Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Makedonian μεζεδάκια

Posted by sarant στο 26 Οκτωβρίου, 2019


Σκεφτόμουν να βάλω τον τίτλο «Αγιοδημητριάτικα» στο σημερινό μας πολυσυλλεκτικό άρθρο, αφού είναι η γιορτη του Αγίου Δημητρίου, αν και τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει αυτόν τον τίτλο στο παρελθόν. Τελικά όμως άλλαξα γνώμη, και θα εξηγήσω αμέσως, αν δεν το έχετε πάρει είδηση, τι εννοώ γράφοντας Makedonian.

* Προχτές το Βήμα δημοσίευσε ένα μάλλον περίεργο ρεπορτάζ, με τον κωμικά πανηγυρικό τίτλο: «Ο Μητσοτάκης και η Google έδωσαν λύση στο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα«.

Διαβάζουμε:

Ο πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε την Google

Οι δύο προτάσεις που τέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αφορούσαν στις λέξεις «Macedonia» και «Makedonia».

Οι φορείς αναζητούσαν μια λύση που θα βοηθούσε τους καταναλωτές να αντιλαμβάνονται αμέσως ποια προϊόντα ανήκουν στην Ελλάδα και ποια στη Βόρεια Μακεδονία.

Την λύση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός ψάχνοντας στην Google.

Ο πρωθυπουργός είναι έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος. Έκανε αναζήτηση στη Google τη λέξη Macedonia και είδε ότι τα αποτελέσματα αφορούν τη Βόρεια Μακεδονία ενώ στην αναζήτηση της λέξης Makedonia, τα αποτελέσματα αφορούν την Ελλάδα», είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως στο σήμα που θα κατοχυρωθεί, η λέξη που θα αναγράφεται μετά το «μ», θα είναι «Makedonia», όπως αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πέρα από το αστείο «τη Google» που συνήθως εννοεί την εταιρεία κι όχι το μηχανάκι αναζήτησης, πέρα από το λιβάνισμα του «έξυπνου και πρακτικού» πρωθυπουργού, το όλο θέμα μού φαίνεται μνημειώδες αυτογκόλ.

Παραχωρήθηκε ένα παγκοσμίως γνωστό brand name, το Macedonia στα προϊόντα της γείτονος και τώρα για τα ελληνικά προϊόντα θα ισχύει το Makedonia, που όζει απομίμησης, σαν τα SFIKO και Adibas.

Δεν ξέρω, αλλά δεν μου φαίνεται πολύ έξυπνη και πρακτική λύση.

(Η Συμφωνια των Πρεσπών άφηνε τα τεχνικά θεματα όπως αυτό σε επιτροπές. Οι γείτονες, σε προεκλογική περίοδο ύστερα από την αθλιοτητα του γαλλικού βέτο, δεν έχουν καμιά διάθεση για υποχωρήσεις. Ένας λόγος παραπάνω να μη γίνει καμιά συνεννόηση αυτή την περίοδο).

* Δυο μέρες μετά το δημοσίευμα αυτό, που αρχική πηγή του ήταν το sputniknews.gr, και αφού στα κοινωνικά μέσα είχε γίνει πάρτι με τη Makedonia (και την ANKIENT MAKEDONIA, όπως έγραψα στο Τουίτερ), υπήρξε διάψευση από κυβερνητικής πλευράς και χτες τα Ellinika Hoaxes χαρακτήρισαν παραπληροφόρηση το ρεπορτάζ.

Βέβαια, δεδομένου ότι το αρχικό δημοσίευμα ήταν επαινετικό για τον πρωθυπουργό, το πιθανότερο στα δικά μου τα μάτια είναι να μην περίμενε η κυβέρνηση τέτοια κατακραυγή και να αναδιπλώθηκε χαρακτηρίζοντας «παραπληροφόρηση» τις διαρροές. Κάτι τέτοιο υπαινίσσεται και το Sputnik σε νεότερο άρθρο του. Θα δούμε.

* O πορτοκαλισμός της εβδομάδας, σε αυτή την εικονίτσα που κυκλοφορεί στο Φέισμπουκ.

Ίσως θα άξιζε άρθρο για την ετυμολογία του ζεϊμπέκικου, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε πορτοκάλειες ετυμολογήσεις, μια από τις οποίες είναι το Ζευς και Βάκχος

Κι επειδη τρώγοντας έρχεται η όρεξη, να και το μπουζούκι τρισχιλιετές, από το βυζούκιον!

(Για την ετυμολογία του μπουζουκιού λέμε κάτι σε ένα παλιότερο άρθρο, όπου στο σχόλιο 85 του φίλου Σπαθόλουρου εντοπίζεται η πηγή του πορτοκαλισμού περί Διός και Βάκχου. Δείτε όμως και τα υπόλοιπα σχόλια -και κρίμα που δεν γράφει πια εδώ -ή κάπου αλλού- το Σπαθόλουρο).

* Μου γράφει φίλος πριν από μερικές μέρες:

Μόλις τέλειωσε στο κανάλι της Βουλής (10 μμ) επεισόδιο «η δασκάλα» , στη σειρά «ιστορίες καθημερινών ανθρώπων »

Πρόλαβα κάτι πιτσιρίκια 8-10 χρονών, υπολόγισα, που έλεγαν πόσο ίδια είναι τα αρχαία με τα νέα, για τη «σοφία των αρχαίων κειμένων » που χάνεται στη μετάφραση κ.ο.κ.

Έπειτα κάποια άλλα εξυμνουσαν μια συγκεκριμένη δασκάλα, δεν πρόσεχα πια, και μετά η συγκεκριμένη δασκάλα είπε διάφορα ωραία που κάνει, και τέλειωσε δείχνοντας στον φακό ένα χαρτί που έγραφε διάφορα,  και με μεγάλα γράμματα : «Οία ηώ. ..» κτλ.

Το μετέφρασε ωραία ωραία, το ανέλυσε  … και τέλος επεισοδίου

Με τς υγείες μας

(Για το Οια ηώ έχουμε γράψει).

* Θα θυμάστε ίσως το χαρυκλυννικό «Ανθίμου και Γαζή γωνία». Η ζωή ήρθε να μιμηθεί την τέχνη τις προάλλες, στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ το περασμένο Σαββατο συγκεκριμένα, όταν ο παρουσιαστής ανάγγειλε:

«Καρδαμύλη: Εγκαίνια στην ανακαινισμένη οικία Πάτρικ και Λη Φέρμορ»

Αυτοί οι δύο, ο Πάτρικ και ο Λη Φέρμορ θα είναι τίποτα αδέρφια. Θα μοιράζονται και τον ΕΝΦΙΑ.

(Το λάθος βέβαια θα έγινε όχι με την προσθήκη του «και» αλλά με την παράλειψη του ονόματος της συζύγου, αφού η αρχική είδηση ήταν «οικία Πάτρικ και Τζόαν Λη Φέρμορ»).

* Στο σουπεράκι του Αντένα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση «ξΥφουλκούν»

Βλέπετε, η προσοχή δίνεται στο αν θα μπουν τα εντελώς περιττά εισαγωγικά, όχι αν θα γραφτεί σωστά η λέξη.

Εντελώς περιττά, διότι δεν νομίζω αν κάποιος έβλεπε το ρήμα χωρίς εισαγωγικά να σκεφτόταν ότι ο Κυριάκος και ο Τσίπρας επιδίδονται σε μονομαχία με ξίφη, σαν άλλοι Έρολ Φλυν!

* Τα προβληματικά σύνθετα του «άγω» ξαναχτύπησαν, σε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα κατά την περιοδεία του στην Κρήτη:

«Πάντοτε, όταν τα κόμματα της Αριστεράς ήταν μαζικά και σε στενή επαφή με την κοινωνία, παρήγαγαν πιο αριστερή γραμμή. Όταν γίνονται ελιτίστικα και επιλέγουν να κλείνονται σε συνεδριάσεις των «πεφωτισμένων», μακριά από τον κόσμο, τότε παρεκκλίνουν της γνήσιας αριστερής γραμμής».
Προσπερνάω τη γενικομανή σύνταξη στο τέλος, που δεν μου αρέσει αλλά δεν είναι λάθος, και στέκομαι στο «παρήγαγαν». Αυτό είναι αόριστος, αλλά η φράση εδώ θέλει παρατατικό -και για να το καταλάβουμε αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο ρήμα, π.χ. επεξεργάζονταν. Δεν ταιριάζει και τόσο το «επεξεργάστηκαν πιο αριστερή γραμμή».

Από την άλλη, το «παρήγαν», τυπικά σωστότερο, είναι ελαφρώς κονισαλέο. Οπότε, εγώ θα έβαζα άλλο ρήμα, πολύ περισσότερο που το «παράγω» δεν στέκει και τόσο καλά στη συγκεκριμένη φράση.

* Και για να ισορροπήσω τα λάθη των κορυφαίων, μαργαριτάρι από την πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα της Τζοκεριάδας:

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η δημόσια σφαίρα διακατέχεται από διαφορετικούς κανόνες από την ιδιωτική σφαίρα».

Φοβάμαι πως πρόκειται για κοτσάνα. Διακατέχομαι σημαίνει «κυριεύομαι από ένα ισχυρό συναίσθημα» πχ από φόβο. Ασφαλώς ο πρωθυπουργός ήθελε να πει «διέπεται από κανόνες».

(Δεν βρήκα πουθενά το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του πρωθυπουργού, που υπάρχει στο βίντεο εδώ. Πάντως, και άλλα σημεία της, όπως το «τυλίχθηκε στις φήμες» ή το «διαμορφώθηκε σε μία παρωδία του» δεν στέκουν και τόσο καλά).

* Σε ρεπορτάζ από τη δικη της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα για τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή Μπαρμπαρούση, το σουπεράκι της ΕΡΤ έγραφε:

«H σβάστιγγα είναι σε όλα τα μουσεία της χώρας και τη Βουλή».

Το βίντεο μπορείτε να το δείτε και να το ακούσετε εδώ. Δεν ακούγεται καλά πώς το λέει η δημοσιογράφος, αν δηλ. λέει «σβάστικα» ή «σβάστιγκα».

Πράγματι, βρίσκει κανείς αν γκουγκλίσει λιγοστές ανευρέσεις των τύπων «σβάστιγγα» και «σβάστιγκα» (ίσως με έλξη από τη σφήγκα ή τη σφίγγα) αλλά πρόκειται για αποκλίνοντες τύπους που καλό είναι να αποφεύγονται.

* Γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη συνδρομητική σελίδα του:

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες πως το σύνολο των περίπου 1.000 αμερικανικών στρατευμάτων που αποσύρονται από τη βόρεια Συρία, αναμένεται να μεταφερθούν στο δυτικό Ιράκ και να συνεχίσουν την εκστρατεία ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και «να βοηθούν στην άμυνα του Ιράκ». «Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς…μιλάμε για βδομάδες όχι για μέρες», είπε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους, εν πτήσει για την Μέση Ανατολή.

«Η υπάρχουσα στρατηγική είναι αυτές οι δυνάμεις να μεταφερθούν στο βόρειο Ιράκ» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως αυτές αριθμούν περίπου χίλιες.

Χίλια στρατεύματα; Χίλιες δυνάμεις;

Σχολιάζει απολαυστικά ο φιλος Θέμης στη Λεξιλογία:

Σπάω το κεφάλι μου ποιο είναι το σωστό:

Α. Οι ΗΠΑ έχουν στη Βόρεια Συρία 1.000 στρατεύματα και 1.000 δυνάμεις. Τα 1.000 στρατεύματα θα μεταφερθούν στο Δυτικό Ιράκ. Μετά όμως θα γίνεται εκεί πατείς με πατώ σε, και πού να χωρέσουν οι 1.000 δυνάμεις. Οπότε αυτές θα μεταφερθούν στο Βόρειο Ιράκ.

Β. Οι ΗΠΑ έχουν στη Βόρεια Συρία 1.000 στρατεύματα. Τα στρατεύματα αυτά θα μεταφερθούν στο Δυτικό Ιράκ. Εκεί, με τη βοήθεια του Μεγαλοδύναμου, θα μετατραπούν σε δυνάμεις, με δίκαιη αναλογία 1 προς 1. Οι προκύπτουσες 1.000 δυνάμεις θα μεταφερθούν στο Βόρειο Ιράκ.

Στο πρωτότυπο, βέβαια, χρησιμοποιούνται οι όροι troops και forces, αλλά αν δεν θέλεις να βάλεις το ελαφρώς ανακριβές «1000 στρατιώτες» ή το παλιομοδίτικο «1000 άνδρες» (έχει και γυναίκες), η λύση είναι κάτι σαν «δύναμη 1000 ατόμων».

* Για να δείτε πόσο εύκολο είναι να φτιάχνεις χόακες. Παίρνεις ένα πραγματικό γεγονός: το βέτο που πρόβαλε η Γαλλία στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Παίρνεις και μια πραγματική φωτογραφία, του Μακρόν μπροστά στην Ακρόπολη.

Στην πραγματική φωτογραφία προσθέτεις εξωφρενικές δηλώσεις, με ελληναράδικο περιεχόμενο και με ύφος που μόνο ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει:

Εμμανουέλ Μακρόν: «Έβαλα βέτο στα σλαβόφωνα Σκόπια για να τιμωρήσω τους ανιστόρητους αφελληνισμένους ξερόλες που έβριζαν και προσέβαλλαν τα εκατομμύρια των Ελλήνων συμπατριωτών μου που κατέβηκαν στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία. 
Όπως ξέρετε… και έχω πει πολλές φορές, είμαι κι εγώ Έλληνας Μακεδόνας με μακρινή καταγωγή από την Θεσσαλονίκη. Περαστικά τους, ας πρόσεχαν, θα τα ξαναπούμε του χρόνου».

Στον πολτό που έχει για μυαλό ο ελληναράς, η είδηση έχει κάποια ψηγματα πειστικότητας, αφού ο δέκτης αχνοθυμάται ότι κάποιος Γάλλος πρόεδρος έχει μακρινή καταγωγή από Θεσσαλονίκη. Μακρόν, κανας Μακρίδης θα είναι.

Πρόκειται για χόακα χαμηλής δραστικότητας, που εύκολα ανασκευάζεται αλλά δημιουργεί ένα γενικό κλίμα. Κυρίως διαδόθηκε στα κοινωνικά μέσα, αν και υπήρξαν και κάποιοι ιστότοποι που τον φιλοξένησαν.

* Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, πάρε-βάλε λέμε την ασίστ, την πολύ καλή πάσα που δίνει κάποιος στον επιθετικό συμπαίκτη του, ο οποίος με μικρή προσπάθεια μπορεί να βάλει γκολ ή καλάθι -λέγεται και «έτοιμο γκολ».

Στη δημοσιογραφική αργκό, όμως, «πάρε βάλε» λέγεται το άρθρο που στέλνει πολιτικός ή επιχειρηματίας σε εφημερίδα ή σε ιστότοπο, έτοιμο προς δημοσίευση.

Το μόνο που έχει να κάνει στην περίπτωση αυτή ο αρχισυντάκτης είναι να ελέγξει το αρθρο μήπως έχει κάποιον μηνύσιμο χαρακτηρισμό και να το διαβιβάσει στον κακοπληρωμένο συντακτάκο για να το δημοσιεύσει.

Ετσι έγινε τις προάλλες με ένα άρθρο «πάρε βάλε» που έστειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον ιστότοπο iapopsi.gr:

Στο τελος του κειμένου, ο αρχισυντάκτης σημείωσε τις εξής οδηγιες προς τον κακοπληρωμένο συντακτάκο:

«Το στειλε ο λοβερδος για την χθεσινη καταθεση μανιαδακη βαλε κατι στο σαιτ χωρις χαρακτηρισμους (ωμος εκβιασμος).

Οχι την λεξη ενοχοποιησεις αλλα αν δεν μιλησεις».

Όμως ο κακοπληρωμένος συντακτάκος, κουρασμένος όπως ηταν από ατέλειωτες ώρες δουλειά, δεν είδε τις οδηγίες στο τέλος (βάζουμε κι ενα μπολντ κυριε αρχισυντάκτα, τίποτα αστεράκια έστω!) κι έτσι ανέβασε το άρθρο μαζί με τις μαρτυριάρες οδηγίες!

Το είδαν βέβαια και το διόρθωσαν, αλλά πολλοί πρόλαβαν και πήραν σκρίνσοτ (οθονιές που λέω εγώ).

* Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο φιάσκο. Ο αστικός μύθος λέει ότι κάποτε ένας υπουργός υπέγραφε το νομοσχέδιο και είχε πάνω από το κεφάλι του τον κομματάρχη να τον πιεζει για χαριστικές διατάξεις. Οπότε, απαυδημένος, σημείωσε «Και ό,τι άλλο θέλει ο κ. Αντωνόπουλος». Και, λέει ο μύθος, αυτό τυπώθηκε στο ΦΕΚ.

Μάλλον αρβύλα θα είναι.

Αντιθετως, είναι απολύτως αληθές ότι πριν από καμιά δεκαριά χρόνια η Καθημερινή, σε ένα ρεπορτάζ επικριτικό για τις χρηματοδοτήσεις ιδρυμάτων, τύπωσε την οδηγία «Λέο, δες το λίγο με τον Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί».

Δεν θυμάμαι ποιος είναι ο Λέο και ποιος ο Ζήρας, αλλά στην περίπτωση της Καθημερινής γράφτηκε ότι το μάρμαρο το πλήρωσαν η διορθώτρια και ο συντάκτης ύλης -όχι εκείνος που ζήτησε να χαλκευθεί η είδηση αλλά εκείνος που αμέλησε να κρύψει τη χάλκευση!

* Κι ένα μαργαριτάρι διεθνών διαστάσεων.

Θα προσέξατε ότι τα δελτία ειδήσεων στην αρχή της επιχείρησης των Τούρκων στη Συρία, την ανέφεραν ως «Άνοιξη (της) Ειρήνης».

Εδώ και μερικές μέρες έχουν αλλάξει και τη λένε «Πηγή (της) Ειρήνης».

Πώς και γιατί;

Στα αγγλικά, o τίτλος της τουρκικής επιχείρησης είναι Operation Peace Spring.

Τα αγγλικά είναι φτωχη γλώσσα, δεν έχουν τα αμέτρητα εκατομμύρια λέξεις της τρισχιλιετούς μας, και το spring μπορεί να σημαίνει είτε άνοιξη είτε πηγή.

Τελικά κάποιος αναρωτηθηκε τι νόημα βγάζει η άνοιξη Οχτώβρη μήνα, βρήκε το τουρκικό όνομα (Barış Pınarı Harekâtı), άνοιξε το ρημαδολεξικό να δει ότι πινάρ είναι η πηγή άνοιξη κι έτσι διορθώθηκε το λάθος.

Πάλι καλά που δεν το είπαν «ελατήριο ειρήνης»!

* Κωμικά λάθη στην τραγική είδηση για τους 39 νεκρούς μετανάστες στο φορτηγό στην Αγγλία. Στο ρεπορτάζ του in.gr, διαβάζουμε ότι κάποιος αρμόδιος δήλωσε:

«Από την μία πλευρά λόγω του προβλήματος των μεταναστών στο Ντόβερ και στο Καλάις, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι έλεγχοι απ΄ότι σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν μόνιτορ που ανιχνεύουν τους χτύπους της καρδιάς, ειδικά σκυλιά κι άλλα ειδικά τεχνικά μέσα που ελέγχουν τα φορτηγά που περνούν από εκεί», τόνε ο ίδιος.

«Από την άλλη το πέρασμα από το λιμάνι του Σέρμπουρ πιθανότατα δεν έχει τα ίδια μέτρα ασφαλείας με τις παραπάνω πόλεις γι΄αυτό και θεωρείται από τα κύρια μεταναστευτικά μονοπάτια στην ιστορία».

Λείπει φυσικά κάθε επιμέλεια από το μαρινάκειο τσαπατσουλείο (π.χ. τόνε αντί τόνισε) οπότε το Σέρμπουρ (Χερβούργο με τις ομπρέλες του ή έστω Σερμπούρ) ήταν αναμενόμενο να πάρει τον δρόμο για τη Xώρα των Αγνώριστων, την Απωνία -αλλά δεν περίμενα να μην γράψουν σωστά ούτε το πασίγνωστο Καλέ (Calais), που έγινε Καλάις, πράγματα αδιανόητα καλέ.

* Το «πολλοί περισσότεροι» θα άξιζε ίσως χωριστό άρθρο.

* Πολλή ύλη έπεσε στο σημερινό άρθρο -και επί του πιεστηρίου προσθέτω κάτι ακόμα, το μήνυμα της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως για την 28η Οκτωβρίου, το οποίο το κρίνω απαράδεκτο και στο περιεχόμενό του και πολύ κακογραμμένο, με περίεργες διατυπώσεις.

Διότι είναι τουλάχιστον ατυχής η διατύπωση:

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Φυσικά, η 28η Οκτωβρίου δεν τοποθετείται «στις παραμονές» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά σχεδόν 14 μήνες μετά την έναρξή του (1.9.1939).

Επίσης, είναι παράδοξο να χαρακτηρίζονται «κατακτητής» οι Ιταλοί στις 28 Οκτωβρίου -άλλη λέξη χρειαζόταν εδώ, εισβολέας, επιτιθέμενος, κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, το χειρότερο είναι η πλήρης απουσία των λέξεων «φασισμός» και «ναζισμός» από το κείμενο καθώς και η ταχυδακτυλουργική αναφορά στις «ακραίες φωνές του λαϊκισμού».

Περισσότερα δεν θα πω διότι σήμερα προσπαθώ να μην (πολυ)πολιτικολογώ, αλλά βρήκα ενδιαφέρον το εξής άρθρο, που κάνει αντιδιαστολή του απαράδεκτου μηνύματος της κ. Κεραμέως με το αντίστοιχο μήνυμα που είχε απευθύνει, το 2006, μια άλλη υπουργός Παιδείας, του ίδιου κόμματος αλλά όχι ακροδεξιά ούτε ανιστόρητη: η Μαριέτα Γιαννάκου. (Και αν θέλετε μόνο το μήνυμα της Μ. Γιαννάκου, εδώ).

* Και εδώ τελειώσαμε για τούτη τη βδομάδα. Το ιστολόγιο εύχεται σε όλους τους φίλους και τους αναγνώστες που γιορτάζουν, Δήμητρες και Δημήτρηδες, Μήτσους και Μίμηδες, χρόνια πολλά –μ’ ένα παλιότερο ευχετήριο άρθρο μας!

178 Σχόλια to “Makedonian μεζεδάκια”

  1. Spiridione said

    Υπάρχει και το θρυλικό πλέον «Κώστα προσάρμοσέ το» του Δήμου Περιστερίου

    https://www.kathimerini.gr/934077/gallery/epikairothta/ellada/h-diaygeia-ek8etei-ton-dhmo-peristerioy-kwsta-tis-exoyn-oi-promh8eytes-poy-8eloyme-alliws-prosarmose-to

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

  2. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα,χρόνια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους,με ιδιαίτερες ευχές για τους εορτάζοντες.
    Ωραία και τα μεζεδάκια. Εξ αφορμής, ακούω ένα ραδιοφωνικό σποτάκι για την Αττική Οδό.Που λέει «πάνω από το 90% των χρηστών,θεωρεί ασφαλείς τις διελεύσις…κλπ.»
    Τυπικά δείχνει σωστό.Αλλά εμένα,γιατίμου χτυπάει λάθος,και ψάχνω να ακούσω «θεωρούν»;
    Ίσως γιατί αν ήταν σκέτο «το 90%» θα το θεωρούσα αυτονόητα ουδέτερο,αλλα στη μορφή «πάνω από 90%» ατονεί;
    .- Το 90% ψήφισε Τάδε.
    – Πάνω από το 90% φήφισαν Τάδε.
    Εσείς τί λέτε;

  3. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    [Και πάλι, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!]
    Επειδή, όπως πολύ σωστά το γράφεις, η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «τοποθετείται την 1.9.1939″ (δηλ. στην ημερομηνία που η χιτλερική Γερμανία και η -λίγες ημέρες αργότερα- κομμουνιστική ΕΣΣΣΔ, κατασπάρασσαν συνεργατικά την Πολωνία), ίσως γι αυτό απουσίαζαν από το κείμενο της Κεραμέως οι λέξεις «φασισμός» και «ναζισμός». Αν τις ανέφερε, πιθανότατα θα υποχρεώνονταν να εμπλουτίσει την αναφορά στους υπαιτίους. 🙂

  4. π2 said

    Η ετυμολογία του ζεϊμπέκικου είναι όντως αρχαία και είναι προφανής. Προέρχεται από το γκέι και βάκχες. Εξηγούμαι:

    Στην απώτατη μητριαρχική προϊστορία της Κρήτης (περ. 45 χιλιάδες χρόνια πριν, μη σου πω και βάλε), κυριαρχούσε η λατρεία της Μητέρας των Θεών. Το θηλυκό ιερατείο της θεάς, οι βάκχες, λάτρευαν τη θέα με οργιαστικές εορτές, συνοδεία του βυζουκίου. Τα δίχως καμιά εξουσία αρσενικά της προϊστορικής Κρήτης διέδιδαν ότι οι ιέρειες ήταν γκέι (τζέι στα κρητικά, με το τζ να τρέπεται στα μεταγενέστερα ελληνικά σε ζ) κι έτσι ονόμασαν τον χορό τους ζεϊμπέκικο, χορό δηλαδή των γκέι βακχών.

    Κατά τη μετάβαση από τη μητριαρχία στην πατριαρχία, οι βάκχες μετετράπησαν σε ακολούθους του Διονύσου, τα πολεμοχαρή αρσενικά οικειοποιήθηκαν τον ζεϊμπέκικο χορό (όπως εξάλλου και το βυζούκιον) και τον μετέτρεψαν σε εργαλείο προβολής της ανδρικής κυριαρχίας.

  5. π2 said

    Για το Makedonia τι να πει κανείς; Ίσως μόνο ότι ο Μπογδάνος το ανέλαβε κι αυτό, ή μάλλον είχε προβλέψει την προδοτική εγκατάλειψη του k, γι’ αυτό και ο λογαριασμός του στο τουίτερ επιγράφεται constantinosbogdanos, με το περήφανο c μπροστά μπροστά.

  6. LandS said

    Αν όντως κατά πλειοψηφία με το Macedonia (400εκ γκουγκλιές) υπονοείται η Βόρεια Μακεδονία και με το Makedonia (8εκ γκουγκλιες) η δικιά μας, υπάρχει πρόβλημα.
    Η επιλογή του Makedonia θα σημαίνει παραδοχή ότι τουλαχιστον κατά 98% το Macedonia αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία.
    Κάτι που είναι αδύνατον γιατί κάπου 350εκ άνθρωποι στον πλανήτη λένε Μακεντόνια, γράφοντας το με Κ, και εννοούν ότι και εμείς οταν λέμε Μακεδονια (χώρες, αρχαία βασίλεια, περιοχές, περιφέρειες, γουατ χεβ γιου)
    Βλακεια η όλη υπόθεση.

  7. LandS said

    2 συμφωνώ και εγώ μαζί σου.
    …των χρηστών θεωρούν…

  8. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο καὶ χρόνια πολλὰ καὶ καλὰ στὸν συμπολυτονιστὴ Δημήτρη καὶ σὲ ὅλους τοὺς Δημητρίους καὶ ὅλες τὶς Δήμητρες τοῦ ἱστολογίου (καὶ ὅπου ἀλλοῦ).
    3. Μὰ δὲν χρειαζόταν νὰ ἀναφέρει πῶς ξεκίνησε τὸ κακό. Δὲν τιμοῦμε τὴν ἐπέτειο τοῦ Β’ΠΠ, ἀλλὰ τοῦ ἑλληνικοῦ ΟΧΙ πρὸς τὴ φασιστικὴ ἐπίθεση τῶν Ἰταλῶν, ὁπότε κανένας δὲν θὰ τὴν ὑποχρέωνε «νὰ ἐμπλουτίσει τὴν ἀναφορὰ στοὺς ὑπαιτίους», ὅπως γράφετε ἀγαπητὲ κ. Κατσέα ἀπὸ τὴν ὄμορφη Θεσσαλονίκη. Ὅπως ἀκριβῶς κανεὶς δὲν τὴν ὑποχρέωσε νὰ ἀναφερθεῖ στὸν λαϊκισμό, ποὺ εἶναι παντελῶς ἄσχετος μὲ τὸ θέμα – ἂν ἐπρόκειτο γιὰ ἔκθεση μαθητοῦ, θὰ κοβόταν πάραυτα ὡς ἐκτὸς θέματος.

  9. Καλημέρα

    Δεν τον πάω τον Κούλη αλλά η πρότασή του έχει κάποιο νόημα αφού το Makedonia ταυτίζεται με την ελληνική προφορά της περιοχής ενώ τα Macedonia (και Mazedonia ) όχι

  10. voulagx said

    Δηλαδη, στη συσκευασια ενος μακεδονικου προϊοντος θα αναγραφεται «Made in Makedonia» κι οχι «Made in Greece»;

  11. Αὐγουστῖνος said

    10: Ἀκριβῶς αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος ποὺ ὑπερτερεῖ στὴν ἀναζήτηση μέσῳ Γούγλη ὁ ὅρος macedonian, ἀφοῦ οἱ βορειομακεδόνες τὸ εἶχαν γιὰ παράγωγο τοῦ ὀνόματος τῆς χώρας τους, ὅπως ἐμεῖς ἀντίστοιχα ἔχουμε τὸ greek. Δὲν χρειαζόταν κὰν νὰ γίνει ἀναζήτηση, ἀφοῦ ἡ κοινὴ λογικὴ θὰ ἀρκοῦσε γιὰ τὸν ὑπολογισμὸ τοῦ ὑπερτεροῦντος ὅρου.

  12. Λεύκιππος said

    Πάντως ο Λοβέρδος θα μπορούσε να γίνει απίθανος δημοσιογράφος. Γράφει πολύ πειστικά και εντυπωσιακά ο μπαγάσας.

  13. Λεύκιππος said

    Και σε τρίτο πρόσωπο !!!

  14. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

    Εὐχαριστῶ γιὰ τὶς εὐχές καὶ χρόνια πολλὰ στὶς συνεορτάζουσες καὶ στοὺς συνεορτάζοντες.

  15. # 4

    Μάλιστα υπήρξε ένας άλλος λαός που λάτρεψε το ελληνικόν βουζούκιον (όλα από μας τα πήρανε οι π…) και επειδή όλες οι συνθέσεις του είχαν για βάση αυτό το όργανο ονομάσθηκαν Βασιβουζούκοι !!

  16. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, όπως τον Δημήτρη Μ.!

    10 Όχι, δεν αφορά το made in…, που το ρυθμίζει η Συμφ των Πρεσπών, αλλά τις εμπορικές ονομασίες που έχουν λογότυπο Macedonia.

    2 Kαι τα δύο είναι αποδεκτά, ενικός ή πληθυντικός. Ο κόσμος χτίζουν εκκλησιές.

  17. π2 said

    Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες ξέχασα να πω.

  18. f kar said

    3 » η -λίγες ημέρες αργότερα- κομμουνιστική ΕΣΣΣΔ» γιατί νωρίτερα από τις λίγες ημέρες δεν ήταν κομμουνιστική;

    Και τελοσπαντων αυτό ήταν typo, αλλά πώς να το κάνουμε στην Ελλάδα τότε εισέβαλαν φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο επ αυτού, ούτε χρειάζεται να ασχολούμαστε με την Ιστορία από κτήσεως κόσμου αν θέλουμε να αναφερόμαστε σε ένα ένα συγκεκριμένο γεγονός.

  19. f kar said

    3 » η -λίγες ημέρες αργότερα- κομμουνιστική ΕΣΣΣΔ» γιατί νωρίτερα από τις λίγες ημέρες δεν ήταν κομμουνιστική;

    Και τελοσπαντων αυτό ήταν typo, αλλά πώς να το κάνουμε στην Ελλάδα τότε εισέβαλαν φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο επ αυτού, ούτε χρειάζεται να ασχολούμαστε με την Ιστορία από κτήσεως κόσμου αν θέλουμε να αναφερόμαστε σε ένα ένα συγκεκριμένο γεγονός.

  20. Το «ουπς» έχει λεξικογραφηθεί;
    https://www.esos.gr/arthra/64752/ypoyrgeiodiagonismos-sta-sholeia-oyps-allazo-fylo-gia-mia-mera

  21. Pedis said

    Έγραψε τέτοια παπαριά η άριστη; Ο μον ντιε κελ Κεραμίς!

  22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @18, 19, κλπ. Φοβούμενος ότι θα επιχειρήσεις να με επιπλήξεις και τρίτη φορά, σπεύδω να αναγνωρίσω το λάθος μου και να παραδεχτώ ότι προέκταση ή περιορισμό των ιστορικών μας συλλογισμών κάνουμε μόνο όταν αυτοί αναδεικνύουν το δίκαιο και το μεγαλείο της ΕΣΣΔ..

  23. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλημέρα

    Χρόνια πολλά στον Δημήτρη Μαρτίνο, τον Mitsos και σε όλες και όλους που γιορτάζουν.

    Εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφέ μου, είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρεις κι αυτή την φορά. Σου ευχόμαστε οικογενειακώς καλή δύναμη για να το ξεπεράσεις και να ευτυχίσεις να δείς και το νέο σου εγγόνι. Η σκέψη μας μαζί σου.

    8 – » ἂν ἐπρόκειτο γιὰ ἔκθεση μαθητοῦ, θὰ κοβόταν πάραυτα ὡς ἐκτὸς θέματος.» Δεν είναι τυχαίο που έγινε υπουργός παιδείας. 🙂

  24. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Να χαίρονται τ’ όνομά τους οι εορτάζοντες/-ουσες.

    8 (κ.ά.)
    Συμφωνώ απολύτως, αλλά:
    Εγώ νόμιζα (-ίζω) ότι ο κ. Κατσέας έκανε πλάκα, βάζοντας και μια γελαστή φατσούλα στο τέλος! Δεν μπορεί να μη βλέπει την προφανή -μέχρι γελοιότητας- κοτσάνα…

    Η υπερ-«άριστη» κ. Κεραμέως και οι «άριστοι» συνεργάτες της ας πήγαιναν λίγο στη σελ. 204 του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ. Δημοτικού…
    (Τιμωρία αντιγραφής, με «αναδιατύπωση εις το ορθόν» 🙂 , θα βάζανε σε κάποιον μαθητή που θα έγραφε τη φράση ’’Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου’’ για την 28η Οκτωβρίου).

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ο πρωθυπουργός είναι έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος…». Δεν ξέρω αν είμαστε η τελευταία σοβιετία της Ευρώπης, αλλά, ως προς το δημοσιογραφικό επίπεδο των ΜΜΕ, είμαστε η Β.Κορέα της Ευρώπης. Αληθεύει ότι ο αυτός ο Τρουπής, που διορίστηκε κεχαγιάς των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ, είναι απλός απόφοιτος λυκείου; Ήξερα ότι τα λύκειά μας (κι ας τα γ… ο Νιόνιος) προσφέρουν άριστη εκπαίδευση, αλλά τόσο άριστη πια; 😜

  26. f kar said

    22
    όχι εντάξει υποχωρώ, από εδώ και πέρα θα σκέφτομαι την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ως εορτασμό
    α) της αντίστασης στην εισβολή της φασιστικής Ιταλίας το 1940, και
    β) της προτύτερης απόφασης διχοτόμησης της Πολωνίας από τη ναζιστική Γερμανία και την κομμουνιστική ΕΣΣΔ.

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στο Δημήτρη και τη Δήμητρα!

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες και ιδιαιτέρως στους αγαπητούς Δημήτρη Μαρτίνο και Μήτσο.

  28. Pedis said

    Καλά η Κεραμίς αλλά κι ο Κουλίς δεν πάει πίσω με τα Makedonia, Machedonia, Maghedonia κοκ.

    Τι μαλάκες με μάστερ μας έχουν καβαλήσει ρε γαμώτο το σοφό λαό μου

    ή τουλάχιστον το 22 τοις εκατό του που μας τους επέβαλε …

    Πολλές ευχές στους εορτάζοντες …

    (με το όνομα του Αγίου Ιβανόη της Ορθοδοξίας και μετά θάνατον Βουλγαροκτόνου )

  29. Costas X said

    Περί «Ζευβακχικού» «βυζουκίου» και «βυζού»(!) :
    Η εν λόγω φωτογραφία με το κείμενο αναρτήθηκε πρόσφατα και σε σελίδα του φέισμπουκ με τον τίτλο «Για την Κέρκυρα που αγαπάμε»! Φυσικά απάντησα αμέσως με σχόλιο, αναφέροντας Ζεϊμπέκους, μποζούκ, και Γκάς Πορτοκάλος. Η αναρτήσασα (sic) αρχικά απολόγήθηκε αόριστα, επικαλούμενη τον ενθουσιασμό λόγω άγνοιας, μετά όμως αμύνθηκε με νύχια και με δόντια γράφοντας μακροσκελέστατα σχόλια περί σεβασμού της διαφορετικής άποψης !!!

  30. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @8. Δεν θα το πιστέψεις, αλλά συμφωνούμε! 🙂 Δεν υπερασπίστηκα την Κεραμέως και το διάγγελμά της αλλά την σφαιρική αντίληψη και εμηνεία των ιστορικών δεδομένων. Και εν πάση περιπτώσει, αν την είχα μαθήτρια, θα την έκοβα στην Έκθεση για περισσότερους από το «εκτός θέματος» λόγους 🙂 🙂 [Είμαι κι εγώ συν-«πολυτονιστής» -στα χειρόγραφα αποκλειστικά!- αλλά σκράπας στα πληκτρολόγια, οπότε καταφεύγω στον μονοτονισμό]

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η υπουργός αναφέρεται και στο «επαναλαμβανόμενο μοτίβο». Πλεονασμός, έτσι; Και γράφει παρακάτω «είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.»
    Αφού χρειάζονται αναβίωση, σημαίνει ότι αυτές οι αξίες είναι ανενεργές. Άρα πώς μας επιτρέπουν να ζούμε σήμερα σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα; Ή δεν ζούμε σήμερα σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα; Προβληματική διατύπωση. Να ξαναγραφτεί, παρακαλώ, η έκθεση ιδεών, μέχρις ότου επιτευχθεί αρίστη διατύπωσις. 😜
    Πάντως, εμείς στις σχολικές γιορτές μας τονίζουμε δεόντως ότι δεν μας επιτέθηκαν Ιταλοί και Γερμανοί τουρίστες (σαν τους Ντουφτ και Μπασενάουερ ένα πράγμα) αλλά οι εγκληματικές δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού.

  32. Αὐγουστῖνος said

    30: Γιατί νὰ μὴν τὸ πιστέψω; Ἡ συμφωνία ἢ διαφωνία ἔχει νὰ κάνει μὲ θέσεις καὶ ὄχι μὲ ὀπαδισμούς. Καί, ἐν πάσῃ περιπτώσει, νομίζω ὅτι ἡ ἁρμονικὴ (στὸν βαθμὸ ποὺ ὑφίσταται) συνύπαρξη διαφορετικῶν ἀπόψεων στὸ παρὸν ἱστολόγιο ἀποτελεῖ ὕμνο πρὸς τὴν πολυφωνία καὶ σπάνιο εὕρημα, ποὺ ἀξίζει νὰ τὸ διατηρήσουμε ὅσο μποροῦμε καὶ νὰ τὸ προσέχουμε γιὰ νὰ συνεχίσουμε νὰ τὸ ἔχουμε.
    Ἐν τῷ μεταξύ, μόλις πρὶν ἀπὸ λίγο πληροφορήθηκα γιὰ τὴ νέα περιπέτεια τοῦ ἀγαπητοῦ μου φίλου Γς. Περαστικά του καὶ καλὴ ἐπάνοδο. Τὴν ἀγάπη ὅλων μας (;) ἐδῶ μέσα καὶ στὴν ἑπόμενη συνεστίαση εὔχομαι νὰ ἀνταμώσουμε ὅλοι οἱ χορτοφαγοφάγοι, τοῦ Γς συμπεριλαμβανομένου.

  33. Παναγιώτης Κ. said

    Κατά πρώτο, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

    Η δημοσιογραφία δεν έχασε τα τελευταία χρόνια την αξιοπιστία της.
    Απλώς τα τελευταία χρόνια δεν μένουν στο σκοτάδι τα κουσούρια της.
    Να θυμίσω το ρεπορτάζ του «έγκυρου» Βήματος περί επισκέψεως του Τούρκου πρωθυπουργού που όμως τελικά δεν ήρθε στην Αθήνα , το νερό του Καματερού, την … φραπελιά και γύρευε πόσα άλλα.
    Κτγμ είναι αρκετοί οι δημοσιογράφοι και αρκετοί οι πολιτικοί οι οποίοι βράζουν στο ίδιο καζάνι της αναξιοπιστίας. Κοινός τόπος και των δύο ομάδων, ο εύκολος εντυπωσιασμός.

    Όσο για τους χόακες, αυτοί βρίσκουν ανταπόκριση στους ευκολόπιστους και στους φανατικούς. Ιδιαίτερα οι δεύτεροι έχουν σφοδρή επιθυμία να βγαίνουν δικαιωμένοι όταν μέμφονται τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

  34. LandS said

    22 Όχι μόνο έχεις προσχωρήσει στην Βαλτικουγγρική ανιστόρητη αναθεώρηση αλλά γίνεσαι και τσαμπιόνι της.
    Γιατί μπλέκεις άσχετα μεταξύ τους πράματα; Το Αλβανικό έπος χρειάζεται τις σημερινές πολιτικές ορθότητες και τις τσαμπουνας έτσι στα ξεκουδουνα;
    Μα διάολε! Τι θεωρείς ότι ήταν ο Β’ΠΠ; Τρακάρισμα σε διασταύρωση χωρίς στοπ για να μοιραστούν ευθύνες;

    Η παρατήρηση ότι η Κεραμέως τοποθετεί την 28-10-40 πριν από την 1-9-39 και η απουσία αναφοράς στον φασισμό είναι σωστή, γιατί και τα δύο επικίνδυνα παραπτώματα τα έκανε.

  35. 9 Μα το Macedonia δεν ταυτίζεται ούτε με τη σλαβική προφορά (Μακεντόνια)

  36. sarant said

    29 Σεβασμός της διαφορετικής άποψης σε θέματα ετυμολογίας!

    35 Οι Αλβανοί, παρεμπιπτόντως, γράφουν Maqedonia

  37. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @24. Αχ αυτή η γελαστή φατσούλα! Κάποιες -λίγες, ευτυχώς- φορές, χαλάσαμε καρδιές επειδή δεν έβαλα αυτήν την φατσούλα, σε διατυπώσεις που εγώ πίστεψα ότι ήταν ολοφάνερος ο αστεϊσμός. Αντίθετα, επίσης κάποιες λίγες φορές, ενώ την έβαλα (και ήταν ολοφάνερο ότι δεν σοβαρολογούσα) εισέπραξα ασύμμετρες κακίες. Πάντως, νομίζω πως συμφωνούμε στο ότι η Κεραμέως θα ήτανε καλύτερο να προσλάβει ικανότερο γραμματέα/ λογογράφο!

  38. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα στην παρέα.

    Την παρεξηγήσαμε τη Νίκη, παίδες!

  39. LandS said

    9, 35, 36
    Ρε, το 6 δεν το διάβασε κανείς;

  40. ΓΤ said

    Να θυμίσουμε ότι το στρατηγείο του Ιβανιόλη γράφει στην είσοδό του «MaKedonia Palace» (https://news.gtp.gr/2018/09/04/makedonia-palace-unique-experiences-grekaddict-platform/)

  41. LandS said

    Τέρμα όλοι τα γέλια και θέλω τρόπο κόσμιο:
    Σας λέω, το ’40 δεν είχαμε παγκόσμιο.
    Πόλεμος δεν γινότανε, πριν πούμε εμείς «αέρα»
    και των ναζί οι εισβολές, ήτανε για βεγγέρα.
    Για φασισμό δεν έμαθα, τι θέλετε να κάνω;
    Με πρήξατε, λαϊκιστές…Βοήθα, ρε Μπογδάνο!

    Αντιγραμμένο από το Τουίτερ (Διονύσης Ελευθεράτος)

  42. Παναγιώτης Κ. said

    Υπάρχει μη φασιστική επίθεση;

  43. Costas X said

    36. ->29. Βεβαίως! Είναι αυτό που λέμε «σεβασμός της διαφορετικότητας» κάποιων! 🙂

    Πρόσφατα πάλι δέχτηκα ολομέτωπη επίθεση στην ίδια σελίδα, γιατί ανέφερα ότι ΙΣΩΣ η ονομασία του χωριού Σκριπερό να προέρχεται από το Shqipëri, επειδή κάποτε μετοίκησαν Αλβανοί στην περιοχή, πράγμα αδιανόητο για τους απογόνους των Φαιάκων! Εντελώς συμπτωματικά, πολύ κοντινό χωριό λέγεται Λιαπάδες από το επώνυμο Λιάπης, προσωνύμιο του βασιλέως Αλκινόου βεβαίως! 🙂

  44. Παναγιώτης Κ. said

    Δεν θυμάμαι πως ακριβώς το είχε γράψει ο Γιάννης Κουβάτσος.
    Κάπως έτσι: Ο παλαιός συντάκτης στην εφημερίδα συμβούλευε τον νέο να είναι φειδωλός στη χρήση των επιθέτων λέγοντάς του: Κάθε φορά που θέλεις να χρησιμοποιήσεις επίθετο πρέπει να παίρνεις… άδεια από τον αρχισυντάκτη που βρίσκεται δυο πατώματα πιο πάνω!
    (Γιάννη θύμισέ μας το).
    Θέλω να πω ότι, η χρήση επιθετικών προσδιορισμών δεν είναι ό,τι καλύτερο στον λόγο.
    (Δεν εννοώ πως η υπουργός τήρησε αυτό τον κανόνα… 🙂 )

  45. nikiplos1 said

    Άνθιμου και Γαζή γωνία, αλλά πάρα πολλοί νεότεροι, δυστυχώς πιστεύουν ότι ο Καραολής είχε το μικρό όνομα Δημήτρης.

  46. shiva39 said

    Καλησπερα. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες κ τις εορτάζουσες! Ντρέπομαι για τους πολιτικούς μας. Ντρέπομαι για το λαό που τους ψηφίζει…
    Ωραίο κ το σημερινό σας άρθρο, το απόλαυσα!

  47. Γιάννης Ιατρού said

    4/5 Πιδύο,

    κι όλα αυτά επιβεβαιώνονται και επιγραφικά βεβαίως – Ζωγραφίζεις σήμερα 🙂

    Θα προσέθετα πως αυτές οι διαπιστώσεις δεν περιορίζονται στην Κρήτη / Μινωικό πολιτισμό αλλά γενικά στον Αιγιακό χώρο / Κυκλαδικό πολιτισμό, όπως εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε π.χ. (παρ-)ακολουθόντας (από αριστερά προς τα δεξιά στην παρακάτω εικόνα) την εξέλιξη από το πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο …στο τηγανόσχημο σκεύος έως το σημερινό σήμα για την γυναίκα (και στα αναλογούντα μαγειρικά σκεύη) 🙂 🙂 κλπ. κλπ.

  48. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες του ιστολογίου, ανεξαρτήτως διαστάσεων 🙂
    Δημητρούλες έχουμε?

  49. Γιάννης Ιατρού said

    49: κάτι θα σου βρούμε, πόσο να βάλουμε;

  50. Γιάννης Ιατρού said

    48: Ξέχασα να βάλω και εικόνα από το συνοδεία βυζουκίου χορευτικό (ζεϊμπέκικο) στην Κρήτη

  51. ΣΠ said

    Πολύχρονοι Δημήτρη Μαρτίνε και Mitsos.

    Περιττά εισαγωικά: …περνάει δύσκολες στιγμές αφού «έχασε» την αδερφή του.
    http://www.gazzetta.gr/basketball/nba/article/1408185/sakil-o-nil-syntetrimmenos-apo-ton-thanato-tis-aderfis-toy

  52. ΣΠ said

    Μεζεδάκι από τον πλανητάρχη. Λέει ότι χτίζει τείχος στο Κολοράντο.

    Προσπάθησε να το δικαιολογήσει, καθόλου πειστικά.

  53. 50 Ευχάριστα γεματούλα τη θέλω, μπαλκονάτη και με πίσω αυλή. Και ομορφούλα. Τα κιλά τ’ αφήνω σε σένα και πρόσεξε μαύρε μου τι θα μου στείλεις.

  54. ΣΠ said

    Το πήρατε είδηση αυτό;
    https://luben.tv/stream/188409
    Ακόμα και αυτά τα στήνουν.

  55. Γιάννης Ιατρού said

    55: 😂😂😂 αυτή ρε συ δεν την ξέρει ούτε η μάνα της, εμείς θα το ‘χαμε πάρει είδηση;

  56. Πέπε said

    Δε θ’ αντέξω άλλη ετυμολογία του ζεϊμπέκικου.

    Θα αναφέρω όμως ότι το ίδιο το μπουζούκι (όχι η λέξη) είναι αρκετά τρισχιλιετές, η παρουσία και χρήση προδρομικών του οργάνων στην Ελλάδα τεκμηριώνεται από την αρχαιότητα (δε θυμάμαι ακριβώς αιώνα, π.Χ. πάντως), και πριν έρθει στην Ελλάδα μετρούσε ήδη κάμποσους ακόμη αιώνες στη Μεσοποταμία.

  57. Γιάννης Ιατρού said

    54: αυτή ταιριάζει στα γούστα σου, ε; (γεματούλα, μπλακονάτη κλπ.) 🙂

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    45: Όπως ακριβώς το λες, Παναγιώτη. Να προσθέσω μόνο ότι ο νέος συντάκτης ήταν ο Χεμινγουέι. Ανέφερε αυτό το περιστατικό, για να «δικαιολογήσει» το ξηρό ύφος της λογοτεχνικής γραφής του. ☺

  59. Μήπως το «ζεϊμπέκικο» και το θέμα με τον Μακρόν ξεκίνησαν από κάποια τρολ; Ειδικά το δεύτερο, νομίζω ότι θα μπορούσα να το είχα γράψει κι εγώ, αν είχα χρόνο για τρολάρισμα.
    Σχετικά με την Κεραμέως, εγώ θα διαφωνήσω. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει πότε άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σε μία χώρα που, από τότε που ήμουν παιδάκι, όλοι γκρινιάζουν επειδή οι έφηβοι δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, το να μην ξέρει η υπουργός της αριστείας πότε άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και να στέλνει τέτοιο μήνυμα την επέτειο της εισόδου της χώρας μας σε αυτόν, είναι πολύ τραγικότερο από το να μην αναφέρει τον φασισμό ή τον ναζισμό.

    9
    G, φοβάμαι ότι όταν ασχολείται κανείς με τη λατινική γραφή του ονόματος Μακεδονία, δεν πρέπει να σκέφτεται τι «ακούγεται» σωστότερα ούτε τι εμφανίζεται περισσότερες φορές (ελπίζω να είναι αλήθεια ότι το άρθρο ήταν χόακας), αλλά ποια γραφή φέρνει στο μυαλό τον Μέγα Αλέξανδρο και ποια φέρνει στο μυαλό Σλάβους. Φοβάμαι ότι η Βικιπαίδεια στα αγγλικά και στα ισπανικά, τις δυο πιο διαδεδομένες γλώσσες με λατινικό αλφάβητο, έχουν λήμμα Macedonia για την αρχαία Μακεδονία.

  60. ΣΠ said

    60
    Σωστά, αν θέλαμε να είναι πλησιέστερα στην ελληνική προφορά θα γράφαμε Makethonia.

  61. Πέπε said

    @60:
    > > Φοβάμαι ότι η Βικιπαίδεια στα αγγλικά και στα ισπανικά, τις δυο πιο διαδεδομένες γλώσσες με λατινικό αλφάβητο, έχουν λήμμα Macedonia για την αρχαία Μακεδονία.

    Εμ, φυσικά!

    Στα λατινικά μιλούσαν για Macedonia από τότε που υπάρχει. Αντίθετα, οι Σλαβομακεδόνες λένε Makedonija, makedonski κλπ.. Το ότι οι τρίτες χώρες αναφέρονται στη Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας ως (Ν.) Macedonia οφείλεται σε κεκτημένη ταχύτητα: χρησιμοποιούν τη λέξη που είχαν ανέκαθεν, χωρίς να έχουν προβλέψει ότι (α) κάποια στιγμή θα λάβει δύο σημασίες που είναι απαραίτητο να διακριθούν, (β) ο ΚΜ και η Γκουγκλ θα σκεφτούν να μοιράσουν τις δύο έννοιες σε δύο διαφορετικές λέξεις!

    Αν είναι να γίνει τέτοια μοιρασιά, το λογικό θα ήταν να γίνει ακριβώς αντίστροφα: με Κ για τη δημοκρατία, αφού έτσι είναι στη γλώσσα τους, και με C για το ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα, αφού έτσι το έλεγαν ανέκαθεν στις λατινογενείς ή λατινικής επιρροής γλώσσες.

    (Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να επιβάλουμε στους Αλβανούς τι θα κάνουν μ’ αυτό το ανοικονόμητο q τους -ποια είναι τελικά η Maqedonia?- , στους Γάλλους αν θα βάζουν τόνο και ποιον, στους Γερμανούς αν η κάθε ονομασία θα λήγει σε -ien ή -ia κ.ο.κ.. Δεν μπορεί ο κάθε λαός να μιλάει και να γράφει τη γλώσσα του όπως νομίζει ο ίδιος, τι το κάναμε εδώ μέσα!)

  62. sarant said

    41 Καλό!

    43 Όλα από μας τα πήρανε!

  63. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

    #0: Νικοκύρη, μάλλον και σου ξέφυγε 🙂 …«άνοιξε το ρημαδολεξικό να δει ότι πινάρ είναι η άνοιξη κι έτσι διορθώθηκε το λάθος.»

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κεραμιδέως
    https://twitter.com/ramon85_/status/1187759782075211776

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    33″Η δημοσιογραφία δεν έχασε τα τελευταία χρόνια την αξιοπιστία της.»
    Όχι, πάντα ήταν αναξιόπιστη, πλην φωτεινών εξαιρέσεων. Δεν θυμάμαι, όμως, ποτέ τέτοια ομοφωνία στην άκριτη υποστήριξη ενός κόμματος και ως αντιπολιτευόμενου και ως συμπολιτευόμενου. Αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, όπου και εκεί πρέπει να βαδίζουμε επιφυλακτικά, θα ζούσαμε σε πλήρες σκότος, βασιζόμενοι μόνο στις προσωπικές καθημερινές εμπειρίες μας.

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ανθρωποι και ιδιώτες

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, κάνουν το χρέος τους: επισκέπτονται με τους μαθητές τους το Μνημείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο. Θυμάτων Ναζισμού, έτσι; Όχι Θυμάτων της Βίας και του Πολέμου γενικώς και αορίστως.
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/216376_2000-mathites-gia-tin-28i-oktobrioy-sto-distomo-gia-anti-nazi-mathima

  68. Καλησπέρα (άρχισε να πέφτει ο ήλιος 🙂 )
    Χρόνια πολλά σ’ όλους όσοι (είδατε; μαθαίνω) γιορτάζουν.

    Η Μαριέττα προσπάθησε να ισιώσει διάφορα στραβά στο Παιδείας, χωρίς φανφάρες μάλιστα. Επόμενο ήταν να αντικατασταθεί από άριστους (Άρης, Ευριπίδης, Άννα και πάει λέγοντας)! 🙂

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    69: Έτσι είναι. Στα 33 χρόνια που εργάζομαι στη δημόσια εκπαίδευση, η Μαριέττα Γιαννάκου είναι από τους λίγους λογικούς υπουργούς Παιδείας που θυμάμαι.

  70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    54 – Μήπως θέλεις και κανέναν αράπη; ☺

  71. aerosol said

    #4
    Φίλτατε Π2, σέβομαι την φιλομάθειά σου, όμως σε αυτή την περίπτωση έπεσες θύμα της προπαγάνδας των Τουρανομογγόλων!

    Το ζεϊμπέκικο προέρχεται από το ζέω + μπεκ. Έχει επιμελώς αποκρυφθεί πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι αρχαιοελληνική εφεύρεσις. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η εξελιξη των εγχυτήρων (μπεκ) στα συστήματα έγχυσης καυσίμων. Όπως καταλαβαίνετε, οι Μύστες μηχανικοί που ασχολούνταν με το fuel injection θεωρύνταν ιερά πρόσωπα. Όταν -κατά την διάρκεια των δοκιμών τους- άγγιζαν το μπεκ που είχε υπερθερμανθεί, προέβαιναν σε μια σειρά περίεργων χορευτικών κινήσεων με τα χέρια τους να κινούνται στο πλάι και πάνω, για να φύγει το κάψιμο. Φώναζαν «ζέει!» για να δηλώσουν την υπερθέρμανση του μπεκ.

    Η μοναδική αισθητική των κινήσεών τους κατά την εποχή της τελειοποίησης των σχετικών συστημάτων, καθώς και το επιφώνημα που δήλωνε πως ζεματίστηκαν, αντιμετωπίστηκαν με δέος από τα πλήθη των συγκαιρινών τους και οδήγησαν στην τελετουργική κινησιολογία που μας έδωσε το ζεϊμπέκικο. Ας σημειωθεί πως έτσι εξηγείται το ότι το ζεϊμπέκικο δεν έχει προκαθορισμένα βήματα: υπάρχουν συγκεκριμένα και αναγνωρίσημα μοτίβα αλλά ο χορός αποδίδει και τον εκστατικό αυτοσχεδιασμό του ζεματισμένου Μύστη, που δεν υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες!

    [Ευχές στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, και περαστικά στους ταλαιπωρούμενους ασθενείς μας!]

  72. mitsos said

    Καλησπέρα
    Ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας
    Χρόνια πολλά σε όλους
    Τις διάιτερες ευχές στον Δημήτρη Μαρτίνο.
    🍰🍰🍰

    Αυτά τα μεζεδάκια έχουν περίεργη γεύση …

    Τελικά τα υπολείμματα που έψαxναν το 75 ήταν κρυμένα στο σπίτι του κεραμοποιού !

    Ούτε αυτή η Επιχείρηση «πηγή Ειρήνης» ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα.

    Πάντως για μας τους φυσικούς ( φυσικούς και αφύσικους spring δεν είναι μήτε η Άνοιξη μήτε η πηγή κι ας λέει ότι θέλει ο γκουγκλης…

  73. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    58 – Ρε τι πάς να του πλασάρεις του Χτήνους, αυτή έχει γίνει από χρόνια σκράπ.☺

    72 – Η έγκυρη λαϊκή ιστορική έρευνα σε όλο της το μεγαλείο, ο Π2 την πήγε στον ουρανό κι εσύ την έφτασες στον θεό. ΑΞΙΟΙ. 👍👋👏☺

  74. Πέπε said

    Επίσης, ένα σχόλιο για τη μέθοδο που φέρεται να ακολούθησε ο ΚΜ, δηλαδή να ρώτησε «την» Γκούγκλ:

    Δεν πολυκατάλαβα ακόμη τι είναι αλήθεια και τι χόακας, αλλά και όλο ψέμα να είναι, έχει μια αληθοφάνεια. Πράγματι, συχνά γκουγκλάρουμε για να δούμε ποιαν από δύο εκδοχές κάποιας πληροφορίας ασπάζονται περισσότεροι. Π.χ. πώς γράφεται η τάδε λέξη, με η ή με ει; Γκουγκλάρω τις δύο ορθογραφίες, βρίσκω τόσα ευρήματα για τη μία, τόσα για την άλλη, και καταλήγω αν η μία είναι πιο σωστή ή είναι περίπου ισοδύναμες.

    Αυτό δεν είναι απλώς Μεσαίωνας, είναι πρωτογονισμός. Θεωρώ ότι κάτι ισχύει όχι γιατί βρήκα μια πειστική εξήγηση, αλλά απλώς γιατί βρήκα ότι έτσι θεωρούν οι περισσότεροι.

    Ας μεταφέρουμε την ίδια μεθοδολογία εκτός του υπολογιστή μας: αναφέρω σε μια ομήγυρη τη φράση «αν αύριο πεθάνω», και μετράω πόσοι θ’ αρχίσουν να χτυπάνε ξύλο. Αν είναι περισσότεροι, συνάγω ότι είναι σωστό και αποτελεσματικό να χτυπάω ξύλο προκειμένου να αποτραπεί ο θάνατος.

    Για το πώς ξεκίνησαν τέτοιες προλήψεις, η ανθρωπολογία ή άλλοι επιστημονικοί κλάδοι μπορούν να δώσουν διάφορες απαντήσεις. Για το πώς όμως συνέχισαν να υπάρχουν, η εξήγηση είναι πολύ απλή: ο καθένας τις δεχόταν επειδή τις είχαν ήδη δεχτεί οι περισσότεροι γύρω του.

    Μόνο που αυτά συνέβησαν τον καιρό που ο άνθρωπος δεν είχε τη δυνατότητα να βρει ή έστω και να αναζητήσει άλλες εξηγήσεις. Σήμερα, το βασικό εργαλείο με το οποίο μπορώ -προχείρως, ως ιδιώτης, όχι ως επιστήμονας- να βρω την πειστική απάντηση είναι και πάλι «η» Γκουγκλ, επιλέγω όμως να την χρησιμοποιήσω αλλιώς.

  75. 58 Θα σου τα ‘ψελνα καταλλήλως κ/ψ αλλά με πρόλαβε ο Λάμπρος στο 74. Ντροπής πράματα.

    72 Να συμπληρώσω (σε παγκόσμια πρώτη στο Σαραντακέικο, πιένες λέμε) πως και το απτάλικο από την ίδια εποχή χρονολογείται. Βλέποντας τις ερυθροπυρωμένες, άλικες εξατμίσεις των οχημάτων που ξαμολάγανε κοπάδια αλόγατα κάτω απ’ το καπώ, φώναζαν αυτό που πολύ αργότερα πέρασε στην αγγλική ως apt=κατάλληλο, έτοιμο κλπ.

  76. ΓιώργοςΜ said

    Καλησπέρα!
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες.
    Είμαι στην Κρήτη σήμερα, αλλά φεύγω σε λίγες ώρες και δεν προλαβαίνω να κάνω επιτόπια έρευνα για το ζεϊμπέκικο, αλλά το μπει που ζέει με καλύπτει περισσότερο 🙂

  77. Αλέξανδρος said

    Κρίμα πραγματικά αυτό με το Macedonian, Makedonian.
    Παραχωρούμε το brand name ;;;; !!!! Αυτό πια κι’αν είναι…
    Πριν από πολλά χρόνια είχα προτείνει να χρησιμοποιηθεί το όνομα Makedonijan για τούς σκοπιανούς και το Macedonian να παραμείνει ως προσδιοριστικό για τον ελληνικό χώρο. Αυτό είχε τεράστια πλεονεκτήματα για μάς και απέκλειε τούς σκοπιανούς από τη χρήση τού ονόματος Macedonian. Μόνο του μειονέκτημα ήταν ότι στις σλαβικές γλώσσες δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτή η διαφορά όπως σε όλες τίς άλλες γλώσσες τής γης. Βέβαια τότε κανείς δεν με άκουσε (αν και κάποια στιγμή βγήκε ο τότε ρώσος υπουργός εξωτερικών και το πρότεινε ως λύση,αλλά το απέρριψαν όλοι (και οι δικοί μας).
    Σήμερα, όμως, αν ισχύει η είδηση, πάμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Τόσο άσχετοι είναι αυτοί που περιβάλλουν τον πρωθυπουργό;

  78. ΓιώργοςΜ said

    76 τέλος: Πλησιάζεις. Άπτω+άλικο (πιάσε κόκκινο) είναι η σωστή ετυμολογία

  79. Μαρία said

  80. ΣΠ said

    80
    …και να αμολάς κοτρώνες.

  81. Μαρία said

  82. ΣΠ said

    82
    Από κάτι τέτοια εμπνεύστηκε η Νία Βαρντάλος το σενάριο της ταινίας.

  83. Γιάννης Ιατρού said

    74α: Χαχα, τα παρακολουθείς βλέπω! 🙂

    72: Αεροζόλ, δεν μας είπες όμως τίποτα για το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής αυτών των μπεκ, στο Χρυσοκάμινο της Κρήτης.

  84. Υπάρχει και δεύτερη ανάγνωση για τα φρονήματα και για την ιστορική παιδεία της κ. Κεραμέως. Όταν γράφει ότι η 28η Οκτωβρίου 1940 τοποθετείται χρονικά «στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», εννοεί ότι είναι πριν την 22 Ιουνίου του 1941, οπότε ο Χίτλερ παραβίασε το Σύμφωνο Μολοτωφ-Ρίμπεντροππ και επετέθη στην Σοβιετική Ένωση (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα).
    Αυτό κάλλιστα μπορεί να σημαίνει ότι, κατά την κ. Κεραμέως, ο πραγματικός Β’ Παγκόσμιος άρχισε (να είναι Παγκόσμιος) όταν παραβιάστηκε το διαβόητο Σύμφωνο Ρ/Μ. Και εάν αυτό όντως συμβαίνει, τότε τα μεν φρονήματα της κ. Κεραμέως δεν είναι (ακρο)δεξιά, αλλά κρυπτοκομμουνιστικά – και μάλιστα τηρεί το δόγμα της λεγόμενης Υπερσταλινικής (κατά το υπερρεαλιστικής) Σέχτας -, η δε ιστορική της παιδεία, τυπικά και από τη δική της σκοπιά είναι άψογη, όποια και άν είναι η ουσία ή η επικρατούσα θέση των ιστορικών. 🙂
    Για όσους δεν ξέρουν, η σέχτα αυτή ακόμη επιμένει ότι το Σύμφωνο ήταν μεγαλειώδης πράξη προλεταριακού διεθνισμού.

    Προσθέτω ότι η κ. Κεραμέως αποκλείεται να ανήκει στην άλλη, την Υπεργαλλόφιλη (γνωστή και ως Παλαιοκαραμανλική) Σέχτα, γνωστή από το σύνθημα «Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία», διότι η επίθεση του Χίτλερ στη Γαλλία άρχισε στις 10 Μαΐου 1940, δηλ, είναι προγενέστερη της 28ης Οκτωβρίου 1940. Άν ανήκε στη σέχτα αυτή, η κ. Κεραμέως σε καμμιά περίπτωση δεν θα υποβάθμιζε τόσο το ήδη συντελεσμένο τον Οκτώβριο δράμα της Γαλλίας, με τα Μαζινά, τα Βισιά και τα λοιπά. 🙂
    Συμπέρασμα – μέχρις αποδείξεως του εναντίου: Για την (δίπλευρη, Ρ+Μ) υποδούλωση της Πολωνίας και την με άλλο τρόπο δίπλευρη υποδούλωση της Γαλλίας (Χίτλερ + Πεταίν) η κ. Καραμέως λέει σιγά τα ωά. Ο Μεγάλος Πόλεμος άρχισε μόλις παραβιάστηκε το Σύμφωνο, με την επίθεση του Χίτλερ εναντίον της Μεγάλης Σοβιετικής Πατρίδα;.
    Άλλωστε, στην Ελλάδα είναι συνήθης πρακτική: Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε ό,τι δηλώνουμε, και τα ιστορικά γεγονότα είναι όπως μας αρέσουνε. 🙂
    Εδώ, ο άλλος (δεν θυμάμαι ποιός ακριβώς; – μήπως ήταν περίπου συνώνυμος τρισμέγιστου μυθιστοριογράφου;), μας είπε πρόπερσι ότι η Πολωνία συνεργάστηκε με τον Άξονα.
    Με τις υγείες μας, άς φυλαγόμαστε από εγχώρια και εισαγόμενα fake things (ελληνιστί μαïμούδες) – και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Παιδιά η κυρα Κεραμέως είχε βαφτίσα, με προσκαλεσμένη τη Μαρέβα,υπέρκομψη καθώς λένε οι διατεταγμένοι έκπληκτροι ηλε-ντελάληδές τους και όσο να ‘ναι μια κόμπλα, ένα άγχος το είχε κι έτσι η βγιαστικιά τα εμούσκεψεν!
    (Όχι, φωτό δε βάνω)
    Ρε πού πάμε ρε, πού πάμε!

  86. Μαρία said

    55
    Δηλαδή πράγματι σερβίρονται αυτά τα σκουπίδια https://twitter.com/ChristosXanthak/status/1187422385089236992

  87. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το πιθανότερο είναι ότι η Κεραμέως ανήκει στη σέκτα Μαυρογιαλούρου: «Γιώργο, έγραψες το μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου; Έβαλες μέσα κι εκείνο το ωραίο που σου είπα; Εκείνο που το θαύμασες, που μου είπες τι είπατε τώρα, κυρία υπουργέ! Το έβαλες,ε; Μπράβο, Γιώργο. Πολύ κουράζομαι, Γιώργο, πολύ κουράζομαι». Δεν είναι και καμιά πρωτοτυπία, οι Γιώργηδες γράφουν τα πρωθυπουργικά και υπουργικά μηνύματα, γνωρίζοντας καλά, βέβαια, μέσα σε ποια όρια πρέπει να κινηθούν.

  88. spyros chamenos said

    Συγχωρέστε μου το άσχετο του σχολίου, αλλά ήθελα να το μοιραστώ με κάποιον, κι έχει και την σχέση του με τον Β’ Παγκόσμιο.
    Το μήνυμα της Κεραμέως το διάβασα ολόκληρο, αυτό που σας ποστάρω, όχι. Σταμάτησα στη Βουλγαρία και την Αλβανία, κομμουνιστικές χώρες, σύμμαχοι του Άξονα.
    http://marketnews.gr/article/2452074/tha-sas-sygxwrhsoume

  89. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Έγινε το εξής σχόλιο από Πατησιώτη, που το κράτησα επειδή δεν μου άρεσε ο… γραφικός του χαρακτηρας:

    Στο μήνυμα της (2006) για το ΟΧΙ που προβάλλετε ως υπόδειγμα μηνύματος, η κ. Γιαννάκου κάνει ένα φοβερό λάθος που σας διέφυγε: Αναφέρει ως πραγματικότητα το fake τηλεγράφημα του Τσώρτσιλ προς το Μεταξά. Γράφει επί λέξει:
    «Ο ίδιος ο Άγγλος Πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσώρτσιλ, σε τηλεγράφημά του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφέρει: «Η γενναιότητα και αποφασιστικότητα των Ελληνικών στρατευμάτων, που πήραν μέρος σ’ αυτές τις επιχειρήσεις κέρδισαν τον θαυμασμό όλων των ελευθέρων λαών του κόσμου».»

    Αλλά το μόνο υπαρκτό τηλεγράφημα του Τσώρτσιλ προς το Μεταξά είναι αυτό που έστειλε 28η Οκτωβρίου ανήμερα: https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%A4%CF%83%CF%8E%CF%81%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BB_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%99._%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AC_(28-10-40)

    Παρακαλώ διορθώστε γιατί εκτίθεται το ιστολόγιο. Δεν μπορεί να στηλιτεύετε (και πολύ ορθά) την Κεραμέως που νομίζει ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν στις παραμονές του Β΄Παγκ. Πολέμου και να αφήνετε στο απυρόβλητο τη Γιαννάκου που παρέθεσε στο μήνυμά της fake τηλεγράφημα του Τσώρτσιλ. Αν υπήρχε το τηλεγράφημα που παραθέτει η Γιαννάκου, οι ακροδεξιοί θαυμαστές του Μεταξά θα το είχαν κάνει σημαία

  90. sarant said

    64 Ωχ, ευχαριστώ για τη διόρθωση!

    81 Μάλλον το βελτιώνεις

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    90: Πατησιώτης; Α, όλα κι όλα, Βάτμαν: Κάτω τα χέρια απ’ τα Πατήσια!

  92. dryhammer said

    Έχει καταντήσει γραφικός ο κωλοχαρακτήρας…

  93. Jorge said

    Οφτή οπτή, να ναι και ότι άλλο αν θέλει ας είναι, κέραμος, λίθος , άνθρακας ,

  94. 89. Είδατε που σας λέω; Οργιάζουν οι σεχτες στην Ελλάδα.
    Εκτός από τον Υπερσταλινική, την Παλαιοκαραμανλική (και την Μαυρογιαλουρική Σέκτα-Στέγη, που τροφοδοτεί τα ταμεία των επί μέρους Σεκτών), μήπως βρήκατε και ίχνη που οδηγούν στη Σέκτα με την Μηχανή του Χρόνου;
    Υπάρχει και άλλη εκδοχή: H ιστορία με τις σέχτες είναι η politically correct άποψη. Στην πραγματικότητα ο περίφημος Βόρις Γ’ , πλήρες όνομα Βόρις Κλέμενς Ρόμπερτ Μαρία Λούντβιχ Στανίσλαους Ζακσ-Κομπουργκ-Γκότσκι, γιός του Φερδινάνδου Α’, μικρανεψιός της μεγάλης Βασίλισσας Βικτωρίας, Βασιλιάς της Βουλγαρίας 1918-1943, ήταν χαρακτηριστική φιγούρα βασιλοκομμουνιστή ή κομμουνιστάνακτα. Ήταν ο αρχηγός του κράτους της Βασιλευομένης Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας 🙂
    Όσο για τον επίσης κομμουνιστάνακτα της Αλβανίας Αχμέτ Ζόγου, δεν εκθρονίστηκε εξαιτίας της εισβολής του Μουσολίνι στην Αλβανία τον Μάιο του 1939, αλλά ήταν ο κρυφός καθοδηγητής της απόβασης – ένας Αλβανός Κουίσλιγκ και μάλιστα με γαλάζιο αίμα.
    Με τις υγείες μας και πάλι, φέικ εδώ, φέικ εκεί και φέικ παραπέρα

  95. Pedis said

    Οι ιδιαίτεροι λόγοι στον πανηγυριώτικο λόγο της Κεραμέως ή είναι δύο ή είναι τέσσερις, ο αριθμός εξαρτάται από τη διάθεση του αναγνώστη. Τρεις, πάντως, δεν είναι.

    Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

    Αγαπητοί κύριοι και κυρίες Εκπαιδευτικοί,

    Γιορτάζουμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μακράς και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

    Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

    Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν.

    Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

    Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας. Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο. Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον.

    Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

    Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

  96. Μαρία said

    Το ξέρατε οτι όποιος δεν εκλέγεται βουλευτής περιμένει στον πάγκο και αυτοαποκαλείται αναπληρωτής;

    Απο δω: https://twitter.com/BabisKarathanos/status/1187760009796558848

  97. Pedis said

    Γενικά το κείμενο έχει τα χάλια του τα μαύρα, πήχτρα στο σλόγκαν.

    Και άκου ο ατομικισμός που μαστίζει την ανθρωπότητα να είναι το κυριώτερο πρόβλημα σήμερα …

    δεν θυμίζει αυτό;

    O μαφιόζος στο τιμόνι οδηγεί στους δρόμους του Παλέρμο και λέει ότι η πόλη είναι η ομορφότερη του κόσμου αλλά υποφέρει από τρεις σοβαρές πληγές:

    1ον οι εκρήξεις της Αίτνας,

    2ον η ξηρασία και

    3ον και κυριώτερο … το κυκλοφοριακό πρόβλημα!

  98. Pedis said

    ρουλ οβ θαμπ: να μην εμπιστεύεστε για τα κοινοβουλευτικά και τα υπουργικά αξιώματα τους κατόχους (και αυτοδιαφημιστές) μάστερ.

    Ναι σε όλους τους άλλους … στους κατόχους από διδακτορικό και πάνω και από πτυχίο και κάτω. Όχι με μάστερ!

    Αποτελεί εγγύηση ότι θέλουν να κρύψουν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα στο πτυχίο και ότι δεν είναι ικανοί για διδακτορικό!!

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο.»

    «Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας.»

    Αυτό το έμφυτο της τάσης είναι προϊόν αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας ή αξίωμα της εθνικής μας μεταφυσικής; Έλα, κέντρο, τι να λέω στα παιδιά, ακούει κέντρο, όβερ, θέλω σαφείς οδηγίες, όβερ.

  100. sarant said

    97 Ωχ!

  101. 70 Αυτή κι ο Σουφλιάς. Σ’ αντίθεση με κάτι τιτλούχους πανεπιστημιακούς. (Βέβαια, δεν υποτιμώ το Γιωργάκη. Δυο φορές έγινε υπουργός με προικούλα. Κάτι είδαμε υλικό 🙂 )

    «Ας στείλουμε, λοιπόν, σήμερα, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ένα σαφές αντιπολεμικό μήνυμα, ένα μήνυμα συναδέλφωσης, ειρηνικής συμβίωσης και ανεκτικότητας, σε μία εποχή, κατά την οποία η ειρήνη δεν αποτελεί δεδομένο αγαθό για όλους τους λαούς του κόσμου.» έλεγε το 2006. Είμαστε σήμερα για τέτοια κατακλείδα σε υπουργικό μήνυμα;

  102. sarant said

    97 Βγήκε έκτος, αλλά εκλεγονταν τρεις (με πρώτον τον Κυριάκο άνευ σταυρού)

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    97, 103: Όπως λέμε όγδοος ολυμπιονίκης. ☺Κάτι που είναι απείρως δυσκολότερο και τιμητικότερο, βέβαια.

  104. Γιάννης Ιατρού said

    89: Δες ρε παιδί μου, τι επώνυμο το υπογράφει το «άρθρο» και θα καταλάβεις: Αγοραστός !!! 🙂

  105. spiral architect 🇰🇵 said

    Για να μην γυρίσουμε από την Αλβανία με άδεια χέρια.

  106. loukretia50 said

    72. Π2 !!! ρισπέκτ!
    Αεροζόλ, καταπληκτικό, με έπεισες!
    Αν μου επιτρέπεις, θάθελα να σιγοντάρω :

    Η μυσταγωγία του ζεϊμπέκικου
    Μύστης αρχαίος μηχανικός ,fuel injection CEO*
    ——————————- / * (αρχαία προφορά : σέο)
    των δοκιμών σχολαστικός – βαθύτατα κομπλεξικός
    μα δήθεν αλαζονικός – ποζάρει για cameo**
    **/ (τελετάρχην Ελευσίνας θα προβάλλουν δίκην σφήνας
    οι ομόλογοί του μύστες και των μυστηρίων χρήστες***
    – ***καταχρηστικώς!)

    Αεί ρεζιλοφοβικός – σκίμποδα κάνει πέρα,
    χείραν απλώνει στιβαρά,
    -« Είμαστε στον αέρα»
    φωνάζουν από το πλατώ, κι ευθύς το μπεκ αρπάζει
    μα εκείνο – φευ! ζεμάταγε κι η κάψα τον τινάζει.
    Σαν τη μαιμού χοροπηδά, χτυπάει πόδια και χέρια
    παλάμη δάπεδο ακουμπά – ψηφιδωτό μ΄αστέρια

    -Ζέει! Ω! ζέει! αναφωνεί, μια πιρουέτα κάνει
    σε αυτοσχέδιο χορό – σβούρα κοιτάει ταβάνι…

    και ξαφνικά γονατιστός και κουνιστός και λυγιστός
    το τέμπο του δε χάνει, πάλι πετάγεται στητός
    και βλοσυρός, λίγο σκυφτός – τα βήματα χαρμάνι.

    Το πλήθος βλέπει εκστατικό καινοφανή μεράκια
    Σε πρώτο πλάνο τα τσικό βαράνε παλαμάκια
    Κάποιοι κρατάνε το ρυθμό με φιλντισένιο τάσι
    κι άλλοι τη λύρα αρπάξανε – μη χάσουνε τη φάση
    Μαστουρωμένος θεατής απ΄τις αναθυμιάσεις
    απότομα μερακλωθείς – γουστάρει καταστάσεις!
    πετάει μακριά την κύλικα – με οίνον κόσμο ραίνει
    και βγάζοντας το στέφανο το μύστη πετυχαίνει
    – Όπωπα! σκούζει
    – Ωπα μας ! η κλίκα το εγκρίνει!
    -Ευοί ! κερνάω!
    – Εβίβα μας! χαμός στην πίστα εγίνη

    Κύλικες. στέφανοι χαμαί, στη μέση ο κεκαυμένος
    στριφογυρνάει τσαχπίνικα κι ακκίζεται ασμένως
    Τελετουργίαν επέβαλε του μύστη η ατζαμωσύνη
    κι όνομα καθιέρωσε – χωρίς καμιάν αισχύνη
    Ζειμπέκικο το βακχικόν – οποία πανουργία!
    να τον δοξάζουν οι γενιές με θεία μυσταγωγία
    ΛΟΥ
    Δόλιε μύστη! Ζεματίστη-& το ίματζ εκλονίστη!

    ΥΓ. τι είναι το μπεκ?

  107. Μαρία said

    106
    Τον Καραθάνο δεν τον άφησαν https://pbs.twimg.com/media/EHvFbgkXYAEDIgH.jpg να εκπροσωπήσει την Πατρίδα.

  108. … το Σέρμπουρ (Χερβούργο με τις ομπρέλες του ή έστω Σερμπούρ) …

    Αποφεύχθηκε το Χερβούργο,
    διότι, ως γνωστόν, τα εις -ούργο είναι δόλια
    (πχ Αμβούργο, Λουξεμβούργο)
    οπότε στο δίλημμα
    «Σέρμπουρ ή Χερβουργό»
    υπερίσχυσε το πρώτο

  109. nikiplos said

    58@ και 74@α:

    Αν και Σκράπα, μου έχει μείνει αξέχαστη αυτή… Όπως και να έχει είναι must μεσούσης της κρίσης (που ό,τι προπληρώνεις πονάει) να την εμπιστεύεσαι να σε πάει στο πολυπόθητο (και προπληρωμένο) νησί, να ξεκινάς Σάββατο πρωί χαράματα να μπαίνεις στους κόλπους της, να ξανοίγεται στα πέλαγα και με ταχύτητα γιγασεκάν να σταματάει μετά από 2 ώρες ανοιχτά του Σουνίου. Ύστερα να ξεκινάει μετά 2ωρου και κούτσα κούτσα να πηγαίνει Κύθνο, η οποία δεν συμπεριλαμβάνετο στους προορισμούς της. Να μένει εκεί όλο το Σάββατο να ξεκινήσει ξημερώματα Κυριακής και με την όμορφη Ανατολή του Ηλίου, να σε ξεμπαρκάρει πάλι πίσω στον Πειραια… Από το Σάββατο απόγευμα οι τουαλέτες κλειδωμένες φυσικά… (πλάτες στην Κύθνο έκαναν είμαι σίγουρος). Τεσπα, δεν ξεχνιέται η Δημητρούλα, όπως και να το κάνουμε…

  110. Μαρία said

    https://www.voria.gr/article/ilikiomenos-chtipise-prospathontas-na-plisiasi-ton-mitsotaki-vid

  111. sarant said

    109 🙂

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    111: Δεν θα φόραγε ματόχαντρο. Θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό, όπως το κράνος και η ζώνη ασφαλείας. Αλλά τι να σου κάνει κι αυτό…

  113. Μαρία said

  114. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πλατεία Βάθη αλλά και οδός Μάρνης στην ίδια πρόταση, σε ρεπορτάζ του Star για τα πάνδεινα που υποφέρουν οι κάτοικοι και αυτής της περιοχής εξαιτίας των κακοποιών και των ναρκομανών που λυμαίνονται την περιοχή. Κάπου ήταν να μπει ένα σίγμα, αλλά πού άραγε;

  115. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    97. «Το ξέρατε οτι όποιος δεν εκλέγεται βουλευτής περιμένει στον πάγκο και αυτοαποκαλείται αναπληρωτής;»

    Που πας (ω)ρε Μπάμπη Καραθάνο 🙂 !

    ΥΓ Με μεγαλη χαρά είδα την επάνοδο του aftercrisis , ειδικά την ανάλυση του στο 85 .

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    114
    Κομψή εδώ κομψή εκεί, κομψή και παραπέρα,
    κομψομεσαστήκαμε!

  117. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    107 . Οι εγχυτήρες (μπεκ) στα συστήματα έγχυσης καυσίμου (fuel injection) είναι τα εξαρτήματα μέσω των οποίων το καύσιμο διασκορπίζεται στο θάλαμο καύσης των πετρελαιοκινητήρων.

    Ο όρος χρησιμοποιείται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

    Λ.χ. ακροφυσια νερού – μπεκ ποτίσματος, μπεκ ψεκασμού απορρυπαντικου, κ.λπ.

  118. Μαρία said

  119. dryhammer said

    72, 107, 118
    Γέρων μύστης (προφανώς απόγονος του Κάλφα) ιερουργών:

  120. Γιάννης Ιατρού said

    Δεν θα μείνει ούτε ένας άριστος ανεκμετάλλευτος …. 🤨
    ΔΕΗ: …1.500 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

  121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    84 – Ναί, άλλωστε την ξέρω προσωπικά την Δημητρούλα (όχι το καράβι 🙂 ) όπως και την Ροδάνθη, θα στα πώ αύριο. 🙂

    110 – Όποιος δεν έχει ταξιδέψει μαζί της δεν ξέρει τι θα πεί θαλασσινή ταξιδιωτική εμπειρία, τι να μας πεί ο Dryhamer. 🙂
    Θυμήθηκα την σκηνή στο Αστερίξ με την γαλέρα που τραβάνε κουπί οι τουρίστες αλλά δεν θυμάμαι σε πιο τεύχος είναι για να την βρώ. 🙂 🙂 🙂

    Αφιερωμένο τον θαλασσόλυκό μας (σλούρπ, σλούρπ, μήπως φιλοτιμηθεί και γράψει κάτι από τα ταξίδια του, απ΄αυτά τα όμορφα που μας ταξιδεύουν 🙂 ).

  122. Μαρία said

    20
    Ουπς. Τώρα το είδα.

    Θα απαγορεύσουν και το έθιμο της γυναικοκρατίας στη Μονοκκλησιά https://epiloges.tv/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%89%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF/

  123. aerosol said

    #76
    Μερσί, ω Χτήνος, βάλατε μια πολύτιμη ψηφίδα στη γνώση της πραγματικής Ελ-Ληνικής ιστορίας!

    #84
    Εύγε κύριε Ιατρού, χάρη σε σας βρεθήκαμε με φωτογραφικά και ακλόνητα πειστήρια! Παρακαλώ προσέξτε μη γίνετε στόχος των δυνάμεων του Σόρος…

    #107
    Φίλτατη Λουκρητία, είστε η απόδειξη πως το Ελ-Ληνικόν ΔΝΑ (βαρβαριστί: DNA) δύναται να αναδημιουργήσει στη φαντασία μια πλήρη, ζωηροτάτη και ακριβεστάτη ανασύσταση σπανίων ιστορικών στιγμών του λαού μας!
    [Για το μπεκ με πρόλαβε ο Πεφωτισμένος Φιλέλλην…]

    Το Σαραντάκειον Ίδρυμα αποτέλεσε για άλλη μια φορά πηγή συλλογικής αληθείας, αυτής που τρέμουν οι βαρβαροτουρανομογγολικαί δυνάμεις του σκότους.

  124. aerosol said

    #120
    Δεν λησμονώ τον άριστο Ξεροσφύρη που αποκάλυψε την πραγματική καταγωγή του ιεροφάντους Γοδεφρίγου Μπεκ. Περί της προ-πελασγικής καταγωγής του ροκ θα μιλήσουμε σε επόμενη εκπομπή μας!

  125. Georgios Bartzoudis said

    «το όλο θέμα μού φαίνεται μνημειώδες αυτογκόλ. Παραχωρήθηκε ένα παγκοσμίως γνωστό brand name, το Macedonia στα προϊόντα της γείτονος και τώρα για τα ελληνικά προϊόντα θα ισχύει το Makedonia, που όζει απομίμησης…. (Η Συμφωνια των Πρεσπών άφηνε τα τεχνικά θεματα όπως αυτό σε επιτροπές. Οι γείτονες, σε προεκλογική περίοδο ύστερα από την αθλιοτητα του γαλλικού βέτο, δεν έχουν καμιά διάθεση για υποχωρήσεις. Ένας λόγος παραπάνω να μη γίνει καμιά συνεννόηση αυτή την περίοδο)».

    # Αυτά είναι τα …πολύ ψιλά. Υπάρχουν και τα πολύ-πολύ χοντρά που προκύπτουν (και θα προκύψουν) μετά την προδοτική συμφωνία: Αφού ο Τσίπρας τους είπε «Μακεδόνες», γιατί να μην λένε Μακεδονικά και τα κρασιά τους και τα …βρακιά τους;;; Αφού δέχτηκε ότι μιλούν «Μακεδονικά», θα λένε και θα γράφουν όπως θέλουν τα … «Μακεδονικά» τους! Τέρμα στα …ξευτελισμένα σλαβικά!
    Το προδοτικό ξεπούλημα της Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας θα έχει και άλλα αυτογκόλ!
    Όσο για την «αθλιοτητα του γαλλικού βέτο», νομίζω ότι απλούστατα οι Γάλλοι λένε: Είμαστε και μεις παρόντες. Τί δηλαδή, φίλτατοι ΒουλγαροΣκοπιανοί; Νομίζετε ότι Ευρώπη είναι μόνο η …Μέρκελ, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχε στη «διαμόρφωση» των πλειοψηφιών σας;;; (Κοντολογίς, «σερσέ λα …συμφέροντα», όπως λέμε οι μη Γαλλομαθείς).

  126. ΣΠ said

    Ναι, κάνετε εσείς πλάκες με τις ετυμολογίες και θα τα δείτε όλα αυτά σε τίποτα ψεκασμένους ιστότοπους.

  127. dryhammer said

    125. Πελασγοί τζεφμπέκηδες

    και η τεκμηρίωση

    https://olympia.gr/2012/09/19/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B2-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B7-%CE%BA%CE%B5/

    (τί κάθομαι κι ανεβάζω Σαββατιάτικα…)

  128. Γιάννης Ιατρού said

    125: 😂😂😂…πελασγικής καταγωγής του ροκ … 👌👍

    ΥΓ: Να τα πεις όλα όμως γι αυτούς τους ροκάδες τους Πελασγούς στην Εύβοια, που χορεύανε μόνο Ίντι ροκ αφότου τους έδιωξαν αυτοί οι skinhead, οι Άβαντες, με τα ξυρισμένα κεφάλια και τις αλογοουρές (,,.όπως μη παρέχοιεν εκ των τριχών αντίληψιν τοις πολεμίοις…, Πλουτ. Θησ. 5,4. )

  129. Γιάννης Ιατρού said

    127: και με παράθεση πηγών! 🤣😂😂😋 Ρεντίκολο θα γίνουμε !

  130. ΚΩΣΤΑΣ said

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! στους Δημήτρη Μαρτίνο και Μήτσο για τη γιορτή τους.

    Ανεξάρτητα από το άστοχο του μηνύματος της Κεραμέως, πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει κάποιο προβληματάκι με τον καθορισμό έναρξης του Β’ΠΠ. Αρχικά (1939) δυο σύμμαχοι εναντίον Πολωνίας. μετά… άλλαξαν τα πράγματα…

    Μοι προκαλεί επίσης κατάπληξιν το γεγονός ότι πάνω από 12 ώρες το παρόν νήμα εις τον ουρανόν του διαδικτύου και ουδείς σχολιαστής αναφέρθηκε και κατάγγειλε την παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον κ. Τσίπρα. Αποκάλεσε τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας ως Βορειομακεδόνες!!! Γιατί ρε «μπαγάσηδες» το κάνετε αυτό; 😜

    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/216249_tsipras-gia-mitsotaki-ola-ta-exypna-ta-krata-gia-ton-eayto-toy-o

  131. aerosol said

    Πσσσσς… με εντυπωσιάζετε άπαντες!
    Δράττομαι της ευκαιρίας να δώσω μια πρόγευση: οι Άβαντες με τις άφοβες προκεχωρημένες φρουρές τους ήταν η πηγή έμπνευσης για την avant garde (=Αβάντων Φρουρά) της Τέχνης. Το δε επιφώνημα «Oi» των skinheads προήλθε από την στερεότυπη απάντηση που έδιναν στην ερώτηση «Φοβάσαι ρε;!»: «Όϊ, κυρ Λοχαγέ!»

  132. ΚΑΒ said

    Άλλοι ξύριζαν τα γένια για να μην τους πιάνουν οι εχθροί.

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/Marka149133376/status/1187821031861506050

  134. Alexis said

    Χρόνια πολλά στο Δημήτρη Μαρτίνο, στον Mitsos και σε όλους τους άλλους εμφανείς και αφανείς Δημήτρηδες και Δημητρούλες!

    Περαστικά και στον Γς που όπως είδα στο χτεσινό νήμα έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

  135. spyridos said

    Victor Jara
    Te recuerdo Amanda

    Μετάφραση
    Χρήστος Αλεξανδρίδης

    Σε θυμάμαι Αμάντα
    Σε θυμάμαι Αμάντα,
    ο δρόμος βρεγμένος
    κι εσύ να τρέχεις στο εργοστάσιο όπου δούλευε ο Μανουέλ.

    Το πλατύ χαμόγελό σου, η βροχή στα μαλλιά σου,
    δεν σ’ ένοιαζε τίποτα,
    πήγαινες να συναντηθείς μαζί του
    μαζί του, μαζί του, μαζί του.

    Πέντε λεπτά μόνο,
    και η ζωή διαρκεί μία αιωνιότητα
    μέσα σ’ αυτά τα πέντε λεπτά.

    Ηχεί η σειρήνα,
    επιστροφή στη δουλεία
    κι εσύ περπατώντας τον φωτίζεις ολόκληρο,
    τα πέντε λεπτά
    σ’ έκαναν ν’ ανθίσεις.

    Σε θυμάμαι Αμάντα,
    ο δρόμος βρεγμένος
    κι εσύ να τρέχεις στο εργοστάσιο
    όπου δούλευε ο Μανουέλ.

    Το πλατύ χαμόγελό σου,
    η βροχή στα μαλλιά σου,
    δεν σ’ ένοιαζε τίποτα,
    πήγαινες να συναντηθείς μαζί του
    μαζί του, μαζί του, μαζί του,

    που έφυγε για το βουνό,
    που δεν έκανε ποτέ κακό,
    που έφυγε για το βουνό
    και σε πέντε λεπτά,
    τον έκαναν κομμάτια.

    Ηχούν οι σειρήνες
    για την επιστροφή στη δουλειά,
    πολλοί δεν επέστρεψαν,
    ούτε ο Μανουέλ.

    Σε θυμάμαι Αμάντα,
    ο δρόμος βρεγμένος
    κι εσύ να τρέχεις στο εργοστάσιο
    όπου δούλευε ο Μανουέλ.

    y2u.be/GRmre8ggkcY

  136. spyridos said

  137. Για μια ακόμα φορά έδειξε ο ΠΑΟΚ τι είδους ( μοναδική ) ομάδα είναι !!

    Αγίου Δημητρίου σήμερα προηγήθηκε με γκολ του Δημήτρη Λημνιού από ασίστ του Δημήτρη Γιαννούλη

    Το δεύτερο γκολ πέτυχε ο Δημήτρης Πέλκας που είχε τα γενέθλιά του !!!!

  138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    131 – «Αρχικά (1939) δυο σύμμαχοι εναντίον Πολωνίας. μετά… άλλαξαν τα πράγματα…» H απόφαση είχε παρθεί νωρίτερα, το 1932, όταν ξεκίναγε ο πόλεμος το 1939 στην από δώ πλευρά, τελείωνε η ύφεση στην από κεί, τα υπόλοιπα, είναι παραμύθια για αφελείς και δογματικούς.

    Υ.Γ – Παρακολουθώ στην ΕΤ ένα ντοκυμαντέρ για το β΄π.π και χθές είχα μια σχετική συζήτηση με τις κόρες μου που έτυχε να δούν μαζί μου το χθεσινό επεισόδιο. Τις ρώτησα, – όταν βλέπετε τις εικόνες με τα πολυβόλα που ρίχνουν σφαίρες, τα κανόνια, τα κατεστραμμένα τάνκς, αεροπλάνα, πλοία κλπ, τι σας έρχεται πρώτο στο νού; – η καταστροφή, ο παραλογισμός, ο φόβος, η αποκτήνωση των ανθρώπων, αυτά, – τίποτε άλλο; – τι άλλο, είπε η μικρή, – ευτυχώς για μένα, η μεγάλη απάντησε διαφορετικά.
    Εσύ τι βλέπεις;

  139. ΚΑΒ said

    Όσα και να γράφετε ἐγώ ὡς σκεύη κεραμέως συντρίψω ὑμᾶς.

  140. Χαρούλα said

    Όταν έχεις αργοπορήσει… τα έχουν πει όλα, όλοι
    Μια επανάληψη λοιπόν το #135 (Alexis φαντάζομαι μού επιτρέπεις)
    (…και κ.Ιατρού αν υπάρξει ανάγκη πρώτης ύλης για τον Γςούλη, ξέρετε να σφυρίζετε να φανταστώ!)

  141. Γιάννης Ιατρού said

    133: Τι τράβηξαν κι αυτοί οι στρατηγοί του Μεγαλέκου ….🤐

  142. Γιάννης Ιατρού said

    141: Νά ΄σαι καλά, μίλησα προηγουμένως για πολύ λίγο μαζί του, βασικά τα ίδια είναι, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη μου είπε…
    Του μεταβίβασα τις ευχές από εδώ κλπ.
    Φιλιά σε όλους, μου είπε!

  143. # 139

    Εγώ σαν να βλέπω τους αλλόθρησκους αλαφιασμένους μετά το δεύτερο μπακ-του-μπακ αήττητο πρωτάθλημα !!

  144. ΚΩΣΤΑΣ said

    139 Τι να σου πω ρε Λάμπρο για κάτι που δεν είδα;

    Γενικά η φρίκη του πολέμου είναι κάτι που το βλέπουν όλοι. Ότι οι πόλεμοι γίνονται για συμφέροντα, είναι και αυτό δεδομένο. Ότι όσοι εμπλέκονται σε έναν πόλεμο – στρατιώτες και λαός – μπορεί να αγωνίζονται για τη ζωή τους, την ελευθερία τους, την τιμή τους και την αξιοπρέπειά τους, είναι κάτι που επίσης συμβαίνει πολλές φορές. Αυτά ως γενικές σκέψεις μου και όχι ως συγκεκριμένη απάντηση στην εκπομπή που εγώ δεν την είδα.

  145. voulagx said

    #128 @ dryhammer: Ο μεσαίος ειναι ιδιος ο Ιαν Αντερσον, ο δεξια μοιαζει με τον Αλαν Στιβελ και ο αριστερα φερνει προς το Φρεντυ Μερκιουρι. Τι χρειαν εχωμεν αλλων μαρτυρων; Rock is greek! να μη σου πω και pre-greek.

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    138: Τον Βελλίδη πώς τον λένε; Δημήτρη κι αυτόν; 😉

  147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    145 – Δεν είναι απαραίτητο να έχεις δεί το ντοκυμαντέρ, όταν βλέπεις τις εικόνες από την Συρία, το Ιράκ κλπ, τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό;

    Από το 1985, ένα χρόνο αφότου απολύθηκα από τον στρατό, κάνω σε διάφορους αυτή την ερώτηση και η απάντηση, είναι εκπληκτικά και διαχρονικά ίδια από όλους, μόνο η μεγάλη μου κόρη χθές απάντησε διαφορετικά.

    Υ.Γ – Πρίν καμιά τριανταριά χρόνια, είχα κάνει έναν υπολογισμό για το πόσο στοίχισε η θητεία – εκπαίδευσή μου στο κράτος και το ποσό που είχα βγάλει
    με μέτριους υπολογισμούς, ήταν 35.000.000 δραχμές. Για σύγκριση, ο μισθός μου ως τεχνίτης, ήταν 30.000 τον μήνα, δηλαδή 400.000 τον χρόνο μαζί με τα δώρα χ 35 χρόνια = 14.000.000 δραχμές σε όλη μου την ζωή, ούτε τα μισά απ’ όσα ξοδεύτηκαν σε 22 μήνες.

  149. Μαρία said

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151. Μαρία said

    148
    Τη μέθοδο changez les dames την εφαρμόζουν οι Γάλλοι μόνο στο ευρωκοινοβούλιο, αφού στο δικό τους προσλαμβάνουν όλο τους το σόι 🙂 κυρίως οι δεξιοί.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2017/02/28/un-depute-sur-six-emploie-un-membre-de-sa-famille-comme-collaborateur_5086574_4355770.html

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    152. επειδή εδώ έγινε παντιέρα προεκλογική ότι (τάχα) δεν θα προσλαμβάνουν συζύγους και συγγενείς μέχρι β΄βαθμού. Κάποιος μάλιστα σχολίασε ακριβώς αυτό: ο ένας θα προσλαμβάνει τ΄αλλουνού το σόι 🙂

  153. Μαρία said

    153
    Μπορείς κάλλιστα να προσλάβεις ένα ανίψι σου, όπως έκανε ο πρωθυπουργός μας.

  154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    136

    Το τραγούδι της Αμάντας του τραγικού Βίκτορ Χάρα είναι περίπου και το θέμα της όμορφης τούρκικης ταινιούλας «Ραούφ». Ο ήρωας (μάλλον κούρδος αντάρτης) είναι ο αντίστοιχος Μανουέλ.
    https://www.turkishgreeknews.org/vraveio-se-toyrkiki-tainia-sto-festival-kinimatografoy-thessalonikis/12594.html

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    154. Άμα γάμα; 🙂

    Οι Χιλιάνοι βράζουν, για να δούμε
    https://twitter.com/Marka149133376/status/1187806830053023745

  156. gpoint said

    # 147

    Μικρέ Γιαννάκη…

    Κατάντησες να μεταφέρεις τις αηδίες του τίγρη, λες και είσαι ο Αβερελ Ντάλτον που ψάχνει κατηγορίες για τον Λούκυλουκ.
    Χαλάς το πρεστίζ σου έτσι δεν το καταλαβαίνεις ;
    Ενας εφιάλτης είναι, θα κάνει κάποιες δεκαετίες, θα περάσει. Πως κάνεις έτσι ;

    ( ξέχασα πως το πέναλτυ που μετάτρεψε σε γκολ ο Δημήτρης Πέλκας το κέρδισε ο Δημήτρης Λημνιός που παρουσιάζει εξέλιξη ανάλογη με την προ δεκαετίας του Μήτρογλου. Δύσκολα θα παίζει Ελλάδα του χρόνου )

  157. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    ν΄αρχίσουμε με τα πρωινά μεζεδάκια, τι, μέχρι το μεσημέρι θα περιμένουμε;;; (που θα κορυφωθεί η κατάσταση…) 🙂

    Πανελλαδικός ο διασυρμός των συγκοινωνούντων δοχείων των ΜΜΑ (από την Καθημερινή, Σκά(ε)ι, Real κλπ. κλπ. μέχρι και την Αυγή!!!):

    Ό,τι μεταφράζει ο Γούγλης, αυτό σερβίρουν, μάλλον κλέφτες θα γίνουν οι διορθωτές:
    …αναφέρει η πρώην εισαγγελέας και ερευνήτρια(!!) του ΟΗΕ Κάρλα ντελ Πόντε…!
    Τι «ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ»;; Σιγά μην κάνει και πειράματα 🙂
    ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ μεταφράζεται στην προκειμένη περίπτωση το INVESTIGATOR

  158. Αιμ.Παν. said

    Αν ισχύει το λογότυπο όπως εμφανίζεται στην φωτογραφία του άρθρου :

    ΔΕΝ πάρθηκε απόφαση για το σήμα στα Μακεδονικά Προϊόντα

    κάποιος δημιουργικός έχασε την μπάλα με αυτό το μικρό/πεζό μ που παγκοσμίως χρησιμοποιείται για να δηλωθεί κάτι πολύ μικρό, π.χ. το μm micron/μικρόν, το μVolt, το μAmpere και άλλα ΠΟΛΥ μικρά… Πάλι καλά που δεν είχε αρχικό το ν να την λέγαμε νάνο…

    Τόσο μικρή είναι η Μακεδονία ή τόσο μικρά είναι τα μυαλά τους ;;

  159. π2 said

    147: Όχι, όπως δεν λεγόταν παραδόξως Δημήτρης κανείς από τους έξι παίκτες του Βόλου που ο προπονητής του έμαθε τρεις μέρες πριν από τον αγώνα ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει…

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    160: Συμπτώσεις. Όπως τα λάθη του var στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ξάνθη. 😉 Καμιά σχέση με Σαββίδη.

  161. # 160

    Προς αποκατάσταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ (και όχι αλητείας) βασικός είναι μόνο ένας και δυο έχουν μπει ως τώρα αλλαγές, οι άλλοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και η (πραγματική) απώλεια του Βόλου ήταν ο καλύτερος τους παίκτης που αποβλήθηκε στο προηγούμενο ματς. Ψευδώς γράφεις πως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν , τρεις μέρες πριν του δήλωσαν πως δεν ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να αγωνισθούν εναντίον της ομάδας που ανήκουν, υπάρχει από το καλοκαίρι συμφωνία των διοικήσεων για την προστασία των ποδοσφαιριστών

    Από την άλλη φαίνεται πως προτιμάς να αγωνίζονται οι δανεικοί όπως π.χ. ο Μάνος του ΟΣΦΠ στον ΟΦΗ που όταν προς το τέλος του αγώνα με σκορ 2-1 έφυγε μόνος του προς την εστία του ΟΣΦΠ έκανε επιθετικό φάουλ στον αμυντικό του ΟΣΦΠ που ήτανε πίσω του !!!!

    Επίσης -μια που τα παρακολουθείς- εδώ και χρόνια ο ΠΑΟΚ ζητάει να παίζουν οι β΄ομάδες στην Β΄εθνική -όπως στην Ισπανία- ώστε να «ψήνονται» οι πιτσιρικάδες από τις ακαδημίες και όσοι αγοράζονται σε μικρή ηλικία αλλά το ΠΟΚ δεν θέλει για ευνόητους λόγους ή μήπως δεν έχεις ακούσει ποτέ σου ποδοσφαιριστές που διαμαρτυρήθηκαν γιατί υπέγραψαν σε ΟΣΦΠ και ΑΕΚ και βρέθηκαν να παίζουν σε επαρχιακές ομάδες !! Τι να σου θυμίσω τον Πουλίδο στον Λεβαδειακό (με 14 εκ. ευρώ μεταγραφή) ή τελευταία τον Πλιάτσικα που βρέθηκε στην Λαμία και λύσσαξε ο τίγρης που δεν μπόρεσε να κοντράρει τον ΠΑΟΚ και κατηγόρησε τον Βελλίδη ; Σοβαροί να είμαστε.

    Καλό είναι να αποφεύγουμε τα επικοινωνιακά τρικ α λα Κουβάτσος εδώ μέσα, μην το κάνουμε επίπεδο συλλογικών εφημερίδων.

  162. π2 said

    161: Η Ξάνθη, της γνωστής ασαφούς ιδιοκτησίας, είναι ήδη από πέρυσι η με μεγάλη διαφορά πιο ευνοημένη ομάδα του πρωταθλήματος από τα διαιτητικά σφυρίγματα. Πολύ περισσότερο από τις μεγάλες ομάδες, που πάντοτε έπαιρναν σφυρίγματα και διαιτητική προστασία. Και ο νοών νοείτω.

    Αλλά έχω παραβεί ήδη δις την αυτοδέσμευσή μου να μη μιλάω για ποδόσφαιρο εδώ οπότε σταματάω. Δεν άντεξα, ουκ εά με καθεύδειν το του Βελλίδου τρόπαιον.

  163. π2 said

    162: Μη μου κάνεις copy-paste Κόλκα σε παρακαλώ, τον διαβάζω και μόνος μου αν θέλω. Σταματάω εδώ. Εγώ φταίω.

  164. Maria A Aostolooulos said

    Κι εγώ σήμερα που έπρεπε να αναφέρω στα Αμερικανάκια πως ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ(δηλαδή ήταν εθνικός ήρωας) και πως ο Churchill μίλησε για του ήρωες που πολεμούν σαν Έλληνες; Πού το πας κι αυτό;

  165. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    Εὐχαριστῶ καὶ πάλι γιὰ τὶς εὐχές σας.

    @72,107, 118, 120.

    Ἄλλη μιὰ σημασία τοῦ μπέκ.

    Στεφάκιας, ἕνας παλιός, τετραπέρατος ψαρὰς τῶν Θερμιῶν, καλαμπουρτζὴς καὶ ἀθυρόστομος, ρωτοῦσε τοὺς κάπως προχωρημένης νεότητας ἄντρες:

    «Πῶς πάει; Δουλεύει τὸ μπέκ;»

  166. ΚΩΣΤΑΣ said

    149 –> Από το 1985, ένα χρόνο αφότου απολύθηκα από τον στρατό, κάνω σε διάφορους αυτή την ερώτηση και η απάντηση, είναι εκπληκτικά και διαχρονικά ίδια από όλους, μόνο η μεγάλη μου κόρη χθές απάντησε διαφορετικά.

    Λάμπρο, 35 χρόνια έρευνας είναι αυτά. Πλέον είσαι υποχρεωμένος να δώσεις τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, για να τα αξιολογήσουμε κι εμείς και ενδεχομένως και να διδαχτούμε από αυτά! 😉

  167. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ!

  168. dryhammer said

    166. Κυριολεξία είναι. Μπεκ = ακροφύσιον ήτοι το άκρον της φύσεως ενός εκάστου αφού.

  169. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    152, 153:
    Α, όλα κι όλα! Τους έχουν περάσει όμως -και θα περάσουν κι άλλους φυσικά- από το κόσκινο (με …μία τρύπα 🙂 ) των -κομματικώς- αρίστων.

    Καλημέρα!

  170. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και να μη βολέψουν το συγγενολόι, ρε παιδιά; Παράλογοι είστε. Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια δεν είπαμε; Αν ήταν άριστοι, θα βολεύονταν μόνοι τους. Οι όχι-και-τόσο-άριστοι να πεινάσουν δηλαδή;

  171. Pedis said

    # 148 – Ρώτα τους Δεξιούς να σου πουν αν βλέπουν πρόβλημα σε αυτό …

    Επίδειξη της σχετικής ικανότητας στους ψηφοφόρους τους κάνουν ώστε να κερδίσουν κι άλλες ψήφους στις επόμενες εκλογές.

  172. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @169. 🙂

  173. LandS said

    Τι θα γίνει ρε παιδιά με αυτούς τους τίτλους; Η είδηση προέρχεται από το ΑΜΠΕ, αλλά ΟΛΕΣ οι σοβαρές και μη εφημερίδες το βάλαν ακριβώς έτσι στα σαιτ τους.
    Για παράδειγμα
    https://www.naftemporiki.gr/story/1527470/suriako-paratiritirio-elikoptera-stoxothetisan-tzixantistes-stin-intlimp-ennea-nekroi

    Εγώ κατάλαβα ότι οι Τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ βάλανε στόχο να αποκτήσουν ελικόπτερα αλλά κάποιοι διαφώνησαν και στη συμπλοκή που ακολούθησε σκοτώθηκαν εννέα άτομα.

    Ίσως να κάνω λάθος

  174. Γιάννης Ιατρού said

    174: Σταύρο, πολλές φορές δεν τά ‘παιρνε τα γράμματα το παιδί, ε, τι να κάνουμε, το κάναμε δημοσιογράφο …. (σε ΙΕΚ βεβαίως) 🙄

  175. Μαρία said

    Χαιρετίσματα απ’ το ΑΠΕ.
    Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι «… Ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αποχαιρετισθεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων». https://www.efsyn.gr/node/216526

    «Anything that weakens international terrorism can only be welcomed. But in this case some things are embarrassing. First, al-Baghdadi has been reportedly killed at least five times and, second, it should be understood that countering terrorism is a much more difficult task that cannot be reduced to the physical extermination of its leaders, even the most irreconcilable ones,» Konstantin Kosachev, chairman of the international committee of Russia’s Federation Council upper parliament house, told TASS.https://tass.com/politics/1085533

  176. Γιάννης Ιατρού said

    176: Ναι, ναι! Πολύ ειρωνεία έπεσε…

  177. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    170. Επαναληψις .

    Η “ισότητα” που προπαγάνδιζε η ελληνική αριστερά ήταν ένα παραμύθι για αφελείς φτωχούς ψηφοφόρους που κατασκευάζει εύπορους αριστερούς.

    Ο πατριωτισμός και η εθνικοφροσύνη παλαιοτερα, ενώ προσφάτως η “αξιοκρατία ” που προπαγανδίζει η ελληνική δεξιά είναι ένα άλλο παραμύθι για αφελείς φτωχούς ψηφοφόρους που κατασκευάζει εύπορους δεξιούς και πάμπλουτους ολιγάρχες.

Σχολιάστε