Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το σύνεργο που δεν μου αρέσει να κουβαλάω

Posted by sarant στο 28 Νοεμβρίου, 2016


umbrella_rainΕτοιμάζομαι για ένα μικρό διήμερο ταξίδι και φτιάχνω το σακ βουαγιάζ μου και μοιραία θα πάρω μαζί μου και ομπρέλα -στην Εσπερία το σύνεργο αυτό είναι απαραίτητο, βλέπετε. Δεν μου αρέσει να κουβαλάω ομπρέλα και ακόμα λιγότερο να τη χρησιμοποιώ -την έχω μαζί μου πιο πολύ αποτροπαϊκά, για ξόρκι. «Γιατί δεν ανοίγεις την ομπρέλα; Βρέχει» μου λέει η γυναίκα μου συχνά. «Μα τι λες; Αν την ανοίξω θα βραχεί», της απαντάω. Προτιμώ να ανεβάσω κουκούλα, ας πούμε -άλλωστε, όταν φυσάει δεν έχει νόημα η ομπρέλα.

Δεν μου αρέσει να τη χρησιμοποιώ, αλλά θα της αφιερώσω το σημερινό άρθρο.

Τη χαρακτήρισα «σύνεργο» που είναι μάλλον λάθος, μια και με τα σύνεργα (ή τα εργαλεία) φτιάχνουμε κάτι, αλλά πώς θα τη λέγατε εσείς; Κατά το λεξικό, η ομπρέλα είναι «φορητό αντικείμενο που αποτελείται από αδιάβροχο ύφασμα στερεωμένο επάνω σε ένα σκελετό με λαβή και χρησιμεύει για ατομική προστασία από τη βροχή ή τον ήλιο». Κυρίως από τη βροχή, βέβαια, διότι στην Ελλάδα, κι ας καίγεται από τον ήλιο, κυρίως απωανατολίτες τουρίστες βλέπουμε να χρησιμοποιούν ομπρέλες.

Η καθαρεύουσα έκανε διάκριση, αποκαλούσε αλεξιβρόχιον την ομπρέλα της βροχής, και αλεξήλιον την ομόλογή της του ηλίου -τη διάκριση όμως την έχει αντιγράψει από τα γαλλικά, όπου αποκαλούν parapluie την ομπρέλα της βροχής και parasol του ήλιου, λέξη που έχει έρθει και στα ελληνικά: το παρασόλι. Αυτό το para- που υπάρχει και στα ιταλικά είναι αντίστοιχο με το αλεξι- το δικό μας (το ρήμα parare στα ιταλικά θα πει προστατεύω, καλύπτω) και το βρίσκουμε και σε άλλες λέξεις που έχουν μπει στα ελληνικά όπως το παραβάν ή το παραπέτο.

Σύμφωνα με μια πορτοκαλίζουσα παρετυμολογία του 19ου αιώνα, η ομπρέλα προέρχεται από τη φράση «όμβρε, έλα!» που φωνάζει… προκλητικά ο ομπρελοφόρος, αψηφώντας φωναχτά το ενδεχόμενο βροχής. Φυσικά αυτό δεν ισχύει -πρόκειται για δάνειο από τα ιταλικά (ombrella). Στα λατινικά, umbra ήταν η σκιά και umbella το υποκοριστικό της, η σκιούλα. Υπό την επίδραση και του ombra (η σκιά στα ιταλικά), το umbella έγινε ombrella. Στα αγγλικά έχει περάσει η ιταλική λέξη. Οι Γερμανοί λένε Regenschirm, κάλυμμα για τη βροχή.

Παρατηρώ πάντως ότι η ελληνική Βικιπαίδεια ψιλοπορτοκαλίζει, διότι στο λήμμα ομπρέλα περιλαμβάνει τον εντελώς αβάσιμο ισχυρισμό ότι η λατινική λέξη umbra προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «όμβρος». Δεν ισχύει αυτό, να σβηστεί παρακαλώ.

Ομπρέλα δεν είναι όμως μόνο το φορητό αντικείμενο ατομικής προστασίας αλλά και οι αρκετά μεγαλύτερες σταθερές ή όχι ομπρέλες της παραλίας -που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τις πλαζ, συνήθως συνοδευόμενες από ένα ζευγάρι ξαπλώστες η καθεμία.

Πιο μεταφορικά, έχουμε την πυρηνική ομπρέλα ή την αντιαεροπορική ομπρέλα, σύνολο μηχανισμών προστασίας που προστατεύουν μια χώρα από εχθρική απειλή. Και, ακόμα πιο μεταφορικά, η λέξη ομπρέλα χρησιμοποιείται για κάθε ευρύτερο πλαίσιο που περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες ή τομείς, π.χ. ένα πρόγραμμα-ομπρέλα ή μια οργάνωση-ομπρέλα -μεταφραστικά δάνεια αυτά από τα αγγλικά (umbrella organisation κτλ.) Οι Άγγλοι λένε και under the umbrella of… που καμιά φορά το μεταφράζουμε «κάτω από την ομπρέλα του…»

Πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη ομπρέλα σε ελληνικό ποίημα πρέπει να ήταν ο Διονύσιος Σολωμός. Σε ένα από τα σατιρικά του υπάρχουν οι στίχοι:

Δύο – τρεις – τέσσερις – πέντε – έξι·
αμπονόρα και θα βρέξει·
cosi par… Μωρή κοπέλα,                                         *έτσι φαίνεται
να μου φέρεις την ομπρέλα·
είναι ινκόμοδο πολύ                                                  *άβολο
για το χέρι να κρατεί
την ομπρέλα . . . Μα θα πεις,
θέλεις κάλλιο να βραχείς;

Εδώ σατιρίζεται ο γιατρός Ροΐδης, συγγενής του Εμμανουήλ θαρρώ -είναι μικρός ο κόσμος.

Από τραγούδια, θα βάλω την Κίτρινη ομπρέλα, με την Αλέκα Κανελλίδου

αλλά θα ήταν παράλειψη, ιδίως επειδή βρίσκομαι σε γαλλόφωνα μέρη, να μην θυμηθώ και τον Μπρασένς, που αφηγείται πώς, σε μιαν άξαφνη μπόρα, πρόσφερε σε μια κοπέλα μια γωνίτσα της ομπρέλας του

Μια γωνίτσα της ομπρέλας, μια γωνιά του παραδείσου λέει. Κι ευχόταν να κρατήσει σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες η μπόρα, σαν τον κατακλυσμό, αλλά δυστυχώς γρήγορα σταμάτησε η βροχή και η κοπέλα τον ευχαρίστησε θερμά και τράβηξε τον δρόμο της.

Μια και βρεθήκαμε σε γαλλικό περιβάλλον, πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε και τις Ομπρέλες του Χερβούργου, την κλασική γαλλική ταινία -ιδιότυπο μιούζικαλ. Ο τίτλος της ταινίας εμφανίζεται και σε κάποιο τραγούδι του Βαγγέλη Γερμανού.

Ο Μπρασένς στο τραγούδι που έβαλα πιο πάνω λέει ότι την ομπρέλα μπορεί και να την είχε σουφρώσει από κάποιον φίλο. Υπάρχει κι ένα ανέκδοτο, με κάποιον που είχε χάσει την ομπρέλα του και είχε αποφασίσει να πάει στην εκκλησία και να κλέψει μιαν άλλη από αυτές που άφηναν οι πιστοί στην είσοδο. Ωστόσο, λέει στον φίλο του, «όταν πήγα στην εκκλησία, ο ιερέας έλεγε τις Δέκα εντολές κι έτσι άλλαξα γνώμη και δεν πήρα καμιά ομπρέλα…»

– Α, άκουσες το «ου κλέψεις» και μεταμελήθηκες;

– Όχι, αλλά όταν έφτασε στο «ου μοιχεύσεις» θυμήθηκα πού είχα ξεχάσει τη δική μου ομπρέλα!

Να τελειώσουμε εύθυμα, λοιπόν -με ένα αστείο ποίημα που είχε γράψει ο παππούς μου ο Άχθος Αρούρης και το είχε δημοσιεύσει πριν από 80 χρόνια στον σατιρικό Τρίβολο της Μυτιλήνης. Έτσι εξηγείται κιόλας από πού κληρονόμησα την αντιπάθεια για τις ομπρέλες:

Εις ομβρέλαν

… Λάβε μαγγούραν, άρμοσον μπανέλας επ’ αυτής
και επ’ αυτών τεζάρισον πανίον.

– Με τούτο το μηχάνημα μπορείς να παιδευτείς
εις όλον τον ταλαίπωρόν σου βίον.
Ή θα την πάρεις άσκοπα και δεν θα βρέξει διόλου
και τζάμπα θα σηκώνεις το φορτίο της
ή στο καρφί θα κρέμεται το σκεύος του Διαόλου
και προ βροχής θα ευρεθείς δεινής και ατελείωτης·

ή αψηλά θα την κρατάς και θα μουσκεύεις όλος
χωρίς αυτή να σου προσφέρει κάτι
ή, χαμηλώνοντάς τηνε, θα περπατείς δυσκόλως
και θα τη χώσεις σίγουρα σε καποιανού το μάτι·

ή θα ’χει μπόρα ξαφνική κι αυτή δε θαν ανοίγει
ή απ’ αγέρα δυνατό θα σπάσει ή θα σου φύγει·
ή θα τη χάσεις κάποτε κάπου ξεχάνοντάς τη
και θα ’χεις με τη σύζυγο τσακώματα και θύελλα·

ή θα τη δώσεις δανεική και πίσω παίρνοντάς τη
λάσπες θα βρεις επάνω της και χώματα και πτύελα·
ή κάποτε εις τρυφεράν παρθένον που να βρέχεται
θα δώσεις στέγην κι ασφαλώς θα παρεξηγηθείς
από την φίλην σύζυγον και τσακωμούς θα έχετε·
ή αν μπεκιάρης λέγεσαι συντόμως θα βρεθείς
στου υμεναίου δύστυχε το βρόχιον.
Αυτά σκαρώνει το δεινόν αλεξιβρόχιον.

 

 

183 Σχόλια προς “Το σύνεργο που δεν μου αρέσει να κουβαλάω”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Σας έχει αξιώσει ο θεός να δείτε τέτοια ομπρέλα;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7521.html

 2. ChrisMaGR said

  Καλημέρα!

  Στα φοιτητικά μου χρόνια (90s) ήταν αδιανόητο για έναν νεαρό άντρα να κυκλοφορεί στη βροχή με ομπρέλα. Δεν ξέρω γιατί.
  Όταν πήγα το 2000 στην Αγγλία για μεταπτυχιακό, πίστευα ότι δεν θα χρειαστώ ομπρέλα. Άλλωστε είχα μάθει να αποφεύγω τη βροχή περπατώντας κάτω από υπόστεγα. Μαντέψτε πια ήταν η πρώτη μου αγορά στην Αγγλία.

 3. ΓιώργοςΜ said

  Μια εικαστική σειρά από ομπρέλες για καλημέρα.

 4. Καλημέρα,

  Πριν διαβάσω παρακάτω από την πρώτη παράγραφο, να πω ότι «Τι Εσπερία; Εδώ βρέχει, και μάλιστα καταρρακτωδώς, από το Σάββατο το βράδυ >:-( «!

 5. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Καλημέρα, στὰ σύγχρονα ἰταλικὰ ἡ ὀμπρέλα εἶναι ἀρσενικοῦ γένους «ombrellο»

 6. Γς said

  Ηταν κι εκείνη η ομπρέλα που έφαγε καακούτελα ο εισπράκτορας του λεωφορείου

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_17.html

 7. ΓιώργοςΜ said

  Και για τη ματαιότητα της ομπρέλας, το παρακάτω επιβεβαιώνετα και από τη δική μου εμπειρία.
  Τη χρησιμοποίησα αρκετά, αλλά τις περισσότερες φορές οριζόντια ή με πολύ μεγάλη κλίση.

  Για το γλωσσικό του θέματος («σύνεργο»-«εργαλείο»), βρίσκω πιο ταιριαστό το «εργαλείο», αφού είναι κάτι που χρησιμοποιεί κανείς για κάποιο έργο. Μαχαίρι, κουτάλι, σκαλιστήρι είναι εργαλεία.
  Το σύνεργο χρειάζεται κι άλλα πράγματα («συν-«) για να πετύχει το σκοπό του, παραπέμποντας σ’ ένα σύνολο εργαλείων, πχ τα σύνεργα του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του (ψ/πσ)αρά. Σωστά;
  Αν θεωρήσει κανείς (και το κείμενο εκεί κάπου παραπέμπει) την ομπρέλλα σύνεργο του διαβόλου, η επιλογή της λέξης δικαιολογείται.. 🙂

 8. Γς said

  Είναι κι αυτές.

  Οι ψάθινες

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Τέλος δεκαετίας του 1960 όπου κάποιες ασκήσεις της Φυσικής (Κινηματική) αναφέρονταν σε αλεξιβρόχιο και υπό ποια γωνία πρέπει να κρατιέται ώστε οι σταγόνες της βροχής κ.λπ, κ.λπ.

  Στην ίδια περίοδο μας υποδείκνυαν να χρησιμοποιούμε την καθαρεύουσα στη σύνταξη των εκθέσεων και όταν έγραψα αλεξιβρόχιο, ο φιλόλογος το διόρθωσε και έγραψε ομπρέλα προς μεγάλη μου ικανοποίηση.

 10. Γς said

  8:

  Είχε και κάτι τέτοιες ομπρέλες στην πλάζ της Βούλας.

  Πλαζ; Τρόπος του λέγειν.

  Παραλία Βούλας λοιπόν πριν 50 χρόνια.
  Κόσμος, πολύς κόσμος, που άρχιζε όμως να αραιώνει μετά το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

  Περιμέναμε και μεις, και μερικά ζευγαράκια ακόμη να σουρουπώσει και να αδειάσει η παραλία.
  Και ξαφνικά αναδύεται από τη θάλασσα η δικιά σου και στην ψύχρα βγάζει το κάτω πιε του ντε πιε μαγιού της, σκουπίζεται με το πάσο της και μετά το πάνω, πάλι αργό σκούπισμα.

  Φοράει το σουτιέν της, αργά αργά μετά το κιλοτάκι της και έφυγε…

  Είχαν βουβαθεί οι πάντες.
  Μόνο δυό νήπια ακούγονταν με τα κουβαδάκια τους.
  Γυρίζω σ ένα συνάδελφο του Gee πσαρά:
  :
  -Είδες ότι είδα;

  -Αν είδα λέει;
  Μου΄φαγαν και τα δολώματα τα ψάρια.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Να την κατατάξουμε στα όργανα;
  Εγώ πάντως εργαλείο θα την λέω έστω και αν δεν είναι η πιο επιτυχής επιλογή.

 12. atheofobos said

  Η Φόξι είναι η αδέσποτη σκυλίτσα που εγκαταλείφθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος» και πρωταγωνιστεί στην ταινία μικρού μήκους «Η Ομπρέλα» του Γιάννη Μπλέτα, η οποία έχει ως θέμα την εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στην Κρήτη γιατί σε αυτό το νησί κατά την διάρκεια των σπουδών του ο Γιάννης Μπλέτας διαπίστωσε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη των κατοικίδιων ζώων.
  https://www.zoosos.gr/i-omprela-mia-tainia-mikrou-mikous-gia-tin-egkataleipsi-ton-zoon-binteo/#ixzz4RI3R3ouZ

 13. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Δὲν ξέρω ἂν ἰσχύει ἀκόμη, ἀλλὰ ὅταν ξεκινοῦσα τὶς σπουδές μου, ἀνδρικὴ στὴν Ἑλλάδα ἐθεωρεῖτο μόνο ἡ μαύρου χρώματος ὀμπρέλα. Ὅλα τ’ἄλλα χρώματα ἦταν παρεξηγησιμα. Παρατήρησα ὅμως στὴν Ἰταλία ὅτι οἱ ἄνδρες κυκλοφοροῦσαν μὲ ὀμπρέλες διαφόρων χρωμάτων. Πῆγα κι ἐγὼ σὲ ἕνα ὀμπρελάδικο κάποια στιγμή, ὅταν ἔχασα τὴ δική μου, μιὰ ὡραία μαύρη μὲ ξύλινο χερούλι ποὺ εἶχα πάρει στὶς Βρυξέλλες, καὶ ζήτησα μιὰ ἀνδρικὴ μαύρη ὀμπρέλα. Μοῦ λέει, ὅμως, ἡ ὄμορφη νεαρὴ κοπέλλα ποὺ τὶς πουλοῦσε μὲ ξινισμένα μοῦτρα. «<Μαύρη;». Καὶ χαμογελώντας μοῦ λέει «βάλε λίγη φαντασία» καὶ μοὺ ἔδωσε μιὰ μπλὲ σκούρα. Πῶς νὰ ἐπιμείνω. Ἀλλὰ ἐκεῖ ἤμουν φυσιολογικός. Στὴν πρώτη ἐπίσκεψη στὴν Ἑλλάδα μοῦ λέει ἡ μάνα μου «γυναικεία ὀμπρέλα ἔχεις;». Τῆς ἑξήγησα, ὅμως καὶ δέχτηκε τὴν ἑξήγηση

 14. Νομίζω ότι πρωταρχική δουλειά της ομπρέλας ήταν η προστασία από τον ήλιο. Και οι απωανατολίτες τουρίστες, για τον ήλιο τις κουβαλάνε μια και δεν θέλουν καθόλου να μαυρίσουν. Δεν είναι τυχαία η λατινική ονομασία, η δε τουρκική είναι το αραβικό şemsiyye, κατά λέξη «ηλιακή». Σκιάδιον και στα αρχαία (έχουμε και κάτι ωραίες εικονογραφήσεις με σκιάδια, από αγγεία).
  Κατατοπιστικό το άρθρο της αγγλικής βίκι: https://en.wikipedia.org/wiki/Umbrella

 15. Γς said

  2:

  Σαμπρέλα;

 16. Γς said

  13:

  >Τῆς ἑξήγησα, ὅμως καὶ δέχτηκε τὴν ἑξήγηση

  κουνώντας το κεφάλι της

 17. Γς said

  είναι κι αυτές οι χάρτινες ομπρελίτσες…

 18. spiral architect said

  Καλή βδομάδα και καλημέρα.
  Βρέχει έξω, θα βρέχει και το μεσημέρι που θα πάω για δουλειά, αλλά ομπρέλα δεν παίρνω. Ανεβάζω κουκούλα, όπως έμαθα στας Βορείους Ευρώπας όπου έκανα κι εγώ για λίγο, εκεί όπου η ομπρέλα απαξιώθηκε στα ανεμόβροχα.
  Καυγάδες στο σπίτι (λες κι έχω τη μαμά να με ζαλίζει) για το αξεσουάρ της βροχής. Αλλά εγώ βράχος.
  Οι ομπρέλες είναι για τους φλώρους και τη Μαίρη Πόπινς»

 19. Γς said

  Κι αυτή ηλιακή ομπρέλα είναι

 20. Πάνος με πεζά said

  «Γάντι» το άρθρο με το σημερινό χάος, αυτή την ώρα στην Αθήνα, λόγω βροχής, απεργιών και προβλημάτων στα ΜΜΜ. Κλειστός, από προβλήματα με όμβρια, ο Σταθμός του Μεγάρου Μουσικής. Και χτες κλείσανε και άλλοι δύο, κάποια στιγμή.
  Η ομπρέλα ως αλεξήλιο είχε, παλιότερα, ευρεία χρήση από τους ιερείς (που φυσικά έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον ήλιο και τα μαύρα ράσα), ενώ ποιός δε θα ξεχάσει και το Γιάννη Βόγλη, ως βοσκό, στην περίφημη ταινία, να περιφέρεται ως τσοπάνος με την ομπρέλα να τον προστατεύει από τον ήλιο.
  Η γνωστή φίρμα «Χάνος», η μόνη ελληνική ίσως που έχει απομείνει στο χώρο, έχει σλόγκαν «κοντά σας στον ήλιο και στη βροχή», και φυσικά παράγει και πολύ καλές ομπρέλες παραλίας (ΙΧ).
  Η ομπρέλα ήταν ολόκληρη τέχνη, υπήρχαν κατασκευαστές, επισκευαστές, τεχνίτες… Είχα πετύχει ένα ωραίο ντοκιμαντέρ, που όμως δε βρίσκω στο διαδίκτυο.

  Η ομπρέλα παραλίας έχει δεδομένο το «στατικό» πρόβλημα της υφαρπαγής από τον αέρα, αλλά και της ισοστατικής στήριξής της στην άμμο. Η Μυκονιάτική μου εμπειρία συνιστά για την πλαζ, ομπρέλα με πολλές ακτίνες (οι διατομές των ακτίνων είναι δεδομένες, οπότε όσο περισσότερες ακτίνες τόσο λιγότερο φορτίο και τόσο λιγότερος κίνδυνος λυγισμού), και με δεύτερο «καπάκι» στο κέντρο, που αφήνει την υποπίεση του αέρα να εκτονώνεται ελαφρά. Για δε τη στήριξη, προτιμήστε κοχλία μεταλλικό, αλλά με τουλάχιστον 5 βόλτες. Και μη σπάτε τα νεύρα των παραδιπλανών με το κοντάρι που σφυροκοπάει την άμμο… Σε μια ωραία, παχιά άμμο ή σε ψιλό βότσαλο, ο κοχλίας ε θα σας προδώσει, τουλάχστον με κανονικό έως ελαφρά ισχυρό άνεμο.

  Γυρνώντας στις ομπρέλες βροχής, δε θα ξεχάσουμε τα γνωστά υπουργικά «περίπτερα», που απλώνουν πάνω από πολιτικούς και λοιπούς επίσημους, και που έχουν oversize διάμετρο, για να προστατεύουν περισσότερο. Δε θα ξεχάσουμε το μηχανισμό ανοίγματος, αλλά, εσχάτως, και κλεισίματος, αλλά δε θα ξεχάσουμε και τους φιλότιμους μετανάστες που τη στήνουν έξω από τους σταθμούς του Μετρό, και με 5 ευρώ σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση, έστω και με ομπρέλα της μιας ή δύο χρήσεων…(ή και περισσότεων, αν τις προσέξεις). Είναι τρομερό το πώς «πετάγονται» από τους θάμνους, με τις πρώτες σταγόνες, γεμάτοι ομπρέλες στα χέρια.
  Γενικώς πάντως, αποφεύγετε τις «σπαστές» ομπρέλες.

  Να και το τραγούδι του Γερμανού, πολύ γλυκό, από το δίσκο του «Ερωτικό κούρδισμα». Λέγεται «Μαξίμ».

 21. ΓιώργοςΜ said

  Όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο, είχε ρίξει έναν κατακλυσμό την ώρα περίπου της προσέλευσης. Εγώ την είχα ψιλογλιτώσει γιατί είχα πάει λίγο νωρίτερα, οι περισσότεροι είχαν γίνει παπιά. Ο γυμνασιάρχης μάς χάρισε την πρώτη ώρα και μας έστειλε σπίτια μας ν’ αλλάξουμε.
  Έβαλα το (στεγνό) πουκάμισο και την φανέλα παραμάσχαλα, πήγα τρέχοντας στη βροχή (που δεν είχε σταματήσει τελείως) σπίτι, σκουπίστηκα με τη φανέλα, έβαλα το πουκάμισο και μπήκα, κύριος! Απόρησε η μάνα μου που ήμουνα μισός στεγνός, μισός βρεμμένος…

 22. Πάνος με πεζά said

  Χτες, που είχα πάει θέατρο (Εξαρχείων, που ξανάνοιξε μετά από χρόνια, με μια πολύ ωραία παράσταση, σύγχρονη διασκευή του «Κυμβελίνου» του Σέξπιρ – να πάτε, στις 11/12 τελειώνει), φόρεσα την παλιά «all time classic» λαδί γκαμπαρντίνα μου, για την οποία, από χρόνια, έχω βρει και μια ασορτί λαδί ομπρέλα «Aslanis»… (από σούπερ-μάρκετ, μη φανταστείτε… Αλλά έχει γίνει σπάνια τώρα).

 23. Corto said

  Καλημέρα!

  Πολύ καλό το ποίημα του Άχθου Αρούρη!
  Η σατιρική πτυχή του Σολωμού είναι μάλλον άγνωστη και πολύ ενδιαφέρουσα!

  Με αφορμή την ομπρέλα, μπορούμε να θυμηθούμε και τον μεγάλο βιολιτζή Δημήτρη Σέμση (τον λεγόμενο και Σαλονικιό), ίσως τον μεγαλύτερο δεξιοτέχνη βιολιού των Βαλκανίων κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα.
  Το επώνυμό του προέρχεται από το προσωνύμιο του παππού του, που ήταν επίσης σπουδαίος βιολιτζής, αλλά επίσης και κατασκευαστής βιολιών και ομπρελών!

  (Σεμσιρτζής ο κατασκευαστής ομπρελών στα τούρκικα)

  Click to access Dimitris-Semsis24grammata.com_.pdf

 24. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 25. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Καθένας με τη τρέλλα του κι αυτός με την ομπρέλα του.

 26. Πάνος με πεζά said

  Kι ας μην ξεχνάμε και τις ομπρέλες των φωτογράφων, για τη διάχυση του φωτός του flasch, που λέει και ο Κωστάλας…

 27. Πάνος με πεζά said

  Στη λεξικολογία, επίσης, γνωστή και η ειρωνική παροιμιώδης έκφραση «‘Όταν έβρεχε ο θεός μυαλά, εσύ κρατούσες ομπρέλα».

 28. Corto said

  Από τα γνωστά στιχάκια των ημερολογίων:

  Από την Πόλη έρχομαι
  και στην κορφή κανέλα.
  Ν’ ανοίξω το καπέλο μου
  να μη βραχεί η ομπρέλα!

 29. cronopiusa said

 30. Γς said

  20 @ Πάνος Με Πεζά

  Είναι τρομερό το πώς «πετάγονται» από τους θάμνους, με τις πρώτες σταγόνες [της βροχής], γεμάτοι ομπρέλες στα χέρια.

  Γειά σου ΠΜΠ. [Πάνο Με τους Προσανατολισμούς σου]

 31. Νάνσυ said

  Και τελικά γιατί όλοι αγόραζαν κάποτε σουβενίρ ομπρέλες από τη Ρόδο, που δε φημίζεται κιόλας για το βροχερό της κλίμα;

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 30 : …κι ο φλόκος της ελπίδας του…

 33. Πάνος με πεζά said

  Α ! Να μην ξεχάσουμε και τα ομπρελάκια από οδοντογλυφίδες και χαρτί, που βάζανε διακοσμητική γαρνιτούρα στα παγωτά ! Η μόδα είχε ξεκινήσει νομίζω μόνο από τα πολύ τουριστικά μέρη (Ρόδο, Ύδρα), ήρθε και στην Αθήνα, και μετά εξαφανίστηκε ή συναντιέται σπάνια…

 34. Πάνος με πεζά said

  Όσο για τους τεχνίτες ομπρελών, τα τελευταία χρόνια πριν να εξαφανιστούν, είχαν διευρύνει το αντικείμενο : «Ομπρελά-πολυθρονά-καρεκλάαα !»

 35. cronopiusa said

 36. Corto said

  31:
  Οι ομπρέλες στην Ρόδο ήταν αδασμολόγητες.
  (Για να ταξιδέψεις από τα Δωδεκάνησα προς τον Πειραιά, περνούσες από τελωνείο κάποτε)

 37. Avonidas said

  Τη χαρακτήρισα «σύνεργο» που είναι μάλλον λάθος, μια και με τα σύνεργα (ή τα εργαλεία) φτιάχνουμε κάτι, αλλά πώς θα τη λέγατε εσείς;

  Θα την έλεγα «αξεσουάρ», προδίδοντας την τρισχιλιετή.

 38. gpoint said

  # 34

  Υπάρχει ακόμα ένας στον Πειραιά, επισκεύασα εκεί προ διετίας την ομπρέλλα που έχω από τον πατέρα μου

 39. gpoint said

  # 37 και αλλαχού

  Η ομπρέλλα είναι μάλλον εμφανισιακό αξεσουάρ στην Αθήνα, ειδικά αν φοράς κουστούμι

 40. Πάνος με πεζά said

  Kι είναι και γκομενοπαγίδα : «Δεσποινίς, να σας προσφέρω μια θέση κάτω από την ομπρέλα μου;»
  Εντάξει, παρωχημένο, αλλά δεν αποκλείεται μετά να της βγάλεις και τα ρούχα, για να στεγνω΄σουν…

 41. spiral architect said

  Ανρί-Καρτιέ Μπρεσόν – Ομπρέλα

 42. Avonidas said

  Συννεφιασμένη Κυριακή χτες, και ξεκίνησα για επίσκεψη στο Κάστρο του Βάβελ — καμιά σχέση με τον Πύργο της Βαβέλ, είναι ας πούμε η Ακρόπολη της Κρακοβίας (έχει και Λυκαβηττό, αλλά εκεί θα πάω άμα βγάλω γκόμενα). Παρέα με έναν Ουκρανό συνάδελφο, τον Σ. και μια Πολωνή διδακτορική, την Ι., που δεν είναι μεν από την Κρακοβία, αλλά ζει εδώ 6 χρόνια και την ξέρει καλά. Η επίσκεψη στο μουσείο του κάστρου είναι δωρεάν κάποιες μέρες αυτή την εποχή, κι έτσι είπαμε να αδράξουμε την ευκαιρία.

  Στην ανηφόρα μας έπιασε το ψιλόβροχο, που γρήγορα εξελίχθηκε σε μπόρα. Ο Σ. ήταν ο μόνος που σκέφτηκε να φέρει ομπρέλα, την οποία σύμφωνα με τους κανόνες της ιπποσύνης κρατούσε πάνω από το κεφάλι της Ι. Για να είμαστε δίκαιοι, προσπαθούσε να μας χωρέσει και τους τρεις, αλλά δεν. Όχι ότι είχε καμιά σημασία, γιατί εγώ με σκούφο, κουκούλα, 3 βόλτες το κασκόλ του Doctor Who και τρία βρακιά σαν τη θειά μ’ την Αμιρσούδα, απλά δεν καταλάβαινα χριστό.

  Στο κάστρο επάνω συνειδητοποιήσαμε αυτό που λέει το ρητό, ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν, καθώς την ιδέα μας την είχαν και πολλοί άλλοι. Μια ουρά από περίπου 100 ομπρέλες με ανθρώπους από κάτω είχε σχηματιστεί έξω από το γκισέ για τα εισιτήρια. Εγώ ευχαρίστως θα στηνόμουν στην ουρά, γιατί όπως είπαμε σαν κρυουλιάρης νότιος είχα φασκιωθεί κανονικά, αλλά η Ι. κόντευε να ξυλιάσει, κι έτσι αναβάλαμε την επίσκεψη για την άνοιξη και πήγαμε για μια ζεστή σοκολάτα.

  Απολαυστικότατη όμως η ζεστή σοκολάτα 😀

 43. νεσσίμ said

  πυρηνική ομπρέλα ; (όπως στο κείμενο)

  ή αντιπυρηνική ομπρέλα;

  στις εφημερίδες κλπ χρησιμοποιείται το αντιπυρηνική ομπρέλα για πυραυλικά συστήματα που προστατεύουν υποτίθεται
  (…. «Η αμερικανική αντιπυρηνική ομπρέλα δεν προϋποθέτει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην χερσόνησο της Κορέας», πρόσθεσε ο Ρο, …)

  ενώ το πυρηνική ομπρέλα για να εννοηθεί έμμεσα το προηγούμενο (….η απόφαση της Μόσχας να βάλει τη Συρία κάτω από τη πυρηνική ομπρέλα της επειδή παραιτήθηκε από την αποτρεπτική δύναμη των χημικών όπλων…)

  Το αντιπυρηνική ομπρέλλα μου φαίνεται πιό σωστό

 44. spiral architect said


  (φωτό δική μου)

 45. cronopiusa said

 46. ΓιώργοςΜ said

  43 και αντιπυρηνική αντιομπρέλλα (από αντιύλη;!;!;!;) για τα πνεύματα αντιλογίας 🙂

 47. Πάνος με πεζά said

  Και ο πάντα «στριφνός» στις μελωδίες του Μαμαγκάκης, σε ένα από τα τελευταία του τραγούδια.

 48. cronopiusa said

 49. Παναγιώτης Κ. said

  Περιγραφή του Σπύρου, που αν ζούσε θα είχε την ηλικία του… Φιντέλ.
  » Οι σφυροδρεπανιάρηδες σε πορεία και από κοντά και οι αστυνομικοί.Πιάνει μια μπόρα και οι αστυνομικοί ανοίγουν τις… ομπρέλες τους μιας και η πορεία συνεχιζόταν και αυτοί πιστοί στις εντολές».
  Σφυροδρεπανιάρηδες αποκαλούσε τους κκε-δες.
  Η φαντασία του βεβαίως κάλπαζε καθότι είναι γνωστό πως οι ένστολοι δεν φέρουν ομπρέλες.

 50. Corto said

  «Παρατηρώ πάντως ότι η ελληνική Βικιπαίδεια ψιλοπορτοκαλίζει, διότι στο λήμμα ομπρέλα περιλαμβάνει τον εντελώς αβάσιμο ισχυρισμό ότι η λατινική λέξη umbra προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «όμβρος»»

  Και η αγγλική wikipedia το ίδιο λέει:

  The word «umbrella» evolved from the Latin umbella (an umbel is a flat-topped rounded flower) or umbra, meaning shaded or shadow (the Latin word, in turn, derives from the Ancient Greek ómbros [όμβρος]).

 51. cronopiusa said

 52. ΚΑΒ said

  Κι ένα ποίημα :Εκκλησία πυργωτή ένας στύλος την κρατεί.

 53. Παναγιώτης Κ. said

  @47. Ακόμη και εντός εισαγωγικών το στρυφνός για τον Μαμαγκάκη βαρύ το βρίσκω!
  Τον θεωρώ πρότυπο λόγιου μουσικοσυνθέτη που εκφραζόταν με επιτυχία και λαϊκά όταν το ήθελε.

 54. ΚΑΒ said

  «Απολέσθη εν αλεξιβρόχειον». Πάντως ο δικηγόρος πολύ ανορθόγραφος για το 1858. Για να μη λέμε για τη σημερινή νεολαία που δε μαθαίνει αρχαία ελληνικά και είναι ανορθόγραφη κλπ.

  https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%B2%CF%81%CF%8C%CF%87%CE%B9%CE%BF%CE%BD&client=firefox-b&tbm=isch&imgil=56BlXdbq1lWDQM%253A%253BfDFNbyEnOhAraM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.kaliterilamia.gr%25252F2015%25252F11%25252F1858.html&source=iu&pf=m&fir=56BlXdbq1lWDQM%253A%252CfDFNbyEnOhAraM%252C_&usg=__G1XVaPfvh5GDUBNTFfY-CKcb5gE%3D&biw=1272&bih=652&ved=0ahUKEwjcwa6docvQAhVESRoKHd3NC8oQyjcILw&ei=OAk8WNzFA8SSad2br9AM#imgrc=56BlXdbq1lWDQM%3A

 55. Πάνος με πεζά said

  @ 53 : Ναι, σύμφωνοι, αλλά τη μουσική λίγο την έμπλεκε στις αρμονίες, ξεφεύγοντας από απλές περπατημένες του λαϊκού. Δες π.χ. το «πουλί», από τη «Λούφα και παραλλαγή». Φυσικά έχει γράψει και πιο απλές μελωδικές φόρμες.

 56. geobartz said

  Sarant said:
  1) «…λέξη που έχει έρθει και στα ελληνικά: το παρασόλι».

  – Εν Σέρραις, η λέξη παρασόλι χρησιμοποιούνταν παλιότερα αποκλειστικά. Η «ομπρέλα» μας ήρθε αργότερα (στη 10.ετία του ’50).

  2) «…Στα λατινικά, umbra ήταν η σκιά και umbella το υποκοριστικό της, η σκιούλα».

  – Umbelliferae (αλλά και Apiaceae) λέγεται μια οικογένεια φυτών (σέλινο, μακεδονίσι, καρότο, άνηθος κλπ), ελληνιστί Σκιαδοφόρα (σκιάδιον γαρ το παρασόλι ή ομπρέλα).

  – Δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με την …λατινοσκιά umbra, το επιφώνημα ούμπρια(!) που το λέμε όταν θέλουμε να σουμπρίσουμε ένα σκυλί ώστε να επιτεθεί σε ένα άγριο ζώο κλπ.

 57. Γς said

  36:
  >Για να ταξιδέψεις από τα Δωδεκάνησα προς τον Πειραιά, περνούσες από τελωνείο κάποτε

  Από τα πρώτα δηλωθέντα:

  1947:
  Στην φωτό με το ρουχαλάκι που μου είχε φέρει πριν μερικές μέρες η νονά μου από τη Ρόδο [είχε πάει στην τελετή ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων].

 58. cronopiusa said

 59. Corto said

  57 (Γς):
  Πολύ όμορφο στιγμιότυπο!

 60. Νίκος Μαστρακούλης said

  50: Πάντως το Etymonline δεν συμφωνεί:
  «…umbra «shade, shadow,» from PIE root *andho- «blind; dark» (source also of Sanskrit andha-, Avestan anda- «blind, dark»).»

 61. ΚΑΒ said

  52. αίνιγμα

 62. Οι ομπρέλες των φωτογράφων, που λέγαμε παραπάνω

 63. spatholouro said

  50/60
  Και ο Babis στο Ετυμολογικό του είναι κατηγορηματικός ότι δεν σχετίζεται ετυμολογικά η ομπρέλα με τον όμβρο

 64. Παναγιώτης Κ. said

  @55. «Το πουλί » είναι το… πρότυπο μαζί με κάποια άλλα που τον κάνουν ξεχωριστό!

 65. Α) εργαλεία, σύνεργα, μαραφέτια, μαρτζαφλάρια κλπ ο καθένας χρησιμοποιεί τη λέξη που τον βολεύει για να περιγράψει το ίδιο πράγμα
  Β) κι εγώ μια απέχθεια προς την ομπρέλα την έχω. Σπάνια να κρατήσω. Και τότε που ήμουν στη Γερμανία βρήκα το κατάλληλο για μένα. Εκεί το χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες, εγώ το χρησιμοποιώ πεζός. Ένα πάντσο, ένα αδιάβροχο δηλαδή που σκεπάζει το κεφάλι και τους ώμους μέχρι αρκετά κάτω απ’ τη μέση. Εντάξει, για την πολλή βροχή δεν κάνει τίποτα, αλλά τι μπορεί να κάνει το οποιοδήποτε πράμα; Απ’ την ομπρέλα σίγουρα περισσότερα, αφού ποτέ ομπρέλα δεν με κάλυψε κάτω απ’ την πλάτη (έχω και κάποιο ύψος).

 66. Άμαν είσαι πλανητάρχης, βάζεις και τον πεζοναύτη να κρατάει ομπρέλα!

 67. Περί εκείνων που κρατούσαν ομπρέλα όταν ο Θεός έβρεχε μυαλά –> https://twitter.com/kmitsotakis/status/802980500646268928

 68. Γς said

  Και το ομπρελάκι [με το ποτηράκι] ως ενδεικτικό της πάνω πλευράς.

 69. Babis said

  #37 Θα την έλεγα «αξεσουάρ», προδίδοντας την τρισχιλιετή.

  Να την λες παρελκόμενο για να σου φύγουν οι τύψεις 🙂

 70. ΓιώργοςΜ said

  69 Ε, όχι δα, «ευαίσθητο στην υγρασία» και «εύθραυστο», αντίστοιχα

 71. Γς said

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/05/nero/#comment-141949

  Γς said

  5 Νοεμβρίου, 2012 στις 12:01

  Κουιζάκι;
  Εχει καμιά σχέση η ομπρέλα του Μαγκρίτ στο σημερινό άρθρο με τον Ζήνωνα τον Ελεάτη; Με τον Πλάτωνα; Τον Κάντ;
  Εχει!

  Και με τον Χέγκελ έχει, αν προχωρήσουμε λίγο ακόμη στο μονοπάτι της Διαλεκτικής.

  Ντάξ’ δεν είναι τόσο άμεση η σχέση, όσο εκείνης της προσωπογραφίας του Εγγονόπουλου με τον Παπαδιαμάντη. Όμως ο Μαγκρίτ εμπνεύστηκε τον πίνακα του από τον Χέγκελ και τις αντιφάσεις του.

  Ο φιλόσοφος, λέει ο ζωγρφάφος, θα αντιλαμβανόταν αμέσως την αντίφαση των δύο αντιθέτων λειτουργιών. Της προστασίας του νερού και της αποφυγής του.

  Γο αυτό κι ονόμασε τον πίνακά του Hegel’s Holiday.

 72. Babis said

  #69
  Τα βελάκια δείχνουν την πάνω πλευρά, η ομπρέλα δείχνει ότι δεν πρέπει να βραχεί.
  Κανείς βέβαια δεν σου απαγορεύει να καταλάβεις την σωστή πλευρά κοιτώντας την φορά της ομπρέλας. Out of the box thinking 😉

 73. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Η ομπρέλα του Βοσπόρου – Ευανθία Ρεμπούτσικα από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα»

  Κι αν δεν βαριέστε μπορείτε να διαβάσετε μια αληθινή ιστορία για μια ομπρέλα,
  από το ιστολόγιο της Βίκης Κουμάντου .

  http://www.tastefull.gr/istoria-omprela-konstantinoupoli

 74. spatholouro said

  «Η ομπρέλα»:Μια ταινία μικρού μήκους για την εγκατάλειψη ζώων…

  http://animalscare.gr/%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%AE%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9/

 75. Avonidas said

  #72. Ceci n’est pas un parapluie…

 76. Γς said

  73:

  Α, γι αυτό είχα δεί σ ενα κάργκο φορτίο με δέματα χωρις σήμα ομπρέλας να έχουν πλακώσει με τις μάνικες και να τα ποτίζουν

 77. Πάνος με πεζά said

  Aπορώ, πάντως, που κάποιοι από εσάς, απεχθάνεστε να κρατάτε ομπρέλα ! Γα μένα, μια βόλτα στη βροχή με μια καλή, μεγάλη ομπρέλα, και τα ακουστικά στ’ αυτιά, είναι σχεδόν απόλαυση ! Είναι η ηδονή που νιώθει ο άνθρωπος όταν καταλαβαίνει ότι προστατεύεται !
  (π.χ. κάθεσαι στη ζεστούλα σου, κοιτάς τη βροχή από το τζάμι, και λες «πωω…πωω… ρίχνει ο Θεός το Θεό»…)
  Κι όχι τίποτα, όλα τα υπόλοιπα μέσα προστασίας από τη βροχή, είναι απαράδεκτης αισθητικής…

 78. Έχετε διαβάσει Το αλεξιβρόχιον της Οδέττης («επί του κλινοσκεπάσματος του καταστρώματος», κ.λπ.); Το είχα διαβάσει μαθητής, έψαχνα να το βρω τώρα στο διαδίκτυο, αλλά φευ no luck!

 79. Γς said

  76:

  >Ceci n’est pas un …

 80. Γς said

  Εγώ πάντα έχω μαζί μου μια ομπρέλα.
  Μια μεγάλη ομπρέλα θαλάσσης.
  Είναι στο πορτμπαγκάζ κι ούτε που θυμάμαι από πότε.
  Ποτέ δεν την χρησιμοποίησα κι απ ότι φαίνεται θα πάει γι ανακύκλωση μαζί με τ αυτοκίνητο.

 81. gpoint said

  # 50, 60

  Είναι πασιφανής η ομοιότητα των λέξεων umbra και όμβρος κι αναμφισβήτητη, το πως δεν ταιριάζουν εννοιολογικώς συμβαίνει καμιά φορά στις μεταφορές μιας λέξης από μια γλώσσα σε άλλη, το έχουμε δει σε πολλές ελληνικές λέξεις που έχουν άλλη σημασία στα αγγλικά.
  Το να προέρχεται από την ΙΕ ρίζα andho όσο και νάναι σύμφωνο με κάποιους κανόνες (και ασύμφωνο μα άλλους τόσους που υπάρχουν) μοιάζει με το γνωστό ghoti που προφέρεται fish (gh=f as enough, 0=I as women, ti=sh as mo)

 82. gpoint said

  motion

 83. Μου αρέσει η ομπρέλα. Την χρησιμοποιώ συνήθως σαν πεζοπορικό μπαστούνι στην πόλη. Έχω πάντα και μια άλλη στο σακίδιο μαζί με τα χαρτιά μου, ακόμα και το καλοκαίρι. Μία φορά μόνο όλα αυτά τα χρόνια, μου χρησίμευσε, σε μια καλοκαιρινή μπόρα . Κανα δυό άλλες φορές που έτυχε να μην κρατάω ομπρέλα, φυσικά τότε ακριβώς έτυχε να με πιάσει η βρόχα στο δρόμο. Ο Μέρφι.

 84. 3,
  Οι ομπρέλλες του Ζογγολόπουλου στη φωτογραφία, είναι στο σωστό μέρος, να φοντάρουν με τον ουρανό. Αντίθετα, το γλυπτό του στην Ομόνοια, ίδιας λογικής, είναι χάλια, μπερδεύεται με το περιβάλλον, δε βλέπεις τίποτα. Πάντως, αντικατέστησε το προηγούμενο έργο του στην πλατεία, τα συντριβάνια, τα ψηλά και το «λοξόν Ομονοίας».

  Οι ιμπρεσιονιστές βάζανε στο έργο τους συχνά μια κοπέλα με μια ομπρέλα, προφανώς επειδή τους ενδιέφερε να αποδώσουν την αίσθηση του φυσικού φωτός και της σκιάς. Η ομπρέλα πάλι για κάποιο λόγο θεωρείται πολύ σουρεαλιστικό αξεσουάρ. Ποιος ξέρει γιατί, ίσως επειδή μας προστατεύει μεν αλλά οπτικά ένας φορητός μαύρος τρούλος πάνω από κεφάλι μας μοιάζει απειλητικός.

  Στην κηδεία του Αγγελόπουλου θυμάμαι υπήρχε μια ομάδα που προπορευόταν ( ή ερχόταν μετά) με ομοιόμορφες ομπρέλες ανοιχτές. Δεν έβρεχε, ήταν κάτι σαν χάπενιγκ. Τα σιχαίνομαι κάτι τέτοια. Την ομπρέλα την έβαλε ο Μαγκρίτ, μετά τέρμα. Τα άλλα είναι αντιγραφές και μανιερισμοί.

  Και βέβαια το υπέροχο παρασόλι του Γκόγια.

 85. Οι ομπρέλλες είναι καλές και για τις διαδηλώσεις: κλείνουν τη θέα στις κάμερες και εμποδίζουν τα νεροκάνονα.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Hong_Kong_protests

 86. 5, …στὰ σύγχρονα ἰταλικὰ ἡ ὀμπρέλα εἶναι ἀρσενικοῦ γένους «ombrellο»…

  Για αρκετόν καιρό μικρός έλεγα «ομπρελόκ» για το μπρελόκ.
  Μού είχαν πει «Πιάνεις τα κλειδιά μου, αυτά με το μπρελόκ»
  και η πορτοκαλίστικη σύνδεση είχε γίνει αμέσως.
  (Ευτυχώς το «Ζακ Ομπρέλ» το είχα αποφύγει.)
  – Χωρίς φατσούλα, 🙂

 87. Spiridione said

  Μερικές συμπληρώσεις:
  αούμπρα στα βλάχικα είναι η σκιά. Έχουμε Βλάχους να μας πουν.
  https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%22%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%22

  Ούμπρα στη ζωγραφική, στην αγιογραφία κλπ. είναι μια σκούρα καφέ (μάλλον) απόχρωση. Έχουμε ανθρώπους που ξέρουν να μας πουν. Η λέξη προέρχεται από την ίδια ρίζα, το λατ. umbra (ή από την περιοχή Ουμβρία στην Ιταλία).
  http://www.treccani.it/vocabolario/ombra1/
  Εδώ ο Κόντογλου
  https://books.google.gr/books?id=Ag3qAAAAMAAJ&q=%22%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%22+%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE&dq=%22%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%22+%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjL7vrT2MvQAhXB2xoKHWpsDQIQ6AEINDAA

  Και το σομπρέρο από την ίδια ρίζα είναι.

 88. 23, Corto
  To τούρκικο şemsiye έχει να κάνει με τον ήλιο, τις ακτίνες και τον Σέμς ι Ταμπριζί, του Ρουμί;

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  H oμπρέλα, είναι απο τα εξαρτήματα που χρησιμοποιώ σπανίως, μόνο αν ρίχνει καρέκλες και πρέπει να βγώ να πάω κάπου με τα πόδια. Γενικά μ΄αρέσει να περπατάω και να βρέχομαι, κι όταν με πιάνει η βροχή στον δρόμο προς το σπίτι, απλά περπατάω με το πάσο μου και γίνομαι μούσκεμα, κι ακούω τα σχολιανά μου μετά από το παπί μου. 🙂

  18 «Οι ομπρέλες είναι για τους φλώρους και τη Μαίρη Πόπινς» Έτσι. 🙂

 90. 67,
  …Ή, αν είσαι φίρμα (ο Τζόκοβιτς) κρατάς την ομπρέλα και για τον μικρό που μαζεύει τα μπαλάκια του τένις:

 91. 89,
  Την λένε όμπρα στην Ελλάδα αν και προέρχεται από την Ούμπρια της Ιταλίας και είναι ένα από τα γαιώδη, σα σκούρα σιένα, καφετίζει.

 92. Οι ομπρέλες του Τζέιμς Μποντ, που έφτιαχνε το εργαστήριο του Q, και η πραγματικά θανατηφόρα Βουλγάρικη ομπρέλα, που έκανε ένεση με ρικίνη, δηλητήριο απ’ το οποίο, όπως λένε, δεν την γλυτώνεις.

 93. 93α,
  Μπαντ όμπρες, είπε, όχι ομπρέλες! 🙂

 94. Να ανοίγεις την ομπρέλα μέσα στο σπίτι θεωρείται γρουσουζιά. Το έχουν κι οι Κινέζοι. Υποτίθεται οτι έτσι καλείς τα φαντάσματα. Επίσης δε χαρίζουν ομπρέλα στην Κίνα, γιατί κι αυτό θεωρείται γρουσουζιά.

  Βλέπω τώρα οτι στην Ιαπωνία οι παλιές πεταμένες ομπρέλες μεταμορφώνονται σε μονοπόδαρους μπαμπούλες.

  87, Σκύλος
  Οι ομπρέλλες είναι καλές και για τις διαδηλώσεις.

  Παλιά ήταν καλύτερες, γιατί τις ανοίγανε ξαφνικά μπροστά στην έφιππη αστυνομία και τα άλογα ξαφνιαζόνουσαν, σηκωνόντουσαν στα δυο πόδια και έριχναν κάτω τον ιππαστυνόμο.

  Το κίνημα για αστικές ελευθερίες στο Χονκ Κονγκ, το αντίστοιχο του Occupy, αποκαλείται το Κίνημα της Ομπρέλας.

 95. spatholouro said

  91
  Λάμπρο, θέλω να ελπίζω ότι δεν με έκοψες για φλωροπόπινς!!!

 96. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ 23 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ
  Ο ριζοσπαστικός σκηνοθέτης Ράινερ Ρένερ Φασμπίντερ αποκαλύπτεται…
  Το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάζουν τη ρετροσπεκτίβα «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!» από τις 8 Δεκεμβρίου ως τις 21 Δεκεμβρίου.
  […]
  Τρεις από τις ταινίες αυτές (το «Ενσύρματος Κόσμος» και τα αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ «Ο Άλι στον Παράδεισο» και «Φασμπίντερ») θα προβληθούν σε πανελλήνια πρεμιέρα, ενώ ανάμεσα στα φιλμ που φιλοξενεί το αφιέρωμα βρίσκεται και το σχεδόν 15ωρο έπος «Βερολίνο Αλεξάντερπλατς», για πολλούς η καλλιτεχνική κορωνίδα του σκηνοθέτη.
  […]
  «….«Κάθε σκηνοθέτης ασχολείται με ένα και μόνο θέμα και γυρίζει την ίδια ταινία ξανά και ξανά», είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξή του ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. «Το δικό μου είναι η εκμετάλλευση των συναισθημάτων, όποιος κι αν είναι ο δυνάστης. Δεν τελειώνει ποτέ η εκμετάλλευση. Είτε πρόκειται για το κράτος που επικαλείται τον πατριωτισμό, είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι, ο ένας άνθρωπος μπορεί να καταστρέψει τον άλλο».
  Αυτά τα λόγια συμπυκνώνουν με κάποιο τρόπο την αξία της κληρονομιάς του Φασμπίντερ και εξηγούν γιατί ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του, στην Ελλάδα του 2016, μοιάζει πιο επίκαιρο και επείγον από ποτέ…..»
  […]

  ΥΓ Καλλιτεχνικο διλεπτο για τον αγαπημενο μου σκηνοθετη.

 97. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  99. πηγη : http://www.ethnos.gr/kinimatografos/arthro/o_rizospastikos_skinothetis_rainer_rener_fasmpinter_apokalyptetai-64714480/

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Όχι ρε Σπαθόλουρο μιά χαρά παλληκάρι είσαι, απλώς έτυχε να λέω κι εγώ, ακριβώς το ίδιο που λέει κι ο Spiral.☺ Άλλωστε το να βρέχεσαι χωρίς ομπρέλα δεν είναι δείγμα αντρισμού, εμένα πάντως δεν με έχουν πεί άντρα όσες φορές με έχουν δεί μουσκίδι, άλλη λέξη λένε.☺

 99. cronopiusa said

 100. cronopiusa said

 101. cronopiusa said

  Θυμάσαι;
  Σούχε χαρίσει κάποτε η μητέρα
  ένα ρόδινο φόρεμα
  και μια μικρή ρόδινη ομπρέλα.
  Ανέβαινες την ανθισμένη πλαγιά
  το εαρινό πρωινό
  ανάλαφρη και διάφανη
  – ένα ρόδινο νέφος φωτός.

 102. ΣΠ said

  97
  Παλιά ήταν καλύτερες, γιατί τις ανοίγανε ξαφνικά μπροστά στην έφιππη αστυνομία και τα άλογα ξαφνιαζόνουσαν, σηκωνόντουσαν στα δυο πόδια και έριχναν κάτω τον ιππαστυνόμο.

  Κάτι παρόμοιο.

 103. 97

  και έριχναν κάτω τον ιππαστυνόμο.

  I see what you did there…

 104. smerdaleos said

  Χαιρετώ την παρέα!

  Νίκο, όποτε ευκαιρήσει έχει πιαστεί ένα σχόλιο στην φάκα (περιέργως ελαφρύ και όχι βαρύ).

 105. cronopiusa said

  Una mujer es rescatada del techo de su coche en Sagunto y se convierte en meme

 106. Πάμπλο Πικάσο στην παραλία (όχι πως χοντροκαμακώνει…)

 107. Faltsos said

  Για να δω πόσοι θυμούνται αυτή τη σύνθεση:

  Τι σχέση έχει με το σημερινό θέμα; τρίτη σειρά δεξια…

 108. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 109. Πάνος με πεζά said

  Τι ήταν να μπει αυτό το άρθρο, καταιγίδα το πρωί, καταιγίδα το βράδι, στην Αθήνα…

 110. Λ said

  Η πιο κοντινή παραλία στο χωριό μου λεγόταν Ομπρέλλα επειδή διέθετε εστιατόριο με στέγη σε σχήμα ομπρέλας. Η θεία μου όμως την παραλία την έλεγε Κουμπρέλλα και εμείς τα παιδια το βρίσκαμε πολύ αστείο. Η παραλία αυτή είναι στον κόλπο της Αμμοχωστου λίγο πιο βόρεια από την αρχαία Σαλαμίνα. Το εστιατόριο αυτό δεν υπάρχει πια από ότι μου έχουν πει.

 111. Faltsos said

  110,111
  και η συννεφούλα, όταν θέλει, πετυχαίνει το στόχο της κι ας κρατάμε ομπρέλα

 112. voulagx said

  #89 @Spiridione: ο Βλαχος του ιστολογιου το επιβεβαιωνει. Αumbrâ = σκιά, aumbra = η σκιά

 113. 116

  Έγραψε σύντομα, και στρίβοντας το τσιγκελωτό του μουστάκι, πάτησε enter!

 114. Corto said

  90:
  Ιάκωβε, αφού ο Δύτης στο σχ.14 μας πληροφορεί ότι η τουρκική λέξη για την ομπρέλα «είναι το αραβικό şemsiyye, κατά λέξη «ηλιακή»», μου φαίνεται ότι λογικά και το όνομα του Σέμς ι Ταμπριζί πρέπει να είναι σχετικό.
  Τουλάχιστον έτσι διαβάζουμε εδώ:

  «Shams was a sun («Shams» means «Sun» in Arabic) shining the Light of Sun as guide for the right path evading darkness for Rumi’s heart»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Shams_Tabrizi

  και επίσης:
  Shams (Arabic: شمس ‎‎) is an Arabic word meaning «sun».
  https://en.wikipedia.org/wiki/Shams

  Πιστεύω ότι οι γνώστες θα μας κατατοπίσουν σχετικά.

 115. Πάνος με πεζά said

  Kι όπως διαβάζω τώρα, για τον αγαπητό Gpoint έριξε καταιγίδα και στην Τούμπα, στο δεύερο ημίχρονο…Έφυγα από το γραφείο με το σκορ 2-0, κι όταν βγήκα από το Μετρό το παιχνίδι έληγε 3-4 !
  Αγγλία γίναμε…

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104. Με πρόλαβες Κρόνη 🙂

  «Αμέτρητες πολύχρωμες ομπρέλες / Αμέτρητες σκοτεινές μελαγχολίες»
  http://www.avgi.gr/article/10812/5562086/ametretes-polychromes-ompreles

  Ο Μηλιός πρόεδρος του Φαστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000049398/O-Giannis-Milios-neos-Proedros-tou-Festibal-Athinon-kai-Epidaurou

 117. sarant said

  Καλησπέρα, ευχαριστώ για όλα τα σχόλια και να με συμπαθάτε για την ολοήμερη απουσία. Είχα μια ομιλία στις Βρυξέλλες και στον γυρισμό ο Βελγικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων έβαλε τα δυνατά του για να με πείσει την άλλη φορά να πάω με αυτοκίνητο.

  Σαν γενική παρατήρηση, βλέπω ότι την αντιπάθεια για τις ομπρέλες τη μοιραζόμαστε πολλοί

  14 Μπράβο, γιατι είχα ξεχάσει να αναφερθώ στα αρχαία σκιάδια.

  18 Α, ωραίο επιχείρημα αυτό με τη Μαίρη Πόππινς

  23 ‘Ωστε από εκεί το επώνυμο του Σέμση!

  27-28 Α μπράβο, παράλειψή μου!

  37 Το σκέφτηκα κι εγώ το αξεσουάρ, αλλά μια φωνή μέσα μου είπε: «Την τρισχιλιετή δεν θα την προδώσεις. Την τρισχιλιετή!»

  44 Τι βλέπουν οι Γιαπωνέζοι;

  50 Εμ δεν derives

 118. Νίκος Κ. said

  Singing In The Rain – Singing In The Rain (Gene Kelly). Όπου ο πρωταγωνιστής έχει παρόμοιες απόψεις με τον Νικοκύρη

 119. Από τις άπειρες σκηνές με ομπρέλες σε θέατρο και κινηματογράφο, η κλασική από το LSinging in the Rain

 120. Νίκος Κ. said

  123: Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται 🙂

 121. […] Ημερ. Δημοσίευσης:28 November 2016 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

 122. smerdaleos said

  Χαιρετώ Νικοκύρη και συσχολιαστές και έχω να ζητήσω μια χάρη σε μεταφραστές και ισπανομαθείς.

  Πως είναι στα Ισπανικά το ερώτημα «πού νομίζεις ότι βρίσκεσαι, Γιολάντα;»

  Έβαλα Γιολάντα γιατί ξέρω το τραγούδι «donde estas, Yolanda?» = «που είσαι, Γιολάντα;»

  Είναι σωστή η απόδοση του google translate «Donde crees que eres, Yolanda?» ;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας χαρίζω το τραγούδι;

 123. secondlight said

  «πτυσσόμενο κατασκεύασμα» λέει εδώ 🙂
  http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1#Hist0

  Αυτός εδώ στη φωτογραφία είναι εγγύηση
  http://www.fonipeiraioton.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AF%CE%B4%CE%B7/

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και ομπρελίνο

  Στο Ζάππειο μια μέρα περιπατούσα
  συνάντησα μια νέα ξανθομαλλούσα.

  Κρατούσεομπρελίνο, σατέν τσαντάκι
  και είχε ένα άσπρο μικρό σκυλάκι
  ***
  Καμαρώνω τις κυρίες μ`ομπρελίνα
  μες στους δρόμους να περνάνε βιαστικά
  τα γαρύφαλα που μύριζε η Αθήνα
  και τις νύχτες τραγουδάκια ερωτικά.

 125. sarant said

  Και συνεχίζω

  54 Καταπληκτικό αυτό!

  56α Παρασόλι λέγατε (και) για την ομπρέλα της βροχής, έτσι;

  79 Αυτό κάπου το έχω ακούσει

  107 Τώρα μόλις το απελευθέρωσα όπως και τα άλλα μπλοκαρισμένα

  112 Ωχ, το γρουσούζεψα…

  126 Είχε μείνει στην παγίδα αυτό το σχόλιο. Δεν θέλω να μπω στα χωράφια της Κρόνης, αλλά σωστό μού φαίνεται το ισπανικό. Ας πει όμως κι εκείνη

  127 Το «κατασκεύασμα» ηχεί μειωτικά, όχι;

 126. Pedis said

  # 126 – Donde crees/piensas que estas, Yolanda?

 127. Eres είναι β’ ενικό του ser, όχι του estar, που είναι το ρήμα που χρησιμοποιείται για προσωρινές καταστάσεις και ιδιότητες. Θα υπέθετα ¿Donde crees que estás, Yolanda?, ή ίσως με απαρέμφατο ¿Donde crees estar, Yolanda?

 128. H λατινική umbra σαφώς δεν «προέρχεται» από τον ελληνικό όμβρο (η γνωστή σύγχυση μεταξύ δανεισμού και κοινής ινδοευρωπαϊκής καταγωγής), και παρά την ομοιότητα, δύσκολα βλέπω να έχουν κοινή καταγωγή. Ο imber edax (=βροχή που τρώει) του Ορατίου όμως, γνωστός και στους ερασιτέχνες (και μη) αστρονόμους από τη Mare Imbrium της Σελήνης, πρέπει να συγγενεύει. Τώρα πως στο i αντιστοιχεί στο ο, αυτό ίσως μπορεί να μας το εξηγήσει ο Σμερδαλέος με τα λαρυγγικά του 🙂

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν είτανε να μη χωνεύει τς ομπρέλες κι ο συμβίος μου; Μπα! Όποια βρει την παίρνει απ΄το σπίτι και πότε του σπάνε,πότε τις χάνει.Είχα μια με φρου φου,πιο γυναικεία δε γινότανε, μπας και του γλιτώσει. Αμ δε!Σιγά μην κώλωνε! Σήμερα την πήρε κι αυτή και την έφερε ξεντεριασμένη. Τ΄απόγεμα που έκανε πως σταματάτησε να βρέχει,πήγα σινεμά χωρίς ομπρέλα κι όταν βγήκα έριχνε παπάδες.Ευτυχώς ο μαυρούλης ομπρελάς του ποδαριού περιφερόταν στη στοά. Την πλήρωσα 5 ευρώ.Στην ψιχάλα κάνει 3 κι έχω πετύχει και με 2 στην αιθρία 🙂 !

 130. (121) Νίκο, πάλι; Και την άλλη φορά σε είχαν προδώσει οι Βελγικοί Σιδηρόδρομοι! Τι γρουσουζιά είναι αυτή;

 131. spatholouro said

  70/129
  Εδώ βλέπω την Οδέττη: σαν πολλά τα 30 ΕΥΡΩ…
  http://www.spaniabiblia.gr/aleksibroxion-tis-odettis-p-13305.html

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φθινόπωρο
  Μελισσάνθη
  …καὶ στου ἀπόβροχου τὴ σκόλη
  βγαίνουν γιὰ σεργιὰνι
  οἱ σαλίγκαροι ὅλοι
  κάτω ἀπ’ τὸ ξεθωριασμένο παρασόλι
  τοῦ ἥλιου… Τώρα ἡ λάμια
  ἡ γῆ λιάζει τὰ βρεγμένα της τὰ χράμια…
  http://poetry-in-greece.blogspot.gr/1997/05/1910-1990.html

 133. smerdaleos said

  @131, Άγγελο: Τώρα πως στο i αντιστοιχεί στο ο, αυτό ίσως μπορεί να μας το εξηγήσει ο Σμερδαλέος με τα λαρυγγικά του
  —-

  Λοιπόν, για το λατινικό umbra = «σκιά» το λατινικό ετυμολογικό λεξικό της σειράς Brill-Leiden του Michiel De Vaan γράφει:

  Συνδέει το umbra με την λιθουανική σκιά unksna. Η εξέλιξη στην λατινική ήταν *unks-ra > unsra > unfra > umfra > umbra.

  Τα imber και ὄμβρος/ἀφρός είναι μηδενικοί βαθμοί της ρίζας *nebh- που έδωσε τα νέφος, nebula κλπ.

  *n.bh-ros > ελληνικά όμβρος/ἀφρός, σανσκριτικό abhra, λατινικό imber (*n.b- > enb- > emb- > imb-, όπως το στερητικό *n.- > en- > in-), και πρωτο-αλβανικό *n.bh-ulos > *abula > βλαχo-ρουμανικό abur και αλβανικό avull.

  https://en.wiktionary.org/wiki/imber
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/n%CC%A5b%CA%B0r%C3%B3s
  https://en.wiktionary.org/wiki/avull
  https://en.wiktionary.org/wiki/abur#Romanian

 134. sarant said

  134 Άσε, στο Ναμύρ πέσαμε σε βλάβη και φτάσαμε με μιαμιση ώρα καθυστέρηση….

 135. 124,
  Έτσι φαίνεται! 🙂

 136. cronopiusa said

  που είσαι, που είσαι, Γιολάντα;
  τι συνέβη, τι συνέβη, Γιολάντα;
  Σε έψαξα, σε έψαξα, Γιολάντα
  και δεν ήσουν και δεν ήσουν, Γιολάντα

  «donde estás, Yolanda?» = «που είσαι, Γιολάντα;» με την έννοια «που βρίσκεσαι» γιατί το ρήμα estar δηλώνει τόπο
  σε αντιθεση με το ser που δηλώνει ιδιότητα
  «eres muy guapa y arrogante»= «είσαι πολύ όμορφη και αλαζονική»

  Τα ρήματα « ser/estar», στα ελληνικά αποδίδονται με το ρήμα είμαι

  το σωστό είναι «Dónde crees que estás, Yolanda?»

 137. 121α,
  Περίπτωση S.A.B.E.N.A.;

 138. smerdaleos said

  @140, Cronopiusa:το σωστό είναι «Dónde crees que estás, Yolanda?»

  Muchas gracias!

  https://en.wiktionary.org/wiki/muchas_gracias

 139. Ριβαλντίνιο said

  @ 2 ChrisMaGR

  Και μια ωραία διασκευή :

 140. cronopiusa said

  Εκείνη δάκρυσε για το χαμένο έρωτα
  έκλεισε το γράμμα, αποκοιμήθηκε απάνω στο γράμμα
  με τις παλιές αναμνήσεις
  ένα βράδυ που το φεγγάρι δε βγήκε
  και η βρόχα έπεφτε ράι θρου

 141. Corto said

 142. cronopiusa said

  no hay de qué 😉

 143. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  1) Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) καταγγέλλει ως κλασομπανιέρες όλους τους ποδοσφαιρόφιλους αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου (με πρώτο και καλύτερο τον χριστιανούλη χέστη, νεαρό Ριβαλντίνιο), διότι: Για να μή στεναχωρέσουν τον φαφλατά μΠαοκτζή αναγνώστη Gpoint και χάσουν τα κατεψυγμένα χταπόδια που τους προμηθεύει ως φρέσκα, αρνούνται επί 4 ώρες να αναρτήσουν το άκρως διδακτικό βίντεο από το αποψινό σκληρό πορνό της Τούμπας: Ο μΠΑΟΚ κατάφερε να χάσει από τους μισθοφόρους του Ατρομήτου με 3-4, ενώ προηγείτο 2-0 και 3-1 μέχρι το 73΄.

  Η συμφορά πρωτίστως προήλθε στο 73΄ από τον Ισπανό μισθοφόρο Κάνιας (2:35 του βίντεο) που ενώ η ομάδα του κέρδιζε 3-1, απέκρουσε με το χέρι πάνω στην γραμμή και δέχτηκε ερυθρά κάρτα, με αποτέλεσμα ο Ατρόμητος να κάνει με μπέναλτυ το 2-3. Η πουτάνα η τύχη άλλαξε για τον Ατρόμητο στο 56΄από διαβολική έμπνευση του νεοεισελθόντος Μπρίτο, που έστειλε την μπάλα στα περιστέρια, αλλά η «πόρνη» πήρε κάτι φάλτσα και έμεινε στον αγωνιστικό χώρο. Ακολούθησε σέντρα του Μπιτόλο, οι μΠΑΟΚτζήδες ηυνανίζοντο περιπαθώς και ο Λεταλέκ κάρφωσε ανενόχλητος με κεφαλιά το 1-2. Αξίζει να δείτε την φάση στο 1:16 με 1:47 του βίντεο

  Για την Ιστορία, ο ελληνόψυχος τερματοφύλαξ του μΠΑΟΚ, Γλύκος αντεκατεστάθη στο 13΄ λόγω τραυματισμού από τον 29χρονο Σέρβο «τροχονόμο» Ζέλικο Μπρκίτς, που είναι και πιστός χριστιανούλης όπως μαθαίνουμε

  2) Καταγγέλλουμε απαξάπαντας τους αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου γιατί επί 9 ώρες αποκρύπτουν την είδηση της ημέρας: Ο Ντόναλντ ανεκοίνωσε από το Twitter ότι θα καταργήσει την Συμφωνία Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο και θα ξαναεπιβάλει εμπάργκο στην Κούβα, αν οι μπολσεβίκοι δεν καταργήσουν τον συφιλιδικό Κομμουνισμό στο νησί του ψοφήσαντος ερυθρού τυράννου Φιδέλ

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

 144. Ριβαλντίνιο said

  @ 147 Αγαθίας ο Σχολαστικός

  Ο σωστός οπαδός δεν χλευάζει τον αντίπαλο την στιγμή που βρίσκεται κάτω. Περιμένει πρώτα να ορθοποδήσει και έπειτα αρχίζει την καζούρα. Δεν έχω ανάγκη χταπόδια. Έτρωγα τόσα μικρός (2 φορές την βδομάδα) που πλέον απόκτησα δυσανεξία ! 🙂

  Ποιον είπες χέστη μην σου κάνω περιποιημένο μασάζ στην μούρη και στην κάνω πιο όμορφη ; (Ποιο άσχημη δεν γίνεται ! 🙂 ). Δεν με ξέρεις καλά. Είμαι πολύ δυνατός εγώ. Μια φορά , όταν πήγαινα Β ΄Λυκείου, πλακώθηκα με έναν 5χρονο. (Μην σε ξεγελά η ηλικία. Έμοιαζε τουλάχιστον για 6 ). Αφού λοιπόν μου έριξε μια ντουζίνα φάπες, κατάφερα κάποια στιγμή να του ξεφύγω και το έβαλα στα πόδια. Αυτός με κυνήγησε. Μετά από 5 λεπτά τρεχαλητού, σταμάτησα για λίγο να δω τι συμβαίνει πίσω μου. Και τον είδα σε απόσταση 50 μέτρων, να κοντοστέκεται λαχανιασμένος και να ασθμαίνει εξαντλημένος. Χαχα ! Κανείς δεν τα βάζει μ’εμένα χωρίς να το πληρώσει ακριβά !!!

 145. Λ said

  137. Τα imber και ὄμβρος/ἀφρός είναι μηδενικοί βαθμοί της ρίζας *nebh- που έδωσε τα νέφος, nebula κλπ.

  Η ρίζα *nebh- μας έδωσε το ρωσικό ουρανό, небо και το ρωσικό ουρανίσκο, нёбо
  https://en.wiktionary.org/wiki/%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%BE#Etymology
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%91%D0%B1%D0%BE
  https://en.wiktionary.org/wiki/%D0%BD%D1%91%D0%B1%D0%BE#Related_terms

  Το περίεργο είναι που στη γλωσσολογία για τα ουρανικά σύμφωνα χρησιμοποιούν τη λατινική ορολογία και λένε παλατάλνιγιε σογκλάσνιγιε (Палатальные согласные)

  Εδώ είναι το τραγούδι σε στίχους του Οκουτζάβα Такое небо голубое – Τόσο γαλάζιος ουρανός
  http://kvaclub.ru/babyclub/bsong/bazilio/

 146. Λ said

  Στους ρώσους η ομπρέλα ήλθε από την Ολλανδία και γιαυτό λέγεται ζόντικ ή ακόμα ζοντ. Πιθανό ο πρώτος ρώσος με ομπρέλα να ήταν ο μεγάλος Πέτρος.
  https://en.wiktionary.org/wiki/%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BA#Russian

 147. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  κ. Ριβαλντίνιο (σχ. 148): Διαθέτεις έξοχο χιούμορ, νεαρέ… Από τον Φλεβάρη ετοιμάσου να αναλάβεις την Στήλη του καθημερινού Χρονογραφήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με καζούρα στους φαφλατάδες αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου

 148. Ριβαλντίνιο said

  @ 151 Αγαθίας ο Σχολαστικός

  Ιατρική ασφάλιση να έχω και δουλεύω και τσάμπα ! 🙂

 149. Λ said

  133. Έφη εγώ την ομπρέλα μου την πήρα το 2008 στην Που-ντογκ, στη Σαγκάη με ένα ευρώπουλο. Μόλις άρχισε να ψιχαλίζει νάσου εμφανίστηκαν κάμποσοι ομπρελογυρολόγοι. Την έχω ακόμα και την παίρνω μαζί μου γιατί είναι πολύ ελαφριά.

  Για το μανιτάρι ομπρέλα είπαμε;
  https://en.wikipedia.org/wiki/Macrolepiota_procera

 150. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  κ. Ριβαλντίνιο (σχ. 152): Αγνοείς προφανώς ότι ο Όμιλος Τράμπ ΔΕΝ ασφαλίζει τους εργαζομένους του. Τους δίδει μεγάλο μισθό και την ελευθερία να ασφαλιστούν μόνοι τους, ή να μείνουν ανασφάλιστοι για να βάζουν όλα τα λεφτά στην τσέπη, εφόσον επιθυμούν. Αν όμως χρειαστούν νοσοκομείο και δεν έχουν να πληρώσουν, ξέρουν ότι θα ψοφήσουν στον δρόμο ακόμη και για μία απλή σκωληκοειδίτιδα.

  Ετσι δουλεύουμε στην Αμερική, γι’ αυτό πήγαμε μπροστά κι όχι όπως εσείς οι χρεοκοπημένοι στο αποβλακωμένο από τους Γαλιλαίους Ρωμέικο, όπου οι πάντες ασφαλίζονται υποχρεωτικά… Με αποτέλεσμα ο υγιής να πληρώνει ισοβίως τον άρρωστο, τον απρόσεκτο, τον καπνιστή, το ρεμάλι, τον εισβολέα λαθροπρόσφυγα κλπ-κλπ εν ονόματι του μαζοχιστικού ανθρωπισμού που κήρυξαν οι Ραββίνοι Σαούλ + Τζέζους Μπέν Γιοζέφ για να εξοντώσουν τον Ελληνισμό

 151. Λ said

  Βρήκα και πυρηνική ομπρέλα αλλά μάλλον αντιπυρηνική πρέπει να ‘ναι
  Η Ν. Κορέα βρίσκεται υπό την «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ…

  Click to access PragkalakisEuangelosMsc2015.pdf

 152. Ριβαλντίνιο said

  @ 154 Αγαθίας ο Σχολαστικός

  (…)ΔΕΝ ασφαλίζει τους εργαζομένους του.(…)ξέρουν ότι θα ψοφήσουν στον δρόμο(…)

  😦 😦 😦

 153. spiral architect said

  Για να σκάσουν οι οχτροί μας:

 154. spiral architect said

  @147: Επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν (ρωτήστε και το Λάμπρο) 😉 όταν το σινάφι σας τερματίσει τα ντιλ, θα τερματίσετε και σεις.
  Παράσιτα!

 155. gpoint said

  Ρε καράβλαχε του ιλλινόι δεν σούμεθα ο τράμπας πως φρέσκα χταπόδια τρώνε μόνο όσοι δεν ξέρουνε κολύμπι ; Βάλε το χέρι σου στον καμπινέ μήπως πιάσεις κανένα.
  Τα χαιρετίσματά μου στην κοινότητά σου που έχει «υμνήσει» ο Ντύλαν

 156. sarant said

  Καλημέρα από εδώ! Πολλά έχουμε ν΄ακούσουμε ακόμα.

 157. geobartz said

  129 «56α Παρασόλι λέγατε (και) για την ομπρέλα της βροχής, έτσι;»

  Ναι, ΜΟΝΟ για την ομπρέλα της βροχής. Το «αλεξήλιο» δεν το ξέραμε καν (στα χωριά)!

 158. geobartz said

  129,
  Ούτε το «σκιάδιον» γνωρίζαμε!

 159. Πέπε said

  Ούτε εγώ συμπαθώ τις ομπρέλες, κι ας έρχομαι δυο μέρες καθυστερημένος. Περισσότερη ενόχληση προκαλούν στους άλλους, παρά που εξυπηρετούν αυτούς που τις βαστάνε.

  Μιλάμε για ένα είδος ενόχλησης που ποτέ δεν το έχω δει να προκαλείται από αδιάβροχα με κουκούλες, ή από νάιλον σακούλες πάνω από την περμανάντ, ή από καπέλα και καμπαρντίνες. Ποτέ.

 160. Πέπε,

  για να μην σου πώ για τις ομπρελιές που έχω φάει στο μάτι από ανοιγμένες ομπρέλες, που τις κρατάνε κοντές!

 161. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Κανονικα, χθες επρεπε να το ειχα αναρτησει, που εβρεχε…., αλλα σχεδον ποτε δεν ειναι αργα.

  Garbage – Only Happy When It Rains (official music video) with lyrics

  Mr Black Πριν από 7 μήνες
  In the 90s we got Garbage. Nowadays we got only trash!

  ΣΣ. Υπερβολες !

 162. Λ said

  Το ρωσικό ζόντικ όπως είπαμε είναι από το ολλανδικό zonnedek ‎(“cover from sun”). Επειδή το ζόντικ στα ρωσικά ηχεί σαν υπροκοριστικό κάποια στιγμή έγινε ζοντ.

  Σε μια διαλέξη σήμερα είδα μια φωτογραφία του Σεφέρη στην Κύπρο όπου κρατούσε ομπρέλα για να προστατευτεί από τον νήλλιο. Την έψαξα και τη βρήκα εδώ. Μάλλον είναι στην αρχαία Σαλαμίνα. https://www.google.com.cy/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjTqtCr-s7QAhWDfRoKHZNNAf4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.yiorgospanayiotidis.com%2F2014%2F09%2Fblog-post.html&psig=AFQjCNF32i5M-Rg_MCw1PAP0AcJlEghTHg&ust=1480542902818930

  Σήμερα επίσης απόκτησα ένα βιβλίο για τη μάχη της Κρήτης. Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Αντώνη Σταφυλαράκη «Πικρές Δάφνες». Ήθελα να το κοιτάξω σε σχέση με το Ρίχτερ. Ανοίγω λοιπόν πριν δέκα λεπτά, εντελώς τυχαία, στη σελίδα 73. Και ποιος είναι ο τίτλος το κεφαλαίου νομίζετε; Οι ομπρέλλες τ’ ουρανού. Τι είναι λοιπόν οι ομπρέλλες τ’ ουρανού;

 163. Λ said

  Από πάνω μου οι παράξενες ομπρέλλες κουβαλούν ασταμάτητα στη γη ανθρώπους τρομαχτικούς, κρεμασμένους από σχοινιά, ζωσμένους με παράξενα εξαρτήματα, μ’ αστραφτερά όπλα στα χέρια. Μα οι αητοί του κάμπου δεν δειλιάζουν. Ξερουν πως με κανένα λόγο δεν πρέπει να φτάσουν αυτά τα όρνια ζωντανά στη γη τους. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνουν και ξεφουσκώνουν τις ομπρέλλες σαν ασκιά. Έτσι οι επιβάτες τους σκάνε κάτω σαν καρπούζια. Ύστερα ορμούν πάνω τους με τσουγκράνες, με τσεκούρια, με δρεπάνια και τους αποτελειώνουν. Όμως είναι πολλοί, ατέλειωτοι. Κατεβαίνουν, κατεβαίνουν. Κύμματα, κύμματα, το ‘να πίσω απ’ τ’ άλλο. Ο θάνατος φτερουγίζει παντού, χτυπά εφιαλτικά τις μαύρες του φτερούγες. Και το αίμα τρέχει αχνιστό στη φλογισμένη κοίτη του Κερίτη…

 164. Θανασης said

  Διορθωσα τα λημματα στην ελληνικη και αγγλικη βικιπαιδεια. Αυτα που μπορεσα να βρω για την umbra https://en.wiktionary.org/wiki/umbra συμφωνουν με αυτα που λεει το σχολιο #137

 165. sarant said

  167 Ωραίο αυτό με τη λέξη που ηχεί σαν υποκοριστικό. Όμοια περίπτωση με το τσαρδάκι – τσαρδί και το πασουμάκι – πασούμι.

  169 Πολύ καλά έκανες. Συγχαρητήρια!

 166. Λ said

  170α. Ενδιαφέρουσα πράγματι η διαδρομή των λέξεων στη ξενιτειά. Στα Ελληνικά έχουμε το πασουμάκι, το ανάλαφρο κεντιτό σέξι παπουτσάκι και στα ρωσικά είναι το χοντροπάπουτσο, η μπότα, ο τάκος για την ακινιτοποίηση βαγονιών, φορτηγών
  και αεροσκαφών, και το πέδιλο που βάζουν στις ερπύστριες των αρμάτων στις παρελάσεις . Έχει και υποκοριστικα, μπασματσόκ είναι το ένα.
  https://ru.m.wiktionary.org/wiki/%D0%B1%D0%B0%D1%88%D0%BC%D0%B0%D0%BA

 167. Ροδίων said

  Το παραπέτο μήπως είναι ελληνικό από το παραπέτασμα;

 168. avadista said

  Παλιά (1901) διαφήμιση από τη Σμύρνη:

 169. oinofitos said

  Θυμήθηκα μια ταινία της δεκαετίας του ’80 που στα ελληνικά είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Κάπτεν Μάλαξ». Ήρωας ήταν ένας τύπος σύνθεση Σέρλοκ Χολμς και υπερπράκτορα σε παρωδία. Σε μια από τις σκηνές της ταινίας, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ετοιμάζεται να οδηγήσει τον κόσμο σε πυρηνικό πόλεμο, αλλά λέει στους πολίτες να μην ανησυχούν και πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Περιοδεύει λοιπόν ο ίδιος στις γειτονιές και μοιράζει σε όλους μια ομπρέλα με τη σημαία της Μ. Βρετανίας!

 170. 175

  Η πλάκα είναι πως και στα αγγλικά ο τίτλος περιείχε όντως το Μάλαξ, δεν ήταν καλαμπούρι του έλληνα εισαγωγέα.
  Σχετικά με τις ομπρέλες, ο απερχόμενος πρέσβης της ΜΒ Τζον Κίτμερ στην πρόσφατη κατάθεση στεφάνου στο Γοργοπόταμο!

  Υπάρχει ακόμη μια ιστορία σχετικά με τον Μαντ Τζακ Τσώρτσιλ (https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Churchill), έναν θρυλικό αν και κάπως εκκεντρικό πολεμιστή.
  Όταν, πριν ξεσπάσει ο Β’ Π.Π., είχε βαρεθεί το στρατό, παρουσιάστηκε σε μια πρωινή αναφορά με ομπρέλα.
  Ο διοικητής του τού είπε «μα τι είναι αυτά;» κι εκείνος απάντησε ότι μπορεί να βρέξει, οπότε αποτάχθηκε σιωπηρά
  Επαναστρατεύθηκε με το ξέσπασμα του Β’ Π.Π., όπου συνέχισε να είναι «μη-προβλεπέ»:
  Είναι μάλλον ο τελευταίος δυτικός στρατιώτης που σκότωσε αντίπαλο με μεγάλο τόξο (Longbow): ένα γερμανό λοχία.
  Στην απόβαση της Νορμανδίας, κράδαινε ένα τεράστιο σπαθί (claymore) εδώ δεξιά https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Jack_Churchill_leading_training_charge_with_sword.jpg

  Κι όταν το κομάντο του αποδεκατίστηκε στη Γιουγκοσλαβία, αυτός πήρε τη γκάιντα (δεν ήταν σκωτσέζος) κι άρχισε να παίζει. Τραυματίστηκε από έναν όλμο, αιχμαλωτίστηκε, απέδρασε από το στρατόπεδο «απελευθερώνοντας αρκετά λαχανικά κατά το δρόμο του» κι έφτασε στις συμμαχικές γραμμές στην Ιταλία, για να συνεχίσει τον πόλεμο.
  «Καταραμένοι Γιάνκηδες, αν δεν ήταν αυτοί ο πόλεμος θάχε συνεχιστεί για άλλα δέκα χρόνια» ήταν το σχόλιό του για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμμαχική προσπάθεια.

 171. sarant said

  Πολύ ωραία ιστορία, ίσως την έχουμε ξαναπεί (δεν είμαι βέβαιος)

 172. 177

  Σίγουρα την έχουμε ξαναπεί, εν μέρει ίσως. Ήταν θεόμουρλος, ο μπαγάσας!

 173. 175,
  Αν η μνήμη μου δεν κάνει απιστίες, ο «Κάπταιν Μάλαξ» νομίζω ήταν ο Bullshot.

 174. 175, 179

  Η σχέση μου με τη μνήμη μου. Αλτσχάιμερ μούχεις πάρει τα μυαλά

  Συγχωρέστε με τέτοιαν ώρα αλλά πρώτο βράδυ δίπλα στο τζάκι, ε;
  Θα κοιμηθώ απόψε στο μπαουλοντίβανό που κοιμόμουν μικρό (-15 εκ., -70 χλγρ).
  Αλλά απ’ το τζάκι δεν το κουνάω!
  Έβγαλα και το παλιό μου σλήπινγκ μπαγκ απ’ τη θητεία, ωραίο είναι. Δεν έχει ξεβάψει.

 175. ΣΠ said

  179
  Η μνήμη σου είναι πιστή!
  http://akas.imdb.com/title/tt0085279/releaseinfo?ref_=tt_ql_dt_2

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπαουντολίνο, μπαουντολίβανο μέχρι να διαβάσω μπαουλοντίβανο! Το μετακίνησες σωστά; Η ράχη σου στο τζάκι και το προσωπό σου στη ράχη του μπαουλοτέτοιου ε; 🙂 Αυτά είναι. Νικολοβάρβαρα σωστά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: