Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σεισμός…

Posted by sarant στο 7 Φεβρουαρίου, 2023


Γρουσούζικο αποδείχτηκε το άρθρο που είχαμε βάλει πριν από 10-12 μέρες, για τη λέξη τζερτζελές, που, όπως είπαμε, προήλθε από την τουρκική zelzele, που θα πει «σεισμός», αφού χτες φονικός σεισμός χτύπησε την Κιλικία, με πάρα πολλά θύματα στην Τουρκία και στη Συρία -οι συμφορές δεν έχουν σύνορα- που όσο περνάει η ώρα όλο και αυξάνεται ο αριθμός τους.

Η βασική λέξη στα τουρκικά για τον σεισμό είναι deprem βέβαια, και αυτή χρησιμοποιείται στις ειδήσεις και στα χάσταγκ από τη γειτονική χώρα. Η zelzele πρέπει να είναι παλιότερη, ενώ σε αζέρικες σελίδες βλέπω το e ανάποδα: zəlzələ.

Και στα δικά μας μέρη βέβαια τον σεισμό τον έχουμε γνωρίσει τόσες φορές κι έχουμε θρηνήσει θύματα και στην Αττική και αλλού -στα Επτάνησα το 1953, στη Θεσσαλονίκη το 1978, στην Καλαμάτα το 1986, στην Αττική το 1981 και το 1999, κι άλλους μικρότερους αλλά πάντως με θύματα, όπως πρόπερσι στο Αρκαλοχώρι, κι ο καθένας ξέρει τι σημαίνει και πώς νιώθεις εκείνη τη στιγμή, ιδίως την ώρα που κοιμάσαι, όπως συνέβη χτες.

Αλλά εδώ λεξιλογούμε.

Η λέξη «σεισμός» είναι αρχαία, από το ρήμα «σείω». Στην κλασική αρχαιότητα κάποιες φορές εμφανίζεται δίλεκτο, π.χ. «γης σεισμός» στον Ευριπίδη ή «σεισμοί της γης» στον Θουκυδίδη, ή «χθονός σεισμός» πάλι στον Ευριπίδη, αλλά ήδη από τότε ο όρος εμφανίζεται μονολεκτικός τις περισσότερες φορές.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, σε παπύρους, η λέξη «σεισμός» παίρνει και τη σημασία «εκβιασμός για απόσπαση χρημάτων»

Η ελληνική λέξη εμφανίζεται μεν στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά πρόκειται για νεότερους επιστημονικούς σχηματισμούς, π.χ. seismic, seismograph κτλ στα αγγλικά, ενώ στα γαλλικά ο σεισμός λέγεται μεν και séisme, λέξη σχηματισμένη τον 19ο αιώνα, αλλά ο βασικός όρος είναι tremblement de terre, ταρακούνημα της γης ας πούμε, όπως και το αγγλ. earthquake, το γερμανικό Erdbeben ή το ιταλικό/ισπανικό terremoto (έτσι και στα πορτογαλικά, οπου όμως υπάρχει και το sismo ως βασικός όρος).

Θα μου πείτε, τι ξέρουν στη Δυτική Ευρώπη από σεισμούς, αφού στα μέρη εκείνα σπάνια οι σεισμοί ξεπερνούν τους 4-5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σαν ευφημισμό ή μάλλον σαν ποιητική αναφορά για τον σεισμό χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι τον Εγκέλαδο, λένε ας πούμε «Ο Εγκέλαδος χτύπησε χτες…» ή «Τα θύματα του Εγκέλαδου». Αυτός ο Εγκέλαδος ήταν ένας από τους Γίγαντες, και στη Γιγαντομαχία η Αθηνά τον καταπλάκωσε με το όρος Αίτνα ή με τη Σικελία. Σε άλλους συγγραφείς βρίσκουμε ότι τον σκότωσε ο Δίας ή ο Ποσειδώνας, αλλά όπως και να έχει το θέμα οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο νεκρός και θαμμένος ή καταπλακωμένος γίγαντας κάθε τόσο κουνιέται μέσα στον τάφο του κι έτσι προκαλεί σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

Ένας άλλος τρόπος για ν’ αναφερθούμε στον σεισμό είναι να πούμε για «τα Ρίχτερ», δηλαδή τους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτή είναι μια λογαριθμική κλίμακα που μετράει την ενέργεια που εκλύεται σε έναν σεισμό. Την επινόησε το 1935 ο Αμερικανός φυσικός Τσαρλς Ρίχτερ (μαζί με έναν Γερμανό που λεγόταν Γκούτενμπεργκ, ο οποίος έχασε επειδή έβαλε βέτο ο παλιός συνεπώνυμος). Δεν έχει άνω όριο η κλίμακα αυτή, αλλά πρακτικά το ανώτερο είναι το 10, που δεν έχει συμβεί ποτέ κι αν συμβεί είναι αμφίβολο ποιος θα το μετρήσει.

Καμιά φορά, για να περιγράψουμε αλλεπάλληλες συμφορές και καταστροφές, λέμε «σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί». Άλλοι λένε «λοιμοί», κι αυτό κακό είναι και μόνο ο Σαββόπουλος ακούει τη διαφορά. Γενικότερα, η λέξη «σεισμός» χρησιμοποιείται και μεταφορικά, για ένα γεγονός που συγκλόνισε. Ας πούμε, όταν βγηκε ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου 2012, είχα βάλει άρθρο στο ιστολόγιο Τον ακούσατε τον σεισμό;

Να σημειώσουμε ακόμα το μπέρδεμα, όπου κάποιοι λένε «σεισμογενής περιοχή» και εννοούν την περιοχή όπου σημειώνονται πολλοί σεισμοί, δηλαδή τη σεισμογόνο. Το ΛΚΝ δέχεται το «σεισμογενής» και με τη σημασία του σεισμογόνου.

Τα Επτάνησα, που τα ανάφερα και πιο πάνω, είναι σεισμογόνα (σικ, ρε) περιοχή. Για τον μεγάλο σεισμό του 1953 θα βάλουμε κάποτε άρθρο. Σήμερα θα παραθέσω ένα απόσπασμα από το χρονικό του Ιερόθεου Αββάτιου, που περιγράφει  τον μεγάλο σεισμό του 1637 -στο συγκεκριμένο απόσπασμα έναν μετασεισμό:

Ἦτον τότε προβεδῶρος ὁ ἐκλαμπρότατος Ἀνδρέας Μαλιπιέρος, καὶ ἦτον βαρεμένος εἰς τὸ ποδάριν ἀπὸ τὸν σεισμόν. Καὶ συντροφιασμένοι μὲ τὸν λαὸν αὐτὸν, ἐπήγαμεν εἰς τὸ Ἀργοστόλιν, καὶ ἐκεῖ τὸν ἴδιον εὑρήκαμεν χαλασμόν. Ὁ δὲ σεισμὸς δὲν ἀπόλειπε ποτέ. Ἀπὸ τὸν ὁποῖον λαὸν ἀπέρασε μέρος ’ς τὸ Ληξούριν, ὅπου τὸ ἴδιον ἦτον καὶ ἐκεῖ. Καί, γυρίζοντες ἐκεῖθεν, ἤλθαμεν εἰς τὴν Ληβαθόν, καὶ ἐπεριδιαβάσαμεν τοὺς τόπους καὶ ταῖς γκρεμνισμέναις ἐκκλησίαις. Καὶ ἀπ’ ἐκεῖθεν ἀπεράσαμεν ταῖς Ἄμμαις ἀπὸ τὸ περιγιάλιν καὶ ἤλθαμεν ’ς τὴν Κοσιμίαν, καὶ φθάνοντες ἀπάνω ἀπὸ τὰ Σείσσεια, εἰς τὴν στράταν τοῦ Κάστρου, ἐξανασάναμεν ἐκεῖ ὀλίγον, καὶ ἐκεῖ ἔγεινε τοιούτης λογῆς σεισμὸς μεγάλος, ὁποῦ ὡσὰν βροντὴ ἀκούσαμεν τὴν βοήν του, κινημένος κάτω ἀπὸ τὴν θάλασσαν, ὁποῦ ἦτον μακρὰ ἀπὸ τὴν στράταν ἕως ἕνα μίλλιν· καὶ τόσος ἦτον δυνατὸς καὶ πολύς, ὁποῦ, πεσμένοι εἰς τὴν γῆν, μᾶς ἀπέτα ἐδῶ καὶ ἐκεῖ ἀπὸ τὴν πολλήν του ἀνάβρασιν, ταραχὴν καὶ σάλευσιν, ὁποῦ ἔσειε τὴν γῆν καὶ τὴν ἀναιβοκατέβαζε, ὡσὰν νὰ ἤθελε νὰ τὴν βυθίσῃ, καὶ ἀφόντης ἔπαυσε, ὁποῦ ἐκράτησε ἕως μισὸν τοῦ «Πιστεύω», δὲν ἐμπορέσαμεν νὰ καταιβοῦμεν εἰς τὰ Σείσσεια κάτω, φοβῶντες τοὺς βράχους ὁποῦ ἐγκρεμνίζουνταν ἐκεῖ·

Περισσότερα για το κείμενο αυτό υπάρχουν εδώ.

Ο χτεσινός μεγάλος σεισμός χτύπησε, είπαμε, την Κιλικία -Τουρκία και Συρία. Διάβαζα χτες στο Τουίτερ τα σχόλια κάτω από τα μηνύματα συμπαράστασης του πρωθυπουργού: το ένα τρίτο ήταν απο Τούρκους που έλεγαν «ευχαριστώ γείτονα» (πολλοί στα ελληνικά, άλλοι αγγλικά, άλλοι τεσεκιουρ κομσού), το άλλο ένα τρίτο ήταν σχόλια ουδέτερα ή θετικά, και τα υπόλοιπα διαφωνούσαν και έβριζαν, ότι δεν πρέπει να στείλουμε βοήθεια διότι προχτές που έπεσε το Φάντομ «οι Τούρκοι γελούσαν» (μετάφραση: γελούσαν κάποιοι ηλίθιοι στο Τουίτερ, όμοιοι με τους δικούς μας) και ότι κρίμα που δεν έκανε μεγαλύτερο σεισμό. Να μη γίνουμε έτσι -αλλά ν’ αναρωτηθούμε για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, που δεν είναι πολύ μακριά.

Τέλος, κάτι αξιοπερίεργο. Από τα τέλη Ιανουαρίου, νομίζω, ένας Ολλανδός ερευνητής στο Τουίτερ δημοσίευε την πρόβλεψη ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Κιλικίας -δείτε εδώ ένα τουίτ του τρεις μέρες πριν από τον σεισμό.

Ανατριχιαστικά ακριβής η πρόβλεψη αν και το sooner or later σηκώνει πολύ νερό. Παρόμοιες προβλέψεις είχε κάνει και ένα ίδρυμα ονόματι SSGEOS, που συνδέεται με τον παραπάνω ερευνητή, π.χ. το εξής στις 2 Φεβρουαρίου: Larger seismic activity may occur from 4 to 6 February, most likely up to mid or high 6 magnitude. There is a slight possibility of a larger seismic event around 4 February. Οι προβλέψεις αυτές βασιζονται, λέει, στην «πλανητική γεωμετρία» (These earthquakes are always preceded by critical planetary geometry), κάτι που μυρίζει τσαρλατανιά. Απ’ όσο ξέρω, η επιστημονική θέση είναι πως η πρόβλεψη των σεισμών είναι αδύνατη και ότι οι ισχυρισμοί πως υπάρχει σχέση με τις θέσεις των πλανητών έχουν αντικρουστεί.

Θα θυμάστε, οι παλιότεροι, το ΒΑΝ, την μέθοδο που επινόησαν οι καθηγητές Βαρώτσος, Αλεξόπουλος και Νομικός, για πρόγνωση των σεισμών με τη βοήθεια ηλεκτρικών κυμάτων. Το δίκτυο σταθμών ΒΑΝ είναι ακόμα ενεργό, διαβάζω στη Βικιπαίδεια και η ομάδα των ερευνητών προβλέπει σεισμούς.

Εστω όμως ότι διατυπώνεται μια ρητή πρόβλεψη -ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει μεγάλος σεισμός στην τάδε περιοχή. Τι κάνουν οι αρχές; Εκκενώνουν την περιοχή προληπτικά; Είναι αυτό εφικτό για μια περιοχή όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι; Και για πόσο διάστημα; Σκεφτείτε το. Ίσως η καλύτερη πρόληψη είναι η αντισεισμική θωράκιση και η ύπαρξη αποτελεσματικής κρατικής μηχανής.

Και καμιά γάτα.

Advertisement

153 Σχόλια προς “Σεισμός…”

  1. Κουνελόγατος said

    @#$^& στους φασίστες κάθε χώρας. Καλημέρα.

  2. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Θλίψη. Θλίψη και δάκρυα μαζί.
    Όσοι ασχολούμαστε με μικρά παιδιά πονάμε περισσότερο…

  4. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, και Θεός βοηθός εδώ που τα λέμε, με τέτοια θέματα…
    Μια σπάνια λέξη που μπορεί να μην έχετε ακούσει, είναι η ισόσειστη καμπύλη. Αυτή, σαν αντίστοιχη ισουψής σε ένα τοπογραφικό χάρτη, απεικονίζει το μέγιστο μέγεθος σεισμού που καταγράφηκε ανά επικεντρικές απόστάσεις, για ένα δεδομένο σεισμό (βλ. εικόνα από σεισμό Αμοργου).

  5. Πάνος με πεζά said

    Το «Θεός βοηθός» το είπα γιατί, ναι μεν, υπάρχουν αντισεισμικοί κανονισμοί να μας καλύπτουν, αλλά η ροή τους είναι να ενημερώνονται και να επικαιροποιούνται μετά από αστοχίες πρόβλεψης, και καταστροφές… Γι αυτό, μια φορά κι έναν καιρό στην Αττική υπολογίζαμε (και χτίζαμε) για σεισμική επιτάχυνση 0,06g, σήμερα για 0,16g και μεθαύριο, ποιος ξέρει για πόσο…

  6. Σπάνια σεισμολογική λέξη είναι και το επίθετο «πλειόσειστος» (-η) για τη ζώνη με τη μεγαλύτερη εκδήλωση των σεισμικών φαινομένων. Δεν χρησιμοποιούμε όμως τη λέξη «πολύσειστος» για τις περιοχές με πολλούς, κατά καιρούς, σεισμούς. Λέμε, αντίθετα, «σεισμογενής» που δεν μου φαίνεται ακριβής.

  7. phrasaortes said

    Στα Γαλλικά έχω την εντύπωση ότι ο όρος séisme βρίσκεται σε άνοδο και εκτοπίζει σιγά σιγά την tremblement de terre. Βοηθάει μάλλον ότι είναι πιο σύντομος, αλλά υπάρχει μια γενικότερη τάση προς τις λέξεις ελληνικής ετυμολογίας. Θεωρούνται δείγμα ανώτερης μόρφωσης, οπότε η χρήση τους προσδίδει κύρος στον ομιλητή/συγγραφέα.

  8. ΚΑΒ said

    >>ὁποῦ ἐκράτησε ἕως μισὸν τοῦ «Πιστεύω»,

    Δεν το είχα ξανακούσει. Το γνωστό είναι με το «πάτερ ημών»

    Το Σισμίκ του 1987 το ξεχάσαμε;

  9. Και μια σχετική εικόνα.

  10. Πουλ-πουλ said

    Νικοκύρη έπεσες στην περίπτωση, ας βάλω -για πρώτη φορά- και ‘γω ένα σεντόνι.

    Με αφορμή τον καταποντισμό της Ελίκης ο Παυσανίας, τον 2ο μ.Χ. αι., αφιερώνει ένα πολύ γλαφυρό απόσπασμα (Αχαϊκά, VΙΙ, 24) στο σεισμικό φαινόμενο, που αποδίδει με εκπληκτική πιστότητα την απόκριση των μνημειακών οικοδομημάτων στη σεισμική διέγερση:

    «ομού τη κινήσει τη αρξαμένη το πρώτον και τη ες το έδαφος τροπή των οικοδομημάτων αντιστάσα εναντία κίνησις εξεγείρη τα ήδη τραπέντα (και εν τη τοιάδε ιδέα του σεισμού κίονας οράν εστιν ανορθούμενους οί ολίγου εδέησαν ες άπαν εκριφήναι…. δοκοί δε, όσας εκτός ολισθείν εποίησεν η κίνησις, επανίασιν αύθις ες τας έδρας)».

    [όταν η πρώτη κίνηση που έδωσε στα οικοδομήματα μια κλίση προς το έδαφος ακολουθείται από άλλη κίνηση αντίθετη, η οποία ξανασηκώνει όσα είχαν κλίνει προς το έδαφος (στον τύπο αυτό του σεισμού μπορεί να δει κανείς κίονες να ξανασηκώνονται όρθιοι, οι οποίοι λίγο έλειψε πριν, να πέσουν εντελώς στο έδαφος….και δοκάρια που η δόνηση τα είχε βγάλει από τη θέση τους να επανέρχονται στη θέση τους]

    Τον 3ο μ.Χ. αι. ο Διογένης ο Λαέρτιος επανέρχεται στην κατάταξη του Αριστοτέλη, κάνοντας ένα λεπτομερέστερο διαχωρισμό . Διακρίνει τους σεισμούς σε:

    σεισματίες σεισμούς που προκαλούν παλινδρομικές κινήσεις
    χασματίες σεισμούς που ανοίγουν χάσματα στο έδαφος
    κλιματίες όταν κάνουν τα κτήρια να γέρνουν
    βρασματίες όταν προκαλούν κατακόρυφες κινήσεις, όπως όταν βράζει το νερό

  11. atheofobos said

    Σχετικά με την «σοβαρή» πρόβλεψη του Ολλανδού για σεισμό:
    Η ευθυγράμμιση της Σελήνης και των πλανητών, λέει μεταξύ άλλων, θα δώσει κάποια σοβαρά γεγονότα, γύρω στα 6 με 7 Ρίχτερ, το διάστημα 4-6 Φεβρουαρίου και μάλλον προς τις 6 του μήνα. Αυτό θα γίνει, πάντα κατά τον Χούγκερμπετς σε μια ζώνη στην Ασία, περίπου από το Αφγανιστάν ως τον Ινδικό Ωκεανό.
    Να επισημάνουμε ότι ο σεισμός στην Τουρκία συνέβη εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά από τη ζώνη που όρισε ο Χούγκερμπετς και ήταν πολύ πιο ισχυρός από την «πρόβλεψη».
    Ο ίδιος επισημαίνει ότι κάποιες ατμοσφαιρικές διαταραχές «δείχνουν» και αυτές ότι επίκειται για τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου μια σοβαρή σεισμική δραστηριότητα.
    https://www.protothema.gr/world/article/1336940/seismos-stin-tourkia-stin-euthugrammisi-ton-planiton-vasizei-ti-viral-provlepsi-tou-o-ereunitis/

  12. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, ελπίζω να συνεχίσουμε… αδιάσειστα :/
    Αυτός ο κανατάς ο ΑΗΠ ήταν και δυσλεκτικός και ανορθόγραφος: ΕΝΚΕΛΑΔΟΣ, και γραμμένο και ανάστροφα 😛 Να τον βάλουμε στα μεζεδάκια.

  13. ΚΑΒ said

    12. Βγήκαν και στη φόρα προφητείες του Παΐσιου για τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.

  14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να δώσω σείσμα τ΄ουρανού
    (Ο Διγενής, με το Ν.Ξυλούρη, αύριο η μέρα του)

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα αδιάσειστα σχόλια!

    7 Μπορεί και να έχεις δίκιο. Βλέπω και στη France-Info να λέει Séisme για τον τωρινό σεισμό

  16. Αντώνης said

    «Καμιά φορά, για να περιγράψουμε αλλεπάλληλες συμφορές και καταστροφές, λέμε «σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί». Άλλοι λένε «λοιμοί», κι αυτό κακό είναι και μόνο ο Σαββόπουλος ακούει τη διαφορά».
    Νικοκύρη, νομίζω πως η σχετική δέηση (;) περιλαμβάνει και τα δύο: «από λοιμού, λιμού, σεισμού καταποντισμού…».

  17. LandS said

    Να μη γίνουμε έτσι -αλλά ν’ αναρωτηθούμε για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, που δεν είναι πολύ μακριά

    Όχι να μη γίνουμε.
    Το Ακούγιου είναι ακόμα υπό κατασκευή. Ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν διατρέχει κίνδυνο από σεισμό αφού δεν λειτουργεί. Ίσως να μην υπάρχει καν το καύσιμο ακόμα.

  18. Ανδρέας Τ said

    Καλημέρα σας. Μαθαίνουμε νέα από Τουρκία αλλά όχι από Συρία. Στις φωτογραφίες είδα μια ολόκληρη πολυκατοικία σωριασμένη χωρίς να έχουν γκρεμιστεί οι διπλανές, που μάλλον δείχνει κατασκευαστικά προβλήματα. Όσο για τους δικούς (;) μας που χαίρονται με τα δεινά των Τούρκων μόνο απελπισία για το ανθρώπινο είδος αισθάνομαι.

  19. Πιο πλούσια από τη σχετική δέηση, μαζί με το λοιμό και το λιμό, τα βόρεια ιδιώματα περιλαμβάνουν και το λ’μό μας. 🙂

  20. LandS said

    8
    Προφανώς ο σεισμός σταμάτησε πριν ο Αβάτιος τελειώσει τη προσευχή του.

  21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είναι και μια περίπτωση που λαχταρούνε το σεισμό (όχι από το σεισμό).

    Η μια μεριά του φαραγγιού
    δε σμίγει με την άλλη
    και λαχταρούνε το σεισμό
    ν΄αγκαλιαστούνε πάλι

  22. Καλημέρα

    Η κλίμακα Ρίχτερ θεωρώ πως δεν προσφέρει πρακτικά τίποτε σαν μέγεθος αφού μετρά την ένταση αλλά όχι το εστιακό βάθος το οποίο επηρεάζει περισσότερο τις επιπτώσεις του σεισμού. Η κλίμακα Μερκάλι έχει εξαφανισθεί από τα ΜΜΑ.
    Με τον σεισμό του 81 στην Αθήνα υπήρξαν υψηλές χρηματοδοτήσεις για έρευνα κ.λ.π και ενεφανίσθη το ΒΑΝ ενώ εξαφανίσθηκε η πίστη πολλών πως στην Αθήνα δεν κάνει σεισμούς …
    Ο σεισμός του 99 στην Αθήνα ήταν μικρότερος στην κλίμακα Ρίτερ αλλά είχε πολύ περισσότερους νεκρούς

  23. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    19# Δεν κατάλαβα. Το λ’μό μας τον πανουκλιάζουμε, τον ψωμολυσσάμε ή τον κόβουμε?

  24. LandS said

    18.
    Στα μέρη εκείνα δεν πρέπει να μετράνε και πολύ οι αντισεισμικοί κανονισμοί.
    Ας μας πει και ο Κιντ.

  25. michaeltz said

    Κάποιοι σεισμοί αναφέρονται και σε δημοτικά τραγούδια. Ένας απ’ αυτούς ο μεγάλος σιεσμός του 1508 στην Κρήτη:

    Ακόμη πολλοί βρίσκονται ‘ς τσοι πέτρες πλακωμένοι
    ποιος θα τσοι βγάλει από ‘κει πού ‘τον οι μ΄αύροι ξένοι.
    Και την ψυχή οι βαρειόμοιροι έχασαν τη Δευτέρα
    μαύρ’ ήτονε και θλιβερή γι’ αυτούς εκείν’ η μέρα.
    Μάνα, κύρη δεν έχουνε κι αδέλφια να τους κλάψουν
    να πα να τσοι ξεχώσουνε ΄ς το μνήμα να τσοι θάψουν
    ο ξένος όπου κι αν βρεθεί, ζώντας κι αποθαμένος
    από μακρά τού φαίνεται, πως είναι μαύρος ξένος.

    Γ. Κ. Σπυριδάκης: Το άσμα του σεισμού της Κρήτης

    Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων: «Ολόκληρος η νήσος συνεκλονίσθη από ισχυρόν σεισμόν. Σημαντικός αριθμός οικιών και εκκλησιών κατέρρευσαν. Αι ζημίαι είναι τεράστιαι. Εφονεύθησαν πολλοί ευγενείς και άνθρωποι όλων των τάξεων. Την πρώτην ημέραν εξήχθησαν τετρακόσια πτώματα από τα ερείπια… Όλα τα ανάκτορα κατέρρευσαν. Αι οχυρώσεις, πάντως, της πόλεως δεν υπέστησαν πολλάς ζημίας. Αι εκκλησίαι και τα μοναστήρια κατεστράφησαν, ως επί το πλείστον. Ολόκληρος ο πληθυσμός κατέφυγεν εις την ύπαιθρον»

    Τέσσερα χρόνια μετά, ο πρεσβευτής της Βενετίας στην Αίγυπτο Domenico Trevisan, πέρασε από την Κρήτη. Περιγράφει στο Χρονικό του: «Πρέπει να είχε κάποτε πολύ όμορφα σπίτια ο Χάνδαξ. Τώρα είναι ερείπια εξαιτίας του σεισμού που έγινε τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου του 1508. [Κάνει λάθος, ήταν 19η Μαρτίου]. Βλέποντάς τα θλίβεται η ψυχή σου, όπως όταν σεργιανίζεις στη Ρώμη. Ελάχιστες κατοικίες έχουν επισκευαστεί. Όλα τα σπίτια της πολιτείας και των προαστίων είναι χαλάσματα, εκτός από τρία. Χάθηκαν πεντακόσιες ψυχές. Ο Θεός να προστατεύει τη Χριστιανοσύνη κι’ όλες τις πολιτείες της.
    »Δεν είναι περίεργη η μεγάλη έκταση των καταστροφών. Εδώ, αντί να χρησιμοποιούν ασβέστη για τις οικοδομές περιορίζονται στη λάσπη, που δεν προσφέρει καμία στερεότητα
    »Ο Χάνδαξ είναι εξαιρετικά πολιτισμένη πολιτεία. Οι κάτοικοι ευγενικοί και καλοντυμένοι»

    Όλες οι πληροφορίες από το «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα» Τόμος Α’ 333μ.Χ. -1700 (με μετατροπή σε μονοτονικό και εκσυγχρονισμό της …δημοτικής)

  26. michaeltz said

    26.
    Του Κυριάκου Σιμόπουλο, φυσικά!

  27. sarant said

    25 Αυτο το άσμα είναι γραμμένο τον 16ο αιώνα;

  28. michaeltz said

    25. γμτ

  29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Αυτό δεν είναι κίνημα
    είναι προσκύνημα.
    Αυτή δεν είναι συγκέντρωση,
    είναι σεισμός! »
    Ποιος , πότε το είπε;
    (δεν ξέρω με βεβαιότητα αν ο Γ. ή ο Α. Παπανδρέου, νομίζω είναι παλιό, του Γ.)

    σσ Δεν αντέχω καθόλου τα του πραγματικού σεισμού. Στο σεισμό του ’99 θάψαμε στενούς συγγενείς κι έχω εφιαλτικές μνήμες. Έλεγα(από το σεισμό του ΄81 ακόμη) ότι το σεισμό μόνο φοβούμαι (τώρα λέω και τον κόβιντ) 😦 .

  30. michaeltz said

    27.
    Ο Σιμόπουλος αναφέρει ότι είναι «της εποχής»

  31. michaeltz said

    29.
    Εγώ και τον …Μητσοτάκη! Χωρίς πλάκα!

  32. voulagx said

    Όπως υποστήριξε, «τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν εφάρμοζε πολιτική κατασκευής εργατικών πολυκατοικιών και έδινε τα έργα σε κολλητούς του μεγαλοεργολάβους. Αυτοί έδωσαν έμφαση στο κέρδος και βλέπετε τα αποτελέσματα».
    https://www.avgi.gr/koinonia/438754_pithanos-akomi-megalyteros-seismos-foniki-i-kaki-poiotita-ktirion

  33. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    27# Γιατί όχι? Το ιδίωμα ήταν πια διαμορφωμένο τότε.

  34. @ 29 ΕΦΗ – ΕΦΗ

    Ο γερο-Γ.

  35. michaeltz said

    25.
    Το 1518 ο περιηγητής Jacques le Saige αναφέρει ότι οι νεκροί του σεισμού του 1508 έιχαν φτάσει τελικά τις «εφτά χιλιάδες ψυχές»

  36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    32# Μόνο τα τελευταία χρόνια? Από το 99 θυμάμαι πως τα κτίρια στην Τ. έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα. Οι κακοτεχνίες (=ανεπαρκής κανονισμός και διαφθορά, ίσως και μπάζωμα ρεμάτων όπως Ελλάντα) μάλλον ενδημούν εκεί.

  37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    31 Φτου φτου, ναι! 🙂
    Σαν κι εσένα, έχω έναν αγαπημένο ξάδελφο που μου λέει συχνά πυκνά : Ακόμη δεν είδαμε τίποτα μ΄αυτόν! Θα πέσει και μετεωρίτης, θα δεις!
    Τις γιορτές του έκανα δώρο το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Μια καριέρα» και το εξέλαβε ως ομοιοπαθητική συνέργεια για να μην τον πιάνουν τα σκάγια της γκαντεμιάς του ! 🙂

  38. Pedis said

    Όπου φτωχός …

    Και μία αναφορά, αφού αμέλησε ο Νικοκύρης, στον Βολτέρο και το φιλοσοφικό ποίημά του με αφορμή τον σεισμό της Λισαβόνας (1755), το μέγεθος της καταστροφής του οποίου συντάραξε τότε όλη την Ευρώπη.

    Un calife autrefois, à son heure dernière,
    Au Dieu qu’il adorait dit pour toute prière :
    « Je t’apporte, ô seul roi, seul être illimité,
    Tout ce que tu n’as pas dans ton immensité,
    Les défauts, les regrets, les maux, et l’ignorance. »
    Mais il pouvait encore ajouter l’espérance

    Όπως σωστά γράφτηκε, με την καταστροφή στην Τουρκία δεν χαίρονται όλοι οι ακρο/δεξιοί , αλλά όλοι όσοι χαίρονται είναι ακρο/δεξιοί.

  39. LandS said

    22
    Τα περισσότερα θύματα ήταν από την κατάρρευση τριών εργοστασίων (39 στη Ρικομέξ) και μιας πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, που μάλλον δεν οφείλονταν στην ένταση του σεισμού. Υπήρξαν διώξεις κατά ιδιοκτητών, μηχανικών κλπ. Η περιφέρεια Αττικής πλήρωσε 13εκ στις οικογένειες των θυμάτων στη Ρικομεξ επειδή «δεν διενήργησε σωστά τους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου».
    Να σημειωθεί ότι οι περιοχές που έγιναν οι καταστροφές ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο.

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    34 ευχαριστώ! Ήταν στη Λάρισα; ή κουβάρι τα έκανα-όλα στη Λάρισα συμβαίνουν!

    Μετά από σεισμό, για χαβάλιασμα του φόβου, ακουγόταν το πειραγματάκι
    -Κούκλα, είσαι για ένα σεισμό;
    -πόσα ρίχτερ;

  41. nikiplos said

    22@ to the point. Η κλίμακα ρίχτερ δεν προσφέρει απολύτως τίποτε. Την υιοθέτησαν όμως αρκετοί «ειδικοί», ΜΜΕ κλπ γιατί εργαλειακά εξυπηρετεί, ειδάλλως όλες οι περιοχές της χώρας θα έμπαιναν στην ζώνη 1 της σεισμικής επικινδυνότητας.

    Περί πρόβλεψης: Πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, για πολλούς επιστημονικούς λόγους. Αν βάλουμε τη λογική θα κατανοήσουμε πως αυτό είναι απολύτως λογικό. Εδώ καλά καλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τον καιρό, για τον οποίο διαθέτουμε όλα τα παρατηρησιακά μέσα. Το να ισχυρίζεται κανείς πως κάνει πρόβλεψη για φαινόμενα του φλοιού, για τον οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα και τα περισσότερα είναι ακόμη στη σφαίρα της θεωρίας, και που φυσικά ελάχιστα παρατηρησιακά μέσα διαθέτουμε, είναι κατανοητό πως είναι στα όρια της καφετζούς, όσους τίτλους και «παράσημα» κι αν διαθέτει.

    Όπως και σε άλλα φαινόμενα ποιός γνωρίζει που θα γίνει η εκτόνωση? Μια πλάκα που δέχεται την πίεση κλπ και σε ένα ρήγμα υπάρχει ένταση, ποιός μας λέει πως αυτό θα εκτονωθεί με σεισμό υποχρεωτικά, ενώ θα μπορούσε να εκτονωθεί σε κάποια άλλη περιοχή της πλάκας? Αγνοούμε πολλά περί αυτού και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που τα συστήματα πρόβλεψης σεισμών πάνε συνήθως … κουβά…

    Το ΒΑΝ, το σύστημα κεραιών Η/Μ κυμάτων του κου Νομικού (από το ΒΑΝ) κ.α. μπορούν να κρούσουν έναν κώδωνα κινδύνου, αλλά πρόβλεψη δεν μπορούν να κάνουν για τους παραπάνω λόγους φυσικά… Κι όχι μόνο αυτά. Πολλά άλλα συστήματα πρόβλεψης.

    Ο ανωτέρω Ολλανδός, κάνει τα ίδια περίπου, ότι και οι δικοί μας. Προσπαθεί να συνδυάσει (παρατηρησιακά/φαινομενολογικά) σεισμική έξαρση με αλλαγές στην μαγνητόσφαιρα. Δεν έχει πει για πλανήτες αλλά για φάσεις της Σελήνης. Πάντως αλλαγές στη μαγνητόσφαιρα που συνδυάζονται με τις ηλιακές κηλίδες, τους ηλιακούς ανέμους και επιδράσεις της Σελήνης, έχουν συνδυαστεί με μεγάλους σεισμούς στη γη. Δεν τους προκαλούν, αλλά λογικά γεωστρωματικές μεταβολές στον φλοιό που προετοιμάζουν και δημιουργούν μεγάλους σεισμούς, αν μη τι άλλο θα επηρεάζουν τη μαγνητόσφαιρα της γης…
    (απλά ήταν ολίγον κωλόφαρδος ο τύπος)

  42. Λάμπας said

    Σε κάποιο βυζαντινό κείμενο που κάναμε στο πανεπιστήμιο θυμάμαι να χρησιμοποιείται η λέξη «κλόνος» (μπορεί να κάνω και λάθος, πάνε πολλά χρόνια).

    Αυτό το «αφόντης» στην «Τιμή και το χρήμα» το γράφει «αφόντις».

  43. # 39

    Ηταν πιο καταστροφικός από τον του 81 γιατί ήταν πιο κοντινός και σε μικρότερο βάθος αν και σαφώς μικρότερος στην κλίμακα Ρίχτερ που νομίζω πως εξυπηρετεί τους σεισμολόγους αλλά όχι την κοινή γνώμη.
    Στην Ρικομέξ δούλευαν πατέρας και γιος, γνωστοί μου. Αρχικά είχε δοθεί στους αγνοούμενους ο γιός που όμως ήταν σε αποστολή έξω από το εργοστάσιο την ώρα του σεισμού, ενώ ο πατέρας ήταν ο τελευταίος που ανεσύρθηκε νεκρός από τα ερείπια δυο μέρες μετά.

  44. sarant said

    30-33 Οκ, επιβεβαίωση ήθελα

    42 Συνήθως «αφόντις» το γράφουν

  45. μήτσκος said

    «η επιστημονική θέση είναι πως η πρόβλεψη των σεισμών είναι αδύνατη»
    Προφανώς αυτό δεν ισχύει.
    Μπορούμε ήδη να κάνουμε προβλέψεις, μόνο που δεν είναι αρκετά ακριβείς ώστε να είναι πρακτικά χρήσιμες. Π.χ. είμαστε σίγουροι ότι ένας ισχυρός σεισμός θα χτυπήσει την Καλιφόρνια αυτόν τον αιώνα. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πιο ακριβείς προβλέψεις είναι, καταρχήν, αδύνατες. Απλώς δεν έχουμε την τεχνολογία για αυτό.
    Ίσως η πρόβλεψη του καιρού είναι μια καλή αναλογία. Πριν από χίλια χρόνια θα μπορούσε ίσως κανείς, παρατηρώντας τον ουρανό, να προβλέψει τον καιρό για τις επόμενες ώρες. Με τα σημερινά όργανα μέτρησης και τα υπολογιστικά μοντέλα μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό για πολλές μέρες εκ των προτέρων. Το πρόβλημα είναι ότι με τους σεισμούς τόσο οι απαιτούμενες μετρήσεις όσο και τα υπολογιστικά μοντέλα είναι απείρως πιο πολύπλοκα.

  46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σεισμός Κρήτη: Οι δύο Αρμαγεδδώνες των 8 Ρίχτερ που σήκωσαν το νησί 9 μέτρα και ισοπέδωσαν Αίγυπτο και Τυνησία.
    Ο πρώτος έγινε 21 Ιουλίου 365μ.Χ. και ο δεύτερος στις 8 Αυγούστου του 1303 και από το τσουνάμι ισοπεδώθηκε η Αλεξάνδρεια και η Τύνιδα

    https://www.ethnos.gr/greece/article/175793/seismoskrhthoidyoarmageddoneston8rixterpoyshkosantonhsi9metrakaiisopedosanaigyptokaitynhsia

  47. sarant said

    45 Αυτό που λες για την Καλιφόρνια δεν είναι πρόβλεψη.

  48. Μαρία said

    15
    Εναλλάσσονται στο ίδιο άρθρο https://www.francetvinfo.fr/meteo/seisme/reportage-seisme-en-turquie-et-en-syrie-c-est-un-gigantesque-desastre-nous-manquons-de-bras-et-d-equipements-les-syriens-demunis-appellent-a-l-aide-la-communaute-internationale_5645051.html

  49. leonicos said

    12 ΓιώργοςΜ

    Αυτός ο κανατάς ο ΑΗΠ ήταν και δυσλεκτικός και ανορθόγραφος: ΕΝΚΕΛΑΔΟΣ, και γραμμένο και ανάστροφα 😛 Να τον βάλουμε στα μεζεδάκια.

    Προσεξε, διότι αν αναστηθεί και γράψει εδώ, θα σε βάλει εκείνος στα μεζεδάκια.
    Τί έκανε ο άνθρωπος; Έγραψε επί τα λαιά, όπως όλοι οι σύγχρονοί του. Το αν εσύ, μετά από αιώνες γράφεις επί το ευθύ, ευθύνη δική σου. Έπειτα έγραψε Εν-κέλαδος. Δεν είχε λόγο να βάλει ένα Γ προφερόμενο g. Εσύ δεν ξέρεις να προφέρεις σωστά.

    Αχ, πότε θα καταλάβουμε του ΑΗΠ κι εγώ δεν ξέρω.

    (Ελπίζω να κατάλαβες ότι καλαμπουρίζω. Μην πάρω καμιά οργισμένη απάντηση)

  50. leonicos said

    Το χτεσινό άρθρο δύσκολα θα ξεπεραστεί

  51. Theo said

    @18:
    Και στη Θεσσαλονίκη το 1978 έπεσε μια πολυκατοικία γιατί, όπως έλεγαν, ο ζαχαροπλάστης του ισογείου είχε κόψει μια κολόνα στο υπόγειο, για να χωρέσει ένα ψυγείο του, με αποτέλεσμα πάνω από είκοσι νεκρούς, τους μισούς του συνόλου. Όλες οι γύρω πολυκατοικίες είχαν ελάχιστες ζημιές. Κι ο θείος μου που είχε χτίσει έξι εφτά την περίοδο 1965-1975, μου είπε πως όλες ήταν » πράσινες» γιατί τηρούσε τον κανονισμό.

  52. μήτσκος said

    47, Δεν καταλαβαίνω, γιατί όχι; Ξέρω ότι αυτό δεν είναι το είδος της πρόβλεψης που εννοούσες, αλλά αν γνωρίζουμε ότι θα συμβεί σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, δεν είναι πρόβλεψη;

  53. Α. Σέρτης said

    42/44
    Πολλοί και «αφόντης» (ήδη ο Σομαβέρας)

  54. Alexis said

    Θλίψη και πόνος για την καταστροφή που χτύπησε τους Τούρκους.
    Και αμέριστη συμπαράσταση βέβαια…

  55. ΚΑΒ said

    Το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισ’ άνθη. Σολωμός

  56. leonicos said

    51 τεο

    Και στη Θεσσαλονίκη το 1978 έπεσε μια πολυκατοικία γιατί, όπως έλεγαν, ο ζαχαροπλάστης του ισογείου είχε κόψει μια κολόνα στο υπόγειο, για να χωρέσει ένα ψυγείο του, με αποτέλεσμα πάνω από είκοσι νεκρούς, τους μισούς του συνόλου.

    Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 20 νέα παιδιά σ’ ένα κλαμπ, καθώς χόρευαν, επειδή ο τύπος είχε κόψει κολώνα του υπογείου. Χωρίς σεισμό.

  57. Alexis said

    #52: Ε, η γνώση ότι ένα γεγονός θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα εύρος χρόνου με στατιστική πιθανότητα που πλησιάζει το 100% δεν είναι πρόβλεψη.
    «Μέσα στο 2023 θα γίνει ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα»
    Προβλέπω κάτι ή απλά λέω αυτό που είναι ήδη γνωστό από τις στατιστικές;
    Μάλλον το δεύτερο.

  58. leonicos said

    Φρίκη για την Τουρκία, που ό,τι και να πούμε, τα χώματά της τουλάχιστον, τα νιώθουμε όλοι σαν πατρίδα μας.

    Και ο μέσος αστός τούρκος μάς αγαπάει.

  59. ΚΑΒ said

    Το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισ’ άνθη. Σολωμός

  60. sarant said

    51 Στην οδό Ιπποδρομίου

    52 Εξαρτάται από το πλαίσιο -μέσα στον αιώνα, παραείναι πλατύ. Σα να λες ότι στις επικείμενες εκλογές το τάδε κόμμα θα πάρει από 0,5% μέχρι 59%

  61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για τις «προβλέψεις» του Ολλανδού ερευνητή (λέει «κάποια στιγμή στο μέλλον» δηλ. σύντομα ή αργότερα) το εξεταστέο είναι αν υπερβαίνει την τυχαιότητα, αν υπάρχει συστηματική διακρίβωση.
    Μίλησε σχετικά, με αυτούς τους όρους, ο σεισμολόγος Γερασιμος Παπαδόπουλος, χθες Στο Κόκκινο, στην εκπομπή των Τζούλης Τσίγκα και Γιάννη Ανδρουλιδάκη
    στο 6:45 περίπου
    https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/438684_50-fores-pio-ishyros-o-seismos-stin-toyrkia-apo-tin-bomba-sti-hirosima

  62. ΣΠ said

  63. ΚΑΒ said

    Έχουμε και τη διπλωματία των σεισμών

    https://www.kathimerini.gr/politics/562265392/i-epikoinonia-mitsotaki-me-erntogan-kai-oi-prospatheies-gia-diplomatia-ton-seismon/

  64. Αγγελος said

    (12-49) Ούτε καν επί τα λαιά δεν έγραφε. Έγραφε κυκλικά, κατά τη θετική φορά: δείτε το ΑΘΕΝΑΑΣ.
    Και παραμένει μυστήριο γιατί τελικά οι ΑΗΠ διάλεξαν να παριστάνουν με Γ και όχι με Ν το υπερωικό αλλόφωνο του ν, όπως.στις λέξεις άγχος, όγκος, Έγκέλαδος κλπ.

  65. ΓιώργοςΜ said

    22 κλπ: Ο σεισμός του ’81 ήταν πιο κοντά στην Κόρινθο παρά στην Αθήνα. Το ’99 ήταν στην Πάρνηθα, 6 φορές πιο κοντά. Δεν είναι συγκρίσιμα με μόνο το μέγεθος.
    Τα Ρίχτερ είναι ένα αντικειμενικά μετρήσιμο μέγεθος, αφορά την εκλυόμενη ενέργεια. Η (εμπειρική) κλίμακα Μερκάλι δεν προσφέρεται για αντικειμενικές μετρήσεις. Είναι κάτι σαν τον ορισμό των μποφόρ, με δύο πχ ένα μεγάλο ιστιοφόρο μπορεί να έχει ελεγχόμενη πλεύση, με 9 δε μπορεί να σηκώσει πανιά.
    Σήμερα υπάρχουν και χρησιμοποιούνται περισσότεροι δείκτες, πχ η οριζόντια και κάθετη επιτάχυνση για την ένταση των φαινομένων, η διάρκεια επίσης για την έκταση των ζημιών. Αλλά για να καταλάβει κάποιος το πολύ και το λίγο, να έχει μια αίσθηση του μέτρου, αρκεί κάτι τόσο χονδρικό όσο το Ρίχτερ. Το 5,6 με το 5,9 για την ενημέρωση της κοινής γνώμης δεν έχουν διαφορά, το 5 με το 5,5 ίσως έχει, το 5 με το 6 σίγουρα πολύ αισθητή.

  66. ΓιώργοςΜ said

    49 Αν απαντούσες στα σοβαρά στο 12, θα ανησυχούσα περισσότερο παρά θα θύμωνα… 🙂

  67. loukretia50 said

    Pedis
    Το ποίημα αυτό – εδώ στα αγγλικά με σημειώσεις –

    https://en.wikisource.org/wiki/The_Works_of_Voltaire/Volume_36/The_Lisbon_Earthquake

    «…What crime, what sin, had those young hearts conceived
    That lie, bleeding and torn, on mother’s breast?
    Did fallen Lisbon deeper drink of vice
    Than London, Paris, or sunlit Madrid?
    In these men dance; at Lisbon yawns the abyss.
    Tranquil spectators of your brothers’ wreck,
    Unmoved by this repellent dance of death,
    Who calmly seek the reason of such storms,
    Let them but lash your own security;
    Your tears will mingle freely with the flood…»

    πυροδότησε μεγάλη συζήτηση.

    Rousseau Letter To Voltaire
    «…I do not see that one can seek the source of moral evil other than in the free man, perfected, hence corrupted; and as for physical ills, if sensitive and imperturbable matter is a contradiction, as it seems to me, they are inevitable in any system of which man is a part;…»
    «… I believe I have shown that with the exception of death… most of our physical ills are still our own work. Without departing from your subject of Lisbon, admit, for example, that nature did not construct twenty thousand houses of six to seven stores there, and that if the inhabitants of this great city had been more equally spread out and more lightly lodged, the damage would have been much less, and perhaps of no account…»

    https://archive.org/details/RousseauToVoltairet.marshall/page/n1/mode/2up

  68. loukretia50 said

    Lisbon Earthquake, 1755

  69. @ 40 ΕΦΗ – ΕΦΗ

    Νομίζω Αθήνα. Για τη Λάρισα ακούγεται κάτι άλλο σαν ανέκδοτο, ίσως.

  70. ΣΠ said

    69
    Μάλλον αυτό:
    Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Βόλο, ξεκίνησε λάθος την ομιλία του λέγοντας: Λαέ της Λάρισας!… για να διορθώσει αμέσως Λαέ της Λάρισας, λαέ της Καρδίτσας, λαέ των Τρικάλων, πού είσαι να θαυμάσεις τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του λαού τού Βόλου! Έτσι κανένας δεν αντιλήφθηκε το λάθος του.
    https://ai-vres.blogspot.com/2016/10/blog-post_41.html

  71. # 65

    Ο κόσμάκης όμως ξέρει πως πάνω από 4 μποφόρ δεν εκτελούνται δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό (δεδομένα τέλη 70΄ς που υπηρετούσα στον Πόρο) κι ας μη ξέρει πως ορίζονται τα μποφόρια (κι ούτε τον νοιάζει κιόλας)
    Αναμένω τον Triant να μας μιλήσει για knots και τα σχετικά
    Αντε τώρα εσύ να εξηγήσεις γιατί με 7+ ρίχτερ στον Σαρωνικό δεν το κατάλαβε κανείς κι ούτε το θυμάται και με 5,9 στην πάρνηθα μέτραγες 200+ νεκρούς στην Αθήνα…
    Στην ενημέρωση χρειάζεται απλότητα, το ξέρουνε και οι (άπορες) κορασίδες (φατσούλες γελαστες)

  72. Πάνος με πεζά said

    @ 6 : (και δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί) Φυσικά είναι λάθος το σεισμογενής αντί του σωστού σεισμογόνος. Δεν υπάρχει περίπτωση μια περιοχή να είναι σεισμογενής, δηάδη να έχει προκύψει από σεισμό, παρά μόνο μια λίμνη π.χ. τύπου βουλιαγμένης, από κατάρρευση οροφής σπηλαίου ξερωγω. Μάλιστα ο πάντα ορθός Χάρρυ Κλυνν έλεγε το 1981 στις ¨Πατάτες», «η δόνηση προήρχετο από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο του σεισμού της τάδε».

  73. Alexis said

    #70: Εκεί που έκανε το «λάθος» είπε και για σεισμό;
    Μπα… δε νομίζω…

  74. ΓιώργοςΜ said

    71 Βρε Γιώργη, το 81 στον Κορινθιακό ήταν ο σεισμός (6.7R παρεμπίπτουσλι), 60+ χιλιόμετρα, όχι 10χλμ που είναι από την Πάρνηθα ως το κέντρο, για να μην πούμε και για τους Θρακομακεδόνες που ήταν από πάνω, με μια καθετή (για δόλωμα θα πρότεινα καλλίγραμμη σεισοπυγίδα 🙂 ) θα τον έπιαναν τον Εγκέλαδο…

  75. miltos86 said

    Αξιόπιστες προβλέψεις σεισμών που έχουν οδηγήσει σε μέτρα των αρχών και έχουν σώσει ζωές συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια, ιστορικά η πρώτη στο σεισμό του 1975 στο Haicheng της Κίνας.

    Πριν από ένα σεισμό εκλύονται από το υπέδαφος ποσότητες του αερίου ραδονίου και η Ιαπωνία από το 1927 ήταν η πρώτη που επένδυσε στην εγκατάσταση αισθητήρων για τη διαπίστωση συσχετισμών και την ασφαλή πρόγνωση. Δεν είναι κάτι απλό γιατί ποτέ κανένα μοτίβο ανωμάλου σήματος ραδονίου δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, και ραδόνιο μπορεί να εκλύεται και για άλλους λόγους. Η συνύπαρξη ωστόσο προσεισμικής δραστηριότητας και ανωμαλιών συγκεκριμένης μορφής στα ποσά ραδονίου (ειδικά σε αισθητήρες εντός του υδροφόρου ορίζοντα) έχει οδηγήσει σε πολύ επιτυχείς προβλέψεις αλλά και σε έγκαιρη λήψη μέτρων.

    Δεν είναι ακόμα πανάκεια αλλά η τεχνολογία τους εξελίσσεται ταχύτατα και υπάρχουν ελπίδες ειδικά από τεχνικές τύπου machine learning ότι τα σήματα θα αποκωδικοποιούνται με περισσότερη αξιοπιστία καθώς περνούν τα χρόνια. Πχ η Σλοβενία εγκατέστησε πολλούς τέτοιους αισθητήρες ραδονίου μετά το 2000 και προέβλεψε επιτυχώς 10 από τους 13 σεισμούς που συνέβησαν σε ένα φάσμα 2 ετών.

    Το σημαντικό φυσικά είναι ότι αυτοί οι αισθητήρες είναι μια δαπανηρή κρατική επένδυση, ωστόσο πολλές χώρες έχουν κάνει μεγάλα προγράμματα τις τελευταίες δεκαετίες όπως πχ η Ιταλία μετά το σεισμό στην Άκουιλα. Δεν παρακολουθώ από κοντά το θέμα σχετικά με την Ελλάδα, αλλά αν δεν απατώμαι παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν έχουμε κάνει πολλά σε αυτόν τον τομέα, όσο μπορώ να κρίνω από την απουσία μας από τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.

    Χαιρετισμούς από την μακρινή και καλοκαιρινή Αργεντινή.

  76. Pedis said

    # 67 – (Λου)

    πυροδότησε μεγάλη συζήτηση.

    «… I believe I have shown that with the exception of death… most of our physical ills are still our own work. Without departing from your subject of Lisbon, admit, for example, that nature did not construct twenty thousand houses of six to seven stores there, and that if the inhabitants of this great city had been more equally spread out and more lightly lodged, the damage would have been much less, and perhaps of no account…»

    Αρχές αντισεισμικής πρόληψης!

    Ο Βολτέρος τα είχε πάρει από καιρό με «τον καλύτερο των δυνατών κόσμων» και τα «whatever IS, is right». Αναφορά στην καταστροφή από τον σεισμό της Λισαβόνας έκανε κι αργότερα στον Κάντιτ … δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερα για τη Λισαβόνα, αφού είναι αδύνατο να μη είναι βαλμένα τα πράγματα με τελειότητα …

    Το μέγεθος του σεισμού της Λισαβόνας εκτιμάται σε 8.5 R. Έγινε αισθητός σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης γι αυτό και υπήρξε αιτία και αφορμή για φιλοσοφικές διαμάχες αλλά και επιστημονικές αναζητήσεις. Ο Καντ λ.χ. προσπάθησε να προτείνει ένα μοντέλο για τις φυσικές αιτίες που προκαλούν τους σεισμούς, βασισμένο στη Νευτώνεια μηχανική.

    75 α – Το τελικό συμπέρασμα είναι αρνητικό. Γι αυτό και παρόμοιοι σχεδιασμοί εγκαταλείφθηκαν πολύ γρήγορα μετά την πρώτη εκείνη -συγκυριακή- πρόβλεψη.

  77. sarant said

    75 Ομολογώ πως δεν ήξερα αυτά που λες. Αργεντινή για τουρισμό ή πιο μακροπρόθεσμα;

  78. Α. Σέρτης said

    «Η σημερινή καταπληκτική παρουσία σας δεν είναι συγκέντρωσις. Είναι σεισμός. Και οι ετοιμόρροποι θα καταρρεύσουν»
    (Λόγος του Γ. Παπανδρέου στις 16/2/1966 στην Αθήνα)

  79. miltos86 said

    @76 Έχω ακούσει κι εγώ ότι στο παρελθόν υπήρξε μια απογοήτευση για τους αισθητήρες ραδονίου, σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει όμως την αντίληψη και τάση των τουλάχιστον 20 τελευταίων χρόνων (μπορώ να πω απο το 2008 όταν διέμενα στην Ιαπωνία όπου έμαθα για το θέμα και άρχισα να το παρακολουθώ)

    @77 όχι όχι, Αργεντινή μόνο βραχυπρόθεσμα 🙂

  80. @ 70 ΣΠ

    Ναι, ναι. Αυτό ξέρω κι εγώ.

  81. ΓιώργοςΜ said

    Για τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση ένα βίδδεον που είδα σχετικά πρόσφατα:

    Το ραδόνιο ως προπομπός του σεισμού αναλύεται από το 1927 όπως είδα με μια (βιαστική, διαγώνια) ματιά στη βιβλιογραφία. Από αυτά που θυμάμαι από πιο παλιά, ένα από τα προβλήματα είναι πως δεν είναι απολύτως ασφαλής πρόγνωση ούτε έχει ακριβή χρονικό ορίζοντα, μπορεί να είναι μερικές ώρες έως μέρες πριν. Δύσκολα βγάζεις τον κόσμο στο δρόμο για δυο-τρεις μέρες μήπως και κάνει σεισμό, αφενός επειδή διακόπτεται η ζωή μιας πόλης, αφεδύο επειδή μπορεί η πρόβλεψη να αποδειχτεί υπερβολική (πχ μικρός ή καθόλου σεισμός) και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην μέθοδο. Χώρια που (αφετρία :P) μπορεί να γίνει ο σεισμός λίγες ώρες μετά τη λήξη του συναγερμού.
    Αν η πρόβλεψη δε μπορέσει να γίνει σαφής και αξιόπιστη (πχ 90% πιθανότητα να γίνει σεισμός τάδε μεγέθους τις επόμενες 2 ημέρες στην τάδε περιοχή), δεν είναι καν αξιοποιήσιμη.
    Ακόμη και η μέθοδος ΒΑΝ έδινε σωστά αποτελέσματα, αλλά όχι συστηματικά, ούτε με σαφή χρονικό ορίζοντα. Αλλά για αυτό θα ρωτήσω τις πηγές μου μέσα στο στάβλο 😛 , όταν μου δοθεί η ευκαιρία.

  82. sarant said

    79 Ωραία, καλά να περάσεις!

    81 Ακριβώς, τι μπορούν να κάνουν οι αρχές; Να εκκενώσουν πχ το λεκανοπέδιο Αττικής;

  83. @ 72 Πάνος Με Πεζά

    Βέβαια. Αλλά ούτε σεισμογόνος μπορεί να είναι αυτή η περιοχή, σε μια φάση σεισμικού γεγονότος που την έχει πλήξει. Οπότε, για μένα, μένει μόνο το «πολύσειστη», σύμφωνα, εννοείται, με τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις των ντόπιων.

  84. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    Όσοι μένουν σε κτήρια κατασκευασμένα μετά τον σεισμό του 99 δεν έχουν πρόβλημα και η πρόβλεψη δεν εξυπηρετεί σχεδόν σε τίποτα. Το πρόβλημα υπάρχει όμως για τα κτήρια πριν το 99. Για αυτά τα κτήρια πρέπει να γίνει κάτι. Επουλώνουμε τις «πληγές» και αυτό δεν είναι καλό. Η πολιτεία φέρει ευθύνη για τις άδειες της «επούλωσης».

  85. Pedis said

    Radon & Giampaolo Giuliani …🧐

  86. spyridos said

    Στην ήδη γονατισμένη Συρία δεν στέλνει βοήθεια καμία «δυτική» χώρα.
    Πολιτισμός για τη βιτρίνα.
    Διάβαζα ότι στέλνουν καμιά δεκαριά Αραβικές χώρες, η Ρωσία και 4 αεροπλάνα με προσωπικό και εφόδια η Βόρεια Κορέα.
    Και στην Τουρκία βέβαια η βοήθεια που στέλνουν πλούσιες χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία είναι μηδαμινή.

    67
    In these men dance; at Lisbon yawns the abyss.
    Στα πρώτα έξι λεπτά μετά το σεισμό είχαν ήδη σκοτωθεί 60.000 άνθρωποι στη Λισσαβόνα μόνο.
    Χιλιάδες κόσμου που έψαχναν ανοιχτό χώρο, έτρεξαν για να γλυτώσουν στη καινούργια μαρμάρινη προκυμαία του Τάγου.
    Η προκυμαία καταποντίστηκε και σχεδόν όλοι πνίγηκαν. Αργότερα σε ανασκαφές την βρήκαν σε βάθος 180 μέτρων.
    Μετά το σεισμό της Λισσαβόνας γεννήθηκε η ιδέα του ελεγχόμενου από την κεντρική κυβέρνηση σχεδιασμού πόλης και το σύστημα αδειών με σκοπό την ασφάλεια. Αλλά και η μελέτη των σεισμών ξεκίνησε με αφορμή αυτό τον σεισμό.

    Δεν είναι μόνο ότι ταράχτηκε ο Βολταίρος και δικαιώθηκε ο Ρουσό.
    Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά η φθίνουσα πορεία της θρησκευτικής πίστης στην Ευρώπη.

  87. xar said

    @27 «Η κλίμακα Μερκάλι έχει εξαφανισθεί από τα ΜΜΑ»

    Τεστ πολλαπλών απαντήσεων. Μπορείτε να συμπληρώσετε πάνω από μία επιλογές:
    ΜΜΑ σημαίνει:
    A. Μέσα Μαζικής Ανημέρωσης
    B. Μεσα Μαζικής Αποχαύνωσης
    C. Μέσα Μαζικου Αποπροσανατολισμού
    D. Μη Μου Αγχώνεστε

    😛

  88. xar said

    @87
    Διόρθωση: 27 -> 22 (όχι ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία. Η πλάκα είναι το κοίταξα 2 φορές πριν το γράψω λάθος!)

  89. ΓιώργοςΜ said

    87 Mixed Martial Arts (η εξέλιξη των πρωϊνάδικων 😛 )

  90. nikiplos said

    75@ αλλά και γενικότερα:

    Η πρόγνωση ενός σεισμού, για να έχει ένα πρακτικό ενδιαφέρον σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει υποχρεωτικά 3 πράγματα:
    α) Λογικό εύρος χρόνου (κι όχι πχ 10ετία)
    β) Εντοπισμένο επίκεντρο (κι όχι πχ κάπου στην Ελλάδα)
    γ) Εκτιμημένο μέγεθος (κι όχι στο περίπου, πχ άνω των 4R)

    Σε αρκετές περιπτώσεις, συμβαίνουν πρόδρομα φαινόμενα όπως αυξηση έκκλησης ραδονίου στο νερό, αλλαγή γήινου Η/Μ προφίλ, αύξηση σεισμικής δραστηριότητας, ασυνήθιστη συμπεριφορά διακεκριμένων ζώων, αύξηση μεγεθών (κυματισμού, μέσης γήινης θερμότητας ανά περιοχή, αλλαγές στην τοπική κατανομή θερμοκρασίας κλπ), περίπου περιοδική κατανομή συμβάντων κλπ. Ωστόσο αυτά τα πρόδρομα φαινόμενα παρατηρούνται συχνά, χωρίς να ακολουθούνται από σεισμό. Για λόγους που εξήγησα στο 41.

    Επίσης η διαφωνία των σεισμολόγων στην Τιβή, βοηθάει αναμφισβήτητα στην εγκυκλοπαιδική μόρφωση των τηλεθεατών, τους αποπροσανατολίζει όμως από το πραγματικό πρόβλημα: Την πολυκατοικία. Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, αλλά οι ανθρώπινες κατασκευές. Η γνώμη μου είναι πως εκεί κυρίως πρέπει να εστιάσουμε…

    Κατά μέσον όρο για κάθε 1 εγκλωβισμένο, απαιτούνται τουλάχιστον 10 διασώστες.
    1000 καταρρεύσεις πολυκατοικιών στην Αττική (ή αλλού) σημαίνουν (best case analysis: 30% επιβιωσιμότητα x 70 κατοίκους ανά πολυκατοικία), μας δίνουν περίπου 21.000 εγκλωβισμένους. Δύσκολο να πετύχουμε 200.000 διασώστες. Επομένως από ένα μέγεθος σεισμού (κοντά σε πόλη) και άνω (δλδ 6-6.6R δίνει ο Καρύδης στην «τίμια» ελληνική πολυκατοικία με απόσταση έως 10Km και επιταχύνσεις 0.5g) οι νεκροί θα αυξηθούν τραγικά και θα φθάσουν αισίως τους 20.000 προτού το πάρουμε χαμπάρι. ΥΓ> 1000 καταρρεύσεις για 7R κάπου στην Αττική, είναι αισιόδοξη πρόβλεψη για «μπετόν με φιλότιμο» που θα έλεγε κι ο Αφώτιστος.

  91. GeoKar said

    #82β: αν θυμάμαι καλά, απο προσομοιώσεις στα χρόνια των σπουδών, οι συνολικές απωλειες κ το συνολικό κόστος (συμπερ. λόγω πανικού, πλιάτσικου, κ.λπ. ή άκαιρου) θα είναι πολύ υψηλότερα σε περίπτωση προειδοποίησης, ανάλογα πάντα κ με το μέγεθος του πληθυσμού της περιοχής.

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    70, 80, Ναι, αυτό υπονόησα κι εγώ (μόνο αντί Βόλου, νόμισα ότι η ομιλία στη Λάρισα) από τη μια και η (πολυειπωμένη) Εγγονοπουλική Λάρισα απ΄την άλλη.

    78, Ναι, στην Πλατεία Κλαυθμώνος

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το σείσμα και το λύγισμα
    άλλη καμιά δεν το ΄χει
    μόνο η πετροπέρδικα
    απού ΄ναι στο μετόχι

  94. # 74

    Μα εγώ το καταλαβαίνω, άλλοι δεν το καταλαβαίνουνε γιατί μένουν απλά στα νούμερα, ενώ αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τι ζημιές προκλήθηκαν, κάτι για το οποίο τα Ρίχτερ δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα (έίχε γραφτει μετά τον σεισμό του 81 πως είχε γίνει-δεν θυμάμαι πότε- υποθαλάσσιος σεισμός 7+ σε μεγάλο βάθος στον Σαρωνικό και δεν πήρε χαμπάρι κανείς, σ’ αυτόν αναφέρομαι όχι στις Αλκυονίδες )

  95. Ηράκλειτος said

    57, 60, κτλ…

    Λετε το ιδιο πραγμα. Μια επιστημονική προβλεψη ειναι απολυτως βασισμενη στις πιθανοτητες που προκυπτουν απο την στατιστικη. Το κλειδι παντοτε ειναι το ευρως σφαλματος, ωστε αυτη η επιστημονικη προβλεψη να μας ειναι χρησιμη. Ας πουμε, το παραδειγμα: «…Σα να λες ότι στις επικείμενες εκλογές το τάδε κόμμα θα πάρει από 0,5% μέχρι 59%…», εαν πραγματικά βασιζεται σε στατιστικα στοιχεια, ισοδυναμει με «Το τάδε κόμμα θα πάρει 25% με ενα ευρος σφαλματος +/- 24%. Επιστημονικο ναι. Χρησιμο οχι.

    Το ιδιο και με τους σεισμους. Το 2050 θα γινει ενας σεισμος 15 ριχτερ στις Κουκουβαουνες με ενα ευρος σφαλματος +/- 50 χρονια. Επιστημονικο μεν (για βασιζεται, λεμε τωρα, σε γεωλογικες ερευνες και στατιστικα στοιχεια των τελευταιων 200 ετων). Μη χρησιμο δε.

  96. Χαίρετε,
    51 Κι η πολυκατοικία στη Φιλαδέλφεια από παρόμοιο λόγο έπεσε: για να γίνει το σουπερμάρκετ στο ισόγειο έκοψαν μια κολώνα στο υπόγειο που εμπόδιζε δεν θυμάμαι σε τι (από ανθρώπους που έμεναν εκεί κι αναγκαστικά μετακόμισαν μετά).

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο νεκρός και θαμμένος ή καταπλακωμένος γίγαντας κάθε τόσο κουνιέται μέσα στον τάφο του κι έτσι προκαλεί σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

    Encelade sous le mont Etna Temple muses Gravure originale Bernard Picart 1733
    Ο Εγκέλαδος κάτω από την Αίτνα

  98. ΣΠ said

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο τελευταίος νεκρός από σεισμό στην Ελλάδα ήταν ο εργολάβος που επισκεύαζε με τον γιο του την εκκλησία στο Αρκαλοχώρι 27.9.2021.

    Οι ξεσπιτωμένοι σεισμόπληκτοι άνθρωποι ακόμα είναι σε οικίσκους.
    https://www.documentonews.gr/article/arkaloxori-den-theloyme-isovites-seismopliktoys/

    Ένα χρόνο νωρίτερα , τον Οκτώβριο του 2020, η μεγάλη τραγωδία, τοίχος που έπεσε στο Βαθύ της Σάμου μετά από σεισμό, σκότωσε δυο παιδιά, μαθητές Λυκείου, ένα κορίτσι και ένα αγόρι.
    https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/samos-vinteo-sok-apo-to-simeio-poy-skotothikan-ta-dyo-paidia/

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Τί σχέση έχει το όμορφο πουλάκι με τον σεισμό;

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100, Είναι κιτρινοσουσουράδα, πτηνό της οικογένειας των Σεισοπυγιδών,
    Σεισοπυγίς=σείει την πυγή της, τα οπίσθια, την ουρά της.
    Από το σείω ~ σεισμός
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B1

  102. ΓΤ said

    https://opac.kozlib.gr/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=29061

  103. Χαρούλα said

    Θυμάτε κάποιος άλλος τον Χουλιάρα που έλεγε πως με την βοήθεια του ΒΑΝ
    και την παρατήρηση ζώων όπως η σαύρα,
    Μπορούμε να έχουμε προβλέψεις; Νομίζω πριν άπειρα χρόνια στην Ζούγκλα. Με τα ζώα αυτά, με ειχε εντυπωσιάσει. Πάντα άκουγα βέβαια για αλλαγή συμπεριφοράς σκύλου. Όχι όμως αποκλειστικά για σεισμό!(με αφορμή το #81)

  104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2023-02/7-xer_0.jpg?itok=YPS7jGLn

  105. ΓΤ said

    @101

    Εμείς στη γλώσσα των υπογείων τη λέμε «κωλοσούσα» 😛

    σεισάχθεια

  106. ΣΠ said

    σείστρο
    https://kotsanas.com/exh.php?exhibit=2104005

  107. Χαρούλα said

    #103 Ποιός να θυμάτ ε ;🫣🤔 Ααααχ! Ρεζίλι έγινα πάλι!!!
    Συγχωρέστε με….

  108. Costas Papathanasiou said

    Χαιρετώ σας. Πράγματι, μεγάλη θλίψη, μα και διά βίου ναυτία, προκαλούν τα ανερμάτιστα,“πλοιόσειστα” (βλ. σχ.6),ναυαγισμένα μυαλά που επιχαίρουν για τη συμφορά συνανθρώπων.
    Παρά ταύτα, ως προς το επιστημονικό σκέλος του άρθρου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η νικοκύρικη υποψία:“Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται, λέει, στην «πλανητική γεωμετρία» (…), κάτι που μυρίζει τσαρλατανιά.”, είναι 100% αβάσιμη, διότι όπως έχει αποφανθεί, ήδη από τον 6ο αι Κ(οινής)Χ(ρονολόγησης).ο μεγάλος Ινδός, αστρονόμος-αστρολόγος-μαθηματικός, Varahamihira.(505-587 K.X. ή CE) στο κεφ.32 του έργου του Bṛhat-saṃhitā [Μεγάλη Συγκέντρωση(-Γνώσης, βλ και σχ.29)], οι σεισμοί οφείλονται σε κοσμικές, πλανητικές επιρροές, κινήσεις υπόγειων υδάτων και (απαράδεκτα;) υποθαλάσσια σούρτα-φέρτα (βλ. http://www.mysteryofindia.com/2015/03/concept-of-earthquakes-in-ancient-india.html).
    Οπότε, χάρη στις συγκεκριμένες ‘αδιάσειστες” (βλ. σχ.15) αποδείξεις αυτού του Ελληνόψυχου (*) Επιστήμονα, καταρρίφθηκαν προγενέστερες εύλογες θεωρίες περί σεισμογονίας, βασισμένες σε πολυετείς αντίστοιχες παρατηρήσεις (βλ.http://www.folomojo.com/the-world-turtle-moves-again-what-indian-myths-tell-us-about-earthquakes/ ).
    Βεβαίως, προσεκτικότερη ανάγνωση του ως άνω μνημειώδους συγγράμματος, δεν φαίνεται να αποκλείει την… “διάσεισή” μας εξαιτίας συγκλονιστικών κινήσεων του μεγάλου μυστακοφόρου ιάπωνος ιχθύος Namazu (χυδαϊστί:”γατόψαρο”, βλ.. https://en.wikipedia.org/wiki/Namazu ), οσάκις αυτός διαλανθάνει της προσοχής του θεού που τον φυλάει, με αποτέλεσμα, όπως λέει και ο σοφός λαός, η Γή “να παίρνει ψάρι”.
    Εν κατακλείδι (και πάντα από αυστηρή επιστημονική σκοπιά ομιλούντες) η ακροτελεύτια στο άρθρο δωρική παράκληση “Και καμιά γάτα” θα πρέπει να επανερμηνευτεί υπό το βάρος των εν λόγω ακλόνητων πορισμάτων, τουτέστιν ως “όχι γάτα όποια και όποια./ μα, που πιάνει ψάρια, ντόπια!— Ζήτω η Ελλάς κτλ, κτλ).

    (*)”Οι `Ελληνες , αν και βάρβαροι (ή “αλλόφυλοι”), αξίζει να τιμώνται, καθότι έχουν επιδείξει τρομερό ενδιαφέρον για την επιστήμη μας… (“mleccha hi yavanah tesu samyak shastram kdamsthitam/ rsivat te ‘p i pujyante kim punar daivavid dvijah»-Varahamihira , “Brihat-Samhita” 2.15).

  109. Μην ξεχάσουμε και την εκλαΐκευση της μεθόδου ΒΑΝ που έγινε στην Ιαπωνία με την κυκλοφορία, το 1993, ενός μάνγκα. Έχει τον τίτλο «Πρόβλεψη σεισμών» 『地震は予知』(Jishin wa yochi, じしん は よち). Ο υπότιτλος του τεύχους είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός: «Έλληνας σώζει 4000 ανθρώπους» ‒ και ο Έλληνας είναι, όπως βλέπουμε στην εικόνα του εξωφύλλου, ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος.

  110. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    103 Και η λ. σουσουράδα από τη *σεισούρα – *σεισουράδα προέρχεται.

  111. ΓΤ said

    @109 ΔΧ

    Manga_s ο Βαρώτσος

  112. loukretia50 said

    «…Ακούγουνται μόνο του χρόνου τα σείστρα
    μετάλλινη στήλη στου πόνου την άκρη
    αν τύχει κι αστράψει η βουβή πολεμίστρα
    ούτε όνειρο θά βρεις να δώσει ένα δάκρυ.»
    Γ.Σεφέρης

    https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=1&text_id=3090

  113. @ 111 ΓΤ

    🙂

  114. Georgios Bartzoudis said

    – Πως κουνιέσαι έτσι, κοριτσάρα! Σεισμό κατάπιες;
    – Τεστάρω τον σεισμογράφο σου!
    Ας αρχίσουμε έτσι, για να ξεχάσουμε τις φρικτές εικόνες από τη συμφορά που βρήκε Τούρκους και Σύριους, και Ασσύριους και Αρμένιους, και Κούρδους και όλες τις φυλές του Ισραήλ, Ιουδαίους τε και προσήλυτους.
    Ας δώσει ο Θεός, και ο Αλλάχ, και ο Γιαχβέ και ο Αχουραμάσδα και ο Βραχμαπούτρα και ο Βούδας και ο Κομφούκιος, να τελειώσει το δράμα αυτών των ανθρώπων.

  115. Κιγκέρι said

    Αγήνωρ Αστεριάδης «Σεισμός», τρίπτυχο:

  116. Theo said

    @103:
    Μια ξαδέρφη μου μου είπε σήμερα για μια φίλη της (με ονοματεπώνυμο) πως έμενε στη μοιραία πολυκατοικία της Ιπποδρομίου το 1978 και γλίτωσε επειδή λίγη ώρα πριν ο σκύλος της την τραβούσε φορτικά έξω και τον ακολούθησε.

  117. Χαρούλα said

    Νικοκύρη στο μάτι τους μπήκες! 😊

  118. Costas Papathanasiou said

    ..Και ως συνέχεια του σχ.112:
    Τ’ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ’ΡΘΕΙ
    Δεν έχει πάλι ύπνο κι ακούει τα ρεμπέτικα/ και τα σκυλιά που αγαπούν τους μεθυσμένους./
    Έκλεισε κι ο μπακάλης που πουλάει κρασί./Στα σπίτια περιμένουν οι γυναίκες./
    Το τρένο πέρασε σφυρίζοντας・ο τελευταίος σεισμός./
    Τ’ όνειρο που θα ’ρθει κι απόψε το φαντάζεται:/Λιθογραφίες της Γενοβέφας, μυρωδιές, κρασί/ στο δρόμο της καρδιάς που τρίζει μες στην κούραση./
    Ξανθά παιδιά που πήρε ο ύπνος με τα ρούχα τους,/καθώς περίμεναν τα βήματα του γυρισμού του./
    Και δυο μεγάλα μάτια, μάτια υπομονής, μες στο σκοτάδι
    (Γιώργος Ιωάννου – ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ, 1954)
    ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ
    Ιωνικές κολώνες στο οικοδόμημά μας/η σύζυγος του πρωτομάστορα/θαμμένη στα θεμέλια/
    Τα συνεργεία διάσωσης/σε απέλπιδες προσπάθειες/
    Όμως ο τελευταίος σεισμός απεγκλωβίζει/κάποιες ανάγκες συμφιλίωσης/
    Ποιος κόσμος θα στήσει τους καταυλισμούς του/
    Για πόσο το αβέβαιο παρόν/θα κρύβει το πρόσωπό του/από τα βλέμματά μας;
    (Xαρά Xρηστάρα, “Το παρασύνθημα ξεχάστηκε”, Νέα Πορεία 2002)

  119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «κι ο καθένας ξέρει τι σημαίνει και πώς νιώθεις εκείνη τη στιγμή, ιδίως την ώρα που κοιμάσαι, όπως συνέβη χτες.»

    Πραγματικό σεισμό κατάλαβα το 81, βλέπαμε μια ταινία με ένα φίλο μου στο σπίτι μου στο Μαρούσι που μέναμε στην ίδια πολυκατοικία, και με το που ξεκίνησε πετάχθηκε έντρομος φωνάζοντας ΣΕΙΣΜΟΣ!
    Εγώ εντελώς ήρεμος έβλεπα τα πάντα να κουνιούνται και κράταγα τον τοίχο με την απορία πώς και δεν έπεφτε. Τότε είδα τον φίλο μου να ανοίγει τις μπαλκονόπορτες για να πηδήξει (1ος αλλά από κάτω δέντρα) και τον προλαβαίνω πάνω στα κάγκελα, – μη ρε θα σκοτωθείς, – άσε με, να φωνάζει αυτός, το μπαλκόνι να χοροπηδάει σαν τρελό, τα ηλεκτρικά σύρματα να ακουμπούν και ν΄αστράφτουν, κόλαση! Εγώ να επιμένω να τον κρατάω και αν του λέω θα σταματήσει, αυτός να ουρλιάζει να τον αφήσω, κι όταν είπα, άντε πήδα, σταμάτησε.😂

    Από τότε έχω μια περίεργη σχέση με τον σεισμό, δεν είναι πως θέλω να γίνει, αλλά όταν γίνεται δεν έχω σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση πανικό αλλά, ούτε και φόβο. Είναι ένα αίσθημα που δεν μπορώ να περιγράψω, που τερματίζει την αδρεναλίνη μου, ούτε στον αέρα, ούτε και στον βυθό το έχω νιώσει ποτέ.
    Ειλικρινά δεν θέλω να γίνεται σεισμός, αλλά όταν γίνεται, μου αρέσει πολύ αυτή η αίσθηση, μεγαλείο σκέτο για μένα, κι είναι οι τραγικές συνέπειες που την αμαυρώνουν, πώς μπορείς να αισθάνεσαι ωραία όταν άλλοι καταστρέφονται και σκοτώνονται, αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνετε τι λέω, μιλώ κατά την διάρκεια του σεισμού.
    Σπανίως το λέω παραέξω γιατί με λένε τρελό, αλλά εδώ, γνωριζόμαστε χρόνια.😊
    Μέχρι σήμερα, δεν έχω γνωρίσει κάποιον άλλο που να του αρέσει αυτή η αίσθηση της μεγαλειώδους φυσικής δύναμης, κι είναι δύσκολο να βρώ κατανόηση, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.😊

    5 – «Γι αυτό, μια φορά κι έναν καιρό στην Αττική υπολογίζαμε (και χτίζαμε) για σεισμική επιτάχυνση 0,06g, σήμερα για 0,16g και μεθαύριο, ποιος ξέρει για πόσο…»
    Πάνο, το σπίτι μου, είναι φτιαγμένο για 0,21, και θυμάμαι που είχα ρωτήσει τον φίλο αρχιτέκτονα και μηχανικό Άγη Λάσκαρη, για ποιό λόγο το έκανε, μια κι ανέβαινε το κόστος στα σίδερα, κι εγώ ήμουν με δάνειο.
    Αξίζει να το κάνεις μου είπε, και μιά και τον ήξερα καλά από δουλειές, δεν ξαναρώτησα.😊 Αυτά στα σχέδια, τον Σεπτέμβρη του 99, καλουπώσαμε κοστούμι το ισόγειο, αλλά ο ξάδερφος μπετατζής, πετάχτηκε να ρίξει μιά πλάκα στους Θρκομακεδόνες, κι έτσι απόφυγα τον σεισμό με μπετά της ίδιας ή μιάς ημέρας.
    Αν δεν κάνω λάθος, ο σειμός είχε επιτάχυνση 0,19 ή 0,21!
    Όπως έχω πεί στην Παπέν και στα κορίτσια, όταν γίνεται σεισμός, όλοι μέσα.😊

    18 – » Όσο για τους δικούς (;) μας που χαίρονται με τα δεινά των Τούρκων μόνο απελπισία για το ανθρώπινο είδος αισθάνομαι.»

    Και ποιός σου είπε πως ανήκουν στο ανθρώπινο είδος αυτά τα δίποδα, όπως κι άλλα πολλά;

  120. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    0.
    >>… Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται, λέει, στην «πλανητική γεωμετρία» (These earthquakes are always preceded by critical planetary geometry), κάτι που μυρίζει τσαρλατανιά.

    Κάποιες παρόμοιες θέσεις για την πρόβλεψη σεισμών από εκρήξεις ηφαιστείων είχε διατυπώσει το 1875 ο Αυστριακός μετεωρολόγος / σεισμολόγος [ ; ] Rudolf Falb (1838-1903) στο έργο του «VULCANISMUS» [Ηφαιστειασμός ; ]. Στο οποίο ανέπτυσσε τη θεωρία ότι οι σεισμοί οφείλονται σε υπόγειες παλίρροιες λάβας που σχετίζονται με τη θέση της Σελήνης και του Ήλιου -lunisolar flood theory. Παρά τη δημοφιλία που είχε ο Falb στον απλό κόσμο, η επιστημονική κοινότητα είχε απορρίψει τις θεωρίες του.

    29, 34 κε
    Γ. Παπανδρέου και σεισμοί:
    Δεν ξέρω αν το είχε πει και αλλού, αλλά εγώ θυμάμαι -σαν τώρα- σε κάποια συγκέντρωση εδώ στο Ηράκλειο, μάλλον την περίοδο του ανένδοτου, να αρχίζει κάπως έτσι (γράφω από μνήμης): «Αυτό δεν είναι συγκέντρωσις! Είναι σεισμός! Αλλά διαφέρει ο πολιτικός σεισμός από τον φυσικόν σεισμόν. Διότι, εις τον πολιτικόν σεισμόν αλλού ευρίσκεται το επίκεντρον και αλλού επέρχεται η κατάρρευσις!».
    Και ήταν, πράγματι, από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ στην πόλη.
    ===+===
    Πώς και σας ξέφυγε αυτό; 🙂

  121. 119 Λοιπόν να μια από τις φορές που έχω να προσυπογράψω σχόλιο του Λάμπρου! Κι εγώ έτσι νιώθω με τους σεισμούς.
    Πολλά θα ήθελα να γράψω σήμερα, παινεύομαι ότι κάτι ξέρω για το ζήτημα και ειδικά για ιστορική σεισμολογία, αλλά πνίγηκα στη δουλειά και οσονούπω όπως φαίνεται στη βροχή.

  122. 119 >> τερματίζει την αδρεναλίνη μου…μου αρέσει πολύ αυτή η αίσθηση, μεγαλείο σκέτο για μένα

    Ααααα, εσύ λοιπόν ήσουνα που βόγκαγες το Σεπτέμβρη του ’99 και αντηχούσε η ατιμόσφαιρα σαπέρα. Κι εγώ νόμιζα πως κάποιος φουκαράς ζοριζότανε με το ταρακούνημα, αλλά εσύ καλοπέρναγες μπαγάσα, ήτανε ωραία η γκόμινα.

  123. ΣΠ said

  124. @ 120 ΜΙΚ_ΙΟΣ

    Κι αυτό καλό.

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Πέφτω από τα σύννεφα χωρίς αλεξίπτωτο σύντροφε, 👍 42 χρόνια είναι αυτά, δεν είναι και λίγο να μαθαίνεις πως δεν είσαι ο μόνος.😂

    122 – 😂😂😂

  126. Avonidas said

    #94. Δηλαδή, Τζη, ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πως εκτός από το μέγεθος του σεισμού μετράει και η απόσταση από το επίκεντρο; Του λένε για 7 ρίχτερ με επίκεντρο στην Ιαπωνία και περιμένει να πέσει το σπίτι του στην Αθήνα;

    Όλος ο πλανήτης χρησιμοποιεί την κλίμακα Ρίχτερ όταν ανακοινώνονται τα μεγέθη των σεισμών – μαζί φυσικά με την πληροφορία για το πού ήταν το επίκεντρο. Δεν βλέπω κάποια συνωμοσία των μέσων ενημέρωσης, ούτε φυσικά μετράνε τα ρίχτερ οι δημοσιογράφοι κι οι παρουσιαστές των ειδήσεων.

  127. Κιγκέρι said

    122: Είπες τον Σεπτέμβρη τού 99 και θυμήθηκα… Είχα μόλις γυρίσει στο σπίτι μου, φορούσα κάτι άσπρα πάνινα παπούτσια σαν σταράκια και πρόσεξα ότι ήταν λίγο λερωμένα. Πάω λοιπόν στο μπάνιο, παίρνω το σφουγγαράκι, τα καθαρίζω και, αντί να σκύψω να τα ακουμπήσω κάτω, τα αφήνω να πέσουν από το χέρι μου. Τη στιγμή που άγγιξαν το πάτωμα, έγινε ο σεισμός κι εγώ απόμεινα να τα κοιτάζω αποσβολωμένη…😯

  128. ΓΤ said

    Και η άποψη του Charlie Hebdo…

  129. 127# Με κάθε επιφύλαξη για παραμύθιασμα, είχα διαβάσει για κάποια που είχε μαστόρους στο σπίτι την ώρα του σεισμού, και τη στιγμή που ο τύπος έβαλε μπροστά το κομπρεσέρ για να τρυπήσει το τσιμέντο έγινε ο σεισμός, και η τύπισσα άρχισε να ουρλιάζει και να βρίζει τον αλήτη που της γκρέμιζε το σπίτι.

  130. Λεύκιππος said

    Τελικά για την Συρία δεν ενδιαφέρεται κανείς. Τι να πεις;

  131. sarant said

    117 Είμαστε αλληλομπλόκ και δεν τα βλέπω

    129 Όπως και το ανέκδοτο με τον τύπο που βγαίνει από τη γκρεμισμένη πολυκατοικία λέγοντας «Εγώ απλώς το καζανάκι τράβηξα!»

  132. # 126

    Οταν κάποιος διαβάσει για σεισμό στην Ιαπωνία αν είναι νορμάλ διαβάζει για νεκρούς και ζημιές αν είναι σπέσιαλ ενδιαφέρεται για το πόσα ρίχτερ ήτανε- άσε που το 85,48% των αναγνωστών έχει μεσάνυχτα για το τι είναι η λογαριθμική κλίμακα, αλλά γουστάρει Ρίχτερ (και Ουψάλα πούλεγε ο Χάρρυ Κλινν)

    # 119, 121

    Κι εγώ την ώρα του σεισμού είμαι παγερά αδιάφορος ξέροντας πως θα σταματήσει και τότε θα πάρω τα μέτρα μου. Δεν μου αρέσει να με πετύχει στις σκάλες, στο κενό του ασανσέρ ή στον στενό δρόμο που μένω. Το 81 μπορώ να σου πωπως μου ήτανε περίπου αδιάφορος, το ίδιο κι ο άλλος του 83 (;). Αλλά με τα χρόνια και τους δυο σεισμούς στο Γαλαξίδι και μετά το 99 πάλι στην Αθήνα άρχισα να κάμπτομαι και τώρα φοβάμαι ΑΦΟΥ γίνει ο σεισμός !!

  133. # 130

    Γράφτηκε πως πρόσφερε βοήθεια η Ρωσία και δυο-τρεις άλλες χώρες της επιρροής της. Η Τουρκία ΔΕΝ δέχθηκε την βοήθεια της Κύπρου.

  134. Avonidas said

    #132. Και υπάρχει κάποιος λόγος που εμποδίζει να αναφέρεις ΚΑΙ τα ρίχτερ ΚΑΙ τις ζημιές ΚΑΙ τα θύματα; Ή μήπως με το που θ’ ακούσεις το μέγεθος στην κλίμακα Μερκάλλι, φερ’ ειπείν, σου ‘ρχεται αυτομάτως στο μυαλό η έκταση των ζημιών;

    «Γουστάρει Ρίχτερ», αυτό τώρα κι αν είναι εμβριθής παρατήρηση. Λοιπόν, και στις πτήσεις ο κυβερνήτης λέει «πετάμε στα τόσες χιλιάδες πόδια», δεν το λέει για να βγάλουμε τα κομπιουτεράκια και να δούμε αν πετάει σωστά, ούτε για να μας εντυπωσιάσει· το λέει για να περνάει η ώρα, κι επειδή γι’ αυτόν σημαίνει κάτι.

    Βασικά, το λέει κυρίως για να ξέρουμε ότι είναι ακόμα κάποιος μέσα στο κόκπιτ και πετάει το αεροσκάφος 🙂

  135. Πέπε said

    134
    Εντάξει, κακά τα ψέματα: το επιβατικό κοινό γουστάρει πόδια. Χιλιάδες πόδια.

  136. Pedis said

    # 0, 120 – Bendandiανιστής ο τύπος?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Raffaele_Bendandi

    Περιπτωσάρα. Στα πρώτα χρόνια του φασισμού, Il genio italiano.
    Έδρασε και μεταπολεμικά.

    Παρόλες τις αποτυχίες που είχε, υπήρξε δε η περίπτωση μίας … μετά θάνατον πρόβλεψης του Bendandi, η οποία διαδόθηκε ταχύτατα στα σόσιαλ και βέβαια παίχτηκε κι από τα μμε με τη μία ή την άλλη μορφή, περί καταστρεπτικού σεισμού στη Ρώμη (όπου, σημειωτέον, δεν γίνονται σχεδόν ποτέ σεισμοί, επειδή – όπως λέει ο μητροπολιτικός μύθος που τον πιστεύουν εννιά στους δέκα- η Ρώμη είναι κούφια από κάτω … γμσέτα). Η ημερομηνία θα ήταν η 11η Μάη 2011. Η πόλη, καθόλου παράξενο, εκείνη την ημέρα μισοάδειασε.

  137. # 134

    Υπάρχει το είναι και το φαίνεσθαι, αν έχεις διδάξει σε σχολείο ξέρεις τι πραγματικά ξέρει κάποιος και τι όχι. Κάποιος ισχυρίζεται πως καταλαβαίνει τι είναι ο αριθμός 23 αλλά και τον χρησιμοποιεί και του είναι αδύνατον με μια ματιά στο καφάσι να καταλάβει άν έχει 21,22,23,24,25 μανταρίνια. Διαβάζει για θύματα, για ζημιές αλλά θέλει και τα ρίχτερ του που χωρίς απόσταση από επίκεντρο και αρκετά ακόμα είναι η άχρηστη (γι αυτόν) πληροφορία.
    Ασε που πολλές θα μπερδεύουν τα ρίχτερ με το τσάι ρίχτερ που υποτίθεται το έπιναν και αδυνατίζανε…
    Η κατάσταση θυμίζει γηραιές κυρίες που παίζον κουμκάν άδουσες σε φιλανθρωπικά τέϊα, δεν παρακολουθούν τα φύλλα που παιρνάνε δεν ξέρουν από συνδυασμούς και πιθανότητες αλλά άμα της πείς «Παίξτε επιτέλους κυρία Πανωραία» θα σου απαντήσει «Σε παρακαλώ, πρέπει πρώτα να σκεφτώ τι θα παίξω !»

  138. spyridos said

    136
    «όπως λέει ο μητροπολιτικός μύθος »
    Δεν είναι μύθος, αλήθεια είναι ¨-)

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    128, Δίστασα να το ποστάρω. Είδα το χαμό που γίνεται κ λέω άσε μην αρχίσουν τα πεσίματα.

  140. Theo said

    Κι εγώ μένω ψύχραιμος στους σεισμούς αλλά δεν τους απολαμβάνω κιόλας. Το 1978 έφτασα από τους πρώτους στη μοιραία πολυκατοικία της Ιπποδρομίου, πριν από διασώστες, αστυνομικούς κλπ, προσπάθησα να βοηθήσω αλλά δεν μπόρεσα, είδα μια γυναίκα εκεί μπροστά να πέφτει επανειλημμένα κάτω (μυικός τέτανος; ), είδα κι άλλα, πέρασε η νύχτα, δεν κοιμήθηκα, σουλατσάραμε στην πόλη με φίλους συζητώντας ευδιάθετοι, έφτασα στην Έδεσσα το επόμενο βράδυ, κοιμήθηκα κι ένιωσα το σοκ όταν ξύπνησα, σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά τον σεισμό.

  141. sarant said

    136 Δεν τον ήξερα.

  142. Αιμ said

    Συμμερίζομαι κάπως κ εγώ την αίσθηση του Λάμπρου για τον σεισμό αλλά όπως λέει κ αυτός δεν είναι να το πολυλές παραέξω.

  143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    140 – Ψύχραιμοι την ώρα του σεισμού, είναι αρκετοί Theo, πχ ο Gee. Αυτή η αίσθηση δεν είναι απόλαυση ακριβώς, δεν την επιζητώ όπως το σεξ πχ😂 αλλά όταν συμβαίνει, (και πάντα ξαφνικά κι απρόβλεπτα) νιώθω μοναδικά, χωρίς φόβο. Αυτή την περιγραφή μπορώ να δώσω, ας πούν κι οι άλλοι, δεν είμαι ο μόνος πιά.😂

    142 – Ήμασταν δυό, γίναμε τρείς, πάμε για χίλιοι δεκατρείς.😂

  144. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Να σας πω, κι εγώ ψύχραιμος είμαι την ώρα του σεισμού, ποτέ δεν πανικοβλήθηκα. Τοιχοποιία έχω δει να σκίζεται σα χαρτί, δυο μέτρα μπροστά στα μάτια μου. Όμως ποτέ δεν είδα να σπάει η πλάκα και να με πλακώνουν πεντέξη όροφοι. Εκεί να σας δω να τη βρίσκετε παληκάρια μου.

  145. Theo said

    @141, 144:
    Εντάξει, κι εγώ δεν φοβάμαι την ώρα του σεισμού, απλώς περιμένω μέχρι πού θα φτάσει το πράμα.

  146. Pedis said

    # 144 – Έτσι όπως πάει η (μαλακο😛)συζήτηση, θυμήθηκα ένα ανέκδοτο για τους Μεσσινέζους που έχουν τη φήμη του άνετου και καλά …

    Το λεωφορείο κάνει στάση, ανοίγουν οι πόρτες, πάει να κατέβει ο Μεσσινέζος, παραπατάει, πέφτει και σωριάζεται. Ενώ βρίσκεται κατάχαμα, ένας συνεπιβάτης κατεβαίνει και τον ρωτάει ανήσυχα:

    – Κτυπήσατε; Καλά, πώς έγινε;
    – Όχι-όχι, έτσι κατεβαίνω πάντα.

  147. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    146 🙂
    Και σ’ ένα διήγημα του Σκαμπαρδώνη πέφτει ένας με το μηχανάκι πάνω στη βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου, τρέχει το γκαρσόνι να τον δει, μες τα αίματα ο τύπος, πώς είστε, χτυπήσατε?
    -Μια χαρά είμαι, φέρε μου ένα προφιτερόλ 😂 🤣

  148. sarant said

    Καλημέρα από εδώ! (Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα, λέει το άλλο ανέκδοτο).

  149. nikiplos said

    Καλημέρα κι από εδώ… Έχοντας ζήσει το σεισμό της Καλαμάτας το 1986 και το σεισμό της Αθήνας το 1999, μπορώ να πω πως τρόμαξα στον δεύτερο. Δεν είναι μόνο ότι στην Καλαμάτα ως επισκέπτης βρισκόμουν σε πάρκο και δεν με ένοιαζε. Ο φόβος ήταν μόνο για τους δικούς μου και φίλους μου, αλλά άλλο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Στον σεισμό της Αθήνας του 1999 ήμουν σε Γ’ όροφο σε παλαιά πολυκατοικία στου Ζωγράφου. Έχοντας πρόσφατες εικόνες από την Τουρκία και τα σωρηδόν καταρρεύσαντα κτήρια, ομολογώ ότι μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα να πηδήξω στα δέντρα κάτω… Ένας φίλος που έζησε αυτόν της Καλαμάτας σε πολυκατοικία πάλι γελούσε τρανταχτά με το φόβο μου…

  150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    144 – Μη πίνεις ξύδια πρωϊνιάτικα, γιατί μπερδεύεις το Παρίσι με το κυπαρίσσι.😂 Δεν είναι θέμα παλληκαριάς ή αντρισμού, απλά συμβαίνει.
    Όταν κατέβαινα στον Βρετανικό, μετά τα 80 μέτρα που άρχισε να διαγράφεται πιο καθαρά το τεράστιο περίγραμμα του σπασμένου πλοίου στο σχεδόν σκοτεινό περιβάλλον, που το έκανε απόκοσμο, κυριολεκτικά ίδρωσα κι ένιωσα το αίμα μου στις καρωτίδες, πηχτό σαν μαρμελάδα. Ήταν η πρώτη φορά που αντίκριζα κάτι τέτοιο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν ήταν φόβος αυτό, δεν ήθελα ν’ ανέβω αλλά, κάτι με έλκυε σ’ αυτό, και συνέχισα να κατεβαίνω με μιά περίεργη πληρότητα αισθήσεων.
    Με τον σεισμό, είναι περίπου το ίδιο αλλά στον υπέρτατο βαθμό, δεν μπορώ να σε διαφωτίσω καλύτερα.😊

  151. Theo said

    @146, αρχή:
    Μάλλον δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ν’ αμολήσεις τη χυδαιολογία σου, χωρίς να προσβάλεις τους συνομιλητές σου 🙂

  152. spyridos said

  153. Pedis said

    # 147 – Παράξενο. Δεν ήταν Μεσσινέζος. Δεν ζήτησε μία πινιολάτα. 😋

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: