Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023;

Posted by sarant στο 8 Δεκεμβρίου, 2023


Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για δέκατη τέταρτη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2023.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (το 2018 λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, Συμφωνία των Πρεσπών ενώ το 2017 ξενικός σύμπλοκος όρος, τα φέικ νιουζ) καθώς και ακρώνυμα (το 2014, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Φέτος ξεκινάμε στις 8 Δεκεμβρίου, αφού η συνήθης ημερομηνία, 9 Δεκεμβρίου,  πέφτει Σάββατο.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περυσινά αποτελέσματα είναι εδώ. Πέρυσι είχαμε λέξη της χρονιάς τη ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, με δεύτερη την επισύνδεση και τρίτη τις υποκλοπές. Τα προπέρσινα αποτελέσματα είναι εδώ. Πρόπερσι λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε η γυναικοκτονία, με ρεκόρ ψήφων, στη δεύτερη θέση μακράν το εμβόλιο και στην τρίτη ο αρνητής. Τα αποτελέσματα του 2020 είναι εδώ. Το 2020 λέξη της χρονιάς αναδείχτηκε ο κορονοϊός, ενώ ακολούθησε το λοκντάουν και το σκόιλ ελικικού. Τα αποτελέσματα του 2019 υπάρχουν εδώ. Το 2019 είχατε αναδείξει λέξη της χρονιάς την κανονικότητα, με διαφορά από τη δεύτερη, την αριστεία, και τρίτη τη γυναικοκτονία. Τα αποτελέσματα του 2018 θα τα βρείτε εδώ. Το 2018 ψηφίστηκε λέξη της χρονιάς η Συμφωνία των Πρεσπών, με αρκετή διαφορά από τη δεύτερη τιναφτόρε και από την τρίτη, Μακεδονικό. Τα αποτελέσματα του 2017 θα τα βρείτε εδώ. Το 2017 είχατε ψηφίσει λέξη της χρονιάς τον  όρο φέικ νιουζ ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση είχαμε ισοβαθμία των όρων POS και αντισπισιστής. Τα αποτελέσματα του 2016 θα τα βρείτε εδώ. Λέξη της χρονιάς για το 2016 ψηφίστηκε το Μπρέξιτ και ακολούθησαν πρόσφυγες και χοτ σποτ. Τα αποτελέσματα του 2015 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2015 λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο σύμπλοκος όρος κάπιταλ κοντρόλς, στη δεύτερη θέση είχαμε τον όρο πρώτη φορά αριστερά και στην τρίτη το γκρέξιτ. Τα αποτελέσματα του 2014 θα τα βρείτε εδώ. Το 2014 λέξη της χρονιάς ήταν, όπως είπαμε, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και στην τρίτη ο ένοικος του τάφου. Τα αποτελέσματα του 2013 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2013, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2012 είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα. Το 2009 δεν είχε διοργανωθεί διαγωνισμός από το ιστολόγιο.

Ίσως σας κούρασε αυτή η αναδρομή, που χρόνο με το χρόνο μακραίνει, αλλά δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον πιστεύω: έχουμε μια λεξιλογική επισκόπηση των  τελευταίων 13 χρόνων  με τον τρόπο αυτό.

Το 2023 ήταν  χρονιά εκλογών, πολλαπλών  μάλιστα. Οι διπλές εκλογές του Μαϊούνη έφεραν θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και πανωλεθρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην  προεκλογική περίοδο ακούστηκαν πολύ όροι όπως κρυφή ατζέντα και κυβέρνηση ηττημένων. Και η φορολόγηση μερισμάτων. Και βέβαια, για οτιδήποτε στραβό συνέβαινε ή είχε συμβεί,  μετά τον Ιούνιο η απάντηση των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ήταν, ακριβώς, το επιβλητικό ποσοστό τους: 40% πήραμε, κρίθηκαν αυτά -ή, μονολεκτικά, σαραντατακατό (υπάρχει και η παραλλαγή σαραντανατακατό, αφού η  ΝΔ πήρε 40,56%). Ο άλλος εκλογικός αριθμός που έπαιξε πολύ, είτε ως απειλή είτε ως όριο, ήταν το 3%, τριατακατό όμως δεν είδα να γράφεται.

Μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε και άρχισε μακρά περίοδος εσωστρέφειας για τον ΣΥΡΙΖΑ και δημοσκοπικής συρρίκνωσης. Μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας είχαμε εξαγγελίες για διαγραφές, όπου ξανακούστηκε ο ευφημισμός έθεσε τον εαυτό του εκτός κόμματος, επίσης για εσωκομματικό δημοψήφισμα και, τελικά, ανεξαρτητοποίηση βουλευτών και διάσπαση. Πρόσφατα, ο πρώην ηγέτης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πολυκερματισμό της αντιπολίτευσης. Δεν  θα βάλω λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στην εσωκομματική αντιπαράθεση, με εξαίρεση το Πουμαρό ως μετωνυμία για τις θεωρητικές σάλτσες.

Είχαμε  και μια σειρά από καταστροφές, το τρένο στα Τέμπη, την πύρινη λαίλαπα στη Θράκη κυρίως αλλά και τις πλημμύρες στη  Θεσσαλία και το πολύνεκρο ναυάγιο στην  Πύλο. Είχαμε και το φονικό στη Ν. Φιλαδέλφεια όταν χουλιγκάνοι από την Κροατία αφέθηκαν να διασχίσουν υπό διακριτική παρακολούθηση όλη τη χώρα.  Στις εδώ ψηφοφορίες για Λέξη της Χρονιάς συνήθως αποφεύγουμε τα κύρια ονόματα και τα  τοπωνύμια κι έτσι δεν ξέρω  αν θα δεχτούμε στο ψηφοδέλτιό μας λέξεις όπως Τέμπη, Πυλος, Δαδιά και Γάζα ως μετωνυμίες για την απουσία ενσυναίσθησης ή την κατάρρευση του κράτους ή το μακελειό.

Δεχόμαστε όμως τις εμπορικές ονομασίες, κι έτσι το Πρέντατορ θα μπορούσε να γίνει δεκτό. Σημειώνω τον νεολογισμό σέρβισερ, που ήταν και ξαναήρθε στην επικαιρότητα, τα μάρμαρα του Παρθενώνα, το κίνημα της  πετσέτας, την παρένθετη μητέρα (ή παρένθετη κύηση), το ροτέισον στο υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο Πισσαρίδη, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τη φημολογία για Πρέσπες του Αιγαίου. Και τους σκουρόχρωμους της κ. Διαμαντοπούλου. Πέθανε στις αρχές του χρόνου και  ο τέως. Και πολύ κόσμο έκοψε από τα πανεπιστήμια η ΕΒΕ, η  ελάχιστη  βάση εισαγωγής.

Το κύμα της ακρίβειας συνεχίστηκε φέτος και ιδίως προεκλογικά είχαμε τα διάφορα καλάθια (μέχρι και «καλάθι του νονού» το Πάσχα!) και τα μάρκετ πας. Καθώς κλείνει  ο χρόνος,  νέα έννοια που μπήκε στη ζωή μας είναι τα χρωματιστά τιμολόγια των παρόχων ενέργειας -να βάλουμε εδώ και την αλλαγή παρόχου.

Από  τον χώρο της  νέας τεχνολογίας είχαμε την επέλαση της ΤΝ – ΑΙ – τεχνητής νοημοσύνης στον δημιουργικό τομέα με το ChatGPT και άλλες εφαρμογές με Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα -υπάρχει και ο όρος Γενετική τεχνητή νοημοσύνη, κακά σχηματισμένος αν με ρωτάτε αφού αποτελεί  απόδοση του Generative AI. A, και το Τουίτερ έγινε Χ. Κάπου εδώ βάζω και το μπιφ, αν και δεν αναφέρεται στη νέα αλλά σε πολύ παλαιά τεχνολογία.

Είμαι βέβαιος πως με τα σχόλιά σας ο κατάλογος θα εμπλουτιστεί κι άλλο. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους ή από το άρθρο, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Να θυμίσω ότι ένας κανόνας που έχουμε καθιερώσει σε αυτές τις ψηφοφορίες είναι ότι οι λέξεις που έχουν διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια αποκλείονται από την ψηφοφορία.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 13 του μηνός, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός αν η υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (λέγε με Στάζιμπο) αποφασίσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (συνήθως είναι γύρω στις 50, πέρυσι είχαμε 42) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία φέτος θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 ή την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου (θα αποφασίσει η εφορευτική) και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2023.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Το λεξικό Collins ανακήρυξε Λέξη της χρονιάς τον όρο AI, ενώ τo λεξικό OED της Οξφορδης διάλεξε τον όρο rizz και το Merriam-Webster τον όρο authentic.

Αλλά αυτά αποφάσισαν εκείνοι. Για τη δική μας ψηφοφορία περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2023;

Και τα περασμένα  αποτελέσματα, σε πίνακα από τον  Γιάννη  Μαλλιαρό:

Λέξη της Χρονιάς 2η 3η
2022 ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ επισύνδεση υποκλοπές
2021 γυναικοκτονία εμβόλιο αρνητής
2020 κορονοϊός λοκντάουν σκόιλ ελικικού
2019 κανονικότητα αριστεία γυναικοκτονία
2018 Συμφωνία των Πρεσπών τιναφτόρε Μακεδονικό
2017 φέικ νιουζ POS αντισπισιστής
2016 Μπρέξιτ πρόσφυγες χοτ σποτ
2015 κάπιταλ κοντρόλς πρώτη φορά αριστερά γκρέξιτ
2014 ΕΝΦΙΑ ιπτάμενοι αναρχικοί ένοικος του τάφου
2013 σαξές στόρι βιαποπουκιανπροέρχεται άκρα/θεωρία των άκρων
2012 επαναδιαπραγμάτευση εγέρθουτου αλληλεγγύη
2011 αγανακτισμένοι κούρεμα χαράτσι
2010 μνημόνιο ΔουΝουΤου τρόικα

Ή, αν προτιμάτε:

131 Σχόλια to “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023;”

  1. LandS said

    @0: Ίσως σας κούρασε αυτή η αναδρομή, που χρόνο με το χρόνο μακραίνει, αλλά δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον πιστεύω: έχουμε μια λεξιλογική επισκόπηση των τελευταίων 13 χρόνων με τον τρόπο αυτό.

    Ίσως να μη «κούραζε» (εμένα δεν) αν ήταν σε ένα πινακάκι.

  2. LandS said

    Τώρα θα πω και τη καλημέρα

    Ξέρω ότι, αντίθετα από μένα, ο περισσότερος κόσμος δεν χρησιμοποιεί συχνά το όρο «αδιαμεσολάβητος» ή «αδιαμεσολάβητη σχέση» κλπ και μάλιστα με την ειρωνική διάθεση που το κάνω εγώ. Θα μου άρεσε όμως να έχω την ευκαιρία να το ψηφίσω για λέξη της χρονιάς.

  3. LandS said

    Η χρονολογία στην ακροτελεύτια πρόταση του άρθρου θέλει διόρθωση.

  4. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ὅπως οἱ ξένοι ἐπιλέγουν ἑλληνικές λέξεις (δηλαδή, σάν τί ἄλλο θά μποροῦσαν νά διαλέξουν ἀφοῦ ἀπό ἐμᾶς τά πήρανε ὅλα..) θά μπορούσαμε κι ἐμεῖς φέτος νά διαλέξουμε μιά ἀγγλική: molyv
    Καλημέρα σας!

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια/προτάσεις!

    1 Να το σκεφτώ

    2 Καλή πρόταση

    3 Το είδε κι άλλος, διορθώθηκε!

  6. stodgialohtinos said

    Καλημέρα, πάμε κι όπου βγει.

  7. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Καί ἀφοῦ γίνονται δεκτοί καί σύμπλοκοι ὅροι: molyv lantzeris (ὅπως λέμε μολυβένια στρατιωτάκια..)

  8. selitsanos said

    «Ρυμούλκηση» (Ναυάγιο της Πύλου).
    «Ηλεκτρονική τηλεδιεύθυνση» (Τέμπη).
    «Δικαίωμα στην άμυνα» (Ισραήλ).

  9. theodoratsoli said

    Καλημέρα σας. Όταν συζητώ σε παρέες και θέλω να αναφερθώ στα διάφορα pass (market, youth, fuel…) λέω συνήθως «διάφορα pass» και εννοώ αυτό το θεσμοθετημένο – τυπικά και άτυπα πια – εργαλείο χειραγώγησης (άλλη συζήτηση αυτή). Ή μήπως μπορούμε να ξαναφέρουμε στη συζήτηση τον κλασικό όρο «επιδόματα» μιας και είμαστε όλοι «επιδοματούχοι» της νέας εποχής…

  10. phrasaortes said

    Καλημέρα.

    Τρένο, σιδηρόδρομος και κυρίως τηλεδιοίκηση.

  11. Spiridione said

    Μεταπολιτική.

  12. Αδιαμεσολάβητος και τηλεδιοίκηση, πολύ καλά. Αν και για το πρώτο δεν ξέρουμε πόσους αφορά, ενώ για το δεύτερο έχουμε από υπουργικά χείλη τη διαβεβαίωση ότι δεν αφορά κανέναν.

  13. ΣΠ said

    Καλημέρα

    «τα περυσινά αποτελέσματα είναι εδώ». Λείπει το λινκ.

  14. 9: Το επίδομα το απαγορεύει ως όρο η κυβέρνηση.

  15. aristea k said

    Σαραντατακατό, ΑΙ, τηλεδιοίκηση, και τα διάφορα pass κατ’ εμέ κυριάρχησαν.
    Το ενδιαφέρον είναι ότι ξεφύγαμε εντελώς από λέξεις που σχετίζονται με το εμβόλιο, του ιούς κπλ.
    Την καλημέρα μου!

  16. Παναγιώτης Κ. said

    Ρευστοποίηση (Άκουσα τον Α.Λιάκο να το λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ)
    Αδιαμεσολάβητη σχέση
    Ιστορική διακήρυξη (Ελληνοτουρκικά).

  17. sarant said

    Ωραίες προτάσεις! Πώς μας ξέφυγε η (και «τοπική» ενίοτε) τηλεδιοίκηση!

    15 Αφού τη λήξαμε την πανδημία!

  18. sarant said

    Από το Φέισμπουκ

    Υβριδική επίθεση
    Ενσυναίσθηση
    Συμπερίληψη

  19. Αλφα_Χι said

    Καλημέρα,
    Φράση της χρονιάς: «Πάμε κι όπου βγει»
    Σαν γεγονότα είναι πολλά, δύσκολο να ιεραρχηθούν: Τέμπη, ναυάγιο Πύλου, Παλαιστίνη

  20. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    Προτείνω τοὺς οἰκογενειάρχηδες τοῦ Μπέου.

    Ἀπὸ τοὺς εἰσαγόμενους νεολογισμοὺς τὸ ντελούλου*, τὸ ὁποῖο περιγράφει τὴν ἐποχή μας.

    * (ἀγγλ.)delulu, ἀπὸ τὸ delusion: αὐταπάτη, ψευδαίσθηση.

  21. spyridos said

    Και να που στην τελευταία στροφή των 10.000 μέτρων κάνει την εμφάνισή της η οσφυοκαμψία.

  22. Παναγιώτης Κονιδάρης said

    Μεταπολιτική, μάρμαρα, Διακήρυξη των Αθηνών, πατριωτική αριστερά.

  23. Konstantinos said

    Γενοκτονια

  24. Georgios Papazachariou said

    σαρανταενατακατό

  25. τηλεδιοίκηση, μεταπολιτική – και το ντελούλου δεν είναι άσχημο (μ’ αρέσει και ο ήχος του, ας πούμε)

  26. sarant said

    Τώρα που το σκέφτομαι, το «πάμε κι όπου βγει» είναι αντιπροσωπευτικό γενικότερα.

  27. Καλημέρα,
    13 και στο χτεσινό «εδώ». Κάτι γίνεται φαίνεται όταν λινκάρει τη λέξη και η πόρσε 🤣

  28. Κάπου τις είχα πινακοποιήσει πέρσι. Για να δούμε, θα φανούν σωστά;

    Αυτές είν’ οι λέξεις της χρονιάς από το 2010 μέχρι σήμερα. Γενικός κανόνας να μην μπαίνουν σε ψηφοφορία λέξεις που διακρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά πόσα; Να πούμε τα προηγούμενα 10; Και τι σημαίνει διακρίθηκαν; Στις 3 πρώτες θέσεις ή η πρώτη. Το παράδειγμα της γυναινοκτονίας είναι χαρακτηριστικό. Βγήκε τρίτη το 2019 και το 2021 κινδύνευσε να αποκλειστεί. Δηλαδή τι κινδύνεψε, στο τσακ έγινε δεκτή. Και βγήκε πρώτη και με μεγάλη διαφορά.

    Έτος
    Λέξη της Χρονιάς

    2022
    ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ
    επισύνδεσηυποκλοπές

    2021
    γυναικοκτονία
    εμβόλιο
    αρνητής

    2020
    κορονοϊός
    λοκντάουν
    σκόιλ ελικικού

    2019
    κανονικότητα
    αριστεία
    γυναικοκτονία

    2018
    Συμφωνία των Πρεσπών
    τιναφτόρε
    Μακεδονικό

    2017
    φέικ νιουζ
    POS
    αντισπισιστής

    2016
    Μπρέξιτ
    πρόσφυγες
    χοτ σποτ

    2015
    κάπιταλ κοντρόλς
    πρώτη φορά αριστερά
    γκρέξιτ

    2014
    ΕΝΦΙΑ
    ιπτάμενοι αναρχικοί
    ένοικος του τάφου

    2013
    σαξές στόρι
    βιαποπουκιανπροέρχεται
    άκρα/θεωρία των άκρων

    2012
    επαναδιαπραγμάτευση
    εγέρθουτου
    αλληλεγγύη

    2011
    αγανακτισμένοι
    κούρεμα
    χαράτσι

    2010
    μνημόνιο
    ΔουΝουΤου
    τρόικα

  29. sarant said

    13-27 To διόρθωσα. Μάλλον εγώ φταίω, όχι η Πόρσε.

  30. Μμμ. Πίνακας δεν βγήκε, δεν δέχτηκε το table και τα σχετικά του στα σχόλια φαίνεται. Πάντως είναι αρκετά ξεκάθαρες

  31. atheofobos said

    Για μένα αυτά που υπερέχουν είναι το ΤΝ – ΑΙ – τεχνητή νοημοσύνη το pass και το διάσπαση.

    20
    Όσο για το delulu έχει ήδη ξεπεραστεί από το solulu και έχουμε φτάσει στο trululu που προέρχεται από το true(αληθινό) και από το solution (λύση)!
    Υπάρχει όμως και ελληνική πρόταση για όλα αυτά, το surlulu!

  32. xar said

    Με κατάταξη σειράς σπουδαιότητας:

    Νομίζω ότι πιο σημαντική λέξη είναι οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, που σχετίζονται με το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή μας, είτε άμεσα (π.χ. ερημοποίηση της γης) είτε έμμεσα (π.χ. μετανάστευση). Για πρώτη φορά οι πλημμύρες έφεραν ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια μας αυτό το πρόβλημα, δίνοντας μέσα στη χώρα μας εικόνες που ως τώρα συσχετίζαμε κυρίως με τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, όπου είναι έντονο το φαινόμενο των μουσώνων.

    Σε πιο τοπικό επίπεδο, ο πόλεμος στη Γάζα και οι δυτικές αντιδράσεις, που για ακόμα μια φορά δείχνουν την αυξανόμενη ανοχή της Δύσης σε συμπεριφορές και στρατηγικές που άλλοτε θα ξεσήκωναν τον κόσμο ως φασιστικές ή απάνθρωπες και επιβεβαιώνουν την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έννοιας διεθνούς δικαίου ως κουρελόχαρτο.

    Τέλος, στη χώρα μας νομίζω ότι το σαραντα(να)τακατό (ίσως και το πάμε και όπου βγει) περιγράφει πολύ πετυχημένα τη στροφή προς τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, που παρατηρείται και σε πολλές άλλες χώρες, μαζί με μια αλαζονεία της ντόπιας (και όχι μόνο) δεξιάς, που νιώθει πλέον πανίσχυρη και επεκτείνει το ΤΙΝΑ πέρα από τα οικονομικά και στα κοινωνικά θέματα.

  33. atheofobos said

    21
    Δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει!

  34. Και επί της ουσίας:
    Τέμπη, Γάζα, Πύλος πρέπει να γίνουν δεκτά, δεν είναι κύρια ονόματα αλλά ονόματα περιοχών που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτή την χρονιά. Για τη Δαδιά, δεν ξέρω αν αυτόματα πάει ο νους στις φωτιές, όσο κι αν είχαμε δάσος εκεί και μας τελείωσε.
    σαραντατακατό, πλημμύρες, τηλεδιοίκηση και τα διάφορα pass Ισχυρές υποψηφιότητες.

  35. ΣΠ said

    Κλιματική αλλαγή.

  36. spyridos said

    33
    Πόσο στ απαυτά μου ο Λαφαζάνης ρε μουρλοκακομοίρη.
    Στέλνω τον ΥΠΕΞ να κάνει γλυφοκόλι στο σουλτάνο και εσύ μου απαντάσας με λαφαζάνι.
    Δεν άλλαξαν καθόλου οι οσφυοκάμπτες δεξιοί.
    Παράδειγμα

  37. spyridos said

  38. stodgialohtinos said

  39. atheofobos said

    33
    Κατανοώ ότι από τις πολλές εγγραφές «στ΄απαυτά σου» μεταφέρεται πολύ αίμα σ΄αυτά, οπότε ο εγκέφαλος καθώς λειτουργεί πλημμελώς, δεν μπορεί να βρει ευφυέστερους χαρακτηρισμούς από το, επιπέδου νηπιαγωγείου, «μουρλοκακομοίρη»!
    Και πάντα θυμάμαι σε αυτές τις περιπτώσεις τον Francis Scott Fitzgerald που έχει πει: Δεν είναι κόλαφος για εσένα όταν οι άνθρωποι είναι αγενείς. Είναι κόλαφος γι’ αυτούς που έχουν γνωρίσει πριν.
    Δυστυχώς ο Αρκάς πάντα δικαιώνεται!

  40. ndmushroom said

    Γενοκτονία, τηλεδιοίκηση, ορμπανοποίηση βλέπω να λείπουν με πρώτη ματιά. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες.

  41. Steloni said

    κασσελακιάδα δε θα μπει?

  42. Λάμπας said

    Για μια ακόμη χρονιά, προτείνω τη λέξη «φαμίλια». Δεν ακούγεται πολύ, αλλά οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μιλούν για μια χώρα στην οποία κουμάντο έκαναν οι φαμίλιες (π.χ. τα χτεσινά, τελευταίο επεισόδιο της σύγκρουσης ανάμεσα στη φαμίλια του λιμανιού και τη φαμίλια του Μαξίμου).

    Η φαμίλια, προφανώς, δε θα παίξει στις υποψήφιες λέξεις. Αμφιβάλλω και για τη γενοκτονία.

  43. spyridos said

    ΠΑΝΤΑ στα απαυτά μου όταν κοουτάρεις νεοναζί, όπως τον Μαρίνη και απαντάς άσχετα με λαφαζάνια.
    Θίχτηκες και μυγιάστικες Χατζηαβάτη και πολύ καλά έκανες.

  44. sarant said

    43 Δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί σχολιαστών.

  45. sarant said

    Από το ΦΒ

    ποικιλομορφία
    Νέα Αριστερά
    λαντζέρης
    τοξικός
    αυτοάμυνα

    Και το πάμε κι όπου βγει

    Και γυναικοκτονία, που όμως έχει βγει ΛτΧ ήδη

  46. Εγώ θα πρότεινα λέξεις με παράπλευρες έννοιες όπως κασελάκι, τέιλορ ( με την διευκρίνηση όχι η Ελίζαμπεθ ), Τέμπη, κροάτης κ.λ.π.

  47. aerosol said

    Σίγουρα ΑΙ (και όχι ΤΝ). Τέμπη, αν δεχτούμε τοπωνύμια. Γενοκτονία, ξανά και δυστυχώς.

  48. GeoKar said

    Προτείνω:
    1) Τέμπη / Πάμε κι όπου βγει (θα μπορούσε, δυστυχώς, να είναι κ εθνικό μας μοττο…)
    2) Πλημμύρες / Θεσσαλία
    3) Τεχνητή Νοημοσύνη / ΑΙ ChatGPT (παρεμπιπτόντως είναι η λέξη της χρονιάς για τον Economist) και
    4) οπαδική / γηπεδική / νεανική βία, ξανά δυστυχώς, λόγω -και- επικαιρότητας.

  49. GeoKar said

    Προτείνω κατά σειρά:

    1) Τέμπη / Πάμε κι όπου βγει (θα μπορούσε, δυστυχώς, να είναι το εθνικό μας μόττο),
    2) Πλημμύρες / Θεσσαλία,
    3) Οπαδική / γηπεδική / νεανική βία ( ξανά δυστυχώς, αλλά κ λόγω επικαιρότητας) και
    4) Τεχνητή Νοημοσύνη / ΑΙ ChatGPT, που παρεμπιπτόντως επέλεξε ως λέξη της χρονιάς ο Economist.

  50. GeoKar said

    Ups, διπλό-σχολίασα… Ας μετρήσει το #49 παρακαλώ.

  51. Πέπε said

    Τέμπη, Πύλο, Δαδιά, Θεσσαλία (πλημμύρες) κλπ. δε θα τα πρότεινα, γιατί κανένα δεν είναι σημαντικότερο από τ’ άλλα ώστε να τα υποσκελίσει. Μόνο αν μπορούσαν όλα μαζί να χωρέσουν σε μια περιληπτική έκφραση όπως σαραντακατό.

    Τα του Κασσελάκη μάς έχουν πολύ απασχολήσει, αλλά επί της ουσίας τι έκανε ο άνθρωπος; Διέλυσε τον Σύριζα, κάτι που είχε αρχίσει να προετοιμάζεται απ΄όλο το διάστημα που ο Σύριζα ως αντιπολίτευση κοιμόταν. Άρα δε θεωρώ πως έχουμε σημαντικά φετεινά γεγονότα σ’ αυτό το πεδίο.

    Νομίζω ότι θα πρέπει μάλλον να επικεντρωθούμε στη Γάζα, την Παλαιστίνη, τη γενοκτονία.

  52. Παναγιώτης Κ. said

    Όσες φορές «τέσταρα» την ΑΙ -έβαλα πολύ γνωστό σε μένα θέμα- τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

  53. Eleni Efstathiou said

    Πάμε κι όπου βγει

  54. Κι η Generative AI, κάπως «πάμε κι όπου βγει» κι αυτή…

  55. 28: Αυτό είχαμε πει πέρσι, να μπει φέτος σ’ αυτό το εισαγωγικό άρθρο, αντί για την «κουραστική αναδρομή»…

  56. Παναγιώτης Κ. said

    Κτγμ, η λέξη πρέπει να έχει και γλωσσικό χαρακτήρα. Από τον ωκεανό των λέξεων καλούμαστε να επιλέξουμε εκείνες που «δένουν» με την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα.
    Αν λοιπόν επιλέξω τη λέξη Δαδιά δεν πρόκειται να καταλάβει κάποια ξεχωριστή θέση στο λεξιλόγιο.
    Με τον σύμπλοκο όρο «αδιαμεσολάβητη σχέση» (τον πρότεινα) ανασύρεται στο προσκήνιο όρος-πολιτική πρόταση, ο οποίος μπορεί να έχει πολιτική διάρκεια.

  57. sarant said

    55 Ωχ, το ξέχασα

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πλημμύρα,
    πάμε κι όπου βγει
    χρηματιστήριο ενέργειας,
    ελαιόλαδο-ουίσκι
    βουλεβάρτο-Βατερλό (ετσι για να θυμηθούμε το τελος του Μπακ)

    σσ Αν Τεμπη, Γάζα, Πύλος, Δαδιά κ.α. τότε και Κάρλα

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χαιρετισμούς από τα Δερβενάκια, παλιός δρόμος προς Αρκαδία.

  60. David Morse said

    συγκάλυψη (λόγω Τεμπών αλλά και του σκύλου Όλιβερ)
    φόνισσα (λόγω της μεγάλης επιτυχίας της ταινίας)

  61. Spiridione said

    60. … και των υποκλοπών από πέρσι που συνεχίζεται και φέτος.

    Υπερτουρισμός (δεν ξέρω αν έχει μπει ποτέ σε ψηφοφορία)
    Επενδυτική βαθμίδα

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τοπική τηλεδιοίκηση, ναι, προκρίνεται, παραπέμπει στις πολλές πτυχές του φονικού

  63. ygeorgiadou said

    «Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι…»

    Προτεινω «μελενεστεφανοκαιεχωνασαςπωκατι.»

  64. Costas X said

    Γάμος ομοφύλων, Ομπρέλα, Έξι συν έξι, Νέα Αριστερά, «μόλυβδ», «κουζίν» και λαντζέρης !

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΗαστυνομικηαυθαιρεσιασκοτωνειΡομά

  66. Τάυλερ

  67. 57: Και τώρα μπαίνει, για να μείνει.

  68. ΣΠ said

    Μια λέξη με λεξιλογικό ενδιαφέρον ήταν η ενδόρρηξη.

  69. 55 Ναι, Είχε μπει κι αυτό. Αλλά πάλι στα σχόλια. Προσωπικά τα πολλά χρώματα με δυσκολεύουν αλλ’ απ’ την άλλη έχει πολύ περισσότερες πληροφορίες. Όμως κάτι πρέπει να κάνουμε με τον ξεχασιάρη (βλ. 57). Θα μου πεις του χρόνου, θάναι συνταξιούχος οπότε τα πράγματα θάναι πιο δύσκολα, δεν θάχει χρόνο για τίποτα 🙂

  70. sxoliastis2020 said

    Τέμπη (Φεβρουάριος), Πύλος (Ιούνιος), Δαδιά (Αύγουστος), και Γάζα. Παρά το γεγονός ότι είναι κύρια ονόματα, η σημασία τους φέτος ξεπέρασε κατά πολύ τον γεωγραφικό προσδιορισμό που μέχρι πέρυσι σήμαιναν. Αν και η Γάζα έχει γίνει «επίκαιρη» και άλλες χρονιές στο παρελθόν.

  71. Χαρούλα said

    Συμφωνώ με τον Πέπε (#51)
    Τέμπη, Πύλο, Δαδιά, Θεσσαλία (πλημμύρες) κλπ. δε θα τα πρότεινα, γιατί κανένα δεν είναι σημαντικότερο από τ’ άλλα ώστε να τα υποσκελίσει.

    #63 Ygeorgiadou μ’αρέσει: μελενεστεφανοκαιεχωνασαςπωκατι😌

    πάμε κι όπου βγει, αλλά και, πάρε με όταν φτάσεις🥺

    Για μένα όμως, το καινούργιο που συνάντησα περισσότερο είναι AI, και *ολ’αυτά τα pass*.

  72. Χαρούλα said

    #69 μα φυσικά Γιάννη. Ο ξεχασιάρης του 57, που του χρόνου, θάναι συνταξιούχος, δεν θάχει χρόνο για τίποτα. Θα είναι Ευρωβουλευτής, αφού!🙂

  73. Και ως σύνδεσμος, αρκεί η ετικέτα Λέξη της Χρονιάς

  74. sarant said

    69 Aσε……

    72 Κουνήσου από τη θέση σου!

  75. sarant said

    Mπήκε και ο χρωματιστός πίνακας.

  76. Χαρούλα said

    #74 να κουνηθώ!
    Την Κυριακή όμως με βολεύει! Καλά δεν είναι; 🤭

  77. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    Ποίαν λέξη ν’ απαγγείλει/ ο ευσεβής με άλαλα χείλη;
    —Καζάν-καζάν με υπερ-”σαράντατακατό”
    “Τηλεδιοίκηση”: Τυφλή χερούκλα Κράτους
    Επισυνδέσεις: “Γένους τηλε-Φονικό”
    Πυρ, Ιοί, Πλημμύρες με γρουσούζη “Περιπάτους”
    (Χάβε ένα-pass και όπου σε βγάλει, ΠΑΣ χαβάς μας:
    Ιδού -ενεοί- πώς τρώμε λέξη της χρονιάς μας)

  78. 75 Αυτό είναι, δεν χαλάς χατίρι κανενός 🙂 Γι’ αυτό θα ζοριστείς ως ευρωβουλευτής 🙂

  79. Prince said

    78. Χαχαχά! Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για μικρορουσφέτια.

  80. sarant said

    78-9 Ετελείωσε, λέμε, ετελείωσε!

  81. skol said

    αυτοάμυνα (Νετανιάχου)
    επική ανθρωπιστική καταστροφή (Γκουτέρες)
    δεύτερη Νάκμπα (Αμπάς)

  82. skol said

    ανθρωπιστικό κόστος (Μητσοτάκης)

  83. Φτάνει, γιατί θα διαβάζουν τα τρολ του αλλουνού και θα το πάρουν στα σοβαρά.

  84. 83 Έλα, ντε.

  85. miltos86 said

    «Επενδυτική βαθμίδα“ πρέπει νομίζω να μπει στη λίστα

  86. sarant said

    85 Σαφώς

  87. Alexis said

    Με χρονολογική σειρά:

    σταθμάρχης
    σαρανταένα τάκατο
    πλημμύρες
    αυτοάμυνα

  88. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Καλησπέρα

  89. Κάντε και λίγο κράτει

    3%
    ChatGPT
    molyv
    molyv lantzeris
    solulu
    surlulu
    trululu
    X
    αδιαμεσολάβητη σχέση
    ακρίβεια
    αλλαγή παρόχου
    ανεξαρτητοποίηση βουλευτών
    ανθρωπιστικό κόστος
    αποστρατιωτικοποίηση
    αυτοάμυνα
    βουλεβάρτο-Βατερλό
    Γάζα
    γάμος ομοφύλων
    γενετική τεχνητή νοημοσύνη/Generative AI
    γενοκτονία
    Δαδιά
    δημοσκοπική συρρίκνωση
    διαγραφές
    Διακήρυξη των Αθηνών
    (υπό) διακριτική παρακολούθηση
    διάσπαση
    δικαίωμα στην άμυνα
    διπλές εκλογές
    ΕΒΕ/ελάχιστη βάση εισαγωγής
    έθεσε τον εαυτό του εκτός κόμματος
    ελαιόλαδο-ουίσκι
    ενδόρρηξη
    ενσυναίσθηση
    έξι συν έξι
    επενδυτική βαθμίδα
    εσωκομματικό δημοψήφισμα
    εσωστρέφεια
    ηαστυνομικηαυθαιρεσιασκοτωνειΡομά
    ηλεκτρονική τηλεδιεύθυνση
    Θεσσαλία
    ιστορική διακήρυξη
    καζάν-καζάν
    καλάθια
    Κάρλα
    κασελάκι
    κασσελακιάδα
    κίνημα της πετσέτας
    κλιματική αλλαγή
    κουζίν
    Κροάτης
    κρυφή ατζέντα
    κυβέρνηση ηττημένων
    λαντζέρης
    μάρκετ πας
    μάρμαρα
    μεγάλα γλωσσικά μοντέλα
    μελενεστεφανοκαιεχωνασαςπωκατι
    μεταπολιτική.
    μόλυβ(δ)
    μπιφ
    ναυάγιο
    Νέα Αριστερά
    νεανική βία
    ντελούλου
    οικογενειάρχηδες
    ομπρέλα
    ορμπανοποίηση
    οσφυοκαμψία
    πάμε κι όπου βγει
    πανωλεθρία
    πάρε με όταν φτάσεις
    παρένθετη κύηση
    παρένθετη μητέρα
    πατριωτική αριστερά
    πλημμύρες
    ποικιλομορφία
    πολυκερματισμός
    πουμαρό
    Πρέντατορ
    Πρέσπες του Αιγαίου
    Πύλος
    πύρινη λαίλαπα
    ρευστοποίηση
    ροτέισον
    ρυμούλκηση
    σαρανταενατακατό
    σαραντατακατό/σαραντανατακατό
    σέρβισερ
    σκουρόχρωμοι
    σταθμάρχης
    συγκάλυψη
    συμπερίληψη
    σχέδιο Πισσαρίδη
    Τάυλερ
    τέιλορ
    Τέμπη
    τέως
    τηλεδιοίκηση
    ΤΝ/AI/τεχνητή νοημοσύνη
    τοξικός
    τρένο
    υβριδική επίθεση
    υπερτουρισμός
    φαμίλια
    φόνισσα
    φορολόγηση μερισμάτων
    χουλιγκάνοι
    χρηματιστήριο ενέργειας
    χρωματιστά τιμολόγια

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν βλέπω να υπάρχει ισχυρή λέξη φέτος, λέξη που να κυριάρχησε, που να σημάδεψε την χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες.

  91. 66 Να φτιάξω και μία υποψήφια: «ταϋλερόλη» (εκ του «Τάυλερ όλοι») 🙂

  92. sarant said

    88 Πολύ καλό!

    89 Ξεπεράσαμε τις εκατό, αλλά η εφορευτική θα ομαδοποιήσει σε 50-60

  93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @92 (88). Μόνο «Πολύ καλό»; Ὁ ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς θά μποροῦσε νά ἦταν διακεκριμένος ἐπαγγελματίας! 🙂

  94. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Εἴπαμε, εἴπατε, εἶπαν (+λίγο καλαμπούρι, +λίγο εἰρωνεία, +λίγο πειράγματα κλπ), ἀλλά ὅ,τι καί νά ποῦμε, ἡ λέξι (+τά παράγωγά της) πού φέτος γέμισε σελίδες, ἱστολόγια, τηλεοράσεις, πρωτοσέλιδα, Φ/Β κλπ εἶναι χωρίς συζήτησι μία: Κασσελάκης.

  95. τηλεδιοίκηση, σταθμάρχης, μάνιουαλ, αποτύχηζούμε, τοξικότητα, ερμπιενμπί, βαρίδια («εσωκομματικό», αλλά «φορέθηκε» αρκετά), νεοπροεδρικοί, ομπρέλα, (μεγάλος) περίπατος.

  96. nikiplos said

    Καλημέρα σε όλ@
    Η δική μου πρόταση είναι κάθε χρόνο αυτά που δεν θέλω να ξεχαστούν από τη χρονιά που έφυγε
    Τέμπη
    Γάζα
    Θεσσαλία

  97. Pedis said

    Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; Είναι τόσες πολλές. Σα να ξεπεράστηκε πια ο θεσμός.

  98. freierdenker said

    Ωραία λέξη ο υπερτουρισμός αν και δεν νομίζω οτι ακούστηκε και τόσο πολύ. Από σύμπλοκα, επενδυτική βαθμίδα (investment grade), και κλιματική αλλαγή.

    Το τελευταίο ίσως ενοχλεί κάπως διότι δεν είναι και τόσο αυθόρμητο και οργανικό, αλλά προωθείται ως ορολογία από κάποιους που θέλουν να ελέγξουν τους όρους της συζήτησης. Παλιά φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν το λέγαμε;

    Aλλά και το προπέρσινο γυναικοκτονία ανήκει ως κάποιο βαθμό σε αυτήν την κατηγορία. Και φαντάζομαι οτι πολλές από τις λέξεις και όρους που χρησιμοποιούμε σήμερα κρύβουν κάποια ιστορία διαμάχης που απλά με τον χρόνο ξεχάστηκε ενώ η λέξη έμεινε.

  99. Εγώ θα έβαζα στον κατάλογο και το ΙDF, μάλιστα στον κατάλογο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλον το δυτικό κόσμο. Κι αυτό γιατί την θεωρώ ως ένα πολύ πετυχημένο όπλο της ισραηλινής πλευράς, καθώς έτσι καταφέρει να μην ακούγονται οι ακριβείς όροι ισραηλινός στρατός, ισραηλινές (ένπλες) δυνάμεις, Ισραήλ, κ.ο.κ.. Κι όχι μόνο στα συμβατικά κανάλια ενημέρωσης, γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και σε αυτά τα σόσιαλ, όλων των αποχρώσεων.

    Είναι τελείως διαφορετικό να γράφεται και να ακούγεται ένα απλό αρκτικόλεξο, αδιαφανούς, μάλιστα, σημασίας, αντί για τους πραγματικούς όρους Ισραήλ, στρατός, ένοπλες δυνάμεις. Εγώ βγάζω το καπέλο μου στον ισραηλινό μηχανισμό επ’ αυτού.

  100. *έχει καταφέρει

  101. Τάνια said

    ΤΕΜΠΗ

  102. PS said

    Θα πρότεινα τα εξής: «Κλιματική κρίση» ή «Κλιματική αλλαγή» ή «Ακραία καιρικά φαινόμενα» , όπως και «Νόμιμη επισύνδεση» αλλά και «Γενοκτονία» και «Εθνοκάθαρση»

  103. 102: Η επισύνδεση ήταν πέρσι δεύτερη.

  104. sarant said

    93 Οπωσδήποτε!

  105. sarant said

    Μαριάννα Κατσογιάννου στο ΦΒ

    Μήπως διάβασα το άρθρο πολύ βιαστικά; Για μένα μόνο το κασελάκι θα μπορούσε να είναι λέξη της χρονιάς, πώς γίνεται να μην υπάρχει στον κατάλογο;

  106. sxoliastis2020 said

    «Η Ελλάδα του 2023 σε μία μόνο λέξη» (από τη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
    Βία (Στέλιος Ράμφος)
    ChatGPT (Αγγέλα Καστρινάκη)
    Δικαίωμα (Poka-Yio)
    Τέμπη (Σοφία Νικολαΐδου)
    Αγών (Θέμελης Γλυνάτσης)

  107. ΚΩΣΤΑΣ said

    Τέμπη, Γάζα, Κασελάκι

  108. sarant said

    106 Μπα; Ενδιαφέρον

  109. sarant said

    Ίσως πρέπει να μπει στο ψηφοδέλτιο και κάτι με γουόκ, γουοκισμό, αντι-γουόκ

  110. Πέπε said

    102
    Σωστή η κλιματική κρίση / αλλαγή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όχι τόσο, γιατί κάτι ακραίο μπορεί και να συμβεί εν μέσω κανονικότητας, να τη σπάσει και μετά να επιστρέψουμε. Όμως εδώ η ίδια η κανονικότητα έχει αλλάξει. Δεν ξέρω για σας τους κεντρώους ή βορείους, αλλά εμείς εδώ δεν έχουμε πάνω από μια βδομάδα, αν δε λέω και πολύ, που βγαίνουμε απ’ το σπίτι με παραπάνω από πουκάμισο. Η θερμότερη χρονιά, διάβασα, από τότε που κρατάνε λογαριασμό. Χωρίς να είναι ακραία θερμότερη από την περσινή.

    …Τώρα που το σκέφτομαι, ούτε κρίση. Κι η κρίση έχει την έννοια του παροδικού. Αλλαγή.

    Βέβαια από τις τρεις λέξεις / φράσεις, είναι η ηπιότερη. Δεν καταστράφηκε όλη η Θεσσαλία από μια απλή «αλλαγή»…

  111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Φορολογική συμμόρφωση
    (που δεν βελτίωθηκε λέει, κατα τον καραψευτη Κούλη-ταχα το είχε ορίσει προεκλογικα – και βαρυφοροφορτώνει τους ελευθ. επαγγελματιες).

    Ένας γνωστός ταξιτζής μας ελεγε προεκλογικα οτι η καταλυτική πλειοψηφία των δικηγόρων που επαιρνε κούρσα ήταν της Ν. Δ. και με παθος. Τώρα σκούζουν.
    Με γεια τις γραβάτες…
    Εκτος απο τη μη βελτιωση της φορολογικής συμμόρφωσης(κατα λεξη) είπε κι αλλη αναλογη λαμακια κατι με τιμιοτητα της αγορας(οτι θα επιδιώκει ο νομος του…)

  112. ΣΠ said

    109
    Και κάνσελ, κάνσελ κάλτσουρ.

  113. sarant said

    112 Και αυτό.

  114. Παναγιώτης Κ. said

    99.Πάρα πολύ εύστοχη παρατήρηση!
    Είχα σταθεί με σχετική απορία στο αρκτικόλεξο IDF. Μοντερνιές σκέφτηκα.
    Η εξήγηση είναι η αυτή που έδωσες και πράγματι αξίζει να παραδεχτούμε τον εμπνευστή ή τους εμπνευστές.
    Από την άλλη, δεν αρκεί να έχεις μια ιδέα. Χρειάζεται και η πολιτική ισχύς του κράτους από το οποίο ξεκίνησε για να καθιερωθεί.

  115. Μανώλης said

    Παμεκιοπουβγει (τα λέει όλα για την κυρίαρχη τάση σε πολιτική κοινωνία)
    Pass (λέξη που πήρε φέτος νέο νόημα, όλοι αμέσως καταλαβαίνουμε τι εννοεί και περιγράφει περιεκτικά την ακρίβεια που βιώνουμε και το πως επιλέγει η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει)

  116. 99, 114 Tο IDF πάει πίσω δεκαετίες, βλέπε πχ https://www.nytimes.com/1982/09/26/world/the-israeli-statements-on-the-events-in-lebanon.html . (Πάντως το 1973 (Yom Kippur War) δεν το βλέπω. Δεν ξέρω ως ποιο σημείο είναι/ήταν σκόπιμη η χρήση για λόγους προπαγάνδας. Σημαντική και σημαίνουσα βεβαίως η χρήση της λέξης «Άμυνα». (Στα δικά μας, βλέπω «Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» αλλά και «Υπουργείον Εθνικής Αμύνης».)

  117. 116: Δεν είναι το υπουργείο. Είναι σκόπιμη μετωνυμία του ισραηλινού στρατού, των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, χάριν, και καλά, συντομίας.

    Σε ποιον άλλο πόλεμο, με συνεχή ενημέρωση, βλέπουμε αρχικά -με την εξαίρεση του ΝΑΤΟ- αντί για στρατός, αεροπορία, ονόματα κρατών,κλπ.; Ούτε καν στους προηγούμενους με το Ισραήλ εμπλεκόμενο. Ο ISIS εξαιρείται, είναι οργάνωση. Κι ας αφήσουμε τα διεθνή μέσα. Στα ελληνικά, κι από τους Έλληνες αγωνιστές του πληκτρολογίου, γιατί να αναπαράγεται η συντομογραφία;

  118. Τεμπελία και κοπιπαστή. Ε, εκεί βασίστηκε ο μηχανισμός του Ισραήλ.

  119. 117 Παρέθεσα και τα δύο δικά μας όχι επειδή νόμιζα ότι το IDF είναι υπουργείο, αλλά για να δώσω ένα παράδειγμα όπου ένα κράτος (Ελλάδα) χρησιμοποιεί και το «άμυνα» και το «‘ένοπλες δυνάμεις» (αν και χωρίς συντομογραφία): ο πρώτος όρος αυτόματα δημιουργεί την εντύπωση του αμυνόμενου, ακόμη και όταν αυτός επιτίθεται. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι να πω, ούτε σίγουρος για την σκοπιμότητα των Ισραηλινών είμαι, ούτε για το πόσο τους βοηθάει στο πεδίο της προπαγάνδας. Ας σκεφτούμε και ότι το D είναι απλώς ένα D, και πολλοί θα ξεχνούν ότι σημαίνει Άμυνα (Defence).

  120. 117 Χάριν συντομίας. Ιδίως στο τουίτερ, ιδίως όταν γράφουμε από κινητό. Κατά τα άλλα, δε λέμε ξερωγώ η Βέρμαχτ αντί για Γερμανία;

  121. rogerios said

    @99 επ.: Ποιος είναι, όμως, όλος ο δυτικός κόσμος; Ο αγγλόφωνος μόνον; Γιατί στον γαλλικό τύπο, λ.χ., βλέπω πάντοτε armée israélienne (και ποτέ IDF). Μπορεί στην πράξη το αποτέλεσμα να είναι αυτό που λέτε, αλλά πιστεύω ότι και εν προκειμένω δεν έχουμε κάτι άλλο παρά τη δουλικότητα των ελληνικών ΜΜΕ προς την αγγλική γλώσσα ή, αν προτιμάτε, τη μονογλωσσικότητα των πηγών που χρησιμοποιούν τα ελληνικά μέσα.

    [θα μπορούσαν να λένε κι η «Τσαχάλ», όπως λέγαμε η «Βέρμαχτ» για τη χιτλερική Γερμανία… τώρα πλέον Δύτη (@120) είναι η Μπούντεσβερ θαρρώ]

  122. sarant said

    121 Σωστά. Το Tsahal πολύ συχνό στα γαλλικά μέσα.

  123. Κι από τους συντοπίτες (έτσι λένε τον Νικοκύρη στο άρθρο) https://www.stonisi.gr/post/66617/pshfiste-gia-th-leksh-ths-xronias
    Αναδημοσίευση του άρθρου. Βέβαια, το γεγονός πως η ψηφοφορία δεν άρχισε ακόμα, δεν το πολυκατάλαβαν 🙂

  124. Μαρία said

    121
    π.χ. armée israélienne ο εκφωνητής και tsahal στον τίτλο.

  125. sarant said

    123 Και πού θα αρχίσουν να ψηφίζουν οι συντοπίτες;

  126. Pedis said

    Το πετυχημένο νιουσπίκ της προπαγάνδας είναι το «Israel-Hamas war».

  127. ΕΡΜΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ said

    Νομίζω ότι σαρανταένατακατό (ναι, με δύο τόνους) είναι η πιο αντιπροσωπευτική λέξη/φράση της χρονιάς. Τόσο από τους πολιτευόμενους όσο και απ’ τους αντιπολιτευόμενους. Οι μεν το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να δείξουν πόσο ισχυρή ήταν η λαϊκή εντολή και οι δε ώστε να κατηγορήσουν το ψηφοφορικό σώμα για κάθε δεινό που θα μας έρθει από δω και πέρα.

    Η δεύτερη επιλογή μου θα ήταν το «πάμε κι όπου βγει» το οποίο θα μπορούσε άνετα να αντικαταστήσει τον εθνικό μας ύμνο.

  128. sarant said

    127 Το σχόλιο είχε κρατηθεί από χτες, ζητώ συγγνώμη!

  129. 121: Διορθώνομαι, τον αγγλόφωνο / αγγλοσαξονικό κόσμο.

  130. 129: Κι αυτόν που ενημερώνεται κυρίως από τη lingua franca της εποχής.

  131. […] και να διαλέξουμε τη λέξη της χρονιάς, τη λέξη του 2023. Στο άρθρο εκείνο προτείνατε τις υποψήφιες λέξεις, τώρα λοιπόν θα […]

Σχολιάστε