Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι ντελιβεράδες έχουν σήμερα απεργία

Posted by sarant στο 25 Μαΐου, 2017


Το σωματείο Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), που φιλοδοξεί να καλύψει τον κλάδο των ντελιβεράδων, των κούριερ και των εξωτερικών συνεργατών, έχει σήμερα κηρύξει απεργία, διεκδικώντας πράγματα που φαίνονται αυτονόητα: το μηχανάκι που οδηγούν να είναι εταιρικό (αυτή τη στιγμή είναι δικό τους, με όλα τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται), να τους χορηγεί ο εργοδότης μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, γάντια κτλ.), να ενταχθεί ο κλάδος στα βαρέα και ανθυγιεινά και να καταβάλλονται όλα τα ένσημα (η συνήθης πρακτική είναι να παίρνουν πολύ λιγότερα ένσημα απ’ όσα αντιστοιχούν στις ώρες που δουλεύουν) και να αναγνωριστεί ενιαία ειδικότητα ώστε να μην είναι εύκολο το «διαίρει και βασίλευε». Θα είναι δύσκολη απεργία, αφού ο κλάδος είναι διεσπαρμένος -αλλά ο στόχος του σωματείου είναι να φέρει τους ντελιβεράδες, τους κούριερ και τους εξωτερικούς από τον μοναχικό αγώνα δρόμου στον συλλογικό δρόμο του αγώνα.

Το σωματείο έχει ανεβάσει βιντεάκι στο Γιουτούμπ, επειδή όμως εμείς είμαστε ιστολόγιο που αγαπάει τον γραπτό λόγο θα παρουσιάσω εκτενή αποσπάσματα από το απεργιακό φύλλο του περιοδικού του σωματείου, που έχει τον τίτλο Στο Ρελαντί και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Βέβαια, αναπόφευκτα θα λεξιλογήσουμε, οπότε ας ξεκινήσουμε μ’ αυτό.

Ο εργαζόμενος με το μηχανάκι, που έρχεται να μας φέρει φαγητό στο σπίτι, κάνει ντελίβερι και λέγεται ντελιβεράς. Η λέξη «ντελιβεράς» έχει πια μπει στην ελληνική γλώσσα και λημματογραφείται στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας. Από την άλλη, δεν καταγράφεται στο ΛΚΝ (1998), κάτι που μας δίνει μια ισχυρή χρονολογική ένδειξη όχι απαραίτητα για την εμφάνιση αλλά πάντως για τη διάδοση της λέξης.

Κατά συνέπεια, δεν είναι ανάγκη να γράφουμε delivery όταν γράφουμε ελληνικά, ούτε βέβαια, βγάζω σπυράκια μόνο που το σκέφτομαι, deliverάς. Εξεζητημένη μού φαίνεται και η μεταγραφή ντιλίβερι, ντιλιβεράς, που πάντως τη δίνει σαν δεύτερη το Χρηστικό. Ο ντελιβεράς στη Βόρεια Ελλάδα λέγεται πακετάς.

Το αγγλικό delivery ετυμολογικά ανάγεται στο λατινικό deliberare, στη ρίζα του δηλαδή βρίσκεται το liber = ελεύθερος. Άλλωστε και το ρήμα deliver σημαίνει και διασώζω, και απελευθερώνω, και απαλλάσσω, αλλά και ξεγεννάω γυναίκα, και διάφορα άλλα πράγματα, πέρα από τη σημασία «παραδίδω», που είναι αυτή που μας ενδιαφέρει εδώ.

Ο κούριερ, πάλι, ο υπάλληλος της εταιρείας ταχυμεταφοράς ή ταχυδιανομής που μεταφέρει και παραδίδει φακέλους, είναι δάνειο από τα αγγλικά, που είναι δάνειο από τα γαλλικά και τελικά ανάγεται στο λατινικό currere, τρέχω. Αν θέλουμε να εξελληνίσουμε τον όρο, μπορούμε να τον πούμε ταχυδιανομέα (ή και ταχυμεταφορέα) αλλά θα υπάρχει μια μικρή ασάφεια καθώς δεν είναι σαφές αν «ταχυμεταφορέας» είναι η εταιρεία ή ο υπάλληλος. Μπορούμε, θαρρώ, να κρατήσουμε (και) το κούριερ και δεν υπάρχει λόγος, όταν γράφουμε ελληνικά, να τον γράφουμε με λατινικό αλφάβητο. Η αφίσα του σωματείου γράφει βέβαια courier και delivery, αλλά στο απεργιακό φύλλο του περιοδικού χρησιμοποιούνται, και σωστά, οι ελληνογραμμένοι όροι.

Να πούμε πάντως ότι η λέξη είχε ξαναμπεί στην ελληνική γλώσσα τον 19ο αιώνα, ίσως και από τον 18ο, όταν «κουριέρης» ήταν ο αγγελιοφόρος, ο ταχυδρόμος, ο προσωπικός απεσταλμένος κάποιου ισχυρού κτλ. Η λέξη έχει επιβιώσει ως επώνυμο, αλλά όχι ως ουσιαστικό, αφού ο οδοστρωτήρας της λογιοσύνης τον εξαφάνισε επειδή τάχα ήταν ξενόφερτος. Κι έτσι, με το να εξοβελίζουν οι λόγιοί μας τους απολύτως προσαρμοσμένους τύπους, κατάφεραν να μας φορτώσουν με τους ασυμμόρφωτους, και μάλιστα ξενογραμμένους.

Τα γλωσσικά τελειώνουν εδώ, παραθέτω παρακάτω εκτενή αποσπάσματα από το περιοδικό του σωματείου ΣΒΕΟΔ, που δείχνει ανάμεσα στ’ άλλα ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ επεξεργασμένες θέσεις για τον κλάδο τους -να τα βλέπουν αυτά οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι που κατηγορούν το συνδικαλιστικό κίνημα ότι τάχα μόνο για μισθολογικά θέματα νοιάζεται. Ίσως τους αδικώ με την αποσπασματική παράθεση, διότι, για παράδειγμα παρέλειψα τις λεπτομερείς αναφορές στα μέσα ατομικής προστασίας.

Συνάδελφοι, στις 25 Μάη του 2017 θα απεργήσουμε, γιατί κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει αυτά που δικαιούμαστε, με αυτή την απεργία θέλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο πάγια αιτήματα του κλάδου. Ταυτόχρονα, θέλουμε να αναδέίξουμε ακόμη περισσότερο και το περιεχόμενο της τελευταίας μας καμπάνιας που αφορά την επιτακτική ανάγκη να περάσουμε από την αοριστία που χαρακτηρίζει το ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας στον κλάδο, στη νομοθέτηση ενός πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας ανάγκες. Οι κύριες διεκδικήσεις της πρότασής μας αφορούν τα εξής ζητήματα: 1) Eταιρικό Μηχανάκι 2) Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π) για όλους τους εργαζόμενους με δίκυκλο 3) Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά 4) Ενιαία Ειδικότητα και 5) Συλλογική Σύμβαση.

 (….)

Συνάδελφοι, οι εργοδότες στηρίζονται στην απειλή της απόλυσης και στον εκβιασμό της ανεργίας, αυθαιρετούν και φέρονται αλαζονικά. Όμως αν είμαστε πολλοί, με όπλα μας την αλληλεγγύη και την συναδελφικότητα δεν θα αφήσουμε να συμβεί καμία απόλυση εξαιτίας της απεργίας και οι αυθαιρεσίες θα μειωθούν γιατί δεν θα είμαστε του «χεριού» τους, θα έχουμε ο ένας τον άλλον και θα μας υπολογίζουν. Η «πιάτσα» των εργοδοτών θα κατανοήσει πως μόλις συμβεί μια αυθαιρεσία σε έναν από εμάς, θα είμαστε πολλοί αυτοί που θα υπερασπιστούμε τον συνάδελφο. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Συνάδελφοι, αυτή η εποχή προστάζει την μοιρολατρεία, την υποταγή και την απάθεια. Τόσα χρόνια η ίδια ιστορία που απλά έχει οδήγήσει σε περισσότερους νεκρούς συναδέλφους, σε περισσότερη υποτίμηση της εργασίας μας, σε χειρότερες συνθήκες δουλειάς, που έφτασαν τελικά να εξαρτώνται μόνο από την «καλοσύνη» του εργοδότη. Συνάδελφοι, πρέπει να πάψουμε να σκύβουμε το κεφάλι μπρος στα αφεντικά και με αφετηρία την ΑΠΕΡΓΙΑ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, παρά μόνο τις αλυσίδες μας, όπως λέει κι ένα παλιό σύνθημα.

Συνάδελφοι, για τους εργοδότες και το κράτος είμαστε αόρατοι. Δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο για τα έξοδα στο μηχανάκι, για τα ΜΑΠ, οι έλεγχοι του ΙΚΑ και της επιθεώρησης εργασίας είναι πλημμελείς, ενώ ακόμα και όταν μας συμβεί εργατικό τροχαίο ατύχημα, είμαστε εκτεθειμένοι και μόνοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

(….)

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ

Σε όποιον άνθρωπο πεις πως ο διανομέας πληρώνει ο ίδιος τις βενζίνες, τα σέρβις και όλα τα έξοδα του δικύκλου του και πως ο εργοδότης είναι πλήρως απαλλαγμένος από αυτά τα έξοδα, θα σε κοιτάει με μεγάλη απορία και θα χρειαστεί κάποιο χρόνο να σε πιστέψει. Βιώνουμε τον εξής παραλογισμό: Δουλεύουμε με τα δικά μας μηχανάκια, λες και είμαστε συνέταιροι στην επιχείρηση – που δεν είμαστε- και πληρώνουμε από την τσέπη μας τις βενζίνες, τα σέρβις και τη συντήρηση τους, γεγονός που αποτελεί σχεδόν κανόνα στον κλάδο της ταχυεστίασης. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών έχουν αποφασίσει, να απαλλάξουν πλήρως τον εαυτό τους από αυτά τα έξοδα κι έτσι δεν καταβάλουν καμία αποζημίωση για τη χρήση του δικύκλου, ενώ δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να μας διασφαλίζει. Αυτό σημαίνει πως από την χαμηλή μας αμοιβή πρέπει να καλύπτουμε τα παραπάνω έξοδα. Όμως, επειδή τα μεροκάματα είναι χαμηλά δεν μας περισσεύουν τα χρήματα για να τηρούμε τις σωστές προδιαγραφές στη συντήρηση του δικύκλου και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας τα φθαρμένα λάστιχα, τα φρένα που έχουν καιρό να αλλαχτούν, το φθαρμένο γρανάζι, η τελειωμένη αλυσίδα, οι διαλυμένες αναρτήσεις κ.λ.π είναι παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εργατικό ατύχημα ή για επαγγελματική ασθένεια (μυοσκελετικά προβλήματα, τραυματισμούς στην μέση, στα γόνατα, διαφόρων ειδών τενοντίτιδες κλπ)

Συνάδελφοι, συχνά- πυκνά ακούμε από τους εργοδότες πως τα έξοδα αυτά οφείλουμε να τα καλύπτουμε από τα μπουρμπουάρ, μια λογική πέρα για πέρα λανθασμένη. Απλά απαντάμε: έχετε δει ποτέ κάποιον σερβιτόρο να αγοράζει από τα μπουρμπουάρ του την στολή του ή την ποδιά του ή κάτι που χρησιμοποιεί στην εργασία του; Στην πρόταση που σκοπεύουμε να καταθέσουμε θα διεκδικήσουμε:

Ο εργοδότης να είναι υποχρεωμένος να παρέχει εταιρικό δίκυκλο στον/στην εργαζόμενο/η.
Η συντήρηση του δικύκλου να γίνεται με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Η συντήρηση να γίνεται από εξουσιοδοτημένο συνεργείο και σε κάθε περίπτωση να τηρείται βιβλίο εργασιών, ώστε να καταγράφεται με ακρίβεια το ιστορικό συντήρησης του δικύκλου.
Η άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου να εκδίδεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για επαγγελματική χρήση στο όνομα του εργοδότη /εταιρείας.  Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται πως το όχημα θα έχει ελεγχθεί από το αρμόδιο δημόσιο φορέα /υπουργείο και θα φέρει ή θα είναι εξοπλισμένο με τις απαραίτητες μετατροπές (π.χ ειδική σχάρα με ενσωματωμένο κουτί μεταφοράς κ.λ.π).
Ο εργοδότης να επιβαρύνεται με τα ασφάλιστρα και την πληρωμή του Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.)

(….)

ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΑΠ)

Για τους περισσότερους εργοδότες τα ΜΑΠ αποτελούν άγνωστη λέξη, το πρόβλημα είναι πως το ίδιο ισχύει και για πολλούς συναδέλφους. Για τους εργοδότες θα έλεγε κανείς πως είναι «λογικό», γιατί η «άγνοιά» τους μεταφράζεται σε λιγότερα έξοδα, άρα και σε περισσότερα κέρδη. Για εμάς όμως, τους εργαζόμενους, η άγνοια είναι πρόβλημα. Οφείλουμε να καταλάβουμε πως ο δρόμος δεν είναι χόμπυ, βόλτα, παιχνίδι, πίστα ή αγώνας. Είναι ο χώρος στον οποίο εργαζόμαστε και οφείλουμε να σεβόμαστε τόσο τη δική μας ζωή όσο και τη ζωή των άλλων. Η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη, η προσπέραση από δεξιά είτε σταματημένων (λεωφορεία, τρόλευ) είτε κινούμενων οχημάτων, η οδήγηση με το ένα χέρι και στο άλλο το τσαντάκι με τους καφέδες/σουβλάκια/φάκελο, η οδήγηση χωρίς κράνος, οι οριακές σφήνες, η οδήγηση στο πεζοδρόμιο, στον πεζόδρομο, κόντρα στο ρεύμα (ανάποδα) είναι μεν αποτέλεσμα της πίεσης που δεχόμαστε για μεγαλύτερη απόδοση, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύουν αντικοινωνική και ταυτόχρονα κάκιστη οδική συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση αν συμβεί το οτιδήποτε, οι εργοδότες πάντα ισχυρίζονται πως ποτέ δεν μας πιέζουν, πως ποτέ δεν μας προστάζουν να βιαζόμαστε…

Κάποιες εταιρείες κούριερ παρέχουν ένα μπουφάν και κάποιες ακολουθούν την πολιτική των επιδομάτων. Η γνώση που πηγάζει μέσα από την εμπειρία μας στο επάγγελμα (κούριερ/διανομέας/εξωτερικός υπάλληλος), μας έχει διδάξει πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δηλαδή κράνος, κάλυψη λαιμού, γάντια, μπουφάν, παντελόνι και μπότες μηχανής, στις περισσότερες περιπτώσεις ελαχιστοποιούν ή ακόμη και μηδενίζουν τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος. Η πρόταση που σκοπεύουμε να καταθέσουμε στους αρμόδιους φορείς, θα αναγκάζει τους εργοδότες να μας προμηθεύουν με τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

(…)

Από την άλλη, εμείς οι εργαζόμενοι, οφείλουμε να απαιτούμε τη χορήγηση εταιρικού δικύκλου και μέσων ατομικής προστασίας από τους εργοδότες, να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση, να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να επιδεικνύουμε άριστη οδηγική και συναδελφική συμπεριφορά.

(…)

ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ-ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Ασφαλιζόμαστε για λιγότερες ώρες από αυτές που εργαζόμαστε πραγματικά. Αυτό έχει τις εξής συνέπειες

 • Οι εργοδότες να εισφοροδιαφεύγουν συστηματικά.
 • Το δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης να φτάνει όλο και πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης.
 • Εμείς να μην συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα ένσημα είτε για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, είτε για ταμείο ανεργίας, είτε για να φτάσουμε στην σύνταξη – που σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο θα είναι ανταποδοτική. Δηλαδή θα παίρνουμε σύνταξη ανάλογα με τι κρατήσεις που μας έχουν γίνει στο εργασιακό μας παρελθόν, με αποτέλεσμα η σύνταξή μας να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας και έχουμε εργαστεί ανασφάλιστοι.

Επιπλέον, συνάδελφοι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως όταν το ΙΚΑ κάνει ελέγχους, οι εργοδότες μας  ειδοποιούν να μην γυρνάμε στα καταστήματα (στην ταχυδιανομή) και αν μας βρεί το ΙΚΑ οφείλουμε να πούμε ψέμματα αν θέλουμε να συνεχίσουμε την εργασία μας. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν το περιβάλλον εργασίας μας είναι ο δρόμος. Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στα τροχαία και χιλιάδες άνθρωποι σακατεύονται ή χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο κάθε χρόνο. Είμαστε στον δρόμο αρκετές ώρες και αυτό μεταφράζεται πως το εργασιακό μας περιβάλλον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, άρα και το επάγγελμα μας είναι εκ φύσεως ιδιαίτερα επικίνδυνο. Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στις κακοτεχνείες των οδοστρωμάτων, στους απρόσεκτους οδηγούς, στην κίνηση και στο «άγχος» που αυτή προκαλεί , στις φωνές και τις προσταγές του εργοδότη για «πιο γρήγορα», στην εντατικοποίηση της εργασίας μας.

Πέρα από τα παραπάνω είμαστε εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Οι οδηγοί δικύκλου είναι παντός καιρού. Μπορεί λόγω κακοκαιρίας να αναβάλλονται δρομολόγια πλοίων, ποδοσφαιρικά παιχνίδια, να κλείνουν σχολεία κλπ, εμείς όμως πρέπει να είμαστε εκεί, με χιόνια, με καταιγίδες, με καύσωνα, για να πάμε ζεστό το σουβλάκι στον πελάτη, να φτάσουμε εγκαίρως να παραδώσουμε τον φάκελο ή να κάνουμε μια είσπραξη κ.λ.π.

Συνάδελφοι διεκδικούμε το επίδομα επικινδυνότητας που δικαιούμασταν πρo «μνημονίων» οι εργαζόμενοι με δίκυκλο στις ταχυμεταφορές, να επανέλθει και να καταβάλλεται από τους εργοδότες επιπλέον και στους εργαζόμενους ταχυδιανομείς στην εστίαση, καθώς και στους εξωτερικούς υπαλλήλους.

Συνάδελφοι, όλοι μαζί με πείσμα πρέπει να παλέψουμε για το πάγιο αίτημα της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου/ ΣΒΕΟΔ, του σωματείου ΜΑΣ, του σωματείου των δικυκλιστών ταχυμεταφορέων, ταχυδιανομέων και εξωτερικών υπαλλήλων για ένταξη του συγκεκριμένου επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επιπλέον πρέπει να απαιτήσουμε να μην εργαζόμαστε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (χιόνι, παγετός, καταιγίδες και καύσωνα) χωρίς να χάνουμε το μεροκάματό μας.

(…)

Συνάδελφοι, για το σωματείο μας το ΣΒΕΟΔ, όσοι εργαζόμαστε με δίκυκλο πρέπει να έχουμε την ίδια ειδικότητα. Δηλαδή ο κουριερ, ο ντελιβεράς και ο εξωτερικός υπάλληλος θα πρέπει να έχουν τον ίδιο κωδικό στο ΙΚΑ κατά την πρόσληψη και να αναγνωρίζεται ως μία ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός Δικύκλου – Μεταφορέας». Η διεκδίκηση της ενιαίας ειδικότητας θα ανοίξει το δρόμο να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση εργασίας για όλο τον κλάδο με πολύ καλύτερους όρους, από τους υπάρχοντες.

Συνοπτικά οι λόγοι που διεκδικούμε ενιαία ειδικότητα είναι οι εξής:

 • Το γεγονός πως ο κλάδος είναι πολυδιασπασμένος , ωφελεί μόνο τους εργοδότες. Είναι γνωστό το ρητό «διαίρει και βασίλευε», που στον κλάδο μας εφαρμόζεται κατα κόρον.
 • Η ενιαία ειδικότητα, σε συνδυασμό με την οργάνωση και τον αγώνα μας θα στρώσουν το έδαφος ώστε να μπει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Θα ορίστει με σαφήνεια ποια οφείλουν να είναι τα καθήκοντά μας και θα περιοριστούν- μέχρι να εκλείψουν τελείως- οι αγγαρείες. Ταυτόχρονα όταν οι εργοδότες μας αναθέτουν παραπάνω καθήκοντα, η βλαπτική μεταβολή που υφιστάμεθα θα γίνεται συγκεκριμένη και θα παύει, όταν την καταγγέλλουμε.
 • Η φύση της εργασίας των ντελιβεράδων, των κούριερ και των εξωτερικών υπαλλήλων είναι όμοια. Μεταφέρουμε και παραδίδουμε αντικείμενα, με δίκυκλο, κάνοντας, συχνά, και χρηματικές συναλλαγές. Για παράδειγμα ο σερβιτόρος που εργάζεται σε ταβέρνα, σε καφέ ή σε ξενοδοχείο, σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίζεται ως σερβιτόρος, παρόλο που οι επιχειρήσεις έχουν διαφορετικό αντικείμενο.
 • Το εργασιακό περιβάλλον μας είναι κοινό και είμαστε εκτεθειμένοι στους ίδιους κινδύνους του, όσο και στις καιρικές συνθήκες.

Συνάδελφοι, ζητάμε να αναγνωριστεί η ειδικότητα «οδηγός δικύκλου-ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ» ως ενιαία ομοιοεπαγγελματική ειδικότητα σε όλες τις ατομικές, επιχειρησιακές, συλλογικές συμβάσεις και κυρίως στην γενική εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (Ε.Γ.Ε.Σ.Ε), για όλες τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ταχυδιανομής στην εστίαση και όχι μόνον στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ταχυμεταφορών και ταχυδρομείων.

(….)

Να σημειώσω ότι από σήμερα, και τις επόμενες πεντέξι μέρες, είμαι σε ταξίδι, οπότε δεν θα παρακολουθώ το ιστολόγιο τόσο συχνά όσο συνήθως. Άρθρα θα ανεβαίνουν, πάντως.

 

 

Advertisement

211 Σχόλια προς “Οι ντελιβεράδες έχουν σήμερα απεργία”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Και τις προάλλες που μπήκα σ ένα μαγαζί και με κοίταξαν κάπως έτσι.

  -Για τον νεαρό που ζητάτε με μηχανάκι.

  -Τι;

  -Θέλετε να δείτε το μηχανάκι;

 2. Γς said

  Και θυμήθηκα εκείνη την εποχή που λέξεις σαν ντελιβεράς, σεκιουριτάς ήταν άγνωστες.

  -Τι λέει μωρέ αυτός;

  -Αν μπορείς να του πας τα έπιπλα στο σπίτι.

  Τον είχε ρωτήσει (πριν 40 +βαλε χρόνια) ο επαναπατρισθείς ελληνοαμερικάνος:

  -Τράκι έχεις; Κάνεις ντελίβερι;

 3. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα. Δὲν ξέρω τί καθεστὼς ὑπάρχει στὶς ἄλλες χῶρες τῆς ΕΕ. Πάντως αὐτὰ ποὺ ζητοῦν οἱ ταχυμεταφορεῖς εἶναι τὰ αὐτονόητα.

 4. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Ήταν το μοναδικό μηχανάκι που κυκλοφορούσε. Έκανα παραγγελίες όλες αυτές τις ημέρες. Γύρισα όλη τη Λάρισα. Το κουτί ήταν γεμάτο και όλο γυρνούσα. Οι άλλοι έπαθαν πλάκα. Με ρωτούσαν από πού τις αγόρασα για να αγοράσουν κι αυτοί. Όμως όταν τους έλεγα πως τις έφτιαξα μόνος μου δεν το πίστευαν.

  Όταν μου άνοιγαν στα σπίτια και με έβλεπαν με το μηχανάκι έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Με ρωτούσαν, καλά ήρθες με το μηχανάκι; Και τους έλεγα ναι και τους έδειχνα τις αλυσίδες. Κάποιοι μάλιστα τις φωτογράφιζαν για να τις βάλουν στο ίντερνετ. Η πιο δύσκολη περιοχή ήταν κάτι στενά στο Αβέρωφ. Παγοδρόμιο ήταν εκεί. Δεν υπήρχε χιόνι αλλά μόνο πάγος.
  εδώ

  Tα σχόλια δικά σας.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Ακριβώς, τα αυτονόητα.

  Φεύγω για ένα μικρό ταξίδι σε ευρωπαϊκή χώρα της συμμαχίας του νότου 🙂
  Άρθρα θα ανεβαίνουν πάντως.

 6. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κι ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε, νὰ μὴν μπερδεύουμε τοὺς ντελιβεράδες μὲ τοὺς νταλαβεριτζῆδες (ἀπὸ τὸ τούρκικο dalavere: δολοπλοκία, μηχανορραφία https://www.seslisozluk.net/en/what-is-the-meaning-of-dalavere/)

 7. LandS said

  Μια μικρή διόρθωση. Τα ένσημα δεν έχουν να κάνουν με τις ώρες απασχόλησης αλλά με τις ημέρες απασχόλησης. Απλά, στη περίπτωση μερικής απασχόλησης, τα ένσημα στοιχίζουν λιγότερο επειδή οι εισφορές είναι μικρότερες μια και οι αποδοχές είναι μειωμένες ανάλογα.
  Αν ο ασφαλισμένος έχει δύο δουλειές μερικής απασχόλησης και οι δύο εργοδότες οφείλουν να αποδίδουν εισφορές αλλά, για να αποφευχθεί η υπέρβαση των ημερών ασφάλισης του κάθε μήνα (25 για τους μισθωτούς και 21-22 για τους ημερομίσθιους), λαμβάνονται ως ημέρες ασφάλισης αυτές του εργοδότη με τις πιο πολλές.

 8. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Τὸ κείμενο τὸ ἔχει συντάξει ἄτομο μὲ ὑψηλὴ μόρφωση. Ποὺ σημαίνει ὅτι μᾶς βλέπω ὅλους νὰ καταλήγουμε ντιλιβεράδες. Ἐγὼ ἔχω ἀρχίσει τὴν προπόνηση μὲ τὶς κατ’οἶκον αἰμοληψίες. Πάω ὅμως μὲ αὐτοκίνητο γιατὶ δὲν ἔχω δίπλωμα γιὰ μηχανάκι

 9. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  κάτι μυρίστηκα για το θέμα χθες το βράδυ κι έβαλα το σχόλιο (αυτό με τον καιρό 🙂 )!

  Απ΄ ό,τι ξέρω, τους δίνουν κάτι γύρω στα 3 (± 1) Ευρώ την ώρα και (συνήθως) το μισό ΙΚΑ (ένσημα)…. (στην καλή περίπτωση).
  Αν δουλεύουν 6-ήμερο (που οι περισσότεροι 7ήμερο δουλεύουν) βγάζουν έτσι ένα σκάρτο 600άρι το μήνα. Σημεία των καιρών…

 10. dryhammer said

  6. Και οι νταλαβεριτζήδες κάνουν (ενίοτε) ντελίβερι, με δικό τους μέσο, τηρούν τον ΚΟΚ, δεν παιρνουν φιλοδώρημα, δεν έχουν ασφάλιση, είναι βαρύ και ανθυγιεινότατο το επάγγελμα, και, άν και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν μπλοκάκι

 11. Πάνος με πεζά said

  Δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή να διαβάσω το άρθρο. Αλλά μου κάνει εντύπωση, οι περισσότερες αγγελίες delivery κάποτε ζητούσαν «νέο να διαθέτει μηχανάκι». Και, αν κι εμένα θα μου φαινόταν αυτονόητο όποιος έχει μηχανάκι, να έχει και δικό του κράνος, μόλις πιάσει δουλειά ο νέος, τριγυρίζει χωρίς κράνος και αξιώνει να του το πάρει ο εργοδότης του… Ξερω γω;

 12. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μπράβο Γιάννη! Πρέπει νά ᾿χεις κληρονομικὸ χάρισμα. 🙂

 13. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Tὸ #12 γιὰ τὸ#9.

 14. spiral architect 🇰🇵 said

  Ανακοίνωση για τον άδικο θάνατο συναδέλφου

 15. Πάνος με πεζά said

  Για τους δε κούριερ, παλιότερα είχε βγει η (υποτιμητική) έκφραση «Βρωμάς σαν κούριερ», γιατί πράγματι από τα πολλά πήγαινε-έλα και ανέβα-κατέβα (βάλε ότι είναι και πρωινή η δουλειά, βάλε και ότι είναι ευτραφείς οι περισσότεροι…) , είχαν μια χαρακτηριστική μυρωδιά ιδρώτα,..Χωρίς, και πάλι, να θέλω να υποτιμήσω κανέναν.

  Ελπίζω να έχετε δει και την ταινία «Delivery», του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2004).Εδώ ένα απόσπασμα.

 16. leonicos said

  όπως λέει κι ένα παλιό σύνθημα

  το θυμάστε;

 17. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Το deliver στα αγγλικά έχει κατά κόρον και την έννοια του «καταφέρνω/ φέρνω κάτι εις πέρας με επιτυχία».
  H μεγάλη αμερικάνικη engineering (κι όχι μόνο…) εταιρία Κέη μπί άρ αςπούμε ,το έχει σαν μότο.

 18. Γιάννης Ιατρού said

  3: Δημήτρη,
  μου φαίνεται πως είναι δική μας πατέντα. Στη Γερμανία πάντως δεν το είχα συναντήσει το φαινόμενο (άσε που αν έβλεπε η τροχαία εκεί την κούτα πίσω στερεωμένη έτσι, με τον ιμάντα, θα είχαν πρόβλημα μεγάλο…).

  11: Πάνο,
  αυτό με το κράνος έχει κάπως φτιάξει. Κυρίως γιατί αν τους πιάσουν τους παίρνουν το δίπλωμα για κάμποσο, οπότε πάπαλα το μηνιάτικο…. Έχω εσωτερική πληροφόρηση 🙂

  Πάντως, επειδή κι οι ίδιοι προσπαθούν να κάνουν όσες το δυνατόν περισσότερες παραδόσεις (βλέπεις το φιλοδώρημα ..), βιάζονται συνήθως και γι αυτό κάνουν και τις γνωστές, τυπικές (τροχαίες) παραβάσεις. Δεν είναι μόνο η πίεση από τον εργοδότη.

 19. Πάνος με πεζά said

  @ 11 : Όπως επίσης φρίττω με τα πληρώματα των απορριματοφόρων, που γυρνάνε χωρίς μάσκες… Πρωτίστως είναι έγκλημα του Δήμου, που δεν τις χορηγεί, αλλά θα μπορούσαν να προμηθευτούν μόνοι τους, προκειμένου να πάθουν καρκίνο… Αντ’ αυτού, γυμνό στόμα και αναμμένο τσιγάρο, πίσω από το όχημα…

  Και πιο πολύ στεναχωριέμαι για τις κοπέλες, άσχετο γιατί…

 20. Πάνος με πεζά said

  @ 18 : Με συγχωρείς, αλλά εγώ άλλα βλέπω… Πράγματι είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά τριγυρνάνε και αρκετοί «ξεσκέπαστοι»…Το θέμα όμως, είναι να σου έχεο γίνει βίωμα… Εγώ μια-δυο φορές που μου έκλεψαν το κράνος, αναγκάστηκα να γυρίσω σπίτι με άλλο τρόπο, γιατί μου ήταν αδιανόητο να ανέβω στη μηχανή και να ξεκινήσω με ξεσκέπαστο κεφάλι !

 21. Γιάννης Ιατρού said

  4: Spiral
  Πατέντα «αλυσίδες» για τα χιόνια

  Του εύχομαι του εφευρέτη, να μη πέσει σε δρόμο που έχουν μαζέψει τα χιόνια κλπ., όταν έχει φορεμένες τις αλυσίδες …

 22. Πάνος με πεζά said

  Γιατί ο υποφαινόμενος, μια φορά είχε γλιστρήσει στην Αττική οδό, κι έβλεπε το κεφάλι του να σκάει καμιά δεκαριά φορές με το πλάι πάνω στο οδόστρωμα, καθώς σερνόταν για καμιά τριανταριά μέτρα…

 23. Pot said

  Η κόρη μου με τη παρέα της καθόντουσαν σπίτι, μεσημεράκι. Πήρε τ’ αυτί μου ότι έπεσε παραγγελία σε ντελίβερι. Κανένα σουβλάκι, φαντάστηκα…ήταν και η ώρα που για μένα παρέπεμπε σε μεσημεριανό.. Αμ, δε! ήρθαν καφέδες ντελίβερι.. έφαγα φρίκη! άλλη γενιά… εμείς τους φτιάχναμε σπίτι, φραπέ κυρίως… Τώρα η εξέλιξη είναι φρέντο. Φαντάζομαι στην επόμενη γενιά το ντελίβερι θα το κάνουνε τα drones.

 24. leonicos said

  Δε φανταζόμουν ότι θα υπήρχε συζήτηση για το χτεσινό άρθρο μετά τις 8!

  Χτες ο Αβονίδας έγραψε κάτι, και θέλω τη γνώμη σας.

  Γράφω όπως το χρησιμοποιώ:

  Τις είδες τις γυναίκες; Τις είδα! Δεν τις είδα. Δές τες

  Εγώ, για την άτονη αντωνυμία αντικείμενο χρησιμοποιώ το ‘τες’. Ο Αβονίδας έβαλε ‘τις’

  Έχω την εντύπωση ότι οι πιο πολλοί, γενικά, δεν χρησιμοποιούν το ‘τες’.

  Θα ήθελα να μου πείτε α) τι κάνετε ή πώς νιώθετε σχετικά β) αν είναι διαλεκτικό ή οικογενειακό ιδιόλεκτο, επειδή δεν μπορώ να έχω εξωτερική μαρτυρία.

 25. Πάνος με πεζά said

  Όσο για αρκετούς από εσάς, ξέρω τί καθίκια είστε… Περιμένετε να πιάσει μπόρα για να κάνετε παραγγελία, και να έρθει ο ντελιβεράς στάζοντας… 🙂

 26. leonicos said

  Από ντελίβερι καφές…. κάθε μέρα στο γραφείο της Φωτεινής, και υπάρχει κουζίνα με όλα τα χρειώδη. Διώροφο λογιστικό έχετε ξαναδεί;

 27. leonicos said

  Πάντως η Φωτεινή τούς λυπάται όχι για το τι τραβάνε, (κατά Μπαμπινιωτη τραυάνε) αλά για την ανάγκη που τους αναγκάζει να κάνουν αυτή τη δουλειά

 28. leonicos said

  Αλλά και το συνδικαλιστικό τους ξέρει ότι πολλοί δεν φέρονται και πολύ σωστά.

 29. Σουμέλα said

  Θυμάμαι τους ταυτόχρονους, τα παιδιά με τα μηχανάκια που στα διαλλείματα του σινεμά μετέφεραν την κόπια απο τη μια αίθουσα στην άλλη.

 30. Πάνος με πεζά said

  @ 23 : Φυσικά, στις εταιρίες πλέον παραγγέλνουν καφέδες σωρηδόν ! Κι εκεί να δεις οδική ασφάλεια, το ένα χέρι να κρατάει το τιμόνι (από δεξιά, που έχει και το γκάζι), και το άλλο τους φρέντους (sic)…

 31. Γιάννης Ιατρού said

  20: Πάνο, σύμφωνοι είμαστε. Πρωτίστως οι ίδιοι την υγεία τους πρέπει να σκέφτονται. Αλλά, όπως και σε άλλα θέματα, η προοπτική της τιμωρίας και τα επακόλουθά της είναι de facto ένα κίνητρο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (και βλέπω πλέον, με την ανεργία που έχουμε, όλο και περισσότερους πάνω από 40 να βρίσκουν μια ευκαιρία να βγάλουν τουλάχιστον κάτι για να ζήσουν) είναι πιό συνετοί. Από ιδίαν πείρα σου λέω, πως είναι δύσκολο και θέλει αρκετή προσπάθεια να πείσεις εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τα σωστά ΜΑΠ (π.χ. γάντια, μάσκες, γυαλιά, κράνη για να αναφέρω τα πιό συνηθισμένα). Θα τα ξέρεις κι ο ίδιος από την οικοδομή…..

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 29 : Για την ακρίβεια, το μισό της κόπιας. Μόλις έκανε διάλειμμα η ταινία, έφευγε το πρώτο ή το δεύτερο μισό, για άλλο σινεμά. Τις είχαν σε δύο μισά, γιατί βγάζαν τις μισές κόπιες κι εξυπηρετούνταν οι διπλάσιοι κινηματογράφοι.

 33. LandS said

  19 Μάσκες, μπότες και φόρμες τις χορηγεί ο Δήμος

 34. spiral architect 🇰🇵 said

  Επειδή σαν μηχανικός έχω ασχοληθεί με την Ασφάλεια Εργασίας και τα ΜΑΠ αντιγράφω απ’ τα κιτάπια του πισί μου:

  Ως Μέσα (ή εξοπλισµός) Ατοµικής Προστασίας (ΜΑΠ) νοείται κάθε εξοπλισµός τον οποίο ο εργαζόµενος πρέπει να φορά ή να φέρει κατά την εργασία για να προστατεύεται από έναν η περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και κάθε συµπλήρωµα ή εξάρτηµα του εξοπλισµού που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

  Η χρήση των ΜΑΠ πρέπει να θεωρείται ως η τελευταία λύση για την προστασία των εργαζοµένων και να χρησιµοποιείται µόνον εφόσον οι κίνδυνοι δεν µπορούν να αποφευχθούν ούτε να περιοριστούν επαρκώς µε τεχνικά µέτρα ή µέσα συλλογικής προστασίας ή µε µέτρα µεθόδους ή διαδικασίες οργάνωσης της εργασίας.

  Κάθε ΜΑΠ πρέπει να είναι κατάλληλο για τους σχετικούς κινδύνους, χωρίς το ίδιο να οδηγεί σε αυξηµένο κίνδυνο. Πρέπει να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας και να ταιριάζει σωστά στον κάθε χρήστη.

  • Ο εργοδότης πρέπει να παρέχει τα ΜΑΠ και να πληρώνει κάθε δαπάνη σχετικά µε αυτόν, καθώς επίσης και να διασφαλίζει την καλή κατάσταση αυτού από άποψη λειτουργίας και υγιεινής.
  • Η κατάρτιση και η επίδειξη για τη χρησιµοποίηση των µέσων ατοµικής προστασίας αποτελεί επίσης υποχρέωση του εργοδότη.

  Νομοθεσία:
  – ΠΔ. 396/17.12.1994 (ΦΕΚ 220/Α/1994)
  – ΚΥΑ 4373/1205/11.3.1993 (ΦΕΚ187/Β/93)
  (τα παραπάνω δείτε τα εδώ κωδικοποιημένα)

 35. Πάνος με πεζά said

  Ναι, πρέπει να τις χορηγεί, και πρέπει και κάποιος επόπτης να τους βάζει και ποινές αν δεν τις χρησιμοποιούν. Αλλά για δείτε τι γίνεται στην πράξη…

 36. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 37. Πάνος με πεζά said

  Πρότυπo pistopoihm;eno ελληνικό υπόδημα ασφαλείας, εργατών ξυλοτύπων και σιδηροπλισμών.

 38. Γιάννης Ιατρού said

  37: +++++++++++++++++++++++++++++++

 39. Πάνος με πεζά said

  Έπρεπε να με δεις με τη μποτίτσα τη Βέρμαχτ την καουμπόικη…Πηδάω πάνω από ένα ανεστραμμένο δοκάρι, και προσγειώνομαι πάνω σε ένα (λαδωμένο, για να αφαιρείται εύκολα) μπετοφόρμ…
  Πώς δε μου μπήκε κανένα εικοσάρι στον κ…, άγιο είχα…

 40. «Άλλωστε και το ρήμα deliver σημαίνει και ….και ξεγεννάω γυναίκα»

  Ναι. Λέμε «αυτή ελευθερώθηκε», όταν (μόλις) έχει γεννήσει. Και επίσης «καλή λευτεριά», ευχόμαστε σε μια έγκυο.

 41. sarant said

  Από το αεροδρόμιο, ευχαριστώ για τα νεότερα! Θα τα πούμε από Λισαβόνα!

 42. spiral architect 🇰🇵 said

 43. Γιάννης Ιατρού said

  41: Καλό ταξίδι Νίκο (Λύσσαβόνα το γράφουν !, όπως Buda_pest 🙂 )

 44. cronopiusa said

  Συμπαράσταση: Σήμερα δεν παραγγέλνουμε delivery, δεν καλούμε courier

 45. Γιάννης Ιατρού said

  42: Πετυχημένη πολύ !!! Όπως είπε και ο Αρχιμήδης στο #8, έχουν επιστρατευθεί ειδήμονες

 46. spiral architect 🇰🇵 said

  @39: Προσοχή, γιατί η σιγουριά του παλιoύ σκοτώνει.

 47. Πάνος με πεζά said

  Πάντως το delivery μου θύμισε με νοσταλγία τα πρώτα χρόνια που δουλεύαμε… Βγάζαμε τόσα πολλά, κι είχαμε τόσο δυσανάλογα λίγες υποχρεώσεις (γονική στέγη, εργένηδες κλπ.) που παραγγέλναμε στο γραφείο φαγητό μεσημέρι (και βράδι, αν καθόμασταν), σχεδόν καθημερινά…

  Τώρα, το ψυγείο του ορόφου δε χωράει, από τα ταπεράκια…

 48. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  45. Ἄ, μὴ μοῦ βάζεις λόγια στὸ στόμα μου. Δὲν εἶπα ὅτι ἔχουν ἐπιστρατευθεῖ εἰδήμονες. Εἶπα ὅτι οἱ πτυχιοῦχοι (λόγω ἀνεργίας προφανῶς) ἔχουν γίνει ντιλιβεράδες

 49. Πάνος με πεζά said

  Και μια μεγάλη αλήθεια για το delivery : μπορεί να το περιμένεις με αγωνία, αλλά όταν ακούσεις τον χαρακτηριστικό ήχο του παπιού στο δρόμο, και κυρίως το χαρακτηριστικό «χντούπ» της μπαγκαζιέρας του, ε τότε θ’ αρχίσουν να σου τρέχουν τα σάλια…

  Τελευταίο σου μαρτύριο όμως θα είναι να απελευθερώσεις το φαγητό από τη σφιχτοδεμέντη τετραπλόκομπη σακούλα…

 50. Γιάννης Ιατρού said

  Ημέρα πένθους στην Αθήνα στις 25 Μαΐου 🙂

  και τ΄ άλλο:
  – Ναι γεια σας από τη Βουλή σας παίρνω, για τη φρουρά….
  – Μόλις έφυγε το παιδί.

  ε, γίνονται και λαθάκια, ενίοτε 🙂

 51. Πάνος με πεζά said

  Εδώ στη γειτονιά, είδα σε ένα εστιατόριο και το «ημι-delivery» :

  – (στο τηλέφωνο) Κυρία τάδε μου, έχω σήμερα δυο ωραίες τσιπούρες. Να τις φτιάξω και να τις στείλω;

  Ξέρεις, πιάνουν συνταξιούχους κλπ.

 52. Γιάννης Ιατρού said

  48: Καλά ντε.
  Εγώ το ..Τὸ κείμενο τὸ ἔχει συντάξει ἄτομο μὲ ὑψηλὴ μόρφωση… κάπως έτσι το κατάλαβα.

 53. Πάνος με πεζά said

  Και να μην το ξεχάσω, όλοι οι μηχανικοί έχουμε γίνει κάποτε και ντελιβεράδες μελετών… Να με δεις εμένα να κουβαλάω γέφυρες στη ΔΜΕΟ (Φαναριωτών) και μπαούλα διαγωνισμών στον Κοροντζή, στη Μηλιώνη…

  Ε ρε χρόνια… Να είναι 12 τα μεσάνυχτα, και να πρέπει στις 6 το πρωί να είναι έτοιμα 20 σχέδια… Και να μην είναι έτοιμο κανένα !

 54. cronopiusa said

  slang.gr καμπαλέρος

  Τα χιλιάδες παιδιά που καθημερινά τους βγαίνει ο πάτος, ξεκωλώνονται για το μεροκάματο πάνω σε μια σέλα παπιού.

  Μας φέρνουν στο σπίτι την πίτσα μας, τα σουβλάκια μας, τα γκίλι ντάιετ μας, τα διάφορα καλαμπαλίκια που παραγγέλνουμε μέσω ίντερνετ, δέματα, αλληλογραφίες. Είναι γνωστοί και με την παραπλανητική, πούστικη ονομασία «εξωτερικοί»: υπάλληλοι σε βιβλιοπωλεία, φωτογραφεία, ανθοπωλεία κ.ο.κ.

  Έχουν φάει τους δρόμους με το κουταλάκι. Γνωρίζουν τις πόλεις μας σαν τη παλάμη του χεριού τους, όντας η ζωντανή ψυχή τους. Οι οδηγικές ικανότητές τους ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του μέσου όρου. Πάντα βιαστικοί, τρέχουν να προλάβουν άλλη μια παραγγελία και να τσιμπήσουν το tip, απ’ το οποίο περιμένουν να ζήσουν (διότι τι να σου κάνουν τα 3,72 την ώρα που πληρώνουν τα περισσότερα μαγαζιά). Καβαλάνε πεζοδρόμια, σφάζουν χαλαρά το κόκκινο φανάρι, πάνε ανάποδα σε μονόδρομους, δεν φορούν κράνος. Όλη τους η ύπαρξη μια συνεχής λυτρωτική παραβατικότητα.

 55. ndmushroom said

  να τα βλέπουν αυτά οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι που κατηγορούν το συνδικαλιστικό κίνημα ότι τάχα μόνο για μισθολογικά θέματα νοιάζεται

  Με αφορμή την εν λόγω παρατήρηση του Νικοκύρη, καλό θα είναι να υπενθυμιστεί ότι τα σωματεία των ντελιβεράδων είναι, όπως γράφει και το αφισάκι, «συνέλευση βάσης» (εκ των πραγμάτων, αφού η απασχόληση στο εν λόγω επάγγελμα είναι συνήθως σχετικά βραχύβια και δυσχεραίνει τη δημιουργάι πιο διαρθρωμένων συνδικαλιστικών δομών) όπου οι εκπροσωπούμενοι έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων από ό,τι σε άλλα συνδικάτα (όπου αλληλεπίδραση μεταξύ εκπροσωπούμενων και εκπροσώπων υπάρχει μόνο λίγο πριν τις εκλογές). Θα προσέθετα επίσης ότι ο κλάδος έχει σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό αναρχοσυνδικαλιστών από ό,τι άλλοι, αλλά δεν θέλω να το πολιτικοποιήσω (παραπάνω από όσο πρέπει).

 56. 1985. Μόλις απολυθείς από το στρατό, πιάνουμε σπίτι στους Αμπελόκηπους για να είναι κεντρικό σημείο με συγκοινωνίες προς κάθε κατεύθυνση να μπορούμε να πηγαίνουμε για ιδιαίτερα ή σε κάνα φροντιστήριο που είχαμε κάνει αιτήσεις.. Και πάμε στον ΟΑΕΔ να μας βρει δουλειά! Μας έβγαλαν κάρτα ανεργίας και μας λένε πως αν θέλουμε όντως δουλειά, να πάμε στα κεντρικά στην Πειραιώς. Εκεί αγγελίες για κοπτοραπτούδες (μπα), εφαρμοστές (ούτε) και 2 – 3 «Ζητείται νέος με μηχανάκι». Νέος (τότε) ήμουνα, μηχανάκι είχα, πήγα. Κούριερ ήταν η θέση η μία που πήγα προσωρινά κι έμεινα 5 χρόνια. Νέος με μηχανάκι, γέρος με αυτοκίνητο, επειδή συμμετείχα σε απεργίες (με το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων) πίσω στο μηχανάκι, ξανά στο αυτοκίνητο, προϊστάμενος μετά και στο τέλος απόλυση.

  Ξεκίνησα με δικό μου μηχανάκι. Μισθός 30.000 δρχ + 3.000 πριμ παρουσίας + 3.000 για το μηχανάκι με βενζίνες της εταιρίας (με το παραπάνω). Τα 3 χιλιάρικα του πριμ πήγαιναν για τα σέρβις (το δικό του τριχίλιαρο δεν έφτανε με τίποτα). Τον επόμενο χρόνο που ξαναδούλεψα, τα μηχανάκια ήταν της εταιρίας.
  Ήμασταν υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, κανονικά. Όμως αργότερα οι συμφωνίες άλλαξαν. Εγώ ήμουν ήδη υπάλληλος γραφείου αλλά από τα τέλη του 1987 οι κούριερ έγιναν «συνεργάτες». Με μπλοκάκι και με το κομμάτι. Που έβγαζαν ονομαστικά παραπάνω αλλά στο τέλος μετά τις εισφορές κλπ δεν ξέρω τι τους έμενε.
  ΜΑΠ δεν υπήρχαν τίποτα, ο καθένας όπως τουρχότανε. Εγώ είχα μερικές πτώσεις, δικάστηκα και για τραυματισμό του εαυτού μου, έφαγα γόνατα και καλάμια, αλλά γενικά καλά την έβγαλα.

  Σήμερα τι γίνεται δεν ξέρω. Αλλά από αλυσίδα πίτσας με πήραν τηλέφωνο να με ρωτήσουν αν ο ντελιβεράς ήρθε στην πόρτα με το καπελάκι της εταιρίας κι αν είδα αν φόραγε κράνος πριν το βάλει και όταν έφυγε.

 57. spiral architect 🇰🇵 said

  Και αφού διαβάσατε, όσοι διαβάσατε 😉 τα της νομοθεσίας περί Ασφάλειας Εργασίας μάθετε και τον τρόπο παράκαμψης αυτής, ειδικά από τότε που νομοθετήθηκαν (’95-΄96) οι νόρμες της (τότε) ΕΟΚ:
  Για περιπτώσεις αστικής ευθύνης όπου τυχόν τραυματισμοί ή/και θάνατοι εργαζομένων θα επιδικάζονταν μεγάλες αποζημιώσεις, ειδικά αν η μια πλευρά ήταν κάποια πολυεθνική ή κάποια ντόπια μεγαλοβιομηχανία οι τελευταίες βρήκαν τον τρόπο να εργολαβοποιήσουν τη λειτουργία των εργοστασίων τους μοιράζοντας την σε 4-5 ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους με την ταυτόχρονη ανάληψη υποχρεώσεων έναντι του νόμου. Έτσι, ο βιομήχανος μένει στο απυρόβλητο και οι τυχόν αποζημιώσεις δεν τον αγγίζουν στο βαθμό που θα τον άγγιζαν άμα ήταν αυτός ο άμεσος εργοδότης. 😉

  Στην περίπτωση των αλυσίδων φαγητού και των ντελιβαράδων τους, οι περισσότεροι από τους τελευταίους δεν έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας από τις πρώτες και έτσι στο αστικό ή/και ποινικό δικαστήριο θα καταλογιστεί συνυπευθυνότητα του ντελιβερά λόγω προσφοράς μαύρης εργασίας.

  Έχουν δίκιο οι ντελιβεράδες αλλά ο δρόμος είναι δύσβατος καθότι ο νόμος -έτσι κι αλλιώς- καλύπτει τον ισχυρό. Αν δεν φοράς κράνος είναι δικό σου θέμα, αν προσφέρεις σαν εργαζόμενος μαύρη εργασία είσαι υπόλογος.

 58. raf said

  Καλημέρα!

  55 Τι εννοούμε «αναρχοσυνδικαλιστές»;

 59. Να συμπληρώσω: Τον πρώτο χρόνο 60 – 80 – 100 χλμ τη μέρα πάνω στο παπί. Μετά δεν περνάγαμε τα 40 – 50.

  Στην εταιρία τότε ήμασταν αρκετοί οι πτυχιούχοι που βέβαια μας αξιοποίησε μετά για προϊστάμενους τμημάτων (αφού πέσαμε στην ανάπτυξή της).

  Ένας συνάδελφος μεγάλης σχετικά ηλικίας (45 – 50 τότε) δούλευε το πρωί κούριερ και το βράδυ στη «Σύγχρονη» (αυτήν με τις μεταφορές ταινιών). Διπλοβάρδια.

  Με τις ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, έχω την εντύπωση, πως αν υπάρχει πολλαπλή ασφάλιση απλά οι εισφορές προστίθενται και ως μέρες ασφάλισης είναι μέχρι 25 το μήνα. Για να υπολογισθούν όμως μια ασφαλιστική μέρα πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ εισφορών.

  Ντελίβερι φραπέ βλέπω να κάνουν και στη γειτόνισσα 🙂

 60. 55 Έτσι. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά πρωτοβάθμια και πολύ αποτελεσματικά σωματεία (εργαζόμενοι βιβλίου και χάρτου, μεταφραστές…).

 61. gpoint said

  # 13

  ( ο αριθμός του σχολίου καποια θύρα θυμίζει…)

  Δημήτρη μια που έκανες κι εσύ ποδοσφαιρικό σχόλιο να σου πω πως εγώ δεν ξέρω πολλά για Αγιαξ και Μανγιου. Ξέρω όμως τι διαφορές έχουν οι οπαδοί της Γιούβε από τους οπαδούς της Γκρανάτα, οι διεθνιστές της Ιντερ από τους μουσσολινικούς της Μίλαν, οι της Λάτσιο από τους της Ρόμα ή ποιό κόμμα υποστηρίζουν οι οπαδοί της Ομόνοιας στην Κύπρο και ποιό του ΑΠΟΕΛ…
  Στην Ελλάδα ήμασταν πίσω αλλά…
  Τώρα μαθαίνουμε με ανακοινώσεις ποιό κόμμα υποστηρίζουν οι Αριανοί και οι Ηρακληδείς και ποιό οι ΠΑΟΚτσήδες μετά την επίσκεψη-φιάσκο του Κούλη στην Θεσσαλονίκη γιατί πριν μεγαλώσει ο ΠΑΟΚ όλο το ΠΟΚ και οι υποδέλοιποι, μονοκομματικοί ήσαντε…
  Τώρα υποχρεώνεται ουσιαστικά σε παραίτηση ο Μπαξεβάνης, ο εισαγγελέας που πανηγύριζε τις επιτυχίες του ΟΣΦΠ και ήταν φορτωμένος όλες τις καταγγελίες σε βάρος του «θρύλου» και που καθυστέρησε την δίωξη ώστε να επικυρωθεί η βαθμολογία. Εθιμικά το λέμε…ευθιξία
  Αντε να προχωρήσουν και οι δίκες για την εγκληματική οργάνωση !
  Κι άλλα πολλά και χρήσιμα θα μάθουμε από τότε που με την διακοπή του αγώνα στην Θεσσαλονίκη έσπασε το απόστημα (εννοείται πως ο ΠΑΟΚ πλήρωσε τα σπασμένα όπως μπορεί να τα πληρώσει και τώρα, το κτήνος έχει ακόμα ζωή, ο φανερός πλέον συνασπισμός ΟΣΦΠ και ΠΑΟ είναι το τελευταίο του ατού. Αλλά μόνο κάποια παράταση πριν την λύση μπορεί να δώσει, η εποχή της παράγκας δύσκολα θα ευδοκιμήσει ξανά

 62. ΣΠ said

  4
  Από το περιοδικό του σωματείου:

  Ο … του αιώνα

  Έν οίδα, ότι ουδέν οίδα –ένα πράγμα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω
  τίποτα- Σωκράτης
  Έν οίδα, την αλυσίδα –ένα πράγμα γνωρίζω την αλυσίδα (που
  σέρνω)- Ντελιβεράς.
  «Δεν σταμάτησα ούτε σε έναν δρόμο. Γύρισα όλη την πόλη» εξηγεί
  ο ντελιβεράς που πατεντάρισε χιονοαλυσίδες για το μηχανάκι
  του. «Με πήρε τηλέφωνο το αφεντικό και μου είπε πως δεν βγαί-
  νουμε στον δρόμο λόγω καιρικών συνθηκών και πως σταματάνε
  οι διανομές. Όμως εγώ είπα πως κάτι πρέπει να γίνει».
  Μπράβο ρε μεγάλε, την επόμενη φορά πατεντάρισε ένα μεγά-
  λο χιονοπέδιλο, στήσε πάνω το μηχανάκι και βάλε χάσκι να σε
  τραβάνε σαν τους Εσκιμώους. Να δεις που θα πέσει και μπουρ-
  μπούρι. Κι αν τύχει να πλημμυρίσει η Λάρισα, φόρτωσε το μηχα-
  νάκι σε βάρκα ή σχεδία, σύνδεσε την αλυσίδα του μοτέρ με μια
  προπέλα και φύγε πατημένος για την παραγγελία.

 63. gpoint said

  Ο αγαπημένος μου πρωταγωνιστής στα θεατρικά μου δούλευε ντελιβεράς πέρα από την δουλειά γραφείου που είχε. Μια χρονιά έσπασε το πόδι του παραμονή που θα ανεβάζαμε το έργο και το ανεβάσαμε την επόμενη χρονιά γιατί ήταν (ταλαντούχος και) αναντικατάστατος. Με το δεύτερο ατύχημα σταμάτησε την δεύτερη και επικίνδυνη δουλειά.
  Το μηχανάκι του ήταν στην ουσία το μοναδικό που ανέβηκα (σαν δεύτερος εννοείται) να αγοράσουμε πράγματα για τις σκηνογραφικές ανάγκες της παράστασης

 64. spiral architect 🇰🇵 said

  @62, 4: Το να γίνεις σταχανοβίτης του αφεντικού σου για ψίχουλα και με κίνδυνο της σωματικής σου ακεραιότητας (τουλάχιστον), σε κάνει (τουλάχιστον) περίγελο της πιάτσας σου.
  λίκνος – σελ. 3, κάτω αριστερά

 65. gpoint said

  Ελα … Μιμή στον τόπο σου !!

  Χάος !!!!!!!!

  http://www.paok24.com/newsfish/perierga/95850/kerdise-edra-sto-apth-to-palio-pasok—to-orthodokso-pics

 66. gpoint said

  # 65

  Ξαδέρφια του Ροναλδδίνιο θάναι…

 67. ΣΠ said

  Εξομολογήσεις ενός ντελιβερά

 68. spiral architect 🇰🇵 said

 69. Alexis said

  Καλημέρα.
  Δεν έχω κάτι να προσθέσω σ’ αυτά που λένε οι ντελιβεράδες, προφανώς έχουν δίκιο και ζητούν τα αυτονόητα.
  Δε νομίζω πάντως ότι οι «ταρζανιές» που κάνουν στο δρόμο είναι αποτέλεσμα μόνο της πίεσης του εργοδότη ή της ανάγκης για το πουρμπουάρ. Το λέω αυτό γιατί και στη δική μου πόλη που είναι μια σταλιά τόπος, χωρίς μποτιλιαρίσματα και σχεδόν χωρίς φανάρια, με τη μεγαλύτερη απόσταση να είναι 5 λεπτά (το πολύ), τους βλέπω να κάνουν τα ίδια.

  #0: Να πούμε πάντως ότι η λέξη είχε ξαναμπεί στην ελληνική γλώσσα τον 19ο αιώνα, ίσως και από τον 18ο, όταν «κουριέρης» ήταν ο αγγελιοφόρος, ο ταχυδρόμος, ο προσωπικός απεσταλμένος κάποιου ισχυρού κτλ. Η λέξη έχει επιβιώσει ως επώνυμο, αλλά όχι ως ουσιαστικό, αφού ο οδοστρωτήρας της λογιοσύνης τον εξαφάνισε επειδή τάχα ήταν ξενόφερτος. Κι έτσι, με το να εξοβελίζουν οι λόγιοί μας τους απολύτως προσαρμοσμένους τύπους, κατάφεραν να μας φορτώσουν με τους ασυμμόρφωτους, και μάλιστα ξενογραμμένους.

  Διαφωνώ. Ο «οδοστρωτήρας της λογιοσύνης» θεωρώ ότι καλώς αντικατέστησε τον «κουριέρη» και πλείστες άλλες λέξεις της εποχής με ελληνικές, ή ελληνοπρεπείς αν προτιμάς, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε σήμερα η νεοελληνική γλώσσα με τη μορφή που την ξέρουμε. Και δεν φταίει βέβαια αυτό αν σήμερα λέμε «κούριερ». Άλλες εποχές άλλα ήθη…
  Και βεβαίως αυτό που καθορίζει τελικά ποιος τύπος θα επικρατήσει δεν είναι ο «οδοστρωτήρας της λογιοσύνης» αλλά το γλωσσικό αισθητήριο των φυσικών ομιλητών της γλώσσας. Έτσι λοιπόν ο γάιδαρος δεν ξανάγινε όνος, το καπέλο δεν έγινε πίλος, η πόρτα δεν έγινε θύρα, η σκάλα δεν έγινε κλίμακα κλπ. κλπ. Έγινε όμως το πόρτο λιμάνι, η πόστα ταχυδρομείο ο σπετσιέρης φαρμακοποιός και πάει λέγοντας…

 70. Alexis said

  #66: Μπα, αποκλείεται. Ο Ροναλδίνιο ακούει παλιό ΠΑΣΟΚ και παθαίνει αλλεργία! 😆

 71. spiral architect 🇰🇵 said

  @69α: Η απάντηση βρίσκεται στο λίκνο του #67. 😉

 72. Χαίρεστε. Να υπενθυμίσουμε ότι ειδικός κλάδος των κούριερ δουλεύει «στα αίματα»: μεταφορά φιαλών αίματος από σημεία αιμοδοσίας σε νοσοκομεία που δεν κρατούν τράπεζα αίματος. Αυτό γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα και κατάλληλα ψυγειάκια.

 73. Πάνος με πεζά said

  Ναι, μην το πιστέψεις… Με ψυγειάκια φελιζόλ, κατασκήνωσης…

 74. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  52. Ἔ, καλὰ ἔτσι κι ἀλλιῶς πλάκα κάνω 🙂

 75. Γς said

  Ντελιβεράδες κινηματογράφων, της εποχής μου. Πιθανόν και τώρα.

  Με μία κόπια προβάλλανε το ίδιο έργο τρεις και τέσσερις κινηματογράφοι.

  Το έργο συνήθως είναι σε μπομπίνες της μισής ώρας περίπου.

  Μολις τελείωνε η μπομπίνα Νο2 την βούταγαν και την πήγαιναν στο σινεμά που έπιαιζε την μπομπίνα Νο 1. Την Νο3 ->Νο 2, Νο 4->Νο 3 κλπ.

  Καμιά φορά όμως δεν δούλευε ρολόι η πατέντα αυτή.

  Ροζικλέρ στην Ομόνοια:

  Είδαμε το Α μέρος, που το παλικαράκι έτρωγε το ξύλο της ζωής του απ τον κακό.
  Και μετά διάλειμμα για να έρθει η μπομπίνα Νο2.

  Κι εδώ όμως ο σκηνοθέτης μας μαύρισε την καρδιά.
  Ξύλο! Πολύ ξύλο ο δικός μας απ τον παλιόγερο καβαλάρη.

  Πάλι διάλειμμα. Μεγάλο διάλειμμα. Οπως καταλάβαμε στο τέλος η τρίτη μπομπίνα δεν έφτασε ποτέ.

  Ηρθε όμως η τέταρτη και τελευταία.

  Και να ο δικός μας με το σπαθί του να στριμώχνει τον κακό και ξαφνικά να του το χώνει στο στήθος.

  Ανασταση. Αναπνεύσαμε.

  Κάπως όμως ξαφνικό, μιας και δεν είχαμε δει την μπομπίνα Νο3.

  Καλό τέλος, αλλά λίγο.

  Κι όπως έπεφταν οι τίτλοι του τέλους και έδειχνε τον δικό μας πάνω απ τον κακό που τον είχε τρυπήσει με το σπαθί του, ακούστηκε ένας από τον εξώστη:

  -Ρίξ’ του κι έναν πούτσο!

 76. cronopiusa said

  Hibai Arbide Aza‏Επαληθευμένος λογαριασμός @Hibai_ 2 ώρεςΠριν από 2 ώρες

  Aplauso para @b8ch0, que en estos momentos está filmando una manifestación de repartidores que van en moto desde su bici.
  #workingclasshero

 77. 55, 58 Ναι, αρκετοί είναι «αναρχοαυτόνομοι». Ένιοι των οποίων συμμετέχουν σε συλλογικότητα, η οποία έχει βγάλει αφίσες σχετικά με το θέμα του χτεσινού δημοσιεύματος.

 78. spiral architect 🇰🇵 said

  @75: Τώρα, δεν υπάρχουν ντελιβεράδες ταινιών. Οι κινηματογράφοι έχουν βιντεοπροβολείς και η ταινία είναι αρχείο βίντεο.

 79. Πάνος με πεζά said

  Και οι παλιές μηχανές-γκουμούτσες, είναι πια διακοσμητικές στον προθάλαμο, προκαλώντας δέος με τους τεράστιους μοχλούς, καθρέφτες, λάμπες κλπ. που έχουν πάνω τους…

 80. Πάνος με πεζά said

  Όσο για την περιστροφή της παλιάς μπομπίνας, υπάρχει πάντα το σχετικό αίνιγμα από «Το κοτόπουλο από το Μινσκ», αν ο μηχανικός γυρνάει πίσω τη μισή ταινία σε χρόνο t, πόσο χρόνο θέλει για να γυρίσει πίσω ολόκληρη την ταινία…

 81. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Απεργούν οι ντελιβεράδες, θα παραλύσει η χώρα, να ‘ουμε! Venceremos! B-)

  Ρώτησα τον αδερφό μου χτες στην πλάκα αν θα απεργήσει (κάνει 2η δουλειά ντελίβερι σε σουβλατζίδικο), αλλά μιας και η γυναίκα του έκανε πρόσφατα ντελίβερι τον ανιψιό μου, έτσι κι αλλιώς δεν δουλεύει αυτές τις μέρες 🙂

  Άλλωστε και το ρήμα deliver σημαίνει και διασώζω, και απελευθερώνω, και απαλλάσσω, αλλά και ξεγεννάω γυναίκα, και διάφορα άλλα πράγματα

  «Deliver us from evil», ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ, στην Κυριακή προσευχή (κοινώς πατερημό).

 82. Σηλισάβ said

  75, 78. Υπάρχουν ακόμα ντελιβεράδες ταινιών. Εξού και το διάλειμμα στα σινεμα. Με το που τελειώνει η μισή ταινία, ο ντελιβεράς τρέχει να την παραδώσει στο άλλο σινεμά, ενώ ένας άλλος ντελιβεράς έχει παραδώσει το δεύτερο μισο. Για λόγους οικονομίας, για να μην κυκλοφορούν πολλές ακριβές κόπιες ταινιών. Εξού και οι κινηματογράφοι δεν έχουν την ίδια ώρα την ίδια ταινία. Τα μεγάλα πολυσινεμά έχουν βιντεοπροβολείς και για αυτό και δεν έχουν και διάλειμμα

 83. Σηλισάβ said

  Άσχετο με τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, σχετικό όμως με τον κλάδο, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ντελιβεράδων: δεν φοράει κράνος και εξοπλισμό προστασίας, έχει μηχανάκι με κομμένη εξάτμιση που κάνει θόρυβο, οδηγάει σα δαιμονισμένη. Έμενα παλιά δίπλα σε σουβλατζίδικο και υπέφερα.
  Μακάρι στην Ελλάδα οι συνδικαλιστές κάποτε να ασχοληθούν και με τα «δευτερεύοντα». Ένας κλάδος για να έχει την κοινωνική αποδοχή και υποστήριξη, οφείλει να καθαρίζει και τα «του οίκου του», και να μην έχει αντικοινωνική συμπεριφορά

 84. spiral architect 🇰🇵 said

  @82: Το Άστορ στη Στοά Κοραή με τις σινεφίλ προβολές και το Ιντεάλ στην Πανεπιστημίου (που με την καμία δεν είναι πολυσινεμάδες) έχουν και αυτοί βιντεοπροβολείς. Απλά, είναι πολιτική τους να κάνουν διάλειμμα, ίσως για να διαφέρουν από τους πολυσινεμάδες.

  Πώς το ξέρω; Δεν ακούγεται πια ο χαρακτηριστικός ήχος από την εμπλοκή του γραναζιού στο περφορέ του φιλμ.
  (άμα πας στα ορεινά του Άστορ θα το καταλάβεις)

 85. Όλα τα επαγγέλματα έχουν τους κινδύνους τους

 86. Πάνος με πεζά said

  @ 84 : Άλλο ένα κόλπο για να δεις αν έχει την κλασική μηχανή, είναι να δεις αν «αλλάζει καθρέφτες». Μεταξύ πλάνων από τις διαφημίσεις, ρουμπρίκες κλπ. και πλάνων από την ταινία, πρέπει να αλλάξει το format σε σινεμασκόπ. Αυτό γίνεται με (μηχανική) αλλαγή καθρεφτών, με αποτέλεσμα να βλέπουμε να «πέφτει» η μια εικόνα στον «πάτο» της οθόνης, και να «έρχεται από πάνω» η άλλη, στο άλλο format. Οι καλοί μηχανικοί το έκαναν χωρίς να το καταλαβαίνεις, σε απόλυτο σκοτάδι. Οι επόμενες βαριεστημένες γενιές, το κάνουν εμφανώς. Θα το δείτε σε καλοκαιρινά σινεμά (αλήθεια, αυτά δεν εξακολουθούν να έχουν τις κλασικές μηχανές;)

 87. Πέπε said

  Όταν βλέπουμε ότι ένας κινηματογράφος (και όχι πολλοί) προβάλλει μια παλιά ταινία, λογικά δεν είναι με παλιά κόπια σε παλιά μηχανή;

  Αν είναι πολλοί, προφανώς έχει βγει καινούργιο βίντεο.

  _____________

  Να πω κι αυτό:

  Όταν προβάλλεται δημόσια με τον προτζέκτορα από τον υπολογιστή όχι ταινία αλλά κάτι άλλο, π.χ. το πάουερπόιντ σε μια παρουσίαση, θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη γυφτιά από το να ξεκινάει η προβολή με την επιφάνεια εργασίας του ανθρώπου που έφερε το λάπτοπ του, με ποντικούς να τρέχουν και όλη την παρασκηνιακή (δηλαδή που θα έπρεπε να είναι παρασκηνιακή) εικόνα. Βρες ένα τρόπο, βάλε ένα πακέτο τσιγάρα μπροστά στον προτζέκτορα να φράσσει την εικόνα ή κάτι!

  Φαντάζομαι ότι τα πρώτα χρόνια όλοι θα το έβρισκαν γυφτιά. Αλλά αφού το έκανε ένας, το έκανε δεύτερος, πλέον δεν εντυπωσιάζει.

  Ευτυχώς στο σινεμά δεν έχω δει τέτοιο πράγμα.

 88. Πάνος με πεζά said

  @ 87 : Σχετικά (αλλά απόψεις είναι αυτές), εμένα μου φαίνεται πιο γυφτιά η τελευταία σελίδα με το «Ευχαριστώ για την προσοχή σας». Θα προτιμούσα να μένει στην οθόνη το τελευταίο θέμα, και ο ομιλητής να το πει μόνος του εγκάρδια στο κοινό του, κάνοντας κι ένα μικρό επίλογο άλλων 10-15 λέξεων, με σκοπό φυσικά να κερδίσει και την τελευταία εντύπωση.

 89. Πάνος με πεζά said

  Το λέω γιατί πολλές φορές κατεβάζουμε, τυπώνουμε και βιβλιοδένουμε σημειώσεις από σεμινάρια, κι όταν στο τέλος βλέπεις ότι δένεις και αυτή τη σελίδα, ξέρω γω…

 90. Θεοδώρα said

  Αγαπητέ Αλέξη (#69) στον ίδιο μια σταλιά τόπο μένουμε αλλά η (κακή) νοοτροπία μας (των πελατών) είναι παντού η ίδια…
  Διαβάστε επίσης για τις ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας αλλού
  http://info-war.gr/slaveroo-apergia-stin-ergasia-tou-mellontos/
  https://www.theguardian.com/money/2016/jun/15/he-truth-about-working-for-deliveroo-uber-and-the-on-demand-economy

 91. sarant said

  Aπό Λισαβόνα ευχαριστώ για τα σχόλια και την ενδιαφέρουσα συζήτηση!

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  15. >>ταινία «Delivery», του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2004).
  Χάθηκα σ’ ένα δρόμο που πήγαινα πάντα,
  χάθηκα, αφού τα πάντα ρει,
  χάθηκα σε δυο μάτια που μου `ταζαν για πάντα
  χάθηκα, γράψε delivery.

 93. avadista said

  Όλα τα αιτήματα είναι αυτονόητα και ευκολάκια για μια αριστερή κυβέρνηση.
  Και αν δεν θέλουν οι ΑΝΕΛ, υπάρχει το ΚΚΕ…
  Έτσι δεν είναι;

 94. Πέπε said

  @89:
  Δεν το έχω πετύχει, ή δεν το έχω προσέξει. Πάντως δεν είναι ίδια περίπτωση: το δικό σου είναι σκόπιμη επιλογή (που δεν αρέσει σε όλους), το δικό μου είναι απλή αδιαφορία.

  @88:
  Αν ο πρώτος τουϊτεράς ήταν λίγο πιο ευγενικός, δε θα ‘λεγε και τίποτε παράλογο. Το ίδιο ισχύει και για τον τηλεφωνητή. Λίγα λόγια και ουσιώδη, του δε πόιντ, μαζί με στοιχειώδη ευγένεια, εμένα σαν πελάτη θα με κερδίσουν έναντι των στημένων τεμενάδων και χαμόγελων ή, στο άλλο άκρο, της βιαστικής αγένειας.

 95. … deliver σημαίνει και … ξεγεννάω γυναίκα, …

  … ή και απλά «γεννάω», εξού και το κλασικό λογοπαίγνιο για την ευκολία σύλληψης αλλά δυσκολία πραγματοποίησης ιδεών:

  It’s fun to conceive
  but painful to deliver.

 96. … ταχυδιανομέα (ή και ταχυμεταφορέα) …

  Διανομέας ήταν παλιά και το ντιστριμπιτέρ με τις πλατίνες για την ανάφλεξη στα μπουζί της μηχανής του αυτοκινήτου (έχει εδώ και καιρό αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά).

 97. Νίκος Κ. said

  Εξανέστη η ιστοσελίδα της κίτρινης φυλλάδας με την απεργία διανομέων, ντελίβερι και κούριερ: «Γίνεται κι αυτό στην Ελλάδα – απεργούν οι ντελιβεράδες!», ο τίτλος του έκπληκτου Πρώτου Θέματος που αργότερα άλλαξε

  «Έξω από το υπουργείο Εργασίας παρέμειναν για αρκετή ώρα σήμερα οι ντελιβεράδες της Αθήνας σε μια πρωτοφανή απεργιακή κινητοποίηση στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα. Προφανώς, πράγμα διόλου πρωτοφανές για το Πρώτο Θέμα, η ιστοσελίδα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση στους εργαζόμενους του κλάδου αυτού!
  https://left.gr/news/stin-ellada-toy-protoy-thematos-oi-nteliverades-einai-ligotero-isoi

  ————————————————————

  Καλή επιτυχία στον αγώνα τους, την αξίζουν. Κι ας ενοχλούνται οι άλλοι «ντελιβεράδες», με τα εκατομμύρια στις τσάντες.

 98. Παναγιώτης Κ. said

  Χρήστης μοτοσυκλέτας έβαλα τέλος στο… μεράκι μετά μια τελευταία πτώση και εξάρθρωση ώμου. Το λέω αυτό για να φανταστούμε τι σημαίνει το επάγγελμα που σε υποχρεώνει όλες τις ώρες εργασίες να μετακινείσαι με ένα δίτροχο. Ο απόλυτος κίνδυνος!

 99. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι το 1993, στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα. Παραγγέλναμε (τα έφερνε εκεί στη σκοπιά την 7, στην είσοδο των Πυρομαχικών) από ένα σουβλατζήδικο της Ελευσίνας, ονόματι «Αιγόκερως»…
  Τους πρώτους μήνες, ξεχνάγαμε κάποιον ή κάτι, κι έπρεπε να έρθει το παπί, να αφήσει την παραγγελία, και μετά να γυρίσει να πάρει το συμπλήρωμα.

  Προς τους τελευταίους, τον είχαμε τόσο «φτιάξει», που ξεχνούσαμε μία πατάτες, κι έστελνε από πίσω άλλο μηχανάκι…

 100. Πάνος με πεζά said

  Μάλλον 21 ήταν η σκοπιά, αν θυμάμαι καλά (η άσχετη πληροφορία της μέρας).

 101. Γς said

  -Αντε ρε παιδί μου…

  και χαρούλες ο κούριερ που βρήκε αμέσως τον παραλήπτη.

  -Την έφερες την πίτσα;

 102. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

  85. Εντάξει ο καημένος ο ποντίφιξ, αλλά η τραμπαινα γιατί φοράει μαύρα; Κάνει πρόβα από τώρα για όταν με το καλό …;: mrgeen:

 103. Γς said

  102:

  Και μια άλλη πίτσα. Η μάλλον πολλές πίτσες, που παραγγέλναμε σε μια πιτσερία ενός φίλου του αδελφού της.

  Και σιγά μην ήξεραν ποιος ήταν μέσα οι ντελιβεράδες που τις έφερναν Και τι τους ένοιαζε; Ησυχία τάξις κι ασφάλεια.

  Και μια νύχτα, την ώρα που έκλεινε πέρασα να πάρω μια πίτσα.

  Ηταν μόνος και μου την έφτιαξε ο ίδιος,

  -Εδώ μένεις;

  -Οχι, κοιμάμαι εδώ.

  Και πες πες μπρος στο φούρνο με ξεσπλάχνισε κανονικά.
  Και τι μ ένοιαζε; Μήπως ήξερε για ποια μίλαγα;

  Και μι άλλη νύχτα, πολύ νύχτα, παραγγείλαμε μια πίτσα.

  Και πήγα ν ανοίξω στον ντελιβερά με τη φόρμα … εργασίας.

  Και την είχε φέρει ο ίδιος. Στο σπίτι της αδελφής του φίλου του.

  -Τι κάνεις; Μόλις με είδε…

 104. 103

  Και κίνκυ μαύρη δαντέλα, σε στυλ Μαλένα. Γουστάρεις, παλιοΚίντο, ε;

 105. ΣΠ said

 106. gpoint said

  # 70

  μην είσαι σίγουρος… και ΟΣΦΠ όταν άκουγε έβγαζε σπυράκια…τώρα συνεταιράκια !!

 107. 104 Τι πιτσαράς!

 108. gpoint said

  Κάποιος έστειλε μπόμπα σε φάκελλο στον Παπαδήμα…ντελιβεράς θάτανε…

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500146126

 109. Πάνος με πεζά said

  Αυτό θα έλεγα κι εγώ. Τελικά δουλεύουν σήμερα οι ντελιβεράδες…

 110. ΣΠ said

  103
  Είναι το πρωτόκολλο του Βατικανού.
  https://www.msn.com/en-us/lifestyle/whats-hot/heres-why-melania-trump-wore-black-to-meet-the-pope/ar-BBBunQ1

 111. Ριβαλντίνιο said

  @ 66 gpoint

  Ποιος «Ροναλδδίνιο» ; Σιγά μην είμαι και ο Ρολανδίνιο. 🙂

  @ 70 Alexis

  Δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚάρα. Βέβαια την πρόλαβα στην παρακμή της. Αν την είχα προλάβει στα ντουζένια της δεν ξέρω αν θα είχα παρασυρθεί. Μου αρέσει και το πράσινο χρώμα. ( Καλά με έναν διορισμούλη στο δημόσιο για να τα ξύνω χράτσα χρούτσα θα την ψήφιζα μέχρι να πεθάνω ! Έχω αρχές εγώ ! 🙂 ).

  Μπορεί στην τοπική αυτοδιοίκηση να ψήφισα Σγουρό αντί για Δούρου, αλλά δεν θυμάμαι καλά. Μπορεί να ψήφισα και λευκό. Φαντάσου πόσο με ενδιέφερε που το ξέχασα τελείως. 🙂

  @ 107 gpoint

  συνεταιράκια

  Όχι μόνο με τον ΟΣΦΠ συνέταιροι, αλλά και με τον ΠΑΟΚ. Και οι τρείς μαζί ρίξαμε τον Ηρακλή. 🙂

 112. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά, γιατί έχει πέσει τέτοια νέκρα; Όλοι τον αγώνα Πόλο βλέπετε;

 113. Ριβαλντίνιο said

  Χαχά η Γιούγκ νίκησε τον Θρήνο ! Κραυγή νίκης.

 114. 114 Γιάννη, παρακολουθούμε ειδήσεις για Παπαδήμο και το τουήτα οργιάζει

 115. cronopiusa said

 116. Εντάξει, λύθηκε το μυστήριο. Ο Ευκλείδης του την έστειλε

 117. spiral architect 🇰🇵 said

  Μπαϊδεγουέι, πείτε μου ένα, μόνο ένα ακαδημαϊκό κριτήριο βάσει του οποίου έκαναν το δοτό πρωθυπουργό Παπαδήμο πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών.

 118. 119

 119. cronopiusa said

  https://twitter.com/hashtag/papadimos?src=hash

 120. 121 Ναι, ακριβώς

 121. spiral architect 🇰🇵 said

  @120: Ακαδημαϊκό είπα!

 122. 123 Ε, ναι. Η Ακαδημία χρειάζεται λεφτά. Άρα τι κάνει; Ικανοποιεί τη ματαιοδοξία αυτουνού που τα διαχειρίζεται.

 123. cronopiusa said

  ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
  Στο νοσοκομείο τρεις εργαζόμενοι μετά από ανάφλεξη σε φιάλες υγραερίου

 124. Γιάννης Ιατρού said

  116: ναι, ναι, να συνεισφέρουμε το κατιτίς μας 🙂

 125. spatholouro said

  Ο «κουριέρης» πρωτοαπαντά ως φαίνεται τον 18ο αιώνα (επιστολή 8/1/1793 Κ. Σταμάτη στον Π. Κοδρικά: «εν τοσούτω ο ίδιος κουριέρης Νεαπολιτάνος, οπού έφερεν εδώ την εσχάτην απόφασιν του βασιλέως, εκίνησε αμέσως εις Λόνδραν, διά να φέρη την προσταγήν τω εκείσε Πρέσβει Καστελλοτζικάλα […]»).

  Θα ζήσει αρκετά έως πολύ ως όρος, κυρίως ως ειδικότητα ξενοδοχοϋπαλλήλου για διάφορες εξωτερικές εργασίες (βλ. Β. Διάταγμα του 1937 «περί χορηγήσεως επαγγελματικών βιβλιαρίων εις το προσωπικόν των ξενοδοχείων»), θα καταγραφεί στα Λεξικά Δημητράκου και Σταματάκου, και τον βρίσκω τουλάχιστον έως το 1959 εν χρήσει στο στόμα του Σ. Μελά («Ακροπόλ Εξπρές», ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 7/3/1959).

  Φαίνεται πως από τη δεκαετία του 1960 και μετά τον έφαγε η μαρμάγκα της αχρησίας και ίσως όχι ο «οδοστρωτήρας της λογιοσύνης»… μια που τον άφησε να ζήσει τόσο πολύ!

 126. gpoint said

  # 113 αρχή

  δδ = d

 127. Ριβαλντίνιο said

  @ 131 gpoint

  Η ένσταση μου ήταν ότι είμαι o Ριβαλντίνιο και όχι ο Ροναλντίνιο, ο Ρομπίνιο, ο Ζουνίνιο, ο Μπεμπετίνιο ή ο Παπαρίνιο.

  @ 132 Δύτης των νιπτήρων

  Και εσύ να διαβάζεις τα σχόλια ! 🙂

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Απ’ ό,τι βλέπω, πρέπει να είμαστε η μόνη οικογένεια που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ντελιβερά.
  Για την απεργία έχω να πώ πως αν και δίκαια, δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, οι λόγοι αυτονόητοι.

  119 – Εξυπηρέτησε τις τράπεζες και την τρόϊκα όταν τον διόρισαν πρωθυπουργό, υπογράφοντας ό,τι του ζητούσαν, δεν σου φτάνει αυτό το ακαδημαϊκό κριτήριο;
  Και τον ΓΑΠ με τα ίδια προσόντα και κριτήρια, δεν τον έκαναν κάπου έξω επίτιμο διδάκτορα;
  Πάμε στοίχημα πως σε λίγα χρόνια ανάλογη τιμή θα έχει κι ο αριστερός πρωθυπουργός μας με την ακροδεξιά πολιτική;

 129. Γς said

  Μέι άι χεβ γιορ ατένσιον πλιζ!

  Και που λέτε μπαίνει κάποπιος στη φυλακή και τον πιάνει ο αρχι-κάπος:
  -Μάγκα, εδώ που ήρθες θα δηλώσεις αμέσως τώρα τι ρόλο θα παίξεις. Της γυναίκας ή του άντρα;

  -Του άντρα! Του άντρα!

  -Οκ! [και πετώντας έξω την μαλαπέρδα του] Γλύψε μου τη μούνα!

  Κι όλο μου λένε, μα πως εκφράζεσαι έτσι. Και τους απαντώ: Οπως μου το’ χε πει το ανέκδοτο μια φοιτήτριά μου.

  Πήρα λίγο θάρρος ε; Τι να κάνουμε Αριστοφάνης είναι αυτός [πιο κάτω]
  —-

  Και τώρα που έτυχα της προσοχής σας να σας πω και κάτι που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χάσετε!

  Μια άλλη[;] μεταπτυχιακή μου, καθηγήτρια τώρα, παιδί τζιμάνι, που την έχουν γνωρίσει όσοι ήπιαμε ένα κρασί μαζί της τότε στην Κόρινθο γυρίζοντας από την Ειρήνη, μου είπε για την αυριανή παράσταση της Λυσιστράτης.

  Α, μην το χάσετε! Στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο σρτην Ιερά Οδό, στους κήπους κλπ σε περιπατιτική μόουντ και τέτοια. Πολύ Αριστοφανική πλάκα.

  Οι γυναίκες της Αθήνας έχουν απελπιστεί. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος συνεχίζεται και οι άντρες τους λείπουν συνεχώς στις εκστρατείες. Ώσπου μία μέρα η Λυσιστράτη βρίσκει την λύση, για να δοθεί τέλος στον πόλεμο. Οι Αθηναίες και όλες οι γυναίκες της Ελλάδας θα πρέπει να κάνουν αποχή από το…. μέχρι να δεχτούν οι άντρες τους να υπογράψουν την συνθήκη ειρήνης!
  Θα υποκύψουν όμως οι άντρες ?

  Η θεατρική ομάδα «Το Τσίρκο» παρουσιάζει την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.

  Είσοδος ελεύθερη !!!
  Παρασκευή 26/5 , 6:00 μ.μ.
  Σάββατο 27/5, 6:00 μ.μ.
  Κυριακή 28/5, 6:00 μ.μ.

  Η παράσταση θα λάβει χώρα σε εξωτερικούς χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Ο όρκος της αποχής θα δοθεί στην είσοδο της βιβλιοθήκης, όπου θα γίνουνκαι οι πρώτες μάχες μεταξύ των δύο φύλων. Στα σκαλιά του κεντρικού θα δωθεί ένας σύντομος χρησμός για τον αγώνα , και η τελική λύση της διαμάχης θα δοθεί στην αυλή του κτίριου Ευελπίδη.
  Το κοινό ακολουθεί τους ηθοποιούς κατά την εξέλιξη του έργου. Για άτομα ευαίσθητα στη ορθοστασία, προτείνεται να έχουν μαζί τους καρέκλες και μαξιλάρια προς διευκόλυνσή τους. Ευχαριστούμε.

 130. Γς said

  Βέβαια εχει κι άλλα καλούδια η Θεατρική Ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου:

 131. Γιάννης Ιατρού said

  134: ΛΑΜΠΡΟΣ
  …πρέπει να είμαστε η μόνη οικογένεια που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ντελιβερά….

  Σιγά μην έρθει άνθρωπος εκεί πάνω στα νταμάρια που είσαι 🙂 Μόνο με drone !

 132. Ριβαλντίνιο said

  @ 136 Γς

  Είναι τσάμπα αυτές οι παραστάσεις ή πληρώνουμε εισιτήριο ; Γιατί αν πληρώνουμε σιγά μην πάμε. Έχω βρεί κάτι συνοικιακά θεατράκια με κουλτούρα και πρωτοπορία που οι γυναίκες ηθοποιοί λικνίζονται αισθησιακά πάνω στον μονόλογό τους και πετάνε τις μπλούζες τους .

 133. Γιάννης Ιατρού said

  135β: Γς
  Νά ΄σαι καλά

 134. Γς said

  137:

  Μα κι ο Λάμπρος με «παραπέντε» παραπλουί πορεύεται

 135. Γιάννης Ιατρού said

  138: (Αρ)Ρίβα
  το γράφει ρε συ, είσοδος ελεύθερη στο 135β, με δύο θαυμαστικά (να μου πείς, η νεανική σου μυωπία…)

 136. Γιάννης Ιατρού said

  140: Ναι, ναι, πάντα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Σήμερα έκανε ένα βήμα εμπρός 🙂

 137. Γς said

  138:

  Είπαμε Τζάμπα!

  αυτό το ΠαρασκευοΣαββατοκύριακο η Λυσιστράτη κάνει βόλτες στο Γεωπονικό

  Πάντα με φρέσκιες ιδέες ο Δ. Μικιός, ο σκηνοθέτης των θεατρικών ομάδων στο ΓΠΑ.

  Τέλος οι καθιστικές παραστάσεις! εξάλλου η ζωή μας έχει γίνει τόσο καθιστική μπροστά σε οθόνες…Ναι στην Περιπατητική παράσταση !!! που μεταφράζεται σε κάθομαι καταγής (κανονική γείωση), ή φέρνω αν θέλω το σκαμνάκι μου (εκείνο της γιαγιάς μου όταν πήγαινε στην εκκλησία), μια σπαστή καρεκλίτσα…κλπ… και μετακινούμαι μαζί με το θίασο σε τρία διαφορετικά μέρη στο ΓΠΑ) για να απολαύσω τη
  Λυσιστράτη του Αριστοφάνη απο την ομάδα του Γ.Π.Α. το Τσίρκο

  26 , 27 και 28 Μαίου στις 18.00, (χώρος έναρξης παράστασης η Βιβλιοθήκη του ΓΠΑ)

  Και πήρε το μάτι μου τον Αριστοφάνη στην πλατεία Κολωνακίου να χαιρετά τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη και το Σοφοκλής‎, που έπιναν τον καφέ τους.

  -Χελόου Τράτζικ

  σαν την Τασούλα

 138. ΓιώργοςΜ said

  Ο κάθε ντελιβεράς προσπαθεί να λυτρωθεί
  (Αγγλιστί deliver us θα μπορούσε να λέει).
  Μέχρι τότε, βρίσκεται πιο κοντά στο deliver ass

 139. Ριβαλντίνιο said

  @ 141 Γιάννης Ιατρού

  Ναι, καλά. Έτσι λένε αλλά στο τέλος βγάζουν κάτι τεράστιες κούτες – κουμπαράδες και λένε «για την ενίσχυση της ομάδας μας» και αν δεν δώσεις είσαι τσίπης, δαχτυλοδεικτούμενος (και δακτυλομετρούμενος ) και γύφτος. Άσε έχω περάσει και εγώ από ΑΕΙ και ξέρω.

 140. Γς said

  145:

  Μα τι είαι αυτά που λες;

  Ελα κι αν δεν βγάλω δίσκο για πάρτι σου να μην με λένε Γς

 141. Γιάννης Ιατρού said

  145: Απ΄ έξω θα πέρασες, απ’ ό,τι σε κόβω 🙂 🙂

 142. Μαρία said

  Στη Σαλονίκη οι ντελιβεράδες λέγονται πακετάδες. π.χ. https://www.aggeliopolis.gr/dimos_ampelokipon-menemenis/prosfora_ergasias/%CE%A0%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%82_13408567.htm

  Στα χρόνια της γιαγιάς μου η έκφραση «το πάει το γράμμα» λέγονταν για τους κουριέρηδες που εξυπηρετούσαν διάφορες … εργολαβίες.

 143. Γς said

  148:
  Στα παιδικάτα μου τα πολύ παιδικά της 3ης – 4ης δημοτικού κυκλοφορούσαν πολλά γραμματάκια-ραβασάκια στην τάξη.
  Τα έπιασε ο δάσκαλος [με βίαιο έλεγχο στις τσάντες και τις τσέπες] και έγινε του σώσε.

  Κι ούτε ένα με παραλήπτη τον Γς.
  Αποστολέα, όμως, ουυυ!

 144. ΚΑΒ said

  Αθήναιος 13,56 Πυθαίνετος δ’ ἐν τρίτῳ περὶ Αἰγίνης Περίανδρόν φησιν ἐξ Ἐπιδαύρου τὴν Προκλέους θυγατέρα Μέλισσαν ἰδόντα Πελοποννησιακῶς ἠσθημένην (ἀναμπέχονος γὰρ καὶ μονοχίτων ἦν καὶ ᾠνοχόει τοῖς ἐργαζομένοις) ἐρασθέντα γῆμαι.

  Μαρία, τίνος ρ. είναι η μτχ. ἠσθημένην;

 145. Μαρία said

  150
  εσθέω=ντύνω, σε χρήση μόνο η μετ. παθ. παρ. και ο υπερσυντέλικος.
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3De)sqe%2Fw

 146. Γιάννης Ιατρού said

  150: KAB
  του έσθημαι νομίζω, δες κι εδώ

 147. Γιάννης Ιατρού said

  152: δεν σε είδα/πρόλαβα Μαρία, sorry

 148. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Σχετικά με εκρήξεις και φακέλους, εχω άλλοθι!

  121 Άρα ο Σημίτης δεν έκανε καλά τη οουλειά του;

 149. Μαρία said

  152
  Στου Πελεκάνου, ρε συ 🙂
  151
  Ξαναβάζω το λινκ
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3De)sqe%2Fw

 150. Μαρία said

  ε α σιχτίρ
  A.clothe : only pf. and plpf. Pass., mostly in part. ἠσθημένος, Ion. ἐσθημένος, clothed or clad, τι in a thing, “ἐσθῆτα ἐσθημένος” Hdt.6.112 : c. dat., “ῥάκεσι ἐσθημένος” Id.3.129 ; “ἠσθημένοι πέπλοισι” E.Hel.1539 ; “Πελοποννησιακῶς ἠσθημένος” Pythaen.6 : 3pl. pf. “ἤσθηνται” Ael.Fr.121 : 3sg. plpf. “ἤσθητο” Id.VH12.32 ; “ἠσθῆσθαι” Id.NA16.34.

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Πού τα είδες τα νταμάρια στον Γέρακα; Για πρόσεχε την ημερομηνία λήξεως σ’ αυτά που πίνεις.☺

 152. nikiplos said

  καλησπέρα σε όλους και όλες. Τη δεκαετία του 80 και αρχές του 90 εργάστηκα ως κούριερ σε εταιρία που διένειμε έντυπα και ντελιβεράς σε ανθοπωλείο (Παγκράτι) και σε δύο πιτσαρίες. Σε όλες τις περιπτώσεις το μηχανάκι (ένα παπί 6V supercab honda) ήταν δικό μου. Δεν υπήρχε έντονη ανεργία τότε, εργάστηκα ως φοιτητής για συμπλήρωση στο χαρτζιλίκι μου και για να αγοράσω την περιβόητη πρώτη μοτοσυκλέτα μου μεγάλου κυβισμού. Υπήρχαν και τότε δραχμοφονιάδες αφεντικά, αλλά οι περισσότεροι ήταν εντάξει. Μας πλήρωναν 3χιλιάδες το 4ωρο ως 6ωρο και τη βενζίνη στο παπί, ενώ από τα μπουρμπουάρ βγάζαμε άλλα τόσα. Την πρώτη περίοδο έβλεπα τους «συναδέλφους» μου που καβαλούσαν τις νησίδες στην Κιφησίας και κουνούσα το κεφάλι μου. Που να ήξερα ότι σύντομα θα έκανα κι εγώ τα ίδια και χειρότερα. Ο λόγος ήταν περισσότερο το κυνήγι του μπουρμπουάρ, παρά η πίεση από το εκάστοτε αφεντικό.

  Τι μου έχει μείνει από τότε:

  α. Οι κίνδυνοι του επαγγέλματος. Δοκιμάστε το καλοκαίρι ντάλα ήλιο να φορέσετε κράνος και να κάνετε ένα 6ωρο ντελίβερι. Είναι αδύνατον. Στάθηκα τυχερός σε αυτό, αλλά αυτά τα ΜΑΠ που πολλοί λένε και ακαδημαΐζουν, δεν είναι καθόλου πρακτικά.

  β. Οι προσβολές από τους πελάτες. Κυρίως από τους ηλικιωμένους. Τις καταπίναμε (εξόν από έναν νεαρό με φρικοεμφάνιση στο Γουδί που με είχε αποκαλέσει π..ς γιό και τον περίμενα βρίζοντάς τον έξω από την πόρτα του· ας είναι ξεθύμωσα και έφυγα), αλλά τις πλήρωναν σε «σέρβις» οι πελάτες, ο νοών νοείτω. Το τι παγωμένη πίτσα και ζεστή μπύρα σε ανάγωγους είχα διανείμει δεν λέγεται…

  γ. Τα κιμπαριλίκια από κάποιους κυρίως λαϊκούς τύπους. Ένας με είχε δώσει 500ρικο μπουρμμπουάρ… Τάϊζε μια βιζιτού μετά τις υπηρεσίες της και ήθελε να φανεί λάρζ. Όταν είχε ματσ ή ντέρμπυ ή Τσουλου κάναμε πάρτυ. Ακόμη θυμάμαι το 1994 με τον τελικό Ιταλία Βραζιλία… Ήταν καλά και τα χρόνια βέβαια τότε…

  δ. Το τσάμπα φαΐ που παρείχαν τα αφεντικά, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις φθορές και να μας περιποιηθούν. Αλλά εκείνη την εποχή καλύτερα να μας έντυνες παρά να μας τάϊζες.

  ε. Το σοκ που πρωτοέπαθα όταν 19χρονος πρωτοείδα την Πολιτεία και την Εκάλη. Μου φαινόταν αδιανόητος τέτοιος πλούτος… Εν ακρίβεια δεν το πίστευα ότι υπήρχε. Και οι Γαλλιδούλες μπέϊμπι σίτερ που φορούσαν τα πουά καλσόν που ήταν μόδα τότε… τικ τικ τα έλεγαν… Αυτά όταν εργαζόμουν ως κούριερ…

 153. Γιάννης Ιατρού said

  155/156: Μαρία
  το λινκ μπαίνει κι έτσι 🙂

 154. Μαρία said

  159
  Είμαι όμως τεμπέλα.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  160: Υπάρχει και γιαυτό λύση 🙂

 156. Γς said

  158:

  Ωραίο.

  Κι εγώ; Τίποτα;

  Κάτι έκανα κι εγώ. Κούριερ! Για μια μέρα μόνο. Και για τα μάτια μια γυναίκας. Γυναίκας του φίλου μου του Κώστα. Κι ούτε κανονικός κούριερ. Γιαλαντζί.

  Πήρα λοιπόν το δεματάκι και το ύφος μου το περίεργο και χτύπησα το κουδούνι.

  -Κούριερ

  -Τέταρτος όροφος/

  Της δίνω το δέμα και ψάχνω δήθεν στην κατάσταση να βρω το όνομά της για να υπογράψει.

  -Κυριακή δεν δουλεύουν οι κούριερ.

  -Εμείς δουλεύουμε

  Κι ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι έκανα στραβά και με ψιλιάστηκε

 157. cronopiusa said

 158. Γιάννης Ιατρού said

  162: ..Κι ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι έκανα στραβά και με ψιλιάστηκε..
  Γς, ψυλλιάστηκε εννοείς ε;
  Λοιπόν, δεν θα είδες τις αφίσες… που ήταν κολλημένες σε όλους τους τοίχους της περιοχής 🙂

  158: Nikiplos
  ωραία αφήγηση,
  Στο α): Μερικές φορές πρέπει να κάνει ο καθένας την επιλογή του. Τα ΜΑΠ ποτέ δεν διευκόλυναν την δουλειά, αλλά σε προστάτευαν, κάπως …

 159. Πέπε said

  @145:
  Δεν το θεωρώ ντροπή. Και στον ντελιβερά (που λέγαμε), ή δίνεις φιλοδώρημα ή δε δίνεις, και ή σε νοιάζει ή δε σε νοιάζει η γνώμη του, υποχρεωμένος πάντως δεν είσαι.

  Μόνο που στο ντελίβερι (και στο καφενείο/εστιατόριο, στο ταξί, στο βενζινάδικο και σε μερικές άλλες περιπτώσεις), με το να είναι ψιλοκαθιερωμένο, γίνεται. Στην παράσταση, αν πας δωρεάν και δε βγει κουτί αλλά εσύ έχεις τη διάθεση να δώσεις κάτι, τι θα κάνεις, θ’ αρχίσεις να ρωτάς τους συντελεστές πού μπορείς ν’ αφήσεις ένα-δυο ευρώ; Πάει; δεν πάει!

  Το νόημα του κουτιού είναι «την τέχνη μας την προσφέρουμε, αλλά είχε και κάποια έξοδα, αν θέλετε συμβάλετε». Προσωπικά μ’ αρέσει ως στάση.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  165: Έλα ρε Πέπε, αφού ο arriba έχει κάτι καβουρομάνες στην τσέπη του ο τσίπης 🙂 🙂
  Μόνο όταν πάει να εξομολογηθεί είναι large…

 161. Γς said

  164:

  Ιστορία παλιά, βρε Ντοcteur!

 162. gpoint said

  # 133

  Ροναλδδίνιο, Ριβαλδδίνιο…

  Σόρρυ αλλά πως κάνεις έτσι ; βράδυασε κι οι δυο μικροί και μαύροι ήταν, μπερδεύτηκα !

 163. gpoint said

  # 150

  εσθέομαι

  Θα μπορούσε όμως να είναι μετοχή παρακειμένου από το αισθάνομαι ακόμα και από το …άδομαι αν είχε το άδω παθητική φωνή

 164. Γς said

  Κι ο Τόσκας στο puccini του!

 165. Γς said

  Nessun Dorma του Puccini για τον [καλημέρα] Πσαρά [μου]

 166. Γς said

  170:

  Καλά για τον Χαϊκάλη δεν το συζητάμε…

  http://www.athensvoice.gr/ellada/epithesi-kata-papadimoy-polloi-thymithikan-ta-tweets

 167. spiral architect 🇰🇵 said

  We delivered …
  (πρωτογενές πλεόνασμα στα σπάργανα)

 168. Alexis said

  Καλημέρα.
  Συγγνώμη για το ετεροχρονισμένο σχόλιο αλλά έχω προβλήματα με τον υπολογιστή και μπαίνω όποτε και όπως μπορώ.

  Άβυσσος το …μυαλό του ανθρώπου.
  Σχολιάζω τόσα χρόνια σ’ αυτό το ιστολόγιο και ο Ριβαλντίνιο επίσης, και ούτε που πήρα χαμπάρι ότι ο Τζι στο #66 τον αποκάλεσε (κατά λάθος; ) «Ροναλδδίνιο», και το επανέλαβα στο #70.
  Θα μου πείτε και τι έγινε;
  Τίποτα, απλώς διαπιστώνω κάποιες φορές ότι από …μια κλωστή κρέμονται όλα! 🙂
  Ή αλλιώς «όλα είναι ατμός» (Θρασύβουλας) 😆

  #91: Ευχαριστώ για το σχόλιο Θεοδώρα και συμφωνώ βεβαίως και για την κακή νοοτροπία των πελατών. Να ξυπνάς το πρωί σπίτι σου και να παραγγέλνεις ντελίβερι καφέ!!! 😡

  #158: Ωραίο σχόλιο…

  Κυκλοφορεί για τον Γκουσγκούνη αλλά δεν ξέρω αν είναι αυθεντικό ή φτιαχτό (πολλές από τις δήθεν ατάκες του Γκουσγκούνη είναι φτιαχτές) :
  Ο Γκουσγκούνης είναι ντελιβεράς πίτσας, χτυπάει το κουδούνι, του ανοίγουν και βλέπει δύο ημίγυμνα …μανούλια.
  Γκουσγκούνης: Έφερα τις πίτσες που παραγγείλατε.
  Κοπέλες: Μα εμείς δεν παραγγείλαμε πίτσες!
  Γκουσγκούνης: Παραγγείλατε δεν παραγγείλατε εγώ θα σας γ..ήσω!

 169. Παναγιώτης Κ. said

  Η αναταραχή στον κόσμο ολόκληρο, που αποδίδεται με τον όρο «τρομοκρατία» έχει επιπτώσεις στον τουρισμό των χωρών που πλήττονται από αυτή. Τρανό παράδειγμα η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο.

  Αλήθεια, δεν βρέθηκε κάποια συσκευή για να αποσφράγιζονται οι φάκελοι χωρίς κίνδυνο για τους παραλήπτες τους;

 170. Παναγιώτης Κ. said

  …και πως γίνεται μέσα σε ένα φάκελο να χωράνε πυροδοτικός μηχανισμός και εκρηκτική ύλη χωρίς να υποψιάζουν τον παραλήπτη;
  Αν δεν κάνω λάθος, η εφεύρεση αυτή μετράει κάμποσα χρόνια!

 171. spiral architect 🇰🇵 said

  @158: Νίκιπλε, έλεγε ένας γνωστός μου τεχνικός ασφαλείας στη ΔΕΗ ότι, για να πείσει τους εναερίτες να δεχθούν τη νεότερη ζώνη τεσσάρων σημείων έναντι της κλασσικής πέτσινης των δυο σημείων «έβγαλε τον καρκίνο». Αναγκάστηκαν να αποσύρουν κεντρικά τις χρεωμένες παλιές ζώνες με επιβολή διοικητικών και χρηματικών κυρώσεων σε όποιον εναερίτη έπιαναν να χρησιμοποιεί κάποια καβατζωμένη πέτσινη ζώνη. Ναι μεν η παλιά ζώνη ήταν πιο εύχρηστη, αλλά ταυτόχρονα ήταν επικίνδυνη, καθότι άμα κοβόταν ο εναερίτης θα έπεφτε, ενώ των τεσσάρων σημείων άμα κοβόταν υπήρχαν άλλα δυο σημεία που θα τον κρατούσαν στη θέση του.

  Η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο και το κράνος στη μηχανή μπορεί να σε σώσουν. ΜΑΠ είναι και αυτά.

 172. spatholouro said

  #134
  Λάμπρο, πρόσθεσε κι εμένα στους αδελιβέρωτους!

 173. gpoint said

  # 171

  Να ανταποδώσω έστω και καθυστερημένα την καλημέρα…σε άλλο μοτίβο

 174. giorgos said

  http://www.michanikos.gr/_/%ce%95%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1/%ce%9f%ce%b9-mercedes-benz-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-matternet-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%bf-vision-van-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%86%cf%8c-r4795
  Ορίστε ντελίβερι !

 175. spatholouro said

  Σε συνέχεια του #127, να προσθέσω ότι λήμμα «κουριέρης» περιλαμβάνουν επίσης το Αντιλεξικό Βοσταντζόγλου (1949), το Υπερλεξικό Παγουλάτου (1985) και το Λεξικό Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα (1989)

 176. spatholouro said

  Πάντως ενδέχεται κάτι ανεπιγνώστως από τον χρήστη να επιβιώνει: ο Βλαστός δίνει συνώνυμο του «κουριέρη» και τον «κουριέρο». Και βλέπω σε ένα φόρουμ (2007) να λέει κάποιος: «ξέρετε ο καινούργιος κουριέρος μας δεν δέχεται χρήματα»
  http://www.spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=9&t=848

  Τσίμπησα και τα παρακάτω από μια «μυστήρια» έκδοση (αν ξέρει κανείς κάτι παραπάνω για αυτήν…πανεπιστημιακό σύγγραμμα Ιάσιο 2013 λέει θαρρώ):

  flexionare: τοῦ κουριέρου (CNGS ΙV/164), τοῦ κοῤῥιέρου (CNGS IV/334), τόν
  κουρηέρῃν (CNGS IV/494), ‹τόν› κοριέρην (CNGS ΙV/444), τόν κοριέριν (CNGS
  IV/445), ‹τόν› κουῤῥιέρον (CNGS IV/331), τόν κουῤῥυέρο (CNGS IV/332), τόν
  κουῤῥιέρον (CNGS IV/335), τόν κουριέρον ‹τὸν ποστον›42 (‹poștașul› curier,
  CNGS ΙV/587); echivalente sistemice: τόν ταχυδρόμον (CNGS IV/165), τοῦ
  ποσταβαρέωνη (CNGS Ι/7);

  («Din arhiva Companiei Negustorilor Greci din Sibiu (1453-1895). Texte epistolare grecești»)

 177. Παναγιώτης Κ. said

  @178. Και εγώ στην ίδια κατηγορία ανήκω!
  Οι μαγειρικές μου δεξιότητες τους κάνουν αχρείαστους.
  ( Μαγειρικές δεξιότητες: Καμιά δεκαριά συνταγές που χρειάζονται όχι περισσότερα από είκοσι λεπτά, δηλαδή λιγότερο από το χρόνο που χρειάζεται για να έχεις την πίτσα ή τα σουβλάκια στο σπίτι, οπότε υπάρχει κανονικό φαγητό!)
  Μετριοφρόνως λέγω, είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης που έχω για αυτονομία… 🙂

 178. cronopiusa said

 179. sarant said

  182 Από τα αρχεία της παροικίας του Σιμπίου, ε; Ενδιαφέρον.

 180. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Θυμήθηκα καὶ τὴ λέξη τάταρης γιὰ τὸν (ἔφιππο) ταχυδρόμο, ἀγγελιαφόρο. Ἄν θυμᾶμαι καλὰ, τὴν χρησιμοποιοῦσε ὁ Μακρυγιάννης (ἤ ἄλλοι ἀγωνιστὲς τοῦ 21 ποὺ ἔγραψαν τότε). Πρέπει νὰ ὐπάρχει καὶ σὲ δημοτικὰ τραγούδια.

 181. spatholouro said

  Μπράβο Δημήτρη:

  Νά ηταν οι κάμποι θάλασσα και τα βουνά ποτάμια
  Να πνίγουνταν ο τάταρης που φέρνει τα φιρμάνια

  Ο Μαλλιάκας (1876) στο λεξικό του: τατάρ=ταχυδρόμος (τάταρης)

 182. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @187. Νά ᾿σαι καλά, Κώστα. Τελικὰ φτιάχνουμε καλὸ δίδυμο. Ἐσὺ ψάχνοντας μεθοδικὰ τὶς πηγὲς, κι ἐγὼ σκαλίζοντας ἀκατάστατα τὴ μνήμη μου.

 183. Παναγιώτης Κ. said

  @186,187. Υπάρχει ηπειρώτικο τραγούδι που χρησιμοποιεί τη λέξη τάταρης.

 184. ΚΑΒ said

  156,159. Μαρία και Γιάννη, ευχαριστώ πολύ. Όλοι κάποια φορά είμαστε τεμπέληδες, άμα δε βοηθά και η μνήμη…φταίνε και οι μέλισσες!

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  178-183- Ωωω τι ευχάριστη έκπληξη, είναι ωραίο να ανακαλύπτεις πως δεν είσαι μαύρο πρόβατο, ή έστω το μόνο.☺
  Ήταν μιά απόφαση που πήραμε από κοινού με την Παπέν ειδικά μετά την γέννηση της Ελεωνόρας, στο σπίτι μαγειρευτό φαγητό μόνο. Έπαιξε ρόλο και η ζηλευτή μαγειρική ικανότητα της Παπέν αλλά και της αρκετά αξιοζήλευτης δικής μου. Όσες φορές είχα μείνει μόνος στο σπίτι για μικρό η μεγάλο (τα καλοκαίρια με τις διακοπές) διάστημα, ποτέ δεν έφαγα έξω και φυσικά δεν παρήγγειλα απ’έξω.
  Όποτε θέλετε να σας κάνω το τραπέζι με δικό μου μαγείρεμα, να γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Δέχομαι και παραγγελίες υψηλής μαγειρικής.☺
  Το γλυκό θα το αναλάβει η Παπέν, εκεί μου ρίψνει στ’ αυτιά. Για να έχετε ένα μέτρο, την βασιλόπιτα που κόπηκε στην σύναξη του Ιανουαρίου, (όσοι ήταν παρευρισκόμενοι ξέρουν☺) την θεώρησε μεγάλη αποτυχία.

 186. cronopiusa said

  Trump says ‘Germans are very bad’: Spiegel

 187. spiral architect 🇰🇵 said

  Δέσμευση για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την παροχή μέσων προστασίας στους διανομείς εταιρικών οχημάτων, όπως κράνη και προστατευτικά είδη μοτοσικλετιστή, έλαβε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, αντιπροσωπεία των διανομέων, ντελίβερι και κούριερ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχαν την Πέμπτη.

  Όπως έγραψα παραπάνω, όλα αυτά είναι εδώ και χρόνια (από εποχής ΕΟΚ) νομοθετημένα. Τι σόι «προώθηση νομοθετικής ρύθμισης» λοιπόν;
  (επειδή ανέκαθεν μιλάγαμε για την εν Ελλάδι πολυνομία)

 188. Γιάννης Ιατρού said

  192: Cronopiusa

  Κρόνη, ο δάκτυλος των ελληνόψυχων του ILL Οινόη είναι πλέον εμφανής 🙂

  191: …στο σπίτι μαγειρευτό φαγητό μόνο..
  Κάτι έχω διαβάσει για τροφηλάτες στην ευρύτερη περιοχή του Πικερμίου 🙂 🙂

 189. Γιάννης Ιατρού said

  191: … την βασιλόπιτα που κόπηκε στην σύναξη του Ιανουαρίου, … την θεώρησε μεγάλη αποτυχία…
  Ναι, πως … 🙂 🙂 ΑΞΙΑ!

 190. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  192. Life n chicken θα περάσουμε με το Ντόναλντ! Είναι κιμπάρης και θα χεστούμε στο ντόλαρ (300 δις. θα πάρει απ’τους Αραπάδες, μόνο)

 191. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #182
  Εξελθών προσκαίρως εκ του στεροyμένου διαδικτύου ερημητηρίου μου, ανασύρω εκ της προσωπικής μου βιβλιοθήκης το εν λόγω σύγγραμα άμα τε προσφέρων αυτό εις τους αναγνώστας του παρόντος ιστολογίου… https://drive.google.com/file/d/0B9U6_t0CIZxbb18xeGNZZzRLbzg/view?usp=sharing

 192. Γιάννης Ιατρού said

  197: Αδελφέ Tomás,
  Είθε δε η θεία πρόνοια να σας διατηρήση ερρωμένον διά πολλούς ακόμη χρόνους επ’ αγαθώ του ιστολογίου τούτου, προς το οποίον ου διαλείπετε έτι και νυν επιδαψιλεύων πολλαχώς τας γνώσεις και τας υπηρεσίας σας.

 193. ΓιώργοςΜ said

  186-190 κι εγώ μετα από 40 χρόνια έμαθα τι σημαίνει το επώνυμο ενός συμμαθητή μου στο Δημοτικό. Γηρασκω αεί κλπ.

 194. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #198
  «Αδελφέ Tomás» ε; Τι πας και θυμάσαι κι εσύ βρε παιδί μου ώρες-ώρες… 🙂

 195. sarant said

  197-200 Tώρα θυμήθηκα πως την κυρία που το έγραψε την είχα φίλη στο FB. Ελπίζω να το κατεβάσει κανείς ή να μείνει εκεί πεντέξι μέρες ακόμα, διότι το δικό μου ερημητήριο αν και δεν στερειται γουηφιού, μάλλον δεν είναι για τέτοιους άθλους.

 196. spatholouro said

  Μη φοβάσαι, Νίκο, δεν φεύγει…

  http://www.academia.edu/7242184/Din_arhiva_Companiei_Negustorilor_Greci_din_Sibiu_1453-1895_texte_epistolare_grece%C8%99ti_From_the_archive_of_the_Greek_Merchants_Company_of_Sibiu_1453-1895_greek_epistolary_texts_

 197. Γιάννης Ιατρού said

  201/202: Νίκο
  Κι εκτός αυτού, είπαμε, υπάρχει σε προσωπικές βιβλιοθήκες (εκτός του αδελφού Tomás και αυτών στα υπόγεια… στην Ελβετία 🙂 🙂 )

 198. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #202
  Ναι, αλλά το δικό μου είναι σέρτσαμπλ και με εξώφυλλο!
  (μην ακούς τι λέω, από το ακαντέμια το βούτηξα και είπα να κάνω λίγο το κομμάτι μου…) 😀

 199. Γιάννης Ιατρού said

  204: Από την σελίδα 6 και μετά είναι σέρτσαμπλ, και με εκπλήσσει ότι έχει τις σχετικές λέξεις και στο πολυτονικό !!!

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώρα Στοκόκκινο,105.5 περί ντελιβεράδων. Ο Α. Χατζηστεφάνου μεταφέρει τα σχετικά του τσάνελ φορ κλπ

 201. spiral architect 🇰🇵 said

  Τι λέγαμε; Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης της Λάρισας, ένας 28χρονος νέος, εργαζόμενος ως διανομέας σε γνωστή αλυσίδα καφέ της πόλης, συγκρούστηκε με φορτηγό, χάνοντας ακαριαία τη ζωή του 😦

 202. Μαρία said

  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000059172/Kanonas-i-ergodotiki-authairesia-ston-xoro-tou-episitismou

 203. Γς said

  «Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει…» πάντα θα υπάρχει ένας ντελιβεράς, να τους κάνει πλάκα και να σώζει το γόητρο.

  http://www.protagon.gr/apopseis/blogs/i-asymmetri-apeili-tou-ntelivera-44341428980

 204. cronopiusa said

  Έκκληση ανθρωπιάς για τον άτυχο ντελιβερά! «Μην πετάξετε τον αδερφό μου στο δρόμο»

 205. ΓιώργοςΜ said

  Κι άλλη απεργία ετοιμάζεται (11/4)

  Μια έξυπνη προώθηση της διαμαρτυρίας:

  Βρίσκω την κατακλείδα πολύ πετυχημένη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: