Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι νεοσύλλεκτοι με το σήμα του αετού

Posted by sarant στο 24 Ιανουαρίου, 2017


aetoΣυζητήθηκε πολύ στη μπλογκόσφαιρα χτες και προχτές η είδηση για τους εφτά νεοσύλλεκτους του Μεσολογγιού που έβγαλαν φωτογραφία να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του αετού -που είναι βέβαια και το σύμβολο που κοσμεί την αλβανική σημαία.

Πρόκειται προφανώς για παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, από γονείς Αλβανούς μετανάστες. Για να είναι τώρα νεοσύλλεκτοι πρέπει να γεννήθηκαν γύρω στο 1996. Τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, επέλεξαν να γίνουν Έλληνες πολίτες, κάτι που ασφαλώς μας περιποιεί τιμή, και ως συνοδευτική υποχρέωση για την επιλογή τους αυτή κλήθηκαν να υπηρετήσουν στον Ελληνικό στρατό.

Διάβασα στα κοινωνικά μέσα μερικές οργίλες αντιδράσεις συμπολιτών μας, που ζητούν όχι απλώς την παραδειγματική τους πειθαρχική τιμωρία αλλά και να… αφαιρεθεί η ιθαγένεια από τους εφτά νεαρούς (μέτρο που μόνο επί χούντας είχε εφαρμοστεί) και να απελαθούν στην Αλβανία.

Διάβασα ταυτόχρονα ένα πολύ ύπουλο άρθρο από την εφημερίδα του κομιστή (του δίνω χιτ τώρα, αλλά κομμάτια να γίνει) που προεξοφλεί «χαλαρή» αντίδραση της ηγεσίας του στρατεύματος και καταγγέλλει ότι ετοιμάζεται «ποινή χάδι». Η υποκρισία και η κουτοπονηριά χτυπάνε κόκκινο όταν ο αρθρογράφος, δίκην Κλουζό, διερωτάται: «Πώς κατάφεραν οι επτά αλβανικής καταγωγής νεοσύλλεκτοι να τραβήξουν αυτή τη φωτογραφία μέσα σε ελληνικό στρατόπεδο; Ποιο είναι το όγδοο άτομο που τους φωτογράφισε μέσα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι; Πώς κατάφεραν να περάσουν μέσα στο στρατόπεδο φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο παρά τις αυστηρές οδηγίες που απαγορεύουν τη χρήση φωτογραφικών μέσων εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων;» -λες και δεν βλέπουμε καθημερινά στο Διαδίκτυο αμέτρητες φωτογραφίες που βγάζουν οι φαντάροι, νεοσύλλεκτοι και μη, με τα κινητά τους.

coa_kastrioti_family-svgΤόσο ο αρθρογράφος του Φλέματος όσο και άλλοι θεώρησαν ότι ο αετός είναι «σύμβολο του αλβανικού αλυτρωτισμού» ή «έμβλημα του UCK», άρα κατ’ επέκταση οι νεαροί ήταν φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων, γιατί όχι και επικίνδυνοι για το στράτευμα. Ωστόσο, παραβλέπουν (εσκεμμένα κάποιοι) το πολύ απλούστερο, ότι ο δικέφαλος αετός είναι, απλώς, το έμβλημα που κοσμεί την αλβανική σημαία. (Θα μπορούσα επίσης να επισημάνω ότι πρόκειται για έμβλημα βυζαντινό, της δυναστείας των Παλαιολόγων, που το υιοθέτησε και ο Γεώργιος Καστριώτης, ο Σκεντέρμπεης -αριστερά βλέπουμε τον θυρεό της οικογένειάς του).

Κατά τη γνώμη μου, τα παιδιά που σχημάτιζαν με τα χέρια τους το σήμα του αετού ούτε δήλωναν τη βούληση να αποσπάσουν εδάφη από την ελληνική επικράτεια, ούτε απαρνιούνταν την Ελλάδα υπέρ της Αλβανίας: απλώς δήλωναν την ταυτότητά τους. Αν κρίνω από τα δικά μου χρόνια στον στρατό, ο νεοσύλλεκτος, ειδικά τις πρώτες μέρες, όπως είναι χαμένος και ξένος ανάμεσα σε ξένους, αναζητεί κάποιον που να έχει κάποιο κοινό στοιχείο μαζί του -θυμάμαι όταν κατατάχτηκα στο στρατόπεδο της Σπάρτης, ενώ σαν παραζαλισμένοι κάναμε εξετάσεις και παίρναμε ατομικά είδη, εκείνοι που είχαν παρουσιαστεί την προηγούμενη μέρα, παραταγμένοι στις άκρες, ρωτούσαν εναγωνίως: Κανένας από Άρτα, παιδιά; Κανένας από Χαλκιδική; Ασιμί 116; (Ασιμί λέγαμε -θα το λένε ακόμα- τον Αριθμό Στρατιωτικού Μητρώου, έναν κωδικό ταυτότητας, που αποτελείται από τρεις αριθμούς, και ειδικά τον πρώτο από τους αριθμούς αυτούς, τριψήφιο, που δηλώνει τον νομό καταγωγής. Όπως έχω γράψει στο βιβλίο μου «Μετά την αποψίλωση» (και εδώ): Έτσι, η λέξη «ασιμί» αποκτά σημαντική φόρτιση μια και δηλώνει επίσης τον τόπο καταγωγής και κατ’ επέκταση τον συντοπίτη και, ειδικά τις πρώτες μέρες που κυριαρχεί η ερημία του πλήθους, η γνώση ότι υπάρχουν κάποιοι έστω και άγνωστοι με τους οποίους έχεις κάτι κοινό, την κατα­γωγή, είναι μεγάλη υπόθεση.

Οπότε, ο αετός κατά τη γνώμη μου δεν είναι παρά δήλωση κοινής καταγωγής, το κοινό στοιχείο που συνέδεσε αυτούς τους εφτά νεοσύλλεκτους, που τακιμιάσανε στο κέντρο τις πρώτες μέρες, όπως θα έκαναν και κάποιοι π.χ. Κρητικοί. Ο μόνος τρόπος να μετατραπεί ο αετός σε κάτι περισσότερο, σε δήλωση αλβανικού εθνικισμού ή αλυτρωτισμού, ας πούμε, είναι να γίνει μεγάλος θόρυβος στα μέσα ενημέρωσης -ήδη ο Σκάει έπαιξε αρκετά το θέμα, ίσως και τα άλλα κανάλια.

Η μαζική έλευση Αλβανών μεταναστών στη δεκαετία του 90 υπήρξε από πολλές απόψεις ευεργετική για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, και σήμερα τα παιδιά των μεταναστών, που επιλέγουν να πολιτογραφηθούν, έχουν πολύτιμη συνεισφορά στην δημογραφική σύνθεσή μας, την ίδια στιγμή που οι, ας πούμε, Έλληνες το γένος συνομήλικοί τους ή λίγο μεγαλύτεροί τους μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Επίσης, αν μέτρο του πατριωτισμού έχει κανείς τη στρατιωτική θητεία, οι γιοι των μεταναστών υπηρετούν τη θητεία τους κανονικότατα, στις παραμεθόριες περιοχές, και όχι με την ειδικότητα του σιτιστή ωδικών πτηνών ή του κωδωνοκρούστη στον Λυκαβηττό όπως οι γόνοι της ελίτ.

Από τους γιους και τις κόρες Αλβανών μεταναστών που παίρνουν ελληνική υπηκοότητα (που είναι το ίδιο πράγμα με την ιθαγένεια, όπως έχουμε ξαναπεί) ασφαλώς κάποιοι θα εξελληνιστούν εντελώς, ενώ κάποιοι άλλοι θα έχουν διπλή εθνική συνείδηση, όπως είναι τα εκατομμύρια των ελληνοαμερικανών ή των ελληνοαυστραλών, που έχουν την αμερικανική ή αυστραλιανή υπηκοότητα, ψηφίζουν κανονικά στις αμερικανικές εκλογές κτλ. αλλά διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα. Τις ελληνικές εθνικές γιορτές, οι ελληνοαμερικανοί τις γιορτάζουν με συγκινητική μεγαλοπρέπεια, χωρίς αυτό να εγείρει υποψίες για έλλειμμα αφοσίωσης προς την καινούργια τους πατρίδα. Παραδέχομαι ότι οι καταστάσεις δεν είναι εντελώς όμοιες, αφού εδώ έχουμε γειτονικές χώρες, και αφού το αλβανικό κράτος δεν έχει μεταχειριστεί καλά την ελληνική μειονότητα (να το βλέπουμε αυτό, αλλά να βλέπουμε και πώς μεταχειρίστηκε το ελληνικό κράτος τη μουσουλμανική της Θράκης) και αφού εκτοξεύονται πότε-πότε κραυγές για «μεγάλη Αλβανία» (αλλά να σκεφτούμε και τους δικούς μας που έλεγαν να πάρουμε την Πόλη).

Συνοψίζοντας, επιμένω πως πρόκειται για ένα μη θέμα που αδίκως το φουσκώνουν κάποιοι και θέλουν να το ανάξουν (σικ, ρε) σε μείζον. Θα ήταν τραγικό λάθος, οπως συστήνει ο Σκάει, να παραπεμφθούν σε στρατοδικείο οι νεαροί για…. προσβολή στρατού. Ίσως υπάρχει βάση να τιμωρηθούν για τη φωτογράφιση, που και πάλι θα ήταν υποκριτικό δεδομένου ότι φωτογραφίες βγαίνουν σωρηδόν.

Κάλεσαν κάποιοι τον Υπουργό Αμύνης να επιβάλει παραδειγματικές ποινές. Θα ήταν κακή ιδέα. Αλλά αν επιμένει κάποιος να παρθούν κεφάλια, έχω μια πολύ καλή πρόταση: προχτές, σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής συμμετείχε ως ομιλητής και ανώτατος αξιωματικός, στρατοδίκης εν ενεργεία (αν κατάλαβα καλά), ο αντιστράτηγος Θεοφάνης Μακρόπουλος. Έχω την εντύπωση ότι η συμμετοχή στρατιωτικών εν ενεργεία σε εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων γενικώς είναι απολύτως απαγορευμένη, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εκδηλώσεις μιας υπόδικης συμμορίας. Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για τη χώρα, για το στράτευμα και για τη δημοκρατία και όχι η φωτογραφία των νεοσύλλεκτων!

Υστερόγραφο: Όπως μου λένε, έκανα λάθος, ο στρατοδίκης που παρευρέθηκε στη χρυσαβγίτικη εκδήλωση ήταν (ευτυχώς) απόστρατος.

270 Σχόλια to “Οι νεοσύλλεκτοι με το σήμα του αετού”

  1. Σουμέλα said

    Καλημέρα από τις χιονισμένες Βρυξέλλες,
    συμφωνώ απολύτως με το άρθρο.

  2. Θρασύμαχος said

    Αφαίρεση ιθαγένειας απαγορεύεται από το Σύνταγμα, τελεία και παύλα. Νοείται μόνον ανάκληση της κτήσης της, αν εκ των υστέρων κριθεί παράνομη (που δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην προκειμένη περίπτωση). Ο μόνος κίνδυνος είναι μήπως τυχόν αναθαρρήσουν οι αντιτιθέμενοι στην κτήση ιθαγένειας λόγω γέννησης και φοίτησης (νόμος 4332/2015) και εισηγηθούν αντιμεταρρύθμιση, ωστόσο κι αυτοί ήσαν πολύ λιγότεροι απ’ όσους είχαν αντιδράσει στην προηγούμενη σχετική απόπειρα της κυβέρνησης ΓΑΠ (ν. 3838/2010).

  3. Babis said

    Είναι παράλογη και η απλή επίπληξη, δηλαδή τι περιμένουμε, να ξεχάσουν την χώρα των γονιών τους;

  4. Μη μου πεις πως εσύ είσαι 116 ασιμι!

  5. Ο αετός (δικέφαλος ή απλός) υπάρχει στο θυρεό (αν όχι στη σημαία) πολλών κρατών: Γερμανία, Ρωσία, Πολωνία και πάει λέγοντας.

  6. ChrisMaGR said

    Καλημέρα
    Όποιος δεν θέλει να κάνει τη χάρη στον Κομιστή, αλλά θέλει να διαβάσει το άρθρο μπορεί να το δει εδώ:
    http://web.archive.org/web/20170123043331/http://www.protothema.gr/greece/article/647581/salos-me-tous-7-neosullektous-pou-shimatisan-ton-alvaniko-aeto-mesa-se-stratopedo/

  7. Οι φωτογραφίες σχετικά απαγορεύονται. Π.χ. στο επισκεπτήριο όλοι βγάζουν φωτογραφίες με το καμάρι τους. Μέσα στο χώρο του στρατοπέδου, χωρίς πρόβλημα.

  8. LandS said

    Όι, ήρεμα, το θυρεό του ΓΕΣ σχημάτιζαν.

    Και επειδή δεν μπορώ να μπω στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ (www.army.gr) δείτε και την Βίκι https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82_%CE
    %9E%CE%B7%CF%81%CE%AC%CF%82

    Με τι βλακείες ασχολείται ο κόσμος!
    Έχουμε και τα βλαμμένα http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/764624/r-makri-o-kammenos-kryvetai-piso-apo-to-ges-gia-ti-fotografia-me-ton-alvaniko-aeto
    Ύστερα σου λέει έχει άδικο ο Τραμπ, α σιχτίρ

  9. Γς said

    >Τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, επέλεξαν να γίνουν Έλληνες πολίτες, κάτι που ασφαλώς μας περιποιεί τιμή

    καλημέρα σας

  10. spiral architect said

    Καλημέρα.
    Και οι Ισραηλινοί τι να πουν;

    Και άμα ψάξεις, θα βρεις παρόμοια «ιβέντς» σε διάφορα στρατόπεδα ανά τον κόσμο. Ας όψονται τα σόσιαλ μήδια. Τα ξεσαλώματα γίνονταν ανέκαθεν, πολλώ δε μάλλον στο στρατό, όπου ελάχιστοι πάνε με χαρά. .
    (το ασιμί των Αλβανών ποιο είναι;) 😛

  11. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Νικοκύρη, με όλη την αγάπη και το σεβασμό που ξέρεις ότι σού έχω, μεγάλο φάουλ το: «έχουν πολύτιμη συνεισφορά στην δημογραφική σύνθεσή μας, την ίδια στιγμή που οι, ας πούμε, Έλληνες το γένος συνομήλικοί τους ή λίγο μεγαλύτεροί τους μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό.» Πιστεύω πως καταλαβαίνεις γιατί είναι φάουλ…

  12. Όταν παρελαύνουν οι ελληνικής καταγωγής (έστω και τρτοτέταρτης γενιάς) στη Ν. Υόρκη είναι είδηση περηφάνιας. Αν το κάνουν οι «άλλοι» στην Αθήνα είναι εξωβελισταίοι. Λογική κ αυτή…

  13. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aδόκιμες οι συγκρίσεις με τους ελληνοαμερικάνους. Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε ελληνοαμερικάνο ποιά είναι η πατρίδα του, θα σου πει η Αμερική! Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό (υποπτεύομαι όμως σε μικρό βαθμό…) για τους αλβανικής καταγωγής έλληνες.

  14. Tety Solou said

    Καλημέρα και μπράβο, χρυσόστομε, που έχουν λυσσάξει όλοι με τα παιδιά. Τα είπες πολύ ωραία! Αχ, το φχαριστήθηκα!

  15. LandS said

    11 Έλα, δεν λέει για σένα. Εσύ είσαι πολύ μεγαλύτερος από αυτά τα παιδιά 🙂

  16. Babis said

    Δεύτερη μέρα στο στρατό, σε ένα διάλειμμα ρωτάει ο λοχίας
    – Έχει κανείς 127 ασημί;
    – Εγώ έχω 128 άσπρο. Απαντάει κάποιος.

    Δυο τρεις γέλασαν, Ο λοχίας τον κοίταζε με απορία σαν να είχε να κάνει με τρελό. Χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις κάποιος νεοσύλλεκτος που ήξερε τι είναι το ΑΣΜ για να καταλάβουμε και οι υπόλοιποι. Το αστείο είναι ότι ο λοχίας είχε τόσο εμποτιστεί με την στρατιωτική ορολογία που συνέχισε να μην καταλαβαίνει τι έγινε και έπρεπε να του εξηγήσουμε.

    Για τους νεώτερους που ίσως δεν ξέρουν 127 και 128 ήταν μοντέλα της Fiat.

  17. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    11 Δεν απαξιώνω όσους φεύγουν ούτε τους κατηγορώ, θα ήταν και οξύμωρο Παρατηρώ όμως ένα γεγονός: ότι ΄φεύγουν.

    8 Α την ηλίθια!

    7 Ακριβώς.

    6 Θα το αλλάξω, μερσί!

    4 Όχι, 141 είμαι 🙂

    2 Μερσί για τα νομικά!

  18. Επειδή βρίσκομαι σε κατ’ οίκον περιορισμό (φταίει ο αχίλλειος) κι έχω μπόλικο καιρό, έριξα μια ματιά στα διάφορα λίνκια για το θέμα και είδα να αναφέρονται οι «Αλβανοί στρατιώτες». Ή πρόκειται για αλβανικής καταγωγής στρατιώτες ή αν είναι όντως Αλβανοί που εισχώρησαν σε ελληνικό στρατόπεδο τότε έχουμε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο 🙂

  19. Γς said

    Τα παρεξηγήσατε τα παιδιά μωρέ.

    Μόλις είχαν τραγουδίσει το «Περνάει-περνάει η μέλισσα» κι αρχίζανε το
    «Μια ωραία πεταλούδα»

  20. Γς said

    τραγουδήσει

    γμτ

  21. 17 Εμ, είπα κι εγώ. Να μή σε δήλωσαν στον τόπο κατοικίας αλλά καταγωγής; Γιατί το συνήθιζαν κάποιοι τότε…

  22. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    17.11. E και τί σημαίνει αυτό; Ότι αγαπούν την πατρίδα τους λιγότερο απόσους «έχουν πολύτιμη συνεισφορά στην δημογραφική σύνθεσή μας»; Καταλαβαίνεις τί με πειράζει νομίζω. Όχι να βγάλουμε και φταίχτες όσους φεύγουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους και λάδι τους άθλιους κυβερνώντες (δυστυχώς ,των συριζαίων συμπεριλαμβανομένων)

  23. spigaro said

    Όταν ήμουν εγω φαντάρος είχαμε Ρωσοπόντιους απ τους οποίους οι περισσότεροι ήταν σκέτοι Ρώσοι . Έκαναν τρίμηνο (ενώ η θητεία ήταν δεκαοκτάμηνη) και τους είχαν όλοι στα όπα – όπα (πολλές άδειες , όχι σκοπιές, όχι αγγαρείες , μεταθέσεις στα καλύτερα κλπ κλπ) εις βάρος όλων των άλλων κατι που είμαι σίγουρος οτι δεν συμβαίνει σήμερα με τους «Αλβανούς» και φυσικά δεν ήξεραν όχι τον εθνικό ύμνο αλλά ούτε που ακριβώς στο χάρτη ήταν η Ελλάδα. Αλλά ήταν «Έλληνες».

    Φυσικά δεν έγινε ποτέ θέμα

    Όταν προκύπτουν τέτοια θέματα πάντα μα πάντα είναι φούσκες και γίνονται για πολιτική εκμετάλλευση

  24. sarant said

    22 Όχι. Χώρια που μιλάω για νεαρούς, εικοσάχρονους.

  25. sarant said

    23 Το θέμα των ρωσοπόντιων (που θα μας μαλώσουν οι εθνικόφρονες που τους λέμε έτσι) δεν το ξέρω καλά λόγω ηλικίας. Ωστόσο, από πολλούς έχω ακούσει ακριβώς αυτό που γράφεις.

  26. ChrisMaGR said

    23, 25 Εργάζομαι στο ΑΠΘ, και στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με φοιτητές. Τους Αλβανούς φοιτητές τους καταλάβαινα μόνο από το ονοματεπώνυμο, αλλιώς ήταν αδύνατον να τους ξεχωρίσω. Το ίδιο ισχύει και για τους Μουσουλμ΄νους της Θράκης. Τους «Ρωσοπόντιους», αντίθετα, (που πολλοί από αυτούς δεν ήταν ούτε Ρώσσοι ούτε Πόντιοι) τους έβλεπα να κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους σαν κλίκα.

  27. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Δε βαριέσαι…»Πατρίδα» πια, είναι ο τίτλος μιας επιχείρησης. Και μάλιστα δανεισμένης…Κι αυτό ισχύει για τις περισσότερες χώρες.
    Άλλωστε, διαχρονικό το ερώτημα. «τί ειν’ η πατρίδα μας; μην είν’ οι κάμποι;»

  28. spatholouro said

    Sarant: «συμμετείχε ως ομιλητής και ανώτατος αξιωματικός, στρατοδίκης εν ενεργεία (αν κατάλαβα καλά), ο αντιστράτηγος Θεοφάνης Μακρόπουλος»

    Νίκο, μάλλον δεν κατάλαβες καλά, είναι απόστρατος ο κύριος Θεοφάνης:

    http://diktiospartakos.blogspot.gr/2017/01/blog-post_334.html

  29. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    O ρωσοπόντιοι-ρωσορώσοι είναι «κατόρθωμα» των πασοκικών κυβερνήσεων ,ειδικότερα του Σημιταριού. Τους είχαν βγάλει σωρηδόν διαβατήρια για να σιγουρέψουν κάποιες εκλογές, δε θυμάμαι ποιες ακριβώς… Γύρω στο 2006 με 2009 είχαν κατακλήσει τις οικοδομές στην Κύπρο . Μετά βέβαια με την κρίση, έφυγαν μαζικά (έχοντας όμως συνισφέρει προσωρινά στο δημογραφικό πρόβλημα του νησιού, αυξάνοντας των αριθμό των «ελλήνων»…) Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν που τον είχε τότε στη δούλεψή της η εταιρεία που είχε κι εμένα. Του είχαν δώσει μια επιταγή με τα στοιχεία του διαβατηρίου του, ξέρω γω Πανίκας Ποντιάδης… κι αυτός πήγε στην τράπεζα κι υπόγραψε με το πραγματικό του όνομα στα κυριλικά, ξέρω γω Иван Попов… ούτε λέξη ελληνικά! ούτε το «όνομά» τους.

  30. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Νομίζω πως το έχω ξαναγράψει, αλλά είναι κάπως σχετικό: Την τελευταία χρονιά που δίδαξα στο ΤΕΙ Αθήνας, πριν από πεντεξιεφτά χρόνια, από τους 60 σπουδαστές του εξαμήνου συστηματικά παρακολουθούσαν 8-9, όλοι πλην ενός με ξενικά ονόματα, αρκετοί δε μετά το μάθημα πήγαιναν για μεροκάματο. Υποθέτω πως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους έλιωναν μια καρέκλα στο σπίτι τους ή στις γύρω καφετέριες και γκρίνιαζαν για τη δυσκολία των θεμάτων στην εξεταστική.
    Ας ξεκινήσουμε απ’ την καμπούρα μας λοιπόν και κοιτάμε μετά και του γείτονα.
    Όσο για τον πατριωτισμό, ξέρω αρκετούς Κρητικούς που κυκλοφορούν με τη σημαία της Κρήτης κολλημένη στο αυτοκίνητο, και καλοβλέπουν την ανεξαρτητοποίηση της μεγαλονήσου (θεωρητικά μεν, αλλά στα σοβαρά!). Αυτούς τι να τους κάνουμε;
    Και μια ιστορία από το 2/39, όταν ήμουν νεοσύλλεκτος: Σε μια περίπολο συμμετείχε κι ένας πιτσιρικάς, Πομάκος, μουσουλμάνος, από χωριό, με δυσκολία στα ελληνικά του. Κάποιος από το λόχο του πήρε εμάς τους υπόλοιπους στην άκρη και μας ζήτησε να τον αφήσουμε να κάνει αυτός τις αναγνωρίσεις, γιατί το θεωρούσε μεγάλη τιμή και περηφάνια που ήταν φαντάρος. Κι αυτό φάνηκε, θα πρέπει να αισθάνθηκε σαν ήρωας πολεμιστής από τον τρόπο που φώτισε το πρόσωπό του. Παραέξω, θα τον έλεγαν «ο τούρκος»…

  31. 26 Παρόμοια η εμπειρία κι από σχολεία δευτεροβάθμιας στο Μενίδι (με σχωρείτε, Αχαρναί ήθελα να πω). Οι ρωσοπόντιοι (πάλι μπερδεύτηκα, ελληνοπόντιοι το ορθον) μόνο μεταξύ τους παρέες κι από γλώσσα; ρώσικα και μόνο.

  32. Εδώ είχανε λυσσάξει για τον Κάτσε όταν έκανε αυτό το σήμα που δεν ήταν στρατιώτης κι επέλεξε (υποχρεώθηκε από την ΕΠΟ που δεν γούσταρε ΠΑΟΚτσάκια στην εθνική τότε, το σωστό) να αγωνίζεται με την εθνική Αλβανίας

  33. Alexis said

    Καλημέρα.
    Συμφωνώ γενικά με το άρθρο αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί γράφεις «επέλεξαν να γίνουν Έλληνες πολίτες». Εγώ περίπου σαν μονόδρομο το βλέπω, όχι σαν επιλογή τους.
    Συμφωνώ με τον Κίντ ότι οι συγκρίσεις με τους Ελληνοαμερικανούς είναι αδόκιμες. Συγκρίσεις μπορούν να γίνουν μόνο με χώρες που έχουν τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όχι με τις ΗΠΑ που είναι, από τη δημιουργία τους, έθνος μεταναστών. Άλλα τα μεγέθη, άλλες οι συνθήκες.

    #8: Το πιο φοβερό από αυτά που γράφει η Μακρή είναι η τελευταία πρόταση:

    Το να είσαι Έλληνας είναι όχι απλά προνόμιο, αλλά ευλογία κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν έχει θέση ούτε στο στράτευμα, ούτε στη χώρα». (!!!!!)

  34. sarant said

    28 Ευτυχώς που είναι απόστρατος (αν και…) -έβαλα υστερόγραφο.

  35. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  36. Στρατοδίκης… έχω κάνει αίτηση με χρήση άρθρων του Σ.Π.Κ. στηριζόμενος (κατόπιν υποδείξεως) πως κανείς δεν θα κάνει τον κόπο να διαβάσει τα άρθρα. Και πράγματι, δικαιώθηκε ο υποδείξας (μεγάλη, αξεπέραστη γάτα στα νομικά) !

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα ελληνόπουλα δεν φεύγουν οικειοθελώς, τα διώχνει η υπό μνημονιακή κατοχή πατρίδα τους. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα μεταναστόπουλα της γης. Ο πόλεμος, ο τούρμπο καπιταλισμός και άλλες καταστροφές ερημώνουν χώρες και ξεσπιτώνουν ανθρώπους.
    Για τα παιδιά της φωτογραφίας δεν μπορώ να εκφέρω αντικειμενική άποψη. Πιθανόν να υπήρξαν μαθητές μου και είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί τους. Έχουν δύο πατρίδες: υπηρετούν τη μία και δεν ξεχνούν και την άλλη. Πού είναι το κακό;
    Και μια απορία: πόσοι ελληναράδες, που θέλουν το κεφάλι εικοσάχρονων παιδιών επί πίνακι, υπηρέτησαν πλήρως τη θητεία τους στον στρατό, πληρώνουν τους φόρους τους και εκπληρώνουν εν γένει τις υποχρεώσεις τους προς την Πατρίς; Πατριώτες-Ισκαριώτες.

  38. Διαβάζω ότι «Αξιωματικοί του στρατού τονίζουν ότι στους επτά νεοσύλλεκτους – δεδομένου ότι δεν πρόκειται για έναν στρατιώτη αλλά για ολόκληρη ομάδα- πρέπει να επιβληθεί ποινή τέτοια που να αποθαρρύνει επίδοξους μιμητές και να στέλνει το μήνυμα σε όλους ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν θα κάνει αποδεκτές συμπεριφορές που παραπέμπουν στη λογική γενίτσαρων». Αν μπορεί να μιλήσει κάποιος για λογική γενιτσάρων τον 21ο αιώνα, αυτή την έχουμε όταν οι αλβανικής καταγωγής φαντάροι ορκίζονται στην ελληνική σημαία βέβαια.

  39. Πάνος με πεζά said

    @ 37 : E, πώς ! Πώς ! Όταν έρθει εθνική γιορτή, βάζουν τη σημαία στο μπαλκόνι.
    Μόνο που δεν παίρνουν ένα κοντάρι, παρά την κρεμάνε από τα κάγκελα, σα σεντόνι που το έβγαλες να πάρει αέρα…

  40. spatholouro said

    37
    Παρών!

    Μπορεί να μην είμαι «ελληναράς» (αλλά Έλληνας που θέλει όχι η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες αλλά οι Έλληνες να ανήκουν στην Ελλάδα)

    Μπορεί επίσης να μη θέλω κεφάλια επί πίνακι (παρά μόνο ζωγραφικώ)

    αλλά όλα τα άλλα -λέω-ότι- τα εκπληρώνω…

  41. Παγουριώτικα έθιμα…

    Κερδίζει στους Ζωσιμάδες ο ΠΑΣ τον Πανιώνιο κάνει δηλώσεις ο Σιώπης :«Ο κόσμος δεν είδε καν παιχνίδι, ήταν 22 γουρούνια σε ένα γήπεδο, ο Θεός να το κάνει γήπεδο. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό το ματς. Κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι, όπου θα παίξουμε σίγουρα σε καλύτερο γήπεδο. Το καλό είναι ότι όσοι έπαιξαν βγήκαν υγιείς»,

    Όλα καλά και ωραία και ωραία τα βρήκε ο Χριστοβασίλης

    Χάνει στους Ζωσιμάδες ο ΠΑΣ από τον ΠΑΟΚ (δεν ξανακοιμήθηκε ο θεός της μπαλλας) κάνει δηλώσεις ο Ιβιτς : «Αυτό δεν υπάρχει, είναι τραγικό… Οφείλεται σε κάποιον που είναι εδώ 10 χρόνια. Είναι ντροπή να παίζουν σε αυτό το γήπεδο. Είναι το χειρότερο γήπεδο στη Λίγκα. Κινδυνέψαμε και εμείς και οι παίκτες του ΠΑΣ, να πάθουμε ζημιά. Συγχαρητήρια στους παίκτες που έπαιξαν δεύτερη φορά σε τέτοιο γήπεδο και πήραν τη νίκη».

    Εξαλλος ο Πρόεδρος του ΠΑΣ, λες και για την κατάσταση του γηπέδου είναι υπεύθυνη η ΓΓΑ που της ανήκει κι όχι αυτός που το επιλέγει και το χρησιμοποιεί τόσα χρόνια !!΄Ζητάει από τον ΠΑΟΚ να τον διώξει !!

    Κερασάκι στην τούρτα οι δηλώσεις του αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΣ Μιχαήλ :«Αυτό το γήπεδο δεν είναι για ποδόσφαιρο. Ό,τι και να έχουν πει για το γήπεδο θα έχουν δίκιο κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν τιμάει την ομάδα μας.»

  42. Spiridione said

    Ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 προανήγγειλε την εξάντληση πειθαρχικών, διοικητικών και ποινικών ευθυνών. «Είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται από τον αλβανικό εθνικισμό να προκαλέσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά τις ανακοινώσεις του Ράμα και την προσπάθεια αναβίωσης θεμάτων, όπως το τσάμικο, δηλαδή των συνεργατών των Γερμανών στην περίοδο της Κατοχής, βλέπουμε τέτοια φαινόμενα τα οποία στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν γίνονται αποδεκτά. Ηδη έχει διαταχθεί και από το ΓΕΣ και από εμένα να εξαντληθούν οι πειθαρχικές, διοικητικές, αλλά και ποινικές ευθύνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
    Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ξεκαθάρισε πως οι ποινές θα επιβληθούν βάσει του στρατιωτικού κώδικα και υπενθύμισε ότι ο ίδιος, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, διαμαρτυρόταν για τις αθρόες ελληνοποιήσεις Αλβανών, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. «Όποιος δεν αισθάνεται Έλληνας, καλό θα ήταν να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του» είπε χαρακτηριστικά.
    Και σημείωσε: «Θα διαπιστωθούν όλα, θα δούμε με ποιες διαδικασίες καταρχήν απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα. Αν πρόκειται για παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ ή αν με τις ελληνοποιήσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ για να πάρει ψήφους κάποια εποχή ήταν μέσα και κάποιοι οι οποίοι δεν αισθανόντουσαν Ελληνες, αλλά εκείνη την ώρα έκαναν ένα deal».
    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=573003&catID=3

  43. Idom said

    Καλημέρα!

    Υπάρχει ειδικότητα «σιτιστής ωδικών πτηνών»;;;

    Μήπως αντί για στρατοδικείο μπορούμε να κάνουμε εθνικό, ανώτατο, ειδικό δικαστήριο; Έχω καιρό να δω γουνάκια και τα επεθύμησα!

  44. sarant said

    42 Πολύ άσχημα κάνει. Μέγα λάθος να τους συνδέει με τον αλβανικό εθνικισμό.

    43 Θρυλική βυσματική ειδικότητα -δεν ξέρω αν πράγματι υπάρχει.

  45. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Ασφαλώς και δεν πρέπει να τιμωρηθούν τα παιδιά. Να απολυθούν πρέπει. Με Ι5.

    Όταν είσαι νεοσύλλεκτος, βγάζεις ομαδική φωτογραφία με τη φάτσα σου μέσα στο στρατόπεδο, κάνεις το σήμα της αλβανικής σημαίας, την ανεβάζεις στο facebook, κι όλα αυτά επί υπουργίας Καμμένου, πα να πει είσαι μειωμένης ευθύνης και δεν πρέπει όχι όπλο να πάρεις στα χέρια σου, αλλά ούτε ξεφλουδιστήρι πατάτας.

    Όταν υπηρετούσα, θυμάμαι οι νεαροί στη μονάδα είχαν κάνει τις άπειρες βλακείες, αλλά όχι στη βασική εκπαίδευση — όσοι δεν είχαν βύσμα είχαν ένστικτο αυτοσυντήρησης. Και, μολονότι είχαν πέσει καμπάνες λόγω facebook, ήταν για κάτι που γράφτηκε. Φωτογραφίες παίρναμε, αλλά προσέχαμε πού τις κυκλοφορούσαμε.

  46. Avonidas said

    #43. Έχω καιρό να δω γουνάκια και τα επεθύμησα!

  47. Γερμανοτσολιάς said

    Ολόκληρο άρθρο, τοσα σχόλια, αλλά πουθενά δε διάβασα για τις αντιδράσεις του υπουργού Αμύνης…Ειλικρινά, δε γνωρίζω το θέμα, αλλά ευτυχώς διαβάζω το μπλογκ και ξεχνιέμαι οτι την Ελλάδα συγκυβερνά η ακροδεξιά…

  48. Avonidas said

    #7. Οι φωτογραφίες σχετικά απαγορεύονται. Π.χ. στο επισκεπτήριο όλοι βγάζουν φωτογραφίες με το καμάρι τους. Μέσα στο χώρο του στρατοπέδου, χωρίς πρόβλημα.

    Όλα επιτρέπονται, αρκεί να μη σε πάρουν χαμπάρι. Ο ελληνικός στρατός έχει μια νοοτροπία παρόμοια με της αρχαίας Σπάρτης (σ’ αυτό το θέμα): τιμωρείσαι όχι γιατί έκλεψες, αλλά γιατί ήσουν ατζαμής και σε πιάσαμε.

  49. Pedis said

    Aν μαλακίζονταν με το ένα χέρι κι όχι με και με τα δύο, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι σχημάτισαν τον αμερικανικό αετό και τότε θα είχαν καπαρώσει υποτροφία από το Νάτο!

    ΓΕΣ στην ατζέντα της ναζαυγής είναι (κι αυτή) η ιστορία.

    Τι να λέει ο υφυπ. άμυνας που είναι και … αριστερός; Χουχουχουχου!!

  50. Avonidas said

    Όσο για τον Καμμένο, να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολιτικών που είναι τζούφιοι στα μείζονα να παθιάζονται με τα ελάσσονα. Άρτον και θεάματα, λέει η παλιά και επιτυχημένη συνταγή. Άρτος δεν υπάρχει, άρα πάμε για θεάματα.

  51. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἀπ’ ὅ,τι μαθαίνω ἀπὸ Ἀλβανίδα, τὸ ἀνήψι της ποὺ ὑπηρετεῖ δὲν μπορεῖ νὰ μιλήση μὲ τοὺς δικούς του γιατὶ τοὺς ἔχουν πάρει τὰ κινητά. Τὸ ἐρώτημα εἶναι, τὰ ἔχουν πάρει ἀπὸ ὅλους ἢ μόνο ἀπὸ ἀλβανικῆς καταγωγῆς ἄτομα. Ἔχει κανεὶς πληροφόρηση;

  52. Νίκος Α. said

    Αυτή τη συνεισφορά στο Δημογραφικό δεν τη καταλαβαίνω. Είχε ποτέ η οικονομία μας τέτοια ανάπτυξη που να χρειάζεται επειγόντως εργατικά χέρια από το εξωτερικό; Φυσικά βοήθησαν την οικονομία με λάθος αναπτυξιακό μοντέλο όμως (της οικοδομής-αυθαίρετο, των σουβλακερί και των καγιέν) και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Δε το έκαναν πάντως γιατί είχαν καμιά πρεμούρα να βοηθήσουν. Από πείνα και συμφέρον το έκαναν όπως και οι δικοί μας μετανάστες σήμερα.

    «και σήμερα τα παιδιά των μεταναστών, που επιλέγουν να πολιτογραφηθούν, έχουν πολύτιμη συνεισφορά στην δημογραφική σύνθεσή μας, την ίδια στιγμή που οι, ας πούμε, Έλληνες το γένος συνομήλικοί τους ή λίγο μεγαλύτεροί τους μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό»

    Παρομοίως πολλοί μετανάστες (ή τα παιδιά τους) της δεκαετίας του 90 είτε γύρισαν στην πατρίδα τους είτε πήγαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δε ξέρω αν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία (αν ξέρουμε τι μας γίνεται σαν κράτος). Η δημογραφική σύνθεση από μόνη της δεν αρκεί. Αν οι περισσότεροι νέοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δουλεύουν με μαύρα ή είναι άνεργοι πάλι δεν μαζεύονται τα λεφτά γιά να πληρώνονται οι συντάξεις γιά παράδειγμα.

    Για το θέμα της τιμωρίας δεν έχω γνώμη – συμφωνώ ότι το γεγονός πήρε διαστάσεις χωρίς λόγο και δε ξέρω αν ο ΥΠΕΘΑ έχει κάποια στοιχεία που συσχετίζουν με αλβανικό εθνικισμό ή πετάει κοτσάνες απερίσκεπτα όπως συνηθίζει.

  53. Avonidas said

    #51. Για τώρα δεν ξέρω, αλλά όταν παρουσιάστηκα στο Ναύπλιο το ’11, η οδηγία ήταν όχι κινητά με κάμερα, τα άλλα επιτρέπονταν. Είχα φροντίσει να έχω μαζί μου μια παλιά μπαγκατέλα, αλλά κι όσους είχαν κινητό με κάμερα απλά τους έλεγαν να το καταχωνιάσουν. Από κει και πέρα, ήταν θέμα να είσαι διακριτικός, και βεβαίως ήταν στην ευχέρεια του κάθε καραβανά πόσο θα το τραβήξει το θέμα.

  54. Alexis said

    #48: Ο ελληνικός στρατός έχει μια νοοτροπία παρόμοια με της αρχαίας Σπάρτης
    Ε ναι ρε συ, ποιους άλλους ήθελες να αντιγράψει;
    THIS IS SPARTA!!! 😆

  55. spyridon said

    Φυσικά και συμφωνώ με το άρθρο.

    Επίσης κατάλαβα ότι ο Νικοκύρης (θυμόμουν ότι είναι πτ. Πολυτεχνείου) είναι χημικός μηχανικός εφόσον παρουσιάστηκε Σπάρτη.

    @ 48 Το 199Χ είχα παρουσιαστεί Μεσολόγγι. Κάποια στιγμή όταν αναχωρούσα μαζί με άλλους που μας έστελναν σε σχολές ΥΕΑ, ένας μόνιμος λοχίας (καλή του ώρα) μας έδωσε έμμεσα μια χρησιμότατη συμβουλή για τα μετέπειτα.

    «Η γυναίκα του καίσαρα δεν χρειάζεται να είναι τίμια αρκεί να φαίνεται»

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «ούτε απαρνιούνταν την Ελλάδα υπέρ της Αλβανίας: απλώς δήλωναν την ταυτότητά τους.»
    Το σήμα του αετού, είναι καθαρά εθνικιστικό και έχει καθιερωθεί τα τελευταία 6-7 χρόνια από τους εθνικιστές Αλβανούς, και δηλώνει ακριβώς την άρνηση της Ελλάδος υπέρ της Αλβανίας. Τα αλβανόπουλα ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν και τι πρεσβεύει αυτή η κίνηση, άλλωστε γι΄αυτό το λόγο δημοσίευσαν την φωτογραφία και δεν την κράτησαν για δικό τους ενθύμιο. Η πραγματικότητα είναι αυτή, αλλά φυσικά έχει πολλές ερμηνείες.

    «Η μαζική έλευση Αλβανών μεταναστών στη δεκαετία του 90 υπήρξε από πολλές απόψεις ευεργετική για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία,»
    Νά και το (προφανώς ακούσιο) ξέπλυμα του Σαμαρά και της οικονομικής ελίτ από κει που δεν το περιμένεις. Αν τις συγκρίνουμε με τις πολλές απόψεις που υπήρξε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ, ποιές λές να είναι περισσότερες;

    «και σήμερα τα παιδιά των μεταναστών, που επιλέγουν να πολιτογραφηθούν, έχουν πολύτιμη συνεισφορά στην δημογραφική σύνθεσή μας, την ίδια στιγμή που οι, ας πούμε, Έλληνες το γένος συνομήλικοί τους ή λίγο μεγαλύτεροί τους μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό.»
    Ευτυχώς που υπάρχουν και οι νέοι Αλβανοί πατριώτες που μένουν στην πατρίδα τους την Ελλάδα για να την στηρίξουν και μαζί με την ακροδεξιά κυβέρνηση να την βοηθήσουν να ορθοποδήσει, γιατί αν περίμενε η Ελλάδα από τα δικά της κακομαθημένα κωλόπαιδα που υποθέτω πως «30 – λιώνουν μιά καρέκλα στο σπίτι τους ή στις γύρω καφετέριες και γκρινιάζουν για δυσκολίες» και φεύγουν έξω αντί να μείνουν εδώ να αυτοκτονήσουν, θα πέθαινε. Σιγά μη φταίει η αριστερή κυβέρνηση που ξεπούλησε την ιδεολογία της, τις ελπίδες όσων την στήριξαν και την εμπιστεύτηκαν και την πατρίδα, υπογράφοντας φασιστικά μνημόνια.

    Λυπάμαι που το λέω εδώ, αλλά οι βολεμένοι, ακόμα και οι κουτσοβολεμένοι, πλην εξαιρέσεων δεν βλέπουν πέρα από την βολή τους, όποια κι αν είναι αυτή. Ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δουλειά, και εκατοντάδες χιλιάδες ξεπαγιάζουν γιατί δεν έχουν ούτε στοιχειώδη θέρμανση, ενώ δεκάδες χιλιάδες υποσιτίζονται αυτοί και τα παιδιά τους, ΑΛΛΑ…..!!!

  58. Γερμανοτσολιά, προφανώς δεν είχες διαβάσει το σχόλιο 42 πριν γράψεις το 47.

  59. Avonidas said

    #55. «Η γυναίκα του καίσαρα δεν χρειάζεται να είναι τίμια αρκεί να φαίνεται»

    Είδες τι μεγάλο σχολείο που είναι ο στρατός; 😉

    (Το άλλο μεγάλο που είναι δεν το γράφω)

  60. spiral architect said

    @47: Θα πάω να βρω τον Κίντο εκεί στην Αραπιά και θα αποκλείσω από το κινητό και το πισί μου ιντερνετικούς συνδέσμους με domain «.gr». Έλεος πχια!

  61. sarant said

    47 Όταν γράφτηκε το άρθρο, δεν υπήρχαν επίσημες αντιδράσεις του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος ήταν στην Αμερική. Στα σχόλια, έγραψα (σχ. 44)

    50 Έτσι

    51 Δηλαδή τους τα πήραν τώρα;

    55 Καλά μάντεψες

  62. marulaki said

    Θα ορκιζόμουν ωστόσο ότι το ρητό έχει ως εξής: Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, πρέπει ΚΑΙ να φαίνεται, και όχι ‘αρκεί να φαίνεται’.

  63. Νομίζω πως, όσο εξτρίμ είναι ο «Σκάει» (και όλα τα …σκασμένα), το ίδιο εξτρίμ (με αντίθετο πρόσημο) είναι και ο Νοικοκύρης (και αρκετοί άλλοι φίλοι).
    Δεν μπορούμε να θεωρούμε a priori ως εχθρική συμπεριφορά το ότι, κάποιοι Έλληνες φαντάροι θυμούνται (και τιμούν!) την Αλβανική τους καταγωγή. Ούτε όμως είναι φρόνιμο να σπεύδουμε, όσοι είμαστε έξω από το χορό, να λέμε ότι όλα είναι μέλι-γάλα. Η φυσική ηγεσία της Μονάδας στην οποία υπάγονται οι υπόψη στρατιώτες, πρέπει με νηφαλιότητα και χωρίς …κωδωνοκρουσίες να παρακολουθεί την όποια συμπεριφορά αυτών (και όχι μόνο).
    Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου όλοι οι πολίτες δηλώνουν πρώτα Αμερικάνοι και μετά Έλληνες ή Κινέζοι κλπ, οι «φύλακες» έχουν το νού τους: Με την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, όλοι οι Αμερικανοί πολίτες Ιαπωνικής καταγωγής βρέθηκαν στα …μετώπισθεν, ή και πιο πέρα!

    Σε ότι αφορά τους Ρωσοπόντιους, θεωρώ κατ΄αρχήν τον όρο τόσο πετυχημένο όσο και εκείνον του λαθρομετανάστη (το είπα και άλλοτε αυτό). Ονομάζαμε (και ονομάζουμε) «βουλγαροπρόσφυγες» τους εκ Βουλγαρίας πρόσφυγες (μεταξύ αυτών και ο Βάρναλης και ο Ιωαννίδης του ΚΚΕ), για να τους ξεχωρίζουμε από τους άλλους πρόσφυγες. Το ίδιο ισχύει και για τους Ρωσοπόντιους: Πόντιοι που ήρθαν από τη Ρωσία. Το να τους ονομάζεις …Ελληνοπόντιους, είναι σαν να θεωρείς μή Έλληνες τους λοιπούς Πόντιους της Χώρας!
    Οι «ελληναράδικες» κατακραυγές μερικών για το γεγονός ότι πολλοί Ρωσοπόντιοι δεν ξέρουν να μιλούν (και να γράφουν) ελληνικά, είναι τουλάχιστον άδικες: Είναι παιδιά Ποντίων 4ης γενιάς, που κατέφυγαν από τον Πόντο στη Ρωσία το 1916 (ή και πρωτύτερα). Επί 100 και πλέον χρόνια δεν είχαν στη Ρωσία σχολεία ελληνικά. Δεν είχαν βέβαια ούτε εκκλησίες (μπολσεβικισμού ένεκεν). Από πού θα άκουγαν και θα μάθαιναν ελληνικά; Αν δεις όμως τα ονόματά τους (πατρός, παππού κλπ) διαπιστώνεις εύκολα τις ελληνικές ρίζες. Και, γράφοντας αυτά, δεν αποκλείω να έχουν διεισδύσει, μαζί με τους Ρωσοπόντιους και κάποιο …Καζάκοι κλπ. Δεν θα έβαζα στοίχημα το κεφάλι μου ότι, στα χρόνια αμέσως μετά την πτώση του παραπετάσματος, οι Πρεσβείες και τα Προξενεία μας στην πρώην ΕΣΣΔ λειτουργούσαν χωρίς την …πατροπαράδοτη διαφθορά!

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    http://diktiospartakos.blogspot.gr/

  65. Avonidas said

    #62. Προφανώς έτσι είναι το αυθεντικό ρητό, αλλά στο στρατό ισχύει η παραλλαγή του με το παραπάνω. Κι όχι μόνο στο στρατό…

  66. Avonidas said

    #63. Με την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, όλοι οι Αμερικανοί πολίτες Ιαπωνικής καταγωγής βρέθηκαν στα …μετώπισθεν, ή και πιο πέρα!

    Με άλλα λόγια, τους κλείσανε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι μεγάλοι δημοκράτες. Μαύρες σελίδες της ιστορίας που επαναλαμβάνεται.

  67. Avonidas said

    Μοι προξενεί κατάπληξιν που κανείς από τους χριστιανούληδες του ιστολογίου δεν έχει αναφέρει ακόμα ότι ο ελληνόψυχος δόναλδ ανεκήρυξε την 20ην Ιανουαρίου 2017 «Εθνική Ημέρα Πατριωτικής Αφοσιώσεως», και δη αναδρομικώς.

    Κοινώς, γα**θηκε ο Δίας με τον Ερμή ανάδρομο. 😛

  68. ΓιώργοςΜ said

    57 Στο κομμάτι που με αφορά, η περιγραφή αφορά το 2009 (αρχές) και νωρίτερα, οπότε τα συμπεράσματα δεν ταιριάζουν. Ούτε είχαμε καταλάβει ακόμη τι θα ακολουθήσει, ούτε «πρώτη φορά αριστερά» είχαμε. Για την απαξίωση των μαθημάτων και/ή την οκνηρία των σπουδαστών μπορούμε να μιλάμε για μέρες, όπως και για την πιθανή κακή διδασκαλία από μέρους μου (αν και, για να με κρίνουν, θα έπρεπε να έρθουν έστω μία φορά), αλλά είναι άλλο θέμα. Για τα δικά μου μέτρα, είτε δηλώνεις φοιτητής και ασχολείσαι μ’ αυτό, είτε κάνεις κάτι άλλο με τη ζωή σου. Το «Ω ξειν αγγέλειν τοις γονέσιν ότι τήδε κοιμώμεθα τοις κείνων χρήμασι τρεφόμενοι» με βρίσκει έντονα αντίθετο, κι εν πάση περιπτώσει, εκθέτει εκείνους που το ακολουθούν στην κριτική οποιουδήποτε.

    64 Μα, έτσι είναι, ο λοχίας έκανε την επικαιροποίηση επί το ακριβέστερον!

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67.

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    69.αυτό

  71. Babis said

    To 2004 στην Εθνική Ελλάδος στο μπέιζμπολ, πόσους παίκτες είχαμε που να μίλαγαν Ελληνικά;

    Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  72. Πέπε said

    Μα τι κάνει αυτός; Σκέφτεται λογικά;;!!

    Λέει τα προφανή;

    …ρε τον ανθέλληνα!

  73. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    63. «Οι «ελληναράδικες» κατακραυγές μερικών για το γεγονός ότι πολλοί Ρωσοπόντιοι δεν ξέρουν να μιλούν (και να γράφουν) ελληνικά, είναι τουλάχιστον άδικες»

    Όσον αφορά τη δική μου σχετική «κατακραυγή» (σχ.29) αγαπητέ κύριε, δεν είναι καθόλου άδικη. Όταν ο άλλος έχει χρόνια σε ένα ελληνόφωνο περιβάλλον ,και η ελληνική πολιτεία του έχει δώσει-προφανέστατα χαριστικά και ψηφοθηρικά…- πλήρη δικαιώματα έλληνα πολίτη, πα στα διάλο! μια κουβέντα στα έρμα ελληνικά -έστω το αναθεμετισμένο ψεύτικο όνομά σου- μάθε τη! Το ότι δεν το κάνουν σημαίνει απόλυτο ωφελιμισμό και παντελή περιφρόνηση στην «ελληνικότητα» και φυσικά παντελή έλλειψη κουλτούρας (αλλά αυτό είναι ίσως συγχωρίσιμο. Εργάτες είναι οι άνθρωποι). Εδώ μετανάστες στην Αραπιά είμαστε και 2-3 κουβέντες αράπικα τις μάθαμε και τις χρησιμοποιούμε ,έστω από αβρότητα στη χώρα που μας δίνει ένα μεροκάμματο…

  74. LandS said

    Πάντως ο κόσμος έχει προοδεύσει πολύ. Πριν μισό αιώνα διατηρείτο ευλαβικά η από εικοσαετίας και Παράδοση κατά την οποίαν ο νεοσύλεκτος έτσι και ήταν χαρακτηρισμένος περνούσε πάρα πολύ άσχημα και αν δεν ήταν χαρακτηρισμένος περνούσε πολύ άσχημα. Που να βρεθεί διάθεση για φωτογραφίες ΕΝΤΟΣ στρατοπέδου με άλλους φαντάρους, πόσο μάλλον σε στάση που θα μπορούσε να προκαλέσει μακρινή υποψία μη ακραιφνούς Εθνικοφροσύνης. Ξύλο στους χαρακτηρισμένους, χαρακτηρισμός στους μη χαρακτηρισμένους.

    Στο θέμα μας.
    Να πάρουν αυτά τα εφτά παιδιά να τους μάθουν το «Έχω μια αδερφή», να τους βάλουν να συνοδεύσουν τον Notis όταν το τραγουδάει, να το ανεβάσουν στο γιουτουμπ και να τελειώσει εκεί το πανηγύρι.

  75. spiral architect said

    To Ιλ-Οινόη ξαναχτυπά και ο θεός βοηθός!
    (έχει και Τσαμουριές μέσα)

  76. Μπούφος said

    Συμφωνώ με το άρθρο σου Νικοκύρη. Πολλή φασαρία για το τίποτα. Η δική μου, βαθύτερη ενόχληση βρίσκεται στο ότι διάφοροι γύρω -γύρω συντηρούν ως εμβλήματα δύναμης- αετούς-, (Αλβανοί, Ρώσοι, Γερμανοί) και μόνο εμείς οι Ρωμιοί το ισχυρότατο σύμβολο αυτό του αετού, το απεμπολήσαμε και φτιάξαμε στους νεότερους χρόνους, αυτήν την ξενέρα τη σημαία μας, την Γαλανόλευκη

  77. Ριβαλντίνιο said

    επέλεξαν να γίνουν Έλληνες πολίτες, κάτι που ασφαλώς μας περιποιεί τιμή,

    «Τη εξαιρέσει εμού», που έγραφε και ο Καβάφης.

    …οργίλες αντιδράσεις συμπολιτών μας, που ζητούν όχι απλώς την παραδειγματική τους πειθαρχική τιμωρία αλλά και να… αφαιρεθεί η ιθαγένεια από τους εφτά νεαρούς (μέτρο που μόνο επί χούντας είχε εφαρμοστεί) και να απελαθούν στην Αλβανία.

    Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει. Θα πρέπει να διωχθούν και οι δικοί τους, να δικασθούν για κατασκοπία, εσχάτη προδοσία και ότι άλλο σκληρότατο μπορεί να γίνει.

    ύπουλο άρθρο

    Εγώ δεν θα του δώσω χίτ , αλλά συμμερίζομαι την άποψη του για «χαλαρή αντίδραση» και «ποινή χάδι». Τα ερωτήματά του είναι αφελέστατα. Τα ελληνικά στρατόπεδα είναι «οίκοι ανοχής».

    αλβανικός αετός

    Φυσικά στις μέρες μας συμβολίζει τον αλβανικό επεκτατισμό.

    ο νεοσύλλεκτος, ειδικά τις πρώτες μέρες, όπως είναι χαμένος και ξένος ανάμεσα σε ξένους,

    8 Αλβανοί μαζί ούτε χαμένοι είναι ούτε ξένοι μεταξύ ξένων.

    ρωτούσαν εναγωνίως

    Αυτοί θα ρωτούσαν : «Κανάς Αλβανός εθνικιστής παιδιά ;»

    Η μαζική έλευση Αλβανών μεταναστών στη δεκαετία του 90 υπήρξε από πολλές απόψεις ευεργετική για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία,

    Απ’τα χειρότερα πράγματα που συνέβησαν στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα.

    και σήμερα τα παιδιά των μεταναστών, που επιλέγουν να πολιτογραφηθούν, έχουν πολύτιμη συνεισφορά στην δημογραφική σύνθεσή μας,

    Αλί, αλί και τρισαλί !

    Επίσης, αν μέτρο του πατριωτισμού έχει κανείς τη στρατιωτική θητεία, οι γιοι των μεταναστών υπηρετούν τη θητεία τους κανονικότατα, στις παραμεθόριες περιοχές, και όχι με την ειδικότητα του σιτιστή ωδικών πτηνών ή του κωδωνοκρούστη στον Λυκαβηττό όπως οι γόνοι της ελίτ.

    Γεμάτο Αλβανούς τριμηνιαίας θητείας το 401 ! 🙂 🙂 🙂

    ενώ κάποιοι άλλοι θα έχουν διπλή εθνική συνείδηση, όπως είναι τα εκατομμύρια των ελληνοαμερικανών ή των ελληνοαυστραλών, που έχουν την αμερικανική ή αυστραλιανή υπηκοότητα,

    Δεν υπάρχει αυτό. Οι ΗΠΑνοί και οι Αυστραλοί είναι πολιτικά έθνη. Συνεπώς κάποιος μπορεί να είναι Έλληνας και Αμερικάνος. Έλληνας και Αλβανός με δύο εθνικές συνειδήσεις δεν γίνεται.

    αλλά να βλέπουμε και πώς μεταχειρίστηκε το ελληνικό κράτος τη μουσουλμανική της Θράκης

    Πώς ;;; Μια χαρά αυξάνονται και ευημερούν. Το ’55 και το ’64 έπρεπε να έχουν εκδιωχθεί όλοι.

    Αυτά τα ολίγα από εμένα.

  78. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    76,

    «ξενέρα» η Γαλανόλευκη; Μπούφος είστε, παιδί μου;

    (Τον δικέφαλο, μεταξύ μας, τον είχαμε εξασφαλισμένο στην πατριαρχική κίτρινη σημαία, που κυματίζει ελεύθερα έξω από τις εκκλησίες, σε κάθε μεγάλη ή μικρότερη γιορτή. Κι εδώ, όπως ξέρετε, Εκκλησία και Πολιτεία είναι δύο απολύτως διακριτές εξουσίες).

  79. Πέπε said

    @23:
    Η δική μου εμπειρία από Ρωσοπόντιους στον στρατό:

    Ήταν μια παρέα (που μάλλον γνωρίστηκαν εκεί, δε νομίζω να ήτααν από πριν παρέα). Σ’ εμάς μιλούσαν ελληνικά, με μια απόχρωση ότι δεν είναι η γλώσσα τους. Μεταξύ τους μιλούσαν κυρίως ρώσικα, αλλά καμιά φορά το γύριζαν και στα ποντιακά. Τα ποντιακά τους όμως ήταν τόσο βαριά αφενός (επί γενιές ανεπηρέαστα από την κοινή νεοελληνική, αντίθετα από των εδώ Ποντίων) και τόσο επηρεασμένα από τα ρώσικα αφετέρου, ιδίως στην προφορά, που δεν αναγνωρίζονταν από ένα ανυποψίαστο αφτί. Εγώ τα έπιανα, γιατί:
    α) είχα κάνει κάποτε κάτι ψευτορώσικα
    β) και με τα ποντιακά έχω μια υποτυπώδη επαφή
    γ) έχω γενικότερα ενδιαφέρον για γλώσσες και διαλέκτους, και τεντωμένες τις αντένες
    δ) επιπλέον τούς ρώτησα και μου το επιβεβαίωσαν.

    Άλλοι από τους παραπάνω είχαν ελληνικά επώνυμα κι άλλοι ρώσικα, τύπου Παναγιώτωφ. (Ακόμη και στην Ελλάδα έχουμ εμερικα΄τέτοια επώνυμα.)

    Εξαιρούνταν ένας, που μίλαγε τα μεν ελληνικά εντελώς σπαστά, και κατά τα άλλα μόνο ρώσικα, καθόλου ποντιακά. Γι’ αυτόν οι υπόλοιποι (που δεν τον χώνευαν κιόλας γιατί ήταν νταής και παλιοχαρακτήρας – άρα μπορεί και να αμφισβητηθεί η αντικειμενικότητα των άλλων απέναντί του) ότι δεν ήταν Πόντιος αλλά Ρώσος που μας δουλεύει.

    Επίσης, όλοι μαζί ήταν τόσο σαματατζήδες που προκαλούσαν φόβο και υποψίες για «τα χειρότερα». Τελικά κατάλαβα ότι απλώς εκφράζονται μεγαλοφώνως. Έπαιζαν π.χ. χαρτιά μεταξύ τους και νόμιζες ότι σε λίγο θα βγουν τα μαχαίρια, αλλά κάποια στιγμή εντελώς απροειδοποίητα η φασαρία κόπαζε και το παιχνίδι συνέχιζε ήρεμα και ωραία.

  80. Γερμανοτσολιάς said

    @Άγγελος @Spiridione

    Ρηφρες σε σμαρτόφωνο..τι περιμένεις!?!

    Ύστερα απο όλα αυτά, και αντί να ασχολούμαστε με τις κραυγές των χαυγιτων, δε νομίζετε οτι το μείζον θέμα είναι οι δηλώσεις του υπουργού Συριζανελ;

    Για να σας βοηθήσω, ο Καμμένος παραπέμπει-μεταξύ άλλων- στον κύριο Τράγκα και τα πρωτοσέλιδα της «Χώρας» για μαϊμού ελληνοποιήσεις και αλλοίωση του αποτελέσματος των εκλογών του 2000.

    Συνωμοσιολογία, εθνικισμός, λαϊκισμός σε ένα πακέτο με τη βούλα της Αριστερής πιστοποίησης..Τι ζούμε ,Θεέ μου?!?

  81. Pedis said

    Θα ήθελα να μάθω τι άλλαξε στο Υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΣ με την κυβέρνηση της αριστεράς από τοn Ιαν, 2015 …

    Με υπουργό Άμυνας έναν ακροδεξιό και την κλίκα του!

    Στις λέσχες Εφέδρων οι κλασικοί εθνικιστές και οι ναζί αλωνίζουν, η προπαγανδιστική εθνικιστική μιλιταριστική εμφυλιοπολεμική θρησκόληπτη ατζέντα είναι στην ημερησία διάταξη στα κέντρα εκπαίδευσης (σύμφωνα με πολλές καταγγελίες), η κομπανάι μπέλλα με Καμμένο και συριζαίους κάνουν «περιπολία και αναγνώριση» στα νησιά με εμπροσθοφυλακή τους ναζί κλπ κλπ.

    Και πάνω σε όλα αυτά ιδού και η μεγάλη τιμή!

    Ρε παλλικάρια, τον αμερικάνικο …

    σχημάτισαν τα χαζοπούλια, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ΓΕΣ !!

  82. LandS said

    Τη δεκαετία του 90 δεν είχαμε μετανάστες Αλβανούς αλλά Βορειοηπειρώτες.

  83. LandS said

    81 Αυτό τον πίνακα κοιτάζει και ο Τραμπ και λέει το ΝΑΤΟ παρωχημένο.

    81 τέλος. Ο Αμερικάνικος έχει ένα κεφάλι. Αυτός του ΓΕΣ έχει δύο, σα τη φανέλα της ΑΕΚ.

  84. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και για να μην ξεχνιόμαστε: αυτήν την εποχή ( μάλλον και για πολλά χρόνια ακόμα) την Ελλάδα τη διαφημίζει παγκοσμίως ένας Έλληνας απ’ τα Σεπόλια νιγηριανής καταγωγής.

  85. spiral architect said

    @84: Σαν και τον Ιμπραήμοβιτς ένα πράμα. 🙂

  86. cronopiusa said

    Niko Ago ‏@NikoAgo 22 Ιαν

    Μπάτσοι στη Ν. Υόρκη, προσβάλλουν το ελληνικό κράτος σχηματίζοντας το σύμβολο της αλβανικής σημαίας. Εντοπίστηκαν και ακολουθεί έρευνα.

    Γιούχα και πάλε γιούχα των πατρίδων!

  87. Ρε ακραιφνείς αριστεροί, το μόνο που δεν έχετε κατηγορήσει τον Καμμένο είναι που δεν έχει φάει ντολμαδάκια της Περιστέρας όπως χλαπάκιαζε ο Χαρίλαος της Μαρίκας κι έτρεχε να τα προλάβει ζεστά.

  88. Μπούφος said

    78 Γιώργο Λυκοτραφίτη

    (για πες μου, απολύτως εμπιστευτικά, αγαπητέ,
    μήπως διατηρείς βιοτεχνία με εσώρουχα
    -κυρίως γυναικεία, ΔΕΝ είπα ότι τα φοράς κιόλας,
    ΜΗΝ πάει στο πονηρό ο εύστροφος νους σου- στην Πατησίων;
    δεν θυμάμαι αν σε έχω ρωτήσει)

    Και…Ναι! Ξενέρα την βρίσκω τη Γαλανόλευκη.
    Ποίον το πρόβλημα; Τα νερά της θάλασσας δεν συμβολίζει;
    Ε, γι αυτό την βρίσκω ξε-νέρα! ;-(

    Ομως εκείνο που με πλήγωσε πιο πολύ από ολα
    είναι η ύπαρξη ειδικότητας για ωδικά πτηνά στα Ελληνικά Στρατά!

    Δηλαδή, φροντίδα για Μπούφους , τίποτα;

    Αδικίααα!
    ;-(

  89. Pedis said

    # 83α) – Ουού καααλά … παρωχυμένο!;

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν καταλαβαίνω καλά, απαιτούμε από τους Έλληνες δεύτερης, τρίτης κλπ. γενιάς μετανάστες στο εξωτερικό να είναι πρώτα Έλληνες και μετά ό,τι άλλο, τους καμαρώνουμε όταν κουνάνε ελληνικές σημαίες μες στα μούτρα π.χ. των Γερμανών, όταν παίζει εκεί ελληνική ομάδα, αλλά από τους ξένους μετανάστες δεύτερης, τρίτης κλπ γενιάς στη χώρα μας απαιτούμε να είναι πρώτα Έλληνες και μετά ό,τι άλλο. 😊
    Όσο για την ελληνική γλώσσα, είμαι σε θέση να ξέρω ότι οι δεύτερης γενιάς μετανάστες την μιλάνε όπως και τα αντίστοιχης ηλικίας ελληνόπουλα, ενώ οι γονείς τους λίγο έως πάρα πολύ καλά. Περισσότερο δυσκολεύονται οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί πρώτης γενιάς μετανάστες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα σνομπαρίσματος αλλά αντικειμενικών δυσκολιών.

  91. cronopiusa said

    Πέντε χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του Θ. Αγγελόπουλου
    (μα ολα τα ειχε πει!!!)

    Baile Megalexandros

  92. leonicos said

    Ο Σκερντέμπεης δεν πολεμούσε για την Αλβανία αλλά κατά των οθωμανών.
    Οι σουλιώτες, το καμάρι μας, δεν ήξεραν γρυ ελληνικά. Τα τραγούδια που τους φορέσαμε είναι του 1890….

    Κάνανε καλαμπούρι. Εγώ σχεδίαζα πεντάλφες στο στρατό και γελούσαν. Έλεγα ‘είμαι εβραίος’ χωρίς κανείς ν’ αμφισβητήσςει την ελληνικότητά μου.

    Πολύ κακό για τίποτα. Θα τους δημιουργήσουμε θέμα, ενω δεν είχαν σκοπό (μάλλον) να δημιουργήσουν.

    Το ότι ο μοσός στρατός και η μισή κυβέρνηση είναι αρβανιτόσογα, κκανείς δεν το θυμάται;

    Πάντα θα υπάρχει θέμα Τσαμουριάς,. όπως θα υπάρχει και Β. Ηπείρου. Όταν οι πληθυσμοί είναι μεικτοί, έχουν και οι δυο την ίδια πατρίδα. Αν κάνουμε την ηλιθιότητα της Κύπρου, ίσως την πληρωσουμε ακριβ΄κάποτε.

  93. Γερμανοτσολιάς said

    @ cronopiusa

    + 65 χρόνια απο το θάνατο του Πατέρα της Νίκης.

  94. Avonidas said

    #77. Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει. Θα πρέπει να διωχθούν και οι δικοί τους, να δικασθούν για κατασκοπία, εσχάτη προδοσία και ότι άλλο σκληρότατο μπορεί να γίνει.

    Συλλογική ευθύνη οικογενειών; Κάπως σταλινικό σε βρίσκω, σύντροφε! :-/

  95. Ριβαλντίνιο said

    @ 94 Avonidas

    Παρεξηγημένη, αδικημένη και συκοφαντημένη μορφή ο Στάλιν. Κάποτε θα δικαιωθεί. Αυτός ο παλιο – Λέννιν πάλι…

    🙂

    (Φυσικά δεν εννοώ να εκδιωχθούν άκριτα, αλλά να ελεγθεί τι ευθύνη φέρουν, αν κουβαλάν τα ίδια μυαλά κ.λπ.)

    @ 92 leonicos

    Πολλοί Σουλιώτες μιλούσαν και ελληνικά. Ο Μάρκος Μπότσαρης είχε γράψει και ελληνοαλβανικό λεξικό. Ο δε Κουτσονίκας στα απομνημονεύματα του προσπαθούσε να αποδείξει την συγγένεια της ελληνικής και της «πελασγικής»/αλβανικής ! 🙂

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97. Avonidas said

    #95. Φυσικά δεν εννοώ να εκδιωχθούν άκριτα, αλλά να ελεγθεί τι ευθύνη φέρουν, αν κουβαλάν τα ίδια μυαλά κ.λπ.

    Γουστάρωω… θα σκάσει μύτη δηλ. στα σπίτια των γονιών τους ο Καραβανέας με το ελληνόμετρο 😀

    Θα χυθεί άπλετο φως!

  98. Το λεξικό του Μπότσαρη (δεν ξέρω αν βρίσκω απολύτως πειστικά τα επιχειρήματα του Γιοχάλα):

    Ριβαλντίνιο, εσύ που σ’ αρέσει η ιστορία, θες να σχολιάσεις το #38 περί γενιτσαρισμού; Με βάση το δικό σου #77, οι σημερινοί Τούρκοι θα έπρεπε να θρηνούν που υπέστησαν τέτοια αλλοίωση από τον 12ο αιώνα και μετά και φτάσαν τα εξήντα μύρια.

  99. http://www.lifo.gr/articles/opinions/130389

  100. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχεις δίκιο, Λεώνικε. Πάμε να κάνουμε πάλι τις γνωστές ελληναράδικες βλακείες, να αποξενώσουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού και να το περιθωριοποιήσουμε. Η ιστορία του Οδυσσέα Τσενάι και της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης δεν μας έβαλε μυαλό. Αν τιμωρηθούν αυτά τα παιδιά, και μάλιστα αυστηρά, υπεύθυνη θα είναι όλη η κυβέρνηση, όχι μόνο ο Καμμένος. Αρκετά με τις αστείες δικαιολογίες, αρκετά με τα «εμείς είμαστε συνεπείς αριστεροί, αλλά μας φρενάρουν οι κακοί ξένοι και οι δεξιοί ΑΝΕΛ, οπότε αυτοί φταίνε».

  101. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  102. NM said

    Αυτό που με εντυπωσιάζει με τον Καμμένο είναι ότι όσο αυξάνονται οι στρατιωτικές προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, τόσο αυτός προσπαθεί να αναδείξει επικοινωνιακά τον «εξ Αλβανίας κίνδυνο» (Διανυκτερεύσεις σε φυλάκεια, τοπικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, δηλώσεις και κόντρα-δηλώσεις, κλπ)

  103. Avonidas said

    #102. Ε, δεν το ξέρεις το ανέκδοτο με το λαγό;

    Καφεδούμπα, ηλιούμπα, λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα…

  104. Ριβαλντίνιο said

    @ 97 Avonidas

    Πως σκάει μύτη η αντιρτρομοκρατική στα σπίτια συγγενών και φίλων, έτσι θα γίνει και με αυτούς.

    @ Δύτης των νιπτήρων

    Συμφωνώ με τους αξιωματικούς. Ένας προσποιητός και αδιάφορος όρκος δεν είναι γενιτσαρισμός.
    Εμένα δεν με πειράζει η αφομοίωση και δεν ψάχνω «καθαρά» έθνη και «ελληνική φυλή» . Με πειράζει όμως να πηγαίνω στο Μαντζικέρτ να πολεμήσω και οι Ούζοι και οι Πετσενέγκοι να αυτομολούν στους «ομοφύλους» τους.

    @ 100 Γιάννης Κουβάτσος

    Ο Τσενάι πήγε στις ΗΠΑ και έλεγε πως τον «πιέζανε να σηκώσει την ελληνική σημαία» ! 🙂 🙂 🙂 Έκλαψα στο γέλιο όταν το άκουσα…

  105. ΓιώργοςΜ said

    Δεν ξέρω ποια σχόλια είναι τρολαρίσματα και ποια όχι, αλλά να μιλάμε για γενιτσαρισμούς, φυλετικές καθαρότητες και αλλοιώσεις κλπ κλπ εμείς οι υποτίθεται σοβαροί, νηφάλιοι, ενήλικες (και βάλε… 😦 ) και με κάποιο υπόβαθρο άνθρωποι, είναι για γέλια και για κλάμματα.
    Ποιος ήταν ο πληθυσμός της Ελλάδας πριν το ’21; Εκατό χρόνια πριν; Διακόσια; Ποιες εθνικές ομάδες τον αποτελούσαν; Τι έγινε μετα το ’21; Τι έγινε με τη Μικρασιατική Καταστροφή το ’22; Με τις εκκαθαρίσεις των Γερμανών; Με τη μεταπολεμική μετανάστευση, λόγω εμφυλίου και λόγω φτώχιας;
    Βλέπουμε το κοντινό σ’ εμάς και μας φαίνεται τεράστιο και πρωτόγνωρο. Αν δούμε λίγο μακριά, απομακρυνόμενοι λίγο από την καθημερινότητα και τις συναισθηματικές ανακλαστικές αντιδράσεις, θα δούμε καλύτερα…
    Με υπογεννητικότητα να χτυπάει ρεκόρ, οι επόμενες γενιές είτε θα ενσωματώσουν μετανάστες/πρόσφυγες/τουρίστες/δενξερωγωτιάλλο, με τους οποίους υπάρχει μια πρωτογενής κοινωνική συμβατότητα (ή διάθεση να υπάρξει), ή θα περιοριστούν σε μια αραιοκατοικημένη χώρα γερόντων, μέχρι να εκλείψουν τελείως.

  106. Μιλάμε για τα αλβανάκια. Προχτές, στο γυφτομαχαλά της Κομοτηνής, χάθηκε εξάχρονο κωφάλαλο. Για να βρεθεί λίγη ώρα μετά, νεκρό. Την ενοχή του για τη δολοφονία παραδέχθηκε 15χρονος, γυφτάκος και κωφάλαλος επίσης, με παρελθόν βίας. Μάλιστα…

  107. Avonidas said

    #104. Στο σημείο αυτό, θέλω να με φανταστείς να οπισθοχωρώ αργάαα αργάα και προσεκτικά. Διότι δεν ξέρω αν κάνεις πλάκα ή μιλάς σοβαρά, κι αυτό με τρομάζει.

  108. Πάνος με πεζά said

    Στις πραγματικά άσχημες ειδήσεις της μέρας, η απώλεια του Τάσου Γεωργίου, γιου του Γιώργου, και φυσικά του Σπύρου Ευαγγελάτου, του «δάσκαλου». Και δεν είναι ασύνδετες οι δύο άσχημες ειδήσεις, αφού και ο Σπύρος είχε χάσει το γιο του σε νεαρή ηλικία, μάλιστα λίγο μετά από τη Λήδα Τασοπούλου.

    Τουλάχιστον σήμερα όλοι οι ξυπνητζήδες που έπαιρναν τηλέφωνο κι έλεγαν «Γεωργίου, γιατί δε φτιάχνεις τα δόντια σου;» να διαβάσουν το γιατί…Που είναι συγκλονιστικό.

  109. Μαρία said

    98
    Παρατήρησες οτι ο Πουκβίλ χρησιμοποιεί τον τύπο schype κι όχι albanais;
    Η θεία σε ρωτάει μήπως εννοείται spype, αν το αναζητήσεις σκέτο.
    https://www.google.gr/search?q=schype&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=4GOHWNXSO6Le8gfZkbXoAg#tbm=bks&q=vocabulaire+schype&nfpr=1

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    68 – «Στο κομμάτι που με αφορά, η περιγραφή αφορά το 2009 (αρχές) και νωρίτερα, οπότε τα συμπεράσματα δεν ταιριάζουν. Ούτε είχαμε καταλάβει ακόμη τι θα ακολουθήσει, ούτε «πρώτη φορά αριστερά» είχαμε.»
    Μα ήμουν ξεκάθαρος δεν μάσησα τα λόγια μου, και μην το παίρνεις προσωπικά, είπα ότι, «οι βολεμένοι, ακόμα και οι κουτσοβολεμένοι, πλην εξαιρέσεων δεν βλέπουν πέρα από την βολή τους, όποια κι αν είναι αυτή.» οπότε λογικό είναι που δεν είχατε καταλάβει τίποτα.
    Από το 2006 η οικοδομή έπνεε τα λοίσθια, η επίσημη ανεργία ήταν στο 12-13% η ανεπίσημη στο 20% και στην οικοδομή πάνω από 25% με σαφή ανοδική τάση, αλλά εσείς δεν ήσασταν οικοδόμοι ούτε άνεργοι, πώς να καταλάβετε τι θα ακολουθούσε.

    Το 2007 έσκασε η φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ, και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με κορυφαίο γεγονός (που είναι η κορυφή του παγόβουνου) την χρεοκοπία της Lehman brothers το 2008, ενώ στις ΗΠΑ η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα, δεκάδες πόλεις χρεοκόπησαν όπως π.χ το Ντητρόϊτ, χιλιάδες αυτοκτόνησαν, δεκάδες εκατομμύρια βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο, γιατί οι χρεοκοπημένες τράπεζες που στην Μέκκα του καπιταλισμού σώθηκαν με κρατική χρηματοδότηση, τους κατάσχεσαν τα σπίτια, δεκάδες εκατομμύρια (πάνω από 40) χρονίων ανέργων δεν υπάρχουν για το κράτος, γιατί μετά από ένα χρόνο δεν προσμετρούνται στις στατιστικές, αλλά εσείς δεν είστε αμερικανοί, δεν ζείτε εκεί, δεν χάσατε κανένα ακίνητο, ούτε ασχολείστε με το χρηματιστηριακά τεκταινόμενα, και φυσικά δεν είστε άνεργοι, οπότε λογικά δεν καταλάβατε τι θα ακολουθήσει, άλλωστε τι είναι οι ΗΠΑ, αστείον ποσόν, αμελητέα ποσότητα που δεν μπορεί να επηρεάσει στο ελάχιστο την παγκόσμια οικονομία, άσε που δεν είχαμε και αριστερή κυβέρνηση.

    Και τώρα κάποιοι γραφικοί υποστηρίζουν πως όλα δείχνουν πως επίκειται παγκόσμιος πόλεμος, αλλά είναι να παίρνει κανείς στα σοβαρά τους γραφικούς, αφού τα ΜΜΑ λένε άλλα.

    «Για τα δικά μου μέτρα, είτε δηλώνεις φοιτητής και ασχολείσαι μ’ αυτό, είτε κάνεις κάτι άλλο με τη ζωή σου.»
    Καλά μη το δένεις κόμπο αυτό, κι η γενιά του πολυτεχνείου ως επι το πλείστον επαναστατική δήλωνε και μεγάλο μέρος της κομουνιστές, οι φοιτητές που λές παιδιά τους είναι, ενώ οι ίδιοι, ποιό συμβιβασμένος πεθαίνεις. Για να μη πώ για την αριστερή κυβέρνησή μας και τον επαναστάτη πρωθυπουργό μας που είναι της μεταπολίτευσης παιδί, το έστριψαν όλο αριστερά και είδαμε πού βγήκαν.

    Δεν είπες όμως, τα φιλομαθεί και άοκνα αλλοδαπά παιδιά που πήραν το πτυχίο από τα ΤΕΙ τι κάνουν τώρα; Γιατί εγώ που γνωρίζω καμιά εικοσαριά νέους αποφοίτους από το ΕΜΠ, το ΠΑΠΕΙ, την Πάντειο, και την ανιψιά μου που τελείωσε Π.Μηχανικός στην Θεσσαλονίκη, εδώ και δυο χρόνια δεν έχουν τι να κάνουν, και συντηρούνται από τις οικογένειές τους όταν δεν βρίσκουν καμιά δουλειά του ποδαριού για τρείς κι εξήντα, για να μη πώ για τους δεκάδες απελπισμένους φίλους και γνωστούς Π.Μ κι αρχιτέκτονες με οικογένεια και μικρά παιδιά (κάποιοι στερούνται και τα στοιχειώδη για να τα ταϊσουν) που ενώ είναι άνεργοι πάνω από τρία και τέσσερα χρόνια, υποχρεώνονται να ΧΡΥΣΟπληρώνουν το ληστρικό ταμείο τους, για να μπορούν να έχουν την άδειά τους.
    Αλλά εσύ απ΄ό,τι έχω καταλάβει, δεν είσαι Π.Μ ή αρχιτέκτονας, και δεν είσαι άνεργος, οπότε λογικά δεν καταλαβαίνεις πως υπάρχει τρομακτική ανεργία στην Ελλάδα.
    .
    70 – Πού κολλάει αυτό με μένα ή με αυτό που έγραψα ΕΦΗ; Άμα βλέπεις κι εσύ ό,τι θέλεις, το τερματίσαμε εδώ μέσα.

  111. Ριβαλντίνιο said

    @ 108 Πάνος με πεζά

    Μικρό παιδάκι στο δημοτικό ήμουν. Τον άκουγα στον Σπρήντ φμ 10:00 με 12:00 (ή κάπου εκεί τελοσπάντων) και είχα ακούσει για το πρόβλημα με το παιδί του. Το παιδάκι ήταν και Παναθηναϊκός. Μου έχει μείνει ο Γεωργίου να εξομολογείται με πόνο ψυχής, πως λέμε όλοι ότι «κατανοούμε» αυτούς που έχουν προβλήματα και τους συγγενείς τους. Και έτσι έλεγε και αυτός . Αν το ζήσει όμως κάποιος στο οικογενειακό του περιβάλλον τότε και μόνο τότε πραγματικά το κατανοεί. Πολύ λυπήθηκα…. 😦 😦 😦

  112. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    27. «…Άλλωστε, διαχρονικό το ερώτημα. «τί ειν’ η πατρίδα μας; μην είν’ οι κάμποι;»…»

    Δεν είναι η πατρίδα μας (2010, σατιρικό)

    Δεν είν’ οι βίλες στις κορυφογραμμές
    οι ιδιωτικές παραλίες στις μπαζωμένες ακτές
    τα αξεστα λαμόγια με τις βαμμένες ξανθιές
    τα ξέκωλα στην TV και στις φυλλάδες.

    Οι λαθρέμποροι που έχουνε ποδοσφαιρικές ομάδες
    οι πουλημένοι οι “ταγοί” και οι συνδικαλιστές
    ” διανοούμενοι” που υμνούν απολύσεις από μικροκαπιταλιστές
    ” μαικήνες” businessmen επί του ασφαλούς :
    αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.

    Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
    τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
    ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
    καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
    ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

    Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
    δεν δίνω δίκιο σε κανένα
    Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
    διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
    Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
    Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
    ………………………………………………………..

    Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

    Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
    οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
    τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
    οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

    Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
    θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
    κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
    μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.

    24.03.2010

    ΥΓ Συμβολή στην πατριδογνωσια (7η επανάληψη)

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    83 – «Ο Αμερικάνικος έχει ένα κεφάλι. Αυτός του ΓΕΣ έχει δύο, σα τη φανέλα της ΑΕΚ.»

    Λίγα με την τιμημένη φανέλα του ορίτζιναλ δικέφαλου αετού, που φυλάττει βυζαντινές Θερμοπύλες, άντε γιατί τα ισοπεδώσαμε όλα πιά. 🙂

  114. Alexis said

    Έχοντας διαβάσει όλα τα μέχρι τώρα σχόλια νομίζω ότι η πιο σωστή επισήμανση έγινε από τον Georgios Bartzoudis στο σχόλιο 63:
    Δεν μπορούμε να θεωρούμε a priori ως εχθρική συμπεριφορά το ότι, κάποιοι Έλληνες φαντάροι θυμούνται (και τιμούν!) την Αλβανική τους καταγωγή. Ούτε όμως είναι φρόνιμο να σπεύδουμε, όσοι είμαστε έξω από το χορό, να λέμε ότι όλα είναι μέλι-γάλα. Η φυσική ηγεσία της Μονάδας στην οποία υπάγονται οι υπόψη στρατιώτες, πρέπει με νηφαλιότητα και χωρίς …κωδωνοκρουσίες να παρακολουθεί την όποια συμπεριφορά αυτών (και όχι μόνο).

  115. Πάνος με πεζά said

    @ 113 : Άσε ρε Λάμπρο, πριν από μερικά χρόνια τον είχαμε βάλει κάτω από τη μασχάλη, μέσα στην ιδρωτσίλα ! 🙂

  116. Alexis said

    #112: Το 2010 μιλάγαμε για τη γενιά των 700 ευρώ.
    Σήμερα η αναφορά της και μόνο προκαλεί θλίψη και αναπόφευκτες, οδυνηρές συγκρίσεις…

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν ξέρω τι λέει ο Τσενάι, Ρίβα, και πόσα απ’ αυτά είναι ράδιο αρβύλα, ξέρω όμως πώς μου έπεσαν τα μούτρα το 1999, όταν μια αριστούχος μαθήτριά μου, η Αγγελική, Αλβανή ελληνικής καταγωγή, μου είπε: «Καλά, εμείς στα χωριά μας στολίζουμε τα σπίτια μας με ελληνικές σημαίες κι εσείς εδώ δεν μου επιτρέπετε να κρατήσω τη σημαία;» Άρχιζα να ψελλίζω βλακείες περί νομοθεσίας, αλλά πόσο ντρεπόμουν! Ευτυχώς ο συγκεκριμένος νόμος καταργήθηκε, αλλά η βλακεία μπορεί να καταργηθεί διά νόμου;

  118. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    30. «….Όσο για τον πατριωτισμό, ξέρω αρκετούς Κρητικούς που κυκλοφορούν με τη σημαία της Κρήτης κολλημένη στο αυτοκίνητο, και καλοβλέπουν την ανεξαρτητοποίηση της μεγαλονήσου (θεωρητικά μεν, αλλά στα σοβαρά!). Αυτούς τι να τους κάνουμε;…»

    Λογοτεχνικά τουλάχιστον έγινε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης και των Νέων Χωρών (Μακεδονία-Θράκη) χώρα και την ομοσπονδοποίηση της χώρας.

    Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”

    [….]

    » Σκηνή δωδέκατη :

    Μετά την επιτυχή έκβαση της ένοπλης πάλης εναντίον του τυραννικού σταλινικού καθεστώτος συστάθηκε κυβέρνηση εθνικής αντιδικτατορικής-αντισταλινικής ενότητας με απώτερη προοπτική τις ελεύθερες εκλογές.

    Η πολιτική της νέας κυβέρνησης ήταν δρακόντεια. Όσοι σταλινικοί-πρώην καθεστωτικοί δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν από την χώρα οδηγήθηκαν σε φυλακές, αλλά κυρίως εκτοπίσθηκαν στα άλλα ξερονήσια (διαφορετικά απ΄ αυτά των χουντικών), δηλαδή σ’ αυτά όπου πριν μερικές εβδομάδες ήταν εκτοπισμένοι οι διαφωνούντες τροσκιστές, αναρχο-κομμουνιστές , ρεβιζιονιστές και άλλα «αντεπαναστατικά» στοιχεία.

    Μετά πάροδο ενός χρόνου έγιναν δύο πολύ σημαντικά δημοψηφίσματα. Το πρώτο αφορούσε την κατάργηση ή όχι του θεσμού της βασιλείας. Το 75% των ψηφοφόρων αποφάσισε την κατάργηση του θεσμού της βασιλείας, προς μεγάλη λύπη σημαντικού ποσοστού των μεσο- και μεγα-λοαστών, μικροαστών καθώς και μεγάλου μέρους του φιλοβασιλικού αγροτικού πληθυσμού.
    Το δεύτερο και σημαντικότερο δημοψήφισμα ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης και των Νέων Χωρών (Μακεδονία-Θράκη) χώρα και η ομοσπονδοποίηση της χώρας.

    Οι νότιοι (οι απελευθερωθέντες έως το 1864, οι οποίοι στη συνέχεια πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και απελευθέρωσαν την Μακεδονία-Θράκη, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν και στην Μικρασιατική Εκστρατεία του 1919-1922) καταλαβαίνοντας αφενός μεν ότι δεν ήταν δυνατόν να συνεννοηθούν με τους Κρήτες, οι οποίοι -μέσω ενός ψηλού πολιτικού και επιχειρηματιών κρητικής καταγωγής- είχαν αναπτυξιακά οράματα σε διεθνές επίπεδο, και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κρατίδιο τύπου Κύπρου της δεκαετίας του ‘90 (με δυνατή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, λιμενικές διευκολύνσεις σε μια από τις υπερδυνάμεις, ναυτιλία , τουρισμό και μακροπρόθεσμα σχετικές υποστηρικτικές υπηρεσίες), ενώ παράλληλα το πλέον συντηρητικό και καθυστερημένο τμήμα του ελληνικού λαού, δηλ. οι κάτοικοι των “Νέων Χωρών’, δηλ. της βόρειας Ελλάδας, που αποτελούνταν κυρίως από ποντίους, μικρασιάτες πρόσφυγες και Ελληνοσλάβους (οι οποίοι ήταν χρήσιμοι βεβαίως στην εξωτερική πολιτική ως εθνικιστές και κατά φαντασίαν τουρκοφάγοι : χαμένες πατρίδες, Αγιά Σοφιά, κ.λ.π.) οι οποίοι, μαζί με τους ολιγότερους γηγενείς μακεδόνες και θράκες, έβριζαν το εκάστοτε επίσημο κράτος ως “κράτος των Αθηνών’, παρά την αναγόρευση της Θεσσαλονίκης ως συμπρωτεύουσας και ενθυμούμενοι τις μάταιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού της βόρειας Ελλάδας, εψήφισαν σε σημαντικό ποσοστό υπέρ της ομοσπονδοποίησης της χώρας.

    Οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας εψήφισαν και εκείνοι -κινούμενοι από φυγόκεντρες δυνάμεις και τοπικούς πολιτικοοικονομικούς παράγοντες – υπέρ της ομοσπονδοποίησης.

    Τέλος οι Κρήτες -υποκινούμενοι από τοπικούς πολιτικοοικονομικούς παράγοντες – και με την πρόσθετη υπόσχεση ότι με νόμο “Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις“ που θα ψηφίσει άμεσα η τοπική (κρητική) κυβέρνηση, θα επιτραπεί η κατοχή και χρήση πολεμικών όπλων διαμετρήματος έως 0.452 της ίντσας εψήφισαν συντριπτικά –εκτός των Χανιωτών- υπέρ της ομοσπονδοποίησης.

    Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι το 66.6 % των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της ομοσπονδοποίησης, (που όταν πολλαπλασιασθεί επί 10 προκύπτει το 666) γεγονός που ανησύχησε πολύ την εκκλησία της Ελλάδος και το οικουμενικό πατριαρχείο, όχι μόνον λόγω του σατανικού αριθμού, αλλά κυρίως των ενδεχόμενων αποσχίσεων Μητροπόλεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας από την εκκλησία της Ελλάδος στην Αθήνα, ανάλογες με αυτή της εκκλησίας της Ελλάδος από και το οικουμενικό πατριαρχείο .

    Τώρα, με το νέο σύνταγμα που ψηφίσθηκε, η Ελλάδα αποτελείται από 3 ομοσπονδιακά κρατίδια : της παλιάς Ελλάδας, της Κρήτης και της Μακεδονίας –Θράκης. Να περιμένουμε μια καλύτερη πορεία στις επερχόμενες εκλογές για την ομοσπονδιακή βουλή του 1977 ;»

    http://www.poiein.gr/archives/11622/index.html

  119. nikiplos said

    Καλησπέρα…

    Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο. Πρόκειται απλά για μία φωτογράφηση σουβενίρ. Αν αυτή είχε άλλη πορεία από τη δική μου με τα καλάσνικοφ των μαφιόζων της Κω, που σημειωτέον κυκλοφορούσαν άνετοι και φανερά στο τότε Τουριστικό στερέωμα πουλώντας προστασία, είναι κυρίως γιατί σήμερα υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα και εκείνοι που επαίρονται για τη μλκ που τους δέρνει δεν είναι λίγοι…
    Τώρα αν αυτή προσβάλλει τα ήθη και τα έθιμα μερικών, αν αποτελεί εικονοκλασία μιας ήδη υπάρχουσας φράξιας, ή αν αυτοί έκαναν το «μια ωραία πεταλούδα», αποτελεί μια απλή διεκπεραίωση του τοπικού Α2. Θα περίμενε κανείς ωριμότερη αντίδραση και από τα ΜΜΕ και από ιδιώτες αλλά και από τους εθνικοπαράφρονες, αλλά ποιός έχασε τη λογική του για να την βρει αυτή η δύσμοιρη χώρα. Το ίδιο θλιβερή είναι και η αντίδραση της επίσημης Αρχής.

    Αν κάποιοι ονειρεύονται ξεσκέπαστοι και φαντασιώνονται ότι έχουμε οργανωμένο κράτος που είναι σε θέση να κάνει εργασία ανάκρισης, διερεύνησης και τελικά αποδείξιμης ανίχνευσης δράσης πυρήνων τρομοκρατίας, επικίνδυνων ομάδων και άλλα λοιπά, δεν μπορώ προσωπικά να κάνω τίποτε περί αυτού. Το ότι υπήρξε μόνο μπασκιναρία και μπατσαρία, αποδεικνύεται εύκολα από την (πρόσφατη) δράση του κυρίου Μανώλη (Σφαξ) που εκτελούσε συμβόλαια κηλίδωσης πολιτών που δεν ήταν αρεστοί στην Κεντρική, Τοπική ή και Γκομενική εξουσία (περίπτωση δύσμοιρου δασκάλου της Θεσσ/νίκης που έχασε την εργασία του, χώρισε, τον περιφρόνησαν και έφυγε στη Γερμανία για να μην αυτοκτονήσει), με κύριο αντικείμενο την δήθεν διενέργεια διάθεσης, κυκλοφορίας και διάδοσης παιδικής πορνογραφίας. Αν αυτό το απλό που είναι τεχνολογικά αποδείξιμο δηλαδή δεν μας διδάσκει σε τι μπουρδέλο ζούμε, εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι…

    Όλοι πήγαμε στρατό και γελάσαμε πάρα πολύ με το υλικό των ΕΔ, έμψυχο τε άψυχο. Οι πιο υποψιασμένοι δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό δηλαδή δεν είναι δυνατόν ένα χωράφι που βγάζει χαλασμένα φρούτα να βγάλει Μεξικανικούς Λωτούς…

    Τις τελευταίες δεκαετίες περισσεύουν οι καταγγελίες για το κράτος, τους θεσμούς κλπ. Πολλοί οικτίρουν τους κακούς ξένους, το κακό μας το κεφάλι κοκ. Όταν έπαιζα ποδόσφαιρο στα νιάτα μου (ερασιτεχνικά μην τρελαθούμε κιόλας) θυμάμαι μετά από κάθε ήττα που παίζαμε μπουνιές στα αποδυτήρια… Αυτό το απλό μας συμβαίνει… μόνο που δεν καταφέραμε ποτέ να γίνουμε ομάδα, ώστε οι μπουνιές και οι κλωτσιές να δώσουν τη θέση τους σε μία καλύτερη μελλοντική αναμέτρηση…

    Επί του πρακτέου, έρευνα πρέπει να γίνει. Όχι όπως περιγράφεται παραπάνω, αλλά απλά σε μια απλή ανακριτική διαδικασία του Α2. Εάν δεν η φωτογραφία δεν ήταν αναμνηστική, δηλαδή προέκυψε από κινητό, ενέχουν και Διοικητικές Ευθύνες στα ανώτατα στελέχη της Μονάδας, κι εκεί περιμένω να δω τον Πάνο Καμμένο να δείξει αυστηρότητα κι όχι στα παιδιά…

    Τα Έθνη, οι Εθνικές συνειδήσεις και οι φιλίες κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι συχνά κατασκευάσματα που εργαλειακά συμφέρουν τους δυνατούς αυτού του κόσμου. Να ξαναθυμίσω την υπόθεση με το μπάσκετ και τα Ελληνόπουλα που σπούδαζαν στη Σερβία και τα σάπισαν στο ξύλο, μεσούντος του παροξυσμού της δήθεν Ελληνο-Σερβικής Φιλίας.

    Επί του προσωπικού, πατρίδα είναι η παιδική ηλικία. Αν είσαι ξένος όμως μπορεί να επέλθει το La Haine (1995):
    ‘Jusqu’ici tout va bien, jusqu’ici tout va bien…mais l’important n’est pas la chute, c’est l’atterrissage’
    (αυτό το τελευταίο για τη Χώρα μας και μόνο)…

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Μη κιοτεύεις ορέ, τώρα με τον Ελληνοπόντιο αρχηγό θα τους φάμε όλους λάχανο (η μπρόκολο που είναι και πιο θρεπτικό☺) κι άσε τα δικέφαλα κοτόπουλα του βορά να τα κοροϊδεύει ο δικός τους Ρωσοπόντιος αρχηγός, ο δικός μας είναι ΤΙΜΙΟΣ κλέφτης☺ κι έχει και την ευλογία του θεού, του την έδωσε μέσω του πατριάρχη.

    Υ.Γ – Πολύ καλός επενδυτής αυτός ο θεός, πολύ δυνατός trader, είτε πάνω είτε κάτω, πάντα κερδίζει.☺

  121. Ρίβα, για πες σε παρακαλώ και μια πηγή για αυτό που είπε ο Τσενάι («τον πιέζανε να σηκώσει τη σημαία»). ΄Γιατί το όνομά του είναι από τις λέξεις που χτυπάν χοακοσυναγερμό. Εδώ ας πούμε δεν βλέπω κάτι τέτοιο: https://antapokritis.wordpress.com/2010/02/20/%CE%BF-%CE%BF%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%88%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%C2%AB%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7%C2%BB-%CF%84%CE%BF%CF%85/
    Και, παρντόν, μπορεί «ένας αδιάφορος όρκος να μην είναι γενιτσαρισμός». Από πού κι ως πού είναι γενιτσαρισμός αυτό που συνέβη;

  122. ΓιώργοςΜ said

    110
    Δεν καταλαβαίνω πού κολλάνε όλα όσα λες με αυτά που λέω εγώ, ίσως υποθέτεις πως εννοώ πράγματα που δεν έχω κατά νου.

    Τελοσπάντων, για το μέλλον των παιδιών που δίδαξα δυστυχώς δεν έχω γνώση, πιστεύω όμως πως μεγαλύτερες πιθανότητες έχει κάποιος που είναι δραστήριος και μαζεύει γνώσεις και εμπειρίες (από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, το γήπεδο, το πεζοδρόμιο, το αλώνι και το σαλόνι) από αυτόν που δεν το κάνει. Όποιος γυρίζει μυρίζει, όποιος κάθεται βρωμάει λένε στο χωριό μου.

    Αλλά εσύ απ΄ό,τι έχω καταλάβει, δεν είσαι Π.Μ ή αρχιτέκτονας, και δεν είσαι άνεργος, οπότε λογικά δεν καταλαβαίνεις πως υπάρχει τρομακτική ανεργία στην Ελλάδα.

    Ε, για να το λες εσύ, πρέπει να είμαι και ανάλγητος, και ακοινώνητος, και μειωμένης αντίληψης. Ίσως να ξέρεις κάτι παραπάνω. Εγώ πάλι πιστεύω πως κι άλλοι, όχι μόνο οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες ξέρουν τι θα πει ανεργία, είτε τη ζουν στο δικό τους πετσί, είτε στο πετσί των συγγενών, γνωστών και φίλων. Ακόμη περισσότερο όταν έχουν παιδιά και σκέφτονται το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών όλου του κόσμου.

  123. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εκτός απ’ τους επώνυμους πεθαίνουν κι οι ανώνυμοι…
    http://www.sport-fm.gr/article/tragikos-thanatos-daskalou-sti-thessaloniki-esbise-tin-wra-tou-mathimatos/3260676

  124. Μαρία said

    Κι η μαλακία της ημέρας.

  125. Avonidas said

    #121. Ρίβα, για πες σε παρακαλώ και μια πηγή για αυτό που είπε ο Τσενάι

    Περιμένεις πολλά από τον άνθρωπο που ποστάρει μονταρισμένο Δανέζη…

  126. sarant said

    124 Ευτυχώς ο Πλεύρης ξεπέρασε την περιπέτεια με την υγεία του και ξαναβρήκε την παλιά του φόρμα!

  127. Ριβαλντίνιο said

    @ 121 Δύτης των νιπτήρων

    Κόβω το κεφάλι μου ότι δεν κάνω λάθος. Είμαι 99,99999999999999% σίγουρος. Δεν το διάβασα. Δεν το άκουσα σε ραδιόφωνο. Το είδα σε τηλεοπτική εκπομπή, μάλλον στους πρωταγωνιστές του Θεοδωράκη. Με ένα απλό γκουγκλάρισμα όμως δεν μπορώ να το βρώ. Αλλά θα το ψάξω καλύτερα και όταν το βρώ θα το ποστάρω.

    @ 127 Avonidas

    Αν το βρώ και το ποστάρω, ελπίζω να δαγκάσεις την δηλητηριώδη γλώσσα σου και να αυτοκαρπαζωθείς !!! 🙂 🙂 🙂 Ο Ριβαλντίνιο δεν λέει ποτέ λόγια του αέρα.

  128. Spiridione said

    121. Τι μου θύμισες, είχα σχολιάσει σ’ αυτό το άρθρο 🙂
    Αυτό που αναφέρει ο Ριβαλντίνιο μάλλον είναι διαστρέβλωση αυτής της συνέντευξης στο Ε το 2004.
    http://dimitrisangelidis.blogspot.gr/search/label/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82?updated-max=2011-06-06T23:51:00%2B03:00&max-results=20

    – Πολλοί σου αναγνώρισαν το δικαίωμα να κρατήσεις τη σημαία όχι επειδή το επέτρεπε ο νόμος, αλλά επειδή μετείχες ελληνικής παιδείας, είχες βαπτιστεί Χριστιανός, μιλούσες καλά ελληνικά, δηλαδή είχες αναπτύξει ελληνική συνείδηση. Κάποιοι χαρακτήρισαν το επιχείρημα ξενοφοβικό, με την έννοια ότι προωθεί μια λογική αφομοίωσης που αρνείται τη διαφορετικότητα.

    Κανονικά θα έπρεπε να μην είχε παίξει ρόλο η εθνική μου συνείδηση. Η σωστή στάση είναι να δέχεσαι τον άλλο όπως είναι, αν βέβαια δεν παραβαίνει το νόμο. Ασφαλώς και υπήρξε μια λογική αφομοίωσης, η οποία μάλιστα δημιουργεί μεγάλες πιέσεις. Και με δική μου ευθύνη ανταποκρίθηκα στις πιέσεις, ίσως γιατί ειδικά την πρώτη φορά είχα τραγικοποιήσει λίγο τα πράγματα. Κάποια στιγμή λόγω της πίεσης αναγκάστηκα να πω ότι νιώθω περισσότερο Ελληνας από Αλβανός. Και δεν μου αρέσει που το είπα. Τι θα πει περισσότερο Ελληνας από Αλβανός; Τι σημασία έχει; Αυτές οι ερωτήσεις του τύπου «τι αισθάνεσαι περισσότερο» είναι μπαρούφες. Πρώτα απ’όλα, η εθνική συνείδηση είναι ένα προσωπικό δεδομένο που δεν πρέπει να εξαναγκάζεσαι να το πεις στον άλλο. Εγώ κάπως πιέστηκα να το πω, γιατί έπρεπε να γίνω αρεστός για να γίνω άξιος της σημαίας.

  129. ndmushroom said

    Συμφωνώ απόλυτα με τα πιο υστερικά σχόλια της συζήτησης. Αυτοί οι νεαροί πρέπει να διωχθούν άμεσα από το στρατόπεδο, να μην ξαναπατήσουν πόδι σε ελληνικό στρατόπεδο, και από εδώ και πέρα αυτοί και οι όμοιοί τους να μην προσκαλούνται να υπηρετήσουν την Πατρίδα, που είναι ύψιστη τιμή για κάθε γνήσιο Έλληνα.
    Μόνο μια ερώτηση: μπορώ κι εγώ να κάνω έναν αετό με τα χέρια και να μου επιστρέψουν τον χρόνο που πέταξα στα σκουπίδια για να «υπηρετήσω την Πατρίδα»; Μπορούμε όλοι μας;

  130. 129 ⭐

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    128. Σωστή η απάντηση του Τσενάι. Άκου τι νιώθεις περισσότερο, Έλληνας ή Αλβανός! Σαν τη βλακώδη ερώτηση που κάνουν στα παιδάκια :»Ποιον αγαπάς περισσότερο, τον μπαμπά ή τη μαμά; »

    Τώρα το συνειδητοποιώ: έχω την ίδια υπηκοότητα με τον Πλεύρη!!!!! 😨

  132. 131β

    Ναι αλλά αυτός είναι νομικός και ξέρει τα περί υπηκοότητας, ιθαγένειας κλπ!

  133. Avonidas said

    #129. Οποία αγνωμοσύνη! Εγώ έμαθα μέσα στο στρατό ένα σωρό χρήσιμα πράματα.

    Για παράδειγμα, τι είδους άνθρωποι τον στελεχώνουν, τι είδους άνθρωποι τη βρίσκουν να τον υπηρετούν και πόσο μακριά από όλους αυτούς θα έπρεπε να μεταναστεύσω για να νιώθω ασφαλής 😀

  134. Περί προζβολής εθνικών συμβόλων: κάποιοι κρέμασαν τη σημαία μέσα σε σκυλάδικο, με τη φάτσα του Κούλη αποπάνω κι έβγαλαν και την αρτίστα να δώσει μαθήματα πρηκτορικής

  135. Γς said

    Σεσί νεπα un koftis

    Μηχανισμό Αυξημένων Εγγυήσεων

    Τον λένε τώρα

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    134. Είναι η σημαία, πάνω στην οποία αρνήθηκε από σεβασμό να υπογράψει ο Αντετοκούνμπο, ή άλλη;

  137. Κασσάνδρα said

    Συμφωνώ με την πρόταση ,να χαρακτηριστούν Ι5 και να τους στείλουν σπίτι τους.
    Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος να βρούν πρόθυμους μιμητές.και τότε θα έχει πρόβλημα ο Καμμένος.

  138. spiral architect said

    Kουίζ:
    1.

    2.

    Ποια φωτογραφία «ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων» (cliché) στο πόπολο;

  139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    122 – Κατέκρινες στο 30 τους 51-52 φοιτητές σου που δεν παρακολουθούσαν συστηματικά χωρίς να έχεις στοιχεία για ποιό λόγο, (δεν παρέθεσες κανένα, κι ούτε λές αν ήταν όλοι Έλληνες) βασιζόμενος στην αυθαίρετη και υποκειμενική υπόθεσή σου, κι έβγαλες το αυθαίρετο και υποκειμενικό συμπέρασμα, πως φταίει πρώτα η καμπούρα μας .
    Εγώ απλώς την παραλλήλισα με την επίσης αυθαίρετη και υποκειμενική άποψη του Νικοκύρη για την μεγάλη και πολύτιμη συνεισφορά των νέων Αλβανών στο δημογραφικό μας πρόβλημα, την ώρα που οι νέοι Έλληνες (που κωλοβαράνε όπως λές εσύ, κι αφήνει κατα λαθός(;) να εννοηθεί ο Νικοκύρης) προτιμούν να μεταναστεύσουν μαζικά στο εξωτερικό.
    Ε πιστεύω πως αδικείτε και οι δύο κατάφορα τους νέους Έλληνες γι’ αυτό το έγραψα στο 57.

    Για το 110 που λές «Δεν καταλαβαίνω που κολλάνε όλα οσα λές με αυτά που λέω εγώ» αν κι έχω βάλει την παράγραφο από το 68, κολλάνε στο «Ούτε είχαμε καταλάβει τι θα ακολουθήσει» και στο «οι βολεμένοι, ακόμα και οι κουτσοβολεμένοι, πλήν εξαιρέσεων δεν βλέπουν πέρα από την βολή τους, όποια κι αν είναι αυτή.» και παραθέτω τα ολοφάνερα και εν πολλοίς τραγικά γεγονότα που προδίκαζαν τι θα ακολουθήσει, για να υποστηρίξω την άποψή μου για τους βολεμένους, που δεν κατάλαβαν τίποτα.
    Στο είπα από την αρχή να μη το πάρεις προσωπικά, αλλά κρίνοντας από τους αυθαίρετους χαρακτηρισμούς που υποθέτεις πάλι πως σου έχω δώσει, μάλλον το πήρες πολύ βαριά και εντελώς προσωπικά.
    Αν σε έθιξα για οποιονδήποτε λόγο, σου ζητώ ειλικρινά συγγνώμη, πίστεψέ με δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση, νομίζω η εξήγηση που σου δίνω πιο πάνω το αποδεικνύει, άλλωστε βολεμένος δεν σημαίνει, ανάλγητος, ακοινώνητος και μειωμένης αντίληψης, αλλά κάποιον που περνάει καλά ή σχετικά καλα, και δεν έχει λόγο να σκάει με τις σκοτούρες άλλων, του φτάνουν οι όποιες δικές του.
    Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν αντιλαμβάνεται τα γεγονότα που δείχνουν τι θα ακολουθήσει.
    Αν δεν σε έπεισα με την συγγνώμη μου και τις εξηγήσεις για τις ειλικρινείς προθέσεις μου, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108.Επειδή ακούω αρκετά ράδιο,συνέβη να ξέρω από χρόνια το θέμα με την ασθένεια του παιδιού του Γ. (και τα συνδεόμενα με τα δόντια του) αλλά επίσης και κάτι ακραία που είχε πει,πάλι συσχετίζοντας το γιο του. Τώρα κάτι κουφιοκέφαλοι -πάνω στο μεγάλο πόνο- τον κράζουν. Φρίκη έτσι κι αλλιώς αλλά…
    134.Νόμιζα πως ήταν φωτοσόπι αυτό.
    124.

  141. 140α μα πώς συνδέονται τα δόντια με την ασθένεια του παιδιού; Χρηματικά δεν έβγαινε; Ρε, το φουκαρά

    140β νόουπ!

  142. το ζουμί https://pbs.twimg.com/media/C265jSwXAAA132H.jpg

  143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    129 – Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, στον στρατό να υπηρετούν μόνο ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Για ποιό λόγο πέταξα στα σκουπίδια 22 μήνες από την ζωή μου, ενώ από τα 18 μου δηλώνω Γήινος, πατρίδα μου την Γή, κι έχω χεσμένη την Ελλάδα κι όλες τις χώρες, την σημαία, την θρησκεία κι όλες τις θρησκείες, ότι όσοι πολέμησαν για την Ελλάδα ήταν κορόϊδα, ότι αν πήγαινα στον πόλεμο (τώρα πέρασαν τα χρόνια)
    θα αυτοτραυματιζόμουν για να μη πολεμήσω και να γυρίσω σαν ήρωας πολέμου, οπότε και ηρωϊκή σύνταξη θα έπαιρνα, και θα κατέθετα στεφάνια στις παρελάσεις για τα κορόϊδα τους ήρωες, και θα έκανα παιχνίδι με τις χήρες τους.
    ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ, ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΜΟΥ.

  144. Προσέξτε στάση ο Φιγιόν. Κλαρίνο! https://twitter.com/mdenaxa/status/823621478340030465

    Που μας θυμίζει αυτή τη διάσημη φωτογραφία https://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_MacArthur#/media/File:Macarthur_hirohito.jpg

  145. Alexis said

    #138 Απάντηση: Καμία από τις δύο.
    Στην πρώτη πέντε άτομα που τυχαίως φοράνε ίδιες μπλούζες προσπαθούν να σταματήσουν ένα διερχόμενο ταξί.
    Στη δεύτερη εφτά παλιμπαιδίζοντες φαντάροι κάνουν χαβαλέ παίζοντας το «μια ωραία πεταλούδα»

  146. Alexis said

    133: Οποία αγνωμοσύνη! Εγώ έμαθα μέσα στο στρατό ένα σωρό χρήσιμα πράματα.

    Κι εγώ το ίδιο! Με κορυφαία όλων τα ρητά:
    «Ό,τι κινείται το χαιρετάς και ότι είναι ακίνητο το βάφεις!»
    και
    «Μακριά απ’ τον κώλο σου κι ας είναι κι ένα πόντο!»

  147. Pedis said

    Μπορεί να ορίσει κάποιος και να στοιχειοθετήσει το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν οι στρατιώτες για το οποίο ο ακροδεξιός υπουργός άμυνας δήλωσε ότι πρέπει να τιμωρηθούν σκληρά;

  148. 147

    Κάτι σαν χρήση εθνικών συμβόλων ξένων προς το στράτευμα στο οποίο υπηρετούν.

    Σα νάβαζα εθνόσημο με ημισέληνο.

  149. 147, 148

    Κάτι σαν … αλλά χωρίς τη βουλευτική ασυλία

  150. spiral architect said

    @147: Ποζεριά!
    Αρκεί;
    (και πολύ το συζητήσαμε, θαρρώ)

  151. Και φτούνοι φτού ποζεριά κάνανε αλλά μετά έλεγαν πως νόμιζαν ότι σημαίνει Scout Snipers

  152. ...!? said

    @141
    http://www.zappit.gr/showbiz/giorgos-georgiou-pethane-o-gios-tou-apo-tin-ataxia-tou-frintrich/907231

  153. 152

    Πω, ρε, το φουκαρά! Ούτε του εχθρού σου τέτοια τύχη…
    Ευχαριστώ.

  154. Pedis said

    # 148 – δεν το κατάλαβα; Από πού κι ως πού προσβάλλονται τα σύμβολα και η κυριαρχία της χώρας από τη φωτογραφία;

    Μήπως, αντίθετα, πρόκειται για αδίκημα γνώμης;

    Κι αν είναι παοκτζήδες; Δεν λέω, εγώ είμαι υπέρ του να τιμωρηθούν οι παοκτζήδες και στο στρατό και στα ιστολόγια, αλλά δεν είμαι υπουργός Άμυνας να το επιβάλλω ούτε Σαραντάκος να τους ανέχομαι …

    Κι αν κάναν το σήμα του σταυρού, θα παιρνιόντουσαν για πατριώτες έλληνες ή για θαυμαστές Σουηδέζων τουριστριών ;

    # 149 – με αυτούς κάνει αναγνώριση εδάφους στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου ο υπουργός άμυνας αντάμα με πρόθυμους από
    τον συριζα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για πατριώτες.

    # 150 – ναι, το παραγαμίσαμε το θέμα. Αυτό λέω κι εγώ.

  155. ΚΩΣΤΑΣ said

    Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ένας απερίσκεπτος αστεϊσμός των παιδιών και τίποτα παραπάνω. Επειδή όμως υπάρχουν και εκείθεν εθνικοπαράφρονες Αλβανοί, ας γίνει και μια διακριτική έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται. Και καλά είναι να τους γίνει και μια σύσταση να μην αστειεύονται με κάποια πράγματα, που ενδεχομένως μπορεί να το εκμεταλλευτούν κάποιοι άλλοι για αλλότριους σκοπούς.

    Για όσους γενικά μετανάστες ή αλλοδαπούς πήραν την ελληνική υπηκοότητα, θα ήταν τρελό εκ μέρους μας, ως Έλληνες, να ζητάμε να ξεχάσουν την άλλη τους πατρίδα. Να θυμούνται και να τιμούν και τις δύο είναι για μένα το σωστό. Καθόλου δεν θα έχω σε υπόληψη έναν Αλβανό ή άλλης εθνότητας άτομο που βρίζει την πρώην πατρίδα του επειδή έγινε Έλληνας στην υπηκοότητα.

  156. 154α σού ΄πα: σα νάχα βάλει ημισέληνο στο εθνόσημο

    β αμερικανάκια είναι, στο Ιράκ

    γ ε, αυτό το θέμα έβαλε ο Νικοκύρης, γι΄αυτό μιλάμε

    ΥΓ και πού να δεις τα σχόλια εδώ http://luben.tv/stream/103027

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    148. Δηλαδή, όταν κατά τη διάρκεια του μουντιάλ του 1986 έβγαλα και ανέμιζα τη σημαία της Βραζιλίας στο καψιμί της μονάδας στη Λάρισα, φτηνά τη γλίτωσα την καμπάνα, ε; 😊

  158. Θάτρωγες μεγάλη κοπακαμπάνα!

  159. Καλώς ή κακώς όπως οι αστυνομίες όλων των κρατών δέρνουν σε κάποιες περιπτώσεις έτσι και σ΄ένα στρατό υπάρχουν κάποια στάνταρ που πρέπει να τηρούνται αλλώς διαλύεται. Ολοι αυτοί που εύκολα ζητάνε να μην τιμωρηθούν τα «παιδιά» θα το έλεγαν με την ίδια ευκολία αν ήταν υπεύθυνοι για την μονάδα των «παιδιών» ; Δεν νομίζω, απλά έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται.
    Ποιό τίμιο είναι να συζητήσουμε αν χρειάζεται ο στρατός ή να τον καταργήσουμε
    Σαφώς η τιμωρία δεν πρέπει να είναι εξοντωτική, περισσότερο θα πρέπει να μετρήσει στο που θα τοποθετηθούν μετά την βασική εκπαίδευση.
    Και επ’ ευκαιρία , αγαπημένο παιδί υψηλά ιστάμενων παπάδων έβγαλε όλη την θητεία του φρουρώντας ένα βαγόνι στο σταθμό Λαρίσσης, γιαεκπαιδευτές ωδικών πτηνών δεν έχω ακούσει

  160. Pedis said

    # 156 – «154α σού ΄πα: σα νάχα βάλει ημισέληνο στο εθνόσημο»

    σιγά ρε Σκύλε; Πού είδες κάτι τέτοιο; Ότι δηλ. πρσβάλλανε, αλλοίωσαν ή δεν ξέρω τι άλλο το εθνόσημο; Ακόμα και τα καπελλάκια φορούν, προβλεπόμενοι, ξυρισμένοι, γυαλισμένοι, τζιτζι (και τα καπελλάκια είναι από αυτα τα αμερικάνικα, τέτοια τους δίνουν τώρα; στον καιρό μου έπεφταν καμπάνες στα φανταράκια και οι αξιωματικοί τα έκρυβαν όταν εμφανιζόταν ο επιθεωρητής στρατού!)

    Πές μου Σκύλε, στη βάση ποιου κανονισμού και μόνο με «στοιχείο» τη δεδομένη φωτογραφία οι στρατιώτες προβλέπεται να τιμωρηθούν;

    (δες τι γράφει ο Κουβάτσος στο 157!)

  161. 161

    Δεν τον ξέρω πιά τον κανονισμό, ρε φίλο. Δεν θέλω να τιμωρηθούν για μια χαζομάρα.

  162. Παναγιώτης Κ. said

    Κτγμ, εδώ και τουλάχιστον εφτά χρόνια-εποχή μνημονίων- το κύρος της χώρας μας βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Η λέξη αξιοπρέπεια φθίνει με αρνητικές συνέπειες. Σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν την εξετάσουμε,ατομικό, συλλογικό, εθνικό.

    Στην πριν εφτά χρόνια περίοδο είχαμε και την σχετική αλαζονεία απέναντι στους γείτονές μας και δεν με εκπλήσσει τώρα που είμαστε στα κάτω μας να θέλουν να πάρουν…το αίμα τους πίσω.

    Δεν θα έγραφα αυτό το σχόλιο αν το ερέθισμα ήταν μόνο η σημερινή ανάρτηση. Έχω προσωπική πείρα από σχετικές συζητήσεις με έλληνες πολίτες αυτής της κατηγορίας όταν μιλούν για τις χώρες καταγωγής τους. Συναγωνίζονται επαξίως τους συμπατριώτες μας που θητεύουν στον εθνικισμό!

  163. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμπέρασμα: Δεν μπορούμε ούτε για κατούρημα να πάμε χωρίς την έγκριση των τροϊκοθεσμών, αλλά αυτό δεν προσβάλλει την εθνική μας περηφάνια. Την προσβάλλουν τα φαντάρια της φωτογραφίας, οπότε ας τα τσακίσουμε, μπας και αναπτερωθεί το φρόνημά μας και ό,τι άλλο είναι πεσμένο.

  164. ΚΩΣΤΑΣ said

    @ 157

    Τότε είχαμε δημοκρατία στην Ελλάδα, τώρα τα πράγματα άλλαξαν 🙂

    Και μια απορία για το 37 σχόλιό σου. Τα φουσάτα των μεταναστών που μας προέκυψαν τη δεκαετία του 1990,από Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία κλπ, «ο τούρμπο καπιταλισμός» μας τα έστειλε; για πες, πες που λέει κι ένας φίλος μου σχολιαστής! 🙂

  165. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, Κώστα, μιλάω και για άλλες καταστροφές. 😊 Αν και το οικονομικό σύστημα που διαδέχτηκε το σοβιετικό ήταν το ιδανικό για να στείλει τον κόσμο στη μετανάστευση.

  166. Γιάννης Κασκαμανίδης said

    Κάποιοι λίγοι σχολιαστές αναφέρονται σε «Ρωσοπόντιους», «Ρώσους», κλπ., δηλαδή σε όσους ήρθαν στην Ελλάδα με το προσφυγικό, μεταναστευτικό ή λαθρομεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ’90 από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., στηριζόμενοι, προδήλως, σε προσωπικές τους εμπειρίες, εκτιμήσεις και ερμηνείες.
    Θα σταθώ σε δυο ζητήματα που ανακύπτουν από τα σχόλια τα οποία αφορούν τους ανθρώπους αυτούς. Πρώτα στο γεγονός ότι αμφισβητείται η εθνική ταυτότητα όλων, γενικώς και αορίστως, όσοι έφτασαν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Οι σχολιαστές εστιάζουν στις περιπτώσεις που υπέπεσαν στην αντίληψή τους και είτε αγνοούν είτε ηθελημένα αποσιωπούν, ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτού είχε ελληνική εθνική συνείδηση. Προφανώς οι σχολιαστές αγνοούν παντελώς την ιστορία αυτών των τελευταίων και δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τις διαδικασίες εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. Ακόμη, η χρήση της κυριλικής γραφής -και όποιας γραφής ή καμίας γραφής- δεν είναι αποδεικτικό μιας και μοναδικής εθνικής συνείδησης, όπως το να συναναστρέφεται κανείς, ακόμη και αποκλειστικά, συγκεκριμένα άτομα δεν είναι ένδειξη ψυχοπαθολογικής περίπτωσης, ή κοινωνικής παθογένειας ή, τελοσπάντων, απόδειξη ότι είναι μόνον «άλλος», μάλλον εχθρικός και τίποτε άλλο.
    Το δεύτερο ζήτημα, αφορά τη διακριτική μεταχείριση που επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία σε όσους ήρθαν από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και καταχρηστικά ονομάστηκαν όλοι παλιννοστούντες. Πράγματι, όσοι από αυτούς υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό, έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Ευνοϊκής -ή και ευνοϊκότατης- μεταχείρισης, όμως, απολαμβάνουν οι ομογενείς Έλληνες, παιδιά μεταναστών σε ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες που έρχονται να υπηρετήσουν εδώ, όσοι έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, τέκνα ή αδερφοί προσώπων που απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις Ε.Δ. ή στα Σ.Α., ή σε τρομοκρατικές ενέργειες, οι διδάκτορες που διαπρέπουν επιστημονικά στο εξωτερικό, άτομα (Λ).Ο.Α.Τ. (ανεπίσημα) και, βέβαια, μη ξεχνάμε και τη διακριτικότατη μεταχείριση των τέκνων της κοινωνικής ελίτ, ή άλλων «αναξιοπαθούντων» πολιτών αυτής εδώ της χώρας.
    Είναι πολύ εύκολο να ταξινομήσεις τους ανθρώπους σε βολικές και ευκολοστόχαστες κατηγορίες, που επιβουλεύονται, έτσι τουλάχιστον νομίζεις, τη βολή και τη νομή σου, την τιμή και την περιουσία σου και, κάπου στο βάθος της επιφάνειας, την πατρίδα και τη θρησκεία σου.
    Το να θέλεις να αντισταθείς στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού, συμψηφισμού, γενίκευσης, αρλουμπολογίας και υστερίας που επιχειρείται με επίκεντρο την επίμαχη φωτογραφία των νεοσύλλεκτων, προτάσσοντας ως ανάλογο το παράδειγμα των «Ρωσοπόντιων» ή «Ρώσων», είναι, καταρχήν, μια ατυχής επιλογή, λόγω της άγνοιας. Παραπέρα, είναι σαφής ένδειξη συγχύσης, σε ένα πεδίο όπου συμφύρονται ιδέες και ιδεολογήματα, προσωπικές απόψεις ως συνταγματικά κατοχυρωμένες αλήθειες, προσωπικές εκτιμήσεις ως υπεράνω αμφισβήτησης στατιστικά στοιχεία, προσωπικές εμπειρίες ως ιστορικής σημασίας γεγονότα, κ.ο.κ.

    Γιάννης Κασκαμανίδης

    Υ.Γ. 1: Κασκαμάνοφ (σχ. 79) μέχρι το 1919 που οι πρόγονοί μου διέμεναν στο Κυβερνείο Καρς της Ρωσικής αυτοκρατορίας.
    Υ.Γ. 2: Μέχρι να πάω στο δημοτικό σχολείο μιλούσα βαριά ποντιακά (σχ. 79) και λίγα ελληνικά, αργότερα καλά ποντιακά και σπαστά ελληνικά. Σήμερα η κατάσταση, ως προς το δεύτερο τουλάχιστον, έχει βελτιωθεί, πιστεύω.

    Υ.Γ. 3: Δεν είμαστε όλοι εθνικόφρονες, κ. Σαραντάκο, όσοι αντισταθήκαμε και αντιστεκόμαστε στη γενίκευση και τον συμψηφισμό και, στην περίπτωση εδώ, στην αδιαφοροποίητη χρήση των όρων «Ρωσοπόντιοι» και «Ρώσοι» για όλους όσοι ήρθαν από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., αλλά και στο ανάθεμα που σέρνεται ανάμεσα στις λέξεις μερικών σχολίων. Με την ίδια ευκολία που εσείς επινεύσατε (σχ. 25) στο αρνητικό γι’ αυτούς σχόλιο (σχ. 23), με την ίδια ευκολία κάποιοι άλλοι, αστόχαστοι αυτοί, θα χειροκροτήσουν κάθε πανικόβλητο εθνικοφρονοειδές. Και μη πείτε ότι η φράση (σχ. 23) «οι περισσότεροι ήταν σκέτοι Ρώσοι», άρα οι λιγότεροι δεν ήταν, σώζει την κατάσταση.

  167. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    167 Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.
    Νομίζω ότι ο όρος ‘Ρωσοπόντιοι’ για τους Πόντιους που ήρθαν από την πρώην ΕΣΣΔ το 1990 και μετά είναι ακριβής και δεν υπονοεί τίποτα για την εθνικότητα των Ποντίων, μόνο ότι ήρθαν από τη Ρωσία. Αν έχετε να προτείνετε άλλον μονολεκτικό όρο, να τον ακούσω.

  168. Πέπε said

    @167:
    Πολύ σημαντικό που σε μία συζήτηση για τους «Ρωσοποντίους», αντί να λέμε μόνο οι απέξω τη γνώμη μας και τις εντυπώσεις μας, έχουμε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε και μια φωνή από μέσα.

    Κ. Κασκαμανίδη, καλωσήρθατε.

    Τίποτε από όλα αυτά που σας ενοχλούν δεν ειπώθηκε. Ξαναδιαβάστε απροκατάληπτα. (Ο όρος Ρωσοπόντιος, καλός-κακός, είναι μια εύκολη λύση συνεννόησης. Αν ήμασταν σε συνέδριο ή διπλωματική αποστολή μπορεί να χρησιμοποιούσαμε κάποιον ακριβέστερο και πιο δύσχρηστο. Αυτό δε σημαίνει ότι όταν, εδώ, λέμε «Ρωσοπόντιος» αμφισβητούμε οτιδήποτε.)

  169. ΓιώργοςΜ said

    139 Από τους παρόντες, ένας στους δέκα είχε ελληνικό όνομα. Από τον κατάλογο του εξαμήνου, η αναλογία επωνύμων δεν ήταν τέτοια. Άρα, περισσότερα πατριωτάκια επέλεγαν τη συστηματική κοπάνα, και υπέθεσα (αυθαίρετα, αλλά όχι τελείως στην τύχη) όπως κι εσύ άλλωστε, πως ζούσαν, βολεμένα, τη νιρβάνα του φοιτητή με γεμάτα σχετικά και το στομάχι, και την τσέπη.
    Τα παιδιά που παρακολουθούσαν τα μαθήματα, ζορισμένα οικονομικά, βλέποντας και τους γονείς τους να δουλεύουν ίσως16 ώρες την ημέρα, εκτιμούσαν την ευκαιρία που τους δινόταν για μια δουλειά σε καλύτερες συνθήκες. Το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά προέρχονταν από οικογένειες που ζορίζονταν πολύ έκανε τη διαφορά, όχι η εθνική τους συνείδηση. Αντίστοιχη πιστεύω πως ήταν η εικόνα των φοιτητών σαράντα-πενήντα χρόνια πίσω, με τα λίγα εργατόπαιδα-αγροτόπαιδα που κατάφερναν να σπουδάσουν στη θέση των μεταναστών πριν από εφτά-οχτώ χρόνια που περιγράφω εγώ.
    Τα χρόνια πριν το 2009 (αλλά και για μερικά ακόμη), ο κόσμος δεν είχε συνειδητοποιήσει το κακό, ακόμη κι αν το έβλεπε. Έτσι, η εικόνα είναι παρόμοια με των προ κρίσης χρόνων. Αν εγώ ή εσύ ή πέντε στους εκατό έβλεπαν το κύμα να ‘ρχεται είναι άλλο θέμα από αυτό που θέτω εγώ. Υποθέτω πως σήμερα θα υπάρχει πιθανόν καλύτερη αντιπροσώπευση, αν όχι για άλλο λόγο, επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για καφέδες. Όπως (υποθέτω πάλι) πως τώρα, που έχουμε όλοι, μικροί-μεγάλοι συνειδητοποιήσει την οικονομική κατάσταση, τα νέα παιδιά είναι απογοητευμένα, παραιτημένα και απελπισμένα, μη βλέποντας φως στο ορατό μέλλον, με αντίστοιχο αντίκτυπο και στην ποιότητα του μαθήματος και στις επιδόσεις.

    Θεωρώ πως έχεις καλή πρόθεση, όπως λες (γι’ αυτό μπαίνο στον κόπο της συζήτησης άλλωστε), αλλά δε γίνεται να λες πχ «δε θέλω να σε προσβάλω, αλλά είσαι μεγάλος καραγκιόζης» . Όποιος δε βλέπει τι γίνεται γύρω του είναι τουλάχιστον χαζός, κι όποιος δε νοιάζεται, είτε έχει πολύ είτε λίγο φαΐ στο τραπέζι του, για τους άλλους, είναι εξ ορισμού ανάλγητος.
    Τελοσπάντων, η κουβέντα πλατείαζει εκτός θέματος και λέω να τη μαζέψουμε εδώ.

  170. cronopiusa said

  171. cronopiusa said

  172. cronopiusa said

  173. Πάνος με πεζά said

    Άκου χαμένες μέρες ο στρατός !
    1800 ώρες (νυχτερινής κυρίως, 01:00- 03:30) σκοπιάς, έτσι τις πετάτε; Ξέρεις τί περισυλλογή είναι;
    Πώς έλεγε ο Κακαουνάκης «2650 μερόνυχτα συνωμοσίας» – κάπου το έχω αυτό στο υπόγειο, διάολε, σε μια κούτα… Κι είναι και συλλεκτικό…

  174. Corto said

    Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης), Αλβανία (1403 [?] – 1486): Ο Ισκαντάρ μπέης και ήρως των Βαλκανίων, αγωνιστής της Ελευθερίας και Κυρίαρχος της Αρμπερίας, Γεώργιος Καστριώτης.

    (Πίνακας του εξαιρετικού σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου Ανδρέα Καπανδρέου)

  175. Corto said

    Η αποκαλούμενη σφραγίδα του Σκεντέρμπεη, η οποία εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας

    ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΥ.ΑΥΤ.ΡΩΜΕΙ.ΟΜΕΓ.ΑΥΘ.ΤΟΥΡ.ΑΛΒ.ΣΕΡΒΙ.ΒΟΥΛΓΑΡΙ.

  176. Μαρία said

    168
    Βάζω εδώ την παλιά συζήτηση με Αριστεροπόντιο και με συμμετοχή του γεωγράφου, που, αν γράψω το όνομά του, θα μου φάει το σχόλιο η μαρμάγκα. https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/22/kakridisarxaia/#comment-47488

  177. Corto said

    Το έμβλημα της 21 Waffen-Gebirgs-Division der SS „Skanderbeg“ (21η Ορεινή Μεραρχία Waffen-SS Σκεντέρμπεης)

    Καθάριζε Σέρβους και Εβραίους:

    https://el.wikipedia.org/wiki/21%CE%B7_%CE%9F%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE_%CE%9C%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1_Waffen-SS_%CE%A3%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B7%CF%82

  178. Dimi said

    Διάβασα την συνέντευξη του Οδυσσέα που μας σύστησε ο Σκύλος.Δεν θέλω να προσθέσω τίποτα .Τα πιο σοφά πράγματα λέγονται με τα πιο απλά λόγια,ακαταμάχητος.Και χαίρομαι για τους ανθρώπους που βγήκαν τότε και στηλίτευσαν την στάση των ντόπιων,ήταν σε ένα μικρό πολιτικό φορέα και πήγανε κόντρα στο ρεύμα .

  179. π2 said

    Ο Κάτσε που ανέφερε ήδη ο resident ΠαοκτGeeς είχε πει ότι η χειρονομία δεν δηλώνει πια μόνο τον αλβανικό επεκτατισμό, έχει γίνει μια χειρονομία τρέχουσα, λίγο μαγκιά, λίγο αντριλίκι, τέτοια. Δεν ξέρω βέβαια αν το έλεγε για να μην τον κράξουν τα παόκια, αν ξέρεις κανείς από Αλβανία ας πει.

  180. sarant said

    174 Βγαίνουν 1800 ώρες σκοπιάς σε μια θητεία;

  181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    170 – Κοίτα Γιώργο, η αλήθεια είναι πως δεν έχω μάθει στην ζωή μου να απολογούμαι γι΄αυτά που λέω, κι εδώ παραδόξως το έχω κάνει αρκετές φορές αλλά σίγουρα αυτή είναι η τελευταία.
    Δεν σε αποκάλεσα καραγκιόζη ούτε είχα στο μυαλό μου όπως σου είπα όλους αυτούς τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς για σένα.

    » Όποιος δε βλέπει τι γίνεται γύρω του είναι τουλάχιστον χαζός,»
    Εγώ σου παρέθεσα τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που υπήρχαν την εποχή για την οποία είπες πως δεν είχες καταλάβει τι θα ακολουθούσε, και έδειχναν τι θα ακολουθούσε. Επίσης, πολλές φορές έχω βάλει εδώ δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν πως πάμε για παγκόσμιο πόλεμο, και αποδεικνύουν ότι οι μεγάλες δυτικές χώρες είναι εντελώς διεφθαρμένες, και οι κυβερνήσεις μας (και η αριστερή) είναι χειραγωγημένες, δοσίλογες και άκρως επικίνδυνες για τον λαό, αλλά πλην κάνα δυο εξαιρέσεων όλοι τα προσπερνούν στην καλύτερη με μειδίαμα συγκατάβασης.
    Eνώ θα έπρεπε να έχει ξεσηκωθεί όλος ο λαός, δεν κουνιέται φύλλο, αρνούνται όλοι κι εδώ και έξω να δούν το προφανές, μετά θα λένε δεν είχαμε καταλάβει τι θα ακολουθούσε.
    Κρίνε μόνος σου τον εαυτό σου, αλλά μη λές ότι σε βρίζω, απλώς σου αποδεικνύω πόσο δυνατό είναι το βόλεμα, τόσο που κάνει τους ανθρώπους να μη βλέπουν τερατώδη εγκλήματα όπως είναι π.χ το PSI, και να επιμένουν πως αυτή η κυβέρνηση είναι αριστερή.

    «κι όποιος δε νοιάζεται, είτε έχει πολύ είτε λίγο φαΐ στο τραπέζι του, για τους άλλους, είναι εξ ορισμού ανάλγητος.»
    Γνωρίζεις πόσες χιλιάδες Έλληνες δεν έχουν θέρμανση και ξεπαγιάζουν, πόσες χιλιάδες δεν έχουν να φάνε, πόσες χιλιάδες ελληνόπουλα υποσιτίζονται; πόσες χιλιάδες είναι άστεγοι; πόσοι απελπισμένοι έχουν αυτοκτονήσει στα δύο χρόνια της αριστερής διακυβέρνησης; έχεις προσέξει πως δεν υπάρχουν τέτοιες αυτοκτονίες αυτά τα δύο χρόνια; Είμαι σίγουρος πως όχι, γνωρίζεις ότι μας δείχνουν και μας λένε τα ΜΜΑ.
    Κρίνε όπως θέλεις τον εαυτό σου, αλλά μην λές πως σε λέω εγώ ανάλγητο, απλώς σου αποδεικνύω πόσο δυνατό είναι το βόλεμα, τόσο δυνατό που τα δύο τρίτα του κόσμου λιμοκτονεί, αλλά το βολεμένο ένα τρίτο δεν αντιλαμβάνεται τίποτα, μόνο ότι δείχνουν και λένε τα ΜΜΑ.
    Γενικά δεν μ΄ενδιαφέρει και δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, απλώς κάνω διαπιστώσεις.

  182. Μπούφος said

    96 ΕΦΗ θεούλα! (το θηλυκο του θεούλης)
    και
    εγώ είχα την βεβαιότητα
    ότι τα παιδιά έφτιαχναν απλώς μια ωραία πεταλούδα,
    αλλά..κανείς στις υποψίεσ μου δεν δίνει σημασία!

  183. Ριβαλντίνιο said

    @ 128 Spiridione

    Χμμμ, όχι δεν ήταν αυτό. Αυτό που λέω εγώ μάλλον είναι αρκετά αργότερα. Ήταν σε μια εκπομή του Θεοδωράκη ή σαν του Θεοδωράκη. Δεν αφορούσε αποκλειστικά τον Τσενάι. Αλλά είχε παρεμφερές θέμα (σημαία, μετανάστευση κ.λπ.). Μπορεί και να ήταν στην ίδια εκπομπή με τον Μπατίστα. Το θυμάμαι όμως καλά. Ήταν κάπου στις ΗΠΑ, λακωνικότατος και είπε «με πίεσαν να κρατήσω την σημαία». Θυμάμαι πως δεν είχε γίνει καθόλου θέμα, αλλά εμένα και σε όσους φίλους μου το είχαν δεί, μας έφυγε το κλαπέτο. Μόνο ο Μπούμπουκ (αν θυμάμαι καλά) το είχε ψιλοαναφέρει λίγο στην εκπομπή του. Και αυτός όμως είχε κάνει μια φευγαλέα αναφορά του τύπου «τι μας τα πρήζατε τόσα χρόνια, αφού ούτε το παιδί ήθελε να κρατήσει την σημαία». Πραγματικά το ύφος του Τσενάι ήταν σαν να λέει : «Αλβανός είμαι ρε παιδιά. Τι να την κάνω την ελληνική σημαία για την οποία απλά αδιαφορώ ; Και αυτοί που διαμαρτύρονται δίκιο έχουν. Εσείς οι προοδευτικούληδες τι μου γίνατε στενός κορσές και με πρήξατε ;» δυστυχώς δεν βρίσκω το βιντεάκι να το ποστάρω. Στο γιουτιούμπι αν γράψεις «Οδυσσέας Τσενάι» σου βγάζει 4 άσχετα βιντεάκια. Και οι εκπομπές του θεοδωράκη (αν ήταν δικιά του) που έχουν ανεβάσει είναι τουρλουμπούκι ή αποσπασματικές. Κρίμα. Έπρεπε να είχα κρατήσει ημερομηνία και ώρα προβολής. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα μου χρησίμευε.

  184. Μαρία said

    178
    Εδώ η συνέχεια https://www.google.gr/search?q=Roberto+Chaidi&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjM5p_56dvRAhVCXSwKHX–DC8Q_AUICCgB&biw=1366&bih=611

  185. Pedis said

    # 162 – Δεν τον ξέρω πιά τον κανονισμό, ρε φίλο. Δεν θέλω να τιμωρηθούν για μια χαζομάρα.

    Σκύλε, πρώτον δεν ξέρεις τον κανονισμό, δεύτερον και να τον ήξερες, θα είχες αριθμό σειράς όταν ακόμη τις μετρούσαν με αριθμητήριο, και τρίτον και κυριώτερο, πας και κατεβάζεις το ξώβεργο που έχω στήσει για τα ξυπνοπούλια του ιστολογίου. Τι να σε πω!;

  186. Pedis said

    — Στις 13 Φλεβάρη, καλείστε στο Δικαστήριο, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν διευκολύνατε τη δράση της Χρυσής Αυγής. Γιατί φτάσαμε έως εδώ;

    — Στις 13 Φλεβάρη δικάζομαι ως δήμαρχος της Πάτρας, γιατί αρνήθηκα – υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – να παραχωρήσω κοινόχρηστους χώρους του Δήμου στη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, για να προπαγανδίσει τις φασιστικές της αντιλήψεις. Η παραπομπή μου σε δίκη γίνεται μετά από κατάθεση μήνυσης εναντίον της Δημοτικής Αρχής τού τότε χρυσαυγίτη βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη.

    Οι γρήγορες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αποδεικνύουν ότι οι δικαστικές και κρατικές υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους, όταν πρόκειται να υπερασπιστούν το αστικό Δίκαιο, κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες του βάρβαρου εκμεταλλευτικού, καπιταλιστικού συστήματος.

    Με βάση αυτούς τους νόμους, δικάζεται η Δημοτική Αρχή. Τεράστια ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, μέσω του αρμόδιου τότε υπουργού Εσωτερικών, απαντώντας σε αντίστοιχη Επερώτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εγκάλεσε τη Δημοτική Αρχή, να σεβαστεί τη Χρυσή Αυγή ως κοινοβουλευτικό κόμμα, υποδεικνύοντας μάλιστα στους χρυσαυγίτες τις θεσμικές διαδικασίες ελέγχου και συμμόρφωσης της Δημοτικής Αρχής.

    Από συνέντευξη του Κ. Πελετίδη

  187. Pedis said

    Στις 31 Γενάρη γίνεται η δίκη του Σεραφείμ Ρίζου μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων.

    Ο συνάδελφος κατηγορείται ότι παρακίνησε άγνωστα άτομα να χτυπήσουν μέλος της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Ιουνίου του 2012.

    Εκείνη την περίοδο η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή είχε στήσει τάγμα εφόδου στα Χανιά οργανώνοντας περιπολίες, επιθέσεις σε μετανάστες, αριστερούς αγωνιστές και νεολαίους. Προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν όποιον αντιστέκονταν στις βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων καλλιεργώντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κλίμα βίας και επιθέσεων, σε προεκλογικά περίπτερα κλπ.

  188. cronopiusa said

    Τι συμβαίνει στο πλοίο που φιλοξενεί τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη; Καταγγελίες για φαγητό & για βίαιη συμπεριφορά


    «Esta comida no se la darías ni a los perros»

  189. Pedis said

    # 189 – Ωρέ, τώρα που τους έχωσαν στ’ αμπάρι μην τους πάνε και κάνα ταξιδάκι, να εύχεσαι! Είναι ικανοί. Στα μουλωχτά.

  190. otinanai said

    Σαραντάκο, τρέλα πουλάς όταν γράφεις ότι παρατηρείς ότι φεύγουν οι Έλληνες. Είσαι μικρόψυχος, προκατειλημμένος και εγκάθετος. Εσύ που βρήκες δουλειά; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εργάζεσαι; Το ότι κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα αυτό αυτομάτως τους διαγράφει από τον τόπο που γεννήθηκαν και ζούσαν μέχρι χθες και κυρίως πλήρωναν φόρους;

  191. Γς said

    ωχ!

  192. spiral architect said

    Κάτι τέτοια έλεγε και ο γκαβός στα λαμπατέρ… 🙄

  193. sarant said

    191 Προφανώς δεν τους διαγράφω όσους μεταναστεύουν -αφού κι εγώ στην ίδια κατά κάποιο τρόπο κατηγορία έχω βρεθεί. Ειναι όμως μια αλήθεια, πως όσοι ΄δουλεύουν εκτός Ελλάδας δεν εισφέρουν στα ασφαλιστικά και άλλα ταμεία.

  194. spiral architect said

    @194: Το 2015, 4.000 μηχανικοί υπέβαλαν αίτηση διαγραφής από το ΤΕΕ. Αιτία, η ανεργία σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
    Αν μένεις εδώ και δεν δουλεύεις στο αντικείμενό σου ή αλλού, σου πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ η μαμά από την σύνταξή της.
    Όρτσα τα πανιά …

  195. giorgos said

    Καί οί δύο λαοί (έλληνες καί αλβανοί) , παιχνιδάκι έχουμε γίνει στά χέρια αυτών πού έχουν σπείρει αναμεσά μας τό μικρόβιο τού εθνικισμού προκειμένου νά κάνουν τήν πολιτική τους . Παρακάτω βάζω ένα γράμμα πού είχε στείλει στόν Β.Ρ. ένας άρβανιτης .

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ λοιπόν καλά το γράμμα ενός Αρβανίτη από την Ελευσίνα που δημοσιεύουμε στη συνέχεια για να επισημάνετε από την αρχή μια μορφή σοβινισμού, πολύ διαφορετική ωστόσο από την κρατούσα, αλλά εξίσου καταδικαστέα μ’ αυτήν παρά τα πάμπολλα ιστορικά άλλοθι που θα μπορούσε να επικαλεσθεί ο φίλος Ντίνος Ρούσσης.

    – Αγαπητέ Ραφαηλίδη, είμαι Αρβανίτης και φίλος του κινηματογράφου. Διαβάζω αρκετές φορές τα άρθρα σου στο κυριακάτικο «Έθνος». (Μια φορά έτυχε και να συζητήσουμε στην Ελευσίνα που είχες έρθει πριν μερικά χρόνια, προσκεκλημένος της τοπικής κινηματο¬γραφικής λέσχης.) Διάβασα τα άρθρα σου που έγραψες με αφορμή το βιβλίο του Γερ. Κακλαμάνη. Έμπλεξες και τους Αρβανίτες εκεί μέσα, έδειξες ότι μας συμπα¬θείς. (Την έρευνα για τους Αρβανίτες εννοώ ότι δείχνεις να συμπαθείς.)
    Αισθάνθηκα την ανάγκη να απαντήσω σε ένα γνωστό μου (γνωστό από τον κινηματογράφο, βέβαια) με την πεποίθηση ότι δε λάθεψα στην εκτίμησή μου ότι πρά-γματι υπάρχει ενδιαφέρον για μελέτη σ’ αυτό το ζήτη¬μα από την πλευρά σου, και όχι για «να βάλω τα πρά¬γματα στη θέση τους». 1 Γράφεις: «Γιατί οι Βλάχοι, οι Αρβανίτες, οι Σλάβοι, οι Πομάκοι, οι Τούρκοι, οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι που κατοικούν σ’ αυτήν την χώρα να συνεχίζουν να αισθά¬νονται οιονεί φιλοξενούμενοι σ’ έναν τόπο που είναι και δικός τους;» Περιορίζομαι και απαντώ (δικαιωμα¬τικά) για τους Αρβανίτες: Το ρήμα φιλοξενώ προϋποθέ¬τει δύο πρόσωπα, ή ομάδες προσώπων, το φιλοξενούν¬τα και το φιλοξενούμενο. Οι Αρβανίτες-φιλοξενούμε¬νοι από ποιον φιλοξενούνται; Από τους ‘Ελληνες; Ποι¬ους Έλληνες; Τους αρχαίους ή τους σημερινούς; Μα, οι Αρβανίτες είναι αναπόσπαστο (και ουσιώδες) συστατι¬κό του νέου Ελληνισμού. Η ειρηνική κάθοδος τους στα νότια μέρη της ελληνικής χερσονήσου συμπίπτει (και συντείνει) με την αρχή της δημιουργίας της ελληνικής λαότητας. Έτσι, γίνεται απ’ τα κύρια (και το πιο δυ¬ναμικό) συστατικό της. Το ομόαιμον με τους ‘Ελληνες, νοούμενον ως αδιάλειπτος συνέχεια των αρχαίων ημών προγόνων είναι πρόβλημα που απασχολεί άλλους.
    Οι αγώνες τους κατά του τούρκικου επεκτατισμού, με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, είναι φοβεροί και αιματηρότατοι. Ονόματα μεγάλων ανδρών υπάρ¬χουν πολλά. Η ιστορία που διδασκόμαστε στα σχολεία, σταματάει με την πτώση της Πόλης και αφήνει (σκόπι¬μα) ένα τεράστιο κενό, αυτό της ιστορίας της Μεσαιω-νικής Ελλάδας, και αρχίζει λίγο μετά την Επανάσταση του ‘ 21. Και είναι ακριβώς σ’ αυτό το τμήμα της Ιστο¬ρίας που αρχίζει να διαμορφώνεται, μέσα από μια πανσπερμία φυλών, η νεοελληνική λαότητα (…). Η οθωμα¬νική επικράτηση σε όλα τα Βαλκάνια ανάγκασε πολ¬λούς Αρβανίτες να καταφύγουν στη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, όπου οι ορθόδοξοι υπάρχουν και σήμερα, διατηρώντας τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, το χα¬ρακτήρα τους (οι καθολικοί Αρβανίτες διαλύθηκαν στην ιταλική κοινωνία, και χάσανε την ιδιαιτερότητά τους). Ερώτηση: Να αισθάνονται άραγε φιλοξενούμενοι αυτοί της ορθόδοξης νησίδας μέσα στον ωκεανό του καθολικισμού; Το κομμάτι αυτό του νεοελληνισμού, που έχει καθη¬μερινή γλώσσα την αρβανίτικη, έπαιξε τον κύριο ρόλο στη δημιουργία του κράτους αυτού που ζούμε σήμερα από στρατιωτική και οικονομική άποψη. Γιατί λοιπόν η πολιτική πρωτιά ανήκει, σε άλλα κομμάτια; (Ο Φαλμεράιερ, αφού πολύ τον γουστάρετε, γράφει ότι η Ελληνι¬κή Επανάσταση υπήρξε στην πραγματικότητα έργο των Αλβανών.) Μάλιστα, στο κράτος που προέκυψε αμέσως μετά το ’21 (του Καποδίστρια και του ‘Οθωνα) σχεδόν η πλειοψηφία των κατοίκων του μιλούσε αρβανίτικα. Και το πιο σημαντικό (ποσοτικά και ποιοτικά) κομμάτι της άρχουσας τάξης του ήταν Αρβανίτες.
    ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ απ’ το βιβλίο του Φίνλεΐ «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης», γραμμένο στα μέσα του 19ου αιώνα, τόμος Α, σελ. 45: «Σήμερα, οι Αλβανοί έποικοι κατοικούν σ’ όλη την Αττική και τη Μεγαρίδα, εκτός απ’ την Αθήνα και τα Μέγαρα, όπου μέρος μόνο του πληθυσμού τους είναι Αλβανοί. Κατέχουν επίσης το μεγαλύτερο τμήμα της Βοιωτίας και μια μικρή περι- οχή της Λοκρίδος, κοντά στην Αταλάντη. Αλβανούς συ¬ναντά, επίσης, κανείς στη Νότια Εύβοια και στα βόρεια της νήσου Άνδρου, σ’ ολόκληρη τη Σαλαμίνα και σε ένα τμήμα της Αίγινας. Πολλοί περισσότεροι εξακολου¬θούν ακόμα να είναι στην Πελοπόννησο, όπου κατέ¬χουν ολόκληρη την Αργολιδοκορινθία και φτάνουν ως τα βόρεια της Αρκαδίας και τα ανατολικά της Αχαΐας. Στη Λακωνία, είναι εγκαταστημένοι στις πλαγιές του Ταϋγέτου, τα Βαρδούσια, που καταλήγουν στην πεδιά¬δα του ‘Ελους. Πέρα απ’ τον Ευρώτα ποταμό, Αλβα¬νούς βρίσκουμε σε μια μεγάλη έκταση γύρω απ’ τη Μονεμβασία ως και στα νότια της Τσακωνιάς και στη βόρεια πλευρά του Κάβο – Μαλιά, εκεί όπου υπάρχει ολιγάριθμη εγκατάσταση Ελλήνων, στην περιοχή με τ’ όνομα Βάτικα. Στα δυτικά της Πελοποννήσου εξουσιά¬ζουν σημαντική ορεινή έκταση από το Λάλα ως τη βο-ρειοανατολική ακτή της Μεσσηνίας, στα νότια του Νέδοντος». Αρβανίτικο αίμα (και ως κάποια ιστορική στιγμή και αρβανίτικη γλώσσα) υπάρχει στα νησιά Κέα, Κύθνος, Ιος, Σάμος, Ψαρά, Κάσος, Σκόπελος (Βλ. Απ. Βακαλόπουλου «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού» τ. Β, σ. 131), καθώς και στη Ζάκυνθο, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Λευκά¬δα, Κέρκυρα, Κύπρο, (Βλ. Κ. Μπίρη «Αρβανίτες, οι Δωριείς του νεώτερου ελληνισμού», σ. 156).
    ΣΗΜΕΡΑ, πέρα απ’ αυτές τις περιοχές, Αρβανίτες υπάρχουν στο Νομό Θεσπρωτίας. (Άξιο να σημειωθεί ο βίαιος ξεριζωμός από δω το 1945 των μουσουλμάνων Αρβανιτών Τσιάμηδων και ο εξαναγκασμός τους να πε¬ράσουν στο Αλβανικό κράτος, αφού δεν είχαν προηγού¬μενα κατορθώσει να τους στείλουν στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών: Κάθε ορθόδοξος ‘Ελληνας, κάθε μουσουλμάνος, Τούρκος!!).
    Επίλογος: Αν επιμένουμε στο ρήμα φιλοξενώ, οι Αρ¬βανίτες είναι φιλοξενούντες. Και έτσι αισθάνονται. Εί¬ναι δυνατό στην Αθήνα οι Πλακιώτες να αισθάνονται φιλοξενούμενοι;
    _ Υστερόγραφο: Στον κατάλογο των φιλοξενουμένων που παραθέτεις ξεχνάς τους Γύφτους – Τσιγγάνους. Γι¬ατί; Μήπως αυτοί είναι χειρότερα και από φιλοξενού¬μενοι;
    2 Γράφεις: «Διότι, για να φτιαχτεί «Ελλάδα» πρέπει προς τούτο να υπάρχουν «’ Ελληνες», το πλάσμα δηλα¬δή που έβλεπαν οι φιλελεύθεροι ιστορικοί του περασμέ¬νου αιώνα στις αρχαιοελληνικές σπουδές τους». Και αφού δεν υπήρχαν τέτοιοι, έπρεπε να φτιαχτούν.
    Δε φταίνε, βέβαια, μόνο οι φιλελεύθεροι ιστορικοί.
    Φταίνε και οι Φαναριώτες, αυτό το καρκίνωμα του νέου Ελληνισμού. Φταίνε και οι Βαυαροί. Φταίει και ο Φαλμεράιερ που είπε μερικές αλήθειες. Φταίνε και τα δάνεια. Όλοι αυτοί στράφηκαν καταπάνω στο λαό, στις δημοκρατικές και λαϊκές παραδόσεις του. Και πρώτα απ’ όλα στράφηκαν ενάντια στη γλώσσα του (δημοτική και αρβανίτικη). Γιατί το μόνο επιχείρημα που απόμεινε στους λογιότατους, στις περί άμεσα εκ των αρχαίων θεωρίες τους για τη γέννηση του νέου Ελληνισμού, ήταν η γλώσσα. Τα αρβανίτικα κυνηγήθηκαν επίσημα και από τους ίδιους τους Αρβανίτες, αφού ένα σημαντικό κομμάτι της άρχουσας τάξης ήταν Αρβανίτες. Με την πάροδο των δεκαετιών πείστηκαν, ή εξαναγκάστηκαν να πειστούν, (η αλήθεια είναι ότι «πεί-στηκαν») ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη γλώσσα τους, αν θέλουν να γίνουν γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και άξιοι πολίτες του ελληνικού κράτους. Η επίθεση αυτή ήταν ολομέτωπη και σε όλα τα επίπε¬δα. Άλλαξαν τα ονόματα των χωριών. Έτσι τα Κόκλα γίνανε Πλαταιές, τα Παραπούγγια γίνανε Λεύκτρα, το Μπράτσι έγινε Τανάγρα, και καυχιώνται οι δύσμοιροι, σε αντίθεση με εμάς από το Νταριμάρι που έγινε Δά¬φνη, που δεν έχουμε τέτοιους ενδόξους προγόνους. Γι¬ατί, δεν πρέπει να είμαστε αυτό που είμαστε. Άλλα¬ξαν, λοιπόν, τα ονόματα των τοπωνυμίων. Και οι δά-σκαλοι κυνηγούσαν τα παιδιά μη μάθουν αρβανίτικα. Οι «μορφωμένοι» Αρβανίτες, οι υπάλληλοι, οι «κυριλέδες και δοξαπατρίδες» συμβούλευαν τους συγχωρια¬νούς τους να μη μάθουν τα παιδιά τους αρβανίτικα.
    Απ’ αυτή την «κοσμογονία» δεν μπορούσε, βέβαια, να λείψει και η Εκκλησία μας. Αντιγράφω από το βιβλίο του Γ.Ν. Σαχίνη «Υδραϊκή ψυχή», σελ. 39:
    «Έτσι, μέχρι εδώ και λίγες δεκάδες χρόνια (1900) στα βουνά του νησιού ομιλείτο μόνο η αρβανίτικη γλώσσα, άλλη δεν εγνώριζαν, και μόνο όταν άρχισε η ακατάπαυτη καταπολέμησή της από το μητροπολίτη ‘Υδρας κλπ. Προκόπιο Καραμάνο σιγά σιγά επεκράτη¬σε η ελληνική. Σήμερα, αρβανίτικα γνωρίζουν στην Ύδρα όσοι έχουν περάσει τα 75 τους χρόνια, απ’ αυτούς όχι όλοι, και θεωρείται σαν γλώσσα της παλιάς ‘Υδρας». Σημείωση: Το εθνικό έργο επετελέσθη, και η ‘Υδρα άγει την οδό των πεπρωμένων της, ήτοι της ερημώσεως και της τουριστικοποιήσεως. Αμήν.
    3 Γράφεις: «Γιατί δε μας δίδαξαν στο σχολείο ότι το κράτος του Αλή Πασά ήταν ελληνικό; Οι Αλβανοί ιστορικοί Ροllο-Ρυtο στην «Ιστορία της Αλβανίας» πολύ σωστά μιλάνε για το μεγάλο αλβανικό πασαλίκι των Ιω¬αννίνων, για τον Αλβανό Αλή Πασά και «… τη φυλή των Σουλιωτών, που είχαν χριστιανική θρησκεία και αποτε¬λούνταν από ελεύθερους βουνίσιους Αλβανούς με πο¬λεμική παράδοση».
    Για μένα δεν υπάρχει στις δύο θέσεις αντίθεση. Συμ¬φωνώ απόλυτα με σένα και με ενθουσίασε η τόσο ρητή σου διατύπωση.
    Θα μπορούσα να σου γράψω και άλλα. ‘Ομως, τι θα πούμε στην Ελευσίνα, όπου κατοικώ, όταν έρθεις προ¬σκεκλημένος της Κινηματογραφικής Λέσχης μας για να αναλύσουμε καμιά ταινία; Οι Αρβανίτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι και μπεσαλήδες (μπέσα: αρβανίτικη λέξη). 10 Μαρτίου 1987, Ντίνος Ρούσσης.
    Το παραπάνω γράμμα – κείμενο του φίλου Ντίνου Ρούσση είναι πραγματικά αποκαλυπτικό. Καταρχήν γι¬ατί τοποθετεί το πρόβλημα των Αρβανιτών στη σωστή του βάση, με ενάργεια και σαφήνεια. Κι ύστερα διότι μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη δύσκολη μοίρα των Αρβανιτών σ’ έναν τόπο που είναι και δικός τους, δεδομένου ότι κατοικούν σ’ αυτόν απ’ τον 14ο αιώνα, πριν καταλάβουν την Ελλάδα οι Τούρκοι. Οι Αλβανοί προωθήθηκαν προς Νότον σε διαδοχικά κύματα, και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ειρηνικά και χωρίς να συναντήσουν καμιά απολύτως αντίσταση απ’ τους γη-γενείς, που εξαρχής τους υποδέχτηκαν σαν δικούς τους. Ο μεγάλος εποικισμός ωστόσο έγινε το 1380 όταν δύο ισχυρές φυλές Αλβανών με επικεφαλής τον Μπούα Σπάτα και τον Πέτρο Λιόσια ήρθαν και εγκαταστάθη¬καν καταρχήν στην Αττική. Τα σημερινά τοπωνύμια Σπάτα και Λιόσια διαιωνίζουν τη μνήμη των δύο Αλβα¬νών φυλάρχων – ηγετών που οδήγησαν τους πεινασμέ¬νους ορεσίβιους σε πιο εύφορες περιοχές.
    Σήμερα, το ένα τέταρτο τουλάχιστον των Ελλήνων εί¬ναι αλβανικής καταγωγής – κι’ όποιος αμφισβητεί τη συμβολή των Αρβανιτών στο γράψιμο της νεοελληνικής ιστορίας είναι τουλάχιστον μωρός, όταν δεν είναι είτε ολικά αγράμματος, είτε υποδειγματικά κακοήθης.
    ΟΜΩΣ, στο κατά τα άλλα έξοχο κείμενο του Ντίνου Ρούσση λανθάνει, εκτός απ’ τη δίκαιη πίκρα για την αποσιώπηση του ρόλου των Αρβανιτών, στην οποία συ¬νέβαλαν και οι ίδιοι, στις περιπτώσεις που περνούσαν στην άρχουσα τάξη. ‘Οπως πολύ σωστά τονίζει ο επι¬στολογράφος μας, στο κείμενο λοιπόν του Ρούσση λανθάνει ένα είδος «αρβανίτικου σοβινισμού». Είναι φανερό πως ο Ρούσσης αισθάνεται υπερήφανος που εί¬ναι Αρβανίτης. Και τούτη ακριβώς η υπερηφάνεια είναι που μας κάνει να πιστεύουμε πως η πίκρα και ο καη¬μός του Ρούσση κάπου έχουν μπερδευτεί με την αρβα¬νίτικη μπέσα του, που σημαίνει αξιοπρέπεια και μαζί εντιμότητα και πείσμα. Μα, φίλε Ρούσση, δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς Αρβανίτης για να είναι μπεσαλής – και δεν είναι μπεσαλήδες όλοι οι Αρβανίτες. Υπάρχουν και ανάμεσά σας τόσα καθαρματάκια και τό¬σοι ψοφοδεείς, όσοι και σε οποιαδήποτε άλλη εθνότη¬τα, απ’ αυτές που συναποτελούν τους Νεοέλληνες. Αρβανίτες δεν ήταν μόνο ο Μιαούλης και η Μπουμπουλίνα, αλλά και ο Κωλέττης, αν δεν κάνω σοβαρό λά¬θος. Και οι Αρβανίτες Μποτσαραίοι, μετά τη δημιουρ¬γία του νέου ελληνικού κράτους, γίνανε κι αυτοί κατα¬πιεστές και εκμεταλλευτές.
    Πέραν τούτων, δεν έχει κανένα σοβαρό νόημα να αι¬σθάνεται κανείς υπερήφανος διότι κάποιοι πρόγονοι του έχουν την Α και όχι τη Β φυλετική ρίζα. Άλλωστε, όπως δεν υπάρχουν «καθαρόαιμοι» ‘ Ελληνες, έτσι δεν υπάρχουν και «καθαρόαιμοι» Αρβανίτες.
    Και όπως δε δικαιολογείται η φυλετική υπερηφά¬νεια για τους Έλληνες, άλλο τόσο δε δικαιολογείται και για τους Αρβανίτες.

  196. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    196: Πότε επιτέλους θα αρχίσει να διδάσκεται στα σχολεία η γλώσσα των προγόνων, τ΄ αρβανίτικα; 🙂

  197. Corto said

    196:
    Ο Κωλέττης ήταν Βλάχος, όχι Αρβανίτης.

  198. Pedis said

    # 194 – ενώ, τόσοι και τόσοι που έχουν μείνει εντός Ελλάδας, Νικοκύρη, συνεισφέρουν … άλλος από την ανεργία, άλλος να μην έχει να πληρώσει ΤΕΒΕ, άλλος με τη μαύρη εργασία, άλλος με μισά ένσημα (ακόμη και οι προσλήψεις από το Δημόσιο γίνονται μισές, εδώ και καιρό, για να μοιράζεται η ανεργία και τα ρουσφέτια).

  199. sarant said

    199 Εισφέρουν ποικιλότροπα στο δημόσιο ταμείο -με 24% ΦΠΑ.

  200. Νέα φωτογραφία στρατιώτη που σχηματίζει τον αλβανικό αετό

    Βρήκαμε, τώρα, την Απειλή. Πάμε να κυνηγήσουμε μάγισσες;

    http://www.naftemporiki.gr/story/1197450/nea-fotografia-stratioti-pou-sximatizei-ton-albaniko-aeto

  201. Pedis said

    # 200 – Το φπα πού κολλάει με τα ταμεία;

    Μια που μιλάμε για συντάξεις, τα αγγούρια (*) θα πρέπει να αρχίσουν να τα νιώθουν οι μέλλοντες συνταξιούχοι ( που θα έχουν «δικαίωμα» στη σύνταξη εκτός από κείνη της μιζέριας (άκα εθνική σύνταξη των 280-300 Ε).

    http://www.efsyn.gr/arthro/i-antapodotiki-syntaxi

    Αλλά τότε θα τα ‘χει τινάξει το παλιόπαιδο και άντε να το βρεις να του χώσεις όσες του αξίζουν.

    (*) για το φύτεμα των οποίων ήταν περήφανος ένας εκλεκτός εκ των απατεώνων της κυβέρνησης, ο γόης με τα σπορ κουστούμια, και δεν σήωνε μύγα στο σπαθί του ότι είναι αγγούρια,

  202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    194 – Μιά άλλη αλήθεια που όμως δεν ομολογείται από καμιά κυβέρνηση και κανένα κόμμα πλήν δυστυχώς της Χ.Α για δημαγωγικούς λόγους φυσικά, είναι πως κι οι μετανάστες που δουλεύουν στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους δεν εισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγο της μαύρης κι ανασφάλιστης εργασίας που οργίαζε την «χρυσή» εποχή (μέχρι και υπουργοί ήταν στο κόλπο) και συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα σήμερα, αλλά λόγο της τρομακτικής ανεργίας, αναλογικά δεν φαίνεται. Σε συνδυασμό με τους Έλληνες που μεταναστεύουν μαζικά και δεν εισφέρουν, συν την κλοπή των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις, συν την αδυναμία των περισσοτέρων να πληρώσουν τις εισφορές τους, από την ληστρική φορολογική επίθεση της κυβέρνησης εν μέσω τρομακτικής ανεργίας και οικονομικής ύφεσης, συν την απώλεια εσόδον από το μαύρο εμπόριο των μεταναστών που δεν έχουν ΤΕΒΕ, η κατάρρευση των ταμείων είναι δεδομένη (έχουν καταρρεύσει προ πολλού βέβαια, αλλά δεν το έχουν καταλάβει οι ασφαλισμένοι, στα σύννεφα κατοικεί πολύς κόσμος).

    Θεωρητικά οι μετανάστες στηρίζουν τα ταμεία, αναζωογονούν και βοηθούν να αναπτυχθεί η οικονομία όπως φωνάζουν μέρα νύχτα τα ΜΜΑ της οικονομικής ελίτ, και τα «προοδευτικά» κόμματα που την υπηρετούν. Πρακτικά έχει αποδειχτεί πως η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική εισβολή όπως συνέβει και συμβαίνει για άλλους λόγους τώρα στην Ελλάδα, είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ για την οικονομία της όποιας χώρας, και γιατί ενώ δεν εισφέρουν ασφαλιστικά, χρησιμοποιούν την κρατική ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, και γιατί τα μαύρα χρήματα που βγάζουν αλλά και τα άσπρα, στο μεγαλύτερο ποσοστό το στέλνουν στην χώρα καταγωγής τους (όπως κάνουν οι περισσότεροι μετανάστες παντού) με συνέπεια να μην μπαίνουν στον προυπολογισμό της χώρας. Οι μόνοι πραγματικά κερδισμένοι, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, στα μεγάλα έργα και ειδικά στα ολυμπιακά έγινε της αλεπούς ο θάνατος με την ανασφάλιστη και μαύρη (δεν είναι το ίδιο, ο συνδυασμός τους όμως, είναι σκέτη οικονομική καταστροφή) εργασία, οι μεγαλοτσιφλικάδες (η Μανωλάδα είναι σταγόνα στον ωκαιανό) και φυσικά οι τράπεζες.
    Η πραγματικότητα είναι αυτή, και δεν έχει να κάνει με ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, οι ερμηνείες της βέβαια είναι πολλές.

  203. sarant said

    203 «γιατί ενώ δεν εισφέρουν ασφαλιστικά, χρησιμοποιούν την κρατική ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη»

    Για τους Αλβανούς το λες αυτό; Που έχουν αγοράσει σπίτια και έχουν κάνει οικογένειες;

  204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    200 – O Φ.Π.A είναι ένας νόμιμος τρόπος για να φοροαποφεύγουν οι εταιρείες, και ποτέ δεν αποδίδεται ολόκληρος, ενώ πολλές φορές δεν αποδίδεται καθόλου, πληρώνοντας μετά από χρόνια μέσω των περαιώσεων ένα ελάχιστο ποσό.

  205. # 203

    Λάμπρο ξέρω πάρα πολλούς Αλβανούς, πρώην μαθητές μου, που τα λεφτά που δούλεψαν τα τοποθέτησαν εδώ και πάθανε την ίδια ζημεία που πάθαμε και μείς όταν αγοράδαμε ένα σπίτι 70 000 και αξίζει σήμερα 15 000. Ειδικά μετά τις πυραμίδες στην Αλβανία κανένας δεν έστελνε τα λεφτά του εκεί εκτός κι έκιζε το εξοχικό του εκεί, όπως απαάλλακτα κάνανε και οι Ελληνες εδώ

  206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    204 – Για τους μετανάστες γενικά λέω, αλλά και γι΄αυτούς μπορώ να σου αποδείξω αυτά που λέω, μιάς και 22 χρόνια κυρίως με Αλβανούς συναναστρέφομαι, κι έχω πολλούς φίλους που έχουν οικογένειες και σπίτια. Αν θές, να σου δώσω το τηλέφωνο του βοηθού μου από το 2000, του Αρμπέν να σου τα πεί ο ίδιος κι η γυναίκα του η Μόντα, αλλά και πολλών άλλων.
    Το μίνιμουμ ενσήμων που ζητάει το ΙΚΑ είναι 53 ένσημα, αν βρείς Αλβανό (κι όχι μόνο) οικοδόμο να έχει πάνω από 60 το χρόνο, να μου τον δείξεις κι εμένα. Κι αυτά τα λίγα όμως, δεν είναι όλα κολλημένα κανονικά ούτε καν τα μισά. Ως επι το πλείστον δουλεύουν μαύρα, και αγοράζουν τα υπόλοιπα προς 20-25 ευρώ (ακόμα και 30 αν έχουν μεγάλη ανάγκη) το ένα, για να συμπληρώσουν μέχρι τα 53 ή και όλα, από διάφορους ιδιώτες που έχτισαν κυρίως με μαύρη εργασία και τους περίσσεψαν τα ένσημα που είναι υποχρωμένοι από το ΙΚΑ να κολλήσουν, γλυτώνοντας τουλάχιστον τα μισά λεφτά που θα πλήρωναν κανονικά. Αυτή είναι η υποχρεωτική εισφορά των μεταναστών για να είναι νόμιμοι στην χώρα, όσοι δουλεύουν παραπάνω από 60 μέρες τον χρόνο, η δεν ζητάνε ένσημα για να πάρουν την όποια δουλειά, ή προτιμούν να τα πληρωθούν στο μισό, π.χ 10 ένσημα 200-250 ευρώ, έτσι και την δουλειά χτυπάνε (με τα χαμηλά μεροκάματα ή την χαμηλή προσφορά) και να κερδίζουν παραπάνω αν πληρωθούν τα ένσημα, και ο ιδιοκτήτης γλυτώνει εισφορές στο ΙΚΑ, και το ταμείο και ο προϋπολογισμός χάνουν, και ο Έλληνας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους αλλοδαπούς συναδέλφους του, που από τα εκατομμύρια των μεταναστών, μερικές χιλιάδες έχουν αγορασμένα σπίτια και οικογένεις, και είναι ουσαστικά στην ίδια μοίρα μ΄αυτόν.
    Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή των ΜΜΑ και των χειραγωγημένων κομμάτων.

  207. Γιάννης Ιατρού said

    203: Λάμπρο μ’ , κανά δεκαήμερο νηστείας, προσευχής και μετάνοιας δεν έβλαψε ποτέ 🙂

  208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    206 – Gee εγώ γνωρίζω πάνω από 200 με ονόματα και διευθύνσεις, έχω παέι τρείς φορές στην Αλβανία καλεσμένος σε γάμους, (Αγ, Σαράντα, Εξαμίλια, Μπεράτη) και σε πάνω από 20 γάμους και βαφτίσια εδώ, και με τους περισσότερους διατηρώ από απλή μέχρι πολύ φιλική επαφή, κι οι περισσότεροι έχουν φύγει εκτός από τους ελάχιστους που έχουν σπίτι εδώ, και παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν από μωρά στην Ελλάδα, όπως ο Αρμπέν που ο μεγάλος του γιός (19)γεννήθηκε στην Αλβανία και τον έφερε εδώ 5 μηνών, ενώ ο μικρός (13) γεννήθηκε εδώ.
    Ό,τι λέω δεν το βγάζω από το μυαλό μου, όσο για τις καταθέσεις, αυτές μπορούν πολύ εύκολα να βρεθούν από τα τραπεζικά στοιχεία, η μεγάλη πλειονοτητα τα έχει στην Αλβανία κυρίως σε ξένες (αυστριακές) τράπεζες και στην εθνική.
    Δεν έχω κάτι εναντίον των μεταναστών, μπορούν να στο επιβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί μου, απλώς όπως λέω πάντα, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ κάνω, και δεν είναι όπως την φαντάζονται πολλοί έξω από τον χορό, ούτε όπως την δείχνουν τα ΜΜΑ, γιατί άλλο οργανωμένη μετανάστευση σε οργανωμένο κράτος, κι άλλο ανεξέλεγκτη σε ανύπαρκτο κράτος όπως η Ελλάδα, ΟΧΙ;

  209. cronopiusa said

    Λάμπρο αρβανίτικο κεφάλι… 😉

  210. Pedis said

    # 203 – Λάμπρε, δεν βλάπτει να ζυγιάζεις καλύτερα τα λόγια, τις εκφράσεις κοκ. Ρίξε και καμιά ματιά στο τέλος να δει τι βγαίνει από αυτό που γράφεις.

    (Αν προτίθεσαι να απαντήσεις κι αν το κάνεις σε 10 γραμμές μάξιμουμ σε δύο τουλάχιστον παραγράφους, σου υπόσχομαι ότι δεν θα σε προσπεράσω.)

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διότι, ως γνωστόν, οι σχολιαστές αυτού του ιστολογίου είναι κορόιδα που τα σέρνουν απ’ τη μύτη τα χειραγωγημένα κόμματα και τα ΜΜΑ. Όλοι πλην ΕΝΟΣ. Ξυπνάτε, πρόβατα! 😉

  212. Λάμπρο η διαφορά μας είναι πως εσύ ξέρεις εργάτες κι εγώ μαθητές εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα είναι σαφώς πλειοψηφία στα επαγγελματικά σχολεία και οι οποίοι δουλεύουν με τις ίδιες συνθήκες που δουλεύουν όλοι. Στις οικοδομές και η πλειονότητα των μαστόρων προτιμούσε το κάπως αυξημένο μεροκάματο από τα ένσημα. Οταν έκτισα με Ελληνες μαστόρους έπρεπε να κολήσω κάποια ένσημα σαν «εργολάβος» υποχρεωτικά και τους παρακάλαγα
    να ταπάρουν

  213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Για ποιόν είναι το αρβανίτικο κεφάλι καλή μου Πυθία; 🙂
    Στοιχεία πάντως μόνο εγώ παραθέτω, οι άλλοι ευσεβείς πόθους και ιστορίες. 🙂

    Eυχαριστώ για την κομματάρα από τους R.A.T.M, είσαι δύναμη γι΄αυτό σε πάω με χίλια. Πρίν εικοσι κάτι χρόνια για κάνα χρόνο, ξύπναγα κάθε μέρα με το Fredom.

    Για πάρτη σου.

  214. 104, Ριβαλντίνιο said: «…100 …ο Τσενάι πήγε στις ΗΠΑ και έλεγε πως τον «πιέζανε να σηκώσει την ελληνική σημαία». Επίσης, σχόλια 117, 128, 131 κλπ.

    Όταν είχε δημιουργηθεί το θέμα, αν οι Αλβανικής καταγωγής αριστούχοι μαθητές πρέπει να σηκώνουν την ελληνική σημαία, σκεφτόμουνα αν οι μαθητές αυτοί ρωτήθηκαν και ήθελαν να παρελάσουν ως σημαιοφόροι. Σκεφτόμουνα π.χ, ότι αν αυτό γινόταν την 28η Οκτωβρίου (πολεμούσαμε τότε και εναντίον της Αλβανίας!), τότε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους βάζαμε να στραφούν εναντίον της χώρας καταγωγής τους!
    Και ένα άλλο, που αναφέρεται στο χρόνο που είχε γίνει ο ντόρος με την περίπτωση του Οδυσσέα Τσενάϊ: Ένας δημοσιογράφος, που είχε τότε στην ΤιΒι μια εκπομπή με μεγάλη ακροαματικότητα, τον ρωτούσε επίμονα αν αισθάνεται Έλληνας ή Αλβανός. Ήταν φανερό ότι προσπαθούσε να εκμαιεύσει την απάντηση «είμαι Έλληνας», για να …αποστομώσει έτσι τους …Ελληναράδες που αντιτίθενταν στο σήκωμα της σημαίας από αυτόν. Έμεινε όμως ξερός όταν πήρε την κοφτή απάντηση «είμαι Αλβανός»! (Αν δεν γινόταν εκείνος ο ντόρος, ίσως ο Οδυσσέας να απαντούσε ότι είμαι Έλληνας Αλβανικής καταγωγής!)

  215. Γιάννης Ιατρού said

    214: Λάμπρο,
    …Στοιχεία πάντως μόνο εγώ παραθέτω…

    παραθέτεις στοιχεία, αλλά όχι και τόσο πλήρη. Παράδειγμα τα ένσημα (50) που προανέφερες. Αυτό αφορά μόνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Απαιτούνται και πολλά άλλα, μέχρι και ένα ελάχοστο εισόδημα τα λετεύται έτη. Ενδεικτικά μόνο:

    Για ανανέωση παραμονής, για ΟΑΕΔ, για παροχές μητρότητας κλπ. κλπ. απαιτούνται πολλά περισσότερα ένσημα (π.χ. 240 τα τελευταία 2 χρόνια, 120 απ΄αυτά στο τελευταίο 14 μηνο – χωρίς τους τελευταίους 2 μήνες- κλπ., κκπ., μην το κάνουμε εδώ κέντρο πληρόιφόρησης…)

  216. cronopiusa said

    αχ, κι ήταν εκείνο το φανταράκι που Τον λέ­γα­νε Μπα­σι­ά· Γε­ώρ­γι­ος Μπα­σι­άς του Δη­μη­τρί­ου. Βέ­βαι­α, Γκέρ­κι τον λέ­γα­νε στη στά­νη, ή Γι­ωρ­γή, και τον πα­τέ­ρα του Μή­τσο, αλ­λά γι­α το στρα­τό και την α­στυ­νο­μί­α ή­ταν ο Γε­ώρ­γι­ος Μπα­σι­άς του Δη­μη­τρί­ου.και που τόσο μας είχε συγκινήσει τότε…

  217. # 209

    Κι εγώ είχα περισσότερους απο 100 (διαφορετικούς) Αλβανούς μαθητές κάθε χρόνο και τους είχα για 4 χρόνια τους περισσότερους. Και δεν ήμουνα το αφεντικό τους αλλά ο δάσκαλος που έρχονταν να μου πούνε τα προβλήματά τους (μου λέγανε άμα δεν τα λύσετε εσείς που είστε μαθηματικός ποιός θα μας τα λύσει ; ο θεολόγος ; ) και με αρκετούς είμαι ακόμα φίλος. Λοιπόν ; τα δικά σου είναι στοιχεία και τα δικά μου «ευσεβείς πόθους και ιστορίες» ;
    Νομίζω πως συζητάμε με καλή πίστη αλλιώς να σου ζητάμε και μεις να φέρεις τους 200 για μάρτυρες.

  218. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και βέβαια ρωτάμε τους αλλοδαπούς, αλλά και τους Έλληνες, μαθητές αν θέλουν να παρελάσουν ως σημαιοφόροι και παραστάτες. Κανείς από όσους βλέπετε στις παρελάσεις δεν παρελαύνει άκων. Αντιθέτως, έχουμε κλάματα, συχνά, από μαθητές που θέλουν να παρελάσουν, αλλά δεν μπορούν λόγω βαθμολογίας.

  219. ΓιώργοςΜ said

    216 Αυτό το θυμάμαι κι εγώ, είχα ζητήσει από κάποιον κάτι βαψίματα, και με ρώτησε αν με πειράζει να τα κάνει απογεύματα, «γιατί χρειαζόταν την πρωινή δουλειά και το ένσημο για την άδεια παραμονής». Φυσικά κυνηγούν τα «μαύρα» όπως όλοι, αλλά τουλάχιστον με το βραχνά της άδειας παραμονής, τουλάχιστον μισά μεροκάματα είναι εγγυημένα «άσπρα» .

    Από την άλλη, όλη η οικογένεια εκμεταλλεύεται μέχρι αηδίας το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θυμάμαι ν’ ακούω συζήτηση, όπου μια Αλβανίδα μητέρα έλεγε σε μια Ελληνίδα:
    «Καλά, εσύ δε θα πας το παιδί σ’ ενδοκρινολόγο;»
    «Μα γιατί, δεν έχει κάποιο πρόβλημα!»
    «Αφού είναι τζάμπα. Εγώ το πηγαίνω σε όλες τις ειδικότητες!»
    Δε νομίζω πως είναι μεμονωμένη περίπτωση, αν πάει κανείς σ’ ένα νοσοκομείο το βλέπει. Δεν ξέρω αν τα 120 ένσημα φτάνουν για να καλύψουν τα αντίστοιχα έξοδα. Από την άλλη, δε μπορεί να ξέρει κανείς πόσα ένσημα έχει πληρώσει ο καθένας που νοσηλεύεται, ανεξαρτήτως εθνικότητας, υπηκοότητας, ιθαγένειας και καταγωγής.

    Οι παθογένειες όμως του συστήματος ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα έχουν ψωμί για συζήτηση σε άρθρα επί άρθρων, όχι σε σχόλια. Συχνά είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι.

  220. Γιάννης Ιατρού said

    220: ΓιώργοςΜ

    ..εκμεταλλεύεται μέχρι αηδίας το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης….
    Αφού είναι τζάμπα. Εγώ το πηγαίνω σε όλες τις ειδικότητες!..

    Χωρίς διάθεση γενικής αμφισβήτησης, μια παρατήρηση:

    Αυτό που έχει το μεγαλύτερο κόστος στην υγειονομική περίθαλψη είναι οι (ειδικές) εξετάσεις, τα φάρμακα και η νοσηλεία κλπ. Και μερικές φορές η πρόληψη, έστω και αν γίνεται με κίνητρο την εκάστοτε δωρεάν παροχή, μπορεί και να εξοικονομήσει πόρους …

  221. 220
    Δηλαδή, δουλεύουν πρωί για τα «άσπρα», δουλεύουν απόγευμα για τα «μαύρα» και προλαβαίνουν να πάνε το παιδί και στον ενδοκρινολόγο; Χμμμμμ….

  222. Ασχετο αλλά πολύ ενδιαφέρον !!

    Τυπώθηκε αλλά δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα Γαύρος προφανώς δεν θα άρεσεστον Σάββα το άρθρο για τις αμοιβές που δίνει ο γιός του στην διορισμένοι διοίκηση της ΕΠΟπου αγγίζουν τα όρια της δωροδοκίας !! Τώρα ποιός ποιός έδωσε την αεντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας (ενώ είχε δημοσιευθεί το εμπροσθόφυλλο διαδικτυακά)… άγνωστον.

    http://www.sdna.gr/monimes-stiles/media/article/289694/mystirio-eksafanistike-i-efimerida-gayros

  223. ΓιώργοςΜ said

    221 Σαφώς και η πρόληψη είναι ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΕΣ (εξ’ ου και τα κεφαλαία 😛 ) κομμάτι που θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολύ μεγάλα ποσά. Συνήθως όμως, «επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο» σημαίνει μια σειρά απο ακριβούτσικες ως πανάκριβες εξετάσεις.

    Στις χώρες (βλέπε ΗΠΑνία) όπου το σύστημα υγείας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους (ασφαλιστικές εταιρείες), πριμοδοτείται μέχρις αηδίας η πρόληψη, γιατί κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με τη διάγνωση. Για παράδειγμα, η τακτική (εξαμηνιαία) επίσκεψη στον οδοντίατρο πληρώνεται, και μάλιστα αδρά, καθώς η βλάβη που διορθώνεται μ’ ένα σφράγισμα σήμερα (και ελάχιστο κόστος), θα χρειαστεί εμφύτευμα ή προσθετική σε ένα χρόνο (ίσως δεκαπλάσιο κόστος, ίσως περισσότερο).

    Αντίστοιχα, σε χώρες με οργανωμένο δημόσιο (ή υβριδικό) σύστημα υγείας, πριμοδοτούνται άλλες δράσεις, με γνώμονα την καλή υγεία του ασθενή και όχι το κέρδος της ασφαλιστικής. Ακόμα κι έτσι, εκτός από την καλή υγεία του κόσμου, που (πρέπει να) είναι το κριτήριο για το κάθε κράτος, υπάρχει οικονομικό όφελος επίσης: Λιγότερες μέρες απουσίας από τη δουλειά, καλύτερη απόδοση, παραγωγή έργου άρα και φόρων, μικρότερο κόστος νοσηλείας κλπ κλπ…

    Σε κάθε περίπτωση, η λογική χρήση των υπηρεσιών υγείας προϋποθέτει τρεις βαθμίδες νοσηλείας, με την καθεμία να φιλτράρει προς την επόμενη. Για παράδειγμα, για να πας στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου χρειάζεται παραπεμπτικό από τον γενικό/οικογενειακό ιατρό, το οποίο αξιολογείται κατά περίπτωση (στο νου μου έχω τούτο).
    Εδώ, παίρνεις ένα τηλέφωνο στον πενταψήφιο, κι όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Αλλιώς, πας στην εφημερία, είτε είναι επείγον το πρόβλημά σου είτε όχι, χώνεις το πολύ-πολύ ένα μπαξίσι στο γιατρό που θα σε αναλάβει, και πορεύεσαι.

    Φρενάρω εδώ γιατί έχω αντανακλαστικά στο θέμα αυτό και δε θέλω να πλατειάσω (περισσότερο)…

  224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    211 – Δεν είχα σκοπό να απαντήσω γιατί είμαι σαφής στο 203 και δεν ξέρω τι θές να καταλάβεις, αλλά μια και θα αργήσω να ξανασχολιάσω ας το κάνω.
    Αυτό που βγαίνει, είναι ότι αυτά που λέτε για την συνεισφορά των μεταναστών στην οικονομία και τα ταμεία, είναι στην σφαίρα της φαντασίας σας, στην γραμμή των κομμάτων σας, και στην γραμμή των ΜΜΑ της οικονομικής ελίτ, και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ξαναλέω, είναι άλλο η οργανωμένη μετανάστευση σε μια οργανωμένη χώρα, κι άλλο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα (που δεν είναι καν κράτος, πόσο μάλλον οργανωμένο) με μπροστάρη τον Σαμαρά κι άξιο συνεχιστή τον επαναστάτη κομουνιστή 🙂 Τσίπρα. Το ποιόν εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί αυτή η χαώδης κατάσταση, δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό να το καταλάβει κανείς, (άλλωστε το λέω και πιο πάνω), πάντως όχι τους μετανάστες και τους Έλληνες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (για τον δημόσιο δεν τίθεται θέμα, γιατί θα γινόταν σφαγή αν οι δ.υ που τώρα υπερθεματίζουν για τους μετανάστες, αντιμετώπιζαν τα φτηνά εργατικά χέρια και μυαλά).
    Η διαπίστωση και αποδοχή της πραγματικότητας δεν έχει να κάνει ούτε με ρατσισμό ούτε με ξενοφοβία, αλλά η πίστη είναι πιο δυνατή από την αλήθεια.

    213 – Gee δεν έχουμε καμία διαφορά για τα ένσημα μιλάω κι εγώ, και δείχνω την μεγάλη απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και των ταμείων του κράτους, από την μαύρη και την ανασφάλιστη εργασία, κι ότι η φοβερή και τρομερή συνεισφορά των μεταναστών είναι ενα μεγάλο παραμύθι, αλλά είναι γνωστό πως τα παραμύθια έχουν μεγάλη πέραση στον λαό.
    Το 1998 είχα προτείνει στο συνδικάτο οικοδόμων, για να προστατευτούν οι ΄Ελληνες υπεργολάβοι από την παράνομη μαύρη εργασία (μεταναστών κυρίως αλλά και ελλήνων που άρχισαν αυτή την πρακτική για να είναι ανταγωνιστικοί) αλλά και οι ιδιοκτήτες, να ζητήσει από το υπουργείο να θεσπιστεί νόμος ώστε να υπογράφουν όλοι οι υπεργολάβοι που εμπλέκονται στην οικοδομή, κι όχι μόνο ο μηχανικός ο ηλεκτρολόγος κι ο υδραυλικός (έχεις δεί πολλούς τέτοιους μετανάστες; είναι τυχαίο νομίζεις;) και στην αρχή με κοίταξαν σαν εξωγήινο, ενώ μετά μου επιτέθηκαν με τις γνωστές κομματικές φράσεις.
    Μου πήρε μερικά χρόνια για να καταλάβω για ποιό λόγο συμπεριφέρθηκαν έτσι οι συνδικαλΗστές των «προοδευτικών» κομμάτων, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ, αλλά θα τα πούμε από κοντά αυτά.

    216 – Πίστεψέ με, δεν θές να ανοίξω το θέμα με την ΑΙΣΧΡΗ εκμετάλλευση των μεταναστών από το κράτος, και τα λαμόγια, δικηγόρους και κρατικούς υπαλλήλους, για τις πλαστές κάρτες παραμονής, τα πλαστά στοιχεία, και τα πλαστά ένσημα με το αζημίωτο φυσικά, μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Δεν έχετε ιδέα από απελπισμένους μετανάστες που κάνουν ό,τι τους ζητήσουν τα λαμόγια, δεν έχετε ιδέα τι στημένη μηχανή πλιάτσικου και στυγνής εκμετάλλευσης της ανάγκης των μεταναστών υπάρχει, με την ανοχή (αν όχι υποστήριξη) του κράτους (λέμε και καμιά μαλακία 🙂 ) και ΟΛΩΝ των κομμάτων.
    ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗ.

    218 – Δεν εννούσα εσένα βρε, δές πιο πάνω στο νήμα τι έχουν γράψει διάφοροι τσάμπα μάγκες.

    Τα λέμε πάλι την Άνοιξη, πάω για νηστεία και προσευχή στην μονή του Αγίου Θεοδωσίου μεγάλη η χάρη του.

  225. Γιάννης Ιατρού said

    225: Τέλος ΛΑΜΠΡΟΣ

    κανά τυρί απ΄το τυροκομείο παραδίπλα στο Κουρτάκη να φέρεις 🙂 🙂

  226. Ριβαλντίνιο said

    @ 215 Georgios Bartzoudis

    την 28η Οκτωβρίου (πολεμούσαμε τότε και εναντίον της Αλβανίας!),

    Ομοίως φαντάζομαι πόσο άβολα θα νιώθουν οι «τουρκογενείς» της Θράκης και των Δωδεκανήσων την 25η Μαρτίου. 🙂

    Τελικά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα τα παιδιά δεν έκαναν το σωβινιστικό σύμβολο της Αλβανίας.

    Τα φτερά του αναγεννώμενου φοίνικα της χούντας αναπαριστούσαν ! Χουνταίοι ΧΑτες πρέπει να είναι και όχι Αλβανοί εθνικιστές. 🙂

  227. Γιάννης Ιατρού said

    226: 37,6409280 , 22.7699930 οι συντεταγμένες, μη πεις ότι δεν το βρήκες 🙂

  228. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Έχει ενδιαφέρον η συζήτηση.

  229. Ριβαλντίνιο said

    Δεν ξέρω αν το είπαμε ήδη, αλλά αν δεν έχουν ορκιστεί ακόμη δεν μπορούν να τους επιβάλουν καμιά πειθαρχική τιμή. Νομίζω ότι και για να τους αποτάξουν θα πρέπει οι ίδιοι να δεχτούν και να υπογράψουν ! 🙂

  230. Γς said

    230:

    >δεν μπορούν να τους επιβάλουν καμιά πειθαρχική τιμή

  231. Pedis said

    # 225 –

    .. για να προστατευτούν οι ΄Ελληνες υπεργολάβοι από την παράνομη μαύρη εργασία … (? να προστατευτούν από τη μαύρη εργασία στην οποία αναγκάζουν στους μετανάστες ?)
    … να ζητήσει από το υπουργείο να θεσπιστεί νόμος ώστε να υπογράφουν όλοι οι υπεργολάβοι που εμπλέκονται στην οικοδομή, κι όχι μόνο ο μηχανικός ο ηλεκτρολόγος κι ο υδραυλικός …

    να υπογράφουν οι υπεργολάβοι, τι;;

    και στην αρχή με κοίταξαν σαν εξωγήινο, ενώ μετά μου επιτέθηκαν

    Εμ και καλά σου έκαναν, αν τους εξήγησες έτσι όπως τα γράφεις …

  232. Alexis said

    #229: Και πολλά απρόοπτα επίσης (αυτοεξοστρακισμούς, εκατέρωθεν κουμπουριές, παραγγελιές για τυριά κ.ά.) 😀

  233. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ρίβα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε ότι συμμετείχε στη μικτή Αφρικής για να κάνει το χατίρι του πατέρα του. Είπε ακόμα ότι αυτός είναι Έλληνας και θέλει να παίζει μόνο στην εθνική Ελλάδας. Μη σπεύδεις λοιπόν να θεωρήσεις απριόρι δεδομένο ότι οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς θεωρούν πατρίδα τους την πατρίδα των προγόνων τους. Κι εγώ από τη Μάνη κατάγομαι, αλλά πατρίδα μου θεωρώ τα Πατήσια και γενικά την Αθήνα. Τον τόπο όπου γεννιέσαι, ζεις τα παιδικά σου χρόνια, πας σχολείο, κάνεις φίλους, βρίσκεται το σπίτι σου, μιλάς τη γλώσσα του, ερωτεύεσαι, τον αγαπάς. Αν βέβαια οι γηγενείς κάτοικοι αυτού του τόπου, δηλητηριασμένοι από αίματα και τιμές, κάνουν το παν για να σε αποξενώσουν και να σε αποξιώσουν, επειδή είσαι «ξένος», ε, τότε το κρίμα στον λαιμό τους.

  234. sarant said

    230 Κάτι δικηγόροι (σοβαροί) έλεγαν πως δεν ισχύει αυτό.

  235. Alexis said

    #235: Έχω την εντύπωση, χωρίς να το έχω ψάξει, ότι από τη στιγμή που παρουσιάζεσαι και παραδίδεις την αστυνομική σου ταυτότητα βρίσκεσαι στην δικαιοδοσία της στρατιωτικής δικαιοσύνης και όχι της πολιτικής.

  236. Alexis said

    …απλώς ο νεοσύλλεκτος (μη ορκισμένος) φαντάρος αντιμετωπίζεται με ελαφρυντικά γιατί δεν είναι ακόμα «κανονικός» φαντάρος αλλά κάτι σαν εκπαιδευόμενος ή «υπό δοκιμή».

  237. 236

    αν δεν με απατά η μνήμη μου κι έξι μήνες μετά την απόλυση (τόσο τουλάχιστον μας έλεγαν τότε) πάλι σε δικάζει η στρατιωτική δικαιοσύνη, ακόμη και για άσχετα παραπτώματα, πχ τροχαία.

  238. Γς said

    225:

    >Τα λέμε πάλι την Άνοιξη, πάω για νηστεία και προσευχή στην μονή του Αγίου Θεοδωσίου μεγάλη η χάρη του.

    Μα η μονή τυ Αγίου Θεοδωσίου είναι γυναικεία.

    Δεν πειράζει όμως. Εκεί!
    Με τις καλόγριες. Να υποφέρεις.
    Γιατί σε ανδρική θα περάσεις καλά…

    [Που ‘ελεγε κι ο Μητρόπουλος για τον Αγγελο Φιλιππίδη]

    226:

    Ναι, φέρε και το τυρί που ξέχασε ο Πσαράς στο Κουρτάκι [6 χλμ πιο κάτω]

  239. Ριβαλντίνιο said

    @ 234 Γιάννης Κουβάτσος

    πατρίδα μου θεωρώ τα Πατήσια και γενικά την Αθήνα.

    Εγώ πάλι στηρίζω τον στρατηγό Λή των Νοτίων, ο οποίος παρόλο που ήταν κατά της δουλείας και είχε ελευθερώσει τους δούλους του ( σε αντίθεση με πολλούς Βόρειους) στάθηκε στο πλευρό της ιδιαίτερης πατρίδας του (Νότος) και δεν συντάχθηκε με τους Βόρειους. Ελπίζω όταν ξεσπάσει πόλεμος Μάνης – Ελλάδας να κάνεις το ίδιο ! 🙂 🙂 🙂

    @ 235 sarant
    @ 236 Alexis
    @ 238 Σκύλος

    Και εγώ δεν ξέρω. Αλλά όταν είχα πάει στρατό, στο Κέντρο, δεν μπορούσαν να μας ρίξουν «φ». Μπορούσαν να τις γράψουν, όπως και κάποια τιμητική , και να εφαρμοστούν στην μονάδα που θα πάμε. Μπορούσαν όμως να σου απαγορέψουν την έξοδο που επιτρεπόταν σε όλους κατά την 2η εβδομάδα. Γι’αυτό και ένας γαλονάς που δεν τον άκουγαν , έλεγε πως δεν μπορώ μεν τώρα να σας τιμωρήσω, μπορώ να σας πάρω όμως στο γραφείο και να σας διώξω. Μετά όμως έμαθα ότι και γι’αυτό χρειαζόταν η δική μας συναίνεση και υπγραφή. Επίσης δύο πλακώθηκαν στο ξύλο και ήρθε η αστυνομία απέξω και αλληλομηνύθηκαν (αυτοί ή οι γονείς τους), αλλά δεν ξέρω τι έγινε τελικά.

  240. Spiridione said

    235. Δεν χρειάζεται να είναι σοβαροί, από μια απλή ανάγνωση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα προκύπτει.
    Άρθρο 5 παρ. 3
    Κληρωτός, εθελοντής ή έφεδρος, που γίνεται δεκτός στη στρατιωτική υπηρεσία, είναι στρατιωτικός από την κατάταξή του και πριν ακόµη ορκισθεί. Οι λοιποί είναι στρατιωτικοί από την ορκωµοσία τους.

    Διευκρινίζεται ότι εδώ μιλάμε για (στρατιωτικά) ποινικά αδικήματα, δηλαδή στρατοδικείο.
    Σε σχέση με αυτό που λέει παραπάνω ο Pedis, βάσει ποιας διάταξης μπορούν να τους καταδικάσουν, διάβασα στα σχετικά άρθρα ότι (σύμφωνα πάντα με πηγές του ΓΕΣ) θα υποβληθεί ερώτημα στη νομική υπηρεσία του ΓΕΣ και ότι απειλούνται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών για το αδίκημα της προσβολής του στρατού.
    Άρθρο 58. Προσβολή σηµαίας ή στρατού
    Στρατιωτικός που δηµόσια µε λόγο ή έργο ή µε οποιονδήποτε άλλο τρόπο
    εκδηλώνει καταφρόνηση για τη σηµαία, το στρατό ή διακριτικό σήµα του στρατού ή
    σώµατος αυτού, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον τριών µηνών.

    Δεν βλέπω να μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, παρά μόνο με πολύ διασταλτική ερμηνεία.

    Άλλο θέμα είναι οι πειθαρχικές ποινές, που φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να τους τιμωρήσουν βάσει αυτών. Η μεγαλύτερη πειθαρχική ποινή για οπλίτες βλέπω ότι είναι η αυστηρή φυλάκιση (δηλαδή εγκλεισμός στο πειθαρχείο ή σε στρατιωτικές φυλακές) 60 ημερών όταν απαγγέλλεται από τον Υπουργό Εθν. Άμυνας (άρθρα 69, 70 στρατιωτικού κανονισμού).

    Click to access SK20-1(2002).pdf

    238. Δεν ισχύει αυτό Σκύλε, δεν ξέρω αν ίσχυε παλιότερα.

  241. 241τέλος

    Πωπωωω… Ψαρόσκυλο μέχρι το απολυτήριο ήμουν, ο αφελής!
    Γνωρίζω, πάντως, περίπτωση αποθηκάριου στρατιώτη που απολυόμενος πήρε μαζί του κάποια περισσεύματα (κάλτσες, πουλόβερ, χλαίνη αξιωματικού, κυάλια κλπ), τον έπιασαν κατά την επιβίβαση στο πλοίο και δικάστηκε από στρατοδικείο μετά από έξι μήνες. Αθωώθηκε φυσικά.
    Ωραίες οι καλτσούλες, πάντως! 😉

  242. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην αρμοδιότητα της στρατιωτικής δικαιοσύνης υπάγονται, έστω και αόρκιστοι. Η κατηγορία είναι για προσβολή του στρατεύματος, κάτι πολύ γενικό και αόριστο, ώστε να περιλαμβάνει ακόμη και απρόβλεπτες περιπτώσεις.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/poinh-fylakishs-antimetwpizoyn-oi-neosullektoi-gia-ton-alvaniko-aeto.4492551.html&ved=0ahUKEwjkhPCE493RAhWGiSwKHdLGAe4QqOcBCBswAQ&usg=AFQjCNFwesyB2hjA6nw6b3Usufr1yR1dNg&sig2=NAOpEw518juTkIx5PjKgQw

  243. 243

    Γιάννη, άσχετο: παρατήρησα πως όταν παραθέτεις αποτέλεσμα έρευνας στο γούγλη, βάζεις αυτά τα τεράστια λινκς.
    Στην πραγματικότητα θα μπορούσες, πχ, να παραθέσεις μόνο το http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/poinh-fylakishs-antimetwpizoyn-oi-neosullektoi-gia-ton-alvaniko-aeto.4492551.html

  244. Γς said

    Κι όταν ο Μήτσος εκείνο το φιλαράκι στη Σχολή Ικάρων με το καναρίνι πήγε να πάρει το κλίρανς για την απόλυσή του του ζήτησαν και το όπλο του. Ελα όμως που δεν το εύρισκε.

    Πήρε λοιπόν ένα άλλο όπλο το βάζει στη μέγγενη, σβήνει τα νούμερα και μετά χτυπάει τα νούμερα του δικού του.

    Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Απολύθηκε.

    Και πριν περάσουν 6 μήνες βρέθηκε το χαμένο του όπλο. Και τον φέρανε πίσω για Αεροδικείο και τέτοια.

    Τον είδα τυχαία πριν μερικά χρόνια ξκαι ξέχασα γμτ να τον ρωτήσω τι απέγινε μ αυτήν την υπόθεση…

  245. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γίνεται κι απ’ το κινητό; Πώς, Σκύλε;

  246. Ριβαλντίνιο said

    @ 242 Σκύλος

    Πωπωωω… Ψαρόσκυλο μέχρι το απολυτήριο ήμουν, ο αφελής!

    Μια απ’τα ίδια απ’ ότι αποδεικνύεται ! 🙂

  247. 246

    Α, δάσκαλε, μην με ανακατεύεις με κινητά.
    Αλλά πρέπει να γίνεται. Όχι πως έχει σημασία, δηλαδή, αφού τη δουλειά μας την κάνουμε.

  248. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, βαριέμαι να στήνω το λαπιτόπι, με βολεύει το κινητό, αλλά δεν προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες, ρε γμτ. 😊

  249. Πήρα κάποτε ένα σμάρτφον, το σιχάθηκα σε δέκα μέρες και ξαναγύρισα στην παντόφλα Σάμσουνγκ. Έχω και χοντροδάχτυλα…
    Και δεν έχω παιδιά να μονοπωλούν τον Η/Υ. 😉
    Να σερβίρω πιλαφάκι με σαφράνι και λουκάνικο Θράκης στο τζάκι; ⭐

  250. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μερακλίδικες καταστάσεις, Σκύλε. 👍

  251. Εδώ χάμου, στο χωριό, δεν παλεύεται αλλιώς. Καφενείο δεν πάω, φίλους ελάχιστους έχω, μόνο το μάθημα ζωγραφικής μια φορά την εβδομάδα μου έμεινε. Και να κάνω δουλειές για τη γριά-δασκάλα, τη μάνα μου.
    Οπότε, η φτώχεια θέλει καλοπέραση.
    Και δύο λάπτοπ και μια ταμπλέτα. Και τρεις φωτογραφικές μηχανές. Και δύο βιντεοκάμερες.

  252. Γιάννης Ιατρού said

    252: Κοίτα να μην έχεις επισκέψεις …

  253. τη διεύθυνση τηνε ξέρεις.
    άιντε γιατί θέλω και τεχνικό σύμβουλα.

  254. Γιάννης Ιατρού said

    254: Κόιτα να βρείς κανένα πάσο, γιατί Μπλόκα αγροτών: Απέκλεισαν τη νέα εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου στο Αίγιο (δουλειές δεν έχουν φαίνεται αυτήν την περίοδο …) 🙂

  255. Γιάννης Ιατρού said

    255: από την Αιγιάλεια, ε;

  256. sarant said

    253 Μια εκδρομή στα λημέρια του Σκύλου πρέπει να την κάνουμε, λέω.

  257. Άνθιμος Ιωάννου said

    Ε δεν περιμέναμε να έχεις διαφορετική άποψη, όλα τα ορφανά του Στάλιν (αλήθεια ποια η διαφορά σας , από τους ναζιστές;) την ίδια αφελή και αλληλέγγυα άποψη έχετε. Προβλέψιμη η άποψή σου φίλτατε, απλοϊκή και προβλέψιμη . !!

  258. Γιάννης Ιατρού said

    257: Ε ναι.
    Εγώ πάω συχνά στην περιοχή (αν δεν έχει βρέξει πολύ, από το διάσελο μετά το Περιθώρι, φτάνω στη Γκούρα, Καστανιές κλπ.). Είναι απ΄τις πιό όμορφες περιοχές, με ιστορία και με ενδιαφέρουσα λαογραφία (θα διανεμηθεί ειδικό έντυπο για προετοιμασία επί λαογραφικών και λοιπών θεμάτων 🙂 )

    Οι σκυλοκαταστάσεις είναι από τη δυτική πλευρά της ρεματιάς, στα χαμηλά 🙂

  259. Νίκος Μαστρακούλης said

    242: Ψαρόσκυλο 🙂

  260. Spiridione said

    http://www.naftemporiki.gr/story/1198973/peitharxikes-poines-stous-stratiotes-pou-sximatizan-ton-albaniko-aeto

  261. sarant said

    261 Αν όντως το εξάντλησε καμιά εξηνταριά μέρες ρίχνει;

  262. ΣΠ said

    262
    Ναι, 60 μέρες.

    http://www.koolnews.gr/koinonia/ellada/ges-oi-poines-gia-toys-stratiotes-poy-fotografithikan-kanontas-ton-alvaniko-aeto

  263. 261. 262

    Εκεί γύρω. Κυρίως αποφεύγεται το στρατοδικείο.

  264. nikiplos said

    Ορέα… Τώρα μόλις δημιούργησαν ένα ζήτημα στον ελληνικό στρατό που δεν υπήρχε πριν… Αφενός την περιθωριοποίηση των ενστόλων Αλβανικής καταγωγής, αφετέρου την διαφορετική αντιμετώπισή τους στο στράτευμα…

    χαράς ευαγγέλια…

  265. https://gfycat.com/FormalFickleArcticduck

  266. nikiplos said

    Έτσι τελειώνει άλλο ένα επεισόδιο ανοησίας μας…

    Καταφέραμε να μετατρέψουμε έναν νεανικό χαβαλέ σε εθνικιστική (Αλβανική) συνείδηση…

    φτού μας…
    (να μην μας ματιάξω)

  267. Μπούφος said

    Τυχεροί εσείς που πήγατε φαντάροι. Εχετε να θυμάστε μεγαλεία!

  268. Θα ήθελα να ρωτηθούν τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό. Να μην εικάζουμε. Αλλά η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι απέναντι σε ότι πρωτόγονο και σε ότι εμπεριέχει βία: αλυτρωτισμούς και ακραίες θέσεις, στρατιώτες που διολυσθαίνουν σε κινήσεις άνευ σημασίας και σε φασίστες. Εγώ ως εκπαιδευτικός, νιώθω ότι κινδυνεύει η πατρίδα μου και από τα δυο εξίσου.

  269. Από τη προχτεσινή συγκέντρωση στη Βουλή ΑΕΚτζήδων υπέρ των παλαιοημερολογιτών της Μονής Εσφιγμένου

    Έσπασε τη σιωπή του ένας από τους φαντάρους με τον Αλβανικό Αετό

    http://www.huffingtonpost.gr/2017/02/03/—-_n_14590488.html

Σχολιάστε