Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του καύσωνα

Posted by sarant στο 29 Ιουνίου, 2019


Μόνο που ο καύσωνας δεν βρίσκεται εκεί απ’ όπου με διαβάζετε οι περισσότεροι, αλλά εκεί απ’ όπου γράφω εγώ, ή μάλλον λίγο πιο κάτω. Για πρώτη φορά στην ιστορία, τέσσερις νομοί της Νότιας Γαλλίας κηρύχτηκαν από χτες σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού για καύσωνα», μια κατηγορία έκτακτης κατάστασης που θεσπίστηκε μετά τον φονικό καυσωνα του 2003 με τις 15.000 νεκρούς.

Χτες λοιπόν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 45 βαθμούς σε μερικές περιοχές, με ρεκόρ τους 45,9 στην περιοχή της Νιμ, που παραδοσιακά είναι η πιο ζεστή της μητροπολιτικής Γαλλίας. Eκεί είχε σημειωθεί, τον Αύγουστο του 2003, το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών με 44,1 βαθμούς. Φέτος όμως βρισκόμαστε ακόμη στα τέλη Ιουνίου…

* Κωμικός τίτλος σε τραγικό γεγονός:

Νεκρός Βολιώτης πνίγηκε από φαγητό, είναι ο τίτλος. Δεν θα το μάσησε καλά, σχολίασε φίλος.

* Γουστόζικο ορθογραφικό σε τίτλο:

Σκηνές απείρου κάλους με Βελόπουλο στο Κόντρα.

Δεν θα το επισήμαινα κανονικά, δεν είναι και τόσο σπουδαίο, αλλά μου φάνηκε ταιριαστό με τα πρόσωπα του δράματος.

* Κι άλλο γουστόζικο ορθογραφικό, σε άρθρο εκπαιδευτικού ιστότοπου σχετικά με τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη για το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία:

«Εμείς πιστεύουμε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική που στηρίζεται στην προσπάθεια, την άμυλα, την αξιοκρατία» είπε, παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά τα εισαγωγικά, το λάθος μάλλον στον ιστότοπο χρεώνεται. Και πάλι, όπως και το προηγούμενο, είναι λάθος που δεν το πιάνει ο καημένος ο Σπελ Τσέκερ.

Αλλά η υπόθεση είχε και συνέχεια, διότι στο Φέισμπουκ κάποιος επισήμανε με ειρωνικό σχόλιο το λάθος και συνέχισε: άμμιλα είναι το σωστό!

Στην αρχή νόμιζα ότι το έλεγε στ’ αστεία, αλλά μάλλον είχαμε μιαν ακόμα εκδήλωση του νόμου του Μέφρι.

* Κι ένα μεταφραστικό, που το δανείζομαι από τα Υπογλώσσια και που πληθαίνει τη γεωγραφία της Χώρας των Αγνώριστων.

Παρμένο από: Μαρκ Φερρό, Το σοκ του Ισλάμ, Αλεξάνδρεια 2006, μτφρ. Λία Βουτσοπούλου, σελ. 136.

Η Σιλισία, μικρή αδερφή της Σιλεσίας υποθέτω, σχολιάζει ο φίλος που το ψάρεψε.

Και βέβαια η Cilicia των Άγγλων είναι η δική μας Κιλικία, που πέρασε στα λατινικά ως Cilicia. (Και όχι, το πυρίτιο δεν πήρε από εκεί το όνομά του!)

* Η μπούρκα της σερβιτόρας.

Μπούρκα γραμματική όμως, όχι πραγματική. Στο Σικάγο, λέει, ο γιος του Τραμπ πήγε σε ένα μπαρ, που μάλιστα το έχει ελληνοαμερικάνος, κι εκεί μια σερβιτόρα τον έφτυσε. Το σχετικό άρθρο γράφει:

Αντιμέτωπος με εργαζόμενο σε κοκτέιλ μπαρ στο Σικάγο ήρθε ο Ερικ Τραμπ, γιος του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος και τον έφτυσε.
Ποιος έφτυσε ποιον; Δεν είναι σαφές, αλλά αν βασιστούμε αποκλειστικά σε αυτή την πρόταση ο Τραμπ πατήρ έφτυσε τον ανώνυμο εργαζόμενο -ή ίσως και τον γιο του.

Και πιο κάτω:

Ο εργαζόμενος που έφτυσε τον Ερικ Τραμπ και όπως φαίνεται είναι γυναίκα, τέθηκε άμεσα υπό κράτηση από τις μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια σε αργία από την εταιρία που τον απασχολούσε.

Δεν φτάνει που τέθηκε υπό κράτηση η κατά τα φαινόμενα γυναίκα, μάλλον υπεβλήθη και σε εγχείριση αλλαγής φύλου. Και πιο κάτω:

Αναφερόμενη στο θέμα η δήμαρχος της πόλης του Σικάγο, Λόρι Λάιτφουτ, καταδίκασε την ενέργεια του εργαζόμενου.

Στα αγγλικά, δεν γίνεται διάκριση φύλου, employee θα πουν και για τον εργαζόμενο και για την εργαζόμενη. Αλλά όταν μεταφράζεις και βλέπεις ότι πρόκειται για γυναίκα το δηλώνεις!

Βέβαια, ο υλατζής που έβαλε τον τίτλο ήταν λογικός άνθρωπος και έγραψε το προφανές: Σερβιτόρα έφτυσε στο πρόσωπο τον γιο του Τραμπ, και όχι, ας πούμε, «Γυναίκα εργαζόμενος….»!

* Πέντε από τους συνήθεις «επιφανείς πολίτες» (Ελένη Αρβελέρ, Θάνος Βερέμης, Μαριέττα Γιαννάκου, Άννα Διαμαντοπούλου και Νικηφόρος Διαμαντούρος) συνυπογράφουν άρθρο στο οποίο ζητούν να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο υπεύθυνος της σελίδας του Σκάι στο Φέισμπουκ ήταν απρόσεχτος με τον κορέκτορα, διότι έγραψε: «Οι επιφανειακοί ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της πολιτικής ζωής…..»

Εκτός βέβαια αν πρόκειται για υποδόρια κριτική -που τη βρίσκω μάλλον εύστοχη.

Πρόσεξα το εξής από το άρθρο των πέντε επιφανών (ή επιφανειακών):

Το προνόμιο του πανεπιστημιακού ασύλου που επικαλούνται για να καλύψουν κάθε παραβατικότητα, αγνοούν οι παρανομούντες, ότι δεν αφορά στους φοιτητές, ούτε την προστασία επιλήψιμης διαγωγής εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Μάλλον ασύντακτη η προταση, δεν βρίσκετε; Θα περιμέναμε καλύτερα ελληνικά από πέντε επιφανείς, χώρια που το «αφορά» το συντάσσει τη μια φορά εμπρόθετα και τη δεύτερη απρόθετα.

Με λίγη επιμέλεια: Οι παρανομούντες αγνοούν ότι το προνόμιο του πανεπιστημιακού ασύλου, που το επικαλούνται για να καλύψουν κάθε παραβατικότητα, δεν αφορά τους φοιτητές, ούτε την προστασία επιλήψιμης διαγωγής εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

* Καύσωνας στην Ευρώπη αλλά και η Κύπρος δεν θα πηγαίνει πίσω, φαντάζομαι. Αν πάντως πάτε για μπάνιο στη Λεμεσό να προσεξετε να μην έχετε μαζί σας παγωνιέρα.

Aπαγορεύονται οι παγωνιέρες, πληροφορεί η πινακίδα -ή, στα αγγλικά, Prohibited the cooler.

Όπως μου έλεγαν κάποιοι φίλοι, στην Κύπρο, λόγω της ιστορικής διαδρομής της, όλοι ξέρουν άπταιστα αγγλικά -την πινακίδα θα τη μετέφρασε καλαμαράς.

Η λέξη «παγωνιέρα», στα δικά μου τουλάχιστον αυτιά, ακούγεται πολύ παλιομοδίτικη. Προφανώς στην Κύπρο θα χρησιμοποιείται και σήμερα, υποθέτω για τα φορητά ψυγειάκια. Αλλά και στο άρθρο από το οποίο πήρα τη φωτογραφία μπορείτε να βρείτε και άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται διαφορετικά στην κοινή ελληνική και διαφορετικά στη μεγαλόνησο:

Στις περισσότερες παραλίες του νησιού δίνεται η επιλογή στους πολίτες να ενοικιάσουν κρεβατάκια και ομπρέλες καθώς και να αγοράσουν προϊόντα από υποστατικά.

Τα κρεβατάκια είναι οι δικές μας ξαπλώστρες, ενώ υποστατικά θα εννοεί, υποθέτω τα πρόχειρα μαγαζάκια της παραλίας (ή τα περίπτερα; πείτε, κυπριόφωνοι!)

* Φίλος είδε την πινακίδα αυτή σε θεματικό πάρκο και, ελαφρώς σοκαρισμένος, τη δημοσιοποίησε στα Υπογλώσσια:

Τσέκαρε τα σκιλζ σου τώρα

Η αλήθεια είναι ότι η λέξη «δεξιότητες» δεν έχει τόση πέραση στους δεκάχρονους και τους δωδεκάχρονους, ενώ τα skills τα ξέρουν από τα παιχνίδια που παίζουν. Οπότε, πάλι καλά που το μεταγράψανε στα ελληνικά, που δίνει κι έναν τόνο παιχνιδιάρικο.

Στη σχετική συζήτηση προτάθηκε ως προτιμότερη η διατύπωση «Εξέλεγξε τις δεξιότητές σου» αλλά αυτό μου φέρνει στον νου τον Κωνσταντίνο Κατακουζηνό. Καλύτερα τα σκιλζ, ίσως και τα χάριβδιζ.

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας στον τίτλο άρθρου της Καθημερινής:

Παλαιοντολόγοι «ξεθάβουν» δεινόσαυρο 68 εκατομμυρίων ετών στο Κολοράντο.

Να βάλεις εισαγωγικά σε φράσεις όπως: «ξεθάβουν» το παλιό μυστικό, το καταλαβαίνω. Εγώ δεν θα έβαζα, αλλά κάποιοι θέλουν εισαγωγικά σε όλες τις μεταφορές. Αλλά εδώ γιατί εισαγωγικά; Δεν τον ξέθαψαν πράγματι τον δεινόσαυρο;

Ο οποίος δεινόσαυρος, αν διαβάσετε το άρθρο, ήταν «τρικέρατος». Αμ δε! Όπως βλέπετε στο άρθρο, είναι triceratops, δηλαδή «τρικεράτωψ». Τρικεράτοπας, αν θέλετε.

* Μιλώντας για κέρατα, εντυπωσιακός ήταν ο τίτλος άρθρου της Καθημερινής:

Νέοι με μικρά κέρατα λόγω αυξημένης χρήσης του κινητού

Όταν τον είδα, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να δω αν προέρχεται από σατιρικό σάιτ σαν το Κουλούρι. Η είδηση είναι ομως πραγματική και ενδεχομένως σοβαρή, αν και κάτι στη διατύπωση του τίτλου εξακολουθει να με ξενίζει. Δηλαδή αν δεν χρησιμοποιούσαν κινητό θα είχαν μεγάλα κέρατα;

Πάντως, αν διαβάσετε το άρθρο ,πρόκειται, λέει, για κερατόμορφες προεκτάσεις που αναπτύσσουν λέει αρκετοί νέοι στο πίσω μέρος του κρανίου επειδή έχουν συνεχώς το κεφάλι σκυμμένο στο κινητό.

Δεν φαίνονται δηλαδή τα κερατάκια αυτά, και βέβαια τέτοιες μικρές αποφύσεις αναπτύσσουμε και σε άλλα σημεία του σκελετού μας -σε μεγαλύτερη πάντως ηλικία. Όσο για το άρθρο, αυτό το «κερατόμορφες οσφυϊκές οσμές που παρατηρούνται ολοένα και περισσότερο στους νέους» πρέπει να είναι λάθος αλλά αγνοώ ποιο είναι το σωστό -ίσως «δομές».

* Καταπληκτικό δημιούργημα από αυτόματο μεταφραστήρι. Δεν έχω λινκ, το αντιγράφω από αξιόπιστη πηγή όμως.

Σε διαφημιστικό για τη Σαντορίνη:

Δείτε τα στιγμιότυπα της Σαντορίνης με έναν ράφτη που έγινε ιδιωτική περιοδεία.

Πώς κατάφερε να μεταμορφωθεί σε… ιδιωτική περιοδεία ο μικρός ραφτάκος του παραμυθιού; Απλό είναι. Το αγγλικό κείμενο ήταν:

See the Highlights of Santorini with a Tailor Made Private Tour.

Αριστουργημα δεν είναι;

* Τίτλος σε «γυναικείον» ιστότοπο:

H Κωνσταντίνα Σπυροπούλου διαβάζει Ρίτσο κι άλλες 3 διάσημες Ελληνίδες με λογοτεχνικές ανησυχίες

Ο Γιάννης Ρίτσος δεν ήταν διάσημη Ελληνιδα με λογοτεχνικές ανησυχίες. Οπότε; Μήπως η κ. Σπυροπούλου διαβάζει, εκτός από τον Ρίτσο, και άλλες τρεις διάσημες Ελληνίδες; Πάλι χάσατε. Η κυρία Σπυροπούλου διαβάζει Ρίτσο (ή, τελος πάντων, είχε μαζί της μια φορά ένα βιβλίο του Ρίτσου) ενώ τρεις άλλες διάσημες κυρίες διαβάζουν άλλα λογοτεχνικά βιβλία ή τέλος πάντων φωτογραφίζονται κρατώντας τα.

* Στον ιστότοπο του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκουμε άρθρο με τίτλο «Η πλήρης αποδόμηση του Γκαιμπελσικού ψέμματος περί “κόστους Βαρουφάκη” σε εννέα ερωτο-απαντήσεις».

Επί της ουσίας νομίζω πως ο Γιάνης έχει δίκιο, αλλά σήμερα δεν συζητάμε επί της ουσίας. Προσέχω λοιπόν τον δυσκολοπρόφερτο νεολογισμό «γκαιμπελσικός» του Γιάνη, αντί του εντελώς καθιερωμένου «γκεμπελικός» ή έστω «γκαιμπελικός». Ο τύπος του Γιάνη θεωρητικά είναι πιστότερος αφού ο Γερμανός εγκληματίας λεγόταν Goebbels, αλλά στη γλώσσα πολλές φορές απλοποιούμε τα δάνεια ώστε να είναι πιο συμβατά με τη φωνητική της δικής μας γλώσσας. Οπότε, δεν θα τον προτιμήσω. (Αλήθεια, τον ‘γκεμπελίσκο’ πώς θα τον πει ο Γιάνης; Γκεμπελσίσκο μήπως;)

Θα προσέξατε επίσης ότι ο Γιάνης χρησιμοποιεί την παλιά ορθογραφία «ψέμμα» αντί του ορθού «ψέμα». Εδώ έχουμε εφαρμογή του Νόμου περί διατηρήσεως των διπλών συμφώνων, ο οποίος λέει ότι αν θέλεις να καταργήσεις τα διπλά σύμφωνα σε μια λέξη που τη χρησιμοποιείς συχνά, π.χ. στο όνομά σου, πρέπει να τα επαναφέρεις σε μιαν άλλη, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο αριθμός τους στο σύμπαν.

* Η τακτική του μεγάλου ψέματος πράγματι αποδίδεται ευρέως στον Γκέμπελς. Όμως, ο κ. Στυλιανίδης την αποδίδει στον Στάλιν. Σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, ερωτάται:

– Ως τέως υπουργός τι είναι αυτά που είχατε καταφέρει για την Ροδόπη και την Θράκη ευρύτερα, όταν διατηρούσατε υψηλές θέσεις ευθύνης;

Όπως θυμούνται όλοι, αυτό που είχε καταφέρει ο κ. Στυλιανίδης όταν διατηρούσε θέσεις ευθύνης ήταν ότι διόρισε τσούρμα ψηφοφόρων του σε δημόσιους οργανισμούς –για παράδειγμα, 154 στην ΤΡΑΜ Α.Ε. χωρίς διαγωνισμό και 62 την προηγουμένη της προκήρυξης των εκλογών του 2009.

Ωστόσο, στην ερώτηση αυτή απάντησε ως εξής:

– Ο Στάλιν κάποτε είπε ότι η συχνή επανάληψη του ψέματος, καθιστά το ψέμα αλήθεια… Ένας δυτικός διανοητής του απάντησε ότι η συχνή επανάληψη της αλήθειας προστατεύει την αλήθεια από το ψέμα. Αυτό, λοιπόν, με προκαλείτε να κάνω κι εγώ με την ερώτησή σας. Να επαναλάβω αλήθειες.

Μη ρωτήσετε ποιος είναι ο δυτικός διανοητής, διότι δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και τέτοια ρήση του Στάλιν σαν κι αυτή που συκοφαντικά του αποδίδει ο κ. Στυλιανίδης.

Αλλά πώς ν’απαντήσει ο κ. Στυλιανίδης στην ερώτηση «τι κατάφερες για τη Ροδόπη;» Να πει «διόρισα 154 στο Τραμ και άλλους 62 στο τάδε μέρος»; Αυτά δεν λέγονται. Γίνονται μεν, αλλά δεν λέγονται. Οπότε, ας φορτώσουμε κι άλλο ένα ψέμα στην καμπούρα του Στάλιν, ξεπλένοντας παράλληλα λιγάκι τον Γκέμπελς. Ντροπή!

 

 

 

243 Σχόλια to “Μεζεδάκια του καύσωνα”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Τα σκιλζ δεν τα ξέρουν οι νέοι μόνο από τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά (κυρίως) από τη χιπ χοπ κουλτούρα και τις συναφείς υποκουλτούρες (bmx, skateboard κλπ.). Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω το εξαιρετικό λογοπαίγνιο των Ημισκουμπρίων «Battle Skills Αλέστε» (δεν βάζω σύνδεσμο στο τραγούδι, γιατί το υπόλοιπο τραγούδι δεν είναι τόσο ευρηματικό) 🙂

  2. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, το ψέμμα είναι 25% μεγαλύτερο από το ψέμα.

  3. Γς said

    >Χτες λοιπόν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 45 βαθμούς σε μερικές περιοχές, με ρεκόρ τους 45,9 στην περιοχή της Νιμ, που παραδοσιακά είναι η πιο ζεστή της μητροπολιτικής Γαλλίας.

    Τι έλεγε κι εχτές στο ΦΒ ο Νικοκύρης

    Και συνέχιζε:

    [Αν δεν ετοιμάζει άρθρο σχετικό – και του κάνω ζημιά- αξίζει να το διαβάσετε]

    «Οι Γάλλοι τον καύσωνα τον λένε canicule. Εμείς λέμε για καύσωνα ενώ κάποιος πιο παλιομοδίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την έκφραση «κυνικά καύματα».

    Το ακούμε κάθε τόσο κι αυτό το κλισέ όταν σφίγγουν οι ζέστες. Και γεννιέται εύλογα η απορία: μόνο οι σκύλοι ζεσταίνονται; Όμως η έκφραση αυτή γεννήθηκε όχι από τη ζωολογία αλλά απ’ την αστρονομία. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη, ο Σείριος, το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός, που λεγόταν στην αρχαιότητα και κύναστρος ή κύναστρον, ανέτελλε και έδυε περίπου ταυτόχρονα με τον Ήλιο, κι επειδή τότε ακριβώς παρατηρούνται οι πιο ζεστές μέρες του χρόνου, οι αρχαίοι είχαν ονομάσει «κυνάδες ημέρες» τις μέρες τούτες που περνάμε, και «κυνικά καύματα» τις μεγάλες ζέστες που μας ταλαιπωρούν.

    Αλλά και στα λατινικά, ο Σείριος ειπώθηκε canicula, κατά λέξη «σκυλίτσα», οι κυνάδες ημέρες dies caniculares (απ’ όπου και το γαλλικό canicule που λέγαμε), ενώ στα αγγλικά, που είναι γλώσσα πιο δημοκρατική, λένε απλώς dog days, σκυλίσιες μέρες, αν και έχουν και το επίθετο canicular.

    Τα κυνικά καύματα δεν τα έχουμε μεταφέρει στη δημοτική, αν και ο Σεφέρης είχε γράψει για τα «σκυλόδοντα του καλοκαιριού», ενώ ο Δ. Λιαντίνης έγραψε: Όσο και να την κρεουργούν οι άνεμοι, όσο και να τη δαγκώνουν οι λυσσάρικοι σκύλοι του Ιουλίου, ο μικρός πίσω από το μέγα Κύνα την εποχή των κυνικών καυμάτων, στους dies caniculares, τη θάλασσα ποτέ δεν την ξεδίψασε η βροχή. Και ποτέ δε λιποθύμησε μέσα στα αναφιλητά και τον ιδρώτα της.»

  4. gpoint said

    Τι μεζεδάκια να διαβάσεις όταν ο Λουτσέσκου παίρνει όλο το τεχνικό τιμ και πάει ΑλΧιλάλ… Εντύπωση μου έκανε πριν λίγες μέρες που πήγε Ρουμανία για γάμο ή βαφτίσια και είχε πάρει μαζί του τον «σβούρα» Κωνσταντινίδη ο οπόίος αποφάσισε κι αυτός να παραιτηθεί από γενικός αρχηγός, μάλλον για να τον ακολουθήσει. Τελικά η προϋπηρεσία στην Αθήνα ( Αναναστασιάδης, Ασλανίδης, Τερζανίδης, Σαλπιγγίδης) δεν είναι συμβατή με το ΠΑΟΚτσιλίκι, η διάβρωση είναι αναπόφευκτη

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Α, δεν το ήξερα το λογοπαίγνιο!

    4 Τι σχέση έχει η Αθήνα πάλι με τη φυγή του Λουτσεσκου;

  6. Λευκιππος said

    Αν τα αξιώματα και οι ιδιότητες μεταφέρονται στην επόμενη ζωή, ο Στυλιανίδης την έβαψε γιατί θα τον περιμένει ένας εκδικητικός Στάλιν να του δείξει τι εστί βερίκοκο όταν πληροφορηθεί αυτά που του καταλογίζει.

  7. LandS said

    Προσέξατε ότι στη Κύπρο ο νόμος δεν προβλέπει αλλά προνοεί;

  8. LandS said

    Εδώ έχουμε τον όρο «πρόνοια του νόμου» στη Κύπρο θα έχουν «πρόβλεψη του νομου»

  9. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  10. Georgios Bartzoudis said

    «Αλήθεια, τον ‘γκεμπελίσκο’ πώς θα τον πει ο Γιάνης»;

    # Ε! Ας τον πει …Παπά! Και κρίμα που …μας κλέψαν τον Ρασπούτιν για άλλη χρήση. Τί είχες Γιάν(ν)η, τί ‘χα πάντα!

  11. sarant said

    9 τελος Και υποτίθεται ότι με τη νέα τεχνολογία είναι πιο εύκολο να δεις και να διορθώσεις λάθη!

  12. Νέο Kid said

    Υποστατικό: οποιαδήποτε επίγεια ή υπόγεια ή υπεράκτια εγκατάσταση και οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση είτε επιπλέουσα είτε ευρισκόμενη στο βυθό της θάλασσας, ή λίμνης, είτε ευρισκόμενη σε έδαφος που καλύπτεται από νερό. (β) οποιαδήποτε σκηνή ή κινητή κατασκευή και (γ) οποιοδήποτε όχημα ή σκάφος ή αεροσκάφος (ο ορισμός δίνεται στον νόμο 89(Ι) του 1996 της Κυπριακής Δημοκρατίας)

    Tα πάντα στην Κύπρο ,μαγαζά και σπίτια και τέντε ένει υποστατικά , λαλώ σας!

    Το κρεβατάκι πάει πακέτο με τον ττόρο και με τη σίκλα (για να πλένεις τα πόδια σου τα ξιμαρισμένα που την άμμον ,πρίν πέσεις πά στον ττόρον!

  13. Νέο Kid said

    O Δώνης είχε πάρει κύπελλο με την Αλ Χιλάλ. Θυμάμαι ότι είχε πάει κι ο βασιλιάς Αμπτουλαζίζ στον τελικό και τον ε’ιχε χαιρετήσει στην απονομή…
    Να δούμε ο Λουπέσκου τι ψάρια θα πιάσει…

  14. Νέο Kid said

    Η Aλ Xιλάλ (Η Ημισέληνος,πά να πει) είναι η «κρατική» ομάδα της Σαουντίας. (κάτι σαν την Μπάγερν Μονάχου και την ΤΣΣΚΑ Πειραιώς…)

  15. Νέο Kid said

    «Όπως μου έλεγαν κάποιοι φίλοι, στην Κύπρο, λόγω της ιστορικής διαδρομής της, όλοι ξέρουν άπταιστα αγγλικά -την πινακίδα θα τη μετέφρασε καλαμαράς.»

    Δεν είναι σαφές αν το σχ’ολι’ο σου είναι ειρωνικό ή όχι, πάντως τα «μέσα» αγγλικά των κυπρίων είναι παρασάγκας τραγικότερα από τα «μέσα» αγγλικά των καλαμαράων.
    Παραδόξως όμως (ή ίσως όχι και τόσο παραδόξως, εδώ μάλλον μπαίνει η «ιστορική διαδρομή» και οι Τσάρληδες πολλών γενιών) τα «μέσα» επαγγελματικά αγγλικά των κυπρίων είναι καλύτερα έως πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ελλαδικά.

  16. LandS said

    15 Μα τα «μέσα» επαγγελματικά αγγλικά των ινδών (της Ινδίας) είναι εφάμιλα και κάποιες φορές καλύτερα από τα αντίστοιχα των ίδιων των βρετανών με μητρική γλώσσα τα αγγλικά.

  17. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα!
    Νικοκύρη, κατα-καταπληκτικό το σχόλιό σου για το διπλό μ του Βαρουφάκη!!
    (Η γυναίκα μου νόμισε ότι με «βάρεσε η ζέστη» έτσι τρανταχτά που γελούσα…)

  18. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να προτιμήσει ο αλήτης ο Λουτσέσκου τα πετροδολάρια από την αγαπησιάρικη μπαοκάρα; Δεν έχουν φιλότιμο μερικοί άνθρωποι…😂

  19. gpoint said

    # 13

    Μπερδεύεις την βούρτσα με την χτένα.

    Ο Δώνης είναι ένας στούρνος προπονητής λίγο πιο καλός από Ουζουνίδη και Αναστασίου. Ολο λόγια κι από πράξη τίποτε, κύπελλο πήρε και με την Λάρισσα κάνοντας 37 (!) μεταγραφές σε μια χρονιά και διαλύοντας για 10 χρόνια την ομάδα. Ούτε στην αραπιά φτούρησε. Γενικά στον βάζελο δεν συμπαθούν τους έξυπνους (ποδοσφαιρικά) προπονητές όπως ο Λουτσέσκου. Εναν έξυπνο πήρανε και μετά από 3-4 ματς τον έδιωξαν !!! Κάποιον Φερνάντο Σάντος, πρωταθλητή Ευρώπης μετά…

  20. Αγγελος said

    Γς (3), πολύ πριν γράψει ο Νικοκύρης στο FB περί κυνικών καυμάτων, είχε γράψει τα ίδια και στην ΑΥΓΗ και τουλάχιστον δυο φορές εδώ (https://sarantakos.wordpress.com/2010/08/02/kauma/ και https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/28/calma/), οπότε μάλλον δεν του χαλάς μελλοντικό άρθρο!

  21. Αγγελος said

    Ο ράφτης που έγινε ιδιωτική περιοδεία μου θύμισε δίγλωσσο διαφημιστικό φέιγ-βολάν ενός αληθινού ράφτη που είδα με τα ματια μου στις Βρυξέλλες, το οποίο διαφήμιζε loan to carry.
    Το μυστήριο διαλευκαινόταν στην πίσω όψη: επρόκειτο για prêt à porter!

  22. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,
    Όπως μου έλεγαν κάποιοι φίλοι, στην Κύπρο, λόγω της ιστορικής διαδρομής της, όλοι ξέρουν άπταιστα αγγλικά -την πινακίδα θα τη μετέφρασε καλαμαράς
    Τι να πει κανείς, δεν μεταφράζονται τα πάντα. Ή, αν τολμήσεις να γίνεις λεξιπλάστης, μπορεί να σε παρανοήσουν. 🙂
    Είναι θέμα ορολογίας

  23. Παναγιώτης Κ. said

    Τι ισχύει με το «πανεπιστημιακό άσυλο» σε άλλες χώρες π.χ της Ευρώπης;
    Υφίσταται ως έννοια;
    Αν λοιπόν καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο δεν θα βλέπουμε εμπόρους ναρκωτικών ή εξαρτημένους, στους εξωτερικούς χώρους του ΑΠΘ;

  24. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα από τα δροσερά (οθντκ) Δυτικά Προάστια. 🙂

    Μια λογική εξήγηση:

  25. Νέο Kid said

    16. Καλά ,άσε τους Ινδούς, αυτοί δεν πιάνονται, είναι αητοί! Θα είχαν κατακτήσει τον κόσμο ολάκερο αν δεν είχαν αυτό το … (που έχουν οι λαοί του Ινδουστάν, που έλεγε κι εκείνος ο αποικιοκράτης…δε θυμάμαι πώς τον έλεγαν. Ξέρει ο Δύτης)

  26. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους ! Χρόνια πολλά και στους εορτάζοντες του διημέρου, Πέτρους, Παύλους και Απόστολους.

  27. 25 Λες για τον λόρδο Londonderry; https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/21/kissinger/

  28. gpoint said

    # 18

    Αν κάποιος είναι αλήτης αυτός είναι ο Κωνσταντινίδης (η προϋπηρεσία στον βάζελο είναι ό,τι πρέπει για διάβρωση χαρακτήρων) και τα κολητιλίκια του με τον Ρεζβάν με ταξίδια στην Ρουμανία κ.λ.π.. ο Λουτσέσκου έκανε χρήση όρου του συμβολαίου του και δεν μπρεί κανείς να του πει τίποτε. Ο Παντέλος όμως ; πως και την κοπανάει μαζί του ; ούτε καν ΄στο τεχνικό επιτελείο του δεν ήταν. Η μήπως τον ζήτησε κι αυτόν η ΑλΧιλάλ ;Αρα αυτός τον έψησε προφανώς λέγοντας διάφορα πως ο υιός Σαββίδη θέλει να τον υποβαθμίσει και κάνει αυτός τις μεταγραφές, διάλεξε μάλιστα την μέρα που ήρθανε ο Στοχ και ο Αουγκούστο να φύγει για να το υπογραμμίσει
    Μοναδική λύση : Σάντος ή ισάξιος
    Υποφερτή λύση Ιβιτς
    Μελλοντική λύση Πάμπλο Γκαρσία

  29. νεσσίμ said

    23β «η κατασκευή μολότοφ και η εμπορία ναρκωτικών ειναι κακουργήματα, προβλέπεται ήδη στο νόμο οτι μπορει η αστυνομια να μπει στα πανεπιστήμια αν τελούνται αυτές οι πράξεις ανεξαρτήτως ασυλου», η φασαρία για το κακούργο άσυλο από επώνυμους και ανώνυμους τενεκέδες είναι σαν τα 100, 200, 300 δις του Γιάνη.

  30. Γιάννης Κουβάτσος said

    23: Στην Ελλάδα, είτε υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο είτε όχι, το μπάχαλο έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Είναι θέμα νοοτροπίας. Πάντως, το άσυλο όντως έχει ξεφτιλιστεί ως έννοια. Περνάω καθημερινά έξω από την ΑΣΟΕΕ, φίλος της κόρης μου φοιτά εκεί, και βλέπω και μαθαίνω τι γίνεται. Κωμικοτραγικές καταστάσεις.

  31. Κωστής Ανετάκης said

    Εσείς γελάτε, αλλά μες στη μαύρη τύφλα που σας δέρνει δεν βλέπετε την υψίστη σοβαρότητα της είδησης: Τα κινητά είναι κατασκευές του Διαβόλου. Τόσο πολύ σατανικές, που κάνουν τα παιδιά μας να βγάζουν κέρατα, το αδυσώπητο σφράγισμα του Κτήνους. Δγιαδόστε πριν να είναι πολύ αργά για την Ορθοδοξία…

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    23:»Στην ουσία, λοιπόν, δεν υπάρχει πλέον κάποιος «εχθρός» που απειλεί τις ελευθερίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίθετα, το ίδιο το άσυλο δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας στους χώρους και τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως η ιδέα του Πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί μια καθαρά ελληνική πρωτοτυπία. Στο εξωτερικό, όλα τα Πανεπιστήμια, δημόσια ή ιδιωτικά, διαθέτουν φύλαξη. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, ο όρος «άσυλο», δεν έχει να κάνει με το απαραβίαστο των Πανεπιστημίων, αλλά πρόκειται για τα Sanctuary Campus, Πανεπιστήμια που εξασφαλίζουν ασφαλείς σπουδές σε μετανάστες χωρίς έγγραφα. Βλέπουμε, λοιπόν, πως το ζήτημα της ασφαλούς και ανενόχλητης εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα και συνάμα ευθύνη των ξένων ιδρυμάτων .»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://citycampus.gr/%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B5%25CF%2580%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BA%25CF%258C-%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2585%25CE%25BB%25CE%25BF/amp/&ved=2ahUKEwjT9LretI7jAhXvw8QBHUcuBM84ChAWMAJ6BAgIEAE&usg=AOvVaw1nhsWuwsHBgtdBhxpqnCKa

  33. Πέπε said

    #32:
    > > Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως η ιδέα του Πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί μια καθαρά ελληνική πρωτοτυπία.

    Συνδέεται με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

  34. 32 και σία: Όχι ότι είναι και κομμός κεφαλής, αλλά όταν ψάχνετε κάτι για να βάλετε τον λίκνο μετά εδώ, μην βαριέστε το ένα κλικ παραπάνω. Μην βάζετε τον λίκνο του αποτελέσματος της γουγλοαναζήτησης, αλλά κάντε κλικ σ’ αυτόν, ν’ ανοίξει η σελίδα του, και να πάρετε τον σωστό λίκνο από εκεί.
    Στο μακρυνάρι του 32 δεν μας ενδιαφέρουν τα https :/ /www. google. com/url?sa=t&source=web&rct=j&url= και /&ved=2ahUKEwjT9LretI7jAhXvw8QBHUcuBM84ChAWMAJ6BAgIEAE&usg=AOvVaw1nhsWuwsHBgtdBhxpqnCKa

  35. 34: Εκτός βέβαια, αν πληρώνεστε για τα γουγλοκλίκ 🙂

  36. Γ-Κ said

    0.
    «πολλές φορές απλοποιούμε τα δάνεια ώστε να είναι πιο συμβατά με τη φωνητική της δικής μας γλώσσας»

    Κάνουμε τέτοιο πράγμα;;;

    (Μπακαλίστικα μιλώντας, το «s» στο «Goebbels» είναι κάποιου είδους κατάληξη, νομίζω γενικής πτώσης – αυτό που λένε saxon genitive τα Αγγλά. Οπότε είναι θεμιτό, έως και υποχρεωτικό, να την παραλείψουμε στην παραγωγή.)

    ————————–

    Αν δεν υπήρχε Αθήνα και Μαρινάκης να φταίνε για τα πάντα, θα έπρεπε να εφευρεθούν…

  37. Pedis said

    δεν κατάλαβα, πού ειναι το πρόβλημα με τα ρουσφέτια, ιδίως αν είναι αξιοκρατικά ή αποσκοπούν στην προστασία του φτωχού και στην αλληλεγγύη;

    Μιλάμε για αλτρουισμό!

    Και μιλάει στην καρδιά και στον νου του 95% των ελλήνων ψηφοφόρων.

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    34: Σόρι, αλλά γράφω σε σμάρτφον και δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό που λες.

  39. Γ-Κ said

    Επίσης, τις «ερωτο-απαντήσεις» lui Γιάνης μάλλον ως «ερωταποκρίσεις» τις ξέρουμε. (Αν και η λέξη είναι θεατρικής / λογοτεχνικής προέλευσης.)

  40. Pedis said

    Νικοκύρη και Νικοκυρόφιλοι, τι λέτε, οργανώνετε διαγωνισμό καλύτερου (δηλ. ηλιθιότερου) προεκλογικού τηλεοπτικού σποτ;

  41. Μανούσος said

    Ἐξ ἀφορμῆς τῶν κυπριακῶν σημασιολογικῶν διαφοροποιήσεων θὰ εἶχε ἐνδιαφέρον ἕνα ἄρθρο γιὰ τέτοιες λέξεις (ὄχι μόνο κυπριακῆς διαλέκτου) διαφοροποιημένες κατὰ τὴν σημασία.

  42. ΣΠ said

    Το άρθρο της Καθημερινής για τα κινητά και τα κέρατα βασίστηκε σε αμφιλεγόμενο άρθρο της Washington Post, το οποίο βασίστηκε σε περσινή επιστημονική εργασία, της οποίας τα αποτελέσματα είναι κι αυτά αμφιλεγόμενα.

    Παρεμπιπτόντως, το biomechanics δεν μεταφράζεται βιομηχανική, όπως το έγραψε η Καθημερινή, αλλά εμβιομηχανική.

  43. mitsos said

    Μα ασφαλώς κάλλιον το κάλλος , όμως καλυτερότεροι (κατά Μαλβίνα ) ο κάλοι ( της εικόνας )

    Και για το άσυλο ; Εδώ βρίσκεται η απόδειξη ότι πράγματι αν επαναλαμβάνεις ένα ψέμα πολλές φορές γίνεται αλήθεια. Διότι προφανώς δεν υπάρχει διάταξη που να απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας για περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ή εγκλήματα κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ανθρώπων. Πες πες όμως θα μας πείσουν ότι αν καταργηθεί κάθε περιορισμός δράσης των σωμάτων ασφαλείας μέσα στα Πανεπιστήμια … ξαφνικά θα εξαφανιστεί κάθε μορφής παραβατικότητα ….όπως Αμέρικα 🙂

    Όλα αυτά βεβαἰως για μορφωμένους κεντροδεξιούς
    Διότι για καραδεξιούς του καφενείου το τροπάριο επικεντρώνεται περισσότερο στον νέο νόμο του Σύριζα που υιοθετεί την ατιμωρισία γύφτων και αλλοδαπών που κατακλέβουν τον Έλληνα αγρότη …Ναι και πριν . Αλλά τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ παράγινε το κακό 🙂 …( Όχι οι έμποροι που δίνουν συντονισμένα χονδρική των βερύκοκκων 0.40 €/κιλό δεν είναι γύφτοι … αν και που ξέρεις από που κρατάει η σκούφια του καθενός ; 🙂

    Μέχρι τις εκλογές δεν ξαναπάω καφενείιο ,,, έγιναν τα νεύρα μου τσατάλια

    Καλημέρα με αεράκι δροσερό.

  44. ΣΠ said

    Δεν καταλαβαίνω τι αυτόματο μεταφραστήρι χρησιμοποίησαν εκεί στην Σαντορίνη. Έβαλα στο google translate την φράση «See the highlights of Santorini with a tailor made private tour» και το αποτέλεσμα που πήρα ήταν άψογο: «Δείτε τα κυριότερα αξιοθέατα της Σαντορίνης με μια ιδιωτική περιήγηση ειδικά διαμορφωμένη».

  45. Νέο Kid said

    44. Πράγματι! Ο αλγόριθμος του Γούγλη πάντως είναι μυστήριο τραίνο. Αν απλώς κόψουμε το private (καμιά αλλαγή ουσίας δηλαδή) το αποτέλεσμα είναι καλό μεν ,αλλα όχι άψογο… 🙂

    See the highlights of Santorini with a tailor made tour –>
    Δείτε τα κορυφαία σημεία της Σαντορίνης με μια εξατομικευμένη περιοδεία

  46. Παναγιώτης Κ. said

    Για την εικόνα των Ελληνικών πανεπιστημίων αναφέρθηκα και παλαιότερα.
    Πουθενά αλλού σε πανεπιστήμια του εξωτερικού που επισκέφθηκα δεν είδα την ασχήμια και τις κατά καιρούς καταστροφές που παρατηρεί κανείς στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

  47. ΣΠ said

    45
    Ναι, και τα κεφαλαία το μπερδεύουν:
    See the Highlights of Santorini with a Tailor Made Private Tour
    Δείτε τα Στιγμιότυπα της Σαντορίνης με μια ιδιωτική περιήγηση Tailor Made

  48. ΣΠ said

    Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένα μη-πρόβλημα. Όλη η συζήτηση που γίνεται είναι άνευ ουσίας. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, η αστυνομία μπορεί να επέμβει σε περίπτωση εγκληματικών πράξεων. Η κατάργηση του ασύλου δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό. Είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του Μητσοτάκη. Τα πανεπιστήμια έχουν άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν και εντάθηκαν με τον αχαρακτήριστο νόμο Γαβρόγλου για την «αναδιάρθρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  49. ΣΠ said

    19
    Μη λες μεγάλη κουβέντα.
    http://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1370380/paok-oyzoynidis-i-lysi-apo-tin-ellada

  50. Παναγιώτης Κ. said

    Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αστυνομία ενεργεί βάσει εντελών και οι εντολές είναι να μην εισέρχονται οι αστυνομικοί στους πανεπιστημιακούς χώρους.
    Οι διάφοροι παράνομοι π.χ παραεμπόριο, αυτό το ξέρουν και καταφεύγουν στους πανεπιστημιακούς χώρους για να αποφύγουν τη δίωξη.

  51. cronopiusa said

  52. Νίκος Κ. said

    Περί «ασύλου»

    Τι ισχύει (νόμος 4485/2017):
    Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

    Δηλαδή τι άλλο να έλεγε, ότι όποιος θέλει παίρνει τηλέφωνο και επεμβαίνει η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο;

    Τι ίσχυε (νόμος «Διαμαντοπούλου» 4009/2011 έως και το 2017):
    Είχε καταργηθεί εντελώς. Μήπως υπήρχε τότε κάποια καλύτερη κατάσταση στην ΑΣΟΕΕ, στο ΑΠΘ ή αλλού; Τι τους «εμπόδιζε»;

    Αμφιβάλλω αν κάποιος από τους υπογράφοντες γνωρίζει τι ισχύει και τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια επί Διαμαντοπούλου (και επιγόνων), με εξαίρεση την ίδια την πρώην υπουργό που κάνει την πολιτική της, παραμερίζοντας σκοπίμως τα πραγματικά γεγονότα.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το άσυλο υπάρχει για να υπάρχει. Έτσι, για το γαμώτο. Από κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις δεν κινδυνεύει η διακίνηση των ιδεών στα ΑΕΙ, και οι αυταρχικές κυβερνήσεις, υπάρχει-δεν υπάρχει, ξέρουμε πού τα έχουν γραμμένα κι αυτό και τη διακίνηση των ιδεών. Άρα, είναι μια σκιαμαχία μεταξύ αριστερών και δεξιών, άλλη μια ελληνική ιδιαιτερότητα που κάνει τους ξένους να ξύνουν αμήχανοι το κεφάλι. Όντως δεν θα αλλάξει τίποτα η κατάργησή του, όπως δεν προσφέρει τίποτα απολύτως η ύπαρξή του. Ένα πουκάμισο αδειανό είναι.

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ο Θέμος Αναστασιάδης υπήρξε στενός μου φίλος. Κυνηγήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο που λίγοι άνθρωποι έχουν κυνηγηθεί σε αυτή τη ζωή. Εγώ πιστεύω ότι για το θάνατό του ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα».
    Νομίζω πως ο Αναστασιάδης πέθανε από τα βασανιστήρια και τις κακουχίες στα υπόγεια της Κουμουνδούρου. Άρα, γιατί γελάνε με τον Άδωνη; 😎
    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/201606_o-syriza-ftaiei-gia-ton-thanato-toy-themoy-anastasiadi

  55. Mπούφος said

    Μορφωμένο παιδί ο κ. Βελόπουλος όχι σαν και μένανε…η αδερφή μου, και συγνώμη που θα το πω τον σιχαίνεται το μεσιέ Βαρουφάκη επειδή είναι λέει «μασίφ νάρκισσσος, πιο νάρκισσσος πεθαίνεις» αλλά…εμένα μου αρέσει ο Γιάνη, και αναρωτιέμαι γιατί το Μπούφος δεν γράφεται με δυο Μπ… δεν θα πρόσδιδε ένα έξτρα πάθος στην έννοια;

  56. spiral architect 🇰🇵 said

    Φρέσκο προεκλογικό σποτ που θεωρεί τους ψηφοφόρους τενεκέδες από το Κίνημα Αλλαγής ΑΦΜ:

    (με αφορμή πρόταση του Pedis)

  57. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @53. Σωστά, Γιάννη. Από κανέναν δεν κινδυνεύει η διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια, (αρκετά) σωστό είναι κι αυτό που λένε άλλοι για την δυνατότητα επέμβασης της αστυνομίας σε περιπτώσεις κακουργημάτων αλλά την κατάργηση αυτού που κατ’ ευφημισμόν λέγεται πανεπιστημιακό άσυλο την θέλουμε και για άλλα αδικήματα. Κάποτε πρέπει να εκλείψουν και οι προοδευτικοφανείς ΑΛΗΤΕΙΕΣ τύπου «χτίζω τοίχο γύρω από το γραφείο του πρύτανη», «μπουκάρω και διαλύω συνεδριάσεις της συγκλήτου», «διακόπτω παράδοση μαθήματος για να κάνουμε συνέλευση», «απαγορεύω την είσοδο καθηγητή σε αίθουσα διδασκαλίας» κλπ, κλπ. Όταν κινδυνεύει η αξιοπρέπειά μου, η ακεραιότητά μου, η εκπλήρωση της ακαδημαϊκής μου αποστολής, πρέπει να έχω την δυνατότητα αιτήματος ΑΜΕΣΗΣ βοήθειας από τις (νόμιμες) δυνάμεις επιβολής της Τάξης. Χωρίς περιστροφές, χωρίς καθυστερήσεις, όπως ακριβώς θα γίνονταν σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.

  58. Νίκος Κ. said

    57: Δηλαδή από 2011-2017 που δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη «ασύλου» είχαν σταματήσει (ή έστω περιοριστεί) τα φαινόμενα που αναφέρετε;

  59. spiral architect 🇰🇵 said

    Εμένα πάντως στις 25:30 με πήρε ο ύπνος.

  60. Pedis said

    # 56 – Πολύ καλό!

    Άθλιο!

  61. Πέπε said

    Ξέρετε εκείνο το ανέκδοτο μ’ έναν Μπάμπη που ισχυριζόταν ότι ήξερε όλες τις διασημότητες και έβαζε στοιχήματα, και τα κέρδιζε διαρκώς γιατί όντως τις ήξερε; Και καταλήγει που σ’ ένα διάγγελμα του Πάπα ο Πάπας τιον διακρίνει μες στο πλήθος και λέει «ρε Μπάμπη, εσύ εδώ; ένα πάνω στο μπαλκόνι», και κάτω γυρίζει ένας πιστός και ρωτάει εκείνον με το στοίχημα «με συγχωρείτε, ποιος είναι αυτός με το αστείο καπέλο δίπλα στον Μπάμπη;»

    Ε λοιπόν, στις 24:30 θα δούμε τον Τζήμερο στο στρογγυλό τραπέζι. Α ναι, θα είναι και κάτι άλλοι μαζί του.

  62. gpoint said

    # 49

    Α δεν έχω πρόβλημα… και με τον Αναναστασιάδη είχα δηλώσει ΠΑΟΚg’s σε χειμέρια νάρκη μέχρι να φύγει. Δεν αποφασίζω εγώ αλλά ελπίζω η διοίκηση να έμαθε τι «λαβράκια» πλασσάρουν οι δημοσιογράφοι όρα Δώνης. Kατά καιρούς έχουν θεοποιήσει Τσιώλη, Αναστασίου, Παπαδόπουλο και τώρα παίζει Παντελίδης, οι περισσότεροι της παράγκας παιδιά

  63. Ακρ. said

    Αυτό που είπαν και προηγούμενοι είναι ότι από 2011 μέχρι 2017 είχε καταργηθεί το άσυλο.
    Είδατε υποχώρηση της παραβατικός σ’ αυτό το διάστημα;
    Νομίζω, καμία…

  64. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    12 Α, ευχαριστώ! Όλα υποστατικά είναι λοιπόν!

    17 🙂

    39 Όντως

    41 Έχουμε βάλει παλιότερα τέτοιο άρθρο

    Ψευτοφίλοι από την Κύπρο

    42 Καλά λες, καλά λες

    52-63 Ακριβώς!

  65. Μαρία said

    … όταν η Καβάλα και η Ανατολική Μακεδονία απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό

    Προτείνω να τον αναλάβει για ιδιαίτερο μάθημα σι καθιαυτού μακιδονικά ο εγγειοβελτιωτής.

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άρα, συμφωνούμε ότι, υπάρχει-δεν υπάρχει το άσυλο, η παραβατικότητα και τα σόου των μπαχαλάκηδων καλά κρατούν στα ΑΕΙ. Οπότε τι; Δεχόμαστε μοιρολατρικά ότι, ε, βρε παιδί μου, αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η νοοτροπία του Έλληνα, ωχαδερφιστής και ατομιστής, τι να γίνει, ας το ανεχτούμε κι αυτό μαζί με όσα απαράδεκτα ανεχόμαστε καθημερινά, είναι δυνατόν να υπάρχει πίσω από κάθε Έλληνα ένας αστυνομικός, για να προλαβαίνει τις χαριτωμένες παρανομίες του; Όχι, οπότε μην το κουράζουμε, πάμε για μπάνιο. Ή θα κοιτάξουμε κατά πολιτισμένο κόσμο μεριά, να δούμε πώς αντιμετωπίζουν οι κουτόφραγκοι τα προβλήματα της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων τους, μπας και πάρουμε καμιά ιδέα και την εφαρμόσουμε σωστά, χωρίς να την ξαπλώσουμε πρώτα στο προκρούστειο κρεβάτι της διαβόητης ελληνικής ιδιαιτερότητας;

  67. ΣΠ said

    64α,δ
    Νικοκύρη, το υποστατικό το έχεις στο παλιό άρθρο για τα κυπριακά ψευδόφιλα.

  68. Κώστας said

    Εγώ πάντως τη «διάβρωση» του Παντελή την εντόπισα πολύ νωρίτερα… 🙂

  69. sarant said

    67 Αλλά ξεχνάω…

  70. Μαρία said

    23
    Στο Παρίσι για την κατα καιρούς εκκένωση της κατειλημμένης Σορβόνης τα γαλλικά ματ ζητούν την άδεια του recteur των πανεπιστημίων του Παρισιού. Στη θέση αυτή βρέθηκε η Αρβελέρ το 1986. Χωρίς την υπογραφή της, δεν μπορούσαν να μπουκάρουν τα CRS.

  71. … Γκεμπελσίσκο μήπως; …

    Γκεμπελσίσκο σαν Σαν Φρανσίσκο – κόπηκε κι αυτό σε Cisco, όνομα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ίσως δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, αν και τα προϊόντα της – ενδιάμεσα για τηλεπικοινωνίες στο ίντερνετ – είναι παντού.

    «Not to be confused with Sysco» προειδοποιεί η Βίκη, αναφερόμενη σε πολυεθνική η οποία διανέμει αυτά τα μικροσυσκευασμένα αντικείμενα που συνοδεύουν το φαγητό (αλατοπίπερο, χαρτοπετσέτες, ζαχαρίτσες, πιάτα και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, κα) σε αεροπλάνα, νοσοκομεία, συνέδρια, κλπ. Τζίρος αρκετά δις!
    (Τα κεντρικά τους δυο τετράγωνα από το σπίτι μου.)

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    56: Ξέρει το ΠΑΣΟΚ από ντενεκεδάκια και ντενεκεδες. Τόσους είχε …αξιοποιήσει στα χρόνια της παντοκρατορίας του. Τους μάθανε και οι θυρωροί τους.

  73. Λάζαρος Μ. said

    Η εισαγωγή πάντως του κειμένου στον ιστότοπο του Βαρουφάκη βγάζει μάτι: «Πολύς κόσμος, που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί τόσα κανάλια και τόσοι “ειδικοί” να ψεύδονται, επιρρεάζονται». Και προς… επίρρωση της γραφής, διαβάζουμε αμέσως παρακάτω: «Για αυτό ακριβώς τον λόγο, εμείς απαντάμε με σεβασμό σε κάθε ερώτηση καλόπιστου πολίτη που επιρρεάστηκε από την μαύρη προπαγάνδα». Είδατε τι επιρρεπείς που είναι οι πολίτες;

  74. Pedis said

    # 72 – Ωρέ, ο Σκύλος επανήλθε!!

    Στα εξάρχεια θα είναι το καθεστώς πανεπιστημιακού ασύλου που ευθύνεται ότι, με όλες τις κυβερνήσεις, εδώ και σαράντα χρόνια συμβιώνει το εμπόριο ναρκωτικών με τις διμοιρίες των ματ …

  75. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ευριπ. Στυλ… και σήμερα… μάλιστα! Ένεκα αυτού δέχθηκα μια παρατήρηση και υπήρξε στη συνέχεια μια μικροδιένεξη με τον αγαπητό και σεβαστό κατά τα άλλα σχολιαστή Stazybο Hοrn. Αφορμή, το #12 σχόλιό μου στα προηγούμενα «μεζεδάκια της πιο μεγάλης μέρας».

    Ο διορισμός συμβασιούχων (συνήθως από το παράθυρο) ήταν μέθοδος που ανακάλυψε και εφάρμοσε πρώτο το ΠΑΣΟΚ και την συνέχισε ασμένως και η ΝΔ. Ότι συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία και ο Στυλ. δεν το ήξερα, διέλαθε της προσοχής μου. Δεν έχω όμως κανένα πρόβλημα, σήμερα που το μαθαίνω, να καταδικάσω απερίφραστα αυτή την πράξη.

    Πάμε παρακάτω. Όλους αυτούς του συμβασιούχους – ΠΑΣΟΚ τε και ΝΔ – που αριθμούσαν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες (δεν θυμάμαι καλά) τους έκανε μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος. Ο κ. Τσίπρας και ο Σύριζα, αργότερα, τον πρότειναν, τον ψήφισαν και με την ΝΔ τον εξέλεξαν ΠτΔ. Ο μόνος που δεν τον ψήφισε ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρ’ όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν θα διανοηθώ να ψέξω τον κ. Τσίπρα, που στήριξε τον νομιμοποιητή των πράξεων του κάθε… Στυλιαν.. και να ζητήσω να δοξάσετε τον Κυρ. Μητσοτάκη! Γι’ αυτό, παρακαλώ, απαλλάξτε κι εμένα από την… πυρά κι αφήστε με ήσυχο. 😉

    Τέλος, ο ν. Ροδόπης εκλέγει συνολικά 3 βουλευτές και από το 2015 και μετά και οι 3 είναι μουσουλμάνοι. Γνωρίζοντας αυτό, εύχομαι πάλι σήμερα να εκλεγεί ο Στυλ., για να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος του χριστιανικού πληθυσμού στο ν. Ροδόπης.

  76. Faltsos said

    Ο πρόεδρος της ΝΔ παραχώρησε συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, Μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι τον ενοχλούσε όταν άκουγε να λένε γκαντέμη τον πατέρα του… Δεν διευκρίνισε αν ενοχλείται από την φήμη ότι κι ο ίδιος κληρονόμησε το «χάρισμα» του πατέρα του.

    Κοιτάξτε τώρα κάτι συμπτώσεις.

    Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε «Στο κινητό έχω το Paradise city των Guns n Roses» (όταν τον παίρνουν τηλέφωνα ακούγεται αυτό το τραγούδι) και συμπλήρωσε «Δεν τους είδα ποτέ από κοντά, δυστυχώς, και είναι κρίμα γιατί ήταν μια από τις τελευταίες πολύ μεγάλες μπάντες της ροκ»
    https://www.news247.gr/politiki/o-kyriakos-mitsotakis-oi-guns-n-roses-ta-tatoyaz-kai-i-enochlisi-toy-na-lene-gkantemi-ton-patera-toy.7465649.html

    Δυο μέρες μετά διαβάζουμε ότι αυτομαχαιρώθηκε ο πρώην ντράμερ της μπάντας Guns n Roses!
    https://www.news247.gr/celebrities/guns-n-roses-aytomachairothike-o-proin-ntramer-tis-mpantas.7466747.html

  77. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @63, 66. Το ότι χωρίς πρόβλεψη πανεπιστημιακού ασύλου συνεχίζονταν η μπαχαλοπαραβατικότητα, δεν είναι επιχείρημα υπέρ της κατάργησής του. Εκτός από την κατάργηση του κατ’ ευφημισμόν λεγομένου πανεπιστημιακού ασύλου, χρειαζόμαστε και την ΒΟΥΛΗΣΗ της Δημοκρατικής Πολιτείας να επιβάλει με τα όργανά της, τον Νόμο και την Τάξη (Την Δ-Η-Μ-Ο-Κ-Ρ-Α-Τ-Ι-Κ-Η Τάξη). Για να το κάνω λιανά: Όταν λ.χ. ο καθηγητής θα αναφέρει στην Αστυνομία ότι κάποιοι θλιβεροί μπαχαλοπιτσιρικάδες εμποδίζουν βιαίως μια πανεπιστημιακή λειτουργία, σε μισή ώρα να τους έχει μαζέψει η Αστυνομία, χρησιμοποιώντας αδίστακτα όσες διμοιρίες ΜΑΤ χρειάζονται, χωρίς δεύτερη σκέψη και δισταγμούς. Αν δεν υπάρχει αυτή η βούληση της Πολιτείας, δεν έχει καμιά σημασία αν υπάρχει ή δεν υπάρχει άσυλο (Και για όσους ανατριχιάζουν με την ιδέα της άμεσης και δραστικής παρέμβασης των ΜΑΤ στους πανεπιστημιακούς χώρους, θα ήθελα να τους επισημάνω ότι η εναλλακτική μορφή επιβολής της Τάξης, όταν ακυρώνουμε τα εντεταλμένα όργανα της Δημοκρατίας, είναι οι Ομάδες Κρούσης της Χρυσής Αυγής..)

  78. Λ said

    Prohibited the cooler
    Τέτοιες ανακοινώσεις απαγορεύονται και ισως θα ήταν καλά να μου πείτε σε ποια παραλία είναι για να πάω να τους δειχτώ, πρώτο για τα κακά τους αγγλικά και δεύτερο για τo ίδιο το φιρμάνι.

  79. cronopiusa said

  80. atheofobos said

    Καλά θέλει πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς πως η μη είσοδος στους πανεπιστημιακούς χώρους της αστυνομίας, όταν γίνονται κατάφορα αδικήματα είναι λόγω συγκεκριμένης κυβερνητικής αντίληψης;
    Εάν πχ η αστυνομία έμπαινε στο Πολυτεχνείο και σταματούσε την διακίνηση ιδεών που γίνεται κάθε Σάββατο και τόσο καιρό με μολότοφ από αυτό, πιστεύετε ότι την επομένη μέρα θα συγκέντρωνε την ενθουσιώδη αποδοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των μέσων που τον στηρίζουν;
    Μάλλον θα διαβάζαμε πύρινα άρθρα και ανακοινώσεις για το νέο Πολυτεχνείο!

  81. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    72 Βρε καλώστον!

  82. Μαρία said

    Βασανιστικό ερώτημα που απασχολεί κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο 🙂
    https://twitter.com/ellinikahoaxes/status/1144228640923762690

  83. 65: Χτες το μεσημέρι, μεταξύ 1 και 3, είχα ανοιχτή την τηλεόραση, δουλεύοντας στον υπολογιστή. Δελτία ειδήσεων άκουγα, ΕΡΤ3, Σκάι, ΕΡΤ1… Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε ένα από όλα τα ρεπορτάζ για την βόλτα του ΚΜ στον Έβρο, τον άκουσα στα ελάχιστα δευτερόλεπτα σε ένα συνεταιρισμό συσκευασίας σκόρδων στη Νέα Βύσσα, να λέει στην εμβρόντητη εργάτρια, ότι εκείνη δεν χρειάζεται προστασία ή γυαλιά για να μη κλαίει από τα σκόρδα!

    Το κόψανε γρήγορα· σε όλα τα ανεβασμένα βίντεο το απόσπασμα απουσιάζει. Δεν κατάφερα να το βρω.

  84. gpoint said

    # 68

    θα συνηθίσεις…

    Μας παρακαλάει ο Χιμένεζ να έρθει μπας και κερδίσει κανένα τελικό !!

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    81:Από το 2011, όταν ο νόμος 4009/2011 της Διαμαντοπούλου κατάργησε το άρθρο 1268/82 που ρύθμιζε το πώς και πότε καλείται η αστυνομία να παρέμβει σε πανεπιστημιακούς χώρους, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, στο χρονικό διάστημα, δηλαδή, που κυβερνούσε η …λογική, πόσες φορές παρενέβη η αστυνομία; Νομίζω καμία; Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.

  86. Pedis said

    # 83 – καταρρίπτομαι!

  87. Pedis said

    από τα γέλια …

  88. ΚΩΣΤΑΣ said

    Με τις μ@κ@κίες που λέει κάνει ο Κυριάκος, κινδυνεύει να πάρει και αυτοδυναμία!!!

  89. Pedis said

    δεν είναι γκάφες, πρόκειται για καλά σχεδιασμένες κινήσεις για να τραβήξει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ακρο/δεξιάς …

  90. atheofobos said

    86
    Μα και τότε κυβερνητική επιλογή ήταν ή μη επέμβαση της αστυνομίας και γι΄αυτό και φτάσαμε σήμερα σε αυτό το χάλι.
    Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το 2009 όταν έκτισαν τον πρύτανη στην Ξάνθη ως μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο οποίος ,σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επαίνεσε τη στάση των φοιτητών οι οποίοι υπερασπίστηκαν το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και καταφέρθηκε κατά του εισαγγελέα ο οποίος στοχοποίησε τους έξι φοιτητές, που υλοποιούσαν απόφαση του συλλόγου τους, στρεφόμενος εμμέσως κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως γράφω στο ποστ μου ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ( ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΡΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ!)
    http://atheofobos2.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

  91. sarant said

    91 Μια ή δυο φορές έχουν χτίσει συμβολικά οι φοιτητες πόρτες γραφείων σε ελληνικά πανεπιστήμια αλλά θα το ακούμε μέχρι να γεράσουμε σαν φοβερό έγκλημα.

    Στη Γαλλία είναι πολύ συνηθισμένο, και όχι μόνο από φοιτητές, και το δείχνουν και τα δελτία ειδήσεων χωρίς να ιδρώσει αυτί:

    Πότε θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη;

  92. Νίκος Κ. said

    91: Το «χόμπι» του χτισίματος έχει ευρύτατη και διακομματική απήχηση. Εδώ βλέπετε τους δεξιούς συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ να χτίζουν:

    2018 την είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών https://www.protothema.gr/greece/article/688931/sundikalistes-tis-poedin-htizoun-sumvolika-tin-eisodo-tou-up-oikonomikon/

    Την είσοδο του Δρομοκαϊτειου (2018)
    https://www.cnn.gr/news/ellada/story/127007/diamartyria-poedhn-extisan-tin-eisodo-toy-dromokaiteioy

    2017 την είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών
    https://www.naftemporiki.gr/story/1247934/meli-tis-poedin-extisan-sumbolika-tin-eisodo-tou-ypoik

    2016: το Υπουργείο Υγείας
    https://www.huffingtonpost.gr/2016/12/14/koinonia-poedin-ypourgeio-ygeias_n_13622086.html

    Αλήθεια, έχουν τα Υπουργεία και τα Νοσοκομεία «άσυλο»;

  93. atheofobos said

    92
    Σε ποιό πανεπιστήμιο της Γαλλίας έκτισαν την πόρτα του πρύτανη φοιτητές αφού τον τράβηξαν με την βία έξω;

  94. sarant said

    93 Περιέργως αυτά τα χτισίματα δεν τα καταγγέλλει ο Αθεόφοβος 🙂

    94 Πριν από ένα μήνα στις Βρυξέλλες στο περίφημο ULB έχτισαν την πόρτα του πρύτανη:
    https://www.7sur7.be/belgique/derapage-a-liege-gros-degats-a-l-universite~ada327a3a/?referrer=https://www.google.com/

  95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νίκο, έχω μιά διαβολεμένη υποψία για την προέλευση της έμπνευσης των Βέλγων.. 🙂

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    92: Ε, καλά, η Γαλλία είναι η χώρα των επαναστάσεων, τηρούν τις παραδόσεις τους. Εδώ είναι η χώρα των απομιμήσεων και των γιαλαντζί ντερβίσηδων. ☺
    Αλλά, για να σοβαρολογήσουμε, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και το παραδέχεται και ο Γαβρόγλου, αλλά μεταθέτει την ευθύνη της πολιτείας στους ώμους των φοιτητών. Το πόρισμα, δε, Παρασκευόπουλου δεν στρουθοκαμηλίζει ως προς τη διάγνωση, αλλά η θεραπεία που προτείνει μάλλον είναι ανεπαρκής. Και να πω κι αυτό: το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση, γιατί όλο εκεί πάει η δουλειά.

  97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @93. Παρόλο που θα προτιμούσα να περιορίζαμε την συζήτησή μας στα του πανεπιστημιακού ασύλου και των πανεπιστημιακών βαρβαροτήτων, όσοι ονειρευόμαστε μιά Ελλάδα που προοδεύει και δεν χαντακώνεται από ψυχοπαθητικές πράξεις αργοσχόλων νεαρών, ΦΥΣΙΚΑ και καταδικάζουμε απερίφραστα όλα αυτά τα καμώματα των αηδιαστικών συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ. Ειδικά για την άθλια ΠΟΕΔΗΝ, αναρωτιέμαι -με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- γιατί δεν βρέθηκε ο ακόμη εισαγγελέας που θα τους μπουζουριάσει..

  98. Γς said

    84:

    >ότι εκείνη δεν χρειάζεται προστασία ή γυαλιά για να μη κλαίει από τα σκόρδα!

    Και κλάμα η κυρία…
    Που του έπεσε.
    Η πίεση [λέμε τώρα]

    !https://caktos.blogspot.com/2013/03/blog-post_20.html

  99. Παναγιώτης Κ. said

    @95 Ακριβώς! Δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση.

  100. sarant said

    96 Η Γαλλία.

  101. Γς said

    91:

    Εγώ σκυφτός -καθώς μπρούμυτα-
    δαχτυλοαφώ το σώμα της στη μαύρη κάμαρη
    Λευκό μπαστούνι ο φαλλός μου
    χτυπάει την πόρτα του
    αμετάκλητου
    Τυφλώνομαι από το φως του
    Ορώ

    Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/katroygkalos-i-toyrkia-den-epidiokei-polemo

    Ο Τάσος Κουράκης εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990

    [και το πολύ το ΚΚ κάνει το παιδί …ποιητή]

  102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    76 – «Ο διορισμός συμβασιούχων (συνήθως από το παράθυρο) ήταν μέθοδος που ανακάλυψε και εφάρμοσε πρώτο το ΠΑΣΟΚ και την συνέχισε ασμένως και η ΝΔ»
    Πλάκα κάνεις Κώστα, αυτή η πρακτική υπάρχει από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος της μονιμότητας τω Δ.Υ και τότε δεν υπήρχαν ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε Ν.Δ (καλά δεν έχεις δεί παλιές ταινίες; 🙂 ) και εννοείται πως δεν είναι ελληνική πατέντα αλλά παγκόσμια πρακτική, επάνω της στηριζόταν και στηρίζεται όλη η οικονομική διαφθορά, καπιταλιστική και μη. Είναι απίστευτα ισχυρό ατού αυτό το 20+% για την οικονομική ελίτ. 🙂

    78 – «Όταν λ.χ. ο καθηγητής θα αναφέρει στην Αστυνομία ότι κάποιοι θλιβεροί μπαχαλοπιτσιρικάδες εμποδίζουν βιαίως μια πανεπιστημιακή λειτουργία, σε μισή ώρα να τους έχει μαζέψει η Αστυνομία,»
    Και να αποβάλλονται δια παντός, έτσι κι αλλιώς δεν τους ενδιαφέρει η μάθηση. Τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να είναι λίκνα της δημοκρατίας της δημιουργίας και της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, οι κάθε είδους φασίστες (και των καθηγητών συμπεριλαμβανομένων) και τα φασιστοειδή που έχουν μπερδέψει την ελευθερία με την επιβολή των ηλίθιων (κατά τεκμήριο) απόψεών τους, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ θέση σ΄αυτά.
    Όμως σε ποιούς μοιάζουν αυτοί οι μπαχαλοπιτσιρικάδες που δεν σέβονται τίποτε, ούτε καν τους εαυτούς τους; ποιά κοινωνία τους μεγάλωσε; πόσο δημοκρατικοί είναι οι γονείς τους, πόσο σέβονται τους θεσμούς; πόσο οι πολιτικοί και γενικώς οι θρησκευτικοί και κομματικοί ηγέτες;
    Ότι σπείρει θερίζει κανείς.

    92 – Δηλαδή επειδή δεν έχουμε νεκρούς το επικροτείς; αυτός είναι ο ρόλος των φοιτητών ή μήπως είναι επαναστάτες.
    Γεράσαμε βλέποντας το ίδιο έργο, αλλά οι περισσότεροι αρνείστε να δείτε πως το σενάριο είναι φτιαχτό από την ελίτ για να την εξυπηρετεί.

    «Στη Γαλλία είναι πολύ συνηθισμένο, και όχι μόνο από φοιτητές, και το δείχνουν και τα δελτία ειδήσεων χωρίς να ιδρώσει αυτί:»
    Η εκπαίδευση της αμάθειας του Μισεά, γράφτηκε πρίν 20 χρόνια, κυρίως το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα στηλιτεύει πως δημιουργεί άβουλα μοσχάρια (εμείς βέβαια το έχουμε περί πολλού) που προορίζονται για τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο του 21ου αιώνα, αποδείχθηκε πολύ προφητικό.

  103. Γς said

    102:

    Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/189582/ta-sexoyalika-tolmira-poiimata-toy-tasoy-koyraki-o-neos-ypoyrgos-paideias-einai-poiitis

  104. ΣΠ said

    Αν θέλετε αποτελεσματική λύση για τα πανεπιστήμια υπάρχει και είναι απλή. Την εφαρμόζουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι που θέλετε;

  105. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @102. Αν κρίνω από τον περίφημο στίχο 🙂 «λευκό μπαστούνι ο φαλλός μου» πιθανολογώ ότι ο Κουράκης τον ενεπνεύσθη σε εφηβική ηλικία, ίσως και πάνω από πέντε δεκαετίες πριν. Εν πάση περιπτώσει, τον προτιμώ ποετάστρο παρά μάρτυρα υπεράσπισης ή αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αφήνω, δε, ότι η καλύτερη διαφήμιση για τα μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι η ατιμώρητη παραβατικότητα στους χώρους των δημόσιων ΑΕΙ.
    91: Αυτοδιορθώνομαι: το 2012 υπήρξε είσοδος αστυνομικών στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να συλλάβουν μικροπωλητές «μαϊμούδων», οι οποίοι είχαν αντισταθεί στη σύλληψή τους, είχαν επιτεθεί στους αστυνομικούς και είχαν καταφύγει στην ΑΣΟΕΕ. Η αντίδραση της πρυτανείας:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.iefimerida.gr/news/84055/%25CF%2580%25CF%2581%25CF%258D%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B7%25CF%2582-%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B5-%25CE%25B4%25CE%25B5-%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25AF-%25CE%25B7-%25CE%25B1%25CF%2583%25CF%2584%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25AF%25CE%25B1-%25CE%25BD%25CE%25B1-%25C2%25AB%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25B2%25CE%25B3%25CE%25B1%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25B9%25C2%25BB-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF-%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B5%25CF%2580%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25AE%25CE%25BC%25CE%25B9%25CE%25BF%3Famp&ved=2ahUKEwjm-eHfvY_jAhWMpYsKHUSrBNcQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw2sX23KZbc1uhF9_49jxPJ_&ampcf=1

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και 6,5 χρόνια αργότερα:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.protothema.gr/greece/article/892926/asoee-vandaloi-eisevalan-sto-grafeio-tou-prutani/AMP/&ved=2ahUKEwjm-eHfvY_jAhWMpYsKHUSrBNcQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw3-DapsFwv9u9jQjyCP0pM4&ampcf=1

  108. Μαρία said

    107
    Κι εδώ https://www.kathimerini.gr/999628/article/epikairothta/ellada/syllhyeis-gia-narkwtika-sto-ap8—sthn-epixeirhsh-symmeteixan-200-astynomikoi μια απ’ τις πολλές μπατσοεπιχειρήσεις στο ΑΠΘ απο τότε που επανήλθε ο νόμος Γιαννάκου για το άσυλο.

  109. mitsos said

    Και πάλι για το άσυλο.

    1. Ναι είναι «αντικείμενο» θεωρητικής-ιδεολογικής – πολιτικής αντιπαράθεσης ( με την έννοια που το στερεό σώμα είναι αντικέιμενο της θεωρητικής κλασικής μηχανικής ) και όχι πρόβλημα δικονομικό ή νομοθετικό.

    2. Ναι κάποτε πίστευα ότι η πηγή του κακού είναι η έλλλειψη Παιδείας. Και ονειρευόμουν ανθρώπους που μέσω της Εκπαίδευσης θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στις σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι πρωτίστως θέμα καταστολής … Αργότερα κατάλαβα ότι Εκπάιδευση δεν σημαίνει Παιδεία. Απόδειξη : Βλέπω και εδώ εξαιρετικής εξειδίκευσης επιστήμονες που από την μια επικαλούνται τις ευθύνες όσων δεν στέλνουν τα ΜΑΤ ενάντια στους φοιτητές που εμποδίζουν καθηγητές αλλά από την άλλη σχίζουν τα ιμάτιά τους διότι η πρακτική των ΜΑΤ ενάντια στους Μπαχαλάηδες των γηπέδων προσιδιάζουν των σωμάτων ασφαλείας ολοκληρωτικών καθετώτων. Ταυτόχρονα εξωραΐζουν την κατάσταση στα Πανεπιστήμια των «Δυτικών, Πολιτισμένων κρατών» και αποσιωπούν την ανικανότητα της Αμερικάνικής πολιτικής να περιορίσει την ένοπλη βία μέσα σε Εκπαιδευτικά και δήθεν Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ….

    3. Ας το πάρουν απόφαση κάποιοι . Το πρόβλημα δεν είναι πως θα καταστείλουμε την παραβατικότητα με μεγαλύτερους περιορισμούς ελευθερίας για τους νεότερους ( και πιο ανίσχυρους και για τούτο και πιο θορυβώδεις). Το πολιτκό πρόβλημα πρέπει να ξεκινά από την αντιμετώπιση των διαδικασιών ( ή των παραλείψεων ) που γεννούν παραβατικότητα ή που την ενισχύουν σε ορισμένους κοινωνικούς χώρους.

    4. Δυστυχώς γνωρίζω πλέον πως οι ίδιοι που αγωνιούν για την επέμβαση των ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια , οι ίδιοι σε λίγες ημέρες δεν θα έχουν κανένα απολύτως ενδοιασμό να δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για την σκληρότητα των αρχών της Σαουδικής Αραβίας απέναντι σε ανήλικους κλέφτες. Και βέβαια ούτε σκέψη σύγκρισης της παραβατικότητας του φοιτητή με την παραβατικότητα του φερόμενου ως παιδόφιλου κ. Γεωργιάδη. Εκεί οφείλουμε να ‘έχουμε την υπομονή της «ελληνικής Δικαιοσύνης»

    και τέλος . Ναι το ξέρω από παλιά πως η ατολμία των ΜΑΤ ήταν το άλλοθι της αυτοδικίας των Χρυσαυγητών . Απλά δεν περίμενα να συναντήσω και εδώ μέσα το επιχείρημα αυτό. Περιμένω να δω ποιος θα μου απαντήσει πρώτος ότι από αυτά τα «ακαδημαϊκά» που γράφω είναι ηλίου φαεινότερον πως δεν έπεσα θύμα βίας μέσα σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 🙂

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    110 – Το θέμα είναι τι παράγουν τα πανεπιστήμια (παγκοσμίως) ποιός είναι ο πραγματικός κοινωνικός τους ρόλος και ποιοί ωφελούνται τελικά.
    Πιστεύω πως το «παιχνίδι» χάθηκε, όταν μπήκαν τα πτυχία στην μέση, η γνώση και η κριτική σκέψη έδωσαν την θέση τους στο κέρδος και στην εξειδίκευση, μετά ήταν θέμα λίγου χρόνου να ελεγχθούν απόλυτα από τους επιχειρηματίες και τα ελεγχόμενα από αυτούς κομματικά λαμόγια.
    Αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια, είναι προσβολή για την ανθρώπινη σκέψη, κατάντησε μονοδιάστατη.
    Πόσοι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο μόνο για την διεύρυνση της κριτικής τους σκέψης;

  111. Παναγιώτης Κ. said

    @105. Κατατόπισέ μας σχετικά.

    Θυμήθηκα τον μακαρίτη Νίκο Κούνδουρο ο οποίος είχε την οδυνηρή εμπειρία της εισβολής στο σπίτι του δύο αλλοδαπών για να τον ληστέψουν. Μεμφόταν λοιπόν τον εαυτό του, και μάλιστα με τον πιο απαξιωτικό τρόπο.Ομολόγησε ότι έλεγε μακακίες πάνω σε παρόμοια ζητήματα περί δικαιωμάτων κ.λπ.

    Υπάρχει μια διάχυτη εχθρότητα προς τα λεγόμενα όργανα της Τάξης και δεν απαντιέται το ερώτημα του πως θα αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα, το έγκλημα και η δημόσια τάξη.
    Βεβαίως έχουν μια αρνητική προϊστορία π.χ χούντα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως επί το πλείστον εκτελούν τις εντολές των προϊσταμένων τους.

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    110: Μήτσο, πρόληψη και καταστολή πάνε μαζί. Αν περιμένουμε να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν τη βία και την παραβατικότητα, θα χορτάσουμε βία και παραβατικότητα. Άλλωστε, αυτές οι αιτίες πιθανόν να υπάρχουν για πάντα, αφού στις ιστορικές κοινωνίες ανέκαθεν η βία και η παραβατικότητα είναι παρούσες. Απαραίτητη η καταστολή, λοιπόν, αν δεν θέλουμε να κατρακυλήσουμε στην αυτοδικία. Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί είναι κακό να εμποδίζεις τον παράνομο να παρανομεί, γιατί είναι κακό να προστατεύεις την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας;

  113. ΣΠ said

    112
    https://en.wikipedia.org/wiki/Campus_police

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    112 – «Υπάρχει μια διάχυτη εχθρότητα προς τα λεγόμενα όργανα της Τάξης» Είναι γιατί είναι όργανα επιβολής της τάξης της οικονομικής ελίτ και δεν έχουν καμία σχέση με την καλώς εννοούμενη έννομη τάξη.

    «και δεν απαντιέται το ερώτημα του πως θα αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα, το έγκλημα και η δημόσια τάξη.» Με την κατάργηση της παραγωγικής δουλειάς, την κατάργηση των χρημάτων και την λειτουργία της ισονομίας, (τόσα κλεφτρόνια είναι στην φυλακή και κανένας αρχιλήσταρχος, π.χ Μαρινάκης, τόσα πρεζόνια και βαποράκια και κανένας έμπορος ναρκωτικών, π.χ Μαρινάκης 🙂 ) μέχρι τότε μην ελπίζεις, είναι θέμα τύχης να σου συμβεί η να μη σου συμβεί το κακό.

  115. atheofobos said

    95
    Βεβαίως και καταδικάζω έκνομες ενέργειες από όπου και αν προέρχονται. Αλλά εδώ μιλάγαμε για το Πανεπιστημιακό άσυλο και όχι για την ΠΟΕΔΗΝ.

    Το λίνκ από το Βέλγιο που έβαλες είναι ατυχές, δεν λέει ότι φοιτητές έκτισαν το γραφείο του πρύτανη, αλλά ότι στο περιθώριο της εθνικής απεργίας. τριάντα απεργοί φέρεται να μπήκαν στο κτίριο των εφαρμοσμένων επιστημών και προκάλεσαν κάποια υλική ζημιά.

    109
    Το πόσο δε έχει φτάσει στο απροχώρητο ή κατάσταση διαπιστώνεται από το λινκ που έβαλες.
    Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε μετά από έγγραφη καταγγελία εκατοντάδων φοιτητών στον κοσμήτορα της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, και του επισήμαιναν ότι «αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε ένα χώρο όπου ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών», ενώ πιο πρόσφατα η αυτοαποκαλούμενη «Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατά των Ναρκωτικών στο ΑΠΘ» είχε αναρτήσει στο Facebook επιστολή-καταγγελία που είχε αποστείλει στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Παιδείας για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.
    Συνέλαβαν δε 30 και σχηματίστηκε γι΄αυτούς δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
    Αν νοείται Πανεπιστήμιο με αυτές τις συνθήκες.

  116. Μαρία said

    116, 95
    Le rectorat à l’ULB muré
    À Bruxelles, des piquets sont également en place à chaque entrée de l’ULB. Des étudiants qui se disent «franc-grévistes» revendiquent le murage du rectorat de l’Université libre de Bruxelles (ULB).
    Όχι πριν ένα μήνα αλλά το Δεκέμβριο του 2014.

    Η ίδια είδηση https://www.sudinfo.be/art/1170835/article/2014-12-15/greve-nationale-des-etudiants-murent-le-rectorat-a-l-ulb

  117. mitsos said

    @113 Γιάννη
    Δεν είπα πως η καταστολή είναι άχρηστη. Είπα πως αυτή είναι κάτι σαν επώδυνη επισκευή για να εξασφαλιστεί μια κακή λειτουργία χωρίς να αντιμετωπίζεται η αιτία της αρρυθμίας .
    Ναι μέχρι να προγραμματίσει ο οδοντίατρος την ίαση ενός δοντιού με σαπισμένη ρίζα καλό είναι να πάρεις κάποιο ισχυρό παυσίπονο. Αλλά όχι και να πιστεύεις πως το παυσίπονο θα ξεσαπίσει το δόντι σου Ούτε να πιστεύεις ότι οι καούρες και οι ζαλάδες δεν είναι άσχημες συνέπειες των φαρμάκων ( φαρμάκια=δηλητήρια ) αλλά πως σε μάτιασαν οι συριζαίοι που σε ζηλεύουν.
    Η καταστολή (όπως και τα ισχυρά παυσίπονα ) χρειάζεται με σύνεση και μέτρο όταν είναι απόλυτη ανάγκη και χωρίς ψευδαισθήσεις ότι αυτή είναι η λύση,

  118. Pedis said

    # 105 – Αν θέλετε αποτελεσματική λύση για τα πανεπιστήμια υπάρχει και είναι απλή. Την εφαρμόζουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι που θέλετε;

    Η ελεύθερη γενική οπλοφορία;

    Πολιτισμένα πράγματα …

    όχι τριτοκοσμικές καταστάσεις.

  119. Pedis said

    # 92 – 91 Μια ή δυο φορές έχουν χτίσει συμβολικά οι φοιτητες πόρτες γραφείων σε ελληνικά πανεπιστήμια αλλά θα το ακούμε μέχρι να γεράσουμε σαν φοβερό έγκλημα.

    και θα γλυτώσουμε από την μαιμουδίστικη γκρίνια του καθένα αν σε κάθε τμήμα εγκατασταθεί διοίκηση ενός αστυνομικού τμήματος και μια διμοιρία ματ προς υποστήριξη:

    1ον εγγύηση ασφάλειας όπως στα Εξάρχεια.

    2ον ευκαιρία για τα όργανα της τάξης να μορφωθούν παρακολουθώντας τα μαθήματα ενώ εκτελούν το καθήκον τους.

  120. Μαρία said

    120
    Το 2ον είχε εφαρμοστεί επι χούντας αλλά δεν απέδωσε 🙂

  121. Μαρία said

  122. Γς said

    The University of Texas Police at Houston

    Ετσι κατά λάθος το έγραψα.

    Μη συγκρίνετε! Οχι μη!

    Θα ξεράσω!

  123. gpoint said

    # 49,68

    Προς ενημέρωση απληροφόρητων τα εξής περί Παντ, Κωνσταντινίδη (σβούρα) :

    Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ την εποχή του Μπατατούδη με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Μόλις εξοφλείται φεύγει για τον ΠΑΟ όπου βυθίζεται σε ποδοσφαιρική ανυπαρξία, γίνεται όμως πρώτο όνομα σε μπαράκια και καμπαρέ μαζί με άλλους συμπαίκτες οι οποίοι και φροντίζουν κατάλληλα να μην βγει τίποτε στην φόρα. Εκδιώκεται από τον ΠΑΟ , επιστρέφει στον ΠΑΟΚ και ξαναπαίζει καλή μπάλλα καθότι στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ομερτά για τα νυχτοπερπατήματα. Επί Βρύζα (άλλος με επιρροές ΠΑΟ) εγκαταλείπει τον ΠΑΟΚ και φεύγει μαζί με τον Μπόλονι για να φέρει ο Βρύζας το «παλτό Δώνης» με το γνωστό συμβολαιο και φάγανε λεφτά του Ιβάν. Οταν αναλαμβάνει ο Ιβάν καλεί όλους τους παλαίμαχους του ΠΑΟΚ στην ομάδα και επιστρέφει (όπως και ο…Αγγελος-άλλος που πέρασε από ΠΑΟ σαν ποδοσφαιριστής και ιντριγκαδόρος προπονητής )
    Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, οι Αραβες τον Ρεζβάν ξέρανε και θέλανε, ο σβούρας οργάνωσε την μαζική αποχώρηση όλο του τεχνικού επιτελείου του ΠΑΟΚ, μόνο έτσι θα πήγαινε εκεί ο Λουτσέσκου, αλλιώς δεν είχε πιθανότητα να κάνει σωστή δουλειά.
    Γιατί το πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν είναι ο προπονητής- προπονητή θα βρεί και όχι …Ουζουνίδη που γράφουν τα σάιτ του γάβρου- αλλά πως πρέπει να ξαναστήσει το τεχνικό του επιτελείο από την αρχή και με πίεση χρόνου ενώ ο μόνος που έμεινε είναι ο προπονητής τερματοφυλάκων

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μεζεδάκια του καύσωνα

  125. Pedis said

    # 121 – α, τότε οι παραδόσεις γίνονταν στην καθαρεύουσα και τα όργανα, λαικά παιδιά, δεν καταλάβαιναν γρι …

    Πάντως, είναι επιτακτικό αίτημα, το Νο1 γιγαντιαίων διαστάσεων φαινόμενο τής εγκληματικότητας στις πανεπιστημιουπόλεις να λυθεί άμεσα.

    Όπως έχει γίνει στις πολιτισμένες χώρες όπου τα μαθήματα γίνονται με ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια σε πολιτισμένο περιβάλλον …

    [και πώς, λ.χ. οι φοιτητές διδάσκονται τρόπους όχι να αποκλείσουν τον καθηγητή από το γραφείο του, όπως κάνουν στην ελλάδα, αλλά να κλείσουν τον οπλισμένο και αποτρελλαμένο του μήνα έξω από την τάξη τους χρησιμοποιώντας απλά μέσα κλπ κλπ.]

    Επιτέλους! Συμμόρφωση με τους κανόνες εμπλοκής για μόρφωση με ασφάλεια σε αρμονική συνεργασία με την αστυνομία.

  126. atheofobos said

    117
    Η ιστορία αυτή δεν είναι αντίστοιχη με τα κτισίματα στα δικά μας πανεπιστήμια από φοιτητές που επιδιώκουν διάφορα φοιτητικά αιτήματα.
    Ότι έγινε στο Βέλγιο τότε έγινε εν τάχει, ημέρα γενικής απεργίας σε ένα προφανώς άδειο Πανεπιστήμιο εξ αιτίας της, και έτσι οι δράστες πρόλαβαν να διαφύγουν πριν να πάει η αστυνομία, η οποία βεβαίως πήγε.
    Εδώ, όπως βλέπει κανείς στο βίντεο, στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε πως, κατά Κουράκη,υπερασπίστηκαν οι φοιτητές τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, όλα έγιναν δημοσίως, οι τραμπούκοι τραβούν τον πρύτανη βιαίως έξω από το γραφείο του, έχοντας μάλιστα και την κάλυψη και τηλεοπτικού συνεργείου και εν συνεχεία τους επαίνους του ΣΥΡΙΖΑ!

  127. cronopiusa said

    Η ανακοίνωση των λιμενεργατών της Γένοβας που διασώζει την τιμή του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος

  128. Νίκος Κ. said

    127: Εκτός από τα σπρωξίματα που βλέπουμε στο βίντεο που αναρτήσατε (και τα οποία με βρίσκουν αντίθετο) υπάρχει μια πολύ μεγάλη ιστορία από πίσω (π.χ. https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/86304_apofasizomen-kai-diatassomen-sto-dimokriteio-thrakis )

    Πού είναι το δίκιο; Θα μας το πει βέβαια η δικαιοσύνη αλλά μετά από πόσα τέρμινα;

    Κι επειδή γίνονται συγκρίσεις με το εξωτερικό, να σημειώσω πως στην Κύπρο, στο μεγάλο έγκλημα που μας απασχόλησε πρόσφατα, η δίκη (και η καταδίκη) έγινε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στις λίμνες. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για το πως ικανοποιείται «το περί δικαίου αίσθημα».

  129. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εμένα με προβληματίζει αυτή η υπόθεση του ασύλου. Δεν ξέρω πως την σχεδιάζουν. Ο αναρχοακροαριστερός χώρος είναι οργανωμένος, έχει υπολογίσιμο πλήθος και ένοπλο τμήμα. Αλλά κυρίως, κι εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, έχει πολλούς συμπαθούντες στην ευρύτερη κοινωνία, αριστερής κοπής και προέλευσης κυρίως.

    Οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες δεν θα παραδοθούν αμαχητί. Και φοβάμαι μην υπάρξει νεκρός ή νεκροί και τότε αλίμονό μας. Μπορεί να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι μεγάλο ρίσκο, λοιπόν. Πάντως, αν τελικά ο Μ. επιχειρήσει και καταφέρει να δαμάσει αυτό το φαινόμενο, θα είναι μεγάλη επιτυχία.

    Διαφωνώ επίσης και με το σύνθημα ή τον στόχο που επικαλείται η ΝΔ, κατάργηση του ασύλου. Δεν υπάρχει άσυλο σήμερα, είναι καταργημένο. Το χώρο των πανεπιστημίων τον νέμεται αποκλειστικά μια δυναμική μειοψηφία, φοιτητές και εξωπανεπιστημιακοί, που τρομοκρατούν όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά απειλούν και την φυσική υπόσταση των ατόμων της υπόλοιπης πανεπιστημιακής κοινότητας. Αν λοιπόν εξουδετερωθεί αυτή η δυναμική μειοψηφία, τότε, στην ουσία δεν θα πρόκειται περί κατάργησης του ασύλου, αλλά περί επαναφοράς του. Γιατί όλοι θα νιώθουν ελεύθεροι και θα μπορούν άφοβα να διακινούν και τις ιδέες τους.

  130. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

  131. atheofobos said

    129
    Δεν ξέρω τι φαγομάρες έχουν μεταξύ τους οι καθηγητές στην Ξάνθη το 2016 στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα. Τα γεγονότα του βίντεο είναι από το 2009 μεταξύ φοιτητών και του τότε αντιπρύτανη.

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για να προβοκάρω λίγο την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων ☺, αν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους δρούσε ασύδοτη η ΧΑ και έκανε αυτά που κάνει στους δρόμους, θα επιμέναμε στην ιερότητα του ασύλου;

  133. gpoint said

    # 130

    Βρε συ Κώστα, με το συμπάθειο δηλαδή, στα σωστά σου πιστεύεις πως ο Κούλης ενδιαφέρεται να καθαρίσει τους πανεπιστημιακούς χώρους ; Γιατί ; μήπως θα φοιτήσουν τα παιδιά του εκεί για να ενδιαφερθεί; Η μήπως πιστεύεις πως είναι σε θέση να καταστρώσει το σχέδιο ως «άριστος» ;
    Αλλά πέρα από αυτά κι ας υποθέσουμε πως έχει την δύναμη και το μυαλό να τα καταφέρει, τότε ποιός θα διακινεί τα προϊόντα εκείνου του πλοίου που ήρθε μόνο του από τον περσικό με τρεις τόνοι (σικ) ηρωΐνη και για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες πως εμπλέκεται ο φίλος του, κουμπάρος του και υποστηρικτής του Βαγγέλας ; Μήπως αντί γι αυτά τα δύσκολα προτιμήσει να τον απαλλάξει με ένα βούλευμα που είναι πιο εύκολο και για τους καταληψίες του ασύλου ισχύσει η γνωστή έκφραση «αφού δεν γκαστρώνονται άστους να πηδιούνται «

  134. Pedis said

    # 133 – Γιατί βρε Κουβάτσε, έχουν γίνει οργανωμένα πογκρόμ και μαχαιρώματα από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στα πανεπιστήμια;

    Διογκώνετε(αι) μια περιστασιακά μικροπαραβατική κατάσταση.

    Η αστυνομία ακόμη και με το νόμο 1268 μπορούσε να εισέλθει στον πανεπιστημιακό χώρο για να κάνει τη δουλειά της εκεί που χρειάζεται. Και πόσες φορές χρειάστηκε;

    Δεν μου είπατε το βίντεο στο 120 παίζει σε όλους;

    Δεν είδα κάνα σχόλιο …

  135. Σωτήρς said

    Εντάξει εάν δολοφονήσουν κάποιον εντός παν. ασύλου θα μπει η αστυνομία. Αυτό είναι δεδομένο. Οι περισσότεροι νομίζω μας ξενίζει η ασυδοσία. Όταν μπήκα στο πολυτεχνείο και είδα να ανάβουν τσιγάρο μέσα στην αίθουσα και να την λένε στον καθηγητή γιατί ήταν δικαίωμα τους, ένιωσα λες και δεν ήξερα κάτι. Λες και είχα κατέβει από τα Κράβαρα. Ή να κάνεις τσαμπουκά στον καθηγητή γιατί δεν σε αφήνει να αντιγράψεις. Άπειρες τέτοιες ιστορίες. Θα φωνάξεις την αστυνομία γιατί ο φοιτητής είναι μπετόβλακας και θέλει να ανάψει τσιγάρο μέσα στην αίθουσα;

    135 Δεν υπάρχει βίντεο στο 120.

  136. nestanaios said

    119.
    Δεν είναι μόνο ένα αλλά και άλλο ένα. Ποινικό και οικονομικό. Μου αρέσουν και τα δύο. Το οικονομικό δίνει την δυνατότητα σε όλα τα φτωχά παιδιά να σπουδάσουν. Πολύ μου αρέσει το αμερικάνικο.

  137. Pedis said

    # 126α – ε καλά, όντως, δεν χρειάζεται η επέμβαση της δημόσιας δύναμης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τέλεσης του αδικηματος να ανάψει κάποιος τσιγάρο στο αμφιθέατρο.

    # 126β – σόρρυ, στο # 126 ήθελα να γράψω.

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    135: Συνυπολόγισε τον δισταγμό των πρυτανικών αρχών να καλέσουν την αστυνομία, επειδή φοβούνται μη χαρακτηριστούν φασίστες και υποστούν αντίποινα από τους μπαχαλάκηδες. Δες το λινκ του 108.

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θυμίζω και το μαχαίρωμα του καθηγητή Διαλυνά από χρυσαβγίτες έξω από το Τμήμα Φυσικής, στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/2825_i-diki-toy-kasidiari&ved=2ahUKEwjs9peZ_JDjAhXFLFAKHU7eDcgQFjADegQIBhAB&usg=AOvVaw1XDGPROn1BNTZ-HUzsiD3C&cshid=1561889770879

  140. Πέπε said

    126
    Δηλαδή με το τσιγάρο ΜΟΝΟ ο καθηγητής αντέδρασε;

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν την καταλαβαίνω τη δαιμονοποίηση της αστυνομίας. Και δεν μιλάω για τους αστυνομικούς που κάνουν μπατσιλίκια, μιλάω γι’ αυτούς που κάνουν τη δουλειά, για την οποία πληρώνονται. Θ’ αρχίσουμε τώρα τα γνωστά και τετριμμένα περί οργάνων της πλουτοκρατίας; Υποτίθεται ότι δεν είμαστε εξεγερμένοι και τρελαμένοι εικοσάχρονοι πιτσιρικάδες, αλλά ώριμοι άνθρωποι που μπορούν να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα των υπό εξέταση ζητημάτων. Στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού (πάλι προβοκάρω ☺) δεν υπήρχε αστυνομία; Και τι αστυνομία! 😉

  142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    136 – «Θα φωνάξεις την αστυνομία γιατί ο φοιτητής είναι μπετόβλακας και θέλει να ανάψει τσιγάρο μέσα στην αίθουσα;» Και τι ακριβώς κάνεις για να βγεί έξω ο φασιστάκος που το παίζει επαναστάτης;

    Έχει κολλήσει η επανάσταση βλεννόρροια.

  143. Αιμ said

    122. «Αυτό το γεγονός έγινε αρχές του φετινού Ιούνιου, μόλις έσφιξαν οι πρώτες ζέστες.»

    Αυτοτρολάροντε ; 🙂

  144. Αγγελος said

    Pedis, υποθέτω εννοείς το βίντεο στο 126. Σ’εμένα παίζει κανονικά, και έκατσα και το είδα όλο. Και μου φαίνεται πολύ σωστό και φρόνιμο. Δυστυχώς, αυτά τα πράματα συμβαίνουν στην Αμερική, και είναι πολύ λογικό να δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπισή τους, όπως στις σεισμογενείς περιοχές γίνονται ασκήσεις συμπεριφοράς σε περίπτωση σεισμού, όπως στις μεσοδυτικές Πολιτείες γίνονται στα σχολεία ασκήσεις συμπεριφοράς σε περίπτωση κυκλώνα, όπως σε πολλά μέρη γίνονται ασκήσεις πυρασφάλειας. Και ναι, από τη συμπεριφορά των θυμάτων μπορεί να εξαρτηθεί το αν ο σαλεμένος θα σκοτώσει έναν ή δέκα — το κομμάτι του φιλμ που δείχνει τους σπουδαστές να βομβαρδίζουν με σάκκες και βιβλία τον οπλοφόρο (που έχει ήδη πυροβολήσει έναν!) μου φάνηκε πειστικό.
    Δεν έχει όμως καμία σχέση με το ζήτημα του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου, όπως τίθεται στην Ελλάδα.

  145. Pedis said

    # 145 – δεν το πιστεύω να μου λες τέτοια πράγματα! Πώς δεν έχει σχέση;!

    Εδώ δεν γίνεται λόγος ότι λόγω του ασύλου το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι άντρο εγκληματιών, κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα, αν όχι η ίδια ζωή, του προσωπικού και των φοιτητών κλπ κλπ;

    Και δεν γίνονται αυτά σε πολιτισμένες χώρες;

    E, από το βιντεάκι μπορεί εύκολα να συναχθεί πόσο απερίσπαστη και ασφαλής είναι η φοίτηση στη χώρα μοντέλο του Κούλη και των πάσης φύσης και πολιτικής προέλευσης κούληδων.

  146. Pedis said

    Επαναλαμβάνω: υπάρχουν τριών ειδών φαινόμενα που συμβαίνουν στην ελληνική πανεπιστημιούπολη για τα οποία υποτίθεται φταίει το ασυλο και εξαιτίας των οποίων διογκώνεται η αγανάκτηση μέσα στους νομοταγείς πολίτες και την ξεφουσκώνουν χύνοντας βλακωδώς χολή όπου νάναι.

    1. φαινόμενα καφρίλας στις διαπροσωπικές-ενδοκοινωνικές σχέσεις που είναι συνήθη και πολύ γνωστά, σχεδόν συνηθισμένα, σε όλη την κοινωνία (και η κάθε κοινωνία σε όλον τον πλανήτη έχει τα δικά της) και για τα οποία είναι προς το συμφέρον κάθε κλειστής κοινότητας να τα λύνει μόνης της, χωρίς αστυνομίες, εισαγγελείς, μηνύσεις και τα ρέστα. Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για πταίσματα.

    2. φαινόμενα, όχι τόσο συχνά, που έχουν να κάνουν με (μικρο)εγκληματικότητα και (μικρο)παραβατικότητα και στα οποία, σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να επέμβει. Ιδιαίτερα αν ειναι αυτόφωρα ήδη ο 1268, αν δεν με απατά η μνήμη μου, δεν απαιτούσε από την αστυνομία να πάρει καμιά άδεια από τις παν/κες αρχές για να επέβει. Τώρα πια μπορεί να επέμβει κατά βούληση …

    Στο κάτω-κάτω αν τα μαζέψετε όλα τα κακουργήματα που μπορεί ναέχουν συμβεί σε σαράτα χρόνια, πιθανολογώ ότι δεν γεμίζουν ούτε μισό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων.

    3. φαινόμενα κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων με προσχεδιασμένες, ως επί το πλείστον, φθορές σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό από ανανεούμενες ομάδες συνολικής δύναμης μερικών εκατοντάδων, στην πλειοψηφία τους, ανεγκέφαλων και χουλιγκαν, οι οποίοι δρουν ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, σε δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα και πολύ λιγότερο σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις της χώρας.

    Υποτίθεται ότι για τις καταστροφές ευθύνεται το ασυλο, λένε, αλλά δεν εννοούν το άσυλο που χαίρουν αυτές οι ομάδες και γενικότερα οι πολλοί περισσότεροι ποδοσφαιρικοί χούλιγκαν από την αστυνομία

    οι οποίοι προκαλούν πολλαπλάσιες και συχνότερες καταστροφές σε όλους τους δημόσιους χωρους στους οποίους προφανώς δεν ισχύει κανένα καθεστώς ασύλου …

    όπου η αστυνομια μπορεί κάλλιστα να επέμβει και το κάνει, βέβαια, αφού έχουν γίνει οι ζημιες, αν αυτές δεν έχουν προκληθεί από τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων είτε εμμέσως είτε αμέσως.

    Έλεος πια με το τρολοπαπαγαλισμα των μμε …

  147. ΣΠ said

    Για μένα το άσυλο είτε καταργηθεί είτε παραμείνει το ίδιο μου κάνει. Τόσα χρόνια στο πανεπιστήμιο με άσυλο ή χωρίς άσυλο διαφορά δεν είδα. Ο Μητσοτάκης, αν ενδιαφέρεται σοβαρά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (λέμε και καμιά σαχλαμάρα για να περνά η ώρα), έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα για να ασχοληθεί.

  148. Μαρία said

    Απο άρθρο του μακαρίτη Μανωλεδάκη που δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 25/6/2006

    Το «πρόβλημα του πανεπιστημιακού ασύλου» δεν έχει τη διάσταση που επιχειρείται να δοθεί με την παραπληροφόρηση του κοινού. Σήμερα επιτρέπεται η είσοδος της δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ, όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα και αυτόφωρα εγκλήματα (δηλαδή κακουργήματα ή και πλημμελήματα) κατά της ζωής. Αυτόφωρα κακουργήματα είναι: Η εισαγωγή, διακίνηση, διάθεση ναρκωτικών ουσιών στους πανεπιστημιακούς χώρους (άρθρο 5 ν. 1729/1987), η κατασκευή, διακίνηση, απόκρυψη, μεταφορά εκρηκτικών υλών, καθώς και η πρόκληση εκρήξεως (άρθρο 270 και 272 πκ), ο εμπρησμός αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος ανθρώπου (αρ. 264 πκ), η ανθρωποκτονία και η απόπειρά της (αρ. 299 πκ), ο βιασμός και η απόπειρά του (άρ. 336 πκ), η μαστροπεία (άρ. 349 πκ) και η σωματεμπορία (άρ. 351 πκ), η σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη (άρ. 310 παρ. 3 πκ) κ.ά. Πλημμέλημα κατά της ζωής είναι η έκθεση κάποιου σε κίνδυνο (άρ. 306 πκ), η παράλειψη να σώσεις άλλον αν και μπορούσες να το κάνεις χωρίς κίνδυνο της ζωής ή της υγείας σου (άρ. 307 πκ), η άμβλωση με τη συναίνεση της εγκύου (άρ. 304 παρ. 2), η διαφήμιση μέσων αμβλώσεως (άρ. 305 πκ). Για όλα αυτά μπορεί να μπει η αστυνομία στους χώρους των ΑΕΙ χωρίς οιαδήποτε άδεια. Κι όμως, δεν το έχει κάνει, προφασιζόμενη την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου. Αλλά το απλό ερώτημα είναι: Στους χώρους γύρω από τα γήπεδα ή στα Εξάρχεια στην Αθήνα ή σε άλλους δημόσιους χώρους γίνονται σοβαρά εγκλήματα από χούλιγκαν ή κουκουλοφόρους, μήπως υπάρχει άσυλο, όταν δεν επεμβαίνει η αστυνομία; Η εγκληματικότητα εντός πανεπιστημίου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη εκτός του πανεπιστημίου.

    136
    Τη μακρινή δεκαετία του 1970 τουλάχιστον στη σχολή μου μπορούσαμε να καπνίσουμε στις εξετάσεις. Στις παραδόσεις μοναδική εξαίρεση ήταν καθηγητής βαρύς καπνιστής, που, όταν είχε στο αμφιθέατρο δίωρο μάθημα χωρίς διάλειμμα, στο τέλος της πρώτης ώρας άναβε τσιγάρο κι έτσι επωφελούμασταν κι εμείς.

  149. Μαρία said

  150. sarant said

    149 Το έχω ξαναγράψει. Την πρώτη φορά που έγραφα εξετάσεις πρωτοετής στο ΕΜΠ ρώτησα ‘επιτρέπεται το καπνισμα;’ και ο επιτηρητής (βοηθός) απάντησε ‘Επιβάλλεται’ και άναψε τσιγάρο.

  151. Μαρία said

    151
    Χα, χα, δεν το θυμόμουν. Το 1978 είχε ήδη αρχίσει η καμπάνια κατα του καπνίσματος και οι σχετικές απαγορεύσεις επι Δοξιάδη.

  152. Pedis said

    καλά, ούτε αυτο ήταν ελληνική αποκλειστικότητα …

    οι καθηγητές, ανά τον κόσμο, επιβαλλόταν να καπνίζουν στις παραδόσεις διότι ήταν και θέμα κύρους …

  153. Pedis said

    πώς και συνδέθηκε η συζήτηση για το κάπνισμα με το άσυλο και με την απαγορευση της παρουσίας της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους; (Ως γνωστόν οι αστυνομικοί δεν καπνίζουν ακόμη όπου γουστάρουν …)

  154. Pedis said

    # 149 – παρατηρώ ότι αντιγράφει τα επιχειρήματά μου ο μακαρίτης … 🙂

    κι όμως είναι τόσο απλοί συλλογισμοί που ακόμη και ένας γενναίος οπαδός του Κούλη, δηλ.ένας κούλης, θα μπορούσε να τον καταφέρει με λίγη προσπάθεια και να μην ξεφτιλίζεται αναμασώντας τις βλακείες που του λένε οι διάφοροι πονηροί …

  155. Μαρία said

    154
    Αναφέρθηκε στο 136 αφού, κι έχει σχέση με το 147,1 🙂
    (Οι περισσότεροι μπάτσοι που γνώρισα δεν κάπνιζαν καθόλου.)

  156. Νίκος Κ. said

    Κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι) πηγαίνουν στις Πανεπιστημιουπόλεις. Τα παραβατικά φαινόμενα είναι ελάχιστα, παρά την προσπάθεια δυσφήμησης που γίνεται συστηματικά.

    Εκείνο που είναι πραγματικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες (αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το άσυλο) είναι ο τρόπος λειτουργίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Όλων. Αλλά αυτό είναι μια άλλη, πολύ πονεμένη ιστορία.

  157. Σωτήρς said

    141, 143, 149
    Ήμουν φοιτητής τη δεκαετία του 2000 στην πιο κάφρικη σχολή του εμπ (μηχμετμετ). Πρώτη εξέταση η γραμμή ήταν καπνίστε όλοι, να ντουμανιάσει, να σκάσουν οι επιτηρητές, να βγουν έξω, να γράψουμε όλοι μαζί τα θέματα. Το τσιγάρο συνήθως σταμάταγε στα μαθήματα μετά το πρώτο εξάμηνο, στις εξετάσεις πάντα κάποιος άναβε αλλά του το έσβηναν. Έχω δει σκηνικά σε εξετάσεις που ήταν για παρέμβαση πρυτανείας, να τους περάσει πειθαρχικό, να τους διώξει ή ξέρω’γω τι άλλο. Αλλά ήταν μοναδική περίπτωση η σχολή.

    Η αστυνομία τι να έκανε; Θα τους κρατούσε στο αστυνομικό τμήμα όσο είχε εξεταστική; Είμαι σίγουρος βέβαια πως θα χρειαζόταν αστυνομία για να επιβάλλει αποβολή ή και αποκλεισμό από εξεταστική σε φοιτητή. Ίσως γι’αυτό δεν επιβάλλουν ποινές οι Γενικές Συνελεύσεις. Ινσέψιο/a> ;

  158. Γιάννης Ιατρού said

    Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει καν άσυλο, αν η παραβατικότητα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από αλλού, αν γίνονται μικροεπισόδεια με τους υπαλλήλους/διδάσκοντες/μεταξύ των φοιτητών κλπ.
    Το θέμα είναι πως με την βοήθεια γνωστών κύκλων και μέσων ενημέρωσης, με την μονομερή παρουσίαση και με εικόνες που εντυπωσιάζουν, με την ανοχή που δείχνουν άπαντες μέχρι τώρα στο εμπόριο ναρκωτικών εντός των ΑΕΙ κλπ., η αντιπολίτευση βρήκε πάτημα να παρουσιαστεί ως ο «εξολοθρευτής» της παρανομίας και να φιγουράρει στα μάτια των νοικοκυραίων, στο μότο «νόμος και τάξη», και να διαφημίζει πως με τον πρώτο νόμο που θα κάνει, θα καταργήσει το (μη υφιστάμενο!) άσυλο….

    «….Του λέω, λοιπόν, ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης μας…»

  159. sarant said

    158 Γιατί έγιναν οι μεταλλειολόγοι η πιο ατίθαση σχολή;

  160. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  161. Μαρία said

    158
    Έλα Παναγία μου! Απίστευτο. Είχατε τόσο πολλούς καπνιστές; Στα χρόνια μου ήμασταν μειοψηφία και λόγω αψιλίας.

  162. Μαρία said

    159
    Σιγά τα αίματα με την πρωτοτυπία του νόμου και τάξης ή πνεύματος και ηθικής.

    Γιά πες τώρα, αυτός σου μοιάζει με τον Αυγενάκη; https://twitter.com/matrix24gr/status/1145389404464324613

  163. Σωτήρς said

    160, 162 Νομίζω τα τριάντα χρόνια παντοκρατορία Αχμμετ (ΕΑΑΚ) καλλιέργησαν ζόρικους λαϊκοεπαναστατικούς φοιτητές. Οι δαπίτες, πασπίτες προσαρμόστηκαν σε πιο εφευρετικά, ήσυχα μονοπάτια. Σαν ένα οικοσύστημα. Σε φοιτητική συνέλευση δεν την παλεύεις να κάτσεις συνεχόμενα εάν δεν καπνίζεις. Μικρή σχολή, μικρά αμφιθέατρα, βγαίνεις με πρησμένα μάτια και μυρωδάτος.

  164. Pedis said

    # 158 – οι αχμέτηδες πρέπει να είναι η περίπτωση καφροποίησης!

    Κωλοπαιδαρισμός, μικρομαφιοζιλίκια, ατομικισμός καμουφλαρισμένος σε δήθεν δικαίωμα στο δίπλωμα για όλους ΚΑΙ χωρίς διάβασμα.

  165. sarant said

    164 Δεν τους πρόλαβα αυτούς, ομολογω.

  166. Γιάννης Ιατρού said

    163: φτυστός ο κερατάς 🙂 🙂
    Καλά, λάθη με καμιά φωτό γίνονται, αλλά να μην το έχουν διορθώσει ακόμα!

  167. Μαρία said

    164
    Δηλαδή καλός αχμέτης ήταν ο καπνιστής αχμέτης; Και γιατί ειδικά στους μεταλλειολόγους; ΕΑΑΚ είχαν κι άλλες πολυτεχνικές σχολές, τέτοια πράματα δεν άκουσα.
    Πού είναι κι ο Βένιος να τοποθετηθεί επι του θέματος 🙂

  168. Σωτήρς said

    Ο σωστός ο αχμετης γιορτάζει την εκλογική νίκη με μπάρμπεκιου σε σχάρα ομβρίων από το αίθριο της σχολής. Τόσο σκληροί. Νομιζω οτι κάπνιζαν ολοι οι αχμετηδες. Νιώθω ότι κάπνιζαν περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι τώρα.

    Δεν ξέρω γιατί σαρώνουν στους μεταλλειολογους τα εαακ. Κάποιοι έγιναν καθηγητές και υπήρχε μια αλληλοκατανόηση. Ίσως είναι μια εξήγηση.

  169. Pedis said

    https://www.theguardian.com/world/2019/jun/30/italy-refugee-rescue-boat-captain-carola-rackete-defends-decision

    Rackete has become a leftwing hero in Italy for challenging the “closed-ports” policy of the far-right interior minister, Matteo Salvini.

    “I didn’t have the right to obey,” Rackete said. “They were asking me to take them back to Libya. From a legal standpoint, these were people fleeing a country at war [and] the law bars you from taking them back there.”

    The head of the NGO that operates the ship, Johannes Bayer, said Sea-Watch was “proud of our captain”.

    Böhmermann accused Salvini of “abusing rescuers at the Mediterranean Sea in order to turn the mood against refugees, against EU, and for an inhumane politics”.

    Salvini welcomed Rackete’s arrest. “Mission accomplished,” he tweeted. “Law-breaking captain arrested. Pirate ship seized, maximum fine for foreign NGO.”

    έχω την εντύπωση, ότι το συγκεκριμένο σοβαρότατο θέμα, που εδώ και τοσες μέρες το πλοίο με τους ταλαιπωρημένους μετανάστες είχε εξαναγκαστεί από τη κυβέρνηση … Σαλβίνι να παραμείνει στα ανοικτά δεν έχει παίξει σχεδόν καθόλου στα αριστεροπροοδευτικοσυμμαχικά μμε; Γιατί; (Μήπως έχει εκτιμηθεί ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι, πλέον, αρκετά ρατσιστική και ξενόφοβη οπότε δεν βολεύει να την ερεθίζουν ακόμη περισσότερο μια βδομάδα πριν τι εκλογές μη χάσουν παραπάνω ψήφους; Υπόθεση εργασίας κανω …)

  170. Πέπε said

    Στον καιρό μου, όπου δε νομίζω να είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητή καμία καμπάνια κατά του καπνίσματος, πέρα από το ότι προφανώς ήταν γνωστό πως δεν κάνει καλό (εκπλήσσομαι που η Μαρία τη θυμάται από το ’78), στη σχολή τα καπνιστικά πράγματα ήταν αρκετά ήπϊα: σε μερικούς καθηγητές μερικοί φοιτητές κάπνιζαν, αυτό ήταν όλο. Καθηγητή με τσιγάρο δε θυμάμαι, κι εκείνοι που δεν ήθελαν να καπνίζουμε το δήλωναν μ’ έναν νορμάλ τρόπο και γινόταν σεβαστό χωρίς δυσκολία.

    Νομίζω ότι στη Νομική κάπνιζαν λίγο προκλητικότερα. Πρέπει να παίζει ρόλο και ότι στη Φιλολογία είχαμε κυρίως γυναίκες (> λιγότερη καφρίλα και από τις ίδιες και από τους άντρες).

    Πάντως ρε παιδί μου, θυμάμαι εκείνα τα χρόνια και απορώ: εφόσον η ιδέα της ενόχλησης από το κάπνισμα ήταν ελάχιστα προβεβλημένη, και γενικά δεν απαγορευόταν το κάπνισμα σχεδόν πουθενά, το να καπνίζεις σ’ ένα τεράστιο αμφιθέατρο δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Πώς όμως θεωρούνταν νορμάλ να καπνίζεις σε χώρους χωρίς τασάκια; (Μερικοί χρησιμοποιούσαν το αυλάκι στο έδρανο, που κανονικά προορίζεται για τα μολύβια.)

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αθλιότητα και μισανθρωπία που σε αφήνουν άφωνο…Υπάρχουν και χειρότεροι από τους χρυσαυγίτες: κάτι κυνικοί «φιλελεύθεροι»:
    «Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του Προεδρικού».
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/201763_orgi-gia-tin-athliotita-tis-athens-voice

  172. Μαρία said

    171
    Δεν έδωσες σημασία στο όνομα Δοξιάδης.
    Επίσης, ως υπουργός ξεκίνησε (1978) την πρώτη εκστρατεία κατά του καπνίσματος στην Ελλάδα[8] και ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, όπως επίσης την Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία[3]. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD_%CE%94%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82
    Το ’81 η καμπάνια ξεχάστηκε.

    Θυμάμαι περί το ’80 φάση με ένα κωλόγερο σε μικρή αίθουσα αναμονής επαρχιακού σιδ. σταθμού, όπου περίμεναν και άνθρωποι με μικρά παιδιά. Εγώ βγήκα έξω να καπνίσω και επιστρέφοντας τον βρήκα να καπνίζει και του έκανα παρατήρηση. Έγινε έξαλλος και νόμισε οτι θα με τρομοκρατήσει λέγοντας «εσείς οι κουμμουνιστές…». Μιλάμε για επίπεδο!

  173. Μαρία said

    172
    Χαμός έγινε στα σόσιαλ και με το αρχικό και με τις δικαιολογίες τους. Το παίζουν και θύματα.

  174. Pedis said

    Κατά τη σύλληψη της Κάρολα στο λιμάνι της Λαμπεντούζα είχαν μαζευτεί μερικοί βαλτοί ντόπιοι του Σαλβίνι ή και του άλλου, λένε, του καραγκιόζη του Ντι Μάιο με την βασική πολιτική γραμμή για θεσμοθέτηση κοινωνικού επίδοματος μόνο για Ιταλούς (ψίχουλα, μεταξύ άλλων για ελάχιστους),

    (α προπό, είναι εντυπωσιακό πώς οι άνθρωποι είναι τόσο μαλάκες … μέχρι τρία χρόνια πριν οι Σαλβίνι της Λίγκας του Βορρά είχαν τους Σικελούς ό,τι οι χρυσαυγίτες τους πακιστανούς και τώρα τον υποστηρίζουν με τα χίλια )

    αυτοί οι βαλτοί λοιπόν γκάριζαν απειλές και προσβολές ενάντια στην καπετάνισσα Κάρολα η οποία βρισκόταν υπό σύλληψη και οδηγούνταν στο περιπολικό.

    Της φώναζαν «εύχομαι να βιάσουν οι νέγροι», «σ’ αρέσει ο μάυρος πούτσος» κι άλλα τέτοια της διεθνούς … των ελληναράδων.

    Προφανώς, δεν συνελήφθη κανένας από αυτό το πλήθος των βάρβαρων ηλιθίων.

  175. Pedis said

    Ωχ, μην εκληφθεί ως προσβολή στον Νικοκύρη: μου ξέφυγε κι έγραψα της Λαμπεντούζα χωρις το τελικό ‘ς’ της γενικής … σόρρυ 🙂

  176. Μαρία said

    175
    zingara κι αυτό της διεθνούς

  177. Μαρία said

  178. nikiplos said

    Καλημέρα… τελικά τα μεζεδάκια κατέληξαν σε συζήτηση περί ασύλου… Αλήθεια τι σηματοδοτεί και ποιά αξία έχει το Άσυλο? Ο παλιός νόμος απαιτούσε την κλήση πρυτανικών αρχών. Γινόταν ένα θέατρο του παραλόγου: Κάποιοι έκαιγαν βιαιοπραγούσαν και τα έσπαγαν μέσα στις σχολές αλλά και απέξω (πχ ΕΜΠ) και η Αστυνομία με τις πρυτανικές αρχές έπαιζαν την κολοκυθιά.

    story1.
    Μια φορά μόνο ο Μαρκάτος έφερε τα ΜΑΤ, συνέλαβαν (1995) τους γνωστούς αγνώστους, κάηκε και η πρυτανεία.
    Από τους 500 που συνελήφθησαν, ελάχιστοι από τους διαρκείς (και καθόλου άγνωστους) προκλητές επεισοδίων έμειναν υπό κράτηση πάνω από 2 μέρες. Σιγά, σιγά στην επόμενη 3ετία τα αδικήματα καταρρίφθηκαν σε στημμένες δίκες, του στυλ: μπορεί να ήταν αυτός αλλά μπορεί και όχι, δεν είδα δεν άκουσα τίποτε… Για την ιστορία τον Μαρκάτο τον απειλούσαν για τη ζωή του, του ιδίου και της οικογένειάς του, για πάνω από 5 χρόνια. Για τρία τουλάχιστον συνοδευόταν από αστυνομικό για προστασία, αφού οι απειλές ήταν πραγματολογικές και όχι φανταστικές…

    Στην ίδια υπόθεση, μετά το κάψιμο της πρυτανίας κλπ το 1995, την επόμενη χρονιά, 1996 πρωτοεμφανίστηκε η «σοβαρή» Χρυσοί Αβγοί που θα «καθάριζαν» το Πανεπιστήμιο από τους μπάχαλους… Για εβδομάδες έδειχναν τα κανάλια μια σικέ αντιπαράθεση, κάπου στην Κάνιγγος… Έκτοτε σταθερά έβγαιναν να χτυπηθούν με τους μπάχαλους…

    story2.
    Έχω ξαναμιλήσει για τη γνωστή μου υπόθεση με φίλο που συνελήφθη σε επεισόδια, ενώ ήταν περαστικός και άσχετος. Μετά από μία εβδομάδα και αφού είχαν αποφυλακιστεί (από την πρώτη ημέρα οι πρωταίτιοι των επεισοδίων) και οι λιγότερο «Θερμοί», ο φίλος μου, ξέμεινε στα κρατητήρια με τους παρίες της ζωής και τότε ο Πατέρας του εννόησε τι επρόκειτο να γίνει. Απευθύνθηκε στον δικηγόρο Κατριβάνο, ο οποίος του είχε πει πως «άργησε» και πως «μόλις προλαβαίναμε». Οι πρωταίτιοι ουδέποτε δικάστηκαν. Ο φίλος μου με τους παρίες πήγε ενιαίο κατηγορητήριο και του πήρε 5 χρόνια να ξεμπλέξει… Ήταν τυχερός…

    Κατακλείδα: Συμφωνώ με το Λάμπρο, αλλά τι να το κάνεις? Το γεγονός ότι και αλλού γίνονται αυτά, ότι είναι μειοψηφία κλπ δεν ακυρώνει την άσχημη εικόνα που έχουν τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, για πολλούς λόγους βέβαια. Ο φασισμός της κοινωνίας είναι κυρίαρχος και εκδηλώνεται εντός και εκτός αυτών…

    Θυμάμαι έντονα την εικόνα συμφοιτητή μου, ολίγον μπούλη, που θεωρούσε σωστό να αφήνει τα αποτυπώματα της πατούσας του στους φρεσκοβαμμένους τοίχους του ΕΜΠ στου ζωγράφου. Ψυχοπαθολογικές είναι οι αιτίες και μόνο στον Ράϊχ θα μπορούσε κανείς να βρει κάποιες λογικές εξηγήσεις, όπως πχ ότι τους νεόκοπους φοιτητές ειδικά σε σχολές που δεν έχουν γυναίκες όπως το ΕΜΠ, τους δέρνει συνήθως η μαλακία…

  179. sarant said

    Καλημερα από εδώ!

    170 Στα σάιτ έχει παίξει πολύ το θέμα της καπετάνισσας (όπως τη λένε)

  180. Γιάννης Ιατρού said

    180: και στο τουίτερ βεβαίως-βεβαίως
    #rackete
    #freerackete
    #freecarolarackete
    Και (με επιφύλαξη) μια εξήγηση (στα γερμανικά) για τα σχετικά με την υπόθεση άρθρα από το δίκαιο θαλάσσης, που συχνά συναντούμε να αναφέρονται σε συζητήσεις επί του θέματος
    https://twitter.com/stephan_eckner/status/1145278666131365888

  181. Pedis said

    Επειτα, παρόλο που για να κρατησει τους τόνους χαμηλά, κι αφού πέτυχε το σκοπό της, παραδέχθηκε λάθος χειρισμό στο δέσιμο του πλοίου, εξαιτίας του οποίου κινδυνευσε να γινει ατύχημα με ταχύπλοο του λιμενικού, η αλήθεια είναι ότι το ταχύπλοο επίτηδες χώθηκε ανάμεσα στο πλοιο της sea watch και της αποβάθρας κι έκανε μπρος-πίσω για να μην μπορέσει να δέσει η Κάρολα.

    Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα βίντεο που κυκλοφορούν. Βεβαια ο Σαλβίνι με τις πολεμικές στριγγλιες, ότι δήθεν έγινε επίθεση σε σκάφος του πολεμικού στόλου της Ιταλίας, προσπαθεί να δημιουργήσει επιθετική υστερία, μισος και αγανάκτηση στον κόσμο, μα αυτό που φαίνεται να υπάρχει είναι μια ελάχιστη επαφή που διαρκεί ένα δευτερόλεπτο με τα σκάφη να κινούνται με σχεδόν μηδενική σχετική ορμή.

  182. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και από την ΕΡΤ μαθαίνουμε ότι ήρθε το πρώτο πλοίο από το Τσεσμέ και λέγεται «Κάουνας». Πήρε το όνομά του από την πόλη Κάουνας της …Ουκρανίας, αφού είναι ουκρανικών συμφερόντων. Έρχεται ο Κούλης να ρίξει μαύρο, λέμε! ☺

  183. Γιάννης Ιατρού said

    182: Το ταχύπλοο εκτελούσε τις διαταγές των ιταλικών αρχών, να παρεμποδίσει τον ελλιμενισμό του SeaWatch. Επομένως δεν «χώθηκε», την δουλειά του έκανε. Αλλά όπως και οι ίδιοι είπαν, όταν είδαν πως η Rak. δεν τους έδωσε σημασία (η ίδια ζήτησε και συγνώμη γι αυτό, δύο φορές), την έκαναν από εκεί, γιατί αλλιώς θα τους εμβόλιζε το SeaWatch. Ο Salvini βεβαίως υπερβάλει επίτηδες μιλώντας για επίθεση στο ταχύπλοο κλπ.

  184. Υπάρχουν πάντα οι πρόθυμοι να προβοκάρουν: https://www.lifo.gr/articles/opinions/242940/prosfygiko-kai-peiratikes-piroyetes-mia-diaforetiki-proseggisi-gia-tin-periptosi-tis-karola-rakete

  185. nikiplos said

    Η Athens Voice προσβλέπει απλά στο target group των αναγνωστών της. Το αν έγινε ζήτημα στα ΜΚΔ (που σωστά έγινε), αυτό ήταν απλά το απρόβλεπτο του ζητήματος…

    Όμως:
    1. Για την άτυχη γυναίκα η κύρια αιτία είναι οι νόμοι του ελλ. κράτους και η πίστη στην θερμή εφαρμογή τους από τη διεύθυνση του νοσοκομείου, και όχι η εφημερίδα και το εμμετικό της άρθρο… Τη σύλληψή της προσπάθησε να αποφύγει η δύσμοιρη γυναίκα, που ίσως να συνοδευόταν και από φυλάκα ή απέλαση, γιατί ως γνωστόν μπορεί να ρίχνουμε 15 χρόνια με αναστολή σε κακουργηματικές πράξεις, σε θέματα μαύρης εργασίας (σικ ρε!) δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας…

    2. Λόγω προσωπικής κατάστασης, έχω μεγάλη ανάγκη τις γυναίκες αυτές, καθώς τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι χρόνιες στρεβλώσεις τους, δεν επιτρέπουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας στην τρίτη ηλικία. Τις σέβομαι απόλυτα και δεν μπορώ με τίποτε να αντισταθμίσω το πως περιποιούνται τον πατέρα μου, ενόσω οι κατιόντες βγάζουμε τα μάτια μας. Αλήθεια πόσοι από τους φανατικούς αναγνώστες της AV θα αποφύγουν αυτές τις υπηρεσίες? Εικάζω φύσει και θέσει κανείς… (έχω ξαναπεί πως αν αυτές οι γυναίκες μπορούσαν να συνασπιστούν και να απεργήσουν για 2 ημέρες πολλοί ατσαλάκωτοι και άριστοι θα έκλαιγαν με δάκρυ γοερό)… Ειρωνία λοιπόν για τους σύγχρονους ήρωες της καθημερινότητας? Και στη συνέχεια παρακάλια να ρίξουν λίγο την έτσι κι αλλιώς χαμηλή τιμή τους? Φαρισαϊσμός…

  186. Pedis said

    Είναι αισχρός και άθλιος.

    Και μόνο από αυτό που γράφει:

    » η γυναίκα εμβόλισε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής «

  187. Pedis said

    # 184 – Προφανώς διετάχθη το σκάφος να το κάνει και κατά συνέπεια να δημιουργηθεί αφορμή σύλληψης και εκβιασμού.

    Το περιστατικό έγινε κατά το δέσιμο στο λιμάνι. Έτσι έμαθα εγώ. Όπως παρουσιάζεται από τα μεγάλα μμε -που παίζουν Σαλβίνι με έμμεση διαφήμιση κάθε μέρα- la stampa, il corriere, repubblica κι από τα σχετικά βίντεο. Αν αυτά που λένε είναι αληθινά κι αν το βίντεο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αυτό εμβολισμός δεν λέγεται με τίποτα.

  188. Pedis said

    Aυτό

    https://video.corriere.it/cronaca/lampedusa-l-incidente-la-nave-sea-watch-motovedetta-guardia-finanza/5a470896-9a30-11e9-8fdd-d4f7eb4bd62c

    είναι εμβολισμός;

    Νικοκύρη, ευκαιρία για άρθρο …

  189. ΣΠ said

    40
    Δεν είναι τηλεοπτικό σποτ, είναι αφίσα, αλλά η ατάκα σκίζει.

  190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    158 – «Η αστυνομία τι να έκανε; Θα τους κρατούσε στο αστυνομικό τμήμα όσο είχε εξεταστική; Είμαι σίγουρος βέβαια πως θα χρειαζόταν αστυνομία για να επιβάλλει αποβολή ή και αποκλεισμό από εξεταστική σε φοιτητή. Ίσως γι’αυτό δεν επιβάλλουν ποινές οι Γενικές Συνελεύσεις.»

    To θέμα δεν είναι αν πρέπει η αστυνομία να επεμβαίνει στα πανεπιστήμια αλλά αν αυτά πρέπει να έχουν κανόνες λειτουργίας και συμπεριφοράς που να είναι σεβαστοί από όλους, αν συμφωνήσουμε (λογικά) πως πρέπει, πώς βγαίνει έξω το κάθε μαλακιστήρι (κομματικοποιημένο η μη) που δεν τηρεί τους κανόνες, αλλά και πώς αποπέμπεται ο αντίστοιχος μαλάκας καθηγητής, γιατί δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι στα πανεπιστημία.

    Η άποψή μου, είναι πως πρέπει να ψηφιστούν κανόνες μέσω δημοψηφίσματος με αυστηρές συνέπειες, στην πρώτη παρεκτροπή επίπληξη και στην δεύτερη αποβολή δια παντός, το ίδιο και με τους καθηγητές που θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά για το έργο τους (φυσικά θα πρέπει να καλοπληρώνονται κι όλας κι όχι με τους ελεεινούς μισθούς που έχουν τώρα).
    Τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ως κοιτίδες γνώσεις και κοινωνικής προοπτικής κι όχι να είναι εργοστάσια παραγωγής εξειδικευμένων παραγωγικών στελεχών και κέντρα κομπλεξικών χαβαλέδων και κομματικοποιημένων «φοιτητών» και αργόμισθων Δ.Υ καθηγητών.

    Υ.Γ – Το ίδιο θεωρώ πως πρέπει να γίνει και στις άλλες βαθμίδες και ειδικά στην πρωτοβάθμια που είναι και η μόνη σημαντική, αλλά αν κρίνω από τους γονείς, δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ο φασισμός έχει διαβρώσει τις οικογένειες.

  191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μπράβο στην καπετάνισσα, αλλά αφού κάνει το καλό γιατί δεν το ολοκληρώνει; γιατί δεν τους πάει κατευθείαν στην Γερμανία που θέλουν να πάνε οι μετανάστες και να της δώσουν και τα σχετικά παράσημα οι πατριώτες της;
    Έχουμε πήξει στους τσάμπα μάγκες που διεκδικούν την δεκαπεντάλεπτη δημοσιότητα, (με το αζημίωτο φυσικά) γιατί δεν λύνει κανένα πρόβλημα έτσι.

  192. Pedis said

    Γιάννη, είδες το #189. Έχεις άλλα δεδομένα που δεν γνωρίζω για τον υποτιθέμενο εμβολισμό;

  193. Pedis said

    Τζάμπα μάγκας, λέει, η Κάρολα και με το αζημείωτο, για τη δημοσιότητα, ούτε λύνεται κανένα πρόβλημα … θα έπρεπε να τους αφήσει να πνιγούν για να έχουν τη χαρά κάποιοι κομπλεξικοί να το παίξουν στενοχωρημένοι …

  194. Γιάννης Ιατρού said

    193: Όχι, δεν νομίζω να υπάρχει και κάτι παραπάνω…

  195. sarant said

    190 Τελικά όσοι άσημοι υποψήφιοι του χώρου αυτού έχουν περίεργο επώνυμο το εκμεταλλευονται.

  196. Pedis said

    # 195 – ΟΚ.

    Αν και κατά το σημερινό δημοσίευμα του left.gr που βασίζεται στο ΑΠΕ (λες και δεν υπάρχουν διεθνείς ειδησιογραφικές πηγές) και ενώ αφήνει την αίσθηση ότι θέλει να κρατήσει μια ουδέτερη στάση, εντούτοις υποστηρίζεται ότι :

    Αλλά έχει δεχτεί επικρίσεις από κάποιους επειδή εμβόλισε το ταχύπλοο της αστυνομίας που επιχειρούσε να την σταματήσει.

    και συνεχίζει παραθέτοντας την άποψη της sea watch ότι επρόκειτο για το επεισόδιο έγινε στο μανουβράρισμα για δέσιμο στο λιμάνι κλπ κλπ.

    https://left.gr/news/simera-enopion-italikoy-dikastirioy-i-ploiarhos-toy-sea-watch-ti-apanta-verolino

    Εκτός αν μου έχει διαφύγει, ο ίδιος ο Σαλβίνι μίλησε για επίθεση ξένου πλοίου σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας, για πράξη πολέμου, για επίθεση από πειρατικό πλοίo, εγγυήθηκε (ως διαστής) ότι η καπετάνισσα θα καταλήξει στη φυλακή για χρόνια, μοίρασε επίσης φυλακή σε Ιταλούς βουλευτές που είχαν ανέβει στο πλοίο για να συνομιλήσουν με την Ρακέτε, αλλά για εμβολισμό δεν πήρε το μάτι μου να μίλησε.

  197. sarant said

    197 Από το Δημοκρατικό Κόμμα οι βουλευτές;

  198. Pedis said

    # 198 – μου φαίνεται και οι τρεις …

  199. Αγγελος said

    (183) Κάουνας (ρωσικά Κόβνο) είναι η δεύτερη πόλη και μεσοπολεμική πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Είναι άραγε λιθουανικών συμφερόντων το καράβι ή υπάρχει και στην Ουκρανάι Κάουνας;

  200. Αγγελος said

    Το πλοίο Κάουνας έχει παναμαϊκή σημαία, πράγμα που δεν σημαίνει βέβαια τίποτε, και πάτριο λιμένα το Klaipeda της Λιθουανίας, γνωστότερο από την ιστορία ως Μέμελ. Και μόλις άραξε στο Λαύριο, ερχόμενο από το Βατούμ μέσω Τσεσμέ. Γιατί ακριβώς μας απασχόλησε;

  201. Γιάννης Κουβάτσος said

    200: Απλώς, άλλο ένα ρεπορτάζ στο πόδι. Τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρουν το Κάουνας από το μπάσκετ, είναι πασίγνωστη η λιθουανική Ζαλγκίρις Κάουνας. Η είδηση είναι ότι από αυτό το καλοκαίρι το Τσεσμέ συνδέεται ακτοπλοϊκώς επί καθημερινής βάσεως με το Λαύριο.

  202. ΣΠ said

    Ρωτάει ο δημοσιογράφος τον Τραμπ περί western-style liberalism και δείτε τι απαντάει. Στο 5:48.

  203. Μαρία said

    190
    https://twitter.com/YWZ0b3MxLTA/status/1145475819466317824

  204. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ said

    Λησμόνησα στο παραπάνω σχόλιό μου να αναφέρω πως ΣΥΜΦΩΝΩ σε όλα όσα γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ.
    Η ουσία, τελικά, είναι αυτά που ο φίλος μας επισημαίνει.
    Το «κουβάρι» έχει αρχή και τέλος: αρκεί να βρεθεί κάποιος με θέληση να το ξετυλίξει.

  205. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ said

    ΣπιτοΝΙΚΟκύρη, καλόν μήνα!
    Αλλά, ποιά μαύρη τρύπα ρουφάει τα σχόλια των αναγνωστών σου έτσι που να εξαφανίζονται τα πρώτα και να εμφανίζονται σαν φαντάσματα τα δεύτερα;
    Έστειλα 2 σχόλια, το ένα κατόπιν του άλλου, στη συζήτηση που έγινε παρενθετικά εδώ για το θέμα του ασύλου και την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Βγήκε το στερνό, έτσι στο ξεκάρφωτο. Όμως, το πρωτινό χάθηκε!

  206. Γιάννης Κουβάτσος said

    204: Εντάξει, δεν φταίνε πάντα τα κομματικά όργανα επιλογής υποψηφίων. Είδαν στο βιογραφικό ιατρός αναισθησιολόγος, σου λένε οκ. Πού να ψυλλιαστούν τα περί κοπάνας και …ΕΜΦΙΑ; Άτιμα τυπικά προσόντα…

  207. Pedis said

    # 190 – πού την ξετρύπωσες!; Μόνο με αναισθητικό την αντέχεις!!

  208. Σωτήρς said

    191 Υπάρχουν και τώρα κανόνες. Εάν σε πιάσουν να αντιγράφεις νομίζω πως χάνεις δυο εξεταστικές του μαθήματος. Όλα αυτά βέβαια τα αποφασίζει η Γενική Συνέλευση της σχολής. Και οι σούζες απαγορεύονται αλλά αυτό δεν εμπόδισε ένα Ζητά να με προσπεράσει με σούζα μπροστά στη ΓΑΔΑ και μετά από 200 μέτρα να καρφωθεί σε ένα κάδο σκουπιδιών στην Πανόρμου πριν δεκαπέντε χρόνια. Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’το, ποιος ελέγχει ποιον στη γραφειοκρατία μας.

  209. Μαρία said

    207
    Πολύ αμφιβάλλω αν τους απασχολούν τα βιογραφικά (βλ. π.χ. Κολαγόνο) αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε την πλάκα μας.
    Αυτός π.χ. με το θυμιατό είναι πιο σοβαρός, έχει και προϋπηρεσία στη βουλή.

  210. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ said

    ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ (όχι μόνο παράκληση αλλά μέχρι και δέηση είμαι έτοιμος να κάνω…) ΠΡΟΣ ΤΟΝ σπιτοΝΙΚΟκύρη:

    Κύριε Σαραντάκο, το σχόλιό μου που τό ‘φαγε το μαύρο σκοτάδι μήπως θα ήταν δυνατόν να βγει στο φως; Θαρρώ πως έχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για συζήτηση πάνω στο θέμα που θίξανε κι άλλοι αναγνώστες.

    Παρακολουθώ σχεδόν καθημερινά, σιωπηλά, τον διάλογο με τα σχόλια των αναγνωστών μετά από το άρθρο της ημέρας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που έγραψα κι εγώ κάτι. Τώρα, τι να πω; Κρίμα δεν είναι;
    Όχι τίποτε άλλο μα, παρόλο που η πρόταση που εισηγούμαι στην εδώ ομήγυρη είναι βραχύλογη, ο (απαραίτητος για να τοποθετηθεί η πρότασή μου στην διαχρονία των ελληνικών πανεπ/μιακών πραγμάτων) εκτενής πρόλογός της με αποθαρρύνει να ξαναστείλω το σχόλιό μου. Είναι και αργά…

    Ευχαριστώ.

  211. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ said

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

    Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, και τουλάχιστον μέχρι το 1981, θυμάμαι πολύ καλά ότι για να εγγραφεί κάποιος ως φοιτητής σε μιά δημόσια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (είτε σε παν/μιακό τμήμα είτε ακόμη και στα ΚΑΤΕ) έπρεπε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να παραδώσει στην Γραμματεία του Τμήματος ΟΛΑ ΜΑΖΙ τα απαραίτητα κατά τον νόμο δικαιολογητικά εγγραφής (δηλ., 1-απολυτήριο 6ταξίου Γυμνασίου, 2-βεβαίωση επιτυχόντος της Επιτροπής Εισαγωγικών Εξετάσεων από το Υπουργ. Παιδείας περί της επιτυχίας του -με την αναλυτική βαθμολογία σε κάθε εξετασθέν μάθημα- και της σειράς κατατάξεώς του μεταξύ των συνεπιτυχόντων του στο Τμήμα που ζητά εγγραφή, 3-ταυτότητα εξετασθέντος υποψήφιου φοιτητή, 4-Υπεύθυνη Δήλωση Ν.105 ότι «δεν είναι εγγεγραμμένος σε καμιά άλλη δημόσια ή ιδιωτική σχολή -ανωτέρα ή ανωτάτη- και ούτε θα επιχειρήσει να εγγραφεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο επί ποινή οριστικής διαγραφής του από όλες», 5-Τέσσερες φωτογραφίες ταυτότητας με γραμμένο πίσω το ονοματεπώνυμό του (για την έκδοση φοιτητικής ταυτότητας ή φοιτητικού βιβλιαρίου σπουδών, για φοιτητικό βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περιθαλψης, για δελτίο φοιτητικού εισιτηρίου, και για τον φάκελλό του ως φοιτητή στο μητρώο των εγγεγραμμένων φοιτητών του τμήματος), 6-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ συμπληρωμένο με ακριβή στοιχεία το έντυπο της Εθν. Στατιστ. Υπηρεσίας της Ελλάδος με πληροφορίες για την οικογενειακή του κατάσταση κλπ, 7-Τον σφραγισμένο φάκελλο με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεών του που ως φοιτητής πρός εγγραφή έπρεπε να υποβληθεί (ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος και ούρων, γνωμάτευση παθολόγου-καρδιολόγου-οφθαλμίατρου) για να πιστοποιηθεί ότι δεν πάσχει από καμιά μεταδοτική νόσο κι ούτε έχει κάποια κρυφή φυσική αδυναμία που εμποδίζει την παρακολούθηση των σπουδών, 8-Μια έγγραφη και ενυπόγραφη βεβαίωση του γονέα ή κηδεμόνα για όσους προς εγγραφή φοιτητές δεν είχαν -κατά τον χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών τους- ακόμη εορτάσει τα 18 τους γενέθλια και, για τα αγόρια που είχαν κλείσει τα 18 τους κι είχανε περάσει από «περιοδεύον» Σ.Ε.Ο., το ανάλογο στρατολογικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση. Η κατάθεση των 7 ή 8 ή 9 αυτών δικαιολογητικών γινότανε τακτοποιημένα μέσα σε ένα ροζ ή φιστικί ή πορτοκαλί ή γαλάζιο ντοσιέ «άνευ ελάσματος» με το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του κάθε προς εγγραφή φοιτητή γραμμένο με κεφαλαία (στο επώνυμο έπρεπε να μπεί μια τελεία επάνω στο τονούμενο γράμμα!) κι όφειλε να είναι ΠΛΗΡΗΣ για να μπορέσει να αρχίσει η Γραμματεία την διαδικασία της εγγραφής του κάθε φοιτητή. Μάλιστα, η προθεσμία για την κατάθεση όλων αυτών των δικαιολογητικών ήταν εξαιρετικά μικρή (μέσα σε μια βδομάδα, και μόνον την ημέρα που είχε ορισθεί βάσει του αρχικού γράμματος στο επώνυμο του καθενός) και με έμφαση τονιζότανε, επίσης, ότι ήταν «ανατρεπτική» προθεσμία και όποιος την έχανε θα έχανε και το δικαίωμα να εγγραφεί και να γίνει φοιτητής! Θυμάμαι ΟΥΡΕΕΕΕΣ έξω από τις Γραμματείες των Τμημάτων: οι υπάλληλοι ελέγχανε σχολαστικά τα δικαιολογητικά που τους πηγαίναμε, και μόνον όταν εύρισκαν πως όλα ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου μάς βάζανε να υπογράψουμε ΚΑΙ την έντυπη Αίτηση προς το Τμήμα ….., της …. Σχολής, του Παν/μίου ….., με το αλησμόνητο εκείνο «Παρακαλώ, ευπειθώς αιτούμαι να γίνω δεκτός ως φοιτητής της καθ’ υμάς Σχολής».

    Ασφαλώς, οι ηλικίαν έχοντες φοιτητές του τότε θα ανακαλέσουν στην μνήμη τους τι γινότανε προ 40+ ετών…

    Γιατί, όμως, έκατσα και τα θυμήθηκα και τά ‘γραψα όλα αυτά;

    Διότι, νομίζω ότι το πρόβλημα σχετικά με όσα γίνονται στα πανεπιστήμια είναι … ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ !
    Η λύση είναι απλούστατη:
    Με την εγγραφή τους οι φοιτητές σαν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ δικαιολογητικό για την εγγραφή τους θα υπογράφουν ότι επι ποινή οριστικής αποβολής και διαγραφής τους θα τηρούν τον «χάρτη υποχρεώσων προς το ίδρυμα» που θα είναι απόλυτα δεσμευτικός προς αυτούς και θα καθορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις τους και τά δικαιώματά τους. Η εγγραφή του κάθε φοιτητή θα υπονοεί την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του Χάρτη Υποχρεώσων του Ιδρύματος, και θα υπέχει θέση Συμβάσεως κατά την νομική έννοια.

    Το ποιές είναι ή θα πρέπει να είναι οι υποχρεώσεις των φοιτητών (αλλά ΚΑΙ των καθηγητών ΚΑΙ των διοικητικών) τίθεται προς συζήτηση.

    Και … σε όσους αρέσει.
    Τελεία και παύλα._

  212. sarant said

    211-212 Το σχόλιο 212 το κρατησε η μαρμάγκα στο βαθύ της συρταρι, αγνοώ για ποιο λόγο.

  213. Μαρία said

    213
    Λόγω βαθιών νοημάτων;

  214. Μαρία said

    Κυριάκος Μητσοτάκης ραμφίζων
    «Εάν δεν δαμάσει κανείς τα εσωτερικά του Εξάρχεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά Εξάρχεια της κοινωνικής ζωής»
    https://www.imerodromos.gr/oi-apolysis-meso-esoterikon-exarchion-tou-mitsotaki-tou-v-tou-gerasimou-choleva/

    Μα τι πάω και θυμάμαι.

  215. Εκλογική Περιφέρεια Άνω Νείλου, εκλογές 2019 π.Χ.

    και λονγκ βέρσιον

  216. sarant said

    216 Είναι της μόδας τα λογοπαίγνια αυτά, τελικά.

  217. ΣΠ said

    Spanish club changes name to Flat Earth FC

  218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    209 – Eννοείται πως υπάρχουν κάποιοι κανόνες που όμως, κανείς δεν γνωρίζει και ελάχιστοι εφαρμόζουν, η αντιγραφή είναι ο κανόνας εδώ και πολλά χρόνια αλλά οι συνέπειες ήταν και είναι ανύπαρκτες.
    Αυτό που είπα, είναι πως θα πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστηροί κανόνες με λαϊκή βούληση γιατί το πανεπιστήμιο αλλά και όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να είναι ο εγκέφαλος της κοινωνίας που θα δημιουργεί την προοπτική της κι όχι αυτό το βδέλυγμα που είναι. Ο εγκέφαλος όμως, έχει ένα μειονέκτημα, είναι σαν το σώμα, ότι τον «ταϊσεις». Κρίνε τώρα τι «ταϊζουν» τα μυαλά των νηπίων οι γονείς, τι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα σου λυθούν όλες οι απορίες για το χάλι των πανεπιστημίων και της κοινωνίας.
    Δύσκολο πράγμα η δημοκρατία, απευθύνεται σε ανθρώπους υψηλής νοημοσύνης και δυσκολότερο η ελευθερία από δεσμά, είναι για ανεξάρτητους αυτόνομους και υπεύθυνους ανθρώπους με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, σπάνια μη προστατευόμενα είδη προς εξαφάνιση.

    Υ.Γ – Υπάρχουν ηλίθιοι επιστήμονες;

  219. Μαρία said

    https://twitter.com/nikosalepis/status/1146015659157053445

  220. ΣΠ said

    220
    Κι όμως, το μάρκαραν ως παραπληροφόρηση.

  221. Μαρία said

  222. Μαρία said

  223. ΣΠ said

    220, 222
    Καλά, αυτός ο salepis είδε την φωτογραφία και έβγαλε συμπέρασμα; Του ήταν μεγγάλος κόπος να δει το άρθρο, που λέει και για παραπληροφόρηση και για ψευδή ισχυρισμό; Αλλά, βέβαια, αυτός το είχε βγάλει το συμπέρασμα εκ των προτέρων. Πραγματικά, τι να πρωτοσχολιάσεις…

  224. spiridione said

  225. Μαρία said

    224
    Βρε, Σταύρο, τόση φλυαρία, για να μας πουν οτι η ισχύει η διάψευση της πρεσβείας; Και σιγά την είδηση.

    225
    Φαντάσου να την γκαντεμιάσει και να μην μπορεί να ξαναγεννήσει 🙂

  226. Μαρία said

  227. Μαρία said

  228. nikiplos said

    Η γιόγκα τι τού ‘φταιξε άραγε του θεομπαίχτη?

  229. ΣΠ said

    229
    Και πότε την έφερε ο Τσίπρας;

  230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    217 >>Είναι της μόδας τα λογοπαίγνια αυτά, τελικά.
    Κάπου πήρε το μάτι μου υποψήφιο Πεογλου.

  231. Σωτήρς said

    219 ΥΓ Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;

    228 Εάν θυμάμαι καλά αυτός είχε βγει στο κήρυγμα πριν κάνα χρόνο και είχε πει πως παραιτείται. Άλλος ένας σούπερσταρ του θεού της Ελλάδας.

    Έχει βάση αυτό που λέει παρακάτω;

  232. Μαρία said

    229, 230
    Τώρα διδάσκονται όμως. «Στα Δημόσια Σχολεία τώρα πια διδάσκονται νέα μαθήματα, όπως η ΓΙΟΓΚΑ, η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ κλπ.»

    Νόμισα στην αρχή οτι είναι πλάκα του λούμπεν αλλά ο τύπος γράφει τέρατα. http://mkka.blogspot.com/

  233. Πέπε said

    @232

    Δεν ξέρω, φαντάζομαι πως όχι, αλλά περισσότερο ενδιαφέρουσα βρίσκω την πληροφορία ότι στα λιβανέζικα (άρα στα αραβικά) υπάρχει λέξη yalla και σημαίνει «άιντε!, εμπρός!»:

    Είναι συνηθισμένο επιφώνημα σε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, κυρίως ανατολίτικα. Το ‘χω ακούσει και στα τούρκικα (τα οποία προφανώς θα έκαναν τη διαμεσολάβηση από τα αραβικά στα ελληνικά), και όπου γίνεται η διάκριση των διπλών συμφώνων από τα απλά -δηλαδή στα 12νησα- το «γιάλλα!» προφέρεται με δύο λ, όπως βλέπω ότι είναι και το αραβικό.

    Τώρα, αν αυτό το δάνειο στα ελληνικά από τα αραβικά μέσω τούρκικων είναι απώτατης ελληνικής αρχής, άρα αντιδάνειο, θα ήταν κάτι ενδιαφέρον. Αλλά όπως είπα δε μου φαίνεται πιθανό.

    Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ξέρω από πότε το «ήλθον / ήρθα» πρωτοεμφανίζει την προστακτική «έλα». Θα με εξέπληττε αν ήταν 1200 χρόνια πριν από οτιδήποτε.

  234. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    234 Πέπε, εδώ είναι η τούρκικη εκδοχή (αραβικής αρχής). Σχετικά πρόσφατα είχε ξανακουβεντιαστεί σε κάποιο νήμα. Είχαμε βρει μέχρι και τριπλό γιάλα σε ελληνικά τραγούδια.
    https://www.nisanyansozluk.com/?k=yallah

    Στα τούρκικα σημαίνει : άντε, προχώρα / εμπρός, σήκω φύγε. Αν δεν κάνω λάθος στα αραβικά ya allah σημαίνει μα τον θεό.
    Να μας πει ο Δύτης υπηρεσίας. Καλημέρες.

  235. εδώ το ξανακουβεντιάζαμε: https://sarantakos.wordpress.com/2019/03/25/1821-10/#comment-574798
    Κι εγώ νομίζω ότι είναι το αραβικό (σημαίνει «ω Θεέ» για την ακρίβεια). Το μόνο επιχείρημα του Λιβανέζου στο τουΐτερ (ότι δεν είναι ίδιο με το γιάλα!) είναι η σημασιολογική διαφορά, αλλά τέτοιες βλέπουμε παντού.

  236. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    236 Τι ‘σαι συ ρε παιδί μου, φτου-φτου-φτου maşallah 🙂

  237. sarant said

    232 Εχει και φιλολογικές ανησυχίες ο Ταλέμπ; Ενδιαφέρον.

    234 Το «έλα» είναι κανονικά προστακτική του ελαύνω (του παράλληλου «ελώ»). Φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε, στην ελληνιστική εποχή, ως παράγγελμα στις αρματοδρομίες κι έτσι τον Μεσαίωνα εμφανίζεται ως προστακτική του «έρχομαι».

  238. Σωτήρς said

    234 ~ 236 Στο Μαρόκο το «γιάλα!» είναι ξεκάθαρα το «έλα». Το μόνο αραβικό που έμαθα και έλεγα. Δηλαδή έρχεται από το «ω Θεέ» (ya allah); Μπερδεύομαι.

  239. Θρασύμαχος said

    η Άλκηστις, της Άλκηστις https://www.iefimerida.gr/media/open-o-diadohos-tis-alkistis-maragkoydaki

  240. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @238β. Ωραιότατη γλωσσική πληροφορία, Νίκο. Αυτό περί αρματοδρομιών κλπ έχει κάποια τεκμηρίωση ή είναι μια ελκυστική υπόθεση;

  241. Αιμ said

    Κοίτα τώρα, διαβάζω τον Πέπε για το έλα και το γιάλλα και μου ρθε πως και στα βουλγάρικα το έλα είναι το ίδιο με παχύ καθιαυτού λάμδα ενώ το ρήμα έχει άλλο θέμα στον ενεστώτα και άλλο στους αόριστο και μέλλοντα.
    Μπορεί να είναι σύμπτωση ;

    Επίσης είναι ίδια και στον πληθυντικό η προστακτικη : елате

  242. […] Greek translation & language Μεζεδάκια του καύσωνα […]

Σχολιάστε