Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στον Βαγγέλη και στην Ευαγγελία!

Posted by sarant στο 25 Μαρτίου, 2024


Σήμερα είναι 25η  Μαρτίου,  επέτειος της επανάστασης του 1821, είναι όμως και η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μεγάλη γιορτή. Γιορτάζουν σήμερα ο Ευάγγελος και η Ευαγγελία -δυο ονόματα που είναι, θα έλεγε κανείς, κάπως αδικημένα εορτολογικώς, διότι η μέρα της γιορτής τους συμπίπτει με μια μεγάλη γιορτή, που είναι για όλο τον κόσμο.

Θέλω να πω ότι, ενώ, ας πούμε, η 6η Δεκεμβρίου ανήκει αποκλειστικά στους Νίκους, ο Βασίλης και η Βασιλική γιορτάζουν το όνομά τους σε μέρα γενικής γιορτής και αργίας, την Πρωτοχρονιά, το ίδιο και ο Χρίστος με τη Χριστίνα ή η Αναστασία με τον Τάσο. Οπότε και στο ιστολόγιο κάπως έχουμε αδικήσει τα ονόματα αυτά, διότι ανήμερα Πάσχα ή Πρωτοχρονιά έχουμε άλλα θέματα να μας απασχολήσουν κι έτσι δεν έχουμε  γράψει άρθρο για τον  Βασίλη ή την Αναστασία (αν  και για τον Χρίστο/Χρήστο έχουμε γράψει, πάντως όχι ανήμερα της  γιορτής του).

Το όνομα Ευάγγελος γιορτάζει λοιπόν την  ίδια μέρα με τον Ευαγγελισμό της  Θεοτόκου, οπότε θα  περίμενε  κανείς να έχει προκύψει από την γιορτή αυτή, αλλά στην πραγματικότητα είναι όνομα προχριστιανικό, της κλασικής  αρχαιότητας,  αφού το βρίσκουμε ήδη τον 5ο αιώνα π.Χ. Ίσως ο διασημότερος αρχαίος Ευάγγελος  να είναι ένας δούλος του Περικλή, ο οποίος   διαχειριζόταν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ακρίβεια τα πάντα στον οίκο του, αξιότερος από όλους, είτε επειδή (λέει ο Πλούταρχος) είχε φυσικό ταλέντο σε αυτά είτε επειδή ο Περικλής τον είχε φτιάξει έτσι (ὡς ἕτερος οὐδεὶς εὖ πεφυκὼς ἢ κατεσκευασμένος ὑπὸ τοῦ Περικλέους πρὸς οἰκονομίαν).

Αλλωστε, υπάρχει και λέξη «ευάγγελος» στα αρχαία ελληνικά, αυτός ή αυτό που φέρνει καλές ειδήσεις -από το «ευ» και «άγγελος = αγγελιοφόρος». Ας πούμε, στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου (στ. 21) ο φρουρός που περιμένει να δει από τις φρυκτωρίες το σινιάλο ότι πάρθηκε η Τροία κάνει λόγο για «ευάγγελον  πυρ» –καλομηνύτρα λάμψη το μεταφράζει σε ρωμαλέα νεανική δημοτική ο Γρυπάρης.

Εννοείται ότι μετά την έλευση του Χριστιανισμού το όνομα συνδέθηκε άρρηκτα με το Ευαγγέλιο, με τον καλό λόγο του Θεού, και εκεί οφείλει και τη  μεγάλη διάδοσή του. Το γυναικείο αντίστοιχο, η Ευαγγελία, προέρχεται από το επίθετο «ευαγγέλιος» (που αρχικά σήμαινε τον σχετικό με την καλή είδηση και αργότερα τον σχετικό με τα Ευαγγέλια) και φαίνεται πως είναι όνομα  των  χριστιανικών χρόνων.

Πάντως, το όνομα δεν έχει αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές γλώσσες, όπου είναι πολύ μικρή η παρουσία του, είτε στη δυτική είτε στην ανατολική Ευρώπη. Νομίζω ότι μόνο στα αλβανικά έχει κάποια συχνότητα το Vangjeli,  oπότε για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ο παραφρασμένος Σαρτζετάκης «Θα είμεθα έθνος ανάδελφον, εάν δεν υπήρχον οι Αλβανοί».

Βέβαια, δεδομένου ότι ο Ευαγγελισμός είναι Αnnunciation σε αγγλογαλλικά και παρεμφερές σε άλλες γλώσσες, το όνομα Annunziata/Anunciata/Annunciata είναι κατά κάποιο τρόπο αντίστοιχο της Ευαγγελίας, ενώ υπάρχει και το επίθετο Evangelista.

Στα ελληνικά όμως τα ονόματα Ευάγγελος και Ευαγγελία είναι από τα πολύ συχνά: στην έρευνα του Χάρη Φουνταλή βρίσκουμε την Ευαγγελία στην όγδοη θέση των  γυναικείων και τον Ευάγγελο στην δέκατη των αντρικών ονομάτων. Ωστόσο, στις πρόσφατες ονοματοδοσίες, που τις είχαμε  εξετάσει σε πρόσφατο άρθρο, τα δυο ονόματα έχουν ελαφρώς υποχωρήσει, ο μεν Ευάγγελος στη 15η θέση, η δε Ευαγγελία στην 11η. Πάντως, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα η Ευαγγελία έρχεται στη δεύτερη θέση στις πρόσφατες ονοματοδοσίες, πίσω από την παντοκρατόρισσα Μαρία, ενώ ψηλά είναι και στην υπόλοιπη Θεσσαλία και στην Εύβοια.

Ο  Ευάγγελος έχει κοινότατο καθημερινό τύπο το «Βαγγέλης» και από κει και πέρα κάμποσα υποκοριστικά που μπορούν να αντιστοιχούν και σε άλλα ονόματα (Λάκης, ας πούμε). Βάγγος και Βαγγέλας αμφιβάλλω αν λέγονται σήμερα εκτός πλάκας -υπήρχε ο καραγκιοζοπαίχτης Βάγγος αλλά πέθανε πριν από μερικά χρόνια. Υπάρχει στην  Ήπειρο το Λώλος, που όμως μπορεί ν’ αντιστοιχεί και σε άλλα ονόματα, όπως και το Γκέλιος. Καθώς οι πλήρεις μορφές των ονομάτων βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια (βοηθάνε και τα σόσιαλ που μας λένε όλους Ευάγγελους, Νικόλαους και Δημήτριους), ο τύπος Ευάγγελος έχει κερδίσει σε συχνότητα. Υπάρχει και το ενδιάμεσο Ευαγγέλης, αν  και άλλον εκτός από τον  ευεργέτη Ζάππα δεν θυμάμαι.

(Κι ένα σχετικό ανέκδοτο: τον καιρό που οι καθηγητές πανεπιστημίου εξέταζαν προφορικά, προπολεμικά αυτό, υπήρχε η φήμη ότι ο Παναγής Λορεντζάτος, από τους ελάχιστους δημοτικιστές, αντιμετωπίζει ευνοϊκά όσους φοιτητές χρησιμοποιούσαν δημοτική. Παρουσιάζεται λοιπόν ο (μετέπειτα συγγραφέας και Μακρονησιώτης) Βαγγέλης Τσιμικάλης, ο οποίος συστήνεται ευθαρσώς : «Βαγγέλης Τσιμικάλης!» Και ο Λορεντζάτος τον λοξοκοιτάζει και του λέει: «Πρόσεξε, μην αποδειχτείς Ευάγγελος!»).

Όσο για την Ευαγγελία, έχει τον τύπο Βαγγελιώ, όπως και Βαγγελίτσα, το σπανιότερο Βαγγελή, το ιδιωματικό Βάγγω, ενώ επίσης έχει κάμποσα χαϊδευτικά πολλαπλών χρήσεων (Λία, Λίτσα, Λίλα, Λίνα, Εύη), όπως και Βάλια. Η Γκέλη και η  Τζέλα κανονικά είναι από την Αγγελική, αλλά τα χαϊδευτικά δεν  έχουν κοπιράιτ.

Τα σπάνια ονόματα Ευαγγελινός και Ευαγγελινή δεν ξέρω αν είναι παραλλαγές του Ευάγγελος, Ευαγγελία ή αυτοτελή ονόματα. Νομίζω το δεύτερο. Να  θυμίσουμε τον σοφό Σοφοκλή Ευαγγελινό Αποστολίδη, καθηγητή του Χάρβαρντ και συντάκτη του μνημειώδους λεξικού Sophocles με τις λέξεις της ύστερης αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων. Δεν είχε πάρει πτυχίο.

Το επώνυμο Ευάγγελος παρουσιάζει αξιοπρόσεχτη συχνότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και το Βαγγέλης.

Ο διασημότερος Βαγγέλης  είναι βέβαια, ή έστω ήταν, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (είχε δύο  ονόματα, Ευάγγελος Οδυσσέας) που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Vangelis. Από τους εν ζωή, υπάρχει ο διάσημος στιχουργός Βαγγέλης Μαρινάκης. Με τον  τύπο Ευάγγελος, μάλλον ο Βενιζέλος.

Η διασημότερη Ευαγγελία θα πω ότι είναι η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, κομμουνίστρια δασκάλα που πιάστηκε στη Νιάλα και εκτελέστηκε το 1947. Η μνήμη  της ζει αφού μια ερασιτεχνική ομάδα της  Καρδίτσας ονομάζεται Α.Σ. Βαγγελίτσα Κουσιάντζα (να το σημειώσει ο π2 στην εργασία του για την ονοματολογία των  αθλητικών ομάδων).

Η παρουσία του ονόματος στη φρασεολογία μας είναι μικρή. Στο αποθετήριο της Ακαδημίας βρίσκω δυο παροιμίες που δεν τις ήξερα. Την αγροτική Βαγγέλη, βαγγελίσετε, σιτάρια σηκωθήτε, που αγνοώ τη  σημασία της, και το «Είναι  αλλουνού παπά Βαγγέλη», που ειπώθηκε, λέει, όταν σε ένα χωριό υπήρχαν δυο παπάδες με το ίδιο όνομα και ο ένας διεκδίκησε την  αμοιβή του άλλου. Βέβαια, είναι και λογοπαίγνιο πάνω στην παροιμιώδη φράση «αλλουνού παπά Βαγγέλιο».

Μια παροιμιώδης φράση ιδιωτικής χρήσεως θυμάμαι από τα φοιτητικά χρόνια, που έναν Βασίλη τον είχα πει κατά λάθος Βαγγέλη, κι αυτός μου απάντησε «Μη μ’ αποκαλείς Βαγγέλη και μου σπας το ηθικό», φυσικά λογοπαίζοντας με το «Μη μ΄ αποκαλείς τεμπέλη» από την Εκδίκηση της γυφτιάς.

Μια και είπαμε ένα από σπόντα ευαγγελοτράγουδο,  να πούμε ότι τραγούδι με Βαγγέλη στον τίτλο του εγώ δεν θυμόμουν, αλλά οι Σκαδαρέσες έχουν  το συμπαθέστατο Τραγούδι του Βαγγέλη

Όμως επειδή  είμαι παλιομοδίτης θα  κλείσω με ένα  από τα πολλά τραγούδια που υπάρχουν για τη Βαγγελίτσα ή τη Βαγγελιώ, παρόλο που ο στιχουργός την κατηγορεί -αλλά κάτι θα της έκανε, δεν  μπορεί, για να αλλάξει γνώμη.

Βαγγελιώ δεν  είσ’ εντάξει, του Απόστολου Χατζηχρήστου, εδώ με τον Στράτο Παγιουμτζή:

113 Σχόλια to “Χρόνια πολλά στον Βαγγέλη και στην Ευαγγελία!”

  1. Κουνελόγατος said

    Ο Βαγγέλης ο γεγές. Top τραγούδι του Βαγγελάκη του Περπινιάδη.

  2. Κουνελόγατος said

  3. Καλημέρα και χρόνια πολλά στον Βαγγέλη και την Βαγγελιώ !

  4. Κιγκέρι said

    Λε λε Βάγγιω μου!

  5. κι ένα αγαπημένο τραγούδι από το αρτιότερο συγκρότημα όλων των εποχών και μια εξαιρετική φωνή !

  6. dryhammer said

    Βανκελίστρα μου…

  7. spyridos said

    Καλημέρα.

    Η σύνοψη παρακάτω από το Praxis Review:

    H ημερομηνία της 25ης Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης της επανάστασης του 1821 (και άρα ως «εθνικής γιορτής») δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα και πλαστογραφεί την αλήθεια.
    Το 1838, 17 χρόνια μετά από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, η κυβέρνηση του «ελέω Θεού βασιλέα Οθωνα Βίτελσμπαχ, για να κόψει κάθε δεσμό με την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, που ψήφισε πολίτευμα δημοκρατικό, αυθαίρετα μετέθεσε την επέτειο στις 25 Μάρτη. Αυτό έγινε σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό κατεστημένο (επιλέχθηκε η 25 Μαρτίου ώστε να ταυτιστεί η επέτειος με τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» και να πάρει θρησκευτική απόχρωση).
    Η πλαστή ημερομηνία που κατασκεύασαν οι Βαυαροί, μαζί το ιερατείο και την εξουσία της εποχής, δεν έχει σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, αφού ο μεν Α. Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) κήρυξε την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία από τις 22 Φεβρουαρίου, στη δε Πελοπόννησο ο Φιλικός Π. Καρατζάς ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Πάτρα στις 21 Μαρτίου (ακολούθησε η Καλαμάτα στις 23/3, κ.α.).

    Για να στηριχθεί η ψευτοεπέτειος κατασκευάστηκε και ο μύθος της Αγίας Λαύρας για την 25η Μαρτίου και την δήθεν συμμετοχή του Π.Π.Γερμανού.

    Ο ίδιος ο Γερμανός όχι μόνο δεν κήρυξε καμία επανάσταση στην Αγία Λαύρα αλλά εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Πάτρα (μαζί με άλλους προκρίτους), με σκοπό την καθιέρωση της εξουσίας τους σε βάρος των Φιλικών, που είχαν αρχίσει την ένοπλη εξέγερση στην πόλη. Ακόμα και ο ίδιος ο Γερμανός δεν αναφέρει λέξη στα απομνημονεύματα του για αυτό το παραμύθι. Η κυρίαρχη τάξη κατασκεύασε δικές της πηγές και έκανε προπαγάνδα με ομιλίες σε σχολεία, λειτουργίες, πίνακες κλπ.
    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προπαγάνδας που κατασκεύασε την δήθεν επέτειο είναι ο γνωστός πίνακας του ζωγράφου Θ.Βρυζάκη (1814–1878) που δείχνει τον Π.Πατρών Γερμανό (δηλαδή την επίσημη Εκκλησία), να «ευλογεί» την έναρξη της Επανάστασης. Ο πίνακας ήταν έργο του 1851, εποχή που ήδη είχε κλιμακωθεί η «ανακατασκευή»της ιστορίας απο τους κρατικούς και εκκλησιαστικούς θεσμούς. Διαδόθηκε πλατιά μετά το 1854 και ήταν βασικό προπαγανδιστικό έργο της μυθοπλασίας για τον ρόλο της Εκκλησίας την περίοδο του 1821.Ο Βρυζάκης δεν ήταν τυχαία δημιουργός ο ενός τέτοιου έργου: Αφού φιλοτέχνησε τη προσωπογραφία του Όθωνα (1837), έκανε ανώτερες σπουδές στο Μόναχο, με μια μεγάλη υποτροφία (για 10 χρόνια) από τη Βαυαρική κυβέρνηση. Απο το 1832 μέχρι το θάνατο του, ζούσε μόνιμα στην Γερμανία. Μάλιστα, έφτιαξε και άλλους πίνακες με παρόμοιο περιεχόμενο, ενώ όταν πέθανε στο Μόναχο, άφησε όλη την περιουσία του στην Εκκλησία (λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλο μέρος του έργου του ήταν άμεσα συνδεδεμένο με αυτήν).

    Το παραμύθι ότι στην Αγία Λαύρα υψώθηκε δήθεν το λάβαρο του ’21,
    ο Ουίλιαμ Μίλλερ το θεωρεί «παράδοσιν ποιητικήν»,
    ο Φιλήμων αποκαλεί «παχυλόν ψεύδος»
    ενώ ο Σπυρίδων Τρικούπης γράφει: «Ψευδής είναι η εν την Ελλάδι επικρατούσα ιδέα ότι εν τη Μονή της Αγίας Λαύρας ανυψώθη κατά πρώτον η σημαία της Επανάστασης». Τέλος, ο Τζορτζ Φίνλεϊ :»Επικρατεί γενική γνώμη στην Ελλάδα ότι φθάνοντας στη Μονή της Αγίας Λαύρας οι προύχοντες και οι δεσποτάδες κηρύξανε την επανάσταση. Αυτό δεν είναι σωστό. Επιδιώκανε να καθησυχάσουνε τις υποψίες των Τούρκων στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα».

    Το μόνο καθήκον όλων όσων σέβονται την ιστορική αλήθεια, είναι η αποκατάσταση της πραγματικής ιστορίας του 1821 και με τις πραγματικές ημερομηνίες και γεγονότα που όρισε με τον αγώνα του ο Ελληνικός λαός και όχι οι Βαυαροί, η ντόπια εξουσία στην Ελλάδα και οι αρχιρασοφόροι συνεργάτες της, που κατασκεύασαν μια επέτειο για να ταιριάζει με τα συμφέροντα τους.

  8. spyridos said

  9. Ας κάνω μια νέα σύνδεση με την εθνική εορτή που δεν μου ζήτησε κανείς:

    Πάντα με εντυπωσίαζε ότι στα τούρκικα υπάρχει λέξη, μονολεκτική και όχι σύνθετη, που σημαίνει ακριβώς ευαγγέλιο, καλή είδηση: müjde. Δεν είναι καθαυτό τούρκικη βέβαια, είναι περσική, και με κάποια έκπληξη μαθαίνω σήμερα ότι είναι ομόρριζη με μια λέξη (mujd مژد) που σημαίνει λέει και τον Δία – ευοίωνο πλανήτη, αντίθετα με τον Κρόνο που είναι γνωστός μουρτζούφλης και δυσοίωνος.

  10. chequechak said

    Παραλλαγή του Ευαγγελία είναι και το Ευαγγελίνα. Έτσι είναι βαφτισμένη. Αυτοσχεδιασμός!!!

  11. π2 said

    Οι Σκιαδαρέσες μου είναι πολύ συμπαθείς.

  12. Κουτρούφι said

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

    Κατά στη Σιφνέικη συνήθεια με τα χαϊδευτικά ονομάτων, ο Βαγγέλης και η Ευαγγελία γίνονται «το Βαγγέ»

  13. ΚΩΣΤΑΣ said

    Χρόνια πολλά σε όλους για την ημέρα και σε όσους /ες γιορτάζουν. Η διασημότερη στο ευρύ κοινό Βαγγελιτσα είναι αυτή από τη Ραχουλα…. 😜

  14. spyridos said

    Χρόνια Πολλά Βαγγέλη.
    Κάποιοι ως προχθές είχαν ξεγράψει την Ολυμπιακάρα από την κούρσα κατάκτησης του πρωταθλήματος.

  15. Costas X said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά !

    Κάποτε είχα κι εγώ αργία στη γιορτή μου. Στις 21 Μαΐου, του αγίου Κωνσταντίνου, γιορτάζεται και η Ένωση των Επτανήσων, τοπική αργία και παρέλαση. Μου κακοφάνηκε όταν είχα έρθει στην Αθήνα.

    «Βαγγελία» η γιαγιά μου, ο παπούς όταν «έκαναν έρωτα» (κόρτε) της έβαζε στο γραμμόφωνο την «Βαγγελίτσα» του Παπαϊωάννου. Σε εστιατόριο που είχα δουλέψει νεαρός, στο λιμάνι της Κέρκυρας, είχα ακούσει στην κουζίνα να το τραγουδούν πρίμο-σεκόντο ο γέρος μάγειρας και η ηλικιωμένη λαντζέρα, με τέλειες αρμονίες τρίτης.

  16. ΓΤ said

    ΑΣ Ευαγγελία Κουσιάντζα —> ΑΣ Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

  17. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα! Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, ιδίως στους έχοντες γιορτή ονομαστική, καλή ευόδωση στον καίριο και απελευθερωτικό, ανθρώπινο και θείο λόγο και “καλή ελευθεριά” σε όλους -και εις διπλούν- ως εκ τούτου.
    Αφορμής δοθείσης κι αυτά τα στιχάκια που τραγούδησε κι η κόκκινη Βαγγελίτσα :
    «Στη στεριά δε ζει το ψάρι/ ουτ’ ανθός στην αμμουδιά
    και οι Έλληνες δε ζούνε/δίχως την ελευθεριά!»
    «Για μια ιδέα ευγενικιά/ Δίνουμε τη ζωή μας
    Χαρά σ’ αυτόν που παρατά/ Για μια τιμή τον κόσμο»
    https://www.katiousa.gr/istoria/prosopa-istoria/vangelitsa-kousiantza-kokkini-daskala-sygklonistiki-martyria-tou-vasili-

    Και ένα γιορτινό σεβνταλίδικο άσμα:
    Βαγγελίτσα, Βαγγελίτσα- Βαγγελίτσα, Βαγγελιώ/ τα δικά σου τα καπρίτσια- μ’ έφεραν στο καπηλειό.
    https://www.youtube.com/watch?v=msaaCuaIHYw Βαγγελίτσα- Πάνος Τζανετής (στίχοι/μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας)

  18. Πουλ-πουλ said

    Ευαγγελισμός στον 5ο αι. π.Χ.; Και όμως, η μετόπη 32 της Β. πλευράς του Παρθενώνα φαίνεται ότι διασώθηκε από την καταστροφή του 5ου αι. μ.Χ., γιατί στους ειδωλοκλάστες της εποχής θύμιζε τη σκηνή του Ευαγγελισμού!
    https://www.theacropolismuseum.gr/sites/default/files/2019-08/6.%20%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F.pdf

  19. Αλφα_Χι said

    Χρόνια πολλά! Γιορτάζουμε τις επαναστάσεις μόνο, γιατί μετά ακολουθούν οι εμφύλιοι …

  20. Theo said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε εορτάζουσες και εορτάζοντες.

    @7:

    Εντάξει, για να μην τσακώνονται οι Μωραΐτες για το πού ξεκίνησε η Επανάσταση (οι Ρωμιοί της Βλαχίας ήταν μακριά και δεν είχαν λόμπι στας Αθήνας), όρισαν οι Βαυαροί συμβολικά την 25η Μαρτίου. Και τη Λαύρα ως τόπο (αρκετά χοντρό, αλλά ουδέτερο, ούτε Πάτρα, ούτε Καλαμάτα, και συμβολικό κι αυτό).

    Και τι έγινε; Γιατί τόση φασαρία και μένος εκ μέρους σου;

  21. konos said

    Χρόνια πολλά! Μνεία και στην Ευαγγελία Αταμιάν…

    ΠΑΡΕ ΠΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ (Εφιάλτης έγινες) ΝΙΝΟΥ – ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ (youtube.com)

  22. atheofobos said

    ….το ίδιο και ο Χρίστος με τη Χριστίνα ή η Αναστασία με τον Τάσο.

    Πράγματι έτσι γίνεται, όλες  τα Χριστούγεννα γιορτάζουν, μόνο που κανονικά η γιορτή τους είναι  ντάλα καλοκαίρι, στις 24/7 της Αγίας Χριστίνας της μεγαλομάρτυρος!

    https://www.saint.gr/2064/saint.aspx

  23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χρόνια πολλά σε εορταζόμενες-ους.
    Στην Εύα, ιδιαιτέρως, είτε εορτάζει ονομαστικά είτε όχι, έχει το δυναμικό υποκοριστικό της ημέρας!

    Έχω να πω ότι ξεχάσατε τον ευρω-Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σας υποψιάζομαι! :) 
    Πέτυχε το πανούργο κόλπο της «εξορίας» του. Αλήθεια τον ανάγγειλε στους νέους υποψήφιους; Χρόνια του πολλά αλλά μαυρίστε τον, μόνο και μόνο γιατί απέτυχε να κερδίσει τον κυρ Κυριάκ.

  24. Χαρούλα said

    Ένας «διαφορετικός» ευαγγελισμός από την
    ΜΟΝΉ ΤΗΣ ΧΏΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗ

    Ο Ευαγγελισμός της Παρθένου. Υπάρχει η παράσταση πηγαδιού. Πράγματι στα Ιεροσόλυμα το σημείο του Ευαγγελισμού της Παναγίας βρίσκεται δίπλα σε ένα πηγάδι που τρέχει νερό.

  25. Χαρούλα said

    Χρόνια πολλά σε όλους που γιορτάζουν. Κυριολεκτικά ευ-άγγελοι να είναι στην ζωή τους.
    Το Ευαγγελινή ειναι και βαφτιστικό(Ευαγγελινή Μάρκου)

    Και βέβαια ο Βαγγέλας!

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η ώρα της εκτέλεσης για τους δέκα μελλοθανάτους φθάνει στις 4 το πρωί, στις 9 Μάη 1947. Τόπος εκτέλεσης το νεκροταφείο της Ξηριώτισσας. Οι μελλοθάνατοι άφοβοι μπροστά στο θάνατο στήνουν τον ηρωικό χορό του Ζαλόγγου. Η Βαγγελίτσα, φορώντας το κόκκινο μεταξωτό φουστάνι της, σέρνει πρώτη το χορό και την ακολουθούν οι υπόλοιποι εννέα τραγουδώντας, σ’ αυτό το “παράξενο” το συγκλονιστικό ξεφάντωμα.

    Εκπληκτοι, οι άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος που προέρχονται από το 106 Τάγμα, από το ανεπανάληπτο αυτό θέαμα, αρνούνται να τους εκτελέσουν. Το φονικό έργο θα το αναλάβουν “μαυροσκούφηδες” και “ΜΑΥδες”.

  27. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν!

    1 Ε, αυτό δεν το θυμόμουν

    25 Του εύχεται και το άρθρο (καλού κακού)

  28. ΓΤ said

    H εδώ Εύα είναι Ευανθία.

  29. ΓΤ said

    Βαγγέλης Κουσουλάκης

  30. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Χρόνια πολλά σε όσες/ους γιορτάζουν σήμερα το όνομά τους!

    Δεν υπάρχουν πολλές παροιμίες για την εορτή ή τα ονόματα, αλλά και οι σχετικές εκφράσεις είναι μάλλον περιορισμένες. Μόνο δύο θυμάμαι:
    – Βάνω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο ότι…
    – Το ‘χει για Βαγγέλιο το…
    ===+===
    Ο Παγιουμτζής έχει τραγουδήσει και για Βάγγο: https://youtu.be/9gTH6OgOmOI?t=17

    Και από τον Μιχ. Γενίτσαρη, ‘Ο Βαγγέλης ο βαρύς’ σε στίχους-μουσική δικά του.

  31. Κουνελόγατος said

    Υπάρχει και η Εβελίνα.

  32. Χαρούλα said

    Και αντάρτικο του Έβρου. Για τον Βαγγέλη καπετάνιο.

  33. ΚΑΒ said

    Καλημέρα. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, άντρες και γυναίκες.

    Στο χωριό μου είχαμε μια Βάγγα, όμορφη κοπέλα που την είχαν ερωτευτεί όλα τα παλικάρια. Δεν έχω ρωτήσει γιατί την είχαν έτσι ονοματίσει. Όταν παντρεύτηκε έγινε και έμεινε το Βαγγελιώ. Ζει και χαίρεται γιο και εγγονές από το όνομά της.

  34. Χαρούλα said


    Και ο Κολωνακιώτης σκύλος

    Μουσική-Στίχοι Φοίβος Δεληβοριάς

    Στο Κολωνάκι είναι ένας σκύλος, ο Βαγγέλης
    έξω απ’ το everest ή στη Λουκιανού
    το μάτι του σ’ ακολουθεί θέλεις δε θέλεις
    καθώς βυθίζεσαι στο βίο που λες πως θέλεις
    για να ξεφύγεις, από το βίο, από το βίο του διπλανού……

  35. Spiridione said

    Υπάρχει Evangelina και Evangeline.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Evangelina

    Και διάσημο ποίημα Evangeline, A Tale of Acadie

    https://en.wikipedia.org/wiki/Evangeline

  36. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ευαγγελισμός Ηρακλείου

    Στον οικισμό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τοιχογραφίες. Σε αυτήν οφείλεται και η σημερινή ονομασία του χωριού, καθώς η προηγούμενη ονομασία του ήταν Μουχτάροι.

  37. ΚΑΒ said

    Το μοντέλο των δεκαετιών 80-90

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B1_%CE%95%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1

  38. Αλφα_Χι said

    https://imgur.com/a/JCcq92U https://imgur.com/a/jacsuNU Άγραφα, οροπέδιο Νιάλας, μνημείο.

  39. Χαρούλα said

    και από την Βραδινή Νοσταλγία του Μ.Λουντέμη

    ……..
    Ο Βαγγέλης, ο βουνίσιος αδελφός μας, σωπαίνει.
    Ακουμπάει στη διχάλα του χεριού του.
    Κι ο νους του δρασκελά τη θάλασσα…
    Ήταν ξωμάχος, ένας ηλιοκαμένος ποιητής.
    Που έσπερνε με το ξινάρι του
    Καταπράσινες σελίδες.
    ……..

  40. Καλημέρα,
    Μην μπλέξεις με την Αναστασία. Βάλε τον Ανέστη πούναι στανταράκι. Η Αναστασιά παίζει ανάμεσα Δεκέμβρη, Γενάρη και Πάσχα. Αν θες να τη βάλεις βέβαια σε μην γιορτινή για τον υπόλοιπο κόσμο μέρα, διάλεξε 22 Δεκέμβρη!

  41. mitsos said

    Χρόνια Πολλά

    Ασφαλώς το Evangelista σήμερα για έναν Ευρωπαίο ή μια Ευρωπαία είναι σπάνιο και αν θύμιζε κάτι μέλλον θα ήταν επίθετο ποδοσφαιριστή ( Lucas ) η επίθετο μοντέλου ( Linda ) .

    Στην Ελλάδα ίσως οι πολιτικοί Γιαννόπουλος ( για ένα κωλόσπιτο … ) ο Μεϊμαράκης ή ο Βενιζέλος είναι ίσως από τους πρώτους που έρχονται συνειρνικά στον νου μας .

    Αλλά ο πιο διάσημος Evangelista στην Ιταλία (όπου συναντάται ακόμα όχι μόνο ως επώνυμο ) θα ήταν ο Evangeista Torricelli αφού το διάσημο πείραμα του (και το θεώρημα του ) διδάκονται σε όλο τον κόσμο, Υπήρξε άλλωστε και ο αγπημένος μαθητής του Γαλιλαίου που θεωρήθηκε αυτονόητο πως έπρεπε να αναλάβει την πανεπιστημιακή έδρα μετά τον θάνατο του Γαλιλαίου.

    Καλημέρα σε όλους

  42. Theo said

    Ευαγγελισμός και το χωριό κοντά στο οποίο συνέβη το δυστύχημα της 28.2.2023.

  43. Χαρούλα said

  44. Theo said

    @43:
    Το δεύτερο στο #3 😉

  45. Να στείλω τις ευχές σε Βαγγέληδες (δεν μούτυχε κάποιον να τον φωνάζουν Ευάγγελο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) και τις Ευαγγελίες με τις πολλές παραλλαγές (Λίτσες – το πιο συνηθισμένο, Εύες) αλλά και όποιες Αγγελικές το γιορτάζουν σήμερα.

  46. Χαρούλα said

    Επίσης έχουμε και
    Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική»

    «Μαρμάρινος Λέοντας του Ευαγγελισμού» που βρέθηκε στον Ευαγγελισμό-κοινότητα της Δημ.Ενότ. Εγνατίας του δήμου Βόλβης του Ν.Θεσσαλονίκης

    «Το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου», που αντιπροσωπεύει τον Μάρκο τον Ευαγγελιστή και απεικονίζεται με τη μορφή φτερωτού λιονταριού. Στην κορυφή του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου απεικονίζεται να κρατάει μια Βίβλο και να περιβάλλει ένα χρυσό λιοντάρι που είναι το σύμβολο της πόλης της Βενετίας και της πρώην Βενετικής Δημοκρατίας.

  47. Spiridione said


    6lo8

  48. «βοηθάνε και τα σόσιαλ που μας λένε όλους Ευάγγελους, Νικόλαους και Δημήτριους» Εφόσον έτσι θέλετε να δηλώνετε. Δεν ζητάνε το όνομα της ταυτότητας!

  49. Spiridione said

  50. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες κα τις εορτάζουσες!

    Οι κουτόφραγκοι έχουν Evangeline, μην τους αποπαίρνεις Νικοκύρη:

    Μπορεί εντωμεταξύ Βάγγο να μην έχουμε, αλλά Καραβάγγο διάσημο και απαθανατισμένο:

  51. Για μένα ο Βαγγέλης πάντα ένας αντίζηλος ήτανε…

    Ωσάν παλεύουν οι καιροί….

    Κι ύστερα φύσηξε ο άνεμος 

    και τις καρέκλες πέταξε τ’ ανάσκελα

    και τα τραπέζια από μαντέμι, όλα 

    εξόν από ένα

    Ηταν αυτό του ίσκιου σου

    π’ απόμεινε ορθό μονάχα,

    με μια καρέκλα συντροφιά

    κι ένα χαρτί κάτω απ΄το ποτηράκι

    να προσπαθεί 

    λόγια βαριά

    να συγκρατήσει

    για αισθήματα και πόνοι

    Μέσα απ’ το τζάμι 

    ήρεμος στην νηνεμία του

    ο αντίζηλος Βαγγέλης χαμογέλαγε..

    Τόξερε πως

    όσα δεν πήρε ο Γαρμπής

    θα σάρωνε σε λίγο

    ο Απηλιώτης

  52. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Και άλλα δύο σχετικά με τη σημερινή μέρα ονόματα: Ανουτσιάτα (δεν υπάρχει στη λίστα 🙂) και Εθνεγερσία (υπάρχει!)  

    https://www.11888.gr/white-pages/;/?query=%CE%91%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B1

    https://www.11888.gr/white-pages/;/?query=%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B5%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%AF%CE%B1

    • Έψαξα λίγο το «Βαγγελίστρα μου!» του Βέγγου, αλλά δεν…
  53. Spiridione said

    52. Στην Τήνο, λογικό. Θα περίμενα να υπάρχει και στην Κέρκυρα, – που υπάρχει πολύ γνωστή εκκλησία που σήμερα απομένει το καμπαναριό, και η γνωστή πλατεία -, αλλά δεν έχω ακούσει.

    Έχει λήμμα και η Βίκη.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B1_(%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1)

  54. kolokotronis said

    Χρόνια πολλά για την ημέρα και σε όσους γιορτάζουν σήμερα το όνομά τους.

    @45 »…αλλά και όποιες Αγγελικές το γιορτάζουν σήμερα…»

    Το πότε γιορτάζουν οι Αγγελικές είναι μια σπαζοκεφαλιά. Συνήθως γιορτάζουν στις 8 του Νοέμβρη, γιορτή των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Κάποιες, λιγότερες, σήμερα 25 του Μάρτη. Στη Ζάκυνθο, όμως, γιορτάζουν στις 21 του Νοέμβρη, στα Εισόδια της Θεοτόκου. Να σημειωθεί πως στη Ζάκυνθο το όνομα Αγγελική είναι κοινότατο, πιθανώς μέσα στα τρία συνηθέστερα, μαζί με τις Μαρίες και τις Διονυσίες, βέβαια. Ίσως οι επτανήσιοι, έχοντες προφανώς ισχυρές επιρροές από την καθολική Ιταλία, να θέλησαν να τιμήσουν ακόμα παραπάνω την Παναγία, καθώς, εάν δεν κάνω λάθος, ενώ σύμφωνα με το ορθόδοξο δόγμα η Παναγία θεωρείται ίση με τους αγίους, σύμφωνα με το καθολικό δόγμα κατατάσσεται μία βαθμίδα υψηλότερα.

  55. Spiridione said

    Δεν ήξερα ότι 25η Μαρτίου είναι η επέτειος ίδρυσης της Βενετίας

    https://en.wikipedia.org/wiki/1600th_Anniversary_of_the_Foundation_of_Venice

  56. Δεν είπαμε κάτι και για το Neon Genesis Evangelion. https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?&q=Evangelion+Theme+Song+Lyrics&&mid=A237C9162E92B16CD40EA237C9162E92B16CD40E&&FORM=VRDGAR

  57. Υπάρχει και κάποια θρησκευτική ομάδα που γιορτάζει τα «Πανάγια συλληπτήρια του ΚΗΙΧ»;

  58. ΓιώργοςΜ said

    Να θυμίσω επίσης πως η πρώτη εκδοχή φωνητικών οδηγιών, δεκαετίες πριν το «hey, Google» ήταν «Βαγγέλη!»

  59. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    16 Στραβομάρα μου, διόρθωσα.

    31 Που και αυτή όμως μπορεί να αντιστοιχεί σε διάφορα ονόματα

    34 Α μπράβο.

    38 Αυτό το επεισόδιο είναι ασύλληπτο πραγματικά.

    40 Σωστά, η φαρμακολύτρια!

    41 Γεια σου Μήτσο! Δίκιο έχεις για τον Τοριτσέλι (που συχνά τον λέγαμε Τορικέλι)

    42 Σωστά. Εχει και ΣΕΟ στην εθνική οδό ο Ευαγγελισμός

    52 Η αενάως εμπλουτιζόμενη λίστα!

    55 Ούτε εγώ!

  60. Theo said

    @54:
    Η Παναγία στην Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάται ως ανώτερη των Αγγέλων και Αρχαγγέλων, «τιμιωτέρα των Χερουβίμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφίμ». Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, είναι «μεθόριον κτιστής και ακτίστου φύσεως, τα δευτερεία της Τριάδος η έχουσα». Η μόνη διαφορά με τους Ρωμαιοκαθολικούς είναι στο δόγμα της Αμώμου Συλλήψεως που εισήγαγαν τον 19ο αιώνα, ότι τάχα μου συνελήφθη άμωμα, όχι όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι.

  61. Theo said

    @60, πληρέστερα:
    «Η μετά Θεόν Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος η έχουσα».

  62. Theo said

    Το θεός με μικρό, άτιμε κορέκτορα 😦

  63. Χαρούλα said

    Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευάγγελος αναφέρονται τα ακόλουθα δύο διαφορετικά πρόσωπα:

    1. Θεότητα ή ήρωας στην Έφεσο, ταυτιζόμενος με την αρχαιότατη λατρεία του Πιξωδάρου. Ο Πιξώδαρος ήταν ένας βοσκός που ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει μια φλέβα μαρμάρου από το οποίο τελικώς χτίστηκε ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, ένα από τα «Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου». Από τότε ο Πιξώδαρος λατρεύθηκε ως θεός και πήρε και το όνομα «Ευάγγελος» επειδή είχε φέρει την «καλή είδηση» (ευ + αγγελία) και έγινε αιτία να χτιστεί ο ναός.
    2. Ο διάδοχος του Βράγχου στη διεύθυνση του «Μαντείου των Βραγχιδών» στην αρχαία Μίλητο. Πιστευόταν ότι ήταν γιος ενός αιχμαλώτου από την Κάρυστο, που ανατράφηκε από τον Βράγχο στο ιερό των Βραγχιδών και χρησιμοποιήθηκε ως αγγελιαφόρος των χρησμών. Τελικώς ο Ευάγγελος αυτός έγινε γενάρχης δικού του γένους, των «Ευαγγελιδών».

    αααααα! 
    Σήμερα είναι και «ο κύριος με τα σου, τα κωκ και τα εκλέρ»😂!

    #44 Theo και λοιποί, κυρίως ο Τζη συγχωρέστε την απρόσεκτη. Ναι το 43β μου είναι και στο 3 του Τζη!

  64. Costas Papathanasiou said

    •Μερικοί Βαγγέληδες σε στίχο
    https://www.youtube.com/watch?v=AHc88heCLvY Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΗΣ ΜΑΜΗΣ, 1936, ΡΙΤΑ ΑΜΠΑΤΖΗ
    «…Σηκώνεται ο Βαγγέλης και πάει στο καφενέ,/ βλέπει την αδελφή του, την Τασούλα, φουμάρει ναργελέ.
    Γιατί μωρή Τασούλα με το ρολόι σου,/ επρόσβαλες εμένα, το Βαγγέλη, κι ούλο το σόι σου;
    Γιατί μωρή Τασούλα με την καδίνα σου,/ επρόδωσες εμένα, το Βαγγέλη, και την πατρίδα σου;…”
    https://www.youtube.com/watch?v=SwCnvHSBFnQ Τασούλα – Νένα Βενετσάνου
    https://www.youtube.com/watch?v=VfjPaV0pDic Bαγγέλη Λάκης Παπαδόπουλος
    •Και δύο γιορτινά (αλλά κρυμμένα) στιχουργικά ονόματα:
    ¬Του Άλκη Αλκαίου ( : Βαγγέλης Λιάρος)
    Στο μπαλκονάκι απόψε βγες/ λυκόφως μου και λυκαυγές
    το στεναγμό σου και το γέλιο/ έχω απόκρυφο Ευαγγέλιο
    https://www.youtube.com/watch?v=VqP9myvGqeI Εχεμύθεια -Αρλέτα (Α. Αλκαίος- Ν.Ζουδιαρης)
    Ξέρω καλά πως μ’ απατούν ο φόβος κι η ελπίδα/ μα στη γλυκιά τους έμαθα να πέφτω την παγίδα
    Θα είμαι εδώ, τ’ ανέλπιστα πάντα να περιμένω/ κάθε καινούργια Άνοιξη, κατάπληκτος, κατάπληκτος να μένω
    https://www.youtube.com/watch?v=TMXI5tgcNBA Παγίδα – 2007 Πάνος Κατσιμίχας – Μάνος Ξυδούς(στίχοι: Άλκης Αλκαίος)
    ¬ Και της Λίνας ( <Ευαγγελία) Νικολακοπούλου:
    “…Γλυκά φυσούσε τ’ αεράκι /στα χάδια που έλειψαν μεσίτης
    μα δίπλα σ’ ένα φυλλαράκι/ γλεντά τη μεταμορφωσή της.
    Μια άσπρη νύφη πεταλούδα /μπορεί και να ‘χε κι άλλο χρώμα
    καρδιά μου γιόρταζε, τραγούδα/ σερνόσουν ως εχθές στο χώμα.”
    https://www.youtube.com/watch?v=Rqxza6KReg0 Μία στιγμή αυτού του κόσμου (Live, Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας,1999)- Petru Guelfucci – Θάνος Μικρούτσικος

  65. Στη γενιά άλφα, οι περισσότερες Ευαγγελίες είναι πλέον Εβελίνες.

    Έχει κι Εβελίνες, λιγότερες, που είναι Παρασκευές.

  66. Τον Αβέρωφ, κανείς; Τον Αντώναρο, έστω;

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Βαγγέλης από τη Θήβα που ντύνεται καλόγρια.
    Έτσι, χωρίς άλλα λόγια.

  68. geobartz said

    Χρόνια Πολλά!

    7- Spyridos, 20- Theo said….

    # Αρχές Οκτωβρίου του 1820 ο Αλέξ. Υψηλάντης συγκαλεί στο Ισμαήλι της Βεσσαραβίας σύσκεψη Φιλικών. Αποφασίζεται έναρξη της Επανάστασης την 25.3.1821, ταυτόχρονα στην Πελοπόννησο, Κωνσταντινούπολη, Ήπειρο, Μα κεδονία, Σερβία, Βουλγαρία και Μολδοβλαχία. Ίδε:

    (α) Κασομούλης-1, σελ. 134, όπου αναφέρει ρητώς «ετοιμασίαν διά τας 25 Μαρτίου». (β) Φιλήμων_Επανάσταση-1, σ. 117-119: Σχέδιο συνθήκης Ελλάδος-Σερβίας (Υψηλάντη-Οβρένοβιτς) οπόθεν προκύπτει εμμέσως η πρόβλεψη από κοινού κήρυξης της επανάστασης στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου 1821. (γ) Αμβρόσιος Φραντζής, Επιτομή της Ιστορίας της Αναγεννηθείσης Ελλάδος, (Τόμοι 4, 1839, 1941), Τόμος 1, Εν Αθήναις 1839, σελ. 324-331.

    Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στο ΕΠΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

    https://drive.google.com/file/d/1d5myTZm3fbzyzBvOWeyqbMSiB1M_GyHr/view?usp=sharing

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πώς να σου γράψω, το λοιπόν, βιογραφία
    αφού οι λέξεις μου είναι μόνο της βροχής.
    Ποτέ το μπλε δεν το χωρά δικογραφία.
    Θυμίζει σύλληψη κι εκτέλεση εποχής.
    Είμαστε άρρωστοι βαριά από νοσταλγί5α.
    Μας περιμένουν τα τσιγκέλια στα σφαγεία.

    Στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη

    Μάνος Ελευθερίου Μάρτιος 2015

  70. kolokotronis said

    @60, «…Η μόνη διαφορά με τους Ρωμαιοκαθολικούς είναι στο δόγμα της Αμώμου Συλλήψεως…»

    Όχι, δα! Οι ορθόδοξοι έχουν αναπτύξει ολόκληρη θεωρία περί «Μαριολατρείας» των καθολικών,

    κατηγορώντας τους πως λατρεύουν την Παναγία σαν να ήταν θεά,

    ενώ η λατρεία αρμόζει μόνον στον Θεό. Για την Παναγία και τους αγίους υπάρχει μόνον η τιμή και ο σεβασμός.

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Βαγγέλα/ Ευαγγελία Κλάδου, δασκάλα, από τα Σίσαρχα Ανωγείων (η Μαρία του ΕΑΜ), δασκάλα, εκτελέστηκε και αποκεφαλίστηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1949, στη σπηλιά Ανυφαντοχάλαρα των Χανίων
    https://ethniki-antistasi-dse.gr/Vaggelio-Kladou.html

    Οι Βαγγελιές της Κρήτης…
    https://ethniki-antistasi-dse.gr/Vaggelies-ths-Krhths.html

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ευαγγελία Λέλε, κι όποιος δεν την ξέρει/ακουσε, έχει χάσει.
    Στην Εύα και στον Πέπε.

    Κουίζ, σε ποιο σύγχρονο κι ωραίο τραγούδι αναφέρεται η Ευαγγελία Λέλε;

  73. Κιγκέρι said

    Δυο φορές προσπάθησα να ανεβάσω του όσιου Λουκά το μοναστήρι – «Γιώργαινα, ο Βαγγέλης!» – και τις δυο μ´ έπιασε μάλλον η μαρμάγκα. Ε, και μία να ελευθερωθώ, φτάνει!

  74. Theo said

    @70:

    Σου παρέθεσα λόγια του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του μεγαλύτερου θεολόγου της περασμένης χιλιετίας, κι εσύ επικαλείσαι αόριστα κάποιες κατηγορίες κατά των Ρωμαιοκαθολικών.

    Δεν τη λατρεύουμε σαν θεά οι Ορθόδοξοι την Παναγία (και δεν ξέρω τη ρωμαιοκαθολική θεολογία περί της τιμής ή λατρείας της, ώστε να τα συγκρίνω), αλλά τη θεωρούμε ως το αγιότερο ον μετά τον Θεό. Δεν έχουμε «μαριολατρεία», αλλά την τιμούμε πέντε φορές τον χρόνο, όχι μόνο για μια μέρα αλλά και με προεόρτια και μεθεόρτια, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο που είναι κατά τα 3/4 του δικός της: 14 μέρες προέρτια, με παρακλήσεις, μία η γιορτή κι άλλες οχτώ μέχρι την απόδοσή της, τα «Εννιάμερα». Συν τους Χαιρετισμούς και την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου τώρα, τη Σαρακοστή.

  75. Κυριάκος said

    Η σελίδα του Φουνταλή μπήκε σε αναστολή!

  76. Λάμπας said

    Θυμήθηκα και αυτόν το Βαγγέλη.

  77. spyridos said

    20
    Πολλά ευαίσθητος μου έγινες ΜΟΝΟ για την ημερομηνία.
    Όχι η ημερομηνία δεν με πειράζει.
    Με πειράζει που μας μάθαιναν ότι οι δωσίλογοι ήταν ήρωες του έθνους.
    Όπως δεν με πειράζει να γιορτάζω ΚΑΙ για την Εθνική Αντίσταση στις 28/10.
    Αλλά με πείραξε όταν ήρθε ο χουντονίνιο (και μας έστελνε και «πηγές») υποστηρίζοντας ότι ο Ράλλης, Ο Πλυντζανόπουλος και ο Λάμπρου ήταν η Ε.Α. και ότι ο Κουκίδης ήταν ο ήρωας της Ακρόπολης.

  78. spyridos said

    Άλλη μια σύνοψη από το Praxis Review.

    «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου» (Παλαιών Πατρών Γερμανός, 1820):
    Πως αντιμετωπίστηκαν πολλοί ήρωες του 1821 απο ντόπιους αστούς, κοτζαμπάσηδες, αρχιρασοφόρους κ.α που πήραν τελικά την θέση των Οθωμανών στην εκμετάλλευση του λαού;
    Ο μεγάλος επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) που ήθελε να ενώσει όλους τους λαούς των Βαλκανίων, χριστιανούς και μουσουλμάνους, στον αγώνα ενάντια στην Οθωμανική απολυταρχία, προδόθηκε απο Έλληνα, που τον κατέδωσε στην Αυστριακή αστυνομία. Αυτή τον παρέδωσε, μαζί με τους συντρόφους του, στους Οθωμανούς. Αυτοί τους δολοφόνησαν όλους.

    Ο Γρηγόριος Ε (που αργότερα αφόρισε την επανάσταση) εκείνη την περίοδο έγραψε επιστολή με την οποία καταδίκαζε τα κείμενα του Ρήγα και καλούσε τους δεσποτάδες να κατάσχουν το επαναστατικό μανιφέστο του.
    Παρόμοιες «εκστρατείες» έκαναν και άλλα ηγετικά στελέχη της Eκκλησίας.

    Ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ένας απο τους τρείς ιδρυτές της «Φιλικής Εταιρείας» (οι άλλοι ήταν ο Αθανάσιος Τσακάλωφ που έφυγε απο την Ελλάδα το 1832 και ο Νικόλαος Σκουφάς που πέθανε πριν το ξέσπασμα της επανάστασης, το 1818), αναγκάστηκε να καταφύγει στην Βλαχία αφού προσπάθησε να οργανώσει την απόδραση του Αλέξανδρου Υψηλάντη απο τις Αυστριακές φυλακές. Εκεί παρέμεινε ξεχασμένος ως το 1837, οπότε και αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σε πλήρη ανέχεια, μάταια αποζητώντας σύνταξη από το Δημόσιο, ή έστω ένα ελάχιστο βοήθημα, το οποίο δεν του δόθηκε ποτέ. Πάμφτωχος πέθανε και ο Παναγιώτης Σέκερης, ηγετικό στέλεχος/χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρείας.

    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που πρώτος σήκωσε τα όπλα της επανάστασης στην Μολδοβλαχία τον τον Φεβρουάριο του 1821,αφορίστηκε απο το Πατριαρχείο, προδόθηκε απο τοπικούς άρχοντες και τελικά συνελήφθη και φυλακίστηκε απο τους Αυστριακούς.Στην φυλακή πέρασε τα πάνδεινα.Πέθανε στην Βιέννη, λίγο μετά την αποφυλάκιση του, μόλις 36 ετών, σε απόλυτη φτώχεια, εγκαταλελειμμένος. Για 136 χρόνια, το Ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρθηκε ούτε καν για την μεταφορά των οστών του στην Ελλάδα. Μεταφέρθηκαν στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα το 1964.

    Ο φιλικός τσαγκάρης Παναγιώτης Καρατζάς (πραγματικό όνομα Παναγιώτης Αναστασόπουλος), που πρώτος σήκωσε τη σημαία της της επανάστασης στην Πάτρα, δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1821 απο άλλους οπλαρχηγούς που τον φθονούσαν και το όνομα του σβήστηκε απο την ιστορία για να τοποθετηθεί στην θέση του ο μύθος της Αγίας Λαύρας και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ταιριαστός στην προπαγάνδα της δήθεν «εθνικής συνείδησης».

    Ο φιλικός ναυτικός Αντώνης Οικονόμου, ήταν ο πρώτος που σήκωσε την σημαία της επανάστασης στην Ύδρα ενάντια στους πλοιοκτήτες, που δεν ήθελαν να ξεκινήσουν την επανάσταση. Έδιωξε τον διοικητή του νησιού και εγκαθίδρυσε λαϊκή εξουσία. Δολοφονήθηκε τον Δεκέμβρη του 1821 απο στρατιωτικό απόσπασμα που είχαν μισθώσει πρόκριτοι και πλοιοκτήτες ενω πήγαινε στην Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να αποκαλύψει την προδοσία και τα εγκλήματα τους.

    Η Μπουμπουλίνα εξορίστηκε στις Σπέτσες,χάνοντας τον κλήρο γης που το Κράτος της είχε παραχωρήσει στο Ναύπλιο, όταν ζήτησε την απελεύθερωση του Κολοκοτρώνη, την πρώτη φορά που αυτός φυλακίστηκε. Απογοητευμένη, αποτραβήχτηκε απο τον αγώνα, όμως όταν ο Ιμπραήμ Πασάς αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο, άρχισε να προετοιμάζεται για νέες μάχες. Δολοφονήθηκε όμως σε μια γελοία συμπλοκή επειδή ο μικρότερος γιος της είχε ερωτευτεί την κόρη της πολύ πλούσιας οικογένειας των Κουτσαίων στις Σπέτσες. Οι Κουτσαίοι δεν ήθελαν γάμο μεταξύ των δύο οικογενειών γιατί η Μπουμπουλίνα είχε ξοδέψει πια την τεράστια περιουσία της για τον αγώνα (μια άλλη εκδοχή ισχυρίζεται ότι είχαν «τάξει» την κόρη τους σε πλούσια οικογένεια). Όταν, το 1825,οι δύο νέοι διέφυγαν μαζί, ο Ιωάννης Κούτσης δολοφόνησε την Μπουμπουλίνα.
    Η Ελληνική κυβέρνηση έκλεισε την υπόθεση και δεν αναζήτησε τους δράστες.

    Οι κλέφτες του Θεόδωρου Κολοκοκοτρώνη εξοντώθηκαν απο τους Οθωμανούς το 1805, με την βοήθεια της ηγεσίας της Εκκλησίας, που τους αφόρισε. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης ξέφυγε τελευταία στιγμή ενω ο αδελφός του Δημήτρης προδόθηκε απο έναν καλόγερο και δολοφονήθηκε απο τους Οθωμανούς. Μετα την επανάσταση ο Θ. Κολοκοτρώνης κατέληξε να κατηγορηθεί για συνωμοσία κατά του Όθωνα και τον συνέλαβαν το 1833. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Έντιμοι δικαστές αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση.

    Ο Ανδρέας Λόντος έδωσε όλη την περιουσία του για τον αγώνα. Μετα την επανάσταση κυνηγήθηκε απο τα ανάκτορα και τον Κωλέττη. Αυτοκτόνησε το 1846, σε ηλικία 62 ετών «μη δυνάμενος να ανεχθεί την ένδεια του». Σε φτώχεια πέθανε και η Μαντώ Μαυρογένους το 1840.

    Ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού, πέθανε (ουσιαστικά δολοφονήθηκε) το 1853 στην φυλακή, κυνηγημένος απο την Εκκλησία και το Ελληνικό κράτος ως «αιρεσιάρχης».Ο κατάλογος των ονομάτων είναι μόνο ενδεικτικός.

    Όταν ολοκληρώθηκε η αστική επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα η κυρίαρχη τάξη-σε συνεργασία με το κατεστημένο που συνεργαζόταν με τους Οθωμανούς στην Τουρκοκρατία -έχασε αμετάκλητα κάθε προοδευτικό χαρακτήρα.Τα ίδια έγιναν-με την μια η άλλη μορφή-σε όλες τις αστικές επαναστάσεις στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, στην Ελλάδα έγινε προσπάθεια να σβήσει κάθε μνήμη του αυθεντικού εξεγερμένου 1821 και πολλοί αγωνιστές αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση η ακόμα και καταδίωξη και φυσική εξόντωση ενω

    το Ελληνικό κράτος πλαστογράφησε ακόμα και την επέτειο της επανάστασης μεταφέροντας την 25 Μαρτίου ώστε να συγχωνευθεί με τον με τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» και να πάρει θρησκευτική απόχρωση (ενω η ηγεσία της Εκκλησίας είχε αφορίσει την επανάσταση όταν ξέσπασε),

    μακριά απο το πραγματικό επαναστατικό της περιεχόμενο και μήνυμα (που τώρα πια ήταν όχι μόνο άχρηστο αλλά και επικίνδυνο για τους νέους εκμεταλλευτές). Ο λαός έχει κάθε λόγο να τιμά τον ηρωικό λαϊκό αγώνα του 1821, τις ανείπωτες θυσίες των απλών αγωνιστών να ξεκολλήσουν από την τότε λάσπη τη ρόδα της κοινωνικής προόδου. 203 χρόνια μετά, η ίδια τάξη που τότε διακήρυττε την επαναστατική ανατροπή του Σουλτάνου παρουσιάζει την εκμεταλλευτική εξουσία της ως αιώνια, όπως έκαναν κάποτε και ο Σουλτάνος και οι βασιλιάδες. Όμως, όπως δείχνει και ο αγώνας του 1821 αλλά και γενικότερα η ιστορία των κοινωνιών, η κοινωνική εξέλιξη, που έχει κινητήρια δύναμη τους ταξικούς αγώνες και τις κοινωνικές επαναστάσεις, δεν πρόκειται να σταματήσει.

    «Βούλγαροι κι Αρβανίτες,
    Αρμένιοι και Ρωμιοί
    Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή
    για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί
    να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν
    και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά τους τυραννούν»

    Ρήγας Φεραίος, «Θούριος»

    Πηγές: «Η Επανάσταση του 1821», Δημήτρης Φωτιάδης, «Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας», Γιάνης Κορδάτος, «Όθωνας η Μοναρχία», Δημήτρης Φωτιάδης, «Παναγιώτης Καρατζάς, λαϊκός ηγέτης, αυτός που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης», Ατέχνως, «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής

    Επαναστάσεως», Ι.Φιλήμων,»Απομνημονεύματα», Θ.Κολοκοτρώνης, «Ο Ρήγας στα χέρια των Τούρκων-Ο σκοτεινός ρόλος του Πατριαρχείου»,Γ.Καραγιάννης,»Το 21 και η αλήθεια», Γιάννης Σκαρίμπας,»Η Βαυαροκρατία και οι αγωνιστές του 21″,Κώστας Βαλέτας, «Απομνημονεύματα»,Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,

    «Ο αρματωλισμός της Πελοποννήσου 1500-1821″, Τάκης Κανδηλώρος,»Αρχείο Εμμανουήλ Ξάνθου», Εμμανουήλ Ξάνθος, «Τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του ’21» (Συλλογικό έργο), «Απομνημονεύματα», Π.Π Γερμανός,»Ο εσωτερικός αγώνας πριν και κατά την επανάσταση του 182″,Τάκης Σταματόπουλος.

  79. spyridos said

    Μαρμάγκα.

  80. Spiridione said

    https://www.google.com/search?q=%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B6%CE%AD%CE%BB&oq=%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B6%CE%AD%CE%BB&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIKCAEQABiABBiiBDIKCAIQABiABBiiBDIKCAMQABiABBiiBDIKCAQQABiABBiiBNIBCDM0MzFqMGo3qAIUsAIB&client=ms-android-samsung-ss&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8&chrome_dse_attribution=1#fpstate=ive&ip=1&vld=cid:f4b756a7,vid:GySy0rJ6lo8,st:0

  81. xar said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

    Μου κάνει εντύπωση που δεν έχει αναφερθεί ως τώρα το Ένα νερό κυρα Βαγγελιώ.

  82. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    Μου έπεσε βαριά η σκορδαλιά

    65 Ναι, ε; Ετσι θάναι

    66 Τι εννοείς;

    69 Ναι το καημένο το παιδί…

    73 Το πιο περίεργο είναι πως η μαρμάγκα δηλώνει αθώα

    75 Πράγματι. Πολύ περίεργο!

    79 –> 78

    80 Είχε πιαστεί και άργησα να το δω, συγγνώμη.

  83. Costas Papathanasiou said

    Στην αγροτική παροιμία “Βαγγέλη, βαγγελίσετε, σιτάρια σηκωθείτε” (όπου- μάλλον- η κυριολεκτική και μεταφορική έννοια του ευαγγελισμού: “γιορτάστε, από 25 του Μάρτη, το τέλος του χειμώνα, ετοιμαστείτε για καρποφορία, βγάλτε τα ζώα απ’ το παχνί”), μπορούμε να προσθέσουμε και την μετεωρολογική “Αν δεν έρτ’ του Βαγγελισμού και τ’ Άγια Σαράντα, μη λες εγώ ξεχείμασα, βγήκα σε καλοκαίρι” (Νικολάου Πολίτη, “Ότι το εαρινόν θάλπος ημερών τινών του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου αρχομένου δεν είναι ασφαλές μαρτύριον της λήξεως του χειμώνος” ― “Τ’ Άγια Σαράντα” νοούμενα με τον παλιακό εορτασμό τους, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στις 9 Μαρτίου )
    Άλλες σχετικές παροιμίες: “Την Τυρινή, του Ευαγγελισμού και των Βαγιών κάθεται ο διάβολος στο γιαλό” ( “Επειδή του Ευαγγελισμού και των Βαγιών δεν μπορούσαν να ψαρέψουν λόγω της κακοκαιρίας έλεγαν το ανωτέρω”, Γεώργιος Κ. Σπυριδάκης, Ικαρία (Βρακάδες), 1962 )
    “Του Ευαγγελισμού ψάρια και σκορδαλιά” (Δημήτριος Λουκάτος, Παξοί, 1957)/ “Ιά τη χάρη τσ’ Ευγαgελίστρας πρέπει ν’ αοράσης ψάρι να φας, κι α δεν έχης ν’ αοράσης, να κλέψης να φας. Α δε bορης να κλέψης, νάβρης μες στη ρύμνη ένα gοκκαλάκι να το γλείψης” (Διαλεχτής Ζευγώλη – Γλέζου, Παροιμίες από την Απείρανθο της Νάξου, Αθήναι, 1963,)
    “Είναι για τη Βαγγελίστρα!”( κοινότατη, με σημασία: Είναι βλαμμένος, τρελός”/ “Είναι να τον κλαις, χρειάζεται θαύμα Παναγιάς να γίνει από “φρενήρης φρόνιμος”) και βαφτιστικό “Ευαγγελίστρια” https://www.11888.gr/white-pages/?query=%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1 )

  84. Κιγκέρι said

    73, 82δ: Πάμε πάλι, λοιπόν:

    …Αλλά το βράδυ το ίδιο του Σαββάτου,
    την ώρα π’ απ’ την Άγια Πύλη το ένα
    κερί επροσάναψε όλα τ’ άλλα ως κάτου,

    κι απ’ τ’ Άγιο Βήμα σάμπως κύμα απλώθη
    το φως ώσμε την ξώπορτα, όλοι κι όλες
    ανατριχιάξαν π’ άκουσαν στη μέση
    απ’ τα «Χριστός Ανέστη» μιαν αιφνίδια
    φωνή να σκούξει: «Γιώργαινα, ο Βαγγέλης!»

    Και να·ο λεβέντης του χωριού, ο Βαγγέλης,
    των κοριτσιών το λάμπασμα ο Βαγγέλης
    που τον λογιάζαν όλοι για χαμένο

    στον πόλεμο·και στέκονταν ολόρτος
    στης εκκλησιάς τη θύρα, με ποδάρι

    ξύλινο, και δε διάβαινε τη θύρα
    της εκκλησιάς, τι τον κοιτάζαν όλοι
    με τα κεριά στο χέρι, τον κοιτάζαν,
    το χορευτή που τράνταζε τ’ αλώνι
    του Στειριού, μια στην όψη, μια στο πόδι,
    που ως να το κάρφωσε ήταν στο κατώφλι
    της θύρας, και δεν έμπαινε πιο μέσα!

    Και τότε – μάρτυράς μου να ‘ναι ο στίχος,
    ο απλός κι αληθινός ετούτος στίχος –
    απ’ το στασίδι που ‘μουνα στημένος

    ξαντίκρισα τη μάνα, απ’ το κεφάλι
    πετώντας το μαντίλι, να χιμήξει
    σκυφτή και ν’ αγκαλιάσει το ποδάρι,
    το ξύλινο ποδάρι του στρατιώτη,
    -έτσι όπως το είδα ο στίχος μου το γράφει,
    ο απλός κι αληθινός ετούτος στίχος-,
    και να σύρει απ’ τα βάθη της καρδιάς της
    ένα σκούξιμο: «Μάτια μου… Βαγγέλη!»

  85. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    71. Μπράβο! Να τα θυμόμαστε αυτά.

    72. Καταπληκτικό!
    Και για το κουίζ: Τώρα που το ρώτησες μου ήρθε η συσχέτιση! Δεν το ήξερα…
    «Η Ευαγγελία λέει τον Αρχαγγελίτικο
    και συ στης Μπεκαά τη θέρμη τραγουδάς το ανείπωτο».

  86. sarant said

    83 Καλή η ερμηνεία της παροιμίας.

    Πρόσθεσα και την Ευαγγελίστρια στα ονόματα.

  87. Costas Papathanasiou said

    Άλλες δοξασίες:
    Δεν γίνετ’, Ευαγγελισμού, μήτε φωλιά χελιδονιού : “Του Βαγγελισμού. Τότε έρχονται τα χελδόνια, αλλά δια το επίσημον της ημέρας δεν κατασκευάζουσι τας φωλεάς των. Εκ τούτου δε λέγουσιν ως τον θέλοντα να εργασθή κατά την ημέραν ταύτην ότι : ούτε το χελιδόνι δεν κάμνει σήμερα τη φωλιά του.”(Σωσίπατρος Δημοσθενόπουλος, Θράκη, Σηλυβρία, 1889)
    Τέκνο συλληφθέν ανήμερα Ευαγγελισμού, θα γίνει Καλοβαρβάρα ή Υπνοφάς :
    Οι Καλοβαρβάρες, είναι σα τις Καλοκαζάρες βγαίνουν το Σαραντάμερο και όποιο παιί (γ)εννιέται με την ώρα που (θ)α εννηθή ο Χριστός ‘ίνεται Καλοβαρβάρα ή Υπνοφάς όπως τους λέμε κι αλλοιώς. Ίνονται (γίνονται) καλοβαρβάρες εκείνοι που οι γονιοί των του Βαγγελισμού ξαπλώνουν μαζί, άμα τότε ξαπλώσουν μαζί ‘ίνονται απ’αυτές.”( Άννα Ιω. Παπαμιχαήλ Νίσυρος, Νικειά ,1964)
    Και τρία χαρακτηριστικά της σημερινής εορτής τραγουδάκια:
    “…Μπιζανίου κι Αναλήψεως Αγίας Τριάδος κι 25ης Μαρτίου/ η Ελλάδα που αντιστέκεται η Ελλάδα που επιμένει/κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει”
    https://www.youtube.com/watch?v=NcTqYeaxvh0 – Τσάμικο/ Γιώργος Νταλάρας – Διονύσης Σαββόπουλος
    https://www.youtube.com/watch?v=OCcf2fCtpaI Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – “Είσαι Το Φλάμπουρο”/ Μουσική – Στίχοι: Δημοτικό (συλλέχτηκε από την Αγγελική Καψάσκη)
    “…Σας κάνω το μνημόσυνο, σας καίω λίγο λιβάνι,/ τα όπλα σας δεν άντεξαν στου χρόνου τη φθορά/
    τώρα βαρέθηκαν για σας ν’ ακούν και τα παιδιά/ που ξέρουν μια γειτονιά που λένε «Μακρυγιάννη»/
    κι έναν «Καραϊσκάκη» γήπεδο, κάτω στον Πειραιά.”
    https://www.youtube.com/watch?v=OCcf2fCtpaI 25η Μαρτίου – Βασίλης Νικολαΐδης

  88. geobartz said

    Μερικά υποκοριστικά για τον Βαγγέλη και την Βαγγελιοώ: Γκέλης-γαμπρός σε δευτεροξαδέρφη, Γκιλιώ-πρωτοξαδέρφη του παππού μου. Βαγγελούσης (κατά το Γιωργούσης, Γιαννούσης κλπ) ένας παππούς των δύο περασμένων αιώνων, Βαγγελάκος (κατά το Βασιλάκος, Τασάκος κλπ) εγγονός του προηγουμένου και πρωτοξάδερφός μου, Βάνα-ανεψιά από πρωτοξάδερφο.

  89. evamaten said

    72

    Έφη μου δεν είχα ιδέα για τη συσχέτιση αυτή (η άσχετη!). Αλλά γι’ αυτό μπαίνω εδώ για να μαθαίνω!

    Ευχαριστώ και για τις ευχές – καλοδεχούμενες, αν και δεν γιορτάζω σήμερα (ο ληξίαρχος ΓΤ ανέφερε το όνομά μου🙂). Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν! Αναφέρω κι εγώ έναν αγαπημένο Βαγγέλη που μου ήρθε τώρα: ο Μουρίκης, ο εκπληκτικός αυτός ηθοποιός!

  90. Theo said

    @78:

    Αφενός αυτά που παραθέτεις τα έχουμε συζητήσει κι άλλες φορές εδώ, και δεν έχω καμιά διάθεση να ξαναρχίσουμε σχοινί κορδόνι.

    Αφετέρου, όπως γράφω και στο άλλο νήμα, αυτό το Praxis Review «αξιοποιεί» μόνο τις πηγές που το συμφέρουν, γιατί δεν το ενδιαφέρει η ιστορική αλήθεια αλλά η προπαγάνδιση της ιδεολογίας του. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιστότοπους της άλλης πλευράς. Θα μπορούσα να αντέγραφα κι εγώ μια ανάρτηση ενός τέτοιου ιστότοπου και να τσακωνόμαστε για μέρες. Αλλά ούτε με αυτήν την πλευρά είμαι κι έχω μάθει να μελετώ την Ιστορία χωρίς ιδεολογικά γυαλιά.

    Μετά τις επιτυχίες του πρώτου χρόνου της Επαναστάσεως, άρχισαν οι εμφύλιοι, γιατί ο καθένας ενδιαφερόταν περισσότερο για τα νιτερέσα του που λέει κι ο Μακρυγιάννης παρά για την ελευθερία ή την ευημερία των συμπατριωτών του. Κι αυτό δεν συνέβη μόνο με τη μία τάξη ή πλευρά αλλά με όλες, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, και θα συμβαίνει όσο η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια, όπως γράφει ο Θουκυδίδης. Έγραψα στο χθεσινό νήμα, σχολιάζοντας τους δύο εμφυλίους (του 1822-1830 και του 1943-1949) : «Οι κοντινότεροι πρόγονοί μας έμοιασαν στους μακρινότερους κι ότι δεν διδασκόμαστε από την Ιστορία, δυστυχώς.»

    Για τη στάση της Εκκλησίας τα έχουμε γράψει και ξαναγράψει εδώ. Ενώ πολλοί ηγέτες της είχαν ενταχθεί στην Φιλική Εταιρία, ήταν εφεκτικοί ως προς την έναρξη της Επαναστάσεως, γιατί προέβλεπαν το λουτρό αίματος που θα ακολουθούσε (στο κομμάτι της χώρας που έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1830, από τα δύο εκατομμύρια προεπαναστατικά είχε επιζήσει το ένα). Όταν είδαν ότι το πράγμα δεν γινόταν να αναβληθεί περισσότερο, συγκατένευσαν και πήραν μέρος στην Επανάσταση ως ηγέτες. Αυτό συνέβη και με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, που ήταν Φιλικός και (μαζί με άλλους) κήρυξε την Επανάσταση στην Αχαΐα (βλ. Βίκι) που το το Praxis Review τον παρουσιάζει δωσίλογο, απομονώνοντας μια φράση του από ποιος ξέρει ποια συνάφεια.

    Κάπου 90% των επισκόπων είτε φυλακίστηκαν είτε εκτελέστηκαν από τους Τούρκους (εδώ μπορείς να τους δεις αναλυτικά). Ο αφορισμός του Υψηλάντη ήταν προσχηματικός, κι αυτό το ήξερε κι ο Υψηλάντης, το έμαθε κι ο σουλτάνος, και γι’ αυτό τον απαγχόνισε στις 10 Απριλίου κι άλλους εφτά από τους δώδεκα συνοδικούς αργότερα σαν προδότες και αποστάτες. Υπάρχουν πολλές πηγές που στηρίζουν τα παραπάνω, και θα κομίζαμε γλαύκα εις Αθήνας αν τις αναρτούσαμε ή παραπέμπαμε σ’ αυτές.

    Στο ότι στο ελεύθερο κράτος κυριάρχησαν κάποια οργανωμένα συμφέροντα και φατρίες και φέρθηκαν οικτρά σε πολλούς από τους πρωτεργάτες της Επαναστάσεως έχεις δίκιο. Κι αυτό εν μέρει οφειλόταν ότι οι αυτόχθονες Έλληνες είχαν αποδυναμωθεί από τους πολλούς εμφύλιους και απογοητευτεί και «παραδόθηκαν» αμαχητί στους Βαυαρούς και τους συνεργάτες τους, αφήνοντάς τους το πεδίο ελεύθερο. (θυμίζει την ΤΙΝΑ με τα μνημόνια).

  91. Theo said

    @88:

    Γκέλης και στην Έδεσσα ο Βαγγέλης.

  92. Costas Papathanasiou said

    Άλλα δύο τραγουδάκια:
    “…Δεν τη λέει Μαίρη;/ -Βαγγελία τη φωνάζει (Βαγγελία Βαγγελία)/ Δεν την λένε Βαγγελία…
    Και ποια είναι η Ευαγγελία; Σίγουρα καμιά γελοία/ -Δεν υπάρχει Ευαγγελία!
    Πώς ξεκίνησε η ιστορία με αυτή τη Βαγγελία;/ -Το `μαθε παπαγαλία!-Στη Γαλλία;/ -Παπαπαπαπαγαλία!…”
    https://www.youtube.com/watch?v=_uMK5PKerHg Ο παπαγάλος – 2007 / Mazoo and the zoo (Στίχοι: Μάνος Βαφειάδης/Μουσική:Άγγελος Βαφειάδης)
    “Ασ’ τα όνειρα Βαγγέλη,/ δεν ταιριάζουνε σε μας,- η ζωή αλλιώς τα θέλει,/ δούλευε και μη μιλάς”
    https://www.youtube.com/watch?v=LUfowcwOaes Δημήτρης Μητροπάνος – Άστα Όνειρα Βάγγέλη (Μουσική: Απόστολος Καλδάρας – Στίχοι: Σώτια Τσώτου )
    (και ξανά αυτό που μπήκε με λάθος παραπομπή στο 87: https://www.youtube.com/watch?v=p95zT0zicDg – “Είσαι Το Φλάμπουρο”)

  93. Πέπε said

    81

    Xar, το Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ αναφέρθηκε απ’ τα πρώτα πρώτα (#3). Άμα δε σου ‘φτασε, πάρε και μια ηχογράφηση του 1919:

    Όμως η Βαγγελιώ δεν έχει παρά παρεμπίπτουσα σχέση με το περιεχόμενο του τραγουδιού. Το όνομά της δεν είναι παρά ένα τυχαίο τσάκισμα, ανάμεσα στον κανονικό στίχο που λέει:

    Ένα νερό, κρύο νερό, κι απούθε κατεβαίνει;
    Από γκρεμό γκρεμίζεται, σε περιβόλι μπαίνει,
    ποτίζει δέντρα και κλαριά
    … κλπ.

    Σε άλλες παραλλαγές, αντί για το όνομα της Βαγγελιούς (σικ ρε!) το τσάκισμα λέει «το νεραντζοφίλημα», επίσης άσχετο από την ιστορία που αφηγούνται οι κυρίως στίχοι. Υπάρχει μια ωραιότατη εκτέλεση στον δίσκο «Μαγνησία» (άλλη μελωδία από τη γνωστή, αλλά όχι τελείως άσχετη), όμως δε φαίνεται να υπάρχει στο ΥΤ. Κάποιαν άλλη όμως παραλλαγή του τραγουδιού, δεν ξέρω από πού, φαίνεται να εντόπισε ο Ν. Σκαλκώτας (μάλλον στις μουσικές καταγραφές του Σ. Μπο-Μποβί από τις ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε η Μέλπω Μερλιέ στην Αθήνα το 1930: μερικές εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια από Έλληνες κάθε επιμέρους καταγωγής), και τη διασκεύασε ως εξής:

    Δεν έχω υπόψη μου το πρωτότυπο που ενέπνευσε τον Σκαλκώτα, πιστεύω όμως ότι το κεντρικό του θέμα πρέπει να είναι αυτό που εδώ εισάγεται γύρω στο 1’00».

  94. Πέπε said

    93 διόρθ.:

    Χμ… Δεν είμαι σίγουρος ότι έκανε ο Μπο-Μποβί τις καταγραφές των ηχογραφήσεων σε πεντάγραμμο. Ή πάντως ότι τις έκανε όλες. Νομίζω ότι κάποιες τις έκανε ο ίδιος ο Σκαλκώτας.

  95. Μαρία said

    90

    Πολύ χρήσιμο για την απαλλαγή απ’ τα στερεότυπα το βιβλίο του Χρήστου Λούκου, Μια σύντομη ιστορία της ελληνικής επανάστασης, Θεμέλιο 2022. Έχει στο τέλος χρονολόγιο απ’ το 1797 μέχρι το 1832 και πλούσια βιβλιογραφία.

  96. Xar said

    @93
    Δεν το είδα. Τώρα, κανονικά πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τον Τζή, αλλά αφού η επανάληψή μου στάθηκε αφορμή να μας πεις όλα αυτά τα ωραία, κερδισμένοι βγήκαμε!

  97. Theo said

    @90, διόρθωση:

    Ο αφορισμός του Υψηλάντη από τον Γρηγόριο τον Ε’ ήταν προσχηματικός, κι αυτό το ήξερε κι ο Υψηλάντης, το έμαθε κι ο σουλτάνος, και γι’ αυτό απαγχόνισε τον Γρηγόριο.

  98. freierdenker said

    7, Ο ίδιος ο Γερμανός όχι μόνο δεν κήρυξε καμία επανάσταση στην Αγία Λαύρα αλλά εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Πάτρα (μαζί με άλλους προκρίτους), με σκοπό την καθιέρωση της εξουσίας τους σε βάρος των Φιλικών, που είχαν αρχίσει την ένοπλη εξέγερση στην πόλη.

    Αυτό είναι νομίζω παραπλανητικό διότι ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν επιφανής Φιλικός.

    Εκείνο που ίσως θα μπορούσε να ειπωθεί, από την οπτική πάντα ενός μαρξιστικού περιοδικού όπως το praxis review, είναι ότι στην Πάτρα την 25η Μαρτίου 1821 οι Δεξιοί Φιλικοί με τον Παλιών Πατρών Γερμανό πάλευαν με τους Αριστερούς Φιλικούς για τον έλεγχο της Επανάστασης.

  99. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Ένας Βαγγέλης από το Τουίτερ προσθέτει ότι το όνομα υπάρχει σίγουρα και στη Βουλγαρία ως Вангел/Вангелия. Πιο γνωστή η Μπάμπα Βάνγκα (βλ. Βικιπαίδεια)

  100. Pedis said

    # 98 – Και γιατί αποκρύπτεις ότι οι Αριστεροί ήταν όργανα της Μόσχας; Κι επίτηδες ξεκίνησαν νωρίτερα την επανάσταση, κατά διακόσια-τριακόσα χρόνια, για να δώσουν τον Πατριάρχη πάνω που ήταν έτοιμος να κατέβει στον Μοριά;

  101. Μαρία said

    95

    Στο Πολιτιστικό μαγκαζίνο μετά το 5:00 Καραμανωλάκης συζητάει με Λούκο. https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive

  102. spyridos said

    90
    Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό αλλά δεν έχω το χρόνο και τις δυνάμεις.

    Μόνο αυτό:
    «γιατί ο καθένας ενδιαφερόταν περισσότερο για τα νιτερέσα του που λέει κι ο Μακρυγιάννης»

    Αυτός ήξερε και έκρινε από τον εαυτό του, ο μπαγαπόντης, παρτάκιας, φιλοχρήματος, αρχαιοκάπηλος και τοκογλύφος «στρατηγός» «Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και εμείς τώρα«. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλο το μύγιασμά του που κάθε τρεις και λίγο αναφέρει πόσο αφιλοχρήματος είναι. Τα 40.000 γρόσια με τα οποία αγόρασε ολόκληρη γειτονιά στην Αθήνα τα έβρεξε ο καλός Θεός και η αφιλοχρηματία του.

  103. Μαρία said

    101

    Ή

  104. spyridos said

    Γνήσιοι πολιτικοί απόγονοι του Μακρυγιάννη.

  105. Μαρία said

    https://www.taylorfrancis.com/books/edit/10.4324/9781003378914/greek-revolution-greek-diaspora-united-states-maria-kaliambou?refId=ca93f8ca-887f-4c87-ad99-3bd6f6e5f20c&context=ubx

  106. Κιγκέρι said

    Να κι ένας μικρούλης Ευαγγελινός στην Παιδική Πασχαλιά:

    …Κι επειδή ο μικρός Ευαγγελινός έκλαιε, λέγων ότι δεν είναι αρκετά μεγάλη η κοκώνα του, η μήτηρ του έδιδεν άλλην να εκλέξη, αλλ᾽ αυτός δεν ημέρωνεν ούτε ήθελε να ταιριασθή. Το βέβαιον είναι ότι τας ήθελεν όλας διά τον εαυτόν του. Και τότε η μήτηρ τον επαρηγόρει λέγουσα ότι «το Σαββάτο το βράδυ θα ρθή η κουρούνα (κρα, κρα!), να φέρη το τυρί και το κρέας (τσί, τσί!), και τότε να ιδής χαρές ο Ευαγγελινός, σαν ακούση κρα, κρα! την κουρούνα να χτυπά το παραθύρι. Πάρε, Βαγγελινέ, το τυρί, πάρε και το τσί-τσί, να φάτε!»

    https://www.sansimera.gr/anthology/833

  107. Theo said

    @102:

    Ο Μακρυγιάννης ήταν έμπορος κι είχε βγάλει αρκετά από το εμπόριο προεπαναστατικά. Το 1825 παντρεύτηκε κόρη πλούσιου Αθηναίου.

    Αυτό με τα 40.000 γρόσια και την ολόκληρη γειτονιά πού το βρήκες;

    Ούτως ή άλλως, η μαρτυρία του για τα νιτερέσα επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα.

  108. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

  109. nikiplos said

    καλημέρα… Μιας και ειπώθηκαν τα βαγγελοτράγουδα, να μην ξεχάσουμε κι αυτό…

    Στ’ ορκίζομαι Βαγγέλη μου

    για κάτσε να τα πούμε

    στο τάβλι αυτό που παίζουμε

    στο ούζο που θα πιούμε

    Στ’ ορκίζομαι Βαγγέλη μου

    Βαγγέλη να σε θάψω

    αυτή θα την εκδικηθώ

    αυτή θα την εκάψω

  110. nikiplos said

    107@ Καλημέρα. Η συζήτηση έχει ξαναγίνει εδώ, αλλά δεν θυμάμαι που ακριβώς. Όποιος διαβάζει τον Βλαχογιάννη προφανώς και θα λατρέψει τον Μακρυγιάννη, ασχέτως του μυθεύματος που κατασκευάζει ο φιλόλογος/ιστορικός για ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο του 1821, που ελάχιστα πολέμησε και περισσότερο ραδιούργησε, χωρίς αυτό να απομειώνει την παρουσία του στα δρώμενα.

    Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο: https://www.lavyrinthos.net/p/139553/paraleipomena-1821.html?ref=3 ώστε να μετριαστεί ο ενθουσιασμός για τον στρατηγό. Ο ίδιος ο Στρατηγός ή και ο Βλαχογιάννης δεν παρουσίασαν τις επιστολές των αγωνιστών ή τις παρουσίασαν όπως τους συνέφερε. Ευτυχώς διασώθηκαν στα αρχεία άλλων οι δικές του, όπου φαίνεται τι κουμάσι ήταν.

    Να προστεθεί πως πολλών ανθρώπων σήμερα η πεποιήθηση είναι πως περισσότερο διαβάζουμε έναν Βλαχογιάννη και λιγότερο Μακρυγιάννη. Αρκετοί αμφισβητούν τη γνησιότητα αρκετών σημείων της διήγησης στα απομνημονεύματα του στρατηγού.

  111. Theo said

    @110:

    πολλών ανθρώπων σήμερα η πεποίθηση είναι πως περισσότερο διαβάζουμε έναν Βλαχογιάννη και λιγότερο Μακρυγιάννη.

    Σοβαρολογείς;
    Θα μπορούσε να γράψει ο Βλαχογιάννης τη χυμώδη γλώσσα του Μακρυγιάννη;
    Ο Βλαχογιάννης έχει δημοσιεύσει φωτοτυπίες σελίδων από το αυτόγραφο των Απομνημονευμάτων, ενώ το αυτόγραφο του Οράματα και Θάματα βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, ολόκληρο. Και αρκεί μια σύγκριση των κειμένων του Βλαχογιάννη και αυτών του στρατηγού για να φανεί πως ο ισχυρισμός σου είναι έωλος.

    Εκτός από τους ύμνους των Θεοτοκά και Σεφέρη, δες τι έγραψαν κι άλλοι γι’ αυτό το αξεπέραστο ύφος και τη γλώσσα:

     Όσο για τη γλώσσα του ο Δημαράς τη θεωρεί σχεδόν ανόθευτη, ενώ το ύφος του είναι «κοντά στην ψυχή του».[29] Ο Πολίτης, τα θεωρεί, ως την «πιο έγκυρη αποτύπωση του ήθους των αγωνιστών του Εικοσιένα». [30]Ο Βίττι αναφέρει, «Σ’ αυτόν τον ορμητικό τόνο είναι γραμμένο όλο το βιβλίο. Η γοητεία οφείλεται στην προφορικότητα του λόγου, που δεν υποτάσσεται σε μια συστηματική χρήση της δημοτικής αφού χρησιμοποιεί τύπους και εκφράσεις της γραφειοκρατίας και της δημοσιογραφίας».[31] 

    ελάχιστα πολέμησε

    Πού το στηρίζεις αυτό;

    Σημειώνω από τη Βίκι:

    1821: Μάχη του Σταυρού, του Πέτα, πολιορκία της Άρτας

    1822: Μάχη της Υπάτης, της Αθήνας, Σαλαμίνα, Βελίτσα

    1823: Σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα με τον Νικηταρά

    1825: Μάχες στο Νεόκαστρο και τους Μύλους

    1826-1827: Πολιορκία της Ακροπόλεως

    τι κουμάσι ήταν

    Μήπως αυτή η άποψή σου δεν πηγάζει από τις επιστολές του, αλλά επειδή τα «χώνει» στους Μωραΐτες;

  112. Costas Papathanasiou said

    Από τα πάμπολλα τραγούδια Βαγγέλη-Βαγγελιώς ας βάλουμε καμπόσα όπου ανταμώνουνε και μ’ άλλους :
    “Ο Αντρέας είχε πάντοτε μαζί και την μαμά του/ κι ο Μιχάλης μου την έκανε με μια αλλοδαπή.
    Ο Αντώνης δεν ξεκόλλαγε ποτέ από την δουλειά του/ κι ο Βαγγέλης δεν του έκανε αν δεν στεφανωθεί.
    Ο Δημήτρης είχε κόλλημα μεγάλο με την μπάλα/ κι ο Ηλίας είχε έρωτα με την πολιτική.
    Ο Λευτέρης με το χρήμα και τα κόλπα τα μεγάλα/ κι ο Βασίλης με τον φίλο μας τον διακοσμητή.”
    https://www.youtube.com/watch?v=vfu8GTvkYeQ “Άντρες”- Εφη Σαρρή/ (στίχοι/μουσική:Ανδρέας Λάμπρου)
    και τα `φτιαξε η Γκέλη ξαφνικά με το Βαγγέλη/ που τα είχε με τη Τζίνα και παλιά με την Ηρώ
    που αγαπούσε τον Ηλία που τα είχε με την Λία/ λίγο πριν να του την πέσει η Αργυρώ
    https://www.youtube.com/watch?v=yjCKWoh_hD0 Πού βαδίζουμε κύριοι; – 1982/ Λουκιανός Κηλαηδόνης
    Είπες όχι στον Κωστή και στο Βαγγέλη,/ στο Δημήτρη, στον Απόστολο, στον Τέλη,
    https://www.youtube.com/watch?v=WkRdMfYi3uc Πεισματάρα – 1969/Γιάννης Καλατζής (στίχοι/μουσική: Κώστας Κινδύνης/Αγγελος Σέμπος)
    Δε με νοιάζει ποιος σε είχε,/ δε με νοιάζει ποιος σε θέλει,/ και ποια ψέματα σου κλέψαν την καρδιά,
    δε με λένε ούτε Στέλιο,/ ούτε Νίκο, ούτε Βαγγέλη,/ βάφτισέ με εσύ απόψε με φιλιά.
    https://www.youtube.com/watch?v=y-q2m6QHEI4 Δε με λένε – 1998/ Βαλάντης (στίχοι/μουσική: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης/ Γιώργος Θεοφάνους)
    Μια ζωή την έχουμε απόψε ρε Βαγγέλη/ Όπα τσιφτετέλι στον Θάνο τον Πετρέλη
    https://www.youtube.com/watch?v=G-1d3ZnxeLs Τα Χριστούγεννα σημαίνουν – 1997/ Ημισκούμπρια
    Άσπρα και γαλάζια κυματάκια/Προβληματισμένα τα καμάκια/ σεξουαλικό μου καλοκαίρι
    και η Bαγγελίτσα πρώτο αστέρι/ λένε και βρωμόλογα οι γέροι/ κόκκινο στην γλώσσα τους πιπέρι
    https://www.youtube.com/watch?v=ILep_08wH-I Μάτι μάτι μάτι/ Γιάννης Λογοθέτης (στίχοι/μουσική: Γιάννης Λογοθέτης/Μιχάλης Καπηλίδης)
    Γέροι απ’ τα Πατήσια/ Χούφταλα απ’ το Γουδί/ Μας ρίχτηκαν σαν ίσια/ Με αναφτό δαδί
    Νερό βρε Κατερίνα/ Κάτουρο Βαγγελιώ/ Φέρ’τε νερό με μπρίκια/ Με σκάφες με γιογιό
    https://www.youtube.com/watch?v=AVWTi_k0fOI Όλες στο χορό – 1972/ Άννα Ματζουράνη( (στίχοι/μουσική: Γιώργος Ζερβουλάκος/ Σταύρος Ξαρχάκος)
    Άιντε του Βαγγέλη το μουλάρι/ κάνει βόλτα στο παζάρι,
    https://www.youtube.com/watch?v=ZlPSR6dFHtU Του κυρ Σπύρου το γαϊδούρι – 1980/ Μιχάλης Ζαμπέτας (στίχοι/μουσική: Νίκος Μπακογιάννης/Γιώργος Ζαμπέτας)
    Η Μπέτη λέει, Ευάγγελε,/ χασάπικο παράγγειλε/ κι ύστερα στο γλέντι στο γλυκό,/ θέλω ένα μάμπο Ιταλικό./ Κι ο Βάγγος που τρελαίνεται για φούστα/και που δεν της χαλάει ποτέ τα γούστα,/ τα λεφτά στα όργανα σκορπάει,/ να χορέψει μάμπο η Μις Μπέτη με τον Βάγγο,
    https://www.youtube.com/watch?v=9u1_RWTQrsU “Μάμπο με τρελές πενιές” Πόλυ Πάνουτου (Βασίλης Τσιτσάνης)
    Την τράτα λεν Μαρίτσα,/ τη σκούνα Βαγγελή,- Σουλτάνα τη μαούνα,/ τη βάρκα Παντελή.
    https://www.youtube.com/watch?v=GhhsoPKnLMQ Τα καραβάκια – 1969/ Καίτη Χωματά(στίχοι/μουσική: Κώστας Γεωργουσόπουλος/Βασίλης Κουμπής)
    Εφημερίδα πάνω στον πάγκο/ Μεσημεράκι ώρα μισή
    Τον λέγαν Μάνθο τον λέγαν Βάγγο/ Της Εσκενάζυ κλαίει η φωνή
    https://www.youtube.com/watch?v=ZpWRZNkT3qw Μεσημεράκι – 1983/ Μαρινέλλα (στίχοι/μουσική: Μιχάλης Μπουρμπούλης/Γιώργος Χατζηνάσιος)
    Όμορφη που ήτανε η παλιοπαρέα μας/ με τα καυγαδάκια μας και με τα ωραία μας,
    με τη Μαίρη γρι γρι γρι ο Θοδωράκης/ και μπουκάλα συνεχώς ο Βαγγελάκης,
    ο Νικόλας σαν ελέφαντας να τρώει/ και ο Γιώργος να μας κάνει, όλο, το γόη.
    https://www.youtube.com/watch?v=ln4gd1LWpRM Η παλιοπαρέα- Γιώργος Μουζάκης/ στίχοι:Ηλίας Λυμπερόπουλος- Γιώργος Μουζάκης ( και https://www.youtube.com/watch?v=lzAgLx9IXJI Λενα Παμελα Τριο Μελοντι)
    Βγήκαν ψεύτες στα μπαλκόνια Νικολάκη μου/ και μας κλέψανε τα χρόνια Βαγγελάκη μου.
    https://www.youtube.com/watch?v=6tla104aFNw Πάτερ ημών – 1995/Τάκης Μπίνης (στίχοι/μουσική:Άκος Δασκαλόπουλος/ Κώστας Καπλάνης)
    Αντρέας, Ανδρονίκη, Αντώνης,/ Αριστομένης, Αρίστος, Αφροδίτη,/ Βαγγέλης, Βαγγελιώ, Βασίλης,/ Γιάννης, Γιώργης, Δημάρατος,/ Δημήτρης, Ειρήνη, Ελένη,
    https://www.youtube.com/watch?v=woPBVN-cPAs Ω, Παναγιά μου Ανωγειανή – 2003/ Λιζέττα Καλημέρη & Λουδοβίκος των Ανωγείων
    O Γιάννος και η Bαγγελιώ σ’ ένα σχολειό πηγαίναν,/ μάθαιν’ ο Γιάννος γράμματα κι η Bαγγελιώ τραγούδια,…
    https://www.youtube.com/watch?v=EM1GapXB6OQ Ο Γιάννος και η Βαγγελιώ – 2008/ Λάμπρος Γούμενος

  113. Stavroula said

    Kαι η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, και σήμερα Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Σμύρνης.

Σχολιάστε