Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλό καίρι!

Posted by sarant στο 21 Ιουνίου, 2017


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αστεροσκοπείο, στις 07.24 σήμερα το πρωί είχαμε το θερινό ηλιοστάσιο κι έτσι μπήκαμε επισήμως στο καλοκαίρι, ένα ορόσημο που σημαδεύεται από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια μέρες της χρονιάς. Το ιστολόγιο θα σας ευχηθεί αναδημοσιεύοντας ένα προπέρσινο άρθρο με τα λεξιλογικά του καλοκαιριού, μια και είπαμε ότι φέτος έχουμε μπει σε τροχιά επαναλήψεων.

Όμως, ενώ αναδημοσιεύω χωρίς πολλές αλλαγές το προπέρσινο άρθρο, αλλάζω τον τίτλο, για να ειρωνευτώ αυτήν τη γλωσσοδιορθωτική ανοησία που ακούστηκε πρόσφατα με τις πανελλήνιες εξετάσεις, ότι τάχαμ είναι λάθος, διότι πλεονασμός, να ευχόμαστε «καλή επιτυχία» αφού η επιτυχία είναι ούτως ή άλλως κάτι θετικό. Αν τραβήξουμε αυτή τη λογική λίγο πιο πέρα, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως είναι πλεονασμός να ευχόμαστε «καλό καλοκαίρι» διότι το καλοκαίρι έχει μέσα του το «καλό».

Πράγματι, το καλοκαίρι είναι λέξη μεσαιωνική και προέκυψε «εκ συναρπαγής» που λένε οι φιλόλογοι, δηλαδή από συγχώνευση σε μια λέξη της φράσης «καλός καιρός». Ήδη σε κάποιο ελληνολατινικό γλωσσάρι της ύστερης αρχαιότητας παραδίδεται ο τύπος «καλόκαιρος» με την επεξήγηση bonum tempus, ενώ σε κείμενο του 9ου αιώνα απαντά ο τύπος «καλοκαίριον» -από εκεί είναι εύκολο, καλοκαίριν, καλοκαίρι. Το πιάσαμε το υπονοούμενο, το καλοκαίρι κάνει καλό καιρό!

Η αρχαία λέξη έχει διατηρηθεί κι αυτή, θέρος. Είναι ήδη ομηρική (ουτ’ εν θέρει, ουδ’ εν οπώρη στην Οδύσσεια, όπου οπώρα το φθινόπωρο) και προέρχεται από ινδοευρωπαϊκή ρίζα που δηλώνει τη ζέστη και τη θερμότητα -από την οποία άλλωστε προέρχεται και η λέξη «θερμός». Θέρος όμως είναι και ο θερισμός: θέρος-τρύγος-πόλεμος λέει η παροιμία για τις τρεις μεγάλες αναστατώσεις της παλιάς εποχής. Άραγε να ονομάστηκε το καλοκαίρι από τον θερισμό, να σημαίνει «εποχή του θερισμού»; Όχι, το αντίστροφο συνέβη, η αρχική σημασία του ρήματος «θερίζω» ήταν «περνώ το καλοκαίρι» και μετά πήρε τη σημασία «δρέπω».

Το καλοκαίρι, πολύ λογικά, έχει σημαντική θέση στη φρασεολογία και την παροιμιολογία μας. Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει μια παροιμία, για να έρθει η άλλη να τη διαψεύσει σαν κακιά γειτόνισσα: Μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτε ο Αύγουστος χειμώνας. Βέβαια, ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, αλλά «αν δεν λαλήσει τζίτζικας, δεν είναι καλοκαίρι». Διάβασα πάντως (πέρυσι να ήταν ή φέτος; ) ότι οι κάτοικοι ενός νησιού στις Μικρές Κυκλάδες, ίσως της Δονούσας, διαπίστωσαν (δεν ξέρω πώς) ότι δεν έχουν ή δεν θα έχουν τζιτζίκια φέτος το καλοκαίρι στο νησί, και ζήτησαν τη βοήθεια εθελοντών να τους στείλουν από αλλού.

Οι εποχές είναι τέσσερις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δύο ξεχωρίζουν, χειμώνας και καλοκαίρι -κι έτσι, για παράδειγμα, στο στρατό έχουμε θερινή και χειμερινή στολή, που βέβαια κάθε χρόνο κανονίζεται βάσει διαταγής πότε αρχίζουμε να τη φοράμε, κι επειδή ο καιρός δεν έχει διαβάσει τη διαταγή συμβαίνει συχνά οι εξοδούχοι φαντάροι να βγάζουν τη μπέμπελη με τη χειμερινή τον Απρίλη λίγο πριν αλλάξουν ή να τουρτουρίζουν τον Οχτώβρη. Κι επειδή το μυαλό μας δεν το αλλάζουμε για να ξεκουραστεί, όταν ξεχάσουμε κάτι ή κάνουμε κάποια γκάφα, το αναγνωρίζουμε λέγοντας «τι να σου κάνει ένα μυαλό, χειμώνα-καλοκαίρι» (υπάρχει και παραλλαγή: ένα μυαλό κι αυτό ρωμέικο). Γενικά, η φράση «χειμώνα-καλοκαίρι» δηλώνει όλον τον χρόνο.

Εκτός από τη θερινή στολή στον στρατό και τη θερινή ώρα (για την οποία έχουμε γράψει), έχουμε βεβαίως και τα θερινά τα σινεμά, που ήμουν τυχερός που τα πρόλαβα. Θερινά σινεμά υπάρχουν και τώρα, αλλά έχει πολύ υποχωρήσει η άγια συνήθεια να μη φέρνουν καινούργια έργα. Βέβαια, τώρα τις παλιές ταινίες τις βρίσκεις και από βιντεοκλάμπ, γιουτούμπ, κατεβασάδικα, οπότε ίσως απλώς δείχνω την ηλικία μου όταν λέω πως προτιμώ τα θερινά παλαιού τύπου.

Υπάρχει και η φράση «το κάνω θερινό» ή «το κάνω καλοκαιρινό», όταν προκαλούμε πολλές καταστροφές σε έναν χώρο, κοινώς όταν τα κάνουμε γυαλιά-καρφιά, μια και τα θερινά καταστήματα (και όχι μόνο οι κινηματογράφοι) έχουν περισσότερα ανοίγματα. Και σαν απειλή λέγεται: Κάτσε καλά γιατί έρχομαι εκεί και σ’το κάνω καλοκαιρινό το ρημάδι σου.

Επίσης, όταν κάποιος κρύβει χρόνια, και ισχυρίζεται π.χ. ότι είναι τριάντα χρονών, έχοντας κόψει καμιά δεκαετία, μπορούμε να προσθέσουμε χαριτολογώντας «χώρια τα καλοκαίρια».

Να σημειώσουμε και την παροιμιακή φράση «Σε ξέρω κι απ’ το καλοκαίρι», που τη λέμε όταν κάποιος προβάλλει δικαιολογίες, που μπορεί να είναι βάσιμες, αλλά δεν αλλάζουν την ουσία. Πρόκειται για την κατακλείδα παροιμιακού διαλόγου:

– Τρέχει η μύξα σου, γαμπρέ μου
– Είναι από το χειμώνα.
– Αμ σε ξέρω κι απ’ το καλοκαίρι!

Εκτός από το καλοκαίρι υπάρχει και το καλοκαιράκι ή γαϊδουροκαλόκαιρο για τις ζεστές μέρες του Οχτώβρη, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες. Στα αγγλικά, το κάπως ανάλογο καιρικό φαινόμενο λέγεται Indian summer (έχουν και τραγούδι οι Doors), αν και συνήθως συνοδεύεται με κουφόβραση. Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη βρίσκω να έχει καταχωρήσει και στα ελληνικά τη φράση «Ινδιάνικο καλοκαίρι», που πολύ με παραξενεύει γιατί δεν την έχω ακούσει ποτέ και δεν έχουμε και πολλούς Ινδιάνους στα μέρη μας.

Στη σημερινή σύγχρονη αστική ζωή, ο ρόλος του καλοκαιριού έχει αλλάξει απ’ό,τι σε μιαν αγροτική κοινωνία -τότε, η βασική έννοια που συνδεόταν με το καλοκαίρι ήταν η συγκομιδή, σήμερα είναι οι διακοπές, όσο κι αν σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ήδη πριν από την κρίση οι εργαζόμενοι είχαν αρχίσει να περιορίζουν τις διακοπές τους ενώ μετά την κρίση πολλοί δεν φεύγουν καθόλου. Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με διακοπές επειδή κλείνουν τα σχολεία και όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα παιδί, που κρατάει χρυσή μέσα του την ανάμνηση της σχεδόν τρίμηνης αμεριμνησίας ακόμα κι όταν γίνεται ενήλικος και λιώνει μέσα στον συρμό του μετρό.

Οπότε, και τα περισσότερα τραγούδια του καλοκαιριού τις διακοπές ανακαλούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως το Καλοκαίρι του Σαββόπουλου, ή το Καλοκαιράκι των Φατμέ. Θα προσθέσετε κι εσείς τα δικά σας, αλλά εγώ θα βάλω ένα τραγούδι μελαγχολικό, που μ΄ αρέσει, που δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «καλοκαίρι» αλλά «καλοκαιριά», που όμως δεν είναι η καλοκαιρία, είναι το καλοκαίρι. Του Μάρκου Βαμβακάρη λοιπόν, που δεν πήγαινε για μπάνιο, Τώρα την καλοκαιριά.

175 Σχόλια to “Καλό καίρι!”

  1. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > να ειρωνευτώ αυτήν τη γλωσσοδιορθωτική ανοησία που ακούστηκε πρόσφατα με τις πανελλήνιες εξετάσεις, ότι τάχαμ είναι λάθος, διότι πλεονασμός, να ευχόμαστε «καλή επιτυχία» αφού η επιτυχία είναι ούτως ή άλλως κάτι θετικό. Αν τραβήξουμε αυτή τη λογική λίγο πιο πέρα, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως είναι πλεονασμός να ευχόμαστε «καλό καλοκαίρι» διότι το καλοκαίρι έχει μέσα του το «καλό».

    Μαζί σου με τα χίλια, αλλά θα ήθελα να δω να γράφεται και το γιατί. (Όχι γιατί δεν έχω λόγους να με πείθουν, αλλά για να εμπεδωθεί απ’ όλους.)

    > > Indian summer (έχουν και τραγούδι οι Doors)

    Και ο Τζο Νασέν: https://www.youtube.com/watch?v=BT_ZQdY0h8o.

  2. FvR said

    Καλημέρα, ώστε φαν των Πόρτες ο Μπαμπ.

    και το καλοκαιρινό άσμα:

  3. Γς said

  4. Πέπε said

    > > Υπάρχει και η φράση «το κάνω θερινό» ή «το κάνω καλοκαιρινό», όταν προκαλούμε πολλές καταστροφές σε έναν χώρο, κοινώς όταν τα κάνουμε γυαλιά-καρφιά, μια και τα θερινά καταστήματα (και όχι μόνο οι κινηματογράφοι) έχουν περισσότερα ανοίγματα.

    Νομίζω ωστόσο ότι μόνο για τα σινεμά είναι τόσο αυτονόητα καθιερωμένη η λέξη «θερινό».

    Στα ελληνικά έχουμε αυτή τη συνήθεια να κόβουμε το ουσιαστικό από έναν όρο που έχει επίθετο + ουσιαστικό, και να κρατάμε μόνο το επίθετο: κινητό [τηλέφωνο], ηλεκτρική [κιθάρα ή σκούπα], κατασκευαστική [εταιρεία]. Θερινό λοιπόν σημαίνει θερινό σινεμά, και όχι τόσο θερινό ανάκτορο ή θερινή αίθουσα μαγαζιού. Σ’ αυτό λοιπόν νομίζω ότι αναφέρεται η έκφραση «το ‘κανα θερινό»: δεν άφησα ούτε τοίχο ούτε ταβάνι, όπως στα θερινά σινεμά.

  5. nikiplos said

    αν είναι να βάλω καλοκαιριάτικο πάντοτε ο αεικίνητος Billy…
    #https://www.youtube.com/watch?v=VwdKIVBQuJ0
    (βάζω τη δίεση για να μην βαρύνει η σελίς)

  6. Πέπε said

    > > Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με διακοπές επειδή κλείνουν τα σχολεία και όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα παιδί, που κρατάει χρυσή μέσα του την ανάμνηση της σχεδόν τρίμηνης αμεριμνησίας …

    Όθεν και ο διαδεδομένος μύθος για τις τρίμηνες καλοκαιρινές διακοπές των εκπαιδευτικών.

    Τα σχολεία κλείνουν τέλος Ιουνίου, και ανοίγουν 1η Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα που μεσολαβεί είναι πού δύσκολο να χωρέσουν τρεις μήνες. Ανοιχτό σχολείο δε σημαίνει υποχρεωτικά μάθημα, Ιούνιο και αρχές Σεπτέμβρη γίνονται κι άλλες δουλειές. (Λίγες, ομολογουμένως. Ξεκούραση είναι, κακά τα ψέματα. Αλλά πάντως πας στη δουλειά, δε φεύγεις διακοπές.)

  7. atheofobos said

    Υπάρχουν περιπτώσεις που το καλή επιτυχία είναι απαράδεκτο!
    Αν είσαι σε φορείο και σε πηγαίνουν στο χειρουργείο και απ΄όπου περνάς σου λένε Καλή επιτυχία, αυτομάτως στο μυαλό σου δημιουργείται το αναπόφευκτο και αγωνιώδες ερώτημα, δηλαδή φοβούνται πως μπορεί κα να μην πετύχει το χειρουργείο;

  8. Καλοκαίρι και κυνικά καύματα:

    Το ήρεμο καύμα


    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?6651-ehembur-s%C4%B1caklar%C4%B1-%CE%BF%CF%81%CE%B8-eyyam-%C4%B1-b%C3%A2h%C3%BBr-s%C4%B1caklar%C4%B1-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

  9. Γς said

    5:

    Μπορείς να βάζεις το URL χωρίς το

    https://

    οπως εδώ:

    Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Summertime

    http://www.youtube.com/watch?v=lnXLVTi_m_M

  10. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλό βόλι καλόβολοι! 😀

  11. LandS said

    Να πούμε ότι το λέμε Ηλιοστάσιο επειδή ο Ήλιος μας φαίνεται ότι ανατέλλει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα δυο μέρες στη σειρά που τυχαίνει να είναι και οι πιο μεγάλες μέρες του χρόνου. Έτσι μιλάμε για χρονική διάρκεια του φαινομένου για πάνω από μια μέρα.
    Αυτό με τη μικρότερη γωνία του άξονα της Γης προς τον Ήλιο και την ακρίβεια δευτερολέπτου που αυτό σημαίνει είναι αστρονομικού μεγέθους διαστροφή.
    Κοιτώντας την εφαρμογή ημερολογίου στο τηλεφωνάκι μου βλέπω ότι ο Ήλιος σήμερα ανέτειλε 6:02 και θα βασιλέψει 8:50μμ. Αύριο οι ώρες θα είναι 6:03 και 8:50, ενώ τη Παρασκευή 6:03 και 8:51 ούπς ξαναμεγαλώνει;

  12. Γς said

    9:
    ναι δεν το βάζεις [το https://%5D αλλά το εμφανίζει.
    Χωρίς να εμφανίζει όμως το Βίντεο.

    Για να το ξαναδω με κάτι άλλο

    http://www.youtube.com/watch?v=Ib_eW9VSUwM

  13. Αγάπη said

    Καλημέρα
    Αυτό πού έπρεπε να το βάλω;
    http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/listes/grothos-minaras-kai-voytses-34-patroparadotes-ellhnikes-vrisies.4728628.html?utm_source=News247&utm_medium=BestofNetwork_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

  14. Γς said

    7:

    ναι όλοι μου έλεγαν «καλή επιτυχία» την περασμένη Τετάρτη, εκτός απ την κόρη μου:

    -Και τι έγινε; Το πολύ πολύ να πάω να βρω την Ειρήνη.

    -Πρόσεξε όμως μη σε περιμένει η μάνα μου.

    Ρε τι τραβάω ο δίςχηρος

  15. Μπούφος said

    6
    Καλά τα λέει ο Πέπε!
    Και αυτοί που φτιάχνουν τα μηχανογραφικά των πανελληνίων κλπ, δεν πρέπει να μένουν στα σχολεία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, μαζί με τον κύριο Διευθυντά;
    Εγώ ως μανικουρίστα για κάργιες, απασχολούμαι επί της ουσίας ;-)αλλά οι πλείστοι μάλλον λησμονούν και τις εφημερίες των εκπαιδευτικών κάθε Πέμπτη όλο το καλοκαίρι , που πρέπει να δεσμευτούν και να είναι στο σχολείο τους, απίκο!
    Έχουνε λέει, οι (θηριο)εκπαιδευτές, τρείς μήνες διακοπές. Συκοφαντίες. Μύθι, μύθι παραμύθι, το κουκκί και το ρεβίθι, κι όποιος είν’ απόξω απ’ το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει…κοινώς: μπαρμπούτσαλααα! ;-(

  16. Γς said

    13:

    -Αγάπη, σ αγαπώ!

  17. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    σχεδόν όλα τα γιουτουμπάκια τα βάλατε, αυτό, το παλιό απ’ τους Olympians (…μαζί πηγαίναμε στην αμμουδιά κλπ.) το ξεχάσατε (είχε και πολλές παραλλαγές στους στοίχους …).

  18. Γς said

    16:

    Φτού!

    https://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_61.html

  19. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, και καλό καλοκαίρι σε όλους (αλήθεια, πόσο χαζό να φεύγεις με άδεια στις 10 Αυγούστου, και να λες σε όλους «καλό καλοκαίρι», όταν π.χ. στις 22 θα είσαι πάλι πίσω…)
    Τα τελευταία χρόνια βεβαίως, ο Μητροπάνος, και πολύ περισσότερο ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, δικαιώνονται : τα καλοκαίρια μας μικρά, κι ατέλειωτοι οι χειμώνες…
    Παραθέτω το σπάνιο «Ευρωπαίκό», βαλσάκι του του Βασίλη -δίλαμδου- Καζούλλη, εδώ σε διφωνία με έναν άλλο καλοκαιρινό τραγουδοποιό, το Φοίβο Δεληβοριά…

    Μα δε μιλάς, δε γελάς, μον’ κοιτάζεις τ’ αστέρια, τα κακοκαίρια…

  20. Πάνος με πεζά said

    Τα κακοκαίρια έγραψα; Κακό χρόνο νά χω ! 🙂

  21. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα…

  22. Πάνος με πεζά said

    Για τα σινεμά, πράγματι αποκλειστικό είναι το «θερινά», για τα δε ρούχα όμως, το «καλοκαιρινά». Ισχύει η σύντμηση του Πέπε στο @4 (κόβουμε το ουσιαστικό), ποτέ δε θα πεις όμως «κατέβασα τα θερινά»… 🙂
    Στις άδειες παλιά τα βρίσκαμε και τα δύο, σήμερα σχεδόν αποκλειστικά διαβάζουμε -στα έντυπα βεβαίως- εκείνη την κλισεδούρα «Ο κ.Τάδε κάνει χρήση της καλοκαιρινής του άδειας και θα επιστρέψεις στις…».

  23. cronopiusa said

    Οι 4 ερωτήσεις που θα απαντήσουν οι εκπαιδευτικοί για τους υποψηφίους Διευθυντές Σχολείων Σχόλια

  24. gpoint said

    Καλό καλοκαίρι λοιπόν αλλά εμένα με στενοχωρούν λίγο κάτι…καλοκαιρινά

    Την προπροηγούμενη Παρασκευή αγόρασα κάτ καταπληκτικά τσαουλιά προς 1 ευρώ το κιλο και λογικά την προηγούμενη Παρασκευή ξαναπήγα στον ίδιο πάγκο να ξαναπάρω αλλά είχαν 1,5 ευρώ. Δεν είχα θέμα αλλά θεωρώντας πως η παραγωγή μεγαλώνει με το καλοκαίρι λογικό ήταν η τιμή να μένει σταθερή αν δεν μειώνεται. Μου απάντησαν ευγενέστατα οι πωλητές πως από αύριο (το προηγούμενο Σάββατο δλδ) θα πουλάνε προς 2,80 κατόπιν απαίτησης του παραγωγού που αλλιώς δεν θα τους δώσει εμπόρευμα !!! Και όντως σε άλλη λαϊκή χθες τα τσαουλιά είχαν 2,5 με 3 ευρώ και σ΄ενα πάγκο ερίχαν τα προς πέταμα με 2…
    Τι να πει κανείς σε μια χώρα που οιμισθοί πέφτουνε και οι τιμές ανεβαίνουν, κάποιες φορές εντελώς αδικαιολόγητα αλλά με χειραγώγιση της αγοράς

  25. Γς said

    17:

    Α, ρε Πασχάλη των Ολύμπιανς, της Αλίκης, της Ουρανίας και του Παγκάλου [DNA]

  26. raf said

    Καλημέρα. Με έχει εντυπωσιάσει, στιχουργικά και ενορχηστρωτικά, το «Ωραίο καλοκαίρι», τραγούδι των Κατσιμιχαίων σε ποίηση Αργύρη Χιόνη. Ανατρεπτικό!

  27. Γς said

    21:

    Γεια σου Κρόνη σε πρόλαβα στο Σχ. 9

    Σαμερτάιμ

  28. Πάνος με πεζά said

    Σαξόφωνα της άνοιξης
    στη λάβα της καρδιάς σου
    λυθήκαν τα μαλλιά σου
    και καλοκαίριασε…

    To θαύμα έγινε…

    Από τους πιο ωραίους στίχους που έγραψαν και μελοποίησαν τα Κατσιμίχια…

    Επίσης, έχω ξαναβάλει αλλά ποτέ δε βαριέμαι τις εικόνες αυτού του τραγουδιού, παλιό αγαπημένο Κραουνάκη και Χριστιάνα…

  29. Triant said

    @11
    Καταπληκτικό σάιτ με απίστευτες λεπτομέρειες και πολύ ωραίες γραφικές παραστάσεις. Ώρες ανατολής, δύσης, λυκόφωτος, γωνίες, φάσεις σελήνης, εκλείψεις και ότι μπορείς να φανταστείς. Όλα αυτά δε, στην τοποθεσία που βάζεις.

    Πολύ επικίνδυνο για κόλλημα!

    https://www.timeanddate.com/sun/greece/athens

  30. Γς said

    Κι ο λόγος σήμερα της Ελισάβετ στο κοινοβούλιο

    ΣΚΑΙ τώρα [στην εκπομπή Τώρα]:

    -Ο λόγος της Βασίλισσας γράφεται από την ίδια αλλά δεν εκφωνείται από την ίδια !

    Καλά κρασιά

  31. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    11 >ούπς ξαναμεγαλώνει;
    Μάλλον οι στρογγυλοποιήσεις με τα δευτερόλεπτα θα είναι. Θυμάμαι από μικρός, από τα ημερολόγια, πως δεν είναι συμμετρική η αύξομείωση της μέρας πρωί και βράδυ.

    6,15 κλπ: Χριστούγεννα και Πάσχα δε μετράνε;
    Θυμάμαι πάντως (πρέπει να είναι κοινότατο στην Εσπερία) σε μια σειρά να λέει ένας δάσκαλος το «There are two reasons I became a teacher. July and August».

  32. takis#13 said

    Eρώτηση : πως ανεβάζουμε φωτογραφία;

  33. Πάνος με πεζά said

    Kι ένα «διάττον τραγούδι» (αν μπορώ να μεταφράσω έτσι το «one hit wonder»), τα «Καλοκαιρινά ραντεβού», από το συγκρότημα «Δυτικές συνοικίες».

  34. takis#13 said

    Το μόνο Ινδιάνικο Καλοκαίρι που ξέρω είναι των Μανάρα-Πρατ..

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Νικοκύρη, οι ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ προηγούμενες αναρτήσεις έχουν ενδιαφέρον.

    Καλοκαίρι! Όχι σκέτο. Το Ελληνικό Καλοκαίρι και…ο Ελληνικός Αύγουστος. ( «Αύγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν δυό φορές το χρόνο»).

  36. Γς said

    Μα πάνω απ όλα: Το ύφος του!

    Μιλάει τώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σιγά που θα συμμετείχαμε σ’ αυτή την προσχηματική διαδικασία, Κρόνη. Πρόπερσι πρωταγωνιστές οι σύλλογοι διδασκόντων και φέτος κομπάρσοι, δε λέει. Ας παίξει μόνη της η διοίκηση.

  38. Γς said

    θα δούμε, θα δούμε

    Αρση των κάπιταλ κοντρόλ θα δούμε;

  39. Παναγιώτης Κ. said

    @11. Μια και ο λόγος για τους εκπαιδευτικούς ας πω το παράπονό μου για τους δασκάλους που μου έτυχαν. Τρεις ήταν.
    Δεν μας έμαθαν να παρατηρούμε τον ουρανό, την «πορεία» του Ήλιου, τις εποχές του έτους και τόσα άλλα πράγματα που ήταν κύρια στοιχεία των γνώσεων ακόμη και στους Αρχαίους.
    Κάποια πράγματα μαθαίνονται όσο είσαι μικρός, πριν από τα 14. Μετά δεν…
    Μας έμαθαν όμως… το φαιλόνιο, το στιχάριο, το επιτραχήλιο, το οράριο και μερικά ακόμη.

  40. Παναγιώτης Κ. said

    Χαλαροί είμαστε σήμερα. Καλά είναι και έτσι!
    Διαβάζω: «Στα 500 €το ελάχιστο κόστος της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου».
    Άιντεεε! Ζήτω ο συντεχνιασμός ! Είδες τι σημαίνει να έχεις πρωθυπουργό πολιτικό μηχανικό; 😦

  41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
    Καλοκαίρι σὲ ὅλους. Ἐπιτυχία στὰ παιδιὰ ποὺ ἔδωσαν ἐξετάσεις καὶ πρόοδο στὴ μαθητιώσα νεολαία. 🙂 🙂 🙂

    Βάζω τὸ «Καλοκαιράκι» τοῦ Σπήλιου Μεντῆ μὲ τὴν Γιοβάννα, δεύτερο βραβεῖο στὸ φεστιβὰλ Θεσσαλονίκης τὸ 1960. https://www.youtube.com/watch?v=CZ0vpI9VWoo

  42. ΑΚ (ο) said

  43. Γς said

    38:

    «Θα αξιοποιήσουμε το μομέντουμ για να αξιοποιήσουμε την ανάπτυξη μέσω
    νέου στοχευμένου αναπτυξιακού μοντέλου».

  44. ΣΠ said

    Καλημέρα και καλό καλοκαίρι.

    Το «καλό καίρι» του τίτλου θυμίζει το «η Απωνία» του Έβερτ.

    Αμέτρητα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το καλοκαίρι. Θα θυμίσω του Κηλαηδόνη «Το καλοκαίρι σαν θα ‘ρθει».
    http://www.youtube.com/watch?v=NLqndj14WEg

  45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @41α. Γράφουμε καὶ καμιὰ https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Malakia_FC γιὰ νὰ γελάσουμε.

  46. cronopiusa said

    Δεν προβάλετε σε θερινό σινεμά «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»-Μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο για τον ΔΣΕ αλλά θα πάω

  47. dryhammer said

    39. Κάτι ολίγα μαθαίναμε (τότε, …επί γέρο-Πρίαμου…) στην πατριδογνωσία στη γ΄ δημοτικού.

  48. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια και τα καλοκαιρινά σας τραγούδια! Εφυγα πολλά πρωί από το σπίτι για μια καλή πεζοπορία πριν πιάσει να καίει πολύ ο ήλιος.

  49. Καλημέρα κι από μένα, έχω σημειώσει διάφορα, θα τα μαζέψω όλα μαζί
    0 «ότι τάχαμ είναι λάθος, διότι πλεονασμός, να ευχόμαστε «καλή επιτυχία» αφού η επιτυχία είναι ούτως ή άλλως κάτι θετικό»
    Δεν ξέρω γιατί επιμένουν οι διάφοροι που τους έρχεται μια φαεινή ιδέα και την λανσάρουν αλλά το καλή επιτυχία εγώ το καταλαβαίνω πως είναι σύντμηση του «με το καλό να έχεις επιτυχία». Όπως και άλλες παρόμοιες ευχές, το καλό που μπαίνει μπροστά δεν είναι ακριβώς επίθετο του ουσιαστικό (σ’ αντίθεση με την ευχή «καλό χειμώνα» που οι ίδιοι επιμένουν πως πρέπει να λέγεται μόνο από Δεκέμβρη και μετά).

    6, 15. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως προς το πότε κλείνουν τα σχολεία (σήμερα έκλεισαν τα δημοτικά ενώ τα γυμνάσια την άλλη Παρασκευή) αλλά και τι σημαίνει το κλείνουν. Στην Πρωτοβάθμια τα κλείδωσαν σήμερα και θα τα ξανανοίξουν 1η Σεπτέμβρη ενώ στη Δευτεροβάθμια πρέπει ν’ αερίζονται κάθε βδομάδα (και λέω ν’ αερίζονται γιατί τι άλλο γίνεται όταν ανοίγονται το καλοκαίρι; Αφού αυτός που είναι πολλές φορές δεν ξέρει τι γίνεται στο σχολείο). Και μπορεί κάποιοι να λένε πως «έλα μωρέ τι έγινε αν πας να πιεις ένα πρωί τον καφέ σου στο σχολείο» αλλά ξεχνάνε πως αυτό πρέπει να γίνει σ’ όλα τα σχολεία ακόμα και στον ΑηΣτράτη ή στη Σύμη που (θεωρητικά) πρέπει ν’ ανοίγουν ΚΑΘΕ βδομάδα κι ως γνωστόν οι περισσότεροι απ’ τους εκπαιδευτικούς τους δεν μένουν εκεί.

    31 Το είχα σημειώσει να το σχολιάσω αλλά με πρόλαβες. Έτσι είναι. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τρεις μήνες διακοπές, δυο το καλοκαίρι + από μισό Χριστούγεννα και Πάσχα. Οι άλλοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι «μόνο» 25 μέρες! Καλό ανέκδοτο. Που στη μια μετράς εργάσιμες ενώ στην άλλη και αργίες και Σαββατοκύριακα και όλα. Γι’ αυτό κι οι «κουτόφραγκοι» στη Βάδη, λένε πως οι διακοπές τους το Πάσχα είναι από Τρίτη μέχρι Παρασκευή της διακαινισίμου συν η Μεγάλη Πέμπτη. 5 μερούλες όλες κι όλες (κάνουν μάθημα μέχρι Μ. Τετάρτη). Όχι που θα τις μετρήσουν 11 βάζοντας 2 ΣΚ και τις αργίες της Μ. Παρασκευής και Δευτέρα του Πάσχα. Αμ πώς!

  50. Alexis said

    Όταν υπηρετούσα φαντάρος το 20… (οκ, οκ μη βαράτε, το 1989-91) η αλλαγή της στολής γινότανε την πρώτη Δευτέρα μετά την 15η Μαϊου και την πρώτη Δευτέρα μετά την 15η Οκτωβρίου. Εκείνη τη μέρα στο καραβάκι που πήγαινε τους ναύτες από τον Πειραιά στο Ναύσταθμο, τη λεγόμενη «Ευκαιρία» (οι έχοντες υπηρετήσει στο Π.Ν. γνωρίζουν) πάντα έβλεπες και κάποιους που είχαν ξεχαστεί και ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα.
    Σήμερα δεν ξέρω αν ισχύουν οι ίδιες ημερομηνίες, ας πουν οι νεότεροι, κανας Ρίβα ή κάνας Αβονίδας που είναι …νιάτα 🙂

    #6: Δεν είναι ακριβώς μύθος Πέπε. Το τρίμηνο των καλοκαιρινών διακοπών αφορά πρωτίστως τους μαθητές, και χοντρικά ισχύει (από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου). Καλώς ή κακώς έχει πάρει η μπάλα και τους εκπαιδευτικούς των οποίων όμως οι διακοπές είναι μικρότερες. Έχω την εντύπωση ότι οι εκπαιδευτικοί τελειώνουν 30 Ιουνίου και ξαναπιάνουν δουλειά 1 Σεπτεμβρίου, ή κάνω λάθος;

  51. Στη δεκαετία του 50 είχα ακουσει την γειτόνισσα να λέει «τα καλοκαιριανά μας ρούχα» αντί «καλοκαιρινά¨και πολύ μου είχε αρέσει ηχητικά.

  52. Ριβαλντίνιο said

    Έχει κάποιος φίλος μελετήσει τον Βολταίρο ; Είχα διαβάσει ένα πειστικό άρθρο
    Ο Βολταίρος και οι μαύροι: Το αληθινό αποτρόπαιο πρόσωπο του «διαφωτισμού. ( Γράφει ο Γιώργος Κεκαυμένος ).

    στο οποίο έχει μερικά αποσπάσματα του Βολταίρου ( και του Χιούμ και του Κάντ και του Λίνκολν ) που τον εμφανίζουν ρατσιστή προς τους μαύρους. Π.χ.

    «Τα στρογγυλά μάτια τους, η πλακουτσωτή μύτη τους, τα χείλια τους που είναι πάντα παχιά, τα διαφορετικά διαμορφωμένα αυτιά τους, το μαλλί στο κεφάλι τους, το μέτρο της ίδιας της νοημοσύνης τους, όλ’ αυτά ορθώνουν ανάμεσα σ’ αυτούς και τα άλλα είδη τεράστιες δ ι α φ ο ρ έ ς».

    «Και δεν είναι άνθρωποι, παρά το παράστημα του σώματος, μιας κι η ικανότητα στο να διατυπώνουν την σκέψη τους απέχει υπερβολικά πολύ από την δική μας. Τέτοιοι είναι εκείνοι που έχω δει και έχω εξετάσει».

    «Εάν η αντιληπτικότητά τους δεν είναι τελείως διαφορετικής φύσης από την δική μας, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ κατώτερη. Δεν είναι ικανοί στο να δείξουν οποιασδήποτε μεγάλη συγκέντρωση. Έχουν πολύ μικρή συνδυαστική ικανότητα και δεν δείχνουν ικανότητα να κατακτήσουν ούτε τα πλεονεκτήματα ούτε για τις καταχρήσεις της φιλοσοφίας μας».

    «Ένα σπουδαίο ζήτημα είναι επίσης το αν προέρχονται [οι Αφρικανοί] από τους πιθήκους ή εάν οι πίθηκοι προέρχονται από αυτούς. Οι σοφοί μας μας έχουν πει ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού. Να λοιπόν μια ωραία εικόνα του θείου κατασκευαστή: Μια πλακουτσωτή μαύρη μύτη με ελάχιστη ή και ανύπαρκτη νοημοσύνη. Σίγουρα θα έρθει καιρός που θα μάθουν ακόμη και αυτά τα ζώα πώς να καλλιεργούν καλά το έδαφος, να καλλωπίζουν τα σπίτια και τους κήπους τους και να γνωρίσουν τις πορείες των αστεριών: Ο οποιοσδήποτε χρειάζεται τον χρόνο του για όλα».

    Όμως έπεσα πάνω σε ένα άλλο απόσπασμα του Βολταίρου που μου φάνηκε πολύ συγκινητικό και καθόλου ρατστικό προς τους Αφρικανούς :

    Βολταίρος, Ο Αγαθούλης, 1759

    Συνάντηση στο Σουρινάμ

    Πλησιάζοντας στην πόλη, συνάντησαν έναν νέγρο ξαπλωμένο καταγής, που δεν είχε επάνω του παρά τα μισά ρούχα του, ένα σώβρακο δηλαδή από μπλέ πανί. Αυτός ο δύστυχος άνθρωπος είχε κομμένο το αριστερό του πόδι και το δεξί του χέρι. «Ω, Θεέ μου !», του είπε ο Αγαθούλης ολλανδικά, «τι κάνεις εκεί φίλε μου, σ’αυτή την φοβερή κατάσταση που σε βλέπω ;» «Περιμένω τον αφέντη μου, τον κύριο Βαντερντεντούρ, τον φημισμένο έμπορο», αποκρίθηκε ο νέγρος. «Μήπως είναι ο κύριος Βεντερντεντούρ που σε κατάντησε έτσι ;» του είπε ο Αγαθούλης. «Μάλιστα, κύριε», είπε ο νέγρος, «έτσι συνηθίζεται. Μας δίνουν ένα πάνινο σώβρακο όλο – όλο δύο φορές το χρόνο. Όταν δουλεύουμε στα εργοστάσια ζάχαρης και η μυλόπετρα μας αρπάξει το δάχτυλο, μας κόβουν το χέρι. Όταν θέλουμε να το σκάσουμε, μας κόβουν το πόδι : μου έτυχαν και οι δύο περιπτώσεις. αυτό είναι το αντίτιμο της ζάχαρης που τρώτε στην Ευρώπη. Ωστόσο, όταν η μάνα μου με πούλαγε για 10 παταγονικά σκούδα στα παράλια της Γουινέας , μου έλεγε : Αγαπημένο μου παιδί, να δοξάζεις τα φυλαχτά μας, να τα λατρεύεις πάντοτε, θα σε κάνουν να ζείς ευτυχισμένος. Έχεις την τιμή να είσαι σκλάβος των αφεντάδων μας των Λευκών και βοηθάς τον πατέρα σου και την μητέρα σου να κάνουν την τύχη τους. Αλλοίμονο ! Δεν ξέρω αν τους βοήθησα να κάνουν την τύχη τους, αλλά αυτοί δεν με βοήθησαν να κάνω την δική μου. Τα σκυλιά, οι πίθηκοι και οι παπαγάλοι είναι χιλιάδες φορές λιγότερο δυστυχισμένοι από εμάς. Τα ολλανδικά ξόανα που με έκαναν χριστιανό, μου λένε κάθε Κυριακή πως είμαστε όλοι τέκνα του Αδάμ, Λευκοί και Μαύροι. Δεν ξέρω από γενεαλογία, αλλά αν αυτοί οι ιεραπόστολοι λένε αλήθεια, είμαστε όλοι πρωτοξάδελφα. Ωστόσο θα πρέπει να ομολογήσετε πως δεν μπορεί κανείς να φερθεί στους συγγενείς του με πιο φριχτό τρόπο.»
    … «Πάει τελείωσε, πρέπει να παραιτηθώ τελικά από την αισιοδοξία…», αναφώνησε ο Αγαθούλης. «Τι είναι αισιοδοξία ;» είπε ο Κακάμπο. «Αλλοίμονο», είπε ο Αγαθούλης, «είναι να υποστηρίζεις με λύσσα ότι όλα πάνε καλά όταν δεν είσαι διόλου καλά». Και άρχισε να χύνει δάκρυα κοιτάζοντας τον νέγρο του και κλαίγοντας μπήκε στο Σουρινάμ.

    Τελικά ο Βολταίρος ήταν ρατσιστής ή μία έγραφε έτσι και την άλλη αλλιώς, ανάλογα τα κέφια ;

    ————————————————————————————
    @ 50 Alexis

    Δεν θυμάμαι ημερομηνίες να σου πώ την αλήθεια. Πάντως στα βόρεια κατά την δύση του ηλίου τα κατέβαζα γιατί μας την έπεφταν τα κουνούπια όπως στην Αίγυπτο. Ομοίως τη νύχτα στην σκοπιά που έβαζε ψυχρούλα.

  53. Alexis said

    #49γ: Όπως και να το υπολογίσεις η πλάστιγγα γέρνει συντριπτικά υπέρ των εκπαιδευτικών. 44 εργάσιμες (χοντρικά) Ιούλιο και Αύγουστο+8 τα Χριστούγεννα+8 το Πάσχα, μας κάνουν 60 εργάσιμες. Ούτε στ’ όνειρό τους οι άλλοι υπάλληλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί.

  54. Γς said

    52:

    >Ένα σπουδαίο ζήτημα είναι επίσης το αν προέρχονται [οι Αφρικανοί] από τους πιθήκους ή εάν οι πίθηκοι προέρχονται από αυτούς.

    Darwin revisited:

    Α-Β δημοτικού, ο μεγάλος:

    -Μπαμπά είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος έγινε από τον πίθηκο;

    Αντε τώρα να του εξηγήσεις ότι εξελίχτηκαν από κοινό πρόγονο και τέτοια:

    -Όχι, δεν είναι αλήθεια.

    -Ναι, ε; Το αντίθετο; Να έγινε ο πίθηκος από τον άνθρωπο;

    Κι έδειξε χαμογελώντας τον αδελφό του (νήπιο), που καμάρωσε για τα ακατάληπτα γι αυτόν λεχθέντα.

  55. Alexis said

    #52: Το άρθρο που παραπέμπεις σοκάρει πράγματι. Αλλά φαίνεται να είναι γνήσιο. Έχει παραπομπές στο πρωτότυπο, αν μη τι άλλο.

  56. Pot said

    με γλαφυρές εικόνες από την παραλία του Τούντα «το καλοκαίρι τώρα»

  57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @50. Σιγὰ μήν ἤσουνα κληρούχας μὲ τὸν Ἰατροῦ, Ἀλέξη! :-). Πάντως, ὅπως θυμᾶμαι κι ἐγὼ ἀπὸ τὴν Θητεία μου στὸ Ναυτικό, ὅπου ὑπηρέτησα (κατ᾿ ἀναλογίαν) στοὺς Βαλκανικοὺς Πολέμους, 🙂 ἴσχυαν τὰ ἴδια καὶ στὴν ἐποχή μου: Θερινὴ στολὴ τὴν πρώτη Δευτέρα μετὰ τὶς 15 Μαΐου καὶ χειμερινὴ τὴν πρώτη Δευτέρα μετὰ τὶς 15 Ὀκτωβρίου.

  58. ΓιώργοςΜ said

    49 Δεν είπα για δεκαπενθήμερο Χριστούγεννα-Πάσχα, αν και το να έχει κανείς δύο εβδομάδες μονοκόμματες τις γιορτές, για τους υπόλοιπους θνητούς, πρέπει να είναι ο Ερμής ανάδρομος, να έχει βρέξει τον προηγούμενο δεκαπενταύγουστο, να έχει πάρει ο Πανιώνιος το πρωτάθλημα, και φυσικά να έχεις υπόλοιπο άδειας. Τα λοιπά καλύπτει το #53.

  59. gpoint said

    # 53

    Σχετικά ειναι όλα γιατι η δυσκολία της δουλειάς του εκπαιδευτικού δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Απλά θα αναέρω όταν ισχυε το 36ωρο για τους εκπαιδευτικούς μόνο οι γυμνασιάρχες-λυκειάρχες έφταναν στην σύνταξη κι ασς είχαν και τότε τις ίδιες διακοπές

  60. Περί θερινής/χειμερινής στολής.
    Μιας και με χωρίζει μόνο ένα τέταρτο του αιώνα από τη θητεία μου να ενημερώσω το κοινό ότι στο Στρατό Ξηράς (τουλάχιστον) για τους στρατευμένους έχουν καταργηθεί οι στολές εξόδου, χειμερινές και θερινές. Απλά, μαζί με τα δύο σετ παραλλαγής δίνεται και ένα λίγο καλύτερης ποιότητας, το οποίο χρησιμοποιείται σε τελετές, παρελάσεις κλπ.
    Οπότε χειμερινή στολή = κάτω τα μανίκια, θερινή στολή = πάνω τα μανίκια μέχρι να αποκαλύπτεται ο αγκώνας.

  61. sarant said

    60 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

    49 Πάντως ένας που υπηρετεί στη Βάδη έγραφε σήμερα ότι κάνουν μάθημα με 32 βαθμούς και ότι τα σχολεία εκεί κλείνουν 25 Ιουλίου φέτος -αλλά αυτοί έχουν διάφορες βδομάδες μέσα στο χρόνο, βέβαια, το ξέρω

  62. Triant said

    52:

    Δεν βλέπω τίποτα περίεργο. Υποθέτω ότι το πρώτο το έγραψε νέος, επηρεασμένος από τις κρατούσες αντιλήψεις και αργότερα ωριμάζοντας άλλαξε. Πολύ φυσιολογικό μου φαίνεται.

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα πάντα όλα σχετικά με τις σχολικές αργίες και διακοπές σε Ελλάδα και Ευρώπη:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.alexandreia-gidas.gr/archives/25908&ved=0ahUKEwjSp4-T-c7UAhXpJ8AKHZJpASIQFghJMAc&usg=AFQjCNGLlWqiacyD_NzbO-LAG4YGfXyeuQ

  64. 53 Δεν διαφωνώ, αλλά να δεχτώ τις 60 vs 25 (ή όσες ανάλογα τα χρόνια) όχι τους 3 μήνες (=90 μέρες) vs 65 (που με τα ΣΚ μπρος πίσω μπορώ κι εγώ να τις πολλαπλασιάσω.

    58 Ουδέν καλόν αμιγές κακού. Γιατί εγώ δεν μπορώ να πάω άτα όποτε θέλω (που έχει φτηνές τιμές) αλλά μόνο με τους πολλούς (αφού πολλοί κανονίζουν τις βόλτες τους ανάλογα με τα παιδιά τους – μαθητές).

    61β Και το Hitzenfrei τι έγινε; Ο διευθυντής είναι υπόλογος και πάει μέσα αν σου έγραφε αλήθεια. Για τους μη γνωρίζοντες, Hitzenfrei σημαίνει πως όταν ο διευθυντής του σχολείου δει στις 10 το πρωί πως η θερμοκρασία είναι 24 βαθιμοί 🙂 το σχολείο κλείνει κι η μαθητές (άντε, κι οι εκπαιδευτικοί να μην σας χαλάσω) έχουν ελεύθερη την υπόλοιπη μέρα τους.
    Συνολικά οι διακοπές στη Βάδη (και στη Βαυαρία) είναι καμιά βδομάδα περισσότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αλλά ειδικά στη Βάδη το κρύβουν με διάφορες πατέντες όπως αυτή που περιέγραψα ή με τις διακοπές της Αποκριάς που δεν είναι νομοθετημένες αλλά εθιμικά κάθε χρόνο βγαίνει νέα υπουργική απόφαση, άρα δεν τις μετράνε στο σύνολο 🙂 Τις λιγότερες, αν θυμάμαι καλά, τις έχουν στο Αμβούργο. (Πάλι για όποιον δεν ξέρει, σε κάθε κρατίδιο της ΟΔΓ οι διακοπές είναι διαφορετικές σε ημερομηνίες και διάρκεια).
    Στη Βάδη οι διακοπές του καλοκαιριού είναι 6 βδομάδες (και δυο βδομάδες του Αγίου Πνεύματος = 8). Κλείνουν την τελευταία Τρίτη του Ιούλη (άρα φέτος 25) και ανοίγουν την πρώτη Δευτέρα μετά τις 10 Σεπτέμβρη (άρα φέτος 11). Στη Βαυαρία πάνε μια μέρα μετά (ή μια βδομάδα 🙂 ).

  65. Να συμπληρώσω πως στη Γερμανία τα μαθήματα γίνονται όλες τις μέρες, μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, άρα οι διακοπές μαθητών – εκπαιδευτικών είναι ακριβώς ίδιες. Ο λόγος που στην Ελλάδα σταματούν πιο μπροστά (κι αρχίζουν πιο ύστερα) οι μαθητές είναι πως οι διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες πρέπει να βγουν απ’ τους εκπαιδευτικούς αφού η ύπαρξη διοικητικού (π.χ. γραμματέα) είναι όνειρο καλοκαιρινό (έχει σχέση με το σημερινό άρθρο δηλαδή!) χώρια που και να υπάρχει (σε ελάχιστα τυχερά σχολεία) δεν έχει επίσημα αρμοδιότητα για τίποτα.

    Και τόσα χρόνια που δουλεύω, ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί χρειάζονται οι 10 μέρες τον Σεπτέμβρη, ειδικά που από φέτος δεν θα υπάρχουν επαναληπτικές εξετάσεις (και που υπήρχαν πριν, μόνο σε κάποια Γυμνάσια γίνονταν, στα Δημοτικά ποτέ και στα Λύκεια μόνο με μεγάλη προσπάθεια να μείνει κάποιος).

  66. … Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει μια παροιμία, για να έρθει η άλλη να τη διαψεύσει σαν κακιά γειτόνισσα: Μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτε ο Αύγουστος χειμώνας. …

    Ίσως αξίζει να μαζευτούν τέτοια ζευγάρια από παροιμίες «κι έτσι και γιουβέτσι», αν δεν έχει ήδη γίνει. Πχ,

    Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά…
    Απ´ αγκάθι βγαίνει ρόδο…

    Όποιος βιάζεται σκοντάφτει.
    Το γοργόν και χάριν έχει.
    (Και «σπεύδε βραδέως»)

  67. … τα θερινά τα σινεμά, που ήμουν τυχερός που τα πρόλαβα.
    Θερινά σινεμά υπάρχουν και τώρα, …

    Αθήνα
    χωρίς θερινά,
    Αθερίνα

  68. … bonum tempus, …

    «Laissez les bons temps rouler!»

    από τους Κέιτζανς την Παχιά Τρίτη.

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    65. Γραμματειακή υποστήριξη στα ελληνικά σχολεία; Ούτε καν όνειρο, τα όνειρα είναι πιο ρεαλιστικά. Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, ιδίως στην πρωτοβάθμια, είναι από θυρωρός και παιδονόμος μέχρι γραμματικός, νοσοκόμος και ψυχολόγος. Και τραπεζοκόμος, αν έχει ώρες στο ολοήμερο. Να τα λέμε κι αυτά, που θα φαίνονταν ανέκδοτα σ’ έναν κάτοικο της πολιτισμένης Ευρώπης.

  70. Γς said

    68:

    This phrase is often mentioned in Louisiana and around the Gulf Coast when Mardi Gras is
    celebrated

    Κι επειδή βλέπω κι ένα λικνο για
    Featured Cuisine of Mardi Gras! Galveston το χτυπάω αλλά αυτό με πήγε στην μετάφραση:

    «Αυτή η φράση αναφέρεται συχνά στη Λουιζιάνα και γύρω από την ακτή του Περσικού Κόλπου όταν είναι Mardi Gras»

    Τα πιάσαμε τα λεφτά μας

  71. sarant said

    66 Χμ, καλή ιδέα -πόσες να είναι άραγε;

  72. Γς said

    Συζήτηση για το Ασυλο στον ΣΤΑΡ [Τατιάνα κλαι τέτοια] τώρα:

    -Στην Τουρκία που δεν έχει άσυλο; Κι η αστυνομία συλλαμβάνει φοιτητές και καθηγητές.

    Αρα γρήγορα άσυλο. Για να μην γίνουμε Τουρκία.

    Ο άσχετος. Ασυλο, πρυτανικό συμβούλιο, εκπρόσωπος φοιτητών κλπ μεσάνυχτα.

  73. Γς said

    72:

    Αχ, χάνετε!

    Αν υπάρχει μαγνητοφωνημένη η εκπομπή θα σας μεταφέρω αργότερα τι μαλακίες λέει ιδίως ένας φοιτητής

  74. Γς said

    73:

    Τον κακομοίρη Κατάντια!

  75. Γς said

    72:

    >στον ΣΤΑΡ

    στον Ε

  76. ΣΠ said

    75
    Αρχείο με τις εκπομπές του Ε υπάρχει εδώ. Η σημερινή θα μπει αύριο. Απλώς πες μας σε ποιο χρονικό σημείο είναι για να μην αναγκαστούμε και την δούμε ολόκληρη.

  77. leonicos said

    Σφίγγουν οι ξέστες και θα μας πιάσουν οι θέρμες

  78. Γς said

    76:

    Ανετα μπορεί να βρει κανείς αυτά που έλεγα.

    Κι αυτόν που χωρίς να έχει ιδέα από άσυλο εισηγείται την «επαναφορά» του.

    Κι ο νεαρός τραλαλά..

    Αλλά άσ’ το μωρέ να πάει στο διάολο.

    Ολα μου φταίνε. Σφίξαν κι οι ζέστες που λέει κι ο Λεώ [Σχ. 77]

  79. Θυμάμαι διάφορες αφηγήσεις των παλιών: Οι λέξεις Άνοιξη και Φθινόπωρο, χρησιμοποιούνταν ελάχιστα ή και καθόλου. Μιλούσαν για Χειμώνα και Καλοκαίρι. Πως προσδιόριζαν το Φθινόπωρο; Στο «κατακάτσ(ι)’μο» έλεγαν. Όμως, με την ίδια λέξη προσδιόριζαν και το …ημερήσιο «κατακάτσ(ι)’μο», γύρω στις 16.30, τότε που αρχίζει να σπάει η (καλοκαιρινή) ζέστη. Για την Άνοιξη, δεν μπεδεύονταν καθόλου: Στην «Πασχαλιά» έλεγαν και …ξοφλούσαν. Είχαν όμως πλήρες μηνολόγιο. Όχι αυτό που ξέρετε, αλλά αυτό (αρχίζοντας από τον Γενάρη): Τρανός μήνας, Μικρός μήνας, Μαρ΄ς, σ’ Πασχαλιας (ή του Αη Γιώργη), Μάης (μονοσύλαβο, παρακαλώ), Θεριστής, Αλωνιστής, Τρυγητής, τ’ Αηδημήτρη, Σπαρτής, τα Χριστού.

  80. Πέπε said

    @31:
    > > Χριστούγεννα και Πάσχα δε μετράνε;

    Μετράνε. Και για μένα μετράνε τόσο όσες μέρες διαρκούν, δεν αφαιρώ τα σαββατοκύριακα!

    Δε μετράνε όμως για καλοκαίρι.

    @49:

    > > Στην Πρωτοβάθμια τα κλείδωσαν σήμερα και θα τα ξανανοίξουν 1η Σεπτέμβρη ενώ στη Δευτεροβάθμια πρέπει ν’ αερίζονται κάθε βδομάδα (και λέω ν’ αερίζονται γιατί τι άλλο γίνεται όταν ανοίγονται το καλοκαίρι; Αφού αυτός που είναι πολλές φορές δεν ξέρει τι γίνεται στο σχολείο).

    Και πέραν αυτού, δεν έχουν κλείσει. Ανοιχτά ήταν και σήμερα, ανοιχτά θα είναι και αύριο κ.ο.κ.. Από Ιούλιο, κάθε Πέμπτη.

    > > Και μπορεί κάποιοι να λένε πως «έλα μωρέ τι έγινε αν πας να πιεις ένα πρωί τον καφέ σου στο σχολείο» αλλά ξεχνάνε πως αυτό πρέπει να γίνει σ’ όλα τα σχολεία ακόμα και στον ΑηΣτράτη ή στη Σύμη που (θεωρητικά) πρέπει ν’ ανοίγουν ΚΑΘΕ βδομάδα κι ως γνωστόν οι περισσότεροι απ’ τους εκπαιδευτικούς τους δεν μένουν εκεί.

    Εντάξει. Για να είμαστε ακριβείς, η καλοκαιρινή υπηρεσία είναι (απ’ όσα έχω δει μέχρι τώρα) μία για τον καθένα. Και -κάτι που δεν αφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού συτήματος αλλά πάντως είναι κάτι που έχει συμβεί, και ίσως συμβαίνει και γενικότερα- τα τέσσερα χρόνια που ήμουν στην Κάρπαθο, όλες τις καλοκαιρινές υπηρεσίες τις αναλάμβανε ο μακαρίτης ο διευθυντής μας, ντόπιος, που έμενε δίπλα στο σχολείο.

    @50:
    > > Δεν είναι ακριβώς μύθος Πέπε. Το τρίμηνο των καλοκαιρινών διακοπών αφορά πρωτίστως τους μαθητές, και χοντρικά ισχύει (από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου). Καλώς ή κακώς έχει πάρει η μπάλα και τους εκπαιδευτικούς των οποίων όμως οι διακοπές είναι μικρότερες. Έχω την εντύπωση ότι οι εκπαιδευτικοί τελειώνουν 30 Ιουνίου και ξαναπιάνουν δουλειά 1 Σεπτεμβρίου, ή κάνω λάθος;

    Ε άρα πώς δεν είναι μύθος; Η πραγματικότητα, τουλάχιστον για τη Δευτεροβάθμια, είναι αυτή ακριβώς που περιγράφεις. Ο μύθος είναι ότι όταν κάθεται ο μαθητής, ακριβώς τότε κάθεται και ο δάσκαλος.

    Φυσικά, δεν τα επισημαίνω όλα αυτά για να παραπονεθώ ότι οι εκπαιδευτικοί κάθονται λίγο. Την έχω βαρεθεί αυτή την κουβέντα. Μετά κάποιος θα λινκάρει την έρευνα που δείχνει πόσες ώρες στην τάξη αναγνωρίζεται επίσημα ότι αντιστοιχούν σε πόσες ώρες δουλειάς γραφείου, κάποιος θα λινκάρει Φιλανδία, κάποιος θα πει «δεν είμαστε εμείς που καθόμαστε πολύ, εσείς κάθεστε λίγο και θα έπρεπε να παλέψουμε όλοι μαζί να κάθεστε περισσότερο», κλπ κλπ.. Απλώς, επειδή το αγγλικό ανέκδοτο με τους δύο λόγους, Ιούλιο και Αύγουστο, στα ελληνικά λέγεται με τρεις, θα ήθελα να διαλύσω αυτή την παρανόηση.

  81. Νίκος Κ. said

    23, 37: Και προπερσι και φέτος ήταν προσομοίωση δημοκρατίας. Γιατί απουσίαζε η αιτιολόγηση κι η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για τις απαντήσεις που (θα) έδιναν.

  82. sarant said

    79 Ωραία αυτή η παρατήρηση για την άνοιξη και το φθινόπωρο!

  83. gpoint said

    # 66

    Μιχάλη κάποτε τις έψαχνα και γω μέχρι που ανακάλυψα δυο μια περσική και μια ιταλική απείρου σοφίας για τις γυναίκες -ειδικά η ιταλική- και «έσβησα» όλες τις άλλες :

    Αν θες να δείς πως θάναι η γυναίκα σου μετά από τριάντα χρόνια δες την πεθερά σου

    Οταν μια γυναίκα κουνάει τον κώλο της αν δεν τα θέλει η παροιμία κάνει λάθος !!!

  84. spatholouro said

    Sarant: «Αν τραβήξουμε αυτή τη λογική λίγο πιο πέρα, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως είναι πλεονασμός να ευχόμαστε «καλό καλοκαίρι» διότι το καλοκαίρι έχει μέσα του το “καλό”».

    Κατ’ αρχάς να υπενθυμίσω σχόλιό μου στην πρόσφατη συζήτηση, ότι εάν το «καλή επιτυχία» αποτελεί μετάφραση του «good luck», τότε είναι για μένα όντως ατυχής διατύπωση. Χάθηκε να το γυρίζανε στα ελληνικά ως «καλή τύχη»;

    Άλλης τάξεως ζήτημα είναι αυτό με τη φράση «καλή επιτυχία» και άλλης τάξεως ζήτημα είναι το παράδειγμα με το «καλο-καίρι» και ατόπως θαρρώ συμφύρονται τα δύο αυτά ζητήματα. Με τη λέξη «καλοκαίρι» -στη φράση «καλό καλοκαίρι»- νοείται βέβαια η εποχή που ονομάζεται «καλοκαίρι» και όχι η λέξη εκείνη που έχει μέσα της το «καλό», και με την ευχή αυτή υποθέτω ότι εννοούμε να περάσουμε αφενός εμείς καλά το καλοκαίρι και αφετέρου να είναι και το ίδιο το καλοκαίρι «καλό», δηλαδή ούτε πολλούς καύσωνες να έχει αλλά ούτε και πολλές καλοκαιρινές μπόρες…
    Αντιστοίχως, όταν ευχόμαστε «καλό χειμώνα» δεν εννοούμε «καλό ψόφο/καταιγίδες» να έχουμε, αλλά υποθέτω ότι εννοούμε αφενός να περάσουμε καλά εμείς τον χειμώνα και αφετέρου να είναι και ο ίδιος ο χειμώνας «καλός», δηλαδή να μη μας αλλάξει τον Ανανία στον ψόφο…

    Ενώ η «επιτυχία» τι άλλο ευχετικό μπροστά της ενδείκνυται ευλόγως να έχει;
    Η τύχη, μάλιστα -δεν λέμε άλλωστε «για καλή ή για κακή μου τύχη»;

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    81. Πολύ σωστά. Αλλά προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την αξιολόγηση οι διοικούντες: αυθαίρετη και αναιτιολόγητη και ευεπίφορη σε συναλλαγές κάθε είδους.

  86. sarant said

    84 Σε κάθε τέτοια ευχή υπάρχει όχι μόνο το «καλή να είναι» αλλά και «με το καλό να έρθει».

    Εκτός αυτού, το «καλή τύχη» με κανένα τρόπο δεν ταυτίζεται με το «καλή επιτυχία». Να ευχηθείς καλή τύχη σε κάποιον που δίνει πανελλήνιες μπορεί και να υποδηλώνει πως για να περάσει πρέπει να σταθεί τυχερός.

  87. Γς said

    84:

    Μήπως είναι πλεονασμός και το «Καλό Παράδεισο»;

    Οχι βέβαια.

    Ενώ σίγουρα είναι το «Καλή Κόλαση»

    😉

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Χωρίς τα καλοκαίρια» ειρωνική έκφραση όταν κρύβουν χρόνια.

    -Πόσο χρονώ ναι η νύφη;
    -τριανταπέντε
    -ναι ,χωρίς τα καλοκαίρια!

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι νομίζω ένα είδος μόνοι τους. Με ειδικά χαρακτηριστικά, διάρκεια και δάκρυα. Χιλιοτραγουδισμένοι.
    Το καλοκαίρι εκείνο. Ένα καλοκαίρι. κλπ
    Μι΄ αγάπη για το καλοκαίρι

  90. έρωτες το καλοκαίρι

  91. ΚΩΣΤΑΣ said

    Και καλό καλοκαίρι και καλή επιτυχία θα λέω. Πρώτα από κεκτημένη ταχύτητα, μια ζωή έτσι την πέρασα, σιγά μη χολοσκάσω, μην τυχόν και στεναχωρηθεί κανένας εκκεντρικός γλωσσολόγος.

    Το καλοκαίρι έχει εντυπωθεί μέσα μου ως όνομα εποχής, δεν το αναλύω εννοιολογικά. Όπως μπορώ να ευχηθώ να είναι ευχάριστο, να είναι δροσερό, έτσι θέλω να το προσδιορίζω να είναι και καλό, και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τις καιρικές συνθήκες, αλλά την εν γένει ζωή μου αυτή την εποχή.

    7 Αθεόφοβε, συγνώμη αν σε φέρνω σε κάπως δύσκολη θέση λόγω του επαγγέλματός σου, αλλά όταν πριν το χειρουργείο ο γιατρός σου λέει ότι η επέμβαση είναι δύσκολη, έχει ρίσκο και σε βάζει να υπογράψεις, το καλή επιτυχία θα με στεναχωρήσει;

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    66.>>τέτοια ζευγάρια από παροιμίες «κι έτσι και γιουβέτσι»,

    Των φονίμων ολίγα / όποιος δε μιλεί τον θάφτουνε 🙂

  93. J. Iatrou said

    Εδώ θαβουν και αυτούς που μιλάνε. ..☺

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    93. Κρείττον το σιγάν, η σιγή ταις γυναιξί κόσμον φέρει , «Σώπα» και άλλα τέτοια, δεν τσιμπάμε: Οχι δε θα μας θάψετε κουφάλες νεκροθάφτες 🙂

  95. Γιάννης Ιατρού said

    Και να μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι συνδέεται άμεσα με τα «μπάνια του λαού…» 🙂

  96. voulagx said

    Προς την συλλογικη σοφια του ιστολογιου.
    Απόσπασμα απο συμβολαιο του 1913:
    «οικίαν κειμένην εντός του χωρίου Τόϊβασι Ορτά του Δήμου Νέσσωνος ανώγειον, συνισταμένην εκ δύο ανωγείων δωματίων, αιθούσης και ταράτσας τριών ετέρων δωματίων κάτω επίσης ανωγείων και αιθούσης μετά του κάτωθι αυτών υπογείου, κειμένων δε προς το βορειοανατολικόν μέρος της όλης οικίας, μετά της έξωθι αυλής, και του έξωθι ταύτης νταμίου κατά το ήμισυ διηρημένον εκ τριών αραλικίων, συνορευομένην εν συνόλω γύρωθεν με…»
    Ξερει κανεις τι ειναι τα αραλικια;

  97. 92,
    Κι άλλο ένα:

    Όμοιος ομοίω αεί πελάζει.
    Τα ετερώνυμα έλκονται.

  98. Γιάννης Ιατρού said

    96: Το έχεις ξαναρωτήσει αυτό, ε;

  99. ΚΩΣΤΑΣ said

    96
    νομίζω χωρίσματα, διαιρέσεις του χώρου.

  100. Γιάννης Ιατρού said

    96: νομίζω κάτι σαν χώρισμα, διαίρεση, πρωτοτουρκική ρίζα *hār- (;)

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αν βοηθάει. Επειδή είναι περιγραφή σπιτιού, μήπως μπαλκόνι ή σκέπαστρο:
    αραλίκʼ (τʼ) : α. το μπαλκόνι (στεγασμένος ανοιχτός χώρος στα παλιά σπίτια), β. το χουζούρι, γ. η τεμπελιά, δ. Προέλευση : από το τουρκ. aralik = διακοπή – παύση, πηγή : ΑΠΘ # Δημητράκος λέει αραλίκι = ευρυχωρία, άπλα.
    http://idiomatismoi12345.blogspot.gr/2010/

  102. Ριβαλντίνιο said

    Λοιπόν 3 αβροφροσύνες που βρήκα και θα αρέσουν στον Σκύλο νομίζω :

    A) Οι ανασκαφές της νήσου Αγία Μαρία, στα ανοιχτά του Τσάθαμ, έφεραν στο φώς τα λείψανα πολλών Γάλλων αιχμαλώτων στρατιωτών των ναπολεόντειων πολέμων, οι οποίοι είχαν πεθάνει μέσα στα πλοία – φυλακές του Μίντγουεϋ. Έφτιαξαν γι’αυτούς ένα μικρό νεκροταφείο 20 τετραγωνικών μέτρων που το περιέφραξαν με κάγκελλα, φύτεψαν άφθονα λουλούδια και έστρωσαν κάτω χοντρή άμμο. Αργότερα ανήγειραν εκεί ένα μνημείο με την ακόλουθη επιγραφή ( 1869 ) :

    Εδώ είναι συγκεντρωμένα τα λείψανα πολλών γενναίων στρατιωτών και ναυτών, οι οποίοι, αφού υπήρξαν κατ’ αρχήν εχθροί και έπειτα αιχμάλωτοι στην Αγγλία, αναπαύονται τώρα στο έδαφός της, ξεχνώντας για πάντα τις εχθροπάθειες του πολέμου και τις πίκρες της φυλακής. Δεν είχαν την τύχη να κλείσουν τα μάτια ανάμεσα στους αγαπημένους συμπατριώτες τους. Όμως έχουν εναποτεθεί σ’ένα κοιμητήριο αντάξιό τους, από ένα έθνος που ξέρει να αγαπά και να σέβεται την αξία και να συμπάσχει στην ατυχία.

    Β) Κατά τον Σερβοβουλγαρικό πόλεμο ( 1885 ) η Σερβία επέτρεψε στον αυστριακό Ερυθρό Σταυρό να περάσει μέσα από την Σερβία και να προσφέρει ιατρική βοήθεια στην Βουλγαρία. Μάλιστα η ίδια η Σερβία προσέφερε και δική της ιατρική βοήθεια προς την Βουλγαρία. Σε ανάμνηση αυτής της σερβικής ενέργειας γράφτηκε στον τοίχο του κτιρίου του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη : Be as humane as Serbia was in 1885 ( = Να είσαι τόσο ανθρώπινος όσο ήταν η Σερβία το 1885 ).

    Γ) Για την μάχη της Καλλίπολης οι Τούρκοι έφτιαξαν ωραίο μνημείο.
    Και στην Βουλή είχα δεί σε ένα ντοκυμανταίρ πως είχαν γράψει κα ωραία λόγια, «Εδώ, Μεμέτηδες και Τζόνηδες αναπαύονται μαζί αδελφωμένοι» ή κάτι τέτοιο.
    Γενικά εκείνες οι σκληρές μάχες είχαν και καλές στιγμές.
    Πληροφορίες βλέπω εδώ : http://atfms.org.au/the-project/explore-the-history/

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    το 101 για το 96 αλλά όχι μπαλκόνι αφού ήδη αναφέρει για μπαλκόνι. Σκεπασμένα χωρίσματα μοιάζει.

  104. voulagx said

    #98: Ωχ!! Ενα μυαλο τοχω κι αυτο σκουριασμενο. Στο εξης θα σου στελνω τις αποριες μου για προεγκριση, μη τυχον επαναλαμβανομαι. 😳

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αραλίκι (μεταξύ άλλων) :στενό πέρασμα
    • αραλίκι του = ξάπλα, ξενοιασιά, ευκαιρία, στενό πέρασμα
    http://www.visit-grevena.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B3%CF%81%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B9%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BC%CE%B1/

  106. gpoint said

    # 98

    έστι Ιατρού οφθαλμός ος τανθ’ ορά !!!!

  107. Γιάννης Ιατρού said

    106: Άσε και νομίζω πως αυξήθηκε η στραβωμάρα …, τέλος πάντων όμως

  108. voulagx said

    #106: Ναι, ειναι πανθοραιος. 🙂

  109. Γιάννης Ιατρού said

    108: το password το βρήκες τελικά;

  110. Γς said

    102:

    >«Εδώ, Μεμέτηδες και Τζόνηδες αναπαύονται μαζί αδελφωμένοι» ή κάτι τέτοιο.

    Γιατί δεν με διαβάζετε;

    Ποιήματα για τα μνήματα των συμμάχων εχθρών

    Γς said

    24 Μαΐου, 2015 στις 09:56

    Και θυμήθηκα τους Εγγλέζους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς νεκρούς του πολέμου της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Τους φροντίζουμε λέγανε οι Τούρκοι στους συγγενείς τους .

    «Τώρα είναι και δικά μας παιδιά»

  111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το πρωινό πουλί τρώει το σπυρί* // το δεύτερο ποντίκι παίρνει το τυρί
    *ή το σκουλήκι

  112. voulagx said

    #109: Α μπα! Μαλλον καποιος μ’ εχει χακαρει. Δεν βαριεσαι, δεν εχασα τιποτα σημαντικο.

  113. gpoint said

    Μεταφέρω εδώ ενα ΠΑΟΚτσήδικο σχόλιο προς βάζελους εν όψει της…Μπεργκιάδας που μόλις άρχισε…

    Προς φίλους του ΠΑΟ, η καζούρα που κάνει ο οπαδός του ΠΑΟΚ σήμερα , είναι το ξέσπασμα πωλών ετών , όπου ο ΠΑΟΚ έχανε τον έναν παίκτη μετά τον άλλο διαχρονικά ακριβός επειδή δεν είχε χρήματα να τους κρατήσει.
    Και προφανώς επειδή ο πλούσιος ποτέ δεν καταδεχόταν ούτε τον ενδιαφέρει πως νιώθει ο φτωχός , έτσι και ο οπαδός του ΠΑΟ δεν μπορεί να καταλάβει πως ένοιωθε ο ΠΑΟΚτσής π.χ. όταν ο πλούσιος ΠΑΟ εντελώς πρόστυχα και αντιδεοντολογικά έκλεινε τον Δημόπουλο μια μέρα πριν τον τελικό με την ΑΕΛ .
    Τώρα που ο οπαδός του ΠΑΟ ήρθε στην θέση του ΠΑΟΚτσή βλέπει πως είναι το έργο απο την ανάποδη , ε δικαιούται και ο ΠΑΟΚτσής να κάνει λίγη καζούρα

    και συμπληρώνω τους Τερζανίδη-Ασλανίδη από την υπερομάδα, τον Αναστασιάδη -τον οποίον και διέφθειραν- λίγο μετά, μέχρι τους Σβούρα και Σαλπιγγίδη τα τελευταία χρόνια

  114. sarant said

    Τελικά πολλά είναι αυτά που τα έχουμε ξαναπεί!

  115. Γιάννης Ιατρού said

    112: Βέβαια.., βλέπεις σε ρωτάει, «πώς λέγανε την δασκάλα σου»; Αλλά που εσύ…, εν αντιθέσει με τον Μακρόν, την ξέχασες! 🙂

  116. Γιάννης Ιατρού said

    113: Σου ξέφυγε εσένα στην αντιγραφή ή το γράφει όντως έτσι; …το ξέσπασμα πωλών ετών…

  117. Γιάννης Ιατρού said

    114: Έχει γίνει δουλειά σ’αυτό το μπλογκ 🙂

  118. voulagx said

    #115: Υπονοεις πως αν την θυμομουνα την δασκαλα θα ημουνα τωρα ο Μακρον της Ελλαδας;

  119. Γιάννης Ιατρού said

    118: ή θα έβρισκες το password 🙂
    ΥΓ: Προχθές, στη λαϊκή ένας μανάβης, όταν έβλεπε καμιά που του γυάλιζε, φώναζε: «ε καλέ κυρία, …όταν κλείσεις τα 90 να με πάρεις τηλέφωνο …, Μακρονγιώργη με λέν΄»

    Λοιπόν,
    λέτε ο γνωστός πρώην σχολιαστής να άνοιξε στο ILL Οινόη γυράδικο; 🙂

  120. voulagx said

    #119: Θα εβρισκα το πασγουορντ αλλα θα εχανα υπουργους. 🙂

  121. Γιάννης Ιατρού said

    120: Αμύνης 🙂

  122. 111,
    Πολύ καλό!

  123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Βέβαια εγώ αποφεύγω να σχολιάζω γλωσσικά θέματα γιατί δεν ξέρω την τύφλα μου, αλλά μιά και δεν ειπώθηκε από κανέναν θα πώ την κουτουράδα μου.
    Το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του -καλή επιτυχία- είναι κατά την γνώμη μου πως η επιτυχία έχει διαβαθμίσεις, π.χ, μια και μιλάμε για εισαγωγικές εξετάσεις, επιτυχία είναι να περάσει ένα παιδί σε κάποια σχολή, επιτυχία και το να περάσει στην σχολή που θέλει, κάποια είναι καλύτερη. Ακόμα κι εκεί όμως υπάρχει ο βαθμός επιτυχίας, 1,2,3,4,5,….ή τελευταίος, άρα όταν ευχόμαστε καλή επιτυχία, εννοούμε την καλύτερη δυνατή επιτυχία αναλόγως των προσόντων και του στόχου, το ίδιο νομίζω συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

    39 – Θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα.☺ Οι δάσκαλοι σου μάθανε αυτά που οξύνουν την κριτική σκέψη, αυτά που λές εσύ, είναι του διαβόλου.☺
    «Κάποια πράγματα μαθαίνονται όσο είσαι μικρός, πριν τα 14. Μετά δεν…»
    Γιατί νομίζεις το μαύρο σκυλολόϊ συνεδρίασε, γιατί έχουν επιβάλλει τα θρησκευτικά από την τρίτη δημοτικού και γιατί εγώ γκαρίζω ΜΟΝΟ για την υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όλα εκεί παίζονται, μη κοιτάς που εσείς εδώ δεν ασχολείστε μαζί της, η εξουσία ξέρει τι κάνει.

    Υ.Γ – Επειδή σε προηγούμενο διάλογό μας, είπες πως ξεκίνησες να ψάχνεις για την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την παραγωγή του χρήματος από αυτό, αν ενδιαφέρεσαι σοβαρά να κατανοήσεις σε μεγάλο βαθμό το παραμύθι που μας πουλάνε τα ΜΜΑ και οι κυβερνήσεις, πάρε το μέηλ μου από τον Νικοκύρη, θα σου στείλω δύο άρθρα που θα σε κάνουν να αλλάξεις οπτική για τον κόσμο και να καταλάβεις την προσπάθεια που κάνω να αποφύγω το εγκεφαλικό βλέπωντας εκείνη την πραγματικότητα κι αυτήν εδώ.

  124. Πέπε said

    > > Το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του -καλή επιτυχία- …

    Εντάξει, έχει μια βάση κι αυτό, αλλά καλή επιτυχία λέμε και σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν δύο απλά ενδεχόμενα, η επιτυχία και η αποτυχία, χωρίς αυτές τις διαβαθμίσεις. Άλλωστε, δεν ευχόμαστε «καλή ή έστω μέτρια επιτυχία» 🙂 , ενώ κάλλιστα ευχόμαστε σε κάποιον να περάσει σε μια σχολή κι ας είναι και ιχθυοκαλλιέργειες Μεσολογγίου, αν δεν πιάσει την Ιατρική.

    Κατά τη γνώμη μου το επιχείρημα είναι ένα και απλό:

    Με το «καλό, καλή, καλούς, καλές, καλά (αιτιατική)» ευχόμαστε. Κάθε πρόταση που αποτελείται από αυτό το επίθετο και οποιοδήποτε ουσιαστικό, και τίποτε άλλο, γίνεται αυτόματα κατανοητή ως ευχή. Όχι μόνο σε καθιερωμένες ευχές (καλό καλοκαίρι, καλά Χριστούγεννα, καλή όρεξη, καλημέρα…), που κι αυτές είναι πολλές, αλλά και σε ευκαιριακούς σχηματισμούς. Ακόμα και το εμετικό «καλή απόλαυση» των ψηλομύτικων εστιατορίων, μπορεί να είναι γελοίο αλλά δεν παύει να είναι κατανοητό.

    Οι ευχές που δεν περιλαμβάνουν «καλό» είναι καθιερωμένες μία προς μία, και όχι τόσο πολλές. Περαστικά, όνειρα γλυκά, σιδερένιος, σιδεροκέφαλος, και στα δικά σου, με υγεία, χρόνια πολλά, πάντα χαρές, πάντα γεια πάντα χαρά, πάντα τέτοια… Δεν μπορείς να βγάλεις ευκαιριακά μια ευχή από το μυαλό σου και να την πεις χωρίς «καλό»: «επιτυχία» έτσι σκέτο δεν πάει, όπως δεν πάει «άνετο ταξίδι» ή «ευχάριστο απόγευμα» ή «πολλά λεφτά» ή «δημιουργικά χρόνια». Θα πρέπει να βάλεις «εύχομαι», ή κάτι ανάλογο που να είναι αναλυτικό και σαφές. Αν δε θες να το κάνεις έτσι αλλά πιο σύντομα και κωδικοποιημένα, είναι κοινή σύμβαση ότι βάζεις «καλό», ανεξαρτήτως αν, στενά κυριολεκτικά, είναι πλεονασμός.

    Κάθε λαθοθήρας και γλωσσοεξυπνάκιας έτσι το είχε μάθει από μικρός, πριν αναπτύξει τις τωρινές του τάσεις. Το καταλάβαινε χωρίς να διερωτηθεί γιατί, και όταν του σφύριξε ότι δεν είναι σωστό, στην ουσία πάλι δε διερωτήθηκε γιατί.

  125. Γς said

    124:

    >και όταν του σφύριξε

    κελ εξπρεσιόν μοντιέ!

    https://www.slang.gr/lemma/6849-ton-sfyrizo

    J’ai pensé qu’il valait mieux
    Nous quitter sans un adieu,

    Et j’entends siffler ce train
    J’entendrai siffler ce train toute ma vie.

  126. Γς said

    1962 γμτ

  127. Γς said

    125:

    Lord I’m one, Lord I’m two, Lord I’m three, Lord I’m four,
    Lord I’m 500 miles from my home.
    Away from home, away from home, away from home, away from home
    Lord I’m five hundred miles from my home.

  128. NM said

    #102 Ριβ..: Τουρκικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Οδός Δομοκού & Αγ.Αναργύρων – Πειραιάς.

  129. spatholouro said

    #96
    Όλο και κάτι φαίνεται να ταιριάζει από τα παρακάτω:
    https://www.seslisozluk.net/aralik-nedir-ne-demek/

  130. Τι να πει και το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

  131. Alexis said

    #80: Ένας μύθος, έστω, που έχει ως βάση του ένα πραγματικό γεγονός (τις τρίμηνες διακοπές των μαθητών).

    #124: Καλή συνέχεια (μπρρρ… )
    Καλή πατρίδα (σύντροφε)
    Το δεύτερο είναι νομίζω χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου το «καλός» δεν προσδιορίζει το ουσιαστικό αλλά σημαίνει «με το καλό να γυρίσεις στην πατρίδα» ή κάτι παρεμφερές τέλος πάντων.

    Και τώρα θα θέσω ένα καίριο ερώτημα με το οποίο θα κατακεραυνώσω τόσο τον κ. Σαραντάκο όσο και τους συνταξιούχους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου: Πώς ξεύρουμε ότι ο Βαμβακάρης δεν έκαμνε θαλάσσιον λουτρόν, το κοινώς λεγόμενον μπάνιο;
    Και αν ισχύει αυτό τότε πώς έγραψε το άσμα «Στο Φάληρο που πλένεσαι περιστεράκι φαίνεσαι;». Υπονοείτε ότι ο μέγας Βαμβακάρης επήγαινε εις τας πλαζ μόνον δι οφθαλμόλουτρον, ήτο δηλαδή ματάκιας;
    Εάν προκληθώ θα προβώ εις περαιτέρω αποκαλύψεις…
    ( 🙂 🙂 🙂 )

  132. Και καλό βόλι, όπως μας θύμισε ο Σπάιραλ ήδη στο #10.

  133. Alexis said

    124: Δεν μπορείς να βγάλεις ευκαιριακά μια ευχή από το μυαλό σου και να την πεις χωρίς «καλό»: «επιτυχία» έτσι σκέτο δεν πάει, όπως δεν πάει «άνετο ταξίδι» ή «ευχάριστο απόγευμα» ή «πολλά λεφτά» ή «δημιουργικά χρόνια». Θα πρέπει να βάλεις «εύχομαι», ή κάτι ανάλογο που να είναι αναλυτικό και σαφές.

    Ένας φιλόλογος του γιού μου, οπαδός της θεωρίας περί πλεονασμού, έλεγε στα παιδιά όταν έγραφαν διαγώνισμα «εύχομαι επιτυχία»!

  134. sarant said

    131 Δεν θυμάμαι πώς το έγραψα αυτό, αν δηλαδή το είχα κάπου διαβάσει (στην αυτοβιογραφία του;) ότι δεν έκανε μπάνιο ή αν το έβγαλα από το νου μου, επειδή δεν ταιριάζει με τη δωρική του αυστηρότητα. Μάλλον το δεύτερο.

  135. Γς said

    131:

    >ο μέγας Βαμβακάρης επήγαινε εις τας πλαζ μόνον δι οφθαλμόλουτρον, ήτο δηλαδή ματάκιας;

    Ο γλάρος στα ρώσικα είναι τσάϊκα [чайка].
    Το ίδιο και στα βουλγάρικα.

    Γλάρους στα βουλγάρικα είναι ο ματάκιας των πλάζ

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    124 – Είπα να δοκιμάσω την τύχη μου στα γλωσσικά κι ευχήθηκα στο σχόλιό μου ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, τελικά δεν τα κατάφερε και τόσο καλά αλλά δεν απέτυχε κι όλας, άρα είχε επιτυχία αλλά δεν ήταν καλή.☺

  137. Γς said

    131, 135:

    >Εάν προκληθώ θα προβώ εις περαιτέρω αποκαλύψεις…

    Το Σχ. 135 ενέχει και την ζητούμενη πρόκληση.

    Αντε!

  138. Γς said

    136:

    Το δικό μου;

    Σχ. 87

  139. Γς said

    125, 127:

    Στο μεταξύ μετά το τρένο που σφυρίζει και τα 500 μίλια μακριά απ το σπίτι, ας βάλουμε και το

    Country roads, take me home to the place I belong.

  140. Γς said

    137:

    Ευχαριστούμε.

    Δεν θα πάρουμε!

  141. Alexis said

    #139: Ωραίο τραγούδι και ωραίο βίντεο!

  142. cronopiusa said

  143. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα…

  144. Γς said

    142:

    Πότε θα μιλήσουμε Κρόνι για τον Σουγιούλ και την Birsen Alan;

    Και την Ζεχρά που έγινε «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»

  145. Πέπε said

    @133:
    > > Ένας φιλόλογος του γιού μου, οπαδός της θεωρίας περί πλεονασμού, έλεγε στα παιδιά όταν έγραφαν διαγώνισμα «εύχομαι επιτυχία»!

    Καλά έκανε. Δεν είπε κανείς ότι δεν μπορείς να το πεις αυτό. Αλλά είναι μια απλή κυριολεξία. Εύχεσαι επιτυχία ευχόμενος επιτυχία, δηλαδή περιγράφοντας αυτό που κάνεις.

    Παράλληλα προς την απλή κυριολεξία, υπάρχει και μια έκφραση: «καλό _____».

    ———————–
    Άλλωστε, αν θέλει κανείς να είναι τόσο σχολαστικός, το «εύχομαι επιτυχία», ειδικά στις Πανελλήνιες, μπάζει λίγο: σας εύχομαι να περάσετε, παρόλο που αντικειμενικά δεν πρόκειται να περάσετε όλοι αφού είστε περισσότεροι από τις θέσεις…

  146. Γς said

    145:

    >Παράλληλα προς την απλή κυριολεξία, υπάρχει και μια έκφραση: «καλό _____».

    Πιπέρι! Dr Pepe

  147. Πέπε said

    Εγώ πιπέρι;
    Κανέλα και γαρύφαλλο!

  148. cronopiusa said

    Καλή σου μέρα Γς!

  149. Μα Κύριε ελέησον! Ποιος λέει «καλή επιτυχία» σε άνθρωπο που μπαίνει στο νοσοκομείο για εγχείριση; «Καλή τύχη» λέμε, «όλα να πάνε καλά», ή τα γενικότερα «με το καλό», «περαστικά»… Η «καλή επιτυχία» υπονοεί και κάποια προσπάθεια εκ μέρους του αποδέκτη της ευχής. Να το πεις σε κάποιον που ξεκινάει δίαιτα αδυνατίσματος, ναι, όχι όμως σε κάποιον που μόλις αγόρασε λαχείο!

  150. daeman said

    Περί Indian summer:

    ΛΚΝ:
    γαϊδουροκαλόκαιρο το : 1. (οικ.) υπερβολικά ζεστό καλοκαίρι. 2. οι ζεστές μέρες στα τέλη του Οκτώβρη· το μικρό καλοκαιράκι.
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=γαϊδουροκαλόκαιρο&sin=all

    το μικρό καλοκαιράκι, οι ζεστές μέρες, κυρίως του Οκτωβρίου, που ακολουθούν τις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες· γαϊδουροκαλόκαιρο 2.
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=καλοκαίρι&dq=

    ΛΝΕΓ: καλοκαιράκι το: (υποκ.) το καλοκαίρι. ΦΡ. μικρό καλοκαιράκι / καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου οι θερμές ημέρες που ακολουθούν ενίοτε τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου και συμβαίνουν συνήθως πριν ή/και λίγο μετά την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

    «Δεν τη θυμάστε φαίνεται τη λεκάνη γεμάτη ως τη μέση με το αίμα της Ουρανίας. Τη θυμάστε; Ήτανε νύχτα του Οχτώβρη, ζεστή.
    […]
    Τη λεκάνη και τα εικονίσματα μπορείτε να τα πάρετε. Ακόμα και το τραπέζι με τον κίτρινο μουσαμά. Και την Ουρανίτσα την ίδια μπορείτε να τη στείλετε αλλού. Μα η νύχτα μέσα στο γαϊδουροκαλόκαιρο, το φως της ασετυλίνης, τους δρόμους και το βουητό του μαχαλά, τα σπασμένα τζάμια και τις μεγάλες φωτισμένες γυάλες με το πράσινο και το κόκκινο νερό, το λαχάνιασμα του Γιούνες, το χαμόγελο του γιατρού, αυτά όλα θα μείνουν πίσω, δεν κλείνονται σε βαγόνια. Και δίχως αυτά τι παίρνετε μαζί σας; Τίποτα!»
    ~ Αριάγνη, Στρατής Τσίρκας

    «Πριν φύγη ο προάγγελος αυτός του χειμώνα, μας προσφέρει μια τελευταία χαρούμενη αναλαμπή: Το μικρό καλοκαιράκι ή τ’ Άη-Δημητριού το καλοκαιράκι, που μερικοί αχάριστοι τ’ ονόμασαν γαϊδουροκαλόκαιρο, επειδή φέρνει γαϊδουρινή ζέστη.

    Εμείς όμως ας το υποδεχτούμε με τη συμπάθεια που το υποδέχονται οι Κερκυραίοι
    Άη-Δημητράκι
    Μικρό καλοκαιράκι
    στολίζοντας τα βάζα μας με τα όμορφα λουλούδια του, τα χρυσάνθεμα, που τα βαφτίσαμε αηδημητριάτικα ή αγιοδημητρολούλουδα και οι Κύπριοι οχτωβρούδια.»

    ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ
    Σάββατον 5 Οκτωβρίου 1957, Περίοδος Ε΄ τόμος Α΄ αριθμ. 21, Ελληνική ζωή και γλώσσα, Σταύρος Μάνεσης: Οκτώβριος

    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?4520-Indian-summer

    Όσο για το «ινδιάνικο καλοκαίρι» του Μπάμπι, δεν έχουμε Ινδιάνους στο Ελλάντα, αλλά φαίνεται πως είναι πρόσφατο μεταφραστικό δάνειο / αγγλισμός, γιατί κυκλοφορούν μερικά γκουγκλοευρήματα (134 βρίσκω). Πολλά από αυτά βέβαια οφείλονται στο βιβλίο «Το τελευταίο ινδιάνικο καλοκαίρι» της Μάρως Λοΐζου και στο κόμικ «Ινδιάνικο καλοκαίρι» του Μίλο Μανάρα, αλλά το έχουν υιοθετήσει μερικοί αμήχανοι. Βλέπουν τους Ινδιάνους να κόβουν ξύλα, που λέει και το ανέκδοτο για τη βαρυχειμωνιά, και κόβουν κι αυτοί.

    Και ο χειμώνας της Ινδιάνας (όχι της Ιντιάνας), αν και το squaw στα αγγλικά είναι υποτιμητικό, ενώ στα μασαχουσέτικα σήμαινε απλώς «γυναίκα» :
    squaw winter:
    1. (US, New York) An early onset of winter, an early (October) cold snap, often followed by flurries of snow.
    2. (Canada, Northwest Territories) A mild onset of winter.
    https://en.wiktionary.org/wiki/squaw_winter

    Τώρα την καλοκαιριά, μικρό μου
    φεύγεις απ’ το σπίτι το δικό μου
    έννοια σου και θα το μετανιώσεις
    σαν το κεράκι, αλανιάρα μου, θα λιώσεις

    Trio Tekke, Ρεγγέτικα

  151. 102 Ενδιαφέρον, Ρίβα. Πάρε ένα αντίδωρο με θρησκευτικά μικτό νεκροταφείο http://valiacaldadog.blogspot.gr/2008/10/blog-post_25.html

    Περί αραλικιών. Αραλίκ στα τούρκικα είναι ο Δεκέμβρης. Εξού και το δικό μας αραλίκι για τις αγροτικές περιοχές που δεν έχουν ελιές. Τώρα, στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μήπως εννοεί τα διαχωριστικά; Ή τα υποστηλώματα;

  152. voulagx said

    #151: Σκυλε, μαλλον διαχωριστικα εννοει αλλα δεν μπορω να φαντασθω πως ηταν – τρια κιολας τον αριθμο που να διαιρουν στη μεση το νταμι.

  153. spatholouro said

    #152
    Οπότε, φαίνεται δεν σου ταιριάζει κάτι από τα σημαινόμενα του #129…

  154. Μήπως τα αραλίκια (τώρα που το ξαναδιάβασα) είναι τίποτα κλειστά *δωματιάκια* για να αράζουν τα ζώα, χωρίς να κρυώνουν; Κάτι σαν μικρά παχνιά, δηλαδή.

  155. Λ said

    Ξεχάσατε το νησί Καλοκαίρι στην ταινία Μάμμα Μία
    https://www.tripsavvy.com/kalokairi-greek-island-1525534

    Με την κακή καλογραία τι γίνεται;

  156. Λ said

    Στην μπαλάντα του Αντρίκου το καλοκαίρι δεν αναφέρεται αλλά είναι εκεί

  157. spiridione said

    Καλόκαιρος ήταν και όνομα στην Ύστερη Αρχαιότητα. Σε παπύρους
    http://www.trismegistos.org/ref/ref_list.php?nam_id=9765

    Και ταφ. επίγραμμα στην Παλατινή
    https://books.google.gr/books?id=63RoAAAAcAAJ&pg=PA819&dq=%CE%97%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BD+%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%BD+%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9+%CF%84%CF%8C%CE%B4%CE%B5+%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjm_I3p1tHUAhVmJsAKHc6QCbYQ6AEIJjAA#v=onepage&q=%CE%97%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BD%20%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%BD%20%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%20%CF%84%CF%8C%CE%B4%CE%B5%20%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B1&f=false

    https://www.behindthename.com/name/kalokairos/submitted
    Derived from the Greek adjective καλός (kalos) meaning «beautiful, lovely, fair» combined with the Greek noun καιρός (kairos), which literally means «due measure, proportion, fitness» as well as «time, season», but has a more figurative meaning of «the right or opportune moment», as in: being in the right place at the right time.

  158. Ριβαλντίνιο said

    @ 110 Γς

    Σε διαβάζω !

    @ 128 NM

    Ευχαριστώ. Γκούγκλισα και διάβασα. Δεν το γνώριζα καθόλου.

    @ 151 Σκύλος

    Ευχαριστώ πολύ !
    ( Κάτι παρόμοιο. Για τον Μαρδοχαίο Φριζή λένε πως ο στρατιωτικός ιερέας του διάβασε εβραϊκή ευχή ή την εβραϊκή ομολογία πίστης , αλλά πολύ αμφιβάλλω).

  159. spatholouro said

    Από τον Γ. Γιαννουλέλλη («Νεοελληνικές ιδιωματικές λέξεις δάνειες από ξένες γλώσσες» (Κείμενα 1982):

    αραλίκι: μεσοδιάστημα (τόπου ή χρόνου), από το τουρκ. aralik=μεσοδιάστημα, σχισμή, άνοιγμα<ara=ανάμεσα, μεταξύ (τοπικά και χρονικά)

  160. kass said

    Ερώτηση: Γνωρίζει κάποιος να μου συστήσει ένα καλό εγχειρίδιο αφιερωμένο στη χρήση του επιθέτου στο λόγο;

  161. daeman said

    Γεωργακάς:

    αραλίκι [aralíci] το, ① opening, gap, crack (syn άνοιγμα 5, αραμάδα, ρωγμή L, σχισμή, χαραμάδα): ο βράχος έχει ένα ~ | κοιτάζει από τ’ αραλίκια της πόρτας ② fig opportunity, occasion, chance (syn ευκαιρία): poem μα βρήκεν ~ ο Σούραυλος και ξεπετιέται πάλε (Kazantz Od 7.667) ③ inactivity, idleness, laziness (syn καθισιό, τεμπελιά, χουζούρι): καλόμαθε στο ~ | του αρέσει το ~ στο καφενείο [fr Turk aralik]

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=αραλίκι&sin=all

  162. voulagx said

    #153: Σπαθολουρο, το separation φαινεται να ταιριαζει, γενικα.
    #154: Σκυλε, αυτο θεωρω σαν το πιο πιθανο, αλλα δεν εχω δει ποτε κατι τετοιο, δηλ. δεν εχω εικονα.

  163. spatholouro said

    #160
    Δεν έχω δει κάτι τέτοιο.

    Μήπως βοηθήσουν μεταξύ άλλων οι σελ. 23-25 της ενδιαφέρουσας αυτής διατριβής, όπου γίνεται λόγος για τη σχετική έρευνα («η έρευνα για το επίθετο στα ελληνικά»):
    «Ο αξιολογικός ρόλος του επιθέτου και η χρήση του ως δείκτη ιδεολογίας: μελέτη βασισμένη σε σώματα κειμένων δημοσιογραφικού λόγου» (2010)
    http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/21138?id=21138&lang=en&p=1#page/1/mode/2up

  164. Ριβαλντίνιο said

    @ 113 gpoint

    UEFA: Κορυφαία ελληνική ομάδα ο Παναθηναϊκός. Στην ειδική κατάταξη που επεξεργάστηκε κι έδωσε στη δημοσιότητα η UEFA οι «πράσινοι» βρίσκονται στην 23η θέση, ενώ πέντε πιο κάτω (28η) ακολουθεί ο Ολυμπιακός.

    Στην 23η θέση η Πανάθα. Στην 28η ο Θρήνος. Στην 69η θέση η ΑΕΚ. Και … στην 236η θέση ο ΠΑΟΚ.

    🙂 🙂 🙂

  165. 162β Voulagx

    Ξέρουμε πως οι παλιές λιθοδομές έμπαζαν αέρα από παντού. Στο σπίτι του παπού μου (1850τόσο χτισμένο) έτσι γινόταν. Στο ισόγειο είχε δύο χώρους. Ένα για τα ζώα κι ένα για τις σοδειές, στάρι, κρασά και τέτοια.
    Στο υπαίθριο ντάμι, που λες, σίγουρα θα είχε ένα μεγάλο χώρο για να προαυλίζονται (ταΐζονται, ποτίζονται) τα ζώα και μικρότερους, πιο αεροστεγείς για να φωλιάζουν και να κοιμούνται. Ίσως είχαν και καμιά παλιολαμαρίνα ή παλιόπορτα από πάνω, για να κόβει τη βροχή.
    Εγώ έτσι το φαντάζομαι.

  166. kass said

    163 Σπαθόλουρο
    ευχαριστώ. Αν βρω κάτι άλλο θα ενημερώσω

  167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    164 – Tώρα εσύ αυτό το λές χριστιανική αγάπη; 🙂

  168. Ριβαλντίνιο said

    @ 167 ΛΑΜΠΡΟΣ

    Προσπαθώ να τον επαναφέρω στον ορθό δρόμο ! 🙂

  169. gpoint said

    # 164

    Ρίβα σου τόχω ξαναπεί, η ιστορία και η μ@λ@κία είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μου.Το παρόν κοίτα !

  170. sarant said

    157 Έχει καλό τάιμιν ο Καλόκαιρος δηλαδή

  171. Λ said

    αν δεν λαλήσει τζίτζικας, δεν είναι καλοκαίρι

    Νόμιζα οτι οι τζιτζικες τερετίζουν

    να πως εξηγείται η σχισμή στο κουφάρι του τζιτζικα

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η καλή μέρα απ΄το πρωί φαίνεται // πίσω την έχει η αχλάδα την ουρά

  173. Μπράβο, προχωράμε! 🙂

  174. spiridione said

    170. Να προσθέσουμε ότι καλοκαιρία στον Ησύχιο είναι η ευετηρία, η ευθηνία, ο καλός ενιαυτός ή καλώς διακείσθαι.
    https://books.google.gr/books?id=R-zVabafOucC&pg=PA643&dq=%22%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1%22+%22%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwi2lf-S5NPUAhXLIMAKHWYJC1YQ6AEIMDAD#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1%22%20%22%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1&f=false

    Και σε τίτλο ποιήματος των Ανακρεόντειων: «Του αυτού εις το έαρ ήτοι καλοκαίριον».
    (Στο LOEB έτσι το έχει, σε άλλες εκδόσεις δεν ξέρω, μπορεί να είναι αλλιώς).
    https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:L3JbetYXQlUJ:https://www.loebclassics.com/view/anacreontea/1988/pb_LCL143.215.xml+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

    https://books.google.gr/books?id=lD1NdfX_4osC&pg=PA356&lpg=PA356&dq=%22%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D+%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%84%CE%BF+%CE%AD%CE%B1%CF%81%22&source=bl&ots=GWxnFGjrEy&sig=kcGcfqQz46llgZvG0Tk-BzvpyWk&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiMhI-f6dPUAhWICMAKHXSHDVkQ6AEIIDAA#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D%20%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CF%84%CE%BF%20%CE%AD%CE%B1%CF%81%22&f=false

    Δηλαδή καλόκαιρος ή καλοκαίριον θα σήμαινε αρχικά την εποχή ευρύτερα που είναι κατάλληλη για γεωργικές ή αλλες σχετικές εργασίες, ο καιρός με τη σημ. των καιρικών συνθηκών είναι μεταγενέστερη.

  175. […] Καλό καίρι! […]

Σχολιάστε