Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Να δικαιωθεί ο Βασίλης Δημάκης

Posted by sarant στο 12 Απριλίου, 2018


Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κάνει απεργία πείνας και δίψας διεκδικώντας το δικαίωμα να του δίνονται αδειες με βραχιολάκι για να παρακολουθεί μαθήματα στo Πολιτικό της Νομικής, όπου φοιτά. Η υπόθεση εκ πρώτης όψεως έχει αρκετές ομοιότητες με την ανάλογη διεκδίκηση του Νίκου Ρωμανού πριν από τριάμισι χρόνια (είχαμε γράψει) αλλά έχει και μερικές καίριες διαφορές.

Ο Δημάκης είναι «κοινός» ποινικός κρατούμενος, που έζησε όλη σχεδόν την ενήλικη ζωή του φυλακισμένος, που σε σχετικά μεγάλη ηλικία αποφάσισε να αλλάξει ζωή, να βγει από τον φαύλο κύκλο -τελείωσε το εσπερινό λύκειο στις φυλακές και πέρασε στις πανελλήνιες εξετάσεις δεύτερος από όλη την Ελλάδα, με δυσθεώρητους βαθμούς. Με επιτυχία πέρασε επίσης αρκετά μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, κάτι που δείχνει ότι η στροφή του είναι απόλυτα ειλικρινής και ότι δεν γράφτηκε στη σχολή απλώς για να παίρνει άδειες.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα, συγχωρήστε μου το κλισέ, σαξές στόρι του σωφρονιστικού συστήματος: καθε υπουργείο Δικαιοσύνης θα ήθελε να μπορεί να δείχνει με καμάρι περιπτώσεις σαν του Δημάκη, και αυτό ακριβώς έκανε αλλωστε ο σημερινός υπουργός μέχρι πρότινος, όταν βράβευσε τον Δημάκη για τις επιδοσεις του στις εξετάσεις, αυτό έκανε και το υπουργείο μέχρι πρότινος όταν ενέκρινε μεταγωγή από την Πάτρα στον Κορυδαλλό ώστε να βρίσκεται ο κρατούμενος κοντά στη σχολή του.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Φυλακής επανειλημμένα απέρριψε το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να παρακολουθεί με βραχιολάκι τα μαθήματα της σχολής του, παρόλο που πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις -είναι μαλιστα ο μοναδικος κρατούμενος που ικανοποιεί τις προϋποθέσεις και που το αίτημά του απορρίφθηκε! Έτσι, ο Δημάκης κατέβηκε σε απεργία πείνας και, στη συνέχεια, και δίψας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωη του -ενώ χτες απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά η προσφυγή που είχε ασκήσει ο Δημάκης κατά της απορριπτικής απόφασης.

Θα παραθέσω πιο κάτω μια τοποθέτηση που έγινε στο Φέισμπουκ από τη δικηγόρο Φιλοθέη Βαρσαμή, θέλω όμως να πω κι εγώ δυο λόγια και κυρίως να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το κατάπτυστο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ένα άθλιο από κάθε άποψη κείμενο (μεταξύ άλλων και ανορθόγραφο: κάποτε σε κόβανε στη Νομική αν έβαζες απόστροφο στο «εξ»!) που είναι ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την αριστερή κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται ο συντάκτης της κατάπτυστης ανακοινωσης να επηρεάστηκε από την τρομολαγνική εκστρατεία που εχουν εξαπολύσει τα καναλια τις τελευταίες μέρες για το κύμα εγκληματικότητας που τάχα μαστιζει τη χώρα (ενώ στην πραγματικότητα οι ληστείες το 2017 ήταν αισθητά λιγότερες από ό,τι το 2012!) και που δήθεν είναι αποτέλεσμα του (κατ’ εμέ ευεργετικού) νόμου Παρασκευόπουλου. Και ειναι σωστό ότι η υπόθεση κατ’ αρχήν είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Αλλά αν το υπουργείο ήθελε να επαναλάβει το αυτονόητο, θα έπρεπε να περιοριστεί εκεί. Δεν είχε κανένα λόγο να αναφέρει μισές αλήθειες για το ιστορικό του Δημάκη (ότι στο παρελθόν είχε τελέσει κακούργημα και είχε παραβιάσει άδεια, χωρις να προσδιορίζει ότι αυτά έγιναν πολλά χρόνια πριν -πριν ο Δημάκης αλλάξει στάση, πριν επιστρέψει στα θρανία, πριν τιμηθεί με έπαινο από τον Υπουργό), δεν είχε κανένα λόγο να ευτελίσει τη συζήτηση με δικολαβίστικα επιχειρήματα -όπως ότι δήθεν δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία στις παραδόσεις και ότι απόδειξη αυτού είναι τάχα ότι ο Δημάκης πέρασε με πολύ καλό βαθμό τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου (αν βεβαίως δεν τα περνούσε, ο δικολάβος του υπουργείου θα έλεγε ότι αυτό αποδεικνύει πως ο κρατούμενος δεν έχει ζήλο για τις σπουδές αλλα τις χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα για να παίρνει άδειες). Δεν είχε κανένα λόγο το υπουργείο μιας αριστερής κυβέρνησης να κάνει λόγο για «πειθαρχικά παραπτώματα» όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για διεκδικήσεις του κρατούμενου Δημακη σε θέματα δικαιωμάτων των κρατουμένων. Δεν είχε κανένα λόγο να εκδώσει μια τέτοια ανακοινωση που θα’λεγε κανείς πως υπογράφεται από τον μυθιστορηματικό Ιαβέρη, καθώς στάζει από μικροψυχία και παραβλέπει τον απώτερο σκοπό του σωφρονισμου.

Διότι αυτό ειναι το πρόβλημα με τον Δημάκη, ότι όντας ποινικός, και χωρίς πολιτικό κίνημα πίσω του, σωφρονίστηκε πραγματικά -μονος του. Αποφάσισε να αλλάξει πορεία και αυτό το έκανε ειλικρινά. Αν οι σπουδές ήταν το πρόσχημα για να βγαίνει απο τη φυλακή (κατι που μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να το βλέπει αρνητικά, αλλά ας το προσπεράσω) θα διάλεγε κάποια σχολή με εργαστήρια, ένα ΤΕΙ, εύκολο θα ήταν αφού είχε συγκεντρώσει πολύ ψηλή βαθμολογια.

Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει τώρα, την υστάτη στιγμή, θέλω όμως να φωνάξω την αγανάκτησή μου για την υπόθεση αυτή.

Δημοσιεύω την τοποθέτηση της δικηγόρου Φιλοθέης Βαρσαμή (δεν είναι η δικηγόρος του Δημάκη):

Ο Βασίλης Δημάκης ειναι ενας έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούμενος που απο τα μέσα Μαρτίου εχει κατέβει σε απεργία πείνας και εδώ και έξι ημέρες και σε απεργία δίψας, διεκδικώντας το δικαίωμά του να φοιτήσει σαν ανθρωπος στη σχολή του (πολιτικό της νομικής). Πιο συγκεκριμένα:

Όταν ο Δημακης ηταν ανήλικος διέπραξε κάποιο έγκλημα τιμής σχετικό με την αδελφή του. Μπήκε φυλακή ως *νηπιαγωγάκι* του εγκλήματος και βγήκε τελειόφοιτο ξεφτέρι, γιατι αυτη ειναι η επιμόρφωση που σου προσφέρει το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα: μαθητεία δίπλα στους καλύτερους, δικτύωση, κόλπα για προχωρημένους και γενικα όλα τα τα εφόδια που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις με καλές προϋποθέσεις τη ζωή σου στην παρανομία. Εξ ου και ο Βασίλης αποφοιτώντας απο την κλειστή λέσχη ανωτάτων σπουδών πάνω στο έγκλημα (Αυλώνα και Αλικαρνασσού), σταδιοδρόμησε ως ληστής. Συνελήφθη ξανά και έκτοτε εκτίει την ποινή του, έχοντας ζήσει ελάχιστους μήνες της ενήλικης ζωής του ελεύθερος. Πήρε άδειες, παραβίασε τους όρους, ξαναπήρε άδειες, ξαναπαραβίασε τους όρους. Γιατι η λογική της κατηφόρας ειναι ο πάτος και κανένας δεν υπάρχει να σταματήσει τον ενηλικιωθέντα εντός του ελληνικού *σωφρονιστικού* συστήματος βασίλη από την ξέφρενη πορεία του προς τα εκεί.

Καποια στιγμή πριν τα 40, τότε που ο μέσος άνθρωπος κοιτάει την πεθερά του, την κοιλιά του, το στενό τριάρι του και αναρωτιέται μήπως πήρε τη ζωή του λάθος και άλλαξε ζωή, ο Βασίλης κοίταζε το κελί του, την ποινή του, την προοπτική του και, όπως ο μέσος άνθρωπος σκέφτεται βρε μπας και να χωρίσω, αυτός σκεφτόταν βρε μπας και να αυτοκτονήσω. Δεν αυτοκτόνησε. Ούτε ροκάνισε όμως αλλο τη ζωή του. Λοξοδρόμησε απο τη μέση πορεία του μέσου φυλακόβιου. Εκεί πού έξυνε τον πάτο, την ειδε αλλιώς. Ειπε να κερδίσει το χαμένο χρονο και να σπουδάσει. Χειρόφρενο και όπισθεν. Λύκειο. Στα 37.

Αρχικά διαβάζει μόνος του στα Γρεβενά. Ζητάει να δωσει εξετάσεις σε εσπερινό λύκειο, γινεται μεταγωγή στην Πάτρα ένα μήνα πριν τις εξετάσεις. Περνάει με 17.4. Συνεχίζει στην Πάτρα. Αποφοιτά με άριστα. [παράβαση: Θυμάμαι να διαβάζω για πανελλήνιες. Ο πατέρας μου χτυπά την πόρτα του δωματίου μου. Μου φέρνει πορτοκαλάδα για τις βιταμίνες. Η μάνα μου χτυπά την πόρτα του δωματίου μου. Μου λεει ότι το φαγητό είναι έτοιμο και ζεστό και όποτε θελω να πάω να φάω. Η αδελφή μου παίρνει τηλέφωνο από Αμερική. Το σηκώνω εγω και με ρωτά έντρομη μήπως με διέκοψε απο το διάβασμα. Στο δωμάτιό μου πέρα από το καλοριφέρ του σπιτιού μου είχαν και ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ γιατί ήμουν και κρυουλιάρα. Αποφοίτησα με 19.6 και πέρασα στη Νομική. Ο Βασίλης, πάλι, διάβαζε στο κελί του. Με άλλους 4 συγκρατούμενους που δεν τους ξέρω τους ανθρώπους, αλλα δε νομίζω οτι έβγαζαν το σκασμό και του πήγαιναν πορτοκαλαδίτσες για βιταμινούλες. Με επιστολές του προς τους αρμόδιους για την αδυναμία πρόσβασης των κρατούμενων στις βιβλιοθήκες, για την έλλειψη θέρμανσης στις βιβλιοθηκες, για την έλλειψη υποδομών· αποφοίτησε με 19.9 και πέρασε δεύτερος απο όλα τα ΓΕΛ πανελληνίως στο Πολιτικό της Νομικής]. Στο Α εξάμηνο της σχολής του σκίζει.

Εντωμεταξύ, κατι τέτοιες επιτυχίες ξέρετε πώς τις χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Βούτυρο στο ψωμάκι του: κοίτα τι ωραια που φροντίζει το κράτος τους υιούς της απωλείας και ωπωπω μια σωφρονιστική πολιτικη που έχουμε και μπράβο μας και θερμά μας συγχαρητήρια. Και να τα ρεπορτάζ για τον Βασίλη και να οι έπαινοι από τον υπουργό δικαιοσύνης. Και να η μεταφορά του Βασίλη στις φυλακές κορυδαλλού ωστε να καταστεί δυνατή η φοίτησή του στο πανεπιστήμιό του. Και εκει ξεκινάνε τα ανάποδα·

Ζητάει άδεια ωστε να φοιτά στη σχολή του με βραχιολάκι εντοπισμού. Του την αρνούνται. Και σιγά τη σχολή που θελει να παρακολουθείς μαθήματα, του λένε. Τότε γιατι τον πήγαν στον Κορυδαλλό; Παρε τη μεταγωγή για να εισαι κοντά στη σχολή, αλλα την εκπαιδευτική άδεια για να πας στη σχολή, μη την πάρεις. Και δε θα την πάρεις γιατι κατά το απώτατο παρελθόν σου δώσαμε άδειες και τις παραβίασες. Και γιατι στη φυλακή έχεις υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Σωστό ως ένα σημείο· πλην ομως τώρα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το βραχιολάκι, κατι που παλιότερα δεν ίσχυε. Και, όπως προκύπτει, τα εντός φυλακής *παραπτώματα* δεν ηταν άλλα παρα η σθεναρή υποστήριξη των δικαιωμάτων του και των δικαιωμάτων των συγκρατουμένων του. Γιατί ο Βασίλης σπουδάζει· ανοίγει το μυαλό του, μεγαλώνει. Δε θέλει τις βρωμερές χάρες εντός των κυκλωμάτων που προβλέπει ο άγραφος κώδικας της φυλακής· θελει σεβασμό στα δικαιώματα που ο επίσημος γραπτός νόμος της πολιτείας, προβλέπει για την περίπτωσή του. Εξ ου και όταν τα *πειθαρχικά* του πέρασαν από δικανική κρίση, δεν θεωρήθηκαν παραπτώματα, αλλα ενάσκηση δικαιωμάτων. Και διαγράφηκαν. Παρα ταύτα, άδεια δεν του δίνεται απο τα αρμόδια συμβούλια.

Φαίνεται, όμως, ότι ο Βασίλης έχει βρει ένα νόημα επιτέλους, στη ζωή του και παλεύει για αυτό. Εχει πλεον προοπτική. Και δε σκοπεύει να τη χαρίσει σε κανένα βολεμένο του συστήματος που με τον τροπο του αντιδρά σε κάτι Βασίληδες που του χαλάνε την ηρεμία και ανακατεύονται ενοχλητικά στα ποδάρια του. Ξεκινάει απεργία πείνας απαιτώντας να μη στερηθεί το δικαίωμα να σπουδάσει σαν ανθρωπος. Δεν ιδρώνουν και πολλά αυτιά, γιατί η απεργία πείνας τα τελευταία χρόνια στην ελλάδα (με κατι μιχελογιαννάκηδες να «απεργούν» μασουλώντας κουλούρια στο σύνταγμα) εχει καταλήξει, απο μέσο παθητικής αντίστασης, σε σύντομο ανέκδοτο. Αλλα ο Βασιλης δεν αστειεύεται· ξεκινάει και απεργία δίψας. Οι συγκρατούμενοί του είναι μαζί του και με διάφορες δράσεις εκδηλώνουν την υποστήριξή τους. Οι συμφοιτητές του ειναι μαζί του και τον περιμένουν με πανό αναρτημένα στο κτίριο της σχολής του. Οι δάσκαλοί του (δευτεροβαθμιοι και πανεπιστημιακοί) ειναι μαζί του και καταθέτουν ενόρκως υπέρ του και υπέρ του δικαιώματός του να σωφρονιστεί στα αληθεια, μέσω των σπουδών του. Αλλα οι αρμόδιοι, ειναι ακόμα απέναντι. Όσοι τον επαινούσαν και τον παρουσίαζαν ως πρότυπο κρατούμενου και εύρυθμης λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος, είτε νιπτουν τα χέρια τους ως αναρμόδιοι να παρέμβουν, είτε του αρνούνται το δικαίωμα να σπουδάσει κανονικά. Προτείνουν αντίμετρα που στην πράξη δεν εφαρμόζονται και δεν λειτουργούν και στην ουσία του λένε: εμεις θα καμωνόμαστε ότι σπουδάζεις και έγκειται στο πόσο θα κόψεις το λαιμό σου, χωρίς υποδομές και βοήθεια, να τα καταφέρεις. Αν παρ ελπίδα δεν τα παρατήσεις, θα σε επαινέσουμε. Θα γίνεις και άρθρο στην Καθημερινή. Και ο Κοντονής θα σου ξαναδώσει έπαινο, no worries.

Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι πολλοί διαβάζοντας την ιστορία του Βασίλη θεωρείτε μάλλον σωστό να του δοθεί μια ειλικρινής ευκαιρία αναδόμησης της ζωής του μέσω της μόρφωσης. Ακόμα περισσότεροι, όμως, έχετε σκαλώσει στο θέμα του προτέρου ανεντίμου βίου του: τι θα γινει αν ο Βασίλης μάς κοροϊδεύει όλους, πάρει τις άδειες, κόψει τα βραχιόλια και γινει μπουχός; Να τι θα γινει: θα ειναι εντός του πολύ μικρού στατιστικού δείγματος των κρατούμενων που παραβιάζουν τις άδειές τους. Θα ειναι εντός του πολύ μεγάλου στατιστικού δείγματος των κρατουμένων που, μετά την παραβίαση της άδειάς τους, ξανασυλλαμβάνονται. Θα ειναι για λιγο καιρό μία ακόμα μονάδα εντός του μεγάλου δείγματος παραβατικού πληθυσμού της χώρας· η εγκληματικότητα δε θα αυξηθεί εξαιτίας του, (ούτε και θα μειωθεί, φυσικά, αν ο Βασίλης πάρει το πτυχίο του). Θα ειναι σίγουρα ακόμα πιο δύσκολη η ζωή του οταν επιστρέψει στις φυλακές γιατι οι συγκρατούμενοί του θα του χρεώσουν την προσωρινή δυσκοιλιότητα στη χορήγηση αδειών και γιατι οι αρμόδιοι για τις άδειές του κλπ θα του πιστώνουν με τρομερή δυσκολία ως κατ εξαίρεση ευεργετήματα, τα δικαιώματα που προβλέπει για την περίπτωσή του ο νόμος. Αυτα θα γίνουν. Δε θα χαρούμε καθόλου, αλλα και δε θα τρέξει το αίμα ποτάμι στους δρόμους, ούτε θα πεθανουν όλα τα αρσενικά πρωτότοκα παιδια μας.

Αν όμως ο Βασίλης πάρει τις άδειές του, σπουδάσει, ανοίξει το μυαλό του και βγει απο τη φυλακή άνθρωπος αλλαγμενος, ανθρωπος που πέρασε από το πιο σκληρό οξύ και έβγαλε στην επιφάνεια το πιο καλό μέταλλο, αν ο Βασίλης καταφέρει να ανατρέψει τα προγνωστικά κάθε νοικοκυραίου που τον κοιτάει απο έντρομα έως δύσπιστα και κάθε βαρέως ποινικού που τον κοιτάει από δύσπιστα έως συμβατικά, τότε ο Βασίλης θα εχει πετύχει μια σοβαρή νίκη: θα ειναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα και κανόνας δε θα ειναι το «σωφρονισμός και κουραφέλκυθρα*»· κανόνας θα ελπίζουμε οτι μπορει να γινει ξανά το παλιωμένο τσιτάτο που εχουμε βαρεθεί να ακούμε και να μη βλέπουμε, για τη φυλακή που κλείνει όπου ανοίγει ένα σχολειο. Θα υπάρχει ελπίδα και για άλλους Βασίληδες· θα υπάρχει τουλάχιστον διλημμα, ως τι Βασιλης θες να *αποδράσεις* ή να αποδράσεις απο τις ελληνικές φυλακές: ως Παλαιοκώστας ή ως Δημάκης.

Ο δημάκης μπορει να μας απογοητεύσει. Γιατι ειναι άνθρωπος. Η πείνα και η δίψα (έχει χάσει το 18% του βάρους του) και αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα που δείχνει, όμως, δίνουν τη σοβαρή εντύπωση ότι την εννοεί τη στροφή στη ζωή του. Στον αγώνα του για τα δικαιώματά του, στον ακτιβισμό του, στη λύσσα του να ανοίξει το μυαλό του και να προλάβει τα χαμένα τρένα του, ειμαι μαζί του. Επιλέγω να πιστέψω στον Βασίλη και στα δικαιώματά του· επιλέγω να πιστέψω ότι στη συγκεκριμένη μάχη πρέπει να κερδίσει αυτός και όχι τα βολεμένα δίκτυα που με προσωπικό του κίνδυνο καταγγέλλει. Σε μια φάση που ελάχιστα ειναι τα πράγματα για τα οποία αξίζει να αγωνίζεται κανείς, η μάχη του Βασίλη με τα εμπόδια και την τρέλα του ελληνικού (αντι)σωφρονιστικού συστήματος, με τα παρακυκλώματα των φυλακών (και δεν εννοώ αυτά των φυλακόβιων), με τη γραφειοκρατία, με την αποσπασματικά ενημερωμένη δικαιοσύνη, με τον στερεοτυπικό φόβο του *ελεύθερου* έναντι του εγκλείστου, με τη γενική, αντιδραστική ανησυχία του μέσου νοικοκύρη και, κυρίως, η μάχη του με τον δικό του κακό εαυτό, με ενδιαφέρει προσωπικά. Η σταδιακή εξοικείωση με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων ποτέ δεν καταλήγει καλά για κανένα, για αυτό πάντα έχουν νόημα οι συμβολικές σταυροφορίες που καποιος γενναίος ξεκινά εναντίον του συστήματος που λειτουργεί κατα (αφανή) παράβαση των αρχών που το διέπουν.

Αυτή τη στιγμή η ζωή και η υγεία του Βασίλη Δημάκη ειναι σε κίνδυνο. Εχει έξι μέρες να πιει νερό και δεν εχει δεχτει τροφή απο τα μέσα μαρτίου. Διαβάζω εδώ μέσα χιουμοριστικά και μη ποσταρίσματα για τα κιλά που πήραμε στις γιορτές, για τις δίαιτες για ιατρικούς, αισθητικούς ή και τα δύο λόγους. Εκτιμώ βαθύτατα τις προσπάθειες ελέγχου του βάρους είτε για να κατέβει η χοληστερίνη, είτε επειδή πλησιάζει η ωρα της κρίσεως σε παραλίες και ακτές. Εκτιμώ και όσους δεν τους καίγεται καρφί, τους σε όποιους αρέσουμε και για τους άλλους δε θα μπορέσουμε. Σε οποια κατηγορία και να βρίσκεστε, (νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, που λεει και η εκκλησία), είτε στερείστε το φαγητο χάριν της καλής υγείας, είτε ακόμα χωνεύετε αμνοερίφια-αυγά-τσουρέκια, αφιερώστε, αν θέλετε, μισό λεπτό πριν ανεβείτε στη ζυγαριά, ή αφού κατέβετε από αυτή, για να σκεφτείτε πόσο πολύ τον πίστεψε τον αγώνα του για μόρφωση αυτός ο παραστρατημένος ανθρωπος με τη σιδερένια θέληση, ώστε για χάρη του «ενήστεψε τη δίκοπη ζωή». Και μετα εμεις, τα παιδια των πανελληνίων με πορτοκαλάδες, φροντιστήρια, στοργικό μπαμπά, γλυκιά μαμά, καλοριφέρ και λοιπές ανέσεις, οι ελεύθεροι πολίτες της πασχαλιάς στο χωριό, στην άδεια αθήνα, στο νησί, στο εξωτερικό ή στη δουλειά, ας «σκεφτούμε μονο για λίγο πόσο του στοίχισε».

[Καλή *ανάσταση* Βασίλη Δημάκη.
Και με τη νίκη!]

182 Σχόλια to “Να δικαιωθεί ο Βασίλης Δημάκης”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Εύγε Νίκο, Φιλοθέη!

    Καλή τύχη Βασίλη!

  2. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Να δικαιωθεί, αλλά ατυχώς δεν λέγεται κάπως αλλιώς, τον λένε Δημάκη και δεν ανήκει σε μια συγκεκριμένη κοινωνική διαστρωμάτωση.
    Να δικαιωθεί, αμέ πώς! 😛

  3. Μπράβο. Και ντροπή για όσους (όχι εδώ) χρησιμοποιούν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

  4. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Δεν λέμε περισσότερο «πληροί» από «ικανοποιεί» τις προϋποθέσεις (παρ.4);

  5. cronopiusa said

    Να δικαιωθεί ο Βασίλης Δημάκης!

  6. LandS said

    Να βρίσκεται κοντά στη σχολή ναι, να παρακολουθεί παραδόσεις όχι. Αυτό δεν είναι περίπτωση catch 22, είναι σαδισμός.

  7. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έγραψα χτες τη γνώμη μου για το θέμα σε αλλεπάλληλα σχόλια, μην επαναλάβω τα ίδια. Συγχαρητήρια, Νίκο, για όσα γράφεις στην ανάρτησή. Προσυπογράφω. Ντροπή, μεγάλη ντροπή στο υπουργείο για την ανακοίνωσή του, μου θύμισε όσα είχε γράψει ο Σαρτζετάκης κατά του κρατούμενου Χρήστου Ρούσσου, του «Άγγελου». Αν ο Δημάκης έκανε τις ληστείες του πετώντας συγχρόνως προκηρύξεις πολιτικού περιεχομένου, σίγουρα θα έβρισκε πολύ μεγαλύτερη συμπαράσταση από τον αριστερίστικο και αναρχικό χώρο, το υπουργείο δεν θα τολμούσε να βγάλει τέτοια ανακοίνωση, αντιθέτως θα έσπευδε να ικανοποιήσει το αίτημα του «αγωνιστή» και εκατοντάδες «ευαίσθητοι διανοούμενοι» θα είχαν υπογράψει σχετικό ψήφισμα. Στη χώρα μας, βλέπετε, αν δεν ανήκεις σε κλίκα, αν δεν είσαι «δικός μας», είσαι μόνος σου. Κι ας έχεις δίκιο. Και πάλι μπράβο, Νίκο.

  8. ΚΩΣΤΑΣ said

    Καλημέρα

    Επί της ουσίας. Να δοθεί άμεσα η άδεια στον Β, Δ. Και στην περίπτωση ακόμη που δεν τηρήσει τους όρους, τί έγινε; Απέλυσαν ένα σωρό βαριά ποινικούς με το νόμο Παρασκευόπουλου, από τον Δημάκη θα καταστραφεί η κοινωνία;

    *το λινκ με το δελτίο του υπουργ δικαιοσύνης έχει πρόβλημα, χάνεται η σελίδα.

  9. ΓιώργοςΜ said

    Αυτονόητη η υποστήριξη του ανθρώπου που προσπάθησε τόσο, αυτονόητη και η απαισιοδοξία. Οι εγκληματίες στηρίζουν τόσο μεγάλο παραγωγικό μέρος της σημερινής κοινωνίας, που θα ήταν ανεπίτρεπτο να τους εξαφανίσουμε. Κάποιος έγραψε σχετικά το «Εγκώμιο του εγκλήματος», ίσως τον έχετε ακουστά, Μαρξ τον λέγανε, πέθανε πριν από χρόνια….

  10. Εξαιρετικό άρθρο Νίκο !!

    Μακάρι να βρει το δίκιο του ο Δημάκης

    Οσο για το κατάπτυστο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης είμαι από αυτούς που πιστεύουνε πως αν δεν αλλάξεις τους υπαλλήλους ενός υπουργρίου ή αν δεν τους παρακολουθείς στενά αν ακολουθούν ή όχι την γραμμή του υπουργού δεν γίνεται τίποτε. Αν και δυστυχώς από τα αθλητικά κρίνοντας η πολιτεία του Κοντονή έχει προσανατολισθεί περισσότερο στην επανεκλογή του στην Β’ Αθηνών παρά στην ποιότητα του έργου του.

  11. spiral architect 🇰🇵 said

    @7: Πολλοί ασχολήθηκαν Γιάννη τουλάχιστον στα σόσιαλ, όχι όμως στο βαθμό που ασχολούνταν στο παρελθόν. Για το τελευταίο, οι παροικούντες στα σόσιαλ ξέρουν καλά, 😉 πολλοί από εδώ που έχουν λογαριασμό στο τουίτερ ξέρουν πολύ καλά ότι, στο χάσταγκ που έδωσα εξέφρασαν υποστήριξη όλοι πλην δεξιών και (φιλο)συριζαίων.
    Το γιατί συνάγεται εύκολα.

    «Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι , τώρα μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι…».

    Βραχιολάκια υπάρχουν άλλωστε.

  12. Μπετατζής said

    Tίμια ανάρτηση. Τη γνώμη μου την είπα χτες. Μέχρι τη δικαίωσή του δεν σηκώνει άλλα σχόλια για διαφορετικά θέματα που συσκοτίζουν το στόχο.

  13. Λεύκιππος said

    Κάπου όλα μου θυμίζουν την ιστορία του Ακη Πάνου. Μακάρι να δικαιωθεί.

  14. Μπετατζής said

    Μπλογκάρχη, κάπου είδα και μία λίστα ηλεκτρονικών υπογραφών (μπορεί να υπάρχουν και πάνω από μία), αν την βρεις πρώτος κάπου, κότσαρέ τη.

  15. cronopiusa said

    Γιάννης Κουβάτσος

    Όπου αγαπάς μη πολυπάς
    και εάν πολυπάς μη πολύ κάτσεις
    κι’ εάν πολύ κάτσεις μη πολύ μιλείς
    κι’ εάν πολύ μιλείς να κατέχεις ίντα λες…


    Tiempo de Ayuno
    Ángel Parra

  16. ΓιώργοςΜ said

    14 Βρήκα μία εδώ., υπέγραψα, αλλά τώρα είναι μάλλον αργά για να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός υπογραφών εγκαίρως. Οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν χωρίς τις υπογραφές, αν είναι να ζήσει ο άνθρωπος.

  17. cronopiusa said

    Avaaz

    ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ-ΔΙΨΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

  18. Alexis said

    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση Νίκο!
    Είναι αυτονόητη η συμπαράστασή μου στο δικαιότατο αίτημα του Δημάκη.
    Το μόνο που εύχομαι πραγματικά είναι να δικαιωθεί ο άνθρωπος πριν να είναι πολύ αργά.
    Το κείμενο της κ. Βαρσάμη είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, λέει όλα όσα θα θέλαμε να πούμε όλοι μας, νομίζω.

    #14: Υπάρχει, κάπου δόθηκε στο χθεσινό νήμα, γιατί μπήκα χθες βράδυ και υπέγραψα. Ας την βρει ο Νικοκύρης κι ας την βάλει κι εδώ.

  19. Alexis said

    #16, 17: Α, μπράβο!

  20. Alexis said

    #8: Και σε μένα το λινκ εμφανίζεται και εξαφανίζεται από μόνο του και δεν μπορώ να το διαβάσω, δεν ξέρω αν είναι γενικό το πρόβλημα…

  21. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    14-17 Υπέγραψα στη λίστα του σχ. 17.

    11 Δεν θα τσακωθούμε τώρα, αλλά εγώ στο FB που παρακολουθώ είδα αρκετούς συριζαίους να λένε τα ίδια περίπου με το σημερινό άρθρο. (Στο Τουίτερ μόνο αναδημοσιεύω, δεν παρακολουθώ)

  22. sarant said

    8-20 Και σε μένα το κείμενο εξαφανίζεται ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα και πρέπει να κλικάρεις για να εμφανιστεί πάλι. Ίσως από ντροπή.

  23. spiral architect 🇰🇵 said

    @16, 17: Υπέγραψα, αλλά τι να το κάνεις, έχω γεμίσει με σπαμ ήδη από παρελθούσες υπογραφές μου και κανείς δεν τις αναγνωρίζει.
    Άλλαξε κάτι με ψηφιακές υπογραφές στο αβάζ; 😦

  24. cronopiusa said

  25. sarant said

    Ελληνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

    «Δικαίωμα στην εκπαίδευση και δικαίωμα στη ζωή

    Η απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη θέτει εκ νέου – με δραματικό τρόπο – το ζήτημα της ουσιαστικής άσκησης του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει παρέμβει επανειλημμένα με απόψεις και θέσεις για τα ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος. Η απόδοση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στους κρατούμενους είναι ουσιαστική για τον εξανθρωπισμό των φυλακών και την πραγμάτωση του ουσιαστικού σκοπού της μελλοντικής ομαλής επανόδου του κρατούμενου στην κοινωνική ζωή.
    Ανάμεσα σε αυτά, το δικαίωμα του κρατούμενου στην εκπαίδευση είναι εμβληματικό, καθώς συμβολίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την δυνατότητα αλλαγής πορείας της ζωής του κρατούμενου.
    Σε αυτό το πλαίσιο, θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (από το αρμόδιο υπουργείο ως τα συμβούλια φυλακής) να εξαντλούν κάθε δυνατότητα προκειμένου να διευκολύνεται η ουσιαστική άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Εξ άλλου, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει αξιοποιήσει έως σήμερα ιδιαίτερα θετικά τις δυνατότητες που του παρασχέθηκαν σε σχέση με τις σπουδές του.

    Καταδίκες ή παραβιάσεις όρων που ανάγονται σε πολύ προγενέστερο χρόνο αποτελούν στοιχεία που μπορούν να συνεκτιμηθούν, χωρίς όμως – κατά την εκτίμησή μας – να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τα οφέλη που προκύπτουν από την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων, όταν μάλιστα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικού εντοπισμού μέσω βραχιολιού.
    Τέλος, τονίζουμε το αυτονόητο. Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτερο αγαθό. Το γεγονός ότι ένας κρατούμενος συνάνθρωπός μας βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο ζωής διεκδικώντας να έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα θα έπρεπε να κινητοποιήσει άμεσα κάθε αρμόδιο.»

  26. venios said

    H ανακοίνωση του Υπουργείου είναι όχι απλώς κατάπτυστη, αλλά και γελοία: Από τη μιά δεν θέλει να αναμειχθεί στα της Δικαιοσύνης από την άλλη επικροτεί την απόφαση του Συμβουλίου της Φυλακής: Δεν αποτελεί αυτό παρέμβαση προς μια κατεύθυνση;

  27. Τάσος Κ said

    Τα σέβη μου και τις ευχαριστίες μου για το κείμενο.
    Βρήκα ένα ψήφισμα για συλλογή υπογραφών, μα νιώθω πως δεν είναι αρκετό.
    https://secure.avaaz.org/el/petition/PROThYPOYRGOS_YPDIKAIOSYNIS_SYMVOYLIO_FYLAKIS_SYMVPLIMPEIRAIA_AITIMA_YPOSTIRIXIS_STON_KRATOYMENO_FOITITI_APERGO_PEINASDI/

  28. sarant said

    26 Δεν θέλει να παρέμβει…. υπέρ του κρατουμένου.

  29. Θρασύμαχος said

    #25: προσοχή, άλλο η ΜΚΟ Ελληνική Ένωση http://www.hlhr.gr/ (που έβγαλε και την ανακοίνωση) και άλλο η (κρατική) Εθνική Επιτροπή http://nchr.gr/

  30. spiral architect 🇰🇵 said

    Μιας και είδα στα σχόλια (#26) τον κύριο Βένιο καθηγητή στον Τομέα Μαθηματικών του ΕΜΠ, θυμήθηκα μια όχι ακριβώς αντίστοιχη περίπτωση φοιτητή κρατούμενου.

  31. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    κι από μένα τα εύσημα για το άρθρο.

    Ενημερωτικά για την «εξαφάνιση» της ανακοίνωσης στη σελίδα του Υπουργείου κλπ:
    Απενεργοποιήστε το JavaScript (Disable JavaScript) στον φυλλομετρητή σας (browser) 🙂

    ΥΓ: Για Firefox: Αν δεν έχετε κάποιο σχετικό πρόσθετο (π.χ. αυτό), τότε ρίξτε μια ματιά εδώ, έχει ένα σχετικό οδηγό

  32. sarant said

    31 A Μπράβο

    29 Τα μπέρδεψα…

  33. spiridione said

    Νέες διευκρινίσεις για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων.
    http://www.ministryofjustice.gr/site/el/%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%97/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/tabid/141/itemid/2963/amid/532/.aspx

  34. spiral architect 🇰🇵 said

    @33: Καλά όλα αυτά, βραχιολάκι δικαιούται; Να τόνε βλέπει το gps στο αμφιθέατρο ρε παιδί μου και να μένει ήσυχος ο local cop;

  35. 31: ή πατήστε F9 (reader view)

  36. sarant said

    33 Και πάλι το υπουργείο απαντάει στα μέσα της αξιωματικής αντιπολίτευσης….

  37. # Συγχαρητήρια στην δικηγόρο του. Καλή υπερασπίστρια. Πρέπει στα νειάτα της να ήταν πολύ καλή στην έκθεση ιδεών. Πέραν αυτού όμως δεν της δίνω κανένα δίκιο!
    – Συγχαρητήρια και στον έγκλειστο που προοδεύει τόσο καλά «στα γράμματα». Πέραν αυτού όμως έχω να πω, «τάδε έδει ποιήσαι, κακείνα μη αφιέναι». (με την ευκαιρία σημειώνει ότι προ …αμνημονεύτων ετών είχα έναν συμμαθητή άριστο στα γράμματα, πλην όμως είχε βεβλαμμένας τας φρένας. Αν κάποιος δυσπιστεί, προσφέρομαι να τον ξεναγήσω. Τον θυμούνται ακόμα στο χωριό τον …άριστο βεβλαμμένο»).
    – Έχει απόλυτο δίκιο το Υπουργείο ότι «δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης», συμφωνώ όμως με τον Σαράντ ότι έπρεπε να περιοριστεί σε αυτή (και μόνο) τη δήλωση.
    – Το «υπουργικό» λάθος με την απόστροφο στο «εξ» είναι από εκείνα που τα θεωρώ …τροφή για λαθοθήρες. Ούτε την έννοια του λόγου βλάπτει ούτε προκαλεί …οπτική ρύπανση (όπως π.χ, αν έγραφε ότι θαιοροίται ήποπτος ταίλαισοις κε άλλις λυστυίας).
    – Στην παρατεθείσα «έκθεση ιδεών» δεν γίνεται και πολύς λόγος για το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου της Φυλακής. Κρατώ πάντως μια επιφύλαξη: Να μην λεει τίποτα παραπάνω το υπόψη «σκεπτικό» αλλά να υπάρχει ρητή διάταξη νόμου, ότι π.χ, όποιος κρατούμενος παραβιάζει άδεια για …τρίτη φορά, δεν ξαναπαίρνει άδεια.
    – Τέλος, θεωρώ ότι το Κράτος (από …Ρωμανού έως άρτι) δεν πρέπει να υποκύπτει ποτέ σε εκβιασμό απεργίας, δίψας και …δεν συμμαζεύεται!

    – (8: Με παίδεψε και μένα το λινκ με το δελτίο του υπουργ δικαιοσύνης, αλλά τελικά τα κατάφερα).

  38. aerosol said

    Μπράβο Νίκο για το σημερινό.
    Τι γουρούνια… Τι γουρούνια, θεέ μου! Τι σιχαμένα, σκατόψυχα γουρούνια!
    Καλή Ανάσταση κύριε Δημάκη.

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σόρι, Κρόνη, σε συμπαθώ πολύ, αλλά θα μιλάω κι ας ενοχλώ κάποιους ή, πολύ απλά, ας λέω λανθασμένα ή και βλακώδη πράγματα. Είναι δικαίωμά μου και ο αντίλογος ας βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όχι η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία. Ο μόνος αρμόδιος, ο Νικοκύρης, επιτρέπει ν’ ανθίζουν όλα τα λουλούδια στο ιστολόγιό του.

  40. Γιάννης Ιατρού said

    39: … ν’ ανθίζουν όλα τα λουλούδια…
    μέχρι και Kάκτους αφήνει 🙂

  41. sarant said

    37 Δεν είναι δικηγόρος του, είναι δικηγόρος σκέτο.

  42. spiral architect 🇰🇵 said

    @37: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η φυλάκιση πρέπει να είναι τιμωριτική και όχι βελτιωτική. 🙄

  43. 33, 36 Όχι μόνο απαντάει σε κάτι που δεν υπάρχει (ποιο μέσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντάχθηκε με το αίτημα του Δημάκη;) αλλά και δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αρχίσει να οικειοποιείται την ατζέντα της αντιπολίτευσης. (Το ίδιο που έκαναν π.χ. οι κυβερνήσεις Σαμαρά με την αντιμεταναστευτική ρητορική σκοπεύοντας να πάρουν τους ψήφους της ΧΑ, όπως και έγινε. Τι, όχι;)

  44. ΣΠ said

    Εξαιρετική η τοποθέτηση της κυρίας Βαρσάμη. Τα λέει όλα, και από την νομική και από την ανθρώπινη πλευρά.

    Σκέφτομαι όλους αυτούς που αποφασίζουν για τον Βασίλη Δημάκη. Πώς θα αισθάνονται αν πεθάνει; Εγώ στην θέση τους θα το είχα βάρος στην συνείδησή μου.

  45. sarant said

    44 Γι αυτό και δεν είσαι στη θέση τους 😉

  46. LandS said

    10 Ο Κοντωνής βγαίνει στη μονοεδρική Ζάκυνθο, με δέκα μονάδες διαφορά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει τόσο ώστε να χάσει την έδρα της Ζακύνθου, θα βγάλει τόσο λίγους στη β Αθηνών που δεν θα είναι μέσα ο Κοντωνής.

  47. Πάνος με πεζά said

    Να είναι καλά ο άνθρωπος, αλλά καμιά φορά είναι να γελάς με την ελληνική νομοθεσία…(και ανεξάρτητα από την περίπτωση αυτή).
    Θες να σε απελάσουν; Πέσε στη θάλασσα, γιατί άλλο επιβάτης, άλλο ναυαγός.
    Θες να βγαίνεις με παραπάνω άδειες από τη φυλακή; Πήγαινε γράψου σε καμιά σχολή. (γιατί άλλο κρατούμενος, άλλο φοιτητής)
    Παλιότερα υπήρχε κι ένα tip πολεοδομικό, έλεγες ότι στο τάδε μη άρτιο οικόπεδο ήθελες να χτίσεις ένα εκκλησάκι, και ξεκόλλαγες, γιατί άλλο Πολεοδομία, άλλο Ναοδομία – ή κάπως έτσι, δεν το θυμάμαι καλά…

  48. Πάνος με πεζά said

    (Θες να ΜΗ σε απελάσουν, βέβαια)

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει το δικαίωμα στη μόρφωση. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ εξέδωσαν καμιά ανακοίνωση;
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.presspublica.gr/oiele-sofronismos-i-ekdikitikotita-i-periptosi-toy-v-dimaki/&ved=2ahUKEwjoub67t7TaAhVPK1AKHc6xA0sQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw3KoqqhY6vMf7H9Csfn6i0j

  50. cronopiusa said

    Γιάννης Κουβάτσος

    Μάλλον δεν εξηγήθηκα καλά, δεν ζήτησα περιορισμούς στο μέγεθος της νησίδας του ιστολογίου, αλλά το να μιλάμε για κάτι που δεν γνωρίζουμε σε βάθος κάνει τη βάρκα να μπατάρει

    Δεν ήθελα να σε πικράνω,
    η συμπάθεια είναι αμοιβαία

    και ο Κάιν δεν χαίρει της εκτίμησης μου

  51. sarant said

    46 Νομίζω ότι θα κατεβεί στην Αθήνα πλέον.

    Εκανα λάθος τονισμό στο όνομα της δικηγόρου, είναι η Φιλοθέη Βαρσαμή. Συγγνώμη.

  52. # 46

    Ξεχνάς (;) πως οι…εγγεγραμμένοι ψηφίζουν…συντεταγμένα σε όλα τα κόμματα κι ο συΡιζΑ έγινε κόμμαπρινλίγα χρόνια

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, δεν με πίκρανες, Κρόνη, προς Θεού, είσαι πολύ ευγενικός άνθρωπος, αλλά όταν σφάλλω κάπου (συνηθισμένη κατάσταση για μένα), θέλω να μου το εξηγούν ευθέως, χωρίς υπαινιγμούς. 😊

  54. spiral architect 🇰🇵 said

    Shit!
    (άσχετο)

  55. LandS said

    51 Η όχι και τόσο διφορούμενη απάντηση του σε ευθεία ερώτηση συνέντευξής στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ προ ολίγων μηνών δεν δείχνει σαφή προτίμηση για Αθήνα 🙂
    Τέλος πάντων, ξερά και ψυχρά πιο πολλές πιθανότητες επανεκλογής έχει στη Ζάκυνθο παρά εδώ. Ή, για να ικανοποιήσω πιο πολλούς, πιο λίγες πιθανότητες έχει εδώ παρά στη Ζάκυνθο.

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Λίνα Γιάνναρου της «Καθημερινής» (!) έγραψε για την υπόθεση Δημάκη στις 14 Μαρτίου, πριν, δηλαδή, πάρει έκταση το θέμα:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kathimerini.gr/953699/article/epikairothta/ellada/sovares-diakriseis-stis-ekpaideytikes-adeies-kratoymenwn&ved=2ahUKEwii3of-xrTaAhWSaVAKHdPiB3AQFjAJegQIABAB&usg=AOvVaw3OhVUSGNPhZiJiPJL3RXZV

  57. ΓιώργοςΜ said

    54 Αυτό μας έλειπε… Να έχουμε και ντράβαλα στη (πολύ κοντινή) γειτονιά μας…
    Για αποφόρτιση (κάπως): Το άρθρο του λίκνου έχει το λεξιλογικό 135 Σμυναρχία Μάχης,, καθώς και φωτογραφία F-16.
    Μακάρι να είναι καλά ο πιλότος και να συζητάμε για τα μεζεδάκια μονο.

  58. LandS said

    52 Ένας λόγος παραπάνω. Η σχέση μελών / ψηφοφόρων (η ουσιαστική γιατί η αριθμητική είναι πάνω κάτω ίδια – στα πολύ χαμηλά) είναι καλύτερη σε περιφέρειες σα τη Ζάκυνθο από ότι είναι στις πολυπληθείς.

  59. LandS said

    52 Και μια και ξέρεις από ποδοσφαιρικά δεν θα εκπλαγείς με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό γάβρων στη β Αθηνών.

  60. sarant said

    56 H Λ.Γ. είναι πολύ καλή.

  61. sarant said

    Τώρα στο Κόκκινο ο Κοντονής απαντάει (και πάλι….) σε μη κατονομαζόμενους δημοσιογράφους που πρόσκεινται στην αξαντιπολίτευση. Λέει επίσης ότι το ΥπΔ δεν έχει καμία νομική δυνατότητα. Ο δημοσιογράφος του κάνει ερωτήσεις καλές. Ο Κοντονής υπερασπίζεται τους δύο ΓΓ του ΥπΔ ότι έχουν βελτιώσει την κατάσταση στις φυλακές.

  62. sarant said

    Τώρα ο Κοντονής λέει «δεν τον εμποδίζει τίποτε να υποβάλει νέο αίτημα» (σε νέα προθεσμία) αλλά αναφέρει (κάκιστα) τα πειθαρχικά του παραπτώματα.

  63. sarant said

    Κοντονής: Το ίδιο Συμβούλιο έδωσε άδεια στον Κουφοντίνα.

    Αλλά η Αυγή σήμερα:
    https://left.gr/news/sofronismos-i-ekdikisi

  64. LandS said

    Από την ΑΥΓΗ
    Του Πέτρου Κατσάκου
    http://www.avgi.gr/article/10811/8828045/sophronismos-e-ekdikese-

    Σήμερα κοινωνία, Πολιτεία και Δικαιοσύνη έχουν και πάλι μπροστά τους έναν απεργό πείνας και δίψας που βρίσκεται στα πρόθυρα ανεπανόρθωτων βλαβών και κάποιοι επιμένουν να αντιλαμβάνονται την ακραία και ύστατη αυτή μορφή διεκδίκησης ενός κρατούμενου ως φτηνό εκβιασμό του κράτους δικαίου ώστε να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους κράτησης. Οι ίδιες δικαιολογίες και τα ίδια επιχειρήματα που προ ετών ακούστηκαν για την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού επανέρχονται και σήμερα, με την επανάληψη όμως να θυμίζει κακόγουστη φάρσα.

  65. # 58

    ωραία, να στο γράψω έξω από τα δόντια, στην Β Αθηνών είναι σίγουρο πως ο ΣύΡιζΑ θα βγάλει βουλευτή (ες) ενώ στην Ζάκυνθο όχι. Οσοι τον ψήφισαν στην Ζάκυνθο δεν ήταν όλοι συριζέοι κι άλλο κλίμα έχουμε τώρα. Ενώ στην Αθήνα οι σταυροί ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ από τους εγγεγραμμένους στο κόμμα- στο κάθε κόμμα

    Στην Β’ Αθηνών οι γάβροι δεν είναι ούτε 25 %

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    37 >>Τέλος, θεωρώ ότι το Κράτος (από …Ρωμανού έως άρτι) δεν πρέπει να υποκύπτει ποτέ σε εκβιασμό απεργίας, δίψας και …δεν συμμαζεύεται!
    Πρώτα πρώτα να σας ευχηθώ να μη χρειαστεί στη ζωή σας να το θυμηθειτε (από την ανάποδη) για οποιοδήποτε λόγο.
    Υστερα,επειδή μου φάνηκε ιδιαίτερα απόλυτο, επιτρέψτε μου να εκπλαγώ δυσάρεστα για τον πολύ συγκεκριμένο λόγο ότι είστε γιατρός.
    Ο γιατρός είναι πάντα υπέρ της ζωής ,παντί λόγω και τρόπω, όχι;

  67. […] Πηγή: Sarantakos […]

  68. LandS said

    65 Αν οι «εγγεγραμμένοι» στο ΣΥΡΙΖΑ, τόσοι που είναι, ήταν τέτοιοι υπεράνθρωποι για να ελέγχουν την σταυροδοσία, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζε δύο βουλευτές στη Ζάκυνθο.

  69. LandS said

    65 Και για να σοβαρευτούμε. Πιστεύεις ότι η στάση Κοντονή (στο συγκεκριμένο) δείχνει πολιτικάντικο καιροσκοπισμό και όχι ασυγχώρητη ολιγωρία;

  70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Συγχαρητήρια Νίκο για την ανάρτηση αλλά και για την θέση που πήρες.

    Νομίζω πως πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, ΚΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ, κι όσοι ψήφισαν συριζα, στην πλειοψηφία τους δεν είναι συριζαίοι του 3,5 % αλλά πασόκοι σοσιαλΗστές που μετέφεραν την πασοκοτεχνογνωσία στο καινούριο και άφθαρτο μαγαζί που μέσα σε τρία χρόνια το κατάντησαν σαν την μούρη τους.

    Αυτό που πραγματικά μ’ ενοχλεί, είναι πως για τον βαθύ συντηρητισμό της κοινωνίας και για την γενική πολιτική αδιαφορία και την κοινωνική αδράνεια των νέων, ευθύνονται η γενιές των εξηντάρηδων και των πενηντάρηδων.
    Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ πως σωστά πράττουν η δικαιοσύνη και το υπουργείο, ο Δημάκης είναι κακό πρότυπο για την κοινωνία και ειδικά για την νεολαία και αλλοιώνει την εικόνα των σωστών προτύπων όπως οι Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αμβρόσιος, Χ.Α, ΖΗΜΕΝΣ, ΝOVARTIS, κλπ δημοκρατικές και νομοταγείς δυνάμεις.

    42 – Το έγραψα και χθές, το πρόβλημα είναι έξω κι όχι στην φυλακή, δεν ήταν μαλάκας ο Διογένης που έψαχνε με φανάρι για άνθρωπο μέρα μεσημέρι.

  71. ΓιώργοςΜ said

    Δυστυχώς, βγήκα ψεύτης στο 57 τελικά… Κρίμα.

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απαριθμεί και ο Κοντονής τα πειθαρχικά παραπτώματα του Δημάκη; Αν ήταν αντιπολιτευόμενος, την ίδια στάση θα τηρούσε; Όχι βέβαια, τώρα είναι υπεύθυνος κυβερνητικός παράγων. Όταν θα ξαναβρεθεί στην αντιπολίτευση, θα τα βρει μπροστά του αυτά. Ο Τσίπρας πάντως στην περίπτωση Ρωμανού δήλωνε: «Υπέρτατο αγαθό η ζωή. Ουδείς δικαιούται να συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος». Ακριβώς, πρωθυπουργέ.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.thetoc.gr/politiki/article/tsipras-gia-rwmano-upertati-aksia-i-anthirwpini-zwi&ved=2ahUKEwjTvL_d4LTaAhUFCewKHfZPCoYQFjAGegQIBRAB&usg=AOvVaw3oTyzkBbfLAzAAVYz5vu6o

  73. nikiplos said

    Το σημαντικό είναι να ζήσει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι πάνω από τους νόμους, τις διατάξεις και τις παραγράφους των. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά, πρέπει όμως να γίνει κάτι γρήγορα.

    Όπως και στην περίπτωση Ρωμανού, μπορεί και πρέπει να βρεθεί μια πλατφόρμα ώστε να μπορεί ο κρατούμενος να πηγαίνει να σπουδάσει.

    Οι Φυλακές, ως θεσμός, έχουν σωφρονιστικό χαρακτήρα.

    Τι άραγε θα σωφρονήσει περισσότερο έναν άνθρωπο από τις όποιες σπουδές?

    Ο συγχρωτισμός στις φυλακές με τα πρωτοπαλίκαρα των μαφιόζων?
    Η προσχώρηση σε κλίκα κρατούμενων και οι απαραίτητες «χάρες» που απαιτούνται με όρκο θανάτου, κατά την εκάστοτε αποφυλάκιση?
    (πόσοι γνωρίζουν πως 8 στις 10 άδειες χορηγούνται μόνο για να παραβιαστούν και να γίνουν αυτές οι χάρες?)
    Η διαστρωμάτωση στις συνθήκες κράτησης (με δεκαπέντε (15!!!) συγκρατούμενους να μοιράζονται μια ανοιχτή χέστρα και να κάνουν πυροκλάνι, εικονικούς βιασμούς, χρήση ναρκωτικών, κατάχρηση αντικαταθλιπτικών κλπ για να περνάει η ρουφιάνα η ώρα που δεν περνάει με τίποτε) ή (με άλλον έναν – σε θάλαμο ίδιων με τον προηγούμενο διαστάσεων, αλλά με πόσιμο νερό, συντηρημένο κλπ), αρκεί κανείς να προσκυνήσει τους Αραβαντινούς και τους Τσακογιάννηδες?
    Η υποτίμηση, άσχημη συμπεριφορά, περιθωριοποίηση, αποφυγή, κλείσιμο θυρών από το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι) του κρατούμενου?
    Η έλλειψη κάθε δυνατότητας να μπει κανείς στον ίσιο δρόμο? (Γιατί «χρωστάει?» γιατί «αυτούς» τους βρίσκει συχνά στο δρόμο του? γιατί του χτυπούν την πόρτα και του λεν «άνοιξε, ξέρουμε ότι είσαι μέσα?». Γιατί ένα «τηλέφωνο» αρκεί να χάσει την όποια νόμιμη-τίμια εργασία του, που πιθανώς έχει βρει μετά? Γιατί όλοι του ζητούν «χάρες»?)

    Και όχι μην παρεξηγηθώ. Δεν θέλω να γενικεύσω ούτε να μιλήσω περί σωφρονιστικού συστήματος. Ο Βασίλης ΔΗΜΑΚΗΣ πρέπει να πάρει την άδεια και να σπουδάσει. Είναι η ΜΟΝΗ του διέξοδος.

  74. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    44/45 Συνείδηση? Τιναφτόρε?

  75. sarant said

    72 Για να είμαι δίκαιος, δεν τα απαρίθμησε, αναφέρθηκε σε αυτά.

  76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Μπράβο στὸν Μπετατζὴ ποὺ ἔβαλε τὸ θέμα στὸ χτεσινὸ νῆμα, μπράβο καὶ στὸν Νικοκύρη ποὺ τὸ ἀνέβασε στὸ σημερινὸ ἄρθρο.

    Πολὺ καλὰ καὶ κατατοπιστικὰ αὐτὰ ποὺ γράφει ἡ
    Φιλοθέη Βαρσαμῆ.

    Δὲν ἔχω νὰ προσθέσω τίποτα· μόνο τὴ συμπαράστασή μου καὶ τὴν εὐχὴ νὰ εὐοδοθεῖ ὁ ἀγώνας τοῦ Βασίλη γιὰ ἀξιοπρέπεια.

    Ὅσο γιὰ τοὺς «ἁρμόδιους» ἂς σκεφτοῦν τὸ πολιτικὸ κόστος ἀπὸ τὴν ἀπώλεια μιᾶς ζωῆς. Γιατί, δυστυχῶς, μόνο αὐτὸ τοὺς νοιάζει.

  77. ΚΩΣΤΑΣ said

    56 > Η Λίνα Γιάνναρου της «Καθημερινής» (!) έγραψε για την υπόθεση Δημάκη στις 14 Μαρτίου, πριν, δηλαδή, πάρει έκταση το θέμα

    Μπράβο στην Λίνα Γιάνναρου και την Καθημερινή, ανιδιοτελής και συνεπής δημοσιογραφία. Ο σημερινός κοινωνικός θόρυβος ενδεχομένως για πολλούς να είναι υστερόβουλος και υποκριτικός – δεν υπαινίσσομαι το ιστολόγιό μας.

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η συνέντευξη Κοντονή στο Κόκκινο, όπου μας ενημερώνει ότι η απεργία πείνας είναι λάθος και ότι ο Δημάκης δεν δικαιούται να απαιτεί, γιατί έχει κακό παρελθόν.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://stokokkino.gr/article/1000000000065850/St-Kontonis-Prosferoun-kakes-upiresies-ston-B-Dimaki-megalo-lathos-pou-akolouthei-auton-ton-dromo&ved=2ahUKEwiCm7ue67TaAhXRmLQKHU1IAXQQFjAHegQIBhAB&usg=AOvVaw1N8Lv9oVJXTikSC_drXOss
    Πριν από λίγα χρόνια:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/763396/suriza-aparadekti-kai-autarhiki-i-apofasi-gia-to-romano&ved=2ahUKEwiTgpaJ7LTaAhWHKewKHRRQDrw4ChAWMAV6BAgCEAE&usg=AOvVaw3Mio7rv24yrCLIeEbWJbag

  79. Theo said

    Καλημέρα!

    Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, τις κκ. Βαρσαμή και Γιάνναρου και τον Νικοκύρη φυσικά.

    @66:
    Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο κ. Μπαρτζούδης, όπως προκύπτει από αναρτήσεις του στο Academia.edu, είναι γεωπόνος.

  80. Νίκος Κ. said

    Ελπίζω να δικαιωθεί πριν να είναι αργά.

    «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο Σωφρονι­στικός Κώδικας, δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα» αλλά αποφάσισε να παρέμβη!
    Ως τώρα νόμιζα πως σοβαρότατα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται όμως πως υπάρχουν κι άλλοι που δεν υστερούν.

  81. ΣΠ said

    Μέσω Twitter ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος τον θάνατο του πιλότου και έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  82. cronopiusa said

  83. Mπετατζής said

    ΒΔ προς συμπαραστάτες αλληλέγγυους : http://www.topontiki.gr/article/268155/v-dimakis-lene-oti-einai-thayma-poy-zo-akoma-nea-sygkentrosi-allileggyis-ston-apergo

  84. Mπετατζής said

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9789055

  85. atheofobos said

    Είναι προφανές ότι διαβάζοντας όλα τα παραπάνω κείμενα συμπαράστασης δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να μην συμπαραστέκεται στον αγώνα ενός ποινικού κατάδικου να αλλάξει την ζωή του μέσω της μόρφωσης του.
    Αυτό όμως που δεν διάβασα είναι αυτό που επεσήμανε ο Georgios Bartzoudis στο 37:
    Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου της Φυλακής που απέρριψε το αίτημα του και αν μπορούσε να αποφασίσει διαφορετικά.
    Βεβαίως και δεν πρόκειται ο Δημάκης να αφεθεί να πεθάνει όπως ο Μπόμπυ Σάντς και οι υπόλοιποι 9 απεργοί πείνας επί Θατσερικής Αγγλίας.
    Κατά τη νομοθεσία η απεργία πείνας ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας και έτσι θα πρέπει να την εκλάβουν και να τη χειριστούν οι θεράποντες ιατροί κατόπιν εισαγγελικής εντολής.
    Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, περί συναίνεσης του ενημερωμένου ασθενούς, δεν απαιτείται συναίνεση για να προβεί ο γιατρός στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης στις επείγουσες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν μπορεί να ληφθεί κατάλληλη συναίνεση και συντρέχει άμεση, απόλυτη και κατεπείγουσα ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας, στην περίπτωση απόπειρας αυτοκτονίας ή αν οι γονείς ανήλικου ασθενή ή οι συγγενείς ασθενή που δεν μπορεί να για οποιονδήποτε λόγο να συναινέσει ή άλλοι τρίτοι, που έχουν την εξουσία συναίνεσης για τον ασθενή, αρνούνται να δώσουν την αναγκαία συναίνεση και υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.

  86. Mπετατζής said

    Για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου της Φυλακής αναφέρει ότι τα μαθήματα είναι θεωρητικά και δεν είναι αναγκαία η παρακολούθηση. Διαψεύσθηκε από τον Πρόεδρο της σχολής αλλά δεν λήφθηκε υπόψη.

    Και επίσης ούτε κατά τη νομοθεσία η απεργία πείνας ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας. Το απόσπασμα του Κώδικα που έβαλε ο 85 δεν λέει κάτι τέτοιο.

    Και επίσης η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο και οι γιατροί, απ΄ ό,τι ξέρω τουλάχιστον, δεν την αποδέχονται.

  87. cronopiusa said

  88. # 69

    Σταύρο δεν μπορώ να σου πω ποιό από τα δυο φταίει, θα σου πω πως τον βλέπω προσωπικά Για μένα ήταν φανερό πως οι προκάτοχοι του Κοντονή δεν δέχονταν τον νόμο για την περίπτωση του ΠΑΟΚ εκβιάζοντας μπαξίσι κατά την συνήθειά των. Είναι γεγονός πως ο Κοντονής το έκανε χωρίς να ζητήσει τίποτε αλλά επίσης είναι γεγονός πως μετά στράβωσε γιατί ναι μεν δεν ζήτησε αλλά πιθανόν κάτι να περίμενε.
    Από κει και πέρα δεν μπορώ να κρίνω το έργο του σαν υπουργό Δικαιοσύνης γιατί δεν γνωρίζω τα πλαίσια που μπορεί να κινηθεί, ξέρω όμως πως γράφτηκε -χωρίς να έχω γνώση πως έχει διαψευσθεί- πως οι δυο πρόσφατες καταδίκες του ΠΑΟΚ σε πρώτο βαθμό -που ήταν νομικά ανίσχυρες- πάρθηκαν από δικαστές που ξημεροβραδιαζότουσαν στο υπουργείο και ήταν αποτέλεσμα δηλώσεων του Βασιλειάδη κυρίως αλλά και του Κοντονή.

  89. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Νομίζω πὼς καλὸ θὰ ἦταν ν᾿ ἀφήσουμε τὰ ποδοσφαιρικὰ ἔξω ἀπὸ τὸ νῆμα αὐτό.
    Ἂς σεβαστοῦμε τὸν ἀγώνα ποὺ δίνει ὁ Βασίλης γιὰ τὴν ἀνθρώπινη ἀξιοπρέπειά του.

  90. atheofobos said

    86
    1-Ότι τα μαθήματα είναι θεωρητικά και δεν είναι αναγκαία η παρακολούθηση αναφέρεται στο κείμενο της δικηγόρου χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλοι λόγοι απόρριψης της αίτησης.

    2-Ο NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3418 Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας ΦΕΚ 287 της 25-11-2003 προβλέπει ακριβώς ότι έχω γράψει στο 85.

    Click to access iatrikideontologia.pdf

    3-Σαφώς και δεν αποτελεί βασανιστήριο η αναγκαστική σίτιση σε άτομο που έχει λόγω της απεργίας πείνας είτε θόλωση της συνείδησης ή και απώλεια της.

    4- Προφανώς και αν η κατάσταση φτάσει σε αυτά το όρια δεν θα μιμηθούμε την Αγγλία της Θάτσερ.

  91. # 89

    Δημήτρη, το σχόλιό μου δεν έχει σχέση με ποδοσφαιρικά αλλά με δικαστικά και σχετικά με πολιτεία Κοντονή, τακτικοί δικαστές πήραν αυτές τις αποφάσεις. Διάβασέ το προσεκτικά και ξεοπέρασε την αλλεργία που σου προκαλεί το όνομα μιας ομάδας

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    85, 86, 90:» Η αναγκαστική σίτιση, όταν δεν υπάρχει η συγκατάθεση του ατόμου, γενικά δεν είναι αποδεκτή πρακτική από την ιατρική κοινότητα.»
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.iatropedia.gr/eidiseis/ine-i-ochi-vasanistirio-i-ipochreotiki-sitisi-ti-lene-i-idiki/36097/&ved=2ahUKEwjB0OmpprXaAhUEbFAKHSNAC3UQFjADegQIBxAB&usg=AOvVaw2bFU6IbDwhCtdRNLRiMWT3

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και εδώ για την αναγκαστική σίτιση:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/765840/vasanistirio-i-ohi-i-anagastiki-sitisi&ved=2ahUKEwj1uNbxp7XaAhXBCiwKHSKrDGoQFjADegQIABAB&usg=AOvVaw0kruaWHZ0LPVA_88ORvpLC

  94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γιῶργο, ξέρω πολὺ καλὰ τὶ διαβάζω.

    Ξεκινώντας ἀπὸ μιὰν ἀναφορὰ τοῦ LandS (#69) σχετικὴ μὲ τὸ σημερινὸ θέμα

    «Και για να σοβαρευτούμε. Πιστεύεις ότι η στάση Κοντονή (στο συγκεκριμένο) δείχνει πολιτικάντικο καιροσκοπισμό και όχι ασυγχώρητη ολιγωρία;»

    τὸ γύρισες στὸ προσφιλές σου θέμα τῶν δικαστικῶν ἐμπλοκῶν τοῦ ΠΑΟΚ γιὰ τὰ γνωστὰ γεγονότα ποὺ ἀφοροῦν 100% τὸ ποδόσφαιρο

    gpointofview said:(#88):» …ξέρω όμως πως γράφτηκε -χωρίς να έχω γνώση πως έχει διαψευσθεί- πως οι δυο πρόσφατες καταδίκες του ΠΑΟΚ σε πρώτο βαθμό -που ήταν νομικά ανίσχυρες- πάρθηκαν από δικαστές που ξημεροβραδιαζότουσαν στο υπουργείο και ήταν αποτέλεσμα δηλώσεων του Βασιλειάδη κυρίως αλλά και του Κοντονή.»

    Αὐτὰ καὶ τέλος ἀπὸ τὴν πλευρά μου.

  95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Έτσι για να έχουμε μια εικόνα για τα ενδιαφέροντα της ελληνικής κοινωνίας της οικονομικής κρίσης. Δεκαπλάσια η συμμετοχή στο ψήφισμα για το πέναλτι στο παιχνίδι Ρεάλ – Γιουβέντους από το ψήφισμα υποστήριξης του Δημάκη που πεθαίνει αγωνιζόμενος για την αξιοπρέπειά του.
    Προέχει το δίκιο ή άδικο των εκατομμυριούχων παραγόντων και ποδοσφαιριστών, για ποινικούς κρατουμένους θα μιλούμε τώρα!

    https://secure.avaaz.org/el/petition/PROThYPOYRGOS_YPDIKAIOSYNIS_SYMVOYLIO_FYLAKIS_SYMVPLIMPEIRAIA_AITIMA_YPOSTIRIXIS_STON_KRATOYMENO_FOITITI_APERGO_PEINASDI/?czpIGeb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-504782-PROThYPOYRGOS_YPDIKAIOSYNIS_SYMVOYLIO_FYLAKIS_SYMVPLIMPEIRAIA_AITIMA_YPOSTIRIXIS_STON_KRATOYMENO_FOITITI_APERGO_PEINASDI&utm_term=zpIGeb%2Bel

    http://www.sport24.gr/football/ChampionsLeague/to-apotelesma-toy-poll-gia-th-fash-toy-penalti-ths-real.5157853.html

  96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Τὸ σχόλιό μου #94 ἀναφέρεται στὸ σχόλιο #91.

  97. # 96

    Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει πως μια που συζητάμε για Κοντονή το βάρος πέφτει στούς «δικαστές που ξημεροβραδιαζότουσαν στο υπουργείο και ήταν αποτέλεσμα δηλώσεων του Βασιλειάδη κυρίως αλλά και του Κοντονή» και όχι se ομάδες και ποινές που θα ενδιέφεραν ποδοσφαιρικά

  98. sarant said

    85-86 κε Γενικά η αναγκαστική σίτιση είναι πολύ προβληματικό μέτρο και δεν ξέρω αν νομιμοποιειται ένας γιατρός να την εκτελέσει.

  99. (α) 42, spiral architect said: «@37: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η φυλάκιση πρέπει να είναι τιμωριτική και όχι βελτιωτική».
    # Δεν κατάλαβες καλά: Η φυλάκιση εκτός από σωφρονιστική («βελτιωτική») οφείλει επίσης να προστατεύει τη ζωή (περιουσία κλπ, κλπ) των λοιπών συνανθρώπων, από την διάπραξη και άλλων εγκλημάτων από τον φυλακισμένο (αυτά από έναν μη νομομαθή).

    (β) 66, ΕΦΗ – ΕΦΗ said: «…Πρώτα πρώτα να σας ευχηθώ να μη χρειαστεί στη ζωή σας να το θυμηθειτε (από την ανάποδη) για οποιοδήποτε λόγο»
    # Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Να μου λείπει όμως! Βεβαίως, δεν μέμφομαι τον φυλακισμένο που ζητά άδεια. Το ίδιο θα έκανα και εγώ αν ήμουνα στη θέση του (Θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου).
    – «Υστερα, επειδή μου φάνηκε ιδιαίτερα απόλυτο, επιτρέψτε μου να εκπλαγώ δυσάρεστα για τον πολύ συγκεκριμένο λόγο ότι είστε γιατρός. Ο γιατρός είναι πάντα υπέρ της ζωής, παντί λόγω και τρόπω, όχι»;
    # Δεν είμαι γιατρός (κάποιος ισχυρίζεται ότι βρήκε τί είμαι), αλλά φυσικά είμαι υπέρ της ζωής. Υπέρ της ζωής όλων όμως. Όχι επιλεκτικά υπέρ της ζωής των φυλακισμένων και εναντίον της ζωής των ΜΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ. Εσείς;;; Όχι;;;

    (γ) 85, atheofobos said: «…Κατά τη νομοθεσία η απεργία πείνας ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας και έτσι θα πρέπει να την εκλάβουν και να τη χειριστούν οι θεράποντες ιατροί κατόπιν εισαγγελικής εντολής…».
    # Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό σου και ας …γνωματεύει αντιθέτως ο Μπετατζής (σχόλιο 86) με τον οποίο φαίνεται να συμφωνεί και ο Σαράντ (σχόλιο 98)

    (δ) 86, Mπετατζής said: « Για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου της Φυλακής αναφέρει ότι τα μαθήματα είναι θεωρητικά και δεν είναι αναγκαία η παρακολούθηση. Διαψεύσθηκε από τον Πρόεδρο της σχολής αλλά δεν λήφθηκε υπόψη».
    # Βουνό με βουνό δεν σμίγει Μπετατζή. Να που συμφωνώ σε κάτι και μαζί σου! Προς Θεού (ή προς …Διαβόλου) όμως: Μόνο στο χωρίο περί παρακολούθησης μαθημάτων.
    Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον «Πρόεδρο της Σχολής» (που δεν τον γνωρίζω). Θεωρώ πάντως ότι η παρακολούθηση πρέπει να είναι τουλάχιστον θεμιτή σε ΟΛΑ τα μαθήματα. Άσχετα με αυτή τη θέση μου όμως, για την «αδειοδότηση» ή μη του συγκεκριμένου φυλακισμένου, διατηρώ στο ακέραιο τις επιφυλάξεις που εξέφρασα στο αρχικό μου σχόλιο.

  100. Λεύκιππος said

    Ο γιατρός πρέπει πάντα να είναι υπερ της επιβίωσης

  101. Αιμ said

    95. Γεια σου ρε Λάμπρο. Δυστυχώς έτσι ακριβώς είναι.

  102. cronopiusa said

    Η δήλωση του Β. Δημάκη:

    Λένε ότι είναι θαύμα που ζω ακόμα, μετά από τόσες μέρες απεργίας πείνας και δίψας. «Τρώω τους μυες μου», μεταξύ των οποίων κι η αθλητική καρδιά, κατά τους γιατρούς. Για παν ενδεχόμενο, που μάλλον είναι πιθανό, αν όχι βέβαιο πια.
    Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συμφοιτητές μου που βρέθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, απευθυνοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για την εκπαίδευση και την μη εξαίρεσή μου από τη γνώση και από την επαφή μαζί τους. Που δεν υποκύπτουν στον αυταρχισμό. Μόνο οι δούλοι είναι υπάκουοι. Δεν είμαστε δούλοι. Έχουμε γνώμη και θα τη λέμε, με όποιο κόστος.

    Ευχαριστώ τους συγκρατούμενούς μου στις πτέρυγες των φυλακών που αντιδρούν, παρά τα σύγχρονα freikorps που ο Φυτράκης επιβάλλει (έρευνες, ξαφνικές «αναίτιες» μεταγωγές, εκβιασμούς, και ιδίως, μελετημένη σίγαση κάθε προσπάθειας ανάδειξης ότι δεν ειναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και «τακτοποίησης» κάθε ακτιβιστή), ιδίως δε εξ αυτών θέλω να ευχαριστήσω τ’ αδέλφια μου, τους Αλβανούς, που με υποστήριξαν ένθερμα κι αλληλέγγυα απ’ την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα από τις φυλακές όλης της χώρας, και ειδικά τη Δ Πτέρυγα του Κορυδαλλού, και γιατί αποδεικνύουν έμπρακτα ότι στην αλληλεγγύη δεν χωρούν ιδιοτέλειες και προσωπικά συμφέροντα.

    Ευχαριστώ τους καθηγητές μου για τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, καθώς πληροφορούμαι συγκινημένος ότι απευθυνουν έκκληση για να μπορέσω να συμμετάσχω στην εκπαίδευση και όχι στην ψευδή δήλωση του Υπουργείου και των παρατρεχάμενών του -τόσο της Διοίκησης όσο και της Δικαιοσύνης- περί υλοποίησής της. Κι εκείνοι νέοι είναι, εμφανώς και ανεξαρτήτως ηλικίας, να τι κάνει η γνώση όταν της δίνεις σημασία.

    Ευχαριστώ τις δασκάλες μου, τις ηρωίδες μου, που με σθένος ψυχής και δικά τους έξοδα έκαναν πράξη εθελοντικά, μαζί με τους κρατούμενους στην Πάτρα, όσα οι Κοντονής και Φυτράκης αναίσχυντα και ψευδώς διαβεβαιώνουν ότι παρέχουν.

    Ευχαριστώ όλους τους αλληλέγγυους ανθρώπους που δήλωσαν συμπαράσταση στον αγώνα αυτόν, που δεν χάνουν την ελπίδα τους, που δεν δέχονται το δικαστικό πραξικόπημα που υποκινήθηκε ξεκάθαρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ευχαριστώ τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ήρθε σήμερα, ενημερώθηκε και κατάλαβε ότι πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία και δίωξη στο πρόσωπό μου, «που όμοια δεν έχουμε ξαναδεί».

    Ευχαριστώ την Δικηγόρο μου την Ηλέκτρα Κούτρα. Ξέρει εκείνη πόσο την ευχαριστώ.

    Ευχαριστώ την οικογένειά μου, που έμαθε από τον τύπο ότι απεργώ, έχει σπάσει τα τηλέφωνα του Υπουργείου και των φυλακών και όλους τους φορείς που συντέλεσαν στην εξόντωσή μου, πληροφορούμενοι από παντού, από ανθρώπους που χαμήλωναν τα μάτια, ότι «δεν φταίμε εμείς, είν’ εντολή του Υπουργείου».

    Τι πειράζει κι αν χαθεί ο κόσμος αύριο; Εμείς θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση απ’ τον ουρανό.

    Νιώθω τόση ευγνωμοσύνη που πνίγομαι.

  103. Evan said

    Οι απεργοί πείνας βρίσκονται κάπου στο φάσμα μεταξύ Μπόμπυ Σάντς και Μιχελογιαννάκη. Είναι δύσκολο για την πολιτεία να ξεχωρίσει το «δίκαιο» αίτημα του απεργού και να το αποδεχθεί. Πρέπει να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει την απόφασή της και να ισορροπήσει μεταξύ νόμου και κοινού αισθήματος δικαίου (αυτό που εκφράζει η δικηγόρος και η πλειοψηφία των σχολίων εδώ πέρα).
    Αντίθετα το εύκολο και βολικό είναι να διακηρύξει ότι ο νόμος είναι νόμος και τελείωσε.
    Πάντως συγχαίρω τον Γιώργο Μπαρτζούδη για το θάρρος του να δηλώσει γνώμη που βρίσκεται απέναντι στον καταιγισμό σχολίων θετικών για την υπόθεση του Β.Δ.

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η πολιτεία, Evan, πρέπει απλώς να εφαρμόσει τον νόμο με το ηλεκτρονικό βραχιόλι που έχει η ίδια θεσπίσει. Τόσο απλό είναι το θέμα.

  105. sarant said

    103 Ναι, θέλει πολύ θάρρος διότι εδώ όποιος εκφράσει αντίθετη άποψη στέλνεται στο Γκουλάγκ.

    Κι άλλη μια άποψη, του γνωστού ξωτικού, από το Φέισμπουκ:

    Κύρ Νίκο, καλός ο Ανθρωπισμός, αλλά όχι με ξένα κόλλυβα. Αν επιτραπεί στον Δημάκη να βγαίνει από τη φυλακή και πάει να ληστέψει καμιά γερόντισσα, δεσμεύεστε να ζητήσετε δημόσια συγνώμη για τη σημερινή σας ανάρτηση;

  106. cronopiusa said

    «Εφαρμόστε τον νόμο, αφήστε τον Β. Δημάκη να σπουδάσει»: Ψήφισμα 24 καθηγητών του Παντείου

  107. Ας με πω Λευτέρη said

    «Ο Βασίλης Δημάκης ειναι ενας έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούμενος που απο τα μέσα Μαρτίου εχει κατέβει σε απεργία πείνας και εδώ και έξι ημέρες και σε απεργία δίψας, διεκδικώντας το δικαίωμά του να φοιτήσει σαν ανθρωπος στη σχολή του (πολιτικό της νομικής). Πιο συγκεκριμένα:»

    Η έκφραση «πιο συγκεκριμένα» είναι δόκιμη? Δυσκολεύομαι να εννοήσω συγκριτικό βαθμό μιας απόλυτης έννοιας. Νομίζω ή συγκεκριμένα ή αόριστα θα ομιλεί κανείς (το «πιο συγκεκριμένα» παραπέμπει σε… «ολίγον/πολύ έγκυος»).

    Επίσης, το «σαν άνθρωπος» μου κάνει κάπως υποτιμητικό, αναλογικά με το «ως άνθρωπος» (που είναι).
    —————————————————————————————————————————————————————————————-
    Για την ουσία της ανάρτησης δε θα πάρω θέση, αγνοώ τι προβλέπει σχετικά ο νομοθέτης και, συνεπώς, δεν μπορώ να αξιολογήσω τη σχετική διάταξη. Ως πολιτικό ον πάντως, διέπομαι από την θεμελιακή πεποίθηση ότι κυρίαρχη αρχή μιας αρμονικής και τελεσφόρου συνύπαρξης είναι η τήρηση του νόμου (επίκαιρου, προοδευτικού, και προϊόντος διαβούλευσης ώστε να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα, ασφαλώς). Προφανώς και συμμερίζομαι την κρισιμότητα της στιγμής, συναισθηματικά το ενδεχόμενο η μεταστροφή του κρατούμενου να είναι ειλικρινής αλλά να μην αναγνωριστεί και να επέλθει το απευκταίο με κλονίζει! Τέλος, παρά την απουσία εθνικοπολιτικού υπόβαθρου (δεν θα ήταν άστοχο, θαρρώ, να εντοπίσουμε εδώ έντονα κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο) παραπέμπει στον αείμνηστο Μπόμπυ Σαντς!
    Ελπίζω η συμπαντική δικαιοσύνη να επιληφθεί του ζητήματος…

  108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    103 – Κατανοώ τον φόβο σας (όπως και του κυρίου Μπαρτζούδη) για τον Δημάκη και την τυχόν παρεκτροπή του, όμως δεν μπορώ να κατανοήσω την επιλεκτικότητα του φόβου σας. Δηλαδή φοβάστε τον Δημάκη που αποδεδειγμένα αγωνίζεται να μορφωθεί και να αναμορφωθεί ως άνθρωπος κι όχι τους υπόδικους αποκτηνομένους δολοφόνους χρυσαυγίτες που είναι ελεύθεροι; Δεν φοβάστε τους εμπλεκόμενους στην λίστα Λαγκάρντ, στις υποθέσεις ΖΗΜΕΝΣ και NOVARTIS και Βατοπεδίου και φοβάστε τον Δημάκη;

  109. sarant said

    107 Μα, αν δέχεστε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «ως» και στο «σαν» (δεν το δέχονται όλοι αυτό), τοτε αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω να πείτε ότι ο Δημακης διεκδικει να σπουδάσει «σαν άνθρωπος», ανθρώπινα.

  110. Ας με πω Λευτέρη said

    109 Καταχρηστική μεν (σπουδάζουν σάμπως κι άλλα όντα πέρα απ’ τον άνθρωπο?), κατανοώ το πνεύμα της παρομοίωσης δε!
    Εκείνο το «πιο συγκεκριμένα» σας απασχόλησε ποτέ?

  111. voulagx said

    #110: Ανοιξε κανενα λεξικο , θα δεις οτι δεν ειναι παρομοιωση στη συγκεκριμενη περιπτωση.

  112. Evan said

    Το σχόλιο είναι ουδέτερο και αφορά τη δύσκολία να κρίνεις, ενώ το εύκολο είναι να «εφαρμόζεις το νόμο». Είναι η δυσκολία μεταξύ νόμου και γενικού αισθήματος δικαίου, εδώ αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση.
    Του Γ. Μπ. η άποψη είναι σεβαστή και βέβαια δεν κόβει εισιτήριο για γκουλάγκ. Απλώς μπορεί να χρειαστεί να απαντήσει σε περίπου όλους τους άλλους και δεν είναι λίγο.

    ΥΓ: εγώ ΔΕΝ είμαι ουδέτερος. Έχω ήδη υπογράψει ηλεκτρονικά μια και συντάσσομαι με το θεμελιώδες δικαίωμα στην παιδεία και στην αισιόδοξη άποψη για την φύση των ανθρώπων, έστω και με τον κίνδυνο της στατιςτικής αποτυχίας όπως γράφει (και με πείθει) η κα Βαρσαμή.

  113. spiral architect 🇰🇵 said

    @99α: Bartzoudis, υπάρχουν τα βραχιόλια, η ίδια η πολιτεία τα θέσπισε για αποσυμφόρηση των φυλακών, εταιρείες καρπώνονται το ενοίκιο, το gps δουλεύει, το alarm-on-error δουλεύει (το βραχιόλι δεν κόβεται χωρίς συνέπειες), αν ο υπό όρους αποφυλακισθείς λοξοδρομήσει από τη διαδρομή σπίτι-Θεμιστοκλέους-σπίτι ας τον μπουζουριάσουν μια κι έξω.
    Τόσο απλά.

  114. Γς said

    Και γέμισα καμιά 20ριά βαζάκια των 250 ml με ντοματοπλτέ όλη τη νύχτα. `Είχα πάρει σχεδόν τζάμπα αρκετές τσάντες ντομάτες που τους είχαν μείνει στη λαϊκή χτες το μεσημέρι.

    Μερικές ντομάες τις κράτησα για σαλάτα. Οπως μια πανέμορφη κινγκ σάιζ μάλλον Κουίν σάιζ. Τον Μπόμπι Σαντς θυμήθηκα γαρ.

    Που όταν πέθανε στη φυλακή όλος ο κόσμος τα έβαλε με την Θάτσερ. Και με την Ελισάβετ.

    Και μια τέτοια ντομάτα πρέπει να ήταν που της πέταξαν σε επίσημη επίσκεψή της στη Νορβηγία, η οποία όμως αστόχησε….

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κατεπείγουσα επανεξέταση
    http://pandiera.gr/%CE%B5%CE%B1%CE%B1%CE%BA-%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%B4%CE%B1/

  116. spiral architect 🇰🇵 said

    «Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου, διάβαζε, διάβαζε πολύ» έλεγαν οι κομμουνιστές με προεξάρχοντες το Δημήτρη Γληνό και το Γιάννη Ιμβριώτη στις φυλακές και εξορίες. Σήμερα, το μότο άλλαξε ελαφρώς.

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Η χριστιανική συγχώρηση, είναι υποκριτική και επιλεκτική σαν την δικαιοσύνη, συγχωρεί μόνο τα δικά της παιδιά.

  118. Στεπες said

    Δεν γνωρίζω τη βαρύτητα των ποινών στις οποίες καταδικάσθηκε , αλλά γνωρίζοντας πόσο συχνά δίνονται όχι μόνο άδειες αλλά και σωρηδόν αποφυλακίσεις ( μετά το νόμο Παρασκευόπουλου , τον οποίο εγώ θεωρώ … ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα ελληνικής προχειροδουλειάς ) αλλά και πόσο ακόμα πιο συχνά παραβιάζονται οι άδειες , εγώ θα του έδινα άδεια ……. και χωρίς βραχιολάκι .

  119. giorgos said

    Συμφωνώ άπόλυτα μέ τό σχόλιο 122 τής χθεσινής άνάρτησης.
    Αυτά τά λαμόγια πού κυκλοφορούν έλεύθερα έξω , είναι οί πραγματικοί δημόσιοι κίνδυνοι…
    http://www.mononews.gr/first-top-stories/lfsm-vasilis-milionis-golden-boy-pou-allaxe-ta-f

  120. Παναγιώτης Κ. said

    Η περίπτωση Δημάκη όπως και οι κατά καιρούς διάφορες άλλες, ενσαρκώνουν την προβληματικότητα του σωφρονιστικού μας συστήματος το οποίο, δεν περιορίζεται στους τοίχους της φυλακής αλλά επεκτείνεται στα δικαστήρια, στα αστυνομικά τμήματα και στα.. δικηγορικά γραφεία.
    Παρ΄όλες τις πιθανές ενστάσεις που μπορούν να διατυπωθούν σε βάρος του χ κρατούμενου δεν παύει αυτός να είναι αδύναμος μπροστά στην εξουσία η οποία, δια των αποφάσεών της μας δείχνει το απεχθές πρόσωπό της.

  121. ΚΩΣΤΑΣ said

    Προσωπικά, και με πιθανότητα 99% να δραπετεύσει ο ΒΔ, θα του έδινα την άδεια. Έβαλε ένα στόχο να μορφωθεί και μέχρι τώρα το απέδειξε. Έστω και ως επιβράβευση αυτής της προσπάθειας, δικαιούται την άδεια.

    Όταν στο μυαλό μου έχω τη σκέψη ότι βαρυποινίτες του νόμου Παρασκευόπουλου, Κουφοντίνας, αποστολέας τρομοδεμάτων κλπ τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης, είμαι πιο επιεικής για τον ΒΔ.

    Στον μόνο που δεν θα συνηγορούσα, είναι αν επρόκειτο για τον Μιχελογιαννάκη. Και σε αυτόν όμως θα πήγαινα μερικά σακουλάκια κρουασάν, να πορεύεται ο άνθρωπος την ώρα που δεν τον βλέπουν οι κάμερες. Ουφ, ψυχοπλακωθήκαμε, να χαλαρώσουμε και λίγο!

  122. Γς said

    121:

    >Στον μόνο που δεν θα συνηγορούσα, είναι αν επρόκειτο για τον Μιχελογιαννάκη. Και σε αυτόν όμως θα πήγαινα μερικά σακουλάκια κρουασάν,

    σκουλικιασμένα, διάβασα.

    Πάει και τελείωσε. Πρέπει να βρω εκείνη τη φυσαρμόνικα. Δεν ξέρεις τι γίνεται

  123. Γς said

    121:

    Τελικά ποια είναι τα εγκλήματα του Βασίλη;

    Ευχαριστώ, αν υπάρξει απάντηση

  124. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    121 Συμφωνουμε

    112 Ε, δεν ειναι ανάγκη να απανταει κανείς σε όσους διαφωνούν μαζί του

    110 Δεν με απασχολησε ποτέ το «πιο συγκεκριμένο» αλλά δεν με ενοχλεί. Λέμε αλλωστε «πολύ συγκεκριμένο», «πιο σαφές/σαφέστερο», «πιο ξεκάθαρο» κτλ.

  125. ΚΩΣΤΑΣ said

    123
    Δεν ξέρω ακριβώς. Όπως εδώ διάβασα, πιτσιρικάς δικάστηκε για έγκλημα τιμής- κάτι έγινε με την αδερφή του- και αργότερα ληστείες, κλοπές, χωρίς όμως να πειράξει άνθρωπο και βρίσκεται καμιά 20σαριά χρόνια στη φυλακή. Άλλοι σκοτώνουν 5-6 και σε οχτώ – δέκα χρόνια αποφυλακίζονται, όπως κάποιος πριν λίγα χρόνια κάπου εκεί στη Φθιώτιδα;

  126. cronopiusa said

  127. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για να τελειώνουμε με το παραμύθι της πιθανής παρεκτροπής: ο Δημάκης υπήρξε ληστής τραπεζών. Άρα δεν κινδυνεύουν χήρες και ορφανά, για όσους ανησυχούν. Η εποχή που οι άνθρωποι πέθαιναν στη φυλακή από βαθιά γεράματα έχει περάσει. Κατά συρροήν δολοφόνοι και βιαστές σαν τον Κυριάκο Παπαχρόνη και τον Σπύρο Μπέσκο κυκλοφορούν ελεύθεροι εδώ και πολλά χρόνια, επανενταγμένοι πλήρως. Επίσης, κυκλοφορούν ελεύθεροι ο Ερντογάν, ο Μπους, ο Πούτιν, η Μέι και οι εγκληματίες με τα λευκά κολλάρα που χρεωκοπούν χώρες και ρίχνουν λαούς στην πείνα και την ανεργία. Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, τόσο πολύ τους Δημάκηδες.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.xo.gr/profile/profile-906003127/el/&ved=2ahUKEwjc29za27baAhVEr6QKHY4OAZMQFjADegQIBRAB&usg=AOvVaw1Vj7NjxgrFczbAAWDnKCxn

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Τραμπ, όχι ο Μπους, διορθώνω. Αυτός απολαμβάνει τη σύνταξή του, ευτυχισμένος για όσα καλά έπραξε.

  129. spiral architect 🇰🇵 said

    @127: Eίναι ονομαστός για τα μαγικά του χέρια.
    (μακρυά και αγαπημένοι, γενικά …) 🙄

  130. sarant said

    127-9 Δεν είχα πάρει είδηση την αποφυλάκιση κτλ. του Μπέσκου. Αλλά και οι «σατανιστές» έχουν αποφυλακιστεί, και σωστά.

  131. Ας Με Πω Λευτέρη said

    111 Στο ίδιο ύφος με το δικό σου, θα μπορούσα να ανταπαντήσω «βάζε κανέναν τόνο»…
    Βούλα, απόψεις επί του θέματος διατυπώθηκαν από πολλούς, και με τη βούλα έγκριτους, μάλιστα!
    Να μην επικαλεστώ την αναλογία με τα αγγλικά (as= ως / like= σαν), δεν εκτιμώ αυτού του είδους την τεκμηρίωση.
    Θα αρκεστώ να πω πως φοβάμαι τον άνθρωπο του ενός βιβλίου (λεξικού εν προκειμένω).
    Γενικότερα, το να συζητάς κάποιον προβληματισμό για να εξετάσεις αν το γλωσσικό σου αισθητήριο ταυτίζεται/ διαφοροποιείται με κάποιου άλλου, αν μη τι άλλο, φρονώ πως είναι γόνιμο!
    Βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί να έχει καλλιεργηθεί- προϊόντος του χρόνου και της τριβής με τη γλώσσα- ένα κάποιο γλωσσικό αισθητήριο κι όχι να διαμορφώνεται παραχρήμα με την ανάγνωση (και επομένως την άκριτη επιβεβαίωση από κάποιο λεξικό).

  132. sarant said

    131 Όχι πάντως Βούλα.

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τώρα Στο Κόκκινο 105.5, στην Ευγενία Λουπάκη, ο Πέτρος Δαμιανός για την υπόθεση Δημάκη

  134. spiral architect 🇰🇵 said

    @133: Αν και δεν ακούω την εκπομπή, θα πρέπει ο τύπος να αισθάνεται πολύ άβολα.

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συνήθης στόχος ο Δαμιανός:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ergasianet.gr/2017/06/08/%25CE%25BA%25CE%25AC%25CF%2584%25CF%2589-%25CF%2584%25CE%25B1-%25CF%2587%25CE%25AD%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C-%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD-%25CF%2580%25CE%25AD%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25BF-%25CE%25B4%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%258C/&ved=2ahUKEwiPwb–krfaAhUFMewKHdz-BksQFjAgegQICBAB&usg=AOvVaw1i2ipEB0vdsLdN5m4w9mvM

  136. spiral architect 🇰🇵 said

    Λαγός την φτέρην έσειε, κακό τση κεφαλής του.

  137. Γς said

    Στις ειδήσεις του Σκάι τώρα:

    -Ο Κάρολος θα μεταβεί στο Μαξίμου κι η Καμίλα θα επισκεφτεί το Μοναστηράκι … Καισαριανής [!]

  138. Γιάννης Ιατρού said

    ΄Αλλα τα μάτια του λαγού ….
    Ελεύθερος να ταξιδέψει στο εξωτερικό…

  139. Mπετατζής said

    138. Κατά ένα περίεργο τρόπο οι «τύχες» του ΒΔ και του ΒΜ συναντήθηκαν έστω και για λίγο, φυσικά εις βάρος του ΒΔ. Συγκεκριμένα, (και αν έχω καταλάβει καλά), το ίδιο δικαιοδοτικό όργανο είναι αυτό που ασχολείται και με τους 2. Το ίδιο λοιπόν αυτό όργανο, καθυστέρησε πολύ για να εκδώσει την τελικά αρνητική απόφασή του για τον ΒΔ, «χαρίζοντάς» του μερικές ημέρες αβεβαιότητας και απεργίας πείνας και δίψας παραπάνω, επειδή ασχολιόταν ταυτόχρονα με την, προφανώς σημαντικότερη, υπόθεση του ΒΜ και το χαμένο διαβατήριο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε σχετικές αναρτήσεις της δικηγόρου του ΒΔ Ηλέκτρας Κούτρα στο facebook και στο τουίτερ.

  140. Mπετατζής said

    139 συνέχεια Π.χ. εδώ (ελπίζω να μην γίνει κάποιο λάθος στην μεταφορά από facebook : https://www.facebook.com/electra.koutra/posts/10215912281229400

  141. Mπετατζής said

    Eνημερωτικά, αυτή την ώρα ξανακρίνεται η «τύχη» και η ζωή του ΒΔ από το Συμβούλιο Φυλακής (που δεν είναι δικαστικό όργανο, δεν αποτελείται από δικαστές) που συνεδριάζει για να κρίνει αίτηση θεραπείας που άσκησε ο ΒΔ κατά της προηγούμενης απόφασής του (και η οποία επίσης θα μπορούσε ήδη να είχε συζητηθεί). Επίσης ενημερωτικά η πλευρά ΒΔ έχει την, πιστεύω βάσιμη, άποψη ότι το Συμβούλιο Φυλακής ελέγχεται ιεραρχικά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα (το τελευταίο για την ποντιοπιλατική στάση του Υπουργού). http://www.topontiki.gr/article/268273/apo-lepto-se-lepto-i-apofasi-gia-ton-vasili-dimaki-synehizetai-i-sygkentrosi

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    138.επειδή ο Β.Μ.δεν κρίνεται ύποπτος φυγής εξηγούν.
    Ενώ ο Β.Δ. δεν παίρνει άδεια σπουδών, επειδή κρίνεται ύποπτος τέλεσης εγκλήματος;
    Να βλέπω στοιχήματα…

  143. Mπετατζής said

    Από τιτβίσματα του τουίτερ, απορρίφθηκε και αυτή η αίτηση του ΒΔ. Ίσως από Δευτέρα με νέα αίτηση. Αλλά 2 μέρες είναι 2 μέρες για κάποιον στην κατάστασή του. Αυτά προς το παρόν.

  144. Γιάννης Ιατρού said

    142: Ανάποδα έπρεπε να τα βάλουν τα ερωτήματα….

  145. Γιάννης Ιατρού said

    143: Ίσως από Δευτέρα με νέα αίτηση ….

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έτσι όπως μιλάτε, είναι σαν να μην έχετε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη…

  147. Νίκος Κ. said

    87 ας μην βιαζόμαστε …

    Έφεση κατά της απόφασης για την Μαρία Εφίμοβα άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών

    «Κρίμα, την στιγμή που όλη η δημοκρατική Ευρώπη κοιτούσε με θαυμασμό την Ελλάδα και την Δικαιοσύνη της. Την ώρα που δεχόμαστε συγχαρητήρια από τους ευρωβουλευτές, από τα παιδιά της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες της Μαρίας Εφίμοβα. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: Οποιοσδήποτε τολμήσει να πει την αλήθεια, να καταγγείλει τα κακώς κείμενα και την διαφθορά, θα υποφέρει αυτός και η οικογένειά του μέχρι το τέλος. Το σύστημα δεν αστειεύεται», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μετά την άσκηση αναίρεσης από τον εισαγγελέα Εφετών κατά της απόφασης για την μη έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα στην Μάλτα
    http://tvxs.gr/news/ellada/efesi-kata-tis-apofasis-gia-tin-maria-efimoba-askise-o-proistamenos-tis-eisaggelias-efet

  148. sarant said

    139-141 Όσα γράφεις είναι σωστά, εκτός από ένα, ότι ο υπουργός μπορεί να παρέμβει στο Συμβούλιο Φυλακής βάσει του άρθρου 6 κτλ. Διάβασα τι λέει η κ. Κούτρα (κάπου αλλού, όχι εδώ) και δεν στέκει. Θα πρέπει ο υπουργός να βρει παρανομία στον τρόπο λειτουργίας του ΣΦ, Αλλά ας μας πουν οι νομικοί.

  149. voulagx said

    #131: «Ομφακές εισίν» ειπεν η αλεπου καμαρωνοντας σα γυφτικο σκεπαρνι.

  150. Mπετατζής said

    148. Aν βγάζει παράνομες αποφάσεις, δεν είναι παρανομία στον τρόπο λειτουργίας του ;;;; Όπου τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και όπου η ασάφεια αφήνει περιθώριο για ερμηνεία, ένας υπουργός αριστερής κυβέρνησης θα έπρεπε να ερμηνεύσει αριστερά. Αλλά εντάξει, δεν είναι ώρα τώρα για τέτοια. Επίσης υπάρχουν όμως και πληροφορίες για επισκέψεις του εισαγγελέα φυλακής στον Κοντονή, πριν βγει η τελευταία απορριπτική. Δηλαδή ο υπουργός παρεμβαίνει, αλλά μόνο για απόρριψη, όχι για αποδοχή, όπως έδειξε και με το δελτίο τύπου του. Αυτά όμως τα είπαμε.

  151. Mπετατζής said

    Επίσης, και για να μην κοροϊδευόμαστε, η οποιαδήποτε παρέμβαση δεν χρειάζεται να γίνει θεσμικά, γίνεται και με ένα τηλέφωνο. Και έτσι πάντα γίνεται, όταν είναι για κακό. Για το καλό, υπάρχει αναρμοδιότητα.

  152. Μαρία said

    148
    Τις παρανομίες …άλλων κρίνει το ΣΦ.

    2. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ασκεί την εποπτεία επί της λειτουργίας του καταστήματος, μεριμνά για την άμεση συμμόρφωση προς την απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής, ανακαλεί την παράνομη ενέργεια, ικανοποιεί το αίτημα του κρατουμένου και ελέγχει τους υπευθύνους. https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-2776-1999/arthro-6-nomos-2776-1999-ennomi-prostasia-ton-kratoymenon

  153. Mπετατζής said

    Μια και το συζητάμε, οι καθαρά νομικοί ισχυρισμοί της δικηγόρου δεν βασίζονται μόνο στο άρθρο 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα, αλλά σε ένα πλέγμα διατάξεων, όπως π.χ. το άρθρο 13 του ν. 3304/2005 και το άρθρο 27 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Για να μην κουράζω, τα άρθρα αυτά λένε πολύ απλά ότι όποιος αδικείται μπορεί να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές (αρχές, όχι δικαστήρια. Τα δικαστήρια είναι το επόμενο στάδιο). Εφόσον οι φυλακισμένοι εξ αιτίας της ποινής τους χάνουν μόνο το δικαίωμα στην ελευθερία τους, και διατηρούν όλα τα άλλα ατομικά δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα να απευθύνονται στις αρχές, ο υπουργός είναι αρμόδιος. Αυτός είναι (με κάθε επιφύλαξη για την ορθή μεταφορά βέβαια) ο πλήρης ισχυρισμός της δικηγόρου. Θα την δικαιώσει το Στρασβούργο, ελπίζω όχι σε χρόνο που δεν θα έχει καμία αξία για το ΒΔ η δικαίωση.

  154. Mπετατζής said

    άρθρο 10 του Σωφρονιστικού Κώδικα :

    Το Συμβούλιο Φυλακής είναι τριμελές και απαρτίζεται από το διευθυντή του καταστήματος, ως πρόεδρο, τον αρχαιότερο κοινωνικό λειτουργό και τον αρχαιότερο ειδικό επιστήμονα (νομικά, ψυχολόγο, γεωπόνο, κοινωνιολόγο ή εκπαιδευτικό) του οικείου καταστήματος, ως μέλη. Ο διευθυντής αναπληρώνεται από τον υποδιευθυντή. Ο κοινωνικός λειτουργός αναπληρώνεται από τον επόμενο σε αρχαιότητα κοινωνικό λειτουργό ή ειδικό επιστήμονα ή από υπάλληλο των κλάδων ΠΕ Σωφρονιστικού, ΤΕ και ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού. Ο Ειδικός Επιστήμονας, μέχρις ότου διορισθεί, αναπληρώνεται οπό υπάλληλο των παραπάνω κλάδων, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 84 του παρόντος. Κατά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου χρέη εισηγητή εκτελεί ο κοινωνικός λειτουργός και τηρούνται πρακτικά.

    Το παραπάνω σας φαίνεται για δικαστικό όργανο το οποίο δεν σηκώνει παρέμβαση, έλεγχο και εποπτεία ;;;;; τόσο θεσμική όσο και τηλεφωνική ;;; Δεν αποτελείται από δικαστές, μην τρελαθούμε. Ο διευθυντής του καταστήματος μπορεί να είναι και απόφοιτος δημοτικού, αν θυμηθώ κάτι αξέχαστες φάτσες από το παρελθόν. Την διάκριση των εξουσιών την έχει ξεχειλώσει ο Κοντονής μέχρι αηδίας και όλα αυτά γιατί ;;; για να μην πάρει άδεια ο Δημάκης ;;; Δεν καταλαβαίνω πια τίποτα, εκτός αν ισχύει η εκδικητικότητα λόγω της δράσης του ΒΔ υπέρ των κρατουμένων και των δικαιωμάτων τους. .

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ομόφωνη απόρριψη!!

  156. Mπετατζής said

    ¨Η μπορεί να είναι και η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας που έλεγε και ο Δϋτης κάπου παραπάνω. Διαφορετικά γιατί μας λέει για τις ακροδεξιές εφημερίδες όλη την ώρα. Άντε σταματάω γιατί θα κρεπάρω.

  157. Την ακροδεξιά την υιοθέτησε η ακροκεντρώα κυβέρνηση, η τωρινή μοιάζει να σκέφτεται να υιοθετεί την ακροκεντρώα… (μην ακούσω για προσεταιριστική ιδιότητα!)

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τί προβλέπει ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας στο
    άρθρο 6 (από τη διαβούλευση)
    http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=8622

  159. sarant said

    154 Το ΣΦ δεν αποτελείται απο δικαστικούς αλλά οι αποφάσιες του προσβαλλονται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Αλλά πού είναι οι νομικοί όταν τους χρειαζόμαστε;

  160. Μαρία said

    159
    Και πού είναι το παράξενο;

  161. (α) 108, ΛΑΜΠΡΟΣ said: «103 – Κατανοώ τον φόβο σας…»
    # Ωοοπ! Ξαναρίξτε τη μπάλλα από την εξέδρα στο γήπεδο!
    (με το ελαφρυντικό ότι δεν είσαι ο μόνος που …κλωτσάς έτσι το τόπι)

    (β) 112, Evan said…..
    # Φυσικά και δεν χρειάζεται να απαντώ σε όλους, όπως πολύ σωστά παρατηρεί και ο Σαράντ (σχόλιο 124). Απλώς υπενθυμίζω ότι οι όποιες θέσεις ισχύουν για όλους!

    (γ) 113, spiral architect said: «@99α: Bartzoudis, υπάρχουν τα βραχιόλια…
    # Υποθέτω ότι τα βραχιόλια τα ξέρει και το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής, και το υπουργείο, και …η κουτσή Μαρία. Το θέμα μας δεν είναι αυτό. Τόσο απλό!

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κάλλιο αργά παρά αργότερα…
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.iefimerida.gr/news/409309/23-voyleytes-toy-syriza-kata-toy-kontoni-gia-ton-poiniko-vasili-dimaki&ved=2ahUKEwiFwbqGgLjaAhURZVAKHVJHB7YQFjAHegQIBRAB&usg=AOvVaw2VftgjyipV51Lh9Sryps3v

  163. cronopiusa said

    Εχουν όνομα αυτοί που έχουν φέρει σ’ αυτό το σημείο τον απεργό Β. Δημάκη

    Να δικαιωθεί ο Βασίλης Δημάκης!

  164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    161 – Όταν μιλώ για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν παίζω μπάλα και η ζωή του κάθε Δημάκη δεν είναι τόπι να το κλωτσάω, αυτό το αφήνω στους άμεμπτους και αδέκαστους παιχταράδες σαν κι εσάς που εκ του ασφαλούς θεωρείτε και κρίνετε ανελέητα τις ζωές των μικροκλεφτών ώς κλωτσοσκούφια ενώ στους κατά συρροήν αρχικλέφτες και εγκληματίες δολοφόνους που μας διαφεντεύουν, σκύβετε ταπεινά το κεφάλι λέγοντας, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΤΑ ΛΑΘΗ.
    Λυπάμαι αλλά σε σάς δεν βρίσκω κανένα ελαφρυντικό.

  165. Μπετατζής said

    159, 160. Ο υπουργός δεν έχει, λόγω της διάκρισης των εξουσιών (τυπική) αρμοδιότητα να παρέμβει στο Συμβούλιο Πλημ/κών που είναι δικαστικό όργανο, αλλά έχει εξουσία (τυπική και ουσιαστική) να παρέμβει στο Συμβούλιο Φυλακών που είναι διοικητικό όργανο ΠΡΙΝ φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημ/κών. Απλό είναι. Διαφορετικά ο Υπουργός π.χ. Δημόσιας Τάξης δεν έχει εξουσία να παρέμβει π.χ. στα αστυνομικά τμήματα επειδή εκεί αρμόδιος είναι ο διευθυντής του τμήματος. Ο Κοντονής θέλει να μας πείσει ότι η κυβέρνηση κυβερνά χωρίς να κυβερνά. Επίσης και η δικηγόρος του ΒΔ νομικός είναι, γιατί να χρειαζόμαστε κάποιον άλλο, τουλάχιστον όσοι δηλώσαμε ότι θέλουμε την δικαίωσή του. Εγώ από νομικά είμαι καλυμμένος.

  166. Μπετατζής said

    Αρθρο 83 ΣΚ

    Διοικητική εποπτεία

    1. Η Διοικητική εποπτεία της ορθής εφαρμογής των διατάξεων του
    παρόντος Κώδικα ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι διευθυντές των
    κοταστημάτων κράτησης υποβάλλουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του
    Ιανουαρίου κάθε έτους έκθεση σχετικό με τη λειτουργία του καταστήματος
    κατά τον προηγούμενο χρόνο και προτάσεις.

    2. Η προηγούμενη παρόγραφος δεν αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται
    από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό και το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών
    κατά τη δικαιοδοτική λειτουργία τους.

  167. cronopiusa said

    Ο παραλογισμός της «δικαιοσύνης» δολοφονεί τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη Παπαδόπουλος Παναγιώτης (Κάιν)

  168. Μπετατζής said

    Διόρθωση στο 154, που δεν αλλάζει όμως την ουσία του ζητήματος. Την εκπαιδευτική άδεια δεν την δίδει το Συμβούλιο Φυλακών του άρθρου 10 αλλά το Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 70. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από τον εισαγγελέα, τον διευθυντή του καταστήματος και τον/την κοινωνιολόγο. Και πάλι όμως πρόκειται για διοικητικό όργανο, αφού συμμετέχουν και ο διευθυντής και ο/η κοινωνιολόγος. Δεν είναι δικαστικό όργανο ούτε την απόφαση την παίρνει μόνος του ο εισαγγελέας. Για αυτό δεν ανήκουν οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου στην εξαίρεση του άρθρου 83 παρ. 2 (βλ. σχόλιο 166), αλλά στην εξαίρεση αυτή ανήκουν όσες αποφάσεις παίρνει ο εισαγγελέας μόνος του (αφορούν άλλες περιπτώσεις, όχι τις εκπαιδευτικές άδειες). Θυμίζω και μια παλαιότερη διαφωνία, αν ο Συνήγορος του Πολίτη (ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει την διοίκηση) είχε δικαίωμα να ελέγχει και τις φυλακές, ενώ οι εισαγγελείς υποστήριζαν ότι οι φυλακές είναι τσιφλίκι τους. Η διαμάχη έληξε υπέρ του Συνηγόρου του Πολίτη. Οι φυλακές δεν είναι τσιφλίκι των εισαγγελέων και ματαίως προσπαθεί ο υπουργός να κρυφτεί πίσω από τον εισαγγελέα στο συγκεκριμένο θέμα. Ο υπουργός είναι αρμόδιος. (εντωμεταξύ έπεσαν και οι πύραυλοι στη Συρία).

  169. Μπετατζής said

    «Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση. Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων».

    Κοντονής για Δημάκη ;;;;

    Όχι.

    Αθανασίου για Ρωμανό πολλά χρόνια πριν. http://www.efsyn.gr/arthro/aporriptei-tin-aitisi-toy-romanoy-o-eisaggeleas

  170. sarant said

    165 Εχουμε και στο ιστολόγιο νομικούς. Αλλά η συζήτηση είναι ακαδημαϊκή διότι συζηταμε τι μπορεί να κάνει πάνω από το τραπέζι.

  171. Μαρία said

  172. ΣΠ said

    171
    Ανακούφιση!

  173. Μαρία said

    172
    Μεγάλη. Μόνο μη δεις τι της σούρνουν διάφορα φασιστοειδή.

    Οψόμεθα σε 2 μήνες https://left.gr/news/aporrifthike-ek-neoy-aitima-toy-apergoy-peinas-v-dimaki

  174. sarant said

    171-172 Πάλι καλά!

  175. Αγγελική said

    Έχω γράψει στο παρελθόν ότι δεν σχολιάζω πια λόγω έλλειψης χρόνου, ωστόσο διαβάζω και παρακολουθώ συστηματικά το ιστολόγιο. Η σημερινή ανάρτηση με αναστάτωσε και με συγκίνησε. Συγχαρητήρια, Νίκο. Δεν σε διαβάζουμε μόνο από ενδιαφέρον για τη λεξιλογία αλλά και για τα κοινωνικά και ιδεολογικά μηνύματα των κειμένων σου. Συγχαρητήρια και στη μαχητική δικηγόρο του αγωνιστή Δημάκη, που τόσο εύστοχα και καυστικά σχολιάζει τις συνθήκες που επικρατούν στα «σωφρονιστικά» ιδρύματα. Είμαστε στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη και του κάθε κρατούμενου που διεκδικεί το δικαίωμα στη μόρφωση και στην κοινωνική αξιοπρέπεια.

  176. sarant said

    Να είσαι καλά Αγγελική!

  177. 164, ΛΑΜΠΡΟΣ said: «161 – Όταν μιλώ για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν παίζω μπάλα και η ζωή του κάθε Δημάκη δεν είναι τόπι να το κλωτσάω, αυτό το αφήνω στους άμεμπτους και αδέκαστους παιχταράδες σαν κι εσάς που εκ του ασφαλούς θεωρείτε και κρίνετε ανελέητα τις ζωές των μικροκλεφτών ώς κλωτσοσκούφια ενώ στους κατά συρροήν αρχικλέφτες και εγκληματίες δολοφόνους που μας διαφεντεύουν, σκύβετε ταπεινά το κεφάλι λέγοντας, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΤΑ ΛΑΘΗ.
    Λυπάμαι αλλά σε σάς δεν βρίσκω κανένα ελαφρυντικό.

    # Για την …εξέδρα είσαι πολύ καλός. Εκεί κάθε παραβάτης είναι …»μοκριοκλεφτάκι! Το δύσκολο είναι να παίζεις στο γήπεδο!

  178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    177 – «Το δύσκολο είναι να παίζεις στο γήπεδο!» Κατέβα να παίξουμε τότε.

  179. Μπετατζής said

    Και δυστυχώς ξανάρχισε αφού τον κοροϊδεψαν.

  180. sarant said

    Αργείς. Αυτά ήταν χτεσινά. Ο Δημάκης δικαιώθηκε.

    «Μόλις γύρισα από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο Κορυδαλλού με το «κόσμημα» στο πόδι (το βραχιολάκι), ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και στην προηγούμενη απεργία και στην κινητοποίηση που υπήρξε για την τωρινή, συντρόφους, συγκρατούμενους, φίλους, ακτιβιστές, συναγωνιστές και τον καθένα ξεχωριστά, η αλληλεγγύη σας είναι ένα επιπλέον μάθημα ζωής και ανθρωπιάς και σας ευγνωμονώ βαθιά όλους για την ανιδιοτελή αλληλεγγύη σας!».

    https://www.thepressproject.gr/article/128981/O-B-Dimakis-nikise

  181. Μπετατζής said

    ε, δεν πειράζει που αργώ, φτάνει να που δικαιώθηκε. (έχω και μεροκάματο να βγάλω).

  182. […] Γι’ αυτό και γράφω το σημερινό άρθρο, όπως είχα γράψει ανάλογο άρθρο για την απεργία πείνας του Βασίλη Δημάκη, όταν ήταν άλλη η […]

Σχολιάστε