Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τι σας λείπει με την απεργία της ΕΣΗΕΑ;

Posted by sarant στο 9 Απριλίου, 2011


Από την Πέμπτη ως την Κυριακή, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι στο χώρο του Τύπου απεργούν. Όχι μόνο η ΕΣΗΕΑ, όπως για οικονομία γράφω στον τίτλο, αλλά και όλες οι ομοσπονδίες των εργαζομένων που έχουν κάποια σχέση με τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Επομένως, δεν βγαίνουν εφημερίδες, δεν υπάρχουν δελτία ειδήσεων στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, δεν ανανεώνεται το περιεχόμενο των ειδησεογραφικών ιστοτόπων. Αυτά, στη θεωρία.

Αυτά στη θεωρία, διότι στην πράξη υπάρχουν εξαιρέσεις και χαραμάδες. Όχι στην τηλεόραση, όπου νομίζω ότι κανένα κανάλι  δεν μεταδίδει δελτία ειδήσεων (διορθώστε με αν πέφτω έξω), αλλά ασφαλώς στο διαδίκτυο όπου κάποιοι ιστότοποι λειτουργούν και ανανεώνουν το υλικό τους, όπως ο skai.gr, που μάλιστα παρουσιάζει και «ιντερνετικό» τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Λειτουργούν, όπως είδα, και οι αθλητικοί ιστότοποι. Στο χώρο των εφημερίδων, οι περισσότεροι εκδότες έκαναν το κολπάκι  του ετεροχρονισμού, δηλαδή κυκλοφόρησαν από την Πέμπτη ψευδεπίγραφα κυριακάτικα φύλλα, με ειδήσεις από το ψυγείο, ύλη κονσέρβας και άφθονες προσφορές με βιβλία και ντιβιντιά για να προσελκύσουν πελάτες. Τιμητική εξαίρεση, από τις καθημερινές εφημερίδες, η Αυγή και η Ελευθεροτυπία. Καμαρώνω που συνεργάζομαι με την πρώτη και διαβάζω τη δεύτερη.

Η εικόνα που περιέγραψα παραπάνω, όμως, δεν είναι εντελώς ακριβής. Για παράδειγμα, το ιντερνετικό (απεργοσπαστικό) δελτίο ειδήσεων του skai.gr βγαίνει μια φορά τη μέρα, το μεσημέρι, και διαρκεί μόλις 2.45, ενώ και οι άλλοι απεργοσπαστικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι φαίνεται να ανανεώνονται με το σταγονόμετρο: για παράδειγμα, καθώς γράφω το κείμενο αυτό, Σάββατο πρωί, 11 η ώρα Ελλάδος, το ηλεΒήμα δεν έχει την είδηση για την αιματηρή συμπλοκή στη χωματερή των Λιοσίων, που συνέβη χτες το απόγευμα νομίζω. Φανερό ότι λειτουργούν με (απεργοσπαστικό) προσωπικό ασφαλείας. Αντίθετα, οι μη ειδησεογραφικοί ιστότοποι, που θεώρησαν ότι δεν τους αφορά  η απεργία (με μάλλον διάτρητο σκεπτικό, διότι λέει δεν είναι ειδησεογραφικό σάιτ) ανεβάζουν περισσότερη καινούργια  ύλη: στο protagon.gr μετράω 6-7 άρθρα με σημερινή ημερομηνία. Πάντως δεν θα τα διαβάσω, κάνω κι εγώ απεργία.

Κι άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε απεργίες στο χώρο του Τύπου, αλλά ήταν, αν δεν κάνω λάθος, μονοήμερες ή διήμερες, όχι τετραήμερες. Στο πιο μακρινό παρελθόν είχαν γίνει και πολυήμερες απεργίες των δημοσιογράφων, όπως το 1963 ή 1964 (κάπου δεκαπέντε μέρες, την άνοιξη) ή την άνοιξη του 1975, όπου η απεργία κράτησε 47 μέρες, και τελείωσε με υποχώρηση των εκδοτών όταν οι δημοσιογράφοι έβγαλαν την «Αδέσμευτη γνώμη», εφημερίδα των απεργών, που έγινε ανάρπαστη -τότε γεννήθηκε και η Ελευθεροτυπία. Όμως, στις δυο αυτές παλιότερες απεργίες λειτουργούσε το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, άρα το κενό ενημέρωσης δεν ήταν ολοκληρωτικό. Βέβαια, το κρατικό  ραδιόφωνο και η κρατική τηλεόραση εκείνους τους καιρούς.

Χωρίς εφημερίδες, χωρίς δελτία ειδήσεων, χωρίς ενημέρωση για να το πούμε με μια λέξη, τι λείπει στον αναγνώστη; (Εννοώ τον αναγνώστη που χρησιμοποιεί  το Διαδίκτυο και που ίσως διαβάσει αυτό το άρθρο). Λιγότερο λείπει η διεθνής ενημέρωση, τουλάχιστον για όσους διαβάζουν αγγλικά ή άλλη ξένη γλώσσα, ίσως και καθόλου. Λείπει όμως η εσωτερική ειδησεογραφία, λείπει η ανάλυση των γεγονότων, λείπει τέλος η επώνυμη αρθρογραφία. (Αυτό το τελευταίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την ανάλυση’ εννοώ ότι κάποιοι αναγνώστες μπορεί να παρακολουθούν συστηματικά  κάποιον αρθρογράφο, π.χ. τον Παντελή Μπουκάλα, και να αισθάνονται την απουσία του έστω κι αν βρίσκουν αναλύσεις της επικαιρότητας αλλού).

Αν διαφωνείτε με την κατηγοριοποίηση που έκανα (ειδησεογραφία, ανάλυση, επώνυμη αρθρογραφία) μπορείτε στα σχόλια να προτείνετε τη δική σας. Αν όμως τη δεχτούμε έστω και προσωρινά, θέλω να σας ρωτήσω, από αυτά τα τρία ποιο σας λείπει -αυτή τη στιγμή, που η απεργία βρίσκεται στη μέση και όποιοι έχουν εθισμό στην ενημέρωση (όπως εγώ) θα έχουν αρχίσει να αισθάνονται στερητικό σύνδρομο. Και απαντώ. Προσωπικά, δεν μου λείπει ακόμα η ειδησεογραφία, ούτε τόσο η ανάλυση, όσο η επώνυμη αρθρογραφία. Βάζω όμως και μια υποσημείωση: σε μια πολυήμερη απεργία, ίσως μου λείψει και η ειδησεογραφία, αλλά όχι των μεγάλων τίτλων, η ειδησεογραφία των ειδικών τομέων και των όχι πολύ σημαντικών ειδήσεων, που μ’ αυτήν δεν ασχολούνται οι απεργοσπάστες. Από την τηλεόραση δεν θα μου λείψουν πολλά, διότι και τον καλό τον καιρό δεν βλέπω δελτία ειδήσεων.

Εσείς τι λέτε;

167 Σχόλια προς “Τι σας λείπει με την απεργία της ΕΣΗΕΑ;”

 1. επίσης λειπει στον κόσμο της Σαλονικης η ενημερωση για το τι συνεβη Στον ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΑΝΙΚΑ

  http://dr-flantzas.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

 2. Είναι και τα περίπτερα σαν ξεδοντιασμένα, αφού λείπει η τακτική γιρλάντα των εφημερίδων.
  Πάντως τέσσερις μέρες χωρίς Πρετεντέρη και Τρέμη κάνουν καλό στο σκώτι.

 3. Μαρία said

  Και οι cut επείγοντες στους απεργοσπάστες.
  Η ΕΤ1 μετέδωσε χτες κατ’ εξαίρεση τους Χαιρετισμούς.

  Αφού είμαστε εθισμένοι, μια μικρή αποτοξίνωση δε βλάπτει.

 4. π2 said

  Στον χώρο του τύπου επείγει να ξεμπλέξουν τα συνδικαλιστικά μπούτια τους ως προς τις διαδικτυακές επιχειρήσεις. Δεν έχω παρακολουθήσει λεπτομερώς τα τεκταινόμενα, οπότε φοβάμαι μην πω καμιά κοτσάνα, αλλά αν έχω καταλάβει καλά η ΕΣΗΕΑ δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμη να δεχτεί στους κόλπους της τους εργαζόμενους στον χώρο του διαδικτυακού τύπου. Αν είναι όντως έτσι, πρόκειται για τραγικά κοντόθωρη λογική, από την οποία επωφελούνται οι επιχειρηματίες. Με ποια λογική δεν απεργεί το protagon; Επιχείρηση στον χώρο του τύπου δεν είναι; Με ποια λογική δεν απεργεί, π.χ. ένας ιστότοπος που μοιάζει με ιστολόγιο αλλά στην ουσία αποτελεί μικρή επιχείρηση με εργαζομένους (στη λεξιλογία είχα εισηγηθεί τον νεολογισμό ιστοφυλλάδες για αυτού του τύπου τους χώρους); Ο αθλητικός τύπος που ανέφερες, Νίκο, έχει πολύ πλάκα. Οι ιστότοποι που ανήκουν σε εφημερίδες απεργούν, ενώ οι αμιγώς διαδικτυακοί ιστότοποι χωρίς εξάρτηση από αθλητική εφημερίδα όχι. Πρόκειται περί γελοιότητας.

  Κάθε δευτερεύουσα διάκριση (εφημερίδα ή διαδίκτυο, έντυπος ή ηλεκτρονικός τύπος, είδος ιστοτόπου) είναι ανόητη. Το μόνο κριτήριο θα έπρεπε να είναι: εργαζόμενοι ή άνθρωποι που κάνουν απλώς το κέφι τους (σε ένα έντυπο, σε έναν ιστότοπο, σε ένα ιστολόγιο).

 5. gbaloglou said

  «Αν είχε σήμερα δελτία ειδήσεων θα είχε πέσει η κυβέρνηση»

 6. Μ said

  Όπως τα λέει ο Π2 είναι.

 7. Μαρία said

  4
  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στα ειδησεογραφικά site να δώσουν το μαζικό και αγωνιστικό παρόν στις δύο επαναλαμβανόμενες σαρανταοκτάωρες απεργίες
  http://www.esiea.gr/gr/index.html

  Και η ΕΣ Π(εριοδικού) έγινε και Η(λεκτρονικού) Τύπου.

 8. akindynos said

  Δεν απεργούν όλες οι ενώσεις των δημοσιογράφων.

 9. Από τα αθλητικά site, πάντως, και ο SportFM και η Sport Day λειτουργούν κανονικά. Ίσως να μη γράφουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, δεν το έψαξα.

 10. ΣοφίαΟικ said

  Εγώ εδώ και μερικούς μήνες βρίσκομαι σε μια κατάσταση παντελούς έλλειψης της ειδησεογραφίας και δε μου λείπει τίποτα, τελικά. Εννοείται ότι τα μεγάλα, βλ. Ιαπωνία, Αίγυπτος κλπ τα μαθαίνω, αν και καμιά φοράτα μαθάινω δευτερευόντως, π.χ. για το σεισμό στην Ιαπωνία είδα στο φέισμπουκ κάποιον που έλεγε ότι λυπαται για τους Ιάπωνες και πήγα και κοίταξα τις ειδήσεις. Ναι, υπάρχει και το ραδιόφωνο, αλλά εκεί προτιμώ να ακούω μουσική, κατά προτίμηση απαλή και στο βάθος, να μην εμποδίζει τη δουλειά. Η τηλεόραση είναι αγκαζαρισμένη συνεχώς από τα γειτονόπουλα που παίζουν ηλεκτρονικά. Εδώ ανακάλυψα ότι στην πραγματικότητα μία, άντε δύο τηλεοπτικές σειρές δε χάνω και μόνο αυτές βλέπω (ιντερνετικώς).
  Από την Ελλάδα αυτό που μου έλλειπε ήταν όχι οι πολιτικές ειδήσεις αλλά τα μικρά, αυτά που τα μαθαίνεις κουβεντιάζοντας.
  Όσο για τα τηλεοπτικά δελτία, καλύτερα… Αποτοξίνωση.

 11. Το in.gr απεργεί, αλλά είναι διαφορετική περίπτωση μια και είναι τμήμα του ΔΟΛ.

  Για το ερώτημα, ακριβώς όπως τα λες στην τελευταία παράγραφο του ποστ.

 12. τυφλός said

  #1: Εδώ δεν απεργούν τα τοπικά μέσα οπότε μάθαμε χτες τί συνέβη στον Πανίκα και πολύ χαρήκαμε πρωί πρωί.

  http://www.patris.gr/articles/199250

  Π2: Συμπληρώνω: Η ΕΣΗΕΑ δεν δέχεται ως μέλη της τους εργαζόμενους σε ειδησειογραφικά site με την αιτιολογία ότι δεν το προβλέπει το καταστατικό! Ναι, αυτό που φτιάχτηκε περίπου το 1920, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι ενώ στο in.gr απεργούν καλή τη πίστη (παλιότερα έκαναν ανάρτηση σχετικών ανακοινώσεων σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση), στα τελευταία νέα του kathimerini.gr βλέπω αρκετές ειδήσεις με χτεσινή ημερομηνία.

  Για το protagon έχω διαβάσει ότι οι δημιουργοί το βλέπουν κάπως σαν τα προσωπικά τους ιστολόγιά τα οποία φιλοξενούνται κάτω από την ίδια στέγη. Ίσως γι’ αυτό να μην απεργούν.

 13. Άγγελος said

  Με εντυπωσίασε ο «σκύλος της Β.Κ.» Παρ΄ ότι υποφέρει από το συκώτι του συνεχίζει να βλέπει Πρετεντέρη και Τρέμη. Γιατί αν κάνει τόσο κακό στην υγεία του γιατί το συνεχίζει; Μήπως έχει λάθος διάγνωση από το γιατρό του και πάσχει από ψυχασθένεια; Εκτός αν τους κρυφοκοιτάζει, αλλά επειδή είναι του συρμού τους αποτάσσει.

 14. Μαρία said

  8
  Απ’ τις 5 ενώσεις της ΠΟΕΣΥ οι δύο έχουν στάσεις εργασίας.
  http://www.poesy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=57

 15. π2 said

  Μαρία, απ’ ό,τι βλέπω, η συζήτηση για την ένταξη των εργαζομένων στα διαδικτυακά ΜΜΕ άνοιξε ταυτόχρονα με την προκήρυξη της απεργίας. Δεν είναι και πολύ σοβαρή αντιμετώπιση αυτή. Το αποτέλεσμα στα αθλητικά που αναφέρθηκαν ως παράδειγμα, είναι να απεργούν οι μισοί (π.χ.), που είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ λόγω εφημερίδων. Υποθέτω πως και στους υπόλοιπους ιστοτόπους που υπολειτουργούν είναι αντίστοιχη η κατάσταση.

 16. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια! Αλληλοενημερωνόμαστε κιόλας!

 17. Μαρία said

  15 ok

 18. sarant said

  13: Άγγελε, καλώς ήρθες -αν και θα βόλευε να χρησιμοποιείς ένα άλλο όνομα, στην περίπτωση που συνεχίσεις τα σχόλια, διότι υπάρχει τακτικός θαμώνας Άγγελος (όχι εσύ), όπως άλλωστε και Angelos.

 19. Μα δεν μας λείπει η ενημέρωση των ΜΜΕ, τις ξέρουμε τις ειδήσεις.
  1. Ο Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους.
  2. Ο διεθνής οίκος σαχλαμαρέισον προέβλεψε πτώχευση της Ελλάδος.
  3. Ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Φον Βαν Χτισταμπούχτεν βλέπει επιστροφή στη δραχμή, κάτι που απέκλεισαν έγκυροι κύκλοι του υπουργείου οικονομικών.
  4. Τα σπρέντ έπεσαν 30 μονάδες αρχικά, μετά όμως από την δήλωση του Χτισταμπούχτεν ανέβηκαν 70 μονάδες.
  ….

  Όχι λοιπόν, δεν μας λείπει η ειδησεογραφική ανακύκλωση, άσε που ησύχασε το κεφάλι μας. Εκτός εάν για λόγους ψυχοπαθολογικούς κάποιος είναι εξαρτημένος με τον πλύντη εγκεφάλου του. Παίζει και το θέμα της ψυχολογικής εξαρτήσεως.

 20. Rodia said

  Η μείωση (και η διαγραφή, κατά περίπτωση) προστίμων είναι βουλευτικό/νομαρχικό αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα! http://free-panikas.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

 21. Μαρία said

  18 Είπα κι εγώ!

 22. Rodia said

  Ειχα την ευκαιρία να διαβασω μερικα αποκαλυπτικα και ενδιαφεροντα αναρτήματα, όπως:
  http://ermippos.blogspot.com/2011/04/blog-post_08.html
  http://mogadishu.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=30721&blid=318
  Θέματα δλδ που αποκλείονται απο τα δελτία ειδήσεων

 23. Μπουκανιέρος said

  21 Ναι κι εγώ παραξενεύτηκα από την κακία χωρίς νόημα στο 13, συν τη λανθασμένη ανάγνωση του 2, κι αναρωτιόμουνα αν ο Άγγελος ξύπνησε πολύ στραβά σήμερα.

 24. μ said

  Damned if they do strike, damned if they don’t

  Είμαι δεδηλωμένος καταναλωτής ειδήσεων: βλέπω τηλεδελτία καθημερινά, διάβαζω εφημερίδες online συνήθως, μπλογκ και καμιά φορά και περιοδικά. Μου φαίνεται λοιπόν περίεργο και ανεξήγητο να λέει κάποιος ότι δεν (θέλει να) μαθαίνει τα νέα.

  Η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα του τύπου έχει πάρει λίγο την κάτω βόλτα αλλά δεν έχω τόσο αρνητική γνώμη γιατί και έξω δεν είναι καλύτερα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, νομίζω, εδώ και έξω είναι η υπεραπλούστευση στην παρουσίαση των γεγονότων μαζί με την ημιμάθεια μερικών συντακτών. Από κοντά και η γκρίζα διαφήμιση. Παπαγαλάκια υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη φυσικά, δεν είναι δικό μας φαινόμενο. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα σε κάθε περίπτωση: έχουμε και πολύ καλούς δημοσιογράφους που τιμούν το χώρο και πολλούς που κάνουν τη δουλειά τους με επαγγελματική αξιοπρέπεια.

  Εξοργίζομαι όμως όταν ακούω επιχειρήματα του τύπου, «ας κλείσουν οι φυλλάδες/τσοντοκάναλα/κλπ»: το να εύχεσαι στις εποχές που ζούμε να μείνει ο άλλος χωρίς δουλειά είναι για μένα κατάντια για όποιον το κάνει και κάτι εντελώς αδικαιολόγητο (εκτός ίσως από όσους επιβαρύνουν αποδεδειγμένα το κοινωνικό σύνολο).

  Disclaimer: απεργώ.

 25. #23 Ο γνωστός Άγγελος έχει δικό του ιστολόγιο και το όνομα του εμφανίζεται κυανό

 26. Δε μπορώ να πω ότι μου έλειψε τίποτα. Έτσι κι αλλιώς τηλεόραση δεν έχουμε.Ελληνικό δελτίο ειδήσεων παρακολουθώ καμιά φορά στο διαδίκτυο, από το mega, αφού βάλω το πράσινο φίλτρο και αν αντέξω. Πληροφόρηση παίρνω από αλλού.

  Εγώ έχω μια ουτοπική άποψη για τα ΜΜΕ. Πρέπει (και θα γίνει κάποτε) να καταργηθεί η κατά Μοντεσκιέ και Κοντορσέ επικρατούσα σήμερα θεωρία των Τριών διακεκριμένων εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) υπέρ της ιδέας των Τεσσάρων εξουσιών και να θεσμοθετηθούν τα μμε, η τηλεόραση και το διαδίκτυο, σαν η Τέταρτη Εξουσία. Να κατοχυρωθεί στα Συντάγματα των χωρών και να περάσει στα χέρια του λαού.

 27. gbaloglou said

  5

  … και θα μπορούσαμε μάλιστα να τραγουδήσουμε «οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα τα δελτία μένουν»!

 28. Εντάξει, κανείς δεν θέλει να μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας.
  Να σωπάσουμε δηλαδή όταν 5-10 εφοπλιστές/ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τα 50 δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους, διαπλέκονται αντί να ελέγχουν την εξουσία?

  Τα ΜΜΕ και η παραπληροφόρηση τους, ευθύνονται ως ένα βαθμό για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας –τώρα και στο μέλλον- αλλά και για την απώλεια δικαιωμάτων που οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων έφτυσαν αίμα κυριολεκτικά για να κατακτήσουν.

  Στα τσακίδια λοιπόν, οι κλέφτες, οι απατεώνες, τα κανάλια τους και οι εφημερίδες τους.
  Οι εργαζόμενοι σε αυτά, δημοσιογράφοι-τεχνικοί κλπ, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν μακροπρόθεσμα, γιατί η ανάγκη της κοινής γνώμης για ενημέρωση είναι πραγματική, πόσο μάλλον αν τα ΜΜΕ έλεγαν την αλήθεια αντί να παραπληροφορούν εξυπηρετώντας επιχειρηματικά συμφέροντα.

 29. O γνωστός Αγγελος το γράφει χωρίς οξεία!

 30. kupepe said

  Οι προϋπολογισμοί των καναλιών έχουν πέσει, σειρές δεν υπάρχουν, το star δεν έχει καλλιτεχνικα νέα όπως παλιά … τι θα δω σήμερα ???? Δωστε μου ένα δελτίο με παράθυρα σας παρακαλώ !!!!

 31. Και πως έγινε μέσα στην κρίση και την ανέχεια, το ΜΕΓΑ να γυρίσει την πιο ακριβή σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης;

  Υπάρχουν λεφτά;

 32. Μουσικό διάλειμμα

 33. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια!

  Το πρώτο λινκ της Ροδιάς στο 22 είναι ένα σάιτ που το ξέρω, το διαβάζω και με πιάνει η καρδιά μου, για τις υπερτιμολογήσεις στις νοσοκομειακές προμήθειες. 10 ευρώ το φίλτρο στη Γερμανία, 60 στην Ελλάδα! Το επαναλαμβάνω:
  http://ermippos.blogspot.com/2011/04/blog-post_08.html

 34. echthrosofer said

  Νομιζω οτι η εκπτωση του Ζορο απο το αξιωμα του ειναι μια απο τις πιο ευχαριστες ειδησεις.Οχι λογω των πολιτικων (;) θεσεων του,αλλα για να καταλαβει κι αυτος και οι ομοιοι του οτι δεν ειναι υπερανω του νομου

 35. echthrosofer Δεν συμφωνώ μαζί σου. Όχι γιατί ψήφισα Ψωμιάδη (που τον ψήφισα) όχι γιατί δεν αναγνωρίζω την γραφικότητα του Ζορό, αλλά γιατί όταν ένα σύστημα είναι διεφθαρμένο το να ξηλώνεις έναν ενδιάμεσο του συστήματος, περισσότερο με ύποπτο μου μοιάζει παρά με προσπάθεια επιβολής της νομιμότητας.

  Είναι ηλίου φαεινότερο ότι του την είχαν στημένη του Ψωμιάδου γιατί εάν θέλεις να καταπολεμήσεις τη διαφθορά, ξεκινάς πρώτα από τους δικούς σου για να παραδειγματίσεις. Επομένως με την έκπτωση του Ψωμιάδου, επίτρεψε μου να ανησυχώ και όχι να χαίρομαι. Και μάλιστα να ανησυχώ πολύ, γιατί γραφικός μπορεί να είναι, παγαπόντης μπορεί να είναι αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η κλασική περίπτωση υποχθόνιου πολιτικού, είναι λαϊκός πολιτικός του πεζοδρομίου. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά για να τα αφήσουν στον Πανίκα. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι όλοι είναι παρανομήσαντες, οι κατηγορίες κατευθύνονται στοχευμένα και μεθοδικά. ΤΟ σύστημα είναι πολύ πιο σάπιο από όσο νομίζουμε, είναι διαφωτισμένος αναγεννησιακός κοτζαμπασισμός. Ότι χειρότερο δηλαδή.
  Τρέμε επομένως για αυτό που έρχεται. Εγώ δηλώνω ότι εάν και τον ψήφισα με μισή καρδιά, την επόμενη φορά θα τον ψηφίσω με τα δύο χέρια.

 36. bernardina said

  «Τόσο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης όσο και ο ΣΥΝ κάλεσαν την κυβέρνηση να επέμβει στο θέμα της κρίσης του τύπου δίνοντας ουσιαστικά «σανίδα σωτηρίας» στις επιχειρήσεις που τέθηκαν χθες υπό επιτήρηση και όσες άλλες θα τις ακολουθήσουν επειδή τα κεφάλαιά τους δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ζημιές τους».

  Τι μας λέτε ωρέ παλικάρια;;;;

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6210

 37. ppan said

  Εμενα δεν μου λειπει τίποτε γιατι εδω κι ενα χρονο οι ειδήσεις με τρομαζουν-και νομιζω οτι το κάνουν επίτηδες, δεν είμαι απλώς κότα. Τα νεα της Ελλάδας τα μαθαίνω απο σας. Και η πτώση Ψωμιάδη είναι προφανώς το έκδοχο (συνηθως βαζελίνη στις πομάδες) για κάτι δύσκολο να πάει κάτω, δηλαδή η ατιμωρησια των υπολοίπων

 38. Μαρίνα said

  Κι εμένα δε μου λείπουν οι ειδήσεις,δε βλέπω εδώ και 3 χρόνια!Η τηλεόραση γενικά δε μου λείπει.Ζω και χωρίς αυτήν.Οσο για τις εφημερίδες…σπάνια έχω το χρόνο να διαβάσω!

 39. Παύλος said

  Ο Δήμου διατυπώνει την υποψία ότι όλη η ιστορία γίνεται για το αγγελιόσημο. Μήπως είναι έτσι;

 40. Δὲν μοῦ λείπει τίποτε. Μακάρι ἡ ἀπεργία νὰ κρατήσῃ 4 χρόνια.

 41. Μαζί με την «ΑΥΓΗ» και την «Ελευθεροτυπία», πρέπει να μνημονεύσουμε και το «ΠΡΙΝ». Και όπως είπε μια φίλη μου, που εργάζεται σε μία από τα παραπάνω εφημερίδες, αυτές οι 3 επέλεξαν να χάσουν τα έσοδα από τις κυριακάτικες εκδόσεις τους, και συμπτωματικά (;) είναι οι ίδιες αυτές οι 3, που δέχονται τα αιτήματα των απεργών.

 42. bernardina said

  Δεν μου λείπουν καθόλου οι δηλώσεις των κομμάτων. Ξέρω εκ των προτέρων τι θα πει ο κάθε εκπρόσωπος. Ακόμα και τα σημεία στίξης…

  Επίσης δεν μου λείπουν καθόλου οι εμμονές (;) των «αναλυτών-σχολιαστών». Επίσης ξέρω τι θα πει ο καθένας τους πριν καν ανοίξει το στόμα του.

  Ούτε σύβιλλα να ήμουν :mrgreen:

 43. Μαρία said

  40 Μίλησε ο διαφημιστής.
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=607243

 44. σκορδίλης σπύρος said

  κύριε σαραντάκο ονομάζομε σπύρος σκορδίλης και σας διαβάζω καιρό. σας σσυνχέρω για τις αναρτήσεις σας. σήμερα διάβασα πως καμαρώνετε για το ότι είστε αναγνώστης
  της ελευθεροτυπίας. θα ήθελα δημόσια το σχόλιο σας γι ατο κείμενο που ακολουθεί και για το οποίο η Ε δεν μας έκανε την τιμή ούτε να δημοσιεύσει την επιστολή,ούτε
   ναδιορθώση το σφάλμα της. ευχαριστώ.

            Προς την εφημερίδα Ελευθεροτυπία 

  Θέμα: Οι τυφλοί ζουν στο άπλετο φως της κοινωνίας. 

  Αγαπητή σύνταξη:

  Στο φύλο με ημερομηνία 22/03/2011 της έκδοσης σας δημοσιεύτηκε άρθρο που υπογράφεται από τον συντάκτη σας Β. Α. Φιλιπάτο με τον τίτλο «ένα μπλουζ στο σκοτάδι»,
  που «επιχείρησε» να παρουσιάσει την κινητοποίηση που οργανώθηκε την προηγούμενη ημέρα από φορείς των τυφλών και των  ατόμων με προβλήματα όρασης.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=261439

  Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως εδώ και δεκαετίες η εφημερίδα σας έχει σταθεί υποστηρικτικά και αλληλέγγυα στους αγώνες των τυφλών όχι μόνο αναδεικνύοντας
  τα διαχρονικά τους αιτήματα, αλλά πάντοτε παρουσίαζε τις κινητοποιήσεις τους στην πραγματική τους διάσταση χωρίς την παραμικρή αναφορά που να παραπέμπει
  στον οίκτο, την ελεημοσύνη και την αναπαραγωγή αναχρονιστικών στερεότυπων ταυτισμένων με τις καταδικασμένες εποχές της «φιλανθρωπίας». Και αυτός ήταν ομολογουμένως
  ο λόγος που το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκάλεσε την δυσάρεστη έκπληξη και απογοήτευση μας.       

  Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε εσάς, και τους αναγνώστες της εφημερίδας πως οι τυφλοί ζουν και μάχονται για δεκαετίες τώρα μέσα στο άπλετο φως της κοινωνίας.
  Δεν ψάχνουντην πολυχρωμία μέσα στο σκοτάδι γιατί σε αυτό υπάρχει μόνο το μαύρο!!!. Τα οράματα τους είναι φωτεινά όπως και όλη τους η ζωή, αγωνίζονται καθημερινά
  κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως ο μέσος καθημερινός άνθρωπος, σπουδάζουν, εργάζονται, δίνουν την δύσκολη μάχη για την ανατροφή των παιδιών τους και έχουν
  τις ίδιες αγωνίες αλλά και την διάθεση αφενός να αντιπαλέψουν τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες που υφίστανται και αφετέρου να συμβάλλουν ως ενεργοί
  πολίτες στην ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής της χώρας που τόσο σοβαρά δοκιμάζεται από την οικονομική και αξιακή κρίση. 

  Αθήνα 26/03/2011

  Με εκτίμηση

  Οι αναγνώστες σας 

  Κώστας Θεοδωρόπουλος

  Πελαγία Παπανικολάου

  Σπύρος Σκορδίλης

  Νίκος Χαρίτος

  Επικοινωνία

  Κ. Θεοδωρόπουλος

  6972324423   

 45. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια.

  Κύριε Σκορδίλη, κακώς δεν δημοσιεύτηκε η επιστολή σας. Ο υπεύθυνος των επιστολών κι άλλες φορές έχει κόψει μη ευχάριστες επιστολές.

 46. Costas said

  Εμένα μου λείπει η ειδησεογραφία, αλλά πολύ λίγο. Αν βέβαια η απουσία ειδήσεων ήταν απόλυτη ή η απεργία κρατούσε όχι 4 αλλά 44 μέρες, τότε θα μου έλειπε πολύ. Αλλά τέσσερις μέρες, σιγά τη στέρηση.

  Οι αναλύσεις και τα άρθρα γνώμης δεν μου λείπουν. Συνήθως είναι κάκιστης ποιότητας. Ο κάθε πικραμένος. Και πάλι δε, βρίσκω τις 4 μέρες πάρα πολύ σύντομο διάστημα για να μου προκαλέσει αίσθημα στέρησης.

 47. NM said

  Αγαπητή Βernardina (#37)
  Το «protagon» δεν το ήξερα μέχρι που διάβασα το σχόλιό σας. Υπέθεσα ότι πρόκειται για έντιμο site και τα όσα παραθέτετε με ξένισαν. Φταίτε κι εσείς λιγουλάκι βέβαια, γιατί εκείνο το: «Τι μας λέτε ωρέ παλικάρια;;;;» μπορεί να παρεξηγηθεί και να νομίσει κανείς ότι απευθύνεται προς το Συνασπισμό για τις τάχα θέσεις του και όχι προς το protagon επειδή παραπληροφορεί ξεδιάντροπα.
  Για να ηρεμήσω λοιπόν επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του ΣΥΝ http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=22742 και διάβασα το δελτίο τύπου που ακολουθεί. Το παραθέτω ολόκληρο καθώς δεν αποκλείεται να πλανηθούν και άλλοι αφελείς σαν κι εμένα:
  «* 06/04/2011 – Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την απεργία στα ΜΜΕ
  * Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταπατηθεί στην πράξη εδώ και καιρό για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ και τώρα επιχειρείται η ολοσχερής κατάργησή τους. Στην προσπάθεια της αυτή η εργοδοσία επιστρατεύει την τρομοκρατία, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και τα αντίποινα στη συνδικαλιστική δράση.
  * Στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και καλούμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιτέλους να τοποθετηθεί για αυτά που συμβαίνουν στο χώρο. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες, αφού με τη χειραγώγηση των μέσων και τη διαπλοκή τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση.»

 48. Δεν μου λείπουν και πολλά πράγματα γιατί ως γνωστόν είμαι κουφή, άρα δεν ακούω δελτία ειδήσεων και δεν βλέπω τηλεόραση (άχρηστο μου είναι και το δελτίο ειδήσεων στη νοηματική αφού δεν την ξέρω και επικοινωνώ με χειλεοανάγνωση – παρόλα αυτά χρεώνομαι κι εγώ όπως όλοι το τέλος υπέρ της ΕΤ στο λογαρισμό της ΔΕΗ! )

  Αυτά, ήθελα να πω κι εγώ τον πόνο μου. Εφημερίδες γενικά διαβάζω, αλλά από συνήθεια πλέον κι όχι γιατί με ευχαριστούν, όπως παλιά.

 49. # 45: Κύριε Σκορδίλη, σας γράφω από τον αντίποδα, την κώφωση δηλαδή. Μου κάνει εντύπωση αυτό που λέτε, για τη μη δημοσιοποίηση της επιστολής σας, Επειδή στέλνω κι εγώ συχνά πυκνά επιστολές με θέμα την κώφωση, έχω να πω ότι δεν έχω αισθανθεί απόρριψή από πουθενά. Εξάλλου ζούμε στον 21ο αιώνα και οι αντιλήψεις της κοινωνίας για την αναπηρία αλλάζουν και θα αλλάζουν διαρκώς.

 50. Ο όρος «απεργοσπάστης» μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές στις οποίες επικρατούσαν άλλα ήθη (ή μήπως πίσω στη πατρίδα τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει;).

  Συγγνώμη αλλά οι απεργίες πρέπει να είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση… Αυτό για να μη περάσουμε στο άλλο άκρο: Το φασισμό των συνδικάτων.

 51. γιώργος λ. said

  @44. Αν στο Ν. Δήμου, μετά από όλη του τη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, βλέπετε το διαφημιστή, λυπάμαι πάρα πολύ.

 52. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια, και καλημέρα!

  51: Αγαπητέ, ποιον όρο προτείνετε σε αντικατάσταση του «απεργοσπάστης»; Και, όταν λέτε ότι η χρήση του όρου μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, εννοείτε μόνο τον ελληνικό όρο; Μόνο η ελληνική λέξη έχει ιδιότητες χρονομηχανής, όχι η αγγλική; Το λέω αυτό, επειδή ο αμερικανικός όρος strikebreaker βρίσκεται επίσης σε χρήση, υπάρχει μάλιστα και Strikebreakers Act, τον οποίο εξακολουθούν να επικαλούνται, π.χ. εδώ:
  http://www.jacksonlewis.com/resources.php?NewsID=445

  Δεν αμφιβάλλω βέβαια ότι το έχετε επισημάνει και στα αμερικανικά ιστολόγια που χρησιμοποιούν τον όρο, π.χ εδώ σε ένα προχτεσινό:
  http://timpanogos.wordpress.com/2011/04/07/only-in-small-towns-where-leaders-have-time-to-think/

  Βλέπετε; Ούτε στην Αμερική έχει αλλάξει τίποτε!

 53. sarant said

  52: Αδικείτε τη σχολιάστρια. Όταν λέμε «μιλάει ο διαφημιστής» δεν σημαίνει κατανάγκη ότι αρνούμαστε τις άλλες του ιδιότητες. Πάντως, και ο ίδιος ο Δήμου έχει γράψει ότι παρόλο που έχει αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο στο γράψιμο παρά στη διαφήμιση (όπου επίσης έγραφε), όλοι διαφημιστή τον αποκαλούν, ακόμα και όταν βραβευόταν ως δημοσιογράφος της χρονιάς -δεν μπόρεσε, άλλωστε, να γίνει μέλος της ΕΣΗΕΑ, επειδή όταν άρχισε να γράφει σε εφημερίδες είχε πατήσει τα σαράντα. Αλλά δεν είναι υποτιμητικό να είσαι διαφημιστής, είναι κοινώς αποδεκτό ότι στο χώρο της διαφήμισης υπάρχει συγκεντρωμένη τεράστια ευφυΐα.

  Το πώς χρησιμοποιείται, είναι άλλο θέμα’ όπως λέει ο Τσάντλερ (παραθέτω από μνήμης): «έβαλα να παίξω μια παρτίδα σκάκι, ανάμεσα σε δυο Ρώσους, ισοπαλία στην 98η κίνηση -η μεγαλύτερη σπατάλη φαιάς ουσίας που μπορεί να βρει κανείς αν εξαιρέσει τα διαφημιστικά γραφεία».

 54. Δημήτρης Φύσσας said

  1. «She hung up and I set out the chessboard. I filled a pipe, paraded the chessmen and inspected them for French shaves and loose buttons, and played a championship tournament game between Gortchakoff and Meninkin, seventy-two moves to a draw, a prize specimen of the irresistible force meeting the immovable object, a battle without armor, a war without blood, and as elaborate a waste of human intelligence as you could find anywhere outside an advertising agency.» Raymond Chandler, «The long Goodbye». Το μισοθυμόμουνα κι εγώ, μα το βρήκα πλήρες στο http://hardboiledpoker.blogspot.com/2006/07/raymond-chandler-said-lot-of-things.html με μια γουστόζικη διόρθωση, ότι δεν αφορά το πόκερ, μα το σκάκι.

  2. Η ΕΣΗΕΑ και λοιποί ανάλογοι κύριοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από ό,τι συμβαίνει στον Τύπο. Είναι σκληρή συντεχνία, που κοιτάζει προκλητικά μόνο τα συμφέροντα των μελών της, ενώ ταυτόχρονα απειλεί και προσπαθεί να εξαναγκάσει σε απεργία / μη εργασία όχι μόνο τα μη μέλη της, αλλά και τους μικροεπιχειρηματίες των μίντια. Διάβασα λεπτομερώς τις ποιμαντορικές εγκυκλίους και ντιρεκτίβες της ΕΣΗΕΑ και έφριξα: δε θα γίνει αυτό, δε θα γίνει το άλλο, δε θα γίνει το τρίτο- σιγά τα αίματα ρε παιδιά. Υπό τις σημερινές συνθήκες (διαδίκτυο, κινητά, δορυφορική κλπ), η ενημέρωση δεν μπορεί να φιμωθεί, ούτε να μονοπωληθεί. Η δε άθλια ελλαδική ειδησεογραφία δε νομίζω ν΄ απολείπει σε κανέναν. Μια βόλτα σε κυπριακό διαδικτυακό τύπο, New York Times, Al Jazzera, Haarez, Guardian -που έτσι κι αλλιώς την κάνω κάθε μέρα- ενημερώνει μιαν χαρά. Τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια δε βλέπω, δε μου λείπει.
  Παρατήρηασα όμως ότι μερικές ιστοσελίδες βάλανε κάποιες ειδήσεις π.χ. ο θάνατος του Σίντνι Λιουμέτ πέρασε σε Βήμα και Καθημερινή.
  Γνώμη μου είναι ότι η απεργία της ΕΣΗΕΑ επιταχύνει το θάνατο του καθημερινού Τύπου όπως τον ξέραμε. Δεν μπορώ να πω ότι λυπάμαι, μήτε για τους εκδότες, μήτε για τους ΕΣΗΕΑδες, που έτσι κι αλλιώς έχουν προνόμια πολλά. Για τους δημοσιογράφους με τα μπλοκάκια που μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ναι, αλλά γι΄αυτούς ο κόσμος της ΕΣΗΕΑ είναι άλλος κόσμος. Το μαγαζί αυτό είναι αχαρακτήριστο.
  ΜΙλάω εκ πείρας, μπλοκάκιας σε φρι πρες είμαι (και δεν παραπονιέμαι, κι ας μην έχω να πληρώσω το ΤΕΒΕ μου,πολλές φορές). Αλλά πού να ξέρουν οι πολυθεσίτες και κρατικοδίαιτοι της ΕΣΗΕΑ,της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα τσιράκια των κομμάτων και των γραφείων τύπου,
  τι θα πει ΤΕΒΕ.

 55. Νοσφερατος said

  σχ 36
  Μαλλον δεν καταλαβαινετε τι τεραστια Πηγη διαφθορας , εθνολαικισμου και Ντροπής υπηρξε για την Θεσσαλονικη ολα αυτά τα χρονια το Καθεστως Ψωμιαδισμου ..Κατσετρεψε μια ολοκληρη πολη εναν Νομο , Ηθικά , Οικολογικά , κοινωνικά .. Μαζί με τους Παπαγεωργοπουλικους φυσικά

 56. Παύλος said

  Κάτι άσχετο αλλά σημαντικό:

  Έκκληση για σχηματισμό επιτροπής λογιστικού ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους

  Μετά από 50 μέρες την έχουν υπογράψει μόνο 16500.

 57. γιώργος λ. said

  @54 Το εξέλαβα ότι ως (πρώην) διαφημιστής δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Αν δεν το εννοούσε έτσι και εννοούσε ότι εδώ μιλάει ως διαφημιστής ή ότι μιλάει ας πούμε ο διαφημιστής μέσα του, τότε την αδίκησα και ζητάω συγγνώμη. Και σε αυτή την περίπτωση όμως έχω κάποιες παρατηρήσεις. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργεί ως απλός υπερασπιστής συντεχνιακών συμφερόντων. Οπότε μας μένει ότι απλώς αντλεί από την πείρα του ως διαφημιστής για το συγκεκριμένο θέμα, πράγμα που δεν νομίζω ότι είναι κακό. (Και δεν αποκλείεται έτσι να το εννοούσε και η σχολιάστρια).

  Ωραίο το απόσπασμα του Τσάντλερ.

 58. #56 Ενώ επί Μαναβή η πόλη έσφυζε!!!
  Για την κατάντια της Θεσσαλονίκης δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Αθήνα. Δεν απαξιώθηκε από τον Ψωμιάδη η Δ.Ε.Θ. που από εμπορικό μετατράπηκε σε πολιτικό γεγονός. Δεν κωλισιεργεί ο υπόγειος σιδηρόδρομος λόγω Ψωμιάδη. Δεν άργησε να γίνει 10 χρόνια η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά λόγω Ψωμιάδη. Δεν υποβαθμίστηκε το άλλοτε Υπουργείο Βορείου Ελλάδος σταδιακά σε Γενική Γραμματεία μαλλιού από τον Ψωμιάδη. Το υπουργείο πολιτισμού τι έκανε για την ανάδειξη των μνημείων της επί 1000+ χρόνια συμβασιλευούσης; Τι έκανε το υπουργείο εσωτερικών για να κρατήσει τους παλιννοστούντες στη Θράκη, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός; Τι έκανε το υπουργείο οικονομικών για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και του λαθρεμπορίου; Το υπουργείο δημοσίας τάξεως για τα ναρκωτικά σε όλα τα πάρκα, από το πάρκο Κρήτης μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας;……..

  Πρόσεξε, δεν αγιοποιώ τον Πανίκα αλλά δες πως έχει το παιχνίδι. Ποιόν έχριζαν ως αντίπαλο του οι της άλλης παράταξης; Την Πατουλίδου; Κάποιον άλλον αξιόλογο; Μοιρασμένη ήταν πάντα η τράπουλα από τα κέντρα και όχι από τους Θεσσαλονικείς. Προφανώς λοιπόν ο Ψωμιάδης τους ενοχλούσε για άλλους λόγους.
  Εκτός εάν θέλεις να πιστέψουμε ότι Μαντέλης, Άκης, Τσουκάτος & ΣΙΑ είναι αθώοι και για τα εγκλήματα φταίει ο Ψωμιάδης.

  Και εν πάσει περιπτώσει ας το καταλάβουν μια για πάντα, εμείς στη Β.Ελλάδα είμαστε ευαίσθητοι στα εθνικά. Δεν μπορεί ως αντίπαλο του Ψωμιάδη να ορίζουν όποιον διεθνιστή τους κάτσει. Η ουρανιοτοξίτιδα και ο Κεμαλισμός δεν θα περάσουν ΠΟΤΕ στην Β.Ελλάδα ότι και να κάνουν. Εγώ πρώτος συμφωνώ με όσους κατακρίνουν τις αρχές για την κατάντια της πόλης. Αλλά ποια εναλλακτική είχε τόσα χρόνια ο ψηφοφόρος; Επομένως ότι και να κάνουν, τα σχέδια του Μπουτάρη και του Τρεμοπούλου θα μείνουν όνειρα θερινής νυκτός. Αν θέλουν να τιμωρήσουν οικονομικά εγκλήματα…ιδού η Ρόδος. Το ειδικό δικαστήριο περιμένει για το ΧΑΑ, τα Ολυμπιακά Έργα, τα υποβρύχια, τα Ίμια και προσεχώς για το Καστελλόριζο, και περιμένει και περιμένει και περιμένει…

 59. Και ξέχασα το κυριότερο. Δεν φταίει ο Ψωμιάδης που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει γίνει παιδική χαρά και για να πας σε ένα νησί πρέπει να κάνεις το γύρο της Ελλάδος σε 80 ημέρες. Δεν φταίει ο Ψωμιάδης που το Αεροδρόμιο Μακεδονία δεν λειτουργεί με ομίχλη. Πρώτα ας δει η Αθήνα την μούρη της στον καθρέπτη που ρουφάει το μεδούλι της Ελλάδος και μετά βλέπουμε.

 60. Μαρία said

  53 Η αντικατάσταση του απεργοσπάστη απ’ το μη απεργό ανήκει στην πασοκική νέα γλώσσα, όταν οι απεργίες παρεμπόδιζαν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Τότε διεκδικήθηκε και το δικαίωμα στην απεργοσπασία, μάλλον στη μη απεργία. Οπότε πράγματι ο απεργοσπάστης είναι παλιομοδίτης.

  58 >εννοούσε ότι εδώ μιλάει ως διαφημιστής …
  Ακριβώς.

 61. τυφλός said

  Ένα νέο που τα ελληνικά Μέσα δε θα παίξουν ποτέ είτε απεργούν είτε όχι.

  Click to access RL34680.pdf

 62. 13 Άγγελε,
  το γεγονός ότι δεν τους παρακολουθώ εγώ, δεν σημαίνει ότι δεν βλάπτουν την κοινωνία.
  Και η Φουκουσίμα δεν με αγγίζει (προσωρινά) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν δηλητηριάζει ολάκερο τον πλανήτη.
  Χαιρετίζματα από το υγιέστατο (επίσης προσωρινά) συκώτι μου.

 63. ΣΧ 59,60 ..
  ασαφαλώς και δεν φταιει ο Ψωμιαδισμός και ακροδεξιθος εθνολαικισμός για ολα αυτά που αναφερεις ,οπως δενφταει για την σφαγή των Νηπιων το Β παγκοσμιο πολεμο, και ην ραδιενεργια στην Φουκουσιμα .. Τι σοι επιχειρηματα ειναι αυτά και με συγχωρεις
  Εκεινο για τοοποιο φταιει ο Ψωμιαδισμός ο Παπαγωργοπουλο Κουβελισμός κλπ ειναι οτι με Προσχημα εναν ΔΗΘΕΝ πατριωστιμό στην πουσια οπως επικαλυψη της πιο ξεδιαντροπής Ξεφτιλας οδηγησαν την πολη και τον νομο στην πιο βαθεια καθυστερηση και κααστροφή , Υλική ,οικολογική πολιτική αλλά κυριως Πνευματική ..
  Και τι λόγής ΑΝΤΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΙ ειναι αυτοι περι .. ευσιασθησιας στα εθνικά και περι Μαντυελη κλπ .. Γιατί θα πεπερπε να φαμε στα ΜΟυτρα τον Κουβελα , την εξυπηρετηση ημετερων τον Ανθιμο το ν Ψωμιαδη , τα45 δηθεν εγα μ, τιςεξυπηρετησεις ημετερων, την χυδαιοτητα , τα καραγκιοζιλικια , τη διαγραφή προστιματων λογω .. Τσυκατου .. .. Τι όγήςΜπαμουλες ειναι αυτοι;
  Καλά εσενανε σε επειθε ο ..πατριωτισμός του Ψωμιαδη; ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΌς ΗΤΑΝ Η
  τι να πει

 64. Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε κάποιοι στην Θεσσαλονίκη αν νομίζετε ότι για τα χάλια της πόλης σας φταίνε οι κακοί Αθηναίοι!
  Βλέπετε η Αθήνα είναι τόσο όμορφη και ανθρώπινη πόλη, που την ζηλεύουν σε όλο τον κόσμο!
  Αντί να ψάχνετε για αόρατους εχθρούς, καλύτερα να αρχίσετε να χτυπάτε τα κεφάλια σας μεταξύ σας μπας και ξυπνήσετε και σταματήσετε να ψηφίζετε όλα αυτά τα άχρηστα κομματόσκυλα που κατάστρεψαν την πόλη σας διαχρονικά.
  Οι ίδιοι ηλίθιοι εδώ στα Χανιά βρίζουν το Ηράκλειο για την κατάντια της πόλης τους…
  Πάντα φταίει ο «άλλος», ποτέ εμείς.

  Θέλω να προσθέσω δυο λόγια για τον Νίκο Δήμου, του οποίου την άποψη πάντα σέβομαι και εκτιμώ, όμως ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι ο Πάπας…
  Προχθές στην Lifo έγραψε ένα άρθρο για την Κερατέα, που όταν το διάβασα κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου.
  Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε σε όλα με κάποιον που αγαπάμε, διαφορετικά η ζωή θα ήταν τόσο βαρετή.

 65. ναι ! ως γνωστον ,για τα χαλιοα της Σαλονικης και το οτι εβγαινεν Ο Κουβελας και οΠπαγεωργοπουλος και ο Ψωμιαδης εφταιγε ο Τσουκατος ,ο Σημιτης ,η Μαρία η Πενταγιωτισα , η Χάιδω το κρατος των Αθηνων , τα Σκοπια ,οι Κινέζοι ισως ; , οι μεταναστες , ο Ολυμπιακός, ο Πρωτοαπαπας και ο Τσοχατζοπουλος και οχι ο Ανθιμος και οι διαφοροι τυποι που κανα τον πατριωτισμό επαγγελμα αποτων καιρο των μεγαλων συλλαλητηριων της δεκαετιας του’ 90 τουλαχιστον ..

 66. Δεν είναι αντιπερισπασμός Νοσφεράτε, είναι κοινή λογική.
  Όταν έχεις ένα ευαίσθητο στα εθνικά σώμα πολιτών, δεν προκαλείς με πα-πα-ρι-ές γιατί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα εκλεγεί αυτός που τουλάχιστον δεν φαίνεται προδοτικός. Και αν βγήκε τώρα ο Μπουτάρης, αυτό δεν έγινε γιατί τον ψήφισαν οι Θεσσαλονικείς αλλά γιατί δεν ψήφισαν καθόλου. Η αποχή έβγαλε τον Μπουτάρη.

  Οι προτεινόμενοι από τα κόμματα υποψήφιοι πρέπει να βλέπουν και το τι ζητάει ο κόσμος. Αν σε ένα κοινό που θέλει το Α εσύ λες το Ω τότε δεν θα βγεις ποτέ. Εξάλλου μην ξεχνάς και το άλλο λαυράκι, τον Βούγια, που πήρε την ψήφο του κόσμου ως ανεξάρτητος και μετά κατέβηκε στην Αθήνα ως ΠΑΣΟΚότερος των ΠΑΣΟΚων. Με λίγα λόγια ο Ψωμιάδης ήταν το μη μη χείρον βελτιστον καθώς ουδέποτε είχε μια πραγματικά σοβαρή επιλογή.

  #65 Και μετά ξυπνήσαμε. Το κωλο-χωριουδάκι των 500 κατοίκων του 1821 μας έγινε πόλη των 5 εκ. όλως τυχαίως. Δεν έγινε επειδή έπαθε ασφυξία η υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έγινε επειδή απομονώθηκε η ύπαιθρος. Έγινε επειδή όλοι οι άλλοι είναι κομπλεξικοί. Άσε μας ρε φίλε τώρα μην αρχίσω να φορτώνω πρωί πρωί.
  Εγώ κατάγομαι από την κάποτε πλουσιότερη περιοχή της Ελλάδος που τώρα είναι η φτωχότερη. Αλλά πρόσεξε, όταν λέω Αθήνα δεν εννοώ τους Αθηναίους, εξάλλου κανένας δεν είναι Αθηναίος. Ίσως εγώ ως πόντιος να είμαι περισσότερο Αθηναίους από άλλους. Μιλάω για το κέντρο εξουσίας. Οι «Αθηναίοι» τι είναι; Θύματα είναι και αυτοί. Τους λένε πρωτευουσιάνους και χαίρονται.

 67. Εγώ ξέρω ότι επί Καραμανλή Β΄ ξεκίνησε το μετρό, επί Παπανδρέου Γ΄ σταμάτησε. Ότι η Εγνατία, Δελφών κλπ είναι νεκροταφεία λόγω σταματημένων έργων και θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να τελειώσει η ιστορία. Ίσως όταν κλείσουν όλα τα καταστήματα και περιέλθουν στην κατοχή των γνωστών αγνώστων. Ο Ψωμιάδης φταίει και γιαυτό;

 68. Rodia said

  Ολο αυτό το σκηνικό που συμβαίνει στον Τύπο, μου θυμίζει το «Σκελετόβραχο» της Εύας Βλάμη, όπου με τα χίλια ζόρια τα ξύλινα σκαριά αναβαθμίστηκαν σε σιδερένια και οι μηχανές αντικατέστησαν στο τέλος τα πανιά. Ο δρόμος έχει χαραχτεί πια…

 69. @67
  Τρία πουλάκια κάθονταν, περνά ένα ψυγείο και τα βάφει πράσινα.

 70. #66 Ως τον Απρίλιο του 2004 ο Άνθιμος ήταν στην Αλεξανδρούπολη.

 71. #65 ποιά χάλια; μπροστὰ στὴν Ἀθήνα ἡ Θεσσαλονίκη εἶναι ὁ κῆπος τῆς Ἐδέμ. ἡ Ἀθήνα εἶναι παράδεισος μόνο γιὰ τοὺς λάτρεις τοῦ πολυπολιτισμοῦ πλέον.

 72. Rodia said

  72.
  Κι όμως.. http://episkiasis.wordpress.com/2011/04/10/love-this-fucking-fest/

 73. 72
  Συζητήστε το με τον 67, και όταν αποφασίσετε τα ξαναλέμε.
  Με αυτή την λογική βέβαια,
  «τα Χανιά μπροστά στην Θεσσαλονίκη είναι ο κήπος της Εδέμ.
  Η Θεσσαλονίκη είναι παράδεισος μόνο για τους λάτρεις της μπουγάτσας πλέον.»

 74. #74 γιατί πρὲπει νὰ πάρουμε κάποια κοινὴ ἀπόφασι; δὲν τὸ κατάλαβα αὐτό.

 75. ὅτι τὰ Χανιὰ μπροστὰ στὴν Θεσσαλονίκη εἶναι ὁ κῆπος τῆς Ἐδὲμ ἐννοεῖται.

 76. 75
  Ή υπάρχει κάποια «συνομωσία» ώστε τα κονδύλια που προορίζονται για την Θεσσαλονίκη να κατακρατούνται στην πρωτεύουσα προς όφελος της Αθήνας όπως αφήνει να εννοηθεί ο 67,
  ή η Αθήνα είναι μία από τις πιο άσχημες πρωτεύουσες του κόσμου, με ουσιαστικά ανύπαρκτες υποδομές.
  Δεν γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο.

 77. Nοσφερατος said

  «επί Καραμανλή Β΄ ξεκίνησε το μετρό, επί Παπανδρέου Γ΄ σταμάτησ»
  Το μετρο ξεκινησε ωςς Τρυπα στα καλά καθουμενα ουχι επι Δααμνλή του Β’ αλλά επι Κούβελα το υΑ ‘ που ανοιξε μια Τρυπα καταμεσηςη του δρομου και ειπε οτι θα την χρηματοδοτησει το .. Τ Β 100.. Φυσικά την χρηματοδοτησε το τβ 100 ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ τΡΥΠΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΤΟΥ δΗΜΟΥ για τα οποια οφειλεται καθ ‘ολοκληριαν η πιο απληστη και αχρηστη Δεξια της Ελλαδας , δηλαδή αυτή που καθησε για ενα τεταρτο του αιωνα στην πλατη των Θεσσαλονικέων
  – επισης ο Κουβελας επι εκεινο το περιφημον για τους Ποιητές ως Λαπάδες..Ποιητά Κορνήλιε το θυμασαι;

 78. #77 γίνεται, οἱ διαχειριζόμενοι τὰ κονδύλια δὲν ἔχουν αἰσθητική, ἢ, ἔστω, τὴν δική μου αἰσθητική.

 79. ἐπὶ Κούβελα ἤμουν πολὺ μικρός, ἀλλὰ ποτὲ δὲν τὸν συμπάθησα. πάντως ὁ Στράβων ἔχει μέχρις ἑνὸς σημείου δίκαιο. ὁ Μπουτάρης βγῆκε λόγῳ ἀποχῆς (πολλοὶ δεξιοὶ ἀπέσχον, ὁ δὲ Γκιουλέκας ἦτο ἀντιπαθὴς σὲ μεγάλη μερίδα δεξιῶν) καὶ ὡς ὑποψηφιότητα (ὁ Μπουτάρης) ὡδηγοῦσε εἴτε στὴν ἀποχὴ εἴτε μὲ τὴν λογικὴ τοῦ μὴ χεῖρον βέλτιστον στὸν Γκιουλέκα.

  γιὰ τὸ τερατοὐργημα τοῦ νέου δημαρχείου θὰ ποῦμε ἄλλη φορά.

 80. ενννοειται βεβαια οτι η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μΠΟΥΓΑΤΣΑΔΟΥΠΟΛΗ οπως νομιζουν καποιοι που την βλέπουν μ στερεοτυπα και τηλεοπτικά ΚΑΙ ΠΕρΝΑΝ ΤΗΝ μΠΟΥΓΑΤΣΑ Ως ΜΟΝΗ ΤΗς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ λές και η Καλαμάτα ειναι μόνο συκα : Ο πολιτισμός παραγεται μεσα απο αντιθεσεις και οπως επι Φασιστικής χουντας παρηχθη πολιτισμός λόγω της αντιθεσης προς τον Φασισμό ετσι και η αντιθεση προς την πιο απληστη , α-νοητη , ακι λαμογιαρικη Δεξια που της Καθησε στο σβερκο καιτον απιστρευτο σε α-νοησια εθνολαικισμό της Δεξιας (αλλά και του Πασόκ ) παρηγαγε κι μια ΑΛΛΗ θεσσαλονικη ολα αυτά τα χρόνια .. Η Θεσσαλονικη δεν ειναι μόνο η πολη του…Ψωμιαδου , Παπαγεωργοπουλου , Ανθιμου και .. Ντινου Χριστιανοπουλου οπως προσπαθηγσε να μας πεισει η αδιακοπη Τηλεοπτική προπαγάνδα τοσα χρόνια
  ειναι και η πόλη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΡΙΑΔΗ και του ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ αν εχετε ακουστά

 81. Η Θεσσαλονικη δεν ειναι μόνο η πολη του…Ψωμιαδου , Παπαγεωργοπουλου , Ανθιμου και .. Ντινου Χριστιανοπουλου

  ἔ ἐντάξει, κι ἡ Ἀθήνα δὲν εἶναι μόνο ὁ Κακλαμάνης, ὁ Μιχαλολιᾶκος καὶ ὁ Βαλλιανιᾶτος, αὐτὰ ἐννοοῦνται. γι’αὐτὸ σᾶς λέω, μακάρι νὰ κρατήσῃ ἡ ἀπεργία 4 χρόνια.

 82. #78 Το θέμα είναι ότι η τρύπα του Κούβαλα δεν είχε νεκρώσει την πόλη. Σήμερα που έμεινε το έργο μισό έχει νεκρωθεί όλη η αγορά.

  Η Θεσσαλονίκη είναι και πόλη του αειμνήστου κρητικού Εμμανουήλ Ρασούλη.

 83. 79
  Όχι δεν γίνεται, δεν έχει σχέση με την αισθητική αλλά με την πολιτική.
  Τα κονδύλια που λείπουν από την Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, την Άρτα, την Τρίπολη, την Δράμα, κλπ, δεν έγιναν υποδομές στην Αθήνα ή αλλού, αλλά φαγώθηκαν ή έμειναν ανεκμετάλλευτα από τους άχρηστους πολιτικούς στην κεντρική ή στην τοπική εξουσία, που κάποιοι εξακολουθούν να ψηφίζουν με αντίτιμο το ρουσφέτι, ένα διορισμό στο δημόσιο, κλπ.

  Αλλοίμονο μας, η κοινωνία μας είναι σε τόσο τραγικό αδιέξοδο και εμείς ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έφταιξε και φτάσαμε εδώ…

  Νόσφι, εάν η «Αθήνα είναι για τους λάτρεις του πολυπολιτισμού» τότε και «η Θεσσαλονίκη είναι για τους λάτρεις της μπουγάτσας».
  Μπάη δε γουέη, την καλύτερη μπουγάτσα την κάνει ο Ιορδάνης στα Χανιά…

 84. #67
  Ο Βούγιας κατέβηκε υποψήφιος του ΣΥΝ, όχι ανεξάρτητος.

  Οσο για αυτό εδώ που έγραψες:
  «Οι προτεινόμενοι από τα κόμματα υποψήφιοι πρέπει να βλέπουν και το τι ζητάει ο κόσμος. Αν σε ένα κοινό που θέλει το Α εσύ λες το Ω τότε δεν θα βγεις ποτέ. »

  μόνος σου το είπες.
  Περιέγραψες ακριβώς αυτό που κάνει ο Ψωμιάδης.
  Να μην σπαταλήσω τις λέξεις μου άδικα, όλοι καταλαβαίνουν
  (δεν θα πω τώρα ότι
  «ο Πανίκας χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου με τον λαϊκισμό του» -αυτό είναι το λιγότερο για τη ζημιά που έχει κάνει στη Θεσσαλονίκη ο κονφερασιέ τηλεδιασκεδαστής, που επειδή δεν μπόρεσε να γίνει διάσημος ως Ξανθόπουλος στο τραγούδι, η κρυφή του επιθυμία, τον φορτωθήκαμε ως «πολιτικό»)
  http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/09/yper-panikas-psomiadis/#comment-467

 85. Κορνηλιε μιας και ανηφερθης στον Γκιουλεκαν , δραττομαι της ευκαιριας να επαναφερω στην μνημην την Περιφημην ΓΚΙΟΥΛΕΚΙΑΔΑ που δημοσιευσε το περιοδικό της Θεεσαλονικης ΕΝΕΚΕΝ .. εκιε να δεις τι εστι Δεξιος εθνολαικισμός και Βερυκοκο και τι σημαινει Κόγχη ..
  http://enekenperiodiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_11.html

 86. #85 πάλι καλὰ ποὺ ἔγινε πολιτικός, μικρὸς ἤθελε νὰ γίνῃ Δεσπότης.

  #84 σοβαρά; ἐγὼ τὴν καλύτερη τὴν ἔφαγα στὴν Νιγρίτα.

  τὸ ἄλλο γιὰ τὶς ὑποδομὲς καὶ τὰ κονδύλια τὸ προσυπογράφω.

 87. Νινο την καλυτερη ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ . τελεια και παυλα .-

 88. Νοσφερᾶτε, ὁ λαϊκισμὸς ὑπάρχει καὶ στὴν Δεξιὰ καὶ στὴν Ἀριστερά. Ἤ μᾶλλον ὁ λαϊκισμὸς δὲν εἶναι οὔτε δεξιὸς οὔτε ἀριστερός. εἶναι σκέτος ὀππορτουνισμός.

 89. »Η Θεσσαλονίκη είναι και πόλη του αειμνήστου κρητικού Εμμανουήλ Ρασούλη.»
  Ο Οποιοςεγραψε και το εξαιρετικο Ιερουσαλήμ ..
  http://www.music-bazaar.com/main.php?page=album&id=6477&lfs=gr

 90. Κορνηλιε δεν ομιλώ εν γένει για Λαικισμό αλλά για ειδικου τυπου ΕΘΝΟ-ΛΑΙΚΙΣΜΟ .. ο οποιος καλλιεργηθηκε στη Θεσσαλονικη ηδη απο τα ’90. Και ο οποιος εχει τοση σχεση με τον πατριωτιοσμό οσο η Οπερα με την Σαπουνοπερα και ο πανικας με τον Ιωνα Δραγουμη

 91. ΠΕΡΙ εΘΝΟΛΑΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  http://luciferidis.wordpress.com/2008/09/22/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7/

 92. #91 Νοσφερᾶτε, συγγνώμη, ἀλλὰ θεωρῶ ὅτι αὐτὸ ποὺ κυρίως πληρώνουμε σήμερα εἶναι ὁ πασοκικὸς λαϊκισμὸς τῆς δεκαετίας τοῦ ’80.

 93. ἐπίσης δὲν θεωρῶ τὸν ὅρο ἐθνο-λαϊκισμὸ οὔτε ἐπιτυχημένο οὔτε ἰδεολογικὰ ἀνιδιοτελῆ. μοῦ δίνεται ἡ ἐντύπωσι ὅτι ὅσοι κάνουν χρῆσι τοῦ ὅρου κυρίως μάχονται τὸ πρῶτο συνθετικό του καὶ ὄχι τόσο τὸ δεύτερο.

 94. κΟΡΝΗΛΙΕ
  1.»τ αὐτὸ ποὺ κυρίως πληρώνουμε σήμερα εἶναι ὁ πασοκικὸς λαϊκισμὸς τῆς δεκαετίας τοῦ ’80.»
  ειδικά για την Θεσσαλονικη ο Πανικας ηταν και ειναι ο αυθεντικός Κληρονομος του πασοκικουν λαϊκισμού τῆς δεκαετίας τοῦ ’80» επι το Τρις χειρωτερον
  2,μοῦ δίνεται ἡ ἐντύπωσι ὅτι ὅσοι κάνουν χρῆσι τοῦ ὅρου κυρίως μάχονται τὸ πρῶτο συνθετικό του καὶ ὄχι τόσο τὸ δεύτερο.»
  Ισως .. Ο οροι ειναι ανεξαρτητοι απο την χρηση δεν ειναι ; Και τον ορο χριστιανισμό τον χρησιμοποιει ο Ανθιμος και αλλοι κατα το δοκουν .. Παντως αν δεις το αρθρο που σου παρεθεσα εξηγει οτι ο Ορος αναφερεται στην συνατηση και μειγμα Εθνικισμου και Λαικισμου ..

 95. Η δεξιά δεν μπορεί να είναι ποτέ λαϊκιστική καθώς ουδέποτε προσπάθησε να ταυτιστεί με τον λαό. Άλλοι είναι αυτοί που επικαλούνται την λαϊκή κυριαρχία, τους λαϊκούς αγώνες, το λαϊκό δίκαιο κλπ.

 96. »Η δεξιά δεν μπορεί να είναι ποτέ λαϊκιστική
  Αγαπητε αυτο μου θυμισε αυτο που ελεγε καποτε ο Ροιδης για τους καλογερους που ΒΑΦΤΙΖΑΝ την Χηνα ψάρι για να την φανε την Παρασκευή

  ΘΕλεις να πεις οτι η Δεξια δεν μπορειΝΑ ΕΙΝΑΙ καραλαικιστικη ;(και καρακιτσατα Λαικιστική;)

  Και ομως να που μπορει ..
  ο Ψωμιαδης δεν ηταν και δεν ειναι ΕΘΝΟΛΑΙΚΙΣΤΉς. ; Ο καραμανλής δεν ηταν ; ο Σαμαρας δεν ειναι κατ ‘εξοχήν εθνολαικιστής και αλλα λεει εξω για το Μνημονιο αλλα μέσα;
  Ειδικά στη Θεσσαλονική οι κατ ‘εξοχήν ΕΘΝΟ- ΛΑΙΚΙΣΤΕς ηταν η Δεξια ..
  ΟΤΑΝ Η ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΜΕ ΤΟΣΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…

 97. #96 δὲν νομίζω ὅτι λαϊκισμὸς εἶναι ἁπλῶς ἡ ταύτισι μὲ τὸν λαό.τὸ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ δὲν ἦταν δεξιό;

 98. Nσοσφερατος said

  σε ολητην συγχρονη ιστορια λων των χωρων Η Δεξια εχει και την Λαικιστικη πτερυγα της ή το λαικιστικο προσωπειο ..
  Παντως για να γυρισουμε στο Θεμα ο Ψωμιαδης ειναι ο κατ ‘εξοχήν πολιτικός Ξανθοπουλος ήτοι επαιξε κατα κόρον το χαρτι του λαικσμου και δη το Εθνοταιαυτου ..

 99. Εξαναγκασμένος σε απεργία said

  Διαβάστε τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ από το σάιτ της «Ελευθεροτυπίας»: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=265787.
  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, μαζί με τις ομοσπονδίες του κλάδου, αναφέρεται:

  «Απέναντι στις στοχευμένες πολύμορφες προσπάθειες των εργοδοτών –σε συνεργασία με την κυβέρνηση– να αποδομήσουν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό μας δικαίωμα και απέναντι στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων, που κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση και ραδιόφωνα με τη μορφή διωγμών, εκφοβισμού και τρομοκρατίας, αντιτάσσουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση και την απόφασή μας για ολομέτωπη μέχρι τέλους σύγκρουση μαζί τους.
  Στο πλαίσιο αυτό αποφασίζουμε την κήρυξη δύο 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών όλων των εργαζομένων στις εφημερίδες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα ειδησεογραφικά site, τα πρακτορεία διανομής τύπου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα περιοδικά, το δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ από 6.00 π.μ. της Πέμπτης, 7 Απριλίου έως 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 9 Απριλίου και από 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 9 Απριλίου έως 6.00 π.μ. της Δευτέρας, 11 Απριλίου 2011.
  Ζητώντας
  * Να υπογραφούν ικανοποιητικές ΣΣΕ
  * Να σταματήσουν οι περικοπές των αποδοχών
  * Να διασφαλιστούν οι θεσμικές κατακτήσεις
  * Να μη γίνουν απολύσεις. Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους.

  Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:
  Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημεριδών Αθηνών (ΕΠΗΕΑΑ), Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημεριδών Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ), Ένωση Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών (ΕΤΗΠΤΑ), Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, Ένωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών, Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά, Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Ένωση Προσωπικού Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, με την κάλυψη και υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ.

  Η ΕΣΗΕΑ
  Σε δική της ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ «καλεί όλους τους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της Ένωσης, που εργάζονται σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα ειδησεογραφικά sites, καθώς και σε κάθε μέσο ή φορέα ενημέρωσης, που απασχολεί δημοσιογράφους να μετάσχουν αποφασιστικά στις δύο κυλιόμενες 48ωρες απεργίες που έχει κηρύξει η Ένωση και η Διασωματειακή Επιτροπή, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 7/4 έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 11/4».

  Και προσθέτει:
  «Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ και προειδοποιούμε ότι δεν θα υποκύψουμε στην προσπάθεια των εργοδοτικών οργανώσεων που, συνεπικουρούμενοι από την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκουν την πλήρη εργασιακή απορρύθμιση στο χώρο των ΜΜΕ, και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά και τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για έντιμη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
  Κατά τη διάρκεια της απεργίας, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 7 Απριλίου έως το πρωί της Δευτέρας, 11 Απριλίου:
  * Δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και καμία δημοσιογραφική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό . Το ίδιο ισχύει και για τις ενημερωτικές εκπομπές, που είναι εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τους συναδέλφους που απασχολούνται σε αυτές. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα μεταδοθεί ούτε μαγνητοσκοπημένη ή ηχογραφημένη εκπομπή.
  * Δεν θα εκδοθεί κανένα Δελτίο Τύπου και οι συντάκτες δεν θα παραστούν σε καμία συνάντηση, συνέντευξη ή briefing.
  * Την Παρασκευή, 8 Απριλίου και τις επόμενες ημέρες της απεργίας δεν θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα, πρωινή, απογευματινή, πολιτική, οικονομική, αθλητική ή free press.
  * Σε ενδεχόμενο σοβαρού γεγονότος, όπου για λόγους ενημέρωσης, θα πρέπει να διακοπεί η απεργία, η απόφαση θα παρθεί αμέσως από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και θα δοθούν σχετικές και συγκεκριμένες οδηγίες.

  Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 1264/1982 στην απεργία συμμετέχουν και τα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ.

  Η Ένωση καλεί όλους τους δημοσιογράφους σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας. Καλεί ιδιαίτερα τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ να αποφύγουν κάθε ενέργεια πίεσης πάνω σε συναδέλφους –φισσες για υπονόμευση της απεργίας, θυμίζοντας τις καταστατικές υποχρεώσεις όλων των μελών της ΕΣΗΕΑ.
  Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στην αντεργατική τακτική των εργοδοτών στα ΜΜΕ και τους προφανείς κινδύνους για την ενημέρωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα».

  …Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε άλλη ανακοίνωση, στην οποία τονίζει:
  » Η ΕΣΗΕΑ καλεί τα μέλη και μη μέλη της ενόψει των δύο 48ωρων απεργιών, που έχουν ήδη κηρυχθεί για τις 7, 8, 9 και 10 Απριλίου 2011:
  * να μην παραδίδουν ύλη για τα φύλλα των κυριακάτικων εκδόσεων
  * να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν κείμενα ή εκπομπές, που έχουν ήδη παραδώσει για τον ίδιο λόγο.
  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους διευθυντές και τους αρχισυντάκτες σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ενημερωτικά sites να μην ασκήσουν πίεση στους συναδέλφους τους για την παράδοση της σχετικής ύλης βάζοντάς τους αντιμέτωπους με τις αποφάσεις του Σωματείου τους».
  Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνει η ΕΣΗΕΑ στους εργαζόμενους στα ειδησεογραφικά site «να δώσουν το μαζικό και αγωνιστικό παρόν [SIC] στις δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, ενάντια στην εργοδοτική και την κυβερνητική πολιτική, απόδειξη της οποίας είναι και η απροθυμία της κυβέρνησης και των εργοδοτών να ρυθμιστεί το θέμα για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στο διαδίκτυο υπαναχωρώντας και αποσύροντας τη σχετική διάταξη από τον ασφαλιστικό νόμο».

  Και προσθέτει: «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται και στα διευθυντικά στελέχη των site να πειθαρχήσουν στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ και να αποφύγουν κάθε ενέργεια, η οποία οδηγεί στην υπονόμευση της απεργίας».

  Ελπίζω να απολαύσατε το αυταρχικό / δικτατορικό ύφος, τις σχεδόν απροκάλυπτες προειδοποιήσεις προς πιθανούς μη απεργούς, μέλη ή μη (!!!) της ΕΣΗΕΑ, και την παντογνωσία – πανσοφία των συνδικαλιστών μας. Αν κανείς θέλει να δουλέψει (για οποιοδήποτε δικό του λόγο), αυτό τού απαγορεύεται, από φόβο ή διά ροπάλου (κυριολεκτικά).

 100. τυφλός said

  72: Η Θεσσαλονίκη ευημερούσε τότε που ήταν πολυπολιτισμική πόλη.

  73: Εξαιρετική ταινία το Shortbus. Παλιά όμως, την είχα δει στο Άστυ το 2006. Είχαμε γελάσει αρκετά με ένα ζευγάρι που αποχώρησε στα πρώτα δέκα λεπτά της ταινίας.

 101. #72 καὶ πιὸ πρὶν λιμοκτονοῦσε;

 102. sarant said

  Και λέω, πώς συνέβη τέτοιος καταιγισμός σχολίων κυριακάτικα; Κουβέντα για τη Θεσσαλονίκη, έτσι εξηγείται!

  Τηλεπαρουσιαστής ήταν ο Ψωμιάδης;

 103. 51. Στις ΗΠΑ strikebrakers ονομάζουν συνήθως εκείνους που προσλαμβάνονται από την εργοδοσία κατά τη διάρκεια της απεργίας – γεγονός που θα μπορούσε σίγουρα να θεωρηθεί ηθικά μεμπτό.

 104. #104 Συγνώμη epanechnikov, στον εαυτό σου απαντάς;
  Με το συμπάθιο δηλαδή αλλά νομίζω ότι και το #51 δικό σου είναι
  Και πάλι συγνώμη.

 105. ppan said

  @104 http://www.youtube.com/watch?v=iAWA8xQbX_Q

 106. sarant said

  Το 104 απαντά στο 53, που απαντά στο 51.

  Η διάκριση αυτή υπάρχει, αλλά στη Βικιπαίδεια βρίσκω ότι η λέξη strikebreaker εφαρμόζεται και για τους δύο τύπους, και για τους νεοπροσλαμβανόμενους απεργοσπάστες και για τους «μη απεργούς».

  Ωστόσο, όταν έχουμε το επίθετο (απεργοσπαστική έκδοση) δεν βλέπω ποια άλλη λέξη θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις.

 107. munich said

  καλησπέρα.
  Τελευταία δεν διαβάζω έτσι κι αλλιώς ελληνικά ειδησεογραφικά έντυπα κτλ γιατι πραγματικά με κούρασαν. ενημερώνομαι επαρκώς και καθημερινά από τον ξένο τύπο. μίλησα όμως με την οικογένεια στην Ελλάδα (που κι αυτοί έχουν «κόψει» τισ τηλεοπτικές ειδήσεις) και με ρωτούσαν για …τον καιρό στην Αθήνα, τι θερμοκρασία έχει, τι θα κάνει τις επόμενες μέρες κτλ. (δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δεν ξέρουν).
  Επίσης στη μητέρα μου που διαβάζει κάθε μέρα εφημερίδα ότι και να γίνεται τις λείπει αλλά μόνο ως συνήθεια.

 108. Η λέξη λαϊκισμός είναι πολύ παραξηγημένη και κακοχρησιμοποιημένη. Η δεξιά κατηγορεί για λαϊκισμό όλους, όσους υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα ή προτείνουν φιλολαϊκά μέτρα. Δεν είναι αυτό ο λαϊκισμός. Έγώ σκάρωσα έναν, που με καλύπτει:

  Λαϊκισμός είναι, το να υπόσχεται κανείς, αυτό που ο λαός νομίζει ότι ΘΕΛΕΙ, και όχι αυτό που ο λαός ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.

  Κάθε άλλος ορισμός δεκτός.(για συζήτηση)

 109. Θα έλεγα ότι λαϊκισμός είναι ο ρητορικός λόγος που εστιάζοντας σε βασικά στοιχεία ανθρώπινης μάζας, τα απομονώνει και τα προβάλει ως όλον. Είναι δηλαδή η «τέχνη» του επιμερισμού της ανθρώπινης υπόστασης. Είναι ο τρόπος απόσπασης της προσοχής του πλήθους από το μεγάλο πλάνο.

  Επειδή όμως η βασικότερη όλων των αναγκών είναι η ανάγκη της επιβίωσης, υπάρχει ο αριστερός(ταξικός) λαϊκισμός (μας τρώνε το φαΐ μας), ο θρησκευτικός λαϊκισμός (μάνα εξ ουρανού). Ο δεξιός λαϊκισμός είναι ένα κλικ πάνω καθώς προϋποθέτει εθνική συνείδηση (το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί και ο αριστερός με την ταξική συνείδηση). Δεν μπορείς να ασκήσεις εθνικιστικό λαϊκισμό σε ένα «αεθνές» πλήθος.

 110. παπαΣτρούμφ said

  Απ’ ό,τι βλέπω ελάχιστοι ενοχλήθηκαν από το σκουριασμένο (αν και ξύλινο) χαρακτηρισμό «απεργοσπαστικός» που εμένα τουλάχιστον μου θύμισε μακρινές δεκαετίες με ντουντούκες και άλλα αισιόδοξα φολκλορικά — ξοφλημένα σήμερα — στοιχεία.

  Όποιοι λοιπόν δεν συντάσσονται σαν πρόβατα στη γραμμή που υπαγορεύουν τα κελεύσματα των πουλημένων συντεχνιακών κομματόσκυλων και λοιπών συνδικαλιστικών αντικοινωνικών στοιχείων, που κοιτάνε μόνο την τσέπη τους και το σήμερα, είναι εχθροί του λαού! Φωνάζουν τώρα οι δημοσιογράφοι για απολύσεις και εργοδοτική τρομοκρατία, λες και δε γίνεται παντού το ίδιο εδω και πολύ καιρό. Τώρα τους έπιασε ο πόνος. Μόνο που στις άλλες επιχειρήσεις, στην άγρια ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα όπου δεν τολμάει να πατήσει επιθεώρηση εργασίας, οι υπάλληλοι δεν κρατάνε μικρόφωνα για να φωνάξουν και άρα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας (άλλωστε δεν έχουν κανένα να τους πληρώνει το ΙΚΑ ή το ΤΕΒΕ από φόρους υπέρ τρίτων). Φωνάζουν και για να μη χάσουν τη δουλειά τους, λέει, οι εργαζόμενοι των 700 €, λες και είναι αυτό επιχείρημα για να σπαταληθεί κι άλλο δημόσιο χρήμα συντηρώντας κωλοφυλλάδες και τσοντοκάναλα.

  Τελικά έχουμε την κρίση που μας αξίζει. Και, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό δεν την έχουμε καταλάβει ακόμα, τα χειρότερα έρχονται. Σε λίγο που το κίνημα «δεν πληρώνω» θα γίνει εθνική πολιτική στο γενικό λογιστήριο του κράτους, τότε θα μαγειρέψουμε για μεσημεριανό απεργίες, κινητοποιήσεις και λαϊκή πάλη. Καλή μας όρεξη!

  Εμένα πάντως καθόλου δε μου έλειψαν οι ειδήσεις, τέτοιες που είναι. Έχω χρόνια να ανοίξω τηλεόραση για ειδήσεις, κι έχω κόψει και τις εφημερίδες εδώ και μήνες. Από τα ιστολόγια ενημερώνομαι όσο μου χρειάζεται, περισσότερο δεν υπάρχει λόγος. Μάλιστα χτες σκεφτόμουν τι ωραία που έχουμε ησυχία, χάρη στην απεργία των δημοσιογράφων! Συγκριτικά, μόνο σε απεργία των ταξιτζήδων ανεβαίνει τόσο απότομα και τόσο σημαντικά η συλλογική ποιότητα ζωής εξαιτίας της προσωρινής απόσυρσης κάποιου επαγγελματικού κλάδου από το καθημερινό χάος. Κάτι που αναδεικνύει άλλωστε και την αναγκαιότητα της συνεισφοράς τους. 🙂

 111. Nοσφερατος said

  ότι αναφέρεται σε ρητορικές και ιδεολογίες στις οποίες ο « λαός» λειτουργεί ως κομβικό σημείο, σε ένα λόγο (που) διχοτομεί την κοινωνία μεταξύ κυρίαρχων και κυριαρχούμενων»
  «Πυρηνικό στοιχείο όλων των λαϊκισμών είναι μια συγκεκριμένη έγκληση του λαού ως υποκείμενου ένα «ρητορικό στυλ » το οποίο εξαρτάται από εγκλήσεις στο λαό»

  Εντούτοις, κάθε έγκληση προς τον λαό δεν συνιστά αυτομάτως λαϊκισμό Εκείνο που μετασχηματίζει μια λαϊκή έγκληση σε λαϊκίστικη είναι η πολεμική ρητορική της δομή.
  Τα στοιχεία αυτής της πολεμικής ρητορικής είναι ο αντί ελιτισμός αλλά και ο εκθειασμός του λαού, καθώς και η εμμονή στο Ήθος του «μέσου ανθρώπου», στην άμεση επικοινωνία με τους καθημερινούς ανθρώπους, τους απλούς έντιμους, υγιείς *

  Μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του λαϊκισμού είναι:

  α) η προσωπική έγκληση, στο λαό.

  β) η Επιδεικτική υπεράσπιση της «εθνικής ταυτότητας» (η οποία θεωρείται ότι απειλείται

  γ) η συστηματική εργαλειακή εκμετάλλευση συλλογικών μορφών μνησικακίας

  δ) η καταγγελία της παρακμής

  ε) η ανάδειξη ενός λαϊκού δημαγωγού ηγέτη,

  στ) η συστηματική προσφυγή σε δημαγωγικά κλισέ

  Σε αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούμε να προσθέσουμε μερικά ακόμα που αφορούν κυρίως στον ελληνικού λαϊκισμό :
  Ο ελληνικός λαϊκισμός είναι ηθικολογικός Τον ενδιαφέρει η έμμονη σε μια «ηθική του φρονήματος» και στο αυταπόδεικτο δίκαιο των «λαϊκών αιτημάτων». Τον χαρακτηρίζει και μια εργαλειακή αντίληψη του κράτους. Όταν τους αφορά άμεσα , οι λαϊκιστές θέλουν το κράτος αρωγό και όχι ισχυρό. Όταν όμως, πρόκειται για υποθέσεις που δεν τους αφορούν άμεσα, δεν αντιλέγουν σε ισχυρές και αυταρχικές κρατικές παρεμβάσεις

 112. #112 Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι λαϊκισμός είναι αυτός που επεμβαίνοντας αποικοδομητικά στις συγκολλητικές ουσίες των διαφορετικών υλικών μιας δημοκρατικής πολιτισμικής οντότητας, λειτουργεί ως καταλύτης για την διάβρωση του πολιτισμικού οικοδομήματος; Είναι η αντιπολιτισμική ρητορική; Είναι το οξύ που διοχετεύει ο μέρμηγξ στις αρθρώσεις του θύματος προκειμένου να το ακινητοποιήσει και να το καταβροχθήσει;

 113. Nοσφερατος said

  Ο Προηγουμενος ορισμός απο να αρθρο του Νικου Δεμερτζη σε συννυδασμό με το Εθνολαικισμός και θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 114. Nοσφερατος said

  114.

 115. Nοσφερατος said

  114. ΔΕΝ νομιζω οτι ειναι κατι ‘αποικοδομητικό» αντιθετα ειναι κατι »συγκολλητικό»: Επιπολαια , Φθηνα αλά συγκολλητικό , Η δημοκροταια προυποθετεια διαβουλευση διακρισεις κλπ .. Δηλαδή , περισκεψη παιδεια κλπ κατι το δυσκολο .. Ο Λαικισμός προσφερει μια ευκολη συγκολητική ουσια . : Λαός – Ηγετης (αδιαμεσολάβητα )- »η εμεις η οι αλλοι» ..Αυτό ενώνει σε μια βαση πάθους .Ειναι μια ρητορική πάθους,( φθηνου και μελό παθους )…
  Ετσι ο εξουσιαζομενος εχει μια ευκολη Φαντασιακή βεβαια προσαση στην εξουσια : Απλά ταυτιζεται με τον Λαικιστή Ηγέτη.. Γλυτωνει τον μοχθο του να σκεφτει μόνος του : ΟΙ Ηγετης καθαριζει για λογαριασμό του ..
  (βεβαια υπάρχει και μια βαθυτερη βαση για τον λαικισμό που ειναι το Τραυμα )

 116. #116 Σε αυτήν την περίπτωση προϋποθέτεις ότι ο λαϊκιστής είναι μέλος ενός ευρυτέρου εξουσιαστικού συστήματος άρα μιλάμε για συνωμοσία.
  Δεν υπάρχει και μεμονωμένος λαϊκισμός; πχ είναι ο κομμουνιστικός λαϊκισμός* τμήμα του συστήματος ή συγκεντρώνει δυνάμεις για να εγκαθιδρύσει το δικό του αυθύπαρκτο σύστημα; Η πιο γενικά, για να μην παρεξηγηθούμε, δεν υπάρχει αυτονομιστικός λαϊκισμός;

 117. Nοσφερατος said

  Υπαρχουν παμολλα ειδη Λαικισμων – και θα λεγαμε οτι σε κοινωνιες σαν τις Δικες μας : εννοώ νεωτερικές ειναι λίγο πολύ ναποφευκτος.. Ο ιδιος ο ορος λαικισμός προεκυψε απο μια ομαδα Ρωσων επανατσατων τους Ναρονντικους (=Φιλοι του Λαου).. Επισης εξξο ορισμου καθε λαικισμός δεν ειναι το ιδιο χαλια με τον αλλον . Γενικά προυποθετει ενα ειδος διχοτομησης και ταυτισης με τον Ηγετη αλλά υπάρχουν ηγετες και …ηγετες ε;
  Π. χ Λαικιστής ηταν και ο Α. Παπανδρεου και ο Κ . Καραμανλής (θεις) ας παρουμε τον Α. Π .. Οπωσηδηποτε Λαικιστης της ΔΕΚΑΕΤΙΑς ΤΟΥ 80 .. αΛΛΆ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ χΑΡΣΙΜΑΤΙΚΌς ΚΑΙ μΟΡΦΩΜΈΝΟς .. Προερχοταν απο μια ελιτ . Καλέςσπουδες , καθηγητης πανεπιστημιου κλπ
  Λαικιστής Φυσικά και ο Πανικας .. Αλλά τι χαρισματα; .. Αγραμματοσυνη , αγκια , γελοιοτητες ..
  Ο Πανικας ειναι μια Ιδιοτυπη εριπτωση Λαικιστή ηγετη χωρις κανεαν απο οσα θα λεγαμε χαρισματα .. που καταφερε να μετατρεψει τα ..»χαρακτηριστικά » του σε χαρισματα » Με ενα ολεθριο αποτέλεσμα : Διαμορφωσε ταυτοτητες προς τα Κατω ..

 118. Δεν το βλέπεις θετικά. Ο Πανίκας είναι αυτός που απαξίωσε τον λαϊκισμό, άρα είναι απαραίτητος 🙂

 119. Μακραι να τον απαξιωνε .. Δυστυχώς ο Πνικας εχει εκμαυλισει μια ολοκληρη γενια .. Υπηρξαν παιδια που μεγαλωσαν – μια γενια – που λέγανε .. Τι το θελουμε το σχολειο; Ιδου ενας τυπος που καυχιοτανε οτι οταν πηγαινε σχολειο (οταν ) το κανε για να δδειρει τους ακθηγητες του .. Απξιωση της γυναικας , ρατσισμός (τυης γελοιοτητας (» ο ελληνας δεν γεννεται γινεται » Κοτσανες,πρωιναδικα , μαγκια πειδειξη θρασους ποτισαν ολοκληρη γενια .. Ο Λαικσμόςτου Πνικα εγινε προτυπο και για αλλους .. Ο Κραταζφερης (με τα περιστερια που τσιμποολογουσαν στο κεφαλαμκι του σπορους ») μιμηθηκε τον Πανικα .. Ειδανοτι ειναι ..ευκολο.. Λές μερικές σαχλαμάρες , πας ακαλεστοςσε καθε γαμο και βαφτισια , πας καθε μα καθε μερα στη Τηεοραση , δεν κανεις την δουλεια σου ρουσφετακαι και επιδειξη »λαικοτητας» και νατος ο Πολιτικός ..
  Η διαφορα Πανικα απο τον Λαικιισμό του Α. Π ..
  Φυσικά και ο Α. Π ηταν λαικιστής .. Αλά χαρακτηριστικό του Α. Π ηταν ο Υποκριτικός Λαικιστικος λογος .. Εδινε Οραμα -προς τα πάνω – και μετα το ..διεψευδε ..Αλλά εν πολλοις ηξερε .. Ειχε χαρισματα ..
  Ο »λογος» τουανικα . ηταν εξαρχής προς τα κατω : η αποθεωση του υπαρχοντος .. Ο κυνισμός της κουτοπονηριας ..της φθηνειας του μιζεριας …

  Και βεβαια ο Πανικας εεφραζε και την μνησικακια , την εκδοκηση των -ς το πουμε ετσι – Μη εγγραματων απενάντι στους γραμματισμένους που ονομαζε συλλήβδην »φλώρους,κολωνακιωτες κλπ » λές και τον εμποδισε ..η …φτωχεια να μαθει λίγα κολυβογραμματα ..

 120. Ναι, ναι και ξανά ναι.
  Όμως, τελικά ποιος απεδείχθη πιο επικίνδυνος; Ο χύμα λαϊκιστής ή ο συσκευασμένος; Ο μεν έφαγε μερικά χιλιάρικα ο δε κατέστρεψε μια χώρα.
  Προσπάθησε και ο Έβερτ να γίνει λαϊκιστής (σου θυμίζω το Καρδίτσα-Καρδίτσα) λίαν ανεπιτυχώς. Ωστόσο ο Έβερτ ήταν ο μόνος που μέχρι τελευταία στιγμή έψαχνε να βρει που πήγαν τα λεφτά του ΧΑΑ.

  Επίτρεψε μου να διαφωνήσω σχετικά με τον Κ.Καραμανλή Α΄. Δεν νομίζω να ήταν λαϊκιστής, ήταν το ακριβώς αντίθετο. Δεν τον έζησα και πολύ αλλά μάλλον αριστοκρατικό θα τον χαρακτήριζα.

 121. Immortalité said

  Καλά δεν μπορεί κανείς να λείψει εδώ μέσα 🙂

  Νίκο, εγώ χρόνια και εντελώς από επιλογή, δεν βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση που συνήθως ανοίγει (αν ανοίξει) μετά τις 11 το βράδυ άρα δε μου λείπει. Τις εφημερίδες τις διαβάζω από το διαδίκτυο πλην των κυριακάτικων. Και ναι μου λείπει περισσότερο η επώνυμη αρθρογραφία παρά οι ειδήσεις αυτές καθεαυτές. Και μου την έσπασε που η Καθημερινή βιάστηκε να κυκλοφορήσει Πέμπτη. Από το Βήμα (που δεν διαβάζω) δεν περίμενα τίποτις καλύτερο. Τείνω πάντως να πιστέψω ότι όταν μια είδηση δεν μεταδοθεί, δεν έχει συμβεί, οπότε τέσσερις μέρες τώρα ένοιωθα μια σχετική ασφάλεια…

  Μπάη δε γουέη, την καλύτερη μπουγάτσα την κάνει ο Ιορδάνης στα Χανιά…

  @Ντίνο κόψε κάτι! 🙂

 122. Immortalité said

  (μα αφού το τσέκαρα το κουτάκι λέμε! )

 123. – Σου ειπα: Υπαρχουν λαικισμοι και λαικισμοι : Ο Καραμανλής ηταν λαικιστής »πατερναλιστικου » τυπου .. Ο Α.Π..τυπου …»υιου (του Γ. Π ) ελευθερωτη ..
  Το πρωτο ψηφοδελτιο της Ν Δους το 74-η 75 – ειχε απανω αντις για σημα την Φωτο του Καραμανλή ..
  Τωρα γα το ποιος η ποιοι καναν την περισοοτερη ζημια ε αυτο δεν μπορει να εκτιμηθει με το ζυγι .. ας το δουν οι μελλοντες ιστορικοι .. Εγω μιλώ εδώ για την ζημια που εκανε στη Σαλονικη ο Ψωμιαδισμός .. και κατιαλλο ..
  Οδηγηε σε εναν Μιθριδατισμό στην γελοιτητα ..Μαθαμε να .γελαμε και να απενοχοποιουμε το Θρασος , την αγνοια , τα καραγκιοΖιλικια . ο ψΩΜΙΑΔΗς ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ … εΘΙΤΙΚΑΜΕ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΝΑς ΠΟΛΙΤΙΚΌς ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΈΕΙ ΟΤΙ ΚΟΤΣΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΕΙ… αρκει να επαναλαμβανει χωρις φειδώ ρητορικες δηθεν πατριωτισμου …
  θα σου δωσω ενα Παραδειγμα
  το 2005 οι αναρχικοι κατεβασαν την ελλ σημαια απο τον λευκό πυργο..
  ε σ’αυτήν την πραξη καποτε ενας συντηρητικός , εθνικιστής , ατριωτης κλπ θα απαντουσε με χιλια επιχειρηματα .. ετσι δεν ειναι; παντως θα εδειχνε στοιχειωδη σοβαροτητα ..
  Προσεξξε τι ειπε ο Ψωμιαδης :
  »ποτε μεχρι τωρα , στα 2.500 χρόνια της ιστοριας της Πόλης , δεν κατεβηκε η ελληνική σημαια απο τον Λευκό τον Πυργο »
  ετσι .
  Σε μια φραση τρεις κοτσανες ..
  Το περιεργο ειναι οτι οταν τοεπισημαινα τοτε σε διαφορους μορφωμένους ανθρωπους .. φυσικά ..Γελαγανε..
  αλλά ουτε ενας δεν του πε (ηταν μια φραση που την επαναλάμβαναν οι εφημεριδες » Τι κοτσανες ειναι ‘αυτές !..
  Ασημαντο ; καθολου .. Διαμορφωνει μια αντιληψη : Λεμε οτι μας καπνισει πεταμε οτι κοτσανα θελουμε ..αρκει να εχουμε την..αγαπη του λαου ..
  Αντε μετα να συμμαζεψεις την νεολαια ..
  (αυτο και για τον Κορνηλιο για να καταλάβει την διαφορά αναμεσα στον Εθνικισμό ..(π.χ του Ι. Δραγουμη ) αο τον εθνολαικισμό ..του ..Πανίκα

 124. Για να αντιληφθούμε πόσο έχουμε αλλοτριωθεί και έχουμε χάσει το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο (γιατί άραγε), πολύ σύντομα την καλύτερη μπουγάτσα θα την κάνει ο Kλέμαν.

  Και ειλικρινά, επειδή την αγορά την γνωρίζω πολύ καλά αλλά δεν έχω τα κεφάλαια να ανοιχτώ, συγχύζομαι με την κατάντια μας, που δεν μπορούμε να ανοιχτούμε στις πέντε θάλασσες και βουλιάζουμε στο βαρκάκι μας. Κάθε ψιλικατζής μόνος του, κάθε μπακέρος και το ράντζο του, κάθε τραμπαχαδόρ και την χασιέντα του (Χάρη Κλύν). Τους βλέπω όλους να μαραζώνουν στα μικρομάγαζα τους και τρελαίνομαι. Αυτός είναι ο Έλληνας; Ξυπνάτε ωρέ!!!!

 125. Ἐμένα αὐτὸ ποὺ μὲ προβληματίζει εἶναι ὅτι

  α. ὁ Πανίκας καθῃρέθη γιὰ ἕνα ἀδίκημα πολὺ ἀσημαντώτερο ἀπὸ τὰ παραγεγραμμένα ἀδικήματα καλοφαγάδων ὑπουργῶν. αὐτὸ καθιστᾷ τὴν δίκαιη κατὰ τἆλλα παῦσι του ὕποπτη στὰ μάτια τῶν ὀπαδῶν του.

  β. οἱ πανηγυρίσαντες τὴν πτῶσι του μιλοῦν γιὰ λαϊκισμὸ (δὲν λέω γιὰ ἐδῶ μέσα, λέω γιὰ ὅ,τι ἀκούω στὸ περιβάλλον μου) καὶ γιὰ πολιτικὸ-ντροπὴ γιὰ τὴν Θεσσαλονίκη, ἐνισχύοντας ἔτσι τὴν (ψευδῆ κατὰ τὴν γνώμη μου) ἐντύπωσι γιὰ τὸν πολιτικὸ χαρακτῆρα τῆς διώξεως. δὲν λένε «ἐπιτέλους τιμωρήθηκε ἕνας πολιτικὸς» ἀλλὰ «ἐπιτέλους ἔφυγε ὁ Ψωμιάδης».

  κι αὐτὸ κατὰ τὴν γνώμη μου τὸν ἡρωοποιεῖ

 126. ἀπὸ τὴν ἄλλη εἴμαστε πολὺ ἐπιλεκτικοὶ στὸ νὰ κατηγοροῦμε τὸν λαϊκισμό. τὸν ἀριστερίστικο λαϊκισμὸ τοῦ Γκλέτσου ἂς ποῦμε πολὺ εὔκολα τὸν συγχωρήσαμε.

 127. πως να ξυπνησουν; Για να ξυπνησουν χρειαζεται παιδεια οχι ..ξυπνιοσύνη .. Εδωω εχουμε μαθει να ειμαστε Ξυπνιοι .. Βλεπεις κανα ελληνα να διαβαζει κανα βιβλιο; Ολα στο αρπα κολα .. Παντου στην Ευρωπη αλλά και αλλου στα πάρκα στις πλατειες στις ουρες βλεπεις ανθρωπους ,( απλους οχι τιποτε… καθηγητες πανεπιστημιου*) με ενα βιβλιο στο χερι .. Εδω αν κανενας διαβαζει κατι δημοσια τον δειχνουν με το δαχτυλο ..
  Και επικρατει πια παντου το προτυπο ..ΠΑΝΙΚΑ .. μετα μας φταινε οι αλλοι .. Οι ξενοι , ο παγκοσμιος ιμπεριαλισμός κλπ ..

  * εδω δεν διαβαζουν ουτε αυτοι

 128. Για να μην παρεξηγούμαι, δεν είμαι υπέρ του λαϊκισμού. Αν ψήφησα τον Πανίκα ήταν γιατί στην ουσία μου τον επέβαλε το σύστημα και το έκανα με μισή καρδιά. Όμως είμαι δίκαιος, θέλω να αποδίδω σε όλα τα πράγματα τη σωστή τους διάσταση και δεν μπορώ να βλέπω τον κόσμο να ικανοποιεί το αίσθημα αδικίας ξεσπώντας πάνω στον πιο αδύναμο κρίκο.

  Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τόσα χρόνια την αγραμματοσύνη του Πανίκα, δεν είναι αυτός η κορυφή του παγόβουνου. Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να βρουν ένα αξιόλογο στέλεχος για την Θεσσαλονίκη. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ήθελαν τον Πανίκα για νομάρχη (και οι δύο) και τώρα τον πετάνε (για κάποιον άγνωστο αλλά σίγουρα συγκεκριμένο λόγο) σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

  Και επειδή μόλις είδα το σχόλιο #124 και εμένα με χαλάει που απαξιώνεται η δεξιά με Εθνικούς ύμνους στην Παναγία Σουμελά (την πρώτη) και με όλες αυτά που λες. Καταλήγω επομένως στο συμπέρασμα ότι ο αρχοντοχωριατισμός του Πανίκα εξυπηρέτησε και την αριστερά. Υπάρχει και αριστοκρατική δεξιά που την τρώει το σκοτάδι.

 129. τὸν ἀριστερίστικο λαϊκισμὸ τοῦ Γκλέτσου ἂς ποῦμε πολὺ εὔκολα τὸν συγχωρήσαμε.»

  Ποιος το σγχωρησε ..και απο που κιως που ..αριστερστικος;» καλά εγινε κιο Γλέτσος ….αριστερος;ΠΟΥ ΠΑΜΕ που ελεγε και ο Αυλωνιτης ..

 130. Νοσφερᾶτε λὲς νὰ διαβάζουμε τὸ «Ξύπνα»; 🙂

 131. 129 .. σε αυτά που λές μαλλον συμφωνουμε..

 132. Δυστυχώς δεν διαβαζουμε ουτε αυτο Κορνηλιε .. Μονο βλεπουμε .. Τηλεοραση .. Τον Αυτιά , την Αννιτα Πανια ,τον Καρατζαφερη …

 133. #128 Ναι αλλά δεν μπορείς να πεις ότι ο Ωνάσης ήταν μορφωμένος ή ότι ο ποδοσφαιριστής Κλέμαν είναι διάνοια. Είναι ειδικού τύπου το αισθητήριο της αγοράς.
  Για να γίνω ακόμη πιο σαφής, υπάρχει ένα βίντεο κλάμπ (να μην το κατονομάσω) που πρίν από 15 χρόνια ήταν ένα μαγαζάκι και ο ιδιοκτήτης του έτρωγε καρπαζιές από τους συναδέρφους. Αυτό το μαγαζί έγινε τεράστιο, όχι γιατί το έκανε ο ιδιοκτήτης αλλά γιατί, έχοντας το γνώθι σαυτόν, προσέλαβε τους κορυφαίους στο φραντζάιζ.
  Έχει πολλές εκφάνσεις η επιχειρηματικότητα αλλά πάνω από όλα χρειάζεται όραμα.

 134. αναγκαια
  Διορθωση στο σχ 124
  »ποτε μεχρι τωρα , στα 2.500 χρόνια της ιστοριας της Πόλης , δεν κατεβηκε η ελληνική σημαια απο τον Λευκό τον Πυργο ”
  ετσι .

  ε δεν το ειπε ετσι .Τωρα θυμηθηκα .. ειπε ..
  ποτε μεχρι τωρα , στα 3.000 χρόνια της ιστοριας της Πόλης..’
  γιαυτο μιλησα για 3 ΚΟΤΣΑΝΕΣ και οχι για 2

 135. Νικοκύρη αν νομίζεις κινδυνεύω για δυσφήμιση, προστάτεψε με σε παρακαλώ επεμβαίνοντας στο σχόλιο 134.

 136. Αυτό το μαγαζί έγινε τεράστιο, όχι γιατί το έκανε ο ιδιοκτήτης αλλά γιατί, έχοντας το γνώθι σαυτόν, προσέλαβε τους κορυφαίους στο φραντζάιζ

  ε αυτο εννοώκαι εγώ ως παιδεια .. Να καταλαβανουν ποιοι ειναι οι κορυφαιοι ..
  δηλαδή να εχεις στοιχειωδη κριτηρια ευφυιας πως το λένε ..

  εδω εχουμε χασει και τα κριτηρια εθισμένοι στον λαικισμό της ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑς ..

 137. Τείνω να συμφωνήσω ότι ο λαϊκισμός είναι εργαλείο κεντρικού σχεδιασμού. Ξέρεις πως έπεσαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί;
  Τους επέβαλε ο Ανδρέας και τους άφησε στο έλεος των πρασινοφρουρών. Δεν όρισε τους τρόπους λειτουργίας, ότι πρέπει να υπάρχει ένας διαχειριστής, ένας υπεύθυνος δικτύου πωλήσεων, ένας υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου κλπ. Τους άφησε χύμα.

  Αποτέλεσμα: δεν καταστράφηκαν μόνο οι νέοι συνεταιρισμοί αλλά και οι παλιοί που μέχρι τότε δούλευαν καλά.

 138. και Στράβωνα ..μιας και αρχισαμε να συμφωνουμε θελω να σου πώ το εξήσ:
  Ειναι αλο να εχεις διαφορετκές πολιτικές θεσεις και να αγωνιζεσαι γι αυτές…
  και εντελώς αλλο να βλέπεις οτι ο πολτικός σου αντιπαλος καταφερνει νασου αντιπαρατεθει με οπλο απλώς το θρασος και την γελοιοτητα ..
  Πως να το πώ ..Καποτε οι ελληνες ειχανε χαρισματικους ηγετς Καραμανλή Θειο ..Α. Π κλπ ..
  Λαικισμοι ναι .. αλλά χαρισματικοι ηγέτες ..
  Το να βλεπεις σε κοτζαμαν Νομο θεσσαλονικης Νομαρχη =περιφερειαρχη τον ..Ψωμιαδη τοσα αχρόνια ειναι κατ χειροτερο απο..Λαικισμο
  ειναι προσβολή … ΓΙΑ ΤΗ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , Την παραταξη του , τον ..εθνικισμο , την συντηρητική παραταξη κλπ

 139. Ηθικόν δίδαγμα. Όταν εντοπίζεις λαϊκισμό, ψάξε τι κρύβεται πίσω από αυτόν.
  (Αν και ο λαϊκισμός είναι ζήτημα βάθους εστιάσεως. Για εμένα και ο Α.Π. ήταν γελοίος αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. )

 140. Για εμένα και ο Α.Π. ήταν γελοίος αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.
  ε αυτή ειναι η διαφορά
  Ο μεν ηταν γα καποιους Υποκειμενικά – οπως και ο Καραμανλης θειος γα αλλους παλι Υποκειμενικά
  ΑΣΛΛΆ Ο δε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ.

 141. ενα κειμενο του Λιακου για την κριση

  http://nosferatos.blogspot.com/2011/04/blog-post_7360.html

 142. #142 Ερώτηση: Πιστεύεις ότι οι αναφορές στις εξοπλιστικές δαπάνες (του συνδέσμου) είναι λαϊκιστικές ή όχι;
  Διότι είναι στενή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του μη λαϊκισμού και του ελιτισμού. Ωστόσο μπορούμε να έχουμε όλοι σωστή άποψη για τους εξοπλισμούς; Δεν είναι θέμα ειδικών;

  Ο «εθνικιστής» Καρατζαφέρης επιχειρηματολογούσε πριν από ένα χρόνο για την αναγκαιότητα ελεύσεως της ΦΡΟΝΤΕΞ ώστε να απαλλαγούμε από τους εξοπλισμούς. Να δούμε πίσω από αυτήν την θέση ή όχι;

 143. 143. Πιστευω οτι η αναφορά στην περιεργη ελλειψη συνδεσης αναμεσα στις -συνεχώς διογκουμενες στρατωτικές δαπάνες και στην κριση ειναι -αν μη τι αλλο μη επιστημονική ..
  το ιδιο θα ελεγα και πριν απο εικοσι χρονια για τα αιτια της πτωσης της ΕΣΣΔ .. δεν μπορουμε ναπαραβλέψουμε ως αιτα την υπερογκη διογκωση των εκει στρατιωτικών δαπανων ..
  για τον Καρατζαφερη καλύτερανα μη πω ..παντως ουτε αυτονανε δεν θα χαρακτρζα ..’εθνικιτή » εθνολαικιστη ναι .. αλλα οχι εθνικιστή ..
  εθνικιστες ησαν ο Ιων δΡΑΓΟΥΜΗς , Ο γΚΑΡΜΠΑΛΝΤΙ, ο Ματσινι καιαλλοι .. Αν μη τι αλλο σοβαροι ανθρωποι ..

 144. περι ..καρατζαφερη
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=84250

 145. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο όλων. Ο εθνικιστικός χώρος έλαχε να «εκπροσωπείται» από τους ναζιστές και τον (κατά την άποψη μου) δούρειο ίππο Καρατζαφέρη. Ενίοτε ο λαϊκισμός λειτουργεί και απαξιωτικά γιαυτό που ισχυρίζεται ότι προστατεύει. Αυτό που σπάω το κεφάλι μου αλλά δεν μπορώ να βρω είναι το τι κρύβεται από πίσω. Γιαυτό και ο κόσμος έχει λαλήσει, δεν ξέρει από που του έρχεται η σφαλιάρα.
  Βλέπεις πόσο πιο αθώος είναι ο Πανίκας! Σκέτο προβατάκι.

 146. προβατακι…;
  μαλλον εμεις ειμαστε τα προβατακια

 147. Γιαυτό και ο κόσμος έχει λαλήσει, δεν ξέρει από που του έρχεται η σφαλιάρα.

  Ο Κόσμος που εχει λαλήσει -οπως λες – κανει πως εχει λαλήσει .. Σε ολα αυτά υπάρχει και συνενοχή .. Δεν ειναι οτι δεν καταλαβαινουν . Κανουν πως δεν καταλαβαινουν ..Ολοι . Και ο κόσμος ..
  αλληλοκοροιδευόμαστε..

 148. Μπουκανιέρος said

  Συγκινημένος από τις αντιδράσεις των γλωσσικά ευαίσθητων απέναντι στον απαρχαιωμένο και άκομψο χαρακτηρισμό «απεργοσπάστης», θα ήθελα να καταγγείλω κι εγώ τη συχνή, ακόμα και σήμερα, χρήση της σκουριασμένης, αν και ξύλινης, λέξης «αγώνες» (όπως μάθαμε πρόσφατα, ο ορθότερος -και οπωσδήποτε αμερόληπτος- όρος είναι «εκβιασμοί»).

  Επίσης, για να συνεισφέρω στους ιστορικογεωγραφικούς στοχασμούς του ξενιτεμένου Epanechnikov 51, και κυρίως για να τον καθησυχάσω, τον ενημερώνω ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα η απεργία, χωρίς να έχει τεθεί εκτός νόμου, έχει γίνει πρακτικά αδύνατη – όπως στην παλιά, καλή και μη-ιδιωτική Σοβιετική Ένωση.

 149. Μπουκανιέρος said

  Και, α ξέχασα, συγγνώμη για τη διακοπή, συνεχίστε το πινγκ-πονγκ, δεν ήθελα να ενοχλήσω.

 150. sarant said

  Μπορεί να σε πετύχει και καμιά μπαλιά (να εξοστρακιστεί, δηλαδή)

 151. Μπουκανιέρε ελευθερα δεν ενοχλεις καθολου ..Μπορες να παιξεις κι εσύ αν θελεις .. Χωρας ..

 152. Εμείς συγνώμη Μπουκανιέρε που μονοπωλήσαμε τη συζήτηση.

 153. εγω φταιω ..αμα δω πιγκ πογκ τρεχω ..δεν μπορω να αντισταθώ .. συγνωμη Μπουκανιερε

 154. Λέτε κάποτε να κυκλοφορήσουν φιλοσοφικά βιβλία με διαλόγους συμμετεχόντων σε ιστολόγια; 🙂

 155. Immortalité said

  Οι απεργοσπάστες ήταν και θα παραμείνουν απεργοσπάστες.

  Αφιερωμένο στο Δύτη 😉

 156. rodia said

  Η είδηση της ημέρ.. ουπς! της νύχτας: Ακούσατε ακούσατε… το πρωί στις εφτάμιση ο πολυχρονεμένος περιφερειάρχης σας στον Αυτιά και στις οχτώμιση στον Παπαδάκη(ΑΝΤ1).

  http://panosz.wordpress.com/2011/04/07/psomiadis-19/#comment-113595

 157. rodia said

  155. Δεν μπορω ουτε να το σκεφτω… απαπαπαπα! εχω μετανοιωσει για το ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ! 🙂

 158. Ε να μην το συνδέσουμε το θέμα με την γλώσσα;
  Πόσο λαϊκιστική είναι η μετάφραση της Θείας Λειτουργίας;
  Η απλοποίηση της γλώσσας;
  Η υπερπροβολή του σύγχρονου μουσικού αίσχους;
  Ακόμη-ακόμη και αυτή η μόδα της παρακμής, που αν την βλέπαμε πριν από 10 χρόνια θα ψάχναμε το ντάτσουν.

  Είναι λαϊκιστές μόνον οι πολιτικοί;

 159. Nοσφερατος said

  ειναι και ο Αυτιας

 160. 122
  Αχά, ανίερη συμμαχία Καστρινών με Παοκτζίδες ώστε να πληγεί ανεπανόρθωτα η Χανιώτικη μπουγατσοβιομηχανία.
  Εντάξει…..το διορθώνω λοιπόν:
  «Την καλύτερη μπουγάτσα στην Κρήτη, την φτιάχνει ο Ιορδάνης στα Χανιά.»
  http://delicieuses.forumotion.net/t2042-topic

 161. #160 Νοσφεράτε, αφιερωμένο: http://www.youtube.com/watch?v=Gp0HDGb4s0g

  Συμπέρασμα, λαϊκίζονται όσοι θέλουν να λαϊκιστούν Ο λαϊκιστής είναι απλά ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Και αν απουσίαζε θα βρισκόταν κάποιος άλλος στη θέση του. Επομένως ο λαϊκισμός είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη τριγμών ενός συστήματος.
  Ευελπιστώ ο λαϊκισμός να είναι το τμήμα του γραφήματος μιας συνάρτησης, όπου αυτό στρέφει τα κοίλα άνω και όχι μια ασύμπτωτος φθίνουσας συνάρτησης.

 162. Nοσφερατος said

  Στραβωνα ανταποδιδω με ενα Τραγουδι ..Λιγο ασχετο βεβαια αλλά να ξεφυγουμε και λίγο απο τους λαικισμους ε;
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/every-sperm-is-sacred-monty-pythons.html

 163. Nοσφερατος said

 164. Immortalité said

  @161 Ντίνο θα πρότεινα να επαναδιατυπώσεις ως εξής: «Στο νομό Χανίων, την καλύτερη μπουγάτσα την κάνει ο Ιορδάνης». 😛
  Την προτιμώ με κρέμα πάντως.

 165. #163 Νοσφεράτε, άκου τον Χαραλαμπίδη (1996)
  1234

  Σε αυτό το συνέδριο παίχτηκε το μέλλον (σημερινό παρόν) της Ελλάδος. Σου υπενθυμίζω ότι μετά ο Σημίτης εξεβίασε «ή με εκλέγετε για πρόεδρο ή παραιτούμαι από πρωθυπουργός»

  Ερώτηση: είναι και ο Χαραλαμπίδης Αθηνοκομπλεξικός;

 166. Νοσφερατος said

  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ..ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ .. ο ψωμιαδης ναι με απασχολουσε γιατι τον τρωγαμε -κιαυτον και την παρεα του και τον αδελφο του -τοσα χρονια στη μαπα.. ελπιζω να σταματησει μια μέρα αυτο ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: