Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Απελευθερωμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Αυγούστου, 2018


Απελευθερωμένα αφού πριν από λίγες μέρες, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, απελευθερώθηκαν αναπάντεχα οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Αδριανούπολη, μια ευχάριστη εξέλιξη που μπορεί να εξηγηθεί με ποικίλους τρόπους -κάποιοι είπαν πως οφείλεται στις πιέσεις του Τραμπ, αλλά αυτό προσκρούει στο ότι ο πάστορας Μπράνσον δεν έχει (ακόμη) αφεθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπως απαιτεί επίμονα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ίσως όμως ο Ερντογάν, ακριβώς επειδή έχει τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, να θέλησε να κλείσει τα ευρωπαϊκά μέτωπα.

Η πιο εύκολη εξήγηση ήταν ότι -μέρα που ήταν- η Παναγία έκανε το θαύμα της και, παραμονές της γιορτής της, ελευθέρωσε τους δυο στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με αξιοπιστες πηγές, η Παναγία εμφανίστηκε στη γυναίκα του Ερντογάν. Κάποιοι άλλοι πάλι θυμήθηκαν πως υπάρχει και Παναγία Ελευθερώτρια, αν και δική της αρμοδιότητα είναι κυρίως οι τοκετοί και δευτερευόντως οι άλλες ελευθερώσεις.

Την ίδια πάντως ημέρα που υποτίθεται πως απελευθέρωσε τους δυο στρατιωτικούς, η Παναγία απάλλαξε επίσης οριστικά τον (θεολόγο, να θυμίσω) Τάσο Θεοφίλου από τη δικαστική περιπέτεια, ενώ το βράδυ μεσολάβησε επίσης για να δει κόκκινη κάρτα ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ της Σπαρτάκ Μόσχας και για να αποκλείσει η ΑΕΚ τη Σέλτικ (εδώ βοήθησε επίσης ο αγιασμός με τον οποίο ράντισε ο Βασίλης Δημητριάδης τα δοκάρια του ΟΑΚΑ). Με τόσα θαύματα μέσα σε μια μέρα, αναμενόμενο είναι που την επομένη έπεσε και κοιμήθηκε.

* Και ξεκινάμε με μεζεδάκι σχετικό με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Σε πρόσφατο άρθρο διαβάζουμε: στην υπόθεση Μπράνσον, που έχει κλυδωνίσει σε μεγάλο βαθμό την ένταση μεταξύ των δύο χωρών…

Τα μπέρδεψε ο συντάκτης. Η υπόθεση μπορεί να έχει κλυδωνίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ή να έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ τους, αλλά και τα δυο μαζί δεν πάνε.

* Φίλος που δεν ενοχλείται από την περιήγηση στα δύσοσμα περβόλια του Πρώτου Θέματος, έδρεψε μαργαρίτες σε άρθρο για τον καθηγητή Γκόλνταμερ.

Λέει ο φίλος:

Ήξερα πως η φιλοσοφία μπλέκεται συχνά με την πολιτική, αλλά ότι η κυβέρνηση καταγγέλλει (ή κατηγορεί, κατά την μάλλον αδόκιμη επιλογή του πρωτοθεματικού συντάκτη) «οργανωμένο σχέδιο εμπειριστών» για την πυρκαγιά στο Μάτι δεν το περίμενα!

Αν συνεχίσετε την ανάγνωση θα δείτε ότι ο επιστήμονας είναι «εγνωσμένου φήμης» και επικεντρώνει την έρευνά του «στη δυσμενή επιρροή των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο οικοσύστημα και στην επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πυρκαγιές»

* Kάπου είδα αυτή τη φωτογραφία, που παρατίθεται ως απόδειξη για την ύπαρξη ταξιδιών στον χρόνο, αφού το κρουασάν της φωτογραφίας έχει ημερομηνία παρ.[αγωγής;] 13.09.18.

Θα υπάρχει και κάποια άλλη εξήγηση, ίσως.

* Ο τίτλος της εβδομάδας, από άρθρο του toc.gr: Τύρναβος: Άγνωστοι έκλεψαν την προτομή του Μητσιμπόνα και του Αισχύλου.

Τραγικό! σχολίασε κάποιος φίλος, γιατί, όσο και να πεις, άλλης τάξεως προσωπικότητα ήταν ο αδικοχαμένος Γιώργος Μητσιμπόνας και άλλης ο Αισχύλος.

Διαβάζοντας το ρεπορτάζ, βλέπουμε πως δεν έκλεψαν μόνο του Αισχύλου την προτομή, παρά και των τριών τραγικών. Οι τρεις προτομές βρίσκονταν στο ανοιχτό θέατρο ενώ του Μητσιμπόνα σε άλλο σημείο, στο γήπεδο, και άλλωστε είχε κλαπεί νωρίτερα, αλλά ο συντάκτης θέλησε να συσχετίσει τα γεγονότα.

* Κι ένα «μη μεζεδάκι» που στέλνει φίλος, τακτικός τροφοδότης των άρθρων μας. Μεταφέρω κοπιπαστηδόν:

Μαζί με το σημερινό (12/8) ΒΗΜΑ κυκλοφόρησε κι ένα μυθιστορημα με θέμα του τη σχέση του Κάφκα και της Μιλένας, και όπως συνηθίζεται στο οπισθόφυλλο υπήρχαν λίγα λόγια για τη συγγραφέα, όπου διαβάζουμε: Η ΑΛΙΝΑ ΡΕΪΕΣ (ψευδώνυμο αντλημένο από νουβέλα του Χούλιο Κορτάσαρ) γεννήθηκε το 1943 στη Μπρυζ της Γαλλίας…

Η πρώτη μου αντίδραση όταν το είδα ήταν «Βρε τους άσχετους! Τη Μπρύζ της Γαλλίας;;; Αυτό πρέπει να το στείλω στο Νίκο για τα μεζεδάκια του!»

Και όμως ΔΕΝ είναι μεζεδάκι. Υπάρχει Βruges στη Γαλλία, λίγο έξω απ’ το Μπορντό, τελείως άσχετη με τη Βενετία του Βορρά, και όντως η Alina Reyes εκεί γεννήθηκε! Μόνο που σύμφωνα με τη Βίκη γεννήθηκε το 1956 και όχι το 1943...

Κι έτσι, παρόλο που είναι μη μεζεδάκι, είναι ωστόσο θέμα αξιοσχολίαστο -να μην προτρέχουμε να θεωρούμε λάθος κάτι που μας φαίνεται εξωφρενικό, μπορεί απλούστατα να μη γνωρίζουμε ότι κάπου στη Γιρόνδη υπάρχει μια άσημη Μπριζ.

Αν πάντως θέλουμε να γκρινιάξουμε, η μεταγραφή Ρεϊες (όπου κι αν καθίσει ο τόνος) δεν είναι η ακριβέστερη για το γαλλικό Reyes. Ρεγιές θα το πούμε.

* Κι ένα φρέσκο από σουπεράκι τού Σκάει, όπου εντοπίζεται ο ανασχετικός παράγοντας για την ανάκαμψη της χώρας, ο οποίος ακούει στο όνομα Brain Brain (θα είναι καμιά μπάντα, όπως οι Duran Duran).

Είναι αυτό που λένε, ότι τους ξένους όρους τούς αφήνουμε λατινόγραπτους και αμετάφραστους για να τους καταλαβαίνουν όλοι.

* Σε χρηματιστηριακό άρθρο, όπου η τσαπατσουλιά φανερώνεται από τον τίτλο κιόλας, διαβάζουμε ότι: Σημαντικές πιέσεις εξ’ Ανατολάς δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο…

Η άχρηστη απόστροφος χέρι χέρι μαζί με την ασυνταξία, αφού για τη σημερινή νεοελληνική γλώσσα εξίσου μη οικείο είναι το «εξ ανατολών» και το «από ανατολάς», οπότε είναι εύκολο να τα μπερδεύεις.

* Χαιρετίζω τη χρήση μιας ξεχασμένης λέξης σε τίτλο ειδησεογραφικού μάλιστα άρθρου στο Πρόταγκον: Διαδικτυακή τζόστρα Σβίγγου-Ζούλα για τον Θανάση Καρτερό.

Τζόστρα το κονταροχτύπημα, η αψιμαχία, αρχικά σε αγώνες (τουρνουά, ας πούμε) τον Μεσαίωνα. Λέγεται και γκιόστρα (έτσι στον Ερωτόκριτο) αλλά και γιόστρα. Λιόστρα μόνο στον Γκάτσο. Αλλά τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά.

* Παρατήρησα κάτι σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο κοντά στη Λέρο. Στα περισσότερα ειδησεογραφικά άρθρα (παράδειγμα), ο τίτλος μάς πληροφορούσε ότι: Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν εναντίον Ελλήνων αλιέων.

Η διαφορά της ορολογίας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην επιθυμία αποφυγής της επανάληψης (Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν εναντίον Ελλήνων ψαράδων, ας πούμε) διότι αν πεις «Τούρκοι πυροβόλησαν εναντίον Ελλήνων ψαράδων» μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι πυροβόλησαν Τούρκοι πχ λιμενικοί.

Πάντως η διατύπωση υποβάλλει την ιδέα ότι οι αλιείς είναι τακτοποιημένοι και νομοταγείς ενώ οι ψαράδες είναι βίαιοι, βρόμικοι και κακοί, που έλεγε εκείνη η ταινία. Θα μου πείτε πως ίσως η επιλογή των όρων είναι τυχαία, αλλά έψαξα την είδηση σε πολλούς ιστότοπους και πουθενά δεν βρήκα Τούρκους αλιείς να πυροβολούν Έλληνες ψαράδες.

Αυτά βέβαια ισχύουν για τον τίτλο μόνο. Στο σώμα της είδησης και οι Έλληνες αποκαλούνται ψαράδες, το ίδιο και στο συνοδευτικό βιντεάκι.

* Σε ένα ακόμα άρθρο για την αμερικανοτουρκική κρίση και τις συνέπειές της, κυρίως από εξοπλιστική σκοπιά, διαβάζουμε ότι:

Σε μια οριστική ρήξη υπό το πρίσμα της οποίας τα F-35 δεν θα παραδοθούν ποτέ και το όλο πρόγραμμα απόκτησης του JSF από την THK θα ακυρωθεί, οι δυνητικές εξελίξεις κινούνται σε… αγεωγράφητη περιοχή.

Σε αχαρτογράφητη περιοχή φαντάζομαι ότι εννοούσε ο συντάκτης -που δεν ξέρω αν είναι αγεωγράφητος πάντως στον χειρισμό των κλισέ φαίνεται να θέλει διάβασμα.

* Οι πινακίδες στα φαγάδικα και γενικά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι η χαρά του νεοκαθαρευουσιάνου με όλα εκείνα τα περιττά νι που ντιντινίζουν στο τέλος των λέξεων, του συλλέκτη λογοπαιγνίων (μερικά από τα οποία είναι πετυχημένα) αλλά, τελευταία, και του νοσταλγού του πολυτονικού, αφού όλο και περισσότερο ξεφυτρώνουν δασειοπερισπωμένες, σαν ένδειξη σεβασμού στις παραδόσεις ίσως.

Βέβαια, μην περιμένετε τήρηση κανόνων. Σκορπίζουμε τις περισπωμένες περίπου κατά βούληση, όπως εδώ, στη φωτογραφία που αλίευσε φίλος στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ, όπου επειδή η μία περισπωμένη φάνηκε λειψή, ο καλλιτέχνης κοτσάρισε και μια δεύτερη, στο «παλαιά». Αλλά το πολύ ποτέ δεν έβλαψε, θα μου πείτε. Σάματις πληρώνει τεκμήριο για τις περισπωμένες; (Αν και υπάρχει συσχέτιση -όσο πιο δήθεν οι πινακίδες, τόσο πιο ακριβές οι τιμές).

Και λέω «δήθεν» διότι ο πραγματικός πολυτονιστής και παραδοσιακός βάζει και βαρείες -που δεν χτυπάνε και πολύ στο μάτι.

* Και συνεχίζοντας τα σχετικά με την αμερικανοτουρκική κρίση μαργαριτάρια, ο Σκάει δημοσίευσε χτες άρθρο στο οποίο υπήρχαν δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτσάν.

Μόνο που το υπουργείο Εμπορίου της γείτονος το κατέχει όχι άντρας αλλά γυναίκα, η κυρία Ρουχσάρ Πεκτσάν.

Εντάξει, το όνομα είναι αδιαφανές για όποιον δεν ξέρει τούρκικα (δεν τις λένε όλες Λεϊλά και Εμινέ) και πάνω στη βιασύνη της δουλειάς δεν έχεις καιρό να ψάχνεις τα πάντα, οπότε πας στην… προεπιλεγμένη ρύθμιση και το κάθε άγνωστο ονοματεπώνυμο το θεωρείς αντρικό. Από την άλλη, στην εποχή μας ένα μόνο κλικ χρειάζεται για να μάθεις αν το τάδε όνομα αντιστοιχεί σε άντρα ή σε γυναίκα.

Τελικά το διόρθωσαν, οπότε στην τωρινή βερσιον του άρθρου το γένος της υπουργού αποκαταστάθηκε. Αν και όχι παντού, διότι η «δήλωση ΤΟΥ Πεκτσάν» παρέμεινε.

* Θα το έχω ξαναδιηγηθεί, αλλά ας το επαναλάβω. Κάποτε, όταν έγραφα άρθρα και βιβλία για το μπριτζ, ήθελα να περιγράψω μια παρτίδα που είχε γίνει σε ένα αμερικάνικο τουρνουά πριν από κάμποσα χρόνια, στην οποία συμμετείχε κάποιος/κάποια με το όνομα Leni X. Επειδή είχαν περάσει χρόνια και ο παίκτης είχε αποσυρθεί από το επαγγελματικό μπριτζ, δεν έβρισκα ίχνη του, οπότε ήθελα να δω αν είναι άντρας ή γυναίκα διότι στο άρθρο που έγραφα είχα ένα his/her που δεν μπορούσα να το αποφύγω.

Οπότε, έβαλα το σχετικό ερώτημα στο φόρουμ των παικτών του μπριτζ στο Usenet: Is bridge player Leni X. a lady or a gentleman? και πράγματι πήρα την εξής απάντηση: Player Leni X. is a male, hence no lady. Not much of a gentleman either. Κακίες συμπαικτών.

* Και για να κλείσουμε, ένας τίτλος με εγγενή αμφισημία: Η αστυνομία ακινητοποίησε 87χρονη που μάζευε χόρτα με όπλο taser.

Και αναρωτιέται κανείς, πώς μαζεύουν χόρτα με το τέιζερ -τα ακινητοποιούν, ίσως.

Όσο για την ουσία της είδησης, ευτυχώς που δεν ζούμε σε μια τέτοια χώρα, όπου θεωρείται ενδεδειγμένη διαδικασία να χρησιμοποιείς τέιζερ σε μια γριούλα που μαζεύει χόρτα με το μαχαίρι της.

 

146 Σχόλια προς “Απελευθερωμένα μεζεδάκια”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

 2. Αγάπη said

  «Η αστυνομία ακινητοποίησε 87χρονη που μάζευε χόρτα με όπλο taser»
  Το έβλεπα συχνά ως teaser και νόμιζα πως αυτό ήταν το σωστό 🙂 Πώς εθίζεται κανείς στα λάθη…. με την επανάληψή τους

 3. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > Εντάξει, το όνομα είναι τελείως για όποιον δεν ξέρει τούρκικα (δεν τις λένε όλες Λεϊλά και Εμινέ)

  Τελείως τι;

 4. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα καὶ εὐχαριστοῦμε γιὰ τὴν ὀρεκτικότατη πιατέλα. Στὴν ὁποία ἀφθονοῦν, ὅπως διαπιστώνω, μεζεδάκια ἀπὸ διάφορα γονατογραφήματα.
  Ἐρώτηση πρὸς Νικοκύρη ἢ ὅποιον ἄλλον γνωρίζει καὶ ἐνδιαφέρεται: Ἔχω μεταφράσει, γιὰ προσωπικὴ χρήση καὶ ἀπὸ μεράκι, μερικὰ μπριτζιστικὰ βιβλία, μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ ἕνα τοῦ Μόλο (Card play technique – The art of being lucky), ποὺ εἶναι ἀπὸ τὰ καλύτερα βιβλία γιὰ νέους καὶ μέσους παῖκτες, ἀφοῦ ξεκινάει ἀπὸ τὶς ἐμπὰς καὶ φτάνει μέχρι τὶς ἁπλὲς μορφὲς σκουίζ.
  Ὑπάρχει περίπτωση νὰ ἐνδιαφερθεῖ κανένας, εἴτε ἐκδότης (χλωμὸ τὸ βρίσκω) εἴτε σύλλογος (ἢ καὶ ἡ ἴδια ἡ Ὁμοσπονδία);

 5. (3) Τελείως άγνωστο και αδιαφανές, υποθέτω. Μήπως όμως είναι εκτουρκισμενη Ρωξάνη;

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3-5 Τελείως αδιαφανές, είχα γράψει. Μετά σκέφτηκα τη Ρωξάνη, και είπα να σβήσω το «τελείως» αλλά κατά λάθος έσβησα το «αδιαφανές»

  4 Το έχω διαβάσει αυτό το βιβλίο παλιά. Η Ομοσπονδία ίσως ενδιαφερόταν.

 7. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 8. Υπάρχει και η παλιά ταινια «Λένι, ο βρομόστομος»:
  https://www.athinorama.gr/cinema/movie/leni_o_bromostomos-1003140.html

 9. Lennie — αλλά συνήθως έτσι γραμμένο — είναι κοινοτατο αντρικό όνομα στα αγγλικά, συνήθως υποκοριστικό του Leonard. Έτσι λέγεται και ο καθυστερημένος ήρωας του «Άνθρωποι και Ποντίκια».

 10. Νέο Kid said

  Ναι , αλλά και η Λένη η Ρίφενσταλ και η Λένη απ του Κουσταλέξ

 11. leonicos said

  έχει κλυδωνίσει

  Θα έλεγα επιπλέον ότι κάτι κλυδωνίζεται ή κλυδωνίζει…. αλλά η χρήσ του ρήματος σε παρελθοντικό, μολονότι τυπικά δυνατή, σημασιολογικά δεν είανι ορθή. Οι σχέσεις διαταράχτηκαν, δεν κλυδωνίστηκαν, έχουν διαταραχτεί όχι κλυδωνιστεί.

 12. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  άσχετο με το θέμα «μεζεδάκια», όμως μιας και ακουμπήσαμε κάπως το θέμα των ονομάτων, εδώ κάτι σχετικό για τη Σύρο

 13. leonicos said

  Η αστυνομία ακινητοποίησε 87χρονη που μάζευε χόρτα με όπλο taser.

  Σχήμα κατά το νοούμενον. κοινό στα ελληνικά.

 14. elenid81 said

  Αν θέλουμε το μη μεζεδάκι του φίλου να το μετατρέψουμε σε μεζεδάκι, μπορούμε να σημειώσουμε ότι την ερωμένη του Κάφκα την έλεγαν Μίλενα και όχι Μιλένα. Με το Μιλένα είχα ταξιδέψει κάποτε στην Ικαρία, με 8 μποφόρ. Αξέχαστη εμπειρία! Καλό ΣΚ. 🙂

 15. leonicos said

  Κατά τα άλλα, ο επόμενος μαζικός φονιάς θα είναι ελε΄θερος να οπλοφορει

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ο Ερντογάν απέδειξε για μια ακόμη φορά, μέσα στην αυθαιρεσία της τουρκίλας του, το υψηλό πολιτικό του διαμέτρημα, όταν ξαφνικά σε μια έκρηξη τουρκικού πολιτισμού μας έδωσε τους δυο στρατιωτικούς μας κατά την αγρυπνία και τον όρθρο της Παναγιάς μας Chapeau»
  Ο κουζουλός είπε αλήθειες που δεν τολμούν να πουν πολλοί, αλλά στην κατακλείδα έδωσε τα ρέστα του. 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/220553/zouraris-aparadekto-pou-apedosan-times-se-aprosektous-stratiotikoys/amp&ved=2ahUKEwjavYLVmfbcAhUPLlAKHRxiB-MQyM8BMAF6BAgJEAg&usg=AOvVaw3R9rQXEIFrHob5UXrzCn6X&ampcf=1

 17. ΣΠ said

  Ο βρομόστομος ήταν Lenny. Το Leni είναι ως επί το πλείστον γυναικείο όνομα. Στην Wikipedia έχει καναδυό άντρες αλλά πολύ περισσότερες γυναίκες.

 18. ΣΠ said

  Στην αμφίσημο τίτλο η αναφορική πρόταση έπρεπε να μπει ανάμεσα σε κόμματα:
  Η αστυνομία ακινητοποίησε 87χρονη, που μάζευε χόρτα, με όπλο taser.

 19. ΣΠ said

  Σήμερα δεν διατηρήθηκε η παράδοση.

 20. sarant said

  17 Εμ, γι αυτό η απορία

  12 Αυτό μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον.

 21. Αὐγουστῖνος said

  18 Πιὸ ἁπλὸ δὲν εἶναι νὰ ἔγραφε «Ἡ ἀστυνομία ἀκινητοποίησε μὲ ὅπλο taser 87χρονη ποὺ μάζευε χόρτα»;

 22. ΣΠ said

  Σε άρθρο για μια μπασκετμπολίστρια έχει ενδιάμεσο τίτλο (με κεφαλαία):
  Η ΖΩΗ, ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ PEAK TΗΣ
  Και αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό το ρεακ. Είναι βέβαια peak, μόνο που στα κεφαλαία οι συγκεκριμένοι λατινικοί χαρακτήρες δεν διακρίνονται από τους ελλληνικούς.

 23. ΣΠ said

  Καλά, αυτός ο Μητροπιλίτης Σιατίστης πώς γνωρίζει όλον τον διάλογο της Παναγίας με την γυναίκα του Ερντογάν; Μπροστά ήταν;

 24. Νέο Kid said

  19. Σταύρο, το ελληνικό 18818 (18 ογδόου του 18) είναι βαρετός αριθμός , θα έλεγα…
  Λίγο λιγότερο βαρετός είναι το αμερικανικό 81818 καθότι παλίνδρομος/καρκινικός.
  Γενικά οι άρτιοι αριθμοί είναι από λίγο έως αφόρητα βαρετοί… εκτός από τις δυνάμεις του 2 βέβαια! 😀

 25. Νέο Kid said

  Για τους φίλους των αριθμώνε παραθέτω ένα απόσπασμα από κάποιο ενδιαφέρον τεστάκι που βρήκα πρόσφατα :
  A) 161, 313, 105, 77, 49, ?
  B) 1, 5, 5, 2, 5, 1, ?
  Γ) 1, 2, 8, ? , 32768
  Δ) 1100=22
  10000=14
  10=?
  Ε) 44, 17, 89, 521, 251, ?
  ΣΤ) 8, 36, 84, 53, 42, 51, ?

 26. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Στην χωρα μας καθε μερα εχουμε Δεκαπενταυγουστο και η Παναγια καθε μερα κανει τα θαυματα της, συνηθως στην κατευθυνση «και ιδού εισίν έσχατοι οι έσονται πρώτοι». Υπερβαλλω φυσικα. Το αληθες ειναι » οι μετριοι έσονται πρώτοι».

  Μηπως ομως -σε αρκετες περιπτωσεις- αυτο που συμβαινει ειναι απορροια των μυθων
  » ο λαγος και η χελωνα» και «ο τζιτζικας και ο μερμηγκας» ;

  Ο αποφασιμενος να «πετυχει» μετριος εχοντας ενσυναισθηση της μετριοτητας του, συναπτει συμμαχιες και με εργωδη προσπαθεια,πολυ αγχος, νεποτισμο και ενταξη σε παρεες (επαγγελματικες, πολιτικες ,γκομενικες* ,…) , υπερπροβολη στα ΜΜΕ, αρκετες φορες τα καταφερνει.

  *Υποσχομαι να εκπληρωσω την επιθυμια του ευφυεστατου φιλου κια συναδελφου Κ.Κ. να γραψω τελικα ενα κειμενο με θεμα «η γκομενοκρατια στην Ελλαδα»

  ΥΓ ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ Ή ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ;
  (Requiem για την γενια που θαρθει τα επομενα 20 ετη)

  Πως να κανουμε αναπτυξη στη χωρα ;

  Εχουμε μια χώρα “αιώνιων ταλέντων” σε μεγάλη ηλικία, σε μια ηλικία που σε άλλη χώρα θα ήταν ή προ πολλού καταξιωμένοι,είτε απόμαχοι ή συνταξιούχοι.
  Μια χώρα που οι προαγωγές γίνονται κατ’ αρχαιότητα και όχι κατ’ επιλογήν..

  Μια χώρα που υπερβαίνει κατά μια φορά τις εύλογες προσπάθειες έναντι των δύο, σύμφωνα με το βικτωριανό ρητό : «If at first you don’t succeed, try, try (and try : only for Greece) again» μαζί με την ρήση του κατά Λουκάν Ευαγγελίου 13, 30 «και ιδού εισίν έσχατοι οι έσονται πρώτοι και εισίν πρώτοι οι έσονται έσχατοι»

  Μια χώρα :
  […]
  με αποτυχόντες υποψήφιους, που – μέχρι σήμερα ενιαυσίως – προσπαθούν και προσπαθούν πάλι για να εισαχθούν σε κάποιο δευτερεύον ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας (μέχρι το 2006 και με βαθμολογία κάτω από την βάση ( 10)) ή να ξενιτευτούν στο εξωτερικό, με τελικό σκοπό, όχι κυρίως την γνώση, αλλά το πτυχίο ως απαραίτητο προσόν, σε επόμενη φάση, για τον διορισμό τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα .. ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης προτείνει ανά τρίμηνο εξετάσεις έως ότου οι υποψήφιοι εισαχθούν.

  Σ΄ άλλες χώρες, οι αποτυχόντες και οι γονείς τους, μετά βέβαια από την πρέπουσα προετοιμασία, θα αντιλαμβάνονταν ότι είναι ακατάλληλοι για τις συγκεκριμένες σπουδές και θα συνέχιζαν στην επαγγελματική εκπαίδευση και περαιτέρω – χωρίς τραγωδίες – την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

  Μια χώρα πολύ χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου,
  [….]

  Μια χώρα με έφηβους χωρίς όνειρα, ευνουχισμένους από το εκπαιδευτικό σύστημα, με «καμένη» ευφυΐα, με πενιχρή ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, δηλ. αυτό που καθόριζε τον ελληνισμό κυρίως, όταν δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος.

  Δεν είναι σπάνιο, με την ”δημοκρατική ισοπέδωση προς τα κάτω” έναντι της αυταρχικής μορφής του καθηγητή προ του νόμου πλαίσιο 1268/82 για την ανώτατη παιδεία, στα ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, να υπάρχουν καθηγητές σε διάφορες βαθμίδες, ακόμη και στην πρώτη, που να έχουν εισαχθεί με την δεύτερη ή τρίτη φορά, ή με κατατακτήριες από ΤΕΙ. …

  Και όχι μόνον αυτό, μερικοί πολύ μέτριοι μας κυβερνούν κιόλας, ώστε να εκπληρωθεί ειρωνικά το «…και εισίν πρώτοι οι έσονται έσχατοι»

  Βέβαια υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις -ικανών κατά τα άλλα καθηγητών- που χρησιμοποιούν τον τίτλο ή την ιδιότητα του καθηγητή για ενασχόληση με την πολιτική ή την διοίκηση, σε διοικητικά συμβούλια ΔΕΚΟ, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, παραμελώντας τα διδακτικά και ερευνητικά τους καθήκοντα.

  Είναι καιρός για μια εξέλιξη αριστίδην και όχι κατ’ αρχαιότητα. Τρείς προσπάθειες είναι ήδη πάρα πολλές και δεν έχουμε χρόνο ή χρήματα για πειραματισμούς. Μας τα πήραν άλλοι (οι έσονται πρώτοι) αλλά νομίζω ότι έκάναν ένα βασικό λάθος : μας υποτίμησαν.

  11.11.2009

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΥΓ Δεν εννοω την «αριστινδην προαγωγη» ικανων μεν αλλα εκλεκτων της αριστερας (προϊόν μηχανισμων «αριστερού» νεποτισμού η παρεοκρατιας), με αιφνιδια εκτοξευση τους στο στερεωμα της πολιτικης (ΜΜΕ) η των δουλειων, προφανως κατοπιν ποσοστωσης με το κυριαρχο συστημα.

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  23: Κι όχι μόνο αυτό. Είναι δυνατόν η Παναγία να μίλησε στην Ερντογάναινα σαν τραμπούκος που απειλεί και τσαμπουκαλεύεται; «Ή αφήνει ο άντρας σου τους δικούς μου ή θα σας βρούνε όλους σε χαντάκι. Έχεις 24 ώρες.» Κανονικά, η Παναγία θα μίλησε σαν μάνα προς μάνα. Δεν πείθει το σενάριο, θέλει δουλίτσα ακόμα.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/martyria-ierea-i-panagia-parousiastike-stin-gynaika-tou-erntogan-prin-liges-meres/&ved=2ahUKEwjl8MOdp_bcAhWEaFAKHekkD30QFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw0mNpUByGHubQLPySjGAul3

 28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Απελευθερωμένοι

 30. leonicos said

  Προκειται για φρενίτιδα. Θα κοπάσει

 31. leonicos said

  Μολονότι είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ με τον άνθρωπο (του 50 του χθεσινού)
  διοτ δεν ξέρει (παραδόξως) ότι οι ρομά που έγιναι Μ. τ. Ι. ξεδήλωσαν τα παραπανω παιδιά για τα οποία έπειρναν βοηθημα. με αποτέλεσμα να επιστρέψουν χρήματα στο κράτος ως αχρεωστήτων καταβληθέντα, και να έρθυν σε ρηξη μ’ εκείνους τους οποίους υποχρέωσαν να κάνουν το ίδιο, χωρίς να είναι ΜτΙ εφόσον αποκαλύφθηκε η απάτη. Επομένως ΕΙΝΑΙ ειλικρινείς

  Ο λόγος όμως που επανέρχομαι είναι ότι

  ακόμα και όταν έχει δίκιο ή η παρέμβασή του είναι όντως παραγωγική, όπως το χθεσινό @50

  διατηρεί αυτή την ακατανόητη φραστική επιθετικότητα, που καμιά φορά εμποδίζει ν’ αναγνωρίσουε τα θετικά του.

 32. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Τὸ ἄκουσα χτές στὶς εἰδήσεις τοῦ Στάρ, ἂν θυμᾶμαι καλά. Ὁ δημοσιογράφος κάνει ρεπορτάζ γιὰ τοὺς Τούρκους ποὺ περνοῦν τὸν Ἔβρο μὲ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους ἐπειδὴ διώκονται ἀπὸ τὸ καθεστὼς Ἐρντογάν. Σὲ κάποιο σημεῖο ἡ βάρκα ποὺ μεταφέρει τὸ συνεργεῖο περνάει ἀπὸ ἕνα στενό κανάλι ἀνάμεσα σὲ καλαμιές, ἴσα ποὺ χωράει.

  Ὁ δημοσιογράφος, θέλοντας νὰ τὸ πεῖ «περὶ διὰ γραμμάτου»:

  «Βρισκόμαστε στὸ πιό στενωπὸ κομμάτι τοῦ ποταμοῦ.»

 33. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  (Αν και υπάρχει συσχέτιση -όσο πιο δήθεν οι πινακίδες, τόσο πιο ακριβές οι τιμές)

  Ε, οχι, ακριβά μπορεί να είναι τα φαγιά. Οι τιμές το πολύ να είναι υψηλές😉

 34. Πέπε said

  #13:

  Λεώνικε, το σχήμα κατά το νοούμενον, που το αναφέρεις συχνά, δεν είναι «σχήμα ό,τι καταλάβουμε» αλλά μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση όπου ο αριθμός (ενικός-πληθυντικός) δεν επιλέγεται κατά το συντακτικά ορθό αλλά κατά το νοούμενο, με κλασικό παράδειγμα «ο κόσμος χτίζουν εκκλησιές». Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει και τη σύνταξη «η Μαρία πήγαν στο χωριό» (δηλ. η Μαρία με την οικογένειά της)…

  βλ. εδώ: https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?9100-%CF%83%CF%87%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%C2%AB%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%C2%BB

 35. akiskaratzogiannis said

  Η φράση «η Τουρκία ανταποκρίθηκε αναλόγως στις κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και θα συνεχίσει *να το πράττει*» δε σας ξενίζει; Εμένα δε μου κάθεται καθόλου καλά! Αυτός ο ξενισμός με το «να το κάνω/πράξω» κτλ μ’ εκνευρίζει ιδιαίτερα, μπορώ να πω. Εγώ θα έγραφα «η Τουρκία ανταποκρίθηκε αναλόγως στις κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και θα συνεχίσει *ν’ ανταποκρίνεται*». Έτσι είναι πιο κατανοητή, νομίζω, σ’ όσους Έλληνες δεν έμαθαν ελληνικά απ’ τους υπότιτλους του ίντερνετ.

 36. nikiplos said

  Κατά τη γνώμη μου οι Τούρκοι απελευθέρωσαν τους δύο στρατιωτικούς ακριβώς για να κλείσουν τα μέτωπα με την ΕΕ, σε μια περίοδο που βάλλονται πανταχόθεν οικονομικά από τις ΗΠΑ.

  Πέρα από το ενδιαφέρον του γεγονότος, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με μια απλή δήλωση, χωρίς να ψηφίσει τίποτε, δλδ ουσιαστικά με λόγια του αέρα, ρίχνει 7 μονάδες ένα νόμισμα μιας ξένης χώρας, σχετικά εύρωστης οικονομικά. Δλδ πόσο σαθρό είναι το οικοδόμημα.

  Σε μια περίοδο που οι Τούρκοι διψούν να μην αρχίσουν οι κάτοχοι να ξεφορτώνονται ως σαπάκια τα ομόλογά τους, καλό είναι να κρατήσουν ανοικτές τις όποιες γέφυρες είχαν στήσει με την ΕΕ, κι ας την «σνόμπαραν» κάπως τα τελευταία χρόνια… Έτσι στα πλαίσια των ανοικτών δρόμων οικονομικής συνεργασίας με την ΕΕ, ήταν και η κίνηση καλής θέλησης με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών…

  Μέχρι εδώ καλά… Μα γιατί η απελευθέρωση δύο στρατιωτικών που παραβίασαν τα σύνορα της γείτονος να αποτελεί καλή θέληση? Μα γιατί ο σιωπηλός πλην εργατικός Κοτζιάς το είχε βάλει ως προϋπόθεση στην ατζέντα κάθε μορφής συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, υπό τις ευλογίες φυσικά του αεικίνητου Γιουνκέρ.

  Ας μην υποτιμούμε την τρομερή συνεισφορά Κοτζιά, που προσεκτικά έβαλε στην ατζέντα το θέμα, κι ας μην ήταν ορατή (τότε που επιμελώς έβαζε το θέμα) κάποια απτή σκοπιμότητα ή κάποιο εμφανές όφελος. Να όμως που άλλαξαν τα πράγματα και το εμφανέστατο όφελος ήρθε από μόνο του, σχεδόν ουρανοκατέβατο, κατόπιν των δηλώσεων Τραμπ.

  Του βγήκε θα πουν οι δύσπιστοι, εντούτοις για να σου βγει κάτι, πρέπει προηγουμένως να έχεις ποντάρει πάνω του…

 37. sarant said

  35 Kαι έχεις δίκιο, νέε μου 🙂

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35. >>η Τουρκία ανταποκρίθηκε αναλόγως στις κυρώσεις
  Ανταποκρίθηκε ή ανταπάντησε;
  Η συνήθης έννοια του ανταποκρίνομαι δεν είναι εκπληρώνω τις προϋποθέσεις;
  Ή από το αποκρίνομαι ,απαντώ και ανταποκρίνομαι ,ανταπαντώ;

 39. cronopiusa said

  Tέρμα πια στις αυταπάτες: Ή με τις βίλες ή με τα ελικόπτερα

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  36: Κάτσε γιατί μπερδεύτηκα: ο Κοτζιάς παρουσιάστηκε στον ύπνο της Ερντογάναινας ή ο Γιουνγκέρ; Μεγάλη κυκλοφορία παρατηρείται στην κρεβατοκάμαρα του σουλτάνου.

 41. Pitpanag said

  25.για δ 10=11

 42. sumac said

  Χαμός από εισαγωγικά στο άρθρο
  http://www.amna.gr/home/article/285028/Ta-Trikala-mia-protupi-poli-5G-Ready

  1. Λέει: Συγκεκριμένα, η πόλη των Τρικάλων σταδιακά, μετατρέπεται σε μία πρότυπη πόλη 5G-Ready. Αυτό παίρνει «σάρκα και οστά» με την εκπόνηση μελέτης…

  Εκτός του ότι αυτό το «σάρκα και οστά» έχουμε βαρεθεί να το διαβάζουμε (και πιο πολύ να το ακούμε στις τηλεοπτικές ειδήσεις) χρειάζεται όντως εισαγωγικά; Και πιο καλά δε θα ήταν να χρησιμοποιηθεί κάτι σαν Αυτό θα υλοποιηθεί με την εκπόνηση μελέτης…

  2. Ο συντάκτης μάλλον τό ‘χασε με τόσα εισαγωγικά και ενώ άφησε απ’ έξω τη στάθμευση («έξυπνη» στάθμευση) και τον φωτισμό («έξυπνο» φωτισμό) παρακάτω έμπασε μέσα τους κάδους («έξυπνους κάδους»). Ποια γραφή είναι σωστότερη;

 43. ΣΠ said

  40
  Η Παναγία παρουσιάστηκε συνοδευόμενη από τους Κοτζιά και Γιουνκέρ και με παρατηρητή τον Μητροπολίτη Σιατίστης.

 44. cronopiusa said

  Βανδαλισμός στο Βυζαντινό Μουσείο


  Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου: Ακουμπούσαν με λαδωμένες παλάμες όλα τα εκθέματα

 45. ΣΠ said

  25
  Κιντ, το Γ είναι εύκολο. Οι αριθμοί προκύπτουν από τον τύπο 2^(2^n-1) για n=0, 1, 2, 3, 4. Άρα, η απάντηση (για n=3) είναι 128. Τα υπόλοιπα φαίνονται δύσκολα και βαριέμαι να σκεφτώ. Μόνο για το Α ίσως η απάντηση είναι 21 αλλά δεν είμαι σίγουρος.

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  43: Πρέπει να ήταν μαζί και οι δύο που υποβαστάζουν τον Γιουγκέρ, όταν τον πιάνει η οσφυαλγία του. Ή μήπως τον υποβάσταζαν ο Κοτζιάς και ο Σιατίστης; Πολύ μπερδεμένο όνειρο αλλά τη δουλειά του την έκανε.

 47. Βοηθάνε πάντως και τα συγκεκριμένα ονόματα. Εγώ αν άκουγα σαν σκέτο τίτλο [tzostra zvingou zoula] θα νόμιζα ότι ακούω Βαβυλωνιακά 😁

 48. leonicos said

  Μια κι εδώ λεξιλογούμε,

  τι είναι τα αδράλια στη Σαντορίνη;

  Δεν είναι κουίζ, δεν κάνω τον έξυπνο, η Κρόνη του 44 με παρέσυρε

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  44. Η Κονιόρδου είπε ότι δεν τίθεται θέμα βανδαλισμού, αφού οι γυναίκες δεν ήταν Βάνδαλες αλλά μάλλον Οστρογότθες. Του κοινού είδους που συχνάζει στα λεωφορεία, συμπλήρωσε διευκρινιστικά η διευθύντρια του μουσείου. Οι 24 από τους 26 φύλακες διαφωνούν για το είδος του λαδιού, αλλά μάλλον ήταν μωρουδέλαιο.

 50. leonicos said

  @34 Πέπε

  το σχήμα κατά το νοούμενον, που το αναφέρεις συχνά, δεν είναι «σχήμα ό,τι καταλάβουμε»

  Απορώ με τη ένστασή σου. Είπα εγώ ότι είναι «σχήμα ό,τι καταλάβουμε;» σε καμιά περίπτωση.

  Στη συγκεκριμένη αμφίσημη διατύπωση, που οφείλεται σε ομοιοτυπία διαφορετικών λεξηματικών στοχείων, όπως συχνά το θηλυκό του επιθέτου στην ονομαστική ενικού και το ουδέτερο στην ονομαστική πληθυντικού, και σε άλλε περιπτώσεις, αντιλαμβανόμαστε τι εννοει ο συνομιλητής απορρίπτοντας από τις δύο εκδοχές, εκείο που δεν έχει νόημα. Επειδή λοιπόν η γιαγια είχε μαχαίρι και οι μπάτσοι τίζερ (πρώτη φορ΄το άκουσα κι αυτό) είναι φανερό τι νοοεί η ειδηση.

 51. leonicos said

  Επανέρχομαι στα αδράλια

  Κάτω από το θεμέλιο μεσοκυκλαδικού κτιρίου, επάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η Δυτική Οικία, βρέθηκε στρώση από χαλαρά θραύσματα πορώδους λάβας διατομής 4-6 εκ., γνωστά στους σημερινούς Ακρωτηριανούς ως αδράλια. Το στρώμα αυτό, λειτουργούσε ως ένα είδος μαξιλαριού, για να απορροφά τις σεισμικές δονήσεις.

  Οι πρώτοι κάτοικοι της Θήρας, περί την 5η χιλιετία πΚΧ, εγκαταστάθηκαν σε μια υπέροχη καρδέρα που είχε προκύψει από την έκρηξη Ρίβα της 22ης χιλιετίας, πιθανώς ισχυρότερης από αυτή τιυ 17ου αι

  αδράλια, λοιπόν, και βουρ για τα… πόσα; εκατομμύρια

 52. Γιάννης Ιατρού said

  46: .. Πρέπει να ήταν μαζί και οι δύο που υποβαστάζουν τον Γιουγκέρ, όταν τον πιάνει η οσφυαλγία του…

  Ρε ανιστόρητε, αυτά με την οσφυαλγία υπήρχαν ανέκαθεν, εδώ σχετική απεικόνιση σε ρωμαϊκό ψηφιδωτό με τον υποβασταζόμενο Διόνυσο (πάσχοντα από οσφυαλγία 🙂 )

 53. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  44. Καλά αυτοί οι 26 (!) φύλακες που υπήρχαν στο μουσείο τι φύλαγαν;Δεν θέλω να σκεφτώ ότι ασχολιούντουσαν με τα κινητά τους, άπαπα! Εχω επισκεφθεί αρκετές φορές το συγκεκριμένο μουσείο και οι επισκέπτες είναι συνήθως ελάχιστοι ! Για «προμελετημένο κακόβουλο συμβάν» μιλά η ΠΕΥΦΑ. Δηλαδή αν ήταν αυθόρμητο θα τις είχαν σταματήσει; Αν οι φύλακες που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπονται , αν προβλέπονται, θα είναι αντιεργατικό και θα ξεσηκωθούν τα συνδικάτα;
  Ας μην επικαλεστούμε τι κάνουν οι φύλακες στις άλλες χώρες. Που μόλις πας να πλησιάσεις ένα έκθεμα σε απόσταση λιγότερη από 50 εκ. έρχεται ο φύλακας να σε προειδοποιήσει! Επίσης έχω απορία: Γιατί αυτά τα εκθέματα να μην ειναι σε προθήκες;

 54. ΣΠ said

  Το ΗΜ. ΠΑΡ. πάνω στο κρουασάν μήπως σημαίνει ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ; 🙂

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χάλια από μέση κι ο Διόνυσος, ε; 😊
  Για να επανέλθουμε στα του μουσείου, όσες φορές το επισκεφτήκαμε με το σχολείο, οι φύλακες ήταν κέρβεροι. Προφανώς, τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού βανδαλικού κινδύνου, ενώ οι θείτσες θεωρούνται ακίνδυνες.

 56. leonicos said

  @32 Δημήτρη Μαρτ΄νο

  Βρισκόμαστε στὸ πιό στενωπὸ κομμάτι τοῦ ποταμοῦ.

  Η στενωπός, είναι όντως ουσιαστικοποιημένο είθετο και σημαίνει ‘το στενό’. Αλλά, αν και δεν είναι πολύ δόκιμο, δικαιούται κανείς να χρησιμοποιήσε τη λέξη και ως επίθετο. Αλλά ως επίθετο δεν σημαίνει πια ‘το στενό’ αλλ΄αυτό που μοιάζει με στενό.

 57. Λ said

  Θυμήθηκα την περιπετεια2μου σαν φοιτήτρια. Ενας Πολωνός φίλος είχε φέρει το αυτοκίνητο του μπαμπά του απο την Πολωνία οπότε μια ανοιξιάτικη μέρα πήγαμε για μανιτάρια κάπου στα περίχωρα της Μόσχας. Ούτε που προλάβαμε να δούμε μανιτάρι γιατί μας μάζεψαν οι μιλιτσιανιέροι…(το ομικρογιωτα της κατάληξης απο μένα)

 58. sarant said

  54 Καμιά παρέλευση ίσως είναι

  47 Χαχά!

 59. Πέπε said

  @50 Λεώ:

  Αυτό νοεί η είδηση, αλλά σχήμα κατά το νοούμενον δεν είναι. Αν έλεγε π.χ. «πλήθος γιαγιάδων με μαχαίρια ακινητοποίησαν μπάτσους με τίζερ», τότε θα ήταν, γιατί η λέξη «πλήθος» είναι ενικός αριθμός και το ρήμα θα έπρεπε να είναι «ακινητοποίησε» αλλά μπαίνει σε πληθυντικό κατά το νοούμενον.

 60. ΣΠ said

  50, 59
  Το taser προφέρεται τέιζερ.

 61. Γαλάζιο Ξωτικό said

  19
  Επόμενη ευκαιρία στις 18/12/18 (2+2/3 δεκαοχτάρια)

  25
  Τρία σίγουρα:
  α = 21 (με την παραδοχή ότι το δεύτερο είναι 133)
  γ = 128
  δ = 11 (όπως λέει και ο 41)
  Τρεις μαντεψιές:
  β = 0 (1Χ5=5, 2Χ5=10)
  ε = 971
  στ = 80

 62. sarant said

  19-61 Αφού ήταν Σάββατο, αναγκάστηκα να μην την τηρήσω. Μάλλον θα πάμε για 18.9.18 που πέφτει μεσοβδόμαδα.

 63. Νέο Kid said

  Το 128 στο Γ πώς προκύπτει;
  Το Δ σωστό (αριθμός διακριτών ομοίων ψηφίων)
  Το Α λάθος. ( είναι πολύ πιο απλό αποτι δείχνει…)
  Το 971 έχει να κάνει με το 8mod9 . Αν ναι, γιατί όχι τότε το 125;
  Αν θέλεις εξηγείς και το 80 στο τελευταίο.

 64. Νέο Kid said

  Το 971 έχει να κάνει με το digital root =8 ; ήταν ερώτηση στο από πάνω σχόλιο.

 65. Νέο Kid said

  Να διευκρινίσω ότι δεν εχω τις απαντήσεις.
  Είμαι απόλυτα σίγουρος για το Α και το Δ, εχω μια λύση καπως ευφάνταστη για το Β και είμαι σχεδόν σίγουρος για το Γ.
  Για το ΣΤ δεν έχω βρει τίποτα.

 66. ΣΠ said

  65
  Το Γ το απάντησα στο 45.

 67. Νέο Kid said

  Σταύρο, το είδα αλλά δεν το καταλαβαίνω. Το 2^(2^3) κάνει 256

 68. ΣΠ said

  Εννοώ 2^((2^n)-1)

 69. 16, Γιάννης Κουβάτσος said: «Ο Ερντογάν απέδειξε για μια ακόμη φορά, μέσα στην αυθαιρεσία της τουρκίλας του, το υψηλό πολιτικό του διαμέτρημα, όταν ξαφνικά σε μια έκρηξη τουρκικού πολιτισμού μας έδωσε τους δυο στρατιωτικούς μας κατά την αγρυπνία και τον όρθρο της Παναγιάς μας Chapeau». [Ο κουζουλός είπε αλήθειες που δεν τολμούν να πουν πολλοί, αλλά στην κατακλείδα έδωσε τα ρέστα του]

  # Είναι από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τον …συνεχώς ψαχνώμενο Ζουράρι {αν τον συναντήσω, θα του πω να βρει πως θα διατυπώσουμε στα αρχαία ελληνικά τον «ψαχνώμενο»}. Κανονικά, οι δύο στρατιωτικοί έπρεπε να τιμωρηθούν, μετά την απελευθέρωσή τους. Εκτός και αν είχαν εντολή να προκαλέσουν επεισόδιο! (ολίγον τι απίθανον βέβαια).
  Πάντως το ξαναλέω ότι οι Τούρκοι μας έδωσαν μάθημα δημοκρατίας! Μπράβο στην Τουρκία, αίσχος για την Ελλάδα (για την παροχή ασύλου σε πραξικοπηματίες).

 70. leonicos said

  Πήγα λίγες μέρες Μυτιλήνη και Χίο και βρίσκομαι στον πειρασμό να μιλήσω γι’ αυτό.

  Ίσως θα ήταν και μια ιδέα για τον Νοικοκύρη, να επιτρεπει σε καποιον που έχει κάτι ιδιαίτερο να το πει για τις διακοπές του, να το λέει κι εδώ.

  Μπορεί και να τον ξεκουράζει από τα άρθρα που πρέπει ο ίδιος να γράφει.

  Δεν θα μιλήσω για τις παραλίες, οι περισσότεροι τις ξέρετε πιο καλά απο μένα. Και με το κάζο της μυασθένειας, δεν πολυκολυμπάω, γιατί φοβάμαι τη δύσπνοια.

  Πρέπει να μιλήσω όμως για την ευγένεια των κατοίκων γενικά, και για τη λύπη που μου προκάλεσαν τα γκρεμισμένα ελαιουργεια. Αλλά ποσα να συντηρήσεις και τι είδους αίθουσες να κάνεις σε χωριά.

  Αλλά υπάρχει η αρχαια Πύρρα, και το Ιερό των Μέσσων, και τα κατάλοιπα του προϊστορικου οικισμού της Θερμής. Κι ένα σύγχρονο δυσάρεστο μνημείο, το χωριό της Βρίσσας εγκατελελειμμένο μετά από σεισμό, με ερειπια ‘να καπνιζουν ακόμα’ (που λέει ο λόγος).

  Υπάρχει και η εντυπωσιακη Πέτρα, με την εκκλησία της κατάκορφα στον βράχο, που πρέπει ν’ ανέβεις καμια διακοσαριά σκαλοπάτια (και να τα κατέβεις). Ωραίες εικόνες, δεν ξέρω αν είαι τόσο σημαντικές όσο λέει το Ίντερνετ, και ο ξυλόγλυπτος θρόνος, εντυπωσιακός όσο τα ανάλογα μνημεία.

  Υπάρχει και το Απολιθωμένο Δάσος (στην πραγματικότητα περισσότερα του ενός) και το Μουσείο, καταπληκτικό, ενημερωένο και με υπέροχο προσωπικό που ξεναγεί συνεχώς. Εκεί έμαθα ακριβέστερα τη διαδικασία απολίθωσης ενός δέντρου, ότι πρόκειται κυρίως για πυριτίωση και όχι για ασβεστίωση, και το πιο εκπληκτικό ότι είναι δυνατό τα θερμικά υγρά ν’ ανέβουν κι εσωτερικά, από τους ξυλώδεις σωλήνες, έτσι ώστε μέχρις ενός ύψους η απολίθησω γίνεται και από έξω προς τα μέσα και από τα μέσα προς τα έξω ταυτόχρονα. Υπάρχει έκθεμα που έχει κοπεί στο σημείο ακριβώς της μετάπτωσης, όπου η αμφίδρομη απολίθωση γίνεται μονόδρομη, μόνο από έξω προς τα μέσα δηλαδή.

  Υπάρχουν και δύο αρχαιολογικά μουσεία, το ένα με εκθέματα αρχαιολογικά και το άλλο κυρίως με ψηφιδωτά.

  Δυο λόγια και για τη Χίο

  Μεστά και Πυργί, είναι μαστ, και το ξέρουν όλοι. Αυτό που δεν είχα ακούσει, τουλάχιστον εγώ, είναι το Αυγόνημα και ο Ανάβατος. Επιστράτευσα όλες ου τις αντοχές για τον δεύτερο. Κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω γιατί θα φανώ γελοίος. Θα το παρέβαλα μνο με την Χοιροκοιτία της Κύπρου, αλλά εδώ οι κυκλικές κατοικίες με τη πολωτή στέγη και τα υπολοίατα του ‘ορόφου’, πότε πποτε δε και το υ’υπογεόυ’ στέκουν. Είναι άλλωστε του 17ου αιώνα ή κανα δυο αιώνες παλαιότερα ως κτίσματα.

  Επίσης, το σπηλαιοβαραθρο των Ολύμπων, όλα μερικά χιλιόμετρα γύρω γύρω

  Μουσεία, Αρχαιολογικό και Βυζαντινό, εκπληκτικά και τα δυο. Εκθέματα από τη μυκηναϊκή ώς την ελληνιστική εποχή. Δεν μπορεί ασφαλώς να περιγραψει κανείς ένα μουσειο, αλλά στο αρχαιολογικό υπάρχει μια εγχάρακτη επιτάφια πλάκα όπου τέσσερεις γυναίκες χορεύουν. Είναι οι κινήσεις του ζεϊμπεκικου.
  Αυτό μ’ εντυπωσίασε γιατί πιστεύω, το έχω ξαναπεί εδω, ότι πρόκειται για αρχαίο ελληνκό χορό και ότι τον περιγράφει ο Αθήναιος.

  Μουσείο Μαστίχας. Πήγα να το σνομπάρω, αλλά με πήγαν με το ζόρι. Δεν θα έκοβα τις φλέβες μου για να πάω, ένα μουσείο χρηστικό με τιμητικό σντικείμενο.
  Εντούτοις, βγήκε κάτι ενδιαφέρον για εδώ.

  Τα μαστιχ΄δεντρα τα κεντούν αό 15 Ιουλίου, και η συλλογή γίνεται τέλος Αυγούστου. Προετοιμάζεται το έδαφος, το ‘τραπέζι, που το ισιώνουν πατωντας το με ένα εργαλεό σαν σίδερο σιδερώματος και το πασπαλίζουν με μαρμαρόσκονη για να μην κολλήσει χώματα η μαστίχα. Για την επεξεργασία χρησιμοποιούν κατόπιν χοντρό αλάτι.

  Λέξεις

  Ποικιλίες μαστιχόδεντρου (σχίνου)
  Ασπρολιγαρίτης
  Βότομος
  Καλλιμασιώτης λεπτόφυλλος και πλατύφυλλος
  Μαγγαναρίτης
  Κραμπίτης
  Ξανθόσκινος
  Μεζόσκινος
  Πηξάρι
  Σιδορακικός
  Μαρουλίτης
  Ψιλόφυλλος

  Εργαλεια
  Κεντητήρια για το ‘κέντημα’ του κλαδιού που θα στάξει. Είναι πολλών ειδών, και στην έκθαση είχαν απλώς κάποια ενδεικτικά. Ένα σουγιαδάι κάνει.
  Τιμητήρια για τη συλλογή από κάτω. Επίσης χρησιμοποιείτι η άμια, ένα κυρτό εργαλείο με στυλεό.
  Μαστιχοκάλαθο, καλαθάκι με επίστρωση άψητου πηλού.
  Χειρόφτρες, τα γάντια
  Μπουρμπουλάκια, μικρά σκεύη σαν τα ελληνιστικά αρωματοδοχεία, για να προσφέρουν μαστίχη ως δώρο
  Διάφορα χοντρά κόσκινα από τα οποία και η Καλαμωτούτσαινα, από λεπτό καλάμι (μόνο σε φωτιγραφία)

  Εργασίες
  Φροκαλίζω, ετοιμάζω το ‘τραπέζι’
  Κεντώ
  Παστρεύω, κάνω συλλογή
  Ταχταριζω, ανακινώ τα δάκρυα σε ένα κόσκινο

  Ρουχα τα καλά τους)
  Πριτσίδα, στο Πυργι
  Φουστανι με γιαγιώματα στην καλλιμασιά
  Καμιζόρι, στα υπολοιπα χωριά

  Κατά τον θρύλο, η μαστίχη άρχισε να βγαίνει όταν ο Άγιος Ισίδωρος που τον κυνηγούσαν οι αντίχριστοι, τελικά πιάστηκε και αποκεφαλίστηκε, και τα δέντρα έκλαψαν.

  Και κάτι ενδιαφέρον επίσης. Η μαστιχοπαραγωγή ήταν κυρίως γυναικεία απασχόληση. Αυτό οδήγησε στο σχηματισμό ορισμένων ‘αδελφοτήτων’ και οι μαστιχοκαλλιεργήτριες αποκαλούνταν μεταξύ τους ‘εσμειχτές’ ή ‘δανεικές’. Φα΄νεται ότι η σηασίας τους ήταν ευρύτερα κοινωνική, αλλά οι πληροφορίες, εκεί που χρειάζονταν, δεν υπήρχαν.

  Τουάχιστον παρηγορηθείτε με τις λέξεις.

  Και τώρα οι παραλίες. Αλλά οχι αυτό που βλέπουν όλοι, αλλά τα βότσαλα. Κατ’ αρχήν, και τα δύο νησιά έχουν ενδιαφέρουσα κι εντυπωσιακή πετρολογία. Μάζεψα καμιά 400-ριά βότσαλα ομοιγενή, στιβαδωτά και κουφετοποιημένα, απ’ όλες τις ηφαιστειακές ταλαιπωρίες κα των δυο νησιών. Τα βότσαλα στα Μαύρα βότσαλα είναι εντυπωσιακά στο να τα βλέπεις αλλά είναι αδιάφορα στο να τα μελετάς.

  Ο γείτονάς μου την Αγία Φωτια ήταν τούρκος, πολύ σύγχρονος άνθρωπος, με μια γυναίκα συνηθισμένη, της πέμπτης δεκαετίας και οι δυο, με δυο κόρες δεκατεσσάρων, που παίζει κιθάρα, και έξι χρονώ, τη Σόνια. Πολυ φιλικός, προσπάθησα να τον εντυπωσιάσω με τη Μάνα του Αζίζ Νεσίν, και το κατάφερα σε κάποιο βαθμό αλλά τα τουρκικά μου, τουλάχιστον στην ομιλία και τη συνομιλία θέλουν φρεκάρισμα. Γραπτά ε΄χω τη Γραφή και τη Σκοπιά και τα άλλα έντυπά μας και δεν έχω πρόβλημα. Έχω και πολλά βιβλια αλλεχω καιρό να τ’ ανοίξω.

  Τώρα μια τουρκάλα να μην τη λένε Φατμέ και Εμινε. βατό. Αλλά να τη λένε Σόνια…. Κάτι μου εξήγησε, πολύ μπερδεμένο, από το Σοφία δεν βγαίνει, αλλά κάτι γίνεται και με κάποια ρωσίδα, ίσως να μην ήξερε ούτε αυτός.

  Πάντως το παιδί το λένε Σόνια. Και μου ζήτησε να μαζέψω κι εκείνης ‘ωραία βότσαλα’. Και της έγραψα αυτό:

  Μαζεύουμε μαζί τα βότσαλα
  κατάμαυρα, ολόασπαρα,
  κοκκινωπά, πρασιπωπά και γκρίζα
  λεία και στιλπνά,
  καρδούλες, νυχάκια, στρογγυλά, κουφετάκια
  όλα τέλεια, χωρις ψεγάδι.
  Η μόνη μας διαφορά
  Για μένα, κάθε πετραδάκι
  είναι μια ιστορία που συντελέστηκε στο παρελθόν.
  Για σένα
  καθε πετραδάκι
  είαι μια ιστορία
  που θα χτιστεί στο μέλλον

  Σ’ αυτή την εκδρομη έγραφα συνεχώς

 71. ΣΠ said

  62
  Ίσως ταιριάζει καλύτερα στις 18/9/18 που έχουμε 2,5 δεκαοχτάρια.

 72. leonicos said

  Σήμερα έβαλα κάτι κι εγώ για τον εθνικό στόχο

 73. Λ said

  Πάντως είδατε πόσο άβολα ένιωθαν τα αποφυλακισθέντα παιδιά μέσα στις τυμπανοκρουσίες. Ασφαλώς δεν ήταν όπως τον φαντάστηκαν ο γυρισμός. Είχα μια παρόμοια εμπερια μόνο για έξι μέρες όχι 6 μηνες, στη φυλακή, στα κατεχομενα.Στο γυρισμό ένιωσα οργή όταν κατεβαίνοντας απο το λεωφορείο μετά από ατελειωτες ώρες, μας έβαλαν σε μια πολύ φωτεινή αίθουσα να περιμένουμε για πολυ, πέραν της μιας ώρας, και ήταν 3πμ, να έρθει ο τότε πρόεδρος Βασιλείου να μας χαιρετίσει ενω διάφοροι φωτογράφοι τραβουσαν συνεχώς φωτογραφίες. Ήταν κατά κάποιο τρόπο επανάληψη αυτού που ειχαμε υποστεί στη φυλακή, να μας φωτογραφίζουν χωρις την άδεια μας. Το μόνο που θέλαμε ήταν να δούμε τους δικούς μας μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας

 74. leonicos said

  Και για να σας τρομάξω.

  Είχα σκεφτεί στην αρχή να τα γράψω όλα εδώ

  Έτσι κι αλλιώς πρέπει να μεταφερθούν από το τετράδιο

 75. Ιστοριοδίφης said

  Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μπαρτζούδη (69) για τα περί Ζουράρι + τιμωρίας των Μητρετώδη – Κούκλατζη. Κυρίως συμφωνώ για το θέμα των Τούρκων πραξικοπηματιών που θάπρεπε να τους είχαμε παραδώσει αμέσως στον εκλεγμένο με δημοκρατικό τρόπο Ερντογάν.

  ΡΩΤΑΩ τον κ. Μπαρτζούδη: Η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα κατά την γνώμη σας; Και γιατί η Ελλάδα αρνείται επί χρόνια να την αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα; Μήπως διότι το έχει επιβάλει σε όλες τις κυβερνήσεις η Ρωμέικη Χριστιανο-Αριστερά, ώστε να δικαιούνται να καταθέτουν αίτηση για Άσυλο οι εκ Τουρκίας εισερχόμενοι «πρόσφυγες»;

  Διότι, αν είχαμε αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης, όλοι οι εκ Τουρκίας λάθρα εισερχόμενοι, θα εχαρακτηρίζοντο αυτομάτως λαθρομετανάστες, δεν θα είχαν κανένα δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για Άσυλο, και θα έπρεπε να απελαθούν αμέσως.

  Γνωρίζετε, κύριε Μπαρτζούδη μου, ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες (του Μακρόν και της Μέρκελ συμπεριλαμβανομένων…) γελάνε και απορούν με τον μαζοχισμό ΟΛΩΝ των ελληνικών κυβερνήσεων να μή θέλουν να αναγνωρίσουν την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, ώστε να λυθεί αμέσως το εκ Τουρκίας λαθρομεταναστευτικό για όλη την Ευρώπη;

  Γνωρίζετε ότι ο Ευρωπαϊκός Τύπος (βλέπε για παράδειγμα το χθεσινό δημοσίευμα της «Telegraph») κατηγορεί τον Σύριζα, ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της Ανόδου της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, επειδή αρνείται να κλείσει τα σύνορα, όπως έχει κάθε δικαίωμα;

  ΙΔΟΥ τα δύσκολα, κύριε Μπαρτζούδη μου, απαντήστε για να δούμε τί καπνό φουμάρετε…

 76. leonicos said

  @69 Βαρζουδης

  Πάντως το ξαναλέω ότι οι Τούρκοι μας έδωσαν μάθημα δημοκρατίας! Μπράβο στην Τουρκία, αίσχος για την Ελλάδα (για την παροχή ασύλου σε πραξικοπηματίες)

  Δεν το είχα δει έτσι. Είναι όντως σοβαρό. Στην πραγματικότητα υποστηρίξαμε μια εχθρική ε΄νέργεια σε βάρος τους, ασχετο με το αν το κάναμε δικαιολογημένα γι’ ανθρωπιστικους λόγους. μάλλον θα είχαν εκτελεστεί. Αλλά παίνουν πολλά αλλα, όπως το αν έχουμε δικαίωμα να ‘δικάσουμε’ εμείς μι αενέργεια που ανήκει στη δικαιολδοσία άλλου δικαστηρίου. Αλλι΄ς θα έπρεπε να εισβάλλουμε στις αραβικές χώρες και ν’ απελευθερώνουε κάθε φουκαρά που σκοτώνουν εκεί επειδή έξησε τη μύτη του.

  Τώρα, οι δικοι μας α είναι τόσο @@απίθανοι@@ που να περπατάνε στα σύνορα όπως το αρνάκι στο δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδώ… είναι μάλλον αφέλεια να το πιστέψουμε. Κατασκοπία στα σύνορα δεν γίνεται. Όλοι ξέρουν τι κάνεις πριν το σκεφτείς.

 77. sarant said

  70 Πόσες μέρες πήγες ΧίοΜυτιλήνη Λεώνικε;

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στεναχώρια που παίρνει ο Ιστοριοφίδης με την άνοδο της ακροδεξιάς! 😉
  Πάντως, η άνοδος της εν λόγω απεχθούς παράταξης και της ιδεολογίας της ξεκίνησε πολύ πριν από το 2015 και αιτία δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Οι σοβαροί Ευρωπαίοι το έχουν συνειδητοποιήσει, οι φυλλάδες αδιαφορούν για την πολλαπλότητα των αιτίων, ενδιαφέρονται μόνο για δαιμονοποίηση αποδιοπομπαίων τράγων.

 79. Πέπε said

  @56:

  > > Η στενωπός, είναι όντως ουσιαστικοποιημένο είθετο και σημαίνει ‘το στενό’. Αλλά, αν και δεν είναι πολύ δόκιμο, δικαιούται κανείς να χρησιμοποιήσε τη λέξη και ως επίθετο. Αλλά ως επίθετο δεν σημαίνει πια ‘το στενό’ αλλ΄αυτό που μοιάζει με στενό.

  Δικαιούται απολύτως, όπως λέγονται όχι μόνο «κιτρινωπός», «κοκκινωπός» αλλά και «μεγαλωπός» κ.ά., δηλαδή «μάλλον / κάπως ____». Απλώς, δε νομίζω ότι είναι η ίδια λέξη με τη στενωπό.

  Για τη στενωπό, το ΛΚΝ έχει το εξής εντυπωσιακό σχόλιο:

  λόγ. < αρχ. στενωπός, ὁ μεταπλ. σε θηλ. κατά το δίοδος, για να δείχνει πιο λόγ.!!!

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  32«Βρισκόμαστε στὸ πιό στενωπὸ κομμάτι τοῦ ποταμοῦ.»
  Αν είναι κρητική ή ποιητική γραφή να τονε συγχωρέσομε:
  Στενωπές στενωπές κόβε κόβε τσι λουρίδες* να γενούνε όμορφα τα ξεροτήγανα. *φύλλου ζύμης
  Το λέμε σαν επίθετο κάτω. Στενούτσικος.
  Όπως μεγαλωπός, μεγαλούτσικος.

 81. Γαλάζιο Ξωτικό said

  62
  Α, έτσι είναι και καλύτερα – στα δυόμιση δεκαοχτάρια

  63
  Ναι, το Α είναι πιο απλό: 111 (δηλαδή, 11 και 1)

  Για τα Ε και ΣΤ έπαιξα με τις διαφορές, αν βρω κάτι πιο πειστικό θα επανέλθω – το 0 για το Β είναι όντως τραβηγμένο

 82. ΣΠ said

  Και τι θα πει το πιο στενωπό κομμάτι; Απ’ όλα τα κάπως στενά κομμάτια αυτό είναι το περισσότερο κάπως στενό; Το «στενωπός» μπορεί να το δεχτεί κανείς ως επίθετο αλλά ο συγκριτικός βαθμός δεν έχει νόημα.

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79. Α, εχάρηκα Πέπε με το ΛΚΝ! Δεν είδα πριν.

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  82 ΣΠ ,>>ο συγκριτικός βαθμός δεν έχει νόημα.
  Ναι, και είχα γράψει πριν στο σχ.80, αλλά το έσβησα ως περιττό πριν το αναρτήσω: πιο στενωπό, όπως «πιο μικρούτσικο», γραμματικά όχι συνεπές αλλά στη λαϊκή γλώσσα λέγεται. Όπως στο δικό μας μεγαλωπό, θ΄ακούσεις και το «πλιο μεγαλωπό».

 85. Ανδριανή said

  Καλησπέρα στην όμορφη παρέα! Κάτι άσχετο με το άρθρο, και συγχωρέστε με γι’ αυτό. Θα ‘θελα μια μεγάλη χάρη αν γίνεται, επειδή γνωρίζω τις επιδόσεις σας στα φιλολογικά! Μπορεί κάποιος να μου μεταφρασει το ακόλουθο χωρίο από τους «Καθαρμους» του Εμπεδοκλή; Θα είμαι ευγνώμων!

  «Τρανώματα γλώσσης και γόμφοις καταστόργοις και μήδεα λαχνήεντα.
  Και νυκτός ερημαίης αλαώπιδος και φιλότητα σχεδύνην και νηστευσαι κακοτητος και θάνατον αλοίτην.
  Και ευηκεα βαξιν, και ουκετι θνητός και ταινιαις τε περιστεπτος και ασυνηθεα χωρον και κλαυσα τε και κωκυσα».

 86. sarant said

  85 Δεν το βρίσκω αυτό το χωρίο πάντως, μου φαίνεται σαν συρραφή.

 87. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και ο λόγος για τη στενωπό, κοντά πέφτει κι όρος «στενή», ε;
  Τον «γαμβρό» που μας μόστραρε ο πολυώνυμος, τον θυμάστε;
  ΗΠΑ: Φυλάκιση έως έξι μηνών για τον Τζορτζ Παπαδόπουλος προτείνει ειδικός ανακριτής

 88. mitsos said

  «Η αστυνομία ακινητοποίησε 87χρονη που μάζευε χόρτα με όπλο taser»
  Όχι δεν είναι αμφίσημη . Η σύνταξη είναι σαφής… η 87χρονη μάζευε χόρτα με taser και η …
  Με αφορμή την είδηση αυτή:

  Ένα ανέκδοτο για τα κόμματα.

  Ήταν αρχές του 1921 και ο Βενιζέλος είχε χάσει με 50,31% από την ενωμένη αντιπολίτευση που κέρδισε πλειοψηφία με 49,36% . Λένε σε κάποια χωριά του νόμου Καρδίτσας ότι ο νέος Επιθεωρητής Εκπαίδευσης ήταν βελιζελικός. Έφθασε λοιπόν πάνω σε ένα γαϊδούρι στην εμπασιά του ορεινού χωριού όπου τον περίμεναν ο Ενωματάρχης , ο Παππάς και ο Δάσκαλος του μονοθέσιου σχολείου που ήταν γνωστός αντιβενιζελικός. Καθώς κατέβαινε από το γαϊδούρι, ο Δάσκαλος ψιθύρισε : «Καλώς τον γάϊδαρο» ¨εμεινε όμως με την απορία αν κάποιος είχε ακούσει τον ψίθυρο.

  Μέσα στην τάξη το μάθημα ήταν για τα σημεία στίξης. Σήκωσε και ο Δάσκαλος 2-3 καλούς μαθητές ώστε με ερωτήσεις και απαντήσεις να εντυπωσιάσει τον Επιθεωρητή που παρακολουθούσε αμίλητος. Κάποια στιγμή όμως ρώτησε ευγενικά τον Δάσκαλο αν μπορούσε και αυτός να σηκώσει στον Πίνακα ένα μαθητή . Ο Δάσκαλος δεν μπορούσε βέβαια να αρνηθεί, αλλά προς μεγάλη έκπληξή του ο Επιθεωρητής διάλεξε έναν από τους καλύτερους μαθητές της τελευταίας τάξης. Τον σήκωσε στον Πίνακα και του υπαγόρευσε αργά να γράψει:
  «Ο Επιθεωρητής , είπε ο Δάσκαλος, είναι γάϊδαρος .»
  – Καταλαβαίνεις παιδί μου το νόημα της πρότασης ; ρώτησε ο Επιθεωρητής .
  – Μάλιστα κύριε. Ο δα…
  – Ωραία, τον διέκοψε ο Επιθεωρητής, για σβήσε τα δυο κόμματα τώρα. Και πρόσθεσε ένα κόμμα μετά το ρήμα «είπε» και ξαναδιάβασέ το.
  – «Ο Επιθεωρητής είπε, ο Δάσκαλος είναι γάϊδαρος .» …

  Γυρνώντας ο επιθεωρητής προς το μέρος του Δάσκαλου σημείωσε με λέξεις αργές και κοφτές :
  – Όπως βλέπετε λοιπόν τώρα όλοι , ανάλογα που βρίσκεται το κόμμα είναι και άλλος ο γάϊδαρος.
  …….

 89. Πέπε said

  @88:
  > > «Η αστυνομία ακινητοποίησε 87χρονη που μάζευε χόρτα με όπλο taser»
  Όχι δεν είναι αμφίσημη . Η σύνταξη είναι σαφής… η 87χρονη μάζευε χόρτα με taser και η …

  Μόλις η αστυνομία διαπίστωσε ότι, απ’ όλα τα χόρτα που έβρισκε μπροστά της η γιαγιά, μάζευε μόνο όσα ήταν οπλισμένα με τέιζερ, την ακινητοποίησε.

 90. mitsos said

  @89 Ωραίος

  Να υποθέσω ότι προτείνεις τρισημεία ;

 91. mitsos said

  τρισημία

 92. νεσσίμ said

  85, 86,
  η σύρραφή είναι του Δ. Λιαντίνη από την Γκέμμα, (σελ.140, ΕΔΩ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ!),

 93. Πέπε said

  90:
  Έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα, μέχρι στιγμής, ποιος ακινητοποίησε ποιον, και ποιος μάζευε τα χόρτα. Το μυστήριο που ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί είναι ποιος από αυτούς τους τρεις (την αστυνομία, την 87χρονη και τα χόρτα) είχε το όπλο.

  Η προανακριτική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

 94. dryhammer said

  70. Μερικές επισημάνσεις στα περί Χίου

  το Αυγόνημα : είναι τα Αυγώνυμα (εικάζεται από το Ευώνυμα)

  το πασπαλίζουν με μαρμαρόσκονη : το ασπρόχωμα μοιάζει με μαρμαρόσκονη αλλά δεν είναι. Χημικά είναι το ίδιο αλλά είναι άλλο πράμα.

  Πηξάρι: Πυξάρι: Δεν είναι είδος σκίνου αλλά λέμε το κλαδί σκίνου που θα φυτευτεί για να γίνει σκίνος. Καμία σχέση με τον ομώνυμο (συγγενικό) θάμνο.

  Μπουρμπουλάκια: Έτσι λέμε στα χιώτικα τα μικρά σταμνιά με ένα χέρι

  Φροκαλίζω: Γενικά σκουπίζω, σαρώνω με χορταρένια σκούπα (φροκαλιά)

  Κατά τον θρύλο, η μαστίχη άρχισε να βγαίνει όταν ο Άγιος Ισίδωρος που τον κυνηγούσαν οι αντίχριστοι, τελικά πιάστηκε και αποκεφαλίστηκε, και τα δέντρα έκλαψαν: Είχα τσακωθεί μ΄ έναν θρησκόληπτο γι αυτό το θέμα γιατί μαστίχα στη Χίο έβγαινε από πάντα (λέγεται ότι «κχί» στα Φοινικικά ήταν η μαστίχα και η ελληνική κατάληξη -ος έδωσαν το όνομα στο νησί. Πρβλ sakiz adasi στα Τούρκικα) ενώ ο Αγ. Ισίδωρος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού(303). Παρόμοια λένε ότι από το αίμα του κοκκίνισαν τα πορτοκάλια σαγκουίνια στον Κάμπο της Χίου που τα λέμε εδώ (αι)ματσίτικα, τα οποία έφεραν οι Γενοβέζοι (14ος – 16ος αι).

  Μαύρα βότσαλα: Η παραλία αυτή λέγεται Μαύρα Βόλια σε όλη τη Χίο, εκτός από το Πυργί όπου ανήκει που τη λένε Μαύρο Γιαλό επειδή τα μαύρα βόλια παραπέμπουν στον …Αντετοκούμπο

 95. Πέπε said

  @94
  > > Φροκαλίζω: Γενικά σκουπίζω, σαρώνω με χορταρένια σκούπα (φροκαλιά)

  Και φροκαλώ (αλλού ίσως).

  Θεωρείται ότι προέρχεται από το «φιλοκαλώ»: αγαπώ το κάλλος, άρα φροντίζω για την ομορφιά ενός μέρους, άρα μεταξύ άλλων το καθαρίζω, και δη με τη σκούπα… Φροκάλα η σκούπα, και φρόκαλο, η πιο γνωστή λέξη όλης της οικογένειας, το σκουπίδι.

  Θέλω ν’ ανέβω στα ψηλά, στ’ Αγιού Γιωργιού το δώμα
  να κόψω δυο γαρύφαλλα να κάνω φροκαλούδα
  να φροκαλώ τη θάλασσα ν’ αράζουν τα καΐκια…

  (δεν πείθει για την έννοια των επίμαχων λέξεων, αλλά αυτή είναι. Απλώς όλο μαζί το τραγούδι είναι σουρεαλιστικό.)

  Αραμπάς περνά με τα φρόκαλα,
  εβγάτε κοριτσάκια με τα τσόκαρα.
  ________________

  Της γειτονιάς το φρόκαλο,
  τον Τζακ Ο’ Χάρα, κόκαλο.

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Η αστυνομία ακινητοποίησε 87χρονη που μάζευε χόρτα με όπλο taser»
  Εγώ που δεν ήξερα το taser νόμιζα ότι η γιαγιά μάζευε χόρτα με κάποιο πολεμικό μαχαίρι και γι΄αυτό της τη έπεσε η αστυνομία.
  Oπως λέμε οπλοφορία για μια κάμα

 97. Πάνος με πεζά said

  Εγώ ήξερα τα Αυγώνυμα,και με αυτή την ορθογραφία,σαν τα πολυώνυμα.

 98. Πέπε said

  @94:
  > > το Αυγόνημα : είναι τα Αυγώνυμα (εικάζεται από το Ευώνυμα)

  Και στην Κάρπαθο υπάρχει παραλία Ευγώνυμος, με την ίδια ετυμολογική άποψη να επικρατεί. Στο σχετικό λήμμα του Τοπωνυμικού της Καρπάθου (Κ. Μηνάς, Εξάντας 2000) αναφέρονται παρόμοια τοπωνύμια στην αρχαία Καρία, στην αρχαία Αθήνα, στη Σκύρο, την Τήνο και τη Χίο.

  Πολλοί, λέει, ανάγουν το όνομα στο φυτό «ευώνυμος», που ο Μηνάς δηλώνει ότι δεν ξέρει ποιο είναι (και άρα αν φύεται στην Ευγώνυμο της Καρπάθου), ενώ ο ίδιος θεωρεί πιθανότερο ότι τουλάχιστον στην καρπάθικη περίπτωση η λέξη σημαίνει, όπως συνήθως, «αριστερός». Αναφέρει και μια άλλη ετυμολογική άποψη χωρίς να την ασπάζεται: < ευ+γόνιμος…

  Στη Χίο είναι τα Αυγώνυμα αριστερά από κάποιο αξιόλογο σημείο αναφοράς;

 99. sarant said

  92 Χμμ… τότε θα έπρεπε ο συρράπτης να το εξηγήσει

  89-90-93 🙂

  88 Δεν ισχυει πάντως ότι ο Βενιζέλος είχε κερδίσει τη λαϊκή ψήφο στις εκλογές της 1.11.1920

 100. Ανδριανή said

  86,92 Ωχ, πράγματι πρόκειται για συρραφή, διότι ούτε εγώ έβρισκα το απόσπασμα. Και ξέχασα να αναφέρω ότι είναι από την Γκεμμα του Λιαντίνη. Τέλος πάντων, ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο. Όποιος θελήσει να κάνει μια μετάφραση των στίχων, χωρίς να τον κουράζω βέβαια, θα του ήμουν ευγνώμων. Νάστε καλά.

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95 Πέπε >> @94 >> Φροκαλίζω: Γενικά σκουπίζω, σαρώνω με χορταρένια σκούπα (φροκαλιά)
  Φινόκαλα και φινοκαλιά τα σκουπίδια και η σκούπα στην ανατ. Κρήτη

  η αρχαία φιλοκαλία επιβίωσε στο κρητικό γλωσσικό ιδίωμα, έστω με αλλαγή φθόγγου (ανομοίωση). Το λ έγινε ν, το φιλοκάλιον έγινε φινοκάλι {…}
  Φινοκαλένιες (φινοκάλες, φινοκαλίδες)
  https://cretablog.gr/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD/

 102. mitsos said

  @99 Νικοκύρη ;!

  Δεν έγραψα ότι ο Βενιζέλος κέρδισε .

  Έγραψα : Ήταν αρχές του 1921 και ο Βενιζέλος είχε χάσει με 50,31% από την ενωμένη αντιπολίτευση που κέρδισε πλειοψηφία με 49,36% .

  Ψάξε και θα δεις ότι ο πρώτος σε ψήφους Βενιζελος πήρε λιγότερες έδρες και δεν βγήκε ούτε καν βουλευτής …

 103. Ιστοριοδίφης said

  Ευπειθώς αναφέρω ότι γράφω αυτό το σχόλιο στις 1.53 τα ξημερώματα (ώρα Ρωμέικου) της Κυριακής 19/8/2018, διότι έχω πολλή βιβλιογραφία και δεν ξέρω αν το φάει η μαρμάγκα για μερικές ώρες…

  1) Πρίν μπώ στο θέμα μου, μία επισήμανση: Είναι απίστευτος αυτός ο επαγγελματίας φιλόλογος ο Πέπες. Το Επιτελείο μας διαβάζει πάντα με προσοχή τα μακροσκελή του σχόλια, μπάς και εντοπίσει κάτι ουσιαστικό. Εις μάτην: Μάπα το καρπούζι!.. Κατά την γνώμη μας, ουδέποτε ο κ. Πέπες έχει συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό ή χρήσιμο σε αυτό το Ιστολόγιο… Πάντα σπουδαιολογεί, για να πεισθούν οι κάφροι ότι κάτι ξέρει παραπάνω από τους άλλους, αραδιάζει ανθυπολεπτομέρειες που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει, γενικά πρόκειται για προσωποίηση της γνωστής παροιμίας «μαγκιά – κλ@ και κώ@ φινιστρίνι»

  2) Είναι εντυπωσιακό και δείχνει την παντελή ανικανότητα των δαιμόνιων ερευνητών του Ιστολογίου (του χωροφύλακος Ιατρού συμπεριλαμβανομένου, που άμα κλάσουμε εμείς λίγο στραβά, τρέχει στο υπόγειο να βρεί συγγράμματα για να μάς κατακεραυνώσει…) ότι επί 4 ολόκληρες ώρες κανείς δεν βγήκε να αποστομώσει την σχολιάστρια Ανδριανή (85 + 100), που μάς μόστραρε μιά παλαβομάρα του θεόμουρλου Λιαντίνη από τη «Γκέμμα», ως χωρίο… του Εμπεδοκλέους. Κάτι πήγαν να πούν ο κ. Σαραντάκος (86 + 99) και ο Νεσσίμ (92), αλλ’ ουδείς από τους υπολοίπους πήρε χαμπάρι περί τίνος πρόκειται…

  Μόλις ανήρτησα την αρχή του Κεφαλαίου «Εδώ Μεσολόγγι» της «Γκέμμας», όπου υπάρχει το Λιαντινικό συμπίλημα της κ. Ανδριανής. Ας μού επιτρέψει ΝΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΩ: Αγαπητή κυρία, τουλάχιστον το «μήδεα λαχνήεντα» του Εμπεδοκλέους το ξέρατε: Σημαίνει «ΑΡΧΙΔΙΑ ΒΑΡΒΑΤΑ», όπως εξηγεί ο αγαπημένος σας Λιαντίνης. Γιατί μάς το κρύψατε ότι το ξέρατε; Για να μήν αντιληφθούμε ότι γοητεύεστε κι εσείς με τις «κακές» λέξεις;

  Για να βρείτε, κυρία Ανδριανή μου, τί σημαίνουν οι υπόλοιπες φράσεις του Λιαντινικού συμπιλήματος, θα πάτε ΕΔΩ ή θα κατεβάσετε το αριστουργηματικό «The fragments of Empedocles» (Chicago, Illinois 1908), που περιέχει το πρωτότυπο + την αγγλική μετάφραση ΟΛΩΝ των Εμπεδόκλειων αποσπασμάτων. Ωστόσο θα δυσκολευτείτε κάπως: Το search στο εν λόγω αντίτυπο δουλεύει μόνο για το λατινικό αλφάβητο και όχι για το ελληνικό

  3) Τελειώνοντας, θα πώ κάτι χρήσιμο για όλους τους Σαραντάκειους αναγνώστες, αν και είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι θα με γράψουν στα μήδεά τους… Είναι όντως τεράστια ξεφτίλα για τα Πανεπιστήμια του Ρωμέικου και την Ακαδημία Αθηνών ότι εν έτει σωτηρίω 2018 ένας ελληνόφωνος (όπως καλή ώρα η αναγνώστρια του τρελο-Λιαντίνη, κυρία Ανδριανή) δεν μπορεί να βρεί με ένα κλίκ την ρωμέικη μετάφραση κάποιου αρχαιοελληνικού αποσπάσματος και αναγκάζεται να καταφεύγει στην βοήθεια των «βαρβάρων»…

  Η πιό χρήσιμη συμβουλή που έχει να σάς δώσει το Επιτελείο μας είναι να πληρώσετε μιά μικρή συνδρομή στο Harvard και να γίνετε χρήστης των εκδόσεων Loeb, οπότε θα τα έχετε όλα στο πιάτο (με αγγλική μετάφραση + σχόλια, εννοείται). Απ’ όσο θυμόμαστε, η μηνιαία συνδρομή είναι ασήμαντη για τις υπηρεσίες που θα σάς προσφέρονται.

  Αν είστε τζαμπατζής, μπορείτε να κάνετε το εξής, αν και δεν πιάνει πάντα: Υπάρχει ένας Γαλλικός ιστότοπος, ο remacle.org, που έχει πάρα πολλά αρχαιοελληνικά συγγράμματα με την γαλλική μετάφραση δίπλα. Θέλετε π.χ. να βρείτε πού υπάρχει η λέξη «λαχνήεντα». Βάζετε στο google την λέξη με ένα διάστημα (λαχνήεντα site:remacle.org) και σάς βγάζει αμέσως όλα τα αποσπάσματα (πρωτότυπο + γαλλική μετάφραση).

  Στα ελληνικά υπάρχει ο ιστότοπος http://www.greek-language.gr/ που έχει (πρωτότυπο + ρωμέικη μετάφραση) Ηρόδοτο, Θουκυδίδη, λίγο Αριστοφάνη και αρκετούς άλλους αρχαίους συγγραφείς. Για να βρείτε ένα απόσπασμα, κάνετε το ίδιο, απλώς πρέπει να βάλετε ΑΚΡΙΒΩΣ τον τύπο της λέξεως, ειδάλλως δεν το βρίσκει. Θέλετε για παράδειγμα, να μάθετε πού λέει ο Ηρόδοτος «ού φροντίς Ιπποκλείδη». Κάνετε ακριβώς το ίδιο με το remacle: Βάζετε στο google φροντίς Ιπποκλείδη site:www.greek-language.gr και σας βγάζει τα σχετικά χωρία

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ήταν περίεργο το εκλογικό σύστημα, τον μαύρισαν και οι παλαιοελλαδίτες…
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.istoria.gr/nov03/content04.htm&ved=2ahUKEwjYi_SW2PfcAhWEJFAKHSF_DoEQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw1v8eSy9mAQj9zDK46_WeEt&cshid=1534632768292

 105. voulagx said

  #25 @Αλ Κιντ Αλ Αραμπ: Μη μου τα ραστόνια τάραττε!

 106. gpoint said

  # 103

  Και γω που νόμιζα πως μόνο η Μαρία ήξερε αυτά τα φοβερά ψαχτήρια, τζ, τζ, τζ (αντί τσ, τσ, τς, να τιμήσουμε και το παρανόμι μας ! )

 107. gpoint said

  Λευτεριά στον J(ean) S(ourdis) !!

 108. cortlinux said

  Και ψαχνω τοση ωρα να καταλαβω πώς μπορεις να μαζεψεις χορτα με οπλο

 109. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @94. dryhammer said:

  » …Μπουρμπουλάκια: Έτσι λέμε στα χιώτικα τα μικρά σταμνιά με ένα χέρι. »

  Στὰ Θερμιὰ τὸ λέγανε γούργουλα, πιθανὸν ἀπὸ τὸ ἦχο ποὺ κάνει τὸ νερὸ ὅταν ἀδειάζει.

  Καὶ στὰ Θερμιὰ βόλια τὰ λέγανε.

  Π.χ. Εἶναι βαρύ· μὴν τὸ σηκώσεις. Θὰ πέσουνε τὰ βόλια σου.

 110. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  102-104 Επειδή το έχω ψάξει, ο ισχυρισμός ότι οι Φιλελεύθεροι είχαν κερδίσει τη λαϊκή ψήφο στις εκλογές του 1920 προέρχεται από μια μελέτη του Παπαναστασίου που έγινε το 1923 η οποία έγινε με αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το εκλογικό σύστημα ήταν τέτοιο που είναι αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια ποσοστά κομμάτων. Την άποψη του Παπαναστασίου ο Νικολακόπουλος τη χαρακτηρίζει παρηγορητικό μύθο.
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/29/ekloges1920/

 111. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα καὶ καλὴ Κυριακή.
  Σχόλιο γιὰ τὸ 103: Καί, παρ’ ὅλα αὐτά, ὁ ΓουΣοὺ ἀκόμα τιμωρημένος;
  Λευτεριὰ στὸν ΓουΣού!

 112. leonicos said

  @93 Αγαπητέ Πέπε

  δεν θα έδινα συνεχεια, αλλά στο 93 έφτασες στην ειρωνεία.

  {που επιτρέπεται φυσικά αλλά ιτρεπεται και η απαντηση}

  Απομένει, για σένα. ν’ αποδειχτεί ποιος κρατούσε το όπλο. Εμείς το ξέρουμε.

 113. cronopiusa said

  Τον ιμπεριαλισμό κι αν ξεπλένεις το σαπούνι σου χαλάς – Έργα και ημέρες του Κόφι Ανάν

 114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἔχω τὴν αἴσθηση ὅτι παίζεται κάποιου εἴδους βόλλεϋ ἐδῶ μέσα.

  Πασαδόρος ὑψώνει γιὰ νὰ καρφώσει (σὲ δεύτερο χρόνο) ὁ πολυώνυμος διαγώνιος.

  Εἶναι πράγματι ἔτσι;
  Ἢ μήπως ἔχω ἐπηρεαστεῖ ἀπὸ τοὺς χθεσινοὺς ἀγῶνες βόλλεϋ τῶν Ἐθνικῶν μας ὁμάδων;

 115. leonicos said

  Ιστοριοδίφη

  αφού έχεις ναπεις πολλά και καλά, πές τα και πολύ καλά.

  Γιατί κάεις το κακό παιδί αφού δεν είσαι…. μαλλον!

 116. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @114. Τί λέει ἐπ᾿ αὐτοῦ ὁ καθ᾿ ὕλην ἁρμόδιος χωροφύλαξ τοῦ ἱστολογίου; 🙂

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αλεξαδριανή μου γλάστρα!
  ε, Γιαννϊατρού;

  Καλημέρα στους πρωινούς!

  Λεώνικε, πραγματικά με την πρώτη ανάγνωση νόμιζα ότι μια γιαγιά μάζευε χόρτα με ανάρμοστο εργαλείο, ότι βγήκε για βρούβες με φονικό εργαλείο, μια κάμα να, με το συμπάθειο !

 118. Κουτρούφι said

  #101. Φινακολίδι στη Σίφνο είναι το λεπτό ματσάκι από βέργες σκούπας που χρησιμοποιείται για να ασπρίζονται οι αρμοί ανάμεσα στις πλάκες.

 119. Babis said

  #25
  Γ) 1, 2, 8, ? , 32768

  Πριν διαβάσω τα υπόλοιπα σχόλια. Θα έλεγα ότι είναι το 32.
  Η σειρά είναι 2^0, 2^1, 2^3, ?(2^5), 2^7. Δηλαδή το δύο υψωμένο στην σειρα των περιττων ακεραίων ξεκινώντας από το μηδέν. Δεν έρω αν είχες άλλη λύση, πάντως αυτή ταιριάζει.

 120. dryhammer said

  113 O Coffee Αυνάν ποτέ δεν πεθαίνει

  http://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/imagearthron/public/frapes.jpg?itok=IERRN6Ie

 121. sarant said

  118 Φινοκαλίδι μήπως;

 122. dryhammer said

  118 -121. Άν βάλω φωτό απο φινακολίδι θα υποστώ διώξεις.

 123. Πέπε said

  112:
  Γιατί ειρωνεία βρε Λεώνικε; Απλώς πλάκα. Όχι κατά κανενός.

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έτσι είναι, Δημήτρη. Ο πασαδόρος υψώνει στον διαγώνιο εαυτό του. Και κάποιοι από εμάς τσιμπάμε και σηκωνόμαστε για μπλοκ. Εγώ πάντως φεύγω από το μπλοκ. Ας τον αφήσουμε να παίζει και να ικανοποιείται μόνος του ο τρολοθόδωρας.

 125. Κουτρούφι said

  121. ΦινΑκολίδι.
  Απόσπασμα από ευθυμογράφημα του Μαν. Κορρέ:
  «Ηδιάβασα κι αυταδά που ήγραψες στην εφημερίδα για το «τοπικό χρώμα» κι ηντράπηκα πως ήμουνα από κείνες που χαλούνε τη Σίφνο… Δε θα το ξανακανω κι έγνοια σου… Με το φινακολίδι θα στέκομαι… Στη γούρνα θα πλένω τα πιάτα. Θα κλείσω το ψυγείο και θα κρεμάσω ένα φανάρι να μη μου χαλούνε τα φαγιά. »
  122. Για δώσε.

 126. (α) 75, Ιστοριοδίφης said: ….

  # Ευτυχώς ή δυστυχώς κύριε …ιστοριογνώστη (και ολίγον τι ανακριτά!) δεν φουμάρω κανέναν καπνό, εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε τον νικοτινούχο ούτε τον …κομματούχο.
  Δεν γνωρίζω αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, ούτε με απασχόλησε ποτέ το θέμα αυτό. Σε πληροφορώ πάντως ότι αν γνώριζα ασφαλώς και θα έπαιρνα θέση. Γνωρίζω ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που η μαμά Ελλάς τους έδωσε άσυλο, είναι ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ. Βέβαια, την μαμα Ελλάδα εκπροσωπούν κάποιοι που είχαν την ατυχία να είναι Αρεοπαγίτες. Φυσικά δεν είναι άμοιροι ευθυνών κόμματα, κομματίδια, κομματάκια, άνθρωποι, ανθρωπίδια και ανθρωπάκια που ενθάρρυναν τους δικαστάρες μας να πάρουν μια τέτοια ανώμαλη απόφαση. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο πρωθυπουργός, με την έννοια ότι ελέγχει τη Βουλή. Δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω ότι μόνο η Βουλή, με ειδικό νόμο μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση που πήραν οι δυστυχείς αρειοπαγίτες.
  Όσο για τους λαθρομετανάστες κλπ, κλπ, σε παραπέμπω σε παλιότερες παρεμβάσεις μου στο μπλογκ αυτό, και …βαριέμαι να τα ξαναλέω. Ανάτρεξε και διάβασε σαν ιστοριοδίφης που είσαι. Ϊσως βρεις και καμιά …γόπα από τον καπνό που φουμάρω!

  (β) 76, leonicos said: ….
  # Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο leonicos!

  (γ) 94, dryhammer said…, 95, Πέπε said…, 101, ΕΦΗ – ΕΦΗ said…
  # Παρ’ ημίν (Μακεδονιστί βεβαίως) φουκάλι, φουκάλισμα, φουκαλίζω, φουκαλώ κλπ.

 127. sarant said

  121-5 Ώστε φινακολίδι, να το έχω στο νου μου αν/όταν γράψω το σχετικό άρθρο.

 128. (25γ): οι αριθμοί που δίνονται είναι δυνάμεις του 2, με εκθέτες αντιστοίχως 0, 1, 3, ? και 15. Εύλογο δεν είναι να υποθέσουμε ότι κάθε εκθέτης είναι το διπλάσιο του προηγούμενου συν 1; Στην περίπτωση αυτή, ο άγνωστος εκθέτης είναι 7 και άγνωστος αριθμός 128.
  Αυτή ήταν και η μόνη από τις ερωτήσεις του κουίζ που έλυσα με την πρώτη. Τις άλλες δεν τις πολυβασάνισα, αλλά πάντως δεν τις βρήκα…

 129. ΣΠ said

  128
  Οι εκθέτες είναι οι αριθμοί Mersenne 2^n-1.

 130. Είχα ανέκαθεν την εντύπωση ότι για πολιτικά εγκλήματα δεν εκδίδεσαι. Μπορεί να μην είναι νόμος, έθος πάντως ειναι, και έθος εύλογο, αφού συνήθως οι διωκόμενοι για πολιτικά εγκλήματα είναι αγωνιστές της ελευθερίας. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που προκαλούν ενδοιασμούς: αν π.χ. ο Τεχέρο είχε καταφύγει στην Ελλάδα, δεν θα θέλαμε να τον εκδώσουμε στην Ισπανία; Ωστόσο προτιμώ να είμαστε κατ’αρχην χώρα ασύλου για τους αγωνιστές της ελευθερίας, κι ας βρίσκουν καταφύγιο και κάποιοι που δεν μας αρέσουν, όπως προτιμώ να ξεφεύγουν και κάποιοι κακοποιοί παρά να φυλακίζονται ή να τουφεκιζονται αθώοι!

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ σωστά, Άγγελε. Όπως πάντα. Το να παραδώσουμε τους 8 στο …κράτος δικαίου του σουλτάνου, ισοδυναμεί με έγκλημα.

 132. mitsos said

  @110

  Καλημέρα Νικοκύρη. Την πάτησα και τσίμπησα στο ΄χαλαρό σχόλιό σου 99.

  Δεν τα ήξερα όλα αυτά ( Νικολακόπουλος )
  Δεν το είχα ψάξει εδώ και χρόνια…και όπως είναι γνωστο το κακό δεν είναι η αγνοια , αλλά η ψευδαίσθηση ότι γνώριζα.

  Οφείλω να αναγνωρίσω την υπεροχή και να ευχαριστήσω διότι … ε νέοι είμαστε θα μάθουμε.

  Ωστόσο στο χωριό μου όποιος έχει από χέρι 10 κούπες δεν αγοράζει … Απλά ανοίγει τα χαρτιά του στο τραπέζι και γράφει σε όλους τα δέοντα .

 133. mitsos said

  στην πρέφα 7 κούπες (όχι 10 )

 134. sarant said

  132 🙂

 135. Ιστοριοδίφης said

  Κύριε Μπαρτζούδη μου (126α), αφήστε κατάλαβα: Κάνει «τζίζ» η ερώτησις, αν θεωρείτε την Τουρκία «ασφαλή χώρα». Πώς και δεν σάς απασχόλησε τόσα χρόνια αυτό το θέμα (να μήν αναγνωρίζει η Ελλάς την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, ενώ την πιέζουν αφόρητα όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι να το πράξει…) να το ψάξετε γιατί συμβαίνει;

  Με τόσα και τόσα ασχολείστε, λόγω των εθνικών σας ευαισθησιών για την Μακεδονία κλπ. … Με αυτό το κορυφαίο θέμα πώς και δεν ασχοληθήκατε; Παρόλα αυτά, ευχαριστώ θερμώς για την ευγενική σας απάντηση…

 136. gpoint said

  # 132

  Αν όμως δεν παίζει πρώτος, με λίγη τύχη αγοράζει ο άλλος δέκα αχρωματιστες και του παίρνει τον τζόγο αφού με τις 10 κούπες δεν μπορεί να κόψει !
  Μάλλον ατυχές το παράδειγμα

 137. gpoint said

  # 132

  Με 7 ενός χρώματος ΚΑΙ τους άσσους έχεις πάντα δέκα χωρις ατού, ανεξάρτητα από την σειρά που παίζεις, δεν τ’απανε καλά στο χωριό.

  …άντε να θυμηθώ και την πρέφα που έχω να παίξω 40+ χρόνια…

 138. mitsos said

  Τις κάναμε απο κούπες
  Καλά βρε Τζι βάρα κι εσύ … μη βρείτε μπόσικη διατύπωση.
  Λοιπόν αναδιατυπωνω γιατί δεν φταίνε αυτά που λένε στο χωριό μου αλλά φταίω εγώ που τα μεταφέρω στο περίπου.
  Αν έχεις 10 ΜΠΑΖΕΣ από χέρι (δηλαδή ΣΙΓΟΥΡΕΣ ) στις κούπες ( και προσπαθώντας να ξεκαθαρίσω συμπληρώνω τις 7 κούπες οι άλλες 3 πρέπει να είναι απο Ασσους για να είναι σίγουρες ) (Δηλαδή να διευκρινήσω ότι δεν έχεις 8 κούπες και 2 Άσσους διότι τότε δεν έχεις τίποτα σίγουρο αφού σου λείπει ο ένας Άσσος ) …

  Πάντως απέδειξες ότι και η πρέφα είναι σαν το ποδήλατο (και … κάποια ακόμη ). Αν τα μάθεις δεν τα ξεχνάς

 139. Θρασύμαχος said

  Επειδή απ’ την πολλή αριστεία θα ξεχάσουμε και τα λίγα περσικά που ξέραμε, ας μου εξηγήσει κανείς τί άραγε να εννοεί η alma mater cretensis όταν κάνει λόγο http://political.soc.uoc.gr/el/page/9/56/prosferomena-mathimata για «εμβάπτυνση της θεωρίας στα εμπειρικά δεδομένα».

 140. mitsos said

  “In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.”

  https://quoteinvestigator.com/2018/04/14/theory/

 141. Νέο Kid said

  139. Μάλλον εννοούν εμβάπτιση . Η εμβάθυνση δεν ταιριάζει στο νόημα, που είναι προφανέστατα ότι η θεωρία βαπτίζεται στην κολυμπήθρα των πειραματικών δεδομένων και βγαίνει αναγεννημένη , έχοντας πάρει τη χάρη και την ευλογία του Αγίου πειραματικού πνεύματος , αναθεωρημένη, άσπιλη και φρέσκια . Υψηλή επιστήμη ρε τσομπαναραίοι! 😊

 142. mitsos said

  Α μάλιστα τώρα κατάλαβα. Το ερώτημα αφορούσε τον κανόνα : Τα εις -ίζω γράφονται με γιώτα όπως η Γιώτα.

 143. sarant said

  141 Εμβάπτυνση είναι ο συνδυασμός εμβάθυνσης και εμβάπτισης, αμαθέστατοι!

 144. Θρασύμαχος said

  ##139-143: Μόλις τώρα διαπιστώνω ότι, πολύ πριν από τους πολιτικούς επιστήμονες, τον αλλόκοτο όρο είχαν εφεύρει οι χημικοί: http://conservation.nationalgallery.gr/Exhibition.aspx?menuID=110&cul=el http://ipl.phys.uoa.gr/industrial/Drying%20station/drying_station_kimi.doc http://users.uoa.gr/~papost/ΑΣΚΗΣΗ_3.pdf http://www.ygeiaonline.gr/component/k2/item/10808-ayjhtikes_oysies http://mymsds.henkel.com/mymsds/Search.do?BUSAREA=0006&DOCTYPE=MSDS&COUNTRY=GR&LANG=EL&MATNR=2002581 και πάει λέγοντας.

 145. sarant said

  144 Ωχ!

 146. Γιάννης Ιατρού said

  55 (100, 103.2β) Ανδριανή (ωραίο όνομα 🙂 )
  (αποσπάσματα από Εμπεδοκλή/Λιαντίνης κλπ.)

  Δυστυχώς χθες είχα διάφορες δουλειές και δεν μπόρεσα να παρέμβω σχετικά. Βέβαια ο ακατανόμαστος έβαλε στο 103.2β ένα σχετικό σύνδεσμο που μπορείς να βρείς (με κόπο …) αυτό που θέλεις. Δεν ξέρω αν τελικά βρήκες τις μεταφράσεις σου, αλλά εδώ ένας πίνακας για το που βρίσκονται οι σχετικές λέξεις/φράσεις που έψαχνες, Έχω σημειώσει με μπλέ το σωστό κείμενο, γιατί έτσι που τα έβαλες στο #85 δεν θα ευτυχήσεις 🙂 . Οι παραπομπές είναι γιά το έγγραφο που δίνω πιο κάτω (πρέπει όμως να δουλεύουν και στο έγγραφο του 103.2β)

  Για να αποχαιρετίσω τον γνωστό σχολιαστή (τουλάχιστον μ’ αυτό το χρηστώνυμο, γιατί έχει κι άλλα πολλά …) ανασύρω εκ του γνωστού υπογείου και δίνω τον σύνδεσμο της μετάφρασης του Εμπεδοκλή με δυνατότητα αναζήτησης στα ελληνικά (μονοτονικό) 🙂 . έτσι για να το έχει και o «ιστοριοτέτοιος», αλλά κυρίως για να βρεις ό,τι ψάχνεις πιο εύκολα….

  Empedocles Fragments – William E. Leonard, 1908

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: