Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Και πάλι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Posted by sarant στο 20 Απριλίου, 2017


Με αφορμή το τουρκικό δημοψήφισμα, άναψε στα κοινωνικά μέσα μια συζήτηση που τακτικά έρχεται στην επικαιρότητα: εννοώ τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

Η αφορμή δόθηκε επειδή σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχει πολυπληθής τουρκική παροικία, οι ψηφοφόροι έδωσαν συντριπτικά ποσοστά στο «Ναι» (78% στο Βέλγιο, 70% στην Ολλανδία, 64% στη Γερμανία, 60% στη Γαλλία) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρχικά (και σε μένα) η εντύπωση ότι, όπως έγραψα, «την (οριακή και στιγματισμένη με καταγγελίες για νοθεία) νίκη στον Ερντογάν την έδωσαν, σε μεγάλο βαθμό, εκείνοι που ΔΕΝ θα υποστούν όλες τις συνέπειες: οι Τούρκοι του εξωτερικού, πολλοί με διπλή υπηκοότητα και πάντως μόνιμοι κάτοικοι Ευρώπης».

Αν το κρίνουμε αυστηρά, η εντύπωση αυτή δεν ήταν σωστή, αφού το Ναι επικράτησε με 1.380.000 ψήφους διαφορά ενώ στους ψηφοφόρους εξωτερικού είχε προβάδισμα 260.000 (με ποσοστό 59%). Πάντως, αυτή η διαφορά συμπεριφοράς πυροδότησε, καλώς ή κακώς, τη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Καθώς παρακολουθούσα στο Φέισμπουκ τη συζήτηση, πρόσεξα ότι γινόταν σε οξύτερους τόνους από παλαιότερα, και ότι, παράλληλα (και αντίρροπα) με την απαίτηση να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, που επιτακτικά την προβάλλουν οι νεοξενιτεμένοι, από μερίδα φίλων που κατοικούν στην Ελλάδα διατυπώθηκε αντίθεση, ίσως για πρωτη φορά τοσο έντονη, γενικά στην ιδέα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Σκέφτηκα λοιπόν να αναδημοσιεύσω επικαιροποιημένο ένα παλιό μου άρθρο για το θέμα αυτό. Όχι τόσο παλιό: είχε αρχικά δημοσιευτεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια και τρεις εκλογικές διαδικασίες στις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού μπόρεσαν να συμμετάσχουν μόνο εφόσον είχαν τα χρήματα και τον χρόνο για να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν (αν σκεφτούμε μάλιστα ότι και οι τρεις εκλογές προκηρύχτηκαν αιφνιδιαστικά).

Τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου 2015, μπήκα στον ιστότοπο της Swiss και έβγαλα εισιτήριο για να έρθω να ψηφίσω. Επειδή τα τέλη Ιανουαρίου είναι στη χαμηλότερη τουριστική περίοδο, το εισιτήριο το έβγαλα φτηνά -έχω πληρώσει και διπλάσια γι’ αυτό το ταξίδι, καμιά φορά και παραπάνω από διπλάσια. Φτηνά, αλλά δεν παύει να είναι ένα έξοδο υπολογίσιμο, ιδίως αν ταξιδεύει ολόκληρη οικογένεια, χώρια που δεν έχει κανείς την ευκολία να παίρνει άδειες κατά βούληση ή να πληρώνει δεύτερο εισιτήριο τόσο κοντά στο προηγούμενο (αφού πολλοί ξενιτεμένοι είχαν ήδη κατεβεί για τις γιορτές). Οπότε, λίγοι Έλληνες του εξωτερικού έκαναν τον κόπο και τα έξοδα για να έρθουν να ψηφίσουν. Περισσότερο δυσκολεύτηκαν οι νεότεροι μετανάστες, που έχουν φύγει από την Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Έτσι, πολύ λογικά, τέθηκε με έμφαση το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από πολιτικούς όλου του φάσματος. Ωστόσο, η λύση στο πρόβλημα δεν είναι τόσο απλή.

Μια απλή φαινομενικά λύση θα ήταν η αυτοπρόσωπη ψήφος των Ελλήνων πολιτών στα κατά τόπους προξενεία, όπως γίνεται στις ευρωεκλογές -για τους Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, στις εθνικές εκλογές υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με τις ευρωεκλογές: δεν γίνονται σε ενιαία εκλογική περιφέρεια αλλά σε 54 επιμέρους εκλογικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε προξενείο πρέπει να εφοδιαστεί με ψηφοδέλτια όλων των περιφερειών και όλων των κομμάτων, πράγμα που βάζει ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο μειονέκτημα, που δεν φαίνεται σε πρώτη ματιά, και έχει να κάνει με τη μυστικότητα της ψήφου. Σε ένα εκλογικό τμήμα π.χ. στο προξενείο Στουτγάρδης, θα είναι ελάχιστοι ή και ένας μόνο όσοι θα ψηφίζουν στις μικρές εκλογικές περιφέρειες -δηλαδή, ας πούμε, μόνο ένας θα ψηφίζει στην περιφέρεια Ζακύνθου. Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος του συγκεκριμένου πολίτη είναι ουσιαστικά φανερή. Προδικτατορικά, οι στρατιώτες (και πιθανώς οι δημόσιοι υπάλληλοι) ψήφιζαν με αυτό τον τρόπο, και ήταν κι αυτός ένας παράγοντας που το κόμμα της δεξιάς έπαιρνε στα στρατιωτικά τμήματα ποσοστό πολύ ανώτερο από τον μέσο εθνικό του όρο, από 60% και πάνω.

Μια άλλη λύση θα ήταν η επιστολική ψήφος, όπως την εφαρμόζουν αρκετές άλλες χώρες. Ωστόσο, αν η επιστολική ψήφος στέλνεται με το ταχυδρομείο δεν διασφαλίζεται το αυτοπρόσωπο της ψηφοφορίας, αφού δεν ξέρουμε αν ψηφίζει ο εκλογέας ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο ή ένας κομματάρχης που αγόρασε την ψήφο του. Γενικά, δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να διασφαλίζει αδιάβλητη ψηφοφορία αν δεν περιλαμβάνει την αυτοπρόσωπη επίσκεψη του εκλογέα σε εκλογικό τμήμα.

Να προσθέσω εδώ ότι το Σύνταγμα δεν θεσπίζει την υποχρέωση καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά απλώς προβλέπει τη δυνατότητα. Το άρθρο 51 παράγραφος 4 προβλέπει:

4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Και οι άλλες χώρες; Πώς γίνεται, ρωτούν πολλοί, να το έχουν λύσει το ζήτημα όλες οι άλλες χώρες (έστω, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) κι εμείς να μην το έχουμε λύσει; Καταρχάς, δεν το έχουν λύσει όλa τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, πέντε κράτη μέλη (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Κύπρος) έχουν θεσπίσει διατάξεις που περιορίζουν το δικαίωμα ψήφου των πολιτών τους που ζουν στο εξωτερικό και για ορισμένες κατηγορίες (ανάλογα με τα χρόνια απουσίας) το στερούν εντελώς -και μάλιστα στη Δανία η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας. Στην Κύπρο, διαβάζω, ο πολίτης χάνει το δικαίωμα ψήφου αν δεν έχει ζήσει στη χώρα το εξάμηνο πριν από τις εκλογές. Μ’ άλλα λόγια, ο Κύπριος ή ο Δανός ή ο Βρετανός που ζουν π.χ. στην Ελλάδα ενδέχεται να μη μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές και στις περιφερειακές εκλογές της χώρας τους ακόμα κι αν πάρουν το αεροπλάνο και μεταβούν στη χώρα τους.

Σε άλλες χώρες, οι απόδημοι ψηφίζουν μεν, αλλά όχι στις εκλογικές περιφέρειες όπου ψήφιζαν όταν διέμεναν στη χώρα. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ας πούμε, οι Γάλλοι κάτοικοι εξωτερικού εξέλεξαν 11 (αν θυμάμαι καλά) βουλευτές αποδήμων: ένας βουλευτής για τους Γάλλους της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν, ένας για τους Γάλλους της Μπενελούξ, ένας για τη Βόρεια Ευρώπη, ένας για την Ιβηρική χερσόνησο, ένας για τη Βόρεια Αμερική κτλ. Άλλες χώρες, κυρίως μικρότερες, έχουν επιστολική ψήφο -ίσως να μην ενδιαφέρονται τόσο για το αυτοπρόσωπο της ψήφου, ίσως να έχουν εμπιστοσύνη στους πολίτες τους.

Μια λύση που θα μπορούσε να παρακάμψει το πρόβλημα της εμπιστευτικότητας, θα ήταν να ειδοποιείται ο ψηφοφόρος με επιστολή (με την οποία θα παραλαμβάνει τα ψηφοδέλτια της εκλογικής του περιφέρειας) και να μεταβαίνει στο προξενείο για να ψηφίσει -αλλά η καταμέτρηση να γίνεται συγκεντρωτικά. Υπάρχει βέβαια και η ηλεκτρονική ψήφος (στο προξενείο πάντοτε) που όμως έχει υψηλό κόστος για τη δημιουργία των υποδομών.

Πάντως, να πούμε και κάτι άλλο. Στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές γράφτηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 15.000 Έλληνες εξωτερικού (μόνο στην ΕΕ βέβαια) και ψήφισαν 10.000. Το 2009 είχαν γραφτεί 36.000 και είχαν ψηφίσει 25.000. Ένας λόγος που επέδρασε στη μείωση της συμμετοχής μπορεί να ήταν και η μείωση του αριθμού των προξενείων -έτσι, ο απόδημος συχνά έπρεπε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να πάει να εγγραφεί στους καταλόγους και στη συνέχεια να ψηφίσει. Υπάρχουν και μεγάλες σε έκταση χώρες, όπου το κοντινότερο ελληνικό προξενείο μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση πολλων εκατοντάδων χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του μετανάστη.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αρκετοί απόδημοι έχουν απλώς χάσει το ενδιαφέρον τους.Το ίδιο βέβαια δεν αποκλείεται να ισχύει και για τους ψηφοφόρους εσωτερικού, καθώς ο αριθμός των ψηφισάντων από τη μια εκλογική διαδικασία στην άλλη γνωρίζει σχεδόν συνεχή μείωση (Εθνικές εκλογές 2009, ψήφισαν 7.044.000· εκλογές Μαΐου 2012, ψήφισαν 6.476.000, Ιουνίου 2012 ψήφισαν 6.216.000, εκλογές Ιανουαρίου 2015 ψήφισαν 6.381.000, δημοψήφισμα Ιουλίου 2015 ψήφισαν 6.161.000, εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 ψήφισαν 5.566.000).

Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό να επηρεάζει τις τύχες της χώρας κάποιος που δεν ζει πια σε αυτήν εδώ και δεκαετίες (αν και συνεχίζει να φορολογείται, τουλάχιστον εφόσον έχει ακίνητη περιουσία) ή, ακόμη περισσότερο, ο γεννημένος στο εξωτερικό Έλληνας πολίτης, που μπορεί να μην ξέρει λέξη ελληνικά και να μην έχει επισκεφτεί την Ελλάδα ποτέ, αλλά να έχει ελληνικό διαβατήριο. Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη,  αλλά θα ακούσω τυχόν επιχειρήματα υπέρ αυτής. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι σόλοικο ένας τέτοιος υποθετικός συμπατριώτης μας να έχει δικαίωμα ψήφου και να το στερείται π.χ. ο γεννημένος στην Ελλάδα Αλβανός που έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και έχει ιδιόκτητο σπίτι στη χώρα.

Υπάρχει και μια τελευταία παράμετρος: πολλοί Έλληνες του εξωτερικού έχουν αποκτήσει (και) την υπηκοότητα της χώρας στην οποία κατοικούν και συμμετέχουν στις εθνικές της εκλογές -κάποιοι μάλιστα εκλέγονται κιόλας σε τοπικά ή εθνικά αντιπροσωπευτικά σώματα. Το βρίσκω κάπως αφύσικο να μπορούν να ψηφίζουν κάποιοι πολίτες σε δύο χώρες, ειδικά εφόσον το φαινόμενο δεν αφορά πια μια αμελητέα μειοψηφία και πιστεύω ότι πρεπει να μελετηθεί η απαγόρευση αυτής της δυνατότητας, που παραβιάζει, αν το δούμε σε πλανητική κλίμακα, την ισότητα της ψήφου.

Με βάση τα παραπάνω, δεν θα υποστήριζα την καθιέρωση επιστολικής ψήφου, σε μια χώρα που έχει παράδοση νόθων εκλογών. Αντίθετα, η αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου σε προξενεία (ή σε ειδικά εκλογικά τμήματα, ώστε να μειώνονται οι αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν) παρέχει εχέγγυα για αδιάβλητη διαδικασία.

Advertisement

186 Σχόλια προς “Και πάλι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού”

 1. georgeilio said

  Καλημέρα
  Πρέπει να βρεθεί λύση, τα τεχνικά προβλήματα λύνονται, αρκεί να υπάρχει θέληση.
  Χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς.
  Η δυνατότητα ψήφου σε δύο χώρες υπάρχει ήδη (π.χ. πολίτες που έχουν την αμερικανική υπηκοότητα, γεννήθηκαν στις Η.Π.Α. και τώρα κατοικούν αλλού). Δεν γίνεται να εξαλειφθεί. Για τους περισσότερους νεομετανάστες είναι λογική και αναγκαία, πιστεύω.

 2. LandS said

  Καλημέρα. Κοντεύει δέκα και, όπως φαίνεται, έχω τη πρωτιά. Όχι ότι δεν έχει ενδιαφέρον το θέμα, αλλά μάλλον το έχουμε εξαντλήσει.

  Ένα νέο στοιχείο που μπόρεσα να σκεφτώ σχετίζεται με την ηλεκτρονική ψήφο. Εκτός από το υψηλό κόστος σε υποδομές τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε και τους Ρώσους χάκερ 🙂

 3. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!
  Το θέμα αυτό αφορά και την ψηφοφορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πολλοί που μένουν σε πόλεις, έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στα χωριά τους και ψηφίζουν εκεί. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ακούγονται ενστάσεις από τους μόνιμους κατοίκους των χωριών.
  Γνώμη μου, το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί έτσι, ώστε η μόνιμη κατοικία να αποτελεί το πρώτο κριτήριο.

 4. Γς said

  Καλημέρα

  >είχε αρχικά δημοσιευτεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια

  και αρκετοί συμπολίτες μας έχουν περάσει τα σύνορα
  [κι όπου φύγει, φύγει] 😦

 5. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Το βρίσκω κάπως αφύσικο να μπορούν να ψηφίζουν κάποιοι πολίτες σε δύο χώρες, ειδικά εφόσον το φαινόμενο δεν αφορά πια μια αμελητέα μειοψηφία και πιστεύω ότι πρεπει να μελετηθεί η απαγόρευση αυτής της δυνατότητας, που παραβιάζει, αν το δούμε σε πλανητική κλίμακα, την ισότητα της ψήφου.

  Ἂν κάποις ἔχει ὑποχρεώσεις σὲ δύο χῶρες, θεωρῶ σωστὸ νὰ ἔχει καὶ δικαιώματα.

  Ὅπως εἶχα ξαναπεὶ στὴν προηγούμενη δημοσόευση χωρὶς νὰ εἶμαι ἀπόλυτος πιστεύω ὅτι ὅποιος θεωρεῖ ὅτι πρέπει νὰ ψηφίσει, ναὶ θὰ πρέπη νὰ ταξιδέψη μὲ ὅ,τι αὐτὸ συνεπάγεται. Ἐγὼ ὁ ἴδιος ὅταν ζοῦσα στὴν Ἰταλία πολλὲς φορὲς δὲν ἦλθα γιατὶ ἔβαλα τὸ διάβασμά μου καὶ τὶς παρακολουθήσεις πάνω ἀπὸ τὶς ἐθνικὲς ἐκλογές. Καὶ ἂν μὲ ρωτούσατε καὶ τότε ἂν θὰ ἔπρεπε νὰ μποροῦμε νὰ ψηφίσουμε στὴ χώρα διαμονῆς θὰ σᾶς ἔλεγα «ὄχι».. Ἄλλες φορὲς πιὸ χαλαρὲς ἦλθα. Ἐπειδὴ ὅμως δὲν εἶμαι ἀπόλυτος θεωρῶ ἔντιμο ἕνα συμβιβασμὸ ἂν τὸ ἐξωτερικὸ ἀποτελῆ ξεχωριστὴ ἐκλογικὴ περιφέρεια.Νομίζω ὅτι εἶναι ἐφικτό ἂν μελετηθῆ καὶ δὲ γίνη ἁρπακόλα.

  Δὲν ἀντελήφθην τὶς συζητήσεις στὸ διαδίκτυο ἴσως ἐπειδὴ ἔχω διαγραφτεῖ ἀπὸ τὶς πειρισσότερες πολιτικὲς ὁμάδες. Θεωρῶ πάντως πιὸ ἐνδιαφέρουσα μιὰ συζήτηση περὶ τοῦ γιατὶ οἱ Τοῦρκοι τοῦ έξωτερικοῦ ποὺ ἀπολαμβάνουν ὅλα τὰ ἀγαθὰ τῆς δημοκρατίας, ψήφισαν ὅπως ψήφισαν.

 6. spiral architect said

  Καλημέρα κι από εδώ.
  Εάν νομίζετε ότι οι εκλογές ή τα δημοψηφίσματα (με την ταυτόχρονο δικαίωμα των μεταναστών πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς) θα λύσουν τα προβλήματα του σκατότοπου, όχι μόνο να δώσουμε στους παραπάνω δικαίωμα ψήφου, αλλά ας βάλουμε εκλογικά τμήματα και στις δημόσιες τουαλέτες των δρόμων του Βερολίνου, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Όλο και ένα κατούρημα από την μπυροποσία θα σε πιάσει, θα βάλεις που θα βάλεις το κέρμα στην πόρτα, ε, ρίξε και μια ψήφο για το μέλλον της πατρίδας, να μην πάει χαμένο το κατούρημα. 😛

  Αλήθεια, οι Τούρκοι δεύτερης και τρίτης γενιάς της Εσπερίας έχουν και τουρκική υπηκοότητα;

 7. spiral architect said

  την ταυτόχρονο δικαίωμα –> το ταυτόχρονο δικαίωμα ψήφου

 8. Γς said

  1:

  >Για τους περισσότερους νεομετανάστες

  Ψήφος ή μαύρος λίθος;

 9. Babis said

  Θα έπρεπε ήδη να συζητάμε το πως θα εφαρμοστεί ή ηλεκτρονική ψηφοφορία και όχι το αν θα εφαρμοστεί.
  Με ηλεκτρονικό τρόπο γίνονται συναλλαγές εκατομμυρίων χωρίς σοβαρό πρόβλημα.

 10. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  «Περισσότερο δυσκολεύτηκαν οι νεότεροι μετανάστες, που έχουν φύγει από την Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης. …»
  Μπα. Καθόλου δε δυσκολεύτηκαν Νικοκύρη! You know what I mean, I guess… 😉

 11. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Εκτός από το υψηλό κόστος σε υποδομές τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε και τους Ρώσους χάκερ

  Ναι, αν ο σχεδιαστής είναι αρκετά ηλίθιος για να το υλοποιήσει στο ιντερνετ, κι οχι σ’ ένα κλειστό και ασφαλές δίκτυο.

 12. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Ναι, έχουν διπλή υπηκοότητα

  1 Ωστόσο, αυτό μου φαίνεται να παραβιάζει την αρχή της ισότητς της ψήφου. Κι εγώ έχω (λέμε τώρα) συμφέροντα και υποχρεώσεις και στην Αθήνα και στο χωριό, αλλά δεν διεκδικώ να ψηφίζω σε δύο εκλογικές περιφέρειες.

 13. Avonidas said

  Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό να επηρεάζει τις τύχες της χώρας κάποιος που δεν ζει πια σε αυτήν εδώ και δεκαετίες (αν και συνεχίζει να φορολογείται, τουλάχιστον εφόσον έχει ακίνητη περιουσία) ή, ακόμη περισσότερο, ο γεννημένος στο εξωτερικό Έλληνας πολίτης, που μπορεί να μην ξέρει λέξη ελληνικά και να μην έχει επισκεφτεί την Ελλάδα ποτέ, αλλά να έχει ελληνικό διαβατήριο. Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη

  Τότε, γιατί ξεκινάς τη συζήτηση προβάλλοντας αυτόν ακριβώς τον ενδοιασμό για το δημοψήφισμα στην Τουρκία; Είναι άλλης ποιότητας άνθρωποι οι Τούρκοι;

 14. Γς said

  5:

  >ὅταν ζοῦσα στὴν Ἰταλία πολλὲς φορὲς δὲν ἦλθα γιατὶ ἔβαλα τὸ διάβασμά μου καὶ τὶς παρακολουθήσεις πάνω ἀπὸ τὶς ἐθνικὲς ἐκλογές

  Εύγε! Σαν τον μακαριστόν να πούμε, που διάβαζε και δεν πήρε χαμπάρι την εθνοσωτήριον επανάστασιν, οἵαν ἐορτάζομεν αύριον…

  >Ἄλλες φορὲς πιὸ χαλαρὲς ἦλθα

  … μου το χαλάς!

 15. LandS said

  11 Για αυτό έγραψα Ρώσους χάκερ και όχι σκέτους χάκερ 🙂

 16. Γς said

  15:

  Και ποία η διαφορά;

 17. Avonidas said

  #16. Μαλλον οι Ρωσοι χακερ ειναι σαν τον Τσακ Νόρρις, μπαίνουν στο ιντερνετ παίζοντας τα βλέφαρα 😛

 18. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Οι πιο μάγκες και σοφοί (το λέω εντελώς σοβαρά!) είναι οι Ρομά. Πουλάνε την ψήφο τους . Χωρίς cashέρι , ψήφο δεν έχει παλιοχαμούρες!
  Αν ξέρει κανείς κανα πολιτευάμενο, την πουλάω και γώ στις επόμενες εκλογές. 300 $ cash (6 των 50, όχι κατοσταδόλαρα!)

 19. Γς said

  17:

  Κάτι βλεφαρίδες τις κράτησε [και καλά έκανε] η μαρμάγκο…

 20. LandS said

  6 Εδώ έχει ενδιαφέρον. Παλιότερα το Τουρκικό Κράτος αφαιρούσε την υπηκοότητα από τον Τούρκο υπήκοο που έπαιρνε και άλλη υπηκοότητα με αποτέλεσμα αυτός να χάνει όχι μόνο τα εκλογικά του δικαιώματα αλλά και πολλές φορές τα δικαιώματα στη περιουσία του κλπ. Τουλάχιστον αυτό γινόταν με τους ομογενείς εδώ. Οι Τούρκοι-Τούρκοι μετανάστες είχαν και το επιπλέον πρόβλημα να διαδίδεται η «προδοσία» τους από τις Αρχές στο συγγενικό τους περιβάλλον και στη γειτονιά.
  Η νοοτροπία αυτή ακόμα είναι ζωντανή και εξηγεί την όλη φασαρία που έγινε πριν από το δημοψήφισμα σε Γερμανία-Ολλανδία κλπ με τις συγκεντρώσεις. Για τον Τούρκο, είναι υποχρέωση και όχι απλό δικαίωμα να ψηφίζει στις Τουρκικές εκλογές.

 21. spiral architect said

  Ρε καθίστε εκειά που είστε και μη ζητάτε δικαίωμα ψήφου. Άλλωστε, εγκαταλείψατε το σκατότοπο, επειδή τον μισήσατε, θέλετε και να τον φτιάξετε κιόλας με την ψήφο σας; Άλλωστε, κάποιος ψήνεται για την ψήφο των μεταναστών.
  Από τους περισσότερους μετανάστες θεωρείται γκουρού της κυβερνητικής. 😀

 22. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  12. Μάλλον σε μένα πάει το 1

 23. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  12. Δεν είσαι όμως δημότης και στον ένα δήμο και στον άλλο.

 24. LandS said

  21 Αυτός ψήνεται για το δικαίωμα ψήφου της Ομογένειας. Έχει διαφορά.

 25. Γς said

  κι είναι κι ένα μεγαλοσουβλαμεζεδοτέτοιο στο Βερολίνο, που το έχουν Τουρκογερμανοί από την Πέργαμο. Στους τοίχους ζωγραφιές από τα ελληνικά μνημεία που βρίσκονται στο Μουσείο της Περγάμου. Τα θέλουν πίσω.
  Και μπράβο τους.

  Τόσο καλά η ενσωμάτωση τους. Και τα ποσοστά τους στις εκλογές της μαμάς Τουρκίας.

 26. Γς said

  >που βρίσκονται στο Μουσείο της Περγάμου

  στο Βερολίνο

 27. Γς said

  Και δεν ψηφίζει κι ο Γς-τζούνιορ ακόμα. Εκεί

 28. μήτσκος said

  Νομίζω ότι η συζήτηση είναι λίγο ανακατεμένη. Υπάρχουν 2 διακριτά ερωτήματα:
  1. Πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού;
  2. Αν έχουν δικαίωμα ψήφου, πού να μπορούν να το ασκήσουν;

  Καλώς ή κακώς με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Επομένως, το κράτος οφείλει να τους διευκολύνει όπως μπορεί στην άσκηση του δικαιώματός τους.

  Όπως έχει τώρα η κατάσταση, από τους κατοίκους εξωτερικού ψηφίζουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική και χρονική άνεση να ταξιδέψουν. Ο φτωχός μεροκαματιάρης προφανώς δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό με ενοχλεί, είναι λάθος.

 29. Alexis said

  Καλημέρα.
  Ψήφος στα προξενεία με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά οι Έλληνες του εξωτερικού θα αποτελούν ξεχωριστή και ενιαία εκλογική «περιφέρεια». Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγουν θα εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ψηφισάντων και θα προστίθεται κάθε φορά στους 300.
  Π.χ. ψήφισαν 100.000 Έλληνες του εξωτερικού, εκλέγουν ας πούμε 4 βουλευτές, οπότε η επόμενη Βουλή θα έχει 300+4=304 βουλευτές.
  Τι; Θα ταΐζουμε κι άλλους εθνοπατέρες; Ε, ναι, τι 300 τι 304! 🙂

 30. Alexis said

  Το θέμα της απόστασης από τα προξενεία δεν το θεωρώ σοβαρό επιχείρημα γιατί όταν του δίνεις τη δυνατότητα να ψηφίσει στα 400 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του αντί να πάει στην Ελλάδα, ε προφανώς και τον διευκολύνεις.
  Ο Έλληνας που ζει στην Αθήνα και ψηφίζει π.χ. στη Δράμα, χρειάζεται να κάνει πολύ μεγαλύτερη απόσταση.

 31. Alexis said

  #14: Εύγε! Σαν τον μακαριστόν να πούμε, που διάβαζε και δεν πήρε χαμπάρι την εθνοσωτήριον επανάστασιν, οἵαν ἐορτάζομεν αύριον…

  Είναι τα πενηντάχρονα και πέφτει και Παρασκευή, όπως τότε… Χμμμ….

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  @24: Ρε, τι Ομογένεια, τι μετανάστες. Ολοι αυτοί θα ψηφίσουν όλους αυτούς. Άλλωστε, έξω ζουν, γιατί να νοιάζονται;

 33. Alexis said

  Γς πώς κατάφερες και έγραψες τη φράση «οίαν εορτάζομεν’ σε πολυτονικό;

 34. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  32. «Άλλωστε, έξω ζουν, γιατί να νοιάζονται;»
  Nαι, γιατί οι μέσα έχουν χεστεί στο νοιάξιμο…

 35. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Σπάιραλ. Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέος δίπλα στο παρανόμι σου τι σημαίνει; Ότι είσαι υπέρ του πυρηνικού ολοκαυτώματος;

 36. LandS said

  29 Η εισαγωγή έξτρα περιφέρειας ή περιφερειών δεν χρειάζεται. Έτσι και αλλιώς οι έδρες που συνολικά θα πάρει ο κάθε συνδυασμός κατανέμονται με βάση το σύνολο των ψήφων στους συνδυασμούς που πήραν πάνω από το όριο. Και μάλιστα αναλογικά (250+50 τώρα, 300 από τις μεθεπόμενες εκλογές). Σε κάθε περιφέρεια κατανέμονται οι έδρες της με βάση τις ψήφους που πήρε ο κάθε συνδυασμός στην περιφέρεια, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται.

 37. 35 Kiddo –> https://twitter.com/DPRK_News

 38. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα.
  Αμφιταλαντεύομαι επί της αρχής: Οι Έλληνες του εξωτερικού έφυγαν από ανάγκη, άρα η ψήφος τους ίσως βοηθάει να δημιουργηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα επιστρέψουν. Από την άλλη, είναι ψήφος εκ του ασφαλούς, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις, ή τουλάχιστον με πολύ περιορισμένες επιπτώσεις στους ίδιους, άρα είναι πιο εύκολο να ψηφίσει κανείς ανεύθυνα. Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, όπως ο χρόνος διαμονής εκτός χώρας, η φορολογική δήλωση κλπ, ώστε να αποκλείονται οι τελείως χαλαρές ψήφοι των παντελώς αδιάφορων, που θα ψήφιζαν όπως σε τηλεπαιχνίδι.

  Στα τεχνικά: Η ταυτοπροσωπία της επιστολικής ψήφου μπορεί να διασφαλιστεί. Ένας τελείως low tech τρόπος που μου έρχεται τώρα είναι πως όποιος επιθυμεί να ψηφίσει, μπορεί να ζητήσει να του αποσταλεί κάποιος κωδικός με εξασφάλιση ταυτότητας (όπως το pin της τράπεζας), να καταχωρηθεί σε εξωτερικό φάκελο από τον ψηφοφόρο, ο φάκελος να ανοίγεται από ειδική εφορευτική επιτροπή αφού επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά του, και ο εσωτερικός φάκελος να ρίχνεται σε κάλπη. Έτσι διασφαλίζεται η ανωνυμία. Όσο για τους εκλογικούς καταλόγους, είτε θα μπορούσαν να υπάρχουν «βουλευτές διασποράς», είτε να επιλέγεται μόνο το κόμμα (και άρα οι βουλευτές επικρατείας).
  Αν σκέφτηκα αυτό σε πέντε λεπτά, όποιος ασχοληθεί περισσότερο θα βρει πιο ασφαλείς και πρακτικές λύσεις. Νομίζω το κύριο θέμα είναι επί της αρχής-να επιτρέπεται ή όχι;

 39. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  37. Ντάξει, δεν ξέρω. Ας πει ο Σπάιραλ. Μπορεί να μην είναι «πολιτική δήλωση» η σημαία, αλλά απλά να του αρέσει η καλή μπάλα.

 40. Γς said

  32:

  >Είναι τα πενηντάχρονα και πέφτει και Παρασκευή, όπως τότε… Χμμμ….

  Πέρασαν κιόλας 50 χρόνια. Το είχαμε διαλύσει αργά την προηγουμένη.
  Κα ο τζόβενος Γς να λέει στην παρέα:

  -Δικτατορία; Μα τι λέτε ρε; Ξέρετε που ζούμε; Στο 1967!

  Και το πρωί:

  «Λόγω της εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας»

 41. Γς said

 42. LandS said

  Μπρρρρ

  DPRK News Service‏ 
  @DPRK_News
  Solitary confinement sees US prisoners tortured by isolation.

  DPRK reform through labour gives participants useful work in healthy forests

 43. 30 ο Δραμινός που ζει μόνιμα στην Αθήνα (ή στη Γαύδο) έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο που ζει (άντε να πρέπει να πάει μέχρι την πρωτεύουσα του νομού). Απλά πρέπει να το προγραμματίσει έγκαιρα (και καλό είναι να το κάνει, αν αλλάξει γνώμη αυτό μπορεί να το αλλάξει νομίζω και μετά την προκήρυξη των εκλογών).

 44. spiral architect 🇰🇵 said

  @34: Αυτό να μου πεις. 😦

 45. Γς said

  34:

  Με κόπι-πέιστ γραμμάτων με τόνους και οινοπν, ουπς, πνεύματα από το κείμενο που απαντούσα 😉

 46. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  37. 42. «US vice warlord-in-chief Steve Bannon unveils plan to save US economy, through production of fortified wines and crystal metho-amphetamines.» 😆 😆 😆

  » Brasil- DPRK 0-8″

 47. spigaro said

  Μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η (μη) ψήφος των ετεροδημοτών που, σύμφωνα με τη δική μου εντύπωση, αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό της αποχής. Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι online εκλογικοί κατάλογοι για ταυτοποίηση του ψηφοφόρου κάτι που έχει γίνει στις εσωκομματικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και είναι αστείο τεχνικά

 48. 42 said

  Η αιτιολογία τής δυσκολίας ή του κόστους ανάπτυξης και εφαρμογής ενός ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας θεωρώ ότι είναι οριακά απαράδεκτη. Όχι ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες ή ότι δεν (θα) έχει κάποιο κόστος, αλλά με τη συνεχόμενη φυγή/μετανάστευση/μετεγκατάσταση Ελλήνων στο εξωτερικό, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης ενός τέτοιου συστήματος, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Θεωρώ μάλλον απίθανο να έχουμε τα επόμενα χρόνια —προσωπικά θα έλεγα και δεκαετίες— αντιστροφή αυτής της τάσης φυγής-μετεγκατάστασης (καλύτερες προοπτικές εκτός, διαρκής χειροτέρευση των συνθηκών εδώ, δημιουργία οικογενειών από όσους έχουν φύγει, τα παιδιά αποκτούν διπλή υπηκοότητα, πάνε σχολίο εκεί, χτίζεται μια άλλη ζωή εν γένει). Δε χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, δεν είναι ντροπή να αναλύσουμε τα συστήματα άλλων χωρών και να στήσουμε κάτι πάνω σε αυτά, ενδεχομένως βελτιώνοντάς τα όπου κριθεί σκόπιμο.

  Εναλλακτικά ή και παράλληλα, η θέσπιση μιας ενιαίας «περιφέρειας» απόδημου ελληνισμού θα βοηθούσε σε θέματα ταυτοποίησης ψήφου, με τον αριθμό των εκλεγέντων βουλευτών τής «περιφέρειας» να καθορίζεται από το μέγεθος τής συμμετοχής των ξενιτεμένων ψηφοφόρων, υπολογιζόμενο όμως στους 300 τής Βουλής (όχι πρόσθετος αριθμός). Οι έδρες θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τους βουλευτές των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Α’ και Β’) Αθηνών και Πειραιά. Ίσως να βοηθούσε και λίγο στο ξεφούσκωμα τού υδροκέφαλου κράτους.

  Μια συνοδευτική σκέψη που έκανα διαβάζοντας το άρθρο και τα σχόλια αφορά τον αριθμό των βουλευτών τής Βουλής. Κατά καιρούς, συνεπικουρούμενες και από την κρίση, αναδύονται συζητήσεις περί μείωσης των βουλευτών σε 200 (συνηθέστερα). Διαβάζοντας λοιπόν τα σχόλια, και με τη σκέψη τής πρόσθετης «περιφέρειας», θα ήταν ίσως ενδιαφέρουσα η ιδέα τής διακύμανσης τού αριθμού των βουλευτών σε συνάρτηση με το ποσοστό συμμετοχής των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων (εντός και εκτός Ελλάδος), πχ 200 ΕΩΣ 300 βουλευτές. Αυτό θα ήταν ίσως και ένα κίνητρο για να προσπαθήσουν να κερδίσουν (ξανά;) την ευαισθητοποίηση, το ενδιαφέρον και, στην τελική, τη συμμετοχή τού εκλογικού σώματος στη διαδικασία. Ευσεβείς πόθοι;

 49. Alexis said

  #40: Δεν είχε τύχει να το ακούσω ποτέ έτσι ολόκληρο:

  «Υπόψιν ότι μετά την δύσιν του ηλίου πας κυκλοφορών εις τας οδούς θα πυροβολείται άνευ προειδοποιήσεως.» (!!!)

 50. spiral architect 🇰🇵 said

  @35: Κιντ, δεν είμαι υπέρ του πυρηνικού ολοκαυτώματος, τουναντίον με τα μυαλά που κουβαλάμε, είμαι υπέρ του μετεωρίτη. 😎
  The Problem is Washington, Not North Korea
  (ο λίκνος δεν είναι τίποτα κομμουνιστικός, ανεμιστηράκια του Μπέρνι Σάντες είναι)

 51. spiral architect 🇰🇵 said

  .. Σάντερς, γμτ!

 52. Alexis said

  #46: Νομίζουν ακόμα ότι έχουν κερδίσει το Μουντιάλ του 2014; 😆

 53. Γς said

  50:

  >#40: Δεν είχε τύχει να το ακούσω ποτέ έτσι ολόκληρο:

  Πρόσεχε παιδί μου. Στο Σχ. 41 απαντάς!
  😉

 54. Pedis said

  Γνωρίζει κανείς να πει πόσοι είναι οι Έλληνες του εξωτερικού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία;

  (Δηλ. εκείνοι για τους οποίους στις ελληνικές υπηρεσίες ή στα κατά τόπους προξενεία βεβαιώνεται ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού).

 55. Γς said

  54:

  Λάθος!

  Εχω διαφορετική αρίθμηση από ένα μηνυμά μου που κρατάει η μαρμάγκω

 56. Γς said

  54:

  >Γνωρίζει κανείς να πει πόσοι είναι οι Έλληνες του εξωτερικού

  Ολους;

  Και τους Κινέζους ομογενείς της Γιουνάν;

 57. spiral architect 🇰🇵 said

  Εμείς συζητάμε για την ψήφο των ξενομεριτών αλλά από τας Λόνδρας η Τερέζα Μέι υπόσχεται stop στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της €.€. προς τη Βρετανία.
  (άμα κερδίσει τις εκλογές βέβαια)

 58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το βασικό ζήτημα κατά την γνώμη μου, δεν είναι η ψήφος των Ελλήνων μεταναστών ή πόσοι ψηφίζουν, (έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζοθν κάτι σοβαρό) αλλά αν αυτοί που ψηφίζουν έχουν δημοκρατική συνείδηση, αν λειτουργούν δημοκρατικά στην οικογένειά τους, στην γειτονιά τους και στην ευρύτερη κοινωνία, τα υπόλοιπα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
  Η καθημερινή εμπειρία πάντως, δείχνει πως η πλειονότητα του εκλογικού σώματος δεν τα πάει καλά με την δημοκρατία.

 59. NM said

  Να ανατεθεί αμέσως σε ιδιωτική εταιρεία η διενέργεια των εκλογώνε. Σε μια απ’αυτές που διαχειρίζονται τα ΑΤΜ των τραπεζών και τα ΠροΠατζίδικα – Λόττο κλπ. Ξέρουν αυτοί πως θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο, το ακριβές της καταμέτρισης και την ταχύτητα των αποτελεσμάτων.
  Η ψηφοφόροι, ανεξάρτητα από την εκλογική περιφέρεια που είναι γραμμένοι, να μπορούν να ψηφίζουν ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε πρακτορείο του ΟΠΑΠ επιθυμούν. Εκει υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα τα απαραίτητα μηχανήματα
  Αντε να υπάρχει και από ένας δημόσιος υπάλληλος σε κάθε πρακτορείο που σαν δικαστικός αντιπρόσωπος θα εγγυάται το αυτοπρόσωπο της παρουσίας του ψηφοφόρου. (Να μη χάσουν εντελώς και τις απολαβές των εκλογών κι αυτοί οι κακόμοιροι).
  Επιτέλους, όλα εμείς θα τους τα λέμε πως γίνονται;
  Αλλά βέβαια, ο νους του είναι αλλού του πρωθυπουργού !
  Καλά τον ξεμπροστιάζει σήμερα Η ΑΥΓΗ (που όσο και να πασχίσει, την ορίτζιναλ ΑΥΡΙΑΝΗ του παλιού καλού καιρού δεν θα την πιάσει με τίποτα!)

 60. 54 Pedis βγάλε την κομπιουτερούμπα και άθροιζε

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82#.CE.9F_.CE.91.CF.80.CF.8C.CE.B4.CE.B7.CE.BC.CE.BF.CF.82_.CE.95.CE.BB.CE.BB.CE.B7.CE.BD.CE.B9.CF.83.CE.BC.CF.8C.CF.82_.CF.83.CE.AE.CE.BC.CE.B5.CF.81.CE.B1

 61. Γς said

  «Να μη μετράτε το χρόνο που ταξιδεύετε με ασφάλεια
  Να μη νοιάζεστε για ότι δεν είχαμε έναν νεκρό
  και να καταγγείλουμε όλοι μαζί εμένα
  τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
  και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  για την ολοκλήρωση των έργων
  και για το φιάσκο των εγκαινίων»

  είπε ο Χρήστος Σπίρτζης

  Το λες και ποεζί [σιρεαλιστ]

 62. Στούμπος said

  Δεν έχει μεγάλη διαφορά ένας μετανάστης στο εξωτερικό από έναν εσωτερικό μετανάστη από την τάδε περιοχή του, στην Αθήνα. Οι μεγάλες πόλεις αδειάζουν από αυτούς που φεύγουν στις εκλογές προς τους τόπους τους μιας και δεν μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα θέλοντας να έχουν λόγο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου που γεννήθηκαν και όχι στα του τόπου όπου ζουν, αναπέουν, εργάζονται και πληρώνουν δημοτικά και άλλα τέλη. Βέβαια έτσι διατηρεί η υπαίθρος σημαντικό αριθμό εγγεγραμμένα να ώστε να υπάρχουν και κάποιοι βουλευτές από την περιφέρεια, και να μη φαίνεται ότι κυβερνούν οι βουλευτές του «κέντρου». Οι Έλληνες της διασποράς μπορούν και αυτοί να ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα και όσοι το κάνουν αυτό πρέπει να μπορούν να ζουν εκεί όπου ζουν και να ψηφίζουν σ’ όλες τις εκλογές, όπως οι εσωτερικοί μετανάστες. Σίγουρα θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πατρίδας τους γιατί να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούν το τι συμβαίνει πίσω περισσότερο από κάποιους κατοίκους της Ελλάδας που είναι «κολλημένοι» ή δεν νοιάζονται για τίποτε πέρα από την τσέπη τους. Τρόποι υπάρχουν και κάποιοι αναφέρθηκαν ήδη. Ας μη μιλάμε όμως για πάνω από 300, εδώ λέμε να τους μειώσουμε και όχι να τους αυξήσουμε ! Μια ακόμη πρόταση είναι να συνυπολογισθούν στους Επικρατεί ας, αν θεωρηθεί το εξωτερικό, μέρος της επικρατείας

 63. Alexis said

  Πάντως αποτελεί μικροψυχία του αισχίστου είδους, (για να μην πω σκατοψυχιά) την ώρα που εγκαινιάζονται αυτά τα έργα, κάποιοι σαλτιμπάγκοι της πολιτικής να μαλλιοτραβιούνται για το ποιος τα ξεκίνησε, ποιος τα τελείωσε, εάν κάλεσαν οι νυν τους πρώην στην τελετή κλπ.
  Οι «κατίνες» των πρωινάδικων και των μεσημεριανάδικων έχουν καλύτερο επίπεδο. 😡

 64. Alexis said

  Αναφερόμουν προφανώς στο σχόλιο 61…

 65. Pedis said

  # 60 μερσί σκύλε. θα το δω αργότερα …

  Όσον αφορά εκλογικό δικαίωμα κλπ θέλει ξεσκαρτάρισμα … φερ’ ειπείν

  1) το ότι δηλώνονται 1 εκ και βάλε ελληνικής καταγωγής στις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι έχουν την ελληνική υπηκοότητα, μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ απαγορεύουν τη διπλή υπηκοότητα

  2) οι λεγόμενοι βορειοηπειρώτες-νοτιοαλβανοί δεν νομίζω ότι προικώνονται αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα

  3) στις χώρες της Σένγκεν τον αριθμό των δηλωμενων μεταναστών μέσα στα τελευταία χρόνια

  (υπάρχουν σχετικά στοιχεία;)

  να τον πολλαπλιασιάσεις με … 3, 4, μπορεί και παραπάνω.

 66. 66 Σένγκεν; Ποιά Σένγκεν; Ζει ακόμα το θερίο;

  http://www.boredpanda.com/funny-dramatic-cats/?page_numb=1

 67. Μια φορά αντί να πάτε να ψηφίσετε μπείτε σε μια βάρκα και ρίξτε καμιά ναϋλον, στρώστε κάνα παραγαδάκι και θα σας περάσει κάθε όρεξη για την καλποδόχη. Εκτός αν είστε οπαδοί του συνειδητοποιημένου λευκού οπότε δεν υπάρχει γιατρειά…

 68. Νίκος Κ. said

  Θεωρώ πως δεν αξίζει να δημιουργηθεί ένας ακόμη κοστοβόρος μηχανισμός. Πολύ περισσότερο όταν σήμερα συχνά φθάνει κάποιος με την ίδια εύκολία από την Ευρώπη στην Αθήνα, όση και να πάει (για να ψηφίσει) από την Αθήνα στην επαρχία.

 69. Γιάννης Ιατρού said

  68: Τζι, μην ανοίγεις τέτοια θέματα, μεσημεριάτικα 🙂

 70. Πάντως για την ηλε-ψήφο, απορώ αφού η Εφορία μας τα παίρνει μέσω ηλε-δήλωσης, γιατί το Υπ.Εσ. δεν βγάζει έναν αντίστοιχο κλειδάριθμο για κάθε πολίτη.

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Γιατί Σκύλε μ΄, όταν είναι να πληρώσεις, κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τον κλειδάριθμό σου.

 72. Σωστό κι αυτό.

 73. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Τὸ θέμα περὶ ἰσονομίας ποὺ ἔθεσε ὁ νοικοκύρης τὸ βρίσκω πολὺ ἐνδιαφέρον. Ὅμως γιὰ νὰ γίνη κάτι τέτοιο θὰ πρέπη νὰ ὑπάρξη ἕνα εἶδος διεθνοῦς συντάγματος ποὺ θὰ δεσμευτοῦν ὅλες οἱ χῶρες νὰ ἀκολουθήσουν. Κι ὅσες δὲ θελήσουν νὰ ἀκολουθήσουν νὰ ἀπομονωθοῦν. Φυσικὰ τὸ σύνταγμα αὐτὸ δὲ θὰ ἀφορᾶ μόνο τὴν ψῆφο ἀλλὰ γενικὰ τὴ χορήγηση ὑπηκοότητος. Θὰ πρέπη νὰ διευκρινίζη ἂν μπορῆ νὰ ἔχη κάποιος διπλὴ ἢ τριπλὴ ὑπηκοότητα καὶ μὲ ποιοὺς ὅρους. Π.χ στις ΗΠΑ ἀρκεῖ νὰ γεννηθῆς ἐκεῖ καὶ εἶσαι ἀμερικανὀς πολίτης ἀκόμη κι ἂν οἱ γονεῖς ἔχουν εἰσέλθει παράνομα. Στὴν Ἑλλάδα ἀντίθετα δὲν παίρνεις αὐτόματα τὴν ὑπηκοότητα ἀκόμη κι ἂν οἱ γονεῖς σου ἔχουν νόμιμη ἄδεια παραμονῆς. Στὴν Ἰταλία ὅταν ζοῦσα εἶχα ἀκούσει ὅτι τὸ καθεστὼς εἶναι ἴδιο μὲ τῆς Ἑλλάδος ἀλλὰ μὲ μιὰ ἐξαίρεση. Ἂν τὸ παιδί γεννηθεῖ ἀπὸ ἀλλοδαποὺς γονεῖς ἡ χώρα τῶν ὁποίων δὲ δίνει ὑπηκοότητα σὲ παιδιὰ ποὺ γεννήθηκαν στὸ ἐξωτερικό, τότε παίρνει τὴν ἰταλικὴ ὑπηκοότητα. Ἂν τὸ παιδὶ εἶναι ἀπὸ Μεξιναοὺς γονεῖς, καθ’ὅτ,ι τὸ Μεξικὸ δὲν τοῦ δίνει τὴν ὑπηκοότητα, παίρνει τὴν ἰταλική, ἂν εἶναι ἀπὸ Ἀλβανοὺς δὲν τὴν παίρνει, γιατὶ ἡ Ἀλβανία τοῦ δίνει ὑπηκοότητα. Θὰ πρέπη νὰ θεσπιστῆ ἕνα κοινὸ δίκαιο γιὰ ὅλους. Καὶ θὰ πρέπη νὰ προβλεφθοῦν καὶ τυχὸν προβλήματα καὶ ὑποπεριπτώσεις. Π.χ ἔστω ὅτι τὸ παιδὶ παίρνει τὴν ὑπηκοότητα στὴ χώρα ποὺ γεννιέται. Κι ἂν στὸ ἑξάμηνο οἱ γονεῖς ἐπιστρέψουν στὴ χώρα τους; Ἐκεῖ θὰ εἶναι ξένο; Ἢ ἂν πᾶνε σὲ ἄλλη χώρα, ἄλλη ὑπηκοότητα θἄχει τὸ παιδὶ κι ἄλλη οἱ γονεῖς; Ἂν, λοιπόν, θεσπιστεῖ ἕνα κοινὰ ἀποδεκτὸ δίκαιο ἀπὸ ὅλες τὶς χῶρες, τότε μποροῦμε νὰ σκεφτοῦμαι καὶ τὶ θὰ γίνη μὲ τὶς ψήφους.

  Προσωπικὰ πιστεύω ὅτι ἕνας ἄνθρωπος ἔχει δικαίωμα νὰ ἔχη περισσότερες ἀπὸ μία πατρίδες ἐφ’ὅσον μετέχει τῆς παιδείας τους καὶ εἶναι δεμένος συναισθηματικὰ μὲ ὅλες. Π.χ σὲ ἕναν Ἀλβανὸ μεγαλωμένο στὴν Ἑλλάδα ποὺ μιλάει καὶ τὶς δύο γλῶσσες καὶ διατηρεῖ ζωντανοὺς δεσμοὺς μὲ τὴν Ἀλβανία κανένας δὲν μπορεῖ νὰ τοῦ ἐπιβάλλει τελεσιγραφικὰ νὰ ἐπιλέξη.

  Ἐπιμένω πάντως νὰ θεωρῶ περισσότερο ἐνδιαφέρουσα μιὰ συζήτηση γύρω ἀπὸ τὰ γιατὶ τῆς ψήφου τῶν Τούρκων τοῦ ἐξωτερικοῦ.

 74. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  74. Νὰ συμπληρώσω βέβαια ὅτι ὑπάρχουν χῶρες ποὺ δὲ σοῦ ἐπιτρέπουν νὰ ἔχης ἄλλη ὑπηκοότητα κι ἂν ἀποκτήσης σὲ διαγράφουν. Ὑπάρχουν ἐπίσης χῶρες ποὺ σοῦ ἐπιτρέπουν μὲν νὰ ἔχης δεύτερη ὑπηκόοτητα ἀλλὰ δὲ σοῦ ἐπιτρέπουν νὰ ἔχης περιουσία σὲ αὐτὴ τὴν περίπτωση. Ὅλα αὐτὰ τὸ διεθνὲς δίκαιο θὰ πρέπη νὰ τὰ ἐπιλύση

 75. Pedis said

  # 60 – Το ερώτημα Σκύλε είναι πόσοι από κείνους που καταχωρούνται

  (πάνε να βρεις από ποιον και στη βάση ποιων στοιχείων … λ.χ. αν τα δισέγγονα του μετανάστη προ Ι ΠΠ συγκαταλέγονται στον απόδημο ελληνισμό, τότε οι Αμερικάνοι ντοκ, μη αποδημήσαντες, και εξαιρώντας τους απόδημους όλων των φυλών του Ισραήλ, δεν κάνουν ούτε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψυχές)

  στους απόδημους Έλληνες έχουν την ελληνική υπηκοότητα και διαθέτουν εκλογικό βιβλιάριο.

  Πόσοι; Γνωρίζει κανείς; Για να έχουμε μια βάση συζήτησης.

 76. 76 Αυτό, ρε φίλε, δεν το ξέρει ούτε το Υπ.Εξ.. Λογικά, ο Μ.Ν., ο δικός μας εδώ, έχει δικαίωμα ψήφου. Τα δεύτερα ξαδέρφια μου, που οι γονείς τους γεννήθηκαν στο Σικάγο κι από ελληνικά ξέρουν μόνο τα μουζάκα, μαλάκα, τζατζίκι, λογικά δεν ενδιαφέρονται για ψήφο στο Ελλάντα.

 77. Παιδιά, έρχονται εκλογές. Κάτι μου μυρίζει…

  http://www.naftemporiki.gr/story/1226618/pros-nomimopoiisi-tis-farmakeutikis-kannabis

 78. Pedis said

  # 77 – 76 Αυτό, ρε φίλε, δεν το ξέρει ούτε το Υπ.Εξ..

  μην μου πεις; Δεν το πιστεύω …

  Οπότε μιλάμε στα κουτουρού …

  Ποιος είναι ο Μ.Ν.;

 79. Γς said

 80. 79 Ποιος είναι ο Μ.Ν.;

  Ο Μιχάλης Νικολάου, ο πανεπιστημιακός από το Τέξας, που κάνει τα καταπληκτικά λογοπαίγνια εδώ. Από το Αίγιο, εδώ δίπλα, κατάγεται. Σπούδασε ΕΜΠ κι έφυγε για όξω.

 81. aerosol said

  Τεχνική πληροφορία στο θέμα της ηλεκτρονικής ψήφου:
  Δυστυχώς δεν έχω το λινκ, αλλά πρόσφατα στο Reddit (στο ιδιόμορφο είδος «παλλαϊκής συνέντευξης» που οργανώνονται εκεί) ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας μου γκρέμισε τα όνειρα. Δήλωσε πως η ασφάλεια των διαδυκτικών εκλογών είναι σχετική και πως σε εθνικές εκλογές δεν υπάρχουν εγγυήσεις απόλυτης ασφάλειας. Επίσης πως δεν θα είναι εφικτό να υπάρξουν ούτε στο μέλλον -η τεχνολογική εξέλιξη δουλεύει εξίσου και υπέρ των χάκερ.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  81: Άντε, με αυτά τα αρχικά…. καλά που το διευκρίνισες, γιατί έσκασε μύτη με κάτι μεξικάνικα μπολερό στο χθεσινό νήμα, προ ολίγου (ε, εκεί δίπλα μένει, όλο και κάτι παίρνει το αυτί του) 🙂

 83. Pedis said

  # 81- οκ, τόπιασα.

 84. Αλέξη (33), αν χρησιμοποιείς Windows, υπάρχει δωρεάν διαθέσιμος (και πιθανότατα βρίσκεται ήδη στο δίσκο σου, αλλά θα πρέπει να τον εγακαταστήσεις, πράγμα ευκολότατο) οδηγός πολυτονικού πληκτρολογίου. Αλλά για να γράψεις μια φορά λίγες λέξεις, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις το προγραμματάκι charmap (επίσης διαθέσιμο μέσα στα Windows), με το οποίο μπορείς να γράψεις και ρώσικα, εβραϊκά, αρμένικα, κινέζικα 🙂 κλπ. Ιδού: ЩЪЭЮЯ הדגבא ՐՑՒՓՔՖ 咫咬咭咮咯

 85. Μαρία said

  76
  Το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Να υποθέσω οτι δεν ψήφισες ποτέ;

 86. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  13 Αυτή ήταν η αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση -το δημοψήφισμα στην Τουρκία και η (υπαρκτή ή όχι) διαφορά συμπεριφοράς.

  29 Αυτό είναι λογικό, αλλά θέλει συνταγματική αναθεώρηση

  38 Δεν κατάλαβα πώς διασφαλίζεις το αδιάβλητο

  43 Αυτή η δυνατότητα δεν ισχύει π.χ. για φοιτητές ή εκπαιδευτικούς ή κάποιον που δουλεύει για ένα εξάμηνο στην επαρχία κτλ.

  54 Δεν νομίζω να υπάρχει αυτή η πληροφορία κάπου

 87. Γς said

  80:

  Ηταν για το Σχ. 17 και το είχε κρατήσει η μαρμάγκα

 88. 86 Ωτιτούπεεεεε…

 89. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  #74, 75
  Παραδείγματα χωρών που δεν επιτρέπουν διπλή υπηκοότητα (ή, αν θέλετε, ιθαγένεια) είναι η Ιαπωνία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  Στην Ιαπωνία, ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη συζήτησι επί του θέματος, καθώς υπάρχουν αρκετοί Ιάπωνες «ομογενείς» (βάζω τα εισαγωγικά γιατί δεν ξέρω αν είναι ακριβής ο όρος, αλλά νομίζω γίνομαι αντιληπτός), παιδόγγονα Ιαπώνω μεταναστών, κυρίως στη Λατινική Αμερική, που μετέχουν σε μεγάλο βαθμό της Ιαπωνικής παιδείας, μπορούν να εισέλθουν στα Ιαπωνικά δημόσια πανεπιστήμια με ειδικό καθεστώς ομογενούς, αλλά έχουν υπηκοότητα του κράτους στο οποίο γεννήθηκαν.

  Απ’ την άλλη, υπάρχουν πολλά παιδόγγονα Κορεατών μεταναστών στην Ιαπωνία (πολλές φορές λόγω της προπολεμικής Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας και των κτήσεων της Κορεατικής χερσονήσου), που, αν κι έχουν γεννηθεί στην Ιαπωνία και μετέχουν πλήρως της παιδείας της, δεν είναι πολίτες, με αποτέλεσμα συχνές διακρίσεις σε διάφορους τομείς της διοίκησης, ακόμα και στο σύστημα υγείας.

  Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνία έχει παραχωρήσει υπηκοότητα σε ξένους πολίτες χωρίς να απαιτήση να αποκηρύξουν την υπηκοότητα της χώρας προέλευσής τους, αλλά αφορά συνήθως σε πανεπιστημιακούς που έχουν εργασθεί χρόνια προβάλλοντας τον Ιαπωνικό πολιτισμό στις χώρες τους ή έχουν εργασθεί απευθείας για την αυτοκρατορική οικογένεια, άρα δεν μπορούν να θεωρηθούν κανονικές περιπτώσεις.

  Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο ένα κράτος αναγνωρίζει, παραχωρεί ή αφαιρεί την υπηκοότητά του είναι ένα από τα στοιχεία της κυριαρχίας του, άρα θα είναι νομικά πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί διεθνές δίκαιο που να γίνη αποδεκτό απ’ όλα τα κράτη. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατά κανόνα δύο βασικοί, αλλά τελείως διαφορετικοί ως προς τις αξίες επί των οποίων εδράζονται, τρόποι κτήσης υπηκοότητας: το δίκαιο του αίματος και το δίκαιο του εδάφους.

 90. nestanaios said

  Όχι μόνον οι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και πολλοί άλλοι Έλληνες τους εσωτερικού δεν πρέπει να ψηφίζουν και το κριτήριον θα πρέπει να είναι η φορολογία.
  Αν πληρώνεις φόρους στην Ελλάδα, έχεις το δικαίωμα να ψηφίζεις και ας μένεις στο εξωτερικό. Αν δεν πληρώνεις φόρους, δεν έχεις το δικαίωμα να ψηφίζεις και ας μένεις στην Ελλάδα.
  Πλήρωσες πολλούς φόρους; Δικαιούσαι πολλές ψήφους. Πλήρωσες λίγους φόρους; Δικαιούσαι λίγες ψήφους.

  Αν φορολογείσαι, δικαιούσαι να ψηφίζεις και στον βαθμό που φορολογείσαι.

 91. Γάλλος κλωσσάρ

 92. Γιάννης Ιατρού said

  91: Εμ, τι, να ψηφίζουν τώρα κι οι άνεργοι;

 93. Παναγιώτης Κ. said

  Όσο αφορά το ζήτημα της μη νοθείας το επιχείρημα του Βabis #9 νομίζω ότι είναι ατράνταχτο!

 94. Μαρία said

  92
  http://www.palaisdetokyo.com/en/event/abraham-poincheval2

 95. Pedis said

  # 86 – κακίες … εγώ πάω με το εκλογικό βιβλιάριο και μου βάζουν σφραγίδα για τη συλλογή μου. Οι παλιότεροι, όχι οι μπεμπέκες που δεν το ξέρουν, έπρεπε να έχουν.

  Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν γίνεται πλέον; … είναι αυτόματη;

 96. Και αι γυναίκαι ; Επιτρέπεται να φηψίζουν αι γυναίκαι αν και πληρώνουν φόρους ; Με τι κριτήρια ψηφίζουν; Ιδού !!

  Ο Δισταγμός

  Μία ονειροπολούσα κυρία διστάζει μπροστά στην κάλπη

  Ενα πετάρισμα βλεφάρου, μία ψήφος,
  ένας σταυρός χρυσαγκαλιάζει τον λαιμό
  και μία κυρία μεσ’ στο παραβάν διαλέγει
  το ψηφοδέλτιο που της είναι αρεστό

  Μια κεφαλή, στην κεφαλή ψηφοδελτίου
  μ’ ένα λογότυπο στο σήμα, κυκλικό
  μετά, ατέρμονη ροή των ονομάτων
  υποψηφίων βουλευτών και υπουργών

  Με το κραγιόν της θέλει σφόδρα να σταυρώσει
  τον εκλεκτό της, από λίστα καρδιακή
  αλλά φοβάται μην την ψήφο ακυρώσει
  της γυναικός του υποψηφίου, προσταγή

  Αυτός ο φόβος ήταν μάλλον η αιτία
  που τ’ όνειρό της πάντοτ΄έμενε μισό
  και της καρδιάς τον εκλεκτό, τον παντρεμένο
  εις την συμβία του τον άφηνε πιστό !

  Αμα ηλεκτρονικοποιηθεί η ψήφος, άμα ηλεκτρονικοποιηθεί η ψήφος, μπορεί και να ψηφίσω…

 97. Spiridione said

  54. Σύμφωνα με το υπόμνημα της ελληνικής κυβέρνησης στο ΕΔΔΑ το 2012 (κατόπιν προσφυγής Ελλήνων του εξωτερικού για την παράλειψη της Ελλάδας να τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό) οι Έλληνες του εξωτερικού είναι 3.700.000.

  Η προσφυγή απορρίφθηκε από το Δικαστήριο, δεν βλάφτει όμως να ξαναβάλουμε (από τα προηγούμενα σχόλια) μερικά επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης (στον σχολιασμό της απόφασης):

  Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και από τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης στην επίδικη υπόθεση[20], η Ελλάδα χρησιμοποιεί την υποχρέωση παρουσίας στον τόπο των εκλογών την ημέρα της ψηφοφορίας ως ένα πρακτικό μέσο για τον περιορισμό της συμμετοχής των Ελλήνων με κατοικία στο εξωτερικό στην εκλογική διαδικασία. Όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση στις θέσεις που υπέβαλε ενώπιον του Δικαστηρίου, μια γενική αναγνώριση του δικαιώματος των απόδημων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα είχε σημαντικές πολιτικές (και οικονομικές) επιπτώσεις για την Ελλάδα.[21] Προκειμένου να στηρίξει τη θέση της αυτή, η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τρία επιχειρήματα. Πρώτον, ότι οι αποφάσεις του νομοθετικού σώματος που αναδεικνύουν οι εκλογές αφορούν κυρίως τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν εντός της επικράτειας,[22] δεύτερον, ότι ο αριθμός των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα μεγάλος αναλογικά με εκείνους που κατοικούν εντός της επικράτειας (3.700.000 προς 11.000.000, σύμφωνα με το ελληνικό υπόμνημα) [23] και τρίτον, ότι είναι αμφίβολο το κατά πόσο οι εκλογείς αυτοί διατηρούν επαρκείς δεσμούς με την χώρα[24]. Από τις σκέψεις αυτές γίνεται προφανές ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την υποχρέωση παρουσίας ως λειτουργικό υποκατάστατο ενός περιορισμού στη βάση της κατοικίας, περιορισμό που, αν και δεν έχει εισάγει ρητά, φαίνεται να θεωρεί δόκιμο, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα δύσκολα θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με το θεμιτό της επίδρασης στον τροπο που διοικείται η μητρόπολη ατόμων που δεν κατοικούν στη χώρα καλύπτονται, δηλαδή, στην Ελλάδα με την επιβολή της υποχρέωσης παρουσίας στη χώρα την ημέρα των εκλογών.
  Ωστόσο, ανάμεσα στα δυο κριτήρια, αυτό της κατοικίας και εκείνο της παρουσίας, υπάρχει σαφής διαφορά, η οποία θα έπρεπε να έχει επισημανθεί από το Δικαστήριο[25]. Αντ’ αυτού, το Τμημα Ευρείας Σύνθεσης φαίνεται να δέχεται ως ταυτόσημα τα δυο κριτήρια, αναφερόμενο χωρίς διαφοροποίηση και περαιτέρω επεξήγηση στη νομολογία που έχει αναπτύξει σχετικά με το κριτήριο κατοικίας. Αν και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται να υπάρχει όντως σχέση υποκατατάστασης μεταξύ των δυο κριτηριών, η σχέση αυτή θα έπρεπε να τύχει ειδικότερης εξέτασης και αξιολόγησης από το Δικαστήριο.[26]

  [26] Ένα κρίσιμο ερώτημα θα ήταν, για παράδειγμα, το κατά πόσον είναι θεμιτό να χρησιμοποιείται ένας έμμεσος, «πρακτικός» περιορισμός αντί ενός άμεσου, και ρητά νομοθετημένου, όπως σε άλλες χώρες. Ακόμα, ο όρος της παρουσίας είναι δυσανάλογα περιοριστικός για ορισμένες κατηγορίες απόδημων εκλογέων σε σχέση με άλλες. Απόδημοι με την οικονομική και επαγγελματική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα περιορίζονται λιγότερο σε σχέση με τους αποδήμους που δεν έχουν τις δυνατότητες αυτές – παρόλο που και οι δυο κατηγορίες εκλογέων καλύπτονται εξίσου από τις δικαιολογητικές βάσεις του όρου της κατοικίας, όπως την επικαλείται η Ελλάδα (επάρκεια δεσμών με τη μητρόπολη, περιορισμένη μόνο υπαγωγή στους ελληνικούς νόμους).

  http://www.constitutionalism.gr/2578-eyrwpaiko-dikastirio-dikaiwmatwn-toy-antrwpoy-ypot/#_ftn26

 98. sarant said

  98 Ενδιαφερον Σπύρο!

 99. Παναγιώτης Κ. said

  Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες είναι το εμπόδιο στην εύρεση λύσης.

 100. Μαρία said

  96
  Εσύ είχες δηλώσει μπέμπης. Πότε πρόλαβες να βγάλεις βιβλιάριο; 🙂
  Οι παλιοί το πέταξαν, δεν είναι όλοι συλλέκτες.

  Οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται απ’ τους δήμους.

 101. Ριβαλντίνιο said

  Είναι σημαντικό να δούμε και τι ψηφίζουν διαχρονικά οι Έλληνες του Εξωτερικού στις χώρες που ζούν . Αυτό είναι το αντικειμενικό κριτήριο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας. Αν π.χ. οι Έλληνες των ΗΠΑ ψηφίζουν κυρίως Ρεπομπλικάνους τότε έχουμε ηθική υποχρέωση να τους δώσουμε δικαίωμα ψήφου και στην Ελλάδα. Ομοίως σε όσους ψηφίζουν Χριστιανοδημοκράτες στην Γερμανία κ.λπ. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να το σκεφούμε πολύ προσεχτικά …

 102. 102 Γενικά είναι πιο συντηρητικοί από τους εδώ Έλληνες. Α, συγνώμη, δεν πρόσεξα ότι άνοιξες το τρολλοκούτι. ❤

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  Η μαρμάγκα συνεχίζει το φαγοπότι

 104. Pedis said

  # 98 – 3.7 εκ !? (το 2012!) Μανούλα μου! Αν ο αριθμός είναι αληθινός, τότε να καθίσουν στ’ αυγά τους. Κι αν θέλουν να κοπιάσουν να ψηφίσουν.

  Αλλά ποιος βεβαιώνει ότι αυτό το τρισθεόρατο πλήθος ελληνόπαιδων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

  # 101 – που θες να το ξέρω, κα ληξίαρχος, ότι πλέον η εγγραφή γίνεται αυτόματα; Μια φορά έκλεισα τα δεκοχτώ, ευτυχώς … επειδή δεν θα ήθελα να ήμουν δεκαοχτάρης σήμερα.

 105. 105α Μπορεί να βάζουνε και σάλτσες ή μπέικινγκ πάουντερ. Μην ξεχνάς πως αυτό είναι εκτίμηση της καθ’ ύλην αρμόδιας υπερεσίας του ΥπΕξ, που και τον ρόλο της θέλει να τονώσει αλλά και να δείξει στους άλλους ότι έχουμε λαό ακόμα και στην έδρα τους.

 106. Ριβαλντίνιο said

  @ 103 Σκύλος

 107. Babis said

  Δημοκρατία σημαίνει ότι οι πολίτες παίρνουν τις αποφάσεις για τα ζητήματα που τους αφορούν και δέχονται τις συνέπειες των αποφάσεων αυτών.

  Πως λοιπόν κάποιος που ζει και εργάζεται εκτός Ελλάδος φορολογείται σε κάποιο άλλο κράτος δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα και δεν ξέρει καν Ελληνικά, μπορεί να συμμετέχει σε αποφάσεις που δεν επηρεάζουν καθόλου την ζωή του;

  Πήρα ένα ακραίο παράδειγμα για να δείξω ότι δεν μπορούμε συλλογικά να δώσουμε δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού.

 108. leonicos said

  Όσοι φεύγουν από την Ελλάδα, σε λίγο καιρό πιστεύουν ότι Ελλάδα είναι μόνο οι ελληνοφρενείς κορώνες των φασιστών. Ο θείος μου, σοσιαλιστής στο Ισραήλ, ήταν υποστηρικτής του Παπαδόπουλου για την Ελλάδα. Κάτι ανάλογο και άλλοι φίλοι που είχαν εγκατασσταθεί εκεί και τους ήξερα από τη Νεολαία.

 109. Μαρία said

  98
  Την αναζήτησα ολόκληρη απο περιέργεια για την παράγραφο 38 🙂
  38. Huit Etats membres, à savoir l’Albanie, Andorre, l’Arménie, l’Azerbaïdjan, Chypre, Malte, le Monténégro et Saint-Marin n’autorisent pas le droit de vote aux élections législatives depuis l’étranger. En particulier, en Albanie, le code électoral en vigueur ne contient aucune disposition sur le vote à l’étranger. Par ailleurs, l’Irlande encadre strictement cette possibilité. La faculté de voter par correspondance pour les électeurs résidant à l’étranger est réservée aux membres de la police et des forces de défense ainsi qu’aux diplomates irlandais et à leurs conjoints. Ce droit est ainsi limité à un groupe spécifique et très réduit de personnes. En vertu de la législation du Monténégro et de Saint-Marin, les personnes résidant à l’étranger ne peuvent voter que dans leur propre pays.http://hudoc.echr.coe.int/fre#{%22itemid%22:[%22001-109580%22]}

  Η προηγούμενη με τις θέσεις της μειοψηφίας. http://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22dmdocnumber%22:[%22871034%22],%22itemid%22:[%22001-99806%22]}

 110. Μαρία https://twitter.com/EllinikiAgogi/status/855063451508592642

 111. Pedis said

  # 106 105α Μπορεί να βάζουνε και σάλτσες ή μπέικινγκ πάουντερ. Μην ξεχνάς πως αυτό είναι εκτίμηση της καθ’ ύλην αρμόδιας υπερεσίας του ΥπΕξ, που και τον ρόλο της θέλει να τονώσει αλλά και να δείξει στους άλλους ότι έχουμε λαό ακόμα και στην έδρα τους.

  ξέρεις τι έχουν κάνει; θάχουν κάνει τη σούμα στα νούμερα αέρα πατέρα που περιλαμβάνονται στο λήμμα της βίκι (απόδημος ελληνισμός) που με παρέπεμψες …

  αλλά δεν μπορεί να είναι τόοοσο τζερεμέδες: στα κατά τόπους προξενεία δηλώνονται (όσοι δηλώνονται, μα αυτούς αφορά το σημερινό θέμα) οι έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού. Ε, ας κάνουν την αριθμητική πραξούλα να μας πουν κι εμας το αποτέλεσμα. (Πάει στοίχημα ότι πάνω το 1 εκ δεν το φτάνουν;)

 112. 113 Καλά κρασά. Ψάξε για τις απάτες με βίζες στα ελλ. προξενεία Μόσχας, Βελιγραδίου και Πόλης (έπεσαν καταδίκες) και θα δεις πόσο νοιάζονται να καταγράψουν τους απόδημους.

 113. 113 από περιέργεια πήγα στο «Απόδημος Ελληνισμός» της ελληνικής βίκης, έκανα το άθροισμα και μου βγήκε κάτω από τρία μύρια.

 114. Νικοκύρη, λα μαρμάγκ σ’ ίλ βου πλαί

 115. sarant said

  115-116 Η επίμαχη λέξη ήταν Απ*δημος, που ήταν ένα προσωνύμιο του Μεγαβάταλου.

  113 Προφανώς στα 3.700.000 είναι όλοι οι δεύτερης, τρίτης κτλ γενεάς που από αυτούς ελάχιστοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Βέβαια, αν δοθεί η επιστολική, θα σπεύσουν να αποκτήσουν.

 116. Γιάννης Ιατρού said

  Σχετικά με τον αριθμό των αποδήμων Ελλήνων/Ελληνίδων:

  Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να πάει κάποιος (που μένει μόνιμα και νόμιμα) στο εξωτερικό να το δηλώσει στο προξενείο εκεί. Οπότε τα όποια νούμερα αναφέρονται είναι στην καλύτερη περίπτωση αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των αποδήμων. Μόνο αν υπήρχε υποχρεωτική δήλωση της κατοικίας και της οποιαδήποτε αλλαγής της στην αρμόδια αρχή (όπως π.χ. στη Γερμανία, που εντός μιας εβδομάδας οφείλεις να κάνεις την σχετική δήλωση), μόνο τότε θα ήξεραν ακριβώς πόσοι είναι οι απόδημοι Έλληνες. Επίσης στοιχεία μπορούν να δώσουν ξένες αρχές από κράτη που υπάρχει, όπως προανέφερα, υποχρεωτική δήλωση κατοικίας.

 117. Μαρία said

  112
  Σκύλε, αυτή είναι κατηγορίας βαρέων βαρών https://www.youtube.com/watch?v=psVvvOtW9YA κι εγώ ούτε καν φτερού.

 118. Ριβαλντίνιο said

  @ 115 Σκύλος

  3 μύρια είμαστε μόνο στας ΗΠΑς !

  https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_diaspora#Demographics

  Ψήφο εδώ και τώρα στους 10 Έλληνες του Βιετνάμ !

 119. Γιάννης Ιατρού said

  120: Σιγά ρε Ρίβα, εκεί χρεώνουν μέχρι 4ης γενιάς, από την εποχή του Long Island
  115:

 120. Ριβαλντίνιο said

  @ 121 Γιάννης Ιατρού

  Και 25ης γενιάς να είναι, αν θυμάται ότι είναι Έλληνας, είναι Έλληνας.

 121. giorgos said

  Οί έλληνες τού έξωτερικού όχι μόνο θά πρέπει νά ψηφίζουν , άλλά θά πρέπει καί ή ψήφος τους νά λαμβάνεται σοβαρά ύπ’ όψιν , τουλάχιστον άπ’ όσους υποτίθεται ότι θέλουν νά φτιάξουν τήν Ελλάδα .
  Οί έλληνες τού εξωτερικού γνωρίζουν καλύτερα απ΄όλους τίς αίτίες πού τούς άνάγκασαν νά φύγουν από έδώ , όπως έπίσης γνωρίζουν πολύ καλά τί λείπει άπό έδώ πού ύπάρχει εκεί . Καί τό κυριώτερο ,δέν είναι «πελάτες» ψηφοφόροι…

 122. Pedis said

  # 118 – σωστά. Αλλά όταν αμολάνε τα μύρια είναι για εντύπωση. έτσι κι αλλιώς όλοι από κάποιον από τους πιθήκους κρατάει η σκούφια μας και απόδημοι της μητέρας Αφρικής είμαστε.

 123. Ριβαλντίνιο said

  @ 123 giorgos

  όχι μόνο θά πρέπει νά ψηφίζουν , άλλά θά πρέπει καί ή ψήφος τους νά λαμβάνεται σοβαρά ύπ’ όψιν

  Να πιάνεται διπλή λέω εγώ ! 🙂

  όπως έπίσης γνωρίζουν πολύ καλά τί λείπει άπό έδώ πού ύπάρχει εκεί

  Τι λείπει στην Ελλάδα και το έχει το Τσάντ ; 🙂

 124. Γιάννης Ιατρού said

  ;Aσχετο μεν, αλλά ενδιαφέρον: Documenta 14: Καταγγελία εργαζομένων:

 125. Spiridione said

  Στην παρ. 56 της απόφασης, σχ. 111, αναφέρεται ότι, ενδεικτικά, στις ΗΠΑ ζουν 1.850.000 και στην Αυστραλία 558.000. Σύμφωνα με τους ελληνικούς ισχυρισμούς πάντα. Δεν έχουμε το υπόμνημα να δούμε την πηγή.

 126. 117α Αμαν!

  119 Εγώ που είμαι Σούμο+ και την φοβήθηκα γιατί έχει δικτατορι- διδακτορικό, πως-το-λέν’…

  121β και χρειάζομαι και γυαλιά και για κοντά, ρε γμτ.

  118, 124, 127 Μυρίζομαι μεγάλο μπαλαμούτι στους αριθμούς.

  126 Έχουν γίνει αίσχη στην Ντοκουμέντα. Δε λες κουβέντα, πούλεγε κι η Σωτηρία.

 127. giorgos said

  125. Διπλή ! Σωστός !!!

 128. sarant said

  127-128 Eίναι θέμα ορισμών. Και ο Ντεμέλο ομογενής ήταν

 129. sarant said

  130 Και για τους νεότερους
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CE%BD_%CE%9D%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BF

 130. Μαρία said

  130
  Αυτός ήταν πιο Έλληνας κι απ’ τον Υβ.

 131. Γιάννης Ιατρού said

  128 (τέλος): Σκύλε,
  μην τους παρεξηγείς…. Στην χώρα τους, από καιρό, το ίδιο γίνεται, με τα (πρακτικά με αυτασφάλιση ή χωρίς ασφάλιση) 400€-Jobs, με τις συνθήκες εργασίας/συμβάσεις τύπου Amazon και τις πάμπολλες εταιρείες ενοικιάσεως εργατικού δυναμικού (βλ. και αυτοκινητοβιομηχανία κλπ.). Αλλά έτσι βγαίνει πως δεν υπάρχει ανεργία…. Ε λοιπόν, είπαν να το εφαρμόσουν κι εδώ!

 132. κουτρούφι said

  #130. Και ο Γιάννης Μπουμπλής (Αλλαγή δεν γίνεται με Έλληνα Μπουμπλή)

 133. Spiridione said

  Στις ΗΠΑ βάσει της απογραφής 1,337,511
  https://factfinder.census.gov/faces/tableservices/jsf/pages/productview.xhtml?pid=ACS_10_SF4_B01001&prodType=table

 134. Καλησπέρα!

  1. Δεν είδα να αναφερθεί κανείς στην λησμονηθείσα προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων – https://left.gr/news/theseis-toy-syriza-gia-ton-ellinismo-tis-diasporas

  2. Είχα ασχοληθεί κι εγώ με το θέμα μετά τις πρώτες εκλογές του 2015 – https://alevantis.blogspot.be/2015/01/blog-post_20.html

  Προσωπικά, θεωρώ ότι ΟΛΕΣ οι ελληνικές κυβερνήσεις αγνοήσει επιδεικτικά τους Έλληνες του εξωτερικού, από τους οποίους περιμένουν μόνο κάποια οικονομικά οφέλη … Και θεωρώ ότι η μη υλοποίηση της από το 2001 συνταγματικής επιταγής αποτελεί μέγιστη ΑΔΙΚΙΑ για το ένα τρίτο των Ελλήνων πολιτών με το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν.

  Φιλικά,

 135. #131

  και το δίστιχο των ρουλαλάδων

  Ο Δεληκάρης ζήτησε μια σοκολάτα Μέλο
  και ο Δομάζος τούδωσε τον πούτσο του Ντεμέλο

  Ο Δεληκάρης τότε έπαιζε στον ΟΣΦΠ, μετά πήγε στον ΠΑΟ

  Φοβερός τεχνίτης αλλά δύσκολα έβγαζε το 10λεπτο στο τρέξιμο

 136. Pedis said

  # 135 – δεν το βλέπω.

  1) πιθανολογώ ότι πρόκειται για εκτίμηση στη βάση της δήλωσης της καταγωγής.
  2) είναι αδύνατον σε *gov να συγκαταλέγονται στοιχεία για πολίτες με διπλή υπηκοότητα. Η διπλή υπηκοότητα για απογόνους δεύτερης γενιάς γεννημένους στις ΗΠΑ είναι μεγάλο ρίσκο.

  Άλλο: παρατηρώ ότι αυτοί οι φούστηδες, σε αντίθεση με τα επιστημονικά συμπεράσματα και κάνοντας γαργάρα τις υποκρισίες ΤΟΥΣ για έγχρωμους, εμπριμέ κλπ (μην πεις νέγρος, πας μέσα για ρατσισμό, αν τον σκοτώσεις, αλλάζει)

  χρησιμοποιούν ακόμη σε επίσημα κείμενα τον όρο ράτσα!

  Ή μήπως ξεκίνησαν να το κάνουν με την εκλογή του Τραμπ;

 137. Εν τω μεταξύ οι μάσκες των «συμμάχων» πέφτουν…καλά για τον ΠΑΟ δεν το συζητάω, αλλά η ΑΕΚ παίζει στο τηγάνι με τον ΟΣΦΠ, μπαίνουν τα ΜΑΤ στο ημίχρονο να προστατεύσουν τους παίκτες της γίνονται επεισόδια καλείται ο ΟΣΦΠ σε απολογία και η ΑΕΚ σφυρίζει αδιάφορα «εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα από την φιλοξενία του ΟΣΦΠ». Αιτία φυσικά η πιθανολογούμενη ποινή αφαίρεσης βαθμών που πιθανόν να δώσει τον τίτλο στον ΠΑΟΚ. Είπαμε σύμμαχοι αλλά όχι και να πάει ο τίτλος εκτός ΠΟΚ, ά πα πα…
  Με παρέμβαση του ΠΑΟΚ θα ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ να μετάσχει της διαδικασίας και να δούμε αν θα συναινέσει να παιχθεί το βίδδεο από την κάμερα ασφαλείας να μάθουμε όλοι τι έγινε εκεί κάτω

 138. Γς said

  121:

  >εκεί χρεώνουν μέχρι 4ης γενιάς, από την εποχή του Long Island

  Ellis Island

 139. sarant said

  136 Γεια σου Τάκη

  Αυτό με τη συνταγματική επιταγή, που λες, δεν είναι ακριβές.
  Παραθέτω πιο πάνω το άρθρο του Συντάγματος το οποίο μιλάει για δυνατότητα, όχι για υποχρέωση.

 140. ios said

  Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και με μια πρώτη ματιά τα σχόλια που διάβασα φαίνεται να υποστηρίζουν την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, παραθέτω μια -κατά τη γνώμη μου- τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης, Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το «σεντόνι»

  Να μην ψηφίζουμε

  Το θέμα της παροχής του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Ελληνες πολίτες που ζουν εκτός ελληνικής επικράτειας είναι ζήτημα πολυσύνθετο. Εχει πτυχές πολιτικές αλλά και συνταγματικές.

  Οι πολιτικές πτυχές αφορούν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα (και την ευρύτερη Διασπορά), αλλά και τρίτες χώρες.

  Ας ξεκινήσουμε με την Ομογένεια της Αμερικής. Γιατί θα πρέπει εμείς, που αντιμετωπίζουμε και ζήτημα χαμηλής συμμετοχής στα κοινά της Αμερικής, αντί να στρέψουμε την προσοχή μας στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, ενισχύοντας τη θέση μας και τη δύναμή μας και βοηθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους εαυτούς μας, την κοινότητά μας, την ευρύτερη αμερικανική κοινωνία, αλλά και την Ελλάδα (από καλύτερη θέση), να ασχοληθούμε με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα που γνωρίζουμε μόνο επιφανειακά και εξ αποστάσεως, διασπώντας τις δυνάμεις μας; Τι γνωρίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας από τα ελληνικά πολιτικά πράγματα και τις λύσεις που χρειάζονται; Γιατί η Ομογένεια που βίωσε το μεγάλο διχασμό του 1915-1928, να ξαναζήσει παρόμοια διχόνοια; Γιατί ενώ τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετωπίζει τον κάθε Ελληνα πολιτικό ως αδελφό, που εκπροσωπεί ένα κομμάτι της πατρίδας μας και τον οποίο οφείλει να συνδράμει στο έργο του όταν επισκέπτεται τις ΗΠΑ, να τον αντιμετωπίζει ως κομματικό αντίπαλο (ή και εχθρό) και που το κομματικό καθήκον θα επιβάλει να υπονομεύσει;

  Αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος. Το δεύτερο σχετίζεται με το ότι δεν είναι ούτε σωστό ούτε δημοκρατικό εμείς που ζούμε σε άλλες κοινωνίες του εξωτερικού, να επιβάλουμε με την ψήφο μας τη θέλησή μας σ’ αυτούς που υπόκεινται τα δεινά της κρίσης, την οποία εμείς παρακολουθούμε ως παρατηρητές. Αν οι ΗΠΑ κατέκτησαν σαν σήμερα, 4 Ιουλίου, την ανεξαρτησία τους, οφείλεται στο κίνημα στο Λιμάνι της Βοστόνης, όπου οι άποικοι έριξαν τα δέματα με το τσάι στη θάλασσα κι απαίτησαν την ανεξαρτησία των πολιτειών, με το σύνθημα «όχι φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση». Αντιστρέφοντας αυτή ακριβώς τη βασική αρχή της Αμερικανικής Επανάστασης, δεν δικαιούμαστε πολιτικά εμείς οι Απόδημοι Ελληνες ψήφου καθώς δεν υποβάλλουμε στην Ελλάδα τις φορολογικές μας δηλώσεις. Κι επειδή κάποιος θα πουλήσει εξυπνάδα, λέγοντας ότι έχουμε περιουσία και ακίνητα και πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας δεν γεννά δικαίωμα ψήφου. Αφήστε που στην Ελλάδα είναι ελάχιστο ποσό για τα δικά μας κριτήρια, αν συγκριθεί με τους υψηλούς δημοτικούς φόρους που πληρώνουμε για τα σπίτια μας, ύψους ίσους και μεγαλύτερους με τα ετήσια καθαρά εισοδήματα πολλών Ελλήνων.

  Πολλοί μιλούν για το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στις ΗΠΑ, ξεχνούν όμως ότι ο αμερικανός πολίτης που ζει στο εξωτερικό οφείλει να υποβάλλει κάθε χρόνο φορολογική δήλωση. Ενώ για την περίπτωση των Ελλήνων που ζουν στην Αμερική, όταν η Ελλάδα καθιέρωσε το «παγκόσμιο εισόδημα», εξεγερθήκαμε (και με το δίκιο μας). Όμως τότε, αρκετοί παράγοντες είχαν φτάσει στο σημείο να ζητούν κινητοποίηση της Ομογένειας, με στόχο να «εξαιρεθούμε κι από τον ΕΝΦΙΑ».

  Άλλες πτυχές της ψήφου

  Αρκετές φορές κάποιοι λανθασμένα μιλούν για την Κύπρο που λειτουργεί εκλογικά κέντρα στα προξενεία της στο Εξωτερικό για να ψηφίζουν οι ευρισκόμενοι εκεί ψηφοφόροι. Ωστόσο στην Κύπρο κάθε έχει το δικαίωμα ψήφου μόνο αν έχει παραμείνει έξι συνεχείς μήνες στο νησί πριν τις εκλογές, με εξαίρεση τους διπλωμάτες και τους φοιτητές. Γι’ αυτούς λοιπόν λειτουργούν τα εκλογικά κέντρα κι αυτοί δικαιούνται να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους. Οι υπόλοιποι, ακόμη κι αν πάνε στην Κύπρο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είναι εκτός εκλογικών καταλόγων.

  Στην Ελλάδα αντίθετα, μετά την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, όλοι οι Ελληνες πολίτες καταχωρούνται στους εκλογικούς καταλόγους του δημοτικού τους διαμερίσματος. Κι αν βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών, δικαιούνται ψήφου. Αρα, δικαίωμα ψήφου και εκλογής έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Εκείνο που ζητείται είναι είτε η επιστολική ψήφος, ή η λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό. Και ταυτόχρονα η υποχρεωτική εκλογή βουλευτών της Ελληνική Διασποράς. Τώρα, πως ένας Ελληνοαμερικανός πολίτης (που απέκτησε την υπηκοότητα και ορκίστηκε ότι ξεχνά την παλιά του πατρίδα και σε πόλεμο θα υπερασπιστεί την Αμερική έναντι αυτής) θα ορκιστεί βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι εντελώς αλλοπρόσαλλο. Ή με το Θεό θα είσαι ή με το Μαμωνά. Αυτοί, με ποιόν θα είναι;

  Ένα σοβαρό συνταγματικό ζήτημα είναι η διασφάλιση της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αναρωτιέμαι αν στις ΗΠΑ (ξέρουμε ότι πριν γίνεις μόνιμος κάτοικος, ή πολίτης υπογράφεις δήλωση αν ήσουν ποτέ μέλος κομμουνιστικού κόμματος και δηλώσεις καταφατικά κόβεσαι) διασφαλίζεται η συνταγματική επιταγή της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτού στο ΚΚΕ. Θα μου πείτε, εμείς για τους κομμουνιστές θα ενδιαφερθούμε; Η απάντηση είναι πως για το σύνταγμα η διασφάλιση του δικαιώματος αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες κι όλα τα κόμματα. Πως άραγε θα μπορέσει το ΚΚΕ να κάνει προεκλογική εκστρατεία, ή να παρουσιάσει υποψήφιους σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ουκρανία, όπου η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων απαγορεύεται και τιμωρείται διά νόμου;

  Αυτές οι πτυχές είναι πολύ σοβαρές και με προσφυγή έστω κι ενός πολίτη, ο νόμος θα εκπέσει.

  Και για όσους θέλουν το σύνδεσμο: http://www.greeknewsonline.com/skepsis-giro-apo-to-thema-tis-psifou-ton-apodimon/

 141. Spiridione said

  138. Πώς δεν το βλέπεις;
  Εδώ είναι πίνακες που αφορούν ελληνικής καταγωγής
  https://factfinder.census.gov/faces/nav/jsf/pages/searchresults.xhtml?refresh=t#none

 142. Μαρία said

  143
  Πες τι να κλικάρουμε στον πίνακα.

 143. sarant said

  142 Το άρθρο που παραθέτεις είναι πολύ ενδιαφέρον. Να σημειώσω μόνο ότι άλλο είναι η «παροχή δικαιώματος ψήφου σε ομογενείς» και άλλο η «διευκόλυνση όσων έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου». .

 144. Spiridione said

  total population. Ας πούμε sex by age, σου βγάζει ηλικίες ανά φύλο,

 145. Γς said

  145:

  > άλλο είναι η «παροχή δικαιώματος ψήφου σε ομογενείς» και άλλο η «διευκόλυνση όσων έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου». .

  άλλο είναι η «παροχή στέγης σε ζευγράκια» και άλλο η «διευκόλυνση αλλότριας ακολασίας». .

 146. Spiridione said

  138. Απογραφή είναι. Ό,τι δηλώσουν οι απογραφόμενοι καταγράφεται.

 147. Μαρία said

  146
  Αυτός είναι ο αρχικός πίνακας που έβαλες. Τι σχέση έχει το σεξ με την εθνικότητα;
  Στο 43 έχει διάφορες κατηγορίες σε σχέση με την καταγωγή. ποια να διαλέξουμε, για να δούμε τους έλληνες;

 148. Μαρία said

  Στο 143

 149. nikiplos1 said

  @38, Δεν είναι τεχνικό το πρόβλημα…
  @136, συμφωνώ απόλυτα, έχοντας ζήσει για πάνω από μια 10ετία στο εξωτερικό… Ηθικά και συνταγματικά είναι υποχρέωση της πολιτείας να διευκολύνει τους ψηφοφόρους της.

  Ας ξεκινήσουμε πρώτα εφαρμόζοντας την προξενική και επιστολική ψήφο. Αφορά πολίτες έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι τεχνικό το πρόβλημα που κάποιοι παραθέτουν (όχι από εδώ στο ιστολόγιο).

  Προξενική ψήφος: Μπορεί να θεσπιστεί η ψήφος ηλεκτρονικά διασφαλίζοντας το απόρρητο του ψηφοφόρου και την άμεση καταμέτρηση της ψήφου του. Η ηλεκτρονική ψήφος προϋποθέτει ψηφιακή υπογραφή του ψηφοφόρου, πράγμα που η ελληνική πολιτεία είναι ήδη σε θέση να πραγματοποιήσει. Εναλλακτικά μέσω κάρτας όπως η τραπεζική (πάλι ένα είδος ψηφιακής ταυτότητας) ψηφίζει σε ασφαλές δίκτυο του προξενείου, επιλέγοντας σε ηλεκτρονική κάλπη.

  Ρώσοι Χάκερ μπορούν να διεισδύσουν και στο λογισμικό καταμέτρησης του Δοξιάδη, οπότε ας το αφήσουμε το ενδεχόμενο αυτό προς ώρας… (όχι ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας… 🙂 )

  Επιστολική ψήφος: Είναι ευκολότερη καθώς ο παραλήπτης παραλαμβάνει μόνο προσωπικά συστημένη επιστολή με τα ψηφοδέλτια, επιλέγει εκείνο που τον ενδιαφέρει και ρίχνει στο ταχυδρομικό κουτί με δωρεάν αποστολή την ψήφο του. Όταν ήμουν στη Γαλλία ψήφιζα στις φοιτητικές και ακαδημαϊκές εκλογές κυρίως με επιστολική ψήφο. Ήταν απλό μου ερχόταν συστημένος ένας φάκελος με τα ψηφοδέλτια και τους υποψηφίους υπό τύπον barcodes. Ξεκολλούσα εκείνους που ψήφιζα και τους κολλούσα στο ψηφοδέλτιο, το οποίο έκλεινα στο ειδικό φάκελο που αποστελλόταν δωρεάν.
  Τα ψηφοδέλτια barcodes αποτρέπουν τη δυνατότητα διπλοψηφίας, ενώ το συστημένο της αλληλογραφίας διασφαλίζει το γεγονός ότι αυτός που θα παραλάβει το φάκελο είναι ο ψηφοφόρος.

  Δεν πιστεύω ότι είναι τεχνικό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι είναι καθαρά μικροπολιτικο για τη χώρα μας. Παλαιότερα ετίθετο το ζήτημα της μειοψηφίας των τσάμηδων και σλαβομακεδόνων στην Αυστραλία, που όμως τελικά δεν αφορούσε πάνω από 15 – 20 χιλιάδες ψηφοφόρους. Σήμερα τα προσχήματα έχουν πέσει και γράφουμε απλά το ζήτημα εκεί που δεν πιάνει μελάνι…

  Να πω τέλος πως κάθε πολίτης νόμιμος μιας χώρας πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου, οπουδήποτε βρίσκεται στον κόσμο. Σήμερα άλλωστε τα περισσότερα επαγγέλματα είναι «ταξιδιάρικα», ουκ ολίγοι συμπολίτες μας ταξιδεύουν καθημερινά στον κόσμο για τον επιούσιο· δεν είναι μόνο οι εντός της χώρας ή της ΕΕ.

  Σαφώς υπάρχει η έννοια του πως εννοεί κάποιος τη Δημοκρατία και πόσο βαθιά είναι αυτό εμπεδωμένο μέσα του… Το κραταιό παλαιοκομματικό κράτος, οι εικόνες με τους γιούς που κουβαλούν την καρέκλα με τη γραία μητέρα τους στο εκλογικό κέντρο (και τα είδη προσταυρωμένα ψηφοδέλτια στο τσαντάκι της), η ανοργάνωτη Δημόσια Διοίκηση, το ρουσφέτι και το κομματικό αλισβερίσι αναδεικνύουν γλαφυρά την εμπέδωση που έχουμε σε αυτό το πολίτευμα… Όσοι άλλωστε πέρασαν από τα Πανεπιστήμια και τις εκλογικές διαδικασίες μέσα εκεί έχουν καλύτερη εικόνα…

  Κι επειδή η οικογένεια της μητρός μου είναι ναυτικοί, θυμούνται οι πολιτικάντηδες στους δεκάρικούς τους τη «ναυτοσύνη» μόνο όταν είναι να την αρμέξουν… Ο αδελφός της μητέρας μου ζήτημα να ψήφισε δύο φορές όλες κι όλες… Τα ξαδέρφια μου την τελευταία δεκαετία καμία… Οι Κολομβιανοί ψηφίζουν επιστολικά και προξενικά από τα 70ς… Εμείς στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία… Ηθικά και συνταγματικά είναι υποχρέωση της πολιτείας να διευκολύνει τους ψηφοφόρους της. Δεν πάει και πολύς καιρός με τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής να βουλιάζουν από τα πρόβατα των κομματαρχών με δωρεάν μεταφορικά – πληρωμένα από όλους μας σήμερα…

 150. Παναγιώτης Κ. said

  @102,103. 🙂 🙂 🙂

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξέρω νεκρούς που μες στους δρόμους περπατούν,
  κοιτούν βιτρίνες, παζαρεύουν και ψωνίζουν
  κάνουνε Πάσχα και τα έθιμα κρατούν,
  πληρώνουν φόρους και στις εκλογές ψηφίζουν

 152. Spiridione said

  149. Άλλα βλέπω εγώ και άλλα εσείς. Γράφεις greek στην αναζήτηση, στο κουτάκι «topic or table name» κλικάρεις από κάτω την επιλογή race/ancestry και σου βγάζει όλους τους πίνακες που έχουν σχέση με Έλληνες.

 153. Pedis said

  # 154 – τέλος πάντων, δεν καταφέρνω να βρω τα στοιχεία στα οπιοία αναφέρθηκες, αλλά προφανώς σε πιστεύω. Το ότι πρόκειται για αποτέλεσμα απογραφής δεν αποτελεί δεδομένο περί του αριθμού των Αμερικάνων πολιτών, μέχρι ν-ιοστή γενιά, οι οποίοι αν και έχουν δηλώσει την ελληνική καταγωγή τους, έχουν ταυτόχρονα και την ελληνική υπηκοότητα. Συμφωνείς;

 154. Spiridione said

  Πίνακας CITIZENSHIP STATUS IN THE UNITED STATES (2010). Δεν υπάρχουν στοιχεία για διπλή υπηκοότητα.
  United States
  Greek (046-048)
  Estimate Margin of Error
  Total: 1,337,511 +/-10,600
  U.S. citizen, born in the United States 1,154,896 +/-9,818
  U.S. citizen, born in Puerto Rico or U.S. Island Areas 609 +/-177
  U.S. citizen, born abroad of American parent(s) 16,574 +/-971
  U.S. citizen by naturalization 129,160 +/-2,639
  Not a U.S. citizen 36,272 +/-1,899
  Source: U.S. Census Bureau, 2006-2010 American Community Survey

 155. Pedis said

  # 156 – ωραία.

  άρα, αν καταλαβαίνω σωστά,

  36,272 με ελληνική υπηκοότητα

  129.160 με ελληνική υπηκοότητα που πήραν και την αμερικάνικη και θεωρητικά ρισκάρουν αν έχουν και τις δύο.

  1,154,896 με αμερικάνικη, για τους οποίους ποιος ξέρει πόσοι από αυτούς έχουν δηλωθεί στα ελληνικά ληξιαρχεία.

  Τι λες;

 156. Χρόνια πολλά !

 157. Γς said

  158

  Καλημέρα Πσαρά και Χρόνια Πολλά!
  [50 είναι αρκετά, δεν μας παιρνει και για τα 100]

  Κι επειδή δεν θα πατήσουν όλοι το λίκνο σου:

  Ω, τι μέρα, πατέρα !
  Η διαχρονική επίδραση της επαράτου επταετίας στον (μέσο) Ελληνα

  50 χρόνια περάσανε…

  Λες και ήταν χθες,
  λες και ήταν χθες,
  που φιλάκια σούδινα
  στα χείλη τα βελούδινα…

  Λες και ήταν χθες που το κουδούνι χτύπησε πρωΐ-πρωΐ και δεν ήταν ο γαλατάς…
  Που πήγες στον ιππόδρομο όχι να παίξεις, μα σαν κρατούμενος- πολιτικά επικίνδυνος (το πολιτικά «ορθώς» και πιθανόν το «υπτίως» δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη)
  Που βολεύτηκες μετά από την μεγαλοψυχία των συνταγματαρχών- δεν ήσουνα χαρακτηρισμένος, απλώς συνοδοιπόρος ήσουνα- έβαλες τα όνειρα σου στο σεντούκι κι’ είπες ας δοκιμάσουμε κι’ αυτούς- ποτέ δεν ξέρεις…
  Το μεροκάματο σε απορρόφησε και η «δόξα» του ΠΑΟ στο Γουέμπλεϊ.
  Αλλαξες κι’ έρωτα, ήθελες σερμαγιά ν’ ανοίξεις μαγαζάκι τώρα που αποχαρακτηρίσθηκες, η Ελευθερία βλέπεις, δεν είχε προίκα, ενώ η Κασσιανή είχε.

  Ψήφισες «ΝΑΙ» στο σύνταγμα, «πιστεύω» σου να γίνει, έγινες και σύμβουλος δημοτικός «αριστήνδην», καμάρωνε η μαμά κι’ έβριζε τους «φαλακροκόρακες του Στρασβούργου» που θέλαν να αποβάλλουν την Ελλάδα απ’ την Ευρώπη – τα ζώα.

  Μετά σαν γέμισε η τσέπη θυμήθηκες τις ευαισθησίες σου, ίσως έφταιγε και το γκομενάκι- απαραίτητο συμπλήρωμα της επιτυχίας- έβραζε το αίμα του από λαχτάρα για δωράκια και κοινωνική ισότητα. Σταμάτησες να βρίζεις τα τσογλάνια στο Πολυτεχνείο, «ας δοκιμάσουμε και λίγο δημοκρατία», είπες – ποτέ δεν ξέρεις.
  Σου πήρε κάποιους μήνες μέχρι τον Ιούλιο που βγήκες με σημαίες «δικαιωμένος» να υποδεχθείς τον «Εθνάρχη»…οι σημαίες ήταν πια πλαστικές.
  Θυμήθηκες τις αντιστασιακές σου πράξεις- μια φορά έκλεισες την τηλεόραση την ώρα που μιλούσε ο Πρόεδρος-Αντιβασιλεύς, παρέλειψες βέβαια να πεις το γιατί, δεν πειράζει όμως και η δημοκρατία μεγαλόψυχη είναι.

  Και πριν και τότε τους ίδιους πελάτες είχες στην δουλειά σου κι’ η μάνα σου η ίδια ήτανε- βάρυνε λίγο από τα χρόνια. Τους ίδιους πελάτες είχες και μετά όταν την έχασες.
  Μόνο γκομενάκια άλλαζες περήφανος – η γυναίκα είναι ιερό πράγμα δεν την αλλάζουμε – θρησκεία, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και πάνω απ’ όλα Ελλάδα, η χούντα έφυγε, τα συνθήματα όμως είχαν χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό σου.
  Μέχρι που κάποια μικρή σου είπε πως τα χιλιάρικά σου είναι ίδια με του γείτονα και σου γκρέμισε την αυτοπεποίθηση του εραστή, ναι μεν είχες περάσει στο «σοσιαλισμό» πλέον αλλά τέτοια ισοπέδωση δεν την άντεχες, καπάκι ήρθε ο προστάτης και «έκλεισες» σαν άντρας.
  Ευτυχώς η γυναίκα σου εκεί, σαν την Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει.
  Κι’ άρχισες να κοιτάς απ’ το παράθυρο, έξω στον κήπο…
  Και ξαφνικά θυμήθηκες εκείνη την περίπολο στην Σποράδων που ήρθε στις τρεις τα ξημερώματα οπλισμένη να καταλάβει την επιμελητεία της Αεροπορίας -Βασιλική κι αυτή, τότε- και περίμενε μέχρι της εξήμισυ γιατί ο σμηνίτης της βάρδιας είχε πάει να κοιμηθεί στο σπίτι του, στην πλατεία Κολιάτσου. Μετά θυμήθηκες εκείνη την ιδιαιτέρα του υπουργού που ήρθε στο σπίτι του φίλου σου από τις δύο το βράδυ μ’ όλη την οικογένειά της και το σκυλάκι της ψάχνοντας μέρος να κρυφθεί γιατί δεν ήξερε ποιοί ήσαντε τώρα «επάνω», ήξερε μόνο πως ο δικός της υπουργός ήτανε «κάτω». Με το ξημέρωμα άκουγε μόνο εμβατήρια στο ραδιόφωνο και την έτρωγε η αγωνία. Στις τρεις μέρες βεβαιώθηκε πως δεν είχαν έρθει οι κομουνιστές στην εξουσία και γύρισε ήσυχη στο σπιτάκι της και στην δουλίτσα της, ήταν γραμματεύς τώρα κάποιου συνταγματάρχη…
  Κι έβαλες, τώρα, τα γέλια γιατί σου πήρε σαρανταπέντε χρόνια να καταλάβεις…

  Κι’ άκουγε η μηλιά
  κι’ η κληματαριά
  τις κουβέντες τις γλυκές
  λες και ήταν χθες

  Γιά τους αμετανόητους νοσταλγούς, δωράκι http://www.youtube.com/watch?v=vIo85czn9

 158. Γς said

  Να βάλουμε και κάτι.

  Τον Ουγκαντέζικο Νάσιοναλ Ανθεμ.

  Να μην μαγαρίσουμε τον δικό μας χρονιάρα μέρα.

 159. spiral architect 🇰🇵 said

  @142: Ο γράφων (μάλλον δηλαδή, γιατί η ανάρτηση είναι ανυπόγραφη) είναι ο Αποστόλης Ζουπανιώτης Βολιώτης στην καταγωγή με σύζυγο (προσφάτως τεθνεούσα) Κύπρια. Οπότε, έχει βαρύνουσα άποψη επί του θέματος.

 160. Γς said

  Κι η σημαία της Β. Κορέας δίπλα στο όνομά σου; Προς τι;
  Ετσι από περιέργεια…

 161. spiral architect 🇰🇵 said

  Δες παραπάνω αν είσαι περίεργος. Αν με ‘ξορίσεις, θα επανέλθω με άλλη, τώρα που έμαθα τον κώδικα.

 162. # 159

  Καλημέρα Γς

  στον δικό σου λίκνο το βιδδεο λ’εει πως δεν υπάρχει…και θα με φάει η περιέργεια !

 163. Γς said

  ξορίσεις; κώδικα;

  Δεν καταλαβαίνω. Δεν πειράζει όμως

 164. Γς said

  159,164:

  Το βίντεο στο τέλος του κειμένου του Πσαρά που μετέφερα λάθος εδώ:

  http://www.youtube.com/watch?v=vIo85czn9Zc

 165. spatholouro said

  #161
  Επειδή πρόκειται για σύνηθες λάθος, θυμίζω την παρατήρηση του Νίκου:

  «Στη μετοχή παρακειμένου έχουμε “ο τεθνεώς”, επομένως το θηλυκό κάνει “η τεθνεώσα” και το ουδέτερο “το τεθνεός”»

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/06/oletires/

 166. # 164

  Ωχ, νυστάζω ακόμα…δικό μου ήταν το βιδδεο…πρέπει να ήταν το τραγουδάκι «ναι, στο σύνταγμα, πιστεύω μας να γίνει»

 167. spiral architect 🇰🇵 said

  @167: Έχεις δίκιο Σπαθόλουρε, πιάστηκα αδιάβαστος . 🙂

 168. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!
  Σε λίγο ξεκινάω για Ραφήνα 🙂

  157 Κάπως έτσι είναι

 169. Νεο kid Al Kuwaiti said

  🇨🇺 😍 🇺🇸
  🇰🇵 🚽⏳🌎

 170. spiral architect 🇰🇵 said

  Εισάγουμε καινά δαιμόνια. 👹

 171. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  να μας ζήσουν οι εορτάζουσες Ζωές, Πηγές κλπ. που γιορτάζουν σήμερα 🙂

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  158 – «Χρόνια πολλά» Gee, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Στο ιντερνετ η Ελλάδα αναστενάζει, τότε αναστέναζε στα γήπεδα, ίδιος ο αναστεναγμός. Και τώρα όπως και τότε οι ίδιοι κάνουν παιχνίδι, οι επαναστάτες βολεύτηκαν με την «σοσιαλιστική» αλλαγή, πήραν καλοπληρωμένα πόστα πάχυναν και συμβιβάστηκαν κι ο λαός νομίζει πως έχει την δύναμη κι αποφασίζει.
  ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, φώναζε η Μαρία, τώρα χαμένη στα κεντρικά των Βρυξελλών που αντιπάλευε, θα κάνει κάποια έρευνα για τον οργασμό των σαλιγκαριών. 🙂

  Μικρασιάτισσες κυράδες,
  νανουρίσματα ουσάκ,
  σατανάδες και παπάδες,
  τζιβαέρια και ζαμπάχ.
  Χθες το βράδυ στ’ όνειρό μου
  στήσανε γιορτή,
  ήξερα το διπλανό μου,
  μ’ αγαπούσαν οι εχθροί.

  Κι όταν ήρθε το πρωί
  οι ιστορικές κυράδες,
  ζητιανιά στους μαχαλάδες,
  πλιάτσικο οι πολιτευτάδες.
  Οι ευσεβείς τάχα παπάδες,
  τεμενάδες σε φονιάδες,
  η ζωή μου συμπληγάδες
  κι οι εχθροί μου πάλι εχθροί.

  Ζεϊμπέκικο απτάλικο
  για το κακό και τ’ άδικο
  χορεύει η ψυχή μου
  σ’ έναν ντουνιά κατάδικο,
  της εθνικής σκυλάδικο
  και κλαίω απ’ την ντροπή μου.

  Καλημέρα.

 173. spiral architect 🇰🇵 said

  […] φώναζε η Μαρία, τώρα χαμένη στα κεντρικά των Βρυξελλών […]

  Μπα, τώρα παίζει αλλού μπαλίτσα:
  Maria Damanaki – Global Managing Director, Oceans
  (η θεωρία των περιστρεφόμενων θυρών)

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – Σχετικά κοντά έπεσα σύντροφε Ιλ.☺ Το σημαντικό, είναι ότι έμαθε να παίζει μπαλίτσα.☺
  Το 79 ήμουν (ελέω Εύας☺) με κάτι αριστεριστές του ΕΕΑΜ, σε μιά συζήτηση στα «γραφεία» (ένα χαμόσπιτο στην Βαλαωρίτου) ένας που διαφωνούσε με τον αριστερό συντηρητισμό του κόμματος (σημείο στίξης κυριολεκτικά☺) είπε στον πρόεδρο, «σύντροφε αν το πάρουμε όλο αριστερά θα καταλήξουμε δεξιά».
  Τότε δεν κατάλαβα τι ήθελε να πεί, (δεν ενδιαφερόμουν κι όλας, ωσεί παρών ήμουν) τώρα με πονάει ακόμα κι ας έχω καταλάβει.

 175. nestanaios said

  93. Γιάννης Iατρού.

  Όσοι άνεργοι ζουν στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους. Ο φόρος εισοδήματος δεν είναι ο μόνος φόρος που πληρώνουμε. Ο Φ.Π.Α. είναι φόρος.
  Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος και πολλοί άλλοι και όλα αυτά ελέγχονται, με το νέο σύστημα πληρωμών (POS). Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού
  δεν πληρώνουν ούτε ΦΠΑ ούτε ΕΝΦΙΑ ούτε φόρο εισοδήματος σε αυτήν εδώ την χώρα. Γιατί να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν για κάτι που δεν
  τους αφορά και δεν προσδιορίζει το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους; Θα προτιμούσα να δοθεί ψήφος σε όλους τους αλλοδαπούς που ζουν
  σε αυτήν εδώ την χώρα και πληρώνουν φόρους παρά στους Έλληνες του εξωτερικού που δεν πληρώνουν φόρους. Γιατί να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν
  που σίγουρα είναι μία ψήφος εις βάρος των Ελλήνων που ζουν μέσα σε αυτή την χώρα.

 176. nestanaios said

  110 Leonicos said.

  Ξέρει ο Θείος σου στο Ισραήλ ότι ο δικτάτορας Παπαδόπουλος Ήταν δοσίλογος και γερμανοτσολιάς; Ξέρει ο θείο σου ο σοσιαλιστής ότι ο Παπαδόπουλος
  καταδίκασε τον Μπελογιάννη σε Θάνατο; Ξέρει ο θείος σου στο Ισραήλ ότι ο Παπαδόπουλος αφαιρούσε τρόφιμα από τους Έλληνες στην πατρίδα του την Αχαΐα
  κατά την γερμανική κατοχή προς όφελος τού γερμανικού ναζιστικού στρατού για να έχουν δυνάμεις οι Ναζί και να κάνουν αυτά που έκαναν και την ίδια ώρα
  χιλιάδες εκατοντάδες Έλληνες να πεθαίνουν από πείνα; Ξέρει ο θείο σου στο Ισραήλ ότι ο Παπαδόπουλος ενδεχομένως να ήταν ένας από τούς κουκουλοφόρους
  ντυμένους με γερμανική στολή που μιλούσαν ελληνικά και πυροβολούσαν τους άνδρες στα Καλάβρυτα της «πατρίδας του» της Αχαΐας;

  Σίγουρα δεν τα ξέρει όλα αυτά και πρέπει να τον ενημερώσεις.

 177. Ριβαλντίνιο said

  @ 178 nestanaios

  Δεν ξέρουμε αν ο Παπ ήταν στα ΤΑ. Άλλοι λένε ότι ήταν στην Χ. Στην πραγματικότητα μάλλον ιδιώτευσε στην Κατοχή.

 178. Ρίβα, οι αξιωματικοί στην Κατοχή στάλθηκαν στα σπίτια τους και ορίστηκαν από τις δυνάμεις κατοχής υπεύθυνοι για τη διανομή τροφίμων (τάχαμου κατά του μαυραγοριτισμού). Μόνο όσοι βγήκαν στο βουνό, το απέφυγαν αυτό. Ο Παπ πρέπει να ήταν και κανονικός συνεργάτης.

 179. Ριβαλντίνιο said

  Οι αξιωματικοί πήγαν στην Μέση Ανατολή ή εντάχθηκαν στην μη εαμική αντίσταση ή έγιναν ΕΑΜίτες ή δεν έκαναν τίποτα. Η τελευταία κατηγορία ήταν για τους φανατικούς δεξιούς η χειρότερη. Γι’ αυτό ο Παπ ντρεπόταν να μιλάει για εκείνη την περίοδο, ότι δηλαδή δεν έκανε τίποτα. Σε αντίθεση με τον Παττακό που ήταν στον Όμηρο και τον Μακαρέζο που ήταν στην ΕΚΚΑ και το διατυμπάνιζαν.

 180. Peter said

  Εδιαβασα με προσοχή όλα τα σχόλια και αυτο που είναι καταφανές είναι ένα τρομερό μίσος εναντίον των Ελλήνων.

  Ναι είμαι Έλληνας της διασποράς και όταν έφυγα πολλοί από τους σχολιαστές ήσαν μόνο ίχνη γονιδίων. Άρα λοιπόν αι γνώσεις ατινας αποκομίσατε είναι μέσα από τα ροζουλι γυαλιά των καθηγηταδων.

  Συμφωνώ απολύτως να μην ψηφίσουν ουδέποτε οι Έλληνες της διασποράς.
  Δεν έχετε ανάγκη ας είναι καλά οι λάθρο που θα ψηφίσουν και να σας μπολιάσουν όπως ο κύκλος σιπρα παραδέχεται. Πολύ μελάνι χύθηκε δια την ψήφο.

  Να μην ψηφίσουν ας ψοφισουν οι Έλληνες της διασποράς δεν τους έχετε ανάγκη.

  Τώρα βρε παλουκαρια μου, δεν σας ενοχλεί ότι μπεναρογια έφτιαξε το ΚΚΕ ο βεντουρα την κνε, ο Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ , ο Καρα αμάν λης την ερε ΝΔ
  όλοι τους περιούσιοι για κυταξτε την γενεαλογία τους, ο μπενιζελος περιούσιος και αυτός ο μιζοτακης συνδεόμενους με τον μπενιζελος ο σαμαράκι ας με Μπενάκης ο Γερουλάνος ξαδερφάκι και αυτός. Μα τι διάολο πια δεν βλέπετε τις κομματοσυμμοριες που σας δουλεύουν. Είναι οι ίδιες που δολοφόνησαν τον τελευταίο έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια. Ποιο κόμμα μιλά για έθνος των Ελλήνων κανένα.

  Έρωτασθε κύριοι σχολιαστές ποιοι είναι οι ηγέτες που μιλούν για έθνος των Ελλήνων, ποιοι είναι αυτοί που μιλούν για την συνθήκη Κούπερ, για την συνθήκη του Μπρετον Γουντς, για τα τραβηκτικα δικαιώματα όπου ο σιπρας πήρε τρία δις τον Δέκ του 15 και τον φεβ του 16, ποιος θα μιλήσει για το ΦΕΚ 315 για την ανεξάρτητη αρχή φάντασμα τι είναι το αναγκαςτικο Δίκαιο. Ουδείς ως τώρα.

  Τώρα επειδή αγαπώ και σέβομαι την πατρίδα μου την ιστορία της τους προγόνους μου την γλώσσα μου την ιστορία μου τους παππούδες μου την κοσμοθέαση τις αρχές και τις αξίες που απορρέουν από τον ελληνικό πολιτισμό την σημαία μου τον εθνικό μου ύμνο την νοσταλγία μου δια την Ελλάδα που μεγάλωσα και όχι το σημερινό Ισλαμαμπάντ με θεωρείται φασίστα, τότε είμαι ένας πολύ κακός φασίστας και θα μαχόμαι υπέρ του έθνους των Ελλήνων και ουχι των μουρτατων διότι αυτοί δεν έχουν θεσι στον ελλαδικό χώρο.

 181. sarant said

  Τι τα θέλετε, ολοι εβραίοι. Και η λέξη Διασπορά πάντως αρχικά για τους εβραίους χρησιμοποιήθηκε

 182. Ριβαλντίνιο said

  @ 182 Peter

  Ο Καραμανλής δεν ήταν Εβραίος. Ομοίως ο Παπανδρέου. Το «Μπενιζέλος» είναι «φράγκικο» και ο Βενιζέλος είχε καταγωγή απ’τους Κρεβατάδες της Λακωνίας κατά την οικογενειακή τους παράδοση. Οι Μπενάκηδες είχαν μεσσηνιακή καταγωγή ( απ’τον Μπένο Ψάλτη ) και μανιάτικη (απ’τους Γερακάρηδες). Οι Καποδίστριες είχαν «φράγκικη» καταγωγή. Η μάνα του Καποδίστρια ήταν Κύπρια, μπορεί όμως να ήταν και Βενετσιάνα της Κύπρου.

 183. Peter said

  Kήρθε Σαραντακο ευχαριστω σε δια την φιλοξενείαν να εισθε πάντα καλά.

 184. Γιάννης Ιατρού said

  Πόσο μακρυά που αφήσαμε το Πέτρος και το κάναμε Πήτερ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: