Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα με τα δεκαεφτάρια

Posted by sarant στο 17 Ιουλίου, 2017


Σήμερα ο μήνας έχει δεκαεφτά, έχουμε δηλαδή 17 Ιουλίου του 2017, ή αλλιώς 17/7/17, μια μέρα με δύο δεκαεφτάρια, ή ίσως δυόμισι, αν θεωρήσουμε ότι και το 7 είναι ένα εκκολαπτόμενο δεκαεφτάρι. Με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε μια παράδοση του ιστολογίου.

Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο χρόνο, αφού στις 11/11/2011 είχαμε τη μέρα με τα τρία εντεκάρια, στις 10/10/ 2010 είχαμε γράψει για τη  μέρα με τα τρία δεκάρια και στις 9/9/2009 για  την αντίστοιχη μέρα με τα τρία εννιάρια. Η ωραία αυτή παράδοση κινδύνεψε να σταματήσει το 2013, διότι μέρα με τρία 13άρια δεν υπάρχει, αφού δεν έχουμε δέκατο τρίτο μήνα, τελικά όμως σκέφτηκα ότι η 13/3/13 ήταν μια καλή προσέγγιση κι έτσι έγραψα το άρθρο για τα δεκατριάρια, και στο ίδιο πατρόν το 2014 το άρθρο για τα δεκατεσσάρια, στις 14/4/14. Στις 15/5/15 αγρόν ηγόραζα, κι έτσι το αντιστοιχο άρθρο με τα δεκαπεντάρια το έβαλα τελικά στις 15 Οκτωβρίου, αλλά πέρυσι επανήλθα στην κανονικότητα κι έτσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεξάρια στις 16/6/16.

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους αριθμούς που είδαμε, το 15 και το 16, ο αριθμός δεκαεφτά είναι πρώτος, δηλαδή διαιρείται μόνο από τον εαυτό του και από τη μονάδα. Μάλιστα, η δεύτερη δεκάδα των ακέραιων αριθμών έχει τέσσερις πρώτους (11, 13, 17, 19) που είναι και το μάξιμουμ που μπορεί να έχει οποιαδήποτε δεκάδα μετά την πρώτη (1 έως 10) αφού εξ ορισμού αποκλείονται όλοι οι άρτιοι και το πολλαπλάσιο του 5. Νομίζω ότι μονάχα δυο δεκάδες ακόμα έχουν τόσο πολλούς πρώτους (βρείτε τις) αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω διότι δεν προλαβαίνω, όπως έλεγε και ο Φερμά. Και μια και μνημονέψαμε τον Φερμά, να πούμε ότι ο 17 είναι και πρώτος κατά Φερμά, διότι ισούται με 22n + 1 (για n=2) και για το λόγο αυτό μπορούμε να κατασκευάσουμε δεκαεφτάγωνο με τον κανόνα και με τον διαβήτη (αλλά δεν ξέρω πώς ούτε τι να το κάνω μετά).

(Ενημέρωση: Aυτό με τις τετράδες πρώτων αριθμών που έγραψα είναι βλακεία, όπως μου υπέδειξε φίλος).

Διάβασα στη Βικιπαίδεια ότι σύμφωνα με μελέτες, το 17 είναι ο «λιγότερο τυχαίος» αριθμός μεταξύ 1 και 20, με την έννοια ότι αν ζητήσετε από μια ομάδα ανθρώπων να σας ονομάσουν στην τύχη έναν αριθμό μεταξύ 1 και 20, η συχνότερη επιλογή θα είναι το 17.

Όσο για την ετυμολογία της λέξης, φαίνεται πολύ απλή, αφού το δεκαεφτά ή δεκαεπτά  προέρχεται οφθαλμοφανώς από το δέκα και το επτά. Δεν είναι όμως τόσο απλό, διότι οι αρχαίοι δεν έλεγαν από νωρίς το «δεκαεπτά», έλεγαν «επτακαίδεκα». Η λέξη «δεκαεπτά» εμφανίζεται στην ελληνιστική περίοδο -Στράβωνας, Γαληνός, Πλούταρχος.

Στα λατινικά, το 17 είναι ο πρώτος αριθμός που εκφράζεται μη μονολεκτικά: diecem et septem, ενώ ως το 16 έχουμε μονολεκτικά ονόματα των αριθμών και τη μονάδα να προηγείται της δεκάδας, π.χ. quindecim, sedecim. Για τον λόγο αυτό, στις ρωμανικές γλώσσες επίσης ο αριθμός 17 εκφέρεται με τη δεκάδα πρώτη και με σύνθετο όνομα, πχ. dix-sept στα γαλλικά, diecisiete στα ισπανικά κτλ. Στις σαξονικές γλώσσες προηγείται η μονάδα (7-10) και έχουμε seventeen, siebzehn κτλ. Στα τούρκικα το 17 είναι on yedi, όπου on το δέκα και γεντί το εφτά, που το ξέρουμε από το Γεντικουλέ, παναπεί το Επταπύργιο.

Στο ελληνικό αριθμητικό σύστημα το 17 είναι ιζ’, ενώ στο ρωμαϊκό είναι XVΙI. Τους αριθμούς αυτούς τους χρησιμοποιούμε πλέον κυρίως για αιώνες και για εστεμμένους. Βέβαια, να φτάσει κανείς δέκατος έβδομος εστεμμένος με το ίδιο όνομα δεν είναι εύκολο. Οι Λουδοβίκοι της Γαλλίας το καταφέρανε, ο 17ος είναι ο προτελευταίος. Θα υπάρχουν και άλλοι. Από Πάπες με το 17 έχουμε π.χ. τον Ιωάννη τον 17ο ήδη στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας (τώρα είμαστε στην τρίτη).

Σε σύγκριση με τις πάμπολλες χρήσεις του 16 στην επιστήμη και στην καθημερινή ζωή, που οφείλονται στο γεγονός πως το 16 είναι δύναμη του 2 και τετράγωνο του 4, το 17 φαντάζει φτωχός συγγενής. Πράγματι, δεν έχουμε ούτε… δεκαεφτάμπιτους επεξεργαστές, ούτε δεκαεφταβάλβιδους κινητήρες ή δεκαεφτασέλιδα τυπογραφικά φύλλα. Έχουμε όμως τις οθόνες των 17 ιντσών στους φορητούς υπολογιστές. Νομίζω ότι παλιά, πολύ παλιά, υπήρχαν και οθόνες τηλεόρασης των 17 ιντσών, οι μικρές μικρές.

Πάντως, το 17 είναι ο ατομικός αριθμός του χλωρίου. Ο γαλλικός νομός υπ’ αρ. 17 με ενδιαφέρει διότι είναι ο Σαράντ Μαριτίμ, που μοιάζει πολύ με την αρχή του επωνύμου μου αν το γράψω ελληνικά, αλλά στα γαλλικά είναι Charente Maritime (ο Σαράντ είναι ποταμός).

Δεκαεφτάμπιτους κτλ. δεν έχουμε, έχουμε όμως δεκαεφτασύλλαβο στίχο, που μάλιστα είναι ο στίχος που επέλεξε ο Καζαντζάκης για την Οδύσσειά του αλλά και για τη μετάφραση των ομηρικών επών. Προσωπικά (το έχω γράψει κιόλας) μου κάθονται στο λαιμό οι δυο παραπανίσιες συλλαβές που μου φαίνεται να χαλάνε τη ροή του δεκαπεντασύλλαβου, υπάρχει όμως και αντίλογος. Αποδίδει άλλωστε ο 17σύλλαβος τον αρχαίο δακτυλικό εξάμετρο.

Μένοντας στη στιχουργική, να πούμε ότι 17 συλλαβές (χωρισμένες 5-7-5) έχει και το χάι κου των γιαπωνέζων.

Στα πολιτισμικά, κάτι πολύ ενδιαφέρον με τον αριθμό 17, που ασφαλώς το έχουμε συζητήσει ξανά αλλά δεν βρίσκω πού και πότε, είναι πως στην Ιταλία ο αριθμός 17 θεωρείται γρουσούζικος, όπως το 13 σε εμάς και σε πολλές άλλες χώρες. Γι’ αυτό τον λόγο, τα αεροπλάνα της Αλιτάλιας (σικ, ρε) δεν έχουν σειρά με αριθμό 17 -όπως άλλες αερογραμμές παραλείπουν την 13η σειρά.

Ο λόγος γι’ αυτή την επτακαιδεκαφοβία ίσως είναι ότι το 17 αποδίδεται όπως είπαμε στο ρωμαϊκό σύστημα ως XVII, που αν το αναγραμματίσεις δίνει VIXI, «έζησα» στα λατινικά, δηλαδή «πεθαίνω».

Τολμώ να προτείνω μιαν άλλη εκδοχή, ίσως συμπληρωματικά. Η ρωμαϊκή λεγεώνα XVII είναι εκείνη που έπαθε την τρομερή καταστροφή στο δάσος του Τευτοβούργου -την αφάνισαν τα γερμανικά φύλα υπό τον Αρμίνιο ύστερα από χωσιά. Μετά τη συμφορά αυτή, οι Ρωμαίοι αποσύρανε τον αριθμό XVII και δεν τον δώσανε ποτέ ξανά σε λεγεώνα. (Για τους αριθμολάτρες, η καταστροφή του Τευτοβούργου έγινε στις 9/9/9, δηλ. στις 9 Σεπτεμβρίου του έτους 9 μ.Χ. -ο μήνας είχε εννιά).

Πάντως στους ιταλικούς αγώνες αυτοκινήτου ο αριθμός 17 έχει αποσυρθεί ύστερα από τον θάνατο δυο πιλότων που είχαν το 17 στα αυτοκίνητά τους, ενώ και στη Φόρμουλα Ι δεν χρησιμοποιείται το 17 ύστερα από ένα άλλο παρόμοιο θανάσιμο ατύχημα. Όλα τούτα αποδεικνύουν θαρρώ ότι ο 17 είναι δυσοίωνος αριθμός (αστειεύομαι).

Αλλά βέβαια, η πιο χαρακτηριστική εμφάνιση του αριθμού 17 στην καθημερινή ζωή είναι η ηλικία των 17 χρονών, μια από τις ωραιότερες ηλικίες που μπορεί να βρίσκεται κανείς, όπως βέβαια και τα 18 και τα 19 (και τα 23, και τα 40, και τα 54, και τα 64 σκέφτονται κάποιοι από το βάθος).

Ο Καβάφης έγραψε ποίημα για το «δεκαεφτά χρονώ αθώο παιδί» που κρέμασαν οι Χριστιανοί -ή οι αποικιοκράτες. Εκεί «η μάνα η μάρτυσσα» (πώς αλλιώς να το πεις και να μην κρυώσει;) μοιρολογώντας τον γιο της χρησιμοποιεί τον λαϊκό τύπο «δεκαφτά».

Θα σας αφήσω να συμπληρώσετε εσείς στα σχόλιά σας τίτλους βιβλίων, κινηματογραφικών ταινιών, τραγουδιών κτλ. με τον αριθμό 17. Εγώ θα περιοριστώ σε ένα μόνο τραγούδι, που με συγκινούσε αβάσταχτα από τότε που ήμουν 17 χρονών (τότε το πρωτάκουσα θαρρώ, μόλις είχε βγει) πριν από αμνημόνευτα χρόνια ίσαμε τώρα: το At Seventeen της Τζάνις Ίαν.

 

 

161 Σχόλια to “Η μέρα με τα δεκαεφτάρια”

  1. Οι Λουδοβίκοι της Γαλλίας το καταφέρανε, ο 17ος είναι ο προτελευταίος
    ———————————-
    και μετά κανείς τίποτε…
    μα τι άνθρωποι είναι αυτοί
    που δεν είναι ικανοί
    να μετρήσουν ως το είκοσι ;

  2. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    > (ο Σαράντ είναι ποταμός).
    Με ένα άρθρο την ημέρα για τόσα χρόνια, δίκαιος ο χαρακτηρισμός! 🙂

  3. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
    Δὲν ἔχω κάτι νὰ γράψω γιὰ τὸ δεκαεφτά.
    Μιὰ διορθωσούλα μόνο γιὰ ἕνα lapsus digiti (μᾶλλον). DiecisIEte εἶναι τὸ δεκαεφτὰ στὰ ἰσπανικά.

  4. Δεκαεφτά κι ο ταχυδρόμος, ο καημένος: https://youtu.be/O2-lsLC8ULc

  5. atheofobos said

  6. Γς said

    Είναι και κάτι αριθμοί…

    Και προσπαθούσαν να βρουν ένα όνομα για μια καινούρια εταιρεία καλλυντικών.

    Κι αυτός πήρε ένα κομμάτι χαρτί κι έγραψε

    Seventeen

  7. atheofobos said

    Και οι μοναδικοί PAΔΙΟ ΑΡBYΛA – Δεκαεπτά (17) … ένας Πικραμμένος αριθμός…

  8. cronopiusa said

    Violeta Parra : volver a los 17

  9. ΓιώργοςΜ said

    Και η Dancing Queen των Abba δεκαεφτά ήταν, τώρα που το σκέφτομαι.

  10. nikiplos said

    Από τραγούδια:

    Ήταν παιδί στα δεκαεφτά
    που τώρα έχει πετάξει
    ποιος θα σου φέρει αγάπη μου
    το γράμμα που ‘χα τάξει
    (Ο Ταχυδρόμος πέθανε, Μάνος Χατζιδάκις)

    Γιατί είμαι μελλοθάνατος και καταδικασμέ-νος
    δεκαεφτά χρονών παιδί, στα σίδερα κλεισμένος
    (Το χαϊδάρι του Μάρκου Βαμβακάρη)

    Χαθήκανε τόσο νωρίς
    μικραδέρφια της βροχής
    Επτά φορές κι αν σκοτωθούν
    δεκαεφτά θ’ αναστηθούν
    (Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης)

    Λίγο μετά στα δεκαεφτά
    με τους γονιούς σου ήσουν πάλι
    μα αισθανόσουν ήδη απών
    σε συντροφιά συμμαθητών
    το σπίτι σου έχανε εξουσία
    κι ο χρόνος την κρυφή του ουσία
    (από τις Πρωτοχρονιές του Ραδιοφώνου του Νιόνιου, ένα από τα καλύτερα τραγούδια του κατά τη γνώμη μου)

    Και μια βραδιά στην Μπούρμα ή στην Μπατάβια
    Στα μάτια μιας ινδής που θα χορέψει
    Γυμνή στα δεκαεφτά στιλέτα ανάμεσα
    θα δείτε την Γκρέτα να επιστρέψει
    (Νίκος Καββαδίας φυσικά και Καίσαρας Εμμανουήλ)

    και όλα στην εκδοχή του «δεκαεφτά» 🙂

  11. dryhammer said

    Καλημέρα
    Sweet sixteen, sexy seventeen, elegant eighteen λένε

  12. Pedro Alvarez said

    «Νομίζω ότι μονάχα δυο δεκάδες ακόμα έχουν τόσο πολλούς πρώτους (βρείτε τις) αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω διότι δεν προλαβαίνω, όπως έλεγε και ο Φερμά.»
    Unprovable… cause not true:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Prime_quadruplet
    ;apeires dekades

  13. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  14. Γς said

    11:

    Και κάπου εκεί κολλάει κι ο εισαγγελέας

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Πολύ ωραίες προσθήκες!

    12 Βλακεία μου, το διορθώνω!

    2 🙂

  16. Pedro Alvarez said

    Ο Γκάους απέδειξε το παρακάτω θεώρημα:
    «Ένα κανονικό πολύγωνο n πλευρών μπορεί να κατασκευαστεί με κανόνα και διαβήτη, εάν και μόνο εάν το n είναι γινόμενο του 2^k με το 1 ή με ένα σύνολο διακριτών πρώτων του Φερμά»
    Ή, σε σημειογραφική γλώσσα: n=2^m∗p1∗p2∗…∗pk για m μεγαλύτερο ή ίσο με 0 και pi διαφορετικοί πρώτοι αριθμοί του Φερμά ή μονάδες.
    Η αρχική απόδειξη του Γκάους αφορά μόνο την ικανή συνθήκη του θεωρήματος. Ο ίδιος είκασε και την αναγκαία, αλλά αυτό δεν αποδείχτηκε παρά μόνον το 1837 από τον μεγάλο Γάλλο μαθηματικό Pierre Wantzel. To θέμα του «αναγκαίου» δεν είναι καθόλου τετριμμένο ,γιατί απαιτεί μια απόδειξη του ότι κανονικά πολύγωνα της μορφής p^k με p πρώτο, δεν μπορούν να κατασκευαστούν για k>1.

  17. Pedro Alvarez said

    12. 15. Prosoxh sto:
    I»t is not known if there are infinitely many prime quadruplets. A proof that there are infinitely many would imply the twin prime conjecture, but it is consistent with current knowledge that there may be infinitely many pairs of twin primes and only finitely many prime quadruplets»
    Agnosto loipon, an yparxoun apeires dekades h oxi.

  18. gpoint said

    αντε και γω το …προχωρημένο

  19. Γς said

    Αντιποίηση αρχής

  20. Στα χαικού ο αριθμός 17 αναφέρεται στα όντζι ή ήχους. Η λέξη Τόκυο π.χ. αποτελείται από 3 συλλαβές αλλά 5 όντζι: Το-ου-κυ-ο-ου. Το θέμα με τις συλλαβές έχει προέλθει από παρανόηση των Δυτικών (για άλλη μια φορά!).

  21. cronopiusa said

    και για τον γκρινιάρη «δεκαεφτάρη» της παρέας

    για να συμφιλιωθεί με το παιδάκι μέσα του

  22. Γς said

    Δεν το βλέπω να τρέχει το θέμα.

    Πάω στα λουλούδια μου.

    Θα έχω το νου μου όμως.

    Αν κολλήσει θα μπουκάρω

  23. sarant said

    20 Α, δεν το ήξερα -ευχαριστώ!

  24. Παναγιώτης Κ. said

    Επί…17 ώρες βρέχει ασταμάτητα στην περιοχή Διονυσίου στη Χαλκιδική!
    Υποχρεωτικά κλεισμένοι μέσα, αγναντεύουμε τη θάλασσα με το κυματάκι της (όχι υπερβολικά πράγματα), την βροχή μέσω της τέντας που στάζει ακατάπαυστα και ένα βουναλάκι χώμα από τη δράση του ασπάλακα (σικ)! ( Μιλάμε για πολύ…τρελό ζωντανό! Όποιος έχει ενδιαφέρον ας αναζητήσει τα σχετικά στο διαδίκτυο.Έχω εκπλαγεί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του!).
    Περαιτέρω ενημέρωση:
    Εξωτερική θερμοκρασία 15,4(=2Χ7,7) βαθμοί. Εσωτερική 23,1 (=3Χ7,7 και υγρασία 61,6%.(=8Χ7,7). 🙂

  25. cronopiusa said

    Δεκαεφτά σφαίρες για έναν άγγελο

  26. sarant said

    Φίλος από το FB μού θυμίζει μια απαράδεκτη παράλειψη που έχει το άρθρο.
    Έπρεπε να έχω αναφέρει το όριο 17% που ίσχυε μετά τη μεταπολίτευση για την είσοδο στη Β’ κατανομή και το σύνθημα «ΚΚΕ 17%» πριν από τις εκλογές του 1981.

  27. Πέπε said

    > > …στην Ιταλία ο αριθμός 17 θεωρείται γρουσούζικος, όπως το 13 σε εμάς και σε πολλές άλλες χώρες. Γι’ αυτό τον λόγο, τα αεροπλάνα της Αλιτάλιας (σικ, ρε) δεν έχουν σειρά με αριθμό 17 -όπως άλλες αερογραμμές παραλείπουν την 13η σειρά.

    Με κάτι τέτοια (+ουρανοξύστες χωρίς 13ο όροφο, κ.τ.ο.) νομίζω ότι ήμασταν άδικοι χτες που χλευάζαμε την καστανολατρία στην Ελλάδα.

    Από μικρός είχα ακούσει ότι σε διάφορες τέτοιες περιπτώσεις, όπως αεροπλάνα και ουρανοξύστες, ο αριθμός 13 παραλείπεται λόγω γρουσουζιάς. Μετά, μεγαλώνοντας, δεν έτυχε να ξαναπέσω στην πληροφορία, και τη μισοξέχασα, μέχρι που κάποια στιγμή ξανάρθε σε κάποια συζήτηση. Τότε σκέφτηκα: «Αποκλείεται! Σίγουρα είναι ένας αστικός μύθος, καλός για την ηλικία που τον είχα πρωτοακούσει, αλλά εντελώς απίστευτος για μεγάλους ανθρώπους.»

    Δυστυχώς, δεν είναι μύθος. Υπάρχουν σοβαρές, μεγάλης κλίμακας δουλειές, που γίνονται κατά τρόπο που να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ποιον αριθμό θεωρούν κάποιοι γρουσούζικο. Αδιανόητο!…

  28. Παναγιώτης Κ. said

    Όποιος έχει αγάπη στη θεωρία των αριθμών άρα και στους πρώτους που αποτελούν τα δομικά στοιχεία των ακεραίων, ας μοιραστεί μαζί μας την αγάπη του γράφοντας τα διάφορα εκπληκτικά που αναφέρονται σε αυτούς. Το ιστολόγιο αυτό πάντα δίνει αφορμές για να λεχθούν ωραία πράγματα. 🙂

  29. Πέπε said

    @27:
    > > χτες που χλευάζαμε την καστανολατρία

    Διορθώνω, δεν ήταν χτες. Ήταν κυρίως προχτές, στο αντιπροχτεσινό νήμα, αρχής γενομένης από το σχόλιο https://sarantakos.wordpress.com/2017/07/14/iouliana-km-2/#comment-444329.

  30. sarant said

    27 Οι ουρανοξύστες χωρίς 13ο όροφο είναι κόλπο του εργολαβου -πληρώνεται για 20 ορόφους και παραδίδει 19 🙂

  31. 26
    https://sarantakos.files.wordpress.com/2016/10/iwkke.jpg?w=800&h=343

  32. Παναγιώτης Κ. said

    @27. Πριν από δύο εβδομάδες ήμουν προσκεκλημένος σε ένα μαζικό γεύμα (βάφτιση) και στον μεν κατάλογο μας είχαν στο με αριθμό 13 τραπέζι, μας είπαν όμως να πάμε στο…27. Δεν υπήρχε δηλαδή τραπέζι με ταμπελάκι με τον αριθμό 13! Προφανώς οι άνθρωποι αυτής της δουλειάς άκουσαν πολλές φορές τις αντιδράσεις των…ανοήτων και για να μη τους πρήζουν επέλεξαν τη λύση του…27. 🙂

  33. Alexis said

    #0: Νομίζω ότι παλιά, πολύ παλιά, υπήρχαν και οθόνες τηλεόρασης των 17 ιντσών, οι μικρές μικρές.

    Πολύ παλιά, όπως λες κι εσύ, υπήρχαν και μικρότερες. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά τηλεοπτική διαφήμιση, εκεί κάπου στα ’70s, που ξεκίναγε δείχνοντας μια κοπελίτσα σαν τα κρύα τα νερά με σέξι αμφίεση και έλεγε: «Μια δεκαεξάρα με πολλά προσόντα».
    Στη συνέχεια καταλάβαινες ότι διαφήμιζε κάποιο μοντέλο μικρής τηλεόρασης (φορητές τις έλεγαν τότε) δεκαέξι ιντσών.

  34. «Τρις έντεκα, τρις δώδεκα, τρις δεκαπέντε κι έντεκα, εφτά, οχτώ και δεκαοχτώ, πέντε, ένα, και μισό»
    Ήταν ένας γρίφος που ο μεγαλύτερος αδερφός μου, μου ζητούσε να λύσω, για να δείξει ότι ξέρει περισσότερη αριθμητική από μένα. Από τον γρίφο λείπει το 17, όπως και το 13, μολονότι δεν θεωρούνταν αριθμοί της …συμφοράς. Αντίθετα, υπήρχε ισχυρή πρόληψη για το δίσεκτο έτος που το έλεγαν …δύστυχο. Σχεδόν ποτέ δεν γίνονταν γάμος κατά το «δύστυχο» έτος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που …φούσκωνε η κοιλιά της νύφης!

  35. cronopiusa said

  36. cronopiusa said

    Δεκαεφτά ιστορικοί χάρτες της Κρήτης

  37. cronopiusa said

    ΟΡΘΉ ΕΠΑΝΆΛΗΨΗ Δεκαεφτά ιστορικοί χάρτες της Κρήτης

  38. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @24 Παναγιώτης Κ. said:

    «Επί…17 ώρες βρέχει ασταμάτητα στην περιοχή Διονυσίου στη Χαλκιδική!
    ….
    Εξωτερική θερμοκρασία 15,4(=2Χ7,7) βαθμοί. Εσωτερική 23,1 (=3Χ7,7 και υγρασία 61,6%.(=8Χ7,7). 🙂»

    Τυχαῖο; δὲ νομίζω! 🙂

  39. Alexis said

    #27: Γιατί βρε Πέπε; Αφού σου λέει ότι έχουν γίνει τόσα δυστυχήματα εξαιτίας του 17.
    Άρα αποδεικνύεται και …επιστημονικώς!
    Μπα σε καλό σου, θα πας κόντρα και στην επιστήμη τώρα; 😆

  40. Πέπε said

    @34:
    > > Τρις έντεκα, τρις δώδεκα, τρις δεκαπέντε κι έντεκα, εφτά, οχτώ και δεκαοχτώ, πέντε, ένα, και μισό

    Τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα, τρεις δεκαπέντε κι έντεκα κι εφτά κι οχτώ και δεκαοχτώ και πέντε κι έξι και μισό: Πού είναι η ΕΟΚ; (Χάρρυ Κλυνν 1982)

  41. Πέπε said

    @39:
    Αυτό λέω: τι φταίει το 13; 🙂

  42. Καλημέρα,

    Μια και αναφέρθηκαν τα χαικού να συστήσω στους εναλλακτικούς κομπιουτεράδες της παρέας το haiku os, ένα open source λειτουργικό σύστημα, γραμμένο εξολοκλήρου από το μηδέν, που αναπαραγάγει στον μοντέρνο υπολογιστικό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα συμβατό με τις εφαρμογές που είχαν γραφτεί για αυτό, το αγαπημένο ρεστιπισμένο BeOS: https://www.haiku-os.org/

    (Δεν χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσω ότι αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να «χάσουμε» ένα μηχάνημα, δεν αναφέρω καν δεδομένα, δεν πειραματιζόμαστε με λειτουργικά που το όνομά τους δεν ξεκινάει από «Γουί» και τελειώνει σε «οουζ». Π.χ. το διάσημο Whitherhose 🙂 )

  43. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @26. Τότε εἶχε κάνει ἕνα καταπληκτικὸ σκίτσο ὁ Ἰωάννου, νομίζω στὸ ΑΝΤΙ, ὅπου ἀντικαθιστοῦσε διάφορα κομμουνιστικὰ σύμβολα μὲ τὸ 17%.
    Θυμᾶμαι χαρακτηριστικὰ ἕναν τόμο ἀπὸ τὸ «Κεφάλαιο» τοῦ Μὰρξ ποὺ ἔγραφε στὸ ἐξώφυλλο:
    KARL MARX
    DAS 17%

  44. Pedis said

    Διάβασα στη Βικιπαίδεια ότι σύμφωνα με μελέτες, το 17 είναι ο «λιγότερο τυχαίος» αριθμός μεταξύ 1 και 20, με την έννοια ότι αν ζητήσετε από μια ομάδα ανθρώπων να σας ονομάσουν στην τύχη έναν αριθμό μεταξύ 1 και 20, η συχνότερη επιλογή θα είναι το 17.

    ρε τι επιστημονικά θέματα βρίσκει κανείς στην κύρα-βίκι;!

    ε στην τύχη διαλεγμένο θα ήταν και το … εμείς βραχος για … 17 ώρες.

  45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Κι αυτό με τον σεΐχη με τις 17 καμήλες που έπρεπε να τις μοιράσει στους 3 γιούς του.

  46. LandS said

    1 Από την Λουιλίστα σωστά λείπει το XVII ή ζαλίστηκε ο μεταφραστής; (Εδώ ζαλίστηκα εγώ που τη διάβαζα)

  47. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Σπάνιο να το βρεις σε τραγούδι το δεκαεπά (πιο συχνά σε μια φίρμα ετοίμων σαλατών και αλοιφών, που λένε και οι Σαλονικιοί).
    Ωστόσο, ο Λειβαδίτης υπερθεματίζοντας, έγραψε γι αυτούς που «χαθήκανε τόσο νωρίς», πως «επτά φορές κι αν σκοτωθούν, δεκαεπτά θ’ αναστηθούν». (Ίσως έχει σημασία να ψάξει κανείς, ανεξάρτητα με τη χρονολογία έκδοσης των τραγουδιών, αλλά με βάση τη χρονολογία συγγραφής των στίχων, ποιός έπηρέασε ποιόν. Γιατί και ο Μίκης κάνει τους τρεις χίλιους δεκατρείς…)
    Ο δε Βαγγέλης Γκουφας, στη «Λατέρνα» (μουσική Αργύρη Κουνάδη),
    «Στην ανηφόρα στο στενό,
    δεκάξι δεκαεφτά χρονώ
    κορίτσι μαραζώνει,
    γεράνι στο μπαλκόνι
    και παίρνω τον ανήφορο»..
    Τέλος, ο Νίκος Χουλιαράς, μας κάνει τη χάρη, από τα δεκαοκτώ καράβια του, στην εξέλιξη του στίχου να φύγει ένα, και να μείνουν δεκαεφτά…

  48. gpoint said

    # 34,

    Υπάρχει και η εκδοχή του…

    Τρις έντεκα, τρις δώδεκα, τρις δεκαπέντε κι έντεκα, τρις επτά, τρις οκτώ, τρις εννέα και μισό που κάνει 186,5 ή 187,5 όταν το εννέα και μισό γραφτεί μέσα σε παρένθεση !

  49. Πάνος με πεζά said

    Και ξεχάσαμε φυσικά και τη Γκρέτα, που θα επιστρέψει, γυμνή στα 17 στιλέτα ανάμεσα…(Καββαδίας)

  50. Πάνος με πεζά said

    Λάθος βέβαια, η Ινδή θα χορεύει γυμνή, κι εκείνη την ώρα θα επιστρέφει η Γκρέτα. Έτσι δεν πάει;

  51. LandS said

    49 Δεν τη ξεχάσαμε. Είτε πήδηξες το σχ. 10 ή δεν το τέλειωσες.

    Ήθελα να γράψω κάτι για τη Γκρέτα αλλά δεν μου βγήκε.

  52. ΓιώργοςΜ said

    Για τους ουρανοξύστες χωρίς 13ο όροφο, νόμιζα πως πλέον είναι κοινός τόπος. Όταν το είδα στη Ν. Υόρκη δεν το πίστευα, βέβαια.
    Έχω την εντύπωση πως ο 13ος όροφος υπάρχει (ώστε να μη διαμαρτύρονται αυτοί του 14ου πως είναι στο 13ο), αλλά χρησιμοποιείται για βοηθητικούς χώρους (μηχανοστάσια, ηλεκτρικοί πίνακες κλπ). Αδιανόητο δεν είναι, από τη στιγμή που κανείς δε θα ήθελε να μείνει στο 13ο όροφο (και άρα θα έπρεπε να μειωθεί η τιμή προκειμένου να βρεθούν αγοραστές/ενοικιαστές), οι κατασκευαστικές δε μπαίνουν στον κόπο να διαλύσουν τις δεισιδαιμονίες και καταφεύγουν στην εύκολη και γρήγορη λύση.

  53. (20) Τέσσερα δεν είναι τα ον του ‘Τόκιο’; Τα φωνήεντα είναι μακρά και πιάνονται για δύο, αλλά τα σύμφωνα είναι απλώς τ κα ουρανωμένο κ, ή όχι;

  54. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    Λέτε νά ΄ναι σημαδιακός ο αριθμός 17;

    Δεδομένου του ότι η γνωστή απόφαση κατά της Ηριάννας Β.Λ. επιτέλους (και μετά από πιέσεις) καθαρογράφτηκε, γίνεται σήμερα (17/7) στο πενταμελές Εφετείο αναστολών η εκδίκαση της αίτησ;hς της για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που της επιβλήθηκε τον Ιούνιο. Και μιας και η συζήτηση είναι για τον αριθμό 17, ας δούμε τι σχετικό γράφει στο Κεφ. 17 το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο:
    Λουκ. 17,1: Ἔλεγε δὲ καὶ πρὸς τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ· ἀνένδεκτόν ἐστι τοῦ μὴ ἐλθεῖν τὰ σκάνδαλα· οὐαὶ δὲ δι᾿ οὗ ἔρχεται…
    Και μετά λέει για κάτι πέτρες στο λαιμό, που πρέπει να δέσουν και να πάνε να πνιγούνε μερικοί-μερικοί … 🙂

  55. Γς said

    30, 41:

    , εδώ κολλάει και το δικό μου 13.

    Πανάσχετο, αλλά να συνεισφέρω και γω το κατιτίς μου

    http://caktos.blogspot.gr/2013/03/13.html

  56. Πάνος με πεζά said

    @ 51 : Α ναι, τα έχετε γράψει όλα πράγματι..
    Ε, τότε ας βγάλω ένα παλιό βινύλιο από το ράφι μου…

  57. Όταν οι λύκοι των παθών
    σε πάνε, Αλίκη, προς του Θών,
    ορθώς κατηφορίζεις
    με βήματα κοφτά
    προς το 17.
    (Index, από τις αλησμονητες Εικόνες• το 17 ήταν και είναι το γνωστό μπαρ-εστιατόριο της Βουκουρεστίου, στην Αθήνα.)

  58. Έχω δει κι εγώ αεροπλάνα χωρίς σειρά 13. Γα τη θύρα 13 όμως αλλάζει το πράμα…

  59. Alexis said

    #41: 🙂 🙂 🙂

    Πλάκα-πλάκα για ποιο λόγο το 13 θεωρείται γρουσούζικο; Είναι συσχετισμένο με κάποιο ιστορικό γεγονός, συμφορά, καταστροφή κλπ;
    Προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι σχετικό…

  60. Πάνος με πεζά said

    A, να τι άλλο ξεχάσαμε, Κι εδώ θα δείτε και την αφορμή του τραγουδιού αυτού.

  61. ΓιώργοςΜ said

    Περί τηλεοράσεων, η συνηθέστερη προ TFT «μικρή» ήταν 14 και όχι 17 ιντσών (έχω μία στο χωριό για όποιον συλλέκτη ενδιαφέρεται).

  62. Mindkaiser said

    Από τα εξαιρετικά «6 τραγούδια για ποντίκια», σε μουσική-στίχους του Γιώργου Κουρουπού και ερμηνεία του Σπύρου Σακκά.

    Το φτωχό ποντίκι

    Στην απέναντι αποθήκη
    μένει ένα φτωχό ποντίκι,
    όλα την ημέρα σκάβει
    και το νύχι του ανάβει.

    Σκάψε, σκάψε, σκάψε, σκάψε
    και τα όνειρα σου θάψε

    Η καημένη ποντικίνα
    την περνάει στην κουζίνα
    τα παιδιά πάνε σχολείο
    και δεν έχουνε βιβλίο.

    Σκάψε, σκάψε, σκάψε, σκάψε
    και τα όνειρα σου θάψε.

    Νοίκι, φως, τυρί και λάδι,
    τρεις ελιές και παξιμάδι
    πώς να φτάσουν τα λεφτά,
    δυο χιλιάδες δεκαεφτά.

    Σκάψε, σκάψε, σκάψε, σκάψε
    και τα όνειρα σου θάψε.

    Έτσι κάποτε μια μέρα
    δε θα φτάνει η φοβέρα.
    το ποντίκι θα θυμώσει
    κι όλους μας θα μας δαγκώσει
    χτύπα, χτύπα, χτύπα, χτύπα
    για να βγεις από την τρύπα.

  63. Γιάννης Ιατρού said

    Και το άρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας, απαλλοτρίωση) στο Σύνταγμα, σημαδιακό είναι 🙂

  64. Ποντικαρέος said

    @59 Alexis:
    Για τους ελληνορθόδοξους 13 ήταν οι μαθητές του Χριστού με τον ιούδα μέσα ή κάπως έτσι.
    Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Παρασκευή 13 1χχχ η νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου (που σφάξανε κάμποσους).

  65. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεοτερα σχόλια και τις πολύ χρήσιμες προσθήκες!

  66. ΓιώργοςΜ said

    64 Το πρώτο μάλλον έχει να κάνει με τη γρουσουζιά του να είναι «13 στο τραπέζι», επειδή κάποιος υποτίθεται θα πεθάνει μέσα στο χρόνο (κατ’ αναλογία με το Μυστικό Δείπνο), ή έτσι θυμάμαι τουλάχιστον.
    Αλήθεια, δεν υπάρχει καμιά τεκμηριωμένη 🙂 ιστοσελίδα όπως «γκαντεμιά.com» για να κάνουμε τις αναφορές μας με έγκυρο τρόπο; Εκεί να δεις citation index….

  67. Ποντικαρέος said

    Για 64β μπορεί να γράφω και βλακείες αλλά έχω την εντύπωση ότι κάπου το είχα διαβάσει

  68. Ποντικαρέος said

    Αν έψαχνα λίγο πριν το γράψω δε θα έγραφα βλακείες.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Friday_the_13th

  69. ΣΠ said

    Το 17 ανήκει στους λεγόμενους πυθαγόρειους πρώτους αριθμούς επειδή μπορεί να γραφεί σαν άθροισμα δύο τετραγώνων 17=4^2+1^2. Αποδεικνύεται ότι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ισχύει αυτό για έναν πρώτο αριθμό (εκτός του 2) είναι να είναι της μορφής 4n+1, όπου n θετικός ακέραιος.

  70. Alexis said

    #64, 66: Ευχαριστώ.
    Αυτό για τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου δεν το ήξερα…

  71. Alexis said

    #64 (70): Ουπς, 24 Αυγούστου 1572 λέει η Βίκι…

  72. ΣΠ said

    Και κάτι από τους Beatles.

  73. Pedro Alvarez said

    Το 17 δεν είναι ασήμαντος αριθμός. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας ασήμαντος αριθμός. Αυτό αποδεικνύεται μαθηματικως με αυστηρότητα. Πώς;

  74. ΣΠ said

    Ο Παρθενώνας έχει 17 κίονες στην μακρύτερη πλευρά του.

  75. ΓιώργοςΜ said

    73. Ο μαθηματικός* σηκώνει όποιον πιστεύει το αντίθετο στον πίνακα και τον βάζει να γράψει 100 φορές** «Δεν υπάρχουν ασήμαντοι αριθμοί». Πιστεύω πως από την τρίτη φορά ο δύσπιστος πείθεται πως έκανε λάθος… 🙂

    *επειδή πρέπει να αποδειχτεί «μαθηματικώς»
    ** η αυστηρότητα

  76. ΣΠ said

    73
    Εν συντομία, νομίζω θεωρώντας την ύπαρξη του μικρότερου ασήμαντου αριθμού, που όμως, επειδή έχει αυτή την ιδιότητα, δεν είναι ασήμαντος και καταλήγουμε σε άτοπο.

  77. ΣΠ said

    Rue des Dix Sept, Chatou, Γαλλία.
    https://www.google.rs/maps/place/Rue+des+Dix+Sept,+78400+Chatou,+%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1/@48.8906708,2.1552748,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47e6630fe60f10b5:0x7dc7dc8aab1c6392!8m2!3d48.8906673!4d2.1574635?hl=el&hl=el

  78. ΣΠ said

    Βρείτε τι παίρνουμε αν προσθέσουμε τα τετράγωνα των πρώτων αριθμών μέχρι το 17:
    2^2 + 3^2 + 5^2 + 7^2 + 11^2 + 13^2 + 17^2 = ?

  79. ΣΠ said

    Εξαιτίας της επτακαιδεκαφοβίας στην Ιταλία το Renault 17 εισήχθη ως Renault 117.

  80. ΣΠ said

    17 είναι τα σύμφωνα στο ελληνικό αλφάβητο.

  81. Pedro Alvarez said

    76. Πολύ σωστά.

  82. ΣΠ said

    Ταινία του Alfred Hitchcock, Number Seventeen (1932).

  83. Alexis said

    Κάτι βρήκα γκουγκλίζοντας. Από εδώ:

    Κακότυχος όμως πιστεύεται ότι είναι και ο αριθμός 13.
    Υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις, που συνοδεύουν το συγκεκριμένο αριθμό.
    Το 13 χαλάει την αρμονία του τέλειου αριθμού 12. Η ιερότητα του 12 φαίνεται ότι προέρχεται από το αρχαϊκό δωδεκαδικό σύστημα. Η δωδεκάδα, ο χωρισμός της μέρας και της νύχτας σε 12 ώρες και του έτους σε 12 μήνες αποτελούν κατάλοιπα του αρχέγονου δωδεκαδικού συστήματος.
    Το 12 θεωρείται ο ιδανικός αριθμός: 12 οι μαθητές του Ιησού, 12 τα Ευαγγέλια,12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 τα ζώδια. Σύμφωνα με μία άλλη δοξασία η κακοτυχία που κουβαλάει ο αριθμός 13 έχει σχέση με τους συνδαιτημόνες στον Μυστικό Δείπνο: 12 μαθητές και ο Ιησούς. Ο 13ος ήταν ο Ιούδας.
    Η λαογραφική παράδοση υποστηρίζει ότι το 13 συνδέεται με τον δυσοίωνο εμβόλιμο 13ο μήνα του έτους, που προέκυπτε από τη διαφορά του σεληνιακού με το ηλιακό έτος και με το πέρασμα των χρόνων απορροφήθηκε με την προσθήκη μίας ημέρας στον Φεβρουάριο κάθε τέσσερα έτη.
    Ακόμη και στις κάρτες των Ταρό στον αριθμό 13 αντιστοιχεί ο θάνατος. Αν η Τρίτη θεωρείται αποφράδα μέρα και το 13 γρουσούζικος αριθμός, ο συνδυασμός και των δύο συγκυριών – Τρίτη και 13- εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί κατέληξε να θεωρείται το υπέρτατο κακό.

  84. ΓιώργοςΜ said

    77 Γιατί να τρέχουμε τόσο μακριά; https://goo.gl/maps/zS1W1uftHK92, https://goo.gl/maps/YFMw6PAMP6p
    (στις ΗΠΑ ουκ έστι αριθμός…)

  85. 17 Νοέμβρη το είπαμε;

  86. Alexis said

    #85: Το πλέον αυτονόητο ξεχάσαμε…

  87. Παναγιώτης Κ. said

    @78
    !@#$%*()?/<¨" …=666.

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα είπατε όλα. Και το 5-7-5 των χαϊκού, που μαθαίνω σήμερα ότι πρόκειται περί παρεξήγησης.
    47. >>δεκάξι δεκαεφτά χρονώ, κορίτσι μαραζώνει,
    Να το ζευγαρώσουμε 🙂
    δεκάξε δεκαφτά χρονώ,
    αμούστακο κοπέλι

    4/10

  89. Πέπε said

    Το ξέρετε, που στέλνει ο Χριστός τον Πέτρο σ’ ένα εστιατόριο να κλείσει τραπέζι για 26;
    -Μα Χριστέ μου, 12 μαθητές είμαστε, κι ένας εσύ 13, τι το θέλουμε 26άρι τραπέζι;
    -Σκέφτηκα να καθόμαστε μόνο από τη μία πλευρά!

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    17 ώρες μάχη για το θέμα του Ταμείου.

    Ψήφος στα 17.

  91. nima7401 said

    42 Το BeOS το θυμάμαι. Ρεστιπισμένο (γέλασα πολύ)

  92. Πανδαιμόνιον said

    Καλώς σάς βρίσκω…
    Και μην ξεχνάμε τους…

  93. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  94. Bab53 said

    Νομίζω ότι απουσιάζει ως τώρα η εξαιρετική ταινία του Πέτρου Λύκα με τίτλο: «Το κορίτσι του 17»

  95. Γς said

    85:

    Συ είπας!

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σήμερα έμαθα ότι είναι ιδιαίτερος αριθμός το 17! 🙂
    17 λόγοι

    Η ώρα 17:00 , η ώρα του απογέματος ή πέντε η ώρα που βραδιάζει

  97. Σταύρος said

    Κοίτα να δεις που αφιέρωσε ο Νικοκύρης άρθρο για την ημέρα των γενεθλίων μου!

  98. Γς said

    Στο ΣΚΑΪ τώρα.

    Τίτλος στις Ειδήσεις:

    [Δεν ακούω τηλεφωνώ]

    Σοκαρουν τα στοιχεία της διανέοσις για την ανεργία των νεων.

    Διανέοσις, της διανέοσις. Τι είναι αυτό;

  99. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    85-86-90 Απαράδεκτες παραλείψεις!

    97 Χρόνια πολλά!

  100. ΣΠ said

    98

    Αρχική

  101. Γιάννης Ιατρού said

    98: Γς
    εδώ http://www.dianeosis.org

  102. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @97. Σταῦρο, χρόνια πολλά!

  103. ΣΠ said

    Και η ταινία Stalag 17 (1953).

  104. Γς said

    97:

    Γενέθλια κι η Καμίλα, η Δούκισσα της Κορνουάλης.

    Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Δούκισσα της Κορνουάλης

  105. Θε μου τι ξέχασα! Πού είναι ο Ηλεφού;
    Δεκαεφτά στιγμές της άνοιξης

  106. ΓιώργοςΜ said

    97 Χρόνια πολλά, όπως και στις Μαρίνες και Μαρίνους (δεν έχουμε κανέναν, αλήθεια); Απουσιολόγος;!;!

  107. cronopiusa said

  108. ΣΠ said

    Και η νέα ταινία Siebzehn (2017).

  109. Γς said

    100, 101:

    Μπά! Ευχαριστώ

  110. Γς said

    106:

    Μαρίνος;

    Ο Γιώργος Μαρίνος, αλλά δεν πιάνεται. Επώνυμο.

    Ο Μαρίνος του Αλεξόπουλου; Του Καίσαρος Αλεξοπούλου.

  111. 106 Για τους Μαρίνους μην ορκίζεσαι, υπάρχουν τρεις τουλάχιστον όσιοι Μαρίνοι.
    …Ωχ! πότε αναβαθμίστηκαν σε άγιους; Ειλικρινής απορία: http://www.names-n-gifts.com/onoma.asp?onomaID=6192

  112. Γς said

    97:

    Χρόνια Πολλά!

    Και που’ σαι.

    Καμίλα εσύ, γενέθλια με τον Ανακτα εγώ.

  113. Γς said

    Και γιατί δεν απαντα στο τλφ μου, κάποιος από εδώ τώρα;

    Ε, θα ξαναπάρω!

  114. tasos said

    Τα τραγουδι με το οποια ειχα γιορτασει τα 17α γενεθλια μου (πριν απο πολλα πολλα χρονια) απο τους sex pistols
    seventeen

  115. Γενέθλια σήμερα η ηγέτης της πατρίδας μας https://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νούμερο δεκαεπτά(Number Seventeen) κιν/φική ταινία (1932) του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

  117. Μαρία said

    111
    Ο καλός είναι ο γέρος 🙂 http://www.saint.gr/2760/saint.aspx

    Μόνο ένα Μαρίνο ξέρω που γιόρταζε σήμερα, επειδή είχε αδερφή Μαρίνα.

  118. Γιάννης Ιατρού said

    97: Σταύρος
    Χρόνια πολλά !!

    116: Ευχητήριο τουϊ θα της έστειλες, ε; Όπως σε κόβω φανατικός φαν 🙂

  119. Λ said

    Και φέτος η Οχτωβριανή επανάσταση του 17 κλείνει 100 χρονών.

    Επίσης χτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο έμαθα ότι η αρσακειάς Σοφία Εγκαστρωμένου ήταν μόλις 17 χρονών όταν την πήρε ο Ερρίκος Σλίμαν.
    Όταν τη ρώτησε γιατί ήθελε να τον παντρεφτεί του απάντησε: επειδή είστε πλούσιος και επειδή μου είπε ο μπαμπάς μου.

  120. Καλσπέρα σας,

    Το δεν προλαβαίνω νομίζω αναφέρεται στον Εβαρίστ Γκαλουά (Evariste Galois) ο οποίος την επόμενη ημέρα θα είχε μία μονομαχία (στην οποία και πέθανε). Ο Φερμά νομίζω έγραψε/είπε κάτi τέτοιο – «Έχω ανακαλύψει μια πραγματικά θαυμάσια απόδειξη, όμως το περιθώριο της σελίδας είναι πολύ στενό για να την αναπτύξω». Το αναφέρω περισσότερο για να ακουστεί το όνομα ενός κορυφαίου και ασυμβίβαστου μαθηματικού αλλά και αγωνιστή της δημοκρατίας. Υπάρχει και σχετικό βιβλίο – «Ο Γάλλος μαθηματικός».

  121. Παναγιώτης Κ. said

    @120.Τόσο μεγάλος έρωτας! 🙂

  122. sarant said

    105 Μπράβο βρε συ, ο Στίρλιτς!

    115 Σήμερα στο ταχυδρομείο ήταν μια ρωσίδα που την παίδευε η υπάλληλος γιατί δεν έγραφε καθαρά το όνομά της κτλ (Με τζι γράφεται; όχι, με γκε) η οποία κατάφερε τελικά να στείλει λεφτά στο Βόλγκογκραντ, τη γενέτειρά της

    121 Καλησπέρα. Εγώ το έγραψα σαν υπαινιγμό για τον Φερμά, που δεν τον χωρούσε το περιθώριο, αλλά έτσι που το λέτε είναι.

  123. Παναγιώτης Κ. said

    @105. Ευτυχώς μας το θύμισες!

  124. Γς said

    120:

    >Και φέτος η Οχτωβριανή επανάσταση του 17 κλείνει 100 χρονών.

    Φευ. Εχει κλείσει γενικώς προ ετών.

    Ως ντιέμπουσκα, ουπς, επανάσταση

  125. Παναγιώτης Κ. said

    Δηλαδή οι υποψήφιοι για τα Παιδαγωγικά τμήματα δεν θα χρειάζεται πια να γνωρίζουν…τους πρώτους αριθμούς; Θέλω να πω ότι δεν θα εξετάζονται στα Μαθηματικά
    Διαβάσαμε ότι το υπουργείο Παιδείας ανεπισήμως άφησε να κυκλοφορήσει μια τέτοια πρόταση ( διαρροή) για να μετρήσει τις σχετικές αντιδράσεις, αναφέρεται στη σχετική ειδησεογραφία.
    Πως λοιπόν σκέφτεται η εκάστοτε εξουσία είναι ένα μυστήριο!
    (Όλα τα οχήματα διασχίζουν την Τσιμισκή με κατεύθυνση από την ΧΑΝΘ προς την Πολυτεχνείου υπάρχει όμως και κάποιος τρελός που πάει ανάποδα και θεωρεί όλους τους άλλους… τρελούς!)
    Καθώς φαίνεται, πάμε προς τα πίσω.

  126. Τσούρης Βασίλειος said

    Δεκαεφτά χαρές μας έπιασαν σήμερα με το άρθρο!

  127. cronopiusa said

    Νεολιθικὴ νυχτωδία στὴν Κρονστάνδη

  128. «Never hit 17
    when you play against the dealer»

    στην εισαγωγή του κλασικού κάουντρι Summer wages του Ian Tyson.
    ( Δεν τραβάς από 17 στην 21.)

    Γραμμένο για τους υλοτόμους του (πανέμορφου) Βανκούβερ που εργαζόντουσαν το καλοκαίρι για συμπλήρωμα, και μάλλον έχαναν τον καλοκαιρινό μισθό τους στο ποτό και στα καζίνα, όταν δεν έχαναν και την σύντροφό τους.

    Τα πρώτα 2 λεπτά του βίντεο περιγράφουν την ιστορία (όπου και ο συχνός αμερικανικός σολοικισμός (ονομαστική αντί για αιτιατική) «for Jill and I (me)» στο 1:03):

  129. ΣΠ said

    17 Ιουλίου 1936 άρχισε ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος.

  130. cronopiusa said

    Ισπανία 1936 – 39: Ελληνες αγωνιστές και μπίζνες

  131. cronopiusa said

    18 de julio 1936

  132. ΓιώργοςΜ said

    126 Τω καιρώ εκείνω, όταν ήμουν στο Λύκειο, νομίζω πως τα παιδαγωγικά ήταν σε όλες τις δέσμες αν δεν ήταν μόνο στην τρίτη, οπότε δεν καταλαβαίνω το πρωτότυπο.

  133. Μαρία said

    126
    >Διαβάσαμε ότι το υπουργείο Παιδείας ανεπισήμως άφησε να κυκλοφορήσει μια τέτοια πρόταση ( διαρροή) για να μετρήσει τις σχετικές αντιδράσεις, αναφέρεται στη σχετική ειδησεογραφία.

    Η τροπολογία ικανοποιεί την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών που ψηφίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2016.https://www.esos.gr/arthra/51796/proedreio-tis-synodoy-ton-proedron-kai-kosmitoron-ton-paidagogikon-tmimaton-kai-sholon

    μετά από αίτημα των Παιδαγωγικών Τμημάτων http://www.minedu.gov.gr/rss/29297-13-07-17-allages-apo-ti-nea-xronia-sti-eisagogi-foititon-sta-paidagogika-tmimata

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    17/7/1717
    Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποιεί δεξίωση εν πλω στον ποταμό Τάμεση, όπου 50 μουσικοί παίζουν για πρώτη φορά τη «Μουσική των Νερών» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.
    http://www.eortologio.net/year/1917/month/7/day/17/17_%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85

  135. Νίκος Κ. said

    26 >Φίλος από το FB μού θυμίζει μια απαράδεκτη παράλειψη που έχει το άρθρο.
    Έπρεπε να έχω αναφέρει το όριο 17% που ίσχυε μετά τη μεταπολίτευση για την είσοδο στη Β’ κατανομή και το σύνθημα «ΚΚΕ 17%» πριν από τις εκλογές του 1981.

    Ευτυχώς που μας το θυμίζει ο Σαραντάκος 🙂

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και το καλυτερότερο-να το πούμε του Περικλή και της Ηριάννας- 😦 :
    17/7 Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης
    http://www.eortologio.net/pagkosmies-imeres

  137. Νίκος Κ. said

    136 (συμπλήρωση): από το παλιό του ιστολόγιο

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πέρασαν δεκαεπτά καλοκαίρια
    εσύ
    να χορεύεις γυμνή
    στων άστρων τη μουσική.

  139. Dinos said

    … μπορούμε να κατασκευάσουμε δεκαεφτάγωνο με τον κανόνα και με τον διαβήτη (αλλά δεν ξέρω πώς ούτε τι να το κάνω μετά).

    Κορυφαίο!!!

  140. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @136. Μπράβο, Νῖκο. Αὐτὸ τὸ σκίτσο ἐννοοῦσα στὸ #43.

  141. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    135 Αυτή είναι μέρα με 17άρια!

  142. cronopiusa said

    137

  143. Alexis said

    #142: Η επόμενη παρόμοια είναι η 20/02/2020.
    Υπομονή… 🙂

  144. Μαρία said

    142
    Αυτή όμως;
    7/7/1777 https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hubbardton

  145. sarant said

    Βρετιμαθαινεικανείς!

  146. avadista said

    Ο Παρθενώνας έχει 17 κίονες στην μεγάλη πλευρά.

  147. Πάνος με πεζά said

    Και μία από τις πρόσφατες ελληνικές ταινίες, «17 στα 18». Έχει κάνει σκηνοθεσία ο Μίμης Κουγιουμτζής, λίγο πριν πεθάνει.

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «27 Ιουνίου 1906, 2 μ.μ.»
    Σαν το ’φεραν οι Xριστιανοί να το κρεμάσουν
    το δεκαεφτά χρονώ αθώο παιδί,
    η μάνα του που στην κρεμάλα εκεί κοντά
    σέρνονταν και χτυπιούνταν μες στα χώματα
    κάτω απ’ τον μεσημεριανό, τον άγριον ήλιο,
    πότε ούρλιαζε, και κραύγαζε σα λύκος, σα θηρίο
    και πότε εξαντλημένη η μάρτυσσα μοιρολογούσε
    «Δεκαφτά χρόνια μοναχά με τα ’ζησες, παιδί μου».
    Κι όταν το ανέβασαν την σκάλα της κρεμάλας
    κι επέρασάν το το σκοινί και το ’πνιξαν
    το δεκαεφτά χρονώ αθώο παιδί,
    κ’ ελεεινά κρεμνιούνταν στο κενόν
    με τους σπασμούς της μαύρης του αγωνίας
    το εφηβικόν ωραία καμωμένο σώμα,
    η μάνα η μάρτυσσα κυλιούντανε στα χώματα
    και δεν μοιρολογούσε πια για χρόνια τώρα·
    «Δεκαφτά μέρες μοναχά», μοιρολογούσε,
    «δεκαφτά μέρες μοναχά σε χάρηκα, παιδί μου».

  149. w2016blog said

    94,107

    17 restaurant bar

    iστορία Έβδομη.

    Ο άνθρωπος που έφερε το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μαρής εμπνέεται από το 17. Το μυθιστόρημά του «Το κορίτσι του 17» κάνει μεγάλη επιτυχία. Αργότερα ως ταινία αποσπά το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Σημείωση. Το αγαπημένο του ουίσκι ήταν το Vat 69.

  150. NM said

    Η σημερινή δικαστική απόφαση για την Ηριάννα και τον Περικλή με εξέπληξε εξαιρετικά δυσάρεστα.
    Νομίζω ότι η χώρα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται μια ριζική αλλαγή δομής στην απονομή της δικαιοσύνης, έτσι ώστε οι αποφάσεις να συμβαδίζουν με το λαϊκό αίσθημα.
    Τα δικαστήρια ενόρκων πολιτών πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα.

  151. Γς said

    150:

    Λυκαβηττού.

    Και πόσο καιρό έχετε να πάτε σε πιάνο μπαρ;

  152. Παναγιώτης Κ. said

    @134.Για την ώρα, αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι η συντεχνίτικη λογική του νυν υπουργού Παιδείας.

  153. cronopiusa said

    Venezuela: Voto 16 Julio 2017

  154. Παναγιώτης Κ. said

    Ο πρωθυπουργός του ΗΒ Χάρολντ Ουίλσον,προερχόμενος από τον πανεπιστημιακό χώρο είχε πει, περίπου, το εξής: Μέχρι πριν μπω στην πολιτική πίστευα ότι οι πανεπιστημιακοί είναι ασυναγώνιστοι στην προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους. Γνώρισα όμως τους πολιτικούς και άλλαξα γνώμη για τους πανεπιστημιακούς.
    Ο νυν υπουργός Παιδείας έχει και τις δύο ιδιότητες. Του πανεπιστημιακού και του πολιτικού.

  155. cronopiusa said

    81 años del golpe de Estado Concentración en Sol para exigir que «todas las instituciones condenen el franquismo»

  156. Σταύρος said

    Ευχαριστώ για τις ευχές!
    99. Με ξάφνιασες με το θεματάκι, σε διαβάζω καθημερινά, μη βλέπεις που δε σχολιάζω…
    112. Εμείς οι γαλαζοαίματοι…

  157. cronopiusa said

    156

  158. Jimakos said

    Στο ποδόσφαιρο, αν και το #17 είναι πολύ συχνό νούμερο, δεν έχει συνδεθεί με κάποιον παίχτη, στο βαθμό που έχουν άλλα νούμερα (όπως πχ το #14 του Κρόιφ). Στην αγγλική λίγκα, που τα πράγματα είναι κάπως πιο αυστηρά όσον αφορά τα νούμερα στις φανέλες, το #17 έχει φορεθεί κατά καιρούς από διάφορους -μετέπειτα- γνωστούς παίχτες, όταν βρίσκονταν στην αρχή της καριέρας τους. Παράδειγμα, ο Άντι Κόουλ στην Μαν. Γιουν. (πριν πάει στο αγαπημένο του 9), ο Στήβεν Τζέραρντ της Λίβερπουλ (πριν πάρει το 8), o Στηβ ΜακΜάναμαν, επίσης της Λίβερπουλ (πήρε το 7 μετά).
    To #17 φορούσε κι ο αδικοχαμένος Μαρκ-Βιβιάν Φοέ όταν κατέρρευσε σε ένα ματς Καμερούν – Κολομβία, για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2003. Η φανέλα με το συγκεκριμένο νούμερο αποσύρθηκε προς τιμήν του από την Λυόν και την Λανς, συλλόγους που είχε αγωνιστεί στο παρελθόν ο καμερουνέζος (η Μαν.Σίτι αντιθέτως απέσυρε το #23 μιας κι αυτό φορούσε την μια σεζόν που αγωνίστηκε στο Νησί).

  159. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Tuxedomoon – Jinx

    Πέθανε ο Peter Principle Dachert, μπασίστας των Tuxedomoon
    Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 21:25
    ΥΓ Ενα ακομη συγκροτημα που μας εμαθε ο καθοδηγητής 🙂 μας, Γιάννης Πετρίδης!
    ΥΓ2 Ο Δ.Σαββοπουλος, ο Βασιλης Παπακωνσταντινου και ο Νταλαρας ειναι μια χαρα.

  160. […] έτσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεξάρια στις 16/6/16 και το άρθρο για τα δεκαεφτάρια στις 17/7/17. Το άρθρo για τα δεκαοχτάρια θα έπρεπε να […]

Σχολιάστε