Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η πλαστή φωτογραφία του Έντι Ράμα και η κατάντια ορισμένων κάποτε σοβαρών μέσων ενημέρωσης

Posted by sarant στο 13 Νοεμβρίου, 2018


Δεν έχω αφιερώσει άρθρο του ιστολογίου στην υπόθεση της θανάτωσης του Κ. Κατσίφα, ούτε στην εθνικιστική υστερία που ακολούθησε, στην οποία πρωτοστάτησαν δυστυχώς και πολιτικοί του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου. Το ιστολόγιο δεν παρακολουθεί με ειδησεογραφική ευλάβεια την επικαιρότητα και έχει συμβεί και άλλοτε να αφήνουμε ασχολίαστο το αρχικό γεγονός και να σχολιάζουμε τον απόηχό του.

Κάτι τέτοιο θα κάνουμε και με το σημερινό άρθρο.

Όπως συνήθως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, το είδαμε δα και με τη συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικοί των δύο χωρών που θέλουν τη συνεννόηση και την καταλλαγή δέχονται δριμεία κριτική από τους αντίστοιχους εθνικιστές των χωρών τους. Κάτι τέτοιο έγινε και μετά την κηδεία του Κ. Κατσίφα στους Βουλιαράτες και τις προκλήσεις των χρυσαβγιτών που επέδραμαν στη γειτονική χώρα επιδιώκοντας να προκαλέσουν νέα ανάφλεξη, κάτι που ευτυχώς αποφεύχθηκε. Ένας Αλβανός επέκρινε στο Φέισμπουκ τον Έντι Ράμα για υποχωρητική στάση απέναντι στις προκλήσεις των Ελλήνων ακροδεξιών -και ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε μιαν απάντηση που τη βρίσκω υποδειγματική.

Κάποιος Αλβανός λοιπόν, που ζει μάλλον στην Αγγλία αφού έχει, ο τυχερός, το ψευδώνυμο Lucky Boy London, ζήτησε τον λόγο από τον Ράμα: «Nα παρέμβετε σας παρακαλώ κύριε Ράμα γιατί ξεφτιλιστήκαμε ως έθνος σήμερα, έρχεται ο Έλληνας εδώ και μας βρίζει στο σπίτι μας, βάλε τους στην θέση τους, δείξε τις αξίες μας ως έθνος.».

Ο Έντι Ράμα έδωσε την απάντηση που βλέπετε αριστερά, που την παραθέτω σε μετάφραση του γνωστού συγγραφέα Γκαζμέντ Καπλάνι:

«H δική μας αξία σήμερα; Είναι ακριβώς αυτό που κάποιοι θεωρούν λανθασμένα ως αδυναμία. Το δικό μας κράτος δεν πολεμάει ούτε με νεκρόφιλους ούτε με προβοκάτορες σε κηδείες. Όποιος ήρθε για να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τη δική του σημαία και βγήκε. Ο πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς την χώρα και την γλώσσα του άλλου. Σημαίνει να αγαπάς την χώρα και την γλώσσα σου. Και εσύ μην χρησιμοποιείς τον όρο «ο Έλληνας», γιατί είναι τόσο απεχθές όσο και όταν οι άλλοι στην άλλη πλευρά χρησιμοποιούν περιφρονητικά τον όρο «ο Αλβανός». Η ελληνική μειονότητα, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι στους Βουλιαράτες δεν είναι ο «Έλληνας», είναι σεβαστοί και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας.

Και εσένα που ούτε το πραγματικό όνομά σου δεν γράφεις, μην σε νοιάζει γιατί δεν ξεφτιλίζεται η Αλβανία από κάποιους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τρέφονται σαν κοράκια. Είναι κάτι μίζερες υπάρξεις που βεβηλώνουν τον νεκρό που υποτίθεται πως τιμούν και βεβηλώνουν την τιμή και το όνομα του δικού τους έθνους – ένα έθνος που έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα. Ένα έθνος που δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν μπορεί να είναι εχθρός μας. Ένα έθνος που οι Αλβανοί βρήκαν καταφύγιο σε ώρα ανάγκης όπως και οι Έλληνες έχουν βρει σε μας καταφύγιο σε ώρα ανάγκης. Η χώρα αυτή (σ.σ. Ελλάδα), όπως και κάθε χώρα, έχει την δυστυχία να έχει τα δικά της γουρούνια και γαϊδούρια.»

Πριν προχωρήσουμε, και αφού επαναλάβω ότι θεωρώ υποδειγματική, μάθημα αξιοπρέπειας, την τοποθέτηση του Έντι Ράμα, να πω ότι στον εθνικιστικό ιστότοπο του Στ. Λυγερού δημοσιεύτηκε ένα άρθρο Βορειοηπειρώτη δημοσιογράφου, ο οποίος καταλογίζει «μεταφραστικές αλχημείες» στον Καπλάνι για «εξωραϊσμό» των δηλώσεων Ράμα. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο αυτό. Εγώ αλβανικά δυστυχώς δεν ξέρω, επειδή όμως εδώ και τριαντατρία χρόνια βγάζω το ψωμί μου από τη μετάφραση μπορώ να πω, βασισμένος στο κείμενο του ίδιου του κ. Κούτουλα, ότι τα δύο ή τρία «λάθη» που καταλογίζει ο κ. Κούτουλας στον Καπλάνι είναι από επουσιώδη έως ανύπαρκτα και σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνουν το νόημα του κειμένου. Δεν μπορώ να κρίνω αν η αλβανική φράση qenie te mjera αποδίδεται «μίζερες υπάρξεις» όπως μετέφρασε ο Καπλάνι ή «βρωμερές υπάρξεις» / «μιάσματα» όπως το θέλει ο κ. Κούτουλας (το Google translate μεταφράζει miserable το miera, αλλά αυτό είναι απλώς μια ένδειξη υπέρ του Καπλάνι), πάντως σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε διαστρέβλωση όπως προσπαθεί να μας πείσει ο κ. Κούτουλας, αλλά επιλογές ανάμεσα σε διαφορετικές αποχρώσεις.

Και αφού αφήσαμε πίσω μας το μεταφραστικό, ας επιστρέψουμε στην απάντηση του Έντι Ράμα. Εγώ όπως διαβάζω το κειμενο, βλέπω καθαρά ότι ο Ράμα δεν χαρακτηρίζει όλους εκείνους που πήγαν στην κηδεία του Κατσίφα, αλλά μόνο όσους «ήρθαν για να προκαλέσουν», το λέει καθαρά στην αρχή.

Κι όμως, η μεγάλη πλειοψηφία (ή πλειονότητα, αν προτιμάτε) των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, μαζί και των τηλεοπτικών, υποστήριξαν ότι ο Ράμα πρόσβαλε με τις «προκλητικές» δηλώσεις του ΟΛΟΥΣ όσους (ή όσοι) πήγαν στην κηδεία! Ότι αποκάλεσε «γουρούνια και γαϊδούρια» όλους, ενώ είναι φανερό πως έτσι αποκαλεί όσους επιδόθηκαν σε ασχημίες και προκλήσεις. Ο ιστότοπος των ελληνικών χοάκων κάνει μια καλή αποδελτίωση των διαστρεβλώσεων, μιλώντας, όχι άδικα, για ρεσιτάλ παραπληροφόρησης αρκετών «σοβαρών» μέσων ενημέρωσης.

Ανάλογη διαστρέβλωση είχαμε δει και πριν από μερικούς μήνες και πέρυσι σε σχέση με τα μακεδονομαχικά συλλαλητήρια, όπου και πάλι όσοι επέκριναν την κεντρική κατεύθυνση που έδιναν οι διοργανωτές ή τις εξαλλοσύνες και τους τραμπουκισμούς κάποιων διαδηλωτών κατηγορήθηκαν ότι υβρίζουν «όλους» όσους (ή όσοι) συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Και περνάμε στη δεύτερη πράξη.

Το Σάββατο που μας πέρασε δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση των Νέων, αλλά και στο in.gr, όπως και σε άλλους ιστότοπους, ένας λίβελλος κατά του Αλβανού πρωθυπουργού, που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια.

Είπα για λίβελλο. Μήπως τα παραλέω; Ας δούμε τη δεύτερη παράγραφο από το άρθρο:

 Ο Ράμα φημίζεται για τη φιλία του με τον σκοτεινό, ανθέλληνα χρηματιστή Σόρος, με τον οποίο έχουν φωτογραφηθεί αγκαλιά, οικογενειακώς. Μαζί τους και ο γιός του Ράμα. Γόνος Χειμαριώτισσας μητέρας, της Αννας Κολέκα απ΄το χωριό Βουνό. Πούλησε μάνα και καταγωγή μπροστά στην εθνικιστική ψήφο που αυξάνεται. Εχει γίνει αδίστακτος. «Την Ακρόπολη την έσωσε ένας Αλβανός» έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει.

Σκοτεινός ανθέλληνας Σόρος, πούλησε μάνα και καταγωγή, θα έλεγε κανείς ότι διαβάζει Μακελειό ή Στόχο. Κι όμως, αυτό το ελεεινό από κάθε άποψη κείμενο δημοσιεύτηκε στα Νέα, κάποτε τη ναυαρχίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, την εμβληματική εφημερίδα της «δημοκρατικής παράταξης» από το 1930 (τότε «Αθηναϊκά Νέα»).

Τέτοιο κατάντημα δεν μπορεί να περιοριστεί σε έναν μόνο τομέα. Όχι τυχαία, και από γλωσσική άποψη το άρθρο είναι άθλιο, γραμμένο τσαπατσούλικα, ανεπιμέλητο. Σταχυολογώ:

* Το 1998, ο Έντι Ράμα του ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό Φατός Νάνο να γίνει Υπουργός Πολιτισμού.

* κέρδισε το χρήσμα του Δημάρχου των Τιράνων (το χρίσμα του Δημάρχου ή του κόμματός του;)

* να επιστρέψει μέρη του κέντρου των Τιράνων και τον ποταμό Λάνα στην αρχική τους μορφή

* ενώπιον του αλβανικό κοινοβουλίου

* Η επιτροπή τελικά έκλεισε [;] και ο Ράμα αθωώθηκε

* συμπεριλαμβανομένου και το σχέδιο

* να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια στις λάθος κάλπες. [;]

* Όντας Δήμαρχος των Τιράνων είναι η πιο εννοιολογική τέχνη. [;;] Είναι τέχνη σε ένα αγνό κράτος.[;;;;]

* Τον Οκτώβριο του 2002, απονομήθηκε στον Έντι Ράμα ένα βραβείο από τον Κόφι Ανάν υπό το πρίσμα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Σταματάω εδώ, κουράστηκα. Όμως έχει κι άλλα πιο κάτω, όπως και πιο πάνω που τα προσπέρασα. Από μια άποψη είναι λογικό, ένα άθλιο στο περιεχόμενο κείμενο να είναι άθλιο και στη μορφή, και στην επιμέλεια, και στη γλώσσα. Και ως εδώ, ας πούμε ότι έχουμε απλώς τσαπατσουλιά, επαγγελματική ανεπάρκεια και διαστρέβλωση του σχολίου του Ράμα. Αλλά έχει και πιο κάτω.

Πιο κάτω, έχει την αναδημοσίευση πλαστής φωτογραφίας που κυκλοφόρησαν στην Αλβανία οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ράμα, όπου ο Αλβανός πολιτικός παρουσιάζεται, ύστερα από άγριο και πρόδηλο φωτομοντάζ (ή μάλλον ‘φωτοσόπημα’) να σνιφάρει κοκαΐνη.

Το άρθρο κουτοπόνηρα αναφέρει ότι «ο ίδιος μίλησε για μοντάζ» αλλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι στη Βουλή τον αλεύρωσαν… άρα; Αφού είναι μια φωτογραφία πρόδηλα παραποιημένη, είναι δημοσιογραφική αθλιότητα να την αναδημοσιεύουν τα Νέα στη σελίδα τους και μάλιστα να νίπτουν τας χείρας τους παρουσιάζοντας τάχα τις απόψεις και των δύο πλευρών, αλλά με τρόπο που να ευνοεί την άποψη των παραποιητών! Κάτι τέτοιες κουτοπονηριές μόνο ο Άδωνης καταδεχόταν να κάνει όταν παρουσίαζε στην εκπομπή του το αντισημιτικό βιβλίο του Πλεύρη χωρίς ταχα να δείχνει τον τίτλο του αλλά συνεχώς παινεύοντας το εκρηκτικό του περιεχόμενο.

(Είναι γνωστό ευρύτερα ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι παραποιημένη, για έναν δημοσιογράφο δεν συγχωρείται η άγνοια. Για περισσότερα, δείτε το άρθρο των Χοάκων με αναλυτική απόδειξη της παραποίησης).

Νομίζω ότι αυτό παραπάει. Η αναπαραγωγή συκοφαντιών για έναν πολιτικό ηγέτη, έναν πρωθυπουργό γειτονικής χώρας μάλιστα, δεν είναι κάτι ασήμαντο ούτε ανώδυνο -τέτοιες αθλιότητες έχουν στο παρελθόν προκαλέσει διπλωματικά επεισόδια. Και το θλιβερό είναι ότι την αθλιότητα αυτή δεν τη δημοσιεύει μια φυλλάδα (ή ένας λαθρόβιος ιστότοπος) του εθνικιστικού περιθωρίου, αλλά η πάλαι ποτέ εμβληματική εφημερίδα της «δημοκρατικής παράταξης/κεντροαριστεράς».

Διότι, παλιότερα, τα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη είχαν βέβαια τη συγκεκριμένη πολιτικη γραμμή τους και τη συμμετοχή τους σε διάφορα πολιτικάντικα παιχνίδια, αλλά τουλάχιστον χαρακτηρίζονταν από υψηλή ποιότητα, επαγγελματική αρτιότητα και στοιχειώδη τήρηση της δεοντολογίας -και πρόσφεραν στον ελληνικό πολιτισμό όπως ας πούμε με τη χρυσή θητεία του Γ.Π.Σαββίδη στον Ταχυδρόμο ή εξασφαλίζοντας από παλιά και έως τα τελευταία χρόνια εκλεκτές συνεργασιες επιφυλλιδογράφων.

(Είχα κι εγώ την ευκαιρία να συνεργαστώ για μερικούς μήνες με τα Νέα το 1991, και μετά πάλι το 2013 για ένα ειδικό τεύχος Μποστ και για την επανέκδοση ενός βιβλίου μου, και ακόμα και τότε, την εποχή που πλέον η γραμμή της εφημερίδας είχε αρχίσει να γίνεται έξαλλη, και είχαν φανεί κρούσματα κατάφωρης παραβίασης της δεοντολογίας, όπως με τη δημοσιογραφική κάλυψη της… ματαιωθείσας συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν, ακόμα και τότε υπήρχαν στον ΔΟΛ πολλοί άνθρωποι που έκαναν έντιμα και πολύ καλά τη δουλειά τους. Και τώρα υπάρχουν, αν και πολύ λιγότεροι, και αναρωτιέμαι πώς αντέχουν). Η κατακόρυφη πτώση της ποιότητας δεν είναι βέβαια άσχετη με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εφημερίδας.

Βέβαια, δεν είναι μόνο τα Νέα που αναδημοσίευσαν τη φέικ φωτογραφία. Όπως γράφει ο Θοδωρής Δανιηλίδης στο προαναφερθέν ανασκευαστικό άρθρο του: Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ανάλογες περιπτώσεις διάδοσης κατασκευασμένων εικόνων από σχετικά μικρές ιστοσελίδες και blog. Διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. To γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, κυρίως όμως τα θεσμικά όργανα.

Αλλά έχει απασχολήσει και το αναγνωστικό κοινό, που, ίσως άδικα αφού είναι γενικευση, θεωρεί, κατά κοινή ομολογία, άκρως αναξιόπιστα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Και ίσως αναντίστρεπτα.

 

 

 

 

 

 

211 Σχόλια to “Η πλαστή φωτογραφία του Έντι Ράμα και η κατάντια ορισμένων κάποτε σοβαρών μέσων ενημέρωσης”

  1. LandS said

    Τί έγινε ρε παιδιά; Έφαγε η μαρμάγκα τους πρωτοσχολιαστές;

    Τέλος πάντων, καλημέρα.

  2. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Εμ, μόλις πριν λίγο τα’ λεγα με τον Κουβάτσο. Οπότε, καλό είναι να φιλτράρετε τις πηγές ενημέρωσής σας και να γίνετε περισσότερο επιλεκτικοί, γιατί έρχονται τα χειρότερα. Ο έλεγχος του διαδικτύου από τους ισχυρούς με πρόσχημα την καταπολέμηση των fake news, θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε έλεγχο των ειδήσεων. Στο μέλλον, στην καλύτερη θα αναρωτιόμαστε αν αυτό που διαβάζουμε είναι αλήθεια, στη χειρότερη οι Αλβανοί θα «μαθαίνουν» ότι ο Τσίπρας ή ο Κούλης είναι πρεζόνια, γιατί κάποιοι ισχυροί έτσι θα θέλουν να ξέρουμε.

    Bonus: Ο πρώτος «κλωνοποιημένος» παρουσιαστής ειδήσεων τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα

    Κοντά στο νου και η γνώση.

  3. LandS said

    Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο ΔΟΜ. Η πρωινή ζώνη (και όχι μόνο) της τιβί είναι τρις χειρότερη.

  4. spiral architect 🇰🇵 said

    Όπα, κάτι που μου ξέφυγε, ο εθνικιστικός ιστότοπος του Στ. Λυγερού.
    Για λέγε, για λέγε …

  5. Καλημέρα

    Εμ αφού πετσοκόφτηκαν οι άκρες στο ποδόσφαιρο του Βαγγέλα, το έριξε στην παράγκα της δημοσιογραφίας. Ειδικότης αποκτηθείσα εν τω στρατεύματι…

  6. Παναγιώτης Κ. said

    Μια φωτογραφία δεν αποτελεί πια αποδεικτικό στοιχείο λόγω των τεχνικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για να παραχαραχτεί. Είναι ζήτημα χρόνου να γίνει πεποίθηση σε όλο και περισσότερους πολίτες αυτό το πράγμα.

  7. «το είδαμε δα και με τη συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικοί των δύο χωρών που θέλουν τη συνεννόηση και την καταλλαγή δέχονται δριμεία κριτική από τους αντίστοιχους εθνικιστές των χωρών τους»

    # Κανένας δεν ξεπλύνεται χαρακτηρίζοντας όπως αυτός νομίζει, τους έχοντες γνώμη αντίθετη με τη δική του. Η τσιπροσυμφωνία των Πρεσπών είναι κατάπτυστη! (και νομίζω ότι θα είναι ευτυχής ο Τσίπρας, αν απορριφθεί από την Ελληνική Βουλή).
    # Για το θέμα με τα βορειοηπειρωτικά (ή νοτιοαλβανικά), συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την άποψη του νοικοκύρη. Δεν μπαίνω να κρίνω και «στα σημεία» διότι δεν είμαι ενήμερος των επιμέρους λεπτομερειών και δεν έχω διάθεση να ψάχνω. Επίσης δεν έχω καμία διάθεση να βρεθώ μεταξύ δύο ακραίων τάσεων!
    # Για τις δηλώσεις του Ράμα (που και αυτές τις διάβασα τσιάτρα-πάτρα) έχω να πω τα εξής: Όταν κάποιος κατέχει υψηλό αξίωμα πρέπει (α) Να μιλάει …τελευταίος! (β) Να ξέρει πως οτιδήποτε «στραβό», ή έστω «παρεξηγήσιμο», λεει, φουσκώνεται με γεωμετρική πρόοδο καθώς μεταβιβάζεται προς τους κάτω από αυτόν.

  8. atheofobos said

    Πράγματι η απάντηση του Ράμα είναι αξιοπρεπέστατη.
    Επίσης νομίζω πως ο Φίλης κάλυψε τον καλύτερο τρόπο το θέμα της δολοφονίας του Κατσίφα.

    Όσο για την φωτογραφία του Ράμα, που εμφανώς είναι φτιαχτή, πιστεύω πως μπήκε για να γίνει κατανοητό ποια ήταν η κατάσταση στην Αλβανία για τα ναρκωτικά και τον λόγο που αλεύρωσαν τον Ράμα στην Βουλή.

  9. spiridione said

    Είχαμε και εκδήλωση χθες

  10. LandS said

    2
    «Στο μέλλον … οι Αλβανοί θα «μαθαίνουν» ότι ο Τσίπρας ή ο Κούλης είναι πρεζόνια, γιατί κάποιοι ισχυροί έτσι θα θέλουν να ξέρουμε»

    Στο παρόν πόσοι Έλληνες «έμαθαν» ότι ο Ράμα σνιφάρει; Ποιοι είναι οι «κάποιοι ισχυροί» που έτσι θέλουν να ξέρουμε;

    Μη το ρίχνουμε πάντα στους απρόσωπους «κάποιους ισχυρούς» ή ακόμα και επώνυμους Ροκφέλερ, Ρότσιλντ, και Ίδρυμα Φορντ (παλαιότερα). Σόρος, Σόρος και Σόρος (σήμερα). Την έχουμε και εμείς την έφεση προς τη συνομωσιολογία. Αυτή την έφεση (θέλουν να) εκμεταλλευτούν τα λαϊκίστικα ΜΜΕ και μάλιστα για πολύ πεζούς λόγους.
    Ναι, έχει περάσει και στη πολιτική. Η συζήτηση στο χτεσινό θέμα δεν θα γινόταν αν δεν είχε περάσει το κακό και στη πολιτική.

  11. Παναγιώτης Κ. said

    @2 τέλος. Το είδα!
    Χωρίς να ξέρω το γιατί ένιωσα κάπως άβολα!
    Να μη σου πω ότι με κυρίευσε κάτι σαν…σύγκρυο!
    Τελικά αυτά που ξενίζουν όλους εμάς που έχουμε κάποιαν ηλικία, μάλλον αφορούν νεότερες γενιές. Μένει να μάθουμε πως αυτές αντιδρούν σε φαινόμενα σαν και αυτό του κλωνοποιημένου παρουσιαστή ειδήσεων.
    Ερώτηση: Και το στόμα πως το κάνουν ώστε οι κινήσεις των χειλιών να συμφωνούν με τους φθόγγους που ακούγονται;

  12. LandS said

    @11 τέλος

    Καλά εσύ είσαι πολύ πίσω. 🙂 Εδώ ρομπότ κάνουν άλλα κι άλλα https://robotcompanion.ca/

    Με επιτυχία ή όχι δεν μπορώ να πω. Είναι πανάκριβα. 🙂

  13. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    η ποιότητα της είδησης κλπ. έχει πάει στον πάτο, από καιρό. Και όχι μόνο από τα ΜΜΑ, που δίκαια πλέον αποκαλούνται έτσι, κι όχι μόνο από τον Λάμπρο μας 🙂 Η παραποίηση, η άγνοια και η διαστρέβλωση έχει επεκταθεί και σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις κομμάτων, πολιτικών και γενικότερα στην κοινωνία. Και τα ΜΜΑ ένας καθρέφτης της είναι.

    Ακόμα και για ψύλλου πήδημα βλέπεις βαρύγδουπους τίτλους, όπως «σεισμός», «βόμβα..», «Βίντεο/Αποκάλυψη σοκ..» κλπ. για τριτοδεύτερες και εν πολλοίς άσχετες με τον τίτλο ειδήσεις, μπας και πουλήσουν κανένα φύλλο ή για να εισπράξουν κάποιο κλικ κλπ. Κι ανύπαρκτο ρεπορτάζ, ο ένας αντιγράφει τον άλλο.

    Δυστυχώς και η επαγγελματική επάρκεια, η ποιότητα εν γένει, των «δημοσιογράφων», είτε από πλευράς δεοντολογίας, έρευνας πηγών κλπ., είτε από την πλευρά της γλωσσικής επάρκειας ή ακόμα και από πλευράς επιμέλειας των κειμένων τους έχει πέσει κατακόρυφα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά θέλεις μικροσκόπιο για να τις βρεις…. Δεν είναι δικαιολογία «το τρεις κι εξήντα» που τους δίνουν, μάλιστα πολλές φορές με καθυστέρηση μηνών. Κατ΄εμέ, δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα γι αυτό το επάγγελμα.

    Μην απορούμε λοιπόν για την κατάντια έγκριτων (το πάλι ποτέ) εφημερίδων! Οι γνωστοί ιδιοκτήτες τους (σιγά τον πληθυντικό…) ενδιαφέρονται για ό,τι άλλο, εκτός από την ενημέρωση.

  14. τα μυαλά said

    Μούρχετε ξανά να γράψω κάτι για τον λαϊκισμό / αυριανισμό και ποιοι οι πρωταθλητές του είδους εν Ελλάδι, αλλά με το ζόρι κρατιέμε. Έχω και εγώ τις εμονές μου.

  15. spiral architect 🇰🇵 said

    @10: Α Λαντς, απελθέτω από εμού το ποτήριον της συνωμοσιολογίας. Οι «κάποιοι ισχυροί» είναι γνωστοί, μας περιστοιχίζουν και όλοι δουλεύουμε στις πλατφόρμες τους. Στο μέλλον οι τοπικοί μαρινάκηδες, θα είναι υπεργολάβοι τους.

  16. Γιάννης Ιατρού said

    9: https://sarantakos.wordpress.com/2018/11/10/meze-348/#comment-540341 🙂

  17. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Εξαιρετική η ψύχραιμη και αμερόληπτη παρουσίαση μιας θλιβερής ιστορίας.

    Νίκο, μια μικρή παρατήρηση σε κάτι που ίσως σου διέφυγε: η επανάληψη της φράσης για την πάλαι ποτέ ναυαρχίδα την αποδυναμώνει (τη φράση, όχι τη ναυαρχίδα).

  18. Alexis said

    Καλημέρα.
    Πολύ αξιοπρεπής και σωστή η δήλωση Ράμα.
    Όσο για την κατάντια του ΔΟΜ και του in.gr τα έχω πει δώ και αρκετό καιρό. Το in.gr έχει πάψει προ πολλού να είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος και έχει μετατραπεί σε έναν φορέα χυδαίας προπαγάνδας.
    Τα υποτιθέμενα άρθρα «γνώμης» (οθντκ), παρόμοια με αυτό που έβαλε παραπάνω ο Νικοκύρης, αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειονότητα της ύλης του, ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος.

    ΥΓ: Προχθές έτυχε να παρακολουθώ «live» στο in.gr (μόνο γι’ αυτό το λόγο το ανοίγω πλέον, κι αυτό σπάνια) τον αγώνα ποδοσφαίρου Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και ο καραγκιόζης που έγραφε έκανε κριτική στον διαιτητή γιατί δεν έδινε μπενάλτια στον «Θρύλο». Για τέτοιο ξεπεσμό μιλάμε. Σε λίγο θα προσλάβουν και τον Τσουκαλά… 😡

  19. spiridione said

    16. Ουπς, όλα τάχει βάλει αυτή η Μαρία;

  20. Γιάννης Ιατρού said

    19: Νυκτερινή ανασκόπηση κάναμε 🙂 🙂

  21. Και τέτοιο άρθρο είναι και ανυπόγραφο!!

  22. spiral architect 🇰🇵 said

    … ή μήπως ανασκολόπιση; 😀

  23. LandS said

    15 Μωρέ εντάξει. Όπως τον 20αιώνα οι «εφτά αδελφές» ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις και προκαλούσαν πολέμους (μπορεί και να το κάνουν ακόμα) επειδή το πετρέλαιο ήταν (και είναι ακόμα) το πιο κρίσιμο στρατηγικά εμπόρευμα για τις μεταφορές και την ενέργεια, έτσι και οι GAFAM ελέγχοντας το πιο κρίσιμο στρατηγικά εμπόρευμα για τις επικοινωνίες και τη ψυχαγωγία μπορούν να επηρεάζουν πολιτικές, ιδιαίτερα τις φορολογικές στο βαθμό αφορούν τις ίδιες.
    Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να σκάσει ο Μπέζος ώστε μερικά εκατομμύρια τηλεθεατές να πάρουν για αλήθεια μια κατασκευασμένη είδηση,

    Αυτό δεν σημαίνει ότι σαν καταναλωτές δεν πρέπει να ελέγχουμε τις πηγές ενημέρωσής μας. Όπως και εσύ και άλλοι πολλοί, μόνο ταινίες και σειρές βλέπω στη τηλεόραση (και εγγλέζικο ποδόσφαιρο) και τώρα με τα ον ντεμάντ και τα νέτφλιξ σπάνια από κανάλι κλασικής εκπομπής. Όμως παραδέχομαι ότι όλα τα ειδησεογραφικά κλπ. σάιτ από όπου ενημερώνομαι, είναι, αφ’ ενός δημοσιογραφικά και, αφ’ ετέρου συμφωνεί η πολιτική και αισθητική τους άποψη με τη δική μου.

  24. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Εσύ βάζεις ένα παράπλευρο θέμα, τον έλεγχο των ειδήσεων και της πληροφόρησης με πρόσχημα τη διάδοση των φέικ. Κι αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Ποια είναι η ισορροπία;

    4 Ο Λυγερός έχει ιστότοπο στον οποίο προβάλλει θέσεις εθνικιστικές

    17 Εχεις δίκιο. Δεν έπρεπε να διακόψω το γράψιμο 🙂

    18 Και η μετάδοση από το σπορ-εφέμ δεν ήταν και πολύ καλύτερη

  25. leonicos said

    Εξαιρετική τοποθέτηση. Και δεν είμαι ο πρώτος που το λέω.

  26. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είχα προλάβει να διαβάσω, μάλλον προχτές το βράδυ, το λίβελλο και να δω την εμετική φωτό. Δε νομίζω από τα Νέα (που από καιρό είμαι επιφυλακτική απέναντί τους και μες τις νύχτες που αντρέχω ,λόγω έλλειψης χρόνου, δε χαραμίζω λεφτό για κείμενά τους) αλλά από κάποιο άλλο ιστότοπο-ούτε ξέρω και είχα μείνει χάσκοντας, εν πρώτοις με την τσαπατσουλιά και αισθάνθηκα τώρα μια μικρή -πικρή «ικανοποίηση» ότι μου είχαν χτυπήσει στο μάτι -και στο μυαλό- αυτά τα γλωσσικά κοτρώνια που ο Νοικοκύρης παρέθεσε. Σχεδόν σε φυσική αντίδραση, σκέφτηκα για τη φωτό ότι είναι πλαστή κι αντίθετα χάρηκα με μέρος του βιογραφικού του γείτονα ηγέτη που δεν γνώριζα και οίκτιρα γι΄αυτό τον εαυτό μου που δεν είχα ασχοληθεί και να έχω μια πιο σίγουρη άποψη. Ίσως επειδή είχα την αίσθηση ότι τα πράματα με τη γείτονα πάνε καλά και μάλλον ότι πάνε καλύτερα από παλιά παρά τις κορώνες των θερμοκέφαλων (ή ανεγκέφαλων) αλυτρωτιστών…

    >> αναντίστρεπτα
    Τελευταία το εχεις χρησιμοποιήσει ,δυο τρεις φορές Νικοκύρη. Δεν την είχα πολυσυναντήσει τη λέξη αν και είναι σχεδόν διάφανη η εξήγησή της.
    Ανεπίστροφα είναι το συνώνυμο;

  28. spiral architect 🇰🇵 said

    @23: [..] Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να σκάσει ο Μπέζος ώστε μερικά εκατομμύρια τηλεθεατές να πάρουν για αλήθεια μια κατασκευασμένη είδηση; [..]

    Σύμφωνα με όσα ξέρουμε και πολλά έχουμε συζητήσει και εδώ, (btw, ψάχνω να βρω πού είχαμε συζητήσει για τον πρόσφατο νόμο στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του διαδικτύου) o έλεγχος περιεχομένου δεν θα γίνεται από τον Τζεφ ή το Μπιλ αλλά από τους κατά τόπους υπεργολάβους τους. Αν με τον έλεγχο περιεχομένου των ιστοσελίδων θα κάνεις μια ώρα με πενηντάρα VDSL για να ανοίξεις το 902.gr ή το tpp.gr, αλλά θα σου ανοίγει αστραπιαία το in.gr θα σκεφτείς ότι είναι καιρός να πουλήσεις τα ψηφιακά σου γκάτζετ, τις συνδέσεις και το διαμέρισμά σου και να αγοράσεις μια βάρκα να ψαρεύεις στον Κορινθιακό παρέα με τοn Τζι και τον κακόψυχο. 😐

  29. nikiplos said

    καλημέρα… Οι κεντρικά εκτοξευόμενες fake news βασίζονται στο πες, πες κάτι θα μείνει… Φυσικά απευθύνονται σε εκείνον που … περιμένει να ακούσει τέτοια πράγματα… Δεν απευθύνονται στη λογική του ακροατή αλλά κυρίως και μόνο στον συναισθηματισμό του… Στη χώρα μας, όμως που ποτέ δεν είχε κανόνες έχουν ξεσαλώσει επικίνδυνα, σε βαθμό που να συζητάμε σήμερα για λογικρισίες, εγώ θα προτιμούσα άρση των αδειών και κλείσιμο για εκείνους που συλλαμβάνονται με τι γίδα στην πλάτη, αλλά δεν φημίζομαι για τα φανατικά δημοκρατικά μου αισθήματα, οπότε προσπεράστε με…

    Τα fake news είναι πλέον μια πραγματικότητα. Δεν είναι καινούρια… Ξεκινούν από τα τέλη 70ς και ανδρώνονται στα 80ς. Παράδειγμα, ο Δυτικός Τύπος που προπαγάνδισε ότι οι κομμουνιστές ήταν υπαίτιοι για την απόπειρα κατά του Πάππα, επιννοώντας ιστορίες που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα περιοδικά… Ιστορίες που μόνο ο Νίμης Δαδήρας στα σύνορα της προδοσίας και στο παιδομάζωμα θα μπορούσε να διαννοηθεί…

    Η δύναμη σήμερα που παρέχεται με το διαδίκτυο είναι χωρίς προηγούμενο… Ας μείνουμε όμως στην ουσία… Ο Αμόρφωτος άνθρωπος, δλδ τυφλά υποταγμένος οπαδός, είναι έτοιμος να ακούσει το οτιδήποτε εξυπηρετεί το σενάριο της καθυποταγής του…

  30. leonicos said

    Από την αρχή, δεν κατάλαβα αυτό το παραλήρημα, που το έζησα στο νοσοκομείο.

    Μ’ έπιασε ένας αλτσαμεριούχος καρδιολόγος που τον έχουν από λύπηση και οι νοσηλεύτριες κάνουν το τεστ κοώσεως (ατσίδες0 και τα γνωματεύει άλλος καρδιολόγος:

    ΑΥΤΟΣ Είδες που σκοτώσαν τον δικό μας;
    ΕΓΩ Καλά, του απάντησα, δεν άκουδες ότι πυροβολούσε;
    ΑΥΤΟΣ Ε, καλά, ένα όπλο είχε μαζί του ο άνθρωπος.
    ΕΓΩ Μα πήγε σε κηδεία και πυροβολούσε.
    ΑΥΤΟΣ Κι έπρεπε να τον σκοτώσουν;

    Και από κει και πέρα, χρειάστηκε να παλέψω με πολλούς, που έχουν το μυαλό τους, αλλάτο μόνο που άκουσαν είναι ότι »οι αλβανοί σκότωσαν έναν βορειοηπειρώτη»

    Πέραν αυτού, το γεγονός και μόνο ότι σήκωσε προκληικά μια σημαία άλλου κράτους, ήταν γοα μένα λόγος να συλληφθεί.

    Σημαίες άλλου κράτους μπορούμε να σηκώνουμε, ακόμα και αν δεν είμαστε διπλωμάτες.
    Στο εβραϊκό δημοτικό λένε τη Χατικβά μπροστά στην ισραηλινή σημαία, και καένας ποτέ δεν ενοχλήθηκε. Το κάνουν για να θυμούνται το Ισραήλ και όχι για να πολεμήσουν ή να προσβάλουν την Ελλάδα, εκτός που πολλοί έχουν πια το ιδεολόγημα ότι είναι έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος. Και άτσι μας αντιμετώπιζε η πολιτεία ανέκαθεν μας έδινε θέσεις στο Σημόσιο και στον στρατό. Σας θυμίζω ότι δύο από τους πρωτοστάτες του πολέμου των 6-7 (δεν θυμάμαι πόσες λέμε) ημερών ήταν έλληνες αξιωματικοί κατ’ αρχήν, που είχαν κάνει αλιγιά (εγκατάστασηστο Ισραήλ) και ο παπαδόπουλος πήγε να το καμαρώσει, αλλά τον μαζέψανε γιατί δεν συνέφερε για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.
    Τούρκικες κι ελληνικές σημαίες εναλλάξ (εννοώ τα τ΄ριγωνα σημαιάκια που περνανε στο σκοινί) βαζουν σε ελληνο-τουρκο-ποντιακά πανηγύρια στην Ξάνθη, και ακούς ελληνικά τραγούδια κάτω από τούρκικα σημαιάκια

    Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι κάνει, και να ξέρει τι τον περιμένει. και να έχει την ανδρεία να δέχεται τα επίχειρα.

    Ασφαλώς θα προτιμούσα να μην είχε σκοτωθεί ο Κατσίφας, για τον ίδιο τουλάχιστον, όπως εύχομαι να μη συμβεί κακό σε κανέναν άλλο, άσχετα το μυαλό φοράει. Ό,τι μυαλό και να φοράει, αν μένει σ’ αυτό, ΟΥ ΠΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΝ όπως θα έλεγε και κάποιος εδώ μέσα.

    Όσο για τους χρυσαυγίτες, μη γελιέστε ότι σκάσανε για τον Κατσίφα. Καρφί δεν τους κάηκε. Απλώς βρήκαν αφορμή και προσπαθούν να συσπειρώσουν τους ενθεν κι ένθεν ανεγκέφαλους.

  31. leonicos said

    @29 Νικιπλε

    Ο Αμόρφωτος άνθρωπος, δλδ τυφλά υποταγμένος οπαδός, είναι έτοιμος να ακούσει το οτιδήποτε εξυπηρετεί το σενάριο της καθυποταγής του…

    Το προσυπογράφω, αλλά με μια επιφύλαξη σχετικά με το τι σημαίνει ‘αμόρφωτος άνθρωπος’

    Σας θυμίζω τον Μπασιά μου, όπου κάπου λέει «Κακά τα ψέματα, το πτυχίο κάνει τον πτυχιούχο».

    Ο αμόρφωτος άνθρωπος υπάρχει δυστυχώς και μέσα στις βιβλιοθήκες και τα τεράστις επιστημονικά εργαστήρια. Δειτε τι κάνουν με την επιστήμη τους όλοι γύρω μας. Μονο βόμβες. Και τι έκανε ο Πούτιν με τις δέκα κεφαλές του που μπορούν να εξαφανίσουν μια Βρετανία; Ο Τραμπ θα κάνει έναν πύραυλο με είκοσι κεφαλές που θα μπορούν ν εξαφανίσουν την Ευ΄ρωπη. Οπότε ο Πούτιν θά κάνει τον επόμενο….

    Νίκιπλε, εννοείται οτι η επιφύλαξη δεν σε αφορά προσωπικά. Αφορμή πήρα από το ‘αμόρφωτος άνθρωπος’

  32. spiral architect 🇰🇵 said

    @24β: Θαρρώ ότι, από παράπλευρο, θα γίνει επακόλουθο.
    @24γ: Δεν το είχα για εθνίκι τον Λυγερό, αλλά αν συμπεράνει κανείς από κάποιους αρθρογράφους που φιλοξενεί και το που αρθρογραφεί σήμερα, μάλλον ξέσυρε η άγκυρα του.

  33. leonicos said

    @8 Αθεόφοβος

    Πολύ ωραίο βίντεο

    Καταπληκτική η ηθελημένη ή πραγματική ηλιθιότητα της δημοσιογράφου, που νομίζει πως είναι κι έξυπνη, και ότι κάνει ερωτησεις που θα συντρίψουν τον ‘αντίπαλο’.

  34. giorgos said

    Αξίζει τόν κόπο νά διαβάσετε αυτήν τήν ταξιδιδιωτική ιστορία , αλλά καί τά σχόλια , γιά νά δείτε πώς αλλοιώνουν τήν πραγματικότητα καί πώς σπέρνουν τό μίσος μεταξύ τών λαών οί άλήτες δημοσιογράφοι.
    https://www.travelstories.gr/community/threads/Συμπέθεροι-από-

  35. giorgos said

    Αλβανία – Συμπέθεροι από τα Τίρανα! Αποστολή Shqipëria …

  36. Γιάννης Ιατρού said

    34: Βάλε το σωστά ρε Giorgo, να μην ψαχνόμαστε!

  37. Σωτήρς said

    34: Giorgos, δεν βγαίνει πουθενά η σελίδα.

    Ο Ράμα ήταν καθηγητής καλών τεχνών πριν γίνει πολιτικός καριέρας. Αυτό τον καιρό γίνεται έκθεση έργων τέχνης του στην Νέα Υόρκη. Ορίστε και το άρθρο από τον Guardian:

    https://www.theguardian.com/artanddesign/2016/nov/15/meet-edi-rama-albanias-artist-prime-minister-exhibition

    Δηλαδή το άρθρο των Νέων το διάβασε ο αρχισυντάκτης τους και είπε «οκ μας κάνει και διαβάζεται»; Σα να έχει κάνει κόπι-πέιστ κακές μεταφράσεις (Έλληνας το έγραψε;), κάτι σαν σημειώσεις είναι ή ίσως το έγραφαν την ώρα που οδηγούσαν.Πέρα από λίβελλος πρέπει να το ξανακοιτάξουν εκεί στα Νέα. Είναι για μεταξεταστέος στην έκθεση ο ανώνυμος συγγραφέας.

  38. sarant said

    36 A μπράβο!

    37 Ε, πολύ θα πήγαινε να υπογράψει κανείς τέτοιο άρθρο.

  39. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Ο Ράμα φημίζεται για τη φιλία του με τον σκοτεινό, ανθέλληνα χρηματιστή Σόρος, με τον οποίο έχουν φωτογραφηθεί αγκαλιά, οικογενειακώς.

    Ο Έκο έλεγε ότι οι τρελοί αργά ή γρήγορα σου ξεφουρνίζουν τους Ναΐτες. Οι εθνικιστές αργά ή γρήγορα ξεφουρνίζουν τον Σόρος 😉

  40. rodia said

    το είδα και το ανέβασα επίσης πριν 3-4 μέρες και αντί για σχόλιο παραθέτω ένα κομματάκι από την ομιλία του Στάθη Γουργουρή στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΤΟΕ, στις 31 Οκτωβρίου 2003 (πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2002 στο Παν/μιο Κολούμπια):
    «Η εγκόσμια σκέψη, με αυτήν την έννοια, είναι πολιτική σκέψη -κάτι που για μένα σημαίνει, πάνω απ’ όλα, επάγρυπνη προσοχή στο λόγο και τις πρακτικές της εξουσίας, οι οποίες επηρεάζουν πλέον τη ζωή μας καθημερινά και σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτές οι πρακτικές προσπαθούν σταθερά να περνούν απαρατήρητες, καλλιεργούν τη μυστικοπάθεια, γιατί αυτοί που ελέγχουν τα πράγματα, όσο κυνικοί και θρασείς κι αν είναι -και τώρα τελευταία έχουμε δει θράσος και κυνισμό χωρίς προηγούμενο-, πάντοτε θα φοβούνται τους ανθρώπους που θέτουν ερωτήματα και αμφισβητούν τα δεδομένα, που αντιστέκονται σε αξίες που τους σερβίρονται στο πιάτο, που απορρίπτουν τα συμβατικά ήθη.»

  41. giorgos said

    36. Ναί μωρέ συγνώμη , κι’ ευχαριστώ πού τό διόρθωσες.

  42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τώρα Στο Κόκκινο, 105.5, η Ευγενία Λουπάκη μιλάει για το άλλο φέικ Νιους των «19 εντοιχισμένων εκατομμυρίων»
    http://www.skai.gr/news/greece/article/389098/fake-news-i-elas-dimosieuma-gia-anakalupsi-kruptis-me-19-ekat-euro-/

  43. Γιάννης Ιατρού said

    42: ΕΦΗ, μόνο τα «εντοιχισμένα» αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται πως είναι αλήθεια 🙂 🙂 (πολλαπλάσιας αξίας από τα 19 μύρια!)

  44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    37. Αυτό εννοούσα νωρίτερα για τα (άγνωστά μου) ενδιαφέροντα κομάτια του βιογραφικού του




  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    43 Ναι! 🙂
    Σήμερα άκουσα διαφήμιση της νοβάρτις στο ράδιο (εκτός αν ήταν πλάκα-άκουγα για λίγη ώρα και ίσα που το ΄πιασα στο φινάλε αλλά κι απ΄την άλλοι σιγά τέτοιοι κολοσσοί μην κωλώνουν –ίδρωσε η Ζίμενς; )

  46. Κουνελόγατος said

    Άμα κάνεις καλή δουλειά, σε παίζουν και τα ράδια… :mrgreen:

  47. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε Νίκο, τι είπα ο έρμος και μ΄έπιασε η φάκα;; 🙂

  48. spiral architect 🇰🇵 said

    @37, 44: Οι καλλιτέχνες έχουν το ακαταλόγιστο, οπότε σαν πολιτικοί δεν είναι τους πολυπαίρνεις στα σοβαρά. 😀

  49. spiral architect 🇰🇵 said

    @47: Σε μπλόκαρε ο πολυώνυμος από το ΙλλΟινόη! :mrgreen:

  50. Γιάννης Ιατρού said

    50: Μπα, μάλλον γνωστοί κύκλοι της φαρμακευτικής 🙂

  51. Γιάννης Ιατρού said

    51: Απ΄αυτούς 🙂

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    51. Απομι Ζουν ανάμεσά μας 😦

    Η άλλη λέει ανάλαφρα ότι θέλει ο σύριζας να προσλάβει δέκα χιλιάδες Καρανίκες στο δημόσιο ,ε αντε χάσου μισελίδα κερά μου που πιάνεις και προσβάλλεις ασύστολα, μπορώ να πω;

    Θα επιμείνω ,τ΄ακουσα ξανά και το θυμήθηκα πριν το βαφτίσει ο χρόνος φέικ:
    Η Σπυράκη συναντηθηκε και πόσες φορές; – με το Ζάεφ; Είναι λουφέικ να μην απαντούν.

  53. spiral architect 🇰🇵 said

    @52: Εμείς, μόνο το θεό το Ζάετς ξέρουμε! ☘

  54. Γιάννης Ιατρού said

    45 (46): Δε μας είπες όμως τίποτα για το μουσικό θέμα της διαφήμισης 🙂

  55. sarant said

    47-54 Ξέρω κι εγώ γιατί το κράτησε η μαρμάγκα;

  56. spiridione said

    Από το wiktionary
    mjerë, miserable, woeful, unhappy
    https://en.wiktionary.org/wiki/mjer%C3%AB

    Από το Oxford Albanian-English Dictionary του Leonard Newmark (2005), που υπάρχει ονλάιν:
    mje’rë
    II§ adj wretched, miserable, poor
    III§ n (i) wretch
    https://www.seelrc.org:8443/albdict/

  57. Μαρία said

    Τώρα, ὄχι Αὐτονομία, ἀλλά
    Ε Ν Ω Σ Η Τ Η Σ Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Η Π Ε Ι Ρ Ο Υ Μ Ε Τ Η Ν Ε Λ Λ Α Δ Α.
    Γι’ αὐτόν τόν σκοπό χύθηκε τό ἄλικο αἷμα τοῦ Κωνσταντίνου Κατσίφα. Γιά τήν ΕΝΩΣΗ. Γιά ν’ ἀπαλλαγοῦν οἱ Βορειοηπειρῶτες ἀπό τόν ἀπαίσιο ἀλβανικό ζυγό. Γιά νά σταματήσῃ ὁ οἱοσδήποτε Ράμα νά τούς χαρακτηρίζῃ “βρωμερές ὑπάρξεις”, “γουρούνια καί γαϊδούρια”. Γι’ αὐτό. Τούς λέω δέ καί τούς βεβαιώνω, ὅτι ὁ Χριστός καί ἡ Παναγία μας εὐλογοῦν τόν ἀγῶνα τους. Τόν εὐλογεῖ, ὅμως, καί ὁ ἀοίδιμος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, ὁ ὁποῖος ἐθυσίασε οὐσιαστικά τήν ζωή του γιά τήν Βόρειο Ἤπειρο.
    http://youthimdpk.blogspot.com/

  58. Κουνελόγατος said

    54. Άσχετο, εγώ εννοούσα τη διαφήμιση του σημερινού από το Κόκκινο (Ε.Λ. στη 1). :mrgreen:

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    54. Τί/ποιον «άλλον» να εννοείς όμως; (τελευταία ρετάρω 😦 )
    Στο «σενάριο» κάτι έλεγε μια κόρη στη μαμά της ότι δε φροντίζει/παραμελεί να κάνει έλεγχο
    στην καρδιά της και κάθεται και μαγειρεύει τόσα φαγητά για όλους. Η μαμά απαντούσε πώς δηλαδή να μην κάνει τ΄αγαπημένο φαϊ της κόρης της;
    Ωχ, πλάκα θα ήταν, μου φαίνεται για ντολμαδάκια έλεγε στο τέλος! 🙂 Αιφνιδιάστηκα πρωί πρωί και δε συγκράτησα τίποτ΄άλλο 🙂

  60. greeksoftheorient said

    Χαμένος ο κόπος για όλα αυτά! Ό.τι και να πει ο Έντι Ράμα πετιέται αυτόματα στα σκουπίδια, όντας άκυρο κι άχρηστο.
    Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε θεόγυμνο το χασισομανές, άθεο ρεμάλι και γαλλικό-μασωνικό κοπρόσκυλο που η θεοκατάρατη στοά Grand Orient de France έκανε ‘πρωθυπουργό’, ενώ …….. ούτε για σκουπιδιάρης δεν κάνει!
    Έντι Ράμα, ο γυμνιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας – Edi Rama, Albania’s Nudist Prime Minister – Эди Рама, Премьер-министр Албании Нудист
    https://greeksoftheorient.wordpress.com/2018/03/03/έντι-ράμα-ο-γυμνιστής-πρωθυπουργός-τη/
    https://ok.ru/video/726301411949
    https://vk.com/video434648441_456239664
    Κι ο τελευταίος Αλβανός έχει περισσότερη τσίπα από τον τσίτσιδο Έντι Ράμα!

  61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    53 🙂

  62. Γιάννης Ιατρού said

    59: Τον ευεργέτη 🙂

  63. sarant said

    60 Αφησα το σχόλιό σας για να δει κανείς το ήθος των επικριτών του Έντι Ράμα!

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντα ο Τύπος στην Ελλάδα (και όχι μόνο) κομματικοποιημένος ήταν και μονίμως πλειοδοτούσε σε κάθε είδους υστερίες. Αλλά ,αν προσπερνούσες τους τίτλους και τους εγκάθετους κονδυλοφόρους της προπαγάνδας, της υπερβολής και της φανατίλας, έβρισκες στις μέσα σελίδες αξιόλογα κείμενα για να διαβάσεις. Εδώ και μερικά χρόνια, παίρνω κάποιες κυριακάτικες εφημερίδες, όταν προσφέρουν κάνα καλό βιβλίο, και τις πετάω στον κάδο ανακύκλωσης αξεφύλλιστες.

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    60:Μπήκα προκατειλημμένος εναντίον σου στο ιστολόγιο, για να δω τι παίζει. Ομολογώ ότι εξεπλάγην θετικά :λόγος νηφάλιος, αφανάτιστος, τεκμηριωμένος. Θα σε συστήσω σε όλους τους γνωστούς μου, που ισχυρίζονται ότι λίγα ιστολόγια αξίζουν, ότι τα πιο πολλά τσουκαλολογούν και αδωνοσφυρίζουν. Εύγε, συνέχισε έτσι.

  66. Χαρούλα said

    Καλέ τι λέτε;;; Διαβάστε το 60, να δείτε την αλήθεια! Μόνο μην σας θαμπώσει!
    Συζήτηση-συζήτηση, αλλά ζουν ανάμεσα μας!!!
    Νικοκύρη ευχαριστούμε που με τέτοιες δημοσιεύσεις σχολίων, μας επαναφέρεις στην σκληρή πραγματικότητα. Που μας κατεβαζεις απο το σύννεφο της αισιοδοξίας μας….. 😬🙂

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βαθμός αξιοπιστίας των ΜΜΕ:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.efsyn.gr/arthro/sto-nadir-i-axiopistia-ton-ellinikon-mme&ved=2ahUKEwiE0tzJx9HeAhVKbFAKHYLrBmYQFjAEegQIABAB&usg=AOvVaw0DhUd4DeFpJzF8_m42oOgC

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όλοι αυτοί οι αλβανοφάγοι και τουρκοφάγοι και γενικώς -φάγοι περιγράφονται διαφωτιστικότατα στο βιβλίο του Γιανουλόπουλου:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789608629684-gianoulopoulos-giannis-bibliorama-i-eugenis-mas-tuflosis-183650&ved=2ahUKEwjIwcz1zNHeAhVIsaQKHRfYCwsQFjAAegQIABAB&usg=AOvVaw1HJXUpOOzSK9FjE67Zy1J0&cshid=1542120643584

  69. Γιάννης Ιατρού said

    60: Η φωτό στον ξεφτιλισμένο ιστότοπο που παραπέμπεις (https://greeksoftheorient.wordpress.com/2018/03/03/έντι-ράμα-ο-γυμνιστής-πρωθυπουργός-τη) είναι καθαρή φωτοσοπιά, και μάλιστα χειρίστης ποιότητας. Αναμενόμενο. Εδώ το σχετικό απόσπασμα, καλά δεν ντρέπεσαι; Ο οποιοσδήποτε έχει περισσότερη τσίπα από σένα!

  70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Δὲν μοῦ ἀρέσει νὰ σχολιάζω θέματα πού, ἄμεσα ἢ ἔμμεσα, σχετίζονται μὲ τὴν κομματικὴ ἀντιπαράθεση.

    Κάνω ἐξαίρεση γιὰ κάτι ποὺ μὲ ἐνόχλησε σήμερα: Τὴν μή διαγραφὴ τοῦ σχολίου #60. Ὄχι λόγῳ σεμνοτυφίας, γιὰ τὶς χυδαῖες φωτογραφίες ποὺ δημοσιεύει, ἀλλὰ γιὰ τὸ χυδαῖο ρατσιστικό, ναζιστικὸ περιεχόμενο τῶν ἱστοτόπων στοὺς ὁποίους παραπέμπει.

    Δὲν κατάλαβα ποῦ ἀποσκοπεῖ τὸ σχόλιο:

    #63.sarant said:

    60 Αφησα το σχόλιό σας για να δει κανείς το ήθος των επικριτών του Έντι Ράμα!

    Ποιός ἦταν ὁ στόχος τοῦ σημερινοῦ ἄρθρου;

    Νὰ στηλιτεύσει τὴν παραπληροφόρηση, τὴ διαστρέβλωση καὶ τὸν κιτρινισμὸ κάποιων μέσων ἐνημέρωσης ἤ νὰ ὑπερασπιστεῖ τὸν Ἔντι Ράμα, δείχνοντας τὸ ποιόν τῶν κατηγόρων του.

    Γιὰ παράδειγμα, ἂν κάποιος ναζιστὴς καταγγείλει τὴν ὑπέρμετρη βία τῶν ἰσραηλινῶν δυνάμεων καταστολῆς στὰ κατεχόμενα, δὲν σημαίνει πὼς τὸ Ἰσραήλ εἶναι ἀθῶο.

    Φυσικὰ, οὔτε ἡ, ἀντικειμενικὰ σωστή, διαπίστωση καὶ καταγγελία δικαιώνει τὸ ναζιστὴ γιὰ τὶς ἀπόψεις του.

  71. ΚΩΣΤΑΣ Α. said

    @60 Greeksoftheorient: Νατοι και οι ψεκασμενοι πουριτανοι που εχουν παθει κοκομπλοκ επειδη ειδαν το τσουτσουνακι του Ραμα! χαχαχα ζειτε αναμεσα μας!
    @ 65 Γιάννης Κουβάτσος: Απορω που βρισκεις «νηφάλιο, αφανάτιστο, τεκμηριωμένο» τον λογο επιπεδου: «οι άχρηστοι κηφήνες των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων», «οι αμόρφωτοι κι άξεστοι ‘καθηγητές’ όλων των ψευτο-πανεπιστημίων», «…η Γερμανία που σύντομα θα σύρει τον ευρωπαϊκό βορρά μακριά από τα νύχια των ψευτοκρατών Γαλλία κι Αγγλία, έτσι βουλιάζοντας το Παρίσι και το Λονδίνο στην ανυπαρξία και το χάος», ολα απ το τελευταιο αρθρο του νηφαλιου ιστολογιου του 60 και δεν συνεχιζω γιατι αν ασχοληθω πολυ με τα σκατα τοτε θα λερωθω και εγω.

  72. leonicos said

    Αυτός, ο 60, ξεπέρασε και τους εξ Αμερικής.

  73. leonicos said

    Η ανθρωπότητα όλη… λαγός την φτέρην έτρωεν, κακόν της τσεφαλής του….

    ο κυνηγός δεν ξέρω ποιος είναι

  74. Γιάννης Ιατρού said

    72: virtual Αμερικής, Λεώ, αλλιώς πως AmpeloGarden 🙂

  75. sarant said

    71 Μπορεί και να έπρεπε να το σβήσω, και συνήθως αυτό κάνω, αλλά δεν κάνει κακό να βλέπουμε πότε-πότε τι κυκλοφορεί παραέξω.

  76. ndmushroom said

    Χρήσιμο το σχόλιο 60 (σε τρεις γλώσσες, και με δύο ρώσικα λινκ). Πολλοί έχουν απορήσει για την ταύτιση, τελευταία, των απόψεων (και όχι μόνο) ορισμένων αριστερών ή αριστεροφέρνοντων πολιτικών και δημοσιογράφων με την άκρα δεξιά, είτε μιλάμε για τη σύμπλευση στο θέμα των Πρεσπών, είτε για τις «τυχαίες» εμφανίσεις σε ακροδεξιά ΜΜΕ, είτε για την ανεύθυνη, υποκριτική και εθνικά επικίνδυνη αντιμετώπιση του θέματος Κατσιφά… Δε θα έπρεπε. Ο χρηματοδότης είναι κοινός, και, από τότε που του πάτησε ο Κοτζιάς τον κάλο το καλοκαίρι, έχει ενεργοποιήσει όλα τα πιόνια του, ακροδεξιά και μη, για την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Είναι πολλά τα ρούβλια.

  77. ΣΠ said

    72β
    https://en.wikipedia.org/wiki/Poe%27s_law

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    72. Δεν είναι φανερό ότι κάνω πλάκα με τον τυπάκο; 😊

  79. Γέρασε και ο Μανώλης ο Δρεττάκης http://www.efsyn.gr/arthro/konstantinos-koykidis-enas-lismonimenos-iroas

  80. Γιάννης Ιατρού said

    80: Emmental 🙂

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    80:Ω,ρε φίλε, πώς την πάτησε έτσι, σοβαρός άνθρωπος; Και δεν έχει τη δικαιολογία της άγνοιας. 😞

  82. spiridione said

    Για το άρθρο των Νέων και πώς γράφτηκε:
    Το πρώτο μέρος είναι αντιγραφή από το «ρεπορτάζ» της Κάτιας Μακρή στο Σταρ (9-11-2018), με λίγες σαλτσούλες

    Το δεύτερο μέρος, το βιογραφικό του Ράμα, είναι δουλική αντιγραφή από το κακογραμμένο ελληνικό λήμμα της Βίκης.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BD%CF%84%CE%B9_%CE%A1%CE%AC%CE%BC%CE%B1

  83. 81, 82

    Κι ο Μανώλης Γλέζος είχε τιμήσει κάποτε τον Κουκκίδη

  84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Πάντως, πρέπει νὰ παραδεχτῶ πὼς ὁ Νικοκύρης δίνει πρόσβαση σὲ ὅλες τὶς ἀπόψεις, ἀκόμα καὶ στὶς κτγμ ἀπαράδεκτες, ὅπως αὐτὴ ποὺ προανέφερα.

    Ἡ πρόσβαση ποὺ ἔδωσε «στον εθνικιστικό ιστότοπο του Στ. Λυγερού», ὅπως τὸν χαρακτηρίζει ὁ ἴδιος, σὲ συνδυασμὸ μὲ τὴν εἰκόνα ποὺ εἶχα σχηματίσει γιὰ τὸν ἀρθρογράφο ἀπὸ παλιά, μὲ παρακίνησε νὰ μπῶ στὸν ἱστότοπο.

    Διάβασα κάποια ἄρθρα, μὲ ἀρκετὰ ἐνδιαφέροντα στοιχεῖα γιὰ τὸ φόνο τοῦ Κατσίφα ἀπὸ τὶς ἀλβανικὲς δυνάμεις καταστολῆς.

    Ἀνεξαρτήτως τοῦ ἂν πείθουν γιὰ τὸ τί ἀκριβῶς συνέβη, δίνουν μιὰ διαφορετικὴ ἄποψη ἀπὸ αὐτὴ ποὺ προέβαλαν οἱ ἀλβανικές ἀρχές.
    Οἱ ἀπόψεις εἶναι διατυπωμένες χωρὶς ἐθνικιστικὲς κορῶνες καὶ ὑπερβολές.

    Αὐτὸ ποὺ βρῆκα πολὺ ἐνδιαφέρον εἶναι τὸ ἄρθρο τοῦ Στ. Λυγεροῦ Η ανάδυση του ιδεοληπτικού μίσους – Πρόσημο και στους νεκρούς!.

    Ἀναφέρεται στὴν διαφορετικὴ ἀντιμετώπιση κάποιων βίαιων γεγονότων, ἀνάλογα μὲ τὴν ἰδεολογικὴ τοποθέτηση τοῦ καθενὸς. Καὶ τὸ χειρότερο τὴν καλλιέργεια διχαστικοῦ κλίματος.

    Παραθέτω τὴν κατακλείδα τοῦ ἄρθρου:

    Το ιδεοληπτικό μίσος έχει παροξυνθεί σε βαθμό που -όπως ανέφερα στην αρχή- να βάζει ιδεολογικό πρόσημο και στους νεκρούς, ακυρώνοντας αιώνιες ηθικές αξίες, τον ίδιο τον σεβασμό που όλοι οι πολιτισμοί έδειχναν προς το νεκρό. Επιστροφή, λοιπόν, σε μία ρητορικού χαρακτήρα εμφυλιοπολεμική βαρβαρότητα στη χώρα, η οποία γέννησε την «Αντιγόνη». Μία εμφυλιοπολεμική βαρβαρότητα, μάλιστα, η οποία καλλιεργείται σε μία πλασματική ιδεοληπτική βάση.Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, η οποία υπέστη -και συνεχίζει να υφίσταται- οικονομική και κοινωνική καταστροφή μεγάλης κλίμακας. Σ’ αυτή τη χώρα, λοιπόν, αναδύεται δυναμικά το ιδεοληπτικό μίσος, επικαλύπτοντας ουσιαστικά με το νέο διχασμό το πραγματικό πρόβλημά της: το γεγονός ότι οι κλεπτοκρατικές πρακτικές των εγχώριων αρχουσών ελίτ οδήγησαν στη μεταμοντέρνα αποικιοποίηση της Ελλάδας, την οποία επέβαλε το ευρωιερατείο με τα Μνημόνια και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    84:Το θέμα είναι ότι ο Δρεττάκης αγνοεί συνειδητά, επιστήμων άνθρωπος, τα αρχεία του ελληνικού στρατού και θεωρεί ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία κάποιες μαρτυρίες.

  86. ΚΩΣΤΑΣ said

    @ 79 Γιάννης Κουβάτσος: Ουπς! Οχι καθολου φανερο, τουλαχιστον οχι σε μενα. Κακως θα πρεπε να το καταλαβω γιατι διαβαζω τα σχολια σου και σε θεωρω σοβαρο, σορρυ λοιπον για το σχολιο μου που σε αδικει.
    @ 77 Ndmushroom: Αν δεις το μπλογκ του συγκεκριμενου, ιδιαιτερα το τελευταιο αρθρο του θα καταλαβεις οτι δεν ανηκει σε αυτην την κατηγορια που περιγραφεις. Ακραιφνης αντιαριστερος-αντικομμουνιστης νεοφιλελευθερος (?) που πουλαει πατριωτισμο με ολιγον πολυ απο παπαδαριο! Ειναι οντως πολλα τα ρουβλια ακομη και για τους αντιαριστερους….

  87. Μαρία said

    Απο τα «Δημοφιλή αναγνώσματα» του σχ.60 δεν θα μπορούσε να λείπει κι ο Δ. Κιτσίκης. Απ’ όλα έχει ο μπαξές.

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και δυστυχώς ο χόαξ διακινείται σε σχολεία, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στο σχολικό εγχειρίδιο:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://blogs.sch.gr/88dimath/2018/10/28/%25CE%25BF-%25CE%25B5%25CF%258D%25CE%25B6%25CF%2589%25CE%25BD%25CE%25B1%25CF%2582-%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585-%25CF%2580%25CE%25AE%25CE%25B4%25CE%25B7%25CE%25BE%25CE%25B5-%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C-%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD-%25CE%25B1%25CE%25BA%25CF%2581%25CF%258C%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25B7-%25CF%2584/amp/&ved=2ahUKEwi-tfjy7tHeAhXB0aQKHdqGAkYQFjAWegQIABAB&usg=AOvVaw2y9DnDNQQTA7yMqOE1yyhs&ampcf=1

  89. Μαρία said

    87
    Μήπως έμπλεξες τα άρθρα;
    Το τελευταίο του:
    Αβανγκάρντ: σε 15′ φτάνει από τη Ρωσσία στις ΗΠΑ το αόρατο όπλο του Πούτιν, μετακινούμενο σε νέφος πλάσματος – σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το τέλος του 2019
    Οκτώ μήνες πέρασαν και η προετοιμασία αυτών των οπλικών συστημάτων προχωρεί, όσο κι αν οι διεφθαρμένοι νόες των δυτικών επιτελείων, υπουργείων και κυβερνήσεων δεν μπορούν ακόμη να το πιστέψουν.
    Τα σάπια μυαλά των σιωνιστών – που λειτουργούν σαν τα χειρότερα αυτιστικά και κρίνουν πάντοτε εξ ιδίων – νομίζουν ότι στη Ρωσσία ή στην Κίνα κάθονται και χαζολογάνε ή ότι μεθάνε με την εξουσία. Έχουμε απτά δείγματα ότι η διαφθορά που προξενεί η εξουσία είναι αμειγώς δυτικό φαινόμενο.

    «Δημοφιλές» με τίτλο: Δεν είμαστε Έλληνες! Είμαστε Ρωμιοί! Όσοι λένε ότι είναι Έλληνες είναι Θύματα Σιωνιστικής Προπαγάνδας

  90. Γιάννης Ιατρού said

    84: Αυτό δεν κάνει το μύθευμα περισσότερο αληθές 🙂 Βλέπεις δεν θα πολυκυκλοφορούν στο διαδίκτυο κι έτσι δεν θα διαβάζουν και τα σχετικά κατατοπιστικά άρθρα,,. Ας όψεται η τεχνολογία με τα πισί και η πρεσβυωπία!

  91. sarant said

    80-84 Ο λαός θέλει Κουκκίδη….

    83 Πηγές, όχι αστεία!

  92. Jane said

    Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές όλο και περισσότερο αντί ειδήσεων, θα γινόμαστε δέκτες fake news και εθνικίλας , που δίνει ψηφαλάκια πρωτίστως κατά δεξιά μεριά σε ηλικίες ψηφιακώς αναλφάβητες.
    Το Mega με τις γριούλες στο ΑΤΜ , ήταν ψιλά γράμματα. Ο σκάι και τα tweets του Άδωνη και του Γ. Λοβέρδου είχαν και την πλάκα τους. Τώρα μπήκαν και τα μεγάλα μέσα.

    Τα Νέα και το in.gr πλέον, δεν διαφέρουν και πολύ από την Ελεύθερη Ώρα σε επίπεδο πολιτικών αναλύσεων και προβολής ( ή μάλλον κατασκευής) ειδήσεων.
    Έχοντας ως στόχο να πάρουν πίσω τις ψήφους της χ.α., ( που τους θεωρούσαν ιδιοκτησία τους κι αυτό λέει πολλά) προβάλλουν ό,τι πιο οπισθοδρομικό , γραφικό κι αρρωστημένο έκρυβε η ελληνική κοινωνία πίσω από την ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων και το έχουν αναγάγει σε κανονικότητα.
    Μιλάμε για πλήρη εργαλειοποίηση της ακροδεξιάς ρητορικής και της θρησκοληψίας.

    Το χτεσινό πρωτοσέλιδο των Νέων προφανώς το είδαν κρεμασμένο στα μανταλάκια εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Ποιος άκουσε όμως σήμερα τις διαψεύσεις ; Κι όμως το ρισκάρουν και μοιράζουν σανό αβέρτα. Πες πες κάτι θα μείνει..

  93. Jane said

    Ωχ, μανούλαμ..κανα κολπάκι να μικραίνουν οι εικόνες υπάρχει;
    Σκιάχτηκα με αυτή που ανέβασα..:)

  94. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εεεεέπ, πολλοί ΚΩΣΤΗΔΕΣ μαζευτήκαμε εδώ. Για σήμερα, εγώ, τώρα πρωτομπαίνω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

    Για το τουΐ του Ράμα, συμφωνώ με τον Νικοκύρη, είναι διαλλακτικό και συμφιλιωτικό. Έχω μόνο μια απορία. Με τις εκφράσεις … «δεν ξεφτιλίζεται η Αλβανία από κάποιους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τρέφονται σαν κοράκια». … και … «Η χώρα αυτή (σ.σ. Ελλάδα), όπως και κάθε χώρα, έχει την δυστυχία να έχει τα δικά της γουρούνια και γαϊδούρια», σε ποιους αναφέρεται;

    Από όσο είδα στις ειδήσεις, η κηδεία του συχωρεμένου Κατσίφα έγινε με απολύτως κόσμιο τρόπο. Τηρήθηκαν τα θρησκευτικά και άλλα έθιμα – με εντυπωσίασε το μοιρολόι – και ο κόσμος που συμμετείχε ήταν ήσυχος. Μήπως στοχοποιεί κάποιους από αυτούς που παρέστησαν στην κηδεία, απλά και μόνο γιατί δεν τους γουστάρει; Αν εννοεί κάτι κουρεμένους με τατουάζ στα σύνορα, αυτούς έτσι κι αλλιώς δεν τους άφησε να περάσουν και καλά τους έκανε.

    Πέραν αυτού υπάρχει και η αρχική δήλωση του Ράμα: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».

    Επ΄αυτής, ποια η γνώμη της συλλογικής σοφίας του ιστολογίου;

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    93:»Διαιτησία και τύχη έφεραν την ισοπαλία»…Ο ορισμός της παραπληροφόρησης .👎

  96. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα κι από μένα,

    1) Είναι απίστευτο και αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η Αλήθεια ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ συστηματικά σε αυτό το Ιστολόγιο: Είτε από άγνοια, είτε εξεπίτηδες, ο κ. Σαραντάκος παρουσίασε ως ακροδεξιό στο άρθρο του τον μακαριστό Κατσίφα, ΑΠΟΚΡΥΠΟΝΤΑΣ ότι σύσσωμη η οικογένεια Κατσίφα (μαμά Βασιλεία, μπαμπάς Γιάννης, μακαριστός Κώστας και κόρη Ερμιόνη Κατσίφα) ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες Εκλογές και λάτρευαν τον Αλέξη!.. ΚΙ ΟΜΩΣ: Επί 11 ώρες, ΟΥΔΕΙΣ αναγνώστης τόλμησε να βγεί και να ελέγξει τον κ. Σαραντάκο για το νέο κρούσμα αποκρύψεως της Αλήθειας στο οποίο υποπίπτει…

    Αναρτώ τί είπε σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής η χαροκαμένη μάνα Βασιλεία Κατσίφα, για να μή τολμήσουν να βγούν και να με διαψεύσουν οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρρησίες Πέπες, Λεώνικος, Ιατρού, Λεύκιππος, Σταύρος και κύρ-Γιάννης Κουβάτσος.

    Την πληροφορία (που γνωρίζουν εδώ και χρόνια όλοι οι Βορειοηπειρώτες) ότι οι Κατσίφηδες είναι 100% ΣΥΡΙΖΕΪΚΗ οικογένεια επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου («Σκάϊ») και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοπειρωτών, Babis Καραθάνος. Αν προκληθώ, θα ανεβάσω το σχετικό βίντεο για να αποστομωθούν οι τυχόν αντιρρησίες.

    2) Ως γνωστόν, σήμερα Τρίτη και 13 Νοέμβρη 2018 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η αυτοβιογραφία της Μισέλ Ομπάμα με τον τίτλο «Becoming», η οποία αναμένεται να πουλήσει σαν ζεστό κουλούρι και να σπάσει ΟΛΑ τα ρεκόρ βιβλιοπωλήσεων στις ΗΠΑ. ΚΙ ΟΜΩΣ: Το βιβλίο υπάρχει από χτές (!) στον γνωστό κινέζικο ιστότοπο (σε epub), ασχέτως αν δεν τόχει πάρει χαμπάρι ο μακαρίως κοιμώμενος χωροφύλαξ της κακιάς ώρας, Γιάννης Ιατρού.

    ΕΡΩΤΩ τον ειδικευμένο στα εκδοτικά θέματα, κ. Σαραντάκο: Αν αυτό (το ότι ένα παγκοσμίου βεληνεκούς βιβλίο είναι διαθέσιμο για δωρεάν κατέβασμα, πρίν καλά – καλά κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία…) δεν είναι η οριστική απόδειξη ότι το Διαδίκτυο θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τους εκδοτικούς οίκους, τί είναι;

    ΚΙ ΟΜΩΣ: Εκατομμύρια Αμερικανοί αγνοούν αυτή την απλούστατη πληροφορία (ότι το βιβλίο υπάρχει στον ουρανό του Διαδικτύου για δωρεάν κατέβασμα) και θα πάνε τις επόμενες ημέρες να σκάσουν 20 δολάρια για να το προμηθευτούν

    ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Εδώ καράβια χάνονται (= oλόκληρες ΗΠΑ δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την δωρεάν διάθεση του βιβλίου της τέως Πρώτης Κυρίας τους…) κι εσείς ψαρόβαρκες πού πάτε;

    ΥΓ: Οι μερακλήδες που ποθούν το βιβλίο της Μισέλ σε pdf, άς αποταθούν στον κακόψυχο Ιατρού που είναι άσσος στις μετατροπές

  97. dryhammer said

    83,92 Όπου το βιογραφικό του Ράμα στην ελλ. Βίκη είναι κακή (και αποσπασματική) μετάφραση (μυρίζει μηχανίλα) του αντίστοιχου λήμματος της αγγλικής Βίκης.

  98. ndmushroom said

    87
    Δεν υποννοούσα ότι ο συγκεκριμένος είναι αριστερός (μπαμ κάνει ο ιδεολογικός του χώρος, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξω καμία από τις παραπομπές του). Αλλά ο ρωσικός δάκτυλος δεν τροφοδοτεί (με πόρους αλλά και με τέτοιο «ενημερωτικό» υλικό) μόνο την ακροδεξιά, αλλά εξηγεί τη στάση αρκετών πολιτικών και δημοσιογράφων που σε καμία περίπτωση δεν θα περιμέναμε να αντιδράσουν όπως αντέδρασαν/αντιδρούν αναφορικά με τις Πρέσπες ή με τον Κατσιφά. Έχεις, πάντως, δίκιο ότι το έθεσα με μάλλον ξεκάρφωτο τρόπο, και έτσι το σχόλιό μου προσφερόταν για παρεξήγηση. 🙂

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    95: Η …ατομική μου σοφία (😎), φίλε Κώστα, έχει κατατεθεί:οι συνθήκες θανάτου του Κατσίφα παραμένουν σκοτεινές. Αλλά και κάθε προσπάθεια ηρωοποίησης κουμπουροφόρων οποιασδήποτε πολιτικής προέλευσης είναι απαράδεκτη.

  100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Αλλά έχει απασχολήσει και το αναγνωστικό κοινό, που, ίσως άδικα αφού είναι γενικευση, θεωρεί, κατά κοινή ομολογία, άκρως αναξιόπιστα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Και ίσως αναντίστρεπτα.»
    Δεν υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση για σοβαρά θέματα από τα ΜΜΑ, ποτέ δεν υπήρξε, όλες οι εφημερίδες ήταν και είναι κωλοφυλλάδες που εξυπηρετούν τους ιδιοκτήτες τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί και ακολουθούν την γραμμή που τους επιβάλλουν.
    Οτιδήποτε είναι μαζικό, ελέγχεται από τους κεφαλαιούχους για ίδιο όφελος, παραδόξως οι λαοί όχι μόνο δεν αντιδρούν σ΄αυτό αλλά και το έχουν αποδεχτεί σαν φυσιολογικό, επιπλέον ταυτίζονται με τους δυνάστες τους και τους επευφημούν ως σωτήρες.
    Δύο είναι οι δυνάμεις που κινούν τον κόσμο και στηρίζουν αυτό το παράλογο παγκόσμιο σύστημα, οι ψευδαισθήσεις και η ματαιοδοξία, οι κεφαλαιούχοι που το ελέγχουν, κάνουν τα πάντα μέσω των ελεγχόμενων κυβερνήσεων, κομμάτων, θρησκειών, αθλητικών ομίλων, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ΜΜΑ για την πλήρη διάδοση και διαιώνισή τους.
    Δεν τα έχουν καταφέρει κι άσχημα μέχρι τώρα. 🙂

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1318536

  101. takis#13 said

    Και Τατσόπουλος και Πανούτσος με την ΝΔ . ‘Οσο θυμάμαι τι έλεγε στην Κω το ’14 για την δεξιά…

    https://www.newsit.gr/politikh/ypopsifioi-me-tin-nd-oi-antonis-panoutsos-kai-petros-tsatsopoulos-pics/2657883/

  102. takis#13 said

    Ο Τατσόπουλος…

  103. takis#13 said

    tsatsopoulos , στο λινκ!

  104. Μαρία said

    95
    Ήσυχος!
    Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=qyS6Ogl00bo

  105. Alexis said

    #95: Ουφ, ευτυχώς που το διευκρίνισες Κώστα, γιατί προς στιγμήν διαβάζοντας το #72 νόμισα πως έγινες συριζαίος! 🙂

    Το μόνο που μπορώ να καταλογίσω ως φάουλ στη δήλωση του Ράμα είναι οι εκφράσεις «γουρούνια» και «γαϊδούρια». Όχι τόσο για λόγους ουσίας όσο για λόγους ευπρέπειας, νομίζω πως έπρεπε να τις αποφύγει. Δεν είναι εκφράσεις που αρμόζουν σε έναν πρωθυπουργό. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλες λέξεις για να χαρακτηρίσει τους Έλληνες θερμοκέφαλους (και ανεγκέφαλους).

    #93: Συμφωνώ απολύτως.
    Το απόλυτο σκουπιδαριό!
    Η Αυριανή και ο Χίος μαζί!!!

  106. Μαρία said

    95
    Άλλος ένας γνωστός ήσυχος https://www.youtube.com/watch?v=zX8tm1_5nu4

  107. nikiplos said

    Αγαπητέ Κώστα σχόλιο 95@…

    Εγώ θα εκφράσω εδώ καθαρά τη δική μου προσωπική άποψη… Καταρχήν στεναχωριέμαι για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου, πριν την ώρα του, ανεξαρτήτως αν προκάλεσε κάτι συνειδητά ή με συμβολή και άλλων παραγόντων που για την ώρα δεν γνωρίζουμε… Ένας άνθρωπος δεν φυτρώνει, τον μεγαλώνουν γονείς με πόνο με γαμωσταυρίδια, με κλάμα, με ξενύχτια, με αγωνίες και φυσικά καταπίνοντας έναν χείμαρρο από προσβολές…

    Η υπόθεση έχει κατά τη γνώμη μου δύο μέρη: Το τεχνικό ή επιχειρησιακό αν θέλεις και το πολιτικό.

    Ας πούμε λίγα λόγια για το τεχνικό χωρίς συναισθηματισμούς.

    Η Αλβανική Αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική… Πήρε τα φώτα της και την εκπαίδευσή της καθ’εικόνα και ομοίωση της Ιταλικής Καραμπινιερίας στα χρόνια που οι σχέσεις των δύο χωρών ενθάλπτονταν από τη διεθνή γεωστρατηγική. Παράλληλα υπήρχε και η σιγκουρίμι, αυτή όμως περισσότερο θυμίζει την ΚΥΠ της χούντας παρά υπηρεσία ασφαλείας… Αυτή οικοδομήθηκε από τις σχέσεις με το ανατολικό μπλοκ.

    Σε τίποτε δλδ δεν συγκρίνεται η άρτια εκπαίδευση της Αλβ Αστυνομίας με αυτήν της ΕΛΑΣ που είναι για κλάμματα (για άλλους λόγους που εκπίπτουν). Ένα γλαφυρό γεγονός ήταν τα δύο λεωφορεία που πήραν όμηρους Αλβανοί στα τέλη 90ς. Οι απαίδευτοι δικοί μας έπεισαν την πολιτική ηγεσία Χρυσοχοείδη ότι το λεωφορείο θα μπορούσε να μπει στην Αλβανία, όπως ζητούσε ο Αντόνιο Φλαμπούρ Μπίστι που το είχε καταλάβει… Μόλις όμως πέρασε τα σύνορα, η Αλβανική Αστυνομία, όπως και η Καραμπινιερία εφήρμοσε το δικό της πρωτόκολλο, που είναι: εκτελούμε τους πειρατές. Φυσικά εκείνη η εξέλιξη είχε ως συνέπεια και το θάνατο ενός αθώου, επιβάτη του λεωφορείου, του Γεωργίου Κουλούρη…

    Στο νέο μοντέλο κακοποιών που φέρουν βαρύ επιθετικό οπλισμό (το καλάσνικοφ δεν θεωρείται οπλοφορία σε κανέναν νόμο του εξωτερικού… θεωρείται τρομοκρατική δράση). Η ΕΛΑΣ δεν έχει ούτε και σήμερα προσαρμοστεί. Θυμίζω την Καλαμάτα που οι Αλβανοί κακοποιοί έκαναν δύο πληρώματα περιπολικών να κρυφτούν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας και τους γάζωναν για ώρες έως ότου διέφυγαν ανενόχλητοι… Και τυχεροί ήταν γιατί τα παιδιά στου Ρέντη δεν είχαν το δικαίωμα του διαλόγου ή επιλογών. Τους γάζωσαν και τους έστειλαν στον τάφο πριν την ώρα τους… Από την ΕΛΑΣ μόνο τα ΕΚΑΜ είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τη δύναμη πυρός που φέρουν οι σύγχρονοι κακοποιοί (τοκάρεφ καλάσνικοφ ούζι κλπ), όλα επιθετικά όπλα και καθόλου όπλα οπλοφορίας.

    Ας θυμίσω κι ένα τρίτο με την απολογία μου προς τους υπολοίπους συνσχολιαστές. Οι τρεις κακοποιοί που απέδρασαν από τις φυλακές Τρικάλων, έκαναν περίπατο και τελικά αφού σκοτώθηκε μια κοπέλα από αδέσποτη σφαίρα κατόπιν ανταλλαγής πυρών με την ΕΛΑΣ, εκτέλεσαν έναν αστυνομικό στο Αγρίνιο, επιστρατεύτηκε ελεύθερος σκοπευτής για να τους καθαρίσει λίγο πριν περάσουν στην Αλβανία…

    Να πω κιάλλα? Εκείνους με τα βαριά γαλόνια που πήγαν με τα κοστούμια να κάνουν ντου στον Σορίν Ματέϊ με αποτέλεσμα το θάνατο της ομήρου Αμαλίας Γκινάκη, αλλά και τον τραυματισμό των αστυνομικών… Τον Κώστα Πάσσαρη που εκτέλεσε εν ψυχρώ τους Διονύση Αλεβιζόπουλο και Αθανάσιο Δρακόπουλο… Άφταιγοι και οι δύο αστυνομικοί ούτε ήξεραν τι κατηγορία κρατούμενο συνελάμβαναν, ενώ ο Πάσσαρης πήρε όπλο μέσα από τη φυλακή βασίλειο τότε του Αραβαντινού…

    Γιατί όλη αυτή η φλυαρία? Μα γιατί η Αλβανική Αστυνομία θα έκανε το ίδιο με τον οποιονδήποτε κυκλοφορούσε με καλάσνικοφ επιδεικτικά, έριχνε δεν έριχνε… Αντίθετα η ΕΛΑΣ βρέθηκε ξεβράκωτη στ’ αγγούρια γιατί κλήθηκε βίαια να αντιμετωπίσει κακοποιούς που δεν σέβονταν την ανθρώπινη ζωή… Εδώ είναι και η λύση που προτείνω η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια Καραμπινιερία, αλλά οι συνέπειες μιας τέτοιας οργάνωσης θα είναι επώδυνες για πολλοίς πχ άντρο Ζεφυριού ή νονούς της νύχτας που συνπερπατουν με τον «καλό» πολιτικό και εύπορο κόσμο μας… Άλλωστε γι’ αυτό το τελευταίο δεν απέκτησε…

    Τεχνικά λοιπόν η Αλβανική Αστυνομία ενήργησε σωστά, αν αληθεύουν οι εικόνες που δείχνουν τον νεαρό με όπλο και να πυροβολεί… Δυστυχώς σε όλον τον δυτικό κόσμο αυτή είναι η ενδεδειγμένη στάση της Αστυνομίας… Κάποιοι από άγνοι μίλησαν για τραυματισμό και σύλληψή του… Αυτά οι κανόνες εμπλοκής τα επιτρέπουν μόνο αν ΔΕΝ πυροβολήσει και αν φυσικά ΔΕΝ υπάρχει πλήθος γύρω γύρω…

    Το πολιτικό, το πως το χειρίστηκε ο Ράμα από τη μία και οι δικοί μας από την άλλη ας μην το σχολιάσω καλύτερα… Υπενθυμίζω μόνο ότι από την από δω πλευρά κάποιοι πρότειναν αντίποινα (από ποιούς αλήθεια και σε ποιούς?)… Ανοργάνωτα, απαράσκευα, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εμπειρία, χωρίς οργάνωση… έτσι για το μπαγλάμι, σαν κάτι παλιούς μαχαλόμαγκες… (που όπως έλεγε ο αείμνηστος στρατηγός θεοδωράκης γίνονταν χέστες όταν εμφανίζονταν οι Τούρκοι)…

    Φιλικά και με εκτίμηση τα παραπάνω…

  108. ΚΩΣΤΑΣ said

    105 Α! είχαμε και τέτοια, δεν έτυχε να το δω.

    Άλλη απορία, αυτό το σύνθημα δεν είναι αριστερής προέλευσης;

  109. Σωτήρς said

    83,92,98: Ε ναι! Το μυρίστηκα σαν διαπρεπής κοπιπασταίος που είμαι. Είναι τόσο κακή συρραφή το άρθρο που φαίνεται σαν πρόχειρο.

    95: Να τον λέει τρελό πονάει λίγο, πόσο μάλλον τους οικείους του Κ.Κ. Φαίνεται πως ο Κατσίφας ενεργούσε με το συναίσθημα. Ήταν αρπαγμένος; Συναισθηματικά ασταθής; Μόνο αυτοί που τον γνώρισαν μπορούν να το απαντήσουν.

  110. ΚΩΣΤΑΣ said

    100, 106, 108, 110, Γιάννη, Αλέξη, Νικιπλε, Σωτήρ’ 🙂 Βλέπω νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα και μ΄αρέσει αυτό.

    107 Μαρία, για τον Καραθ. θα μου επιτρέψεις να έχω αντιρρήσεις. Μπορεί να μην συμφωνείς με τις απόψεις του, δεν νομίζω όμως να εξετράπη σε έκνομες ενέργειες.

  111. Σωτήρς said

    108. Δηλαδή σαν είχαν οι ημέτερες δυνάμεις οργάνωση, προπαρασκευή, εκπαίδευση και εμπειρία τι θα κάνανε; Θα σκότωναν τους αλβανούς εκαμίτες με τηλεκατευθυνόμενο από τη Λάρισα; Mπορεί τότε ο Μπούκουρας από την Γκούρα Κορινθίας να ήταν Τζον Ράμπο θα μου πεις και τους έκανε καλά μοναχός του.

  112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    108 – Αφού ξεκαθαρίσω πως γενικά συμφωνώ με αυτά που είπες αλλά διαφωνώ με αυτό που προτείνεις ως λύση για την χώρα μας, την δημιουργία καραμπινιερίας, για τον απλούστατο λόγο πως οι αστυνομίες όλου του κόσμου δεν δημιουργήθηκαν για την προστασία των πολιτών από τους κακούς, αλλά για την προστασία των πλουσίων και των αρχιμαφιόζων από τους αγανακτισμένους πολίτες, να σε ρωτήσω κάτι άσχετο με το νήμα, λές, «Ένας άνθρωπος δεν φυτρώνει, τον μεγαλώνουν γονείς με πόνο με γαμωσταυρίδια,(δεν χρειάζονται αλλά δεν είναι αυτό το θέμα 🙂 ) με κλάμα, με ξενύχτια, με αγωνίες και φυσικά καταπίνοντας έναν χείμαρρο από προσβολές…» αυτό με τις προσβολές δεν το καταλαβαίνω, από ποιούς προέρχονται και τις καταπίνουν, από το παιδί ή από άλλους και πώς μπορεί να γίνεται αυτό;

  113. nikiplos said

    @106 Το γαϊδούρι για την Αλβανική γλώσσα δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την Ελληνική… κάτι σαν το … γομάρι… 🙂

  114. giorgos said

    Ενα μικρό βιογραφικό τού Εντι Ράμα. Από τό ιστολόγιο travel stories

    Tα Τίρανα οφείλουν την αναγέννηση τους στο όραμα και τη δουλειά του πρώην Δημάρχου του και νυν Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα. Είναι ιδιάζουσα περίπτωση και προσωπικότητα ο Ράμα που ένα μικρό αφιέρωμα αξίζει να του κάνω!

    Ο Ράμα διατέλεσε δήμαρχος από το 2000 μέχρι το 2011. Με το που εξελέγη, ανέλαβε μια εκστρατεία να κατεδαφίσει παράνομα κτίρια γύρω από το κέντρο της πόλης και στις όχθες του Ποταμού Λάνα, που είχαν δημιουργηθεί απρογραμμάτιστα και χωρίς σχεδιασμό καθώς εσωτερικοί μετανάστες συγκεντρώνονταν στα Τίρανα από όλη τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος. Σε μία προσπάθεια να πλατύνει τους δρόμους, επέτρεψε την κατεδάφιση ιδιωτικών ιδιοκτησιών ώστε να πεζοδρομηθούν με αποτέλεσμα να πλατύνουν οι δρόμοι. Ο Ράμα ηγήθηκε της πρωτοβουλίας να βαφτούν οι όψεις των παλιών κτιρίων των Τιράνων ώστε να κρυφτεί η ασχήμια των σοσιαλιστικού τύπου μίζερων πολυκατοικιών, με ζωντανά χρώματα που έχουν γίνει γνωστά ως Χρώματα Έντι Ράμα (πολύ ανοιχτό ροζ, κίτρινο, πράσινο, βιολετί)! Οι δημόσιες μεταφορές ιδιωτικοποιήθηκαν και εισήχθησαν νεότερα μεταχειρισμένα λεωφορεία, ιδρύθηκε η Δημοτική Αστυνομία, οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι ανακατασκευάσθηκαν, οι κοινόχρηστοι χώροι ανάμεσα στις πολυκατοικίες επανήλθαν στην κανονικότητα μετά δεκαετίες παραμέλησης, ενώ τα πάρκα, οι πλατείες της πόλης και χώροι αθλητισμού και αναψυχής ανακαινίστηκαν. Το σχέδιο του Καθαριότητα και Πράσινο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 96.700 τ.μ. πρασίνου και πάρκων και τη φύτευση σχεδόν 1.800 δέντρων στην πρωτεύουσα της Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως δήμαρχος υπερασπιζόταν αρκετά από τον τότε Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος διοχέτευσε πολυάριθμα κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση στις αρχές των Τιράνων για να πραγματοποιήσει ο Ράμα τα σχέδια του.

    Πολλοί είναι όμως και οι επικριτές του στη χώρα που τον έχουν κατηγορήσει για διαφθορά και κακοδιαχείριση των κονδυλίων, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς στην έκδοση των αδειών οικοδομής. Πάντως η εξεταστική επιτροπή τον αθώωσε. Γίνεται κριτική ότι τα παραδοσιακά σπίτια απειλούνται από τη συνεχή κατασκευή πολυκατοικιών, ενώ αρκετές εκτάσεις πρασίνου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ουρανοξυστών. Οι επικριτές του Ράμα υποστηρίζουν ότι επικέντρωσε πάρα πολύ στις αισθητικές αλλαγές μη επιλύοντας τεράστια προβλήματα όπως η έλλειψη πόσιμου νερού και ηλεκτροδότησης. Μέχρι και το τέλος της εντεκάχρονης θητείας του Ράμα ως δήμαρχος, το τρεχούμενο νερό συνέχισε να είναι διαθέσιμο μόνο 6 ώρες την ημέρα! Πάντως τα μελλοντικά σχέδια για την πόλη περιλαμβάνουν κατασκευή κεντρικού σταθμού λεωφορείων, γραμμή τραμ και πολλά οδικά έργα.

    Πάντως ο Ράμα ως δήμαρχος έχει λάβει δύο μεγάλες διακρίσεις. Έχει ανακηρυχτεί Παγκόσμιος Δήμαρχος 2004, σε ένα διεθνή διαγωνισμό, επιλέχθηκε από το αμερικανικό Time Magazine να είναι ένας από τους Ευρωπαίους Ήρωες του 2005, ένα φόρο τιμής που δίνεται από το περιοδικό σε 37 ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο, ενώ έχει πάρει και ένα βραβείο από τον Κόφι Ανάν. Είναι πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας και διακεκριμένος ζωγράφος όπου τα έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές γκαλερί ανά τον κόσμο όπως την Γκαλερί Γιάνος (Janos Gallery) στη Νέα Υόρκη! Δηλώνει εκσυγχρονιστής με ευρωπαϊκό προφίλ. Eίναι ο πρώτος Αλβανός πολιτικός που αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα του facebook και του twitter, τα οποία ενίσχυσαν το ανανεωτικό προφίλ του το οποίο γοήτευσε τους Αλβανούς.

    Αυτά για τον popular πρωθυπουργό της Αλβανίας. Στην οδό George W. Bush, κατασκευάζεται ακόμα ένα τεράστιο έργο για τα Τίρανα. Το Μεγάλο Τζαμί των Τιράνων (Xhamia e Namazgjase), που όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια! Την απόφαση για την ανέγερσή του πήρε και πάλι ο Έντι Ράμα αν και ο ίδιος είναι καθολικός. Το τζαμί αυτό θεωρείται απαραίτητο επειδή υπάρχουν ήδη 114 εκκλησίες, αλλά μόνο 8 τζαμιά και οι μουσουλμάνοι της πόλης έχουν παραπονεθεί πως υπάρχει διάκριση γιατί υπάρχουν δύο Καθεδρικοί ναοί στην πόλη, Ορθόδοξος και Καθολικός και κανένα κεντρικό Τζαμί να προσεύχονται. Μου κάνει εντύπωση αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι στο 39% έναντι 29% που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί.»

  115. nikiplos said

    113@, Αγαπητέ Λάμπρο, το εξέφρασα συμπεριεκτικά για αυτά που θα καταπιούν μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, τον «τόπο στην οργή» που θα δώσουν, τις κουβέντες που θα κάνουν ότι δεν άκουσαν… Για εκείνους που θα παρακαλέσουν ώστε να μην παραβλεφθεί ή αμεληθεί κάτι από τα παιδιά τους… κάπως έτσι… αθροιστικά ένας χείμμαρος προσβολών που διαφορετικά και υπό άλλες συνθήκες δεν θα δέχονταν σε καμία περίπτωση…

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νίκιπλε, ουσιαστικά αγνοούμε υπό ποιες συνθήκες σκοτώθηκε ο Κατσίφας. Η μόνη επίσημη εκδοχή είναι η εκδοχή της αλβανικής αστυνομίας. Δηλαδή, δεν ξέρουμε τίποτα. Και στη χώρα μας υπάρχει η ΕΚΑΜ για να επεμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά όχι και για να σκοτώνει κόσμο ελαφρά τη καρδία. Αλίμονο αν εκχωρήσουμε απροϋπόθετα τέτοια δικαιώματα στην αστυνομία.

  117. Ρίξτο Λάμπρο το σεντόνι σου για την διεθνή κατάσταση στις σχέσεις πολιτικών, αστυνομικών, εκλεπτυσμένων μαφιόζων και πολεμικών συμμοριών, να πάει κάτω και το δίμπαλο από το ατρόμητο περιστέρι…

  118. nikiplos said

    112@, όταν έχεις οργάνωση, προπαρασκευή, προετοιμασία κα πολλά, που απαιτούνται από την στρατηγική, τότε αναμφισβήτητα μπορείς να διαχειριστείς ένα θερμό επεισόδιο καλύτερα, έτσι δεν είναι? Ως προς τα τεχνικά του μέρη πάντοτε… Και καλό είναι να βλέπουμε και πέρα από τη μύτη μας… Εδώ κοτζάμ Ρωσία κατάπιε αμάσητο ένα αεροσκάφος που της έριξαν τα καρντάσια… πρέπει να διδάσκεται αυτό… 🙂

    Να θυμίσω κάτι παλαιότερο, όταν οι Τούρκοι ούτε ήθελαν ούτε σκόπευαν να παν στο Μεσσολόγγι, τουλάχιστον άμεσα και με τον τρόπο που πήγαν… Καλύπτονταν αμφότεροι από τα «καπάκια» του Καπετάν Βαρνακιώτη…
    Η μλκ μας όμως, η εκστρατεία κοκορόφτερων που έραβαν στολές και έκοβαν γαλόνια για πάρτη τους σε ένα απόγευμα μετά από καπηλιοποσία, και η μάχη του Πέτα που προκάλεσαν όλοι αυτοί οι ψευτόμαγκες της εποχής προκάλεσε τις πολιορκίες του Μεσσολογγίου… Η συνέχεια άλλωστε νομίζω είναι γνωστή… 🙂

  119. Μανούσος said

    Ἀπὸ τὴν σελίδα τοῦ ἐθνικιστῆ Λυγεροῦ

    https://slpress.gr/ethnika/ektelesi-katsifa-i-alvaniki-astynomia-oi-simaies-oi-mpyres-kai-to-chasis/

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 – Οκ κατάλαβα, αν και πιστεύω πως είναι θέμα επιλογής, η άλλη βέβαια (που με την γυναίκα μου επιλέξαμε) έχει ακριβό τίμημα :), ευχαριστώ για την απάντηση.

    Καληνύχτα μ΄αυτό το τραγούδι.

  121. nikiplos said

    117@, Τυχαία τελείως επισκέφθηκα το συγκεκριμένο διαμέρισμα στην Καλαμάτα που αναφέρθηκε παραπάνω, καθαρά για επαγγελματικούς λόγους (επισκευές/ανακαίνιση), αφόταν είχε φύγει και η σήμανση… Οι σφαίρες από τα καλάνσικοφ είχαν θραύσει τα συρόμενα τζάμια, τα οποία βρίσκονταν εντός των μονότουβλων τοιχίων… Κατανοείς ότι όταν κάποιος κραδαίνει τέτοιο όπλο και πυροβολεί σε πλήθος αγνοώντας τις εκκλήσεις σου να παραδοθεί, καθόλου ελαφρά καρδία δεν είναι γιατι μπορεί να σκοτώσει κάνα άφταιγο παιδάκι…

    Βαριά τη καρδία, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει γιατί μας ενδιαφέρει η ζωή των πολλών πρωτίστως…

  122. giorgos said

    117.ΤΙ θά πεί ύπό ποιές συνθήκες. Ο άνθρωπος ήταν ντυμένος «Ράμπο» καί οπλοφορούσε ! Ηταν ψυχανώμαλος ό άνθρωπος… Σωστή καί ή πρωτη δηλωση τού Ραμα.

  123. Θρασύμαχος said

    Μια που λέμε για πλαστά, ο Κουκίδης ξανάρχεται: http://www.efsyn.gr/arthro/konstantinos-koykidis-enas-lismonimenos-iroas

  124. giorgos said

    Kαί σίγουρα δέν θά ήταν ή πρώτη φορά αυτή πού «πούλαγε» νταηλίκια καί μαγκιές …

  125. Γιάννης Κουβάτσος said

    122. Σωστά, αν γίνανε τα πράγματα έτσι. Αλλά δεν ξέρουμε ότι έγιναν έτσι. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Απλώς μου έκανε εντύπωση που αρκετοί βιάστηκαν να πάρουν θέση υπέρ ή κατά, λες και ήταν μπροστά στο περιστατικό. Πιο σωστή μού φαίνεται η επιφυλακτική στάση σ’αυτές τις περιπτώσεις.

  126. Γιάννης Ιατρού said

    124: ==> 80/81/82 🙂

  127. Μαρία said

    120
    Εσύ δηλαδή πώς θα χαρακτήριζες κάποιον που επικαλείται το πρωτόκολλο της Κέρκυρας, λες κι η ιστορία της περιοχής σταμάτησε στο 1914, και σηκώνει τη σημαία των αυτονομιστών;
    Άντε να πλακώσουν κι οι Γάλλοι και να ανεμίσουν τη σημαία της δημοκρατίας της Κορυτσάς.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%84%CF%83%CE%AC%CF%82

  128. Λεύκιππος said

    108 Η πολύ τεκμηριωμένη και ψύχραιμη παρουσίαση με βοήθησε να καταλάβω πολλά πράγματα. Thanks που λένε…

    113 Βρε Λάμπρο νομίζω ότι είσαι υπερβολικά υπερβολικός με το «…οι αστυνομίες όλου του κόσμου δεν δημιουργήθηκαν για την προστασία των πολιτών από τους κακούς, αλλά για την προστασία των πλουσίων κλπ κλπ». Υπάρχουν καθημερινά παραδείγματα -για να αποφύγω θεωρητικές σεντονάτες αναλύσεις- όπου πολλοί (πολύ) φτωχοί, κυρίως ηληκιωμένοι πολίτες βοηθήθηκαν από την αστυνομία σε προβλήματα αντιμετώπισης κλοπής, ληστείας κλπ.

  129. Λεύκιππος said

    ηλικιωμένοι …..βέβαια

  130. Πισμάνης said

    Σύμφωνα μέ τό αλβανοελληνικό λεξικό τού Ν. Γκίνη τό επίθετο mjerë αποδίδεται «δυστυχής, άθλιος, δύστυχος, κακότυχος». Παραδείγματα από τό ίδιο λεξικό unë i mjeri! «ο δύστυχος εγώ!», plak i mjerë «δύστυχος, κακότυχος γέρος»

  131. Πισμάνης said

    Επί τή ευκαιρία. Νομίζω οτι η τελευταία αποστροφή προσβάλει τά συμπαθή τετράποδα.

  132. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    93 Και για τον Βαρθολομαίο είναι φέικ το πρωτοσέλιδο

    102 Η βάση πάντως της ΝΔ καταλογίζει στον Τατσόπουλο (ανακριβώς) ότι αρνούμενος να ψηφίσει Δημα το 2014 έριξε την κυβέρνηση.

    120 Προφανώς, το άρθρο αυτό έχει κάμποσο αλυτρωτισμό.

  133. sarant said

    Στο Καναλι της Βουλής ντοκιμαντέρ για τον Μποστ για λίγο ακόμα. Παίζω κι εγώ.

  134. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Κι επειδή βλέπω ότι όλοι οι σχολιαστές λούφαξαν και κανείς δεν τόλμησε επί 4,5 ώρες να μού απαντήσει για την μεγάλη αποψινή μου αποκάλυψη (σχόλιο 97) ότι σύμπασα η οικογένεια Κατσίφα ήσαντε φανατικοί Συριζαίοι και λάτρεις του Αλέξη Τσίπρα, κάνω και δεύτερη αποκάλυψη για να δώ τί στάση θα κρατήσουν ο κ. Σαραντάκος και ο διακεκριμένος χωροφύλακας του Ιστολογίου κ. Ιατρού…

    Αφού ήταν τόσο εθνικοπαράφρων ο Κατσίφας όσο μάς λέει το παρόν άρθρο, γιατί ο 89χρονος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος ανέλαβε ΟΛΑ τα έξοδα της μεγαλοπρεπούς κηδείας του; (μιλάμε για πάνω από 50.000 ευρώ, ενώ η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας πένεται…) Και γιατί έστειλε στην εξόδιο ακολουθία του Κατσίφα στις Βουλιαράτες δέκα (10) κληρικούς , όπως φαίνεται από τα αλβανικά βίντεο στα οποία μάς παρέπεμψε σε άλλο νήμα η ενημερωμένη σχολιάστρια Μαρία; Ποιός κοινός θνητός έχει 10 κληρικούς στην κηδεία του, κύριοι Σαραντάκε και Ιατρού;

    ΙΔΟΥ η αποκάλυψη που κάνει σήμερα στην «Καθημερινή» ο 61χροος νεοφιλελές κονδυλοφόρος Στέφανος Κασιμάτης, πρώην «Πανδώρα του Βήματος»:

    «Τώρα που έθαψαν τον αδικοχαμένο Κατσίφα (με προσωπικά έξοδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, για όποιον ενδιαφέρεται…) και τα πνεύματα κάπως καταλάγιασαν, ας μου επιτραπεί, κλπ – κλπ…»!..

    Τόσο βλάκας είναι ο αγαπημένος σας Άγιος Αλβανίας, Αναστάσιος Γιαννουλάτος, κύριοι Σαραντάκε + Ιατρού; Ξόδεψε ένα κάρο λεφτά από το άδειο ταμείο του για να κάνει μεγαλοπρεπή και πολυέξοδη κηδεία σέ έναν εθνικοπαράφρονα που ήθελε να αλλάξει τα σύνορα; Και γιατί δεν βγαίνετε να τον καταγγείλετε, όπως θα κάνατε αν πλήρωνε για την κηδεία του Κατσίφα ο γνωστός χουντικός πρώην χωροφύλακας και νύν Άγιος Καλαβρύτων Αμβρόσιος Λενής

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή εσύ, Βάτμαν, στις αναρτήσεις και στις φωτογραφίες είδες έναν κλασικό συριζαίο; 😜

  136. Alexis said

    #114: Εντάξει, κατανοητό αυτό, αλλά ένας πρωθυπουργός δεν είναι ανάγκη να καταφεύγει στα τετράποδα, όποιο σημασιολογικό φορτίο κι αν έχουν στη γλώσσα του. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει καθαρά «πολιτικούς» χαρακτηρισμούς.

    Τώρα όσον αφορά την ανάλυσή σου στο #108 έχω δύο ενστάσεις:
    1) Πώς μπορείς να γνωρίζεις τόσο καλά τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ ελληνικής και αλβανικής αστυνομίας και να αποφαίνεσαι για την υπεροχή της δεύτερης; Τη στιγμή που εσύ ο ίδιος λες ότι «στην Ελλάδα μόνο τα ΕΚΑΜ μπορούν…». Ε, αντίστοιχη των ΕΚΑΜ δεν ήταν η ομάδα των Αλβανών που σκότωσε τον Κατσίφα; Ποια η διαφορά τότε; Έχεις την εντύπωση ότι ο απλός Αλβανός αστυνομικός, αυτός π.χ. που ήταν στο χωριό και λογομάχησε με τον Κατσίφα, είναι κάτι διαφορετικό από τον αντίστοιχο Έλληνα;
    2) Όπως έχω ξαναπεί και όπως λέει και ο Κουβάτσος παραπάνω, για να αποφανθούμε αν όλα αυτά καλώς έγιναν πρέπει να γνωρίζουμε τα πραγματικά περιστατικά.
    Ερώτηση αφελούς: Όπως λένε όλες οι μαρτυρίες ο Κατσίφας δεν σκοτώθηκε μέσα στο χωριό αλλά στο βουνό όπου την είχε κοπανήσει, και το οποίο, σύμφωνα πάλι με τις μαρτυρίες, ήταν γυμνό, χωρίς βλάστηση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυτοί «οι τόσο καλά εκπαιδευμένοι» δεν μπορούσαν να τον εξουδετερώσουν αλλιώς χωρίς να τον σκοτώσουν; Ποιες «αθώες ζωές» κινδύνευαν εκεί και δεν το έκαναν;
    Πρόσεξε, δεν επικαλούμαι «πολιτικούς» λόγους, ότι δηλαδή αυτό έγινε κατ’ εντολή κλπ. κλπ. Απλά κάνω την σκέψη ότι όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Αλβανία υπάρχουν μπάτσοι που έχουν σκατά στο κεφάλι τους και ξεπερνούν ενίοτε τα όρια.
    Ίσως, λέω ίσως, η εξήγηση να βρίσκεται και προς αυτή την κατεύθυνση.
    Σκέψου λίγο και τους Αμερικάνους μπάτσους που εκτελούν για ψύλλου πήδημα μαύρους (και όχι μόνο) μικροπαραβάτες.

  137. nikiplos said

    137@, cher Alexis, εξήγησα στα 108 την αιτία και τους λόγους των διαφορών ΕΛΑΣ και Αλβανικής Αστυνομίας… Άλλο σώμα ο μπασκίνας του χωριού, άλλο εκείνοι που έφθασαν εκεί…
    Επί του πρακτέου, θα θυμάσαι την καραμπινιερία που πάτησε με το τζιπ τον Τζουλιάνι…

    Τώρα να σου διηγηθώ άλλη μια ιστορία… Κάποτε φίλος αστυνομικός συνόδευε από και προς τις φυλακές τον Αλκέτ Ριτζάϊ. Πέρασαν πολλές ώρες μαζί και όταν η συζήτηση ήρθε στον Σορίν Ματέϊ, ο Ριτζάϊ έλεγε μιαν ιστορία: Ο Ματέϊ έπαιρνε κόκα, έβγαινε έξω κι όποιον έπαιρνε ο χάρος, κυριολεκτικά… Μια φορά παραλίγο να αλληλοσκοτωθούν μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς οδηγούσε ο Ματέϊ και φουλ στην κόκα νόμιζε πως ένα ζευγάρι πενηντάρηδων που τους ακολουθούσε, τους παρακολουθούσε. Μέχρι να φθάσουν στο γκόλφ Γλυφάδας και να κατέβουν οι άνθρωποι να μπουν στο σπίτι τους – τους έκαναν έλεγχο έλεγε ο Αλκέτας – ο Σορίν ήθελε να τους γαζώσουν με καμιά 40ριά σφαίρες τον καθένα να μάθουν… έτσι έλεγε… Αυτά είναι λόγια απευθείας δλδ…

    Για τυχαίο λόγο είχα συναντηθεί κι εγώ με οπλοφόρους στις αρχές 90ς, έλληνες παρακαλώ… Εκεί πρωτοείδα αυτόματο ούζι με περασμένη μονωτική ταινία στις χειρολαβές και στον γεμιστήρα. Οδός Πανεπιστημίου παρακαλώ… Ήταν όχημα συνάντησης κι ανταλλαγής με 4 νοματαίους μέσα, που δεν έδειχναν να φοβούνται κανέναν… Η γνωριμία μας δεν αφορούσε επαγγελματικά νιτερέσα δικά μου, αλλά τυχαίο ψάρωμα που μου έκαναν στο δρόμο, καθώς ήμαν μηχανόβιος τότε και των απαντήσεών μου, καθότι κόκκορας επίσης… Αυτοί όμως ήταν «φιλικοί» και με ακολούθησαν… Με σταμάτησαν ψηλά στην Πανεπιστημίου λέγοντας πως είναι μπάτσι, αλλά μετά στη συζήτηση, ομολόγησαν ότι δεν ήταν… Φυσικά, εγώ μόλις είδα τα όπλα ακολούθησα την Κινεζική μέθοδο της κατά συνθήκη ήττας, που λέει κι ο Σουν Τζου ή οι Αγγλοσάξωνες… Φεύγοντας ήμαν σίγουρος ότι είχα συναντηθεί με τη 17 Νοέμβρη… (τόσο άσχετος ήμαν στην πραγματικότητα… 🙂 Γιατί όταν εξαρθρώθηκε η 17Ν, οι Ξηροι και ο Κουφοντίνας εκείνη την περιοδο μέναν στην πολυκατοικία μου 🙂 )

    Τα λέω αυτά, γιατί συναντώ συχνά ανθρώπους που μιλούν με κάποια περιποίηση για τον υπόκοσμο… Τον υπόκοσμο ή θα τον βλέπεις όπως είναι ή όχι… Άλλο οι φτωχοδιάβολοι, άλλο οι δολοφόνοι…

    Τώρα απέναντι σε όλα αυτά διαλέγεις εσύ τι Αστυνομία θέλεις… Εγώ τη δική μου γνώμη την είπα, χωρίς περιστροφές νομίζω…

  138. nikiplos said

    135@ Βάτμαν μερικές φορές (όχι συχνά) μου θυμίζεις έντονα έναν χωροφύλακα στην οικογένεια που τον λέγαμε και «συμπέθερο»…

    Παλιά οι κουτοπόνηροι συμπέθεροι που ήθελαν να μάθουν για τον γαμπρό τους, πήγαιναν στα επαγγελματικά του δρώμενα και ρωτούσαν δήθεν για να συνεργαστούν μαζί του, να μάθουν τι σόϊ άνθρωπος ήταν… Τα συνεργεία φυσικά που δεν ήταν χάπατα τους έπαιρναν στην πλάκα και η καζούρα δεν τελείωνε για μέρες…
    -Τον ξέρεις καθόλου είναι εντάξει άνθρωπος? Μην με ρίξει?
    – Να ρώτα το Μήτσο τον περιελιξά τι έχει τραβήξει με δαύτον… μέχρι και τη γυναίκα του πήδηξε του παιδιού, αλλά ο Μήτσος κύριος δεν είπε τίποτε…
    (και του έδειχναν έναν αγριάνθρωπο γίγαντα με μουστάκες)

    Μετά πήγαινε ο συμπέθερος στη γειτονιά και έπιανε κουβέντα με τη ρουφιάνα συνήθως…
    -Είναι καλή η οικογένεια αυτή?
    – Τι να σου πώ κύριέ μου, όλοι καλοί είναι οι κακοί είναι στη φυλακή… (η ρουφιάνα ήθελε το ρεγάλο της βλέπεις)

    Αυτές οι ερωτήσεις σεβαστέ γέροντα δεν εγείρουν καμία απορία σε έναν ορθολογικά σκεπτόμενο άνθρωπο για τον ΚΚ, ούτε για τον Αναστάσιο…

  139. nikiplos said

    137@ Στο τμήμα που ρωτάς αν μπορούσαν να τον συλλάβουν χωρίς να τον σκοτώσουν, εξουδετερώνοντάς τον, δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν γνωρίζω καθόλου τις πραγματικές συνθήκες του περιστατικού… Μέχρι αυτό να διερευνηθεί τεχνικά, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να δεχόμαστε την τεχνική ανάλυση της Αλβανικής Αστυνομίας…

    Πάντως και οι Καραμπινιέροι το ίδιο θα έκαναν… Θα τον εκτελούσαν εν ψυχρώ… Στη Σικελία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρά χέρια (μετά τη δολοφονία του Δικαστή Φαλκόνε) πυροβολούσαν ακόμη και άοπλους τους ύποπτους μαφιόζους… Επέτρεπαν στην τακτική αστυνομία να πλησιάσει μόνο μετά από μέρες, ενώ ο Ιταλικός Τύπος φιμώθηκε για περίπου 8 χρόνια κι έγραφε για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ μαφιόζων… Τα λέει ωραία κι ο Κεμεριέρι σε κάποιο από τα βιβλία του, αλλά δεν θυμάμαι ποιο… Οι πληροφορίες όμως δεν είναι από εκεί, αλλά από δικόν μου άνθρωπο που συμμετείχε στην οργάνωση και τις κινητοποιήσεις πολιτών στο Παλέρμο ώστε να μην καλύπτεται η δράση της Μαφίας από την Ιταλική Αριστερά, όσο «κοινωνικό» δήθεν έργο παρείχε…

    όπως προείπα, ο υπόκοσμος δεν έχει καμία σχέση με τον Αστραπόγιαννο… Είναι οργανωμένη εταιρία, αδίστακτοι επιχειρηματίες και κυρίως με πολύ υψηλά πολιτικά μέσα…

  140. sarant said

    136 Παρατηρώ πάντως ότι ο Βάτμαν είναι αδύνατο να αναφερθεί σε κάποιο δημόσιο πρόσωπο χωρίς να αναφέρει και την ηλικία του.

  141. gbaloglou said

    137 Βλέπε και αδικαιολόγητη καθυστέρηση επιστροφής της σορού του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους οικείους του, αλλά και πολύ περιορισμένη πρόσβαση σ’ αυτήν του Έλληνα ιατροδικαστή, κλπ κλπ κλπ

  142. nikiplos said

    CAMILLERI ANDREA φυσικά, που το ξέσκισα το όνομα στο @140…

    141@ 😉

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137 /140/142, πού ήταν, στην αποβάθρα του Λονδίνου ή του Παρισιού, που πυροβόλησαν τον νεαρό επειδή φορούσε φουσκωτό μπουφάν και (υποτίθεται ότι) θεώρησαν πως οπλοφορούσε!
    Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες με κακό τέλος εις βάρος πολιτών με τους έχοντες τη (νομιμη) ισχύ του όπλου αστυνομικούς.Πόσο μάλλον αν ο συμπλεκόμενος οπλοφορεί κι αυτός. Μύλος. Μπορούν να να αναπτυχθούν δέκα σενάρια για την όποια εξέλιξη/κατάληξη.
    Επί του προκειμένου είναι βέβαιο ότι, με τη στοιχειώδη λογική κρίνοντας, δε συνέφερε διόλου,απο καμιά άποψη, την (επίσημη) Αλβανική πλευρά τέτοια κατάληξη, επομένως με κάποιο τρόπο θα (προσπαθήσουν να) αιτιολογήσουν οι αυτουργοί την εξόντωση αυτή, αν ακολουθήσουν δικαστικές διερευνήσεις/διεκδικήσεις.

  144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εδώ πάντως λέει ότι πλήρωσε ο Δήμος
    https://www.news247.gr/koinonia/kideia-konstantinoy-katsifa-exoda-dimos-deropolis.6665096.html

  145. nikiplos said

    144@, στο Λονδίνο, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 2005… Και τον σκότωσαν γιατί ήταν μελαμψός, όμως ο δυστυχής ήταν Βραζιλιάνος…

    145@, σε όλους είναι γνωστό, γι’ αυτό απεκάλεσα τον Βάτμαν … «συμπέθερο»… 🙂

  146. nikiplos said

    @136, φυσικά ο Βάτμαν έχει δίκιο… 🙂

    Εδώ βλέπουμε έναν κλασσικό Συριζαίο: http://armyold.army.gr/files/Image/dyp_nea_ylika/3.jpeg

    Κι εδώ έναν κλασσικό ακροδεξιό, αριστερά της ευειδούς δεσποσύνης: https://filipistan.files.wordpress.com/2014/01/16d13-cea7cf89cf81ceafcf82cf84ceafcf84cebbcebf.jpg

    Ηλίου φαεινότερον, που έλεγε κάποτε κι ο Λεωτσάκος στο Ερωτοδικείο…

  147. ΓιώργοςΜ said

    Για όλα τα σχετικά με τις αστυνομικές αντιδράσεις, να σημειώσω πως αυτό που χρειάζεται για μια αποτελεσματική αντίδραση είναι σωστή εκπαίδευση και πειθαρχία. Οι αποτυχίες των δικών μας κυρίως σε ελλείψεις αυτών των δύο τομέων οφείλονται.

    Έτυχε να βρίσκομαι (για να βάλω το βιωματικό μου κι εγώ 🙂 ) σε παρέα με κάποιους αστυνομικούς, μάλλον νεαρούς, όταν έγινε η επιχείρηση στην περίπτωση ομηρίας από Τσετσένους σ’ ένα θέατρο στη Ρωσία (νομίζω το 2002, αν θυμάστε, οι ειδικές δυνάμεις μπούκαραν δυναμικά, αλλά υπήρχαν αρκετές παράπλευρες απώλειες). Οι δικοί μας έδειξαν θαυμασμό, «έτσι θα πρέπει να γίνεται, να έχουν @@ και να τους δίνουν να καταλαβαίνουν». Όταν σχολίασα «ναι, αλλά θα ήθελα να το πεις αυτό έχοντας τη μάνα σου ή το παιδί σου στο θέατρο», δεν απάντησαν.
    Καλό ή κακό, ήταν το σχέδιο που είχαν όμως, και το εφάρμοσαν. Την ευθύνη την έχει αυτός που δίνει την εντολή, αναγνωρίζω πως συχνά έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κακά που είναι δύσκολο να μετρηθούν και φανεί το μικρότερο.

    Κοντολογίς, κρίνουμε από γεγονότα που παίρνουν μεγάλη έκταση επειδή ξεπερνούν τα όρια του καθημερινού ή έστω του όχι και τόσο ασυνήθιστου ή για κάποιο λόγο «πουλάνε», ενώ θα έπρεπε να έχουμε μια πιο συνολική εικόνα.
    Το έχω ίσως πει πολλές φορές, αλλά θεωρώ μεγαλύτερη αστοχία την αδυναμία περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων, που οφείλεται κτγμ σε τεράστιο βαθμό στην ανύπαρκτη αστυνόμευση ακόμη και (ή κυρίως) μικροπαραβάσεων, που εμπεδώνουν σωστή οδηγική νοοτροπία, παρά την αστοχία σε ένα συμβάν κάθε πέντε χρόνια με έναν νεκρό ή τραυματία που ίσως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
    Έχουμε κοντά 2000 νεκρούς το χρόνο από τροχαία, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σε ποσοστό ίσως μεγαλύτερο του 50%. Ακόμη κι αν δώσουμε στην ασυνόμευση 50% της ευθύνης, μιλάμε για 250 νεκρούς το χρόνο από κακή αστυνόμευση.

    Υπάρχει και η καθημερινή βία που υφίσταται, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς, από τις μικροπαραβάσεις: Το αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο στη στροφή και δε μπορείς να στρίψεις, το αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο που θα αναγκάσει τα μικρά παιδιά να κατέβουν στο δρόμο για να προχωρήσουν παρακάτω, το αυτοκίνητο που δε σταματάει στη διάβαση πεζών και που ο οδηγός του θα σου ζητήσει και τα ρέστα που τόλμησες να κατέβεις στο οδόστρωμα και τον ανάγκασες να φρενάρει, όλα αυτά είναι μια καθημερινή βία χαμηλής έντασης, που συσσωρεύεται, την καταπίνουμε, και την εκτονώνουμε σε κόσμο που δε φταίει.

    Αν λυθούν αυτά τα απλά και εύκολα, θα είναι πιο σημαντικό επίτευγμα από μια επιτυχία σε μια υπόθεση «υψηλού προφίλ». Ίσως μάλιστα πετυχαίνοντας το απλό, να είναι το σωστό πρώτο βήμα για να πετύχουμε το δύσκολο. Πλατειάζει όμως η κουβέντα, ίσως εκτός θέματος.

  148. gbaloglou said

    144 Κρίνοντας και από το τιτίβισμα του Έντι Ράμα στις 28-12-2018 … δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η επίσημη Αλβανία «δεν ήθελε να προκαλέσει» … λίγες μάλιστα μέρες ύστερα από την ανακοίνωση επέκτασης των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο (ειρήσθω εν παρόδω)… Επίσης όλα δείχνουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας προκλήθηκε σκόπιμα το μοιραίο πρωινό από την τοπική αστυνομία (και ωθήθηκε στην απονενοημένη του πράξη), τώρα αν η πρόκληση αυτή έγινε με άνωθεν εντολή ή όχι δύσκολο να το πει κανείς, ίσως η ηγεσία της χώρας να είχε στείλει ‘σήμα’ να τρίψουνε λίγο την μούρη των Βορειοηπειρωτών την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου (που θα πρέπει να είναι βαριά κι ασήκωτη για τους Αλβανούς, όχι μόνον επειδή ξεθαρρεύουν οι μειονοτικοί … αλλά και επειδή γιορτάζεται η ήττα της προσφιλούς σ’ αυτούς Ιταλίας, πιθανολογώ).

  149. sarant said

    149 Προκλήθηκε και όλες τις προηγούμενες μέρες να γράψει και όλα εκείνα τα μηνύματα στο Φέισμπουκ, ότι αν τολμήσετε να κάνετε το (…δεν θυμάμαι) θα σας νεκροφιλήσουν οι πουτάνες σας;

  150. gbaloglou said

    150 Μέρες, εβδομάδες, δεκαετίες — ακραίος ήταν ο Κ. Κ., αλλά και οι συμπατριώτες του/μας έχουν τραβήξει ουκ ολίγα εκεί πάνω…

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η …κουκκιδομαχία συνεχίζεται στην Έφσυν. Ψάρρας εναντίον Δρεττάκη:
    http://www.efsyn.gr/arthro/o-entelos-agnostos-stratiotis-konstantinos-koykidis

  152. Γιάννης Ιατρού said

    152: Εμ, αφού τους ψέξαμε εδώ (#80) και στο τουίτα χθες, κάτι έπρεπε να κάνουν σήμερα… 🙂

  153. sarant said

    151 Πού να δεις τι έχουν τραβήξει οι μουσουλμάνοι της Θράκης, αλλά δεν είδα να βγαίνουν με καλάζνικοφ.

  154. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @154. Νικοκύρη, δὲν συμφωνῶ μὲ τὴν λογικὴ «ποῦ νὰ δεῖς τὶ τράβηξαν οἱ…»

    Δὲν ὁδηγεῖ πουθενὰ ἢ μᾶλλον ὁδηγεῖ σὲ ἀπαρίθμηση ὠμοτήτων τῆς ἄλλης πλευρᾶς.

    Στὴν προκειμένη περίπτωση «τί τράβηξε ὁ Ἑλληνισμὸς τῆς Κωνσταντινούπολης, τῆς Ἴμβρου καὶ τῆς Τενέδου.»

    Στὴν περίπτωση τοῦ Κατσίφα ἕνα εἶναι σίγουρο. Τὰ γεγονότα δὲν εἶναι ὅπως τὰ παρουσίασε ἡ ἀλβανικὴ πλευρά. Καὶ κακῶς κάποιοι βιάστηκαν νὰ τὴν σιγοντάρουν μὲ διαρροές, ὅπως π.χ. αὐτὲς τῶν «ἀστυνομικῶν κύκλων» ποὺ παρουσίαζαν τὸν Κατσίφα ὡς ἔμπορο ναρκωτικῶν, ἐνῶ εἶχε ἀπαλλαγεῖ ἀπὸ τὶς κατηγορίες.

    Ὅταν κάτι τέτοιο συμβαίνει γιὰ ἀνθρώπους ποὺ βρίσκονται στὸν χῶρο τῆς εὑρύτερης ἀριστερᾶς, ξεσηκώνεται, σωστά, μεγάλη ἀντίδραση γιὰ τὴν σπίλωσή τους ἀπὸ τὴν ἀστυνομία.

    Ἀλήθεια, τί θὰ εἶχε συμβεῖ ἂν σκότωναν τὸ Μαζιώτη κατὰ τὴν σύλληψή του;

    Τί θὰ γινόταν ἂν σκότωναν τὸν Χριστόδουλο Ξηρὸ κι ἔλεγαν πὼς ἀντιστάθηκε;
    Ποιὸς θὰ πίστευε τὴν ἑλληνικὴ ἀστυνομία;

    Ἐνῶ δεχόμαστε ὁλοκληρωτικὰ τὴν ἐκδοχὴ τῆς ἀλβανικῆς πού, ὅπως καὶ νὰ τὸ κάνουμε, ἔχει πολὺ χειρότερη προϊστορία ἀπὸ τὴ δική μας στὸ θέμα τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Μ᾿ αὐτὰ δὲν θέλω νὰ ἡρωοποιήσω τὸν Κατσίφα.

    Ἂς μήν κρίνουμε ὅμως μὲ δυό μέτρα καὶ δυὸ σταθμά.

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    155:Ισχύει, Δημήτρη, που λέμε και στο σημερινό νήμα. Δυστυχώς, ισχύει.

  156. nikiplos said

    148@ Αγαπητέ ΓιώργοΜ, επίτρεψέ μου να διορθώσω λίγο τους αριθμούς σου στο πολύ ωραίο σχόλιό σου, βάσει των στοιχείων της ΕΛΑΣ.

    εδώ κατεβάζεις το εξελάκι: #http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=74456&Itemid=86&lang
    700 νεκρούς το χρόνο έχουμε περίπου. Άλλους τόσους που δεν θα έχουν 4 χέρια και 4 πόδια ποτέ ξανά στη ζωή τους. Το 90% από αυτούς τους 700 θα την περάσει σε καροτσάκι…
    700 νεκροί είναι 7 «Μάτια» το χρόνο και μάλιστα πολύ χειρότερα γιατί περιλαμβάνουν περίπου 30 ανήλικα παιδιά, κι όχι 10 περίπου που είχε το Μάτι…

  157. nikiplos said

    155@, Αγαπητέ Δημήτρη εγώ δεν είδα κάποιον να κάνει συσχετισμό των ταλαιπωριών…
    Απλά ο Gbaloglou ανέφερε στο 149@, όσα ανυπόστατα κυκλοφορούν από γνωστούς για τα τερατώδη ψέμματα κατά καιρούς ιστοτόπους, τα ανέφερε δε ως μάλλον αληθινά, αλλά οι κακοί Αλβανοί λεν ψέμματα,
    Ο Νικοκύρης ευγενικά του υπέδειξε στο @150 τι έγραφε ο ίδιος ο εκλιπων στο facebook.
    Του υπέδειξε έμμεσα δλδ να μην κρίνει συναισθηματικά αλλά να δει τα γεγονότα κάπως σε βάθος και με υπομονή μέχρι να βγουν στην επιφάνεια…

    Αφού ο κος GBaloglou είδε τι έγραφε στο @150, έριξε την μπάλα στην εξέδρα, ότι εντάξει αυτός, αλλά τι τραβάν τα παιδιά μας εκεί… (σχόλιο @151 )

    Και πάλι ο Νικοκύρης ευγενικά υπέδειξε ότι κι εμείς έχουμε μειονότητες @154, ώστε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν αγγίζουμε τέτοια θέματα… 🙂
    Δεν είδα κανέναν συμψηφισμό από μέρος του… απλά έβαλε ισόρροπα την πληροφορία, ώστε να μην παρασύρονται εκείνοι που διαβάζουν σποραδικά και διαγώνια… 😉

  158. Σωτήρς said

    Αυτό που πάνω κάτω ξέρουμε είναι ότι στο φέισμπουκ ο συγχωρεμένος ήταν πολεμοχαρής, την ημέρα που στο χωριό πήγαινε η ελληνίδα υπουργός πολιτισμού για κάποιον λόγο αυτός εμφανίστηκε μέσα στο χωριό με καλάζνικοφ και μετά τον κυνήγησαν στο βουνό. Τι δεν πιστεύετε στην εκδοχή της αλβανικής αστυνομίας; Δημιουργεί υποψίες γιατί έκαναν δέκα μέρες να δώσουν το σώμα του στην οικογένεια του για ταφή.

    Διαβάστε και το άρθρο που πόσταρε ο Σκύλος στο 69. Δίνει μια καινούργια ματιά στα γεγονότα γύρω από την Επισκοπή και τη ΜΑΒΗ.

  159. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γενικά μιλώντας, δεν γίνεται να καταδικάζουμε τον ελληνικό εθνικισμό και να επικροτούμε ή να αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια ή κατανόηση ή ανοχή τον σκοπιανό ή τον αλβανικό ή τον τουρκικό ή όποιον άλλο εθνικισμό. Όλωνών οι εθνικισμοί είναι καταδικαστέοι. Δεν γίνεται να ξεσηκωνόμαστε, όταν οι Έλληνες αστυνομικοί ασκούν βία και να βιαζόμαστε να δικαιολογήσουμε μια εκτέλεση από Αλβανούς αστυνομικούς, αγνοώντας τις πραγματικές συνθήκες που συνέβη το περιστατικό. Η αστυνομική βία, όταν δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, είναι απαράδεκτη. Και στην εκτέλεση του Κατσίφα υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία, που μάλλον θα παραμείνουν σκοτεινά ελλείψει αξιόπιστων μαρτυριών.

  160. ΓιώργοςΜ said

    157 Χαίρομαι που κάνω λάθος, έχω μείνει στα στατιστικά της δεκαετίας του ’90. Τα παλιά τα θυμόμαστε καλύτερα… 🙂
    Για λόγους πληρότητας ας βάλουμε και τη eurostat εδώ:

    Click to access historical_country_person_class_graph.pdf

    Παρατηρώ πως η σημαντική μείωση έρχεται ταυτόχρονα με την κρίση και τη δραματική αύξηση της τιμής της βενζίνης, γύρω στο 2009, ελπίζω τώρα που ο κόσμος αρχίζει να κυκλοφορεί περισσότερο να μην αντιστραφεί η τάση. Ήδη έχουμε 10% αύξηση από το ’16 στο ’17.
    Άλλη παρατήρηση είναι πως η Γερμανία έχει περί τους 3.000 νεκρούς, δηλαδή 36,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Βρεττανία περίπου 1100 άρα 18,3 (!) ενώ εμείς αντίστοιχα 75(!!!). Η σωστή στατιστική είναι ανά ανθρωποχιλιόμετρα, αλλά δεν την έχω διαθέσιμη.

  161. gbaloglou said

    158 Δηλαδή … δεν αληθεύει πχ ότι το Αλβανικό κράτος καθυστέρησε αδικαιολόγητα και ανάλγητα την επιστροφή της σορού στους οικείους του Κωνσταντίνου Κατσίφα; Και πως γνωρίζεις ότι όλα όσα γράφτηκαν για την δράση της Αλβανικής Αστυνομίας στους Βουλιαράτες, την επίσκεψη στο σπίτι του Κατσίφα κλπ είναι υέμματα;;;

    154 Καλάσνικοφ μπορεί να μην έβγαλαν ακόμη οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, σίγουρα όμως είναι/ήταν πολύ λιγότερο φοβισμένοι από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης…

  162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    129 – » Βρε Λάμπρο νομίζω ότι είσαι υπερβολικά υπερβολικός με το «…οι αστυνομίες όλου του κόσμου δεν δημιουργήθηκαν για την προστασία των πολιτών από τους κακούς, αλλά για την προστασία των πλουσίων κλπ κλπ». Υπάρχουν καθημερινά παραδείγματα -για να αποφύγω θεωρητικές σεντονάτες αναλύσεις- όπου πολλοί (πολύ) φτωχοί, κυρίως ηληκιωμένοι πολίτες βοηθήθηκαν από την αστυνομία σε προβλήματα αντιμετώπισης κλοπής, ληστείας κλπ..»
    Eπί της ουσίας μιλάω φίλε μου, είδες να συλλαμβάνουν τον Σάλα, τον Στουρνάρα ή κάποιον άλλο τραπεζίτη για τις απροκάλυπτες ληστείες των τραπεζών; μήπως είναι στην φυλακή κάποιος δισεκατομμυριούχος από τους πολλούς που καταλήστεψαν το δημόσιο; μήπως κάποιος ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ πρωθυπουργός, π,χ, Ισχυρή Ελλάδα, λεφτά υπάρχουν, επανίδρυση του κράτους, θα σκίσουμε το μνημόνιο, Ζάπειο 2, με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργήσουμε το μνημόνιο, θα βαράμε το νταούλι κι οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι; Μήπως έχουν συλλάβει κάποιον μεγαλέμπορα ναρκωτικών, μήπως κάποιον πετρελαιά; Μήπως κάνα αρχιμαφιόζο της νύχτας; Μήπως δεν προστατεύουν τους καταχραστές; μήπως προστάτευσαν τον Φύσα από τους χρυσαυγίτες; ΣΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ Η ΘΕΣ ΝΑ ΠΩ ΚΙ ΑΛΛΑ; 🙂

    Kατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου, προστατεύουν τους ηλικιωμένους και τους αδυνάτους.
    https://www.iefimerida.gr/news/244568/ta-mat-htypisan-syntaxioyhoys-stin-poreia-gia-asfalistiko-eikones
    https://thecaller.gr/ellada/proti-fora-aristera-ximika-se-sintaksiouxous-ta-mat-psekasan-ilikiomenouns-gia-na-mi-ftasoun-ston-tsipra/
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2020600
    https://www.eleftherostypos.gr/ellada/261574-adedy-mat-ximika-kai-via-apo-tsakaloto-kai-kyrvernisi-kata-ton-ergazomenon/
    https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/152311/kataggellei-tin-epithesi-ton-mat-kata-ergazomenon-enantia-stoys
    https://www.newsbeast.gr/society/arthro/297054/sunelavan-astegous-pou-epsahnan-katafugio-apo-to-kruo

    Και μια και είπα για όλες τις αστυνομίες του κόσμου.

    https://www.efsyn.gr/arthro/pogkrom-ormpan-kata-ton-astegon
    http://www.toperiodiko.gr/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CF%80/#.W-xW0NSLRpQ
    http://www.kathimerini.gr/366812/article/epikairothta/kosmos/agries-epi8eseis-kata-astegwn
    https://www.huffingtonpost.gr/entry/efodos-tes-rosikes-astenomias-se-klamp-yia-antekdikese_gr_5a3509ace4b0ff955ad34824
    https://www.iefimerida.gr/news/442633/rosia-diadiloseis-se-oli-ti-hora-kata-tis-ayxisis-ton-orion-syntaxiodotisis
    https://www.documentonews.gr/article/apisteyth-astynomikh-barbarothta-kata-astegwn-prosfygwn-sto-kentro-ths-rwmhs-photosvideos
    http://www.skai.gr/news/world/article/117130/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1/
    http://www.skai.gr/news/world/article/213342/kina-eliosan-diamarturomeno-horiko-me-odostrotira/

    Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. 🙂 🙂 🙂

  163. sarant said

    152 Καλό αλλά κάπως σύντομο

    155 Ο Κατσίφας είναι Έλληνας πολίτης με καταγωγή από την Αλβανία (την περιοχη της Βορείου Ηπείρου) ο οποίος επιδιδόταν σε ακραία εθνικιστική και τρομοκρατική ρητορική εναντίον της γειτονικής χώρας και σε συνθήματα αποσχιστικά. Λυπάμαι, αλλά μου είναι τελείως απεχθής. Όσο για τον θάνατό του, τον θεωρώ αναμενόμενο. Μου αναφέρεις κάποια υποθετικά παραδείγματα, θα σου απαντήσω με ένα πραγματικό. Εξίσου αναμενόμενο θεώρησα, και δεν καταδίκασα τον θάνατο του Λάμπρου Φούντα, παρόλο που ο Φούντας, αντάρτης πόλης ή κάτι τέτοιο, μου ήταν πολύ λιγότερο αντιπαθής από τον Κατσίφα.

    Υπόψη ότι στην περίπτωση της Αλβανίας έχουμε στο παρελθόν κρούσματα ένοπλων τρομοκρατικών ελληνικών οργανώσεων με νεκρούς από την αλβανική πλευρά.

  164. Alexis said

    #160: Γιάννη το έχουμε ξαναπεί ότι η αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής δεν γίνεται δυστυχώς πάντα με τα ίδια μέτρα και σταθμά γιατί στο «ζύγι» μπαίνει συχνά ο ιδεολογικός-πολιτικός χρωματισμός του θύματος.
    Για τους «νοικοκυραίους» π.χ. ο Μαζιώτης είναι ένας επικίνδυνος κακοποιός, για κάποιους άλλους επαναστάτης.
    Ανάλογα και για τον Κατσίφα: Πατριώτης και λεβέντης για τους μεν, ακροδεξιός και φασίστας για τους δε.
    Το θέμα είναι ότι το επίσημο κράτος, το όποιο κράτος, πρέπει να στέκεται πάνω από όλα αυτά και τα όργανά του να δρουν με νηφαλιότητα και χωρίς ιδεολογική-συναισθηματική φόρτιση.

  165. ΚΩΣΤΑΣ said

    … «η Αλβανία δεν «ντροπιάζεται» από ορισμένους άξεστους (ακρ. βουνίσιους / ορεσίβιους), που ζουν σαν ύαινες και τραγουδούν σαν κοράκια! Είναι βρωμερές υπάρξεις που βεβηλώνουν το νεκρό…»*

    * μετάφραση του τουϊ του Ράμα από τον βορειοηπειρώτη δημοσιογράφο Κούτουλα στον ιστότοπο του Στ. Λυγερού (λινκ που έβαλε ο Νοκοκύρης στο άρθρο).

    Αν η παραπάνω μετάφραση του βορειοηπειρώτη δημοσιογράφου, που καταλογίζει «μεταφραστικές αλχημείες» στον Καπλάνι, είναι πιο ακριβής, τότε το θέμα αλλάζει σε κάποια σημεία. Είναι μεν γενικά διαλλακτικό και συμφιλιωτικό το τιτίβισμα του Ράμα, στο συγκεκριμένο σημείο όμως είναι άκρως προσβλητικό για μια μερίδα ομογενών μας στην Αλβανία. Ειδικά η αποστροφή «τραγουδούν σαν κοράκια» αν αναφέρεται στο ηπειρώτικο μοιρολόι για τον Κατσίφα, τότε η άλλη αποστροφή, «βρωμερές υπάρξεις», πρέπει να επιστραφεί στον Ράμα, σε ενικό αριθμό, βέβαια.

  166. nikiplos said

    162@ GBaloglou, λυπούμαι, αλλά δεν γνωρίζω το θέμα… Άλλοι είναι πιο αρμόδιοι για να μιλήσουν… Για να δοθεί η σορρός πιστεύω πως πρέπει να γίνει νεκροψία, παρουσία τεχνικών συμβούλων της οικογένειας και της χώρας (έγιναν 3 αν δεν κάνω λάθος) και να ληφθούν τεκμήρια κάτω από επιστημονικά αδιαμφισβήτητες διαδικασίες, χωρίς σημαντιή «οπτική» διαταρραχή της σορρού (συλλογή πειστηρίων). Μετά λογικά θα έγινε η προσήκουσα με διαδικασίες αποθήκευση των πειστηρίων… Επομένως λογικά αυτό θα πήρε κάποιο χρόνο…

    αν έγινε σκόπιμα ή όχι δεν γνωρίζω… Σε τρεις περιπτώσεις που είχα υπάρξει τεχνικός σύμβουλος του εισαγγελέα, με νεκρούς Αλβανούς και Ρουμάνους σε εργατικό ατύχημα, καλύτερα να μη σχολιάσω το επίπεδο των δικών τους αστυνομικών στελεχών σε σχέσει με τους δικούς μας… Μου έχουν μείναι αξέχαστες… Αλλά βλέπεις οι άνθρωποι ήταν του μόχθου και ποιός νοιάστηκε για δαύτους αν πήγαν πριν την ώρα τους κάτω από τα 30, επειδή οι συνάδελφοι μπετολάβοι κυβερνούν τη χώρα απο το 1958, του γνωστού γέροντος της εργολαβίας… 🙂

  167. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @164β. Νικοκύρη, νομίζω πὼς τὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα δὲν εἶναι ἀλὰ κάρτ. Δὲν καταδικάζουμε τὴν ἄσκοπη βία τῶν κατασταλτικῶν μηχανισμῶν κατὰ περίπτωση.

    Χαρακτηριστικὸ παράδειγμα ἡ σύλληψη μελῶν τῶν «Πυρήνων τῆς Φωτιᾶς» μετὰ ἀπὸ ἔνοπλη ληστεία σὲ πόλη τῆς Μακεδονίας, ἂν θυμᾶμαι καλά. Ὅλοι καταδικάσαμε τὸν ξυλοδαρμό τους καὶ καλὰ κάναμε.

    Στὴν περίπτωση τοῦ Κατσίφα ὑπάρχουν σοβαρὲς ἐνδείξεις ὅτι μποροῦσε νὰ τὸν συλλάβουν χωρὶς νὰ τὸν σκοτώσουν.

    Καταδικάζω τὶς ἐνέργειές του, ἀλλὰ περισσότερο καταδικάζω τὴν ὑπέρμετρη βία τῶν κατασταλτικῶν μηχανισμῶν τῆς Ἀλβανίας.

    Ἐπίσης δὲν ἀποδέχομαι τὰ δυὸ μέτρα καὶ δυὸ σταθμά. Νομίζω πὼς μᾶς ὁδηγοῦν σὲ διχαστικὲς καταστάσεις ποὺ δὲν εἶναι γιὰ καλό.

    Μᾶς φτάνει ἡ πόλωση ποὺ δημιουργοῦν τὰ δυὸ μεγάλα κόμματα γιὰ νὰ μαζέψουν τοὺς πιὸ χαλαρούς ψηφοφόρους τους.

  168. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όπως λέει και το κλασικό ανέκδοτο:
    -Γιατί φιμώνετε τους αντιφρονούντες;
    -Κι εσείς γιατί καταπιέζετε τους μαύρους;
    Η συνεπής στάση είναι να διαμαρτύρεσαι και για τη φίμωση των μεν και για την καταπίεση των δε. Δεν γίνεται να χαλάμε των κόσμο, επειδή έβαλαν χειροπέδες στον Κωστόπουλο, και να δεχόμαστε χαλαρά την εκτέλεση του Κατσίφα.

  169. Γιάννης Κουβάτσος said

    …τον κόσμο, διορθώνω.

  170. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @167. Ἀγαπητὲ ΝΙΚΙΠΛΕ. (Γράφω μὲ κεφαλαῖα ἐπειδὴ δὲν ξέρω ποῦ τονίζεται τὸ χρηστώνυμό σου) 🙂

    Σχετικὰ μὲ τὴ νεκροτομὴ σοῦ μεταφέρω, μὲ κάθε ἐπιφύλαξη, κάτι ποὺ ἄκουσα σὲ δελτίο εἰδήσεων κάποιου καναλιοῦ. Αὐτὸς ποὺ πραγματοποίησε τὴ νεκροτομὴ γιὰ λογαριασμὸ τῶν ἀλβανικῶν ἀρχῶν δὲν ἦταν ἰατροδικαστής, ἀλλὰ ἁπλός χειρουργός. Μάλιστα ἔραψε τὰ τραύματα ἀπὸ τὶς σφαῖρες μετὰ τὴ νεκροτομή. Ὁ ἕλληνας ἱατροδικαστὴς πῆγε ἐκ τῶν ὑστέρων. Κάτι ποὺ ἀξίζει νὰ σημειωθεῖ εἶναι ὅτι τὰ τραύματα ἦταν διαμπερῆ στὴν περιοχὴ τῆς καρδιᾶς.

    Ἂν αὐτὸ εἶναι ἀλήθεια σημαίνει δυὸ πράγματα.

    1. Οἱ ἐκπαιδευμένοι σκοπευτὲς τῶν εἰδικῶν δυνάμεων τῆς ἀλβανικῆς ἀστυνομίας πυροβόλησαν γιὰ νὰ σκοτώσουν καὶ ὄχι γιὰ νὰ ἐξουδετερώσουν τὸν Κατσίφα.

    2. Τὰ διαμπερῆ τραύματα δείχνουν ὅτι ὁ Κ. δὲν ἦταν σκυμένος γιὰ νὰ καλυφθεῖ, ἀλλὰ τοὐλάχιστον ὀ κορμός του ἦταν σὲ ὄρθια θέση, χωρὶς νὰ καλύπτεται τὸ στῆθος του ἀπὸ τὸ χέρι ἤ τὸ ὅπλο του, πρᾶγμα ποὺ δὲν θὰ συνέβαινε ἂν προσπαθοῦσε νὰ πυροβολήσει. Ὑπάρχει καὶ πιθανότητα νὰ εἶχε σηκώσει τὰ χέρια γιὰ νὰ παραδοθεῖ.

    Ὅλα τὰ παραπάνω μὲ ἐπιφύλαξη.

    Αὐτὸ ποὺ εἶναι σίγουρο εἶναι πὼς μποροῦσαν νὰ τὸν πιάσουν ζωντανό, ἂν ἤθελαν.

  171. sarant said

    168 Ένα μέτρο έχω, σε σύγκριση με τον Λάμπρο Φούντα. Ήταν αναμενόμενος ο θάνατος και των δύο.

  172. ΚΩΣΤΑΣ said

    Gbaloglou, Δ. Μαρτίνε και Γ. Κουβάτσε να σας ενημερώσω ότι κι εγώ συμμερίζομαι τις απόψεις σας.

    172 Δεν υπάρχει ομοιότητα με την περίπτωση Φούντα, Νικοκύρη. Εκεί η συνάντηση ήταν τυχαία και απρόσμενη, έπεσαν εκατέρωθεν πυροβολισμοί και έπεσε νεκρός ο Φούντας, χωρίς να γνωρίζουν καν οι αστυνομικοί με ποιον είχαν να κάνουν. Και το πιθανότερο είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκτελούσαν απλά περιπολία, ανταπέδωσαν τα πυρά. Στην περίπτωση Κατσίφα έχουμε έναν άνθρωπο, μόνο σε έναν φαλακρό βουνό, και μια πολυπληθή ομάδα άρτια εξοπλισμένων και εκπαιδευμένων αστυνομικών που ήξεραν με ποιον έχουν να κάνουν και τι εξοπλισμό είχε.

  173. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η οικογένεια του Φούντα, όμως, κατά δήλωσή της, ενήργησε παντοιοτρόπως, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του ανθρώπου τους. Στην οικογένεια του Κατσίφα προσφέρθηκε αυτή η δυνατότητα; Μάλλον όχι.

  174. sarant said

    173 Η ομοιότητα είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις έχουμε οπλισμένο άνθρωπο που πυροβολεί εναντίον οπλισμένων αστυνομικών. Ο Φούντας δεν θυμάμαι με τι είδους όπλο, ο Κατσίφας με Καλάσνικοφ. Α, στην περίπτωση του Κατσίφα έχουμε οπλισμένο πολίτη γειτονικού κράτους που έχει τον διακηρυγμένο στόχο να σκοτώσει πολίτες του κράτους στο οποίο βρίσκεται.

  175. Μαρία said

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    176:Τότε δεν ήταν που ο Βράκας παραβίασε τον αλβανικό εναέριο χώρο και πέταξε τρικάκια που έγραφαν ««Μπερίσα και Μέξι, θα φύγετε μέχρι να φέξει»; Νομίζω πως ο Βράκας ήταν και υποψήφιος με τη ΝΔ το 2009.

  177. nikiplos said

    Αγαπητέ Δημήτρη Μαρτίνε @171, τονίζεται στην προπαραλήγουσα 😉

    Όλα αυτά που γράφεις είναι ενδιαφέροντα, αναφέρονται ομως σε έγκυρες πηγές? Γιατί τα κανάλια τα έχουμε δει μερικές φορές πως φέρονται όσον αφορά τη διασπορά ψευδών ή ας είμαι ευγενικός μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών… Με διατρέχει ένας σκεπτικισμός για την εργαλειακή χρήση που κάνουν στις ειδήσεις τα ελληνικά ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Κατάφωρη δημοσιογραφία γνώμης και διαστρέβλωση των γεγονότων…

    Δεν θέλω να δικαιολογήσω τις αλβανικές αρχές. Το είπα εξαρχής έχουν δόγμα καραμπινιερίας. Εκτελείται όποιος κραδαίνει όπλο σε αλβανικό έδαφος, ανεξαρτήτως εθνικότητας / καταγωγής. Ενδεικτικά και τεχνικά, κάποιος μπορεί να λάβει διαμπερές τραύμα ακόμη και σκυμμένος ή οπλισμένος, αν εκτεθεί το σώμα του κατάλληλα στον ελεύθερο σκοπευτή. Τα όπλα που χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι σκοπευτές δεν είναι αμυντικά δλδ μια σφαίρα να σε βρεί στον κορμό, σε τελειώνει… Στα αμυντικά όπλα (περίστροφα κλπ) το δόγμα είναι κεφάλι, καρδιά πνεύμονας. Ο Μαμαλικόπουλος που είχε εκπαιδευτεί στην ίδια σκοπευτική σχολή με μένα, έτσι εκτέλεσε στην Αγία Νάπα τους μαφιόζους χωρίς να πουν κιχ, αλλά με ουσίες που του επέτρεπαν να ρίχνει 2 σφαίρες εύστοχες ανά δευτερόλεπτο… Οι Ελεύθεροι Σκοπευτές στοχεύουν μόνο Κεφάλι και Καρδιά… Το δόγμα της Καραμπινιερίας στο είπα πιο πάνω… Εκτελούνται ακόμη και άοπλοι οι «τρομοκράτες»… Εικάζω ότι αυτοί που εκπαίδευσαν για πάνω από 10ετία, δλδ οι Αλβανοί ομόλογοί τους θα έκαναν ακριβώς το ίδιο… Όταν όμως ζεις στην Ιταλία ή την Αλβανία, το γνωρίζεις αυτό…

    Κι εγώ που ζούσα στο Παρίσι και κάποτε ως ηλίθιος ελληναράς, πήγα να κάνω τον έξυπνο στις γαλλικές ειδικές δυνάμεις (κάτι σαν την Καραμπινιερία), δεν μου μίλησαν ποτέ Αγγλικά, μόνο Γαλλικά και σήκωσαν τέσσερα αυτόματα όπλα με σημάδεψαν και ο επικεφαλής είπε «ένα βήμα και νεκρός» (εκεί πραγματικά τα χρειάστικα μου κόπηκε το χαμόγελο, έκανα μεταβολή και έφυγα αργά με τα χέρια ψηλά)… Και αυτό έξω από του Σαρκουτζή το σπίτι, όχι δλδ κάπου σε κάποιο μπανλιέ… Κανείς δεν έδωσε καμία σημασία τριγύρω… Μόνο δυό ζητιάνοι γελούσαν και είπαν μεταξύ τους… «γαμώ το λίγο ακόμη…»

    Στα 1990, που τα πράγματα ήταν ρευστά στα Βλακάνια και εμείς αναγνωρίσαμε Μακεδονία, Κροατία και Σλοβενία άνευ ανταλλαγμάτων, μια λιγότερο «ενθουσιώδης» και προσεκτική κυβέρνηση, θα μπορούσε να πάρει κάτι απτό και χειροπιαστό για τη μειονότητά μας εκεί. Πχ να έχουν μεικτή αστυνομία, ή πρόσβαση σε ποσόστωση σε Δημόσιες Υπηρεσίες. Πήραμε όμως ένα ωραίο ΤΙΠΟΤΕ… (Τα έχει γράψει πολύ ωραία ο αείμνηστος Παναγ. Κονδύλης στα βιβλία του… )

    Θυμάμαι, εκείνη η κυβέρνηση (την οποία απροπό είχα ψηφίσει) είχε ενθάλψει Βρακάδες (Βρακάς ήτο ο Ίκαρος), ΜΑΒΗ κλπ, δλδ διπλωματικά είχε κάνει ό,τι μπορούσε ώστε να μην κερδηθεί τίποτε για την μειονότητα… Εικάζοντας ότι οι περισσότεροι είστε μεγαλύτεροι από εμένα, θυμίζω τότε που ζούσαμε μια φρενήτιδα, από παππάδες που βάφτιζαν Γιάννη, Βασίλη Κώστα εκατοντάδες Αλβανούς υπηκόους, οι οποίοι μπήκαν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας. Η είσοδος αυτή κατέστρεψε άνευ επιστροφής το χαμηλό εγχώριο εργατικό δυναμικό, εισαγάγοντας τη λαθρεγκατάσταση, και καθιστώντας την καθεστώς, χωρίς ποτέ κανείς να κάτσει να κοστολογήσει το κόστος που είχε αυτό για τη χώρα. (πχ 30 ή και 40% των στεγαστικών δανείων τα οποία η χώρα δανειζόταν έβγαιναν ως εμβάσματα στις χώρες των μεταναστών, η χώρα τα έχανε δια παντός, δεν θα μπορούσε ποτέ να τα επαναπατρίσει).

    (συγνώμη για το σεντόνι)

  178. cronopiusa said

    Δεν είναι αλβανικός ο Θίασος αστυνομικών στήνει μούφα μεταγωγή για να προστατέψει συνάδελφο

    «…Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)

  179. Γιάννης Ιατρού said

    Βρήκα κι αυτήν την ανοιχτή επιστολή της 7ης Νοεμβρίου (του ομότιμου καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άγγελου Καππά) προς τον Έντι Ράμα.

  180. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    180 Ο Κατσίφας δεν ήταν ακριβώς «άτυχος», όπως τον χαρακτηρίζει ο δόκτωρ. Δεν βγήκε για τσιγάρα κι έπεσε πάνω του ένα πιάνο από τον δέκατο όροφο…

  181. giorgos said

    Ολοι αυτοί πού πουλάνε εθνικοφροσύνη τόν έφαγαν τόν μακαρίτη καί όχι οί αλβανοί αστυνομικοί.

    » Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ

    Λάθος , λάθος ! Δεν υπάρχουν μόνο στό Αιγαίο βραχονησίδες . Και πώς θάταν δυνατόν να υπάρχουν μόνο εκεί , οταν ολόλκληρη η Ελλαδα ειναι πολιτικώς επί αιώνες τώρα ερημόνησος ? Ερημόνησος πολιτικώς σημαίνει να μην μπορείς καί νά μήν εχεις σχέση πολιτικής επαφής με κανέναν από τούς γείτονές σου . Καί η Ελλάδα δέν ειχε ποτέ με κανέναν .
    Μόνο περιστασιακές «συνθήκες φιλίας » , υπαγορευόμενες αλλά καί σύντομα αλλάζουσες ανάλογα μέ τίς σκοπιμότητες των πολιτικών συνδυασμών της γενικώτερης πολιτικής επί των Βαλκανίων . Στην πολιτική του «διαίρει καί βασίλευε » , αλλά μόνο αυτή , δηλαδή στήν πολιτική ανευ ιστορικής προοπτικής , μέ γνώμονα μόνο περιστασιακές ανάγκες του
    » ισοζυγίου τών μεγάλων δυνάμεων » , η Ελλάδα υπήρξε η σπουδαιότερη βραχονησίδα τού κόσμου . Οι θεωρητικές διεκδικήσεις της λόγω του «μεγάλου » παρελθόντος εκτείνονταν επί ολης σχεδόν τής λεκάνης τής ανατολικής Μεσογείου .
    Ετσι λοιπόν καί ησουν προστάτης -δικηγόρος της Ελλάδας , μπορούσες νά κινήσεις αγωγή καί ασφαλιστικά μέτρα από Βακού εως Σικελίας κι από Βιεννης μέχρι Συριας .
    Υπάρχει ιδεωδέστερη βραχονησίδα ?
    » Εθνος ανάδελφον » ειπε κάποιος προηγούμενος Προεδρος της Δημοκρατίας .
    Εθνος χωρίς συγγενείς καί φίλους . Αλλά το κάθε εθνος αποτελεί μοναδικότητα .
    Το να μήν εχεις ομως συγγενείς καί φίλους ειναι πράγμα αλλο . Ειναι σύμπτωμα της μόνιμης πολιτικής ερήμωσης , που υφίστατο εξ αρχής εσωτερικά καί αρα καί εξωτερικά η Ελλάδα . Ενα πολυεθνικό συνοθύλευμα χωρίς πνευματική ηγεσία , τι ειδους πολιτική θά μπορούσε να ασκήσει ?
    Η ολη προσπάθεια τής πνευματικής ηγεσίας τού νεοελληνικού κράτους , με αμεσες επιχορηγήσεις τού κρατικού προυπολογισμού , οπως το Λεξικό του Γούδα και η ιστορία του Παπαρηγόπουλου , ηταν να δοθεί ενας ιδεολογικός κορμός στό υπάρχον συνοθυλευμα, ο πολυφυλετισμός νά αποτελέσει «εθνος» .
    Πώς ομως ν΄ αποτελέσει , αν μη δια των διαφορών μέ ολους τούς αλλους γειτονικούς λαούς , μιά καί οι «Ελληνες » , τουλάχιστον από τήν εποχή του Χριστού και εντεύθεν , ζούσαν αδιάφορα ανακατωμένοι μέ τούς ομοδόξους τους μέσα σε χιλιετή πολυεθνικά μορφώματα αυτοκρατοριών ?
    Η αναζήτηση τούτης της «εθνικής ιδεολογίας » ηταν ακριβώς η αναίρεση του ιστορικού παρελθόντος .
    Και χωρίς ιστορία , δεν υπάρχει πολιτική .
    Ο «αναδελφισμός » λοιπον της Ελλάδας δέν αποτελεί απλήν διαπίστωση , και μάλιστα απο πρώην αρχηγό του Κράτους , αλλά αποδεικνυόμενον μαθηματικώς θεώρημα .
    Μιά τεχνητή «Εθνική » ιδεολογία ως στοιχείον συνοχής , στήν μεν εξωτερική πολιτική δρα ως … βραχονησίδα , στήν δέ εσωτερική ως ιδεολογική αποβλάκωση καί πολιτικός ιδιωτισμός .
    Αυτή ειναι , πέραν από οποιεσδήποτε αλλες «εξηγήσεις» , καί η αιτία της εσωτερικής «πολιτικής κακοδαιμονίας » της Ελλάδας . Υπάρχουν κυβερνήσεις , μόνο πού ειναι υποχρεωμένες να κυβερνούν ερήμην της κοινωνίας . Διότι υπάρχει η ιδεολογία «εθνους» , αλλά οχι η ιδεολογία κράτους .
    Το κράτος ειναι υποχρεωμένο να εχει σκοπούς και προγράμματα , τα οποία δέν μπορούν να ορισθούν της εξωτερικής πολιτικής απούσης . Αλλά «αναδελφισμός» σημαίνει ακριβώς την τέτοιαν απουσία .
    Δεν λέμε βέβαια οτι τα πράγματα , οπως υπάρχουν , δεν εξυπηρετούν ακόμη μιά μερίδα κοσμου , εντός καί εκτός της Ελλάδας . Ειναι φυσικό να εξυπηρετούν ολους οσους καταλαβαίνουν τήν ιστορία σαν μιά στιγμιαία πρόσκτηση , χωρίς μελλον καί δίχως σχεδιασμό ιδεών . Καταλαβαίνουν βέβαια οτι τα ιστορικά περιθώρια της Ελλάδας ως στοιχείου μεσογειακού «αναδελφισμού» εχουν ηδη πρό πολλού εξαντληθεί , ωστόσο καταγίνονται απεγνωσμένα νά διατηρήσουν την «εθνική ιδεολογία » συντήρησης , επαναλαμβάνοντας μονότονα τα ιδεοληπτικά σχήματα του παρελθόντος .
    Στήν πρόσφατη μεσολάβηση των αμερικανών γιά το περιστατικό της βραχονησίδας του Αιγαίου , αντετάθη ο Μακρυγιάννης , που το …1830 , χωρίς κάν νά υπάρχει μπαλέτο στην Ελλάδα , ειπε πως οι ξένοι μας κατάντησαν μπαλαρίνες … Ποιος ομως μπορεί να καταλάβει ? Και ποιος τάχα μπορεί να αναρωτηθεί γιατί η Ελλάδα ως «μέλος» της Ευρώπης πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει πάντα με αναλλοίωτη την «εθνική» της ιδεολογία ?
    Σίγουρα τούτο κάτι εξυπηρετεί , το ερώτημα ομως ειναι τι…
    «Εθνική » ιδεολογία λοιπόν από την μια μεριά , «ανάπτυξη» από την αλλη. Μόνο οσοι τα επιδιώκουν και τα επικαλούνται ειναι δυνατόν να εννοούν τόν βαθμό της στάσιμης υπανάπτυξης πού συνεπάγεται ο συνδυασμός τους .
    Ακούσαμε βέβαια στίς πρόσφατες ανακοινώσεις των κυβερνητικών προγραμμάτων ανθρώπους στήν βουλή να λένε πως στην αριθμομαγεία των στατιστικών πρέπει ν’ αντιπαρατεθεί ο ανθρωπος , πώς τά νούμερα τότε μόνο μπορούν να αποδώσουν , οταν συμπροστεθεί σ΄αυτά ο ανθρωπος , το πνεύμα καί η ψυχή του ανθρώπου .
    Σωστή καί δίκαια η επισήμανση , αλλά δέν λέει κανένας πολλά μ΄αυτή αν λέει μόνο αυτή . Πρέπει να πεί καί τόν τρόπο .
    Ο μόνος που μίλησε συγκεκριμένα επ αυτού ηταν ο πρώην υφυπουργός επί των ευρωπαικών υποθέσεων κ. Μαγκακης . Ο κ. Μαγκάκης υπήρξε επαναστατικός , δηλαδή οντως εθνικά καί ευρωπαικά σκεπτόμενος , μόνο που βέβαια ελάχιστοι θά μπορούσαν νά τόν καταλάβουν .
    Γιά νά αποδώσουν τά μέτρα , ειπε , πρέπει στήν Ελλάδα νά υπάρξει ο θεσμός τού Ombudsmann καί νά απαλλαγεί η Διοίκηση από ενα κολοσσιαίο καρκίνωμα , πού βρίσκεται στό ΥΠΕΧΩΔΕ ως βάση καί διαχέεται σε ολον τόν κρατικό μηχανισμό .
    Το «Ombudsmann» ειναι ορος από τήν σουηδική διοίκηση καί φανερώνει εναν επόπτη επί της διοικήσεως , ενα είδος λαικου εισαγγέλεα καί συνηγόρου γιά τίς περιπτώσεις αδικημάτων των πολιτών από τήν διοίκηση .
    Σ΄ αυτόν μπορεί νά καταφεύγει κάθε πολίτης πού αδικείται .
    Δεν θά επιχειρήσομε νά μαντεύσομε εδώ τούς λόγους πού οδήγησαν τόν κ. Μαγκάκη στήν ιδέα Ombudsmann (λογοι πού πιθανόν εχουν σχέση μέ ωρισμένα περιστατικά κατά το διάστημα της υπουργείας του καί που συμπίπτει μ΄ εκείνην των συζητήσεων στό εξωτερικό γιά τήν τελωνειακή ενωση της Τουρκίας ) .
    Η ιδέα ως ιδέα ειναι βέβαια τέλεια , μπορεί ομως νά νοηθεί πρακτικά στίς ελληνικές συνθήκες ? Οταν η » αιτηση ακυρώσεως » μιάς κακοδιοικησίας μεταβάλλεται υπό τις αρμοδιότητες τού Συμβουλίου Επικρατίας σέ μείζον δικονομικό θέμα χιλιάδων σελίδων ? Χρειάζεται μήπως νά σημειώσουμε οτι τό Συμβούλιο αυτό , ενα χρόνο μετά την ιδρυσή του το 1864 καταργήθηκε μέ ομόφωνο δημοψήφισμα ολου τού ελληνικού λαού , γιά νά επανέλθει το 1911 πραξικοπηματικώς από τόν Βενιζέλο καί νά «νομιμοποηθεί » τελικά το 1928 από τόν Παγκαλο ?
    Μεσα σε μια «νομοθετική λειτουργία » χωρίς λαικό ελεγχο , δηλαδή χωρίς τήν υπαρξη Γερουσίας , καί μέ ενα ανεξέλεγκτο συμβούλιο των διοικητικών πράξεων , νά ελέγξει τί ο Ombudsmann ? Αλλά εν πάση περιπτώσει , οτι η ιδέα ειπώθηκε , οτι δηλ. επισημάνθηκε πως μέ μιά υπάρχουσα διοικηση σαν την ελληνική κάθε ιδέα «ανάπτυξης» μεταβάλλεται σε ουτοπία , αποτελεί ηδη μιά πράξη ηρωισμού καί συνέπειας.
    Οσο τώρα γιά τό «μεγάλο καρκίνωμα » πού δέν ονόμασε ο κ. Μαγκακης , ελπίζομε νά μπορέσουμε να το ονομάσομε εμείς προσεχώς από τούτην την στήλη . Ειδικά σήμερα ειναι πρόβλημα κατ΄εξοχήν ευρωπαικό και συγκεκριμένα , κατά πόσον αισθάνεται η Ευρώπη το μεσογειακό περιβάλλον ως περιοχή ευρωπαική .
    Τούτα τα μεγάλα καρκινώματα , πού εγκαθιδρύθηκαν νομοθετικά ως τέτοια μέσα στίς κρατικές διοικησεις ορισμένων μεσογειακών χωρών , εγκαθιδρυθηκαν σε μια εποχή που το περιβάλλον κανένα ρόλο δεν επαιζε στη νόηση των ανθρωπων . Και ο σκοπός των υπερκαρκινωματων αυτών ηταν να καταστρέφουν το περιβάλλον , προκειμένου να εξασφαλίζονται οι «δείκτες παραγωγής» .
    Σήμερα μένει νά δούμε το κοινωνικό και ιστορικό οραμα της Ευρώπης , γιά νά μπορέσομε νά αποτιμήσομε ακριβώς την θλιβερή δραστηριότητα τούτων των καρκινωμάτων .
    Τέτοιο πράγμα ομως δέν γνωρίζομε ως τώρα . Κανένας δεν γνωρίζει τό οραμα της μεσογειακής πολιτικής της Ευρώπης και μάλλον δεν θα το γνωρίσει ποτέ , μια και τέτοιο πράγμα δεν μοιάζει να υπάρχει .
    Το μόνο που ηθελε η Ευρώπη – αυτό παρατηρούμε – ηταν ορισμένα «εργα υποδομής» ανά τα Βαλκάνια και πρός τούς παλαιούς δρόμους της Ανατολής , δηλαδή καθαρώς εμπορικά πράγματα , μερικά των οποίων περνάνε από τήν Ελλάδα .
    Πως ομως να εμπιστευθεί τα κονδύλια της στήν «κεντρική διοικηση » με τά υπερκαρκινώματα του παρελθόντος ? Γιά το μόνο που ηταν διατεθειμένοι οι «αρμόδιοι του ευρωπαικου οράματος » εν Ελλάδι , ηταν να τα διασπαθίσουν .
    Ετσι λοιπόν επινοήθηκε εμμεσος τρόπος ελέγχου που ονομάσθηκε «τοπική αυτοδιοικηση» . «Αυτοδιοικηση » χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο , που δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ . Και δεν θα υπάρξει , γιατί δεν υπάρχει πολιτικό οραμα για τον μεσογειακό Νότο .
    Σιωπηρώς αυτός χώρος των παλαιών «πολιτικών ισοζυγίων » , στον οποίον επρεπε απλώς να γίνουν κάποια «εργα» , που απαιτούσαν τα μεγάλα κονδύλια των «πακέτων» .
    Μια «αυτοδιοικηση» συνεπώς πολιτικά αβουλη , απλώς διαχειριστής η μάλλον εκτελεστής των «οδηγιών χρήσεως » των «πακέτων» .
    «Αυτοδιοίκηση » χωρίς νομοθετημένες αρμοδιότητες ως πρός το κοινωνικό και πολιτικό της εργο , «αυτοδιοίκηση » της περαιτέρω υπανάπτυξης των κοινωνικών σχέσεων και εις βάρος αυτού που το υπουργείο παιδείας καθώρισε να «φταίει » μονίμως εν Ελλάδι , δηλαδή του πολίτη . «Ανάπτυξη» δια της παραπέρα υπαναπτύξεως λοιπόν παραμένει τό μέγα θεώρημα του ελληνικού κράτους .
    Αλλά μπορεί ενα τέτοιο κράτος να διευθετήσει «ζητήματα εξωτερικής πολιτικής»?
    Μπορεί να εχει καθόλου τέτοια ?
    Βραχονησις , οθεν , μία απο τις μεγαλύτερες του κοσμου…
    Αρθρο τού Γ.Κακλαμάνη πού δημοσιεύθηκε τό 1996 στόν «Λευκαδίτικο Λόγο»

  182. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Χώρια δηλαδή που απ’ την πολλή περίθαλψη παγκοσμίως έχουμε εσχάτως γεμίσει με τέτοιου είδους «τρελούς».

  183. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Βρε Giorgos, άμα θες να εμπεδώσουμε τον ΓΚ, βάλε κάνα λύγξ, έλεος κάπου με τα σεντόνια.

  184. Γιάννης Ιατρού said

    181: Έτσι είναι. Αλλά ίσως ήταν κι άτυχος με τα αποτελέσματα των επιλογών του, αν σκεφτείς πως μπορεί να είχε καλύτερη μοίρα (κατάληξη το επεισόδιο).

  185. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    185 Κοίτα Γιάννη, όταν βγαίνεις στον δρόμο με πολεμικό οπλισμό και ρίχνεις, αναλαμβάνεις και το ρίσκο να δεχτείς πυρά. Έχει αναλυθεί παραπάνω το καραμπινιέρικο μοντέλο της αλβ. αστ. και γνωρίζουμε όλοι την -υποθέτω- ισχυρή στην Αλβανία λόγω αμερικανοφιλίας επιρροή του καουμπόϊκου μοντέλου με τις σφαίρες πρώτα και τις ερωτήσεις μετά. Άρα…
    (Το γενικό πλαίσιο δίνω κατά την αντίληψή μου, τα πραγματικά περιστατικά δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε με ακρίβεια. Και δεν γουστάρω καμιά αστυνομία).

  186. 173, 175

    Ο Φούντας ήταν μεν οπλισμένος με περίστροφο αλλά δεν πρόλαβε να το βγάλει. Η αστυνομία του είχε στήσει παγίδα εκεί που πήγαινε να κλέψει το αυτοκίνητο. Ήξεραν ότι δεν ήταν απλό κλεφτρόνι.

  187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η θερμοκεφαλιά αυτού καλαζνικοφόρου(που τον έφαγε εν τέλει,ανεξάρτητα από το βαθμό υπέρβασης της αστυνομίας) εάν, λέμε εάν, συλλαμβανόταν και δικαζόταν πώς φανταζόμαστε θα αποτυπωνόταν/με ποια αδικήματα θα οδηγούνταν ενώπιον της δικαιοσύνης;
    Έτσι γίνεται; Παίρνουμε, ένας, πέντε, μια ομάδα τα όπλα και πάμε για την Κοκκινη Μηλιά ,επειδή εμείς λέμε πως είναι ελληνική κι αλύτρωτη και το λέει κι ο μύθος;
    Εξτρα σκέψη: τα περί «αντίστασης σε κάθε απόπειρα αλλαγής συνόρων» (που διακηρύσσει το κκε π.χ.) -αφορά μόνο μια συγκεκριμένη (υποθετικά) περίπτωση;

    σ.σ. οι συνθήκες θανάτου(πάντα) είναι υπο κρίσιν αλλά η εθελούσια διακινδύνευση, το ρίσκο, είναι κατάδικό του. Πώς ήρωας ;

  188. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @178.Ἀγαπητὲ Νίκιπλε. Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀπάντησή σου καὶ συγγνώμη γιὰ τὴν καθηστερημένη δική μου.
    Εἶχα μπλέξει μὲ τὰ σκουλήκια σήμερα. 🙂

    Κατ᾿ ἀρχάς, ὅσα ἔγραψα μὲ βάση αὐτὰ ποὺ εἶδα/ἄκουσα ἀπὸ κανάλι(α), τὰ ἔβαλα μὲ κάθε ὲπιφύλαξη.

    Ἐπίσης δὲν ἔχω καμιάν ἀμφιβολία γιὰ τὸ ποιόν τῶν κατασταλτικῶν μηχανισμῶν τῆς Ἀλβανίας. Τόσο τὸ ἀπώτερο ὅσο καὶ τὸ πρόσφατο παρελθόν τους εἶναι ἀρκετὰ γιὰ νὰ βγάλουμε τὰ συμπεράσματά μας.

    Δέν ἦταν αὐτὸς ὀ σκοπός μου. Οὔτε φυσικὰ νὰ ὑποστηρίξω τὶς ἐνέργειες τοῦ Κατσίφα.

    Βασικὸς στόχος τῆς κριτικῆς μου εἶναι τὰ δυὸ μέτρα καὶ δυὸ σταθμὰ ποὺ χρησιμοποιοῦμε γιὰ νὰ κρίνουμε τὶς ἐνέργειες αὐτῶν τῶν κατασταλτικῶν μηχανισμῶν, ἀνάλογα μὲ τὸ ποῦ εἶναι ἰδεολογικοπολιτικὰ τοποθετημένο τὸ ἑκάστοτε θύμα τους.

    Αὐτὰ καὶ κλείνω, συμφωνώντας μαζί σου γιὰ τὰ ἀνταλλάγματα ποὺ ἔπρεπε νὰ εἴχαμε πάρει τὸ ᾿90, ὅταν οἱ «σύμμαχοι καὶ ἑταῖροι» μας καίγονταν γιὰ νὰ κάνουν τὶς συμφέρουσες, γι᾿ αὐτούς, ἀνακατατάξεις στὴ γειτονιά μας.

    Δυστυχῶς τὰ ἴδια ἔγιναν καὶ κατὰ τὴν πρόσφατη συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Καὶ ἐπὶ πλέον ὁ κυβερνητικὸς ἑταῖρος πού, γιὰ ἐσωτερικὴ κατανάλωση, ἐμφανίζεται κατὰ τῆς συμφωνίας, ἄρχισε νὰ μοιράζει βάσεις στὶς ΗΠΑ, χωρὶς(;) τὴν σύμφωνη τῆς Κυβέρνησης· γιὰ νὰ μὴν τὸν κακοχαρακτηρίσουν τ᾿ ἀφεντικά.

  189. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @189. (τέλος) …τἠν σύμφωνη γνώμη τῆς Κυβέρνησης·

  190. sarant said

    187 Δεν το θυμόμουν αυτό.

  191. Μαρία said

    187, 191
    Πυροβόλησε όμως κάποιος που ήταν μαζί του και διέφυγε.

  192. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είχε και χειροβομβίδα επάνω του ο Φούντας.
    Να θυμηθούμε επίσης ότι οι αστυνομικοί δεν σκότωσαν τον Μαζιώτη στο Μοναστηράκι, αλλά μόνο τον τραυμάτισαν ελαφρά, παρόλο που πυροβολούσε εν μέσω πλήθους περαστικών. Αν τον είχαν σκοτώσει, θα μιλούσαμε για τους δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ. Κάνω λάθος;

  193. Γιάννης Ιατρού said

    193: Δεν είμαι και τόσο βέβαιος, αν αυτό οφείλεται στην καλή ή στην κακή εκπαίδευση των δικών μας ….

  194. Pedis said

    Ειναι από αλλη πάστα οι Έλληνες αστυνομικοί κι επειδή δεν είναι άρτια εκπαιδευμενοι σαν τους Αλβανούς συναδέλφους τους , αναπληρώνουν αυτή τους την έλλειψη με υψηλή δημοκρατική ετοιμοτητα και γνήσια μαχητικό ανθρωπισμό …

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην καλή εκπαίδευση όσων αστυνομικών έλαβαν μέρος στην επιχείρηση. Τον συνέλαβαν ζωντανό, αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν και τα δικαστήρια δικάζουν.

  196. Pedis said

    Έπειτα σέβονται το αίμα και την τιμή και είναι διατεθειμενοι να βγάλουν τη Χρυσή εξαιτίας της διακριτικής και γεμάτης σεβασμό προς τον πολίτη δράση τους

  197. Μαρία said

    Προτομή με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα θα φτιάξει γνωστός καμπόσος δήμαρχος του Άργους
    https://luben.tv/stream/166862

  198. Γιάννης Ιατρού said

    196: Έτσι θά ΄ναι …

  199. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μήπως θέλετε να στέλνονται οι Έλληνες αστυνομικοί για μετεκπαίδευση στην Αλβανία; Μεγάλο θαυμασμό βλέπω για την αποτελεσματικότητα των γειτόνων ρόμποκοπ. Μήπως να καλέσουμε κάνα επίλεκτο σώμα τους, για να περιφρουρήσει το κέντρο της Αθήνας αυτό το τριήμερο; Όχι,ε; Έτσι λέω κι εγώ.

  200. ΚΩΣΤΑΣ said

    200 😉 🙂 😛

  201. spyridos said

    196

    Κάνεις μεγάλο λάθος. Οταν κάποιος έσει όπλο η ΜΟΝΗ οδηγία στους αστυνομικούς είναι εξουδετερώστε τον/την χωρίς να τραυματιστεί κανείς σας.

    Στην Ολλανδία πλέον έχουν σκοτώσει δεκάτες πολίτες οι μπάτσοι τα τελευταία χρόνια μόνο και μόνο γιατί τους έβρισαν. Ο εισαγγελέας δεν επεμβαίνει γιατί δεν έδειξαν τον απαιτούμενο σεβασμό στην αστυνομία.
    Σε περιπτώσεις που κρατούσαν μαχαίρ και πάνω αυτόματα εκτέλεση.

    Εδώ ένας τύπος (Paul Selier) με μηχανάκι που το πάτησε λίγο παραπάνω. Τον περασμένο Φλεβάρη. Η έρευνα δεν βρήκε τίποτα μεμπτό.
    ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΠΛΟ, Εβρισε όμως τους μπάτσους ενω τον κρατούσαν ακινητοποιημένο.
    Τον σκότωσαν με τις γροθιές τους. Εδώ σε βίντεο αν έχετε γερό στομάχι.

    https://www.omroepwest.nl/nieuws/3581126/Schokkende-beelden-arrestatie-politie-betrokken-bij-dood-man-in-Waddinxveen

    Ενα από τα πολλά περιστατικά των τελευταίων χρόνων. Τι θα έκαναν σε κάποιον με καλάσνικοφ με διόπτρα????

  202. Γιάννης Κουβάτσος said

    202:Μήπως τα παραλές; Μια πρόχειρη γύρα στο διαδίκτυο δεν επιβεβαιώνει τα γραφόμενά σου. Αφοπλισμούς, συλλήψεις και τραυματισμούς βλέπω αλλά μέχρις εκεί. Αν είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε αστυνομικούς να πυροβολούν, επειδή τους βρίζουν.

  203. Pedis said

    200 – αλήθεια, ποιος ναχει αναφερθει στην αποτελεσματικότατη και έμπειρη αλβανική αστυνομια που επειδή δεν είναι κατσαπλιαδες δεν έχουν δικαιολογία που τελείωσαν τον κατσιφα?

  204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    178 – «Οι Ελεύθεροι Σκοπευτές στοχεύουν μόνο Κεφάλι και Καρδιά…» Mόνο κεφάλι (για ευνόητους λόγους) η καρδιά είναι για τον κινηματογράφο. 🙂

  205. spyridos said

    202 Σχεδόν κάθε μήνα διαβάζουμε γι ένα νεκρό επειδή κρατούσε μαχαίρι.

    Είδες την σκηνή που έστειλα? Με ονoματεπώνυμο του θύματος? Βλέπεις την στιγμή της δολοφονίας του με γροθιές.
    Η οικογένειά του ζήτησε να δημοσιευτεί το βίντεο που έβγαλε ένας περαστικός.

    Εδώ η στιγμή της δολοφονίας του Mitch Henriquez στη Χάγη το 2015.
    Δύο από τους μπάτσους που βλέπεις πάνω του καταδικάσθηκαν 6 μήνες με αναστολή το Δεκ του 2017.
    Δεν είχαν ΚΑΜΜΙΑ άλλη ποινή στην υπηρεσία τους. Και την «ποινή» την έφαγαν γιατί έτυχε κάποιος να κινηματογραφήσει τη σκηνή.
    Αν είσαι μαυριδερός και αντιμιλήσεις σε μπάτσο την έχεις πουτσίσει σίγουρα.

    Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας όταν έρχονται (όπως στην περίπτωση του Κατσίφα) έχουν μόνο ένα σκοπό, να του τινάξουν το κεφάλι στον αέρα.
    Αν πέτυχαν στήθος όπως λέγεται , απότυχαν.

  206. Μαρία said

    Καπλάνι στο Nooz: Η Νότια Αλβανία έχει γίνει η «Μέκκα της Χρυσής Αυγής»
    http://www.nooz.gr/greece/1518676/kaplani-sto-nooz–i-notia-albania-echei-ginei-i-mekka-tis-chrysis-aygis?fbclid=IwAR2rMKpwYWYDMDHBHkDPiXitGhMWwIMjnhCjqowKarxZrGwtIYc5ISQxG4o

    Την ημέρα της τραγωδίας πυροβόλησε δυο φορές ενάντια σε Αλβανούς αστυνομικούς και τα περιπολικά τους. Και πυροβόλησε με 40 λεπτά απόσταση, σε δυο περιπολικά. Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που η αλβανική αστυνομία φώναξε τις ειδικές δυνάμεις, την RENEA, που επεμβαίνουν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Η RENEA εφαρμόζει ένα ανελέητο πρωτόκολλο, όπως όλες οι ειδικές και αντι-τρομοκροτικές δυνάμεις του κόσμου, είτε στην Αλβανία, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Σουηδία.
    Ξέρουμε επίσης ότι ο Κατσίφας περίμενε μια ώρα τις ειδικές δυνάμεις να φθάσουν από τα Τίρανα. Αν ήθελε, αν ήταν τρέλα ή θυμός της στιγμής, θα μπορούσε να είχε φύγει με τα πόδια στην Ελλάδα – 20 λεπτά απόσταση είναι από το χωριό. Οι αλβανικές αρχές λένε ότι επί τέσσερις ώρες οι 15 αστυνομικοί της RENEA προσπάθησαν να τον πείσουν να παραδοθεί και εκείνος πυροβολούσε εναντίον τους. Αυτή είναι η εκδοχή της RENEA. Αν κανείς έχει άλλη αξιόπιστη εκδοχή να μας τα πει.

  207. Γιάννης Ιατρού said

    Ειπώθηκε/γράφτηκε πως η RENEA καταγράφει/βιντεοσκοπεί πάντα τις επιχειρήσεις της. Δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά αν είναι έτσι, δεν θα ήταν το πιό απλό να δείχνονταν αυτά τα στοιχεία σε Ελληνικές αρχές και να έβγαινε ένα σχετικό ανακοινωθέν;

  208. Μαρία said

    Λέσβος: Οργάνωναν εκδήλωση για τον Κατσίφα σε στρατόπεδο εν αγνοία των… στρατιωτικών
    http://www.efsyn.gr/arthro/lesvos-organonan-ekdilosi-gia-ton-katsifa-se-stratopedo-en-agnoia-ton-stratiotikon

  209. 209 Επειδή έχω πάει μια φορά εκεί, ως φαντάρος, το εκκλησάκι είναι καραμέσα στο στρατόπεδο. Περνάς, δηλαδή, πύλη και στρατονόμους και φρουρούς.
    Εκτός εάν ο στρατηγός έδωσε το αρχικό ΟΚ και μετά έκανε πίσω.

  210. gbaloglou said

    207 «Πηγαίνετε στην σελίδα του χρυσαυγτίτικου Στόχου που γράφει την επομένη της τραγωδίας ότι η σορός επιστράφηκε στην οικογένεια την επομένη αλλά αρνήθηκαν να την παραλάβει η οικογένεια, επειδή ζήτησαν ανεξάρτητη ιατροδικαστική εξέταση από την Ελλάδα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο στο έδαφος άλλου κράτους, χρειάζονται λίγες μέρες, χρειάζεται η άδεια των εισαγγελικών αρχών της Αλβανίας.» γράφει ο Καπλάνι, εγώ αυτό που θυμάμαι είναι ότι ο Έλληνας ιατροδικαστής έφτασε την επόμενη μέρα και του επετράπη να εξετάσει την σορό για ένα πεντάλεπτο, δεν δικαιολογεί δηλαδή η όποια επίσκεψη Ελλήνων ιατροδικαστών την καθυστέρηση επιστυροφής της σορού. Ενδιαφέροντα τα υπόλοιπα που γράφει, αν και βρίσκω επιεικώς γελοία την άποψη ότι «η Μεγάλη Αλβανία είναι τόσο πιθανή όσο και η Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα της Ελλάδας» … και επίσης αντιφάσκουν οι ισχυρισμοί του ότι «Η RENEA εφαρμόζει ένα ανελέητο πρωτόκολλο, όπως όλες οι ειδικές και αντι-τρομοκροτικές δυνάμεις του κόσμου» και ότι «Οι αλβανικές αρχές λένε ότι επί τέσσερις ώρες οι 15 αστυνομικοί της RENEA προσπάθησαν να τον πείσουν να παραδοθεί και εκείνος πυροβολούσε εναντίον τους» κλπ κλπ κλπ

Σχολιάστε