Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι σκοταδιστές και o Μανολίτο

Posted by sarant στο 12 Ιουλίου, 2012


Η φασαρία με τη νέα Γραμματική του Δημοτικού όχι μόνο δεν έχει ακόμα κοπάσει αλλά και εντείνεται. Το θέμα έχει ξεφύγει πλέον από τα πατριδοκαπηλικά ιστολόγια που το είχαν αρχικά αναδείξει και έφτασε στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Extra, καθαρά κινδυνολογικά όπως μου είπαν, ενώ και χτες και προχτές δημοσιεύτηκε άρθρο στην εφημ. Δημοκρατία, τη μια φορά με αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα. Βέβαια, η Δημοκρατία δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε έγκυρη εφημερίδα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από αυτό το εύγλωττο απόσπασμα:

Χωρίς να έχουν την εξουσιοδότηση κανενός, αυτοί οι άνθρωποι [οι συγγραφείς της Γραμματικής] αποπειρώνται να κάνουν λοβοτομή στο μέλλον του έθνους αλλάζοντας -επί τα χείρω- τον πηγαίο κώδικα του ανθρώπινου μυαλού, που είναι η γλώσσα! Με τις… ευλογίες της πανελίστριας της λέσχης Μπίλντερμπεργκ κυρίας Διαμαντοπούλου, οι συγγραφείς του βιβλίου έκαναν κανονική επίθεση στον σκληρό πυρήνα της εθνικής ιδιοσυστασίας μας και το δηλητηριώδες πόνημά τους διανέμεται στα μικρά και ανυπεράσπιστα παιδιά.

 Ο στόχος είναι απλός, σαφής και μεγαλεπήβολος. Να μη μείνει λίθος επί λίθου στο εθνικό εποικοδόμημα και να αποκολοκυνθοποιηθούν οι νέες γενιές, ώστε να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες και πειθήνιες στα προστάγματα της Νέας Τάξης. Οι επεμβάσεις στη γλώσσα και η δήθεν «απλοποίησή» της συνιστούν ολοκληρωτική επίθεση εναντίον του Ελληνισμού, όχι μια απλή υπονόμευση της κρατικής λειτουργίας.

Και η εφημερίδα καλεί τον υπουργό να αποσύρει το βιβλίο (ελπίζω ότι ο Κ. Αρβανιτόπουλος, παλιός μου συμμαθητής κατά σύμπτωση, θα τιμήσει το αξίωμά του και θα πράξει όπως η Μ. Γιαννάκου και όχι όπως ο ανεκδιήγητος κ. Στυλιανίδης). Σε άλλα δημοσιεύματα, κυρίως σε ιστολόγια, στοχοποιούνται οι συγγραφείς του βιβλίου (π.χ. «Οι εγκληματίες που κονιορτοποιούν την ελληνική γλώσσα έχουν όνομα και πρόσωπο«), υβρίζονται οι συνδικαλιστικοί φορείς των δασκάλων που δεν ξεκινούν εκστρατεία απόσυρσης του βιβλίου, ανασταίνεται η δήλωση Κίσινγκερ και συνδυάζεται με την κατάργηση του πολυτονικού, το βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού και την πρόταση της Διαμαντοπούλου για τα αγγλικά, όλα χαρμάνι σε μια δύσοσμη συνωμοσιολογική σούπα, ένα δείγμα της οποίας αποτελεί το εξής παραλήρημα, φυσικά σε πολυτονικό, με άφθονα λάθη και κωμικότατες σχιζολεξίες (το άντε γίνεται αν τε!!).

Κάποιοι παραλλήλισαν τη σκοταδιστική εκστρατεία που μόλις άρχισε με την ανάλογη του 2007 εναντίον του βιβλίου Ιστορίας της 6ης Δημοτικού, αλλά παρά τα οφθαλμοφανή κοινά σημεία, οι δυο υποθέσεις έχουν κατά τη γνώμη μου και μερικές ουσιαστικές διαφορές. Για παράδειγμα, στην εκστρατεία κατά του βιβλίου Ρεπούση (καλώς ή κακώς, δεν θα το εξετάσουμε) υπήρχε συμμετοχή από όλο το πολιτικό φάσμα, και από την αριστερά, άσχετο αν η άκρα δεξιά ήταν που καθόριζε την ατζέντα και που έδρεψε τελικά τα οφέλη. Εδώ, τουλάχιστο μέχρι στιγμής, οι φορείς της επίθεσης ανήκουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στη σκοταδιστική δεξιά (όρος που πιάνει και ένα κομμάτι της ΝΔ) και βάζουν ζητήματα με τα οποία επιχειρείται μια συνολική παλινόρθωση στο γλωσσικό ζήτημα. Καθόλου τυχαία, δεν κατηγορούνται μόνο οι συγγραφείς του επίμαχου βιβλίου, αλλά και γενικώς η νέα διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο, η καθιέρωση της δημοτικής με τη μεταρρύθμιση του 1976, η καθιέρωση του μονοτονικού το 1982, όλα αυτά απαξιώνονται και λοιδορούνται και έμμεσα προβάλλεται η «παλιά καλή» εποχή της εκπαίδευσης -ας πούμε το 1971. Οπότε, αν ήταν να παρομοιάσω με μια προηγούμενη εκστρατεία τη σημερινή, θα σκεφτόμουν τα Μαρασλειακά, την επίθεση των σκοταδιστών της εποχής κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής του Γληνού και του Δελμούζου, επίθεση που η δεύτερη φάση της άρχισε με τις καταγγελίες τριών δασκάλων για τον καινοφανή τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας από τη Ρ. Ιμβριώτη, και πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε κατά μέτωπο επίθεση κατά του μαλλιαροκομμουνισμού. Είχε προηγηθεί εκστρατεία κατά του Βάρναλη, που δίδασκε τότε στην Παιδαγωγική Ακαδημία, επειδή στο Φως που καίει είχε καταφερθεί κατά της θρησκείας και της πατρίδας.

(Έγραψα ότι οι επιθέσεις κατά της νέας Γραμματικής εκπορεύονται σχεδόν αποκλειστικά από την αντιδραστική δεξιά· το «σχεδόν» το έβαλα διότι υπάρχει η εξαίρεση της Λιάνας Κανέλλη, η οποία, κόβοντας αρκετές γέφυρες με την αριστερά και με τη σοβαρότητα, εμφανίστηκε στην τηλεόραση οργισμένη εναντίον των συγγραφών του βιβλίου διότι «εφαρμόζουν φωνητική γραφή» (αυτό θα ήταν αξιοπερίεργο αν το παίρναμε κυριολεκτικά) και «καταργούν τα φωνήεντα»).

Επί της ουσίας του θέματος, δεν έχει κάτι αλλάξει. Έγραψα την περασμένη Παρασκευή ένα άρθρο, που με χαρά μου είδα ότι αναδημοσιεύτηκε σε πολλούς ιστότοπους και ιστολόγια, σχεδόν πάντα με τήρηση της δεοντολογίας (το «σχεδόν» πάει στο news247.gr), δεν έχω κάτι να προσθέσω, διότι απλούστατα δεν έχει προστεθεί κάποιο νέο στοιχείο επί της ουσίας. Το μόνο που θα άλλαζα στο παλιό μου άρθρο είναι ότι δεν πιστεύω πια πως υπάρχει πιθανότητα η συντάκτρια του αρχικού επικριτικού άρθρου, η δασκάλα της Ραφήνας, να ήταν καλοπροαίρετη. Αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Έτσι κι αλλιώς, το θέμα έχει ξεφύγει από τις διαστάσεις της μπλογκόσφαιρας,  έχει μπει στον πραγματικό κόσμο, το συζητάνε άνθρωποι που δεν σκαμπάζουν από μπλογκ (αλλά το είδαν στην τηλεόραση) και πολύς κόσμος έχει σχηματίσει στρεβλή ιδέα για το περιεχόμενο της νέας Γραμματικής. Οπότε, επιβάλλεται να πάρουν επιτέλους θέση οι πανεπιστημιακοί και ειδικώς οι γλωσσολόγοι, οι οποίοι μέχρι τώρα, εξαιτίας υποθέτω της συγγνωστής δυσκινησίας που έχουν οι ακαδημαϊκοί φορείς και τα πανεπιστημιακά σώματα, έχουν μείνει κάπως στο περιθώριο της συζήτησης. Τώρα πρέπει να μιλήσουν εκείνοι, με τους τίτλους τους και το κύρος τους.

Θα μπορούσα -και ίσως θα έπρεπε- να τελειώσω εδώ αυτό το άρθρο. Όμως, διαβάζοντας τα σχόλια στα διάφορα ιστολόγια, όλες αυτές τις μέρες που μαίνεται η αντιπαράθεση, δεν μπόρεσα να μη θαυμάσω το βάθος της άγνοιας που χαρακτηρίζει ορισμένες τοποθετήσεις. Είχα αρχικά σκεφτεί να ανθολογήσω τα πιο εξωφρενικά σχόλια, αλλά τελικά περιορίζομαι σε ένα μόνο: «Εμένα μου μάθανε στο δημοτικό ότι το γκ, μπ, ντ είναι βαρβαρικοί φθόγγοι και ουδεμία ελληνική λέξη αρχίζει με αυτά. Όταν στην πέμπτη δημοτικού έκανα το λάθος να συλλαβίσω το ντ λανθασμένα η παρατήρηση του δασκάλου μου ήταν: παιδί μου καμμία ελληνική λέξη δεν αρχίζει από ντ εκτός από το ντουβάρι το κεφάλι σου. Προτείνω να ορισθεί ημερομηνία που δάσκαλοι και γονείς θα κάψουν τα βιβλία αυτά στις αυλές των σχολέιων«. Ας μείνουμε σ’ αυτό, δεν είναι για χόρταση.

Πρόσεξα επίσης ότι ένα κοινό μοτίβο που επανερχόταν σε πολλά σχόλια, ήταν ότι οι σχολιαστές θεωρούσαν αυτονόητες, αναντίρρητα αποδεδειγμένες επιστημονικές αλήθειες ότι π.χ. η ελληνική γλώσσα δεν είναι συμβατική αλλά πρωτογενής, ότι είναι η πλουσιότερη στον κόσμο (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), ότι τα γράμματα της ελληνικής έχουν κάποια μυστική αξία και σημασία κτλ. Ένα μόνο δείγμα: Παγκοσμίως όλοι γνωρίζουν και οι πιο λαμπροι επιστήμονες πως η Ελληνική γλώσσα δεν είναι τυχαίος συνδιασμός γραμμάτων και λέξεων… Αλλά ένας τεράστιος κωδικός που κάθε γραμμα αντιστοιχεί με αριθμούς, νότες και έννοιες.

Κάτι ανάλογο είναι κοινό μοτίβο στην ενασχόληση του ελληνοκεντρικού χώρου με τα γλωσσικά. Συχνά θα τους ακούσετε να λένε και να γράφουν ότι, έστω, ο ινδοευρωπαϊκός χαρακτήρας της ελληνικής είναι ξεπερασμένη θεωρία, ότι «έχει πια αποδειχτεί» πως η Γραμμική Α’ αποτυπώνει ελληνική γλώσσα, ή, για να αντιγράψω ένα αφοπλιστικό απόσπασμα: Επειδή μπορεί κάποιος να σκεφτεί σε αυτό το σημείο ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι Φοινικικής προελεύσεως, να αναφέρουμε απλά ότι τέτοιες αντιεπιστημονικές θεωρίες είναι προ πολλού ξεπερασμένες. Δηλαδή, όχι μόνο δεν έχουν συναίσθηση ότι η άποψη την οποία υποστηρίζουν δεν συγκεντρώνει (για να το πω κομψά) την αποδοχή της πλειοψηφίας των επιστημόνων, αλλά και θεωρούν αντιεπιστημονική την αντίθετη άποψη! Φυσικά αυτή η στάση δεν περιορίζεται στα γλωσσικά, αλλά πιάνει όλο το ρεπερτόριο της σκοταδιστικής μυθολογίας. Παράδειγμα, το εξής χτεσινό σχόλιο ενός εκπαιδευτικού στο ιστολόγιό μας: Πρόσφατα σε ένα σεμινάριο κάποιος συνάδελφος εξέφρασε, με το γνωστό υφάκι του ξερόλα, την απορία γιατί δεν προβάλλεται ο Καραθεοδωρή ως ο πατέρας της σχετικότητας και ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάποιος απίθανος ονόματι Αϊνστάιν είναι ο πατέρας της σύγχρονης φυσικής.

Σκέφτηκα λοιπόν να καθιερώσω ένα βραβείο που θα απονέμεται στις πιο τρανταχτές περιπτώσεις σχολιαστών που έκαναν την αμάθειά τους παντιέρα και κορώνα στο κεφάλι τους. Να κάνουμε εδώ μια παρένθεση, ότι το ιστολόγιο έχει (άτυπα) προτείνει και άλλα βραβεία, όπως το Βραβείο Πορτοκάλος  που παρά λίγο να υλοποιηθεί (θα απονεμόταν στις πιο εξωφρενικές ελληνοβαρεμένες ετυμολογίες),  το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ (για το πιο τσαπατσούλικο δημοσιογραφικό άρθρο), το βραβείο Χρυσό Πέταλο (για όποιον χωρέσει τα περισσότερα ψέματα σε όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις). Πλάι σ’ αυτά τα βραβεία λοιπόν, προτείνω να καθιερωθεί και το βραβείο Μανολίτο, που θα απονέμεται σε εκείνους οι οποίοι, ενώ υποστηρίζουν απόψεις εξώφθαλμα αντιεπιστημονικές, μέμφονται για αντιεπιστημονικότητα όσους διαφωνούν μαζί τους! Αλλά γιατί Μανολίτο; Ποιος είναι ο Μανολίτο;

Ο Μανολίτο είναι ένας ήρωας της Μαφάλντας, της καταπληκτικής σειράς κόμικς του Κίνο. Οι μαφαλντικοί θα τον θυμάστε, είναι ο γιος του μπακάλη, ήδη ξεσκολισμένος στα κόλπα της μπακαλικής, μονομανής με το χρήμα, φανατικός υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας, προσγειωμένος, πρακτικός, ορκισμένος εχθρός των διανοούμενων, που περιφρονεί οτιδήποτε δεν εξαργυρώνεται σε μετρητά και που δεν τα πολυκαταφέρνει στο σχολείο. Βέβαια, ο Μανολίτο σώζεται και γίνεται έως και συμπαθητικός, επειδή είναι παιδί. (Αν πάντως μεγαλώσει σε δύσκολους καιρούς, θα γίνει από μαυραγορίτης έως ταγματασφαλίτης ή χρυσαυγίτης). Μια από τις γνωστότερες ατάκες του Μανολίτο, που ένα φεγγάρι την είχε τυπώσει στις τσάντες των βιβλίων του το σκακιστικό βιβλιοπωλείο Κάισσα, ήταν όταν τα άλλα παιδιά στην παρέα βάλθηκαν να του μάθουν σκάκι. Του εξηγούν λοιπόν: αυτή είναι η βασίλισσα, κινείται έτσι, αυτός είναι ο Πύργος, κάνει αυτές κι αυτές τις κινήσεις, αυτό είναι το πιονάκι, πηγαίνει μόνο μπροστά -και τα λοιπά. Κι αφού τους ακούει με προσοχή, γυρίζει ένα πιόνι ανάποδα και προσπαθεί να το ανοίξει, χωρίς φυσικά να τα καταφέρνει –Και από πού μπαίνουν οι μπαταρίες; ρωτάει.

Αλλά γιατί ο Μανολίτο; Γιατί θυμήθηκα ένα σκίτσο της σειράς, στο οποίο ο Μανολίτο ενσαρκώνει ακριβώς αυτή τη βαθιά και περήφανη αμάθεια. Ιδού στα ισπανικά, η επεξήγηση από κάτω.

Η δασκάλα λέει για τον Χριστόφορο Κολόμβο: «Και παρά τις κοροϊδίες και την έλλειψη κατανόησης όλων, ο Κολόμβος εξακολουθούσε να υποστηρίζει ότι η Γη είναι στρογγυλή.». Και από το πίσω θρανίο ο Μανολίτο καγχάζει: «Στρογγυλή; Ρε τον ηλίθιο!» Αυτή την ανόθευτη και ακατανίκητη βλακεία, χωρίς το ελαφρυντικό της παιδικής ηλικίας, θα μπορούσε να τιμήσει το βραβείο Μανολίτο. Αν και φοβάμαι πως υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός για τη διάκριση αυτή, οπότε η διαλογή προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη!

256 Σχόλια to “Οι σκοταδιστές και o Μανολίτο”

  1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Η όλη ιστορία αποτελεί μία (από τις πολλές, δυστυχώς) εκφάνσεις του εθνικού διχασμού, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί ή εγκαταλειφθεί, αλλά περιμένει αυτές ακριβώς τις περιόδους κρίσης για να ξανανθίσει και να δρέψει τους καρπούς του (με τη βοήθεια που, αφιλοκερδώς οπωσδήποτε, προσφέρουν οι κάθε λογής μελισσούλες…).

  2. Νέο Kid Στο Block said

    Μια μικρή διόρθωση. H δασκάλα λέει «..y la incomprensión de todos..» που σημαίνει «και την έλλειψη κατανόησης ¨ΟΛΩΝ..»
    Ε, όχι και όλων!:-) Ελαφρώς Κολονολερναιίζουσα η κυρά-τουτόρα! 🙂

    Βασικά, όταν ο Κολόμβος ξεκίνησε το ταξίδι του , η γνώση οτι η Γη είναι στρόγγυλη ήταν γενικά αποδεκτή (εκεί που είχε πρακτική σημασια και αντίκτυπο να είναι, βέβαια). Υπήρχε ένα μικρο θεματάκι μόνο, αν ο μπάρμπας μας ο Ερατοσθένης, είχε υπολογισει σωστα τη γυροβολιά ή όχι. Ο Κολόν πίστευε όχι, με αποτέλεσμα να νομίζει οτι η Ινδία ήταν στη μισή περίπου απόσταση από την πραγματική (κάπου τα έχω ξαναπεί αναλυτικά αυτά, αλλά δεν θυμάμαι πού, κάνει και μπάνια και η Μαρία που θα έδινε τη λύση σε δυο νανοσεκούντε..).

    Επί της ουσίας, έχεις δίκιο νομίζω οτι οι γλωσσολόγοι δεν πρέπει να περιορίσουν εδώ μέσα τις γνώσεις τους αλλά να ξανοιχτούν και λίγο παραέξω μπας και σωθεί κανας (καλοπροαίρετος) χριστιανός από το σκοταδισμό. Oι κακοπροαίρετοι, κακό του κεφαλιού τους!

    ΥΓ. Αν ήξερα εγώ πιτσιρικάς, οτι υπάρχει τέτοιο ωραιο πράμα σαν τη γλωσσολογία , θα έμπλεκα νομίζεις με τα παλιοτσιμέντα και τον Φουριέ;.. 🙂

  3. Προσπαθοντασ να απαλινο τιν απελπισια που με πιανι, συγγνώμη, δεν εφαρμόστηκε ακόμα, βιάστηκα λίγο, προσπαθώντας λοιπόν να απαλύνω λίγο την απελπισία που με πιάνει μπροστα στον παρωπιδισμό και τον σκοταδισμό, να παρατηρήσω το εξής:

    Στο βίντεο με την Κανέλλη, όλα τα λεφτά είναι η απελπισία του Χασαπόπουλου στο 0:12. Κοιτώντας κάτω δεξιά μονολογεί: «τα βάλαμε όλα μαζί τώρα»!

  4. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  5. M. said

    Χτες ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον real fm διάβασε σχετικό σχόλιο ακροατή (προσπάθεια καταστροφής της γλώσσας κ.λπ.) και με χαρά τον άκουσα στη συνέχεια να λέει ότι πρόκειται για παρεξήγηση και να παραπέμπει στο κείμενό σας κύριε Σαραντάκο! Ο κόπος σας δεν πάει χαμένος. Όλο και κάποιος μπορεί να ανέτρεξε στο κείμενο…

  6. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Σωστή η διόρθωση.

    5: Ναι; Δεν το ήξερα. Πάντως το έβαλαν και στον ιστότοπό τους. Χαίρομαι πολύ.

  7. […] σκοταδιστές και ο Μανολίτο, […]

  8. Ένας δάσκαλός μου σε αυτές τις περιπτώσεις αναφωνεί «Αυτοί είναι αγράμματοι!».
    Πιο κάτω δεν έχει.
    ΥΣΤ. Νίκο, αναδημοσίευσα τα δύο σου κείμενα στο blog μου http://blogs.sch.gr/anmerkouri/
    Θα δημοσιευτεί και ένα σχόλιο στο 143 της Νέας Παιδείας.

  9. bernardina said

    Κώστα, #3
    Ακριβώς αυτή η αυθόρμητη έκφραση απελπισίας του Χασαπόπουλου συμπυκνώνει την ουσία: αυτός ο αχταρμάς θεωριών συνωμοσίας που ξεκινάει από το βρικολακιασμένο γλωσσικό και μέσα από ψεκασμούς, λέσχες, εβραιομασονίες και διάφορα τέτοια χαριτωμένα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν απεργάζεται την καταστροφή του περιούσιου λαού με τη βοήθεια των μίσθαρνων οργάνων του που γίνονται υπουργοί και δεν ξερωτιάλλο. Και ίσως σε άλλες εποχές το κακό θα ήταν μικρό αν περιοριζόταν σε συζητήσεις στα καφενεία. Τώρα όμως που όλες αυτές οι παπαριές πολλαπλασιάζονται σαν ιός μέσα σε δευτερόλεπτα από μπλογκ σε μπλογκ κι από φόρουμ σε φόρουμ, άσ’ τα να πάνε.
    Και το να τα ακούς από τα γνωστά ουγκ είναι, ίσως, αναμενόμενο και συγγνωστό. Αλλά να τα ακούς -και φανατικά, μάλιστα- από ανθρώπους ευφυείς, σπουδαγμένους και -το χειρότερο- σε πολλές περιπτώσεις εκπαιδευτικούς, εκεί είναι που σου έρχεται να κόψεις τις φλέβες σου. Ή κάνα λαρύγγι.

  10. Καλημέρα. Νίκο δε θέλω να αποπροσανατολίσω από το περιεχόμενο του σημερινού άρθρου σου. Αλλά οι γλωσσαμύντορες του 1910, είχαν κατηγορήσει τον Αλέξανδρο Δελμούζο για «Νυοκτονία». Να το αφήσουμε σαν κουιζάκι που θα τρέχει ή να το απαντήσουμε για να μη βγούμε εκτός θέματος;

  11. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ και για τα νεότερα -και για την αναδημοσίευση!

    10: Όχι νυκτονία;

  12. ppan said

    Τον αδικείς τον Μανολίτο, Δέσποτα. Και χρυσαυγίτη και γλωσσοαμύντορα; Σοβαρά, θα καθόταν ο Μανολίτο να γράψει άρθρο για τους κινδύνους της γλώσσας και της «Ελλαδας μας» ή έστω της Αργεντινής τους; Να ερχεται εδώ μέσα να μας ζαλίζει με θεωρίες συνωμοσίας; Να είναι δωδεκαθεϊστής; Ο Μανοίτο είναι αυτό που είναι αλλά επηρμένος εξυπνάκιας δεν είναι, λίγο παραδόπιστος μόνο και αγράμματος.
    Αντίθετα, η άλλη, η Σουζανίτα ( ; ) άνετα θα πίστευε κάθε θεωρία συνωμοσίας

  13. ppan said

    Για τα Μαρασλειακά διάβασα σήμερα στην Λάιφο την βιβλιοκριτική του Παπαγιώργη για το σχετκό βιβλίο της Ρεπούση. Γενικά δεν της έχω καμιά εκτίμηση, προφανώς για άλλους λόγους από ό,τι η Κανέλλη κλπ, αλλά το έχει ξεφυλλίσει κανείς;

  14. Αντώνιος Σ. said

    Νίκο, όχι βραβείο Μανολίτο, σε παρακαλώ. Ο Μανολίτο είναι συμπαθέστατος. 🙂

    Ο Μανολίτο είναι πράγματι χαζούλης κι αφελής στην αμάθειά του, αλλά πού και πού πείθεται και δεν είναι διόλου κακοπροαίρετος. Αυτά μεγαλώνει να πιστεύει, πράγματι, αλλά τελικά είναι κατά τι ανοιχτόμυαλος, μπορεί να παίζει με τα άλλα παιδάκια και δεν δέρνει και κανέναν.

    Όλοι αυτοί είναι ωστόσο ΚΑΙ βλάκες ΚΑΙ κακοπροαίρετοι ΚΑΙ σκοταδιστές.

    Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει καλύτερο όνομα για το συγκεκριμένο βραβείο βλακείας.

    Το ‘χρυσούν βλακείον’, ίσως, (από το προφανές ‘χρυσούν βραβείον’);

  15. ppan said

    Έτσι. Άντε να πάρει βραβείο Μανολίτο αυτός που έχει στο κείμενο και παραδέχεται ότι έχει κεφάλι ντουβάρι!

  16. Νέο Kid Στο Block said

    Εισηγούμαι στην ΑΕΟΒΣΜ (Ανώτατη Επιτροπή Ονοματολογίας και Βραβείων Σαραντάκειου Μπλογκ) τον Ναρανχίτο! (Naranjito) . Ήταν το όνομα του μικρού γελαστού πορτοκαλίτσα, που ήταν και η επίσημη μασκότ του Παγκ.Κυπέλλου της Ισπανίας το 1982.
    Ο Ναρανχίτο (όπως αποκαλύπτει με αρκετή πρωτογένεια το όνομά του..) θα είναι(ως προς τις ιδιότητες) ένας συνδυασμός λοιπόν Μανολίτο και Γκας!
    (οι δύο φαινότυποι εξάλλου, συχνότατα συμπίπτουν)

  17. ppan said

    Ρε παιδιά, βραβείο με κατάληξη σε -ίτο είναι αποτυχία, κάνει συμπαθή τον βραβευμένο. Προτείνω το γνωστό Βραβείο Κ.Δ.Ω.Α., παραδοσιακά!

  18. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

    Δεκτή η ένσταση ότι ο Μανολίτο είναι συμπαθέστατος, αλλά μήπως συμπαθής δεν είναι και ο Γκας Πορτοκάλος;

  19. ppan said

    Οι Πορτοκαλιές είναι συχνά συμπαθητικές -όλοι έχουμε παρετυμολογήσει εξάλλου-, οι επηρμένοι σκοταδιστές ποτέ.

  20. Ηλεφούφουτος said

    Κι εμένα δεν μου αρέσει ο παραλληλισμός αυτής της γραμματικής με το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού. Εκτός από τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που βρίσκω ανάμεσα στη Ρεπούση και στη λεβεντοκρητικιά Φιλιππάκη-Γουόρμπαρτον, η οποία πιστεύω ότι θα δώσει στον εσμό των ηλιθίων την απάντηση που τους αξίζει (και στα συνέδρια θυμάμαι ότι ήταν πολύ ζορμπού σε όποιον της την έβγαινε), πιστεύω ότι η αγανάκτηση για το βιβλίο Ιστορίας ήταν δικιολογημένη, άλλο αν δεν τηρήθηκαν κάποιες διαχωριστικές γραμμές. Στο κάτω-κάτω και άλλες φορές έχει συμβεί αυτό στον όχι πολύ μορφωμένο κόσμο (π.χ. Κυπριακό στη δεκαετία του ’50).

    Γέλασα πολύ με το Μανολίτο, καταλαβαίνω όμως και τις ενστάσεις, γιατί όντως ο Μανολίτο είναι συμπαθητική φιγούρα και ούτε κάνει παντιέρα την αμάθειά του ούτε προσπαθεί να την επιβάλλει στους άλλους. Αν έπρεπε να διαλέξω μία φιγούρα από κόμιξ, θα διάλεγα το Βρομιάρη από τη Βαβούρα.

  21. sarant said

    13: Το βιβλίο το έχω διαβάσει ενμέρει και έχω σκοπό να γράψω, αλλά δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό, μάλλον τον Σεπτέμβρη.

    Η Ρεπούση έχει μαζέψει πολύ υλικό, αλλά επειδή θέλει ντε και καλά να παραλληλίσει τα Μαρασλειακά με τη δική της περιπέτεια, αποσιωπά οτιδήποτε δεν ταιριάζει στο μοντέλο, όπως ας πούμε ότι προηγήθηκε η επίθεση στον Βάρναλη. Ή ότι Βάρναλης και Ιμβριώτη δεν ήταν παρά το μέσο για να πληγούν ο Δελμούζος, ο Γληνός και η μεταρρύθμιση.

    Πέα από αυτό, ενώ εξετάζει τις συζητήσεις του 1908-1910 για τον δημοτικισμό, δεν εξετάζει τόσο πολύ τις αντιδράσεις στη μεταρρύθμιση του 1917. Και έχει και τα λαθάκια της βέβαια. Επίσης, το σύστημα των παραπομπών είναι τέτοιο που εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσα να επαληθεύσω κάποιες που ήθελα.

  22. ppan said

    21: Φχαριστώ! Α, ώστε κι η μυλωνού τον εαυτό της με τους πραματευτάδες 🙂

  23. ορεσίβιος said

    @11. Ωχ! Πιθανό να είναι Νυκτονία κι όχι Νυοκτονία. Αλλά είναι αδύνατο να καταφύγω στο αρχείο μου νωρίτερα από τις τρεις. Από την ερώτησή σου πάντως είναι φανερό πως ξέρεις την απάντηση. Νυοκτονία λοιπόν ή νυκτονία (που είναι πιο πιθανό), τι να κάνουμε; Να το πάρει το ποτάμι;

  24. ppan said

    Μπήκα κι είδα την πρωτότυπη (διπλή έννοια) ορθογραφία του κειμένου με την αποκολοκυνθοποίηση (από τοπυς μακαρονιστές, στους κολοκυνθιστές, πείνασα): κρίμα που δεν την διατηρείς, με συγκίνησε, εκτός από το γνωστό δήλα δη, αυτό το «ως τέ», με το τε τονισμένο, βρήκαμε παπά να θαψουμε πεντέξι

  25. Ὄχι εἰς τὴν λοίδορον κατὰ πάτησιν τῶν δικαιωμάτων
    τῶν ἐν Ἑλλάδι κατὰ πεπιεσμένων Μανολίτων!

    Ὥς τέ, λοιπόν, ἅ πάντες πρὸς Βουλὴν
    μὲ πολυτονικὰ μαγιώ,
    πανώ, τατοῦ, κατὰ χυδαιοτάτου ἐχθροῦ!

    Ἡ Διεθνὴς Ἀμνηστία, ἡ Οὐνέσκο, καὶ τὸ Ἐμπλοῦλ
    ἐπὶ τέλους νὰ λάβωσιν θέσιν!
    Βοηθήσατέ μας νὰ σωθεῖ γλῶσσα πανάρχαιος,
    τῆς ὕφ’ ἡλίου λεξιτρόφος, ἥτις σβύνει ὑπὸ χυδαίας πλειοψηφίας λοιδωρουμένη!

  26. Ποια είναι η ερώτηση του κουιζ, Ορεσίβιε; Μήπως τί εννοούσαν νυ(ο)κτονία αυτοί που το είπαν; Προφανές μου φαίνεται — αφαίρεση των τελικών ν από διάφορες καταλήξεις, το μήλο(ν), το(ν) λαό(ν) κλπ.

  27. ppan said

    Και δεν πολυήξεραν από γιόγκα τότε, πρωτοπόροι!

  28. Συμπαθής βέβαια ο Μανολίτο, όπως και όλοι η ήρωες της Μαφάλντας, αλλά προσέξτε παρακαλώ τη σοφά διατυπωμένη φράση του Νικοδεσπότη: «Αν … μεγαλώσει σε δύσκολους καιρούς, θα γίνει από μαυραγορίτης έως ταγματασφαλίτης ή χρυσαυγίτης.»

  29. Νέο Kid Στο Block said

    28. Αν επιτρέπεις Ανώνυμε την ελαφρώς αδιάκριτη ερώτηση: Γιατί από Σεραφείμ και Χερουβείμ έγινες έκπτωτος ; 🙂

  30. Κατερίνα Περρωτή said

    Γράφει ο Α.Φ. Χρηστίδης το 1996
    «Αυτό που κυριαρχεί, στη φάση αυτή, είναι ο μύθος της μοναδικότητας και της ανωτερότητας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού (του αρχαίου ελληνικού) πολιτισμού. Μετριούνται μετά μανίας οι λέξεις τις οποίες δάνεισε η γεναιόδωρη και μοναδική ελληνική στις φτωχές, σχεδόν άναρθρες, συγγένισσές της – τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες- και σηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών, όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εξαιρεθεί η ελληνική από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η θεμιτή όχληση από μια τέτοια προοπτική, εδώ παίρνει διαστάσεις ελληνοκεντρικής υστερίας. «Αυτό μπορεί να ισχύσει για άλλες μικρές γλώσσες», ακούγεται από επίσημα χείλη, «αλλά όχι για την ελληνική».
    Τι κρίμα που λείπει…

  31. Nicolas said

    Χρυσούν Βλακείον!
    Μέσα δαγκωτό.

  32. Αντώνιος Σ. said

    Οποιοσδήποτε ήρωας της Μαφάλντας ενήλικας και σε χαλεπούς καιρούς θα ήταν επικίνδυνος και πάρτον και βάρατον, ακριβώς επειδή είναι καρικατούρες. Έχουν όμως παιδική αφέλεια (και ανοιχτή καρδιά, τελικά) και είναι συμπαθείς όλοι τους.

    Προφανώς δεν είναι σημαντικό το πώς θα λέγεται ένα βραβείο ανίκητης βλακείας σε ιστολόγιο. Γιατί όμως να έχει ονομασία που παραπέμπει σε παιδική αφέλεια ή ανοιχτή καρδιά, όταν στην πραγματικότητα ο λόγος που απονέμεται το βραβείο είναι για να καταδειχθεί το πόσο επικίνδυνος, τραμπούκος, κακόπιστος και ακραίος είναι ο εν λόγω ανίκητα βλάκας;

  33. 25 τῆς ὑφ’ ἡλίου

    τῆς Φιλονόης ἐκ Πόντου:
    …Ὅταν γιὰ παράδειγμα λέει ἔνα παιδὶ τὴν λέξιν ὑποβρύχιον, δὲν ἀντιλαμβάνεται πὼς οὐσιαστικῶς κάνει ἀναφορὰ στὴν λέξιν βρυχός. Ἤ ἄλλως βυθός….

    Μικρὸς ἠννόουν τὸ ὑποβρύχιον
    ὑποβρυχώμενον, οὐδεὶς εἶπέ μοι,
    ὅτι τὸ σῳστὸν εἶνε ὑποβύθιον.
    Εὐχαριστῶ πολύ.

  34. ppan said

    Μιχάλη, πολύ ωραίο το 25!

  35. Ηλεφούφουτος said

    Ένα πράγμα που δεν βλέπω να τονίζεται ειναι ότι μεταξύ άλλων ο εν λόγω εσμός διαμαρτύρεται γιατί αποσύρθηκε, λέει, η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη, ενώ παράλληλα ουρλιάζουν για την κατάπτωση της γλώσσας από το ’76 και μετά.

    Ή τραγικωμική αντίφαση δεν είναι μόνο στο ότι κάνουν λάβαρο τη Γραμματική-έμβλημα της μεταρρύθμισης του ’76 αλλά και ότι επιτίθενται σε μία γραμματική, αυτήν της Φιλιππάκη, που αναγνωρίζει περισσότερους λόγιους τύπους από εκείνους που αναγνώριζε ο Τριανταφυλλίδης, δηλαδή να το πω χοντρικά, η καινούργια γραμματική ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ.

  36. bernardina said

    Ουδείς αθώος -ούτε καν η πεντάχρονη αριστερή Μαφάλντα, αφού σε κάποιο σημείο δηλώνει ότι η σούπα είναι για τα παιδιά ότι ο κομμουνισμός για τη δημοκρατία :mrgreen: Και ξέρετε πόσο λάτρευε τη σούπα, ε;

    Ελάτε βρε παιδιά, με σαράντα+ υπό σκιάν και απόλυτη άπνοια, χρειαζόμαστε ένα δροσερό διαλειμματάκι. (Μέσα και το σκίτσο του Νικοδεσπότη) 😀

  37. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, διάβασα πολύ εύστοχα και πολύ καλογραμμένα σχόλια!

    25: Πολύ καλό!

    23: Η απάντηση δεν είναι το 26;

    28: Αυτό ακριβώς!

    30: Πόσο λείπει, όντως…

    35: Πες τα Ηλεχρυσόστομε!

  38. bernardina said

    Λάθος, δεν εννοούσα το σκίτσο. Εννοούσα το πιόνι του σκακιού και τη μπαταρία 😀

  39. spiral architect said

    […]Αλλά γιατί ο Μανολίτο; Γιατί θυμήθηκα ένα σκίτσο της σειράς, στο οποίο ο Μανολίτο ενσαρκώνει ακριβώς αυτή τη βαθιά και περήφανη αμάθεια. […]

    Καλημέρα. 🙂
    Mυρίζομαι ότι έχεις «φορτώσει» κανονικά, με ότι έχει γραφτεί και ειπωθεί επί του θέματος, ώ Νικοκύρη! 😦
    (να βάλω κι εγώ μια ξεχασμένη κλητική)

  40. Immortalité said

    Πρώτη* φορά διαφωνώ τόσο κάθετα, οριζόντια, παράλληλα, διαγωνίως, καθέτως με τον Νίκο!
    Ε, όχι και μελλοντικός χρυσαυγίτης ο Μανολίτο! Όχι και να παραλληλίζουμε τους επικίνδυνους βαρεμένους με το κοπέλι επειδή μεγαλώνει σε περιβάλλον με περιορισμένες προσλαμβάνουσες. Διαφωνώ!
    Στα σοβαρά τώρα, δεν μου άρεσε καθόλου η πρόβλεψη της μελλοντικής του εξέλιξης έστω και με την προϋπόθεση των δύσκολων καιρών. Μαυραγορίτες Ταγματασφαλίτες και Χρυσαυγίτες είναι βαριές κατηγορίες, και το να είναι κανείς χαζούλης και υπέρμαχος έστω και φανατικός της ελεύθερης αγοράς δεν αρκεί για να καταλήξει έτσι ή μάλλον δεν είναι καν προϋπόθεση.
    Ας είμαστε πιο φειδωλοί στους χαρακτηρισμούς μας διότι κάποια στιγμή θα χάσουν τη σημασία τους.
    Κατά τα λοιπά το βραβείο καλώς να θεσπιστεί και το μόνο που μένει είναι να του βρούμε νονό. Υποψήφιοι υπάρχουν άφθονοι! 😉

    *Καλά όχι πρώτη και με τη Βα*αρία διαφωνήσαμε 😀

  41. Κι εγώ συμπαθώ τον Μανολίτο και προβληματίστηκα όπως η ανωτέρω μου Ιμόρ, αφενός, αλλά και ο Ανώνυμος (λέμε) του 28. Μπήκα στην πρίζα όμως και σκέφτηκα, ότι όλοι αυτοί οι χρυσαυγίτες κι οι μαυραγορίτες κι οι ταγματασφαλίτες, κάποτε παιδιά ήταν, και φαντάζομαι συμπαθητικά μέχρι τα δεκατρία-δεκατέσσερά τους.
    (συμπέρασμα δεν έχει)

  42. gryphon said

    Σκοταδιστικη μυθολογία είναι κι άλλα πραγματα.Ας πουμε αυτή η περιγραφη του Μανολιτο σαν καποιος που απο παιδι ειναι «μονομανης με το χρημα» και «που περιφρονεί οτιδήποτε δεν εξαργυρώνεται σε μετρητά» και μετα ακολουθει η προβλεψη (Αν πάντως μεγαλώσει σε δύσκολους καιρούς, θα γίνει από μαυραγορίτης έως ταγματασφαλίτης η χρυσαυγίτης).
    Αυτη η για μενα τελειως αυθαιρετη ταυτιση ενος ιδεολογικου χωρου (για τον οποιο μπορει να εχει κανεις τις αντιρρησεις του δεν με αφορα) με τήν φιλαργυρία ειναι αρκετα διαδεδομενη αλλα δέν παυει να ειναι καταγελαστη.
    Προερχεται βεβαια από τήν προπαγανδα τής Αριστερά. Προπαγανδα χρονων με καθε πιθανο και απιθανο τροπο.Κυριως μεσα απο τήν τηλεοραση με προπαγανδιστικες ταινιες σηριαλ κλπ. Από το αρχετυπο αυτο του Δημου Σταρένιου μεχρι ενα αθλιο σηριαλ εποχής του (κομμουνιστη) Χαρη Ρωμα «Το Δελληγιαννειο Παρθεναγωγειο».
    Ειχα υπ οψιν μου καποια πραγματα απο καιρο αλλα οταν τυχαια παρακολουθησα καποια φορα αυτο το φέσι (που οπου ναναι θα το ξαναπροβαλλουν μαλλον τωρα που δεν εχουν προγραμμα) συνειδητοποίησα ποσο υπουλη και παιδαριωδης προπαγανδα γινεται υπερ τής αριστεράς ακομη και μεσα απο σηριαλ τής πλακας.
    Σε αυτο το σηριαλ υπαρχουν πεντε εξι κυριοι χαρακτηρες Ενας αριστερος τής εποχης (σοσιαλιστης) και επισης μια αριστερή δασκαλα.
    Υπαρχει και ενας εθνικοφρων.Ο πανουργος Ρωμας σκιαγραφει τους χαρακτηρες.Απο τήν μια ο «σοσιαλιστής» ο «προοδευτικός» τής εποχης ειναι νεος,ωραιος,με καθαρο προσωπο (και ζελε στα μαλλια),ανιδιοτελης χωρίς παθη χωρις ελλαττωματα.Ενας αγιος ανθρωπος.
    Μονο ενα φωτοστεφανο του λειπει.Το ιδιο και η δασκαλα (η οτι ειναι τελοςπαντων).Η «Αγνη του χωριου» προσωποποιημενη.
    Και απο τήν αλλη εχουμε τον εθνικοφρονα.Το απολυτο κοντραστ.
    Ο εθνικοφρων λοιπον ειναι (κατα Ρωμα) γερος,κοντός,κακός,με καραφλα,με γυαλια,ραδιουργος,ψευτης,λαθραωτακουστής,ματακιας και βεβαια φοβερα φιλαργυρος.Α ναι και εθνικοφρων οπως ειπαμε.
    Στήν πραγματικη ζωή ομως εγω βλεπω άλλα πραγματα.Βλεπω παντου αριστερους που δεν περιφρονουν καθολου τά χρηματα.Ολο τετοιους πιανουν με το δαχτυλο στο μελι.
    Βλεπω π.χ αριστεριστές η ακροαριστερους καθηγητές και πρυτάνεις του Παντειου να χρεωνουν χιλιομετρα χαλια και χιλιαδες καζανακια στο Δημοσιο ωστε να μπορουν να αγοραζουν φεραρι και σπιτια με πισινες.
    Παντου αριστεροι με δεξιες τσεπες οπως εχει επικρατήσει να ονομαζονται.
    Ακομη και οι αρχικαπιταλιστες τής μεταπολιτευτικής τουλαχιστον Ελλαδος δηλαδη ο Μπομπολας η οικογενεια Βαρδινογιαννη ο Κοκκαλης (καλα ο πατερας του ο Πετρος με τι αξιες τον μεγαλωσε 😉 ο μακαριτης ο Τεγοπουλος κλπ ολοι απο τον χωρο τής Αριστεράς προερχονται.
    Αυτο κι αν ειναι σχημα οξυμωρο και αντιφατικο.

  43. Σάββας Χ, Σειμανίδης said

    Όσοι διαφωνούν με τον »εκσυγχρονισμό» της ελληνικής γλώσσας, όσοι τολμούν να αναφέρονται σε έννοιες όπως το έθνος, η πολιτιστική μας κληρονομία, η εθνική συνείδηση… είναι » ΚΑΙ βλάκες ΚΑΙ κακοπροαίρετοι ΚΑΙ σκοταδιστές.» Υψηλού επιπέδου επιχειρήματα. Πώς να απαντήσω ;

  44. gryphon said

    Πού βρεθηκε αυτή η φατσουλα; Εγω παρενθεση ειχα βαλει

  45. Κατερίνα Περρωτή said

    Προτείνω το βραβείο να λέγεται «Νεφελληνελίμ» (Ετυμολογία δεν έχει με τέτοια ζέστη!) Το αρνητικο : είναι κάπως εύηχο αλλά ας πούμε πως τους δίνεται μια ευκαιρία ακόμα…!!!!

  46. bernardina said

    # 44 Όταν βάζεις ερωτηματικό μέσα σε παρένθεση άφηνε κενό διάστημα ανάμεσά τους, αλλιώς σου βγάζει το συγκεκριμένο σμάιλι.

  47. spiral architect said

    Διαβάζοντας τα μέχρι τώρα σχόλια στέκομαι στο πρώτο σχόλιο του Λυκοτραφίτη, επαυξάνοντας στο ότι, ο εθνικός διχασμός είναι ήδη εδώ.

    Δεν ασχολήθηκα περαιτέρω επί του θέματος, μόνο την προηγούμενη ανάρτηση του Νίκου διάβασα και σχολίασα, αλλά στα λίκνα που έδωσε εδώ όπου έριξα μια ματιά απογοητεύτηκα. 😦 😦

    Ποια ΧΑ λοιπόν; Παραπάνω απ’ αυτή υπάρχει άραγε;

  48. Alfred E. Newman said

    13 Ppan και 21 Sarant
    Έχω αναφέρει στο παρελθόν ότι κάποιες υπογραφές με αποτρέπουν (και συχνά με προστατεύουν) από το να διαβάσω κάτι.
    Σαυτές έχει προστεθεί εδώ και χρόνια και του Παπαγιώργη.
    Για το βιβλίο της Ρεπούση εισφέρω μόνο την παρουσίαση της Θεοδοσοπούλου στην Εποχή http://maritheodo.blogspot.gr/2012/06/blog-post_08.html

    Και μια δική μου «αυτοκριτική». (Με συγγνώμη για την προσωρινή ανακατεύθυνση της μπάλας προς την εξέδρα) Μοιάζει να είμαι ο μόνος που αφού διάβασα το περιβόητο βιβλίο Ιστορίας δεν ενοχλήθηκα από τη λεζάντα απλώς μιας φωτογραφίας η οποία πράγματι ήταν εικόνα συνωστισμού. Το κυρίως κείμενο το είχα βρει ως ψύχραιμο και μάλλον ακριβές.
    Αλλά και είμαι ο μόνος και το θέμα μας σήμερα δεν είναι αυτό.
    Ή μήπως τελικά είναι και αυτό;

    Και για να περισώσω οτιδήποτε περισώζεται: Αισθητικά η όψη και ο δημόσιος λόγος της Ρεπούση μου προκαλούν ενόχληση.

  49. Αλίκη Στούκα said

    Η νεοταξίλα σας δεν έχει όριο.

    Οι συγγραφείς του βιβλίου καταργήσανε τα φωνήεντα του αλφαβήτου, αφού το (η) που βλέπεται μέσα στις αγκύλες δεν είναι φωνήεν, είναι ένα σημάδι του φθόγγου [ι].
    «Η όραση μας οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι τα φωνήεντα είναι 7 », γράφει η
    Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton .
    Πονηρώς ο Σαραντάκος κοτσάρει ένα ερωτηματικό στον τίτλο του κειμένου του.
    Πόσα είναι τα φωνήεντα της ελληνικής κ. Σαραντάκο ;
    5 κατα τους συγγραφείς.

    Και ακολουθούνε τα γνωστά της χειρότερης και βλακωδέστερης προπαγάνδας. Αφού αυτός που βρήκα στα σχόλια ενός ιστολογίου είναι ακροδεξιός και βλάκας , όλοι είναι ακροδεξιοί και βλάκες.

    Δεν είναι τόσο κακό να είσαι βλάκας.
    Και η σύγχρονη ακροδεξιά έχει όνομα.
    Νέα τάξη την λένε και κυριαρχεί στον πλανήτη,
    στα ιστολόγια και στις τσέπες.

  50. Νέο Kid Στο Block said

    43. Aγαπητέ, εξηγήστε μας για όνομα του Χριστού ,της Παναγίας ή όποιου άλλου θέλετε, ΠΏΣ το έθνος και η εθνική συνείδηση εκφράζονται μέσα απο την πίστη ή μάλλον το μπέρδεμα οτι δεν υπάρχουν φθόγγοι και φωνήματα και ΠΏΣ κάποια παντελώς άχρηστα πλέον σημαδάκια πάνω στα γράμματα ανάγονται σε πολιτιστική κληρονομιά;

  51. JS said

    31:
    ΜπετόνΡενφορσέ;

    33:
    Ούι ολ λιβ ιν α γιέλοου σαμπμαρίν, σε γέλασα μωρή, σε γέλασα μωρή.
    Astoria, NY

  52. Συγνώμη για την ανωνυμία, ο Ανώνυμος των 26 και 28 είμαι εγώ (δεν ήταν δύσκολο να το βρει κανείς, αφού δεν είχα βγάλει την παραπομπή στο ισχνό και πεινασμένο μου ιστολόγιο). Ο λόγος είναι απλώς ότι χτες το βράδυ θέλησα να σχολιάσω κάτι αμέσως μόλις είχα πει «καληνύχτα γι’ απόψε», και είπα να μην είναι τόσο κραυγαλέα η παλινωδία — και μετά ξέχασα να το γυρίσω στο πραγματικό μου όνομα!

  53. ορεσίβιος said

    @26. Αυτό ακριβώς. Προφανέστατο. Εγώ βάζω εύκολα κουίζ. Δεν είμαι σαν το Νικοκύρη, που μας έβαλε χθες να αθληθούμε
    στο πιο σκληρό άθλημα της αρχαιότητας το Παγκράτι – ο.(εδώ φαντάσου φατσούλα).

  54. ΠΑΝΟΣ said

    πόσο ενδιαφέρον θα μού ήταν ,να μάθαινα τι ψήφισαν οι συγγραφείς τού βιβλίου.Δεν αρκεί να υποπτεύομαι,ούτε είμαι κυπίτης (φτού,κακά!). Ίσως,όμως, μού λυνόντουσαν πολλές απορίες.Θα μού πει κάποιος, ότι το πάω κομματικά.Γιατί οι περισσότεροι τι διαφορετικό κάνουν;

  55. Νεοκίντ (2):

    Βασικά, όταν ο Κολόμβος ξεκίνησε το ταξίδι του , η γνώση οτι η Γη είναι στρόγγυλη ήταν γενικά αποδεκτή (εκεί που είχε πρακτική σημασια και αντίκτυπο να είναι, βέβαια). Υπήρχε ένα μικρο θεματάκι μόνο, αν ο μπάρμπας μας ο Ερατοσθένης, είχε υπολογισει σωστα τη γυροβολιά ή όχι. Ο Κολόν πίστευε όχι, με αποτέλεσμα να νομίζει οτι η Ινδία ήταν στη μισή περίπου απόσταση από την πραγματική (κάπου τα έχω ξαναπεί αναλυτικά αυτά, αλλά δεν θυμάμαι πού, κάνει και μπάνια και η Μαρία που θα έδινε τη λύση σε δυο νανοσεκούντε..).

    Ελλείψει Μαρίας όμως, σε βρήκα εγώ: να ‘σαι. 🙂

  56. spiral architect said

    Επιτέλους όλοι εσείς «κύριοι και κυρίες υπερασπιστές της παράδοσης» δείξτε σε όλους εμάς τους «άνοες νεοταξίτες», πως φαντάζεστε το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας στην Ελλάδα του μέλλοντος!

    Πείτε το καθαρά μια φορά! 😈

  57. Μπετατζής said

    Εγώ το βραβείο λέω να το πούμε Στούκας, όπως τα αεροπλάνα.

  58. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    Σε μερικά θα απαντήσω σε επόμενο. Πάντως, στο θέμα πηρε θέση και ο γνωστός μας κ. Ανδρεάκος, θα τον θυμούνται οι παλιοί.
    http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2012/07/blog-post_9967.html

    Δείγμα:
    Το εγχειρίδιο αυτό της γραμματικής υπογράφει μια νέα ομάδα δολιοφθορέων της γλώσσας και της παιδείας μας που θα προστεθούν στις Ρεπούσιες, Δραγώνιες, Βερέμιδων , Τασιόπουλων κλπ . Τα ονόματα τους για να τα θυμόμαστε Ε Φιλιππάκη, Μ Λουκά , Μ Γεωργιαφέντης και Γ Κοτζόγλου με έγκριση του Π.Ι.

    Και πού αποσκοπούν αυτά;
    Η παγκοσμιοποίηση που ευαγγελίζονται εδώ και 20ετία πολλοί στη χώρα μας επιβάλλει την ισοπέδωση των πάντων και την εξαφάνιση των εθνικών πολιτισμών και ιδίως του ελληνικού και για να γίνει αυτό πρέπει να καταστραφεί η μητέρα των γλωσσών η ελληνική.

  59. 49 «Δεν είναι τόσο κακό να είσαι βλάκας.»
    Τί χρείαν έχομεν μαρτύρων;

  60. Αντώνιος Σ. said

    @43.

    Σας απαντώ επειδή εγώ έγραψα τους όρους που επαναλάβατε.

    Το βιβλίο της γραμματικής δεν θέτει κανένα από τα ζητήματα που θέτουν αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους. Μα κανένα. Οποιαδήποτε συζήτηση επί αυτού είναι σουρεαλιστική. Το κείμενο του κ. Σαραντάκου ως προς το σκέλος της γλώσσας, της γραμματικής και της γλωσσολογίας με καλύπτει.

    Αυτό που παρατηρώ είναι ότι κάποιοι στήσανε ένα τσαντήρι, το ονομάσαν Θερμοπύλες (ή μήπως Χοτ Γκέιτς; ) και τώρα το φυλάνε μιλώντας για ‘έθνος’, ‘πολιτιστική κληρονομιά’ κι άλλα βαρύγδουπα.

    Δεν μπορώ να πάρω ούτε το τσαντήρι στα σοβαρά, ούτε τους φύλακές τους.

  61. Ο Μανολίτο λοιπόν αναγορεύτηκε σε φανατικό υπέρμαχο της ελεύθερης αγοράς και (άρα) υποψήφιο νεφελίμ υποχθόνιο κουφάλιο (όπως έλεγε κάποτε το θρυλικό αντι-λιακοπουλικό ιστολόγιο FunEL). Έχασα προφανώς κάποια τεύχη.

    Αυτό το τεκμήριο ενοχής με σκοτώνει κύριε οικοδεσπότη, όσο κι αν αγαπώ τα άρθρα σας. Πρέπει ντε και καλά πίσω από τη βλακεία των Καμμένων εθνικοφρόνων και των χρυσαυγιτών να ανακαλύψετε πάλι τη δήθεν σατανική επιρροή των φιλελευθέρων. Γιατί κατά βάθος όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχετε ιδεολογικές διαφορές ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε κατά βάθος ίδιοι.

    Θυμάμαι όταν κάποτε πριν τις εκλογές του Μαϊου κάνατε μια πρόχειρη δημοσκόπηση των αναγνωστών σας, και ανακαλύψατε ότι ένα ικανό ποσοστό (11%) ψήφιζε Δράση. Ένας από αυτούς που ψήφισαν ήμουν κι εγώ.

    Τότε σχολιάσατε, όλο τρυφερότητα για τον κόσμο που σας εκτιμά αλλά δεν συμμερίζεται και την ψήφο σας, ότι ήμασταν «οι τρολομάνοι και το τρολομάνι.» https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/22/ekloges2012/

    Βέβαια θα μου πείτε μπορεί να ήταν όντως τρολιά ή επικοινωνιακή τακτική των Δρασιτών η συγκεκριμένη – δεν το αποκλείω, εξάλλου ένα σχεδόν ίδιο ποσοστό των αναγνωστών σας φάνηκε να ψηφίζει ΧΑ και όντως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι σας διαβάζουν πολλοί Χρυσαυγίτες.

    Εγώ πάντως κάθε φορά που αναμεταδίδω με ευχαρίστηση τα άρθρα σας βλέπω να έχουν μεγάλη απήχηση στον ιδεολογικό μου χώρο, όχι μεταξύ τρολ αλλά μεταξύ ανθρώπων που τους ενοχλεί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία και δεν τους πειράζει να διαβάζουν και δυο τρεις αράδες από έναν ιδεολογικό δήθεν αντίπαλο.

    Για να μην μακρηγορώ. Εκτός του ότι με πικράνατε, με υποχρεώνετε τώρα κάθε φορά που αναμεταδίδω αυτό το άρθρο να συμπληρώνω και επιφυλάξεις περί Μανολίτο. Δεν ήταν ανάγκη τίποτε απ’ όλα αυτά.

  62. sarant said

    43: Γιατί γενικεύετε; Κάποιες αντιδράσεις χαρακτηρίζονται πράγματι από κακή προαίρεση και αμάθεια. Να μην το γράψουμε; Δηλαδή το παραλήρημα της Φιλονόης πώς θα το χαρακτηρίζατε εσείς; Στον διάλογο εδώ νομίζω ότι οι τόνοι είναι νηφάλιοι.

    49: Κοιτάξτε, το θέμα ανάγεται στο τι ορίζουμε φωνήεντα. Αν δεχτούμε ότι φωνήεντα και σύμφωνα είναι οι φθόγγοι, τα φωνήεντα είναι πέντε. Διότι, θα σας πει το παιδί, πόσα φωνήεντα έχει το όνομα Εύα; αν πείτε τρία δεν θα σας πιστέψει, ακούει δύο φωνές. Επομένως, τα γράμματα δεν μπορεί να χωριστούν σε φωνήεντα και σύμφωνα, μόνο οι φθόγγοι.

    Όμως, κανείς δεν επιδιώκει να καταργήσει τα γράμματα από το αλφάβητο, το η και το ω και το υ. Μείνετε ήσυχη.

    (Αλήθεια, αν λέγεστε Στούκα, πόσα φωνήεντα έχει το επώνυμό σας; )

  63. Alexis said

    Αγαπητέ Gryphon (#42), το στερεότυπο καλός και ανιδιοτελής αριστερός-κακός και φιλάργυρος δεξιός δεν θα έπρεπε να σε παραξενεύει γιατί ανάγεται στην ίδια την ιδεολογική βάση των δύο παρατάξεων. Εξ’ ορισμού ο αριστερός βάζει το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό πάνω από το ατομικό.
    Τώρα κατά πόσο ισχύει αυτό στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, όταν οι αριστεροί κατέλαβαν κάποια «πόστα» της εξουσίας, είναι μια άλλη κουβέντα.

  64. sarant said

    61:
    Καταρχάς καλωσήρθατε και λυπάμαι που σας πίκρανα, δεν είχα πρόθεση.

    Ο Μανολίτο, αγαπητέ, είναι -και μάλιστα σε βαθμό καρικατούρας- φανατικός υπέρμαχος του ελεύθερου επιχειρείν και της ελεύθερης αγοράς, πώς να το κάνουμε; Αν φυλλομετρήσετε τις σελίδες της Μαφάλντας θα βρείτε άφθονα παραδείγματα. Να μην το γράψω; Θα είχατε ένα δίκιο αν ξεχώριζα μονάχα αυτό το χαρακτηριστικό του, αλλά εγώ έγραψα κι άλλα πολλά. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα σε φιλελεύθερους και λιακοπουλικούς, μάλλον το αντίθετο.

    Για τα υψηλά ποσοστά της Δράσης στη δημοσκόπηση, νομίζω ότι απαντάτε πειστικά εσείς στην πέμπτη σας παράγραφο.

  65. Μα, φιλελεύθερε Σχιζά, ο Μανολίτο, εκτός από παραδόπιστος «φανατικός υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς», είναι και ντιπ στούρνος, επιδεικνύει παχυλή αμάθεια, συνέπεια αδιαφορίας για ό,τι δεν αποφέρει χρήμα. Γι’αυτό οι δυσοίωνες προβλέψεις για την περαιτέρω εξέλιξή του σε τυχόν χαλεπούς καιρούς… — Στα σοβαρά τώρα, ποιος είναι πιθανότερο να γίνει μαυραγορίτης σε καιρούς έλλειψης τροφίμων, αν όχι ένας φιλοχρήματος μπακάλης;

    Πάντως δεν περίμενα να υπάρξει τέτοιο κύμα διαμαρτυριών υπέρ του Μανολίτο. Ίσως θα ήταν καλό να ανακαλέσει ο Νικοδεσπότης το «ταγματασφαλίτης» – μας παραπέμπει σε άλλη προβληματική, που δεν είναι του παρόντος.

  66. Alexis said

    #57, βραβεία «Στόκος» θα έλεγα εγώ.

    Ρε παιδιά χαλαρώστε λίγο με τον Μανολίτο! Ένας ήρωας καρτούν είναι, δε θα του ζητήσουμε και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων!

  67. @sarant Σχετικά με την πέμπτη παράγραφο, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι σας διαβάζει πάρα πολύς φιλελεύθερος κόσμος. Δεν θέλετε να το πιστέψετε, το κατανοώ. Μην ανησυχείτε πάντως, η ιδεολογία δεν κολλάει με την απλή συναναστροφή.

  68. Nionios said

    63:

    Εξ’ ορισμού, κι ο χριστιανός δεν ξεχωρίζει το ίδιο του τον εαυτό απ’ τον πλησίον. Συμφωνούμε;

  69. Alexis said

    Ναι, κάπως έτσι, με τη διαφορά ότι ο χριστιανισμός είναι στην εξουσία κάτι αιώνες, ενώ η αριστερά, κατά διαστήματα μόνον, κάποιες δεκαετίες, και σε σε ορισμένες (ελάχιστες πλέον) χώρες. Οπότε βγάλε συμπέρασμα…

  70. Κατερίνα Περρωτή said

    Οι χριστιανοί δλδ και μάλιστα εξ’ορισμου δεν ξεχωρίζουν τον εαυτό τους από τους άλλους? Κάτι έχω χάσει μάλλον!

  71. Αλίκη Στούκα said

    «Κοιτάξτε, το θέμα ανάγεται στο τι ορίζουμε φωνήεντα. Αν δεχτούμε ότι φωνήεντα και σύμφωνα είναι οι φθόγγοι, τα φωνήεντα είναι πέντε. Διότι, θα σας πει το παιδί, πόσα φωνήεντα έχει το όνομα Εύα; αν πείτε τρία δεν θα σας πιστέψει, ακούει δύο φωνές. Επομένως, τα γράμματα δεν μπορεί να χωριστούν σε φωνήεντα και σύμφωνα, μόνο οι φθόγγοι.

    Όμως, κανείς δεν επιδιώκει να καταργήσει τα γράμματα από το αλφάβητο, το η και το ω και το υ. Μείνετε ήσυχη. »

    Αφαιρέστε λοιπόν το ερωτηματικό από τον τίτλο του κειμένου σας και γράψτε ξεκάθαρα . Εγώ ο Σαραντάκος συμφωνώ και λέω 5 τα φωνήεντα της ελληνικής.
    Και επίσης τα γράμματα της ελληνικής, δεν έχουνε φωνήεντα και σύμφωνα, είναι σκέτα σημάδια χωρίς κανέναν
    ήχο.

    Επίσης να γράψετε ξεκάθαρα ότι διαφωνείτε με
    τον Τριανταφυλλίδη που γράφει ολοκάθαρα ότι και τα γράμματα της ελληνικής έχουνε φωνήεντα και σύμφωνα.

    Εγώ ο Σαραντάκος και η συντριπτική πλειονότητα των σχολιαστών του ιστολογίου μου, συμπληρώστε, θεωρούμε λάθος και αντιεπιστημονική και ξεπερασμένη την θέση αυτή του Τριανταφυλλίδη, ότι τάχα δηλαδή τα ελληνικά γράμματα είναι φωνήεντα και σύμφωνα και τα θεωρούμε σκέτα άηχα σημάδια.

    Ακούτε τους φθόγγους των φωνηέντων από τα βάθος ;
    Είναι γέλια και χάχανα .

  72. ppan said

    71: όταν προτείνω εγώ βραβείο Κ.Δ.Ω.Α. δεν με υποστηρίζατε!

  73. Nionios said

    70:

    Μάλλον δεν εννοήσατε το πνεύμα μου.
    Αφήστε που οι αριστεροί, κατά πως φαίνεται, έχουν την αποκλειστικότητα στην ανιδιοτέλεια και στον ανθρωπισμό.

  74. sarant said

    65: Το ανακάλεσα, ίσως μάλιστα και να είναι ακριβέστερη η ανάκληση

    67: Μα, δεν αντιλέγω σ’ αυτό που λέτε. Το ξέρω και το εκτιμώ. Αλλά άλλο φιλελεύθεροι κι άλλο πεπεισμένοι οπαδοί της Δράσης.

  75. ppan said

    48: Ευχαριστώ, Άλφρεντ. Εμένα βέβαια δεν μου αρέσει η Θεοδοσοπούλου!

  76. Μετά και τη σημερινή γκέλα, βεβαιώθηκα ότι η μνήμη μου δεν έχει καμιά αξιοπιστία.
    Τελικά ούτε Νυοκτονία ούτε Νυκτονία αλλά Νυοφονία. Το οποίον βέβαια ήταν λογοπαίγνιο του συνήγορου υπεράσπισης Λουκά Νάκου.
    Στη δίκη του Ναυπλίου το 1914, ο μάρτυρας κατηγορίας βουλευτής Μιχ. Μπουφίδης κατακεραύνωνε το Δελμούζο ότι στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο Βόλου:
    «…ήτο εις διωγμός αμείλικτος, αλλά και αηδής κατά πάσης μεν βεβαίως λέξεως ακριβεστέρας, αλλά διωγμός αμείλικτος προκαλών τον γέλωτα κατά του πτωχού νύ του τελικού. Με ερυθράν μελάνην, ενθυμούμαι εξωθείτο παντού όπου ευρίσκετο το άκακον αυτό γράμμα και εσβέννυτο.
    ΝΑΚΟΣ: Τέλος πάντων, Νυοφονία. (Γέλωτες)»
    [Η Δίκη του Ναυπλίου, εκδόσεις Διόνυσος, σελ. 39).

    Βεβαίως ο Ανώνυμος απάντησε σωστά, αφού η Μυοκτονία και η Νυοφονία, ίδιο νόημα έχουν.

  77. Κατερίνα Περρωτή said

    @71. Εσείς το υ στο κυρά και το ι στην ρακί το προφέρεται διαφορετικά? (εκτός αν η καταγωγή σας είναι από Κρήτη! Οπότε πάω πάσο!)

  78. Κατερίνα Περρωτή said

    Συγνώμη λαθος!! *προφέρετε

  79. Κατερίνα Περρωτή said

    κάτι με κουρδίζει να βάλω λίγο Γιάνη Βηλαρά!! Αλλά άστο… Μη γίνει εδώ της….Συρίας!!!

  80. sarant said

    76: Νυφονία θα το έλεγα, ή νυκτονία. Και αντίστροφα, νυμανία ή νυλαγνεία. Ο Λουκάς Νάκος ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με ανθρώπινα δικαιώματα. Πατέρας της Λιλίκας.

  81. Alfred E. Newman said

    75 Ppan

    Θέμα φιλολογικού γούστου που το κατανοώ.
    Πάντως εντυπωσιάζομαι συχνά με το εύρος της τεκμηρίωσής της ανεξάρτητα από την τυχόν συμφωνία ή διαφωνία μου με τις εκτιμήσεις της.
    (Στο πλαίσιο δήλωσης προσωπικής εμπλοκής: Έχει γράψει καλά λόγια για δικό μου κείμενο ―χωρίς πρόσθετη διευκρινιση.)

  82. Τηλεγραφητής said

    64. Μόνο 5; Ἡ συγχωρεμένη μάνα μου, ὅταν μοῦ τὰ ἔχωνε, πρέπει νὰ παρῆγε καμμιὰ 20αριά φωνήεντα, γύρω στὰ 50 σύμφωνα, καὶ ἀμέτρητους κρότους.

    Κύριε Σαραντάκο, χαίρομαι ποὺ εἴσαστε Μαφαλντικός.
    Ὡστόσο, ὁ Ἱσπανὸς (τυχαῖο;) καὶ ἀθεράπευτα ἐρωτευμένος μὲ τὴν ταμειακὴ μηχανὴ, Manuel Goreiro (Manolito) εἶναι ἄριστος στὰ μαθηματικὰ καὶ δεινὸς σκακιστὴς.
    Ἀργότερα, ἡ Susanita, ἐντυπωσιασμένη ἀπὸ δεξιοτεχνία τοῦ μπακαλάκου, ρωτάει τὴ Μαφάλντα : «Δὲν εἶναι περίεργο ποὺ αὐτὸ τὸ ζῶον ὁ Μανολίτο παίζει τόσο καλά σκάκι ;»
    Λυπάμαι, δὲν ξέρω πῶς νὰ ποστάρω τὴν εἰκόνα γιὰ νὰ δεῖτε τὴ συνέχεια.

  83. Αναφορικά με το βίντεο της Κανέλλη δεν μπορώ να μην θυμηθώ -με θυμό και με θυμηδία- ότι κάποτε είχε μια εκπομπή, τηλεοπτική και ραδιοφωνική, με τον ελυτικό τίτλο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» σε επιμέλεια Μπαμπινιώτη.

  84. Ή λεγόταν «Ομιλείτε ελληνικά»;

  85. sarant said

    82: Ομολογώ ότι είχα ξεχάσει ότι ο αρχικά ανεπίδεκτος έγινε τελικά αστέρι, αλλά λογικό δεν είναι να εξελίσσονται οι χαρακτήρες;

  86. @83,84: Νομίζω «Ομιλείτε Ελληνικά;» λεγόταν. Και με το ερωτηματικό.

  87. Ηλεφούφουτος said

    Τώρα που το σκέφτομαι, πράγματι ο Μανολίτο, όταν μεγαλώσει δεν γίνεται ταγματασφαλίτης, γίνεται απλά Μάνος 🙂

    σχ 71 «Ακούτε τους φθόγγους των φωνηέντων από τα βάθος ;
    Είναι γέλια και χάχανα .»
    Αφού μόνη σας προεξοφλείτε την αντίδραση στο σχόλιό σας, εμείς τι παραπάνω να πούμε;

  88. @86 Σωστά.

  89. ppan said

    Ισπανός μετανάστης ήταν ο Μανολίτο ή κάτι δεν κατάλαβα σωστά;

  90. ppan said

    89: Απαντάω μόνη μου. Λοιπόν πρώτη φορά το βλέπω ότι πράγματι ήταν γιος μετανάστη. Ε όχι να εξευτελίσουμε έτσι το καψερό μεταναστόπουλο βαφτίζοντας το βραβ.. σόρυ βλακείον με το όνομά του!

  91. 35 όντως η Φιλιππάκη είναι πιο κοντά στην καθαρεύουσα από τον Τριανταφυλλίδη…
    …να σιωπά για αυτό, άραγε, ο Γεωργιάδης;
    και τεθέντος του θέματος στην εκκλησία του δήμου του, όπως ονομάζει το φόρουμ,
    για φωνασκούντα γλωσσαμύντορα δήλωσε: Ένας Βουλευτής τους μιλάει και μιλάνε λες και είμαστε κολλητοί;…τί κοινωνία γίναμε;, αποφεύγοντας να πάρει θέση.

    Ως τε, θα ‘ναι πλείστοι οι δεξιοί κυβερνητικοί,
    ουδέτερα υπέρμαχοι της νέας γραμματικής.

    Μετά όμως βρήκα το παρακάτω βίδεο
    και ήρθε η καρδιά μου στη θέση της.

    Περίληψη: αφού στο προηγούμενο κομμάτι
    τόνισε πως η ελληνική γλώσσα είναι το «ανώτερο
    λογισμικό», που υπάρχει στον κόσμο, μας λέει:
    Η γραμματική έγινε για να αφομοιώσουμε τα μεταναστόπαιδα· φαίνεται απ’ το μαυράκι στο εμπροσθόφυλλο. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τα ελληνικά, που μας έμαθαν οι παλιότερες γενιές, και δίνει παράδειγμα πατριωτισμού τον Παλαμά, που ευπώλησε λιγυρόφωνος. Λιγυρά θα τα ψάλει στους νεοτεριστές με επερώτηση.

  92. Εγώ λέω να το πούμε βραβείο Ντέμπσκι!

  93. sarant said

    89: Πού υπάρχει η βιογραφία των μαφαλντηρώων;

  94. ppan said

    Στη γουίκι της Μαφαλντας

  95. sarant said

    91: Ωραίο εύρημα, Μιχάλη, εξαιρετικό!

  96. LandS said

    Το «Μανολίτο» δεν φαίνεται να περπατάει ως όνομα βραβείου. Προτείνω να αποφύγουμε μειωτικούς χαρακτηρισμούς (βλακείον etc. ) και να χρησιμοποιήσουμε μια νέα λέξη: Βραυεῖον.

  97. @91 Μάλλον βρήκες τον πρώτο σοβαρό υποψήφιο σχολιαστή για το βραβείο Μανολίτο. Ο Κυναίγειρος!

    Κυναίγειρος έγραψε:
    Ακούστηκαν τερατώδεις θέσεις εναντίων της Ελληνικής Γλώσσης

  98. Nicolas said

    @56 Στο μέλλον δεν ξέρω, αλλά βλέπω ότι αν πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, η πυραμίδα έχει βάλει την κορφή κάτω (στοιχεία 2005). Δείκτης γονιμότητας: 1951 –> 2,46, 2009 –> 1,37. Τα λόγια είναι περιττά, οι αριθμοί είναι φλύαροι.

  99. Μπουκανιέρος said

    Συμφωνώ με τουλάχιστον δύο απόψεις του Άλφρεντ, παραπάνω.

  100. π2 said

    35: Πολύ σωστές παρατηρήσεις, το σημειώνω ξανά για τους βιαστικούς αναγνώστες.

    Τα άρθρα στα οποία παραπέμπει ο Νίκος, ιδίως εκείνο της Φιλονόης, θα ήταν πολύ αστεία αν δεν ήταν τόσο τρομακτικά.

  101. Alfred E. Newman said

    99
    Ομπλιγάδος ❗

  102. Τηλεγραφητής said

    90 Καλὴ μου ΠιΠιΠάν, φαίνεται ὅτι κοίταζες μόνο τὶς ζωγραφιές. 🙂

  103. voulagx said

    Προτεινω την ονομασια «χρυσος στουρνος» ή «στουρναρι»

  104. Nicolas said

    Ευτυχώς, τις γλώσσες που πεθαίνουν θα τις σώσει ο θείος Γουέμπης.

  105. Κατερίνα Περρωτή said

    #103 τι να κάνω?… επιμένω στο «Νεφελλήνελιμ» για δύο λόγους! έχει κάτι από νέφος..εσεις το ξέρετε καλά εκεί πάνω(!) θολούρα και πονοκέφαλο δλδ όπου δεν μπορείς να σκεφτείς ορθώς, και 2. το -λιμ προσδίδει μια κάποια …υπεργαλαξιακή βαρύτητα! (Ισχύουν κι όσα έχω πει πριν!)

  106. Κατερίνα Περρωτή said

    αααα!!! το -ελληνε- φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να το εξηγήσω!!!!

  107. Immortalité said

    @41 Δύτη ξέρω είπες χωρίς συμπέρασμα, όμως αυτές οι σκέψεις οδηγούν σε παράξενα μονοπάτια. Από τη στιγμή που από το ίδιο σπίτι, την ίδια μάνα και τον ίδιο πατέρα έχουν βγει μαυραγορίτες και αντιστασιακοί, οποιαδήποτε μελλοντική κρίση βάσει περιβάλλοντος είναι επικίνδυνη και άδικη. Και για να συνεχίσουμε με το @65 του Άγγελου, ένας φιλοχρήματος μπακάλης μπορεί να έχει τσίπα μπορεί και να μην έχει. Το ότι αγαπά κάποιος τα χρήματα, μπορεί να τον κάνει δύσκολο στην καθημερινότητα και σίγουρα αντιπαθή, αλλά δεν προδικάζει και την απανθρωπιά του. Σίγουρα ο Μανολίτο θα μπορούσε να γίνει γερο Λαδάς και να προτιμήσει να θάψει την κόρη του παρά να την παντρέψει, η κηδεία κοστίζει λιγότερο. Μπορεί όμως και να μοίραζε τα τρόφιμα στους πεινασμένους και μετά να έκλαιγε αγκαλιά με την ταμειακή. Ξέρουμε; δεν ξέρουμε. Αυτές λοιπόν οι γενικεύσεις και οι μελλοντικές προβλέψεις εμένα με πειράζουν. Τις κάνουν οι άλλοι, ας μην τις κάνουμε κι εμείς.

  108. sarant said

    107: Να πούμε ότι είχε αρκετές πιθανότητες (να γίνει γεροΛαδάς;) Αν θες, εσύ που είσαι της γαλλικής σχολής, δες μια τηλεταινία Au bon beurre, την ιστορία ενός Γάλλου μεγαλομπακάλη, είναι πολύ καλή.

    Δέχομαι ότι πολλές ονομασίες που προτείνατε για τα βραβεία είναι ευρηματικότατες, και το Χρυσό Στουρνάρι μ’ αρέσει πολύ, αλλά πρέπει να αλλάξει ο ορισμός του βραβείου. Θέλω να πω, το βρ. Μανολίτο δεν επιβραβεύει κάθε μορφή παχυλής αμάθειας, αλλά μόνο την αναιδή αμάθεια. Βέβαια, ίσως λεπτολογώ, αφού όποιος δεν ξέρει, δεν ξέρει ότι δεν ξέρει.

  109. Κατερίνα Περρωτή said

    Το θέμα είναι-νομίζω εγώ- εως ποιο σημείο μπορούμε να φτάσουμε για τα χρήματα…. Άλλοι πουλάν τους εαυτούς τους, άλλοι βάζουν όρια….
    Δλδ κάποιοι πολύ θα ήθελαν να έχουν χρήματα! Αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος!!!!!

  110. Αντώνιος Σ. said

    Ακριβώς επειδή ο Μανολίτο δεν είναι αναιδής ή κακόπιστος δεν μπορεί να ονομάζεται το βραβείο έτσι.

    Για να μην αναπαράγω την πρότερη πρότασή μου (το Χρυσούν Βλακείον) και να είμαι πιο εποικοδομητικός, προτείνω κάποιες βάσεις:

    α) να είναι το χρυσούν ‘κάτι’, (βλακείον, βραυείον, βραδείον, στουρνάριον, αδιάφορον) σε ουδέτερο γένος. Ο Χρυσός Φοίνιξ / Χρυσός Φοίνικας, δεν αλλάζει αρκετά, το χρυσούν βραβείον όμως έχει άλλο στόμφο και την αναίδεια που θέλει ο ιστολόγος,
    β) να υπάρχει προφανώς και ‘αργυρούν’ κλπ, καθότι νομίζω ότι ο Νίκος θέλει να επιβραβεύσει κάθε προσπάθεια και δεν μπορούν να είναι όλοι πρωταθλητές,
    γ) να είναι στην καθαρεύουσα και προφανώς σε πολυτονικό. Άλλος στόμφος.

  111. Immortalité said

    @108 Θα τη δω την ταινία, ψοφάω για σινεμά είναι γνωστό αυτό. Αν θέλεις όμως να επιβραβεύσεις την αναιδή αμάθεια η αναφορά στον Μανολίτο δεν ταιριάζει ούτως ή άλλως. Αυτός είναι βραβείο για την αφελή αμάθεια, χαρακτηριστικό της ηλικίας του. Η αναίδεια προϋποθέτει την ενηλικίωση κατά τη γνώμη μου. Μπορούμε να πούμε ότι θες (για τις πιθανότητες). Πάντα οι σκοτεινές προβλέψεις που αφορούν παιδιά θα με βρίσκουν αντίθετη αφού σε ένα βαθμό προδικάζουν την εξέλιξή τους (μιλώντας για τους Μανολίτους της πραγματικής ζωής).

  112. Κατερίνα Περρωτή said

    Βλέπω πως η ραστώνη του καλοκαιριού βαστάει γερα! Θέλω να τελειώσει όμως…. Θέλω να πάω σχολείο!

  113. Δημήτρης said

    @92

    +1 για Ντέμπσκι!

    ΥΓ: Πάντως το φαινόμενο έχει ερευνηθεί. Πες πες, τελικά το πιστεύουν και οι ίδιοι οπότε ίσως δεν είναι ψεύτες και κακοπροαίρετοι. Μόνο τα υπόλοιπα.

  114. ppan said

    Να βάλω κι εγώ ένα κουΐζ: πότε γράφτηκε ότι η αρχαία ελληνική γραμματεία πρέπει να διδάσκεται από μετάφραση γιατί αλλιώς ο Ηρόδοτος μοιάζει να μιλάει αιθιοπικά; 🙂
    Βοηθάω, πριν το πασόκ και το μονοτονικό!

  115. Να προτείνω το βραβείο
    Faux-netics
    (κάτι σαν Portokalos-lite) για ευρηματικές ετυμολογίες που παρουσιάζονται στο ίντερνετ, ιδίως αυτές που επικεντρώνονται σε παραλλαγή faux-νηέντων.

  116. Κατερίνα Περρωτή said

    Απαντάμε μόνο σε κουιζ του Νίκου!!!

  117. ppan said

    Ίσως γράφτηκε κοντά σε σιδηρόδρομο, αφού!

  118. ἴσως τελικῶς νὰ βγῇ καὶ σὲ καλὸ ὅλη αὐτὴ ἡ ἱστορία καὶ νὰ συσπειρωθοῦν οἱ πολυτονικὲς δυνάμεις σὲ ὑπερκομματικὸ ἐπίπεδο. ὁ καιρὸς θὰ δείξῃ.

  119. sarant said

    114: Αυτό με ενδιαφέρει, δεν ξέρω την απάντηση -κανένας Κοραής θα ήταν ίσως, επειδή ο Ηρόδοτος γράφει σε ιωνική. (Αλλά κι ο Κοραής, πατριώτης του ήταν, μήπως κανείς άλλος της εποχής; )

  120. ppan said

    Ε ναι, της εποχής, ποιος να τολμούσε να τα γράψει αυτά τώρα; 🙂
    Πάντως και για τον Θουκυδίδη έγραφε ο ίδιος, όχι ο Κοραής, ότι για να τον διαβάσουμε θέλουμε καθηγητές και ερμηνευτές

  121. Νέο Kid Στο Block said

    Σήμερα έμαθα μια ωραία εγγλέζικη λέξη που δεν ήξερα. Αντιγράφω απο το ωραίο μπλογκ του Inky Fool:
    «Sometimes, when cows fall ill, their skin becomes so tight upon them that they can barely move. Such cattle are hidebound. By extension, when the human mind falls ill and opinions become so tight that they restrain thought, the person may be described as hidebound.»
    HIDEBOUND!!
    Ουφ! Τόπα και κάπως ανάσανα γιατι πάω να σκάσω… 😦

  122. #120 κἀνένας Συκουτρῆς;

  123. ppan said

    Βρε Κορνήλιε, θα σε μαλώσω. Ίδια εποχή ο Κοραής και ο Συκουτρής;

  124. τῆς ἐποχῆς τοῦ Κοραῆ ἐννοοῦσες; ἔ καλά, ὡραῖα, ἐγὼ πάντως δὲν καταλαβαίνω γιατί αὐτὸ εἶναι τόσο σπουδαῖο, ὄχι γιὰ τὸν Ἡρόδοτο, γιὰ τὸν Θουκυδίδη. φυσικὰ χρειάζεσαι δασκάλους καὶ καθηγητὲς γιὰ νὰ μάθῃς νὰ τὸν διαβάζῃς, ἅμα δὲν χρειαζόσουν δὲν θὰ μιλούσαμε γιὰ διδασκαλία τῶν ἀρχαίων.

  125. ppan said

    Τι άλλο δηλαδή να εννοούσα; 😉 Δεν σώζεται, άστο..

    Μα δεν λέει ότι πρέπει να μελετιούνται με την βοήθεια δασκάλων αλλά ότι πρέπει να διδάσκονται από μετάφραση γιατί είναι σαν ξένη γλώσσα και το κείμενο δεν κατακτιέται.

  126. LandS said

    Κίντο, ο Γούγλης μου μεταφράζει το hidebound (από το hide = τομάρι και το bond = δεσμός) ως στενοκέφαλος, στενόμυαλος, οπότε η βουκολική ποιητικότητα χάνεται στη μετάφραση.

  127. #125 εἶπες πρὸ μονοτονικοῦ. ἔχουμε λοιπὸν μιὰ περίοδο μὲ terminus post quem τὸν Θουκυδίδη καὶ terminus ante quem τὸν Ἀντρέα. ὁ Κοραῆς κι ὁ Συκουτρῆς ἀνήκουν ἀμφότεροι σὲ αὐτήν! 😛

  128. Σπουργίτης said

    Εξαιρετικό το άρθρο σου Sarant. Το ότι δε βγαίνουν γλωσσολόγοι σε όλα τα κανάλια να διαψεύσουν τέτοιες μπαρούφες όπως αυτή της δασκάλας από τη Ραφήνα με υποψιάζει. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, τέτοια κείμενα να κυκλοφορούν αναπάντητα κι επομένως αδιάψευστα επωάζοντας στόκους.
    Συμφωνώ με το «χρυσό στουρνάρι»!

  129. ὁ Στυλιανίδης εἶναι τῷ ὄντι ἀνεκδιήγητος ἀλλὰ ἡ ἀπόσυρσι τοῦ βιβλίου ἴσως καὶ νὰ σώσῃ τὴν ὅποια ὑστεροφημία δικαιοῦται.

    σὲ αὐτὴν τὴν κυβέρνησι ὅπου συνυπάρχουν συμμαθητὲς τοῦ Νικοκύρη μὲ καθηγητὲς τοῦ σχολιάζοντος τὰ σκασιαρχεῖα ποὺ τόσο πρωίμως κατεγράφησαν ἐξηγοῦνται καλύτερα 🙂

  130. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Με ταλαιπωρεί μια ίωση και γράφω από εφεδρικο μηχάνημα, γιαυτό δεν μπορώ να γράψω πολλά, ίσως αργότερα!

  131. cchris74 said

    Λοιπόν για να καταλάβω και εγώ ο χομπίστας των γραμμάτων, γράμμα=συμβολο του γραπτου λογου, φθόγγος=εναρθρος ήχος των φωνητικών οργάνων του ανθρώπου.

    Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο για έναν επιστήμονα παιδαγωγό να πει χωρίς να παρεξηγηθεί οτι τα φωνήεντα είναι επτά αλλά οι φθόγγοι που τα φωνάζουν πέντε;

    Ο ορισμός του φωνήεντος μιλά για ηχηρό φθόγγο που όμως είναι σε θέση να σχηματίσει μόνος του συλλαβή. Άρα το γράμμα «υ» μπορεί να μην είναι ηχηρό σε λέξεις όπως το κύριο ουσιαστικό «Εύη»(που το λατρεύω!), μπορεί όμως να σχηματίζει απο μόνο του συλλαβή όπως στο «ύ-στε-ρα» και αυτό είναι κάτι που το κατηγοριοποιεί πιστεύω στα φωνήεντα χωρίς καμία ένσταση. Το αν ακούγεται σαν σύμφωνο σε διάφορες λέξεις πιστεύω έχει να κάνει με την ιστορική ορθογραφία, ετυμολογίες και άλλα συναφή.

    Προσωπικά διαφωνώ με την άποψη οτι οι φθόγγοι μόνο μπορούν να χωριστούν σε φωνήεντα και σύμφωνα, το αντίθετο μάλιστα, μόνο τα γράμματα το μπορούν αυτό διότι εκτός απο τον φωνητικό παράγοντα-με τον οποίο πολλοί είναι κολλημένοι όπως ο Μπαμπινιώτης με την ετυμολογική ορθογραφία- υπάρχει και ο κανόνας της γραμματικής που θέλει το φωνήεν να σχηματίζει απο μόνο του συλλαβή.

  132. ΣοφίαΟικ said

    Είπα να μη σχολιάσω το πρωί, να δω που θα παει η συζήτηση, άλλοι τα λενε καλύτερα από μενα κλπκλπ. Λοιπόν, καλοκαίρι είναι, ζεστη κανει (όχι εδώ που είμαι εγώ, στην Ελλάδα), ειδήσεις δεν υπαρχουν, οπότε ασχολούμαστε και με τα επουσιώδη να περάσει η ώρα, ε;
    Μια παρεξήγηση, ακριβώς όπως λεέι ο 40άκος ότι του είπαν ότι είπε ο Χατζητέτοιος. Ναι, είναι τραγικό ότι κοτζάμ δασκάλα παρεξηγεί αυτό που διαβάζει και κάθεται και γραφει ολόκληρο φιλιππικό για το τίποτα (κι όχι μόνο αυτό, αλλά και αντί να δέχεται τις εξελίξεις στην επιστημη της, επιμενει ότι αυτό που νομίζει ότι έμαθε στο σχολείο είναι σωστό). Τραγικό ίσως και το ότι ο σύλλογος δασκάλων δημοσιέυει όλα τα αρθρα των μελών του χωρίς να τα διαβάζει κανένας πρώτα να βεβαιωθούν ότι δεν περιλαμβάνουν καμια πατάτα (θα δεχόνταν παρόμοια προχειροδουλειά μαθητή; ). Και άντε, ας πούμε ότι χρειάζεται μια σοβαρή ανασκευή από κάποιον, όπως έγινε προχτές από το νικοκύρη (αν και δεν συμφωνώ 100% με το ύφος, εγώ μάλλον θα τόνιζα την ηλιθιότητα της δασκάλας, προτιμήσεις είναι αυτές)
    Από κει και περα, οποιαδήποτε προσπάθεια να παρουσιαστέι το θέμα σαν πιο σοβαρό απ’ο,τι είναι, οφείλεται μάλλον στον καύσωνα. Και παρόλο που έχει κάποιο ενδιαφέρον να παρακολουθει κανείς τις αψιμαχίες των δύο μερών, δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι τα μέρη ειναι δύο ή ότι πρόκειται για αψιμαχίες. Μ’άλλα λόγια, διαφωνώ με το 1 και με τα άλλα σχόλια που παίρνουν στα σοβαρά την οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Καμιά φορά το πολύ ιντερνέτ μας οδηγεί σε απώλεια της αίσθησης του μετρου και νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικά αυτά που συμβαίνουν εκεί. Εντούτοις, το 99% των Ελλήνων (ίσως λιγότεροι, αν έχει καλή θεαματικότητα ο Χατζηνικολάου), έχει πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί. Και η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των γονιών μαθητών δεν ανησυχεί για τα φωνήεντα. Το πολύ αν παρει κάτι τ’άυτί τους να ανοίξουν το βιβλιό, να το διαβασουν και να καταλάβουν ότι το κακό γίνεται για το τίποτα. Για τους λίγους που μπάινουν στον κόπο να λένε όσα διάβασα στα προηγούμενα σχόλια, τι να πω; Ίσως να τους αρέσιε να βρίσκουν τεχνητά διαμάχες για το τίποτα.
    Και τελικα΄δεν είπα τίποτα για τα βραβεία. Αλλά ήδη είπα πολλά.

  133. Reblogged this on sholio and commented:
    Η αντιδραστική «αριστερά»…
    Πότε επιτέλους θα δημιουργηθεί εθνική στρατηγική σε θέματα γλώσσας και παιδείας; Γιατί η κ. Κανέλλη είναι αντιδραστική;

  134. ΣοφίαΟικ said

    128: έχουμε χάσει αίσθηση το μετρου, ε; Μια σοβαρη συζήτηση για την οικονομία δεν έχει δει κανείς στην τηλεόραση εδώ και τέσσερα χρόνια, το προβλημά μας είναι οι γλώσσολόγοι; Από πότε τα γνωσσολογικα΄εγιναν το μεγάλο μας προβλημα;

  135. 131
    Από ορισμό που έγραψα σήμερα στη βίκη με λεξιλογική αφορμή για το φωνήεν:

    Οι φωνηεντικοί φθόγγοι της ελληνικής είναι πέντε: a, e, i, o, u, όπως στη λέξη ατελείωτου. Υπάρχουν ακόμη τρεις δίφθογγοι: ai, oi, ei, όπως στις λέξεις, Αϊ-Γιώργης/γάιδαρος, απόειδα/κορόιδο, λέει/κέικ.

    Τα φωνηεντικά γράμματα της ελληνικής γλώσσας είναι εφτά α, ε, η, ι, ο, υ, ω. Μαζί με πέντε δίψηφα αι, ει, οι, ου, υι, αναπαριστούν τους πέντε φωνηεντικούς φθόγγους:
    α = [a]
    αι, ε = [e]
    ο, ω = [o]
    ου = [u]
    η, ι, υ, οι, ει, υι = [i]

  136. Αντέδρασε ο Μπαμπινιώτης αν και η απάντηση είναι πολύ διπλωματική όσο και λίγη.
    http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=20&apprec=53

  137. Συγγνώμη αλλά ο κύριος Άδωνης Γεωργιάδης είναι Βουλευτής της κυβέρνησης πλέον έτσι δεν είναι; μετά από αυτά δεν θα έπρεπε τουλάχιστον ο κ.Μπ (μην ξεχναμε υπηρεσιακός Υπ.Παιδείας ) που τόσο τον αγαπά η κυρία Φλέσσα να έχει βάλει τα πράγματα στη θέση τους;
    Συγγνώμη και αυτός ο άνθρωπος (Αδωνις ) θεωρείται φιλόλογος ;;;;;;;;;;;
    Γράφω ασυνάρτητα γιατί εξοργίζομαι, αλλά τουλάχιστον έκανα το εξής απλό:
    Κοίταξα την γραμματική που είχα στο δημοτικό έκδοσης ΙΣΤ’ 1993 και ξέρετε τι λέει η γραμματική του δημοτικού;
    Κεφάλαιο Πρώτο
    ΦΘΟΓΓΟΙ και ΓΡΑΜΜΑΤΑ
    και διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα :«2.Η γλώσσα μας έχει 25 φθόγγους α,ε,ι,ο,ου,β,γ,δ,ζ,θ,κ,λ,μ,ν,π,ρ,σ,τ,φ,χ,μπ,ντ,γκ,τσ,τζ
    3. Γράμματα ή ψηφία είναι τα γραπτά σημάδια που παριστάνουν φθόγγους
    5. Όπως βλέπουμε το ελληνικό αλφάβητο δεν έχει για όλους τους φθόγγους ξεχωριστά γράμματα
    6. Οι φθόγγοι χωρίζονται σε φωνήεντα και σε σύμφωνα.
    … Και τα γράμματα που παριστάνουν τους φθόγγους χωρίζονται σε φωνήεντα και σε σύμφωνα.»
    Είμαι περίεργος αν κάτι παρόμοιο αναφέρεται και στην γραμματική του κ.Μπ. , και αυτό δεν το λέω σαν υπαινιγμό για τον κ.Μπ αλλά μπας λέω μπας επειδή θεωρείτε ο εθνικός μας γλωσσολόγος καταλάβουν ορισμένοι τι μπαρούφες λένε.

  138. Προφανώς το σχόλιο μου γράφτηκε πριν το 136, οπότε κ.Μπ. συγχώρα με …

  139. ΠΑΝΟΣ said

    #131:
    «Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο για έναν επιστήμονα παιδαγωγό να πει χωρίς να παρεξηγηθεί οτι τα φωνήεντα είναι επτά αλλά οι φθόγγοι που τα φωνάζουν πέντε;»

    ναι,είναι δύσκολο,γιατί είναι λογικό .Πού συχνάζει η λογική στην χώρα τής φαιδράς πορτοκαλέας; Σ’ ένα Χανείο δεν υπάρχει αυτό.Υπάρχουν μόνον μίση και ταλιμπανικές αντιπαλότητες.Το σπορ μας.

  140. ppan said

    Να είσαι τώρα γονιός, να μένεις στη Ραφήνα και να τρέμεις μην το παιδάκι σου έχει δασκάλα μια που δεν νογάει να καταλάβει τι λέει η σχολική γραμματική της πέμπτης δημοτικού…

  141. “Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο για έναν επιστήμονα παιδαγωγό να πει χωρίς να παρεξηγηθεί οτι τα φωνήεντα είναι επτά αλλά οι φθόγγοι που τα φωνάζουν πέντε;”
    Δύσκολο δεν είναι, αλλά είναι σωστότερο να πει πως τα φωνήεντα είναι πέντε, αλλά παριστάνονται με επτά γράμματα και έξι συνδυασμούς δύο γραμμάτων.

  142. Δεν θα χαρακτήριζα υπερβολικά διπλωματική ή λίγη την απάντηση του Μπαμπινιώτη. Εντάξει, δεν ξεχέζει όπως θα της ταίριαζε την κυρά-δασκάλα, λέει όμως αυτολεξεί ότι «είναι κρίμα –αν όχι ντροπή– να ξαναγυρίσουμε σήμερα στον 21ο αιώνα στα λάθη, δηλαδή στη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων ή, αλλιώς, στη σύγχυση προφοράς και γραφής, που γίνονταν στις παλαιότερες γραμματικές.»
    Και το όλο ζήτημα είναι (ή πάντως ήταν, πριν από μισή ώρα) πρώτη είδηση στο in.gr !

  143. Να και η απάντηση από τον πρόεδρο του κέντρου ελληνικής γλώσσας
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=466654

  144. Τηλεγραφητής said

    Πολύ φασαρία γιὰ τὸ τίποτα..

    Ὁ Δρ Μπαμπινιώτης λέει τὴ μισὴ ἀλήθεια. Ἀναφέρεται στὴν μεγάλη κατοχικὴ γραμματικὴ τοῦ Μ.Τριαντ., ἐκεῖ ποὺ ὁ ἀείμνηστος γράφει ὅτι τὸ ὠμέγα εἶναι περιττὸ καὶ ἄλλα πολλὰ, γιατὶ ὄχι σωστά.
    Στὴν ἐπίσημη σχολικὴ γραμματικὴ (ἀναπροσαρμογὴ) ΟΕΔΒ ΚΑ 85 1985 τὰ φωνήεντα ἀναφέρονται ἑπτὰ (7) τελεία καὶ παύλα.
    Ἐπειδὴ τὰ πολλὰ λόγια εἶναι φτώχεια:
    Ἕνα γράμμα ἤ ψηφίο ἢ σημάδι μπορεῖ νὰ εἶναι φωνῆεν ἢ σύμφωνο.
    Ἕνας φθόγγος μπορεῖ νὰ εἶναι φωνήεις (ναι ρε φωνήεις) ἢ σύμφωνος.

    Γεγονὸς εἶναι ὅτι ἡ αὐτὴ ἡ γραμματικὴ κόστισε ἕνα σκασμὸ λεφτὰ, ἀλλὰ ἐμεῖς εἴμαστε ὑπεράνω χρημάτων καὶ κανεὶς δὲν νοιάζεται.

    Κύριε Σαραντάκο, περαστικά!

  145. Αντώνιος Σ. said

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231204861

    Πρωτοσέλιδο και πρώτο θέμα στο ιν.γρ για κάτι που δεν είναι θέμα. Δεν πάμε καλά.

  146. ppan said

    Ποια κατοχική γραμματική; Για διαβάστε κύριε τηλεγραφητή μου καλύτερα το βιβλιάκι σας, λέει καθαρά στην πρώτη σελίδα για 25 φθόγγους, απ΄όπου βέβαια λείπουν τα η υ και λοιπά, ενώ υπάρχει το ου. Μετά λέει, στη δεύτερη σελιδα, ότι οι φθόγγοι χωρίζονται σε φωνήεντα και σύμφωνα και αμέσως μετά ότι φωνήεντα και σύμφωνα λέγονται και τα γράμματα που παριστάνουν τους φθόγγους.
    Ελπίζω στην δουλειά σας να χρησιμοποιείτε με μεγαλύτερη επιτυχία τους κώδικες επιοκοινωνίας.

  147. Mindkaiser said

    Μου αρέσει το βραβείο Μανολίτο. Μπούχτισα τους politically correct προσδιορισμούς τελευταία. Άσε που, ακριβώς επειδή ο Μανολίτο γίνεται τελικά συμπαθής από τις δημιουργίες του Κίνο, μου αφήνει ένα απροσδιόριστο χαμόγελο στα χείλη το όνομα του βραβείου. Πάντως, θα συμφωνήσω με τη Σοφία. Το θέμα υπολείπεται δραματικά σε μπομποφανία του Λερναίου για να εξελιχθεί σε σύγχρονο αστικό μύθο.

  148. Αρκεσινεύς said

    Σας διαβάζω αυτήν την ώρα περίπου κάθε βράδυ, όσο μπορώ βέβαια, γιατί ο αριθμός των σχολίων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Θαυμάζω την υπομονή κάποιων στην προσπάθειά τους να πείσουν εκείνους που έχουν μιαν απριόρι διαμορφωμένη θέση από την οποία δε μετακινούνται ακολουθώντας το ου με πείσεις καν με πείσεις.

    141. Άγγελε, αναφέρομαι σε σένα, γιατί ουκ εν τω πολλώ το ευ. Μιάμιση σειρά τα λέει όλα.

    130. Περαστικά σου, Νίκο.

  149. Τηλεγραφητής said

    146. Καλὴ μου ΠιΠιΠαν.Τὰ ἴδια πράγματα λέμε. Μαζί σου εἶμαι. Ἁπλῶς δὲν μοῦ κάθεται «ὁ φωνῆεν φθόγγος».
    Ἐπειδὴ οἱ σελιδοποιήσεις ἀλλάζουν καλό εἶναι νὰ ἀναφέρεσαι σὲ παραγράφους.
    Βεβαίως, γνωρίζω τὶ γράφει ἡ § 2. Διάβασε ὅμως τὶ λέει ἡ § 7.

    Διάβασε καὶ τὴν § 16 τῆς μεγάλης γραμματικῆς καὶ θὰ μὲ καταλάβης.
    Τώρα πιὰ δὲν στέλνω σήματα…στέλνω περιστέρια 🙂

  150. sarant said

    144-148: Παιδιά, ευχαριστώ. Η ίωση πέρασε, ελπίζω, αλλά την είχε κολλήσει ο υπολογιστής μου, όχι εγώ. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν το ίδιο, αφού με εμπόδιζε να γράψω!

  151. Τηλεγραφητής said

    150. Εἶναι ὁ Oculus Polytonicus. Μόνο μὲ ξεμάτιασμα ἢ ἐξορκισμὸ φεύγει.

  152. ppan said

    149: Α πέστε το ντε ότι δεν σας κάθεται. Σοβαρός λόγος, μην σας πω ο σοβαρότερος. Νομίζω δε ότι είναι το κύριο πρόβλημα όσων μας ζαλίζουν με τα σημαδάκια.

  153. Ταιριάζει ή όχι, εδώ θα το βάλω. http://cabinetmagazine.org/issues/28/gilbert_zevit.php
    Κι εμείς ασχολούμαστε με τόνους… 🙂

  154. Τηλεγραφητής said

    152. 🙂 Τς τς τς. Ντροπὴ κυρία ΠιΠιΠαν.
    Γιατὶ ἐσᾶς σᾶς κάθεται ὁ δυστυχής… τόνος; Ἄς ἀφήσουμε τὰ σεξιστικὰ ὅμως.
    Στὴ σελίδα 13 ἔχει ἀπαράδεκτα γιὰ βιβλίο γραμματικῆς θρησκευτικά σύμβολα, αὐτὰ σᾶς κάθονται;
    Ἐπίσης ἔχει καὶ ἀρκετὰ λάθη, αὐτὰ σᾶς κάθονται; Καί μετὰ λέτε ἐμένα σκοταδιστή.
    FYI Οἱ τόνοι καὶ τὰ πνεύματα στὸ Computer μου ἔχουν αὐτονομηθεῖ γιατὶ ἔχει μολυνθεῖ ἀπὸ τὸν ἰὸ Oculus Pneumaticus Polytonicus.

  155. Τηλεγραφητής said

    153. Καλό! Ἔλεγα κι έγὼ ποῦ στὸ καλό χάθηκε τὸ βάκουλό μου ἢ τὸ τσαντέ, λαμέντ, ἀγίν. Αὐτὸ τέλος πάντων…

  156. Τζελα λέει ότι λέγεται. Τζαντε, λαμεντ, αγιν μάλλον είναι τα τρία γράμματα που αποτελούν τη λέξη…
    (Δηλαδή, κύριε, υπάρχουν γλώσσες που προφέρουν φθόγγους χωρίς να είναι γραμμένα τα γράμματα; Και δεν έχουν εκλείψει ακόμα; ) 🙂

  157. Τηλεγραφητής said

    156. Τὰ φωνήεντα στὰ Ὁβρέικα εἶναι σὰν τὸν μπαλαντέρ. Βάζεις ὅ,τι θέλεις…;-)

  158. cchris74 said

    141. Ναι Άγγελε και Νίκο (περαστικά), έχετε δίκιο. Η μικρή γραμματική του Τριανταφυλλίδη με μπέρδεψε διότι στη σελ.13 γραφει οτι τα γράμματα που παριστάνουν τους φθόγγους χωρίζονται σε φωνήεντα και σύμφωνα. ωστόσο η μεγάλη γραμματική Τριανταφυλλίδη λέει καθαρά στη σελίδα 13 οτι τα φωνήεντα είναι πέντε όταν μιλάμε για φθόγγους και επτά για γράμματα (όπως τα λέει και ο Michalis Melidonis).

    Άρα είναι ανούσια αυτή η αντιπαράθεση. Καμιά φορά- ειδικά άνθρωποι που δεν έχουμε επαγγελματική σχέση με τα γράμματα- ανακαλύπτουμε απροσδόκητα κενά. Οπότε «τα φωνήεντα είναι πέντε, αλλά παριστάνονται με επτά γράμματα και έξι συνδυασμούς δύο γραμμάτων».

  159. Αυτό στο οποίο κατέληξα μετά μεγάλης βεβαιότητας, είναι στο ότι οι κινδυνολόγοι γλωσσαμύντορες που φωνάζουν, κραυγάζουν και κάνουν φασαρία, δεν άνοιξαν καν το συγκεκριμένο βιβλίο, για να δουν τι ακριβώς λέει:
    Αν το άνοιγαν, θα έβλεπαν στην πρώτη-σελίδα του σχετικού κεφαλαίου, ότι μιλάει για ΦΘΟΓΓΟΥΣ (φθόγγοι που έχουν διαφοροποιητική αξία στις λέξεις, φθόγγοι που συμβολίζονται μέσα σε αγκύλες, φθόγγοι που οι επιστήμονες ονομάζουν «φωνήματα») όπως έχουμε βαρεθεί να λέμε.

    Αν οι συγγραφείς χρησιμοποιούσαν το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΔΦΣ), τότε θα υπήρχαν μέσα στο βιβλίο τυπωμένα κάτι τέτοια:

    αβαθμολόγητος -η -ο [avaθmolojitos]

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?dl=%CE%955

    Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αντί για το σύστημα αυτό, χρησιμοποιούν ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΓΚΥΛΕΣ τους αντίστοιχους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΦΘΟΓΓΟΥΣ, λίγο πριν και λίγο μετά που λένε και τονίζουν ότι «η ελληνική γλώσσα έχει 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ».

    Και πολύ καλά κάνουν, διότι αν χρησιμοποιούσαν το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, τα παιδιά θα σιχαινόταν τη Γραμματική μια ώρα αρχίτερα (και οι πατριδοκάπηλοι ελληναράδες, αμόρφωτοι και άσχετοι ως συνήθως, πάλι θα ξεσήκωναν το σύμπαν).

    Βλέπετε πως αποδίδεται ΦΩΝΗΤΙΚΑ η λέξη «αβαθμολόγητος»;;;

    Εν ολίγοις, πολύ καλά έκαναν οι συγγραφείς που χρησιμοποίησαν ελληνικούς ΦΘΟΓΓΟΥΣ. Αν κάποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό, ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΜΝΗΣΗ «ΦΘΟΓΓΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΓΚΥΛΕΣ», δεν φταίνει οι συγγραφείς για την ανακατωσούρα στο μυαλό του καθενός.

    Ορθή επίσης είναι και η επισήμανση του Νικοκύρη πως όλο αυτό συμβαίνει στο 3ο κεφάλαιο ενός βιβλίου της Ε’ Δημοτικού, στο οποίο, επαναλαμβάνω, και πριν και μετά λέει καθαρά «η ελληνική γλώσσα έχει 24 γράμματα».
    Και αυτό διότι, όπως είπα παραπάνω, η απλοποίηση (με το Διεθνές Φωνητικό Σύστημα), η οποία υπογραμμίζεται στον πρόλογο του βιβλίου, έγινε διότι οι συγγραφείς είχαν στις προθέσεις τους, υποθέτω, να μάθουν περισσότερα πράγματα τα παιδιά, και χωρίς να συγχιστούν παραπάνω.
    Αν κανείς δει ψύχραιμα το θέμα, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι μεμπτό.
    Εκτός και αν θα θεωρούσαμε σκόπιμο να μάθουμε στα παιδιά να γράφουν κάτι τέτοια:

    αβαρέλιαστος -η -ο [avarelastos]

    αβόγκητος -η -ο [avongitos]

    αβόλευτος -η -ο [avoleftos]

    Οι συγγραφείς δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το Διεθνές Φωνητικό Σύστημα, αυτό με τους λατινικούς φθόγγους, σε παιδιά 10-11 χρονών, και προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τους ελληνικούς φθόγγους, αφού πρώτα το επισήμαναν, και στον πρόλογο (περί απλοποίησης), και στην πρώτη-πρώτη υποσημείωση.
    Προσωπικά, θεωρώ ότι έπραξαν σωστά. Ισως χρειαζόταν λίγο περισσότερο επιμονή στην διαφοροποίηση γραμμάτων-φθόγγων, αλλά και τι παραπάνω να μπορεί να κάνει ένας επιστήμονας, από τη στιγμή που λέει και ξαναλέει «για αυτό βάζουμε τους φθόγγους μέσα σε αγκύλες»;;;

  160. bernardina said

    Γρηγόρη, #153, λες έτσι να εξηγείται ο όρος; 😆

  161. 153/160
    Η δημοσίευση είναι άξια βραβείου Ig Nobel, bona fide. 🙂

  162. 159
    Στα ελληνικά με τα λιγότερα φωνήεντα,
    πιστεύω βολεύει το ΔΦΑ, γιατί ήδη γνωρίζουν τα παιδιά το αγγλικό αλφάβητο.Και αμέσως θα καταλάβει ο καθένας ότι πρόκειται για προφορά.
    Τί είναι προτιμότερο το av’οleftos ή το αβόλεφτος;
    ev’onimos ή εβόνιμος;
    Στα αγγλικά όμως, που έχουν περισσότερα,
    αν δεν διδαχτεί, προκαλεί σύγχυση.
    Μικρός θυμάμαι το companion φροντιστηριακό αγγλικό γλωσσάρι του Σπυρόπουλου χρησιμοποιούσε ΔΦΑ, που δεν μου δίδαξε κανείς,
    και στην κατανόηση των δώδεκα αγγλικών φωνηέντων υπήρχε πρόβλημα.

  163. JS said

    153, 160:

    Φοβερό!
    Τώρα εξηγούνται όλα κυρίες μου, που νομίζατε ότι βάλαμε πλάτη, ούπς, πλευρό για πάρτη σας. Τώρα πια μπορείτε να υπερηφανεύεστε για την καταγωγή σας!
    Βάλαμε το κοκαλάκι μας, το τόσο χρήσιμο για τα αρσενικά μιας κάποιας ηλικίας. Και το χάσαμε.
    Το χάσαμε στη Γένεση, το χάσαμε στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, το χάσαμε στη μετάφραση των εβδομήκοντα.
    Χαλάλι σας!

    \

  164. JS said

    160: Boner δεν είναι μόνο η στύση. Είναι κι η βλακεία.
    Βραβείο Μπόνερ (Πρίαμος ο Κορμαρίων);

  165. spiral architect said

    Γράφτηκε και στο σημερινό «Έθνος»:
    Enikos.gr – Κόντρα για τα… φωνήεντα
    ειπώθηκε στις χτεσινές ειδήσεις του «Αlpha»
    και προβλέπεται … πόλεμος! 😦

  166. JS said

    165:

    >Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος συμφώνησε με την ανάλυση.

    Αρθρο ενημέρωση

  167. sarant said

    Καλημέρα, καλά έκαναν και πήραν θέση ο Μπαμπινιώτης και ο Καζάζης, και σωστά τα είπαν, μπράβο τους.
    Να δούμε αν θα ξεφουσκώσει εδώ το θέμα ή αν θα το συνεχίσουν όσοι το ενορχηστρώσανε.

  168. andreas said

    Δηλαδή υπήρξαν κάποιοι καθηγητές πανεπιστημίου που έδωσαν πτυχίο σε αυτούς τους δασκαλους; Και λεγόμαστε όλοι επιστήμονες ;
    Με την ευκαιρία λύστε μου την απορία. Γιατί αν πετάξει κάποιος με ολοφάνερη κοτσάνα σε ένα θέμα φυσικής ή μαθηματικών του σχολικού βιβλίου θα τον αντιμετωπίσουν ως αγράμματο ενώ αν συμβεί το ίδιο για ένα γλωσσικό ζήτημα είναι ευαίσθητος πολίτης που υπερασπίζεται από επιβουλές το έθνος και μάλιστα αντιστρέφεται και το βάρος της απόδειξης ;

  169. sarant said

    168: Για τον ίδιο λόγο που ο Σαββόπουλος μπορεί να λέει ότι υπάρχουν μακρά και βραχέα σύμφωνα στη σημερινή νεοελληνική, ενώ αν πεις ότι ο καρκίνος θεραπεύεται με ξόρκια θα σε κράξουν.

  170. Σχετικά με την προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου καμία από τις αυθαίρετες απόψεις που κρατούν καλά εδώ και πολλά χρόνια στους ελληνικούς κύκλους δεν μπορεί να απαντήσει άμεσα στο απλό ερώτημα γιατί τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου έχουν φοινικικές ονομασίες.Όλες οι απαντήσεις είναι έμμεσες και είναι του τύπου αυτοί ήταν βοσκοί,πώς είναι δυνατόν εμείς με τον τεράστιο πολιτισμό να πήραμε από αυτούς το αλφάβητο.Και μέσα στις κλασσικές δικαιολογίες είναι φυσικά και τα ευρήματα του Δισπηλιού και της Γιούρας που περιέχουν χαραγμένα σύμβολα,τα οποία φέρουν οπτική ομοιότητα με κάποια γράμματα του φοινικικού αλφαβήτου.Χρονολογούνται στο 5000 π.Χ. λέει άρα αποκλείεται να πήραμε εμείς το αλφάβητο από τους Φοίνικες.Πρώτον δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται καν για γράμματα και δεύτερον ακόμη και αν είναι πράγματι γράμματα και να δεχτούμε ακόμε ότι δανείστηκαν κάποια οι Φοίνικες αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι εκείνοι συστηματοποίησαν το αλφάβητο,έβαλαν τα γράμματα σε μια σειρά και τους έδωσαν ονομασίες και με αυτή τη μορφή πήραμε εμείς το αλφάβητο από τους Φοίνικες.Η δική μας μεγάλη καινοτομία ήταν η δημιουργία του πρώτου πραγματικά φωνητικού αλφαβήτου
    (http://www.glossesweb.com/2011/02/phoenician-alphabet.html)

    Για τις γραμμικές γραφές για τις οποίες υπάρχει μεγάλη παρανόηση στους ελληνόφρονες κύκλους:η γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε από τον Βέντρις και γράφει ελληνικά.Η γραμμική Β φαίνεται να προήλθε από την γραμμική Α.Αν όμως εφαρμοστούν οι φωνητικές αξίες των συμβόλων της γραμμικής Β στην Α τότε προκύπτει μια ακαταλαβίστικη γλώσσα,ανόμοια με οποιαδήποτε άλλη γνωστή του παρελθόντος ή του παρόντος. Μέχρι σήμερα η γραμμική Α παραμένει αναποκρυπτογράφητη.
    (http://www.glossesweb.com/2010/10/blog-post_03.html)

    Από τις πολλές φορές που έχουν αναπαραχθεί τα ελληνοκεντρικά παραμύθια,τα παραπάνω πλέον είναι ξεπερασμένα.Εδώ δεν μπορούμε να δεχτούμε με τίποτα τα αυτονόητα.Ο ένας δανείζεται από τον άλλον,καινοτομεί,δημιουργεί κάτι νέο και προχωράει η εξέλιξη .Δεν κάτι κακό ή υποτιμητικό.Έτσι δουλεύει το σύστημα.Απλά τα πράγματα.Εμείς εδώ πρέπει να τα έχουμε να ανακαλύψει όλα.Και για να επεκταθώ λίγο οι δικές μας έδω παραμύθες που καλά κρατούν δεκαετίες θυμίζουν έντονα και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία διαφορά απο τις γελοιότητες των φίλων μας των Σκοπιανών.Φτιάχνουν ένα παραμύθι και το βομβαρδίζουν συνεχεια στον κόσμο από μικρά παιδιά.Οπότε μετά άντε να τους μεταπείσεις ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

  171. LandS said

    # 131 @Cchris74
    Λέτε: Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο για έναν επιστήμονα παιδαγωγό να πει χωρίς να παρεξηγηθεί οτι τα φωνήεντα είναι επτά αλλά οι φθόγγοι που τα φωνάζουν πέντε;

    Σε εμένα πάντως που ΔΕΝ είμαι επιστήμονας παιδαγωγός, ΔΕΝ μου είναι δύσκολο.
    Φαντάζομαι ότι θα είναι πανεύκολο σε κάποιον, επιστήμονα ή μη, ο οποίος πρεσβεύει ότι πρώτα η ανθρωπότητα εφηύρε τα γράμματα και τη γραφή και μετά πήγε και έψαξε να βρει τους ήχους που ταιριάζουν.

  172. #153, 160, 163
    Στο «boner» διατηρείται το «οστολογικό ίνδαλμα» του οργάνου βρε! 🙂 Πάντως, αν οι Εβδομήκοντα διάλεγαν τις «σωστές» ερμηνείες των λέξεων, όλα θα ήταν πολύ πιο ζουμερά… 😆

  173. sarant said

    170: Ακριβώς.

  174. […] https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/12/manolito/ […]

  175. gryphon said

    170
    Αντιγραφω απο το μπλόγκ σου
    «Οι ανακρίβειες αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σύμβολα της γραμμικής Β χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη γραφή άλλης γλώσσας,όχι της ελληνικής.Η γραμμική Β που γράφει ελληνικά φαίνεται να προήλθε από την προγενέστερη γραμμική Α που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και κατά πάσα πιθανότητα σημείωνε μια μη ελληνική γλώσσα.Η Γραμμική Α θεωρείται ήταν μια γραφή που χρησιμοποιούταν για τη μη ελληνική,μινωική γλώσσα»

    Μικροψυχίες,πονηριές και κακιες προσεκτικα κρυμμενες.Ακομη κι τωρα τοσα χρονια μετα αφοτου ο Βεντρις απο το πουθενα και ενω ηταν ολα ρυθμισμενα απεδειξε πως η Γραμμικη Β ηταν ελληνικα και μας προσθεσε αλλα 800 χρονια ιστοριας ελληνικης γραφης χαλαρα εσενα η οποιου εγραψε το παραπανω φαινεται δεν σου καθεται καλα.Φανταζομαι τα μουτρα που θα ειχαν καποιοι οταν το ανακοινωσε αυτο ο Βεντρις οπως και καποια σχολια που πιθανον εκαναν του τυπου «Τον πουστη τον Βεντρις που πηγε και φυτρωσε εκει που δεν τον εσπειραν ,καλα τα ειχαμε βαλει σε μια σειρα».
    Και αυτο το ¨κατα πασα πιθανοτητα σημειωνε μια ελληνικη γλωσσα» για τήν Α γιατι;
    Το λογικο ειναι οτι κατα πασα πιθανότητα σημειωνε μια ελληνικη γλωσσα.
    Και αυτο στο τελος το ‘μη ελληνικη,μινωικη γλωσσα» Απο που προκυπτει.Εμεις οι ελληνοκεντρικοι λεμε οτι οι Μινωιτες ηταν Ελληνες ως εκ τουτου η γλωσσα τους ειναι εξ ορισμου ελληνικη.Εσυ εχεις υποψιν σου κατι άλλο;Κανενα περιεργο «καθηγητη» με μακρια γενειαδα με κατι ανθρωπακια τυπου playmobil που κουβαλουσε απο τήν Αμερικη που μαζι με κατι περιεργα συνεργεια του national geographic που με ακομη πιο περιεργο και πιθανον αξιοποινο τροπο τους εχει δοθει αδεια να γυριζουν ψευτοντοκυμαντερ μεσα στους χωρους τής Φαιστου και τής Κνωσσου που θελουν να πεισουν οτι οι Μινωιτες δέν ηταν ελληνες;
    Δεν πειραζει.Ο ιδιος ο Βεντρις πεθανε πολυ νεος πεφτοντας πανω λεει σε ενα αυτοκινητο που καποιος ειχε αφησει παρκαρισμενο σε ενα σκοτεινο δρομο κλπ αλλα η περιπτωση τουεχει και αισιοδοξο μηνυμα. Παντα κατι γινεται και η αληθεια βγαινει στο φως.Εστω και κομματι κομματι.

  176. Σταμάτα να γράφεις. Το ο,τιδήποτε.

  177. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί κοινό στοιχείο των περισσοτέρων γλωσσών η ύπαρξη των 5 «φωνηεντικών» φθόγγων (π.χ. στα ελληνικά έχουν τη σειρά ΑΕΙΟU, στα ιαπωνικά τη σειρά AIUEO, στα πρωτογερμανικά ήταν UAIEO). Υπάρχουν φυσικά και άλλοι ήχοι, αλλά αυτοί απαντώνται συνέχεια. Επίσης, ας μην ξεχνάμε, μιας και σχολιάστηκε, ότι η ελληνική κάποτε δεν είχε καμία σχέση με σήμερα (π.χ. «πας μεε έλλεεν μπάρμπαρος,» και ο νοών νοείτω).

    92.: Ψηφίζω κι εγώ για Ντέμσκυ! («Χρυσούς Ντέμσκυ» ή «Χρυσούς Ντέμσκυς;» :D)

  178. Νίκος Μαστρακούλης said

    175: Τελικά είναι αλήθεια αυτό για τους ψεκασμούς, δεν εξηγείται αλλιώς…

  179. cchris74 said

    171 LandS διάβασε σε παρακαλώ τι γράφω στο σχόλιο 158. Εδώ κουβέντα κάνουμε και μέσα απο αυτή μαθαίνουμε κιόλας, γιατί όχι; Προσωπικά αποστρέφομαι τους διαλόγους κατα τους οποίους κάποιος μπορεί να πουλάει επιστημονικότητα ή εξυπνάδα. Εγώ απλά μοιράζομαι τις σκέψεις μου επάνω στη γλώσσα και εάν διαπιστώσω οτι κάτι δεν λέω καλά το ανασκευάζω, εσύ;

  180. Νίκος Παναγιωτίδης said

    Επιτρέψτε μου κάτι περί προφοράς (με αφορμή αναφορές στα σχόλια)

    Προφανώς κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς την αλήθεια, πέρα από ενδείξεις. Ωστόσο ακούω μικροδιαφορές που με εμποδίζουν να αποδεχτώ την ισοπεδωτική άποψη ότι όλα τα «ε» ή τα «ι» είναι ακριβώς ίδια, ή ότι έχει πλήρως εξαφανιστεί η μακρότητα κλπ. Δεν είναι η ώρα να επεκταθώ καθώς το θέμα του άρθρου είναι άλλο, ίσως ο Νικοκύρης μου δώσει άλλοτε την αφορμή.

    Και κάτι για το μονοτονικό: Ωφέλησε στ’ αλήθεια τη διδασκαλία της Ελληνικής ή είναι σύμπτωση και οφείλεται σε άλλους παράγοντες η όλο και σε χειρότερο (πιστεύω) επίπεδο εκμάθησή της, με την πάροδο του χρόνου;

    Όσο για τις …μαθησιακές δυσκολίες ορισμένων, σχετικά με φθόγγους και γράμματα, τι να πω; ας τις παλέψουν.

  181. sarant said

    180: Όλο και χειρότερο επίπεδο εκμάθησης της ελληνικής -αυτό μένει να αποδειχτεί. Το 1920 πόσους αναλφάβητους είχαμε και πόσους σήμερα;

  182. #181 αὐτὸ δὲν ἔχει νὰ κάνῃ μὲ τὴν διδασκαλία, ἀλλὰ μὲ τὴν ἐν γένει ἀλλαγὴ τῆς κοινωνίας. μιὰ σύγκρισι ποὺ ἂν μποροῦσε νὰ γίνῃ θὰ ἀποδείκνυε ἴσως κἄτι, θὰ ἦταν αὐτὴ τοῦ γλωσσικοῦ ἐπιπέδου π.χ. τῶν πτυχιούχων τοῦ τότε καὶ τοῦ τώρα. ἀλλὰ αὐτὸ δὲν ξέρω πῶς μπορεῖ νὰ γίνῃ.

  183. sarant said

    182: Δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι τώρα πολύ περισσότεροι παίρνουν πτυχίο.

  184. Οἱ Ἑπτὰ Σοφοὶ Διδάσκαλοι δὲν χρειάστηκε νὰ γυρίσουν τὰ βλέμματά τους πίσω τους κατὰ τὴν βαριὰ κυπαρισσένια πόρτα γιὰ νὰ πεταχθοῦν μεμιᾶς απὸ τὶς καρέκλες τους καὶ νὰ σταθοῦν ὄρθιοι σὲ ἔνδειξι σεβασμοῦ ὅπως ὥριζαν τὰ παλαίφατα θέσμια τοῦ Άρχαίου Κανονισμοῦ. Ἤρκεσε τὸ ἀνατριχιαστικὸ μὰ καὶ γνώριμο τρίξιμο τῶν σκουριασμένων μεντεσέδων γιὰ νὰ ἀντιληφθοῦν τὴν πολυαναμενόμενη ἄφιξι τοῦ δικαιωματικοῦ κατόχου τῆς πολυθρόνας, ποὺ τόση ὥρα ἔμενε ἄδεια στὴν κορυφὴ τοῦ ὀρθογώνιου τραπεζιοῦ. Μόλις ὁ βλοσυρὸς νεοαφιχθείς ἄφησε πάνω στὸ τραπέζι τὸ μεγάλο κόκκινο ντοσιὲ ποὺ βάρυνε τὰ γεροντικά του χέρια, κάθισε στὴν πολυθρόνα του κι ἔνωσε τὶς παλάμες του σὰν σὲ προσευχὴ μὲ τοῦς ἀγκώνες του νὰ στηρίζωνται στὴν στιλπνὴ ἀπὸ τὸ βερνίκι ξύλινη ἐπιφάνεια. «Λοιπόν, τι ἔχουμε γιὰ σήμερα;» ῤώτησε μᾶλλον βαριεστημένα κι ἀνασήκωσε τὰ χοντρὰ κοκκάλινα γυαλιά του ποὖχαν πέσει ὑπερβολιὰ μπροστά, σχεδὸν στὴν καμπούρα τῆς γαμψῆς ἑβραϊκῆς του μύτης. Ὁ νεαρὸς γιάπης ποὺ καθόταν στὰ δεξιά του δὲν χρειάστηκε κάτι παραπάνω γιὰ νὰ καταλάβῃ πὼς ἡ ἐρώτησι ἀπευθυνόταν σ’ἐκεῖνον. Ἄνοιξε τὸν μαῦρο του χαρτοφύλακα κι ἔβγαλε ἀπὸ μέσα ἕνα μικρὸ τεῦχος ποὺ ἔμοιαζε μὲ παιδικὸ βιβλίο. «Τι εἶναι πάλι τοῦτο;» ῤώτησε ὁ ασπρομάλλης διοπτροφόρος τῆς πολυθρόνας ῤίχνοντας μέσα ἀπὸ τοὺς χοντροὺς φακούς του δύσπιστες ματιὲς στὸ βιβλιαράκι. Θἄλεγες πὼς ἑτοιμαζόταν νὰ τὸ πυροβολήσῃ ἂν ἐκεῖνο τὸ ἄψυχο ἀντικείμενο τολμοῦσε νὰ κουνηθῇ, λὲς κι ἐπρόκειτο γιὰ κανένα σιχαμερὸ ζῷο ποὺ ξάπλωνε μπροστὰ στοὺς διπλωμένους του ἀγκῶνες. «Ἡ νέα σχολικὴ Γραμματικὴ γιὰ τὰ ἑλληνόπουλα, κύριε Κίσσινγκερ» εἶπε δειλὰ ὁ γιάπης ἰσιώνοντας τὸν κόμπο τῆς μαῦρης πλεχτῆς γραβάτας του. Ἀπὸ τὸν ἀπολογητικὸ τόνο τῆς φωνῆς του ἔμοιαζε σὰν νὰ προσπαθοῦσε νὰ ἐξευμενίσῃ τὴν διαφαινόμενη ὀργὴ τοῦ ἡλικιωμένου. Ἐκεῖνος ὅμως δὲν ἔδειχνε νὰ πείθεται. Σούφρωσε μὲ ἀηδία τὰ στεγνὰ καὶ ζαρωμένα του χείλη κι ὕστερα κοίταξε τὸ καντρὰν τοῦ ἀσημένιου ῥολογιοῦ του. «Ἐλπίζω νἄχῃς κάποια σοβαρὴ δικαιολογία γι’αὐτὸ ἐδῶ» εἶπε καὶ σήκωσε ἀπαξιωτικὰ τὸ βιβλιαράκι πιάνοντάς το ἀπὸ μιὰ ἀκρίτσα μὲ τὸν δείχτη καὶ τὸν ἀντίχειρα σὰν νὰ ἦταν κανένα λερωμένο κουρελόπανο. Ὕστερα τὸ ἄφησε νὰ πέση ξανὰ πάνω στὸ τραπέζι μ’ἕνα ἐλαφρὺ θρόϊσμα. «Ἡ ἔνταξί σου στὸ σώμα τῶν Μεγάλων Διδασκάλων», πρόσθεσε, «ἔγινε κατὰ παράβασι τοῦ κανονισμοῦ περὶ ἡλικίας κατόπιν προσωπικῶν μου ἐγγυήσεων». Δὲν συνέχισε. Ἡ συνέχεια ῆταν προφανὴς καὶ τὸ βλέμμα του δὲν χρειαζόταν μετάφρασι σὲ ἔναρθρο λόγο. Ὁ νεαρὸς γιάπης ξεροκατάπιε καθὼς ἄρχισε νὰ νιώθῃ τὸν κόμπο τῆς γραβάτας πολὺ σφιχτὸ γύρω ἀπὸ τὸ ἔντονα ἐξογκωμένο καρύδι του. Χαλάρωσε τὸν κόμπο γιὰ δεύτερη φορὰ κι ὕστερα, μὲ μιὰ κάπως ἀδιάκριτη κίνησι τοῦ χεριοῦ του ἔδειξε τὸν ἄνθρωπο ποὺ καθόταν ἀπέναντί του, ἀριστερὰ ἀπὸ τὸν ἀσπρομάλλη τῆς πολυθρόνας. Ἦταν κι ἐκεῖνος ἕνας ἡλικιωμένος ἀσπρομάλλης μὲ χοντρὰ γυαλιὰ καὶ γαμψὴ μύτη. «Ὁ κύριος Σόρος θὰ σᾶς ἐξηγήσῃ» κατάφερε νὰ ψελλίσῃ τελικά. «Ἔτσι κι ἀλλιῶς ἡ ἰδέα ἦταν ἐξ ἀρχῆς δική του» συμπλήρωσε κι ἔγειρε κάπως ἀνακουφισμένος τὴν πλάτη του στὴν ξύλινη καρέκλα. Ὁ Κίσσινγκερ γύρισε πρὸς τὸ μέρος τοῦ ἀνθρώπου ποὺ καθόταν στ’ἀριστερά του κι ἔμοιαζε λίγο μεγαλύτερός του. «Λοιπόν, Τζώρτζ;» εἶπε. «Ἄκου Χένρυ» ἀπάντησε ἐκεῖνος, «τὸ ὅλο πρᾶγμα κοστίζει ἐλάχιστα κι ἂν ἀποδώσῃ ξεμπερδεύουμε μιὰ καὶ καλή. Ἂν πάλι δὲν σημειωθοῦν τὰ ἀναμενόμενα ἀποτελέσματα μικρὸ τὸ κακό». Ὁ Κίσσινγκερ ἔδειχνε νὰ βαριέται. «Τζώρτζ, ἄσε τοὺς προλόγους καὶ μπὲς κατ’εὐθεῖαν στὸ ψητό». Ὁ Σόρος τοῦ ἔκανε μὲ τὴν παλάμη νόημα νὰ μὴ βιάζεται. Τώρα ἦταν ἡ σειρὰ τοῦ Κίσσινγκερ νὰ γείρῃ τὴν πλάτη του πίσω, στὴν ἀναπαυτικὴ καὶ βελούδινη ἀγκαλιὰ τῆς πολυθρόνας του. Κάρφωσε τὸ βλέμμα του στὸν καινούργιο του συνομιλητῆ. Αὐτὸ ἦταν ἕνα εἶδος ἄδειας ποὺ τοῦ ἔδινε γιὰ νὰ συνεχίσῃ. «Λοιπόν, Χένρυ, θὰ σοῦ κάνω μιὰ ἐρώτησι ποὺ ἴσως σοῦ φανῇ ἀστεία, μὰ καὶ ποὺ τελικὰ ἔχει ἄμεση συνάφεια μὲ τὸ ζήτημά μας. Γνωρίζεις τὴν προέλευσι τοῦ ἀρχικοῦ σου γράμματος; Ἐννοῶ τοῦ γράμματος μὲ τὸ ὁποῖο ξεκινάει τὸ μικρό σου ὄνομα, αὐτὸ ποὺ ἔδωσες καὶ σοῦ χάραξαν πάνω στὸν ἀναπτῆρα σου». Ἀντὶ γι’ἀπάντησι εἰσέπραξε ἕνα μορφασμὸ γεμᾶτο ἀπορία. «Εἶναι ἑβραϊκῆς προελεύσεως» εἶπε τελικά ὁ Κίσσινγκερ, «ὅπως ὅλα σχεδὸν τὰ γράμματα τοῦ ἀλφαβήτου μας, μόνο ποὺ συνηθίζουν νὰ τὰ ὀνομάζουν φοινικικά». «Σωστά!» ἔκανε ὁ ἄλλος γεμᾶτος ἐνθουσιασμὸ «καὶ ξέρεις γιατί παντοῦ τὰ λένε φοινικικά, Χένρυ; Γιατί οἱ Ἕλληνες τὰ πῆραν ἀπὸ τοὺς Φοίνικες. Κι ἔπειτα, αὐτοί, δηλαδὴ οἱ Ἕλληνες, τἄδωσαν στοὺς Ῥωμαίους ἀπὸ τοὺς ὁποίους τὰ κληρονομήσαμε κι ἐμεῖς, ἐννοῶ τὴν Δύσι φυσικά, ὄχι τὸ δικό μας ἔθνος ποὺ τἄχει ἐξ ἀρχῆς δικά του. Μὰ γιὰ τοὺς Δυτικούς, πατέρες τοῦ ἀλφαβήτου εἶναι οἱ Ἕλληνες». «Αύτό ὀφείλω νὰ ὁμολογήσω πὼς εἶναι μιὰ πολὺ ἐνοχλητικὴ ἀλήθεια, μὰ δὲν βλέπω ἀκόμη. πῶς σχετίζεται μὲ τὸ θέμα μας» μουρμούρισε ὁ Κίσσινγκερ κι ὕστερα ἄφησε τὸν διπλανό του νὰ ξαναπάρῃ τὸν λόγο. «Σοβαρὰ δὲν τὸ βλέπεις;» ἐξανέστη ἐκεῖνος. «Τὸ πρᾶγμα πάει σχεδὸν ἀπὸ μόνο του. Μὰ ἄφησέ μου νὰ σοῦ ἐξηγήσω. Αὐτὸ τὸ γράμμα, τὸ Η, στὴν ἀρχαία γλῶσσα καὶ γραφὴ τῶν βρωμοελλήνων ἀπέδιδε, λένε, αὐτὸν τὸν δασύ φθόγγο ποὺ πάνω κάτω ἀποδίδει καὶ στὴν γλῶσσα μας, Χένρυ, ἐννοῶ τὴν ἀγγλική, μη μὲ κοιτᾷς ἔτσι! Πρῶτοι οἱ Ἴωνες τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, λένε, ποὺ τὸ δασὺ πνεῦμα δὲν τὄχαν καὶ πολὺ σὲ ἐκτίμησι, τὄβαλαν νὰ ἀποδίδῃ ἕναν φθόγγο σὰν τὸ μακρὸ ε. Κι ἀφ’ οὗ κάποτε οἱ Ἀθηναῖοι υἱοθέτησαν τὸ ἰωνικὸ ἀλφάβητο κι οἱ Μακεδόνες τὸ ἐξάπλωσαν, μὴ μὲ κοιτᾷς ἔτσι Χένρυ, μεταξύ μας μιλᾶμε, γιὰ τοὺς ὀρίτζιναλ Μακεδόνες λέω, ὄχι τοὺς δικούς μας, κι ὅταν κάποτε παγιώθηκε αὐτὸ τὸ ἀλφάβητο σὰν πανελλήνιο τὸ γράμμα τοῦτο ἔμεινε νὰ σημαίνῃ τὸ φωνῆεν ἐκεῖνο, τὸ μακρό, μὰ γιὰ τὸν Θεό, Χένρυ, σταμάτα νὰ μὲ κοιτᾷς ἐπὶ τέλους ἔτσι». «Ποῦ θὲς νὰ καταλήξῃς Τζώρτζ;». «Αὐτὸ τὸ γράμμα, Χένρυ, αὐτοὶ οἱ ἀλῆτες οἱ Ἕλληνες τὄχουν μέχρι καὶ σήμερα μολονότι στὴν πραγματικότητα δὲν τοὺς χρειάζεται καθόλου. Καθόλου μὰ καθόλου σοῦ λέω καὶ πρέπει νὰ μὲ πιστέψῃς κι ὄχι νὰ μὲ κοιτᾷς ἔτσι, δὲν τὸ ἔχουν κἀμμία ἀπολύτως ἀνάγκη, γιατὶ τὸν φθόγγο ποὺ παρίστανε τὸν ἔχουνε πρὸ πολλοῦ ἀποβάλει ἀπὸ τὴν σιχαμερή τους κωλογλῶσσα καὶ τὸ γράμμα τοῦτο τὄχουν κρατήσει ἔτσι, γιὰ κειμήλιο μόνο». «Κάτι τέτοιο νομίζω συμβαίνει καὶ μὲ τοὺς Γάλλους», τὸν διέκοψε ὁ Κίσσινγκερ ποὺ εἶχε ἀρχίσει νὰ παρακολουθῇ τὸν συνομιλητῆ του μὲ περισσότερη προσοχὴ τώρα. «Εἶναι κάπως διαφορετικὸ μὲ κείνους», ἐξήγησε ὁ Σόρος. «Μοιάζει μὲ τὴν περίπτωσι τῆς δασείας, αὐτοῦ ποὺ παρίστανε τὸ γράμμα πρὶν τ’ἀλλάξουν οἱ Ἴωνες. Ἀλλὰ τὴν δασεῖα…» σήκωσε γιὰ μιὰ στιγμὴ νοσταλγικὰ τὸ κεφάλι του ψηλὰ στὸ ταβάνι μὲ τοὺς ἐντυπωσιαακοὺς κρυστάλλινους πολυελαίους «ἄ τὴν δασεία» ἔκανε χαμογελαστός, «αὐτὴν τὴν βγάλαμε ἀπὸ τὴν μέση μιὰ καὶ καλή· ἦταν ὡραῖα χρόνια, Χένρυ, ὡραῖα χρόνια γαμῶτο!». Χτύπησε τὴν γροθιὰ στὸ τραπέζι καὶ ξαφνικὰ οἱ ὑπόλοιποι ἕξι ὁμοτράπεζοι, ποὺ μέχρι ἐκείνη τὴν στιγμὴ ἄκουγαν τὸν διάλογο μὲ θρησκευτικὴ εὐλάβεια καὶ ἐντυπωσιακὰ πειθαρχημένη ἀκινησία, σάλεψαν λίγο, μόνο γιὰ μιὰ στιγμή, συγχρονισμένοι θαρρεῖς σὰν μηχανικὰ κομμάτια τοῦ ἴδιου κουρδιστοῦ παιχνιδιοῦ. «Συνέχισε σὲ παρακαλῶ» πρόσταξε ὁ Κίσσινγκερ «καὶ μὲ λιγότερες ἐκδηλώσεις τοῦ οὑγγρικοῦ σου τεμπεραμέντου εἰ δυνατόν». Ὁ Σόρος ἄφησε τὴν εἰρωνεία ἀσχολίαστη καὶ μπῆκε γρήγορα ξανὰ στὸ θέμα του: «Τὸ ὅλο πρόβλημα γιὰ μᾶς, ἀγαπητὲ Χένρυ, τίθεται ἔτσι: οἱ Ἕλληνες δὲν τὄχουν χωνέψει ἀκόμη ὅτι τὴν Ἰωνία τὸ ’22 τὴν ἔχασαν μιὰ γιὰ πάντα. Κι ὅλο κάνουν ὄνειρα γιὰ μιὰ νέα ἐκστρατεία ἀπελευθερώσεώς της. Ἐμεῖς βέβαια μπορεῖ νὰ τοὺς κοιμίζουμε, μπορεῖ νὰ κάνουμε τὴν δουλειά μας μὲ ἐπαγγελματισμὸ καὶ ἀφοσίωσι, μπορεῖ νἄχουμε σπείρει σὲ ὅλη τὴν κωλοχώρα τους τοὺς σπιούνους καὶ τοὺς ῤουφιάνους μας, μπορεῖ νἄχουμε ἀγοράσει ὅλο τὸ ἔδαφός τους γιὰ φραγκοδίφραγκα, μὰ ὅσο αὐτὸ τὸ κωλογράμμα ἐξακολουθεῖ νὰ ἀποτυπώνεται στὴν ἠλίθια γραφή τους κι ὅσο ὑπάρχει στὶς ἐμπορικὲς πινακίδες τους, τὰ σχολικὰ βιβλία τους, τὰ στρατιωτικά τους ἐγχειρίδια καὶ τὰ ἐκκλησιαστικά τους κιτάπια τοῦτοι δὲν πρόκειται νὰ λησμονήσουν ποτὲ τὴν κοιτίδα του, τὴν Ἰωνία καὶ μιὰ ζωὴ θὰ ὀνειρεύωνται τὴν ἐπανάκτησί της! Ὅσο καὶ τὸ τελευταῖο ἑλληνικὸ τσογλάνι ποὺ μὲ τὸ πρόσωπό του θλιβερὰ σημαδεμένο ἀπὸ τὰ σπυριὰ τῆς ἐφηβείας ἐπισκέπεται δειλὰ ἕνα βρωμομπουρδέλλο γιὰ πρώτη φορὰ καὶ διαβάζοντας τὶς ὁδηγίες χρήσεως τῆς καπότας ἀντικρύζῃ αὐτὸ τὸ γράμμα, θὰ ξυπνᾷ μέσα του ἕνας νέος Λύσανδρος, ἕνας νέος Μέγας Ἀλέξανδος ποὺ θἄχῃ στὸ ἀρρωστημένο ἑλληνικό του μυαλὸ σφηνωμένη τὴν βδελυρὴ ἰδέα μιᾶς ἑλληνικῆς Ἰωνίας». Καθὼς μιλοῦσε βρισκόταν σὲ πρωτοφανῆ ἔξαψη, μερικὲς σταγόνες σάλιου ἔπεσαν πάνω στὸ σκοῦρο τραπέζι, ἦταν φανερὸ ὅτι μόλις καὶ μετὰ βίας εἶχε συγκρατήσῃ τὴν γροθιά του ἀπὸ μιὰ νέα βροντερὴ προσγείωσι πάνω στὸ ἀκριβὸ ξύλο τοῦ ὀρθογώνιου τραπεζιοῦ. Πῆρε μερικὲς βαθιὲς ἀνάσες κι ὅταν χαλάρωσε ἅρπαξε στὰ χέρια του τὸ βιβλιαράκι. «Μὲ αὐτὸ ἐδῶ», εἶπε κρατῶντας τὸ σὰν νὰ ἐπρόκειτο γιὰ τὴν Ταλμούδ, «κάνουμε ἐπὶ τέλους γιὰ πρώτη φορὰ ἕνα ἀποφασιστικὸ βῆμα. Καταργοῦμε τὸ μισητὸ γράμμα. Κι ἔτσι ξεμπερδεύουμε μιὰ καὶ καλὴ μαζί τους. Κἀμμία Ἰωνία δὲν θὰ τοὺς σώσῃ. Θὰ πεθάνουν σάπιοι μέσα στὰ σκατά τους, μέσα στὰ σκατὰ τοῦ μικροῦ, βαλκανικοῦ, πολυπολυτισμικοῦ τους ἐκτρώματος ποὺ σφετερίζεται κοντὰ δύο αἰῶνες τώρα μὲ μιὰ πρωτόφαντη ἀντιποίησι κύρους ἐγκόσμιας ἐξουσίας τὸν τίτλο τοῦ κράτους!». Ἄφησε τὸ βιβλίο ξανὰ μπροστὰ στὸν Κίσσινγκερ κι ἐγειρε πίσω μὲ τὴν σειρά του φανερὰ ἱκανοποιημένος. Ἕνα σατανικὸ χαμόγελο φώτισε τὸ γέρικο πρόσωπό του. Ὁ ἀσπρομάλλης ἐπικεφαλῆς τοῦ Συμβουλίου των Μεγαλων Διδασκάλων πῆρε ξανὰ στὰ χέρια του τὸ μικρὸ βιβλίο κι ἄρχισε ἐπιτέλους νὰ τὸ ξεφυλλίζῃ. Σὲ μιὰ στιγμὴ σήκωσε τὸ βλέμμα του κι ἔρριξε μιὰ ματιὰ στὸν Σόρος. «Τζώρτζ», ψιθύρισε ἀνατριχιαστικά, λές κι ἡ ἀποκοσμη φωνή του ἔβγαινε ἀπὸ τὰ σκοτεινὰ ἄδυτα τοῦ βασιλείου τοῦ Πλούτωνα, «Τζώρτζ» εἶπε κι ἀκούμπησε τὸ καλοξυρισμένο μάγουλό του στὸ ἐξώφυλλο τοῦ βιβλίου λὲς κι ἦταν μαξιλάρι, «σχεδὸν τὸ ἐρωτεύτηκα».

  185. ἀπὸ τὰ ἀρκετὰ παροράματα διορθώνω τὸ μὴ ὀρθογραφικό: Λύσανδρος—>Ἀγησίλαος

  186. ppan said

    180 κλπ: Πάντως τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε ότι όλοι ετούτοι που νοσταλγούν τις περισπωσμένες που διδάχτηκαν ως παιδιά έχουν μεγάλη δυσκολία να καταλάβουν τα απλά που διαβάζουν -πχ ότι το βιβλιο της γραμματικής δεν καθιερώνει την φωνητική γραφή- . Οπόταν ακριβώς αντιθετο είναι το δικό μου συμπέρασμα ως προς τη παιδαγωγική αξία των τόνων.

  187. ότι όλοι ετούτοι που νοσταλγούν τις περισπωσμένες που διδάχτηκαν ως παιδιά έχουν μεγάλη δυσκολία να καταλάβουν τα απλά που διαβάζουν -πχ ότι το βιβλιο της γραμματικής δεν καθιερώνει την φωνητική γραφή-

    ῥὲ σὐ Ππάν, χαλάρωσε λίγο, μιὰ πλάκα κάναμε, δὲν εἴμαστε καὶ τόσο στόκοι.

  188. 175 δεν είσαι ο πρώτος που βλέπει κρυμμένες συνωμοσίες,εξωγήινους και πράσινα άλογα στο μπλογκ.Πρώτα από όλα το θέμα του δεν είναι οι καταγωγές αλλά οι γλώσσες.Και μόλις σου απάντησα από το προηγούμενο σχόλιο και τα λινκ στο μπλογκ γιατί ,το πιο πιθανό,δεν ήταν ελληνικά.Αλλά φαίνεται ότι στον ελληνοκεντρικό νου είναι αόρατα.Να τα επαναλάβω άλλη μια φορά:

    Η γραμμική β έχει αποκρυπτογραφηθεί και γράφει ελληνικά.Τα σύμβολά της όμως από μόνα τους είναι προβληματικά:παραλείπουν τελικά σύμφωνα,δεν έχουν συμπλέγματα συμφώνων και χρησιμοποιούν το ίδιο σύμβολο για πολλά γράμματα,π.χ. το κ για τα γραμμάτα κ,γ,χ.Αυτά όπως είπα αποτελούν ΣΟΒΑΡΕΣ ενδείξεις ότι το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε αρχικά για άλλη γλώσσα,όχι την ελληνική.

    Επιπλέον ,τα σύμβολα της γραμμικής Β προήλθαν από την Α.Αν εφαρμόσουμε τις φωνητικές αξίες της Β στην Α παίρνουμε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα.Τώρα από που βγάζεις εσύ το συμπέρασμα ότι μιλούσαν ελληνικά;Μάλλον από τις ευφάνταστες «αποκρυπτογραφήσεις» της γραμμικής Α που κυκλοφορούν κατά καιρούς.’Οταν θα αποκρυπτογραφηθεί πραγματικά η γραμμική Α και θα ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα τα ξαναλέμε.

  189. sarant said

    184: Α, πολύ καλό, κρίμα που το έβαλες νυχτιάτικα και το είδε πολύς κόσμος. Πολύ καλό και κόβει απ’ όλες τις μεριές.

  190. sarant said

    188: Αυτά τα πολύ λογικά ήθελα κι εγώ να γράψω, σ’ ευχαριστώ!

  191. π2 said

    188: Χαρά στο κουράγιο σου.

    175: Παρότι δεν μ’ ενδιαφέρει ο διάλογος, γιατί δεν έχει νόημα, λίγα διαδικαστικά στο σχόλιο αυτό που αποτελεί μνημείο σκοταδισμού, γιατί όλο και συχνότερα πια προκύπτει η ανάγκη να υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα, τα κατοχυρωμένα αιώνες τώρα.

    α) Εάν κάποτε ο νέος Βέντρις, ή ο μαρμαρωμένος βασιλιάς κατακτήσει την Κόκκινη Μηλιά της ερμηνείας της Γραμμικής Α ως ελληνικής γλώσσας και οι απόψεις του γίνουν αποδεκτές από τους ομοίους του και γίνουν κοινό κτήμα της επιστημονικής κοινότητας, τότε θα λέμε ότι η Γραμμική Α είναι ελληνική και ο νέος Σαραντάκος θα γράφει ιστολογήματα για την ιστορία των λέξεών της. Μέχρι τότε, λες μπούρδες. Η επιστήμη μιλάει πάντοτε με πεδίο αναφοράς τις κοινά παραδεκτές επιστημονικά απόψεις την εποχή που μιλάει.

    β) «Το λογικο ειναι οτι κατα πασα πιθανότητα σημειωνε μια ελληνικη γλωσσα». Εγώ λέω ότι το λογικό είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα σημείωνε μια πολυνησιακή γλώσσα. «Εμεις οι ελληνοκεντρικοι λεμε οτι οι Μινωιτες ηταν Ελληνες ως εκ τουτου η γλωσσα τους ειναι εξ ορισμου ελληνικη». Εμείς οι λάτρεις της πολυνησιακής κουζίνας λέμε ότι οι Μινωίτες ήταν από τις νήσους του Σολομώντα. Ίδια βαρύτητα έχουν οι γνώμες μας χωρίς τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία.

    γ) «Παντα κατι γινεται και η αληθεια βγαινει στο φως.Εστω και κομματι κομματι.» Όντως. Αρκεί να έχει κανείς το ανεμπόδιστο από παρωπίδες οπτικό πεδίο για να αναγνωρίσει τα κομμάτια γι’ αυτά που είναι.

  192. Και κάτι άλλο για το θέμα της γραμμικής Α: υπήρχαν ακόμη και στα κλασικά χρόνια στην Κρήτη πληθυσμοί μη ελληνόφωνοι, που οι άλλοι τους ονόμαζαν Ετεόκρητες, δηλαδή βέρους Κρητικούς, πράγμα που δείχνει ότι μάλλον δεν ήταν επήλυδες. Έχουν σωθεί και επιγραφές στη γλώσσα τους, γραμμένες με ελληνικά γράμματα, αλλά παρόλ’ αυτά ακατανόητες. Αυτό δεν αποδεικνύει βέβαια πως ήταν απόγονοι των Μινωιτών και διέσωζαν τη γλώσσα τους (οι βλαχόφωνοι πληθυσμοί της Πίνδου δεν είναι αρχαιότεροι από τους γύρω ελληνόφωνους, ούτε διασώζουν κάποια αρχαία βαλκανική γλώσσα!), μαζί όμως με το όνομά τους και με τις ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης, που δείχνουν πως η Μινωική Κρήτη πρώτα υπέστη μια φοβερή φυσική καταστροφή και λίγο αργότερα κατακτήθηκε από Μυκηναίους Έλληνες, συν βεβαίως τα επιχειρήματα που αναφέρθηκαν άλλη μια φορά στο 188, το καθιστούν πιθανό. Αύριο νέα δεδομένα, και ιδίως η αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Α, άμα επιτευχθεί, μπορεί να ανατρέψουν την εικόνα, αλλά σήμερα η επικρατούσα και καλύτερα θεμελιωμένη άποψη, που δεν χρειάζεται «μικροψυχίες, πονηριές και κακίες» για να αναπαραχθεί, είναι πως η γραφή αυτή υποκρύπτει άγνωστη, μη ελληνική γλώσσα.

  193. Νίκος Παναγιωτίδης said

    Δεν ανήκω στους νοσταλγούς του πολυτονικού, ούτε βέβαια και στους επικριτές της δήθεν απάλειψης των φωνηέντων. Επειδή όμως το μονοτονικό υποτίθεται πως θα έκανε ευκολότερη την εκμάθηση της γλώσσας, έχω τις αμφιβολίες μου για το αν πράγματι ωφέλησε. Ζω μέσα στην εκπαίδευση και δεν έχω την παραμικρή ένδειξη πως οι σημερινοί νέοι μαθαίνουν καλύτερα ελληνικά από παλιά, μάλλον το αντίθετο. Σαφώς υπάρχουν ειδικότεροι εμού να δώσουν απαντήσεις τεκμηριωμένες με έρευνες.

  194. @184: Αριστούργημα Κορνήλιε! 🙂

    @188,191: Μπράβο και στους δυο σας, και χαρά στο κουράγιο σας αμφότεροι!

  195. π2 said

    192: Το ωραίο με τα ετεοκρητικά είναι η σχέση τους με τα «ετεοκυπριακά» (σε αντίθεση με τους Ετεόκρητες, ο όρος Ετεοκύπριοι δεν είναι αρχαίος, πλάστηκε κατ’ αναλογίαν). Οι ελάχιστες ετεοκρητικές επιγραφές χρονολογούνται, χονδρικά, από τον 7ο έως τον 4ο π.Χ. (γράφω από μνήμης, μην το δέσετε κόμπο). Οι πολύ περισσότερες επιγραφές στην κυπροσυλλαβική γραφή χρονολογούνται, χονδρικά πάλι, από τον 8ο έως τον 3ο αιώνα. Η κυπροσυλλαβική γραφή όμως (απόγονος μιας παλαιότερης γραφής που άλλοι λένε κυπρομινωική κι άλλοι Γραμμική Γ, και η οποία προέρχεται από τη Γραμμική Α και συνυπήρξε για ένα διάστημα στην Κύπρο με τη Γραμμική Β, με την κυπρομινωική να χρησιμοποιείται για τις τοπικές γλώσσες και τη Γραμμική Β για τη γλώσσα των Μυκηναίων εμπόρων και αποίκων) χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για τη μη ελληνική «ετεοκυπριακή» αλλά κυρίως για την αρκαδοκυπριακή ελληνική. Το αποτέλεσμα είναι πως στην αρχαϊκή και πρώιμη κλασική περίοδο είχαμε στις δύο μεγαλονήσους μια αλφαβητική γραφή που χρησιμοποιήθηκε για μια μη ελληνική γλώσσα (ετεοκρητικά) και μια συλλαβική γραφή που χρησιμοποιήθηκε (και) για μια ελληνική διάλεκτο.

    Κι ο άλλος ψάχνει για καθαρότητα.

  196. ppan said

    187: Μόνο εσένα δεν εννοούσα Κορνήλιε, διδάχτηκες εσύ την περισπωμένη παιδί στο σχολείο; Να το κοιτάξεις αυτό με τον εγωκεντρισμό 🙂

  197. 193:
    Καλησπέρα σας, πως μπορεί κάποιος να τεκμηριώσει «οι νέοι μαθαίνουν χειρότερα ελληνικά από τους μεγάλους»; Υπάρχουν οι δείκτες αναλφαβητισμού που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Μιας και είπαμε αναλφαβητισμό να σας θέσω και ένα ερώτημα. Η UNESCO παραθέτει σαν έναν από τα 4 είδη αναλφαβητισμού, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, δλδ τα άτομα εκείνα που δεν μπορούν να χειριστούν (είτε γιατί δεν κατανοούν είτε γιατί δεν μπορούν να αποκτήσουν) ηλεκτρονικές συσκευές κτλ. Φανταστείτε λοιπόν τι θα μπορούσε να πει ένας νέος 25 χρονών για τους 50+ που στην πλειοψηφία τους δεν ξέρουν να χειριστούν όπως ένας νέος έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

  198. ppan said

    Ποιος να το τεκμηριώσει; Αφού δεν ισχύει.
    Για ψηφιακό λέτε εσείς ή για λειτουργικό αναλφαβητισμό που βουλευτές και δάσκαλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι γράφει ένα βιβλίο για παιδιά δημοτικού;

  199. sarant said

    198: 🙂

  200. Μαρία said

    198 Απο καθηγητή του ΑΠΘ για το ΛΚΝ:
    «Τα λήμματα αυτού του λεξικού γράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες. Υπάρχουν όμως και μερικά «υβρίδια» όπως π.χ. varipenθo (βαρυπενθώ). Τη σκοπιμότητα αυτού του νεωτερισμού δεν μπορώ να την καταλάβω.»

    Προφανώς ο άνθρωπος δεν είχε πιάσει στα χέρια του ξενόγλωσσο λεξικό με φωνητική μεταγραφή.

  201. sarant said

    200: !!!!!!!!

  202. Κώστας said

    Η παράνοια συνεχίζεται και επισημοποιείται, http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=161027&catID=77

  203. Μπουκανιέρος said

    186 («και όχι μόνο») Ppan και π2, δυο δροσοσταλίδες στην κόλαση του καύσωνα και της μαλακίας
    (λίγο πριν πάω να βουτήξω κι εγώ το κεφάλι μου στη δικιά μας θάλασσα).

    200 Μαρία, πώς μαύρισες! 🙂

  204. Immortalité said

    @184 Κορνήλιε άμα θες κεντάς!

  205. @202: 😯 Δεν θέλω να το πιστέψω! Έλεγα πως το όλο θέμα θα άρχιζε να ξεφουσκώνει πλέον! Καλά τι στο καλό, έστω τον Μπαμπινιώτη τον έχουνε περί πολλού όλοι αυτοί. Δεν διάβασαν την ανακοίνωσή του;

    Και εντωμεταξύ, ισχύει όντως ότι αυτό το βιβλίο διδάσκεται εδώ και ένα χρόνο; Καλά τι στο καλό; Πόσος παραλογισμός πια;

    Α, και καλωσήρθες Μαρία! Έγινε αισθητή η απουσία σου! 🙂

  206. sarant said

    205: Βασικά το βιβλίο δεν διδάσκεται όπως τα άλλα, δηλαδή δεν τους λέει ο δάσκαλος «σήμερα θα μάθουμε από τη σελίδα τάδε ως τη σελίδα δείνα». Το έχουν για να ανατρέχουν, σαν βιβλίο αναφοράς.

  207. @206: Ε έστω! Πώς και δεν επήλθε λοιπόν η καταστροφή της γλώσσας ένα χρόνο τώρα;

  208. sarant said

    🙂

    Δημοσιεύεται σήμερα κείμενο διαμαρτυρίας-απάντησης στις υστερικές κραυγές, από 140 γλωσσολόγους πανεπιστημιακούς:

    Click to access GLOSSOLOGOI.pdf

  209. Νέο Kid Στο Block said

    208. Ααα, πολύ ωραία! Αλλά έχω μια απορία. Ποιος, από όλους αυτούς, είναι ο Μπουκάν; 🙂

  210. ppan said

    Παναγιά βόηθα… Ο άλλος νοσταλγεί τον Τζαρτζανο! Μέχρι ο καψερός ο Μάκριτζ υπογράφει τα αυτονόητα, στην Οξφόρδη φτάσανε οι πομπές μας!

  211. Και, φυσικά», πρωτοσέλιδο στο (πρωτοπόρο εναντίον οτιδήποτε θεωρεί και βαφτίζει «εθνοκτόνο») «ΠΑΡΟΝ», όπου μαθαίνουμε ότι «ξεσηκώνονται οι δάσκαλοι»,
    και ότι ο Πρόεδρος της Ακαδημίας στέλνει «δριμύτατη επιστολή» (χεχεχεχεχε …) στον Υπουργό Παιδείας:

    http://news247.gr/newspapers/Sunday_Papers/to_paron/to_paron.1855079.html?watch=fullwidth&dtmDate=2012-07-15

  212. Εβραικός σιωνιστικός και νεοταξικός δάκτυλος δεν θέλει τα ελληνόπουλα να μάθουν το πραγματικό νόημα της ελληνικής αλφαβήτας.
    Κ.Σαραντάκο είστε ένας από αυτούς αλλά ΕΜΕΙΣ δεν θα το βάλουμε κάτω, για αυτό όπου βρεθούμε και σταθούμε θα τραγουδάμε
    ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ, (Α)ΜΑ ΔΕ (Ε)Λ ΤΑ ΕΨ ΙΛΩΝ, ΣΤ(Η)
    ΙΓΜΑ, ΖΗ ΤΑ, Η ΤΑ, ΘΗ ΤΑ ΙΩΤΑ ΚΑ ΠΑΛΑΜ, ΔΑ,
    ΜΗ ΝΥΞ Η, Ο ΜΙΚΡΟΝ, ΠΥΡΟΣ ΙΓΜΑ ΤΑΦΥ (Ε)Ψ ΙΛΩΝ,
    ΦΥ ΨΥΧΗ Ο ΜΕΓΑ

  213. sarant said

    211: Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτό με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας.

    212: 🙂

  214. Δάσκαλος said

    O Σύλλογος Δασκάλων της περιοχής (Δελμούζος) εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το θέμα

    http://www.syllogosdelmouzos.gr/index.php/2011-12-11-10-32-12/2011-12-11-10-39-57/602-2012-07-14-06-30-24

    Σημειώνω ότι τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη είναι ομόφωνες, κάτι που δε συμβαίνει συχνά στο συγκεκριμένο σύλλογο

    Με τη δεύτερη αυτη ανακόνωση ο σύλλογος στην ουσία παίρνει (πολύ έντονες) αποστάσεις από το άρθρο της δασκάλας το οποίο σαφέστατα δεν υιοθετεί

    Να σημειώσω επίσης ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο έφτασε στα σχολεία κατά το Νοέμβρη ή και λίγο μετά και στην ουσία δεν πρόλαβε να αξιοποιηθεί. Επίσης να συμφωνήσω ότι σε γενικές γραμμές τα βιβλία γραμματικής στο δημοτικό είναι βιβλία αναφοράς. Τα γραμματικά φαινόμενα διδάσκονται μέσα από τα βιβλία της Γλώσσας κυρίως

  215. sarant said

    Καλημέρα, σωστά είναι όσα λέτε, ευχαριστώ!

  216. JS said

    Και αυτό,σήμερα πάνω στο θέμα.
    Τι απαντούν 140 γλωσσολόγοι για την επίθεση στο βιβλίο γραμματικής του Δημοτικού

  217. ppan said

    Tων 140 εχει μπει απο χτες ή προχτες, αλλα τα σχόλια από κάτω στον λίκνο που δίνεις είναι απελπιστικά. Κάνουν υποδείξεις στους άσχετους 140…

  218. JS said

    217:
    Ναι,…ξέρεις…εγώ βασικά … για τα σχόλια …χμ…
    ΟΚ! Με έπιασες αδιάβαστο!

  219. Καλησπέρα ή μήπως καλημέρα 😛
    Γρηγορείτε Συνέλληνες, πόλεμο έχουμε …
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231205320#.UARtVLLOy18.facebook

    (μακάρι να είναι ψέμα )

  220. Καλημέρα ή καλησπέρα ; 😛
    Γλώσσα και ιδεολογία
    http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4738687

  221. sarant said

    Γλώσσα και ψηφοθηρία, επίσης

  222. Μαρία said

    Τα φωνήεντα και οι συνήθεις «ανθέλληνες»
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_17/07/2012_452400

  223. Το άρθρο του Μπουκάλα θα μπορούσε να το είχε γράψει κι ο Νικοκύρης. Υποπτεύομαι μάλιστα ότι ο πρώτος διαβάζει τον δεύτερο, γιατί παραείναι ενημερωμένος για δημοσιογράφος :smirk:

  224. Ηλεφούφουτος said

    223, εε όχι, δεν νομίζω. Ο Νικοκύρης δεν θα έκανε το λάθος να γράψει ότι «τα φωνήεντα της Αρχαίας είναι εφτά» 😉

  225. Μαρία said

    224 Το φιδάκι ο Διαμαντής αποφάνθηκε:
    Το ποια είναι τα φωνήεντα δεν θα μας το πει ο γλωσσολόγος, ο οποίος αύριο πιθανόν να μας πει ότι είναι 3 και μεθαύριο 2. Το πόσα είναι τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας το έχουμε ήδη αποφασίσει εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια. Είναι 7. Αυτό είναι προϊόν της κοινής μας συμφωνίας, ότι επειδή η ελληνική μας γλώσσα έχει την ιστορική της ρίζα στην αρχαία ελληνική που είχε 7 φωνήεντα και επειδή η γλώσσα μας συνιστά την εθνική μας ταυτότητα, εμείς αποφασίζουμε να διατηρήσουμε τα φωνήεντά της, ακόμη και αν δεν προφέρονται ή δεν ακούγονται. Επομένως όποιος ισχυρίζεται, είτε ο γλωσσολόγος, είτε ο Τριανταφυλλίδης, είτε ο οποιοσδήποτε, ότι τα φωνήεντα είναι 5, μιλάει εξονόματός του και όχι εξονόματός μας.
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=16895

  226. ppan said

    Ξέχασες να πεις ότι αν ήμασταν στο Μεσαίωνα θα τους πιστεύαμε τους επιστήμονες, αλλά τώρα όχι, έχουμε προοδεύσει
    Σας ορκίζομαι ότι αυτό το άτομο έχει γράψει ένα ενδιαφέρον άρθρο στα Ιστορικά, όχι της Ελευθεροτυπίας, για μια ανέκδοτη επιστολή του Κωνσταντά

  227. sarant said

    225-6: Κάτι μου λέει πως περισσότερα για το θέμα αυτό θα έχουμε αύριο.

  228. Μαρία said

    Λέτε να τον είχε καθηγητή η Χρυσού την εποχή που δίδασκε στο παιδαγωγικό;

    227 Γράφει άρθρο ο Ηλεφού για τα φωνήεντα των ΑΗΠ;

  229. ppan said

    Μα ούτε η Χρυσού δεν γράφει τέτοιες παπαρολογίες. Θα μου πεις μπορεί να μην πρόσεχε.

  230. Theban said

    Αγαπητέ Νικοκύρη

    καλό κουράγιο στην αντιμετώπιση της βλακείας. Θαυμάζω πραγματικά την υπομονή σας.

    Παρακολουθώ (από βίτσιο μάλλον) την εξέλιξη της συζήτησης για το θέμα αυτό σε διάφορους ιστότοπους και έχω απογοητευτεί απίστευτα από την εξέλιξη. Ότι και να γραφτεί που να εξηγεί την πραγματική κατάσταση, εμφανίζονται μετά σχόλια απο κάτω που ξαναρχίζουν από την αρχή (ή ακόμα χειρότερα).

    Πάντως με όλους αυτούς που γκρινιάζουν για την κατάντια του ελληνικού σχολείου μάλλον πρέπει να συμφωνήσω. Αν κρίνω εκ του αποτελέσματος, τα σχολεία μας τα τελευταία 40-50-60.. χρόνια δεν έκαναν και σπουδαία δουλειά. Μεγάλος αριθμός αποφοίτων δεν μπορεί να κατανοήσει απλές έννοιες από ένα βιβλίο για μαθητές δημοτικού.

    (Η όλη ιστορία μου θυμίζει έντονα κάτι ατέλειωτες συζητήσεις που είχα κάνει πριν χρόνια προσπαθώντας (μάταια) να πείσω κάποιους ότι ένα αυτοκίνητο με ABS φρενάρει πιο σύντομα από ένα αυτοκίνητο χωρίς ABS.)

  231. sarant said

    228: Απ’ όσο ξέρω, όχι.

  232. sarant said

    230: Θηβαίε, σ’ ευχαριστώ!

  233. JS said

    Εκεί το βιολί τους! Εγοπρόβατα, στο Protagon.gr , σήμερα.

  234. […] «Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα;», sarantakos.wordpress.com 6.7.2012 (goo.gl/IKVLS/). «Για την επίθεση στο βιβλίο γραμματικής του […]

  235. […] Κανονικά, μετά την κατηγορηματική δήλωση των αρμοδιότερων επιστημόνων που διαθέτει η χώρα, δηλαδή των 140 γλωσσολόγων, αλλά και ξεχωριστά του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και του καθηγητή Γ. Καζάζη (προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας), ο θόρυβος σχετικά με τη νέα Γραμματική του δημοτικού, που ξεκίνησε με το γράμμα της δασκάλας από τη Ραφήνα, θα έπρεπε να έχει κλείσει. (Αν μόλις επιστρέψατε από το εξωτερικό και δεν είχατε καμιά επαφή με το Διαδίκτυο το τελευταίο δεκαήμερο, σας παραπέμπω σε προηγούμενα άρθρα του ιστολογίου για το θέμα: τον αρχικό σχολιασμό του γράμματος της δασκάλας και μετά μερικά λόγια για τη συνέχιση της ιστορίας). […]

  236. Μαρία said

    Επειδή το άλλο νήμα έχει παραβαρύνει, αλλά και μετά απο υπόδειξη του Ηλεφού, βάζω εδώ τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό Βήμα. Ο Γιατρομανωλάκης κλείνει με αυτόγραφο του Σολωμού.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=468032

  237. ppan said

    O Γιατρομανωλάκης είναι πολυτονιστής ή δεν καταλαβαίνω καλά το παρακάτω; «Ενώ πολλοί από τους εισηγητές του μονοτονικού κατάλαβαν, καθυστερημένα έστω, πως η κατάργηση των τόνων δεν επέφερε ουσιαστικά καμία πρόοδο στη γλωσσική διδασκαλία – τουναντίον θα έλεγα – ούτε είδα ούτε άκουσα κανένα «σοβαρό» βουλευτή, ή κάποια «αγαθή» δασκάλα, να διερωτηθεί αν τα πράγματα είναι σήμερα καλύτερα… Αφήσαμε και αυτό το θέμα σε γνωστά «ψώνια», πολιτικά και μη.»

    Κι αυτός με την οπισθοχώρηση στην γλωσσική διδασκαλία…

  238. Μαρία said

    237 Ε ναι, γνωστός πολυτονιάτης.

  239. ppan said

    Α, δεν το ήξερα. Κρίμα ο άνθρωπος. Και καλά να είσαι, να υποστηρίζεις ότι η κατάργηση των τόνων δυσκολέυει την γλωσσική διδασκαλία… χάνω κάθε ιδέα!

  240. π2 said

    Στο συγκεκριμένο χωρίο πάντως, ο Γιατρομανωλάκης δεν υποστηρίζει την επαναφορά του πολυτονικού, λέει απλώς ότι το μονοτονικό δεν βελτίωσε τη γλωσσική διδασκαλία.

    Άλλο είναι να γράφεις σε πολυτονικό κι άλλο να είσαι οπαδός της παλινόρθωσης. Εγώ με τους δεύτερους τα έχω, όχι με τους πρώτους.

  241. ppan said

    Συμφωνώ – ως προς το τελευταίο,- αλλά ο ΓΓ πετάει κιόλας αυτό το «τουναντίον θα έλεγα» που σημαίνει, κι ας το βάζει μέσα σε καγκελάκια, πως αυτός πιστεύει ότι το μονοτονικό χειροτέρεψε την γλωσσική διδασκαλία. Ας γράφει όπως θέλει, αλλά ας μην πετάει πυροτεχνήματα.

  242. Μαρία said

    239 Ε δε λέει οτι τη δυσκόλεψε. Είναι μετριοπαθής πολυτονιάτης.

  243. ppan said

    Άντε πάλι, μόνο εγώ βλέπω το τουναντίον; 🙂 Διακοσμητικά λέτε το έβαλε

  244. Νέο Kid Στο Block said

    Ε, πώς δεν το λέει ρε παιδια; Το «τουναντίον θα έλεγα» επιδέχεται καμιά άλλη ερμηνεία απ’αυτή της Ππαν;

  245. ppan said

    244: Επιτέλους!

  246. Μαρία said

    Νομίζω οτι το «θα έλεγα» μετριάζει το «τουναντίον». Πιο προβληματική μου φαίνεται η διαπίστωσή του οτι κάποιοι εισηγητές του μονοτονικού κατάλαβαν εκ των υστέρων το λάθος τους.
    Ποιους μπορεί να έχει στο νου του;
    Ο καθένας με τον πόνο του.

  247. π2 said

    Πάντως εγώ δεν θυμάμαι δημόσιες τοποθετήσεις του εναντίον του μονοτονικού. Μαρία;

  248. Νέο Kid Στο Block said

    246. To «θα έλεγα» είναι μετριαστικό; Εγω πάντως ,που το χρησιμοποιώ συχνά κι εδώ,συχνότερα απότι θα έπρεπε θα έλεγα 🙂
    ,συνήθως όταν γράφω «θα έλεγα» εννοώ «είμαι σίγουρος, αλλά για να μη με πείτε ψώνιο το λέω ευπρεπισμένα» 🙂

  249. ppan said

    Ε ναι, με όλα συμφωνώ με τον Κιντ. Πώς τον ορίζεις είπαμε τον καγιανά;

  250. Μαρία said

    247 Αρθρογραφία ούτε εγώ θυμάμαι. Δεν είναι απ’ τους στρατευμένους αλλά τον έχω ακούσει στην τηλεόραση (εκπομπή Στα άκρα) να θεωρεί λάθος την καθιέρωση του μονοτονικού.

  251. π2 said

    Καλά λες: http://www.antifono.gr/portal/2008-11-11-10-27-46/1174–ua-.html
    (μετά τη 1:14). Αρκετά σοφτ πάντως, τα κριτήρια της καθιέρωσης αμφισβητεί μόνο, δεν μου φαίνεται από τους μουτζαχεντίν.

  252. sarant said

    Δεν ξέρω, αλλά κι εγώ το ίδιο με την ΠΠαν καταλαβαίνω (ως προς τον Γιατρομανωλάκη)

  253. […] «Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα;», sarantakos.wordpress.com 6.7.2012 (goo.gl/IKVLS/). «Για την επίθεση στο βιβλίο γραμματικής του […]

  254. […] … της εποχής κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής του Γληνού και του Δελμούζου, επίθεση που η δεύτερη φάση της άρχισε με τις καταγγελίες τριών δασκάλων για τον καινοφανή τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας από τη Ρ.  […]

  255. babiskasotakis said

    Σε μια επίσκεψη της κ. Ρεπούση στο Ρέθυμνο Κρήτης της πρότεινα να επισκεφτεί το χωριό Αργυρούπολη Ρεθύμνης όπου γέροντες θυμούνται τη θέση όπου υπήρξε το κρυφό σχολείο της περιοχής αφού , αντίθετα απο ότι στην πόλη ο τοπικός αγάς ήθελε τους Έλληνες αγρότες και όχι μορφωμένους.. Ποιος ιστορικός που έχει προφορική έστω μαρτυρία για ύπαρξη κρυφού σχολείου , αν και όχι από ιερωμένους ή τη νύχτα, θα αρνιόταν κάθε συζήτηση υποστηρίζοντας μοιρολατρικά σχεδόν ότι » κρυφό σχολείο δεν υπήρξε»

  256. sarant said

    Κοιτάξτε, και η δική μου άποψη είναι ότι κρυφό σχολειό σαν γενικευμένο φαινόμενο δεν υπήρξε και ότι πρόκειται για εκ των υστέρων μύθο. Αυτό δεν αποκλείει περιπτώσεις σαν κι αυτήν που λέτε: κάποιος τοπικός αγάς για διάφορους λόγους απαγόρευε στην περιοχή του για ένα διάστημα (δεν ζουν αιώνια οι αγάδες, ούτε οι απαγορεύσεις διαρκούν για πάντα) την έτσι κι αλλιώς (εκείνη την εποχή) υποτυπώδη εκπαίδευση. Το ίδιο ίσχυε ιδίως σε εποχές-περιοχές εξισλαμισμών, π.χ. στην Ήπειρο. Αλλά αν θέλουμε μονολεκτική απάντηση, πιο κοντά στην αλήθεια είναι το «δεν υπήρξε» από το «υπήρξε». Κι εσείς άλλωστε λέτε ότι στην πόλη του Ρεθύμνου δεν υπήρχε απαγόρευση.

Σχολιάστε