Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δημοκήδης, όχι Δημοκίδης!

Posted by sarant στο 21 Αυγούστου, 2013


Κάτι άλλο είχα σκοπό να γράψω σήμερα, αλλά όταν πέφτει στην απόχη σου ένα τόσο θεϊκό μαργαριτάρι, και μάλιστα υπουργικό, αξίζει να αλλάξεις σχέδιο, πολύ περισσότερο που το εν λόγω μαργαριτάρι υπάρχει κίνδυνος να θεσμοποιηθεί, να γίνει δηλαδή θεσμική κι επίσημη κοτσάνα.

Αλλά να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Χτες το πρωί, ο Υπουργός Υγείας (οΘντκ) Άδωνης Γεωργιάδης παρουσίασε, σε ανώτατα στελέχη του κλάδου της υγείας, το σχέδιο «Δημοκίδης» (τρεις οκάδες sic εδώ), το οποίο αφορά την κινητικότητα (διάβαζε: περικοπές θέσεων) στον τομέα της υγείας. Σήμερα, απ’ ό,τι είπε ο ίδιος σε συνέντευξη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ανάλογη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

demokΤο νέο αυτό σχέδιο το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός (οΘντκ) από το Τουίτερ, στο τιτίβισμα που βλέπετε αριστερά, και που το μεταγράφω εδώ:

Τώρα. Πρωινή Σύσκεψη στο ΕΚΕΠΥ για την Λειτουργία Δομών Υγείας κατά την Κινητικότητα. Σχέδιο «Δημοκίδης» (ιατρός στην Αθήνα τον 6ο πΧ)

Το δυστύχημα είναι ότι δεν υπάρχει κανείς γιατρός με το όνομα Δημοκίδης στην ιστορία, είτε στην Αθήνα, είτε αλλού. Ο μόνος Δημοκίδης που υπάρχει είναι ο Άρης Δημοκίδης, συγγραφέας παιδικών κυρίως βιβλίων, που γράφει και στη Lifo (διατηρεί την τακτική στήλη Μικροπράγματα).

Γιατρός με περίπου τέτοιο όνομα υπήρξε στην αρχαιότητα, και μάλιστα ιατροφιλόσοφος, ονομαστός, ο καλύτερος γιατρός της εποχής του αν πιστέψουμε τον Ηρόδοτο, που τον αποκάλεσε «την τέχνην ασκέοντα άριστα των κατ’ εωυτόν» (αυτό το ασκέοντα είναι ασυναίρετο, ας πούμε πως είναι ‘ασκούντα’).

Μόνο που ο διακεκριμένος αυτός γιατρός δεν λεγόταν Δημοκίδης, όπως ο Άρης, αλλά Δημοκήδης, με ήτα και όχι με γιώτα. Θα μου πείτε, τόση σημασία έχει ένα ορθογραφικό λαθάκι, έστω κι αν το διαπράττει ένας υπουργός που δεν κουράζεται να διαλαλεί την υποτιθέμενη αρχαιομάθειά του;  Αξίζει ολόκληρο άρθρο για μια κοτσάνα, έστω και υπουργική;

Νομίζω ναι. Καταρχάς, πρόκειται για σχέδιο του κράτους, οπότε είναι ντροπή να το γράφουμε λάθος, μπορεί να το δει κανένας αρχαιομαθής αλλοδαπός και να μας κόψει τη δόση. Το κυριότερο, βρίσκω πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα η αντίδραση του κ. υπουργού (οΘντκ) όταν του  επισημάνθηκε πως η λέξη είναι γραμμένη λάθος.

demok2Διότι το λάθος βγάζει μάτι, και αμέσως έσπευσαν μερικοί από τους συνομιλητές του Άδωνη να του το υποδείξουν, άλλοι ευγενικά κι άλλοι πιο δηκτικά:

«Δημοκήδης αν δεν απατώμαι», λέει ο ένας.

«Δημοκίδης είναι ο Άρης Δημοκίδης. Ο ιατρός ήταν ο Δημοκήδης (κήδομαι = φροντίζω). Μας το παίζεις και αρχαιολάτρης τρομάρα σου».

Όλος ο διάλογος είναι εδώ, αλλά, επειδή δεν ξέρω αν αυτά σβήνονται ή όχι, απέσπασα μερικά στιγμιότυπα για να τα διατηρήσω πιο μόνιμα.

Ο δεύτερος συνομιλητής, όπως βλέπετε, δίνει στον Άδωνη και το κλειδί, την ετυμολογία του ονόματος, του εξηγεί από που προήλθε αυτό το εκ πρώτης όψεως περίεργο -κήδης αντί για το «αναμενόμενο» -ίδης.

demok4Πώς όμως αντέδρασε ο κ. Υπουργός όταν του επισημάνθηκε το λάθος; Με χειρότερο λάθος. Κρίνετε και μόνοι σας την απάντηση: «Ζευς Κρονίδης στον Όμηρο. Άρα και οι δυο γραφές ορθές. Επιλέξαμε την πιο εύκολη στο μάτι του σημερινού έλληνα».

Λέω ότι το λάθος είναι χειρότερο, διότι φανερώνει την παχυλή αμάθεια του κ. Γεωργιάδη -όχι απλώς δεν παραδέχεται το λάθος του, αλλά αδυνατεί και να το καταλάβει. Διότι βέβαια, όπως του έχει υποδείξει ο συνομιλητής του, στην περίπτωση του ονόματος «Δημοκήδης» δεν έχουμε πατρωνυμικό (-ίδης), αλλά το ρήμα κήδομαι, «φροντίζω, μεριμνώ» απ’ όπου και ο κηδεμόνας, που μας φροντίζει, και η (μακριά από εμάς) κηδεία (η αρχική σημασία της λέξης διέφερε από τη σημερινή), αλλά και η ακηδία, η έλλειψη μέριμνας, η αδιαφορία, που είναι και θανάσιμο αμάρτημα για ορισμένους -αλλά το σταματάω εδώ, διότι δεν θεολογούμε.

Επειδή λοιπόν βρήκε το «Ζευς Κρονίδης» και ανακοινώνει κιόλας ότι το βρήκε στον Όμηρο (!! -λες και είναι κάτι σπάνιο, ενώ υπάρχουν χιλιάδες πατρωνυμικά), ο κ. υπουργός (οΘντκ) βγάζει το… συμπέρασμα ότι «και οι δυο γραφές» είναι ορθές, λες και πρόκειται για κάποια λέξη με δυο εναλλακτικές ορθογραφίες, σαν να λέμε «κτίριο» και «κτήριο» (έτσι το ένα λεξικό, αλλιώς το άλλο), σαν να υπάρχει πέντε φορές η γραφή φορές «Δημοκίδης» στα αρχαία συγγράμματα και άλλες έξι φορές «Δημοκήδης», οπότε είναι θεμιτό να διαλέξεις είτε το ένα είτε το άλλο. Όχι όμως, Δημοκίδης δεν υπάρχει στην αρχαία γραμματεία, ούτε στη μεταγενέστερη, μόνο ο σημερινός στη Lifo.

Και με το δίκιο του σχολιάζει ο συνομιλητής του Άδωνη στο τουίτερ: Ό,τι νάναι λες, δεν το σώζεις, το -κήδης στο Δημοκήδης δεν είναι κατάληξη. Και ο άλλος συνομιλητής:
Άλλο το Κρονίδης (Κρόνος+ίδης) κι άλλο το Δημοκήδης (δήμος + κήδομαι). Θα έγραφες ποτέ Διομίδης ή Γανυμίδης;

Εύστοχο παράδειγμα, μια και ο Διομήδης είναι ανάλογη περίπτωση με τον Δημοκήδη, είναι σύνθετο από το Ζευς-Διός και το μήδος (σκέψη). Παρόμοια και ο Γανυμήδης, από το γάνυμαι (αστράφτω, χαίρομαι) και μήδος, αλλά και ο Αρχιμήδης από την ίδια λέξη βγαίνει. Επειδή λοιπόν υπάρχει και Χαρμίδης (γιος του Χάρμου), αυτό δεν σημαίνει, κατά την υπουργική «λογική», ότι οι δυο γραφές είναι εξίσου ορθές, και ότι μπορούμε να γράψουμε *Αρχιμίδης! Παρεμπιπτόντως, τα αρχαία ονόματα σε -κήδης δεν είναι πολλά: εγώ βρήκα μόνο ένα ακόμα, κάποιον Λεωκήδη από το Άργος (λεώς θα πει λαός), ενώ ο Μιχάλης Μελιδώνης στο σχ. 31βρήκε μερικά ακόμα, Τιμοκήδης, Φιλοκήδης κτλ.

Για να γυρίσουμε στον Άδωνη, είναι λυπηρό ότι, όταν αρχικά του επισημάνθηκε το λάθος, δεν είχε την εντιμότητα και το θάρρος να πει «ναι, δίκιο έχετε, λάθος μας, θα το διορθώσουμε», να ευχαριστήσει κιόλας για την επισήμανση. Τελικά το να παραδεχτεί κάποιος, χωρίς «ναι μεν αλλά», το σφάλμα του, ακόμα κι όταν είναι ολοφάνερο, ακόμα κι όταν το θέμα είναι ασήμαντο, φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο πράγμα. Θα μου πείτε, αυτό το ξέρετε. Εδώ η καλή συγγραφέας Λένα Διβάνη, μετά το τραγικό τιτίβισμά της για τον 19χρονο «τζαμπατζή» του τρόλεϊ, έγραψε 1302 λέξεις, είπε άλλα κι άλλα, και μια λεξούλα δεν βρήκε να πει, ένα Συγνώμη. Tελικά είχε δίκιο εκείνος ο τυπάκος με τα αστεία γυαλιά, το συγνώμη λέγεται πολύ δύσκολα. Αλλά είναι θλιβερό ένας υπουργός να προσπαθεί να σκεπάσει το πρώτο λάθος του με δεύτερο, ακόμα μεγαλύτερο, που τον δείχνει και εντελώς ακατάρτιστο στην αρχαία ελληνική.

Υπάρχει κι ένα ακόμα λαθάκι στην αρχική ανακοίνωση του κ. υπουργού. Ο Δημοκήδης δεν ήταν «ιατρός στην Αθήνα». Αν ο κ. υπουργός είχε κάνει τον κόπο να διαβάσει τις περιπέτειες του πολύπλαγκτου Δημοκήδη, (έχει γράψει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του ο μακαρίτης ο πατέρας μου), θα ήξερε ότι ο Δημοκήδης ελάχιστη σχέση είχε με την Αθήνα. Γεννημένος στον Κρότωνα, έκανε ένα χρόνο στην Αίγινα ως γιατρός διορισμένος από την πόλη, ύστερα πήγε στην Αθήνα όπου του πρόσφεραν εκατό μνες μισθό, αλλά δεν έκατσε πολύ εκεί, αφού λίγο αργότερα έφυγε για τη Σάμο, της οποίας ο τύραννος, ο περίφημος Πολυκράτης, του πρόσφερε ηγεμονικό μισθό, δύο τάλαντα. Αργότερα έπεσε αιχμάλωτος των Περσών, αλλά κι εκεί έλαμψε το ιατρικό του δαιμόνιο και αφού γιάτρεψε την αυτοκράτειρα βρέθηκε δοξασμένος και πλούσιος -αλλά και σε χρυσό κλουβί κλεισμένος, καθώς ο Δαρείος δεν ήθελε με τίποτα να χάσει τέτοιο κελεπούρι, και χρειάστηκε περίπλοκο τέχνασμα για να μπορέσει ο Δημοκήδης να γυρίσει, χωρίς πλούτη αλλά ελεύθερος, στην πατρίδα του τον Κρότωνα -οπότε αυτό το ‘στην Αθήνα’ δεν δικαιολογείται, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι παρωνυχίδα μπροστά στο άλλο λάθος.

Είμαι περίεργος να δω αν το γινάτι του κ. υπουργού θα κρατήσει, δηλαδή αν θα επιμείνει στο ανορθόγραφο όνομα ή αν θα το διορθώσει, σιωπηλά ή όχι. Βέβαια, αν επιμείνει στο ανορθόγραφο «Σχέδιο *Δημοκίδης» δεν αποκλείεται ο Άρης Δημοκίδης να του ζητήσει ποσοστά!

Προσθήκη: Τελικά, έγινε το αυτονόητο, ο κ. υπουργός αναγνώρισε το λάθος του. Το επιχειρησιακό σχέδιο λέγεται πλέον Δημοκήδης -χωρίς αυτό να το κάνει καλύτερο στην ουσία του.

Διαφημιστικό υστερόγραφο: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα το απόγεμα στις 18.30 θα δώσω μια μικρή τηλεφωνική συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, τον 984.

208 Σχόλια to “Δημοκήδης, όχι Δημοκίδης!”

  1. Errare humanum est, perseverare diabolicum…

  2. atheofobos said

    Επιλέξαμε την πιο εύκολη στο μάτι του σημερινού έλληνα”.

    Συμφωνώ με τον υπουργό!
    Από χρόνια εμένα μου κάθεται πιο εύκολα στο μάτι να γράφουμε υψηλή κυριότητα αντί για κείνο το αποψιλωμένο ψιλή !

  3. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Το’ πε και ο έρμος ο Ιπποκράτης αλλά κανείς μας δεν άκουγε.
    Είμαστε άξιοι της τύχης μας. 😦

  4. Cardani Mediolanensis said

    Μήπως τελικά το Δημοκήδης ήταν παρανόμι; Όπως ας πούμε το Πλάτων;
    Εκτός αν όταν γεννήθηκε ο αρχαίος γιατρός, είδαν το μωρό και είπαν: Α,αυτός θα γίνει μεγάλος και αφιλοκερδής ευεργέτης του Κρότωνα! 🙂
    Τον διακρίνει πάντως μια αξιοθαύμαστη συνέπεια τον υπουργό Παπαριάδη.

  5. Γς said

    1:
    Λάθη είμαστε, κάνουμε ανθρώπους. Αλλά και του διαβόλου

  6. Καλημέρα νοικοκύρη. Η αλήθεια είναι πως η ετυμολογία μου ήταν εντελώς άγνωστη, όμως όταν είδα στο τιτιβιστήρι το σχόλιο και την αντίδραση του οΘντκ χαμογέλασα σαρδόνια. Είδα οτι κάποιος του έστειλε και λινκ σε παλαιότερο άρθρο σου, αλλά περίμενα πως και πως νέο post για το ε-ξαι-ρε-τι-κό μαργαριτάρι, που κατέληξε να είναι κοραλλιογενής ύφαλος με τον Κρονίδη!!

  7. ΦΦΧ said

    Δεν είναι ο οΘντκ για κάτι τόσο μεγάλο όσο να παραδεχθεί το λάθος που του υποδεικνύει ένας , κατά την άποψή του , μπύθουλας από το τουίτερ.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Δεν είναι ντροπή να μην ξέρει κανείς πώς γράφεται (και πώς ετυμολογείται) ο Δημοκήδης (αν και από έναν ελλαδέμπορο όπως ο Άδωνης, που δέκα χρόνια έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο και πλάσαρε βιβλία με τους αρχαίους θα περίμενα να έχει ανοίξει και κανένα από τα βιβλία που πουλάει).

    Είναι όμως θλιβερό να επιμένει στο λάθος του -βλ. και σχόλιο 1.

  9. Gpoint said

    Ως συνήθως συμβαίνει ο διαφημιζόμενος για κάτι πολιτικός έχει μόνο γνώσεις της φλούδας.
    Ο Ομηρος περισσότερο αναφέρει τα πρόσωπα με το πτρωνυμικό τους (σε -ίδης ή -ιάδης- ξέρει κανείς πότε χρησιμοποιείται ο δεύτερος τύπος 😉 παρά τα κανονικά (;) ονόματά τους. Το ερωτηματικό έχει νόημα εδώ γιατί το Δημοκήδης ταιριάζει απόλυτα με τον βίο του ανδρός, άρα περισσότερο σε «παρατσούκλι» φέρνει.
    Το μήδος δεν ο ξέρω, ξέρω όμως το αρχαίο ρήμα μήδομαι που δεν σημαίνει μόνο σκέπτομαι, αλλά επινοώ, επεξεργάζομαι και πολλά άλλαπιο εξειδικευμένα που αντικατέστησαν (και εξαφάνισαν) το «γενικης χρήσης» ρήμα, κάτι σαν την..Μήδεια, δηλαδή…

  10. ΦΦΧ said

    Αυτό το «πιο εύκολη στο μάτι του σημερινού έλληνα» ( με μικρό ενώ σε προηγούμενο τουί έγραφε μη κύρια ουσιαστικά με κεφαλαία ) είναι τόσο απογοητευτικό για τον τρόπο που μας κοιτά ο έχων την εξουσία όσο και για το τι θεωρεί τον «σημερινό έλληνα» ο οΘντκ.
    Άραγε κανείς από τους ψηφοφόρους του θίχθηκε ;

  11. sdairma said

    Θα τον μπερδέψετε τον υπουργό μ’ αυτά που του λέτε και θα αρχίσει να γράφει το επίθετο της συζύγου του «Μανωλήδου». Ας τον αφήσουμε καλύτερα στην άγνοιά του.

  12. spiral architect said

    Ενημερωτικό σημείωμα:
    Σβησμένα τουίτ του Μπουμπούκου (καθώς και άλλων πολιτικών βάζοντας το τουιτερικόν τους username) θα βρείτε εδώ.

  13. ππαν said

    Το δεύτερο είναι χειρότερο από το πρώτο, εντελώς ρεζίλι. Εντωμεταξύ πάλι στον Έλληνα (κι όχι «έλληνα», μην ξεχνιόμαστε) τα ρίχνει κι αυτός, εμείς φταίμε που έγραψε κοτσάνα!

  14. ππαν said

    Δενβ είχα δει το σχόλιο 10, τα ίδια περίπου λέω.

  15. Γς said

    Κι όσο σκάφτομαι τι έχει να γίνει με την επικείμενη υπουργοποίηση του Νικοκύρη.
    Τώρα που κατά τον Εθνικόφρoνα:
    >πάμπολλοι Εθνικοπαράφρονες (έμμισθοι ή εξ ιδίας πρωτοβουλίας) εισέρχονται καθημερινώς εις το παρόν Ιστολόγιον μόνον και μόνον διά να σάς φακελώσουν, κρατούντες Αρχεία με τους διαλόγους κλπ κλπ

  16. και «επιλέξαμε» … την πιο εύκολη στο μάτι. Το κάναν και πολλοί μαζί, κάτι σαν συμβούλιο ας πούμε, όπου κατέληξαν να μη μας κουράσουν με εκείνα τα …βαριά και δύσκολα «ήτα» 🙂

  17. 15: ίσα που τη ρίχνω στον ΣΥΡΙΖΑ (την ψήφο) προκείμενου να ‘χουμε Σαραντάκο στο Παιδείας

  18. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>πιο εύκολη στο μάτι του σημερινού έλληνα

    Ε ναι, το γιώτα είναι πιο αιχμηρό,ακίδα σκέτη (για το μάτι) ενώ το ήτα είναι μπαστουνάτο,καμπυλωτό δεν καρφώνεται τόσο εύκολα!

  19. sarant said

    10-13-14: Ακριβώς, τελικά ο (με μικρό) έλληνας φταίει, που δεν μπορεί να καταλάβει τα δύσκολα. Μη σου πω ότι φταίει και η αριστερά, που τόσα χρόνια ηγεμόνευε (και διόριζε αβέρτα).

  20. Αιχμάλωτος γιατρός σε χρυσά αλλωνών κλουβιά, είπε να κάνει την αναλογία με τη διαθεσιμότητα και τους εντολείς μας ο Άδωνη/ις -διαγνωσμένη αδυναμία με το ήτα και το ιώτα- και του το χαλάει ο κωλοέλληνας (για να ρίξουμε άλλη μπηχτή στο Δύτη…)

  21. spiral architect said

    @15: ΓουΣού, μη το μελετάς πολύ γιατί ο οΘντκ Υπ. Υγ. θα σκάσει μύτη από δω μέσω τουίτερ και θα μας ξεκουφάνει.
    Άστο καλύτερα …

  22. 20 Σας πείραξα εγώ κύριε;

  23. Δημήτρης Μ. said

    Νικοκύρη, δεν άρχισες καλά. Ακόμη δεν έγινες υφυπουργός και βγάζεις γλώσσα σε υπουργούς.

    Πάντως εγώ θα το έγραφα Δημοκείδης (Ατρείδης, Αριστείδης).

  24. Εκείνο για το οποίο είναι ικανός να αναθεωρήσει ο (οθντκ) υπουργός είναι οι πολιτικές επιλογές του. Όχι η ιδεολογία του, μην παρεξηγηθώ, αλλά η εκάστοτε τακτική του.

    Αυτή η άρνηση να αναγνωρίσει το λάθος του δείχνει εύγλωττα το μέγεθος της ξεροκεφαλιάς, της έπαρσης και εν τέλει της αμορφωσιάς του.

  25. 22 Κακίες, για βασιλιάδες, τέως και γυμνούς (κατά ΓΧ).

  26. ΦΦΧ said

    Τελικά οι ευάριθμοι σύμβουλοι του οΘντκ απεδείχθησαν τιμητές της γλώσσας που δεν σεμνύονται της γραμματικής της ( #diplis για να φανεί και πιο τουίτερ-ικό)…

  27. α πα πα!

  28. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    22: Άσε, Δύτη, βασιλικά ρεζιλίκια…

  29. sarant said

    26; 🙂

  30. ΦΦΧ said

    Μεζεδάκια της επιστροφής

    Διάβαζα το πιο πάνω και είπα να παίξω λίγο. Διαβάζεται και σωστά και λάθος , ε ;

  31. MelidonisM said

    στο εξής, Άδονης Γεοργιάδης!
    ταιριάζει στου σημερινού Έλληνα το μάτι
    ….
    κι ένας εν δυνάμει αρχαίος Δημοκίδης
    Νικίας Δημόκου Στυρ(όθεν) ονομαστική: Δημόκας;

    και άλλα σε -κήδης
    Τιμοκήδης
    Φιλοκήδης
    Σωσικήδης
    Θεοκήδης
    Μεγακήδης
    Θυμοκήδης

  32. Γς said

    Λέτε;

  33. Νίκος Κυρίτσης said

    «Την πιο εύκολη στο μάτι του σημερινού έλληνα…»!!! Ώστε,με τέτοια κριτήρια γράφει κάποιος ελληνογνώστης και…ελληνοσώστης; Αλλά,φυσικά,το πλέον σύνηθες για ένα πολιτικό,είναι να προσπαθεί να κουκουλώσει ένα λάθος με μια ακόμα μεγαλύτερη μπούρδα…

  34. spiral architect said

    @32: Λάθος ψάχναμε τόσα χρόνια στην Αλεξάνδρεια; Φτου!

  35. ΠΑΝΟΣ said

    Το ότι επιμένει,αυτό είναι η κουταμάρα που τον ξεγυμνώνει.Όχι γραμματικά,όλοι κάνουμε λάθη,αλλά δείχνει στοιχεία τού χαρακτήρα του.(Σήμερα ο Ν. με φυσεκλίκια.Συνήθως είναι πιο cool!!)

  36. stratosbg said

    Reblogged this on ahairlessape.

  37. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    31: Μερσί Μιχάλη, έκανα συμπλήρωση. Βάρδα να μην ανακοινώσει τώρα κανένα σχέδιο *Φερεκήδης ο Άδωνης, κι όταν τον διορθώσουμε (διότι Φερεκύδης) να μας παραπονεθεί!

    35: Ακριβώς.

    32-34: Όποιον μεγάλο τάφο βρίσκουν, του Μεγαλέξαντρου θάναι;

  38. Γς said

    34:
    Και θα αρχίσουν οι σκοπιανοί να λένε:

    -Εχουμε και μεις Τάφο Αλεκσάνταρ Μπέλικι!

    ——-
    -Ωραίο πράμα Ακρόπολη! Εχουμε και μεις Αμερική.
    -Κι αυτή είναι η φυλακή του Σωκράτη.
    -Ωραίο πράμα φυλακή Σωκράτη. Εχουμε και μεις Αμερική!
    -Αυτές τις δυο πετρούλες τις βλέπεις;
    -Οου γες. Τι είναι αυτά τα δύο πετρούλες;
    -Είναι τα @@ του Σωκράτη.
    -Ωραίο πράγμα τα @@ Σωκράτη. Εχουμε και μεις Αμερική @@ Σωκράτη.
    -Για κάτσε ρε πόσα @@ είχε ο Σωκράτης; Δύο είχε κι αυτά τα άφησε σε μας!

    [ Οταν ο Γς κρυφάκουγε δύο δασκάλους του μέσα στην εκκλησία κατά τον εκκλησιασμό ]

  39. Y. Georgiadou said

    Ειναι γεγονος. Ο (οΘντκ) υπουργος ειναι ενας αρχαιολατρης και μισος.

    Μην παρασυρεστε ομως παιδια και ξεχασετε οτι η (οΘντκ) κυβερνηση με την τεραστια καμπανια για προβολη της εννοιας «KHNITικοτητα» διασυρει, ισως ανεπανορθωτα, την ηρωϊκη εννοια «KHNITοποιηση».

    Ειναι αξιο αποριας πως η (οΘντκ) κυβερνηση καταφερε αυτο το συμφερον-για-αυτην coup… μαλλον θα της ξεφυγε.

  40. spiral architect said

    Εξ αιτίας σου “υπουργέ μου”

  41. Y. Georgiadou said

    Ξανα. Συγγνωμη!

    Ειναι γεγονος. Ο (οΘντκ) υπουργος ειναι ενας αρχαιολατρης και μισος.

    Μην παρασυρεστε ομως παιδια και ξεχασετε οτι η (οΘντκ) κυβερνηση με την τεραστια καμπανια για προβολη της εννοιας «KΙNΗTικοτητα» διασυρει, ισως ανεπανορθωτα, την ηρωϊκη εννοια «KΙNΗTοποιηση».

    Ειναι αξιο αποριας πως η (οΘντκ) κυβερνηση καταφερε αυτο το συμφερον-για-αυτην coup… μαλλον θα της ξεφυγε.

  42. NM said

    Μόνο στο «Δημοκίδης» μείνατε;
    Για διαβάστε καλύτερα τη συνέντευξη στο λίκνο που έδωσε ο Νικοδεσπότης. Εχει πολλά αριστουργήματα μέσα. π.χ:
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το πόθεν έσχες;
    Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το πόθεν έσχες, όπως ξέρετε, εμείς καταθέσαμε το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών έχει
    ήδη έχει δώσει την εντολή στην αρμόδια αρχή να προχωρήσει κατά προτεραιότητα σε αυτό τον έλεγχο.
    Δεν μπορώ να σας πω πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα διότι τα περιμένω όπως και εσείς.
    Είναι αρμοδιότητα που υ-π-ε-κ-φ-ε-ύ-γ-ε-ι του Υπουργείου Υγείας.

  43. Προσγολίτης said

    Ακόμα δεν διάβασα όλο το άρθρο. Πάντως… θυμήθηκα τούτο:

    «Όταν προσπαθείς να καλύψεις με ψέμα ένα σφάλμα σου, είναι το ίδιο σα να θέλεις να εξαλείψεις κηλίδα του ρούχου σου, ανοίγοντας μια τρύπα στο λερωμένο μέρος»

    Να είστε καλά!

  44. sarant said

    42: Oμολογώ πως δεν το είχα δει! Δηλαδή η αρμοδιότητα αποφεύγει τεχνηέντως το υπουργείο του!!

  45. ΦΦΧ said

    Εγώ αυτήν την αρμοδιότητα μία φορά την είχα δει να διαφεύγει…

    (Μαγεία ο οΘντκ).

    @Νικοκύρη : Γεμίζεις βιβλίο τελικά μ’ αυτόν , ε ;

  46. Αναδημοσίευση από τον άμεσα ενδιαφερόμενο.

  47. Από το άρθρο για τον τάφο, σαν δημοσιογραφική κοτσάνα μου φαίνεται (του τύπου «ενώ είσαι εντάξει, το τραβάς ένα τσικ παραπάνω και το χαλάς»):
    «Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο αρίστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας, με δεδομένα μάλιστα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή«.

  48. Είναι και πονηρούλης. Λέει «Επιλέξαμε την πιο εύκολη…», προκειμένου να αποσείσει την προσωπική ευθύνη του α’ ενικού. Σαν να μας λέει «δε φταίω εγώ, αλλά ο μαλάκας που έχω να μου γράφει τα τουίτερ». Δεν το λέει ευθέως, βέβαια, είτε για να μη φανεί καρφί είτε πολύ απλά διότι δεν υπάρχει κανείς μαλάκας που του γράφει τα τουίτ.

  49. Προτείνω το «Ευρυπίδης» ως πιο εύκολο στο μάτι. Να ‘χω να διορθώνω και λιγότερα λάθη στα γραπτα.

  50. spyroszer said

    Αυτά τα στοιχεία, για τον τάφο στις Σέρρες, είχαν δημοσιευθεί από πέρσι τον Οκτώβριο, μέχρι και οι ίδιες φωτογραφίες. Σήμερα, χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο, αφού ακόμα δεν έχουν μπει μέσα στον τάφο, όπως αναφέρεται και στο βίντεο του Αντέννα, ξαφνικά ανακαλύψαμε τον τάφο του Μεγ. Αλεξάνδρου.
    http://www.protothema.gr/culture/article/227818/sta-ixnh-toy-tafoy-ths-roksanhs-sthn-amfipolh-serron/

  51. spiral architect said

    @48: Μπα, το iphone είναι προέκταση του χεριού του. Ο ίδιος γράφει στο τιτιβιστήρι, ο ίδιος αναμεταδίδει, ο ίδιος απαντάει.

  52. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    50: Αύγουστος είναι, ας κατασκευάσουμε μια πιασάρικην είδηση!

  53. Gpoint said

    # 43

    Αν το ρούχο είναι σηθρού το κόλπο πιάνει !!

  54. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἂχ Νίκο μου, πόσες φορὲς μ’ἔχουν γράψει Αρχιμίδη δὲ λέγεται. Δὲ φτάνει ποὺ μοὔχουνε βγάλει τὴν ψιλὴ…γκρρρ

  55. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Τί σημαίνει οΘντκ;

  56. NM said

    (#32) Γς: «Λέτε;»
    Φίλτατε Γς. Βλέποντας το βίντεο που λινκάρισες, μένω κι εγώ με την ίδια με σένα απορία. Το τι θα συνέβαινε δηλαδή, αν κάποιος απο μηχανής, αόρατος και εφοδιασμένος με ψαλιδάκι Θεός, αιφνιδίως έκοβε ταυτόχρονα αμφότερα τα δεσμά της εξ ευωνύμων.
    Λέτε να παίρναν τον κατήφορο; ή λέτε να παρέμεναν ακίνητα και υπερηφάνως αδιατάρκτα;
    Βέβαια πολλοί παρεξήγησαν τη φύση του ερωτήματος που έθεσες νομίζοντας ότι αναρωτιέσαι για το έγκυρον ή μή μιάς ακόμα παραεπιστημονικά διατυπωμένης αρλούμπας.
    Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς γι’αυτούς; Το μόνο που μπορούμε είναι να απαντήσουμε στωϊκά: «..Ντάξει παίδες. Οπως τη βρίσκει κανείς!»

  57. ΦΦΧ said

    @55 : o Θεός να τον κάνει.

  58. LKOUFK said

    Δημοσιευμένο πριν ένα χρόνο περίπου: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/32148
    Αν χρησιμοποιούσε λίγο περισσότερο το Google απ΄ ό,τι το Twitter ο υπουργός, θα τον είχε σώσει ο σημερινός Δημοκίδης από τον αρχαίο!

  59. LKOUFK said

    «Το μάτι του σημερινού έλληνα»; Όχι «΄Ελληνα»; Τσκ τσκ τσκ… Λερναίο tweet!

  60. spiral architect said

    Αυτή η -οΘντκ- κυβέρνηση είναι της λογικής του one man show. Τα μέλη της κυβερνούν, αποφασίζουν, συνυπογράφουν ΠΝΠ, συνεντευξιάζονται, τουιτάρουν, ανοίγουν εξελόχαρτα, σορτάρουν, βγάζουν ιστογράμματα και κάποιοι επίορκοι χάνουν τον ύπνο τους.
    Δεν έχουν χρείαν συμβούλων. Μονοι τους δουλεύουν, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους εμάς τους τεμπέληδες. .

    Τις προάλλες ο -οΘντκ-Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Καψής ισχυριζόταν στην Εφ. Συν. ότι, του πήρε ένας δημοσιογράφος (του Αλ Τζαζίρα αν θυμάμαι καλά) συνέντευξη φέρνοντας μαζί του μόνο μια φωτογραφική μηχανή που τραβούσε και βίντεο, (γουάου!) χωρίς συνεργείο, χωρίς φωτισμό, μόνοι ο δημοσιογράφος και ο Παντέλας.
    «Έτσι θέλω να κάνω τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» πρόσθεσε. Λίγες μέρες μετά έγινε η πίπα.
    (btw, η τσεβδή ΔουΤου εκπέμπει πρόγραμμα με δοτούς δημοσιογράφους ενώ το livestream της ΕΡΤ μέσω ΕBU έλαβε τέλος)

  61. Alexis said

    Το λάθος του Άδωνη δεν είναι και για θάνατο, αλλά πολύ μεγαλύτερο λάθος ήταν ο τρόπος που προσπάθησε να το «σώσει», θα συμφωνήσω σ’ αυτό με τους προλαλήσαντες.
    Βρίσκω όμως Νίκο υπερβολικό, αν όχι ανακριβές, αυτό που γράφεις, ότι δεν υπήρχε κανένας γιατρός Δημοκίδης στην αρχαιότητα. Σαφώς και υπήρχε αλλά δε γραφόταν έτσι…

    Πρόσεξε γιατί όταν θα γίνεις υπουργός, με το καλό, ο Άδωνης θα αρχίσει να ψαρεύει όλα τα «εισάξει»,»εξάξει» «έμπνευσε», «της συγγραφέα» κλπ. που έχεις γράψει κατά καιρούς, και θα σε ξεφωνίζει κι αυτός με τιτιβίσματα του τύπου «δείτε τι γλώσσα μιλάει ο υπουργός Παιδείας!» 🙂

  62. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    58: Καλό αυτό με τον νέο που θα τον έσωζε από τον αρχαίο.

    60: Ναι, αλλά η ΔουΤου σήμερα θα μεταδώσει (οΘντκ) το ΤσουΛου

    61: Αλέξη, λάθη κάνουμε όλοι, και όσοι γράφουν πολύ θα κάνουν πολλά -αλλά να τα παραδεχόμαστε. Βέβαια, τα «παράξει» κτλ. είναι θέμα επιλογής, όχι λάθους.

  63. ππαν said

    Πες το πιο φιλικό στο μάτι του Έλληνα, εσένα θα σε πιστέψουμε, Οικοδεσπότη!

  64. spiral architect said

    Μελλοντικό τιτίβισμα Μπουμπούκου:
    «ΓΙΑΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕΝΑΓΙΝΕΙΥΠΟΥΡΓΟΣΠΑΙΔΕΙΑΣΟΠΡΩΗΝΚΝΙΤΗΣΠΡΩΗΝΧΗΜΙΚΟΣΜΗΧΑΝΙΚΟΣΝΥΝΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣΚΑΙΑΝΘΕΛΛΗΝΝΙΚΟΣΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ»

  65. Κουγιαγια said

    47, 50, 32 & 34
    Η υπόθεση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, υπεύθυνης της ανασκαφής στον τύμβο Καστά, είναι ότι ο τάφος αυτός ανήκει στη Ρωξάνη και στο μικρό Αλέξανδρο (γιό του Μ.Αλεξανδρου).

  66. Γς said

    56:
    Αυτά να τα βλέπεται οι λοιποί που δεν διαβάζεται τον Γς.
    Θα μείνετε στούρνοι.
    Μπήκες στο πνεύμα μου ΝΜ.

    Χαίρομαι που θα αφήσω (αν την κάνω αιφνιδίως) κάποιον πίσω μου που τα πιάνει κάτι τέτοια

  67. Κουγιαγια said

    55
    Το ίδιο ρώτησα και εγώ χτες και ο Δύτης Των Νιπτήρων μου είπε
    οΘντκυ = ο Θεός να τον κάνει υπουργό

  68. Γς said

    Να τα βλέπετε κάτι τέτοια (φτου, δεν >βλέπεται)

  69. per aspera said

    Προετοιμαζει ο καθ’υλην αρμοδιος υπουργος τις Δημοκηδειες των ατυχων που θα πεσουν στην αναγκη του.
    Αλλωστε αλλο ο Δημοκηδης και αλλο ο δημοκηδης -στη ληγουσα.Συγγνωμη δεν εχω τονους…

  70. spiral architect said

    Ας σοβαρευτούμε.

    Α. Γεωργιάδης προς Δήμο Σαντορίνης: Βρείτε χρήματα για το νοσοκομείο, αλλιώς μεταφέρω τον εξοπλισμό και το περνάω στο ΤΑΙΠΕΔ
    Αβρότητες με τον Άδωνι Γεωργιάδη

    Ο τύπος δεν είναι μια γραφική, υστερική τηλεπερσόνα είναι απλά επικίνδυνος

  71. Γς said

    67:
    Ακούγεται πιό καλά ΤζιΕμΕϊτς Υπουργό (GMH-.
    Γκάντ μέϊκ χιμ)

  72. Προσγολίτης said

    53
    >Αν το ρούχο είναι σηθρού το κόλπο πιάνει !!

    Έτσι όπως τα λες είναι – μα σε τέτοιο ρούχο την κηλίδα θα κοιτάς;

  73. Γς said

    God Make Him Υπουργό.
    Adonis με ολίγον Narcissus

  74. Κωνσταντίνος said

    Στην όλη ονοματολογία, να ρωτήσω και γω κάτι τελείως άσχετο που μας προβλημάτισε χθες και σε μια παρέα; Πώς αιτιολογείται η γραφή «Ζουράρις», «Χατζηδάκις» ; Και κλίνονται μετά σαν τριτόκλιτα ας πούμε; :S

    Συγγνώμη για το άσχετο, αλλά από χθες πάω να σκάσω (προβλήματα που έχει ο κόσμος) 😛 😛

  75. Νίκος Παναγιωτίδης said

    Πιο εύκολο στο μάτι το Δημοκίδης,
    πιο εύκολο στο αυτί το (προστακτικό) επέλεξε,
    πιο εύκολο στη γλώσσα το (ενεργητικό) διαρρέω (και εξ αυτού το παθητικό διαρρέομαι!),
    ………..
    πιο εύκολα στην Κεφαλονιά με το τζετ του κολλητού,
    πιο εύκολα πουλιέται το κερδοφόρο,
    πιο εύκολες στη διαχείριση οι απολύσεις,
    πιο εύκολα πείθουμε χωρίς την ΕΡΤ,

    …γενικώς, μέσα στην ευκολία ζούμε.

  76. Και στην ΕΡΤ μόλις ο τάφος του μεγαλέξανδρου. Εμ, βέβαια…

  77. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,
    Ορθώς ο κ. Σαραντάκος διαπομπεύει τον Άδωνιν και δή με τόσον τεκμηριωμένον λόγον. ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ: Ότε μεθαύριον ο Αλέξιος Τσίπρας ξεστομίση μεγαλυτέρου βεληνεκούς αρλούμπαν από την Αδώνειον, θα του αφιερώση ολόκληρον άρθρον εις το παρόν ιστολόγιον; Στοιχηματίζω την μισήν μου περιουσίαν ότι ο κ. Σαραντάκος θα τηρήση στάσιν παλαιάς Αρσακειάδος διά τον Τσίπραν, ήτοι… «η σιωπή μου προς απάντησίν σου», δεδομένου ότι ποθεί διακαώς το διαβόητον υφυπουργείον Παιδείας…
    Ημείς οι δεξιοί που παρακολουθούμε χρόνια και ψηφίζομε «δαγκωτόν» τον Άδωνιν, γνωρίζομεν άριστα ότι ο ανήρ έχει υποπέσει εις απείρως μεγαλυτέρας γκάφας, που δεν συνέλαβον αι κεραίαι του κ. Σαραντάκου. Ερευνών προχείρως εις το YouTube, ανεκάλυψα την πλέον πρόσφατον εις την κάτωθι διεύθυνσιν:

    Όπως θα ίδητε εις το βίδεον, ο υπουργός Υγείας νομίζει ότι η ετυμολογία της εβραϊκής (η αντίστοιχος ελληνική είναι… «αγάπησις») λέξεως «ΑΓΑΠΗ» έχει ως εξής: «Παρά το άγειν το πάν, ήτοι ενούν και συνάπτειν προς ομόνοιαν. Η παρά το άγειν ποιότητα έχειν», που σαφώς πρόκειται περί παρετυμολογίας…
    Ο Άδωνις έχει μίαν ανεξήγητον εμμονήν με το Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν της Άννης της Κομνηνής, το οποίον – ως γνωρίζητε – είναι ο Παράδεισος της Παρετυμολογίας. Ο υπουργός Υγείας έχει παρασυρθή από την διδασκάλισσάν του εις τα Αρχαία Ελληνικά, Άνναν Τζιροπούλου – Ευσταθίου, ήν έχει «κράξει» επανειλημμένως ο Μπαμπινιώτης από το «Βήμα» του Ψυχάρη, ως την «Βασίλισσαν της Παρετυμολογίας»…
    Γνωρίζω την οικογένεια του νέου, προτού ακόμη γεννηθή (6-11-1972): Προτού αναχωρήσω διά 25ετή εργασίαν εις ΗΠΑ (1977), έκαμνα τακτικήν παρέαν με τον αείμνηστον πατέρα του Αθανάσιον Γεωργιάδην, όστις ήτο υπέροχος άνθρωπος και λαμπρός Έλλην. Αληθεύει, βεβαίως, ότι επλούτισε επί Χούντας, διότι είχε φίλον τον διαβόητον Γεώργιον Γεωργαλάν, όστις τον εβοήθησε (με αθρόας αγοράς βιβλίων διά τας κρατικάς και σχολικάς βιβλιοθήκας) να ανδρώση τον εκδοτικόν του οίκον. Όπως εβοήθησε ο Γεωργαλάς (παλαιός μπολσεβίκος και αυτός) και τον μακαριστόν Ρένον Αποστολίδην, μπάζων μαζικώς την «Ανθολογίαν» των Αποστολίδηδων εις τα σχολεία.
    Δυστυχώς, όλα αυτά τα γνωρίζουν οι Εθνικοπαράφρονες της Χρυσής Αυγής, και την κατάλληλον στιγμήν θα τα αποκαλύψουν εις την Βουλήν, οπότε θα γίνη του Κουτρούλη ο Γάμος. Δι’ αυτό και τους τρέμει τόσον πολύ τους Χρυσαυγίτας ο Άδωνις. Διότι γνωρίζουν το παρελθόν της οικογενείας του… Αλλά, ας μην εκθέτωμεν άλλον τον θαυμάσιον αυτόν υπουργόν, που (στοιχηματίζω την μισήν μου περιουσίαν) θα βάλη τάξιν εις την Υγείαν και ο κάθε μπολσεβίκος θα καθήση εις τον πάγκον του…

    Και εις άλλα με Υγείαν
    Εθνικόφρων Έλλην, ουχί μπολσεβίκος Ρωμηός
    και Μέγας Δωρητής του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb)

  78. π2 said

    Ουπς, δεν είχα δει ότι σχολιάσατε εδώ τα της Αμφίπολης και το έβαλα στο νήμα όπου είχε αρχικά συζητηθεί η υπόθεση.

  79. Γς said

    77:
    Καλώς το!

  80. «ένα Συγνώμη. Tελικά είχε δίκιο εκείνος ο τυπάκος με τα αστεία γυαλιά, το συγνώμη λέγεται πολύ δύσκολα.»
    Θηλυκό η συγγνώμη. Άρα το σωστό «μία Συγνώμη. Tελικά είχε δίκιο εκείνος ο τυπάκος με τα αστεία γυαλιά, η συγνώμη λέγεται πολύ δύσκολα.»
    Συγγνώμη (!) για την διόρθωση αλλά είναι ένα από τα λάθη που απεχθάνομαι.
    Όσο για τα του Υπουργού, η πιο σημαντική παρατήρηση είναι αυτή που κάνετε στην αρχή: «το σχέδιο “Δημοκίδης” (τρεις οκάδες sic εδώ), το οποίο αφορά την κινητικότητα (διάβαζε: περικοπές θέσεων) στον τομέα της υγείας.» Ας έχουν λάθος το όνομα του αρχαίου γιατρού για να μην προσβάλουν την μνήμη του με τα σχέδια τους για την καταστροφή της δημόσιας υγείας.

  81. Βρε πανάσχετοι, ο ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ ήταν αρχαίος πόντιος γιατρός.

  82. Nestanaios said

    Πιστεύω ότι το σωστό για σχέδιο δημόσιας υγείας είναι ΤΟ «ΔΗΜΩΙΔΗΣ». Ιδ = δίδω επιτεταμένως και Δημω σε πτώση δοτική. Αν ήταν γενική θα ήταν γόνος του δήμου και θα είχαμε Δημοίδης .
    Δεν γνωρίζω την ιστορία του παλαιού ιατρού αλλά η ετυμολογία του ονόματός του με προβληματίζει. Κήδ είναι η φροντίδα. Έτσι το έχουμε μάθει αλλά που είναι η ετυμολογία; Το Η είναι αποτέλεσμα κράσεος• ενέχει την δύναμη του Ε και δύο χρόνους. Ο ένας χρόνος είναι του Ε και ο άλλος χρόνος είναι ένας εκ των Α, Ε, Ο για να έχουμε τις τρείς εναλλακτικές ΚΕΑΔ, ΚΕΕΔ, ΚΕΟΔ. Α ψιλό = Σώματα καλά. Α δασύ =σώματα κακά, άγνωστα, αόριστα και μαύρα. Το δασύ ενέχει πολλά πρόσωπα. Ε ψιλόν = πνεύμα. Το αίτιον της κινήσεως των σωμάτων. Κίνηση. Ζωή. Ενψυχα σώματα. Ε δασύ δεν υπάρχει• έχει καταργηθεί. Ο = νους. Σκέψεις. Νοούμενα. Φροντίδα.
    Κ = Χώρος ψιλός. Ο άνθρωπος. Δ = μεταφορικό.
    Τα συμπεράσματα δικά σας.

  83. dieksodo said

    Eχει τοσο πλακα να βλεπει κανεις ακροαριστερους απλυτους να σπαραζουν σαν χταποδια απο το ταξικο μισος προς τον συγκεκριμενο
    προφανως τους ερεθισε πολυ η ανακοινωση για λαθρεποικους
    ισως και η επεμβαση καταστολης στον απλυτο στεκι του ινδεμεδια

    δεν πειραζει με τις υγειες σας

    και μην ξεχνατε αυριο θα ξυπνησετε παλι με δεξιο υπουργο υγειας
    περαστικα

  84. ππαν said

    Πολλή απλυσιά.

  85. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, να με συμπαθάτε που έλειπα και μερικά τα είχε πιάσει η παγίδα.

    83: Το θέμα είναι ότι θα ξυπνήσουμε όχι με δεξιό αλλά με αδέξιο -ή ίσως πολύ επιδέξιο στο ξεχαρβάλωμα της δημόσιας υγείας.

    80: Για το «συγνώμη» έχετε δίκιο.

    77: Εξ οικείων τα βέλη 🙂

    73: Ε, αν πάει σε αγγλόφωνη χώρα επίσκεψη, θα τον πούνε Gmh

  86. Mea culpa λεει https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/370165450438492160

  87. NM said

    1. Αναρτημένο πάνω απ το ταμείο του φούρνου της γειτονιάς μου, αλλά και σχόλιο στη σημερινή http://www.lifo.gr
    «Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του, ο πονηρός δικαιολογείται και ο βλάκας επιμένει.»
    2. Ας μας πληροφορήσει κάποιος για το αν ο Μπουμπούκος ανασκεύασε στο μεταξύ, και πώς.

  88. NM said

    ουπς! Ακυρο το 87. (που να προλάβω τα σχόλια στου Σαραντ. Ο Λούκυ Λουκ είμαι;)

  89. spiral architect said

    Πσσσστ!

  90. dieksodo said

    ή ισως με τοσο επιδεξιο υπουργο που το μονο που καταφερνει η αδεξια ακροαριστερα εναντια στην πιο ακραια νεοφιλελεδικη πολιτικη των τελευταιων 40 χρονων ειναι να ασχολειται με μλκιες

    το αστειο ειναι πως το αφεντικο την εκανε για μπανια και εχει αφησει πισω τους εργαζομενους στην αυγη να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα αλλα λιγο δυσκολο μεσα στον αυγουστη (αριστερο σικ)

    δεν ειναι αστειο οτι κλεινουν νοσοκομεια και επισημη κρατικη πολιτικη καταργει δημοσια υγεια για τα ταξικα σας αδελφια και εσεις ασχολειστε με ενα ητα??

    keep trolling

  91. Κουκουλοφόρος said

    επειδή ο ΝΜ αναρωτήθηκε αν Εθνικόφρων = Στούκα,
    Εθνικόφρων = Spudarxidis (http://www.youtube.com/user/Spudarxidis) = πρώην Gylippos
    που τον μπάναραν οι «σιωνιστές» στο youtube

  92. Με κάνατε διάσημο, βλέπω. Έστω και εξ αντανακλάσεως. Τιμή μου, σας διαβάζω συχνά και σας εκτιμώ πολύ 🙂

  93. Γς said

    85:
    >Το θέμα είναι ότι θα ξυπνήσουμε όχι με δεξιό αλλά με αδέξιο -ή ίσως πολύ επιδέξιο στο ξεχαρβάλωμα της δημόσιας υγείας.

    Γιατί όχι με επιδέξιους τέτοιους;

  94. sarant said

    92: Μα, τα είπες πολύ καλά -εγώ σ’ ευχαριστώ!

  95. sarant said

    Στη Λεξιλογία βρήκανε ένα ακόμα σοβαρό γραμματικό λάθος στη συνέντευξη΄του Άδωνη
    http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/1837-synenteyksh-typoy-toy-ypoyrgoy-ygeias-k-adwni-gewrgiadh
    δυο φορές λέει «έχουμε εφιστήσει» ή κάτι ανάλογο!

  96. Ο Δημοκίδης, ως γνωστόν, ήταν διορισμένος από την δικωματική κυβέρνηση που διοικούσε την (αρχαία) Αθήνα, το αττικό ΔΗΜΟΚ – προϊόν συνεργασίας της (αρχαίας) «Δημοκρατίας» (τρισχιλιετούς προδρόμου της Νέας) και του «ΠΑΣΟΚ» (Παναθηναϊκού Σοσιαληστικού Κινήματος). Ως γνωστόν επίσης, οι δούλοι και η παθητική στάση τους απέναντι στον διορισμό αυτό στην (αρχαία, πάντα) Αθήνα έχουν καταγραφεί ως αρλούμπεν προλεταριάτο…

  97. 84: Ναι ρε γαμώτο! Αναρωτιέμαι, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, εκτός από τα συνθηματοπαραγωγά παπαγαλάκια, που πιστεύουν στα σοβαρά, εν έτει 2013,65 αυτά τα αφελή στερεότυπα;

    96: 😀

  98. Geomich said

    Τι τους φταίνε οι αρχαίοι και τους εκθέτουν με τις διάφορες ανοησίες που σχεδιάζουν και τους δίνουν τα ονόματα τους; Καλλικράτης για το έκτρωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την Παιδεία, Ξένιος Ζευς για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Δημοκήδης για την Υγεία. Γιατί δεν ονομάζουν τα διάφορα σχέδια τους με τα ονόματα τους για να ταυτιστούν με τα εκτρώματα τους; Αντί Καλλικράτης Ραγκούσης αντί Ξένιος Ζευς Νίκος Δένδιας κλπ.

  99. Πάνος said

    Σωστός ο παίχτης! 🙂

    Ωστόσο, για το «περίπλοκο τέχνασμα» (του Δημοκήδη, όχι του Σπυραδώνιδος) διατηρώ ορισμένες ασεβείς επιφυλάξεις:

    Η Άτοσσα, ο Δημοκήδης και πως μια χειρουργική επέμβαση άλλαξε την Ιστορία

  100. […] […]

  101. Reblogged this on Οξύ and commented:
    Οι άδειοι τενεκέδες κάνουν περισσότερο θόρυβο. Βλέπε: Σπυρίδων (a.k.a. Άδωνις) Γεωργιάδης. Μεγάλο άδειασμα, via Σαραντάκος.

  102. sarant said

    97: Ωραίο το «συνθηματοπαραγωγά»!

    99: Και μου είχε ξεφύγει λόγω καλοκαιριού!

  103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    102. Η ώρα πλησιάζει να σας ακούσουμε στον Αθήνα 9.84. Ισχύει;

  104. Gpoint said

    # 72

    Μα φυσικά αν η κηλίδα ήταν πάνω σε επίμαχο σημείο !

  105. NM said

    Σαραντ. (#95): Βεβαίως! Παμε στον λίκνο που δίνετε:
    Εισηγητικό κείμενο – παράγραφος 10
    «Άλλο θέμα το οποίο προέκυψε τις τελευταίες μέρες: Εδώ έχω την εγκύκλιο που βγάζει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ για να ε φ ι σ τ ή σ ε ι την προσοχή στους γιατρούς…»
    και πάρακάτω στις ερωτήσεις.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πει κάτι και ο κύριος Μπέζας για την πληρωμή των ληξιπροθέσμων; Για τη διαδικασία;
    Κος ΜΠΕΖΑΣ: (στην προτελευταία παράγραφο της απάντησης)
    «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, η οικονομία ζητά ρευστό για να κινηθεί και οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων μπορούν να δώσουν ένα μέρος αυτής της ρευστότητας στην οικονομία και αυτό το έχουμε ε φ ι σ τ ή σ ε ι σε όλους τους διοικητές των ταμείων…»

    Αλλά δεν είναι τα μόνα λάθη !

  106. […] https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/21/democedes-2/ […]

  107. sarant said

    Τώρα

  108. Γς said

    Μάλουμ
    Φιδάκι
    Πάρις
    Φρούτο του Ερωτα
    Μήλα – Βυζιά
    Πολιτιστική ιστορία κάθε καρπού
    Κλειδάρυθμος
    Μήλο. Βασιλιάς των φρούτων. Αλλά κα μπανάνα
    Μπουκιες ποίησης.
    Η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Γκαίτε
    Λεμόνια. Μετά το 1200.
    Ανθος λεμονιού (Γκαίτε)
    Στο Παγκράτι και στο Φάληρο
    Δημοκήδης (και κηδεία)
    Και ο Δημοκίδης του LIFO
    Κι ο Κρονίδης

  109. 78 π2, τεμπέλη, βάλε κανένα λινκ

  110. Προσγολίτης said

    104
    > Μα φυσικά αν η κηλίδα ήταν πάνω σε επίμαχο σημείο !

    Και τα δυο υπέροχα!!! (το σχ. 104 και το επίμαχο σημείο).

    (Άντε, μέχρι ν’ ακούσουμε κάναν εξάψαλμο απ’ τον Νικοκύρη).

    Καλό βράδυ σε όλους!

  111. […] https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/21/democedes-2/ […]

  112. leonicos said

    Του έχω το ότι νομίζει πως το όνομάτου είναι ελληνικό… αλλά δεν φανταζόμουν ότι δεν ξέρει καν τη γλώσσα που διδάσκει, είναι δε σημείον των καιρώνν η αντίδρασή του.

    Στον δήμο Κορυδαλλού υπάρχει οδός Θουκιδίδη. Τους έχω γράψει πάνω από 10 φορές, τίποτα. Καιτο πατρικ’ό μου είναι στην Θουκυδίδου στην Πλάκα..

  113. leonicos said

    Εκφεύγει της αρμοδιότητας του

    Υπεκφεύγει = ξεγλιστράει, αποφεύγει ύπουλα

  114. Αφελής said

    Εντάξει δεν χάθηκε κι ο κόσμος.
    Ο υπουργός δεν ξέρει καλά Αρχαία Ελληνικά, αλλά από Νοσοκομειακό Μάνατζμεντ σκίζει!

  115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    43, 104, αφού το ξαναφέρατε, ας το γράψω αυτό που πρωτοσκέφτηκα με τη σοφή σας ρήση : Εκτός αν είσαι ο Κλίντον «πλύντον ή σκίστον μαρή Μόνικα» (επίμαχος ο λεκές,’οχι το ύφασμα).

    Νικοκύρη, ζουμερή η συζήτηση σας στα λόγια της πόλης. Καλοτάτη και η επίκαιρη αναφορά για τον συγΚρονισμένο Δημοκήδη.
    (Α, και :ποιός είναι ο ΤσουΛού που είπατε κάπου στην αρχή)
    108.Γς, είστε καλός (και) στη στενογραφία! 🙂

  116. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    «Όταν προσπαθείς να καλύψεις με ψέμα ένα σφάλμα σου, είναι το ίδιο σα να θέλεις να εξαλείψεις κηλίδα του ρούχου σου, ανοίγοντας μια τρύπα στο λερωμένο μέρος»
    Για την κα Λ.Διβάνη επίσης, που ξόμπλιασε με 1302 λέξεις τη νέα εκδοχή της,χωρίς συγγνώμη, κι έτσι φαίνεται ότι είναι (ή μοιάζει πολύ – που κάνει το ίδιο ,για μια ικανή γραφίδα) φτιαχτή η δικαιολογία.

  117. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Σ.Σ.Η δική μου Πανσέληνος απόψε, θα προβάλει στη γωνία του μπαλκονιού.Εκεί είναι το ραντεβού και θα γρατσουνίσει το μάγουλό της στο ολάνθιστο κρεμαστό μου γιασεμί.

  118. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    115: Είπα για ΤσουΛου;

  119. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    118. 🙂 Τώρα καλόδα! ΤΟ τσου λου..το τσάμπιον 🙂 .
    ΤσουΛού εναντίον πανσελήνου απόψε!Ακούω διαμαρτυρίες από τις κυρίες γιατί οι σύντροφοι κατσικώθηκαν στις οθόνες για τη μπάλα 🙂 .

    Με την πανσέληνο κινητοποιούνται για να …μην ακινητοποιηθούν με την Κινητοποίηση,οι αρχαιοφύλακες. Οργανώνουν παράλληλα στους ανοιχτούς χώρους και εκδηλώσεις αντιδιαθεσιμότητας.

  120. http://http//www.youtube.com/watch?v=zqq3tW3iACw

  121. Ακόμα μία
    http//www.youtube.com/watch?v=zqq3tW3iACw

  122. Ειλικρινά, δεν έχω πιει τίποτα…

  123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    🙂 🙂
    (της Πανσελήνου μάγια ειν αυτά).
    Σεληνιάστηκε κι η μπάλα στο τσάμπιονς.Ακούω τον απόηχο.(Μέρντ).

  124. απειλες said

    http://web.archive.org/web/20130819211023/http://nexioy.blogspot.gr/2013/08/to.html

  125. Γς said

    112 @ Λεώ

    Μπα! Θουκυδίδου! Εχω κάνει εγώ χιλιόμετρα και χιλιόμετρα στο δρόμο σου. (1959-1962, Παρθεναγωγείου Χίλλ ένεκα)

  126. […] τώρα – επιβεβαιώνοντας έτσι το ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ … https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/21/democedes-2/ Το τελικό χτύπημα όμως στην μνήμη του δυστυχή […]

  127. munich said

    Τζι μέσα είσαι;;;
    Ερε παοκάρα !!!!

  128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    -Μπράβο στους μπαλαδόρους του ΠΑΟΚ.

    -Ο κ.Καψής της ΔΤ, μίλησε σήμερα για όσους υποψήφιους «εκπληρούν τις προϋποθέσεις». Έχουν,συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις καλύτερα.Όχι;
    Εκπληρώνονται οι σκοποί,οι στόχοι,τα όνειρα,οι προσδοκίες

  129. Emphyrio said

    Ετσι, για να ελαφρυνουμε λιγο την ατμοσφαιρα, και να δωσουμε την δυνατοτητα στον αδονη (πιο ευκολο μου ερχεται με μικρα αντι για κεφαλαια) να μαθει να χρησιμοποιει το τιτιβιστιρι του σωστα. One way or another.

  130. Γς said

    129:
    Το σωστό είναι «πληρούν τις προϋποθέσεις». Αλλο είναι το «εκπληρώ» και «εκπληρώνω» (καθήκον , στόχους κλπ), όπως λες.

    Για “προυποθέσεις” τα “εκπληρεί” και “εκπληρώνει”είναι γκουγκλικώς 2 και 30 % αντίστοιχα των σωστών “πληροί” ή “πληρεί”.

    Εμένα όμως, δεν μου αρέσει κι αυτό το “βάλαμε” («εκπληρούν τις προϋποθέσεις που βάλαμε»). Θα προτιμούσα το “ορίσαμε”.

  131. KillKiss said

    Προτείνω καλύτερη εκδοχή:

    Δημοκύδης. Από το «Δήμος» και «Κύδος».

    Ο γιατρός, πέρα από την μέριμνά του για τον Δήμο, επιζητεί και το «κύδος» του Δήμου. Το ονόρε…

  132. Gpoint said

    # 128,9

    Η απάντησή μου χάθηκε στον παγκόσμιο ιστό,μου συμβαίνει συχνά τελευταία…

    Εν πάση περιπτώσει παίχτηκε το πρώτο ημίχρονο με θετικό αποτέλεσμα για την ομάδα μου. Το τέλος είναι τώρα τόσο κοντά, όσο και μακριά.

    ΠΑΟΚ νάσαι και να μη φοβάσαι…

  133. spiral architect said

    Αναδημοσίευση σε υγειονομική ιστοσελίδα.
    (με άλλο τίτλο)

    __________________________
    Ο Μπουμπούκος είναι ιδανικός στόχος. Είναι εύκολος στόχος γιατί προβάλλεται και σαν περσόνα και σαν προβαλλόμενη επιφάνεια βολής. Πρέπει να είσαι γιώτα 5 (στο μυαλό) για να μην μπορέσεις να τον πετύχεις.
    Τα παραπάνω τα εκμεταλλεύονται ευφυώς οι κρατούντες: Όλοι εμείς στη μπλογκόσφαιρα ασχολούμαστε με το τουιτερικό μαργαριτάρι «Δημοκίδης – Ζευς Κρονίδης», αλλά το επιχειρησιακό σχέδιο «Δημοκήδης» θα εφαρμοστεί, θέλουμε – δε θέλουμε, και κατ’ εντολή των εντολοδόχων του.
    Κοινώς εμείς θα συνεχίσουμε να χτυπάμε το Μπουμπούκο για τις ανακολουθίες του και τον εγωισμό της μη παραδοχής των λεκτικών του λαθών, αλλά ή βρωμοδουλειά για την οποία είναι εντεταλμένος θα προχωρεί.

    Ραντεβού σε κάποιο ράντζο. 😦
    (αν είμαστε τυχεροί)

  134. sarant said

    134: Δεν έχεις άδικο, βέβαια -αλλά το ένα δεν εμποδίζει το άλλο. Και ο Άδωνης δέχεται κριτική επί της ουσίας, και ο Αρβανιτόπουλος, ας πούμε, που δεν έχει τα γελοία στοιχεία της προσωπικότητας του Άδωνη, και που δεν ασχολήθηκε κανείς με τα λεκτικά του λάθη, την προχώρησε τη βρομοδουλειά του.

  135. Y. Georgiadou said

    #134
    > Κοινώς εμείς θα συνεχίσουμε να χτυπάμε το Μπουμπούκο για τις ανακολουθίες του και τον εγωισμό της μη παραδοχής των λεκτικών του λαθών, αλλά ή βρωμοδουλειά για την οποία είναι εντεταλμένος θα προχωρεί.

    Ακριβως. Προσεξτε αυτο παιδια = εσεις που αγωνιζεστε εντος των συνορων!

    Αυτα, και θα τα ξαναπουμε τον χειμωνα. Καλη μερα, καλο φθινοπωρο και καλες κινητοποιησεις.

  136. […] τώρα – επιβεβαιώνοντας έτσι το ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ … https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/21/democedes-2/ Το τελικό χτύπημα όμως στην μνήμη του δυστυχή […]

  137. Elisavet said

    Αχ, πώς απολαμβάνω να διαβάζω καυστικό κύριο Σαραντάκο το πρωί!! 🙂

  138. ππαν said

    Α προπό, κρίμα για τον κανονικό Δημοκίδη που έπιασε κι αυτός τον επικίνδυνο δρόμο της ευγονικής, στηρίζοντας την γνωστή Σώτη. Ειλικρινά δεν πιστεύω στα μάτια μου με αυτά που διαβάζω στην Ελλάδα, στην Ελλάδα της κρίσης και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μάλιστα. ΟΙ «λαϊκές τάξεις» που δεν πρέπει να κάνουν παιδιά…
    http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/40919

  139. Πες τα βρε Ππαν, μας έχει φάει η «νηφάλια αποτίμηση των επιχειρημάτων», σκέφτομαι μερικές φορές.

  140. sarant said

    Και κρίμα για τη γνωστή Σώτη επίσης.

  141. ππαν said

    Τα λέω βρε Δύτη, για να ξεσπάσω. Πράγματα ανατριχιαστικά γράφονται και μετά κι άλλα ανατριχιαστικότερα για να δικαιολογήσουν αυτούς που τα γράφουν.

  142. ππαν said

    Η Σώτη, Νικοκύρη, εδώ και χρόνια…

  143. Γς said

    141:
    >Και κρίμα για τη γνωστή Σώτη

    που είναι εναντίον του «άκριτου γεννοβολήματος»
    «Ακριτος» . Ενώ το «έγκριτος» ακούγεται αλλιώς.

    «Εγκριτες εκτρώσεις» π.χ.

    Και το «γεννοβόλημα». Που πρέπει να έχεις πλύνει το στόμα σου για να το πεις. Εστω και έτσι: «γεννοβόλημα»

  144. sarant said

    Εδώ και χρόνια, ασφαλώς, αλλά κρίμα. Αν και με το προχτεσινό νομίζω ότι πέρασε σε άλλο επίπεδο.

  145. @139 έως 143: Χθες ο Δημοκίδης στο ΦΒ έγραψε τα εξής:

    Μου έγραψε μια φίλη:

    «σήμερα το πρωί είχαμε περιστατικό. ένα μικρό 1 μηνός γατάκι πιάστηκε στην ρόδα του αυτοκινήτου του μπαμπά μου και σκάλωσε(τώρα δεν μπορώ να σου εξηγήσω πως αλλά παγιδεύτηκε) οπότε αν έβαζε μπρος θα το έκανε κιμά. με τα πολλά βάλαμε τον γρίλο και σηκώσαμε την ρόδα οπότε αποδεσμεύτηκε. κάποιοι γείτονες μας βοήθησαν στο εγχείρημα και ένας απο αυτούς μας λέει » κοίτα δεν πειράζει αν σκοτωνόταν αλλά θα έκανε ζημιά και στο αυτοκίνητο». what?????»

    Και εγώ το έκανα το παρακάτω σχόλιο:
    Καλά σιγά, εγώ ξέρω κάτι συγγραφείς που ενοχλούνται επειδή γεννοβολάν οι γύφτοι, στα γατάκια θα έδιναν σημασία;

    Αλλά δυστυχώς δεν μου απάντησε…

    Αυτό το πράγμα πάντως που κλαίμε και οδυρόμαστε για τα γατάκια, τις πεταλούδες και τα άλμπατρος, αλλά το γυφτάκι το βλέπουμε ως μίασμα και τον άστεγο ως πλήγμα στην αισθητική της πόλης, δεν νομίζω πως θα το καταλάβω ποτέ μου…

  146. ππαν said

    Γεια σου, Στέλιο! Μου έδωσες μια ιδέα, μήπως η όλη συζήτηση έχει ως βάση όχι τον συνήθη ανθρωπομορφισμό των ευαίσθητων ζωόφιλων αλλά τον γατομορφισμό: πώς στειρώνουμε τις γάτες και τα σκυλιά τα οποία στο κάτω κάτω έχουν και στέγη; Αυτό.

  147. γατομορφισμό!!!! (καλό)

  148. spital architect said

    Δυστυχώς η απροκάλυπτη πλέον σκατοψυχιά όλο και πολλαπλασιάζεται.
    Η εποχή μας βλέπεις … 😦

  149. @147: Εξαιρετικός ο γατομορφισμός!! 🙂

    Και τι καλά που είσαι πάλι πίσω στο ιστολόγιο! 🙂

  150. sarant said

    150: +1 όπως λένε

  151. ππαν said

    Μερσί παιδιά αλλά ελπίζω να ήρθα απλή βίζιτα 🙂

  152. sarant said

    Ε, κάθισε λίγο, αύριο θα έχει και Μποστ 🙂

  153. Mindkaiser said

    @139, 141

    Είστε άδικοι. Απλά, αυτήν την περίοδο, η Σώτη έχει επικεντρωθεί σε λύσεις μαλθουσιανής λογικής για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αν προχωρήσει λίγο τα διαβάσματά της στον Λοκ, είμαι σίγουρος ότι θα διαβάσουμε κι άλλα:

    Click to access 350kPEELockePoorEdTable.pdf

  154. @152,153: Αύριο Μποστ, μεθαύριο μεζεδάκια, θα σου γράψω και στιχάκια, μόνο μη φύγεις! 🙂

  155. Μπετατζής said

    Ποιός Λοκ, η γνωστή έχει ξεπεράσει και τον Σουίφτ. Μόνο που αυτή τα εννοεί. Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον ότι οι νεοφιλελέδες όπως η συγκεκριμένη συχνά καταφεύγουν σε επιχειρηματολογία που παραπέμπει σε πρακτικές καθεστώτων που οι ίδιοι άλλοτε χαίρονταν να κατακρίνουν, π.χ. Κίνα, όπου (δεν το έχω τσεκάρει αλλά έχω ακούσει ότι) ελέγχονται οι γεννήσεις. Από την άλλη μεριά, το βαρετό και μονότονο μαράζι τους για ευταξία και καθαριότητα στους δρόμους, οργάνωση, «νοικοκύρεμα», κλπ. είναι φως φανάρι πού έχει τις καταβολές του, πόσο μάλλον όταν η εικόνα που ενόχλησε την ευαίσθητη γραφίδα της ήταν η εικόνα μιας τσιγγάνας. Έτσι όμως ήταν πάντα αυτοί οι φτωχοί και οι παρίες, τί τα θέλετε αγαπητή κειμενογράφα μου ;; Γεννοβολάνε αβέρτα κουβέρτα και μετά αρχίζουν και φωνάζουν για ψωμί και δικαιώματα για τα παιδιά τους. Εντελώς ανεύθυνοι, απαπαπαπα.

  156. @156: Πέστα άνθρωπέ μου. Άσε το άλλο, που μη δουν έναν άνθρωπο να πετάει με λίαρ-τζετ ή να κόβει βόλτες στο Αιγαίο με το κοτεράκι του Αμπράμοβιτς, αμέσως τις κραυγές!!!

    Απολίτιστοι βάρβαροι παιδί μου, τι να πεις…

  157. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    ΄Εχω και λέω ένα παράδειγμα για την έννοια (τη θαυμαστή έννοια) της «υπερτέρας αξίας» που κρατάω στη μνήμη (και λυπάμαι που δε θυμάμαι ακριβώς από πού μου χαράχτηκε.Μπορεί κι από πανεπ/κό σύγγραμα εκεί στα πρώτα έτη της Νομικής-αλλά χάθηκαν τα βιβλία μου)* :
    Πιάνει φωτιά σ ένα σπίτι όπου φυλάσσεται ο μοναδικός, ο τελειότερος,ο ακριβότερος πίνακας π.χ. του Γκρέκο και εκλωβίζεται μαζί και το κλεφτρόνι τσιγγανάκι. Ποιόν θα σώσει στο πρώτο δρομολόγιο ο πυροσβέστης;

    *γράφω μερικές φορές άχρηστα αυτοαναφορικά αλλά νομίζω ότι δίνω έτσι τη δυνατότητα σε κάποιον αν το ξέρει,ή το θυμάται καλύτερα, να το πει.Να τσιγκλίσω δηλαδή και τη μνήμη του άλλου.
    -Μετά τη Λένα, η Σώτη βρήκε χαβά (ξανά).
    Κρίμας τους και ξανακρίμας τους που λένε.
    -Πάντως την έχουν πάρει άγριο φαλάγγι τη Διβάνη στα σχόλια.Χειρότερα απ το πρώτο της κείμενο.
    Μα πώς διάολο γράφουν (καλά ενίοτε) βιβλία ενώ σα να μην ακούν το σφυγμό του κόσμου;

  158. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    156. κλέβω:
    Έκαστος στο νήδος του κι ο Δημοκήδης για νεοφιλελέδες 🙂

  159. gryphon said

    Oλα σχετικά ειναι.Και η αγαπη για τα παιδακια καιγια τα γυφτακια και ο ανθρωπισμος γενικοτερα.Δυο μετρα και δυο σταθμα αναλογα με τις ιδεοληψιες του καθενος.Χθες π.χ πεθανε τελικα ο ηλικιωμενος αναπηρος που τον εκαιγαν για ωρες με βενζινη για να πει στους δολοφονους του που ειχε τα λεφτα.Απο ενα προχειρο ψαξιμο που εκανα σε διαφορα γνωστα αριστερα μπλογκ πορταλ σαιτ κλπ δεν ειδα τήν παραμικρη αναφορα η σχολιασμο η εκφραση αποτροπιασμου γιατην πραξη.Ισως γιατι παρ’ολο που δεν εχουν συλληφθει ακομη οι δραστες μαντευουν η προβλεπουν τι θα ειναι και ετσι επειδη κρινουν οτι δεν συμφερει η αναφορα ο ανθρωπισμος παει περιπατο.

  160. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    160.Κοίτα τώρα! Χθες βράδυ το άκουσα .Σε μεταμεσονύχτια ζωντανή εκπομπή στο ράδιο, ανέφερε ένας ακροατής το θάνατο τελικά του φριχτά βασανισμένου ανάπηρου ανθρώπου (ο δημοσιογράφος το αγνοούσε).Όμως το είπε για να τονίσει ότι σίγουρα κατά τη γνώμη του, το (αδιαλεύκαντο) έγκλημα το έχουν κάνει αλλοδαποί γιατί οι έλληνες σέβονται και δε σκοτώνουν τους παπούδες !!
    (Μετά πήραν άλλοι που αράδιαζαν εγκλήματα που αποδείκνυαν τ αντίθετο κ.ο.κ. και βρυκολάκιασα κι από τούτα κι από τ άλλα.)
    Ξεφύγαμε, πάει

  161. doul said

    Κρίμα.. ολόκληρο σχόλιο και, όπως πάντα ποιοτικό και εμπεριστατωμένο, για να δικαιολογήσετε μπηχτή (αναίτια, αναιτιολόγητη και άσχετη με το κυρίως θέμα) για τη Διβάνη…

  162. sarant said

    Λέτε να έγραψα όλο το άρθρο για να ρίξω τη μπηχτή στη Διβάνη; Μήπως παρακάλεσα και τον Άδωνη να κάνει τη γκάφα για να με διευκολύνει; Και δεν βρίσκω άσχετη την αναφορά στη Δ. διότι και στη μια περίπτωση και στην άλλη έχουμε έναν επώνυμο που δεν παραδέχεται το λάθος του, να πει συγνώμη. Αυτό που μπορούμε να συζητήσουμε είναι μόνο αν ήταν λάθος της Δ.

  163. Γς said

    158 τέλος
    Και δική μου απορία.

    Χτες στου Σκλαβενίτη ένα σκούρο μουτράκι-γυφτάκι (κοπελίτσα 7-8 χρονών) να κρατάει ένα κουτί μπισκότα.
    Και προβληματίστηκα αν στο ταμείο θα θυμάται το πιν της πιστωτικής της κάρτας.
    Τα γυφτάκια μου

  164. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Eγένετο γε οργίου βοή…
    Να θυμίσουμε ότι ο Κρονίδης, αναφέρεται και ως Κρονίων, στην περίφημη σκηνή του Ρ όπου ο Κρονίων προσφωνεί με θλίψη τα άλογα του Πηλείδη, όπου κι ο Έκτωρ ονομάζεται Πριαμίδης (Ρ444). «ἆ δειλώ, τί σφῶϊ δόμεν Πηλῆϊ ἄνακτι/ θνητῷ, ὑμεῖς δ᾽ ἐστὸν ἀγήρω τ᾽ ἀθανάτω τε;» Ρ458 sq.
    Τώρα, Υπουργέ μου, το… Σπουδαρχίδης, από πού βγαίνει;

  165. sarant said

    165 τέλος: Χαχά!

  166. 153,
    Τελικά, έκατσε να ξαΜποστάσει λίγο, ή πάλι τρέχει; 😉

  167. spiral architect said

    @154: νά ‘σουνα θεέ μου Σώτη, να χαθεί η ανθρωπότης

  168. Γς said

    168:
    Γιασάν!
    Σαν το «πατριώτης ισότης«.

  169. sarant said

    168: 🙂

  170. Nestanaios said

    77.
    Το Ετυμολογικόν το μέγα είναι ακόμα παράδεισος στα ξένα μεγάλα πανεπιστήμια για όσους σπουδάζουν αρχαία ελληνικά. Ο Jones, o Scott και o Liddell το είχαν κάτω από το προσκέφαλό τους.
    Ας ετυμολογήσουμε πρώτα την λέξη ετυμολογία και μετά να προχωρήσουμε σε περεταίρω σύνθεση λέξεων όπως είναι η παραετυμολογία και αυτό αφορά όλους τους Μπαμπινιώτηδες και να είστε σίγουρος ότι έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν πάρα πολλοί

  171. Γς said

    Κι όποιος πει ότι αυτός ο τρόπος θηλασμού είναι αισθητική παρεκτροπή, είναι ανήθικος. Διότι ως γνωστόν δεν υπάρχουν …αλλά ας μην τα ξαναλέμε.
    Είναι αισθητικώς αλλά και αισθησιακώς εντάξει. Δεν είναι;

  172. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    172. Ο συγκλονιστικός θηλασμός, εκείνος στα «Σταφύλια της οργής»,άραγε κατατάσσεται;

  173. Γς said

    173:
    Στην κατοχή μοιράστηκα το γάλα της μάνας μου με ένα άλλο παιδί που για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να θηλάσει από αλλού. Είχε πεθάνει η μάνα του; Δεν ξέρω.
    Αλλά ούτε και ξέρω πως ένοιωθε η μάνα μου. Τον Θυμάμαι. Ήμασταν σαν αδέλφια. Μετά τα 5, 6 μου τον έχασα.

  174. geobartz said

    Περι όνου σκιας, ή πολυ κακο για το τιποτε (συγγνωμη, για το ελαχιστο ‘ήθελα να πω).

  175. spiral architect said

    Στον υπουργό δεν έχουμε να πούμε τίποτα (ικανός είναι μόνο να μας προτείνει on camera να στοιχηματίσουμε για κάτι), σε διοικητές και λοιπούς παρατρεχάμενους υπενθυμίζουμε τα περί εκθέσεως ασθενών σε κίνδυνο (τα έχουν ξανακούσει), τους εργαζόμενους τους καλούμε «να βάλουν πλάτη» για την ανατροπή του μνημονίου και να μην παραμυθιάζονται από πολιτικούς απατεώνες και για τον επιφανή γιατρό της αρχαιότητας Δημοκήδη εκφράζουμε τη λύπη μας για τη δυσφήμηση του ονόματός του από τους μνημονιακούς ταλιμπάν.

  176. Κωστής Μ. said

    Ρε παιδιά, τι κάθεστε και γράφετε; Εδώ είναι διάσημο το βίντεο που ο Άδωνις ως τηλεπλασιέ βιβλίων τσιρίζει ότι τα αγγλικά αποτελούν παραφθορά της αρχαίας ελληνικής και ως απόδειξη φέρει ότι το «κάνω» στα αγγλικά είναι «can» (έτσι λέει). Στο ήτα θα κολλήσει μετά; Δείτε το απίστευτο βίντεο που ξετρύπωσε η Ελληνοφρένεια https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8uOZ5zuT2fU

  177. spiral architect said

    «Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι».
    (λαϊκή παροιμία)

  178. Αφού ομιλούμε για σχέδιο, θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Δημοκήδιον».

  179. Βασίλης said

    Γιατί τόση κακία; Επειδή δεν είναι αναρχοαριστεροθολοκουλτουριάρης; Όπως με τον Κασιμάτη ή οποιονδήποτε άλλον δεξιό-φιλελεύθερο.

    Δεν είδα καμία άσχημη κριτική για μπούρδες που λένε άλλοι τις αριστεράς.

    Η αλήθεια είναι πως δεν δίνεις δεκάρα για τα λάθη που κάνουν αυτοί, είτε είναι γραμματικά, είτε απλά όταν λένε ψέμματα είτε οτιδήποτε, σε ενδιαφέρει να δείξεις την αναξιοπιστία τους σε οτιδήποτε άλλο εκτός πολιτικής άποψης και δράσης (γιατί δεν έχεις τα απαραίτητα εφόδια να το κάνεις αυτό – θολοκουλτουριάρης).

    Γιατί κάτω από τα κείμενα σου δεν βάζεις και μια ταμπελίτσα που να λέει «ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ»; Είναι πιο δίκαιο. Να έχει μια πολιτική ταυτότητα ο λόγος σου βρε αδερφέ, αφού στην πραγματικότητα, μόνο αυτό θέλεις να κάνεις, πολιτική κριτική.

    38.

  180. sarant said

    180: Όποιος με διαβάζει ταχτικά ξέρει καλά και την πολιτική μου τοποθέτηση και τις απόψεις μου για μια σειρά θέματα. Καταλαβαίνω ότι ενοχλήθηκες που αποκάλυψα την αδαημοσύνη του ινδάλματός σου, αλλά θα σου περάσει.

  181. Σμερδαλέος said

    @ Sarant #181: Καταλαβαίνω ότι ενοχλήθηκες που αποκάλυψα την αδαημοσύνη του ινδάλματός σου, αλλά θα σου περάσει.

    Νίκο, κάθε σου σοβαρός Έλληνας σε ευγνωμονεί κάθε φορά που ξεσκεπάζεις την αδαημοσύνη κάθε καρακιτσαρίστικου μπουμπούκου …

  182. Βασίλης said

    Δεν ενοχλήθηκα από την αποκάλυψη της πολιτικής σου ταυτότητας.

    Ενοχλούμαι επειδή κάνεις κριτική με πολιτικά κίνητρα χωρίς την παραμικρή αναφορά στην πολιτική.

    Κάνεις προπαγάνδα. Έτσι, άτομα όπως ο Σμερδαλέος, που όπως λέει σε ευγνωμονούν, παραμένουν άσχετοι και νομίζουν πως βρίσκουν πολιτικά επιχειρήματα. Δεν προσφέρεις κάτι θετικό. Δεν προσφέρεις γνώση και δίψα για μάθηση, μόνο μεγαλώνεις το μίσος.

    Αντί να ψάχνεις για το τι λάθος έκανε ο κάθε μη-αριστερός, γιατί δεν προσπαθείς να διαβάσεις λίγο οικονομικά, ένα βασικό βιβλίο στην αρχή, με βασικές έννοιες, για να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι γίνεται στον κόσμο; Μετά μπορείς να εστιάσεις στα πραγματικά λάθη που κάνει κάποιος πολιτικός και να ασκήσεις ορθή κριτική.

    Γιατί δεν προσπαθείς να ασκήσεις ορθή πολιτική κριτική,αφού αυτό είναι που θέλεις κατά βάθος;

    Υ.Γ. Ο Γεωργιάδης δεν είναι το ίνδαλμα μου. Χάνεις το νόημα της κριτικής μου.

  183. ππαν said

    Καλά σας λέει, ανοίξτε και κανά βιβλίο, όλη μέρα πρέφα!

  184. Σμερδαλέος said

    @183: Κάνεις προπαγάνδα. Έτσι, άτομα όπως ο Σμερδαλέος, που όπως λέει σε ευγνωμονούν, παραμένουν άσχετοι και νομίζουν πως βρίσκουν πολιτικά επιχειρήματα.

    Ξεκόλλα. Ούτε ο Νίκος ούτε εγώ θεωρούμε τον Άδωνι αδαή «εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων», αλλά εξαιτίας των καρακιτσαρίστικων πεποιθήσεών του σε θέματα ιστορίας και γλωσσολογίας.

    Για εμένα προσωπικά ο Μπουμπούκος είναι ένας πανυπέρβλαξ άνθρωπος του οποίου η νοημοσύνη δεν επαρκεί ούτε για να του επιτρέψει να πουλήσει μαλλί της γριάς στο πανηγύρι της Βλαχοκλεισούρας απ΄όπου κατάγεται.

    Γιατί το πιστεύω αυτό;

    Γιατί ακόμα και ο παρακάτω χιμπαντζής γελάει με τις «ετυμολογίες» του μπουμπούκος:

    1) Το «πέλαγος» προέρχεται από την ίδια ρίζα με τη λέξη «πλάξ» (ΙΕ *p(e)lh2k-). Γι΄αυτό και οι Άνω Μακεδόνες που δεν ήξεραν από θάλασσα ονόμαζαν «Πελαγόνες» τους κατοίκους του κάμπου (επίπεδη γη, πλάκα) της Πελαγονίας.

    2) Τα πλέω και πλοῦς δεν είναι ηχομιμητικές λέξεις που παράγονται από το «πλουτς-πλουτς» όπως λέει ο πανυπέρβλαξ μπουμπούκος, αλλά είναι λέξεις που παράγονται από την ΙΕ ρίζα *plew- με μηδενικό βαθμό (zero grade) *plu- η σημασία της οποίας περιφέρεται γύρω από την «κίνηση σώματος σε υγρό» ή «κίνηση υγρού».

    Ο πλήρης ε-βαθμός δίνει το ρήμα πλέ(w)ω και τις λέξης πλεῦσις, πλευστικός
    Ο πλήρης ο-βαθμός δίνει της λέξεις πλο(w)ή, πλο(w)ός~ πλοῦς, πλό(w)ιον ~ πλοῖον, πλο(w)οτός ~ πλωτός κλπ.
    Ο μηδενικός βαθμός έδωσε τα πλυ- στις λέξεις πλύσις, πλυντήριον κλπ.

    Στα αγγλικά η ίδια ρίζα έδωσε το float = επιπλέω, στα Λατινικά το ρήμα plovere = βρέχει, στην αρχαία Ενετική το όνομα του ποταμού Plavis, τον σημερινό ιταλικό Piave, στην Λιθουανική το plaukti =επιπλέω και κάτι άλλα και στις σλαβικές γλώσσες το ρήμα plavati = επιπλέω, παράγωγο του οποίου είναι η λεγόμενη «πλάβα» (ακάρηνη λιμνό-βαρκα) στην Μακεδονία.

    http://en.wiktionary.org/wiki/float

    3) Η ἅλς δεν προέρχεται από τον ήχο ἅλς-ἅλς, αλλά από την βασική ΙΕ ρίζα για «αλάτι» *sal-. Στην ελληνική το αρκτικό και μεσοφωνηεντικό σίγμα έγινε δασεία /h/ και προέκυψαν τα ἅλς, ἅλας (hal-h2t-), στα αγγλικά το salt, στα γερμανικά το salz (το Salzburg της Αυστρίας ήταν το «Κάστρο που πουλούσε αλάτι»), στα λατινικά sal (ιταλικά sale), στα σλαβικά sol κλπ.

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/seh%E2%82%82l-#Proto-Indo-European

    Επομένως, εάν εσύ είσαι τόσο ηλίθιος και δεν μπορείς να καταλάβεις την αγανάκτηση ενός νοήμονος ανθρώπου όταν βλέπει αυτόν τον πανυπέρβλακα να γίνεται υπουργός, γι΄αυτό δεν φταίμε οι νοήμονες.

  185. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    185.Μην τσιμπάτε. Με το συμπάθειο, αν και είναι αυθεντική η παροιμία: «γάιδαρος γκανίζει, ο κώλος του ανοίγει» .Τέτοια κοσμοσυντέλεια παράγεται από θέσεις ασχέτων-αυθάδων.
    Εξ Ακαδημίας εσχάτως το ρηθέν:
    «Ο κόπος του αδαούς δεν έχει καμιάν αξία»
    ούτε ο λόγος του αδαούς
    Μα δε ντρέπονται που μπαίνουν απρόσκλητοι να βρωμολογήσουν και να πουλήσουν πνεύμα;

  186. Πέραν της …αδαοσύνης του, είναι ασφαλώς και η … πολιτική του, τέλος πάντων, κρίμα τη λέξη. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι και πολιτική αυτό που ασκούν αυτοί οι τύποι …
    http://www.efsyn.gr/?p=88775

  187. Βασίλης said

    Ο Σμερδαλέος επιμένει.

    Αν ξαναδιαβάσεις τα ποστ μου θα δεις πως δεν με ενδιαφέρουν οι γραμματικές ή οι ιστορικές γνώσεις του Γεωργιάδη. Αυτό που λέω είναι πως ενώ θέλετε να τον μειώσετε σε πολιτικό επίπεδο και δεν βρίσκετε τρόπους για να το κάνετε, τον πολεμάτε σε άλλους τομείς.

    Αυτό είναι φανερό, όπως έγραψα και πριν, τα ποστ του Σαραντάκου, ξεκινάνε με ένα πολιτικό σχόλιο (που δείχνει την τεράστια «αδαοσύνη» του για τα πολιτικά) και μετά το κόβει λέγοντας πως εδώ δεν κάνουμε πολιτικό σχολιασμό αλλά μιλάμε θέματα γλώσσας. ΨΕΜΑ!

    Τα ποστ του Σαραντάκου είναι καθαρά προπαγανδιστικά, πολιτικής φύσεως. Στην κάθε ομιλία του Τσίπρα για παράδειγμα, βρίσκω άπειρα λάθη – εγώ που δεν έχω ιδέα από γραμματική, συντακτικό, ιστορία κλπ – αλλά δεν είδα τον Σαραντάκο να μιλάει για τον Τσίπρα.

    Τώρα, όσο για το αν ο Γεωργιάδης είναι έξυπνος ή όχι, είναι θέμα άλλης συζήτησης και δεν έχει να κάνει με το παρών θέμα συζήτησης.

    Διαβάστε κανένα βιβλίο για οικονομικά και μετά θα δείτε πως η οπτική σας γωνία θα αλλάξει. Αν δεν αλλάξει, δεν πειράζει, δεν χάσατε τίποτα, αντίθετα μορφωθήκατε και πλέον θα έχετε πιο πολλά εφόδια για πιο ορθή πολιτική κριτική και όχι τις μπαρούφες του Σαραντάκου – προπαγανδιστή Γκεμπελίσκου.

  188. Σμερδαλέος said

    @ Βασίλη 188,

    Βασίλη μου, τι λέει ψηλά η ιστοσελίδα κάτω από τον τίτλο ;

    Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

    Τί λέει ο τίτλος του παρόντος θέματος:

    Δημοκήδης, όχι Δημοκίδης!

    —-

    Ερώτηση; Μήπως έχεις έρθει σε λάθος ιστολόγιο;

    Εδώ συζητάμε τις καρακιτσαρίστικες μπαρούφες αδαών σαν τον μπουμπούκο.

    Ο άνθρωπος είναι τόσο ηλίλθιος που μόλις τσακώθηκε στη φάκα με το ορθογραφικό του λάθος … διέπραξε δεύτερη μεγαλύτερη κοτσάνα όταν απέδειξε ότι δεν γνώριζε την ετυμολογία του ονόματος Δημοκήδης.

    Εάν με το ορθογραφικό του λάθος έγινε … έλεγε errare humanum est … o Νίκος δεν θα έκανε το θέμα.

  189. sarant said

    189: Προφανώς -λάθη κάνουν όλοι, αλλά μόνο οι αδαείς ή οι ανέντιμοι επιμένουν να αρνούνται τα λάθη τους.

  190. Βασίλης said

    Έχει την μάσκα του αθώου γλωσσικού ζητήματος ενώ στην πραγματικότητα προπαγανδίζει κατά της δεξιάς και των φιλελεύθερων.

    Αν πραγματικά ήταν μόνο για την γλώσσα τότε το μόνιμο θέμα του θα ήταν οι μπαρούφες του Τσίπρα. Διαφωνεί κανένας πως ο Τσίπρας είναι ίσως ο πιο αμόρφωτος στο κοινοβούλιο; Ίσως να τον ξεπερνάνε άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ αλλά έχω δει ελάχιστα από τον Σαραντάκο για τους αριστερούς. Μην μου λέτε λοιπόν πως δεν είναι καθαρά προπαγανδιστικός ο λόγος του.

    Είναι προπαγανδιστικό, ανέντιμο και ζέχνει μίσος.

    Και αντί όπως γράφει και ο ίδιος στο τελευταίο του σχόλιο, να πολεμήσει τον αδαή και τον ανέντιμο μέσα του και να κάτσει να διαβάσει κανένα βιβλίο για οικονομικά, για να ξέρει για τι πράγμα μιλάει στο κάτω κάτω, προτιμάει να μένει στο σκοτάδι του και να βρίζει τους αντίθετους ιδεολογικά από αυτόν, και μάλιστα για άλλον λόγο από αυτόν της ιδεολογίας!!! Σπουδαίος κριτής του αδαή και ανέντιμου ο Σαραντάκος……

    Για όνομα του Θεού, διαβάστε κανένα βιβλίο πριν κρίνετε. Είναι παράλογο αυτό που ζητάω;;;;

  191. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    191.Πού είναι το δικό σας πρόβλημα; Πού απευθύνεστε; Τί θέτε εδώ; Τί ξαλαρυγγιάζεστε προπαγάνδα και προπαγάνδα, και ποιός σας ρώτησε; Το φτυαράκι σας και σ άλλη αμμουδιά.Απλή πολιτική οικονομία.Ή μήπως δίνετε «παρών» σε κάποιους προς τούτο εντεταλμένους;

  192. Βασίλης said

    Ενδιαφέρον!!

    Εσείς λοιπόν έχετε το δικαίωμα κριτικής στον κάθε Γεωργιάδη, αλλά δεν ανέχεστε κριτική από εμένα.

    Όμορφα! δημοκράτες! Που να κερδίζατε και στις εκλογές τι όμορφα που θα έλαμπε ο Στάλιν και ο Χίτλερ μέσα από τα πρόσωπά σας. Λαϊκά δικαστήρια, κρεμάλες στην πλατεία συντάγματος (η οποία θα μετονομαστεί σε πλατεία Λαικής Κυριαρχίας φαντάζομαι, ποιος νοιάζεται για συντάγματα και κοινοβούλια…)

    Ναι, απλή πολιτική οικονομία, για την οποία δεν έχετε την παραμικρή ιδέα αλλά ξελαρυγγιάζεστε κατά αυτής.

  193. 193. Μας κούρασες.

  194. Βασίλης said

    Φυσικά σας κούρασα.

    Λέω το αυτονόητο και ξέρετε πως είναι σωστό. Σιγά μην στρέψετε τα αρνητικά συναισθήματα προς τον εαυτό σας για να διορθωθείτε, φυσικά και θα τα στρέψετε προς εμένα. Τι Ελληναράδες θα ήσασταν τότε;

  195. LKOUFK said

    191: ποιο βιβλίο έχετε υπόψη σας το οποίο, εάν διαβάζαμε, θα εκμηδένιζε οποιαδήποτε ανάγκη για κριτική στον κ. Άδωνη Γεωργιάδη; Σας επισημάνθηκε ήδη πολλές φορές από τους προηγούμενους, αλλά επιτρέψτε μου κι εμένα να σας υπενθυμίσω, ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς το γλωσσικό ατόπημα, αλλά το ιστορικό και γλωσσικό ατόπημα που προέρχεται από έναν άνθρωπο ο οποίος συστηματικά επαίρεται για την αρχαιομάθειά του και επιτιμά την αμάθεια των άλλων. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, στην προηγούμενη δουλειά του κι εκείνος μας προέτρεπε «να διαβάσουμε κανένα βιβλίο». Φαίνεται λοιπόν τώρα ότι ο ίδιος δεν διάβασε ούτε αυτά που πουλούσε. Κοινώς και για να τελειώνουμε, λάθη κάνουμε όλοι, και ο Τσίπρας κι εσείς και εγώ, αλλά ο Άδωνης ήταν αυτός που επέβαλε τον εαυτό του στην κοινή γνώμη ως θεματοφύλακα της ιστορίας και ως γλωσσαμύντορα.

  196. π2 said

    195. Αυτήν τη ρητορική αντιστροφή σας τη μαθαίνουν κάπου; Ρωτάω γιατί είναι εξαιρετικά συχνό τικ στο σινάφι σας.

    – Γιατί δεν απαντάτε στα μπουρδολογικά μου σεντόνια; Δεν έχετε να πείτε κάτι, γι’ αυτό δεν απαντάτε κι επειδή ξέρετε ότι έχω δίκιο κι επειδή λέω τα αυτονόητα και ανοίξτε κάνα βιβλίο, μη σας πω τίποτε για τον Τσίπρα σας. Δεν απαντάτε, ε; Ε, αφού δεν απαντάτε, αυτό αποδεικνύει ότι έχω δίκιο και δεν έχετε τίποτε να πείτε και θριάμβευσα επί των ανιστόρητων φληναφημάτων σας. 1-0.

    – Δημοκρατία είναι το σύστημα στο οποίο είστε όλοι υποχρεωμένοι να απαντάτε σ’ αυτά που λέω, μέχρι να συμφωνήσετε μαζί μου (που φυσικά πρέπει να συμφωνήσετε, βλ. το πρώτο γκολ). Αν τολμήσετε να επισημάνετε ότι δεν θα το κάνετε γιατί βαριέστε και κουραστήκατε, ομολογείτε την ήττα σας. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός του τύπου «άδειασέ μας τη γωνιά» σημαίνει αυτόχρημα πως είστε φαιοκόκκινοι φασίστες. 2-0 κι ανοίξτε κάνα βιβλίο. Δεν θα περά-, δεν θα περάσει ο φασισμός.

    – Σε περίπτωση που επιχειρήσετε να μειώσετε το σκορ απαντώντας με επιχειρήματα, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Το επιχείρημά σας είναι επιχείρημα δημοτικού, χαζό επιχείρημα, είστε βλάκες και ανιστόρητοι (συγγνώμη, ανιστόριτοι), ανοίξτε κάνα βιβλίο. Σας έβαλα γκολ στην αντεπίθεση, 3-0, ξέσκισα τον Παντσιπραϊκό.

  197. Βασίλης said

    Το πρόβλημα με τον Γεωργιάδη δεν είναι οτιδήποτε από αυτά που γράφεις αλλά πως δεν είναι αριστερός.

    Αν ήταν αριστερός, ότι και να έλεγε δεν θα δίνετε δεκάρα και δεν σχολιάζατε τίποτα. Εδώ ο Τσίπρας είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας, είναι ο πιο αμόρφωτος άνθρωπος στο κοινοβούλιο (ΟΚ, ας μην τον αδικούμε, υπάρχουν ίσως και μερικοί της ΧΑ και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ) και δεν λέτε τίποτα για αυτόν.

    Αν θέλεις κάποιο βιβλίο, δεν θέλω να κάνω διαφήμιση, πες μου να σου στείλω σε πμ.

  198. sarant said

    Άσε μας βρε Βασίλη, έχουμε γράψει περισσότερα βιβλία απ’ όσα (φαινεσαι να) έχεις διαβάσει και θα μας στείλεις και βιβλιογραφία!

  199. Βασίλης said

    Όμως έχεις γράψει βιβλία άσχετα με οικονομικά. Καταλαβαίνεις πως το επιχείρημα σου είναι λάθος έτσι;

    Φυσικά το καταλαβαίνεις.

  200. spiral architect said

    Σωστός! Όπως ο Γεωργιάδης ξέρει από επιστήμες υγείας. 😉
    (για να βάλουμε επιτέλους τα πράματα στη θέση τους)

  201. Βασίλης said

    Χαίρομαι που συμφωνείς πως το επιχείρημα μου είναι σωστό! Δηλαδή συμφωνείς πως πρέπει να διαβάσετε κανένα βιβλίο;

    Τώρα, αν νομίζεις πως για να είναι κάποιος υπουργός υγείας πρέπει να ανήκει στο επάγγελμα, δεν ξέρεις τι σου γίνεται, επειδή δεν έχεις ιδέα από πολιτική απ’ ότι φαίνεται. Δεν με εκπλήσσει.

    Επίσης, ένας πρωθυπουργός που έχει σπουδάσει μηχανικός στο πολυτεχνείο μας κάνει; Αν ήταν και στις καταλήψεις, έχει ακόμα πιο πολλά προσόντα;

    Όσο πιο πολύ μιλάω μαζί σας, τόσο καταλαβαίνω πως είστε τελείως ανίκανοι για συζήτηση.
    Σαν παιδάκια είστε.

    – Κωστάκη, η δεξιά είναι κακιά, φασίστες και πρέπει να τους κοροϊδεύουμε.
    – Εντάξει μαμά.

  202. π2 said

    202: Έχεις απόλυτο δίκιο για την ανικανότητα συζήτησης μεταξύ μας. Οπότε φαντάζομαι ότι δεν επιθυμείς να σπαταλήσεις άλλον χρόνο σε ένα μάταιο εγχείρημα.

  203. Βασίλης said

    Ισχύει, βλέπεις εγώ μαθαίνω από τα λάθη μου.

  204. spiral architect said

    ….

  205. Nikos said

    @202.
    Τα δικά σου επιχειρήματα είναι βασικά προσωπικές γνώμες! Ούτε αποδεικνύεις κάτι, ούτε εξηγείς, ούτε καν προσπαθείς να πείσεις.
    Λές απλά κάτι που σου φάνηκε σωστό και μετά αρχίζεις και τις παρατηρήσεις σαν να μαλλώνεις σε καφενείο.
    Και για του λόγου το αληθές, το «επιχείρημα» σου βασίζεται σε μια αυθαίρετη προσωπική υπόθεση χωρίς κανένα τεκμήριο για το αν ισχύει το συμπερασμά σου.
    Κάνε την αρχή να διαβάσεις λοιπόν εσύ κάποιο βιβλίο!

    ΥΓ: Διαβάζω βιβλίο δεν λέμε να κοιτάς τα εξώφυλλα…

  206. Nikos said

    Και Βασίλη, δεν μας λές σήμερα πλέον, τ’ άδειασμα που έκανε ο Σαμαράς σου στον-ακόμα πιο αγαπημένο-Άδωνί σου σ’ άρεσε ;;
    Γιατί και κοντόφθαλμος και προβοκάτορας είσαι!

  207. BLOG_OTI_NANAI said

    Το παρακάτω θα μπορούσε να αποτελέσει μια «στρίβην διά του λάθους τρίτου» δικαιολογία του Άδωνη. Βεβαίως, οι πηγές δεν αφήνουν τον παραμικρό χώρο, διότι εκεί, μόνο το ΔημοκΗδης υπάρχει. Όμως, στη βιβλιογραφία υπάρχει -προφανώς από λάθος- και με «ι».

    Από χόμπυ, κάθισα και βρήκα κάποια χαρακτηριστικά:

    Δημοκίδης με «ι»

    Λεξικό Liddell – Scott έκδοση Κωνσταντινίδη (Μέγα λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης), λήμμα «μισθός», στη μέση περίπου της σελίδας, στήλη β:

    Click to access pg_0171.pdf

    Δημοκίδης με «η» (στο ίδιο λεξικό 🙂 )

    Λεξικό Liddell – Scott έκδοση Κωνσταντινίδη (Μέγα λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης), λήμμα «πράγμα», στο τέλος της σελίδας, στήλη α:

    Click to access pg_0665.pdf

    Και στην Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα βρήκα ένα «Δημοκίδης» στο λήμμα «Μεγάλη Ελλάς» τ. 41

    Και στην Ακαδημία Αθηνών βρήκα έναν «Δημοκίδη», ΕΔΩ: http://sykoutris.academyofathens.gr/assets/generatepdf.aspx?id=70582&aa=&w= (σ. 354 προς το τέλος της σελίδας)

Σχολιάστε