Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο κ. Μπαμπινιώτης γνωματεύει για την «απεύθυνση»

Posted by sarant στο 6 Μαρτίου, 2019


Το σημερινό άρθρο είναι, κατά κάποιο τρόπο, συνέχεια του προχτεσινού μας, στο οποίο είχαμε διερωτηθεί αν υπάρχει η λέξη «απεύθυνση». Ο λόγος για τον οποίο επανέρχομαι τόσο γρήγορα στο ίδιο θέμα είναι, όπως βλέπετε στον τίτλο, ότι τοποθετήθηκε σχετικά ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, υποστηρίζοντας στο άρθρο του ορισμένα πράγματα που χρειάζονται σχολιασμό -εννοώ γενικότερα θέματα δεοντολογίας και λεξικογραφίας.

Με την ευκαιρία, ενσωματώνω και ορισμένα στοιχεία για την ιστορία της λέξης, που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο άρθρο.

Λοιπόν, προχτές το βράδυ ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης δημοσίευσε στο protagon.gr άρθρο με τίτλο «Τι είναι αυτό το ‘απεύθυνση’ κ. Μπαμπινιώτη;» Θα μεταφέρω εδώ τα πιο ουσιαστικά τμήματα του άρθρου:

Και ξαφνικά χτυπάνε τα τηλέφωνα. Λέμε στη γλώσσα μας απεύθυνση, που είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος»; Υπάρχει τέτοια λέξη και δεν την ξέρουμε; Και χα, χα, χα …. Σοβαροί, εγγράμματοι δημοσιογράφοι, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, ακροατές, τηλεθεατές αντιδρούν στο άκουσμα τής λέξης. Η απεύθυνση προσκρούει στο γλωσσικό τους αίσθημα. Και τι θέλει να πει… ο ποιητής, εν προκειμένω ο πρωθυπουργός μας, με την «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος»; Μπράβο, λέω! Απορίες για κάτι σημαντικό και ουσιαστικό, για τη γλώσσα μας. Επιτέλους. Έστω κι αν το απεύθυνση θυμίζει —και συνδέεται πράγματι ετυμολογικά— με το απευθυσμένον (έντερο). Και τα δύο ανάγονται ετυμολογικά στο ευθύς: ευθύνω – απευθύνω (αρχική σημασία «καθιστώ κάτι ευθύ, ισιώνω») – απευθυσμένο (το ορθόν τμήμα τού παχέος εντέρου) και απεύθυνση (;)
H λέξη ἀπεύθυνσις δεν είναι μεν συχνή, αλλά ούτε και νέα∙ χρησιμοποιήθηκε με άλλη σημασία ήδη τον έβδομο μ.Χ. αιώνα στα Ιατρικά τού Παύλου Αιγινήτη (Ἐπιτομῆς ἰατρικῆς βιβλία ζ΄, 6. 92). Στο Λεξικό τής Αρχαίας, στο Liddell-Scott, στο λήμμα ἀπεύθυνσις μαθαίνουμε ότι η λέξη σημαίνει «adjustment, setting” ή όπως αποδίδεται στο ελληνικό Συμπλήρωμα τού Liddell-Scott (από τον Παναγιώτη Γεωργούντζο) «τακτοποίησις, διόρθωσις, προσαρμογή», στο δε εξίσου έγκυρο Σύγχρονο Λεξικό τής Αρχαίας Ελληνικής τού Franco Montanari, το ίδιο λήμμα αποδίδεται ως «διευθέτηση, τακτοποίηση».
Βεβαίως, ένας πρωθυπουργός δεν έχει σχέση με Γράμματα, λέξεις και λεξικά. Θα άκουσε ο άνθρωπος τη λέξη απεύθυνση που (χωρίς καμιά σχέση με την παλιά) πλάστηκε με νέα σημασία. Κάπου στο λεξιλόγιο τής αριστερής διανόησης με την τάση της προς νεολογισμούς και καινολεξίες (που ενίοτε καταλήγουν σε κενολεξίες). Ίσως το βρήκε και σε λεξικά που σπεύδουν να υιοθετήσουν και να επικυρώσουν ό,τι εμφανίζεται (με περιορισμένη έστω συχνότητα) στο Google. Πάντως δεν το βρήκε στα δικά μας λεξικά: στο λεξικό τού Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, στού Κριαρά, στο λεξικό τού Παπύρου, στού Δημητράκου, στων Τεγόπουλου-Φυτράκη, στού Σταματάκου, στής Πρωίας, στο δικό μου λεξικό, όλοι έχουμε λήμμα απευθύνω (ακολουθούμενο από το λήμμα απευθυσμένο!). Τα μεν παλαιότερα από αυτά τα λεξικά δεν γνώριζαν ίσως τη λέξη (γιατί δεν υπήρχε ακόμη), ενώ τα νεότερα θεωρήσαμε προφανώς πρώιμο να υιοθετήσουμε τέτοια λέξη προτού εμφανίσει ευρύτερη χρήση και αποδοχή.
Και το ότι εμφανίζεται σε αναζητήσεις στο Google με κάποιες χιλιάδες; Αυτές δεν δεσμεύουν τον λεξικογράφο, όταν δεν εκτιμά τη χρήση του ως ευρεία και όταν μάλιστα (όπως αποδείχθηκε στην πράξη) τόσοι έγκυροι ομιλητές τής γλώσσας αντιδρούν αυθόρμητα με αρνητικό τρόπο, εκπλήσσονται και σατιρίζουν ακόμη μια τέτοια χρήση.
Βεβαίως, ως τύπος (μορφολογικά/γραμματικά) δεν ξενίζει η λέξη: κατά τα διευθύνω – διεύθυνση και κατευθύνω – κατεύθυνση (αυτά τα δύο υπάρχουν), μπορεί να πλασθεί και τύπος απευθύνω – απεύθυνση. Και ένας τέτοιος νεολογισμός φαίνεται πως άρχισε όντως δειλά-δειλά να χρησιμοποιείται τελευταία, ως το ουσιαστικό τού απευθύνομαι, με τη σημασία «το να απευθύνεις / να απευθύνεσαι». Είναι ευρύτερα αποδεκτός ο νεολογισμός αυτός; Oχι. Ηχεί ακόμη ξένος και παράξενος στα αφτιά των ομιλητών τής γλώσσας μας —ίσως και λόγω συνειρμού προς το απευθυσμένο (όρθό έντερο). «Τι είναι πάλι τούτο;» αναρωτιούνται πολλοί. Ωστὀσο, ψάχνοντας στο Διαδίκτυο —το είπα ήδη—, διαπιστώνεις ότι κάποιοι το χρησιμοποιούν. Κάποιοι κάνουν απεύθυνση ή απευθύνσεις. Εγώ και ως ομιλητής και ως λεξικογράφος θα το απέφευγα ακόμη, ακριβώς για να μην ενοχλώ τους συνομιλητές ή τους αναγνώστες μου. Αν καθιερωθεί, θα το υιοθετήσω και ως κύριο λήμμα τού λεξικού μου.

…….

Για την ιστορία επίσης αναφέρω ότι το ίδιο το ρήμα απευθύνω/απευθύνομαι (το πρωτόθετο, η βάση δηλ. τού παραγώγου απεύθυνση) αμφισβητείται από τον πολύν Γεώργιο Ζηκίδη στο γνωστό λεξικό του, ο οποίος παρατηρεί «κακῶς δὲ νῦν δι’ αὐτοῦ [τού ἀπευθύνω] ἑρμηνεύεται τὸ γαλλ. adresser la parole à quelqu’ un», συμβουλεύοντας να λέμε «αποτείνω τον λόγον» και «αποτείνομαι προς κάποιον».
………….
Δικός μου σχολιασμός:

Kαταρχάς, το άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη, ενώ υποτίθεται ότι είναι μια ανεξάρτητη επιστημονική γνωμάτευση, από κάποια του στοιχεία προδίδει πως είναι γραμμένο «για την κερκίδα», για να τέρψει δηλαδή και να επιβεβαιώσει εκείνους που του απευθύνθηκαν και τον ρώτησαν «αν υπάρχει λέξη απεύθυνση». Τους βαφτίζει «έγκυρους ομιλητές της γλώσσας» και «σοβαρούς, εγγράμματους».

Ταυτόχρονα, και αυτό είναι ακόμα πιο λυπηρό για κάποιον που θέλει να προβάλλεται ως αντικειμενικός εμπειρογνώμονας σε θέματα γλώσσας, δεν αποφεύγει μειωτικούς υπαινιγμούς όπως:

Βεβαίως, ένας πρωθυπουργός δεν έχει σχέση με Γράμματα, λέξεις και λεξικά. Θα άκουσε ο άνθρωπος τη λέξη απεύθυνση που (χωρίς καμιά σχέση με την παλιά) πλάστηκε με νέα σημασία. Κάπου στο λεξιλόγιο τής αριστερής διανόησης με την τάση της προς νεολογισμούς και καινολεξίες (που ενίοτε καταλήγουν σε κενολεξίες).
Η μπηχτή για τις «κενολεξίες» της αριστερής διανόησης είναι εντελώς περιττή -αποσκοπεί απλώς στο να εντυπωσιάσει τους «έγκυρους ομιλητές» που τον διαβάζουν. Όμως, έτσι χάνει ο κ. Μπαμπινιώτης σε αντικειμενικότητα και σε εγκυρότητα.
Το χειρότερο είναι ότι ο ισχυρισμός του κ. Μπαμπινιώτη πως η λέξη «απεύθυνση» με τη νέα σημασία πλάστηκε «κάπου στο λεξιλόγιο της αριστερής διανόησης» προσβάλλει βάναυσα την πραγματικότητα. Στο προηγούμενο άρθρο μου για το θέμα είχα παραθέσει εκτενες ιστορικό της λέξης, παρμένο από σχόλιο του Ζάζουλα το 2013 στη Λεξιλογία, στο οποίο αποδελτιώνονται δεκάδες χρήσεις του όρου «απεύθυνσις» / «απεύθυνση» από το 1900 ως το 2013.
Στην πραγματικότητα, όπως βρήκε το… επιτελείο του ιστολογίου, η λέξη «απεύθυνσις» εμφανίζεται πολύ νωρίτερα, ήδη από το 1859, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπου διαβάζουμε: Εάν ο προς όν διευθύνεται ήναι άγνωστος, η προς αυτόν απεύθυνσις τηλεγραφήματος θέλει τοιχοκολλάσθαι εν τω τηλεγραφείω... Από τη γαλλική μετάφραση που υπάρχει αντικριστά, συμπεραίνουμε, παρεμπιπτόντως, ότι το 1859 δεν είχε καθιερωθεί ο όρος «παραλήπτης» ή τουλάχιστον αυτό μπορούμε να υποθέσουμε αν δούμε ότι αντί γι’ αυτόν χρησιμοποιείται το περιφραστικό μακρινάρι «ο προς όν διευθύνεται».
Ούτε μπορούμε να πούμε ότι είναι αποκλειστικότητα της αριστερής διανόησης ο όρος «απεύθυνση» όταν βλέπουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το 1963 ή από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα πρόπερσι («παραβιάζεται ο κανονισμός με την προσωπική απεύθυνση προς τον κ. Μητσοτάκη«) ή από την Καθημερινή («Η ευθεία απεύθυνση του Μάριο Ντράγκι στη γερμανική κοινή γνώμη«) ή από τις μεταφραστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρησιμοποιούν συχνά τον… αφορεσμένο όρο, όπως δείχνει και η οθονιά αυτή:
(Tην εικόνα τη δανείστηκα από το άρθρο του Άκη Γαβριηλίδη με τίτλο «Τι είναι αυτές οι μαλακίες που γράφεις, κ. Μπαμπινιώτη;» που έχει πολλές εύστοχες επισημάνσεις αν και δεν συμμερίζομαι την αθυροστομία του τίτλου του).
Ο κ. Μπαμπινιώτης επισημαίνει σωστά ότι η λέξη δεν περιλαμβάνεται σε αρκετά παλιότερα λεξικα, όμως κάνει ένα σοβαρό δεοντολογικό φάουλ. Λέει ότι ο πρωθυπουργός ίσως να βρηκε τη λέξη «απεύθυνση» σε «λεξικά που σπεύδουν να υιοθετήσουν και να επικυρώσουν ό,τι εμφανίζεται (με περιορισμένη έστω συχνότητα) στο Google». Η ξινή αυτή αναφορά δεν τιμά τον λεξικογράφο κ. Μπαμπινιώτη. Η δεοντολογία θα επέτασσε να αναφέρει ρητά ο κ. Μπαμπινιώτης σε ποια λεξικά λημματογραφείται η απεύθυνση, δηλαδή στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών και στο ηλεκτρονικό ΜΗΛΝΕΓ των εκδόσεων Πατάκη. Κι αν υποθέσουμε ότι το ΜΗΛΝΕΓ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί (ωστόσο το γράμμα Α είναι έτοιμο), το Χρηστικό θεωρείται ευρύτατα έγκυρο λεξικό, έχει δεχτεί κριτικές μάλλον πιο θετικές από το λεξικό Μπαμπινιώτη, είχε διευθυντή έναν καταξιωμένο γλωσσολόγο, τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, οπότε είναι εντελώς αδικαιολόγητο το απαξιωτικό ύφος του κ. Μπαμπινιώτη.
Με βάση το προηγούμενο άρθρο και τα προεκτεθέντα, φαντάζει πολλαπλά αναληθής ο ισχυρισμός του κ. Μπαμπινιώτη ότι: Και ένας τέτοιος νεολογισμός φαίνεται πως άρχισε όντως δειλά-δειλά να χρησιμοποιείται τελευταία… Η ποσότητα των ευρημάτων δείχνει ότι δεν ισχύει το «δειλά δειλά». Η χρονολόγηση των ευρημάτων (από το 1859) δείχνει ότι δεν ισχύει το «τελευταία». Η συμπερίληψη της λέξης σε δύο έγκυρα λεξικά σημαίνει ότι ο όρος έχει καθιερωθεί. Τέλος, η αντίδραση πολλών σοβαρών και έγκυρων ομιλητών μπορεί απλώς να οφειλεται στο ότι θέλουν να βρουν ενα ψεγάδι σε αυτό που είπε ο Τσίπρας.
Περναμε τώρα στα λεξικογραφικά. Μας λέει ο κ. Μπαμπινιώτης πως ο λεξικογράφος δεν δεσμεύεται από «μερικές χιλιάδες» ανευρέσεις ενός λήμματος στο γκουγκλ, αν ο ίδιος «δεν εκτιμά τη χρήση του ως ευρεία». Αναρωτιέμαι ειλικρινά με ποια κριτήρια πέρα από την έρευνα στα σώματα κειμένων μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ως ευρεία ή ως όχι ευρεία τη χρήση μιας λέξης. Αποφασίζει με βάση το ένστικτό του; Σαλιώνει το δάχτυλό του και το σηκώνει ψηλά; Μυρίζει τα νύχια του;
Ας πούμε, με ποια κριτήρια συμπεριέλαβε στη Β’ έκδοση του λεξικού του (αυτήν έχω πρόχειρη) ο κ. Μπαμπινιώτης τη λέξη «σαμπόδρομος»; Εκτίμησε ως ευρεία τη χρήση της; Ο σαμπόδρομος (που είναι ο δρόμος στον οποίο παρελαύνουν τα σχήματα που χορεύουν σάμπα στο καρναβάλι του Ρίο ντε Ζανέιρο!) βγάζει κάτω από 100 ανευρέσεις στο γκουγκλ. Είναι άραγε ευρύτερη η χρήση του από την απεύθυνση που βγάζει 80.000;

Στην 5η έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, θα συμπεριληφθούν λήμματα όπως «φαντασιωτικός» και «υπερέξαρση». Έχουν αυτά τάχα ευρύτερη χρήση από την απεύθυνση; Όχι βέβαια. (Δεν έχω εμπιστευτική πληροφόρηση για την 5η εκδοση του λεξικού -απλώς, στο Τουίτερ η ομάδα των λεξικογράφων έδωσε δείγματα νέων λημμάτων).

Συμπερασματικά, τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα πως ο βασικός λόγος για τον οποίο ο κ. Μπαμπινιώτης (αλλά και οι έγκυροι ομιλητές με τους οποίους αλληλογραφεί) διαφώνησαν με τη χρήση της λέξης «απεύθυνση» είναι ότι την ανέφερε ένας πολιτικός με τον οποίο διαφωνούν.

Ένα γενικότερο θέμα. Ο κ. Μπαμπινιώτης επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην υποτιθεμενη «λεξιπενία», τη νόσο από την οποία δήθεν πάσχουν οι νεότεροι ιδίως ομιλητές της γλώσσας μας. Αναρωτιέμαι αν συμβιβάζεται ο θρήνος για τη λεξιπενία με την αποδοκιμασία των νεολογισμών -που δεν είναι ίδιον του κ. Μπαμπινιώτη μόνο, αφού χαρακτηρίζει πολλούς γλωσσανησυχούντες σχολιαστές οι οποίοι γεμίζουν τις στήλες αναγνωστών της Καθημερινής και διαμαρτύρονται, ο ένας για τον όρο «δημοφιλία», ο αλλος για τον όρο «γενόσημα», ο τρίτος για το «διακύβευμα» και ο τέταρτος για τη γυναικοκτονία.

Κι ένα ακόμα, δεοντολογικό. Γράφει ο κ. Μπαμπινιώτης ότι «εγώ και ως ομιλητής και ως λεξικογράφος θα το απέφευγα ακόμη [τον όρο «απεύθυνση»], ακριβώς για να μην ενοχλώ τους συνομιλητές ή τους αναγνώστες μου«.

Όμως ο επιστήμονας λεξικογράφος δεν πρέπει να έχει ως κριτήριο το πώς θα αποφύγει να ενοχλήσει ενδεχόμενους αναγνώστες του. Θα αποφύγει τάχα τη γραφή «ορθοπαιδικός», που τη θεωρει ορθότερη, επειδή ενοχλεί έντονα μια μεγάλη μερίδα ορθοπαιδικών (που προτιμούν τη γραφή «ορθοπεδικός»; ). Θα αποφύγει στην πέμπτη έκδοση του λεξικού του τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», που είναι πλέον επίσημα κατοχυρωμένος, επειδή διαφωνεί μεγάλο μέρος των αναγνωστών; (Το λεξικό Μπαμπινιώτη περιλαμβάνει κύρια ονόματα και ειδικώς ονόματα κρατών). Και τότε ποια εγκυρότητα θα έχει το λεξικό του;

Υπάρχει όμως ένα σχετικό προηγούμενο. Όταν το 1998 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, που περιείχε στο λήμμα Βούλγαρος τη σημασία «ο οπαδός ομάδων της Θεσσαλονίκης, ιδίως του ΠΑΟΚ» (ή καπως έτσι, παραθέτω από μνήμης) και ξέσπασε η σχετική φασαρία από Θεσσαλονικείς και Παοκτσήδες, ενώ στην αρχή ο κ. Μπαμπινιώτης υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις και ότι «δεν θα υποκύψει στον διωγμό των λέξεων», τελικά στην επανεκτύπωση του λεξικού λίγες εβδομάδες αργότερα, αφαίρεσε το επίμαχο λήμμα, όπως επίσης και άλλα λήμματα για τα οποία είχαν εκφραστεί διαμαρτυρίες από θιγόμενες ή κατά φαντασίαν θιγόμενες κοινωνικες ομάδες, κάτι που έσπρωξε την ομάδα του Ιού να κάνει λόγο για «παλλαϊκή λεξικογραφία«.

Από την άλλη, αν σε κάτι ωφέλησε αυτή η συζήτηση, είναι πως έκανε ευρύτατα γνωστή τη λέξη «απεύθυνση» κι έτσι τώρα πολύ λιγότερους θα ξενίζει το άκουσμά της. Οπότε, αν πριν από το επεισόδιο υπήρχε έστω και μικρή αμφιβολία, σήμερα θα συμφωνούσαμε πιστεύω πως η λέξη έχει καθιερωθεί.

Θα την συμπεριλάβει άραγε ο κ. Μπαμπινιώτης στην 5η έκδοση του λεξικού του; Η λεξικογραφική εντιμότητα θα υπερισχύσει ή το γινάτι;

Yστερόγραφο: Αντιγράφω από τη Λεξιλογία δυο σχόλια για το άρθρο του κ. Μπαμπινιώτη.

Ο Νίκος Λίγγρης γράφει: Υποθέτω ότι στα θεατρικά εργαστήρια θα συνεχίσουν να μιλάνε για την «απεύθυνση του λόγου» χωρίς να αναρωτιούνται αν ο όρος ανήκει στο λεξιλόγιο της αριστεράς ή αν είναι προγραμμένος από τα λεξικά του Κέντρου Λεξικολογίας.

Ο δε Δημήτρης Χαρβάτης συνοψίζει ως εξής το άρθρο: Είναι αστείο όμως το στυλ του Μπαμπινιώτη σε τέτοιες περιπτώσεις (κάπως έτσι ήταν γραμμένο και το σχόλιό του για τα «γενόσημα»): τα μπερδεύει όλα μαζί κι όποιος βγάλει άκρη… Η λέξη υπήρχε, αλλά με άλλη έννοια, μετά δημιουργήθηκε με αυτή την έννοια αλλά ενοχλεί, αλλά είναι φυσιολογικό να δημιουργηθεί όπως και άλλες παρόμοιες, αλλά μαζί με το «πλατιού καλέσματος» ενοχλεί περισσότερο, και κακώς την έβαλαν κάποια λεξικά αλλά θα τη βάλουμε κι εμείς αργότερα, όταν θα αρχίσει να χρησιμοποιείται, αλλά ήδη χρησιμοποιείται παρόλο που ούτε το «απευθύνω» είναι σωστό και θα ‘πρεπε να λέμε «αποτείνω» – τι λέω; αυτά λέω.

 

 

187 Σχόλια to “Ο κ. Μπαμπινιώτης γνωματεύει για την «απεύθυνση»”

  1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα!

    Είναι αρκετά νοήμων άνθρωπος ο κος Μπαμπινιώτης για να καταλάβει ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μην προφέρουμε μια λέξη αλλά μπορούμε να την ακούμε, εφόσον μάλιστα υπάρχει.

  2. nikiplos said

    Πράγματι κάποια γραμμάτια εξοφλεί ο Μπάμπι με αυτήν την τοποθέτησή του.

  3. nikiplos said

    Πάντως το όλον ως ουσία του σχολίου του είναι ακριβώς όπως αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο της σημερινής ανάρτησης… «ναι μεν αλλά».

  4. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Ρε Νίκο, τι την ήθελες την αναφορά στους ορθοπ*δικούς; Να γίνει στο νήμα ό,τι έγινε στο άλλο, παλιά; 🙂

  5. atheofobos said

    Επειδή πολλοί απορούν που βρήκε την λέξη ο πρωθυπουργός, γνωστός για αρκετά λεκτικά του ατοπήματα στο παρελθόν , πιστεύω πως η εξήγηση είναι απλή.
    Θα του είπε ο Ζουράρις: Επειδή πολύ μας έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος, κάνε ότι κάνω εγώ!
    Πέτα τους μια «απεύθυνση» και άσε τους να ψάχνονται!

  6. basmag said

    ασχετο με το θιγόμενο ζήτημα: μου κάνει εντύπωση στο στιγμιότυπο της οθόνης η μετάφραση του benefit σε επωφελούμαι. Έχω την εντύπωση ότι το ρήμα έχει αρνητικό περιεχόμενο (επωφελούμαι από την άγνοιά του κλπ). Συγχέεται με το αξιοποιώ, ευεργετούμαι, ωφελούμαι και διαφοροποιείται από το εκμεταλλεύομαι. Θα μου πείς ιριδισμοί της γλώσσας (που έλεγε και ο Καλλιόρης)…

  7. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα με μια, κατά τη γνώμη μου, σημαντική παρατήρηση:

    Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Όλοι έχουμε λάβει μια θέση και από εκεί σκοπεύουμε.

  8. 7 Διάβασα βιαστικά: «με μια, κατά τη γνώμη μου, αντικειμενική παρατήρηση» 🙂 🙂

  9. Πάνος με πεζά said

    Αν έχουμε ένα κακό ως Έλληνες, είναι ότι τσακωνόμαστε για τα πάντα… Δεν είναι πάντως και λίγες οι φορές, που αυτό αποδεικνύεται γόνιμο.
    Καλημέρα !

  10. Γιώργος said

    Καλημέρα! Νομίζω ότι έχετε δίκιο για λημματογράφηση των λέξεων. Η λέξη «απεύθυνση» πρέπει να λημματογραφηθεί είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Στο δικό μου γλωσσικό αίσθημα προσκρούει η λέξη αυτή. Ωστόσο οι προσωπικές μας επιλογές δεν πρέπει να αποτελούν κριτήριο για τη χρήση μιας λέξης. Ο κ. Μπαμπινιώτης πιθανόν να υπαινίσσεται την ξύλινη γλώσσα ορισμένων Αριστερών. Δεν θα διαφωνήσω μαζί του. Ωστόσο η ξύλινη γλώσσα δεν ίδιον μόνο των Αριστερών. Και δύο λόγια για την αντικειμενικότητα. Ουδέτερη οπτική γωνία δεν έχει, δεν μπορεί να εχει, κανείς. Μην είμαστε τόσο αυστηροί στις κρίσεις μας. Είναι σαφές βέβαια ότι ο κ. Μπαμπινιώτης αφήνει αιχμές εναντίον του κ. Χαραλαμπάκη. Το ίδιο κάνει συχνά και ο κ. Χαραλαμπάκης. Έχουν και οι Ακαδημαϊκοί τα τρωτά τους. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  11. Γς said

    Έμπαινε Νίκο, έμπαινε!

  12. LandS said

    Ευτυχώς που λέμε απευθύνω και όχι αποτείνω. Σκέψου να ξεπήδαγε από το λεξιλόγιο της αριστερής διανόησης με τη τάση της για νεολογισμούς και κ*νολεξίες η λέξη απόταση.

    Γμτ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ναι υπάρχει και για τα μέταλα η αρνητική απόταση λέγεται και μηχανική ανόπτηση (αυτό υπάρχει και στο λκν – στάδιο κατεργασίας μετάλων λέει)

  13. Γιάννης Κουβάτσος said

    Επειδή γράψαμε αρκετά σχόλια και χτες, να επαναλάβω απλώς ότι θεωρώ πως το θέμα πήρε διαστάσεις, επειδή το είπε ο Τσίπρας. Και, ως γνωστόν, ο Τσίπρας είναι αγράμματος, παραφωνία δηλαδή σε έναν κόσμο εγγράμματων και καλλιεργημένων πολιτικών και δημοσιογράφων.

  14. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Και ενώ θα σας έλεγα ότι δεν έχετε άδικο για το επωφελούμαι, ότι είναι σωστή η παρατήρησή σας, παρατηρώ πως σε κανένα λεξικό δεν υπάρχει η αρνητική χροιά που λέτε.

    Πχ στο ΛΚΝ
    Επωφελήθηκε από την παραμονή του στην Aγγλία, για να βελτιώσει τα αγγλικά του. Tο Σαββατοκύριακο θα επωφεληθώ για να ξεκουραστώ.

  15. Καλημέρα

    Κάτι έχει ο Μπάμπι με τον ΠΑΟΚ (το συνηθέστερον θα τούφαγε καμιά γκόμενα ΠΑΟΚτσής, οι γυναίκες έχουν καλό γούστο) και μη μπορώντας να αντέξει την ανωτερότητά του ακολούθησε το δρόμο του γαύρου να τα φορτώσει στον Τσίπρα και την απεύθυνση.
    Αν συνεχίσει προβλέπω η Θ4 να ρίξει το σύνθημα :

    Μπάμπι (κοσμητικό επίθετο)
    σε έχουμε για πλάκα !

  16. Pedis said

    Η κατεύθυνση είναι με μια πλατιά απεύθυνση να προταθεί μια μίζερη διεύθυνση στην προσέγγιση της γλωσσας.

    (Πλέον, με τόσα που βλέπουμε γύρω μας, εκεί στα ογδόντα του ο καθένας οφείλει, για να αποφύγει τις συνέπειες στη φήμη και στην τιμή του, να έχει τη διαβεβαίωση του νευρολόγου του ως προς την καλή του πνευματική του κατάσταση (συμβαίνει και στα καλύτερα μυαλά!) πριν κάνει κάποια δημόσια τοποθέτηση. Το συγκεκριμένο θέμα δεν παλεύεται με τίποτα για να τη βγει κάποιος στους συριζαίους. Φαντάζομαι ότι ούτε ο Άδωνις δεν θα προσπαθούσε …)

  17. Σχολιαστής said

    Ερώτημα προς τα «επιτελεία» του ιστολογίου:

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του (www.lifo.gr) ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος λέει μεταξύ άλλων ότι:

    …Σημειωτέον, επειδή το έψαξα, «σούργελο» σημαίνει «μ0υνόπανο» στα τουρκικά. …

    Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, (τουλάχιστον στην έκδοση που έχω) υπάρχει η εξής ετυμολόγηση:
    «Από συμφυρμό των λ. σούρνω (βλ. κ. σέρνω) + γέλο (<γέλιο)".

    Ποιός έχει δίκιο;

  18. sarant said

    17 Να περιμένεις ως το αυριανό άρθρο 🙂

  19. sarant said

    Ενα μειονέκτημα του άρθρου είναι ότι δεν αναφέρομαι καθόλου στον όρο απευθυνση όπως χρησιμοποιείται στις σχολές θεάτρου.

    Μου έγραψαν πολλοί σχετικά, πρόσφατο παράδειγμα:

    Νίκο, μου κάνει φοβερή εντύπωση το ότι αμφισβητείται η ύπαρξη της λέξης «απεύθυνση». Στο θέατρο εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια είναι καθιερωμένος όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το κατά πόσο φτάνει ο λόγος του ηθοποιού στον θεατή. Π.χ. σήμερα θα δουλέψουμε την απεύθυνση (και εννοείται προς το κοινό).

  20. τα μυαλά said

    Έχω κι εγώ μια απορία προς το «επιτελείο» του ιστολογίου.
    «Κατευθύνω (κάτι) προς (ορισμένη) κατεύθυνση». Το ουσιαστικό αυτής της ενέργειας πιο είναι. Αυθόρμητα θα πεις «κατεύθυνση», αλλά δεν μπορεί η «κατεύθυνση» να είναι και η ενέργεια και το αποτέλεσμα. Εμένα μου έρχεται να πω «κατευθύνηση», αλλά αυτό είναι πιο γελοίο. Ελπίζω να είναι σαφής η απορία μου.

  21. sarant said

    20 Καλή ερώτηση. Όμως σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μόνο μία λέξη και για την ποίηση και για το ποίημα.

  22. Πισμάνης said

    Τό ΦΕΚ είναι μαϊμού. Πού ακούστηκε δίγλωσσο ΦΕΚ;

  23. Eli Ven said

    ΄Ήταν έτσι, αλλά μετά δεν ήταν έτσι και μετά αυτοί είπανε είναι έτσι αλλά αλλιώς κι εμείς τότε είπαμε ότι αλλιώς είναι έτσι ότι είναι αλλιώς. Με αυτά και με αυτά ο Μπάμπης κατάντησε το αντίστοιχο του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού στης Γλωσσολογία.

  24. sarant said

    22 Πώς το αποκλείετε να συνηθιζόταν αυτό πριν από 160 χρόνια; Ζουσατε τότε;

  25. Αρλουμποκυνηγός said

    Νίκ Νταβατζής: Ο Ελληνοαμερικανός από τη Νέα Υόρκη που δημιούργησε το History Channel

    Νίκ Σαραντάκος: Ο Μανιατολέσβιος από το Λουξεμβούργο που ξεμπρόστιασε τον Μπαμπινιώτη

  26. Γιάννης Ιατρού said

    22, 24: Εν αντιθέσει με το επιτελείο… που ήταν παρόν 😀

  27. Triant said

    24,26: Η αλήθεια είναι ότι το ΦΕΚ 1/1859 της 24ης Ιανουαρίου που μπορεί να βρει κανείς εδώ είναι τελείως διαφορετικό.

  28. Το Εθνικό τυπογραφείο έχει ψηφιοποιήσει όλα τα ΦΕΚ που έχουν εκδοθεί από τον Όθωνα ακόμα. Το πρώτο ΦΕΚ (16/28 Φεβρουαρίου 1833) ήταν παράλληλα στα Ελληνικά και τα Γερμανικά (λογικό).

    Του 1859, λέει τεύχος 1, σελ. 282. Το τεύχος 1 έχει 4 σελίδες. Υποθέτω πως αυτός που το ανέβασε, το είχε βρει σε αρχείο με όλα τα ΦΕΚ της χρονιάς (κυκλοφόρησαν 50 τεύχη συνολικά). Το συγκεκριμένο είναι στο τεύχος 41, στην 4η σελίδα. Πρόκειται για σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τηλεγραφική σύνδεση ανάμεσα στην (Οθωμανική) Χίο και στη Σύρο και δημοσιεύεται δίγλωσση.

  29. Με αφορμή το 22 έψαξα λίγο και έγραψα, αλλά πιάστηκε στον ιστό της αράχνης…

  30. Σηλισάβ said

    22. Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως δεν είχε στο πρώτο της φύλλο δίγλωσσο μήνυμα του Όθωνα προς τον ελληνικό λαό;

  31. sarant said

    Το 28 πιάστηκε αλλά ελευθερώθηκε αμέσως.

    Οπότε, δεν ήταν ασυνήθιστα τα δίγλωσσα ΦΕΚ, ευχαριστούμε!

  32. Δυο τα κρατημένα(;) με αφορμή το 22. (και το 27). Από τη γκουκλ μήπως πάει καλύτερα;

  33. Πέπε said

    > > Kαταρχάς, το άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη, ενώ υποτίθεται ότι είναι μια ανεξάρτητη επιστημονική γνωμάτευση, από κάποια του στοιχεία προδίδει πως είναι γραμμένο «για την κερκίδα», για να τέρψει δηλαδή και να επιβεβαιώσει εκείνους που του απευθύνθηκαν και τον ρώτησαν «αν υπάρχει λέξη απεύθυνση». Τους βαφτίζει «έγκυρους ομιλητές της γλώσσας» και «σοβαρούς, εγγράμματους».

    Κατά την ανάγνωσή μου, κάθε άλλο:

    Τι λέει ο Μπ. ότι είπαν οι σοβαροί εγγράμματοι άνθρωποι; «Λέμε στη γλώσσα μας απεύθυνση, που είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος»; Υπάρχει τέτοια λέξη και δεν την ξέρουμε; Και χα, χα, χα ….», και «τι θέλει να πει… ο ποιητής, εν προκειμένω ο πρωθυπουργός μας, με την «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος»;».

    Είναι εμφανής ο ειρωνικός τόνος με τον οποίον μεταφέρει τα λεγόμενά τους. Ο Μπαμπινιώτης λέει ότι κοτζάμ εγγράμματοι άνθρωποι χαχανίζουν μπροστά σε μια λέξη που θεωρούν ανύπαρκτη, ενώ…

    Ενώ τι; Είναι ή δεν είναι ανύπαρκτη;

    Συνεχίζει: «…H λέξη ἀπεύθυνσις δεν είναι μεν συχνή, αλλά ούτε και νέα». Άρα, είναι υπαρκτή.

    Η αλήθεια είναι ότι παρακάτω εμφανίζεται πάρα πολύ επιφυλακτικός ως προς το αν θα πρέπει να καταγραφεί στα λεξικά. Διαπράττει ενδεχομένως και τα σφάλματα που του καταλογίζει ο Νίκος. Δεν αμφισβητεί όμως ότι η λέξη υπάρχει και λέγεται (και) με τη σημασία που την χρησιμοποίησε ο Τσίπρας. Άρα διαφωνεί με τους ως άνω σοβαρούς εγγράμματους ανθρώπους, επομένως επιβεβαιώνεται ότι καθόλου κολακευτικά δεν τους αποδίδει αυτούς τους πομπώδεις χαρακτηρισμούς, αλλά ειρωνικά.

  34. 31 Ταχύτατος. Και στο άρθρο και στην απελευθέρωση!

  35. raf said

    Την ‘απεύθυνση’ τη συνάντησα κι εγώ σε μάθημα φωνητικής. Μου ακούγεται εύηχη λέξη και μου φαίνεται πολύ χρήσιμη και εύλογα σχηματισμένη. Είναι από τις περιπτώσεις που κυριολεκτικά δεν μπορώ να καταλάβω προς τι όλη η διαφωνία.

  36. Ο κος Μπαμπινιώτης έπεσε πολύ στα μάτια μου από τη στιγμή που επενέβη στη ζωντανή εξέλιξη της γλώσσας, «ξεσκαρτάροντας» στο λεξικό του ό,τι δεν συμβάδιζε με τους κανόνες που εκείνος (και η ομάδα του;) αποφάσισε να θέσει με αυστηρότητα.

    Η Μπύρα, το Τραίνο και το Αυγό είχαν χαράξει τη δική τους ιστορία και είχαν αποκτήσει υπόσταση μέσα από τη χρήση τους στις δεκαετίες. Είχε χρέος να υποστηρίξει τη ζωντάνια που διακρίνει μια αυτοεξελισσόμενη γλώσσα, όχι να την αποστειρώσει με γενικούς κανόνες και να ξεριζώσει τις «λάθος» ορθογραφίες. Για μένα η Μπίρα για την Μπύρα είναι ό,τι το Αμστελόδαμο για το Άμστερνταμ.

    Τα περεταίρω ατοπήματά του (ως «κομματικός γλωσσολόγος», όπως εύστοχα κατά τη γνώμη μου χαρακτηρίστηκε από κάποιο σχολιαστή) δε μου προξενούν καμία εντύπωση.

  37. Σηλισάβ said

    Στην Οξφόρδη ψάχνουν κάθε χρόνο τις νέες λέξεις που δημιουργήθηκαν, και στην Ελλάδα επιμένουμε να αρνούμαστε την εξέλιξη της γλώσσας, η οποία κατά τα άλλα είναι «ζωντανός οργανισμός».
    Για να παραφράσω ένα αναρχικό φεμινιστικό σύνθημα: Για τη γλώσσα μας δεν σας πέφτει λόγος, πόσο μας τα έχει πρήξει ο φασίστας φιλολόγος

  38. sarant said

    37 Ωραίος ο παρατονισμός!

  39. Γιάννης Ιατρού said

    27, 28: ολόκληρο το ΦΕΚ (κατεβαίνει και σαν πιντιεφι) εδω:
    https://books.google.gr/books?id=xF1EAAAAcAAJ&pg=PA282&dq=%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B9%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjbm4aj4N7gAhUiMuwKHbRLCyYQ6AEIODAD#v=onepage&q=%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B9%CF%82&f=false

  40. Γιάννης Ιατρού said

    39: όπως γράφει και ο Γιάννης στο 28
    Η φωτο έχει το πρώτο φύλλο επάνω, αλλά γράφει σελ. 282 (για ευκολία στην ανεύρεση της θέσης στο αρχείο), κι έτσι δημιουργείται η λάθος εντύπωση για τον αριθμό του φύλου.

  41. Αγγελος said

    Και σήμερα, νομίζω, είναι πάγια πρακτική να δημοσιεύονται δίγλωσσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι διεθνείς συμβάσεις, τουλάχιστον όταν το ελληνικό τους κείμενο δεν είναι αυθεντικό. Ετσι έγινε π.χ. και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

  42. Έλση Σαράτση said

    Πρώτα μια σχολαστική παρατήρηση: Στο άρθρο του στο Protagon.gr «Τι είναι αυτό το ‘απεύθυνση’ κ. Μπαμπινιώτη;» ο κ. Μπαμπινιώτης ισχυρίζεται πως «δεν βρήκε τη λέξη στα δικά μας λεξικά[;;;]» και ανάμεσα σ΄αυτά παραθέτει το λεξικό Δημητράκου. Όμως η λέξη υπάρχει στο Δημητράκο, έστω και με την έννοια της διευθέτησης-τακτοποίησης, αλλά υπάρχει σαν λήμμα ξεχωριστό, ακριβώς πριν από το «απευθύνω». Ο Δημητράκος καταχωρίζει και «απεύθυσις» και «απευθυσμός» με την ίδια έννοια (διευθέτηση).
    Το πρόβλημα με τη γλωσσική έκφραση του πρωθυπουργού, που εξάλλου είναι πρόβλημα γενικό που το βλέπουμε τόσο στους σημερινούς επαγγελματίες όσο και στους απλούς χρήστες του λόγου, δεν είναι φυσικά το λεξιλόγιο αλλά η νεοκαθαρεύουσα σύνταξη που μονίμως παραγκωνίζει το ρήμα – τη μεγάλη χάρη της δημοτικής γλώσσας – για να βάλει στη θέση του αφηρημένα ουσιαστικά που κατ’ ανάγκην φορτώνονται ένα σωρό αντικειμενικές γενικές με αποτέλεσμα να καταργείται η ζωντάνια και η αβίαστη ροή του λόγου. Βεβαίως φταίχτης είναι ο κ. Μπαμπινιώτης και όλο το ιστορικό μπαμπινιωτοσόι που εμπόδισαν να διδαχτεί η καλή δημοτική στα σχολεία πρωτ’απ΄όλα, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι κωμικοτραγικό να ακούς τον Τσίπρα και τη γενιά του να έχουν αλωθεί από γαλλόστροφη συντακτικά νεοκαθαρεύουσα. Και όχι μόνο στον κομματικό, αριστερό ή δεξιό, λόγο. Γλωσσικά ο λόγος τους αυτοϋπονομεύεται. Η Ιστορική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη θα έπρεπε να διδάσκεται, να επιβάλλεται η ανάγνωσή της στα σχολειά. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει αυτό. Το ίδιο και ο Κριαράς. Και ο φίλτατος Γιάννης Χάρης.
    Τέλος, κάποιος ανέφερε την «απόταση». Και όμως η απόταση υπάρχει με την έννοια του αποτείνομαι . Στους αρχαίους σχολιαστές και τους γραμματικούς: ο σχολιαστής αναφέρει «η απότασις εις Κλυταιμήστραν» και ο Απολλώνιος ο Δύσκολος στο «Περί συντάξεως» 35.28. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο LSJ.

  43. venios said

    Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μπαμπινιώτης είχε ξεσπαθώσει εναντίον του μονοτονικού και υπέρ της δασείας, διότι (λέει) βάσει αυτής φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις. Προφανώς, μεταύριο θα παραγγείλει σουβλάκι με αφ’όλα…

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τόσους έγκυρους γλωσσολόγους έχουμε, μόνο τη γνώμη του Μπαμπινιώτη ζητούν τα ΜΜΕ. Ο μεγάλος γκουρού, ο κάτοχος (ή κατοχέας;), της απόλυτης γλωσσικής αλήθειας. Έγινε συνώνυμο το όνομά του με του άριστου χρήστη της γλώσσας. Κάποτε η ατάκα ήταν «Μα ποιος είσαι, η Δομή είσαι;». Τώρα σε ρωτάνε αν είσαι ο Μπαμπινιώτης. Η δύναμη του σταρ σύστεμ. Πώς, λοιπόν, να μη θεωρεί και ο ίδιος τον εαυτό του υπέρτατο κριτή και ρυθμιστή της γλώσσας;

  45. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Κάποτε-κάποτε το θέλει το «ψάλσιμο» ο κ. Μπαμπινιώτης.
    Ένα βασικό είναι αυτό που επισημαίνει ο Pedis στο σχ. 16 περί διανοητικής ικανότητας σε σχέση με την ηλικία (που, βέβαια, ισχύει και για αρκετούς από μας τους 65-70+…). Το πιο σημαντικό όμως είναι, νομίζω, ο χαρακτήρας του, δηλ. το υπερ-φουσκωμένο εγώ, η ειρωνική διάθεση σε συνδυασμό με τη αλαζονεία, το γινάτι (βλ. επισήμανση Νικοκύρη), η έλλειψη σεμνότητας και, οπωσδήποτε, η ιδεολογική του τοποθέτηση. Όλα τα παραπάνω τον οδηγούν στο να γράφει/λέει/κάνει (αναφέρομαι και στην περίοδο που ήταν Υπουργός Παιδείας) κατά καιρούς «μ@κ@λίες» [που ’’απ΄όπου κι ανέ τσι πιάσεις αγκυλώνουνε’’-κρητιστί…]. Και ολοένα χάνει σε σοβαρότητα, εγκυρότητα και αξιοπιστία.

    Δεν μπορώ να καταλάβω, πάντως, πώς «κολλάει» η προσθήκη στο τέλος της (οθντκ) γνωμάτευσής του: Για την ιστορία επίσης αναφέρω ότι… συμβουλεύοντας να λέμε «αποτείνω τον λόγον» και «αποτείνομαι προς κάποιον».
    Δηλ. για τον Μπαμπινιώτη θα ήταν προτιμότερο να έλεγε ο Τσίπρας: «… να αποτείνω ένα πλατύ κάλεσμα»;;

    ΥΓ. -> (σχ. 42): Μόλις έσβησα μερικά παρόμοια που είχα γράψει σχετικά με την ύπαρξη της λ. «απεύθυσις» στο Λεξικό Δημητράκου (τ.2, σ.745).

  46. ΓιώργοςΜ said

    43 Την επαύριον θα παραγγείλει οβελίδιον πλήρες παρελκομένων. Τι μαλλιαρά είναι αυτά τα σουβλάκια κλπ 😛
    (πολύ θα ήθελα να βρώ τη σκηνή με το σοφολογιώτατο από τη Βαβυλωνία σε βίντεο…)

  47. Καλή διαφήμιση γίνεται, βεβαίως, για τον έμπορο λεξικών, όσο τον συζητάμε.

  48. sarant said

    47 Και να μην απαντήσουμε;

  49. sarant said

    42 Πολύ καλά τα λέτε στο σχόλιό σας, ιδίως για τη νεοκαθαρεύουσα!

  50. Γιάννης Ιατρού said

    40:εδώ η εικόνα με τον σωστό τίτλο του ΦΕΚ

  51. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ό,τι είχα να πω, το είπα χθες, σχετικά με την απεύθυνση, σήμερα θα κάνω κάτι άλλο.

    ΤΣΙΠΡΑΣ – ΑΝΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΑΝ, ΔΙΑΚΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΒΛΩΣΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΟΥ

    ΚΑΡΑΝ – ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ. ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΩΣ ΕΠΙΣΤΑΛΑΓΜΑ.

    ΤΣΙΠΡΑΣ – ΔΙΑΚΛΥΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΒΑΘΙΑΣ ΑΝΑΓΟΗΤΕΥΣΗΣ.

    Από την γελοιογραφία του Χαντζόπουλου*. Επειδή τα λόγια της γελοιογραφίας αποτυπώνονται ως εικόνα και δεν γκουγκλίζονται, είπα να τα ξαναγράψω σε γουορντ. Έτσι, ευελπιστώ σε λίγα χρόνια μαζί με την απεύθυνση να γκουγκλίζονται και οι λέξεις: ανακρεουργώ, διακερματίζω, επιστρεβλώνω, επιστάλαγμα, διακλύζομαι, αναγοήτευση. 😉

    * http://www.kathimerini.gr/1012445/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-dhmhtrh-xantzopoyloy-010319

  52. Πουλ-πουλ said

    42
    «δεν είναι φυσικά το λεξιλόγιο αλλά η νεοκαθαρεύουσα σύνταξη που μονίμως παραγκωνίζει το ρήμα – τη μεγάλη χάρη της δημοτικής γλώσσας – για να βάλει στη θέση του αφηρημένα ουσιαστικά που κατ’ ανάγκην φορτώνονται ένα σωρό αντικειμενικές γενικές με αποτέλεσμα να καταργείται η ζωντάνια και η αβίαστη ροή του λόγου».

    Σωστά. Και όχι μόνο αυτό. Η προσφυγή στα αφηρημένα ουσιαστικά γίνεται για να προσδώσει στο λόγο μια επίφαση θεωρητικολογίας, όταν το περιεχόμενό του είναι μάλλον τετριμμένο.

  53. Πέπε said

    Είναι γεγονός ότι ο Μπαμπινιώτης, περισσότερο από επιστήμονας, δάσκαλος, συγγραφέας, είναι μια σελέμπριτι. Είναι απόλυτα γεγονός αυτό που περιγράφει ο Γιάννης Κ. στο #44, ότι πάντα μόνο αυτόν ρωτάνε (γεγονός ακόμα και το «ο Μπαμπινιώτης είσαι;» – άλλη φορά είχα λινκάρει ένα κουιζάκι για το αν ξέρουμε καλά ελληνικά, και πράγματι αυτός ο τίτλος απονεμόταν σ’ όσους κάνανε καλή βαθμολογία).

    Αλλά αυτό που βλέπω εδώ είναι απαράδεκτο και θλιβερό: επειδή είναι διασημότητα, να του την πέσουμε και να ‘χουμε τη χαρά ότι την πέσαμε σε μια διασημότητα. Πλήθος χαιρέκακα και άστοχα σχόλια, είτε από συντάκτες που δεν καταλαβαίνουν αλλά θεωρούν τον εαυτό τους αρμόδιο να κρίνουν (κλασικό σύνδρομο ειδικά σε ό,τι αφορά τη γλώσσα), είτε από άλλους που κατά τεκμήριο είναι σε θέση να καταλάβουν μια χαρά αλλά φαίνεται να προτιμούν να κάνουν ότι καταλαβαίνουν ό,τι θέλουν.

    Πολύ απλά: οι λέξεις δεν πάνε να χωθούν μόνες τους στα λεξικά, κάποιος τις βάζει μέσα. Αυτός ο κάποιος ορίζει τα κριτήρια συμπερίληψης. Τα κριτήριά του οφείλει να τα τεκμηριώσει όσο επιστημονικότερα γίνεται, και μπορεί να τα δηλώσει ρητά (συνηθίζεται) ή όχι. Τα κριτήρια είναι δεκτικά αντιλόγου. Όπως ξανάγραψα πριν καναδυό μέρες, αν δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα, αν δηλαδή δεν ήταν αναπόφευκτη και απαραίτητη η προσωπική κρίση του λεξικογράφου, δε θα υπήρχαν πολλά λεξικά αλλά ένα και θέσφατο.

    Ο Μπαμπινιώτης αφενός, γενικά, έχει τη γνωστή θέση ότι δεν αρκεί κάτι να ειπωθεί από οποιονδήποτε για να θεωρηθεί αυτόχρημα σωστό. Ο καθένας συμφωνεί ή διαφωνεί, πλήρως ή εν τινι μέτρω, με αυτή τη θέση, και αιτιολογεί τη συμφωνία ή τη διαφωνία του. Αφετέροου, όταν σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ο Μπ. εφαρμόζει τις γενικά παραδεκτές θέσεις της επιστήμης περασμένες από αυτό το φίλτρο του και αποφαίνεται λ.χ. για την «απεύθυνση», το κάνει με συνέπεια ή όχι. Ο καθένας το κρίνει αυτό και αιτιολογεί και πάλι την κρίση του.

    Τα υπόλοιπα είναι αηδίες.

    Φυσικά, γι’ αυτές τις αηδίες είναι συνυπεύθυνος κι ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης, αφού έχει επιλέξει να απευθύνεται (pun not intended) όχι μόνο στους ομολόγους του, την επιστημονική κοινότητα, αλλά στον κάθε τηλεθεατή / φεϊσμπουκά, κι έτσι καταλήγει να έρχεται σε διάλογο με όποιον μπορεί και εξίσου με όποιον δεν μπορεί να συμμετάσχει σ’ ένα τέτοιο διάλογο. Ε, όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια.

  54. ΚΩΣΤΟΚΟΣ για να γκουγκλίζεται.

  55. ΚΩΣΤΑΣ said

    Άμα ένιωσες χαρά με την εξυπνάδα σου, χαλάλι σου! Πάρε και μια φατσούλα να χαρείς περισσλοτερο 😉

  56. τα μυαλά said

    Πολύ μου αρέσει αυτή η αντιστροφή των ρόλων. Τόσα χρόνια κυνηγούσε η αριστερή προπαγάνδα ατοπήματα των αντιπάλων να καυτηριάζει, τώρα μάθανε τα κόλπα και οι άλλοι να κάνουν τα ίδια. Εκλογική περίοδος γαρ, θα πληθαίνουν κάτι παραποιημένες φωτογραφίες να δείχνουν τον Τσίπρα με ένα ηλίθιο χαμόγελο (καί άλλους καρδινάλιους) να απορείς αν είναι έτοιμος για δέσιμο και απευθείας για το Δαφνί. Δεν νομίζω οι προληπτικές προσαγωγές να τους βοηθήσει.

  57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

    Έλση Σαράτση said:

    » …Το πρόβλημα με τη γλωσσική έκφραση…δεν είναι φυσικά το λεξιλόγιο αλλά η νεοκαθαρεύουσα σύνταξη που μονίμως παραγκωνίζει το ρήμα – τη μεγάλη χάρη της δημοτικής γλώσσας – για να βάλει στη θέση του αφηρημένα ουσιαστικά που κατ’ ανάγκην φορτώνονται ένα σωρό αντικειμενικές γενικές με αποτέλεσμα να καταργείται η ζωντάνια και η αβίαστη ροή του λόγου. »

    Νομίζω πὼς αὐτὴ εἶναι ἡ οὐσία.

    Κατὰ τὰ λοιπά, ἔχω τὴν ἐντύπωση ὅτι συνεχίζουμε τὴν παλιὰ συνήθεια νὰ ἰδεολογικοποιοῦμε ἢ, ἀκόμα χειρότερα, νὰ κομματικοποιοῦμε τὴ γλώσσα.

    Καταλαβαίνω τὴν ἀνάγκη τῶν κομματικῶν ἐπιτελείων νὰ χρησιμοποιήσουν ὅλα τὰ μέσα γιὰ τὰ ψηφαλάκια, ἐπειδὴ δὲν ὑπάρχουν οὐσιαστικές διαφορές σὲ θέματα πολιτικῆς, τοὐλάχιστον γιὰ τὰ κόμματα ἐξουσίας.

    Ἂς ἀφήσουν ἔξω τὴ γλώσσα.

  58. τα μυαλά said

    56 π.χ. αυτούς έστειλε το επιτελείο να σώσουν την Μακεδονία:

  59. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι επιβεβαιώνει η γελοιογραφία του Χατζόπουλου; Ότι το κράξιμο στον Τσίπρα έχει ξεκάθαρα μικροπολιτικά και αντιπολιτευτικσ κίνητρα. Όσες αποδείξεις και αν προσκομιστούν σχετικά με την ύπαρξη και τη χρήση της απεύθυνσης από ικανό αριθμό χρηστών της γλώσσας, ισχύει το «στου κουφού την πόρτα…» και «ου με πείσεις καν με πείσεις». Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλα τα μέσα είναι θεμιτά, προκειμένου να απαλλαγούμε από την …παρένθεση και να επανέλθουμε στην …κανονικότητα.

  60. tryfev said

    Σέβομαι την άποψη της πλειοψηφίας, αλλά διατηρώ το δικαίωμα να μην την χρησιμοποιώ.΄

  61. LandS said

    42 Πολύ σωστά, σωστά και πάλι σωστά για την . Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο που λένε οι αγγλίζοντες. Όσο για την απόταση φανταστείτε τι θα γινόταν αν ξαναφτιάχναμε τη λέξη όπως φτιάχτηκε (λίγο-πολύ) η απεύθυνση. Πόσο παράξενη θα ακουγόταν και τι άρθρα θα γράφονταν έτσι και την έλεγε ο Τσίπρας.

    Ο Τσίπρας, βέβαια, αν την είχε ακούσει θα ήταν στο μάθημα αντοχής υλικών που δεν μπορεί να βγαίνει από το αποτείνω

  62. sarant said

    59 Γιάννη, κρίνονται όμως και όσοι κρίνουν φορώντας κομματικές παρωπίδες.

  63. τα μυαλά said

    Να προσέχατε. Να μη ξεκινούσατε τον βρόμικο πόλεμο, για να μην τον υποστείτε. Ειποθέν αλλειώς, τι θέλατε να γίνετε κυβέρνηση, μια χαρά ήταν όσο είσασταν θολοκουλτουριάρηδες και το επιστέγασμα της ελληνικής διανόησης και προόδου. Τώρα φανήκατε πόσο γυμνοί πάντα είσασταν.

  64. Γιάννης Ιατρού said

    Ουφ, με έσκασαν σήμερα τα update της M$, (τρεις ώρες έκαναν), και δεν βολεύομαι το tablet!

    57: Δημήτρη ..συνεχίζουμε τὴν παλιὰ συνήθεια νὰ ἰδεολογικοποιοῦμε ἢ, ἀκόμα χειρότερα, νὰ κομματικοποιοῦμε..

    συμφωνώ μαζί σου, και ειδικά με την κατακλείδα (γλώσσα). Μάλιστα θα έλεγα, πως υπάρχουν και μερικοί ακόμα τομείς …

    Όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε, πως πλέον έχει γίνει αυτονόητο να διαστρέφονται, να παραποιούνται τα πάντα και να αποκρύπτονται (τις περισσότερες φορές άτεχνα/τσαπατσούλικα) ειδήσεις κλπ., ακόμα δε και να δημιουργούνται ψεύτικες (fake) ή τέτοιες με πονηρά υπονοούμενα. Προτιμότερο θα ήταν, για όλες τις πλευρές, να μας έπειθαν με τα όποια προγράμματα που έχουν ή εκπονούν παρά να πέφτουν στο επίπεδο γνωστού σχολιαστή, ψάχνοντας να βρουν το «λάθος» του άλλου σε σαρδάμ και λέξεις για να τον μειώσουν.

    Όσο αυτά έχουν να κάνουν, έστω και περιφερειακά με την (λογοτεχνική/γλωσσολογική) κατεύθυνση του μπλογκ εδώ, καλώς θίγονται εδώ μέσα. Και αφού πολλά από τα προαναφερθέντα προέρχονται από γνωστές «φωλιές», επόμενο είναι ενίοτε να τις παίρνει κι αυτές σβάρνα ο σχολιασμός ή τα αναφερόμενα στο σχετικό άρθρο.

    Δεν μπήκε στο μπλογκ δα κι άρθρο π.χ. για την επιτυχή έξοδο στις αγορές (επειδή προεξοφλείται η επικράτηση της αντιπολίτευσης!) ή και για το αντίθετο (ανεπιτυχή έξοδο, αφού οι άλλοι δανείζονται με 1% …), οπότε ας μην παραπονούμαστε 🙂 .

  65. Ρημαδιό το κειμενάκι
    απ’ τα χούγια σου ρε Άκη
    που μετράς το συγγραφιλίκι
    με βρισιές!

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    62: Ναι, αλλά όταν το 90% και βάλε των ΜΜΕ παίζει το ίδιο μονόχορδο τραγουδάκι και από κοντά αναπαράγουν οι αδαείς ή κακοπροαίρετοι χρήστες του τουίτερ, οι εντυπώσεις μένουν. Κατά τα άλλα, ζούμε σε πολυφωνική δημοκρατία.

  67. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @65. Βαφτιστικέ*,
    *τοῦ νονοῦ σου, ὄχι τοῦ Θεόφραστου Σακελλαρίδη 🙂

    σχετικὰ μὲ τὸ στιχούργημά σου ἔχω μιὰν ἀπορία.

    Ποιός εἶναι ὁ Ἄκης;

    Καὶ μιὰ παρατήρηση.

    Δὲ βγαίνει τὸ μέτρο· ὁ τρίτος στίχος ἔχει μιὰ συλλαβὴ παραπάνω.
    Μπορεῖς νὰ τὸ μερεμετίσεις κάπως· π.χ. κόβοντας μιὰ συλλαβὴ ἀπὸ τὸ συγγραφιλίκι καὶ κάνοντάς το συγγραφλίκι, κατὰ τὸ καραγκιοζιλίκι=>καραγκιοζλίκι. 🙂

  68. LandS said

    45 Για κοίτα εδώ μπας και αναθεωρήσεις την άποψή σου για τη σχέση μυαλού και ηλικίας

    https://www.businessinsider.com/forbes-billionaire-list-2019-for-finance-2019-3?utm_source=feedly&utm_medium=referral#/4-r-budi-hartono-4

  69. Γιάννης Ιατρού said

    68: Γι αυτό δεν έχει και τον Λάμπρο μέσα!!!

  70. Alexis said

    #53: Φυσικά, γι’ αυτές τις αηδίες είναι συνυπεύθυνος κι ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης, αφού έχει επιλέξει να απευθύνεται (pun not intended) όχι μόνο στους ομολόγους του, την επιστημονική κοινότητα, αλλά στον κάθε τηλεθεατή / φεϊσμπουκά, κι έτσι καταλήγει να έρχεται σε διάλογο με όποιον μπορεί και εξίσου με όποιον δεν μπορεί να συμμετάσχει σ’ ένα τέτοιο διάλογο. Ε, όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια.

    Άλλο πάλι και τούτο! Ώστε ο (όποιος) επιστήμονας πρέπει να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον στους «ομολόγους του» που τον καταλαβαίνουν;
    Κατά την ίδια λογική και ο γιατρός πρέπει να συνομιλεί μόνο με την ιατρική κοινότητα και όχι με τους αδαείς ασθενείς του!

    Υπενθυμίζω ότι ο Μπαμπινιώτης δεν διδάσκει …απειροστικό λογισμό, είναι γλωσσολόγος, ασχολείται δηλαδή επιστημονικά με το εργαλείο επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε όλοι μας, από τον εργάτη της οικοδομής μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την αναλφάβητη γιαγιά του χωριού μέχρι τον καθηγητή πανεπιστημίου!

  71. Κατερίνα said

    Σαραντάκο και λοιπά κομματόσκυλα, δεν δίνουμε καμιά σημασία στα όσα γράφετε. Αν έλεγε τη λέξη ο Κούλης, τώρα θα γράφατε αυτά που λέει ο Μπαμπινιώτης. Για γέλια είστε, πάρτε το χαμπάρι και αποδεχτείτε το. Μπλογκάκηδες είστε και τέτοιοι θα παραμείνετε με μηδαμινό έργο πίσω σας.

  72. Σ said

    Πάντως η γνωμάτευση Μπαμπινιώτη μπορεί να έχει μια σημαντική συνέπεια: να προσδώσει στη λέξη «απεύθυνση» μια ακόμη σημασία. Μπορούμε χρησιμοποιώντας την να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους σοβαρούς, έγκυρους, εγγράματους μπαμπινιωτιστές.

  73. Georgios Bartzoudis said

    (α) «… συμπερίληψη της λέξης σε δύο έγκυρα λεξικά…»
    # Το ξανάπα, ότι ως έχουν τα πράγματα, έγκυρο είναι κάθε λεξικό που …μου καπνίζει εμένα ή το κόμμα, του οποίου είμαι οπαδός! Π.χ, αν είμαι οπαδός ορισμένου κόμματος, μπορώ να έχω διπλή ονομασία για τον λαθρομετανάστη: Στο εσωτερικό, προ τέρψιν των συνοπαδών, τον λέω «παράτυπο». Στο Εξωτερικό, ένθαπερ κάποιοι κουτόγραγκοι δεν αστειεύονται, τον λέω «irregular». Και σίγουρα κάποια λεξικά στα οποία συχνάζουν συνοπαδοί, θα συμπεριλάβουν στην ύλη τους αυτό το εφεύρημά μου, αν δεν το έχουν συμπεριλάβει ήδη!

    (β) «Θα αποφύγει στην πέμπτη έκδοση του λεξικού του τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», που είναι πλέον επίσημα κατοχυρωμένος»;
    # Δεν ξέρω, βέβαια, τί θα κάνει ο Μπαμπινιώτης, αλλά αν αναφέρει το όνομα που εδώρησαν οι κατάπτυστοι συριζονονοί, πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για το κράτος των ΒουλγαροΣκοπιανών και ότι οι τελευταίοι είναι και κλεπταποδόχοι της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας!

    (γ) «κάτι που έσπρωξε την ομάδα του Ιού να κάνει λόγο για παλλαϊκή λεξικογραφία»
    # Νάμαστε! Πάλι θυμηθήκαμε τον Ιοκέφαλο που «τεκμηρίωνε» τις αλλοπρόσαλλες απόψεις του με ψευδείς παραπομπές! {αν θυμάμαι καλά, η ανάρτηση του Νοικοκύρη είχε τίτλο «Γενοκτονίες και ποινικοποίηση»}

  74. Πέπε said

    @70:
    > > Ώστε ο (όποιος) επιστήμονας πρέπει να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον στους «ομολόγους του» που τον καταλαβαίνουν;

    Όχι, αλλά ο συγκεκριμένος το παραλαΐκισε. Γνωρίζεις με αντίστοιχη λεπτομέρεια τις απόψεις άλλων γλωσσολόγων;

    Αν ναι, το πιθανότερο είναι ότι εσύ ενδιαφέρθηκες να τις ψάξεις, κι όχι εκείνοι να σ’ τις σερβίρουν.

  75. ΣΠ said

    Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι αναντίρρητα ένας αναγνωρισμένος γλωσσολόγος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βαθιά γνώση των θεμάτων της γλώσσας. Εγώ, ως μη ειδικός, έμαθα και ξεκαθάρισα αρκετά πράγματα στο παρελθόν διαβάζοντας άρθρα του σε εφημερίδες και παρακολουθώντας εκπομπές του στην τηλεόραση. Αυτό το τελευταίο άρθρο του όμως είναι απογοητευτικό, επειδή δεν είναι απλά γλωσσικό επιστημονικό αλλά περιέχει μπηχτές για το μορφωτικό επίπεδο του πρωθυπουργού και φτηνά λογοπαίγνια για καινολεξίες/κενολεξίες» της αριστερής διανόησης. Βάζει και το απευθυσμένο μέσα για να σκανδαλίσει λιγάκι και έτσι προκύπτει ένα άρθρο που η απεύθυνσή του (sic, και σ’ όποιον αρέσει) είναι προς τους χούλιγκαν της αντιπολίτευσης. I know that you can do better, prof. Babiniotis.

  76. Ενεφανίσθη η Κατερίνα, σειρά έχουν ο Σπίθας, ο Διαβολάκος και φυσικά ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί-Φάντασμα που τρέμανε οι Γερμανοί !!

  77. Για την Κατερινα (71) θα ηθελα να γραψω οτι απο αρκετα χρονια ειμαι καθημερινος αναγνωστης του κ. Σαραντακου, τον οποιον φυσικα δεν γνωριζω προσωπικα, εχω εκτιμήσει παρα πολυ το εργο του, τον θαυμαζω για οτι ειναι και για αυτα που γραφει. Αν και δεν ειμαι οπαδος του Τσιπρα τον παραδεχομαι οτι ειναι ηγετης αξιος. Δεν βριζω γιατι σεβομαι τον εαυτον μου

  78. Jane said

    Το ύφος του Μπαμπινιώτη είναι απαράδεκτο. Είναι προφανές πως απευθύνεται σε κομματικό ακροατήριο.
    Τελεία και παύλα.

  79. sarant said

    73 Κύριε Μπαρτζούδη έχω επανειλημμένα πει ότι έγκυρα και σύγχρονα λεξικά είναι: ΛΚΝ, Μπαμπινιώτη, Χρηστικό και ΜΗΛΝΕΓ. Την επόμενη φορά που θα αναφέρω «ένα έγκυρο λεξικό» κτλ. να μην κάνετε το ίδιο σχόλιο.

    71 Καλώς την. Την απεύθυνση την έχουμε χρησιμοποιήσει και υπερασπιστεί πολύ πριν ανακύψει το ζήτημα.

  80. Pedis said

    Φανταστείτε η λέξη να μην υπήρχε εδώ και τόσα χρόνια, να μην χρησιμοποιούνταν από τόσο κόσμο και σε τόσες περιστάσεις, να μην είχε μπει σε έγκυρα λεξικά και στο κάτω-κάτω της γραφής να μην ήταν τόσο φυσιολογικός ο σχηματισμός της και άλλο τόσο κατανοητό το νόημά της, τι ντόρο θα έκαναν τα τρόλια.

    Ερώτηση: έχει κάνει στο παρελθόν άλλη παρόμοια γκάφα ο Μπαμπινιώτης;

    Υ.Γ. Κι έχει κι ένα άλλο μοναδικό προτέρημα που, ιδιαίτερα, οι χαζοβαρεμένοι θα έπρεπε να εκτιμήσουν δεόντως: τον συνδυασμό «..υθ..νσ» που μόνο οι ελληνόφωνοι από κούνια μπορούν να πουν όπως πρέπει και χωρίς να κομπιάσουν.

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    71: Κατερίνα, είναι ολοφάνερο ότι εσύ δεν είσαι κομματόσκυλο. 😉

  82. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Πέπε -> 53 (τέλος):
    Ακριβώς, το αν ο Μπ. κάνει με συνέπεια ή όχι εφαρμογή των γενικά παραδεκτών θέσεων της επιστήμης περασμένες από αυτό το φίλτρο του και αποφαίνεται λ.χ. για την «απεύθυνση», αυτό είναι που διερευνούμε και κρίνουμε. Η αιτιολόγηση τού ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν το έκανε αυτό, ως ώφειλε, έχει νομίζω τεκμηριωθεί επαρκώς. [Εγώ έβαλα, ως δικαιολόγηση, παραμέτρους που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του και την ιδεολογική του τοποθέτηση – που κτγμ παίζουν σπουδαίο ρόλο σε κάθε δημόσια παρουσία. Αλλά ουδείς άσφαλτος…].

    Ωστόσο, συμφωνώντας με την παροιμιακή έκφραση με την οποία κλείνεις το σχόλιό σου, συμπληρώνω:
    ’’απού δε θέλει χτύπους (αντίλογο και κριτική), στο χαρκιδειό (περιεχόμενο και ύφος της άποψης) δεν πάει’’.
    (Γενικής εφαρμογής, για τον Μπ. και για όλους μας).

    LandS -> 68: Μάλλον ξέχασες κάποια φατσούλα;!

    ΣΠ -> 75: Συμφωνώ! Και ‘γω χρησιμοποιώ, σχεδόν καθημερινά, τα λεξικά του. Αλλά δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι ασυζητητί ό,τι γράφει…

  83. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

    1) Συγχαίρουμε τον κ. Σαραντάκο, διότι (μετά από δισταγμό 5 ημερών) εδέησε να χρησιμοποιήσει το ακλόνητο επιχείρημα που του προσέφερε στις 28 Φλεβάρη το Επιτελείο μας (ότι η «απεύθυνσις» εχρησιμοποιείτο καθ’ όλον τον ελληνόψυχο 19ο αιώνα και ανιχνεύεται από το 1859 τουλάχιστον) και να κατατροπώσει τον επιπόλαιο Μπαμπινιώτη

    2) Σήμερα το Επιτελείο μας προσφέρει στον κ. Σαραντάκο άλλο ένα επιχείρημα για να βγάλει σκάρτο τον 81χρονο Λεξικογράφο. Πρόκειται για την ανάρτηση που έκανε ο Μπάμπι στις 2 Μάρτη στο Facebook για τον Γαλιλαίο και το Αλφάβητο: Διαστρεβλώνοντας την ρήση του μεγάλου αστρονόμου που μίλησε γενικώς για το Αλφάβητο, ο κ. Μπαμπινιώτης το διέστρεψε σε… ΕΛΛΗΝΙΚΟ Αλφάβητο, για να αισθανθούν εθνική υπερηφάνεια οι Ρωμιοί αναγνώστες του. Εννοείται ότι το Επιτελείο μας διαθέτει το πρωτότυπο κείμενο του Γαλιλαίου που αλλοίωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, και – αν προκληθούμε – θα το αναρτήσουμε ενθάδε.

  84. Κατερίνα said

    Εσύ, Κουβάτσο, σ’ το χω ξαναπεί, είσαι η ντροπή των μαθητών του μεγάλου Λιαντίνη, τον οποίον έχει ξεφτιλίσει επίσης επανειλημμένα ο Σαραντάκος για τις ίδιες ανθυπολεπτομέρειες με τις οποίες ασχολείται και με τον Μπαμπινιώτη για να φανεί αυτός. Τέτοιο ψώνιο είναι.
    Ποιος περίμενε μαθητής του Λιαντίνη να ασχολείται μ αυτές τις μικροπολιτικές τρίχες. Κι όμως! Η πολιτική βλακεία έχει τυφλώσει κι εσένα.
    Εις ανώτερα.

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και τα λεξικά, βέβαια, είναι χρήσιμα εργαλεία, αλλά όταν το καθίκι το γράφουν καθοίκι, προτιμώ να δηλώσω ανορθόγραφος επιμένοντας στο καθίκι. Και καλά ο Μπαμπινιώτης, αλλά και το ΛΚΝ;

  86. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πότε μου το ξανάπες, Κατερινάκι; Μ’ αυτό το χρηστώνυμο ή με κάνα άλλο; Γιατί πληθύνατε οι πολυώνυμοι εδώ μέσα. Και επειδή ήξερα τον Λιαντίνη, σε ενημερώνω ότι δεν συμπαθούσε τους ανώνυμους υβριστές, οπότε μην τον πιάνεις στο στόμα σου, δεν κάνει. 😝

  87. Κατερίνα said

    Εσύ, Κουβάτσο, σ’το χω ξαναπεί, είσαι η ντροπή των μαθητών του μεγάλου Λιαντίνη, τον οποίον έχει ξεφτιλίσει επανειλημμένα ο Σαραντάκος για τις ίδιες ανθυπολεπτομέρειες που ασχολείται και με τον Μπαμπινιώτη για να φανεί εκείνος. Μικροπολιτικές τρίχες. Ποιος περίμενε ότι αυτές οι σαχλαμάρες περί.. επιτελειων (που εδώ τον χρειάστηκε ενώ κατά τ άλλα ούτε σημασία του δίνει του συγκεκριμένου -από εκεί να καταλάβεις τι γίνεται!) θα μπορούσε να τυφλώσει έναν άνθρωπο που μαθήτευσε δίπλα σ’ έναν από τους μεγαλύτερους παιδαγωγούς της Ευρώπης του 20ου αι. Κι όμως! Η πολιτική βλακεία έχει τυφλώσει κι εσένα. Εκτός κι αν την ώρα του μαθήματος ζωγράφιζες σφυροδρέπανα. Εις ανώτερα.

  88. Κατερίνα said

    Σ’το ξαναείπα και δεύτερη φορά να το εμπεδώσεις.

  89. Κατερίνα said

    Σ’το ξαναείπα και τρίτη φορά μήπως και το εμπεδώσεις.

  90. Σ said

    Ξαναβλέπω τώρα πώς έγραψα το «εγγράματοι» στο 72, ο αγράμματος.

  91. ΣΠ said

    85
    Στο ΛΚΝ αυτό που εν μπορώ να χωνέψω με τίποτα είναι αυτό:
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81*&dq=

  92. Jane said

    Να είστε βέβαιος, πως όσο ζυγώνουν οι εκλογές , θα δούμε κι άλλους παρόμοιου επιπέδου πολυώνυμους, κύριε Κουβάτσο.
    Όπως συμβαίνει εδώ και καιρό σε πολλούς ιστότοπους, ιστοσελίδες εφημερίδων και στο τουήτερ.

    Αν ήμουν Τσίπρας πάντως , θα τους πλήρωνα και ο νοών νοείτω. 🙂

  93. Κουβάτσε γίνε ΠΑΟΚτσής
    απ’ όλα να ησυχάσεις
    πρωτάθλημα και κύπελλο
    ποτέ μην ξαναχάσεις

    γιατι όσο είσαι πράσινος
    θα είσαι και στην πείνα
    και θα σου γράφει γράμματα
    η κάθε Κατερίνα

  94. Γς said

    Πηδάτε γιατί χανόμαστε.

    λέγαμε κάποτε.

    Τώρα;

    Πηδήξτε μας γιατί χανόμαστε!;

    Τσίπρας για μετανάστες: Να τους ενσωματώσουμε για να λυθεί το δημογραφικό.

  95. Γιάννης Ιατρού said

    89 και προηγούμενα:
    Πολύ πίκρα !! βλέπω.

  96. Γιάννης Ιατρού said

    93: Γιώργο, τελευταία έχεις πολλή έμπνευση 🙂

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα το σκεφτώ, Τζι. Αλλά φοβάμαι μήπως, όταν γίνω Παοκτσής, ξαναγίνουν τα πράγματα φυσιολογικά. 😉
    Ναι, Τζέιν, πολύ σωστό αυτό που λες: ούτε ο Τσίπρας να τους πλήρωνε, δεν θα έστελναν τόσο κόσμο στην κάλπη του με το είδος της αντιπολίτευσης που του ασκούν.

  98. Γς said

    76:

    http://www.youtube.com/watch?v=cTaDGGR4csg

  99. Γς said

    76:

    >Αν και δεν ειμαι οπαδος του Τσιπρα τον παραδεχομαι οτι ειναι ηγετης

    Σε λένε Αλέξη και είσαι ηγέτης

  100. ΚΩΣΤΑΣ said

    –> … το Χρηστικό θεωρείται ευρύτατα έγκυρο λεξικό, …

    Συμφωνώ κι εγώ. Πήρα λοιπόν το χρηστικό και αντιγράφω αυτολεξεί (παραλείπονται τα πνεύματα):

    απεύθυνση α-πεύ-θυν-ση ουσ. (θηλ.) (απαιτ. λεξιλογ.) 1. ενέργεια που στοχεύει στην κινητοποίηση του ενδιαφέροντος και τη δραστηριοποίηση ομάδων ή των αρμοδίων: δημόσια/ ευρεία/ κοινωνική/ μονομερής/ πολιτική/ συστηματική ~. ~ στους/ (σπανιότ.) προς τους τοπικούς φορείς. Η μαζική ~ της τηλεόρασης (στο ευρύ κοινό). Μήνυμα ειρήνης διεθνούς ~ης. Πρωτοβουλίες και ~ύνσεις. Βλ. απήχηση. 2. εκφορά λόγου με συγκεκριμένο αποδέκτη. Πβ. προσφώνηση. [<μτγν. απεύθυνσις ΄διευθέτηση΄, γαλλ. adressage]

    Δεν ξέρω, εγώ μόνο το βρίσκω κάπως ασαφές; Δεν μου δίνει ξεκάθαρα να καταλάβω τι εννοεί. Ενέργεια που στοχεύει ή απλά στάλσιμο, αποστολή;
    πχ απεύθυνση επιστολής: ενέργεια που στοχεύει κάπου με την επιστολή ή αποστολή/στάλσιμο επιστολής;

    Στο «απεύθυνση πλατιού καλέσματος» με μπερδεύει ακόμη περισσότερο, ενέργεια που στοχεύει σε πλατύ κάλεσμα ή στέλνω πλατύ κάλεσμα;

    Μπορεί να κάνω και λάθος. Θα με ενδιέφερε ειλικρινά να ακούσω κατά το δυνατόν αμερόληπτες γνώμες.

    Ό,τι βέβαια και να συμβαίνει, το θεωρώ ανθυπολεπτομέρεια μπροστά στην κατακραυγή – από ορισμένους, λίγους – για τον Μπ.

  101. ΚΩΣΤΑΣ said

    99 Ωχ! κάτι υπαινίχθηκε ο Νικοκύρης για σούργελα στο αυριανό άρθρο. Του δίνεις υλικό, ε! να τον καλοπιάσεις! 😉

  102. 67 Άκης Γαβριηλίδης Έριξε μια βρισιά στον τίτλο του κειμένου του για τον Μπαμπινιώτη(μήπως διάβασες κατευθείαν τα σχόλια;)Δεν το σκέφτηκα να κόψω το συγγραφιλίκι, έχεις δίκιο.

    Ιατρού δεν μου είπες τα 300€ ποιου ποσού είναι το 300%(από προηγούμενο νήμα).

  103. Κατερίνα said

    Ο έτερος της παρέας, Γ. Χάρης, τοποθετήθηκε, ή ασχολείται με κανένα νεκρολόγιο πάλι ; Εντάξει, αυτός είναι επίσημα σχιζοφρενής, το έχει προχωρήσει σε άλλο επίπεδο πλέον ο άνθρωπος. Κάνα εξάμηνο τώρα τοποθετεί τους νεκρούς αριστερά και δεξιά. Κάθε επιφυλλίδα κι ένας «καλός» ή «κακός» θάνατος. Τι να πρωτοπείς για αυτόν.

  104. Μπορεί να είναι πιο σύγχρονη(και φιλελεύθερη!).

  105. Γς said

    101:

    Δεν σ έπιασα!

    Σπάσ’τα και ξαναρίξ’τα ρε φιλάρα…

  106. ΚΩΣΤΑΣ said

    105 Δες σχόλια 17 και 18 . Δες και την ποιήτρια – καλλιτέχνιδα που έβαλες στο λίνκ του 99, ε! δεν δένει το γλυκό;

  107. Κουτρούφι said

    Γηπεδικό σύνθημα:

    Μπαμπινιώτη ευχαριστώ
    που έβγαλες το λεξικό
    θα το φωνάζω δυνατά
    μπουγάτσα με κιμά

  108. # 96

    μου συμβαίνει όταν ακούω Φαμπρίτσιο…

  109. Γς said

    106:

    ναι, σωστα.

    Αυτό το «καλοπιάσεις» δεν κατάλαβα

    101:
    >Του δίνεις υλικό, ε! να τον καλοπιάσεις!

  110. Alexis said

    #102: Των 100 € βέβαια!
    Αλλά η κ. διευθύντρια δεν είπε αυτό.
    Είπε ότι τα 300 € σε σχέση με το 0 είναι 300% περισσότερο, πράγμα που είναι σαφέστατα λάθος.
    Για να είναι σωστή μία τέτοια διατύπωση θα πρέπει όπου 0 να βάλουμε 75.

  111. ΚΩΣΤΑΣ said

    109 –> Αυτό το «καλοπιάσεις» δεν κατάλαβα

    Ε! σχήμα λόγου, να σου επιστρέφει νωρίτερα τις πινακίδες, όταν κάνεις κάποια τροχαία 😉 … παράβαση.

  112. BLOG_OTI_NANAI said

    Νίκο, ένα σχόλιο περιμένει έγκριση επειδή είχε εικόνες.

  113. Georgios Bartzoudis said

    sarant said: «…έχω επανειλημμένα πει ότι έγκυρα και σύγχρονα λεξικά είναι: ΛΚΝ, Μπαμπινιώτη, Χρηστικό και ΜΗΛΝΕΓ. Την επόμενη φορά που θα αναφέρω «ένα έγκυρο λεξικό» κτλ. να μην κάνετε το ίδιο σχόλιο».
    # Τα έχω υπόψη μου και τα τρία. Εμένα επίτρεψέ με να έχω επιφυλάξεις για ΟΛΑ τα λεξικά που είναι (ή τα θεωρώ) επιδεκτικά «μη γλωσσολογικών» επιδράσεων.

  114. Γς said

    85:

    >αλλά όταν το καθίκι το γράφουν καθοίκι

    Φαντάζομαι να με είπε καθίκι και όχι καθοίκι εκείνο το καθίκι που σας έλεγα χτες, μιλώντας για τα ανατομικά του Μπαμπινιώτη:

    Δεξιά και ακροδεξιά

  115. Γιάννης Ιατρού said

    102: Στο επόμενο εξάμηνο αυτά, δεν είσαι ακόμα έτοιμος 🙂

  116. leonicos said

    Λυπάμαι που φεύγω για Πράγα απόψε το βράδυ

    η απεύθυνση του Λιντ-Σκ ταυίζεται σχεδό με την ευθυγραμμιση απόψεων, σκέψεων, όχι αυτοκινήτων ή μπετοβεργών

    Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Μπαμπινιώτης λέει και γράφει απευθυσμένο. Βέβαια έχει καταργηθεί η αύξηση, αλλά εδώ έχουμε γνήσιο παρακειεο και όχι μετΑλλαγμένο. Επειδή το ευθύνομαι παθ, του ευθύνω = ισιώνω (όχι το έχω ευθύνη) αρχίζει από φωνήεν, ο ααδιπλασιασμός του παρακειμένου έχει μορφή αύξησης κι έτσι το έντερο είαι απΗυθυσμενο. Δεν ήξερα ότι ο κ. Μπαμπινιωτης ειναι τόσο δημοτικιστής.

    Από την αλλη, έχει δίκιο στο εξής: όπως όλα σ αυτόν τον πλανήτη, έχουν πίσω τους μια πλάτη, είε πολιτική, είτε εθνολογική, είτε ιδεολογκή, είτειδεοληπτική κοκ το ίδιο συμβαίνει και με τα λεξικά. Επόμένως μπορεί ένας λεξικογράφος να βάλει τη λέξη ‘ γεράνευση’ και άλλος να μην τη βάλει.

    Τι θα πει γεράνευσης

    Καλά αγράμματοι είστε όλοι; Σήμερα τη διάβασε σε μια ταπέλα: Οδική βοήθεια, γερανεύσεις. Δηλδή, σε παίρνουν με το γερανό ή σε φέρνουν με το γερνο στο σπίτι, αν δεν χωράς να μπεις πό την πόρτα, όπως κοντεύει ο Δημήτρης ο Μαρτίνος.

    Και γιατί γερανεύσεις και όχι γερανώσεις, γερανομεταφορές, γερανισμοί, γεραναίρσεις (ωραιο, τώρα το εμπνευστηκα από το αίρω) γερανυψώσεις.

    Και πώε λέγοντι οι μικροί γερανοί; Γερανάκια, γερανούδια, γερανίδια, γεράνια, γερανούτσκα

    Άντε, σας μόρφωσα πάλι

  117. 110(Ευχαριστώ Alexis) 115 Σ’ αυτό το εξάμηνο, δεν μπορώ να περιμένω
    Για να βρούμε το 300% ενός αριθμού, ας τον πούμε ν, πολλαπλασιάζουμε τον ν με κάποιον αριθμό;
    Μάλλον είναι απλό, αλλά δεν το καταλαβαίνω.

  118. leonicos said

    93

    Τζι, ωραίο ποίημα. Αλλά πότε πήρε πρωτ΄θλημα ή κύπελο ο ΠΑΟΚ, ώστε να εχει αξία η θυσάτουνα γίνουε παοκτσίδες;

  119. leonicos said

    Ἐῶ τοὺς πολλοὺς καὶ τοὺς λεξιγρά-φους

    από τον Τζέτζ, που βριζει όλους τους πρν αό αυτόν σχολιαστές

  120. leonicos said

    Ιωάννη Τζέτζη

    @@@ τη βιασύνη μου

  121. νεσσίμ said

    110. μμμμ….

  122. venios said

    113: «# Τα έχω υπόψη μου και τα τρία» (ΛΚΝ, Μπαμπινιώτη, Χρηστικό και ΜΗΛΝΕΓ). Ως γνωστόν, οι τέσσερεις ευαγγελιστές ήταν τρεις, οι εξής δύο, ο Μωυσής.

  123. Γς said

    116:

    >Άντε, σας μόρφωσα πάλι

    Γερανος, λελέκι, πελαργός

  124. νεσσίμ said

    σωστά..

  125. # 118

    Και νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων αμήν…

    Από την συνέντευξη του διενούς μάναντζερ Λεό Κορνατσίνι ( τι, μόνο ο Ιλιβανόης έχει κονέ ; )

    Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τον ΠΑΟΚ μέχρι τώρα;

    «Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ σε λίγα χρόνια θα είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη, γιατί έχει έναν πρόεδρο που βάζει πολλά λεφτά, έχει έναν προπονητή που είναι πολύ καλός.»

  126. Alexis said

    #117: Με το 3. Το 300% του ν είναι 3ν
    Αλλά όταν λέμε ότι το α είναι 300% περισσότερο από το ν αυτό σημαίνει: α=3ν+ν ή α=4ν

  127. τα μυαλά said

    «Στο «απεύθυνση πλατιού καλέσματος» με μπερδεύει ακόμη περισσότερο, ενέργεια που στοχεύει σε πλατύ κάλεσμα ή στέλνω πλατύ κάλεσμα;»

    Την ίδια απορία είχα και εγώ (όχι όμως διατυπωμένα τόσο λογοτεχνικά και περίτεχνα) στο 20 και μου δόθηκε απάντηση στο 21. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που ζηλεύεις άλλες γλώσσες και πόσο εύκολα πλάθουν νέες λέξεις χωρίς να ανατρέχεις στα λεξικά να δεις αν υπάρχει αυτή η λέξη. Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσουμε τις 5 εκατομμύρια λέξεις.

  128. Νίκος Κ. said

    Γράφει ο κ. Καθηγητής, με περισπούδαστο ύφος:

    «Και τα δύο ανάγονται ετυμολογικά στο ευθύς: ευθύνω – απευθύνω (αρχική σημασία «καθιστώ κάτι ευθύ, ισιώνω») – απευθυσμένο (το ορθόν τμήμα τού παχέος εντέρου) και απεύθυνση (;)»

    Και παρακάτω, ξαναγράφει:

    «Ηχεί ακόμη ξένος και παράξενος στα αφτιά των ομιλητών τής γλώσσας μας —ίσως και λόγω συνειρμού προς το απευθυσμένο (όρθό έντερο)»

    Αναρωτιέμαι: αν δεν έβαζε σε παρένθεση τη διευκρίνιση «ορθό έντερο» πόσοι εκ των αναγνωστών -που υποτίθενται ότι μπερδεύονται απ’ τον συνειρμό- θα καταλάβαιναν για ποιό πράγμα μιλάει;
    Και γιατί νοιώθει την ανάγκη, λίγες αράδες πιο κάτω, μόλις ξαναγράψει «απευθυσμένο» να ξαναδώσει την ίδια διευκρίνσιση (ορθό έντερο);

  129. Αγγελος said

    Λεώνικε, κι εγω απΗυθυσμένο το ήξερα, αλλά το ανέφερα εδώ προ ημερών και πολλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Νικοκύρη, μου απάντησαν ότι με ευ το ήξεραν. Ίσως στα σχολικά βιβλία της Μεταπολίτευσης έτσι να το λένε…

  130. Κατερίνα said

    Επιστήμη του μπλα μπλα και της ανεμοζάλης. Όσοι σας διαβάζουν δεν πρόκειται να ασχοληθούν ποτέ με τη γλώσσα. Ευτυχώς.

    Αυτά είναι τα καμώματα σου Σαραντακο -δεν εμπνέεις, δεν το έχεις. –
    Κι ο Μπαμπινιώτης… γεράματα κι αυτός, κάθισε κ ασχολήθηκε με τέτοια μπούρδα.

  131. BLOG_OTI_NANAI said

    Νομίζω ότι είναι αρκετά τα χρόνια που χρησιμοποιείται η λέξη και επαρκούν για να μπει σε λεξικό. Μάλιστα δεν μιλάμε για χρήση που βρίσκουμε με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αλλά για επιστημονική βιβλιογραφία που κινείται ανάμεσα σε κάθε είδους ακαδημαϊκά συγγράμματα, γλωσσολογική αρθρογραφία, νεώτερη ιστορία, βυζαντινολογία, θεολογία, λογοτεχνία. Τα παρακάτω είναι ελάχιστα από όσα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν. Φυσικά ο Μπαμπινιώτης μόνο τυχαίος δεν είναι, αλλά τα ευρήματα δείχνουν και αυτά κάτι. Φυσικά είναι ένας τύπος πιο σπάνιος από άλλους, αλλά και τα λεξικά είναι γεμάτα από λέξεις σπανιότερης χρήσης.

  132. sarant said

    122 Με πρόλαβες 🙂

    131 Εντυπωσιάζομαι!

    130 Αφού δεν το έχω, τι πιάσατε στασίδι εδώ απόψε;

  133. 126 Ευχαριστώ Alexis, κατάλαβες ακριβώς που μπερδευόμουνα.

  134. ΚΩΣΤΑΣ said

    Και μια απεύθυνση κάποιας κατοίκου στο Μάτι προς τον δημοσιογράφο Χατζνικόλα, (δείτε το βίντεο)

    https://www.protothema.gr/greece/article/870806/orgi-gia-to-plimmelima-me-tous-100-nekrous-sto-mati/

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    130: Ρε Κατερινάκι, πιάνεις που πιάνεις το στασίδι, φέρε και κάνα επιχείρημα στην κουβέντα, εσύ που δείχνεις να σέβεσαι την επιστήμη και τις αρχές της. Όλο προσβολές, που κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά, δε λέει. Πες και τίποτ’ άλλο, έτσι, για ποικιλία.

  136. Γς said

    132:

    >Αφού δεν το έχω, τι πιάσατε στασίδι εδώ απόψε;

    Ν αφήσει το στασίδι και ν ανέβει στο γυναικωνίτη η Κατερίνα

    Και θυμήθηκα την δική μου Κατινίτσα:

    Γλυκά πορτοκάλια, πικρά νεράντζια ξανά

    Κι ανέβαινε ο μικρός Γς με την πρόωρη ανάπτυξη και κάργα από πρεκάρσορ τεστοστερόνης, στον γυναικωνίτη με την Κατινίτσα.

    Και δεν άντεξε.
    Όπως ανέβαινε τα σκαλοπάτια μπροστά του της άρπαξε με τα δυο του χέρια τη φούστα και της την σήκωσε.

    Και από τότε τον πήρε διάολος και τον σήκωσε.
    Κι ακόμα τον κρατάει στο ύψος του.

  137. Γιάννης Ιατρού said

    117: Να διαβάζεις όμως και τις απαντήσεις στο νήμα που θέτεις τις ερωτήσεις, ε; 🙂

  138. τα μυαλά said

    Είναι εύλογο το ερώτημα, πόσα χρόνια πρέπει να υπάρχει μια λέξη και από πόσους να χρησιμοποιηθεί, για να μπει στα λεξικά. Στο κάτω-κάτω, τα λεξικά είναι για τις σπάνιες λέξεις, για τι άλλες που τις ξέρουν ή μπορούμε να τις συμπεραίνουμε, είναι άχρηστα. Νομίζω όμως καταλαβαίνω το δίλημμα. Η «απεύθυνση» δεν μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα νέα ελληνικά. Δεν είναι το ίδιο όπως κατευθύνω > κατεύθυνση. Θα έπρεπε να είναι απευθύνηση, αλλά δεν είναι.

  139. Γιάννης Ιατρού said

    131: Ρε Βlog, ρεσπεκτ ρε συ, έχεις ξελαμπικάρει και περάσει από οσιαρ ό,τι υπήρξε μετά την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας!

  140. Μαρία said

    129
    Το απΗυ- πρώτη φορά απο σένα το άκουσα.
    Απο αρχαιοτάτων χρόνων απευθυσμένο λέμε. 🙂
    LSJ στο λήμμα απευθύνω: II. τὸ ἀπευθυσμένον (sc. ἔντερον) intestinum rectum, Dsc.1.99, Heliod. ap. Orib.44.23.55, Gal.2.573, etc.

  141. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας και πάλι από Ιλλινόϊ,

    Ενώ απαξάπαντες οι σχολιασταί της παρούσης αναρτήσεως αερολογούν ή δέφονται, το Επιτελείο μας εργάζεται πυρετωδώς… Μόλις πριν λίγο ανεκάλυψε την λέξη «απεύθυνσι» 17 έτη ενωρίτερον από το 1859 που αναφέρει στο παρόν άρθρο ο κ. Σαραντάκος…

    Στο «Λεξικόν Γαλλοελληνικόν» του Ραγκαβή (Αθήνησιν 1842), στην σελίδα 973, μεταφράζεται ως «απεύθυνσις» η γαλλική λέξις «verticite»

    Τό παρόν σχόλιο εστάλη προ ολίγου σε λάθος νήμα (Μηνολόγιον Μαρτίου)

  142. Γς said

    Μπαμπινιώτης στο ΚΟΝΤΡΑ TV τώρα

  143. Γιάννης Ιατρού said

    141: άλλη η σημασία του verticité ( => η τάση ενός σώματος να προσανατολιστεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση), από το λατινικό vertere (γυρίζω)

  144. Γς said

    Λεει ότι είναι αρχαία λέξη του Αιγινίτη
    «εμείς δεν την βάζουμε στο λεξικό μας αν δεν καθιερωθεί»
    κλπ

  145. Γς said

    144:

    Ο Μπαμπινιώτης.

    Είναι λέει κι ευχαριστημένος που ο κόσμος ασχολείται με την λέξη «απεύθυνση»

  146. Avonidas said

    #139. Ρε Βlog, ρεσπεκτ ρε συ, έχεις ξελαμπικάρει και περάσει από οσιαρ ό,τι υπήρξε μετά την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας!

    Τι εννοείς μετά; 😛

  147. Avonidas said

    «Και το ότι εμφανίζεται σε αναζητήσεις στο Google με κάποιες χιλιάδες; Αυτές δεν δεσμεύουν τον λεξικογράφο, όταν δεν εκτιμά τη χρήση του ως ευρεία»

    Ένα αλάνθαστο κριτήριο για το αν γέρασε κανείς είναι το κατά πόσον θεωρεί το διαδίκτυο πραγματική ζωή. Προφανώς, ο Μπάμπι θεωρεί πως τα κείμενα που βρίσκει το Google τα γράφουν εξωγήινοι απ’ τον Σείριο, κι όχι φυσικοί ομιλητές της ελληνικής γλώσσας.

    (Άσχετο: είδατε που έπεσα διάνα με το απευθυσμένο τις προάλλες; 😉 )

  148. Michalis said

    Καλησπέρα,
    Ως, πρώην, νομικός, επισημαίνω ότι η λέξη χρησιμοποιείται στη νομική ιδιόλεκτο. Φράσεις όπως «η απεύθυνση του ένδικου μέσου», η «απεύθυνση της έφεσης ή της αναίρεσης» απαντώνται σε αρκετές αποφάσεις του ΑΠ. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η λέξη χρησιμοποιείται και για τη δήλωση βούλησης (απεύθυνση της δήλωσης βούλησης).
    http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=9NLTRVTNTB50ZEDBF0SDIFQ4QGX6ZP&apof=1564_2017&info=%D0%CF%CB%C9%D4%C9%CA%C5%D3%20-%20%20%C12

  149. sarant said

    144-145 Περίπου δηλαδή επανέλαβε ό,τι γράφει στο άρθρο του

    147 Δεν το διάβασες ότι τα γράφουν ρομπότ; Πείραμα τεχνητής νοημοσύνης είναι.

  150. @138 Συμφωνώ απολύτως.

    Μην πω για το:
    Μπράβο, λέω! Απορίες για κάτι σημαντικό και ουσιαστικό, για τη γλώσσα μας. Επιτέλους..
    Όχι οτι δεν είναι σημαντική η γλώσσα αλλά ακούγεται λίγο σα να λέει μπράβο που ο κόσμος ασχολείται με το λεξιλόγιο που επιλέγει ο Τσίπρας, αντί με το τι λέει.

    Τέλος πάντων, μιας και το σχόλιο μου το έκανε άλλος, και μιας και ότι θυμάμαι χαίρομαι, η συζήτηση για το δίγλωσσο ΦΕΚ (22, κλπ.) μου θύμησε τις δίγλωσσες κυβερνητικές ανακοινώσεις στα επτάνησα στις αρχές του 19ου αιώνα, που γενικά τις βρίσκω ενδιαφέρουσες και από γλωσσολογικής άποψης, και άπο άλλες (π.χ. δύο ημερομηνίες ανάλογα με το ημερολόγια). Για παράδειγμα αυτόγια τους ζωοτρόφους

    Σημειωτέον ότι αυτό το παράδειγμα πρέπει να είναι επί Επτανήσου Πολιτείας και Οθωμανικής κυριαρχίας αλλά σίγουρα έχει δει και μεταγενέστερα κείμενα (γύρω στο 1820) επί αγγλοκρατίας, όπου τα κείμενα ήταν ακόμα Ελληνικά/Ιταλικά. Φαντάζομαι, ο εκάστοτε Άγγλος αρμοστής (ή όποιος έκανε τη δουλειά τέλος πάντων) έγραφε στα αγγλικά και μετά έδινε τις ανακοινώσεις για μετάφραση.

    Α, και αν έχει αναφερθεί ξανά, συγγνώμη για την επανάληψη.

  151. ΓΤ said

    Μαύρη ζωή, πίκρα πολλή.
    Ξημέρωσε προχτές η Τρίτη, πρέσα ασίγαστη, να τρέχεις να προλάβεις λοταρίες, προπό, στοιχήματα στη Β’ Αζερμπαϊτζάν, Β’ Ουγκάντας,πρωταθλήματα δολοφόνων στην Κολομβία, να πετάς κερματούδια στους άγριους αγρούς του τζόγου, σαν τις πονηρόγιαγιες της επαρχίας, που μουσκεύουν το καλαμπόκι στο ούζο και το σερβίρουν απλοπόνηρα στις κότες ώστε εκείνες να πέσουν ξερές, barfly κοτέτσια, ζωή είναι αυτή, και, ‘ντάξ’, εμένα δεν με νοιάζει το φαΐ, να γράφω θέλω, να μιλάμε γαμώ την τρέλα μου, αλλά τη γάτα πού την πάτε; Ποια χαδιάρα μένει ατάιστη την σήμερον ημέραν;
    Κάποιοι έχουν φτερά χήνας στο μαξιλάρι τους, εγώ το έχω στουμπωμένο με Κουπόνια, χαμένα στοιχήματα, της τσέπης δυστυχήματα, και στάζω αγωνία, κοιμάμαι με το ένα μάτι ανοιχτό, σαν τα δελφίνια ένα πράμα, η γάτα στο ακρώμιο, κι όπως πετιέμαι, που λέτε, την Τρίτη και πάω για εκβράχυνση τσίμπλας, κάνω την ακόλουθη σκέψη: «Σήμερα θα συναντήσω τον Σαραντάκο»! Εάν είναι δυνατόν να συνέβαινε αυτό…
    Και αφού τρέχω μέχρι το μεσημέρι σαν τον Βέγγο μέσα στον αστικό ιστό, γίνεται κάτι ξαφνικό και παίρνω «ταρίφα» για το Παγκράτι. Και όπως ανεβαίνω καρφωτός την Ακαδημίας, στις 15:54, στο φανάρι της τομής με τη Σόλωνος, βλέπω τον Σαραντάκο! (Αυτός πρέπει να ήταν, τι διάολο, μπορεί να πίνουμε Κασπίες, αφού ο Βωδελαίρος έγραφε ότι όποιος πίνει μόνο νερό κάτι έχει να κρύψει, αλλά κάτι πιάνει το γκαβόματο…) Λιόγαλο προς το καφέ, ευρέος πλαισίου, ανορακικό μπουφάν προς μπορντό, κασκολάκι, πλαστική τσάντα στο αριστερό χέρι (δεν πρόλαβα μέσα απ’ το ταξί να δω περισσότερα), και πώς να φρενάρεις στην αριστερή λωρίδα να του πεις ένα «ευχαριστώ» που γεφυρώνει εδώ μέσα τον κάθε γλωσσότρελο; Βέβαια, κατέβαινε από τη Σόλωνος, και δεν πιστεύω να είχε «χτυπήσει» σκληρόδετο Ντάνο και να τον είχε βάλει συνωμοτικά παραμάσχαλα 🙂 Ήθελα να γράψω πολλά, να ράψω και να ξηλώσω, αλλά σταματάω εδώ, έτσι απότομα, αφού σε λίγο έχει ματσούρες στο Κόπα Λιμπερταδόρες.
    Ευχαριστώ, Νίκο.

  152. Γιάννης Ιατρού said

    149: Η εκπομπή καταγράφηκε (βίντεο) και εκτός από τα της 4000χιλιετούς κλπ. που ελέχθησαν, για το θεμα μας σήμερα τα λεγόμενά του δεν έδειξαν να λαμβάνει υπόψη του τα επιχειρήματα που αναφέρθηκαν.
    Θα επανέλθω αργότερα με τον σύνδεσμο στο επίμαχο απόσπασμα 😀🙌

  153. νπο said

    Το όνειρο του Μπαμπινιώτη πρέπει να ‘ναι να μετατρέψει την ελληνική γλώσσα σε νεκρό ξυλάγγουρο… Δεν του αρέσει να πλάθουμε λέξεις, ούτε ν’ανασύρουμε εύληπτες παλιές. Το μόνο που επιτρέπει είναι η ανάσυρση καμιάς ομηρικής μόνο εφ όσον είναι ακαταλαβίστικη, και η δημιουργία κάτι σύνθετων σιδηροδρόμων γερμανικού τύπου, όπως «προεπανακλινοκαθόριση».

  154. Σ said

    151 Ωραίο. Μα πού τέμνει η Σόλωνος την Ακαδημίας;

  155. Γς said

    152:

    Δεν πιστεύω να αντιγράφεις τα λεχθέντα. Το κείμενο του βιδέου.

    Εχω ένα πρόγραμμα που βγάζει τους διαλόγους από το βίντεο

  156. Γς said

    154:

    Οι προεκτάσεις τους τέμνονται στο δέλτα του Ωρίωνος

  157. Γιάννης Ιατρού said

    155: όχι ρε Γς, σιγά 😀.

  158. Γς said

    157:

    Ναι βγάζει τους διαλόγους. Καθαρίζει τα βίντεο. Σβήνει τους ήχους γενικώς 😉

  159. Γς said

    Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε:

    https://www.athensvoice.gr/world/524880_nekros-apo-epemvasi-epimikynsis-peoys-gnostos-emporos-diamantion

    Και κάτι σχετικό, που βρήκα στο ΦΒ:

    Ηθελε να φτιάξει λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο. Τον ρωτάει λοιπόν το πρόγραμμα: «Password». Γράφει αυτός «penis». Κι απαντάει το πρόγραμμα: «TOO SHORT- ACCESS DENIED!»

  160. leonicos said

    18 Λυπάμαι που δενθα είμαι εδώ το πρωί

    20 Μυαλά

    Δεν εινα σπάνιο η ενέργεα να καλύπτεται με την ΄δια λέξη που έχει και ο στόχος (όχι αποτέλεσμα)

    Για να πάτε στο Μουσείο, αυτή πρέπει να είνα η κατεύθυνσή σας.

    Αλλά και το Μυσείο είναι προς την άντίθετη κατεύθυνση. Κατευθυνθείτε προς νότο. Η κατεύθυνσή σας να είναι νότια

  161. Γιάννης Ιατρού said

    Εδώ ο σύνδεσμος για το απόσπασμα διάρκειας 4½ λεπτών (~10% του βίντεο) από την (χθεσινή πλέον) εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», στις 22:00, στο KONTRA TV, συνολικής διάρκειας περίπου 42′.

    Σ΄ αυτήν την εκπομπή ο καθ. κος Μπαμπινιώτης, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο, μίλησε για το αλφάβητο, για την 4000ετή συνέχεια της γλώσσας μας, για την συνεισφορά των Ελληνικών στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις άλλες γλώσσες (κάτι πήρε το αυτί μου για ένα μεγάλο, διψήφιο, ποσοστό της Αγγλικής 🙂 ), για τις αλλαγές στη εκπαίδευση (αρχαία Ελλ. και Λατινικά κλπ.) και τις πολιτικές σκοπιμότητες (ψηφουλάκια…), για το θέμα με την γλώσσα της Β. Μακεδονίας και τον ΟΗΕ και για άλλα παρόμοια θέματα που μας έχουν απασχολήσει κι εδώ πολλές φορές (και όπως πάμε, προβλέπω πως θα μας απασχολούν αρκετό καιρό ακόμα…).

    Μεταξύ των όσων είπε ο κος καθηγητής, συμπεριέλαβε και την λέξη «απεύθυνση» που είναι και το θέμα του σημερινού (και της 28/02/2019) άρθρου μας. Μάλιστα είπε πως «τα έγκυρα λεξικά δεν περιέχουν την λέξη αυτή» και μέσα σ΄αυτά συμπεριέλαβε (δικαίως) και το λεξικό του «Δημητράκου»… Όμως το λεξικό του «Δημητράκου», όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, στο σχόλιο #42 της κας Ε. Σαράτση, την περιέχει (και με το νόημα που συζητήσαμε κλπ.!) 🙂 .

    Ο κος Μπαμπινιώτης, παρόλο που διατείνεται πως δίνει μεγάλη βαρύτητα στο διαδίκτυο και διατηρεί λογαριασμούς στα social media (επειδή έτσι γίνεται προσβάσιμη η πληροφορία σε πολλούς), προφανώς εμάς δεν μας διαβάζει ή δεν μας λαμβάνει υπ΄όψη του. Ας όψεται η Αλέξαινα 🙂

  162. 5.23 κι ανοίγω το παράθυρο. Σκοτεινοί όγκοι πολυκατοικιών κι ένα κομμάτι ουρανός. Ησυχία και δυο φώτα ένα λευκό κι ένα κόκκινο, ένα αστέρι κι ένας συναγερμός. Κι ο γιός μου που ήρθε πριν από λίγο θυμίζοντας μου τα δικά μου νυχτοπερπατήματα τις ζεστές βραδιές του Μάρτη. Ανοίξτε τις πόρτες, άνοιξη άντε πόρτας !

  163. BLOG_OTI_NANAI said

    139: Μερικά ήταν ήδη, αλλά το επιτελείο μας εργάζεται σκληρά 🙂

    ΥΓ
    Επειδή ξέρω ότι σε ενδιαφέρει, να πω ότι δυστυχώς, μετά από αρκετές συγκριτικές δομικές, διαπίστωσα το παράδοξο ότι το Finereader 14 δεν εξελίχθηκε ιδιαίτερα μετά την έκδοση 10… Βεβαίως είναι καλύτερο σε «σπασμένα» και αρκετά μικρά γράμματα, αλλά σε γενικές γραμμές, στα πολυτονικά παλιά κείμενα χάνει πολλά.

  164. BLOG_OTI_NANAI said

    163: Βεβαίως, το 14 είναι πλέον αισθητά πιο γρήγορο σε όλες του τις λειτουργείες από τις προηγούμενες εκδόσεις και αυτό είναι οπωσδήποτε σημαντικό. Επίσης, αν πρόκειται για ένα πολύ καθαρό κείμενο, ακόμα και πολυτονικό (π.χ. ένα print screen από την TLG ή σελίδες από μια ηλεκτρονική έκδοση όπου ένα PDF εξάγεται απευθείας από τον επεξεργαστή κειμένου) περνάει τη σελίδα με τη «Γρήγορη αναγνώριση» σε 1-2 δευτερόλεπτα και με επιτυχία 99%. Δηλαδή σε σχέση με παλαιότερες εκδόσεις μπορεί πλέον κάποιος να εμπιστευτεί την «γρήγορη αναγνώριση» χωρίς πρόβλημα.

  165. ΓΤ said

    #154 Ναι, πολλή κούραση. Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη 🙂

  166. Alexis said

    #161: Ευχαριστούμε.

    «Κάποια λεξικά τα οποία παίρνουν λέξεις από το Google άρχισαν σιγα-σιγά και το βάζουν».
    «…στα λεξικά τα δικά μας, τα λεγόμενα έγκυρα, δηλαδή που στεκόμαστε και ασχολούμαστε με κάθε λέξη, δεν μπαίνουν αυτές οι λέξεις…»

    Νομίζω ότι ο Μπαμπινιώτης διαπράττει διπλό φάουλ, τόσο ως προς το ύφος όσο και ως προς την ουσία όσων λέει/γράφει (αναφέρομαι και στη συνέντευξη και στο άρθρο).

    Ως προς το ύφος: Είναι σαφής η προσπάθεια απαξίωσης και η ειρωνία με την οποία αντιμετωπίζει την αντίθετη άποψη. Ακόμα και η άσκοπη, κατ’ εμέ, αναφορά 2-3 φορές στο άρθρο στο «απευθυσμένο» αυτή την τακτική εξυπηρετεί.

    Ως προς την ουσία: Τα επιχειρήματα με τα οποία προσπαθεί να τεκμηριώσει την άποψή του, να δικαιολογήσει δηλαδή γιατί η «απεύθυνση» δεν πρέπει να λεξικογραφηθεί στα «έγκυρα λεξικά», μπάζουν από παντού, αφού:
    α)Η λέξη δεν προέρχεται από το λεξιλόγιο της αριστεράς και δεν είναι «φρούτο» ούτε του διαδικτύου ούτε του Google ούτε των ΜΚΔ.
    β)Λέγεται (με αυτή τη σημασία) τουλάχιστον τα τελευταία 150 χρόνια
    γ)Είναι (σκοπίμως; ) ανακριβής ο ισχυρισμός του ότι δεν περιέχεται στο λεξικό Δημητράκου. Η ορθή και έντιμη διατύπωση θα ήταν ότι «ο Δημητράκος την έχει μεν, αλλά με άλλη σημασία»

  167. Alexis said

    #141: Όπως σωστά επισημαίνει και ο Ιατρού στο σχ. 143, η ανεύρεση αυτή δεν έχει να κάνει με την σημασία του «απευθύνομαι».
    Άρα η παλιότερη ανεύρεση σε γραπτό κείμενο με αυτή τη σημασία παραμένει το ΦΕΚ του 1859.

  168. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ δεν έχω καταλάβει, επίσης, γιατί θα ήταν τόσο φοβερό και άξιο κραξίματος, αν δεν υπήρχε η λέξη και την είχε επινοήσει ο Τσίπρας κατά το διεύθυνση; Απαγορεύεται η λεξιπλασία και η εισαγωγή νεολογισμών στη γλώσσα; Οι λέξεις διαδίκτυο και πολυμέσα υπήρχαν πριν τις επινοήσει και τις προτείνει ο Μπαμπινιώτης; Μούμια είναι η γλώσσα και αν την αγγίξουμε θα διαλυθεί; Ή μόνο οι μεγαλοπροφεσόροι έχουν αυτό το δικαίωμα;

  169. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    163β, 164: Συμφωνώ, εγώ χρησιμοποιώ την V12, η V14 δεν μου προσέφερε κάτι περισσότερο. Το πρόβλημα (με το πολυτονικό) είναι η πολύ μικρή αγορά που αντιπροσωπεύουμε ….

    166: Έτσι είναι Αλέξη!

    Θα λείψω έως το βράδυ, αλλά τα σχόλια πιθανόν να τα διαβάζω στο κινητό…. 🙂

  170. ΓΤ said

    #151 Πλαστική τσάντα στο δεξί χέρι 🙂

  171. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μια απορία, το Κόντρα, που είναι και φιλοκυβερνητικό κανάλι, γιατί δεν κάλεσε τον Χαραλαμπάκη, που περιέχει στο λεξικό του και τη λέξη απεύθυνση, για να ακούσουμε και μια δεύτερη έγκυρη επιστημονική άποψη; Γιατί ο κ Χαραλάμπάκης σιωπά, δεν μπορεί, έστω και αυτόκλητα, να κάνει κάποια παρέμβαση;

    Και ξαναρωτώ, είναι σαφές ότι ο Χαραλαμπάκης χρησιμοποιεί την λέξη απεύθυνση ακριβώς με την ενέργεια του απευθύνω; Δείτε σχόλιο #100, όπου αντιγράφω επακριβώς το λήμμα του.

  172. sarant said

    171 Είναι σαφές ότι τη χρησιμοποιεί έτσι. Πιο πλήρες είναι το λήμμα του ΜΗΛΝΕΓ, που το παραθέτω στο πρώτο άρθρο.

    170 Την Παρασκευή ήμουν στην Αθήνα και στα μέρη που λες. Από Δευτέρα είμαι πάλι στο Δουκάτο, έχω άλλοθι 🙂

    168 Ο Μπαμπι πιστεύει ότι μόνο η ελίτ έχει δικαίωμα να φτιάχνει όρους. Σαν το «ουδείς άσφαλτος» που όταν το είπε η Αντζελα τη χλεύασαν.

  173. ΓΤ said

    @172 Κυκλοφορεί σωσίας 🙂

  174. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα!
    @161: Τα όσα λέει ο κ. Μπ. στο απόσπασμα αυτό (περί αριστερής διανόησης, εγκύρων ή μη λεξικών, περί Δημητράκου κλπ) δικαιώνουν τα όσα – αρνητικά – σχόλια γράφτηκαν στο ιστολόγιο (και όχι μόνο…) για τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του.

    Τα συνόψισε ωραία ο Alexis (-> 166)

    Αν και δευτερεύουσα σημασία έχει πλέον, μπαίνω στον πειρασμό, με αφορμή το σχ. 167 του Alexis, να υπενθυμίσω το σχόλιο μου (#94) https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/28/apefthinsi/#comment-570359
    στο προηγούμενο σχετικό νήμα. Εκεί παραπέμπω σε σύγγραμμα του… «διανοητή της αριστεράς» Κων. Ασώπιου, που χρησιμοποιεί τη λ. «απεύθυνσιν» με τη σημερινή σχεδόν σημασία, ήδη από το 1848 (αωμη’).
    Δίνω εδώ έναν διαφορετικό σύνδεσμο για το σύγγραμμα αυτό (searchable).
    https://books.google.gr/books?id=89ZfAAAAcAAJ&pg=PP59&dq=Peri+hellenikes&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiBttTlw-_gAhXlxqYKHV1jCV0Q6AEIKDAA#v=onepage&q=Peri%20hellenikes&f=false

  175. sarant said

    174 Μπράβο και δεν το είχα προσέξει. Οπότε αποκαθιστούμε την αλήθεια και αποδίδουμε τα πρωτεία στον σ. Ασώπιο!

  176. # 151, 172 β

    ολοι έχουμε ένα σωσία ή έστω κάποιον που μας θυμίζει… Θυμάμαι στην Φ.Ν. πιτσιρικάς είδα τον εαυτό μου στο απέναντι πεζοδρόμιο και ξεκίνησα να πάω εκεί πριν συνειδητοποιήσω πως άλλος ήμουνα εγώ !!

    Γτ , ξέρω το γνωστό που στην αρχή νομίζεις πως ακούς φωνές, ύστερα ακούς φωνές και στο τέλος άσπρο πουκάμισο που κουμπώνει από πίσω ! Δεν ξέρω εκδοχή με εικόνες…Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη.

  177. Pedis said

    # 171 – κι εδώ (λόγω συμπωμάτων κουλήτιδας) αλλά κι όπου αλλού δεν σου βγαίνει επιμένεις να ψειρίζεις καύκαλα ρε παιδί μου …

  178. ΚΩΣΤΑΣ said

    177 Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις

  179. Γιάννης Κουβάτσος said

    171: Ναι, βρε Κώστα, μην το παλεύεις άλλο. Να γίνεται πιο πολλή συζήτηση για την απεύθυνση απ’ ό,τι π.χ. για τη Νοβάρτις, ε, είναι κάπως υπερβολικό. 😉

  180. Georgios Bartzoudis said

    122, venios said….

    # Και γω που νόμιζα ότι θα πεις τίποτα …αφροδισιακό. Πάντως, αν και …ικανοποίησες τον Νοικοκύρη {σχ.132}, φαίνεται ότι εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια. Μείνε εκεί που είσαι. Στον …ίσιο δρόμο!

  181. Γιάννης Ιατρού said

    173: ΓΤ κυκλοφορεί σωσίας

    Δε λες τίποτα, ζουν ανάμεσά μας σου λέω 🙂

  182. ΚΩΣΤΑΣ said

    179 Σόρι, Γιάννη, ο αντισύριζα φανατισμός φταίει! 😉

  183. Πέπε said

    @176:
    Εγώ το αντίθετο: μια φορά στούκαρα με καθρέφτη, νόμισα πως ο εαυτός μου ήταν ο συμμαθητής μου ο Νίκος, και τον χαιρέτησα.

    (Και είχα πάρα πολλά χρόνια να θυμηθώ αυτό το περιστατικό…)

  184. nestaneos said

    Μιλάτε ελληνικά αλλά σκέπτεστε μη ελληνικά.
    Σε όλες τις γλώσσες ρωτούν αν υπάρχει μια λέξη ή δεν υπάρχει. Η ελληνική όμως διαφέρει των άλλων γλωσσών. Η ελληνική έχει έναν μηχανισμό ο οποίος λέγεται «ετυμολογία» από το «ευ-τμω» και δεν ρωτά αν υπάρχει μια λέξη ή δεν υπάρχει. Απλώς ρωτά αν η λέξη πληροί τους ετυμολογικούς κανόνες για να σταθεί και να γίνει μέρος λόγου. Αν τους πληροί, τότε επέρχεται η έννοια, μία έννοια και ακολουθούν συνεκδοχικές σημασίες εν χρόνω και τόπω.

  185. Alexis said

    Άσχετο, αλλά και (ολίγον) σχετικό, αφού μιλάμε για τον Μπάμπι:
    Ο Μπαμπινιώτης «δισκογραφήθηκε» πρόσφατα, εννοώ πως το όνομά του μπήκε σε στίχο ελληνικού τραγουδιού.

    «Μου αρέσουνε τα λάθη κύριε Μπαμπινιώτη μου
    στη σωστή ορθογραφία έφαγα τη νιότη μου»

  186. […] translation & language Ο κ. Μπαμπινιώτης γνωματεύει για την «απεύθυνση» Πώς ο Δον Κιχώτης έγινε Δον Κιχότε […]

  187. Δημήτριος Γ. said

    Ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη για την μεγάλη καθυστέρηση αλλά με ιδιαίτερα ειλικρινές ενδιαφέρον, προτείνω και παρακαλώ, αν δεν έχει ήδη ανοίξει, να αρχίσουμε ένα νήμα γύρω από το παρακάτω θέμα που έθιξε ο Νικοκύρης:

    «Ένα γενικότερο θέμα. Ο κ. Μπαμπινιώτης επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην υποτιθεμενη «λεξιπενία», τη νόσο από την οποία δήθεν πάσχουν οι νεότεροι ιδίως ομιλητές της γλώσσας μας. Αναρωτιέμαι αν συμβιβάζεται ο θρήνος για τη λεξιπενία με την αποδοκιμασία των νεολογισμών -που δεν είναι ίδιον του κ. Μπαμπινιώτη μόνο, αφού χαρακτηρίζει πολλούς γλωσσανησυχούντες σχολιαστές οι οποίοι γεμίζουν τις στήλες αναγνωστών της Καθημερινής και διαμαρτύρονται, ο ένας για τον όρο «δημοφιλία», ο αλλος για τον όρο «γενόσημα», ο τρίτος για το «διακύβευμα» και ο τέταρτος για τη γυναικοκτονία.»

    Και ερωτώ ρίχνοντας τη πρώτη …μπαλωθιά:

    Δεδομένου ότι όλες οι παραπάνω λέξεις ΔΕΝ εμφανίζονται στο ΛΚΝ και καθώς οι λέξεις κάθε γλώσσας υπάρχουν ώστε οι ομιλούντες αυτήν να μπορούν να συνεννοούνται πέραν κάθε αμφιβολίας, τι μέλλει γενέσθαι με όλα αυτά τα …λήματα (σωστά το είπα;) τα οποία ΔΕΝ έχουν περάσει επισήμως στα λεξικά άρα η σημασία τους δεν εξακριβώνεται αμέσως και συνολικώς από τους χρήστες μιας γλώσσας;

    Στα παραπάνω προσθέτω: «πρόταγμα», «μονοπολικός», «ταυτοτικός» κλπ καθώς και μεταφράσεις μάλλον από τα Αγγλικά όπως τα «αφήγημα» από το narrative, «ανάγνωση» από το reading, λέξεις υπαρκτές που όμως εμφανίζονται να έχουν εσχάτως αποκτήσει διαφορετική σημασία από την αρχική, αλλά και ένα σωρό άλλες «ανύπαρκτες» λέξεις που ακούγονται (και γράφονται) τελευταίως όλο και συχνότερα αλλά περιέργως το ελληνικό λεξικό «αρνείται» να τις εντάξει.

    Επίσης υπάρχει και το «φαινόμενο» κάποιοι να χρησιμοποιούν λέξεις με λάθος σημασία, π.χ. αντί για «διαχρονικός» λένε «διαχρονία». Κλασσικό παράδειγμα αυτού είναι ο κατά γενική ομολογία ειλικρινής αλλά …»μπερδεψιάρης» Γ. Καραμπελιάς ο οποίος αντί να πει «η διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού» λέει » η διαχρονία του ελ. πολιτισμού».

    Το δικό μου ερώτημα είναι, υπάρχουν κανόνες για την δημιουργία νέων λέξεων ή τελικώς όλα επιτρέπονται και εφ’ όσον κάποιος-κάπου-κάποτε το είπε, ισχύει.

    Νά ‘στε όλοι καλά!

    ΔΓΠ

Σχολιάστε