Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2018;

Posted by sarant στο 10 Δεκεμβρίου, 2018


Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για ένατη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2018.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (πέρυσι λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, και μάλιστα ξενικός, τα φέικ νιουζ ενώ το 2015 τα κάπιταλ κοντρόλς) καθώς και ακρώνυμα (το 2014, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Φέτος ξεκινάμε 10 Δεκεμβρίου, μία μέρα νωρίτερα από πέρυσι.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περυσινά αποτελέσματα θα τα βρείτε εδώ. Πέρυσι ψηφίστηκε λέξη της χρονιάς ο όρος φέικ νιουζ ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση είχαμε ισοβαθμία των όρων POS και αντισπισιστής. Τα προπέρσινα αποτελέσματα θα τα βρείτε εδώ. Πρόπερσι λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το Μπρέξιτ και ακολούθησαν πρόσφυγες και χοτ σποτ. (Βλέπετε και πάλι ότι γίνονται δεκτοί και ξενικοί όροι, απλοί και σύμπλοκοι. Τα αποτελέσματα του 2015 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2015 λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο σύμπλοκος όρος κάπιταλ κοντρόλς, στη δεύτερη θέση είχαμε τον όρο πρώτη φορά αριστερά και στην τρίτη το γκρέξιτ. Τα αποτελέσματα του 2014 θα τα βρείτε εδώ. Το 2014 λέξη της χρονιάς ήταν, όπως είπαμε, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και στην τρίτη ο ένοικος του τάφου. Τα αποτελέσματα του 2013 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2013, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2012 είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα. Το 2009 δεν είχε διοργανωθεί διαγωνισμός από το ιστολόγιο.

Ίσως σας κούρασε αυτή η αναδρομή αλλά δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον πιστεύω.

Ένας κανόνας που έχουμε καθιερώσει σε αυτές τις ψηφοφορίες είναι ότι οι λέξεις που έχουν διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια αποκλείονται από την ψηφοφορία. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος αν αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, αλλά να δούμε πρώτα αν θα παραστεί ανάγκη.

Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, θα αναφέρω μερικές λέξεις για να δώσω έναυσμα για τη συζήτηση και για τις δικές σας προτάσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν όροι οικονομικοί. Φέτος έληξε το πρόγραμμα, οπότε ένας όρος που ακούστηκε ήταν η έξοδος από τα μνημόνια ή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η καθαρή έξοδος. Μπήκαμε ενδεχομένως στη μεταμνημονιακή εποχή, αν και αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Στις αγορές πάντως δεν έχει βγει ακόμα η χώρα, οπότε χρησιμοποιεί το δημοσιονομικό μαξιλάρι ή μαξιλαράκι για την κάλυψη των αναγκών της τώρα που ο φτηνός δανεισμός σταμάτησε. Χάρη στο υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού έγινε δυνατό να δοθεί κοινωνικό μέρισμα και να γίνουν επιστροφές αναδρομικών. Ένας όρος που ακούστηκε και φέτος και έχει λεξιλογικό ενδιαφέρον ως οξύμωρο είναι ο υποκατώτατος μισθός, οξύμωρο αφού είναι κατώτερος από τον κατώτατο και ισχύει μόνο για τους νέους. Ανακοινώθηκε ότι επίκειται η κατάργησή του.

Στο πολιτικό επίπεδο, ένα γεγονός που κυριάρχησε στη χρονιά ήταν η συζήτηση για το όνομα της γειτονικής χώρας, το ονοματολογικό όπως (ανακριβώς, αν είμαστε αυστηροί) καθιερώθηκε να λέγεται ή αλλιώς το μακεδονικό ζήτημα, με κορυφαία στιγμή, και λεξιλογικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μας έδωσε κάμποσους όρους η συζήτηση για το μακεδονικό, όπως Βόρεια Μακεδονία , το όνομα που τελικά συμφωνήθηκε, αλλά και τα Σεβέρνα Ματσεντόνια (το ίδιο στα ακατονόμαστα) ή Μακεδονία του Ίλιντεν (μια πρόταση που είχε διαρρεύσει σε προηγούμενο στάδιο). Να αναφέρουμε και τα συλλαλητήρια των μακεδονομάχων, τη συζήτηση για ιθαγένεια και εθνικότητα αλλά και για μακεδονική γλώσσα όπως και τις κατηγορίες για αλυτρωτισμό. Να αναφέρω κι έναν όρο που χρησιμοποιούν αρκετοί -κι εγώ- παιγνιωδώς για τη γειτονική χώρα και τη γλώσσα της: ακατονόμαστη και τα ακατονόμαστα.

Και βέβαια, ένας όρος που ακούστηκε πάρα πολύ σε σχέση με το μακεδονικό ιδίως στο πρώτο εξάμηνο ήταν ο όρος erga omnes, η απαίτηση για ισχύ του νέου όνόματος «έναντι όλων». Κακώς δεν έχουμε βάλει άρθρο γι’ αυτή τη λέξη. Είναι βεβαίως λατινικός όρος, και να θυμηθούμε ότι εξαιτίας της απόφασης να μην εξετάζονται πλέον στις πανελλαδικές, ακούστηκαν πολύ και τα λατινικά, παρόλο που τα τελευταία αρκετά χρόνια η παρουσία τους στη ζωή των μαθητών είχε γίνει εντελώς περιθωριακή.

Σε κοινωνικό επίπεδο, από τη συζήτηση για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια αναδείχτηκε και φέτος αρκετά ο όρος τεκνοθεσία (την οποία πάντως δεν ρυθμίζει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε). Από τις συζητήσεις για τις μίζες και τα σκάνδαλα, ιδίως στον τομέα της υγείας, πρόσεξα τον παιγνιώδη νεολογισμό Νοβάρτιστος, σε συνάρτηση με τα σκάνδαλα της Νοβάρτις, ενώ πάρα πολύ ακούστηκε και το ΚΕΕΛΠΝΟ, δημόσιος φορέας που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για τον χρηματισμό μέσων ενημέρωσης. Ακούω ότι θα μετονομαστεί -και στοιχηματίζω ότι ελάχιστοι ξέρουν πώς αναλύεται το ακρώνυμο (ούτε εγώ το ξέρω).

Είχαμε βέβαια και τη συμφωνία με την εκκλησία ή ίσως το σχέδιο συμφωνίας, κι έτσι ακούστηκαν για μια ακόμα φορά όροι όπως εκκλησιαστική περιουσία και χωρισμός κράτους-εκκλησίας αλλά και η μισθοδοσία κληρικών.

Είχαμε μέσα στη χρονιά την τραγωδία στο Μάτι με τους περίπου εκατό νεκρούς, και φυσικά ακούστηκαν λέξεις όπως παρανάλωμα, ενώ ενοχοποιήθηκαν τα πεύκα και συζητήθηκε πολύ αν έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης. Η πρόσφατη ειδεχθής δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη έκανε να ακουστεί ο νεολογισμός (δεν είναι βέβαια φετινός) γυναικοκτονία ενώ με τη μαρτυρική θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου ακούστηκε πολύ ο όρος νοικοκυραίοι με τη μειωτική χροιά που τον διαφοροποιεί -κατά τη γνώμη αρκετών- από τους «νοικοκύρηδες».

Ένας άλλος (όχι φετινός αλλά πρόσφατος) νεολογισμός που ακούστηκε αρκετά μέσα στη χρονιά που τελειώνει (και μας απασχόλησε και στο ιστολόγιο) ήταν ο ισαποστασάκιας ή ισαποστάκιας (βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα απλολογικό φαινόμενο που δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει). Μέσα στη χρονιά τέθηκε σε εφαρμογή ο Γενικός Κανονισμός για την προστασία των δεδομένων ή GDPR ή … γουδουπουρού, ιδιαίτερα αισθητός σε όσους αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε δικτυοπλοΐα.

Τα φέικ νιουζ και σκέτο φέικ ακούστηκαν πάρα πολύ φέτος αλλά δεν γίνεται να μπουν στην ψηφοφορία αφού ήταν η Λέξη της χρονιάς πέρυσι. (Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούμε να βάλουμε στην ψηφοφορία ούτε το Μπρέξιτ, παρόλο που και φέτος ακούστηκε πάρα πολύ, αφού ήταν η λέξη του 2016). Όμως θα βάλουμε την παραπληροφόρηση, όπως και τη λέξη τοξικός, μεταξύ άλλων επειδή τα αντίστοιχά τους ψηφίστηκαν διεθνώς (δείτε στο τέλος του άρθρου).

Να καταγράψουμε και το ξεβλάχεμα που ακούστηκε πολύ για μια περίοδο εξαιτίας του ισχυρισμού του Πέτρου Κωστόπουλου ότι με τα περιοδικά του ξεβλάχεψε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Και βέβαια, ένας όρος που θα ευνοηθεί ίσως στην ψηφοφορία, αναπόφευκτα, αφού «συμβαίνει τώρα», δηλαδή εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα, είναι τα Κίτρινα Γιλέκα, όπως ονομάστηκε το κίνημα των Γάλλων που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και τους φόρους (το λέω απλουστευτικά αφού σήμερα δεν κάνουμε ανάλυση αλλά καταγραφή όρων).

Κύρια ονόματα δεν γίνονται δεκτά στις ψηφοφορίες για τη Λέξη της Χρονιάς εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος ιδίως γλωσσικός -έτσι, δεν νομίζω πως πρέπει να βάλουμε στην ψηφοφορία π.χ. τον Μακρόν ή τη Συρία ή τον Τραμπ ή το Μάτι. Θα μπορούσαμε να βάλουμε π.χ. το «Σένγκεν» αφού εννοείται η σχετική συνθήκη ή ο χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας ή τον Ρουβίκωνα ως όνομα της οργάνωσης (ήταν στην περυσινή ψηφοφορία).

Έγραψα πολλά, περισσότερα απ’ όσα λογάριαζα αλλά σίγουρα θα έχω παραλείψει αξιόλογες υποψηφιότητες. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους ή από το άρθρο, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 του μηνός, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός αν η υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (λέγε με Στάζιμπο) αποφασίσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (που θα είναι πάνω από 25, ίσως και πάνω από 50) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία φέτος θα ξεκινήσει μάλλον τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου (έχουμε κάποια τεχνικά προβλήματα γι’ αυτό υπάρχει μια μικρή αβεβαιότητα), ενώ θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2018.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Το λεξικό της Οξφόρδης διάλεξε τον όρο toxic, ενώ το Collins ανέδειξε τον όρο single-use, μίας χρήσης. Από την άλλη, το dictionary.com διάλεξε ως λέξη της χρονιάς τη λέξη misinformation.

Αλλά αυτά αποφάσισαν εκείνοι. Για τη δική μας ψηφοφορία περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2018;

 

190 Σχόλια to “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2018;”

  1. Πέπε said

    Βόρεια Μακεδονία
    Κίτρινα γιλέκα

    καλημέρα

  2. cronopiusa said

    Κίτρινα Γιλέκα

    Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα!

  3. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.

    Δεν έχει καμιά δυνατή λέξη ή νεολογισμό η φετινή χρονιά, ίσως λόγω ενός πολιτικού μιθριδατισμού που διακατέχει την κοινωνία, οπότε μετά από κοντά οκτώ χρόνια μνημονιων όλες οι «νέες» λέξεις ή εκφράσεις μάς ακούγονται λίγο-πολύ οικείες.
    Τέλος πάντων ξεχωρίζω τις:

    erga omnes
    Νοικοκυραίοι
    Κίτρινα Γιλέκα

  4. Than Assos said

    Τοξικός!
    Άκουσα μια μέρα τον 13χρονο γιο μου (όταν τον μάλωνε η μαμά) να της λέει «Έλα, μην είσαι τόσο τοξική»! Μια φίλη στην Ελλάδα έλαβε τη συμβουλή από τον ψυχολόγο της «να αποφεύγει τοξικούς ανθρώπους». Ακόμα και καμπάνια εταιρείας τζιν παντελονιών με «αντιτοξικό ύφασμα» είδα. Μεγάλο τρεντ η λέξη «τοξικός», περισσότερο στο εξωτερικό βέβαια, αλλα έιναι σίγουρο ότι θα ακουστεί ακόμα περισσότερο και στην Ελλάδα.

  5. Παναγιώτης Κ. said

    Συμφωνία Πρεσπών
    Κίτρινα Γιλέκα
    Επιστροφές Αναδρομικών.

    Νομίζω ότι τα Κίτρινα Γιλέκα εκτός από την ουσία που εκφράζει έχει και τη δυναμική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας! Το επιλέγουμε γιατί το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι.

  6. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Βάσει «ιστορικότητας» σίγουρα η Συμφωνία (οθντκ) των Πρεσπών.
    Σαν συρμός της χρονιάς, η περίφημη «εξίσωση», μια τελευταία κλισεδούρα σύμφωνα με την οποία, το κάθε νέο δεδομένο ενός προβλήματος πρέπει «να μπει στην εξίσωση»… Από το να σου είναι τραυματίας ένας παίκτης, μέχρι να προβάλλει αντιστάσεις ένα κυβερνητικό στέλεχος…

  7. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα!

    Πύρινη λαίλαπα
    Υποκατώτατος (μισθός)
    (Πρωτεύουσα) Καινοτομία(ς)

    Μου αρέσει. βέβαια, και το erga omnes δια το εξωτικόν του πράγματος, και διότι οφείλουμε ένα λιθαράκι στην εξάπλωση της λατινικής.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, όλα μεστά!

    6 Εύστοχη παρατήρηση για την εξίσωση -ίσως όχι για Λέξη της χρονιάς αλλά για… αναδυόμενη κλισεδιά.

    4 Ώστε ο έφηβος γιος;!

  9. Πάνος με πεζά said

    @ 8 : Ναι, ακριβώς. «Ρούκι» νεολογισμός…

  10. Πάνος με πεζά said

    Θα μπορούσε, αν και ξένη λέξη, κάπου να υπάρξει και το «Airbnb», που νομίζω ότι ήκμασε το 2018…
    «Φούσκα» της χρονιας, γι ακόμα μια φορά, το πακέτο «αιγιαλός-κατεδαφίσεις αυθαιρέτων-ελεύθερες παραλίες» (χα χα χα, στο Μάτι έβανλαν οι άνθρωποι ταμπέλες κατόπιν εορτής, και απορήσαμε όλοι από πόσες ποντικότρυπες μπορείς να πας στην παραλία……)
    https://www.google.gr/maps/@38.0450012,23.9986449,3a,75y,75.45h,80.97t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUmj_9AEaC7ifQPM0znKd5w!2e0!7i13312!8i6656

  11. κασσάνδρα said

    ιθαγένεια-εθνότητα- εθνικότητα,ως μία λέξη;

  12. Μια από τις Πρέσπες, Πρέσπα (Press pas ou Presse pas)

  13. Le Coeur Gothique said

    Καλημέρα σας.

    Κίτρινα Γιλέκα. Αν μη τι άλλο για τον επετειακό συμβολισμό. Πενήντα χρόνια (και κάτι μήνες) μετά τον Μάη τού ’68…

  14. Aghapi D said

    Επειδή έζησα πρόσφατα δυο τρία περιστατικά εκφοβισμού – το ένα, με ήρωες νοικοκοιραίους και θύμα ένα κοριτσάκι ρομά, με οδήγησε να βρίσω κάποιον στον δρόμο, και μάλιστα τον αποκάλεσα «φασισταριό» όταν με απείλησε ότι δήθεν θα με πυροβολούσε και πρόσθεσε πως ήμουν τυχερή που υπήρχαν μάρτυρες – θα διαλέξω όχι τους νοικοκυραίους που πρωταγωνίστησαν στα περιστατικά που έζησα, αλλά τη λέξη Τοξικός, – οί που για μένα δηλώνει καλύτερα το τί είναι αυτοί οι άνθρωποι.
    Βλέπω όμως πως, τουλάχιστον για τώρα, μειοψηφώ
    Ιδωμεν :)|

  15. spiral architect 🇰🇵 said

    @4, 14: Τοξικός, μανιακός – και ηλίθιος
    (οι χαρακτηρισμοί αναφέρονται στον σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ειδικά το «τοξικός» για τα 85.000 παιδιά που έχουν πεθάνει από την πείνα στην Υεμένη εξαιτίας του πολέμου που εξαπέλυσε, για τον οποίο πόλεμο δεν μιλάει κανένας)

  16. Πέπε said

    @15
    > > πρόσθεσε πως ήμουν τυχερή που υπήρχαν μάρτυρες

    !!!
    Αυτός είναι ο άντρας! Ο σωστός, ο υπεύθυνος!

  17. Dermes said

    Τιναφτόρε.
    Μικρή διάρκεια ζωής, αλλά η πιο εντυπωσιακή λέξη της χρονιάς
    Έμπαινα.
    Με την σωστή ορθογραφία της «Εμπ1»

  18. sarant said

    10 Ναι, το AirBnB πρέπει να… μπιενμπεί.

    17 Τι είναι αυτό το «έμπαινα»; Δεν ξέρω την ιστορία.

  19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ξε-μπρέξιτ μπρε 🙂
    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit
    http://www.avgi.gr/article/10813/9397584/dynate-e-monomeres-anaklese-tou-brexit

  20. Παπαχριστοδούλου Νίκος said

    Συμφωνία των Πρεσπών

  21. ΚΑΒ said

    συμφωνία των Πρεσπών

    μεταμνημονιακή εποχή

    AirBnB

  22. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κίτρινα γιλέκα
    Erga omnes
    Βόρεια Μακεδονία

  23. sarant said

    19 Κι εγώ μόλις τώρα το είδα. Συγγνώμη δεν θα πουν;

  24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    19,23 Ωχ,έβαλα το προαναγγελτικό δημοσίευμα.
    Σήμερα:
    «η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.»
    https://www.news247.gr/kosmos/brexit-vretania-mporei-anakalesei-monomeros-arthro-50.6674548.html

  25. diant said

    Καλημέρες!
    Εγώ πιστεύω ότι το «Μακεδονικό» ή «Βόρεια Μακεδονία» είναι από τις λέξεις/φράσεις που ακούστηκαν πολύ!

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Περικοπή συντάξεων (μη περικοπή,τελικά)

  27. ΓιώργοςΜ said

    18 Βρήκα αυτό http://popaganda.gr/to-slang-lexiko-tis-genias-mas-ine-mallon-to-pio-sexistiko/
    Το είχα ακούσει κάπου, αλλά χωρίς σαφή συμφραζόμενα, κάτι σαν «γουστάρεις;»

  28. Νέο Kid said

    Τιναφτόρε
    Ντροπή της προσφυγιάς ( φορέθηκε δυστυχώς και εδώ αυτό το κοστουμάκι…)
    Αυτοριθμιζόμενη σεξουαλική δημοκρατία

    ( αν δε βλογήσουμε το βλογ μας…)

  29. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    18
    https://www.slang.gr/definition/28747-empaina

  30. spiral architect 🇰🇵 said

    AirBnB: Δυάρι με 400€ αν καθαρίζεις και το Airbnb δίπλα νοικιάζουν γαλαντόμοι άρχοντες στα Χανιά:

    Oι μεν ξενομερίτες φοιτητές δεν μπορούν να βρουν σπίτι στα Χανιά με λογικό νοίκι, γιατί ο κτηνοτρόφος έμαθε το Rbnb (σικ ρε!) και στη δε Βαρκελώνη έχουν αγανακτήσει από την εκτόξευση των ενοικίων, την έλλειψη μόνιμης στέγης με ενοίκιο και από τα ροδάκια των βαλιτσών στα πλακόστρωτα.
    Με το καλό και στο Κουκάκι. 👿

  31. Νέο Kid said

    Επίσης , από πολιτική ορολογία της χρονιάς, νομίζω ότι το μόνο αξιοσημείωτο ήταν:
    ο « (αντί)πρόεδρος του Εδεσσαϊκού»

  32. LandS said

    Με κριτήριο τον ντόρο και τη διάρκεια που ένα θέμα (θέμα της χρονιάς ψηφίζουμε και όχι λέξη)ακούστηκε/παίχτηκε/συζητήθηκε τότε πρώτο είναι το θέμα των συντάξεων. Αν κοπούν, πόσο θα κοπούν πότε θα κοπούν.

    Συντάξεις λοπόν.

  33. ΓιώργοςΜ said

    19/23 Μάλλον πάει για τη λέξη της χρονιάς του χρόνου, «έβγαινες;»

  34. ΣΠ said

    Ένα από τα θέματα της χρονιάς ήταν οι πλαστικές σακούλες.

  35. Σ said

    Μετά το 4 και το 14 ψηφίζω κι εγώ το τοξικός. Συμπληρώνει εννοιολογικά ένα σημαντικό κενό.

  36. nikiplos said

    Καλημέρα…
    Προτείνω τα:

    erga omnes
    Παραιτηθείτε (να φύγετε να πάτε αλλού)
    Κίτρινα γιλέκα (γιατί πιστεύω πως αυτό θα υιοθετηθεί και από άλλες χώρες και θα γενικευτεί… όπως κάποτε στην ημεδαπή οι μαγγούρες)

  37. ΓΤ said

    @17, 18 κ.λπ. To «έμπαινες», που χρησιμοποιήθηκε, βέβαια, από την Goody’s για να λανσάρει νέα έκδοχα ανώφελης μάσησης και μηρυκαστικής ευτέλειας, είναι πολύ «δυνατό», δονεί όταν ακούγεται, και λαλεί τον ίμερο όταν εξακοντίζεσαι λαγνογλιστρώντας να καθελκυστείς στη ναυπηγική κλίνη μιας αξιοπόρθητης γυ(μ)ναίκας.

    (-Έμπαινες;
    -Τρελά!)

  38. gbaloglou said

    Ακούστηκε και κάπως αλλιώς το πεύκο, «αν δεν μου φυτέψεις το πεύκο που λέγαμε θα το νοικιάσω αλλού το οικόπεδο» 🙂 🙂

  39. ΚΩΣΤΑΣ said

    Συμφωνία των Πρεσπών

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Άρθρο 16.

  41. nikiplos said

    30@

    Για το AirBnb:

    Κανείς έλλογος άνθρωπος δεν θέλει να μπλέξει με λογιστές, φορολογικές κλίμακες, καθαρίστριες, πλυντήρια, στρώσιμο σεντονιών κλπ

    Η συντήρηση για ένα ακίνητο που είναι στο AirBnB είναι ακριβότερη αυτής του να το νοικιάσεις σε έναν σε πιο μόνιμη μίσθωση.

    Επιπλέον το AirBnB συνήθως επιβάλλει να έχει κομφόρ: Ένα ίντερνετ σε μόνιμη βάση πρέπει να το παρέχεις ότι και να γίνει…

    ———————

    Επομένως ποιός ο λόγος που ωθεί τους ανθρώπους στο να καταφεύγουν στην πλατφόρμα?

    α. Η απληστία? Δεν νομίζω Τάκη.
    β. Το γεγονός ότι δεν μπορούν να έχουν τα σπίτια τους κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρώνουν κερατιάτικα, έμφια κλπ Δλδ είναι ασύμφορη η ιδιοκτησία αρκετών σήμερα διαμερισμάτων, έχει μια λογική βάση
    γ. Συνήθως μπαίνουν ακίνητα που είναι στα αζήτητα (στραβοχυμένες γκαρσονιέρες, δυαράκια στον ακάλυπτο κλπ)

    Τα Χανιά, είχαν ανέκαθεν πρόβλημα στέγης ενοικίασης, καθότι τυγχάνουν μέρος με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη… Η Βαρκελώνη επίσης… (Θέλω να πω, πως εκεί ίσως και να τίθεται ένα ζήτημα απληστίας αλλά δεν είναι το κυρίαρχο. )

  42. raf said

    29 Έτσι όπως γνωρίζω τη λέξη δεν μου ακούγεται τόσο σεξιστική, απ’ την άποψη πως τη λένε αδιακρίτως και κορίτσια. Η νοηματική διάσταση «..παρά τα όποια ελαττώματα» υπάρχει αλλά όχι υποχρεωτικά. Ακούγεται μπόλικα τα τελευταία χρόνια όμως.

  43. Λάμπας said

    Μήπως το πρόσημο και το αφήγημα, που χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον;

  44. mitsos said

    η πρώτη επιλογή μου :»κίτρινα γιλέκα»

    αν υπάρχει και δεύτερη : «erga omnes»

  45. ΓιώργοςΜ said

    41 Τα μεταξωτά βρακιά…
    Η απληστία είναι σίγουρα το βασικό κίνητρο. Είδα πχ τις προάλλες αυτό

    Αν θέλεις να χρεώνεις υπηρεσίες, πρέπει να τις παρέχεις. Τα ξενοδοχεία δηλαδή πώς καταφέρνουν να έχουν πλυμένα σεντόνια καθημερινά; Ας δώσει ο ιδιοκτήτης και μια πεντάρα σε καμιά καθαρίστρια και σε κανένα καθαριστήριο!

    Στους δημοφιλείς προορισμούς, πολλοί ξεσπιτώνονται από καλοφτιαγμένα σπίτια ακόμη κι αν είναι κύριες κατοικίες, μένουν 3-4 μήνες σε όποιο κοτέτσι διαθέτει η οικογένεια, για να δώσουν το σπίτι τους σε τέτοιες πλατφόρμες. Εκεί είναι περισσότερο η ανάγκη και λιγότερο η απληστία, αλλά δε δέχομαι επ’ ουδενί δικαιολογία για τον… κιμπάρη Κρητικό. Αν έχει σοβαρή ανάγκη χρημάτων, ας φροντίσει ο ίδιος στο κάτω-κάτω να σφουγγαρίσει και να πλύνει.

    Για τη σημερινή ταμπακιέρα συντάσσομαι με το #43, το αφήγημα κι εγώ το έχω ακούσει κάμποσο, ενώ το πρόσημο μόνο με τον προσδιορισμό «κοινωνικό», αλλιώς πάμε στα Μαθηματικά των Πανελλαδικών 🙂

  46. Μπετατζής said

    Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα (ένα τη βδομάδα, στο ατυχήματα μπορούν να μπουν και εισαγωγικά)
    Μάτι
    κίτρινα γιλέκα
    Ζακ (σκέτο)

    ΚΕΕΛΠΝΟ : Κέ – ντρο Ελ – έγχου Π-ρόληψης Νο-σημάτων (χωρίς γούγκλισμα)

  47. Μπετατζής said

    Οι κανόνες είναι για να αλλάζουν (λέω για τα κύρια ονόματα).

  48. Θέμης said

    Μάλλον υπερτερεί το «υπερπλεόνασμα» κτγμ. Ακολουθούν «μακεδονομάχοι», «κοινωνικό μέρισμα», «κίτρινα γιλέκα» (όσο κι αν άργησαν να σκάσουν μύτη μέσα στη χρονιά, δεσπόζουν από τότε που εμφανίστηκαν).

    Ένα ‘καθαρό’ κύριο όνομα όπως η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν νομίζω να ανταποκρίνεται σε εύλογα κριτήρια για ‘λέξη της χρονιάς’.

  49. sarant said

    46-47-48

    Και το Βόρεια Μακεδονία είναι κύριο όνομα, αλλά δεν νομίζεις ότι ανταποκρίνεται στα κριτήρια;

    Για τον Ζακ έχω αμφιβολία. Τι λένε και οι άλλοι;

  50. sarant said

    Από το φέισμπουκ ένα σχόλιο:

    Πολύ ενδιαφέρουσα ανασκόπηση και συλλογή επίκαιρων όρων. Νομίζω ότι και το whataboutism (το έχω δει και ως «γουαταμπαουτισμό», αλλά αμετάφραστο μου φαίνεται σαφέστερο) έχει μια θέση κάπου εδώ. Για μένα, σίγουρα στο τοπ 5 των όρων της χρονιάς

  51. spiral architect 🇰🇵 said

    Η φωτογραφία της χρονιάς (που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ιστολογίου αλλά σχετίζεται με τους «μακεδονομάχους») πρέπει να είναι η παρακάτω:

    Αν υπάρχει κάποιος διαγωνισμός για τη φωτογραφία της χρονιάς, στοιχηματίζω την ημίσειαν μοι περιουσίαν σε αυτήν.

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    46.το λ λοιμώξεων ,χωρίς γκούγκλισμα (εκεί δεν εστιάζουν τις παρεκκλήσεις; ότι ο καρκίνος πχ δεν είναι λοίμωξη;)

  53. ΓιώργοςΜ said

    52 Όχι, δεν αφορά μόνο λοιμώξεις (αλλά κυρίως). Ουσιαστικά είναι ο φορέας που θα ελέγξει επιδημίες ή πιθανές πανδημίες, αλλά και τη στρατηγική για την αποφυγή τους (πρόληψη). Τα λένε και στην ιστοσελίδα τους.

    Οι παρεκκλίσεις μάλλον έχουν να κάνουν με την απουσία μηχανισμών ελέγχου και τις κατά καιρούς «πρωτοβουλίες» (όπως τα εμβόλια της γρίππης και οι θερμικές κάμερες του «καγκελάκια»)

  54. spiral architect 🇰🇵 said

    @50: whataboutism

    Προσωπικά, πρώτη φορά ακούω τον όρο, :/ αν και «αυτός που πήρε σβάρνα τη μισή Αθήνα» έγραψε άρθρο γι’ αυτό.
    (αν καταλάβατε κάτι, πείτε μου κι εμένα)

  55. Στα αθλητικά, μακράν η λέξη της χρονιάς είναι το χάρτινος-η-ο

    Στα καθημερινά μας, η νέα λέξη ι-παράβολο

    Στα πολιτικά, δεν ξέρω-δεν απαντώ

  56. Πως και ο…Αδελφόθεος δεν μας ενημέρωσε για την οπαδό του ΟΦΗ αναστασία εξ Ιλινόη ; Μάλοον θα ήταν -ως συνήθως- στην Οινόη !!

    https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/544170/ofi-i-epitropos-emporioy-toy-ilinoi-anastasia-palyvos-sto

  57. Νέο Kid said

    Το γουαταμπάουτισμ και το έμπαινε ( Γιούτσο;) πρώτη φορά τα άκουσα σήμερα.
    Οπότε, εξ ορισμού, δυο λέξεις που διαφεύγουν μιας linguistic genius σαν κι εμένα, δεν μπορεί να είναι στατιστικώς σημαντικές, κι ως εκ τούτου επιλέξιμες ως λέξεις της χρονιάς.

  58. Οἱ σημιτικοὶ «περιστασιακοὶ ἔνοικοι» μετρᾶνε;

  59. spiral architect 🇰🇵 said

    @56: Την ψάχνει στους φαρδείς ανεμώδεις δρόμους του Σικάγου, για να την κεράσει παγωτό Σικάγο. Το βράδυ θα έχουμε ρεπορτάζ μετά σκυλοκαβγά με τον κακόψυχο.

  60. ΣΠ said

    54
    Δεν είναι καινούργιος όρος. Έχει ζωή μερικών δεκαετιών (https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism). Βασικά, είναι η τακτική της χρήσης επιχειρημάτων του τύπου «και εσείς γιατί καταπιέζετε τους μαύρους;»

  61. Νέο Kid said

    54. Και μόνο που τσιτάρει τον καραγκιοζόπουλο τον Κασπάροφ …αρκεί για να καταλάβουμε το επίπεδο του άρθρου του μισοπηδήκουλα…

  62. 46. Σωστό το ΚΕΕΛΠΝΟ ένα και λείπει (και πρόληψης). Το’ ψαξα…
    http://www.keelpno.gr/

  63. sarant said

    51 Αυτό σίγουρα

    58 Καλή πρόταση

  64. Θα ξαναπώ τα ίδια, αλλά, καθώς εδώ λεξιλογούμε, κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να αποκλείουμε τους όρους, τις φράσεις, τις προτάσεις, που πολύ περισσότερο αναφέρονται σε γεγονότα της χρονιάς, και πολύ λιγότερο ακούστηκαν πράγματι ως λέξεις, όροι, φράσεις μέσα στη χρονιά.

    Ο υποκατώτατος -και, από αντίστοιχη σκοπιά, το υπερπλεόνασμα- είναι για μένα η λέξη που χαρακτηρίζει όχι μόνο τη χρονιά, αλλά μάλλον την τελευταία δεκαετία. Με την έννοια ότι αναγκάζεται η εκάστοτε εξουσία να επινοήσει ορολογία οξύμωρη, ακόμη και γελοία αν το σκεφτεί κανείς -τι πάει να πει υποκατώτατος; πιο υπερθετικός κάτω από τον υπερθετικό; – για να αιτιολογήσει την πολιτική της, να βαφτίσει το κρέας ψάρι… Με την εποπτεία της ΕΕ μάθαμε να φτιάχνουμε κι εμείς στα ελληνικά ένα σωρό τέτοιους νεολογισμούς.

    Μαζί με τον υποκατώτατο, erga omnes και κανονικότητα, για μένα.

  65. sarant said

    Κανονικότητα, μπράβο.

  66. sarant said

    Από το ΦΒ:

    τα «προαπαιτουμενα» ειναι μια λεξη που θα μπορουσε να δηλωσει δυνατη υποψηφιοτητα

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58. «περιστασιακοὶ ἔνοικοι»
    Υποκρύπτει την αντιδιαστολή για τους «νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας» 😦

    Εκλογές εκλογές εκλογές
    Φύγετε, φύγετε
    Πρόταση δυσπιστίας (ανά εξάμηνο)
    Εντάξει δεν είναι για λέξεις της χρονιάς αλλά «έξεις της χρονιάς» των Μητσοτακουληδων.

  68. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  69. plintirio said

    erga omnes στα σιγουρα

  70. Της Μηχανής Ραψίματα said

    18.Sarant εδώ μια λεξιλόγηση του εμπ1.
    http://el.slang.wikia.com/wiki/Έμπαινα,_έμπ1

    Υπήρξε μέχρι και τουρνουά με την ερώτηση , «Ποια θα βγει η ΕΜΠ1 YouTuber of the Year;»
    http://www.comedylab.gr/channel/emp1 .

    Όταν κάνουμε παρέα με εφηβάκια παιδιά και ανίψια μαθαίνουμε και τα τρέχοντα μοδάτα της πιάτσας. Ευτυχώς ακόμα τουλάχιστον μας μιλάνε γι’ αυτά που τους απασχολούν και μας κάνουν και παρέα. Είμαστε σε φάση που ακόμη οι πόρτες δεν κλείνουν.
    Κι ένα καινούργιο που έμαθα το Σάββατο που είχαμε σύναξη με συμμαθητές των υιών μου. Μαμά ξέρεις τι είναι το κρας;;;; Κόλλησα λίγο, αλλά το συνδύασα αμέσως με την αγγλική λέξη chrash και τους εξέπληξα ρωτώντας «φλερτ;;» κι απεκόμισα και κοπλιμάν «είσαι πολύ προχώ γριούλα μου (έτσι με λέει ο μεγάλος μου γιος. Καλά αυτό το «προχώ» το λέγαμε κι εμείς σαν έφηβοι, χε,χε!!

    Εγώ ψηφίζω:
    Κίτρινα γιλέκα
    GDPR ή … γουδουπουρού
    Τοξικός

  71. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το γουαταμπαουτισμ είναι το tu quoque (κι εσύ επίσης). Σ’ αυτά καταφεύγουν όλοι οι οπαδοί, όταν η ομάδα τους ευνοείται κατάφωρα από τη διαιτησία και το «σύστημα». Όταν π.χ. ο Καραπαπάς και ο κυρ Σάββας διαμαρτύρονται για τη διαιτησία, πάνε γυρεύοντας για γουαταμπάουτισμ.

  72. Theo said

    Καλημέρα (με βροχές εδώ στα βόρεια)!

    Περισσότερο κλικ μού έκαναν φἐτος τα:
    Τιναφτόρε
    erga omnes
    υποκατώτατος
    AirBnB
    κίτρινα γιλέκα

  73. Theo said

    Βλέπω πως βρέχει και στα ανατολικά και στα νότια: http://www.meteo.gr/israiningnow.cfm

  74. leonicos said

    Δεν με απασχολεί και τόσο, αλλά υποθέτω ότι θα είναι κάτι σχετκό με το Μακεδονικό, στις διάφορες παραλλαγές του.

    Και να ευχηθούμε να μην έχουμε του χρόνου το ‘τουρκικό’.

    Αλλά, αν πρέπει υποχρεωτικά να κάνω μια πρόταση, λέω: ΚρονοΛουκρητοΕφη.

  75. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  76. cronopiusa said

    «Όχι σημαίνει όχι».

    74

  77. Jane said

    Αν δεν αποκλειόταν η περσινή λέξη , θα έβαζα πάλι φέικ νιουζ , γιατί και φέτος έδωσαν τα ρέστα τους οι θιασώτες της αριστείας και οι παρατρεχάμενοί τους δημοσιογράφοι σε μούφες.
    Νομίζω πως γεινικά ακούστηκαν περισσότερο τα:

    Erga omnes
    Καθαρή έξοδος
    Νοικοκυραίοι
    ………………………………………………………..
    Παρεμπιπτόντως , η σκυλίτσα μου που είναι της τεχνολογικής κατεύθυνσης χτες τα χάλασε με τον σκύλο του γείτονα, γιατί γαβγίζει, λέει, αλλόκοτα σαν λυσσασμένος.
    -Τι έγινε Ρόζα , της λέω; Και μου εξήγησε το ζωντανό.
    Ο γείτων κύων, πρώην Ρούφυ και νυν Ορφεύς, παρακολουθεί μαθήματα αρχαίας ελληνικής στην «ελληνική αγωγή» του Αδώνιδος!
    Της είπε λοιπόν , πως ο καθαρός Έλληνας ο σκύλος, ο σωστός , ο απόγονος του σκύλου του Αριστοτέλη δε γίνεται να γαβγίζει στη χυδαία δημοτική.
    Ε, κι η δικιά μου , η ημίαιμη, που δεν σκαμπάζει γρι από την τρισχιλιετή κι είναι αλανιάρα κι αθυρόστομη του ’ριξε χυλόπιτα ξεγυρισμένη.
    Τι δράματα τραβάμε με την σκυλοαριστεία δε λέγεται..
    https://pbs.twimg.com/media/Dt_7ZW6WoAEip6Z.jpg:large

  78. αντίμετρα

  79. Aghapi D said

    15 Όμως η λέξη (μπορεί να ) έχει ευρύτερη σημασία, δέν μπορεί;

  80. ndmushroom said

    Νομίζω ότι το whataboutism στα ελληνικά έχει παγιωθεί ως Γιατημαρφινδελετετίποτα. Σιδηρόδρομος, αλλά σαφέστατο. (Πλέον συναντάται και παραλλαγή για το Μάτι, αλλά δεν τη βλέπω να παγιώνεται)

  81. Aghapi D said

    Λάθος αναφορά, αλλού απαντούσα, αλλά τώρα έχασα τον μπούσουλα 🙂

  82. leonicos said

    Δε βλέπω έντονη δραστηριότητα. Σέρνεται…..

  83. leonicos said

    γρι ; τι θα πει γρι ;
    Παραπέμπεσαι

    γρυ Άδωνι αηδόνη

  84. Γιάννης Κουβάτσος said

    80:Παίζει και το Γιατηβενεζουελαδελετετίποτα. Λιτό και περιεκτικό.

  85. Daeman said

    https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12441-What-about-whataboutery

  86. Giannis Avramidis said

    Netflix
    AirBnB
    Διεμφυλική/ος

  87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

    Ἀκολουθώντας τὶς ὁδηγίες τοῦ καθ᾿ ὕλην ἀρμοδίου Στάζυμπου (#64) προτείνω:

    δημοσιονομικός χῶρος.

    Νομίζω πὼς δὲν ἔχει ἀναφερθεῖ καὶ πληροῖ τὶς προαναφερθεῖσες προϋποθέσεις.

  88. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας από το παγωμένο Σικάγο,

    Παρακαλείται ο κ. Σαραντάκος να βγεί και να μάς εξηγήσει γιατί επροχτές Σαββάτο ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΛΑΒΕ στα μεζεδάκια του την Γκάφα της Χρονιάς, που διέπραξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου: Καλεσμένη του Πάνου Χαρίτου την νύχτα της περασμένης Πέμπτης στην ΕΡΤ-1, η κ. Φωτίου δήλωσε με κάθε σοβαρότητα πως ο Φόρος των Επιχειρήσεων είναι ο ΦΠΑ!..

    ΙΔΟΥ και το αποκαλυπτικό χρονογράφημα του νεοφιλελέ δημοσιογράφου Γιάννη Τσαπρούνη στον σημερινό «Ελ. Τύπο», για να μή τολμήσει το προσεχές Σαββάτο ο κ. Σαραντάκος και μάς πεί ότι δεν είχε ενημερωθεί για την γκάφα ολκής της συριζαίας υφυπουργίνας…

    ΥΓ: Να μάς ενημερώσει και ο δαιμόνιος χωροφύλαξ Ιατρού (που – προκειμένου να αποδυναμώσει τις καθημερινές αποκαλύψεις μας – ψάχνει να βρεί ακόμη κι από πού κλάνει το μυρμήγκι…), αν ενημέρωσε τον κ. Σαραντάκο για το εν λόγω μεζεδάκι που «βγάζει μάτια»…

  89. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @87 (διόρθωση) ρμοδίου.

  90. ΣΠ said

    88
    Εκείνο το «ερειστική» μου άρεσε.

  91. 87: Ένα απλό μέλος της εφορευτικής είμαι, αρμόδιος είναι ο νικοκύρης μόνο…

  92. Eli Ven said

    Εντάξει, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά φέτος πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας. Η λέξη «εικονικός» με την σημασία «εμβληματικός» κτλ, ως «μετάφραση» του «iconic».

  93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @90. Σταῦρο, μᾶλλον ἀναφέρεται στὸν ὑποστηρικτικὸ ρόλο τῆς ὑπουργοῦ. 🙂

    Πάντως τὸ συγκεκριμένο βίντεο τὸ ἀνέβασε ὁ Ἀθεόφοβος στὰ μεζεδάκια τοῦ Σαββάτου, στὸ σχόλιο #6

  94. «Ριχάρδος»
    Άν τα κύρια ονόματα αποκλείονται, τότε:
    «Ταξική μεροληψία» (διπλή λέξη, οκ – αλλά εχει το πλεονέκτημα ότι βγάζει πολύ γέλιο και πολύ πικρό γέλιο), ή
    «Ειδικά Μισθολόγια» (ισχύει το προηγούμενο, αλλά και το …επεξηγεί)

    Τέλος άν όλα τα παραπάνω αποκλείονται:
    «Αναδρομικά»

  95. Ταιριάζει πάντως και το «βαθύ κράτος».

    Για άλλες σχολιασμένες λέξεις, φράσεις (και μερικές προσωπικότητες) που στοίχειωσαν το 2018, ιδού:
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2018/12/2018.html

  96. Τέλος,η «Μεσαία Τάξη»
    Εκτός των άλλων και για …αυτό:
    https://www.pentapostagma.gr/2018/11/o-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84.html

    Φυσικά εδώ η αυθόρμητη απάντηση είναι το παραδοσιακόν «έλα ,,,νινί στον τόπο σου»

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κολάμπια
    σουβλάκι βίγκαν/βέγκαν
    ελεύθερο γλουτένης

  98. Πάνος με πεζά said

    Στα εκτός συναγωνισμού, ακούστηκε αρκετά και το «Τιναφτόρε», πέρσι από οπαδούς συγκεκριμένης ομάδας, φέτος από όλους τους άλλους οπαδούς πλην της συγκεκριμένης…

  99. Κιγκέρι said

    erga omnes ψηφίζω κι εγώ

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ζορμπάς

  101. Jiannis Xristopulos said

    Κίτρινα Γιλέκα
    Αν και φαινομενικά μπορούν να θεωρηθούν ευνοημένα (όπως γράφει ο Νικοκύρης) επειδή είναι φρέσκα της ημέρας, αυτό ίσως να είναι και μειονέκτημα επειδή ακριβώς, ως πολύ φρέσκα, δεν έχουν αποτυπωθεί σε εύρος . Ψηφίζω την φράση επειδή κρίνω χρήσιμη επένδυση να ποντάρει κάποιος τα λεφτά του επάνω της, προβλέποντας το μέλλον της.

  102. Ξυπεταιων said

    Τσιπροελληνες.

    Οχι για λεξη της χρονιας αλλα ως χειροτερη λεξη που ακουσα.

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    102 το τραχανότο με πληγώνει πχιο πολύ 🙂

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο εξωτερικό, πάντως, επικρατούν οι λέξεις που εκφράζουν οικολογικές ανησυχίες.«Single-use», «plogging». Εμείς, ως συνήθως, ελληνοκεντρικοί. Πώς λέμε εγωκεντρικοί;
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.myvolos.net/%25CE%25B1%25CF%2585%25CF%2584%25CE%25AE-%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CE%25B7-%25CE%25BB%25CE%25AD%25CE%25BE%25CE%25B7-%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2582-%25CF%2587%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25AC%25CF%2582-%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25BF-2018/&ved=2ahUKEwjL2Zvp55XfAhWPbFAKHVVFD2oQFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw1RmnSQ5_3tSY3vE__BOe7Z&cshid=1544463990989

  105. Χαρούλα said

    Ο ..Έμενταλ δεν μού επιτρέπει να προσθέσω λέξη!😊 Άλλωστε νομίζω ότι αναφέρθηκαν οι περισσότερες. Περιμένω λοιπόν να ψηφίσω.

    Ως τότε, κάποιες άλλες τραγουδιστές λέξεις

  106. atheofobos said

    Για την λέξη της χρονιάς
    συμφωνία Πρεσπών
    Μάτι
    αναδρομικά
    Κίτρινα γιλέκα
    51
    Η φωτογραφία της χρονιάς με σχετικό σχολιασμό την είχα δημοσιεύσει στο ποστ μου
    ΣΩΒΙΝΙΣΜΟΣ, ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2018/11/blog-post_7.html

  107. sarant said

    87-91 Νομίζω πως πρέπει να μπει και ο δημοσιονομικός χώρος. Όπως και αρκετές άλλες που προτάθηκαν.

    90 Μέφρι ζεις κτλ.

  108. leonicos said

    Γιά να δω τι κάνατε, ζεϊμπέκια!

  109. aerosol said

    Συμφωνώ απολύτος με τον Στάζυμπο. Μένουμε σε εφετζίδικα γεγονότα και όχι σε λέξεις οι όρους που μπορεί να ειναι αναγνωρίσιμοι ή χρήσιμοι και σε 1 χρόνο. Τα κίτρινα γιλέκα δεν τα ήξερε κανείς τον Οκτώβρη και δεν θα τα πολυθυμάται σε 1 χρόνο.
    Ο Ριχάρδος θα είχε νοημα αν είχε μείνει ως όρος που να καλύπτει -έστω χιουμοριστικά- το φαινόμενο των ενεχυροδανειστηρίων που πολλαπλασιάστηκαν από το 2010 σε κάθε γειτονιά. Τώρα είναι απλά ένα γαργαλιστικό νέο χωρίς ουσία, το οποίο θα αντικατατασταθεί από κάτι ανάλογο σε 2 εβδομάδες.
    Όταν -πέρυσι;- στην Αγγλία θεωρήθηκε λέξη της χρονιάς το vaping (άτμισμα) εδώ δεν απασχόλησε, παρόλο που σύμφωνα με περσινές στατιστικές αφορούσε σχεδόν 500.000 και στη χώρα μας. Όμως εύκολα κολλάμε σε κάτι που έγινε μιμίδιο στο φατσομπούκι ή στα ΜΜΕ. Θυμάται κανείς τι ακριβώς ήταν οι «ιπτάμενοι αναρχικοί» ή ο «ένοικος του τάφου» χωρίς να κάτσει να το σκεφτεί;

    Αντιθετα, το «τοξικός» είναι χρησιμότατο. Το… ζήλευα εδώ και πολλά χρόνια, γιατί είναι αρκετά διαδεδομένο από παλιά στους αγγλόφωνους, είναι ελληνικό, σαφέστατο, και δεν είχε χρησιμοποιηθεί εδώ με την συγκεκριμένη έννοια, υπήρχε κενό. Αντίθετα, το εικονικό είναι απλά λάθος που προέρχεται από το «ξέρω αγγλικά τσάτρα-πάτρα και μέτρια ελληνικά» και δεν θα ήθελα να φτουρήσει με την βοήθειά μας. Σλανγκ τύπου «έμπαινα» και «τιναφτορέ» μου φαίνονται χρήσιμες επιλογές αλλά εξίσου θεμιτές θα ήταν άλλες 20 ανάλογες εκφράσεις, οπότε δεν ξέρω ακριβώς με τι κριτήριο επιλέγονται ποιες.

    Θέμα προς… από κοινού επίλυση:
    Ειδικά οι Αμερικάνοι έχουν σε τρέχουσα χρήση πολλές λέξεις και εκφράσεις που περιγράφουν συμπεριφορές και χαρακτήρες -ίσως γιατί κοινωνικά είναι πιο μη μου άπτου, δεν ξέρω. Είναι πολύ χρήσιμα κάτι πραγματάκια όπως το self conscious, το instant gratification, το tantrum κλπ. Συχνά αποζητώ ελληνικά αντίστοιχα που να μην μεταφέρουν την ξύλινη γλώσσα εγχειριδίου ψυχολογίας. Καμιά ιδέα;

  110. Και για μια αρκετούς η φετινή καραμέλα ήταν το τέταρτο μνημόνιο.

  111. leonicos said

    88
    Δεν ξέρω αν είμαι βλάκας ή ονειροπόλος

    αλλά επιμένω να προσπαθώ να σε πάρω στα σοβαρά, για δυο βασικούς λόγους: α) γιατί έχεις ωραίες λόξες και β) επειδή συμβάλλεις πραγματικά στο ιστολόγιο.

    Απορώ γιατί το κάνει με αυτον τον ακατανόητο τρόπο.

    Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλον πέρα από τον εαυτό μου, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Σαραντάκος θα έκρυβε κάτι από σκοπού, για να μας παγιδεψει ή να μας κρατήσει σε άγνοια, εκτός του ότι μίλησε γι’ αυτό όλος ο όλος ο κόσμος. Πιστέυω οτι η γυναίκα μπερδεύτηκε ή έκανε κάποιο νοητικό άλμα και ακούστηκε αυτό που ακούστηκε. Δεν μπορεί να μην ξερει ΄τη διαφορά μεταξυ ΦΠΑ, φόρου στην κατανάλωση, και του φορου εισοδήματος (και των πρόσθετων επιβαρύνσεων) των επιχειρησεων. Αλλά το μόνο που δεν μ’ ενδιαφέρει είναι να τη δικαιολογήσω. Άλλωστε εδώ μέσα, περιλαμβανομένου κι εμού, δεν ψηφίσουμε Σύριζα. Κι εγώ προσωπικά σιχαινομαι και τη ιδέα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, για λόγους ιστορικούς. Ουσιαστικά δεν μ’ ενδιαφέρει κανείς τους.

    Μπες στην παρέα από την πόρτα, τέλος πάντων… μη μπαίνεις από το παράθυρο σπαζοντάς το.

    Αν προσπαθείς να κάνεις αντιπολίτευση, είσαι σε λάθος μπλογκ. Αν προσπαθείς να μειώσεις τον Σαραντάκο, έχεις χάσει από χέρι, γιατί τον ξέρουμε πιο καλά από σένα. Αν προσπαθείς να κάνεις εντύπωση, συνέχισε.

  112. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    ΙΔΟΥ μιά ολόφρεσκη είδησις που θα προκαλέσει απέραντη θλίψι σε πάρα πολλούς αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου. Και μόνο το γεγονός ότι επί 10 ώρες ουδείς σχολιαστής φιλοτιμήθηκε να την αναρτήσει, αποδεικνύει του λόγου το αληθές…

    Βρέθηκε και νέα επιγραφή της Γραμμικής Α΄ στην Κνωσσό, μετά τον Δίσκο της Φαιστού. Όλα δείχνουν ότι (μετά την Γραμμική Β΄ και τον Βέντρις) η αναμενόμενη επιστημονική δημοσίευση του κορυφαίου Μυκηναιολόγου του κόσμου Thomas G. Palaima (από το Κλήβελαντ του Οχάϊο), καθηγητού Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, θα αποδείξει οριστικά ότι ΚΑΙ η Γραμμική Α΄ καταγράφει την Θεία Ελληνική Γλώσσα, και δεν είναι Σημιτική, όπως μάς παραμύθιαζαν τόσα χρόνια οι γνωστοί ανθέλληνες…


  113. leonicos said

    88
    τουλάχιστον οφείλεις να παραδεχτείς ότι κακόβουλοε δεν είμαι

  114. Ρε Αδελφόθεε, ο Μηνάς και η γραμμική Α είναι παλιά ιστορία

  115. Νέο Kid said

    109. Αεροζόλ, ενδιαφέρουσα η πρόκληση που βάζεις!
    Για το instant gratification , που είναι ενδιαφέρων όρος οντως ,μπορεί το πατροπαράδοτο «κάλιο πέντε και στο χέρι…» να ταιριάζει σε μια πλειάδα περιπτώσεων, αλλά κάποιες άλλες ( όπως ας πούμε το να προτιμάς να κλείνεις ( ή καλύτερα να πατάς το snooze button!) στο μαμημένο ξυπνητήρι που σε καλεί να πας για περπάτημα στις 6 το πρωί, αντί να σηκώνεσαι…☺️) ομολογώ ότι δεν τις καλύπτει καθόλου ικανοποιητικά.
    Έχουμε όμως και μεις κάποια δύσκολα . Ο κωλοπαιδισμός ,ας πουμε;

  116. leonicos said

    112 Ώρες ώρες είσαι υπέροχος, ρε μπαγάσα.

    Κάποιος θα το εφερνε κι εδώ, και είσαι εσύ που το εκανε. Η αλήθεια είναι ότι δεν ψάχνουμε ‘μήπως βρέθηκε κάτι’ συνεχώς. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουμε να μάθουμε άλλωστε.

    Αλλά θα μου επιτρέψεις μερικές διορθώσεις: α) Πώς ξέρεις ότι πρόκειται για Γραμμική Α και οχι Β; Οι πινακίδες της Γραμμικής Β συνήθως έχουν γραμμές. Αλλά σ’ ένα τέτοιο κείμενο και δη μονόστοιχο, δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει γραμμή. Αν οι φωνητικές αξίες βγάζουν νόημα σε ελληνική / μυκηανϊκή γλώσσα, τότε είναι Γραμμική Β. Αν απλώς διαβάζονται αλλά δεν βγάζουν νόημα, είναι Γραμμική Α.

    β) Ο Δίσκος της Φαιστού ΔΕΝ είναι γραμμένος σε καμιά από τις ως άνω Γραμμικές, οι οποίες είναι συλλαβικές ειρήσθω εν παρόδω, αλλά μάλλον πικτογραφικός. Κια γι’
    αυτον τον λόγο δεν είναι καν αναγνω΄σιμος. Οπότε ας ελπίσουμε να είναι τουλάχιστον αναγνώσιμο το νό εύρημα. Ανάλογα ευρήματα που δεν τα ξέρει ο πολύς κόσμος είναι ενα δαχτυλιδι και ένας πέλεκυς του Αρκαλοχωρίου. Αλλά οι πολλοί ξέρουν μόνο τον Δίσκο της Φαιστού. Μήπως είσαι κι εσύ ανάμεσά τους;

    γ) Δεν ξέρω για ποιους ανθέλληνες μιλάς, αλλά εγώ δεν ξέρω κανένα σύγχρονο σοβαρό ερευνητή να υποστηρίζει πως η Μινωική γλώσσα ήταν σημιτική. Αντίθετα, έχουν εντοπιστει πολλά γλωσσολογικά στοιχεία που κατευθλυνουν σε μια ανατολιακή επίδραση ή ανατολιακό προελληνικό υπόβαθρο, και όχι αμιγώς ΙΕ αλλά και μη-ΙΕ όπως η χαττική γλώσσα. Τα επιχειρήματα ασφαλώς, όπως και τους συγγραφείς, κι έλληνες μάλιστα, τους ξέρεις, και γι’ αυτό δεν κάνω τον κόπο να τους παραθέσω, γιατί δεν θα συμβάλλει στο ιστολόγιο.

    Φοινικικές παροικίες είχαν υπάρξει στην Ανατολική Κρήτη, φαντάζομαι να το ξέρεις, αλλά είναι πολύ μεταγενέστερες τουλάχιστον της Γραμμικής Α. Άλλωστε, αν ήταν σημιτική η γλώσσα θα είχα αποκρυπτογραφηθεί, όπως τα ακκαδικά. Εδώ αποκρυπτογραφήθηκαν τα σουμερικά, που δεν ανήκουν σε καμιά γλωσσική οικογένεια.

    Και μην αναφέρεσαι στον Βεντρίς. Δεν έχει σχέση με τον Δίσκο της Φαιστού. Ούτε εντυπωσιάζει σαν γνώση

  117. Νέο Kid said

    Το πιο κοντινό στην έννοια του instant gratification που σκέφτομαι είναι το «βολεψάκιας» που όμως το ουσιαστικό του «το βόλεμα» δεν μού κάθεται καλά! Άλλο ο βολεψάκιας κι άλλο ο βολεμένος.

  118. ndmushroom said

    Ψάχνοντας να βρω τυχόν παραμελημένες λέξεις, βλέπω ότι οι περισσότερες λέξεις που χαρακτήρισαν το 2018 ήταν μάλλον ξαναζεσταμένες. Τα συλλαλητήρια (και οι καταλήψεις, που μας απασχόλησαν εσχάτως. Οι μακεδονομάχοι από την άλλη είχαν καιρό να ακουστούν, και νομίζω ότι θα είναι στις πρώτες θέσεις), τα φέικ νιουζ (που φέτος είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, και η τάση μάλλον θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια), οι νοικοκυραίοι (ξανά στην επικαιρότητα λόγω Ζακ), ο εκφασισμός (που μπορεί να μην ακούστηκε ως λέξη αλλά νομίζω ότι μάλλον περιγράφει μονολεκτικά την κατάσταση της Ελλάδας το 2018, κάπου ανάμεσα σε μακεδονομάχους, Κατσίφες, Ζακ, μεταναστευτικό, «Αλβανούς» και «φίλους» και δε συμμαζεύεται), ο ΕΝΦΙΑ (που ακούγεται κάθε χρόνο. Ανεβαίνει, κατεβαίνει, θα καταργηθεί, δεν θα καταργηθεί, σε δουλειά να βρισκόμαστε), οι περικοπές συντάξεων (ίσως η πιο σημαντική από τις παραλείψεις που διαπίστωσα στο αρχικό άρθρο – ακουγόταν όλη τη χρονιά, αφού εκεί στήριξαν τις ελπίδες τους τόσο κυβέρνηση όσο και αντιπολίτευση) είναι λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν (και κάποιες χαρακτήρισαν) αρκετές από τις προηγούμενες χρονιές. Ακόμα δε περισσότερο η λέξη «αριστεία», που μπορεί να μην είναι καινούρια, αλλά επειδή χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο για να περιγράψει (με ειρωνική διάθεση) τις γκάφες και τα ολισθήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που φέτος μάλλον αφθονούν- ακούστηκε αρκετά, τουλάχιστον στα λημέρια των σόσιαλ.
    Μια θεματική που (μάλλον λόγω timing) πέρασε στα ψιλά φέτος ήταν η πλαστικολογία: το τέλος πλαστικής σακούλας (και οι σχετικές λέξεις) μπήκε στη ζωή μας στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, τα περί κατάργησης του πλαστικού καλαμακιού (εντάξει, σουβλακιού στα βόρεια, για την περίπτωση που δεν κάνει ήδη αρκετό κρύο) δεν πολυακούστηκαν, οπότε εμείς δεν πολυασχοληθήκαμε με τα single-use.
    Το γεγονός της χρονιάς πάντως ήταν αδιαμφισβήτητα η συμφωνία των Πρεσπών, και επειδή δεν ξεχώρισε κανένας άλλος επιμέρους όρος (πλην, ίσως, της εθνικότητας/ιθαγένειας/εθνότητας), υποψιάζομαι ότι το erga omnes θα είναι η λέξη της χρονιάς γιατί, παρότι ακούστηκε σχετικά λίγο, παραπέμπει σε κάτι που ακούστηκε πολύ.

  119. Νέο Kid said

    109. Ας καταθέσω κι εγώ το αγαπημένο μου herding cats 🐱🙂
    ( θα ταίριαζε πολύ και σε κάποιους σχολιαστές εδώ, θαρρώ…)

  120. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Εκλεκτέ σχολιαστά, κ. Λεώνικε (111 + 113 + 116),

    ευχαριστώ θερμώς για τα καλά σας λόγια, την διαφήμιση που μού κάνετε και όσα σοφά γράψατε στο 116 για τις Γραμμικές Α΄ + Β΄, με τα οποία συμφωνώ 99%.

    Απαντώντας σε όσα μού καταλογίζετε στο σχόλιό σας Νο= 111, σάς θυμίζω ότι: «Le style c’est l’homme même» (= το ύφος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος) έλεγε ο κορυφαίος φυσιοδίφης του 18ου αιώνος και μεγάλος στυλίστας Ζώρζ Μπυφφόν. «Γέρικο γαϊδούρι, περπατησιά δεν αλλάζει», λένε οι Ρωμιοί. «You can’t teach an old dog new tricks », λένε οι Αγγλοσάξωνες…

    Αντιλαμβάνεστε, κύριε Λεώνικέ μου, ότι στην ηλικία που βρίσκομαι, είναι αδύνατον ν’ αλλάξω χούγια. Έτσι ήμουν από μικρό παιδί κι «ό,τι μικρομάθεις δεν γερονταφήνεις», όπως λέει μιά άλλη ρωμέικη παροιμία. Αυτό είναι το στύλ μου και δεν υποκρίνομαι. Συγγνώμη, αν σάς σοκάρει αυτό το στύλ, αλλά είναι ο εαυτός μου.

    Όπως επεσήμανε τις προάλλες και ο σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Άγγελος, για να απολαμβάνετε τις καθημερινές αποκαλύψεις μου χωρίς να εκνευρίζεσθε, κάντε το εξής: Μιμηθείτε τον μισέλληνα πατέρα της Εκκλησίας, Μέγα Βασίλειο, που (στο «Προς τους Νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων» συμβούλευε ως εξής τα χριστιανόπουλα πώς να γεύονται τους καρπούς της Ελληνικής Παιδείας, χωρίς να μολύνονται από την Ειδωλολατρία:

    «Καθάπερ της ροδωνιάς του άνθους δρεψάμενοι, τας ακάνθας εκκλίνομεν…»

  121. leonicos said

    120

    Αγαπητέ μου Ιάκωβε

    Τώρα συνεννοηθήκαμε. «Le style c’est l’homme même» και «Γέρικο γαϊδούρι, περπατησιά δεν αλλάζει»

    Ελπίζω να η βρεθεί κανένας κακόψυχος κι εκμεταλλευθεί τη λέξη ‘γαϊδούρι’ διοτι ανήκει στην παροιμία.

    Επίσης απορώ πως αναφέρθηκες σε ‘εκνευρισμό’ ενώ εγώ έχω εκφρασει μόνο απορία.

    Πάντως με τις πιο πανω διευκρινήσεις γίνεται φανερό ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι δεν έχει να κάνει με το τι συμβαίνει στο ιστολόγιο, αλλά είναι απρόκλητος. Σου βγαίνει από φυσικού σου.

    Απλώς για να ην προσπαθούμε να διορθωθούμε.

    Άντ,λοιπόν, γράφε εσύ… να σε γράφουμε κι εμείς δεόντως

  122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Λαική αδράνεια – Λαϊκή αποχαύνωση – Τοξικά assets. Οι δύο πρώτες έχουν αναφερθεί ελάχιστα το 2018, ενώ η τελευταία είναι άγνωστη λέξη στους περισσότερους. Οι πρώτες είναι η υπαρκτή πραγματικότητα τα τελευταία επτά χρόνια κι η τελευταία, είναι αυτή που θα στείλει στον διάολο όλο τον κόσμο, ήδη ακούγονται οι πρώτοι τριγμοί για την Deutsche bank και μόνο με την σκέψη να σταματήσει η ΕΚΤ την αγορά τίτλων, είναι πολλά λεφτά τα 48 τρις που είναι ανοιγμένη στα παράγωγα (πάνω από 2 τετράκις το παγκόσμιο άνοιγμα) η τράπεζα της ΑΔΙΑΦΘΟΡΗΣ Γερμανίας, αλλά όπως μου είπε το καλοκαίρι κι ένας φίλος από το ιστολόγιο, Ε ΚΑΛΑ, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΜΕΡΑ.☺
    Θα γελάσει και το παρδαλό κουνέλι.😂

  123. sarant said

    Εγώ πάντως όταν ακούω Τσικριτζής κρατάω μικρό καλάθι -μεγέθους δαχτυλήθρας.

  124. loukretia50 said

    Ψηφίζω «τοξικό» για τους λόγους που αναφέρθηκαν και επιπλέον γιατί έχει λίγο παραμερίσει το πολυφορεμένο «ταξικό»

    ——————————

    119. “ herding cats “ WOW!
    Και πώς το μεταφράζουμε , τι λέει ο επαϊων?
    Όστις διαλογίζεται μετά των εριφίων…
    (γλυκειές φατσούλες!!!)

  125. loukretia50 said

    Παρένθεση για την EΦΗ – ΕΦΗ :

    Μη με μαλώνεις ΕΦΗ2 μου και μη βαριά το παίρνεις
    Είναι σκληρό να αγαπάς, μα εσύ το καταφέρνεις!
    Αν νοιάζεσαι για μας τους δυο, άσε μας να σφαχτούμε!
    Αφού στο λέω . σίγουρα την άκρη θα τη βρούμε!

    ΥΓ. We love so much to hate each other!

  126. ΣΠ said

    119
    Θα το έλεγα σκυλολόι.

  127. ΣΠ said

    Ένα κουίζ για τον Τζη:
    https://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/paok/paok-prijovic-erotiseis.5385229.html

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    74τέλος Λεώνικε,
    ευχαριστούμε για την ψήφο! Κι εμείς σ΄αγαπάμε. 🙂

    125.τέλος Λου
    >>Αν νοιάζεσαι για μας τους δυο, άσε μας να σφαχτούμε!

    Λου, εδώ μπουρδουκλού ,
    Μάλλον μάλωμα απ΄άλλονα
    και γι΄άλλονα
    και τραβάς για…Σάλωνα! 🙂

    ‘ντα λες μωρέ; 🙂

  129. loukretia50 said

    ΕΦΗ ΕΦΗ :

    Α, μη με προκαλείς! Εσύ δεν έλεγες πως τον αγάπησες πρώτη – πριν την πινεζοβροχή?

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    125τέρμα Λου εκατάλαβά το!
    Αχ ΜαρηΛου!
    το πας το ζειν επικιντίνως! 🙂

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ζην , λέει ο Μέφρι 🙂

  132. loukretia50 said

    130. Αν σκεφτείς ότι μέχρι κι ο Λεώνικος είπε πως θάθελε να με κάψει στην πυρά σα μάγισσα κι ο Νεο Κιντ να με μαστιγώσει…
    Μήπως είμαι toxic cat?

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    130. ΓατουΛού
    κάτσε να πούμε καμιά λέξη που ξοδεύουμε μηνύματα αυτοαναφορικά.
    Λοταρία αποδείξεων 2018 🙂
    Ασυνόδευτα παιδιά/προσφυγάκια

    Ελ Κιντ οι …βερβερίτσες σε χαιρετούν. 🙂

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Προσωπική διαφορά

  135. loukretia50 said

    Δε θυμάμαι αν αναφέρθηκαν οι λαθρομετανάστες, ακούστηκαν πάρα πολύ φέτος.

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    135. Ακούστηκε πολύ ότι δεν πρέπει να λέγεται 😦

    Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων
    Queer

  137. Pedis said

    μούφα και με τη βούλα κι ο πάπυρος του Αρτεμίδωρου.

    http://www.ansa.it/english/news/lifestyle/arts/2018/12/10/artemidorus-papyrus-is-a-fake-probe_b34f5d9f-3f47-46d6-9bcb-69d24c24f26c.html

    https://torino.repubblica.it/cronaca/2018/12/10/news/il_papiro_di_artemidoro_e_un_falso_venne_pagato_quasi_tre_milioni_di_euro-213885644/?ref=RHRS-BH-I0-C6-P10-S1.6-T1

  138. AirBnB
    GDPR
    Queer
    erga omnes
    whataboutism
    αγορές
    ακατονόμαστη
    αλυτρωτισμός
    αναδοχή
    αναδρομικά
    αντίμετρα
    ασυνόδευτα παιδιά
    αυτοριθμιζόμενη σεξουαλική δημοκρατία
    αφήγημα
    βαθύ κράτος
    Βόρεια Μακεδονία
    γυναικοκτονία
    δημοσιονομικό μαξιλάρι
    δημοσιονομικός χώρος
    διεμφυλική/ος
    εθνικότητα
    ειδικά μισθολόγια
    εκκλησιαστική περιουσία
    εκφασισμός
    εντολή εκκένωσης
    εξίσωση
    έξοδος
    επαναφορά συλλογικών συμβάσεων
    επιστροφές αναδρομικών
    Ζακ
    Ζορμπάς
    θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα
    ι-παράβολο
    ιθαγένεια
    ισαποστάκιας
    ΚΕΕΛΠΝΟ
    κίτρινα γιλέκα
    καθαρή έξοδος
    κανονικότητα
    κοινωνικό μέρισμα
    Κολάμπια
    λαθρομετανάστες
    λατινικά
    λαϊκή αδράνεια
    λαϊκή αποχαύνωση
    Μάτι
    μίζες
    Μακεδονία του Ίλιντεν
    μακεδονική γλώσσα
    μακεδονικό
    μακεδονοκλάστες
    μακεδονομάχοι
    μαξιλαράκι
    Μεσαία Τάξη
    μεταμνημονιακή εποχή
    μη περικοπή συντάξεων
    μισθοδοσία κληρικών
    Νοβάρτιστος
    νοικοκυραίοι
    ντροπή της προσφυγιάς
    ξεβλάχεμα
    ονοματολογικό
    παραιτηθείτε
    παρανάλωμα
    παραπληροφόρηση
    περιστασιακοὶ ἔνοικοι
    πεύκα
    πλαστικές σακούλες
    προαπαιτούμενα
    προσφυγάκια
    Πρωτεύουσα Καινοτομίας
    πρόσημο
    πύρινη λαίλαπα
    Ριχάρδος
    Σεβέρνα Ματσεντόνια
    σκάνδαλα
    συλλαλητήρια
    Συμφωνία των Πρεσπών
    τεκνοθεσία
    τιναφτόρε
    τοξικά assets
    τοξικός
    υπερπλεόνασμα
    υποκατώτατος (μισθός)
    χωρισμός κράτους-εκκλησίας

  139. loukretia50 said

    136. και η λέξη – 2 λέξεις- που υποτίθεται θα το αντικαθιστούσε ξεχάστηκε! Αν βάζαμε αυτές δε θα ήταν πραγματικό, εκτός αν θέλαμε να το υπενθυμίσουμε.

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    10.000 προσλήψεις

  141. sarant said

    138 Σχεδόν εκατό δηλαδή -αλλά θα κουρευτούν.

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    141 >>θα κουρευτούν.
    Ένα καλό πάρσιμο τους χρειάζεται! 🙂

  143. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Και μιά είδησις εξ Αμερικής για να χαρούν οι πολυπληθείς μπολσεβίκοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου: Κατεβάστε εδώ (η προσφορά είναι μόνο για 48 ώρες) το βιβλίο που εξηγεί με ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία, γιατί οι γυναίκες έχουν καλύτερους και περισσότερους οργασμούς στον Σοσιαλισμό, παρά στον Καπιταλισμό.

    Πρόκειται για τα άκρως επιστημονικά συμπεράσματα πολυετών ερευνών της κορυφαίας Αμερικανίδος εθνολόγου της εποχής μας Kristen Ghodsee που κυκλοφόρησαν πρίν 20 μέρες (20 Νοέμβρη 2018) υπό τον τίτλο «Why Women Have Better Sex Under Socialism: And Other Arguments for Economic Independence»

    Σχετικό αφιέρωμα στο βιβλίο είχε το περασμένο Σαββάτο στην «Εφ.Συν» και ο μπολσεβίκος δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, άρα οι κυρίες του Ιστολογίου μπορούν άφοβα να κατεβάσουν το θαυμάσιο αυτό σύγγραμμα. Από την πλευρά μου, αναρτώ την ετυμολογική ανάλυση των εννοιών «Δημοκρατία» + «Πλουτοκρατία» που κάνει στην σελ. 126 η Ghodsee, χρησιμοποιώντας την Θεία Ελληνική Γλώσσα.

    Ζώντας εδώ στις ΗΠΑ, ξέρω ότι έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής η λέξις «Πλουτοκρατία» ως κάτι στο οποίο εξελίσσεται η Δημοκρατία. Ο σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Άγγελος θα ξέρει ότι και στην Γαλλία η λέξις «Πλουτοκρατία» ακούγεται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες λόγω «κίτρινων γιλέκων». Προτείνω, λοιπόν στον κ. Σαραντάκο να την περιλάβει στο ψηφοδέλτιο για την Λέξη του 2018, διότι θα γίνει ακόμη πιό δημοφιλής τις επόμενες εβδομάδες. Εγώ δηλώνω ότι θα την ψήφιζα «δαγκωτό», διότι αποδίδει καλύτερα από οποιαδήποτε λέξη το διεθνές περιβάλλον των ημερών μας…

  144. Γιάννης Ιατρού said

    Α, μ΄έπιασε η παγίδα, αλλά Νίκο σβήστο, θα προσπαθήσω με το παρόν να την παρακάμψω. Έγραψα λοιπόμ προ 10λέπτου:
    Προτείνω, αρχίζοντας από φέτος, μαζί με την λέξη της χρονιάς να αναδεικνύουμε και το πιό πετυχημένο, τέλος πάντων πιασάρικο, ψευδώνυμο του πολυώνυμου. Για το 2018 θα πρότεινα το «Mατoύλα», που όμως κάηκε γρήγορα
    (59: 🙂 , -> 80, 93β, 56, 120 (τέλος) …και μετά εμένα μου βγαίνει τ΄όνομα, ε; 🙂 )

    Γιά τη λέξη της χρονιάς, συμφωνώ με τον Lands πιό πάνω, προτείνοντας το «περικοπή (συντάξεων)». Επίσης τα erga omnes, υπερπλεόνασμα και αναδρομικά. Σχεδόν όλα επιλογές συνταξιούχου 🙂

  145. spiral architect 🇰🇵 said

    Στο καπιταλιστικό ΙλΟινόη δεν … και στην (πρώην σοσιαλιστική) Ουγγαρία το απολαμβάνουν.

  146. spiral architect 🇰🇵 said

    @145: Ενδεχομένως, του χρόνου ή αντιχρόνου να μιλάμε για λέξη της χρονιάς την (εργασιακή) σκλαβιά.

  147. aristea k said

    μεταμνημονιακή εποχή
    έξοδος από τα μνημόνια
    αναδρομικά
    πλαστικές σακούλες

    Κυριάρχησαν μεγαλύτερο διάστημα σαν θέματα …..

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    146:Η εργασιακή σκλαβιά βρίσκεται ήδη εδώ, Αρχιτέκτονα. Και προσλαμβάνει ακραίες μορφές όπως ξυλοδαρμό με σιδερογροθιά. Αλλά στα ΜΜΕ δεν θα ακουστεί η λέξη. Υπάρχουν και οι ευφημισμοί γι’ αυτό.

  149. Νέο Kid said

    126. 119.
    Σκυλολόι ; Όχι Σταύρο, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δόκιμο αυτό νομίζω. Ο όρος δεν είναι κατανάγκην υποτιμητικός. Μάλλον το αντίθετο από το σκυλολόι είναι.
    Δηλαδή σχεδόν πάντα δηλώνει έναν υπορρητο θαυμασμό για τις ποιότητες της «γάτας» , που είναι περήφανη , δυνατή , έξυπνη, ανεξάρτητη, και μια σκωπτικότητα /λεπτή ειρωνία ως προς το πόσο κρίμα είναι να μην μπαίνουν σε καλούπι / «ομαδοποιούνται» αυτές οι ποιότητες.
    Προσωπικά, τον όρο αυτό τον είχα πρώτοσυναντήσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον (ας το πούμε «κλειστή λέσχη» που ήμουν μέλος ) ως σκωπτικό, αυτοαναφορικό σαρκασμό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής ευρύτερα στην Αμερική κυρίως.

  150. Πέπε said

    Πάντως από τη λίστα του #138 προκύπτει ότι κατά μεγάλη πλειοψηφία οι προτάσεις για τη λέξη της χρονιάς είναι ειδησεογραφικού και όχι λεξιλογικού χαρακτήρα.

  151. sarant said

    150 Πράγματι, που όμως είναι και αναπόφευκτο όταν διαλέγεις λέξεις που κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία -πρβλ και το misinformation των ξένων λεξικογράφων.

  152. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    @77 Jane: Μπράβο για την έμπνευσή σου!

    Για τη λέξη της χρονιάς:
    – Παραπληροφόρηση [μια και οι φεϊκνιουζάδες – συγνώμη για το νεολογισμό – συνεχίζουν ακάθεκτοι και ανενόχλητοι…]
    Και όπως γράφει ο Ndmushroom @118 «τα φέικνιουζ φέτος είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, και η τάση μάλλον θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

    – (Μη) περικοπή συντάξεων [αφού κτγμ έπαιξε και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις]

    – Μακεδονικό [για τον ίδιο όπως παραπάνω λόγο]

  153. Triant said

    Καλημέρα.

    Νομίζω ότι το ‘υπερπλεόνασμα’, το δίκοπο αυτό μαχαίρι, είναι η πιο αμφιλεγόμενη (ως προς το πρόσημό της) λέξη της χρονιάς.

  154. Άμυ(Ροδάμυ)-Ροδάνθη Σιαμανή said

    Προτείνω και αυτές τις πέντε (με αλφαβητική σειρά):

    εγκαυματίας
    οικογενειακός γιατρός
    παπαδιές
    πυρόπληκτος
    χορευτής του ΟΧΙ της πλατείας Συντάγματος

    η τρίτη (παπαδιές) ανάγεται στις ενέργειες των παπάδων· το λήμμα παπαδιά έχει διττή σημασία, αφενός η σύζυγος του παπά και αφετέρου η ενέργεια του παπά (βλ. κλεψιά, παιδεραστία, παραυλακισμός, π@@στιά, π@@τανιά) – συνηθίζεται, άλλωστε, για κάποιον ύπουλο να λέμε: «αυτός κάνει παπαδιές»
    η πέμπτη (χορευτής του ΟΧΙ της πλατείας Συντάγματος), αν και ανάγεται στο 2015, χρησιμοποιήθηκε πολύ και φέτος (ως συνώνυμη του αιθεροβάμων, αντευρωπαϊστής, λαϊκιστής)

  155. sarant said

    154 Πώς μας ξέφυγε ο εγκαυματίας;

  156. Νέο Kid said

    155. 154. Ο εγκαυματίας με τι αφορμή/αιτία ακούστηκε;
    Έχω κι ένα κυπριακό . «Συνεκμετάλλευση» Ακούστηκε πολύ φέτος .

  157. Νέο Kid said

    Ωχ! … αποσύρω τη βλακώδη ερωτησή μου στο 156. για τον εγκαυματία…

  158. ΣΠ said

    149
    Χμμ, μάλλον έχεις δίκιο. Το όρο τον έχω δει σε κείμενο να χρησιμοποιείται με αρνητική σημασία, αλλά σκέφτομαι ότι δεν είναι απαραίτητο αυτό.

  159. Πέπε said

    Είχα σχολιάσει παραπάνω ότι βλέπω κυρίως προτάσεις ειδησεογραφικού παρά λεξιλογικού χαρακτήρα. Ο εγκαυματίας, που μόλις προστέθηκε στη λίστα των προτάσεων, είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Λέξη που ενώ υπήρχε από παλιά, με την τραγική πρόσφατη επικαιρότητα ξέφυγε από τα παραδοσιακά της όρια, που ήταν κυρίως η ιατρική ορολογία (πολύ σπάνια θα το λέγαμε στον τρέχοντα λόγο), και γενίκευσε τη χρήση της, διατηρώντας όμως την ίδια σημασία.

  160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τέλος του προγράμματος.
    (Ακούω τον Τσίπρα στη Βουλή)

  161. spiral architect 🇰🇵 said

    To ονοματεπώνυμο της χρονιάς:
    (να μην συμπεριληφθεί στη λίστα)
    Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

  162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    -Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
    (Ναι ρε παιδιά το νιώσαμε στο πετσί μας)

  163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κουμπαράς (Πινοσέτ- η πρόταση των Νουδιτών)

  164. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Το «δέκα χρόνια με αναστολή» έπαιξε πολύ φέτος στα ελληνικά δικαστήρια.

  165. sarant said

    161 ΑΚΚ για συντομία

  166. 161, 165
    A propos κάτι λεξικογικό:
    Γερμανικά επώνυμα = πολλά επαγγέλματα του παρελθόντος, πολλά ζωώνυμα και φυτώνυμα, αλλά εκεί δεν ακούγονται καθόλου αστεία, λόγω εξοικείωσης
    Πρώτα πρώτα οι δύο Άννες πρόεδροι κομμάτων, που γιόρταζαν κιόλας προχθές:
    CDU: Annegret Kramp-Karrenbauer = Άννα-Μαργαρίτα Κραμπ-Καροποιού
    Πράσινοι: Annalena Baerbock = Άννα- Ελένη Αρκουδότραγου. Αυτή έχει και 2 άλλα βαφτιστικά, Καρλότε και Άλμα – όπως η Άλμα Μάλερ.
    O δε πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Christian-Wolfgang Lindner = Χριστιανός-Βόλφγκανγκ (το Wolfgang = Αυτός που έχει περπατησιά Λύκου) Φλαμούρης (Lindner από το Linden = Tilia = φιλύρα, φλαμουριά)
    Μή ξεχνάμε άλλωστε ότι στη Γερμανία είχαν παλιότερα καγκελάριο Helmut Kohl = Χέλμουτ Λάχανος
    Ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών Hans-Jochen Vogel = Γιάννης-Ιωακείμ Πουλής
    Και πολλά άλλα
    Φαντάζεστε να υπήρχαν Έλληνες ή Ελληνίδες πρόεδροι ή ηγετικά στελέχη κομμάτων με επίθετα σαν μερικά από αυτά; Θα ήταν ο παράδεισος των γελοιογράφων

  167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    164 κι έπειτα ήρθαν τα 15 με αναστολή 😦
    Στην καταδίκη του πρώην υπουργού(επί Σημίτη), Γιάννη Ανθόπουλου και τριών συγκατηγορουμένων του σε κάθειρξη 15 ετών με αναστολή προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αναφορικά με υπόθεση τοκογλυφίας
    https://www.thepressproject.gr/article/136774/Dekapente-xronia-me-anastoli-gia-tokoglufia-se-upourgo-tis-kubernisis-Simiti

  168. Καλησπέρα! Μια δύσκολη χρονιά για τις γυναίκες στην Ελλάδα η φετινή και με τόσες πολλές δολοφονίες αξίζει νομίζω να αναδειχθούν και λέξεις όπως:

    Έμφυλη βία
    Πατριαρχία
    Τοξική αρρενωπότητα

    αλλά και:

    Ταυτότητα Φύλου
    Αναδοχή-ες

    Επίσης, αν και δεν επιτρέπονται κύρια ονόματα, εκείνο του Ζακ θα έπρεπε να έχει χώρο σε μια λίστα με τις λέξεις που ακούστηκαν περισσότερο!

  169. 168 Βρε βρε βρε! Καλώς τον! Είμαστε ακόμα ζωντανοί 🙂

  170. spiridione said

    Αυτό προλαβαίνει να μπει;
    https://twitter.com/St_Theodorakis/status/1072196865431691264

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    154: Ο οποίος οικογενειακός γιατρός εξελίσσεται σε μέγα φιάσκο.

  172. sarant said

    170 Δεν είναι σωστό να τωραβάλουμε εκ των υστέρων την ύλη του άρθρου. Θα το τωραθέσουμε για το επόμενο Σάββατο, εκτός αν ως τότε το τωρανιώσω.

  173. Triant said

    172:
    Μετά, μάλιστα! (ο ατωρανόητος).

  174. Γιάννης Ιατρού said

    165: Να τα λέμε όλα όμως 🙂

  175. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    172 & 173
    Χαμένοι στη τωράφραση…

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    172:Έχεις και έτοιμο τίτλο για να επιλέξεις:Τωραμεζεδάκια του κυρ Σταύρου.

  177. sarant said

    175 !!!!! 🙂

  178. Soumela said

    Κίτριανα γιλέκα
    Βόρεια Μακεδονία

  179. IWN said

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
    AirBnb
    Καθαρή Έξοδος
    Ρουβίκωνας

  180. IWN said

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
    AirBnB
    Καθαρή έξοδος
    Ρουβίκωνας

  181. Μαρία said

    «Procrastination», «GPA», «transgenre», «gilets jaunes» : les mots les plus recherchés sur Google en 2018
    https://culturebox.francetvinfo.fr/culture/mots-les-plus-recherches-sur-google-en-2018-procrastination-gpa-283231

  182. ανθυποκατώτατος (μισθός)

    Με αυτόν αμείβονται οι δεκάδες χιλιάδες κάτω των 25, που δουλεύουν μεν 8ωρο αλλά είναι δηλωμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ ως μειωμένου ωραρίου
    Κάλλιο διακόσια και στο χέρι, παρά στον ΟΑΕΔ και χωρίς επίδομα ανεργίας !

  183. sarant said

    181 Γιατί τόσο δημοφιλής η αναβλητικότητα;

  184. 183: Γιατί χαρακτηρίζει καθέναν που κάθεται μπροστά σε μια οθόνη, κι όλοι ψάχνουμε τρόπους να την πολεμήσουμε.

  185. Βέβαια η σωστή απόδοση είναι χασομέρι

  186. Μαρία said

    183
    Γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των Γάλλων που η λέξη τους ήταν άγνωστη καθότι φιλολογική και την αναζήτησαν στη θεία.

  187. Νέο Kid said

    Procrastination? I’ll deal with it later…

  188. Πρέσπα. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι σημαίνει χιονοστιβάδα; Στα ανατολικά γλωσσικά ιδιώματα λέγεται Πριάσπα.

  189. Παρουνακ said

    Διαβάζοντας τα περί αποφευγμάτων και πατώντας ποτέ «εδώ» και πότε «εκεί» βρέθηκα και στην εδώ ζεστή γωνια.
    Η λέξη που κυριάρχησε όχι μόνο την τελευταία χρόνια αλλά ολόκληρης της τελευταίας πενταετίας θεωρώ πως είναι οι εκλογές.
    Κι από του χρόνου να δείτε.

  190. Για τη λέξη της επόμενης χρονιάς, ευρυζωνική (τηλεφωνία). Το μεγάλο πατιρντί του 2019…

Σχολιάστε