Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Με τις σαγιονάρες

Posted by sarant στο 10 Αυγούστου, 2017


Το καλοκαίρι φοράμε σαγιονάρες, ιδίως στην παραλία. Κανονικά, οι σαγιονάρες είναι τα πατούμενα όπως στην εικόνα, δηλαδή, όπως λέει το ΛΚΝ, «είδος πλαστικής παντόφλας που συγκρατείται από δύο λουριά σε σχήμα V, που η γωνία τους περνά από το μεγάλο δάχτυλο».

Ωστόσο, νομίζω πως οι περισσότεροι θα χαρακτηρίσουν σαγιονάρες και τα άλλα είδη «πλαστικής παντόφλας», ιδίως εκείνες τις παλιές, τις καφετιές, με τις δύο πλατιές πλαστικές λωρίδες που σχημάτιζαν Χ. Τέτοιες κατασκεύαζε έναν καιρό ο στρατός και τις έδιναν στους φαντάρους, αν και νομίζω ότι τώρα πια δεν τις φτιάχνουν οι ίδιοι.

Τις σαγιονάρες τις χρησιμοποιώ καμιά φορά στην έκφραση «φράκο με σαγιονάρες», όταν θέλω να ψέξω κάποιον που ανακατεύει λέξεις πολύ λόγιες και πολύ λαϊκές π.χ. κάποιος που έγραψε «ιδιότητες που απάδουν από χέρι τέτοιων κατηγοριών», όπου το σαφώς λόγιο ρήμα «απάδω» δεν συνδυάζεται καλά με το χαρτοπαικτικό «από χέρι» -η συγκεκριμένη πρόταση, παλιό μαργαριτάρι του γελοιογράφου Στάθη, έχει και το κουσούρι της γενικομανιας, βέβαια, διότι το απάδω δεν συντάσσεται με γενική. Τέλος πάντων, η φράση μού φαίνεται τόσο αταίριαστη όπως κάποιος που φοράει επίσημο ένδυμα, φράκο, με σαγιονάρες. Πολλοί βέβαια θεωρούν γενικά τις σαγιονάρες σαν επιτομή του κιτς, όχι όμως εγώ.

Όμως εδώ δεν ενδυματολογούμε, αλλά λεξιλογούμε. Η σαγιονάρα λοιπόν είναι μια από τις λέξεις που μπήκαν στη γλώσσα μας εξαιτίας του κινηματογράφου. Είναι κάμποσες τέτοιες λέξεις π.χ. το ζιβάγκο -ο φίλος Τιπούκειτος είχε παλιά γράψει ένα σχετικό άρθρο, αν και η σαγιονάρα αναφέρεται μόνο στα σχόλια.

Λοιπόν, η σαγιονάρα μπήκε στη γλώσσα μας από την ταινία «Σαγιονάρα» του 1957.

Πρόκειται για αμερικάνικη ταινία στην οποία ο Μάρλον Μπράντο υποδύεται έναν πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που υπηρετεί σε μια βάση στην Ιαπωνία και πλέκει ειδύλλιο με μια γιαπωνέζα ηθοποιό.

Στα ιαπωνικά, «σαγιονάρα» σημαίνει «αντίο» -στα ντόπια πρέπει να γράφεται さようなら.

Δεν έχω δει την ταινία, αλλά πάντοτε υπέθετα ότι το ειδύλλιο δεν είχε αίσιο τέλος, ότι αναγκάστηκαν να χωρίσουν αφού ο γάμος τους θα κρίθηκε αταίριαστος, και ότι το «σαγιονάρα» ήταν τα λόγια του αποχαιρετισμού τους. Ωστόσο, στη Βικιπαίδεια διαβάζω ότι οι δυο αγαπημένοι αντιστάθηκαν στις πιέσεις (του αμερικανικού στρατού και της ιαπωνικής κοινωνίας) και στο τέλος της ταινίας, όταν ένας δημοσιογράφος ρωτάει τον Μάρλον Μπράντο τι έχει να πει προς τους ανωτέρους του, εκείνος απαντάει «πείτε τους, σαγιονάρα!»

Η ταινία κέρδισε τέσσερα Όσκαρ και είχε και μεγάλη εμπορική επιτυχία. Στην ταινία εκείνη, οι γιαπωνέζες ηθοποιοί φορούσαν παραδοσιακά τσόκαρα (δείτε φωτογραφίες στο άρθρο της Λεξιλογίας, από το οποίο έχω αντλήσει υλικό) και όταν άρχισαν να κυκλοφορούν ευρύτερα παρόμοια πατούμενα, τα είπαμε «σαγιονάρες».

Ποιοι τα «είπαμε»; Δεν αποκλείεται να τα είπε έτσι ο εισαγωγέας ή ο έμπορος που τα πλάσαρε στην αγορά, για να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα της ταινίας. Εξαιτίας της ταινίας, άλλωστε, το «σαγιονάρα» είχε γίνει ίσως η γνωστότερη ιαπωνική λέξη στην Ελλάδα -από εκεί πήρε το όνομά του και το δημοφιλέστατο ζαχαροπλαστείο Sayonara (με ιαπωνικής τεχνοτροπίας γραμματοσειρά) στην Κηφισίας.

Βέβαια, στα αγγλικά δεν λέγονται έτσι αλλά flip-flops. Ωστόσο, σε πολλές άλλες γλώσσες τα αντίστοιχα πατούμενα έχουν ονόματα που παραπέμπουν σε ιαπωνική ή γενικώς απωανατολίτικη προέλευση.

Στα κροατικά, τα βουλγάρικα, τα πολωνικά ονομάζονται japanke, japonki κλπ. παναπεί γιαπωνέζικα. Στα ρώσικα, βιετνάμκι, βιετναμέζικα. (Στα… ακατονόμαστα, εννοώ τα σλαβομακεδόνικα, τα λένε πάντως apostolki, αποστολικά, επειδή οι Απόστολοι ήταν δεινοί πεζοπόροι).

Στα βραζιλιάνικα οι σαγιονάρες λέγονται Havaianas, χαβανέζες, που είναι και εμπορική ονομασία. Αυτές οι χαβανέζες έχουν πολύ μεγάλη διάδοση και εκτός Βραζιλίας και είναι ολόιδιες με τις δικές μας σαγιονάρες.

Όμως στο Περού τα πατούμενα αυτά τα λένε όπως και εμείς: sayonaras.  σαγιονάρες, το ίδιο και στο Μεξικό, όπου μάλιστα είναι εμπορική ονομασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πήραμε το όνομα από τους Περουβιάνους ή εκείνοι από εμάς, αλλά ότι οι Περουβιάνοι έμποροι είχαν την ίδια ιδέα με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Η άποψη ότι οι σαγιονάρες ονομάστηκαν έτσι από την ταινία του 1957 επιβεβαιώνεται και από τις αναζητήσεις στα σώματα κειμένων -πριν από το 1958 δεν υπάρχει η λέξη «σαγιονάρα» στις ελληνικές εφημερίδες που προσφέρονται προς αναζήτηση στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Μετά το 1958 τη βρίσκουμε στις αναφορές στην ταινία, ενώ η πρώτη αναφορά που βρήκα στα πατούμενα σαγιονάρες είναι του 1966, σε διαφήμιση -αλλά βέβαια η λέξη πρέπει να είναι κατά μερικά χρόνια παλιότερη.

Όταν λέμε για κάποιον ότι είναι «με τις σαγιονάρες» υπονοούμε ότι βρίσκεται σε κατάσταση χαλαρότητας, αμεριμνησίας και ατημελησίας. Στα κοσμικά ρεπορτάζ μπορεί να διαβάσετε για το τάδε μοντέλο που τόλμησε να πάει «με τις σαγιονάρες» σε κάποιο πάρτι ή δεξίωση. Τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη 17Ν τούς έπιασαν το καλοκαίρι του 2002 με τις σαγιονάρες. Οι σαγιονάρες δεν είναι κατάλληλες για οδήγηση, ούτε και για πεζοπορία, είναι όμως ένα κι ένα για να σκοτώνεις κατσαρίδες και άλλα έντομα. Μερικές μάλιστα σαγιονάρεες είναι και αγιασμένες, όπως εκείνες που φορούσε ο Παΐσιος και είχαν εκτεθεί σε προσκύνημα πρόπερσι στην Κύπρο -τώρα έχουμε αλλάξει πίστα, προσκυνάμε βρασμένα κάστανα…

 

 

 

Advertisement

193 Σχόλια προς “Με τις σαγιονάρες”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Πάλι για τις ξαδελφούλες μας;

  2. Γς said

    1:

    Εχουμε στους προγόνους μας και κάτι αρχαιοελληνικά σανδάλια.

    [Αλλά και κάτι τσόκαρα, φονικά!]

  3. spiral architect 🇰🇵 said

    Ροζ κροκς φοράς ΓουΣού; 😀

  4. Γεροτάσος said

    Καλημέρα! Οἱ σαγιονάρες εἶναι τό ἀγαπημένο ὑπόδημα τῶν γιατρῶν. Ὄχι γιά τούς ἴδιους. Ἀλλά εἶναι ἐξαιρετικό γιά νά τούς φέρνουν πελάτες.
    Σαγιονάρα: ἡ χαρά τοῦ ὀρθοπαιδικοῦ!

    Γς: ὡραῖο χρῶμα!

  5. Pedro Alvarez said

    Nτου Μπραζίου(λ)

  6. spiral architect 🇰🇵 said

    Η αμερικανογιαπωνέζα ηθοποιός και πρωταγωνίστρια της Σαγιονάρας είχε παίξει και στην εξαιρετική σειρά Σογκούν, που πρόβαλλε παλιά η ΕΡΤ.

  7. Pedro Alvarez said

    Άλλο το σανδάλι, άλλη η σαγιονάρα. (κι άλλη η παντόφλα).

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

    4 Και ο Τάσος, που δεν έχει ζήσει τις παλιές μέρες οργής στο ιστολόγιο, έγραψε «ορθοπαιδικός» χωρίς να ξέρει πόσο παρακινδυνευμένο είναι αυτό! 🙂

  9. Γς said

    3:

    Αλλά και πιο φατάλ

    Γόβες στιλέτα

  10. Γεροτάσος said

    σχ. 7
    Πέδρο, κι ἄλλο τό τσόκαρο.

  11. LandS said

    Στα κοσμικά ρεπορτάζ μπορεί να διαβάσετε για το τάδε μοντέλο που τόλμησε να πάει «με τις σαγιονάρες» σε κάποιο πάρτι ή δεξίωση.

    Αμ με τις σαγιονάρες πάνε οι μοντέλες. Κάτι πανάκριβες με στρας και τέτοια. Για τις όχι ψηλές έχουν και με τακούνι. Εισαγωγής από Ινδία.

  12. Γς said

    Γι αυτό σας λέω

  13. Γεροτάσος said

    12

    Γς, ὡραῖα … κομμένα νύχια! Ὑποθέτω πώς δέν εἶναι σέλφι. Ἀλλιῶς, ἄν εἶναι, τί κάνεις ἀπόψε;

  14. Γς said

    3:

    Τρελή είσαι άντρα μου;

    Οι ροζ γλιστράνε!

  15. Γεροτάσος said

    8.

    Νῖκο, τίς ἔχω ζήσει. Εἶχα καταθέσει καί τήν ἄποψη ὀρθοπαιδικοῦ, Γερμανοῦ στήν καταγωγή. Χρησιμοποιῶ τό «αι» περισσότερο ἀπό συνήθεια. Ἕξις γάρ δευτέρα φύσις.

  16. Γς said

    13:

    Α, ορεξάτος!

    Μην ανοίξω τα μπούτια μου ε;

    [και γίνεις καπνός]

  17. Pedro Alvarez said

    10. Bεβαίως!

  18. Γς said

    7:

    Πέδρο στην Ουιγουρία τι έχετε;

  19. Γεροτάσος said

    16. Γς
    Ἄν γίνουν καπνός ὅλα τά κιλά μου, θά εἶναι ἐκρηκτικά μεγάλη ἡ ποσότητα ἐνέργειας πού θά ἐκλυθεῖ. Δέν τό θέμε, ἔτσι δέν εἶναι;

  20. Γς said

    >«είδος πλαστικής παντόφλας που συγκρατείται από δύο λουριά σε σχήμα V, που η γωνία τους περνά από το μεγάλο δάχτυλο».

    Ωραίες εποχές.

    Τώρα ούτε δάχτυλο δεν μπορούμε να βάλουμε.

    Στη σαγιονάρα…

  21. Ανδρέας Τ said

    Στα γαλλικά τις λένε tongs η tongues. Δεν το έχω δει γραμμένο ποτέ.

  22. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Εγώ «σαν κοστούμι με παντόφλες» έχω ακούσει, από τη φωνή του Θέμη Μάνεση, σε μια παλιά ραδιοφωνική διαφήμιση.

    «Με τις σαγιονάρες» : μια ωραία ιστορία από το στρατό. Έγινε κάποια βραδινή φάση, με κάποιους που μάλλον ξολοκόπησαν έναν σκοπό, στην Τρίπολη αυτά. Έρχεται 10 η ώρα το βράδι λοιπόν, αιφνιδίως μέσα ο Μοίραρχος, και λέει «Να βγει προσκλητήριο όλη η Μοίρα έξω» (από τα κρεβάτια, φυσικά).
    Βγαίνουμε με τις στρατιωτικές σαγιονάρες (νομίζω ότι στην Αεροπορία δεν είναι το σχέδιο με το «Χ» αλλά το άλλο, που κάνει σαν αγκράφα), παρατασσόμαστε, κι αρχίζουν φυσικά τα «Ανάπαυση-προσοχή-ανάπαυση»…

    Κόντεψα να λυθώ από τα γέλια, γιατί ο συνηθισμένος, βαρύς ήχος της αρβύλας που είχαμε συνηθίσει στο αυτί από τα πρωϊνά ή απογευματινά προσκλητήρια, τώρα ήταν ένα «χλααατς-χλούουουτς-χλάαααατς-χλουόυουουτς», λόγω σαγιονάρας !

    Η σαγιονάρα λέγεται και «δίχαλο» από πολλούς, και το μέγα μειονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου, είναι ότι είναι λίγο πιο αργή στο ξεκίνημα : πρέπει να περάσει και να κάτσει καλά το δίχαλο στα δάχτυλα, για να ξεκινήσεις, σε αντίθεση με την άλλη, τύπου «Πήγασος», που ξεκινάει και μισοφορεμένη… 🙂

  23. cronopiusa said

    και το σεβιλλιάνικο συγκρότημα No me pises que llevo chanclas Μη με πατάς φοράω σαγιονάρες, στο σουξέ του
    – Y tu de quien eres
    ποιανού είσαι σύ;

  24. Κουτρούφι said

    #22. Ακριβώς την ίδια ανάμνηση έχω και εγώ από το στρατό. Συγκεκριμένα, από το στρατόπεδο που είναι στο χωριό του dryhammer, όταν μας μαζεύανε μερικά καλοκαιρινά απογεύματα για να μας πάνε για μπάνιο. Η αμφίεση για την περίσταση ήταν σορτσάκι, φανελάκι, πετσέτα και σαγιονάρες σαν και αυτές τις καφετιές που περιγράφονται στην ανάρτηση. Και επειδή ήμασταν στρατός και όχι το κολέγιο Μπαρμπίκα, όπως έλεγε ο τότε δίκας, η μετακίνηση γινόταν με όλους τους προβλεπόμενους κανόνες. «Ανάπαυση-προσό-χή» και μετά σε παράταξη από και προς την παραλία. Ο ήχος της σαγιονάρας στην προσοχή προκαλούσε γέλιο.

  25. sarant said

    21 Ναι, και έχουν ίδια ρίζα με το αγγλικό thong!

    23 Ωραίο!

  26. Corto said

    Γκέτα (ή κάπως έτσι) στα ιαπωνικά:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Geta_(footwear)

    Ο Τοσίρο Μιφούνε φοράει κάτι σαν σαγιονάρες:

    http://media.gettyimages.com/photos/japanese-actor-toshiro-mifune-wearing-the-upper-part-of-the-kimono-picture-id115793279?s=612×612

    https://eu.movieposter.com/posters/archive/main/126/MPW-63257

  27. cronopiusa said

  28. Emphyrio said

    Flip-flops στο Αμερικα, αλλα στην χωρα των καγκουρων τα λενε thongs, που στην χωρα του Τραμπ ειναι καποιο εσωρουχο.

    Κατα διαβολικη συμπτωση, χτες απο την λαϊκη αγορασα και σαγιοναρες-διχαλα, και σαγιοναρες (παντοφλες) στρατιωτικες ή αγιοπαϊσιατικες, και αυτες που φορανε στις πισινες. Αν σε θελει η τυχη… Μεσα στο σπιτι ειναι βολικοτατες οι σαγιοναρες, αν και την νυχτα οντως δεν ειναι ευκολη η συναρμοση δαχτυλων και διχαλου.

    Α, και στον στρατο το 1984 μας εδιναν τις ιδιες με τις σημερινες, πρασινες (οχι παραλλαγες) απο χοντρο πλαστικο, μαρκας Μπουφαλο (Buffalo για τους επαϊοντες).

  29. Dacazman said

    Στην Αυστραλία τις λένε thongs αλλά επειδή thong σημαίνει κάτι άλλο στα αμερικάνικα τις αποκαλούν και flip flops.

  30. Γιάννης Ιατρού said

    Πάντως είναι σοβαρή παράλειψη η μη αναφορά της σαγιονάρας ως μέσο ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για τους μπετατζήδες και γενικότερα στην οικοδομή! 🙂
    Ο έχων υπηρεσία αρμόδιος πολ. μηχ/κος του μπλογκ να αναρτήσει σχετική φωτό!

  31. Γιάννης Ιατρού said

    30: Επειδή δεν βλέπω γρήγορα αντανακλαστικά…

  32. atheofobos said

    τώρα έχουμε αλλάξει πίστα, προσκυνάμε βρασμένα κάστανα…

    Και όχι μόνο!
    Και όπως λέει και ο Λογοθετίδης στην Σάντα Τσικίτα _βάλε και καλτσούλες, βάλε και καλτσούλες !
    Ξέχασες την επίσημη υποδοχή του Αγίου Φωτός
    ΜΕΡΙΚΑ ΔΥΣΠΕΠΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/04/blog-post_42.html
    και του λείψανου της Αγίας Βαρβάρας!
    Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/05/blog-post_13.html

  33. Πάνος με πεζά said

    Δυστυχώς λείπουν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τη συνήθη πόζα που παίρνουν τα καλοκαίρια οι κοπέλες της γραμματείας.. 🙂 (Ενίοτε και με το ένα πόδι, το άλλο πλακωμένο πάνω στο κάθισμα…)

  34. Πάνος με πεζά said

    # 31 : Η σαγιονάρα αυτή, ως γνωστόν, είναι και δειγματολήπτης αδρανών. Στις εγκοπές που έχει το πεταλοειδές τακούνι της, 101% σφηνώνει γαρμπιλάκι… 🙂

  35. Γλωσσολάγνος said

    Για την ακρίβεια, τι σερβοκροατικό japanke σημαίνει «Γιαπωνέζες» (το «γιαπωνέζικες» είναι japanske). Στην ίδια γλώσσα, apostolke λέγονται τα δερμάτινα σανδάλια, και ειδικά αυτά στα οποία μια λωρίδα δέρματος αγκαλιάζει το μεγάλο δάχτυλο. Ενδιαφέρουσα η (λεπτή) διαφορά με τα Σλαβομακεδόνικα. Τα πιο περίτεχνα σανδάλια λέγονται rimljanke, δηλαδή «Ρωμαίες».

  36. Γιάννης Ιατρού said

    34: Αντε ρε Πάνο, πέστα:
    ΥΓ: εσένα περίμενα να βάλεις φωτό, κάτι είχες βάλει παλιά, αλλά δεν το βρίσκω 🙂

  37. 21 Στα γαλλικά τις λένε tongs η tongues. Δεν το έχω δει γραμμένο ποτέ.

    ————————————————————-
    tongs. Θηλυκό, προφέρεται τονγκ:
    http://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/tong/78380?q=tong#77458 Chaussure de plage en matériau plastique léger, composée d’une semelle et d’une bride en V.

    Στο Κεμπέκ, λέει, τις λένε gougoune: https://fr.wikipedia.org/wiki/Tong

  38. 7 και 10, σαγιονάρα, σανδάλι, παντόφλα, τσόκαρο

    Προσθέτω τα πατίκια: Ήταν με ξύλινο πάτο, χωρίς (ή με ελάχιστο) τακούνι και ένα πέτσινο λουράκι από πάνω. Νομίζω ότι διέφεραν από τα τσόκαρα μόνο ως προς το τακούνι. Τα φορούσαν μόνο οι γυναίκες (π.χ, όταν πήγαιναν με τη στάμνα στη βρύση), πολύ πριν παιχτεί η ταινία «Σαγιονάρα», πολύ μετά από τα σανδάλια ή πέδιλα και ταυτόχρονα με τις παντόφλες (ελληνιστί, εμβάδες). Υπήρχαν, από αντάν-μπαμπαντάν και τα τερλίκια (ας τα πω μάλλινα ή βαμβακερά …μποτάκια) που τα φορούσαν πάνω από τις κάλτσες, μέσα στο σπίτι, για να μην χαλούν οι κάλτσες αλλά και για να μην κρυώνουν τα πόδια. Φυσικά, καμια σχέση με τα τσιαρβούλια (πανελληνιστί, τσαρούχια).

  39. cronopiusa said

  40. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, πολύ καλά ήταν!

  41. Πάνος με πεζά said

    Η μάνα μου έχει κάτι παλιά τσόκαρα (προπολεμικά, εννοείται), σε πολύ απλή κατασκευή, σχήματος » ┐─┌ » στην κατά μήκος τομή, με ένα ξύλινο πάτο, και δύο εγκάρσιους τάκους, ισοϋψείς, στο 1/4 και στα 3/4 του ανοίγματος (καταλάβατε τώρα, αμφιπροέχον πλαίσιο…). Κι από πάνω, λουριά. Δεν ξέρω αν είχαν ιδιαίτερο όνομα… Μοιάζει σαν κατασκευή για να περνάς πάνω από εγκάρσιους σωλήνες.

  42. Corto said

    Σαγιονάρα, λέξη που ταξίδεψε από τα ιαπωνικά στα ελληνικά.
    Και μια γιαπωνέζικη λέξη απώτερης ελληνικής (εν μέρει) προέλευσης:

    Καραόκε (από την ορχήστρα)

    Εντυπωσιακή η παρουσία ελληνογενών (μέσω αγγλικής) λέξεων στα ιαπωνικά. Ξεχωρίζουν:

    egoizumu εγωισμός
    merankorî μελαγχολία
    nosutarujîa νοσταλγία
    myûzikku μουσική
    rojikku λογική

    κλπ

    https://grjpn-association.gr/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82/

  43. Corto said

    42 (συμπλήρωμα):
    Εντυπωσιακή και αυτή η λεπτομέρεια στο παραπάνω άρθρο:

    «μια ιαπωνική λέξη, αν είναι πρωτότυπη θα γραφεί με χιραγκάνα, π.χ. η γνωστή λέξη sayônara (さようなら, αντίο), αν είναι ξένης προέλευσης λέξη θα γραφεί με κατακάνα. όπως η λέξη girisha (ギリシャ、Ελλάδα από το Greece)»

  44. sarant said

    42 Για το καραόκε, εδώ:
    https://sarantakos.wordpress.com/2012/08/30/karate-2/

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λέτε να δούμε και κάνα ποτήρι του ουίσκι να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα; 😉
    Νικοκύρη μου, σου ‘χω νέα: υπάρχουν και σαγιονάρες πιο κυριλέ και μπορεί και πιο ακριβές από τα φράκα. Φίλη της κόρης μου μας είπε προ ημερών ότι αγόρασε τις σαγιονάρες που φορούσε 80 ευρώ. Χλόμιασα και κοίταξα με τρόπο τη θυγατέρα μου. Ευτυχώς δεν φάνηκε να δείχνει ενδιαφέρον.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.new-shoes.gr/designers-brands/mariettas-fantasy-oi-ellhnikes-eponumes-sagionares-455&ved=0ahUKEwio4buTqMzVAhWJ1hQKHekjB-sQFgh3MA8&usg=AFQjCNGAlO5M6mHOJMLm7J4JDUu-TbO9zg

  46. spiral architect 🇰🇵 said

    @41: Τα ξέρω σαν γιαπωνέζικα τσόκαρα.

  47. Πάνος με πεζά said

    @ 45 : Αφού δεν έχουμε μυαλό να κονομήσουμε, και βρίσκουν τις ιδέες οι άλλοι…

  48. Πάνος με πεζά said

    @ 46 : A γεια σου, κάτι τέτοιο. Από καφέ ξύλο όμως, με διακοσμητικά από φίλντισι κι έτσι… Ανάμεσα τάβλι και μπουζούκι, εκείνα τα τσόκαρα… 🙂

  49. Πάνος με πεζά said

    Περίπου έτσι…Πώ πω, μαγεία είναι. Και ήταν λέει, για χαμάμ !
    http://www.martinosart.gr/sites/default/files/styles/product/public/67.jpg?itok=FubOO5oh

  50. Corto said

    44:
    Και το έψαχνα το άρθρο, γιατί κάτι θυμόμουν αμυδρά.

  51. Πάνος με πεζά said

    Και βρήκα ότι αυτά τα τσόκαρα χαμάμ, είχαν πρακτική χρήση να μην έρχεσαι σε επαφή με το καυτό και βρώμικο δάποδο… Γι αυτό και κάποια μοντέλα ήταν εξαιρετικά υπερυψωμένα !

  52. sarant said

    45 Eίδες η Μαριέττα;

  53. Γιάννης Ιατρού said

    52: Το σχόλιο από κάτω (#45) μου φαίνεται «ύποπτο» 🙂

  54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Τέτοιες,αλλά δίχως φίρμα κι εντελώς μονόχρωμες,στο χρώμα του δέρματος κατέληξε οικογενειακή παράδοση παραλίας για τους άντρες μου. Δυσκολευόμαστε πια να τις βρούμε-του τάληρου είναι, αλλά θένε αυτές-μόνον! Από ερασταί έκανα δώρο στον καλό μου πιο σένιες τελοσπάντων, αλλά πού!Επέστρεψε στο κλασικό του, κόλλησε κι ο γιος (τζάμπα οι Arena που του έπαιρνα στα παιδικά χρόνια 🙂 ). Αχτύπητη η αισθητική τους σου λέει! Τα νεύρα μου…

  55. Πάνος με πεζά said

    Αν θες τη γνώμη μου, σε αντρικές, πιο ανθεκτικές είναι αυτές με τη φαρδιά υφασμάτινη ή δερμάτινη λωρίδα, και όχι με τη στενή πλαστική… Αυτός ο τύπος της φωτογραφίας όμως, είναι διαχρονικός. Στα μικράτα μας, σαν να μου φαίνεται ότι η σόλα έβγαινε σε τρικολόρε σάντουιτς χρώμα…

  56. spiral architect 🇰🇵 said

    @47: Η τσάντα από ντενεκέ που κάνει θραύση στη Μύκονο κι άλλα φρέσκα τινά. 👿 😈 👿
    Παρακαλείται ο μικρός απωανατολίτης θεούλης 🇰🇵 όταν πατήσει το κουμπί, να εξαφανίσει τη Μύκονο!

  57. Πάνος με πεζά said

    Μια φωτογραφία δανεισμένη από το retromaniax, γι αυτές τις διαχρονικές σαγιονάρες…
    https://www.retromaniax.gr/vb/filedata/fetch?photoid=972608

  58. Πάνος με πεζά said

    Nαι. βλακεία…Φυσικά δεν ανοίγει, σε μη μέλη…

  59. Πάνος με πεζά said

    @ 56 : Κάτσε ρε συ, αύριο σαλπάρουμε το απόγευμα για τρεις εβδομάδες εκεί !

  60. spiral architect 🇰🇵 said

    @59: Πώς (τους) αντέχεις ρε γμτ!

  61. spiral architect 🇰🇵 said

    … τα χαιρετίσματά μου στη μαρτυρική Μύκονο. 😦

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    55. Ναι,ναι! Κι εγώ προς αυτές με τους πάνινους ιμάντες προσπαθούσα να τους στρέψω 🙂 .
    Πουλάγαμε στο μπακάλικό μας τέτοιες! Για τα κοριτσακια είχαμε ροζ και κόκκινες και ναι, οι σόλες ήταν κάπως τρικολόρε 🙂 .Μικρότερα μας φόραγαν κάτι πλαστικά σανδάλια με λουράκι/κούμπωμα στο πλάι -πωπώ πως πλήγιαζαν τα πόδια- εγώ τα πέρναγα με σπάγγο στη μέση ή και στο λαιμό κι έφευγα ξυπόλυτη όταν δε μ΄έβλεπαν.Δεν τα σήκωνε το δέρμα μου καθόλου γι΄αυτό τα κροκς μ΄ανατριχιάζουν με τη θέα τους και μόνο.
    Πάντως είτανε κάπως μοδάτες, καθώς τις φορούσαν πολύ οι νέες γυναίκες κ οι κοπελίτσες! Στο σοκάκι το κοριτσίστικο περπάτημα έκανε τλακ τλακ, χαριτωμένες «πεταλιές» λέω τώρα. Νομίζω είχε κάποιο γούστο αυτό. Αν η σαγιοναροφορούσα είτανε και νόστιμή ε; καημοί θ΄ ανάβανε 🙂

  63. Alexis said

    Οι αυθεντικές ρετρό είναι από πλαστικό και καουτσούκ, περίπου σαν αυτές που έβαλε η Έφη στο #54, και η διχάλα περνάει μέσα από τη σόλα και βγαίνει από κάτω όπου και συγκρατείται με μικρό εξόγκωμα σχήματος ασπιρίνης.
    Θυμάμαι ότι πολλές φορές μας έβγαινε και την ξαναπερνούσαμε μέσα από την τρυπούλα της σόλας.
    Δέρματα, υφάσματα και λοιπά μπιχλιμπίδια είναι μεταγενέστερες (φλώρικες) προσθήκες.

  64. nikiplos said

    Καλησπέρα…

    Αυτές που χωρίζουν τα δάκτυλα δεν μπόρεσα ποτέ να τις συνηθίσω. Ευτυχώς στο στρατό είχαμαν τις Χ. Κάποτε με μια τέτοια, είχα εξολοθρεύσει πάνω από 20 σαμιαμίδια που χείμαζαν στο θάλαμο…

  65. Γεροτάσος said

    Νῖκο καί οἱ ὑπόλοιποι, μέ ἀφορμή τό σχόλιο τῆς Ἔφης στό 62: εἶναι σωστό τό «πουλάγαμε»;

  66. Alexis said

    Και φυσικά ο άντρας ο σωστός, ο Ανατολίτης, μετά το μπάνιο στη θάλασσα οδηγεί με παλιακές σαγιονάρες και μαγιό.
    Και με ανοιχτό το τζάμι για να ανεμίζει ο αέρας το τριχωτό του στέρνο!
    Τα αρκουδίσια είναι για φλώρους! 😆

  67. spiral architect 🇰🇵 said

    Οι σαγιονάρες «Μπούφαλο» 😛 που έδινε ο ΕΣ και έβαλε ο Ιατρού στο #31 ήταν εξαιρετικό προσάναμμα για τις ξυλόσομπες του θαλάμου. Απλά το πρωί ξυπνούσες και ίσως να ήσουν ο άτυχος και να περπατούσες ξυπόλυτος μέχρι την αρβυλοθήκη.
    Τώρα πια δεν τις βρίσκεις, (πιθανόν μόνο σε κάνα παππού στην Ευριπίδου και στους πέριξ δρόμους) αλλά κάποτε κάναν θραύση και εκτός στρατού. Πού; Στους ταξιτζήδες σαν απαραίτητος συνδυασμός μαζί με τη βερμούδα το καλοκαίρι. 😀
    Εποχές του το ερκοντίσιο στο αυτοκίνητο ήταν αξεσουάρ.

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    65. Πουλάγαμε, φοράγαμε,γλιστράγαμε και …γελάγαμε 🙂 – έτσι μιλάγαμε 🙂
    «Γέλαγ΄η Μαρία,η Μαρία…»

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67.Ναι μωρέ! οι Μπούφαλο! Κοίτα μια περίπτωση επίσης που είναι ιδανικές, τις χρειάστηκα και τρόμαξα να βρω. Στο χωργιό στη ντουζιέρα που ξεπλυνόμαστε μετά τη θάλασσα κυρίως, έχει πλακάκια που γλιστάνε. Με τις άλλες ,τις διχαλωτές σαγιονάρες μπορεί να σκοτωθείς,όπως και ξυπόλητος με τις σαπουνάδες.Έχω λοιπόν δυο ζευγάρια τέτοιες ,»οικοδομής», κρεμασμένες εκεί, γι΄αυτή τη δουλειά καθώς έχουν από κατασκευής αντιολισθητικό πέλμα.

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    56. Και στο «Καραϊσκάκη» καμιά, αν του περισσεύουν. 😈

  71. raf said

    42 Περίεργη γλώσσα τα ιαπωνικά και περίεργος λαός τα μιλάει. Τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια, τα άνιμε τα λεγόμενα, είναι πολύ δημοφιλή στη δύση – έβλεπα και ‘γω παλιότερα, μέχρι που φρίκαρα με την προσέγγιση των ιαπώνων στο σεξ και τη θηλυκότητα. Μια τέτοια σειρά λοιπόν, τότε το ’05-’06, ονομαζόταν Noein (από το «νοείν»). Και άφθονες άλλες χρήσεις ελληνικής και όχι μόνο σε πολύ παράταιρα συγκείμενα. Και βέβαια πολλές αγγλικές λέξεις αυτούσιες στο καθημερινό τους λεξιλόγιο.

  72. […] Δημοσίευσης:2017-08-10 08:40:03 Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  73. sarant said

    65 O αθηναϊκός παρατατικός, Τάσο (δικός μου όρος). Πολύ διαδεδομένος σε μας τους χαμουτζήδες, αν και όχι με όλα τα ρήματα -όλοι θα πούμε γέλαγε, πούλαγε, αλλά όχι πχ πόθαγε. Μάλλον είναι θέμα τριβής

    67 Δεν βρομούσε στη σόμπα το πλαστικό;

  74. raf said

    73 Τις προάλλες είπα «οδήγαγα» και αμέσως το μετάνιωσα. 😛

  75. Πάνος με πεζά said

    @ 60 : ;Aνω Μερά, και ξερό ψωμί. Απλή, ανθρώπινη Μύκονος (να δούμε μέχρι πότε…)

    Φυσικά να θυμηθούμε και την ωραία μαυρίλα που έβγαζε η Μπάφαλο στο πόδι, όταν την φορούσες (φόραγες) πολλές ώρες… Μια λαστιχολασπολίγδα, με ωραία μυρωδιά επιλέον…

  76. Πάνος με πεζά said

    Αθηναϊκός παρατατικός, αλλά ο Νικολόπουλος λέει «…ω’ αντέξω μακριά σου δεν το μπόραγα, μονάχος στον Περαία κυκλοφόραγα…» 🙂

  77. Πάνος με πεζά said

    (Ο Πυθαγόρας, για την ακρίβεια…)

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που τα γέλαγα, ρώταγα κλπ. ακούγονται περίεργα; Βρε, τι με λες!

  79. Corto said

    71:
    Εφόσον γίνεται λόγος για ανίμε, αν δεν το έχεις δει ήδη, αξίζει να δεις το παρακάτω ταινιάκι, με τον σατανικό Μίκυ Μάους που επιτίθεται στην ειρηνική Ιαπωνία το 1936:

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ότι ζούμε σε εποχές εργοδοτικής δικτατορίας το έχουμε εμπεδώσει. Αλλά το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης δεν είναι δημόσιο;
    http://www.huffingtonpost.gr/2017/08/10/eidiseis-i-pio-ratsistiki-aggelia-gia-douleia_n_17715440.html?1502351906&utm_source=Sport24&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

  81. gpoint said

    Η Μπούφαλο είναι κλάση σαγιονάρα για όποιον κάνει μπάνιο σε βραχάκια, ψαρεύει εκεί και μαζεύει δολώματα πελαγώνοντας. Φυσικά και έχω ακόμα δυο ζευγάρια για δύσκολες αποστολές. Το μεγαλύτερο ελάττωμά τους ήταν πως αν τις φόραγες (φορούσες) συχνά το δέρμα της πατούσας γινότανε σκληρό και έσκαγε (πουλάω–> (ε)πούλαγε και πουλούσε, σκάω–> έσκαγε αλλά δεν εσκούσε !!) για τα # 65, 73, 76 !!!!!!!!
    Για να μην σκάνε και διαμαρτυρότανε η συγχωρεμένη ( δεν πέθανε, εγώ την συγχώρεσα) έβαλα τις φλώρικες και γλύστρισα όταν πήδηξα στην βάρκα με 15 λίτρα βενζίνα στο ένα χέρι και καμιά δεκαριά κιλά κουμπάνιες στο άλλο. Παρ’ όλες τις αρθροσκοπήσεις τις θεραπείες κ.λ.π. ποτέ δεν ξανάστρωσαν τα γόνατά μου

    Ο Χάρρυ Κλυνν βέβαια λάνσαρησε την σαγιονάρα την πήγασος, την μπομπάτη (στο 0.35 )

  82. sarant said

    Γεια σου Τζι που συγχωρείς!

  83. Γς said

    Οι μεταξωτές σαγιονάρες θέλουν κι επιδέξιες [μπιπ]!

    Παλιά ξεχασμένη παροιμία, με ομοιοτέλευτον [ρίιμα].

  84. Γς said

    και δεν γλιστράνε.

  85. Άρης said

    Στην επιστράτευση του ’74 που έμεινε στην ιστορία ως «επιστράτευση της σαγιονάρας», πώς και δεν αναφέρθηκε κανείς;

  86. sarant said

    85 Πολύ σωστή η επισήμανση!

  87. Κουτρούφι said

    Παντοφλοειδές πατούμενo είναι τo mule. Μην εξαπατάσθε· η λέξη δεν είναι αγγλική, οποτε θα προφερόταν μιουλ, αλλά γαλλική. Οπότε θα προφέρεται κάτι μεταξύ μουλ και μιλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Mule_(shoe)
    Ήταν μόδα τη δεκαετία του 90 αλλά επανήλθαν φέτος όπως μας πληροφορεί το άρθρο:
    http://www.cozyvibe.gr/mules-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-trend-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%8D-fashionistas/

  88. 74, … «οδήγαγα» …

    Το ‘χαμε ξαναπιάσει με Στην εθνική οδήγαγα και ρελάνς με Σαν τον αητό φτερούγαγε στη στράτα.

  89. 54,
    Το μόνο είναι ότι το Λ κόβεται εύκολα στην κορφή άμα ζοριστεί λίγο, ατύχημα που έχει διεκτραγωδήσει και ο Τζίμυ Μπάφετ με την κομμένη του σαγιονάρα στο Μαργκαρίταβιλ, όπου ενός κακού μύρια ακολούθησαν (έκοψε το πόδι του, έχασε την αλατιέρα του, διέκοψε τις διακοπές του) μέχρι να ξαναβρεί ανακούφιση στις μαργαρίτες.

  90. Κι εγώ στην Αεροπορία υπηρέτησα, πάνε κοντά 25 χρόνια. Στην Τρίπολη που ήταν το (μόνο) κέντρο βασικής εκπαίδευσης, στη διανομή του ιματισμού, εκεί που ήταν οι κούτες με τις «κλασσικές» καφέ, πλαστικές σαγιονάρες έγραφε ως τίτλο «Εμβάδες».

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    http://www.badsadstories.blogspot.gr
    http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

  91. sarant said

    Εμβάδες, σωστά -βέβαια και οι παντόφλες εμβάδες είναι!

  92. Κουτρούφι said

    #81. «σκάω», «εσκούσε». Δεν καταλαβαίνω. Το «εσκούσε» υπάρχει και γκουγκλίζεται. Ακόμη πιο συχνό, όμως, είναι το «σκούσε» (Καζαντζάκης, Μάρω Δούκα κλπ).

  93. Μινιμαλιστικές

  94. 80: Επιχορηγήσεις φαίνεται να παίρνει πολλές, αλλά διακινδυνεύω να πω ότι δεν μοιάζει για δημόσιο.

  95. Στέλιος München said

    Στην Κρήτη λεγόταν παλιώτερα και κλαρόνια ή κλαρόνες.

  96. gpoint said

    # 92

    Δεν αμφιβάλλω πως γκουγκλίζεται, φτάνει κάποιος να τόχει γράψει… κι αν ψάξουμε στις μαντινάδες μπορεί να βρούμε και σκούνε μόνο που δεν θα ξέρουμε αν είναι από το σκάω, το σκούζω ή είναι σκούνες που έχασαν το τελικο σίγμα για να βγει η ομοιοκαταληξία…
    Οι ντοπολαλιές ακούγονται ωραία ΜΟΝΟ στον τόπο τους, το να μιλάς κεφαλλωνίτικα στα Σφακιά είναι το ίδιο γελοίο με την Κρητικιά πρώην πεθερά μου,καθηγήτρια (τρομάρα της) που μετά από 40 χρόνια ζωής στην Αθήνα έβλεπε τΗν γάτΑ μου κι έλεγε » ένας κάτης επαέ»

    Οταν οι Ρόλλινγκ Στόουνς κυκλοφόρησαν το θρυλικό άλμπουμ After Math κάπου υπήρχε η επισήμανση a misuse of english language.
    Κανονικά κάτι αντίστοιχο θάπρεπε να τυπώνεται και στα εξώφυλλα των βιβλίων του Καζαντζάκη

  97. sarant said

    92-96 Λέγεται το σκούσε, αλλά συνηθέστερο, αν δεν θες να πεις έσκαγε, είναι το έσκαζε. Το ίδιο ισχύει και για το ρ. σπάω.

  98. ΣΠ said

    Η ταινία κέρδισε τέσσερα Όσκαρ και είχε και μεγάλη εμπορική επιτυχία.

    Η ταινία είχε άλλες έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και Α’ ανδρικού ρόλου για τον Μάρλον Μπράντο αλλά η «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» κέρδισε σε αυτές τις κατηγορίες.

  99. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό το «εμβάδες» μου θύμισε το εμβαδόν και από εκεί το γνωστό (ίσως, σε μεγαλύτερους..) καψόνι στο στρατό: Μέτρημα της επιφάνειας του θαλάμου σε τετραγωνικές σαγιονάρες. Υπήρχε και το «σε τετραγωνικά σπίρτα», αλλά δεν συνηθιζόταν ιδιαίτερα.

  100. gpoint said

    Προσοχή, ποδοσφαιρικόν-πολιτικόν σχόλιον

    Κάποιος Καλαντζής άγνωστος στα ποδοσφαιρικά κατεβαίνει στις εκλογές σαν υποψήφιος της Ν.Δ. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) και δηλώνει πως υποστηρίζεται από Μαρινάκη και Αλαφούζο (ϊσως ναταν η απάντηση στην γνωστή ερώτηση πες μας πουστηρίζεσαι…)
    Πλήρης δικαίωσή μου για συμμαχίες, απόλυτη ξεφτίλα για τον ΠΑΟ και φυσικά επειδή οι μισοί που υποστηρίζουν τον Γραμμένο είναι στελέχη της Ν.Δ. θα αποδειχθεί άλλη μια φορά πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική, σιγά μην ψηφίσουν τον υποψήφιο του Κούλη που θέλει να κοντράρει τον Ιβάν,
    Κι ενώ ο Ιβάν παλεύει την ΕΠΟ, η γάτα ο τίγρης κατέλαβε την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας όπως έδειξαν οι νέοι πίνακες των διαιτητών.Αν υπάρχει πραγματική συμμαχία ή συμφωνία Τίγρη-Ιβάν θα φανεί από τις μεταγραφικές κινήσεις μετά τις 18 Αυγούστου.

  101. Γς said

    98:

    > αλλά η «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» κέρδισε σε αυτές τις κατηγορίες.

  102. Γιάννης Κουβάτσος said

    94. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου:
    http://www.mar-mus-crete.gr/index.php/mouseio/whoweare

  103. Γς said

    101:

    Αυτές ήταν ταινίες. Και τις βλέπαμε δυο τρία χρόνια από το τέλος του πολέμου της Κορέας.

    Και μετά σχεδόν τίποτα.

    Αντε μπας και γίνει πάλι της Κορέας και σφίξουν όσοι έχουν λασκάρει…

    Ελα μπούλη φτιάξε μας τον Αύγουστο

  104. Corto said

    Ενδιαφέρουσα είναι η λεπτομέρεια ότι στις γιαπωνέζικες σαγιονάρες δεν υπάρχει αριστερό και δεξί.

    «The hanao is attached symmetrically, so there is no difference between left and right shoe.»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Z%C5%8Dri

  105. Γεροτάσος said

    73, 78

    Μοῦ θυμίσατε μιά ἱστορία ἀπό τά νειάτα μου. Γνωστός μου λαχτάραγε μιά καλλίπυγο συγχωριανή του. Πόθαγε τή στιγμή πού θά ὤθαγε μέσα της τό πέος του. Δέν τόν ἔνοιαζε πού θά δολοφόναγε τήν παρθενία της, τό εἶχε ἀποφασίσει πώς δέν θά τίμαγε τήν πράξη του κι ἄς ἔβλεπε τή μικρή πού ρίγαγε στήν ἀγκαλιά του.
    Σωστά τό εἶπα;

  106. Γς said

    105:

    Και μετά; Και μετά;

  107. Γεροτάσος said

    106.
    Γς θά σέ φάει ἡ περιέργεια, ε;
    Τήν ὥρα πού τήν κατάκταγε τοῦ τήν ἔπεσαν οἱ δικοί της. Σκιαγμένος τό πῆρε ἀπόφαση πώς θά τήν ἀποκαθίσταγε. Ἀλλά γιά νά τήν ἐκδικηθεῖ, τήν εἶχε καί τοῦ γένναγε συνέχεια παιδιά.
    Καί ζῆσαν αὐτοί καλά κι ἐμεῖς καλύτερα.

  108. ΣΠ said

    Αυτό που δεν αντέχω να βλέπω είναι κάλτσες με σαγιονάρες.

  109. 102: Το μόνο από τα λινκ στο Μουσείο που δεν πάτησα… ΝΠΙΔ, λοιπόν, αλλά όχι, ΚΝΠΙΔ.

  110. sarant said

    105-107 Είπαμε ότι δεν ταιριάζουν όλα τα ρήματα. Το γένναγε πάντως λέγεται.

  111. 102, 109 Υπάρχουν και ΝΠΙΔ που είναι εποπτευόμενα από το κράτος, ουσιαστικά ΝΠΔΔ με εργασιακό καθεστώς ιδιωτικού τομέα. Στην περίπτωση αυτή το μουσείο θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες πρόσληψης του δημόσιου τομέα, αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν υπάγεται σ’ αυτή την κατηγορία.

  112. leonicos said

    Μόλις επέστρεψε από Ταορμίνα κλπ

  113. leonicos said

    hanao

    να μια λέξη που μου έλειπε. Πώς λένε το κράτημα της σαγιονάρας.
    είναι φυσικό να πεχει όνομα. Αλλά ο ἀκράγας…. και με ζέστη.

  114. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Νομίζω ότι δεν έχει αναφέρει ακόμα κανείς ότι στα τουρκικά λέγονται tokyo (τουλάχιστον έτσι τις λένε στην επαρχία Μούγλων: Muğla, Bοdrum, Marmaris).

  115. sarant said

    114 Ενδιαφερον!

  116. ΣΠ said

    Εδώ υπάρχει η ταινία Sayonara (1957) σε 15 τμήματα:

    Εδώ η τελευταία ατάκα της ταινίας, όπως περιγράφεται στο άρθρο:

  117. cortlinux said

    ειναι υπεροχα τα τερλικια.

  118. ΣΠ said

    Το σωστό δεύτερο βίντεο:

  119. cortlinux said

    Τα σαμιαμιδια γιατι; Δεν πειραζουν σε κατι. Ασε που τρωνε και τα εντομα.

  120. cortlinux said

    Μια χαρα ειναι η Μυκονος γενικα. Οποιος θελει ας μην την γνωριζει μονο απο τις ειδησεις του Σταρ.

  121. sarant said

    118 Α γεια σου!

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    111. Για Ναυτικό Μουσείο Κρήτης
    Μητρώο φορέων του δημοσίου (περιλαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) , είδα ότι έχει μόνο το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος κι αυτό στα Κοινωφελή Ιδρ.

    Click to access 20130423_mhtrwo_forewn_2013.pdf

    Εν τούτοις στην Πύλη «Οδυσσέας»του ΥΠΠΟ του 2012 /Αναφέρεται ως ΝΜΚ χωρίς αναφορά στο χαρακτήρα του
    http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3516
    Στον τρέχοντα Οργανισμό του ΥΠΠΟ, δεν αναφέρεται στα εποπτευόμενα (ΦΕΚ171/2014)

    Εδώ μοιάζει να είναι ντιπ ιδιωτικό
    http://agonaskritis.gr/%CE%AC-%CF%8D-%CE%AF/

  123. Γεροτάσος said

    119 Cortlinux
    Συμφωνῶ! Ἐγώ προσεκτικά τά πιάνω προσεκτικά καί τά βγάζω ἔξω. Μιά φορά μοῦ φάνηκε πώς ἄκουσα κάποιο νά γκρινιάζει…

  124. Σε πρόσφατη συζήτηση σε τοίχο φίλου στο fb, αναφέρθηκε στα σχόλια ότι οι Ιταλοί ονομάζουν σαμουράι τις σαγιονάρες, ενώ στην Καλιφόρνια τις λένε με το αυθεντικό γιαπωνέζικο όνομά τους: ζόρι! (https://en.wikipedia.org/wiki/Zōri)

  125. Θαύμα, θαύμα! Μιράκολο!

  126. Λ said

    Τις παντόφλες πάντως τις λέγαμε τσαρίκκια.

  127. @125: Δύτη, ΕΥΛΟΓΗCΟΝ.

  128. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    1) Διακόπτω την σιωπήν μου διά να σάς ενημερώσω πως όλα συνέβησαν όπως ακριβώς σάς τα λέγαμε χθές: Ο «Κεντέρης» της Τουρκίας κατετρόπωσε προ 44 λεπτών (23.54 ώρα Ρωμέικου) 6 νέγρους, έναν νεγρο-Ιάπωνα και έναν interracial Νοτιοαφρικανόν εις τον Τελικόν του Αρχαιοελληνικού Σταδίου (200 μέτρα ανδρών) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του Λονδίνου, κατακτήσας το χρυσούν μετάλλιον.

    Η πρόβλεψις του Επιτελείου μας είναι σχεδόν ισαξία αυτής του Τράμπ που εκάμαμε τον παρελθόντα Νοέμβριον, δεδομένου ότι ΟΥΔΕΙΣ στοιχηματάκιας έδιδε κάποιαν τύχην εις τον Τούρκον «Κεντέρην», όπως δύναται να σάς βεβαιώσει ο στοιχηματάκιας του Ιστολογίου κ. Gpoint. Απόδειξις ότι εις το Ρωμέικον (ως επληροφορήθημεν) τον έπαιζαν 1 προς 11,3!.. Ελπίζω να προσέφερα έν καλόν χαρτζηλίκι απόψε εις όσους με ήκουσαν και έπαιξαν τον Τούρκον δρομέα, που εδώ εις το Ιλλινόϊ επλήρωνε (μετά τον χθεσινόν ημιτελικόν) μόνον 1 προς 4,5 , διότι οι Αμερικανοί books ήσαν πιό υποψιασμένοι από τους μαλακοκαύληδες Ρωμιούς συναδέλφους των

    2) Αγαπητά μου παιδιά, χριστιανομπολσεβίκοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου: Γνωρίζω πως ό,τι και αν κάμω, δεν πρόκειται να ακούσω ούτε εν «ευχαριστώ» από τον αγνώμονα ιδιοκτήτην, κ. Σαραντάκον, πόσον μάλλον να με ανακηρύξη «Μέγαν Ευεργέτην» του Ιστολογίου του, όπως του ζητώ εδώ και κάποια έτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και υμείς να με αγνοήτε. Ακολουθήσατε τας υποδείξεις του Επιτελείου μου και συντόμως θα έχετε έν καλόν μηνιαίον χαρτζηλικάκι διά τα εγγόνια σας.

    Επί παραδείγματι, αύριον Παρασκευή 11 Αυγούστου, εις τας 23.50 ώρα Ρωμέικου είναι ο Τελικός του Σταδίου (200 μέτρα) Γυναικών. Ποντάρατε αβλεπί εις την μοναδικήν λευκήν του Τελικού, Ολλανδέζα αρχιμουνάραν Δάφνην Σκίπερς, ήτις θα ταπεινώση τις 7 νέγρες και θα σάς πληρώση (εδώ εις το Ιλλινόϊ π.χ.) από 1 προς 3 και πάνω. ΙΔΟΥ αι 8 φιναλίστ που προέκυψαν από τον αποψινόν ημιτελικόν, διά να έχετε μίαν εικόνα του αγωνίσματος

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    χριστιανομπολσεβίκων χαρτζηκιλωτής,
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  129. Γιάννης Ιατρού said

    125: Δύτη

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λευτεριά στις σαγιονάρες
    http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/opinions/exw-pesei-thuma-ratsismou-kata-ths-sagionaras.4739854.html

  131. Γς said

    128:

    >Ποντάρατε αβλεπί εις την μοναδικήν λευκήν του Τελικού, Ολλανδέζα [μπιπ] Δάφνην Σκίπερς

    Την επίσης εις μπιπ εμπίπτουσα, όπως κι επιδέξιες [μπιπ] του Σχ. 83.

  132. Γς said

    64, 119, 123:

    > είχα εξολοθρεύσει πάνω από 20 σαμιαμίδια

    Γιατί μωρέ; Ψυχούλα έχουν κι αυτά.

    Ασε που παίζει και το ενδεχόμενο τα ανθρώπινα όντα να μπορούν να ενσαρκωθούν ως ζώα σε μια μελλοντική ζωή. Οπότε την έχεις βάψει!

    Μια ζωή με φώναζαν, στην κουζίνα ιδίως, για να σκοτώσω το θεριό. Τα χαριτωμένα σαμιαμιδάκια.

    Τα μετέφερα με προσοχή στα λουλούδια.

    Η τελευταία μου τέτοια επιχείρηση διάσωσης ήταν προχτές, όταν ανακάλυψα ένα σχεδόν πεθαμένο σαμιαμιδάκι να αγωνίζεται μέρες ίσως να βγει από ένα μακρόστενο βάζο που είχε εγκλωβιστεί.

    Μετέφερα το αδυνατισμένο και αφυδατωμένο ερπετό σε μια υγρή παραδεισένια γλάστρα με μπόλικη πρασινάδα.

    Λέτε να προσημείωσα καμιά σχετική υποθήκη;

  133. Θρασύμαχος said

    Μητροπολίτης κατά Προέδρου της Βουλής για τις σαγιονάρες του υφυπουργού: http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/16325-epistoli-kalabruton-ambrosiou-ston-kozanis-paulo http://www.romfea.gr/images/article-images/2017/08/romfea/sagionares.jpg

  134. sarant said

    133 Κοίτα που απέκτησε επικαιρότητα το άρθρο -αλλά είναι σαγιονάρες αυτά ή μήπως πέδιλα;

  135. Θρασύμαχος said

    134: σιγά μην πρόκειται για σύμπτωση, αντιθέτως είναι προφανές ότι το άρθρο ενέπνευσε το δεσπότη ο οποίος είναι κάποιος από μας εδωμέσα

  136. spiral architect 🇰🇵 said

    @133-135: Φανταστείτε τώρα, να πήγαινε και με ασορτί βερμούδα! 😀

  137. Pedro Alvarez said

    Σωστός ο Ζουράρις! Έδωσε στη Βουλή μία ανάσα δροσιάς.

  138. Γς said

    Ακούω τώρα ότι μαζί με την απόδειξη αυτές τις μέρες στα διόδια [θα;] σου δίνουν και μια χάρτινη σακούλα για τα σκουπίδια, το περιβάλλον και τέτοια.

    Ε, ρε και θα γεμίσει η Αττική οδός και οι εθνικές οδοί με πεταμένες χαρτοσακούλες …

  139. Γς said

    137:

    Οπως στην Ουιγουάρη

  140. Γεροτάσος said

    137. Πέδρο, στό μακρινό παρελθόν ὁ Ζουράρις εἶχε δηλώσει ὀπαδός τῆς ἀπλυσιᾶς. Τούτου δοθέντος, ἐνδεχομένως νά μήν ἦταν ἀνάσα δροσιᾶς αὐτό πού ἔδωσε.

  141. sarant said

    135 Υποψιάζεσαι τον ίδιο;

  142. Θρασύμαχος said

    #141: ???

  143. Γς said

    141:

    κάποιος [Παναγιώτης] από μας εδώ μέσα

  144. sarant said

    142 Πλάκα έκανα

  145. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στη χριστιανικότατη επιστολή του ο άγιος Κοζάνης λέει ότι με τις σαγιονάρες πάμε στην τουαλέτα και όχι στο σαλόνι του σπιτιού μας. Θα μας τρελάνει ο παππούλης; Περνάει κανείς τη μέρα του αλλάζοντας πατούμενα, για να πηγαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο; Και πώς ξέρει ο καλός αυτός άνθρωπος ότι ο Ζουράρις φόρεσε πέδιλα από «ασέβεια» και όχι λόγω κάποιου προβλήματος στα πόδια; Με πέδιλα πήγαινε στη βουλή και ο Κοροβέσης, όταν ήταν βουλευτής, επειδή δεν μπορούσε να φορέσει κλειστά παπούτσια εξαιτίας των βασανιστηρίων που υπέστη στη Μπουμπουλίνας επί χούντας. Αν έχει ακουστά, βέβαια, ο δεσπότης, γιατί μπορεί να διάβαζε τότε.

  146. Γς said

    Ο παππούλης λέει «καμπινέ» κι όχι τουαλέτα.
    Κι αυτό το «μέρος» ήταν στην αυλή κι έπρεπε να περπατήσεις στα χώματα και τις λάσπες το χειμώνα για να κάνεις τσίσα σου.

    Ηταν κι οι τρείς καμπαλέρος στο ίδιο το «μέρος»

  147. Συμπλήρωμα στο σχόλιο 38: Τα πατίκια λέγονταν από μερικούς και γαλέτσια, νομίζω όμως ότι τη λέξη αυτή την έφεραν πρόσφυγες

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σαμιαμυθιού βίος
    Το φρέσκο μαυρογατούλι,το Σερενατούλι, μάλλον Σατανούλι πρέπει να το πούμε.Επιδεικνύει περισσότερο απ΄τ΄αλλα δυο πολύ πρώιμη δυνατή «κυνηγετικότητα». Σκαρφαλώνει στα ύψη κι έχει ξεκάνει τους τζίτζικες απ΄τις μουσμουλιές και τις κορομηλιές.Τους τρώει συφτέρουγους τους δόλιους, κρακ κρακ, κι ύστερα γλωσσογλύφεται το τέρας. Είχε περιλάβει το βράδυ στο φως του μπαλκονιού κι ένα δύσμοιρο σαμιαμύθι κι έπαιζε μαζί του ποδόσφαιρο απ΄τόνα πόδι στ΄αλλο. Πρόλαβα και πήρα μακριά μ΄ένα γάντι τα 3/4 απ΄το σαυράκι και το γλίτωσα .Της έμεινε η ουρά του, να πάλλεται και να συνεχίζει να το ποδοσφαιρίζει στα νύχια της, σαν αιλουράκι που είναι. Τί να γίνει, νομοτέλεια…

  149. spiral architect 🇰🇵 said

    @148: Μόνο τους τζίτζικες; Τις κατσαρίδες να δεις!

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Περί πεδίλων/σαγιοναρών(;)
    Θα τους γλεντήσει καλά ο Ζουράρις.Φαντάζομαι: «Κι ο Χριστός φορούσε πέδιλα… χαχα
    Έχουν προηγούμενα με τον Αμαβρόσιο
    http://www.el.gr/index.php/ellada/118-ellada/33716-apanthsh-mhtropolith-ambrosioy-sto-zoyrari

  151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το ‘εχει καθιερώσει το σανδάλι.Απ΄το ΄15 τουλάχιστον.
    24-6-2015
    Οι εμφανίσεις του Ερικ Τουσέν, τον οποίο έφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου να γνωμοδοτήσει για το ελληνικό χρέος, με σανδάλι με ή χωρίς κάλτσα φαίνεται πως ενέπνευσαν τον Κώστα Ζουράρι.
    http://24wro.com.gr/8827/blog-post_4911/#

  152. gpoint said

    #128

    Βρε ρεζίλι σωτάκια …

    με λες στοιχηματάκια κι εγώ στο τελευταίο εξάμηνο μόνο τον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΠΑΟ έπαιξα κι αυτόν διπλή παραλλάγή 4-0 και 5-0 επειδή είδα την συμπεριφορά των Σιδηρόπουλου-Κομίνη στο πρώτο ματς και κατάλαβα πως ο ΠΑΟΚ θα περάσει ό,τι και να γίνει, του το χρωστάγανε…
    Αλλά δεν είμαι καραγκιόζης να καυχηθώ πω κέρδισα αφού απέρριψα -κακώς το 4-1 σαν σκορ πρόκρισης και μόνο η αστοχία του Βέλγου Κλωναρίδη θα μπορούσε να με σώσει
    Εσύ αντίθετα περηφανεύεσαι σε μια κούρσα που οι τρεις (!) πρώτοι έκαναν τον ίδιο χρόνο και ο δικός σου βρέθηκε (αν βρέθηκε εύκολα τα «παίζουν» αυτα κι ο Φεν Νίεκερκ έκλαιγε συνέχεια για…άγνωστο λόγο…) για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου στην πρώτη θέση πως σε δικαίωσε… που αν το είχες παίξει 50 δολλάρια θα σε είχαν πάει στο Α’ Βοηθειών από το άγχος σου, σωτάκια.
    Ασε λοιπόν τις Δάφνες γιατί θα ξαναγίνεις ρεζίλι, κανείς δεν σε θυμάται αν προβλέψεις σωστά, όλοι όμως σε βρίζουν όταν προβλέψεις λάθος.

  153. Γιάννης Ιατρού said

    152: Ρε Γιώργη,
    γιατί δεν τονίζεις τα ουσιώδη; Εμείς, αααααν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι, δεν έχουμε ανάγκη τα στοιχήματα κλπ., έχουμε δικό μας εξπερ για τα οικονομικά θέματα …. με βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση του αντικειμένου 🙂

  154. gpoint said

    #153

    λοιπόν ξέρεις τι θυμήθηκα ; το 62 στο γυμνάσιο είμασταν πρωινοί μαζί με κάτι δημοτικά στην Κωλέττη κι ένα ψιλόλιγνο πιτσιρίκι, πρωτάκι μάλλον, όλο μπλεκότανε στα πόδια μου… δεν θυμάμαι όμως όνομα… μόνο πως είχε γιαλιά και μουστάκι !!

  155. Αγγελος said

    Δεν καταλαβαίνω το σούσουρο με τους παρατατικούς σε -αγα. Είναι κοινότατοι, τουλάχιστον στην Αθήνα, και αναφέρονται (αν και σε υποσημείωση) ακόμα και στην κρατική Γραμματική («του Τριανταφυλλίδη») του 1941. Αλλά βέβαια σχηματίζονται μόνο από ρήματα που κλίνονται και ασυναίρετα. Λέμε «μίλαγα», «γέλαγα», «τράβαγα», διότι λέμε «μιλάω», «γελάω», «τραβάω». Ακριβώς γι’ αυτό ΔΕΝ λέμε «πόθαγα» και όλα τα άλλα που διακωμωδεί ο Γεροτάσος. Το έχουμε άλλωστε ξανακουβεντιάσει το θέμα.

  156. Γεροτάσος said

    155.
    Συγγνώμη Ἄγγελε πού δέν ἤξερα ὅτι τό ἔχετε ξανακουβεντιάσει, εἶμαι νέος στήν παρέα. Ἀπορία διατύπωσα στόν Ν(ο)ικοκύρη γιά μιά μορφή πού δέν χρησιμοποιῶ καί πού μοῦ φαίνεται κακόηχη. Δέν νομίζω πάντως πώς ἔγινε περισσότερο σούσουρο ἀπ΄ ὅτι γιά τά γλυκά σαμιαμίδια.
    Ἐνδιαφέρων ὁ κανόνας πού ἀναφέρεις. Ἰσχύει καί γιά τά «λαχταράω» καί «τιμάω»;

  157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    156. Χάρη στην αναρώτησή/επισήμανσή σας όμως έμαθα κι εγώ τον «αθηναϊκό» 🙂 τύπο. Δεν το είχα σκεφτεί πιο πριν, δεν το είχα προσέξει ότι ήταν δεύτερος τύπος τελος πάντων. Στα τραγούδια φαίνεται βολεύει ιδιαίτερα. Μου ήρθαν στίχοι δυο στιχουργών , δυο τραγούδια κατά σύμπτωση με τον Πουλόπουλο.(Κουβεντιάζουμε καλοπροαίρετα πάντα ).
    Σ. Τσώτου /Γ.Κριμιζάκης : μίλαγα/κοίταγα/ξεψύχαγα. Τα Ψέμματα
    Λ.Παπαδόπουλος/Μ.Πλέσσας:Φύλαγε/μίλαγε/βαράγανε/μαρτυράγανε. Έξι άντρες

  158. Γιάννης Ιατρού said

    156: Γεροτάσος
    …εἶμαι νέος στήν παρέα…

    Να αλλαχτεί πάραυτα (από το πάρε αυτά) το χρηστώνυμο σε Νεοτάσος 🙂 🙂

  159. Γεροτάσος said

    158.
    Γι΄σννη, τό δήλωσα μέ σαφήνεια: νέος στήν παρέα. Ὄχι νέος.
    Ἄν τά «αὐτά» τοῦ «πάρε αὐτά» τρώγονται καί δή περιέχουν γιγάντια ποσότητα σοκολάτας, πολύ εὐχαρίστως νά σοῦ τά στερήσω!

  160. Γιάννης Ιατρού said

    159: ..νέος στήν παρέα. Ὄχι νέος..
    Α, με τον Λ. Σγουρό, όταν ήταν ακόμα δόκιμος, υπηρέτησες, ε;
    Καλώς ήρθες λοιπόν, τώρα ξέρουμε πως σ΄αρέσει κι η σοκολάτα 🙂

  161. Γιάννης Ιατρού said

    157: ΕΦΗ
    απ΄ό,τι είδα, ωραίες και καθαρές φωτό βγάζει το samsung tablet, ακόμα και τη νύχτα 🙂

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως το -αγα το χρησιμοποιεί κι ο Σαλονικιός Αντώνης Σουρούνης στο «Μονοπάτι στη θάλασσα» , που το ‘χω πρόχειρο εδώ στας εξοχάς. Σίγουρα είναι αθηναϊκός τύπος; Πανελλήνιος λαϊκός τύπος μου φαίνεται.

  163. Γεροτάσος said

    160.
    Γιάννη, θά τό διατυπώσω μέ ἀκρίβεια, χρησιμοποιῶντας φράση ξένου, δέν θυμᾶμαι πιά τίνος (οὐ γάρο μόνον ἔρχεται τό γῆρας)

    Ἐννέα στούς δέκα ἀνθρώπους λατρεύουν τή σοκολάτα. Ὁ δέκατος λέει ψέματα.

  164. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τάσο με την άδειά σας:
    160>>τώρα ξέρουμε πως σ΄αρέσει κι η σοκολάτα
    αλφα) αυτή είναι choκολάτα και βου)
    άμα δε σου το μαρτύραγε δεν θα το συνήγαγες ε; ( Κούνια που σε κούναγε)
    TASOS -τίποτα δε σε βόηθαγε;
    🙂 🙂 https://foursquare.com/v/tasos/4b81bfbef964a520c4bb30e3

  165. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    161. Όπως;

  166. Γιάννης Ιατρού said

    164: ϊσως επειδή δεν είμαι φανατικός οπαδός ρε Έφη 🙂
    165, ακριβώς 10′ μετά

  167. Γεροτάσος said

    164.
    ΕΦΗ-ΕΦΗ Μέ προκαλεῖς! Τό μόνο πού τώρα θά μέ βοηθάγαγε, μετά ἀπό τό ἐξαιρετικό τσίπουρο, θά ἦταν ἕνα λαχταριστό προφιτερόλ ἀπό τό Σουρεάλ. Σέ ἀτομική μερίδα τῶν 900 γραμμαρίων. Μικρότερες ἁπλῶς θά γαργαλάγανε τό οὐρανίσκο μου

  168. Γιάννης Ιατρού said

    167: Τσίπουρα η Εφη δεν ξέρει, ρακές όμως, ναι 🙂

  169. Γεροτάσος said

    168
    Γιάννη, κανείς δέν εἶναι τέλειος, ὅλοι μας ἔχετε κουσούρια.

  170. Κουτρούφι said

    #155. «Είναι κοινότατοι, τουλάχιστον στην Αθήνα, και αναφέρονται (αν και σε υποσημείωση) ακόμα και στην κρατική Γραμματική («του Τριανταφυλλίδη») του 1941″
    Πάντως, ο gpoint λέει στο #96: «Οι ντοπολαλιές ακούγονται ωραία ΜΟΝΟ στον τόπο τους»

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    166. Α,ναι! αφού το υποσχέθηκα! :). Νόμιζα τίποτ άλλο, μη βελτίωσες την τεχνική σου και βλέπεις την οθόνη μου …
    Εχω τραβήξει το σπίτι της Αρλέτας στη Δεληγιάννη με το ισόγειο που έμενε ο Ιωάννου. Επ΄ευκαιρία να σ΄ευχαριστήσω που έβαλες/ανανέωσες ο σημείωμα του Ιωάννουαπ΄το ιστολόγιο τ για το σπίτι του Λαπαθιώτη κλπ. Αφέθηκα στη συγκίνηση.
    Έχουμε μια καλή θεία, 88, που το σπίτι της ήταν (μονοκατοικία) και είναι (πολυκατοικία) στη Σπ.Τρικούπη, Κοντά στην Κουντουριώτου, αλλά πώς να πάω να την ξεσκαλίσω μη θυμάται τίποτε, που έχω ένα χρόνο να της τηλεφωνήσω καν;
    167. Αμα πέρναγες, να κέρναγα! 🙂 χίλιες ρακές!
    Εν τω μεταξύστο χωργιό μου δε λέμε πέρναγα ,κέρναγα κλπ, αλλά επέρνου, εκέρνου,εγάπου,εκολύμπου κλπ/ Αν επέρνας να σ΄εκέρνου λοιπόν! 🙂 🙂
    170/«Οι ντοπολαλιές ακούγονται ωραία ΜΟΝΟ στον τόπο τους»
    ή από τους αθρώπους τους όπου κι αν είναι. 🙂

  172. Theo said

    @155: Δεν έχω ακούσει παρατατικό σε -αγα από Τέμπη και πάνω. Μου φαίνονται αστείος, το ίδιο νομίζω και σε όλους τους Βορειοελλαδίτες. Γι’ αυτό και τον σατίρισε ο Σταρόβας (βλ. #88).

    @162: Ο Σουρούνης δημοσιεύει το «Μονοπάτι στη θάλασσα» το 2006, αφού έχει ζήσει 19 χρόνια στην Αθήνα . Οπότε δεν λογίζεται ως ακραιφνής Σαλονικιός.

  173. J. Iatrou said

    171: εύχομαι να είναι καλά τώρα η θεία σου ΕΦΗ.
    Για τις φώτο από το σπίτι στη Δεληγιάνη θα επικοινωνήσουμε ☺

  174. Theo said

    @172: Μου φαίνεται αστείος.
    Κι αν και σε όλους τους Βορειοελλαδίτες, στους περισσότερους σίγουρα.

  175. Theo said

    @174: Συγγνώμη, λάθος και πάλι!
    Κι αν όχι και σε όλους τους Βορειοελλαδίτες, στους περισσότερους σίγουρα.

  176. Κουτρούφι said

    Όσα λεφτά οικονόμαγα
    φράγκο δεν αποχτούσα
    μαζί μ’ αυτές τα χάλαγα
    και ρέστος τριγυρνούσα

    M. Βαμβακάρης στο «Καλόγερος (βαρέθηκα τις γκόμενες) (1946).

  177. sarant said

    176 Όπου βολεύει -αγα, οπου βολεύει -΄ούσα

  178. 177,
    Και φυσικά το
    αγαπούσα
    συμφιλιώνει και τα δύο!

  179. Γεροτάσος said

    177.
    Μιχάλη, καί μέ σαγιονάρα νά μέ κυνηγᾶς, «ἀγάπαγα» δέν πρόκειται νά πῶ!

  180. sarant said

    179 Τάσο, έσπαζες, έσπαγες ή σπούσες;

  181. Γεροτάσος said

    180.
    Νῖκο, ἔσπαζα αὐγά καί ἔτρωγα ὀμελέτα. Ἐκεῖ πού δέν χωρᾶ ἀμφισβήτηση, εἶναι στό τσίπουρο πού ἔπινα.

  182. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    95. Στέλιος : Στην Κρήτη λεγόταν παλιώτερα και κλαρόνια ή κλαρόνες.
    Χλαρόνια/χλαρόνες ανατολικότερα.
    Τσαρδίνια τα κακοπατημένα στη φτέρνα,παλιά παναπεί, παπούτσια που τα σέρνεις σαν παντούφλα, και χλαμπούτσι χάριν ρίμας: το καλό παπούτσι,κάνει και καλό χλαμπούτσι.

  183. 179,
    Ε, δεν θα σε κυνήγαγα και με σαγιονάρα! 🙂

  184. Geobat said

    Σαγιοναρα ζαχαροπλαστειο είχαμε τη δεκαετία του 80 κ στο Κερατσίνι.
    Εξαιρετικο παρφε παγωτό.
    Με σαγιοναρες είχα έρθει αντιμέτωπος πολλές φορές στα μικρατα μου.
    Τσουζαν οι ατιμες.

  185. spiral architect 🇰🇵 said

    Σαγιονάρα 😀 😆 :mrgreen:

  186. ΣΠ said

    185
    Δεν είναι ακριβώς φράκο με σαγιονάρες αλλά είναι μια καλή προσέγγιση.

  187. sarant said

    186 Λες και το είχα παραγγελία -έπαθε εγκαύματα, λέει.

  188. […] της δημόσιας διοίκησης που συνδυάζει κοστούμι και σαγιονάρα—, αυτά ορίζονται ως […]

  189. new reast said

    sto peru yphrxan kai yparxoun ellhnes pou drasthriopoiountai sto xwro toy plastikoy k elastikou.
    isws gia auto k h sayonara?!?

  190. Πέτρος said

    Δεν υπάρχει «Σλαβομακεδονική» γλώσσα κ. «Αρθρογράφε». Σεβαστείτε την ιστορία της γλώσσας που χρησιμοποιείτε.

  191. sarant said

    190 Προτιμάτε να τη λέμε «μακεδονική», έτσι; Μετά τη Συμφωνια των Πρεσπών έχετε δίκιο, αλλα το άρθρο είχε γραφτεί πρωτύτερα.

  192. Apostol said

    ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ την ονόμασε ο βιομήχανος που κατασκευασε τα πρωτα τέτοια υποδήματα επειδή του άρεσε η Γιαπωνέζα ηθοποιός.

  193. […] βέβαια. Αλλά στη σαγιονάρα έχουμε ήδη αφιερώσει άρθρο, πριν από πέντε χρόνια. Θα μπορούσα να επαναλάβω το παλιό άρθρο, σκέφτηκα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: