Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια Βρυξελλών

Posted by sarant στο 17 Δεκεμβρίου, 2022


Μεζεδάκια, όχι λαχανάκια. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι το γνωστότερο έδεσμα που έχει πάρει το όνομά του από τη βελγική πρωτεύουσα, όμως τα μεζεδάκια μας, δηλαδή το εβδομαδιαίο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, έχει πάρει τον τίτλο του από την πολύκροτη υπόθεση που συγκλονίζει την ΕΕ και που πρόλαβε να ονομαστεί Κατάρ-γκέιτ, και που βέβαια προκάλεσε, και δικαιολογημένα, μεγάλο θόρυβο στη χώρα μας αφού εμπλέκεται σε αυτήν η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Πριν όμως προχωρήσω να θυμίσω πως από προχτές άρχισε η ψηφοφορία για τη Λέξη της Χρονιάς. Στο ψηφοδέλτιο δεν περιλαμβάνεται βέβαια ο όρος Καταργκέιτ, που ίσως μας απασχολήσει του χρόνου μια και η διαλεύκανση της υπόθεσης φαίνεται πως θα πάρει χρόνο. Αν δεν έχετε ψηφίσει, η ωραιότατη ειδική σελίδα σάς περιμένει εδώ.

Επανέρχομαι στα μεζεδάκια Βρυξελλών, που δεν είναι λαχανάκια, για να σας εκμυστηρευτώ πως, αν υπάρχει ένα φαγητό που με δυσφορία το τρώω, είναι ακριβώς τα λαχανάκια Βρυξελλών. Oπότε, η σημερινή μας πιατέλα περιέχει βέβαια κάμποσα μεζεδάκια σχετικά με την υπόθεση Καϊλή-Βρυξελλών, χωρίς βέβαια να μπαίνουμε στην ουσία της, αλλά λαχανάκια δεν περιέχει.

Και ξεκινάμε με μια δήλωση της αδελφής της βουλεύτριας, ή μάλλον με ένα σουπεράκι που μεταφέρει τη δήλωση.

Την οθονιά την πήρα από την ομάδα Υπογλώσσια τού Φέισμπουκ και όπως βλέπετε το μέλος που την ανάρτησε υπογράμμισε τη φράση «όλους όσοι συμπαραστέκονται», που σημαίνει ότι τον ξένισε η διατύπωση αυτή.

Η διατύπωση «ευχαριστώ όλους όσοι συμπαραστέκονται» είναι η τυπικά σωστή. Η συχνότερη διατύπωση, «ευχαριστώ όλους όσους συμπαραστέκονται», με έλξη του αναφορικού, θεωρείται τυπικά λάθος.

Φυσικά, για το θέμα έχουμε άρθρο, αν και κάπως παλιό και ίσως σηκώνει συμπλήρωση (π.χ. πρέπει να προστεθούν αρχαία παραδείγματα έλξης του αναφορικού).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο πριν διαβάσω τη συζήτηση στα Υπογλώσσια, όπου ο τύπος «όλους όσοι» είχε ξενίσει, είχα πάρει μέιλ από φίλο του ιστολογίου, μεγαλύτερον από εμένα στην ηλικία, ο οποίος επισήμαινε την εξής φράση από δελτίο ειδήσεων: «ανανεώνονται οι συμβάσεις όλων όσων προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα κενά….», επισημαίνοντας ότι η έλξη του αναφορικού (είναι φιλόλογος ο φίλος κι έτσι ξέρει την ορολογία) «έχει πια γενικευτεί». Και έτσι φαίνεται να είναι.

* Συνεχίζοντας βρυξελλιώτικα, δεν θα σας σερβίρω μύδια ή καρμπονάντ αλλά μιαν ακόμα είδηση για τα καϊλίδικα.

Σε άρθρο της Ναυτεμπορικής με τίτλο  Εύα Καϊλή: Από το φρούριο του Σεν Ζιλ στο υπερσύγχρονο «χωριό» του Χάρεν διαβάζουμε, για τη φυλακή όπου βρίσκεται η ευρωβουλεύτρια:

Με σχέδιο παρόμοιο με τις «ανοιχτές φυλακές» της Σκανδιναβίας, το Χάρεν μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό κολέγιο φιλελεύθερων τεχνών παρά με ένα σωφρονιστικό ίδρυμα

Στα αγγλικά οι σπουδές Λογοτεχνίας, Γλώσσας, Ιστορίας, Φιλοσοφίας και παρόμοιες λέγονται Liberal Arts, αλλά στα ελληνικά δεν το μεταφράζουμε κατά λέξη. Υπάρχει βέβαια η απόδοση Ελευθέριες τέχνες, που πηγαίνει στη γέννηση του όρου, με το trivium και το quadrivium (αξίζει χωριστό άρθρο, ασφαλώς) αλλά τις σημερινές Liberal arts θα τις πούμε θεωρητικές επιστήμες μάλλον (ή και ανθρωπιστικές, παρόλο που οι αρχικές επτά «ελευθέριες τέχνες» περιλάμβαναν αριθμητική και γεωμετρία). Πάντως όχι φιλελεύθερες!

* Διακόπτουμε τη σύνδεση με Βρυξέλλες για μια παρέμβαση της ΟΠΠΕ, της Ομάδας Παρακολούθησης Πρωτοσέλιδων Εστίας, με ένα απόσπασμα (απόκομμα μάλιστα) από άρθρο του Β. Πολύδωρα.

Σχολίασε ο φίλος μας ο π2 στο Τουίτερ:

Κατάφερε ο μεγάλος Βύρων να κάνει τέσσερα λάθη (ή αστοχίες) στην ίδια φράση: 1. Η δομή που θα έβγαζε νόημα θα ήταν «ασκήσεις αισθητικής κάποιων εστέτ». 2. Η επανάληψη αισθητικής – εστέτ είναι άκομψη. 3. Η γαλλική λέξη θέλει πληθυντικό. 4. Accent grave κι όχι aigu.

Πράγματι, esthète είναι η γαλλική λέξη, αλλά έχει περάσει ως «εστέτ» στα ελληνικά (και όχι, δεν το έχει γράψει αιστέτ ο Μπαμπινιώτης όπως κάνει με άλλα αντιδάνεια πχ τζύρος).

* Φίλος στέλνει το εξής γλαφυρό απόσπασμα από άρθρο ουϊσκογνωσίας:

Τι καλύτερη συνοδεία για ένα τέτοιο ουίσκι από μεγάλα, ζουμερά στρείδια, που συμπληρώνουν τα αρώματα καπνού, τύρφης, θαλασσινού νερού και τελειώνουν με έναν πιπεράτο αποχαιρετισμό;

Σχολιάζει ο φίλος μου:

Δεν ήξερα ότι φτιάχνεται ουίσκι και από στρείδια

Πρέπει να είναι μεγάλα και ζουμερά, του απάντησα.

* Xριστούγεννα έρχονται, όσοι έχουν μικρά παιδιά, ανίψια, εγγόνια,αναζητούν ιδέες για δώρα. Μου έστειλαν την επιγραφή που βλέπετε, που δεν ξέρω βέβαια αν είναι αυθεντική, και που την έχω ξαναδεί παλιότερα.

Δεν μπόρεσα να βρω ποια αγγλική λέξη μπέρδεψε το μεταφραστήρι, μ’ άλλα λόγια τι πετάει το κόκκινο όπλο.

«Γι’ αυτό έχει γεμίσει ο τόπος», σχολίασε κάποιος στο Φέισμπουκ.

* Κι ένα μεταφραστικό ακόμα. Σοβαρές δυσκολίες στην τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια αντιμετωπίζει η Γαλλία, αφού πολλοί από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες χρειάζονται σοβαρή συντήρηση, λόγω των πολλών προβλημάτων διάβρωσης και ρωγμών σε σωλήνες που αντιμετωπίζουν

Ανάμεσα σε άλλα διαβάζουμε:

Γιατί όμως η Γαλλία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση; Πρόκειται για μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη πυρηνική ενέργεια στον κόσμο, η οποία παράγει συνήθως πάνω από το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας με την αποθήκη των 56 αντιδραστήρων της και παρέχει περίπου το 15% της συνολικής ενέργειας της Ευρώπης μέσω εξαγωγών.

 

Αφού τους φυλάνε τους αντιδραστήρες στην αποθήκη, αναμενόμενο δεν είναι να σκουριάσουν;

Το αγγλικό κείμενο:

France is one of the most nuclear-power dependent countries and typically generates more than 70% of its electricity from its fleet of 56 reactors as well as providing about 15% of Europe’s total power through exports.

 

Στα αγγλικά λένε για «στόλο» 56 αντιδραστήρων, που ίσως θα ξένιζε εξίσου. Θα μπορούσαμε καλύτερα να πούμε «το σύνολο των 56 αντιδραστήρων της». Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να μεταφράσουμε κατά λέξη -εγώ θα έβαζα «από τους 56 αντιδραστήρες που διαθέτει».

* Κι ένα υποτιτλιστικό.

Άγνωσται αι βουλαί Του, διάλεξε ο υποτιτλιστής.

Ομως τέτοιος τύπος δεν υπάρχει στην καθαρεύουσα. Άγνωστοι αι βουλαί Του, θα γράψουμε ή, στη σημερινή γλώσσα, Άγνωστες οι βουλές Του.

* Και επιστρέφουμε στις Βρυξέλλες.

Από άρθρο του in.gr για την υπόθεση της Εύας Καϊλή, και ειδικότερα για τον (ελληνικής καταγωγής) δικηγόρο της:

«Ήταν μέλος του Συμβουλίου του Τάγματος στις Βρυξέλλες, ενώ διετέλεσε επί τρία έτη διευθυντής του γαλλόφωνου και γερμανόφωνου Δικηγορικού Συλλόγου, υπεύθυνος για το τμήμα ποινικού δικαίου, τα δικαιώματα υπεράσπισης και την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.»

Δεν πρόκειται για ιπποτικό ή άλλο τάγμα. Ο άνθρωπος ήταν απλώς μέλος του Conseil de l’Ordre des Avocats, ήτοι ακριβώς του Συμβουλίου του (γαλλόφωνου) Δικηγορικού Συλλόγου των Βρυξελλών!

Και πιο κάτω στο ίδιο άρθρο:

«Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και παρακολουθεί στενά το βελγικό δόγμα και τη νομολογία». Το «δόγμα» είναι, βέβαια, η νομική θεωρία (doctrine).

* Kι άλλο ένα υποτιτλιστικό, από τη σειρά Wednesday. Την οθονιά τη στέλνει φίλος του ιστολογίου. Στέλνει και αντίστοιχη οθονιά με τον αγγλικό υπότιτλο, ο οποίος λέει:

I give my mom 30 seconds before her judge-y claws come out

O φίλος ενοχλήθηκε από την ελληνική απόδοση -που, πράγματι, δεν είναι σπουδαία. Αλλά δεν είναι εύκολο να αποδοθεί με την ίδια εικόνα και με φραστική οικονομία (οι υπότιτλοι έχουν περιορισμό χαρακτήρων) το αγγλικό.

Ίσως θα ήταν προτιμότερο να μη γίνει κατά λέξη η μετάφραση (πχ «η μαμά θα αρχίσει τη γκρίνια», που όμως είναι πιο αδύνατο).

Τι λέτε εσείς;

* Και συνδεόμαστε και πάλι με τις Βρυξέλλες.

Στο Ποντίκι διαβάζουμε άρθρο για την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Καταραμένο σκάνδαλο:

Σύμφωνα με το Politico, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέθηκε σε ψηφοφορία τροπολογία της Γαλλίδας αριστερής νομοθέτη Leïla Chaibi βάσει της οποίας αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση των βίζα για τους Καταριανούς μαζί με την αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ.

Αφού δοκιμάσουμε ένα μικρό σοκ με την τροπολογία «της Γαλλίδας αριστερής νομοθέτη», έρχεται η απελευθέρωση των βίζα και μας αποτελειώνει.

Όχι, δεν θα πούμε «απελευθέρωση των βιζών» διότι αυτό ταιριάζει στις δράσεις οικολόγων ακτιβιστών που μπαίνουν σε εκτροφεία και απελευθερώνουν τα έγκλειστα ζωάκια (ή ίσως σε κοπέλες που δεν φοράνε στηθόδεσμο). Θα πούμε «των θεωρήσεων διαβατηρίου» ή «των θεωρήσεων» ή «της υποχρέωσης για βίζα» ή … (υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές).

Όσο για τη νομοθέτη, δεν έπρεπε καν να υπάρχει διότι στα ελληνικά όταν λέμε «ο νομοθέτης» εννοούμε συλλογικά τη νομοθετική εξουσία (πχ «με αυτή την πρόνοια, ο νομοθέτης θέλησε….»). Το legislator το λέμε «βουλευτής», εδώ «βουλεύτρια».

* Αυτό το ψάρεψε ο φίλος μας ο Στάζιμπος σε κρητικό κανάλι.

Εφικτός ο κίνδυνος των περικοπών στη β’ δόση της επιδότησης, λέει το σουπεράκι.

Προφανής ακυρολεξία, λες και ο κίνδυνος είναι στόχος για να τον πετύχουμε ή ίσως κατόρθωμα.

Ορατός ο κίνδυνος, ήθελε μάλλον να γράψει ο συντάκτης.

* Κατά σύμπτωση και το επόμενο μεζεδάκι μας έχει σχέση με περικοπές, όχι όμως στην επιδότηση αλλά σε περικοπές θέσεων εργασίας στο Τουίτερ.

Από άρθρο της Καθημερινής:

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας δείχνουν την μεγάλη ανισότητα στα ποσοστά απολύσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών τόσο σε μηχανολογικές όσο και σε μη μηχανολογικές θέσεις» αναφέρει η αγωγή.

Πρόκειται για ατυχή απόδοση του engineering. Δεν είναι μηχανολογικές οι θέσεις.

Είναι θέσεις μηχανικού; Ο φίλος που στέλνει το απόσπασμα επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες θέσεις στο Twitter «κυρίως περιλαμβάνουν  εργαζόμενους με σπουδές και αντικείμενα που στην χώρα μας δεν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε μηχανικούς» πχ software engineers και computer scientists.

Δεν έχω άποψη για το θέμα. Εσείς τι λέτε;

* Και κλείνω με Βρυξέλλες -ή, τέλος πάντων, με κάτι σχετικό με το σκάνδαλο. Ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν έμμεσα να συμπαρασταθούν στην φυλακισμένη βουλεύτρια αλλά χωρίς να λένε ότι συμπαραστέκονται ήταν και ο Άδωνης Γεωργιάδης στο Τουίτερ. Εμένα με έχει μπλοκάρει, αλλά η οθονιά κυκλοφόρησε και προτίμησα να τη μεταφέρω έτσι όπως την είδα, δηλ. και με την απάντηση του Π. Πολάκη.

Παραθέτει λοιπόν Ροΐδη ο Άδωνης (που τον λένε Σπύρο και γιόρταζε τις προάλλες) και μάλιστα με πολυτονικό και με βαρείες, αν και ο προσδιορισμός «Έλληνας συγγραφέας» φωνάζει ότι το παράθεμα είναι ξεσηκωμένο από κάποιο αποφθεγματολόγιο.

Ή μάλλον από αποφευγματολόγιο μια και ο Άδωνης ή όποιος μετέφερε τον στοχασμό του Ροΐδη έκανε καναδυό τσαπατσουλιές και μια λαθροχειρία.

Τσαπατσουλιές είναι ότι ο Ροΐδης έγραψε, σωστά, «τους έχοντας πτερά» και όχι «τους έχοντες», όπως και «πάντες» και όχι «άπαντες».

Λαθροχειρία είναι η προσθήκη του «Στην Ελλάδα». Δεν έγραψε κάτι τέτοιο ο Ροϊδης (άλλωστε θα έγραφε «εις την Ελλάδα»), είναι μεταγενέστερη προσθήκη.

Και δεν μπορούμε να το εστιάσουμε στην Ελλάδα, αφού ο αμέσως προηγούμενος στοχασμός του Ροΐδη (δείτε στα Άπαντα, τόμ. Ε’, σελ. 376) είναι: Η ευσέβεια είναι εις την Δύσιν γυναικεία ενασχόλησις, όπως το ράψιμον και η μαγειρική.

Ετσι παραλλαγμένο το απόφθεγμα του Ροΐδη το βρίσκουμε στη Μηχανή του χρόνου, αλλά χωρίς πολυτονικό, οπότε δεν ξέρουμε από πού το πήρε ο Άδωνης.

Όσο για την απάντηση του Πολάκη, του οποίου το ύφος έχω επανειλημμένα επικρίνει, αναρωτιέμαι μήπως ειδικά εδώ ταιριάζει.

Τέλος πάντων, αυτά από Βρυξέλλες. Είναι και μια θλιβερή επέτειος σήμερα, αλλά δεν ταίριαζε στο άρθρο να την υπενθυμίσω. Θα τα πούμε αύριο.

 

Advertisement

320 Σχόλια προς “Μεζεδάκια Βρυξελλών”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Μαλακές μπάλες πετάει το έρμο, νομίζω ότι το είχαμε σχολιάσει και παλιά. Απλά δε χώρεσαν οι μπάλες στην επιγραφή.

  2. ndmushroom said

    Μαλακές σφαίρες εννοούσα, όχι μπάλες. Αυτά παθαίνεις όταν γράφεις βιαστικά. 🙂

  3. LandS said

    «αν υπάρχει ένα φαγητό που με δυσφορία το τρώω, είναι ακριβώς τα λαχανάκια Βρυξελλών»

    Μα δεν ξέρω πιάτο «λαχανάκια Βρυξελών», για γαρνιτούρα δεν πρόκειται; Κάντην στη άκρη.
    Αν και εγώ τα τρώω και μ ‘αρέσουν.

  4. Πλούσια και σήμερα.

  5. LandS said

    Αφού μπήκε στη γενική… γενικεύτηκε 😊

  6. @ 3 LandS

    Νομίζω δεν πρέπει να τα κάνουμε πέρα τα λαχανάκια Βρυξελών. Έχω ακούσει πως για το μπρόκολο και τα λαχανάκια, σε μερικά συστήματα υγείας, υπάρχει ερώτηση «πότε φάγατε τελευταία φορά;» για να κρίνουν για το στυλ διατροφής του εξεταζόμενου.

  7. Κουνελόγατος said

    Να είσαι καλά να τον σκέφτεσαι… να τον θυμάσαι.

  8. Καλημέρα

    Λαχανάκια Βρυξελλών, πφφφφ σιγά τα λάχανα !!

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-2 Μάλλον δίκιο έχεις

    3 Ναι, εντάξει, στην άκρη τα κάνω.

  10. Πέπε said

    Καλημέρα.
    Το όπλο κόκκινο προφανώς πετάει μαλακές μπάλες ή σφαίρες και δε χώρεσε όλο.

  11. Πέπε said

    #1, 10
    Ναι ξέρω, η ζωή είναι ριφρές…

  12. Avonidas said

    Καλημέρα απ’ τη χιονοσκέπαστη Κρακοβία (λίαν συντόμως στα πάτρια 🙂)

    Ούτε «φιλελεύθερες τέχνες» θα πούμε, ούτε και «κολλέγιο» , θαρρώ. Αυτό το college είναι μάλλον η σχολή, που θα λέγαμε στα ελληνικά.

  13. Πουλ-πουλ said

    Πριν από καμιά 15ετία ρώτησα έναν φοιτητή στη Σουηδία, τι σπουδάζει, και μου απάντησε «biological engineering», οπότε αισθάνθηκα λίγο βλαχαδερό για την πεπαλαιωμένη (εδώ και αν ταιριάζει ο αναδιπλασιασμός) χρήση του όρου engineering στην Ελλάδα.

  14. sarant said

    12 Σωστά

  15. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Για να αποφεύγουμε το δίλημμα όλους όσους ή όλους όσοι μπορούμε απλά να πούμε «ευχαριστώ όσους συμπαραστέκονται» ή «ευχαριστώ όλους που συμπαραστέκονται». Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω.

  16. Avonidas said

    Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να μεταφράσουμε κατά λέξη -εγώ θα έβαζα «από τους 56 αντιδραστήρες που διαθέτει».

    Εγώ θα έβαζα «από το απόθεμα των 56 αντιδραστηρων»

  17. Christos said

    «Η ώρα των σκληρών διλλημάτων» γράφει η Άποψη. Όχι πολύ βαρύ από μόνο του, αλλά σε πρωτοσέλιδο κάποτε μπορεί και να κόστιζε θέση εργασίας

    https://www.frontpages.gr/d/20221217/39/%CE%86%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%B7

  18. LandS said

    6
    Σωστά. Ειδικά για μένα που μου έχουν απαγορέψει τα ωμά λαχανικά τα βρυξελάκια είναι η πιο καλή λύση γιατί μόνο βραστά τρώγονται.

  19. LandS said

    16
    Το απόθεμα αναλώνεται και αναπληρώνεται σε εξαιρετικά μικρότερους χρόνους από ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.
    Εγώ θα έβαζα δυναμικό. Ή Γαλλία έχει ένα δυναμικό 56 αντιδραστήρων.

  20. Aghapi D said

    Καλημέρα
    «Μεταξύ ορισμένων έθνικ ομάδων στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Κίνα, η παράδοση των κρεμασμένων φέρετρων ασκείται εδώ και πολύ καιρό. Στο Γκονγκσιάν της νότιας Σιτσουάν, εκατοντάδες κρεμασμένα φέρετρα της φυλής Bo της Κίνας – που πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί εδώ και 400 χρόνια – μπορούν να βρεθούν αναχαιτισμένα από βράχια, ενώ στην ορεινή πόλη Φιλιππίνων της Σαγκάδα, οι άνθρωποι της φυλής Ιγκόρτ εξακολουθούν να εξασκούν αυτή την παράδοση ακόμη και σήμερα. Πολλά κρεμασμένα φέρετρα στιγματίζουν τις απότομες κοιλάδες της κοιλάδας Echo.»

    Πολλά… μεζεδάκια μαζεμένα

    Πηγή: https://www.gesios.gr/ta-pio-perierga-ethima-tafis-apo-olo-ton-kosmo-meros-2o-n-45?fbclid=IwAR1LvmgyzJ-uOxqUuBUsOfO2_ScqEzHKG9r6SQzFhu1xJfvsOok39xZcqKI

  21. LandS said

    20
    Ωχ Βαγγελίστρα μου…

  22. Avonidas said

    Είναι θέσεις μηχανικού; Ο φίλος που στέλνει το απόσπασμα επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες θέσεις στο Twitter «κυρίως περιλαμβάνουν εργαζόμενους με σπουδές και αντικείμενα που στην χώρα μας δεν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε μηχανικούς» πχ software engineers και computer scientists.

    Δεν έχω άποψη για το θέμα. Εσείς τι λέτε;

    Εγώ θα το απέδιδα «τεχνικό και μη τεχνικό προσωπικό», αποφεύγοντας και τις «θέσεις».

  23. Alexis said

    #20: Έξοχα! Πάω να γουρδώσω το περπούτσι παραμίρα! 😆

  24. Alexis said

    Χρόνια πολλά στους Διονύσηδες και τις Διονυσίες!

  25. Θα πάμε με την Ακαδημία: Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ρεγκάκος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Οι Ανθρωπιστικές σπουδές στο Ανθρωπόκαινο» (την Τρίτη).

  26. sarant said

    24 Καλά λες, χρόνια πολλά σε Διονύσηδες και Διονυσίες!

    20 Ωχ!

    19 Μάλλον προτιμώ το δυναμικό

  27. Jago said

    Το Liberal Arts όντως θέλει άρθρο. Τα λαχανάκια Βρυξελλών όποτε τα πετυχαίνω τα λιανίζω! Αλλά δεν έβαλες και την άλλη μεζεδάρα που σου έστειλα από την άισκατοφημερίδα, tear και tears που βγάζει πελώριο γέλιο, με απογοήτευσες.

  28. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  29. sarant said

    27 Ωχ, την ξέχασα, συγγνώμη

    Θα λείψω για μερικές ώρες.

  30. Jago said

    Επειδή θα λείψει κάποιες ώρες ο Νικοκύρης και δεν θα κάνει κάνει κάποια ανανέωση στο άρθρο, ιδού η μεζεδάρα πουν εντόπισα. Στην άισκατοεφημερίδα διαβάζω «Μου είπε: ‘Κύριε, δεν νομίζω ότι οι μαχαιριές είναι η σωστή λέξη, ήταν σαν δάκρυα, σαν να ήταν ένα δυνατό όπλο, όχι σαν μαχαίρι»
    Δάκρυα; Φυσικά σχισίματα λέει, αυτά τα tear και tears.

  31. Pedis said

    Η υπόθεση το πρωτότυπο κείμενο να έχει εξίσου ή και μεγαλύτερη χοντρομαλακία από την ελληνική μετάφραση πρέπει να λαμβάνεται πιο σοβαρά. 🧐

    0 – Στα αγγλικά λένε για «στόλο» 56 αντιδραστήρων, που ίσως θα ξένιζε εξίσου

    Με το πρωτότυπο που λέει fleet, ας το πούμε μεταφορικά «συστοιχία» και μη μεταφορικά, δίκτυο.

    Δεν μου λες Νικοκύρη, πότε την είδες ανάποδα με τον Κρητικόσαυρο;
    Εμένα ίδιος μου φαίνεται.

    Λέει και κάνα πετυχημένο, όπως το σημερινό για την παπαρόστριγγλα που είναι 👌!

    Κι εδώ δεν έχει άδικο ο κρητικόκαφρος.

    🤢 🤮

    Πώς να του το πει αλλιώς;

    Κύριε Χατζηδάκη, λυπούμαι αλλά η ειλικρινώς σας λέγω ότι είστε απολύτως εξευτελισμένος. Δεν έχετε, κύριε, διόλου τιμή και υπόληψην ώστε να μην δέχεστε να σας περιφέρουν ως χειροκροτών κερκοπιθηκιδές;

  32. Jago said

    Ξέχασα να προσθέσω το λινκ
    https://www.iefimerida.gr/kosmos/aintaho-thymata-bathies-mahairies-sakoyles-sta-heria

  33. rogerios said

    Όσον αφορά το Liberal arts college, η Ναυτεμπορική ξεπατικώνει άρθρο του Πολίτικο γραμμένο στα αγγλικά. Συνεπώς, δεν πρέπει να σταθούμε ούτε στην προέλευση του όρου και στα μεσαιωνικά του trivium και του quadrivium ούτε στο τι σημαίνει σήμερα ο όρος arts libéraux για έναν γαλλόφωνο. Πρέπει να ελέγξουμε τη σημασία του όρου στον αγγλόφωνο κόσμο. Θα διαπιστώσουμε τότε ότι πρόκειται για εκπαιδευτικά ιδρύματα που χορηγούν πανεπιστημιακά πτυχία τόσο στις θεωρητικές όσο και στις θετικές επιστήμες. Αυτό που διαφοροποιεί ένα Liberal arts college από ένα συνηθισμένο πανεπιστήμιο είναι το μικρό μέγεθός του, το γενικού χαρακτήρα πρόγραμμα σπουδών του και η έμφαση στη διδασκαλία και όχι στην έρευνα. Εμείς τέτοια κόλπα και διακρίσεις δεν έχουμε. Επιπλέον, σε ένα τέτοιο άρθρο δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξηγηθούν στον αναγνώστη οι ιδιαιτερότητες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Θα αρκούσε κτγμ να πούμε «μικρό πανεπιστημιακό ίδρυμο» κι ο αναγνώστης θα καταλάβει το πνεύμα του συντάκτη του κειμένου.

  34. Πέπε said

    Δεν καταλαβαίνω τι υπάρχει να σχολιάσει κανείς στο «όλους όσοι». Έστω κι αν συχνότερα λέγεται ανάποδα, έτσι δεν παύει να είναι το ίσιο. Το ότι για το ανάποδο έχει βρεθεί όρος, έλξη του αναφορικού, δεν αλλάζει τίποτε. Ούτε ότι το αναποδογύρισμα δεν είναι σημερινή τάση αλλά διαχρονική. Προφανώς δεν κρεμάμε όσους το λένε καθ’ έλξιν, αλλά μη χάνουμε και εντελώς τα όρια.

    Άλλωστε και στην έλξη υπάρχουν κανόνες: «ευχαριστώ όσους» – υποχρεωτική έλξη, αδύνατον να το πεις αλλιώς, όσο κι αν το «όσους» είναι υποκείμενο. «Μίλησε με όλους όσων τα παιδιά…» – αδύνατον να γίνει έλξη. «Ευχαριστώ όλους όσοι/όσους» – δυνατόν να γίνει έλξη.

  35. Παύλος Γκότζος said

    Σχετικά με το όπλο παιχνίδι, νομίζω ότι εννοεί μαλακες μπάλες, μπάλες από ελαφρύ υλικό που δεν θα τραυματίσουν τα παιδιά που θα το χρησιμοποιήσουν.

  36. 31τέλος# Aκριβώς έτσι έπρεπε να του του πει, για τιμωρία (του Πολάκη)😃

  37. phrasaortes said

    Κι ένα σημερινό μεζεδάκι από το Πρόταγκον:

    Ήσσονος σημασίας, αλλά κάνει και ελαφρώς φιγούρα ο αρθρογράφος, οπότε πήγαινε γυρεύοντας. Υπογράφεται από κάποιον Ανδρέα Στασινό, αλλά μάλλον πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά αλλού ίχνη του στο Ίντερνετ, με εξαίρεση μια ύποπτη σελίδα στο Φέησμπουκ. Αντίστοιχη περίπτωση με τον κατά πάσα πιθανότητα εξίσου ανύπαρκτο Ευθυμάκη που έγινε γνωστός για το άρθρο που παρομοιάζει τον Μητσοτάκη με αήττητο μονομάχο.

  38. Pedis said

    # 36- 😅 😂 🤣!!

    Δεν μου λες, άσχετο, το bomb proof πως θα το μετέφραζες σπορτίφ, «καρατεσταρισμένο»; (Και πώς με σακκάκι και γραβάτα;)

  39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>κάμποσα μεζεδάκια σχετικά με την υπόθεση Καϊλή-Βρυξελλών,(…) αλλά λαχανάκια δεν περιέχει.

    Κι όμως:

    Κάτω στα καϊλίδικα (Οι λαχανάδες)

    Κάτω, στα κα , βρε κάτω, στα κα , κάνω στα καϊλίδικα
    Κάνω στα καϊλίδικα γίνηκε φασαρία
    δυο λαχανάδες πιάσανε
    πιάσαν και την κυρία

    Τα σίδερα, βρε τα σίδερα, τα σίδερα τους φόρεσαν
    τα σίδερα τους φόρεσαν και στη στενή τους πάνε
    γιατί στιβάξαν λάχανα
    ταξίδι να τα πάνε.

  40. Νέο Kid said

    Νομίζω ότι οι μηχανικοί Η/Υ ή οι μηχανικοί τηλεπικοινωνιών και δικτύων ,ξέρω γω… μια χαρά λέγονται και γράφονται (κι επίσημα) εδώ και χρόνια. Αλλά άμα ο «συντάκτης» είναι τσοπάνης που βόσκαγε τα πρόβατα εδώ παραπέρα… γράφει για μηχανολόγους!…

  41. Νέο Kid said

    Nα δηλώσω κι εγώ φανατικός των λαχανακίων Βρυξελλών! Με λάδι και λεμόνι τα τσακίζω!

  42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λαχανάκια Βρυξελλών
    Εγώ τα περισσαγαπώ, είναι ωραία/φατσαλίδικα στο σερβίρισμα και υγειινά!
    Προσωπική συνταγή που έκανε θραύση κάποια Χριστούγεννα, με μπουκιές χοιρινού μαγειρεμένα σε άσπρη ξινή σάλτσα.

    Εκτός από το ξίδι (που γενικά πάει στα σταυρανθή – στα οποία ανήκουν) κι ένα τσιγαρισματάκι (μετά το βράσιμο) με λίγο μπέικον τα απαλάσσει από τη μυρωδιά και την κάποια ανοστίλα τους.
    Δεν τα πολυβρίσκεις πια φρέσκα. Προσφεύγω στα κατεψυγμένα, όταν χρειάζομαι.
    Ποστάρω μια συνταγή, ολίγον λελέ, αλλά προλογίζεται «Σε κανέναν δεν αρέσουν (τα δύστυχα!)» 🙂
    Personne ne l’aime (le pauvre!)
    https://deliacious.com/2019/03/choux-bruxelles-cuisson-vinaigre-agave.html

  43. skol said

    0,22,40: Αν και σίγουρα υπάρχει μια απροθυμία από τους υπόλοιπους μηχανικούς να ονομαστούν οι πληροφορικάριοι μηχανικοί, και το «μηχανικός λογισμικού» είναι νομίζω καθιερωμένο πλέον. Ίσως το «λογισμικός μηχανικός» να ανέβαζε το στάτους ακόμα περισσότερο 🙂

  44. Σχετικά με την Wednesday : «Η μαμά θα βγάλει τα κριτικά της νύχια» ίσως. Η έκφραση «βγάζω νύχια» ακούγεται και στα ελληνικά.

  45. Για όποιον ενδιαφέρεται, και μένα μ’ αρέσουν τα λαχανάκια!

  46. 38# Ευπρεπώς αλεξίβομβον. Για πεζοδρομιακές χυδαιότητες αγυιοπαίδων να απευθυνθείτε αλλού, κύριε.
    ____
    Δεν είναι κι άσκημα τα λαχανάκια, αλλά σαν τα παραπούλια δεν έχει.

  47. BLOG_OTI_NANAI said

    Στον 5ο τόμο το έχει δύο φορές, με κάποια αλλαγή λέξεων:

  48. ΝΙΚΟΣ said

    <>

    Αγαπητέ Σαραντάκο,
    Διάβασα αυτό το ποστ στο φβ και θα θελα να μου πεις την γνώμη σου.
    Το ότι ο αρθρογράφος έκανε το λάθος αυτό (το οποίο αν θες την γνώμη μου καλύτερα να το είχε αποφύγει, διότι ως αρθρογράφος θα μπορούσε να έχει δίπλα του μια γραμματικη ή να το ξανακοιταξει το κείμενο πριν το δημοσιεύσει), τούτο καταδεικνύει ότι καποιος δεν γνωρίζει γραμματικη;
    Τέτοια λαθη(τα οποία όντως καλό είναι να αποφεύγονται) συνήθως δεν γίνονται λόγω απροσεξιας και όχι λόγω αγραμματοσυνης ;
    Θεωρείς ότι εκείνος που έκανε το ποστ στο φβ, απλώς κινδυνολογει ;
    Ποια η γνώμη σου

  49. ΝΙΚΟΣ said

    ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΕ

    Διάβασα και έφριξα: «Από το NEWSROOM.
    Δημοσίευση 8/12/2022….Πιο συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Πετράκος έκανε μία μακροσκελής δημοσίευση, κατά του ηθοποιού» κλπ.
    ΠΑΙΔΙΑ, ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΗΣ, ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΟΥΣ, ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΗ. ΜΑΘΕΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ!!!

    Αγαπητέ Σαραντάκο,
    Διάβασα αυτό το ποστ στο φβ και θα θελα να μου πεις την γνώμη σου.
    Το ότι ο αρθρογράφος έκανε το λάθος αυτό (το οποίο αν θες την γνώμη μου καλύτερα να το είχε αποφύγει, διότι ως αρθρογράφος θα μπορούσε να έχει δίπλα του μια γραμματικη ή να το ξανακοιταξει το κείμενο πριν το δημοσιεύσει), τούτο καταδεικνύει ότι καποιος δεν γνωρίζει γραμματικη;
    Τέτοια λαθη(τα οποία όντως καλό είναι να αποφεύγονται) συνήθως δεν γίνονται λόγω απροσεξιας και όχι λόγω αγραμματοσυνης ;
    Θεωρείς ότι εκείνος που έκανε το ποστ στο φβ, απλώς κινδυνολογεί ;
    Ποια η γνώμη σου

  50. ΣΠ said

    40
    Ε, ναι. Εκτός ότι υπάρχουν δύο πανεπιστημιακά Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, όλα τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχουν προσθέσει στον τίτλο τους Μηχανικών Η/Υ.

  51. 31# Περί μπινελικίων, σκέφτομαι πως θα είχε ενδιαφέρον να ανακριθούν (με ταβερνόξυλο αν είναι απαραίτητο) χωριστά ο υπουργός και ο κάθε τραπεζίτης για να πουν τι ακριβώς μπινελίκια αντάλλασσαν επί δυο ώρες. Δε μπορεί, θα συγκράτησαν λίγο-πολύ ποιος είπε τι και σε ποιον, συγκεκριμένες βρισιές κλπ. Υποψιάζομαι πως μετά την αντιπαραβολή των καταθέσεών τους θα πρέπει να επαναληφθεί το ταβερνόξυλο.

  52. Avonidas said

    #44. Σχετικά με την Wednesday : «Η μαμά θα βγάλει τα κριτικά της νύχια»

    Και θα σπαράξει όσους έχουν πτερά; 😉

  53. Πέπε said

    50
    Το λάθος απροσεξίας προϋποθέτει κάποιον βαθμό άγνοιας. Έχεις κάνει ποτέ λάθος στο όνομά σου, ή σε τελείως απλές φράσεις όπως Λόλα να ένα μήλο; Όχι, γιατί όσο απρόσεχτος και να ‘σαι, τις γνωρίζεις στην εντέλεια. Με όσα όμως γνωρίζουμε ατελώς, εκεί μπαίνει και ο παράγων της απροσεξίας.

  54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο κυρ (υποκρι)Τάκης

  55. Καλημέρα,
    Να πω χρόνια πολλά στους Νιόνιους (και τις Διονυσίες) που γιορτάζουν σήμερα (κάποιοι λίγοι είναι τον Οκτώβρη) αλλά και στον Δύτη αναδρομικά για χτες (τα μπέρδεψα, νόμιζα είναι σήμερα, εμ, με το να διαφέρουν σερνικά και θηλυκά και μάλιστα με τέτοιες μικρές διαφορές, τι να κάνω ο άνθρωπος).

  56. @38 Προστατευτικό από βόμβες (θα έβαζα μπόμπες αλλά δεν θέλω να μπερδευτώ με ποτά).
    Όπως το χρησιμοποιούν στις οδηγιές κατασκευής καταφυγίων από το 1939 εδώ

    Click to access fyl_3626.pdf

  57. Pedis said

    # 46 – αλεξίβομβον

    bomb proof (bombproof)
    1 : safe from the force of bombs
    2 : extremely sturdy or durable
    https://www.merriam-webster.com/dictionary/bombproof

    Όχι με την πρώτη, αλλά με τη δεύτερη ερμηνεία, φίλος. Και ζητάω όρο/έκφραση που να κάνει μπαμ, όπως στο ορίτζιναλ. Έχουμε καμιά τέτοια έτοιμη;

  58. Το σωστό λινκ στο σχόλιο 56

    Click to access fyl_3626.pdf

    Να προσθέσω και προστατευμένο από βόμβες στις εδκοχές.

  59. 57# Μμμ, ίσως με τη δεύτερη έννοια η απόδοση να αλλάζει με τα συμφραζόμενα κατά περίπτωση, αναλόγως του περί τίνος πρόκειται. Θες να αποδώσεις κάτι συγκεκριμένο?

  60. ΣΠ said

    56
    Και μεταφορικά για κάτι πολύ ανθεκτικό.

  61. ΣΠ said

    Το ΛΚΝ έχει γενική πληθυντικού για την βίζα. Όμως δεν είναι απαραίτητος ο πληθυντικός: …για την απελευθέρωση της βίζας για τους Καταριανούς…

  62. ΣΠ said

    57
    αδιαπέραστο

  63. Pedis said

    # 59, 60 – Φερειπείν, «The project will survive any criticism, it’s bomb proof. »

    Στα Ιταλικά το έχουν υιοθετήσει ως έχει, ιταλοποιώντας το, «a prova di bomba» και καθάρισαν. Ημείς, από ό,τι καταλαβαίνω (αφού δεν σας έρχεται αμέσως στο μυαλό), μάλλον όχι. Ράιτ; Μιλ μερσί για τον χρόνο σας.

  64. ππαν said

    Για τα λαχανάκια Βρυξελλών: κομμένα στη μέση και ψητά στον φούρνο με λίγο λάδι και αλάτι, ίσως και σόγια, είναι ποίημα. Φεύγει η πικράδα.
    Στο βυρώνειο, και το «θεωρούν ως» δεν είναι λάθος;

  65. 63# Σφιχτοδεμένο, καλοδουλεμένο, στιβαρό, και προφανώς κι άλλα. Μάλλον πάμε στο κατά περίπτωση που λέω.

  66. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και ζητώ συγνώμη από την φιλτάτη Ππαν, που το σχόλιό της το είχε κρατήσει η μαρμάγκα.

    Μια και πολλοί βρεθήκατε βρυξελολαχανολάγνοι ή έστω βρυξελολαχανόφιλοι, θα δοκιμάσω τις συνταγές που προτείνατε και θα ενημερώσω.

  67. sarant said

    44 Μου αρέσει αυτό και απορώ πώς μου ξέφυγε

    52 Α γεια σου!

  68. Pedis said

    # 65 – Για την απόδοση, ολόσωστα. Άλλο ρώταγα. Σε περίπτωση που μου έχει ξεφύγει κανένας σχετικός νεολογισμός που παίζει ήδη στην ελληνική πιάτσα.

  69. Georgios Bartzoudis said

    «ανανεώνονται ‘οι συμβάσεις όλων όσων’ προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα κενά…., επισημαίνοντας ότι η έλξη του αναφορικού (είναι φιλόλογος ο φίλος κι έτσι ξέρει την ορολογία) «έχει πια γενικευτεί». Και έτσι φαίνεται να είναι».

    # Φιλόλογος να σε πετύχει!!! [Εντάξει, στο 34 ο Πέπε το είπε πιο κόσμια, αλλά αυτός είναι (ή δηλώνει) φιλόλογος!]

  70. 68# Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό.

  71. BLOG_OTI_NANAI said

    46: Υπάρχει το αλεξιβόλιο:

  72. Πέπε said

    69
    Βασικά θεολόγος είμαι, αλλά εδώ με την κάλυψη της ανωνυμίας ο καθένας ό,τι θέλει δηλώνει.

  73. BLOG_OTI_NANAI said

    71: Και αυτό:

  74. Jago said

    Ααα πολλοί είσαστε που λατρεύετε τα λαχανάκια Βρυξελλών, να μάθεις Νικοκύρη που τα σιχαίνεσαι.

  75. 74# Εγώ τα παραπούλια λατρεύω αλλά είμαι ανεξίθρησκος. Εκτός γι αυτούς που καλλιεργούν, διακινούν και τρώνε κουκιά. Αυτοί ad leones σούμπιτοι.

  76. sarant said

    75 Ωχ, τα κουκιά τα συμπαθώ

  77. Χαρούλα said

    Άσχετο αλλά επίκαιρο. Για αστεριξολόγους🤓😂

  78. spyridos said

    73
    Αλεξίθραυσμα γιλέκα είχαμε στον ΛΥΤ για τους βαρεοπλίτες, αλλά ήταν πολύ βαριά και δεν τα φορούσαν.

    0. κ.α.
    Η θεϊκότερη συνταγή για τα λαχανάκια Β. από τον Γκόρντον.
    Το ξύσμα λεμονιού που καραμελοποιείται κάνει τη δουλειά.
    Σήμερα είχαν στο εδώ σούπερ μάρκετ 2 ευρώ το κιλό τα πράσινα και 3 ευρώ τα μωβ.

  79. Κυριάκος said

    Το είδα πρώτα στο Netflix:
    https://www.netflix.com/gr/title/81074663
    Ντοκικαντέρ με τίτλο ΕΜΜΗΝΕΣ ΡΗΣΕΙΣ. Το ψάχνω και διαπιστώνω ότι δεν είναι λογοπαίγνιο.
    Κατόπιν κάνω μια «αυτολεξεί» αναζήτηση «έμμηνος ρήση» στο Google και παθαίνω σοκ: Χιλιάδες ανευρέσεις! Γιατροί, φαρμακοποιοί, καταστήματα, συγγραφείς, ειδησεογραφικά σάιτ, το γράφουν έτσι: Ρήση!

  80. … ουίσκι από μεγάλα, ζουμερά στρείδια, …

    Του προσδίδουν μια
    στρειδιάζουσα γεύση

  81. xar said

    @63 bomb-proof
    Αν θέλεις να κρατήσεις ένα ιδιωματικό επίπεδο έκφρασης, προτείνω το μπετοναρισμένος ή (π.χ, για λογική/επιχειρήματα) μπετόν αρμέ.

  82. … Ordre des Avocats, … Δικηγορικού Συλλόγου των Βρυξελλών …

    Προφανώς παραγγελία με αβοκάντο και λαχανάκια Βρυξελλών.

  83. … αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση των βίζα …

    Χρειάζεται η απελευθέρωση, προς αποθάρρυνση
    φω βιζών.

  84. … I give my mom 30 seconds before her judge-y claws come out …

    Ούτε μισό λεπτό δεν θέλει η μάνα μου μέχρι να με κράξει άγρια.

  85. 68.
    Νεολογισμό, ε; Σε ύφος χαλαρό λέμε «μπετόν αρμέ» (όπως λέει και ο Xar), ή τσιμενταρισμένο… Πιο επίσημα, «απρόσβλητο από κάθε είδους κριτική ή αντίλογο», «ανθεκτικό σε κάθε είδους κριτική» («αναντίλεκτο»)

  86. sarant said

    78 A, ωραία

    79 Ωχ, και δεν είναι λογοπαίγνιο ε;

    84 Πολύ καλό κι αυτό

  87. Πέπε said

    85 κ.σχετ.
    Νομίζω ότι ο όρος απρόσβλητο σημαίνει ακριβώς αυτό. Στα νομικά όταν κινείσαι εναντίον μιας ληφθείσης απόφασης την «προσβάλλεις», αλλά ταυτόχρονα διατηρείται και η μεταφορά με τις βόμβες (έστω μια κάποια ανάμνησή της), αφού κάτι μπορεί να προσβληθεί και από βόμβες ή πυρά.

  88. 79# Ορίστε μια κλασική έμμηνος ρήση: Φοβού τας ειδούς του Μαρτίου. Και μια νεότερη: Κότα πίτα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη.

  89. Λαχανάκια Βρυξελλών…μερσί, δεν θα πάρω !

    Σχετικά με τις έχουσες νύχια (γάτες και γυναίκες) και τους έχοντες φτερά (πετεινούς και αγγέλους ) μου θύμισαν την φήμη για τον άγγελο που ήρθε από την ακτή ολόλαμπρος να δει το πλήθος κι έφυγε ολόιδιος με φάντασμα …

  90. Ευχαριστώ και για το σημερινό κέρασμα (γέλιου)!
    (Φυσικά, όλο το γούστο είναι στο σερβίρισμα- τα ίδια τα μεζεδάκια θα τα προσπερνούσα, μάλλον, άντε, με ένα μειδίαμα)
    Ωστόσο, προσφέρει κι από μόνο του αρκετό γέλιο το γευσιγνωστικό άρθρο:
    «ουίσκι από τα νησιά των Εβρίδων στη Σκωτία, εκεί που η θάλασσα διαφεντεύει τα αποστακτήρια και η τύρφη που υπάρχει παντού υπογραμμίζει το ιώδιο με τον καπνιστό χαρακτήρα της. […] το φημισμένο ουίσκι από το Skye, το νησί της ομίχλης, προσγειώθηκε στο Μικρολίμανο κι έγινε έμπνευση στις μαρμίτες του πολυαγαπημένου Λευτέρη Λαζάρου […] βρίσκεται στην πιο βαριά και βραχώδη μεριά του γευστικού φάσματος, με μια οξύτητα που ισορροπεί σε ένα όχι και τόσο ασφαλές άκρο»

  91. Παράνοια.
    https://thepressproject.gr/d-koutsoubas-aftokritiki-gia-to-600ari-stous-enstolous/

  92. ΚΑΒ said

    Δίκαι εμπορικαί: πρὸς τοὺς ἐμπόρους. ἦσαν δὲ αὗται ἔμμηνοι ὑπὲρ τοῦ μὴ τρίβεσθαι αὐτοὺς καὶ ἀργεῖν δικαζομένους.

  93. 88
    Ρε Χτήνε! 😂😂😂

    39
    Έφη, τι κάλο το «Κάτω στα καϊλίδικα»!

  94. 93 β
    Καλό, καλό!

  95. xar said

    Όσον αφορά το engineer:
    Έχω την αίσθηση ότι είναι μόδα στην αγγλόφωνη εσπερία να καολλάνε και ένα engineering σε οποιαδήποτε επιστήμη, ακόμα και θεωρητικές, αρκεί να έχει κάποια πρακτική εφαρμογή ή σχέση με υπολογιστές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής:

    Linguistics Major with a Concentration in Language Engineering
    The Department of Linguistics at Montclair State University is delighted to open its new undergraduate program in Language Engineering […]
    Language engineers use their knowledge of linguistics to improve human-computer interactions, such as speech and voice recognition, predictive text, voice-command interfaces, spelling and grammar checkers, machine translation, document summarization, search algorithms and text-to-speech synthesis.

    Στα ελληνικά δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση να αποδίδουμε το engineer/enginneering πάντα ως μηχανικός/μηχανική, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν καθιερωμένοι όροι. Π.χ.
    sound engineering = ηχοληψία
    biological engineering = εφαρμοσμένη βιολογία
    electrical engineering = ηλεκτρολογία (επισήμως/ακαδημαϊκά: ηλεκτρολογική μηχανική)
    mathematical engineering = εφαρμοσμένα μαθηματικά
    (Ειδικά για το τελευταίο, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια διαφορά σε ακαδημαϊκό επίπεδο μεταξύ του math engineer και applied maths, αλλά νομίζω ότι σε επίπεδο καθημερινής γλώσσας δεν κάνει διαφορά)

    Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το manager, π.χ. το sales manager δεν πάει να το πούμε διευθυντής/μάνατζερ πωλήσεων, αλλά πωλητής ή στο πιο γκλαμουράτο υπεύθυνος πωλήσεων.

  96. ΚΑΒ said

    88. Και αυτοί που θα φάνε τώρα χριστουγεννιάτικα πάπια;

  97. 91
    Για τον ίδιο, σοφή κίνηση. Παράνοια είναι για τον Τσίπρα, που έμεινε μόνος στο ατόπημα (για να το θέσω ευσχήμως). Τώρα, ό,τι και να κάνει θα είναι λάθος (αν το πάρει πίσω, αντιγράφει τον Κουτσούμπα, κι αν δεν το πάρει πίσω μένει ο μόνος με τη ρετσινιά)

  98. 97# Παρανοϊκό μου φάνηκε το σχήμα:
    -Είμαι κατά της κλοπής.
    (μετά πάω και κλέβω)
    -Αυτό που έκανα δεν κολλάει με αυτό που λέω.

    Για τον Τσίπρα είναι τζάμπα ξεφτίλα, λες και περίμενε ψηφαλάκια από την ακροδεξιά σφηκοφωλιά. Ας πρόσεχε.

  99. Μαρία said

  100. Λάμπας said

    «Τι καλύτερη συνοδεία για ένα τέτοιο ουίσκι από μεγάλα, ζουμερά στρείδια»: εμένα δε μου φαίνεται λάθος. Υπάρχει άνθρωπος που θα μπερδευτεί και θα θεωρήσει το «από στρείδια» εμπρόθετο της ύλης και όχι β΄όρο σύγκρισης; Μήπως ρέπουμε στο σχολαστικισμό, κοινώς ψειρίζουμε τη μαϊμού;

    Αν βάλουμε το «για ένα τέτοιο ουίσκι» ανάμεσα σε κόμματα (Τι καλύτερη συνοδεία, για ένα τέτοιο ουίσκι, από μεγάλα, ζουμερά στρείδια) πάλι είναι λάθος;

  101. Pedis said

    #81, 85 – «μπετόν αρμέ»: καλό.
    # 85, 87 – «απρόσβλητο»: ΟΚ!

    [Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει ευθεία απόδοση της αγγλικής έκφρασης. Μερσί σε όλους.]

    # 91- Κάλλιο αργά παρά αργότερα. (Πάντως, έκαναν λάθος σε εκζερσάιζ που ήταν σχεδόν τρίβιαλ.)

  102. sarant said

    100 Δίκιο έχεις κατά το ότι η αμφισημία είναι μονάχα θεωρητική -αλλά έχει πλάκα το σερβίρισμα, που έλεγε και η Εύα σε ένα σχόλιο.

  103. 99# Αυξάνονται βλέπω. Είχα μείνει στους διακοτρακό.

  104. 100# Άλλη λύση είναι να βάλεις το ουίσκι στην αρχή.
    Για ένα τέτοιο ουίσκι, τι καλύτερη συνοδεία από μεγάλα, ζουμερά στρείδια

  105. xar said

    Στα ελληνικά οι βίζες απελευθερώνονται ή καταργούνται/δεν απαιτούνται;

  106. ΣΠ said

    100
    Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μου σκέψη ήταν «πού είναι το λάθος;». Χρειάστηκε να το ξαναδιαβάσω για να καταλάβω την αμφισημία.

  107. 98
    Καλά, ψηφαλάκια σίγουρα δεν περίμενε. Όμως, ο Τσίπρας- σε αντίθεση με τον Κουτσούμπα- στοχεύει στη διακυβέρνηση (ενός κράτους που στελεχώνεται και από όλους αυτούς- γι’ αυτό δεν έλεγε για τους «αρμούς της εξουσίας»; Πάντως, την πάτησε πολύ άσχημα)

  108. https://www.iefimerida.gr/politiki/adonis-georgiadis-koybalaei-telara-lahana-renti?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

  109. 107# Ναι, αυτό που λέω είναι πως δεν τον χαλάει να κυβερνήσει με αυτή την ακροδεξιά αστυνομία. Εκτός που όταν ψήφισε το τρίτο μνημόνιο έδειρε και ψέκασε τη νεολαία του ίδιου του κόμματός του, τεσσεράμισι χρόνια στην κυβέρνηση δεν ξήλωσε ούτε έναν ένστολο χρυσαβγίτη.

  110. Μαρία said

    Καταλαβαίνει κανείς την παρομοίωση;

  111. 109
    Δεν έχεις άδικο, δυστυχώς.
    Όμως, για να είμαι δίκαιη, στο προηγούμενο σχόλιό μου δεν αποδίδω (εννοείται!) στον Τσίπρα τα ίδια κίνητρά με τον εμπνευστή του επιδόματος (σύμφωνα με εκείνη την καταπληκτική γελοιογραφία του Δεμερτζόγλου), αλλά ένα στρίμωγμα που, νομίζω, έγινε σκόπιμα (του τύπου: αν τολμάς, καταψήφισέ το! Τους τσουβαλιάζεις όλους; Θα έρθει η ώρα σου!)

  112. Πέπε said

    109
    Αυτό είναι μια οδυνηρή αλήθεια. Επίσης, μετά από όλο το θέμα με τα κάγκελα στη Βουλή, άνοιξε την Ηρόδου Αττικού για καναδυό μέρες και μετά την ξανάκλεισε για πάντα. Αυτά είναι συμβολικές κινήσεις: είτε κάνω ό,τι γουστάρω επειδή μπορώ, είτε όχι παρόλο που μπορώ. Επέλεξε το πρώτο.

  113. 111# Αν είχε να επιδείξει από την πρώτη του διακυβέρνηση κάποια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος «ποιότητα προσωπικού αστυνόμευσης» σίγουρα θα είχε και περιθώριο ρητορικών ελιγμών και επιχειρήματα. Αλλά δεν. Οπότε, σύμπλευση.

  114. 113+
    Η σύμπλευση αρέσει και στους εκ πασόκ ψηφοφόρους του, που είναι πάρα πολλοί.

  115. Μαρία said

    Συνήθως, οι ιστορίες αυτές με κάποιον τρόπο κουκουλώνονται. Εξαρτάται πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο καταγγέλλων συνεργάτης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της πρώην ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου του Ε.Κ., την περίοδο 2010-2014, Άννυς Ποδηματά, η συνεργάτις που την κατήγγειλε επειδή απολύθηκε ενώ είχε διαγνωστεί με burn-out, δεν έκανε πίσω. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδικάσει το διοικητικό δικαστήριο του Ε.Κ. πρόστιμο 100.000 ευρώ.

    Στην περίπτωση μιας άλλης, σημαντικής αυτήν τη φορά σοσιαλίστριας πολιτικού από την Πορτογαλία, της Γκονζάλες, η τιμωρία από το κόμμα για την κακή συμπεριφορά απέναντι στους συνεργάτες της ήταν να την αποκλείσει από τις επόμενες ευρωεκλογές. Όμως για τη γνωστή «υπόθεση Κεφαλογιάννη» και τις καταγγελίες της άλλοτε βοηθού του, πως αναγκαζόταν να του δίνει μέρος της αμοιβής της, δεν άνοιξε μύτη στο Ευρωκοινοβούλιο και η ομερτά απλώθηκε σχεδόν σε όλες τις πολιτικές ομάδες.

    Φαίνεται λοιπόν ότι και στην υπόθεση Σπυράκη, η οποία διαδίδει ότι πρόκειται για μια πολύ παλιά ιστορία (με τον Τζέρυ Ζαγορίτη), υπήρξε κάποιος συνεργάτης που δεν κράτησε κλειστό το στόμα του. Οι υπηρεσίες ύστερα από τις καταγγελίες οδηγήθηκαν σε έλεγχο και διαπίστωσαν ότι ο/η δηλωμένος/η συνεργάτης/τρια δεν είχε πάει στο Στρασβούργο. https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/371381_moyfa-apostoles-sto-strasboyrgo

  116. Vassilis said

    … I give my mom 30 seconds before her judge-y claws come out …

    Μισό λεπτό, το πολύ, μέχρι η μάνα μου να δείξει τα δόντια της

    Ιδανικά θα χρειαζόταν ένα επίθετο για τα δόντια που να αποδίδει τον σαρκασμό του judge-y. Είναι δύσκολο όμως να βρεθεί κάτι που να τον αποδίδει με φυσικότητα και ακρίβεια. Το μόνο που μου έρχεται είναι το «ακονισμένα» στη λογική ότι το judge-y δείχνει την ετοιμότητα/ευκολία στο να γίνεις επικριτικός.

  117. Μαρία said

  118. 100, 102,
    Συνήθης η αμφισημία.
    Να, πχ στο σχ. 110 λέει,
    μας έβγαλαν φωτό και με ένα ζευγάρι επώνυμα γυαλιά
    Ο πιο πολύς κόσμος βγάζει φωτό με το κινητό του.

  119. rogerios said

    @115: Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ «διοικητικό δικαστήριο του Ε.Κ. [Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]». Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για απόφαση του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης της ΕΕ, εφήμερου δικαιοδοτικού οργάνου που λειτούργησε από το 2004 έως το 2016 στο πλαίσιο του Δικαστηρίου της ΕΕ.

  120. Pedis said

    Γενική απορία: ο Τέλλογλου, καλό παιδί 🕵️‍♀️, πως και έμπλεξε;

  121. skom said

    «… είναι μόδα στην αγγλόφωνη εσπερία …»
    Δηλαδή αφού είναι μόδα δεν  χρειάζεται παρά να περιμένουμε και θα περάσει;
    Οι όροι πάντως «sound engineering» και «electrical engineering» δεν είναι εφήμεροι.
    Φυσικά τους δύο αυτούς όρους και εγώ θα τους απέδιδα ως ηχοληψία και ηλεκτρολογία.
    Για το biological engineering διαβάζω -στην αγγλική βικιπαιδεια- ότι καθιέρωσε το 1954 κάποιος Heinz Wolff το … 1954.
    Τα αγγλικά είναι μία  άλλη γλώσσα και βασίζονται σε μία άλλη κοινωνία με άλλους θεσμούς και άλλες ανάγκες.
    Τις κοινωνιογλωσσολογικές μας ευαισθησίες δεν μπορούν να τις καλύψουν.

    Υπάρχει όμως και το αντίθετο. Ο KFZ Mechaniker των Γερμανών (ή αν θέλετε ο car mechanic των Άγγλων) είναι ο μηχανικός αυτοκινήτων μας.

    Η λέξη μηχανικός υπάρχει και σε άλλα επαγγελματία που δεν πήγε το μυαλό των συν-σχολιαστών μας. Ο απόφοιτος πχ της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
    Ο απόφοιτος της ΣΜΑ ή ο σημαιοφόρος μηχανικός της ΣΝΔ. Ολοι μηχανικούς τους λέμε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Σίγουρα  παλιότερα μπορεί και τώρα
    στον  ΟΤΕ φυσικοί με το ενδεικτικό ραδιοηλεκτρολογίας αναφέρονταν ως μηχανικοί. Στην Ιντρακομ μηχανικούς λένε όσους αναπτύσσουν λογισμικό ανεξάρτητα από το πρώτο πτυχίο, αρκεί να υπάρχει.

    Ο όρος «software engineering» προτάθηκε την δεκαετία του 1960. Το 1968 λαμβάνει χώρα το πρώτο φερώνυμο συνέδριο υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Εχει περάσει μισός αιώνας. Υπάρχει πλήθος σχολών (πχ με το όνομα πληροφορικής) που δεν έχουν την λέξη μηχανικός στον τίτλο τους. Οι απόφοιτοί τους ως κύρια επαγγελματική προοπτική έχουν την ανάπτυξη συστημάτων που βασίζονται σε υπολογιστές, την ανάπτυξη λογισμικού και ναι το «software engineering». Δεν είναι απαραίτητο να τους θεωρήσουμε μηχανικούς. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας «software engineer» δεν είναι αυτόχρημα μηχανικός. Αλλά το μηχανικός τότε σαν βάθος έννοιας θα περιλαμβάνει όλο το «ενιαίες και αδιάσπαστες σπουδές» κλπ

    Τώρα για την Twitter. Το προσωπικό διαχωρίζεται σε θέσεις τεχνικές και άλλες. Τις τεχνικές θέσεις τις λένε engineering. Ίσως είναι σοκαριστικό αλλά:
    α) Δεν είναι προϋπόθεση η κατοχή κατάλληλου πτυχίου. Δεν είναι καν προϋπόθεση η κατοχή οιουδήποτε πτυχίου.
    β) Αν θεωρούσαν κάποια πτυχία συναφή, αυτά δεν θα ταυτίζονταν με αυτά που θεωρούμε στη χώρα μας συναφή. (Οι μηχανικοί ΗΥ & πληροφορικής είναι βέβαια συναφείς)
    Με δοσμένα αυτά πώς αποδίδουμε το «engineering»; Νομίζω στις λιγότερες παρανοήσεις οδηγεί το τεχνικές. Αυτό δεν αναιρεί το ότι οι μηχανικοί ΗΥ & πληροφορικής είναι μηχανικοί (βεβαίως και είναι, με την βουλα του ΤΕΕ)
    ούτε και ότι είναι πλήρως στο αντικείμενό τους. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εκτός και αν ξέρουμε ότι εργαζόμενοι με τέτοιο προφίλ αριθμητικά κυριαρχούν. Ε δεν κυριαρχούν.

    Τεχνικό προσωπικό και τεχνικές θέσεις λοιπόν.

  122. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    99 Δεν είδα πού μαζεύουν υπογραφές, αλλιώς θα έβαζα

  123. Μαρία said

    120
    8 Δεκεμβρίου, Καστανίδης στο 18:34 https://www.youtube.com/watch?v=_t95YcPvB6g
    χωρίς ονόματα.

  124. Μαρία said

    122
    Έχει πολλούς Σαλονικιούς.

  125. dryhammer said

    121… «Η λέξη μηχανικός υπάρχει και σε άλλα επαγγελματία που δεν πήγε το μυαλό των συν-σχολιαστών μας. Ο απόφοιτος πχ της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.»

    Οι ΑΕΝ διαιρούνται σε ΑΕΝ-Πλοιάρχων (που οι απόφοιτοι βγαίνουν ανθυποπλοίαρχοι και προσφωνούνται καπτα-τάδε) και ΑΕΝ-Μηχανικών (που οι απόφοιτοι βγαίνουν τρίτοι μηχανικοί και προσφωνούνται μαστρο-τάδε)

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%95%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%9D%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_(%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1)

  126. dryhammer said

    125..συνέχεια
    https://sep4u.gr/s826/

  127. Pedis said

    # 123 – Γιατί ειδικά ο Τέλλογλου, λένε/ξέρεις;


    Ο Παπάρωνις, εθελοντική επαναστατική εργασία τα Σάββατα, η θείτσα η σοσιαλίστρια και η μαλακία- πλεκτό πάει γόνα, μούρλια-τρέλλα …

  128. Μαρία said

    127
    Δεν ξέρω κι έχω την ίδια απορία μ’ εσένα.

  129. Spiridione said

    79. Στους υπότιτλους το γράφουν σωστά.
    Έχει λογοπαίγνιο
    https://en.wikipedia.org/wiki/Period._End_of_Sentence.

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    97,98 Φάλτσο
    Κατέθεσε μεν (πριν την αυτοκριτική Κουτσουμπ), τροπολογία για επέκταση του 600αριού σε εργαζόμενους σε υγεία, παιδεία και καθαριότητα, αλλά, μετά την απομάκρυνση…
    https://www.documentonews.gr/article/tropologia-syriza-gia-600-eyro-se-ygeionomikoys-ekpaideytikoys-kai-prosopiko-kathariotitas/

  131. 127, 128 Ο Τέλλογλου είναι βασικό στέλεχος στην ομάδα που έψαξε τις διαδρομές Intellexa, Krikel κλπ. βάσει της παρακολούθησης του Κουκάκη.

  132. skom said

    @Dryhammer
    Εχεις φυσικά δίκιο. Δεν λέμε τους πλοιάρχους μηχανικούς. Τους μηχανικούς όμως τους λέμε. Έτσι δεν είναι;
    Και σε άλλα επαγγέλματα (η άλλους επαγγελματίες) όχι σε «άλλα επαγγελματία»

  133. Πέπε said

    Σας παρακολουθώ απόξω απόξω, γιατί το θέμα έχει ενδιαφέρον αλλά είναι πολύ έξω από τα πεδία που μπορώ να παρακολουθήσω άνετα:

    Τελικά υπάρχει έστω και ένας engineer που να είναι μηχανικός με την ελληνική έννοια; Ή πρόκειται εξαρχής για μια λάθος αντιστοίχηση όρων;

  134. ΣΠ said

    133
    Φυσικά.
    https://www.ntua.gr/en/schools
    https://www.ntua.gr/el/schools

  135. skom said

    Φυσικά και υπάρχουν. Η αντιστοίχιση μια χαρά είναι.

    Υπάρχει όμως μία δυσανεξία κάποιες πλευρές να ονομασθούν μηχανικοί πχ οι πτυχιούχοι ΤΕΙ που έχουν την λέξη μηχανικός στο πτυχίο τους. Ο αγαπημένος προσδιορισμός για αυτήν την κατηγορία (από τους φορείς της δυσανεξίας) είναι τεχνολόγοι. Απ’ όσο ξέρω τεχνολόγος ήταν ο σωστός χαρακτηρισμός για τους αποφοίτους των ΚΑΤΕΕ. Ενας απόφοιτος ΤΕΙ έπαιρνε ένα πτυχίο μηχανικού ΧΧΧ ΤΕ. Το ΤΕ στο τέλος σημαίνει τεχνολογικής εκπαίδευσης.
    Αυτές οι ομάδες κυρίως είναι που μας κάνουν να προσέχουμε τα λόγια μας.

    Άλλο παράδειγμα μη αντιστοίχισης (αν κάνω λάθος να πει ο Dryhammer) είναι ο Marine superintendent. Στα ελληνικά αποδίδεται ως αρχιμηχανικός (σε ναυτιλιακή).

  136. Pedis said

    # 131 – Το ερώτημα είναι τι τον έτρωγε;

  137. xar said

    @133, 135
    Στα αγγλικά υπάρχουν δύο διακριτοί όροι: engineer και mechanic/technician. Το πρόβλημα είναι ότι στα ελληνικά έχουμε τη λέξη τεχνικός που αντιστοιχεί μόνο στο δεύτερο, αλλά ο μηχανικός αντιστοιχεί εξίσου και στα δύο.

  138. sarant said

    129 Ετσι εξηγείται λοιπόν

  139. Νέο Kid said

    135. (και σχετικά) Και έτσι ενημερωτικά:
    Η Αραπιά είναι γεμάτη engineers ,κάθε είδους ειδικότητας και προέλευσης, κυρίως από Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αραβικές χώρες εκτός κόλπου. Oι καθ’ημάς αποκαλούμενοι «τεχνολόγοι» δεν ξεχωρίζουν εύκολα απ τον τίτλο (κι αυτοί engineers είναι) αλλά από το πτυχίο! Όταν βλέπεις diploma και όχι degree, ξέρεις ότι δεν έχει βγάλει Πολυτεχνείο ,αλλά κάτι σαν ΤΕΙ (στην καλύτερη) ή καμιά τεχνική βοϊδοσχολή της κακιάς ώρας και των 2 βαριά χρόνων σπουδών (στη χειρότερη)… Aν είσαι «του πολυτεχνείου» κι όχι «του σεμιναρίου» που έλεγε και η Καρέζη, έχεις Degree. ¨οχι Diploma.
    Παλιότερα δε, υπήρχε θέμα και με τα ελληνικά πτυχία- «Διπλώματα» καθώς τα μετέφραζαν ως Diploma . Αυτό έχει διορθωθεί τώρα.
    Είναι τόσο δε το χάος με τα «credentials» των πτυχιούχων από το Subcontinent που για αρκετές senior θέσεις ζητάνε μόνο Western educated (όχι τόσο για το θέμα της απόδοσης/γνώσης , υπάρχουν πολλοί εξαίρετοι Ινδοί κλπ μηχανικοί, όσο για να είναι σίγουροι ότι ο άλλος δεν έχει πάρει το πτυχίο του απ το «Πανεπιστήμιο ο μπαρμπα Βίσνου» ή το αγόρασε online…

  140. xar said

    @137 Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, ίσως το πρόβλημα προέκυψε ως εξής: Η αρχική διάκριση στα αγγλικά μεταξύ engineer και mechanic/tecnician (δηλ. μεταξύ ενός επιστήμονα που σχεδιάζει ή/και επιβλέπει την κατασκευή συστημάτων/κτηρίων/μηχανών και ενός τεχνικού που κατασκευάζει και επιδιορθώνει συστήματα/μηχανές) άρχισε να θολώνει όταν ο όρος engineer άρχισε ξεχειλίζει και να χρησιμοποιείται και σε άλλους κλάδους π.χ. ηχοληψία, όπου οι ρόλοι δεν είναι πάντα εντελώς διακριτοί.

    Π.χ. η γνώμη ενός ηχολήπτη στο Quora (https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-sound-technicians-and-sound-engineers ):
    By the dictionary an engineer is the theoretical expert whilst the technician is the practical expert. The engineer states what must be done and the technician provides the means neccesary to get it done.
    In my experience in audio however, at least within live sound, they sre the same person.

    Στα ελληνικά αυτό το θόλωμα αντικατοπτρίζεται στη διπλή χρήση του όρου μηχανικός, με προσπάθεια στον εκπαιδευτικό χώρο να κρατηθεί μια πιο διάκριση για λόγους επαγγελματικών αδειών και κύρους (όπως περιγάφει ο Skom).

    Υποθέσεις κάνω, μη βαράτε 🙂

  141. xar said

    @140 πιο διάκριση: πιο σαφή διάκριση

  142. xar said

    @141 πιο σαφής 😦

  143. π2 said

    Μεζεδάκι από το ΑΠΕ:

  144. skom said

    » Όταν βλέπεις diploma και όχι degree, »
    Χα χα τι μου θύμισες.
    Το γαλλικό Diplôme και το γερμανικό Diplom (*) είναι προφανώς αυτό που λέμε στα ελληνικά δίπλωμα. Φίλος απόφοιτος των ΗΥ της Πάτρας (και με μάστερ 2ετές στην πληροφορική του ΕΚΠΑ) είναι σε επαφή με πελάτες (ή συνεργάτες δεν θυμάμαι) στις ΗΠΑ. Στο signature λοιπόν του η-mail του παράθετε και τους ακαδ. τίτλους του. Τι εντύπωση δημιουργήθηκε στον Αμερικάνο; Ότι είχε τελειώσει κάποιου είδους 2ετές πρόγραμμα. Έρχεται και με ρωτάει έντρομος «Τι είναι το δίπλωμα; Τι κατάλαβαν αυτοί»;

    Αλλά εσύ μιλάς για «Diploma» Από την αγγλική βικιπ : «A diploma is a document awarded by an educational institution (such as a college or university) testifying the recipient has graduated by successfully completing their courses of studies»

    (*) Για την Γερμανία ισχύει όμως ότι δεν αποδίδεται μόνο σε μηχανικούς ή μόνο από πολυτεχνεία. Υπάρχουν πχ Diplom Chemiker 5ετούς φοίτησης. Είναι χημικοί όμως (σκέτοι όχι μηχανικοί)

  145. sarant said

    143 Υπάρχει λάθος σε αυτό; Πέρα από τη δημοσιογραφική σειρά των όρων της πρότασης, τι είναι λάθος;

  146. skol said

    121:
    >> Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας «software engineer» δεν είναι αυτόχρημα μηχανικός

    Τη διάκριση μεταξύ sofware engineer και sofware developer πώς θα την κρατήσουμε στα ελληνικά;

  147. Πέπε said

    145
    Τι έργο παράγει το ταξίδι;

    Η φράση, έτσι μεμονωμένη, όντως σε σαστίζει προς στιγμήν (εμένα τουλάχιστον). Με λίγα δευτερόλεπτα σκέψης βέβαια βγαίνει.

  148. Νέο Kid said

    144. Βρε παιδάκι μου ,ναί . Το γερμανικό Diplom Ingenieur (Dipl.Eng.) σημαίνει πολυτεχνείο ή πανεπιστήμιο. Oύτως ή άλλως τώρα το ΕΜΠ (και τα Γαλλικά και Γερμανικά και… σχολεία ,υποθέτω) σου δίνουν επίσημο χαρτί (πρέπει να το ζητήσεις!) ότι το πτυχίο σου είναι Integrated Master Level 7 of national and European Qualifications Framework.
    Αλλά παρα τοις Αγγλοσαξόνοις, Diploma σημαίνει 2 χρόνια στο Τσενάϊ…
    Πες στο φίλο σου να το αλλάξει σε Degree!

  149. skom said

    @148
    Dipl. Ing. (και στην Αυστρία DI) όχι Dipl.Eng.
    Φυσικά έχεις δίκιο. Το ανέκδοτο δείχνει τις δυσκολίες της μετάφρασης που προκύπτουν από το διαφορετικό κοινωνικό /πολιτιστικό πλαίσιο. Γελάω με την αφέλεια του Αμερικάνου στην συγκεκριμένη.

    Ναι οι Γερμανοί δίνουν βεβαίωση ότι το δίπλωμα τους αντιστοιχεί σε European Qualifications Framework 7. Τι θα γίνει αν έρθεις στην Ελλάδα; Θα πάρεις μια μούρλια γνωμοδότηση #226 του 2019 του ΝΣΚ που θα λέει : «Υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν είναι δυνατή κατ’ αναλογίαν επέκταση των αποτελεσμάτων τα οποία επέρχονται για τίτλους της ημεδαπής από την έκδοση διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 1 και 2 του ν. 4485/2017, όπως ισχύει μετά το άρθρο 42 παρ.8 του ν. 4521/2018, περί ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα Τμήματος τουλάχιστον πενταετούς φοίτησης ημεδαπών ΑΕΙ, επί τίτλων σπουδών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν αναγνωρισθεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμοι ή ως ισότιμοι και αντίστοιχοι προς τους εν λόγω τίτλους της ημεδαπής (πλειοψ.)»

    Δηλαδή ακόμα και αν έχεις τελειώσει γερμανικό πολυτεχνείο ως διπλωματούχος και έχει αναγνωρίσει τα χαρτιά σου ως ισότιμα και αντίστοιχα (και όχι μόνο ως ισότιμα) πάλι ίδιος δεν θα είσαι. Αυτό φυσικά είναι νομικό και όχι μεταφραστικό ζήτημα.

  150. skom said

    @146
    Με 3 λέξεις ίσως
    στέλεχος ανάπτυξης λογισμικού;

    @Xar
    Ίσως σε ενδιαφέρει ένα άρθρο της Nancy Leveson του ΜΙΤ με
    τίτλο High-Pressure Steam Engines and Computer Software http://sunnyday.mit.edu/steam.pdf
    Δεν θα ταλαιπωρηθείς, έχει πλάκα.

  151. π2 said

    145, 147: Εγώ εξακολουθεί να μην καταλαβαίνω τη φράση.

  152. dryhammer said

    135 «ο Marine superintendent. Στα ελληνικά αποδίδεται ως αρχιμηχανικός (σε ναυτιλιακή)»

    Nαί!, και στα βαπορίσια αγγλικά, Port Engineer (αν και ενίοτε κάνουν μικρά ταξίδια ως «επιβλέποντες» και μοιράζουν και υπερωρίες).

    ————
    Άσχετο!
    Το αντίθετο (ή αντώνυμο το λένε τώρα;) του διπλομάτη είναι ο μονόφθαλμος;

  153. Νέο Kid said

    145. 147. 151. Μα καλά! Είστε τόσο άσχετοι από Φυσική;; Φυσικά και το ταξίδι παράγει έργο, καθώς ,ανεξαρτήτως τρόπου και μεθόδου ταξιδίου, αναγκαστικώς μετακινείται το κέντρο μάζης σου οριζοντιογραφικώς άμα τε και υψομετρικώς! Εκτός πια αν ο Μητσοτάκης ταξιδεύει σαν τον μίστερ Σποκ με τηλεμεταφορά…

  154. xar said

    @skom
    Ευχαριστω, θα το κοιταξω.

  155. Pedis said

    🤐
    Ίσως όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

    Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν και να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα έναντι των οποίων, κατά τη γνώμη τους, υπολείπονται κατά πολύ των ξένων.
    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/371453_sfodri-epithesi-ntogiakoy-se-dimosiografoys-kai-ekdotes

    Παράλληλες πραγματικότητες (Καλιφόρνια, φ. Mario Tama)

  156. Spiridione said

    Στις περίεργες εποχές που ζούμε, είδαμε και δύο, παρόμοια σχεδόν, άρθρα ξεπλύματος της Καιλή, και κανονικοποίησης της διαπλοκής και διαφθοράς γενικώς, του στιλ ο κανόνας είναι οι άνθρωποι να έχουμε αδύναμες εσωτερικές άμυνες και ελαστικές συνειδήσεις. Ο Σάκης ο Μουμτζής το πάει και παραπέρα, ότι με τη διαπλοκή αυξάνεται ο πλούτος κτλ., αλλά δεν είδαμε καμιά υποσημείωση εκ της διεύθυνσης της εφημερίδας περί διαφωνίας με το άρθρο.
    https://www.liberal.gr/d-kampoyrakis/problimatismoi-enos-apoylitoy
    https://www.kathimerini.gr/opinion/562188106/oi-timites-toy-kanape/?fbclid=IwAR0HjKwOn7qoBh_j7YNMehDvipWidswJmI16ObZ1ctoHkqVrdmA0pbU0wfo

  157. ΣΠ said

    Για τους φυσικούς του ιστολογίου.

  158. sarant said

    153 και πριν: Το έργο έχει ξεκινήσει το ταξίδι του (να ταξιδεύει) στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

  159. 156# Συμπέρασμα (οφθαλμοφανές): Ο Καμπουράκης και ο Μουμτζής δεν είναι αρκετά όμορφοι ωστε να τους κουνήσουν οι εμίρηδες τούβλα με χιλιάρικα για να διαφθαρούν κι αυτοί σαν άνθρωποι. Ζήλεια ψώρα.

  160. 156,159
    Αυτό ακριβώς, Χτήνε!

    Σοβαρά, όμως, αυτή η παραδοχή (την ίδια στιγμή που εκθέτει τους εκφραστές της) τοποθετεί την «ειλικρίνεια» (=ξετσιπωσιά) πάνω από κάθε αξία (ιεράρχηση χρήσιμη και για μελλοντικά ξεπλύματα), αλλά τελειώνει κι άλλες (βρωμο)δουλειές:
    * Ξεπλένει την Καϊλή, δικαιολογώντας την «ανθρώπινη», τελικά, επιλογή της.
    *Τονίζοντας την τόσο «ανθρώπινη» και «φυσιολογική» διάσταση της επιλογής της προδικάζει το ξεπούλημα του καθενός μας και – μια και δεν έχουμε όλοι το προνόμιο να βρεθούμε σε τέτοιο πειρασμό, στερούμαστε και τη δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι με αυτούς. Επομένως, είμαστε όλοι δυνάμει πουλημένοι, πουλημένοι θεωρητικά και, ως εκ τούτου, υποκριτές όταν καταδικάζουμε την Καϊλή! (Την καημένη! Είχε την ατυχία να είναι τόσο προικισμένη, ώστε βρέθηκε στην ατυχή θέση να υποκύψει στον πειρασμό!)
    (Υπάρχουν κι άλλα παρεπόμενα- όρεξη να ‘χεις να σκάψεις στο βόθρο…)

  161. Pedis said

    # 159 – Θα το ξέρεις το ανέκδοτο …

    Ένας κλοσάρ είναι ερωτευμένος σφόδρα με μια μπαρμέιντ. Πάει και ξαναπάει στην παμπ, την περιμένει να τη χαιρετήσει κάθε βράδι, αλλά αυτή δεν. Για κάποια περίοδο χάνεται κι όταν επιστρέφει, την περιμένει στο σχόλασμα και της λέει:

    «Κοίτα, είμαι πολύ ερωτευμένος μαζί σου, τό ‘χεις καταλάβει. Για καιρό κρατάω ό,τι ψιλό βρίσκω δεξιά κι αριστερά, έκανα και μια ληστεία, κι έχω μαζεμένες χίλιες λίρες για σένα, έτσι, δώρο, από την αγάπη μου.»

    Η τύπισσα του χαμογελάει, τον πιάνει αγκαζέ και τον πάει στο σπίτι της. Μετά τη φάση, ο τύπος είναι χάλια.

    «Ξέρεις, δεν στα είπα όλα. Δεν έχω χίλιες λίρες, αλλά πραγματικά ό,τι έχω μαζεμένο, χωρίς να χαλάσω τίποτα για μέρες, ούτε για να φάω, είναι μόλις πενήντα λίρες. Να!»

    «Μα για ποια με πέρασες;»

    «Αυτό το ‘χουμε καταλάβει, την τιμή συζητάμε τώρα.»

    «Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι αρχές του Κατάρ σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαχείριση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, την επιβολή της εργατικής νομοθεσίας και τη διευκόλυνση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, καθώς και για την ενίσχυση της φωνής των εργαζομένων και του κοινωνικού διαλόγου.

    Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει ότι οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων (…) Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (ΣΣΠΚ) που φιλοξενεί γραφείο της ΔΟΕ και έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών σύμπραξης με τη ΔΟΕ (…)

    Εχει σημειώσει απτή πρόοδο κατά την πενταετία που προηγήθηκε του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA του 2022».

    […]

    «Το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι τα θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαθέτουν νόμιμες οδούς για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουν ότι θα λογοδοτήσουν οι εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ, με βάση τη νομοθεσία περί δέουσας επιμέλειας που ισχύει σε ορισμένα κράτη – μέλη».

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11942817

    Τελικά, πρέπει να ‘χει δίκιο, είναι θύμα σκευωρίας η μορφονιά. Μόνο αυτή την πάτησε ρε γαμώτι;

  162. Μαρία said

  163. 161.
    Αδιανόητο!
    Όμως, μπερδεύτηκα τώρα: πώς γίνεται την ίδια μέρα να έχουμε δύο ψηφίσματα (ένα που καταδικάζει και ένα που εκθειάζει το Κατάρ; )
    https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/moyntial-2022-psifisma-toy-eyropaikoy-koinoboylioy-kata-katar-kai-fifa

  164. Μαρία said

  165. sarant said

    164 Κι όταν εισπράξουν 52 το μήνα τι θα γίνει;

  166. Pedis said

    # 163 – Κανείς δεν μένει παραπονεμένος.

    Click to access TA-9-2022-0427_EN.pdf

    Δεν είναι μόνο 10% των δαπανών.

    Είναι τουλάχιστον 20% !
    Ως ποσοστού της αύξησης των τιμών την τελευταία περίοδο. 🤪

    Και ποιος εγγυάται ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν, στο μεταξύ, κατά 50% των τρεχουσών;

  167. Μαρία said

    163
    Εύα, πρόκειται για αποσπάσματα απ’ το ίδιο ψήφισμα.
    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0427_FR.html

  168. 166, 167
    Ναι, ευχαριστώ, το διάβασα όλο. Προφανώς, όσοι ένιωσαν περήφανοι (για το ψήφισμα της καταδίκης, εννοούσαν τις τροπολογίες που κατάφεραν να περάσουν σε αυτό… Άστα βράστα…
    https://tvxs.gr/news/ellada/koylogloy-niki-ton-proodeytikon-dynameon-psifisma-katadiki-toy-eyrokoinoboylioy-gia-moyn

  169. Μαρία said

    Η ιταλική «La Stampa» και η ισπανική «El Mundo» γράφουν ότι τελικά η εμπλοκή του Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ του Παντσέρι ήταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς πληρωνόταν
    https://left.gr/news/qatargate-epairne-hrimata-apo-ti-mko-toy-pantseri-o-d-avramopoylos

  170. Pedis said

    # 169 – Λογικό δεν είναι; Αν δεν πληρωνόταν, θα το πίστευε κανείς; Ε, …

  171. Μαρία said

    Ω ρε μανούλα μ΄

    Δείτε όλο το νήμα. Έχει και τους Ιταλούς.

  172. Χρηστάρας said

    Καλημέρα, για τον υποτιτλισμό στη σειρά Wednesday (που δεν τη βλέπω, αλλά οι κόρες μου λένε πως «σκίζει»…) μ’ αρέσει η έκφραση: «Στο λεπτό, με σκίζει η μάνα μου στη γκρίνια!» (Πάλι τις κόρες μου έχω υπόψη!)

    Επίσης, η χρήση της φράσης «όλους όσοι…» με ξενίζει και μένα, οπότε χρησιμοποιώ άλλες εκφράσεις όπως «σε αυτούς ή σ’ εκείνους/εκείνες που…»

  173. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τις φρικτές καταστάσεις που βιώνουμε. Δεν είναι δυνατόν σε μια σοβαρή εφημερίδα να γίνονται τέτοια λάθη. Άρει αντί του ορθού αίρει. Μα πώς αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι ο ρεπόρτερ, ο υλατζής και ο διορθωτής? Αίσχος!

    Λίγα 24ωρα μετά το ύστατο, σπαρακτικό, αντίο στον Κώστα Φραγκούλη από συγγενείς και φίλους του που απαιτούν Δικαιοσύνη, ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ αφήνεται ελεύθερος.
    Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης άρει με την παραπάνω απόφαση τη διχογνωμία, που είχε προκύψει μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα

    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/371584_eleytheros-o-astynomikos-poy-dolofonise-ton-kosta-fragkoyli

  174. 173
    Χτήνε μου, άλαλα τα χείλη των ασεβών! (τι σχολιάρα! Δεσεμπορώάλλο!)

  175. 171.
    Ω ρε μανούλα μ’, δε λες τίποτα! Cuenta a la vista! (πού βρήκαν τις αποδείξεις οι άτιμοι, μπράβο τους)

  176. ΓΤ said

    @171, 175
    Μίλησε ο Εύας Δημητρακόπουλος
    https://www.kathimerini.gr/politics/562193572/dikigoros-kaili-plasta-ta-eggrafa-gia-ekatommyria-se-logariasmoys-ston-panama/

  177. Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί αμολήσανε τον Καϊλή που τον σβερκώσανε με εκατοντάδες χιλιάδες γιούργια στη βαλίτσα. Απέδειξε τη νόμιμη προέλευσή τους?

  178. 176.
    Δεν ξέρω αν θα «πιστοποιηθεί αυθεντικά η πλαστογραφία τους» από τις «αρμόδιες αρχές στον Παναμά»… (κάπως αμφιβάλλω)

  179. Μαρία said

    36 στρέμματα https://www.corriere.it/politica/22_dicembre_19/qatargate-villa-paros-kaili-giorgi-c3f72c64-7f18-11ed-a618-b9ad4ba09452.shtml

  180. 173: Ολοφάνερα απ’ το Χαριλάου ο δημοσιογράφος.

  181. 179
    Διεθνές ρεντίκολο, χωρίς τέλος! Αλλά, αποκορύφωμα τα καμώματα του Ντογιάκου – μια χαρά τον στολίζει το Politico
    https://www.efsyn.gr/politiki/371643_sto-politico-oi-apeiles-ntogiakoy

  182. Μαρία said

  183. ΣΠ said

  184. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    12. θα μπορούσαμε να πούμε «συν-λεγ-ιο» και κατέπεκταση «συλλέγιο» από το συν και λεγ. Το «ν» προ Λ τρέπεται σε Λ. Con = συν.

    53. «γιατί όσο απρόσεχτος και να ‘σαι, τις γνωρίζεις στην εντέλεια.»
    Αυτό γίνεται με τα ρομπότ και όχι με τους ανθρώπους.

  185. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    182. Υποψιάζομαι ότι σου αρέσει πολύ αυτός ο «υπουργός». Συνέχεια προβάλλεις τις βλακείες που λέει. Το κατεστημένο συνέχεια προωθεί βλάκες για να τους χειραγωγεί. Η Φρειδερίκη άφησε το γιό της αγράμματο για να τον χειραγωγεί όταν έλθει στην βασιλεία.

  186. voulagx said

    Ο Κουρτς, ο Μητσοτάκης, ο Πέτσας, η MARC, η Αυστρία και η Ελλάδα

    Θυμηθείτε παρακαλώ και τη λίστα Πέτσα. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε στα ελληνικά δεδομένα την εξής φράση: «Τα χρήματα διατέθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν εγκωμιαστικά για τον κ. Κουρτς άρθρα στον τύπο με αντάλλαγμα την αγορά διαφημιστικού χώρου». Αντί για το όνομα Κουρτς θα μπορούσαμε να βάλουμε το όνομα του Μωυσή λόγου χάριν, τι λέτε;

  187. Μαρία said

    161 κεπ.
    Και υποδείξεις Κατσολίνου 🙂 για το επίμαχο ψήφισμα, ίσως δια χειρός Τζώρτζη.
    https://www.kathimerini.gr/politics/562193902/qatargate-to-apokalyptiko-email-min-psifisete-kata-toy-katar/
    και 176
    Σε γραπτή απάντησή της στην «Κ», η ACODAP επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αποδέκτρια της καταγγελίας και του σχετικού υλικού, το οποίο όπως διευκρίνισε επρόκειτο να διαβιβάσει χθες ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών της Ισπανίας.

  188. Μαρία said

  189. Μαρία said

    186

  190. π2 said

    188. O Ντογιάκος και ο Πειραιώς ήταν συμφοιτητές. Και για τους παροικούντες την πολιτικοποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα τριγωνική σχέση με τον Μαρινάκη, που έχει άριστες φυσικά σχέσεις με τον Πειραιώς (και το κύκλωμά του στον Πειραιά) αλλά κάκιστες με τον Ντογιάκο (τον θεωρεί υπεύθυνο για τα λογής λογής δικαστικά του ντράβαλα). Λέγεται μάλιστα ότι ο Πειραιώς έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσοαλαβητή μεταξύ των δύο.

  191. titos_christodoulou@hotmail.com said

    Μηχανικοί: Να θυμίσω τα μάλλον ψευδεπίγραφα Μηχανικά του Αριστοτέλη, όπου τα μηχανικά ορίζονται ως η εφαρμογή της μηχανικής θεωρίας με χρήσιμον αποτέλεσμα.

  192. sarant said

    191 Σαν τα χιόνια. Σε ξέχασε κι ο πορτιέρης και σε κράτησε

  193. Μαρία said

    190
    Κι εγώ απορούσα πώς ο ψηλός ο παναθηναϊκάκιας διάλεξε τον δεσπότη των γάβρων.

  194. Pedis said

    # 188 – Απίστευτο!
    (Εννοώ τι ευφράδεια!? 🤪😩)

  195. Πέπε said

    188
    Πηγαίο. Αυθόρμητο ξεχείλισμα ψυχής. Άραγε και όλο το προηγούμενο μέρος της συζήτησης, έτσι πήγε, σε ρυθμούς σαν από πατριωτικό σκετσάκι σε Δημοτικό του ’50;

  196. Μαρία said

    195
    Στο τέλος η ανταλλαγή δώρων.

  197. Μαρία said

    196
    Το βρήκα απο δώ γουγλίζοντας θεοπειθείς ευχαί 🙂

  198. Πέπε said

    197
    30 Ιουλίου;;;

  199. Μαρία said

    198
    Τι εννοείς; Οτι έπρεπε στις 5 Ιουλίου, δηλ. την επομένη της επιλογής του;

    Απ’ το τουί του Δημητρά έμαθα οτι η Ντόρα κέρδισε 5.000 ευρώπουλα αποζημίωση για το βρισίδι που της έριξε ο Καμμένος + 1.240 για τα δικαστικά έξοδα.

  200. Μαρία said

    σ.60 στο pdf
    https://www.e-nomothesia.gr/kat-demosia-dioikese/pd-85-2022.html

  201. Χαρούλα said

    Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία της χρονιάς, ανακηρύχθηκε από τον ΠΣΑΤ ο Εβρίτης Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης

    Αν ξέρετε εσείς ποιά είναι η αναπηρία της χρονιάς, πείτε μου να μάθω!😂🤣

  202. sarant said

    201 Πώς θα το έλεγες;

  203. Χαρούλα said

    #202
    Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2022 ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκη.

    Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης ανακηρύχθηκε κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2022.

  204. sarant said

    203 Mόνο για το 2022 έχει αναπηρία; (εντάξει το παρατραβάω)

  205. Pedis said

    Μην το γελάτε. Τοτε, για ποιο λόγο άτομα με σοβαρή, βαριά και μόνιμη αναπηρία αναγκάζονται να κρίνονται κάθε τόσο από επιτροπές, μπαίνοντας στη διαδικασία να μαζεύουν και να καταθέτουν έγγραφα, εξετάσεις, διαγνώσεις, συνεντεύξεις, προσωπική παρουσία του ασθενούς κλπ για να επιβεβαιωθεί η κατάσταση τους με καθυστέρηση μηνών ώστε να διατηρήσουν το δικαίωμα σε ψωροεπιδοματα και στις ελάχιστες και μίζερες διευκολύνσεις που παρέχει το ελληνικό κράτος; Χωρίς να είναι πάντα η έκβαση η αναμενόμενη με αποτέλεσμα ξανά μανα, στρες, γραφειοκρατία, μέσον, μιλητοι, για ένα δεδομένο δικαίωμα τους;

  206. sarant said

    205 Το σκέφτηκα αυτό….

  207. Μαρία said

    205
    Η επανεξέταση ανάπηρων με μη αναστρέψιμες παθήσεις έχει καταργηθεί.

  208. Pedis said

    # 207 – Εννόησα κι αυτό: είναι θέμα ορισμού.

  209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/8493525/oikonomiko-foroum-delfon-i-anagki-gia-nea-diethni-architektoniki-gia-ta-anthropina-dikaiomata-kai-to-thema-tis-atimorisias

    200, αχ , βαχ και ξαναβάχ, θου Κύριε! Ο ελάχιστες εξαιρέσεις,δε φτιάχνουν ουσία στο θέμα. Να τα πω να μην τα πω, τα χάλια και τ΄αποχάλια. Τ΄αφήνω. 😦

  210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    207 Ναι αλλά μέχρι να οριστούν»μη αναστρέψιμες» οι βλάβες (εκτός από τις καρμπινάτες πια, τύπου κομμένα χέρια), πηγαινέλα στα ΚΕΠΑ.

  211. Μαρία said

    208
    Θέμα ορισμού; Δεν νομίζω.

    Click to access fek-b-1225-17-3-2022.pdf

  212. Pedis said

    # 211 – Ξέρω τι λέω.

    Ή πρόκειται για «πρωτοβουλία» του εισαγγελέα ή η δικογραφία είναι πειραγμένη όπως «πρέπει» από την ανάκριση και δεν ξέρω από ποιον άλλον για να δέσει ή (να λύσει;) τα χέρια του δικαστηρίου, ή και τα δύο.

  213. Πέπε said

    210
    > (εκτός από τις καρμπινάτες πια, τύπου κομμένα χέρια)

    Ανεκδοτολογικώς, με πιθανό πυρήνα αληθείας, κυκλοφορούσε προ αρκετών δεκαετιών μια ιστορία για έναν που αιτήθηκε και έλαβε πρόωρη αναπηρική σύνταξη, προσκομίζοντας όλα τα νόμιμα ιατρικά και άλλα δικαιολογητικά ότι έχει χάσει ένα πόδι. Το γεγονός ότι ερχόταν να τα φέρει όλα αυτά τα χαρτιά περπατώντας στα δυο του πόδια δεν επηρέασε την έκβαση της υπόθεσής του.

  214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    213, Ε και οι τυφλοί ταξιτζήδες, της Ζακύνθου ήταν νομίζω! Κάποιος τοπάρχης φρόντιζε για επίδομα τυφλότητας στους ψηφοφόρους! 🙂

  215. Μαρία said

    Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΜΑΤΟΣ “Σ’ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΘΕΟ”
    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/i-mitropoli-pireos-timise-tin-katerina-stanisi-tou-asmatos-s-echo-kani-theo/

  216. spyridos said

    209
    Αυτή θα έπρεπε να είναι φωτογραφία από προαυλισμό των φυλακών.

  217. Μαρία said

    Αριστούργημα το ζαμέ κοροπί (corrompu).

  218. Στο τέλος-τέλος τι λέει δεν κατάλαβα. Δε γουάτ ιζ σίκρετ;

  219. sarant said

    218 Δε θινγκ λέει μάλλον

  220. sarant said

    217 Ζαμε Κορωπί. Τουζούρ Παιανία.

  221. 219# Δε χίαρινγκ λέει.

  222. Μαρία said

    219
    Εγώ ακούω Δε χίρινγκ.
    Ενδιαφέρον επίσης οτι τον ινοσάν (αρσενικό) τον προφέρει ανοσάν αλλά πετυχαίνει το ναζάλ -αν.

  223. sarant said

    221-2 Δικιο έχετε

  224. 222# Και στα αγγλικά άινοσεντ.

  225. Μαρία said

    224
    άι νο σεντ = εγώ δεν πήρα ούτε σέντσι.

  226. Μαρία said

    200

  227. Μαρία said

    Τι τα ήθελε τα γαλλοαγγλικά, μετά τον Αντρέ Ριζοπουλός;

  228. Δυστυχώς δεν βλέπουμε τη φάτσα του Ριζοπουλός όταν μιλά ο Δημητρακόπουλος…

  229. Μαρία said

    Ωχ! Κρίμα για το μωρό της.

  230. Pedis said

    Με τέτοια αγγλογαλλικά τι πήγε να κάνει στας Μπρουσσέλλας;

  231. Μαρία said

  232. Πέπε said

    200, 226

    Υπέροχο.

    Αυτοί ακριβώς οι απόφοιτοι (απ’ ό,τι βλέπω στο δεύτερο δεν είναι μόνο δραματικών σχολών αλλά και χορού, κιν/φου…) είναι που στελεχώνουν τα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Ειδικά στον χορό υπήρχε κι από πριν πρόβλημα, γιατί το αποδεικτικό σπουδών (πτυχίο; δεν ξέρω πώς λέγεται) των σχολών χορού, ήδη υποβαθμισμένο σε σχέση με άλλων σχολών, δεν τους επέτρεπε να διοριστούν ούτε μόνιμοι ούτε αναπληρωτές, μόνο ωρομίσθιοι, πράγμα που για μεν τους ίδιους σημαίνει πολύ απλά ανεργία, για δε τα σχολεία σημαίνει ότι τοποθετούνται άλλοτε με καθυστέρηση (μηνών ενίοτε) και άλλοτε καθόλου.

    Διαβάτη, στάσου μια στιγμή να συλλογιστείς αυτό που διάβασες μέχρι τώρα: ιδρύεται -όχι τώρα, παν καμιά 20ριά χρόνια- ένας τύπος σχολείων όπου θα διδάσκονται μαθήματα που οι μόνοι που τα ξέρουν έχουν πτυχίο τέτοιο ώστε δεν τους επιτρέπει να προσληφθούν.

    Οκέι μέχρι τώρα, διαβάτη; Ωραία, ε λοιπόν από δω και μπρος οι ως άνω απόφοιτοι, καθώς και όσοι απόφοιτοι άλλων σχολών (δραματικών κλπ.) κάλυπταν τα υπόλοιπα μαθήματα χάριν των οποίων ιδρύθηκαν αυτά τα σχολεία, λογίζονται απλοί απόφοιτοι Λυκείου. Υποθέτω ότι δε θα τους επιτρέπεται όχι να διοριστούν, ούτε να μπουν στο σχολείο για να επισκεφθούν το κυλικείο.

  233. Μαρία said

    Ρε παιδιά, μόλις τον άκουσα στο ράδιο να λέει οτι στο βέλγικο δικαστήριο δεν επιτρέπεται άλλη γλώσσα πλην των γαλλικών και «ευτυχώς την ξέρω τη γλώσσα»!

  234. Πέπε said

    232 συμπλ.

    Άσε που θυμήθηκα και την τρίτη ειδικότητα των Καλλιτεχνικών: εκτός από χορό και από θέατρο-κινηματογράφο, υπάρχουν και τα εικαστικά. Τι θα γίνει με τους πτυχιούχους ΑΣΚΤ; Γιατί ολιγωρούν η κυβέρνηση και η ΠτΔ; Αυτοί πότε θα γίνουν «έβγαλα λίγες τάξεις δημοτικού»; Αυτούς μάνα δεν τους γέννησε;

    Άντε να ξεμπερδεύουμε σιγά σιγά με τους καλλιτέχνες γιατί περιμένουν κι οι επιστήμονες ουρά. Άμεση κατάργηση όλων των πτυχίων τώρα! Μόνο κολλέγια και εξωτερικό.

  235. Μαρία said

    232
    Πέπε, άκουσα πριν λίγο το γ.γ. του ΣΕΗ να λέει οτι το πρόβλημα χρονίζει απο τότε που τα ΤΕΙ έγιναν τετραετούς φοίτησης και καταργήθηκε η κατηγορία των ανώτερων σχολών τριετούς φοίτησης, οι οποίες όμως συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά μένουν αδιαβάθμιστες.

  236. Μαρία said

    233

  237. Pedis said

    Και την παράχωσε στο κεϊλί. Αξαλάν!

  238. Μαρία said

  239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    232,235,
    Τα διπλώματα των Ανωτέρων Σχολών Χορού και των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, μέχρι το 2003 ήταν ισότιμα με τα ΤΕΙ. Ως υπάλληλοι πχ, αυτοί οι απόφοιτοι, είναι ΤΕ κατηγορίας. Οι σχολές αυτές ήταν (με σχετικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας) Ανώτερες, τριετούς φοίτησης, με γενικές εισαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις από επιτροπές του ΥΠΠΟ και γενικό έλεγχο λειτουργίας από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ(υποτίθεται-βάσει των σχετικών ΠΔ πάντα). Η ισοτιμία προς ΤΕΙ δινόταν από το ΙΤΕ.
    Από το 2003, τα ΤΕΙ γίνηκαν ΑΤΕΙ, 8 εξαμήνων (4 έτη), καταργήθηκε η σχετική επιτροπή ισοτιμιών του ΙΤΕ ,(αφού ισοτίμησε, παράτυπα 🙂 και κάμποσα πτυχία από σχολές κιν/φου που ήταν αναγνωρισμένες μεν αλλά αδιαβάθμητες -δεν είχαν πχ εισαγωγικές εξετάσεις κ.α.) οπότε (ισχυρίστηκαν) δεν μπορούσαν πλέον να είναι οι τριετείς σπουδές, ισότιμες με των 8 εξαμήνων.
    Για όποιον ενδιαφέρεται, η υπ αριθ. 224/2004 γνωμοδότηση του ΝΣΚ -που έγινε δεκτή από την τότε υπουργό Παιδείας, τη συχωρεμένη Μαριέττα Γιαννάκου, ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

  240. Μαρία said

  241. Μαρία said

  242. Pedis said

    «Κυρία Τζήμα, μην τις κάνετε τις ερωτήσεις τουλάχιστον όταν έχετε εμένα απενατί σας»

    video/1

    (Τα μιλάει καλά τα σιτσιλιάνικα. 🥸)

  243. Μαρία said

    Την αγόρευσή του θα ήθελα ν’ ακούσω.

  244. Καλά πώς έγινε φίρμα αυτός; Και η άλλη, τόσα χαϊλίκια στας Βρυξέλλας, δεν ήξερε, δε ρώταγε;

  245. sarant said

    244 Συνεχώς στα κανάλια είναι.

  246. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αχτύπητο δίδυμο. Ο δικηγόρος γαλλικά και η πελάτισσα πιάνο.

  247. Pedis said

    Πόσα να ζητάει για τα πάνω-κάτω, αγορεύσεις και ιδιαίτερα για τις *παραστάσεις* 😂 που δίνει στα γαλλικά;

    Καλά, ο Βέλγος κανονικά πρέπει να τη γδαρει. Τουλάχιστον αυτά που έβγαλε τίμια με τα μισθά της, χάρη στον γαλαντόμο Έλληνα πολίτη, δεν πρέπει να τη φτάσουν. Με τη λίστα τιμών των αβοκατέρ των Μπρουσελιών! Μόνο για την τήβεννο, πόσο κάνει να την πας καθαριστήριο.

    Α, για την τήβεννο: εκεί όπου απαιτείται, συχνά νοικιάζεται από τους δικηγόρους για την παράσταση. Το πρόβλημα δεν είναι, μου λένε, τόσο ότι φορώντας τη σκας και πλαντάζεις, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά ότι είναι πανβρώμικες και ζέχνουν. 👺

  248. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    247# Ευτυχώς που είμαι παλιός, και όταν ορκίστηκα για το επιτυχείο/επιτοίχιο πήγα με το στρατιωτικό τζάκετ και τις μπότες. Σήμερα βάζουνε τα παιδάκια να κάνουνε χαριποτεριές και καραγκιοζιλίκια με μανδύες και καπελαδούρες, οι πίθηκοι.

  249. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Η αλήθεια πάντως είναι πως η καπελαδούρα δεν είναι κι άχρηστη. Και τραπεζάκι για τάβλι γίνεται, και ταΐστρα για το σκυλί άμα λάχει.

  250. skom said

    Δεν έχω νομική παιδεία, οπότε πολλά ίσως δεν τα καταλαβαίνω. Όμως.
    «Οι σχολές αυτές ήταν (με σχετικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας) Ανώτερες, τριετούς φοίτησης»
    Αρα λοιπόν ανώτερες σχολές. Το 3ετούς φοίτησης σημαίνει ότι εξάντλησαν το μέγιστο περιθώριο που δίνεται από το Σύνταγμα (άρθρο 16) για ανώτερες σχολές. Τουλάχιστον το 16 αναφέρει:
    H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
    Το ερώτημα στο οποίο απαντά η γνωμοδότηση 224/2004 του ΝΣΚ είναι το εξής:
    «Αν οι πτυχιούχοι των ιδιωτικών σχολών κινηματογράφου μπορουν να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια»
    Η απάντηση ήταν αρνητική. Και σαν συνέπεια της απάντησης δεν υπάρχει ισοδυναμία των σχολών αυτών με τα ΤΕΙ.

    Πώς ένα ερώτημα που αφορά ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου (που όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως ανώτερες μέσες ή κατώτερες) έχει επίδραση σε
    α) σχολές χορού / υποκριτικής
    β) ανώτερες
    γ) και κρατικές

    Πώς στο ΠΔ απαιτείται τουλάχιστον τριετής μεταλυκειακή φοίτηση;
    «Πτυχίο δραματικής σχολής αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχολής τουλάχιστον τριετούς μεταλυκειακής φοίτησης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της αλλοδαπής,
    αντίστοιχης ειδικότητας ή πτυχίο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ή του Εθνικού Θεάτρου»
    Δεν έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος;

    Από εδώ
    https://www.culture.gov.gr/el/service/SitePages/view.aspx?iID=2619
    Οι σχολές χαρακτηρίζονται ανώτερες από το site του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν έχει καμία σημασία αυτό;

    Φοβάμαι ότι και η νομική παιδεία δεν θα με βοηθούσε.

  251. Πέπε said

    248
    Εγώ που είμαι αρχαίος, με τήβεννο πήρα το πτυχίο. Το ξανάπα, ίσως εδώ κιόλας! Πριν από μένα είχε φορεθεί από ποιος ξέρει πόσους, αλλά αυτό δεν την καθιστά πιο άπλυτη. Σιγά τώρα, κάποιος για 10-20 λεπτά την έριξε πάνω από τα ρούχα του και μετά την έριξα κι εγώ. Δεν είναι βρώμα αυτό.

    Το θέμα είναι ότι τα υφάσματα τα πλένει κανείς μια στα τόσα ακόμη κι αν δεν έχουν συγκεκριμένη βρώμα απάνω τους. Ούτε φτυσιές είχε, ούτε καφέ ή κρασί ή σάλτσα ή εμετό, ούτε τσιγαρίλα ή μασχαλίλα ή ποδαρίλα ή τηγανίλα. Αλλά ούτε και καθαρή ήτανε. Είχε το χαρακτηριστικό άρωμα ταγκής σκόνης που πιάνουν π.χ. οι κουρτίνες όταν δεν τις πλένεις ποτέ υπό το πρόσχημα ότι δεν έχουν αυτά τα παραπάνω.

    Άπλυτες από κτίσεως ΕΚΠΑ λοιπόν, ίσως επειδή δεν τις νοικιάζαμε αλλά μας δανείζονταν δωρεάν.

  252. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    251# Πότε, αν μου επιτρέπεις? Εγώ τέλειωσα το ’87 και ορκίστηκα το ’88.

  253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  254. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  255. Πέπε said

    252
    Δεν είμαι βέβαιος, πρέπει να ήταν κάπου γύρω στο 2002. Πράγμα που βέβαια μας καλεί να επανεξετάσουμε λίγο μερικές έννοιες όπως «αρχαίος» ή «πιο αρχαίος», αλλιώς ο διάλογός μας δε βγάζει και πολύ νόημα! Πάντως ΕΚΠΑ επί πρυτανείας Μπάμπη. Ίσως πιο πριν ή σε άλλα πανεπιστήμια να ίσχυαν άλλα έθιμα.

  256. Πέπε said

    Κάτσε να εκφραζόμαστε λίγο πιο λαϊκά να καταλαβαίνει κι ο κόσμος:
    > Ίσως πιο πριν ή σε άλλα πανεπιστήμια να ίσχυαν άλλα έθιμα.
    Προφανώς εννοώ, ίσως σε άλλα σημεία του χωρικού και/ή του χρονικού συνεχούς.

  257. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    255# Ο διάλογος γίνεται γιατί προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη χρονική περίοδο έλευσης της τηβέννου, πιθανώς ανά σχολή, όπως λες. Εγώ πάντως δεν ξέρω πότε πρωτοεμφανίστηκε.

  258. Μαρία said

    257
    Ίσως έτσι εντοπίσουμε και πότε πρωτοεμφανίστηκε η έκφραση «έγινα ρόμπα».

  259. Andreas said

    1. Τα liberal arts περιλαμβάνουν και θετικές επιστήμες, όπως φυσική, χημεία, μαθηματικά. Αντιγράφω από την en.wikipedia.org:
    In academia, liberal arts generally refer to subjects or skills that aim to provide general knowledge and comprise the arts, humanities, natural sciences, and social sciences (rather than professional or technical skills). Most liberal arts colleges, however, also offer courses in subjects that are not traditionally considered part of the liberal arts, such as computer science.

    Κι εγώ έχω πτυχίο μαθηματικών από liberal arts university.
    2. Στην ελληνική πιάτσα της πληροφορικής η χρήση του όρου μηχανικός για software engineers είναι πολύ διαδεδομένη.

  260. Χαρούλα said

    Νομίζω πως υπάρχουν κι άλλες σχολές 3ετους φοίτησης που βρέθηκαν ξεκρέμαστες με την αλλαγή ΤΕΙ/ΑΤΕΙ.
    πχ(με μικρή επιφύλαξη) οι ΑνΣχΤουρΕπαγ Ρόδου και Κρήτης, όπου εισάγονται μεν με τις πανελλήνιες, αλλά μετά δεν μπορούν ούτε erasmus να κάνουν ούτε αντιστοίχηση σε επίπεδο.
    Ένα αρκετά διαφωτιστικό άρθρο
    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/374655_panepistimia-i-oliki-epanafora-ton-tei-kai-oi-sholes-dyo-tahytiton

  261. Μαρία said

  262. Πέπε said

    257
    Ναι, αυτός είναι ο σκοπός της κουβέντας. Η πλάκα είναι ότι ο καθένας (ή τουλάχιστον εγώ!), ακούγοντας ότι υπήρχαν περίοδοι με τήβεννο και περίοδοι χωρίς, λογικά υποθέτει ότι το χωρίς είναι το πιο πρόσφατο, η εξέλιξη. Λες λοιπόν, εγώ ορκίστηκα με τα κανονικά μου. Λέω κι εγώ, αυτός θα είναι νεότερος, οπότε απαντώ: εγώ που είμαι αρχαίος ορκίστηκα με τήβεννο. Και μετά προκύπτει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο, ο αρχαίος από τους δύο είσαι εσύ και μια 15ριά χρόνια πριν ορκιστώ με τήβεννο ορκίστηκες εσύ χωρίς!

    Επομένως η τήβεννος είναι το σημείο της προόδου, της εξέλιξης, του ανοίγματος προς το μέλλον. Υποθέτω ότι και το κείμενο του πτυχίου σου, σ’ εκείνες τις καθυστερημένες εποχές, θα είναι γραμμένο στη δημοτική. Το δικό μου θα έκανε τον Θουκυδίδη ν’ ανοίξει Τζάρτζανο.

    Τέλος, δεδομένου ότι ορκίστηκα σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου κι όχι ειδικά της Φιλοσοφικής, και με τον πρύτανη, υποθέτω ότι τα έθιμα αυτά αφορούν ολόκληρα πανεπιστήμια κι όχι σχολές.

  263. Μαρία said

    261

  264. 261# Ψυχοθεραπεία κάνουνε, για να ξεπεράσουν το φοβικό σύνδρομο.
    Αναμενόμενη η ετυμηγορία.

  265. Μαρία said

    264
    Δεν ανανέωσες τη σελίδα 🙂

  266. Μαρία said

    262
    Όχι μόνο η τήβεννος αλλά κι η παρουσία γονιών στην ορκωμοσία.
    Εμείς ορκιζόμασταν στο χώρο έξω απ’ τη γραμματεία, δηλ. στο κτίριο της διοίκησης, παρουσία του κοσμήτορα.

  267. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    250 skom
    είν΄ αλήθεια ότι αποσπασματική ανάγνωση των διατάξεων, από μη νομικό (κι από νομικό βέβαια αν δεν το εξετάσει …ολιστικά), δίνει πολλές φορές παραπλανητική αντίληψη για την «βούληση του νομοθέτη».
    Τυχαίνει να ξέρω αρκετά καλά, σε βάθος χρόνου και ουσίας αυτό το θέμα-πληγή.
    Να συμπληρώσω τα εξής (που υπάρχουν μέσα στη γνωμοδότηση αλλά να γίνουν πιο ευκρινή, για να γίνει κατανοητή, η ακατανόητη-όπως χρονίζει,κατάσταση.
    Ο Νόμος που ορίζει το γενικό πλαίσιο, τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία ανωτερων ιδιωτικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Θέατρο, Χορό, κινηματογράφο) και τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ’ αυτές, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους, είναι ο 1158/81, (με εισηγήτρια την Άννα Συνοδινού) και ο οποίος προβλέπει την έκδοση, ξεχωριστών για κάθε μια απ΄αυτές τις τρεις τέχνες, Π.Δ. για την οργάνωση και λειτουργία τους.
    Το 1983 επί Μελίνας, εκδόθηκαν τα ΠΔ :
    -για τις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης πδ 370/83, Α΄130) και
    -για τις Ανώτερες Σχολές Χορού πδ 372/83, Α 131)
    -για τον Κινηματογράφο, δεν εκδόθηκε πδ για ανώτερη εκπαίδευση γιατί η Μελίνα ήθελε να κάνει Ακαδημία – πλην ο Τσοβόλας, όλο της έκοβε τα…όβολα και παρέμεινε με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις – ανανεώσεις το παλιό πλαίσιο : Τριετείς, αναγνωρισμένες αλλά αδιαβάθμητες σπουδές (ασκούσε κάποια εποπτεία το υπουργείο), μέχρι το 2001.

  268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    250 συνέχεια >>Η απάντηση ήταν αρνητική. Και σαν συνέπεια της απάντησης δεν υπάρχει ισοδυναμία των σχολών αυτών με τα ΤΕΙ.

    Το ανάποδο: επειδή δεν υπάρχει η ισοτιμία προς ΤΕΙ (της κινκής ιδιωτικής εκπαίδευσης) δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής ο απόφοιτος σχολής αυτού του είδους στις κατατακτήριες στο πανμιο*, δεν είναι δηλαδή η γνωμοδότηση που καθόρισε την κατάσταση, αλλά μόνον παρατέθηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο.

    *Ενώ οι απόφοιτοι των ανωτέρων σχολών για το Θέατρο και τον Χορό, δικαιούνται.

  269. 262# Πήγα και τσέκαρα την κορνίζα (δεν το κάνανε όλοι ρολό κύριε Κηλαηδόνη), στη δημοτική είναι. Εσείς στα αρχαία, ε?
    Δεν ξέρω ποιος θα υπέθετε πως το με ήταν παλιά και το χωρίς τώρα. Ίσως κάποιος που θα διάβαζε το διάλογό μας μετά από πολλές δεκαετίες. Στο σημερινό πλαίσιο όλοι ξέρουν πως παλιά ήταν χωρίς. Στο κάτω-κάτω από τους πτυχιούχους περασμένων δεκαετιών, από προπολεμικά ακόμα, δεν έχουμε αναφορές περί τηβέννου. Οπότε η τ. είναι το άνοιγμα προς το παρελθόν, την αγγλοσαξονική παράδοση.

  270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για το σχόλιο, που δεν μπορώ να το βρω πού κρύφτηκε, «έβαλε τήβεννο» (ο Δημητρακ.)

    Ο μικρός τηβεννιστής

  271. 244, … χαϊλίκια στας Βρυξέλλας, …

    Καϊλίκια ήτανε

  272. 270 >> «έβαλε τήβεννο» (ο Δημητρακ.)

    Τι βαίνεις, πού πα ρε Καραμητρακόπουλε άνευ γαλλικών?

  273. loukretia50 said

    272. Αχ! και να ‘βλεπα το Χχτήνος με τήβεννο να λέει τα γαλλικά του…

  274. sarant said

    Eννοείται ότι για τα γαλλικά και τον Δημητρακόπουλο θα έχουμε στα αυριανά μεζεδάκια

  275. Μαρία said

    269
    Ούτε κορνίζα, ούτε ρολό. Δεν έχω καν αντίγραφο πτυχίου.
    υπάρχει στο πτυχίο σου η μετοχή ορμώμενος;

    ΑΠΘ άνευ τηβέννου https://www.youtube.com/watch?v=SFklwhc3NmE
    ΑΠΘ μεικτή ομάδα https://www.youtube.com/watch?v=sqXQMTBQMM0
    Ιταλικό ΕΚΠΑ καρναβάλια μπλε : https://www.youtube.com/watch?v=h4XDNzwn2Ko
    και φυσικών του 2.007 https://www.youtube.com/watch?v=C7cuoaLKAk4

  276. 269,
    Την ανέσυραν από την
    τηβεννοκασέλα

  277. Στα μέσα των ενενήνταζ στο ΑΠΘ το Ιστ-Αρχ δεν είχε ούτε τήβεννους ούτε τίποτα, η Ιατρική όμως είχε.

  278. 275# Όχι βέβαια, για ποιον με πέρασες, για κάνα ορμώμενο? Αφού απάντησα όμως στον Πέπε, θυμήθηκα που κοίταζα στον τοίχο του ιατρείου το πτυχίο του παιδιάτρου μας, λίγα χρόνια μεγαλύτερου από μένα, πτυχιούχου κάπου αρχές 80ζ αν θυμάμαι. Στην καθαρέ και με ορμώμενο. Οπότε, σε συνδυασμό με τον Δύτη #277, παίζει να είχανε τέτοια κόλπα στην Ιατρική από νωρίς.

  279. Πέπε said

    275
    Εμένα πάντως νομίζω ναι. Εξ Αθηνών ορμώμενος.

    269
    > Δεν ξέρω ποιος θα υπέθετε πως το με ήταν παλιά και το χωρίς τώρα.
    Από την οπτική μου (δεν ξέρω αν είναι ιδιόρρυθμη, εμένα φυσικά μου φαίνεται νορμάλ) ο καθένας που, αντί να γνωρίζει όλα αυτά που ανέφερες, απλώς υποθέτει. Τα παλιομοδίτικα πράγματα συνήθως υπήρχαν παλιά, που δεν ήταν παλιομοδίτικα, και μετά είτε επιβίωσαν είτε χάθηκαν. Το να μην υπάρχουν και ξαφνικά να εμφανίζονται, σε εποχή που σαφώς ήταν παλιομοδίτικα, …ε, δεν το είχα προβλέψει! Ιδίως που το ΕΚΠΑ, μπορεί να μην έχει την ιστορία αιώνων άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αλλά οπωσδήποτε έχει (είχε μέχρι τον καιρό μου τουλάχιστον) κάτι το δεινοσαυρικό στο όλο στυλ του.

  280. 275# Οι κοπέλες όμως όλες είχανε περάσει απο την κουαφέζ για την ορκομμωσία.

  281. Ο ΠΕΠΕ ΕΙΝΑΙ ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ!!! ΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΧΩΡΙΑΝΟΙ!!!

  282. skom said

    ΕΦΗ – ΕΦΗ Ευχαριστώ. Ενδιαφέρον.

    Τήβεννοι.
    Στην Γερμανία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μία παλινδρόμηση στην χρήση τους. Τις φορούσαν ιστορικά. Μετά την επίδραση της φοιτητικής αμφισβήτησης που ονομάζουμε το 1968 για μερικές δεκαετίες δεν τις φορούσαν. Ένα χαρακτηριστικό σύνθημα των 1968ριδων ήταν το «κάτω από τις τηβέννους η μούχλα 1000 ετών» (*). Τα τελευταία χρόνια όμως επανακάμπτουν. Σχεδόν θα έλεγε κανείς ότι είναι δείκτης του συντηρητισμού στο κοινωνικό κλίμα.

    (*) Unter den Talaren – Muff von 1000 Jahren
    https://de.wikipedia.org/wiki/Unter_den_Talaren_%E2%80%93_Muff_von_1000_Jahren

  283. Μαρία said

    279, 281
    Εξ Αθηνών αλλά ορμωμένη κι εγώ.

  284. Μαρία said

    277
    Δύτη, το έχω ξαναγράψει αλλά δεν θυμάμαι αν σε έχω ξαναρωτήσει. Αυτή την ιστορία, που τη μοίραζαν στους φοιτητές το 80κάτι, εσάς σας τη μοίραζαν; https://opac.kozlib.gr/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=70210&query_desc=se%2Cphr%3A%22%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%22
    Είναι αυτή με την αριστοκρατία της … ρόμπας και τη θυμάμαι, όταν γίνεται λόγος για τηβέννους.

  285. 279# Θα μπορούσε όμως η μίμηση των προοδευμένων αγγλοσαξ να θεωρηθεί εκσυγχρονιστικό άλμα, εκμοντερνισμός και όχι βίντατζ. Για τους αγγλοσαξ είναι μια ισχυρή παράδοση με μέλλον. Για μας τι είναι?

  286. 282# Κάπως έτσι το σκέφτομαι.

  287. loukretia50 said

    285. Δηθενιά. Την υποβάθμιση των πτυχίων (δημοσίων Παν/μίων ) την αντισταθμίζουμε με γκλαμουριά.
    Το πτυχίο το κάνεις μασούρι, αλλά μένει η φωτό.

    281. Μη φοβού τους ορμωμένους
    απετάξαντο τηβέννους!
    (μόνο τους καρδαμωμένους!)

    Ξέρω ότι εσύ δεν… αλλά κρίμα, θα είχε πλάκα!

    Μες στην τήβεννο χωμένο
    Χχτήνος δυσανασχετούσε
    Γαλλικά παραμιλούσε – το καημένο!

  288. 287->285
    Προφανώς. Όλα αυτά τα σκέφτομαι μέσα στην επί σειρά ετών περιρρέουσα ατμόσφαιρα ψωροαρχαιοπληξίας, φλεσσομπαμπιναδώνειας σοβαροφάνειας και πατριδογνωσίας τρίτης δημοτικού του πάλαι.

  289. Πέπε said

    285
    Δηθενιά φυσικά, όπως λέει κι η Λου. Ακριβώς όπως θα ήταν και με ισχυρά πτυχία, απλώς τώρα ακόμα χειρότερα.

    Μου είναι ωστόσο αδύνατο να μπω στη νοοτροπία ενός λαού για τον οποίον κάτι τέτοιο δεν είναι δηθενιά αλλά παράδοση. Είτε η τήβεννος στην ορκωμοσία, είτε στο δικαστήριο, είτε η περούκα στο δικαστήριο (αυτή κι αν!). Όπως και να το κάνουμε, μοιάζουν για πράγματα που να καθιερώθηκαν σε εποχές όπου κάπως εντάσσονταν οργανικά στους υπαρκτούς ενδυματολογικούς κώδικες. Όπως η φουστανέλα. Σήμερα είναι μεταμφιέσεις (όπως η φουστανέλα, εκτός βέβαια για την προεδρική φρουρά όπου είναι απλώς στολή – αλλά οι στρατοί παντού στολή φοράνε).

  290. sarant said

    Στο ΕΜΠ δεν είχαμε τήβεννο φυσικά και το πτυχιο μου (ακριβέστερα: δίπλωμα) δεν ξέρω τι γράφει διότι δεν πήγα ποτέ να το πάρω. Στο ΕΚΠΑ ορκίστηκα με τα καλά μου, πτυχίο δεν θυμάμαι αν με έγραφε ορμώμενο. Οι κόρες σε ΕΜΠ και ΑΠΘ επίσης με τα καλά τους.

  291. aerosol said

    #285
    Μου ήρθε το ξενικόν cargo cult. Αυτό είναι.

  292. loukretia50 said

    289. Αυτό βοηθάει? https://youtu.be/SVRODdXVI3Q Παίρνεις μια ιδέα!

  293. Μαρία said

    289

  294. 289# Μα φυσικά δεν μπορείς να μπεις. Όπως λες, αυτά είναι οργανικά κομμάτια μιας ξένης παράδοσης, και το φύτεμά τους στα καθ’ ημάς είναι σκέτο καραγκιοζιλίκι. Ίδιου βαθμού γελοιότητας με το Χαλοουίν που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς (φέτος στην Κορέα είχαν δυστύχημα με πολλά θύματα συνωστισμού). Ή με τους Αηβασίληδες στο Τόκιο.

  295. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    282 Και μερικά ακόμη :
    Ο Μπαλτάς προώθησε άμεσα τα τρία ΠΔ για ανώτερη εκπαίδευση στον κιν/φο, (22, 47,48/2016, φεκA: 32,75,76)
    που βρήκε σε προχωρημένη προετοιμασία, από ad hoc επιτροπή από το 2014 (μετά από προσφυγή κάποιου σπουδαστή, υποχρεώθηκε το ΥΠΠΟ να προχωρήσει στην υλοποίηση των προβλέψεων του ν.1158/81 για τον Κινφο!) Αποχτήσαμε λοιπόν τώρα νομικό πλαίσιο και για ανώτερες σπουδές στον κινφο , αλλά όχι και σχολή! Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει άδεια ανώτερης σχολής (έχει προαπαιτούμενα για τέτοια αναβάθμιση και να πούμε ότι πρόεδρος της επιτροπής στην τελική φάση, τοποθετήθηκε ο οπερατέρ Γιώργος Αρβανίτης-ναι ο του Αγγελόπουλου).
    Η υπάρχουσα «σχολή» Σταυράκου δεν αναβάθμισε εαυτήν και καθώς έπαψε και το παλαιό καθεστώς εποπτείας ως αναγνωρισμένης από το ΥΠΠΟ, είκοσι χρόνια τώρα οι σπουδαστές παίρνουν, μετά από 3 χρόνια, βεβαίωση παρακολούθησης Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών (όπως πράγματι είναι) 😦 .

    Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα του σκηνοθέτη, όπως και του ηθοποιού ασκείται ελεύθερα (δεν απαιτείται άδεια/σπουδές) αλλά κι αν θέλουν να σπουδάσουν, σχεδόν ελεύθερα εγγράφονται* (με παρουσία ενός υπαλλήλου, του ΥΠΠΟ χωρίς δικαίωμα ψήφου)- σε «επιτροπή» από κάθε σχολή.

    *
    «Οι Σχολές αποστέλλουν τις προτάσεις τους για την Επιτροπή Εξετάσεων στη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Δ.Κ.Ε) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α)» (…)
    «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων εκδίδονται και ανακοινώνονται από την οικεία Σχολή»
    https://www.esos.gr/arthra/78909/eisagogikes-exetaseis-anoteron-sholon-dramatikis-tehnis-sholikoy-etoys-2022-2023

  296. Μαρία said

    294
    Μην το λές. Και το χριστουγεννιάτικο δέντρο οι Βαβαροί μας το έφεραν.

  297. rogerios said

    @289: Χρόνια πριν, όταν ήμουν φρέσκος στη δουλειά, περιμένω στη στάση και ξαφνικά βλέπω να σπριντάρει για να προλάβει το λεωφορείο (που έρχεται) τύπος ο οποίος φορά μακριά τήβεννο με ενσωματωμένη μπέρτα, διάφορα διακοσμητικά και, φυσικά, τη θεϊκή περούκα με τα μπουκλάκια στο πλάι και την ουρίτσα/κοτσιδάκι πίσω. Πρώτη σκέψη: πώς κι έφτασαν ήδη οι απόκριες; Δεύτερη σκέψη: θα μου έριξαν ναρκωτικά στον καφέ. Μετά συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για Βρετανό δικηγόρο (μπάριστερ ή σολίσιτορ) που μόλις είχε κάνει παράσταση… (πάλι καλά που δεν ήταν κανένας KC, ή μάλλον τότε QC, να φορά μακριά περούκα και τα υπέροχα γοβάκια με την τεράστια αγκράφα). 🙂

  298. 296# Χριστιανοί κι αυτοί, αν και αιρετικοί, άρα σκάρτοι 🙂 Αλλά τι δουλειά έχει ο Αηβασίλης με τους σιντοϊστές γιαπωνέζους? Για την κατανάλωση πρόκειται.

  299. Αγγελος said

    Ότι οι απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ ορκίζονται, το έμαθα όταν πήγα στρατιώτης (και με ρωτούσαν αν είχα ήδη ορκιστεί), και ομολογώ πως με κατέπληξε. Φαντάστηκα τον εαυτό μου να ορκίζεται… τί; ότι θα κάνει σωστά και ευσυνείδητα ό,τι μαθηματικούς υπολογισμούς χρειαστεί; Να ορκίζεται ο γιατρός (ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη) ή ο αρχιτέκτονας, το καταλαβαίνω — αλλά ο μαθηματικός, ή ξερωγώ ο φιλόλογος ή ο φυσιογνώστης, αυτό με ξεπερνά!

  300. Μαρία said

    298
    Εννοείται για την κατανάλωση όπως και του Βαλεντίνου, της μητέρας, του πατέρα και όποιου άλλου.

  301. spyridos said

    299
    κι εγώ τότε το έμαθα και έμεινα έκπληκτος.
    Είχα γραφτεί σε σχολή αλλά δεν εδέησα να πάρω πτυχίο στην Ελλάδα και δεν ήξερα.

    266
    Τι μου θύμισες.
    Στην Ουτρέχτη είχα παραδώσει πτυχιακή το καλοκαίρι και τελικά το Σεπτέμβριο με ειδοποίησαν να πάρω το πτυχίο.
    Έδωσαν και ημερομηνία, Παρασκευή απόγευμα, μιας τελετής που δεν ήταν υποχρεωτική.
    Δεν πάτησα. Την επόμενη Δευτέρα, εντελώς ξεκάρφωτος κατά τις 10 το πρωί στη γραμματεία για να το παραλάβω.
    Δεν θυμάμαι ακριβώς τι φορούσα, αλλά μάλλον κάποιο τζιν και πουκάμισο.
    Η υπάλληλος της γραμματείας με βάζει να περιμένω, πηγαίνει στο γραφείο του κοσμήτορα, ο οποίος βγαίνει μετά από λίγος βάζοντας τη γραβάτα του και σακάκι.
    Τσιμπάει ένα τριαντάφυλλο από το βάζο του γραφείου, με βγάζει στο διάδρομο έξω, δίπλα από τη σκάλα. Δεν τη γλίτωσα τη τελετή.
    Έβγαλε κι ένα μικρό λογίδριο. Η κυρία της γραμματείας και 2-3 φοιτητές που περίμεναν να δώσουν δικαιολογητικά στη γραμματεία ήταν το κοινό.
    Με ευχαρίστησε όλο αυτό γιατί ήταν καταπληκτικός σαν άνθρωπος και σαν κοσμήτορας.
    Ο Λουκ ήταν ο νεώτερος κοσμήτορας που είχε ποτέ η σχολή και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές.
    Είχε πάρει επανειλημμένα το μέρος των φοιτητών σε συγκρούσεις που υπήρξαν εκείνα τα χρόνια με τη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας και με την μπατσαρία.

  302. Έλα, Μαρία, τσάκω ένα μογγόλικο τζινγκλιμπέλι, μέρες που ‘ναι 🙂

  303. Πέπε said

    299
    Δεν έχω ιδέα τι είχαμε ορκιστεί. Ωστόσο το κορυφαίο της άλλης ορκωμοσίας σαφώς δεν το είχαμε κάνει.

    Η άλλη ορκωμοσία ήταν όταν διορίστηκα στην εκπαίδευση. Ήμασταν κάμποσοι μπροστά από το γραφείο του ορκιστή, πάνω στο οποίο ήταν το ευαγγέλιο. Όσοι έφταναν, ακουμπούσαν το ευαγγέλιο. Οι παραπίσω ακουμπούσαν τους μπροστινούς τους, επειδή η ευαγγελιότητα μεταδίδεται όπως το ρεύμα από τον ένα καλό αγωγό στον άλλο.

    Κρίμα βέβαια που εκεί σαφώς ήμασταν με κανονικά ρούχα (ούτε καν καλά, σε μια υπηρεσία πηγαίναμε). Βασικά κρίμα το αντίστροφο, που δεν κάναμε το ίδιο στην ορκωμοσία της σχολής που ήμασταν έτσι κι αλλιώς με τηβέννους. Και μόνο που φαντάζομαι την εικόνα, Μπαμπινιώτης με το ευαγγέλιο στα χέρια και με υπερτήβεννο, μπροστά του ο πρώτος ρασοφόρος να ακουμπά το ευαγγέλιο, και ξοπίσω του όλοι οι υπόλοιποι τρενάκι, όπως χορεύαμε το Λοκομόσιον, φτιάχνομαι.

  304. 303>> η ευαγγελιότητα μεταδίδεται όπως το ρεύμα από τον ένα καλό αγωγό στον άλλο

    Τι λες βρε κολασμένε? Πώς τολμάς να ειρωνεύεσαι?

  305. Μαρία said

    Για σχολές χορού.

  306. aerosol said

    #303
    Λογωτός ορκιστής?

  307. loukretia50 said

    Πέπε, έτσι φαντάζεσαι τον ορκωτή /ορκιστή ?

  308. Πέπε said

    307
    Αφού προυκλήθην (και προυχώρησε και η νυξ στο ρωμαίικον), ιδού τι ακριβώς φαντάζομαι:

    Ξεκινάμε έτσι όπως περιγράφει το #303. Εννοείται ότι κρατάμε τη μέση του μπροστινού μας και με τα δύο χέρια. Ο Μπαμπινιώτης λέει φρασούλα φρασούλα τον όρκο, σε βαριά αττική διάλεκτο, και όλο το τρενάκι επαναλαμβάνει. Σταδιακά η εκφορά του κειμένου, τόσο από τον ίδιο όσο κι από τον χορό των ρασοφόρων που επαναλαμβάνει, γίνεται όλο και πιο ρυθμική. Αρχίζουμε να λικνιζόμαστε. Αρχικά μόνο κώλους, αλλά όσο το κείμενο γίνεται πλέον τραγούδι χορεύει όλο το σώμα. Όλοι συντονισμένα, αλλά με μια ελαφράδα, όχι σαν σοβιετική παρέλαση. Την ώρα που τα αγγελάκια από το ιστορημένο ταβάνι της αίθουσας ζωντανεύουν κι αρχίζουν να σκύβουν κάθε τόσο προς τα μας για μια στιγμιαία μουσική παρεμβολή με τα χάλκινα πνευστά τους (οπωσδήποτε ολκωτά τρομπόνια, τα υπόλοιπα κατά κρίση), ο χορός έχει γίνει πια ξέφρενος, με ρασοφορεμένα πόδια να κάνουν φιγούρες πρώτα όλα μαζί τα δεξιά (είμαστε πάντα σε τρενάκι, απλώς πλέον προχωρούμε), μετά όλα μαζί τα αριστερά. Η φωνή που πρωτολέει τα λόγια έχει γίνει πια ουρλιαχτό, και ο φορέας της έχει μεταμορφωθεί από Μπαμπινιώτη σε Ρέι Τσαρλς. Τελευταία στο τρενάκι, η Αρίθα Φράνκλιν τού απαντά.

  309. Πέπε said

    302
    Τι αριστούργημα είναι αυτό!!!

  310. Μαρία said

    303
    Γνώριμη εικόνα ορκωμοσίας πλήθους. Μετά το 4:31 https://www.youtube.com/watch?v=shtSUe5NtwM
    308
    Γιάνκα με Αρίθα!

  311. Μαρία said

  312. Alexis said

    #311: Δεν καταλαβαίνω γιατί κοροϊδεύουν οι λουμπενιάρηδες.
    Το λέει καθαρά, στο Κορωπί θέλει να πάει ο άνθρωπος…

  313. Alexis said

    #308: Θεϊκό!!!
    Και ψηλά στο κέντρο της οροφής, η θεϊκή φιγούρα ζωντανεύει και παίρνει τη μορφή του Μπομπ Μάρλεϊ που καπνίζει μαριχουάνα! 😆

  314. Alexis said

    #311: Ντου γιου λάικ μαμαζέλ δη γκρης;

  315. Alexis said

    Κάτω από το βίντεο που έβαλα στο #314 υπάρχει σχόλιο που θεωρώ πως είναι ό,τι πιο έξυπνο και ευρηματικό έχω διαβάσει σε σχόλιο γιουτουμπακίου!
    Το αντιγράφω εδώ ως έχει:

    this must surely have been written about Papaspyrou’s zacharoplastio in Sintagma. Who was throwing the paragadi, us the foreign girls or the lads? I know the answer to that! good times. Great song. Thanks.

  316. ΣΠ said

    Στο ΕΜΠ το 1978 δεν έγινε ορκωμοσία. Το πρωτότυπο πτυχίο εκδόθηκε το 1983 (στην δημοτική) και το πήρε ο πατέρας μου αφού εγώ ήμουν στην Αμερική.

  317. 284 Ναι, μας το έδιναν.
    Φοβερή η σκηνή της ορκομωσίας-γιάνκα, Πέπε! Θυμάμαι βέβαια πάντα την Ωραία των Αθηνών, με τον μάγειρα στο τέλος της ουράς.

  318. Πέπε said

    308
    Αυτή η παραδρομή με τον Ρέι Τσαρλς μου το χάλασε. Τζέιμς Μπράουν ήθελα να πω!

    Και αν υπάρχει κάποιο ακόμη περιθώριο αγκέντων και κοριγκέντων, να προσθέσω ότι ο πρώτος στο τρενάκι έχει γραπώσει το αργυροστάχωτο ευαγγέλιο και το κάνει τιμόνι για να οδηγεί το τρενάκι.

  319. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ, ζηλεύω τις ορκωμοσίες σας!

  320. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    318

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: