Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρυσαυγίτες με άμφια;

Posted by sarant στο 30 Οκτωβρίου, 2012


Για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο έχουμε ξαναγράψει στο ιστολόγιο, διότι ο σεβαστός ιεράρχης (είναι και μπλόγκερ) συνηθίζει να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με ακραίες δηλώσεις και κηρύγματα μίσους του. Όσο όμως κι αν φαίνεται περίεργο, νομίζω ότι προχτές κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του, στην ανακοίνωση που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του. Στην ανακοίνωση αυτή, με αφορμή (ή με πρόσχημα) τη φήμη που είχε κυκλοφορήσει ότι επρόκειτο να ευλογήσει τα εγκαίνια των γραφείων της τοπικής οργάνωσης Αιγίου του νεοναζιστικού κόμματος, αντί να περιοριστεί σε μιαν απλή και λιτή διάψευση της φήμης, ο άγιος Καλαβρύτων κάνει κάτι που κανείς (απ’ όσο θυμάμαι) ιεράρχης της εκκλησίας μας δεν έχει αποτολμήσει, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και δώθε. Αφενός επιτίθεται εφόλης της ύλης σε ένα πολιτικό κόμμα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, και αφετέρου μετατρέπεται σε ίματζ μέικερ ενός άλλου πολιτικού κόμματος, της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Δεν θυμάμαι να έχει υποπέσει άλλος ορθόδοξος ιεράρχης σε παρόμοιο ατόπημα τις τελευταίες δεκαετίες -μόνο οι παπικοί επίσκοποι του ιταλικού νότου αναμιγνύονταν τόσο απροκάλυπτα στην πολιτική, απ’ όσο θυμάμαι, κι αυτό παλιότερα.

Βέβαια, ο κ. Αμβρόσιος ξεκινάει το άρθρο του ισχυριζόμενος ότι «ένεκα της θέσεώς του ως επίσκοπος δεν έχει το δικαίωμα να ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα» και ότι ως εκ τούτου «είναι ακομμάτιστος και γι’ αυτό δεν ασχολείται με την πολιτική». Ωστόσο, αμέσως μετά αυτοδιαψεύδεται, αφού ασχολείται σε τόσο βάθος και πλάτος με τα πολιτικά πράγματα, που απορεί κανείς τι άλλο θα έλεγε αν «ασχολιόταν». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή δεν κάλεσε στη σύσκεψη τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, δηλαδή μια μάλλον δευτερεύουσα λεπτομέρεια της πολιτικής ζωής. Όχι απλώς ασχολείται με την πολιτική ο άγιος Καλαβρύτων, αλλά και παθιάζεται ανεπίτρεπτα, σε σημείο που ο λόγος του να είναι κατάφορτος με μειλίχιες εκφράσεις χριστιανικής αγάπης όπως: κορυβαντιούν, με κατακρεούργησαν, δεν τους χαμπερίζω, οι Συριζαίοι εφρύαξαν, τσιράκια της αριστεράς, ας κοιτάξουν τη δική τους τύφλα.

Φυσικά, γλώσσα πεζοδρομίου χρησιμοποιεί μόνο όταν απευθύνεται στην αριστερά. Για το νεοναζιστικό κόμμα στάζει μέλι. Η κριτική του είναι βελούδινη (πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου ή την μέθη από την εκλογική τους επιτυχία, πράγματα τα οποία τους οδηγούν σε λανθασμένες ενέργειες) και οι ελπίδες που στηρίζει πάνω τους πολλές και καθόλου μύχιες: αν αποφύγετε κάποιες ανωφελείς ακρότητες του νεοφώτιστου, αν τροποποιήσετε το στύλ, που εφαρμόζετε, αν ωριμάσετε δηλ., μπορείτε να καταστήτε μια γλυκειά ελπίδα για τον απελπισμένο πια Πολίτη και μια ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα. Γλυκιά ελπίδα -πάλι καλά που δεν είπε για γλυκό πειρασμό!

Από την άλλη, τον Σύριζα τον αποκηρύσσει, παρόλο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ψήφισε πολύ μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων της επαρχίας του απ’ ό,τι το νεοναζιστικό κόμμα. Δεν έχουν, λέει, το δικαίωμα να ασχολούνται με την εκκλησία, δεν ανήκουν σ’ αυτήν, ας κοιτάξουν την τύφλα τους. Αν όμως έτσι εύκολα ένας ιεράρχης αποκηρύσσει το 25% του ποιμνίου του (περίπου τόσο ήταν το ποσοστό του Σύριζα στους δήμους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας) μήπως θα έπρεπε να γίνει επιτέλους ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, ώστε ο ιεράρχης να συναισθανθεί τις συνέπειες της χειρονομίας του; Διότι είναι σόλοικο ο ιεράρχης να πληρώνεται από όλους αλλά να θεωρεί ποίμνιό του τους μισούς πολίτες.

Και καταντάει αστείο να καταγγέλλει ο άγιος Καλαβρύτων την κ. Μ. Ρεπούση ότι «ακριβοπληρώνεται από τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενου» τη στιγμή που ο ίδιος από τον ίδιο ιδρώτα βγάζει το ψωμί και το παντεσπάνι του. Και μάλιστα, η κυρία Ρεπούση εκλέχτηκε στη Βουλή από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι αύριο αν δεν την θέλουν θα την καταψηφίσουν, ενώ από τον άγιο Καλαβρύτων οι ατυχείς κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν καμιά δυνατότητα να απαλλαγούν. Και ενώ ο άγιος Καλαβρύτων βρίζει πατόκορφα τους Συριζαίους, τους αριστερούς, τους ομοφυλόφιλους, τους μουσουλμάνους, τους άθεους, δεν τον έχω δει να αποποιείται ας πούμε το μισό ή το ένα τρίτο του μισθού του, που προέρχεται από τους φόρους των… αφορεσμένων. Προφανώς είναι οπαδός της άποψης ότι τα χρήματα δεν έχουν οσμή.

Πάντως, δεν προκαλεί έκπληξη το κήρυγμα μίσους του ιεράρχη. Ο ίδιος παλιότερα διέδιδε την άθλια συκοφαντία για τους δήθεν παιδεραστικούς γάμους της Χαμάς με οχτάχρονα κοριτσάκια, κι όταν οι αναγνώστες του ιστολογίου του τού επισήμαναν ότι είναι διαβόητος διαδικτυακός μύθος αρνήθηκε να επανορθώσει. Ο ίδιος χαρακτήριζε «έκτρωμα της φύσης» τους ομοφυλόφιλους. Ο ίδιος έγραψε ότι «το ελληνικό αίμα μολύνθηκε» με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια -αναρωτιέμαι τι περισσότερο θα έγραφε π.χ. ο Χίμλερ ή ο Ρόζενμπεργκ. Άλλωστε, ο άγιος Καλαβρύτων ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ιεροκήρυκας στη Χωροφυλακή, και στον χειροτονητήριο λόγο του, τον Αύγουστο του 1976 (είχε εκλεγεί τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου πριν πάει στα Καλάβρυτα) δεν παρέλειψε να θυμηθεί τους φίλους του, τους χουντικούς βασανιστές χωροφύλακες και αστυνομικούς, που εξαιτίας αυτού του ατυχούς συμβάντος ταλαιπωρούνταν, κι έτσι έστειλε «θερμόν εν Κυρίω ασπασμόν προς όλους εκείνους τους αγαπητούς μου αξιωματικούς και οπλίτας της Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων οι οποίοι την στιγμήν ταύτην, συνεπεία οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος εν τη ενασκήσει του υπηρεσιακού των καθήκοντος, εστερήθησαν των αγαθών της υγείας και της ελευθερίας».  (Το θέμα το είχε φέρει στη Βουλή ο βουλευτής της ΕΔΗΚ Γ. Μυλωνάς).

Ρατσισμός, ομοφοβία, συκοφαντίες -δεν είναι περίεργο που ο ιεράρχης αυτός διάλεξε να παινέψει τη Χρυσή Αυγή. Τοιούτος γαρ υμίν και έπρεπεν αρχιερεύς, θα λέγαμε παραφράζοντας ελαφρώς το ευαγγελικό χωρίο. Τέτοιος τούς έπρεπε. Αλλά γιατί να τον πληρώνουμε όλοι μας;

Υστερόγραφο: Σωστά επισήμαναν φίλοι στα πρώτα σχόλια ότι εννιά μητροπολίτες έχουν ταχθεί κατά της Χρυσής Αυγής και έχουν αποδοκιμάσει τις πρακτικές της, πιο έντονα απ’ όλους ίσως ο Σιατίστης Παύλος. Μακάρι και η Ιερά Σύνοδος συνολικά να αποδοκιμάσει τις ουσιαστικά αιρετικές θέσεις του Αμβρόσιου.

327 Σχόλια to “Χρυσαυγίτες με άμφια;”

  1. Costas said

    Έλα ντε!

  2. τυφλόμυγα said

    Κρίμα να μην συμπεριλάβετε κι αυτούς εδώ στο άρθρο σας, έστω στην τελευταία παράγραφο.

    http://www.skai.gr/news/greece/article/215928/ennea-mitropolites-tassodai-kata-tis-hrusis-augis-kai-ton-praktikon-tis/

    http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4763617

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63730449

    Ακόμα και το tvxs ανέδειξε την είδηση.
    http://tvxs.gr/news/ellada/kata-ti-xrysis-aygis-i-orthodoksi-ekklisia-se-ellada-kai-germania

    Καλημέρα.

  3. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Χαίρομαι που ήδη από το δεύτερο σχόλιο η Τυφλόμυγα είπε και τη σκάφη σκάφη. Χωρίς να είμαι ιδιαίτερα θρησκευόμενος (ή χωρίς να μην είμαι), ευτυχώς υπάρχουν κι αυτοί. Η άλλη φωνή. Και θέλω να ελπίζω και των περισσοτέρων. Η επίσημη φωνή.

  4. #2
    Αφήνω τη βία, αλλά και ο «εθνικισμός» στην εκκλησία έχει κηρυχθεί αίρεση από το 19ο ακόμα αιώνα. Επομένως, όταν οι επίσκοποι υποστηρίζουν και προβάλλουν το δόγμα τους, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. Το αντίθετο μάλλον, κι αυτό κάνει ο Νικοκύρης. Βέβαια, στη χώρα που ζούμε, πάντα είναι είδηση όταν κάποιος κάνει σωστά τη δουλειά του, χωρίς να τον αναγκάζουν…

  5. π2 said

    Από τα εκκλησιαστικά των ημερών, ο Αμβρόσιος, που ανήκει σαφώς πλέον στην αρμοδιότητα άλλων ειδικοτήτων μαζί με τον Σεραφείμ, δεν μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Αυτό που μου φάνηκε πολύ πιο ενδιαφέρον και το σχολίασα αλλού είναι η στάση της υπόλοιπης ιεραρχίας. Τη σκυτάλη από τον Σιατίστης σε καθαρές δηλώσεις όχι ακριβώς εναντίον της ΧΑ αλλά σαφώς εναντίον του ρατσισμού της ΧΑ και του ρητορικού εναγκαλισμού του χριστιανισμού που αυτή όψιμα επιδιώκει, πήραν τα μεγάλα κεφάλια της Ιεράς Συνόδου: ο Ιερώνυμος, ο Αμβρόσιος Βόλου, ο Άνθιμος (και άλλοι μετά). Το γεγονός έχει τη σημασία του. Πρόκειται σαφώς για συντεταγμένη κίνηση, αφού συγκεντρώνει πολλές διαφορές φράξιες της ιεραρχίας: ο αρχιεπίσκοπος (που ήταν πάντοτε επιφυλακτικός απέναντι στην εμπλοκή στην πολιτική, σε αντίθεση με τον Χριστόδουλο), το πρώην παιδί του Χριστόδουλου στον Βόλο, ο Άνθιμος των συλλαλητηρίων και του αντιμεταναστευτικού λόγου.

    Το μήνυμα είναι σαφές: Δεν θα παίξετε το χαρτί Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών με τη βοήθειά μας.Το κίνητρο είναι μάλλον πολιτικό με την ευρεία έννοια αλλά δεν έχει τόσο ενδιαφέρον. Αυτό που κυρίως έχει ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για την πρώτη θεσμική αντίδραση στη ΧΑ που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, ακριβώς επειδή την πλήττει στην προσπάθειά της να κερδίσει μια κρίσιμη δεξαμενή πολιτικών υποστηρικτών. Κι είναι μάλλον κωμικοτραγικό ότι η πρώτη αυτή θεσμική αντίδραση προέρχεται από την Εκκλησία.

  6. Χάρης Κουκουτός said

    Να επισημάνουμε οτι η ιδεολογική πάλη με το φασισμό έχει μπει και στην εκκλησία: υπάρχουν και δεσποτάδες που κρατούν μια πολύ διαφορετική στάση

  7. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    Πρόσθεσα επιγραμματικά τη στάση των άλλων ιεραρχών σε υστερόγραφο, άλλωστε και ο ίδιος ο Αμβρόσιος αναφέρεται εκτενώς στις θέσεις του Παύλου (χωρίς να τον κατονομάζει), Και με καλύπτει ό,τι γράφει ο π2 στο 5.

  8. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι ο «Αμερικής» μίλησε:
    «Αποδοκιμάζουμε τη χρήση οποιουδήποτε ρατσιστικού, ξενοφοβικού, φασιστικού και εχθρικού λόγου, συμβόλων και συμπεριφοράς» αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία -με τον τρόπο αυτό- ακολουθεί το δρόμο των Ελλήνων της Νέας Υόρκης που αντιτάχθηκαν στο άνοιγμα των γραφείων της Χρυσή Αυγής στην Αστόρια.

    Kάνε και κανα ευχέλαιο (just in case..:-) ) παπούλη για να τη σκαπουλάρετε από τη ρουφιάνα τη Σάντη.

    Ελπίζω οι αμερικάνοι φίλοι του μπλογκ (Μάικολ, Μπούτσερ ,και άλλοι ) να είναι ο.κ!

  9. τυφλόμυγα said

    Ο π2 διατύπωσε υπέροχα τις σκέψεις μου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Νικοκύρη. Απλά μου έκανε εντύπωση ένα άρθρο να μένει στη μισαλλοδοξία ενός ιεράρχη πασίγνωστου για τις ρατσιστικές απόψεις του χωρίς να προβάλλει καθόλου τα νέα δεδομένα στο χώρο της Εκκλησίας.

    Ευχαριστώ κι εγώ. 🙂

  10. …Θα έπρεπε να «επιβραβεύουμε» αυτ@ς που εκφράζουν το αυτονόητο;

    Ω ξέχασα! Ούτε αυτονόητο είναι, ούτε μιλάμε -απαραίτητα- για εκπροσώπους των χριστιανικών ιδεωδών (αγάπη, αποδοχή του διαφορετικού, ανιδιοτελή προσφορά, πνευματικότητα),
    αλλά για ελληνοορθοδοξη ταυτότητα που δυστυχώς περιλαμβάνει οπισθοχωρητικό συντηρητισμό (sic), ομοιομορφία, αυταρχισμό, «αγάπη» για τον τύπο κι όχι την ουσία, ολίγον «είμεθα εκλεκτοί και ανώτεροι» κ.λπ. παρελκόμενα.

    http://www.lifo.gr/now/greece/18375

    … Μάλλον θα έπρεπε να τους επιβραβεύουμε.

  11. π2 ρουλζ (ως συνήθως)

  12. Mε τους παπάδες υπάρχει πρόβλημα σε όλον τον κόσμο. Η ομοιολατρεία (διάβαζε δογματισμός) οδηγεί μοιραία σε εθνικιστικές και άλλες ‘αποκλειστικές’ παρεκτροπές που αρχίζουν από τις πιο αβλυχρές μέχρι την τρομοκρατία.

    Η (σήμερα αποκαλούμενη) βυζαντινή αυτοκρατορία ‘άλλαξε χέρια’ πολλές φορές. Ποτέ δεν υπήρξε ελληνική. Έγινε ελληνόφωνη λόγω Ευαγγελίου, όπως η δύση κόντεψε (και σε κάποιον βαθμό έγινε) λατινόφωνη για τον ίδιο λόγο. Εντούτοις ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα μέχρις ότου κυριάρχησαν κάποτε οι ‘λατίνοι’ και μετά, οριστικά το Ισλάμ. Εάν οι οθωμανοί ήσαν χριστιανοί, τα εθνικιστικά κινήματα που ανεφύησαν θα ήσαν πολύ πιοκαθυστερημένα και πιο ήπια. Δεν τολμώνα υποθέσω ότι δεν θα σχηματίζονταν τα εθνικά κράτη, αφού αυτό συνέβη στην Ευρώπη παρά τον γενικευμένο εκ-Χριστιανισμό της. Άλλωστε με ‘αν’ δε γράφεται η Ιστορία, όσο κι αν μας γοητεύουν τα ‘αν’.

    Σήμερα, το απίστευτο, στην Μπούρμα, βουδιστές κακοποιούν κι εξολοθρεύουν μουσουλμάνους! Βίαιοι βουδιστές. Είναι το ίδιο ανακόλουθο με τους ομοφυλόφιλους εβραίους (για τους εκ Καπερναούμ, σε θεωρητικό επίπεδο αυτές οι έννοιες αλληλοαποκλείονται). Εντούτοις υπάρχουν συναγωγές (στις Η.Π.Α.) αποκελιστικά για gay Jews. Είναι σα να λες ‘λευκοί νεγροι’. (ΣΗΜ. Δεν είμαι ομοφοβικός κι έχω καλούς φίλους homo. Μιλάω γλωσσικά και θεωρητικά).

    Πίσω από κάθε δήθεν οικονομική ή εθνκιστική ρήξη υπάρχει, ή τελικώς υπεισέρχεται το θρησκευτικό γίγνεσθαι του καθενός.

    Γι’ αυτό οι χούλιγκαν λένε: Πάο (Ολυμπιακέ, ΑΕΚ, Πανιώνιε κ.ο.κ.) είσαι ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Ξέρουν πολύ καλά τι λένε

    Ο λυσσώδης Αμβρόσιος είναι απλά ένα δείγμα. Εκείνοι που διαφορίζουν τη θέση τους ΔΕΝ είναι διαφορετικοί παπάδες. Δεν είναι ΤΟΣΟ παπάδες (ή ραββίνοι ή μουλάδες ή σανιάσι ή γκουρού, ή ρισι ή… ή…) Το Ισραήλ οι ραββίνοι το χτίσανε, διατηρώντας το αίσθημα και την ιδιαιτερότητα του Εβραϊσμού, και οι ραββίνοι θα το φάνε,και να μου το θυμηθείτε

  13. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Τον τελευταίο καιρό πολλά σχόλια σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοτόπους έχουν το ίδιο μοτίβο:
    «Μην κατακρίνετε τη δημοκρατία μας, μην κατακρίνετε το λεκτικό «σκουντούφλημα» του οποιουδήποτε εκπροσώπου της δημόσιας ζωής, γιατί – όπως στη Γερμανία του μεσοπολέμου – θα την κάνετε να καταρρεύσει εκ των έσω και την κατάσταση θα την εκμεταλλευτεί ένας νέος Χίτλερ, όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.»

    Μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές και εξ αυτών να μην μπορούμε να μιλήσουμε αφήνοντάς τους ΟΛΟΥΣ στο απυρόβλητο.

    Ok, λοιπόν μάγκες, όπως λέει και ο ΟλντΜπόης:
    Περιμένεις να γράψω ότι έχουμε χούντα για να έχεις από κάπου να πιαστείς, έτσι;
    Δεν το γράφω.
    Δεν έχουμε.
    Δημοκρατία έχουμε.
    Tη δημοκρατία που αντιστοιχεί σε πολίτες σαν εσένα, με μηδενική δημοκρατική ευαισθησία, μα ατελείωτα αποθέματα σταρχιδισμού και παρτακισμού.

    Αφήστε λοιπόν τον κάθε πάπαρδο να κελαηδάει στην αυγούλα. Δίκιο έχει. 😐

  14. Νέο Kid Στο Block said

    Ψιλο(χοντρο)άσχετο ,αλλά δεν βαριέστε..
    Ο Γιωργάκης (παιδί προνοητικό και σώφρον πάντα) την κοπάνησε από το Χάρβαρντ για να γλυτώσει από τη Σάντη, και πήγε στο Βερολίνο ν’απολαύσει ένα Schlachteplatte άλλα έπεσε σε άλλη «σφαγή» .

    ΥΓ. Ρώτα ρε παιδάκι μου Γιωργάκη και σύ, τί σημαίνει αυτό το Schlachte!
    YΓ2. Η φήμη ότι το διάσημο Βοστονέζικο πανεπιστήμιο έκλεισε μετά από μια τόσο μεγάλη ακαδημαϊκή αποδυνάμωση, ελέγχεται ως υπερβολική!

  15. Κατά πάσα πιθανότητα οι όποιες δηλώσεις των τραγόπαπων εναντίον της ΧΑ οφείλονται σε χέρι που τους έβαλαν από ΝΔ μεριά, με την πιθανή εξαίρεση του πρώτου (Παύλος Σιατίστης) που είναι ξεκάθαρος. Λογικά στη ΝΔ πρέπει να τους έχει πιάσει πανικός, μιας που τεράστιο μέρος των ψηφοφόρων τους πάει προς ΧΑ μεριά. Όπως ξέρουμε η επίδραση της εκκλησίας είναι πολύ μεγάλη στο χώρο της δεξιάς, οπότε παίζεται χοντρό παιχνίδι εκεί, στο οποίο η εκκλησία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Και μην παραβλέπετε ότι μεγάλο μέρος της «άρχουσας τάξης»(*) (σίγουρα οι τραπεζίτες, ενδεικτικά εδώ, και πιθανότατα κάποιοι εφοπλιστές ), καθώς και τμήματα της μικρο-επιχειρηματικότητας (η γνωστή ανακοίνωση των μικροπωλητών, αλλά και η λιγότερο γνωστή ιστορία με την επίθεση στο πέραμα) έχουν ήδη ποντάρει αρκετές μάρκες στη ΧΑ και μάλλον θα ποντάρουν όλο και περισσότερες όσο περναέι ο καιρός.

    (*) To ξέρω ότι τα εισαγωγικά είναι καταχρηστικά, αλλά δε μπορώ να θεωρήσω στα σοβαρά «άρχουσα τάξη» τα ανθυπογελοία λαμόγια της ντόπιας ΛΜΑΤ (λούμπεν μεγαλοαστική τάξη)

  16. Γς said

    12:
    >από τις πιο αβλυχρές μέχρι την τρομοκρατία.

    αβληχρές, ίσως;

  17. Νέο Kid Στο Block said

    12. Λεώνικε, αν θέλεις, εξήγησε λίγο γιατί οι Καπερναουμαίοι -σε θεωρητικό επίπεδο- αποκλείεται να είναι ομοφυλόφιλοι;

  18. Όχι Αμβρόσιος. Ανόσιος

  19. Γς said

    17:
    Μερικοί ευραϊκοι «γάμοι».
    Αντε! Σόδομα και Γόμορρα το κάναμε εδώ μέσα!

  20. Γς said

    ¨19: ντάξ’ εβραϊκοί γμτ κρτ μου το βρνκμν!

  21. atheofobos said

    Φτάνει μάλιστα στο σημείο να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή δεν κάλεσε στη σύσκεψη τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, δηλαδή μια μάλλον δευτερεύουσα λεπτομέρεια της πολιτικής ζωής.

    Άσχετα αν μας αρέσει ή όχι, και δεν αρέσει, η ΧΑ είναι νόμιμο κόμμα της Βουλής δυστυχώς, οπότε δεν είναι «μια μάλλον δευτερεύουσα λεπτομέρεια της πολιτικής ζωής» η μη κλήτευση της στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της 16/5.

    Όμως δεν έχουν έτσι τα πράγματα!
    Η Παπαρήγα ρώτησε, και ορθώς, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν εκλήθη ο Μιχαλολιάκος στην σύσκεψη και αυτός της απάντησε πως εκλήθη ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ!

    Τα πρακτικά εδώ:
    http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/ta-praktika-tis-simerinis-syskepsis-ton-politikon-arxigon

  22. cortlinux said

    Πάντως εμένα μου έκανε εντύπωση η αντίδραση του Άνθιμου. Περίμενα να πάει χέρι χέρι με τη Χ.Α.

  23. tilegrafitis said

    Μὲ τὸν Ἑβραιοφάγο-Καθολικοφάγο χριστιανοφασίστα τοῦ Πειραιᾶ πῶς καθαρίζουμε;

  24. «Καταδικάζει την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Λιτανεία και την περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στον οικισμό του Αυξεντίου η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης. Με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία του Ιερέα, ο οποίος και δέχθηκε την επίπληξη της Μητρόπολης.»
    bit.ly/Scn5ue

  25. LandS said

    22. Κάθε άλλο, είναι ορθόδοξα δεξιός, και στο πνεύμα του μακαριστού φίλου του θέλει σε εθνικά κλπ ζητήματα την πρωτοκαθεδρία της Εκκλησίας.

    Ένα άλλο που ίσως μας έχει ξεφύγει είναι η κοινή παρουσία στελεχών της ΧΑ και Παλαιοημερολογιτών στο Χυτήριο, και την πιθανή διασύνδεση των δύο οργανώσεων.

    Ίσως να εξηγεί κάπως την ομαδική αποδοκιμασία από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά της ΧΑ. Όχι, πάλι ίσως, όλων αλλά για κάποιους σίγουρα ήταν ένας σοβαρός λόγος.

  26. ππαν said

    Τα είπατε όλα. Σωστό είναι να λέμε για όλους, τόσο ξεκάθαρο λόγο εναντίον της ΧΑ σαν αυτόν του Σιατίστης δεν έχουμε διαβάσει συχνά. Ο Αμβρόσιος βέβαια άπαιχτος. Η μαμά μου, πιστή χριστιανή, γελούσε με τηνν «γλυκειά ελπίδα».

  27. μήτσκος said

    Ο άριος Καλαβρύτων.

  28. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Αφιερωμένο στον «Άγιο» Καλαβρύτων
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CF%81%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD

  29. Immortalité said

    Για μένα είναι πολύ σημαντικότερη η θέση των εννέα μητροπολιτών παρά αυτή του τραγόπαπα. Θα ήταν απίθανο να μην υπήρχε και κάποιος χρυσαυγίτης στις τάξεις της Εκκλησίας αφού δυστυχώς υπάρχουν στην κοινωνία. Ακόμα και όσοι πιστεύουν, δεν θεωρούν ότι εκπροσωπούνται από τέτοιους φρικαλέους τύπους.
    Η ιεραρχία της Εκκλησίας θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι γι’ αυτόν από την αρχή, ήταν ζήτημα χρόνου να εκδηλωθεί υπέρ των αυγών.

    @22 και 25 Δεξιός ορθόδοξος ή μη δε σημαίνει και Χρυσαυγίτης. Η απόσταση είναι τεράστια.

  30. cronopiusa said

    ¡Gracias a dios soy ateo! (Thank god i’m an atheist!)


    Me cago en las putas de Jerusalém, las de Nazaret y las de Carernaúm

    El capitalismo es un es un conchasumadreeee, el racismo un calvo troglodita…
    habla mal…
    tiene ojos de lora brava…
    manos de mono…
    es espantoso…
    y se las da de guapo.
    Fisicamente es un asco…pero peor es su trato, grita como loco, desconfia de todo el mundo, se cree que se las sabe todas y más bien parece loco, nunca entiende nada de lo que la gente le explica…hay que sacarle pizarrón para explicarle…es una máquina de hacer mail, manda mail por todoooooo…no cumple los procedimientos, no sabe manejar las herramientas, ni sistemas, te exige boludeces…se le olvida todo…y para colmo como soy mujer y el tiene un problema particular con las mujeres, me trata como niña tonta…lo odio lo odio…no le deseo la muerte…pero si que -alguien lo ponga en su puesto, lo ubique, y le explique
    que es un simio!!!!

    ODIOOOOOO a los putos banqueros
    pagar no pagáis, porque la crisis nos afecta pero…. para vuestros caprichos sí tenéis
    malditos cabrones!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    POR DIOS SANTÍSIMO QUE LE EMPOTRO EL PUTO TECLADO POR EL RECTO.

    La gran puta culo de pinguino gordo, fascista de la vieja guardia ¨frankista¨, peste putona… la igñesia,todo fue modificao para que la gente viva como zombis y no despierten y braavo lo han logrado, fue un éxito.

    ¡¡¡¡¡¡¡ NO SOY TU JODIDO ESCLAVO !!!!!!!

    ODIOOOOOO a los putos patanes de los editores que se creen los putos amos de la mierda basura que nos quieren vender como cultura. Odio a esos hijos de perra que le dan los trabajos a su prima Paki, la au-pair que se fue a Inglaterra dos semanas y ya tiene trabajo de traductora literaria. Odio trabajar 12 horas al día para enviar propuestas y que ni siquiera se molesten en contestar, cuando están todo el puto día metidos en el facebook diciendo gilipolleces para q los lameculos de turno les laman más el culo y se sientan autocomplacidos con la propia mierda que hacen. Odio que digan que no hay trabajo de corrector cuando has leído los últimos libros de la editorial y están llenos de faltas ortográficas. Odio que se deba ser una pava asquerosa con aires de grandeza y tipo Conchita para poder publicar en este país de mierda. Odio que los cutres que escriben con faltas de ortografía se crean la nueva generación de escritores. Odio saber que para encontrar un trabajo tienes que chuparle la polla a cincuenta capullos y otras zorras de turno para que «te den una oportunidad». Estoy ¨indignᨠcon este sistema político y social, económico y todas esas mierdas que nos han implantao para modificar nuestros pensamientos, deribandolos en el tan indeseable sistema sexista en que vivimos.

    ¡¡Que les zurzan con hilo verde!!!

  31. ππαν said

    29β: Α μην μου τα λες εμένα, τα γνωρίζω, εσύ νομίζω μιλούσες για σχέση δεξιών και ΧΑ. Αυτό που λέω είναι πως η μαμά μου, που ως πιστή χριστιανή δεν κριτικάρει ποτέ τους παπάδες και τους ιεράρχες, δεν άντεξε με τον Καλαβρύτων

  32. Immortalité said

    @31 Μα δεν τα λέω σε ‘σένα 🙂

    Αν μπορείς θύμισέ μου τα περί δεξιάς και ΧΑ. Αυτό που σίγουρα είπα με αφορμή τον θείο του Χασάπη (και βρήκα και τον μπελά μου) είναι πως δεν μπορεί κάποιος να μην είχε κανένα ακροδεξιό παρελθόν και να βρέθηκε ξαφνικά να ψηφίζει ΧΑ. Αυτό που επίσης πιστεύω (αλλά δεν ξέρω αν το έχω πει) είναι ότι στις τάξεις τις δεξιάς φιλοξενούνταν όλες οι αποχρώσεις από τους χουντικούς και επενίτες μέχρι τους κεντροδεξιούς. Είχε φροντίσει ο θείος να τους βάλει όλους μέσα στην μεγάλη αγκαλιά της ΕΡΕ και έτσι πορεύτηκαν μέχρι που τους απενοχοποίησε το ΛΑ.Ο.Σ. Αλλά το να λέμε κάθε δεξιό εν δυνάμει χρυσαυγίτη είναι άδικο και επικίνδυνο.

  33. gpoint said

    #12
    Να προσέχουμε όταν εκφραζόμαστε οπαδικά:

    ΠΑΟΚ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ !!!

    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΣΙΑ !!!!

    ( Ο Τσε Γκεβάρα των γηπέδων !!! )

  34. ππαν said

    Δεν θυμάσαι που σου έλεγα για γνωστούς μου που δίσταζαν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ; Συμφωνώ σε αυτά που γράφεις εκτός από ένα: εννοείται πως υπάρχουν ψηφοφόροι της ΧΑ που δεν έχουν κανένα ακροδεξιό παρελθόν, πολιτικά εννοώ. Πολλοί απογοητευμένοι πασοκτσήδες κυρίως. Αλλά άλλη κουβέντα.

  35. tilegrafitis said

    34 # Εἶσαι σίγουρη ὅτι πάρα πολλοί ψηφοφόροι τοῦ ΠΑΣΟΚ δὲν εἶχαν ἀκροδεξιὸ παρελθόν; Ἔστω νοοτροπία.

  36. Από την λιτανεία της εικόνας του Αγ.Δημητρίου στο χωριό Αυξέντιος Ξάνθης.

    Παλιά λέγαμε «Θέλοντας ο βλάχος και μη θέλοντας ο ζωγράφος»..τώρα θα λέμε
    «θέλοντας ο Χρυσαυγίτης και μη θέλοντας ο Άη Δημήτρης»

  37. Immortalité said

    @34 Κοίτα, εδώ μιλάμε για πολιτικές επιλογές. Ψηφοφόροι που πραγματικά διστάζουν ανάμεσα σε ΧΑ και Σύριζα δεν έχουν καμία πολιτική σκέψη. Είναι πούροι οπορτουνιστές, η πιο επικίνδυνη κατηγορία. Θα ψήφιζαν όποιον τους έταζε τα περισσότερα. Μιλάω για τους ανθρώπους που κάνουν πολιτικές επιλογές. Με την ίδια λογική που απογοητευμένος πασόκος δεν σημαίνει απογοητευμένος σοσιαλιστής. Ο δεύτερος δεν θα ψήφιζε ποτέ ΧΑ.

    Νοσταλγώ τις μέρες που ΧΑ σήμαινε Χρηματιστήριο Αθηνών και μόνο…

  38. Αλίκη Στούκα said

    Aιρετικές θέσεις !
    Γίναμε και θεολόγοι τώρα.
    Δεν πολιτικολογούμε γράφατε εχθές.
    Ασφαλώς.
    Δεν πολιτικολογούμε όταν δεν μας συμφέρει, όπως στην περίπτωση του φασιστικού άρθρου του Νάσου Θεοδωρίδη στην Αυγή.
    Εκεί κάνουμε γαργάρα.

    Πολύ ωραία τα γράφει ο μ. Αμβρόσιος.
    Οπως πολύ ωραία γράφει τα ανάποδα ο μ. Σιατίστης Παύλος.
    Η εκκλησία είναι χώρος ελευθερίας. Στην χώρα μας υπάρχουνε και συριζαίοι και χρυσαυγίτες και η εκκλησία αναγνωρίζει το γεγονός.

    Υπάρχουνε δυστυχώς και κάτι άλλοι που ζητάνε λογοκρισία, διακοπή μισθού, φίμωση και απαγορεύσεις.

    Υποκρισία και αληθινός φασισμός.

  39. nikos__alfa said

    Ώστε επειδή 9, σε σύνολο 110, από τους σεβαστούς επισκόπους ψέλλισαν κάποια λόγια αποδοκιμασίας για τους ναζιστές, ρατσιστές, ροπαλοφόρους και μαχαιροβγάλτες οφείλουμε να είμαστε ευχαριστημένοι.

    « http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63729947
    Οι Έλληνες που έζησαν τον εφιάλτη της Χρυσής Αυγής » *

    Μάιστα!
    Ε απ ολότελα καλή κι η …Παναγιώταινα.

    Σε σχέση με τη «γλυκιά ελπίδα» του Παναγ(ρ)ιότατου είναι οπωσδήποτε στοιχείο …αισιοδοξίας! 😀 😛

    * Είναι βέβαια εμφανής η προσπάθεια αυτών που υιοθετώντας την ατζέντα και το ρατσιστικό μήνυμα της ΧΑ, για τη δημιουργία του εχθρού και υπαίτιου αποδιοπομπαίου τράγου για τα δεινά μας, του τελευταίου τροχού της αμάξης ανέστιου και είλωτα ξένου και της έστρωσαν το χαλί, να προσπαθούν να κρατήσουν σήμερα υπό έλεγχο το ανεξέλεγκτο. Το ρατσιστικό μίσος!

  40. Μαρία η άσχημη said

    @38: Συμφωνώ. Άλλωστε έχουμε δημοκρατία.

  41. spiral architect said

    @36: … και με ευγενικό χρυσό χορηγό τη Μαρφίν. 😛
    (τι σημειολογία, Άγιε μου Δημήτρη!)

  42. tamistas said

    Νομίζω επαναλαμβάνομαι, όμως επιμένω ότι το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς στον κάθε Αμβρόσιο ή στον κάθε Παναγιώταρο, αλλά στη δημοσιότητα που παίρνουν. Όσοι επιλέγουν να είναι ακροατήριό τους, πρόβλημα δικό τους. Αλλιώς γίνεται όλο και πιο πολύ και πρόβλημα της κοινωνίας.

    Ή όταν ζητάμε διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ας μην ξεχνάμε ότι και τα μμε (ιδεολογικοί μηχανισμοί) του κράτους είναι.

  43. π2 said

    Κυρία Αλίκη μας, προσοχή όταν γράφετε «ο μ. Αμβρόσιος», είναι παρεξηγήσιμη η ανάλυση της συντομογραφίας…

  44. Immortalité said

    Α, ρε Π2 στο μυαλό μου μέσα είσαι; 😀

  45. Ναυτίλος said

    Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας Αμβρόσιος, δημιουργός της »Μετόχι Α.Ε.», ιδιοκτήτριας του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου »Σήμαντρον» (155 ευρουλάκια το δίκλινο) και πρώην ιερέας της Χωροφυλακής (1963-1974) τι δηλώσεις περιμένατε να κάνει; Προς τι η έκπληξη για την φασιστική πολιτική του τοποθέτηση; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ρασοφόρων ανήκει στη Δεξιά του Κυρίου, ότι οι παπα-Ανυπόμονοι και οι Πειρουνάκηδες είναι ελάχιστοι και να απαιτήσουμε άμεσο χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος και παύση της μισθοδοσίας τους από τον δημόσιο κορβανά.

  46. spiral architect said

    Με αφορμή το #45:
    Ή αλλιώς οι παπα-Ανυπόμονοι και οι Πειρουνάκηδες είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
    Ωραία και βολική η θεωρία της συλλογικής ευθύνης, έτσι;
    Αλλά δεν την ξεκινήσαμε εμείς. Άλλος ήρξατο χειρών αδίκων. 😦

  47. tamistas said

    Όμως, ο χωρισμός κράτους – εκκλησίας δεν θα πρέπει να γίνει επειδή οι πολλοί είναι Αμβρόσιοι και όχι της αριστεράς τού Κυρίου…

  48. Ναυτίλος said

    47: Ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως, επειδή αυτή η σύζευξη είναι αναχρονιστική και αντίθετη προς την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δεν είναι επιτρεπτό να μισθοδοτούνται οι ορθόδοξοι παπάδες από τους φόρους που πληρώνουν οι καθολικοί, οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι άθεοι, οι άθρησκοι Έλληνες πολίτες.

  49. tamistas said

    Σωστά.

  50. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    37: Πολύ σωστή παρατήρηση Immortalité. Αν κοιτάξουμε αυτό το είδος σκέψης χωρίς να έχουμε στα υπόψιν την οπορτουνιστική ιδιοτέλεια (1) που είναι εκ των πραγμάτων αντικοινωνική συμπεριφορά τότε καταλήγουμε να θεωρούμε ως λογικό το εξωφρενικό δίλλημα: …»τι να φάω το βράδι; Σοκολατίνα πάστα ή σκατά;…» Είναι δυνατόν να θέσει ποτέ ένα τέτοιo δίλλημα στον εαυτό του κάποιος που έχει στοιχειώδη σκέψη και αυτοσεβασμό; Δεν στέκει σε καμία άλλη περίπτωση το δίλλημα Σύριζα ή ΧΑ.

  51. Γς said

    Κι απάνω στην αναμπουμπούλα:
    (διαβάζω)
    Να καταργηθεί η έξοδος του Μεσολογγίου, η ανατίναξη της Αρμάτας στις Σπέτσες, η αναπαράσταση στο Κούγκι, οι εκδηλώσεις για το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, ζητεί η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση, η οποία χαρακτηρίζει όλες αυτές τις αναπαραστάσεις ως… «εθνικιστικά κιτς»

    Γμτ το συνωστισμό μου!

  52. π2 said

    http://www.aixmi.gr/index.php/adianohto-papaperifora/

  53. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @48,
    στη Γερμανία φορολογούνται με ειδικό, επιπλέον φόρο, όσοι δηλώνουν οπαδοί κάποιου (του οποιοδήποτε) δόγματος ή θρησκείας, κι αυτά τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση των εκκλησιών τους ή ό,τι άλλων.
    Βέβαια, στη Γερμανία αυτά.

    Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου για το διαχωρισμό (όμως έχει τόσο πολύ συζητηθεί χωρίς να έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, που καταντάει -αλίμονο- λίγο κωμική η επανάληψη του αυτονόητου σε μια πολιτισμένη, δυτική κοινωνία. Είμαστε;)

  54. Ναυτίλος said

    51: Εθνικιστικό κιτς μπορεί να είναι, αλλά οι παραδόσεις δεν καταργούνται με φιρμάνια. Αν το γουστάρουν οι τοπικές κοινωνίες, καμιά Ρεπούση δεν μπορεί να το απαγορεύσει.

  55. Γς said

    51:
    Διαψεύδει η Ρεπούση, βλέπω παρακάτω.
    Όμως:
    Μπουτάρης: Ντίσνεϊλαντ με… ολίγη από χούντα οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
    Καλό!

  56. ππαν said

    37: Ο χρυσαυγιτισμός σπάνια είναι πολιτική επιλογή έτσι όπως τη τοποθετείς, φαντάζομαι εννοείς ιδεολογική και συνειδητή. Γιατί για μένα όλα είναι πολιτικές επιλογές, ειδικά η ψήφος 🙂 Όπως και να έχει συμφωνούμε πως η ΧΑ έχει ψηφοφόρους που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, όχι μόνο την παραδοσιακή ακροδεξιά.

  57. tamistas said

    Δυστυχώς δεν είναι μόνο εθνικιστικό κιτς αυτές οι κιτς αναπαραστάσεις. Εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική εκπαίδευσης στον εθνικισμό. Κι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, οι εκπαιδευμένοι μπορούν να μεταπηδούν δίχως πρόβλημα από την αριστερά πχ στους Ανεξάρτητους Έλληνες και (ξαναδυστυχώς) στη ΧΑ.

    Ακούς έναν αγανακτισμένο να ωρύεται για τον ραγιαδισμό των πολιτικών και είναι αδύνατο να μαντέψεις τι ψηφίζει. Ευρύτατο το φάσμα.

  58. Γς said

    56:
    Καλά το ποιος ψηφίζει τι και γιατί, έχει πολύ πλάκα.
    Θυμάμαι τη θειά μου στις εκλογές του 81 να δουλεύει μέρα νύχτα για το ΠΑΣΟΚ. Αφισοκολλήσεις, πόρτα-πόρτα διανομή εντύπων κλπ. Η πλάκα βέβαια ήταν ότι ήταν Χίτισα του κερατά. Μια ζωή Παπάγος, Καραμανλής και όσο πιο δεξιά τόσο πιο καλά.
    -Τι βλέπω ρε θεία; Πως έτσι; Τον παράτησες τον Καραμανλή;
    -Εμ, δεν είδες τι έκανε ταυ Βασιλιά μας;

  59. Ναυτίλος said

    Συνάδελφός μου δασκάλα, πολύ καλό παιδί και καθόλα φυσιολογική, μου εξομολογήθηκε ότι μέσα στο παραβάν επέλεξε μεταξύ των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και της ΧΑ, καταφεύγοντας στην αλάθητη μέθοδο του αμπεμπαμπλόμ. Νικητής -ευτυχώς- το ΚΚΕ. Το μη χείρον βέλτιστον και το παράδειγμα χαρακτηριστικό για την επικρατούσα τρικυμία εν κρανίω που μας δέρνει.

  60. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @59,
    να μιλάει ένας ναυτίλος για την επικρατούσα τρικυμία, κάπως ανησυχητικό μου μοιάζει…

  61. Immortalité said

    Από ποια λογική τώρα προκύπτει ότι εάν δηλώσω πιστός οποιουδήποτε δόγματος ή θρησκείας (νόμιζα ότι οι ομάδες έχουν οπαδούς, εκτός αν εννοούμε ΠΑΟ θρησκεία θύρα 13 οπότε πάσο) οφείλω να πληρώνω την εκκλησία ή την οργάνωση και ότι την είσπραξη των χρημάτων την αναλαμβάνει το δημόσιο με την θέσπιση ειδικού φόρου!!!
    Ωραίος διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους και κυρίως αξιοκρατικός. Ό,τι δηλώσεις πληρώνεις.
    Αλλά άμα συμβαίνει στη Γερμανία θα είναι καλό εξ ορισμού.
    Τι άλλο θα διαβάσουν τα ματάκια μου…

    @56 Από όλους τους πολιτικούς χώρους όχι, διότι για να προέρχεσαι από ένα πολιτικό χώρο θα πρέπει να ψηφίζεις με πολιτικά κριτήρια. Στο είπα και παραπάνω ένας πασόκος δεν προέρχεται εξ ορισμού από τον σοσιαλιστικό πολιτικό χώρο. Ότι υπήρχαν φασισταριά σε όλα τα κόμματα να το δεχτώ. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθώ να δυσκολεύομαι ν’ αντιληφθώ το δίλημμα Χ κόμμα και ΧΑ διότι ακυρώνει και τη θεωρία «δεν ήξερε περί τίνος επρόκειτο». Αν κάποιος δεν είναι βαθιά συμπλεγματικός, στρατόκαυλος και αμόρφωτος τότε είναι πούρος φασίστας ή έχει οικονομικά συμφέροντα.

    @59 Ωραία δασκάλα, άξια πολίτης, πολύ καλό παιδί και εντελώς φυσιολογική Όλος ο φυσιολογικός, μη λοβοτομημένος κόσμος το ίδιο δίλημμα είχε.

  62. ο δείμος του πολίτη said

    Εξαιρετικό άρθρο… Τίποτε άλλο, μόνο εξαιρετικό.

  63. Χαρά said

    Δε θυμάμαι καλά αλλά νομίζω, στις βουλευτικές εκλογές πως το ποσοστό της ΧΑ στα Καλάβρυτα ήταν μεγάλο. Τώρα προφανώς υπάρχει μια εξήγηση κατεύθυνσης της ψήφου από τον Αμβρόσιο. Θεωρώ τραγικό με τόσα χρήματα για εκπαίδευση και παιδεία να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν να τους κατευθλυνουν και θεωρούν λύση τον τσαμπουκά και τη βία.

  64. Γς said

    62:
    >Εξαιρετικό άρθρο… Τίποτε άλλο, μόνο εξαιρετικό.

    Ρίξε κάτι ακόμη. Τσιγκούνη…

  65. cronopiusa said

    Δος μοι τούτον τον ξένον

    »ΔΟΣ ΜΟΙ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΞΕΝΟΝ»

    Σήμερα η δίκη του 12χρονου που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον νεοναζί πατέρα του

    Présidentielles américaines : Sur les campus, la nouvelle bulle qui gonfle, qui gonfle

  66. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @63,
    δεν καταλαβαίνω κι ούτε μπορώ να διανοηθώ όταν λέτε «υπάρχει μια εξήγηση κατεύθυνσης της ψήφου από τον Αμβρόσιο». Τι λέτε, δηλαδή; ότι ο ιεράρχης προσανατόλισε τις εκλογικές προτιμήσεις του ποιμνίου του (:εκλογικού σώματος, για να μην παρεξηγούμεθα). Μα πού ζούμε; Σε ποια γλώσσα μιλάμε;

  67. Ναυτίλος said

    61: Κι όμως, καλά παιδιά και άνθρωποι με φυσιολογική συμπεριφορά, υποδειγματικοί γονείς,συνεπείς φίλοι, η χαρά της παρέας, άνθρωποι καλόψυχοι, συμπονετικοί ανέβασαν στην εξουσία τον Χίτλερ.

  68. Γς said

    66:
    Τι δεν καταλαβαίνεις; Το πιθανότερο.

  69. spital architect said

    @59: Τα φαινόμενα απατούν.
    Δασκάλα … 🙄
    Ο μονόλογος ενός χέστη σε 2 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.
    (και με το συμπάθειο, ε) 😳

  70. cronopiusa said


    O Γιώργος Παπανδρέου στο πλυντήριο Harvard

    Της Παναγιώτας Γούναρη, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης

  71. Γς said

    69:
    Ωραίος!
    Ο χαλβάς, που φτιάχνουν εκεί στα Φάρσαλα.

  72. Immortalité said

    @67 Ναυτίλε να με συγχωρείς αλλά τότε δεν υπήρχε ιστορικό προηγούμενο. Το ότι το 2012 υπάρχει δασκάλα, που κάνει μάθημα σε παιδιά και παίζει αμπεμπαπλόμ μεταξύ ΚΚΕ και ΧΑ είναι λόγος απόγνωσης. Το ότι είναι «καλό κορίτσι» τι μας λέει δηλαδή; Οτι δεν πίνει, δεν καπνίζει, δε μιλάει σαν νταλικέρης και είναι για σπίτι; ‘Οτι δεν ζώνεται ένα στυλιάρι για να δέρνει μετανάστες; Εμένα μου λέει ότι ένα βαθιά αμόρφωτο κορίτσι κάνει μάθημα σε παιδιά. Να πάμε για φούντο δηλαδή.

  73. Αλίκη Στούκα said

    Από την υπέροχη ανακοίνωση του δημάρχου Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη.

    «Είναι προφανές, (κ. Ρεπούση), ότι ως «ακαδημαϊκός» – που δυστυχώς για μας τους απλούς πολίτες τώρα ασκείται και «πολιτική» – από καιρό έχετε ιδεολογικοποιήσει και ταυτόχρονα καταστήσει «άυλη» την έννοια του έθνους και ότι ζωντανεύει την ιστορική μνήμη περί αυτού. Προσφέρεται, κατ’ αυτό τον τρόπο, λαμπρές υπηρεσίες σε κάθε μεγαλοεθνικισμό, ο οποίος έχοντας ενδυθεί σήμερα το «κουστούμι» της παγκοσμιοποίησης – δηλαδή του σύγχρονου ιμπεριαλισμού – επιχειρεί να επιβάλλει μέσω και της ιστορικής αφασίας μια νέου τύπου αποικιακή πολιτική.»

  74. Ναυτίλος said

    Λόγος για μεγαλύτερη απόγνωση είναι ότι η περί ης ο λόγος συνάδελφός μου δεν είναι σπάνια περίπτωση. Τόσα χρόνια μες στα σχολεία έχω δει πράματα και θάματα!

  75. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @73,
    μα τι άλλο περιμένατε να πει ο δήμαρχος Μεσολογγίου όπου, κάθε χρόνο, στο πανηγύρι του Άη-Συμιού γίνεται το «έλα να δεις» στο όνομα της παράδοσης και της αναβίωσης των ιερών και οσίων του έθνους μας.
    (: Σε άλλη δήλωσή του, πάντως, αυτός ή προηγούμενος -δεν θυμάμαι τώρα- έχει παραδεχτεί ότι το εν λόγω πανηγύριον αποτελεί την κατ’ εξοχήν πολιτιστική έκφραση -δρώμενα δεν τα λένε;- του Δήμου του).

  76. Ναυτίλος said

    73: Καλό θα ήταν πάντως να είχε πάνω στο γραφείο του ο δήμαρχος και κάνα ορθογραφικό λεξικό. Εκτός και αν το λεξικό το χρειάζεται η κ. Στούκα.

  77. spyroszer said

    «Ας μείνουν οι άθεοι με την αθεΐα τους και εμείς με την Εκκλησία μας!»
    Το λέει τόσο ωραία, αλλά γιατί δεν το κάνει;

  78. gpoint said

    # 58

    Δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση το σκεπτικό της θείας σου. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν ψηφίζει αλλά καταψηφίζει.Ετσι σκέπτεται, αποδεικνύεται από τα εκλογικά αποτελέσμτα διαχρονικά
    Γι αυτό ακόμα και το δίλημμα της δασκάλας ήταν μέσα στο ίδιο σκεπτικό : ποιό από τα δυό κόμματα, ΚΚΕ ή ΧΑ «πονάει» περισσότερο.
    Μην τρελλαθούμε, το ποσοστό των ακραιφνών χρυσαυγιτών είναι πολύ μικρότερο από το 7% όπως ήταν πάντα, οι περισσότερες ψήφοι που πήρε ήταν απαρέσκεια στα υπόλοιπα κόμματα.
    Ούτε φυσικά το 27% ξαφνικά είδαν το φως τους κι έγιναν, αριστεροί ή πείσθηκαν από τον Τσίπρα ενω δεν τους άρεσε ο Αλαβάνος, εδώ ήταν απαρέσκεια στα «μεγάλα» κόμματα

    ΠΑΟΚ, η σταθερή αξία…

  79. Να μου επιτρέψετε μια μεγάλη παρένθεση, στο πνεύμα των #56, #67, #72, κτλ.
    Μια ψιλοάσχετη προσωπική ιστορία που όμως έχει το ενδιαφέρον της!

    Σας έχω γράψει αρκετές φορές εδώ ιστορίες από την δουλειά μου, κάποιοι θα τις θυμάστε. 🙂

    Λοιπόν, ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές σε αυτές τις ιστορίες ήταν ένας συνάδελφός μου, ένα παιδί γύρω στα 28, που έχει πατέρα, παππού και αδελφό ιερέα. Δεν τον λες αμόρφωτο, ούτε χαζό, τελείωσε το Πολυτεχνείο (ναυπηγός), με εξαιρετική βαθμολογία, πολύ καλές συστάσεις από τους καθηγητές του, και μία πτυχιακή εργασία «επιπέδου διδακτορικής διατριβής» σύμφωνα με τον εργοδότη μας!
    Ελληνομανής όμως όσο δεν πάει, διάβαζε πού και πού ακόμα και Ελεύθερη Ώρα («όχι ότι τα πιστεύω όλα, αλλά να! πολλά απ’όσα έγραφε και μας φαίνονταν υπερβολικά, τώρα τα βλέπουμε να γίνονται!»).

    Φανατικός θαυμαστής του Πειραιώς και του Καλαβρύτων, που είναι οι μόνοι κατά τη γνώμη του που «τολμάνε να λένε φωναχτά ότι Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία», πολέμιος του «1821» του ΣΚΑΪ χωρίς να έχει δει ούτε ένα επεισόδιο, και για κάποιο λόγο δεν συμπάθησε ποτέ τον Άνθιμο («πολιτικάντης μου φαίνεται αυτός»). Ε λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος, ξέρετε τι είχε αποφασίσει να ψηφίσει; ΚΚΕ!

    Μου εξηγούσε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιστεκόταν στους «εθνοπροδότες», και στους «κύκλους που θέλουνε να αφανήσουν την Ελλάδα». Όταν τον ρώτησα γιατί όχι ΣΥΡΙΖΑ, γούρλωσε τα μάτια και με ρώτησε αν είμαι τρελός, και συμπλήρωσε πως «αυτοί είναι οι χειρότεροι! φέρνουν καραβιές τους λαθραίους από κάθε γωνιά του κόσμου!».
    Εμένα πάντως με συμπαθούσε, γιατί «αν και Συριζαίος, είμαι καλό παιδί και έξυπνος».

    Αυτά τα ωραία όμως σταμάτησα να τα ζω από τις αρχές του χρόνου, γιατί βρήκε μια πολύ καλή δουλειά σε ναυπηγείο στη Σαγκάη και μας άφησε.

    Είναι πάντως απορίας άξιο το ότι δεν τον άκουσα ποτέ να μιλάει για Χρυσή Αυγή. Ίσως επειδή τον Ιανουάριο ακόμα δεν είχε την σημερινή της δύναμη, και όλοι την θεωρούσαμε ακόμα ως κάτι το περιθωριακό. Τι κρίμα που διαψευστήκαμε!

  80. κακῶς οἱ ἱεράρχες κάνουν κομματικές τοποθετήσεις, δὲν εἶναι αὐτὸ τὸ ἔργο τους. οὔτε ὁ Σιατίστης οὔτε ὁ Καλαβρύτων ἔπρεπε νὰ κάνουν ὁ μὲν δηλώσεις κατὰ τῆς ΧΑ ὁ δὲ δηλώσεις κατὰ τοῦ ΣΥΡΙΖΑ. ὁ λαὸς ἔχει ἀνάγκη νὰ ἀκούσῃ τὸν λόγο τοῦ Θεοῦ, ἂς ἀφήσουν τὰ κομματικὰ στοὺς πολιτικούς. βέβαια καὶ οἱ πολιτικοὶ νὰ μὴν ἀνακατεύωνται στὰ τῆς Ἐκκλησίας, κάθε φορὰ ποὺ κάποιος ἱεράρχης κηρύσσει μιὰ χριστιανικὴ διδασκαλία ποὺ δὲν τοὺς ἀρέσει (π.χ. περὶ φιλομοφυλίας κ.τ.λ)

  81. tzeremes said

    33:

    CAER ESTA PERMITIDO, LEVANTARSE ES OBLIGATORIO

  82. munich said

    οι ιστορικές αναπαραστάσεις που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν δεν αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης ή στην καλλιέργεια του εθνικισμού αλλά κυρίως στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, πανηγυράκια που θα έλεγε και μια λαοφιλής τραγουδίστρια.
    Π.χ. κάπου στη μακρινή νότια μοράβια, στην Τσεχία αναπαριστούν κάθε χρόνο τη μάχη του Αούστερλιτς που ο Ναπολέων νίκησε και οι ντόπιοι (Αυστριακή Αυτοκρατορία, Ρωσία κτλ) έχασαν και συνθηκολόγησαν. Τι να κάνουν όμως οι καψεροί? ένα μότο τζι πι δε φτάνει να μαζέψει κόσμο!

  83. π2 said

    Κορνήλιε, οι ιεράρχες που κηρύσσουν μια «χριστιανική διδασκαλία» είναι δημόσιοι υπάλληλοι, που απευθύνονται δημοσίως μέσω των ΜΜΕ σε ένα ακροατήριο πολύ ευρύτερο από το ποίμνιό τους. Και οι πολιτικοί, κι εσύ κι εγώ έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακατευτούμε όσο θέλουμε στα κηρύγματά τους. Αν δεν θέλουν να ανακατευόμαστε, να πάνε σε καμιά σκήτη να κηρύττουν στους επισκέπτες μόνο.

  84. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    67: Διαφωνώ. Αυτοί που γράφεις τον ψήφισαν αλλά δεν αρκούσαν για να τον φέρουν στην εξουσία. Το γερμανικό κεφάλαιο τον έφερε στην εξουσία. Η κυβέρνησή του ήταν κυβένηση συνεργασίας, μην το ξεχνάμε αυτό.

  85. #83 ὡραία λογική! ἐπειδὴ πληρώνονται ἀπὸ τὸ κράτος πρέπει νὰ προσαρμόζουν τὴν χριστιανικὴ διδασκαλία στὶς κομματικὲς προτιμήσεις τῶν φορολογουμένων! ἐξαγορασμένο κήρυγμα! ἐδῶ λέμε ἀμὰν πῶς νὰ ἐπαναφέρουμε τὴν Ἐκκλησία στὸν ῥόλο τῆς καὶ νὰ ἀποσοβήσουμε τὴν προελαύνουσα ἐκκοσμίκευσί της…. ἔ, μετὰ μὴ θυμώνετε ὅταν οἱ ἱεράρχες ἀρθρώνουν κομματικὸ λόγο!

  86. spyroszer said

    «Η Εκκλησία αγαπάει όλους τους ανθρώπους -και μη χριστιανούς και μαύρους και άσπρους, όλους τους αγαπάει, πορεύεται και δεν χρειάζεται προστάτες», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

    «Θλιβόμαστε όταν ο αρχιεπίσκοπος πολιτικολογεί και επιτίθεται εναντίον της Χρυσής Αυγής», σχολίασε με τη σειρά του ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης.

    Θα τρελαθούμε εντελώς.

  87. ππαν said

    Ε να μην πληρώνονται. Έχει και ζόρια η υπαγωγή της Εκκλησίας στο κράτος, μην μου πεις πως δεν τα ξέρεις, Οικονόμου Φαρμακίδης και λοιπά.

  88. ππαν said

    86: Ε αφού μίλησε για «προστάτες» 🙂

  89. πάντως τὸ ὑστερόγραφο τοῦ σημερινοῦ σημειώματος εἶναι ἐνδεικτικὸ τῆς νοοτροπίας τόσο τῶν δεξιῶν ὅσο καὶ τῶν ἀριστερῶν! δὲν καταδικάζουμε τὸν κομματικὸ λόγο τῶν ἱεραρχῶν, ἁπλῶς ζητοῦμε νὰ εἶναι ἐγγύτερος πρὸς τὶς δικές μας προτιμήσεις!

  90. ππαν said

    ΟΙ άλλοι ιεράρχες δεν πήραν πολιτική θέση, αλλά θεολογική, μου φαίνεται.

  91. #87 χίλιες φορὲς νὰ μὴ πληρώνωνται, ἀλλὰ δὲν εἶναι αὐτὸ ἔντιμο ἐπιχείρημα. τὸ «πληρώνω κι ἐγώ, ἄρα ἔχω λόγο στὸ κήρυγμα τῆς Ἐκκλησίας» εἶναι ὑποκριτικό τὸ ἴδιο μπορεῖ νὰ πῇ κι ὁ φορολογούμενος χρυσαυγίτης, αὐτὸς δηλαδὴ δὲν φορολογεῖται; τὸ ἴδο μπορεῖ νὰ πῇ ὁ κἀθεὶς γιὰ πολλὲς χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ.

  92. #90 περίεργο ποὺ βαφτίζεται θεολογικὴ μιὰ τέτοια θέσι, ἐν ᾦ θέσεις κατὰ τῶν ἀμβλώσεων ἐπὶ παραδείγματι, ὄντως θεολογικές, βαφτίζονται πολιτικές, δὲν νομίζετε;

  93. ππαν said

    Εντιμότατο επιεχείρημα απέναντι στο ποιηματάκι της ανεξάρτητης Εκκλησίας. Η ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Εκκλησίας τη δεσμεύει να υπακούει στους νόμους του Κράτους για τους οποίους πχ οι μαύροι Έλληνες είναι Έλληνες, οι ξυλοδαρμοί παράνομοι, υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες, δεν υπάρχει διάκριση με βάση τις σεξουαλικές επιλογές κλπ.

  94. ππαν said

    Α δεν είναι θεολογία η υπενθύμιση πως για την Εκλησία δεν υπάρχουν μετανάστες και ντόπιοι, άσπροι και μαύροι; Είναι πολιτική θέση;

  95. ππαν said

    Μας κόψανε κοστούμι μαθαίνω, προβλέπω νέο μπαράζ προκλήσεων από την αντισυστημική ΧΑ για να ξεχαστούμε.

  96. ndmushroom said

    Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά η αρχική μορφή της εκκλησίας δεν ήταν κάτι σαν «ταμείο χριστιανικής αλληλοβοήθειας» όπου ο κάθε χριστιανός κατέθετε τον οβολό του υπέρ των λιγότερο εύπορων χριστιανών; Πώς από αυτό το ξεκίνημα φτάσαμε στο σημείο οι ιερείς να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, να πληρώνονται από το κράτος (δηλαδή από όλους τους φορολογούμενους, χριστιανούς ή αλλόθρησκους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς) και τα λεφτά να διατίθενται σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και γήπεδα γκολφ είναι κάτι που έπρεπε να έχουμε εξετάσει (και διορθώσει) καιρό τώρα, ανεξάρτητα από τα εκάστοτε φασιστικά, χουντικά, ναζιστικά, ρατσιστικά, ομοφοβικά, μισογυνικά και εξόχως αντιχριστιανικά κυρήγματα του ενός ή του άλλου ιερέα.

  97. ndmushroom said

    91
    Κορνήλιε, οι ΜΚΟ δε χρηματοδοτούνται στα τυφλά. Χρηματοδοτούνται βάσει νομικού πλαισίου, οι δραστηριότητές τους ελέγχονται και η χρηματοδότησή τους αυξάνεται, μειώνεται ή καταργείται από το κράτος. Με άλλα λόγια (στο βαθμό που ισχυριζόμαστε πως έχουμε δημοκρατία και το κράτος εκλέγεται από εμάς και λειτουργεί υπέρ μας), οι δραστηριότητες των ΜΚΟ ελέγχονται από εμάς. Το ίδιο δεν συμβαίνει με την εκκλησία.

  98. π2 said

    Κορνήλιε του 85: χαλάρωσε κι άσε τα strawman arguments. Δεν είπα να προσαρμόσει κανείς αυτά που λέει στις κομματικές προτιμήσεις κανενός. Είπα πως όλοι έχουν δικαίωμα αντιλόγου στα κηρύγματα των ιεραρχών, που ζουν όσο πιο εντός της κοινωνίας γίνεται και απευθύνονται στο συνολο της κοινωνίας. Κι αυτό το είπα με αφορμή τη δική σου διατύπωση («βέβαια καὶ οἱ πολιτικοὶ νὰ μὴν ἀνακατεύωνται στὰ τῆς Ἐκκλησίας, κάθε φορὰ ποὺ κάποιος ἱεράρχης κηρύσσει μιὰ χριστιανικὴ διδασκαλία»), την οποία θα μετέφραζα: «ωπ, χριστιανική διδασκαλία, συζήτηση κομμένη». Ε, σιγά μην κόψω τη συζήτηση επειδή έπεσε στο τραπέζι η μαγική λέξη χριστιανική.

  99. #94 ὡς πρὸς τὴν σωτηρία φυσικὰ δὲν ὑπάρχουν. κι ὁ Παῦλος λέει δὲν ὑπάρχουν δοῦλοι κι ἐλέυθεροι, ἀλλὰ δὲν ἐξέδιδε ἀνακοινώσεις κατὰ τοῦ ῥωμαϊκοῦ κράτους. γιὰ νὰ τὸ πῶ ἀλλιῶς: ἡ Ἐκκλησία δὲν ἔχει ὡς καθῆκον της νὰ ὑποδεικνύῃ στὸ κράτος πολιτικές, οὔτε τὸ ζήτημα τοῦ ἂν ἡ Ἑλλάδα πρέπει νὰ δέχεται ἢ ὄχι μετανάστες ἔχει νὰ κάνῃ σὲ τίποτε μὲ αὐτό. ἄλλο ἂν ἕνα σοφὸ κράτος ὀφείλει νὰ υἱοθετήσῃ κάποιες χριστιανικὲς ἀρχές, αὐτὸ καὶ πάλι θὰ εἶναι δουλειὰ τοῦ κράτους. θελογικὴ θέσι εἶναι νὰ πῇς: «ὅλοι οἱ ἄνθρωποι ἔχουν τὴν δυνατότητα σωτηρίας ἀνεξαρτήτως καταγωγῆς καὶ σὲ ὅλους ὀφείλουμε χριστιανικὴ ἀγάπη», ὄχι νὰ πῇς «καταδικάζουμε τὴν ΧΑ». μὲ τὴν ἴδια λογικὴ ἀκριβῶς θεολογικὴ θέσι εἶναι νὰ πῇς «καταδικάζουμε τὶς ἀμβλώσεις καὶ τὴν μοιχεία» καὶ ὄχι «καταδικάζουμε τὸν Συριζα ἢ τὸ Πασόκ ἢ τὴν Νδ ἥ ὅποιον ἄλλον δὲν νομοθετεῖ τὴν ποινικοποίησί τους». δὲν νομίζω ὅτι εἶναι δύσκολο νὰ τὸ καταλάβῃς.

  100. #98 ἐ ἐντάξει, συζήτα ὅσο θές. ἐγὼ μίλησα γιὰ τοὺς πολιτικούς, ὄχι τοὺς πολῖτες. δὲν μπορεῖ ἕνα κόμμα ἐπισήμως νὰ ζητᾷ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία ν’ἀλλάξῃ θέσεις ἐπειδὴ δὲν ἀρέσουν οἱ θέσεις αὐτὲς στὸ κόμμα, πῶς νὰ τὸ κάνουμε. ἢ εἴμαστε ὑπὲρ τῆς θρησκευτκῆς ἐλευθερίας ἢ ὄχι.

  101. @95: Ππαν, κατά φωνή!

  102. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    76: Το λάθος είναι του δημάρχου της ιεράς πόλεως

    51: Το άρθρο του Ν.Θεοδ. γράφτηκε το 2009 και προχτές το μοίρασε πλαστογραφημένο, σαν να ήταν προχτεσινό, η Νέα Δημοκρατία. Κατά σύμπτωση μάλιστα, αναφέρθηκα σε αυτό.

  103. gryphon said

    Aυτους τους συγκεκριμενους Μητροπολίτες που μιλησαν κατα τής χα δέν τους μαθαμε τώρα.Ειναι σεσημασμενοι.Εγω τουλαχιστον τους ηξερα απο προηγουμενες περιπτωσεις στις οποιες εχουν δειξει οτι αποκαλουν ενα είδος πεμπτης φαλλαγγας μεσα στήν Εκκλησία.
    Ο Ζακυνθου ο Μεσσηνίας (που επαιξε πολυ βρωμικο ρολο στην προσπαθεια να μην εκλεγει ο Σπαρτης Αρχιεπισκοπος που δεν τον ηθελε με τιποτα το αριστερο κατεστημενο) ενας των Ιωαννίνων που δεν ξερω αν ειναι ακομη ο ιδιος,ο Ιεροθεος κλπ.Γνωστοι και μη εξαιρετεοι.
    Μονο αυτος ο Σιατιστης κρυβοταν και εκδηλωθηκε τώρα.
    Αυτά τά χριστιανικα που επικαλειται ειναι για ηλιθιους καθως και ολη του η επιχειρηματολογία.Πρωτα πρωτα υιοθετει ολα αυτά τα παραμυθια περι οργανωμενων ρατσιστικων επιθεσεων και τα θεωρει δεδομενα παρ’ολο που ουτε μια απο τις καταγγελιες για δηθεν ρατσιστικες επιθεσεις για τις οποιες μας βομβαρδιζουν τους τελευταιους μηνες τα καθεστωτικα μμε δεν εχει αποδειχθει οτι ευθυνεται η χα.
    Αντιθετα οσες απο αυτες αφορουν πραγματικα περιστατικα ξυλοδαρμων η και δολοφονιων και εχουν εξιχνιασθει οι δραστες ειναι αλλοι αλλοδαποι.Εκτος απο μια επιθεση σε κουρειο αλλοδαπου που ηταν ελληνας ο δραστης αλλα και αυτος το εκανε για δικους του λογους προσωπικης η επαγγελματικης αντιζηλιας
    Και γιατι δεν απυθυνθηκε ο Σιατιστης στους εν Χριστω αδελφους(τουλαχιστον τους αλβανους γεωργιανους κλπ που κατα τεκμηριο ειναι χριστιανοι γιατι ενταξει στους μουσουλμανους μαλλον ο λογος του δεν θα εχει περαση φανταζομαι) και να τους πει Ρε παιδια τι ειπε ο Χριστος ;.
    Μην κυκλοφορειτε με καλασνικφ στα χερια και μην μπαινετε στα σπιτια των χριστιανων αδελφων σας .Μην τους βασανιζετε μην τους στραγγαλιζετε και μην τους κρεματε αναποδα απο το ταβανι για να ομολογησουν που εχουν κρυμμενα τα 200 ευρω τής συνταξης τους.
    Μην μπαινετε στα σπιτια οικογενειων και αφου κλεψετε να υποχρεωνεται τήν μητερα να σας κανει και πεοθηλασμο.
    Αγαπατε αλληλους.
    Για τήν πληρωμή τών παπαδων,Μητροπολιτών κλπ εχω ακουσει να λεγεται πως ειναι πιο περιπλοκο το θεμα και οτι αυτη η υποχρεωση του Κρατους ειναι μια ελαχιστη αντιπαροχη για το πανω απο 80% της λεγομενης εκκλησιαστικης περιουσιας που δοθηκαν σε διαφορες περιοδους τα τελευταια 100 χρονια για διαφορες αναγκες του ελληνικου Κρατους.
    Δεν το ξερω παντως το θεμα και αν ειναι ετσι.Το γιατι να τους πληρωνουμε ομως μπορω να το πω κι εγω και αλλοι για μια σειρα αλλων δημοσιων η κρατικων υπαλληλων.
    Κι εγω δέν γουσταρω να πληρωνω π.χ τον κ.Δημητρη Χριστοπουλο και τους ομοιους του στο Παντειο Πανεπιστημιο για να διοργανωνουν διαλεξεις οπου καλουν τα ρεταλια της Μπααντερ Μαινχοφ και τους ντοπιους συνταξιουχους η εν ενεργεια βομβιστες της ακρας αριστερας για να μιλησουν για «τις προοπτικες του ενοπλου αγωνα».Γιατι να τους πληρωνουμε αυτους ;.

  104. ππαν said

    101: Στέλιο μου, τα έβαλα στα Αγιοδημητριάτικα όπου επίσης αποδεικνύω τις μαντικές μου ικανότητες ως προς την ΧΑ (όπως στο γνωστό ανέκδοτο οι μαντικές ικανότητες, ε; )

  105. ππαν said

    Κύριε Γκριφόν, να μην ακούτε, να διαβάζετε. Δεν είναι εκατό, είναι καλά 170 και βάλε. Αλλά έκτοτε πολλά άλλαξαν.

  106. π2 said

    Πες τα ρε Γρύφωνα, νισάφι με τα καθεστωτικά ΜΜΕ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις. Ανήκουστο.

    Πες μας τώρα για το στοματικό σεξ, που ενδιαφέρει τον άλλον ιεράρχη που αντιστέκεται στους σεσημασμένους μητροπολίτες.

  107. ππαν said

    H αλήθεια είναι πως αν πιάσουμε τους κανονικά σεσημασμένους ιεράρχες θα θίξουμε αναγκαστικά και το στοματικό σεξ

  108. #97 μὰ καὶ οἱ σχέσεις κράτους καὶ Ἐκκλησίας διέπονται ἀπὸ νομικὸ πλαίσιο τὸ ὁποῖο θεσπίζεται ἀπὸ τὸ κράτος, τοῦ ὁποίου τὴν ἑκάστοτε κυβέρνησι ψηφίζουμε ἐμεῖς. τί σόι ἐπιχείρημα εἶναι πάλι αὐτό;

  109. nikostmg said

    Κάτι άσχετο με το συγκεκριμένο άρθρο σας: Δείτε αυτό http://bit.ly/RqPy14. Θα είχε ενδιαφέρον και μια δικιά σας παρόμοια (πιο εμπεριστατωμένη) ανάλυση.
    Keep up the good work!

  110. ndmushroom said

    108
    Ας επαναλάβω λοιπόν: οι δραστηριότητές τους ελέγχονται και η χρηματοδότησή τους αυξάνεται, μειώνεται ή καταργείται από το κράτος.

    Μπορεί η κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση μιας ΜΚΟ επειδή θεωρεί πως κάνει καλά τη δουλειά της / είναι χρήσιμη; Μπορεί.
    Μπορεί η κυβέρνηση να μειώσει ή να καταργήσει τη χρηματοδότηση μιας ΜΚΟ επειδή θεωρεί πως δεν κάνει καλά τη δουλειά της / δεν είναι χρήσιμη; Μπορεί.

    Άρα η κυβέρνηση ελέγχει το έργο των ΜΚΟ.

    Μπορεί η κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας αν θεωρεί ότι κάνει καλά τη δουλειά της, ή να κόψει τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και να αρχίσει αντ’ αυτής να χρηματοδοτεί την Ελληνική Εκκλησία του Πασταφαριανισμού επειδή θεωρεί πως θα την κάνει καλύτερα; Δεν μπορεί.

    Σου θυμίζω σε τί απαντούσα στο 97:

    τὸ “πληρώνω κι ἐγώ, ἄρα ἔχω λόγο στὸ κήρυγμα τῆς Ἐκκλησίας” εἶναι ὑποκριτικό τὸ ἴδιο μπορεῖ νὰ πῇ κι ὁ φορολογούμενος χρυσαυγίτης, αὐτὸς δηλαδὴ δὲν φορολογεῖται; τὸ ἴδο μπορεῖ νὰ πῇ ὁ κἀθεὶς γιὰ πολλὲς χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ.

    Έγινε πιο κατανοητό τώρα;

  111. Γς said

    107:
    Και οι σεξτικές παραπομπές μας

  112. spyroszer said

    88. καλό

    Το πρόβλημα με την Εκκλησία δεν είναι ότι οι ιεράρχες έχουν γνώμη για θέματα που αφορούν την κοινωνία (ή και πολιτικά θέματα, αφού αυτά πολλές φορές συνυφαίνονται με τα κοινωνικά), που κάποιες φορές είναι και επιθυμητό αυτό. Όσα λένε ή δεν λένε θα έχουν επίπτωση στην δημοφιλία της Εκκλησίας, αναλόγως βεβαίως της κρίσης των πολιτών.
    Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει τόσο στενή διασύνδεση και σε τόσους πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής μεταξύ κράτους και εκκλησίας, όσο στην Ελλάδα.
    Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας δεν εντοπίζεται στο σύστημα της «επικρατούσας θρησκείας» που ορίζει η συνταγματική διάταξη του άρθρου 3, αλλά συνδέεται με την έκταση του πλέγματος των διατάξεων που αφορούν τις σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας και που ως σύνολο έχουν μοναδικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο.

    http://tosyntagma.ant-sakkoulas.gr/theoria/item.php?id=12

  113. #110 ὄχι δὲν εἶναι.

    Μπορεί η κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας αν θεωρεί ότι κάνει καλά τη δουλειά της, ή να κόψει τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και να αρχίσει αντ’ αυτής να χρηματοδοτεί την Ελληνική Εκκλησία του Πασταφαριανισμού επειδή θεωρεί πως θα την κάνει καλύτερα;

    φυσικὰ καὶ μπορεῖ, ἂν καταφέρῃ ν’ἀναθεωρήσῃ τὸ Σύνταγμα ἢ ν’ἀναγορεύσῃ τὴν ἐκκλησία τοῦ πασταφαριανισμοῦ σὲ νπδδ.

    ἀλλὰ βέβαια εἶπα καὶ τὸ ἄλλο. ὅτι φόρους δὲν πληρώνουν μόνο οἱ μὴ ψηφίσαντες χα. πληρώνουν καὶ οἱ ψηφίσαντες. κι ἂν ἕνας γκέι θεωρεῖ ὅτι θίγεται ἐπειδὴ πληρώνει τὴν ἐκκλησία ποὺ καταδικάζει τὴν φιλομοφυλία (καὶ ὄχι προσωπικῶς τὸν τάδε πολιτικὸ ἐπειδὴ εἶναι τέτοιος) μπορεῖ νὰ θίγεται καὶ κάποιος ἄλλος ἐπειδὴ ἕνας ἱεράρχης (καὶ ὄχι ἡ Ἐκκλησία βάσει οικουμενικῆς συνόδου) καταδικάζει ὄχι τὴν βία γενικῶς, ἀλλὰ τὴν ΧΑ εἰδικῶς. γι αὐτὸ καὶ γιὰ τὰ ἄλλα ποὺ ἀνἐφερα μίλησα γιὰ ὑποκρισία.

  114. Ναυτίλος said

    Συναγωνιστή Γκριφόν, μην απαντάς στους αστικούς μύθους που κυκλοφορούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και οι άπλυτοι κουκουλοφόροι, γιατί τους δίνεις υπόσταση. Να φανταστείς ότι αυτοί οι ανθέλληνες διαψεύδουν την καρατσεκαρισμένη δήλωση του εβραιομασόνου Κίσινγκερ, εξαφανίζουν φωνήεντα και αμφισβητούν την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού, των Ελ, του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και των κροκοδείλων στο αποχετευτικό σύστημα της Νιου Γιορκ.
    Ο Έλβις Ζει και…ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, για να ξεβρομίσει ο τόπος! Ουγκ!

  115. ndmushroom said

    113
    Άρα δεν μπορεί. Θα μπορούσε.

  116. tilegrafitis said

    @ 106 (β) Καλό… Ὁ ἄρχοντας δὲν ἐνδιαφέρεται μόνο γιὰ τὴ στοματική μας ὑγεία, ἐνδιαφέρεται καὶ γιὰ ἄλλα πιὸ προχωρημένα πράγματα. Περιμένουμε νὰ βγάλη καμιὰ φατβὰ γιὰ νὰ φτιαχτοῦμε…

  117. spiral architect said

    Οχι κο Μητροπολίτα καλά κάνει βαράει ΧΑ. ΧΑ χθές είπε ζητήσει πίσω κατοχής χρυσάφι από Γερμανούς πάει μετά τράπεζα ευρώπης σβήσει μεγάλο κομμάτι χρέους. ΧΑ και κο Μιχαλιλιάκο πρέπει ψηφιστούν φτιάξει εθνική κυβέρνηση. Μετά το κο Μιχαλιλιάκο πρωθυπουργό πάρει μαζί του Καιάντα, Κασιντιάρη, κα Ζαλούλια με μπλάστρι ανοίγει ζύμη βαράει κο Μιχαλιλιάκο άμα ξεχαστεί βράδυ σε ΓΑΔΑ ΑΕ, ιμιτασιόν Καραϊσκάκη βολευτή, βολευτή Παραπαπά ρίχνει μπινελίκια. Οχι πάρει μαζί Παναγιώταρο και γαμπρό βολευτή αυτοί είναι απομόνωση κάνουν κουταμάρες. Ολοι μαζί πάνε γραφείο Μέρκελ Βερολίνο. Κος Μιχαλιλιάκος πεί Καιάντα πλακώσει σφαλιάρες Μέρκελ, Καιάντας πεί Μέρκελ που είναι χρυσάφι από Ελλάδα και βάλει Μέρκελ καθεται σε κολώνα πάγο. Κα Ζαλούλια με μπλάστρι χτυπάει Μέρκελ πατούσες κάνει φάλαγγα μετά πόδια της σαν Παπαρήγα μη μπορεί φορέσει γκόβα. Ιμιτασιόν Καραϊσκάκης σπάζει έπιπλα γραφείο Μέρκελ όπως τραπεζάκια μαυρων πανηγύρια και βολευτή Παραπαπά ρίχνει Μέρκελ μπινελίκια κλπ δρώμενα εμάς της νεολαίας. Μέρκελ ξεράσει γκουμουνιστικό μαννόγαλο πεί όλα λεπτομέρειες μισό χρυσό Γερμανοί άλλο μισό Ελληνας βασιλιάς με Αγγλους. Πολύ από χρυσό Γερμανοί έδωσαν ταγματασφαλίτες Ελλάδα έτσι Μέρκελ δώσει όσο έμεινε. Κο Μιχαλιλιάκο πάρει λιστα σε σιντι χρυσό, ταγματασφαλιτών και λαδεμπόρων από Μέρκελ και ονόματα λίστας Χριστοφοράκου πιάσει αυτούς δώσουν πίσω κλεμμένα. Ολα τα φτιάξει ΧΑ. Ζήτω ΧΑ, κος Μιχαλιλιάκος, Καιάντας, Κασιντιάρης κλπ, έχει ντίκιο κα Στουκα.

  118. gryphon said

    106-107
    Που κολλαει τώρα αυτο;
    Περι στοματικου σεξ παρακαλω απευθυνθειτε στον κ.Ασκητή η στην Δοκτορ πως τήν λενε (μια γιαγια στην Αμερικη) .
    Εγώ αναφερθηκα μονο στα (αποδεδειγμενα) περιεργα γουστα συγκεκριμενης συμμοριας αλλοδαπων χριστιανων αδελφών μας.

  119. τυφλόμυγα said

    Κορνήλιε εδώ και πολλά χρόνια μεγάλο μέρος της ιεραρχίας εκφράζει δημόσια δεξιό, ακροδεξιό, βασιλικό, χουντικό λόγο. Καλά, άριστα έκανε ο Νικοκύρης και ανέβαζε άρθρα στα οποία απαντούσε στον ρατσιστικό λόγο του Καλαβρύτων τονίζοντας το φανατισμό καιι τη μισαλλοδοξία του.

    Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια κάποιο άλλο μεγάλο μέρος της ιεραρχίας δεν εξέφραζε απόψεις ούτε για τα πολιτικά πράγματα της χώρας ούτε για τις δημόσιες δηλώσεις των συναδέλφων τους. Τώρα όμως μίλησαν όσοι δε μιλούσαν τόσα χρόνια. Τι είπαν που σε ενόχλησε; Ότι ο Χριστός δεν έκανε διακρίσεις, ότι η Εκκλησία δεν υποστηρίζει τη βία, ότι «οι απόψεις της Ορθοδοξίας με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής είναι αντίστροφες και αλληλοαποκλειόμενες».

    Το σημερινό υστερόγραφο ήταν χρήσιμο γιατί τόνισε ότι μητροπολίτες πήραν θέση (για πρώτη φορά) ενάντια στις πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής. Ξεκαθάρισαν ότι αυτές οι πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία. Καιρός ήταν εξάλλου να πάρουν αποστάσεις από τους γραφικούς που φωνάζουν έξω από το Χυτήριο κ.α.

  120. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    97: Ευχαριστώ. Η ετυμολογία επωνύμων είναι πολύ δύσκολο θέμα, ίσως πούμε κάτι κάποτε.

  121. #115 φυσικὰ καὶ μπορεῖ. ἂν δὲν μπορεῖ νὰ τὸ κάνῃ αὔριο κιόλας εἶναι ἐπειδὴ τὸ ἐμποδίζουν οἱ νόμοι τοῦ κράτους καὶ ὄχι οἱ κανόνες τῆς Ἐκκλησίας. μὲ τὶς λέξεις θὰ παίζουμε τώρα;

  122. τυφλόμυγα, μόνο μὲ τὶς ἀπόψεις τῆς ΧΑ οἱ ἀπόψρεις τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἀντίθετες;

    στὸ θέμα τοῦ διαζυγίου ποιἀ εἶναι ἡ διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας καὶ ποιά ἡ τῶν κομμάτων; στὸ θέμα τῶν ἀμβλώσεων; τῆς φιλομοφυλίας; γι’αὐτὸ μίλησα γιὰ ὑποκρισία.

    ἄρα σὲ ἐνοχλεῖ τὸ ὅτι ἐκφράζουν πολιτικὸ λόγο μὲ τὸν ὁποῖο διαφωνεῖς (χουντικό, φιλοσβασιλικὸ κλπ ὅπως λές) καὶ ὅχι ὅτι ἐκφράζουν πολιτικὸ λόγο. αὐτὸ λέω. δηλαδὴ ὅλος ὁ καυγᾶς μοιάζει νὰ γίνεται γιατὶ ἔχουμε «χρυσαυγῖτες μὰ ἄμφια» καὶ ὄχι «συριζέους μὲ ἄμφια».

    εἶναι δυνατὸν ν’ἀποκαλῆται αἱρετικὸς κάποιος ἐπίσκοπος γι’αὐτὸν τὸν λόγο; ἂν μιλοῦσε ὑπὲρ τῆς φιλομοφυλίας θὰ συμφωνοῦσες ὅτι εἶναι αἱρετικός; ἂν μιλοῦσε γιὰ ἱερωσύνη γυναικῶν;

  123. NM said

    Χαρά #63. Δεν ισχύει. Στα Καλάβρυτα η Χ.Α πήρε μικρότερο ποσοστό από τον εθνικό Μ.Ο. Μόλις 5,77%. Για του λόγου το αληθές λινκάρω τα αποτελέσματα απο τη σελίδα του ΥΠ.ΕΣ.
    http://ekloges.ypes.gr/v2012b/public/index.html#%22cls%22:%22level%22,%22params%22:%22level%22:%22den%22,%22id%22:709

  124. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Κορνήλιε γιατί τόση αρνητικότητα απέναντι στους ομοφυλόφιλους; Αν έχεις γνωστούς θα έπρεπε να ξέρεις ότι πολλοί είναι παρεξηγημένοι και γαμώ τα παιδιά!

  125. #124 βρὲ ῥεμάλι, δὲν συζητῶ ἐδὼ τὸ τί πιστεύω ἐγώ. ἐδῶ ἄλλο πρᾶγμα συζητᾶμε. αὐτὸ ποὺ θέτεις εἶναι τελείως ἄλλο ζήτημα.

  126. τυφλόμυγα said

    Κορνήλιε κανείς δεν κυνήγησε, δεν τραυμάτισε, δεν σκότωσε για το θέμα του διαζυγίου.

    Οι χρυσαυγίτες εδώ και καιρό κυνηγούν μετανάστες, γκέι, μαύρους -τραυμάτισαν Έλληνα επειδή ήταν κάπως πιο μελαμψός από τους υπόλοιπους. Πραγματοποιούν κοινές δράσεις φανατισμού και μισαλλοδοξίας σε συνεργασία με παραθρησκευτικές οργανώσεις. Κι ενώ είναι δηλωμένοι παγανιστές εδώ και καιρό προσπαθούν εντελώς κυνικά και με καιροσκοπισμό να καπηλευτούν την Ορθοδοξία για να υφαρπάξουν μερικά ψηφαλάκια ακόμα.

    Μερικοί μητροπολίτες δήλωσαν το αυτονόητο διαχωρίζοντας τις θέσεις της επίσημης Εκκλησίας από όλους τους υπόλοιπους. Δεν έκαναν πολιτικές δηλώσεις. Δεν υποστήριξε κανείς ιεράρχης το Σύριζα ώστε να συγκρίνεις τις τωρινές δηλώσεις με τις παλιότερες καθαρά φιλοβασιλικές.

  127. ππαν said

    Παρατηρώ ότι ο φίλτατος Κορνήλιος δεν αποκαλεί πλέον κίναιδους τους ομοφυλόφιλους; Τι έγινε; Διάβασε επιτέλους το σχετικό ποίημα τοιυ Ντίθνου Χριστιανόπουλου;

    Έντιτ: Λάθος μου! Δεν υπάρχεια αναφορά στους «αμαρτωλούς» μόνο στην σεξουαλική τους προτίμηση.

  128. #127 δὲν ἔχω πρόβλημα νὰ τοὺς ἀποκαλέσω κίναιδους

    #126 ἄ ναί, πρὶν τὴν ἄνοδο ΧΑ δὲν ἠσκεῖτο βία στὴν Ἑλλάδα. δὲν εἴχαμε ξυλοδαρμούς, μολότωφ, κλπ κλπ. ἐλάτε τώρα! καὶ ἀπὸ πότε γιὰ τὴν Ἐκκλησία
    ὁ ξυλοδαρμὸς εἶναι ἁμάρτημα μεγαλύτερο ἀπὸ μία ἄμβλωσι ποὺ ἐξισοῦται μὲ φόνο;

  129. sarant said

    128α: Να μην.

  130. Γς said

    118:
    >στην Δοκτορ πως τήν λενε (μια γιαγια στην Αμερικη) .
    Dr Ruth

  131. δὲν τοὺς ἀποκαλῶ ἀπὸ σεβασμὸ στὸν Νικοκύρη ποὺ ἐνοχλεῖται. ἡ δήλωσι τοῦ 128α ἔγινε γιὰ νὰ δείξω ὅτι ἐγὼ προσωπικῶς δὲν ἔχω τέτοιο πρόβλημα. ὁ λαὸς χρησιμοποιεῖ καὶ ὑβριστικώτερες λέξεις ποὺ γενικῶς τὶς ἀποφεύγω. δὲν ἔχω προσωπικὰ μὲ κἀνέναν τέτοιον, κι ἂν εἶχα δὲν θὰ ἦταν ἐπειδὴ εἶναι τέτοιος.

  132. τυφλόμυγα said

    128, Έχω την εντύπωση ότι κάνεις πλάκα, ότι παίζεις και διασκεδάζεις μαζί μας. 😦

    Πολλοί συμπατριώτες μας υποστηρίζουν ότι η ακροαριστερά ασκεί βία στους δρόμους, άλλοι λένε ότι το κάνουν αναρχικοί, άλλοι λένε για παρακρατικούς, έχουμε δει χρυσαυγίτες να συνεργάζονται με την Αστυνομία. Ουπς. Εδώ είναι το θέμα βρε Κορνήλιε. Οι χρυσαυγίτες χτυπάνε με τις μπλούζες του κόμματος, το λένε και το παραδέχονται ανοιχτά οι ίδιοι ότι κάνουν επιθέσεις. Το έχουν σε τιμή και καμάρι τους, ενώ για όλους τους υπόλοιπους μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

  133. τυφλόμυγα said

    Στο #132 απευθύνομαι στο 128β.

    Την τελευταία σου πρόταση στο 128β την υποστηρίζεις και ως νομικός;

  134. #132 καὶ πάλι δὲν καταλαβαίνω τί σχέσι ἔχει αὐτὸ μὲ τὴν ἐμπλοκὴ τῆς Ἐκλησίας (ἂν καὶ δὲν νομίζω ὅτι ἡ ἐπίσημη ΧΑ ἀνοιχτὰ καμαρώνει γιὰ ξυλοδαρμούς, τοὐλάχιστον τελευταίως). Ἐν πάσῃ περιτπώσει ὅ,τι εἶχα νὰ πῶ τὸ εἶπα. ὄχι, δὲν ἀστειεύομαι, παροσιάζω τὴν δική μου ὀπτικὴ ποὺ δὲν εἶναι καὶ τόσο δημοφιλής, αὐτὸ εἶναι ὅλο. καλὸ βράδυ εὔχομαι.

  135. #133 φυσικὰ καὶ ὄχι. μιλῶ γιὰ τὴν χριστιανικὴ διδασκαλία, κατὰ τὴν ὁποία ἡ ἄμβλωσι θεωρεῖται φόνος, δὲν μιλῶ γιὰ τὴν νομοθεσία. ἀλλοίμονο ἂν οἱ χριστιανὲς ἀπέφευγαν τὴν ἄμβλωσι ἐπειδὴ θὰ φοβοῦντο τὸν δικαστή. εἶπα καὶ παραπάνω τὴν γνώμη μου γιὰ τὶς σχέσεις κράτους καὶ ἐκκλησίας. ἡ γνώμη μου στὸ ζήτημα δὲν ἔχει νὰ κάνῃ μὲ τὸ ἂν συμφωνῶ ἢ ὄχι μὲ τὶς ὅποιες ἀπόψεις κατὰ καιροὺς ἐκφράζει ὁ τάδε ἱεράρχης. ὁ ἱεράρχης κρίνεται γιὰ ἄλλα πράγματα, ὄχι γιὰ τὸ ἂν εἶναι πασοκτσῆς ἢ φιλοβασιλικός.

  136. Κατερίνα Περρωτή said

    Η δασκάλα που δεν ήξερε τι να ψηφίσει δικαιολογημένα είχε πρόβλημα.

    Δεν ήταν το κκε που πριν κάποια χρόνια ελεγε…

    «Οι μετανάστες να πάνε στη χώρα τους να κάνουν εκεί την επανάσταση???»

    (Εκτός αν κάνω λάθος… Μου το μετέφεραν… δεν έχω δα το βίτσιο να παρακολουθώ το πολιτς μπιρό!)

  137. ππαν said

    Για τον Κορνήλιο που ξέρω πως αγαπά τον Χριστιανόπουλο:
    «με είπε κίναιδο
    βέβαιος πως με σούβλιζε
    εκ του ασφαλούς

    πού να φανταζόταν
    πως ο μικρός του γιος
    θά΄βγαινε φλώρος»

    Πολυτονικά όλα αυτά, βέβαια,

  138. Ηλεφούφουτος said

    Πάντως για το ζήτημα ότι ο κάθε Αμβρόσιος είναι δημόσιος λειτουργός άρα κανονικά δεσμεύεται να μην κάνει υβριστικές επιθέσεις εναντίον φορολογουμέων από τους οποιους πληρώνεται και να μην επικροτεί εγκληματικές πράξεις δεν βλέπω να απαντά ο Κορνήλιος.
    Απλώς καταφεύγει στη συνήθη τακτική της κατασκευής αχυρανθρώπων, όπως παρατήρησε και ο Π2. Απαντά σε επιχειρήματα που δεν ειπώθηκαν.

    Προσωπικά έχω επανειλλημένως αντιταχθεί σε κάποιους που παλιότερα είχαν ουσιαστικά εκφράσει την επιθυμία να λογοκρίνονται ορισμένες απόψεις.

    Από την άλλη έχω αλλεργία απέναντι στις δικολαβίστικες συμπεριφορές. Δείχνουν βαθιά ασέβεια στους συζητητές, σαν η συμμετοχή στη συζήτηση να γίνεται για να παίζουμε με τις εντυπώσεις.

    Ο Νικοκύρης ως προεδρείο τι λέει;

  139. munich said

    Πάντως κ. Κορνήλιε η δική μου γνώμη ε΄ναι ότι οι ιεράρχες που εκφράστηκαν ανοικτά κατά της χρυσής αυγής το έκαναν και γιατί η χα απείλησε ανοικτά τον Μητροπολίτη Σιάτιστας. Ξέχωρα ότι η ΧΑ καπηλεύεται την εκκλησία κτλκτλ όπως άλλωστε έχουν κάνει κι άλλοι κατα καιρούς όπως πολύ σωστά προείπες.
    γι αυτό ίσως και η συμμετοχή του Άνθιμου από τον οποίο δεν το περιμέναν.

  140. Χάμφιος said

    o archimandritis kai o pistos laos tou Alimou οmilise

  141. δίκωλος σχολιαστής said

    Μη λέτε ότι μαλακία σας κατέβει και κυρίως ότι σας επιβάλλουν κουφιοκέφαλοι ινστρούχτορες του κόμματος. Διαζύγιο εκκλησίας και κράτους δεν πρόκειται να συμβεί εις τους αιώνες των αιώνων. Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν ισχύει αυτό. Από την εποχή των αρχαίων Ρωμαίων ξέρουμε πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι η οργάνωση της εκκλησίας, κανείς κυβερνήτης δεν θα βρεθεί να είναι τόσο βλάκας να αχρηστεύσει αυτό το εργαλείο επιβολής. Ακόμα και στην Γερμανία που με τόσο ζήλο παρουσιάζετε ως πρότυπο, 55% των εσόδων της εκκλησίας είναι από τους φορολογούμενους (που εκπίπτουν από τα έξοδα) και 45% απευθείας κρατικές επιδοτήσεις. Με αποτέλεσμα η δύο εκκλησίες της Γερμανίας να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης με 12 εκ εργαζόμενους, περισσότεροι από τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους. Όλα με έξοδα του κράτους. Πέραν αυτού, αναλογιστείτε μόνο, τώρα έχετε το ελεύθερο να γκρινιάζετε και να λέτε αφού εμείς τους πληρώνουμε γιατί να κηρύσσουν πολιτικούς λόγους από τον άμβωνα, αν υπάρξει διαζύγιο (που δεν θα υπάρξει ποτέ), με τι θάρρος θα τους κριτικάρετε. Ο κάθε Αμβρόσιος θα σας αποστομώνει λέγοντας και τι σε κόβει ρε Σαραντάκο τι γράφω, δεν είσαι χριστιανός. Θα κοιτά μόνο το παγκάρι και θα προσαρμόζει τους λόγους του αναλόγως. Μάλλον το αντίθετο να αναμένετε, το παγκάρι θα προσαρμοστεί στους λόγους του. Αυτό και μόνο αρκεί ως επιχείρημα να πεις, διαζύγιο γιοκ δια παντός. Σε πολλά θα κάνει κωλοτούμπες ο Αλέξης, αυτό θα είναι το πιο θεαματικό. Πιο πολύ θεαματικό ακόμα και από το δημοψήφισμα. Ακόμα και τον επιτάφιο θα τον δεις να κουβαλά. Είναι κοινό μυστικό, η εκκλησία επιζητά το διαζύγιο, το κράτος είναι αυτό που αρνείται.

  142. munich said

    Από ποιους φορολογούμενους χρηματοδοτείται η εκκλησία στη Γερμανία? Εγώ πληρώνω κανονικότατα τους φόρους μου και ούτε ένα σεντ στην εκκλησία. Μόνο αν θέλεις και δηλώσεις καθολικός ή προτεστάντης πληρώνεις φορολογείσαι για την εκκλησία, όλες οι άλλες θρησκείες ή αθεΐες δεν φορολογούνται. συν ότι και πολλοί καθολικοί και προτεστάντες ενσυνείδητα αποχωρούν από την εκκλησία τους μόνο και μόνο για να μην πληρώνουν.
    ουσιαστικά η εκκλησία σε αυτήν την περιπτωση χρησιμοποιεί τον φοροσεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους αλλά πληρώνουν και αυτοί φόρους στις επιχειρήσεις τους

  143. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    138: Το καλό είναι ότι οι απόψεις παρατίθενται κι όποιος έχει υπομονή μπορεί να κρίνει αν κάποιος πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.

  144. ππαν said

    Μα βρε Μόναχε, κάθεσαι και απαντάς κι εσύ…Ο άθρωπας αναφέρεται σε ένα παράλληλο σύμπαν, εκεί, που, το λέει, η Εκκλησία θέλει να χωριστεί και το κράτος δεν τη αφήνει.

  145. munich said

    να προσθέσω ότι και όσοι πληρώνουντο κάνουν ενσυνείδητα kai δεν είναι λίγα τα λεφτά, είναι σεβαστά ποσά ανάλογα με το εισόδημα, 8% ή 9% νομίζω. Επίσης δεν καθορίζεται ο φόρος αυτός από το σύνταγμα αλλά εμπίπτει στη δικαιοδοσία του εκάστοτε κρατιδίου

  146. δίκωλος σχολιαστής said

    142
    55% από αυτούς που δηλώνουν πρόθυμοι (καθολικοί και προτεστάντες)
    45% κρατικές επιχορηγήσεις
    https://www.google.gr/search?q=Kirchensteuer+Staatssubvention&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#hl=en&sugexp=les%3B&gs_nf=3&tok=ZlrKVTNBXg8M1uskYAf1FA&pq=kirchensteuer%20staatssubvention&cp=21&gs_id=56b&xhr=t&q=Kirchensteuer%20Kirchensubvention&pf=p&client=firefox-a&hs=GDy&rls=org.mozilla:en-US%3Aofficial&sclient=psy-ab&oq=Kirchensteuer+Kirchensubvention&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=fb3b8100b36bf7ca&bpcl=36601534&biw=1376&bih=635

  147. Ηλεφούφουτος said

    140 Ααα, δεν σκέφτηκε να επικαλεστεί το 1821, όταν ο Πατριάρχης αφόρισε την επανάσταση.

  148. munich said

    να μην ξεχνάμε βέβαια ότι η Γερμανία έχει σήμερα πρόεδρο της ομοσπονδίας έναν ανατολικογερμανό πρώην παπά που ποτέ δε δίστασε και δε φοβήθηκε να πει δημόσια τη γνώμη του ύπο οποιοδήποτε καθεστώς ένοσω ήταν παπάς και αλλά και μετέπειτα

  149. Ξεκάθαρη θέση αποδοκιμασίας της Χρυσής Αυγής έλαβε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, διαμηνύοντας ότι «η εκκλησία δεν χρειάζεται προστάτες» και αγαπά εξίσου όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκεύματος.

    «Η Εκκλησία αγαπά όλους τους ανθρώπους, και μαύρους και άσπρους και μη χριστιανούς. Όλους τους ανθρώπους. Και δεύτερον πορεύεται στο δρόμο της και δεν χρειάζεται προστάτες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσκεψή του στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Εκκλησίας στους Αμπελόκηπους.

    Η δήλωση του κ. Ιερώνυμου προκάλεσε την αντίδραση της Χρυσής Αυγής, η οποία υποστήριξε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος πολιτικολογεί» και ότι «ο κλήρος και ο πιστός λαός είναι στο πλευρό μας».

    Την ίδια ώρα κληρικός που τέλεσε τον αγιασμό στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στον Άλιμο προέτρεψε τα μέλη και τους φίλους της Χρυσής Αυγής «να συνεχίσουν τον αγώνα για την πατρίδα, τη θρησκεία και τα ιδανικά μας, κόντρα στην κρίση αξιών που μαστίζει την ελληνική κοινωνία».

    Στην ίδια εκδήλωση ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος «πολεμά και υβρίζει την Χρυσή Αυγή και θλίβομαι πραγματικά γι’ αυτό το σημείο των καιρών όπου οι ιεράρχες πολιτικολογούν».

    Εν τω μεταξύ, στην Ξάνθη, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση ιερέα να αναθέσει σε μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι φόρεσαν παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες με τα διακριτικά του κόμματος.

    Ο ιερέας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι άφησε τους Χρυσαυγίτες να περιφέρουν την εικόνα, επειδή προσφέρθηκαν να βάψουν την Εκκλησία.

    Η Μητρόπολη Ξάνθης καταδίκασε την ενέργεια αυτή και σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «η Ιερά Μητρόπολις δηλώνει ότι έγιναν εν αγνοία της με πρωτοβουλία του ιερέως, τον οποίον και επιτίμησε, διότι η Εκκλησία είναι υπεράνω κομμάτων και αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο».

  150. Ναυτίλος said

    141: Μα, κύριε Δίκωλέ μου, αν χωριστεί η εκκλησία από το κράτος, ουδόλως θα μας ενδιαφέρει αν θα μας αποστομώνει ο Αμβρόσιος, αφού τη γνώμη του θα την έχουμε γραμμένη στα …,τελοσπάντων, στα παλααιότερα των υποδημάτων μας. Ας κάνουν ό,τι θέλουν με το μαγαζάκι τους, αρκεί να μην μπερδεύονται στα πόδια μας παρά τη θέλησή μας, όπως συμβαίνει τώρα.

  151. Για να κουλάρουμε λιγάκι, ας ειδούμε το νέον εθνικόν βίδεον της Κατερίνης Μουτσάτσου,

    Arrrrrrrrrrrrrrrrrriba Muchachos!

  152. ππαν said

    Πατριωτισμός και νεωτερικότητα λοιπόν. Αυτά βάζετε και μετά τσατίζεται ο Χασάπης!

  153. δίκωλος σχολιαστής said

    150
    Λάθος, μέγα λάθος. Θα συνεχίζει να ανακατεύετε στα μπούτια σας και να σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Χωρίς να σας ζητά την έγκριση. Δεν θα υπάρξει διαφορά ως προς το μπουρδούκλωμα, εκτός από μία σημαντική λεπτομέρεια. Τώρα μπορεί η πολιτεία να τους ελέγχει και να τους τραβά το χαλινάρι αν το παρακάνουν. Η πολιτεία έχει τους μηχανισμούς της ακόμα και να παύσει τον αρχιεπίσκοπο αν το παρακάνει. Μετά το διαζύγιο δεν θα της πέφτει λόγος. Πριν από κάθε διαζύγιο, βρες άλλους τρόπους να τους ελέγxεις, διαφορετικά παίζεις με την φωτιά. Επικίνδυνα παιχνίδια αυτά. Όπου υπάρχει διαζύγιο (που δεν υπάρχει πουθενά) ή κάποια χαλάρωση, υπάρχει αντίστοιχη ανάπτυξη άλλων μηχανισμών ελέγχου της εκκλησίας από την πολιτεία. Αυτό μας έλλειπε, να αφήσουμε τον κάθε Αμβρόσιο να κηρύσσει τους σκοταδιστικούς του λόγους ανεξέλεγκτα. Με το ίδιο σκεπτικό θα ορίσει η πολιτεία τον Μουφτή και δεν θα επιτρέψει ποτέ να εκλεγεί από το ποίμνιο του. Αυτό είναι πιο παραστατικό του προβλήματος. Επίσης κάτι μου λέει ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν ενήργησε αυτοβούλως, αλλά κάποιοι του το επέβαλαν.

  154. δίκωλος σχολιαστής said

    Ίσως να το παρακάνουν σε αυτό το βίντεο. Λέει 9,4 δις από πιστούς φορολογούμενους και 19,29 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό (άπιστους και πιστούς συνάμα). Ίσως να κάνω εγώ λάθος και η αναλογία να μην είναι 55:45 αλλά 30:70.

  155. Ναυτίλος said

    Τι εννοείς »διαζύγιο δεν υπάρχει πουθενά»; Σε ποια άλλη ευρωπα’ι’κή χώρα υπάρχει τόσο ασφυκτικός εναγκαλισμός εκκλησίας και κράτους και σε ποια άλλη ευρωπα’ι’κή χώρα οι ιερείς μιας και μόνο θρησκείας μισθοδοτούνται από τους φόρους όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων; Ο Αμβρόσιος θα μπορεί, μετά το διαζύγιο, να κηρύσσει ό,τι θέλει, εφόσον δεν θα παραβαίνει τους νόμους του κράτους.

  156. δίκωλος σχολιαστής said

    Νομίζω επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας είναι η βασίλισσα, το ίδιο και στην Σουηδία ο βασιλείας.

  157. δίκωλος σχολιαστής said

    «Ο Αμβρόσιος θα μπορεί, μετά το διαζύγιο, να κηρύσσει ό,τι θέλει, εφόσον δεν θα παραβαίνει τους νόμους του κράτους.»

    Am de…

  158. Αναγνώστης ο αθηναίος said

    Καλησπέρα, η δήλωση των 9 ιεραρχών είναι σημαντική, άλλωστε τονίσθηκε και σε αρκετά σχόλια (ειδικά του π2 , αλλά και άλλων).
    Παρόλα αυτά, υπάρχει το ζήτημα ότι το χαρακτηριστικό που κάνει θελκτική τη ΧΑ σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν είναι (ή ήταν) ιδεολογικά προσκείμενοι σε αυτήν είναι η ιδεολογικοποίηση του ριζοσπαστικού ακτιβισμού.

    Και μάλιστα η δράση να προτείνεται όχι ως μέσο, αλλά ως ο άλλος δρόμος απέναντι στις διαδικασίες που εμπεριέχουν διαμεσολάβηση (γενικώς), άρα και θεσμούς και συνεπώς προϋποθέτουν έλεγχο και»καταπίεση» στη διεκδίκηση του κάθε θέλω (επειδή το θέλω, αφού δυσπραγώ καθότι αδικήθηκα κατάφωρα κλπ κλπ).

    Επίσης, διατυπώνουν έναν ξεκάθαρο λόγο ενάντια σε ότιδήποτε συμβολίζει ισχύ που απορρέει από τις υπάρχουσες κοινωνικές συμβάσεις (κάθε τύπου, όχι μόνο τους εκπροσώπους θεσμοθετημένων εξουσιών) και μάλιστα ο λόγος είναι εύληπτος και απλός, ήτοι η δαιμονοποίηση αποτελεί το βασικό εργαλείο.
    Φυσικά ο συνδυσασμός των ανωτέρω 2 ..σκοτώνει.

    Θέλω να πω ότι οι Ιεράρχες εκτός από εκπρόσωποι της εκκλησίας που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας και ειδικά τους λεγόμενους συντηρητικούς (με τους παραδοσιακούς όρους), συμβολίζουν και θεσμούς και μάλιστα ισχυρής εξουσίας, κάτι που περιορίζει το αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών.

    Έτσι, για να έχουν αποτέλεσμα (τον περιορισμό της διείσδυσης των αντιλήψεων της ΧΑ σε μεγάλο αριθμό, ανθρώπων από διαφορετικές ιδεολογικές και κοινωνικές αφετηρίες), προϋποτίθεται ότι θα εκφρασθούν και με πολιτικούς όρους.
    Ας πούμε αφού και εφόσον συναντηθούν με άλλες, άλλων ιδεολογικών ή πολιτικών χώρων και συνθέσουν έναν λόγο που θα μπορεί να λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα και όχι μόνο σε επίπεδο εκπροσώπων.

    Αλλιώς θα ακολουθήσουν τα γνωστά περί του ..ποιόντος του κάθε ιεράρχη κλπ κλπ.

    Θα ήθελα να πω ότι βασικό σημείο για την άρθρωση ενός αποτελεσματικού λόγου απέναντι στις αντιλήψεις αυτές είναι η αξιοπιστία.

    Αν κάποιοι πιστεύουν ή ακόμη περισσότερο λένε δημόσια ότι οι προσεγγίσεις και οι προτάσεις που κομίζει η ΧΑ είναι εκτός κάποιων ορίων, δεν μπορούν να απορρίπτουν (ή να ζορίζονται να αποδεχθούν) συμφωνίες και συμμαχίες ακόμη και με τον Πειραιώς.
    Και νομίζω ότι είναι προφανές ότι αν συμμαχείς με κάποιον το να λες ότι δεν το οργανώνω, αλλά ..τυχαία συμπίπτω είναι εν πολλοίς υποκριτικό ή αφελές (που κατά τη γνώμη μου το ίδιο είναι).

    Φυσικά δεν αποδίδω τα παραπάνω στον οικοδεσπότη ή στο Post, μίλησα με αφορμή τα αναγραφόμενα.
    Όμως έχω μια αντίρρηση σχετικά με την ιεράρχηση που επιχειρείται στο post και όχι στα αναγραφόμενα ένα προς ένα.
    Το κύριο ζήτημα είναι οι 9 και όχι ο Αιγιαλείας, από την άποψη της δυνατότητας διαμόρφωσης του δημόσιου διαλόγου.
    Έτσι το ζήτημα του χωρισμού Κράτους Εκκλησίας είναι ένα σημαντικό θέμα, όμως στο προκείμενο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα.

    Δεν λέω να κρυφτεί, όμως είναι ζήτημα ιεράρχησης.
    Τέλος να πω ότι οι εν λόγω ιεράρχες είναι ένα ζήτημα μιας και το συζητάμε, το αυτό ισχύει γενικότερα

  159. tilegrafitis said

    156. Τυπικὰ πλέον.

  160. ndmushroom said

    121
    Εντάξει λοιπόν. Το κράτος μπορεί να αναπροσαρμόσει τις ενισχύσεις της εκκλησίας ανάλογα με την αξιολόγηση της δραστηριότητάς της (αρκεί να αλλάξει το Σύνταγμα).
    Κι εγώ μπορώ να μεταφράσω το Δίσκο της Φαιστού στα τελούγκου (αρκεί να τον πάρω στα χέρια μου, να τον αποκρυπτογραφήσω, και να μάθω και τελούγκου).

    Μέχρι να γίνουν αυτά, όμως, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι εγώ ΔΕΝ μπορώ να μεταφράσω το Δίσκο της Φαιστού στα τελούγκου, όπως και το κράτος ΔΕΝ μπορεί να αναπροσαρμόσει τις ενισχύσεις της εκκλησίας ανάλογα με την αξιολόγηση της δραστηριότητάς της, όπως μπορεί (και κάνει) με τις ΜΚΟ. Άρα, όπως ματαξαναείπα, το «τὸ “πληρώνω κι ἐγώ, ἄρα ἔχω λόγο στὸ κήρυγμα τῆς Ἐκκλησίας” εἶναι ὑποκριτικό τὸ ἴδιο μπορεῖ νὰ πῇ κι ὁ φορολογούμενος χρυσαυγίτης, αὐτὸς δηλαδὴ δὲν φορολογεῖται; τὸ ἴδο μπορεῖ νὰ πῇ ὁ κἀθεὶς γιὰ πολλὲς χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ.» απλά δε στέκει.

  161. #138 Πάντως για το ζήτημα ότι ο κάθε Αμβρόσιος είναι δημόσιος λειτουργός άρα κανονικά δεσμεύεται να μην κάνει υβριστικές επιθέσεις εναντίον φορολογουμέων από τους οποιους πληρώνεται και να μην επικροτεί εγκληματικές πράξεις δεν βλέπω να απαντά ο Κορνήλιος.

    ἄρα καὶ ὁ Σιατίστης δεσμεύεται νὰ μὴν ἀποδοκιμάζῃ ἕνα κόμμα τοῦ ὁποῖου οἱ ψηφοφόροι τὸν πληρώνουν. πάντα κατὰ τὴν λογικὴ αὐτή. λυπᾶμαι ἀλλὰ ὁ «κάθε Ἀμβρόσιος» δεσμεύεται ἀπὸ τὴν θέσι του, ποὺ εἶναι αὐτὴ τοῦ ἐπισκόπου τῆς ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ. ἢ αὐτὴ τὴν ἰδιότητα τὴν θυμούμαστε μόνο ὅταν πρόκηται νὰ κηρύξουμε τὴν ἰσότητα ὅλων τῶν φυλῶν; καὶ ἀλήθεια ποιά ἐγκληματικὴ πράξι ἐπικρότησε ὁ Ἀμβρόσιος γιὰ νἄχουμε καλὸ ῥώτημα;

    #139 ἔλα! δηλαδὴ τὸ ἐντελῶς ἀπίθανο ἐνδεχόμενο νὰ ἔγιναν μερικὰ τηλεφωνήματα καὶ νὰ δόθηκαν ὑποσχέσεις γιὰ κάποια «ἱερὰ» ἀνταλλάγματα ἀπὸ τὸν καλὸ Σαμαρ-είτη γιὰ μερικὲς ἀντιχρυσαυγίτκες δηλώσεις ὥστε νὰ ἀνανήψουν κάποιες «χριστιανικὲς» ψῆφοι δὲν σοῦ περνᾷ καθόλου ἀπὸ τὸ μυαλό;

    #144 κάποιος ἀπὸ τοὺς 2 μας σίγουρα ζῇ σὲ ἕνα παράλληλο σύμπαν ὅπου κάποιος παράλληλος ἑαυτόςμου τὰ εἶπε αὐτά.

    #160 τὸ κράτος δὲν μπορεῖ ἐπειδὴ τὸ ἴδιο τὸ ἐπέλεξε. δὲν ψήφισε ὁ Ἀμβρόσιος τὸ Σύνταγμα καὶ τοὺς σχετικούς νόμους.

  162. δίκωλος σχολιαστής said

    159
    Τυπικά και υπογείως στο παρασκήνιο. Ας πούμε οι δικοί μας παπάδες είναι πιο ανατολίτες και ομοιάζουν πολύ με μουλάδες. Με ένα κάλεσμα μαζεύουν 4 εκ υπογραφές και ναι μεν η πολιτεία έδειξε τότε την πυγμή της και δεν πέρασε ο λόγος του αρχιεπισκόπου, μπορούν όμως να επηρεάσουν άνετα ένα εκλογικό αποτέλεσμα και αν το θελήσουν να σχηματίσουν τη δικιά τους υπάκουει κυβέρνηση. Αν χαλαρώσεις το χαλινάρι ο ένας Αμβρόσιος θα γίνουν εκατοντάδες. Έτσι η πολιτεία (καλώς) έχει σφιχταγκαλιάσει την εκκλησία και δεν θα την αφήνει ποτέ να αναπνεύσει ελεύθερα παρά μόνο με ελεγχόμενες δόσεις οξυγόνου. Ειποθέν αλλιώς, στη Γαλλία μπορεί κάποιος αρχιεπίσκοπος να γράψει ότι θέλει και κανένας Σαραντάκος δεν θα βρεθεί να αναπαραγάγει το λόγο του και να το διαδώσει στο πανελλήνιο (πανγαλλίνιο?). Εδώ υπάρχουν εκατοντάδες που κρέμονται από τα χείλη του Α. και του άλλου του Πειραιώς.

  163. Γς said

    160:
    >Κι εγώ μπορώ να μεταφράσω το Δίσκο της Φαιστού στα τελούγκου

    నేను తెలుగు లో Phaistos డిస్క్ అనువదిస్తుంది

    Κι εγώ. Που είναι ο δίσκος να τον κατεβάσω;

  164. Γς said

    Μάθαμε χτες ότι ο πατέρας του βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ είχε υπηρετήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην… Έδεσσα.
    Κάποιος όμως πρέπει να πει στον δήμαρχο της Εδέσσης, που σκέπτεται να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι σε Χο Τσι Μινχ έχει μετονομαστεί και η Σαϊγκόν.

  165. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    Ευχαριστώ το Νέο Τέκνο στη Γειτονιά (8) για το ενδιαφέρον του – η Σάντυ σαν την ντομινάτριξ του Τόκυο Ντέκαντενς (δεν ξέρω με τι τίτλο την έφεραν στην Ελλάδα την ταινία πριν κοντά 20 χρονάκια) μας πήδηξε συλλογικά αλλά τουλάχιστον το σπίτι μας τη γλύτωσε τη διακοπή ρεύματος και τις ζημιές (προς το παρόν). Ο μετεωρολόγος στην τηλεόραση μόλις μας είπε για 2ο γύρο (ούτε ο εμφύλιος να ήταν…) 😦 Η πικρή πλάκα είναι να στοιχίσει εκλογικά στον Ομπάμα.

    Τι να πρωτοσχολιάσω δε ξέρω – οπότε θα μείνω στα γενικά αντί για τα συγκεκριμένο σχόλιο-αντισχόλιο: Το μόνο θετικό της όλης ιστορίας είναι πως από την τριανδρία της μισαλλοδοξίας ο Άνθιμος Θεσ/νικης αποδείχθηκε διαφορετικός από ό,τι φοβόμουνα (έχει πει στο παρελθόν διάφορα περίεργα και σε θέματα μεταναστών αν και το φόρτε του είναι τα «εθνικά») και δεν βρέθηκε στον κουβά με τα σκατά των Καλαβρύτων/Πειραιώς. Αλλά δυστυχώς και 9 και 29 να βγουν παρέα με τον αρχιεπίσκοπο να λένε κατά της ΧΑ και πάλι το πρόβλημα υπάρχει γιατί και η φύση της επισκοπικής οργάνωσης της εκκλησίας δεν επιτρέπει εύκολες λύσεις «κάθαρσης» και η διείσδυση ακραίων ιδεολογιών σε όλες τις επισκοπές κάνει τέτοιες καθάρσεις ακόμα πιο δύσκολες. Τα παλιά τα χρόνια των Ρωμαίων μας προγόνων κούρευες όλη την επισκοπή, τους έβαζες σε ένα μοναστήρι και έφερνες αντικαταστάτες από την άλλη άκρη της αυτοκρατορίας – τώρα δε γίνονται τέτοια πράγματα. 🙂

    Πάντως ακόμα και για κάποιον σαν την αφεντιά μου που είναι 100% υπέρ του διαχωρισμού (αλλά σε αντίθεση με τους πολλούς εδώ μέσα αναγνωρίζει πως είναι πολύ πιθανό να κοστίσει αυτή η ιστορία ακριβά χρηματικά για το κράτος) η εμπάθεια και ο κομπλεξισμός ορισμένων με την εκκλησία βγάζει μάτι, ιδίως στα σχόλια.

    ΥΓ1> Ήδη είδα αλλού διάφορους ΜΚΟάδες να τραβάνε ζόρι που ο Ιερώνυμος χοροστάτησε στην κηδεία του πατέρα του Τσίπρα…
    ΥΓ2> Η λογική του δε θέλω να πηγαίνουν τα χρήματα των φόρων μου σε κάτι που δε με καλύπτει ή – ακόμα χειρότερα – με βρίσκει ιδεολογικά αντίθετο (π.χ. εκκλησία ενώ είμαι άθεος/άλλου θρησκεύματος) αν και σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται καλή έχει ενδιαφέρουσες λογικές προεκτάσεις.
    ΥΓ3> Καλά να είναι το ΠΟΝΤΙΚΙ και χάρη σε αυτή την καθηγήτρια του UMass Boston (70) που την έπεσε στο ΓΑΠ θυμήθηκα πως συμπλεγματικά φρούτα της συνομοταξίας της ευδοκιμούν και στα εδώ πανεπιστήμια αν και αναρωτιέσαι πως αντέχουν να ζουν στις ΗΠΑ… 🙂
    ΥΓ4> Αθανασία θα το ξαναπώ πως και οι 2 θείοι μου που ψήφισαν ΧΑ δεν είχαν δείξει την παραμικρή ακροδεξιά/ρατσιστική τάση τόσα χρόνια. Πως βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν πολύ θέλω να μάθω.

  166. spiral architect said

    Χρυσαυγίτες με άμφια και ούγκανοι με στολή θέλουν να καθαρίσουν την «Ελληνική Δημοκρατία» από διάφορα έγχρωμα μιάσματα.

  167. sarant said

    165: Λες να στοιχίσει στον Ομπάμα ο τυφώνας; Και είναι αρσενικού ή θηλυκού γένους το Σάντυ;

  168. spiral architect said

    @167: Διάλεξε

    «Θάλασσα και πυρ, και γυνή τρίτον κακόν».
    Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής

  169. gpoint said

    Καλό θα ήτανε λόγω της σοβαρότητας του θέματος οι συσσχολιαστές να ακριβολογούν.
    ..
    π.χ. στο 114 (ούτε άρθρο του συντάγματος να ήταν, άρα απαιτούσε περισσότερη προσοχή) ο Ναυτίλος ομιλεί περί κροκοδείλων εις το αποχετευτικόν σύστημα της Νέας Υόρκης ενώ εις την αμερικανικήν ήπειρον απαντώνται μόνο αλιγάτορες και καϋμάν !! Εκτός και πρόκειται περί εξωτερικής εισβολής αντίστοιχης των αναφερομένων Ελ, οπότε ώφειλε να το διευκρινήσει…

  170. gpoint said

    #169

    Πυρ, γυνή και θάλασσα και κακιά γυναίκα

    Μπάρμπα Μήτσος,,σύγχρονος (1976) γιδοβοσκός στα Πεντεόρνεα Φωκίδος(Πενταόρια)

  171. Των βασανιστηρίων, η λογοκρισία έπεται
    Λίγο πριν την κατάθεση των νέων μέτρων, παρά τους βερμπαλισμούς του, το κόμμα του Κουβέλη ετοιμάζεται να «κάνει την καρδιά του πέτρα» και να υπερψηφίσει τα πάντα για το καλό «της πατρίδος». Κι ενώ οι αστικές εφημερίδες και τα κανάλια κάνουν λόγο για εμπλοκή και κυβερνητική κρίση στο μνημονιακό μέτωπο, η κυβέρνηση συνεχίσει άτεγκτη το πιο ουσιαστικό της έργο: τη μετατροπή δηλαδή της παρηκμασμένης αστικής δημοκρατίας σε ένα αναγεννημένο κράτος έκτακτης ανάγκης. Μέσα σε δυο μήνες έχουμε πραγματικά μια αναβάθμιση ποσοτική και ποιοτική της κρατικής καταστολής και των ναζιστικών συμμοριών καθώς και μια οργανωμένη κεντρικά απόπειρα ιδεολογικής της νομιμοποίησης.
    Με λίγα λόγια το βαθύ κράτος και η κυβέρνηση από τον εθνοσωτήρα Σαμαρά και τον -θα μηνύσω την Γκάρντιαν κάποτε- Δένδια, μέχρι τα ναζιστικά αυγά αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους, προκαλώντας συνεχώς όχι μόνο την αριστερά και την αναρχία, αλλά κι όποιον δε φαίνεται να συντάσσεται ανοιχτά με το φαιό τους όραμα. Πολιτικά οι φασίστες και η κυβέρνηση μπορεί να μην ταυτίζονται, αλλά η διαδικασία εκφασισμού που έχει ξεκινήσει συμπεριλαμβάνει και τις δύο εκδοχές ανασυγκρότησης του μπλοκ εξουσίας…   ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: http://wp.me/pryYN-19G

  172. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  173. Αρχειοφύλακς said

    http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&cid=1&aid=1233542
    Στη Βουλή οι βιαιότητες της Χρυσής Αυγής
    ΑΘΗΝΑ 30/10/2012
    Όλα τα περιστατικά βίας και ποινικώς κολάσιμων πράξεων, που έχουν καταγγελθεί για βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής και έχουν καταγραφεί από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

    Τα περιστατικά παρατίθενται σε ένα πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.

    Ο κ. Δένδιας επισημαίνει στο έγγραφό του την πρόσφατη εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις βουλευτή, ακόμη και αν είναι αυτόφωρες, δεν επιτρέπεται η σύλληψη και ποινική δίωξη του χωρίς άδεια της Βουλής, πλην όμως επιτρέπεται η διενέργεια ανακριτικών πράξεων που είναι αναγκαίες για τη βεβαίωση του εγκλήματος, αλλά και η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου βουλευτή με τα συνήθη χρησιμοποιούμενα αποτρεπτικά μέσα, που εφαρμόζονται στους παρανομούντες πολίτες από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας».

    ——-
    http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=bdcc6376-d51d-4a6b-9bd0-21b1475e0920

    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
    Αριθμός: 2454
    Τύπος: Ερωτήσεις
    Συνοδος / Περίοδος: Α’ ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
    Θέμα: Πόσες καταγγελίες έχουν γίνει (από ιδιώτες ή αυτεπάγγελτα) σε βάρος στελεχών και Βουλευτών της Χρυσής Αυγής για περιστατικά βίας ή εν γένει κολάσιμων πράξεων
    Κόμμα: Ν.Δ.

    Ημερομηνία: 02/10/2012
    Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης: 03/10/2012
    Καταθέτοντες: Κυριαζίδης Τριαντάφυλλου Δημήτριος

    Υπουργεία:
    Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
    Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Υπουργοί:
    •Ρουπακιώτης Αντώνιος (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων )
    •Δένδιας Νικόλαος / Γεώργιος (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη )

    Αρχεία Ερωτήσεων:

    Click to access 7747846.pdf

    Αρχεία Απαντήσεων:

    Click to access 7792500.pdf

  174. Ηλεφούφουτος said

    161 «ἄρα καὶ ὁ Σιατίστης δεσμεύεται νὰ μὴν ἀποδοκιμάζῃ ἕνα κόμμα τοῦ ὁποῖου οἱ ψηφοφόροι τὸν πληρώνουν. πάντα κατὰ τὴν λογικὴ αὐτή. »

    Όταν λέω ότι δεν απαντάς και καταφεύγεις στο «ναι, αλλά και το άλλο παιδάκι…» κάτι τέτοιο εννοώ.

    «λυπᾶμαι ἀλλὰ ὁ “κάθε Ἀμβρόσιος” δεσμεύεται ἀπὸ τὴν θέσι του, ποὺ εἶναι αὐτὴ τοῦ ἐπισκόπου τῆς ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ.»

    Λυπαμαι αλλά όχι. Είναι και λειτουργός του κράτους, (πληρώνεται – πώς να το κάνουμε;) άρα δεσμεύεται και απέναντι σε αυτό. Αν θέλει να δεσμεύεται μόνο από την «εκκλησία του Χριστού», ας αγωνιστεί για το διαχωρισμό κράτους από εκκλησία.

    Από ‘κει και πέρα θα είχε ενδιαφέρον πώς συμβιβάζονται οι χυδαιότητες και τα φασιστικά παραληρήματα του εν λόγω με τα περί «επισκόπου της εκκλησίας του Χριστού».

  175. Νικοκύρη και λοιποί,
    θάπρεπε να ξέρετε πως οι τυφώνες έχουν γυναικεία ονόματα και άρα είναι η Σάντυ.
    Λέγεται πως αυτό γίνεται επειδή έρχονται θερμοί και υγροί και φεύγουν παίρνοντας σπίτια κι αυτοκίνητα.
    Δεν ξέρω…

  176. spiral architect said

    @173: Α, όλα κι όλα κύριε αρχειοφύλακά μου ο κύριος Δένδιας τηρεί τους όρκους του:
    Αναγκάζεται να τρυπήσει τη μύτη του ο Ν. Δένδιας.
    Το σωστό να λέγεται. 🙂

  177. spiral architect said

    @175: :mrgreen:
    (το έχω ξανακούσει, καλά έκανες και μας το θύμησες)
    Περισσότερα περί ονοματολογίας τυφώνων στο Tropical Cyclone Names του National Hurricane Center

  178. tilegrafitis said

    # 165 Χασάπης. Καλημέρα. Κατ᾿ ἀρχὴν συμφωνῶ.
    Σχετικὰ μὲ τὸ ΥΓ 4 : Δεν θὰ τὸ ἔλεγα ἀγαπητὲ Χασάπη. Ἡ τάσι στοὺς θείους σου ὑπῆρχε, ἁπλῶς ἐσύ δὲν τὴν εἶχες ἀντιληφτῆ. Γιὰ νὰ διαπιστώσης ἄν κάποιος εἶναι πραγματικὰ καλός ἄνθρωπος πρέπει νὰ δῆς πῶς ἀντιδρᾶ κάτω ἀπὸ ἀντίξοες συνθῆκες.

    Ὅσον ἀφορᾶ σὲ αὐτὸ τὸ τερατούργημα ποὺ αὐτοαποκαλεῖται ἑλλαδικὴ ἐκκλησία, εἶναι καιρὸς νὰ μᾶς ἀφήσουν στὴν ἠσυχία μας ἐπιτέλους. Ἄς τοὺς πληρώνουμε, ἀφοῦ δὲν μποροῦμε νὰ κάνουμε διαφορετικὰ, ἀρκεῖ νὰ μὴν μπλέκονται στὰ πόδια μας.

  179. spyroszer said

    Και εγώ νόμιζα ότι οι τυφώνες, κυκλώνες κλπ καταστροφές παίρνουν γυναικεία ονόματα, λόγω και του γνωστού ανεκδότου που γράφετε παραπάνω. Διαβάζω όμως ότι απ’ το 1979 παίρνουν και αντρικά ονόματα, όπως πχ τυφώνας Andrew
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tropical_cyclone_naming

  180. Immortalité said

    Βλέπω ότι ο αγαπητός Κορνήλιος τηρεί απαρέγκλιτα την πάγια στάση ίσων αποστάσεων και δεν θα είχε άδικο αν η ΧΑ ήταν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως όλα τα υπόλοιπα. Σε αυτή την περίπτωση οι ιερωμένοι δεν θα έπρεπε όντως να στραφούν με κανένα τρόπο εναντίον της. Παραγνωρίζει όμως ότι κάτω από το ένδυμα του όψιμου κοινοβουλευτισμού κρύβεται μια συμμορία του κοινού ποινικού δικαίου που κηρύττει τη βία και τη μισαλλοδοξία (και λίγα λέω), και όλα αυτά «προστατεύοντας το όνομα του χριστιανισμού»(βλ. Χυτήριο). Αφού λοιπόν αυτοί προσπάθησαν να προσεταιριστούν την εκκλησία, δεν έπρεπε να περιμένουν και την αντίδραση; Αφού οι χρυσαυγίτες θρησκολογούν γιατί οι εκκλησία να μην πολιτικολογήσει; Ανεξάρτητα όμως από αυτό, είχαν χρέος να διαχωρίσουν την θέση τους από αυτή τη συμμορία τις οποίας οι θέσεις καθόλου χριστιανικές δεν είναι. Δεν αντιλήφθηκα να εκφράσει κανένα άλλο κόμμα τέτοιες αντιχριστιανικές θέσεις για να δικαιολογηθεί η εξαπόλυση πυρών εναντίον του.

    Αυτά, χωρίς να αναφέρουμε ότι ιστορικά η εκκλησία έπαιζε πάντα ρόλο στην πολιτική πράγμα που ο αγαπητός μου Κορνήλιος φαίνεται αν αγνοεί επιδεκτικά. Εγώ από την πλευρά μου χαίρομαι που το μεγαλύτερο μέρος της αυτή τη φορά διάλεξε τη σωστή πλευρά.

    @175 Αηδίες! 😀

  181. Immortalité said

    @165 ΥΓ4 Χασάπη το κατάλαβα, αλλά περιμένω με αγωνία να μάθεις και να το μοιραστείς μαζί μας. 🙂

  182. #174 δὲν ὑπεφεύγω, φίλτατε. τὸ ἄλλο τὸ παιδάκι δὲν τὸ ἀνέφερα ἐγὼ πρῶτος, ὑπάρχει στὴν ἀνάρτησι τοῦ οἰκοδεσπότη. πῶς νὰ τὸ κάνουμε!

    αὐτὸ ποὺ θέλω νὰ ἐπισημάνω εἶναι ἡ σύγχυσι δύο διαφορετικῶν πραγμάτων, δύο διαφορετικῶν ἐπιπέδων συζητήσεως, ἀπὸ τὸ ἕνα ἐκ τῶν ὁποίων γίνονται ἅλματα λογικῆς πρὸς τὸ δεύτερο καὶ ἀντιστρόφως. ἐννοῶ δηλαδὴ πὼς ὅταν μιλοῦμε πολιτικὰ καλὸ εἶναι νὰ ἐπιστρατεύουμε πολιτικὰ ἐπιχειρήματα καὶ ὅταν μιλοῦμε θεολογικὰ καλὸ εἶναι ἐπιστρατεύουμε θεολογικὰ ἐπιχειρήματα.

    π.χ. τὸ «δὲν γουστάρω νὰ πληρώνω τὴν Ἐκκλησία γιατί δὲν μὲ ἐκφράζουν τὰ λεγόμενα κάποιων δεσποτάδων, ἀλλὰ ὅσο τὴν πληρώνω ἀπαιτῶ νὰ λένε πράγματα ποὺ δὲν μὲ προσβάλλουν, δὲν μὲ θίγουν, δὲν ἔρχονται ἀντιμέτωπα μὲ τὰ πιστεύω μου» εἶναι ἐπιχείρημα πολιτικό. ὅταν κάποιος ἀπαντᾷ ὅτι τὸ ἴδιο λογικὰ δικαιοῦται νὰ ἰσχυριστοῦν καὶ οἱ χρυσαυγῖτες τότε τσούπ! ξεπηδᾷ τὸ θεολογικὸ ἐπιχείρημα περὶ χριστιανικῆς ἀγάπης. κι ὅταν κάποιος ἀπαντᾷ μὲ τὸ ἐπίσης θεολογικὸ ἐπιχείρημα ὅτι ἡ Ἐκκλησία καταδικάζει τὴν βία, καταδικάζει ὅμως καὶ τὶς ἀμβλώσεις καὶ τὴν φιλομοφυλία καὶ τὸ διαζύγιο (πλὴν ἐξαιρέσεων π.χ. λόγῳ μοιχείας) τότε ἐπιστρέφουμε στὰ πολιτκὰ ἐπιχείρηματα ὅτι αὐτὰ εἶναι συντηρητικὰ καὶ ὁμοφοβικά. αὐτὸ ἐννοῶ ὅταν μιλῶ γιὰ ἀνέντιμη ἐπιχειρηματολογία.

    τὸ δὲ ἐπὶ Χριστοδούλου ἀκμάσαν ἐπιχείρημα ὅτι οἱ παπᾶδες δὲν πρέπει νὰ μιλοῦν δημοσίως καὶ ἀπ’ ἄμβωνος γιὰ πολιτικὴ ἔχει ξεχαστῆ γιὰ τὰ καλά. ἀνασύερεται ὅμως κάποτε κάποτε ἐπιλεκτικὰ κι αὐτό.

  183. #180 Ἰμμόρ, ἡ ἄποψι ὅτι ἡ ΧΑ δὲν εἶναι ἕνα κόμμα ὅπως ὅλα τὰ ὑπόλοιπα εἶναι ἄποψι, εἶναι πολιτικὴ ἐκτίμησι, εἶναι τοποθέτησι μὲ ἰδεολογικὴ ἀπόχρωσι καὶ ἐμπεριέχει ἀξιολογικὴ κρίσι. δὲν εἶναι μιὰ ἀντικειμενικὴ πραγματικότητα ὅπως τέτοια εἶναι π.χ. τὸ γεγονὸς πὼς εἶναι ἑνα κοινοβουλευτικὸ κόμμα ποὺ ψηφίστηκε σύμφωνα μὲ τὴν ἰσχύουσα νομοθεσία καὶ ἐκπροσωπεῖ νομίμως διὰ τῶν βουλευτῶν της τὸ ἔθνος (κατὰ τὴν φρασεολογία τοῦ Συντάγματος).

  184. tilegrafitis said

    175 # Σκύλε. Πᾶνε ἐναλλάξ.

  185. Γς said

    175:
    >έχουν γυναικεία ονόματα[…]
    έρχονται θερμοί και υγροί και φεύγουν παίρνοντας σπίτια κι αυτοκίνητα.

  186. tilegrafitis said

    Ἀγαπητὲ Κορνήλιε, κανένας δὲν ἀμφισβήτησε ὅτι ἐκλέχτηκαν μὲ νόμιμες διαδικασίες. Καὶ αὐτὸ σχετικὸ εἶναι…Αὐτὰ ποὺ λένε καὶ κάνουν εἶναι ἐκεῖνα ποὺ τοὺς βγάζουν ἐκτὸς νόμου.

  187. Immortalité said

    @182 Κορνήλιε να με συγχωρείς αλλά το κήρυγμα μίσους έχει θρησκευτικό χαρακτήρα άσχετα αν το κάνει ένα πολιτικό κόμμα. Δεν μπορεί η εκκλησία να το καταδικάσει διότι πολιτικολογεί; Κοροϊδευόμαστε τώρα;
    Ο Σύριζα τι ακριβώς θρησκευτικής αρμοδιότητας δήλωση έκανε και του έσυρε τα εξ αμάξης;

    @183 Και το ότι οι Εθνικοσοσιαλιστές ανέβηκαν στην εξουσία με εκλογές αντικειμενική πραγματικότητα είναι. Το τι έξωσαν στην ανθρωπότητα ακόμα αντικειμενικότερη. Τώρα που τους ξαναβλέπουμε, έστω και σε κακέκτυπο θα πούμε «ο λαός αποφάσισε» και τα σκυλιά δεμένα;

  188. sarant said

    175-184: Ακριβώς επειδή εδώ και καιρό τα ονόματα πάνε εναλλάξ αρσενικό-θηλυκό, γιαυτό ρωτάω 🙂

  189. #187 ἄλλο καταδικάζω τὴν βία κι ἄλλο φτάνω νὰ λέω ὅτι ὅποπιος ψηφίσῃ ΧΑ δὲν εἶναι Χριστιανός.
    μὰ ὁ ΣΥΡΙΖΑ δὲν ἔβγαλε πρῶτος ἀνακοίνωσι γιὰ τὸν Ἀμβρόσιο; κάνω λάθος;

    187β ἔ τότε νὰ καταργήσουμε τὶς ἐκλογές.

  190. Ηλεφούφουτος said

    182 To «ἐπὶ Χριστοδούλου ἀκμάσαν ἐπιχείρημα» και στην εποχή του το έβρισκα εξωφρενικά βλακώδες. Δεν το επικαλέστηκα ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος στο παρόν νήμα.

    Το θέμα που και εγώ και η Ιμόρ και ο Π2 και άλλοι τονίζουν είναι ότι ένας μητροπολίτης υιοθετεί ρατσιστικά κηρύγματα μίσους.
    Πού είναι το παράδοξο όταν πολίτες που πληρώνουν με τους φόρους τους τέτοιους θεσμικούς παράγοντες εγείρουν αυτό το θέμα;

    Όσο για τη θεολογική πλευρά, η οποία δεν αφορά το παρόν νήμα, θα είχε στ αλήθεια πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε κάποιον να υποστηρίζει με θεολογικά επιχειρήματα ότι οι εκκλησιαστικοί παράγοντες οφείλουν να μενουν ουδέτεροι απέναντι στο φαινόμενο του νεοναζισμού.
    Προσωπικά πάντως μπορώ να φανταστώ θεολόγο να υποστηρίζει με θεολογικά επιχειρήματα ότι είναι πολύ επιτακτικότερη η ανάγκη να τοποθετούνται πολιτικά ιερωμένοι όταν ένα κόμμα διαδίδει επιτυχημένα το λόγο και την πρακτική του μίσους απέναντι σε ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν αυτό που γεννήθηκαν παρά π.χ. αν ένα κόμμα βγει και πει ότι οι θρησκείες πρέπει να τεθούν υπό απαγόρευση και να δημευθεί η εκκλησιαστική περιουσία.

  191. tilegrafitis said

    188. Ἡ μέθοδος ποὺ χρησιμοποιεῖ ἡ WMO γιὰ τὰ όνόματα τών κυκλώνων είναι πολύπλοκη κι ἐνδιαφέρουσα συνάμα. Ὁ πρῶτος κυκλώνας μὲ άντρικὸ ὄνομα στὸν Ἀτλαντικό ἦταν ὁ Bob. Ἰούλιος 1979. Ἀκολούθησε ἡ Claudette καὶ δὲν ἔμεινε τίποτα ὄρθιο….

  192. Ναυτίλος said

    Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται ακόμα και άνθρωποι άθρησκοι και άθεοι να δέχονται ασυζητητί ότι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης και συνεπώς είναι αντιφατικό να κηρύσσουν οι λειτουργοί του το μίσος. Μέσα στα 4 επίσημα ευαγγέλια διαβάζουμε πως η δουλεία επιτρέπεται, τους δούλους μπορούμε να τους δέρνουμε, οι πόλεις που δεν θα αποδεχτούν τον Χριστό θα καταστραφούν, οι γυναίκες οφείλουν τυφλή υπακοή στους άντρες τους, πρέπει να εγκαταλείψουμε τα προσφιλή μας πρόσωπα για χάρη του Ιησού, τα παιδιά που κακολογούν τους γονείς τους πρέπει να θανατώνονται. Αφήνω στην άκρη το πρώτο μέρος της Βίβλου, την Παλαιά Διαθήκη, που είναι σκέτο σπλάτερ.
    Μπροστά σ’ αυτά τα ανατριχιαστικά, τα κηρύγματα του Αμβρόσιου και του Πειραιώς είναι ζαχαρωμένα ερωτόλογα ερωτευμένων.

  193. ππαν said

    Πάνω από όλα η ιστορικότητα, να κρίνουμε δηλαδή την Καινή Διαθήκη με κριτήρια του 21ου αιώνα….

  194. Ναυτίλος said

    Μα αυτά τα κείμενα ως »θεόπνευστα» δεν έχουν διαχρονική ισχύ και αξία;

  195. ππαν said

    Αν πιστεύατε πως είναι θεόπνευστα δεν θα τα κρίνατε ως προς το κοινωνικό τους περιεχόμενο, αφήστε τα σάπια. Ούε εγώ το εξετάζω ως θεόπνευστο.

    Ειλικρινά πρέπει να έχει κανείς λίγο πρόβλημα για να μην αντιλαμβάνεται πως το κοινωνικό περιεχόμενο του χριστιανισμού ήταν επαναστατικό για το άνθρωπο των πρώτων αιώνων. Γι αυτό και η επιτυχία του εξάλλου, και στις γυναίκες και στους δούλους. Νόμιζα πως ήταν πράγματα γνωστά ή τέλος πάντων προφανή.

  196. Ναυτίλος said

    Το »θεόπνευστα» είναι εντός εισαγωγικών, όπως πολύ καλά δεν προσέξατε, και δεν τα βρίσκω καθόλου επαναστατικά ούτε καν για την εποχή τους όλα αυτά. Μάλλον, εγώ ο αφανής, έχω το ίδιο πρόβλημα με τον Ράσελ και με όλους τους επιφανείς άθρησκους.

  197. Ναυτίλε, μπερδεύεις λίγο τὴν ΚΔ ποὺ εἶναι νόμος πνευματικὸς καὶ ποὺ τὸν ἀκολουθεῖ κἄποιος κατόπιν ἐπιλογῆς του μὲ διατάξεις τοῦ ποινικοῦ δικαίου τοῦ ἀρχαίου θεοκρατικοῦ ἰσραὴλ ποὺ βρίσκονται στὴν ΠΔ καὶ οἱ ὁποῖες δὲν ἰσχύουν στὸν Χριστιανισμὸ διότι ἡ χριστιανικὴ ἐκκλησία ἔχει ὡς ἔσχάτη τῶν ποινῶν τὸν ἀφορισμό. δὲν πειράζει, τοὐλάχιστον φάνηκε ὅτι ἀληθινὸς στόχος δὲν εἶναι οὔτε ὁ Ἄμβρόσιος οὔτε οἱ πολιτκολογοῦντες ἱεράρχες. δὲν ἦταν ἀνάγκη νὰ φτάσουμε τὰ 196 σχόλια γιὰ νὰ μᾶς τὸ πῆτε ὅμως.

  198. #190 μὰ ποιό ῥατσιστικὸ κήρυγμα μίσους τέλοσπάντων υἱοθέτησε ὁ δεσπότης; προσπαθῶ νὰ καταλάβω. υἱοθέτησε τὴν δήλωσι γιὰ τὸν Σχορτσιανίτη;

  199. Ναυτίλος said

    Όσα έγραψα στο σχόλιό μου, αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη. Αν τα αμφισβητείτε, είμαι πρόθυμος να παραθέσω τα σχετικά εδάφια. Ο Αμβρόσιος θα είναι στόχος για όσον καιρό θα συνεχίσει να πληρώνεται από τους φόρους μου.

  200. #199 ὁ Ἀμβρόσιος θὰ εἶναι στόχος ἀκόμη κι ἂν δὲν πληρωνόταν ἀπὸ τοὺς φόρους σας, τὰ εἴπαμε αὐτά. τὰ χωρία τὰ γνωρίζω, μόνο ποὺ δὲν εἶμαι πρόθυμος νὰ συμμετάσχω σὲ ἄλλη μιὰ δίκη τοῦ Χριστιανισμο κατὰ τὴν ὁποία θὰ πηδᾶμε ἀπὸ τὴν θεολογία στὴν πολιτικὴ καὶ ἀπὸ τὴν [πολιτικὴ στὴν θεολογία. γιὰ τὸ ἐρώτημά σας στὸ 194 ἡ δική μου ἀπάντησι εἶναι καταφατική. ἂν δὲν θεωρῆτε τὴν ΚΔ θεόπνευστη μὴ τὴν ἐφαρμόζετε. τὸ νὰ λέτε ὅμως πὼς ἡ θανατικὴ ποινὴ ἐπιβάλλεται ὡς ποινὴ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία βάσει τῆς ΚΔ εἶναι ἀστεῖο.

  201. Νέο Kid Στο Block said

    Κορνήλιος: (1) O δεσπότης δεν υιοθέτησε τη δήλωση για τον Σχορτσιανίτη.
    (2) Ο δεσπότης είπε οτι η ΧΑ είναι μια γλυκιά ελπίδα
    NeoKid : (3) O Ομπάμα είναι η μάνα μου (παρότι είναι αναμφισβήτητα άνδρας)

    Ο Κορνήλιος προσπαθεί να καταλάβει…
    Ο Κορνήλιος αδυνατεί να καταλάβει…το (3)…
    Κι όμως είναι λογικότατο και νόμιμο πόρισμα από τα (1) και (2)
    ex contradictio…

  202. #201 Νεοκίδιε, εἶπε «μπορεῖτε νὰ καταστῆτε μιὰ γλυκιὰ ἐλπίδα» καὶ αὐτὸ ὡς ἀπόδοσι τριῶν ὑποθέσεων. καὶ δὲν θέλω νὰ ὑπερασπιστῶ τὸν Ἀμβρόσιο, αὐτὸ ποὺ μὲ ἐνοχλεῖ εἶναι ἡ ὑποκρισία τῆς μονομέρειας. καὶ γιὰ νἄχουμε καλὸ ῥώτημα εἶναι δουλειὰ τοῦ ΣΑΥΡΙΖΑ νὰ ἀσχολῆται μὲ τὸ ποῦ θὰ κάνῃ ἐγκαίνια ὁ κάθε Δεσπότης; ἀκόμη κι ἂν ἔκανε.

  203. Ναυτίλος said

    »Να είσαι αφωρισμένος, κατηραμένος, και μετά θάνατον άλυτος. Αι πέτραι και ο σίδηρος να λυθούν, συ δε μηδαμώς. Να σχισθή η γη και να σε καταπίη ως τον Δαθάν και τον Αβειρών. Να τρέμης επί γης ως ο Κάιν, και να αποκτήσης την λέπραν του Γιεζή, και την αγχόνην του Ιούδα. Περιπλέον να έχης τας αράς των 318 θεοφόρων πατέρων.»
    Αυτό το ανατριχιαστικό κείμενο εκφωνείται στις περιπτώσεις αφορισμού από τους ρασοφόρους της »θρησκείας της αγάπης». Αυτά τα λόγια εξακοντίσθηκαν εναντίον του Κα’ί’ρη, του Ρο’ί’δη, του Λασκαράτου και όλων όσοι επέσυραν την μήνιν των λειτουργών της »θρησκείας της αγάπης».

  204. ππαν said

    Κορνήλιε, τι λενε στα στέκια της ΧΑ όπου συχνάζεις; Δεν είναι πια εβραϊκή σέχτα ο χριστιανισμός, έβγαλε απόφαση η Μιχαλολιάκειος Σύνοδος; Γιατί εγώ αλλιώς τα ήξερα και τώρα που τους βλεπω να κάνουν λιτανεία τον άγιο σοκαρίστηκα.

  205. Nestoros said

    Για όσους το έχουν χάσει… Αναθέματα αγάπης.

  206. #203 μόνο ποὺ αὐτὸ δὲν εἶναι ΚΔ

    ΠΠάν, θὰ ἀπαντήσω μὲ μιὰ ἀγαπημένη σου ἀτάκα: μπορεῖς καὶ καλύτερα.

  207. #205 καὶ ποῦ εἶναι τὸ κακό; δηλαδὴ δὲν ἔχει δικαίωμα ἡ Ἐκκλησία νὰ ἐπιβάλῃ πνευματικὲς ποινές; ὁ ἴδιος ὁ Παῦλος δὲν ἀναθεματίζει στὸ τέλος τῆς Α’ Κορ; καὶ στὴν πρὸς Γαλάτας 1,8, καὶ 1,9; ἢ ἀπὸ τὴν ΚΔ μόνο τὴν ἀγάπη θυμᾶστε; τοὐλάχιστον ὁ Ναυτίλος τὴν ἀπορρίπτει συλλήβδην καὶ εἶναι συνεπής. ἀλλὰ τὸ νὰ ἐπικαλῆσθε τὴν εὐαγγελικὴ ἀγάπη μόνο ἀπὸ ὅλη τὴν ΚΔ καὶ νὰ λησμονῆτε τὰ ὑπόλοιπα εἶναι ἀσυνεπές. ἀπὸ τὴν ἄλλη τὸ νὰ ζητᾶτε ἀπὸ τὴν Ἑκκλησία νὰ υἱοθετήσῃ τὰ δικά σας πιστεύω εἶναι δικαίωμά σας καὶ δικαίωμά της (ἢ μᾶλλον ὑποχρέωσί της) νὰ σᾶς ἀγνοῇ. πάντα ὑπάρχει ἡ ἐπιλογὴ νὰ ἱδρύσετε μιὰ δική σας ἐκκλησία. ἀλλὰ τί σχέσι ἔχου ὅλα αὐτὰ μὲ τὸν Ἄμβρόσιο καὶ τὴν περίπτωσι ποὺ συζητοῦμε;

  208. Ναυτίλος said

    »Ο πιστεύων εις τον Υιόν έχει ζωήν αιώνιον, ο δε απειθώντω Υιώ ουκ όψεται ζωήν, αλλ’ η οργή του Θεού μένει επ ‘ αυτόν.» Ιωάννης 3:36.
    Αυτό, Κορνήλιε, είναι ΚΔ και είναι η μήτρα που γεννάει τη μισαλλοδοξία. Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου και θα τιμωρηθεί. Πόσα και πόσα εγκλήματα δεν έχουν διαπραχθεί εξαιτίας τέτοιων κηρυγμάτων μίσους,αγαπητέ Κορνήλιε!

  209. ππαν said

    206: Κορνήλιε, μια συμβουλή κι ας μην με ευχαρίστησες για το ποίημα που σου αφιέρωσα: μια φράση που είπαμε κάποτε στην ζωή μας δεν είναι και αγαπημένη μας. Ξέρω βέβαια ότι για σένα την έιχα γράψει κι ως γνωστός εγωκεντρικός την θεώρησες σημαδιακή αλλά..
    Δεν τα λέω καλά; ΔΕν ισχύει; Πες μου γιατί είμαι στο τσακ να παραγγείλω την Μαύρη Βίβλο
    http://www.lifo.gr/mag/columns/5232
    Απλώς αλλιώς τα μαθαίνεις από μέσα.

  210. Ναυτίλος said

    »…απειθών τω Υιώ» , Καταραμένο πληκτρολόγιο, θα σε αφορίσω.
    Εγώ, αν πρόσεξες, Κορνήλιε, στο αρχικό μου σχόλιο εξέφρασα την απορία μου προς όσους βρήκαν ασυνεπή τα κηρύγματα μίσους του Αμβρόσιου. Πιστεύω ότι συνάδουν απολύτως με όσα επί της ουσίας πρεσβεύει η Εκκλησία, την οποία εκπροσωπεί.

  211. #208 τί λές Ναυτίλε; Προτρέπει σὲ ἐπίγεια κύρωσι; φυσικὰ καὶ οἱ Χριστιανοὶ πιστεύουμε ὅτι ἡ τιμωρία θὰ εἶναι στὴν ΜΕΛΛΟΥΣΑ ζωή. αὐτοὶ ποὺ δὲ τὸ πιστεύουν αὐτὸ τί ζόρι τραβᾶνε;θὰ κάνουν κουμάντο καὶ στὶς μεταφυσικές μας πεποιθήσεις; μήπως νὰ θυσιάσουμε καὶ στὸν αὐτοκράτορα γιὰ νὰ ἡσυχάσῃς;

  212. Nestoros said

    Κορνήλιε.
    Όσο μένει στις πνευματικές ποινές δεν τρέχει τίποτα. Το πρόβλημα είναι όταν οι ανεγκέφαλοι που τον ακούν βγαίνουν έξω στο δρόμο και τις κάνουν σωματικές.
    Πνευματικές ποινές στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ; Ποιος νομίζει ότι είναι τέλος πάντων. Νόμιζα ότι είχε γίνει άρση αναθεμάτων. Σε άλλη εκκλησία ανήκει ο κύριος;
    Μετά είναι και θέμα αισθητικής. Πως κυκλοφορεί έτσι;

  213. #209 συγγνώμη γιὰ τὴν παράλειψι νὰ σὲ εὐχαριστῆσω, τὸ κάνω τώρα.

    τώρα μοῦ μιλᾷς γιὰ τὴν στρατευμένη δημοσιογραφία τοῦ ἰοῦ. ἔχουμε κάνει τὴν συζήτησι αὐτὴ παλαιότερα, ἐπ’ἀφορμῆς τού ΛΑΟΣ, ποὺ οὔτε ἔδερνε οὔτε πάγκους γκρέμιζε οὔτε παραστάσεις ματαίωνε, ἀλλὰ πάλι μιὰ χαρὰ φασιστικὸ τὸν ἀνεβάζατε ναζιστικὸ τὸν κατεβάζατε. τώρα τί θὲς νὰ μᾶς πῇς; ὅτι στὴν ΧΑ δὲν εἶναι ἅγιοι; ὅτι πιστεύουν στὸν φυλετισμό; αύτὰ τὰ ξέρουν καὶ οἱ γάτες.

  214. #212 ἄρα συμφωνήσαμε ὅτι ἡ Ἐκκλησία ἔχει δικαίωμα νὰ ἐπιβάλῃ πνευματικὲς ποινές. ἐπίσης κάθε Κυριακὴ λέμε ὅτι πιστεύουμε εἰς ΜΙΑΝ (…) Ἐκκλησίαν. ὁ Πάπας δὲν ἔχει γιὰ τοὺς ὀρθοδόξους ἀναγνωρισμένη ἱερωσύνη. ὅσο γιὰ τὴν αἰσθητική, αὐτὴ εἶναι ὑποκειμενική. κι ἐμένα δὲν μ’ἀρέσει τὸ ντύσιμο τοῦ Ψαριανοῦ φερ’εἰπεῖν, ἀλλὰ δὲν μοῦ πέφτει λόγος.

  215. Immortalité said

    Κορνήλιε, για το 189β μπορείς και καλύτερα.

  216. ππαν said

    ΚΙ εγώ πιστεύω ότι η Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να επιβαλει πνευματικές ποινές αφού έτσι κι αλλιώς ισχύουν μόνο για όσους πιστεύουν πως η Εκκλησία έχει αυτό το δικαίωμα. Κλειστό σύστημα, τα υπόλοιπα είναι εκτός θέματος. Όπως πχ η Ολυμπιακή Επιτροπή με την Παπαχρήστου. Δεν θυμάμαι τότε, ο Κορνήλιος τι έλεγε, ειλικρινά, αλλά νομίζω πως είναι ίδια περίπτωση

  217. ππαν said

    213: Θέλω να πω πως είναι παγανιστες και αντιχριστιανοί. Δεν ξέρω τι λέει η Μαύρη Βίβλος αλλά εμένα μου φαίνεται κουλαμάρα να είναι πρώτο τραπέζι πίστα στην εκκλησία αυτοι, η παρηγοριά.

  218. Ναυτίλος said

    211: Να σου θυμίσω, Κορνήλιε, πόσοι φανατικοί πήραν τοις μετρητοίς αυτά τα »μεταφορικά» λόγια και με τις ευλογίες της Εκκλησίας έσφαξαν, έκαψαν, βασάνισαν, λεηλάτησαν; Μα την Υπατία, δεν θα το κάνω μόνο και μόνο επειδή έχω αντιληφθεί ότι είσαι δυνατός στην ιστορία.

  219. #216 σοῦ θυμίζω λοιπὸν πὼς εἶχα διαφωνήσει μὲ τὸν ἀποκλεισμὸ τῆς Παπαχρήστου ὅπως καὶ μὲ τὸν ἀφορισμὸ τοῦ Ῥοΐδη.

  220. gryphon said

    208

    «Πᾶς οὒν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω καγώ ἐν αὐτῶ ἔμπροσθέν τοῦ Πατρὸς μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς
    ὅστις δ’ ἂν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς».Ματθ.Ζ 32.33

    Ουτε απειλες ουτε τιποτα.Μονο καθαρες εξηγησεις και ο καθενας επιλεγει τον δρομο του (ειπα να γραψω κι εγω κατι για να βοηθησω τον Κορνηλιο).

  221. #218 γιὰ τῆς Ὑπατίας τὸ ζήτημα ἔχει γράψει μερικὰ ὡραῖα πράγματα ὁ Μέγας Ῥογήριος, καλὰ ποὺ μοῦ τὸ θύμισες. ὅσο γιὰ τοὺς φανατικοὺς ποὺ λὲς συμφωνοῦμε. π.χ. ὁ Καϊρης ὀρθῶς ἀφωρίστηκε, ἀλλὰ ὅλες οἱ ἐπίγειες κυρώσεις ποὺ ὑπέστη εἶναι χριστιανικῶς ἀπαράδεκτες.

  222. Ναυτίλος said

    216: Όταν θα γίνει πραγματικά κλειστό σύστημα,όπως οι Μορμόνοι της Γιούτα, τότε ας κάνει ό,τι θέλει στα μέλη της η Εκκλησία. Προς το παρόν, είναι πανταχού παρούσα και εννοεί να επιβάλλει σε όλους τις αναχρονιστικές και ανορθολογικές απόψεις της.

  223. ππαν said

    Ναυτίλε, συγνώμη κιολας, αλλά τα έχεις κάνει κάπως σαλάτα. Η εκκλησιαστική τιμωρία, πχ ο αφορισμος, έχει και παραέξω ισχύ; Πας πχ φυλακή αν σε αφορέσουν; Τι μαθαίνουμε…

  224. Ναυτίλος said

    Υποτιμάς πολύ την εξουσία και την εμπάθεια της Εκκλησίας. Ο Κορνήλιος, που έχει γερή ιστορική παιδεία, σε κανένα του σχόλιο δεν έπεσε σε τέτοια λούμπα.

  225. #222 νομίζω πὼς ὁ Ἐμβὲρ Χότζα καὶ ὁ Διοκλητιανὸς ἦταν κἄπως ἐπιεικέστεροι. Ναυτίλε οἱ ἰδέες εἶναι γιὰ νὰ κυκλοφοροῦν καὶ σὲ αὐτὲς συμπεριλαβάνεται καὶ ἡ χριστιανικὴ διδασκαλία. μέχρι χωρισμὸ ἐκκλησίας-κράτους δικαιοῦσαι ὡς πολίτης νὰ ζητᾷς. ἀπομόνωσι κ.τλ. ὄχι. κριτικὴ στὴν χριστιανικὴ διδασκαλία ἐπίσης ἐπιτρέπεται νὰ ἀσκῇς, ἀλλὰ θὰ λαμβάνῃς καὶ ἀπαντήσεις. τόσο ἁπλᾶ. σχέσεις ἐξουσίας πάντα ὑπῆρχαν ὑπάρχουν καὶ θὰ ὑπάρχουν. π.χ. τὸ ἑβραϊκὸ λόμπι στὴν ἀμερικὴ δὲν χρειάζεται ν’ἀπαιτήσῃ μισθοὺς γιὰ τοὺς ῥαββίνους γιὰ ν’ἀσκῇ ἐπιρροή. σὲ μιὰ δημοκρατία οἱ πολῖτες ἔχουν καὶ συμφέροντα καὶ ἰδέες. κι ὅταν ὀργανώνωνται τὰ/τὶς προωθοῦν καλύτερα. ὁ πολιτικὸς ποὺ θέλει ψήφους ἀναγκαστικὰ θὰ σταθμίσῃ καὶ αὐτὲς τὶς παραμέτρους. ἔτσι λειτουργεῖ ἡ δημοκρατία.

  226. tilegrafitis said

    Κορνήλιε, Ἄν καὶ ὅλα αὐτὰ τὰ παπαδίστικα μὲ ἀφήνουν παγερὰ ἀδιάφορο δὲν μπορῶ να μὴν σχολιάσω ὅτι συλλαμβάνεσαι ἀδιάβαστος.

    Λατινικά γνωρίζεις… CODEX IURIS CANONICI, LIBER IV 844 § 3

  227. Γς said

    226:
    Ομοίως ἀδιάβαστος.

    Λατινικά γνωρίζεις…
    Corpus Juris. Romani semper bellicosifuerunt
    LIBER I. DE NORMIS GENERALIBUS, Federico Fellini 8 ½

  228. tilegrafitis said

    227:
    Πρὸς τὸ παρὸν μελετῶ τὸ “ Salo” τοῦ ἴδιου.
    Σὲ συμβουλεύω νὰ κάνης κι ἐσὺ τὸ ἴδιο. Μὲ τὴν ἄνοδο τῆς ΧΑ ποτὲ δὲν ξέρεις. Νὰ ξέρουμε τὶ μᾶς περιμένει…

  229. 228 Του Παζολίνι

  230. tilegrafitis said

    229 : Σωστά! Εὐχαριστῶ!

  231. Ναυτίλος said

    Τα παπαδίστικα κι εμένα θα με άφηναν αδιάφορο, αν ζούσα π.χ. στη Γαλλία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα παπαδίστικα με αφορούν, εφόσον αυτοί οι τύποι φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν, με την ανοχή της πολιτείας.

  232. αν πηγαίνῃ στὸ 214 πρῶτον λέει quoad… versantur, δεύτερον δὲν ξέρω γιατὶ μοῦ παραθέτεις τὸ δυτικὸ κανονολόγιο, τρίτον, ἐπειδὴ δὲν βρίσκω τώρα τοὺς παρ’ἡμῖν κανόνες ἀκροῦμαι μόνο στό: «ἐπίσης τὰ ὑπὸ αἱρετικῶν τελούμενα μυστήρια εἶναι κατὰ κανόνα ἄκυρα καὶ οἱ δεχθέντες αὐτά, ἰδίως δὲ τὴν χειροτονίαν, πρἐπει νὰ τὰ ἐπαναλάβουν κατὰ τὴν προσεέλευσίν των εἰς τὴν Ὀρθοδοξίαν, ἐκτὸς ἂν ἐφαρμοσθῇ ἡ Οἰκονομία¨. Παντελέημονος Ῥοδόπουλου, Ἐπιτομὴ Κανονικοῦ Δικαίου, Θεσσαλονίκη 2005, σελ. 156

  233. Αν λέει quoad δεν είναι κανονολόγιο, είναι ο Ντόναλντ Ντακ. 😉

  234. #196: Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ο Terry Eagleton μάλλον διαφωνεί μαζί σας:
    «Το διακύβευμα εν προκειμένω δεν είναι κάποιο συνετά αναμορφωτικό πρόγραμμα, τύπου έγχυσης καινούργιου κρασιού σε παλιά μπουκάλια, αλλά μια πρωτοποριακή αποκάλυψη του απολύτως νέου – ενός καθεστώτος τόσο επαναστατικού, που υπερβαίνει κάθε εικόνα και λόγο, μιας ηγεμονίας της δικαιοσύνης και της αδελφοσύνης που κατά τους περί τα Ευαγγέλια γράφοντες εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα μέσα σε αυτόν τον χρεοκοπημένο, depasse, ναυαγισμένο κόσμο. Καμία μέση οδός δεν επιτρέπεται εδώ: η επιλογή μεταξύ της δικαιοσύνης και των εξουσιών αυτού του κόσμου δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρη και απόλυτη, ζήτημα θεμελιακής σύγκρουσης και αντίθεσης. Εδώ το ζητούμενο είναι ένα κοφτερό σπαθί, όχι ειρήνη, συναίνεση και διαπραγμάτευση. Ο Ιησούς δεν φέρνει ούτε κατά διάνοια σε φιλελεύθερο[…]. Δεν θα γινόταν καλό μέλος επιτροπής. Ούτε θα τα πήγαινε καλά στη Γουόλ Στριτ, όπως δεν τα πήγε καλά με τα γραφεία συναλλάγματος στον ναό της Ιερουσαλήμ»(Terry Eagleton, Λογική, πίστη και επανάσταση, εκδ. Πατάκη,Αθήνα 2011, σελ. 45).

  235. cronopiusa said

    Δον Καμίλο

  236. tilegrafitis said

    232. Κορνήλιε γνωρίζω πολύ καλὰ πῶς βλέπουν οἱ ‘Aνατολικοὶ τοὺς Δυτικούς. Τὸ πῶς σᾶς βλέπουν ἐσᾶς οἱ Δυτικοί θέλω νὰ σοῦ δείξω…

    833 § 3. Ministri catholici licite sacramenta paenitentiae, Eucharistiae et unctionis infirmorum administrant membris Ecclesiarum orientalium quae plenam cum Ecclesia catholica communionem non habent, si sponte id petant et rite sint disposita; quod etiam valet quoad membra aliarum Ecclesiarum, quae iudicio Sedis Apostolicae, ad sacramenta quod attinet, in pari condicione ac praedictae Ecclesiae orientales versantur.

    Μελέτησέ το. «quae plenam cum Ecclesia catholica communionem non habent»

    Ἀπὸ μένα τέρμα τὰ παπαδίστικα γιατὶ στὸ τέλος θὰ πρέπει νὰ κάψουμε κανένα τσαρούχι για νὰ φύγη ὁ ἐξαποδῶ ἀπὸ τὴ σελίδα.
    Καὶ θὰ μᾶς κυνηγήση ὁ Σαραντάκος.

    231. Ἔχεις δίκιο…Τὸ ξέχασα στὴν Ἑλλάδα ζοῦμε.

    233. 3:-) Καλό!

  237. sarant said

    Μη μου συγχίζετε τον Κορνήλιο και βάζει περισπωμένη σε μακρό προ μακρού!

  238. Γς said

    Πως θυμήθηκα τώρα εγώ το Ριζάριον Ιεροδιδασκαλείο;

  239. Μαρία said

    234 Σχετικό:

    Οι αριστεροί χριστιανοί έχουν προφανώς ανάγκη από γραφεία γνωριμιών

  240. ππαν said

    234: Ωραία τα λέει ο Τ.Ε. και η Ντένια, αλλά πάντα θα σκοντάφτω στην «απολογία» έτσι όπως την χρησιμοποιεί.

  241. Ναυτίλος said

    234: Πολύ ωραία όλα αυτά στη θεωρία, αλλά στην πράξη τα κοφτερά σπαθιά οδηγούν σε αιχμηρά καθεστώτα.

  242. Γς said

    Σαν σήμερα 31/10/92, πριν 20 χρόνια ο Πάπας ζήτησε συγνώμη για τον Γαλιλαίο.
    Μετά από τριάμισι αιώνες που η Γη μας γυρίζει γύρω από τον Ηλιος μας, που σφυρίζει αδιάφορα σε μια εκτός σχεδίου υπογειτονιά μιας υποσπείρας, πολλες δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός μακριά από το Ντάουν Τάουν του Γαλαξία μας.

  243. tilegrafitis said

    234 : Μία ἀπ᾿ ὅλα, χωρὶς κοφτερὰ σπαθιά. Νὰ μένουν…

  244. #236 τὸ πῶς μᾶς βλέπουν οἱ δυτικοὶ δογματικῶς εἶναι ἀδιάφορο. ἂν θέλει ὁ πάπας νὰ βαπτιστῇ ἂς ἀπευθυνθῇ σὲ κάποιον παπᾶ καμιᾶς ἐνορίας, δὲν εἶναι δυνατὸν ν’ἀπασχολῆται ὁλόκληρη ἱεραρχία μὲ αὐτό.

    #237 .ἄσ’ τα Νικοδεσπότη, τὶς προάλλες ἔβαλα περισπωμένη σὲ πρωτόκλιτο σὲ -ης σὲ ὀνομαστική. νομίζω σὲ αὐτὸ τὸ νῆμα.

    #231 ἂχ αὐτὴ ἡ Πολιτεία ποὺ τοὺς ἀνέχεται! ποὖσαι ῥὲ Διοκλητιανέ! (κατὰ τοὸ «ποὖσαι ῥὲ Παπαδόπουλε). (ἀλήθεια αὐτὴ ἡ Πολιτεία τίνος εἶναι; δὲν εἶναι κἄποιου λαοῦ; αὐτὸς ὁ λαὸς δὲν ἔχει ἄποψι; ἔτσι μιὰ μέρα ξυπνήσαμε κι ἀποφασίσαμε μὲ κλῆρο ὅτι ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησία θὰ ἔχῃ προνομιακὴ θέσι;)

  245. δίκωλος σχολιαστής said

    «ὁ Πάπας δὲν ἔχει γιὰ τοὺς ὀρθοδόξους ἀναγνωρισμένη ἱερωσύνη»
    «ἂν θέλει ὁ πάπας νὰ βαπτιστῇ ἂς ἀπευθυνθῇ σὲ κάποιον παπᾶ καμιᾶς ἐνορίας»

    Θα τολμήσω δειλά να κάνω μια τολμηρή ερώτηση, αν θέλεις απαντάς. Το είπες και πιο πάνω, το λες και τώρα. Πρώτη φορά διαβάζω ότι αμφισβητείτε η ιεροσύνη του πάπα, και τώρα λες ότι πρέπει να βαπτιστεί κιόλας. Που βασίζεις αυτούς τους ισχυρισμούς. Μέχρι τώρα ήξερα, πρόβλημα με την ιεροσύνη υπάρχει μόνο με τους λουθηρανούς (εξ αυτού αμφισβητείτε και η βάπτιση τους) και η βάπτιση των καθολικών είναι πλήρως αναγνωρισμένη.

  246. Μέγας Πάν said

    Ο σχολειαστης Κορνήλιος (από το ονομα καταλαβενεται οτι που δεν ειναι ΕΛΛΗΝ γνισιος) δεν εκφραζη την επισιμη γραμη του κοματος μας!
    Εμεις λεμε «ΕΞΟ Η ΞΕΝΕΙ!» όχι να και φερουμαι τον Πάπα να βαπτιστει κιολα!
    YΓ. Ο Κορνηλιος να παρουσιαστη ενωπιος του Καιαδως για να απολογηθη!

  247. Μέγας Πάν said

    πως μπενη αυτο το Caps LocK ΡΕ ΓΑΜΩ…. ΑΑΑ!!

  248. cronopiusa said

    Καλημέρα
    Να έχουμε έναν υπέροχο Νοέμβρη!
    Μη μας «σκιάζουν» τα σύννεφα!
    «και αυτό θα περάσει»…
    Καλό μήνα

    corneille – avec classe

    RESPIRA

    Θέλω να δω τον Πάπα

    Ήταν πάντα η συλλογιά μου να μπω στο Βατικανό,
    να τον έβλεπα μπροστά μου φυσικό και ζωντανό,
    λένε πως είναι ωραίος, είναι διακριτικός,
    και βαρβάτος και μοιραίος και γλυκός, πολύ γλυκός.

    Θέλω να τον δω, θέλω να τον δω,
    θέλω να δω τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλω να δω τον Πάπα, θέλω να τον δω.

    Θέλει να τον δει, θέλει να τον δει,
    θέλει να δει τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλει να δει τον Πάπα, θέλει να τον δει.

    Νιώθω πως όταν μπροστά μου τον ειδώ πρώτη φορά,
    θα κοπούν τα ήπατά μου και θα νιώσω μια χαρά,
    κι απ’ την ταραχή θα φρίξω αντικρύ του σαν βρεθώ,
    και μ’ ευλάβεια θα σκύψω μπρος του να τον ασπαστώ.

    Θέλω να τον δω, θέλω να τον δω,
    θέλω να δω τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλω να δω τον Πάπα, θέλω να τον δω.

    Θέλει να τον δει, θέλει να τον δει,
    θέλει να δει τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλει να δει τον Πάπα, θέλει να τον δει.

    Κι επιτέλους μια κυρία μόλις έχει παντρευτεί,
    θα ζητήσει ευκαιρία μεσ’ στη Ρώμη να βρεθεί,
    θα ειπέι στον σύζυγό της «Μια που είμαστε εδώ,
    τον ποντίφηκα εν πρώτοις θέλω, μα θέλω να τον δω».

    Θέλω να τον δω, θέλω να τον δω,
    θέλω να δω τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλω να δω τον Πάπα, θέλω να τον δω.

    Θέλει να τον δει, θέλει να τον δει,
    θέλει να δει τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλει να δει τον Πάπα, θέλει να τον δει.

  249. nikos__alfa said

    Ανορθόγραφη Ελληνικά μα ορθογράφος Αγγλικά; Χμμμ 😉
    Καλό μήνα 🙂

  250. nikos__alfa said

    Τη γλυκιά του ευλογία αχ πως θέλω να χαρώ
    θα γευτώ την ευτυχία, ναι τον Πάπα μας αν δω
    Μη κρατάς κλειστές τις πόρτες άγιο Βατικανό
    άλλο πλέον δεν αντέχω, θέλω μέσα να διαβώ

    Θέλω να τον δω, θέλω να τον δω,
    θέλω να δω τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλω να δω τον Πάπα, θέλω να τον δω.

    Θέλει να τον δει, θέλει να τον δει,
    θέλει να δει τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλει να δει τον Πάπα, θέλει να τον δει.

    αν το πλουμιστό το ράσο το αγγίξω μια σταλιά
    όλους θα τους αγκαλιάζω, θα γεμίζω με φιλιά
    η αγιοσύνη του πως λάμπει, μας ζεσταίνει την καρδιά
    όσιε θα μας …τρελάνεις και μας παίρνεις τα …μυαλά

    Θέλω να τον δω, θέλω να τον δω,
    θέλω να δω τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλω να δω τον Πάπα, θέλω να τον δω.

    Θέλει να τον δει, θέλει να τον δει,
    θέλει να δει τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα,
    θέλει να δει τον Πάπα, θέλει να τον δει.
    😛

  251. Νέο Kid Στο Block said

    Eγώ θέλω να δω τον Πάπα να βαπτίζεται από τον παπα-Τσάκαλο!

    ΜΕΓΑΛΕ ΚΟΡΝΗΛΙΕ!! 😆

  252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε, μη κτήσησθε χρυσόν, μηδέ άργυρον, μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας υμών. Οτι ακριβώς κάνει ο Αμβρόσιος και οι λοιποί ιεράρχες, όπως και το «θεοσεβούμενο» ποίμνιό τους, διάγοντας τον βίο τους πένητες. Με λίγα λόγια, ξεχειλίζει η υποκρισία των χριστιανών, οχι οτι δεν υπάρχει και στους άλλους, απλώς αυτοί την θεωρούν μεγάλη αμαρτία. Κατα τ΄άλλα η συζήτηση μοιάζει με «συζήτηση» μεταξύ ολυμπιακών και παναθηναϊκών, για το ποιός έχει πάρει ΚΑΘΑΡΑ πρωταθλήματα, δηλαδή αποκλείεται να υπάρξει συφωνία. Όλοι των βλάπτουν εξ ίσου την Ελλάδα, που έλεγε και ο Καβάφης.

  253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    εξίσου

  254. cronopiusa said

    Λεωφορεία «μόνο για Έλληνες»

  255. tilegrafitis said

    Καλὴ μέρα, καλό μήνα σὲ ὅλους!

    Κατάλαβα. Cornelius contra mundum. Μεταλληνικός.

    Ἀκόμα καὶ ὁ φανατικὸς Σεραφείμ δὲν δέχεται τὸν ἀναβαπτισμὸ. Ἐσύ εἶσαι πολύ προχωρημένος…

    Ἀναγκάστηκα νὰ σοῦ ἀπαντήσω γιὰ νὰ ἀντικρούσω τὸν λαθεμένο ἰσχυρισμὸ σου «ὁ Πάπας δὲν ἔχει γιὰ τοὺς ὀρθοδόξους ἀναγνωρισμένη ἱερωσύνη». Σχόλιο # 214
    Δὲν ἐμπλέκομαι σὲ θεολογικὲς συζητήσεις γιατὶ δὲν μὲ ἐνδιαφέρει τὸ θέμα. Δόξᾳ τῷ Λαῷ ὑπάρχουν ἀρκετοὶ ἐπαγγελματίες ἄνθρωποι τοῦ Θεοῦ ποὺ πληρώνονται γι᾿ αὐτὴν τὴν δουλειά.

    Ἡ χτεσινὴ συζήτηση πιστεύω ἦταν στα πλαίσια τοῦ παγανιστικοῦ Χάλογουιν…

    Εἶναι καὶ τῶν Ἁγίων Πάντων σήμερα γιὰ μᾶς τοὺς αἱρετικοὺς… μή μὲ κολάζεις. 🙂

    Καλή καρδιά.

  256. Γς said

    Περί Πάπα και άλλες παπαριές:
    Όταν είχε έρθει ο μακαρίτης Πάπας στην Αθήνα μεταξύ των επισήμων που τον υποδέχτηκαν ήταν και οι εδώ καθολικοί παπάδες, ορθόδοξοι κλπ.

    Παίρνει λοιπόν το μάτι μου στην TV ένα νεαρό τότε, υπέργηρο τώρα, φιλόλογο που είχαμε στο καθολικό σχολείο.
    Περνούσε ο Πάπας εμπρός τους και στεκόταν για μερικά δευτερόλεπτα στον καθένα. –Ιωσήφ Φώσκολος, επίσκοπος Σύρου. –Την ευλογία μου τέκνον μουο επόμενος κτλ.

    Μετά λοιπόν πολύ καιρό βλέπω το δικό μου πάλι στην TV σε μια εκπομπή να περιγράφει τη «dt – συνάντησή» του αυτή με τον Πάπα:
    -Παναγιώτατε είμαι ο Τάδε Ταδόπουλος, φιλόλογος και θεολόγος. Θα μου επιτρέψετε να σας δώσω το βιβλίο μου για την Ενωση των Εκκλησιών.
    –Ευχαριστώ κύριε Τάδε. Εχω διαβάσει και το προηγούμενο βιβλίο σας Μπλα Μπλα μπλά και μου άρεσε πολύ. Ο θεός να σας ευλογεί. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε το θεάρεστον συγγραφικό σας έργο.

  257. Nestoros said

    Κορνήλιε : «τὸν πάπα νὰ καταρᾶσθε»

    256 : Το 2001, που επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’, καθολικὸς ἐπίσκοπος Σύρου ήταν ο Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Είναι μέχρι σήμερα.
    Μάλλον εννοείς τον Νικόλαο Φώσκολο επίσκοπο Αθηνών (ανυπόστατη επισκοπή για την ελληνική πολιτεία)

  258. Γς said

    257:
    Σωστά. Δεν ήθελα να πω κάποιον συγκεκριμένο. Φυσικά το Φώσκολος μου ήρθε στο νου, αλλά του άλλαξα το Νικόλαος σε Ιωσήφ και από τον Αγιο Διονύσιο τον πήγα στη Σύρο.

  259. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Βρε Κορνήλιε, αυτόν τον έρμο τον Διοκλητιανό, ψωμοτύρι τον έχεις, προφανώς ως δείγμα «κακού» αυτοκράτορα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι χωρίς τις μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού ο άλλος, ο ισαπόστολος, δεν θα έβρισκε κράτος ούτε για δείγμα να εκχριστιανίσει…

  260. sarant said

    254: Γινονται πολλά σε λεωφορεία και γενικώς μέσα μαζικής μεταφοράς…

  261. Ναυτίλος said

    244: Μια από τις κύριες υποχρεώσεις της δημοκρατίας, Κορνήλιε, είναι να μεριμνά για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ο λαός πρέπει να είναι κυρίαρχος, αλλά δεν έχει δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις που στρέφονται κατά της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

  262. LandS said

    #259. Αν και συμφωνώ με το πνεύμα της επισήμανσης (ο Κωνσταντίνος ήταν συνεχιστής, αλλά όχι απλά συνεχιστής, του έργου του Διοκλητιανού) δεν ήταν αυτός που εκχριστιάνισε το Ρωμαϊκό Κράτος. Το βρήκε έτσι, ιδιαίτερα το ανατολικό κομμάτι. Και την ίδια τη πόλη της Ρώμης.

  263. tilegrafitis said

    260 : Δὲν μπορεῖς νὰ φανταστῆς… ἀκόμα καὶ στὰ συσσίτια ζητᾶνε ἀστυνομικὴ ταυτότητα.

  264. Γς said

    263:
    Τι σας είχανε σήμερα;

  265. tilegrafitis said

    Στὸ συσσίτιο τῆς ΧΑ; Γιατὶ πάω σὲ διάφορα…

  266. Γς said

    265:
    Αν πράγματι συμβαίνει αυτό είναι απάνθρωπο. Ρατσισμός της πείνας.
    Αναρωτιέμαι αν στα συσσίτια των ιμαρέτ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γινόταν κάτι ανάλλογο..

  267. Γς said

    ανάλογο

  268. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #262
    Ο λαός μπορεί ήδη να ήταν κατά ένα μέρος χριστιανοί (αν και δεν μου έρχεται τώρα κάτι σχετικό από τη βιβλιογραφία), αλλά ο Κωνσταντίνος εκχριστιάνισε το κράτος ως λειτουργία και δομή. Μαζί, έκανε και την εκκλησία πόρνη, δούλα των αυτοκρατόρων. Και τον έκαναν και άγιο… Σε αυτό, βέβαια, θα συμφωνεί κι ο Κορνήλιος. 🙂

  269. ππαν said

    Ο Θεοδόσιος το ήξερε αυτό για τη δούλα; Πιο μετά μου φαίνεται δούλεψε, ας μιλήσουν όμως ειδικότεροι

  270. π2 said

    Η αναφορά του 103 στον Μεσσηνίας δεν ήταν τυχαία (ένα και κυρίως δύο). Προφανώς έχει πέσει γραμμή.

  271. ππαν said

    Ουνίτης λοιπόν. Έχει γεμίσει η ΧΑ θεολόγους 🙂

  272. (#259) ὁ Διοκλητιανὸς εἶναι ἡ ἀλήθεια ὅτι στὸ μεγαλύτερο μέρος τῆς ζωῆς του αὐτοκρατόρευσε καλά. πρὸς τὸ τέλος τὰ χάλασε, αὐτὲς οἱ κακὲς παρέες τὸν ἔφαγαν. διότι διέταξε ἀπηνεῖς διωγμοὺς τὰ 2 τελευταῖα χρόνια ἀπὸ τὰ 21 συνολικὰ τῆς βασιλείας του. ἂς ὄψονται κάτι κωλόπαιδα σὰν τὸν ἄξεστο Γαλέριο.

    ἐπειδὴ ἀπὸ ὅλες αὐτὲς τὶς πτωχὲς σὲ ἐπιχειρήματα εἰρωνεῖες ἐκτιμῶ πολὺ τὸ τραγούδι τοῦ Θεόφρασου Σακελλαρίδη σταματῶ τὸ ζήτημα ἐδῶ.

  273. sarant said

    271: Μήπως τους το είπε ο Σεραφείμ Πειραιώς, όταν είχαν πάει μαζί να κάνουν τη μήνυση;

  274. ἄντε ἂς δώσω κι ἕνα λίκνο: http://www.philologus.gr/2/52/218-2011-09-14-15-05-11

  275. spiral architect said

    Και ένα βίδεον με μια γερή ροκιά του Όζι και των Σάμπαθ και πολλά μηνύματα:

    😉

  276. spiral architect said

    @275: 😳 Γράψτε λάθος για το σόλον που ακούγεται στο βίδεον. Είναι του κιθαρίστα Ράντι Ρόουντς όταν ο Όζι έκανε σόλο καριέρα.
    (τραγούδι: Crazy train)

  277. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (269) Καλά να είναι ο Αμβρόσιος: http://thehistoryofrome.typepad.com/the_history_of_rome/2011/10/-157-only-the-pentitent-man-shall-pass.html
    (275) Δηλαδή η απάντηση στο ρατσισμό είναι το ταξικό μίσος. Μάϊστα… 😉 Να πει κάποιος στους συντονιστικούς πως οι διάφοροι Όζι κλπ. ανήκουν στα μισητά αφεντικά πλέον. :->

  278. ππαν said

    277: Είδες για να τα έχεις πρόσφατα :); Αμβρόσιος κι αυτό, τι λες, αυτό δεν το θυμόμουν.
    Και ποιος την υπέταξε την δούλα; Σα να θυμάμαι αμυδρά τον Παπαρρηγόπουλο που του είχε αδυναμία να λέει για τον Μαυρίκιο, αλλά έχω λίγο πυρετό κι ίσως τα μπερδεύω

  279. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Tελικά ο θεός με την βοήθεια των πιστών νίκησε, η καταραμένη πράσταση στο χυτήριο κατέβηκε, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΩΘΗΚΕ, ο χριστός αποκαταστάθηκε, τελικά δεν είναι αδερφή. Με δάκρυα ευγνωμοσύνης, για αυτούς τους εκατοντάδες αληθινούς έλληνες, που με την συμπαράσταση των σωμάτων ασφαλείας, των πραγματικών ελλήνων βουλευτών, και των παιδιών των καλυτέρων ελληνικών οικογενειών, αψηφόντας κάθε κίνδυνο για την ζωή τους, και χωρίς την βοήθεια του στρατού της αεροπορίας, ή έστω του ναυτικού, τα έβαλλαν με την φοβερή ομάδα του σατανά και νίκησαν, ας ζητωκραυγάσουμε όλοι μαζί. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΔΑ, ΖΗΤΩ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΖΗΤΩ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

    ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ.!!!

  280. Γς said

    Πάει κι αυτός. Τον χάσαμε…
    κλαψ κλαψ

  281. Ναυτίλος said

    Eμπρός για τον Τέταρτο Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό, με μπροστάρηδες την Χρυσή Αυγή και τους ρασοφόρους! Δέχονται ακόμα μετανάστες στην Αστράλια, ρε παιδιά;

  282. spiral architect said

    @277β: Όταν στα επιχειρήματα της μιας πλευράς αντιτίθενται ύβρεις, τότε ο ταξικός πόλεμος είναι εκ των ών ουκ άνευ. 😦
    Δείξε μου κάποιον άλλο δρόμο και είμαι μαζί σου …

  283. […] Κι απ’ την άλλη έχουμε τον Αμβρόσιο… […]

  284. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    Άμα δε μπορείς να χτυπήσεις το γάϊδαρο, χτύπα αλύπητα το σαμάρι Αρχιτέκτονα. 🙂

  285. RaspK said

    Για τον Αμβρόσιο, όπως έχω ξαναπεί, αρκεί μόνο να ειπωθεί ότι αυτός και ο άλλος τρελάρας, ο Σεραφείμ Πειραιώς, αντιτείθενται στην εξέλιξη των ειδών…

    Από την άλλη, όπως σημειώθηκε ευθέως εξαρχής*, ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εθνικισμό «εύσημο» — οπότε τι να λέμε τώρα;

    *Αλήθεια, είναι σωστό το «ευθέως εξαρχής» επιρρηματικά ή μήπως χρησιμοποιείται ως σχήμα λόγου το «ευθύς εξαρχής;»

  286. sarant said

    Η στερεότυπη φράση είναι «ευθύς εξαρχής».

  287. spiral architect said

    Και ο (Ντανιέλ) Μπατίστα έχει φορέσει το εθνόσημο, δεν λέει τίποτα αυτό. Και διάφοροι άλλοι έχουν φορέσει το εθνόσημο …
    Για τον Βάσια έχει άποψη;
    Αναμένομεν εναγωνίως. 🙄

  288. spyroszer said

    Να εγκρίνεται από τον επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας ο διορισμός καθηγητών για το μάθημα των Θρησκευτικών ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεδρίασε τη Δευτέρα.

    Εισηγητής ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος

    Ε να ισορροπήσουν και λίγο τα πράγματα, μην ξεχνιόμαστε.

  289. ππαν said

    287: Στο πρώτο του ματς με το εθνόσημο αποβλήθηκε, νομίζω σε φιλικό. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια η μπεντροβάτο που λέει ο Νικοκύρης, θυμάμαι πάντως μια δήλωσή του: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε οξύθυμοι»

  290. Χριστιανοί και αντιφασισμός. Του Νικόλα Σεβαστάκη

  291. spiral architect said

    Φεϊσισμός, ο [ feisizmós]: Αυθαίρετη διαγραφή μέλους κοινωνικού δικτύου με πρόφαση την έλλειψη σεβασμού προς τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου. :mrgreen:

  292. Μαρία said

    ME THN EΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ «Ο ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ
    Για τον παγανισμό, την ανάγκη πανστρατιάς εναντίον του νεοναζισμού, τη σιωπή της Εκκλησίας, τους μητροπολίτες που τάσσονται υπέρ της Χρυσής Αυγής, τη «θεωρία των δύο άκρων»
    συνέντευξη του Σταύρου Ζουμπουλάκη

    Και άλλα άρθρα στα σημερινά ενθέματα http://enthemata.wordpress.com/

  293. τυφλόμυγα said

    http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27371&subid=2&pubid=30125697

    Ο Νίκος Αλιβιζάτος για τη Χρυσή Αυγή και το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται.

    «Υπάρχει ποινική δυνατότητα λήψης μέτρων. Όταν διευθύνεις μια συμμορία, η οποία έχει πολύ πιο πολλά χαρακτηριστικά με μια εγκληματική συμμορία παρά ένα πολιτικό κόμμα και βγάζεις μια γραμμή καλώντας τα μέλη σου να διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, ως ηθικός αυτουργός διώκεσαι. Όχι απλά επειδή είσαι άτομο και δίνεις εντολή σε έναν πιτσιρικά να σπάσει στο ξύλο έναν Πακιστανό αλλά επειδή ως συγκεκριμένη πολιτική γραμμή συνέρχεστε επί τούτου και αποφασίζετε να διαπράξετε αξιόποινες πράξεις», εξήγησε περαιτέρω.

    Αναφερόμενος στην χρήση βίας ως συστατικό στοιχείο ίδρυσης κόμματος, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε τον εξής διαχωρισμό: «Και άλλα κόμματα φοβάμαι ότι ανέχονται την βία σήμερα στη χώρα μας. Ως περιστασιακό φαινόμενο, σε μια διαδήλωση ενδεχομένως, δεν λένε όχι, για να μην μιλήσω για την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Αυτή τη βία σημειωτέον όλοι την καταδικάζουμε. Εδώ είναι κάτι διαφορετικό. Σε ό,τι αφορά την Χρυσή Αυγή είναι συστατικό στοιχείο της υποστάσεώς της. Δεν υπάρχει χωρίς την βία. Και αυτό είναι που την διαφοροποιεί από ενδεχομένως κάποιο επαναστατικό κόμμα το οποίο σου λέει αύριο θα φέρουμε τον σοσιαλισμό».

    «Το ότι η 17η Νοέμβρη κατάφερε μια ωραία μέρα να βγάλει βουλευτές, δεν σημαίνει ότι έγινε πολιτικό κόμμα. Εγώ πιστεύω ότι ίδια αντιμετώπιση πρέπει να έχει και η Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για μια συμμορία η οποία κατάφερε εκμεταλλευόμενη τις συγκεκριμένες περιστάσεις να εκλέξει βουλευτές, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό κόμμα αλλά ως εγκληματική συμμορία. Και να αντιμετωπιστεί κατ’ αυτό τον τρόπο από την οργανωμένη πολιτεία», υπογράμμισε.

    Και κατέληξε λέγοντας: «Επί του πρακτέου, ποινική δίωξη εναντίον της ηγεσίας για ηθική αυτουργία και από την λίστα και μόνο που δημοσίευσε η αστυνομία προ μηνός, δεκαπέντε περιστατικά απρόκλητης βίας σε όλη την Ελλάδα, άσκηση διώξεως στους φυσικούς αυτουργούς».

    Και μια ερώτηση: πότε είχε εκλέξει βουλευτές η 17Ν;

  294. ππαν said

    Έλα Παναγία μου…Μήπως μπερδεψε τις 17 Νοέμβρη κι εννοεί την Δαμανάκη;

  295. Nέο Kid Στο Block said

    Ό,τι φανεί στη λωλή Φανή π’αγαπάει το Λωλοστεφανή.
    Καθηγητές συνταγματικού δικαίου! (πφφ..)

  296. sarant said

    Μάλλον ήθελε να πει «Αν η 17 Ν κατάφερνε….», αλλιώς είναι σοβαρό το θέμα!

  297. Νέο Kid Στο Block said

    Nίκο, καλή προσπάθεια κύριε Κούγια 🙂 ,άλλα τότενες ρε παιδί θα έλεγε πιο κάτω «..δεν ΘΑ σήμαινε ότι ΘΑ γινόταν..» κι όχι «δεν σημαίνει ότι ΕΓΙΝΕ..» που λέει τώρα. Ε; (εκτός πια, αν Καθ.Συντ.Δικαίου σημαίνει γράφω ελληνικά ιδιωτικού δικαίου) 🙂

  298. ππαν said

    Αν δε τα ακούσαμε με τα αυτιά μας υπάρχει και η πιθανότερη εκδοχή να μεταφέρθηκαν αλλαντάλα, γιατί κι εγώ δεν πιστεύω πως είπε αυτό που διαβάσαμε.

  299. spiral architect said

    Χρυσαυγίτες με άμφια και χρυσαυγίτες με στολή Faraday.
    Το πανηγύρι στο μικρό μας χωριό ξεκίνησε …

  300. τυφλόμυγα said

    Δυστυχώς, το είπε. Ξεκινάει να μιλάει ο Αλιβιζάτος στο 3.10 περίπου. Λέει για τη 17Ν περίπου στο 6.20.
    Καλά τόσος κόσμος εκεί δεν βρέθηκε κανένας να ρωτήσει τι εννοεί. Στα μεζεδάκια έπρεπε να το βάλω. 😦
    http://www.megatv.com/anatropi/default.asp?catid=26404&subid=2&pubid=30125753
    Κρίμα, κατά τ’ άλλα είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του.

  301. spiral architect said

    Πολιτικές πτέρυγες «τρομοκρατικών οργανώσεων» έχουν εκλεγεί σε άλλες χώρες, π.χ. της ΕΤΑ στην Ισπανία, ή του IRΑ στην Ιρλανδία.
    Αν, – λέω αν – κατέβαινε κάποιο κόμμα με τις πολιτικές θέσεις που είχε εκφράσει η 17Ν στις προκηρύξεις της από την εποχή της δολοφονίας του Pίτσαρντ Γουέλς, ποιος δικαστικός Πρωτοδικείου δεν θα της έδινε άδεια για συμμετοχή στις εκλογές;

    Μάλλον κάτι τέτοιο εννοούσε ο κ. Αλιβιζάτος, εκεί πήγαινε η σκέψη του σε συνδυασμό με τις «θέσεις» της ΧΑ και τη θέση αυτής στην κοινωνία. Με το μικρό μου το μυαλό πιστεύω ότι, τα πολιτικά γεγονότα και η είσοδος ενός καθαρά φασιστικού (και πάνω απ’ όλα αντιανθρώπινου) κόμματος στη βουλή έκαναν τους συνταγματολόγους να πάθουν συνταγματικό κολάπσους.
    Βενιζέλος, Μανιτάκης και τώρα Αλιβιζάτος. 🙄
    (ο Λοβέρδος είναι ακόμα στα τσικό)

  302. Immortalité said

    Ρε παιδιά, εμένα γιατί αυτό που είπε ο Αλιβιζάτος μου φαίνεται καθαρά υποθετικός λόγος;

  303. sarant said

    302: Τι να σου πω, εγώ για τεχνικούς λόγους δεν μπορώ νακούσω το βίντεο τώρα.

  304. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Εγώ το κατάλαβα πως εννοούσε το ΣΥΡΙΖΑ 🙂 και αναγκάστηκα να υποθέσω πως είδε μια ιδεολογική συνάφεια της μαρξιστικής ιδεολογίας της 17Ν με κάποια από τις τόσες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και την επιβεβαίωσε χάρη στη στήριξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε κατηγορούμενους της 17Ν. Αλλά μπορεί να είναι και το σπειραρχιτεκτονικό κολάπσους :-).

    Πάντως γουστάρω ρε σπειραρχιτέκτονα τα εισαγωγικά στο “τρομοκρατικών οργανώσεων” όσον αφορά την ΕΤΑ και τον IRA…

  305. spiral architect said

    @304: Πού ξέρεις, ίσως η ιστορία τις δικαιώσει και απαλειφθεί ο ορος μαζί με τα εισαγωγικά.
    (δεν το πολυκόβω βέβαια, αλλά θυμάσαι τη Φατάχ του Αραφάτ; )

  306. Αντιφασίστας said

    Τι σας κάνει εντύπωση; Ο κ. καθηγητής υποστηρίζει με το όποιο κύρος του τη διαβόητη θεωρία των άκρων. Για θυμηθείτε με ποιους συνυπογράφει τις εκκλήσεις του για τη σωτηρία της πατρίδας:
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=438566
    Όλες οι καθεστωτικές »προοδευτικές» φίρμες στο κόλπο!

  307. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Από τη στιγμή που στράφηκε εναντίον πολιτών η Φατάχ, η ΕΤΑ, ο IRA έπαψαν να είναι απελευθερωτικά κινήματα και έγιναν ΚΑΙ τρομοκρατικές οργανώσεις. Καμμία δε ιστορία δε μπορεί να τις δικαιώσει, τουλάχιστον στα μάτια μου. Έζησα στο Η.Β. όταν έσκαγαν βόμβες του IRA δεξιά και αριστερά και θα μου επιτρέψεις να έχω ιδία άποψη.

  308. sarant said

    307: Δηλαδή Χασάπη και η κυπριακή ΕΟΚΑ τρομοκρατική ήταν στα μάτια σου, έτσι;

  309. spiral architect said

    @306: Ρημάδ, τι περιμένεις …

  310. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Απερίφραστα ΝΑΙ. Έγραψα (ίσως όχι τόσο ξεκάθαρα όσο θα έπρεπε) νομίζω πως μπορείς να είσαι ΚΑΙ τρομοκρατική οργάνωση εκτός από απελευθερωτικό κίνημα. Στόχοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί, άντε και πολιτικοί. Μέχρι εκεί. Όταν στραφείς στα στους άμαχους, ακόμα και στα γυναικόπαιδα των στρατιωτών τότε… Είπαμε όλοι μας είμαστε υποκριτές 🙂 αλλά εγώ τουλάχιστον όχι στα τόσο εύκολα. 🙂

    Το ερώτημα το δικό μου πάντως είναι γιατί τόση αγάπη για τον (P)IRA από την Αριστερά στην Ελλάδα. Ιδίως όταν δεν εξέφρασε ποτέ την πλειοψηφία των κατοίκων της Β. Ιρλανδίας και ακόμα και σήμερα που «εξημερώθηκε» δεν εκφράζει καν όλους τους Καθολικούς:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Ireland_Assembly_election,_2011

  311. cronopiusa said

    Βίντεο που έφτιαξε η ΚΝΕ για την ΧΑ. ΑΠΟΜΟΝΩΣΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

  312. spiral architect said

    Μόλις πληροφορήθηκα για την εξαίσια πρωτοβουλία της ΧΑ να ιδρύσει οργάνωση με την ονομασία «Γιατροί με Σύνορα» σε αντίθεση με τις ψευτοαριστερές δήθεν ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα»!
    Προτείνω επίσης να ιδρύσει και το αντίπαλον δέος των επίσης θολοκουλτουριαράιων «Γιατρών του Κόσμου».
    Να ιδρύσουν τους «Γιατρούς του Υποκόσμου».

  313. τυφλόμυγα said

    Οι ίδιοι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια τακτικές διακρίσεων. Να θυμήσω τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και τη στάστη τους. Σόρι αν σε στεναχωρώ πρωί πρωί.

    Το άρθρο υποστηρίζει ότι ορισμένες ΜΚΟ έχουν ξεφύγει από μια αμερόληπτη στάση και ότι έχουν πλέον διασυνδεθεί με κρατικούς και διακρατικούς φορείς (Ε.Ε., ΝΑΤΟ κ.λπ.). Πιστεύουμε, πράγματι, ότι αυτή η διαπίστωση αφορά και τα μεγάλα τμήματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και κυρίως, σε αυτά τα οποία είχαν άμεση εμπλοκή στην κρίση του Κοσόβου, δηλαδή το Βελγικό αλλά και το Ολλανδικό όπως και το Γαλλικό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα τμήματα αυτά έστειλαν δεκάδες εθελοντές στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Αλβανών Κοσοβάρων και ορθώς έπραξαν. Δεν έστειλαν όμως ούτε έναν εθελοντή εντός Σερβίας και Κοσόβου και αυτό είναι ακατανόητο. Καταδίκασαν δημοσίως τον βίαιο εκτοπισμό των Αλβανών ως ανθρωπιστικό έγκλημα και ορθώς τοποθετήθηκαν. Έκλεισαν όμως τα μάτια τους, εκφράζοντας απλώς τη λύπη τους, για τους αθώους αμάχους Σέρβους που θέριζαν οι βόμβες, μιλώντας για νόμιμη πολεμική πράξη για την οποία δεν καλούνται να πάρουν θέση και αυτό είναι απαράδεκτο.

    http://www.odysseas-voudouris.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=825:h-stasi-twn-giatrwn-xwris-sunora-polemos-giougoslavias&catid=58:giatroi-xwris-sunora&Itemid=72

  314. τυφλόμυγα said

    Το #313 απαντάει στο #312 του Αρχιτέκτονα.

    Όσο για τον Αλιβιζάτο, είναι πολύ πιθανό να έχουν απόλυτο δίκιο ο Αρχιτέκτονας στο #301 του και ο Χασάπης @304.

    Μα πώς καταφέρατε να διαφωνήσετε; 🙄

  315. spiral architect said

    @313: Προφανώς, η αθωότητα και η ανθρωπιά είναι πλέον είδη εν ανεπαρκεία … 😦
    Ποτέ δεν έτρεφα αυταπάτες για τις ΜΚΟ (ίσως ο συλλογισμός μου να καίει και τα χλωρά) ή τώρα τελευταία για τις λεγόμενες ρυθμιστικές αρχές.
    Όταν οι κυβερνήσεις αποποιούνται το ρόλο τους αφήνοντας τον καθένα να αλωνίζει, λες και η λέξη «κυβερνητικός» είναι μια κακιά λέξη και το «μη κυβερνητικός» κάτι το ωραίον, κάποιοι θα έλθουν να κλείσουν το κενό.
    Προς επίρρωσιν, είδες την απάντηση του Λυκουρέντζου; 😎

  316. τυφλόμυγα said

    315, Όχι, δεν είδα απάντηση. Δώσε λινκ.

    Μέχρι πριν λίγο καιρό σκεφτόμουνα τα αντίθετα απ’ όσα σκέφτεσαι. Αναρωτιόμουνα γιατί οι αριστεριστές εναντιώνονται τόσο πολύ στην ύπαρξη και την δράση των ΜΚΟ. Έπρεπε να φτάσουμε στον πάτο για να καταλάβω ότι κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος και ότι οι άνθρωποι χρειάζονται δουλειές και μισθό για να ζήσουν. Οι φιλανθρωπίες -όσο αγαθές κι αν είναι, που δεν είναι- δε μπορούν να ζήσουν το μισό πληθυσμό μιας χώρας.

  317. spiral architect said

    @312: Λίκνος προς tvxs.

  318. τυφλόμυγα said

    317, Δεν είχα δει την υποενότητα και καλά έκανα.

    Μίλησε ο Πατούλης που είναι βουτηγμένος στα σκάνδαλα ως το λαιμό.

    Μίλησε το Πασόκ και συγκεκριμένα ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του (τα κεφαλαία τους μάραναν). Να γελάσω ή να εκνευριστώ; Διαλύσανε το στοιχειώδες σύστημα υγείας που είχαμε και μιλάνε κι από πάνω;

    Περίμενα κάποια γελοιότητα από τον Λυκουρέντζο. Αυτό που είπε δεν το περίμενα. Εύχομαι σ’ αυτόν και στην οικογένειά του να είναι πάντα υγιείς και να μην χρειαστεί ποτέ να δουν από κοντά τις υπηρεσίες «υψηλού επιπέδου».

    Μα, δεν ντρέπονται;

  319. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Γράφτε γράφτε άσχημα πράγματα για τις ΜΚΟ και θα σας πάρει είδηση ο κύριος ΕΠΣΕ και ποιός σας σώζει από την οργή του μετά: Εδώ τα έβαλε πρόσφατα με το Νικοκύρη που προσπάθησε να κάνει διακρίσεις στο τι κάνει κάποιον ρατσιστή…

  320. Αντιφασίστας said

    Βρέθηκε κιόλας ο πρώτος χρυσαυγίτης γιατρός που θα συμμετάσχει στην …ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Με Σύνορα:
    http://www.troktikaras.com/2011/10/josef-mengele-aggelos-thanatou-giatros.html

  321. τυφλόμυγα said

    319 ή όποιος άλλος ξέρει, Ποιος είναι ο κύριος ΕΠΣΕ;

  322. Αντιφασίστας said

    Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Είμαι καινούριος στον ιστότοπο και δεν γνωρίζω αν σχολιάζει κάποιος εκπρόσωπός του ή »εκπρόσωπός» του.

  323. sarant said

    321-322 Ο Παναγιώτης Δημητράς σχολίαζε (πολύ σπάνια) εδώ όποτε το θέμα ήταν σχετικό με τα ενδιαφέροντα του ΕΠΣΕ.

  324. τυφλόμυγα said

    322, 😳 Ευχαριστώ Άντι!

    Και τι καβγά έκανε με τον Νικοκύρη κάποιος από το Παρατηρητήριο; 🙄

  325. τυφλόμυγα said

    Ποστιτ προς τον εαυτό μου: κάνουμε και κανένα ριφρές πριν σχολιάσουμε, ε; 😆

    323, Ευχαριστώ.

  326. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (326) Αντέδρασε ακαριαία σε μια ερμηνεία του Νίκου ως προς τη σχέση ρατσιστικού λόγου και ρατσιστών που δεν ήταν του γούστου του. Αλλά δυστυχώς το Φατσοβιβλίο δεν έχει καλό τρόπο να ψάχνεις παλιές κουβέντες στο timeline.

  327. τυφλόμυγα said

    326, Μάλιστα. Οι γνωστοί τιμητές των πάντων.
    Δεν καταλαβαίνω αυτού του είδους τις αντιδράσεις. Αν διαφωνείς με κάποιον γράψτο, ανέλυσε και τις δικές σου απόψεις. Γιατί κάποιοι άνθρωποι θεωρούν απαραίτητο να προσβάλλουν, απαξιώνουν, κατηγορούν όποιον διαφωνεί μαζί τους, ποτέ δε θα το καταλάβω. Τέσπα, δικό μου πρόβλημα.

    Τι διδάσκεις εκεί, στις ΗΠΑ;

Σχολιάστε