Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στο σχολείο με το σκουλαρίκι, ξανά

Posted by sarant στο 11 Σεπτεμβρίου, 2017


Αύριο αρχίζουν τα σχολεία, οπότε σκέφτομαι ότι ταιριάζει να βάλουμε κάτι σχολικό -κι έτσι θα επαναλάβω, αλλά με αλλαγές και προσθήκες, ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου που είχε δημοσιευτεί εδώ πριν από πέντε χρόνια τέτοιες μέρες και έχει θέμα κάποια ετυμολογικά του σχολείου -βασίζεται άλλωστε σε ένα άρθρο που είχα δημοσιεύσει στη στήλη μου στην Αυγή π.Ι. (προ Ιστολογίου).

Ανοίγουν αύριο τα σχολεία σε όλη τη χώρα, μια και στη χώρα μας, τουλάχιστον τα τελευταία (κάμποσα) χρόνια η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς δεν είναι κυμαινόμενη όπως αλλού (π.χ. η πρώτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου) αλλά σταθερή, εκτός βέβαια αν πέφτει Σαββατοκύριακο -ακόμα κι όταν τυχαίνει η 11 Σεπτεμβρίου να πέφτει Παρασκευή.

Στον τοίχο μιας φίλης στο Φέισμπουκ, που νομίζω πως είναι εκπαιδευτικός, είδα το διάγραμμα της φωτογραφίας και γέλασα πολύ. Γέλασα, αλλά θυμάμαι τις κόρες μου όταν πλησίαζε η αποφράδα μέρα, που αρκετές φορές αδημονούσαν να ανοίξουν τα σχολεία, να βρουν τους φίλους και τις φίλες τους -αυτό βέβαια ισχύει κυρίως για τα μικρότερα παιδιά που ζουν στη μεγαλούπολη, όχι για τα πιο τυχερά παιδιά που ζουν σε επαρχία.

Κάποια παιδιά, πρωτάκια, θα πάνε για πρώτη φορά σχολείο αύριο, είτε στο δημοτικό είτε στο γυμνάσιο, τα δικά μου τα κορίτσια έχουν εδώ και δυο-τρία χρόνια ξεσκολίσει πια, οπότε το παρακολουθώ το θέμα πιο ψύχραιμα. Διότι, όσο και να πεις, με το που ξεκινάει κάθε σχολική χρονιά, κι ας μην είναι η πρώτη, μερικοί χαζογονείς βουρκώνουν.

Εμείς εδώ όμως δεν βουρκώνουμε, λεξιλογούμε -κι έτσι σήμερα θα δούμε ακριβώς τη λέξη «σχολείο» και τις παραφυάδες της.

Το σχολείο είναι λέξη ελληνιστική, με τη σημασία «διδασκαλείο». Παράγεται, φυσικά, από τη «σχολή», αλλά η σημασία αυτής της λέξης πολύ απείχε από τη σημερινή. Πράγματι, στα αρχαία ελληνικά η λέξη σχολή σήμαινε αρχικά την ανάπαυση, την απραξία, τον ελεύθερο χρόνο, ενώ η ασχολία σήμαινε ακριβώς την απουσία αργίας, ελεύθερου χρόνου. Η αρχαία σημασία επιβιώνει και σήμερα, ως σχόλη ή σκόλη (Κυριακή γιορτή και σκόλη να ’ταν η βδομάδα όλη, τραγουδούσε η Αλίκη), αλλά και στο σχόλασμα των μαθητών ή των εργαζομένων. Ο τόνος έχει ανέβει στη σημερινή χρήση, για να αποφεύγεται η σύγχυση της σχόλης με τη σχολή που σήμερα σημαίνει άλλο πράγμα –αυτό το λέμε προφύλαξη. (Μια άλλη επιβίωση, σε λογιότερη γλώσσα, είναι η σχολάζουσα κληρονομιά, που ο κληρονόμος της είναι άγνωστος, άρα κατά κάποιον τρόπο… κάααθεται).

Λοιπόν, όταν ο Αθηναίος της εποχής του Περικλή έλεγε «σχολήν άγω» αυτό σήμαινε ότι καθόταν αραχτός και ήρεμος· και επειδή μόνο ο απαλλαγμένος από τις σκληρές βιοποριστικές ασχολίες μπορούσε να αφιερώνει χρόνο στη χαλαρή συζήτηση με άλλους και στην πνευματική του καλλιέργεια, σιγά-σιγά η λ. σχολή παίρνει τη σημασία «σπουδή, φιλοσοφική συζήτηση» και αργότερα, στην ελληνιστική εποχή, φτάνει να σημαίνει και το μέρος, το ίδρυμα όπου σπουδάζει κανείς και αποκτά γνώσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι η πορεία της λέξης «σχολαστικός». Αρχικά σήμαινε αυτό ή αυτόν που έχει να κάνει με την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο. Στη συνέχεια πήρε τη σημασία εκείνου που αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στη μελέτη, άρα τον μορφωμένο, τον λόγιο -δείτε και το αγγλ. scholar που απηχεί αυτή τη σημασία. Όμως στη συνέχεια, σίγουρα υπό την επίδραση του ζωντανού παραδείγματος αρκετών λογίων, η λέξη «σχολαστικός» πήρε και αρνητική σημασία, του λόγιου που επιμένει σε γραμματικές και άλλες λεπτομέρειες, σημασία που διατηρείται και σήμερα, και στη συνέχεια του σπουδαγμένου ανόητου -στον Φιλόγελο, τη συλλογή ανεκδότων της (ύστερης) αρχαιότητας, ο συχνότερος στόχος της σάτιρας είναι οι σχολαστικοί. Παράδειγμα:

Σχολαστικὸς κολυμβῶν παρὰ μικρὸν ἐπνίγη· ὤμοσε δὲ εἰς ὕδωρ μὴ εἰσελθεῖν͵ ἐὰν μὴ μάθῃ πρῶτον καλῶς κολυμβᾶν.
(‘Ένας σχολαστικός πήγε να κολυμπήσει και παρά λίγο να πνιγεί· ορκίστηκε λοιπόν να μην ξαναμπεί στο νερό αν πρώτα δεν μάθει να κολυμπάει καλά).

Ξεστράτισα όμως. Από τη σχολή προέρχεται και το λατινικό δάνειο schola, που είναι η αρχή όλων των σημερινών school, école, scuola και των άλλων λέξεων σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών που σημαίνουν «σχολείο». (Στα τούρκικα, ο Κεμάλ όταν έκανε τη μεγάλη του μεταρρύθμιση αντικατάστησε την αραβική λέξη μεκτέπ με τη λέξη οκούλ, που την έπλασαν ή τη διάλεξαν ώστε να θυμίζει λίγο και το γαλλικό εκόλ). Να πούμε εδώ ότι στα αγγλικά πέρα από το school = σχολείο υπάρχει και μια ομόγραφη λέξη, school = κοπάδι ψαριών, με διαφορετική προέλευση όμως. Μακάρι να το ήξερε αυτό ο ποιητής που σε μια προβεβλημένη μεταγλώττιση όπερας ή κάτι τέτοιο (τον καιρό της γκλαμουριάς) έγραψε για «ένα σχολείο κόκκινων ψαριών».

Αφού διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη, η λέξη «σχολείο» επέστρεψε στη γλώσσα μας κι έδωσε έναν παράδοξο απόγονο. Βλέπετε, το λατινικό schola απέκτησε επίσης τη σημασία του παλατιανού τάγματος· και στο Βυζάντιο, το οποίο για αρκετόν καιρό είχε κρατική γλώσσα τα λατινικά, ενώ στη συνέχεια είχε θεσμική ορολογία με πάρα πολλούς λατινισμούς, οι φρουροί του τάγματος αυτού ήταν οι σχολάριοι, δάνειο από το λατινικό scholaris (επομένως, η λέξη σχολάριος είναι αντιδάνειο). Αυτοί οι σχολάριοι, όπως μαθαίνουμε από το λεξικό Σούδα, ήταν παλατιανοί φρουροί που τους διάλεγαν κατ’ εξοχήν από τους Αρμενίους, και που το δημόσιο τους μισθοδοτούσε πάντοτε καλύτερα από τους άλλους στρατιώτες, ένα είδος επίλεκτου τάγματος δηλαδή.

Οι σχολάριοι αυτοί στις παρελάσεις και τις τελετές φορούσαν στα αυτιά τους ενώτια, όπως ήταν η ονομασία του συγκεκριμένου στολιδιού τότε. Αυτά τα σκουλαρίκια, που θα ήταν υποθέτω εντυπωσιακά, ονομάστηκαν λοιπόν σχολαρικά ενώτια, και επειδή είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μαραίνεται και να πέφτει το ουσιαστικό και να ουσιαστικοποιείται το επίθετο (πρβλ. νεαρόν ύδωρ > νερό και άλλα πολλά) τελικά έμεινε σκέτο το σχολαρίκιον, που σιγά σιγά έγινε σκολαρίκιον και σκολαρίκινκαι σκουλαρίκι. Οπότε όταν σήμερα βλέπουμε σκουλαρίκια και στους άντρες, πριν το θεωρήσουμε αταίριαστο, να σκεφτούμε πως στην απαρχή της λέξης βρίσκονται οι επίλεκτοι παλατιανοί φρουροί, οι σχολάριοι, ασφαλώς διαλεχτοί λεβέντες όλοι τους.

Στο αρχικό άρθρο μου, που το είχα γράψει το 2008, είχα σχολιάσει μιαν ετυμολογικίστικη κουτοπονηριά του Άδωνη Γεωργιάδη (τότε ήταν στο Λάος, τώρα τσιρίζει για τη Νέα Δημοκρατία) ο οποίος είχε πει, περίπου, τα εξής: η λέξη σχολείο «που χαρίσαμε σε όλες τις γλώσσες της γης, κατά κυριολεξία σημαίνει τον χώρο που περνάμε τη σχόλη μας … δηλαδή στο σχολείο πάμε για να ευχαριστηθούμε στον ελεύθερό μας χρόνο» –συγκρίνετέ το αυτό, συνέχιζε, «με την εικόνα των έξαλλων παιδιών που αναλώνονται σε καταλήψεις … και θα καταλάβετε σε πόσο λανθασμένο δρόμο βρισκόμαστε».

Απαντώντας σε αυτή τη σοφιστεία, είχα παρατηρήσει αφενός ότι η λέξη σχολείον είναι μεταγενέστερη, ελληνιστική, και μάλλον σπάνια, και ότι τα παιδιά των αρχαίων προγόνων μας την εποχή του Περικλή πήγαιναν σε διδασκαλείον (ο αριστοφανικός Στρεψιάδης μάλιστα στο φροντιστήριον του Σωκράτη), όχι σε σχολείον ούτε σε σχολή, πράγμα που δεν τους εμπόδισε να κάνουν το χρυσόν αιώνα -και που φανερώνει τη λαθροχειρία του κ. Άδωνη, διότι βέβαια η χρήση της λέξης σχολείο γενικεύτηκε όταν είχε πια χαθεί η ετυμολογική διαφάνειά της. Και αφετέρου, είχα θελήσει να απαντήσω στον κ. Άδωνη με τα όπλα του, την ετυμολογία: η μετεξέλιξη του ρήματος παιδεύω από τη σημασία «εκπαιδεύω» στη σημασία «βασανίζω» οφείλεται ακριβώς στο ότι οι μαθητές εκλάμβαναν τη φοίτηση στο σχολείο σαν βασανιστήριο· σε καμιά εποχή δεν πήγαιναν οι νέοι με χαρά στο σχολείο «για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους», παρά μόνο στην φαντασία του κ. Άδωνη.

Αν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα από τη μελέτη της ετυμολογίας, αυτό είναι πως οι αρχαίοι όριζαν σαν πρωτογενή έννοια το να έχεις ελεύθερο χρόνο και να μην κάνεις τίποτα, τη σχόλη· και σαν δευτερογενή έννοια, άρνηση της πρωτογενούς, την α-σχολία, το να έχεις δουλειά (ίδιας ρίζας με τη δουλεία άλλωστε, κάτι που ίσως μας απασχολήσει σε επόμενο σημείωμα). Αλλά προς το παρόν, καλή σχολική χρονιά στα παιδιά, παρ’ όλες τις δυσκολίες!

264 Σχόλια to “Στο σχολείο με το σκουλαρίκι, ξανά”

  1. Γς said

    Καλημέρα

  2. dryhammer said

    Καλημέρα!

    Το σχόλιο (η λέξη σχόλιο εννοώ) συγγενεύει πχ με τους σχολαστικούς κλπ ή βγαίνει από αλλού;

  3. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Εκτός από το σημερινό, εγώ ευχαριστήθηκα την παραπομπή στα ανέκδοτα για τους σχολαστικούς.

    2 Δεν ξέρω, αλλά θεωρώ πως σχετίζεται μάλλον με τη σχόλη, άλλωστε συχνά σχολιάζουν κάτι αργόσχολοι χριστιανομπολσεβίκοι κλπ…

  4. Pedro Alvarez said

    H καλύτερη απάντηση στον βλακώδη Άδωνι θα ήταν η ιστορία του μεγάλου Έλληνα σοφού Αναξαγόρα .ο Αναξαγόρας πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάμψακο, μακριά από τον φθόνο της Αθήνας. Οι Λαμψακηνοί ήταν υπερήφανοι που τον φιλοξενούσαν. Η παράδοση αναφέρει ότι τον ρώτησαν τι θέλει να κάνουν για χάρη του όταν πεθάνει. Ο Αναξαγόρας ζήτησε η ημέρα του θανάτου του να είναι αργία για τους μαθητές, πράγμα που οι Λαμψακηνοί εφάρμοσαν και τήρησαν για πάρα πολλά χρόνια, αφού μας το αναφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος τον 3ο μΧ αιώνα.
    Ήξερε ο μεγάλος-εκ των μεγίστων!- σοφός ,τί θέλουν και χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά!

    Και ένα εξαιρετικό σχολικό ποίημα του Ουρουγουανού ποιητή Χουάν Άνχελ ντε Ποντιάκο υ Καλαμάρες ,σε μετάφραση Βασίλη Τριανταφυλλίδη

    Μού λέγαν οι δασκάλοι στο σχολειό
    πως για να μάθω πρέπει να ρωτώ.
    Ρωτώντας παίρνει βόλτες το μυαλό σου το αργό
    και ρώταγα συνέχεια και γώ.
    Τι, πώς, και πού και ποιός και πότε κι όταν και γιατί
    και μούλεγαν τραβώντας μου τ’αυτί.
    Ουγκαγκαμπούμ μπουμ γκι γκαπαγκούμ μπιρλιγκαγκά
    Αούγκιγκι, αούγκιγκι, μπάκαλακαούγκαγκα!

  5. Μεγάλη η ιστορία της σχόλης και όχι μόνο στους δικούς μας αρχαίους: https://en.wikipedia.org/wiki/Otium Υποτίθεται (είναι η θεωρία του Peter Burke) ότι η σχόλη αναδύεται ξανά ως έννοια με το τέλος του μεσαίωνα. Για όποιον έχει πρόσβαση: https://www.scribd.com/document/64687851/BURKE-P-1995-the-Invention-of-Leisure-in-Early-Modern-Europe και μια απάντηση εδώ: https://www.jstor.org/stable/651182?seq=1#page_scan_tab_contents

    Αυτό με τα παιδιά της επαρχίας έχει βάση, και δεν χρειάζεται να πάμε σε μικρά χωριά. Η κόρη μου καμία όρεξη δεν είχε να ξεκινήσει τη δευτέρα λυκείου σήμερα, μια και πέρασε κάθε μα κάθε βράδυ του καλοκαιριού με την παρέα της!

  6. sarant said

    Καλημέρα, καλή βδομάδα, καλή σχολική χρονιά και ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Κι ο Βάρναλης έχει πει ότι για να δημιουργήσει ο καλλιτέχνης χρειάζεται «βίτα οτσιόζα» ζωή αργόσχολη.

  7. dryhammer said

    και η άλλη άποψη

  8. Στον καιρό της σχόλης
    (εκτεταμένα αποσπάσματα και άλλα καλούδια εδώ: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?14599-%CE%97-%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82

  9. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα κι καλή σχολική χρονιά με 10 σχολικά αντικείμενα για να γίνεις η πρώτη μούρη στο σχολείο. 😀

  10. cronopiusa said

    https://twitter.com/giopso/status/907139325019803648

    Καλή σας μέρα, καλή βδομάδα, καλή σχολική χρονιά!

  11. Pedro Alvarez said

    Πφφ… τι να μας πούν και οι κουτόφραγκοι. Όταν αυτοί έτρωγαν βελανίδια, εμείς

  12. cronopiusa said

  13. Αριστεία στα χρόνια της σοβιετίας: μέχρι και οι δαπίτες αναγκάζονται να επικαλεστούν τον Μαρξ.
    http://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD/9738-%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CF%80-%CE%BD%CE%B4%CF%86%CE%BA-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD

  14. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, και καλή σχολική χρονιά σε όλους. Σε μας άλλαξε ο διευθυντής του Δημοτικού, και μου φάνηκε ωραίος και συγκροτημένος ο νέος που ήρθε. Είπε και δυο λόγια για την ώρα και την αξία της προσευχής, αλλά ας μην το ανοίξουμε αυτό.

  15. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά, να θυμίσουμε και την εντός εισαγωγικών χρήση, «σχολείο» ή «μεγάλο σχολείο», για επαγγελματικούς ή μη χώρους, στους οποίους απόκτησε κάποιος εμπειρίες ζωής…

  16. gpoint said

    Οπως έχω ξαναγράψει το σημερινό σχολείο μόνο για να βγάζεις γκόμενες/ους κάνει…

  17. spiral architect 🇰🇵 said

    @13: Το ωραίο είναι ότι, τα μαθηματικά των διοικητικο-οικονομικών είναι αστεία για τους θετικάριους. 😀
    Να δεις που, αυτά τα καϊνάρια κάποτε θα μας φορτωθούν στο σβέρκο και θα μας λένε «συγνώμη, αλλά κάναμε λάθος τον συντελεστή«

  18. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πώς θα νιώθατε αν πηγαίνατε σ’ ένα σχολείο, όπου δεν μπορείτε να ανταλλάξετε ούτε καλημέρα με τους συμμαθητές σας, αφού δεν ξέρετε τη γλώσσα τους και δεν ξέρουν τη δική σας; Αν καθόσασταν σ’ ένα θρανίο και όλα όσα ακούγατε ήταν κυριολεκτικά ακατανόητα; Αμήχανοι και αδύναμοι, έτσι; Κάπως έτσι θα νιώθουν και τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας. Και σήμερα είδα πολλά. Καλά, λοιπόν, είναι τα παχιά λόγια της πολιτείας, αλλά δεν φτάνουν για να μάθουν γράμματα αυτά τα παιδιά και για να ενταχτούν ικανοποιητικά στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Και το φιλότιμο του δασκάλου πόσες ελλείψεις να καλύψει πια;

  19. LandS said

    @ 17: «Το ωραίο είναι ότι, τα μαθηματικά των διοικητικο-οικονομικών είναι αστεία για τους θετικάριους»
    Που να δεις τα οικονομικά για τους οικονομολόγους 🙂

  20. spiral architect 🇰🇵 said

    @18: Καλή δύναμη φίλε! 😐

  21. gpoint said

    # 18

    Εχεις να προτείνεις κάτι συγκεκριμένο ή γράφεις απλά για δημιουργία εντυπώσεων ; Μήπως θα έπρεπε η πολιτεία εκτός από τα «παχιά λόγια» ν προσλάβει και μεταφραστές-μεταφράστριες για κάθε ξενόγλωσσο παιδί ;

  22. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γράφω για δημιουργία εντυπώσεων. Είσαι γάτα.

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μερικοί έγιναν πιο συριζαίοι από τους ορίτζιναλ συριζαίους για ποδοσφσιρικούς λόγους. Απίστευτο;

  24. Παναγιώτης Κ. said

    Υπάρχει και άλλη μια σημασία της σχολής. Είναι αυτή που αφορά συγκεκριμένες αρχές και μεθόδους στο χώρο της Επιστήμης, της Οικονομίας, της Λογοτεχνίας καθώς και σε διάφορες περιοχές του πολιτισμού πνευματικού ή τεχνικού.
    Για παράδειγμα λέμε, Η σχολή των Μπουρμπακί για τα Μαθηματικά, η Μαρξιστική Σχολή για την Οικονομία και την Φιλοσοφία, η Σχολή της Φραγκφούρτης για την Κοινωνιολογία, η Σχολή της Βιέννης κ.ο.κ

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να ‘σαι καλά, Αρχιτέκτονα. 😊

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι προτάσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων υπάρχουν. Όποιοι δεν μπαινοβγαίνουν μόνο σε αθλητικά σάιτ, πιθανόν να τις έχουν υπόψη τους. Απομένει (επείγει) η υλοποίησή τους.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/ypoyrgeio-paideias/ekthesi-apotimisis-toy-ergoy-gia-tin-entaxi-ton-paidion-ton&ved=0ahUKEwiwqazf25zWAhXhK8AKHfPdBTsQFggnMAM&usg=AFQjCNGi98-uXp89eW3JlEu9j4C5ETqDJw

  27. spiral architect 🇰🇵 said

    Στη επερχόμενη εποχή της «σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας» οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, τα κλειστά σχολεία, τα κακογραμμένα βιβλία, η σκοπούμενη ανάμιξη ελληνόφωνων παιδιών με ξενάκια είναι λεπτομέρειες.
    Όποιος (Έλληνας ή ξενομερίτης) μάθει μαθηματικά, φυσική και γλώσσα-λογοτεχνία θα είναι επειδή το θέλει πραγματικά. Οι υπόλοιποι στο σωρό. 😦

  28. ΚΑΒ said

    σχόλιο, σχολιανός (γιορτινός) φόρεσαν τα σχολιανά τους και πάνε σχολείο , αλλά :ακούω τα σχολιανά μου.

    Έχουμε και το αρχαίο σκόλιον που είναι μια μορφή λιανοτράγουδου που το τραγουδούσαν σε συμπόσια με συνοδεία λύρας κρατώντας ένα κλαδί μυρτιάς ο καθένας μόλις ερχόταν η σειρά του. Το σκόλιον ήταν γνωστό ή αυτοσχέδιο.

    Καλή σχολική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοονότητα από έναν παλιό εκπαιδευτικό.

  29. Μπετατζής said

    27. Νομίζω είναι η κατάλληλη ανάρτηση για να θίξω το θέμα της υποβάθμισης των μαθημάτων Χημείας, Βιολογίας, Γεωγραφίας, σε 1 ώρα την εβδομάδα σε Β και Γ Γυμνασίου, ενώ π.χ. Θρησκευτικά γίνονται 2 ώρες, ενώ δεν θα υπάρχει γραπτή εξέταση στα μαθήματα αυτά (με επιφύλαξη το τελευταίο). Το θέμα βέβαια είναι παλαιότερο, ισχύει από το 2016 με υπουργική απόφαση (απ΄ ό,τι πρόλαβα να δω), αλλά εγώ τώρα το πήρα χαμπάρι, λόγω προσωπικής ενασχόλησης με το πρόγραμμα του τέκνου. Αν έχει συζητηθεί ήδη, (πολύ πιθανό), ας καταγραφεί απλά ο θυμός μου. (για να προλάβω τυχόν απαντήσεις, δεν ξέρω πώς ήταν το πρόγραμμα των συγκεκριμένων μαθημάτων προ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά αν ήταν το ίδιο, θα περίμενα να αλλάξει προς την αντίθετη κατεύθυνση, και όχι να διατηρηθεί ή να χειροτερεύσει).

  30. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    18 Εχεις απόλυτο δίκιο για τα προσφυγόπουλα. Πάντως, κατά σύμπτωση άκουσα προχτές ένα ρεπορτάζ στο γαλλικό ραδιόφωνο για κάτι προσφυγόπουλα από το Ιράκ που έχουν πάει σε ένα σχολείο μιας περιοχής της Γαλλίας επίσης χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα και η γενική κατεύθυνση ήταν πως το γλωσσικό είναι το μικρότερο πρόβλημα, «σε δυο μήνες θα έχουν μάθει μόνα τους όσα χρειάζονται για να παρακολουθούν». Το βασικό πρόβλημα είναι που δεν έχουν στο σπίτι τις κατάλληλες συνθήκες, έλεγε.

    27 Διαφωνώ που συγκαταλέγεις και την ανάμιξη στα αρνητικά.

    29 Χωρίς διάθεση υπεράσπισης, τουλάχιστο για τη Χημεία η μία ώρα στο Γυμνάσιο είναι πολύ παλιότερο πρόβλημα. Θυμάμαι τον χημικό της κόρης μου (άρα πριν από 6 χρονια) να μου λέει ότι με μονόωρο μάθημα δεν γίνεται προκοπή. Αυτό, παρεμπιπτόντως, ισχύει για όλα τα μαθήματα: μονόωρο ίσον τίποτα.

  31. Παναγιώτης Κ. said

    Την αμετροέπεια της εκάστοτε αντιπολίτευσης δεν είναι να την παίρνει κανείς και πολύ στα σοβαρά αν θέλει να μη συγκρούεται διαρκώς με το παρελθόν του.
    Την αμετροέπεια αυτή μπορεί κανείς να την διακρίνει σε όλους τους χώρους με πρώτους και καλύτερους την Εκπαίδευση και την Οικονομία.
    Η παρούσα κυβέρνηση δεν εξαιρείται από τον κανόνα. Μιλώ για την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση.
    Αναρωτιέμαι αν θα έγραφε τα παρακάτω, σωστά κατά τη γνώμη μου, λόγια, ο κατά τα άλλα αξιόλογος Δημήτρης Σεβαστάκης βουλευτής Σύριζα Σάμου και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

    «Επειδή ένας διευθυντής σχολείου θέλει να μη μπαίνει στην τάξη πολλές ώρες, δεν θέλει την μείωση των διδασκόντων στο «σχολείο του» (στοιχείο που του εξασφαλίζει την απαλλαγή) ανεξαρτήτως αν το τελευταίο έχει λίγα παιδιά. Ξεσηκώνει τους γονείς , ότι τα παιδιά τους θα μείνουν αναλφάβητα. Οι γονείς πανικοβάλλονται. Κινητοποιούνται λαϊκιστές, τοπικοί ή συνοικιακοί κομματάρχες και περιφερειακοί «Γκρούεζοι»για την κατάντια: Ένας διδάσκων π.χ για 9 μαθητές αντί ένας διδάσκων για 6 (!). Φυσικά κανείς δεν ασχολείται με την ποιότητα του παραγόμενου έργου, αλλά με την ποσόστωση.
    Αυτή λοιπόν, τη σκληρή, μικρή, μη επική και ωμή καθημερινότητα, τις δικαιωματικές παραμορφώσεις, τις καταχρήσεις κ.λπ., η ιστορία, οι αναφορές,οι επιλεκτικές ανακλήσεις, μπορούν να την διορθώσουν; Όχι αλλά φοβάμαι ότι μπορούν να την καλύψουν. Στην εύκολη ταφή και εκταφή του εκάστοτε σκηνώματος, μπορεί να επινοηθεί μια καλυπτική ή αποκρυπτική σινδόνη».

    Επί σημιτικού Πασόκ είχαν πει στον Χρήστο Πρωτόπαπα, υφυπουργός τότε , ότι άλλα έλεγες όταν ήσουν πρόεδρος της ΓΣΕΕ και άλλα λες τώρα. Εκείνος, σχεδόν… αθώα απάντησε ότι άλλο πράγμα να είσαι πρόεδρος της ΓΣΕΕ και άλλο μέλος μιας κυβέρνησης θέλοντας να πει ότι και τότε είχε δίκιο και τώρα έχει δίκιο!
    Τότε είχα εκπλαγεί με αυτή την απάντηση. Μετά όμως…συνήλθα!
    Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι η διπλή γλώσσα στην πολιτική αφορά όλους του πολιτικούς χώρους.

  32. spiral architect 🇰🇵 said

    @30γ: Ναι, μπορεί να ακούγεται «κάπως», αλλά προσπαθώ να έρθω στη θέση του Κουβάτσου και του κάθε δασκάλου.

  33. LandS said

    Φυσικά μιλάτε για Χημεία μόνο παραδοσιακής διδασκαλίας. «Παράδοση», θεωρία, ασκήσεις, για εκμάθηση χημικών τύπων και γράψιμο αντιδράσεων. Όχι και για εργαστήρια, πειράματα και τέτοια.
    Ρωτάω λοιπόν. Ποια η σημασία προσθήκης μιας ή δυο ώρες παραπάνω την εβδομάδα;

    Με την ευκαιρία. Αν έχει αποφασιστεί (με τον πιο σωστό και αντικειμενικό τρόπο) ότι τόση ύλη πρέπει να καλυφθεί στη σχολική χρονιά, που αποτελείται από τόσες εβδομάδες, σε κάθε μάθημα ενώ κάθε μάθημα για κάθε «μονάδα ποσότητας» ύλης χρειάζεται τόσο χρόνο διδασκαλίας δεν προκύπτουν «φυσιολογικά» οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας;

  34. LandS said

    31 Αν και η επιλογή προσώπου ήταν ατυχής (τα λέει πολλά χρόνια τώρα αυτά ο Σεβαστάκης) συμφωνώ μαζί σου στην ουσία.

  35. nessim said

    «διαβαίνουμε τα σκαλοπάτια της γνώσης» είπε σε δημοτικό σχολείο στο Παγκράτι το πρωί ο (νέος) διευθυντής διαβάζοντας τον «εμπνευσμένο» λόγο του.

  36. sarant said

    35 Και πάμε κάπου αλλού 😉

  37. spiral architect 🇰🇵 said

    @35, 36: Κατά τας εκτοξεύσεις τούβλων οφείλουμε να καλυπτόμεθα. 😀

  38. LandS said

    31 Συνέχεια.
    Εξαιρετικά άστοχη η σύγκριση ενός Καλλιτέχνη καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ με Τραπεζοϋπάλληλο.

    Και κάτι άλλο, αν μου επιτρέπεται.
    Θα περίμενα η αμετροέπεια της εκάστοτε αντιπολίτευσης την οποία δεν πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά να παρουσιαζόταν με τωρινό παράδειγμα και όχι με χτεσινό.
    Ουσιαστικά λες «κοίτα τους Συριζαίους, τώρα μιλάνε μετρημένα και σοβαρά αλλά όταν ήταν αντιπολίτευση είχαν μια ασόβαρη αμετροέπεια» Ενώ θα έπρεπε κτγμ να ειπωθεί «Κοίτα τους ΝΔούδες που σαν αντιπολίτευση έχουν μια ασόβαρη αμετροέπεια ενώ όταν κυβερνούσαν μιλούσαν μετρημένα και σωστά»
    🙂

  39. Μεταφραστής said

    Στο αρχικό άρθρο μου, που το είχα γράψει το 2008, είχα σχολιάσει μιαν ετυμολογικίστικη κουτοπονηριά του Άδωνη Γεωργιάδη (τότε ήταν στο Λάος, τώρα τσιρίζει για τη Νέα Δημοκρατία) ο οποίος είχε πει, περίπου, τα εξής:

    Είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν στο Λάος.

    Αλλά στον ΛΑΟΣ ήταν.

  40. «Αυτά τα σκουλαρίκια …ονομάστηκαν λοιπόν σχολαρικά ενώτια, και επειδή είναι πολύ συχνό φαινόμενο …να ουσιαστικοποιείται το επίθετο …τελικά έμεινε σκέτο το σχολαρίκιον, που σιγά σιγά έγινε σκολαρίκιον και σκολαρίκινκαι σκουλαρίκ»ι

    Παρ’ ημίν (το πάλαι ποτε) έλεγαν τσουράκι και …τελείωναν!

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    34. Έχεις απόλυτο δίκιο, Παναγιώτη. Κάτι έχει αυτή η καταραμένη κυβερνητική καρέκλα και μεταλλάσσει καλοπροαίρετους ανθρώπους σε κυνικούς εξουσιαστές, που αντιμετωπίζουν καχύποπτα ακόμη και την τεκμηριωμένη κριτική.
    27, 30: Να μην παρεξηγηθώ: δεν με ενοχλεί που έχουμε προσφυγόπουλα στο σχολείο μας. Προς θεού. Με ενοχλεί που δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε ουσιαστικά, παρ’ όλες τις εκατέρωθεν προσπάθειες, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Γιατί δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση ότι μέσα σε δύο μήνες θα μάθουν μόνα τους τόσο καλά τη γλώσσα, ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματα της τάξης που αντιστοιχεί στην ηλικία τους.

  42. sarant said

    39 Εσκεμμένο ήταν.

  43. Μεταφραστής said

    42

    Εσκεμμένο για ποιον λόγο;

  44. gpoint said

    # 23

    ποιός συριζαίος μωρέ πούσαι εκπαιδευτικός και δεν μπορείς να λειτουργήσεις σαν λειτουργός παρά μόνο σαν δημόσιος υπάλληλος που τα περιμένει όλα από τους ανωτέρους. Κάνε μάθημα με παντομίμα, βάλε να παίξουν καρτούν, χίλιοι τρόποι υπάρχουν αν δεν φοβάσαι μην χαλάσεις το πρόγραμμα που σου έδωσαν. Οσο για τα αθλητικά στο ξανάπα ήμουνα βάζελος αλλά δεν έκλεινα τα μάτια στους Σιδηρόπουλους όπως εσύ ούτε μου φταίγανε Κύζες όταν έχανε τα γκολ ο Κλωναρίδης γι αυτό και άλλαξα γιατί ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι βάζελοι είναι ορκισμένοι εχθροί της αντικειμενικότητας, περιμένουν την εξ ύψους βοήθεια και διαμαρτύρονται αντί να παίξουν μπάλα. Βλέπεις σε πολλούς η οπαδική αγάπη διαμορφώνει χαρακτήρες, οι συνειρμοί , αναπόφευκτοι

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί ΛΑΟΣ (με τον τόνο στο όμικρον) το λέγαν μόνο οι οπαδοί του. Οι υπόλοιποι το λέμε Λάος. Εσκεμμένα.

  46. Ο αντ΄αυτού... said

    «Σχολαστικός» στο Βυζάντιο (περί τον 6ο αι,, δηλ. περίπου στην εποχή της μετάβασης από την ειδωλολατρεία στον χριστιανισμό) σήμαινε «δικηγόρος«. Παράδειγμα ο ποιητής και ιστορικός Αγαθίας ο Σχολαστικός ….,
    Το όνομά του έγινε το 2016 αντικείμενο ιδιοποίησης από ανυπόληπτο, ενίοτε και χυδαίο, σχολιαστή (καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον «χαμαιλέων του ιστολογίου»)

  47. spiral architect 🇰🇵 said

    Τα άσχημα παρεπόμενα του τουρισμού, του Airbnb και των ξενομεριτών αναπληρωτών σε τουριστικά μέρη:
    Δεκάδες συνάδελφοι αναπληρωτές, που προσλήφθηκαν πριν λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία και άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν!

    Στη Νάξο μια αναπληρώτρια δασκάλα (που το καλοκαίρι δούλευε σε τουριστικό κατάστημα) μένει σε χωριό σε γκαράζ που «ανακαινίστηκε» σε γκαρσονιέρα με νοίκι 300€ μαύρα.
    Θεωρούσε τον εαυτό της τυχερό, έστω αν στο εισόδημα της τσοντάρουν και οι γονείς της. 😦

  48. gpoint said

    # 44

    Να προσθέσω πως όταν κλείσει η πόρτα ο εκπαιδευτικός είναι απόλυτος άρχοντας της τάξης του και κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει τι θα διδάξει, άσχετο αν και πως θα κριθεί (;) μετά. Προσωπικά αρνήθηκα δυο φορές να δεχθώ επιθεωρητή που ήρθε αφού είχα αρχίσει μάθημα, έφυγε και τις δύο αλλιώς θα έφευγα εγώ. Τρίτη φορά δενμου ήρθε ποτέ, το είχαν συνήθειο να μπαίνουν στη μέση του μαθήματος για να ψαρώνουν τους κθηγητές

  49. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
    Καλὴ σχολικὴ χρονιὰ σὲ διδάσκοντες καὶ διδασκόμενους.
    Θυμᾶμαι τὶς πρῶτες μου μέρες στὸ σχολειὸ, στὰ τέλη τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿50. Πιὸ πολὺ θυμᾶμαι τὸ θριαμβευτικὸ τραγούδι ποὺ τραγουδούσαμε ὅλα μαζὶ, κατεβαίνοντας τὰ σκαλιά, τὸ μεσημέρι:

    Τὰ παιδιὰ σκολάσανε,
    τὰ φασούλια βράσανε.

  50. Μεταφραστής said

    45

    1) Άσε να απαντήσει ο Νίκος, προς τον οποίο απευθύνεται η ερώτηση.

    2) Θυμάμαι ότι ο Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος προφανώς προς εξωκομματικούς και άσχετους, αλλά όχι προς τους οπαδούς του, είχε κάνει την παρατήρηση ότι το κόμμα του ονομάζεται ΛΑΟΣ με τον τόνο στο Ο.

  51. Alexis said

    Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και δασκάλους!

    #30: Για μένα ο ρόλος του δάσκαλου, ειδικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι καταλυτικός στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο δάσκαλος είναι ο άνθρωπος, που μετά τους γονείς, επηρεάζει όσο κανένας άλλος τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Μη ρωτάτε τι γίνεται στην πράξη. Λίγοι οι εμπνευσμένοι και πραγματικοί δάσκαλοι (περισσεύουν οι «διεκπεραιωτές») γιαυτό και ηρωικοί.

    #0: Η λέξη ενώτιο επιβιώνει ακόμα για τα σκουλαρίκια των ζώων:

  52. sarant said

    50α Με κάλυψε ο Γιάννης, και σωστά θυμάσαι στο 50β.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λάος, Χρυσάβγουλα. Εσκεμμένες παραποιήσεις. 😉

  54. Μεταφραστής said

    53

    Τα χρυσαύγουλα τα λέω κι εγώ στο φατσοβιβλίο. Και σκέψου, κάποιοι πρώην φατσοβιβλιοφίλοι μου ήθελαν να με κάνουν μέλος της ναζιστικής οργάνωσης χαχαχαχαχαχα

    Δεν με είχαν καταλάβει καλά 😛

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    28 >>φόρεσαν τα σχολιανά
    σκολινά ρούχα,τα γιορτινά*. Στολή επίσης,αλλά και τη σχολική ποδιά μου την έλεγαν στολή οι (πολύ) μεγάλοι μου.
    *Τ΄Αυγούστου εικοσιεννιά
    έλα στον Αη Γιάννη
    και να φορείς το μαύρο σου
    το σκολινό φουστάνι. (Από τις οικογενειακές ιστορίες αγάπης)

    Γιάννη,πρωτάκια θα έχεις φέτος;

  56. leonicos said

    Τι ωραία! Ο Γς δεν είπε πολλά. Ασφαλώς θα του έχουν συμβεί πολλά με τα σκουλαρίκια

  57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Sarant said:
    » Στο αρχικό άρθρο μου, που το είχα γράψει το 2008, είχα σχολιάσει μιαν ετυμολογικίστικη κουτοπονηριά του Άδωνη Γεωργιάδη (τότε ήταν στο Λάος »

    @39. Μεταφραστής said:

    » Είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν στο Λάος. »

    Στὸ Λάος ἤτανε μὲ τοὺς ἀντάρτες τοῦ Πάθετ Λάο. Ἀργότερα συνελήφθη, μετεφέρθη εὶς στρατόπεδον αἰχμαλώτων, ὅπου, ὑποστὰς πλύσιν ἐγκεφάλου ὑπὸ τῆς Κας Τζιροπούλου, ἀνένηψεν. 🙂

  58. π2 said

    Για τα schola, scholaris:

    Στα λατινικά, μια πολύ συνηθισμένη σημασία της schola είναι σχολή μονομάχων. Λογικά από αυτήν την ειδικότερη σημασία εξελίχθηκε η σημασία που αποκτά ο όρος στα ύστερα αυτοκρατορικά χρόνια, όταν χρησιμοποιείται για διάφορους συλλόγους που συγκεντρώνουν μέλη συγκεκριμένων σωμάτων στρατού, οπότε από αυτήν την ύστερη σημασία θα πρέπει να προέρχονται και οι βυζαντινοί σχολάριοι με τα σχολαρικά τους.

    Για να κρατήσουμε λοιπόν τη σχέση με το θέμα της σημερινής ανάρτησης, μοιάζει λογικό να συνδέεται το σχολείο με τη βίαιη ασχολία της μονομαχίας…

    Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και διδάσκοντες.

  59. https://twitter.com/AchillesFT/status/907099631422787590

  60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @51. Τελικὰ αὐτὰ ποὺ λέει ὁ Λάμπρος γιὰ τὰ σχολεῖα πιάνουν τόπο· ἔστω καὶ ὑποσυνείδητα.
    Ἀλέξη, γιατὶ ἔβαλες τὸ δεύτερο σχόλιο μὲ τὴ φωτογραφία τοῦ συμπαθοῦς τετραπόδου κάτω ἀπὸ τὸ σχόλιο γιὰ τοὺς δασκάλους καὶ τὸν ρόλο τους;
    Τυχαῖο; Δὲ νομίζω. 🙂

  61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η καμπάνα ένος σχολείου της περιοχής ήταν το μισό μιας οβίδας που της είχαν περάσει σείστρο. Η οβίδα,το φονικό όπλο του πολέμου γίνηκε σήμαντρο που μάζευε τα σχολιαρόπαιδα.
    Υπάρχουν/χτυπάνε ακόμη καμπάνες άραγε στα σχολειά των χωριών;
    «Το πρώτο κουδούνι» λέμε πια για το άνοιγμα των σχολείων.

  62. cronopiusa said

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  65. Μεταφραστής said

    57

    :thumbsup:

  66. 59 αυτό δεν ΄ήταν σκηνή με το Βέγγο; («Ξύπνα… πρέπει να πας σχολείο… είσαι δάσκαλος τώρα»)

  67. Μεταφραστής said

    57

  68. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @42. sarant said:

    » 39 Εσκεμμένο ήταν. »

    Δέν ὑπάρχει ἐσκεμμένο πιά. Τώρα τὸ λένε ἀντιαθλητικό. 🙂

  69. Faltsos said

    Καλή Χρονιά!

    Η σχολική κοινότητα έχει το προνόμιο να ανταλλάσσει αυτή την ευχή δυο φορές το χρόνο…

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, Έφη, έκτη θα πάρω. Τα περσινά μου. Πρώτη δεν τόλμησα να πάρω ποτέ. 😊

  71. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    58 Εύστοχο αυτό με τους μονομάχους

  72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Όντως καλό. Εδώ η schola gladiatorum https://books.google.gr/books?id=1kOMSQnGm_cC&pg=PA194&lpg=PA194&dq=schola+gladiatorum&source=bl&ots=7BkdV-IysJ&sig=owOpgqyfMng7ninwsnb2L7GLC6E&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjK7uO4lZ3WAhUoL8AKHe20D8YQ6AEIUTAJ#v=onepage&q=schola%20gladiatorum&f=false

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74. ΣΠ said

    Θυμάμαι ότι από τους γονείς μου είχα ακούσει για το σχολαρχείο. Στο Βικιλεξικό ορίζεται ως παλιότερος τύπος σχολείου που κάλυπτε τις δύο τελευταίες τάξεις του σημερινού δημοτικού και την πρώτη τάξη του σημερινού γυμνασίου. Μήπως ξέρει κανείς πότε υπήρξε;

  75. Triant said

    73:
    Γι αυτό δεν ενθουσιάζομαι όταν ακούω για πετρέλαια στο Αιγαίο. Μια στραβή να γίνει και καταστραφήκαμε στ’ αλήθεια. Εντελώς και για πάντα.

  76. Πάνος με πεζά said

    Από Σχολαρχείο, εγώ πρόλαβα μόνο αυτό της Πλάκας… 🙂

  77. ΣΠ said

    24
    Και στον αθλητισμό. Π.χ. η ρώσικη σχολή του επί κοντώ, η σέρβικη σχολή του μπάσκετ κλπ.

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    70 Η έκτη πάλι είναι πολύ πολύ ιδιαίτερη.Χειραφετείς μισοεφηβάκια για γυμνασιόπαιδα.
    Καλή χρονιά σας!
    74 Για το σχολαρχείο πρέπει να έχουμε ξαναπεί εδώ. Ο παππούς μου το είχε τελειώσει, πριν έναν αιώνα περίπου.

    Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Οι γονείς


    Για το πότε τέλειωσε θαρρώ το είχαμε κι αυτό συναντήσε στην ιστορία της εκπαίδευσης. Η Μαρία είχε αναρτήσει αν θυμάμαι καλά τις διαδοχικές αλλαγές.
    Και πρώτη μέρα του σχολείου καθώς είναι ας πάμε στη Σίφνο(ο υπ.Παιδείας πήγε στην Πέρδικα της Αίγινας) που έχουμε και τους φίλους του ιστολογίου να βρούμε για το σχολείο/παλιό σχολαρχειο της:
    To σύγχρονο τριτάξιο Γυμνάσιο Σίφνου έχει την αρχή του στο Ελληνικό Σχολείο ή Σχολαρχείο Σίφνου, που ιδρύθηκε από το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος με Νόμο του Όθωνα το 1835.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AF%CF%86%CE%BD%CE%BF%CF%82

  79. sarant said

    74-78 Με πρόλαβε η Έφη

  80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81. Αγαπημένος Σόβατ̶ζ̶η̶ς̶

  82. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να αναφέρουμε και τους πρωτόσχολους του αλληλοδιδακτικού σχολείου, στα χρόνια του Καποδίστρια. Λόγω ελλείψεως ικανού αριθμού καταρτισμένων εκπαιδευτικών, οι καλύτεροι μαθητές, οι πρωτόσχολοι, δίδασκαν τους υπόλοιπους, υπό την εποπτεία ενός δασκάλου:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://eclass.uowm.gr/modules/document/file.php/NURED222/%25CE%2594%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25AD%25CE%25BE%25CE%25B5%25CE%25B9%25CF%2582/%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25B7%25CE%25BB%25CE%25BF%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25B1.pdf&ved=0ahUKEwivy_j7qZ3WAhULLsAKHdOiBP8QFggbMAA&usg=AFQjCNH4V8vsqBathm7XO15kRfPnrcOWwg

  83. ΣΠ said

    78
    Έπρεπε να το είχα φανταστεί ότι έχει ήδη συζητηθεί στο ιστολόγιο. Όμως δεν μπόρεσα να βρω μέχρι πότε υπήρχε.

  84. cronopiusa said

    La Noche de los Lapices (Night of the Pencils with English subtitles) 1986

    Chile: A 44 años del golpe fascista que derrocó a Salvador Allende

  85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Για άλλη μιά χρονιά άνοιξαν τα κρεματόρια της κριτικής σκέψης, για άλλη μιά χρονιά ο παραλογισμός θα προσπαθήσει όχι απλώς να στοιχήσει να καλουπώσει και να κατευθύνει προς την βάση της οικονομικής κοινωνικής πυραμίδος τα από την φύση τους έξυπνα και λογικά μυαλά των παιδιών (μιλώ πάντα για την πρωτοβάθμια, τα άλλα έχουν μπεί στις ράγες) αλλά κυριολεκτικά να τα ισοπεδώσει. Η εμπειρία και τα αποδεικτικά στοιχεία των προηγούμενων 150 ετών, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την επιτυχία του εγχειρήματος της οικονομικής ελίτ.
    Όσοι παρ΄όλα αυτά έχουν αντιρρήσεις για τον σκοπό του εκπαιδευτικού συστήματος, ας κοιτάξουν γύρω τους με καθαρά μάτια και ανοιχτό μυαλό, αν πάλι δεν δούν κάτι μεμπτό, ας ρίξουν μιά ίδια ματιά στους 300, όχι του Λεωνίδα αλλά της (α)Βουλής.

    Να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες (κι ας μη κάνατε καμία προσπάθεια γι΄αυτό).

    Άγιος ο θεός άγιος ισχυρός άγιος αθάνατος ελέησον ημάς, η Παρθένος Θεομήτωρ βοήθειά μας.

    Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θλίψη γεμίζει την ψυχή μου και ένα αιώνιο ερώτημα τρυπάει το μυαλό μου, ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΝΤΙΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ; ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ;
    Ποιός μπορεί να μου απαντήσει; Μ΄ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

    44 «πούσαι εκπαιδευτικός και δεν μπορείς να λειτουργήσεις σαν λειτουργός παρά μόνο σαν δημόσιος υπάλληλος που τα περιμένει όλα από τους ανωτέρους. Κάνε μάθημα με παντομίμα, βάλε να παίξουν καρτούν, χίλιοι τρόποι υπάρχουν αν δεν φοβάσαι μην χαλάσεις το πρόγραμμα που σου έδωσαν.»
    Mετά όμως θα είναι δημόσιος υπάλληλος που θα κάνει μάθημα στα αγριοκούνελα στην Ρώ, ξέρω τι σου λέω, γνωρίζω μερικούς που θέλησαν να είναι δάσκαλοι κι όχι εκπαιδευτικοί, και ξέρεις, οι «συνάδελφοί του» κατά κύριο λόγο θα εναντιωθούν με συμπαραστάτες τους τρελαμένους ψυχοπαθείς γονείς που βάζουν τα παιδιά τους από την τετάρτη ακόμα στα ιδιαίτερα και στα φροντιστήρια για την βαθμοθηρία της αριστείας, ενώ μη νομίζεις πως θα βρεί συμπαράσταση από τους μαθητές, τέτοιοι όπως στο δεύτερο βίντεο, υπάρχουν μόνο στις ταινίες.
    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ.

    Γιάννη Κουβάτσε καλή δύναμη και καλό κουράγιο, ξέρεις πως δεν τα έχω με μερικούς σαν κι εσένα αλλά ούτε και με τους άλλους εκπαιδευτικούς, την δουλειά τους κάνουν όπως και οι μπάτσοι (που και μ΄αυτούς δεν έχω τίποτα, δημόσιοι υπάλληλοι είναι όπως χιλιάδες άλλοι) και εκ του αποτελέσματος, ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ..

  86. Γς said

  87. sarant said

    75 Είναι κι αυτό…

  88. Alexis said

    #60: Τυχαίο ήταν.

    Τώρα αν θες να το σοβαρέψουμε (εγώ δεν θέλω 🙂 ), δεν πιστεύω σε καλά και κακά συστήματα αλλά σε καλούς και κακούς ανθρώπους (για την δουλειά τους μιλάμε πάντα) που παράγουν αντίστοιχης ποιότητας έργο.

  89. Γς said

    Θα πήγαιναν σήμερα σχολειό.
    11 χρονών παλικαράκια…

    Ευχαριστώ και συμπαθάτε με πάλι

    http://3aggelakia.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

  90. Alexis said

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κάπως έτσι ήταν τα σχολαρικά ενώτια στο Βυζάντιο: 😆

  91. cronopiusa said

    73

    Ρύπανση κατά μήκος 1,5 χιλιομέτρου μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη»

    Στην ανακοίνωση του λιμενικού για την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» διαβάζουμε ότι το Φ/Γ πλοίο «FRANCESCO DI GIORGIO» ειναι σημαίας Λουξεμβούργου, οτι τη στιγμή του ναυαγίου, στο πλοίο επέβαιναν ένας ναύτης και ο Α’ μηχανοδηγός από τα συνολικά έντεκα μέλη.
    δύο (02) μέλη του πληρώματος από τα συνολικά έντεκα (11) μέλη

    Ο πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οι οποίοι συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ενώ στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.

    Ποιανού/ής ήταν το δεξαμενοπλοιο και τι φόρους πληρώνει;

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ευχαριστώ, Έφη και Λάμπρο, για τις ευχές. Δεν νιώθω ότι είμαι μπάτσος στην τάξη και έχω την αίσθηση ότι ούτε οι μαθητές μου με βλέπουν σαν μπάτσο, Λάμπρο. Όπως είπε σωστά ο Τζι, όταν κλείνει η πόρτα της τάξης, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να αυτενεργήσουν και να πρωτοτυπήσουν, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη. Σε μια δημοκρατία δυτικού τύπου, γνωρίσματα της οποίας υπάρχουν ευτυχώς και στην Ελλάδα, αυτό είναι δυνατό.

  93. Γς said

    Χειμώνας, κρύο, παγωνιά κι ο μεγάλος δεν σηκωνόταν να πάει σχολείο.

    Και πήγα εγώ. Στην αυλή. Και έφερα το λάστιχο του ποτίσματος και του το έβαλα κάτω από τα σκεπάσματα. Κοντά στην πλάτη του.

    Μετά πήγα κι άνοιξα στο φούλ τη στρόφιγγα.

    Έκτοτε επι τω ακούσματι του λαστίχου και μόνον εγέντο πύραυλος!

  94. ΚΑΒ said

    Μεζεδοπωλείο με την ονομασία ‘Σχολαρχείον’ υπάρχει στου Ζωγράφου.

  95. cronopiusa said

    έμαθα και την λέξη ναυαγιαίρεση

    Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου ανατέθηκαν εργασίες ναυαγιαίρεσης και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος σε ιδιωτική εταιρεία.

  96. cronopiusa said

    93

    απαράδεκτος…

  97. ΚΑΒ said

    Σε τούτη τη γκυψέλη μελίσσια δε δουλεύ’νε,
    μα το γλυκό της μέλι όλοι οι λαοί ζηλεύ’νε.

    από το Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης

  98. gpoint said

    # 85

    Λάμπρε η μόνη περίπτωση-πλην ποινικών- να πάρεις δυσμενή μετάθεση είναι για πολιτική-κομματική τοποθέτηση, κανένας δεν ασχολείται στην πράξη για το διδακτικό σου έργο, το έχουνε γραμμένο οι σχολικοί σύμβουλοι αλλιώς δεν θα γινότουσαν σύμβουλοι ! Οπως σουχω ξαναπεί έλα ένα πρωΐ καθημερινής στην Φ.Ν. φώναξε «σχολικέ σύμβουλε» και θα δεις να σηκώνονται οι μισοί θαμώνες. Απλά ο μέσος έλληνας εκπαιδευτικός με την δικαιολογία ότι κανείς δεν του έδειξε πως να κάνει την δουλειά του, δεν κάθεται να σκεφτεί πως να την κάνει αλλά αναμασσάει ό,τι έκανε ο προηγούμενος ή τα εγγραφα του υπουργείου που επαναλαμβάνουν τις ίδιες οδηγίες χρόοοοονια τώρα και φοβάται μην τον κρίνουν άσχημα, ενώ δεν υπάρχουν στην ουσία κρίσεις, μια επιλογή διευθυντών γίνεται με καθαρά κομματικά κριτήρια πλην κάποιων σχολείων της πλάκας που τα δίνουν στους εκλεκτούς της αντιπολίτευσης στο όνομα της δημοκρατίας και του πλουραλισμού.
    Ετσι μείναμε 20 χρόνια πίσω από τα γαίδούρια κι η παιδεία απόθανε πιστή στο δόγμα «ΜΗ ΘΙΓΕΤΕ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ»

  99. 91 Κρόνυ, γνωστό το σπιτάκι της φωτό. Τίνος είναι;

    Το βαπόρι λέγεται πως είναι ιδιοκτησίας Μελισσανίδη (ΟΠΑΠ και ΑΕΚ)

  100. ΓιώργοςΜ said

    98 Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δε χρειάζεται μετάθεση δυσμενής ή ευμενής, αρκεί οι σι συνάδελφοι που σε βλέπουν να χαλάς την πιάτσα να σου κάνουν το βίο αβίωτο. Δυστυχώς, κρίνοντας από την (περιορισμενη) εμπειρία μου ως γονιός, η πλειονότητα των δασκάλων είτε βαριούνται να κάνουν κάτι παραπάνω απο το ελάχιστο δυνατό, είτε αφήνουν εκείνους που βαριούνται να κάνουν κουμάντο.
    Να μην παρεξηγηθώ, οι δάσκαλοι ακόμη κι έτσι δε φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, κάθε άλλο. Ενα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα δε θα έπρεπε να επιτρέπει τέτοια φαινόμενα. Όμως εύκολα κρύβει κανείς τις δικές του αδυναμίες πίσω απο τις ατέλειες του συστήματος.

  101. cronopiusa said

    99

    To σπίτι του Αγγελου Σικελιανού

    αυτός;

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/eva_n_agnosti/status/907213944451985410

  103. gpoint said

    # 99

    Για να μη λένε τίποτε ή Μελισσανίδης ,η Βαρδινογιάννης ή Μαρινάκης, το πρώην ΠΟΚ δηλαδή. Ο Μελισσανίδης δεν ασχολείται με την μεταφορά των τοξικών στην Αφρική ; (οι κακές γλώσσες λένε πως επειδή οι αφρικανοί ζητάνε πλέον πολλά για να τα δεχθούν μερικά «διαφεύγουν» στην Μεσόγειο…)

  104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    92 – Το «με μερικούς σαν κι εσένα» το έγραψα για να σε διαχωρίσω σπό τους μπάτσους.☺

    93 – Θα έκανες για εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθια που είναι και σπουδαιότερη.

    98 – Συμφωνώ μ’αυτά που λές, η Ρώ ήταν ένα υπερβολικό παράδειγμα (άλλωστε μετά την αείμνηστη Κυρά δεν έχει κατοίκους) για δείξω την νοοτροπία της πλειονότητας των εκπαιδευτικών, των γονιών αλλά και των μαθητών.
    Δυσμενής μετάθεση, είναι κι από το 7ο (πρότυπο παρακαλώ) δημοτικό του Αμαρουσίου που είναι δίπλα σου και πήγες μετά από χρόνια αφού όργωσες την επαρχία, να πάς στην Άνοιξη όπως η Κυρία Ειρήνη, αγαπημένη δασκάλα της Ελεωνόρας στις πρώτη και δευτέρα, ακόμα την θυμάται και την αναφέρει με νοσταλγία και θαυμασμό, μέχρι το καλλιτεχνικό γυμνάσιο δεν συνάντησε άλλη-ον σαν κι αυτήν.
    Αυτή μου είπε σε μιά συνάντηση ενημέρωσης, «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ» ούτε εμένα κυρία Ειρήνη της είπα, αποδείχτηκε πως ήμουν ο μόνος (μαζί με την Παπέν).

  105. Γς said

    Eldorado Gold,

    γιου αρ λστ εντ γκον φορ εβερ

    In a cavern, in a canyon,
    Excavating for a mine
    Dwelt a miner forty niner,
    And his daughter Clementine

    Oh my darling, oh my darling,
    Oh my darling, Clementine!
    Thou art lost and gone forever
    Dreadful sorry, Clementine

  106. 101 Ναι, Κρόνυ. Αυτός!

  107. Jane said

    Δυσμενείς μεταθέσεις λόγω πολιτικών πεποιθήσεων δε γίνονται εδώ και δεκαετίες. Τουλάχιστον από το ’81 και μετά. Παλιά ναι, ο επιθεωρητής είχε δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις και γι’ αυτό και οι δάσκαλοί μας τους φοβούνταν.

    Ένας καημενούλης δάσκαλος ,που ήταν αριστερός κι είχε φάει καμια δεκαετία σε ορεινά μονοθέσια , σαν ήταν να επισκεφτεί επιθεωρητής το σχολείο του, έλεγε στους μαθητές: «Τον νου σας, ζαγάρια! Όταν θα σας ρωτάω , θα σηκώνετε όλοι το χέρι! Όσοι ξέρετε το δεξί , οι άλλοι το αριστερό». 🙂

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    106 ο Κουροπαλάτης
    http://www.topontiki.gr/article/63993/melissanidis-o-koyropalatis

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    100. Γιώργο, τριάντα χρόνια στα σχολεία, δεν είδα ποτέ εκπαιδευτικούς να κάνουν τον βίο αβίωτο σε συνάδελφό τους, επειδή ήταν μερακλής και έκανε το κάτι παραπάνω. Όποιος θέλει να δουλέψει ευσυνείδητα στην τάξη του, το κάνει ανενόχλητος, σε διαβεβαιώ γι’ αυτό. Το ίδιο και όποιος εργάζεται διεκπεραιωτικά, το ίδιο και όποιος, με το συμπάθειο, κωλοβαράει. Ο δημιουργικός δάσκαλος που πέφτει θύμα της συνωμοσίας των μετρίων είναι απλώς ένας ρομαντικός μύθος σε ό,τι αφορά την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.

  110. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @101, 102. Τὰ νέα τζάκια. Δὲν ἔχουν φαντασία νὰ σκεφτοῦν νέα κόλπα. Εἶναι καὶ ψιλικατζῆδες. Οἱ πρῶτοι διδάξαντες, πρίν καμιὰ σαρανταριὰ χρόνια βούλιαξαν σοῦπερ-τάνκερ, ἀφοῦ ξεφόρτωσαν τὸ φορτίο, ὀγδόντα (;), ἑκατὸ (;) χιλιάδες τόνους στὴν ἀποκλεισμένη Ροδεσία. Οἱ διάδοχοί τους ἕνα ψωρογκαζαδικάκι δυό χιλιάδων τόνων. Κέλ ντεκαντάνς! ποὺ θά ᾿λεγε καὶ ἡ μαντάμ-Σουσοῦ.

  111. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  112. gpoint said

    # 107

    Το 83 περίπου έγινε μεγάλο θέμα με τον θάνατο εκπαιδευτικού που μετατέθηκε από Αγρίνιο σε Βόλο (ή αντίστροφα) παρ’ ότι ειχε καρδιακά προβλήματα και πέθανε με την μετακίνηση. Τα πολιτικά ήταν πάντα τα κρυφά και υπόγεια αίτια των μεταθέσων, τυπικά ήτανε πάντα για τις «ανάγκες» της υπηρεσίας

  113. cronopiusa said

    https://twitter.com/dim70/status/907301311355473921

    Ο Αλαφούζος καί η «Μαύρη Πέμπτη» γιά τη Βενεζουέλα

  114. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εκδήλωση για τον Παύλο Φύσσα την προσεχή Δευτέρα:
    http://www.efsyn.gr/arthro/kalesma-tis-oikogeneias-fyssa-stin-ekdilosi-gia-ton-paylo

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    109 – Λυπάμαι που το λέω Γιάννη αλλα δεν είναι καθόλου ρομαντικός μύθος, είναι πραγματικότητα ή τουλάχιστον ήταν μέχρι το 13 που αποφοίτησε η μικρή μου κόρη από το λύκειο. Γνωρίζω προσωπικά οχτώ δασκάλους και καθηγητές που είχαν την μεταχείρηση που περιγράφω κι έχω ακούσει από αυτούς και άλλους συναδέλφου σου για καμια εικοσαριά ακόμη. Θα μου πείς είναι λίγοι, ε δεν είναι και πολλοί εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να διδάξουν αληθινή γνώση στα παιδιά, ούτε και οι γονείς βέβαια, είναι πολλοί που θέλουν να διδαχθούν αληθινά τα παιδιά τους, η κλασική ερώτηση που τους κάνουν, είναι το διάβασες το μάθημα; – ναί, – το έμαθες;- ναί – ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, κανείς απ’ αυτός δεν ρωτάει το παιδί του ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ; Αφού το διάβασε και το έμαθε νεράκι, το άριστα είναι σίγουρο, τι άλλο να θέλει; τα δε παιδιά είναι υποταγμένα πλήρως ή στην θέληση των γονιών ή στο εκπαιδευτικό μπάχαλο που στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας έκφρασης τα αφήνει να κάνουν ό,τι θέλουν στην τάξη και έξω από αυτήν με τους εκπαιδευτικούς να κοιτάζουν αδιάφορα μιά και δεν μπορούν αλλά κι οι περισσότεροι δεν θέλουν να επιβάλλουν την τάξη, έχουν βολευτεί μ’ αυτή την κατάσταση που παράγει άβουλους καταναλωτές ψηφοφόρους.
    Υπάρχει ελπίδα για ποιοτική αλλαγή; ΟΧΙ. Η μόνη αλλαγή που θα γίνει, θα είναι από πάνω και θα είναι αυτή που θα προκύψει σε μερικά χρόνια όταν η οικονομική ελίτ θα αντικαταστήσει το εργατικό δυναμικό με ρομπότ, τότε δεν θα έχει ανάγκη για εξειδικευμένους εκπαιδευμένους κι έτσι τα εκπαιδευτήρια δεν θα έχουν λόγο υπάρξεως.
    Έχει ένα ενδιαφέρον τι θα αποφασίσουν για μάς ε;☺

  116. gpoint said

    # 115

    Λάμπρο το μουσικό σχολείο όπως και τα πειραματικά είναι θέσεις σούπερσπέσιαλ και πηγαίνουνε σε μεσάκηδες, το να φύγεις από τέτοιο σχολείο ( οπως κι εγώ από το 2ο Πειραματικό) δεν είναι θέμα δυσμενούς ή άλλης μετάθεσης αλλά πιεσης να βρεθούν θέσεις για τους κάθε είδους μεσάκηδες

  117. gpoint said

    Πονέσαν τα μάτια μας από την ασχετοσύνη του Λουτσέσκου ( τα δυο δοκάρια δεν είναι δικαιολογία). Ελπίζω να φύγει πριν την παρέλαση της 28ης για να μην πάει χαμένη (κι αυτή) η χρονιά. Ο άνθρωπος έβγαλε τους δυο δημιουργικούς παίκτες (Πέλκα-Μπίσεσβαρ) έβαλε δυο εντελώς ανέτοιμους (Ελ Καντουρί- Μαουρίτσιο) με αποτέλεσμα ενω είχε αριθμητική υπεροχή να μην μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρία ! Ασε που είναι αδύνατον να εμπνεύσει τους παίκτες που έχει, έχει μάθει μόνο με τα λιμά που είχε στην Ξάνθη

  118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    83 ΣΠ Ως προς το σχολαρχείο μάλλον παύει επί Μεταξά
    «…Με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου επιδεινώνεται η υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Α) Με τη διαίρεση του σχολείου σε 4 τάξεις δημοτικού και 8 τάξεις γυμνασίου που και αυτό χωρίζεται σε 6 τάξεις κατώτερου και 2 τάξεις ανώτερου κύκλου βαθαίνει ο ταξικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Β) υποβαθμίζονται οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης. Γ) μέσω της δράσης της Ε.Ο.Ν. επιβάλλεται απόλυτος έλεγχος στη σκέψη και στο λόγο μαθητών και καθηγητών…»

    Για την ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος του Α. Ζαφείρη

  119. Πέπε said

    @109:
    Δεν είναι μύθος, το έχω δει να συμβαίνει. Δε θα ισχυριστώ ότι είναι γενικό φαινόμενο, αλλά ούτε και ανύπαρκτο.

    Επίσης έχω δει να συμβαίνει και το άλλο: καθηγητής να κάνει το «κάτι παραπάνω» με τη συναίνεση του διευθυντή, ο οποίος δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να συναινέσει στου καθενός τις ιδέες και άρα, πιθανόν, σε άλλες περιπτώσεις να μην έχει συναινέσει. Οπότε ο μερακλής ο δάσκαλος μπορεί να μη φάει μεν πόλεμο, αλλά να μην μπορέσει -ή να μη διευκολυνθεί- να κάνει ό,τι θα ήθελε.

    @116:
    > > Λάμπρο το μουσικό σχολείο όπως και τα πειραματικά είναι θέσεις σούπερσπέσιαλ και πηγαίνουνε σε μεσάκηδες

    Πάντως για τα καλλιτεχνικά, ή για το Καλλιτεχνικό που γνωρίζω (του Ηρακλείου), δεν ισχύει τέτοιο πράγμα. Έχουμε και καθηγητές που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους (και δεν το λέω αξιολογικά αυτό), και ακόμη και καθηγητές που δεν είναι ευχαριστημένοι και θα προτιμούσαν ένα γενικό σχολείο. Και οι άλλοι που τους αρέσει, επ’ ουδενί δεν είναι μεσάκηδες.

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 – Όλα στην Ελλάδα στο μέσον και τους μεσάκηδες στηρίζονται γι’αυτό έχει χαθεί η κοινωνική αξιοπρέπεια κι ενώ μας πηδάνε χωρίς σάλιο οι κεφαλαιούχοι και τα λαμόγια, ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, το κοκαλάκι που τους έριξε το μέσον για να γλείφουν, είναι πολύτιμο.

    117 – Τον παραμύθι Λουτσέσκου τον κατάλαβες, να δούμε αν και πότε θα αντιληφθείς τον μεγαλοπαραμύθι (στο ποδόσφαιρο) Σαββίδη.
    Πέντε χρόνια είναι πάρα πολλά για έναν επιχειρηματία του βεληνικούς του για να μη μπορεί να στελεχώσει με προοπτική το μαγαζάκι (για τα κυβικά του) ΠΑΟΚ, απλά δεν είναι ούτε καν στις δεύτερες επιλογές του, τον χρησιμοποιεί για τους πραγματικούς επιχειρηματικούς του στόχους.
    Η ιστορία διδάσκει πως οι οπαδοί όλων των ειδών σε όλο τον κόσμο, είναι τα πιό εύκολα και πιο πρόσφορα κορόϊδα για την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων, αλλά είναι γνωστό πως η ιστορία τελικά δεν διδάσκει τίποτα.☺

  121. Γς said

    Ναι δεν λέω η πλειονότητα των καθηγητών τα αγαπούν τα παιδιά.

    Μέχρι που σ ένα στρογγυλό τραπέζι Διδακτικής των Μαθηματικών δεν άντεξα:

    -Από αγάπη για τα παιδιά.

    Ο ένας.

    -Εμείς τ αγαπούμε τα παιδιά.

    Ο άλλος.

    -Βρε δεν τ αφήνετε αυτά. Μόνο οι παιδεραστές αγαπάνε πραγματικά τα παιδιά!

    Εγώ.

    Οχι δηλαδή πως κι εμείς της Ανωτάτης Εκπαίδευσης δεν αγαπούσαμε … τις φοιτήτριες.

    😉

  122. ΣΠ said

    118
    Ευχαριστώ. Μάλλον έτσι είναι.

  123. cronopiusa said

  124. cronopiusa said

  125. sarant said

    118 To 4 χρόνια δημοτικό και 8 χρόνια γυμνάσιο είχε το χαρακτηριστικό ότι πολλά παιδιά τα παρατούσαν στο τέλος του δημοτικού.

  126. Γς said

  127. Γς said

    Και γράφει ο άλλος στο Τουίτερ:

    «Η άλλη μου είπε ότι σταμάτησε να απλώνει τα ρούχα της βράδυ γιατί είναι γρουσουζιά και γι’αυτό δεν βρίσκει γκόμενο»

    Κι είχα κάποτε μια που μου έκανε ωραία τέτοια και μακαρόνια με κιμά.

    Μια μέρα, όταν ήταν στο μπάνιο πως μού’ ρθε να μαζέψω απ τα μανταλάκια στο μπαλκόνι της μια κόκκινη πετσέτα που ήταν στεγνή και ερχόταν και βροχή.

    Και πλάκωσε κάποιος μετά από καμιά ώρα και χτύπαγε το κουδούνι. Κοίταξε το ματάκι της πόρτας και δεν του άνοιγε.

    Ηταν ο γκόμενος και την πετσέτα την έβαζε όταν ήταν στο διαμέρισμα η μάνα της δήθεν. Κι εγώ δεν το ήξερα. Μου τό’ πε τώρα που μεγαλώσαμε και καλοπαντρευτήκαμε.

    Αχ, ο διςχηρος και τι θα κάνω; Ποια θα με πάρει να γίνω τρίςχηρος;

  128. spiral architect 🇰🇵 said

    Εν κατακλείδι, για να γράφουμε εδώ και αλλού τις αποψάρες μας και για να κάνουμε τη δουλειά μας κάποιοι (ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού συστήματος και μεθόδων) κοπίασαν και έδωσαν κάτι από τον εαυτό τους σε μας.
    Μην τους απαξιώνουμε και μάλιστα διαχρονικά.
    Κακό πράμα η αχαριστία.

  129. Μεταφραστής said

    121

    Από καιρό έχω καταλάβει ότι με σένα κάτι δεν πάει καλά και φαίνεται να είσαι εξωγήινος. Όταν οι καθηγητές των σχολείων λένε ότι αγαπούν τα παιδιά, το μικρό το μυαλουδάκι σου, όσο σου έχει μείνει, πάει στο σεξ, στους παιδεραστές και στις φοιτήτριες!!! Ποτέ δεν κατάλαβες τί σημαίνει η λέξη αγάπη και είσαι αξιολύπητος. Άνοιξε τουλάχιτον κάποιο λεξικό να μάθεις. Τόσα λεξικά υπάρχουν. Δεν θα σε βλάψουν. Τί κι αν το παίζεις της Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Εγώ, αν ήμουν φοιτητής, δεν θα ερχόμουν σε σένα και θα το είχα κάνει θέμα στο πανεπιστήμιο για να σε απολύσουν.

  130. Γς said

    128:

    Πολύ σωστά!

    Ετσι είναι.

    Αντε! Πήραμε φόρα κι όποιον πάρει ο χάρος …

  131. Γς said

    … κι ο Λάμπρος

  132. Γς said

    129:

    Τόσο καιρό και δε έχεις καταλάβει τίποτα ε;

    Κουκούτσι χιούμορ δεν έχεις.

    Σε κόβω και για ξενέρωτο

  133. Μεταφραστής said

    132

    Ρε ουστ! Κάτι τέτοιους σαν και σένα σε πολλές χώρες του απαγορεύουν να πλησιάζουν παιδιά και να διδάσκουν στα σχολεία.

  134. Γς said

    Σσσσ,

    Μη φωνάζεις δυνατά και είμαι με αναστολή έξω.

    Πάντως με τρελαίνεις.

    Πες μου ότι είσαι και άτριχος

  135. Alexis said

    Συμπληρωματικά με το σχόλιο 128, με το οποίο συμφωνώ απολύτως, να πω και τούτο:

    Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει κανείς ολοκληρωμένη άποψη για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό σχολείο αν δεν το ζήσει «από μέσα», από την πλευρά του δάσκαλου δηλαδή. Όλοι οι υπόλοιποι, όση καλή διάθεση κι αν έχουν, βλέπουν τα πράγματα με λογής-λογής παραμορφωτικούς φακούς.
    Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό δημόσιο γενικότερα.
    Κι έτσι καταλήγουμε να μιλάμε για πράγματα και φαινόμενα που απλώς δεν υφίστανται. Δυσμενείς μεταθέσεις με την έννοια που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν πάψει να γίνονται εδώ και δεκαετίες. Ο δάσκαλος που ενοχλούσε το σύστημα, είτε με τη δράση του και τη δουλειά του είτε με τις πολιτικές του απόψεις, και τον έστελναν στην «απομόνωση» ή στο σπίτι του είναι ένα γραφικό πλην όμως ανύπαρκτο σήμερα στερεότυπο άλλων εποχών. Λίγο-πολύ ισχύει αυτό που είπε ο Τζι παραπάνω, ότι είτε καλός είσαι στη δουλειά σου είτε όχι, σ’ έχουν γραμμένο. Για να μετατεθεί δυσμενώς σήμερα κάποιος Δ.Υ. πρέπει να πιαστεί «με τη γίδα στην πλάτη» σε κάποια καραμπινάτη περίπτωση διαφθοράς και ρεμούλας, όπου και πάλι έχει σοβαρές πιθανότητες να πέσει στα μαλακά, εάν έχει καλές «άκρες».
    Τα πράγματα χαλαρώνουν ακόμα περισσότερο αν πάμε από το κεντρικό κράτος στις λεγόμενες «περιφερειακές υπηρεσίες» όπως είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, αλλά και στις μικρές επαρχιακές πόλεις όπου όλοι είναι γνωστοί, φίλοι, κουμπάροι, ξάδερφοι, φίλοι των φίλων κ.ό.κ.
    Συνάδελφος δικός μου που υπέπεσε σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα (πιθανότατα και ποινικό), τιμωρήθηκε με την …αυστηρότατη ποινή της μετάθεσης σε απόσταση 40 χλμ. από το σπίτι του. Μόλις πέρασαν 3-4 μήνες και ξεχάστηκε λίγο το πράγμα, επανήλθε …θριαμβευτικά στη θέση του. Τον εξόντωσαν μιλάμε… 😆

  136. Γς said

    135:

    Και τα συναδελφικά μαχαιρώματα;

    Οι εν ψυχρώ εκτελέσεις των διαφόρων οργάνων του αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο;

    Φρίκη, χωρίς προηγούμενο σε άλλη βαθμίδα της επκαίδευσης, αλλά και του δημοσίου γενικότερα.

    Κόλαση!

  137. Γς said

    >αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο

    του αυτοδιοικούμενου πανεπιστήμιου;

  138. cronopiusa said

    Εμμανουήλ Κριαράς – Ένα γράμμα του δασκάλου μου I. Μοσχόπουλου (1929)
    http://antikleidi.com/2017/09/11/kriaras_mosxopulos1929/

    Trailer de la pelicula Soldados de Salamina

    Οι Κεραίες Της Εποχής Μας – Χαβιέρ Θέρκας- Ισπανία

  139. sarant said

    136 Τις ξέρεις από πρώτο χέρι γι’ αυτό σου φαίνονται πιο φρικτές από τις άλλες που δεν τις ξέρεις από πρωτο χέρι -νομίζω.

  140. spiral architect 🇰🇵 said

    Με τα «Ο Ξέρεις Ποιος» και «Ο Ακατονόμαστος» αποκαλείται ο Λόρδος Βόλντεμορτ στο Χάρι Πότερ και στα ελληνικά μίντια αποκαλείται ο Μελισσανίδης.

  141. Το σχολαρχείο πρέπει να το κατάργησε ο Παπανδρέου, ότν έκανε 6ετές το υποχρεωτικό δημοτικό. Αλλιώς, αν υπήρχε μέχρ το Μεταξά, θα το είχα ακούσει από τη μητέρα μου (γενν. 1923), που μόνο για δημοτικό και γυμνάσιο μιλούσε. (Από τον πατέρα μου, εφτά χρόνια μεγαλύτερον, το έιχα ακόυσει, αλλά ως θεσμό που υπήρχε αλλού και όχι στη Χίο, όπου έζησε ως το 1929.) Η αλλαγή του Μεταξά που αναφέρει η ΕΦΗ2 ήταν απλώς περιορισμός της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπως έκανε αργότερα και η Χούντα.

  142. Μεταφραστής said

    Στο τέλους αυτού του άρθρου υπάρχει πίνακας των ατιστοιχιών των διαφόρων τύπων σχολείων και των τάξεών των.

    http://vatera.gr/platanos/?page_id=1794

    H Ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα

    Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αντίλαλος» του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας

    Νικέλλη Στρατή

    H Ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα δεν έχει μέχρι τώρα μελετηθεί επαρκώς. Η σημαντικότερη προσπάθεια έχει γίνει από τον αείμνηστο δάσκαλο Κώστα Τσέλεκα στο βιβλίο του «Το χωριό μου η Βρίσα Λέσβου». Σημαντική επίσης συνεισφορά έχει και ο κ. Μπούμπας Δημήτρης, διευθυντής σήμερα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης στο πόνημά του «Πετρόκτιστα διδακτήρια της Λέσβου»

    Ο Κ. Τσέλεκας έχει κατά βάση στηριχτεί αφενός σε ένα ανέκδοτο χειρόγραφο έργο του αείμνηστου δασκάλου μας Γεωργίου Ταξείδη «Βιβλίον Ιστορίας Σχολείου Βρισάς» -του οποίου έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και σημαντικά αυτούσια κομμάτια-, και αφετέρου στις χειρόγραφες σημειώσεις του γιατρού Ιωάννη Νικολαΐδη.

    Ο κ. Μπούμπας έχοντας υπόψη του το βιβλίο του Κ. Τσέλεκα άντλησε καινούρια στοιχεία από τους κώδικες της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. Και οι δυο προσπάθειες έχουν ως κύρια αντικείμενα αφενός τα διδακτήρια –πώς κτίσθηκαν και πως εξελίχτηκαν- και αφετέρου τους δασκάλους που υπηρέτησαν. Ο κ. Μπούμπας στηριζόμενος σε γραπτά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία –τους κώδικες της εκκλησίας- διορθώνει σε κάποια σημεία τα στοιχεία των Κ. Τσέλεκα και Γ. Ταξείδη –όπως για παράδειγμα σε ότι αφορά το χρόνο παρουσίας στο σχολείο μας του Υάκινθου.

    Και στις δυο περιπτώσεις δεν μελετήθηκε το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που παρέχονταν στους μαθητές και οι τύποι των σχολείων που λειτούργησαν. Από κάποιες μαρτυρίες έμμεσα είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη Βρίσα λειτουργούσε τον 19ο αιώνα αλληλοδιδακτικό σχολείο και πιθανότατα Ελληνικό.

    Το σημείωμά αυτό έχει ως στόχο, με βάση γραπτά στοιχεία, να καλύψει το παραπάνω κενό.

    Πηγές είναι το Μαθητολόγιο και το Μητρώο της «Αστικής Σχολής Βρίσας» απ’ το σχολικό έτος 1909-1910 και μετά, που υπάρχουν στο αρχείο του σχολείου του χωριού μας –τουλάχιστον κάποια τμήματά τους.

    Το σχολικό αυτό έτος λοιπόν λειτουργεί στη Βρίσα Αστική Σχολή με έξι ή εφτά τάξεις και επιπλέον «προκαταρκτικόν τμήμα» ή Νηπιαγωγείο καθώς και «Τμήμα Αναλφαβήτων» με 197 συνολικά μαθητές (μόνο αγόρια) ηλικίας από 6 μέχρι 15 ετών.

    Τι ήταν η Αστική Σχολή;

    Στην υπόδουλη Ελλάδα καθώς και στο νεοσύστατο απελευθερωμένο κράτος της Ελλάδας κυρίαρχη μορφή στοιχειώδους εκπαίδευσης ήταν το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο με τέσσερεις τάξεις στο οποίο συνήθως υπήρχε ένας δάσκαλος, τον οποίο βοηθούσαν –διδάσκοντας τους μικρότερους- οι μεγαλύτεροι και καλύτεροι μαθητές. Υπήρχαν σε μεγαλύτερα κέντρα και εξατάξια Δημοτικά Σχολεία.

    Η Μέση βαθμίδα της Εκπαίδευσης εκφράζονταν μέσα απ’ το Ελληνικό –ονομαζόμενο- Σχολείο. Αυτό είχε τρεις τάξεις και δέχονταν –ύστερα από εξετάσεις- μαθητές που είχαν τελειώσει το Αλληλοδιδακτικό ή την Δ΄ τάξη του εξατάξιου Δημοτικού.

    Προς το τέλος του 19ου αιώνα συστήθηκε η Αστική Σχολή απ’ τη συγχώνευση των δυο αυτών σχολείων -Αλληλοδιδακτικού και Ελληνικού- της οποίας ο αριθμός των τάξεων …μεταβάλλονταν. Τέτοια Σχολή βρίσκουμε και στη Βρίσα το 1909-10 με 6 τάξεις, προκαταρκτικό τμήμα και τμήμα αναλφαβήτων. (Επομένως προϋπήρχαν το αλληλοδιδακτικό και το Ελληνικό) Το επόμενο σχολικό έτος βρίσκουμε τη Σχολή με 7 τάξεις, χωρίς Νηπιαγωγείο αλλά με τμήμα αναλφαβήτων. Αν συγκρίνουμε όμως τα μαθήματα που διδάσκονταν διαπιστώνουμε ότι το Νηπιαγωγείο της εξατάξιας Σχολής του 1909-10 ισοδυναμούσε με την Α΄ τάξη της εφτατάξιας Σχολής του 1910-11. Και αν συγκρίνουμε το παιδαγωγικό πρόγραμμα αυτής της Α΄ τάξης με αυτό της Α΄ τάξης του σημερινού σχολείου βλέπουμε ότι είναι σχεδόν ίδια. Επομένως η Αστική Σχολή είχε τουλάχιστον εφτά τάξεις, όπως τις ξέρουμε στο σύγχρονο σχολείο ενώ το λεγόμενο τμήμα αναλφαβήτων έπαιζε το ρόλο του Νηπιαγωγείου, όπως προκύπτει και απ’ την μικρή ηλικία των μαθητών του και απ’ το γεγονός της εγγραφής των την επόμενη χρονιά στην Α΄ τάξη. (Και λέμε τουλάχιστον εφτά τάξεις διότι, όπως προκύπτει απ’ τα αντίστοιχα αρχεία, στον Πολιχνίτο υπήρχε και 8η τάξη).

    Η τελευταία τάξη της εφτατάξιας Αστικής Σχολής ισοδυναμούσε με την πρώτη τάξη του Ημιγυμνασίου το οποίο είχε δυο μονάχα τάξεις (ενώ το Γυμνάσιο ήταν τετρατάξιο). Οι απόφοιτοι της Αστικής Σχολής Βρίσας γράφονταν στη Β΄ τάξη του Ημιγυμνασίου Πολιχνίτου. Έτσι εξηγούνται οι εγγραφές στο μαθητολόγιο του Ημιγυμνασίου Πολιχνίτου (Β΄ τάξη) τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (1914-15) για τρεις βρισαγώτες μαθητές με τίτλο εγγραφής «ενδεικτικό Α΄ Γυμνασίου Βρίσας». Γυμνάσιο στη Βρίσα βέβαια δεν υπήρχε. Το αντίθετο οι μαθητές αυτοί την προηγούμενη σχολική χρονιά (1913-14) είναι γραμμένοι στην τελευταία τάξη της Αστικής Σχολής Βρίσας.

    Οι μαθητές αυτοί ήταν ο Αριστείδης Ε. Κούσκος, ο Ευστράτιος Ι. Νικέλλης και ο Αντώνιος Ν. Χαραλαμπίδης. Γράφει για τον πρώτο το βιβλίο «Μητρώο» της Αστικής Σχολής (1913-14) : ετών 13 πατρός καφεψού, εγγραφείς την 15ην Σεπτεμβρίου 1913 κατετάχθει εν τη έκτη τάξει. Αποφοιτήσας της Αστικής ημών Σχολής με βαθμόν καλώς (7) ενεγράφει τω 1914 εν τη Ανωτάτη τάξει του Σχολαρχείου Πολιχνίτου».

    (* Το Σχολαρχείο ήταν το όνομα που δίνονταν στο Ημιγυμνάσιο το οποίο προέκυψε απ’ το σπάσιμο της Αστικής Σχολής (το 1914) στα δύο: στο εξατάξιο Δημοτικό σχολείο Αρρένων και στο Ημιγυμνάσιο. Τότε απόκτησε το Δημοτικό ξεχωριστό Διευθυντή και ο Διευθυντής της Σχολής –ο Σχολάρχης- έμεινε Διευθυντής στο Ημιγυμνάσιο, στο οποίο απ’ τον τίτλο του προσέδωσε –ανεπίσημα αλλά εμφαντικά- το όνομα Σχολαρχείο. )

    * Όποιος νομίζει ότι τα «φροντιστήρια» είναι φρούτα της εποχής μας απατάται διότι για τον Α. Χαραλαμπίδη συναντάμε στο Μητρώο την εγγραφή: Αποφοιτήσας της Σχολής με βαθμόν σχεδόν καλώς (5) και προγυμνασθείς κατά τας θερινάς διακοπάς κατόρθωσε να προβιβασθεί και να εγγραφή τω 1914 εν τη ανωτάτη τάξει του σχολαρχείου Πολιχνίτου.)

    Δάσκαλοι της Αστικής Σχολής Βρίσας

    Μέσα στο Μαθητολόγιο της Αστικής Σχολής είναι γραμμένα τα ονόματα των δασκάλων και των εφόρων μόνο για τη σχολική χρονιά 1910-11 Δάσκαλοι τη χρονιά αυτή ήταν ο Ιωάννης Αντωνιάδης (για τις τάξεις ΣΤ και Ζ) Παναγιώτης Παπάνης (για τις τάξεις Δ και Ε) και Απόστολος Πετράς (για τις τρεις πρώτες τάξεις)

    Έφοροι είναι ένας με δυσανάγνωστη ή ξενική υπογραφή και οι Γεώργιος Γεωργής, Κων. Καλπακτσής, Χαρ. Κόντος και Ιωάννης Νικολαΐδης.

    Για τα υπόλοιπα χρόνια της λειτουργίας της (άγνωστο από πότε και μέχρι το σχολικό έτος 1913-14) αναγκαστικά θα αποδεχθούμε αυτούς που αναφέρουν οι Γ. Ταξείδης (από αφηγήσεις παλαιοτέρων όπως αναφέρει) και Κ. Τσέλεκας (προφανώς απ’ την εργασία του προηγούμενου) αν και υπάρχουν βεβαιωμένα λάθη όπως για παράδειγμα για την παραπάνω χρονιά όπου αντί του Πετρά αναφέρεται το όνομα του Ρεκλού.

    * Απόδειξη του γεγονότος ότι ο Κ. Τσέλεκας πήρε τα ονόματα των δασκάλων από το χειρόγραφο του Γ.Τ. αποτελεί η ύπαρξη μέσα στο «βιβλίο» του Γ.Τ. ενός φύλλου χαρτιού με το γραφικό χαρακτήρα του Κ.Τ. στο οποίο αναφέρονται οι δάσκαλοι οι οποίοι ως μεταγενέστεροι του Γ.Τ. δεν αναφέρονται απ’ αυτόν.

    * Ο Ιωάννης Αντωνιάδης υπηρέτησε στην Αστική Σχολή της Βρίσας μόνο τη σχολική χρονιά 1910-11. Στη συνέχεια πήγε στον Πολιχνίτο και με τη δημιουργία του Ημιγυμνασίου δίδασκε εκεί υπογράφοντας ως «Ελληνοδιδάσκαλος»

    Τα μαθήματα της Αστικής Σχολής

    Στα τελευταία φύλλα του Μαθητολογίου αναφέρονται τα μαθήματα και η ύλη που έπρεπε να διδαχτούν σε κάθε τάξη της σχολής. Τα μαθήματα για όλες τάξης (απ’ το Νηπιαγωγείο μέχρι την 6η ή απ’ την 1η μέχρι την 7η) ήταν Θρησκευτικά, Ελληνική Γλώσσα ή Ελληνικά και Μαθηματικά. Επιπλέον σε διάφορες τάξεις υπήρχαν επιπλέον Μουσική, Γεωγραφία, Ιστορία, Καλλιγραφία, Φυσικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Πραγματογνωσία. Σε κάθε τάξη οι μισές ώρες διδασκαλίας (μέχρι 20 συνολικά το πολύ τη βδομάδα) αφιερώνονταν στα Ελληνικά.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διδακτέα ύλη της Ιστορίας (μιλάμε για περίοδο σκλαβιάς)

    Στην Ε΄ τάξη: Συνοπτική Ρωμαϊκή Ιστορία, στην ΣΤ΄ τάξη: Βιογραφική Ιστορία και στην Ζ΄ τάξη: Από της Ηγεμονίας της Σπάρτης μέχρι της υποταγής της Ελλάδος εις τους Ρωμαίους. Για το Βυζάντιο φυσικά ούτε κουβέντα.

    Για τα Φυσικά η ύλη ήταν στην Ε΄ τάξη: Εκ της ανθρωπολογίας τα κυριότερα, και για τις δυο μεγαλύτερες «κατά εκλογών ή τα κυριότερα άνευ βιβλίου» και φυσικά πάντα μια φορά τη βδομάδα.

    Τέλος στα Ελληνικά της τελευταίας τάξης μελετούσαν κείμενα του Ξενοφώντα, του Χρυσόστομου και του Θεόφραστου.

    Η συνέχεια

    Το σχολικό έτος 1914-15 καταργήθηκε η Αστική Σχολή και δημιουργήθηκε εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο. Δεν υπάρχει όμως γη αυτή τη χρονιά κανένα στοιχείο στο αρχείο. Ούτε Μαθητολόγιο ούτε Γενικός Έλεγχος Οι μαθητές όμως που εγγράφονται στο Ημιγυμνάσιο Πολιχνίτου την επόμενη σχολική χρονιά (1915-16) φέρονται να έχουν τίτλο εγγραφής «ενδεικτικό Δημ. Σχολείου Βρυσάς». Το Μαθητολόγιο και ο Γενικός Έλεγχος αρχίζουν στη Βρίσα την επόμενη σχολική χρονιά 1915-16 και φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει πια εξατάξιο δημοτικό σχολείο (εξατάξιο και όχι εξαθέσιο) με μαθητές που πλησιάζουν τους 200.

    Ο επόμενος σημαντικός σταθμός στην εκπαίδευση του χωριού μας είναι το 1929 οπότε μικτοποιήθηκαν τα σχολεία αρρένων και θηλέων και προέκυψε το γνωστό μας Δημοτικό σχολείο που ζήσαμε και αγαπήσαμε όλοι μας.

    Την ιστορία της Β/θμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας είχε καταγράψει και παρουσιάσει σε ένα τεύχος με τίτλο «Οι Ρίζες» η περιβαλλοντική Ομάδα του Λυκείου Πολιχνίτου. Και σ’ αυτή την προσπάθεια υπάρχουν λάθη δεδομένου ότι στηρίχτηκε αποκλειστικά στα αρχεία του σχολείου και όχι σε άλλες πηγές. Έτσι για παράδειγμα αναφέρεται ότι το Ελληνικό Σχολείο δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Υπήρχε επί Τουρκοκρατίας και έδωσε τη θέση του στο Ημιγυμνάσιο λίγο μετά την απελευθέρωση του νησιού μας.

    Για την πληρέστερη ενημέρωση όσων δεν έτυχε να διαβάσουν τις «Ρίζες» σημειώνουμε επιγραμματικά ότι το Ημιγυμνάσιο Πολιχνίτου συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1937 οπότε αντικαταστάθηκε από το Αστικό Σχολείο γεωργικής κατεύθυνσης (καμιά σχέση με την Αστική Σχολή). Το Αστικό Σχολείο δεχόταν μαθητές που είχαν τελειώσει την Δ΄ Δημοτικού και είχε τέσσερις τάξεις. Έζησε τις δύσκολες μέρες της κατοχής και των πρώτων χρόνων της εμφύλιας σύγκρουσης και καταργήθηκε το 1946. Τη θέση του πήρε το τριτάξιο αυτή τη φορά Ημιγυμνάσιο Πολιχνίτου, το οποίο όμως δεν λειτούργησε ανεξάρτητο αλλά ως παράρτημα του Οκταταξίου Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Μυτιλήνης (αντιστοιχώντας στις τάξεις Γ,Δ και Ε αυτού) Το σχολικό έτος 1952-53 το Παράρτημα γίνεται τετρατάξιο, σε δυο χρόνια πεντατάξιο και το 1955-56 λειτουργεί για πρώτη φορά στην περιοχή μας πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο ως παράρτημα πάντα του Γυμνασίου Μυτιλήνης. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 1960-61 ανεξαρτοποιείται και έτσι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου βρίσκουμε τους πρώτους μαθητές με απολυτήριο στα χέρια από το Γυμνάσιο Πολιχνίτου.

    Στη συνέχεια στη Β/θμια εκπαίδευση έχουμε τις αλλαγές του 1964 (χωρισμός του εξαταξίου σε τριτάξια Γυμνάσιο και Λύκειο), του 1967 (με τη συνένωση αυτών των δύο πάλι σε ένα εξατάξιο) και του 1976 (με τον εκ νέου χωρισμό πάλι σε δυο τριτάξια σχολεία) όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Πλήγμα για την περιοχή μας το ότι δεν έγινε κατορθωτό να δημιουργηθεί σχολείο επαγγελματικής κατεύθυνσης.

    Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η αντιστοιχία των τάξεων όλων των σχολείων στο χώρο της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που λειτούργησαν στο χωριό και την περιοχή μας όπως προκύπτει μέσα απ’ τα διατάγματα 24/26-5-1927 και 7/17-8-1943.
    ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ
    Αλληλοδιδακτικό Ελληνικό Αστική Σχολή Ημιγυμνάσιο Τετρατάξιο Γυμνάσιο Εξατάξιο Γυμνάσιο Αστικό Σχολείο Οκτατάξιο Γυμνάσιο Εξατάξιο Νέου τύπου Νηπιαγωγείο Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο
    προνήπια
    αναλφάβητοι νήπια
    Α Α
    Α Β Β
    Β Γ Γ
    Γ Δ Δ
    Δ Ε Α Α Ε
    Α ΣΤ Β Β ΣΤ
    Β Ζ Α Α Α Γ Γ Α Α
    Γ Β Β Β Δ Δ Β Β
    Γ Γ Ε Γ Γ
    Δ Δ ΣΤ Δ Α
    Ε Ζ Ε Β
    ΣΤ Η ΣΤ Γ

  143. Μεταφραστής said

    142

    Όπως βλέπω, ο πίνακας αντιστοιχιών των διαφόρων τύπων σχολείων και των τάξεών των χάλασε στην ανάρτηση. Πάντως φαίνεται καθαρά αν χρησιμοποιήσουμε τον υπερσύνδεσμο που δημοσίευσα επάνω και πάμε στον ιστότοπο.

  144. Γς said

    142:

    Βρε καλέ μου άνθρωπε ήταν ανάγκη να κάνεις όλο το μακρύ κείμενο κόπι-πέιστ εδώ;

    Η παράθεση του λίκνου (λινκ) αρκούσε.

    Θα μπορούσες μόνο να πεις δυο λόγια επεξηγηματικά για κάποιον ενδιαφερόμενο.

    Ασε που δεν θα παραμορφωνόταν κι ο πίνακας στο τέλος

  145. ΚΩΣΤΑΣ said

    Από όσο ξέρω, μια διευκρίνηση σχετικά με 1/τάξια ή 1/θέσια κλπ δημοτικά σχολεία.

    Η ονομασία 1/τάξιο, 2/τάξιο κλπ αντιστοιχούσε σε αίθουσα διδασκαλίας και σε διδάσκοντα και όχι σε αριθμό τάξεων που είχε ένα σχολείο. Για παράδειγμα ένα 1/τάξιο σχολείο είχε μία αίθουσα διδασκαλίας και έναν δάσκαλο, αλλά οι μαθητές που διδάσκονταν σε αυτή την αίθουσα μπορεί να ήταν από Α’ έως την ΣΤ΄.

    Αργότερα, επειδή το παράθεμα …/τάξιο κρίθηκε ως κάπως αδόκιμο, καθιερώθηκε ο όρος …/θέσιο. Για παράδειγμα πάλι, ένα σχολείο 3/θέσιο μπορεί να είχε 6 τάξεις αλλά 3 δασκάλους, όπου – σε ξεχωριστή αίθουασα – ο ένας έπαιρνε τις Α-Β τάξεις, ο άλλος τις Γ-Δ και ο τρίτος τις Ε-Στ τάξεις. Η αλλαγή αυτή έγινε ή στα τέλη της δικτατορίας ή αμέσως με τη μεταπολίτευση.

  146. Πέπε said

    @119 (δικό μου):
    > > Δεν είναι μύθος, το έχω δει να συμβαίνει. Δε θα ισχυριστώ ότι είναι γενικό φαινόμενο, αλλά ούτε και ανύπαρκτο.

    Να προσδιορίσω ότι δεν εννοώ δυσμενείς μεταθέσεις και τέτοια. Αυτό που έχω δει να συμβαίνει είναι «πόλεμος» από συναδέλφους, όχι από άτομα που μπορεί να διαθέτουν κάποια εξουσία.

    Όσο γι’ αυτά που λέει ο Γς (#136) για την Τριτοβάθμια, κι εγώ έχω την εικόνα ότι εξυφαίνονται βυζαντινές δολοπλοκίες που ξεπερνάνε αν όχι το καθετί, πάντως σίγουρα τα όσα μπορεί να συμβαίνουν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια: και μεγαλύτερα διακυβεύματα υπάρχουν, και μεγαλύτερη εξάρτηση από τους συναδέλφους.

  147. Σχολιαστής said

    142/143: Μιας κι έκανες τόσο κόπο και στον σύνδεσμο πάλι δεν φαίνεται καλά, εδώ ο πίνακας

  148. cronopiusa said

    https://twitter.com/idiotypos/status/907591020346519552

  149. cronopiusa said

    https://twitter.com/idiotypos/status/907591020346519552

  150. spiral architect 🇰🇵 said

    😀😀😀

  151. cronopiusa said

    https://twitter.com/idiotypos/status/907591020346519552

  152. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    148α. » #Σαλαμινα Π. #Κουρουμπλής: Δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής πετρελαιοειδών από το δεξαμενόπλοιο »

    Φυσικά· εἶχε προηγηθεῖ ἀχταρμάς μὲ τὴν τούρκικη* ἔννοια.

    *aktarma: μεταφορὰ φορτίου, μεταφόρτωση

  153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    131- Εγώ καταφέρομαι εναντίον του ελεεινού υποχρεωτικού εκπαιδευτικού συστήματος που το θεωρώ παγκόσμια απάτη, πού είδες να απαξιώνω ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς; Ό,τι γράφω γι’ αυτούς, είναι προσωπικές εμπειρίες από τα λίγα μαθητικά μου χρόνια και μαρτυρίες δικές τους και των κοριτσιών μου μέχρι το 13.
    Για μένα, είναι δημόσιοι υπάλληλοι όπως κι οι μπάτσοι π.χ, κι όπως συμβαίνει στο δημόσιο, οι περισσότεροι είνσι κακοί κάμποσοι είναι μέτριοι και ελάχιστοι καλοί, δεν έχω κάτι εναντίον τους, αδύναμα πιόνια της οικονομικής ελίτ είναι. Αυτοί οι ελάχιστοι, είναι αυτοί που ήθελαν εξ αρχής να γίνουν δάσκαλοι λειτουργοί, στους υπόλοιπους προέκυψε, κάτι η σιγουριά του δημοσίου, κάτι που δεν πιάσανε τα μόρια γισυτό που ήθελαν, βολεύτηκαν.
    Όπως και νάχει δεν είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις ούτε τους λαμβάνει κανείς υπόψιν, τα εκτελεστικά όργανα δεν έχουν λόγο, εκτελούν εντολές, αλλιώς….ρώτα τον Φίλη.☺
    ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, πέρασαν τόσα χρόνια και μόνο ο αφέντης άλλαξε.

  154. Alexis said

    #150: Ο ορισμός του χαρούμενου ανθρώπου!
    Αυτός που τον καλείς στο σπίτι σου την Πρωτοχρονιά για να σου κάνει ποδαρικό και να σου φτιάξει το κέφι! 😆 😆 😆

  155. Alexis said

    #148, 151: Μην ανησυχείτε βρε, ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά, λέει το Newsbomb.gr. Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι…

  156. raf said

    Τι σχέση έχει μια διμοιρία μπάτσων, ο μόδιστρος Τσεκλένης κι ένα σκουλαρίκι;

    (χαμηλή ποιότητα, ντοκουμέντο γαρ)

  157. ΣΠ said

    Καθηγητές κοιμούνται στις παραλίες επειδή δεν υπάρχουν σπίτια στα νησιά

  158. Γιάννης Κουβάτσος said

    http://www.efsyn.gr/arthro/daskalos-gine-alitheia-iroas-eisai

  159. cronopiusa said

    Πρόβλημα τα υψηλά ενοίκια για τους εκπαιδευτικούς στο Ρέθυμνο…

    Η πετρελαιοκηλίδα από τη Σαλαμίνα έφτασε στη Φρεαττύδα…

    https://twitter.com/zoisantorini/status/907696075275997187

  160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    141 Αγγελος >>Το σχολαρχείο πρέπει να το κατάργησε ο Παπανδρέου
    Μάλλον έτσι θα είναι. Ο Π΄΄νδρέου ήταν υπ.Παιδείας από 1929 έως 1932 και από αρχεία σχολείων φαίνονται καταγραμμένοι «Σχολάρχες» μέχρι το 1929
    http://blogs.sch.gr/lib1lykc/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1-1%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%B1/

  161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    141/160
    Άγγελε, σωστά:
    «Μεταρρύθμιση του 1929»
    http://www.eriande.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio3/praltika%2011/gouli-kafkoula.htm

  162. sarant said

    157 κε Σε όλα τα τουριστικά μέρη υπήρχε πρόβλημα αλλα΄τώρα με το airBnB έχει οξυνθεί.

  163. spiral architect 🇰🇵 said

    @153: Α, ρε Λάμπρο έχεις μπλέξει τις βούρτσες! Καταφέρεσαι κατά του εκπαιδευτικού συστήματος έχοντας σαν παράδειγμα «τις προσωπικές σου εμπειρίες από τα λίγα μαθητικά σου χρόνια και μαρτυρίες δικές τους (δασκάλων) και των κοριτσιών σου μέχρι το 13». Δηλαδή ρε μάστορα, αν σε εκπαίδευαν οι γονείς σου στο σπίτι και συ αντίστοιχα τις κόρες σου, θαρρείς ότι, θα μπορούσες να συντάξεις αυτές τις αράδες που γράφεις σε αυτό εδώ το ιστολόγιο, ή οι κόρες σου θα ήταν αυτό που είναι τώρα, ξερωγώ;

    Πρέπει να ξέρεις ότι, ακόμα και οι πλατφόρμες αγοραπωλησίας χρήματος που δουλεύεις (και μέσω αυτών πουλάς εξυπνάδα για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα) τις έφτιαξαν κάποιοι που πήγαν σε τάξεις σχολείων ξεκινώντας με τυποποιημένες γνώσεις, αλλά όντες μικροί μαθητές γι’ αυτούς ήταν πρωτόγνωρες. Αν οι μικροί μαθητές δεν πήγαιναν σ’ αυτές τις τάξεις και μάθαιναν στο σπίτι θα γίνονταν γελαδάρηδες με τα μισά γελάδια τους άρρωστα χωρίς καν υποστήριξη από κτηνίατρο, γιατί ούτε κι αυτός θα υπήρχε λόγω αυτού του εκπαιδευτικου συστήματος που υποστηρίζεις.

    Αυτή την τυποποιημένη γνώση που κατηγορείς είναι η ίδια η ανθρώπινη ιστορία που κάποιοι έστησαν διαχρονικά και σαν γνώση πρέπει να μοιράζεται. Τώρα, αν ο αποδέκτης-μαθητής μπορεί να σκεφτεί λίγο παραπάνω είναι (ίσως και) θέμα γονιδίων. Σε κάθε περίπτωση όμως τη φιτιλιά τη βάζει ο χορηγός της γνώσης, ο δάσκαλος.

    «Μεγάλωσε» Λάμπρο! 😉

  164. ΚΩΣΤΑΣ said

    163 Spiral Architect «…Σε κάθε περίπτωση όμως τη φιτιλιά τη βάζει ο χορηγός της γνώσης, ο δάσκαλος».

    Σπιραλ, με εντυπωσίασε αυτό που έγραψες πιο πάνω!

    Ο αείμνηστος παιδαγωγός – δάσκαλος Χρίστος Τσολάκης έλεγε: «Το κεφάλι του παιδιού δεν είναι δοχείο να το γεμίσουμε, είναι σπίρτο και φωτιά για να το ανάψουμε!»

  165. Σχολιαστής said

    163: https://sarantakos.wordpress.com/2017/08/21/pandora/#comment-450727

  166. spiral architect 🇰🇵 said

    Μα, ρε γμτ, ακόμα και στα μουσικά σχολεία ή/και ωδεία, τυποποιημένη γνώση σου δίνουν. Τώρα αν ο μαθητής γίνει Καβάκος, περιστασιακός μπουζουξής σε ταβέρνες με πρόγραμμα, ή απλά γρατζουνάει μια κιθάρα ως τα 18 του, εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες κυριότερος των οποίων (κατά τη γνώμη μου) είναι ο ίδιος ο μαθητής.
    Σε κάθε περίπτωση ο δάσκαλος θα κάνει αυτό που πρέπει και το σύστημά του θα βγάλει όλες τις κατηγορίες μουσικών.

  167. sarant said

    Καλημέρα!

  168. spiral architect 🇰🇵 said

    Πόσο στοίχημα βάζετε ότι τα μέλη της παρακάτω οικογένειας

    δεν πάτησαν ούτε μια μέρα στο σχολείο και τους μάθαινε ο μπαμπάς στο «σπίτι»;
    (περισσότερα εδώ και άλλο κακό να μη μας εύρει) 😮

  169. emouli said

    168 Στο άρθρο γράφει πως όλοι αυτοί οι μουσάτοι είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου.

  170. ΣΠ said

    168
    Πάντως στο άρθρο λέει ότι είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου.

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    163. Σωστός ο Αρχιτέκτονας. Το διαβόητο homeschooling το επιλέγουν συνήθως γονείς με ακραίες θρησκευτικές πεποιθήσεις και πάσης φύσεως φονταμενταλιστές.Επικίνδυνη και αντικοινωνική μόδα.

  172. spiral architect 🇰🇵 said

    @169, 170: Υπερίσχυσε η γνωσιακή βάση του σπιτιού. 😀

  173. spiral architect 🇰🇵 said

    «Η θρησκεία είναι δηλητήριο, προστατέψτε τα παιδιά».
    Σοβιετική αφίσα με κορίτσι που δείχνει και θέλει να πάει σχολείο και η βάβω το τραβάει απο το κοτσίδι για την εκκλησία, που καταρρέει.

  174. cronopiusa said

    Κοίτα ποιοι μας κάνουν μαθήματα για σωστή Παιδεία!

    Τα εγκλήματα του καπιταλισμού

    (Με αφορμή τη νέα όξυνση του αντικομμουνισμού)

  175. Μεταφραστής said

    173

    Αννοησίες του κόκκινου φασισμού

  176. spiral architect 🇰🇵 said

    Just to the point, που λένε και στο χωριό μου! ❤

  177. sarant said

    175

    Προφανώς κατά λάθος σβήστηκαν δυο-τρεις λέξεις από αυτό που σκόπευες να γράψεις, «Ανοησίες είναι τα περί κόκκινου φασισμού»

  178. Μεταφραστής said

    177

    Δεν σβήστηκε ούτε μισή λέξη. Ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προθέσεως.

    Οποιοδήποτε σύστημα πάει να κάνει πλύση εγκεφάλου του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» είναι φασισμός. Απλώς τα χρώματα αλλάζουν.

  179. spiral architect 🇰🇵 said

    Αχ, αυτοί οι ισαποστασίτες! 🙂

  180. Μεταφραστής said

    179

    Αρχιτέκτονα, αν εννοείς εμένα, δεν είμαι καθόλου ισαποστασίτης. Όταν βλέπω φασισμό τον λέω φασισμό, ασχέτως από το χρώμα που σου πετάει στα μούτρα για να σε τυφλώσει, ώστε να μην καταλάβεις τί κάνει. Κομπρί;

  181. sarant said

    Εμ βέβαια ασχέτως από το χρώμα, αφού ξεπλένεις τον ένα και μοναδικό φασισμό με το να τον εξομοιώνεις με άλλα κινήματα.

  182. Μεταφραστής said

    181

    Νίκο

    «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»….

    Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/giati-o-volteros-den-ipe-pote-ti-frasi-diafono-me-afto-pou-les-alla-tha-iperaspisto-mechri-thanatou-to-dikeoma-sou-na-to-les-ta-isagogika-pou-lanthasmena-evale-i-viografos-tou-ke-i-signo/

  183. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νεοφιλελεύθερος φασισμός:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://autopoiesis.squat.gr/files/2014/03/%25CE%25BC%25CE%25B7-%25CF%2586%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE%25CE%25B6%25CF%2589%25CE%25AE_%25CF%2583%25CF%2587%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BF_%25CE%25B1%25CF%2585%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25AF%25CE%25B7%25CF%2583%25CE%25B7.pdf&ved=0ahUKEwjXgcvZsaLWAhXCtxQKHUYWBNkQFgg8MAk&usg=AFQjCNEMfpoZ08NQhnAQaJUWxJIsiF4gUQ

  184. Μεταφραστής said

    183

    Πολύ καλή βάση συζήτησης. Το κατέβασα το αρχείο.

  185. Γς said

    Τι μαύρος, τι κόκκινος φασισμός;
    Το θέμα είναι το πινέλο

    Και πως το χειρίζεστε .

    Δεν θα το πιστέψετε, οι πρώτοι μας προβληματισμοί στο νηπιαγωγείο(;), δημοτικό (;) είχαν να κάνουν με το άν είναι κάθετο ή οριζόντιο. Ξέρετε ποιο.
    Γι αυτό σας λέω…

  186. Γς said

    110:

  187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    124 https://twitter.com/Taxideutis/status/907525287642099712

  189. cronopiusa said

  190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    189. 🙂

  191. sarant said

    190 Κι εγώ έκανα αστεία με τον υποζύγιο κόκορα των κοριτσιών μου

  192. cronopiusa said

    Η πετρελαιοκηλίδα στη Γλυφάδα – ξεκίνησε η απάντληση

    Βαθύτατα, βαθύτατα θλιμμένη, ΕΦΗ – ΕΦΗ μου…

  193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    163 – Κατ΄αρχήν να σου πώ πως σκέφτηκα πολύ αν αξίζει να σου απαντήσω μετά από αυτό που έγραψες «και μέσω αυτών πουλάς εξυπνάδα για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα» δεν το περίμενα από σένα, με ενόχλησε πάρα πολύ, πρώτον γιατί μου είσαι πολύ συμπαθής και δεύτερον γιατί δεν έχω πουλήσει καμία εξυπνάδα σε κανέναν εδώ μέσα, αν θεωρείς πούλημα εξυπνάδος τα δημοσιευμένα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της τερατώδους ληστείας των λαών από τις τράπεζες, τα πέρα από κάθε φαντασία χρηματιστηριακά ανοίγματα στα παράγωγα (για 600 τρις $ κάνει λόγο η BIS, για 2 τετράκις+ λέω εγώ γιατί μόνο το 30% των συναλλαγών γίνεται εντός χρηματιστηρίου, το 70% γίνονται εκτός για να αποφεύγονται οι φόροι) και τους νόμιμους τρόπους φοροαποφυγής των κεφαλαιούχων, (αλλά εκτός από εμένα που κάνω τον έξυπνο, ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν αναφέρεται σ΄αυτά, όλοι για τον Τσίπρα τον Σαμαρά και τον Κυριάκο μιλάτε και φυσικά το ΚΚΕ ΜΟΥΓΚΑ, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει) λυπάμαι αλλά με δικαιώνεις που λέω πως η υποχρεωτική εκπαίδευση καταστρέφει την κριτική σκέψη και της ορίζει ταβάνι, ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ, ΟΥΤΕ ΧΙΛΙΟΣΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.

    Ας είναι, είπα πως σε συμπαθώ και δεν το παίρνω πίσω, γι΄αυτό ας πάμε στα επόμενα.

    » Α, ρε Λάμπρο έχεις μπλέξει τις βούρτσες!» Με τι τις έμπλεξα; 🙂

    «Καταφέρεσαι κατά του εκπαιδευτικού συστήματος έχοντας σαν παράδειγμα «τις προσωπικές σου εμπειρίες από τα λίγα μαθητικά σου χρόνια και μαρτυρίες δικές τους (δασκάλων) και των κοριτσιών σου μέχρι το 13». Δεν είναι μόνο αυτά, κυρίως είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς του κόσμου τα τελευταία 30 χρόνια και η ανάγνωση της ιστορίας για την προηγούμενη συμπεριφορά του, δεν το έγραψα για να μη φανεί πως κάνω τον έξυπνο (αν δεν έχεις κάποιο τίτλο δεν μετράει η γνώμη σου και είναι ενοχλητική ειδικά αν είναι σωστή, κι εγώ δεν έχω κανέναν ενώ ο Κούλης έχει τρείς σε εφτά χρόνια) αλλά απ΄ό,τι φαίνεται δεν τα κατάφερα. 🙂

    «Δηλαδή ρε μάστορα, αν σε εκπαίδευαν οι γονείς σου στο σπίτι και συ αντίστοιχα τις κόρες σου, θαρρείς ότι, θα μπορούσες να συντάξεις αυτές τις αράδες που γράφεις σε αυτό εδώ το ιστολόγιο, ή οι κόρες σου θα ήταν αυτό που είναι τώρα, ξερωγώ;»
    Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν με εκπαίδευαν οι γονείς μου γιατί η μάνα μου είναι απόφοιτη δευτέρας δημοτικού κι ο πατέρας μου μονίμως μας εγκατέλειπε για να παραθερίζει στα νησιά του Αιγαίου με έξοδα της κυβερνήσεως. Όμως όπως έχω πεί από παλιά, ήμουν κακός μαθητής, 7,6,5,6,5,6 οι βαθμοί μου στο δημοτικό κι αποφοίτησα με 11 από την νυχτερινή τεχνική σχολή, ακόμα και τώρα που γράφω δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑΝ κανόνα της γραμματικής ενώ δεν ξέρω να κάνω την απλή πράξη διαίρεσης, για τα κριτήρια του σχολείου και της κοινωνίας ήμουν βλάκας. Προφανώς, την όποια πενιχρή γνώση την απέκτησα διαβάζοντας πολλά βιβλία της επιλογής μου από τα 15 και μετά που δούλευα σε βιβλιοδετείο και τα είχα δωρεάν αλλά και με έλκυσαν κατά περίεργο τρόπο γιατί τα άλλα παιδιά που δουλεύαμε μαζί δεν ενδιαφερόντουσαν. Όταν διαβάζεις Παπαδιαμάντη, Καζαντζάκη, Λουντέμη, Βάρναλη, Καβάφη, Παλαμά, Σολωμό, Σεφέρη, Ελύτη, Κοτζιούλα, Ρώσους, Γάλλους, Άγγλους, Γερμανούς, Αμερικανούς, και πολλούς άλλους συγγραφείς, ε όλο και κάτι θα σου μείνει στο κεφάλι, ακόμα κι αν είναι άδειο σαν το δικό μου.
    Όπως βλέπεις, από το σχολείο δεν πήρα τίποτα αξιόλογο ενώ δεν θυμάμαι ΚΑΝΕΝΑΝ «δάσκαλο» να ασχολήθηκε ιδιαίτερα μαζί μου για να δεί αν είχα κάποιο πρόβλημα (που είχα πολλά και τεράστια) παρ΄όλο που δεν μπορούσαν αν εξηγήσουν το φαινόμενο να γράφω 4 και 0 στην γνωστή ορθογραφία και πάντα 9 και 10 στην άγνωστη (ούτε εγώ έχω δώσει κάποια αξιόλογη εξήγηση 🙂 ) και με αυτά τα δεδομένα, όσο χαζός κι αν είμαι, δεν θα πούλαγα εξυπνάδα εδώ μέσα. Είμαι ο πλέον απλός και κοινός άνθρωπος, έχω σαν μότο, Ό,ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ο μεγάλος προβληματισμός μου, άρχισε όταν αντιλήφθηκα πως όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό αλλά πολύ πιο μορφωμένοι άνθρωποι καθ΄όλα αξιόλογοι, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τα αυτονόητα. Μου πήρε δεκαετίες για να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό.

    Οι κόρες μου πάντως, είναι αυτό που είναι τώρα, επειδή ακριβώς τις διδάξαμε εμείς στο σπίτι, είχαν μάθει να διαβάζουν και να γράφουν από τριών ετών (οι αποδείξεις είναι καταγραμμένες σε βίντεο) χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και έπαθαν σοκ όταν πήγαν στο σχολείο και έπρεπε να ξεμάθουν δυό χρόνια για να μάθουν, ενώ οι ΗΛΙΘΙΟΙ «δάσκαλοι» (πλήν της κυρίας Ειρήνης στην πρώτη και δευτέρα της Ελεωνόρας) μας έλεγαν πως δεν είναι σωστό να μαθαίνουν τα παιδιά πρίν το σχολείο γιατί μπερδεύονται και κουράζονται, ΓΙΑ ΤΟΣΗ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΜΙΛΟΥΜΕ ή τόση υπαλληλική ευσυνειδησία. Τα κορίτσια μέχρι την τρίτη λυκείου δεν διάβασαν στο σπίτι ποτέ πάνω από δύο ώρες ενώ από τη βρεφική ηλικία έκαναν κολύμπι, από τα τρία άρχισαν μπαλέτο και από τα πέντε μουσική και διάφορα άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Παράλληλα τους εμφυσήσαμε την αγάπη για το διάβασμα λογοτεχνικών θεατρικών και φιλοσοφικών βιβλίων. Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να αποτρέψουμε την υποχρεωτική εκπαίδευση να ισοπεδώσει την κριτική τους σκέψη και σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει, αυτό το ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ ΜΠΑΜΠΑ (για την εκπαίδευση και τους καθηγητές) από την τότε τριτοετή στην Χαροκόπειο Ελεωνόρα και το καλοκαίρι από την τεταρτοετή Δανάη μου άφησε γλυκόπικρη γεύση, από την μία ευτυχώς το κατάλαβαν, από την άλλη, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.

    «Πρέπει να ξέρεις ότι, ακόμα και οι πλατφόρμες αγοραπωλησίας χρήματος που δουλεύεις (και μέσω αυτών πουλάς εξυπνάδα για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα) τις έφτιαξαν κάποιοι που πήγαν σε τάξεις σχολείων ξεκινώντας με τυποποιημένες γνώσεις, αλλά όντες μικροί μαθητές γι’ αυτούς ήταν πρωτόγνωρες.» Δεν διαφωνώ, γι΄αυτό αν και τις έφτιαξαν αυτοί δεν είναι πλούσιοι αλλά «καλά» αμοιβόμενοι υπάλληλοι των πάμπλουτων (ή ζάπλουτων 🙂 )εντολέων τους, μήπως γνωρίζεις τι έχουν σπουδάσει οι εντολείς τους; (τους ιδιοκτήτες των πλατφορμών εννοώ).

    «Αν οι μικροί μαθητές δεν πήγαιναν σ’ αυτές τις τάξεις και μάθαιναν στο σπίτι θα γίνονταν γελαδάρηδες με τα μισά γελάδια τους άρρωστα χωρίς καν υποστήριξη από κτηνίατρο, γιατί ούτε κι αυτός θα υπήρχε λόγω αυτού του εκπαιδευτικου συστήματος που υποστηρίζεις.»
    Θα σου έφερνα ως παράδειγμα τα χιλιάδες χρόνια πρίν επιβληθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση από την οικονομική ελίτ αλλά δεν έχει νόημα, οι πεποιθήσεις δεν αλλάζουν.

    «Αυτή την τυποποιημένη γνώση που κατηγορείς είναι η ίδια η ανθρώπινη ιστορία που κάποιοι έστησαν διαχρονικά και σαν γνώση πρέπει να μοιράζεται.»
    Να το πώ για άλλη μια φορά αν και δεν πιστεύω πως θα γίνω κατανοητός, ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΜΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ (και γενικώς) ΓΝΩΣΗ, ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ. Αν δεν έχεις αντιληφθεί τόσα χρόνια την σύνδεση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την στελέχωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής παραγωγικής μηχανής, αν δεν έχεις αντιληφθεί πως όλοι και όλα λειτουργούν για να βρούν τα παιδιά δουλειά κι όχι για την πνευματική τους ανάπτυξη (τα φροντιστήρια για ποιό λόγο υπάρχουν;) που κανείς, ούτε οι «δάσκαλοι», ούτε οι γονείς αλλά ούτε και οι μαθητές, ενδιαφέρεται, αν δεν έχεις αντιληφθεί πως όσο πιο εκπαιδευμένα μορφωμένοι είναι οι άνθρωποι τόσο πιο χειραγωγημένοι είναι, αν δεν βλέπεις πως αυτοί που χλευάζετε ως βλάκες ηλίθιους και μαλάκες, γίνονται και είναι πρωθυπουργοί, /πρόεδροι,υπουργοί και βουλευτές που έχουν ψηφιστεί από μορφωμένους ανθρώπους, αν δεν βλέπεις πως η ευημερία στον πλανήτη αφορά μόνο το
    1/7 το παγκόσμιου πληθυσμού και δεν βασίζεται στην μόρφωση των ευημερούντων αλλά στην καταλήστευση και στυγνή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του εργατικού δυναμικού του υπολοίπου πληθυσμού που επιβάλλεται με την ιμπεριαλιστική στρατιωτική ισχύ, αν δεν γνωρίζεις πως ό,τι gadget (sic) έχεις κι ότι ο υπολογιστής που γράφεις είναι βαμμένα με το αίμα εργατών τριτοκοσμικών χωρών, αν δεν γνωρίζεις τα επώνυμα ρούχα που φοράς στοιχίζουν μερικά λεπτά στις εταιρείες που αισχροκερδούν, και είναι βαμμένα με το αίμα παιδιών σκλάβων, αν δεν βλέπεις την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που μας ευνοεί, από μιά χούφτα (αναλογικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό) αρρωστημένους άπληστους και την συλλογική αδράνεια των μορφωμένων, (οι λίγες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα) αν δεν βλέπεις τους κλέφτες τους ψεύτες και τους εγκληματίες να ασυδοτούν χωρίς να τους πειράζει η δικαιοσύνη και τα μορφωμένα θύματα να τους ανέχονται ή και να τους επευφημούν, αν δεν βλέπεις πως οι χρεοκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες (που ανήκουν σε ποιούς είπαμε;) ασυδοτούν με την τοκογλυφία, ιδιωτικοποιούν τα ΤΡΕΛΑ κέρδη τους από τα παράγωγα και κοινωνικοποιούν τα επίσης ΤΡΕΚΑ χρέη τους επίσης από τα παράγωγα, ελέγχουν τα χρήματά μας και την κάθε μας κίνηση, και οι μορφωμένοι όχι μόνο δεν δυσανασχετούν αλλά το θεωρούν λογικό, αν δεν βλέπεις γύρω σου και τέλος, αν πιστεύεις πως η τυποποιημένη γνώση περί υπάρξεως ενός αόρατου θεού τέλειου, πανάγαθου, παντογνώστη, παντοδύναμου και δίκαιου που παρ΄όλα αυτά έφτιαξε ένα ατελές δημιούργημα μέσω του Αδάμ και της Εύας, κι έκανε κι ένα κι ένα μπάσταρδο με την Παναγία που ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ήταν (λέμε τώρα 🙂 ) παρθένα για να σώσει τους ανθρώπους (που ο ίδιος έφτιαξε) από τις αμαρτίες τους, είναι καλή για τα οχτάχρονα που την διδάσκονται και ανάβει το φιτίλι της σκέψης τους, ειλικρινά ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ.

    «Τώρα, αν ο αποδέκτης-μαθητής μπορεί να σκεφτεί λίγο παραπάνω είναι (ίσως και) θέμα γονιδίων.» Ευτυχώς που ανακαλύφθηκαν τα γονίδια, έχουν καλύψει απίστευτες βλακείες. ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ, είναι ολοφάνερο άλλωστε.

    «Σε κάθε περίπτωση όμως τη φιτιλιά τη βάζει ο χορηγός της γνώσης, ο δάσκαλος.»
    Συμφωνώ απολύτως, μένει να βρούμε τον ΔΑΣΚΑΛΟ.

    Ξύπνα Spiral 🙂

  194. Theo said

    @173:
    Ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που φυλάκισε, εξόρισε ή εξόντωσε το 95% των παπάδων και το 99% των καλόγερων ή καλογριών, που έκλεισε δια της βίας ή κατάστρεψε πάνω από το 90% των εκκλησιών και το 99% των μοναστηριών, που είχε εκατομμύρια υπαλλήλων που καταδίωκαν κάθε διαφορετική από την επίσημη ιδεοληψία γνώμη, χιλιάδες στρατόπεδα και άλλα ευαγή ιδρύματα για τους διαφωνούντες, που φοβάται και τελικά ηττάται από τις αγράμματες και ανίσχυρες γιαγιάδες είναι για γέλια.
    (Σήμερα οι εκκλησίες και τα μοναστήρια στην πρώην Σοβ. Ένωση είναι εκατονταπλάσια και χιλιοπλάσια αντίστοιχα από την σοβιετική περίοδο και τα σχολεία που δίδασκαν τόν διαλεκτικό υλισμό και την προσωπολατρία του εκάστοτε μεγάλου ηγέτη μια θλιβερή ανάμνηση ή μια υποπαράγραφος της Ιστορίας.)

    Αλλά ξέχασα: Οι άλλοι καταπιεζάνε τους μαύρους ☺

  195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    192.»Πίσσα στο κόκκαλό τους » είναι μια κατάρα αλλά η πίσσα εδώ είναι πραγματική και στο κόκκαλο όλων μας.

  196. cronopiusa said

    Σαλαμίνα: Φωτορεπόρτερ του Reuters βούτηξε στο μαζούτ για να σώσει μια ζωή

  197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    194 – Τheo όχι πως είμαι με το οποιοδήποτε καθεστώς αλλά μήπως είναι κάπως υπερβολικά τα ποσοστά 90℅ 95℅ και99℅ ; Σίγοθρα η εκκλησία υπέστει αρκετές κσι βίαιες διώξεις αλλά απ» όσο ξέρω, δεν τέθηκε εκτός νόμου ούτε απαγορεύτκε η λατρεία (δεν ήταν τόσο κορόϊδα οι σοβιετικοί ηγέτες) υποτίθεται πως ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας θσ την καθιστούσε άχρηστη για τις λαϊκές μάζες (αλλά αντί για σοσιαλιστικός προέκυψε δικτατορικός.☺)
    Δεν θυμάμαι σε ποιό συνέδριο, νομίζω πριν το 30, αποφασίστηκε πως επιτρέπεται η πίστη. Όπως και νάχει οι διώξεις σταμάτηδαν ουσιαστικά με το τέλος της πολιτιστικής (λέμε τώρα) επανάστασης κάπου στα τέλη του 30, ενώ η ηγεσία της εκκλησίας συνεργάστηκε άψογα με το καθεστώς, όπως κι η δικιά μας με την χούντα (την έχουν αυτή την συνήθεια οι εκκλησίες ανά τον κόσμο☺) μέχρι και ευχές για τα γεννέθλια του Στάλιν είχε διαβάσει ο Αλέξιος.
    Ας μην είμαστε υπερβολικοί με το σοβιετικό καθεστώς, εξ άλλου, όσο υπάρχει σεξουαλική καταπίεση στον κόσμο, οι εκκλησίες παντώς είδους θα ζούν και θα βασιλεύουν.

  198. Theo said

    Λάμπρο μου, τα ποσοστά που γράφω τα συνάγω από τα δεκάδες βιβλία με μαρτυρίες που έχω διαβάσει.

    Το 1985 που σταμάτησαν οι διωγμοί κατά της Εκκλησίας στην ΕΣΣΔ υπήρχαν 7000 εκκλησίες (ενώ ήταν λιγότερες από 500 στη Ρωσική Δημοκρατία το 1940 ) και 2 μοναστήρια σε λειτουργία, ενώ το 2011 ήσαν 31000 και 805 αντίστοιχα.
    Το 1932-1937 λειτούργησε το πενταετές πλάνο του αθεϊσμού που κήρυξε ο Στάλιν κι έφτασε στον κάτω των 500 αριθμό.
    Ο πατερούλης σταμάτησε τους διωγμούς το 1941 για να δώσει πατριωτικό χαρακτήρα στην αντίσταση κατά των Γερμανών κι ά
    άνοιξε πολλές εκκλησίες, που τις ξαναέκλεισαν ο Χρουστσόφ και οι διάδοχοί του από το 1959 κε.

    Το ότι η πίστη ήταν τυπικά ελεύθερη δε σημαίνει τίποτα. Η ουσία είναι οι δεκάδες χιλιάδες εκκλησίες και μοναστήρια που έκλεισαν ή καταστράφηκαν κι οι εκατοντάδες χιλιάδες κληρικοί και μοναχοί που εξοντώθηκαν από το απάνθρωπο καθεστώς του ανύπαρκτου σοσιαλισμού.

    Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να διαβάσεις εδώ κι εδώ .

    Κι αυτοί που συνεργάστηκαν με το καθεστώς είναι πολλοστημόριο των κληρικών και μοναχών που αυτό εξόντωσε.

  199. Εγώ πάλι το βιβλίο που διαβάζω όποτε πηγαίνω στο μικροβιολόγο (ένα έχει, όλα τα άλλα είναι τεύχη του Hello που έχουν την πλάκα τους μεν αλλά ντρέπομαι να τα διαβάσω δημοσίως) είναι η βιογραφία μιανού αρχιεπίσκοπου-και-χειρούργου που λέει άγιασε στην ΕΣΣΔ. Έχει διάφορους διωγμούς στην αρχή, αλλά με την έναρξη του Πολέμου, λέει η βιογραφία που μόνο φιλοσοβιετική δεν θα την πεις, μόνο τεμενάδες δεν του κάνανε. Γενικά η εντύπωση που έχω είναι ότι χίλιες φορές να ήσουν παπάς στην ΕΣΣΔ παρά τροτσκιτστής ξερωγώ. Και το λέω εγώ που είμαι σχεδόν σταλινικός.

    Δεν ήταν του Μελισσανίδη τελικά το δεξαμενόπλοιο;

  200. raf said

    Για τα εγκλήματα του Στάλιν ευθύνεται πρωτίστως αυτός και το περιβάλλον του. Για τα εγκλήματα του Χίτλερ όμως ευθύνεται πρωτίστως ο φασισμός, ένα σύστημα δομικά διαβολικό, του οποίου συναρχιτέκτονας ασφαλώς υπήρξε ο Χίτλερ. Η σχέση μιας ενδεχόμενης επανενσάρκωσης του κομμουνισμού με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, όπως γίνονται αντιληπτές από την αστική δημοκρατία, θα εξαρτηθεί από τη μούρλα ή μη του ηγέτη, του κινήματος ή της ιστορικής συγκυρίας. Μια ενδεχόμενη επανενσάρκωση του φασισμού σημαίνει ντε φάκτο ρήξη με ό,τι ανθρώπινο και ελεύθερο. Στο λεξικό το λήμμα έχει βεβαίως και την τρίτη έννοια, αλλά ας μην τη χρησιμοποιούμε επιτατικά κι αδιάκριτα, γιατί μετά προχωρούμε σε διαλεκτική ανευθυνότητα. Βέβαια, τις περισσότερες φορές που ακούω τέτοια πράγματα είναι απλώς για να προκληθεί αίσθηση. Με συγχωρείτε για την παρεμβολή.

  201. Theo said

    @199:
    Ο
    άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως
    , Δύτη μου, ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και διάσημος χειρουργός, με ένα εγχειρίδιο του να διδάσκεται δεκαετίες στις ιατρικές σχολές, γι αυτό και τον ανέχτηκαν για κάποια διαστήματα.
    Ωστόσο, πέρασε 11 χρόνια στα ευαγή σοβιετικά ιδρύματα, όπου και βασανίστηκε, με αποτέλεσμα να μείνει τυφλός τα εννιά τελευταία χρόνια της ζωής του. Κι από το 1947 μέχρι το 1961 που πέθανε, του απαγορεύτηκε η διδασκαλία κι η συμμετοχή στα ιατρικά συμβούλια.
    Ωραίο, λοιπόν, να ήσουν παπάς στην ΕΣΣΔ, δε λέω 😊

    @200:
    Δεν ξέρω αν απαντάτε σε μένα αλλά την Εκκλησία στη Σοβιετική Ένωση καταδίωξαν όλοι οι ηγέτες της, από τον Λένιν ως τον Τσερνιένκο, όχι μόνο ο Στάλιν.
    Κι η ταπεινή μου γνώμη είναι πως οποιαδήποτε θεωρία δίνει το δίκιο σε μια φυλή ή μια τάξη και εξουσιοδοτεί κάποιους να κυβερνήσουν στο όνομα αυτή της φυλής ή της τάξης θεμελιώνει ολοκληρωτισμό που καταλήγει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και συνήθως αυτοί που επικρατούν στους κόλπους αυτών των κομμάτων, κινηματων, κλπ. δεν είναι ούτε οι ηθικότεροι ούτε οι καλύτεροι.

  202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    199. Ξέρω κι εγώ Δύτα μ;

  203. odinmac said

    201 Theo:

    https://vimeo.com/221697399

  204. gpoint said

    # 163

    Ξαναδιάβασε αυτά που έγραψες με κριτικό μάτι, είμαι σίγουρος πως θα καταλάβεις πως -ειδικά σήμερα- δεν υπάρχει γνώση που να περιορίζεται στον σχολικό χώρο- δεν υπήρξε ποτέ.

    Κι εγώ ήξερα να γράφω, να διαβάσω και την προπαίδεια πριν πάω σχολείο και τα περισσότερα που έμαθα ήταν από εγκυκλοπαίδειες παρά από το σχολείο. Η πραγματική δουλειά του σχολείου είναι να συμπληρώσει τις κάθε είδους γνώσεις που δεν μπορεί να δώσει στο παιδί η (κάθε) οικογένεια. Ελάχιστα συμβατό με την διδακτέα ύλη. Επειδή εδώ συχνάζουν και εκπαιδευτικοί ας κάνουν μια φορά (αν δεν τόχουνε κάνει ήδη) αντί για μάθημα μια ομιλία για στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. πρακτικά. Θα εκπλαγούν από τα μεσάντυχτα των μαθητών τους. Και φυσικά ποτέ δεν θα τους μάθουν από το μάθημα της Υγιεινής (αν διδάσκεται ακόμα) όπως ποτέ δεν θα μάθουν στο μάθημα των θρησκευτικών πότε να κάνουν τον σταυρό τους στην εκκλησία, θα λοξοκοιτάνε τον διπλανό για να τον μιμηθούν. Αυτή είναι η παιδεία του (μέσου γιατί υπάρχουν και σχολεία για λίγους) σχολείου και γι αυτό παράγει «έξυπνους» βλάκες όπως λέει κι ο Λάμπρος

  205. spiral architect 🇰🇵 said

    Εν τέλει τι προτείνετε;
    – Να πηγαίνουν τα παιδιά (μας) στο σημερινό σχολείο;
    – Να τα διδάσκουμε στο σπίτι;
    – Να αξιώσουμε ένα διαφορετικό σχολείο;

    Προσοχή, γιατί κάποια ερώτηση είναι παγιδευμένη. 😉

    Η μεταφυσικότητα της θρησκείας σκαλώνει σε πρακτικά προβλήματα.

  206. Γς said

    201:

    Υπάρχει κι η Μονή Μεταμόρφωσης του Σαγματά πάνω σ ένα βουνό στα 80 χλμ της Εθνικής Αθηνών-Λαμίας.
    Εκεί είναι κι ένα παρεκκλήσι του Αγίου που λές. Του Αγίου Λουκά του Ιατρού. [Αλήθεια τι κάνει ρε παιδιά ο δικός μας ο Ντοcteur;].

    Και σιγά μην δεν εχω πάει κι εκεί ο φουκαράς. Οδηγός της θεούσας μακαρίτισσας Ειρήνης. Εχω σακατέψει το αυτοκίνητο στα κατσάβραχα,
    Εκεί λοιπόν υπήρχε ένας μοναχός; παπάς; αρχιμανδρίτης; που μας έλεγε συνέχεια για το βίο του αγίου και τα ταξίδια που έκανε στην Ουκρανία για να τον τιμήσει κλπ κλπ.

    Εντάξει, τι να κάνουμε;
    Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν πόσο φτωχικά ήταν τα πάντα του, από τα ρούχα του, τα γένια του, τη φάτσα του. Ενας κακομοίρης θα έλεγε κάποιος. Που σε τάραζε στο μπλα-μπλα για τον Αγιο, την Ουκρανία κλπ κλπ.

    Και λοιπόν; Γιατί τα λέω όλα αυτά;

    Στη γιορτή του Αγίου Θεοδοσίου στην Αργολίδα στη Μονή που είναι θαμμένη η Ειρήνη, να’ σου πρώτος και καλύτερος ο Μητροπολίτης Αργολίδος κλπ κλπ.

    Πλουμιστός μέσα στα χρυσοποίκιλτα άμφια, με τα διαμαντάκια στην μήτρα της κεφαλής του με την ιερατική ράβδο του, επιβλητικός, με ωραία περιποιημένη γενειάδα…Κούκλος, ο ταπεινός, κακομοίρης μοναχός-παπάς αρχιμανδρίτης της Μονής Σαγματά, που ξέραμε!

  207. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Τελικά το παπαδαριό κατά πως φαίνεται μόνο με τον κομμουνισμό έχει πρόβλημα. Με τον καπιταλισμό όλα καλά. Α, ναι, ξέχασα τις ομιλίες του Πάπα για τον άδικο ντουνιά 🙂

  208. Γς said

    206:

    κακομοίρης, ίσως να έλεγε κάποιος.

    Ταπεινός λέω εγώ. Και αυτή την εντύπωση μου έδωσε και στην καινούργια αποστολή του.

  209. giorgos said

    Σχετικά περί «διωγμών» τής έκκλησίας κλπ
    «…προκειμένου ό Στάλιν νά κινητοποιήση τόν λαό του , έπανέφερε στήν μνήμη τών Ρώσσων τούς όραματισμούς τού μοναχού Φιλόθεου , άνάδευσε ίδεολογικά τήν «πίστη πρός τήν πατρίδα » τού παλαιού Πανσλαβισμού καί άναγκάσθηκε νά «συγκαταβή όλίγον» ώς πρός τήν έκκλησία . Πράγματι ό τότε Πατριάρχης , αναμνησθείς πρό 700 άκριβώς έτών , ότε ό Αλέξανδρος Νιέφσκυ κατερόπωσε στούς πάγους τής λίμνης Παϊπούς δύο σταυροφορίες κατά τής…όρθοδόξου πίστεως-τήν σουηδική τού 1240 καί τήν λιθουανική τού 1242 – άνοιξε διάπλατα τίς κάσσες τής έκκλησίας γιά τίς άνάγκες τών ρωσσικών στρατευμάτων (άνέλαβε μάλιστα ό ίδιος τήν χρηματοδότηση τού σώματος στρατού πού ήταν ίσως τό πιό πολυέξοδο , πλήν όμως έφερε τό όνομα τού εύσεβούς κυριάρχου – τά «Τεθωρακισμένα Αλέξανδρος Νιέφσκυ» ) , τά εύλόγησε καί τά έθεσε στήν διάθεση τού Στάλιν πρός άντιμετώπιση τών «δυτικών σταυροφόρων τού 1942…»
    Βλ. «Europa, Grenzen und Gliederung seiner Geshichte,1957,σελ.63-65.

  210. spiral architect 🇰🇵 said

    @209: Τόσες προπαγανδιστικές ταινίες έκανε ο Αϊζενστάιν

  211. sarant said

    206 Ο δικός μας ο Ντοκτέρ οργώνει την ορεινή πελοπόννησο στερούμενος διαδικτύου και μας διαβάζει όποτε βρει γουήφι σε καφενείο.

  212. Theo said

    @203:
    Ευχαριστώ. Την είδα την ταινία προ μηνών, όταν την ανέβασε το Αντίφωνο.

    @205: Κι η μεταφυσικότητα του μαρξισμού σκαλώνει στα κτήνη που τον εφαρμόζουν.

    @207:
    Μάλλον τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι αυτά που έχουν πρόβλημα με τους χριστιανούς, γιατί τους χαλάν τη σούπα της ιδεοληψίας τους.
    Δες εδώ για τους ναζί και τους Ρωμαιοκαθολικούς.
    Κι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αθήνα λίγο πριν από τη φούσκα του 1999, είχε μιλήσει κατά του χρηματιστήριου.

  213. gpoint said

    # 205

    Εξαρτάται από τις δυνατότητες που έχε κάποιος για να προσφέρει μόρφωση στο παιδί του.Σαφώς το καλύτερο από όλα είναι η κατ’ οίκον διδασκαλία αλλά προϋποθέτει άφθονο χρήμα και χρόνο. Το παιδί όμως μετά θάχει ελάχιστα πράγματα να διαγράψει για να διακριθει στη ζωή. Στην εποχή μου οι κατά τεκμήριον εξυπνότεροι μαθητές πήγαιναν στο Βαρβάκειο περνώντας από εξετάσεις πολύ πιο δύσκολες από τις εισαγωγικές των Ανωτάτων Σχολών. κι όμως κανείς της γενιάς μου δεν «ακούστηκε» εκτός από έναν που έγινε βοηθός του Ασλανίδη επί χούντας, αντίθετα με τα παιδιά που πήγαιναν στο Κολλέγιο. Γιατί ; Μα τότε στα δημόσια στην πράξη απαγορευόταν να γραφτείς σε αθλητικό σωματείο !! Αυτό που μοιάζει παρανοϊκό σήμερα ήταν κοινός τόπος τότε. Ετσι και τα σημερινά παρανοϊκά δεν τα καταλαβαίνουν όσοι δεν έχουν ζήσει την εκπαίδευση και δεν έχουν διατηρήσει τις ευαισθησίες τους- όχι πως τους κατηγορώ γιατί κι εγώ όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά δεν είχα κατασταλάξει. Το μόνο που κέρδισα ήταν πως η πιο μικρή κόρη μου αντί να δώσει πανελλήνιες προτίμησε να ασχοληθεί με το ποδήλατο και την ψυχική της ισορροπία, ζει στο χωριό και μου προκαλεί απίστευτα συναισθήματα κάθε φορά που διασταυρώνομαι ή την προσπερνάω με το αυτοκίνητο μέχρι και 80 (!) χιλιόμετρα μακριά από το χωριό

  214. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    @212 Προφ ο παγανιστικός χιτλερισμός ήταν απειλή και για τον χριστιανισμό. Πάντως μιά χαρά το βατικανό φυγάδευσε πλήθος ναζί μετά τον πόλεμο. Και δεν μίλησα για ναζισμό. Μίλησα για τον μπαμπά του, τον καπιταλισμό, με τον οποίο οι χριστιανοί ποτέ δεν είχαν πρόβλημα. Ούτε με το αδερφάκι του, τον ιμπεριαλισμό. Ήτανε και είναι πολλά τα λεφτά…

  215. giorgos said

    Τό «πρόβλημα» τού Χίτλερ δέν ήταν ό Χριστιανισμός . Τό πρόβλημα του ήταν ότι επειδή ό ύπάρχων χριστιανισμός ήταν έβραϊκής προελεύσεως , δέν τού έκανε . Ηθελε έναν δικό του Χριστιανισμό γερμανικής προελεύσεως…

  216. spiral architect 🇰🇵 said

    @212β: Η αντίστροφη ατάκα δεν πιάνει τόπο. Ο μαρξισμός δεν είναι μεταφυσική είναι επιστήμη. 😉
    (κι αν είσαι οπαδός της θεωρίας της Δημιουργίας δεν συνεχίζω τη συζήτηση)

  217. Theo said

    @214:
    Για τη στάση του Βατικανού συμφωνούμε. Όμως, πολλοί Γερμανοί Ρωμαιοκαθολικοί θεολόγοι και κληρικοί (και κάποιοι Προτεστάντες) αντιστάθηκαν στον ναζισμό γιατί νωρίς είδαν την απάνθρωπη, ρατσιστική ιδεολογία του και διέβλεψαν πού θα οδηγούσε (δες το λίκνο που παραπέμπω στο #212).

    Φυσικά οι Ορθόδοξοι άγιοι και θεολόγοι (όχι όμως πολλοί τσάροι και άλλοι ηγεμόνες) είχαν πρόβλημα με τον ιμπεριαλισμό (πχ, ο άγιος Γερμανός που εκχριστιάνισε τους αυτόχθονες της Αλάσκας) κι εγώ πιστεύω πως την Ορθοδοξία την εκφράζουν οι Άγιοί της, όχι οι κατ’ επίφασιν Ορθόδοξοι πολιτικοί.

    Και, ναι, οι Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες έχουν αλλοιωθεί από τη δίψα της εξουσίας και του χρήματος και ιστορικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Άλλωστε, ο καπιταλισμός από τους Καλβινιστές γεννήθηκε, όπως απέδειξε ο Βέμπερ.

    Όμως, το πνεύμα της απάντησης μου στο σχ. 212 είναι πως στις Ορθόδοξες τουλάχιστον χώρες οι κομμουνιστές είναι αυτοί που άρχισαν να διώκουν και να εξοντώνουν τους χριστιανούς, όχι το αντίθετο.

    @215:

    Ο Χίτλερ ήταν μάλλον αγνωστικιστής. Κάποιοι όμως από τους κορυφαίους συνεργάτες του (Χίμλερ, Γκαίμπελς, Μπόρμαν, Ρόζεμπεργκ) ήταν ξεκάθαρα παγανιστές και αντιχριστιανοί.

  218. Theo said

    @216:
    Πολλοί έχουν κριτικάρει τα μεσσιανικά οράματα του Μάρξ για την ιδανική κοινωνία, και δεν θα συνεχίσω.

    Η μηχανιστική επιστήμη του 19ου αιώνα απέχει έτη φωτός από αυτήν του 21ου. Οπότε, οι ισχυρισμοί των μαρξιστών περί επιστημονικότητας μπάζουν από πολλές μεριές.
    Η Ορθοδοξία δεν είναι μεταφυσική αλλά Αποκάλυψη και εμπειρική γνώση, που προσλαμβάνεται από τον έσω άνθρωπο μέσω μιας άλλης, έκτης αίσθησης. Κι εγώ δέχομαι τα πορίσματα της επιστήμης για τον αισθητό κόσμο και τη συνοδικά επιβεβαιωμένη εμπειρία των Αγίων για τα υπεραισθητά.

  219. Theo said

    #217:
    Για κάποιο λόγο δεν ανέβηκε ο λίκνος για τον άγιο Γερμανό της Αλάσκας:
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Herman_of_Alaska

  220. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    @217 Δεν είμαι γενικώς και αορίστως υπέρ των σφαγών κι όποιον πάρει ο χάρος, αλλά όταν ξηλώνεις ένα καθεστώς θα πάρεις παρανταριά και τα στηρίγματά του, πώς να το κάνουμε. Την άγρια τσαρική καταστολή και την καθυστέρηση των ρώσων η Εκκλησία τις ευλογούσε, και κολάτσιζε πλουσιοπάροχα ταυτοχρόνως.

    Τώρα, αν την εποχή των Ανακαλύψεων ήτανε στα πάνω της η Ορθοδοξία και όχι ο Καθολικισμός, μην είσαι καθόλου σίγουρος για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση των πχ Καραΐβων από Έλληνες ή Ρώσους κονκισταδόρες…

  221. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    (γμτ να θμθ ν’ ανεβάσω την παρανταριά στο σλανγκρ)

  222. Theo said

    @220:
    Με τη λογική σου, δικαιολογούνται όλες οι γενοκτονίες. Πχ. και οι Εβραίοι ήταν πίσω από όλες τις αδικίες, ρούφαγαν το αίμα των λαών, κλπ, όπως προπαγάνδιζαν οι Ναζί, και καλά έκανε ο Χίτλερ και εξόντωνε και τα εβραιόπουλα πριν προλάβουν να μεγαλώσουν 😯
    Και ο Στάλιν τους «εχθρούς του λαού», μέχρι που δεν απόμειναν άλλοι κι άρχισε να εξοντώνει όλους σχεδόν τους παλιούς μπολσεβίκους και μετά τις εθνικές μειονότητες, και πάει λέγοντας…

  223. Theo said

    222, συνέχεια
    Τόν άγιο Γερμανό της Αλάσκας τον ανέφερα γιατί τον 18ο αιώνα αντιστάθηκε στις βαρβαρότητες των συμπατριωτών του Ρώσων γουνέμπορων κι ακόμα τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη οι ιθαγενείς που τους προστάτεψε όσο μπορούσε (στην Αλάσκα η προφορική παράδοση καλά κρατεί μέχρι σήμερα).

  224. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Δεν καταλαβαινόμαστε μου φαίνεται. Δεν δικαιολογώ γενοκτονίες. Η Εκκλησία ευλογούσε τον τσάρο και το καθεστώς του ή όχι?
    Τι να κάνανε δλδ οι μπολσεβίκοι? Χώρια που μιά χαρά (υπο)λειτουργούσαν οι εκκλησίες επί Στάλιν και αργότερα. Σιγά μην τους επιχορηγούσαν κιόλας.

  225. Theo said

    @224:
    Επειδή η Εκκλησία ευλογούσε τους τσάρους, άρα, έπρεπε οι μπολσεβίκοι να εξοντώσουν τουλάχιστον το 90% όσων μιλούν για Χριστό; Αυτό είναι λογική γενοκτονίας, όσο και να μην το καταλαβαίνεις.

    Για το τι κάνανε οι μπολσεβίκοι βλ. το 198 και τους λίκνους του. Δεν θα τα επαναλαμβάνω.
    Κι ας μη μεσολαβούσε ο ΒΠΠ και θα βλέπαμε πόσες εκκλησίες θα υπολειτουργούσαν.

    Φυσικά το «μια χαρά (υπο)λειτουργούσαν» μόνο σουρεαλιστικά μπορώ να το εννοήσω 😊

  226. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ε, κόψε κάτι από το 90. Την πίστη δεν μπορείς να την ξεριζώσεις, το ΄λεγε κι ο Βελουχιώτης, ελαφρύ το χώμα και αιωνία η μνήμη.

    Κι όσο για λίνκια, υπάρχουν πάρα πολλά και για το πώς – με φωτιά και με μαχαίρι – ρίζωσε ο χριστιανισμός και κατά δω μεριά. Μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι ούτε παγανιστής ούτε παναγιστής. Άθεος είμαι). Και αφηγήσεις για την λατρεία επί Στάλιν υπάρχουν, προχείρως να αναφέρω τον Μπεσόνοφ (βιβλίο: Με τα τεθωρακισμένα του Κόκκινου Στρατού) που έγραφε για το πώς πηγαίνανε η μάνα και η γιαγιά του στην εκκλησία το Πάσχα, μιλάμε για το 1937-38, και καθόσαντε με τις ώρες για να ευλογήσει ο παπάς το τσουρέκι κλπ.

    Κατά τα λοιπά, όποιος θέλει ας πιστεύει κι ας ασκεί τα σχετικά του καθήκοντα. Δεν είναι ούτε πρώτη, ούτε μεσαία, ούτε τελευταία μου προτεραιότητα να τον σφάξω. Αλλά όχι και να τον πληρώνω. Ας τα βγάλει πέρα οικονομικώς μόνος του. Και ναι, μια σουρεαλιστική φλέβα την έχω 🙂

  227. Theo said

    @226:
    Για σοβαρά λίνκια μιλάμε (Βίκη παρέθεσα).
    Τα νεοπαγανιστικά είναι γεμάτα πλαστογραφίες και φαντασιώσεις. Και όπου παραπέμπουν σε πρωτογενείς πηγές, άλλα γράφουν οι πηγές από όσα ισχυρίζονται, καρατσεκαρισμένο αυτό 😊

    Κι ο καθένας ας κάνει ό,τι αγαπάγει, που λεγε κι ο Μακρυγιάννης.
    Να ‘σαι καλά☺

  228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    205 – Το έχω πεί κι άλλες φορές, να αξιώσουμε ένα άλλο σχολείο, μιά βελτιωμένη έκδοση του Σάμερ Χίλ αλλά εν έτη 2017 ελάχιστοι γνωρίζουν τι είναι αυτό.
    Θα πρέπει να καταργηθεί το υποχρεωτικό όπως και τα υποχρεωτικά μαθήματα πλήν της ανάγνωσης, γραφής, αριθμητικής και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μέχρι την τρίτη + φυσική χημεία γεωγραφία αστρονομία μέχρι την έκτη και φυσικά κατάργηση των θρησκευτικών ενω η ιστορία θα διδάσκεται περιληπτικά στις πέμπτη και έκτη χωρίς να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση. Στην δευτεροβάθμια κανένα μάθημα δεν θα είναι υποχρεωτικό, οι μαθητές θα επιλέγουν τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν και θα έχουν την δυνατότητα επιλογής του καθηγητή.
    Στην τριτοβάθμια υποχρεωτικά θα είναι μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (δε νοείται το Γεωπονικό να έχει 120 μαθήματα και πέντε χρόνια) και η βάση θα δίνεται στα εργαστήρια, (η μόνη αληθινή γνώση για τον άνθρωπο, είναι η εμπειρική) και φυσικά οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν τους καθηγητές που θα τους διδάξουν. Όλοι έχετε βγάλει πανεπεστήμιο και σίγουρα έχετε συνσντήσει κάποιον κομπλεξικό χλιμίτζουρα που όμωε ήσαταν υποχρεωμένοι να τον ανεχθείτε για να περάσετε το μάθημα και να τον διαολοστείλετε μετά.

    Οι δάσκαλοι πρωτίστως αλλά και οι καθηγητές, θα πρέπει να περνούν από πολύ αυστηρά κριτήρια ενώ το βασικότερο μάθημα που θα πρέπει να γνωρίζουν, είναι η παιδοψυχολογία.
    Το κράτος θα οφείλει να τους παρέχει αξιοπρεπέστατη διαμονή και αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού, ενώ παράλληλα θα τους αμοίβει τουλάχιστον με το τριπλάσιο του μέσου μισθού και φυσικά θα καταργηθεί η μονιμότητα.
    Κάπως έτσι φαντάζομαι το σχολείο, ένα

  229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Συνέχρια του 128 – Κάπως έτσι φαντάζομαι το σχολείο, ένα όμορφο περιβάλλον με χαρούμενους μαθητές και ευχαριστημένους και χαμογελαστούς δασκάλους.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ.

    Υ.Γ Πολύ θα με ενδιέφερε η δική σου άποψη για το σχολείο που θά ήθελες αλλα και τον υπολοίπων σχολιαστών.

    Νικοκύρη νομίζω πως θα ήταν καλό κάποια μέρα, να βάλεις ένα νήμα με το ερώτημα, ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; ή ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ;

  230. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    198 – Τheo τα λινκ που παραθέτεις, είνα στα αγγλικά και στα ρωσικά κι εγώ είμαι αγγράμματος οπότε τζίφος.☺
    Δεν αμφισβητώ πως υπήρξαν μεγάλες θρησκευτικές διώξεις (προς όλες τις θρησκείες κι όχι μόνο για την ορθόδοξη) τα ποσοστά που αναφέρεις αμφισβητώ (χωρίς να θέλω να ισοσταθμίσω κάτι μ’αυτό). Χρησιμοποιώντας την απλή λογική μου και παρατηρώντας την τρομακτική θρησκευτική άνθιση (που επαναλαμβάνω δεν είναι μόνο η ορθόδοξη) στις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, απλά τα νούμερα που λές δεν βγαίνουν. Ρίξε μια πιο ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά στα γργονότα και σκέψου αποστασιοποιημένα, είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσεις μαζί μου ή τουλάχιστον θα συγκλείνουν αρκετά οι απόψεις μας γι’ αυτό το θέμα.☺

  231. ΓιώργοςΜ said

    211 όποτε βρει γουήφι σε καφενείο.

  232. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  233. 206, 211, 231

    Κι όπου έχει σήμα το κουνητό. Περιφέρεται εις Αρκαδίας.

    Εδώ, με το κόκκινο.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Et_in_Arcadia_ego

  234. gpoint said

    Τον Βάταλο τον μπανάρετε ή δεν βρίσκει γουίφι κι αυτός ;

  235. sarant said

    234 Δεν φαντάζομαι να σου λείπει 🙂
    Όχι δεν τον έχω μπανάρει. Στο FB σχολιάζει (με άλλο όνομα). Οποτε εικάζω ότι αποφεύγει να εμφανιστεί επειδή δεν επαληθεύτηκαν οι υποσχέσεις του περί ανόδου του ιστολογίου στην κατάταξη της Αλέξαινας.

  236. Theo said

    @230:
    Κάνε μια μετάφραση με το Google translate στα αγγλικά λινκ (κάτι καταληπτό θα βγει) και θα δεις αν τα ποσοστά που γράφω βγαίνουν ή όχι.

  237. Alexis said

    #234-235: Είχε πει πως θα έλειπε για κάτι μερούλες ρε παιδιά, είχε λέει κάτι δουλίτσες…
    Με τον Δόναλδ στο ILL-Οινόη φαντάζομαι… 🙂

  238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    236 – Δεν το εμπιστεύομαι για τέτοιας έκτασης μετάφραση, όσες φορές το έκανα βγήκε πανηγύρι. 🙂
    Το θέμα, είναι πού βασίζονται τα όποια στοιχεία, είναι έγκυρα, υπάρχουν σοβιετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν ή είναι δυτική μετασοβιετική αυθαιρεσία που όπως και να το κάνουμε θα συμφωνήσεις πως ΟΡΓΙΑΣΕ. Απ΄την άλλη, αν οι εκκλησίες όπως λές, ήταν το 1985, 7.000, δεδομένου πως η Ρωσία από το 90 μέχρι το 98 που χρεοκόπησε ήταν σε μαύρο οικονομικό χάλι ενώ η εκκλησία δεν είχε ουσιαστικά την παλιά περιουσία και χρήματα (ή είχε; κι αν είχε πώς τα είχε;) μέχρι τις 31.000 εκκλησίες το 2011 είναι 24.000, πώς και πότε χτίστηκαν μέσα σε 13 χρόνια που δεν είναι ούτε τόσα γιατί η ρωσική οικονομία ανέκαμψε ουσιαστικά μετά το 2004 που ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου (τρελά λεφτά έβγαλαν οι τράπεζες με τα παράγωγα, κι ακόμα περισσότερα με την πτώση της τιμής, αλλά μας χρεώνουν τον λογαριασμό κι εμείς; αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, το είπα έτσι για να κάνω τον έξυπνο 🙂 ) άρα στην καλύτερη περίπτωση 7 χρόνια δηλαδή κατά μέσο όρο, 3.428 εκκλησίες τον χρόνο (με το κομπιουτεράκι έκανα τον υπολογισμό 🙂 ) είναι πολλές φίλε μου Theo κι αυτό στο λέω σαν οικοδόμος, όσα κεφάλαια κι αν έπεσαν, άλλωστε θα το είχαμε πάρει είδηση όλοι και ειδικά οι κατασκευαστικές εταιρείες, όμως όσο κι αν ψάξει κανείς στις χρηματιστηριακές δημοσιεύσεις (που είναι ό,τι πιο κοντινό στην δημοσιευμένη αλήθεια) δεν θα βρεί πουθενά αυτόν τον ΤΕΡΑΤΩΔΗ οικοδομικό οργασμό. Ακόμα κι αν χτιζόντουσαν από το 1985, 923 το χρόνο, πάλι είναι τρομακτικό το νούμερο και φυσικά δεν υφίσταται, αλλά κι αν δεν χτίστηκαν όλες αλλά ήταν κλεισμένες οι περισσότερες και ξανάνοιξαν, μετά από τόσα χρόνια αχρησίας σίγουρα θα ήθελαν ανακαίνιση, πάλι είναι πάρα πολύ μεγάλο πρότζεκτ Theo για να περάσει απαρατήρητο από τις εισηγμένες κατασκευαστικές, ΑΡΑ; κάτι δεν δένει.
    Θα συμφωνήσω μαζί σου πως το καθεστώς (που δεν ήταν σε καμία περίπτωση κομουνιστικό) λειτούργησε φασιστικά κι ότι οι κληρικοί υπέστησαν μεγάλες διώξεις, πιστεύω πως θα συμφωνήσεις μαζί μου πως πάρα πολλοί (ειδικά τα μεγάλα κεφάλια) συνεργάστηκαν μαζί του κι ότι οι αριθμοί εξόντωσης (γενικώς) που δημοσιεύτηκαν και δημοσιεύονται δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα και είναι καθαρά δημαγωγικοί (χωρίς να καταλαβαίνω τον λόγο, αυτό το σύστημα κατέρρευσε και δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά, η οικονομική ελίτ δεν το έχει πλέον ανάγκη), δεν γίνεται π.χ να εξόντωσε ο Στάλιν 40.000.000 πολίτες όσο κι αν ίσως το ήθελε, απλά δεν γίνεται, απλή λογική σκέψη χρειάζεται μόνο για να αντιληφθεί κάποιος το γελοίο του πράγματος.
    Φυσικά η (οποιαδήποτε) πίστη, είναι απείρως πιο ισχυρή από την αλήθεια.

    Αυτό το τραγούδι που ακούω, για σένα, είχαμε κάτι χρόνια να τα πούμε, ελπίζω και εύχομαι να είσαι καλά από υγεία.

  239. Πέπε said

    @193:
    > > οι ΗΛΙΘΙΟΙ «δάσκαλοι» (πλήν της κυρίας Ειρήνης στην πρώτη και δευτέρα της Ελεωνόρας) μας έλεγαν πως δεν είναι σωστό να μαθαίνουν τα παιδιά [ανάγνωση] πρίν το σχολείο γιατί μπερδεύονται και κουράζονται, ΓΙΑ ΤΟΣΗ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΜΙΛΟΥΜΕ ή τόση υπαλληλική ευσυνειδησία.

    Λάμπρο, κι εγώ έμαθα να διαβάζω από το σπίτι, πριν πάω σχολείο, σε ηλικία -υποθέτω- κοντινή με των κοριτσιών σου. Και είχα μεγάλο πρόβλημα στο σχολείο. Δε βγήκε αμέσως, αλλά γύρω στην Γ’ Δημοτικού ήμουν γνωστικά απροσάρμοστος, πράγμα που είχε και συνέπειες στη συμπεριφορά μου (δηλαδή βασικά στο πώς ένιωθα μέσα στο σχολείο).

    Αργότερα άκουσα αυτό που υποστήριξαν οι δικές σας δασκάλες, ότι δε συνίσταται να μαθαίνουν τα παιδιά ανάγνωση πριν της ώρας τους.

    Ακόμη αργότερα, τώρα δηλαδή, άκουσα ότι άλλαξε ο άνεμος και ότι τώρα συνίσταται.

    Πίσω από κάθε άποψη υπάρχει υποθέτω μεγάλο υπόβαθρο μελέτης. Μην είσαι τόσο απαξιωτικός, ασχετοσύνη και υπαλληλική ευσυνειδησία.

  240. Theo said

    @238:
    Λάμπρο μου, μάλλον δεν έχεις συναντήσει Ρώσους πιστούς.
    Έχω συναντήσει πολλούς κι έχω να σου πω πως, όπως όλοι οι Ρώσοι κι ίσως περισσότερο αυτοί, είναι των υπερβολών. Το τι χρήματα ρίχνουν στις εκκλησίες και τα μοναστήρια τους δεν το φαντάζεσαι.
    Και φυσικά πολλές εκκλησίες στη Ρωσία επιστράφηκαν στους πιστούς και απλώς ανακαινίστηκαν. Πόσες είναι κι αν είναι περισσότερες από αυτές που οικοδομήθηκαν εκ νέου δεν το ξέρω.
    Οι αριθμοί που δίνει η Βίκι προέρχονται από τα επίσημα εκκλησιαστικά αρχεία (που ασφαλώς θα καταγράφουν ονομαστικά τους δολοφονημένους, φυλακισμένους ή εξορισμένους κληρικούς και μοναχούς και τις εκκλησίες που έκλεισε ή κατάστρεψε το καθεστώς) και από αρκετή άλλη βιβλιογραφία. Κι όπως σου έγραψα παραπάνω, συμφωνούν με την αίσθηση που είχα διαβάζοντας δεκάδες σχετικές μαρτυρίες. Οι δε Δυτικοί δεν συμπαθούν τη ρωσική Εκκλησία, για να διογκώνουν τα μεγέθη των μαρτύρων της, μια που συνεργάζεται άριστα με τον Πούτιν. ☺

    Δεν μπορώ να συνεχίσω. Ταξιδεύω αύριο στις 6 το πρωί και δεν έχω ετοιμαστεί ακόμα.

    Κι έχω πολλά προβλήματα με την υγεία μου. Αυτός είναι ένας λόγος που γράφω αρκετά τις τελευταίες βδομάδες στο ιστολόγιο, από το τάμπλετ, στο κρεβάτι.

    Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση. Αυτή τη φορά πέτυχες τραγούδι που μου αρέσει.😊

  241. Γς said

    239:

    >μας έλεγαν πως δεν είναι σωστό να μαθαίνουν τα παιδιά [ανάγνωση] πρίν το σχολείο.

    Αυτή ήταν κι η γνώμη του πατέρα μου και δεν χαιρόταν καθόλου όταν του παρουσίαζα τις προόδους των εγγονών του πάνω σ αυτό το θέμα.

    Εγώ πάλι έμαθα ανάγνωση πριν το σχολείο χωρίς να με πιέσει κανείς και σχεδόν αυτοδίδακτος.

    Ντάξει, με τη βοήθεια του Σωκράτη:

    Ορφανός από τον πόλεμο. 17-18 χρονών, είχε μόνο έναν αδελφό που πολέμαγε. Με ποια μεριά στον εμφύλιο, δεν ξέρω κι ούτε έχει σημασία. Ηταν βοηθός του πατέρα μου στο Λεωφορείο που πήγαινε Αθήνα Γιάννενα. Τρεις μέρες κρατούσε τότε το ταξίδι πήγαινε-έλα. Όμως με τις πολεμικές επιχειρήσεις συχνά κρατούσε περισσότερο.

    Τα γράμματα του αδελφού του ερχόντουσαν στην διεύθυνση μας και θυμάμαι πόσο χαιρόταν η μητέρα μου όταν τα έφερνε ο ταχυδρόμος, Με το που έφτανε ο Σωκράτης το καταλάβαινε από το χαρούμενο πρόσωπο της.

    4 χρονών τότε έβλεπα το Σωκράτη να ανοίγει το γράμμα βιαστικά και μετά να το διαβάζει ευτυχισμένος. Χαιρόμουν με τη χαρά του.

    Όμως ήρθε η μαύρη μέρα που η μαμά δεν είχε κάτι να του δώσει. Τον θυμάμαι να μπαίνει μέσα και να ρωτάει την κυρα Νίτσα: Δεν έχει έρθει κάτι έ;
    Τον έβλεπα να δακρύζει και να κοιτάζει στο πουθενά. Και λυπόμουν πολύ, πάρα πολύ.
    Αυτό έγινε αρκετές φορές μέχρι που το πήρε απόφαση. Ο ορφανός Σωκράτης μας μάλλον είχε χάσει και τον αδελφό του.

    Δεν καταλάβαινα τι ακριβώς συνέβαινε, αλλά ήμουν σίγουρος ότι αν έβρισκε, όταν έρθει ένα χαρτί από τον αδελφό του τότε θα ξαναχαρεί.
    Και αρχίζω με μανία να μαζεύω ότι χαρτί έβρισκα. Σίγουρα τα περισσότερα πρέπει να ήταν προκηρύξεις της ταραγμένης τότε εποχής. Τα έβαζα το ένα πάνω στο άλλο και περίμενα με ανυπομονησία την μέρα που θα ερχόταν ο πατέρας μου με τον Σωκράτη. Μόλις ησυχάζανε πήγαινα με τα χαρτιά μου και του τα έδειχνα ένα-ένα:

    – Είναι αυτό; Είναι ετούτο; Κι αυτό;

    Ο καημένος μου χαμογέλαγε και μου εξηγούσε τι ήταν το καθένα.
    Δεν θα το πιστέψετε. Στην προσπάθειά μου να βρω αυτό που περίμενε ο Σωκράτης έμαθα να ξεχωρίζω το ΕΑΜ από το ΚΚΕ κλπ, τα γράμματα. Λίγο ακόμα με βοήθησε ο Σωκράτης και ξαφνικά έμαθα να διαβάζω.

    Γλυκε μου Σωκράτη, με τις ώρες μίλαγες με ένα νήπιο 4 χρονών. Πόσα δεν έμαθα από σένα.

  242. Μεταφραστής said

    Εδώ που λέμε για το πλοίο Αγία Ζώνη ΙΙ που βούλιαξε και γέμισε τον Σαρωνικό με πετρέλαιο να λεξιλογήσουμε και λίγο.

    Διάβασα:
    «13:45 με ειδοποίησε ο καπετάνιος ότι το πλοίο έχει πάρει κλήση.

    Αφού πήρε κλήση, ήθελα να ξέρω πότε θα παρουσιαστεί το πλοίο στο δικαστήριο… και αν ο ταχυδρόμος που έδωσε την κλήση στο πλοίο πήγε κολυμπώντας ή με βαρκάδα.
    Έχουμε κλίση των ουσιαστικών και επιθέτων, κλείση όταν το πλοίο η και κάτι άλλο γέρνει στα πλάγια και κλήση για να παρουσιαστεί κάποιος στο δικαστήριο. Ο δημοσιογράφος μπερδεύτηκε με τα πολλά ι, ει και η.

    Πηγή: Πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ»: Κανείς δεν γνωρίζει πώς βούλιαξε -Εγώ έχω καταστραφεί | iefimerida.gr

  243. ΓιώργοςΜ said

    > κλείση όταν το πλοίο η και κάτι άλλο γέρνει στα πλάγια

    Από πότε αυτό; Στο ΛΚΝ τουλάχιστον δεν υπάρχει τέτοια λέξη, ούτε την έχω ξανασυναντήσει ποτέ.

  244. Alexis said

    Λέξη κλείση στα Νέα Ελληνικά δεν υπάρχει. Έγκλειση υπάρχει, αλλά είναι άλλο πράγμα.

  245. sarant said

    242 Σε εκδικήθηκε ο Μέφρι. Πήγες να διορθώσεις κι εκανες λάθος.

    Το πλοίο πήρε κλίση. Γέρνει δηλαδή. Ίδια λέξη με την κλίση των ουσιαστικών.

    Κλείση μάλλον δεν υπάρχει στη νέα ελληνική, κι αν υπήρχε θα ήταν το κλείσιμο ή η κλεισούρα (όπως το μεσαιωνικό κλείσις).

    Υπάρχει σύγκλειση των οδοντογιατρών, άλλη από τη σύγκλιση ή τη σύγκληση ή τη σύγκλυση.

  246. Μεταφραστής said

    242, 243, 244, 245

    Σωστά, έχουμε κλίση και κλήση. Αν κοιτάξετε τί ώρα έγραψα το σχόλιο θα καταλάβετε…

  247. Μεταφραστής said

    242, 243, 244, 245, 246

    Έχουμε και το ρήμα κλείνω. Π.χ. κλείνω την πόρτα ή κλείνω τα βιβλία λογιστικής και έπεται το ουσιαστικό κλείσιμο.

  248. Γιάννης Κουβάτσος said

    239. Ε, Πέπε, δεν το ξέρεις ότι στην Ελλάδα είμαστε όλοι παντογνώστες και ξέρουμε καλύτερα από τους επαγγελματίες που έχουν κάτι καντάρια σπουδές και πείρα παραπάνω; 😊

  249. cronopiusa said

    https://twitter.com/klemanszavitsan/status/908265797302341632

  250. Μεταφραστής said

  251. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @251. Μαῦρο χιοῦμορ.

  252. Μεταφραστής said

    251

    Κυριολεκτικά!

  253. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Διόρθωση: 251@ 250

  254. voulagx said

    #239: Πέπε, «συνιστάται»(=προτεινεται, συστήνεται) θες να πεις, οχι «συνίσταται»

  255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    239 – Πέπε διάβασε τι έγραψες γιατί αυτοαναιρείσαι. Φυσικά και είμαι απαξιωτικός γιατί οι άνθρωποι δεν ήξεραν την τύφλα τους και παρ΄όλα αυτά ήταν (και κάποιοι είναι ακόμα) δάσκαλοι και δίδασκαν παιδιά.
    Πάντως μ΄αυτό που έγραψες, κατάλαβα πως το σημαντικότερο στην εκπαίδευση, είναι να κοιτάμε την φορά του ανέμου, ο στρατηγός άνεμος είναι παντογνώστης. 🙂

    248 – «Ε, Πέπε, δεν το ξέρεις ότι στην Ελλάδα είμαστε όλοι παντογνώστες και ξέρουμε καλύτερα από τους επαγγελματίες που έχουν κάτι καντάρια σπουδές και πείρα παραπάνω;»
    Σιγά ρε Γιάννη μην είναι επαγγελματίες και σιγά μην έχουν καντάρια σπουδές επειδή έβγαλαν Ακαδημία (και δραχμή δεν έχουν μία 🙂 ) τότε ο Κούλης με τα τρία πτυχία είναι παντοκράτορας :).
    Το έχω πεί πολλές φορές και το ξαναλέω, το πτυχίο δεν κάνει τον επιστήμονα, όποιος διαφωνεί θα διαβάσω με ενδιαφέρον την άποψή του.
    Υπάρχουν επαγγελματίες και Επαγγελματίες και για να μιλήσω στην γλώσσα του συναφιού μου, υπάρχουν μάστορες μ΄αρχίδια και αρχίδια μάστορες, (στην οικοδομή αν φωνάξεις ΜΑΣΤΟΡΑ, όσοι κι αν είναι εκεί θα γυρίσουν κεφάλι : ) το ποσοστό σε όλα τα επαγγέλματα είναι ίδιο. Μιά ζωή συναναστρέφομαι με μηχανικούς και αρχιτέκτονες, λίγοι είναι αυτοί που μου εντυπωσίασαν και μου έμαθαν πέντε πράγματα, οι περισσότεροι μετριότητες και αρκετοί που αναρωτιόμουν πώς πήραν πτυχίο (μου λύθηκε η απορία στο νήμα για τους ΔΑΠίτες, όπως διαπίστωσα η αντιγραφή είναι ο κανόνας και κάποιοι όπως οι κόρες μου, οι εξαιρέσεις που τον επιβεβαιώνουν).
    Ο σωστός επαγγελματίας πάνω απ΄όλα, είναι ερευνητής, ψάχνει, ενημερώνεται, ανακαλύπτει, πρωτοτυπεί και δημιουργεί, γνωρίζεις πολλούς εκπαιδευτικούς που λειτουργούν έτσι; εγώ από τους διακόσιους+ (με ονοματεπώνυμο) γνωρίζω μόνο τέσσερις, (που έχουν τραβήξει τα μύρια όσα από τους συναδέλφους τους) οι υπόλοιποι, ή κλασικοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάθισαν πάνω στο πτυχίο τους και τα ξέρουν όλα ή συμβιβασμένοι αδιάφοροι.
    Υπάρχουν δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για την λειτουργία και τις δυνατότητες του εγκεφάλου από την δεκαετία του 60 ακόμα, αν θέλεις να με πείσεις ότι όλοι οι επαγγελματίες εκπαιδευτικοί με τα καντάρια σπουδών γνωρίζουν κάτι από αυτές τις έρευνες, σου λέω πως ΔΕΝ. Εδώ για το Σάμερ Χίλ οι περισσότεροι νόμιζαν πως είναι μέρος διακοπών.
    Τελικά, αφού ο νέος άνεμος με δικαιώνει εκ των υστέρων κι αφού δεν ήταν οι κόρες μου κάτι το εξαιρετικό μια κι ο Πέπε πιό πρίν αλλά κι ο Γς ακόμα πιό παλιά (μεγάλωσες εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφέ μου 🙂 ) για να μείνουμε εντός ιστολογίου, έκαναν ακριβώς το ίδιο και στην περίπτωση του Πέπε υπήρξε το ίδιο σχολικό πρόβλημα με τα κορίτσια μου, είχα δίκιο που τους αποκάλεσα ηλίθιους ή όχι; Γιατί αυτά τα παραδείγματα, δείχνουν πως ο εγκέφαλος από την εποχή του Γς μέχρι τώρα έχει τις ίδιες δυνατότητες αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα, επιμένει να τον αντιμετωπίζει σαν βλαμμένο.

    Υ.Γ – Γιάννη, λύσε μου μιά απορία σε παρακαλώ, γιατί ενώ όλοι ανεξαιρέτως σε σχετικά νήματα όπως κι αυτό, κατηγορείτε το εκπαιδευτικό σύστημα, λοιδορείτε εκπαιδευτικούς και υπουργούς παιδείας, λέτε πως τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα και άλλα πολλά δεν ενοχλείται κανείς κι όταν πώ τα ίδια εγώ αρπάζεστε; Ρίξε μιά ματιά στα σχόλια αυτού του νήματος και στο άλλο με τους ΔΑΠίτες και λύσε μου την απορία.

  256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    240 – Λυπάμαι που μετά από τόσο καιρό έχεις ακόμα προβλήματα με την υγεία σου, εύχομαι το καλύτερο.
    Θα σου στείλω ένα μέηλ για κάτι που ίσως σε ενδιαφέρει και μπορεί να σε βοηθήσει.

    Ελπίζω να σ΄αρέσει κι αυτό, είναι από τα αγαπημένα μου.

  257. Theo said

    @256:
    Ευχαριστώ πολύ, Λάμπρο 🙂

  258. Πέπε said

    @255:
    Λάμπρο, δεν την ξέρω την προσωπική σου περίπτωση. Εγώ έγραψα πολύ ξεκάθαρα ότι η κρατούσα άποψη στην επιστήμη άλλαξε κάμποσες φορές (για ανέμους δε μίλησα, αυτό είναι δικό σου). Και ότι η προσωπική μου εμπειρία από την εφαρμογή μιας από τις κατά καιρούς απόψεις δεν ήταν θετική.

    Αν όλα τα μεγάλα κεφάλια στίβουν τα μυαλά τους και καταλήγουν σ’ ένα συμπέρασμα, και λίγο καιρό μετά νεότερα δεδομένα αναιρούν αυτό το συμπέρασμα, αυτό δε σημαίνει ότι οι πρώτοι δεν ήξεραν την τύφλα τους, απλά ότι δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο τέρμα της επιστήμης.

  259. Theo said

    @258:
    και ποτέ δεν θα φτάσουμε, νομίζω 🙂

  260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    258 – «Ακόμη αργότερα, τώρα δηλαδή, άκουσα ότι άλλαξε ο άνεμος και ότι τώρα συνίσταται.»
    Δεν ξέρω αν σε χακάρει κάποιος, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου.

    «Εγώ έγραψα πολύ ξεκάθαρα ότι η κρατούσα άποψη στην επιστήμη άλλαξε κάμποσες φορές» Εμ αυτό δεν είναι επιστήμη αλλά χαρτορίχτρες και καφετζούδες, για παιδιά μιλούμε διάολε, σε ποιά δεδομένα στηρίχθηκαν αυτές οι «επιστημονικές» απόψεις που αλλάζουν κάθε φορά που φυσάει; Αν είναι έτσι, γίνομαι κι εγώ επιστήμονας.

    «Αν όλα τα μεγάλα κεφάλια στίβουν τα μυαλά τους και καταλήγουν σ’ ένα συμπέρασμα, και λίγο καιρό μετά νεότερα δεδομένα αναιρούν αυτό το συμπέρασμα, αυτό δε σημαίνει ότι οι πρώτοι δεν ήξεραν την τύφλα τους, απλά ότι δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο τέρμα της επιστήμης.»
    Επιστήμη, πολύ πονεμένη και παρεξηγημένη λέξη, όχι φίλε μου κάνεις λάθος, δεν ήξεραν την τύφλα τους κι ο λόγος, είναι πως αυτά τα μεγάλα κεφάλια, είναι μικρά στενόμυαλα και χειραγωγημένα- πληρωμένα από την οικονομική ελίτ για να λένε «επιστημονικές» μπαρούφες και να τις χάφτει ο κοσμάκης που ενημερώνεται από τα ΜΜΑ.

    Τι επιστήμη μου λές και κόκκινα γαϊδούρια, έχουμε ένα αναμφισβήτητο δεδομένο, ο εγκέφαλος των βρεφών και των νηπίων, είναι ΦΥΣΗ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ και μαθαίνει πανεύκολα οτιδήποτε σ΄αυτή την ηλικία, τι θα έπρεπε να κάνει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που υποτίθεται ενδιαφέρεται για την εξύψωση του πνεύματος και της κριτικής σκέψης των ανθρώπων; να προσαρμόζεται κάθε φορά στις δυνατότητες του εγκεφάλου που ανακαλύπτει, τί έχουμε εμείς; (δεν εννοώ την Ελλάδα) ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσαρμόζει με την βία τους έξυπνους εγκεφάλους των παιδιών στην δική του ηλίθια μετριότητα κι ο λόγος για μένα τουλάχιστον, είναι προφανής, μιά (από τις πολλές) ατράνταχτη απόδειξη της κριτικής σκέψης που παράγει αυτό το σύστημα, είναι οι ηλίθιοι ηγέτες που ψηφίζουν οι απόφοιτοί του.
    Ειλικρινά απορώ, ως εκπαιδευτικοί δεν σας έχει κάνει εντύπωση πως εδώ και 150 χρόνια δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά τίποτα στην εκπαίδευση; έξι χρόνια για να βγάλει την πρωτοβάθμια το παιδί του 1880 έξι χρόνια και το παιδί του 2017; Να πώ ότι μαθαίνουν παραπάνω πράγματα από τότε χαλάλι αλλά…!!!
    Από την άλλη, ένα άλλο που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, είναι που ΚΑΝΕΙΣ δεν ενδιαφέρεται για τους έξυπνους, όλοι και όλα για τους μέτριους και τους βλάκες σαν κι εμένα.
    Αν κι έχω διαφορετική άποψη, ας πάρουμε σαν δεδομένο πως κάποια παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα άλλα, τι κάνει το εκπαιδευτικό σύστημα γι΄αυτά; τίποτα; ΟΧΙ, ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΡΙΑ Η ΧΑΖΑ, για ποιό επιστημονικό λόγο γίνεται αυτό γνωρίζεις μήπως γιατί εγώ δεν γνωρίζω.
    Έχεις σε μιά τάξη π.χ εμένα και τον Avonida, βλέπεις ότι δεν τα παίρνω τα ρημάδια τα γράμματα, παράλληλα βλέπεις τον Αvonida να βαριέται με τον ρυθμό της τάξης γιατί του παίρνει μερικά λεπτά για να κατανοήσει το μάθημα, τι κάνεις σαν δάσκαλος (φαντάζομαι δεν ξέρω) λές σ΄αυτά τα μεγάλα κεφάλια να στίψουν τα μυαλά τους να βρούν μιά λύση για τον Αvonida, κάθονται τα μεγάλα κεφάλια και μετά από αρκετό στίψιμο βγάζουν το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ συμπέρασμα, ο Avonidas υποχρεούται να παρακολουθεί τον ρυθμό της τάξης για να μην δημιουργηθούν ψυχολογικά προβλήματα στον βλάκα Λάμπρο, άρα, έξι χρόνια ο αρμόστοκος Λαμπρούκος, έξι χρόνια κι ο σπιντάτος Avonidas, για τα ψυχολογικά προβλήματα του κάθε Avonida ποιός νοιάζεται, κανείς. Αντί να δημιουργήσουν ειδικά σχολεία για τα παιδιά που είναι σε άλλο επίπεδο σκέψης, αντί να τα διευκολύνουν χρονικά, να μπορεί κάποιο παιδί να βγάζει τα έξι χρόνια σε ένα, δύο ή τρία, αντί να ερευνήσουν τις δυνατότητες των εγκεφάλων τους και τον τρόπο λειτουργίας τους για να δημιουργήσουν κάποιο σύστημα και να το δείξουν και στα άλλα παιδιά ώστε να υπάρξει συλλογικό ανθρώπινο όφελος, καταδικάζουν τα έξυπνα παιδιά στην μετριότητα του συστήματος, είναι σαν να υποχρεώνεις μιά φεράρι να πηγαίνει στον ανοιχτό δρόμο όσο κι ένα 500ράκι φιατάκι, κι αυτό εσείς το λέτε επιστήμη.
    Κατά τ΄άλλα, ΟΛΟΙ κόπτονται για την αριστεία.

    Ζούμε στην εποχή του θριάμβου της μετριότητας και της βλακείας.

  261. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    259 – Αν βαφτίζουμε επιστήμονα τον κάθε κομπογιαννίτη κομματόσκυλο που πήρε ένα πτυχίο από αυτό το διαβλητό και ηλίθιο εκπαιδευτικό σύστημα και την πληρωμένη κομματική του έρευνα, επιστημονικό συμπέρασμα, δεν θα βρούμε ούτε την αρχή της επιστήμης.

    Υ.Γ – Για να μην παρεξηγηθώ, μιλώ για τους συγκεκριμένους «επιστήμονες» που τους γνωρίζετε καλύτερα από μένα όσοι πολλοί είστε πραγματικοί επιστήμονες, άλλωστε την δική σας αξία κλέβουν.

  262. Πέπε said

    @258:
    > > Δεν ξέρω αν σε χακάρει κάποιος, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου.

    Χμ…! Δικό μου είναι, έχεις δίκιο! Ούτε το θυμόμουν, ούτε και γύρισα λίγω πιο πάνω να το τσεκάρω! (φατσούλα που κοκκινίζει) Συγγνώμη!

    Κατά τα άλλα, δε θα προέβαινα σε συνωμοσιολογικούς χαρακτηρισμούς για άτομα που ούτε ξέρω ποια είναι και σε ποια χώρα ζουν και μελετούν και γράφουν. Όσο για το άλλο, «αυτό δεν είναι επιστήμη αλλά χαρτορίχτρες και καφετζούδες, […] σε ποιά δεδομένα στηρίχθηκαν αυτές οι «επιστημονικές» απόψεις που αλλάζουν κάθε φορά που φυσάει» έχει τόση σοβαρότητα ως άποψη όσο το να έλεγες ότι ο καλός ο επιστήμων δεν αλλάζει την παράδοση, π.χ. αφού η γη ήταν επίπεδη πέρσι θα είναι και φέτος και στον αιώνα τον άπαντα.

    Τα υπόλοιπα που λες, για τις τεράστιες δυνατότητες του νου και τα ασφυκτικά πλαίσια του ισχύοντος συστήματος, δεν αρνούμαι ότι μπορεί κάποιος να τα συζητήσει σοβαρά, αλλά ρε παιδί μου επαναλαμβάνεσαι κι εσύ! Αν έχει απομείνει κανείς ταχτικός αναγνώστης του ιστολογίου που να μην έχει αντιληφθεί τις απόψεις σου, λες να φταίει ότι δεν τις έχεις επαναλάβει αρκετές φορές;

  263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    262 – Μα για ποιούς συνωμοσιολογικούς χαρακτηρισμούς μιλάς βρε Πέπε, τι σχέση έχουν με αυτά τα απλά και ολοφάνερα που λέω; Δηλαδή δεν είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη με την παγκόσμια παραγωγικότητα; δεν είναι δομημένη στο να εξυπηρετεί την εξειδικευμένη στελέχωση των πολυεθνικών και των εταιρειών γενικότερα κι όχι την πνευματικότητα και την κριτική σκέψη; Δεν δημιουργήθηκε από τους κεφαλαιούχους, ακριβώς για να καλύψει αυτές τις ανάγκες; Δεν έχει στηθεί πάνω σ΄αυτό μια τεράστια εκπαιδευτική βιομηχανία πτυχίων με ετήσιο τζίρο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων; Δεν ελέγχεται πλήρως από την οικονομική ελίτ; δεν επιβάλλει η εκκλησία τον θρησκευτικό παραλογισμό της; Δεν αποκλείει από τις αποφάσεις τους άμεσα ενδιαφερομένους, γονείς και μαθητές; δεν αποφασίζεται ερήμην τους τι ΠΡΕΠΕΙ να μάθουν τα παιδιά; Δεν είναι ένα παγκόσμιο σύστημα που ευνοεί την εξειδικευμένη ευφυϊα και την μετριότητα έως εξάλειψη της κριτικής σκέψης; Δεν χρειάζονται οι μαθητές σε ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου από την πιο υπανάπτυκτη μέχρι την πιο ανεπτυγμένη την ίδια χρονική διάρκεια μαθήτευσης; είναι λογικό αυτό; Δεν χρειάζονται οι σημερινοί μαθητές τον ίδιο χρόνο με τους μαθητές του 19ου αιώνα; είναι κι αυτό λογικό; Δεν είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ όλα αυτά; Δηλαδή δεν τα βλέπεις και τα χαρακτηρίζεις συνωμοσιολογίες; Θές να μου πείς πώς μόνο εγώ τα βλέπω και δεν είναι υπαρκτά αλλά αποκυήματα της συνωμοσιολογικής φαντασίας μου; Τελικά, πές, πές, θα το πιστέψω πως έτσι είναι.

    «Όσο για το άλλο, «αυτό δεν είναι επιστήμη αλλά χαρτορίχτρες και καφετζούδες, […] σε ποιά δεδομένα στηρίχθηκαν αυτές οι «επιστημονικές» απόψεις που αλλάζουν κάθε φορά που φυσάει» έχει τόση σοβαρότητα ως άποψη όσο το να έλεγες ότι ο καλός ο επιστήμων δεν αλλάζει την παράδοση, π.χ. αφού η γη ήταν επίπεδη πέρσι θα είναι και φέτος και στον αιώνα τον άπαντα.»

    Με συγχωρείς, αλλά όταν μιλάμε για επιστήμη νομίζω πως ο όρος διέπεται από κάποιες αρχές, όχι; Αυτά τα ΜΕΓΑΛΑ κεφάλια που έστυψαν το επιστημονικό μυαλό τους όπως λές για να βγάλουν τα επιστημονικά συμπεράσματα, λογικά θα πρέπει να στηρίχθηκαν σε κάποια δεδομένα, απ΄όσα λίγα γνωρίζω η εφαρμοσμένη έρευνα στηρίζεται στην θεμελιώδη που έχει προηγηθεί κατά πολύ, γιατί θεωρείς πως είναι αστείο να ζητάω τα δεδομένα που στηρίχθηκε η επιστημονική άποψη ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση (και άλλα πολλά λέω εγώ) πρίν πάνε στο σχολείο;
    Αφού τα παιδιά από ένός έτους μπορούν να μάθουν να μιλάνε και μιά και δυό και τρείς γλώσσες, δεν είναι παράλογο να τα αποτρέπουμε να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν; ποιό σκοπό εξυπηρετεί αυτό; Αφού έχουμε αυτό το δεδομένο, δεν θα έπρεπε το εκπαιδευτικό σύστημα να προσανατολιστεί προς αυτήν την κατεύθυνση; Σε 150 χρόνια, έχει αλλάξει εντελώς ο κόσμος πέρα από κάθε φαντασία του 19ου αλλά και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όλα έγιναν καλύτερα και πιο γρήγορα, μόνο η εκπαίδευση έμεινε αναλλοίωτη ΤΥΧΑΙΟ;

    Ο καλός επιστήμων βασίζει τα αποτελέσματά του στην εξαντλητική θεμελιώδη και εφαρμοσμένη έρευνα, αν κάθε λίγο αναιρεί την άποψή του, δεν είναι επιστήμων αλλά οικονομολόγος που (κατά δήλωση του Αντρέα Κοστολάνι, μεγάλου επενδυτή του 20ου αιώνα) είναι πιο αναξιόπιστος κι από τις χαρτορίχτρες.

    «Τα υπόλοιπα που λες, για τις τεράστιες δυνατότητες του νου και τα ασφυκτικά πλαίσια του ισχύοντος συστήματος, δεν αρνούμαι ότι μπορεί κάποιος να τα συζητήσει σοβαρά,» Μέχρι τώρα πάντως, δεν έχω βρεί ΚΑΝΕΝΑΝ, όλοι προτιμούν να βρίζουν το σύστημα, τους υπουργούς παιδείας, τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές.

    «αλλά ρε παιδί μου επαναλαμβάνεσαι κι εσύ!» Και τι να κάνω, αφού στα ερωτήματα και τα επιχειρήματα που παραθέτω, παίρνω αόριστες απαντήσεις, ειρωνείες του τύπου «πουλάς εξυπνάδα» ή » στη Ελλάδα είμαστε όλοι παντογνώστες εκτός από τους επαγγελματίες» κλπ, και κανένα αντεπιχείρημα.

    «Αν έχει απομείνει κανείς ταχτικός αναγνώστης του ιστολογίου που να μην έχει αντιληφθεί τις απόψεις σου, λες να φταίει ότι δεν τις έχεις επαναλάβει αρκετές φορές;»
    Δεν ξέρω, το έχω πεί κι άλλες φορές, όποιος ενοχλείται ή βαριέται από τα σχόλιά μου, το πιο απλό πράγμα που έχει να κάνει, είναι να αγνοεί τα σχόλιά μου, κάτι που εφαρμόζω εγώ.
    Εδώ απλώς λέω την όποια άποψή μου, σπανίως μπαίνω σε συζήτηση χωρίς να μου απευθύνουν τον λόγο και μόνο με πολύ γνωστούς ή κάποιον άγνωστο. Δεν με ενδιαφέρει να προκαλέσω, να τραβήξω την προσοχή, η ανούσια συζήτηση και κυρίως να επιβάλλω την άποψή μου.
    Καλημέρα και καλή όρεξη. 🙂

  264. cronopiusa said

    Λάμπρο, έχω και πένσα…

    Έχω και πένσα, τρόμπα, οχτάκλειδο και πένσα
    Έχω τιμόνι κούρσα και μπροστινό φτερό

Σχολιάστε