Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ολλανδικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Μαρτίου, 2017


Ολλανδικά επειδή προχτές είχαμε εκλογές στην Ολλανδία σκέφτηκα να ονομάσω τα σημερινα μας μεζεδάκια «ολλανδικά», παρόλο που οι Ολλανδοί για πολλά πράγματα διακρίνονται αλλά όχι για την κουζίνα τους. Ωστόσο ο τίτλος έχει και μια δεύτερη διάσταση, αφού όταν θα διαβάζετε το άρθρο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βρισκομαι καθ’ οδόν προς την Ολλανδία, όπου θα διανυκτερεύσω το Σάββατο.

Και μια και δώσαμε αυτόν τον τίτλο ξεκινάμε με ένα ενδιαφέρον πολιτικογλωσσικό από τις πρόσφατες ολλανδικές εκλογές. Στην Ολλανδία έχουν απλή αναλογική, και μάλιστα χωρίς κατώφλι, οπότε όποιο κόμμα πάρει το εκλογικό μέτρο για μία έδρα (στις 150 που έχει η βουλή τους, άρα το 0,67%) βγάζει βουλευτή. Στις πρόσφατες εκλογές μπήκαν στη βουλή 13 κόμματα. Ανάμεσά τους, με 2% και 3 έδρες ένα κόμμα που ο τίτλος του είναι, ας πούμε, λογοπαίγνιο, και γι’ αυτό ενδιαφέρει το ιστολόγιο.

Πρόκειται για το κόμμα Denk. Ο τίτλος του σημαίνει «Σκέψου» στα ολλανδικά και «Ισότητα» στα τουρκικά και το ίδρυσαν δυο ολλανδοτούρκοι πολιτικοί, που είχαν εκλεγεί βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές με το Εργατικό Κόμμα (του Ντάισελμπλουμ) αλλά αποχώρησαν. Πρόγραμμα του κόμματος είναι η ανεκτικότητα και η πολυπολιτισμικότητα.

* Φίλος στέλνει τον εξής τίτλο: Δύτης αφαίρεσε καρφωμένο μαχαίρι σε κεφάλι καρχαρία.

Και ρωτάει: Πού ήταν καρφωμένο το μαχαίρι πριν το αφαιρέσει στο κεφάλι του καρχαρία;

Ίσως παραείναι αυστηρός ο φίλος μας. Νομίζω πως αν αλλάξουμε τη σειρά δυο λέξεων δεν υπάρχει περιθώριο για παρεξήγηση: Δύτης αφαίρεσε μαχαίρι καρφωμένο σε κεφάλι καρχαρία.

Αλλά ας μας πει και ο Δύτης τη γνώμη του!

* O πορτοκαλισμός της εβδομάδας, αλιευμένος από το Φέισμπουκ, ετυμολογία του excellent από το ex και το Έλληνες (το c περίσσεψε)!

(Στην πραγματικότητα από το λατινικό excellere, από το ex και cellere «υψώνομαι»)

Μας τρέχει η αριστεία από τα μπατζάκια, αν δεν το καταλάβατε!

* Aλλά γιατί να κατηγορώ τους πορτοκαλίζοντες του Διαδικτύου, όταν κοτζάμ καθηγητές πανεπιστημίων και σύλλογοι εκπαιδευτικών διοργανώνουν διημερίδες όπου «Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε επίσης η ομιλία του αντιπροέδρου του Δ.ΚΕ.Κ.Ε.Α. καθηγ. Σταύρου Παπαμαρινόπουλου ο οποίος μίλησε με θέμα: “Η ευνοϊκή επίδραση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στον ανθρώπινο εγκέφαλο”, στο πλαίσιο της οποίας στηριζόμενος σε επιστημονικές έρευνες απέδειξε ότι αρχαία ελληνική γλώσσα επιδρά στα κέντρα του εγκεφάλου και  αναπτύσσει την ευφυΐα».

Αφού το «απέδειξε» ο καθηγητής Παπαμαρινόπουλος, πως η αρχαία ελληνική γλώσσα αναπτύσσει την ευφυΐα, δεν είναι περίεργο που και το excellent παράγεται από τους Έλληνες -κοινώς, μας τρέχει η ευφυΐα από τα μπατζάκια.

* Οπότε, για να κλείσουμε την τριλογία της μπαρούφας, δεν είναι παράδοξο που και η φινλανδική γλώσσα, σούμπιτη, προέρχεται από τα ελληνικά, όπως «αποδεικνύει» ελληνοβαρεμένος ιστότοπος.

* Μερικά μεταφραστικά σε άρθρο του Χάφιποστ για ένα σπάνιο είδος αγριόγατας:

Η Κίνα μπορεί να είναι γνωστή για τα τεράστια πάντα, αλλά μερικά νέα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας θα σας κάνουν να ερωτευτείτε ένα άλλο πανέμορφο και εξαιρετικά σπάνιο θηλαστικό, το οποίο περιπλανιέται σε λοφώδη δάση: Τη μαρμάρινη γάτα.
(…)
Το μόνο που είναι γνωστό για τη μαρμάρινη γάτα είναι ότι προέρχεται από ένα είδος θηλαστικού που συναντάται στην Ταϊλάνδη.

Όπως επισημαίνει ο φίλος που το έστειλε, καταρχάς, τα πάντα δεν είναι «τεράστια». Giant panda, γιγάντιο (ή γιγαντιαίο) πάντα, είναι το καθιερωμένο άτυπο (δηλαδή εκτός ονοματολογίας της συστηματικής ζωολογίας αλλά αποδεκτό ωστόσο) όνομα του είδους. Ακόμα κι αν κανένα γεννηθεί τσουρούτικο, πάλι θα ανήκει στο ίδιο είδος.

Κι έπειτα, η «μαρμάρινη γάτα» πάσχει ως μετάφραση του marble cat. Η αγριόγατα αυτή ονομάστηκε έτσι επειδή οι χρωματισμοί της θυμίζουν τα νερά του μαρμάρου, κι αυτό το νόημα είναι σαφές στα αγγλικά. Στα ελληνικά όμως μαρμάρινος σημαίνει «από μάρμαρο» και μόνο, όχι «σαν μάρμαρο». Πώς να την πούμε; Και μαρμπρέ να τη λέγαμε καλύτερα θα ήταν.

Αλλά υπάρχει κι ένα ξεκάθαρο λάθος, εκεί που λέει ότι «προέρχεται από ένα είδος θηλαστικού που ζει στην Ταϊλάνδη». Αν ακούσετε το βίντεο, θα μάθετε πως τα μόνα στοιχεία που είναι γνωστά για το είδος προέρχονται από τη μελέτη ενός θηλυκού ατόμου στην Ταϊλάνδη. Προφανώς, από τη μαμή ως τη λεχώνα το θηλυκό έγινε θηλαστικό.

* Μερικές φορές το μεζεδάκι… καίγεται. Για παράδειγμα, σε άρθρο του Βήματος όπου παρουσιάζεται ένα βιβλίο για το Α’ Νεκροταφείο, είχα σημειώσει την ελληνικούρα «ο πενθούν άγγελος». Όμως το επισήμανε και κάποιος αναγνώστης (βλ. το σχόλιο) κι έτσι το διόρθωσαν, «ο πενθών άγγελος». Καλά κάνανε και το διορθώσανε, είναι από τα πλεονεκτήματα της νέας δημοσιογραφίας.

* Ο Βασίλης Γκούμας, θρυλική μορφή του ελληνικού μπάσκετ, χτες ή προχτές στην τηλεόραση έκανε… βήματα, αφού μιλώντας για τη Βαλτιμόρη αναμάσησε τον γνωστό μύθο της «μίας ψήφου», ότι τάχα όταν συγκλήθηκε το πρώτο κοινοβούλιο των ανεξάρτητων Ηνωμένων Πολιτειών έγινε ψηφοφορία για τη γλώσσα του νεοπαγούς κράτους, αν θα είναι τα αγγλικά ή τα ελληνικά -και, φευ, χάσαμε τάχα με μία ψήφο διαφορά.

Επειδή τον μύθο αυτόν τον διέδιδαν όλοι σχεδόν οι δάσκαλοι επί τρεις-τέσσερις γενεές τουλάχιστον, δεν είναι περίεργο που ο Γκούμας τον ήξερε, ούτε καν κατακριτέο, μια και δεν μας διαβάζει. Περισσότερα για τον μακρόβιο αυτό μύθο, στο παλιό μας άρθρο.

Δεν διευκρινίζει πάντως ο Γκούμας τι συνιστά στην κοπέλα να πάει να δει εκεί κοντά: Το πρώτο κοινοβούλιο ή τη χαμένη «για έναν ψήφο» απόφαση;

* Δεν παρακολούθησα τον τηλεοπτικό διάλογο Τζανακόπουλου-Κικίλια, αλλά από δεύτερο χέρι βλέπω εδώ μια αστεία φωτογραφία, όπου ο Κικίλιας λέει «θα μιλήσω με το χέρι στην καρδιά» και βάζει το χέρι του στο στήθος του… από τη δεξιά πλευρά. Βέβαια, αριστερά όπως τον βλέπουμε.

Ακούστηκε επίσης, πάλι από τον Κικίλια, η φράση: «Θέλω μια ειλικρινής απάντηση». Δύσκολα αυτά τα τριγενή και δικατάληκτα.

* Ωραίο μαργαριτάρι, που θα μπορούσε να αποτελέσει και εξαιρετικό λογοπαίγνιο. Σε άρθρο του toc.gr διαβάζουμε για ένα ιστορικό μπαρ της Αθήνας: «Τα ψάθινα φωτιστικά και το μπαρ από σκυρόδερμα, έργο του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου καταγράφονται στην ιστορία του μαγαζιού».

Σκυρόδεμα βεβαίως, και κατά σύμπτωση στο χτεσινό άρθρο είχαμε την κουβέντα του. Αλλά θα ήταν και ωραίο λογοπαίγνιο, π.χ. «δώσε μου την κρέμα σου γιατί με τον ήλιο και την άμμο το δέρμα μου έγινε σκυρόδερμα»

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε άρθρο για το κλασικό έργο του Ντάριο Φο, που ανεβαίνει και πάλι στην Αθήνα σε διασκευή και με ελαφρά παραλλαγμένο τον τίτλο του: «Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω».

Η πετρελαϊκή κρίση που ανέβασε τον πληθωρισμό στα ύψη κάνοντας τη ζωή δυσβάσταχτη, έκανε τις γυναίκες του Μιλάνο να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους….

Του Μιλάνου βεβαίως. Η Σκάλα του Μιλάνου, ας πούμε.

* Μια και αναφερθήκαμε στις ολλανδικές εκλογές, να πούμε ότι συζητήθηκε πολύ στα κοινωνικά μέσα ένα τουίτ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ο αρχηγός της ΝΔ (ή ο τιτιβιστής του) προσπαθεί να γράψει μια φράση στα αγγλικά για να δώσει συγχαρητήρια στον Ρούτε και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να καρπωθεί κι αυτός ένα μερίδιο της νίκης, και τη γράφει τρεις φορές, και τις τρεις λάθος.

Στην αρχή γράφει 2017 will be the year were populism will be defeated, βλέπει το λάθος πληκτρολόγησης και το διορθώνει σε 2017 will be the year where populism will be defeated, κι ύστερα το ξαναδιορθώνει σε 2017 will be the year that populism will be defeated.

Στα κανονικά αγγλικά, και οι δυο διατυπώσεις είναι λάθος, νομίζω. Μπορείς να πεις 2017 will be the year that will see populism defeated, αλλά πρέπει το year να είναι υποκείμενο του ρήματος που ακολουθεί.

Το σωστό θα ήταν will be the year when populism will be defeated.

Από την άλλη, τώρα που το ξανασκέφτομαι, η σύνταξη αυτή χρησιμοποιείται και από φυσικούς ομιλητές της αγγλικής. Ίσως είναι το ισοδύναμο της «το ψαλίδι που έκοψα τα μαλλιά μου», που κανονικά πρεπει να ειπωθεί «το ψαλίδι με το οποίο έκοψα τα μαλλιά μου» αλλά λέγεται συχνά κι έτσι για οικονομία.

Τι λένε οι αγγλομαθείς;

* Και ένα μεταμεζεδάκι, δηλαδή κάτι που προκύπτει από το προηγούμενο μεζεδάκι. Έγραψα πιο πάνω «βλέπει το λάθος πληκτρολόγησης». Στα αγγλικά, θα έγραφα typo αντί για «λάθος πληκτρολόγησης». Τέσσερα γράμματα αντί για είκοσι, δύο συλλαβές αντί για εφτά. Έτσι όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Καμιά πιο οικονομική λύση έχουμε;

* Και κλείνω με έναν ακόμα τιτίβισμα. Το όνομα του κυρίου μπορεί να μην σας λέει τίποτα, αλλά δεν πρόκειται για κανένα ανθυποστέλεχος, είναι πρώην αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Κι άλλες φορές έχει γράψει χρυσαβγίτικα σχόλια, αλλά τούτο εδώ συνδυάζει τον ακροδεξιό εθνικισμό με την αμάθεια, διότι έχω την υποψία πως όταν ο κ. Μητσόπουλος γράφει «Μεγάλη Ελλάδα» εννοεί τη Μικρά Ασία.

Εκτός αν πρέπει να ετοιμαζόμαστε για απόβαση στη Σικελία -πάντως την άλλη φορά που το είχαμε επιχειρήσει δεν μας βγήκε σε καλό.

* Καλό σαββατοκύριακο! Το αυριανό άρθρο θα ανεβεί με αυτόματο πιλότο.

 

244 Σχόλια to “Ολλανδικά μεζεδάκια”

  1. spiral architect said

    Kαλημέρα Κίντο. Καλημέρα παιδιά. 😆

  2. atheofobos said

    Πώς να την πούμε; Και μαρμπρέ να τη λέγαμε καλύτερα θα ήταν.

    Στην ελληνική βίκι χρησιμοποιείται ο όρος Μαρμαροειδής αγριόγατος που προσπαθεί μονολεκτικά να αποδώσει την αγγλική λέξη χωρίς περίφραση.
    Αλλιώς ίσως θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μαρμαρόγατα, όπως είδα να χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82_%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

  3. Καλημέρα

    Αυτόν τον καθηγητή Π»μαρινόπουλο τον έχω γνωρίσει. Είναι Γεωλόγος νομίζω και παρ΄ότι έχει συνταξιοδοτηθεί διατηρούσε και πιθανόν διατηρεί το γραφείο του στην Πάτρα. Δυσκολευόμουνα να πιστέψω από αυτά που μούλεγε πως ήταν καθηγητής αλλά το διασταύρωσα, είναι. Υπάρχει μια φάμπρικά όπου οποιοσδήποτε μπορεί να δόσει μια διάλεξη για οποιοδήποτε θέμα φτάνει να γραφτεί κάπου και να πληρώσει το κατιτίς του. Μάλλον μιλάει κι αυτός και κάποιοι άλλοι «ειδικοί» ώστε να υπάρχει και ακροατήριο. Την τελευταία φορά που τον συνάντησα πρόπερσι όργωνε την ελληνική επαρχία προωθόντας το αλεύρι ζέας, ζείας, ξέρωγω πως το λένε

  4. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Επειδή μ’αρέσει να πειράζω ενίοτε το Δύτη, να πώ ότι η σχέση που έχει ο δικός μας πολυαγαπημένος Δύτης με τους καρχαρίες πρέπει να περιορίζεται (κι άν…) στο Κάτυ S(h)ark 🙂 😆

  5. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    To marble cake (πώς το λέμε στο Ελλάντα;) οι Κυπραίοι το λένε «κέικ γεωγραφίας» (ή τζιόγκραφυ κέηκ, οι τσάρληδες). Ως εκ τούτου προτείνω το γάτα γεωγραφίας για την marble cat 😆

  6. Αυτή που μοιάζει με μάρμαρο στα ελληνικά λέγεται μαρμαρίζουσα

  7. Διονύσης said

    Σχετικά με το τιτίβισμα του κυρίου Μητσοτάκη νομίζω ότι η πιο στρωτή διατύπωση στα αγγλικά είναι «will be the year populism will be defeated». και μια πιο τολμηρή νομίζω «will be the year populism is defeated».

    Σχετικά με αποβάσεις στη Σικελία μην μας βάζετε οι Αθηνέζοι τους υπόλοιπους στο ίδιο καζάνι. Μόνοι σας φάγατε τα μούτρα σας.

  8. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    «Εκτός αν πρέπει να ετοιμαζόμαστε για απόβαση στη Σικελία -πάντως την άλλη φορά που το είχαμε επιχειρήσει δεν μας βγήκε σε καλό.»
    😆 😆 Έχω ψοφήσει στο γέλιο μ’αυτή σου την ατάκα Νικοκύρη!

  9. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    4: Κιντ
    κοίτα, να χρησιμοποιούμε και την ελληνική ορολογία, ε; 🙂 🙂

  10. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Mπορούμε όμως εναλλακτικά να δοκιμάσουμε την Καλαβρία τώρα. Κι εκεί Μάγκνα Γκρέσια ήταν. Θα ρίξουμε τον Καμμένο εν είδει τορπίλης…όσο να πεις τέτοια ορμή (=μάζα*ταχύτητα) τον Κρότωνα τουλάχιστον τον γκρεμίζει!

  11. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    9. 🙂

  12. alekos81 said

    Στον Αλκιβιαδη αναφέρεστε ή στους Σικελικούς Εσπερινούς;

  13. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    3. «..όργωνε την ελληνική επαρχία προωθόντας το αλεύρι ζέας, ζείας,»
    Aαα! Μα αυτός τότε δεν είναι Παπαμαρινόπουλος ,αλλά σκέτος:

  14. cronopiusa said

  15. LandS said

    7 καθόλου τολμηρό το is defeated, μια χαρά είναι. Και αν ξεφορτωθούμε τελείως το διπλό will be θα είμαστε εντάξει.

    2017 the year populism is defeated και ξεμπερδέψαμε.

  16. ΣΠ said

  17. Για τους ενδιαφερόμενους ο Παπαμαρινόπουλος φαίνεται στην κάτω φωτογραφία του λινκ φορώντας μια πράσινη γραβάτα

  18. Γιάννης Ιατρού said

    …θα βρισκομαι καθ’ οδόν προς την Ολλανδία..

    Καλό ταξίδι και να τους πείς και κάτι για το έργο «ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ ΤΟΥ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ» 🙂 🙂

  19. Emphyrio said

    Και η Κανωπος στις εκβολες του Νειλου, κι’αυτη δικη μας ηταν καποτε.

  20. ΣΠ said

    16
    Δεν διευκρίνισα. Συνέντευξη του Παπαμαρινόπουλου στο ΚΡΗΤΗ TV.

  21. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
    Η αξία των προθέσεων : Δύτης αφαίρεσε καρφωμένο μαχαίρι από κεφάλι καρχαρία! Τόσο απλό!

  22. LandS said

    16 Άντεξα μέχρι το σημείο που ο παρουσιαστής μπερδεύει τη «παραμυθία» με το «παραμύθιασμα».

  23. cronopiusa said

  24. LandS said

    21 Αν δεν ήταν καρφωμένο θα το άφηνε;
    Άλλο το πχ δίκοπο μαχαίρι, άλλο το καρφωμένο μαχαίρι. Για αυτό η λύση του Νικοκύρη είναι καλύτερη.

  25. # 22

    κάποτε έβγαινε και στις εκπομπές Χαρδαβέλλα και λοιπών ουφολόγων, στην Κρήτη μάλλον ο Τσικριτσής τον πλάσσσαρε…

  26. Πέπε said

    @2:
    > > Πώς να την πούμε; Και μαρμπρέ να τη λέγαμε καλύτερα θα ήταν.

    Κινέζικη αγριόγατα;
    Αγριόγατα του Νεπάλ;
    Αγριόγατα των Ιμαλαΐων;
    Βλέπω επίσης ότι το επιστημονκό όνομα του γένους είναι pardofelis, άρα γιατί όχι παρδογαλή; (Καλά, εντάξει, μάλλον όχι.) 🙂
    (…του δε είδους marmorata: μαρμαρωμένη; 🙂 🙂 )

    Πάντως το χειρότερο λάθος είναι ότι από τις πληροφορίες, που προέρχονται από ένα άτομο (δείγμα) από την Ταϊλάνδη, φτάσαμε ότι το ίδιο το είδος προέρχεται από την Ταϊλάνδη.

  27. Ο Δύτης δεν έκανε τίποτα! ούτε πίνει πια ουΐσκι, τόχει γυρίσει έκων άκων σε πιο φτηνά ποτά τα τελευταία χρόνια. Έτσι κι αλλιώς, Τζόνι έπινε τότε.

  28. Γιάννης Ιατρού said

    27: Εμ, τζάμπα το επισημάναμε στο #9 (τσόνη); 🙂

  29. Pedis said

    δεν πρόσεξα αν τόχει ήδη παίξει καμιά Κρόνη, αλλά ιδού μία ακόμη καταγγελία για τα αγόρια του Τόσκα (και του Πανούση και όλης της παλιοπαρέας)

  30. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    27.28.
    Mόλις μου ήρθε ένα κρύο -ας το πούμε-ανέκδοτο.
    Πώς παραγγέλνει στην κάβα του χωργιού η Μήτσους τρία μπουκάλια Famous Grouse, κι ένα Τζώνυ Γουόκερ;
    -τρία πλιά κι ένα τσώgν!

  31. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    29. Πολύ χοντρό για να μείνει αδιερεύνητο,αυτό! Αν αληθεύει έστω κατά το ήμιση , χρειάζεται σουτάρισμα γερό!

  32. Avonidas said

    Στα αγγλικά, θα έγραφα typo αντί για «λάθος πληκτρολόγησης». Τέσσερα γράμματα αντί για είκοσι, δύο συλλαβές αντί για εφτά. Έτσι όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Καμιά πιο οικονομική λύση έχουμε;

    τυπογραφικό;

  33. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    29. Τι εννοεις αγόρια του Τόσκα και της παλιοπαρέας; Οι μπάτσοι είναι ιδιοκτησία του Σύριζα;; Πού ζεις; Στην Κίνα; Η μαλακία έχει και το όριά της…

  34. LandS said

    32 πρήκτλο.

  35. τόχει η μέρα για βίδδεο σήμερα…

  36. Pedis said

    # 33 – γι αυτό, κόφτη και λίγο!

  37. ΣΠ said

    Στα αγγλικά, θα έγραφα typo αντί για «λάθος πληκτρολόγησης». Τέσσερα γράμματα αντί για είκοσι, δύο συλλαβές αντί για εφτά. Έτσι όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Καμιά πιο οικονομική λύση έχουμε;

    Εγώ το λέω τάιπο. 🙂

  38. Ατακαμα said

    Ναι αλλά μεγάλη Ελλάδα δεν είναι η Σικελία. Είναι οι νότιες περιοχές της Ιταλικές χερσονήσου. Μεζεδάκι στο μεζεδάκι

  39. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    36. Έχεις γίνει ,εδώ και καιρό, γραφικός! Εντάξει ,λίγο-πολύ όλοι έχουμε τις εμμονές μας , αλλά εσύ το παράχεσες ρε pedi… κρίμα είναι, νέος άνθρωπος, και επιστήμων… Για το καλό σου το λέω! Και τί σκοτώνεσαι δηλαδή; Αφού σε λίγο καιρό θα πέσουν έτσι κι αλλιώς. Εκτός αν νομίζεις ότι έτσι προσφέρεις θεάρεστο κομματικό έργο. Αμ,δε! Ψήφους χάνεις καημένε!

  40. Pedis said

    # 39 – αν δεν είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς που δεν έχει πάρει πόδι ούτε ένας φασιστας από την αστυνομία δυο χρόνια τώρα, και ποθ η αστυνομία είναι το ίδιο ασύδοτη όπως και πριν, ποιος ο λόγος να κυβερνούν, εκτός από το να περνάνε τα μνημόνια με «λάδι»;

    Αλλά άμα είσαι καραγκιόζης ακόμη κι αυτό δεν θες να καταλάβεις για να τρολλάρεις.

    Αστο διάτανο παιδάκι μου, χρονιάρα μέρα.

  41. Πάνος με πεζά said

    @ 24 : Σύμφωνοι, αλλά πολλές φορές σε τετοιες εκφράσεις, το αντικείμενο παίρνει την ιδιότητα. Π.χ. «έχω μα σφηνωμένη σφαίρα στο πόδι». Δεν είναι σφαίρα «σφηνωμένη στο πόδι», είναι «σφηνωμένη σφαίρα», στο πόδι. Ή, όπως εγώ, έχω έναν κομμένο μυ στον ώμο. Πιο συχνά, έτσι θα το έλεγα, παρά » έχω στον ώμο έναν μυ κομμένο». Στον προφορικό λόγο βεβαίως, ίσως…

  42. Νίκος Μαστρακούλης said

    Με πρόλαβε ο Αθεόφοβος, μαρμαρόγατα μια χαρά είναι. Και σε πρόχειρο καθημερινό λόγο, μαρμαρνιάρ 🙂

    – Τι έχει η Κίνα;
    – Τα πάντα όλα! 🙂

  43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>άρθρο του Χάφιποστ
    πολλή ζέστη δεν κάνει στην Καστοριά Μάρτη μήνα;

    http://www.huffingtonpost.gr/2017/03/11/koinonia-astynomikos-maziotis-taxitzis-kastoria_n_15294530.html

  44. atheofobos said

    Τα αγόρια του Τόσκα ενήργησαν με εισαγγελική παραγγελία κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτιρίων.
    Οι Σύροι πρόσφυγες που παρανόμως βρίσκονταν εκεί θα μεταφερθούν σε δομές προσφύγων για τις οποίες το κράτος εισπράττει ένα σωρό λεφτά από την ΕΕ.
    Μέχρι στιγμής το καθεστώς ιδιοκτησίας στην Ελλάδα δεν έχει καταργηθεί.
    Ανακοινώσεις λοιπόν όπως του Γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ :
    Είναι μείζον θέμα αρχής για την Αριστερά να μην επιχειρεί η αστυνομία εναντίον όσων καταλαμβάνουν παρανόμως ιδιωτικά η δημόσια κτίρια!
    μόνο από εγκεφάλους που έχουν καθηλωθεί στην εποχή της πολιτιστικής επανάστασης του Μάο μπορεί να έχουν συνταχθεί.
    Το κτίριο της οδού Αλκιβιάδου ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και προορίζεται για τη στέγαση των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων. Η δομή αυτή είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε αμφιβόλου ποιότητας ΜΚΟ ή εθελοντική ομάδα.

  45. 43: Απ’ τη σύλληψη Μαζιώτη είναι η φωτογραφία

  46. Νίκος Μαστρακούλης said

    44: Πράγματι, ο Ερυθρός Σταυρός δεν είναι αμφιβόλου ποιότητας, μάρτυς μου ο Μαρτίνης…

  47. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    40. Βρε μή σε παραμυθιάζουν οι ινστρούχτορες! Έτσι δέ μαζεύεις ψήφους λέμε, κορόιδοοο!

  48. Pedis said

    # 44 – Αθεόφοβε, την διάβασες την καταγγελία; Διάβασέ την πρώτα, κρίνε την, και μετά βάλε τις σάλτσες σου.

  49. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Και γιατί χρονιάρα μέρα; Τι είναι σήμερα; Της σταυροπροσκυνήσεως;

  50. Γιάννης Ιατρού said

    29 / 31 Το συμβάν το έχουν γράψει στον τύπο, π.χ. η Αυγή στις 13/3 εδώ (τύπος, ΑΥΓ) και αναφέρει και στις ειδήσεις, π.χ. στις 15/3 (μιά μέρα μετά) εδώ (ειδήσεις) και έχει επίσης σχολιαστεί από το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εδώ (τμ. Δικ. ΣΥΡΙΖΑ) και στις 16/3 από τον Θ. Καρτερό στην Αυγή εδώ (Σχόλιο Θ.Κ.).

  51. ΣΠ said

    38
    Μεγάλη Ελλάδα ήταν και η Σικελία.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Magna_Graecia

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αγόρια δικά μας,εδώ, να ξέρετε ότι Τόσκα έχουμε κι εμείς (Γς μην πεις για τον Πουτσίνι πληζ)

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    52.Κι εμείς τα κορίτσια…

  54. Pedis said

    # 50 – στο στυλ ψηφίζω μνημόνια στη Βουλή, καλώ σε διαδήλωση ενάντια στα μνημόνια έξω. Καλά ρε Γιαννη, για τόσο μάλακες περνάνε τον κόσμο!

    Πάντως, εδώ δεν μιλάμε για την εκκένωση, ποιος την παρήγγειλε, αν είναι νόμιμη, «ορθή» ή όχι αλλά για άλλο πράμα: για την εκτεταμένη ασυδοσία της αστυνομίας στην οποία η κυβέρνηση δεν θέλει, αποδεδειγμένα μετά από δύο χρόνια διακυβέρνσησης αλλά και με τις κατα καιρούς δηλώσεις των υπουργών της, βλ. Πανούση, να βάλει τέλος.

  55. Νίκος Κ. said

    Βλέπω πολλούς εθνικά απαισιόδοξους εδώ μέσα: Μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης Αθήνας – Σπάρτης το 1996 επί δήμαρχου Αβραμόπουλου, μια απόβαση των Αθηναίων στη Σικελία θα έχει βέβαιη επιτυχία. Κανείς δεν καταλαβαίνει από γεωπολιτική;
    —————————————————————————–
    Υπενθυμίζω το μνημειώδες κείμενο της συνθήκης ειρήνης:

    «Σήμερα, 10 Μαρτίου 1996, στὴν πρωτεύουσα τῆς Λακεδαίμονος, ὁ δήμαρχος Ἀθηναίων καὶ ὁ δήμαρχος Σπαρτιατῶν ἐκφράζουν τὴ βαθύτατη θλίψη τους γιὰ τὴν πολυαίμακτη σύρραξη τῶν δύο κορυφαίων πόλεων τῆς ἀρχαίας Ἑλλάδος καὶ διακηρύττουν τὴν λήξη μὲ ὅρους ἰσοτιμίας ἀναδρομικὰ τοῦ καταστροφικοῦ ἐκείνου πολέμου «Ἀθηναίων καὶ Πελοποννησίων» καὶ τὴν ἐμπέδωση ἀρρήκτων μεταξὺ τῶν δύο πόλεων δεσμῶν φιλίας καὶ συνεργασίας, μὲ ἠθικὸ ἔρεισμα καὶ τὴν ἀρχαία ἱστορικὴ μεγαλουργία τους.

    Ὁ Δήμαρχος Σπαρτιατῶν
    Δημοσθένης Ματάλας

    Ὁ Δήμαρχος Ἀθηναίων
    Δημήτρης Ἀβραμόπουλος»

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μακάρι να διαδηλώναμε μαζικά για τα μνημόνια. Το μόνο που μπορούσε να κάνει την (όποια) τρόικα και την (όποια) κυβέρνηση να κωλώσει. Μολονότι (ή ακριβώς γιατί)το χρέος και η λύση του είναι πολιτική και όχι οικονομική υπόθεση. «Φωνή λαού» ιχύει πάντα.Κραυγή λαού ακόμη καλύτερα, αλλά κοιμηθήκαμε(οι πολλοί) στους καναπέδες.

  57. LandS said

    44
    Καλό είναι η κριτική να γίνεται σε αυτόν που λέει κάτι και για αυτό το κάτι και όχι σε αυτόν που δεν λέει για κάτι που δεν ειπώθηκε.

    Σε ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, όχι του Γραφείου Τύπου, γράφεται
    «Η αριστερά, παραδοσιακά, ξέρει να διεκδικεί χώρους και δικαιώματα με το δικό της τρόπο: με πρόταση, έμπνευση, αλληλεγγύη, με ανθρώπους, κίνημα και ασφαλώς όχι με τα ΜΑΤ.» και όχι η μεταλήθεια που εσείς μεταφέρετε.

    Ο κ. Γιάννης Σιδέρης στο liberal.gr επιτίθεται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θεμα http://www.liberal.gr/arthro/123085/politiki/2017/i-anomia-tha-sunechistei-.html
    αλλά το κάνει έντιμα.

  58. giorgos said

    «Η αριστερά μπορεί νά είναι στήν έξουσία , ώστόσο άκόμη προσπαθεί νά πάρει τήν πραγματική έξουσία» Ετσι είπε ό Πολάκης , καί είπε τήν αλήθεια .

  59. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    55. Τώρα αυτό έγινε στ’αλήθεια;; Έλα χριστέ και παναγιά!

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    55. Για τον εμφύλιο του 20ου αιώνα, έχουμε καιρό, καταλαβαίνω 😦 🙂

  61. Pedis said

    Ακόμη και στην Αυγή(*) δημοσιεύονται σχετικά άρθρα με το ότι η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι υπουργοί της, παραδόξως, δεν έχουν κάνει τίποτα για να αντιμετωπισθεί η αστυνομική ασυδοσία και αυθαιρεσία:

    Είναι ντροπή, δύο χρόνια έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από αριστερό κόμμα, οι φασίστες να συνεχίζουν ανενόχλητοι να τραμπουκίζουν, με την ανοχή, την ενθάρρυνση ή τη συμμετοχή της αστυνομίας.

    Το αίσχος της Ομόνοιας

    Γνωρίζω ότι η κατηγορία είναι βαριά. Αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» (ακόμη μου φαίνεται ο πιο γελοίος τίτλος που μόνον ως ευφημισμός μπορούσε να δοθεί) έχασε την ευκαιρία επανειλημμένα να δράσει καίρια και αποφασιστικά και, αντί για ΕΔΕ, να στείλει στη Δικαιοσύνη τους χρυσαυγίτες μπάτσους και τους φοβισμένους ή αδιάφορους προϊσταμένους τους, αφού η πολιτική της ήπιας προσέγγισης που εγκαινίασε ο κ. Πανούσης και συνεχίζει ο Νίκος Τόσκας όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά αποθρασύνει.

    (*) πιθανά, για ξεκάρφωμα και άλλοθι … οι παλιότεροι και ιδιαίτερα οι πασόκοι του ιστολογίου, θα έχουν εμπειρία από τις «κριτικές» της Εξόρμησης προς την τότε κυβέρνηση.

  62. Pedis said

    # 57 – καλώς, αλλά το βλέπω, με ελαφριά πηδηματάκια βγαίνουμε/βγαίνετε εκτός θέματος :

    οι καταλήψεις και το πώς χειρίζεται ο σύριζα, η κυβέρνηση, και το πώς αντιμετώπιζε το ίδιο θέμα πριν γίνει κυβέρνηση, είναι ένα μα «μικρό» θέμα,

    η αστυνομική αυθαιρεσία είναι άλλο μα μεγάλο.

  63. Tom Joad said

    Καλημέρα! Με μπέρδεψε και εμένα ο Μητσοτάκης και το έψαξα ρωτώντας Αμερικάνους φίλους. Όλοι μου είπαν ότι το the year that είναι σωστό και πιο συνηθισμένο από το the year when. Κάποιοι μου ειπαν ότι το the year when είναι λάθος. Λένε «the moment when», «the time when» αλλά «the year that»…

  64. nikiplos said

    μαρμαρυγής γάτος… πως μας φαίνεται?

    εναλλακτικά μαρμαιρόχρους

  65. sarant said

    Καλημέρα. Γράφω από το δρόμο, απλώς απελευθέρωσα μερικά σχόλια από τη σπαμοπαγίδα. Θα τα πούμε το απόγευμα, μάλλον.

  66. Νίκος Κ. said

    59 (Νέο Kid Al Kuwaiti said: Τώρα αυτό έγινε στ’ αλήθεια)

    Δυστυχώς, το ζήσαμε κι αυτό. «τη γραφική «συνθήκη ειρήνης» που υπέγραψαν το 1996 οι τότε δήμαρχοι Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος και Σπάρτης Δ. Ματάλας με την οποία «έληξε» ο Πελοποννησιακός Πόλεμος».
    http://www.kathimerini.gr/784737/opinion/epikairothta/politikh/wraia-provlhmata-toy-parel8ontos

  67. spatholouro said

    «Γαλή η μαρμαρότριχος» λέγεται ως φαίνεται

  68. Πέπε said

    @63 κλπ.:

    the year σκέτο, χωρίς κανένα αναφορικό, είναι σίγουρα η πιο στρωτή διατύπωση. Επισήμως όμως αναγνωρίζεται σαν ισότιμη με το the year that? Δε θεωρείται ότι οι αναφορικές (χρονικές κλπ.) προτάσεις πρέπει να εισάγονται με κάτι, και ότι αν δεν εισάγονται τότε έχουμε ξερωγώ πιο «άτυπο» ή «αφρόντιστο» ύφος;

    Τα παλιά εκείνα χρόνια δε νομίζω να διδάχτηκα ποτέ συντάξεις όπως «the man I love», μάλλον μόνος μου τις έμαθα επειδή λέγονται συνέχεια. Ή δε θυμάμαι σωστά;

    Στο ελληνικό παράδειγμα της ανάρτησης, «το ψαλίδι που έκοψα τα μαλλιά μου», επισήμως είναι μάλλον οριακά σωστό, άλλο αν στην πράξη όχι απλώς λέγεται αλλά, κατά περίπτωση, ακούγεται και καλύτερα από «το ψαλίδι με το οποίο». Συμβαίνει κάτι ανάλογο και στ’ αγγλικά;

  69. cronopiusa said

    Ντροπή

  70. Πέπε said

    Διάβασα μια είδηση για την αξιολάτρευτη φώκια της Ίου που κάποιος σκατόψυχος (να, εδώ κολλάει η λέξη!) πυροβόλησε και σκότωσε. Τις προάλλες είχε παρόμοια είδηση για τις συμπαθείς θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται σωρηδόν αποκεφαλισμένες.

    Την καθαυτού είδηση δεν τολμώ να τη σχολιάσω. Δε θέλω να συνειδητοποιήσω ότι ζούμε σ’ έναν τέτοιο κόσμο.

    Ενοχλούμαι όμως αφόρητα από τους ζαχαροσοροπάτους χαρακτηρισμούς των δημοσιογράφων. Τι στο διάβολο σημαίνει αξιολάτρευτη φώκια; Δηλαδή γι’ αυτό δεν έπρεπε να τη σκοτώσουν; Αν ήταν σιχαμερή και χορίμπιλε βίζου, ή και επικίνδυνη, όπως άλλα είδη, που δεν είναι όλα σαν λούτρινα παιχνίδια, θα ήταν οκέι;

  71. LandS said

    62 Δεν γράψατε εσείς το σχόλιο #44. Στα δικά σας σχόλια δεν αναμίχθηκα.

  72. ΣΠ said

    Κάτι που έχει σχέση με το χθεσινό άρθρο. Στο 37:00 του βίντεο στο σχόλιο 16 λέει ότι το κόψιμο των ν και των σ και γενικά η απλοποίηση της ορθογραφίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

  73. Ριβαλντίνιο said

    Την τελευταία φορά πάντως που πήγαμε στην Ιταλία όχι μόνο μας βγήκε σε καλό, αλλά ήμαστε και νικητές. Επίσης στην Ιταλία, στην μύτη και στο τακούνι της μπότας, έχουμε μειονότητα.

  74. LandS said

    72 Ειδικά για το ν που οξυγονώνει τον εγκέφαλο προκαλώντας δονήσεις.

  75. Pedis said

    # 71 – Πώς; Το θέμα, ποιος σήκωσε;

  76. Pedis said

    # 71- χορηγείται άδεια μετά αιτήσεως και χαρτοσήμου; Ε τότε να την καθιερώσω. Παρακαλώ, Νικοκυρη, σβήσε τα σχόλια του Αθεόφοβου και του Lands που σχολιάζουν σε θέμα που έθιξα εγώ και δεν αιτήθηκαν συμφώνως με τον κανονισμό!

  77. ΓιώργοςΜ said

    70 Πονεμένη ιστορία… Οι περισσότεροι κρίνουν (ίσως αυτόματα, υποσυνείδητα) τα ζώα με βάση τα ανθρωπομορφικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι τα δελφίνια είναι «γλυκούλικα» ή «έξυπνα» επειδή έχουν ένα σχήμα στο στόμα τους που θυμίζει χαμόγελο, οι φώκιες έχουν μεγάλα, αθώα μάτια, οι θαλάσσιοι ελέφαντες μας θυμίζουν τον κοιλαρά ταβερνιάρη της γωνίας κοκ. Και ναι μεν όλοι είναι εύκολο να κάνουμε τέτοιους συνειρμούς, αλλά από τα 15 και μετά θα πρέπει να έχει κανείς το νιονιό να καταλάβει πως όλο αυτό είναι ένα κατασκεύασμα του μυαλού μας. Αμφιβάλλω αν ισχύει όμως αυτό το για μένα αυταπόδεικτο για πάνω από 5-10% του πληθυσμού.

  78. # 70

    Χωρίς να το επικροτώ όπως ο τσοπάνος θέλει να σκοτώσει τον λύκο που του τρώει τα πρόβατα ή ο απλός χωριάτης την αλεπού ή το κουνάβι που του τρώει τις κότες έτσι αισθάνεται και ο ψαράς που του διαλύσανε τα δίχτυα του χελώνες, δελφίνια ή φώκιες. Στην πραγματικότητα χειρότερα γιτί δεν χάνει μόνο τα ψάρια αλλά και τα εργαλεία του.

  79. # 73

    Ασε τις Ιταλίες και κοιτάξτε αύριο να κάνετε το καθήκον σας

  80. 70, 78 Το ίδιο ισχύει και για τον ξενοδόχο που βλέπει να δεσμεύεται η παραλία του λόγω των καρέτα-καρέτα;

  81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    70/77. Αχ και ξανάχ! (Και) η φιλοζωία ξέφυγε απ΄τα όρια, κακοφόρμισε και βλέπουμε πια σε χίλιες παραλλαγές,τον «εξανθρωπισμό» των ζώων (χώθηκαν στις κρεβατοκάμαρες μικρών και μεγάλων) και οι όροι αναφοράς να είναι ίδιοι με εκείνες για τον άνθρωπο. Δεν αναβιβάζεται όμως έτσι θαρρώ το ζώο αλλά μάλλον υποβιβάζεται η αξία του ανθρώπου. Επειδή υπάρχει σχετική υστερία ας ξαναπώ ότι σέβομαι και υπερασπίζομαι την έμβια ζωή σ΄όλες τις μορφές αλλά δεν ανθρωποποιώ κανένα ζώο. Μόλις ανέβηκα απ΄τον κήπο όπου εντόπισα την κρυψώνα που χώθηκε για να γεννήσει η γατούλα που φροντίζω και της πήγα νερό και φαϊ κοντά της. Δε θα πάρω όμως τηλέφωνο τη φίλη μου π.χ. να πω «γεννήσαμε» όταν φανούνε τα νέα γατάκια! (Έχει συμβεί.)

  82. atheofobos said

    46
    Ο Μαρτίνης είναι φυλακή. Το έργο του ΕΕ διεθνώς δεν απαξιώνεται λόγω Μαρτίνη που δικαίως είναι μέσα.
    48
    Ποιο ακριβώς θεωρείς σάλτσα;
    Αν αναφέρεσαι στα πράγματα που έβγαλαν έξω δεν ξέρω τι ισχύει νομικώς, αλλά η λογική λέει ότι, σε παράνομη κατάληψη ότι βρεθεί μέσα σε αυτήν δεν σημαίνει ότι είναι ιδιοκτησία και του καταληψία, εκτός αν ίσως μπορεί να αποδείξει ότι του ανήκουν.
    57
    Η ανακοίνωση αυτή που γράφω του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει έτσι ακριβώς κατά την εκκένωση καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο πέρσι
    https://athens.indymedia.org/post/1561841/
    Η πρόσφατη ουσιαστικά λέει τα ίδια πράγματα με άλλα λόγια και όπως γράφει και ο Θανάσης Καρτερός :
    Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, αν και με τρόπο σχετικά ήπιο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την εκκένωση των δύο κτηρίων, που έγινε με απόφαση του εισαγγελέα και επέμβαση της Αστυνομίας.
    Δηλαδή το κυβερνόν κόμμα καταδικάζει τις νόμιμες ενέργειες που έκανε κατόπιν εισαγγελικής εντολής ο υπουργός του!
    Στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ έτσι ώστε να μένουν όλοι ευχαριστημένοι!
    58
    Αν η «πραγματική» εξουσία είναι να γράφουμε στα παλιά μας παπούτσια την δικαστική εξουσία γιατί δεν μας συμφέρουν οι αποφάσεις της, τότε γιατί να μην δεχτούμε και αυτό που έλεγε ο Χριστόδουλος στην ομιλία του για τις ταυτότητες:
    «Εώμεν τους νόμους καθεύδειν! Ας αφήσουμε τους νόμους να κοιμούνται!»

  83. constant said

    Πώς ακούγεται το μαρμαριγέ ή μαρμαριζέ στην θέση του marble 🙂

  84. Κουτοπόνηρη δικαιολογία Αδόνειδος. Προσέξτε την έξυπνη τοποθέτηση του «δήθεν» στα Πλαστά Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών, έτσι ώστε να μην γίνεται σαφές αν είναι δήθεν Πλαστά ή δήθεν Πρωτόκολλα…

  85. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  86. για τους φίλους μηχανικούς ❤ https://twitter.com/denmeleskaikala/status/842990309843898368

  87. Νίκος Μαστρακούλης said

    82 α: Διεθνώς ίσως όχι. Στην Ελλάδα, συζητιέται.

    Τα καλά και τα κακά του Ερυθρού Σταυρού είναι όντως γνωστά, το ίδιο και τα όριά του. Το γεγονός αυτό δεν τον καθιστά εγγύηση ποιότητας για όλες τις ανάγκες των προσφύγων σε όλες τις συνθήκες, ούτε είναι αμφίβολης ποιότητας οι ΜΚΟ και οι συλλογικότητες απλώς και μόνο γιατί δεν έχουμε κάνει τον κόπο να ασχοληθούμε με αυτές.

    82 β: Ενώ οι μπάτσοι μπορούν να κάνουν πλιάτσικο ανενόχλητοι; Να χαρώ εγώ λογική!

  88. Ριβαλντίνιο said

    @ 79 gpointofview

    Λογικά θα τους νικήσουμε. Ή το πολύ να έρθουμε ισοπαλία.
    Το βλέπω στατιστικά το πράγμα. Τώρα είμαστε στο 23 – 23 στην έδρα μας.
    Πρίν την Α΄Εθνική : ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 7-6
    Α΄Εθνική : ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 6-3
    Επαγγελματικό : ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 10 – 14
    Δεν γίνεται να μας ξεπεράσουν σε νίκες μέσα στην έδρα μας. Είναι αδιανόητο. ( Βέβαια απ’τις 23 νίκες τους, τις 2 τις έχουν πάρει στα χαρτιά).

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πάντως η γάτα από (σαν) μάρμαρο 🙂 μέχρι ν΄ανοίξω το βίντεο, μου φάνταζε άσπρη με ρίγες μπεζ το πολύ πολύ. Ο μαρμαρένιος μπέτης (στήθος) που άκουγα στα τραγούδια δε συνάδει με τούτο τ’ όμορφο σκούρο πιτσιλωτό ωζό. Μαρμπρέ λοιπόν καλύτερα για να εμπεδώσουμε αυτή τη νέα περίπτωση σκούρου με νερά μάρμαρου 🙂

  90. Πέπε said

    @77, 81:
    Βέβαια, ο ανθρωπομορφισμός. Μεγάλη ιστορία, με πραγματικά πολύ βαθιές ρίζες:

    Είχα διαβάσει κάπου ένα άρθρο, όχι επιστημονικό αλλά ομολογουμένως πολύ ευλογοφανές, με θέμα «γιατί θεωρούμε διάφορα ζώα, ιδίως νεογνά, γλυκούλια;». Εξηγούσε λίγο πολύ ότι ο άνθρωπος, από τη γέννησή του μέχρι αρκετά χρόνια μετά, είναι τόσο ανίκανος για αυτοπροστασία και αυτοεξυπηρέτηση ώστε η μόνη του ελπίδα επιβίωσης είναι η προστασία και βοήθεια από τους ενήλικους ανθρώπους. Έτσι, η φύση μάς έχει ενσταλάξει το ένστικτο να αισθανόμαστε τρυφερότητα και διάθεση προστασίας απέναντι στα νεογνά, και κατ’ επέκταση και απέναντι σε ό,τι έχει κάποια παρόμοια χαρακτηριστικά, π.χ. μεγάλα στρογγυλά μάτια κλπ.. Άρα, όταν λέμε «τι γλυκούλι αυτό το σκυλάκι», μιλάει το ένστικτο κι όχι το συναίσθημα.

    Τώρα, ως προς τις αηδίες τύπου «συμπαθή τετράποδα», νομίζω ότι πέρα από αυτό το πολύ σημαντικό υπεισέρχεται κι ένας άλλος παράγοντας: ίσως θεωρούμε τόσο δεδομένο ότι το Χ τετράποδο δεν είναι συμπαθές στους περισσότερους, ώστε πλέκουμε ένα έμμεσο εγκώμιο στην εαυτάρα μας που έχει τόσο λεπτά αισθήματα ώστε να το συμπαθεί συγκαταβατικά.

  91. LandS said

    82 Ε όσο νάναι μια περσινή ανακοίνωση είναι τόσο μπαγιάτικη που όταν χρησιμοποιείται για σημερινό συμβάν μοιάζει αλλοιωμένη.
    Παρασύρθηκα. Ανακαλώ το #57.

  92. # 88

    Βρε άσε τις στατιστικές και δώστε καμιά βιταμίνη στον γεροΜπεργκ…ευκαιρία της ζωής σας να αντιμετωπίσετε τον ΟΣΦΠ με προπονητή χειρότερο από τον δικό σας και πούσαι πες στον δικό σας γιδοβοσκό πως ο Κλωναρίδης δεν βγάζει δεύτερο ημίχρονο, στο 45 να τον αλλάξει όχι στο 60 !

  93. Μαρία said

  94. sarant said

    Γεια σας απο Ουτρέχτη και παρακαλώ να επικρατήσει αλληλοκατανόηση διότι δεν έχω καιρό να σβήνω σχόλια.

    88 Ρίβα, τα νούμερά σου λειψά είναι: μόνο 9 συναντήσεις ΠΑΟ-ΟΣΦΠ στην Α’ κατηγορία πριν απο το επαγγελματικό; Πώς γκενεν αυτό;

  95. παλιοσειρά said

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82_%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

    Μαρμαροειδής αγριόγατος.
    Να διαβάζουμε και Βίκη!

  96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειὰ καὶ χαρὰ σὲ ὅλους.
    Μὲ ἀφορμὴ τὸν τίτλο τοῦ σημερινοῦ ἄρθρου θυμήθηκα κάποιες προδικτατορικὲς γελοιογραφίες τοῦ Φωκίωνα Δημητριάδη, ποὺ παρουσίαζαν τὸν Ἀριστείδη Πρωτοπαπαδάκη, ἄν θυμᾶμαι καλά, μὲ ἔναν τὸμο, ποὺ ἔγραφε ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΑΣΤΕΙΑ στὸ ἐξώφυλλο, ὑπὸ μάλλης. Ἦταν τὸ σῆμα κατατεθὲν τοῦ ἐν λόγῳ πολιτικοῦ στὶς γελοιογραφίες τοῦ Δημητριάδη, ὅπως ἡ κότα τοῦ Τσάτσου καὶ ὁ μοχλὸς τοῦ Ροδόπουλου. Νικοκύρη, μήπως ξέρεις πῶς προέκυψε. Τὸ ἐρώτημα φυσικὰ ἀπευθύνεται σὲ ὅλους τοὺς ἱκανότατους ἐρευνητὲς τοῦ ἱστολογίου ποὺ ἀνακαλύπτουν τὰ πάντα.

  97. spatholouro said

    95
    Ελληνική; Α πα πα!

    Pardofelis marmorata (I) Γαλή η μαρμαρότριχος

    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:32010R0709

  98. daeman said

    @ Νέο Kid Al Kuwaiti, 5

    Το marble cake το λένε κέικ μαρμπρέ. https://goo.gl/POISrQ

    Κι έχουμε κι άλλο μαρμπρέ, σε εξώφυλλα βιβλίων ή ντοσιέ, εκείνα με τα νερά του μαρμάρου : http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?3596-marbled-book-cover-εξώφυλλο-μαρμπρέ-(με-νερά-μαρμάρου-με-όψη-μαρμάρου-με-μαρμαρόκολλα)

    https://www.wikiwand.com/en/Paper_marbling

  99. Μαρία said

    96
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=21186&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASZAShAScASXASYASJASYASJASMASEASSASPASa&CropPDF=0

  100. daeman said

    Γαλή η μαρμαρότριχος στα μαρμαρένια αλώνια
    την είδα και μαρμάρωσα, κρύφτηκα στα σεντόνια 🙂

  101. 94 Ουτρέχτη λένε μια ολλανδική πόλη, που φιλοξενεί προσωρινά τον αμφιτρύωνά μας, και στη Λάρ’σα είναι το παράγγελμα του παπά να μην τρέχουν πάνω-κάτω τα παιδιά και πέσουν και χτυπήσουν.

    https://gfycat.com/MarriedFineGemsbuck

  102. Μαρία said

    96, 99
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=20001&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASZAShAScASXASYASJASYASJASMASEASSASPASa&CropPDF=0

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=19937&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASZAShAScASXASYASJASYASJASMASEASSASPASa&CropPDF=0

  103. Ριβαλντίνιο said

    @ 92 gpointofview

    Στο 45΄δεν χρειάζεται νομίζω. Θα ξεκουραστεί 15 λεπτά στο ημίχρονο και έτσι θα μπορέσει να παίξει για άλλα 15 λεπτά στο β΄ημίχρονο.

    @ 94 sarant

    Δεν μπήκαν οι ισοπαλίες.

  104. Ποιό γκούγκλε, μωρέ; το νέο εργαλείο αναζήτησης στο ίντερνετς είναι τα κυάλια; (ή κιάλια;)

  105. Μαρία said

    104
    Θα τους ψάχνουν δηλαδή με τα κιάλια σαν σπάνιο είδος;

  106. 105 Δεν λες πάλι καλά που δεν τους ψάχνουν με το δίκανο.

  107. Ριβαλντίνιο said

    @ 104 Σκύλος

    Μακάρι να ήθελαν μόνο τις ικανότητές μου και τις δεξιότητές μου. Αυτοί ζητάνε να ξέρω :
    graphic design, web development, copywriting, video ή photo editing

    Και καλά κόπυ – πάστε (αυτό είναι το copywriting, ε ; ) και video ή photo editing (αυτό είναι όπως βάζουμε βίντεο και εικόνες εδώ , ε ; ) ξέρω να κάνω. Αλλά από αυτό το graphic design δεν έχω ιδέα.
    Το web development μάλλον και αυτό το ξέρω. Είναι αυτό που σε παίρνει ο ΟΤΕς και σου δίνει προσφορά για πιο γρήγορο ίντερνετ !

  108. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Μαρία (#99).
    Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὴν ἄμεση ἀπάντηση στὸ ἐρώτημά μου(#96). Τὸ «δημοκρατικὸ ἦθος» τοῦ Ἀριστείδη Πρωτοπαπαδάκη ἦταν γνωστὸ κι ἀπὸ ἄλλες περιπτώσεις, ὅπως:

    «Οι δύο θητείες του Πρωτοπαπαδάκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπήρξαν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες. Ειδικά την δεύτερη περίοδο ο Πρωτοπαπαδάκης κατηγορήθηκε από την Ένωση Κέντρου ότι επέδειξε ολιγωρία και ανέχτηκε την δράση διάφορων κύκλων ακροδεξιών αξιωματικών που εντελώς απροκάλυπτα προέβαιναν σε πολιτικές τοποθετήσεις. Το 1962 ο τότε αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Καρδαμάκης (αργότερα διοικητής της ΔΕΗ επί χούντας) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση όπου κατηγορούσε στελέχη της Ένωσης Κέντρου ότι «δρώντες αντεθνικά εσυκοφάντησαν τον στρατόν»» (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82)

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι γκρικ τίτσερς, συνδιοργανωτές της διημερίδας, δεξιοκρατούνται. Το λέω για να μην παίρνει όλους τους εκπαιδευτικούς η μπάλα του ελληνοψεκασμού. Κάθε πολιτικός χώρος και οι ιδεοληψίες του και ουδείς πολιτικός χώρος απρόσβλητος.
    Στην εκκένωση της Αλκιβιάδου το μεμπτό είναι η έλλειψη κάθε προετοιμασίας και μέριμνας για τη φιλοξενία των προσφύγων που εκδιώχτηκαν κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Τα υπόλοιπα είναι αντιπολιτευτικές παρλαπίπες. Και το κακό δεν είναι ότι είναι αντιπολιτευτικές αλλά ότι είναι παρλαπίπες.

  110. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    #108. Ἔγραφα ὅταν μπῆκε τὸ #102. Τὰ σκίτσα εἶναι ἄκρως διαφωτιστικὰ. Εὐχαριστῶ καὶ πάλι.

  111. spatholouro said

    Βρέθηκε άκρη για τα «Ολλανδικά αστεία». Όπως αναφέρεται και στο σχόλιο 7, αφορούν ένα θέμα που δημιουργήθηκε με τον Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη (1903-1966), γιο του εκτελεσθέντος με τους «εξ» ο οποίος ήταν πολιτικός της δεξιάς και τότε (1957) υπουργός Εθνικής Αμύνης. Την 11/11/1957 ο Πρωτοπαπαδάκης παρακάθισε σε ένα φιλικό γεύμα για να αποχαιρετήσει τον Αμερικανό πρέσβη που έφευγε. Έβγαλε ένα μικρό λόγο στον οποίο είπε μεταξύ των άλλων: «Είχα ένα φίλον εις το πανεπιστήμιον της Ολλανδίας με τον οποίον συζητούσαμεν διάφορα θέματα. Μίαν ημέρα μου είπε: ‘Ξέρεις κάτι’ Του είπα ‘Τι;’ ‘Μου είπεν, ότι ‘αν είχε την δύναμιν, θα κατέστρεφεν όλα τα εργοστάσια παραγωγής δημοσιογραφικού χάρτου και τότε θα εβασίλευεν η ειρήνη εις τον κόσμον’. Αυτό μου είπε. Συμφωνώ απολύτως μαζί του». Παρεμπ. προκύπτει ότι το λόγο τον έβγαλε στα Αγγλικά, κάτι που είναι προφανές και από τις εκφράσεις «ξέρεις κάτι» κλπ που υπάρχουν στην Ελληική εκδοχή (μετάφραση) που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες. Την επομένη (12/11) η αντιπολιτευόμενη Ελευθερία δημοσίευσε πρωτοσέλιδη την «δήλωση» αυτή και κατηγόρησε τον Πρωτοπαπαδάκη ότι ήθελε να εξαφανίσει τον τύπο, την ελευθεροτυπία κλπ. Η αντιπολίτευση στην τότε κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή δημιούργησε σάλο, έγινε επερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή κλπ. Η απάντηση στη Βουλή του Πρωτοπαδάκη ήταν ότι επρόκειτο για ένα «κουβεντολόγημα» μεταξύ φίλων, ενώ στην ομιλία ενός άλλου αγορητή (Μπακατσέλος) βρίσκω αναφορά σε «αστείο». Η συζήτηση στη Βουλή έγινε 27/11, νομίζω, έχει εκτεταμένο ρεπορτάζ με αποσπάσματα από τις ομιλίες η «Μακεδονία» που υπάρχει (όπως και η Ελευθερία) στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έκλεισα δυστυχώς το λινκ και δεν θυμάμαι ακριβή ημερομηνία και βαριέμαι (συγχωρήστε με!) να ξαναψάξω. Όποιος θέλει, όμως, εύκολα βρίσκει άκρη. Από εκεί ξεκίνησαν τα «Ολλανδικά αστεία» που ο γνωστός σκιτσογράφος Φ. Δημητριάδης «κόλλησε» στη συνέχεια στον Πρωτοπαπαδάκη (όπως είχε κολλήσει στον Κ. Τσάτσο μια κότα, από μια ιστορία, αν δεν κάνω λάθος, με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη – τους ή τις; Βαριέμαι κι αυτό να το ψάξω, τέλος πάντων, δεύτερο συγγνώμη, σε γλωσσικό ιστολόγιο είμαι, κάποιος θα μου πει το σωστό). Έτσι, σε μεταγενέστερες γελειογραφίες του με τον Πρωτοπαπαδάκη γίνεται (ακατανόητη, για όποιον δεν ξέρει το κόντεξτ) αναφορά σε Ολλανδικά αστεία ή ανέκδοτα.

    Ο Μποστ για την… πρίγκιψ Βεατρίκη

  112. Μαρία said

    109
    Η έλλειψη προετοιμασίας διαψεύστηκε:
    Παρουσία εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 68 δήλωσαν διευθύνσεις κατοικίας ως φιλοξενούμενοι σε σπίτια ή τόπο διαμονής σε ξενοδοχεία (εκ των οποίων ένας δήλωσε διεύθυνση ξενοδοχείου στο οποίο μισθώνονται δωμάτια από την Υ.Α. του ΟΗΕ) και στη συνέχεια αποχώρησαν μόνοι τους. Μία γυναίκα συνοδευόμενη από μέλη της οικογένειάς της (σύνολο τέσσερις) μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας, ενώ για εννέα πρόκειται να κινηθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης ως μέλη μονογονεϊκών οικογενειών.
    https://left.gr/news/yp-prostasias-toy-politi-anypostatoi-oi-ishyrismoi-peri-metaforas-ton-prosfygon-stin-omonoia

    Ωστόσο για τον τρόπο που γίνονται οι … εκκενώσεις, να μου επιτρέψεις να έχω τις επιφυλάξεις μου.

    110
    Είσαι σίγουρος οτι γελοιογραφούνταν ο Πρωτ. με βιβλίο παραμάσχαλα;

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και από τον Αθεόφοβο για την υπόθεση Πρωτοπαπαδάκη:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://atheofobos2.blogspot.com/2014/10/blog-post_11.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwjP5s3_seDSAhVFrRQKHTvqAEIQFggeMAI&usg=AFQjCNEmX48invY20yJSP3vTUn7QoEJJBQ&sig2=ZJO-Q_yol35I-YV-Wfq_gg

  114. ΑχΜπαναΐτσαμ΄!

    https://twitter.com/Rika_Skafida/status/843022458751979522

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι εγώ έχω επιφυλάξεις, Μαρία, για τον τρόπο που γίνονται οι εκκενώσεις. Η αστυνομία δεν φημίζεται για τη γαλατική της ευγένεια.

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    114. Τρολάρισμα πρέπει να ‘ναι, Σκύλε. Αφενός είναι απίστευτη τόση ηλιθιότητα ακόμα και για ψεκασμένους ελληνάρες, αφετέρου έχει ελάχιστα ορθογραφικά λάθη. 😜

  117. Πέπε said

    114:
    καλά, ότι η επιστήμη έχει φτιάξει τεχνητό αίμα είναι από καιρό γνωστό. Άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πουθενά στο εξωτερικό δε γίνονται αιμοδοσίες.

    Δεν ξέρει όμως ο συντάκτης ότι η επιστήμη έχει φτιάξει επίσης και ελληνικό αίμα, με ιχώρ μέσα; Ο Κάρολος κι οι υπόλοιποι απ’ αυτό πίνουν, και το προμηθεύονται και πολύ φτηνότερα μάλιστα.

    Συνεπώς, πολύ φοβάμαι ότι πίσω από τη συνωμοσία των αιμοληψιών κρύβεται κάτι πολύ πιο σκοτεινό…

    Οι γνωρίζοντες τοποθετήθηκαν. Από δω και πέρα, τροφή για σκέψη! 🙂

  118. Νίκος Μαστρακούλης said

    118: Άσε που οι αιμοληψίες (ή κάπως έτσι) είναι παράνομες γιατί χαλάνε την κοίτη των ποταμών και τις παραλίες! 🙂

  119. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    112β. Ἔτσι τὸν θυμᾶμαι σὲ σκίτσα τῶν Νέων στὶς ἀρχὲς τῆς δεκαετίας τοῦ ’60. Ἐξ ἄλλου καὶ στὸ πρῶτο σκίτσο ποὺ παραθέτεις στὸ #102 (http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=20001&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASZAShAScASXASYASJASYASJASMASEASSASPASa&CropPDF=0) κρατάει ἕνα βιβλίο παραμάσχαλα, ἀλλὰ δὲν εἶναι καθαρὸ τὸ σκανάρισμα καὶ δὲν φαίνεται ὁ τίτλος.

    Μὲ τὴν εὐκαιρία εὐχαριστῶ τὸ Σπαθόλουρο (111) καὶ τὸν Γιάννη Κουβάτσο (113) ποὺ συμμετεῖχαν στὴν ἐπίλυση τῆς ἀπορίας μου.

    Ἐπόμενο σχετικὸ ἐρώτημα στὴ συλλογικὴ σοφία τοῦ ἱστολογίου: Πῶς προέκυψε ὁ μοχλὸς τοῦ Ροδόπουλου;

  120. atheofobos said

    87
    Στην Ελλάδα, συζητιέται.

    Δεν συζητιέται!
    Ο ΕΕΣ δεν είναι ό Μαρτίνης αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτόν, έμμισθοι ή εθελοντές, στα νοσοκομεία αλλά και στα 70 περίπου περιφερειακά τμήματα του σε όλη την Ελλάδα.
    Υπάρχουν 34 τμήματα Σαμαρειτών σε όλη τη Ελλάδα, τα 31 εκ των οποίων είναι με εθελοντικές Διοικήσεις και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4.500 ενεργοί εθελοντές.
    Η καταγγελία για πλιάτσικο από την ομάδα των αλληλέγγυων στην κατάληψη δεν είδα να επιβεβαιώνεται από κάπου αλλού. Χωρίς να την αμφισβητώ αλλά και χωρίς να τρέφω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην αστυνομία της ζαρντινιέρας, απλά ακολουθώ το αρχαίο ρητό: Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις.

    91
    Η περσινή ανακοίνωση απλά έλεγε πιο ωμά τα ίδια με την σημερινή.
    Το γεγονός είναι ένα: το κράτος οφείλει να εκτελεί δικαστικές αποφάσεις ή αν αυτές δεν μας αρέσουν ή δεν συμβαδίζουν με την ιδεολογία μας, δεν τις εκτελεί όταν είμαστε στην εξουσία;

    113
    Καλύτερο λινκ για το σχετικό ποστ που αναφέρεται ο Πρωτοπαπαδάκης είναι:
    Ε΄- ΜΠΟΣΤ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ- ΦΡΑΓΚΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΙ΄ ΑΦΡΑΓΚΟΥΣ!
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/10/blog-post_11.html

  121. Μαρία said

    119
    Μοχλός https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/31/karagatsmpost/

  122. Νίκος Μαστρακούλης said

    120: Ζητώ συγγνώμη, δεν ήξερα ότι ο ΕΕΣ είναι κολλεκτίβα και ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη των αποφάσεων.

  123. spiral architect said

  124. Ακούω νταούλια υπερατλαντικά

    και ζουρνάδες επίσης

  125. 114, 116, 117, 118 (περί αιμοδοσίας)

    Μακάρι νάναι τρολλιά. Αλλά, ζώντας σ’ ένα χωριό που έκανε εκδήλωση για το Σώρρα, έχω διαφορετική άποψη για το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας.

  126. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    124. Xα! Καλά τα λέει ο θεόμουρλος! Πλερώστε ρε!! Ράους!!!

  127. 125 συνέχεια: π.χ. https://pbs.twimg.com/media/Bm3vyYTIUAE02zJ.jpg

  128. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Μαρία (121) Δὲν πρόλαβα νὰ ρωτήσω (119) καὶ πῆρα τὴν ἀπάντηση. Εὐχαριστῶ καὶ πάλι.
    Μὲ τὴν εὐκαιρία αὐτὴ, ψάχνοντας στὴ Βίκη βρῆκα ἀπαντήσεις σὲ κάποια ἐρωτήματα τοῦ σχετικοῦ νήματος ποὺ θὰ τὰ βάλω καὶ ἐκεῖ:
    α. Ὁ Ροδόπουλος πέθανε τὸ 1971 καὶ
    β. Ἤταν πράγματι παντρεμένος μὲ τὴν κόρη τοῦ Καραθεοδωρῆ.

  129. ΣΠ said

    121, 128
    Το άρθρο λέει ότι ο Ροδόπουλος είχε το παρατσούκλι μοχλός, αλλά δεν λέει πώς προέκυψε το παρατσούκλι. Αν θυμάμαι καλά ήταν επειδή είχε πει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο μοχλός της δημοκρατίας.

  130. Μαρία said

    Ρε παιδιά, ο Μητσόπουλος ανεβάζει αγιασοφιές απο το 2014.
    Κι αυτό το τουί στο 123 είναι απ’ τις 5/12/2016.
    Γιατί τόσος ντόρος αυτές τις μέρες;

    Να ένα φρέσκο τουρκοφαγικό.

  131. gmich said

    Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στάση ΕΡΤ» ο παρουσιαστής παρουσιάζοντας την Ρούλα Πατεράκη λέει επί λέξη : « Η Ρούλα Πατεράκη είναι ένας μεγάλος δάσκαλος και ένας μεγάλος ηθοποιός»
    Στη συνέχεια την ρωτάει αν ένοιωσε ποτέ αδικημένη και απαντάει η κ. Πατεράκη: «Αδικημένη δεν θα έλεγα αλλά η Ελλάδα είναι μια Χώρα εμφύλη είναι μια χώρα φαλλοκρατική». Δεν ξέρω αν ήταν καρφί στον παρουσιαστή που της έβαλε μουστάκα όπως λέει και ο Νικ Σαραντάκος αλλά μετά από αυτό ο παρουσιαστής θα έπρεπε να σηκωθεί να ζητήσει συγνώμη και να πάψει να ασχολείται με τα πολιτιστικά τουλάχιστον όχι στην δημόσια τηλεόραση ..

  132. Μαρία said

    129
    Λέει, ξαναδιάβασέ το πιο προσεχτικά 🙂

  133. Μαρία said

    128α
    Μερσί.

  134. gmich said

    Πόσοι άραγε Μιτσόπουλοι θα υπάρχουν στην Ν. Δ για να ψηφίσει Παρών στην τροπολογία για απόδοση της ιθαγένειας στους έλληνες εβραίους; Βέβαια η δικαιολόγηση ήταν ακόμη πιο εξευτελιστική.

  135. sarant said

    Eυχαριστω πολύ για τα νεότερα σχόλια! Γέλασα πολύ με τον σχολιασμό που κάνατε στο ελληνικό αίμα.

    Και χαίρομαι που λύθηκαν στο πιτς φιτίλι οι απορίες του Δημήτρη. Να σημειωθεί ότι ο πατέρας Ροδόπουλος ήταν από την (πιο) παλιά Ελλάδα αλλά έγινε βουλευτής Τυρνάβου το 1900 και έτσι ο γιος κληρονόμησε την έδρα κι εγινε Θεσσαλιάρχης. Ο πατέρας ηταν φίλος με τον πατέρα Λαπαθιώτη και ειχαν κατεβεί και σε συνδυασμό. Αλλά τα έχουμε πει αυτά.

  136. ΣΠ said

    132
    Τι ακριβώς λέει; Δεν μπορώ να το βρω.

  137. 129, 132 κλπ. Τον είχανε υποδεχτεί σε ένα χωριό με πανώ «Είσαι ο μοχλός της Ελλάδος» ή κάτι τέτοιο.

  138. Μαρία said

    137
    Παράγραφος αμέσως μετά τη γελοιογραφία.
    Τις ίδιες μέρες, ο πρόεδρος της Βουλής Τάκης (Κωνσταντίνος) Ροδόπουλος πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσσαλία στην οποία κάνει περίπου εθναρχική εμφάνιση: όπως μεταδίδει ο κακεντρεχής ανταποκριτής της «Ελευθερίας», πρόεδροι κοινοτήτων τού ζητούν συγνώμη που τα χωριά τους ψήφισαν ΕΔΑ στις περασμένες εκλογές, αυθόρμητοι χειροκροτητές τον αποκαλούν «Μοχλό της Ελλάδος»

  139. Στο σχόλιο 12 του μακαρίτη Αλλουφάνη: (από την «Ελευθερία», 23/4/1960)
    Λάρισα 22.(του ανταποκριτού μας)
    Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ροδόπουλος ο οποίος εγένετο δεκτός, εις την είσοδον της κοινότητας Μακρυχώρι, με την ενθουσιώδη εις πανώ επιγραφής «Ζήτω ο Τάκης μας, ο μοχλός της Ελλάδος», ομιλών προς τους δεινώς υποφέροντας κατοίκους, συνέστησε «να τρώγουν λιγώτερο ψωμί, διότι έχει σημειωθεί βελτίωσις του βιοτικού επιπέδου και πρέπει να κάνουν χρήσιν και άλλων τροφίμων».

  140. atheofobos said

    122
    Ε, βέβαια, ως κολεκτίβα υπάρχει συλλογική ευθύνη και γι΄αυτό και όλοι οι εργαζόμενοι και εθελοντές είναι συνυπεύθυνοι με τον Μαρτίνη!
    Και έτσι καταλήγουμε στον νόμο του Γκόντγουιν!

  141. http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=23&db=4&da=1960 για του λόγου το αληθές

  142. sarant said

    131 Ε,προφανώς καρφί ήτανε

    139-140 Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το παρατσούκλι βγήκε τότε, είχε ήδη βγει και το επαναλαμβάνουν.

  143. ΣΠ said

    138, 139, 140
    Αυτό το είδα αλλά νομίζω ότι το παρατσούκλι το είχε ήδη τότε. Άλλωστε στην αρχή του άρθρου γράφει: Ο Ροδόπουλος ήταν όπως είπα πανίσχυρος τότε και είχε το παρατσούκλι «ο μοχλός».

  144. ΣΠ said

    Με πρόλαβε ο Νικοκύρης. Νομίζω ότι ισχύει αυτό που έγραψα στο 121.

  145. ΣΠ said

    Εννοώ στο 129.

  146. Αφήστε τους μοχλούς, και όσοι ξέρετε από bot και τέτοια βοηθήστε για να στηθεί το νέο ρομποτικό ιστολόγιο για τη γλώσσα: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500134601

  147. «Μοιάζει, αλλά δεν είναι κλουβί»

    «Το κλουβί είναι ξεκλείδωτο»

    https://www.vice.com/gr/article/ayth-h-fwtografia-sth-xio-me-toys-prosfyges-mesa-se-kloybi-8a-se-kanei-na-ntrepesai

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    125, 127. Αποστομώθηκα. 😊Αλλά, είναι γνήσια η φωτογραφία; Έτσι πόζαρε, με τα κύπελλα και την μπανάνα; Διάβολε, αυτός ο τύπος θα αναλάβει πρωτοκλασάτο υπουργείο, ο μη γένοιτο. Εντάξει, στην Ελλάδα είμαστε, δεν επιμένω άλλο. 😧
    131: Αναφέρεσαι στον Ροδίτη. Γιατί εκπλήσσεσαι, δεν καταλαβαίνω. Ο άνθρωπος είναι δίποδο έπος.

  149. 149 δάσκαλε, δεν ξέρω αν είναι γνήσια (λείπει κι ο συνονόματός σου, το CSI του ιστολογίου) αλλά γιατί να μην είναι;

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σωστά, γιατί να μην είναι; Απλώς με ξενίζει το γελοίον του πράγματος. 😇

  151. spatholouro said

    Σε πρωτοσέλιδη γελοιογραφία στις 29/4/1960 στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, αναφέρεται ότι ο Ροδόπουλος έγινε δεκτός με ένα ενθουσιώδες πανώ κλπ και τον ρωτά ο Καραμανλής: «Αν εσύ είσαι μοχλός τότε…τι διάολο είμ’ εγώ στην Ελλάδα;»

    Click to access 124_26519_-1.pdf

    Εμένα από αυτό μου προκύπτει ότι το «μοχλός» ως παρατσούκλι τότε για πρώτη φορά του δόθηκε, με αφορμή την περιοδεία. Εάν ήταν και προ της περιοδείας (και του πανό) γνωστός με αυτό το παρατσούκλι, δεν θα είχαν νόημα όσα λέει ο Καραμανλής.

    Από την άλλη, δεν βρήκα καμμία αναφορά σε «μοχλό» προ του Απριλίου 1960, οπότε και αυτό συνηγορεί.

    Το υποστηριζόμενο από τον Νίκο («Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το παρατσούκλι βγήκε τότε, είχε ήδη βγει και το επαναλαμβάνουν.») δεν βλέπω (και διορθώστε με) να συνοδεύεται από τεκμηρίωση.

  152. sarant said

    152 Η εντύπωσή μου είναι ότι πήρε το παρατσούκλι όταν αναδείχτηκε ΠτΒ. Αλλα μπορεί να έχεις δίκιο, δεν επιμένω.

    Πάω για ολλανδικά (= ινδονησιακά) μεζεδάκια.

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τελικά γιατί είναι χρονιάρα μέρα σήμερα; Πρώτη μέρα της Παρισινής Κομμούνας;

  154. spatholouro said

    Σε πρωτοσέλιδη γελοιογραφία στις 29/4/1960 στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, γίνεται λόγος ότι ο Ροδόπουλος έγινε δεκτός με ένα ενθουσιώδες πανώ κλπ και τον ρωτά ο Καραμανλής: «Αν εσύ είσαι μοχλός τότε…τι διάολο είμ’ εγώ στην Ελλάδα;»

    Click to access 124_26519_-1.pdf

    Εμένα από αυτό μου προκύπτει ότι το «μοχλός» ως παρατσούκλι τότε για πρώτη φορά του δόθηκε, με αφορμή την περιοδεία. Εάν ήταν και προ της περιοδείας (και του πανό) γνωστός με αυτό το παρατσούκλι, δεν θα είχαν νόημα όσα λέει ο Καραμανλής.

    Από την άλλη, δεν βρήκα καμμία αναφορά σε «μοχλό» προ του Απριλίου 1960, οπότε και αυτό συνηγορεί.

    Το υποστηριζόμενο από τον Νίκο («Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το παρατσούκλι βγήκε τότε, είχε ήδη βγει και το επαναλαμβάνουν.») δεν βλέπω (και διορθώστε με) να συνοδεύεται από τεκμηρίωση.

    (συγγνώμη εάν το σχόλιο ήλθε διπλό)

  155. Γιάννης Ιατρού said

    150: Η μπανάνα είναι ψεύτικη 🙂

  156. Pedis said

    Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δεν ελήφθη από το αρμόδιο Εφορευτικό Συμβούλιο, ποιος ανέλαβε την ευθύνη να ανοίξουν οι πόρτες του ιστορικού κτιρίου και να φιλοξενήσουν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια τέτοιου είδους εκδηλώσεις δίπλα σε ευαίσθητα κειμήλια της Εθνικής Βιβλιοθήκης;

  157. καθηγ. Σταύρου Παπαμαρινόπουλου ο οποίος μίλησε με θέμα: “Η ευνοϊκή επίδραση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στον ανθρώπινο εγκέφαλο”, στο πλαίσιο της οποίας στηριζόμενος σε επιστημονικές έρευνες απέδειξε ότι αρχαία ελληνική γλώσσα επιδρά στα κέντρα του εγκεφάλου και αναπτύσσει την ευφυΐα».

    Είμαι απόλυτος εναντίον κάθε λογοκρισίας. Νομίζω όμως ότι κάποιο «Εσουρού» (ας πούμε η Ακαδημία Αθηνών) πρέπει να επιβάλλει αυστηρές ποινές σε κάτι τέτοιους «καθηγητάρες». Διότι άλλο να λες μπαρούφες στο καφενείο και άλλο να τις εκστομίζεις σε αμφιθέατρα (ή γενικώς …από Άμβωνος!)

  158. ΣΠ said

    112, 119
    Δημήτρη, έχεις δίκιο.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=-1&id=58795&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

  159. Νίκος Μαστρακούλης said

    141: Φάουλ αγαπητέ. Δεν ταύτισα εγώ τον οργανισμό με τους εργαζομένους και τους εθελοντές του, οπότε τα περί συλλογικής ευθύνης και νόμου του Γκόντουιν επιστρέφονται ανέπαφα.

    Όμως έχεις δίκιο να θυμώνεις, αφού υπήρξα υπερβολικά αφοριστικός και είρων και ζητώ συγγνώμη για αυτό.

    Πάντως:

    α) Όντως ο ΕΕΣ έχει μακρά παράδοση και πλούσιο έργο. Όμως τα μεταξωτά brand name θέλουν κι επιδέξιες διοικήσεις. Ο Μαρτίνης ήταν Πρόεδρος του ΕΕΣ επί δεκαετίες ή κάνω λάθος; Η Γενική Συνέλευση του ΕΕΣ τον ανακήρυξε ισόβιο Πρόεδρο του Ντινάν ή κάνω λάθος; Δεν μπορείς να αντιδράς σαν να μιλάω για έναν τυχαίο περαστικό που κακώς συνδέω με το όνομα του οργανισμού.

    β) Ο ΕΕΣ είναι μια ιεραρχικά οργανωμένη ΜΚΟ. Η εικόνα ότι ο ΕΕΣ είναι οι εργαζόμενοί του είναι καλή για προμόσιον, αλλά δεν ισχύει. Αν έλεγες ότι η ψυχή του ΕΕΣ είναι οι εργαζόμενοί του δεν θα είχα κατ’ αρχήν αντίρρηση. Αλλά είναι εντελώς άλλο πράγμα αυτό.

    γ) Είναι αλήθεια ότι είναι κρίμα κι άδικο να χαρακτηρίζονται οι χιλιάδες άνθρωποι του ΕΕΣ από τις αμαρτίες μερικών. Όμως είναι επίσης λάθος να προτάσσεται το έργο αυτών των χιλιάδων σαν να συμψηφίζει ή να εξιλεώνει αυτές τις αμαρτίες. Επειδή αυτή η στάση είναι κυρίαρχη στις ΜΚΟ, έχει δημιουργηθεί συστηματικό περιθώριο για να δρουν λαμόγια που λογαριάζουν πόση λαδιά σηκώνει το καλό όνομα του οργανισμού. Όσο πιο άγιο το όνομα, τόσο πιο πολλή λαδιά σηκώνει. Όμως κάποτε πρέπει να κοπεί η αφέλεια των πολλών και το περιθώριο των λαμόγιων.

    δ) Να θυμίσω ότι απ’ την αρχή αντέδρασα στην αντιπαραβολή του ΕΕΣ από τη μία και των «αμφίβολης ποιότητας ΜΚΟ» από την άλλη. Ε, διάολε, ΜΚΟ είναι και ο ΕΕΣ και η υπόθεση Μαρτίνη δεν είναι παρωνυχίδα αλλά ιστορικό άγος (κατά την άποψή μου). Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μιλάνε κάπως πιο προσεκτικά για σκοινί. Ή, ο αναμάρτητος πρώτος τους καταληψίας εκβαλέτω.

  160. Μαρία said

    159
    Ωραίο και το λογοπαίγνιο με το Βολταίρο.

  161. Μαρία said

    116
    Κι αυτός ορθογράφος είναι https://pbs.twimg.com/media/C7JK0ENW4AApGJI.jpg

  162. Επειδή τον μύθο αυτόν τον διέδιδαν όλοι σχεδόν οι δάσκαλοι επί τρεις-τέσσερις γενεές τουλάχιστον…
    Μπορεί να τον έμαθε κι από καμιά Τζιροπούλου στις σχολές αστυνομίας…

  163. ΚΩΣΤΑΣ said

    «Επειδή τον μύθο αυτόν τον διέδιδαν όλοι σχεδόν οι δάσκαλοι επί τρεις-τέσσερις γενεές τουλάχιστον…»

    Στο χθεσινό νήμα επίσης «ο Δάσκαλος»

    Από όσο ξέρω, οι δάσκαλοι στην πλειονότητά τους εμφορούνται υπό υγιών αριστερών φρονημάτων, τι γίνεται Νικοκύρη; μήπως τρολάρεις το φίλο μας το Γιάννη; 🙂

  164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100.>>Γαλή η μαρμαρότριχος στα μαρμαρένια αλώνια
    την είδα και μαρμάρωσα, κρύφτηκα στα σεντόνια
    >Έμεινα μαρμαροκολώνα

  165. Μαρία said

    84
    Συνεδρίαση ολομέλειας στις 13/9/2011 για τη ψήφιση του Ν.4018/2011
    http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=a652abac-4446-4b8b-a432-d347da5bd0f2

    Άδωνις, ΛΑΟΣ
    Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το τελευταίο θέμα. Σε αυτό το τελευταίο δεν απαντήσατε. Πάλι μου κάνει εντύπωση. Ο Καστανίδης που ήξερα, τουλάχιστον απαντούσε. Εμείς δεν είπαμε ότι μας φοβίζει το να πάρουν αυτοί οι πολίτες, οι Ισραηλίτες -που έχασαν τότε την υπηκοότητα, την ιθαγένεια- την ιθαγένεια και οι κατιόντες τους. Εμείς είπαμε, «μπορείτε να διασφαλίσετε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αύριο δεν θα εγείρουν παρόμοιο αίτημα, νομικά πια διεκδικώντας το χιλιάδες άλλοι που η ελληνική πολιτεία δικαίως τους την αφαίρεσε και που για πολλούς και προφανείς λόγους δεν θέλουμε να την πάρουν;». Αυτό σας είπαμε.
    Εάν εσείς ως Καστανίδης μπορείτε να διασφαλίσετε ότι αυτό θα είναι μόνο για τους συγκεκριμένους και ότι δεν μπορεί να ανοίξει κανένα παράθυρο για κανέναν άλλο, τότε μάλιστα. Μπορείτε; Όχι. Ξέρετε γιατί δεν μπορείτε; Διότι θα έλθει από κει δίπλα ο κ. Τάκης με την άλλη του ιδιότητα, εάν είναι ακόμα στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων των Ανθρώπων, και όλοι αυτοί –ξέρετε ποιους λέω, μην τους χαρακτηρίσω τώρα, είναι αυτοί που έχετε για συμβούλους- και θα πουν ότι καταπατούνται τα δικαιώματά τους, γιατί τους καταπατούμε τα δικαιώματα. Και θα τρέχει ο κ. Δημητράς με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Συμφώνου του Ελσίνκι, θα πηγαίνει στον ευρωπαϊκό δικαστή την Ελλάδα με βάση τη δική σας ρύθμιση.
    Αυτό είναι που δεν μπορείτε να διασφαλίσετε. Σε αυτό δεν απαντήσατε. Απαντήσατε σε όλο το άλλο, το οποίο ουδείς εξ ημών έθεσε. Διότι από την αρχή είπαμε ότι εάν πρόκειται μόνο γι’ αυτούς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν απαντήσατε όμως. Απαντήσατε μόνο στα εύκολα -προς τον κ. Νάκο, τον βρήκατε εύκολο σάκο του μποξ- και σε όλα τα κρίσιμα δεν είπατε κουβέντα.
    Ευχαριστώ πολύ.

  166. atheofobos said

    160
    Όταν διαβάζω στο 46 τον αφορισμό : Πράγματι, ο Ερυθρός Σταυρός δεν είναι αμφιβόλου ποιότητας, μάρτυς μου ο Μαρτίνης… πράγματι τα παίρνω στο κρανίο γιατί οι ενέργειες του Μαρτίνη δεν μπορούν και δεν απαξιώνουν την προσφορά τόσων χιλιάδων ανθρώπων που δουλεύουν, πολλοί μάλιστα εθελοντικά, σε αυτόν και χαίρομαι που στο160 το αναγνωρίζεις.
    Αυτούς όλους υπερασπίστηκα μιας και δεν έχω, ούτε είχα ποτέ μου καμιά σχέση με τον ΕΕΣ απλά τυχαίνει να γνωρίζω μερικούς που δούλευαν στα νοσοκομεία του και γνωρίζω την προσφορά τους σε αυτά.
    Αρκετοί μίλαγαν από καιρό για τα έργα και τις ημέρες του Μαρτίνη αλλά η δικτύωση που είχε σε όλα τα κόμματα ήταν μοναδική και το θέαμα του γλειψίματος που είχε από πολλούς επώνυμους ήταν ιδιαίτερα αηδιαστικό.

  167. ΣΠ said

    152
    Μου φαίνεται κάπως ξεκάρφωτο ότι χρησιμοποιήθηκε η λέξη «μοχλός» σε ένα σύνθημα χωρίς να προϋπάρχει κάτι σχετικό.

  168. Μαρία said

    168
    Δες κι αυτό http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=25241&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASXASfASTASkASa&CropPDF=0 που συνηγορεί υπέρ του οτι δεν προϋπήρχε.

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=31434&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASXASfASTASkASa&CropPDF=0

    Πρόσεξα επίσης οτι στον τύπο της ίδιας περιόδου ο μοχλός με μεταφορική σημασία χρησιμοποιείται περισσότερο απ’ ότι σήμερα.

  169. Νίκος Μαστρακούλης said

    167: Ωραία, αρχίζουμε να συνεννοούμαστε ουσιαστικά. Έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε σε διαφορετικές όχθες, απλώς έχουμε (φυσικά) διαφορετικές οπτικές.

    Ελπίζω να έκανα σαφές ότι οι πράξεις της διοίκησης χαρακτηρίζουν έναν οργανισμό, όχι όμως απαραίτητα τα μέλη του (εκτός στον βαθμό που τυχόν ευθύνονται, αναλόγως τον οργανισμό, για την επιλογή της διοίκησης ή την κάλυψη των ενεργειών της). Οπότε ελπίζω να είναι σαφές ότι κακώς τα πήρες στο κρανίο με τον αρχικό μου αφορισμό, γιατί δεν θεωρώ ότι ο ΕΕΣ είναι οι άνθρωποί του γενικώς. Έχω δει οργανισμούς να πετάνε στο πηγάδι, είτε να σπιλώνουν, είτε απλώς να εκμεταλλεύονται το έργο των ανθρώπων τους (όχι απαραίτητα συνεχώς). Όταν λέω «εκμεταλλεύονται» δεν εννοώ «αξιοποιούν».

    Οι καλοί, μερακλήδες, ορεξάτοι, ικανοί και γεμάτοι όρεξη για προσφορά άνθρωποι του χ οργανισμού δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τη δράση των λαμόγιων στον οργανισμό τους, στο μέτρο που οι λαμογιές γίνονται στην πλάτη τους (και πώς αλλιώς;) Χωρίς τους καλούς ανθρώπους, π.χ., ο ΕΕΣ δεν θα λάμβανε τα κληροδοτήματα που έλαβε, οπότε δεν θα ήταν το ίδιο ζουμερός στόχος για κάποιον όπως ο εν λόγω. Κι όμως, επί 30 χρόνια αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τον βιασμό της προσφοράς τους. Ε, διάολε, δεν το λες και ποιοτική ΜΚΟ αυτό!

  170. Μαρία said

    169
    Ο Τάκης μας κρατάει τον μοχλό αλλά απφεύγει τις αναμοχλεύσεις http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=31122&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASXASfASTASkASa&CropPDF=0

  171. sarant said

    Oπότε, κακώς νόμιζα ότι προϋπήρχε το παρατσούκλι «μοχλός»

  172. Μαρία said

    172
    Κι οι περισσότερες αναφορές είναι του ’60.
    Άλλη μία http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=26193&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASXASfASTASkASa&CropPDF=0

  173. Μαρία said

    Κι εδώ σύνδεση του Μοχλού με το Χαρτοφάγο http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=26175&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASXASfASTASkASa&CropPDF=0

  174. Γς said

    119:

    Μόλις μπήκα από χτες κι ούτε ξέρω καλά καλά τι ψάρια πιάσαμε και σήμερα.

    Κοιτάζοντας όμως στα δίχτυα του Δημήτρη Μαρτίνου. Βρ΄κα ένα γουστόζικο ψαεάκι στο λίκνο του. Την πρώτη σελίδα της Μακεδονίας της 29ης Νοεμβρίου του 1957.

    Εχει να κάνει με … γκόμενες. Ντάξ, λίγο σιτεμένες γκόμενες.

    Αλλά μάχιμες.

    Ξέρω γω τι σας λέω τζόβενα!

    Ε, η είδηση λοιπόν στην πρώτη σελίδα της Μακεδονίας είναι ότι:

    «Μια γραία 60 ετών είχε εραστήν»

    Συνελήφη κιόλας!

  175. Γς said

    >Κι εκεί Μάγκνα Γκρέσια

    Μάνια την λένε τώρα,

    Και Γκρέσια ποτέ. Γκρέτσα, Γκρέτσια

    Την Magna Graecia

  176. Γς said

    Μπράβο!
    Πετάει η ομάδα!

    Θυμήθηκα τα Ολλανδικά Αστεία. Βλέπω όμως ότι τα αναφέρει ο Δημήτρης Μαρτίνος.

    Λεω να πω γιατί του τα κόλλησε ο Φωκίωνας Δ. του Πρωτοπαπαδάκη. Ερχεται η Μαρία με την εφημερίδα.

    Πάλι κάτι όμως περίσσεψε λέω. Κι έρχεται ο Spatholouro και μου κόβεται κάθε δυνατότητα σχολιασμού.

    Να πω τουλάχιστον για τον Αθεόφοβο που έχει ασχοληθεί με το θέμα στο ιστολόγιο του σκέφτομαι.
    Να όμως που βλέπω ο Γιάννης Κουβάτσος πιο κάτω, το έχει ήδη επισημάνει.

    Ερχεται κι ο ίδιος ο Αθεόφοβος στο τέλος κι άντε μετά να κάνεις παιχνίδι.

    Και τι ωραίες οι επεξηγήσεις στο Χρονικού του Μωρέως του Μποστ από τον Αθεόφοβο.

  177. Γς said

    Κι άλλο ένα Ολλανδικό Αστείο. Οπως τουλάχιστον μας φάνηκε τότε.
    Τότε που μόλς είχαν αφήσει την αποικία τους οι Ολλανδοί, Τις Ολλανδικές Ινδίες. Την Ινδονησία δλδ.

    Τότε εμφανίστηκαν κάπου κει κάτω τα πρώτα προϊόντα μαϊμού. Μιλάμε για πολύ πριν την άνθιση αυτού του σπορ στην Ασία. Τότε ου η Ιαπωνία έφτιαχνε κούκλες και παιχνίδια μόνο.

    Λοιπόν οι απομιμήσεις αφορούσαν ραδιόφωνα. Τα περίφημα τότε Ραδιόφωνα της Ολλανδικής Φίλιπς.

    Ηταν όμως τόσο πολύ κακές αντιγραφές, τόσο πολύ της πλάκας, που η Φίλιπς τους έστειλε τεχνικούς της.
    Για να τους βοηθήσουν!

    Μπας και περιοριστεί η ζημιά που έκαναν στο Τρέντ Μαρκ της εταιρίας αυτά τα πολύ κακής ποιότητας ραδιόφωνα μαϊμού

  178. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φίλε Κώστα, είναι μύθος ότι οι δάσκαλοι εμφορούνται από αριστερά φρονήματα, υγιή ή μη. Τα αποτελέσματα των συνδικαλιστικών τους εκλογών άλλα δείχνουν. Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ, δεύτερη η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ). 😐

  179. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Όχι κι αριστεροί οι δάσκαλοι ρε παιδιά! Από πότε; Εκ του παπάς,δάσκαλος και χωροφύλακας κρατάει η κολώνια Dexim 🙂

  180. ΚΩΣΤΑΣ said

    179
    Γιάννη, εγώ μεγάλωσα με το μότο: «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», εμείς οι άλλοι κατοικοεδρεύαμε σε κάτι χρονοντούλαπα, στα οποία μας είχε κλείσει ο συχωρεμένος ο Αντρέας. Αν βάλεις και την ΠΑΣΚ με τους λοιπούς, η πλειονότητα είναι αριστεροί, τι σόι αριστεροί άλλο θέμα!

    Για τον Ροδόπουλο και τον «μοχλό» δεν ξέρω, παρότι όταν αυτός ήταν ακόμη βουλευτής εγώ ήμουν πιτσιρικάς και μάλλον ο πατέρας μου τον ψήφιζε. Υποψιάζομαι κάτι. Άκουγα αργότερα ότι ο Ροδόπουλος είχε υπερβολικά » ευρεία έδρα» και είχε ειδικό κάθισμα ως ΠτΒ. Λέω τώρα, μήπως το κάθισμα αυτό είχε κάποιο μοχλό ρύθμισης καθ΄ύψος, περιστροφής κλπ και από εκεί να ξεκίνησε όλη η ιστορία;

  181. Γς said

    181 τέλος

    Ναι. Απ ότι θυμάμαι κάτι τέτοια υπονοούσαν.
    Οσο για τον μοχλό… Δεν έμοιαζε και πολύ για τέτοιος [μοχλός].
    Μάλλον αλλού παρέπεμπε…

  182. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κώστα, γνωρίζω εκατοντάδες δασκάλους. Οι περισσότεροι είναι δεξιοί, κεντρώοι ή απολίτικοι, αυτό που λέμε νοικοκυραίοι άνθρωποι. Απλώς οι αριστεροί είναι πιο εκδηλωτικοί και δραστήριοι, γι’ αυτό φαίνονται περισσότεροι. Αλλά δεν είναι.

  183. ΣΠ said

    174
    Μήπως μπορείς να βρεις καμμιά γελοιογραφία του Φ. Δημητριάδη με τον Ροδόπουλο να κρατάει τον μοχλό;

  184. Γς said

    184:

  185. ΣΠ said

    185
    Α, μπράβο. Ευχαριστώ, Γς. Μήπως ξέρεις ημερομηνία;

  186. Μαρία said

    186
    Πρωτοχρονιά 1965 https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/01/kalixronia-4/#more-12448

  187. Νικόλας said

    Αν και είναι λάθος να πεις «…the year where populism…», νομίζω πως δεν βλάπτει ιδιαίτερα. Το νόημα είναι σαφές και το γεγονός ότι λέγεται έτσι από μεγάλη μερίδα των φυσικών ομιλητών της αγγλικής καθιστά την περίπτωση μία από αυτές όπου οι κανόνες της γραμματικής μοιάζουν κάπως αίολοι. Άλλωστε από μια άποψη χώρος και χρόνος είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

  188. https://twitter.com/islandlayer/status/843437292249382912

  189. Μαρία said

    https://twitter.com/islandlayer/status/843453160635224064

  190. leonicos said

    6

    μαρμαίρων-ουσα-ον
    ιριδίζων-ουσα-ον εναλλακτικά

  191. spiral architect said

    Fake, αλλά έχει πλάκα:

    😀 😀 😀 😀

  192. Μαρία said

    «Θα μιλήσουμε για την Εμιλυ Μπροντέ· δεν ξέρω γαλλικά, αλλά θα κάνω πως ξέρω: Εμιλυ Μπγοντέ…» έκανε χαριτωμένα ο παρουσιαστής, μ’ ένα κλειστό, γαλλικοφανές έψιλον στο επίθετο· «Αγγλίδα είναι» τον έκοψε ο παρουσιαζόμενος.
    http://www.efsyn.gr/arthro/i-gallida-emily-bronte-kai-test-aki

  193. Μαρία said

  194. Μαρία said

  195. Πέπε said

    @193:
    Καλά τα λέει ο Χάρης.

    Αλλά να αναγνωρίσουμε ότι η συγκεκριμένη συγγραφέας (και οι τρεις) είναι σκέτη παγίδα, μ’ αυτό το όνομα που στην προφορά θυμίζει Γαλλικά και στη γραφή Αλβανικά.

    Άλλωστε διαβάζω στη Βίκη ότι η ορθή προφορά είναι μάλλον Μπρόντι, πράγμα που φαίνεται κάπως πιο λογικό, δεδομένης της (ούτως ή άλλως ιδιόρρυθμης) ορθογραφίας, από το Μπροντέ, αλλά έλα που Μπροντέ τις ξέρουμε.

  196. Μαρία said

    196
    Άμα προσπαθείς να μαντέψεις την εθνικότητα απο το όνομα και δεν ξέρεις τις αδερφές Μπροντέ, όταν μάλιστα είσαι σιτεμένος και κάνεις πολιτιστική εκπομπή, τότε είναι πράγματι παγίδα. Ούτε τις ταινίες είδε ο Ροδίτης;

    Άκου τη 2η και την τελευταία https://el.forvo.com/word/charlotte_bront%C3%AB/#en

  197. spiral architect said

    @193, 196, 197: Ζητήστε από έναν Γάλλο ή έστω από ένα Καναδό να σας στείλει μια επιστολή στο Ντιτρόιτ. Θα σας κοιτάζει περίεργα. Ο ψαγμένος θα σας πει «Ντετρουά λέγεται κύριε!»

  198. Πέπε said

    198:
    Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι είναι γαλλικής προέλευσης το Ντιτρόιτ! Και τώρα που το σκέφτομαι, η αγγλική απόδοση μου φαίνεται καραβλάχικη.

    Πέρα από το αστείο του πράγματος, σε κάθε γλώσσα υπάρχουν ονόματα ξένων πόλεων και χωρών, Το κλασικό παράδειγμα, Πεκίνο-Μπεϊτζίνγκ. Στην περίπτωση των χωρών μάλιστα, είναι και τελείως άσχετα πολλές φορές (Γερμανία-Ντόιτσλαντ). Άλλο αυτό, κι άλλο το όνομα ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (που και πάλι, ειδικά στα ελληνικά…)

  199. Στα αγγλικά, θα έγραφα typo αντί για «λάθος πληκτρολόγησης». Τέσσερα γράμματα αντί για είκοσι, δύο συλλαβές αντί για εφτά. Έτσι όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Καμιά πιο οικονομική λύση έχουμε;

    -λαθιτυπία;

  200. sarant said

    Καλώς ήρθατε Το -τυπία παραπέμπει σε τεχνική (λινοτυπία, μεταξοτυπία). Ίσως -τύπημα.

  201. Γς said

    199:

    > Στην περίπτωση των χωρών μάλιστα, είναι και τελείως άσχετα πολλές φορές

    Hélas, ουπς, αλίμονο. Ετσι είναι.

  202. 201:

    Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
    Σωστή η παρατήρησή σας. Βέβαια, εμένα ο νους μου πήγε μόνο στη φωτοτυπία, αλλά, θα μου πείτε, κι αυτή μια τεχνική είναι.

  203. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    198, 199. Τὸ ἴδιο ἰσχύει καὶ γιὰ τὰ ἰσπανικῆς προελεύσεως τοπωνύμια τῶν ΗΠΑ, π.χ. Τέξας ἀντὶ Τέχας, Κανάβεραλ ἀντὶ Κανιαβερὰλ, Φλόριντα ἀντὶ Φλορίδα κλπ. Τὸ κακὸ εἶναι πὼς ἔτσι χάνονται καὶ οἱ ἀρχικὲς ἔννοιες τῶν τοπωνυμίων (κεραμίδια, καλαμιώνας, ἀνθισμένη γιὰ τὰ προαναφερθέντα).

  204. Γαλλικά τοπωνύμια υπάρχουν πολλά στις ΗΠΑ, λόγω των εξερευνήσεων του ΛαΣάλ και άλλων, και στην καθαυτό Λουιζιάνα (Νέα Ορλεάνη, Baton Rouge, Metairie…) αλλά και αρκετά βορειότερα (Detroit, Des Moines, Eau Claire, Fond du Lac…) Ακόμη και το Boise του Idaho, boisé (=δασωμένο) ήταν αρχικά. Και στα γαλλικά φυσικά προφέρονται όπως οι αντίστοιχες κανονικές γαλλικές λέξεις!

  205. Μαρία said

  206. 207 Ναι, γιατί πολλά θαύματα θένε Κρίνα για να δουλέψουν. 😉

  207. Γιάννης Ιατρού said

    207: 🙂 Ναι, γινεται το σώσε στο τουϊτα 🙂

  208. Γιάννης Ιατρού said

  209. Γιάννης Ιατρού said

    Ωχ, sorry για το διπλό

  210. Μαρία said

    Μια Κρίνα δεν αρκεί, για να γίνουν θαύματα.

  211. Αυτή είναι βασιλική, σαν τις κόμπρες ένα πράμα! Και δεν μπορείς να της προσάψεις πως παίζει στα «Διάφανα Κρίνα».

  212. Μαρία said

    Ο καθένας με τον πόνο του.

  213. ΚΑΒ said

    Ἐνας κρίνος όμως; Πλησιάζει η σύλληψη!

  214. sarant said

    Κέφια έχουμε.. Μην κρίνετε την Κρίνα ίνα μη κριθήτε!

  215. ΣΠ said

    215
    Μόλις τέσσερεις μέρες μένουν.

  216. Κάτι μυρίστηκα.

  217. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    207. Κατερίνα Παπακώστα. Ἀπὸ τὶς μεγάλες συμπάθειές μου (μαζὶ μὲ Ἑλένη Αὐλωνίτου, Ἀλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, Ἄδωνη καὶ λοιποὺς τηλεοπτικοὺς πηγαδακιστές).

    Ὅταν λέμε στὸ ὕψος τῆς σπονδυλικῆς στήλης, γιὰ ποιό ὕψος μιλᾶμε; Μᾶλλον στὸ ὕψος τοῦ ἱεροῦ ὁστοῦ, λόγῳ τοῦ ἀντικειμένου τῆς ὑποθέσεως. 🙂

  218. Σημερ΄νό των ΑΝΕΛ

  219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κοιτάξτε την Κρίνα.
    Μέρα που ΄ναι , συγνώμη Έμιλυ…

  220. Μαρία said

  221. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    215. ΚΑΒ>> Πλησιάζει η σύλληψη
    Σωρραίος! 🙂

  222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  223. sarant said

    220 Όπως λέμε «η δεισιδαιμονία φέρνει γρουσουζιά».

  224. Γιάννης Ιατρού said

    207: Απ΄ό,τι βλέπω, αυτή από κάπου το κόλλησε το μικρόβιο πιό παλιά κι ακόμα να της περάσει … …Σέβομαι απόλυτα αυτές τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά, καθώς πιστεύω πως διαθέτουμε «γερή σπονδυλική στήλη 🙂

  225. Γς said

    224:

    >και δίπλα 30 εκατοστά κρίνος.

    με το συμπάθιο κιόλας…

  226. Μαρία said

    To σχετικό της Φατς δεν είναι τζάμπα.

  227. Μαρία said

  228. sarant said

    Και το βίντεο

  229. Μαρία said

  230. ΚΑΒ said

    Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια (των Ελλήνων-Ῑταλών κλπ) έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια (των Ολλανδών και των γειτόνων)!

    Φαν του Κυριαζή ο Ντ. Αλήθεια πώς προφέρεται ο Γερούν; Ο Τσακαλώτος χτες τον είπε Ζερόν

  231. sarant said

    232 Γερούν προφέρεται

  232. Μαρία said

    Jeroen Dijsselbloem: savez-vous prononcer le nom du nouveau chef de l’Eurogroupe? http://lexpansion.lexpress.fr/actualite-economique/video-jeroen-dijsselbloem-savez-vous-prononcer-le-nom-du-nouveau-president-de-l-eurogroupe_1241065.html

    Ντάισολμπλουμ

  233. (220) Το χαριτωμένο αυτό οξύμωρο το είπε πρώτος ο Σαμαράς τέτοιον καιρό το 2013, και το σχολιάσαμε κι εδώ.

  234. sarant said

    235 Τελικά όλα τα έχουμε σχολιάσει…. !

  235. Γιάννης Ιατρού said

    222/230 κλπ. του την είπε ο Γιάνης του Γερούν (Dijsselbloem) 🙂

  236. Μαρία said

  237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  238. Μαρία said

  239. π2 said

    Σταματεί τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία η Γερμανία: http://www.athina984.gr/2017/03/24/stamati-tis-polisis-oplon-stin-tourkia-i-germania/

    Άκου σταματεί…

  240. […] Greek translation & language Ο τρόμος για την απλοποίηση και για τις αλλαγές της ορθογραφίας Εθνεγερτικά μεζεδάκια Ολλανδικά μεζεδάκια […]

Σχολιάστε