Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κωνσταντινελενικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Μαΐου, 2017


Αύριο γιορτάζει η μισή Ελλάδα, οπότε αποφάσισα να τιτλοφορήσω έτσι το βδομαδιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο. Το αντίστοιχο περυσινό, που είχε πέσει ανήμερα της γιορτής, το είχα πει «Ελενοκωνσταντινικά», οπότε με το σημερινό αποκαθιστώ την ισορροπία.

Να προσφέρω σε όσες και σε όσους γιορτάζουν αύριο τα εορταστικά άρθρα του ιστολογίου, για την Ελένη και για τον Κώστα (δεν έχω κανέναν φίλο που να τον λένε Κωνσταντίνο -ξέρω Κώστα, Κωστή, Ντίνο, αλλά με γαλαζοαίματους δεν έχω πολλά παρεδώσε).

Θα μπορούσα βέβαια το σημερινό άρθρο να το αποκαλέσω και «Τεταρτομνημονιακά μεζεδάκια» αφού τη βδομάδα που μας πέρασε συζητήθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που πήρε, καλώς ή κακώς, την τρέχουσα ονομασία «τέταρτο μνημόνιο» (ο κανονικός του τίτλος είναι ένα ασυμπάθιστο μακρινάρι).

Οι σχετικές συζητήσεις στη Βουλή δίνουν κατά καιρούς και κάμποσο υλικό για γλωσσικό σχολιασμό, αλλά τούτη εδώ αποτέλεσε την εξαίρεση, μια και η συγκομιδή μας ήταν φτωχή. Πάντως, αξιοπρόσεκτο γεγονός ήταν η αποβολή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής ύστερα από τη χειροδικία του Κασιδιάρη και τη δικαιολόγησή της από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Σε σχέση με αυτό το επεισόδιο, έγινε και το ευτράπελο σχόλιο ότι «βρήκε ευκαιρία ο Κασιδιάρης, τώρα που ο Παυλόπουλος δεν είναι πια στη Βουλή».

Πάμε όμως στα καθαυτό μεζεδάκια.

* Στην προσπάθεια να φτάσει η ελληνική γλώσσα τα πέντε εκατομμύρια λέξεις και να μας σβήσουν το χρέος οι πιστωτές, νέα λέξη γεννήθηκε σε άρθρο για τη δίκη της συζύγου του τραγουδιστή Πασχάλη Αρβανιτίδη (με το στιγμιαίο), το «προλούδιο», εφόσον: «Ο μάρτυρας ανέλυσε το «προλούδιο της ιστορίας που δικάζουμε σήμερα», όπως χαρακτήρισε τα όσα έχουν προηγηθεί και επιτέθηκε στην κατηγορούμενη»

Δεν είναι σαφές αν τον όρο τον έπλασε ο μάρτυρας ή ο δημοσιογράφος. Αν το πάμε ετυμολογικά, θα είναι κάτι (πέτρωμα ίσως; ) που βρίσκεται πριν από τον Λουδία ποταμό.

(Πρελούδιο βέβαια, όρος δανεικός από τη μουσική, προοίμιο αν θέλετε αυτόχθονα ελληνικό όρο).

* Η ακλισιά της εβδομάδας από σουπεράκι της ΕΡΤ: Ανεκτίμητη η αξία της λίμνης Κάρλα για την τοπική κοινωνία.

Η λίμνη Κάρλα, της λίμνης Κάρλας.

Αν ήταν η Κάρλα Μπρούνι, θα υπήρχε μια δικαιολογία να την αφήσουμε άκλιτη διότι είναι αλλοδαπή -αν και εγώ θα την έκλινα. Όμως, την Κάρλα λίμνη την κλίνουμε σε κάθε περίπτωση.

* Για κάποιο λόγο, αρκετά από τα σημερινά μας μεζεδάκια είναι μεταφραστικά. Και ξεκινάμε με ένα απολίθωμα δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε στον Καναδά, όπως διαβάζουμε σε επιστημονικό άρθρο του Χάφιποστ. Βρέθηκε, διαβάζουμε, ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο απολίθωμα από νοθόσαυρο, που μας οδηγεί σε ένα πολυεπίπεδο μεζεδάκι.

Καταρχάς, η απόδοση είναι λάθος. Όπως γράφτηκε και στη Λεξιλογία, το αγγλικό είναι nodosaur, και το πρώτο συνθετικό της λέξης είναι όχι ο «νόθος» αλλά το λατινικό nodus (απ’ όπου το αγγλ. node ή το γαλλ. noeud), ο κόμπος, ο όζος, διότι το εν λόγω δεινοσαυράκι έχει το δέρμα του καλυμμένο με οστέινα οζίδια. Θα τον πούμε νοδόσαυρο.

Η πλάκα είναι ότι υπάρχει όντως και νοθόσαυρος (nothosaur) αλλά είναι εντελώς άλλο είδος. Η άλλη πλάκα είναι ότι γλωσσικά, η λέξη «nodosaur» χαρακτηρίζεται… νόθο σύνθετο, επειδή το ένα συνθετικό είναι λατινογενές και το άλλο ελληνογενές.

Τέλος, αν δείτε τα σχόλια των αναγνωστών, θα προσέξετε ότι κάποιος αναγνώστης επιμένει ότι το δεινοσαυράκι πρέπει να γραφτεί «νωδόσαυρος» -αλλά δεν είναι φαφούτικο και δεν πήρε έτσι το όνομά του (νωδός είναι ο φαφούτης, από το στερητικό νη+οδούς).

* Τη φωτογραφία την ψάρεψα από φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ.

Δεν θα σταθώ στον «αύλειο χώρο» που πλέον έχει αντικαταστήσει παντού τον όρο «αυλή» των σχολείων -φήμες λένε ότι ένας διευθυντής που επέμενε να διατηρεί τον όρο «αυλή» μετατέθηκε στο Σουφλί.

Προσέξτε ότι η πινακίδα απευθύνεται σε «αδέσποτους ή μη σκύλους». Προφανώς, οι αδέσποτοι σκύλοι της περιοχής έχουν μάθει να διαβάζουν.

Εκείνος που δεν έχει μάθει πολύ καλά να διαβάζει είναι αυτός που έγραψε την υποσημείωση, διότι, αν δεν κάνω λάθος, και οπως επισήμανε φίλη, ο ν. 4039/2012 αφορά την οργανωμένη «επαναφορά» (το λέει κιόλας) δηλαδή επανεισαγωγή αδέσποτων ζώων στο φυσικό περιβάλλον, που γίνεται από Δήμους και φιλοζωικά σωματεία, και όχι την απλή διέλευση από τον… αύλειο χώρο.

* Και συνεχίζουμε με μιαν ακόμα προσθήκη στη γεωγραφία της Νομανσλάνδης.

Παλιός φίλος του ιστολογίου στέλνει άρθρο κρητικού ιστοτόπου που αφορά… κινέζικο λάδι που έκανε δώρο «ο επικεφαλής της Διοίκησης  Ghuxiong Yi Autonomous Prefecture, στην επαρχία της Province».

Η επαρχία Province (δεν ακούγεται και πολύ κινέζικο το όνομα, δεν βρίσκετε;) παίρνει αυτομάτως τη θέση της στη γεωγραφία της Νομανσλάνδης -στην πραγματικότητα πρόκειται για την επαρχία Yunnan (Yunnan Province) στην οποία βρίσκεται η Αυτόνομη Περιοχή Chuxiong Yi, που έχει… μόλις 2,5 εκατ. πληθυσμό.

* Στο μεταξύ, άκουγα το μπάσκετ από την Πόλη, όπου ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει την πρωταθλήτρια Ρωσίας, την οποία ο ένας εκφωνητής αποκαλούσε ΤσεΕςΚα και ο άλλος ΤσεΣεΚα. Ίσως εδώ υπάρχει χάσμα γενεών. Οι παλιοί τη λέγαμε Τσε Σε Κα γιατί έτσι λεγόταν στα χρονια μας. Οι νεότεροι ΤσεΕςΚα διότι έτσι λέγεται τώρα -στην Ελλάδα πάντοτε. Το πώς λέγεται στα ρώσικα είναι μάλλον δευτερεύον, πάντως λέγεται ΤσεΕςΚα, Τσεντράλνι Σπορτίβνι Κλουμπ Αρμίι, Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος του Στρατού).

* Όταν είδα τη φωτογραφία αριστερά, σε φιλικόν τοίχο στο Φέισμπουκ, νόμισα ότι πρόκειται για μαργαριταρι -όπως είπα και πιο πάνω, για μια προσπάθεια να φτάσουμε τις 5 εκατομμύρια λέξεις. Νόμισα δηλαδή ότι είχε κάποιος να μεταφράσει το emballage = συσκευασία και μη βρίσκοντας λέξη το εξελλήνισε με το ζόρι.

Ωστόσο, το «εμβαλάγιο» είναι βέβαια απόδοση του emballage αλλά είναι απολύτως επίσημος όρος στη συνταγογραφία και μάλιστα, όπως βλέπω σε ανάρτηση ιστολογίου φαρμακοποιών, η ένδειξη «ανά εμβαλάγιο» θα προστίθεται στο εξής σε καθε συνταγή.

Το ιστολόγιο δεν διαθέτει φαρμακοποιό υπηρεσίας, γι’ αυτό αν κάποιος σχολιαστής ασκεί το επάγγελμα ή ξέρει κάτι περισσότερο ας μας διαφωτίσει για την υπόθεση.

* Και άλλο μεταφραστικό -είπαμε, σήμερα έχουμε πολλά.

Το Κουτί της Πανδώρας δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο για μια συλλογή φωτογραφιών από την ΕΣΣΔ των αρχών του ’50, που ήρθε τώρα στην επιφάνεια.

Από το ελληνικό σημείωμα μαθαίνουμε:

α. Ο Manhoff, στον οποίο οφείλονται οι φωτογραφίες,  «ήταν κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού πεζικού…».

Εδώ μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: Αφού ήταν κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού πεζικού, τι δουλειά είχε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, αντί να διοικεί μια μεγάλη μονάδα;

Από την αγγλική πρωτότυπη πηγή βλέπουμε ότι ο Μάνχοφ ήταν “US Army Major”, ταγματάρχης του αμερικανικού στρατου. Όχι κορυφαίο στέλεχος.

β. «Βιντεοσκόπησε» την κηδεία του Στάλιν.

Βιντεοκάμερες το 1953; Μόλις είχε ανακαλυφθεί η τεχνική βίντεο. Θα περνούσαν αρκετά χρόνια για να βγει έξω από τα τηλεοπτικά στούντιο.
Το αγγλικό κείμενο γράφει απλά και σωστά “filmed”, δηλαδή κινηματογράφησε.

γ. «Οι κληρονόμοι του φρόντισαν να τις δωρίσουν [τις φωτογραφίες] στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι «καλύπτουν» 16mm φωτογραφικού φιλμ.» Αν κάλυπταν 16 χιλιοστόμετρα, έναμισι πόντο δηλαδή, παναπεί όσο ένα δάχτυλο και κάτι, δεν θα ήταν και τόσο πολλές φωτογραφίες!

Tο αγγλικό λέει «reels of 16 millimeter film», δηλαδή μπομπίνες κινηματογραφικού φιλμ των 16 χιλιοστών.

* Tο απόφευγμα της εβδομάδας.

Tην εικόνα που βλέπετε τη συνάντησα στον τοίχο φίλης στο Φέισμπουκ. Πρόκειται για απόφθεγμα του Αισχύλου ή, πιο σωστά, «απόφευγμα», διότι στοιχηματίζω ό,τι θέλετε ότι δεν είναι γνήσιο, ότι ουδέποτε ο Αισχύλος είπε κάτι τέτοιο. Προς στιγμή σκέφτηκα να το πω στην φίλη, αλλά επειδή δεν θυμάμαι να έχουμε πάρε-δώσε σκέφτομαι πως μπορεί να ενοχληθεί (μια άλλη με είχε ξεφιλιώσει όταν της είπα ότι το «να οδηγήσουνε τη βλακεία στην τελευταία της κατοικία» δεν είναι Σεφέρης, αλλά Γκάτσος!)

Γιατί δεν μπορεί να είναι Αισχύλος; Διότι έννοιες όπως «πληρώνω για να πάω θέατρο» και «πληρώνομαι για να παίξω στο θέατρο» είναι μεταγενεστερες. Αλλά και επειδή (καλός ο αγιασμός, αλλά πάρε και μια γάτα) έψαξα στο TLG και δεν υπάρχει στα έργα του Αισχύλου η λέξη «θέατρ*»

Όπως σχολίασε φίλος: Γατάκι Σαίξπηρ, όταν ο Αισχύλος έγραφε «All the world is a stage» εσύ έτρωγες shepherd’s pie με βαλανίδια.

Άλλος φίλος έθεσε υπόψη μου ένα ρητό του Ευριπίδη, που ομολογώ ότι το αγνοούσα.

* Άρθρο σε αθλητικό ιστότοπο για τα επεισόδια στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού και τον τραυματισμό του προπονητή του ΠΑΟΚ, γραμμένο από φιλοπαναθηναϊκή σκοπιά, μεταφέρει την έκθεση του γιατρού του γηπέδου:

Υπάρχει από την μία πλευρά η γνωμάτευση του γιατρού. Του γιατρού του αγώνα. Τι αναφέρει λοιπόν;

Επί λέξη:

«Εκληθών να εξετάσω τον προπονητή του ΠΑΟΚ, κύριο Ίβιτς στα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδας, όπως διαπίστωσα έφερε εκδορά στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν διαπίστωσα κλινικώς να παρουσιάζει απώλεια μνήμης ή κάποια άλλη κλινική συμπτωματολογία την συγκεκριμένη στιγμή. Κατόπιν όμως αναφερομένων αιτιάσεων εκ μέρους του περί αισθήματος ζάλης διεκομίσθη σε εφημερεύον νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο».

Προσπερνάμε το «επί λέξη», που δεν είναι βέβαια σωστό αφού η λέξη είναι στη δοτική και κάνει (στα αρχαία) «λέξει», άρα «επί λέξει» και φτάνουμε στην πρώτη λέξη της γνωμάτευσης, που είναι ένας περίεργος τραγέλαφος. Ο γιατρός ή όποιος άλλος το έγραψε, θυμόταν μετοχές όπως το «ο δηλών» από το ρήμα «δηλώ», ήξερε και το «εκλήθην», τα πάντρεψε αυτά τα δύο και έφτιαξε τον τραγέλαφο «εκληθών»!

Αυτά γίνονται όταν αναγκάζουμε ολόκληρους κλάδους να γράφουν σε γλώσσα άλλη από τη μητρική τους και δεν καλλιεργούμε τη νεοελληνική, η οποία, ως γνωστόν, αγαπάει την αναλυτική σύνταξη: «Όταν κλήθηκα να εξετάσω … διαπίστωσα ότι έφερε…» ή «Κλήθηκα να εξετάσω … και όπως διαπίστωσα έφερε…» ή «Ο προπονητής, τον οποίο κλήθηκα να εξετάσω … έφερε, όπως διαπίστωσα, εκδορά»

* Κι άλλο ποδοσφαιρικό και μεταφραστικό. Θα διαβάσατε ίσως ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αγόρασε την ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ, που μια φορά κι έναν καιρό είχε πάρει δυο κολλητά κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης (τότε που ήμουν 20 χρονών) αλλά εδώ και χρόνια βρίσκεται σε παρακμή, στην δεύτερη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Η Φόρεστ μάλιστα είναι ο μοναδικός σύλλογος σε όλη την Ευρώπη που έχει πάρει περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα απ’ ό,τι εθνικά, μια και κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας μία μόνο φορά.

Οι φίλαθλοι λοιπόν της Φόρεστ, που παρά τρίχα γλίτωσε τον υποβιβασμό στην 3η κατηγορία (η οποία, στο πλαίσιο του γενικότερου πληθωρισμού ονομάζεται League 1), θέλησαν να ευχαριστήσουν τους δυο νέους συνιδιοκτήτες της ομάδας και, για φιλοφρόνηση, θέλησαν να γράψουν στα ελληνικά το σύνθημα που τραγουδούν στο γήπεδο, Forest till I/we die -και βεβαια το έβαλαν στο Google translate, το οποίο έδωσε τη «σωστή» μετάφραση Δάσος μέχρι να πεθάνουμε! (Πράγματι, αυτή την απόδοση δίνει, το έλεγξα).

* Και κλείνω με ένα στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή.

Στη δευτερολογία του, ο Κ. Μητσοτάκης διάβασε τα στοιχεία για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών χωρών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017: Ρουμανία 5,6 %, Βουλγαρία 4,1%, Πολωνία 3,4% Κύπρος 3,1%, για να καταλήξει θριαμβευτικά: όλη η Ευρωζώνη έχει ανάπτυξη! Η μόνη που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα!

Προφανώς πρόκειται για παραδρομή της γλώσσας, αντί να πει «όλη η ΕΕ» -αν και δεν είναι τόσο αθώο το ολίσθημα, διότι εντός ευρωζώνης καμιά χώρα δεν σημειώνει τα πεντάρια και τα τεσσάρια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Από την άλλη, κάποιος φίλος παρατήρησε ότι μπορεί να μην υπάρχει παραδρομή, με την έννοια ότι αφού ο ομιλητής ανέφερε διάφορες χώρες της ΕΕ συνέχισε με το συμπέρασμα για την Ευρωζώνη.

Μπορεί, αν και εμένα αυτό μού θυμίζει μια μαμά που μαλώνει τον γιο της και του λέει:

H Άλκηστις πήρε 20, η Φαίδρα πήρε 19, η Νεφέλη πήρε 18 -όλα τα αγόρια της τάξης σου πήραν πάνω από σένα, ανεπρόκοπε Ιάσονα!

* Σε κάθε περίπτωση, καλό σαββατοκύριακο και χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν αύριο!

 

 

237 Σχόλια to “Κωνσταντινελενικά μεζεδάκια”

  1. ΓιώργοςΜ said

    Κι ενώ ο κόσμος ασχολείται με το Μποστ, κάνω σεφτέ σήμερα!

  2. Γς said

    Καλημέρα

    Κι ο Αναξ, τον καιρό της Βουγιουκλακης

  3. ΓιώργοςΜ said

    Στο μεταξύ, με την κόντρα Αισχύλου-Ευριπίδη μου ‘φυγε ο καφές. Σκέφτομαι να τα τυπώσω σε μπλουζάκι. μπρος-πίσω!
    Καλημέρα είπα; Δεν είπα (εδώ). Καλημέρα!

  4. Γς said

    2:

    ..και τη Ευσεβεστάτη Βασιλισση Μητρί Φρειδερίκη [1:14]

  5. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γιὰ τὸ ἐμβαλάγιο. Τὸ πρωτοσυνάντησα πρὶν ἀπὸ καμιὰ τριανταπενταριὰ χρόνια ὅταν δούλευα σὲ φαρμακευτικὴ ἑταιρεία. Πρέπει νὰ εἶναι ἀρκετὰ παλιό, καθαρευουσιάνικο, ἵσως καὶ τοῦ 19ου αἰώνα.

  6. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἐγὼ ἐκτὸς ἀπὸ τὴ λίμνη κλίνω καὶ τὸ μικβὸ ὄνομα τῆς κυβίας Μπβούνι.

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Μάλιστα, λογικό. Μου λέει κι ένας φίλος στο Φέισμπουκ
    Λέγει ο Πρατικάκης στο έργο Γενεαλογία (1985): «Μηρυκάζουν απερίγραπτες φυλλωσιές ομιλίας και άλλα εμβαλάγια σκλαβιάς.». Όμως, οι κύριες σπουδές του ήταν στην Ιατρική. Ως νευρολόγος-ψυχίατρος εκτιμώ ότι είχε συνταγογραφήσει σχετικά «εμβαλαγμένα» βάλσαμα.

    6 Καλημέβα Δημήτβη!

  8. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @6. Εἶχα ἕναν συμμαθητὴ στὸ γυμνάσιο ποὺ ἔλεγε γιὰ κάποιον ποδοσφαιριστὴ τῆς ἐποχῆς: «Καλὸς εἶναι, μόνο ποὺ δὲ μποβεῖ νὰ τζαβτζαβιστεῖ».

  9. constant said

    Καλημέρα,

    Όταν είδα το εμβαλάγιο, θυμήθηκα το κόλον (τα κόλα) που πρέπει να σημαίνει πακέτο προς μεταφορά ή κάτι παρόμοιο. Ο όρος αυτός (κόλο, κόλα) χρησιμοποιείται στην μετάφραση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για μεταφορές επικίνδυνων υλικών (ΑDR) . Ξέρει κανείς την ετυμολογία του κόλου;

  10. Γς said

    > μάρτυρας ανέλυσε το «προλούδιο της ιστορίας που δικάζουμε σήμερα»

    Prelude. Τι δεν καταλαβαίνετε;

  11. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @6,7β,8. Αὐτὸ εἶναι τὸ χειλικὸ ρό. Ὑπάρχει τὸ λαρυγγικὸ (γὸ, τὸ γαλλικὸ) καὶ τὸ ὀδοντικὸ (δό).

  12. Γιάννης Ιατρού said

    Τι εμβαλάγιο (απ΄το emballage προφανώς) και πράσινα άλογα, χάθηκε η λέξη «συσκευασία»;
    Πάντως, επειδή ρώτησες για φαρμακοτρίφτες κλπ., να σημειώσω πως δεν άκουσα ποτέ τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου, που ήταν απ’ αυτό το σινάφι, να λέει ποτέ κάτι τέτοιο (εμβαλάγιο κλπ.). Μάλλον οφείλεται στην «ραγδαία εξέλιξη» της γλώσσας μας 🙂

  13. sarant said

    9 Δίκιο έχεις και το αγνοώ ενώ δεν θα έπρεπε!

  14. Emphyrio said

    Υπαρχει και η γελη, που ειναι το καθ’ημας gel.

  15. gpoint said

    Φυσικά ο γιατρός του αγώνα στο σημείωμά του όπως και ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα έγραψαν ό,τι έγραψαν κάτω από αφόρητη πίεση και απειλές (περίπου μιαμισυ ώρα μετά απεφάσισε την διακοπή ο διαιτητής και μετά από άλλες δυο ώρες συνέταξε το φύλλο αγώνα ο Κομίνης) οπότε το εκληθών…λογικό μου ακούγεται.

    Επ’ ευκαιρία όπως μπορείτε να δείτε στο 2.50 του βίδδεο πως το μπιροκούτι δεν ήταν το πρώτο πράγμα που πετάξανε στον Ιβιτς (σε άλλο βίδδεο φαίνεται κι ένα πλαστικό ποτήρι με νερό…σαν αυτό που είχε κτυπήσει τον Αναστασίου στο Καραϊσκάκης αλλά τότε άλλα έλεγε η ΠΑΕ ΠΑΟ).
    Το ότι βέβαια δεν ζητήσανε συγγνώμη από τον Ιβιτς είναι αντίστοιχο του ήθους των Αλαφούζου, Κωνσταντίνου, Μαυροκουκουλάκη (όνομα και πράμα που λένε) και-θέλω να πιστεύω- συμμόρφωσης με την γραμμή του Λυμπερόπουλου. Το έχω ξαναπεί η διοίκηση Αλαφούζου έχει ξεφτιλίσει το όνομα του ΠΑΟ, κοντεύει να γίνει σαν τον Αρη, σούπερ 3 εκεί, παναθηναίκή συμμαχία εδώ, όταν διοκούν οι χούλιγκανς τι να περιμένεις.

  16. Γς said

    10:

    Εντάξει μωρέ. Πρελούδιο ήθελε να πει ο γενετιστής Πάγκαλος.

    Δεν είπε οτι δεν τα φάγαμε μαζί, που θά ‘λεγε ο άλλος Πάγκαλος.

    Για να πατσίσουμε να αρχίσουμε κι εμείς να λέμε λάθος όρους της δουλειάς του.

    Πως θα του φαινόταν άραγε [και τον ξέρω προσωπικά εδώ και 40 χρόνια] το παρακάτω:

    Βρεθήκαμε προχτές η μεγάλη οικογένεια και τό ‘φερε λόγος να παινεύουν τον θείο [αδελφό μου] για την αγάπη και αφοσίωση του στη θεία.

    Σε αντίθεση με κάποιον άλλον που …[κι όλοι κοίταζαν εμένα]

    Ε, δεν άντεξα!

    -Δεν τον αναγνωρίζω!

    -Κάνε τεστ γενετικό. Πατέρνιτι τεστ;

    -Φρατέρνιτι τεστ! Θα κάνω

  17. dryhammer said

    Όταν δούλευα σε εταιρία καλλυντικών, που ανήκε σε παιδιά φαρμακοποιού, συνάντησα το εμβαλάγιο. Σαν λέξη μου την έσπαγε (δεν ξέρω γιατί, μου θύμιζε ίσως τα «μισγάγγεια» που έμαθα στο στρατό και ουδέποτε χρησιμοποίησα ) και την αντικατάστησα όπου χρειαζόταν με την λέξη «περιέκτης» (από το αγγλικό container) , έτσι, για το γαμώτο…

  18. Emphyrio said

    Και μιλωντας για νοθους νωθρους νωδοσαυρους, μολις βρηκα αυτο το εκπληκτικο και εξαιρετικα μεταφρασμενο επιστημονικοτατο αρθρο, με την υπογραφη της κυριας Φαφουτη:

    http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500145121

  19. gpoint said

    # 15

    εδώ το βίδδεο

    Το πόσο κοντά στην πραγματικότητα ήταν το φύλλο αγώνα φάνηκε με την ελαχιστοποίηση της ποινής του Κρέσπο που τρεις τον βαράγανε και τομωρήθηκαν με ίδια ποινή αυτός και δυο από τους τρεις. Ευτυχώς υπάρχουν και κάμερες γιατί ο Κομίνης έγραψε μάλλον ότι του υπαγορεύανε

  20. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @18.Δὲν εἶναι ὡραῖο νὰ μιλάει γιὰ τὴν ἐξαιρετικὴ ὀδοντοστοιχία τῶν δεινοσαύρων μία …Φαφούτη;
    🙂

  21. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Όσον αφορά την ακλισιά, κάτι που με είχε εντυπωσιάσει όταν πρωτοεπέστρεψα από την Ιταλία ήταν το εξής: στο μετρό όταν έκαναν ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα, δεν έλεγαν π.χ στο σταθμό Καλλιθέας αλλά στο σταθμό Καλλιθέα. Δηλαδή Καλλιθέα ήταν απλά το όνομα του σταθμού σα να λέμε δηλαδή αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ή σταθμός Αλέκος Παναγούλης. Πριν το μετρό στο υπόλοιπο οΘντκ σιδηροδρομικό δίκτυο τέτοιο θέμα δεν υπήρχε. Ο σταθμός της Κορίνθου ήταν σταθμός Κορίνθου όχι σταθμός Κόρινθος κοκ. Τη βρίσκω εντελώς ακαλαίσθητη και γελοία αυτή τη νέα μόδα που έφερε το μετρό

  22. Γιάννης Ιατρού said

    9: Μάλλον λατινο-ιταλικής προέλευσης (collis/colli ==> λόφος), στις μεταφορές σημαίνει «συσκευασίες» (έστω πακέτα ή ακόμα και κουτιά). Ίσως να εξηγείται με τον όγκο ενός «λοφίσκου», μιάς χούφτας που λέμε;

  23. sarant said

    21 Γενικά συμφωνώ

    22 Mαλλον από το γαλλικό colis = δέμα

  24. selitsanos said

    ….«καλύπτουν» 16mm φωτογραφικού φιλμ.»

    Ρε παιδί μου, τί εμμονή αυτοί οι τύποι του ψυχρού πολέμου με τα μικροφίλμ!

  25. dryhammer said

    23. Άσχετο. Εγώ το colostomy το μεταφράζω βωμολόχος (η).

  26. Γς said

    22:

    >collis/colli […] μιάς χούφτας που λέμε;

  27. Γιάννης Ιατρού said

    19: Ρε Γιώργο, τι βιδεο με πλαστικό ποτήρι στο 2:50 κλπ., μια ώρα «διαφήμιση» για την ομάδα δείχνει (και στο 2:50) και στο τέλος πιά μερικά δευτερόλεπτα με εικόνες που όλοι έχουμε δει κι αλλού. Τι το ιδιαίτερο δείχνει λοιπόν; Μάλλον λάθος σύνδεσμο έβαλες, ε;

  28. π2 said

    Για τον Σαίξπηρ, τη ζωή ως θεατρική σκηνή και τους αρχαίους προγόνους του μοτίβου, βλ. και εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/02/venividivici/

    Πολύ μου άρεσαν τα ελληνικά της Νόττιγχαμ Δάσος. Από την άλλη, εδώ έχουμε πρόεδρο ομάδας που μιλάει ελληνικά google translate, οπότε δεν μας παίρνει να γελάμε με τους Ρομπέν των Φόρεστ.

  29. Γιάννης Ιατρού said

    23β Ναι, δίκιο έχεις, το γράφουν και με ένα λ(ού) :), Ευχαριστώ.

  30. Πάνος με πεζά said

    Καλό Σαββατοκύριακο, με ωραία όπως πάντα μεζεδάκια. Περνώντας λίγο πρώτα από χτες, ήταν μια πολύ ωραία συναυλία αυτή του Παρνασσού («OΓκάτσος που αγάπησα»), με τον Μητσιά και την Καραμπέτη.Και με δύο όλα κι όλα όργανα, που έπαιζαν καταπληκτικοί μουσικοί… Πιάνο και μπουζούκι, εναλλακτικά με μαντολίνο. Το μπουζούκι, ακουστικά από μικρόφωνο, χωρίς μαγνήτη, τέλειο…

    Εντάξει, ο Μητσιάς στην ερμηνεία του ενσωματώνει ολόκληρη τη Βυζαντινή μουσική, όλα της τα στολίδια, τους ήχους και την ερμηνεία, στο έντεχνο τραγούδι… Και του το είπα, παρότι όψιμος μελετητής… Είναι μοναδικός… Λίγο στεναχωρήθηκα που είπε μόνο έναν Γκατσολουκιανό («Ήρθατε σαν κύματα»), και που αδικεί για χρόνια κι ένα τραγούδι του Γκατσομούτση, «Ποιός έχει δάκρυα να μου δώσει»…

    Η Καριοφυλλιά διάβαζε κυρίως κείμενα, αλλά είπε και λίγα τραγούδια, με σπάνια ερμηνεία – εδώ θα δείτε από άλλη μέρα της ίδιας εκδήλωσης να τραγουδάει την «Χοντρομπαλού», χτες ήταν και καλύτερη…). Θα βρείτε κι άλλα youtube από τη σειρά αυτών των συναυλιών.
    Για να γελάσετε, να και η ιστορία στο Σουφλί !
    Την «είπα» όμως στον αιθουσάρχη, γιατί πάλι υπήρχε το γνωστό θέαμα «πλαστικό μπουκάλι των 50 λεπτών». Δεν ήταν τόσο ωραίο θέαμα, ο Μητσιάς να πίνει κάθε λίγο με το στόμα από το μπουκαλάκι, και να το ξαπλώνει πάνω στο σκαμπό, για να μην πέσει κάτω… Μια κανάτα, ένα ωραίο τραπεζάκι, κι ένα γυάλινο ποτήρι, αδερφέ ! Για το Θεό !

    – Αύλειος χώρος σαφώς και υπάρχει σαν έκφραση. δεν ξέρω αν όμως η συνήθης παράφραση «προαύλιος χώρος» είναι σωστή; εσείς θα μου πείτε…

    – Στα μεζεδάκια, και ειδικά στο θέμα Ίβιτς, λατρέψαμε και τα άψογα, γνωστά από παλιά, ελληνικά του Νασίλη Κωνσταντίνου, που μίλησε για «προσχεδιασμένο σχέδιο»

    – «Εκληθών»; Για να συμπληρώσω τις προτάσεις του Νοικοκύρη, καλούμενος, θα έλεγα, αν με στριμώχνανε… Είναι σωστό, χρονικά; Θα μου πείτε, και πάλι.

    – Η Νότιγχαμ είναι η πιο ασταθής στοιχηματικά ομάδα, κι αυτό ίσως κάτι να λέει για την εξαγορά της από το Μαρινάκη… Η μοναδική της ιδιαιτερότητα όμως, που δεν έχει επαναληφθεί, είναι ότι είναι η ομάδα που έχει περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών από εθνικά πρωταθλήματα ! Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά : πήρε πρωτάθλημα Αγγλίας, έπαιξε Πρωταθλητριών, αλλά το Μάιο που έφτασε στον τελικό και το σήκωσε, ταυτόχρονα υποβιβαζόταν…Την επόμενη χρονιά έλαβε όμως εκ νέου μέρος ως η κάτοχος, και το ξανασήκωσε ως ομάδα Β’ κατηγορίας, παρατώντας για λίγο τις υποχρεώσεις της εκεί, για να παίξει στον τελικό (με το Αμβούργο, 1-0, ήταν η πρώτη τριπλέτα -τότε- ευρωπαϊκών τελικών κυπέλλων που είδα στη ζωή μου, το 1980)…

    – Και μια που γελάσαμε με τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, πάντα αστείο το ανεκδοτάκι, που πίνουν καφέ στο Κολωνάκι ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, μέχρι που περνάει και τους βλέπει ο Αριστοφάνης κα τους λέει «Καλά, είστε τραγικοί…»

  31. atheofobos said

    2-4
    Εκεί που με πάθος και με όλη την δύναμη της φωνής πολυχρονεύει την Φρίκη μου ήρθε στο βέβηλο μυαλό μου η φράση, Το πήρε ψηλά και χ,….!

  32. Παναγιώτης Κ. said

    Ποιος είναι ο πρώτος (prime) αριθμός που εμμέσως είχε την τιμητική του αυτή την εβδομάδα;
    Μπράβο! Το βρήκατε. Είναι ο 23.
    23 φορές φώναξε ή ανάφερε τη λέξη φρουρά ο Μπαλαούρας αλλά η φρουρά,… «υγρόν ηγόραζε…» (υγρόν=καφές φραπέ).
    Παρόλο που οι κάμερες μεταδίδουν τις συνεδριάσεις, υπάρχουν βουλευτές και υπουργοί που δεν τους νοιάζει αν αποκαλυφθεί ο κακός εαυτό τους.
    Προσπαθώ να φανταστώ αυτά που συμβαίνουν στους διαδρόμους και στο κυλικείο της Βουλής!
    Μου φαίνεται ότι υπάρχει σιωπηρή υπόσχεση των δημοσιογράφων να μην βγάζουν στη φόρα όσα άσχημα συμβαίνουν εκτός της αίθουσας. Συμφωνώ διότι δεν πρέπει ο θεσμός του κοινοβουλίου να πέσει στα μάτια του κόσμου. ( Να πέσει πιο χαμηλά από το σημείο που βρίσκεται…)

  33. Γς said

  34. Γς said

    33->30

    >«Καλά, είστε τραγικοί…»

  35. sarant said

    30 Για τα κύπελλα της Νότιγχαμ το έλεγε και το άρθρο, αλλά είχα ξεχάσει τη λεπτομέρεια πως είχε υποβιβαστεί.

  36. Γιάννης Ιατρού said

    18: Emphyrio
    Πράγματι, το άρθρο στο science είναι εντυπωσιακό.
    Αλλά ακόμα πιό εντυπωσιακό (κι ανεπάντεχο) είναι να γράφει η κα. Λαλίνα Φαφούτη άρθρο για τα δόντια στο ιν.γρ 🙂

  37. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @36. Γιάννη, γιὰ τὰ δόντια καὶ τὴ Φαφούτη…τούκα πρώ. (#20). 🙂

  38. Γιάννης Ιατρού said

    37: Σωστός ρε Δημήτρη, αλλά βάλε και κανένα έντονο στα σημαντικά να το βλέπουμε καλύτερα κι εμείς οι νέοι με την μυωπία μας 🙂 🙂

  39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @32. Νὰ θυμηθοῦμε τὴ λέξη φρουρὰ στὸ τέλος τοῦ χρόνου, ὅταν θὰ ψηφίζουμε γιὰ τὴ λέξη τῆς χρονιᾶς.

  40. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Οι φίλαθλοι λοιπόν της Φόρεστ

    Φόρεστ Γκαμπ 🙂

    διότι εντός ευρωζώνης καμιά χώρα δεν σημειώνει τα πεντάρια και τα τεσσάρια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Βλεπω λίγο λίγο ολισθαίνουμε προς το λόμπυ της δραχμής, ε, Νικοκύρη; 😉

  41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @38. Δίκιο ἔχεις Γιάννη μου. Ἔχω κι ἐγὼ τὸ ἴδιο πρόβλημα (νεανικὴ μυωπία), ἀλλὰ τὸ ἀντιμετωπίζω διαφορετικά. Ἔχω μακριὰ χέρια. 🙂

  42. ΣΠ said

    Το «εκληθών» είναι το δημοσιογράφου, όχι του γιατρού. Ο γιατρός έγρψε «εκλήθην».

  43. alekos81 said

    https://goo.gl/images/7MlCfT

    Μάλλον «μεταγραφικό» λάθος, όχι από τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές, αλλά από τη δακτυλογράφηση του χειρογράφου
    Όχι ότι όλοι οι γιατροί είμαστε τέρατα (μορφώσεως), αλλά το τυπικό της διατύπωσης στις γνωματεύσεις/βεβαιώσεις κατά κανόνα τηρείται, έστω και από συνήθεια. «Εκλήθην» λοιπόν…

  44. alekos81 said

    2 λεπτά νωρίτερα να το φέρνατε…

  45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @42. Πάλι καλὰ ποὺ δὲν τό ‘γραψε ὀ γιατρὸς, Σταῦρο. Ἀπὸ δημοσιογράφο, καὶ μάλιστα ἀθλητικό, εἶναι κάτι ποὺ δὲν μᾶς ἐκπλήσσει.

  46. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @46. Στὸ ἐκληθὼν ἀναφέρομαι.

  47. voulagx said

    #30: Κληθεις, οχι καλουμενος, ειναι το σωστο του «εκληθων»

  48. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Tὸ #46 ἀναφέρεται στὸ #45.

    Τά ‘κανα σαλάτα!

  49. B. said

    30, 35: Όχι ρε παιδιά, δεν υποβιβάστηκε μόλις πήρε πρωτάθλημα (το 1977-78) η ομάδα της (αγγλικής) καρδιάς μας, το 1993 υποβιβάστηκε…

  50. Παναγιώτης Κ. said

    @42. Έχουμε μπροστά μας πολύ καλά γράμματα. Ασυνήθιστο για γιατρό! 🙂

    @40ε. Κάπως έτσι σκέφτηκα και εγώ! 🙂

  51. ΣΠ said

    30, 35
    Η Νότιγχαμ Φόρεστ την χρονιά που κατέκτησε το πρώτο της ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (1978-79) δεν υποβιβάστηκε αλλά ήταν δεύτερη. Το εντυπωσιακό που πέτυχε ήταν ότι την περίοδο 1976-77 προβιβάστηκε από την δεύτερη στην πρώτη κατηγορία και την επόμενη (1977-78) κατέκτησε το πρωτάθλημα. Όταν κατέκτησε τα δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έπαιζε στην πρώτη κατηγορία βγαίνοντας δεύτερη και πέμπτη.

  52. Γς said

    41:

    Ορίστε μας!

    Πάνε και βγάζουν τα μάτια τους με τη μία και την άλλη και μετά το ρίχνουν δήθεν στη μυωπία.

    Ασε που έχουν και το θράσος να λένε:

    >ἀλλὰ τὸ ἀντιμετωπίζω διαφορετικά. Ἔχω μακριὰ χέρια. 🙂

  53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @52. Κακόβουλες διαδόσεις. 🙂

  54. dryhammer said

    38, 41, 52, 53
    https://www.slang.gr/lemma/11421-opoios-diabazei-me-t-arxidia-gamaei-me-ta-matia

  55. dryhammer said

    54. Δεν φτάνουν πια τα χέρια μου και θέλω https://www.slang.gr/lemma/24260-selfokontaro

  56. Theban said

    Τα «κόλα» μπορεί να σας φαίνονται παράξενα αλλά σε μεταφορικές και αποθήκες είναι σχετικά συνηθισμένος όρος. Δεν είναι παράξενο κατά τη διάρκεια μιας παραλαβής σε αποθήκη να ακούσεις τον αποθηκάριο να λέει σε ένα βοηθό «μέτρα κόλα ρε πριν υπογράψω τα χαρτιά. Είναι 12;»

  57. leonicos said

    Ξαφνικά το ιστολόγιο έπιασε όλη την οθόνη και δεν μπορώ να το φτιάξω.

    Δεν έχω αντίρρηση, καλό ιστολόγιο είναι, αλλά μου βγάζει τα μάτια.

    Ευτυχώς δεν ε΄χω πολλά να πω σήμερα,

    Μήπως ξέρει κανείς πώς φτιάχνει;

  58. Στο Σταθμό «Καλλιθέα» κι εγώ δεν θα το ´λεγα, διότι είναι βέβαια ο σταθμός της Καλλιθέας (o Γς 🙂 θα τον ξέρει καλά). Το Σταθμό «Πευκάκια» όμως πώς αλλιώς να τον πεις; Ή το Σταθμό «Ειρήνη»; Ακόμα και το Σταθμό «Βικτώρια» νομίζω πως έτσι τον λέμε συνήθως, κι ας λέμε «Πλατεία Βικτωρίας».
    Πολύ περισσότερο μ´ ενοχλεί το «Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος». Κακόζηλος ξενισμός μου φαίνεται. «Βενιζέλειο» λέγεται σε φυσιολογικά ελληνικά όπως το νοσοκομείο, ή έστω «Αεροδρόμιο Βενιζέλου», σαν το Μαιευτήριο της Έλενας. (Και το «Αλεξάνδρα», θα μου πείτε;)
    Άσε δε κάποια χωριά που έχουν πάρει ονόματα ηρώων: Μελάς (αυτό, μονολεκτικό, κάπως χωνεύεται), Θεόδωρος Ζιάκας…

  59. Γς said

    57, 52:

    >Δεν έχω αντίρρηση, καλό ιστολόγιο είναι, αλλά μου βγάζει τα μάτια.

    Ορίστε μας!
    Αλλοι βγάζουν τα μάτια τους με τα ιστολόγια

  60. «Νοσοκομειακόν εμβαλλάγιον» θυμάμαι κι εγώ να γράφει ένα κουτί με μερικές εκατοντάδες ασπιρίνες που βρέθηκε στα χέρια μου πριν από κάμποσες δεκαετίες. Αναρωτιέμαι μήπως αυτοί που το δανείστηκαν ήθελαν να ξεχωρίσουν το emballage από το conditionnement, αγγλικά packaging και wrapping — ή μήπως είναι απλώς παλιά ορολογία, από πριν καθιερωθεί η λέξη «συσκευασία»;

  61. Γς said

    58:

    >Άσε δε κάποια χωριά που έχουν πάρει ονόματα ηρώων: Μελάς (αυτό, μονολεκτικό, κάπως χωνεύεται), Θεόδωρος Ζιάκας…

    Και Beloiannisz [Μπελογιάννης] θα έλεγα. Αλλά αυτό είναι στην Ουγγαρία.

  62. Και για να μην γκρινιάζουμε με τις λάθος αποδόσεις λέξεων, αυτή την εβδομάδα είχα δύο ωραίες λέξεις στους υπότιτλους του Ντισκάβερι Τσάνελ, που μεταδίδει η ΟΤΕ TV

    Ορεσιπάθεια για τη νόσο των μεγάλων υψομέτρων (Έβερεστ κ.α.)
    και
    χρονοροή για τα timelapse βιντεάκια που συμπυκνώνουν μεγάλο χρόνο, π.χ. τραβώντας ένα καρέ ανά λεπτό κι όχι 24 ανά δευτερόλεπτο.

  63. Γς said

    57:

    >Δεν έχω αντίρρηση, καλό ιστολόγιο είναι, αλλά μου βγάζει τα μάτια.

    Λουί αβέκ ελ
    Λουί αβέκ λουί

    Ελ αβέκ ελ

    Αλλά και

    Λεώ αβέκ μπλόγκ;

    Μοντρέ!

  64. Γς said

    Μοντιέ!

  65. spatholouro said

    Τι να μας κάνει ο φαρμακοποιός υπηρεσίας, αφού υπάρχει ο Σταματάκος υπηρεσίας:

    εμβαλλάγιον: εξελληνισμός του γαλλ. emballage) και δημ. αμπαλλάγιο, αμπαλλάρισμα, συσκευασία//συνεκδ. το χρησιμοποιούμενον διά την συσκευασίαν περικάλυμμα (κιβώτιον, δοχείον κ.τ.ο.)/κοιν. αμπαλλάζ

  66. Πάνος με πεζά said

    @ 49 : Ναι, χαζομάρα μου. Έχει την ιδιαιτερότητα των περισσότερων Πρωταθλητριών από πρωταθλήματα, αλλά ο υποβιβασμός πράγματι δεν έγινε εκείνη τη διετία…

  67. https://twitter.com/denmeleskaikala/status/865883329299701761

  68. ΣΠ said

    67
    Αν απαγορεύεται το παντελόνι, οι άντρες πώς μπαίνουν; Με τα σώβρακα;

  69. Γιάννης Ιατρού said

    65: Εμείς ρε Κώστα θέλουμε να τα βρίσκουμε μόνοι μας, όχι απ΄ τα λεξικά 🙂

  70. Γιάννης Ιατρού said

    62: Σκύλε,
    παρατήρησα πως από τότε πού ‘βαλες ιντερνετική ΤιΒι στο μπλογκ δεν πατάς πριν τις 11-12. Που παλιά, που ξενύχταγες… 🙂

  71. 70 Δεν είναι ακριβώς έτσι. Μετά την προσωπικήν μου βιβλιοθήκην, εγκατέστησα και το προσωπικόν μου κρεββάτι και ρίχνω κάτι τούφες ανυπέρβλητες με μπόλικο χουζούρι.

    Εντωμεταξύ, δεν ξέρω πως να διαχειριστώ την είδηση ότι η Βενεζουέλα διαθέτει πολεμικά πλοία της κλάσης Καϊκέρη και ουχί Καϊκτσή https://en.wikipedia.org/wiki/Guaiquer%C3%AD-class_patrol_boat

  72. Καλημέρα.

    Ακλισιά είπατε; 😬

    https://imgur.com/gallery/4MTNz

  73. Και μην ξεχάσετε αύριο, που είναι η ανεπίσημη τρίτη Εθνική Εορτή: Το «θηλυκό» της γιορτής δεν είναι (μόνο) η Ελένη, είναι και η Κωνσταντίνα! (Κανέναν Έλενο μετά από εκείνον της Τροίας ξέρετε; )

  74. Γς said

    73:

    Κι επειδή μέχρι αύριο ποιός [αλλος εκτός από μένα] ζει, ποιος πεθαίνει, Χρόνια σου πολλλλλά!

  75. Γιάννης Ιατρού said

    71: Ο έχων ώτα…ακούειν ακουέτο 🙂

  76. 76 Μωρέ ώτα έχω. Αλλά και βαρηκοΐα ασήκωτη.

  77. Γς said

    A, και κάποιος εδώ μέσα γαμιέται και όχι μόνο στις 6 το πρωί

  78. w2016blog said

    άτσα!!! κι ο Κώτσος δικός μας είναι

    «ο Κωνσταντίνος προέρχεται από το λατινικό επίθετο constans (σταθερός), δηλαδή ετυμολογικά ο Κώστας είναι ένα είδος εξευρωπαϊσμένου Στάθη.»

    constant (adj.) from com «with, together» (see com-) + stare «to stand,» from PIE root *sta- «to stand, make or be firm.

    *stā-, Proto-Indo-European root meaning «to stand, It forms all or part of: Afghanistan; Anastasia; apostasy; apostate
    Greek histemi «put, place, cause to stand; weigh,» stasis «a standing still,» statos «placed,» stylos

  79. Γιάννης Ιατρού said

    71β: Αν πρόσεξες καλά εκεί που παραπέμπεις, έχει και της κλάσης Βαράω (Warao) 🙂

  80. Γιάννης Ιατρού said

    78: Γς, ησύχασε και σκέψου τον Ιώβ …

  81. κριξ said

    Καλημέρα.

    9-22-23: η λέξη κόλλο/κόλο προέρχεται από την ιταλική λέξη collo, μεγάλο και βαρύ δέμα για εμπορική μεταφορά.
    Collo είναι ο σβέρκος – λαιμός, με μετωνυμία «ό,τι μεταφέρεται στο σβέρκο».

    Καλώς σας βρήκα όλους, καιρό σας παρακολουθώ, είστε από τις πρωινές μου απολαύσεις.

  82. Γιάννης Ιατρού said

    82: Καλώς μας ήρθες. Δηλαδή, από το μεσημέρι και μετά, δεν σου κάνουμε, ε;

  83. Γς said

    81:

    Ησυχος δεν είμαι;

    Με βλέπεις για malbaisée και enculé όπως γράφει το καθίκι από εδώ μέσα στο ιστολόγιό μου;

  84. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    42 Α μπράβο. Μόνο αμάρτημα του γιατρού ότι δεν βάζει (ευκρινώς, τουλάχιστον) τόνους και τελείες, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

    43 Συμπέσατε, γιατρέ μου!

    49-51 Άρα καλά΄έκανα και δεν ήξερα τη λεπτομέρεια ότι υποβιβάστηκε το 1978 🙂

    65 Θαρρώ πως η φαρμακευτική σημασία είναι κάπως διαφορετική, οπωσδήποτε δεν είναι συνώνυμο της λ. αμπαλάρισμα.

    72 Οδός Μαρίκα 🙂

    73 Να σου τα πω κι εγώ από σήμερα!

    82 Καλώς βρεθήκαμε και να είστε καλά! Ευχαριστώ για το collo. Και το γαλλικό colis από εκεί προέρχεται, δάνειο από τα ιταλικά είναι.

  85. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  86. gpoint said

    # 27

    Με γειά τα μάτια… όπω σου είπα σαυτό το χρονικό σημείο την ώρα που περνά ένας μπροστά από την κάμερα μόλις ξαναφαίνεται ο Ιβιτς φαίνεται κι ένα ασημένιο χρώματος ιπτάμενο αντικείμενο που ΔΕΝ τον πετυχαίνει΄
    Δες το σε φωτό αφού η ταχύτητα του βίδδεο είναι πάνω από τις (οπτικές) δυνατότητες σου

  87. gpoint said

    # 88 ο Ιβιτς είναι με το άσπρο μπουφάν

  88. Γιάννης Ιατρού said

    88: Περίμενε, θα γίνει λεπτομερής εξέταση… 🙂

  89. NM said

    Leonicos (#57):
    Κρατώντας πατημένο το Ctrl χτυπάμε το «+» για βαθμιαία μεγέθυνση ή το «-» για βαθμιαία σμίκρυνση. Με Ctrl και «)» (ένα χτύπημα) μας πηγαίνει στο μέγεθος που αυτό θεωρεί φυσιολογικό. (Δηλ. της μηδενικής πρεσβυωπίας).

  90. Γς said

    82, 86:

    Collo και πρωτόκολλο, Σχέση τινά;

    Είπαμε. Νοσοκομεία και εφορίες. Εκεί βάζω τα δυνατά μου, μπας και ξορκίσουμε το κακό.

    -Στον επάνω όροφο κύριε. Στο Πρωτόλολλο.

    Ανεβαίνω και πάω στα γκισέ

    -Τι πουλάτε εδώ;

    και σιγά μην τους αιφνιδίασα.

    -Πρωτόκολλα!

    -Α, ωραία. Βάλτε μου μισό κιλό!

  91. Γς said

    91:

    Με βάσει το Σχόλιο 59, το σχόλιό σου ακούγεται σαν περιγραφή στάσης Κάμα Σούτρα

    😉

  92. sarant said

    92 Όχι, το κόλο δεν έχει να κάνει με το πρωτόκολλο.

  93. gpoint said

    # 90

    Εγώ περιμένω…εν τω μεταξύ πάρε και τίποτε νεότερα για τον αθλητικό εισαγγελέα που περίμενε να επικυρωθεί η βαθμολογία για να ασκήσει (;) δίωξη κατά του ΟΣΦΠ. Ρίξε μια ματιά…

    http://www.paok24.com/podosfairo/95531/enas-antikeimenikos-podosfairikos-eisaggeleas

  94. Alexis said

    #68: Με φουστανέλα προφανώς! Νοικιάζουν στο προαύλιο της μονής! 😆

    #92: Και μετά έπρεπε να σου πούνε: «Θα τα φάτε εδώ ή να σας τα τυλίξουμε για το σπίτι;» 🙂

  95. Alexis said

    Τα κόλα (ή «κόλλα») είναι πολύ συνηθισμένος όρος για τα χαρτοκούτια ή τα πλαστικά «κλουβάκια» στις μεταφορές οπωροκηπευτικών. Το έχω δει άπειρες φορές στα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα (δελτία αποστολής κλπ.). Αλλά δεν το έχω ακούσει ποτέ στον ενικό «το κόλο».

  96. to_plintirio said

    Στα επεισόδια του παιδικού «Πέππα το Γουρουνάκι» να δειτε ακλισιές, είναι πάντα της Πέππα και ποτέ της Πέππας, πχ ο μπαμπάς της Πέππα.

  97. ΓιώργοςΜ said

    Το κόλο είναι επίσημη ορολογία (υπάρχει και στη νομοθεσία, που αντιστοιχεί με το αγλικό package αν δεν κάνω λάθος) και σημαίνει κουτί, κιβώτιο. Ίσως επειδή η κάθε συνώνυμη λέξη συχνά σημαίνει ή συνειρμικά παραπέμπει σε κάτι ειδικό (πχ εμένα η λέξι κουτί παραπέμπει σε κάτι σαν κονσερβοκούτι, κιβώτιο σε κάτι ξύλινο κλπ), διατηρήθηκε το κόλο για να σημαίνει το υπερσύνολο όλων.

  98. gpoint said

    Για όσους δεν το κατάλαβαν η ΕΡΤ εκτός από τον γνωστό Τσουκαλά μας έδειξε και τον αθλητικό εισαγγελέα ( Γιάννη στο 0.30 με το κατακόκκινο μπλουζάκι, που μετά αγκαλιάζει την κοπέλα με το θαλασσί…)ναπανηγυρίζει το καλάθι του ΟΣΦΠ

    αν είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να κρίνει αν θα ασκηθεί η όχι δίωξη σε βάρος του ΟΣΦΠ !!!!

  99. spatholouro said

    #86/65
    Ασφαλώς και δεν σημαίνει «αμπαλάρισμα»

    Όταν μιλάμε για φάρμακα σημαίνει μία μονάδα ιδιοσκευάσματος, ένα κουτάκι που λέμε. Π.χ. «πόσα κουτιά (=εμβαλάγια) Forsteo σας έγραψε ο γιατρός;

  100. κριξ said

    83: touchée, σας διαβάζω το πρωί συνήθως, να η εξαίρεση όμως 🙂

    92: κόλλο και πρωτόκολλο δεν έχουν συγγένεια. Το δεύτερο είναι αντιδάνειο μέσω του μεσαιωνικού λατινικού protocollum από το ελληνικό πρωτόκολλον (πρώτος και κόλλα-που-κολλάει, ή και κολλημένο φύλλο χαρτιού, «κόλλημα»).
    Ήταν μια σελίδα που προσετίθετο με επικόλληση στην αρχή των παπύρων, κυλινδρικά τυλιγμένων, η οποία περιείχε στοιχεία για το περιεχόμενο. Αν το κείμενο ήταν επίσημο – δικαστική απόφαση ή νόμος – συμπεριελάμβανε συνήθως αναφορά στις αρχές, σφραγίδες, περίληψη του κειμένου ή διευκρινήσεις σχετικά με την ερμηνεία του.

  101. spatholouro said

    Sarant:»H πινακίδα απευθύνεται σε «αδέσποτους ή μη σκύλους»»

    Η επιπλέον πονηριά του συντάκτη της πινακίδας είναι ότι συνομαδώνει και τους δεσποζόμενους σκύλους στην «απαγόρευση», επικαλούμενος μία διάταξη, η οποία όμως καταλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τα αδέσποτα…

  102. gpoint said

    # 100

    τελικά κατεβάσανε τις επίμαχες σκηνές με τον Μπαξεβάνη !!!Αυτά που περιγράφω τα είδα με τα μάτια μου !!

    φαίνεται εδώ στο 2,30 περίπου το ψαλλίδισμα

  103. gpoint said

    # 100

    έχουν κόψει το μεγάλο τρίποντο του Σπανούλη με το οποίο προσπέρασε 73-74 γιατί στους πανηγυρισμούς φίνεται ο Μπαξεβάνης

  104. spatholouro said

    #42
    Αμάν γιατρέ μου τα «αποδητήρια»!

  105. gpoint said

    # 100

    Υπάρχει εδώ στο 0.55

  106. … Thank you Mr. Marinakis …
    Δάσος μέχρι να πεθάνουμε
    Forest …

    Φόρεστ με Μαρινάκη δεν χάνει
    το Δάσος
    για το δέντρο
    .

  107. 67, … ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
    ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ …

    Μην φοράτε
    ό,τι σάς καπνίσει!

  108. … το «προλούδιο» …

    Υπάρχει, πάντως, και το πρωτόλουβο/τα πρωτολούβια (από το λοβός, ίσως), όπως θυμάμαι κάπου στο βάθος:

    «Καλώς μάς ήρθες του Μαγιού
    πρωτόλουβο λουλούδι»

    Τώρα, αν τα πρελούδια και τα πρωτολούβια κάνανε τα προλούδια πολύ αμφιβάλλω, αλλά λέμε.

  109. Έλα, Μιχάλη, τσάκω έναν κατερινοπουλοσίτη!

    http://www.huffingtonpost.gr/petros-tzeferis/katerinopoulosite-_b_16699306.html

  110. 57: Λεώνικε, αν όπως λές το ιστολόγιο καταλαμβάνει όλη την οθόνη, τότε μάλλον πάτησες κατά λάθος το F11, το οποίο βάζει τον browser σε λειτουργία πλήρους οθόνης. Σε αυτήν την περίπτωση η θεραπεία είναι ομοιοπαθητική (ξανά F11, είναι toggle).

  111. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  112. Έβλεπα προψές τις διαμάχες των χαρτογράφων στις ΗΠΑ, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Βάζανε ψευδή στοιχεία για να ξετρυπώνουν τους αντιγραφείς. Κι ένας έβαλε ένα φανταστικό χωριό στη Νέα Υόρκη, το Agloe. Το δημοσίεψαν κι άλλοι στους χάρτες τους και τους πήγε στα δικαστήρια. Κι εκεί αποκαλύφθηκε πως στο μεταξύ το Άγκλο είχε γίνει πραγματικός οικισμός γιατί τόδε ένας στον αρχικό χάρτη και πήγε κι άνοιξε ένα μπακάλικο. Αθώοι οι κατηγορούμενοι!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Agloe,_New_York

    Α, καλό ε; :mrgreen:

  113. 75, 86: Ευχαριστώ πολύ! Θυμηθείτε όταν βρεθούμε να σας κεράσω!

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/denmeleskaikala/status/865856673696665600

  115. Ακίνδυνος said

    Είχαν και στο πρόταγκον ένα βαρβάτο μεταφραστικό. Ο Τραμπ είπε «He was crazy, a real nut job» και κατάλαβαν «Ηταν τρελός, ένα πραγματικό αρχίδι».

    Το διορθώσανε κάποια στιγμή, αλλά όχι αρκετά γρήγορα.

  116. 117 Κάτι μου λέει ότι με το nut job δεν κατάλαβαν ακριβώς αυτό που έγραψαν, αλλά κάτι άλλο, και πήγαν να το ευπρεπίσουν ( ; ).

  117. Corto said

    114 (Σκύλος):

    Και ο Φώτης (που ήταν μαζί με τον Καπρανίδη παλιότερα) βάζει επίτηδες λάθη στους χάρτες.

  118. 117, 118 Το nut δεν είναι ακριβώς τόσο βαρύ. Μπορεί να σημαίνει και τον τρελό. Έχει χρησιμοποιηθεί και ως απάντηση σε πολεμικό τελεσίγραφο: https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_McAuliffe
    Πάντως ο Τράμπ είναι nuts έτσι κι αλλιώς.

    Δεν προχωράει η κουβέντα και βαργιέμαι

  119. 119 Κόρτο: και η Road Editions, που έπαιρνα παλιά, είχε βάλει παγίδες. Και βρέθηκα στα σύνορα Ευρυτανίας/Φθιώτιδας να κάνω 70 χλμ αντί για 7 (πήγαινε γύρω-γύρω απ’ το βουνό κι όχι ευθεία όπως έδειχνε) με άδειο ντεπόζιτο και τέσσερις νομάτους και ένα σκύλο!

  120. Μαρία said

    119
    Εδώ δύο θύματα των λαθών 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2009/02/25/prekna/#comment-400

  121. 122 Όλα τα θυμάσαι, αθεόφοβη! Μπράβο. Από τότε μόνο χάρτες Ανάβασις. Αν και, βέβαια, δεν χρειάζομαι πια χάρτες γιατί όλο τις ίδιες διαδρομές κάνω. Στο αμάξι, εντωμεταξύ, διαπίστωσα ότι έχω έναν οδηγό της Ελλάδας από το 1994 (όταν πήρα το Λάντα Νίβα). Είναι πλέον πιο άχρηστος κι απ’ τα @@ του Πάπα.

  122. Corto said

    121:
    Ε αυτό είναι σοβαρό. Υποτίθεται ότι τα λάθη είναι ανώδυνα για τον χρήστη του χάρτη, π.χ. ορθογραφικά λάθη σε τοπωνύμια ή κάποιο λάθος υψόμετρο σε καμιά κορυφή κλπ.
    Κρίμα, και την είχα σε εκτίμηση την Road Editions.

  123. 111,
    Τι είν’ αυτό πάλε, σα γαλαζόπετρα;
    Α, πολύ ωραίο, ευχαριστώ, είναι λέει όπως Voudourisite (Βουδούρη), Kapellasite (Καπέλλα), και Lazaridisite (Λαζαρίδη).
    Δεν είχα επισκεφθεί ποτέ όλ’ αυτά τα sites!

  124. 124 Αφού καταφέρανε να την κλείσουν με συνεταίρο τον Τεγόπουλο (ανηψιό του Κίτσου). Έμεινε το βιβλιοπωλείο στη Σόλωνος και Ιπποκράτους.

  125. Μαρία said

    123
    Είναι να μη το θυμάμαι τέτοιο χουνέρι, που γύρισα πίσω με την όπισθεν, γιατί δεν μπορούσα να μανουβράρω;

  126. alekos81 said

    42-44, 86, 106 και το «διεπίστωσα»

  127. … απευθύνεται σε «αδέσποτους ή μη σκύλους». …

    Για τους αδέσποινους δεν λέει τίποτα.

  128. Μα όλα πια!

  129. Corto said

    126:
    Δεν ήξερα ότι είχε σχέση ο Τεγόπουλος.
    Πάντως για τους χάρτες υπάρχει και το ενδεχόμενο τα λάθη να μην είναι σκόπιμα. Δεν ξέρω αν είναι χειρότερο αυτό, αν και καταλαβαίνω την δυσκολία στην απόδοση κάποιων περιοχών.

  130. 127 Πωωω, χατζηκαραχουνέρι! Εγώ, που έχω και ιλίγγους όταν γυρνάω απότομα, θα τόχα ρίξει στο γκρεμό.

    Μιάς και χαρτολογούμε, τώρα έχουν βάλει όλοι GPS με φωνητικές οδηγίες. Γνωστό στη χώρα του Δόναλδ ως Γκρινιάρα Μπέττυ (https://en.wikipedia.org/wiki/Bitching_Betty). Σκέφτεστε να έβγαινε ελληνικό βερσιόν με τη φωνή του Σπυράδωνι; Πανικός στην Εγνατία! Τρόμος στην Ιονία! Ζόφος στην Αττική! Έρεβος στην ΠΑΘΕ!

  131. Μαρία said

    126
    Κάποτε γνώρισα τυχαία το μπαμπά του https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%A8%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82 και του τα ‘ψαλα.

  132. Ριβαλντίνιο said

    @ 116 α) ΕΦΗ – ΕΦΗ

  133. 133 Ναι, συνεργαζόμασταν λιγούλι στα πλαίσια της προώθησης των εκδόσεων. Σήμερα ανέβασα από την πυλωτή (ΟΚ, ξέρω ότι γράφεται «πιλοτί») την τσάντα πιλότου (pun intendend) με όλο το χαρτολόι.

  134. Corto said

    132:
    Υπάρχει εκδοχή με Σαπφώ Νοταρά.

  135. 132 Αυτό ναι! ❤

    Εντωμεταξύ στη Νορβηγία ζήτησαν από τους πολίτες να ψηφίσουν ιντερνετικώς το όνομα μιας νέας πόλης στο βορρά.

    Ιδού http://lolsnaps.com/upload_pic/733d7aa1-mistake-number-1-allowing-norwegians-to-vote-online-for-the.jpg

  136. Μαρία said

    135
    Κι ο μπαμπάς της αεροπορίας ήταν 🙂

  137. Ριβαλντίνιο said

    @ gpoint

    Τα έχουμε πεί, δεν μπορώ να επανέρχομαι στα ίδια γιατί θα κουράσουμε. Φέτος σας πήγε πολύ καλά η διαιτησία. Να δούμε απ’του χρόνου ποιος θα κυριαρχήσει. Εσείς, η ΑΕΚ ή θα επανακάμψει ο ΟΣΦΠ ; Το μόνο καλό είναι πως η Πανάθα – η αγνή και η αμόλυντη – δεν μπλέκεται σε όλα αυτά.

    Αύριο είμαστε όλοι με την Φενέρμπαχτσε. Δυστυχώς η ΤΣΣΚΑ που υποστήριζα αποκλείστηκε εξαιτίας του βλακώδους κοουτσαρίσματος του Ιτούδη και της μ@λ@κί@ς κάποιων παικτών της.

  138. 57, … Ξαφνικά το ιστολόγιο έπιασε όλη την
    οθόνη και δεν μπορώ να το φτιάξω. …

    Δείτε την οθόνη σαν Όθων, είναι
    king-size.

  139. 41, … πρόβλημα (νεανικὴ μυωπία), ἀλλὰ τὸ ἀντιμετωπίζω διαφορετικά. Ἔχω μακριὰ χέρια. 🙂 …

    Για υπερμετρωπία/πρεσβυωπία δεν είναι τα μακριά χέρια;

  140. 141 Ορθόν, εξού και η οφθαλμιατρική παροιμία

    Όποιος διαβάζει με τα χέρια, γαμάει με τα μάτια

  141. Γς said

    139:

    >Αύριο είμαστε όλοι με την Φενέρμπαχτσε. Δυστυχώς η ΤΣΣΚΑ που υποστήριζα αποκλείστηκε εξαιτίας του βλακώδους κοουτσαρίσματος του Ιτούδη και της μ@λ@κί@ς κάποιων παικτών της.

    Δεν αποκλείεται να σοβαρολογεί ο Ριβαλντίνιο.

  142. Ριβαλντίνιο said

    @ 143 Γς

    Πάντα υποστηρίζω το ελληνικό στοιχείο, τον Σλούκα δηλαδή που μας εκπροσωπεί επάξια στο εξωτερικό. 🙂

  143. Προς γνώσιν κάθε αριστερού, γνωστοποιώ κάτι που είπε προ ετών δημοσίως, ένας πολυτιτλούχος επιστήμων (των θεωρητικών εν γένει επιστημών): Ο Μέγας (ή Άγιος) Κωνσταντίνος (νεοελληνιστί Κώστας κλπ), είναι αυτός που καθιέρωσε ότι μια μέρα κάθε βδομάδα (την Κυριακή) ο κοσμάκης απαλάσσεται από κάθε υποχρέωση εργασίας. Μέχρι τότε, το προνόμιο αυτό το είχαν οι Εβραίοι (με την αργία του Σαββάτου).

    Προς …διαπαιδαγώγησιν κάθε δεξιού, γνωστοποιώ μια σκέψη μου. Ίσως είναι τραβηγμένο να ονομάσουμε 4ο Μνημόνιο τα νέα «μέτρα-άμετρα» του Σύριζα. Μου φαίνεται πιο …σοφτ να τα πούμε …εξέχουσα του 3ου Μνημονίου. Ξέρετε: Σαν την «εξέχουσα» του Μικρασιατικού Μετώπου. Θα μου πείτε, φτάσαμε στον Σαγγάριο; Μάλλον φτάσαμε. Να δούμε τώρα πως θα γυρίσουμε!

  144. Γιάννης Ιατρού said

    95: Gpoint
    Γιώργο, κοίτα το μέιλ σου να δεις για το φιλμάκι που ανέφερες 🙂

  145. Μαρία said

    Και γλωσσοπλάστης ο ντοροσυνεργάτης.

  146. «που έσπασε» σαν απόστημα με πύο, ε;

  147. Έτσι εξηγούνται όλα

    https://twitter.com/Ystath_stigmh/status/864908503378538496

  148. Αμερικάνος said

    «δεν έχω κανέναν φίλο που να τον λένε Κωνσταντίνο -ξέρω Κώστα, Κωστή, Ντίνο, αλλά με γαλαζοαίματους δεν έχω πολλά παρεδώσε», ρε Σαραντάκο…τι παπάρας είσαι…

  149. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    150 Ο Μπογδάνος είστε;

  150. Γς said

    151:

    Μπογδάνος;
    Μα ο Μπογδάνος μια φορά που σε ανάφερε στην εκπομπή του μίλησε εγκωμιαστικά για σένε, ενώ ετούτος εδώ ο Αμερικλανος βρίζει

  151. Γς said

    Φτου!

    >Αμερικλανος

    Αμερικάνος

    Βάλανε τον τόνο δίπλα στο λάμδα γμτ

    Μπορει να το έκανα κι επίτηδες

    [μιλάμε τώρα ή … βήχουμε κύριε ΑμερικΛάνε;]

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    148. Ο νέος γαμπρό της και το νέο, το κυοφορούμενο εγγόνι μπορεί να την ενέπνευσαν, κι εσύ!

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Σε σχέση με αυτό το επεισόδιο, έγινε και το ευτράπελο σχόλιο ότι «βρήκε ευκαιρία ο Κασιδιάρης, τώρα που ο Παυλόπουλος δεν είναι πια στη Βουλή».

  154. Γς said

    Κι ο Δένδιας Λιάνα Κανέλλη [στο φαλακρό]

    Που πήγε να το παίξει και δεν της, ουπς, του βγήκε

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    120. >>nuts έτσι κι αλλιώς.
    Γκαθ‏ @Gath___ 19 Μαΐ
    Το νου σας

  156. Γς said

    156:

  157. Νίκο μια απορία: Γιατί η ΤΣ.Σ.Κ.Α. είναι Τσε-Εσ-Κ-Α κι όχι Τσε-Σε-Κ-Α; Γιατί το σλάβικο (ρώσικο, βουλγάρικο κλπ) Σ του Σπόρτινγκ διαβάζεται αγγλοπρεπώς Ες κι όχι σλάβικα Σε; Τον γλούγκλη που ρώτησα να μου το διαβάσει Τσε-Σ-Κ-Α το ακούω. Να τραβάει το σ το προηγούμενο Ε; Να συμφωνήσω, αλλά τότε θα ήταν ένα μόνο -Ε- κι όχι δύο που γράφεις.

  158. Γς said

    Κι έχεις και τον Βαρώτσο να μιλάει στο κανάλι της Βουλής τώρα για τον Δρομέα του.

    Κι ανάθεμά με αν καταλαβαίνω τίποτα από τις αναλύσεις του για το έργο του.

  159. Μαρία said

    Μπράβο, Ηλία.

  160. Γς said

    -Μαρία Μαρία!
    -Ορίστε κυρία.
    -Τα’ πληνες τα πιάτια;
    -Τα’ σπασε η γάτα!

    Αχ, Μαρία, Μαρία

  161. Γς, αν μπορείς σε παρακαλώ, βάζε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Μα πάρα πολύ μεγάλες. Ακόμα και για τα πιό ασήμαντα θέματα. Πολύ μεγάλες φωτογραφίες. Να μην μπορούμε να διαβάσουμε τα σχόλια. Γιατί κανείς δεν έχει δει το δρομέα του Βαρώτσου. Μα κανείς! Και δεν πρέπει να χάσουμε τέτοια μαλακία…

  162. sarant said

    159 Mου είπαν ότι το ρώσικο C προφέρεται Ες.

  163. BLOG_OTI_NANAI said

    Το «εμβαλλάγιο», με δύο «λ» το έχει και το εγκ. λεξ. Ηλίου και ο Δημητράκος. Από εκεί και πέρα η λέξη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Θα περίμενε κανείς ότι γινόταν χρήση της στα κείμενα του 19ου ή αρχών του 20ου αιώνα που υπήρχε μανία του εξελληνισμού πολλών λέξεων και ονομάτων (π.χ. Κοδριγκτώνος), αλλά ούτε εκεί χρησιμοποιείται.

    Πού την ξέθαψαν οι αθεόφοβοι αντί να γράψουν «συσκευασία»…

    ΥΓ
    Μήπως το «emballage» προέρχεται από το ελληνικό «εμβάλλω» (βάζω κάτι μέσα σε κάτι άλλο);

  164. 165ΥΓ http://www.fthis.gr/userfiles/articles/legacy/5955d53f-cfab-4d39-95c6-c6653b3467f0.jpg?w=865

  165. BLOG_OTI_NANAI said

    Να ένα από τα λίγα «εμβαλάγια» (με ένα «λ»)

  166. BLOG_OTI_NANAI said

    166: Αποκλείεται λες; Μοιάζουν πολύ αλλά τα ετυμολογικά δεν τα γνωρίζω.

  167. 168 Γλωσσολόγος δεν είμαι, κολυβογαλλικούλια γνωρίζω μόνο αλλά πρέπει να έχει σχέση με τις μπάλες εμπορευμάτων bales https://www.google.gr/search?hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1787&bih=826&q=balles&oq=balles&gs_l=img.12..0l9j0i10k1.2331.3361.0.6413.8.8.0.0.0.0.236.801.0j4j1.5.0….0…1.1.64.img..3.5.798.0.Orvv0n4I678#hl=en&tbm=isch&q=bales

  168. Ας με διορθώσουν οι ρωσομαθείς (Λ), αλλά νομίζω πως από τη μεταρρύθμιση του Μ. Πέτρου και μετά εγκαταλείφθηκαν τα παλιά σλαβονικά ονόματα των γραμμάτων και αντικαταστάθηκαν από παρόμοια με τα λατινικά (α, μπε, βε…) Ετσι και ες για το C, το οποίο, παρά το βυζαντινότροπο σχήμα του, αντιστοιχεί στο λατ. S.

    Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι τα λατινικά ονόματα των γραμμάτων έχουν μια φωνητική λογική: τα στιγμιαία σύμφωνα ονομάζονται *ε (μπε, ντε…) και τα εξακολουθητικά ε* (εφ, ελ…). Υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις (τα Υ και Ζ, που μπήκαν πιο ύστερα για τα ελληνικά δάνεια, τα J, V, W, που προστέθηκαν το Μεσαίωνα ή και αργότερα…), αλλά τα C και G είναι κανονικά, αφού στην κλασική εποχή προφέρονταν κ και γκ.

  169. Γς said

    156:

    «Θα σας σκίσουμε» λέει ο Δένδιας στον Ηλία καθώς περνούσε. «Ποιον θα σκίσετε ρε;» αναρωτιέται ο Ηλίας. «Εσάς ρε, δεν έχετε ομάδα!» επανέρχεται ο Δένδιας. «Εμείς ρε δεν έχουμε ομάδα, εμείς έχουμε δεξιά πτέρυγα που βγάζει φωτιές, ακροδεξιό μπακ ο Λαγός, ακροδεξιό κέντρο η Ζαρούλια με τον Μιχαλολιάκο και ακρα δεξιά στην επίθεση ο Μπαρμπαρούσης» λέει ο Ηλίας με καμάρι. «Σιγά τα ωά του φιδιού, εμείς έχουμε ακροδεξιό μπακ Βορίδη, ακροδεξιό χαφ εμένα και τον Αντώνη και έξω ακροδεξιά τον Άδωνη… κι έχουμε στον πάγκο τον Πλευρη να μπει αλλαγή όταν χρειαστεί σε όλες τις ακροδεξιές θέσεις» του λέει ο Δένδιας και του κλείνει πονηρά το δεξί ματι με νόημα!
    Έτσι έχουν τα πράγματα και μην ακούτε διαδόσεις, για το ποδόσφαιρο έγινε η φασαρία!

    Η φίλη μου η Μίτσα στο Fb

  170. Αλήθεια, επειδή δεν παρακολούθησα τις εξελίξεις, θα αποδοθούν ευθύνες στην Φρουρά της Βουλής, που έκανε ότι δεν άκουγε;

  171. 158: Καλή και η Ορχήστρα Νέων, αλλά η Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό που γνώρισα εγώ μικρός, ικανή να δημιουργεί εφιάλτες, είναι αυτή:

  172. ΓιώργοςΜ said

    114 Συνειρμικόν:
    Δεν ξέρω αν είναι κοινός τόπος για τους παλιότερους ή χόακας, είναι παλιά ιστορία και δε μπόρεσα να τη διασταυρώσω-μου το διηγήθηκε φίλος Κρητικός:
    Υπάρχει το χωριό Βαθύπετρο, με ονομαστές πηγές. Κάποιος επιχειρηματίας ξεκίνησε την εμφιάλωση, με φίρμα «Νερό (ή αναψυκτικά) Βαθυπέτρου», χωρίς να δώσει πόντους στην κοινότητα, και του έκαναν μήνυση. Μέχρι να εκδικαστεί, άλλαξε το όνομά του σε «Βαθύπετρος», οπότε αφού είχε δικαίωμα να ονομάσει το νερό με το δικό του όνομα, κέρδισε τη δίκη.

    Στη χειρότερη περίπτωση, μπεντροβάτο…

  173. Μαρία said

    165
    Το έχει κι ο Βοσταντζόγλου: συσκευασία, εμβαλλάγιον, αμπαλ-άζ, -άρισμα (emballage)

    169
    Όχι απ΄ τη μπάλα τόπι αλλά απ’ τη μπάλα δέμα (μια μπάλα άχυρο) http://www.cnrtl.fr/definition/balle

  174. sarant said

    169 Ναι, από εκεί είναι το αμπαλάζ, από τις μπάλες εμπορευμάτων

  175. ΚΑΒ said

    http://www.aftodioikisi.gr/politiki/kraximo-apo-kanelli-meinate-oloi-sanpavlopouloi/

  176. gpoint said

    # 146

    τώρα το είδα και σου απάντησα…σε κάθε ματς πέφτουν αντικείμενα από παλαβούς, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ΔΕΝ αστοχήσουν. Ο ΠΑΟΚ ήταν τυχερός που η βολίδα δεν πέτυχε τον Βιγιαφάνες στην Τούμπα οπότε έγινε απλά σύσταση από τα μεγάφωνα, πλήρωσε το πρόστιμο και δεν ξανάπεσε τίποτα. Αν και εδώ είχαν κάνει σύσταση όπως έπρεπε ίσως να το είχαν γλυτώσει. Αλλά βλέπεις η σύσταση από τα μεγάφωνα στοιχίζει και πρόστιμο κι όπως πάει να γλυτώσει τα λίγα χάνει μετά πολλά…
    Επίσης είναι γνωστό στους σχετικούς πως στην Λεωφόρο είναι το μόνο γήπεδο που κυκλοφορούν μπίρες και αναψυκτικά σε κουτάκια, η τροφοδοσία γίνεται από την Τσόχα με καλαθάκια, χρόνια δίδασκα στα διπλανά σχολεία.

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κι ένας γιατρός επίσης ,μεταφραστής και ποιητής χρησιμοποιεί στο λόγο του το εμβαλλάγιο
    «…τη στεγνή γλώσσα σαν εμβαλλάγιο που προστατεύει λέξεις χάπια.»
    http://www.literature.gr/isos-ke-na-ine-enas-pisoplatos-erotas-tou-gianni-antiochou-shes-in-parties-irini-vakalopoulou/

  178. Μαρία said

    Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ Η Σ
    Η’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
    ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΗ’
    Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1993

    ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμμερισθείτε την άποψη και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, αλλά και του Προέδρου της επιτροπής, οι οποίοι είπαν ότι αυτό δεν αφορά τα κόμματα και είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Πρόκειται για συγκεκριμένη εκδήλωση από την πλευρά ενός Βουλευτή και δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Βουλής, το Προεδρείο της Βουλής, να μην παίρνουν θέση, όπως επίσης και το κυβερνητικό κόμμα ή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά γενικά να εκφράζουμε, να διατυπώνουμε κάποια θλίψη για ένα θλιβερό -ή αποδοκιμασία- επεισόδιο.
    Τι θα γίνει δηλαδή, κύριε Πρόεδρε; Καθιερώνουμε αυτήν την πρακτική.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός): Κύριε Κόρακα…
    ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε. Τελευταία λέξη.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός): Σας παρακαλώ! Υπάρχει διαδικασία. Μπορείτε αυτό να το φέρετε κατ’ άλλη διαδικασία. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, τώρα μιλάμε για το νομοσχέδιο, «Επαναφορά στην κατάσταση της ενέργειας ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων».
    ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Φοβάμαι πολύ, κύριε Πρόεδρε, ότι αντιμετωπίζοντας έτσι το ζήτημα, καθιερώνουμε κάποιον άλλο δρόμο αντιμετώπισης ενδεχόμενα διαφορών που έχουμε.
    Αύριο με τη διαδικασία που ακολουθείτε και με κάτι που είπατε, θεωρώ ότι θίγεται η αξιοπρέπειά μου και σας τραβάω ένα χαστούκι. Αυτήν την πρακτική θέλουμε να καθιερώσουμε; Να, τι ήθελα να θέσω σήμερα, κύριοι συνάδελφοι. Τίποτα παραπάνω.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός): Κύριε Κόρακα, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να τελειώσει αυτό το θέμα. Στα προσωπικά θέματα ξέρετε πώς φέρονται…
    ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Προσωπικό είναι αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε; Μα δεν είναι προσωπικό το θέμα.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός): Αν είναι θέμα που αφορά και το Κόμμα σας, μπορούσε και εκείνο να ακολουθήσει κάποια διαδικασία. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ.

  179. sarant said

    180 !!!

  180. Γς said

    180:

    >ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός)

    Ωχ, εκείνος που μίλαγε με το μισό [στραβό] στόμα

  181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    180
    «Το 1993 ο Βασίλης Κεδίκογλου* πρωταγωνίστησε σε ένα πρωτοφανές περιστατικό που έμεινε στην ιστορία, καθώς χειροδίκησε μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής διακόπτοντας την αγόρευσή του….. Ενώ μιλούσε, τον διέκοψε ο τότε βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ο οποίος του είπε: «πάλι τους δικούς σας πάτε να βολέψετε»;[14] Εξοργισμένος, ο Βασίλης Κεδίκογλου εγκατέλειψε το βήμα και έτρεξε στα έδρανα όπου ακινητοποίησε τον Κόρακα και άρχιζε να τον χτυπάει στο πρόσωπο με ηχηρά χαστούκια. »
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85

  182. Μαρία said

    183
    Όχι στην ολομέλεια, στην επιτροπή.
    Αλλά τότε δεν υπήρχαν πληκτρολόγια. Άλλωστε το ζήτημα ήταν προσωπικό 🙂

  183. Γς said

    183:

    Ναι, ναι.

    Και μετά λίγο τον βλέπω ξαφνικά μπροστά μου μια μέρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων και τρόμαξα. Ενώ ήταν καλός άνθρωπος γμτ

  184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    172. Αντίθετα απ΄ότι φάνηκε >>…ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατέληξε τελικά στην άποψη ότι η φρουρά ενήργησε χωρίς καθυστέρηση και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
    http://aridaianews.blogspot.gr/2017/05/blog-post_588.html
    Από το πρώτο σχόλιο»…Και οταν παλαιοτερα ο Ζαχαρακης της νδ εριξε κατω τον Διαμαντιδη του πασοκ και σφιγγοντας μετα χερια τον λαιμο προσπαθουσε να τον πνιξει !!! «

  185. Γιάννης Ιατρού said

    Μπα, τίποτα δεν είναι πιά όπως παλιά… Χάλασε ο κόσμος 🙂

  186. nikiplos said

    @180, καιτοι τότε είχαμε (ως νέοι κι άμυαλοι) γελάσει με το περιστατικό, (που είχε ακολουθήσει εκείνο του Ζαχαράκη της ΝΔ), τα έργα και οι ημέρες των ανδρών δείχνουν και ποιοί πραγματικά ήταν… Ο Στρατής αν δεν κάνω λάθος έγινε και δήμαρχος πολυχνίτου κάποια περίοδο… Από κατοίκους της περιοχής έχω ακούσει μόνο καλά λόγια γι’ αυτόν και όχι μόνο από συμπολιτευομένους του… Ο έτερος έβγαλε κοτζάμ Σίμο υιό…

  187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Άλλωστε το ζήτημα ήταν προσωπικό
    184.Κι έτσι έφτασαν να είναι άλλοθι, βλέπω. Τα έχουν ανασύρει και τα προβάλλουν προς υπεράσπιση του Κάσι.
    Δεν υπήρχαν πληκτρολόγια; Σάμπως το 92 κάπου θαρρώ έκανα το βολκς ράιτερ σε κάτι τέρατα Η/Υ αλλά με πληκτρολόγια.

  188. Γιάννης Ιατρού said

    Και μια «απορία»: Καλά, πως κατάφεραν (πάλι) να διαβάσουν οι βουλευτές, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν, 914 σελίδες (και να τις καταλάβουν.αναλύσουν) μέσα σε λίγες ώρες; Να μου πείτε, τι ρωτάς τώρα….

  189. Γς said

    της [μπιπ]

  190. 139, … Αύριο είμαστε όλοι με την Φενέρμπαχτσε. …

    Κάτσε, ο άξιος γαυρομάχος
    πανηγυρίζει κι όταν
    ο γαύρος είναι άξιος!

  191. Μαρία said

    189
    Μην τα παίρνεις κατα γράμμα τα πληκτρολόγια. ΜΚΔ εννοώ.
    Δεν αμφιβάλλω οτι θα το χρησιμοποιούν σαν άλλοθι αλλά απ’ την άλλη κι οι δημοσιογραφάρες που πρόβαλαν σαν κάτι πρωτοφανές την κασιδοχειροδικία για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη νομίζουν οτι όλος ο κόσμος έχει προσβληθεί απο άλτσι. Ίσως παίζει ρόλο και το γεγονός οτι ο Κασίδης μιλάει άπταιστα τα γαλλικά.

    Αυτό με το Ζαχαράκη το βασιλόφρονα το είχα ξεχάσει αλλά δεν πρέπει να χειροδίκησε. Ξαναήρθε στην επικαιρότητα, όταν ο Σαμαράς τον τοποθέτησε στον ΟΠΑΔ σαν νέο αίμα.

  192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο 0:21΄ η επίθεση του Ζαχαράκη

  193. Γς said

    194:

    >Κάποτε τους δώσαμε τα φώτα του Πολιτισμού. Σήμερα;
    Κάποτε τους δώσαμε τα φώτα της Επιστήμης. Σήμερα;
    Κάποτε τους δώσαμε τα φώτα της Δημοκρατίας. Σήμερα;

    κι ο Αρκας:

  194. gpoint said

    # 139

    Ρίβα ή αγαθός είσαι ή πανάσχετος

    Δεν τα γράφω τόσο για σένα, όσο για άλλους που δεν έχουν τον καιρό να ασχοληθούν και να κατανοήσουν την ξεκάθαρη πλέον ταύτιση απόψεων Νου Δου και ΟΣΦΠ

    Την πολιτική του ΟΣΦΠ υποστήριζε και υποστηρίζει ακόμα ο ΠΑΟ γιατί βολευότανε σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ με την δημιουργία διπόλου και καταστροφή του αθλήματος. Την ίδια πολιτική έχει εφαρμόσει στο πόλο με την Βουλιαγμένη με αποτέλεσμα άλλες ομάδες όπως ο Εθνικός, η Γλυφάδα, ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟ να εξαφανισθούν ή να υπάρχουν μόνο σαν διάττοντες αστέρες.

    Πρόσφατα ακόμα με τις προτάσεις που έκανε ο Τορνατώρος του βόλλεϋ στον ΠΑΟΚ για πλαφόν 300 000 ευρώ για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα, πράγμα που μόνο ο ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ μπορούν να καλύψουν οπότε οι άλλοι θα μεταβληθούν σε κομπάρσους. Ελπίζω (είμαι σίγουρος) πως ο ΠΑΟΚ δεν θα συναινέσει να εξαφανισθούν τόσες αξιέπαινες προσπάθειες από τον Φοίνικα Σύρου, Παμβοχαϊκό, Ηρακλή Χαλκίδας, Εθνικό Αλεξανδρούπολης, Ορεστειάδα και άλλους που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν στα οικονομικά. Η κυριαρχία του ΠΑΟΚ-που θα έρθει- δεν θα στηρίζεται στην εξαφάνιση των αντιπάλων, έχει άλλο σκεπτικό, την ανάπτυξη του αθλήματος μέσω του υγιούς ανταγωνισμού.
    Το πόλο και το βόλλεϋ είναι «φτηνά» αθλήματα, στο βόλλεϋ ο ΠΑΟΚ ήρθε, στο πόλο ξεκίνησε φέτος.

    Για το ακριβό μπάσκετ δεν χρειάζεται να σου πω τίποτε, ακόμα και τυφλός σαν και σένα βλέπει την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι δυο σύλλογοι και με όργια διαιτησίας κάθε φορά που οι «ερασιτέχνες» πάνε να σηκώσουνε κεφάλι. Και φυσικά μόνο τρελλός θα επενδύσει σε άλλη ομάδα με αυτή την κατάσταση

    Απλά εσάς τους βάζελους σας πονάει το ξήλωμα του κατεστημένου που ξεκίνησε στο ποδόσφαιρο από την κατρακύλα στην βαθμολογία της Ευρώπης. Ηταν επακόλουθο μιας τέτοιας πολιτικής και κυρίως όταν κατέρρευσε το δόγμα » Ο ΟΣΦΠ κι ο ΠΑΟ να παίζουν στο τσουλού και να παίρνουν τα λεφτά κι οι άλλοι να παν να γαμ…» γιατί ουσιαστικά έμεινε μόνο μια θέση στο τσουλού. Χρειαζότανε η έλευση ενός «τρελλού» όπως ο Σαββίδης να ρίξει χρήμα και πείσμα-αρχικά σε τρύπιο βαρέλι- για να αρχίσει να γυρίζει ο τροχός. Εξ ου και η λυσσασμένη αντίδραση ΟΣΦΠ και αρχικά κρυφά, τώρα πλέον φανερά του ΠΑΟ.

    Σου ξαναλέω πως αυτή ήταν και είναι η πολιτική του γάβρου στον αθλητισμό και δυστυχώς για σένα ο «αγνός και ατρόμητος» ΠΑΟ ακολουθεί σαν σκυλάκι το αφεντικό του στο ποδόσφαιρο και σαν ισότιμος (μέχρι πότε 😉 συνεταίρος στο μπάσκετ. Στα άλλα αθλήματα ο άλλοτε «πρωταθλητή σ’ όλα τα σπορ παντοτινέ» είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος πλέον.

    Για να το εμπεδωσεις στο χαντμπολ που δεν συμμετέχουν (ακόμα) ΟΣΦΠ και ΠΑΟ στο φάιναλ φορ Κυπέλλου μετείχαν Φίλιππος Βέροιας-ΠΑΟΚ και ΧΑΝΘ-Πανελλήνιος με νικητή τον ΠΑΟΚ ενώ στο φάιναλ φορ του πρωταθλήματος μετέχουν ΙΕΚΞυνή- ΔΙΚΕΑ, ΑΣΕ Δούκας, Διομήδης Αργους και ΑΕΚ, δηλαδή ΟΚΤΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ περίπου ισοδύναμες !!!!!!!!!!!!!

  195. gpoint said

    # 196

    Υ.Γ. Κερασάκι στην τούρτα η απόφαση του συνδρομητικού καναλιού να μην μεταδίδει από του χρόνου αγώνες βόλλεϋ μετά από αρκετά χρόνια παρουσίασης. Το γιατί -μετά την κατάκτηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά του τίτλου από τον ΠΑΟΚ και το οριστικό γκρέμισμα του ΟΣΦΠ από την κορυφή- επαφέται στον αναγνώστη…

  196. BLOG_OTI_NANAI said

    175-176: Οπότε με το «εμβάλλω» έδωσα… νέο υλικό σε ιστοσελίδες περί της «Ελληνικής γλώσσης» uber alles!

  197. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα.
    23+8=31 βρήκα με μια (τονίζω) πρόχειρη έρευνα. Κι αν μου ξέφυγε κάποια/κάποιος ζητώ εκ των προτέρων κατανόηση,
    ακόμα καφέ πίνουμε … 🙂

  198. Γιάννης Ιατρού said

    199: και σ΄έναν κρυφό, βεβαίως,βεβαίως οι ευχές μου, στο Spatholouro 🙂

  199. Γς said

    199:

    Κι η Costa Brava

  200. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες!

  201. Γιάννης Ιατρού said

    201: Γς, υπάρχουν παράπονα από την Costa Navarino, την Costa Rica κι άλλους πολλούς, επειδή τους παρέλειψες 🙂

  202. Γς said

    203:

    La Costa η ακτή και σιγά μη βάλουμε όλε τις ακτες.

    και τα Lacoste

    Δυο φίλοι πάνε για ελεύθερο κάμπινγκ σε ένα πολύ όμορφο τοπίο, σε μιαν ακτή.
    Τη νύχτα ξυπνάει ο ένας από κάτι περίεργους ήχους και βλέπει τον φίλο του, να τον καταπίνει ένας κροκόδειλος και να’ χει μείνει μόνο το κεφάλι του απ’ έξω και του λέει:
    – Μπράβο ρε φίλε. Και σλίπιν – μπαγκ Lacoste!?

  203. Γιάννης Ιατρού said

    204: Γιάννη, το μάνιουαλ που σού ΄στειλα προχθές, το διάβασες ;;;; 🙂

  204. sarant said

    Καλημέρα από εδώ και χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν!

  205. spiral architect 🇰🇵 said

    Τα παιδιά μας, τα παιδιά που γράφουν στου Βαξεβάνη και αλλού, τα εικοσάρικα-εικοσιπεντάρικα παιδιά δεν γνώρισαν φωτογραφικές μηχανές με φιλμ, κινηματογραφικές Super8 και δεκαεξάρες, δεν πληκτρολόγησαν σε γραφομηχανή, δεν έπαιξαν με δίσκους βινυλίου και κεφαλές Ortofon και Stanton, δεν άκουσαν μουσική από κασσετόφωνο ή έστω walkman της Sony, δεν γύριζαν την κασσέτα με στυλό μπικ για να μη χαλάνε μπαταρία στο walkman, δεν, δεν, δεν … «Το χάσμα των γενεών» αυτός ο κλισέ τίτλος εκθέσεων των νιάτων μας αποτυπώθηκε τέλεια στην εξέλιξη των συσκευών και γκάτζετ που ναι μεν μπορεί να κάνουν τη ίδια δουλειά με το παρελθόν, έχουν όμως άλλη αρχή λειτουργίας.

    Πριν μερικά χρόνια έδωσα στον -τότε γυμνασιόπαιδο- γιο μου την Pentax K1000 μου. Έψαχνε να βρει την οθόνη εστίασης, λέγοντάς μου «πώς δουλεύει αυτό το πράμα;»

  206. Γς said

    205:

    Μη μου πεις ότι βγήκε μεγάλο το κορκοδιλάκι.

    Αφού το δοκίμασα πρώτα

  207. Γιάννης Ιατρού said

    208: Γς, εγώ μόνο ερώτηση έκανα…., το κροκοδειλάκι καλό (10Χ6 cm) βγήκε 🙂

  208. Ριβαλντίνιο said

    Τι, άσχετος ρε φίλε. Όλα αυτά τα ξέρω. Ο Μαρινάκης φυσικά και στηρίζει ΝΔ. Υποστήριζε τον Κούβελο στην ΕΟΕ, ενώ ο Μελισανίδης τον Καπράλο. Ο δικός σας τώρα είναι φούλ ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλαφούζος υποστηρίζει με το κανάλι του ΝΔ.

    Ποτέ ο ΠΑΟ δεν υποστήριζε τα ίδια με τον ΟΣΦΠ στο ποδόσφαιρο σε αντίθεση με τις μικρές ομάδες που τάσσονταν πάντα με τον ισχυρό ΟΣΦΠ . Άλλοι κατέστρεφαν το άθλημα λοιπόν.

    Στην ΚΟΕ ο ΟΣΦΠ έχει στήσει την μεγαλύτερη παράγκα και γι’αυτό κυριαρχεί σε κολύμβηση και πόλο. Η Βουλιαγμένη πάντα είναι κατά του και συντηρείται με τα λεφτά του δήμου. Πανιώνιος , ΠΑΟ και Εθνικός δεν έχουν χρήματα , γι’αυτό και αυτά τα χάλια. Η Γυφάδα δεν ξέρω πως ξέπεσε.

    Στο Βόλλεϋ έχει και εκεί ο ΟΣΦΠ τα ηνία εξωαγωνιστικά, αλλά αν έχεις λεφτά μπορείς να κυριαρχήσεις. Όπως κάναμε εμείς επί Σταθοκωστόπουλου, όπως κάνετε και εσείς τώρα.

    Στο Μπάσκετ δεν υπάρχει καμιά παράγκα και από κανέναν. Γι’αυτό, οποιοσδήποτε και αν σπρώξει χρήμα και φτιάξει ανταγωνιστική ομάδα, μπορεί να πάρει πρωτάθλημα ή να το διεκδικήσει. Όπως γίνεται στο Βόλλεϋ. Στην Ευρώπη βέβαια αδικείται διαιτητικά ο ΠΑΟ λόγω των κακών σχέσεων Μπερτομέου – Γιαννακόπουλων.

    Ποτέ δεν μας πείραξε το ξήλωμα της ολυμπιακής παράγκας. Μας πειράζει όμως εξίσου όταν πάνε και άλλες ομάδες να στήσουν την δική τους παράγκα. Στην Ευρώπη ξεπέσαμε και κατρακυλήσαμε στην βαθμολογία γιατί μεταξύ άλλων δεν καταφέραμε να αγωνιστούμε μια χρονιά στην Ευρώπη λόγω οικονομικών προβλημάτων. Παραμένουμε όμως η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα. Φέτος ο Άγιαξ και η Θέλτα που μας απέκλεισαν, έφτασαν αντίστοιχα στα τελικά και στον ημιτελικό του Γιουρόπα. Πού είναι οι ομάδες με τις οποίες έπαιξε ο ΠΑΟΚ ; Σας δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να διεκδικήσετε θέση στους ομίλους του τσουλού , αλλά την απωλέσατε είτε στον αγωνιστικό χώρο, είτε από βλακεία σας ( βλ. Μακάμπι το 2005 ). Ο Σαββίδης δεν κυριαρχεί ρίχνοντας χρήμα για παίκτες, αλλά ρίχνοντας χρήμα για να πάρει την ΕΠΟ.

    Τι μου φέρνεις ρε φίλε το Χάντμπολ ; Και στο Ράγκμπι που δεν υπάρχει ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ ανταγωνίζονται ΠΑΟ, Αίολος Πατρών, Ηρακλής και οι Μικρές Αντιλόπες της Αττικής. Στο Χόκεϋ επί Χόρτου ο ΠΑΟ, ο Εθνικός και η Κηφισιά. Στο Μπέηζμπολ ο ΠΑΟ, το Μαρούσι, η Βουλιαγμένη κ.α.

    Για το συνδρομητικό καλά τα λές και έχεις δίκιο.

  209. Παναγιώτης Κ. said

    @199. Γεια σου Γιάννη, στήριγμα του ιστολογίου!

  210. Παναγιώτης Κ. said

    Gpoint μόνος του Οκ. Το δίδυμο όμως Gpoint και Ρίβα…όλα τα λεφτά ! 🙂
    ( Πάντα με αγάπη!)

  211. Ισπανικό περιοδικό για μεζεδάκια

  212. sarant said

    207 Καλά λες

  213. Μαρία said

  214. 215,
    Και το καναβούρι για το Birdie Num Num.

  215. Γς said

    `196:

    >Την ίδια πολιτική έχει εφαρμόσει στο πόλο με την Βουλιαγμένη

    Αχ, Πσαρά μου…

    Και μόλις σχόλαγε ο Γς δίπλα απ το Οφθαλμιατρείο στη Σίνα έτρεχε 10 συνεχόμενα κατοστάρια σε 5 λεπτά (Σίνα-Εδουάρδου Λω-Σταδίου-Κολοκοτρώνη-Βουλής-Απόλλωνος-Θουκυδίδου) ένα χιλιόμετρο περίπου μέχρι το Παρθεναγωγείο Χιλλ που σχόλαγε την ίδια ώρα η δικιά του.

    Κι ήταν μετά 25 χρόνια στο Κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης που η δασκάλα κολύμβησης της κόρης του τον πλησίασε και του είπε στ αυτί γλυκά γλυκά:

    -Γιάννη;

    Τόσα τρεξίματα και δεν την γνώρισε.

  216. Γς said

    219:

    Βουλιαγμένη και θυμήθηκα το Χωροφύλακα τη [οδού] Βουλιαγμένης.
    Που δεν ήταν έτσι, αλλά τέλος πάντων.

    Μεσάνυχτα.
    Μόλις είχα κάνει κάτι ρυθμίσεις στη μηχανή του ένδοξου τζιπακίου της Βέρμαχτ, που μου’ χε δώσει ο μπάρμπας μου να παίζω και που το χρησιμοποιούσα φοιτητής. Χωρίς δίπλωμα κτλ εννοείται.

    Και είπα να το πάω δοκιμή στους άδειους δρόμους.

    Και ξαφνικά, απ το πουθενά να ένας χωροφύλακας. Τότε σχεδόν όλη η Αθήνα, εκτός απ το κέντρο της και μερικούς δήμους ανήκαν στη Χωροφυλακή.

    -Στοπ! Αδεια κυκλοφορίας!

    Αρχισα να ψάχνομαι…σαν να είχα

    -Δίπλωμα!

    Πάλι ψάξιμο …τίποτα

    -Ταυτότητα!

    Φτου κι απ την αρχή. Τζίφος.

    Γυρίζω τον κοιτάζω, να δω τι άλλο θα μου ζητήσει.
    Με κοιτάζει. Φουσκώνει, ξεφουσκώνει και μου λέει.

    -Αϊ στο διάολο ρε!

    Και μου έκανε νόημα να την κοπανίσω…

  217. gpoint said

    # 219

    και γιατί έτρεχες ;

    άφραγκος ήσουνα ;

    εγώ την δικιά μου την περίμενα στην καφετέρια του ξενοδοχείου στην Σταδίου ανεβαίνοντας αριστερά, γωνία με ΕδουάρδουΛω ή Ομήρου που να θυμάμαι…

    Θυμάμαι όμως που αρνήθηκα να της κάνω ιδιαίτερα για να μην μπλέξω τα αισθηματικά με τα επαγγελματικά και τάφιαξε με τον μαθηματικό της και τον παντρεύτηκε !! Κι όταν χώρισε μου είπε πως δεν κάνει το πτυχίο τον μαθηματικό…

  218. Γς said

    221:

    >και γιατί έτρεχες ;
    άφραγκος ήσουνα ;

    Βρε μαθητής ήμουνα. Και πως αλλιώς θα ήμουν κοντά της σε μηδέν χρόνο;

    >για να μην μπλέξω τα αισθηματικά

    έμπλεξες ομως εμένα που δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.

    Ασ, το όμως Πσαράμου. Είμαι μπουμπούνας.

    Πολύ ωραία μέρα σήμερα. Κι ας έβρεχε λίγο το βράδυ…

    Θα το βγάλουμε κι αυτό το καλοκαίρι.

    Μόνος μου αυτή τη φορά.

    [μυρίζει και λιβάνι, που της άναψα]

  219. spiral architect 🇰🇵 said

    Είναι, να μη σου βγει τ’ όνομα:

  220. Μαρία said

    https://www.theguardian.com/uk-news/2017/may/22/manchester-arena-police-explosion-ariana-grande-concert-england

  221. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    225. Eυτυχώς πήγε ο Τράμπας στην Αραπιά κι έπεισε τους αραπάδες να σταματήσουν την τζιχάντ…

  222. spiral architect 🇰🇵 said

    @225, 226:

  223. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @227. «Θρέψε λύκο» τό ‘χω ἀκούσει. Νομίζω πὼς τὰ φίδια κοιμοῦνται τὸ χειμώνα.

  224. spiral architect 🇰🇵 said

    @228: Η γιαγιά μου με φίδι το’ λεγε, αλλά και ο λύκος παίζει καταπώς βλέπω.

  225. spiral architect 🇰🇵 said

    Αλήθεια, πού να κατοικοεδρεύει πια αυτό το καϊνάρι; Σε κάνα Αζερμπαϊτζάν υποθέτω. 🙄

  226. sarant said

    228-229 Και τα δύο παίζουν, λύκος και φίδι. Υπάρχει και το «φίδι στον κόρφο μου» που απηχεί τον μύθο του Αισώπου.

  227. Μαρία said

  228. Πέπε said

    228:
    Αν το πάρουμε κυριολεκτικά, τα φίδια κοιμούνται μεν τον χειμώνα, αν όμως βρεθούν σε συνθήκες σαν του καλοκαιριού (ζέστη και τροφή) μένουν ξύπνια. Οπότε μπορείς να θρέψεις ένα φίδι τον χειμώνα. Μόνο που το καλοκαίρι θα σε φάει.

  229. Μαρία said

  230. […] την απάντηση στο ιστολόγιο «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Είναι εξελληνισμένη η γαλλική λέξη emballage, που […]

  231. Tety Solou said

    Έψαχνα τη σημασία της λέξης εμβαλάγιον και βρέθηκα στο γνωστό και αγαπητό ιστολόγιο. Πάντα πολλά βήματα μπροστά!

    Εμβαλάγια και γκροζέιγ

  232. baznr said

    Το εμβαλάγιο, είναι από το (it) imballo / Imballaggio (πακέτο,δέμα, συσκευασία) που προέρχεται από το in-balla (μέσα σε δεμάτι).
    Στα ελληνικά θα έπρεπε (που ΔΕΝ θα έπρεπε!) να είναι… εμβαλαγγείο!

    Το collo σημαίνει δέμα προς μεταφορά(!) (όχι για άλλη χρήση, όπως πχ για αποθήκευση…)

Σχολιάστε