Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων και η ελευθερία του λόγου

Posted by sarant στο 30 Ιανουαρίου, 2019


Κατά πάσα πιθανότητα θα το μάθατε ήδη.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος Καλαβρύτων καταδικάστηκε χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή και σε πρόστιμο 10.000 ευρώ για ομοφοβικές τοποθετήσεις που είχε κάνει στο προσωπικό του ιστολόγιο, μεταξύ των οποίων και το απόσπασμα: «Ε, λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρισχειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους που ζουν στα τρελοκομεία!»

Πρωτόδικα είχε αθωωθεί, επειδή το δικαστήριο είχε κρίνει ότι οι πιο πάνω χαρακτηρισμοί αφορούσαν τους πολιτικούς και όχι τους ομοφυλόφιλους, όμως στην αθωωτική απόφαση είχαν ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου.

Η καταδίκη έγινε για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, αφενός με τον αντιρατσιστικό νόμο και αφετέρου με το άρθρο 196 του ΠΚ το οποίο ορίζει: «Θρησκευτικός λειτουργός ο οποίος κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Η εισαγγελέας της δίκης είχε προτείνει την αθώωση του ιεράρχη, αν και δέχτηκε ότι το επίδικο κείμενο στρέφεται κατά των ομοφυλόφιλων και όχι μόνο κατά πολιτικών, όπως είχε πρωτόδικα αποφανθεί το δικαστήριο. Σημείωσε ωστόσο ότι αμφιβάλλει αν ο λόγος του κατηγορουμένου μπορεί να προκαλέσει εχθροπάθεια, δηλαδή αισθήματα μίσους και εχθρότητας ικανά να οδηγήσουν σε πράξεις μίσους. «Οι συγκεκριμένες ενέργειες και προτροπές είναι απόλυτα καταδικαστέες ακόμα και σε ιδιωτικό λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτός που τον εκφέρει κατέχει δημόσιο αξίωμα. Ο μητροπολίτης μπορεί να είναι λαοπρόβλητος και να χαίρει σεβασμού, πόσοι όπως ενστερνίζονται ή παρασύρονται από τα λόγια του; Μόνο άνθρωποι που ήδη τα πιστεύουν αυτά. Η κοινωνία μας έχει κάνει βήματα μπροστά», πρόσθεσε.

Είναι μια απόφαση ιστορική, αφού πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού κράτους καταδικάζεται από πολιτικό δικαστήριο ένας ανώτατος ιεράρχης. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ν. Αλιβιζάτου, η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο.

Θυμίζω ότι ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων έχει απασχολήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την κοινή γνώμη, και στο ιστολόγιο έχουμε αφιερώσει αρκετά άρθρα στα όσα λέει και κάνει. Θα αναφέρω το ισλαμοφοβικό ψέμα που διέδιδε για δήθεν ομαδικούς γάμους μελών της Χαμάς με οχτάχρονα κορίτσια, ένα παλιότερο ομοφοβικό του παραλήρημα, ή και πιο πρόσφατα ένα εμπρηστικό άρθρο του που ανάγκασε ακόμα και τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο να τον επιτιμήσει δημόσια: Φτάνει πια Άγιε Καλαβρύτων!

Στα κοινωνικά μέσα, η αναγγελία της καταδίκης του Αμβρόσιου έγινε δεκτή με πολύ επιδοκιμαστικά σχόλια. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι που θεώρησαν ότι η απόφαση αποτελεί πλήγμα κατά της ελευθερίας του λόγου. Ένας φίλος μου νομικός, φιλελεύθερος, υποστήριξε αυτή την άποψη, αλλά τελικά στη συζήτηση συμφώνησε ότι η καταδίκη βάσει του άρθρου 196 ΠΚ ήταν εύλογη. Από την άλλη, υποστήριξε ότι το απόσπασμα που παραθέτω πιο πάνω δεν μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμο, εκτός αν ερμηνεύσουμε κυριολεκτικά το «φτύστε τους» (οπότε έχουμε προτροπή για έργω εξύβριση).

Παλιότερα θα συμφωνούσα μαζί του, τώρα έχω αλλάξει γνώμη. Είναι βέβαιο ότι η προτροπή «Φτύστε τους» δεν εννοεί «φτύστε τους να μην τους βασκάνετε» και είναι επίσης βέβαιο ότι ένας μητροπολίτης έχει πολύ μεγάλη επιρροή σε μερίδα συμπολιτών μας. Ο Αμβρόσιος στην απολογία του είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό βίας που να οφείλεται στο δημοσίευμά του. Ένας νομικός θα απαντούσε αλλιώς σε αυτό το επιχείρημα -εγώ μόλις το διάβασα σκέφτηκα «Ζακ Κωστόπουλος».

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής του Παντείου και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Φέισμπουκ ένα σύντομο κείμενο που εκθέτει με πολύ καθαρό πιστεύω τρόπο την υπόθεση Αμβρόσιου από τη σκοπιά της ελευθερίας της έκφρασης. Κλείνω με αυτή τη λαμπρή τοποθέτηση:

Συνηθίζω να παρουσιάζω στους φοιτητές μου την υπόθεση Αμβροσίου σε τρία επίπεδα:

1. Αν ο Αμβρόσιος καλέσει συγγενείς και φίλους στο σπίτι του και αρχίσει να βρίζει και να προτρέπει σε βία κατά των ομοφυλόφυλων ή όποιων άλλων, η έννομη τάξη – ακόμη κι αν το μάθει – οφείλει να μείνει αδιάφορη. Αυτό επιβάλλει η ελευθερία της έκφρασης. Η ελευθερία της έκφρασης αφορά κυρίως αισχρές απόψεις και όχι κοπλιμέντα. Τις απόψεις που δοκιμάζουν τις αντοχές και τις ανοχές μας. Ακριβώς όπως οι απόψεις Αμβρόσιου.

2. Αν ο μητροπολίτης πίνει τον καφέ ή το κρασί του σε μια ταβέρνα με ομοίους του και αρχίσουν τα αισχρά τους σχόλια, όπως πολλοί εξάλλου συμπολίτες μας σε χώρους κοινωνικοποίησης τότε πάλι η ελευθερία της έκφρασης μας υποχρεώνει να ανεχθούμε τη μισαλλοδοξία τους, ακόμη κι αν αυτή είναι πιο εκτεθειμένη σε δημόσιο χώρο. Εκεί ο καθείς αναλαμβάνει την ευθύνη των λεγομένων του. Ο Αμβρόσιος επί του προκείμενου δεν φαίνεται να έχει και μεγάλο πρόβλημα να καταχωρηθεί ως ρατσιστής εξάλλου.

3. Αν όμως ο Αμβρόσιος σε κύρηγμά του ενώπιον του ποιμνίου του λέει «Φτύστε τους» τότε το πράγμα αλλάζει. Τότε αξιοποιεί τη δημόσια εξουσία και επιρροή που του δίνει το αξίωμα του Μητροπολίτη προκειμένου να δηλητηριάσει τον κόσμο με την αρρώστια του. Τότε λοιπόν, η έννομη τάξη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη και η ελευθερία της αμβρόσιας έκφρασης που προτρέπει στη βία θα καμφθεί από την ανάγκη το μίσος να μη διαλύσει την κοινωνία μας. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο Αμβρόσιος σπέρνει τη μισαλλοδοξία χρηματοδοτούμενος από τον φορολογούμενο πολίτη!

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου στο Αίγιο είναι λοιπόν εμβληματική. Εφεξής ο (κάθε) Αμβρόσιος θα προσέχει λιγο περισσότερο όταν επιχειρεί να δηλητηριάσει με το άρρωστο μίσος του την κοινωνία μας. Κάθε νίκη εναντίον του φασισμού είναι νίκη της δημοκρατίας. Και τα δικαστήρια έχουν το ρόλο τους. Όχι αποκλειστικό, αλλά κρίσιμο. Μπράβο σε αυτούς που την κατάφεραν.

ΥΓ Χρειάζεται θαρρώ ειδικός έπαινος σε όσους έκαναν τη μήνυση κατά του Αμβροσίου και στους δικηγόρους που την υποστήριξαν. Τα θετικά βήματα δεν έρχονται μόνα τους.

229 Σχόλια to “Ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων και η ελευθερία του λόγου”

  1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα!

    Δυστυχώς, φοβάμαι ότι πολλοί αμβρόσιοι κρύβονται στο ιερατείο (και στην κοινωνία μας, εν γένει).
    Όσο και αν νιώθουμε ικανοποίηση και δικαίωση από την επιβολά ποινής στον «άγιο», κατά της οποίας θα ασκήσει έφεση βεβαίως, οποιαδήποτε νίκη θα είναι πύρρεια αν δεν συντελεστεί και ολοκληρωθεί ο από καιρός υπεσχημένος διαχωρισμός της εκκλησίας απ’ το κράτος. Το όποιο κακό των λόγων του όποιου αμβρόσιου θα ήταν ασήμαντο και ίσως γραφικό αν είχε περιθωριοποιηθεί η εκκλησία εγκαίρως.
    Ακόμη, όμως, υπάρχει καιρός.

  2. Aghapi D said

    Διαβάζω τόσα επιχειρήματα για την «ελευθερία τής έκφρασης» στο διαδίκτυο που προς στιγμήν κλονίστηκα 🙂 Ωστόσο με έφερε στα ίσα μου αυτό το επιχείρημα «Αν όμως ο Αμβρόσιος σε κύρηγμά του ενώπιον του ποιμνίου του λέει «Φτύστε τους» τότε το πράγμα αλλάζει. Τότε αξιοποιεί τη δημόσια εξουσία και επιρροή που του δίνει το αξίωμα του Μητροπολίτη προκειμένου να δηλητηριάσει τον κόσμο με την αρρώστια του.»

  3. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @1,

    διορθώνω: επιβολή, ο από καιρό.

  4. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Με αφορμή τα γραφόμενα του Δ. Χριστόπουλου, πολλοί από τους υποστηρικτές του τράγου (συγνώμη στο παιδί) 🙂 θεωρούν ότι, ενώ επιτρέπεται από άμβωνος να καλολογήσει μια κοινωνική ομάδα, αντίστοιχα του απαγορεύεται να την κακολογήσει και αυτό ακριβώς είναο λογοκρισία.
    (από χθεσινή μου κουβέντα σε μια μάζωξη)

  5. Πέπε said

    > > Τότε αξιοποιεί τη δημόσια εξουσία και επιρροή που του δίνει το αξίωμα του Μητροπολίτη

    Ακριβώς. Σ’ όποιον κουνιέται επειδή είναι πιο ισχυρός, καλό είναι να του κουνηθεί κάποιος ακόμα ισχυρότερος, όπως η Δικαιοσύνη.

    Απορώ όμως γιατί η ίδια η Εκκλησία δεν έπραξε, ανεξάρτητα από τη Δικαιοσύνη, το δικό της καθήκον: μια επίπληξη, κάτι τύπου διοικητική κύρωση, δεν ξέρω ποια είναι τα νόμιμα αλλά κάτι θα υπάρχει.

  6. Παναγιώτης Κ. said

    Εχθροπάθεια: Πάθος εναντίον του εχθρού (λεξικό ΚΝΓ).
    Μέχρι σήμερα νόμιζα ότι είναι λέξη του προφορικού λόγου.
    Σήμερα έμαθα ότι βρίσκεται στον ποινικό κώδικα.
    (Χθες διαβάσαμε σε λινκ, άρθρο με τίτλο: «Ταξική πάλη ή ταξικό μίσος;» του Ερρίκο Μαλατέστα -1921)
    Θα το ξαναδιαβάσω.

    ΚΗρΥγμα. Μια λέξη από αυτές που αμφιβάλλεις αν την γράφεις σωστά οπότε καταφεύγεις στο λεξικό.

  7. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι αμφιβάλλει αν ο λόγος του κατηγορουμένου μπορεί να προκαλέσει εχθροπάθεια, δηλαδή αισθήματα μίσους και εχθρότητας ικανά να οδηγήσουν σε πράξεις μίσους.

    Ασφαλώς και μπορούν. Εγώ, ας πούμε, το διάβασα, και θέλω να του ξεριζώσω το μούσι τρίχα-τρίχα 😄

  8. Ατακάμα said

    Πολύ σωστή η απόφαση και ίσως βάλει φρένο και σε άλλους που θα θέλουν να καταχραστούν κάποιο αξίωμα για να σπείρουν τη μισαλλοδοξία τους.
    Τώρα για τον Ζακ, την επίθεση την έκαναν επειδή προκαλούσε δολιοφθορά στο μαγαζί και γιατί μάλλον νόμιζαν ότι μπήκε για να κλέψει. Ούτε που τον ήξεραν τον άνθρωπο. Δε χρειάζεται να ιδεολογικοπούμε τα πάντα.

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Παναγιώτη, για την εχροπάθεια έχουμε ξαναγράψει (οι απόψεις μου για το θέμα έχουν αλλάξει κάπως):

    Η εχθροπάθεια, το μίσος κι ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο

  10. Καλημέρα

    Είμαι πρακτικός άνθρωπος, μ’ ανδιαφέρει η ουσία και όχι μια δικαστική απόφαση που φυσικά δεν θα αλλάκει τον Αμβρόσιο, τα ίδια θα συνεχίσει να λέει.
    Βέβαια δεν θα περίμενα ευστροφία πνεύματος από παράγοντες δίκης, πνιγμένους;; σς κώδικες και παρερμηνείες λέξεων αλλά φαντασθείτε έναν πρόεδρο να ρωτάει με γλυκειά φωνή τον Αμβρόσιο :
    – Οταν λέτε φτύστε τους, εννοείται και τους ομοφυλόφιλους ιερεις που όπως ξέρετς καλά, υπάρχουν ;
    Κόρακας, κοράκου…

  11. Avonidas said

    Τότε αξιοποιεί τη δημόσια εξουσία και επιρροή που του δίνει το αξίωμα του Μητροπολίτη προκειμένου να δηλητηριάσει τον κόσμο με την αρρώστια του. […]

    Εφεξής ο (κάθε) Αμβρόσιος θα προσέχει λιγο περισσότερο όταν επιχειρεί να δηλητηριάσει με το άρρωστο μίσος του την κοινωνία μας.

    Μήπως, λέω μήπως, θα μπορούσαμε να κριτικαρουμε τον Αμβρόσιο χωρίς να χρησιμοποιούμε τη γλωσσα του;

  12. Pedis said

    Πολύ θετική η απόφαση για τα δεδομένα και τις δεσμεύσεις, προς την εκκλησία και την ακρο/δεξιά, της ελληνικής δικαιοσύνης!

    Μια ερώτηση: ποια είναι η ανώτατη προβλεπόμενη απο τον νόμο ποινή που θα μπορούσαν να του δώσουν;

    Ένα στοίχημα: τι δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων για αθώωση στον ανώτερο βαθμό εκδίκασης της απόφασης; Τα λεφτά σου;

  13. sarant said

    12 Τώρα πια μόνο Άρειος Πάγος, νομίζω [αλλά δεν είμαι βέβαιος, ας πουν οι νομικοί]

  14. Χαρούλα said

    Τύποι σαν τον Αμβρόσιο είναι οι λιγότερο επικίνδυνοι ρασοφόροι. Γιατί το φωνάζουν! Τους ξεχωρίζουμε.
    Προσοχή στους ανοικτούς, δημοκρατικούς, μορφωμένους, (» » » » » «για οπου κρίνετε). Με επιχορηγήσεις κυρίως από άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, ασκούν καθοδήγηση πολιτική, κοινωνική, εθνική. Η μόδα με τους Πνευματικούς και τις φιλοξενίες στο Όρος, δημιουργεί κοπάδια χρήσιμα. Συνήθως στηρίζονται στην αγνότητα των προθέςεων των λαϊκών. Και στον φόβο της …άλλης ζωής! Παίζονται άσχημα παιχνίδια! Δυστυχώς….

  15. Πέπε said

    @10:
    Δε θα τον αλλάξει, ίσα ίσα που μπορεί και να νομίσει ότι ηρωοποιήθηκε.

    Θα αποτρέψει άλλους όμως από το να νομίζουν ότι τέτοια πράγματα λέγονται νηποινεί. Εννοώ θρασύδειλους που λένε και κάνουν εκ του ασφαλούς – αν κάποιος είναι συνειδητά έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε συνέπεια προκειμένου να κηρύξει όποιο μίσος θεωρεί σωστό, αυτός δεν εμποδίζεται. (Γενικά, όπως το έχω καταλάβει, κανένας νόμος δεν απαγορεύει τίποτε, απλώς για ορισμένες πράξεις επισύρει συνέπειες. Δε σου λέω μην κλέψεις, αλλά άμα κλέψεις θα πας φυλακή.)

    @11
    Δεν έχεις κι άδικο.

  16. Κιγκέρι said

    Για τον Αμβρόσιο τα είχε γράψει πολύ ωραία ο Τσαγκαρουσιάνος εδώ:
    https://www.lifo.gr/articles/lgbt_articles/184532/i-oristiki-xreokopia-tis-ellinikis-ekklisias-onomazetai-amvrosios

    Των Τριών Ιεραρχών σήμερα, ένας από τους οποίους ήταν ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ( πώς είναι ο Αμβρόσιος- καμία σχέση) και να σας πω ένα πολύ-πολύ παλιό ραμόνι, που μου είπε η μητέρα μου ότι το άκουσε απο τη γιαγιά της. Κατά την προγιαγιά μου λοιπόν, οι Τρεις Ιεράρχες ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Συντοκλεινός!

  17. Δεν συμφωνώ ούτε κατ’ελάχιστον με τις απόψεις του Αμβρόσιου, δεν τον παρακολουθώ καν. Σκέφτομαι όμως πως, μπορεί κάποιος να θεωρεί έργω και λόγω εξύβριση την τσίπρεια φράση ότι είναι «εθνικό συμφέρον» η παραχώρηση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους τσιπροσκοπιανούς. Και να καταγγείλει τον Τσίπρα ότι με αυτή του τη φράση υποκινεί ένα τμήμα του ελληνικού λαού (τους συριζοβαρεμένους) σε εναντίον των καθιαυτού Μακεδόνων. Και να βρεθούν δικαστές που θα καταδικάσουν τον Τσίπρα!
    Συμπέρασμα: Η όποια λογοκρισία με το οποιοδήποτε πρόσχημα είναι καταδικαστέα

  18. rizes said

    https://vgiannelakis.wordpress.com/2017/01/13/%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-2/ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  19. cronopiusa said

  20. ΓΤ said

    Ας πει κάποιος στον Δημήτρη Χριστόπουλο, σύζυγο της δημοσιογράφου Μαριλένας Κατσίμη, να μη γράφει «ομοφυλόφΥλος» (@λαμπρή τοποθέτηση, επίπεδο 1)… Διπλωθήκαμε απ’ τα γέλια πρωί πρωί…

  21. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

    https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjG9cTjjpXgAhXIY1AKHWtQApIQjRx6BAgBEAU&url=http%3A%2F%2Fpatrinaki.blogspot.com%2F2018%2F12%2F13121943.html&psig=AOvVaw3JlQN0Y5ZVT-t8y-MziEDR&ust=1548924287071675

  22. Παρά ταύτα, σε κήρυγμα στην εκκλησία τα είπε αυτά,ή στο προσωπικό του ιστολόγιο -δημόσιας πρόσβασης. Κι αν ο Χ έχει προσωπικό ιστολόγιο, τι σημασία έχει αν κατέχει και το τάδε αξίωμα, εφόσον οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές; Και δικάζεται κανείς συνολικά για το παρελθόν του ή για κάτι συγκεκριμένο, όπως ένα άρθρο στο μπλογκ του; Πόσοι πρέπει να δικαστούν τότε -μαζί και σχολιαστές;

    Υπόθεση σε δεύτερο βαθμό σε πλημμελειοδικείο, παναπεί ότι το παράπτωμα έτσι κι αλλιώς ήταν ψιλοπταίσμα;

  23. Κουνελόγατος said

    Μπράβο Νίκο, μπράβο και στον Καθηγητή Χριστόπουλο.

  24. spiral architect 🇰🇵 said

    @17: Μπαρτζιούδη, σπάσ' τα και ξαναρίχ' τα, δεν καταλάβαμε Χριστό από τη συλλογιστική σου!

  25. Πουλ-πουλ said

    #2
    Αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημα που βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
    Πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη θέση τους, για να βγάζουν τα εσώψυχα τους.
    1978, τάγμα μηχανικού, σε παραμεθόρια περιοχή.
    Ο ταγματάρχης του Β’ γραφείου, συγκαλεί μεσημεριάτικα, αναφορά τάγματος χωρίς προφανή λόγο.
    Οι φαντάροι παρατάσσονται και ευπειθώς ακούν τις ασυναρτησίες του.
    Κάποια στιγμή αρχίζει να εκθειάζει τη Βέρμαχτ λέγοντας «Βέρμαχτ, μάλιστα αυτός ήταν στρατός, στρατός με αρχ…α.»
    Οπότε πετάγεται ένας φανταράκος από τις γραμμές και μονολογεί μεγαλοφώνως:
    «Γιαυτό τους τα κόψαμε»

  26. cronopiusa said

  27. ΓιώργοςΜ said

    17 Τα σώβρακα με τις γραβάτες… Η βία ή η απειλή βίας όποτε προέκυψε, από αγανακτισμένους πολίτες (εντός ή εκτός εισαγωγικών), νομίζω είναι ετεροβαρής αντίστροφα από τον τρόπο που περιγράφετε.

    Για το θέμα, είναι λυπηρό που το 2019 μια τέτοια δικαστική απόφαση δεν περνάει στα ψιλά, και ο κατηγορούμενος τράγος δεν θεωρείται γραφικός από όλους, ή έστω από όλους όσους (σικ, ρε!) δεν είναι γραφικοί οι ίδιοι.

  28. Πέπε said

    @24:
    Μα είναι πάγια η συλλογιστική του:

    Αν «Ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων και η ελευθερία του λόγου», τότε delenda Carthago.
    Αν «Ντράπου τον ένανε, ντράπου τον άλλονε», τότε delenda Carthago.
    Αν «Το σωστό και το λάθος στη γλώσσα (άρθρο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη)», τότε delenda Carthago.
    Αν «Δυο σοβιετικοί συγγραφείς στη Νέα Υόρκη (η Ranele μεταφράζει Ιλφ και Πετρόφ)», τότε delenda Carthago.
    Αν «Αφροδεξιά μεζεδάκια», τότε delenda Carthago.
    Αν…

    …κοκ.

  29. Κάποιος παραπάνω έπαθε Βάτμαν, βλέπω.
    Και: ωραία η ιστοριούλα με τη Βέρμαχτ (#25)! 🙂

  30. alexisphoto said

    καλημέρα,
    » εκτός αν ερμηνεύσουμε κυριολεκτικά το «φτύστε τους» »
    Έχω την εντύπωση πως όλη αυτή η παραφιλολογία γίνεται ακριβώς για την διαφορετική προσέγγιση της πρότασης.
    Αν έλεγε -υποθετικά πάντα- «γαμ…στε τους μαλ…κες» κανείς δεν θα την σκεφτόταν την κυριολεκτική σημασία της πρότασης.
    Αν έλεγε «θέλουν πολύ ξύλο» θα μπαίναμε στην διαδικασία της κυριολεξίας ή μεταφορική της σημασίας.
    Αν έλεγε «θέλουν κούρεμα με την ψιλή» σήμερα θα το εκλαμβάνουμε μεταφορικά. Το 1960 όμως; πάλι θα μπάιναμε στην παραπάνω διαδικασία.

    Άρα λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε με το τί λέγεται από το στόμα του αλλά με το τι πιστεύει αυτός ο άνθρωπος (δίκη προθέσεων δεν κάνουμε απλώς σχολιάζουμε).
    Και πάνω σε αυτά η ερώτησή μου είναι γιατί θα πρέπει να απαλλαγεί από τις ευθύνες του όταν είναι στο σπίτι ή σε ταβέρνα με φίλους; Σε κάθε περίπτωση κατέχει δημόσιο υψηλό δημόσιο αξίωμα, φοράει τα ιερατικά άμφια, εκπροσωπεί μέρος της εκκλησίας και κατα συνέπεια επηρεάζει όσους τον ακούνε.
    Ας παραιτηθεί από τον δημόσιο αξίωμα (και χρήμα) και ας πει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες.
    Μεχρι τότε όμως, γιατί «πρέπει» να έχει συνέπειες μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έκφρασης του λόγου του;
    Ευχαριστώ

  31. cronopiusa said

    ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ! Προσωπικό Ιστολόγιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου

    Niko Ago: Ο μισάνθρωπος δημόσιος υπάλληλος, Αθανάσιος Λενής

  32. atheofobos said

    Ο Καθηγητής Χριστόπουλος έθεσε το θέμα στην σωστή του βάση.
    Αν ο Αμβρόσιος είχε γράψει αυτά στο μπλογκ του, η οποιαδήποτε καταδίκη του θα ήταν λογοκρισία. Τα είπε όμως από άμβωνος και γι΄αυτό και δικαίως καταδικάστηκε.
    Ακριβώς πριν 12 χρόνια έγραφα τα ίδια στο ποστ μου
    ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2007/12/blog-post_05.html
    για την δίκη του Πλεύρη για το βιβλίο του:
    Η διαφωνία μου λοιπόν με αυτή την δίκη είναι, ότι ένα βιβλίο που περιέχει τις ηλιθιότητες του κάθε Πλεύρη ή Λιακόπουλου πάω μόνος μου και το αγοράζω.
    Λίγο πολύ λοιπόν πιστεύω και εγώ τις ίδιες μαλακίες.
    Και είναι δικαίωμα μου να τις πιστεύω εφ΄ όσον δεν πράττω κάτι εναντίον άλλων ανθρώπων ή ομάδων.
    Έχει διαφορά όμως αν τα ίδια βγαίνω και τα λέω στην τηλεόραση που μπαίνει αυτόκλητη σε κάθε σπίτι ή σε πλατείες οπότε μπορώ να επηρεάσω τον κόσμο που θα με ακούσει.
    ( στην συγκεκριμένη περίπτωση τα είπε σε εκκλησία)
    Ο Χίτλερ μιλώντας στον κόσμο απέκτησε οπαδούς και όχι γιατί ο κόσμος έκατσε και διάβασε τον «Αγώνα μου»
    Εκεί λοιπόν πιστεύω ότι πρέπει να επιβάλλονται οι νομικές κυρώσεις.

  33. Ερωτηματική ήταν και η πρώτη πρόταση στο #22, όπως κι οι υπόλοιπες (βέβαια τζάμπα τις έβαλα, αφού πολύ λίγοι εδώ μέσα ενδιαφέρονται για διάλογο):

    Παρά ταύτα, σε κήρυγμα στην εκκλησία τα είπε αυτά, ή στο προσωπικό του ιστολόγιο -δημόσιας πρόσβασης;

  34. Former Aegean Freak said

    Καλή αρχή.

    Δεν θα επαναλάβω τα γνωστά.
    Θα επισημάνω και ότι ο Αθανάσιος Λενής είναι και θρασύδειλος (όπως όλοι, άλλωστε, οι χρυσαυγίτες). Αν και φαινόταν ότι θα καταδικάζοταν, προτίμησε να τα «μασήσει» (ισχυριζόμενος ότι δήθεν εννοούσε τους … πολιτικούς!), αντί να παραδεχθεί αυτά που, πολλάκις, έχει πει (ώστε και να φανεί παλληκάρι στους ακροδεξιούς και ρατσιστές θαυμαστές του).

  35. Είναι εύλογα τα ερωτήματα του Στάζυ στο #22, να πούμε την αλήθεια. Και, δεν ξέρω: από τη στιγμή που μια ανάρτηση στο Φέισμπουκ μπορεί να θεωρηθεί λόγος απόλυσης υπαλλήλου, δεν είναι κάτι παραπάνω από έκφραση ιδιωτικής γνώμης η ανάρτηση ή και ο σχολιασμός στο διαδίκτυο; Θυμάμαι ότι γνωστός φιλελεύθερος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου είχε απειλήσει με προσωπική μήνυση κάποιον που θεώρησε ότι τον έβρισε εδώ μέσα 🙂

  36. sarant said

    22-32-33 Eντύπωσή μου είναι ότι τα έγραψε στο μπλογκ του και έβγαλε και ανακοίνωση της μητρόπολης.

  37. Pedis said

    # 12, 13 – έτσι πήρε το μάτι μου σε κάποιο δημοσίευμα, θα πάει στον Άρειο Πάγο.

    Ποια είναι η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για το αδικημα;

    Από περιέργεια ρωτώ, επειδή, δεδομένου του ρόλου του μητροπολίτη στην ελληνική κοινωνία με βάση το δημόσιο πρωτοκολλο και γενικά εκ του συνταγματος και του γεγονότος ότι αποτελεί εκπρόσωπο της θρησκείας της αγαπης, τέλος πάντων, θα έπρεπε η τιμωρία του να είναι παραδειγματικοτατη.

    Κάνας καντηλαναφτης φίλος σχολιαστης γνωρίζει αν η ιεραρχία τους θα όφειλε να τον επιπληξει καταλλήλως και γιατί δεν το έχει κανει;

  38. Γς said

    Η καλύτερή του!

    Τώρα είναι που θα το παίξει μάρτυρας και λαοπλάνος Παπουλάκος.

    Να δείτε που θα επιδιώξει να φυλακιστεί κάνοντας τα διάφορα.

    Κι από κοντά οι πιστοί του ΧΑίτες

  39. hioniam said

    Απο θεση αρχης ειμαι αντιθετος σε οποιαδηποτε μορφη λογοκρισιας και αντιρατσιστικου νομου.
    Και ο Hitler ειχε δικαιωμα να εκδοσει το «Mein Kampf» του, και ο Πλευρης το εμετικο του «Εβραιοι Ολη η Αληθεια» και ο φιλοναζιστης ιστορικος David Irving να εκδιδει ελευθερα οσα βιβλια θελει και να αμφισβητει το Ολοκαυτωμα και ο απεριγραπτος Αμβροσιος να τιμωρηθει μονο αν οντως εχει προκαλεσει πραξεις βιας εναντιον των ομοφιλοφυλων.

    Οι πραξεις τιμωρουνται, οχι οι ιδεες.

    Στις ιδεες και στα βιβλια απαντας με ιδεες και βιβλια και οχι με αντιρατσιστικους νομους και δικες. Αλλα τυποι σαν τον Χριστοπουλο (που τον εχω ακουσει και σε αλλα θεματα περι λογοκρισιας) ειναι υπερ της ελευθεριας του λογου μονο οταν αυτος συμφωνει με τις δικες τους αποψεις.
    Δυσκολο προβλημα αλλα η ελευθερια του λογου ή θα ειναι απολυτη ή δεν θα ειναι τιποτα.

  40. atheofobos said


    Όταν έγραψα το 32 είχα την εντύπωση πως δεν τα είχε γράψει στο μπλογκ του αλλά τα είχε πει σε κήρυγμα.
    Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως παρά το απεχθές κείμενο του και ρατσιστική προϊστορία του, πιστεύω πως κακώς καταδικάστηκε βάσει όσων γράφω παραπάνω.

  41. Πουλ-πουλ said

    #39
    Θα πρέπει όμως, εμείς οι υπόλοιποι, να πληρώνουμε με τη μισθοδοσία του, την ελευθερία του λόγου του?

  42. Θρασύμαχος said

    «καθώς πλέον οι ομάδες των ομοφυλοφίλων ανεξέλεγκτα, ασύστολα και ανεμπόδιστα θα μπορούν να επιβάλουν προκλητικά τον τρόπο της ζωής τους» http://www.imkalaig.gr/component/k2/item/1585-katadikastiki-apofasi-tou-trimeloys-plimmeleiodikeiou-aigiou-eis-varos-toy-sevasmiotatou-mitropolitou-mas

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομίζω ότι δύο έννοιες χρησιμοποιούνται καταχρηστικά στη χώρα μας: η ελευθερία της έκφρασης και το πανεπιστημιακό άσυλο. Έννοιες που, βέβαια, είναι αλληλένδετες. Είναι δικαίωμά μου να εκφράζω τις απόψεις μου, αλλά δεν είναι δικαίωμά μου να βρίζω, να συκοφαντώ, να προτρέπω, άμεσα ή έμμεσα, σε πράξεις βίας. Ούτε έχω δικαίωμα να κάνω τους πανεπιστημιακούς χώρους λαμπόγυαλο, να τρομοκρατώ τους φοιτητές, να διακινώ ναρκωτικά σ’ αυτούς τους ναούς του πνεύματος και να μη με ενοχλεί κανείς λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου. Ασύλου ιδεών, να θυμίσουμε, όχι ασύλου τραμπούκων και παραβατικών.
    Έχουμε έξαρση βίας στην εποχή μας και, ό,τι υποκινεί σ’ αυτήν, πρέπει να καταδικάζεται, γι’ αυτό και βρίσκω πολύ επικίνδυνο το σκεπτικό της κυρίας εισαγγελέως.

  44. alexisphoto said

    @39
    Η ιδέα, όταν αυτή εκφράζεται από ανθρώπους με δημόσιο αξίωμα και με σαφή επιρροή σε πολύ κόσμο, δεν είανι πράξη;
    «Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε πόλεμο – πρέπει να ετοιμαστούμε!»
    Δες την παραπάνω πρόταση ειπωμένη από έναν ταξιτζή με τρεις πελάτες στο ταξί του και
    από ένα στρατηγό με την στολή του που κάθεται σε ένα ταβερνάκι με τρεις φίλους.
    Στην δεύτερη περίπτωση δεν θα τρέξουμε στα σούπερμάρκετ;
    Δεν αποτελεί πράξη (η ίδια ιδέα, η ίδια πρότασ) επειδή την εκφέρει άνθρωπος με ιδιαίτερη βαρύτητα;
    Ευχαριστώ

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί αν τα έγραφε αυτά στο μπλογκ του, θα ήταν λογοκρισία η καταδίκη του; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το σκεπτικό. Το μπλογκ δεν είναι δημόσιος χώρος; Αν εγώ, σ’ αυτόν τον χώρο σχολίων, αρχίσω να βρίζω αισχρά, να αφρίζω και να ξερνάω λόγο μίσους και να προτρέπω σε πράξεις βίας, ο Νικοκύρης, ως οφείλει, δεν θα μου σβήσει το σχόλιο και δεν θα με στείλει για μπάνιο; Θα είναι λογοκρισία αυτό ή επιβεβλημένη πράξη; Τα ‘χουμε παρεξηγήσει κομμάτι τα πράγματα. Το ‘χουμε αυτό στην Ελλάδα:από την πλήρη καταπίεση να μεταπηδούμε στην πλήρη ασυδοσία, λες και δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί, που αρμόζουν σε κοινωνία ευνομούμενη και δημοκρατική.

  46. Πάντως το μπλογκ του εν λόγω έχει υπέρτιτλο «Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας», όχι ξερωγώ «ο Δύτης των κολυμπηθρών» ή «ο κ. Αμβρόσιος Τάδε»

  47. Λεύκιππος said

    Σε λενε Θανάση. Εντάξει δεν είναι και το πιο ωραίο ονομα. Ως μητροπολίτης δικαιούσαι να επιλέξεις, ενηλικας πια, όνομα. Και επιλέγεις το Αμβρόσιος. Ε. δεν εχω πια απαιτησεις.

  48. ΚΩΣΤΑΣ said

    Διαφωνώ με τον Αμβρόσιο, αλλά δεν καταδικάζω συλλήβδην την εκκλησία, της οποίας το έργο το αποτιμώ ως πολύ θετικό για την κοινωνία.

    Κάθε προτροπή σε βία, τη θεωρώ καταδικαστέα και από την δικαιοσύνη. Άλλο να έλεγε ότι η εκκλησία αυτό το θεωρεί αμάρτημα και άλλο φτύστε τους.

    Η ελευθερία του λόγου πρέπει να προασπίζεται κι εκεί ακόμη που υπάρχει αμφιβολία. Πως λέμε καλύτερα να αθωωθεί ένας ένοχος παρά να δικασθεί ένας αθώος, κάπως έτσι το βλέπω και με την ελευθερία του λόγου. Και καλά είναι να βλέπουμε και από τα δυο μάτια και να ακούμε και από τα δυο αυτιά. Για τον Τσίπρα που αποκάλεσε τους διαδηλωτές στο συλλαλητήριο ακροδεξιούς, τί λέτε;

    * Νικοκύρη, σε ποιο μέιλ να στείλω αυτό που μου ζήτησες στην προηγούμενη ανάρτηση

  49. spiral architect 🇰🇵 said

    Ημερολόγιο 28ης Ιανουαρίου 2019 – ThePressProject

  50. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    μόνο τον τίτλο διάβασα, θα εμβαθύνω σε λίγο 🙂

    Κώστα, στο πολυτραγουδισμένο sarant παπάκι pt.lu 🙂
    (https://sarantakos.wordpress.com/2018/09/22/meze-341/#comment-528979)

  51. ΓιώργοςΜ said

    45 Επειδή το μπλογκ όποιος θέλει το διαβάζει. Αν είναι προσωπικό του, λέει ό,τι θέλει. Αν είναι επίσημο της Μητρόπολης, κατηγορούμενη νομίζω θα ήταν η Μητρόπολη (και ο μητροπολίτης, αφού την εκπροσωπεί), ακόμη κι αν το κείμενο το υπέγραφε άλλος (εκτός αν υπάρχει «δυσκλαίμερον» 😛 , πως δηλαδή τα ενυπόγραφα κείμενα είναι ευθύνη του συγγραφέα τους).

  52. spiral architect 🇰🇵 said

    @50: Ιντερνετικός ενωμοτάρχης Ιατρού σπίκινγκ! 😀

  53. sarant said

    48 Κώστα, sarantπαπάκιpt.lu

    37 Tρία χρόνια μάξιμουμ το 196 ΠΚ

  54. Γιάννης Ιατρού said

    52: Το πολύ «τροχονόμος ή 1888» αρχιτέκτονά μου 🙂

  55. Γς said

    52:

    Ντοcteur Ζαντάρμ

  56. spiral architect 🇰🇵 said

    @54: Η εξέλιξη στην ιεραρχία πρέπει να τηρείται. Τι δηλαδή, αιωνίως ένας απλός χωροφύλαξ θα είσαι; 😆

  57. Νομίζω ότι η καταδίκη είναι βούτυρο στο ψωμί των χιώτηδων (και δεν εννοώ τον ξεροσφύρη μας).

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    51:Ούτε αυτό το καταλαβαίνω, Γιώργο. Δηλαδή, μπορεί κάποιος στο τουίτερ, στο φέισμπουκ, στο ιστολόγιό του να προτρέπει σε ξυλοδαρμούς, φόνους, βιασμούς, βανδαλισμούς και, αν κληθεί να λογοδοτήσει, να επικληθεί την ελευθερία στην έκφραση και να ζητήσει και τον λόγο λέγοντας ότι όποιος δεν τα γουστάρει αυτά, ας μην τον διαβάζει; Δεν νομίζω. Νομικός δεν είμαι, αλλά έχω την εντύπωση ότι το προσωπικό ιστολόγιο και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κάτι σαν προσωπικό ημερολόγιο, όπου γράφω ό,τι μου κατέβει. Είναι πλέον δημόσιοι χώροι και υπόκεινται στην αρμόδια νομοθεσία.

  59. Γς said

    52:

    Κι ο Κώστας Γκουσγκούνης τροχονόμος ήταν στους Οργισμένους Λόφους (Angry hills) (1959) με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ

    Τα έλεγα εδώ:

    Ο δραγουμάνος και το κομπολόι του

    με ενδιαφέρον βίδεο στο τέλος!

  60. sarant said

    58 Το προσωπικό ιστολόγιο είναι δημόσια τοποθέτηση. Ισως να μην έχει την ίδια δημόσια απήχηση με ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας ή μια ραδιοτηλεοπτική εκπομπή, αλλά δεν παύει να επηρεάζει.

  61. cronopiusa said

    «Δημιουργεί σημαντικό δικαστικό προηγούμενο η καταδίκη Αμβρόσιου»

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    Έπρεπε πρώτα να λάβει τουλάχιστον επίπληξη από την Ιερά Σύνοδο για διδασκαλία με αντιορθόδοξο πνεύμα (δεν μπορεί επίσκοπος να προτρέπει σε βία όταν στους Ιερούς Κανόνες δεν προβλέπονται καν σωματικές ποινές) και μετά από το δικαστήριο. Ο Καλαβρύβων είναι ακραίος, ακατάλληλος για ιεράρχης.

    Από εκεί και πέρα, η Χαρούλα στο 14 μας έστειλε αδιάβαστους… Αν ο καθένας σκέφτεται έτσι ανάλογα με τι θα του καπνίσει, τότε θα έπρεπε να καταδικαστούν οι άθεοι που σε δικτατορίες όπως του Στάλιν, του Μάο, του Πολ Ποτ κ.λπ. παρέσυραν όχι σε φτύσιμο, αλλά σε δολοφονίες, ακρωτηριασμούς, εκτελέσεις, βιασμούς, βανδαλισμούς, σφαγές και κάθε είδους αποτρόπιαο έγκλημα που υπάρχει, παρασύροντας εκατομμύρια ανθρώπους σε μια ουτοπική μ@κ@κία ενός τάχα ιδανικού κόσμου που βρισκόταν μόνο στη φαντασία τους. Με μια ανεφάρμοστη αθείστική ηλιθιότητα, σε 80 χρόνια θρηνήσαμε εκατομμύρια θύματα.

    Οπότε, ας μην το τραβολογάμε στα άκρα, διότι έτσι υπάρχουν ράμματα για ΚΑΘΕ ιδεολογία που έχει εμφανιστεί από καταβολής κόσμου.

  63. Κύριε Αμβρόσιε, φτάνει πια ο κάθε είδους σχολιασμός εκ μέρους σας. Τα κηρύγματα σας πρέπει να είναι αφιερωμένα στην αγάπη και των σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός αν δεν γνωρίζετε τι εστί ανθρώπινο δικαίωμα.

  64. Jago said

    Δημήτρης Χριστόπουλος:
    «Η ελευθερία της έκφρασης αφορά κυρίως αισχρές απόψεις και όχι κοπλιμέντα. Τις απόψεις που δοκιμάζουν τις αντοχές και τις ανοχές μας. Ακριβώς όπως οι απόψεις Αμβρόσιου».

    O Karl Popper, το 1945, έχοντας κατά νου τα ολοκληρωτικά καθεστώτα με τα οποία βρισκόταν σε πόλεμο ο ελεύθερος κόσμος, διατύπωσε το περίφημο «παράδοξο της ανοχής»: Η απεριόριστη διαλλακτικότητα θα πρέπει να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανοχής. Αν επεκτείνουμε την απεριόριστη ανοχή ακόμα και σ’ εκείνους που είναι αδιάλλακτοι, αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε μια ανεκτική κοινωνία από την απειλή των αδιάλλακτων, τότε οι ανεκτικοί θα αφανιστούν μαζί μ’ αυτούς η ίδια η ανοχή. Διατυπώνοντας έτσι το παράδοξο δεν υπονοώ, λόγου χάρη, ότι θα πρέπει πάντα να ασκούμε κατασταλτικό έλεγχο στη λειτουργία των αδιάλλακτων φιλοσοφιών · ενόσω μπορούμε να τους αντιταχθούμε με λογικά επιχειρήματα και να τις κρατήσουμε σε έλεγχο με την κοινή γνώμη, η απαγόρευση λειτουργίας τους θα ήταν πράξη μεγάλης αφροσύνης. Θα έπρεπε, ωστόσο, να αξιώσουμε το δικαίωμα να τις καταστέλλουμε, αν είναι ανάγκη, ακόμα και με δυναμικά μέτρα · γιατί εύκολα μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν ήταν διατεθειμένες να επικοινωνήσουν μαζί μας στο επίπεδο του ορθολογικού επιχειρήματος». Karl Popper (1945) The Open Society and Its Enemies. Ελλ. μετάφρ. Ειρήνης Παπαδάκη. Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της. Εκδ. Παπαζήση

    Αντικλείδι, Καρλ Πόπερ: Πρέπει να ανεχόμαστε όσους δεν ανέχονται την ελευθερία;
    (για την αντιγραφή https://antikleidi.com/2018/09/24/karl-popper_anoxi/ )

  65. Σωτήρς said

    Μην ξεχνάτε οι χριστιανοί συνάδερφοι πως ο Αμβρόσιος κάνει την ανάλογη κοπτοραπτική από ιερά κείμενα και δικαιολογεί τα κηρύγματα του. Άρα είναι εντός θέματος σύμφωνα με τη σκέψη του. Επίσης στο μπλόγκ στοχοποιεί ασύστολα τους «αγαπούληδες» παπάδες και θεολόγους.

  66. Ιερόδουλος said

    Καλο απόγευμα…

    Αυτή η αηδία που κάθε φορά, μια ομάδα ανθρώπων ορίζει τα πολιτικώς ορθά και διώκει τους άλλους αντιφρονούντες, μου φαίνεται άθλια πρακτική. «Τσακίστε το φασισμό» βλέπω στους τοίχους κάθε τόσο. Μάλιστα. Και αυτοί που θέλουν να τσακίσουν τους φασίστες, νομίζουν ότι δεν είναι φασίστες; Τόση βλακεία; (ή τόσα οικονομικά συμφέροντα;)

    Συμπίπτει η σκέψη μου με την σκέψη του 39 :

    Hioniam said

    30 Ιανουαρίου, 2019 στις 11:33

    «Απο θεση αρχης ειμαι αντιθετος σε οποιαδηποτε μορφη λογοκρισιας και αντιρατσιστικου νομου.
    Και ο Hitler ειχε δικαιωμα να εκδοσει το «Mein Kampf» του, και ο Πλευρης το εμετικο του «Εβραιοι Ολη η Αληθεια» και ο φιλοναζιστης ιστορικος David Irving να εκδιδει ελευθερα οσα βιβλια θελει και να αμφισβητει το Ολοκαυτωμα και ο απεριγραπτος Αμβροσιος

    να τιμωρηθει μονο
    αν οντως
    εχει προκαλεσει πραξεις βιας
    εναντιον των ομοφιλοφυλων.

    Οι πραξεις τιμωρουνται,

    οχι οι ιδεες.

    Στις ιδεες και στα βιβλια απαντας με ιδεες και βιβλια και οχι με αντιρατσιστικους νομους και δικες.

    Αλλα τυποι σαν τον Χριστοπουλο (που τον εχω ακουσει και σε αλλα θεματα περι λογοκρισιας) ειναι υπερ της ελευθεριας του λογου μονο οταν αυτος συμφωνει με τις δικες τους αποψεις.
    Δυσκολο προβλημα αλλα η ελευθερια του λογου ή θα ειναι απολυτη ή δεν θα ειναι τιποτα»

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    14: Τι εννοείς, Χαρούλα; Ότι οι Αμβρόσιοι είναι προτιμότεροι από τους Αναστάσιους; Και είναι προτιμότεροι, επειδή κραυγάζουν «φτύστε και ξεφτιλίστε», ενώ οι άλλοι δηλητηριάζουν την κοινωνία μέσω της προσήνειας και της ευγένειας; Κατάλαβα καλά; Κατ’ εμέ, αν σε κάτι είναι υπόλογοι οι Αναστάσιοι, είναι που δέχονται να μετέχουν στην ίδια Ιερά Σύνοδο με τους Αμβρόσιους και δεν απαιτούν την αλλαγή κανόνων και καταστατικών, ώστε να είναι εφικτή η έκπτωση ανάξιων ιεραρχών από το αξίωμά τους.

  68. sarant said

    65 Σωστό.

  69. EΦΗ - ΕΦΗ said

    30 >>γιατί «πρέπει» να έχει συνέπειες μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έκφρασης του λόγου του;
    γιατί γι΄αυτές (τόλμησαν και) προσφύγανε κάποιοι.
    Πάντως ,ακόμη ένα ελπιδοφόρο στην υπόθεση είναι ότι την Έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, την άσκησαν δυο εισαγγελείς.

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    56: Ιερόδουλε, δεν είναι το ίδιο πράγμα η αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος, με όποια επιχειρήματα μπορεί κανείς να επικαλεστεί για να δικαιολογήσει αυτή την αμφισβήτηση, με την προτροπή σε πράξης βίας κατά των «υπάνθρωπων Εβραίων». Αυτές οι πονηρούτσικες γενικεύσεις καλόν είναι να αποφεύγονται, γιατί συσκοτίζουν το υπό συζήτηση θέμα. Άλλο είναι να επιχειρηματολογώ κατά της Χρυσής Αυγής και άλλο να απαιτώ τη φυσική εξόντωση των μελών της. Το πρώτο είναι δικαίωμά μου, το δεύτερο είναι προτροπή σε εγκληματικές πράξεις.

  71. EΦΗ - ΕΦΗ said

    Ακούω με πολλή χαρά και ενδιαφέρον, για τις θέσεις και τις προτάσεις του, το Νίκο Μπελαβίλα υποψήφιο Δήμαρχο για το Δήμο Πειραιά, ΣτοΚόκκινο 105.5 .

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 70 στο 66, όχι στο 56.

  73. ΚΩΣΤΑΣ said

    66 Μράβο! 😉 🙂 😛

  74. Πέπε said

    @51:
    > > Επειδή το μπλογκ όποιος θέλει το διαβάζει. Αν είναι προσωπικό του, λέει ό,τι θέλει.

    Μα τι θα πει «όπιος θέλει το διαβάζει»; Σάμπως στην εκκλησία πάει κανείς παρά τη θέλησή του ν’ ακούσει κήρυγμα; Δεν υπάρχει λόγος, γραπτός ή προφορικός, που να τον ακούσεις παρά τη θέλησή σου: ακόμα και στο σχολείο, όπου πηγαίνεις για τον φόβο των απουσιών, μπορείς κάλλιστα να βουλώσεις τ’ αφτιά σου με ακουστικά (κρυμμένα κάτω από την κουκούλα της φόρμας) και ν’ ακούς μουσική, ώστε ν’ αποφύγεις τον εξαναγκασμό ν’ ακούσεις απόψεις όπως το πυθαγόρειο θεώρημα ή τα ρήματα σε -ίζω.

    Όμως το ιστολόγιο έχει πρόσβαση σε περισσότερους εκούσιους αναγνώστες απ’ όσους εκούσιους ακροατές χωράει μια εκκλησία.

    Ως προς τη δεύτερη φράση, το ιστολόγιο είναι προσωπικό, απ’ ό,τι κατάλαβα, δηλαδή εκφράζει υπεύθυνα τις απόψεις ενός μόνο προσώπου, το οποίο όμως φέρει όλο το κύρος του ιερατικού του τίτλου, δεν αντλεί κύρος μόνο από τα ίδια τα λεγόμενά του.

  75. π2 said

    Αν δεν θυμάμαι πολύ λάθος (δεν έχω χρόνο να ψάξω), το παράδειγμα του Χριστόπουλου είναι λίγο πολύ μεταφορά στα καθ’ ημάς του παραδείγματος του Dewey για τα όρια της ελευθερίας του λόγου (άλλο να πεις να λιντσάρουμε τους μαύρους σε μια ιδιωτική συζήτηση, άλλο να το πεις σε μια μεγάλη συγκέντρωση στον αμερικανικό νότο: το πρώτο δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να προκαλέσει άμεσα πραγματική ζημία, το δεύτερο είναι πολύ πιθανό, λόγω του ρόλου του ομιλητή και του πλαισίου στο οποίο εκφέρεται ο ρατσιστικός λόγος.

    Είναι διδακτικό για τους όψιμους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου βρέξει χιονίσει να δουν ότι και οι πάπες του κηρύγματος ελευθερίας του λόγου αναγνωρίζουν περιορισμούς.

  76. Πέπε said

    @οι πράξεις τιμωρούνται, όχι οι ιδέες

    Και οι λόγοι; Οι λόγοι εκφράζουν ιδέες. Οι ιδέες δεν μπορούν να είναι κολάσιμες, αλλά αυτό δεν αρκεί για να πει κανείς ότι και οι λόγοι δεν μπορούν *ποτέ* να είναι κολάσιμοι. Ιδού ένας απλός συλλογισμός:

    Και οι πράξεις μπορούν να εκφράζουν ιδέες. Οι πράξεις όμως είναι δυνατόν να είναι κάποτε κολάσιμες. Συμπέρασμα: καθετί που εκφράζει ιδέες δεν είναι εξ ορισμού μη κολάσιμο.

    Άρα οι λόγοι δεν είναι στο απυρόβλητο. Πότε μπορούν να ειναι κολάσιμοι;

    Νομίζω ότι ο νόμος το απαντά με σαφήνεια αυτό: όταν προτρέπουν σε ορισμένες ανεπιθύμητες πράξεις. (Και βέβαια δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε αν η προτροπή θα εισακουστεί, δηλαδή να συλληφθεί κάποιος που έφτυσε ομοφυλοφίλους, όχι για άλλο λόγο παρά επειδή ακριβώς ήταν ομοφυλόφιλοι, και ο οποίος ομολόγησε ότι το έκανε επειδή πείστηκε από το κείμενο του Αμβροσίου, και τότε να πούμε «κολάσιμος ο λόγος του», ειδεμή όχι.)

  77. sarant said

    75 Καλά λες.

  78. Pedis said

    Πολύ ψειρισμα για το αν ένα δημόσιο πρόσωπο στο μπλογκ του με τους τίτλους του και τα ρέστα γράφει ως Ανοσιος ή ως Παπαρης Παπατραγου … Ο ίδιος ο νεοναζιστης στην πρώτη του απολογία είχε δηλώσει ότι αν είχε όπλο και του το επέτρεπε ο νόμος ( λ.χ. ο ναζιστικος) θα τους σκότωνε. Και κοιτατε ακόμη μερικοί πως να βρείτε και να πείτε ότι η χλιαρή καταδίκη του καθαρματος αποτελεί βλάβη για την ελευθερία του λόγου; Στον θεό (του Αμβροσίου;) που πιστεύετε!

  79. Theo said

    Καλημέρα!

    Δεν θέλω να πάρω το μέρος του μητροπολίτη Καλαβρύτων. Οι περισσότερες κοινωνιοπολιτικές παρεμβάσεις του με βρίσκουν αντίθετο (όπως βρήκαν αντίθετους και κάποιους μητροπολίτες την περασμένη χρονιά, σαν τον πρόσφατα εκλιπόντα Αντώνιο Σιατίστης, τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και τον Ιωαννίνων Μάξιμο) και με στενοχωρούν ως μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και δε νομίζω πως δουλειά των κληρικών είναι να ασχολούνται είτε με την εσωτερική είτε με την εξωτερική πολιτική, όπως το έκαναν πολλοί πρόσφατα με το μακεδονικό. Δουλειά τους είναι να διδάσκουν τον λαό και να τον οδηγούν προς τον αγιασμό. Αυτή η δουλειά τους έχει και κοινωνικές προεκτάσεις και μια από αυτές έχει σχέση με την ομοφυλοφιλία. Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας, σαφέστατα η ομοφυλοφιλία είναι μια παρά φύσιν κατάσταση, όπως παρά φύσιν είναι ό,τι καταστρέφει την κατ’ εικόνα Θεού πλασμένη ανθρώπινη φύση: φιλαρχία, φιλαργυρία, φιληδονία, κλπ.

    Ξέρω πως οι αναγνώστες και σχολιαστές αυτού του ιστολογίου, στη μεγάλη σας πλειονότητα, διαφωνείτε με αυτή τη θέση της Εκκλησίας. Όμως, ένας κληρικός οφείλει να την υποστηρίζει, αλλά με αγάπη και σεβασμό προς τον άνθρωπο που έχει βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, όπως οφείλει να το κάνει στηλιτεύοντας τη φιλαρχία, τη φιλαργυρία, τη φιληδονία, κλπ, αλλά αγαπώντας και σεβόμενος τον φίλαρχο, φιλάργυρο, φιλήδονο, κλπ και βοηθώντας τον να ξεπεράσει τα εν λόγω πάθη του. (Δυστυχώς, πολλά μέλη της Εκκλησίας επικεντρώνονται πολύ στα σαρκικά αμαρτήματα, ξεχνώντας τα υπόλοιπα. Ένας άγιος Αγιορείτης, ο παπα Τύχων ο Ρώσος [+1968] έλεγε πως η Κόλαση γέμισε παρθένους υπερήφανους.)

    Λοιπόν, δεν βρίσκω κακό το ότι ο Καλαβρύτων καταφερθηκε εναντίον της ομοφυλοφιλίας και του νόμου για τη συμβίωση που τότε ψηφιζόταν. Διαφωνώ, όμως, κάθετα με τον τρόπο που το έκανε και τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε στην επίμαχη ανάρτησή του στο προσωπικό ιστολόγιό του. Σε κάποια σημεία ο λόγος του καταντά ρατσιστικός.

    Στην υπεράσπισή του ισχυρίστηκε «ότι δεν καταφέρεται εναντίον των ομοφυλοφίλων παρά μόνο εναντίον της αμαρτίας, τονίζοντας ότι το μένος του ήταν εναντίον των πολιτικών που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης.

    Όπως είπε, αυτά που έγραψε (στο επίμαχο δημοσίευμα) τα έγραψε όχι με δόλο αλλά για να προφυλάξει την κοινωνία, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως κατά το χρόνο του δημοσιεύματος η συμβίωση των ομοφυλοφίλων ήταν ποινικό αδίκημα.

    Επίσης, είπε ότι δεν κατονόμασε πρόσωπα, αλλά αναφέρθηκε μόνο στην ομοφυλοφιλία, προσθέτοντας σε άλλο σημείο της απολογίας του ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό βίας λόγω του δημοσιεύματος». (https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/26730-oi-klirikoi-tis-im-kalabruton-sumparastekontai-ston-mitropoliti-ambrosio)

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εν μέρει έχει δίκιο, γιατί στον εν λόγω κείμενο περισσότερο κατακρίνει την ομοφυλοφιλία και τη στάση των πολιτικών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Προσωπικά αναφέρθηκε μόνο στη βουλεύτρια Άννα Βαγενά και σ’ ένα σύντροφο πρόσφατα εκλιπόντος ομοφυλόφιλου, χωρίς να αναγράψει το πλήρες επώνυμό του.

    Έχει άδικο όμως, γιατί προτρέπει για διάπραξη βίας (φτύσιμο) προς κάποιους βουλευτές («μια μικρή μειοφηφία στο σύνολο των Μελών της Βουλής των Ελλήνων», όπως λέει), τους οποίους καθυβρίζει, κατονομάζοντας μία απ’ αυτούς.

    Ως εκ της θέσεώς του, έχει κάποιο κύρος, και γι’ αυτό ένα τέτοιο κείμενο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όσους τον έχουν πρότυπο.
    Αναρωτιέμαι όμως, μήπως υπάρχουν κι άλλοι συμπολίτες μας, με αντίστοιχη θέση και ανάλογο κύρος που στα προσωπικά ιστολόγιά τους καθυβρίζουν κοινωνικές ομάδες ή συγκεκριμένους συνανθρώπους μας και προτρέπουν στη βία εναντίον τους, περισσότερο από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων, αλλά η Δικαιοσύνη δεν κινείται ανάλογα στις περιπτώσεις τους. Τότε ίσως η δίωξη και η καταδίκη του μητροπολίτη να είναι νομότυπη μεν, υπερβολική δε.

    Χωρίς να ξέρω επακριβώς τον κανονισμό της Ι. Συνόδου, νομίζω πως, βάσει των κανόνων της Εκκλησίας, ο κάθε μητροπολίτης έχει πολλή ελευθερία κινήσεων στην περιφέρειά του, και η Σύνοδος επεμβαίνει μόνο όταν σφάλλει στη δογματική διδασκαλία ή στο τυπικό της λατρείας ή όταν υποπίπτει σε ποινικό παράπτωμα. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να τον ελέγξει πειθαρχικά, όπως γράφει ο Μπλογκ στο σχ. 62. Σίγουρα, όμως, θα μπορούσε να πάρει θέση συλλογικά, καταδικάζοντας την ακραία και μισαλλόδοξη ρητορική του, όπως το έκαναν οι μητροπολίτες που προανέφερα (το έκαναν κι άλλοι ιεράρχες, που δεν τους θυμάμαι τώρα).

    Όσο για τα περί των κληρικών ως δημοσίων υπαλλήλων που τους πληρώνουμε με τους φόρους μας, παραπέμπω στο προσύμφωνο Τσίπρα-Ιερώνυμου:
    «1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

    2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.»

    Δηλαδή, αν η Εκκλησία πήγαινε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αυτά θα επιδίκαζαν μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτή που δίνει η Πολιτεία στην Εκκλησία με τη μορφή της μισθοδοσίας των κληρικών κι αυτό θα επιβάρυνε περισσότερο τους φορολογούμενους πολίτες.

  80. Πουλ-πουλ said

    Μου φαίνεται ότι η όλη συζήτηση δεν απέφυγε τον πειρασμό της θεωρητικολογίας, περί ορίων στην ελευθερία του λόγου κτλ. κτλ.
    Το ζήτημα που τίθεται με τον Αμβρόσιο είναι, κατά τη γνώμη μου, απλούστερο:
    Μπορεί κάποιος, σιτιζόμενος μάλιστα από την κοινωνία, να εκμεταλλεύεται την ηγεμονική του θέση για να εκφράζει τις όποιες προσωπικές απόψεις του?
    Αφού απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα, ας αρμενίσουμε πλησίστιοι στην αφρισμένη θάλασσα της θεωρίας.

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτή η μπαρούφα «η ελευθερία του λόγου ή θα είναι απόλυτη ή δεν θα υπάρχει» πώς διαδόθηκε και αναπαράγεται άκριτα και περνάει και για ούλτρα δημοκρατική; Υπάρχει ελευθερία που είναι απόλυτη, που δεν υπόκειται σε περιορισμούς, μια που τυχαίνει να ζούμε σε οργανωμένη κοινωνία και όχι σε ζούγκλα ή σε σπήλαια; Τότε να επιτρέψουμε και στους παιδόφιλους να εκφράζουν ελεύθερα τις αρρωστημένες φαντασιώσεις τους μέσω ΜΜΕ και ΜΚΔ, να ιδρύουν κόμματα, να προκαλούνται στα τηλεοπτικά πάνελ κλπ. Ακραίο παράδειγμα; Σοβαρά; Μα νόμιζα ότι μιλάμε για απόλυτη (παναπεί απεριόριστη και ανεξαίρετη) ελευθερία έκφρασης; Ή απλώς ρίχνουμε λεκτικά πυροτεχνήματα;

  82. Χαρούλα said

    67
    Όχι Γιάννη! Προς θεού! 😊
    Αυτό που λέω (σημαντική εξαίρεση ο Αναστάσιος που δεν χωρούσε στον Ελληνικό χώρο, άλλωστε), είναι ότι ο Αμβρόσιος, ο Πειραιώς, ο Άνθιμος Θεςςαλονίκης, ξεχωριζούν, δεν τους εμπιστεύονται πολλοί, και φυλάγονται οι αγνοί χριστιανοί. Με τρομάζουν οι άλλοι! Που φαίνονται πράοι, γλυκομίλητοι, μορφωμένοι, αλλά ουσιαστικά, άλλοτε εν γνώσει τους και άλλοτε και αυτοί παρασυρόμενοι, κάνουν πολιτική. Για παράδειγμα τα λεφτά από δυό κράτη εκτός Ελλάδος, προωθούν απόψεις Βελόπουλου και Εφραίμ σε πολλές Μητροπόλεις με αξιοθαύμαστους Μητροπολίτες. Μέχρι και δυναμικά πολέμιους της ΧΑ!
    (Δυστυχώς για οικογενειακούς λόγους, μού έερχονται …οσμές!)

    Υ.Γ. Και δεν αναφέρομαι στην τοπική μητροπολιτική αρχή.

  83. spiral architect 🇰🇵 said

    «Ελευθερία λόγου» – the next generation.
    Τροφή για σκέψη στους ισαποστασάκηδες.

  84. Theo said

    @78:
    Αυτό το «αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε» που το είπε στην πρωτοβάθμια δίκη του είναι κατά τη γνώμη μου βαρύτερο από το «Φτύστε τους» για το οποίο καταδικάστηκε. Στη δευτεροβάθμια δικαιολογήθηκε πως το είπε χιουμοριστικά.

  85. Alexis said

    #37: Τρία χρόνια είναι η μέγιστη ποινή για το αδίκημα, το έγραψε κι ο Νικοκύρης στο άρθρο του.

  86. Avonidas said

    Πρεπει να πω οτι βρισκω μαλλον αδοκιμο να κρίνουμε απο το ποιος μπορεί να επηρεαστεί απο τα λόγια του τάδε ή του δεινα, το αν επιτρέπεται να εκφραστεί ή όχι. Γιατι μεταθετουμε τοτε την ευθυνη για τις πράξεις απο τους αυτουργούς σε καποιον υποτιθέμενο ηθικό αυτουργό.

    Κι ετσι, οσο κι αν δε θα με στεναχωρουσε ιδιαίτερα να πάει ο Αμβροσιος φυλακή, θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να χασει το αξίωμά του, το κυρος, τα προνόμια και την ασφάλεια που του παρέχει αυτό το αξίωμα. Και να δούμε τοτε αν αυτο το ανθρωπαριο θα εχει το θαρρος της εμετικης του γνώμης.

    Βλέπετε, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση δεν περιλαμβάνει και υποχρέωση να παρέχουμε ένα βήμα. Βήμα για να εκφράζονται δικαιούνται να εχουν οσοι το κερδισαν, επιδεικνυοντας αξιες ανάλογες του βήματος που κατέχουν.

    Οταν, για παραδειγμα, ένας γηραλεος επιφανής βιολογος και ρατσισταρος του κερατά εκπαραθυρωνεται απο το ερευνητικό Ινστιτούτο που του παρείχε βημα, καλώς εκπαραθυρωνεται. Κι οταν ενας ιεράρχης ειναι ενα μισαλλοδοξο και μισάνθρωπο καθηκι, καλον ειναι να παψει να ναι ιεράρχης.

    Το να παψει ναναι και καθηκι ειναι δουλεια του Θεου, αν τυχον κι υπαρχει.

  87. Mπετατζής said

    1) Κάθε ιστολόγιο απαιτεί μια ελάχιστη υλική υποδομή και απευθύνεται σε πολλούς. Όποιος διατηρεί ιστολόγιο, καταβάλει κάποιο ελάχιστο κόστος για την διατήρηση της υλικής υποδομής, προκειμένου να έχει το υλικό μέσο να απευθύνεται σε πολλούς. Αν δεν ήθελε να απευθύνεται σε πολλούς, θα εκφραζόταν σε τετραδιάκι ή ημερολόγιο. Δεν έχει καμία σημασία λοιπόν αν τα είπε σε ιστολόγιο ή από τον άμβωνα, πόσο μάλλον αν είναι διεκδικεί επισημότητα εκπροσώπησης το ιστολόγιο..

    2) Επίσης άργησαν πολύ να εμφανιστούν οι συμψηφισμοί με Στάλιν και Μάο στα σχόλια (πέρασαν άπρακτα εξήντα ένα ολόκληρα σχόλια). Τα αντανακλαστικά κάποιων δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Συμψηφίζετε, συμψηφίζετε, στο τέλος πάντα κάτι θα μείνει !!!!

  88. Alexis said

    Πάντως τα όρια μετάξύ προσωπικής γνώμης και δημόσιας τοποθέτησης που επηρεάζει πολύ κόσμο είναι αρκετά θολά.
    Δηλαδή αν ο Σαραντάκος γράψει κάτι στο μπλογκ του που το διαβάζουν χιλιάδες άνθρωποι αυτό είναι προσωπική γνώμη που δεν επηρεάζει κανέναν;
    Κι αυτός που αρθρογραφεί σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας;
    Κι αυτός που γράφει ένα βιβλίο και πουλάει κάποιες χιλιάδες αντίτυπα;
    Τι πα να πει «το βιβλίο το διαλέγει κάποιος για να το αγοράσει»;
    Και στην εκκλησία δεν πάει με το ζόρι.
    Και στο διαδίκτυο πάλι επιλέγει τι θα διαβάσει.

  89. Χαρούλα said

    62 Blog
    για μένα(ίσως κάνω και λάθος) χριστιανισμός είναι να πίνω νερό από την Σαμαρείτιδα την ξενοτοπίτισα, να κοιμάμαι στον Ζακχαίο τον αμαρτωλό τελώνη, να συγχωρώ τον άσωτο γιό μου, που επέστρεψε.
    Μόνον αυτούς θεωρώ Χριστιανούς. Τους υπόλοιπους ανθρώπους απλά τους ερμηνεύω και προσπαθώ να τους αγαπώ γιατί…

    Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
    1.Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον.
    2.και αν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
    3. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα ίνα καυθήσωμαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι.
    4. Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται.
    5. ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν.
    6. ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία,
    7. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει.
    8. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει, είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται, είτε γλώσσαι, παύσονται, είτε γνώσις, καταργηθήσεται…
    ………………………………………………………………………………………………………………….
    (Α Κορ. ιγ’ 1-8, 13)

  90. 87: Ποια υλική υποδομή; Δωρεάν υπηρεσία της γκουγκλ είναι το ιστολόγιο που χρησιμοποιεί.

  91. Σωτήρς said

    79 «…τα έγραψε όχι με δόλο αλλά για να προφυλάξει την κοινωνία«.
    Γι’αυτό έβαλε τις καμπάνες να βαράνε πένθιμα σε όλο το Αίγιο. Μην τύχει και δεν το έμαθε κανένας. Να εμπεδώσουν όλοι πως delenda Graecia.

  92. Pedis said

    #85 – συγγνώμη, απροσεξία μου. Ευχαριστώ.

    Δηλαδή, η ποινή είναι όντως χλιαροτατη. Για δημόσιο πρόσωπο και με τη βούλα του ελληνικού κράτους. Για τη δήλωση του στην προηγούμενη απολογία του δεν θα έπρεπε να διωχθεί αμεσα;

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό εδώ είναι ελευθερία της έκφρασης;
    http://www.efsyn.gr/arthro/hrysaygitikes-apeiles-kata-kathigiti-stin-xanthi

  94. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καταλαβαίνω ότι όσοι αυτοχαρακτηρίζονται έμπρακτοι χριστιανοί (; practicants) τους είναι οπωσδήποτε δύσκολο, αν όχι οδυνηρό, να συμπλεύσουν με τους περισσότερους σχολιογράφους εδώ, κατηγορώντας μία «κεφαλή» της εκκλησίας τους. Τα όποια σχόλιά τους, όσο κι αν έχουν γραφτεί στο «όνομα της αγάπης» ή ερμηνεύουν το «βαθύτερο νόημα της πίστης» τους είναι γραμμένα εκ του πονηρού και, ως εκ τούτου, απορριπτέα.

  95. Pedis said

    Αν τελεσίδικησει η καταδίκη (χλωμο) θα πρόκειται για μια από τις πρώτες καταδίκες χρυσαυγιτων με δημόσια εμβέλεια. Θα είναι τεράστια επιτυχία της ελληνικής ανεξάρτητης και άψογης δικαιοσύνης …

  96. Pedis said

    Όχι άψογης, άφοβης ήθελα να γράψω, καταραμένες κορεκτορα

  97. Mπετατζής said

    90. Φιλοξενίες τέτοια δεν πληρώνει ;;; Δεν τα ξέρω καλά τα κόλπα αυτά. Μπορώ εγώ να έχω ένα ιστολόγιο εντελώς δωρεάν ;;; (κόστος 0). Δεν νομίζω. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα υλικό μέσο, και απαιτεί να χρησιμοποιήσεις μια προϋπάρχουσα τεχνική υποδομή, που χρησιμεύει στην μαζική απεύθυνση, δεν είναι ένα άυλο πράγμα ένα ιστολόγιο, αυτό λέω. Αλλιώς να γράφει ημερολόγιο.

  98. ΚΩΣΤΑΣ said

    Να υποθέσω ότι τα περί ισαποστασάκηδων και συμψηφισμού με Μάο και Στάλιν αποτελούν έμμεση προσπάθεια προληπτικής λογοκρισίας στους μη ευπειθείς χριστιανομπολσεβίκους; 😉

    Άντε, εγώ δεν λέω τίποτα, θα με ενδιέφερε όμως να ακούσω τις θέσεις σας στο παρακάτω ερώτημα, λεχθέν υπό του/της Ιεροδουλου:

    «Τσακίστε το φασισμό» βλέπω στους τοίχους κάθε τόσο. Μάλιστα. Και αυτοί που θέλουν να τσακίσουν τους φασίστες, νομίζουν ότι δεν είναι φασίστες; Τόση βλακεία;

  99. ΓιώργοςΜ said

    89 Μετά το 2.42, αν δεν πάει μόνο του, από τις αγαπημένες μου σκηνές ταινίας.

  100. sarant said

    97 Ναι, δωρεάν είναι η πλατφόρμα του ιστολογίου. Εχει βέβαια κάποιους περιορισμούς, αλλά κι εμείς δωρεάν είμαστε.

    88 Ε, αυτά τα σταθμίζει κάθε φορά η δικαιοσύνη. Πάντως, και αυτά που γράφουμε εδώ είναι δημόσια τοποθέτηση. Λίγο πιο αμφίβολο είναι για το Φέισμπουκ, αν έχεις κλειστό προφίλ (μόνο για φίλους).

  101. ΓιώργοςΜ said

    97 Φυσικά. Μπορείς να βγάλεις και λεφτά, από την επισκεψιμότητα και τις διαφημίσεις. Η wordpress έτσι δουλεύει.

  102. 97: Κόστος μηδέν, zero, nada. Το ίδιο και στο wordpress.com όπως ο νικοκύρης, καλή ώρα.

    93: Οι συγκρίσεις που παραθέτεις, συμπληρώνουν τα προηγούμενα σχόλιά σου. Ανάξια για οποιαδήποτε απάντηση -κλαπ, κλαπ, μας τάπωσες και με τους παιδόφιλους και με τους χρυσαυγίτες!

  103. Pedis said

    Ράβδος εν γωνία, άρα σφαξε με αγά μου …

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί είναι φασίστας, όποιος αμύνεται εναντίον του φασισμού, Κώστα; Ο φασισμός δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδεολογία, είναι μια ρατσιστική, βίαιη και ολοκληρωτική ιδεολογία και, το κυριότερο, δεν το κρύβει. Δεν είμαι υπέρ του να πάμε να κάψουμε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ή να τους εξοντώνουμε, όπου τους πετυχαίνουμε. Αλλά το να θεωρούμε ότι είναι ένα συνηθισμένο κόμμα και πρέπει να διαλεγόμαστε μαζί τους, να ακούμε τις απόψεις τους, να φτιάχνουμε μαζί τους μια ωραία ατμόσφαιρα πολιτισμένων συζητητών και να θεωρούμε ότι έχουν κι αυτοί τις ιδέες τους, βρε αδερφέ, ε, όχι, αυτό κι αν είναι ακραίο και επικίνδυνο και αυτοκτονικό και ηλίθιο.

  105. Mπετατζής said

    102. ΟΚ, ευχαριστώ, θα το έχω υπόψη μου όταν πάρω σύνταξη. Θα βγάλω το άχτι μου 🙂 Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκει την μαζικότερη απεύθυνση χρησιμοποιώντας μια τεχνική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για το σκοπό αυτό, και θεωρώ ότι η χρήση αυτή είναι επιβαρυντική περίπτωση, όχι ελαφρυντική, παρ΄ όλο που το κάνει δωρεάν.

  106. Pedis said

    Το 103 στο 98

  107. 105: Άσε που εκμεταλλεύεται την υπεραξία των γραπτών του νικοκύρη για να ανεβάζει τις μετοχές του ο Ματτ στο NYSE… 🙂

  108. Mπετατζής said

    107. Kινέζικα είναι αυτά για μένα (πλην της υπεραξίας), έκανα το πόιντ μου (σχ. 105), εγκαταλείπω τώρα 🙂

  109. ΚΩΣΤΑΣ said

    104 Καλά, Γιάννη, περιμένεις από μένα να πάρω θέση υπέρ του φασισμού και με ρωτάς; Δεν κατάλαβες ποιο είναι το ερώτημα; α) η προτροπή σε βία (τσακίστε) και β) όποιος θέλει να επιβληθεί με τη βία, είναι δημοκράτης ή φασίστας; Κανείς δεν λέει να μην αμυνθεί, αλλά με όλα τα νόμιμα μέσα.

  110. Theo said

    @14, 89:
    Δηλαδή, by default που λεν κι στου χουργιό μου, θεωρείς πως όλοι οι κληρικοί (και οι ανοικτοί, δημοκρατικοί, μορφωμένοι, -» » » » » « -για οπου κρίνετε- και οι μη «ανοικτοί, δημοκρατικοί, μορφωμένοι») δεν ενστερνίζονται (λόγω και έργω) τον Ύμνο της Αγάπης;

    @94:
    Κι όμως κάποιες «κορυφές» της Εκκλησίας (βλ. σχ. 79) καταδίκασαν τις δηλώσεις Αμβροσίου. Για τον απλό πιστό μάλλον είναι πιο εύκολο.

  111. ΚΩΣΤΑΣ said

    106 – 103 Όπως νομίζεις αγαπητέ μου και αν έχεις την καλοσύνη πες και τη δική σου άποψη στο ερώτημα, όχι μόνο κριτής ή επικριτής των άλλων.

  112. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Μοῦ ἄρεσε ὁ σημερινὸς διάλογος.

    Ὅλες οἱ ἀπόψεις προβάλλουν σοβαρὰ ἐπιχειρήματα.

    Προσωπικὰ εἶμαι ὑπέρ τῆς καταδίκης τοῦ μητροπολίτη, χωρὶς νὰ παραβλέπω τὰ ἐπιχειρήματα ὑπέρ τῆς ἐλευθερίας τοῦ λόγου. Πιστεύω ὅμως πὼς ἡ ἐλευθερία πρέπει νὰ φτάνει μέχρι κάποια ὅρια, διαφορετικὰ καταπατοῦνται τὰ δικαιώματα κάποιων ἄλλων.

    Ἐπίσης ὁ δημόσιος λόγος ἀνθρώπων ποὺ ἀσκοῦν ἰδιαίτερη ἐπιρροή, ἐξαιτίας θέσης, ἀξιώματος κλπ. πρέπει ν᾿ ἀντιμετωπίζεται μὲ μεγαλύτερη αὐστηρότητα, ὅταν προβάλλει ἀπόψεις ποὺ προάγουν τὸν κοινωνικὸ ἀποκλεισμό, τὸ μίσος, τὸν διαχωρισμό, ἤ τὴν ἄσκηση βίας σὲ ὁμάδες τῆς κοινωνίας ἢ ἀκόμα καὶ σὲ μεμονομένα ἄτομα.

  113. cronopiusa said

    EΦΗ – ΕΦΗ said

    Ακούω με πολλή χαρά και ενδιαφέρον, για τις θέσεις και τις προτάσεις του, το Νίκο Μπελαβίλα υποψήφιο Δήμαρχο για το Δήμο Πειραιά, ΣτοΚόκκινο 105.5 .

    Πολύ δύσκολα την έχει ο Μπελαβίλας κι ακόμα πιο δύσκολα ο δημοκρατικός Πειραιάς

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1090589917044985858

  114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @105. Mπετατζής said:

    » …θα το έχω υπόψη μου όταν πάρω σύνταξη. »

    Μὲ τὰ βαρέα καὶ ἀνθυγιεινὰ πρέπει νὰ κοντεύεις. 🙂

  115. Γιάννης Ιατρού said

    Ο προβληματισμός για την «ελευθερία της έκφρασης» που απασχολεί αρκετούς σχολιαστές έχει να κάνει και με τα όρια που θέτει ο νόμος (ρατσισμός, υποκίνηση βίας κλπ. κλπ.). Η κοινωνία, με τις εμπειρίες που έχει κάνει ιστορικά, έχει θέσει ορισμένα όρια, ειδικά όταν εκφράζεται κάποιος δημόσια και ταυτόχρονα έχει εξουσία.
    Για τα σχόλια σχετικά με το ερώτημα που τέθηκε σε πολλά σχόλια, «το είπε από άμβωνος ή το έγραψε ‘μόνο’ στο προσωπικό του ιστολόγιο» έχω να παρατηρήσω, πως εκτός από τον άμβωνα στον ναό, υπάρχει κι ο ψηφιακός άμβωνας (πλέον…). Και στις δύο περιπτώσεις ο ίδιος άνθρωπος μιλά στο ακροατήριο. Ποια η διαφορά λοιπόν; Καμία, κατ΄ εμέ. Και στις δύο περιπτώσεις ο ομιλητής είναι (το ίδιο) σημαντικό δημόσιο πρόσωπο, ανώτατος εκπρόσωπος της επίσημης θρησκείας του κράτους και σαν τέτοιος, με τον τίτλο του, απευθύνεται στο κοινό.
    Κι ακόμα να παρατηρήσω, πως στη επίσημη ιστοσελίδα της μητρόπολης υπάρχει η παραπομπή στο προσωπικό του ιστολόγιο (Μητροπολίτης -> προσωπικό ιστολόγιο). Είναι προφανής ο σκοπός που τονίζεται σε κάθε ευκαιρία το «προσωπικό» του ιστολογίου του.
    o…διαχωρισμός της εκκλησίας απ’ το κράτος… (π.χ. #1, Γιώργος) δεν αναιρεί την επίδραση που έχει η συμπεριφορά του μητροπολίτη και γενικότερα οι διάφορες ανακοινώσεις «αντιπροσώπων».
    Πιο χρήσιμο θα ήταν για τους πιστούς της (οποιασδήποτε) θρησκείας ο διαχωρισμός της θρησκευτικής πίστης από τα φιρμάνια των όποιων «Αγίων» κλπ. (βλ. & #14β)

  116. Pedis said

    # 111 – δηλ. τι να θέσω σε συζήτηση, τον ισχυρισμό σου ότι είναι φασίστας όποιος πολεμάει τον φασισμό, τον ρατσισμό δηλ. την πιο απροκάλυπτη και δεδηλωμένηκοινωνική και πολιτική εγκληματικότητα;

    Ήταν φασίστες τα αντάρτικα κινήματα, οι ίδιοι οι δυτικοί σύμμαχοι κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, οι αμέτρητοι αντιστασιακοί και διωκόμενοι και θύματα του ναζιφασισμού, όσοι στο κάτω-κάτω αντιμετωπίζουν τους φασίστες στο δρόμο κι ενώ οι τελευταίοι τους κτυπούν πίσω από την παράταξη των ματ, και όσοι στη συγκεκριμένη φάση παλεύουν για την καταδίκη της χρυσής αυγής;

    Σοβαρομιλάς;

  117. Αὐγουστῖνος said

    @109: Τὸ «τσακίστε τὸ φασισμό» δὲν ταυτίζεται μὲ τὸ «τσακίστε τοὺς φασίστες». Τσακίζεις τὴν ἰδέα, ὄχι τὸ κεφάλι στὸ ὁποῖο κατοικοεδρεύει. Τὸν φασίστα τὸν ἀντιμάχεσαι – καὶ ἅμα λάχει τὸν τσακίζεις – ὅταν οἱ πράξεις του γίνουν ἐπικίνδυνες. Ἂν καί, γιὰ μένα, καὶ ἡ ρητορικὴ μίσους εἶναι πράξη καὶ τὴν ἀντιμάχεσαι (ἐπὶ ἴσοις ὅροις).

  118. Αὐγουστῖνος said

    «…νόμον γε θὲς παρ’ ἐμοῦ, τὸν μὴ δυνάμενον δι’ αἰδοῦς καὶ δίκης μετέχειν, κτείνειν, ὡς νόσον πολεως…»

  119. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Δυστυχώς, εδώ έχει πέσει δουλειά (και χιόνι)

  120. divolos said

    Οι περισσότεροι εδώ φαίνεται να καταδικάζουμε τον Αμβρόσιο και την ρητορική του, ανεξαρτήτως της απόφασης του δικαστηρίου. Προσωπικά είχα υπογράψει και την εκστρατεία στο avaaz για να καθαιρεθεί ο Αμβρόσιος, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αλλά νομίζω πως είχε κι αυτό την σημασία του καθώς συζητήθηκε. Όμως από πού αντλουν οι Αμβρόσιοι την δυναμή τους; Οχι από εμένα, που δεν πιστεύω και δεν πάω εκκλησία (όπως φαντάζομαι και πολλοί από εσάς), αλλά από τους πιστούς. Και οι πιστοί, στην πλειοψηφία τους (εκτός από λίγους ή και λίγο περισσότερους), δεν είναι φανατικοί. Είναι άνθρωποι που πιστεύουν αγνά, κυρίως στο πνεύμα της αγάπης του χριστιανισμού και λιγότερο στους εκπροσώπους της εκκλησίας. Και είναι και αρκετοί φίλοι μου και συγγενείς έτσι. Από αυτούς είναι που έχω απαίτησεις. Από αυτούς περιμένω να πάνε την Κυριακή στην εκκλησία τους και να φωνάξουν «Ανάξιος» ο Αμβρόσιος. Και η φωνή τους αυτή θα ήταν πιό δυνατή και από καταδίκη του Άρειου Πάγου. Γιατί δεν υπάρχει εκκλησία χωρίς τους πιστούς, δεν υπάρχει παπάς χωρίς ποίμνιο. Αν πιστεύουν στον χριστιανικό λόγο, αυτοί οι πολλοί, πρέπει και να το αποδείξουν. Αυτοί μπορούν να τον καθαιρέσουν όχι βάση του κανονισμού, αλλά στην πράξη. Αφού δεν μπορούμε (ακόμη) να πετύχουμε τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, ας προσπαθήσει τουλάχιστον η εκκλησία να εκμοντερνιστεί και να γίνει πιο δημοκρατική εκ των έσω. Ιδού η Ρόδος.

  121. BLOG_OTI_NANAI said

    89: Χαρούλα, αν και έγραψες για: «κοπάδια«, «φόβο της άλλης ζωής«, «Παίζονται άσχημα παιχνίδια» «μόδα με Πνευματικούς», «φιλοξενίες στο Όρος«, εντούτοις χαίρομαι που ασπάζεσαι τα λόγια του Απ. Παύλου που ήταν και Πνευματικός και υπέρμαχός του μοναχισμού και πίστευε στη μετά θάνατον ζωή, διδάσκοντας ότι αυτή πρέπει να απασχολεί σοβαρά τους ανθρώπους και βεβαίως, στάθηκε και αρκετά αυστηρός για πολλά ζητήματα στη ζωή του.
    Επίσης, αφού σε απασχολούν αυτά που λες, φαντάζομαι θα εκτιμάς το πόσο έχουν στηρίξει οι δομές της Εκκλησίας ή και σε συνεργασία με άλλους φορείς χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

  122. Aghapi D said

    Βγήκαν κάποιοι και καταδίκασαν τον Αμβρόσιο, βγήκαν όμως και άλλοι που λένε ετούτα τα αλλούτερα (έχασα δυστυχώς τη λινκιά)

    Από το Διεθνές Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Ορθοδοξία»

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΙΕΡΕΩΝ

    ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ

    Την 29η του μηνός Ιανουαρίου 2019 στο Αίγιο οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συνερχόμενοι συνέταξαν το κάτωθι ψήφισμα συμπαραστάσεως προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο:

    «Δυστυχώς, παρά την εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας περί αθωότητας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, καθώς, όπως υποστήριξε, οι φράσεις του επιδίκου κειμένου δεν είναι πρόσφορες υποκίνησης σε βία ή ενέργειες μίσους κατά της ομάδας των ομοφυλοφίλων, εν τούτοις το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου τον καταδίκασε σε επτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

    Περιέργεια και απορία μάς δημιουργείται πώς η Εισαγγελέας της έδρας έκανε αθωωτική πρόταση, ενώ ο Πρόεδρος και οι δικαστές πήραν καταδικαστική απόφαση!!!

    Όλοι οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για την απόφαση αυτή και δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη, συμπαράσταση και υποστήριξη στον Πνευματικό μας Πατέρα, ο οποίος με το «επίδικο» κείμενό του προσπάθησε να προστατεύσει το ποίμνιό του ορθοτομώντας το λόγο της Αληθείας, δηλαδή του Ευαγγελίου, ως όφειλε, και όχι να υποκινήσει τους πιστούς σε ανάρμοστες συμπεριφορές βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων, καθώς ουδέποτε κατεγράφησαν στην Ιερά Μητρόπολή μας ή οπουδήποτε αλλού τέτοιες ενέργειες εξαιτίας του κειμένου του Σεβασμιωτάτου.

    Η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβιώσεως και η επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια συμβάλλει στην αποδόμηση του ιερού θεσμού της οικογένειας, του βασικού δηλαδή ιστού που συνέχει και συγκροτεί την κοινωνία μας. Η μητρότητα ως συνεκτική αρχή της οικογένειας και η πατρότητα ως πραγματική και συμβολική έκφρασή της καταρρέουν συμπαρασύροντας μαζί και οποιαδήποτε στοιχεία ενότητας πού απέμειναν σε αυτήν.

    Η χθεσινή απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς πλέον οι ομάδες των ομοφυλοφίλων ανεξέλεγκτα, ασύστολα και ανεμπόδιστα θα μπορούν να επιβάλουν προκλητικά τον τρόπο της ζωής τους, που δεν συνάδει με την οντολογία της ανθρώπινης φύσεως και το νόμο του Θεού.

    Φυσικά, ο καθένας στην ιδιωτική του ζωή μπορεί να ενεργεί ελεύθερα και να ορίζει τον τρόπο που θα ζει κατά τη βούλησή του. Αυτό είναι σεβαστό από όλους. Δεν μπορεί όμως να επιβάλει τον τρόπο της ζωής του και μάλιστα την ομοφυλοφιλία ως γενικό κανόνα στην κοινωνική ζωή, ούτε να προσβάλλει, χωρίς κανένα σεβασμό και καμία αιδώ την πίστη και τη ζωή του άλλου, ανενόχλητος, προκλητικά, όπως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε «παρελάσεις υπερηφάνειας» από τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες. Κανείς δεν μπορεί να περιφρονεί βασικές αρχές τού φυσικού δικαίου και να διεκδικεί το δικαίωμα να νομιμοποιήσει και να καθιερώσει κάποια φυσική παρεκτροπή ή αποκλίνουσα ηθική συμπεριφορά ως θεσμό της κοινωνίας.

    Πιστεύουμε ότι απρόσκοπτα η Δικαιοσύνη, κατά την αναίρεση της αποφάσεως, θα εκδικάσει την υπόθεση ανεπηρέαστη από εξωγενείς παράγοντες και θα δικαιώσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

    Σεβασμιώτατε,

    Διά της καταδικαστικής αποφάσεως ελάβατε «τόν της αθλήσεως στέφανον» του Χριστού και τούτο επιβεβαιώνουν η αποδοκιμασία του ακροατηρίου διά την απόφαση καθώς και τα χειροκροτήματα των πιστών και των ιερέων αναφωνούντες «Άξιος» κατά την αποχώρησή σας από το Δικαστικό Μέγαρο.

    Είμεθα στο πλευρό σας, συνοδοιπόροι στον αγώνα σας να ακουσθεί ο εκκλησιαστικός λόγος, ο λόγος του Χριστού, των Αποστόλων, των Πατέρων στον άνθρωπο που επιζητεί πραγματικά να εύρει το νόημα της ζωής του».»

  123. Aghapi D said

    Εντάξει, ας πούμε πως αδίκως καταδικάστηκε επειδή δέν είναι (ακόμα; ) ηθικά υπεύθυνος για πράξεις μίσους. Όμως καταδικάστηκε και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος Πηγή: http://www.lifo.gr

  124. leonicos said

    5

    Απορώ όμως γιατί η ίδια η Εκκλησία δεν έπραξε….

    Πέπε, πού ζεις;

  125. cronopiusa said

    Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα: »Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα προέρχεται και από την Εκκλησία»

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1090165448786788352

    …καημένε κόσμε
    θυμίαμα ἡ γαλάζια ὀσμὴ κι ὁ καπνὸς ἀσημένιος…

    Νίκος Καροῦζος Ἡ Ὀρθοδοξία

  126. leonicos said

    Το μονο ελαφρυντικό είναι ότι επηρεάζει αυτού που έχουν τις ίδιες απόεις, και απλώς τος επιβεβαιώνει.

    Αλλά δεν αρκεί. Καλά κάνουν και φιμώνουν τους παλιανθρώπους, σε όποια θέση και αν βρίσκονται

  127. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το λες κι εσύ, Κώστα: νόμιμη αυτοάμυνα. Άλλωστε, δεν νομίζω πως υπήρξαν ποτέ αμυνόμενοι οι φασιστοναζιστές. Πάντα και παντού επιτιθέμενοι ήταν, πάντα και παντού οι δημοκρατικοί πολίτες αμύνονταν εναντίον τους.

  128. BLOG_OTI_NANAI said

    Τώρα κοροϊδεύομαστε αν όλα αυτά τα ακροαριστερά και ακροδεξιά ούγκανα είναι φασίστες με όλη τη σημασία της λέξης; Αν αρχίσουμε να μιλάμε για blog και ιστοσελίδες τότε θα πρέπει αν εξαφανιστούν πολλές βλ. κάτι Χρυσή Αυγή, Στέφανος Χίος, Ιντιμίντια κ.λπ. Γεμάτο σαβούρα είναι το διαδίκτυο (και έχουμε και κάτι θείους και θείες εδώ, που αν και είναι γλωσσικό ιστολόγιο, μας κάνουν κάθε τρεις και λίγο αναμετάδοση από τα σόσιαλ μίντια τι γράφει ο κάθε βαρεμένος αντι να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε ακριβώς το ίδιο ως δολοφόνους ή και εν δυνάμη δολοφόνους):

  129. ΣΠ said

    Είμαι αρκετά επιφυλακτικός σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο με βάση τον οποίο καταδικάστηκε ο Αμβρόσιος. Μπορεί να βρίσκω αποκρουστικά και τα λεγόμενά του και το ύφος του και τις ιδέες του Αμβρόσιου και δεν πρόκειται να στεναχωρεθώ για την καταδίκη του, όμως φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που η εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Θα ήταν προτιμότερη μια καταδίκη εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου (απαράδεκτη η σιωπή τους), έστω λεκτική, έστω μια δήλωση αποδοκιμασίας. Περισσότερο αποτελεσματικό θα ήταν κάτι τέτοιο σε ανθρώπους που μπορεί να επηρεαστούν από τα κηρύγματα μίσους του Αμβρόσιου. Τώρα το παίζει και μάρτυρας στους υποστηρικτές του με μια ποινή που μόνο συμβολικό χαρακτήρα έχει, αφού είναι με αναστολή.

  130. leonicos said

    125 Κρόνη

    Πρέπει ναξεχωρίζουε τον αντισημιτισμό για τον οποίο μιλάει η πρέσβειρα, από τον αντισημιτισμό για τον οποίο μιλάμε εμείς.

    Η πρέπσβειρα θεωρεί αντισημιτισμό το να επικρίνεται το Ισραήλ για διάφορες πολιτικές του, απέναντι στις ΗΠΑ, τους παλειστίνιους κοκ, με επέκταση τη γενική λαϊκή ντίληψη για το ρόλο των εβραϊκών λόμπι σε όλον τον κόσμο.
    Από αυτή την αποψη πολλοί εβραίοι είναι αντισημίτες.

    Εγώ, ως εβραίος στην Ελλάδα, ουδέποτε αντιμετώπισα αντισημιτισμό, με την έννοια ότι γινόταν καποια διάκριση σε βάρος μου λόγω της ιδιότητάς μου αυτής, που την πρόβαλα πάντα έντονα, όπως έκανα κι εδώ.
    Η εκκλησία ειναι φυσικό να σε αντιμετωπίζει ως άτομο άλλου θρησκεύματος.

  131. leonicos said

    121

    υπέρμαχός του μοναχισμού ο Παύλος δεν ήταν. Απλώς συνεστησε την αγαμία σε όσους το μπορούν.

    Ο μοναχισμός είναι εξωχριστιανική επιρροή όπως και πολλές άλλες

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σωστά, Λεώνικε. Άλλωστε, έχουμε πει πολλά για τη δυσανεξία του Ισραήλ σε οποιαδήποτε κριτική της πολιτικής του, κριτική που την αναθεματίζει συλλήβδην ως αντισημιτισμό.

  133. cronopiusa said

    130

    Διεθνής Αμνηστία: Εκστρατεία για εταιρίες τουρισμού που στηρίζουν τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς

  134. leonicos said

    15

    νηποινεί

    Πέπε μαζί σου!

  135. Theo said

    @122:
    Είχα βάλει τον λίκνο που ζητάς στο σχ. 79. Τον ξαναποστάρω:
    https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/26730-oi-klirikoi-tis-im-kalabruton-sumparastekontai-ston-mitropoliti-ambrosio

    @125, 130, κλπ:
    Κι όμως πουθενά στην ομιλία της η πρέσβειρα δεν λέει ότι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα προέρχεται και από την Εκκλησία. Αυτό το λέει ο τίτλος του σχ. 125:

    Ο τίτλος του δημοσιεύματος στο οποίο παραπέμπει ο λίκνος της Χρινοποιούσας είναι: «Πρέσβης του Ισραήλ: »Επιθυμούμε να καταδικάσει η Εκκλησία την βεβήλωση»»
    (Πολύ κομψό αυτό! Ώρες, ώρες δηλαδή, να βγει η Ι. Σύνοδος και να υποδείξει στην ισραηλινή κυβέρνηση τι πρέπει να καταδικάσει: φόνους παιδιών, εποικισμούς, απαρτχάιντ, παραβιάσεις δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ, κλπ.)

    Η πρέσβειρα, λοιπόν, λέει:
    «Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση της Ελλάδας για όλες τις αυστηρές δηλώσεις καταδίκης αυτών των συμβάντων αλλά θα επιθυμούσουμε να ακούσουμε επίσης και τη μεγάλη κατακραυγή από την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και από την κοινή γνώμη όταν συντελούνται τέτοια γεγονότα.»

    Αλλά κάποιοι παρουσιάζουν τα λόγια της όπως τους βολεύει.

    @131:
    Λεώνικε, μάλλον για πολύ αφελείς μας περνάς, ώστε να καταπίνουμε αμάσητη την προπαγάνδα των ΜτΙ.

    Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, για τον οποίο ο ίδιος Χριστός είπε πως ήταν ο μεγαλύτερος από όσους είχαν γεννηθεί μέχρι τότε από γυναίκα δεν ήταν μοναχός;
    Ο ίδιος ο Χριστός δεν έδωσε παράδειγμα μοναχικής ζωής, περνώντας σαράντα μέρες στην έρημο με νηστεία και προσευχή και μένοντας άγαμος;
    Κι αυτά «εξωχριστιανικές επιρροές» είναι;
    Άσε την πλάκα, σε παρακαλώ.

  136. Pedis said

    Σε μια εξ ορισμού ευνομούμενη πολιτεία όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο υπερ του ρατσισμού και του φασισμού, του εθνικισμού, της στρατόκαβλης μισαλλοδοξίας και της αλλαγής συνόρων κοκ θα έπρεπε να διώκονται αυταπάγγελτα και να καταδικάζονται παραδειγματικά. Όχι να περιμένουμε πρώτα να συστήσουν ομάδες εφόδου, να δρουν ανενόχλητοι προξενώντας κακό, και συχνά ανεπανόρθωτο, σε όποιον είναι μελαμψός, ξένος, ομοφυλόφιλος, εβραίος, κομουνιστής, συνδικαλιστής, αριστερός κλπ ή να μπουν στη Βουλή, να έχουν καβατζάρει την υποστήριξη μέρους της αστυνομίας, των μμε και των δικαστών ή από αυτούς τους τελευταίους, όσοι (ίσως, οι περισσότεροι) που δεν είναι με το μέρος τους να φοβούνται ότι αν εκτελέσουν το καθήκον τους μπορεί να βρεθούν απροστάτευτοι στους εκβιασμούς και στη βία των φασιστών διότι το κράτος και οι μηχανισμοί του δεν κάνουν το καθήκον τους !

  137. Pedis said

    Ειδικότερα, οι ιδιαιτερες συνέπειες του εμπειρικά διαπιστωμένου γεγονότος ότι ο φασισμός είναι ανεκτός και σπρώξιμος από το αστικό πολίτευμα και τους μηχανισμούς εξουσίας του στη χώρα μας ειναι ότι σέρνεται η δίκη τους εδώ και μισή δεκαετία, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, οι μπράβοι χαίρουν βουλευτικής ασυλίας, (ακόμη και η φρουρά της βουλής φοβάται ή δνε θέλει να επέμβει, το θυμάστε το χαρακτηριστικό παράδειγμα;), εννιά στις δέκα φορές οι φασίστες αθωώνονται λόγω αμφιβολιών, τάχα μου, και απειλούν ανενόχλητοι τους μάρτυρες κατηγορίας και οι ηθικοί αυτουργοί όλης αυτής της κατάστασης, μαζί φασίστες, χουντικοί, ακροδεξιοί και παρακρατικοί ηγούνται της μεγαλης πατριδοκάπηλης καμπάνιας της ακρο/δεξιάς και της σκοταδιστικής ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας για την μακεδονία και τρίχες κατσαρές.

    Την εξουσία με τους φασίστες θέλουν να μοιραστούν και όσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι πιθανότατα είτε πολιτικώς βλάκες είτε βλακωδώς νομίζουν ότι πείθουν ενώ τους προσποιούνται.

  138. Theo said

    137:
    σπρώξιμος, επίθετο: Μια ακόμα συμβολή, για να φτάσουμε στον στόχο των πέντε εκατομμυρίων λέξεων 🙂

  139. Χαρούλα said

    110 Theo, νομίζω πως έχεις θεολογική κατάρτιση. Αν δεν λάβεις υπόψη τον σεβασμό που αποπνέει το ράσο(γιατί περιλαμβάνω και μοναχούς-ες), ξέρεις πάρα πολλούς αναλογικά, που τιμούν έργω την Αγάπη και την Συγχώρεση του Χριστιανισμού; Εγώ λίγους. Και σπανίως θα τους δείς να κάνουν δηλώσεις.

    121 BLOG, ο μοναχισμός είναι πολύ νεώτερη «εφαρμογή». Ο Χριστός πήγαινε στην έρημο για μέρες, νήςτευε, προσευχόταν και ξανά πίσω στον κόσμο. Ακόμη,
    Το γεγονός πως ενστερνίζομαι ένα κείμενο, δεν σημαίνει ότι επικροτώ όλη την ζωή κάποιου.
    Όσο για το έργο των δομών της Εκκλησίας(με χρήματα δωρεών-προσφορών πιστών), γιατί να εντυπωσιαστώ. Η προσφορά είναι χαραχτηριστικό του καλού χριστιανού. Δηλαδή να με εντυπωσιάσει η μάνα που φροντίζει τα παιδιά της;

    Ίσως υπήρξα ασαφής στο 14. Δεν ήθελα να εννοήσω όλοι. Αλλά σίγουρα είναι πάρα πολλοί. Δεν θέλω να ακυρώσω την Πίστη κάποιου. Την τυφλή εμπιστοσύνη σε «χαριςματικούς» ανθρώπους θέλω να σταματήσω. Ή τουλάχιστον να προκαλέσω προβληματισμό. Ως εκεί.

  140. Σε συνεργασία με 20 καφετέριες της Κομοτηνής ήρθε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

    Πλατειά χαμόγελα σχηματίστηκαν σήμερα το πρωί στην καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Εκεί, πραγματοποιήθηκε λειτουργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ημέρα η οποία φέτος θεωρείται αργία, άρα οι μαθητές δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Γι’ αυτό ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής θέλοντας να διατηρήσει τον υψηλό συμβολισμό της ημέρας και να φέρει τους νέους στην εκκλησία, βρήκε έναν σύγχρονο τρόπο τον οποίο χαιρέτισαν μικροί και μεγάλοι.

    Πιο συγκεκριμένα, όσοι μαθητές γυμνασίων και λυκείων βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην εκκλησία, μετά από αυτήν τους δόθηκε ένα κουπόνι για να πιουν δωρεάν το ρόφημα, το αναψυκτικό ή ακόμη και τον καφέ τους σε ένα είκοσι καταστήματα του σωματείο καφεπωλών Κομοτηνής, με τα οποία ήρθε σε συνεννόηση η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Όσο για τους μαθητές δημοτικού, οι οποίοι δεν θα μπορούσα να πάνε μόνοι τους …για καφέ, ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων τους κέρασε από μία σοκοφρέτα.

    «Δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ», είπε ο σεβασμιότατος εντός του ναού, παρακαλώντας τους μαθητές να μην ξεχνούν πως την ημέρα των Τριών Ιεραρχών πρέπει να έρχονται στην εκκλησία, να εκκλησιάζονται και κατόπιν «να έχετε όλη την ημέρα δικιά σας», όπως τους είπε.

  141. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

    Να πούμε κι ένα μπράβο στον ελληνόψυχο υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που δεν έκανε την παραμικρή δήλωση για την σημερινή εορτή των κατεδαφιστών του Ελληνισμού, Τριών Ιεραρχών. Είναι η πρώτη φορά στην 190χρονη Ιστορία του Ρωμέικου Κρατιδίου που ο υπουργός Παιδείας δεν βγάζει ανακοίνωση προς την μαθητιώσα Νεολαία για τους Τρείς Ιεράρχες και ασφαλώς το 72χρονο γεροντοπαλλήκαρο ο Κωστάκης ο Γαβρόγλου θα μείνει στην Ιστορία γι’ αυτή την ελληνόψυχη πράξη του…

    Το γεγονός έχει λυσσάξει τους χριστιανούληδες και ειλικρινά απορούμε πώς δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί του θέματος οι γνωστοί χριστιανοί σχολιαστές Theo, Blog-oti-nanai, Ριβαλντίνιο και λοιποί…

  142. BLOG_OTI_NANAI said

    131: Λεώνικε αγνοείς τους Ναζιραίους και το γεγονός ότι οι Ορθόδοξοι Πατέρες της Εκκλησίας ονομάζουν τους μοναχούς ως «καθ’ ημάς Ναζιραίους«, τους «τω Θεώ τον βίον καθιερώσαντες«; Είπαμε, κάθε ομολογία έχει δικές της ερμηνείες, αλλά όχι να αγνοούμε και τα βασικά.

  143. SineNomine said

    1. Η «Ελευθερία της έκφρασης» ως… έκφραση, δημιουργεί τόσα πολλά εννοιολογικά ερωτήματα (τι είναι ελευθερία κι έκφραση, αν οροθετούνται, πώς και από ποιον κτλ.) που θα μένει εσαεί ανοικτή για θεωρητικές/φιλοσοφικές αναλύσεις και συζητήσεις.
    2. Κάθε κοινωνία σε μια συγκεκριμένη περίοδο ανάπτυξής της, απαντάει σε όλα αυτά τα ερωτήματα με πρακτικό τρόπο, πάντοτε (ως σήμερα τουλάχιστον) θέτοντας όρια, που αν κάποιος υπερβεί τιμωρείται. Όριο ήταν το μαζικό κάψιμο βιβλίων και οι εκτελέσεις αντιφρονούντων, όριο είναι και η φυλάκιση ή η επιβολή χρηματικού προστίμου.
    3. Το ερώτημα λοιπόν, αν θα έπρεπε να δικαστεί ο Αμβρόσιος, δεν έχει ουσία, από τη στιγμή που παραβίασε την κείμενη νομοθεσία. Το εάν αυτή πρέπει να αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση είναι εντελώς άλλο ερώτημα.
    4. Θυμίζω πως, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η ελευθερία αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο, όπως συνέβη με τους Ζηνόβιεφ-Κάμενεφ, που δημοσίευσαν το σχέδιο των μπολσεβίκων για την Οκτωβριανή Επανάσταση λίγες μέρες πριν (προδίδοντάς το ουσιαστικά), αλλά οι σύντροφοί τους έκριναν ότι είχαν αυτό το δικαίωμα. Για να ξέρουμε τι συγκρίνουμε, δηλαδή…
    5. Η ΧΑ ΔΕΝ είναι μόνο πολιτικό κόμμα. Είναι πρωτίστως εγκληματική οργάνωση κι ως τέτοια (πρέπει να) αντιμετωπίζεται.
    6. Το σκεπτικό της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης (ότι αναφερόταν στους πολιτικούς κι όχι στους ομοφυλόφιλους) μόνο εγώ το θεωρώ προβληματικό (για να μην πω επικίνδυνο);
    Σεντόνι, το ξέρω. Μια φορά σχολίασα κι εγώ αφού.

  144. 24, spiral architect said: «…δεν καταλάβαμε Χριστό από τη συλλογιστική σου»!
    # Ναι. Το είπα χαλαρά. Δεν ήθελα να αντιγράψω τί λένε για τον Τσίπρα (και όχι μόνο) τα …γκόλντεν άλτερ έγκο πολλών θαμώνων του παρόντος ιστολογίου.

    28, Πέπε said: «Μα είναι πάγια η συλλογιστική του…
    Συγχαρητήρια …Φον Πέπε που μετουσιώθηκες ως Κάτων ο Τιμητής. Άιντε και Ύπατος!

  145. Theo said

    @139α:
    Ναι, Χαρούλα, ξέρω πολλούς αναλογικά, που τιμούν έργω την αγάπη και την συγχώρεση του χριστιανισμού. Έχω γνωρίσει και αγίους, με υπερβατικά χαρίσματα, από τον επίσκοπό μας στην Έδεσσα, τον Καλλίνικο (+1984), τον Πορφύριο (+1991), τον Παΐσιο (+1994) μέχρι και λαϊκούς. Αυτοί κι αν είχαν αγάπη και συγχώρεση!!

    139β:
    Δες την απάντησή μου στον Λεώνικο στο σχ. 135.

  146. Theo said

    @146, διόρθωση:
    αντί «υπερβατικά χαρίσματα», γράφε «υπερβατικές εμπειρίες και υπερφυσικά χαρίσματα».

  147. Avonidas said

    Κάθε κοινωνία σε μια συγκεκριμένη περίοδο ανάπτυξής της, απαντάει σε όλα αυτά τα ερωτήματα με πρακτικό τρόπο, πάντοτε (ως σήμερα τουλάχιστον) θέτοντας όρια, που αν κάποιος υπερβεί τιμωρείται. Όριο ήταν το μαζικό κάψιμο βιβλίων και οι εκτελέσεις αντιφρονούντων, όριο είναι και η φυλάκιση ή η επιβολή χρηματικού προστίμου.

    Άρα δηλαδή, η ναζιστική κοινωνία δικαιουταν εξισου να εκτελέσει τη Σοφι Σολ οπως κι η ελληνική να φυλακισει τον Αμβρόσιο;

    Υπάρχουν όρια και όρια, αλλά εκτός αν ειναι κανείς σχετικιστης, το προβλημα δεν λυνεται απλα με την επικληση στους τρεχοντες νόμους. Ειναι δικαιοι οι τρεχοντες νομοι; Ειναι συμβατη η ελευθερία λόγου με τη διωξη συγκεκριμενων δηλωσεων; Αυτο ειναι το ερωτημα.

  148. SineNomine said

    #148
    Το δίκαιο, προσπάθησα να πω, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια στις κοινωνίες, αλλά ο πρακτικός τρόπος που επιβάλλεται. Ασφαλώς κι έχει σημασία εάν αυτός που το επιβάλλει έχει νομιμοποίηση. Το τραγικό είναι (κι αυτό πρέπει να μας προβληματίζει) πως οι ναζί είχαν τέτοια νομιμοποίηση.
    Το “τι είναι δίκαιο” μένει πάντα ένα ανοικτό ερώτημα. Το διατύπωσα εξ αρχής (1). Τη θέση μου για τους ναζί στο (5). Την προσωπική μου άποψη και στάση ζωής την υπαινίχθηκα στο (4)

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137 >> αθωώνονται λόγω αμφιβολιών, τάχα μου
    Ακόμη μια Έφεση για κακοδικία. Το 2012, ( ο επίκαιρος Δένδιας υπ.Δικαιοσύνης), τόσος κόσμος είδε το μπάχαλο και τη μανία τους στο πανηγύρι στη Ραφήνα αλλά αθωώθηκαν.

  150. BLOG_OTI_NANAI said

    136: Και γι’ αυτούς που λαϊκίζουν ασύστολα κατηγορώντας τους πάντες και μαζικά, ως υποστηρικτές φασιστών και φασιστικών οργανώσεων, όπως εσύ, τι θα έλεγες να σε μπουζουριάζανε; Διότι όποιος ρίξει μια ματιά στο ιντιμίντια, είναι γεμάτο με τέτοιου είδους φασιστικά ισοπεδωτικές διακηρύξεις που νομιμοποιούν κατ’ αυτούς κάθε είδους βία. Για ρίξε λίγο νερό στο κεφάλι σου πρώτα μήπως σου περάσει…

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    149: Είχαν νομιμοποίηση για τους νόμους της Νυρεμβέργης και την Τελική Λύση και για όλες τις άλλες αυθαιρεσίες τους; Ποιος τους την έδωσε; Το 43% που τους ψήφισε το 1933 και δεν ξανακλήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του, αφού δεν ξαναέγιναν εκλογές; Όλοι αυτοί, δηλαδή, που μεταπολεμικά έλεγαν ότι δεν ήξεραν;

  152. # 135, 143

    Τα θρησκευτικά του καθενός δεν με ενδιαφέρουν, τα θεωρώ προσωπική υπόθεση του καθενός, απλά θα πω πως οι μοναχοί αποκαλούνται «καθ’ ημάς Ναζιραίοι» πρώτη φορά το ακούω στα γεράματα (αλήθεια τις καλόγριες πως τις αποκαλούσαν, γιατί είχαμε συχνά σπίτι μια μακρινή συγγένισσα). Στα βασικά σίγουρα δεν είναι, 12 χρόνια θρησκευτικά στο σχολείο ποτέ δεν ακούστηκε

    Επίσης επειδή έχω γνωρίσει -όπως και πολλοί άλλοι από εδώ μέσα- τον Λεώνικο, θεωρώ πως η φράση για τα αμάσητα της προπαγάνδας των μ.τ.Ι. είναι η μεγαλύτερη αηδία που γράφτηκε όσα χρόνια είμαι εδώ.

  153. Pedis said

    # 150 – πρέπει να βιαστούν να τους καταδικάσουν σε δύο μήνες με αναστολη, προτου ο ένας γινει υπουργός λ.χ. της δικαιοσύνης κι ο άλλος, βέβαια, του πολιτισμού … για το ονορε …

  154. SineNomine said

    #152
    Δεν έχω το ταλέντο να απαντήσω πειστικά σε λίγες γραμμές, αλλά η απάντηση, Γιάννη, βρίσκεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ σε αυτό που εσύ έγραψες: “Όλοι αυτοί, δηλαδή, που μεταπολεμικά έλεγαν ότι δεν ήξεραν”. Προσωπικά, αυτό ακριβώς θα ήθελα και θα περίμενα να συζητήσει η ανθρωπότητα άμεσα, καθώς παντού έχουν ήδη ξαναβγεί από το πηγάδι τους, με διάφορες παραλλαγές.

    Δημήτρης

  155. giorgos said

    http://katotokerdos.blogspot.com/2018/05/blog-post.html#more

  156. ΚΩΣΤΑΣ said

    116 >> … τον ισχυρισμό σου ότι είναι φασίστας όποιος πολεμάει τον φασισμό, …

    Υπόδειξέ μου σε παρακαλώ σε ποιο σχόλιο και σε ποια σειρά ακριβώς είπα εγώ τα παραπάνω που μου καταλογίζεις. Αφού πρώτα μου το υποδείξεις, θα σου δώσω και την απάντηση. Αλλιώς, με δικές σου ερμηνείες στα δικά μου λόγια, δεν έχει νόημα η συνέχεια της συζήτησης μεταξύ μας.

    117 >> .. Τὸ «τσακίστε τὸ φασισμό» δὲν ταυτίζεται μὲ τὸ «τσακίστε τοὺς φασίστες». Τσακίζεις τὴν ἰδέα, ὄχι τὸ κεφάλι στὸ ὁποῖο κατοικοεδρεύει….

    Για το «τσακίστε τὸ φασισμό» συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και το προσυπογράφω.

    Το έτερο σκέλος, «τσακίστε τοὺς φασίστες» το ερμηνεύω ως προτροπή για αυτοδικία. Κι αλλοίμονο αν σε μια ευνομούμενη πολιτεία δώσουμε το δικαίωμα να κρίνει αυτοβούλως ο καθένας τι είναι ο άλλος, και να αποδίδει την κατά τη γνώμη του δέουσα ποινή. Μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιοι έδειραν και ευέλπιδες γιατί είχαν κοντό μαλλί.
    Γι’ αυτούς έχω τον προβληματισμό, μπορώ να τους χαρακτηρίσω δημοκράτες;

    127. Άλλο νόμιμη αυτοάμυνα, Γιάννη, άλλο χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την καταπολέμηση και εξαφάνιση του φασισμού και άλλο κατά το δοκούν αυτοδικία, όπως απάντησα στο σχόλιο 117. Δεν απορρίπτω κανένα νόμιμο μέσον εναντίον του φασισμού.

    * Έχω και συνεχείς διακοπές στο ιντερνετ, μάλλον λόγω καιρού.

  157. Pedis said

    # 151 – του λόγου σου γιατί θίγεσαι; Ούτε κρυπτο/φασιστακος είσαι ούτε πολιτικός βλάκας, νομίζω;

  158. Σωτήρς said

    154 Η δίκη της ΧΑ περιλαμβάνει 69 κατηγορούμενους, τρεις υποθέσεις ανθρωποκτονίας και νομίζω πάνω από είκοσι για την στοιχειοθέτηση της εγκληματικής οργάνωσης. Τα αναγνωστέα έγγραφα, οι μάρτυρες, η τετράμηνη αποχή των δικηγόρων το 2016 και οι λυσσασμένες προσπάθειες των χρυσαβγιτών να κωλυσιεργήσουν φταίνε που η δίκη συνεχίζεται τέσσερα χρόνια τώρα. Μπορεί να είναι αρκετά αλλά μην ξεχνάς τον όγκο. Το θέμα είναι πως αποδεικνύεται ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση και η φαμίλια του φυρερίσκου ήταν ενήμερη για τα πάντα.

  159. Theo said

    @153:
    Τον Λεώνικο δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, όπςω εσύ και άλλοι. Μέχρι πρότινος τον συμπαθούσα.
    Αλλά εδώ και λίγο καιρό που άρχισε να προβάλλει εδώ την παιδαριώδη «θεολογία» των Μ.τ.Ι. μ’ ένα δογματικό στιλάκι που δεν δέχεται αμφισβήτηση, αρχίζω ν’ αλλάζω γνώμη.

    Δεν θέλω να ανοίγω θεολογικές συζητήσεις σ’ αυτό το ιστολόγιο. Αλλά όταν ο Λεώνικος, ζώντας σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει άλλα από αυτόν, ανοίγει τέτοιες συζητήσεις είτε γιατί κάποιος κάτι έγραψε είτε out of the blue, το θεωρώ θράσος και πρόκληση και κάποιες φορές δεν κρατιέμαι και αντιδρώ.

  160. # 160

    Μου θυμίζεις τον μπάρμπαΣάββα του ΟΣΦΠ. Κι αυτός βλέπει παντού εχθρούς της (υπερευνοημένης) ομάδας του.

  161. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    122 Οι ιερείς εξαρτώνται απολύτως από τον μητροπολίτη της περιφέρειας.

    135 Ακομψο το βρίσκω το διάβημα προς την εκκλησία. Αλλά ότι θα έπρεπε η ελληνική εκκλησία να μιλήσει για τη βεβήλωση και να την καταδικάσει, έχει δίκιο.

    140 !!!

    152 Σε εκλογές παρωδία μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ

    159 Τα αναγνωστέα είναι φοβερή καθυστέρηση. Ο άλλος ζητάει να διαβαστούν όλες οι ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή από το 2012

  162. Pedis said

    # 157 – ναι, μπορεί να σε παρεξήγησα … να τσακιστει μεν ο φασισμός, αλλά με τους φασίστες αντάμα να κάνουμε πατριωτικά συλλαλητήρια και μάλιστα με τη δική τους ατζέντα. Να το συζητήσουμε …

  163. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

    Χρυσά άμφια και σταυροί
    γύρω μου μπράβοι και ναζί
    μάτι αετήσιο και πονηριά
    χέρι σφιγμένο σε γροθιά
    πιστοί θαυμάζουν τον ηγέτ
    ξέχειλη απ’ τα λεφτά η τσέπη
    και θα ‘ταν όλα χαρά και γέλιο
    αν δεν ξεπήδαγε από το βαγγέλιο
    κιος ο ταπεινωμένος “αγαπούλης”
    κιος ο βλαμμένος ο Χριστούλης

  164. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φίλε Κώστα, ο Φώντας Λάδης τα λέει καλύτερα:
    «Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
    καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
    Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω,
    καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

    Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
    και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
    Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
    μα όχι και το μίσος του για μένα.

    Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
    Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

    Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
    που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι,
    το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
    και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

    Μα πάλι θέ ν’ απλώσει σα χολέρα
    πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
    και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
    αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.»
    Τα δημοκρατικά γυαλιά σου, αν θες. Δεν τα λέει για σένα, τα λέει για όλους μας. Για όλους μας.

  165. Pedis said

    # 160 – ζώντας σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει άλλα από αυτόν, ανοίγει τέτοιες συζητήσεις είτε γιατί κάποιος κάτι έγραψε είτε out of the blue, το θεωρώ θράσος και πρόκληση και κάποιες φορές δεν κρατιέμαι και αντιδρώ.

    ωραίο επιχείρημα η θρησκευτική πλειοψηφία, μα την πίστη μου …

    και σύμφωνο με το σύνταγμα της χώρας (χωρίς ειρωνία), να εξηγούμαστε…

    # 159 – αν υπήρχε η βούληση, κυρίως πολιτική, να τελειώσει η ασυλία των νεοναζιστών και ο ρόλος τους στην κοινωνία και στην πολιτική/εκλογική σκηνή, η υπόθεση θα είχε εκδικαστεί από τότε που τους συνέλαβαν, πάνε πέντε χρόνια και βάλε. Τουλάχιστον, θα υπήρχε ο κίνδυνος να μην εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό, ενώ, τώρα, με τον αέρα που έχει πάρει η ακροδεξιά σε όλον τον κόσμο, δεν θα προλάβει να συμβεί ούτε σε πρώτο.

  166. nestanaios said

    45. Η ελευθερία λόγου επιτρέπει όλα τα εκστομισμένα. Οι πράξεις τιμωρούνται και όχι τα εκστομισμένα αλλά για να γίνει αυτό απαιτεί το επίπεδο της κοινωνίας να είναι κάποιο άλλο, δυστυχώς για εμάς.

    142. Πες μας για το Σικάγο. Τι θα γινόταν στο Σικάγο σε ένα επικείμενο δικαστήριο με αυτή την υπόθεση;

  167. Theo said

    @162β:
    Σα να νιώθω πως μετά τον ένα γκαουλάιτερ (Πάιατ) αποκτήσαμε και δεύτερο.

    @166α:
    Άσ’ το, δε θα βρούμε κοινό τόπο για συζήτηση. Το ίδιο και με τον άλλο που μιλάει για μπάρμπαΣάββες.

  168. Triant said

    «ζώντας σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει άλλα από αυτόν, ανοίγει τέτοιες συζητήσεις είτε γιατί κάποιος κάτι έγραψε είτε out of the blue, το θεωρώ θράσος και πρόκληση και κάποιες φορές δεν κρατιέμαι και αντιδρώ»!!!
    Και η χώρα αυτή είναι το Ιράν;
    Τι διαβάζουν τα ματάκια μου;

  169. Γιάννης Κουβάτσος said

    167: Η ελευθερία λόγου δεν επιτρέπει όλα τα εκστομισμένα. Η συκοφαντική δυσφήμηση, η εξύβριση, η προσβολή της προσωπικότητας, η προτροπή σε βία είναι ποινικά κολάσιμες.

  170. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Με αφορμή το λινκ που δίνει στο σχ. 21 ο ΧριστιανοΜπολσεβίκος (εκτελέσεις από τους Ναζί στα Καλάβρυτα το 1943) έχω την απορία: Πώς αντιμετωπίζει τον εν λόγω «Άγιο» (Χα και πάλι ΧΑ!) το «ποίμνιό» του; Τον (υπο)στηρίζουν οι Καλαβρυτινοί; Έχει απήχηση; Σε τι βαθμό; (Όχι βέβαια οι ιερείς της Μητρόπολής του… – σχ. 122)

    – Στο Μηνολόγιον Ιανουαρίου έχουμε σήμερα «† Μεθοδίου Ανθρακίτου, του διαφωτιστού». Δεν ξέρω πολλά για τον ιερωμένο αυτόν, αλλά από τα λίγα που διάβασα, οι απόψεις του θα ήταν μάλλον στον αντίποδα των αντίστοιχων του Αμβροσίου. Μερικά σύντομα διαφωτιστικά, θα (μου) ήταν καλοδεχούμενα.

    – Και μια λεξιλογική ερώτηση: Είναι δόκιμη η διατύπωση στο κείμενο συμπαράστασης των ιερέων: «οι φράσεις του επιδίκου κειμένου δεν είναι πρόσφορες υποκίνησης σε βία…»; (ή έχουν μιαν επιρροή από τα… πρόσφορα!)

    (Πολλές ερωτήσεις πέσανε σήμερα – συγνώμη…)

  171. sarant said

    171γ Δεν θα το έλεγα. Θα έλεγα «Δεν στοιχειοθετούν υποκίνηση σε βία» ή «Δεν ισοδυναμούν με…»

    164 Καλό.

  172. Theo said

    @169:
    Όταν κανείς ανοίγει «θεολογικές» συζητήσεις σε ιστολόγιο αφιερωμένο στις λέξεις, όπου αφενός δεν έχουν καμιά θέση και αφετέρου υπάρχει μια (κατά το μάλλον ή ήττον) σιωπηλή πλειοψηφία σχολιαστών/αναγνωστών που διαφωνεί, αυτό, ναι, είναι θράσος και πρόκληση.

    Αν εσύ ταυτίζεις με το Ιράν κάποιον που αντιδρά σ’ αυτό, με γεια σου, με χαρά σου 🙂

  173. ΚΩΣΤΑΣ said

    165 Γιάννη, μην τρεκλίζεις, σαν να παραπατάς μου φαίνεται 😉 Άλλο ο φασισμός ως ιδεολογία, άλλο σε ποια ιδεολογικά συστήματα εφαρμόστηκε ο φασισμός πρακτικά, άλλο το τσάκισμα του φασισμού, το είπαμε παραπάνω, να μην επανερχόμαστε και άλλο τι είναι φασίστας, που δεν περιλαμβάνει μόνο την ιδεολογία αλλά και την καθημερινή του συμπεριφορά στους γύρω του και σε όλους γενικά τους συνανθρώπους του και άλλο πως αυτός πρέπει να συνετισθεί ή να τιμωρηθεί. Μην ανακυκλώνεις τα ίδια, δεν χρειάζομαι μαθήματα, πιστεύω το κατανοείς

    Μερικά τραγούδια του Λάδη μ΄ αρέσουν πάρα πολύ.

  174. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ανακυκλώνω τα ίδια, είναι γεγονός, έχω κι εγώ τις εμμονές μου, αλλά μάλλον δεν είμαι ο μόνος. 😉 Τα σχόλια είναι για επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, για ξέδωμα, για εξάσκηση στον γραπτό λόγο και την επιχειρηματολογία, για ανταλλαγή απόψεων και …στο τέλος πάμε για ύπνο με τις ίδιες ακριβώς θέσεις και ιδέες. Κουβέντα να γίνεται, δηλαδή.

  175. nestanaios said

    170. Για να έχουν ενασχόληση οι δικηγόροι, παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου, και ο κάθε «αμβρόσιος» «έχει λόγο». Και έχει λόγο επειδή τον προβάλουν τα ΜΜΕ και επειδή κάποιοι ασχολούνται μαζί του ει δε μη ο Αμβρόσιος θα το έκλεινε το στοματάκι του.
    Με λίγα λόγια, αν ο λόγος δεν ήταν ποινικά κολάσιμος, δεν θα ασχολείτο κανείς με κανέναν ’αμβρόσιο’. Αλλά όπως είπα, αυτό γίνετε σε άλλες κοινωνίες.

  176. Theo said

    Μόλις έμαθα πως μας άφησε στα 72 του ο φίλος μου Χριστόδουλος Χάλαρης, με πτυχίο μαθηματικού και διδακτορικό στο Παρίσι με τον Ιάννη Ξενάκη (το πατρικό του ήταν στην οδό Τήνου στην Κυψέλη, ίσως ο Τζι να τον ήξερε), με πολλή αγάπη, πάθος και μεράκι για την ελληνική μουσική, κάτι που συντέλεσε στο να κατασκευαστούν με τις οδηγίες του καμιά διακοσαριά αρχαιοελληνικά βυζαντινά μουσικά όργανα με βάση απεικονίσεις σε ζωγραφιές, εικόνες και χειρόγραφα, να δημιουργήσει ένα από τα λίγα μουσεία παραδοσιακών οργάνων στον κόσμο, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης (που του το «έφαγε» και το ‘κλεισε η Τράπεζα Πειραιώς), να εκδώσει καμιά πενηνταριά δίσκους με (κοσμική) μουσική που βρήκε σε αγιορείτικα ως επί το πλείστον χειρόγραφα σε σημειογραφία που λίγοι σήμερα διαβάζουν αφού ανέπτυξε δικό του αλγόριθμο για να την αναλύσει, και που πάντα είχε το παράπονο πως ούτε η Πολιτεία ούτε η Εκκλησία τον στήριξαν.
    Ο Θεός να τον αναπαύσει!

  177. Theo said

    177, διόρθωση:
    καμιά διακοσαριά αρχαιοελληνικά και βυζαντινά μουσικά όργανα

  178. Theo said

    (Τον Χριστόδουλο τον γνώρισα στις αρχές των 80ς, όταν άρχισε τη στροφή του στην παραδοσιακή μουσική. Πρωτίτερα είχε εκδώσει κάποιους δίσκους στον αστερισμό του έντεχνου κι είχε γράψει τη μουσική για κάποιες ταινίες, όπως τον «Μεγαλέξανδρο» του Αγγελόπουλου.)

  179. greeksoftheorient said

    Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου. Είναι μια σύγχρονη ψευτο-έννοια. Έχει τόση αξία όση κι ένα σκιάχτρο, όταν στις σιωνιστικές-μασωνικές τυραννίες της Δύσης φυλακίζεται όποιος διακηρύσσει την αλήθεια ότι δεν υπήρξε κανένα ‘ολοκαύτωμα’ 6 ψευτο-εκατομμυρίων κι ότι δεν υπήρξε ποτέ αρμενική γενοκτονία.
    Δεν υπάρχουν νομοθεσίες στον σημερινό κόσμο. Όσες εμφανίζονται ως τέτοιες έχουν τόση αξία όση και μια απόφαση της μασωνικής μαφίας να σκοτώσει ένα μέλος της επειδή δεν συμπεριφέρθηκε κατα τους κανόνες της ανομίας τους.
    Ούτε και χρειάζονται άλλωστε νομοθεσίες. Ο μόνος νόμος είναι ο Θείος Νόμος – κι όποιος τον καταλαβαίνει και τον αποδέχεται.
    Άνομες κοινωνίες όπως οι σημερινές δεν έχουν ούτε νόμους, ούτε ηθική, και συνεπώς είναι άχρηστες και θα σβυστούν όπως εξαφανίστηκαν τα Σόδομα κι η Γομόρρα.
    Δεν πέφτει λόγος στους συγχρόνους Σοδομο-γομορρίτες να έχουν ‘άποψη’ επί οιουδήποτε θέματος. Το μόνο που ‘δικαιούται’ ένα ομοίωμα ανθρώπου σήμερα είναι να μετανοήσει και να δει στον Άγιο Αμβρόσιο Καλαβρύτων τον μεγαλύτερο Ήρωα της Ρωμιοσύνης του 21ου αιώνα και το Τέλειο Πρότυπο των Τριών Ιεραρχών στην εποχή μας.
    Αλήθεια σκεφθήκατε ποτέ να μη μελετήσετε όσα άχρηστα σπουδάζετε και να μάθετε απ’ έξω κι ανακατωτά τους Οκτώ Κατά Ιουδαίων Λόγους του Ιωάννου Χρυσοστόμου; Μόνον κάτι τέτοιο θα σας βοηθούσε και θα σας έβγαζε από τον πάτο του πλατωνικού σπηλαίου μέσα στο οποίο είστε όλοι δεμένοι.
    Οπότε, μην εκπλαγείτε, παραπονεθείτε και διαμαρτυρηθείτε για τις αμείλικτες συμφορές που θα πέσουν πάνω σας και θα σας εξαφανίσουν με τρόπο χειρότερο οποιασδήποτε άλλης καταστροφής.
    Αλήθεια σκεφθήκατε πρώτα αν επιτρέπεται να υπάρχετε;
    Σε διάστημα λίγων ετών ο Θεός τακτοποιεί λογαριασμούς χιλιετιών.
    Αλήθεια, θα υπάρχει 2033?? !!!

  180. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα και πάλι από το πολικό Ιλλινόϊ, όπου η θερμοκρασία είναι σήμερα στους -29 βαθμούς Κελσίου,

    1) Να μάς πεί ο λαλίστατος κ. Gpoint, με ποιόν κοιμήθηκε χτές ο ΠΑΟΚ και κατάφερε να πάρει απόψε στο 87΄ το 2-1 στην Τούμπα από τον μαχητικό ΠΑΣ. Να μάς πεί επίσης, αν ήταν πέναλτυ αυτό που του έδωσε ο διαιτητής Φωτιάδης στο 76΄ αλλά απόκρουσε ο Βελλίδης.

    Σημειωτέον ότι και το πρώτο γκόλ του ΠΑΟΚ στο 38΄ (Πέλκας) με πέναλτυ – φάντασμα που του έδωσε ο Φωτιάδης μπήκε.
    Επίσης να μάς πεί ο κ. Gpoint (πρίν αναγκαστούμε να αναρτήσουμε καταιγιστικά ντοκουμέντα) αν εψάλη απόψε στην Τούμπα το ακροδεξιό εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» και αν ξανακούστηκαν χρυσαυγίτικα συνθήματα («Αλήτες – προδότες – πολιτικοί» κλπ.)

    2) Ως γνωστόν, εμείς Ιεχωβάδες δεν είμαστε, αλλά μάς είναι αδύνατον να μήν υποστηρίξουμε τον εκλεκτό Μάρτυρα του Ιεχωβά κ. Λεώνικο στην διαμάχη του με τους υποκριτές χριστιανούληδες του Ιστολογίου (Theo, Blog-oti-nanai κλπ.)

    Να μάς πούν οι εν λόγω χριστιανούληδες, γιατί η Χριστιανική Εκκλησία διαστρέβλωσε το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης και εκεί που οι Εβδομήκοντα ανεφέροντο στον Θεό με το τετραγράμματο (Γιαχβέ), η Εκκλησία το αντικατέστησε με την λέξη «Κύριε». Κατεβάστε ΕΔΩ την ρωμέικη μετάφραση της Αγίας Γραφής από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά (αναθεωρημένη έκδοσις 2017) για να δείτε πόσο ανώτερη και ακριβέστερη είναι από την ρωμέικη μετάφραση που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στην έκδοση της «Βιβλικής Εταιρείας»

    Αναρτώ, επί παραδείγματι, πόσο ωραία περιγράφουν οι Ιεχωβάδες το περιστατικό με τον κοσμαγάπητο Αυνάν που έκανε διακεκομμένη συνουσία (και ουχί αυνανισμό) πάνω στο γυμνό κορμί της νύφης του της Θάμαρ, με αποτέλεσμα να εξοργισθεί ο Γιαχβέ και να τον θανατώσει

    3) Το ότι είστε όλοι σας άγευστοι από τα Εκκλησιαστικά, αποδεικνύεται από το εξής: Αν και έχουν περάσει 100 ολόκληρα λεπτά, ουδείς τόλμησε να διορθώσει τον κ. Σαραντάκο που στο σχόλιο 162 ομιλεί περί «Ελληνικής Εκκλησίας», αγνοώντας ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος ονομάζεται «Ελλαδική» και ουχί «Ελληνική»

    4) Αγαπητέ μου κ. Νεσταναίε (167 + 176), πολύ καλά τα λέτε. Όπως έχω επανειλημμένως επισημάνει, εδώ στις ΗΠΑ υπάρχει πλήρης ελευθερία του Λόγου και ουδέποτε η Αμερικάνικη Δικαιοσύνη θα κατεδίκαζε έναν θρησκευτικό λειτουργό για ρατσισμό + υποκίνηση μίσους, επειδής επαναλαμβάνει για τους κιναίδους και τους μαλακούς αυτά που λέει ο θείος Παύλος στις Επιστολές του. Ούτε καν σε δικαστήριο δεν θα πήγαινε αυτή η γελοία υπόθεση, εξαιτίας της οποίας απασχολούνται τόσοι άνθρωποι, γίνονται τόσα έξοδα και χάνονται τόσες εργατοώρες για μία μπούρδα…

    Άλλωστε, είναι πασίγνωστο ότι στις ΗΠΑ και στην Αγγλία (σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη) ούτε καν η αμφισβήτηση του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος συνιστά ποινικό αδίκημα

    5) Να μάς πούν οι χριστιανούληδες του Ιστολογίου που τάχα σοκαρίστηκαν με τον ρατσισμό του Αγίου Καλαβρύτων, πώς δικαιολογούν τις δεκάδες εγκληματικές πράξεις τις οποίες υμνεί η Παλαιά Διαθήκη, όπως για παράδειγμα την σφαγή των προφητών του Βάαλ από τον προφήτη Ηλία (Βασιλειών Α΄ κεφ. 18). Αναρτώ την θαυμάσια περιγραφή της σφαγής από την μετάφραση των Μαρτύρων του Ιεχωβά, για να χαρεί και ο φίλος μας ο κ. Λεώνικος

  181. Jane said

    Αν δεν κάνω λάθος, η περίπτωση Αμβροσίου είναι η πρώτη και μοναδική στην οποία καταδικάστηκε δημόσιος λειτουργός και μάλιστα Μητροπολίτης, για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους.

    Αυτό, κατά τη γνώμη μου, ήταν ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα:

    Πρώτον, γιατί δείχνει πως η ρήση «κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με την εκκλησία», δεν ισχύει πάντα. Κι επιπλέον δείχνει πως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δεν τα βάζουν με την εκκλησία (όταν παρανομεί φυσικά), γιατί επηρεάζει ψηφαλάκια. Κι έτσι το εν λόγω μόρφωμα καταλήγει να λειτουργεί πολλές φορές σαν ένα κράτος εν κράτει.

    Δεύτερον, γιατί στη συγκεκριμένη συγκυρία , όπου κατά κόρον προβάλλονται , ενισχύονται και χρηματοδοτούνται οι ακροδεξιές πολιτικές τάσεις κι οι ανορθολογικές απόψεις , έχουμε μια πράξη δικαιοσύνης, που μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά και αποτρεπτικά για τους ανεγκέφαλους, ομοφοβικούς και νεοφασίστες. Αυτούς δηλαδή που σκοτώνουν Γιακουμάκηδες και Κωστόπουλους ή δέρνουν δημάρχους.

    Τρίτον, γιατί ο πολίτης –κι αυτό είναι το σημαντικότερο – , ο απλός πολίτης διαπαιδαγωγείται. Απλοί πολίτες μήνυσαν στον Αμβρόσιο. Μαθαίνει λοιπόν ο πολίτης, πως μπορεί να στραφεί εναντίον ισχυρών. Άρα , οι έχοντες περισσότερη δύναμη από κείνον ,… απλά δεν θέλουν. Διπλό το μάθημα λοιπόν. Μαθαίνει τέλος, πως είναι καταδικαστέο να προσβάλλεται η αξιοπρέπεια ανθρώπων που απλώς γεννήθηκαν διαφορετικοί. Κι αυτά τα πράγματα δεν θα τα μάθει από την Τατιάνα.
    ……………………………………………………………………………..
    Τα θέματα θρησκείας θεωρώ, πως είναι προσωπική υπόθεση και δεν έχουν καμία σχέση με το άρθρο. Άρα όλα αυτά που γράφονται περί θρησκείας της αγάπης και προσφοράς του ράσου κλπ δεν έχουν θέση εδώ. Εδώ μιλάμε για την καταδίκη ενός ανώτατου κληρικού που υποκίνησε σε βία με ρητορική μίσους.
    Το λέω αυτό, για να μην πει κάποιος πως οι απόψεις μου είναι αντικληρικαλισμός. Το αντίθετο. Τον παπά που πήρε το όπλο και πολέμησε τους φασίστες και τους ναζί, τον τιμώ. Τον παπά που λέει «είμαι φασίστας και φτύστε τους» τον αποστρέφομαι και χαίρομαι που καταδικάστηκε.
    Αυτά και πολλά ήταν .
    ………………………………………………………………………..
    Συγχαρητήρια για το άρθρο , κ. Σαραντάκο.

  182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σαν αύριο, 31 Ιανουαρίου 1943, ο φον Πάουλους αναγκάστηκε να παραδοθεί στον Κόκκινο Στρατό, και οι τελευταίοι γερμανικοί θύλακες ακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου. Μαζί του παραδόθηκαν 22 στρατηγοί και 91.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A3%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84

    Σκύλε, λείπεις… (καρδούλα)

  183. Χαρούλα said

  184. Γιάννης Ιατρού said

    Δίπλα-δίπλα πέσανε τα νούμερα, με απόσταση δευτερολέπτου …

  185. Jane said

    #180
    φιλαράκι, επειδή αύριο ξυπνάω στις 6 κι ως τις 3 κι έχω χίλιες δουλειές να φέρω εις πέρας, πες μας τι παίρνεις, θα με υποχρεώσεις.

  186. Γιάννης Ιατρού said

    Για να μην ξεχνιόμαστε

  187. spiral architect 🇰🇵 said

    Παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δεν μαθαίνει.

  188. Χαρούλα said

    182 Jane και όποιον άλλον ενόχλησα, συγγνώμη.
    Παρασύρθηκα να τοποθετηθώ σε θέματα άσχετα με το άρθρο.
    Αγαπώ τον διάλογο και σέβομαι τις απόψεις των άλλων, όταν δεν κρύβουν κακία. Ευχαριστώ τους Κουβάτσο, Theo, BLOG που συζήτησα. Δεν ήθελα να υποτιμήσω τα πιστεύω τους. Ελπίζω να το αντιλήφθηκαν. Για μένα συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά σε εκτίμηση.
    .

  189. Theo said

    @189:
    Αμοιβαία η εκτίμηση, Χαρούλα!

  190. sarant said

    182 Να είστε καλά!

    177 Μου άρεσε πολύ ο Χαλαρης στα έντεχνά του. Μετά κάπου τον έχασα.

  191. Theo said

    @191β:
    Μάλλον δεν ήταν για πολλούς η μουσική του μετά το έντεχνο. Ή το ελληνικό κοινό δεν ήταν συνηθισμένο.

  192. SineNomine said

    162->152 Sarant
    Με όλον τον δέοντα σεβασμό και χωρίς να θέλω να φανώ αγενής μέσα στο ίδιο σας το “σπίτι”, νομίζω πως τέτοιες προσεγγίσεις δεν μας βοηθάνε να κατανοήσουμε το φαινόμενο που σάρωσε την Ευρώπη (κι όχι μόνο) του Μεσοπολέμου. Αν δεν με απατούν η μνήμη μου και ο γούγλης, ο εμπρησμός του Ράιχταγ έπεται της αναρρίχησης στην εξουσία. Από το πραξικόπημα της μπυραρίας μέχρι την καγκελαρία όμως, πολλά επεισόδια μεσολάβησαν. Αίμα χύθηκε, που όμως διόλου δεν απομόνωσε τους αυτουργούς στις συνειδήσεις μιας πλειοψηφικής μερίδας του γερμανικού λαού. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα γιατί απέτυχε ένα υπαρκτό τότε κίνημα να ανακόψει αυτήν την πορεία. Για να μην αναφέρουμε και μιαν εξίσου υπαρκτή τότε ΕΣΣΔ. Ειρήσθω εν παρόδω ο Μουσολίνι ήταν (ως γνωστόν) εκδότης της “Avanti!” προτού ιδρύσει το φασιστικό του κόμμα. Τότε οι παπούδες και οι πατεράδες μας επικαλέστηκαν το ελαφρυντικό πως δεν ήξεραν. Εμείς, που το βλέπουμε να ξανασυμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, τι θα έχουμε να πούμε; Ο φασισμός έχει κινηματικό χαρακτήρα κι αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε (τουλάχιστον όσοι έχουμε μαρξιακές αναφορές). Σταματώ. Φοβάμαι, πως δεν βγήκα εκτός θέματος…

  193. Theo said

    Α, κι επειδή οι εταιρίες δεν τον προωθούσαν, έφτιαξε δική του, την Orata, που δεν είχε δικτύωση και κανάλια επαφής με τον κόσμο, γιατί οι εταιρίες είχαν αποφασίσει πως η μουσική του Χάλαρη δεν ήταν εμπορική. Κι έτσι, χάθηκε.

  194. Jane said

    Χαρούλα δεν με ενόχλησες καθόλου.
    Κατάλαβα , τι ήθελες να πεις και δεν χρειάζεται καμία συγγνώμη 🙂

  195. cronopiusa said

    Διάγγελμα Μαδουρο προς τους πολίτες των ΗΠΑ: Να μην επιτρέψουμε ένα Βιετνάμ στη Λ. Αμερική

    Χριστόδουλος Χάλαρης – ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΤΑΒΛΑΣ – Χρύσανθος

  196. sarant said

    193 Εγώ έγραψα ότι το 43% των εκλογών του 1933 ήταν πλασματικό, αφού ο Χίτλερ, που ήταν καγκελάριος ήδη από τις αρχές του χρόνου, είχε επιβάλει τρομοκρατία μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Δεν ήταν ελεύθερες εκλογές.

    Στις τελευταίες ελεύθερες εκλογές, τον Νοε 1932 ,το ναζιστικό κόμμα πήρε 33%

  197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    193. >>γιατί απέτυχε ένα υπαρκτό τότε κίνημα να ανακόψει αυτήν την πορεία
    (Είναι αργά για τέτοιο θέμα,που καλό είναι να επανέρχεται για να το εμπεδώσουμε μέσα από όλες τις εκδοχές που δίνουν οι μελετητές. Κι εδώ, με διάφορες αφορμές έχει συζητηθεί.)
    Συμπτωματικά, νωρίτερα διάβαζα αυτό
    Πώς ο Χίτλερ έγινε Φίρερ
    Η φωτιά που άναψε στο Ραϊχσταγκ ο Μαρίνους βαν ντε Λούμπε διευκόλυνε τον Χίτλερ στις ενέργειές του. Σταδιακά, η βία και η καταστολή γίνονται καθημερινότητα που κορυφώνεται με τη ψήφιση στις 21 Μαρτίου 1933 του Νόμου περί Δολίων Πράξεων, με 441 υπέρ έναντι 94 ψήφων κατά. Μόνο οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βγήκαν αμέσως εκτός νόμου, μερικά τμήματα του Κέντρου και μια φούχτα Φιλελεύθεροι καταψήφισαν. «Το άλμα στο σκοτάδι» όπως έγραψε μια καθολική εφημερίδα είχε ήδη γίνει. Αρχίζει έτσι η περίφημη πορεία ευθυγράμμισης της γερμανικής κοινωνίας με τη ναζιστική ιδεολογία.
    https://www.bookpress.gr/kritikes/istoria/kershaw-ian-metaichmio-chitler
    Ασφαλώς θα απαντήσουν κι άλλοι σχολιαστές, γνώστες του θέματος και αρμοδιότεροι.
    Εδώ, παρεμπιπτόντως αναφέρεται και το κάψιμο του Ρ.

    Η ψιλή της Υόρκης, η δήθεν φασιστική στροφή του Καβάφη και η τσαπατσουλιά του Σ. Καργάκου

    Τι παστίτσιο είναι αυτό;

  198. Tomás de Torquemada said

    Κάποιος ανάφερε πριν για απαντήσεις προς τον Καλαβρύβων (ωραίο το β, αντί τ, για να μη γκουγκλίζεται…). Για μερακλήδες και μόνο, απολαύστε υπεύθυνα:

    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/25292-antidoton-amnisias

    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/25346-antidoton-parermineias

    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/25370-kalabruton-se-ioanninon-dexomai-na-me-ubrizete-alla-den-dexomai-na-me-apokaleite-airetiko

    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/25373-antidoton-xolis-kai-ojous

    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/25464-antidoton-aisxous

    https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/25481-oi-klirikoi-tis-im-kalabruton-gia-tin-epistoli-tou-mitropoliti-ioanninon

    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/25487-antidoton-ametanoisias

    Άσχετο με τα παραπάνω … έχω ακούσει ότι πολλοί καταφέρονται κατά των ομοφυλοφίλων γιατί είναι/θα ήθελαν να είναι/έχουν την τάση να είναι οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι. 😉

  199. Tomás de Torquemada said

    #185
    Βλέπω ένα αστέρι να ανατέλλει στον ουρανό. Θα συνεχίσει να μας φωτίζει; Τι άραγε θα φέρει το μέλλον; (ποιο μέλλον δηλαδή, μέχρι το 2032 ό,τι γίνει…) 🙂

  200. # 181

    Ρε πανύβλακα τη μέρα που οι Γιαννιώτες κάνανε τουλάχιστον 5 πέναλτυ μαρς και μια μόνο φάση με την οποίαν ισοφάρισαν με γκολ ολοφάνερα οφφσάιντ και που ο γιαννιώτης που έτρεξε περισσότερο στο γήπεδο ήταν ο γιατρός τους (!!!!!) γιατί κάνανε μονίμως τους τραυματισμένους, αυτή την μέρα βρήκες να πεις τις βλακείες σου ; Κάτσε δες τις φάσεις που ακούς το πολιτικό δελτίο της ΝουΔου για τα ματς του ΠΑΟΚ σαν βλάκας.

    Παίζει ο ΟΣΦΠ με τον Αστέρα ,αφήνει 5 βασικούς έξω ο Παράσχος, σήμερα εξερράγη μέχρι κι ο Κούγιας για την σύνθεση που κατέβασε ο προπονητής της Λάρισσας, και συ ψάχνεσαι στις βλακείες της προπαγάνδας Ν.Δ.-ΟΣΦΠ

    Στο ξανάπα, ο ΠΑΟΚ είναι υπεράνω κομμάτων και το Μακεδονία ξακουστή είναι κάτι σαν ύμνος των ΠΑΟΚτσήδων, το τραγουδήσανε σήμερα και στην Ελβετία που έπαιζε μπάσκετ

    Ολα αυτά γράφονται απλά μήπως μπει κάποιος πρώτη φορά και δεν ξέρει τι καπνό φουμάρεις, όχι πως αξίζεις απάντηση

  201. Γιάννης Ιατρού said

    200: Κομήτης θα ‘ναι…. Μπορεί όμως να έχουμε και σύνοδο πλανητών 🙂

    ΥΓ: Και δεν θυμάμαι που στο διάολο έχω βάλει τη σάρισα το τηλεσκόπιο 🙂

  202. Χρήστος Π. said

    Οι θρησκείες καταδικάζουν γενικά την ομοφυλοφιλία και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει. Οι πιστοί που θεωρούν την ομοφυλοφιλία αμαρτία και έργο του διαβόλου θα υπάρχουν πάντα, και θα εκφράζουν την καταδικαστική άποψή τους, όσο και αν κάποιοι άλλοι πιστοί δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή. Το κράτος νομοθετεί μεν για την ισότητα αλλά δεν γνωρίζω ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ροπής που θα έχουν οι πιστοί πάντα προς διακρίσεις. Πώς δεν θα κανεις διακρίσεις αν θεωρείς έργο του Σατανά τη ζωή του άλλου, αλλά και πώς θα εξαναγκάσεις τον πιστό να μη πιστεύει ό,τι γουστάρει;

    Η καλύτερη αντιμετώπιση πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση και δεν είναι εύκολο. Η παρότρυνση για βία, η απειλή, οι προσωπικές προσβολές κλπ είναι ποινικά αδικήματα αλλά είναι σνταγματικά κατοχυρωμένη και η ελευθερία του λόγου, άρα και αυτού που καταδικάζει την ομοφυλοφιλία. Ούτε τις απειλές του Αμβρόσιου χρειαζόμαστε, ούτε τη λογοκρισία και φοβία για το πώς γενικά μιλάμε και τι απόψεις εκφράζουμε. Εάν η «πολιτική ορθότητα» αγνοήσει τις παραπάνω πραγματικότητες μάλλον οπαδούς των διακρίσεων θα δημιουργήσει, παρά της πραγματικής ελευθερίας και ισονομίας. Την ίδια προσοχή και ευαισθησία θα πρέπει να δείξουν και οι ιδιοι οι ομοφυλόφυλοι. Οι σκηνές που είδαμε σε gay parades, να τρίβουν αντίγραφα εικόνων οι συμμετέχοντες στα γεννητικά τους όργανα δεν βοηθάνε και πολύ την ήρεμη συνύπαρξη όλων.

    Η διαπαιδαγώγιση και η αντιμετώπιση των προσβλητικών συμπεριφορών στο σχολείο με αμείλικτο τρόπο, η επιβολή του αλληλοσεβασμού σε μικρές ηλικίες, θα οδηγήσει σε καλύτερες λύσεις και πιο ώριμες σκέψεις σε μεγάλες ηλικίες, με σεβασμό παράλληλα στις απόψεις όλων. Μόνο εκεί

    Το Ισλάμ τώρα είναι μια κακή θρησκεία, που αγιοποιεί τη βία για την επέκταση της πίστης και κυριαρχία όσο καμμιά άλλη θρησκεία, παρά τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πιστοί όλων σχεδών των κοντινών μας θρησκειών. Δεν ξέρω τι ακριβώς έκανε η Χαμάς αλλά και γάμους μικρών κοριτσιών με παπούδες, και πολυγαμία βλέπουμε σε ισλαμικές χώρες. Επίσης μαζικούς βιασμούς και σκλαβοπάραζα ιδίως για τις γυναίκες των θρησκειών που δεν είναι «του βιβλίου» (Ισλάμ, Χριστιανισμός, και Ιουδαϊσμού). Είδαμε τι έγινε και γίνεται με τις γυναίκες των Γεζίντι. Ναι ξέρω, υπάρχουν και καλοί μουσουλμάνοι, δεν είναι όλοι έτσι, κλπ. Βέβαια, όλοι διαφορετικοί είμαστε. Και οι σκληρά εργαζόμενοι στο Άουσβιτς για παράδειγμα. Όσο δεν με ενοχλούν οι μουσουλμάνοι, ας πιστεύουν ό,τι θέλουν και ας προσεύχονται όπως θέλουν. Καλό να θυμόμαστε τι γράφει το ιερό βιβλίο τους και πώς διαπιδαγωγούνται, γιατί ιδανικό δεν είναι τα δικά τους δικαιώματα αλλά και η δική μας ελευθερία.

  203. Χρήστος Π. said

    Η Γερμανία για μια ακόμα φορά χύνει χολή και δηλητήριο από τα βάθη της βρώμικης ψυχής της. Στόχος αυτή τη φορά η προσφορά της Βρετανίας να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το Brexit αφού η προηγούμενη πρόταση συμφωνίας κρίθηκε απαράδεκτη. Κακώς τη δέχτηκε η Μέι αλλά οι Ευρωπαίοι ήξεραν πως όλα είναι υπό την εξέταση και πιθανή απόρριψη απο το κοινοβούλιο. Εαν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν νέα συζήτηση για νέα συμφωνία ας γίνει «άτακτο» Brexit δεν χάλασε ο κόσμος. Προσεκτικά και ανταποδοτικά βήματα θα γίνουν αρχικά, εκτός βέβαια από τις συνήθεις προφητείες για καταστροφή και απειλές για κατστροφή της Βρετανικής οικονομίας. Έχει νόημα που οι οπαδοί του Brexit, δηλ. συντηρητικοί, και κυρίως οι εχθροί της πρώην συμφωνίας που απορίφθηκε, ψήφισαν υπέρ νέων διαπραγματεύσεων αντί άτακτης εξόδου. Τουλάχιστον έτσι θα φανεί πως δεν είναι η Βρετανία η αδιάλλακτη.

    Η Ελλάδα που βρήκε τη δύναμη να διαφωνήσει με τους άτσαλους χειρισμούς της Δύσης στην αντιμετώπιση του βλαμένου Μαδούρο, θα πρέπει να βρει τη δυναμη να μη ταυτιστεί με τις καταδικες και απειλές της Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης κατά της Βρετανίας. Θέλει αρετή και τόλμη να βρεθεις στη σωστή πλευρά όταν στα χαρτιά όλα ανήκεις στη λάθος!

  204. Γς said

    204:

    Το περίμενες να θέλεις βίζα για να πας στη Βόρειο Ιρλανδία σου;

  205. spiral architect 🇰🇵 said

    Κατά τ’ αλλά, λέμε ότι είμαστε στον 21ο αι., ανασκαλεύουμε την ιστορία, κριτικάρουμε τους τυχόν «οπισθοδρομικούς» πρωταγωνιστές της και σκεπτόμαστε ότι «ο κόσμος πάει μπροστά» όπως έλεγαν κάποιοι «προοδευτικοί» μπαρμπάδες των ’80s, όταν γέμισε λεφτά η τσέπη τους από την ΑΤΑ του Αντρέα.
    Σκατά στα μούτρα τους!

    Ο μπαμπάς ο πόλεμος ακόμα μας καθορίζει, όλα τα υπόλοιπα είναι η εσάνς.

  206. BLOG_OTI_NANAI said

    181: Ποια «αντικατέστησε»; Έχει δει κανένας ΜτΙ το «Γιαχβέ» στην Κ.Δ.; Οι ΜτΙ δεν αυτοχαρακτηρίζονται Χριστιανοί; Κατά συνέπεια, η αποφυγή του είναι επιβεβλημένη. τα μόνοα εβραϊκά/αραμαίκά ονόματα που υπάρχουν είναι τα «Ηλί» και «Ελωί» τα οποία μάλιστα μεταφράζονται αμέσως στα ελληνικά, και από εκεί και πέρα πλήθος προσφωνήσεις όπως «Κύριος ο Θεός σου».

    Από που κι ως που οι Χριστιανοί οφείλουν να προσφωνούν τον Θεό με μια λέξη που δεν υπάρχει καν στη διδασκαλία του Χριστού ή στα 27 βιβλία της ΚΔ;

    Επίσης, μεσιέ τραμπαρίφα, να προσθέσουμε ότι στο επεισόδιο με τον Ηλία, πρώτα οι οπαδοί του Βάαλ έσφαξαν τους προφήτες και κατόπιν διαπράχθηκε η επίθεση αυτή. Και βεβαίως το κείμενο τελικά δεν δικαιώνει τη σφαγή τους, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για εφαρμογή του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

    Από εκεί και πέρα όμως, οι Χριστιανοί δεν ακολουθούν ΤΙΠΟΤΑ από την ΠΔ που δεν είναι συμβατό με την χριστιανική διδασκαλία της οποίας ο αρχηγός θανατώθηκε καταδικάζοντας την ενέργεια του Πέτρου να επιτεθεί.

  207. Alexis said

    Ωραία η σημερινή (χθεσινή) συζήτηση!
    Είχε απ’ όλα!

    #62: Μπλογκ, με το συμπάθειο κιόλας, αλλά τι λες; Τι σχέση έχουν οι Στάλιν, Μάο και Πολ Ποτ με τα κηρύγματα μίσους και την υποκίνηση σε βία; Υπήρχαν στα καθεστώτα των παραπάνω ομάδες τραμπούκων που ακούγοντάς τους αποφάσιζαν ελεύθερα και ενσυνείδητα να εξοντώσουν αντιφρονούντες;
    Εσύ μιλάς για καθεστωτική βία και τρομοκρατία, ενώ εδώ η κουβέντα είναι για κήρυγμα μίσους και υποκίνηση σε πράξεις βίας, σε μία υποτιθέμενη δημοκρατική κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

    #204: Η Γερμανία για μια ακόμα φορά χύνει χολή και δηλητήριο από τα βάθη της βρώμικης ψυχής της.
    Αυτό τώρα τι είναι;
    Εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο ή όχι; 😊

  208. Alexis said

    Το «ξεφορτωθείτε τα ανθρώπινα σκουπίδια που σας έχουν φορτώσει» που είπε ο Κασιδιάρης στους κατοίκους του Ασπροπύργου το 2011 είναι ο ορισμός του ρατσισμού και της παρότρυνσης σε βία!
    Κι όμως για την πράξη του αυτή ο Κ. αθωώθηκε πρόσφατα, σε δεύτερο βαθμό, από το δικαστήριο, ενώ πρωτόδικα του είχε επιβληθεί φυλάκιση 6 μηνών!

  209. cronopiusa said

  210. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    172: Ευχαριστώ κ. Σαραντάκο. Το ίδιο νομίζω κι εγώ.

  211. cronopiusa said

  212. sarant said

    Καλημερα από εδώ!

  213. cronopiusa said

  214. Μανούσος said

    203
    Ἔτσι ἀκριβῶς.
    Οἱ ὕβρεις πρέπει νὰ τιμωροῦνται, ἀλλὰ ἂν τὶς θεωρήσουμε ὡς ὑποκίνηση σὲ τραμπουκισμούς, τότε
    1) Ὑπερεκτιμοῦμε τὸν Ἀμβρόσιο
    2) Ἀνοίγουμε τὶς πόρτες στὴν λογοκρισία διάπλατα

    Τὸ Ἰσλὰμ εἶναι ἕνα συνολικὸ σύστημα θρησκείας καὶ πολιτείας, ὅποιος δὲν τὸ ἔχει καταλάβει, ἂς μελετήσει περισσότερο. Εἶναι ἕνα παντελῶς ἀπροσάρμοστο σύστημα πρὸς ὅ,τι θεωρεῖ θεμελιῶδες ἡ Ἑλληνικὴ ἢ Δυτικοευρωπαϊκὴ παράδοση, σὲ ὁποιαδήποτε εκδοχή. Οἱ πλησιέστερες πρὸς τὸ Ἰσλάμ ἀντίληψεις εἶναι μόνο τοῦ προτεσταντισμοῦ.

  215. Μανούσος said

    Νὰ προσθέσω ὅτι ἡ Ἑλλάδα ἔχει περὶ τὶς ἑκατὸ μητροπόλεις. Ἀπὸ ὅλους αὐτοὺς ἀσχολύμαστε συστηματικὰ καὶ συχνότατα χωρὶς σοβαρὸ λόγο μὲ 2-3.
    Πιστεύω ὅτι εἶναι λάδι στὴν φωτιὰ αὐτὴ ἡ συστηματικὴ ἀρνητικὴ προβολή τους καὶ οἱ γνωστοὶ 2-3 τὴν ψωνίζουν κιόλας ὡς πρωτοπόροι ἀγωνιστὲς ὅσων «ἱερῶν» νομίζουν ὅτι ἐκπροσωποῦν, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἐνθαρρύνονται περισσότερο.
    Γιατὶ πχ δὲν παίρνουν τέτοιες διαστάσεις οἱ διάφορες δηλώσεις τοῦ Σώρρα, ποὺ καὶ βία ἔχει προκαλέσει καὶ κόσμο παρασύρει καὶ προβλήματα στὴν εἴσπραξη μεγάλων χρεῶν ἀπὸ μεγάλους ὀφειλέτες τοῦ Δημοσίου;

  216. Χρήστος Π. said

    205 Μην ανησυχείς, επειδή εγώ ανήκω στην Ελεύθερη Ευρώπη και όχι τη γερμανοκρατούμενη, κυκλοφορώ ελεύθερα σε όλες τις Σκομπίες.

    215 Μανούσο τώρα που εμφανίστηκες πάλι σε παρακαλώ πες μου τη γνώμη για το βιβλίο του Μπαμπινιώτη που ανέφερε ο ίδιος στην απάντησή του προς Κουνάδη. Επίσης γύρω από τη καταγωγή αλφαβήτου και γλωσσών εσύ ποιό άλλο θεωρείς καλύτερο ελληνικό ή αγγλόφωνο;

  217. BLOG_OTI_NANAI said

    208: Πολλές φορές τις αναφορές αυτές τις προκαλεί μια ελιτίστικη αντίληψη που για κάποιον περίεργο λόγο έχουν για τους εαυτούς τους κάποιοι εμμονικοί άθεοι ή αντικληρικαλιστές που μιλούν συνήθως για «σκοταδισμούς» και άλλα τέτοια παρόμοια ξεχνώντας τα μαύρα σκοτάδια των καθεστώτων αυτών και το κακό που προκάλεσαν μόλις στον 20ο αιώνα, τον αιώνα των «φώτων» και της «προόδου». Υπάρχει μια επιλεκτική αμνησία που ειδικά αυτή η κατηγορία ανθρώπων παρουσιάζει.

  218. Μαρία said

    Στην φυλακή ο «πάτερ Κλεομένης» (αφού πρώτα τον τσιμπήσουν)
    https://www.huffingtonpost.gr/entry/sten-felake-o-pater-kleomenes_gr_5c532dd6e4b093663f5c7665?ncid=other_twitter_cooo9wqtham&utm_campaign=share_twitter

  219. BLOG_OTI_NANAI said

    208: Να προσθέσουμε ότι όποιος νομίζει ότι εκείνη η ιδεοληψία είναι κάτι «παλιό», ας δει την ανακοίνωση για την πρόσφατη δολοφονική επίθεση στην Εκκλησία όπου δηλωμένη επιθυμία των άθεων και αντικληρικαλιστών ήταν ακόμα και ο θάνατος του ιερέα ή των πιστών, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδάκια… Ίσως έτσι οι «ελίτ της ιδεολογίας» δουν τις ομοιότητες τους με τους φανατικούς τζιχαντιστές του Ισλάμ.

    ΥΓ
    219: καιρός ήταν.

  220. spyridos said

    «που αφενός δεν έχουν καμιά θέση και αφετέρου υπάρχει μια (κατά το μάλλον ή ήττον) σιωπηλή πλειοψηφία σχολιαστών/αναγνωστών που διαφωνεί,»

    Λοιπόν το διάβασα αμέσως αλλά με τρώει από τη στιγμή που το διάβασα και πρέπει να το γράψω.

    Καλό είναι αυτούς που σιωπούν να τους δίνουμε τουλάχιστον το δικαίωμα της λευκής ψήφου.
    Αυτή η (πάγια) τακτική των «χριστιανούληδων» (με ανάγκασες να χρησιμοποιήσω ορολογία του τρολ) να κατατάσουν με το μέρος τους όσους σιωπούν μου γυρίζει το στομάχι ανάποδα.
    Είτε προσπαθούν να μου γράψουν με το ζόρι το θρήσκευμα σε δημόσια έγγραφα ή να με βάλουν με το μέρος μιας χυδαίας πλειοψηφίας.
    Είναι ακριβώς το ίδιο.

    Και σχεδόν πάντα απολαμβάνω και τα σχόλια του Λεώνικου κατο Τέο ακόμα κι όταν δεν συμφωνώ μαζί τους.

  221. Theo said

    @221:
    Δεν ήθελα να παραπέμψω σε στατιστικές για το τι πιστεύει η πλειονότητα των συμπολιτών μας, κάτι που φαίνεται να αμφισβητείς, και δεν θα το κάνω.

    Ήμουν αντίθετος στον μακαρίτη τον Χριστόδουλο που ήθελε να καταγράφεται υποχρεωτικά το θρήσκευμα σε δημόσια έγγραφα, αλλά έχω την αίσθηση πως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ήταν μαζί του. (Μετέπειτα υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ μου είχε πει πως αν ο Σημίτης είχε θέσει το θέμα στα όργανα του κόμματος, δεν θα περνούσε).

    Και τι ελιτισμός είναι αυτός να χαρακτηρίζεις μια πλειοψηφία χυδαία;

    Και για να μην αναφερθώ σε πλεοψηφίες, θα γράψω πως το δικό μου στομάχι γυρίζει ανάποδα όταν διαβάζω τις ιεχωβίτικες ευήθειες που ποστάρει ο Λεώνικος, εν τη αφελεία, του, πιστεύω. Και νομίζω ότι κατάλαβε πως ενοχλεί.

  222. Theo said

    Με το «στατιστικές» εννοώ δημοσκοπήσεις, της ΕΕ και άλλων.

  223. sarant said

    216 Στη φυλακή είναι ο Σώρρας

    217 Χρήσιμο βιβλίο για την ιστορία του αλφαβήτου. Στο δεύτερο μέρος έχει απόψεις Μπαμπι για γκρίκλις κτλ. άρα όχι και τόσο χρήσιμο εκεί.

  224. Pedis said

    # 219 – όλα για τη δόξα του Κυρίου!

    Ο αδελφός ταπεινωνεται με τις πράξεις του, μα θα παρει συγχώρεση από τον Κύριο στο επόμενο συλλαλητήριο.

    Πλειοψηφία μεν, κυνηγημένοι και συκοφαντημενοι δε. Όλα για τη δόξα του Κυρίου!

  225. Theo said

    @225:
    Καλά που υπάρχουν κι οι «πεφωτισμένες» «προοδευτικές» μειοψηφίες, οι «μπροστάρηδες των λαϊκών αγώνων», για να οδηγήσουν τη χώρα και τον λαό μας μπροστά. 🙂 🙂

  226. spyridos said

    Κάνεις μεγάλο λάθος Τέο.
    Δεν είμαι ελιτιστής. Είμαι η παύλα στι επίσημο έγραφο δίπλα στην ερώτηση ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ:—-

    Είμαι η κότα , ο δειλός ,που όταν εξευτέλιζαν τον συμπολίτη μου και συνάδελφο στο κέντρο νεοσυλλέκτων επειδή δεν ανήκε στην πλειοψηφία σου, δεν βγήκα να μιλήσω.
    Και δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι βγήκε και τον υπερασπίστηκε ο αδύναμος συνάδελφος που δεν ενδαφερόταν για τις θρησκείες σας αλλά μες στα 50 κιλά του κουβαλούσε 40 κιλά αρχίδια.

    I am the one in ten
    A number on a list
    I am the one in ten
    Even though I don’t exist
    Nobody Knows me
    Even though I’m always there
    A statistic, a reminder
    Of a world that doesn’t care
    My arms enfold the dole queue
    Malnutrition dulls my hair
    My eyes are black and lifeless
    With an underprivileged stare
    I’m the beggar on the corner
    Will no-one spare a dime?
    I’m the child that never learns to read
    ‘Cause no-one spared the time
    [Chorus]
    I am the one in ten,
    I’m the murderer and the victim
    The license with the gun
    I’m a sad and bruised old lady
    In an ally in a slum
    I’m a middle aged businessman
    With chronic heart disease
    I’m another teenage suicide
    In a street that has no trees
    [Chorus]
    I am the one in ten,
    I’m a starving third world mother
    A refugee without a home
    I’m a house wife hooked on Valium
    I’m a Pensioner alone
    I’m a cancer ridden specter
    Covering the earth
    I’m another hungry baby
    I’m an accident of birth.
    [Chorus]
    I am the one in ten

  227. Theo said

    @227:
    Εντάξει, ό,τι πεις 🙂

  228. Θρασύμαχος said

    https://www.hlhr.gr/το-τέλος-της-ιερής-ασυλίας/

Σχολιάστε