Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μανιφέστο του Κόμματος της Μετριοπαθούς Προόδου εντός των Ορίων του Νόμου

Posted by sarant στο 10 Σεπτεμβρίου, 2017


Υπάρχει τέτοιο κόμμα; θα ρωτήσετε. Δεν ξέρω να υπάρχει τώρα, αλλά υπήρξε στο παρελθόν -όχι στην Ελλάδα όμως. Βέβαια, ιδρύθηκε για πλάκα, για κοροϊδία των εκλογών -για τρολάρισμα, θα λέγαμε σήμερα, αβάν λα λετρ βεβαίως διότι το κόμμα αυτό ιδρύθηκε πριν από εκατό και βάλε χρόνια, το 1911.

Και τι μας ενδιαφέρει; θα πείτε. Δικαίως θα το πείτε, αλλά ψυχή του κόμματος αυτού ήταν ένας από τους πιο λαμπρούς χιουμορίστες όλων των εποχών, ο μέγιστος Γιαροσλάβ Χάσεκ (1883-1923), ο πατέρας του Καλού Στρατιώτη Σβέικ, που περιέργως δεν του έχω αφιερώσει άρθρο του ιστολογίου. Ο Χάσεκ ήταν οικογενειακή μας αγάπη: θυμάμαι τον πατέρα μου και τον παππού μου να απαγγέλλουν από στήθους αποσπάσματά του. Τον Σβέικ τον διάβασα πρώτη φορά έφηβος και φοιτητής διάβασα και άλλα του Χάσεκ, στα ελληνικά ή τα αγγλικά, κι αργότερα αξιώθηκα να επιμεληθώ και μια μετάφραση διηγημάτων του.

Ο Χάσεκ ήταν αναρχικός και μποέμ (δυο φορές μποέμ, καθότι βοημός) και με την παρέα του ίδρυσαν το Κόμμα της Μετριοπαθούς Προόδου για να κοροϊδέψουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Δημοσιογράφος και διηγηματογράφος, πολέμησε στον μεγάλο πόλεμο, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ρώσους, και όπως πολλοί Τσέχοι αυτομόλησε στους Ρώσους και εντάχθηκε στην Τσεχική Λεγεώνα. Όταν όμως μετά την Οκτωβριανή επανάσταση η Λεγεώνα στράφηκε εναντίον των Μπολσεβίκων, ο Χάσεκ έφυγε (δεύτερη φορά αυτόμολος) και πήγε με τους Μπολσεβίκους. Πολέμησε στον ρωσικό εμφύλιο, κυρίως με την πένα του, και το 1920 επέστρεψε στην Πράγα, όπου πολλοί τον θεωρούσαν προδότη.

Αρχισε να δημοσιεύει σε συνέχειες τον Σβέικ, όμως η υγεία του είχε καταπονηθεί πολύ κι έτσι δεν μπόρεσε να τελειώσει το έργο -πέθανε πριν κλείσει τα σαράντα του χρόνια. Εκτός από το μισοτελειωμένο αριστούργημα, άφησε περίπου 1500 διηγήματα.

Πώς και θυμήθηκα τον Χάσεκ, θα πείτε. Πριν από μερικές μέρες, σε μια συζήτηση στο Φέισμπουκ, κάποιος άγνωστός μου θυμήθηκε το Κόμμα της Μετριοπαθούς Προόδου κτλ. αναφέροντας πως είχε διαβάσει το μανιφέστο του (αυτό που θα δείτε) πριν από πολλά χρόνια σε κάποιο περιοδικό. Έτσι το θυμήθηκα κι εγώ κι έψαξα τα κιτάπια μου και το βρήκα. Το διήγημα το είχα μεταφράσει από τα αγγλικά και είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 36-38 του περιοδικού Πολιτιστική, του αείμνηστου Αντώνη Στεμνή, το 1986.

Καναδυό χρόνια αργότερα ασχολήθηκα πιο πολύ με τον Χάσεκ, όταν επιμελήθηκα το βιβλίο «Τα μυστικά της παραμονής μου στη Ρωσία». Κακώς η Βιβλιονέτ λέει ότι είναι δική μου η μετάφραση -εγώ έκανα θεώρηση της μετάφρασης που είχε κάνει ο Λυσίμαχος Παπαδόπουλος, πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, και επιμέλεια του κειμένου. Τσέχικα δεν ήξερα βέβαια, αλλά είχα νεανική άγνοια κινδύνου κι έπειτα το πρόβλημα στη μετάφραση ήταν κυρίως τα κάπως σκουριασμένα ελληνικά εξαιτίας της αναγκαστικής υπερορίας του μεταφραστή. Είχα ως βοήθημα την αγγλική μετάφραση σε πολλά από τα διηγήματα, αλλά επειδή σε κάποια σημεία είχα αμφιβολία ζήτησα τη βοήθεια του φίλου μου Γιώργου Κ. που τον είχα γνωρίσει στον στρατό. Αυτός είχε σπουδάσει στην Πράγα και ήξερε τσέχικα. Τελικά το βιβλίο βγήκε πολύ καλό, αν το βρείτε να το πάρετε.

Κατά σατανική σύμπτωση, προχτές επικοινώνησε μαζί μου ύστερα από τόσα χρόνια ο παλιός φίλος ο Γιώργος Κ., που άκουσε τον κουμπάρο του να λέει ότι διαβάζει καθημερινά το ιστολόγιό μας.

Οπότε, σκέφτηκα, είναι θέλημα της μοίρας να βάλω σήμερα το μανιφέστο του Χάσεκ. Άλλη φορά θα βάλω κάποιο κομμάτι από τον Σβέικ.

Το συνοδεύω με δυο σκίτσα του Γιόζεφ Λάντα, επιστήθιου φίλου τού Χάσεκ, που έχει εικονογραφήσει και τον Σβέικ, τα οποία, μαζί με άλλα, κοσμούσαν και τη δημοσίευση του κειμένου στην Πολιτιστική.

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΟΥΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αμέσως μόλις διαλύθηκε η Βουλή, η Εκτελεστική Επιτροπή μας που έδρευε στο καπηλιό του Κράβιν στο Βίνοχραντι, αποφάσισε να συμμετάσχει πλήρως στην εκλογική εκστρατεία και να προβάλει το δικό της υποψήφιο, Στου Κράβιν καρφιτσώθηκε το παρακάτω μανιφέστο:

Προς όλους τους Τσέχους!

Το 1492 ο Κολόμβος ξεκίνησε με τα πλοία του από τη Γένοα για ν’ ανακαλύψει την Αμερική. Από τότε έχουν περάσει αρκετοί αιώνες, και όταν τώρα βλέπουμε την πρόοδο που συντελέστηκε στη χώρα που ο Κολόμβος ανακάλυψε, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η προόδος δεν θα μπορούσε να έχει έρθει ξαφνικά, μέσα από κάποια πράξη βίας. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε από την εποχή του ιστορικού εκείνου γεγονότος, όταν ο επιφανέ­στερος όλων των Τσέχων, ο Χριστόφορος Κολόμβος, ανακάλυψε την Αμερική, μας δείχνει ότι αυτός διάλεξε το δρόμο της μετριοπάθειας εντός των ορίων του νόμου και ότι η Αμερική δεν θα μπορούσε σήμερα ν’ απολαμβάνει ένα τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αν δεν την είχε ανακαλύ­ψει ο Κολόμβος. Οδηγημένος από τις αρχές της μετριοπαθούς προόδου εντός των ορίων του νόμου, ο Κολόμβος πρώτα πήρε άδεια από τις αρχές της Αυτής Μεγαλειότητος και ύστερα ξεκίνησε, και μάλιστα μη θέλοντας να προχωρήσει στα άκρα δεν έφτασε παρά μόνο μέχρι την ακρότατη παρυφή της Αμερικής,

Μόνο αργότερα, κάποιος Αμέρικος ανακάλυψε αυτή καθαυτή την ήπειρο, η οποία τώρα ονομάζεται Αμερική προς τιμήν του. Μόνο ύστερα απ’ αυτό έγινε αναγκαίο να εξοντωθούν οι Ινδιάνοι, να εισαχθεί η δουλεία και έτσι να επέλθει η πρόοδος παντού, αργά αργά και βήμα βήμα, μέχρις ότου, αιώνες αργότερα, ο Εντισον εφεύρε τελικά τον φωνόγραφο. Αν δεν είχε πάει ποτέ στην Αμερική ο Κολόμβος, αν δεν είχε κάνει ποτέ την προσπάθεια να οργανώσει αυτή τη διάσημη τουριστική εκδρομή, οι ερυθρόδερμοι Ινδιάνοι θα εξακολουθούσαν και σήμερα να πολεμούν μεταξύ τους, για να μην αναφέρουμε και ότι η Αυστρία δεν θα είχε το μονοπώλιο του καπνού που της αποφέρει σημαντικά έσοδα, ότι ο απλός λαός της υπαίθρου δεν θα είχε τα ψωμάκια του από πατατάλευρο, αλλά και οι πατάτες και το πατατοοινόπνευμα θα ήταν πράγματα άγνωστα· με άλλα λόγια, πού θα ήταν η ευημερία μας;

Ωστόσο, ο Κολόμβος με συνεχείς κι επίμονες προσπαθειες ανακάλυψε την Αμερική, έχοντας γαλουχηθεί με την παλιά λαϊκή παροιμία «Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι».

Κι έτσι ερχόμαστε κι εμείς σε σένα, λαέ της Βοημίας, μ’ ένα νέο πρόγραμμα. Προσπαθούμε να ιδρύσουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα και είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν σύμφωνα με την πολωνική παροιμία «η μικρή σπίθα φτιάχνει μεγάλη φωτιά».

Λαέ της Βοημίας! Τσέχοι! Συμπατριώτες!

Ακόμα κι ο Κολόμβος δεν γνώριζε εκ των προτέρων τι καρπούς θ’ απέφερε μια μέρα το ταξίδι του αυτό, τι αποτελέσματα θα είχε το εγχείρημά του, πως το εγχείρημά του θα οδηγούσε τελικά σε κοσμοϊστορικά γεγονότα, πως το ταξίδι του προς τις άγνωστες ακτές της Αμερικής θα κορυφωνόταν στις χιλιάδες δολάρια που ο υψηλόφρων κ. Κάρνεγκι δωρίζει στα αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Ούτε κι εμείς μπορούμε, έχοντας ιδρύσει αυτό το νέο πολιτικό κόμμα, να προβλέψουμε τι καρπούς θα δρέψει απ’ αυτό η ανθρωπότητα κι εσύ, αγαπητέ λαέ της Βοημίας!

Είναι επόμενο να ρωτήσετε για το πρόγραμμα του κόμματός μας, για τις απόψεις μας. Ποιο έμβλημα θα ήταν καλύτερο απ’ αυτό που το κόμμα μας έχει εγγράφει στο λάβαρό του; Μετριο­παθής Πρόοδος Εντός των Ορίων του Νόμου.

Συμπολίτες, Τσέχοι!

Εχοντας κατά νου ότι ο νόμος προστατεύει την παραβίαση των δικαιωμάτων του ατόμου, έχουμε βάλει το πρόγραμμα μας κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες του νόμου. Εφόσον δε όλοι οι αυστριακοί νόμοι μέσα στο πέρασμα του χρόνου υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις, δηλαδή πηγαίνουν χέρι χέρι με τη μετριοπαθή πρόοδο, έχουμε εισαγάγει στο πρόγραμμά μας την έννοια της μετριοπαθούς προόδου, Ασφαλώς είναι αδιανόητο να ωριμάσει ένα βρέφος και να γίνει άντρας με κάποιο ξαφνικό και βίαιο τρόπο· αυτό πρέπει να επιτευχθεί με τη φυσιολογική ανάπτυξη, μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο.

Συμπολίτες, λαέ της Βοημίας!

Πριν βρεθείτε κάτω απ’ την εξουσία των Αψβούργων, έπρεπε πρώτα να εμφανιστούν οι Πρεμυσλίδες, οι Γιαγκελόνιοι και οι Λουξεμβούργιοι, και μόνο αιώνες αργότερα ήρθατε πράγματι κάτω από την εξουσία των Αψβούργων. Αλλά και η γέφυρα Σβάτοπλουκ Τσεχ δεν χτίστηκε μέσα σε μια νύχτα· έπρεπε να γεννηθεί πρώτα ο Σβάτοπλουκ Τσεχ, να γίνει διάσημος συγγραφέας, να πεθάνει· ύστερα οι πολιτικοί μηχανικοί καθάρισαν το μέρος κι έχτισαν τη γέφυρα Σβάτοπλουκ Τσεχ.

Λαέ της Βοημίας!

Οι Τσέχοι έχουν πολλά κόμματα, που θα σας πουν ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν μονομιάς, αστραπιαία, Και πάλι, άλλα κόμματα θα επιμεΐνουν ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατο. Ποιους θα πιστέψετε; Φυσικά, εκείνους που σας επισήμαναν ότι όλα τα καλά έρχονται με τη μετριοπαθή πρόοδο εντός των ορίων του νόμου.

Πράγα, Απρίλης του 1911.

Για την εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος της Μετριοπαθούς Προόδου Εντός των Ορίων του Νόμου:

Εντβαρντ Ντρόμπιλεκ                                                     Α. Νόβακ, Ph. D.

Γιόζεφ Σκρούζνι                                                                Γιαροσλάβ Χάσεκ

I. Κουν, Β. Sc.                                                                      Μπ.Σμέραλ, Ph. D,

Ντράισουχ                                                                          Σ.Σλάμπι, LI. Β.

Γιόζεφ Λάντα                                                                    Εμάνουελ Σκάτουλα, αστυνομικός επιθεω­ρητής.

 

Για οσους ξέρουν τσέχικα, εδώ θα βρείτε κάτι ακόμα για το Κόμμα της Μετριοπαθούς Προόδου εντός των Ορίων του Νόμου.

Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, να κλείσουμε λεξιλογικά. Ο τίτλος του κόμματος στα τσέχικα είναι

Strana mírného pokroku v mezích zákona

και η σειρά των λέξεων είναι ίδια με της ελληνικής μετάφρασης. Στράνα είναι το κόμμα, ευρύτερα η μεριά, το μέρος, και όσοι έχουν πάει στην Πράγα θα θυμούνται τη Μάλα Στράνα, που είναι η μικρή πλευρά.

Όσο για την τελευταία λέξη, ίσως θυμίζει κάτι. Zákon είναι ο νόμος, και τη λέξη την έχουμε και στα ελληνικά, ζακόνι.

Κάθε τόπος και ζακόνι, κάθε μαχαλάς και τάξη λέει η παροιμία.

 

80 Σχόλια to “Το μανιφέστο του Κόμματος της Μετριοπαθούς Προόδου εντός των Ορίων του Νόμου”

  1. dryhammer said

    Καλημέρα.

    Θυμήθηκα εκείνη τη θεωρία που ισχυρίζεται ότι ο Θεός (η Φύση, το ίδιο κάνει) μας έδωσε τη μύτη για να στηρίζουμε τα ματογυάλια (μέσω της μετριοπαθούς προόδου βεβαίως βεβαίως, και μετά την παρέλευση μερικών εκατοντάδων χιλιετιών μετριοπαθούς εξέλιξης).

  2. dryhammer said

    …ο επιφανέ­στερος όλων των Τσέχων, ο Χριστόφορος Κολόμβος… !!!

  3. dryhammer said

    συνέχεια του 2.

    και πάλι θυμήθηκα (ό,τι θυμάμαι χαίρομαι) το αξίωμα των ’90ς, μετά το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία:
    «Αν είναι ολυμπιονίκης, είναι Έλληνας
    αν είναι επιστήμονας, Βορειοηπειρώτης
    αν είναι κτηνοβάτης, Αλβανός»

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο μέγιστος σατιρικός συγγραφέας του 20ου αιώνα, ο Γιάροσλαβ Χάσεκ. Επίκαιρο το κόμμα αυτό και το μανιφέστο του, μια χαρά θα μπορούσε να συμμετάσχει στις διεργασίες για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς ή ανοιχτού κέντρου ή όποιου άλλου νεφελώδους προσδιορισμού.

  5. dryhammer said

    ΄4. με μασκότ τη νεφελώδη λεοπάρδαλη

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Μου λένε ότι συνεχιστής του κόμματος του Χάσεκ κατά κάποιο τρόπο είναι το σημερινό ουγγρικό Κόμμα του Δίουρου Σκύλου
    http://www.mkkp.hu/indexangol.html

    2: Ενώ όλοι ξέρουν ότι ο Κολόμβος ήταν Χιώτης 🙂

  7. dryhammer said

    6 –>2 γι αυτό και το 3 (όχι για τους Τσέχους)

  8. Παναγιώτης Κονιδάρης said

    Ένα μικρό δείγμα από το βιτριολίστικο χιούμορ του Χάσεκ: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B125/668/4445,19944/index_b_13.html

  9. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι ένα βιβλίο του που όποιος δεν το διαβάσει, απλώς θα χάσει. 😊
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789609441377-hasek-jaroslav-farfoulas-o-megaluteros-tsechos-suggrafeas-jaroslav-hasek-218295&ved=0ahUKEwjPlZ6RiprWAhXDIsAKHXipDMwQFggbMAA&usg=AFQjCNGnoyDmuUr7ev-1d2bqjIZXqoJimQ

  10. sarant said

    9 Ναι, είναι πολύ΄καλό

    8 Δεν ηξερα πως είχε μπει και στα σχολικά βιβλία, μπράβο.

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δυστυχώς, το βιβλίο, στο οποίο περιλαμβάνεται το μανιφέστο, είναι δυσεύρετο πλέον. Εδώ περισσότερα γι’ αυτό:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://atexnos.gr/jaroslav-hasek-enas-tsexos-die8nistis/&ved=0ahUKEwjPlZ6RiprWAhXDIsAKHXipDMwQFggmMAQ&usg=AFQjCNHVYWD5t1JfYqKt7w87kbypKC29qQ

  12. Γς said

    3:

    >και πάλι θυμήθηκα

    Κι εγώ θυμήθηκα την Ελίσκα:

    Και μας τον τύλιξε λέγαμε, τότε τον Κώστα η Ελίσκα, δίμετρη “πρόσφυγας” απ την Τσεχία
    [Τα “” δικά μου].

    Την παντρεύτηκε και έκανε και δυο παιδιά.
    Κι όλο μας τον έβριζε η αδελφή του για την κατάντια του.
    Κι οι γονείς του, που είχαν όνειρα για τον κανακάρη τους.

    Και ήρθε η κρίση και δεν τον βρήκε τον Κώστα μας στην Ελλάδα.
    Τον είχε πάρει η Ελίσκα στην Τσεχία, μαζί με τα παιδιά τους.
    Μετά πήραν και τον κυρ Μηνά με την κυρά Νίνα. Τα πεθερικά της.

    Και ρώταγα τις προάλλες τι κάνει. Αν τα παιδιά έμαθαν τσέχικα και τέτοια.

    Τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο παρακαλώ. Ο ένας στην Ιατρική …

    Ελίσκα…

  13. sarant said

    11 Γιάννη, το βιβλίο αυτό (που έχω κάνει τη θεώρηση της μετάφρασης) δεν θυμάμαι να έχει το Μανιφέστο του Κόμματος Μετριοπαθούς Πρόόδου και λογικά, διότι αναφέρεται σε μεταγενέστερα γεγονότα, στον εμφύλιο της Ρωσίας.

    Το σημερινό κείμενο είναι δική μου μετάφραση παλιότερη.

    Θα λείψω για μερικές ώρες

  14. gpoint said

    Εχω διαβάσει πολύ Χάσεκ όταν ήμουνα μαθητής και τον Σβέικ άπειρες φορές. Περιλαμβάνεται στα καμμιά εικοσαριά βιβλία που θεωρώ πως πρέπει να υπάρχουν δίπλα στο κομοδίνο μου-οι σπιτικές βιβλιοθήκες είναι για κλάμματα όταν περιέχουν αλλα εκτός από εγκυκλοπεδικά βιβλία
    ξέρω, ξέρω εσείς είσαστε βιβλιοφίλ, εγώ της πετονιάς…
    Από τον Χάσεκ θυμάμαι πως είχα γελάσει περισσότερο όταν περιέγραφε έναν γαλαζοαίματο απόγονο που στα τόσα του χρόνια όταν απόφάσισε να μιλήσει αποκαλούσε τα πάντα «μαμά» εκτός από τις παντόφλες του που τις έλεγε «μπαμπά» !!!

  15. Γιάννης Κουβάτσος said

    13. Ναι, έχεις δίκιο, Νίκο, τα μπέρδεψα.
    Ο Χάσεκ έγραψε με χιουμοριστικό τρόπο ακόμα και το σημείωμα, με το οποίο ενημέρωνε τη μητέρα του ότι πρόκειται να τον εκτελέσουν:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://mf0gr.blogspot.com/2013/06/blog-post_26.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwihwbfRlJrWAhUeOsAKHbjBDIkQFggwMAQ&usg=AFQjCNG3uJkJcfa6DQk3kdDV-vWyOD3QwA

  16. gpoint said

    # 15

    Βρε Γιάννη Κουβάτσε, μήπως σου βρίσκονται τίποτε ψιλά ;

  17. «χιλιάδες δολάρια που ο υψηλόφρων κ. Κάρνεγκι δωρίζει στα αμερικάνικα πανεπιστήμια».

    Που να ζούσε ο Χάσεκ σήμερα, να έβλεπε ότι το ίδρυμα του «υψηλόφρονος» Κάρνεγκι εξακολουθεί να «δωρίζει» χιλιάδες δολάρια για …μετριοπαθή προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ρωσία κλπ΄.!

  18. Alekos81 said

    Δηλαδή, με μια μικρή παραχώρηση, είναι το κόμμα Μ.Π.Ε.Τ.Ο.Ν.!

  19. Πάντα ωραίος ο Χάσεκ, ευχαριστούμε!
    Αν και κάπως πιο επίκαιρο θα ήταν εκείνο το κομματάκι που γυρίζει από τη Ρωσία, κάθεται σε ένα ζαχαροπλαστείο και ακούει τους διπλανούς να περιγράφουν τα εγκλήματα των κομμουνιστών. Στείλαν στον Λένιν το κεφάλι του τσάρου και κείνος του τρύπησε τα μάτια με καρφίτσες κλπ. Χωρίς πλάκα, την ίδια ιστορία έγραψε για τον Στάλιν το Βήμα γύρω στο ’88-’89. Τι κρίμα να μην είχα κρατήσει το απόκομμα!

  20. cronopiusa said

    Die Abenteuer des braven Soldaten Schwejk

  21. 19 Δύτα,
    τώρα (ξανα)διάβαζα την «Αυτολογοκριμένη μνήμη» του Τάσου Κωστόπουλου για την εθελοντική σιωπή που κράτησαν μεταπολεμικά οι κάθε είδους ταγματασφαλίτες, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο κράτος της δεξιάς.

    Κάπου αναφέρει, τεκμηριωμένα όπως πάντα, πως στις εκθέσεις τους οι πελοποννήσιοι ταγματαλήτες ανέφεραν πως στον ΕΛΑΣ πολεμούσε με το βαθμό του λοχαγού κι ο Γκιόργκι Δημητρώφ. Και ο Ποπώφ, επίσης!
    Προφανώς είχαν ακούσει τα «Μαύρα Κοράκια» και θα είπαν πως αναφέρεται σε κάναν συμπολεμιστή των ΕΛΑΣιτών.

  22. Λοχαγός, μόνο! Και ο Ποπώφ θα ήταν μάλλον εκείνος από το ίδιο άζμα, όχι ο σύνδεσμος των Σοβιετικών με το ΕΑΜ ε;

  23. 22 Ναι, σκέτος λοχαγός. Κι ο σύνδεσμος Ποπώφ ήταν στα Άγραφα, καμία σχέση με Μωριά. Αποκλείεται να τον ήξεραν οι ταγματαλήτες.

  24. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάλι, Τζι, θα την πάθετε φέτος από τους άφραγκους , παρ’ όλα τα λεφτά και τα κονέ του μικροολιγάρχη. Δεν θα γίνετε ποτέ Ολυμπιακός στη θέση του Ολυμπιακού. Χρειάζεται και βαριά φανέλα για κάτι τέτοιο. 😊

  25. cronopiusa said

  26. Εκδόσεις Οδηγητής λοιπόν!!!

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εδώ φαίνεται διαθέσιμο:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.ebooks.gr/gr/%25CF%2584%25CE%25B1-%25CE%25BC%25CF%2585%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2582-%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25B7%25CF%2582-%25CE%25BC%25CE%25BF%25CF%2585-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7-%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25B1-122718.html&ved=0ahUKEwjKrYS3v5rWAhWMCsAKHff-AjoQFgg2MAc&usg=AFQjCNFZ71zfSRjTwpncbELjj9Aa6wkpRg

  28. Eli Ven said

    #10 Επιλεγόμενο μάθημα στη Β’ Λυκείου (Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία). Έχει καταργηθεί τρία χρόνια τώρα.

  29. Για τον φίλο μου, τον Δύτη –> http://valiacaldadog.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html

  30. 29 !!!

  31. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Ὅπως οἱ περισσότεροι ἀπὸ τοὺς προλαλήσαντες, ἔτσι καὶ ἡ ἀφεντιά μου διάβασα τὸν Καλὸ στρατιώτη Σβέικ στὰ γυμνασιακά μου χρόνια. Τὴν ἐποχὴν ἐκείνη εἶχε γίνει καὶ θεατρικὴ ἐπιτυχία μὲ τὸν Μίμη Φωτόπουλο. Ἡ θεατρικὴ διασκευὴ ἦταν τοῦ Σωτήρη Πατατζῆ, ἄν θυμᾶμαι καλά.

    Μὲ τὸν Ἀντώνη Στεμνὴ ἤμαστε συμμαθητὲς στὸ Βαρβάκειο. Δὲν ἤξερα ὅτι πέθανε τόσο νωρὶς καὶ πολὺ λυπήθηκα ποὺ τό ᾿μαθα σήμερα. Μὲ τὴν εὐκαιρία, ψάχνοντας στὸ γκούγκλ, βρῆκα καὶ διάβασα τὸ ἀφιέρωμα τοῦ Νικοκύρη στὴ μνήμη του.https://sarantakos.wordpress.com/2010/01/17/stemnis/

  32. Δημήτρη (31)
    επειδή έχω χάσει επεισόδια, λόγω διακοπών, πώς πάει το πόδι;
    Έκανες και τη δεύτερη εγχείρηση;

  33. gpoint said

    # 24

    Θα λες γι αυτούς που στα κρίσιμα ματς φάγανε 3-0 και 4-0 και κέρδισαν ένα ματς εντελώς αδιάφορο για τον ΠΑΟΚ λόγω των -6 ή λες να βγήκε η απόφαση μετά το ματς ;
    Να σου θυμ’ισω απλά πως ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει και χωρίς τίτλους και δεν θάφθανε ποτέ στο κατάντημα να γίνει παράρτημα του ΟΣΦΠ όπως ο Αρης κι ο Ηρακλής. Για την ώρα σας χρησιμοποιεί για νεκρανάσταση «καμένων’ (Τζανδάρης, Αυλωνίτης) και μάλλον αυτός πείθει τον Ουζουνίδη να μείνει. Μετά την χρήση όμως το παράρτημα αφήνεται στην (γνωστή) τύχη του – εξαιρείται ο Πανιώνιος γιατί ο Δάρας είναι της εμπιστοσύνης τους, Γι αυτό- θα με θυμηθείς- ο Πανιώνιος θα τερματίσε πάνω από τον ΠΑΟ φέτος
    .

  34. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @32. Εὐχαριστῶ γιὰ τὸ ἐνδιαφέρον σου, Σκλί μ᾿.
    Δὲν ἔκανα τὴ δεύτερη ἐγχείρηση ἀκόμα· περιμένω νὰ δροσιάσει.

  35. 34, περαστικά κι ανώδυνα, υψηλότατε
    ε, ναι, ο γύψος δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη ζέστα.

  36. Μπετατζής said

    Πάντως δεν είναι 100 % ακριβές το «Ο Χάσεκ ήταν αναρχικός», το ακριβέστερο είναι ότι ξεκίνησε αναρχικός στις αρχές του αιώνα αλλά μετά απoμακρύνθηκε από τον αναρχισμό και μετά από πολλές περιπέτειες έγινε οργανωμένος μπολσεβίκος στην ΕΣΣΔ. Αναπληρωτής αρχηγός του Πολιτικού Τμήματος της 5ης στρατιάς του Κόκκινου Στρατού όπως λέει η παρακάτω βιογραφία που βρήκα στο academia. edu . https://www.academia.edu/5938508/%CE%93%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%93%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%B2_%CE%A7%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%BA

  37. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Πριν μερικα ετη ειχα δημοσιευσε την εκλογικη διακηρηξη του κινηματος ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ .

    «Μια καποια λυσις» το ΑΤΤΙκο ΚΙνημα ΠΕΡιφερειακης ΑΝαπτυξης και ΠΑΡαγωγικης Ανασυγκροτησης (ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ) σε συνεργασια με το Θεσσαλονικιο αντιστοιχο κομμα.

    Σχεδιο εκλογικης διακηρυξης: -) :

    αξιοκρατια (πιο ισες ευκαιριες μεταξυ ισοδυναμων υποψηφιων ), ισονομια

    οικονομικη δημοκρατια

    βιωσιμη περιφερειακη αναπτυξη και παραγωγικη ανασυγκροτηση

    ενισχυση των καινοτομικων προϊόντων και υπηρεσιων (συμπεριλαμβανομενων των πολιτιστικων)

    ιατρικος και θεματικος τουρισμος

    διαφημιση σε βορειους οτι στην ν. ελλεδα μπορεις να ζησεις με τα εξοδα θερμανσης που πληρωνεις στη χωρα σου το χειμωνα (ενα ακομη Μαϊαμι της Ευρωπης)

    αστικη και αγροτικη οικιακη οικονομια (μεταποιηση αγροτικοκτηνοτροφικων προϊοντων, χειροτεχνια τουριστικων ειδων, κοινοτικα αγροκτηματα και ποιμνιοσταστια, ….) για υποβοηθηση εισοδηματων

    παροχη κινητρων για την αποκεντρωση των μετοικων στην γενέθλια γη. Θα εξαιρεθουν κρισιμες ειδικοτητες οπως νοσοκομοι/ες, νευροχειρουργοι, ψυχιατροι,…

    Στοχος της επομενης δεκαετιας ειναι να μετακινηθει μεγαλο μερος των -ουτως ειπειν- επαρχιωτων με ακινητη περιουσια στην υπολοιπη Ελλαδα* , να δραστηριοποιηθει παραγωγικα και να ερχεται το ΣΚ για τις εκαστοτε αναγκες του (γυναικες 🙂 , μπουζουκια, θεατρο οι κουλτουριαρηδες ,….)

    * δεν γραφω επαρχια για να τα εχω καλα με ολους, ως φερελπις πολιτικος 🙂

    ΑΦ ιδρυτικο και μοναδικο -προς το παρον- μελος της ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ

    ΥΓ Παντως εμπειρικη ερευνα – στο δρομο- εδειξε οτι τοσο οι Αθηναιοι οσο και οι υπολοιποι ενδεχεται να ψηφισουν ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ.
    Οι μεν διοτι δεν μπορει να περιμενουν τις εορτες κια τον Αυγουστο για να ανασανουν
    Οι δε (οι μετοικοι) διοτι προσπαθουν να μην φανερωσουν τον επαρχιωτη 🙂 που κρυβουν μεσα τους και με την αποκεντρωση θα απελευθερωθουν.
    ΥΓ2 Με το ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ ευκολα κατανουμε οτι ειναι το κινημα υπερανω, δηλ. πανω απο τους παραδες, τα ευρω και τις δραχμες.

  38. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε γα την πολύωρη απουσία!

    18 Μπραβο, δεν το είχα σκεφτεί!

    19 Για άλλη φορά 🙂

    26 Συνέκδοση ήταν

    28 Α…. μάλιστα

    31 Δημήτρη, ναι, έφυγε νωρίς

    36 Αναρχικός ήταν το 1911, μετά που πηγε με τους μπολσεβίκους προφανώς δεν ήταν -αν και ο Σερζ έμεινε αναρχικός κι ας δούλευε στον μηχανισμό της Κομιντέρν.

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δύσκολο να φανταστούμε τον Χάσεκ πειθαρχικό μπολσεβίκο. Ήταν έξω από τη φύση του κάτι τέτοιο, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τη ζωή και το έργο του. Θέλησε, προφανώς, να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρωτοφανές ιστορικό γεγονός, πέθανε νωρίς και δεν πρόλαβε να απογοητευτεί.

  40. 39 Και όμως, αν διαβάσεις τα «Μυστικά της παραμονής μου στη Ρωσία» θα εντυπωσιαστείς από την πειθαρχία του και την πειθαρχία που προσπάθησε να επιβάλει (είναι πολύ αστεία αυτά τα κομμάτια) ως πολιτικός κομισάριος σε έναν άτακτο πολέμαρχο του Κόκκινου Στρατού.

  41. cronopiusa said

    Μονομερής εκεχειρία από τους Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

    Más de mil muertos y 270.000 refugiados en la ofensiva birmana contra los rohingya

  42. leonicos said

    καταπληκτικός άνθρωπος και κατ’ ουσίαν μεγάλος αγωνιστής

    δεν ήξερα όμως το σημείωμα περί εκτέλεσής του, και πολλά άλλα

  43. cronopiusa said

  44. 21 Σκύλος said “…τώρα (ξανα)διάβαζα την «Αυτολογοκριμένη μνήμη» του Τάσου Κωστόπουλου για την εθελοντική σιωπή που κράτησαν μεταπολεμικά οι κάθε είδους ταγματασφαλίτες, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο κράτος της δεξιάς. Κάπου αναφέρει, τεκμηριωμένα όπως πάντα…».

    Πρόσεχε τις παραπομπές που κάνει ο υπόψη …γραφέας. Μπορεί να την πάθεις όπως έγώ. Να πεισθείς για τα «τεκμηριωμένα» με ψευδείς παραπομπές. Για του λόγου το αληθές, δες κάποια σχόλιά μου σε μια παλιά ανάρτηση του Νοικοκύρη με τίτλο «Γενοκτονίες και Ποινικοποίηση».

  45. … Κόμμα του Δίουρου Σκύλου …

    Αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρήσης
    διουρητικών.

  46. sarant said

    Ο Χάρβεϊ και η Ίρμα δεν μας τρομάζουν, βλέπω 🙂

  47. cronopiusa said

    Irma and Harvey lay the costs of climate change denial at Trump’s door

  48. 46,
    Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει… 🙂

  49. cronopiusa said

    https://twitter.com/Breaking911/status/906739584863797248

    https://twitter.com/Breaking911/status/906945495045681153

  50. gpoint said

    # 24

    Καλά τα λες Γιάννη μου αλλά για την ώρα άλλοι τραγουδάνε…

    Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι
    που του Μουνιέ του έμαθες πως είναι το…τζιτζιμπίρα !

  51. sarant said

    49 Φοβερές φωτογραφίες

  52. sarant said

    50 Tζι, εχει δώσει γραμμή ο Τσίπρας στους διαιτητές -και για τον Ολυμπιακό και για τον Παναθηναϊκο

  53. Μεταφραστής said

    Αν και δεν το έχω εξετάσει το θέμα και είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο να εξεταστεί, υποθέτω ότι η λέξη Σβέικ δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία από τον συγγραφέα, αλλά είναι λογοπαίνγνιο.

    Όταν γράφτηκε το αναφερόμενο βιβλίο, η Τσεχία ήταν τμήμα της Αυστροουγγαρίας. Επειδή η γλώσσα της Αυστρίας, που κυριαρχούσε στην Αυστροουγγαρία, είναι τα γερμανικά, υπήρχε αναλόγως μεγάλη γερμανόγλωσση επιρροή στην Τσεχία.
    Η γερμανική λέξη schweig σημαίνει σιώπα. Στα γερμανικά η λέξη Σβέικ (Švejk στα τσεχικά και Schwejk στα γερμανικά) μοιάζει πολύ με την γερμανική λέξη schweig.
    Γι΄ αυτόν τον λόγο υποθέτω ότι το υπονοούμενο ήταν ότι ο καλός στρατιώτης σιωπά πάντα και υπακούει τυφλά στους «ανώτερούς του» αξιωματικούς.

    Η προφορά της γερμανικής λέξης Schweig είναι Σβάικ με παχύ σ όπως ο αγγλικό sh.

    Εξ άλλου ο πρωταγωνιστής του βιβλίου με τον τίτλο «Η μοίρα του καλού στρατιώτη Σβέικ ή Σβάικ κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου Σβέικ (ή Σβάικ) (Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války στα τσέχικα) παίζει τον ρόλο αντιμιλιταριστή.

  54. 50

  55. sarant said

    53 Aπίθανο το βρίσκω. Πάντως το Σβέικ είναι υπαρκτό επώνυμο.

    54 🙂

  56. gpoint said

    # 52

    Το σωστό είναι πως μαζί με τον ΟΣΦΠ έχασε και ο ΠΑΟ την διαιτητική εύνοια στις φάσεις. Πάντως στις κίτρινες και κόκκινες οι πρασινοκόκκινοι έχουν ακόμα προστατευτική μεταχείριση. Βέβαια για τον ΠΑΟ με τα παικτάκια που έχει στο είχα πει, φορμαρίσθηκε (ο Ουζουνίδης ξέρει πως) για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, τώρα θέλουν δυο μήνες ασπιρίνες και επαναφόρτιση…
    Επίσης φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έγινε πραγματική κλήρωση στο πρωτάθλημα κι έτσι ο ΠΑΟ δεν θα παίξει τα ντέρμπυ μαζεμένα και ο ΟΣΦΠ δεν θα έχει το γνωστό δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή όπου -έπαιρνε τα ματς με σφυρίχτρα- και μόλις τελείωνε τα ευρωπαϊκά είχε όλα τα εύκολα στην σειρά όταν η ομάδα του έκανε κοιλιά αλλά καθάριζε τότε το πρωτάθλημα

    ΑΕΚ- ΑΕΛάρισσα 4-0 στα γκόλ

    Μελισσανίδης-Κούγιας Χ-0 στις μπουνοκλωτσιές !

  57. Γιάννης Κουβάτσος said

    40. Δεν το έχω διαβάσει. Θα το ψάξω.

  58. cronopiusa said

    …Συγκεκριμένα το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο πρωινές ώρες χθες από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με δύο χιλιάδες διακόσιους (2.200) μετρικούς τόνους fuel oil και τριακόσιους εβδομήντα (370) μετρικούς τόνους marine gas oil, ενώ επέβαιναν επί του πλοίου δύο (02) μέλη του πληρώματος από τα συνολικά έντεκα (11) μέλη. ..

    Ανακοίνωση του λιμενικού για την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»

  59. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είχε ο Παναθηναϊκός διαιτητική εύνοια και την έχασε; Τι άλλο θ’ ακούσουμε! Και ο «Ρουβίκωνας» να γίνει κυβέρνηση και να στήσει παράγκα υπέρ του Αστέρα Εξαρχείων, ο Παναθηναϊκός πάλι στην απέξω θα είναι.

  60. cronopiusa said

  61. gpoint said

    # 59

    Γι αυτό τακιμιάσατε με τους γαύρους, για αυτούς δίκαιο είναι το 90-10 ενώ για σας το 70-30… σας έφταιγε ο Κύζας για τα γκόλ που έχανε ο Κλωναρίδης και ζητάγατε ψευτοπέναλτυ αλλά την χερούκλα του Χουλτ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ των Σιδηρόπουλου-Κομίνη την θεωρήσατε «φυσιολογική» όπως και τις κόκκινες που χάρισε σε δυο παίκτες σας.
    Οσο αρνείσθε να δείτε την πραγματικότητα και λέτε σαχλαμάρες για βαριά φανέλλα που «πρέπει» να σέβονται οι διαιτητές τόσο θα κατρακυλάτε

  62. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    διακόπτω την σιωπήν μου διά να θέσω ωρισμένας ερωτήσεις Αριστοτελικής Λογικής…

    1) Διατί ο κ. Σαραντάκος δεν μάς παραπέμπει εις το αγγλικόν κείμενον με την βοήθειαν του οποίου έκαμε την επιμέλειαν του βιβλίου, ως ομολογεί; Μήπως φοβήται ότι το Επιτελείον μας θα ανακαλύψη πληθώραν λαθών και γκαφών;

    2) Διατί ο κ. Σαραντάκος αρνείται να μάς αποκαλύψη διά ποίον λόγον ο εκδοτικός οίκος του ΚΚΕ («Σύγχρονη Εποχή») απεφάσισε να εκδώση τας αναμνήσεις του Χάσεκ από την Ρωσσίαν εις τα τέλη της δεκαετίας του 1980; Μήπως διότι όπως αναφέρει ο κορυφαίος Άγγλος βιογράφος του, sir Cecil Parrott) ως Κόκκινος Κομμισσάριος των Μπολσεβίκων, ο Χάσεκ είχε βάψει τας χείρας του με αίμα;

    Αναφέρει ο Parrott (σελ.27): «Nearly a fortnight later, smarting under the rumours that as a ‘Red Commissar his hands were stained with blood, Hašek defiantly published in a Prague evening paper his ‘autobiography’ under the title ‘My Confession»

    3) Διατί ο κ. Σαραντάκος αρνείται να ενημερώση τους αναγνώστας του ότι τω 1912 ο Χάσεκ ίδρυσε την συνέχειαν του «Κόμματος Μετριοπαθούς Προόδου εντός των ορίων του Νόμου» και το ωνόμασε «Η Αδελφότης των Μακκαβαίων»; Κι ότι το νέο κόμμα εδραστηριοποιείτο εις τα καμπαρετζίδικα της Πράγας, όπου ο Χάσεκ επαρουσίαζε μονόπρακτα με του φίλους του; Γράφει ο Parrott (σελ. 127):

    «In 1912 Hašek, finding himself unemployed, gravitated towards the cabaret. With his ready wit, active pen and penchant for parody there was obvious scope for his talents on the small stage, especially after the popularity and success he had achieved as a candidate for his Party of Moderate Progress within the Bounds of the Law. Moreover, the plentiful supply of beer, always at hand, and the society of boon companions provided as ‘homely5 an atmosphere as this inveterate bohemian could wish for. It was Drobilek who had the idea that the ‘party should continue its existence as a cabaret group to be called ‘The Maccabean Brethren. With Mach, Langer, Longen, Bass and Hašek all ready to give a hand in both writing and acting, there was no dearth of talent.»

    4) Διατί επί 35 ώρας ουδείς αναγνώστης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός του Ρωμέικου, Αλέξιος Τσίπρας, εμετρήθη το Σαββάτον υπό των Κινέζων και ευρέθη ότι έχει μικράν (διαστολικήν) πίεσιν 12 και μεγάλην (συστολικήν) 15; Κι ότι οι απατεώνες Κινέζοι του είπον ότι αι μετρήσεις αυταί είναι φυσιολογικαί; Τί ειδους φυσιολογικό είναι να έχη είς 43χρονος μικράν πίεσιν 12, όταν άνω του 10 είναι υπέρτασις βαρείας μορφής και πρέπει να νοσηλευθή το συντομώτερον εις κάποιο νοσοκομείον διά περαιτέρω εξετάσεις;

    Αν εδώ εις τας ΗΠΑ απεκαλύπτετο ότι ο Πρόεδρος Ντόναλδ έχει μικράν πίεσιν 12, η είδησις θα εγίγνετο πρώτον θέμα, θα έπιπτον τα χρηματιστήρια κλπ. Εις το Ρωμέικον δεν ήνοιξε μύτη και ουδείς Σαραντάκειος αναγνώστης εθεώρησε σκόπιμον να το σχολιάση. Αυτό είναι το επίπεδον των Ρωμιών, διό και πάτε κατά Διαβόλου

    Μετά τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος
    (καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον «καλικάντζαρος του Ιστολογίου»)

    ΥΓ: Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, θα απουσιάσω από το Ιστολόγιον μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης (ώρα Ρωμέικου). Σάς το παραδίδω εις την 1.359ην θέσιν της Αλέξαινας (σήμερον υπήρξε μία μικρά διόρθωσις εις το 1.377, η οποία θα αποκατασταθή αύριον εξαιτίας του παρόντος μνημειώδους σχολίου μου). Ευελπιστώ ότι μέχρι την Πέμπτην δεν θα επανακάμψη από το ερημητήριόν του ο κακόψυχος Ιατρού και τα ξανακάμει όλα μπουρδέλο. Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) προσφέρει την μνημειώδη βιογραφίαν του Χάσεκ από τον sir Cecil Parrott, διά να αντιληφθούν όλοι οι επιμελείς αναγνώσται πόσα πολλά μάς απέκρυψε με την σημερινήν του ανάρτησιν ο κ. Σαραντάκος. Καταβιβάσατε εδώ εις djvu (που είναι καλύτερον από το pdf) και με απεριόριστον δυνατότητα search

  63. Αιμ said

    59. Είναι απίθανο να στήσει ο Ρουβίκωνας παράγκα για τον Αστέρα μιας και τα Εξάρχεια τον κόψανε γιατί πήρε, μέσω τρίτου, χορηγία κάτι στολές από τον Μαρινάκη 🙂

  64. Γς said

    62 4):

    Και μ έκανες να κοιτάξω την πίεσή μου:

    102 συστολική [μεγάλη], 50 η διαστολική [μικρή].

    Γμτ, κι έχω κόψει και τα αντιυπερτασικά λογω ζέστης.

    Σας έλεγα πριν από τέσσερις μήνες που είχα πάει στο Lidl και ξαφνικά άρχισα να παραπατάω. Αστάθεια, ζάλη.
    Νόμισα ότι θα λιποθυμούσα. Μόλις και κατάφερα και μπήκα στα αυτοκίνητο. Και κατευθείαν στο φαρμακείο.
    9 η μεγάλη πίεση, 5 η μικρή.

    -Σου βρίσκεται κάτι αλμυρό κύριε Τάκη μου;
    Λίγο φέτα; Καμιά Σαρδέλα; Καλλονής. Και κανα ουζάκι Πλωμαρίου;

    Γέλαγε ο φαρμακοποιός και προσεφέρθη να με πετάξει σπίτι, ένα τετράγωνο πιο πέρα.
    Τελικά με βοήθησε να μπω στ αυτοκίνητο μου.

    Και σιγά μην πήγα σπίτι.
    Κατευθείαν στο επόμενο σουπερμάρκετ. Δεν τα κατάφερα όμως να ψωνίσω. Ζήτησα μόνο λίγο φέτα μπας κι ανεβάσω την πίεση.

    Κάτι έγινε.
    Ηταν όμως και η σαρδέλα που λέγαμε.

    Ετσι φεύγοντας σταμάτησα στο Γαλαξία απέναντι και μαζί με τις ελιές και τα νερά Ζαγόρι ζήτησα πάλι κάτι αλμυρό. Και κοίτα να δεις:

    Μου έδωσε η πωλήτρια μια σαρδέλα, Και πως την κρατούσε απ την ουρά…

    Μια χαψιά κι αυτήν.

    Οχι, δεν ζήτησα ουζάκι.

  65. Γς said

    Και καλά η πίεση.

    Είναι γενικά να μην σε πάρει από κάτω…

    Στο ταμείο του σουπερ μάρκετ 2-3 συνομήλικες μου gilfs κάνουν φασαρία σαν μαθητούδια.

    -Μαρία, δεν σου είπα. Μου έπεσε η πίεση με σκόρδο 2 μονάδες.

    -Α και μένα μου έπεσε.

    -Με σκόρδο;

    -Ναι με σκόρδο!

    Παίρνω τα ρέστα μου, την απόδειξη, τα ψώνια μου και πριν φύγω γυρίζω και τους λέω:

    -Κορίτσια και μένα μου έπεσε (παύση). Χωρίς σκόρδο!

  66. Γς said

    Και φυσικά δεν έπεσε. Πλάκα έκανα!

  67. Γς said

    Κι ο Αρκάς της εποχής.
    Τότε που δεν είχαμε γκάλοπ για τ κόμματα.

    Είχαμε κι ένα κόμμα την Ενωση Κέντρου του Γέρο-Παπαδρέου.

    Είχαμε κι εκπτώσεις.

    Κι ο γελοιογράφος είχε στην εικόνα του Soldes, Rabais κι ΕΚ-πτώσεις

  68. Γς said

    Πέφτει βροχή

    αλλά και το περίπτερο…

  69. Γς said

    Κι αυτό

    Στίχοι από μια παλιά λίστα

  70. gpoint said

    Πάντως υπάρχουν και οπαδοί του ΠΑΟ που έχουν καταλάβει πως δεν φταίει ο ΠΑΟΚ για το κατάντημά τους, χθες σηκώθηκαν δυο πανό με το συνολικό :

    «Συμμαχία με χοντρό, πολιτικά παιχνίδια, 5ετές το πλάνο σου, μας έπρηξες τα αρχ…!»

    https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/21552934_10155588601893954_1009165743_n.jpg?oh=65430a23d2e487fd20a00466f57055f8&oe=59B83293

  71. cronopiusa said

    https://twitter.com/scienmag/status/906593064478760961

    Hurricane Irma Made Worse by Climate Change, Scientists Say

  72. spiral architect 🇰🇵 said

    Τούρμπο μου τον κάνατε τον Αλέξη, αλήτες! 👿

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντάξει, κινέζικο πιεσόμετρο, με απόκλιση +_4.Γι’ αυτό δεν ανησύχησαν.

  74. Alexis said

    #73: Ναι μωρέ, πώς κάνετε έτσι! Το 15 μπορεί να είναι και 11. Αλλά μπορεί και 19! 😆

  75. Γς said

    74:

    > μπορεί να είναι και 11.

    Και είναι 11, σήμερα.

    Θλιβερή επέτειος

  76. sarant said

    Kαλημέρα και από εδώ. Σε μας ανοίγουν τα σχολεία κι έτσι επισκιάζεται η επέτειος.

  77. cronopiusa said

    και δεν ξεχνάμε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε

  78. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Νομίζω πρέπει να γίνει αναφορά και στην κεφάτη και γουστόζικη μετάφραση του Σβέικ από την Ρενέ Ψυρούκη.

  79. sarant said

    79 Θα κάνω κάποτε μια εκτενέστερη αναφορά. Οι σβεϊκολόγοι της οικογένειάς μου την έβρισκαν πλήρη και ευσυνείδητη αλλά όχι κεφάτη, ίσως επειδή δεν απέδιδε όπως ήθελαν κάποιες ατάκες.

Σχολιάστε