Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια Τρικάλεως

Posted by sarant στο 16 Σεπτεμβρίου, 2017


Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου είναι παρμένος από ένα μεζεδάκι της πιατέλας, που το βρήκα τόσο γουστόζικο ώστε να το αφήσω να τιτλοφορήσει ολόκληρο το μενού. Το είχα και από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν είναι από αυτά που μπαγιατεύουν.

Αλλιώς, μπορεί να ονόμαζα τα μεζεδάκια μου «κηλιδωμένα», από την πετρελαιοκηλίδα που ρυπαίνει τον Σαρωνικό ύστερα από το ύποπτο ναυάγιο του ακόμα πιο ύποπτου σαπιοκάραβου, ή και παριζιάνικα, για ακραιφνώς προσωπικούς λόγους: όταν θα διαβάζετε τις γραμμές αυτές θα πηγαίνω να βραχώ για σαββατοκύριακο στο Παρίσι (ναι, το ξέρω ότι στα πάτρια έχει καύσωνα, αλλά στην Εσπερία τα μέγιστα είναι 15 βαθμοί).

Ωστόσο, προτίμησα να μείνω στον τίτλο που αρχικά είχα σκεφτεί, αφού έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να αναδείξω τα γευστικότατα προϊόντα της Τρίκαλης, όπως η φέτα, που τη βλέπετε αριστερά, που έχει και αναγνώριση Π.Ο.Π. και επιπλέον προσφέρεται σε πολύ λογική τιμή.

Τη φωτογραφία την έστειλε στο ιστολόγιο φίλος που με τροφοδοτεί ταχτικά με υλικό. Την τράβηξε ο ίδιος σε σουπερμάρκετ του Ηρακλείου Κρήτης. Και τα δυο μέρη, Τρίπολη και Τρίκαλα, βγάζουν φέτα, αλλά πιο πιθανό μου φαίνεται να ξεκίνησε να γράφει «Τρικάλων» και να ξεστράτισε, κάνοντας αυτό το γουστόζικο γραφιστικό σαρδάμ.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο ένας τύπος γάλακτος (ας πούμε το πρόβειο) προέρχεται από την Τρίπολη και το κατσικίσιο από τα Τρίκαλα.

Μέχρι να μάθουμε από πού κρατάει η φέτα, παρακαλείται η Γεωγραφική Υπηρεσία της Νομανσλάνδης να εγγράψει την εριβώλακα Τρίκαλιν στον νομανσλανδιανό Άτλαντα.

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε είδηση για τον βιασμό δυο Αμερικανίδων φοιτητριών από καραμπινιέρους στη Φλωρεντία. Στο σχετικό άρθρο του Χάφιποστ, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο κυρίως άρθρο, όπου οι δυο βιαστές κλίνονται κανονικά (ελπίζω σύντομα να κλείνονται και στο φρέσκο) αλλά στον τίτλο, ο οποίος μάς πληροφορεί ότι:

Δύο φοιτήτριες από τις ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού από καραμπινιέροι στη Φλωρεντία

Έχω τη φριχτή υποψία ότι ο υλατζής θέλησε να κάνει φιγούρα και να γράψει «από καραμπινιέρι», χρησιμοποιώντας τον ιταλικό πληθυντικό της λέξης -και τότε παρενέβη ο Σπελ Τσέκερ και τον τιμώρησε. Αν είναι σωστή η υποψία μου, μπορεί να υπάρχει Θεός.

* Συζητήθηκε πολύ την περασμένη Κυριακή το λάθος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε για την «κόπρο του Αυγέα». Και βέβαια είναι λάθος, αφού στο σχολείο μαθαίνουμε για τον βασιλιά Αυγεία της Ήλιδας.

Χωρίς όμως (υποθέτω) να το ξέρει, ο Τσίπρας χρησιμοποίησε έναν τύπο υπαρκτό. Το όνομα του Ηλείου βασιλιά στην αρχαιότητα εκφερόταν και με τους δύο τύπους, Αυγέας και Αυγείας -και ο δεύτερος τύπος επικράτησε. Οπότε, όσοι έγραψαν ότι «τύπος ‘Αυγέας’ δεν υπάρχει» έδειξαν ημιμάθεια. Δεν υπάρχει στην ιστορία του σχολείου. Υπάρχει σε αρχαίους συγγραφείς, πχ στον Παυσανία στην Ελλάδος περιήγησιν.

Λέει ο Παυσανίας (δεν μεταφράζω γιατί τα αρχαία δεν είναι νεκρή γλώσσα κι έτσι τα καταλαβαίνουμε όλοι):

τούτῳ βοῦς τῷ Αὐγέᾳ καὶ αἰπόλια τοσαῦτα ἐγένετο ὡς καὶ τῆς χώρας αὐτῷ τὰ πολλὰ ἤδη διατελεῖν ἀργὰ ὄντα ὑπὸ τῶν βοσκημάτων τῆς κόπρου· Ἡρακλέα οὖν εἴτε ἐπὶ μοίρᾳ τῆς Ἠλείας εἴτε ἐφ’ ὅτῳ δὴ καὶ ἄλλῳ μισθῷ πείθει οἱ καθῆραι τῆς κόπρου τὴν γῆν. καὶ ὁ μὲν καὶ τοῦτο ἐξειργάσατο ἐκτρέψας τοῦ Μηνίου τὸ ῥεῦμα ἐς τὴν κόπρον· Αὐγέας δέ, ὅτι τῷ Ἡρακλεῖ σοφίᾳ πλέον καὶ οὐ σὺν πόνῳ τὸ ἔργον ἤνυστο, αὐτός τε ἀποδοῦναί οἱ τὸν μισθὸν ἀπηξίου καὶ τῶν παίδων τῶν ἀρσένων τὸν πρεσβύτερον Φυλέα ἐξέβαλεν ἀντειπόντα ὡς οὐ δίκαια ποιοῖτο πρὸς ἄνδρα εὐεργέτην.

* Για όσους θέλουν να το ακούσουν, η ομιλία Τσίπρα εδώ, και το επίμαχο απόσπασμα στο 1.02.00. Το ίδιο ακριβώς λάθος (να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγέα) το είχε πει ο Τσίπρας και προεκλογικά, τον Γενάρη του 2015, αλλά τότε δεν έγινε τόσο μεγαλο σούσουρο -εύλογα.

* Η γλώσσα είναι απέραντη και κανείς δεν τα ξέρει όλα. Φίλος στο Φέισμπουκ ειρωνευόταν τον Τσίπρα που μίλησε για «συστάδες επιχειρήσεων» -θα έχουν και φύλλα; κορόιδεψε. Ωστόσο, ο όρος «συστάδες» για απόδοση του clusters έχει καμιά εικοσαετία στη χώρα μας και σχεδόν έχει καθιερωθεί. Μάλιστα, χωρίς να θέλω να το παινευτώ, μπορεί η απόδοση αυτή να οφείλεται σε μένα και στον φίλο μου τον Θέμη.

* Έγραψα πιο πάνω για την ακλισιά της εβδομάδας, αλλά επειδή είχαμε κάμποσα κρούσματα ίσως θα ήταν ακριβέστερο να έλεγα για την… «εβδομάδα της ακλισιάς».

Έτσι, σε είδηση για το μετρό της Θεσσαλονίκης (θα τελειώσει και δεν θα το έχω πιστέψει), μπήκε τίτλος ότι ο μετροπόντικας «έφτασε στο σταθμό της Αρετσού» και το γραφείο διανομής κοτσανών μερίμνησε ώστε η ίδια ακλισιάρικη είδηση να δημοσιευτεί σε αμέτρητους ιστότοπους. Αργότερα, έπεσε σύρμα και διορθώθηκαν τα λάθη, αλλά όσα βλέπει η πεθερά, όχι παντού -ας πούμε, εδώ διορθώθηκε ο τίτλος αλλά μέσα στο άρθρο διατηρήθηκε τουλάχιστον ένα «της Αρετσού». Πρόσεξα επίσης απροθυμία να χρησιμοποιηθεί ο τύπος «της Αρετσούς» -φαίνεται ότι μόνο η Γωγώ δικαιούται να κλιθεί «της Γωγούς».

* Και ολοκληρώνουμε την τριλογία της ακλισιάς με την είδηση για τον Άδωνη που πήγε και «τράβηξε κουπί σε αρχαία τριήρης» όπως επιμένει ο τίτλος του άρθρου, ενώ στο κυρίως κείμενο η λέξη κλίνεται κανονικά και μάλιστα στη γενική (τριήρους) που είναι πιο ζόρικη από την αιτιατική όπου απλώς βγάζουμε το τελικό σίγμα.

Όσο για τον νεόκοπο κωπηλάτη, αναβιώνει μια αρχαία παράδοση, σύμφωνα με την οποία σε κάθε τριήρη υπήρχε κι ένας γελωτοποιός για να ευθυμούν λίγο οι κωπηλάτες στα διαλείμματα της δύσκολης δουλειάς τους.

* Και συνεχίζουμε με σοβαντίσματα ή αλλιώς με το εβδομαδιαίο μαργαριτάρι του κυρ Τάκη

Στην κυριακάτικη επιφυλλίδα του στην Καθημερινή, ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος γράφει μεταξύ άλλων:

Συνελήφθη κάποιος στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης διότι ήθελε να επιτεθεί στη ζωγραφική του Τιντορέτο και του Περουτζίνο επειδή παριστάνουν τον Χριστό ως Αρειο.

Ώστε οι πίνακες του Τιντορέτο παριστάνουν τον Χριστό ως ΆρΕΙο;

Εγώ ήξερα ότι Άρειος είναι ή ο Πάγος ή ο παλιός αιρεσιάρχης. Ο κυρ Τάκης προφανώς ήθελε να γράψει Άριος.

Ο σοβατζής υπηρεσίας.

* Το επόμενο δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου, ούτε έχω λινκ να το τεκμηριώσω, αλλά μου το μετέφεραν δυο ή τρεις φίλοι, οπότε θα ειπώθηκε σίγουρα.

Σε διαφήμιση κάποιου μεγαλοφροντιστηρίου, που προβάλλεται στην τηλεόραση (ίσως να παίζεται και στο ραδιόφωνο) λέγεται ότι στο φροντιστήριο εφαρμόζονται «σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας».

Το δικό μου σχόλιο είναι πως αφού δεν μας άρεσε το… αρχειομαρξιστικό «οι μέθοδες» επόμενο είναι πότε πότε οι μέθοδοι να βγάζουν και μουστάκια μια και δεν φαίνεται πουθενά το γένος, ακόμα χειρότερα αν γράψει κανείς π.χ. η ενεργοβόρος μέθοδος – οι ενεργοβόροι μέθοδοι.

Εδώ που τα λέμε, κι ο συνήγορος του μεγαλοφροντιστηρίου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το «σύγχρονοι μέθοδοι» είναι και τα δύο θηλυκά (η σύγχρονος μέθοδος έλεγαν τον παλιό καιρό).

* Και συνεχίζω με μια διασκεδαστικότατη σκανταλιά του Σπελ Τσέκερ.

Το tvxs δημοσίεψε πρόσφατα ένα άρθρο για τους Κούρδους της Ροζάβα, που είναι μετάφραση από τη Μοντ Ντιπλοματίκ, και που φαίνεται ενδιαφέρον. Δεν πρόλαβα να το διαβάσω, μου λένε όμως ότι έχει κάποια μεταφραστικά λάθη.

Πέρα από αυτά όμως, στο άρθρο γίνεται αναφορά στον Αμερικανό φιλόσοφο Μάρεϋ Μπούκτσιν, την πρώτη φορά σωστά -αλλά τη δεύτερη φορά που γίνεται λόγος, επεμβαίνει ο σκανταλιάρης κορέκτορας και τον μεταμορφώνει σε…. Μάρεϋ Πούτσων!

* Το επόμενο είναι παλιό, αλλά αποκτά κάποια επικαιρότητα αφού είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την επίσκεψη Μακρόν. Όπως μου στέλνει φίλος, σε άρθρο για τον πρόεδρο Μακρόν, πριν από τρεις μήνες, είχε γραφτεί ότι: Το L’ Express σχολιάζει με καυστικό τρόπο τη μανία των Γάλλων για το νέο πρόεδρό τους καθώς πιστεύουν οτι είναι ο “σωσίας” της χώρας…

Θα σώσει βέβαια τη χώρα αλλά όχι και σωσίας! Όπου σωσίας, διάβαζε «σωτήρας»….

* Κι αυτή η φωτογραφία πρέπει να κυκλοφορεί κάμποσο καιρό, αλλά δεν την έχουμε βάλει.

Η χειρόγραφη πινακίδα προειδοποιεί «Δεν εχουμε ‘ΠΩΣ'»

Το είχε πει βεβαια από παλιά ο Σαββόπουλος, «Δεν έχει τι, δεν έχει πώς»

Για να πω την αλήθεια, ήθελα να κάνω μια ανθολογία από τέτοιες φωτογραφίες, διότι είδα μερικές που έχουν πολύ γούστο, αλλά το αμέλησα.

Όσο για το POS, πώς αλήθεια θα το γράψουμε ελληνικά; Θα είναι πάντως μέσα στις υποψήφιες λέξεις της χρονιάς.

* Κάποιος ατυχοτυχερός αγρότης έπεσε από χαράδρα 20 μέτρων αλλά πιάστηκε από ένα κλαδί και τελικά τον έσωσαν. Στο σχετικό άρθρο διαβάζουμε ότι «η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο καλή που δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική εκπαίδευση».

Μα καλά, μόνο τους χτυπημένους εκπαιδεύουν για χειρουργούς;

* Κι ένα μεζεδάκι κηλιδωμένο, δηλαδή σχετικό με την πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού. Στο ρεπορτάζ στην iefimerida, διαβάζουμε ανακοίνωση που την υπογράφει η τομεάρχης (εγώ θα έλεγα «τομεάρχισσα») Αλιείας της ΝΔ, όπου ζητούνται μέτρα υπέρ των αλιέων, οι οποίοι βρίσκονται «επί ξηρού ακμής».

Αν είναι να φοράμε τα αρχαία άμφια, να τα φοράμε σωστά, όχι ανάποδα. Επί ξυρού ακμής, στου ξυραφιού την κόψη!

* Και για να κάνουμε και καρέ της ακλισιάς, διαβάζουμε στις αθλητικές σελίδες των Νέων: «Σπουδαίο αποτέλεσμα, απέναντι σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, για τον  Απόλλων Λεμεσού».

Για τον… Απόλλων Σμυρνης, που κάποτε ήταν Απόλλων(ας) Αθηνών, θα πούμε άλλη φορά.

* Δεν έχω σκοπό να μετατρέψω το ιστολόγιο σε Takis-Watch («Σοβάδες, επιχρίσματα, θερμομονώσεις»), αλλά κι αυτός ο ευλογημένος δυο-τρία άρθρα τη βδομάδα. Οπότε, σε άλλο άρθρο που έγραψε μέσα στη βδομάδα, διαβάζω:

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν αμόρφωτο όποιον δεν έχει διαβάσει ολόκληρο το «Ενας άνθρωπος χωρίς ιδιότητες» του Μούζιλ. Εχω γνωρίσει τέτοιους Ηρακλειδείς της ανάγνωσης, οι οποίοι με αντιμετώπισαν με τη δέουσα συγκατάβαση όταν τόλμησα να ομολογήσω ότι κάπου στη σελίδα εκατόν είκοσι κατέθεσα τα όπλα.

Ούτε εγώ έχω διαβάσει το βιβλίο του Μούζιλ, αλλά ξέρω ότι ο τίτλος του δεν είναι αυτός, είναι «Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες».

Αλλά αυτό είναι παρωνυχίδα. Οι Ηρακλειδείς όμως της ανάγνωσης, που μας ξεφουρνίζει ο κύριος Τάκης, μάλλον έπρεπε να είναι «Ηρακλείς». Ηρακλειδείς είναι είτε οι μικροι Ηρακλήδες είτε οι οπαδοί του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, κοινώς γριές. (Για την έκφραση «Ηρακλείς του στέμματος» και τα παθήματά της έχουμε γράψει παλιότερα).

* Φρέσκο μαργαριτάρι του Αλέξη Τσίπρα, από την επίσκεψη στην Κέρκυρα, όπου έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, και μάλιστα δύο φορές, τη λέξη «φιλοξενεία». Δεν βάζω λινκ, αλλά εύκολα μπορείτε να το βρείτε.

Φυσικά είναι λάθος. Φιλοξενία είναι το σωστό.

Έχει γουστο ότι σε εναν τοίχο του Φέισμπουκ, όπου έσπαγε πλάκα (και δικαίως) με το πρωθυπουργικό λάθος ο κ. Αντύπας Χοακαρίπογλου, και κατά κάποιο περίεργο τρόπο συνέδεσε κι εμένα με το λάθος, ένας σχολιαστής κοινοποιώντας τη δημοσίευση σχολίασε: «Όλοι τους έτσι ανορθόγραφοι είναι, οι αλητήριοι!» κι έτσι επιβεβαιώθηκε ο Μέφρι, αφού βέβαια αλιτήριος είναι το σωστό.

Μάλλον περί αυτοκριτικής θα επρόκειτο, λέω.

* Και για να αποκατασταθεί η ισορροπία, ας δούμε τον Μίλτο (πολλοί το γράφουν με κάπα) Βαρβιτσιώτη, που έχει διατελέσει Υπουργός Ναυτιλίας, και ο οποίος θέλησε να γνωματεύσει για το πρόσφατο ατύχημα στη Σαλαμίνα, με το τιτίβισμα που βλέπετε αριστερά.

Ποια είναι «η πλοιοκτήτρια» δεν είναι σαφές, διότι αν εννοεί την εταιρεία οι εταιρείες δεν μπαίνουν υπό κράτηση  -το βέβαιο όμως είναι ότι το «ανεξαρτήτου αποτελέσματος» είναι λάθος.

Αλλά ο Μίλτος χτύπησε δυο φορές, διότι λίγο αργότερα έστειλε και δεύτερο τουίτ:

Πέτυχε τα γράμματα, αλλά όχι τη θέση!

Καλό σαββατοκύριακο να έχουμε!

 

147 Σχόλια to “Μεζεδάκια Τρικάλεως”

  1. Pedro Alvarez said

    Δηλαδή, σχολιάζουμε το Άριος κι αφήνουμε την επίθεση στη…ζωγραφική ! ασχολίαστη; Σιγά να μην επιτέθηκαν και στη γλυπτική! 🙂

  2. Η χειρουργική εκπαίδευση φλερτάρει επικίνδυνα με την ορθοπ*δική ε;

    Να πω κι εγώ μια κρυάδα που διάβασα; Πώς λέγεται ο επισκευαστής POS; Μαστρο-POS. Χα, χα.

  3. LandS said

    Έτσι για να προετοιμάζεται η συζήτηση στο τέλος της χρονιάς τα μηχανάκια που λέμε POS είναι μέρος του εξοπλισμού του Point of Sale/Purchase.
    http://www.investopedia.com/terms/p/point-of-sale.asp

  4. spiral architect 🇰🇵 said

    – Πώς λέγεται αυτός που επισκευάσει POS;
    – Μαστροπός.

    Καλημέρα. 🙂

  5. Theo said

    Καλημέρα😀
    Και χθες ο Τάκης έγραψε για το τέρας που καταπίνει σιδερικά και υδατάνθρακες .
    Είναι άραγε μεζεδάκι ή ειρωνεύεται τους ευρωπαϊκούς υδατάνθρακες του Καμμένου;

  6. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    «Συστάδες» επιχειρήσεων, για να καταλάβω, είναι οι όμιλοι; (αυτοί λέγονται holdings βέβαια)
    Η «επίθεση στη ζωγραφική» πάντως, πραγματικά βγάζει περισσότερο το μάτι…
    Το POS πώς θα το πούμε ελληνικά; Καλός προβληματισμός…Συσκευή ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αυτό που τα εξηγεί όλα, αλλά είναι και μακρυνάρι…
    Θα μπορούσε να γίνει ΤΟΣ, Τερματικό Οικονομικών Συναλλαγών, που είναι και κοντά στο ξενόγλωσσο αρκτικόλεξο.

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια, σε λίγο φεύγω.

    6 Συστάδες είναι τα clusters, δεν το λέω;

    1 Έχεις δίκιο -και το αστείο είναι ότι στο FB το είχα αναφέρει κι αυτό, αλλά στη μεταφορά εδώ το συντόμεψα.

  8. sarant said

    5 Το λινκ εδώ, και κρίνετε μόνοι σας αν ειρωνευεται:
    http://www.kathimerini.gr/926791/opinion/epikairothta/politikh/h-saravalos-ellas

  9. Πάνος με πεζά said

    Ναι, θέλω να πώ, μια που εγώ δεν έχω ξανακούσει «συστάδες» επιχειρήσεων, θα χρησιμοποιούσα το «όμιλοι». Ή μήπως υπάρχει κάτι στην πλήρη διατύπωση της φράσης, που το απορρίπτει;
    Συνήθως όμως, οι μεγαλοεπενδυτές που προσκαλείθς ανήκουν σε ομίλους.

  10. Η ακλισιά είναι η νέα γλώσσα. Εκδρομή στις Οινούσσαι! αλλά και κέντρο υγείας Πυργί είδα στη Χιο το καλοκαίρι (αλλά το δεύτερο δεν σταμάτησα να το φωτογραφίσω)

  11. Emphyrio said

    Ειπαμε, εχουμε και αποδεικτικα στοιχεια υπο μορφην οθονιας… Ως χτες τα ιδια Ομηρακη μου στην διαφημιση στην ΕΡΤ, τα ιδια Ομηρη μου.

  12. Theo said

    @8:
    Ευχαριστώ, Νικοκύρη, για το λίκνο.
    Γράφω από κινητό και κάτι έκανα στραβά😞

  13. Emphyrio said

    Ουπς, δεν βγηκε το λινκ. Ξανα:

  14. ΣΠ said

    Καλημέρα.
    Η φωτογραφία έχει ξαναμπεί.

    Μεζεδάκια χωρίς πώς

  15. ΚΑΒ said

    Στο χρηστικό της ακαδημίας υπάρχει παράδειγμα:συστάδα επιχειρήσεων.

  16. Emphyrio said

    Οπως και το τηλεομοιοτυπικο που πηρε το ελληνικο ονομα «φαξ», ετσι πιστευω πως και το τερματικο οικονομικων συναλλαγων θα εξελληνιστει σε πος/πως. Ειναι και το αρχικο «τ» που γινεται ευκολα «π» στην γλωσσα μας, και βοηθαει.

  17. Γιώργος Κεγκερογλου said

    6 Πανο holding είναι η μητρική ,η μαμ Των υπολοίπων του ομίλου

  18. Πέπε said

    > > Δύο φοιτήτριες από τις ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού από καραμπινιέροι στη Φλωρεντία

    Από χωροφυλάκοι; Ρε τσι πούστηδοι!

  19. π2 said

    Στη γλώσσα των αθλητικογράφων, σαφώς διακριτή διάλεκτο της νεοελληνικής πλέον, ο Απόλλων είναι όλο και συχνότερα άκλιτος (ένα γκούγκλισμα για την ακριβή φράση «τον Απόλλων» θα σας πείσει). Το εντυπωσιακό είναι ότι συναντώ ενίοτε ακλισιά ακόμη και στη γενική («του Απόλλων»). Αυτό μοιάζει νέο φρούτο.

  20. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Συστάδες και clusters (από τη βικηπέδια):
    A business cluster is a geographic concentration of interconnected businesses, suppliers, and associated institutions in a particular field.
    Ο όμιλος είναι επιχειρήσεις με οικονομική σχέση μεταξύ τους, συνήθως εξάρτησης, και δεν είναι απαραίτητα ομοειδείς. Οι συστάδες είναι αλληλοσυνδεόμενες μεταξύ τους επιχειρήσεις ως προς το αντικείμενο, αλλά και τοπικά (βιομηχανικό/βιοτεχνικό πάρκο). Κάποιος φτιάχνει μαρμελάδες, κάποιος βαζάκια, κάποιος χαρτόκουτα, μαζεύονται σ’ ένα μέρος για να μειωθεί το κόστος, η ταχύτητα παράδοσης, να βελτιωθεί η συνεργασία γενικά.

  21. Πάνος με πεζά said

    Είδατε για να μην έχω επιχειρήσεις; Οι όμιλοι, στέλνουν εδω΄θυγατρικές, και όλες μαζί γίνονται συστάδα…¨Εχει καθιερωθεί, καλά λέτε, -εγώ μόλις σήμερα το έμαθα- αλλά και λίγο «Ποντιοπιλατικά», για όποιον δεν καταλαβαίνει (π.χ. διαβάστε εδώ , αλλά και σε πολλά άλλα κείμενα, που υπάρχει από δίπλα το clusters, για να καταλαβαινόμαστε, εμείς οι CEO… 🙂

  22. ΓιώργοςΜ said

    19 Πρόσφατα, στη σύνταξη ενός κειμένου με κάποιους άλλους, διόρθωσα την αναφορά ενός ονόματος στη γενική, από «του Ναπολέων Τάδε» που είχε αρχικά γραφτεί. Πρότεινα «του Ναπολέοντα», αντέτειναν «του Ναπολέοντος», πάντως το κείμενο έφυγε με το όνομα στη γενική.

  23. Πάνος με πεζά said

    Αχ αυτός ο Ναπολέων – είσαι και χήρα γυμνασιάρχου… 🙂

    Ο χακεμένος Πλούταρχος και άλλα μεζεδάκια

  24. sarant said

    Από το τρένο που έχει άριστο γουήφι. Πήγα να γράψω για τη διαφορά συστάδων κ ομίλου αλλά με πρόλαβε ο Γιώργος Μ.

  25. FvR_ said

    11 αλλά perseverare diabolicum

  26. spatholouro said

    clusters= επιχειρηματικοί συνεργατικοί σχηματισμοί

  27. sarant said

    26 16 συλλαβές αντί για 2 του πρωτοτύπου 🙂

  28. cronopiusa said

    Καταπληκτικό επίγραμμα:

    το ύποπτο ναυάγιο του ακόμα πιο ύποπτου σαπιοκάραβου

  29. «λέγεται ότι στο φροντιστήριο εφαρμόζονται «σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας».Το δικό μου σχόλιο είναι πως αφού δεν μας άρεσε το… αρχειομαρξιστικό «οι μέθοδες» επόμενο είναι πότε πότε οι μέθοδοι να βγάζουν και μουστάκια μια και δεν φαίνεται πουθενά το γένος, ακόμα χειρότερα αν γράψει κανείς π.χ. η ενεργοβόρος μέθοδος – οι ενεργοβόροι μέθοδοι. Εδώ που τα λέμε, κι ο συνήγορος του μεγαλοφροντιστηρίου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το «σύγχρονοι μέθοδοι» είναι και τα δύο θηλυκά (η σύγχρονος μέθοδος έλεγαν τον παλιό καιρό)».

    Ή το φροντιστήριο βάζει μουστάκια ή ο νοικοκύρης βάζει …μπινιβρέκια. Για ΟΛΑ τα σύνθετα επίθετα εγώ θυμάμαι τον κανόνα …του παλιού καιρού «ο και η σύγχρονος, το σύγχρονο(ν)». Και ειρήσθω εν παρόδω ότι για την αφεντιά μου είναι εξαιρετικώς κακόηχοι «οι μέθοδες»

  30. sarant said

    Αυτό λέμε: του παλιού καιρού. Σήμερα δεν λέμε «η σύγχρονος εποχή»

  31. Theo said

    @8:
    Μετά από σκέψη, μου φαίνεται για μεζεδάκι.
    Αν ειρωνευόταν τον Καμμένο, θα έβαζε κάτι σαν αποσιωπητικά ή εισαγωγικά.

  32. Πέπε said

    @5, 8, 31:
    Γενικά το κείμενο είναι γραμμένο σε ειρωνικό τόνο, όχι μόνο σ’ αυτά που λέει αλλά και στη γλώσσα.

  33. π2 said

    Με αφορμή τον μεζέ Τρίκαλις – Τρικάλεως συνειδητοποιώ κάτι που δεν θυμόμουν, ότι η σίκαλις δεν είναι αρχαία λέξη, αλλά μεσαιωνικό δάνειο από το λατινικό secale, ενώ η λέξη βρίζα που χρησιμοποιείται και σήμερα ενίοτε για τη σίκαλη είναι αρχαία (ασαφούς ετυμολογίας, ίσως θρακικής αν κρίνω από τα συμφραζόμενα ενός χωρίου του Γαληνού που είναι η μόνη ασφαλής μνεία της λέξης). Γενικώς την περιφρονούσαν τη σίκαλη. Μόνο για ώρα ανάγκης λέει ο Πλίνιος.

  34. Theo said

    @32:
    Λες;

  35. Theo said

    @32:
    Ίσως (τώρα που το ξαναδιάβασα).

  36. sarant said

    31 Κι εγώ για μαργαριτάρι το βλέπω. Αλλιώς θα έβαζε πλάγια, αποσιωπητικά, θαυμαστικό.

  37. Πέπε said

    Σχετικά με το αρχειομαρξιστικό «μέθοδες»:

    Είναι γεγονός πως είναι απαίσιο, φτιαχτό. Εξίσου γεγονός είναι πως η ορθή κλίση των θηλυκών σε -ος αποτελεί δάνειο από τ’ αρχαία (αναβίωση), δεν είναι κάτι που έφτασε ομαλά διά μέσου των γενεών ως τις μέρες μας, και ακόμη δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως, γι’ αυτό και τα τόσο συχνά λάθη (θα πας από Ιερά οδός κλπ.). Θέλω να ρωτήσω:

    Γνωρίζει κανείς με ποιο τρόπο μεταπλάστηκαν αυτά τα αρχαία θηλυκά σε φυσικές μορφές της νεοελληνικής (παλιότερες ή τοπικές); Όταν πρόκειται για κύρια ονόματα, όπως πολλών νησιών, το «η Πάρος – της Πάρου» έγινε «η Πάρο – της Πάρος», που είναι όντως ομαλή εξέλιξη, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των νεοελληνικών θηλυκών λήγει σε φωνήεν στην ονομαστική και για τη γενική προσθέτει -ς (η χαρά της χαράς, η λύπη της λύπης, η μαϊμού της μαϊμούς, η Μάρω της Μάρως). Τα κύρια ονόματα όμως δεν έχουν πληθυντικό.* Παραδείγματα θηλυκών σε -ος που να έχουν πληθυντικό και που να εξελίχτηκαν ομαλά μέχρι τα νέα ελληνικά γνωρίζουμε;

    _______________

    * Το νησί που οι αρχαίοι ονόμαζαν «η Δήλος» ανήκει σ’ ένα σύμπλεγμα που οι σημερινοί περίοικοι, Μυκονιάτες κλπ., ονομάζουν «οι Δήλες», κατά τρόπο που ομολογώ ότι δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω ούτε αρχειομαρξιστικό ούτε απαίσιο και φτιαχτό. Αλλά είναι μεμονωμένη περίπτωση, όχι κανόνας.

  38. Γιάννης Κουβάτσος6 said

    Είναι σαφές πλέον ότι ο κυρ Τάκης γράφει από μνήμης, χωρίς ποτέ να γκουγκλάρει για επιβεβαίωση, και δεν ξαναδιαβάζει τα κείμενά του πριν τα παραδώσει. Έτσι είναι, όταν είσαι άριστος, έχεις τυφλή εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις γνώσεις σου.
    Θα ξαναγκρινιάξω για τη μετάφραση και την επιμέλεια των βιβλίων: Το πολύ καλό βιβλίο του φιλέλληνα (πάει εδώ αυτός ο ταλαιπωρημένος όρος) Πέδρο Ολάγια «Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία» μάλλον ατύχησε στη μετάφραση στη γλώσσα μας, που όμως έγινε με τη συνεργασία του συγγραφέα. Π.χ. στη σελίδα 91 αναφέρεται στον Φιλοποίμηνα αντί Φιλοποίμενα. Και άλλα τέτοια. Γιατί τόση προχειρότητα, βρε παιδιά; Τα λεφτουδάκια μας δίνουμε.
    https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiSmpL5tKnWAhW0FtMKHTxaAigYABAAGgJ3Yg&ohost=www.google.gr&cid=CAASEuRoDAnGwKFMrRERVUB3Lv3Cjg&sig=AOD64_2sRdAr-HVFzRx39c2o1vKVY7rxSA&q=&ved=0ahUKEwjL3o75tKnWAhVByRQKHbn6ClYQ0QwIGQ&adurl=

  39. Πέπε said

    @34:
    Έτσι μου φαίνεται. Ξεκίνα από τον τίτλο: Η σαράβαλος Ελλάς. Ακολουθεί παράθεμα του Μποστ, στη γνωστή του ημικαθαρεύουσα, και η ίδια ημικαθαρεύουσα επανέρχεται συνέχεια στη γλώσσα του ίδιου του κειμένου.

    Ανάμεσα στην ειρωνική χρήση της γλώσσας, έχει και άλλες ειρωνείες: τερατολογίες όπως ότι οι επικίνδυνες αυτές περιοχές «κρύβουν τεχνηέντως τις προθέσεις τους» (παρεμπιπτόντως: δόξα τω θεώ, να και κάποιος που δε λέει «εντέχνως»!), και διάφορα άλλα.

    Κλπ κλπ,. περιττό να αναλύσουμε όλα τα εκφραστικά μέσα του συγγραφέα – άνοιξαν τα σχολεία αλλά σήμερα είναι Σάββατο! 🙂

  40. Pedis said

    και πάλι αθώος λόγω αμφιβολιών ο Τσιπράκος. Κάνω γούστο τη φάση κάθε Σάββατο, δεν λέω …

    μία απόδοση για το cluster είναι «τσαμπί», για τους ντιρέκτ απόγονους των πελατών κομμωτηρίων της αρχαίας αγοράς προτείνεται «βότρυξ».

  41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Θὰ μποροῦσε νὰ ἦταν καὶ «φέτα Τριπόλεων» κατὰ τὸ παλιὸ ἀνέκδοτο ποὺ σατίριζε τὸν σουσουδίστικο καθαρευουσιανισμό.

    Γιὰ ὅσους δὲν τὸ ξέρουν.
    Συζητοῦν τρεῖς.
    Ὁ πρῶτος: «Εἶμαι ἀπὸ τὰς Ἀθήνας·ἐσεῖς;»
    «Ἀπὸ τὰς Πάτρας», ἀπαντᾶ ὁ δεύτερος.
    «Κι ἐγὼ ἀπὸ τὰς Τριπόλας», ὁ τρίτος.

  42. spyridos said

    Απορρύπανση και απορύπανση μπόλικη αυτές τις ημέρες,
    Λείπω και 30 χρόνια από Ελλάδα και ίσως να μην θυμάμαι καλά.
    Δεν μιλούσαμε πάντα για καθαρισμό ?

    Βέβαια όταν το μαζούτ ήταν μέσα στις αυλές στα Σελήνια στα απαυτά τους όλοι.
    Ετσι κι αλλιώς αυτά τα αρβανιτάκια είναι ΑΠΟπαίδια.
    Μόλις έφτασε στη Γλυφάδα η βρώμα, έγινε μέγα πρόβλημα.

  43. Pedis said

    Το νού σας μην κάνει και βγει το μαχαίρι από το κόκκαλο!

    Cuba has long been viewed as a world leader in hurricane preparedness and recovery. According to the Center for International Policy, a person is 15 times as likely to be killed by a hurricane in the United States as in Cuba. Meanwhile, Cuba has already sent more than 750 doctors and health workers to Antigua, Barbuda, Saint Kitts, Nevis, Saint Lucia, the Bahamas, Dominica and Haiti.

  44. ΚΩΣΤΑΣ said

    «σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας»

    Για μένα, η έκφραση «σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας» θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

    Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Αποφεύγουμε το αρχειομαρξιστικό, προσδιορίζουμε και ευκρινέστατα το γένος. 🙂

  45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ 40. Πολὺ μοῦ ἄρεσε τὸ βότρυξ. Πρέπει νὰ εἶναι συγκερασμὸς τοῦ βόστρυξ: μπούκλα καὶ τοῦ βότρυς: τσαμπί.
    =>βότρυξ: τσαμπί ἀπὸ μποῦκλες. 🙂

  46. sarant said

    44 Αυτό είναι το προφανές. Δεν βοηθάει βέβαια σε περιπτώσεις όπως δύο μέθοδοι ή τρεις δισκοβόλοι.

  47. Πέπε said

    @44:
    Ξέχασες το κυριότερο:

    Είναι η μόνη σωστή επιλογή! (Αλλιώς: η μόνη επιλογή. Αλλιώς: δεν υπάρχει επιλογή, έτσι λέγεται.)

  48. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Κάποιος ατυχοτυχερός αγρότης έπεσε από χαράδρα 20 μέτρων

    Ε, οχι! Ασφαλώς, ΣΕ χαράδρα έπεσε, ο άνθρωπος!

  49. Pedis said

    # 45 – Αιτός! κάπως έτσι βγάζαν τις καινούριες λέξεις οι αρχαίοι που δεν είχαν κολληματα με τους αρχαίους τους …

  50. ΚΩΣΤΑΣ said

    47
    Ε, υπάρχει και εκείνο το διγενές και τρικατάληκτο – το ανέφερε προηγούμενος σχολιαστής (σχόλιο 29) και μας μπερδεύει λίγο. Γι΄αυτό επιμένω η καλύτερη και όχι η μοναδική.

  51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    45. (Συνέχεια) Στὴ βιασύνη μου νὰ γράψω τὸν ἐξυπνακισμό* μου, παρέλειψα νὰ σχολιάσω τὸ πρῶτο μέρος τοῦ #40.

    *ἡ λαθοθηρία μᾶς ἔχει γίνει «δευτέρα φύσις».

    Pedis said:

    » και πάλι αθώος λόγω αμφιβολιών ο Τσιπράκος. Κάνω γούστο τη φάση κάθε Σάββατο, δεν λέω »

    Οἱ ἀμφιβολίες εἶναι ὑπὲρ τοῦ κατηγορουμένου, ἐκτὸς ἄν εἶναι…ὁ κυρ-Τάκης.

  52. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αν πούμε οι μέθοδες και κατ’ αναλογία και οι οδές (δρόμοι), συνειρμικά … μου βρωμάει λίγο! 🙂

  53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Νταξ αυτό με τη χειρουργική εκπαίδευση μάλλον είναι λάθος αφηρημάδας.

    Δε θυμάμαι σε ποιά τάξη ήμουνα, αλλά ενα βράδυ καθόμουνα στο σαλόνι κι έγραφα το χόμγουερκ της επόμενης μέρας, κάτι περί Κλεόβιδος και Βίτωνος https://argolikivivliothiki.gr/2011/07/05/13097/ , των οποίων η ιέρεια μητέρα παρακάλεσε την Ήρα να τους χαρίσει τη μεγαλύτερη ευτυχία που μπορούσε να ζήσει άνθρωπος. Ενώ έγραφα, εκεί παραδίπλα καθόντουσαν οι γονείς μου και συζητούσαν για μια αλλεργία που είχα εκείνα τα χρόνια.
    Την επαύριο πρόλαβα στο τσακ την καταστροφή και παρέδωσα το τετράδιο με μια μεγαλοπρεπή μουντζούρα και διόρθωση από πάνω, καθόσον είχα γράψει πως η μάνα τους παρακάλεσε την Ήρα να τους χαρίσει τη μεγαλύτερη αλλεργία κλπ.

  54. spiral architect 🇰🇵 said

    Ώ Τζι, πού είσαι; 😀

    http://www.gazzetta.gr/plus/article/1137790/o-mitsotakis-eyhithike-ston-paok-kali-eyropaiki-poreia-vids

  55. Γιάννης Κουβάτσος6 said

    Εντάξει, ότι ο Τσίπρας δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που θα περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του , ακόμα κι αν αυτός ήταν άπλετος, διαβάζοντας συστηματικά λογοτεχνία και ιστορία, είναι, νομίζω, ολοφάνερο. Και ο γερο-Καραμανλής όμως κάθε άλλο παρά καλλιεργημένος ήταν, αλλά οι εκ δεξιών λαθοθήρες καίνε λιβάνι στη μνήμη του και το μεγαλείο του και προσπαθούν να μας πείσουν ότι αξιοποίησε την ενδεκαετία της παραμονής του στο Παρίσι διαβάζοντας Αριστοτέλη και λοιπούς αρχαίους γίγαντες του πνεύματος. Όσο για τον Αντρέα, ο Βασιλικός στην αυτοβιογραφία του τον καταγγέλλει ως αντιπνευματικό άνθρωπο. Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών μας αδιαφορούσε και αδιαφορεί για την παιδεία και τον πολιτισμό.

  56. ΓιώργοςΜ said

    42 Ε, άλλο να πληρώνεις συνεργείο καθαρισμού κι άλλο εταιρεία απορρύπανσης. Την ίδια δουλειά κάνουν, μόνο που οι δεύτεροι χρεώνουν ~200% παραπάνω.

  57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @53.Alergía y Amor ποὺ λέμε καὶ στὸ χωριό μου.

  58. Theo said

    @37:
    Εκτός από τον απλό λαό υπάρχουν κι αυτοί που διδάχτηκαν 6 χρόνια αρχαία στο σχολείο και τα αγαπούσαν (καθένας έχει το βίτσιο του😊).
    Αυτοί ενσωμάτωσαν πολύ φυσικό τις μεθόδους.
    Ή μήπως αυτό απαγορεύεται από τους Ιεροεξεταστές της γλώσσας;

  59. Theo said

    @54:
    Κι εσύ την ακατανόμαστη; ( βλ. https://sarantakos.wordpress.com/2017/09/08/clone/#comments, σχεδόν. 55).
    Πιπέρι στο στόμα 😁

  60. Theo said

    Ουπς! σχεδόν. 55! 😮

  61. Γιάννης Κουβάτσος6 said

    Theo, ιεροεξεταστές της γλώσσας υπήρχαν άλλες εποχές. Τότε που, αν έγραφες δημοτική, μηδενιζόταν το γραπτό σου και κινδύνευες με φυλάκιση ως κομμουνιστής, ακόμα κι αν δεν ήσουν. Σήμερα απλώς συζητούμε πολιτισμένα για δόκιμους ή αδόκιμους όρους. Ας μην υπερβάλλουμε, λοιπόν.

  62. Theo said

    Και πάλι Ουπς! σχόλιο 55😤

  63. Theo said

    @61:
    Εννοώ αυτούς που αγνοούν πεισματικά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που κάτι έμαθε σωστά στο σχολείο.

  64. gpoint said

    # 54

    Ωχ, φαίνεται πως έχει αναδρομική ισχύ !!!!

    Ευτυχώς που δεν είναι, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, ΠΑΟΚτσής

  65. gpoint said

    Επ’ ευκαρία ξέρει κανείς από νομικά να μας εξηγήσει ποιός από τους δυο θριαμβευτές της απόφασης ο Καμμένος ή ο Μαρινάκης έχει δίκιο να θριαμβολογεί ;

  66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @65. Γιῶργο, τὸ σίγουρο εἶναι πὼς οἱ χαμένοι εἴμαστε πάντα ἐμεῖς, οἱ πολλοί.
    Αὐτοὶ εἶναι πάντα κερδισμένοι «χάσουν»-«κερδίσουν».

  67. Theo said

    @61:
    Συγγνώμη αν είμαι κάπως οξύς, αλλά τελευταία παίρνω ένα φάρμακο που φέρνει ζάλη και υπνηλία, έχω πιει 4 τσάγια κι ένα κακάο σήμερα, για να ξαλεγράρω, κι έχω τσιτωθεί λίγο.

  68. cronopiusa said

  69. kikdmpltraveller said

    Σχετικά με το «ΠΩΣ»: Σε κουρείο της Θεσσαλονίκης υπήρχε μια ιδιόχειρη πινακίδα στην πόρρτα του «Ούτε POS,,ούτε ΓΙΑΤΪ. Φυσικά μετά τον Ιούλιο,η πινακίδα έφυγε,και μπήκε η πληροφορία ότι διαθέτει POS

  70. sarant said

    45 Τσαμπί από μπούκλες = τσαμπούκλες

    48 Κι αυτό σωστο

    68 Κανείς δεν ζήτησε να μη διδαχτεί το παιδί του ολοκληρώματα 🙂

  71. «… και γιαυτό ο κόσμος προτιμεί την Βαρβάκειος αγορά».

    Μόλις τώρα, από ρεπορτάζ της εκπομπής Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα, της ΕΡΤ1.

  72. sarant said

    72 Έλα στο θείο 🙂

  73. Γιώργος Κεγκερογλου said

    Οι παράμετρες???? Μπα!!!

  74. Αιμ.Παν. said

    [* Δεν έχω σκοπό να μετατρέψω το ιστολόγιο σε Takis-Watch, αλλά κι αυτός ο ευλογημένος δυο-τρία άρθρα τη βδομάδα. ]
    Να υποθέσω ότι συμπληρώνουμε το ρήμα κατά βούληση ; γράφει, ξεπετάει, του ξεφεύγουν, του έπεσαν από το ράφι, βρήκε στο δρόμο, έβγαλε από το καπέλο, κλπ…. ;;

  75. Γιάννης Κουβάτσος6 said

    Και ένας άλλος άριστος της «Κ» κάνει το γενικομανές λάθος: «ξέφυγε της προσοχής». Εντάξει, διέφυγε την προσοχή, διέλαθε την προσοχή, αλλά με το ξέφυγε πώς πάει καλύτερα; Ξέφυγε την προσοχή ή ξέφυγε από την προσοχή;
    http://www.kathimerini.gr/926792/opinion/epikairothta/politikh/3ekollhste

  76. ΣΠ said

    Νικοκύρη, είδες το σχόλιο 14; Πριν από 6 μήνες είχες ξαναγράψει για το ΠΩΣ/POS.

  77. spiral architect 🇰🇵 said

    – Ρε Βρασίδα, άναψε τη μεγάλη σκάλα δεν βλέπουμε τίποτα βραδιάτικα!

  78. 78 Για το κλαρίνο, δεξιά, με τα μαύρα γυαλιά μέσα στην έκθεση λες;
    Και τραβάει και φωτογραφία!

  79. Είναι και κάτι τίτλοι πολύ δελεαστικοί, ρε γμτ!

    Το μηδέν μόλις μεγάλωσε κατά τουλάχιστον 500 χρόνια

    http://www.naftemporiki.gr/story/1276588/to-miden-molis-megalose-kata-toulaxiston-500-xronia

  80. Κι αυτό το βιβλίο ο Μπούκτσιν το έγραψε; https://twitter.com/hardrom94/status/908771343314898945

  81. 28, … Θαλασσοπούλια μου …

    Μετά απ’ αυτό άκουγα για χρόνια, μικρός,
    «Κυματιπούλια μου,»
    απορώντας σε τι διαφέρουν
    τα κυματιπούλια από τα θαλασσοπούλια.
    Τελικά ξύπνησε η πούλια μου.

  82. 82 Μάικλ, τι έγινε; Στράγγιξε το Χιούστον;

  83. Πέπε (37), εκτός από τα πάμπολλα τοπωνύμια, λαϊκές λέξεις που να προέρχονται από αρχαία θηλυκά σε -ος μου ´ρχονται στο νου μόνον ο άμμος και ο ψήφος (που δεν είναι βέβαια καθαυτό λαϊκή λέξη, αλλά μπήκε νωρίς στη λαϊκή γλώσσα και άλλαξε κι αυτή γένος). Ας αναφέρουμε και τη νοσοκόμα, που κράτησε το γένος της αλλά άλλαξε κατάληξη.
    Θυμάμαι, από το βιβλίο του Τριανταφυλλίδη «Η γλώσσα μου», που το διδάχτηκα στην Α´ Γυμνασίου με τη μεταρρύθμιση Παπανδρέου-Παπανούτσου, τον εξής διάλογο:

    — Η λεωφόρος στον πληθυντικό κάνει οι λεωφόρες;
    — Ναι, μπορούμε όμως να πούμε και οι λεωφόροι.
    — Το ξέρω, αλλά θέλω να πω «ωραίες πλατιές δεντροφυτεμένες λεωφόρες». Δεν μου πάει να πω «ωραίες πλατιές δεντροφυτεμένες λεωφόροι»!

    Ο μακαρίτης ο Τριανταφυλλίδης προσπαθούσε διακριτικά (όχι και τόσο, εδώ που τα λέμε) να βοηθήσει τον αρχειομαρξιστικό τύπο, αλλά μάλλον δεν το κατάφερε· δεν έχω ακόυσει κανέναν να λέει αυθόρμητα «οι λεωφόρες», αν και θυμάμαι έναν ανώτατο δικαστικό το 1966 να λέει σε φιλική κουβέντα «οι δακτυλογράφες».

  84. Είχα στο Λύκειο (1969-71) έναν μαθηματικό, κάθε άλλο παρά αγράμματο, που έλεγε συστηματικά για έναν συγκεκριμένο συμμαθητή μου «ο Ξενοφών, του Ξενοφών, τον Ξενοφών». Ποτέ δεν εξηγήθηκε γιατί, και τώρα δεν ζει για να τον ρωτήσω. Δεν μας δίδασκε ιστορία, για να χρειαστεί να κλίνει τον Ναπολέοντα…
    Και ο Μάνος Κοντολέων νομίζω δεν κλίνει το επίθετό του, από άποψη υποθέτω. Εμένα πάντως με ενοχλεί αυτό.

  85. Πάνος με πεζά said

    @ 74 : «…στις σκοτεινές επιδίωξες της συνειδητά ασυνείδητης ολιγαρχίας».

  86. gmich said

    Αν το έγραφε αυτώφωρο ή αυτόφορο θα είχε μόνο ένα κοκκινάδι τώρα έχει δύο. O άριστος ολοένες τις φορές σε μια σειρά κάνει τουλάχιστον δύο λάθη.

  87. Πάνος με πεζά said

    Kαι τώρα που βυθίστηκε το άλλο, ποιος ξέρει, ο πλοικτήτης μπορεί να βγάλει έξω το Αγία Ζώνη ΙΙΙ. Παροπλισμένο είναι, του 1969 (σαν εμένα) είναι, αλλά πού ξέρεις στο Ελλάντα…
    https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:213938/mmsi:240868000/imo:6902004/vessel:AGIA_ZONI_III

  88. 83,
    Κοντεύει.

    Προχτές, μετά από τρεις βδομάδες σχεδόν, ανοίξανε την γέφυρα πάνω απ’ το μπαγιού για να πάω από το σπίτι μου στο φριγουέι που οδηγεί στη δουλειά σύντομα (είναι το φριγουέι I-10, με δυτική άκρη στο Λος Άντζελες (People’s Republic of Santa Monica) – δίπλα στο UCLA που ήμουν φοιτητής – και ανατολική στη Φλόριδα, δίπλα στο Σεν Ώγκοστιν, απ’ όπου και το γρασίδι που καλλωπίζει το Τέξας – από την oldest continuously occupied European-established settlement within the borders of the continental United States λέει η Βίκη).

    Πριν ανοίξει η γέφυρα στο βάθος:

  89. AP said

    POS: Τερματικό Αποδοχής Καρτών, ακούγεται συχνότατα.

  90. cronopiusa said

  91. Tah ala tahalasa said

    Εκεί με τον σωσία μάλλον με τον μεσσία τον μπέρδεψε κι όχι με τον σωτήρα. Δεν ξέρω κιόλας, λέμε τώρα..
    Χορταστικά τα μεζεκλικια σήμερα.

  92. Πέπε said

    @92:
    Και με τα δύο, και έβγαλε τον μέσο όρο. (Όπως και με τη φέτα Τρικάλεως) 🙂

  93. sarant said

    Επανήλθα και ευχαριστώ για τα νεότςερα!

    75 Ακριβως, συμπληρώστε κατά το δοκουν

    76 Ξέφυγε της προσοχής; Θεέ μου!

    77 Ωχ, ξεχνάω…

    92 Μπορεί να έχεις δίκιο 🙂

  94. Tah ala tahalasa said

    Τώρα που το σκέφτομαι και τα μεζεκλικια τρικαλεως πρέπει να είναι κι αυτά.. μια φίλη απ τα Τρίκαλα έλεγε έτσι τα μεζεδάκια

  95. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    1) Διακόπτω απόψε την σιωπήν μου διά να ευλογήσω ολίγον τα γένεια της Κοινότητός μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ): Εις το προ ολίγων ημερών κυκλοφορηθέν βιβλίον αναμνήσεών της υπό τον τίτλον «What happened?» (2017), η διεφθαρμένη Χίλαρυ Κλίντον ομολογεί (σελίς 119 από 512) ότι ο κυριώτερος λόγος που απώλεσε τας Αμερικανικάς Προεδρικάς Εκλογάς από τον ελληνόψυχον Τράμπ ήτο το περίφημον στρατήγημα των Τραμβικών οπαδών με τον Ντόναλδ δίκην Περσέως να κρατή το αποκεφαλισμένον κεφάλι της Μεδούσης – Χίλαρυ, όπως εικονίζεται εις το εν Φλωρεντία περίφημον άγαλμα του Μπενβενούτο Τσελλίνι!..

    Δεδομένου ότι το εν λόγω στρατήγημα επροτάθη εις το Επιτελείον του Τράμπ από την Κοινότητά μας, δηλώνομε υπερήφανοι που συνεισφέραμε έστω αυτό το ολίγον εις την Εκλογήν του νέου Πλανητάρχου, όστις θα αφήκη εποχήν και θα το ιδήτε συντόμως…

    2) Κατά τα άλλα, η πολιτική ορθότης που ταλαιπωρεί το παρόν Ιστολόγιον και εξαιτίας της οποίας βολοδέρνει επί δύο έτη κάτωθι του 1.300 της Αλέξαινας, δεν επέτρεψε εις κάποιον Σαραντάκειον αναγνώστην να επισημάνη ότι η αποψινή ισοπαλία 1-1 του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τριπολιτσάς εις το άδειον «Γ. Καραϊσκάκης» επετεύχθη υπό τους εξής όρους: α) Ο Θρύλος ισοφάρισεν εις το 94΄ με ανύπαρκτον πέναλτυ β) Ο Ολυμπιακός εχρησιμοποίησε μόνον 2 Έλληνας παίκτας επί συνόλου 14άρων, ενώ ο Αστήρ Τριπολιτσάς 9 Έλληνας επί συνόλου 14άρων. ΙΔΟΥ και αι συνθέσεις διά την ιστορίαν, μπάς και εξυπνήσουν οι γνωστοί ξενομανείς ατζέντηδες που περιβάλλουν τον ελληνόψυχον εφοπλιστήν Μαρινάκην

    3) Περαίνω με έν ακόμη σημερινόν περιστατικόν που δεικνύει ευκρινέστατα την αθεράπευτον μαλακίαν που δέρνει το Ρωμέικον απο την εποχήν του καρδιναλίου Βησσαρίωνος (σ.σ.:«η συνήθης του Γένους ημών μαλακία»): Η γνωστή φυλλάδα «Espresso» έκαμε πρωτοσέλιδον θέμα την διαφήμισιν εκατομμυρίων που έκαμε εις την νήσον Θήραν ο κορυφαίος Αφροαμερικανός ράπερ Rick Ross, όστις επέλεξε την Σαντορίνην διά το γύρισμα του νέου του άσματος υπό τον τίτλον «Santorini, Greece», το οποίον σαρώνει εις το YouTube (εξεπέρασε το 1 εκατομ. θεάσεις εις μόλις 60 ώρας). Και βεβαίως, η βρωμερά «Espresso» καθυβρίζει τον νέγρον ράπερ, επειδή τάχα εμόλυνε την αγίαν τράπεζαν του ιερού ναού αγίου Ευστρατίου Θήρας, με αποτέλεσμα να εκδώση ανακοίνωσιν και η τοπική Μητρόπολις. Αυτό, δυστυχώς, είναι το Ρωμέικον…

    Διά την ιστορίαν, αναρτώ τα lyrics του εν λόγω άσματος διά να αντιληφθή και ο τελευταίος Σαραντάκειος αναγνώστης πόσον φιλελληνικόν είναι.το άσμα και πόσας φοράς ο Rick Ross χρησιμοποιεί την λέξιν «νέγρος» (nigga), την χρήσιν της οποίας μάς έχει απαγορεύσει εις το παρόν Ιστολόγιον ο κ. Σαραντάκος, επί ποινή νέας πορτοκαλιάς κάρτας

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος
    καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον «καλικάντζαρος του Ιστολογίου»

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    O άλλος εκφωνούσε για την κίνηση στους δρόμους και λέει στο Γαλάτσι, η Τράλλεων. Για να μη λέτε ότι όλο κάνουν λάθη, διορθώνουν κιόλας! (και μοιάζει σα λάθος) 🙂

  97. gpoint said

    Καλόοο…

    Στα υπόλοιπα θέματα της ημέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κι άλλες αυθόρμητες βόλτες στη Θεσσαλονίκη με τη συνοδεία καμιά 80 αστυνομικών, πέρασε αυθόρμητα από το περίπτερο του ΠΑΟΚ πετυχαίνοντας τυχαία τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Σταύρο Καλαφάτη έξω από αυτό, ενώ είναι τόσο καλός άνθρωπος που χαιρέτησε μία κούκλα σε μία βιτρίνα.

    Κάποιος από τους επικοινωνιολόγους του θα του είπε μάλλον πως είναι κούκλες οι Θεσσαλονικιές και το πήρε τοις μετρητοίς.

  98. 30, «sarant said «Αυτό λέμε: του παλιού καιρού. Σήμερα δεν λέμε «η σύγχρονος εποχή»

    Όποιος θέλει να μην λεει, …ας μην λεει!

  99. spiral architect 🇰🇵 said

    Δεν είναι μεζεδάκι, δεν είναι πλάκα, είναι (η) ωμή αλήθεια:

    «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα».

    Οι ισαποστασίτες μπορούν -αν θέλουν- να πάρουν θέση.
    Είναι ο,τι συμβαίνει τώρα.

  100. Ότι ο Μητσοτάκης τα τσούγκρισε με τον Μαρινάκη και τον Αλαφούζο το μάθατε;
    Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο ο επιχειρηματίας περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. Εχω πρόβλημα όταν ο επιχειρηματίας αγοράζει μέσα ενημέρωσης για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

  101. 101

    Τα κυτεί αίμα!

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    37 Πέπε >>οι σημερινοί περίοικοι, Μυκονιάτες κλπ., ονομάζουν «οι Δήλες»
    Τις Δήλες της συνάντησα πρώτη φορά στο εξαιρετικό βιβλίο της Μέλπως Αξιώτη «Το σπίτι μου» σε μια αποστροφή (που μου έμεινε για πάντα η εικόνα) για τα πουλιά που φεύγουν προς τις Δήλες. Στην αρχή,δε θυμάμαι γιατί,νόμισα ότι λέγανε Δήλες τα πουλιά. Μου έμεινε όμορφο ,ποιητικότατο στη ντοπιολαλιά,στην ωραία κατ΄εμέ, λαϊκή γλώσσα. Οι μέθοδες έχουν φαίνεται κατασταλλάξει μέσα μου προ πολλού κι ούτε μου παραξενοφαίνεται.Δεν το έχω γράψει αλλά μπορεί να πω οι μέθοδες, όπως και οι άνοιξες(άλλη περίπτωση,αλλά «μη κανονικό»κι αυτό) που έχει τριφτεί μέσα μου και ηχεί και γοητευτικά. Κάποιο δημοτικό μάλλον μοσχογελά ξοπίσω.

  103. ΣΠ said

    104
    Και πώς να διορθώσεις το ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

  104. 105 Θέλει πολλή δουλειά: καθαρισμό με λέιζερ (5-6 συνεδρίες0 και μετά από κάνα μήνα ξανά χτύπημα τατού.

  105. sarant said

    Όπως λέει και το ποίημα, του Αννάμ τα στίγματα δεν σβήνουνε ποτές 🙂

  106. Pedis said

    # 100 – η πολιτική ορθότητα παύει να είναι της μοδός, φαίνεται. Παρακράτησε …

  107. Pedis said

    http://www.efsyn.gr/arthro/i-syllipsi-toy-nikoy-zahariadi

    έχει υπόψη του κανείς αν υπάρχει καμιά πηγή που να ενέπνευσε το ντραματιζέσιον της «ιστορίας» που διηγείται ο Χαριτόπουλος;

  108. giorgos said

    Αυτή είναι ή τραγωδία τής Ελλάδος . Ο Κούλης πού κληρονόμησε απ’ τόν μπαμπά του ένα όλόκληρο κράτος, μιλάει τώρα γιά …»τήν άνισότητα τής άνθρώπινης φύσης»…Αν είχε γεννηθεί σέ καμιά Γερμανία όπου στήν καλύτερη τών περιπτώσεων θά ήταν , τό πολύ κλητήρας σέ κάποια εταιρεία , θά τά έλεγε αύτά ?

  109. sarant said

    πρώην αρχηγό της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομματικών Νεολαιών Ελλάδας).

    !!!

  110. Γιώργος Κεγκερογλου said

    100 προς Κυριάκο: λες ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς ανισότητες επειδή όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικώς τις ατομικές ελευθερίες. Δε λες ότι είσαι προϊόν αυτής της ανισότητας και ως άξιος γόνος της θα την υπηρετήσειςβαντι να δώσεις το δικό σου αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία.

  111. Γιώργος Κεγκερογλου said

    Αλλά πώς να αγωνιστείς δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτό αφού όλες τις δουλειές σου σου τις έκανε ο μπαμπάς σου με ένα τηλεφώνημα

  112. sarant said

    113 E μα…

  113. Pedis said

    # 111 – λεπτομέρεια … ισως ο δαίμων …

    μα εδώ έχουμε έτοιμο σενάριο … διάλογοι, ντεκουπάζ, σασπένς για … τηλεόραση.

    Ο Ταβουλάρης συνέστησε μια ομάδα από πέντε ικανούς αστυφύλακες μεταμφιεσμένους σε εργάτες και πλανόδιους μικροπωλητές και ο ίδιος ήταν πάντα με πολιτικά. Τους μοίρασε από μια φωτογραφία του Ζαχαριάδη.

    Και από τις 7 Σεπτεμβρίου 1936 ανέβαιναν κάθε μέρα μαζί στην Αθήνα.

    Τριγυρνούσαν από το πρωί ώς αργά το απόγευμα στο τέρμα Ιπποκράτους και για να μην προκαλούν υποψίες, κάθε τόσο άλλαζαν μεταμφίεση.

    κι έτσι τον πέτυχαν, λέει … ρε τι γκαντεμιά!

  114. sarant said

    Μου λένε ότι είναι αντιγραφή από ανάλογη δραματοποίηση του Εθνικού Κήρυκα το 1949. Πραγματική βάση με μυθική σάλτσα.

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    112- Κι ο Τσίπρας την ανισότητα υπηρετεί και μάλιστα πολύ καλύτερα από τους δεξιούς. Σε λίγότερα από δύο χρόνια, αντί να σκίσει το δεύτερο μνημόνιο υπέγραψε το απεχθέστερο τρίτο, ξεπούλησε αεροδρόμια λιμάνια ΔΕΗ κλπ, υποτάχθηκε στην εκκλησία, δεν έκανε τίποτα για την παιδεία, έκοψε κι άλλο τις κατακρεουργημένες συντάξεις, συνεχίζει τον ΕΝΦΙΑ που δεν πλήρωνε ως αντιπολίτευση, ανέβασε κι άλλο την φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες να κλείσουν τα βιβλία τους, εποτρέπει την εργοδοτική ασυδοσία την ανασφάλιστη εργασία και την μαύρη οικονομία που έχει φτάσει στα ύψη, δεν έχει κάνει τίποτα για τα σκάνδαλα ΖΗΜΕΝΣ, λίστα Λαγκάρντ, πανάμα πέϊπερς, δεν έχει γίνει ακόμα η δίκη για τον δολοφονημένο Φύσσα με τα κουμάσια της ΧΑ να είναι ελεύθερα, ενώ με τον φωτογραφικό νόμο Παρασκευόπουλου έχουν βγεί έξω άλλα τρελά αγόρια αλλά η Ηριάννα είναι μέσα γιατί είναι επικίνδυνη, κι όλα αυτά και άλλα πολλά, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΥΤΗ, και επιπλέον παραμένει στο απυρόβλητο και χωρίς ντροπή αυτοαποκαλείται αριστερός και κομουνιστής.
    Αντί να λοιδορούμε τον αρχηγό της ΝΔ, μήπως είναι καιρός να ρίξουμε κάνα καντήλι στον αρχηγό της κυβέρνησης;
    Τουλάχιστον ο Κυριάκος Μηστοτάκης έχει την στοιχειώδη αξιοπρέπεια να υπηρετεί την τάξη του.

  116. Pedis said

    # 116 – παιδαριώδες πόνημα …

    Αντίθετα με την ιστορική σαπουνόπερα του Χαριτόπουλου, η ΕφΣυν είχε σήμερα δυο καλά και ενδιαφέροντα:

    Προπαγάνδα κάτω από τη ζώνη
    http://www.efsyn.gr/arthro/propaganda-kato-apo-ti-zoni

    Ο ρόλος της Eκκλησίας στη Μακρόνησο
    http://www.efsyn.gr/arthro/o-rolos-tis-ekklisias-sti-makroniso

  117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    117.τέλος.Ελα ρε Λάμπρο, αξιοπρέπεια τις εργοστασιακές ρυθμίσεις 🙂

  118. Πέπε said

    @103:
    > > …οι άνοιξες(άλλη περίπτωση,αλλά «μη κανονικό»κι αυτό) που έχει τριφτεί μέσα μου και ηχεί και γοητευτικά. Κάποιο δημοτικό μάλλον μοσχογελά ξοπίσω.

    Μήπως αυτό; Δημοτικό μεν δεν είναι, αλλά … https://www.youtube.com/watch?v=0SiNhnB_D7w

    Πάντως «οι άνοιξες» είναι αρκετά κανονικό. Σύγκρινέ το με τις «βρύσες»: στους περισσότερους ούτε που μας περνάει από το μυαλό ότι «θα έπρεπε» να είναι «οι βρύσεις» (η βρύσις = από κει που (ανα)βρύζει νερό).

  119. ΛΑΜΠΡΟΣνα said

    119- Ξέρεις πολύ καλά πως δεν είμαι με το μέρος κανενός και δεν κατηγορώ κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις, για μένα είναι όλοι ίδιοι κι έχει αποδειχτεί αυτό, κατηγορώ μόνο τον λαό. Καταντάει γελοίο μετά από 40 χρόνια φαρσοκωμοδίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να καταπίνουμε αμάσητη την επόμενη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, λίγη αντίδραση ρε παιδια, έστω ένα γαμοσταυρίδι στο τσίρκο που (υποτίθεται) μας κυβερνάει, δεν βαρεθήκατε το εσείς-εμείς και το κι εσείς αυτά κάνατε; Είναι δυνατόν να ενοχλείστε από τις παπαριές του Μητσοτάκη και να δικαιολογείτε (αμήχανα είναι αλήθεια) τα εγκλήματα του Τσίπρα;
    Δηλαδή, είναι δεξιός ο Μητσοτάκης κι αριστερός ο Τσίπρας; βλέπεις καμιά αριστερή κυβέρνηση που δεν την βλέπω εγώ;
    Έχετε συμβιβαστεί τόσο πολύ; έχετε αλλοτριωθεί; ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΘΕΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ;

  120. gpoint said

    #103

    Αμα όμως λες «μεθοδες» θα λες και τους δρόμους οι «οδές», ο άλλος θα ακούει λογικά οι ωδές και αφού δεν σου «παραξενοφαίνεται» το επόμενο στάδιο θα είναι η ακουστική αφασία…

    οσο ωραία ακούγονται τα μυκονιάτικα στην Μύκονο, τα κρητικά στην Κρήτη κ.λ.π. τόσο κακόηχα ηχούν σαν πάνε σ’ άλλο τόπο (Τζι)

  121. Alexis said

    #0: όπως η φέτα, που τη βλέπετε αριστερά, που έχει και αναγνώριση Π.Ο.Π.

    Μια παρατήρηση μόνο: η φέτα είναι εξ’ ορισμού τυρί Π.Ο.Π. δεν χρειάζεται να επισημαίνεται ότι «αυτή η φέτα έχει και αναγνώριση Π.Ο.Π.»

    Προχτές έπεσα πάνω σ’ ένα «της γενικού γραμματέως» και μου ‘βγαλε το μάτι, είπα να το στείλω για μεζεδάκι αλλά γκουγκλάροντας είδα ότι είναι αρκετά διαδεδομένο και το άφησα…

  122. cronopiusa said

    Τον αφήνουν και εκτίθεται (ατομικά και επιχειρησιακά)…

  123. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι φιλελεύθεροι πάντα ήταν υπέρ της ανισότητας. Επί Διαφωτισμού διεκδικούσαν οι άστοί δικαιώματα μόνο για τον εαυτό τους. Τις λαϊκές τάξεις τις θεωρούσαν ανώριμες. Δεν είπε κάτι πρωτότυπο ο Μητσοτάκης.

  124. Pedis said

    # 125 – κάποιος φούρνος …

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    121 Λάμπρο μου, σχολίασα μόνον τη συγκεκριμένη λέξη/έννοια σε σχέση με τον Κ.Μ. Αυτό μόνον.Τα υπόλοιπα τα σύνδεσες αυθαίρετα και συμπέρανες ελεύθερα.
    Δε γαμοσταυρίζω,ψηφίζω.Δεν έχω άλλο όπλο. Αν ξεκινήσεις λαϊκή επανάσταση για τα καλύτερα, μέσα! Ως τότε,δε χρειάζεται να λέμε τα ίδια. Σε ό,τι με αφορά ,δεν αλλοτριώθηκα, τέτοια ήμουνα πάντα 🙂 🙂

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    124. Τέλειο!
    Ο χρησμός έλεγε ότι ένας Κ.Μ. θα διεκδικήσει κάαποια στιγμή, την εξουσία και νομίζει ο Κουλάκος ό,τι έλεγε γι΄αυτόν. Αμ δε… 🙂

  127. cronopiusa said

    https://twitter.com/nafsika71/status/909392785215754241

    … δεν είμαι με το μέρος κανενός και δεν κατηγορώ κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις, για μένα είναι όλοι ίδιοι κι έχει αποδειχτεί αυτό, κατηγορώ μόνο τον λαό…

  128. Alexis said

    #129: «Ένα μεγάλο κόμμα πρέπει να μάθει να δέχεται και τις διαφορετικές απόψεις»

    Λέω να κάνω αίτηση εγγραφής στη ΝΔ και να δηλώσω μαρξιστής-λενινιστής, θα με δεχτούν άραγε ως διαφορετική άποψη; 😆

  129. cronopiusa said

  130. cronopiusa said

  131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    127 – Μα το έγραψα, την τάξη του υπηρετεί κι αυτή δεν είμαστε εμείς αλλά οι εργοστασιάρχες, εκεί κολλάει η στοιχειώδης αξιοπρέπεια, το «αριστερό» πουλέν ποιά τάξη υπηρετεί;

    «Δε γαμοσταυρίζω,ψηφίζω.Δεν έχω άλλο όπλο.» Αυτό το όπλο, είναι νεροπίστολο που σου δίνει ο εχθρός σου.
    Δεν χρειάζεται να έχεις όπλα για να πολεμήσεις, έχει ο εχθρός και μάλιστα τρομερά αποτελεσματικά και κυρίως αναίμακτα, θέληση για πόλεμο υπάρχει;

    «Σε ό,τι με αφορά ,δεν αλλοτριώθηκα, τέτοια ήμουνα πάντα» Δεν ξέρω πως ήσουν, δεν σε κρίνω ,δεν σε γνωρίζω άλλωστε, δεν μου χρωστάς καμία εξήγηση πόσο μάλλον απολογία, απλώς από τα γραπτά σου τόσα χρόνια, είχα πλάσει μια εικόνα διαφορετική από αυτήν της μετά Τσίπρα εποχής, η εκτίμηση στο μαγικό μυαλό του ιστολογίου παραμένει ΙΔΙΑ. 🙂

    129 – 🙂 🙂 🙂 Eίσαι κορυφή.

  132. Theo said

    @118, τέλος:
    Άνθρωποι μίσους δεν είναι γνήσιοι χριστιανοί. Επιστολή αγιορειτών ηγουμένων και πνευματικών τον ιανουάριο του 1946

    Αν τους άκουγαν και οι μεν και οι δε…

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ανθρωπιστικό το μήνυμα των αγιορειτών μοναχών, Theo, αλλά γενικόλογο. Με τα ειρήνη υμίν δεν επικρατεί ειρήνη στον κόσμο. Μόνο αν εξαλειφθούν οι ταξικές και άλλες ανισότητες (φυσικές κατά τον Μητσοτάκη και τον ιδεολογικό του χώρο) που διχάζουν τους ανθρώπους, μπορεί να επικρατήσει γνήσια ειρήνη.

  134. Theo said

    @135:
    Σεβαστή η γνώμη σου, Γιάννη μου, αλλά η παράγραφος Έστω εις γνώσιν σας ότι κατά τους θείους και ιερούς κανόνας, ο λαμβάνων αυτοβούλως τα όπλα κατά του αδελφού αυτού και αυτοπροαιρέτως ριπτόμενος εις τον εμφύλιον πόλεμον, φονεύς των αδελφών του λογίζεται, και εδώ μεν θα στένη και θα τρέμη ως ο Κάιν, εκεί δε εις την άλλην ζωήν θα κολάζεται αιώνια. είναι σαφώς αποτρεπτική προς τους πιστούς και των δύο πλευρών* που πήραν όπλα στον εμφύλιο.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το μαρξιστικό μήνυμα είναι ουτοπικό. Όσο ο άνθρωπος έχει μέσα του πάθη, η ειρήνη και η ισότητα δεν έρχονται ατην κοινωνία. Όταν ο εμπαθής καθίσει σε κάποια καρέκλα εξουσίας (βλ. τα καθεστώτα που εγκαθιδρύθηκαν μετά από επαναστάσεις) θα κοιτάξει το νιτερέσο του που ‘λεγε κι ο Μακρυγιάννης. Και θα επακολουθήσει βία και ποτάμια αίματος. Ενώ η διδασκαλία της Εκκλησίας αποσκοπεί στην κάθαρση του ανθρώπου από τα πάθη, κι αυτή είναι η δουλειά του πνευματικού, όπως επισημαίνουν και οι Αγιορείτες πνευματικοί στο μήνυμά τους. Κι όσο λιγότερα πάθη έχει ο άνθρωπος τόσο γίνεται και η κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη.
    (Φυσικά και πολλοί εμπαθείς άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν συντελέσει στην κοινωνική αδικία και τη βία. Γι’ αυτό δεν φταίει όμως η Εκκλησία, που άλλα διδάσκει.)

    *ένας αντάρτης του ΔΣΕ έγινε και παπάς αργότερα!

  135. gpoint said

    Ας πω κι εγώ το δικό μου θέσφατο…

    το μέλι είναι πιο εύγευστο και υγιεινό από την ζάχαρη !!

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όσο για τον σύντροφο φούρναρη, ναι μεν οι αστοί μέσω του Διαφωτισμού και της γαλλικής επανάστασης φρόντισαν μόνο για την πάρτη τους, διαμορφώθηκαν όμως οι συνθήκες για να αποκτήσουν, με τους αγώνες τους και το αίμα τους, δικαιώματα και οι λαϊκές τάξεις, για τα οποία επαίρονται σήμερα οι δυτικές δημοκρατίες, λες και παραχωρήθηκαν άνωθεν από μεγαλοψυχία. Δικαιώματα πολύτιμα, τα οποία σνομπάρουν βλακωδώς κάποιοι αριστεροί και τα οποία φρόντισαν να εξαφανίσουν τα σταλινικά καθεστώτα.

  137. ΓιώργοςΜ said

    139 Έχω δει ξανά τέτοιες πινακίδες, είναι για τους μετανάστες που δεν ξέρουν το ελληνικό αλφαβήτου. Γκρηκλις που λεν και στο χωριό μου

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    139, 140: Όντως γι’ αυτό είναι. Σωστή η προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν απλές, κοινόχρηστες λέξεις, αλλά έπρεπε να αντικαταστήσουν και το κενή με το άδεια. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς οι δάσκαλοι, όταν μιλάμε με αλλοδαπούς μαθητές και γονείς.

  139. ΛΑΜΠΡΟΣνα said

    136 – Το ίδιο ουτοπικό με το μαρξιστικό, είναι και το χριστιανικό και κάθε άλλο θρησκευτικό ή πολιτικοδογματικό μήνυμα. Όσο ο άνθρωπος θα υφίσταται την σεξουαλική καταπίεση της πατριαρχικής κοινωνίας, θα έχει πάθη και θα είναι άρρωστος.

    «Γι’αυτό δεν φταίει όμως η εκκλησία, που άλλα διδάσκει.» Η εκκλησία δεν είναι κάτι αόριστο, είναι υπαρκτή οντότητα απαρτίζεται από πιστούς στο δόγμα της ανθρώπους, αν αυτοί που διδάσκουν αλλά κι αυτοί που διδάσκονται την αλήθεια της ζούν σε πλήρη αντίθεση με την διδασκαλία της και τις εντολές του ιδρυτή της, φυσικά και έχει ευθύνη, άλλο αν καθαρίζει με εξομολόγηση και άφεση αμαρτιών από τους υπεραμαρτωλούς αρχιερείς.

  140. sarant said

    140-141 Έτσι. Και το έγραψε λαϊκός άνθρωπος (mastori) παρά το keni.

  141. ΓιώργοςΜ said

    143 Ακριβώς. Η πινακίδα στα ελληνικά έχει λέξεις (εργοτάξιο, ακατοίκητη, ηλεκτροπληξία) που δεν είναι στο λεξιλόγιο των 200 λέξεων του πρόσφατου μετανάστη. Κίνδυνος, μάστορας, ηλεκτρικό, ατύχημα, απαγορεύεται είναι οι λέξεις που δίνουν το μήνυμα.

  142. Theo said

    @142:
    Ή διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή η αποκρυσταλλωμένη και καταγραμμένη βιωματική μπειρία των Αγίων, είναι σαφής και βοηθά τον άνθρωπο να καθαρθεί από τα πάθη του. Οι Άγιοι, επειδή έχουν φτάσει οι ίδιοι στην κάθαρση από τα πάθη, μπορούν να διδάξουν τον δρόμο και στους άλλους.
    Για να μη μακρηγορώ και κουράζω, θα σου πρότεινα δύο βιβλία συγγραφέων τους οποίους γνωρίζω πολύ καλά και για χρόνια:
    Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία , σχετικά παλιό, που έχει μεταφραστεί σε 7 ή 8 γλώσσες και διδάσκεται ως εγχειρίδιο σε ιατρικές σχολές αμερικανικών πανεπιστημίων, και το περσινό ενός ιερέα και γιατρού
    Η ψυχική ασθένεια ως ευλογία και αφορμή σωτηρίας .

    Όμως δεν έχω τη διάθεση να κάνω κήρυγμα ή κατηχητικό εδώ, γι αυτό ίσως να μη σου απαντήσω. 😊

  143. Theo said

    @145:
    Εννοώ πως δεν ταιριάζει και στον χώρο 😊

  144. ΛΑΜΠΡΟΣνα said

    145 – Μα δεν μιλούμε για την διδασκαλία της εκκλησίας Τheo αν είναι καλή ή κακή, αλλά αν έχει ευθύνη η ο κοινωνικός φορέας εκκλησία για τα κουμάσια που έχουν μαζευτεί στους κόλπους της και λυμαίνονται τους αφελείς και κερδοσκοπούν ασυστόλως (να μην παραθέσω πώς, γνωρίζρις) ενάντια στην διδασκαλία της. Από την στιγμή που η πλειονότητα των αρχιερέων των ιερέων και των πιστών δεν ακολουθεί τις διδαχές και τον τρόπο ζωής του ιδρυτή της εκκλησίας, θα έπρεπε να τους αποβάλει μια και ζούν έτσι κατ’εξακολούθηση και δεν μετανοούν, αλλιώς (κατά την γνώμη μου) φέρει ακέραια την ευθύνη.

    Δεν με πειράζει αν δεν μου απαντήσεις, θα συνεχίσω να σε εκτιμώ, άλλωστε δεν θέλω να αντιπαρατεθούμε σε αδιέξοδο διάλογο, έχω ανοχή έως σεβασμό σε όσους πιστεύουν οτιδήποτε (πλήν φασιστών, αν κι έτσι όπως ορίζω τον φασισμό, πιάνει πολύ κόσμο☺) αρκεί να μην προσπαθούν να μου το επιβάλλουν. Με ενοχλεί πολύ όμως η προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολογήτων από όποιο δόγμα κι αν γίνεται.
    Η εκκλησία έτσι όπως λειτουργεί, είναι τόσο χριστιανική όσο επαναστατικό είναι το ΚΚΕ κι όσο αριστερή είναι η κυβέρνηση.
    Καλή σου νύχτα.

Σχολιάστε