Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κορονιασμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 29 Φεβρουαρίου, 2020


Ο τίτλος που είχα κατά νου να χρησιμοποιήσω για το σημερινό σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, ήταν «Εμβόλιμα μεζεδάκια», αφού δημοσιεύονται την εμβόλιμη μέρα, την 29η Φεβρουαρίου, ενός Φλεβάρη μάλιστα που βάλθηκε να δικαιολογήσει το χαρακτηρισμό του ως δίσεκτου, καθώς μας στέρησε, μετά τον Γιάννη Δάλλα και τον Κώστα Βουτσά, τώρα στο τελείωμα και την Άλκη Ζέη.

Αλλά τον προγραμματισμό τον ανάτρεψε η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού κι έτσι ο τίτλος του σημερινού άρθρου άλλαξε -να κατοχυρώσουμε και την πατέντα του ρήματος «κορονιάζομαι». Βέβαια, τα σοβαρά σχετικά με τον κορονοϊό τα συζητήσαμε χτες. Σήμερα, τα πιο ανάλαφρα.

* Στο σουπερμάρκετ πριν από λίγες μέρες (πριν εμφανιστούν τα κρούσματα) άκουσα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κορονοϊό διότι την Ελλάδα την προστατεύει η σκέπη της Παναγίας, και την έχει προστατέψει πολλές φορές έως τώρα. Μια άλλη εκδοχή για να μην ανησυχούμε είδα στο Φέισμπουκ, όπου γίνεται λόγος για τα «δυο γονίδια που έχουμε ως Έλληνες παραπάνω» από τους άλλους λαούς -δεν τα έχει η υπόλοιπη… εμφύλιος.

* Τα έντυπα του συγκροτήματος Μαρινάκη συμμορφώθηκαν με τον μπαμπινιώτειο φετφά να γράφουν «κορΩνοϊός» αλλά συνεχίζουν να παράγουν μαργαριτάρια με αμείωτη ένταση.

Σε άρθρο για την εξάπλωση του κορονοϊού λοιπόν διαβάζουμε ότι: Επιδημιολόγοι του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, σύμφωνα με το «Science».

Να τα δεχτούμε τα εισαγωγικά, αλλά όχι και το «έχει εξάγει». Έχει εξαγάγει, αφού θέλουμε συνοπτικό τύπο. Ή, προτιμότερο κατά τη γνώμη μου, όπως το χρησιμοποιούν στην Κύπρο, «έχει εξάξει».

* Δρακόντεια τα μέτρα στο Μιλάνο, ματαιώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες συνεστιάσεις.

Πολύ γέλασα με αυτό το μιμίδιο.

* Και συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, φίλος πρόσεξε τον τίτλο: Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού.

Και αναρωτιέται: υπάρχουν και αρνητικά κρούσματα;

Τι λέτε;

* Άλλος φίλος, πρόσεξε τη φράση «Ιχνηλατούνται οι συνταξιδιώτες και οι επαφές της 38χρονης» και με ρωτάει πώς μου φαίνεται η παθητική φωνή του ρήματος «ιχνηλατώ».

* Και τρίτος φίλος, διαβάζοντας στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, ότι «Κανείς δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα», αναρωτιέται αν υπάρχει τύπος «καθησυχάζομαι» -που δεν βρίσκεται στο λεξικό.

Το «ιχνηλατούμαι» δεν με ενοχλεί, το «καθησυχάζομαι» θα το απόφευγα. Χαίρομαι όμως που έχω φίλους που δεν πανικοβάλλονται με τις ειδήσεις για τον κορονοϊό και βρίσκουν υλικό για γλωσσικές συζητήσεις.

* Και συνεχίζουμε με άλλα θέματα, εκτός κορονοϊού -ή, «μη κορονιασμένα» για να θυμηθούμε τον τίτλο του άρθρου μας.

Tακτικός τροφοδότης των σαββατιάτικων άρθρων μας, ο βουλευτής Ημιμαθείας Κ. Μπογδάνος θέλησε, μια και προβάλλεται και για ποιητής, να θρηνήσει με κάτι ψαγμένο τον θάνατο της Κικής Δημουλά -και ιδού το αποτέλεσμα.

Mπέρδεψε ο κακομοίρης τη «χορεία» («ομάδα προσώπων, συνήθως υψηλού επιπέδου, που αποτελούν ένα σύνολο» με τα χωρία.

Αλλά όλο το τουί του στάζει προσποίηση και δηθενιά -όπως εκεί όπου δίνει «κουράγιο στους λίγους συνεχιστές» (στοίχημα ότι συγκαταλέγει και τον εαυτό του σε αυτούς) και εκεί όπου εύχεται «καλή τύχη στη γλώσσα μας».

Πρόσεξε κάποιος ότι τον Νάνο Βαλαωρίτη ο Μπογδάνος τον αποκαλεί με το μικρό του, σκέτο Νάνο, ίσως για να υποβάλει την ιδέα ότι ήταν, βρε παιδί μου, κολλητοί φίλοι. Δεν άντεξα και σχολίασα ότι ανάμεσα στον Νάνο και σε έναν νάνο είναι λογικό να υπάρχει κάποια οικειότητα.

* Βέβαια, τη χορεία και παλιότερα την έχει στραβογράψει ο αξιότιμος κ. βουλευτής (ή αλλιώς: αφού σε ζαλίζει, τι επιμένεις; )

* Φίλος στέλνει μερικά γουστόζικα σχόλια για ένα μάλλον κακογραμμένο άρθρο. Τα μεταφέρω σχεδόν αυτούσια.

Σε άρθρο του Χάφιποστ, επιστημονικού περιεχομένου, διαβάζουμε:

Όργανα από αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά ύψη ρίχνουν παλμούς φωτός λέιζερ στην επιφάνεια του εδάφους και στη συνέχεια μετρούν τον χρόνο που χρειάζεται για την αντανάκλασή τους. Οι διαφορές στις ώρες και τα μήκη κύματος της αντανάκλασης…

Σχόλιο: Τι διαφορά ώρας να έχουν άραγε οι παλμοί; Εντάξει, πιο πριν λέει για χρόνο, αλλά στη συνέχεια νομίζει κανείς πως αλλάζει ήπειρο.

Πιο κάτω:

με συνολική έκταση αντίστοιχη 2.900 πισινών Ολυμπιακών διαστάσεων

Σχόλιο: Τις διαστάσεις αυτές δεν τις γνωρίζω, όμως 2900 πισινοί δεν είναι και μικρό πράγμα!

και στο τέλος:

Χρειάζονταν ξύλο για τα σπίτια τους. Και τώρα που ξέρουμε ότι η περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη, ξέρουμε ότι χρειάζονταν πολύ ξύλο.

Σχόλιο, αναπόφευκτο: Ξύλα ή ξυλεία χρειάζονταν, νομίζω. Ξύλο ίσως χρειάζεται ο αρχισυντάκτης, αλλά εγώ καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται 🙂

* Χρησιμοποιείται πολύ ο όρος «στόκιν» και «στόκερ» ή stalking και stalker, αν προτιμάτε, ίσως επειδή δεν έχουμε μονολεκτικό αντίστοιχο στην υπερτρισχιλιετή μας.

Eντάξει, να το προφέρουμε σωστά, δηλαδή στόκερ, κι ας προϋπήρξε ο ταρκοφσκικός Στάλκερ, αλλά όταν το γράφουμε καλό είναι να το γράφουμε σωστά, κύριοι του Αλφα, αλλιώς γράψτε το ελληνικά να πάει στο διάολο, στο κάτω κάτω ελληνική λέξη είναι πια.

Η Έλενα Ακρίτα διηγείται πως είχε έναν στόκερ, δηλαδή έναν stalker, έναν που την (παρ)ακολουθούσε εμμονικά.

Όταν γράφετε «έναν stocker» εννοείτε πως είχε έναν εργαζόμενο αποθήκης, με αντικείμενο εργασίας να γεμίζει τα ράφια με εμπορεύματα; Ή μήπως «ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο»;

* Πιο γνήσια ελληνική φέτα γίνεται; Δεν γίνεται.

Και για να φανεί πόσο γνήσια είναι, εκτός από τα μπαρμπετόνια του φεσοφόρου, που τα συναντάει κανείς σε κάθε ελληνικό χωριό ως γνωστόν, αντί για Ε χρησιμοποιούν το Σ, που είναι γνήσιο Greek letter.

(Μπορεί να το κάνουν και σκόπιμα, βέβαια. Εγώ θα έγραφα ΦΕΤΑ, αλλά ίσως έτσι είναι πιο ελληνικό, τι να πω).

Η πρώτη λέξη στην πρώτη και την τρίτη σκανδιναβική γλώσσα, akta και aegte, θα πει γνήσιος, όπως το γερμ. echt. Αν το aita των φινλανδικών είναι δανειο από εκεί, δεν το ξέρω. Ξέρω όμως πως το kreikkalainen θα πει «ελληνικός» διότι οι Φινλανδοί δεν συμπαθούν το gr- στην αρχή των λέξεων.

* Kι ένα χοντρούτσικο μεταφραστικό μαργαριτάρι από το πάντοτε γενναιόδωρο in.gr.

Σε άρθρο για τον Σεμελβάις, που μας έμαθε να πλένουμε τα χέρια μας, διαβάζουμε:

Στα μέσα του 19ου αιώνα, περίπου πέντε γυναίκες στις 1.000 πέθαναν στις παραδόσεις που έκαναν οι μαίες ή στο σπίτι. Ωστόσο, όταν οι γιατροί που εργάζονταν στα καλύτερα νοσοκομεία μητρότητας στην Ευρώπη και την Αμερική πραγματοποιούσαν παραδόσεις, το ποσοστό θνησιμότητας των μητέρων ήταν συχνά 10 έως 20 φορές μεγαλύτερο.

Το ξέρατε εσείς ότι οι μαίες τον παλιό καλό καιρό παρέδιδαν μωρά στο σπίτι; Αναρωτιέμαι μάλιστα αν πετούσαν, όπως ο πελαργός, ή αν γίνονταν οδικώς οι παραδόσεις.

Φυσικά, έχουμε μεταφραστικό μαργαριτάρι. Delivery είναι βέβαια η παράδοση, είναι ομως και ο τοκετός.

Κι έτσι οι μαιευτήρες έγιναν ντελιβεράδες!

* Και κλείνω με μιαν οθονιά από ένα ιστολόγιο ή κάτι τέτοιο που έχει ιδρυθεί από φίλους του τσαρλατ… της σχολής Ελληνική Αγωγή με σκοπό τη συνομιλία στα αρχαία ελληνικά ή τέλος πάντων σε κάτι που από μακριά έχει μιαν αμυδρή ομοιότητα με τα αρχαία ελληνικά.

Δεν θα μαρτυρήσω στο βελγικό υπουργείο Παιδείας εκείνον τον Βέλγο που βάζει περισπωμένη στο «γλώττην». Και καλά αυτό, μπορεί να είναι λάθος αντί για «γλώτταν», το οποίο και σωστό είναι και περισπωμένη έπαιρνε. Αλλά και το «αρχαίαν» που επίσης του βάζει περισπωμένη, οξεία ήθελε επίσης. Οπότε δεν τους διδάσκει καλά τους παίδας εν βελγική χώρα.

* Και επί του πιεστηρίου, πήρα το εξής μέιλ με το οποίο και κλείνω το άρθρο:

Εισαι ανωτέρως της σουβαλτζη και της αλτανη!αυτες φαγανε μια ζωη στο συγκεκριμενο κλαδο γι ανα ερεις εσυ να μας τραγουδήσεις το imagine με το τραγικο σου αρθρο περι του ισοκρατη!Τ ι να σου πω ανθρωπε μου ….μονο δυο πραγματα μιας και ανακαλεις τον Ισοκρατη,πρωτον διαβασε κατοπιν αυτου του λογου,τι λεει  περι περσων και βαρβαρων και δευτερον,μας μαθανε στο στρατο ,πεζικο που ημουν,όχι και πολλα πραγματα,ένα όμως μου εμεινε και είναι σωστο……Ο μαλακας είναι ανικητος!Ναι το ειπε και ο αινσταιν λιγο πιο εκλεπτισμενα και πιο πριν ο Σωκρατης!Φασιστες ολοι!Ξεστραβωσου https://www.youtube.com/watch?v=BB0EtTW1ScM

 

441 Σχόλια to “Κορονιασμένα μεζεδάκια”

  1. Το Σ αντί για Ε το έχω δει και σε σιντί ελληνικού ενδιαφέροντος (Σκαλκώτας νομίζω). Φαίνεται ότι το χρησιμοποιούν για λόγους εξωτισμού (όπως το ανάποδο R -που κανονικά αντιστοιχεί στη συλλαβή «για»- σε αφίσες ταινιών ρωσικού ενδιαφέροντος ή στο Τέτρις), μιας και ελέω μαθηματικών είναι αναγνωρίσιμο ως ελληνικό γράμμα και ταυτόχρονα φέρνει λίγο στο Ε.
    Εγκρίνεται και από γραφίστες: https://graphicdesign.stackexchange.com/questions/132564/can-i-use-the-uppercase-sigma-%CE%A3-instead-of-e-in-a-brand-mark

  2. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Οι μπαμπινιώτειοι φετφάδες έχουν ξανααναφερθεί εδώ. Τους βρίσκω λίγο άδικο χαρακτηρισμό. Ο Μπαμπινιώτης προτείνει τις ορθογραφίες που θεωρεί πιο σωστές, αλλά δεν τις επιβάλλει. Ακόμη και η εντελώς επίσημη ορθογραφία ή γραμματική δεν είναι φετφάς (δεν υπάρχουν ποινές για τη χρήση πολυτονικού λ.χ.), πόσο μάλλον απλές προτάσεις σαν του Μπαμπινιώτη. Άλλωστε θυμίζω ότι η τρέχουσα έκφραση είναι «ο Μπαμπινιώτης το γράφει με ωμέγα» (μαγκιά του, εσύ γράψ’ το όπως προτιμάς).

    > > με ρωτάει πώς μου φαίνεται η παθητική φωνή του ρήματος «ιχνηλατώ».

    Ξεκάθαρο λάθος. Το παθητικό προϋποθέτει ότι το ενεργητικό είναι μεταβατικό. Δε λέμε «ιχνηλατώ τους συνταξιδιώτες», άσε που αμφιβάλλω αν χρησιμοποιούμε ολωσδιόλου αυτό το ρήμα. Αγγλικά με ελληνική προφορά (to trace / to be traced).

    > > αναρωτιέται αν υπάρχει τύπος «καθησυχάζομαι» -που δεν βρίσκεται στο λεξικό.

    Εδώ, τυπικά είμαστε νόμιμοι. Καθησυχάζω κάποιον – κάποιος καθησυχάζεται. Στην πράξη, επίσης δε βρίσκω κάτι να μ’ ενοχλεί. Και δεν ξέρω αν τα λεξικά είναι υποχρεωμένα να λημματογραφούν το παθητικό κάθε μεταβατικού ρήματος – υπάρχει λήμμα ζωγραφίζομαι ή σκοτώνομαι;

    > > Εγώ θα έγραφα ΦΕΤΑ, αλλά ίσως έτσι είναι πιο ελληνικό, τι να πω

    Νίκο, δεν έχεις δει το Τέτρις, που γράφεται με το R κυριλλιστί ανεστραμμένο; Όποιος δεν ξέρει το κυριλλικό αλφάβητο παρά μόνο το λατινικό, θα το διαβάσει σωστά, «Τέτρις», και ταυτόχρονα θα πάρει και μια τζούρα άρωμα Ρωσίας. Έτσι κι εδώ. Βλέπει FΣΤΑ και διαβάζει αυτό που πρέπει, και ταυτόχρονα μυρίζει και λίγη Ελλάδα. Λάθος μεν, αλλά λογικό. Και σχεδόν καθιερωμένη πρακτική – το τέτρις δεν είναι παρά το πιο πρόχειρο παράδειγμα που μου ‘ρθε.

  3. Πέπε said

    Μου πήρε τόσα λεπτά να γράψω το #2, ώστε δεν πρόλαβα να δω ότι στο μεταξύ ο Δύτης έγραψε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο στο #1!

  4. 🙂

  5. Jago said

    Και αντίστοιχα είναι πολύ γνωστή η παλιά δισκογραφική εταιρία Ερατώ που έχει για σήμα το «Σ» σαν έψιλον.
    Όσο για το «θετικό κρούσμα» δε λέμε συχνά αν για το ένα ή το άλλο βγήκαν θετικές ή αρνητικές οι εξετάσεις;

  6. Jago said

    Α με προλάβατε και άλλοι για το Σ, χαχα.

  7. 5 Λοιπόν να δεις την ΣRATO είχα στο μυαλό μου στο #1. https://www.google.com/search?q=Erato+records&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk00LgUfYkGgCFyq8XiSdIF9lVePR9A:1582964295780&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjyzKrEqfbnAhWRDuwKHWk_Bs8Q_AUoAXoECBYQAw&biw=1920&bih=966

  8. BLOG_OTI_NANAI said

    Για την Αρβελέρ υπάρχει και η εξής μέθοδος: σε ένα πλήρως τονισμένο τούιτ, απουσιάζει μόνο ο τόνος στο επισφαλές ΓΛΥΚΑΤΖΗ!

    Βεβαίως στα περισσότερα εξώφυλλα των βιβλίων της αναφέρεται, αλλά που να ψάχνεις τώρα:

  9. Νέο Kid said

    Η «φέτα» Salakis ΔΕΝ είναι ελληνική ,ούτε καν φέτα!
    Αλλά ποιος να προστατέψει το Π.Ο.Π της φετός;
    Ο μιστερ Μπιν που ψηφίσατε για πρωθυπουργό;…!

  10. B. said

    Τι βάζεις το λινκ του Ισοκράτη φόρα παρτίδα άνθρωπέ μου και κοντεύουμε να πνιγούμε με τον καφέ πρωί πρωί… Βάλε ένα disclaimer πρώτα…

  11. Πέπε said

    @5
    Οι εξετάσεις ναι. Αλλά δεν είναι το ίδιο. Η εξέταση είναι ένα ανοιχτό ερώτημα: έχουμε κρούσμα ή όχι; Θετικό αποτέλεσμα – έχουμε. Αρνητικό – δεν έχουμε.

    (Τυπικά ούτε το «θετικές εξετάσεις» είναι σωστό. Είναι ένας πρόχειρος τρόπος να πεις «θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων». Συνηθισμένο σε επαγγελματικές ζαργκόν, θυμάμαι λ.χ. ότι στις εκδόσεις λένε «διορθώσεις» τα δοκίμια επί των οποίων πρόκειται να γίνουν οι κυριολεκτικές διορθώσεις. Αλλά εν πάση περιπτώσει όλο αυτό το προσπερνάμε, μπορεί να μην είναι σύμφωνο με την εντελώς στενή κυριολεξία αλλά είναι καθιερωμένο και κατανοητό.)

  12. Καλημέρα

    Μις Εμφύλιος έχουμε ; θα μπορούσε να εείναι η Μαρία του άσματος !!

  13. dryhammer said

    #0. >Χρησιμοποιείται πολύ ο όρος «στόκιν» και «στόκερ»

    Προφάνουσλι είναι από το στόκος κι έπρεπε να γράφεται stuccer.

  14. Costas X said

    Καλημέρα !

    «δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κορονοϊό διότι την Ελλάδα την προστατεύει η σκέπη της Παναγίας»

    Μην κοροϊδεύετε, το φάρμακο για τον κορονοϊό το έχει δώσει προσωπικά στον Βελόπουλο, τον οποίο είδα χθες βράδυ στο «Κόντρα» να το πουλάει μαζί με κηραλοιφές και άλλα ματζούνια, και δώρο 3-4 βιβλία του Παίσιου. Το ονομάζει «Ανοσοποιητικόν» και λέει ότι «ατσαλώνει το ανοσοποιητικό, θα περάσει ο κορονοϊός και δεν θα σας ακουμπήσει». Μήπως εδώ υπάρχει και ποινικό αδίκημα ;

  15. Ποντικαρέος said

    @9 Δυστυχώς Κιντ ούτε στο εσωτερικό δεν μπορούν να προστατέψουν τη φέτα (και δεν το προσπαθούν ούτε οι ίδιοι οι παραγωγοί. Όλα τα μικρά τυροκομεία τελεμέ βγάζουν πλέον (σε πλαστικό δοχείο τα περισσότερα). Μόνο οι μεγάλες μονάδες βγάζουν φέτα (σε ξύλινο βαρέλι).

  16. Μα, ακριβώς επειδή η φέτα είναι ΠΟΠ γράφει ότι πουλάει φστα και όχι φέτα. Για να μην παραπλανεί τον καταναλωτή. Αποφεύγει τις μηνύσεις. 😃

  17. Triant said

    Καλημέρα.

    Έλα ρε! Η ΣRATO δεν είναι Σράτο, είναι Ερατώ; Ρε τι σου είναι ο άνθρωπος! Τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα! Κι έλεγα, ποιός και γιατί βρήκε τέτοιο όνομα; Είναι καμιά θεότητα των Μαορί;

  18. Νέο Kid said

    16. Και η κοκινη σφραγιδάρα κάτω αριστερά που λέει «Protected designation of origin” τι είναι;
    Αλλά, ο Σαλάκος είναι Γερμανός. … ο,τι θέλουν κάνουν.
    Ας όψεται εκείνος ο αγαθιάρης ο Χρουστσώφ που τους άφησε τότε να τι σκάσουν από το Στάλινγκραντ…

  19. Νίκος Μουρούζης said

    Καλή εμβόλιμη 29η Φεβρουαρίου! Ωραία μεζεδάκια. Συμφωνώ με το σχόλιο νούμερο 2. Γιατί να μας ενοχλεί το «καθησυχάζομαι»;

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί ο Πολάκης θεωρεί αισθητικό του αντίπαλο τον Μπογδάνο; Πολιτικό ναι, αλλά αισθητικό από πού κι ως πού; Στην ίδια χορεία (χωρία) βρίσκονται στο θέμα αυτό. Καλή τύχη στη γλώσσα μας, ξέρει τι εύχεται ο λίγος συνεχιστής.

  21. Χαρούλα said

    Καλημέρα
    Απορία. Αν τύχει και τα πάμε καλά με την αντιμετώπιση του ιού, ποιόν να ευχαριστήσουμε την Παναγία ή την …οργανωμένη κυβέρνηση;;; Μεγαλόχαρη vs Κικίλια!🤣
    Και αν σκεφτώ ότι το target group(μπαμπά μου γλώσσα) και των δυο είναι σε μεγάλο ποσοστό …κοινό!!! Πω! Πω! Τους άμοιρους, πρόβλημα!

  22. Σωτήρς said

    Ο μουστάκιας της ΦΣΤΑ έχει ιστορία στις βόρειες χώρες. Μένει στους Δελφούς και είναι μια τοπική μορφή. Πριν χρόνια τον τράβηξε κάποιος φωτογραφία και αυτή έφτασε σε κάποια διαφημιστική. Από εκεί την αγόρασε η μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών της Σουηδίας και τον έβαλε σε όλα τα προϊόντα της. Για να δέσει ακόμα καλύτερα το γλυκό, τον έβαλαν σε όλα τα προϊόντα τουρκικής προέλευσης!

    https://www.tanea.gr/2010/04/12/world/o-toyrkos-apo-toys-delfoys-kai-o-ispanos-mpin-lanten/

  23. Costas X said

    «Στόκερ»:

    Έχουμε και τον deerstalker, τον κυνηγό (ή παραμονευτή!) των ελαφιών, και το deerstalker hat, το βικτωριανό καπέλο του, που υποτίθεται ότι φορούσε ο Σέρλοκ Χολμς. Και για να μην ξεχνάμε ότι ακόμη έχουμε Απόκριες, εγώ ως Σέρλοκ με καπέλο deerstalker και πίπα calabash πριν από αρκετά χρόνια ! 🙂

  24. Georgios Bartzoudis said

    (α) «άκουσα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κορονοϊό διότι την Ελλάδα την προστατεύει η σκέπη της Παναγίας, και την έχει προστατέψει πολλές φορές έως τώρα. Μια άλλη εκδοχή για να μην ανησυχούμε είδα στο Φέισμπουκ, όπου γίνεται λόγος για τα «δυο γονίδια που έχουμε ως Έλληνες παραπάνω» από τους άλλους λαούς -δεν τα έχει η υπόλοιπη… εμφύλιος».
    # Είδες Νοικοκύρη τί κάνουν οι κακές παρέες;; Σε κολλάνε …ελληνίτιδα! (Πες μου ποιος είναι ο φίλος σου να σε πω ποιος είσαι- που λέμε).

    (β) «προτιμότερο κατά τη γνώμη μου, όπως το χρησιμοποιούν στην Κύπρο, «έχει εξάξει»».
    # Έτσι ακριβώς. Και, αν είναι εισαγωγέας θα πούμε «έχει εισάξει». Και αν είναι μάστορας που περπατά πάνω στα μαδέρια θα τον πούμε να τα ισάξει για να μην γκρεμοτσακιστεί (ίσως μπορούσα να τον πω να τα …ισαγάξει, αλλά φοβάμαι μη με δείρει!). Ξου-ξου-ξου, από μένα, όλα αυτά. Μας τα έχει …εισαγάγει η καταραμένη ακροδεξιά κσθαρεύουσα.

    (γ) «Delivery είναι βέβαια η παράδοση, είναι ομως και ο τοκετός»
    # Αν ήταν …delibery, θα έλεγα ότι μας το πήραν από τα μακεδονικά (τα καθιαυτου τοιαύτα), που λένε τη γέννα (και) λευτεριά, λευτέρωμα, ξελευτέρωμα κλπ.

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    21: Τους επιστήμονες που θα ανακαλύψουν το εμβόλιο και θα δώσουν ριζική λύση στο πρόβλημα.

  26. spiral architect 🇰🇵 said

    Νικοκύρη μην αγχώνεσαι να ξεστραβωθείς, έχεις δύο γονίδια παραπάνω.

    Καλημέρα σας.

  27. Dong-ho Spiros Merimanis said

    το ρήμα «καθησυχάζω» έχει μετοχή παθητικού παρακείμενου γιατί να μην αποχτήσει και ενεστώτα;

    καθησυχάζω [kaθisixázo] Ρ2.1α μππ. καθησυχασμένος : απαλλάσσω κπ. από τις ανησυχίες ή από τους φόβους που έχει, με επιχειρήματα που τον πείθουν ότι δε θα συμβεί κτ. δυσάρεστο.

    γιατί να μην κατασκευάσουμε την παθητική φωνή με τη γραμματική της τωρινής ελληνικής γλώσσας; ιχνηλατιέμαι, ιχνηλατιούνται

  28. ΑΡΗΣ said

    «(ή αλλιώς: αφού σε ζαλίζει, τι επιμένεις; )»
    Από το γνωστό ανέκδοτο που μου θύμισες και γελούσα μόνος μου…

  29. spyridos said

    9

    Κιντ
    από όταν έγινε η φέτα ΠΟΠ αν υπάρχει το σηματάκι η φέτα είναι πάντα από Ελλάδα.
    Το έχω ψάξει και δεν έχω βρει ούτε μία περίπτωση παραποίησης. Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά.
    Η φωτο του Νικοκύρη είναι από συσκευασία Φινλανδική αλλά αυτή την φέτα την στέλνουν και Ολλανδία και Γερμανία.
    Δεν έχω τολμήσει να τη δοκιμάσω.
    Παραγωγός είναι μια εταιρία στη βιομηχανική περιοχή Βόλου
    που κυκλοφορεί προϊόντα με καμιά δεκαριά ονομασίες όλες άγνωστες στην Ελλάδα.
    Shm Hellas – Pilion S.Α.

  30. Pedis said

    Κοροιδεύετε τον εξαιρετικό κυριο Μπογδάνο ρε ρεμπεσκέδες που έχει χωρύα θαυμαστών μεταξύ των σπουδαιοτέρων και επιφανέστερων συγχρόνων Ελλήνων;

    Νικοκύρη, στο ρεφενέ για τα δικαστικά έξοδα και τις αποζημειώσεις να με υπολογίζεις. 🙂

  31. BLOG_OTI_NANAI said

  32. phrasaortes said

    Γιατί όλοι έχουν λυσσάξει με την Αρβελέρ; Το «Γιατί το Βυζάντιο» είναι ένα από τα πιο αντιεπιστημονικά και παιδιάστικα βιβλία που έχω διαβάσει. Όσοι λιγότεροι το ξεφυλλίσουν, τόσο το καλύτερο.

    @2 Το πρόβλημα με τον Μπαμπινιώτη είναι ότι παρουσιάζει τις απόψεις του ως κοινά αποδεκτές αλήθειες. Φυσικά ο Μπαμπινιώτης ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχουν ενστάσεις στις θεωρίες και την μεθοδολογία του, οπότε η τακτική του είναι ανειλικρινής και σκόπιμα παραπλανητική.

  33. voulagx said

    Kαθησύχασε ο λαός, όταν άκουσε τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Άρχισε να πέφτει ο πυρετός και καθησύχασα λίγο.
    Ο λαός καθησύχασε, δεν καθησυχάσθηκε.

  34. Γιάννης Ιατρού said

    2γ: …υπάρχει λήμμα ζωγραφίζομαι ή σκοτώνομαι;..

    Πέπε, το «σκοτώνομαι» (π.χ. στη δουλειά) υπάρχει, εγώ το ξέρω και ΄το ‘χω πολλές φορές φορές ακούσει (ΟΧΙ από εκπαιδευτικούς 😜😂😂😂😂)

  35. Νικόδημος said

    Γεια σας από το πολιορκούμενο Παίδων. Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, είμαστε σε πόλεμο. Μας έχουν επιστρατεύσει να δουλέψουμε και το Σάββατο, πράγμα παράνομο. Κύριε Σαραντάκο μία απορία: Γιατί και η «Αυγή» γράφει τον κορονοϊό με ωμέγα; Γιατί πιστεύει το Μπαμπινιώτη και όχι το Σαραντάκο η εφημερίδα του Σύριζα;

  36. Έχουν εμφανιστεί και τα τσικό του Μπάτμαν

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καταγγέλλω το ρατσιστικό σχόλιο κατά των εκπαιδευτικών του συσχολιαστή και, φευ, συνονόματου Ιατρού. Θα σκεφτώ περί αγωγής ως άμεσα θιγόμενος και θα αιτηθώ στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να ενεργοποιήσουν φετφά εναντίον του, ανάλογο με τον φετφά εναντίον του Ρούσντι. Ή είμαστε αντιρατσιστές και πολιτικώς ορθοί ή δεν είμαστε.
    (Ωραίο καρφί, συνονόματε, ακόμα γελάω 😂👍)

  38. Pedis said

    # 13 – #0. >Χρησιμοποιείται πολύ ο όρος «στόκιν» και «στόκερ»

    Προφάνουσλι είναι από το στόκος κι έπρεπε να γράφεται stuccer.

    Χμ, μου φαίνεται ότι ο Νικοκύρης είναι ένα θύμα αυτουνού που λες … 🙂

  39. 1: Δύτη, το (γ)ια φθόγγο θα το πούμε, όχι συλλαβή.

  40. Dong-ho Spiros Merimanis said

    στο άρθρο της Καθημερινής, που αναφέρει ο άλλος φίλος, ο υπουργός υγείας λέει : «ιχνηλατούνται το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας και οι συνταξιδιώτες της ασθενούς».οι γιατροί όμως ψάχνουν τον κορονοιό, κι αυτός είναι που ιχνηλατιέται
    είναι σα να λες «η αστυνομία ιχνηλατεί το μετρό» έπειδή ο κλέφτης που κυνηγάει μπήκε στο μετρό

    λίγο παραπάνω ο ίδιος υπουργός ανάφερε σύμφωνα με το δημοσιογράφο ότι γίνεται «… ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο μέρες με την συγκεκριμένη γυναίκα» ενώ οι γιατροί κάνουν «ιχνηλασία το κορονοιού στους ανθρώπους …»
    η ιχνηλάτηση δεν είναι βέβαια λογικό λάθος αλλά η ιχνηλασία μας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια την ιχνηλασιμότητα

    2 Πέπε
    τα ρήματα αναφέρονται στα λεξικά με τις δυο φωνές και πάντα υπάρχει ένα παράδειγμα της παθητικής:

    σκοτώνω [skotóno] -ομαι Ρ1 : 1α. … Σκοτώθηκε με μια σφαίρα στον κρόταφο, αυτοκτόνησε. …. || Xιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται στους δρόμους κάθε χρόνο….

    ζωγραφίζω [zoγrafízo] -ομαι Ρ2.1 : 1….. Ένα πορτρέτο του Παπαναστασίου ζωγραφισμένο από τον Παρθένη….

  41. Ξέρεις φθόγγο είχα γράψει στην αρχή και το διόρθωσα.

  42. Jago said

    Δύτη παρεμπιπτόντως που ανέφερες τον Σκαλκώτα επιτέλους βγήκαν από τη Naxos σε παγκόσμια πρώτη τέσσερα έργα του από τα οποία είναι φανταστικά η Σινφονιέτα και ειδικά η Κλασική Συμφωνία, Τα άλλα είναι μάλλον αδιάφορα, τα είχα ακούσει πέρσι στο Μέγαρο και προφανώς είναι το λάιβ εκείνη της βραδιάς. Μόλις γιάνω από το επίμονο κρυολόγημα τρέχω να το πάρω!

  43. Πέπε said

    @34:

    Φυσικά και υπάρχει σκοτώνομαι. Ο τάδε σκοτώθηκε στον πόλεμο. Είναι τόσο αυτονόητα υπαρκτός τύπος ώστε η απορία μου είναι αν υπάρχει, και μάλιστα αν είναι απαραίτητο να υπάρχει, ως ξεχωριστό λήμμα. Δεν είναι παρά ένας από τους τύπους του «σκοτώνω».

    Εφόσον κάθε μεταβατικό ρήμα σχηματίζει αυτονόητα παθητική φωνή και επομένως (τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου) η παθητική φωνή περιττεύει να λημματογραφείται ξεχωριστά, τότε η απουσία λήματος «καθησυχάζομαι» δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο τύπος.

    Νομίζω ότι όλη η ιστορία ξεκινάει από σύγχυση με το «εφησυχάζω», που δεν είναι μεταβατικό και που σημαίνει κάτι παρόμοιο με το «καθησυχάζομαι» ή έστω με το «με καθησυχάζουν».

    @27:

    > > γιατί να μην κατασκευάσουμε την παθητική φωνή με τη γραμματική της τωρινής ελληνικής γλώσσας; ιχνηλατιέμαι, ιχνηλατιούνται

    Είπαμε γιατί: γιατί δεν ιχνηλατώ «κάποιον». Τα παθητικά ρήματα δεν τα φτιάχνουμε έτσι για να περνάει η ώρα, αλλά για να έχουμε εναλλακτικό τρόπο να πούμε ότι κάποιος (υποκείμενο) κάνει κάτι (ρήμα) σε κάποιον (αντικείμενο). Δεν παίρνουν όλα τα ρήματα αντικείμενο, γιατί δε δηλώνουν όλα τα ρήματα τέτοιου είδους ενέργεια. Στα ελληνικά λέμε «ακολουθώ (ή αναζητώ) τα ίχνη κάποιου», όχι «ιχνηλατώ κάποιον».

  44. ΓΤ said

    Αυτοί οι βαριομπερντέδες στο λινκ του YT θυμίζουν χουντοειδήσεις ΥΕΝΕΔ με Νίκο Μπουγά…

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καθιερωμένη η σαββατιάτικη τσάρκα στην Αθήνα, καταλήγει σε ταβερνάκι. Στο διπλανό τραπέζι παρέα νέων, φοιτητόφατσες. Ακούω μια κοπέλα να λέει ότι κάποιος φίλος της «έχει πεπειστεί» για κάτι. Περίμενα ξαφνιασμένη αντίδραση, εις μάτην όμως. Θύμα του πεπεισμένος η νεαρά, αν λέγαμε όλοι πεισμένος, θα είχε αποφύγει τη γλωσσική λούμπα. Βούτυρο στο ψωμί του Νικοκύρη. ☺

  46. Costas X said

    Άσχετο μεν, επίκαιρο και λεξιλογικό δε.
    Λέξεις ιταλικής και γαλλικής προέλευσης, που άκουγα μικρός την περίοδο του Καρναβαλιού στην Κέρκυρα και ξεχάστηκαν, ή πρόκειται σίγουρα να ξεχαστούν. Μόλις το ανάρτησα σε σελίδα τοπικού ενδιαφέροντος στο φέισμπουκ.
    https://scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/88133431_3238988329462113_2780191609839419392_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_sid=ca434c&_nc_ohc=J0KftDpkunwAX9y7I9L&_nc_ht=scontent.fath5-1.fna&oh=fa275d9a7fc611f90238a57ac0463dc9&oe=5EF5999C

  47. ΓΤ said

    Πολύ ενδιαφέρον γλωσσικά το MasterChef4, αφού, εκτός από τα… εξαιρετικά πιάτα, μάθαμε για τη «μετάγευση», και ακούσαμε ότι ένας αρχηγός ομάδας είναι «ευθυνοφοβής».
    Προβάλλεται, δε, την κατάλληλη περίοδο, διότι, τώρα που έχουν αδειάσει τα ράφια από μακαρόνια, φασόλια και φακή, η σούπα παστινάκι με χτένια και πουρέ ξινόμηλο, λάδι τρούφας και βρώσιμα ανθάκια είναι μία κάποια λύσις…

  48. ΓΤ said

    #45 «έχει πεπειστεί»… παθητικώς παρα_κείμενη παρέα 😉

  49. ΣΠ said

    1, 2
    Εδώ πάντως το αντεστραμμένο R δεν υπονοεί κάτι ρωσικό αλλά παιδικό.

  50. Παναγιώτης Κ. said

    @11. Υπάρχει και το εξής λάθος που καλά κρατεί!
    «Έχω να διορθώσω γραπτά» λένε π.χ οι καθηγητές στα βαθμολογικά κέντρα.
    Κάποιος που δεν ξέρει, μπορεί να υποθέσει ότι στη θέση του λάθους θα γράψουν το… σωστό.
    Όταν έχεις μπροστά σου ένα γραπτό εξετάσεων δεν το… διορθώνεις. Το αξιολογείς και η αξιολόγηση αντιπροσωπεύεται έναν βαθμό από το 0 έως το 100.

  51. Γ-Κ said

    Το «ιχνηλατούνται» το χρησιμοποιούν αβέρτα κουβέρτα και τα ΕΛΤΑ. Ως απόδοση του «traced» βεβαίως βεβαίως.

    Π.χ. «Επιστολές που ιχνηλατούνται σε όλα τα στάδια της διαχείρισης τους…»

    Ενδιαφέρον έχει και το «για επιστολές Α’ ή Β’ Προτεραιότητας κι οι οποίες κατά την επίδοσή τους με το ταχυδρομείο δεν αφήνουν ίχνη» στην παράγραφο «Βεβαιωμένη Επίδοση».

    https://www.elta.gr/el-gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%CE%B4%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82%CE%B1%CE%B2%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D.aspx

  52. Triant said

    Υπεράριστος έφα:
    «μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό».

    Μένει να μας προσδιορίσει πόσος είναι ο λογικός πανικός για να μην υπερβάλλουμε.

  53. Αγγελος said

    Χωριστό λήμμα όχι, αλλά μνεία της ύπαρξης παθητικού τύπου ναι, γιατί δεν είναι αυτονόητη. Το ρήμα «καθυστερώ» π.χ. δεν έχει παθητικό τύπο πλην της μετοχής σε φυσιολογικά ελληνικά. Θυμάμαι ότι το συνειδητοποίησα με κάποια έκπληξη μαθητής, όταν μια Αμερικανίδα καθηγήτρια είπε «να μην καθυστερηθούν οι άλλοι». Ομοίως, η Αμερικανίδα σύζυγος Έλληνα φίλου μου είπε κάποτε «Κάνω πρόοδο στα ελληνικά. Έμαθα να μη λέω ‘κρυώνομαι’!»

  54. Γ-Κ said

    Επίσης, να δούμε πότε θα διαβάσουμε ότι «η ελληνική ιστορία ιχνηλατείται πίσω στον 15ο αιώνα π.Χ.», ως απόδοση του «traced back» βεβαίως βεβαίως. 🙂

  55. ΓΤ said

    #50 Μα γίνονται διορθώσεις στο Κράτος της Αριστείας;

  56. Πέπε said

    @50:

    !!! Τόσο καθιερωμένο που ποτέ δεν είχα παρατηρήσει ότι δεν είναι κυριολεξία!

    Βέβαια πρόκειται χονδρικά για την ίδια διαδικασία όπως όταν διορθώνεις άλλα γραπτά, ενδοσχολικά, όπου η έκφραση είναι κυριολεκτική: εκεί προφανώς γράφεις δίπλα το σωστό, αφού θα το δει ο μαθητής και πρέπει να έχει κάποια χρησιμότητα η μολυβιά σου, πέρα από το να τεκμηριώσεις τον βαθμό που έβαλες.

  57. Κιγκέρι said

    Ολόκληρο το άρθρο για τον Σεμελβάις είναι τόσο κακομεταφρασμένο που καταντάει κωμικά ακατανόητο. Δεν είναι μόνο το delivery που μεταφράζεται «παράδοση» αντί για τοκετός.
    Λίγο πιο κάτω, οι επίτοκοι – laboring women – γίνονται εργαζόμενες γυναίκες, ο επιλόχειος πυρετός – childbed fever – γίνεται παιδικός πυρετός, οι δε barehanded- με γυμνά χέρια, χωρίς γάντια- autopsies αποδίδονται αυταρχικές αυτοψίες, και πάμπολλα άλλα.
    Βάζω εδώ το λινκ για το πρωτότυπο:
    https://www.pbs.org/newshour/health/ignaz-semmelweis-doctor-prescribed-hand-washing

  58. Παναγιώτης Κ. said

    Το επόμενο ακούγεται ως ανέκδοτο αλλά δεν είναι.
    Το σκηνικό σε δικηγορικό γραφείο και ο πελάτης ρομά πάνω από 60 ετών.
    Παλαιόθεν πελάτης επομένως, υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.
    (Να φανταστούμε και την ιδιόμορφη προφορά που έχουν ορισμένοι ρομά…)
    -Βρε άρχοντα, εσύ που ξέρεις καλά γράμματα μπορείς να μου πεις τι σχέση έχει το ποδόσφαιρο με αυτή τη γρίπη από την Κίνα;
    Έκπληκτος ο δικηγόρος απορεί ρωτώντας.
    -Ποδόσφαιρο; Πως σου ήρθε αυτό στο μυαλό;
    -Ε, αφού λένε Κορωναϊκός; Ποδοσφαιρική ομάδα δεν είναι;
    🙂

  59. Περιονουσκιας said

    33. «Ο λαός καθησύχασε, δεν καθησυχάσθηκε»,

    Προφανέστατα η φράση που λέει το λεξικό είναι λάθος. Συμβαίνει.
    Και, προσωπικώς, θα απέφευγα το «απόφευγα» και όχι το καθησυχάζομαι.

    47. Στο δικό μας σουπερμάρκετ έχει απόλα τα καλούδια, «Προσέλθετε ίνα πλείονες γενόμεθα» (κατά την Ελληνική Αγωγή)!

  60. Περιονουσκιας said

    Γιατί, όμως, απαγορεύθηκαν τα καρναβάλια; Αφού εκεί όλοι φορούν έτσι και αλλιώς μάσκες.

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν απαγορεύτηκαν όλα τα καρναβάλια : η σουπερλίγδα (το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου) συνεχίζεται κανονικά. Το ίδιο και η εξέταση των μαρτύρων για την υπόθεση Νοβάρτις.

  62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας καὶ χρόνια πολλὰ στοὺς Κασσιανούς, ποὺ γιορτάζουν κάθε τέσσερα χρόνια.

    Οἱ Κασσιανὲς γιορτάζουν τὸ Σεπτέμβρη· τό ᾿ψαξα. 🙂

    @47. Οἱ μαστρο-σέφηδες (σίκ, 5 μύρια+) μᾶς τά ᾿ χουν πρήξει μ᾿ αὐτὸ τὸ παστινάκι – μεποτισεσφαρμάκι. Κοντεύουμε νὰ πάθουμε παστινάκεια (σίκ, 5 μύρια++). 🙂

  63. Πέπε said

    @58:

    > > Ε, αφού λένε Κορωναϊκός; Ποδοσφαιρική ομάδα δεν είναι;

    Αυτό μάλλον θα το είδε κάπου γραμμένο, ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ, και το διάβασε Κοροναϊκός. Ή το άκουσε από άλλον που το είχε στραβοδιαβάσει. Από παράκουσμα δε νομίζω να προέκυψε. Εγώ, αντίστοιχα, βλέπω ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ και η άμεση αντίδρασή μου είναι να καταλάβω «Κοροναίος». Και δε φταίει που δεν έχει διαλυτικά (η γνώμη μου είναι πως το σωστό είναι να μην μπαίνουν διαλυτικά στα κεφαλαία – αλλά όπως και να ‘χει, πολλοί δεν τα βάζουν έτσι κι αλλιώς), φταίει που παραπέμπει σε άλλες οικείες καταλήξεις όντας ανοίκειο το ίδιο. Δε συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με το ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ που, ακόμη και σε πεζά χωρίς διαλυτικά, το πιθανότερο είναι να το διαβάσει κανείς (κι ο πιο ολιγογράμματος, κι ο πιο βιαστικός και αφηρημένος) προσθέτοντάς τα νοερά και αυθόρμητα.

    Νομίζω ότι όλα αυτά θα συνιστούσαν ένα επιχείρημα υπέρ του κορονΟϊού, έστω και όχι το αποφασιστικότερο.

  64. Πέπε said

    > > δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κορονοϊό διότι την Ελλάδα την προστατεύει η σκέπη της Παναγίας, και την έχει προστατέψει πολλές φορές έως τώρα

    Πάντα είχα την απορία: Κάθε φορά που γίνεται κάποιο θαύμα και αποδεικνύεται ότι οι ανώτερες δυνάμεις έχουν την Ελλάδα ή κάποιο πρόσωπο, οικογένεια, πόλη κλπ. υπό την σκέπη τους (και τους άλλους στην απόξω ή και στο στόχαστρο), πόθεν προκύπτει η βεβαιότητα για το ποια ακριβώς ανώτερη δύναμη ήταν; Γιατί δηλαδή η Παναγία και όχι ο Άγιος Α ή η Αγία Β;

    Δε λέω για περιπτώσεις όππου ο περί ου ο λόγος άγιος εμφανίστηκε αυτοπροσώπως. Εκεί το πράγμα μιλάει μόνο του. Τις άλλες φορές όμως;

  65. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια, και πάλι είχα βγει έξω από νωρίς και να με συμπαθάτε.

    1-5 κε Έχετε δίκιο για το Σ της Φέτας

    22 Βρετιμαθαινεικανείς!

    30 Πλάκα πλάκα παλιότερα με είχε απειλήσει με αγωγή

    45 Ετσι ακριβώς!

    46 Τη ρεκλούτα δεν την ήξερα

    53 Ωραία παραδείγματα

    57 Α, δεν το κοίταξα παρακάτω -είχε και εργαζόμενες γυναίκες λοιπόν!

    63 Εγώ πολλές φορές ενώ γράφω «κοροναϊός» τυχαίνει να γράψω «κοροναϊκός» και το διορθώνω.

  66. Avonidas said

    Πάντα είχα την απορία: Κάθε φορά που γίνεται κάποιο θαύμα και αποδεικνύεται ότι οι ανώτερες δυνάμεις έχουν την Ελλάδα ή κάποιο πρόσωπο, οικογένεια, πόλη κλπ. υπό την σκέπη τους (και τους άλλους στην απόξω ή και στο στόχαστρο), πόθεν προκύπτει η βεβαιότητα για το ποια ακριβώς ανώτερη δύναμη ήταν; Γιατί δηλαδή η Παναγία και όχι ο Άγιος Α ή η Αγία Β;

    Ε, φαντάζομαι υπεύθυνος ειναι ο/η εκάστοτε πολιούχος ή προστάτης. Αλλα για να μαστε βέβαιοι πρεπει να δουμε ποιος υπογράφει την Ημερήσια Διαταγή.

    Θυμηθηκα και το σχετικό ανέκδοτο:

    Παει ενας άγγελος στον Αγιο Πετρο και του λεει:
    -Αγιε Πετρο, μολις μας ηρθαν δύο καπουτσίνοι

    Κι αυτος, αφηρημένος:
    -Α, δεν ξερω τίποτα, όποιος τους παρήγγειλε να τους πληρώσει!

  67. Avonidas said

    Και για να φανεί πόσο γνήσια είναι, εκτός από τα μπαρμπετόνια του φεσοφόρου, που τα συναντάει κανείς σε κάθε ελληνικό χωριό ως γνωστόν, αντί για Ε χρησιμοποιούν το Σ, που είναι γνήσιο Greek letter.

    Έχουμε και στην Κρακοβία το Tea Time, βρετανική παμπ, που εμεις η ομογενεια τη λεμε «Τσα Τιμς» 😉 Καμαρώστε:

    https://www.pitupitu.pl/files/69QKf6UkKHhPj8C31hziunLGz0Q/coverBig

  68. ΓιώργοςΜ said

    43 ιχνηλατώ
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%8E&dq=
    Γιατί δεν είναι μεταβατικό; Ποιο επεισόδιο έχω χάσει;

  69. 62: Κινητή γιορτή είναι του Κασσιανού

  70. Χαρούλα said

    Όλα τα στραβά μαζί έπεσαν πχιά!
    Αναβάλλεται το Φόρου των Δελφών, και πέθανε ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος.
    Πόσα να αντέξεις πχια;;;;!!!😔😊

  71. … του κορονοϊού… τα δύο τρίτα των περιστατικών … δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, …

    Με κορονοσκόπηση μόνο, είπαμε.

  72. <… Κι έτσι οι μαιευτήρες έγιναν ντελιβεράδες! …

    Ως ντελιβεράδες ειδικευόντουσαν και στην χειρουργική αφαίρεση ήπατος, φόβητρο που, ως γνωστόν, μάς έδωσε και την φράση «μού έκοψε τα ήπατα».

  73. Costas X said

    65. -> 46.
    Για την αμφίεση «ρεκλούτα», (ιταλ. νεοσύλλεκτος), που χρησιμοποιείται και κοροϊδευτικά για άτομα με κακόγουστη εμφάνιση, δεν βρήκαμε άκρη. Ίσως να προέρχεται από τους Ενετούς ή Δαλματούς νεοσύλλεκτους στρατιώτες που γύριζαν στην Κέρκυρα κακοντυμένοι και μάλλον άτακτοι, ή ίσως από κάποια εξευτελιστική και θορυβώδη «τελετή» υποδοχής των νεοσυλλέκτων. Ποιός ξέρει;
    Το κακό είναι ότι οι παραδοσιακές λαϊκές «ρεκλούτες» εξαφανίστηκαν από την Κέρκυρα στα τέλη του ’70, και τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβάλλουν ένα φαντεζί, δήθεν αριστοκρατικό, «βενετσιάνικο» Καρναβάλι ως παραδοσιακό.

  74. sarant said

    70 Ειδικά τον Καλλίνικο, τι να σου πω!

    71 🙂

    73 Α, μάλιστα!

  75. Περιονουσκιας said

    68. Ναι, ειναι μεταβατικό. Αλλά ιχνηλατούμε μια διαδρομή/πορεία ιχνών, τα διάφορα αίτια, σκοπούς κτλ. ΔΕΝ ιχνηλατούμε ανθρώπους ή ασθενείς. Το ρήμα είναι πολύ κοντινό στη χρήση και στη σημασία με το «ανιχνεύω».

    Αυτό ισχύει στα δικά μας μέρη, τουλάχιστον. Όπως διαπιστώνεται και με την περίπτωση του «καθησυχάζω» (βλ. παραπάνω ), πάντα υπάρχουν τοπικές ή και ατομικές παραλλαγές και προτιμήσεις.

  76. ΓιώργοςΜ said

    75 το λεξικό αναφέρει:

    ιχνηλατώ [ixnilató] Ρ10.9α : καταδιώκω κπ. αναζητώντας και ακολουθώντας τα ίχνη του.

    Ιχνηλατώ έναν λαγό σημαίνει ακολουθώ τα ίχνη για να βρω το λαγό. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω το άτοπο.
    Η διαφορά με το ανιχνεύω, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι πώς το ένα εστιάζει στο αποτέλεσμα ενώ το άλλο στη διαδικασία.

  77. Ο Salakis είναι Γερμανική εταιρεία που παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα από πρόβειο γάλα. https://www.salakis.de/impressum-und-rechtliche-hinweise

    Είναι πολύ διαδεδομένος σε κεντρική Ευρώπη, αλλά συνήθως τα προϊόντα αναφέρονται μόνο σαν από 100% πρόβειο γάλα και δεν έχω δει ποτέ την ονομασία φέτα πάνω τους. Στα σούπερ μάρκετ πάντως είναι πάντα δίπλα στις φέτες.

    Και η Κασσιανή γιορτάζει (και) τη Μεγάλη Τρίτη, οπότε ψάλλεται και το τροπάρίο της ( Η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα κλπ).

  78. Πέπε said

    76

    ΓιώργοΜ, σύμφωνα με το ΛΚΝΕ φαίνεται τελικά να έχεις δίκιο. Ο Μπαμπινιώτης στο φετφαδολόγιό του δίνει σχεδόν το ίδιο ερμήνευμα, καθώς και ένα πρόσθετο «μτφ.: επιζητώ με επιμονή, με πείσμα». Δικό μου φαίνεται να είναι το λάθος, και το ρήμα μεταβατικό. Άρα έχει και παθητική φωνή. Επιμένω ότι με ξενίζει το «ιχνηλατούνται», ίσως να μη συνηθίζεται ή να μη συνηθιζόταν μέχρι πρόσφατα, αλλά πάντως αντικειμενικός λόγος να θεωρηθεί λάθος δε στοιχειοθετείται τελικά. Ανακαλώ λοιπόν.

    Παρεμπιπτόντως, ο Μπαμπινιώτης φαίνεται δίπλα σε κάθε ρήμα να αναφέρει όσους γραμματικούς τύπους δεν είναι εντελώς προφανούς σχηματισμού, και όχι γενικά όσους πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν. Για παράδειγμα, στο «θίγω» δίνει τον παθητικό αόριστο «θίχτηκα», για όποιον αμφέβαλλε μήπως είναι «θίγηκα» ή κάτι άλλο, δε δίνει όμως το «θίγομαι» που δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Άρα, η αναφορά ενός παθητικού τύπου δε σημαίνει ότι υπάρχει (και ότι αλλιώς δε θα υπήρχε), αλλά «σχηματίζεται έτσι».

  79. Γιάννα said



    Κύριε Νίκο, έχει δίκιο ο γιατρός (35): Η «Αυγή» ακολουθεί και στο σημερινό κυριακάτικο φύλλο της το φετφά του Μπαμπινιώτη και γράφει τον κορονοϊό με ωμέγα. Καλά δεν διαβάζουν Σαραντάκο εκεί στην «Αυγή»; Αντίθετα ο «Ριζοσπάστης» και η ακροδεξιά «Δημοκρατία» τον γράφουν σωστά με όμικρον τον κορονοϊό, διότι φαίνεται ότι διαβάζουν Σαραντάκο

    Επίσηςκαι η «Καθημερινή» του Αλαφούζου γράφει τον κορονοϊό με ωμέγα!..

    Καλά δεν σάς διαβάζει ο «κολλητός» σας ο κ. Παντελής Μπουκάλας που είναι επικεφαλής των διορθωτών της «Κ»; Ή μήπως έγινε κι αυτός Μπαμπινιωτικός ξαφνικά; Τί συμβαίνει, κύριε Νίκο; Και γιατί στο παρόν άρθρο κράζετε μόνο τις εφημερίδες του Μαρινάκη που ακολουθούνε το φετφά Μπαμπινιώτη και προτιμάνε το ωμέγα στον κορονοϊό, αλλά όχι την «Καθημερινή» και την «Αυγή» που επίσης υπακούνε στο φετφά και προτιμάνε το ωμέγα;

  80. Πέπε said

    > > τα μπαρμπετόνια του φεσοφόρου, που τα συναντάει κανείς σε κάθε ελληνικό χωριό ως γνωστόν, …

    > > Ο μουστάκιας της ΦΣΤΑ έχει ιστορία στις βόρειες χώρες. Μένει στους Δελφούς και είναι μια τοπική μορφή. Πριν χρόνια τον τράβηξε κάποιος φωτογραφία και αυτή έφτασε σε κάποια διαφημιστική. Από εκεί την αγόρασε η μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών της Σουηδίας και τον έβαλε σε όλα τα προϊόντα της. … (#22)

    Μπαρμπάδες με εντυπωσιακές μουστάκες συναντάει κανείς σε αρκετά ελληνικά χωριά είναι η αλήθεια. Όχι πολλούς, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι κάτι το τυπικά ελληνικό, αλλά πού και πού θα βρεις κι από έναν. Ειδικά μπαρμπέτες (μουστάκι ενωμένο με τη φαβορίτα αλλά χωρίς μούσι) βέβαια, ίσως σπανιότερα.

    Τέλος πάντων το θέμα είναι ότι στη Γερμανία μάλλον τέτοια θεάματα είναι συχνότερα. Από υπερμεσήλικες τουρίστες που συναντώ στην Ελλάδα, αυτή την εντύπωση έχω. Οπότε, είναι κάπως αστεία επιλογή ο εν λόγω μπαρμπετόμπαρμπας για τη Φστα. Άλλωστε ούτε και τα φυσικά του χαρακτηριστικά έχουν κάτι το κραυγαλέα ελληνικό.

    Κατά τα άλλα, την ιστορία του δεν την ήξερα βέβαια. Τότε που τον τράβηξε κάποιος φωτογραφία, έτυχε να φοράει και το φέσι; Ή το φωτοσόπαραν εκ των υστέρων;

  81. # 34, 37

    Από Γιάννηδες τι να περιμένει κανείς…μαζευτείτε άλλοι 43 να σας εξηγήσω πως ό ένας θεωρεί δουλειά μόνο με το (όποιο θεωρητικό ή πρακτικό ) μυστρί στο χέρι και ο άλλος αγνοεί πως μια διδακτική ώρα (45-50 λεπτά) είναι ισοδύναμη με οποιαδήποτε άλλη τρίωρη εργασία
    Να μην αρχίσω τώρα να λέω για την αξία μιας ψαρευτικής ώρας… 🙂 🙂

  82. Pedis said

    Αβονίδα, πάει κι ο Dyson …

    https://www.pbs.org/newshour/science/pioneering-theoretical-physicist-freeman-dyson-dies-at-96

  83. ΓΤ said

    #70
    Χαρούλα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ποιοι Δελφοί, ω αδελφή; Εδώ ακυρώθηκε ολόκληρο Σαλόνι της Γενεύης. Να θες να δεις τι έχει να σου προτείνει η «Bentley», να ετοιμάζεσαι να πετάξεις για Τζινίβα, και να μένεις φλούτσος με το εισιτήριο στο χέρι.
    Σχετικά με τον Μπιρεός Καλλίνικο: το θέμα είναι να πεθάνει ο νυν. Ποια κενωνία θέλει τον Υμνωδό Κυματοθραύστου Ανεντιμότητος να συνεχίζει να κρώζει; Πάντως, το επώνυμό του παραπέμπει στη χρηματοκράτειρα «Σατό Μαργκό» (εκτιμώ ότι το μπλογκ εδώ είναι ζίγκα στους σομελιέδες), αλλά και, ασφαλώς, στην πανάξια συνεχίστρια της σχολής της Τίνας Σπάθη.

  84. Γιάννης Κουβάτσος said

    «μια διδακτική ώρα (45-50 λεπτά) είναι ισοδύναμη με οποιαδήποτε άλλη τρίωρη εργασία»
    Αυτά πέστα στους οικοδόμους αλλά όχι πάνω στο γιαπί, μη σου συμβεί κάνα «ατύχημα». 😉 Μην παραμυθιαζόμαστε και μεταξύ μας. Αυτό που λες ισχύει για εκπαιδευτικούς που δεν ελέγχουν την τάξη τους και βγαίνουν κουρέλι από κει μέσα. Όχι για τους υπόλοιπους.

  85. ΓΤ said

    #84 Μιλώντας για διδακτικές ώρες, Γιάννη, μία ώρα στην ταβέρνα μπορεί να αποβεί διδακτική 🙂

  86. Περιονουσκιας said

    Μην τρελαθούμε. Όποιος έχει δουλέψει σε γιαπί έστω και μια μέρα, ξέρει τι θα πει δουλειά και καταπόνηση του σώματος

  87. ΣΠ said

    Η εξήγηση για τον κορονοϊό.
    https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/88261086_1376942305847585_1684812586710728704_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=q-o4OYYLUfAAX-9_J94&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=967ac2c4c183c66a0d8b54c34315ab3e&oe=5F01CAE1

  88. ΣΠ said

    62
    Όταν το έτος είναι δίσεκτο εορτάζει στις 29 Φεβρουαρίου, αλλιώς στις 28 Φεβρουαρίου.
    http://www.saint.gr/1939/saint.aspx

  89. Μαρία said

    84
    Μια διδακτική ώρα μπορεί να απαιτεί κάποιες φορές τρίωρη προετοιμασία.

    87
    Μια γειτόνισσά μου μου είπε οτι τον ιό τον δημιούργησαν οι Αμερικάνοι, λέει, για να εξοντώσουν τους Κινέζους, επειδή χρωστάνε πολλά λεφτά στην Κίνα.

  90. Κιγκέρι said

    Μια χαζή ερώτηση: γιατί λέμε μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κι όχι πρώην μητροπολίτης Πειραιώς;

  91. Μαρία said

    82
    Κι η Αγία Αθανασία https://www.lifo.gr/now/greece/271882/pethane-i-agia-athanasia-toy-aigaleo

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    89: Μιλάμε για κούραση, όχι για τον χρόνο που αφιερώνουμε στο επάγγελμά μας. Είναι δύσκολη δουλειά, εμείς το ξέρουμε καλά, αλλά δεν συγκρίνεται με την κούραση και το άγχος άλλων επαγγελμάτων. Βλέπω τώρα τους αστυνομικούς να προσπαθούν να κρατήσουν έξω από τα σύνορά μας τους μετανάστες. Να πάω να τους πω για το πόσο κουραστική είναι η δουλειά μου;

  93. Afistemenaziso said

    Καλησπέρα!

    Κύριε Σαραντάκο δεν μας είπατε πως πήγε η παρουσίαση του βιβλίου σας;

    Εγώ όπως σας ξαναείπα, δεν μπόρεσα να έρθω για ιατρικούς λόγους (ευερέθιστο έντερο, σε κλειστούς χώρους δεν μπορείς να πας, ακούγεσαι, μυρίζεις κτλ)
    Στην επόμενη όμως θα φροντίσω να έρθω.
    Γενικώς πηγαίνω σε βιβλιοπαρουσιάσεις, αν και δεν διαβάζω βιβλία ( έχω και διάσπαση προσοχής). Γνωρίζεις ενδιαφέροντες ανθρώπους, ακούς νέα πράγματα.
    Τελευταία βιβλιοπαρουσίαση που πήγα ήταν πριν τρεις εβδομάδες στο βιβλίο του Καπουτζίδη.
    Βασικά πήγα για την Δέσποινα Βανδή, έχω όλα της τα CD και ήθελα να την δω από κοντά. Μπόρεσα και πήρα ένα αυτόγραφό της πριν με διώξουνε οι σεκιουριτάδες.

    Θα ήθελα να σας δώσω μία συμβουλή, η προπροηγούμενη δουλειά μου ήτα σε πολυεθνική διαφημιστική. Είχαμε γραφεία στον Πύργο, στη Ζαχάρω, στα Δολιανά κτλ.

    Στην επόμενη παρουσίασή σας θα πρέπει να φέρεται μία περσόνα πιο αναγνωρίσιμη. Εγώ ας πούμε θα σας πρότεινα τον Σωτήρη από το Master Chef για πραγματικά γλωσσικά μεζεδάκια. Θα ενίσχυε την εικόνα σας ως λεξικογράφου αφάνταστα. Ή γιατί όχι τον Ρουβά! ( Ο Θεοδωράκης ήταν πιο έξυπνος;) Φέρε την Πάολα κάποιον από την Συγγρού να μας μιλήσει για τα καλιαρντά.

    Σπάστε τα συντηρητικά στερεότυπα. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις κορεκτίλες δεξιές΄και αριστερές θέλει alou fan park. Κατεβείτε λίγο από τα σύννεφα κάτω στην γη με εμάς τους καθημερινούς ανθρώπους.

  94. LandS said

    Κάθε Σάββατο σκοτώνομαι να να διαβάσω τα μεζεδάκια του Σαραντάκου όσο νωρίτερα μπορώ ώστε να σχολιάζω τα σχόλια των άλλων έγκαιρα

  95. ΓιώργοςΜ said

    90 Πιθανολογώ πως διατηρεί το αξίωμα αλλά όχι τη θέση. Όπως οι πρόεδροι…

  96. sarant said

    91 Να θυμηθώ την άλλη βδομάδα να βάλω κανέναν Μποστ με την Αθανασία

    80 Kι εγώ έτσι λέω.

  97. π2 said

    1. Σε επιγραφές του 1ου αι. μ.Χ. συνηθιζόταν ένα Ε που ήταν σαν Σ, με μικρή οριζόντια κεραία στη μέση.

  98. # 92

    Kάνεις το ίδιο λάθος με όσους λένε για τους εκπαιδευτικούς πως κατηγορούντρεις μηνες διακοπές το καλοκαίρι, γιατί λες γι αυτούς τους αστυφύλακες και δεν λες για τόσους άλλους που λουφάρουν όλοι μέρα ; Μόνο μανάδες που πραγματικά ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών τους καταλαβαίνουν το βάρος του καθηγητή γι αυτό και προτιμούν να δουλεύουν και να πληρώνουν μπέιμπυσίττερ., Σε καταλαβαίνω προσπαθείς να το παίξεις αλτρουϊστής αλλά απλά χάνεις στην αντικειμενικότητα

  99. Πέπε said

    Γιάννη Κ., Τζη, δεν το ‘χετε πιάσει σωστά. Το θέμα είναι το εξής:

    Ναι, οι εκπαιδευτικοί είναι αραχτοί. Εκτός από ελάχιστες ώρες την εβδομάδα κι αυτές 45λεπτες, εκτός από διακοπές τρεις μήνες το καλοκαίρι, ένα μήνα τα Χριστούγεννα κι έναν το Πάσχα, έχουν επιπλέον ένα κάρο αργίες, εκδρομές (τι είναι η 5ήμερη; πληρωμένες διακοπές!) κλπ.. Αυτά είναι κοινώς αποδεκτές αλήθειες κι ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Όπως και το ότι όταν τελικά αποφασίσουν να δουλέψουν, τι κάνουν; Έχουν ένα βιβλίο και το διαβάζουν στα παιδιά. Σιγά το πράγμα.

    Όμως οι εκπαιδευτικοί, ορισμένοι τουλάχιστον, επιθυμούν και αγωνίζονται να γίνει το ανάλογο και σ’ άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Μακάρι ρε φίλε όλοι να δούλευαν τόσο λίγο όσο εμείς, κι όχι όλοι τόσο πολύ όσο εσείς! Κάποιος επιτέλους πρέπει ν’ αρχίσει να σκέφτεται και λίγο θετικά. Συνολοκή βελτίωση συνθηκών μέχρι όλοι να εξισωθούν μ’ αυτόν που την έχει καλύτερα, όχι το αντίθετο, να σκάβουν όλοι όσο σκάβει ο πιο αδικημένος απ’ όλους!

    ___________
    (Και τώρα που τέλειωσαν τα σοβαρά, ας πούμε κι ένα αστείο. Ένα εσωτερικό αστείο του κλάδου. Γιάννη #84, υπάρχουν δασκάλοι που μπορούν να ελέγξουν την τάξη τους κι άλλοι που δεν μπορούν. Το να μπορέσεις, και να βγει τελικά ένα εύρυθμο και πετυχημένο μάθημα κι όχι μόνο νεύρα και γκρίνιες, δε σημαίνει ότι δεν κοπίασες να το πετύχεις. Θα μου πεις, δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο; Ε όχι, κι ο τρόπος έχει κόπο. Ίσα ίσα, μερικές φορές μια πολύ άκοπη λύση είναι να μιλάς μόνος σου στον τοίχο κι από κάτω οι μαθητές να ζουν τη ζωάρα τους.)

  100. Μαρία said

  101. Γιάννης Κουβάτσος said

    98: Ε, όχι και αλτρουϊστής, δεν έχω τέτοια βίτσια, ούτε το ευαίσθητο δέρμα μου αντέχει το αυτομαστίγωμα. Είπα απλώς αυτό που γνωρίζω και το επαναλαμβάνω: είναι απαιτητική δουλειά, ιδίως στην Ελλάδα που κράτος και δήμοι αδιαφορούν προκλητικά, αλλά δεν συγκρίνεται με την κούραση και το άγχος πολλών άλλων επαγγελμάτων.

  102. 77: Άλλος είναι ο Κασσιανός

  103. Πέπε said

    @Afistemenaklaso:

    Περαστικά για τα ιατρικά σας προβλήματα.

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    101: Σωστά τα λες, Πέπε. Όσο για τον έλεγχο της τάξης, είναι πιο εύκολος στη πρωτοβάθμια απ’ ό,τι στη δευτεροβάθμια. Το διαβολάκι το συμμαζεύεις, αλλά με τον έφηβο, που το παίζει ιστορία και προβοκάρει, είναι πιο ζόρικα τα πράγματα.

  105. Πέπε said

    @104

    Από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι εκείνος που, χωρίς καμία επαναστατική διάθεση, απλώς δεν καταλαβαίνει αυτό που καταλαβαίνουν όλοι οι άλλοι, επειδή τόσα χρόνια δεν έχει κάνει την προετοιμασία ώστε να το καταλάβει. Τέτοιους θα ‘χει φαντάζομαι σε κάθε βαθμίδα. Πρώτη-δευτέρα Δημοτικού δεν ξέρω, ίσως λιγότερο, παρόλο που και στο προνήπιο ακόμη τα παιδιά είναι διάφορων επιπέδων.

    Για παράδειγμα, εννοώ τον μαθητή που διαβάζει δυνατά κάποιο κείμενο και όχι απλώς δεν το καταλαβαίνει, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάτι εκει μέσα να καταλάβει. Σου λέει, γράφει εδώ μέσα διάφορες λέξεις τη μια πίσω απ’ την άλλη, τις είπα όλες, εντάξει δεν είμαστε; Τι εννοείτε «τι εννοεί»;

    @91 (& 96):

    Πρώτη φορά που άκουσα κάτι σχετικό με την αγία Αθανασία, χωρίς να είμαι σε θέση να το καταλάβω, αφού δεν είχα ακουστά την ίδια, ήταν αυτό:

    Και τώρα ξαφνικά βρίσκω ότι είναι σε στίχους Μποστ! Ώστε ήταν προσφιλές του θέμα;

  106. Νικοκύρη το μωρό ανεμίστηκε μέσα στο σαλόνι. Για τσίσα και κακά του στείλτο στο μπάνιο.

  107. ΚΩΣΤΑΣ said

    103 –> @Afistemenaklaso: …

    Όλα τα λεφτά!!! … άπαιχτος… έγραψε σήμερα ο εκλεκτός φιλόλογος κύριος Πέπες! Δάκρυσα από τα γέλια!!! 🤣😜😂

  108. sarant said

    106 Θα έπρεπε, αλλά είμαι πολύ υπομονετικός.

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αφήστε τον Βάτμαν να εκθέτει τον εσωτερικό του κόσμο. Αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν, ακόμα και τα titan arum.

  110. Πέπε said

    109
    Θεούλης!! 🙂 🙂 🙂

    Αφήστε λέει όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν!!!

    Κι αυτά που ανθίζουν κλάνοντας;

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Α, τώρα θυμήθηκα, δεν είναι ο Βάτμαν, μου τοδιευκρίνισε προχτές ο Ιατρού.Είναι μιμητής. Όπως συμβαίνει στις ταινίες με τους φιρμάτους κατά συρροήν δολοφόνους.

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    110: Ε, είπαμε: και το titan arum ή αλλιώς άνθος-πτώμα λόγω της αφόρητης δυσοσμίας του. 😨

  113. # 86

    Πριν τρελλαθείς να σο πω πως έχω κτίσει δυο δωμάτια κι ένα μπάνιο οπότε κάτι καταλαβαίνω από γιαπί αλλά ήταν πολύ λιγότερο απ΄όταν βρέθηκα χειμωνιάτικα στην ανεμότρατα επισκέπτης με φιλότιμο να δώσω ένα χεράκι…5 πρωί με 6 το απόγευμα μ΄ένα διαλειμματάκι ένα τέταρτο για γαριδόσουπα … και ήτανε κάλμα η θάλασσα !

    Αλλά άλλο ποιά δουλειά είναι κουραστική και άλλο ποιά είναι αποδοτική, ο συμπαθής Κουβάτσος πάλι τα μπέρδεψε.

  114. dryhammer said

    111. Να δεις πως το λένε στο χωργιό μου…Α, ναι!

  115. ΓιώργοςΜ said

    108 Μότο στο γραφείο συναδέλφου: Patience is a waste of time

  116. sarant said

    115 🙂

  117. Ιωάννα said

    Σχετικά με αυτές τις δυο σημασίες του delivery:

    Στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον υπήρχε, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, η εξής πινακίδα έξω από το κτίριο της Νοσηλευτικής Σχολής:

    School of Nursing and Midwifery και στο κάτω μέρος της πινακίδας με μικρά γράμματα, Deliveries at rear of building.

  118. Κιγκέρι said

    95: ΓιώργοΜ,

    ευχαριστώ για την εξήγηση. Έτσι όπως λέγεται πάντως, μου δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι άλλαξε στη Μητρόπολη, πχ πρώην Λαρίσης, Πλαταμώνος και Τυρνάβου, ενώ τώρα είναι Λαρίσης και Τυρνάβου.

  119. Σωτήρς said

    80 Ο μπαρμπετόνιας της φωτογραφίας φόραγε καθημερινά φέσι, φέρμελη και στις γιορτές φουστανέλες. Του άρεσε να βγαίνει φωτογραφίες με τους τουρίστες. Χοιροτρόφος που είχε αμολήσει γουρούνια στην παρέλαση της 25ης πριν δέκα χρόνια γιατί δεν του έδιναν άδεια για στάβλο. Μετά κάποια χρόνια αμόλησε εκατοντάδες γουρούνια για να εκδικηθεί για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων του και γέμισε η Φωκίδα κάπρους.

  120. Γιάννης Ιατρού said

    Τι (απ)έγινε η Λου ρε παιδιά;

    Γιώργο, Τζι, ρε συ, αφού ακυρώθηκε το καρναβάλι, πρωτάθλημα γιατί παίζουν αύριο;

  121. Konstantinos said

    Είναι πρώην Πειραιώς και όχι πρώην μητροπολίτης. Του αφαιρέθηκε (ο συγκεκριμένος παραιτήθηκε) από την περιφέρεια ελέγχου του, όχι από το αξίωμα/τίτλου του και το μισθό του.

    Ήταν μητροπολίτης «άνευ χαρτοφυλακίου» 😉

    Διάβασα ότι νέος συγκατοικούσε με Χριστόδουλο και Αμβρόσιο Καλαβρύτων…
    Πιάσε τοίχο θα ήταν εκεί μέσα…
    Και συζητήσαμε προχτές πως κόλλησε την ηπατίτιδα η μπουμπού απ τ’ Αλγέρι σύμφωνα με τις δηλώσεις του γιατρού
    Με τον παραδοσιακό τρόπο, τι κρασάκια και πράσινα άλογα;

  122. ΓΤ said

    #121 Ποια είναι η «μπουμπού απ’ τ’ Αλγέρι»;

  123. mitsos said

    120
    Γιάννη μια βδομάδα τωρα ρωτάω και μου είπες ότι θα φροντίσεις …
    Τώρα αν ρωτάς και εσύ εμάς …με κάνεις να ανησυχώ.

  124. ΓΤ said

    #121 Μάλλον αυτός που θα έκανε εκ περιτροπής τον «καμηλιέρη» στο διαμερισματάκι στο Παγκράτι, απορροφημένος στα διαβάσματά του επί Χούντας. Τώρα κατάλαβα τι σημαίνει το «σας υποδεχόμεθα εις την έδραν μας» των ρασονιόληδων…

  125. Γιάννης Ιατρού said

    123: Μήτσο, απρόσεκτο σε βρίσκω σήμερα. Τι εδώ και μιά εβδομάδα ρωτάς κλπ., αφού προχθές σχολίασε το κορίτσι, εδώ.
    Εγώ για σήμερα ρώτησα, μπας κι έχει μπλέξει με τίποτα καρναβάλια και μπλέξει…. 🙂 🙂

  126. Γιάννης Ιατρού said

    … και την κολλήσουν

  127. mitsos said

    Ευχαριστώ Γιάννη

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    126 και την φυλακίσουν να λες! Με δυο χρόνια λέει απειλείται όποιος καρναβαλιάσει παρά την απαγόρευση 🙂 .

    Έχουν ανακοινώσει στα μέτρα πρόληψης ότι πρέπει να περιορίζονται σε έναν οι επισκέπτες στα νοσοκομεία για όσους είναι σε ανοσοκαταστολή. Έτσι το άκουσα από το ράδιο, αλλά το πήραν για όλα και για όλους φαίνεται και σήμερα που πήγα στον Ευαγγελισμό (όπως κ επί πολύν καιρό τελευταία), είχε αισθητά λιγότερο κόσμο, και στην κεντρική εξωτερική είσοδο ένας σεκουριτάς ρωτούσε όσους μπαίνανε πού πάνε. Εμένα με ρώτησαν και χθες στην επάνοδο (μπαινοβγήκα ) αλλά δεν το σπουδαιολόγησα/δεν είχα ακούσει σχετικά. Σήμερα,συμπτωματικά μπήκα (και βγήκα αργά) από την άλλη πόρτα αλλά το έμαθα μετά ότι υπήρχε έλεγχος κι ότι το μεσημέρι στην κεντρική είσοδο ήταν και συνεργείο τηλεόρασης.

  129. Γιάννης Ιατρού said

    127: 🙂 Νύχτα ξελογιάστρα… 🤩

  130. Γιάννης Ιατρού said

    128: Λοιπόν αυτό είχα σκεφτεί (καλόψυχος γαρ) αλλά μετά δεν το έγραψα, γιατί σκέφτηκα πως είμαι Σαββατογεννημένος και θα πρέπει να της πηγαλίνω σοκολάτες κλπ. 🙂 🙂

  131. Γιάννης Ιατρού said

    128: Οι μουσαφίρηδες που λέγαμε στο τηλέφωνο τις προάλλες ήρθαν τελικά;

  132. Pedis said

    # 91 – Σεμνάααα … 🙂

    # 120 – Γιώργο, Τζι, ρε συ, αφού ακυρώθηκε το καρναβάλι, πρωτάθλημα γιατί παίζουν αύριο;

    δεν μπορεί να αποκλειστει, πάντως, ότι το μέτρο μπορεί να βγει και σε καλό …

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    130. Που λέει ο λόγος. Φυλακίζονται τα γατόνια;
    Θα μπλέξαν οι γραμμές της, θα μπλέξαν οι γραμμές.
    Γεια σου Λου (μη) καρναβαλού 🙂 .

    131. Είναι για προσεχώς.Σε 15. Για να δούμε. Επαγγελματικό γκρουπ από τη Φραγκια. Ακόμη δεν έχει ματαιωθεί πάντως.

  134. Konstantinos said

    122 Χριστόδουλος

  135. Αγγελος said

    Σε πολλά δημοσιεύματα — ακόμα και στην ΑΥΓΗ — σχετικά με την Άλκη Ζέη διαβάζω την εξής απροσδόκητη φράση: «Κατά την περίοδο της κατοχής έχει δηλώσει πως είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ, παρακινούμενη από την Διδώ Σωτηρίου.»
    Πού κόλλαει το «έχει δηλώσει»; Αμφιβάλλει κανείς για τη συμμετοχή της στην ΕΠΟΝ; (Δε λέμε ότι βγήκε και στο βουνό!) Ή αυτό που μόνο από δήλωσή της ξέρουμε είναι οτι την εμύησε η θεία της και όχι πχ. ο μετέπειτα σύζυγός της;

  136. Pedis said

    http://theconversation.com/coronavirus-how-media-coverage-of-epidemics-often-stokes-fear-and-panic-131844

    Coronavirus: how media coverage of epidemics often stokes fear and panic

    Karin Wahl-Jorgensen

    Professor and Director of Research Development and Environment, School of Journalism, Cardiff University

    My own research suggests that fear has played a particularly vital role in coverage of the coronavirus outbreak. Since reports first started circulating about the new mystery illness on January 12, and up until February 13 2020, I have tracked reporting in major English-language newspapers around the world, using the LexisNexis UK database. This includes almost 100 high-circulation newspapers from around the world, which have collectively published 9,387 stories about the outbreak. Of these, 1,066 articles mention “fear” or related words, including “afraid”.

    Such stories often used other frightening language – for example, 50 articles used the phrase “killer virus”. One article in The Telegraph newspaper was typical of this fear-inducing language, in describing scenes on the ground in Wuhan shared on social media:

    Mask-wearing patients fainting in the street. Hundreds of fearful citizens lining cheek by jowl, at risk of infecting each other, in narrow hospital corridors as they wait to be treated by doctors in forbidding white hazmat suits. A fraught medic screaming in anguish.

    Tabloid newspapers such as The Sun and The Daily Mail, were more likely to use fear-inducing language. For example, The Sun’s coronavirus liveblog routinely refers to the virus as a “deadly disease”.

    Many stories offered local angles by reporting on fears in local areas affected by the outbreak. In the UK, this led to a particular focus on Brighton, where several cases have been reported. For example, a story in The Times suggested:

    Conversations about miniature bottles of antibacterial hand sanitiser are normally far from a mainstay of lunchtime pub chitchat. However, such is the anxiety over the coronavirus that locals in The Grenadier in Hove yesterday readily admitted to changing their hand-washing routines.

    Other reports localised the story by discussing the impact on Chinese-owned businesses. The Manchester Evening News, for instance, reported that: “The fear of coronavirus is hitting businesses hard, with some reporting a 50 per cent drop in custom since the outbreak. And Chinese Mancunians report suffering more racial abuse.”

    A number of stories, by contrast, sought to temper fears and provide reassurance. For example, Singaporean prime minister Lee Hsein Loong was widely quoted in cautioning against panic:

    Fear can make us panic, or do things which make matters worse, like circulating rumours online, hoarding face masks or food, or blaming particular groups for the outbreak.

    Fear can be catching

    Research on coverage of earlier disease outbreaks show a similar emphasis on fear. In the case of the SARS epidemic in 2003, a study by historian Patrick Wallis and linguist Brigitte Nerlich found that “the main conceptual metaphor used was SARS as a killer”.

    Along the same lines, media scholars Peter Vasterman and Nel Ruigrok examined coverage of the H1N1 epidemic in The Netherlands, and found that it was marked by the “alarming” tone of its coverage. Like the coronavirus, these historical outbreaks were characterised by uncertainty, breeding fear and panic.

    To put these observations into perspective, it is instructive to look to a comparison to coverage of seasonal influenza, which is estimated by the World Health Organization to kill 290,000 to 650,000 people around the world every year. Since January 12 2020, world newspapers have published just 488 articles on the seasonal influenza without mention of the coronavirus.

    […]

  137. Μαρία said

    135
    Στη Διδώ κολλάει. Λάθος είναι το κόμμα πριν απ’ τη μετοχή.

  138. 117,
    Καλό!

    Κι άλλο ένα, για την ευκολία στην σύλληψη ιδεών και την δυσκολία πραγματοποίησής τους:

    «Fun to conceive but painful to deliver»

    (Ο Μάικλ Ντελ το είχε πει «Ideas are commodity. Execution of them is not.»)

  139. Γιάννα said

    Αφελέστατε κύριε Άγγελε (135), απορώ ειλικρινά πώς κάποιοι σχολιαστές σάς αποκαλούν «σοφό Νέστορα του Ιστολογίου», όταν δεν είστε σε θέση να αντιληφθείτε ότι ολόκληρο το δημοσίευμα της «Αυγής» για τη μακαριστή Ζέη είναι αντιγραφή λέξη προς λέξη του λήμματος «Άλκη Ζέη» της Βικιπαίδειας, το οποίο – προφανώς – το έχουν συντάξει αντικομμουνιστές. Γι’ αυτό και γράφουν «έχει δηλώσει»: Διότι δεν πιστεύουν ότι όντως συμμετείχε στην ΕΠΟΝ με τους φτωχούς προλετάριους η πάμπλουτη και καλομαθημένη μεγαλοαστή Άλκη, κατά κόσμον Αγγελική. Δεν έχετε ακόμη μάθει, σεβαστέ μου κύριε Άγγελε, ότι στην «Αυγή» δεν τους πληρώνουν και γι’ αυτό οι δημοσιογράφοι της αντιγράφουν σωρηδόν τα έτοιμα από το Διαδίκτυο, χωρίς κανέναν έλεγχο;

    Στην αλήστου μνήμης Σοβιετική Ένωση υπήρχε μία σοφή παροιμία: «Αυτοί κάνουν ότι μάς πληρώνουν, κι εμείς κάνουμε ότι δουλεύουμε»… Ε, αυτό συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην «Αυγή», την αγαπημένη εφημερίδα του κ. Σαραντάκου: Μέχρι και τον κορονοϊό με ωμέγα τον γράφουν, για να την «σπάσουν» στους εργοδότες τους: Ακολουθώντας τον «φετφά» Μπαμπινιώτη, ενώ η επίσημη γραμμή του Σύριζα είναι να τον γράφουν με όμικρον, ακολουθώντας την οδηγία του ειδήμονος περί τα γλωσσικά, κ. Σαραντάκου

  140. Μαρία said

    https://twitter.com/SKarteroulis/status/1233805905331879936

  141. ΓΤ said

    #134 Ναι, όπως προκύπτει από τη φλασιά του 124 🙂

  142. ΓΤ said

    #0 (αράδα 2) Ο ίδιος Φλεβάρης δεν μας στέρησε, δύο ημέρες πριν από τον Δάλλα, τη Δημουλά;

  143. # 120β

    Ει ωα νησσών φιλείς…

    Ακόμα δεν έχει γίνει καρναβάλι, είναι σε επίπεδο πολιτικής, δηλαδή ήταν στημένο όσο ήταν πρώτος ο ΠΑΟΚ και σε επίπεδο κανονικότητας τώρα που είναι ο ΟΣΦΠ. Επειδή της αχλάδας η ουρά και τα λοιπά πιθανολογείται καρναβαλισμός ετεροχρονισμένος, υπενθυμίζοντας πως και μια πράσινη ομάδα νίκησε τον ΠΑΟΚ και θριαμβολογούσε αλλά στα επόμενα ματς το γύρισε σε διαμαρτυρίες για την διαιτησία αρχικώς και αποδοχή τη πραγματικότητας τελικώς.

  144. …ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο….
    stock-cars 🙂 τα γνωρίσαμε από τους Μονομάχους του Ουίλιαμ Καμί.
    Δεν καταλάβαμε και πολλά τότε, αλλά μας έβαζε δυναμικά στον κόσμο των αγώνων -έστω κ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    καλημέρα και καλό μήνα

  145. sarant said

    Καλημέρα από εδώ και καλό μήνα!

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Άλκη Ζέη στην αυτοβιογραφία της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2» γράφει όλα τα σημαντικά για τη ζωή της μέχρι το 1945 και τον γάμο της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου. Στην «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», επίσης, υπάρχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία για τη μετέπειτα ζωή της. Η αδελφική της φίλη, η Ζωρζ Σαρρή, ήταν σαφώς πιο ένθερμη αριστερή, και αυτή, εκτός από την εξ αγχιστείας θεία της Διδώ Σωτηρίου, την έπεισε να γραφτούν στην ΕΠΟΝ. Γράφει στο πρώτο βιβλίο:
    – Τώρα, ξεκαθαρίζει η Ζωρζ, θα μαζευτούμε σ’ ένα σπίτι αλλά πια δεν θα είναι μόνο για διασκέδαση. Και θα χορέψουμε βέβαια και θ’ ακούσουμε ποιήματα, αλλά θα οργανωθούμε στην ΕΠΟΝ.»

  147. Νέο Kid said

    Καλό μήνα!
    Κανα φανελάκι για άλλαγμα να έχετε μαζί σας οι δασκάλοι! Κρίμα είναι να αρπάξετε καμία πούντα , τόσος ιδρώτας! …

  148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Σαν πολύ εύκολα δεν μαντρώθηκε ο ανεπτυγμένος κόσμος; όμορφα ήσυχα ήσυχα κι απλά! Ενδιαφέρον, πολύ ενδιαφέρον, ειδικά αν συνδυάσουμε και την απώλεια 5 τρις από τα ψηλά των υπερφουσκωμένων χρηματιστηρίων (με την σφοδρότερη ιστορικα πτωτική ταχύτητα) ουσιαστικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή κοινωνική αναταραχή, γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον το όλο θέμα.

    ΗΣΥΧΙΑ ΤΑΞΗ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.😂

    Υ.Γ – Δεδομένου πως στην ουσία το χρηματιστήριο, είναι μελλοντική πρόβλεψη, αυτή η σφοδρή πτωτική τάση (η επόμενη εβδομάδα θα δείξει πολλά) έχει δύο αναγνώσεις, μία κακή και μία ΚΑΚΙΣΤΗ. Φυσικά και σ’ αυτή την περίπτωση, ισχύει το ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ.☺

    Καλημέρα και καλό μήνα.

  149. Γιάννης Κουβάτσος said

    147: Α, ρε, ξύλο με τη βέργα που σου χρειάζεται! 😎 Ας είναι, καλό μήνα!

  150. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα! Καλό και …αν-ιομένο (5εκ.+ είπαμε…) μήνα!

    Εμ! Καλά να πάθουμε, αφού δεν ακολουθήσαμε την πρόταση εκείνου του σοφού-άριστου διοικητή νοσοκομείου, για πρόληψη του κορονοϊού… 🙂
    https://sarantakos.wordpress.com/2020/02/22/meze-415/#comment-633214 (#96)

    #0. …ή τέλος πάντων σε κάτι που από μακριά έχει μιαν αμυδρή ομοιότητα με τα αρχαία ελληνικά.

    Αμυδρή μεν (έως αόρατη), τραγική δε… Δεν υπάρχει και κάτι σωστό! Ενδεικτικά χτυπητά:
    – ‘… είδομεν ορομένην’ ;!; Τι θέλει να πει; αιρομένην; αραμένην; Άλλο;
    – ‘Ευχόμεθα τον Λευτέρην…’ Ουδέν σχόλιον!
    – ‘Πολυτονισμού προγράμματα τοις καταστήμασίν εστί’! Το «εισί(ν)» μάλλον το αγνοεί! Το ανέβασμα του τόνου (που διατηρήθηκε, όμως!) τη μάρανε!

    Τι ψώνια-μ@…ες κυκλοφορούν ανάμεσά μας…

  151. # 151, τέλος

    Είναι (εστί) αττική σύνταξη(ις) βρε !! Πως λέμε τα παιδία παίζει ;; 🙂 🙂

  152. sarant said

    150 Kαλά λέει 🙂

  153. Πέπε said

    @151

    Λίγη επιείκεια.

    Τα λάθη είναι λάθη, δεν το συζητώ. Όμως ας σκεφτούμε το εξής:

    Τα αρχαία ελληνικά έχουν μια παράδοση διδασκαλίας, πολλών αιώνων, βασισμένη σ’ ένα πεπερασμένο κόρπους κειμένων που, φυσικά, είναι αρχαία. Το λεξιλόγιό τους λοιπόν αφορά τα ζητήματα που απασχολούσαν τους αρχαίους συγγραφείς – εκείνους που διασώθηκαν. Το να πας να πεις μια οποιαδήποτε απλή φράση σημερινού ενδιαφέροντος προσκρούει σε ένα σωρό λεξιλογικά προβλήματα, που συμποσούνται στο απλό «δεν έχω διαβάσει αρχαίο συγγραφέα που να λέει κάτι παρόμοιο για να δω πώς το έλεγαν».

    Θα μου πεις: μα αυτό ακριβώς σημαίνει νεκρή γλώσσα.

    Σύμφωνοι. Τα αρχαία δεν είναι για να μιλιούνται σήμερα. Ωστόσο, είναι για να διδάσκονται. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια εμπειρία από τη διδασκαλία ζωντανών γλωσσών, η οποία συνίσταται κυριότατα στο να ακούς / διαβάζεις ποσότητες κειμένων και να παράγεις τα δικά σου, και φυσικά όχι μόνο γραπτά αλλά και προφορικά (ας πούμε και σε μηνυματάκια, που είναι κάτι ανάμεσα στον γραπτό και τον προφορικό λόγο). Με τέτοια εμπειρία, φαίνεται εκ πρώτης όψεως καλή ιδέα να διδάσκονται και τα αρχαία με παρόμοιο τρόπο: το μυαλό είναι ήδη συντονισμένο στη μέθοδο, δε χρειάζεται να μάθει μια εντελώς άλλη μέθοδο και επιπλέον να μάθει και όλο τον όγκο των πληροφοριών (γραμματική, λεξιλόγιο, σύνταξη…).

    Υπ’ αυτή την άποψη, το να γράφεις μηνυματάκια στα αρχαία είναι θεμιτό. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο. Η λύση, σ’ ένα πρώιμο επίπεδο (όσο έχεις να συνδιαλεχτείς με συμμαθητές σου και όχι με τον Θουκυδίδη) είναι να μιλάς/γράφεις νέα ελληνικά, με αρχαία γραμματική και σύνταξη.

    Δεν πιάνει με όλα βέβαια, αλλά διάβολε: στα μηνύματά τους, αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να αναφερθούν σε έννοιες όπως ο πολιτισμός, η πληκτρολόγηση, η επιχείρηση. Έχουμε τόσο πρόχειρα παραδείγματα για το πώς τα έλεγαν αυτά οι αρχαίοι; Ας τα πουν όπως μπορούν και βλέπουμε.

  154. Χαρούλα said

    Καλημέρα! Καλό μήνα!

    #140 Μαρία
    εδώ στον Έβρο τα πράγματα είναι περίεργα και επικίνδυνα όπως τότε στα Ίμια. Στο όριο να έχουμε κατά λάθος αθώο παιδί νεκρό. Όσο αντιδεξιοί κι αν είμαστε, όσο άχρηστοι κι αν είναι, νομίζω τώρα οφείλουμε να είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Μετά έχουμε πολύ χρόνο για αντιπολίτευση.
    Προσωπική άποψη φυσικά

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    155: Πες τα, βρε Χαρούλα! Λες και η αντιπολίτευση είναι αυτοσκοπός για μας τους απλούς πολίτες. Αλλά αφού επιτρέπουμε στα κόμματα να μας μπλέκουν στα παιχνίδια εξουσίας, στα δικά τους παιχνίδια, δηλαδή, και καθόλου δικά μας, ε, καλά παθαίνουμε όσα παθαίνουμε και όσα θα πάθουμε. Καλή δύναμη, Εβρίτες, και σ’ εσάς και σε όσους τώρα προστατεύουν, όσο μπορούν, τα σύνορά μας.

  156. Pedis said

    # 155 – ενωμένοι με ποιον και γιατι … ;

  157. Χαρούλα said

    Ενωμένοι οι κάτοικοι αυτού του τόπου μεταξύ μας.
    Γιατί αυτή την στιγμή στον Έβρο έχουμε απέναντι κυρίως υποκινούμενους εξαγριωμένους τυχοδιώκτες. Που χρησιμοποιουν τα μωρά των προσφύγων ως ασπίδα. Ας ηρεμήσει η κατάσταση και πλακωνόμαστε πάλι με την ησυχία μας.

  158. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν χρειάζεται να πλακωνόμαστε, Χαρούλα. Η αδιαφορία είναι αρκετή. Το «ου με πείσεις καν με πείσης» είναι αήττητο.

  159. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Που χρησιμοποιουν τα μωρά των προσφύγων ως ασπίδα.»
    Η πρόταξη γυναικόπαιδων είναι κλασικό κόλπο της πολεμικής τέχνης. Γνωστά πράγματα αυτά.

  160. Εννοείτε ότι τα παιδιά δεν είναι δικά τους, και τα έχουν πάρει δανεικά από κάποιο προσφυγοτροφείο ας πούμε;

  161. Pedis said

    # 158 – δεν καταλαβαίνω τι εννοείς …

    Αλλά αφού φαίνεται ότι κατάλαβε τι λες ο σοφός γέρος του σαραντάκειου χωριού που τα λέει δασκαλίστικα και χρησμογεροντίστικα, να μας το πει κι εμάς πιο λιανά να συλλογιστούμε βαθιά πώς έχει το δύσκολο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός, η πατρίδα, το έθνος, το γένος …

  162. Afistemenaziso said

    Καλημέρα και καλό μήνα!

    Είμαι πολύ χαρούμενος, χτες βράδυ ξεκίνησα την πρώτη μου βάρδια στην νέα μου δουλειά και όλα πήγαν εξαιρετικά.
    Με προσέλαβε στο μαγαζί του συγγενής ενός φίλου μου (έχει σουβλατζίδικο). Ηρέμησα γιατί με έβαλε ψησταριά (τυλίγω πίτες,τυλιχτής).
    Ο θόρυβος της θράκας με την καπνιά μου έδιωξαν το άγχος για το γνωστό θέμα υγείας που έχω. Χτες λόγω τριημέρου διώξαμε και πολλά βέγκαν.
    Με παρεξήγησαν κάποιοι σχολιαστές που εκμυστηρεύτηκα το λόγο που απουσίασα από την βιβλιοπαρουσίαση του κυρίου Σαραντάκου.
    Πρότεινα και ορισμένα πρόσωπα για μελλοντικές παρουσιάσεις. Δεν είναι κακό.
    Ο Χατζιδάκις από το τρίτο είχε παρουσιάσει τον Φλωρινιώτη και όλα πήγαν μία χαρά.
    Ο Θεοδωράκης τραγουδήθηκε από τον Ρουβά.
    Τα καλιαρντά δεν είναι μέρος της γλωσσικής μας κληρονομιάς; Γιατί τέτοιο ομοφοβικό παραλήρημα;

  163. http://www.tyligokeklanoketzatzikivano.com

  164. Τριβλαξ said

    Εγώ πάντως, με καταγωγή από την Κορώνη, δηλ. Κορωνο-υιός, είμαι με την ορθογραφία Μπαμπινιώτη.

    Καλό μήνα!

  165. Μαρία said

    Νίκη Τσιριγώτη, δημ. σήμβουλος ΛΣ: Έχει παιδιά μέσα στη βάρκα
    Χρυσαυγίτης: Όχι, δεν έχει παιδιά, οι ασπίδες είναι τα παιδιά.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κοντά στο χρυσαυγίτης να βάλουμε και το ισλαμοφοβικός και το ξενοφοβικός και όποιο άλλο φόβητρο θέλετε, να ολοκληρωθεί η (αυτο)λογοκρισία και να πάψουμε να μιλάμε με πολιτικούς όρους ή έστω με βάση την κοινή λογική. Δεν έχει νόημα περαιτέρω συζήτηση. Όχι πως περίμενα κάτι διαφορετικό, δηλαδή.

  167. Pedis said

    Ω, τι ατυχία. Χωρίς ινσπιρέσιον ο Γέρο-Κάτωνας …

    Χαρούλα, αν θες, λοιπόν, σπάστα και ξαναρίχτα.

  168. Pedis said

    # 166 – Η άλλη είναι γκαστρωμένη. Κι επειδή είναι γκαστρωμένη; Όταν την πήρες τη βάρκα…
    – Να μη γαμιόσν@ σα τη σκύλα να μην ήσουνα γκαστρωμένη μωρή! Κουνέλες! Εμείς σε γαμ@@αμε;», φώναζαν κάτοικοι της περιοχής σε έγκυο.

  169. Χαρούλα said

    Pedisδεν κατάλαβα; Με εγκαλείς;;;; Νομίζω ότι είμαι σαφέστατη.
    Εδώ και χρόνια δεν φοβάμαι να εκφράσω την άποψη μου, ακόμη και εκτός …γραμμής. Προσπάθησα γι’αυτό, και μπορώ να καμαρώνω. Αλί στις παρωπίδες και τους φανατισμούς.
    Μαρία μου, δεν νοιώθω άσχημα που στην παρούσα φάση, από αυτόπτες μάρτυρες, έχω εικόνες που τυχαία συμπίπτουν με την ιδεολογία κάποιων.
    Μου αρέσουν και τα φασολάκια. Και στους …vegan . Μήπως λοιπόν έγινα vegan και δεν το αντιλήφθηκα;;;;

    Καλό βράδυ Κυριακής. Και ακόμη καλύτερα κούλουμα!

    Φερνάντο Πεσσόα, [Έβγαλα τη μάσκα]
    “Έβγαλα τη μάσκα και στον καθρέφτη κοιτάχτηκα.
    Είδα το παιδί που ήμουν εδώ και πολύ καιρό…
    Αυτό είναι το πλεονέκτημα
    το να ξέρεις τη μάσκα να βγάζεις.
    Είμαστε πάντα παιδιά,
    το παρελθόν που ήταν το παιδί αυτό.
    Είναι καλύτερα έτσι/ έτσι χωρίς μάσκα.
    Γυρίζω πίσω στην προσωπικότητά μου,
    όπως στης γραμμής το τέλος.”

  170. Pedis said

    # 170 – Πρώτον, δεν σε εγκαλώ, δεύτερον, μην αισθανεσαι ένοχη. Εκφράσου ελεύθερα και πολιτικά, όπως θέλει να κάνει κι ο άλλος.
    Τι διάολο, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτά.

  171. 167 Για να καταλάβω, συμφωνείς ότι αυτός που λέει ότι τα παιδιά είναι ασπίδα μιλά με βάση πολιτικούς όρους ή έστω τη λογική; Ξαναρωτάω: αφού υπάρχουν παιδιά πού τα βρήκανε, τα αγόρασαν;
    Ότι χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι σαν όπλο από τον Ερντογάν είναι κάτι που πια το ξέρουμε όλοι. Είναι όμως ένα όπλο που δεν θα δούλευε αν δεν υπήρχε το Δουβλίνο. Θα ήταν μικρότερης εμβέλειας, επίσης, αν είχε ξεκινήσει (όχι φέτος) η προώθηση μεταναστών στην ελληνική ενδοχώρα.
    Και εν πάση περιπτώσει, όσοι νομίζουν ότι είναι θέμα γεωπολιτικής πίεσης, ας δουν την Ιταλία όπου φυσικά κανείς δεν υποστηρίζει ότι τις βάρκες τις στέλνει ο Χάφταρ ή ο Σάρατζ.

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Κάθε μορφή εθισμού είναι κακή, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ναρκωτικά, αλκοόλ, μορφίνη ή ιδεολογία.»
    Καρλ Γιουνγκ

  173. Πληρέστατη και περιεκτική απάντηση, αφού την υπογράφει ο Καρλ Γιουνγκ…

  174. Pedis said

    “Están disparando botes de humo a los niños, ¡a los niños!”

    Un campamento improvisado de 3.000 refugiados se levanta en pocas horas en la frontera greco-turca

    “La pasada noche fue horrible, llovió mucho y los niños se empaparon”, se queja. Después de más de 24 horas sin comida y con solo las bebidas que vendían a precios inflados un par de puestos improvisados por los avispados vecinos del lugar, Acnur y la Media Luna Roja han comenzado a repartir paquetes de alimentos y agua entre los refugiados: hubo largas filas, tumultos y alguna que otra pelea pues la cantidad era insuficiente ante tanta gente. “¿Qué le vamos a hacer? —añade Mohammed—. Esperaremos aquí hasta que se abra la frontera. Lo único que queremos es permiso para poder vivir mejor. En nuestro país no hay seguridad, en otros sí. Y aquí en Turquía la situación es mala”.

    https://elpais.com/internacional/2020/02/29/actualidad/1583002226_392617.html

  175. Spiridione said

    Συγγνώμη αλλά η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε υστερία εκτός ορίων. Έχουμε πόλεμο, δεχόμαστε εισβολή από τους λαθροπρόσφυγες. Η ακροδεξιά επέβαλε την ατζέντα της και έγινε μέινστριμ. Ομοψυχία με ποιους, αυτούς;

  176. Καλησπέρα,

    Στα θετικά του πρώτου μεζεδακίου, αυτού με τα δύο γονίδια που δεν έχει η υπόλοιπη εμφύλιος (το ένα είναι το σταμάτιο γονίδιο) να καταγράψουμε και το ότι τουλάχιστον το παιδί το εμβολίασε, δεν το έστειλε ξυπόλυτο στ’ αγκάθια. 👍

  177. sarant said

    176 Από πού τα γράφει αυτά η Αφροδίτη; Από τα χαρακώματα;

  178. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #154, Πέπε
    ’…φαίνεται εκ πρώτης όψεως καλή ιδέα να διδάσκονται και τα αρχαία με παρόμοιο τρόπο.’
    και
    ’το να γράφεις μηνυματάκια στα αρχαία είναι θεμιτό. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο.’

    Συμφωνώ (επί της αρχής 🙂 ). Και έχουν γίνει τέτοιες απόπειρες, όπως π.χ. η μεταγραφή/μετάφραση του Αστερίξ/Αστερίκιου από τον Φ. Κακριδή κ.ά.
    Το ζήτημα εδώ είναι ότι οι εν λόγω ανεκδιήγητοι ελληνοβαρεμένοι κακοποιούν και γελοιοποιούν αυτή τη γλώσσα που υποτίθεται ότι αγαπούν και θέλουν να προβάλουν.
    Πάνε να γίνουν ναυαγοσώστες, ενώ δεν ξέρουν κολύμπι! Προσπαθούν να μαγειρέψουν και καίνε το φαΐ! 🙂

    #175, ΔύτηςΤΝ
    ’Είναι όμως ένα όπλο που δεν θα δούλευε αν δεν υπήρχε το Δουβλίνο.’

    Νομίζω από ‘κει ξεκινούν όλα και από τις συμφωνίες του Δουβλίνου διευκολύνεται ο Ερντογάν στα παιχνίδια του. Και, βέβαια, από την υλοποιούμενη -πλέον- πολιτική και βούληση της Ε.Ε. να μην δεχθεί πρόσφυγες ή μετανάστες στο «τακτοποιημένο» έδαφός της, παρά τις ανώδυνες ανθρωπιστικές διακηρύξεις των ηγετών της.
    Και έτσι το πρόβλημα πρέπει να το διαχειριστεί η Ελλάδα… Δεν είναι, δυστυχώς, εύκολο!

  179. Spiridione said

    179. Όχι αναμετάδοση νέων απ’ το μέτωπο.

  180. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    180, Spiridione
    Κάνεις λάθος! Είμαι στα …πολύ μετόπισθεν! (Και τις θέσεις μου τις έχω εκφράσει παλιότερα).

  181. Spiridione said

    181. Όχι λάθος, στο 178 πήγαινε.
    Η Αφροδίτη κάνει αναμετάδοση νέων απ’ το μέτωπο.

  182. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Και έτσι το πρόβλημα πρέπει να το διαχειριστεί η Ελλάδα…»
    Χωρίς κέρδος κέρατα, λέει ο λαός. Και ας μη λέμε ότι το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι της Ευρώπης, αφού δεν γίνεται όλοι οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι της Ασίας και της Αφρικής να μεταναστεύσουν στην ήδη κορεσμένη ήπειρό μας. Ας όψεται η Μέρκελ, που το 2015 κάλεσε τους πάντες στη Γερμανία, ας όψονται οι πολιτικοί μας που αποδέχτηκαν τα Δουβλίνα. Καλά ξεμπερδέματα τώρα με τον κακό γείτονά μας και τους τυχοδιωκτισμούς του.

  183. sarant said

    183 Το Δουβλίνο επί Σημίτη ήταν; Αλλά και πού να προβλέψουν….

  184. Παναγιώτης Κ. said

    Η πολυσυλλεκτικότητα που χαρακτηρίζει την σχολιογραφία του Σαββάτου επιτρέπει και αυτό:

    Προσέξτε ότι δεν υπάρχουν οι σκαλωσιές κάτω από το τόξο. Άρα το γεφύρι στάθηκε!
    Να μη ξεχνάμε ότι ο φόβος του πρωτομάστορα ήταν αν θα σταθεί το γεφύρι όταν αφαιρεθούν τα καλούπια. Υπάρχουν ιστορικά περιστατικά όπου έπεσε και…φτου απ΄την αρχή!
    Αν δεν κάνω λάθος, πρώτη φορά κατασκευάζεται στις μέρες μας ένα τοξωτό γεφύρι στην Ελλάδα. (Προηγήθηκε η κατασκευή του τοξωτού γεφυριού στο Μόσταρ)
    Έχουν πει ότι αυτή η προσπάθεια προσφέρει τεχνογνωσία. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το υποτιμάμε και γιατί όχι, να μας κάνει και υπερήφανους!

  185. Γιάννης Κουβάτσος said

    184: Γιωργάκης και Χρυσοχοΐδης βάλανε τις τζίφρες, αν θυμάμαι καλά. Επιμηθείς πάντοτε.

  186. Παναγιώτης Κ. said

    @154. Πως σου φαίνεται η ανασύσταση των 147 δελφικών παραγγελμάτων;
    Εννοώ να τα διαβάζει κανείς καθώς περπατάει σε κάποιο δρόμο της πόλης.

  187. Πέπε said

    @179

    Όπως ξανάγραψα πρόσφατα, ξεκίνησα ένα πείραμα στη Β’ Γυμνασίου. Για βιβλίο χρησιμοποιούμε έναν από τους αρχαιοελληνικούς Αστερίξ, και στην τάξη …μιλάμε αρχαία! Φυσικά μόνο εγώ μιλάω αρχαία, και από την εμπειρία αυτής της προσπάθειας είμαι σε θέση να μιλήσω πρώτο χέρι για μερικές από τις δυσκολίες.

    Το να κάνω περίτεχνες καραϋποτακτικές θουκυδίδειες συντάξεις, πέρα από το ότι μου πέφτει δύσκολο (ναι μεν και ο φυσικός μου νεοελληνικός λόγος είναι αρκετά έτσι, αλλά οι αρχαίοι το τερμάτιζαν), επιπλέον: (α) δε θα γινόταν κατανοητό, (β) αμφιβάλλω σφόδρα αν ήταν πραγματικά στοιχείο συνολικά της γλώσσας ή μόνο ορισμένων συγγραφέων. Διότι, ξαναβλέποντας την παρούσα συζήτηση, συνειδητοποιώ ότι η διαφορά ανάμεσα στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και εκείνην των ζωντανών γλωσσών δεν είναι απλώς ότι για τα αρχαία έχουμε ένα πεπερασμένο κόρπους ενώ για τις ζωντανές γλώσσες κάθε συγγραφέας και κάθε δάσκαλος φτιάχνει δικές του προτάσεις ή και κείμενα. Ούτε είναι απλώς ότι όλα τα αρχαία κείμενα γράφτηκαν στην αρχαιότητα και περιγράφουν έναν διαφορετικό κόσμο. Επιπλέον, όλα τα σωζόμενα αρχαία κείμενα είναι αριστουργήματα του πνεύματος, κανένα δεν είναι στο επίπεδο «Λόλα να ένα μήλο».

    Τέλος πάντων, απομακρύνθηκα λίγο. Έλεγα για τη σύνταξη. Αυτά λοιπόν ως προς τη σύνταξη. Στη γραμματική έχω ικανοποιητική ετοιμότητα, αλλά και πάλι σκοντάφτω στο τι θα μπορέσουν να καταλάβουν τα παιδιά. Και, τέλος, το μεγάλο πρόβλημα είναι το λεξιλόγιο. Ακόμη και το απλό «λοιπόν παιδιά» δεν είναι καθόλου προφανές πώς λέγεται στ’ αρχαία, αφού το μεν «παίδες» σημαίνει κυρίως τα σερνικά παιδιά, για δε το «λοιπόν» δεν ξέρω λέξη που να χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο, δηλ. να μπαίνει στην αρχή της πρότασης και όχι για να τη συνδέσει με τα προηγούμενα αλλά για ξεκίνημα (για να πούμε κάτι πριν αρχίσουμε να μιλάμε – αυτή είναι ουσιαστικά η χρήση του «λοιπόν» σε μια τέτοια περίσταση).

    Με τη βεβαιότητα λοιπόν ότι κανείς άλλος εδώ μέσα δεν παίζει να ‘χει κάνει ο ίδιος το πείραμα, κρίνω ότι οι περισσότερες από τις προσπάθειες στα παρατιθέμενα μηνύματα από τους ελληνικούς αγωγούς είναι (τώρα αυτό ούτε στα νέα ελληνικά δεν το ξέρω) passable. Όχι βέβαια το «την ελληνικήν γλώττην διδάσκω». Αυτό είναι σφαλιαριστέον. Τα υπόλοιπα είναι, κατά το μάλλον ή ήττον, νέα ελληνικά σε αφελή αρχαία μετάφραση, κάπου με μερικά λάθη, αλλά ποιος μπορεί καλύτερα; Και δεν εννοώ «κανείς δεν είναι άξιος να το κάνει καλύτερα» αλλά, απλούστατα, ότι κανενός δεν του έτυχε ευκαιρία να ασκηθεί στο να το κάνει καλύτερα. Θυμίζω ότι ακόμη και το πανεπιστημιακό μάθημα αντίστροφης μετάφρασης (τουλάχιστον όπως το διδάχτηκα εγώ) γίνεται με αρχαία κείμενα, μεταφρασμένα, τα οποία καλείσαι να απομεταφράσεις.

    __________________

    Εκτός από τους Αστερίξ του Κακριδή υπάρχουν κι άλλα κόμιξ. Είδα μερικά τις προάλλες εξ αφορμής της εδώ σχετικής συζήτησης. Μερικά είναι απλώς ατυχή. Άλλα είναι πολύ καλά, αλλά πάρα πολύ δύσκολα. Γυρίζει η κόρη αργά στο σπίτι της, η μάνα της την υποδέχεται με ένα «πώς τηνικάδε αφίξαι ω Τάδε;», η κόρη τσακώνεται με τους γονείς της, πάνω στον καβγά λέει του πατέρα της μια κουβέντα παραπάνω, κι εκείνος της λέει «ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων;». Ε συγγνώμη, πόσα γυμνασιόπαιδα θα πιάσουν και το νόημα και το αστείο;

    Ο Κακριδής φαίνεται να είναι ένας ιδιοφυής μεταφραστής, και πάντως ένας επαρκέστατος γνώστης της γλώσσας, ο οποίος δούλεψε υπό ιδανικές συνθήκες. Δεν μπορεί ο Κακριδής να είναι το μέτρο σύγκρισης για τα σχόλια σ’ ένα φόρουμ αγωγών.

  188. Μαρία said

    170
    Βρε Χαρούλα, πώς είναι δυνατόν να υιοθετούμε ακροδεξιά ρητορική, επειδή η Τουρκία εκβιάζει με το προσφυγικό;

  189. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    188, Πέπε
    Ευχαριστώ για την εκτεταμένη και πολύ κατατοπιστική απάντηση, ως έκφραση και των προβληματισμών σου.
    Ο χαρακτηρισμός ‘σφαλιαριστέον’ (!!!) όμως, ταιριάζει σε καθένα από τα μαργαριτάρια που προαναφέρθηκαν – νομίζω ότι συμφωνείς.

  190. Πέπε, εκείνο το ωραίο αγγείο στο Μουσείο του Βατικανού δεν είναι επιπέδου «Λόλα να ένα μήλο»; Ιδού χελιδών. Νη τον Ηρακλέα, έαρ ήδη.

  191. Μαρία said

    Κι όχι τίποτα άλλο αλλά πρόσβαλε και τα στρατά οπλοποιώντας, λέει, τους πρόσφυγες. https://www.armyvoice.gr/2020/03/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%bd%ce%b4%ce%b1-alpha/

  192. Όχι στο Βατικανό, στο Ερμιτάζ.

  193. Μαρία said

  194. Pedis said

    # 194 – Έτσι! Οι Έλληνες ενωμενοι δεν φοβούνται τίποτε …

    Δέκα εναντίον ενός.

  195. Μαρία said

    θρεντ

  196. Aghapi D said

    Καλημέρα
    Δέν ήξερα πού να το βάλω αυτό:

    Το φέισμπουκ με αποκλείει για 24 ώρες επειδή δημοσίευσα φωτογραφία τού Μπεχράκη που παραβιάζει τους όρους τής κοινότητας, λέει, μιας και εικονίζει γυμνό στήθος: είναι μια μητέρα κουρελιασμένη και σκελετωμένη που δίνει νερό στο μωρό της
    Ακολουθεί το κείμενο τής ένστασης που έστειλα και δέν έγινε δεκτή

    Ανάρτησα φωτογραφία με σκελετωμένη και ρακένδυτη μητέρα που δίνει νερό στο γυμνό παιδί της.
    Δέν πρόκειται για σεξουαλικό περιεχόμενο αλλά για φωτογραφία τού βραβευμένου με πούλιτζερ Μπεχράκη

  197. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    197 – Το φέισμπουκ, είναι ιδιωτική επιχείρηση κι όχι δημόσιο αγαθό, αν σε απέκλεισε για 24 ώρες, απόκλεισέ το κι εσύ για πάντα από την ζωή σου, δεν το έχεις ανάγκη, εκτός κι έχεις επιχείρηση και το εκμεταλλεύεσαι ως μέσο προώθησης ή είσαι μέτοχος και μοιράζεσαι τα τρελά υπερκέρδη από τα ατομικά δεδομένα που παραχωρούν οικειοθελώς (και ανόητα) οι χρήστες του (σα ναρκομανείς δεν ακούγεται;☺) και τα μοσχοπουλάει σε διάφορες εταιρείες π.χ Microsoft, Amazon, Netflix, Sportify, Cambridge analytica κλπ, που τα διαχειρίζονται αναλόγως, για καλό σκοπό πάντα.☺

    Καλημέρα

  199. sarant said

    Καλημερα από εδώ!

  200. BLOG_OTI_NANAI said

    Εξαρχής οφείλουμε να συζητάμε με όρους ανθρωπιστικούς για τους ανθρώπους, όμως, ταυτόχρονα και με όρους πολιτικούς και γεωπολιτικούς όταν πρόκειται για τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Μια οικογένεια ή 50 άνθρωποι, αποτελούν θέμα συζήτησης με όρους ανθρωπσμού, όμως οι τεράστιοι αριθμοί που ήδη υπάρχουν στη χώρα και οι τεράστιες ροές που χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους, αποτελούν ένα άλλης τάξης μέγεθος που όσοι το φιμώνουν, εγκληματούν όπως κι οι ΜΚΟ που κερδίζουν από αυτό.

    Εδώ δεν έχουμε μια απλή περίπτωση μετανάστευσης, αλλά μια ιδιαίτερα μαζική κίνηση, που έχει ήδη χαρακτηριστεί από τους Τούρκους ως κίνηση επιθετική. Όταν λοιπόν ο κατά συρροή δολοφόνος γείτονας, σου δηλώνει ανοιχτά ότι σου επιτίθεται και προσπαθεί να σου μεταβιβάζει κάτι, που σου έχει ξεκαθαρίσει ότι το κάνει για να σε πλήξει, εσύ οφείλεις πρωτίστως να σκεφτείς σοβαρά ότι μάλλον θα πρέπει να προστατευτείς. Εδώ δεν υποπτεύεσαι απλά ότι σου επιτίθεται, στο δηλώνει καθαρά.

    Οι Τούρκοι μαζί με τις ΜΚΟ οδήγησαν τους μετανάστες στα σύνορα εν γνώση τους ότι άνθρωποι θα κινδυνέψουν. Οι ΜΚΟ είναι αδύνατον να μην γνώριζαν ότι οι Τούρκοι κοροϊδεύουν τους μετανάστες. Εδώ λοιπόν φαίνεται ο εγκληματικός ρόλος κάποιων εξ αυτών των ΜΚΟ.

    Και φυσικά, είναι στα όρια του κωμικού, να διαπιστώνουμε ότι κάποιες σκέψεις χαρακτηρίζονται «ακροδεξιές» από ανθρώπους που δηλώνουν (ή παριστάνουν) ότι είναι προσκείμενοι σε ιδεολογίες που εφάρμοσαν ολοκληρωτικές αρχές λογοκρισίας και κλειστών συνόρων όχι μόνο για ανθρώπους αλλά και για ιδέες και μάλιστα με σαφή δολοφονικά αποτελέσματα.

    Όταν λοιπόν κάποιοι μιλούν με βάση πολιτική τοποθέτηση για τα ζητήματα αυτά (αφού χαρακτηρίζουν «ακροδεξιούς» τους «άλλους») γιατί στην ευχή μιλούν περί «ανοιχτών συνόρων» αφού ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο στις ιδεολογίες που υπερασπίζονται. Ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον κόσμο. Απλώς οι «προοδευτικοί» των σόσιλα μίντια στέλνουν κανένα μήνυμα πριν πάνε για ύπνο και έτσι γελοιοποιούν μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τους πάντες σοβαρότατη.

    Απ’ ότι φαίνεται, οι ροές αυτές συμπεριλαμβάνουν μια ιδιαιτέρως προβληματική σύνθεση, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι «ασυνόδευτοι» άντρες. Οι τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων που δεν καλύπτονται από μια πρόσκαιρη διατροφή, αλλά ψάχνουν μόνιμη εγκατάσταση, πηγή εισοδήματος,βρίσκονται χωρίς χρήματα, έσοδα, στέγη, τροφή, δουλειά, σύντροφο.

    Το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για μαζικές κινήσεις ανθρώπων που προέρχονται από απόλυτα κλειστές κοινωνίες και αυτή την πολιτιεακή τους αντίληψη θα την μεταφέρουν στην Ευρώπη, δημιουργώντας θύλακες κλειστών κοινωνιών μέσα στις κοινωνίες που οι γιαλαντζί «προοδευτικοί» τις θέλουν ανοιχτές! Μα αν τις θέλεις ανοιχτές βρε πυροβολημένε, πως θα μείνουν ανοιχτές όταν διατηρείς θεωρία περί «ανοιχτών συνόρων» για ανθρώπους που όταν εγκατασταθούν μαζικά, θα αναπαράγουν το μοντέλο των κλειστών κοινωνιών και όλα τα προβλήματα της ισλαμικής πατριαρχίας που φέρει η κοσμοθεωρία τους;

    Κατά συνέπεια, το μόνο που βλέπουμε από τους «προοδευτικούς» του καναπέ, είναι υποκρισία, αυτοφίμωση, αδυναμία έκφρασης ορθού λόγου απέναντι σε ένα υπαρκτό πρόβλημα με άπειρες παραμέτρους. Μετά απορούν γιατί δεν αφήνουν κανέναν να τους πάρει στα σοβαρά.

  201. Χαρούλα said

    #189
    Μαρία καλημέρα.
    Δεν υιοθετώ κάποια ρητορική. Προσπάθησα συνοπτικά να αιτιολογήσω το γιατί πρέπει να μην …τρωγόμαστε αυτές τις μέρες.

    Οδηγούμαι λοιπόν σε ένα σεντόνι για να περιγράψω «Έβρος και προσφυγικό» μήπως και αποσαφηνίσω το προηγούμενο σχόλιο μου.
    Στον Έβρο έχουμε είσοδο μεταναστών, χρονικά πριν τα νησιά. Πριν τον πόλεμο στη Συρία. Σίγουρα από το 1998, ίσως και νωρίτερα. Υπάρχει το κέντρο φύλαξης στο χωριό Φυλάκιο με σκληρές συνθήκες λόγω …υπερπληθυσμού, και με δράσεις Αρκετών ντόπιων εναντίον του. Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπιζε ο τόπος ως πολύ φυσιολογικό να περνούν αυτοί οι ταλαίπωροι από δώ. Δεν έμεναν. Κοιμόταν σε καμμιά αποθήκη, κλέβαν ένα λαχανόκηπο, δίναμε στα παιδάκια ένα κρουασάν, όμορφα, απλά, ανθρώπινα(;). Έκλεισε η πολιτεία με φράχτη το χερσαίο κομμάτι, κάναμε κάποιες δράσεις, ο φράκτης έμεινε με αποτέλεσμα μετά να ποταμοπνίγοντσι περνώντας τον Έβρο. Από την θάλασσα τίποτα σχεδόν δεν εμπαινε. Μέχρι το καλοκαίρι οι λίγες βάρκες στο Θρακικό, «επαναπροωθούνταν». Από το καλοκαίρι φάνηκαν και στα παράλια Έβρου και Ροδόπης πολλές βαρκες. Τόσες όμως που μπορούσαμε κάπως να τις αντέξουμε και να τους φροντίσουμε.
    Η δική μας ευκολία ήταν πως δεν έμεναν εδώ. Έφευγαν προς Θεσσαλονίκη. Φορτωμένοι 10-12 σε ΙΧ διακινητών, με υπερβολική ταχύτητα, και πολλά δυστυχήματα.
    Αυτά μέχρι τώρα. Δεν είχαμε προβολείς επάνω μας. Όλοι ήξεραν για τα νησιά. Που ήταν πιό δύσκολα.
    Και τώρα τι; Τα συνορα εδώ είναι 212χλμ. Αυτές τις μέρες που η Τουρκία επέλεξε να πιέσει την ΕΕ, στο χερσαίο τμημα(τελωνείο Καστανεών) συγκεντρώθηκαν χιλιάδες μονάχοι άνδρες κυρίως Αφρικανοί και Αφγανοί, με ελάχιστες οικογένειες που παρέσυραν εδώ για να τις έχουν ως ασπίδα-δικαιολογία*. Με επιθετική και εξαγριωμένη διάθεση. Νοτιότερα, κατα μήκος του ποτάμου(Τυχερό, πέταλο, δέλτα), μαζεύτηκαν κυρίως οι οικογένειες. Και για να μην πέσει έξω και η οικονομία το τελωνείο στους Κήπους έμεινε ανοικτό, ενώ μετανάστης από Τουρκίκη πλευρά δεν φαίνεται. Κι έτσι οι Έλληνες μπόρεσαν να κάνουν το τριημερο τους στην Πόλη κανονικότατα. Από αύριο θα δούμε.
    Τώρα εμείς. Κατα μήκος του ποταμού απλά αυξήθηκε η φρούρηση και αυξήθηκαν οι συλλήψεις. Χωρίς ακραίες συμπεριφορές. Αλλά στο χερσαίο κομμάτι στήθηκε πολεμική επιχείρηση. Ζούμε τα δικά μας Εξάρχεια. Καλώς φυλάμε τα σύνορα μας, με τον λάθος τρόπο όμως. Η βία φέρνει βία. Από δω και από εκεί όλοι ειναι εξαγριωμένοι. Εδώ είναι που φοβάμαι την στραβή, το λάθος. Μην χαθεί άνθρωπος. Είναι πολύ εύκολο.
    Τα ΜΜΕ φυσικά δείχνουν το εντυπωσιακό. Αίμα, σπ….α, που έλεγαν. Δεν είναι όμως περίοδος ούτε για ηρωισμούς, ούτε για εφυσηχασμό. Ψυχραιμία τώρα. Όταν ηρεμήσουν οι άγριοι, κάνουμε επισκόπηση και κριτική.
    * για αυτές τις «ασπίδες» μιλούσα. Όχι για τις οικογένειες που φυσικά ταξιδεύουν μαζι. Που ταλαιπωρούνται για να σώσουν τα παιδιά τους. Φυσικά αυτοί δεν τα βάζουν μπροστά.

  202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα 2/3 Καθαρά Δευτέρα στον Έβρο
    https://www.armyvoice.gr/2020/03/%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AC-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-2-3-%CF%83/

  203. Pedis said

  204. Pedis said

    https://thepressproject.gr/enas-stratos-katochis-apo-mora-pou-klene/

    Όταν τα μωρά που κλαίνε περιγράφονται ως ασπίδες στρατιωτών και οι κάτοικοι κάνουν μπλόκα για να μην περνάνε οι πρόσφυγες από το χωριό τους και τους τρώνε τα φρούτα, χωρίζουν οι δρόμοι μας.

    Όποιος θέλει να οπλίσει το χέρι του φασίστα εμφανίζοντας τους πρόσφυγες ως στρατό κατοχής, με το καλό.

    Η ΝΔ έχει καταφέρει να συνεισφέρει μόνο στο επικοινωνιακό μέρος της συζήτησης, αυξάνοντας τον δείκτη της αναλγησίας που προωθεί η στρατιωτική γλώσσα.

    Όσο για τους εχθρούς των αλληλέγγυων: φτάνει πια το αναισθητικό, κανείς δεν τους βγάζει το δόντι.

    Οπλίζονται με αναλγησία απέναντι σε ανύπαρκτο εχθρό.

  205. Aghapi D said

    205 Ακριβώς έτσι

  206. spiral architect 🇰🇵 said

    Φρέσκο στρατιωτικό μεζεδάκι: Όπλα ευθυτενούς τροχιάς.

    (διαβάστε και το προηγούμενο)

  207. Pedis said

    Βολή κάγκελο!

  208. Pedis said

    Βολή χωρίς πραγματικά πυρά υπάρχει;

    Να μας πουν τα βύσματα, νεοδημοκράτες και πασόκοι, που έκαναν στρατό στην πρώτη γραμμή των μετόπισθεν κι εκεί για να μην φοβίσουν τα περιστέρια στα μπαλκια μπορεί να τους βάζανε να κάνουνε βολή με στρακαστρούκες …

    Τώρα, πώς προέκυψε η άσκηση πορεία+βολή της Τρίτης, Καθαρή Δευτέρα, δεν ξέρω.

    Ρε μπας και πρόκειται για αντιεροπορική, να καταρρίψουν κάνα χαρταετό;

  209. ΓΤ said

    #207 Ο Ηπίτης, στο Ελληνογαλλικό, αναφέρεται σε «ευθυτενή» βολή (https://books.google.gr/books?id=EdgiAwAAQBAJ&pg=PA698&lpg=PA698&dq=%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82+%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%AC&source=bl&ots=Dx0LG3Lavv&sig=ACfU3U1yCdWBtF7BYZ_ecMfxO-X9-F-k_w&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjghe7_4vvnAhUIwqYKHTq2BSUQ6AEwAXoECAoQAQ#v=onepage&q=%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82%20%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%AC&f=false)

    Επίσης, χαρακτηρίζει και τροχιά ως «ευθυτενή», εξηγώντας ότι η «εκτενεστέρα βολή είναι μάλλον ευθυτενής ετέρας» (https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F2%2Fa%2Fe%2Fattached-metadata-02-0000637%2F243080_03.pdf&rec=%2Fmetadata%2F2%2Fa%2Fe%2Fmetadata-02-0000637.tkl&do=243080_03.pdf&width=355&height=566&pagestart=1&maxpage=832&lang=el&pageno=467&pagenotop=467&pagenobottom=468)

  210. ΓΤ said

    #210β «εκτενεστέρα τροχιά»

  211. ΓΤ said

    #207 Αλλά, άμα γουστάρεις 🙂 πραγματικό στρατιωτικό μεζεδάκι, πληροφορούμαστε από τη ΣΣΕ ότι στις 26.02.2020 είχαμε (σε τιτλάρα) «Τελετή Βράβευσης Διακριθέντων Ομάδων […]». Βεβαίως, στο κειμενικό σώμα που ακολουθεί διαβάζουμε «[…] διακριθεισών ομάδων […]» (https://sse.army.gr/el/news/teleti-vraveysis-diakrithenton-omadon-enoplon-dynameon-kai-somaton-asfaleias)

  212. Avonidas said

    Εχει πολυ πλακα… μου σκασε email απο την ΑΑΔΕ, οδηγιες προστασίας από τον «κορωνοϊό».

    «Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας», γράφει.

    Σου λέει, ποιος έχει το email τους – η εφορία; Πολύ ωραία, η εφορία θα τους πει πώς να πλένουν τα χέρια τους 😛 Το να κάνουν μια έτσι να συνεννοηθούν τα υπουργεία μεταξύ τους δεεεν παίζει, ε;

    (Και μη μου πει κανεις για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, για θα γελάω ένα μήνα)

  213. ΓΤ said

    #213 Εγώ το έλαβα στις 11:52. Πάντως, επειδή αναμένονται φορολογικά εμφράγματα, και την καρδούλα μας πρέπει να τη φροντίζουμε και εκτός Ίνσταγκρρρραμ, θα έχει πολλή πλάκα αν κάποτε λάβουμε κάτι από το Υπουργείο Υγείας «εκ μέρους της ΑΑΔΕ»…

  214. ΓΤ said

    #0 Πολύ σωστά, η «Αυγή» διόρθωσε σε «κορΟνοϊό», μη υποτασσόμενη στον φετφά του bροέδρου της Φιλελεκπαιδευτικής, αλλά μόνο στους τίτλους, στο κειμενικό σώμα παρέμεινε «κορΩνοϊός» (https://www.avgi.gr/article/10811/10769472/echei-kai-ta-thetika-tou-o-koronoios). Δεν είναι καλό να κάνουν μισές δουλειές εκεί στην Αγίου Κωνσταντίνου…

  215. sarant said

    207 Α, δεν το είδα, να με συμπαθάς. Αλλά νομίζω έχει δίκιο ο ΓΤ στο 210

    213 Ε, δεν πειράζει, χρήσιμο είναι (και ποια δεδομένα παραβιάζονται;)

    215 Με διαβάζει τουλάχιστον ένας 🙂

  216. spiral architect 🇰🇵 said

    @210, 217: Περιφραστικά «πυροβόλα ευθείας τροχιάς».
    (ήμουν ολμιστής και οι όλμοι κατηγοριοποιούνταν σαν «πυροβόλα λίαν καμπύλης τροχιάς»)

  217. Avonidas said

    #216 Ε, δεν πειράζει, χρήσιμο είναι (και ποια δεδομένα παραβιάζονται;)

    Όχι, αυτό λέω, ότι δεν μπορούν να στείλουν τα στοιχεία που ήδη έχουν από το ένα υπουργείο (ή γραφείο) στο παραδίπλα, ταχα μου λόγω των προσωπικών δεδομένων.

    Ενώ όλοι ξέρουμε ότι τα μοσχοπουλάνε στη μαύρη :-/

  218. sarant said

    218 Α, οκ

  219. Pedis said

    Εδώ τι συμβαίνει;

    Grecia, la guardia costiera spara e prende a bastonate migranti sul gommone

    https://video.repubblica.it/mondo/grecia-la-guardia-costiera-spara-e-prende-a-bastonate-migranti-sul-gommone/354997/355564

  220. Μαρία said

    Τούρκοι και Έλληνες λιμενικοί και στη μέση μπαλάκι οι πρόσφυγες.
    http://hcg.gr/node/22625

    Έχει λειψυδρία ο Έβρος;

  221. Γιάννης Ιατρού said

    221: Φαίνεται πως δεν λειτουργεί καλά ούτε η επιμελητεία και άρχισε συγκεντρώνει ξηροκάρπια, σοκολάτες, σταφίδες κλπ. (που θα παραδώσει αυτοπροσώπως για να κάνει και τη φιγούρα του…) ο γνωστός ακροδεξιός δήμαρχος

    Μόνο κανένα μπουκάλι «Ιωάννης Βαδίζων» δεν μάζεψαν… 😦

  222. Γιάννης Ιατρού said

    220: Συμβαίνουν οι γνωστές ηλιθιότητες και φουλ πιάσιμο στην παγίδα των Τούρκων (για να αμφισβητήσουν μετά το δικαίωμα «έρευνας και διάσωσης» στο Αιγαίο κλπ.)
    Αλλά δεν δείχνουν βέβαια πως την βάρκα την έφερε εκεί, συνοδεία, το τουρκικό λιμενικό…. (απ΄όπου και γυρίστηκε το βίντεο).

  223. Pedis said

    # 223 – δεν ξέρω ποιος την έφερε, αλλά, μάλλον, φαίνεται ποιος προσπαθεί να την αναποδογυρίσει.

    Βαρβαρότητες.

    Όπως και οι επαναπροωθήσεις στα μουλωχτά, οι ληστείες, οι βασανισμοί των προσφύγων για τα οποία δεν θα απολογηθεί κανείς.

    Αλλά, ας μείνουμε ενωμένοι …

  224. Μαρία said

    224
    Κι οι δύο. Οι μαυροφορεμένοι είναι Τούρκοι. Γι’ αυτό έγραψα μπαλάκι.

  225. Μαρία said

    Στο δελτίο της ερτ μόλις έπαιξαν τη δήλωση της Μέρκελ. Η Μ. αναφέρθηκε σε πρόσφυγες αλλά οι δικοί μας μετάφρασαν μετανάστες.

  226. Pedis said

    # 225 – υποννοείς ότι έχουμε καμία σχέση εμείς με τους Τουρκους στο να βασανίζονται οι άνθρωποι;

    🙂

  227. Μαρία said

    222
    Εμείς στους φαντάρους πηγαίναμε τσιγάρα.

    Κι άλλο νερό.
    Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, συμμεριζόμενη τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας, στέλνει άμεσα στα σύνορα 3 νταλίκες με νερό, φρούτα, αναψυκτικά, και αναλώσιμα για τους φύλακες των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δίπλα τους θα βρεθεί και ομάδα εθελοντών της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει ανάγκη. Η καρδιά όλων των Ελλήνων χτυπάει στον Έβρο και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θα είναι εκεί, δίπλα σε αυτούς που μας γεμίζουν υπερηφάνεια και θα τους παρέχουμε ότι χρειαστούν.
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/233437_anthropistiko-drama-sta-synora-i-eyropi-symparistatai

  228. Pedis said

    Grecia, la polizia spara lacrimogeni sui migranti al confine: «Bambini rischiano di soffocare»

    https://video.repubblica.it/embed/mondo/grecia-la-polizia-spara-lacrimogeni-sui-migranti-al-confine-bambini-rischiano-di-soffocare/354992/355559

  229. Pedis said

    Τους την φέραμε των Τούρκων. Εδώ τα δακρυγόνα τα ρίχνουν οι Έλληνες, λέει. Αλλά, είναι για εκφοβισμό, συμβολικά. Επειδή οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τις ασπίδες τους και δεν παθαίνουν τίποτα.

  230. Πέπε said

    @212:

    > > Διακριθέντων Ομάδων

    Λοιπόν, το σκεφτόμουν μια από αυτές τις ημέρες. Έχουμε χύσει τόσο μελάνι γι’ αυτές τις μετοχές, αν είναι λάθος ή σωστές, και στην πρώτη περίπτωση πού οφείλεται το λάθος, στη δεύτερη πώς ακριβώς να περιγράψουμε την εξέλιξη, και όμως την ουσία δεν την αγγίξαμε.

    Η ουσία είναι ότι όλες οι πιο εύχρηστες κατηγορίες επιθέτων στα νέα ελληνικά, όσες διαφορές κι αν έχουν μεταξύ αρσενικού και θηλυκού στους υπόλοιπους τύπους, έχουν τη γενική πληθυντικού ίδια. Ο μικρός – η μικρή, των μικρών. Ο ωραίος – η ωραία, των ωραίων. Ο ευθύς – η ευθεία, διαφορετικά μεν (των ευθέων – των ευθειών), αλλά ποιος τα λέει αυτά, είναι ιδιαίτερα σπάνιοι τύποι. Μετοχές, ο λέγων – η λέγουσα, γεν. πληθ. τελείως διαφορετικές, αλλά δε θεωρούνται καν νέα ελληνικά (ενώ και στις σπάνιες περιπτώσεις που θ’ ακουστούν γίνεται καμιά φορά το ίδιο λάθος, -όντων για το θηλυκό).

    Από εκεί λοιπόν, και όχι από οπουδήποτε αλλού, ξεκινάει η έλξη. Δεν υπάρχει δυσκολία στο θηλυκό, υπάρχει απροθυμία στον σχηματισμό ξεχωριστής γενικής πληθυντικού για το θηλυκό.

  231. Pedis said

    Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ συμμεριζόμενη τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας στέλνει άμεσα στα σύνορα 3 νταλίκες με νερό, φρούτα, αναψυκτικά, και αναλώσιμα για τους φύλακες των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    Δίπλα τους θα βρεθεί και ομάδα εθελοντών της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει ανάγκη.

    Η καρδιά όλων των Ελλήνων χτυπάει στον Έβρο και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θα είναι εκεί, δίπλα σε αυτούς που μας γεμίζουν υπερηφάνεια και θα τους παρέχουμε ότι χρειαστούν.

    Αναζητούνται θελοντές για ενωτικό ξέρασμα.

  232. Μαρία said

    230

  233. Pedis said

    # 233 – Α, έτσι εξηγείται …

    διότι, να το μάθει κι ο κόσμος, στη συγκεκριμένη φάση η ελληνική αστυνομία ενεργεί με μέγιστη ευαισθησία και χρησιμοποιεί δακρυγόνα ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά «όχι πια δάκρυα».

  234. Μαρία said

  235. Μαρία said

  236. BLOG_OTI_NANAI said

    205, 233: Πραγματικά, η ιδεοληψία δεν έχει όριο.

    Εμείς οι ίδιοι, όταν ο ελληνάρας βάζει το παιδί του στο μηχανάκι μπροστά του, με αποτέλεσμα, όπως λέει η αστυνομία, ουσιαστικά να το έχει για αερόσακο σε περίπτωση ατυχήματος, με αποτέλεσμα το παιδί να σκοτωθεί και ο ελληνάρας να τη γλυτώσει, πώς τον χαρακτηρίζουμε; Δεν λέμε «να ο κάφρος»;

    Εδώ λοιπόν απουσιάζει η κοινή λογική: τι δουλειά έχει κάποιος να κουβαλάει σε ένα πεδίο μάχης ένα παιδάκι;! Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Διότι, ακόμα κι αν δεν μπορεί να το αφήσει σε κάποιον για λίγο, απλώς δεν πάει και ο ίδιος προκειμένου να το προστατέψει. Ποιος κάφρος λοιπόν παίζει με την υγεία των παιδιών σε αυτές τις περιπτώσεις; Ποιος τα τραβολογάει εκεί που δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά; Τα παιδιά θα έπρεπε να τα έχουν προστατευμένα 2-3 χιλόμετρα μακριά από τις εντάσεις όπως θα έκανε κάθε άνθρωπος. Όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει ένταση, και τα έχεις μαζί σου, αυτό σημαίνει ότι τα θυσιάζεις απλώς για το επικοινωνιακό παιχνίδι.

    Όμως, μάλλον οφείλουμε να φρικάρουμε για το γεγονός ότι σε μια μάχη, αντί να προστατέψει κάποιος το παιδί του ή ένα ασυνόδευτο παιδί γενικότερα, το βάζει μπροστά για να γλυτώσει ο ίδιος.

    Και μια συγκεκριμένη ιδεολογική παράταξη παραμένει σιωπηλή για το γεγονός ότι οι ΜΚΟ εγκλημάτησαν καθώς όφειλαν να ενημερώσουν τους μετανάστες ότι οι τουρκικές αρχές τους κοροϊδεύουν. Διότι οι μετανάστες στις κάμερες δηλώνουν ότι τους ξεγέλασαν!

    Εδώ λοιπόν έχουμε εγκληματίες, και μια μερίδα ντόπιων που συντηρούν επικίνδυνες ιδεοληψίες ακόμα και για τους ίδιους τους μετανάστες, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι τα σύνορα δεν ανοίγουν σε τέτοιες ακραίες συνθήκες.

  237. BLOG_OTI_NANAI said

    Για την κατάσταση στον Έβρο, είναι εξίσου χυδαίος όχι μόνο ο δήθεν ανθρωπισμός των μπαχαλάκηδων των σόσιαλ μίντια, αλλά και των κάφρων που αναφέρονται στο γεγονός σαν να είμαστε στην Επανάσταση του 1821… Επειδή όμως ζω μακριά, σέβομαι μόνο τους ντόπιους για την φόρτιση που έχουν, διότι τον φόβο για τη μεταφορά της έντασης στα σπίτια και τις αυλές τους δεν τον έχει ούτε ο χοντρομπαλάς εφοπλιστής, ούτε ο αθηναίος δημοσιογράφος, ούτε φυσικά οι μπαχαλάκηδες των σόσιαλ μίντια.

  238. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χαμός στο τουίτερ: Οι ακραίοι κι από τις δύο μεριές του πολιτικού χάρτη στην αναμπουμπούλα χαίρονται. Από τη μία χαζοχαρούμενος «ανθρωπισμός», συνοδευόμενος από βρισιές για όσους δεν συμμερίζονται τον διεθνιστικό ενθουσιασμό τους, και από την άλλη τα φασιστοειδή πουλάνε ανέξοδο πατριωτιλίκι συνοδευόμενο, εννοείται, από βρισιές για όσους δεν συμμερίζονται τον ανθρωποφαγικό ενθουσιασμό τους. Όλα πια Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Και οι υπόλοιποι στη μέση προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται, τι θα γίνει…

  239. ΓιώργοςΜ said

    >τι δουλειά έχει κάποιος να κουβαλάει σε ένα πεδίο μάχης ένα παιδάκι;
    Φυσικά, θα έπρεπε να το αφήσει στη γιαγιά του, στη Συρία ή το Αφγανιστάν, να πλακωθεί με τα ΜΑΤ και το στρατό εδώ, να περάσει το φράχτη, και μετά να πεταχτεί να το πάρει.

  240. 240 Δεν σου λέει αυτό, μην είσαι ακραίος. Να το αφήσει στον γείτονα, στην Πόλη, να περάσει κολυμπώντας το φράχτη, και να πεταχτεί να το πάρει. Βέβαια το σάιντ-εφέκτ είναι ότι προστίθεται στις ορδές εξαγριωμένων αρσενικών έτσι.

  241. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

  242. Μαρία said

    Παλιό αλλά πολύ καλό. Γράφτηκε με μεταφραστήρι.
    https://twitter.com/MarevaGrabowski/status/203078868528148481

  243. Γς said

    Ντάξει έκανα λάθος που περίμενα λίγο σοβαρότητα για το κακό που μας βρήκε.

    Γιατί όμως;

    Ρε, άντε και γαμήσου παλιομαλάκα!!

    Ναι, θυμήθηκα και τον Νίκο Ζαχαριάδη:!

    «εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΑΜΕ…»

  244. Παναγιώτης Κ. said

    @207. » Όπλα ευθυτενούς τροχιάς».
    Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία κάποιου…γλωσσοπλάστη αξιωματικού.
    Έτσι λέγονται, ανέκαθεν, σε αντίθεση με τα όπλα καμπυλόγραμμης (;) τροχιάς όπως π.χ το κανόνι το οποίο κάνει βολή σε στόχο και πίσω από το βουνό αν χρειαστεί, έστω και αν δεν βλέπει ο πυροβολητής τον στόχο.
    Btw η τροχιά των όλμων πως χαρακτηρίζεται;

  245. Μαρία said

    Μπράβο, Ηλία.

  246. Γς said

    Μαρία Μαρία, τά πλυνες τα πιάτα;

    Αχ, Μαρία. Σταθερή στη ρότα σου. σαν τον φασίστα Ηλία, ένα πράγμα.

    Το ίδιο πατριώτες.

  247. Μαρία said

    Il était tombé enfin à un tel point d’abjection qu’on avait honte de l’insulter quand il disait quelque sottise.
    Louis de Rouvroy de Saint-Simon

  248. Παναγιώτης Κ. said

    Τι θα γίνει με μας που δεν ξέρουμε γαλλικά; 🙂

  249. Μαρία said

    249
    Θα σου το μεταφράσει ο Νικοκύρης επαγγελματικά.

  250. Γς said

    249:

    Ούτε πιάνο μωρέ;

  251. Γς said

    249:

    Μωρέ θα στο μετάφραζα στα δικά μου γαλλικά.
    αλλά ντρέπομαι [για λογαριασμό του Λουδοβίκου, λέμε τώρα]

  252. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντως από τον Σεν Σιμόν κρατώ ως…εικόνα τη φράση του που λέει ότι, είναι αρετή του πολίτη να είναι δύσπιστος απέναντι στην εξουσία.

  253. Μαρία said

    253
    Δεν είναι ο Henri του σενσιμονισμού. Της ίδια οικογένειας ο Λουί αλλά τους χωρίζει ένας αιώνας. https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_de_Rouvroy,_duc_de_Saint-Simon

  254. Pedis said

    # 240,241 – και χάνουν και το σχολείο τους επειδή τους την κάρφωσε των γονιών τους για κάμπιγκ χειμωνιάτικα.

    Ακραίες επιλογές.

  255. spiral architect 🇰🇵 said

    Να προσέχετε πώς εκφράζεστε στα σόσιαλ:

  256. ΣΠ said

    Αυτός το τερμάτισε.

  257. mitsos said

    @245
    Όλες οι βολές εντός βαρυτικού πεδίου είναι σχεδόν* παραβολικές . Απλά όταν ο στόχος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του 1% του βεληνεκούς οι αποκλίσεις της καμπύλης από την εφαπτόμενη ευθεία δεν είναι παρατηρίσιμη.
    Ευθυτενής στάση ναι, ευθυτενής ματιά ναι, ευθυτενής τροχιά όχι . Οι τροχιές χαρακτηρίζονται ως κυκλικές ή ελλειπτικές παραβολικές , υπερβολικές ή ευθύγραμμες.

    * λόγω αντιστάσεων αέρα μπορεί να αποκλινουν από δευτεροβάθμιες προσεγγίσεις.

  258. ΓιώργοςΜ said

    258 (για να το τερματίσουμε): Σε μεγάλες αποστάσεις, όταν η καμπυλότητα της γης παίζει ρόλο, η τροχιά είναι ελλειπτική, σωστά;

    Ίσως χωράει συζήτηση ο όρος: Ευθυτενής είναι αυτός που προσπαθεί να προσεγγίσει την ευθεία με προσπάθεια (δηλ. τεντώνεται ή είναι σαν να τον τεντώνουν) και είναι σίγουρα λάθος στην τροχιά του πυροβόλου.
    Από την άλλη, η τροχιά των βλημάτων έχει πάντα σχεδόν υπολογίσιμη κατακόρυφη απόκλιση. Άρα, πώς θα ονομάζαμε με μια λέξη την «σχεδόν ευθύγραμμη» τροχιά πχ μιας βολής τυφεκίου, που τείνει να είναι ευθεία, αλλά δεν είναι;
    Εγώ θα την έλεγα ευθύγραμμη, και πρακτικά είναι (η κατακόρυφη διόρθωση δεν είναι μεγαλύτερη από τη διόρθωση για μέτριο άνεμο πχ) αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερη επιλογή.

  259. mitsos said

    Αλήθεια πόση υποκρισία πια. ! Κάποιοι να προσπαθούν να αναδέιξουν ως ανόητους όσους βάζουν σε κίνδυνο τα παιδιά και τις γυναίκες τους προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο από τον πόλεμο ή διέξοδο από την φτώχεια και την δουλεία; Και δεν εννοώ πως δεν έχει καθείς την ευθύνη του αλλά … Αλλά πολύ θα ήθελα να σχολιάσει κάποιος από αυτούς όλες εκείνες τις πανάκριβες υπηρεσίες ( ΕΜΑΚ κ,λ,π, ) που συντηρούνται με χρήματα του λαού για να κινητοποιθούν για την διάσωση του σκιέρ που αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ανεβαίνει χειμώνα στον Όλυμπο και χάνεται στα χιόνια. Αλλά εκεί η αγωνία των ΜΜΕ για τον σπότσμαν, γόνο του τάδε επιχειρηματία, χτυπά κόκκινο. Νισάφι πια

    Τα επιχειρήματα περί διαχείρισης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πολλά και παλιόθεν γνωστά . Με μια προσεκτική μελέτη μόνο των σχετικών επιχειρημάτων ακόμα και από την κρίση του 1922 θα δείξει απλά μικρές διασκευές στα ίδια επιχειρήματα που ανακυκλώνονται με μικροκομματική σκοπιμότητα τις περισσότερες φορές .
    Το πρόβλημα είναι πολιτικό και μόνο τέτοια μπορεί να είναι η λύση του. Και εδώ αρκεί να υπενθυμίσω πως δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας επί του θέματος αλλά ήταν πάντα θέμα συμφωνίας Ευρώπης- Τουρκίας. Η δε συμφωνία αυτή έχει ρητή σύνδεση με τους κανονισμούς ( 1.2.3 ) του Δουβλίνου και τις εξαιρέσεις κυριαρχίας που προβλέπουν ( μέχρι να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν)

    Και στην χάραξηη εξωτερικής πολιτικής σε κάθε περίπτωση δεν έπρπε να έχουν θέση ούτε οι ΜΚΟ αλλά ούτε και οι οργανωμένες ομάδες πολιτών .

  260. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μήτσο, γι’ αυτό υπάρχουν η ΕΜΑΚ και οι ανάλογες ομάδες διάσωσης και γι’ αυτό πληρώνονται από τους φορολογουμένους: για να διασώζει ορειβάτες που κινδυνεύουν (υποθέτω ότι η ορειβασία δεν είναι ακόμα ποινικό αδίκημα), πλημμυροπαθείς, εγκλωβισμένους σε ερείπια…Προτείνεις να καταργήσουμε αυτές τις «πανάκριβες υπηρεσίες»; Ζητάς απάντηση, αλλά γίνε πιο σαφής.

  261. Γς said

    Ο Τσίπρας στο MEGA τώρα:

    Ασ’ τα να πάνε!

    Χ… μέσα Πολυχρόνη, που γινήκαμε ευζώνοι~!

  262. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Σχετικὰ μὲ τὴν …εὐθυτενή, δηλ. κορδωμένη, βολή.

    Ἂν θυμᾶμαι καλά, στὴ φυσικὴ τοῦ γυμνασίου – πρὶν ὰπὸ μισόν αἰώνα – μαθαίναμε γιὰ δυὸ τύπους βολῆς: τὴν εὐθύφορο καὶ τὴν ἐπισκηπτική. Στὴν εὐθύφορο τὸ βλῆμα ἔφτανε στὸ στόχο διανύοντας μιὰ καμπύλη τροχιὰ σὲ χαμηλότερο ὕψος, ἐνῶ στὴν ἐπισκηπτικὴ ἡ τροχιὰ εἶχε μεγαλύτερη καμπύλη καὶ ἔφτανε σὲ μεγαλύτερο ὕψος· ψηλοκρεμαστὴ θὰ τὴ λέγαμε, σὰν τὶς γιόμες ποὺ κάνουν οἱ ὁμάδες ποὺ δὲν μποροῦν νὰ ἐπιτεθοῦν μὲ ὀργανωμένους συνδυασμούς. 🙂

    Ζητῶ συγγνώμη ἀπὸ τοὺς φυσικοὺς τοῦ ἱστολογίου γιὰ τυχὸν λάθη καὶ τοὺς παρακαλῶ νὰ τὰ διορθώσουν. Γιὰ νὰ μὴν παραπληροφοροῦμε αὐτοὺς ποὺ μᾶς διαβάζουν.

  263. Μαρία said

    https://twitter.com/MitsoSakis/status/1234819768743493632

  264. ΣΠ said

    192
    ΕΣΡ: Καλεί τον Νίκο Μάνεση για fake news

  265. Spiridione said

  266. mitsos said

    @261 Γιάννης Κουβάτσος
    Δεν έκανα κάποια ερώτηση.

    Για ξαναδιάβασε το. Εσύ κατάλαβες ότι ο στόχος του κειμένου είναι να αμφισβητήσει την ανάγκη να υπάρχουν μηχανισμοί διάσωσης όπως οι ΕΜΑΚ ; ή ότι δεν χρειάζονται τέτοιες υπηρεσίες ;

    Λέω πως κάποιοι έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ναι μεν πρέπει να υπάρχουν διασώστες της ΕΜΑΚ για όποιον τουρίστα χαθεί χειμωνιάτικά στα βουνά ή κινδυνέψει να πνιγεί Πρέπει το κραάτος να σώσει και τον απρόσεχτο σπόρτσμαν που ξανόίχτηκε με σερφ στα ανοικτά ενώ υπήρχε προειδοποίηση θύελας. Μπορεί να πήρε τα ρίσκα του αγνοώντας τις προειδοποιήσεις αλλά όταν κινδυνεύει αυτό δεν μετρά
    Αλλά όταν μιλάμε για τον την οικογένεια του πρόσφυγα που σκυλοπνίγεται στα νερά του Έβρου και του Αιγαίου θυμόμαστε την ευθύνη που ο ίδιος ανέλαβε και τα ρίσκα να βάλει γυναίκα και παιδιά μέσα σε βάρκα. Ας πνιγεί λοιπόν.

    Όποιος θέλει καταλαβαίνει την υποκρισία όποιος δεν θέλει ας αποδόσει πάλι σε μένα τη χυδαιότητα

  267. Pedis said

    # 266 – έτσι!

    βοηθοί σερίφη:

    https://www.cnn.gr/news/ellada/story/209781/evros-o-dimosiografos-toy-cnn-greece-kostas-pliakos-perigrafei-tin-epithesi-poy-dexthike?fbclid=IwAR1gW7GF6VVFfyypBLixMx0UFOU-UbVJ887Q9oq8WqhIBLH_49Jkh2zaVVQ

  268. sarant said

    266 Έτσι, δυστυχώς.

  269. Επειδή αναφέρθηκαν οι ορδές εξαγριωμένων αρσενικών.

    https://www.news247.gr/koinonia/evros-pano-40-prosfyges-echoyn-katadikastei-polles-fores-androgyna-mazi.7595157.html
    Πάνω από 40 άνθρωποι (πρόσφυγες ή μετανάστες) έχουν περάσει από το αυτόφωρο και έχουν καταδικαστεί με ποινές που φτάνουν ακόμα και τα 4 χρόνια τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο.

    Με την ελληνική πλευρά να έχει διαμηνύσει σαφώς ότι η είσοδος στους μη έχοντας ταξιδιωτικά έγγραφα απαγορεύεται, οι αρχές προχωρούν σε συλλήψεις και οι συλληφθέντες περνούν άμεσα από δίκη.

    Το δυστύχημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς του 40 (και πλέον) ανθρώπους είναι οικογενειάρχες ενώ αρκετοί έχουν καταδικαστεί μαζί με τις συζύγους τους!

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι γίνεται μ’ αυτές τις οικογένειες;. Οι δικαστές δείχνουν μία σχετική ανοχή καταδικάζοντας τις γυναίκες με αναστολή, όμως και πάλι υπάρχει πρόβλημα.

    Πως θα συνεχίζουν τη ζωή τους αυτές οι γυναίκες; Για την παραμονή τους στην Ελλάδα όχι απλά δεν έχουν χαρτιά αλλά έχουν πλέον φορτωθεί και μία καταδίκη στο κεφάλι, στις χώρες τους μέλλον δεν υπάρχει ενώ ο σύζυγος βρίσκεται στη φυλακή!

    Οι άνδρες κρατούνται προσωρινά και τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούν στις φυλακές. Το ίδιο προφανώς ισχύει και γι’ αυτούς που συνέλαβαν σήμερα.

  270. Γιάννης Ιατρού said

    267: Συμφωνώ με τον Μήτσο στην ουσία.
    …βάζουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους,,,
    ο ένας το κάνει από απελπισία, ο άλλος από απερισκεψία. Και στις δύο περιπτώσεις (φτωχού/ευκατάστατου) υπάρχουν (σπανιότερα βέβαια) και άλλες αιτίες, να μην το κάνουμε σεντόνι τώρα.

    270: Το διάβασα κι εγώ… Προφανώς για εκφοβισμό, έως φτιάξουν τίποτα «κλειστά κέντρα»…🤔🤐 γι αυτές τις περιπτώσεις (οικογένειες που επίκειται διώξιμο…) Σε άλλα κράτη, μετά την καταδίκη ακολουθεί απόρριψη των αιτήσεων ασύλου και σχεδόν άμεσα απέλαση..

  271. Μαρία said

    268
    Αρβανίτες των Φερών απωθούν τις ορδές Ασιατών και Αφρικανών.

    «Η χαραυγή δίνει την θέση της σε μια δύσκολη νύχτα που αντιμετωπίστηκε με την συνεργασία των δυνάμεων της πατρίδας μας, αλλά και πολιτών, (αγροτών, κτηνοτρόφων, καλυβιέριδων) κατοίκων των Φερών, που συνέδραμαν στα μέγιστα στην απώθηση και αποτροπή Ασιατών και Αφρικανών. Καλό Μήνα πατρίδα». https://www.evros24.gr/dyskoli-i-chthesini-nychta-kai-sto-delta-t/

    Ή μήπως πολίτες που βοηθούν;

  272. Μαρία said

    https://twitter.com/nalepis/status/1234803284529033216

    Εκ ΚΕΦίΜ τα βέλη.
    Οι εισβολείς και ο μανδύας του ρατσισμού https://www.liberal.gr/apopsi/oi-eisboleis-kai-o-manduas-tou-ratsismou/289570?fbclid=IwAR2Lyrc–JOrGiSEhLeHq9lNWK0XuvmkWx6YxVIQziWq4CPrpRvh2TxqPtE#.Xl2LUas7wO

  273. Μαρία said

    272
    Για ομάδες κρούσης μιλάει ο Καμηλίδης μετά το 1:30

  274. Pedis said

    # 270 – εμένα μού φαίνονται σωστά αυτά που γράφεις αλλά από τη άλλη κάνεις λάθος να πολυστενοχωριέσαι για τα παιδιά

    διότι, Δύτα, τα παιδιά φαινομενικά έχουν ανάγκη τους γονείς τους, όπως είπε κι ο Γιουνγκ:

    Parents must realize that they are trees from which the fruit falls in the autumn. Children don’t belong to their parents, and they are only apparently produced by them.

    Επαναλαμβάνω τον πήρες υπόψην σου τον Γιουνγκ, Δύτα, ή γράφεις σπρωγμένος απο πολιτικάνικες προκαταλήψεις και ιδεολογικά στερεότυπα ηθικίζοντα αριστερίστικου λαικισμού;

    🙂

  275. Pedis said

  276. Αιμ said

    Σωστό αυτό με τα παιδάκια που τα εκθέτουν σε κινδύνους αλλά για τον Μάο τίποτα ;

    Άλλο θέμα, οι καλυβιέρηδες τι είναι ;

  277. Μαρία said

    Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Απόστολος Παλακίδης, «η μη διαμονή των αστυνομικών δυνάμεων σε ξενοδοχεία της Θράκης στερεί τη δυνατότητα των επαγγελματιών του κλάδου των ξενοδοχείων να συνδράμουν από το μετερίζι τους, με τις υποδομές και τη φιλοξενία τους, σ’ αυτή τη γιγάντια προσπάθεια που επιτελείται».

    Ο Παλακίδης – απορώ πώς δεν άλλαξε επώνυμο – υπονοεί οτι προσφέρουν τα ξενοδοχεία στο τζάμπα;

  278. Μαρία said

    277
    https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/orestiada/ainisio-delta-zitoyn-nea-paratasi-gia-tis-kalyves/

  279. BLOG_OTI_NANAI said

    241: Δύτη, μπράβο για το σχόλιο αυτό, διότι ξέρω ότι διαφωνούμε.

    Να πω την αλήθεια, εννοούσα κάθε προσπάθεια φύλαξης του παιδιού, όχι απαραίτητα να το αφήσει τόσο μακριά, αν και εγώ έγραψα 2-3 χιλιόμετρα, σκέφτομαι ότι δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς.

    Αυτό που εννοώ για την περίπτωση του Έβρου, είναι για παράδειγμα, πλησιάζω με την οικογένεια μου, ή εγώ με το παιδί μου, και μαζί με τους άλλους στα σύνορα. Αφήνω το παιδί με τη γυναίκα μου ή ένα φίλο μου και λέω πάω να δω τι γίνεται. Αν δεν έχω κανέναν να το αφήσω, το έχω μαζί και πλησιάζω σε μια απόσταση ασφαλείας καθώς βλέπω αστυνομία και στρατό μπροστά μου και γνωρίζω τι σημαίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπω, ή όταν αναμένω ένταση και δακρυγόνα, μένω μακριά καθώς έτσι κι αλλιώς καταλαβαίνω ότι δεν περνάει κανείς.

    Αυτή η μεγάλη ένταση, σε πόσο βάθος να φτάνει; Προφανώς πολύ μπροστά, και αν υπολογίσουμε την πτώση δακρυγόνων και την εξάπλωση του καπνού, καταλαβαίνουμε ότι το παιδί θα πρέπει να είναι σε μια απόσταση ασφαλείας, πιθανόν και μερικών εκατοντάδων μέτρων. Όσο χρειάζεται τέλος πάντων.

    Η δική μου σκέψη είναι ότι, επειδή το αυτονόητο της προστασίας τους όλοι το κατανοούν, πολλά παιδιά γίνονται θύματα διότι φωτογραφίες γεμάτες «μελαμψούς» άντρες είναι εκμεταλλεύσιμες ως προς την ορθότητα της απαγόρευσης εισόδου, ενώ οι εικόνες από παιδιά και γυναίκες κάνουν τις εικόνες πιο ήπιες, πόσο μάλλον εικόνες από παιδιά που υποφέρουν.

    Πιστεύω ότι γίνεται εκμετάλλευση των παιδιών και μάλιστα, πολύ πιθανόν με την προτροπή των ΜΚΟ που ξέρουν καλύτερα το ευρωπαϊκό επικοινωνιακό παιχνίδι.

    Αν παρατηρήσουμε τους μπαχαλάκηδες των σόσιαλ μίντια, ως προς τα γεγονότα του Έβρου επικεντρώνονται ιδιαίτερα στη θυματοποίηση των παιδιών, γνωρίζοντας αυτά που όλοι καταλαβαίνουμε για την ασφάλεια που θα έπρεπε να έχουν τα παιδιά.

  280. Γιάννης Κουβάτσος said

    280: Έτσι είναι, Μπλογκ, αλλά μην παραβλέπεις και το ότι είναι πιο ξεκούραστο και πιασάρικο να σου αντιτάξει ο άλλος ένα ειρωνικό σχόλιο περί παιδιών, παρά να κάθεται να αντικρούει με αντεπιχειρήματα τα επιχειρήματά σου. Με κάνα δυο χαρακτηρισμούς και λίγη πλακίτσα λύνουμε όλα τα προβλήματα. Άλλωστε δεν χωράει και τίποτα παραπάνω στο τουίτερ. Σκέψη-τουίτερ, λόγος-τουίτερ.

  281. BLOG_OTI_NANAI said

    Χωρίς να λαμβάνω υπόψη ποιος τα γράφει, και δεν δεσμεύομαι καν από το «βιογραφικό» του και τη ζωή του, στο άρθρο αυτό βλέπω μια αποδεκτή, κοινή λογική:
    https://www.liberal.gr/apopsi/oi-eisboleis-kai-o-manduas-tou-ratsismou/289570

    «Αν η απανθρωπιά είναι προφανής σε όσους λένε ότι θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να πυροβολούμε στο ψαχνό ή να βυθίζουμε τις βάρκες, είναι κρυφή σε όσους αναφέρονται σε εισβολείς. Η λογική της χρήσης αυτής της λέξης είναι μία και μοναδική: Αν τους πούμε δυνητικούς πρόσφυγες ή έστω ακόμα και λαθρομετανάστες, τότε έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινα όντα, έναντι των οποίων δεσμευόμαστε από ηθικές αρχές και νομικές προβλέψεις. Αν τους πούμε εισβολείς, τότε και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι αντίστοιχη. Χρειάζεται λοιπόν μια λεπτή διάκριση. Ναι, αυτοί που εργαλειοποιούν τους ανθρώπους αυτούς πιθανότατα έχουν συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό τους. Οι ίδιοι όμως αυτοί οι άνθρωποι όχι. Η μεγάλη τους πλειονότητα δεν επιδιώκει το κακό μας και δεν είναι εχθροί μας. Το αν θα τους αφήσουμε να περάσουν τα σύνορα είναι ένα ζήτημα. Το αν θα τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπινα όντα είναι ένα άλλο – και εξίσου σημαντικό.«.

    Δυστυχώς, το ακριβώς αντίθετο της λογικής, είναι το σιχαμερό, αδιανόητο και επικίνδυνο σχόλιο του Πρετεντέρη και πολλών άλλων.

    Επίσης, το ακριβώς αντίθετο της λογικής, είναι τα σχόλια των μπαχαλάκηδων που αποσιωπούν συνειδητά την ανάλυση της υπόθεσης, αποσιωπούν την πολιτική και γεωπολιτική της διάσταση, απλά για να κρυφτούν μην τυχόν γράψουν κάτι που τους βάλει σε «επικίνδυνα» ιδεολογικά μονοπάτια και τους «κάνουν νταντά» οι κολλητοί τους. Διότι μπαχαλάκιας σημαίνει «όλοι παντού», ΕΚΤΟΣ από τα «Εξάρχεια ΜΑΣ», τις «καταλήψεις ΜΑΣ», τα «ναρκωτικά ΜΑΣ», τα «πανεπιστήμια ΜΑΣ», τις «γιάφκες ΜΑΣ». Διότι κανείς σε αυτή τη ζωή δεν πρόκειται να ξεφύγει από το ένστικτο της ιδιοκτησίας, όσο κι αν ελπίζει ο Κώστας Αξελός.

    Να επισημάνω επίσης ότι σκέψεις όπως «η λύση είναι τάδε αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα», αγγίζουν την ουτοπία ή έστω θυμίζουν μέντιουμ. Διότι, ποιος μας βεβαιώνει για την επιτυχία του σεναρίου αυτού, ειδικά βλέποντας τα μεγάλα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας και νέους μετανάστες να ζουν από το έγκλημα, τα ναρκωτικά, ή την ομοφυλοφιλική πορνεία για λίγα ευρώ και μάλιστα χωρίς καν να είναι ομοφυλόφιλοι. Και μιλάμε μόνο για μερικές χιλιάδες ανθρώπους.

    Αν γίνουν ανεξέλεγκτα εκατοντάδες χιλιάδες, τι πρόκειται να γίνει; Τα μέντιουμ μπορούν να πάρουν την ευθύνη; Εκτός αν μιλήσουμε για απόλυτα ελεγχόμενη μετανάστευση, αποκλειστικά για οικογένειες (καθώς αποτελούν μια στοιχειώδη εγγύηση κοινωνικής συνοχής) που θα ενταχθούν σε συγκεκριμένους οικιστικούς ιστούς και σχολεία ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες ενσωμάτωσης, με συνεργασία χωρών ως προς το ποινικό μητρώο αυτών των μελλοντικών πολιτών τουλάχιστον για σοβαρά εγκλήματα κ.λπ.

    Όμως, μήπως τα παραπάνω είναι πολύ «αντιανθρωπιστικά» για κάποιους και δεν τολμούν να τα συζητήσουν διότι φοβούνται την αντίδραση των ακραίων του ιδεολογικού τους κύκλου και προτιμούν την «ασφάλεια» του απλού μέντιουμ; (βλ. Λιάκο για 1 εκατ. μετανάστες ως λύση)

  282. BLOG_OTI_NANAI said

    281: Αν είναι δικό σου, νομίζω ότι δημιούργησες έναν νεολογισμό άξιο προσοχής για ένα σοβαρότατο θέμα, που προσωπικά το συνδέω με την διαδικτυακή οχλοκρατία «απόπουκιανπροέρχεται»: Σκέψη-τουίτερ, λόγος-τουίτερ.

  283. 280 κατάλαβα τι λες – αλλά το 241 ήταν ειρωνικό έτσι;

  284. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    αλλά ο Σάντερς πήρε την Καλιφόρνια
    https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/233661_soyper-triti-o-mpainten-tis-perissoteres-nikes-o-santers-megalytero

  285. Pedis said

    Το φταίξιμο, και πάλι, στο θύμα …

    Κλασικ.

  286. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αθήνα – Σαλονίκη τώρα 4 – 4 στα κορονιάσματα

  287. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μουζάλας τώρα στο ΣΚΑΙ:
    Δημοσιογράφος: Η κυβέρνησή σας θα έκανε το ίδιο;
    Μουζάλας: Μα έκανε το ίδιο το 2015. Γι’ αυτό και φύγαν από κει και πήγαν από τη θάλασσα στα νησιά.
    Δημ:Αυτά που γίνονται τώρα στον Έβρο Πώς τα κρίνετε;
    Μ:Αυτά που γίνονται, καλώς γίνονται.

    Τόμπολα! Ρατσιστής, ισλαμοφοβικός και ξενοφοβικός ο …Μουζάλας; Ή απλώς ρεαλιστής και λογικός άνθρωπος;

  288. Avonidas said

    #281. είναι πιο ξεκούραστο και πιασάρικο να σου αντιτάξει ο άλλος ένα ειρωνικό σχόλιο περί παιδιών, παρά να κάθεται να αντικρούει με αντεπιχειρήματα τα επιχειρήματά σου. Με κάνα δυο χαρακτηρισμούς και λίγη πλακίτσα λύνουμε όλα τα προβλήματα.

    Όπου το επιχείρημα είναι ποιο; «Τι μου ‘ρχεσαι με το παιδί, αφού το βλέπεις πως κρατάω κουμπούρι;»

    Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι πως εγώ, ο πολιτισμένος Ευρωπαίος που έχω περάσει Διαφωτισμό, είμαι απόλυτα πρόθυμος να χρησιμοποιήσω δακρυγόνα και να ρίξω στο ψαχνό σε απελπισμένους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι πως αυτοί βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο.

    Και δεν κάνει να φρίττουμε απέναντι σε μια τέτοια «λογική». Δεν κάνει να την απορρίπτουμε έτσι απλά, πρέπει να την αναλύσουμε σε βάθος.

    Δεν είμαι σίγουρος τι επιχειρήματα περιμένει για να πειστεί κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται την κραυγαλέα αντιστροφή της λογικής.

    Αλλά πείτε, τέλος πάντων, τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Πείτε πως η προάσπιση των συνόρων, και η διαφύλαξη του «πολιτισμού και του τρόπου ζωής μας» (που ανάθεμα κι αν συμφωνούμε σε τι συνίσταται, αλλά έστω) κι η βολή μας, κι η ευμάρειά μας (όση μας έχει απομείνει) κι η ησυχία μας αξίζουν περισσότερο από τις ζωές των απελπισμένων. Πείτε το!

    Μη λέτε όμως στους απελπισμένους να καθίσουν πίσω για να μη χρειαστεί να τους πυροβολήσετε, είναι άθλιο.

  289. Avonidas said

    Και για όσους ωρύονται ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλαδίτσα να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα, ότι πρέπει να βάλει πλάτες η Ευρώπη, ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να ενσωματωθούν τόσοι μετανάστες και πρόσφυγες: κουνήστε, λοιπόν, το δάχτυλο στην Ευρώπη, όχι στους πρόσφυγες και στους «ευαισθητούληδες» που δεν συμμερίζονται τις απόψεις σας.

    Αλλά η Ευρώπη ξέρετε πού θα σας πει να το βάλετε το δάχτυλο, γι’ αυτό κάνετε τον καμπόσο εκεί που σας παίρνει.

  290. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    290 – Οπότε ποιά είναι η εφικτή λύση που προτείνεις Avonida;

  291. Νέο Kid said

    290. Επι του πρακτέου , τι προτείνεις; Ο Ερντοαν υποσχέθηκε , δημόσια σε ομιλία του με τηλεοπτική κάλυψη, ότι αν τώρα στέλνει στα σύνορα μερικές χιλιάδες, πολύ σύντομα θα στείλει εκατομμύρια. Τι πρέπει να γίνει ;

  292. Μην πιστεύεις ό,τι λέει ο Ερντι, τα μισά είναι για εσωτερική κατανάλωση. Έχει και η Τουρκία «προσφυγικό πρόβλημα» (οξύτερο από το δικό μας), γιαυτό και διαφημίζει ότι πέρασαν τόσες χιλιάδες και επίκεινται εκατομμύρια μη σου πω και δισεκατομμύρια.

  293. Avonidas said

    #291,292. Ξέρετε και οι δύο τι πρέπει να γίνει. Το είπα, άλλωστε.

    Ζητάμε – ή μάλλον, απαιτούμε – από την ΕΕ να ασχοληθεί πραγματικά κι όχι με υπεκφυγές με το προσφυγικό, στη δημιουργία του οποίου έχει παίξει όχι και μικρό ρόλο.

    Να θυμίσω εδώ ότι ήταν η ΕΕ που διάλεξε να κάνει τον Ερντογάν και την Τουρκία μπόγια και δεσμοφύλακα των μεταναστών και των προσφύγων.

    Η εναλλακτική λύση, αφού θέλετε να μιλήσουμε ωμά, είναι να είμαστε υλικά και ψυχολογικά έτοιμοι να σκοτώσουμε χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους. Αν είσαστε οκ μ’ αυτό, με γεια σας, εγώ δεν είμαι.

    Αυτό που σίγουρα δεν πρόκειται να κάνω είναι να εφευρίσκω δικαιολογίες ότι αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες αξίζουν τη μοίρα τους εξαιτίας της κουλτούρας/θρησκείας/πολιτισμού τους.

  294. sarant said

    292 και πριν: Λέω να το συζητήσουμε αύριο.

  295. Avonidas said

    #295. Είτε το συζητήσουμε σήμερα, είτε αύριο, είτε σ’ ένα χρόνο, το ζήτημα και οι απόψεις δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν. Το πολύ ν’ αλλάξουν οι σάλτσες κι οι δικαιολογίες.

    Εγώ τουλάχιστον δεν έχω να προσθέσω κάτι.

  296. Pedis said

    # 289, 290 -Έτσι ακριβώς, Αβονίδα.

    Προσπαθεί να γαμήσει κι «ο φτωχός, άσχημος και πούστης».

    Που τον έχουν καταξεσκίσει εδώ και δέκα χρόνια, τον έχουν για τον πούτσο, κι ο ένας κι ο άλλος, και τάχει κάνει όλα γαργάρα.

    Αλλά, επειδή δεν είναι καθόλου απίθανο, αντίθετα, όλο και ζυγώνει

    δεν θα αρνιόμουν ότι θα έκανα γούστο να έβλεπα τον κάθε παπάρη

    που κρίνει αν συμπεριφέρονται σωστά στα παιδιά τους ξεριζωμένοι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο, στο πουθενά, χωρίς αύριο

    να βρίσκεται απέξω, πίσω, μπροστά από ένα συρματόπλεγμα,

    να μου κάνει ρεπορτάζ πώς είναι στ’ αλήθεια του παπά ο κώλος.

  297. Avonidas said

    #297. Αν πίστευα πως είναι δυνατόν να νιώσουν, μπορεί και να το ευχόμουν. Αλλά τα ντουβάρια είναι αδιαπέραστα, κι έτσι δεν έχει νόημα να εύχεσαι την καταστροφή του άλλου μόνο για την καταστροφή.

    Στη μεγαλύτερη συμφορά, στην εξορία, κλεισμένοι στο στρατόπεδο και περιμένοντας το απόσπασμα, πάλι θα έβρισκαν κάποιον άλλον να κατηγορήσουν. Έχει ξανασυμβεί, άλλωστε.

  298. Pedis said

    # 298 – Δίκιο έχεις. Δεν έχει κανένα νόημα. Διότι για να υπάρξει, έστω, ακόμη και η θεωρητική πιθανότητα για έναν κακοήθη καθυστερημένο εξυπνάκια να νιώσει τη δυστυχία του άλλου στο πετσί του, πρέπει να καταδικαστούν πολλαπλάσιοι άσχετοι στη δική του μοίρα.

    Άκυρον.

  299. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    294 – Είπες τι πρέπει να γίνει αλλά είπες και τι θα γίνει αν κάνουμε αυτό που είπες, και ξέρουμε όλοι από σχετικά πρόσφατα γεγονότα, πως ακριβώς αυτό θα γίνει, άρα δεν είναι εφικτή λύση, κάτι άλλο εφικτό;

    «Η εναλλακτική λύση, αφού θέλετε να μιλήσουμε ωμά, είναι να είμαστε υλικά και ψυχολογικά έτοιμοι να σκοτώσουμε χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους. Αν είσαστε οκ μ’ αυτό, με γεια σας, εγώ δεν είμαι.»
    Τώρα αυτό το θεωρείς σοβαρή απάντηση; αν ναι σταματάω εδώ την συζήτηση μαζί σου γιατί δεν έχει νόημα.
    Σήμερα μίλησα με συγγενείς μου στο Σοφικό, στην Ορεστιάδα και στα Μαράσια (παραδίπλα από τις Καστανιές) άνθρωποι απλοί καλοσυνάτοι κι όσο δεν παίρνει φιλόξενοι, τόσα χρόνια έχουν συναλλαγές και συναναστροφές με Τούρκους, κανένα πρόβλημα δεν έχουν με την διαφορετική θρησκεία, κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι ζούν όχι με φόβο αλλά με ΤΡΟΜΟ, σ΄αυτούς τι έχεις να πείς, – αν είσαστε οκ μ’ αυτό, με γεια σας, εγώ δεν είμαι; Θα το έλεγες αν ήσουν στην θέση τους κι όχι στην Κρακοβία;
    Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ούτε ρατσιστές ούτε φασίστες, τρομοκρατημένοι είναι γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν ξαφνικά ένα πολυπληθή όχλο που κανείς δεν ξέρει πόσες δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια είναι και το κυριότερο, είναι κατευθυνόμενοι (εν αγνοία τους στην πλειονότητά τους) από την Τουρκία, αναρωτήθηκε κανείς γιατί δεν πάει κανένας λίγο πιο πάνω στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα που είναι χερσαία ίσα με 200 χιλιόμετρα;

    Σεβόμενος την προτροπή του Νικοκύρη, θα σταματήσω εδώ, ελπίζω μόνο να κατανοείς πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά με τέτοια επιχειρήματα.

  300. Avonidas said

    #300. Όταν ήμουν στην Αθήνα, ήμουν Αθηναίος, πολύ μακριά από τα προβλήματα, δεν ήξερα εγώ.

    Τώρα είμαι «βολεμένος» στην Κρακοβία. Επίσης, ο Νικοκύρης είναι ασφαλής και καλοπληρωμένος της Κομισιόν (έτσι δεν του γραφαν τις προάλλες; ), άρα ούτε κι αυτός δικαιούται να ομιλεί. Να δούμε ποιος μένει να μας τα πει.

    Όλες οι φρικαλεότητες της Ιστορίας έχουν διαπραχθεί από «απλούς, καλοσυνάτους και φιλόξενους» ανθρώπους, που πίστεψαν ότι μπορούν να ξαναγυρίσουν στην απλή, καλοσυνάτη και φιλόξενη ρουτίνα τους μόλις τελειώσουν με τούτη δω την έκτακτη κατάσταση.

    Χρόνια τώρα μας κοπανάς ότι έρχεται πόλεμος, έρχεται αναμπουμπούλα, ξυπνήστε, τώρα σε πείραξε που τα ‘πα ωμά; Δεν συντονιζόμαστε.

  301. spiridione said

    -Η εναλλακτική λύση, αφού θέλετε να μιλήσουμε ωμά, είναι να είμαστε υλικά και ψυχολογικά έτοιμοι να σκοτώσουμε χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους.
    Πολύ σοβαρή απάντηση είναι Λάμπρο. Μα ακριβώς, το κλίμα υστερίας που δημιουργείται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία μαθηματικά εκεί οδηγεί.
    Αντίθετα, το επιχείρημα εσύ είσαι στην Κρακοβία εγώ είμαι στον Έβρο κ.ο.κ. δεν είναι σοβαρή απάντηση.

  302. Pedis said

    # 301 – καλοσυνάτοι και φιλήσυχοι …

    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/233710_aytoi-einai-stratos-ethnofylakes-i-politofylaki-k-mitsotaki-binteo

    (τι φοβούνται, μην θελήσουν να τους κατσικωθούν οι πρόσφυγες εκει και θα πρέπει να μοιράζονται με άλλους το προνόμιο να ζουν σε καλό και υγειές κλίμα; )

  303. Pedis said

    Και χτες με τις χθεσινές δηλώσεις του χρυσαυγίτη υπηρεσίας της κυβέρνησης

    ότι θα μπουζουριαστούν οι πρόσφυγες σε φυλακές και μάλιστα ισόβιες, έτσι στεγνά, το αποφάσισε αυτός

    και ότι θα κακοπερνάνε για παραδειγματισμό και αποτροπή, έτσι γουστάρει

    που αύριο είναι ικανός να βγει και θα πει έναν ανά δεκα να του κόβεται η μύτη και ανά πέντε ένα αυτί

    και με όλους αυτούς που κυκλοφορούν οπλισμένοι,

    ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει;

    Όχι τίποτ’ αλλο δηλαδή, αλλά για το ονόρε, για το κουφάρι του habeas corpus και για ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη βασικό ανθρώπινο δικαίωμα η οπλοκατοχή.

  304. BLOG_OTI_NANAI said

    284: Ναι, έπρεπε να προσέξω τη φράση, «και να πεταχτεί να το πάρει«. Το παίρνω πίσω αυτό που είπα. Απλά δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να υπάρξει άνθρωπος που θα συμφωνούσε με ένα σχόλιο σαν το 240 που μοιάζει να ανήκει σε νήπιο, αλλά έπεσα έξω.

  305. nikiplos said

    Καλημέρα….

    Έχω ένα σπίτι με τρία δωμάτια. Ας ξεβολευτώ να φιλοξενήσω 1 και 2 και 3 και 4. Αλλά διάολε 100 δεν μπορώ εκ των πραγμάτων. Θα πρέπει να κλείσω την πόρτα μου και να κλειδώσω… Κι απο εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Μου πάει η καρδιά έξω στο αγιάζι και στο ανεμοβρόχι να βλέπω παιδάκια ξυπόλητα? Και οι γείτονες (γιατί μια πολυκατοικία είμαστε στην ΕΕ) έχουν κλειδαμπαρώσει.

    Από ακαδημαϊσμό και γενίκευση άλλο τίποτε. Επίσης υπάρχει και περίσσεια ανέξοδου ανθρωπισμού. Αλλά για το διαταύτα κανεις δεν λέει τίποτε…

    Έξυπνα αστεία μπορώ κι εγώ να κάνω… και να λέω φρικιαστικές ιστορίες… Όμως ο πόλεμος είναι πόλεμος και είναι εδώ δίπλα μας. Κι ο Ταγίπ παίζει ένα σκληρό παίγνιο. Τι σημασία έχει αν το παίζει με την ΕΕ? Εμείς που ανήκουμε? Όποτε μας συμφέρει μένουμε Ευρώπη?

    Κι οι σύμμαχοι το 1945 ισοπέδωσαν τη Δρέσδη. Για τρεις ολόκληρες ημέρες. Σκοτώθηκε 100.000 κόσμος. Τι λέτε παιδάκια θα υπήρχαν εκεί? άρρωστοι? ανήμποροι? Διάβολε πολίτες ήταν δεν ήταν στρατιώτες! Λίγο μετά τόσο Σοβιετικοί πράκτορες, όσο και Αμερικανοί τράβηξαν φωτογραφίες. Έμειναν στα κιτάπια σφραγισμένες για 50 χρόνια. Ο κόσμος ήρθε τα πάνω κάτω, ο ρεαλιστικός σοσιαλισμός γκρεμίστηκε σαν τραπουλόχαρτο χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα, εκεί οι φωτογραφίες έμειναν απόρρητες. Γιατί θύμιζαν άβολες αλήθειες, του πως κερδίζεις έναν πόλεμο. Για αυτό και έκτοτε, ελέγχεις τα μήδεια. Δείχνουν τους δικούς σου βομβαρδισμούς ως χειρουργικούς και ανθρωπιστικούς, ενώ τα παράπλευρα θύματα τα φορτώνεις στους άλλοι…

    Μέχρι να ανοίξουμε τα σύνορα, όλοι και να είμαστε οι άνθρωποι λεύτεροι από δεσμά, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας και καταγωγής (τρομάρα μας), δυστυχώς θα έχουμε και σύνορα και έλεγχο και θητεία και πολέμους και θερμά ή ψυχρά επεισόδια… Και είναι μεγάλη βλακεία να ανοίγεις τα δικά σου σύνορα, όταν οι άλλοι τα έχουν κλειστά… Αυτό είπε εν πολλοίς ο Μουζάλας…

  306. nikiplos said

    276@ να δώσω συγχαρητήρια στον σκιτσογράφο, γιατί τον έβαλε να μοιάζει λίγο με τον Καιρό-Τετράδη, που μου φύγανε τα ματάκια με αυτά που διάβασα από αυτόν τις τελευταίες ημέρες στο κελαηδιστήρι… Μα είναι ο ίδιος? Εϊναι δυνατόν? σκεφτόμουν…

  307. Avonidas said

    #302. Υπόψιν, μη νομίσει κανείς πως είναι και δύσκολο να βρεθώ από την Κρακοβία στον Έβρο μ’ ένα σιδερικό στο χέρι. Στο πιτς φυτίλι γίνεται.

    Κι αν γράφω για τους φιλήσυχους και τα καμώματά τους, είναι κυρίως γιατί σκέφτομαι και τρέμω τι θα ‘κανα εγώ, αν τύχαινε σήμερα (όπως λίγα χρόνια πριν) να ‘μαι εκεί πάνω ντυμένος στο χακί και να μου βάλουν ένα όπλο στο χέρι και να μου πούνε «πάνε να προστατέψεις την πατρίδα/την οικογένεια/το έθνος» κι όποιον άλλο ευφημισμό διαθέτει το κουρμπέτι για την μπάκα του Μαρινάκη. Και θα ‘χα την ωραία επιλογή να διαλέξω αν θέλω να γίνω φονιάς ή πτώμα.

    Που μ’ είχε φωνάξει ο αρχιλοχίας μας ένα πρωί και μου είπε «έπεσαν κάτι λαθραίοι στις νάρκες μας, μπρος, πάμε να μαζέψουμε ό,τι έμεινε» κι ακόμα και σήμερα δεν ξέρω αν μίλαγε σοβαρά ή απλώς ήθελε να σπάσει πλάκα με τον γραμματιζούμενο του λόχου.

    Κυρ-δεκανέα, άσε με να γυρίσω στο χωριό μου

  308. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή υπάρχουν δύο μόνο εναλλακτικές «λύσεις» : ή να σκοτώσουμε εκατομμύρια ή να δεχτούμε τα εκατομμύρια, κοντά στα εκατομμύρια που ήδη υπάρχουν, και σε μερικά χρόνια να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια Ευρώπη που μόνο Ευρώπη δεν είναι. Λυπάμαι, δεν είμαι έτοιμος για τίποτα από τα δύο, ποτέ δεν θα είμαι, δεν είμαι φονιάς, αλλά ούτε και διατεθειμένος να ζήσω σε αυταρχική κοινωνία εδρασμένη στον ανορθολογισμό και τη θρησκοληψία. Οπότε ή προτείνετε κάτι άλλο ή να ψαχτώ για μετανάστευση σε άλλο πλανήτη. Λέτε να είναι ανοικτά τα σύνορα εκεί;

  309. Avonidas said

    #309. Νομίζω καταλαβαίνεις ότι δεν έφτιαξα εγώ τους συσχετισμούς δυνάμεων έτσι όπως είναι, ούτε έφερα τον «Σουλτάνο» στα πράγματα, ούτε βομβάρδισα το Ιράκ, ούτε ξεπάτωσα τη Συρία, ούτε…

    Τι πα να πει λοιπόν «να προτείνω κάτι άλλο»; Αυτές είναι, ρεαλιστικά, οι επιλογές μας, το αν μας αρέσουν είναι αδιάφορο.

    Απο κει και πέρα, αυτό που μπορώ να σου πω εγώ, που επίσης δεν θα σ’ αρέσει, είναι ότι δεν πρόκειται αυτούς τους ανθρώπους να τους τρομάξουμε για να γυρίσουνε πίσω. Όσο και Κόλαση να τους το κάνουμε (που δεν θα το συνιστούσα), από κει που ‘ρχονται ειναι μεγαλύτερη. Άρα, κέρδος μας θα ‘ναι, τουλάχιστον, να το χωνέψουμε αυτό και να σταματήσουμε να συζητάμε τις μαλακίες του Άδωνη και του Μπογδάνου σαν να ‘ταν «μετριοπαθείς» εναλλακτικές.

    Μπορείς επίσης να βγάλεις απ’ το μυαλό σου ότι θα ξεδιαλέξουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με βάση τις «αξίες» τους. Το τεστ-IQ του δυτικού πολιτισμού δεν έχει γραφτεί ακόμα, κι αν ποτέ γραφτεί έχουμε να μετράμε γηγενείς κουμπούρες που θα πάει σύννεφο.

    Το ότι η ΕΕ κωφεύει στις εκκλήσεις μας για ουσιαστική λύση του ζητήματος είναι δεδομένο, εφόσον οι εκκλήσεις μας είναι αδύναμες και κακομοίρικες και με την άδεια της χωροφυλακής. Όταν θα γίνουμε στην ΕΕ τόσο πιεστικοί όσοι είναι ο «Σουλτάνος» σε μας, κι όταν θα ρισκάρουμε να χάσουμε τη βολή μας, τότε θα μας ακούσουν. Όσο το παίζουμε Χατζατζάρηδες και «βόηθα, πολυχρονεμένε μου Πασά, να τη βγάλω!» θα εισπράττουμε φάπες και ευχολόγια.

    Και τέλος,

    όταν γκρινιάζεις για την κοινωνία που ζεις και θα ζήσεις
    όταν οδύρεσαι για το τι θα απογίνει η Ευρώπη
    όταν συζητάς να μεταναστεύσεις σε άλλο πλανήτη

    σκέψου αν τη μέχρι σήμερα βολή σου την έχεις κερδίσει ή τη βρήκες στο πιάτο.

  310. Pedis said

    # 308 – ναι, θητεία στον Έβρο για τα ιδανικά του ευρωπαικού πολιτισμού. Για να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα τα σκλαβοπαζαρα των γυναικών προερχόμενων από τις τέως κομμουνιστικές δικτατορίες που τις τυραννούσαν, τα δεκάδες κοσνομασιόν, τα κωλόμπαρα, τα πορνεία κάθε είδους, τα σκυλάδικα και να είναι απερίσπαστοι στις εργασίες τους οι ακροδεξιοί με την εκκλησία και την κρατική διοίκηση.

  311. ΟΚ, στο αυριανό θα κάνω κόπι-πάστε τα σχόλια του Αβονίδα να τελειώνω τσατ-πατ.

  312. BLOG_OTI_NANAI said

    289: Το επιχείρημα είναι πως όταν βλέπουμε παιδάκια πνιγμένα στα χημικά σε περιπτώσεις όπου θα μπορούσαν να είναι προφυλαγμένα 300 μέτρα πιο πίσω, σημαίνει πως κάποιος τα βάζει μπροστά στα συρματοπλέγματα άρα παιδιά κακοποιούνται, αλλά εδώ στα σχόλια βλέπουμε 2-3 που συμφωνούν απόλυτα με την κακοποίηση τους, «αρκεί να υπηρετείται ένας υψηλότερος στόχος». Και όσο κάποιοι ουρλιάζουν στα σόσιαλ μίντια, τόσο περισσότερα παιδιά θα θυσιάζονται στον σκοπό αυτό, αφού έτσι αποδεικνύεται πως το κόλπο «πιάνει».

    Μην πούμε και τον ρόλο των δημοσιογράφων που τραβούνε πλάνα με παιδιά που απειλούνται ανάμεσα στις μάζες των ανδρών, ή πνίγονται στα χημικά. Τη δουλίτσα τους κοιτάνε και αυτοί, αφού το παιδί που βάζουν κάποιοι να κινδυνεύσει «πουλάει». Αλλά ποιος θα κάνει το άτιμο το ρεπορτάζ όπου θα ρωτάει ποιοι και γιατί αφήνουν τα παιδιά εκτεθιμένα σε τέτοιο κίνδυνο τόσο κοντά στις εντάσεις;

    Όσο για τις ατάκες «ψυχολογικά έτοιμοι να σκοτώσουμε χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους» που θυμίζουν εποχή Ψυχρού Πολέμου, είναι απαράδεκτες ακρότητες, κινδυνολογίες και σενάρια παλαβομάρας.

    Αδυνατείτε να φτάσετε στην ουσία του προβλήματος που βρίσκεται πέρα από το συγκεκριμένο γεγονός. Περιγράφει κάποιος ως λογικό σενάριο ότι θα μπορούσε να μετακομίσει η Ασία και η Αφρική στην Ευρώπη. Διότι μετά από μερικά εκατομμύρια αφίξεων, θα ακολουθήσουν και άλλα, και άλλα, κια άλλα, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι το μεταναστευτικό τελειώνει με αυτές τις ροές, είναι ουτοπία.

    Αποτελεί παρανοϊκή αντιμετώπιση η σκέψη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βρει θέσεις εργασίας και να θρέψει ουσιαστικά και με αξιοπρεπεια εκατομμύρια μεταναστών που διαρκώς θα πληθαίνουν, καθώς μόνο οι ακραία φτωχοί στον κόσμο αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Η λύση άλλη από την παύση των πολέμων και τη στήριξη των χωρών προέλευσης, παράλληλα με προγράμματα γεννήσεων για τις χώρες που έχουν προβλήματα υπερπληθυσμού, δεν υπάρχει. Είναι αδύνατον να μετακινηθούν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρωπων προς μια κατεύθυνση καθώς το πρόβλημα θα γονατίσει τους πάντες. Μια «λύση» του τύπου «ας βουλιάξουμε όλοι μαζί» είναι πραγματικά ακατανόητη.

  313. Avonidas said

    #312. Πάρε και την ταμπέλα να κρατάς, καθώς μερικοί έχουν επικοινωνιακές δυσκολίες.

  314. Pedis said

    Άφοβος και θαρραλέος ο Πρετεντέρης. Μέχρι και τα όπλα θα πάρει για να σώσει την πατρίδα από τους άοπλους.

    «Να κόψουμε τα καλαμπούρια. Δεν αντιμετωπίζουμε μετανάστες, ούτε πρόσφυγες, ούτε λαθρομετανάστες, ούτε κατατρεγμένους, ούτε απελπισμένους. Αντιμετωπίζουμε μια εισβολή. Οργανωμένη από την Τουρκία…». Και λίγο παρακάτω προσθέτει: «ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΑΠΟΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ. Φυλάμε τα σύνορα να μην περάσει κουνούπι. Και τα φυλάμε με χημικά, με φράχτες, με ξύλο, με ασπίδες, με μπουνιές και κλωτσιές, με νύχια και με δόντια, με όπλα αν χρειαστεί. ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ’40. Αυτό κάνουμε και τώρα».

    Είναι, λοιπόν, η στιγμή που ο Καλοχαιρέτας απευθύνεται στην ομήγυρη, με τον Παπαγιαννόπουλο να παρακολουθεί και να περιμένει:

    Καλοχαιρέτας: “Διότι το έθνος, μαντάμ, θέλει θυσίες! Με θυσίες ανεβήκαμε στο Μόραβα, με θυσίες εμπήκαμε στην Κορυτσά, με θυσίες επήραμε το Αργυρόκαστρο”!

    Μαντάμ: “Και σεις που υπηρετούσατε;”

    Καλοχαιρέτας: “Στο Φρουραρχείον Αθηνών. Αλλά δεν έχει καμία σημασία. Η ψυχή μου ήταν εκεί απάνω”!

    Παπαγιαννόπουλος: “Και πως δεν έπαθε κρυοπαγήματα;”…

    Προσοχή τα… κρυοπαγήματα, κύριε Πρετεντέρη.

    https://www.imerodromos.gr/giannh-prosochi-ta-kryopagimata/

  315. 314 🙂

  316. Avonidas said

    #313. Η λύση άλλη από την παύση των πολέμων και τη στήριξη των χωρών προέλευσης, παράλληλα με προγράμματα γεννήσεων για τις χώρες που έχουν προβλήματα υπερπληθυσμού, δεν υπάρχει.

    Αν η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μια τέτοια λύση κατά νου, τότε σίγουρα την κρύβουν πολύ επιμελώς. Γιατί από τις πολιτικές τους επιλογές άλλα καταλαβαίνω.

  317. Pedis said

  318. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Συγγνώμη Νίκο αλλά δεν γίνεται να απαντήσω αύριο, το πιθανότερο είναι να μη μπώ καν στο ιστολόγιο.

    301 – Όντως δεν συντονιζόμαστε, το είχα αυτό το πρόβλημα από την εφηβεία μου να μη μπορώ να συντονιστώ με δογματικούς γι΄αυτό κι έφυγα από την ΚΝΕ στα 18μου.

    Σου ζήτησα εφικτή λύση και δεν μου έδωσες, όλα τα υπόλοιπα, είναι νάχουμε να λέμε, αν αποφασίσεις να προτείνεις εφικτή λύση, τα ξαναλέμε.

    302 – Σπύρο, από σένα (όπως και από τον Avonida) περίμενα πιο ανοιχτόμυαλη θεώρηση των πραγμάτων, ζήτησα να προτείνει μια εφικτή λύση και δεν το έκανε, αντ΄αυτού έγραψε αυτόν τον παραλογισμό που εσύ θεωρείς σοβαρή απάντηση. Μετά αναρωτιέστε γιατί εξαπλώνεται η ακροδεξιά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

    Το κλίμα υστερίας για να δημιουργηθεί χρειάζεται αιτία, υπάρχει; σίγουρα και μάλιστα πολύ σοβαρή, αυτήν εκμεταλλεύονται η ακροδεξιά και η οικονομική ελίτ, η αριστερά τι κάνει; ποιά εφικτή εναλλακτική λύση προτείνει; ΚΑΜΙΑ, ακόμη κι ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα (του έμεινε συνήθειο 🙂 ) και υποστηρίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης (θα μου πείς πως δεν είναι αριστερός αλλά ακροδεξιός, εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου 🙂 ).
    Εσύ έχεις να προτείνεις κάποια;

    «Αντίθετα, το επιχείρημα εσύ είσαι στην Κρακοβία εγώ είμαι στον Έβρο κ.ο.κ. δεν είναι σοβαρή απάντηση.»
    Κατ΄αρχάς δεν είπα αυτό, δεν ήταν επιχείρημα ούτε απάντηση αλλά ερώτηση που δεν απαντήθηκε.
    Θα σου φέρω όμως κάποια παραδείγματα για να δείς (αν μπορείς) πως αυτό που γράφεις, στέκει και ως επιχείρημα.
    1) Πρίν μερικούς μήνες, η συντρόφισσα Χαρούλα σε μια συζήτηση για τους πρόσφυγες στα νησιά, ήταν υπέρ τους κι έλεγε για την προσφυγιά των γονιών της και πόσο βοηθήθηκαν (δεν θυμάμαι από ποιούς) κι ότι κι αυτή είχε φιλοξενήσει (βοηθήσει;) για κάποιο διάστημα κάποιους πρόσφυγες κι όλα ωραία και καλά. Tώρα που το κλίμα μεταφέρθηκε στον Έβρο, είπε η γυναίκα να είμαστε ενωμένοι και μόνο που δεν την έβρισαν οι αγνοί κομμουνιστές του ιστολογίου, και σημείωσε πως η Αλεξανδρούπολη, απέχει από τις Καστανιές κάπου 130 χιλιόμετρα, είναι υστερικιά ή ρατσίστρια η Χαρούλα;
    2) Μέχρι πρίν είκοσι μέρες, όλοι παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του κορονοϊού στην Κίνα με πολύ μεγάλη άνεση και ψυχραιμία, ενώ πολλοί είχαν και άποψη, με το που έσκασε το κρούσμα στην Ιταλία άρχισαν κάποιοι να ζορίζονται ενώ μόλις μαθεύτηκε το πρώτο στην Θεσσαλονίκη έγινε της τρελής το σύστριγκλο (και πού να έρθουν τα σοβαρότερα).
    Όπως βλέπεις, εκ του μακρόθεν και εκ του ασφαλούς, είναι διαφορετική η οπτική, και δεν είναι ακροδεξιοί και φασίστες όλοι όσοι δεν θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα, αν δεν τους θέλει το ΚΚΕ, δεν υπάρχει λόγος να τους σπρώχνει στην Ν.Δ και στην Χ.Α.

    Αν είναι να συζητήσουμε σοβαρά γι΄αυτό το σοβαρότατο θέμα, θέλω ανοιχτό μυαλό και εφικτές λύσεις, αλλιώς μαλλιοτραβηχτείτε με τον πάτερ ημών ή όποιον άλλον δογματικό, εγώ μεγάλωσα και δεν αντέχω πλέον τέτοιες συγκινήσεις. 😉

  319. Pedis said

    https://www.imerodromos.gr/me-tin-ellada-tis-anthropias-i-me-tin-ellada-poy-simadeyei-anthropoys/

  320. Avonidas said

    #319. Σου ζήτησα εφικτή λύση και δεν μου έδωσες, όλα τα υπόλοιπα, είναι νάχουμε να λέμε, αν αποφασίσεις να προτείνεις εφικτή λύση, τα ξαναλέμε.

    Να σου λύσω μία και το Κυπριακό όσο πας για κατούρημα;

  321. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Και μια σημαντική ερώτηση που δεν απαντήθηκε, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΦΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΕΡΙΚΆ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ; κι εκεί Ε.Ε είναι και πιο κοντά στην Γερμανία.

  322. BLOG_OTI_NANAI said

    311: Πράγματι, τι να μας πει «η εκκλησία και η κρατική διοίκηση», μπροστά στο πρότυπο του πολιτισμένου μπαχαλάκια, που πετάει μαστουρωμένος μολότοφ, όταν έχει ελέυθερο χρόνο και δεν μαχαιρώνει κάποιον στο γήπεδο, όταν δεν σπάει κεφάλια, όταν δεν κάνει πλιάτσικο, κλοπές, καταλήψεις σε σπίτια και πανεπιστήμια στα οποία αφήνει πίσω του καμμένη γη, καταστροφή και διάλυση.

    Αυτός που ονειρεύεται την προσέλευση μεταναστών για να τους βάλει να πετάνε μολότοφ και να διακινούν ναρκωτικά, είναι ο άνθρωπος της αγάπης για τους μετανάστες και ο άνθρωπος πρότυπο για το πώς θα πρέπει να ζουν οι πολιτισμένοι άνθρωποι.

  323. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    321 – Όχι αυτό το έχει αναλάβει ο ΟΗΕ, μπορείς να πείς ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ και να συνεχίσεις να αγορεύεις για τα δίκια των προσφύγων εκ του ασφαλούς, θα είναι απολύτως κατανοητό από μένα.

    Τα λέμε (ενδεχομένως) αύριο.

  324. spiridione said

    319. Ναι, έχω εφικτή λύση. Να τους εκτελούμε. Είναι εισβολείς; Είναι. Είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι ή είναι όπλα του Ερντογάν; Είναι όπλα του Ερντογάν. Έχουμε δικαίωμα να πυροβολούμε εισβολείς και μάλιστα εισβολείς που δεν είναι άνθρωποι και είναι όργανα του Ερντογάν; Αυτονόητη η απάντηση.

  325. Pedis said

    Ερωτημαλόγιο αυτοαξιόλογησης για τη συμμετοχή στη συζήτηση …

    – θεωρείς ότι «οι Τούρκοι» είναι κακοί

    [που έχουν παστώσει εκατομμύρια πρόσφυγες σε συμφωνία με την ΕΕ

    και εξαιτίας των πολέμων και των καταστροφών των χωρών που και η ίδια η ΕΕ έχει υποδαυλίσει, χρηματοδοτήσει και ενισχύσει με χίλιους τρόπους ]

    και «οι Ελληνες» είναι οι καλοί

    [που έχουν πει ΝΑΙ σε όλα, εφαρμόζουν τις βίαιες επαναπροωθήσεις, νόμιμες και παράνομες, συμπεριφέρονται σα σε ζώα στους πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (από το 2015, μην ξεχνιόμαστε) ];

    – κάνεις τις πλάτες στην ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ψηφοφόρος, ως αμυνόμενος πατριώτης μπρος σε θανάσιμο εισβολέα ή ως ρεαλιστής ;

    – Αισθάνεσαι την ανάγκη να καταγγείλεις, έστω κι από μέσα σου, τη ρατσιστική πολιτική και το δημόσιο λόγο της ελληνικής κυβέρνησης,

    όπως επίσης και τους παρακρατικούς μηχανισμούς και τις οχλοκρατικές πρακτικές λυντσαρίσματος που η κυβέρνηση ενεργοποιεί και τρέφει σε καθεστώς ασυλίας α λά Φαρ Ουέστ;

    – Αισθάνεσαι την ανάγκη να υποστηρίξεις την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και των μμε και το προσχηματικό αίτημα για εθνική ενότητα από συνειδητό κομφορμισμό και πολιτικό συμφέρον ή επειδή φοβάσαι ότι θα απομονωθείς και οι άλλοι δεν θα σε παίζουν;

    – Καταδικάζεις χωρίς «αλλά» και «τσάαακ στη μέση» και τάχα μου «τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» την παραβίαση των στοιχειωδέστερων ανθρώπινων δικαιωμάτων (δικαίωμα ασύλου, σεβασμός στην προσωπικότητα και στην ασφάλεια του καθενός χωριστά και όλων μαζί, ιδιαίτερα παιδιών και μανάδων) όλων αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στην ανάγκη;

    – παραδέχεσαι ότι είσαι τόσο ξεφτιλισμένος που πας και βρίσκεις απίθανες σοφιστείες για να ρίξεις αρρωστημένα το φταίξιμο στα θύματα (άνθρωποι άοπλοι, απροστάτευτοι, φοβισμένοι, πεινασμένοι, ξεπαγιασμένοι, απελπισμένοι);

  326. Avonidas said

    #319. Πρίν μερικούς μήνες, η συντρόφισσα Χαρούλα σε μια συζήτηση για τους πρόσφυγες στα νησιά, ήταν υπέρ τους κι έλεγε για την προσφυγιά των γονιών της και πόσο βοηθήθηκαν (δεν θυμάμαι από ποιούς) κι ότι κι αυτή είχε φιλοξενήσει (βοηθήσει;) για κάποιο διάστημα κάποιους πρόσφυγες κι όλα ωραία και καλά. Tώρα που το κλίμα μεταφέρθηκε στον Έβρο, είπε η γυναίκα να είμαστε ενωμένοι και μόνο που δεν την έβρισαν οι αγνοί κομμουνιστές του ιστολογίου, και σημείωσε πως η Αλεξανδρούπολη, απέχει από τις Καστανιές κάπου 130 χιλιόμετρα, είναι υστερικιά ή ρατσίστρια η Χαρούλα;

    Δεν την ξέρω τη Χαρούλα, κι έτσι δεν μπορώ να σου πω αν είναι υστερικιά ή ρατσίστρια. Από τα όσα μου μεταφέρεις, το βέβαιο είναι ότι η Χαρούλα δεν είναι και πολύ συνεπής.

    Οι πρόσφυγες, λοιπόν, είναι καλοί στα νησιά και πρέπει να τους βοηθήσουμε, ΑΛΛΑ είναι κακοί στον Έβρο και πρέπει να τους την ανάψουμε. Και πρέπει να ‘μαστε ενωμένοι όταν τους διώχνουμε, αλλά όταν μας γουστάρει να τους βοηθάμε μπορούμε κι ένας-ένας, ό,τι προαιρούμαστε. Όντως είναι πολύ κρίμα που δεν την έβρισαν.

    Αν η Χαρούλα κι η κάθε Χαρούλα έλεγε την αλήθεια, στους άλλους και στον εαυτό της, θα έπρεπε να παραδεχτεί πως η στάση της είναι συνάρτηση του πόσο καίγεται ο κώλος της, και το «να είμαστε ενωμένοι» είναι συνθηματικό για το «να διαχέεται η ευθύνη της βρωμοδουλειάς».

    Με τς υγείες σ’

    Υ.Γ. Έχουμε κι εδώ τη δικιά μας «Χαρούλα» και την αγαπάμε. Η Ινδή διδακτορικιά μας αναρωτιόταν τις προάλλες γιατί αμολάει τέτοιες κακίες, αφού δεν είναι κακός άνθρωπος. Βλέπει τηλεόραση κι έχει σύνδεση στο ίντερνετ, της είπα. Δεν ξέρω αν με κατάλαβε.

  327. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί, η Χαμάς δεν έβαζε μπροστά τα παιδιά , όταν βομβάρδιζαν οι Ισραηλινοί, σε αντίποινα των βομβαρδισμών που δέχονταν από τη Χαμάς, η οποία σε άντίποινα κλπ κλπ; Δεν υπήρξαν επίσημες καταγγελίες για το θέμα αυτό;

  328. Triant said

    Ο ελέφαντας στο δωμάτίο είναι αυτό που επισήμανε ο Λάμπρος στο 322:

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΦΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΕΡΙΚΆ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ; κι εκεί Ε.Ε είναι και πιο κοντά στην Γερμανία.

  329. Αφού τους είπε ο άλλος ότι τα ελληνικά σύνορα ανοίξανε, γιατί να πάνε στα βουλγάρικα; (Έχει κι άλλους λόγους, είναι βουνό μετά, φοβούνται πιο εχθρική αντιμετώπιση, δεν έχει ποτάμι σε σύνορο και είναι πιο καλά φυλαγμένα…)

  330. spyridos said

    Ο ελέφαντας είναι η χρυσαβγουλίτικη λογική.

    Εδώ και μέρες ακούμε την Ισραηλινή προπαγάνδα να επαναλαμβάνεται από τα χρυσάβγουλα.
    Τώρα με την μεταφέρει αυτούσια ο Κουβάτσος. Μπράβο.

    Είδαμε και το άλλο αυτούς που μας έπρηξαν να υπερασπίζονται τα ξένα έμβρυα να θέλουν τώρα τα ακάθαρτα (μουσουλμανάκια και μή ελλαδιστανοί) παιδάκια νεκρά.
    Μα δεν μπορούσαν κι αυτοί οι γονείς τους να τα αφήσουν πίσω στις ορδές της στρατοχωροφυλακής?

    Μην χεστείτε άλλο μόνο γιατί θα πνιγούμε όλοι μεσα στα σκατά. Μας έφτασαν στη μύτη.

  331. spyridos said

    Ομοψυχία διάβασα κάπου.
    ΝΑΙ φωνάζουν οι δήθεν υπερασπιστές του δυτικο’υ τρόπου ζωής (στο Ελλαδισταν χαχαχααααα)

    Λοιπόν ομοψυχία με κουράδες μπορεί και να γίνει
    με τον Εσκουμπάρο όχι.

    Ο Εσκουμπάρος είναι ταξικός εχθρός μας
    Οι πρόσφυγες είναι αδέλφια μας

  332. spiridione said

    319. Λάμπρο, τη Χαρούλα (και οποιονδήποτε σχολιαστή εδώ μέσα) κακώς την ανέφερες, μπορεί να πει μόνη της τη γνώμη της και δεν χρειάζεται να τη μεταφέρεις εσύ. Και πάντως δεν θυμάμαι να την έβρισε κανείς.
    Εσύ ήσουν που έβαλες στη συζήτηση το κριτήριο του τόπου διαμονής. Δεν νομίζω ότι έχει διαφορετική βαρύτητα μία άποψη ανάλογα με τον τόπο διαμονής του, ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα που δεν είναι τοπικό αλλά πανελλήνιο και πανευρωπαικό. Δηλαδή, αν ανοίξουν τα σύνορα, λέμε τώρα, οι πρόσφυγες θα μείνουν στον Έβρο;
    Για το άλλο που λες για τον κορονοιό, δεν έχω καμία άποψη και δεν μπορώ να πω τίποτα, ακολουθώντας τον Κλοπ, ούτε πριν που ήταν στην Κίνα ούτε τώρα που ήρθε στην Ελλάδα. Ακούω μόνο και διαβάζω τι λένε οι ειδικοί.

  333. Χαρούλα said

    #328
    Η εδώ Χαρούλα είναι εξίσου αλτρουΐστρια με πολλούς άλλους. Επίσης εξίσου πατριώτισσα. Οι περισσότεροι στον Ν.Έβρου είναι έτσι. Δεν χαρίζουμε την ανθρωπιά και τον πατριωτισμό σε κανέναν. Ζούμε εδώ στα σύνορα από επιλογή και συμπαραστεκόμαστε πριν το 2000 στους μετανάστες που περνάνε το ποτάμι.
    Τώρα δεν είναι το ίδιο. Έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε με τα δικά μας μάτια αυτό που συμβαίνει. Και εμφανώς είναι οργανωμένη επιχείρηση που χρησιμοποιεί το όνειρο δυστυχισμένων ανθρώπων.
    Στις πλάτες τους
    Ο Ερντογάν ασκεί πίεση
    Ο Μητσοτάκης παίζει τον πατριώτη
    Η ΕΕ κάνει προσφυγική πολιτική με μιά επίσκεψη και κάτι λίγα ευρώπουλα.
    Ο Αρχιεπίσκοπος έρχεται μην χάσει την φωτογράφηση.
    Οι στρατόκαυβλοι βρήκαν την χαρά του «πολέμου»
    Οι «αριστεροί» να δείξουν πιο αλληλέγγυοι από τους υπόλοιπους
    Το ΚΚΕ να καταγγείλει ΕΟΚ και ΝΑΤΟ
    Οι λεφτάδες να στείλουν διαφημιστική βοήθειά
    Τα ΜΜΕ με εντυπωσιακές εικόνες και ρεπορτάζ
    Κλπκλπκλπκλπκλπκλπ
    Οοοοοόλοι ανιδιοτελώς!
    Μεθαύριο όμως εμείς εδώ θα μείνουμε και πάλι στα δικά μας. Άνθρωποι και πατριώτες. Ως τότε ας χαρούν όλοι τα μεγάλα τους λόγια.

    Ίσως ακούγομαι κακιά, παράξενη, ισαποστάκιας. Ίσως απογοητεύω κάποιους που με εκτιμούσαν. Δεν απολογούμαι.. Έμαθα πως δεν υπάρχει μαύρο-άσπρο μόνο. Θα ήταν εύκολο από τον καναπέ με το πληκτρολόγιο να χαϊδέψω αυτιά. Δεν το έκανα ποτέ, ούτε τώρα. Η πραγματικότητα εδώ έχει από όλα. Ακόμη και οικονομικό όφελος από …στρατά. Προσπαθούμε να τα βλέπουμε σφαιρικά.
    Αυτά….

  334. spyridos said

    Οι αλήτες οι μουσουλμάνοι έστελναν τα κορίτσια τους στο δημοτικό σχολείο να μάθουν γράμματα δάσκαλε.
    Τι δουλειά είχαν τα παιδιά στο σχολείο?

    Και που να δεις παλιότερα οι άλλες κυκλοφορούσαν γκαστρωμένες με τα μωρά για ασπίδα εκεί στο Δίστομο.
    Οι Αριοι όμως και οι ντόπιοι συνεργάτες τους ήξεραν καλύτερα.
    Τις ξεκοίλιασαν και κρέμασαν τα μωρά με τον ομφάλιο λώρο από το μεσοδόκαρο.

  335. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προτείνω να σβηστούν όλα τα σχόλια τα σχετικά με το θέμα και να μείνει μόνο το 328 της Χαρούλας, το οποίο και προσυπογράφω. Αλλά, Χαρούλα, πρόσεχε, χρησιμοποίησες τις λέξεις πατριώτης και πατριωτισμός: δεν είναι πολιτικώς ορθές. Βαστάτε γερά εκεί πάνω.

  336. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συγγνώμη, τα μούσκεψα πάλι με την αρίθμηση: το 334 της Χαρούλας.

  337. spyridos said

    337

    Οχι το 328 είναι μεταφορά και κανονικοποίηση ακροδεξιάς Ισραηλινής προπαγάνδας

  338. spyridos said

    Ομοψυχία με αυτούς εδώ δεν γίνεται

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/233700_giatros-perigrafei-ston-guardian-toys-akrodexioys-trampoykismoys-sti-lesbo

  339. Εγώ προτείνω να σβηστούν όλα τα σχόλια και να μείνουν μόνο τα δικά μου.

  340. spyridos said

    Νικοκύρη

    σε παρακαλούμε μέσα στα πλαίσια του «δυτικού τρόπου ζωής» της πολυφωνίας και της δημοκρατικότητας
    να διαγράψεις όσα σχόλια δε προσυπογράφει ο κύριος Κουβάτσος

  341. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ένα άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου του 2017, αλλά που μπορεί να είναι ακόμη επίκαιρο. Ναι, ξέρω, η Σώτη είναι κακιά, αλλά μιλάει πρακτικά και έχει και 6 προτάσεις να κάνει. Βάλτε στην άκρη τις προκαταλήψεις και διαβάστε το. Όσοι θέλετε, βέβαια, σε ελεύθερη κοινωνία ζούμε. Ακόμα.

    «Η πολιτική μας οφείλει να διατυπώνεται ενάρετα και ξεκάθαρα, χωρίς τον τοξικό ακτιβιστικό συναισθηματισμό: θα σας βοηθήσουμε και θα μας βοηθήσετε. Η κοινωνική ένταξη, η ενσωμάτωση, η συμμόρφωση στους νόμους είναι το αντάλλαγμα που ζητάμε γι’ αυτή τη δεύτερη ευκαιρία. Χρειάζεται αμοιβαιότητα, υπομονή και αντοχή. Welcome and bear with us.»
    https://www.athensvoice.gr/politics/583627_6-vimata-gia-toys-metanastes

  342. Χαρούλα said

    Συγγνώμη κάπου χάθηκα με τα σχόλια.
    Το 334 μου, στο 327 του Avonidas που με ανέφερε

  343. BLOG_OTI_NANAI said

    –ΔΕΙΑΔΟΣΤΑΙ–

    Αν επαληθευθεί το παρακάτω ως προς την ουσία του, τότε θα αποδειχθεί ότι οι τελευταίοι άνθρωποι στην Ευρώπη που δεν υπέκυψαν στον εξωγήινο ψεκασμό με σπρέι ενάντια στην κοινή λογική, είναι ο Pedis, ο Avonidas, ο Δύτης και κανα 2-3 άλλοι. Όλοι οι υπόλοιποι που θεωρούν θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν τα σύνορα σε παντελώς ανεξέλεγκτες μαζικές διελεύσεις, παραλογιζόμαστε.

    Ευτυχώς λοιπόν που έμειναν και μερικοί «φιλάνθρωποι» ανάμεσα μας, διότι η διαχείριση 3,5 εκατομμυρίων μεταναστών είναι ένα απλό θεματάκι φιλανθρωπίας.

  344. Μπα, υπάρχουν και άλλοι που δεν ψεκάστηκαν:
    https://www.lifo.gr/now/world/272428/aystria-to-insmproyk-dilose-prothymia-na-dexthei-200-prosfyges-apo-tin-ellada

  345. Avonidas said

    #334. Και για τους πρόσφυγες στα νησιά έχει ακουστεί, πολλές φορές μάλιστα, ότι «δεν είναι όπως νομίζουμε» και πως πρόκειται για «εισβολή».

    Τόσο ο Λάμπρος όσο κι εσύ επαναλαμβάνετε ότι αυτοί οι άνθρωποι «κατευθύνονται παρά τη θέλησή τους» (το πώς ακριβώς εσείς το ξέρετε) κι ότι παίζεται παιχνίδι (και) στις πλάτες τους.

    Αν τα δεχτούμε όλα αυτά χάριν συζήτησης, ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι η, μοιραία βίαιη, απώθησή τους θα βλάψει ΑΥΤΟΥΣ, κι όχι τον Ερντογάν, ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε την ΕΕ, ούτε τα ΜΜΕ. Και ναι μεν, αν μπούκαρε ο Τουρκικός στρατός, θα έλεγα ότι όσο κι αν ακολουθεί διαταγές αυτός απέναντί μου έρχεται μ’ ένα κουμπούρι και προφανέστατες διαθέσεις, κι αν πρέπει να πεθάνει για να σταματήσει να ‘ρχεται τόσο το χειρότερο. Όταν όμως αυτός που έρχεται έρχεται άοπλος και ζητάει άσυλο, ακόμα κι αν γνωρίζω ότι αυτός που τον έστειλε το κάνει για να μου δημιουργήσει πρόβλημα, τι κάνω, του την ανάβω χωρίς δεύτερη σκέψη;

    Δεν είναι θεωρητικό ούτε ακαδημαϊκό ερώτημα. Και όπως και να ‘χει, το θέμα δεν είναι να υπερασπιστείς την ανθρωπιά σου απέναντι σε μένα, το θέμα είναι αν μπορείς να την υπερασπιστείς στον εαυτό σου.

  346. BLOG_OTI_NANAI said

    331: «Νεκρά παιδάκια», «ακάθαρτα»;!!!

    Έχεις κατεβάσει την κατάσταση σε επίπεδο ελεεινό. Τα επιχειρήματα που γράφτηκαν είναι πολύ συγκεκριμένα, κανένα από αυτά που ακούστηκαν δεν περιλαμβάνει ούτε βία, ούτε φυλετικό ρατσισμό, κι όμως λερώνεις με ακαθαρσίες τα σχόλια των άλλων και τα βρομίζεις με τις χυδαιολογίες αυτές.

    Ντροπή. Δεν θυμάμαι κανέναν άλλον να έφτασε σε τέτοιο επίπεδο χυδαιολογίας και παραληρηματικής καταδολίευσης των απόψεων των άλλων…

  347. Pedis said

    # 335 – Παιδιά-ασπίδες είναι απίστευτο ότι εφαρμόζεται ούτε κι από τους πιο καθυστερημένους κι απολίτιστους πληθυσμούς, ειδικά μανάδες λ.χ. δεν θα το πίστευα ούτε ακόμη και για τις ελληνίδες που χρησιμοποιούσαν συστηματικά στο παρελθόν τα παιδιά τους, μα και σήμερα ακόμη κάπου-κάπου ως φυσικό (βιολογικό) έαρμπαγκ, αν δεν τα έβαζε ο πατέρας τους πάνω στο τιμόνι.

    Πώς δεν είχε περάσει από το μυαλό του Τάκιτου ότι οι γερμανοί πολεμούσαν με τις οικογένειές τους κοντά στο πεδίο της μάχης, όχι για να παίρνουν θάρρος, αλλά για να κομπλάρουν τους Ρωμαίους;

    Εντελώς χαζός κι απονήρευτος.

  348. BLOG_OTI_NANAI said

    345: Τι μας λες! Δεν είναι ντροπή να το λες, όταν επί 5 χρόνια σώθηκαν από τους Έλληνες νησιώτες χιλιάδες επί χιλιάδων μεταναστών;!
    Πραγματικά, αυτός ο οπαδικός φανατισμός είναι σκέτη απογοήτευση…

  349. Pedis said

    # 347 – Ντροπή. Δεν θυμάμαι κανέναν άλλον να έφτασε σε τέτοιο επίπεδο χυδαιολογίας και παραληρηματικής καταδολίευσης των απόψεων των άλλων…

    εγώ ξέρω έναν:

    # 323 311: Πράγματι, τι να μας πει «η εκκλησία και η κρατική διοίκηση», μπροστά στο πρότυπο του πολιτισμένου μπαχαλάκια, που πετάει μαστουρωμένος μολότοφ, όταν έχει ελέυθερο χρόνο και δεν μαχαιρώνει κάποιον στο γήπεδο, όταν δεν σπάει κεφάλια, όταν δεν κάνει πλιάτσικο, κλοπές, καταλήψεις σε σπίτια και πανεπιστήμια στα οποία αφήνει πίσω του καμμένη γη, καταστροφή και διάλυση.

    Αυτός που ονειρεύεται την προσέλευση μεταναστών για να τους βάλει να πετάνε μολότοφ και να διακινούν ναρκωτικά, είναι ο άνθρωπος της αγάπης για τους μετανάστες και ο άνθρωπος πρότυπο για το πώς θα πρέπει να ζουν οι πολιτισμένοι άνθρωποι.

    Χαχά!!

    Τι πίνεις και το κρύβεις, μπαγασάκο;

  350. BLOG_OTI_NANAI said

    Δείτε το λινκ του Δύτη αν θέλετε να γελάσετε!!!!!

    Αναφέρει ότι έχει ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟ και θα δεχτούν… 200 πρόσφυγες!

    Τι να πούμε άλλο…

  351. Avonidas said

    #349. Υποθέτω ότι απαντάς στο #346 και μπέρδεψες την αρίθμηση.

    Άλλοι τους έσωζαν κι άλλοι τους έβριζαν. Όπως και τώρα, για τον Έβρο, οι απόψεις ποικίλλουν. Εκτός κι αν πίστεψες κι ο ίδιος τη σαχλαμάρα που έγραψες, ότι είμαστε μόνο 2-3 λοξοί εδώ μέσα που τα βλέπουμε αλλιώς.

    Αν θέλεις πάντως μου εξηγείς γιατί όσοι έρχονται με τα πόδια είναι όργανα εισβολής κι όσοι έρχονται με τις βάρκες είναι εντάξει.

  352. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κουβέντα να γίνεται όλα αυτά τα σχόλιά μας, κρατάω της Χαρούλας, αφού μόνο όποιος ζει στο πετσί του το πρόβλημα δεν φλυαρεί, δεν θεωρητικολογεί και δεν επιδεικνύει φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά καίγεται για λύσεις.

  353. nikiplos said

    Μια ενημέρωση προς όλους:

    Φίλος δάσκαλος, πριν 4 χρόνια ήρθε οδικώς από την Τασκένδη. Έπρεπε να διασχίσει το Ιράν. Αφού του πήρε έναν μήνα να φτιάξει τα χαρτιά, οδήγησε από την Τασκένδη στις πρώην ΕΣΣΔ και μπήκε στο Ιράν ένα βράδυ. Στα σύνορα του άδειασαν την βενζίνη. Του έβαλαν με χρώμα και διάρκεια για 100χλμ. Του έδωσαν ψηφιακό πάσο και ειδική τραπεζική κάρτα, κρατική μόνο για την βενζίνη. Μπήκε στη χώρα και αμέσως πήγε σε μια πόλη να ενεργοποιήσει όλα αυτά. Ήταν 23:00 το βράδυ. Τον υποδέχτηκε ο Δημ Υπάλληλος στο σπίτι του (!!!) και του ενεργοποίησε την κάρτα. Έβαλε χρήματα και κάθε 100χλμ σταματούσε να επανενεργοποιήσει την κάρτα και να βάλει βενζίνη…

    Στην Τουρκία τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά όσον αφορά τη βενζίνη, όχι όμως ελεύθερα όπως εδώ. Απαιτούταν άδεια από τον τοπικό έπαρχο. Αντίθετα όμως τον τάραξαν στους ελέγχους στη διαδρομή. Ευγενικοί, ενθουσιώδεις που έβρισκαν Έλληνα, γαλαντόμοι αλλά αυστηροί, ο έλεγχος έλεγχος.

    Ερώτηση: Αλήθεια εφόσον είναι αδύνατον να έρθουν με τα πόδια, πως έρχονται στην Ευρώπη από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν που ούτε που πέφτει δεν ξέρουν? Εκτός αυτού πρέπει να διασχίσουν το Ιράν. Πως βρίσκουν βενζίνη?
    Απάντηση: Εικάζω πως οι δουλέμποροι έχουν τα εχέγγυα της Κυβέρνησης του Ιράν. Βρίσκουν Βενζίνη, δεν ελέγχονται και τους περνάνε μια χαρά. Για να προλάβω και την αυτονόητη δεύτερη ερώτηση, το ίδιο πρέπει να γίνεται και για τη διέλευση από την Τουρκία.

    Οι δουλέμποροι δηλαδή για να διασχίσουν το Ιράν και την Τουρκία για να φθάσουν είτε στις ακτές είτε στον Έβρο, ΠΡΕΠΕΙ αναγκαστικά να έχουν την άδεια της κυβέρνησης.
    Ως υστερόγραφο: Οι δασκαλοι σε αυτές τις χώρες έχουν και τίτλους ισόκυρους με πρέσβεις. (όχι σε όλες, σε αυτήν που ήταν ο φίλος μου, γιατί η τοπική μαφία είχε εκτελέσει τον έλληνα πρέσβη). Ερχόμενος στη χώρα, ο φίλος μου σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να ενημερώσει εγγράφως τα αρμόδια όργανα με έκθεση. Την έφτιαξε την κατέθεσε και φυσικά την έγραψαν οι ιθύνοντες και οι υπεύθυνοι εκεί που δεν πιάνει μελάνι…

  354. Avonidas said

    #353. Θυμήσου το αυτό το σχόλιο, όταν θα ξανασυζητάμε για γκαστριές.

    (Καλά, μη νομίζεις, θα στο θυμίσω κι εγώ)

    #351. Τι να πούμε άλλο…

    Μμμμ, ίσως αυτό που αναφέρει 2 γραμμές παρακάτω απ’ τον τίτλο:

    Το Ίνσμπρουκ είναι πρόθυμο να δεχθεί 200 πρόσφυγες από την Ελλάδα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, σημειώνοντας πως εάν όλες οι χώρες- της ΕΕ κάνουν το ίδιο, «τότε θα είναι δυνατόν να τερματιστεί αυτό το δράμα».

  355. BLOG_OTI_NANAI said

    350: Αυτή είναι απλώς η καθημερινότητα από την ειδησεογραφία. Εϊναι σίγουρο ότι δεν σου αρέσει. Και δεν είναι τίποτα διότι ξέχασα να αναφέρω και τις δολοφονίες των «πολιτισμένων» στη Μαρφίν.

  356. BLOG_OTI_NANAI said

    355: Δείτε τι έγραψε ο Αβόνιδας!
    «τότε ΘΑ είναι δυνατόν να τερματιστεί αυτό το δράμα»…

    Πέρα από τα ευχολόγια κάποιου που μας κάνει πλάκα μιλώντας για 200 άτομα, δεν θα σου βγει το μέτρημα…

    Αν η Ευρώπη με τα 770 εκατομμύρια έπαιρνε 0,15% μεταναστών, αυτό το ποσοστό ΗΔΗ έχει περάσει στην Ευρώπη, ΜΟΝΟ στη Γερμανία! Πιστεύω ότι οι μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ευρώπη συνολικά, είναι πάνω από το ποσοστό που μας λέει ο Αυστριακός! Τα 3,5 εκ. στην Τουρκία φτάνουν ήδη το τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που μας λέει ο Δήμαρχος, και φυσικά, οι συνολικοί μετανάστες από τα δισεκατομμύρια της Ασίας και της Αφρικής, δεν είναι μόνο αυτοί, όταν ο συνολικός αριθμός σε απόλυτη φτώχεια φτάνει τα 800 εκατομμύρια.

    Τουλάχιστον, εφόσον συμφωνείς με τον αυστριακό, παραδέχεσαι ότι η κοινή λογική επιβάλλει ότι η λύση δεν μπορεί αν είναι ο διπλασιασμός του πληθυσμού της Ευρώπης με μετανάστες σε διάστημα μερικών δεκαετιών…

  357. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να μη θυμηθούμε τα αδιαπέραστα σύνορα της ΕΣΣΔ και των δορυφόρων της, καθώς και τα διαβατήρια για μετακινήσεις στο εσωτερικό, αδιαπέραστα όχι μόνο για όσους ήθελαν να εισέλθουν στις χώρες αυτές (λίγοι), αλλά και για όσους ήθελαν να εξέλθουν (άφθονοι). Εκεί όλα καλά καμωμένα, μόνο η Ελλάδα και οι χώρες της Δύσης πρέπει να ‘χουν ορθάνοικτα σύνορα για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

  358. spiridione said

    Το δηλητήριο που έχει χυθεί τις τελευταίες μέρες, η ακροδεξιά ρητορική που διαχύθηκε σαν καρκίνος παντού, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σαν μια άμεση συνέπεια, καμία λύση του προσφυγικού/μεταναστευτικού έστω και προσωρινή δεν θα είναι εφικτή. Μακροπρόθεσμα, τρομάζω και που το σκέφτομαι.
    «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να δημιουργηθεί η κλειστή δομή στο πρώην στρατόπεδο Βασιλειάδη. Θα αντιδράσουμε και δεν θα το επιτρέψουμε».
    https://www.ethnos.gr/ellada/91972_sti-rodopoli-serron-proto-kleisto-kentro-xekinoyn-kinitopoiiseis-oi-katoikoi

  359. Avonidas said

    #357. Αυτό που έγραψα είναι ότι έμεινες μόνο στον τίτλο, και το «θα πάρουμε τόσους, κάντε κι εσείς το ίδιο» διαφέρει από το να πεις «ελα, θα πάρω 200 να σε ξαλαφρώσω και το λύσαμε».

    Αλλά ας πούμε ότι όντως οι ροές είναι τέτοιες που δεν μπορεί να τις απορροφήσει η Ευρώπη. Πιστεύεις τότε ότι η Ευρώπη μπορεί να θωρακίσει τα σύνορά της απέναντι στις ΙΔΙΕΣ ροές;

    Γιατί αν το πρώτο είναι γελοίο, το δεύτερο δεν μπορεί να είναι ρεαλιστικό. Όχι σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον. Κι αν ακόμη τα πλούσια και ισχυρά κράτη της Δύσης έκαναν κάτι για να εξαλείψουν τις αιτίες αυτής της μετανάστευσης (και ξέρουμε καλά πως κάνουν ακριβώς το αντίθετο), κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει δεκαετίες.

    Ποια είναι, λοιπόν, η στάση που κρατάμε ΤΩΡΑ;

  360. Κουραστικό γίνεται, φτάσαμε ήδη στα σύνορα της ΕΣΣΔ και επίκειται η παιδοφιλία του προέδρου Μάο.
    Να θέσω εγώ ένα άλλο ερώτημα για να μη με λέτε ουτοπιστή: με τους στοιβαγμένους στη Μόρια και στην ΕΒΙΑΛ της Χίου (και της Κω, και… και…) τι προτείνετε να γίνει;

  361. sarant said

    Κρατήστε και κανένα σχόλιο για αύριο

  362. spiridione said

    362. Ε, σβήστα όλα να τα ξαναγράψουμε αύριο 🙂

  363. Pedis said

    # 362- αύριο, δεν έχει. Μπάααστα!

    Κι ένα ακόμη, ειδικά για τον κουβάτσο, από αυτόπτη μάρτυρα (λέει):

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
    Οδηγίες βασανισμού προσφύγων σε Καταδρομείς

    Στους καταδρομείς που έχουν στείλει στον Έβρο για την «αναχαίτιση των προσφυγικών ροών» όπως λένε, ο Ελληνικός στρατός έχει δώσει εντολές βασανισμού τους.

    Αρχικά έχουν το ελεύθερο να ρίχνουν αβολίδωτα ή και κανονικά, πραγματικά πυρά στον αέρα ή στο έδαφος για εκφοβισμό.

    Τους εφιστούν όμως την προσοχή γιατί υπάρχουν λέει «Τούρκοι με πολιτικά που τραβάνε βίντεο».

    Γι’ αυτό φυσικά τους έχουν διατάξει να μην φοράνε τα διακριτικά τους.

    Επίσης, έχουν το ελεύθερο να χτυπάνε στο ψαχνό άμα βρουν κάποιους να περνάνε τα σύνορα με γκλομπ ή ρόπαλα.

    Στόχος να τους σπάσουν τα πλευρά και να γυρίσουν πίσω.

    Όλοι οι Καταδρομείς έχουν τα απαραίτητα μέσα για να προστατευτούν από τα χημικά, λαμβάνουν αντίστοιχη εκπαίδευση εμπλοκής με πρόσφυγες και για την σύλληψη τους.

    Σε περίπτωση που κάποιος πρόσφυγας δεν είναι συνεργάσιμος περιμένουν ενισχύσεις.

    Αν αντιδράσει και προχωρήσει απειλητικά, τότε μπορούνε να πυροβολήσουν.

    Η συγκεκριμένη καταγγελία των φαντάρων έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα αποκάλυψε για τους Καταδρομείς το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

  364. Μαρία said

  365. Pedis said

    Η όλη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί αφήνει δύο μόνο επιλογές στην ελληνική πλευρά. Η πρώτη είναι να γίνει η Ελλάδα χώρα-φυλακή και οι Έλληνες λαός δεσμοφυλάκων. Σχεδιάζονται πολλά για «κλειστές δομές», για ξερονήσια, για στρατόπεδα συγκέντρωσης….

    Με τι κόστος (όχι μόνο οικονομικό – ηθικό και πολιτικό επίσης), για πόσο καιρό, με ποιες συνθήκες, κανείς δεν ασχολείται με τις κρίσιμες παραμέτρους του ζητήματος. Η δεύτερη είναι να ανέβει κατακόρυφα η ένταση της αποτροπής στα θαλάσσια κυρίως περάσματα. Αυτό όμως σημαίνει βυθίσεις σκαφών, πνιγμένους, θύματα, μη διάσωση, χρήση πυρών και τα τοιαύτα…

    Εδώ το ηθικό – ίσως και το νομικό – βάρος φαίνεται ασήκωτο. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι θα βρουν «κατανόηση» τυχόν ακρότητες της χώρας μας στον διεθνή χώρο;

    Το σφράγισμα των συνόρων απέναντι στην αποφασιστικότητα -υποκινούμενων ή μη – δυστυχισμένων εμπεριέχει πολλή βία, στα όρια των εγκλημάτων πολέμου. Μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό η χώρα μας, έστω οι κυβερνήσεις της;

    Η μόνη διέξοδος από το πολυεπίπεδο αυτό αδιέξοδο είναι η ριζική, η ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

    Αλλά για να γίνει αυτό η προϋπόθεση είναι να αισθανθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι κυβερνούν ελεύθερο λαό και ανεξάρτητο κράτος.

    Κοιτώντας προς την μεριά των κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη (και όχι μόνο) ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι ζητώντας τα παραπάνω έχουμε ήδη διαβεί το κατώφλι της επιστημονικής φαντασίας.

    Δυστυχώς μάλλον θα το πιούμε το πικρό ποτήρι ως τον μαύρο του πάτο….

    https://www.imerodromos.gr/i-egklimaties-i-desmofylakes/

  366. BLOG_OTI_NANAI said

    360: Υπάρχει στάση που κρατάμε «τώρα» με την έννοια των μεμονωμένων ανθρώπων ή των άμεσων αποτελεσμάτων; Για τους μετανάστες στα σύνορα, και με δεδομένο ότι τα σύνορα όλης της Ευρώπης είναι κλειστά, οφείλει καταρχάς να υπάρξει προσπάθεια παροχής των βασικών ειδών και συνεχής εντατική προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν αξιόπιστα οι άνθρωποι ότι ξεγελάστηκαν και ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια παγιωμένη κατάσταση και γι’ αυτό πρέπει να επιστρέψουν πίσω. Σε επίπεδο πολιτικής οφείλουν να υπάρξουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία με σοβαρή απειλή για την ήδη σαθρή οικονομίας της, όχι μόνο για τους εκβιασμούς αλλά και για το γεγονός ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τόσων ανθρώπων αλλά με ταυτόχρονη συμφωνία ότι η συμμόρφωση της Τουρκίας θα σημάνει και σημαντική οικονομική βοήθεια για τους μετανάστες που έχει στα εδάφη της.

    Το γεωπολιτικό ζήτημα από εκεί και πέρα, σχετικά με το εδαφικό μαξιλάρι που ζητά η Τουρκία, να εγκαταστήσει τους μετανάστες σε δομές ανάμεσα σε Τουρκία και Κούρδους, αυτό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο για να ελπίζει κάποιος σε εύκολη λύση.

  367. spyridos said

  368. BLOG_OTI_NANAI said

    361: Κάποιες φορές αισθάνομαι ότι δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα με την έννοια ότι έχουμε μια ασαφή εικόνα για το αν πράγματι κάποιοι μπορούν να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους ή εν αγνοία μας προορίζονται να μείνουν για πάντα εδώ.

    Στην περίπτωση που κάποιοι πρόκειται να μείνουν για πάντα εδώ, για μένα η λύση είναι να επικεντρωθεί η παραμονή σε ήδη δομημένες οικογένειες, έστω και μονογονεϊκές, εφόσον ελεγχθεί σοβαρά αν πράγματι αποτελούν οικογένειες και σε περίπτωση που είναι μονογονεϊκές να διευκρινιστεί που βρίσκονται οι σύντροφοι τους. Εννοείται να ελεγχθεί σοβαρά αν εκρεμούν εντάλματα εις βάρος τους για σοβαρά εγκλήματα (παιδοφιλίες, βιασμοί, ανθρωποκτονίες κ.λπ.).

    Από εκεί και πέρα έντονη προσπάθεια να επιστρέψουν στις χώρες τους ιδίως οι μοναχικοί άντρες, και οι οικογένειες που διαπιστώνεται ότι θα μπορούσαν να μείνουν εδώ, με κάποια κριτήρια να μοιραστούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ώστε να είναι λίγοι σε κάθε περιοχή και να νιώθουν οι κάτοικοι ότι υπάρχει ελπίδα να ενσωματωθούν. Και φυσικά τα παιδιά να πάνε οπωσδήποτε σε σχολείο και για να ενσωματωθούν και για να μάθουν τουλάχιστον τη γλώσσα.

  369. τα μυαλά said

    Με έπιασαν τα γέλια με την γενναιοδωρία των Αυστριακών του (ακρο)δεξιού Κούρτσ. Αυτός που πρωτοστάτησε στο να κλείσουν τα βόρια σύνορα. Το Ινσμπρουκ λέει δέχεται 200 πρόσφυγες, αλλά ο διάολος είναι στην λεπτομέρεια. Πρόσφυγες δέχονται όλες οι χώρες, ακόμα και η Ουγγαρία, στην Ελλάδα όμως εναπόκειται να ξεχωρίσει ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος …λαθρομετανάστης. Ναι, αυτή η κακιά λέξη, ναι, υπάρχουν και λαθρομετανάστες τους οποίους κανείς δεν καλωσορίζει. Το ξέρω, θα πέσετε να με φάτε, εξορίσατε τους λαθρομετανάστες και όλοι τους είναι πρόσφυγες. Παλιές αμαρτίες. Εξάλλου, ότι κάνανε κάποτε οι Έλληνες πριν 5 χρόνια στην Ειδομένη, κάνουν τώρα οι Τούρκοι στις Καστανιές. Γι αυτό και ο Σύριζα έχει βραχυκυκλώσει εντελώς.

  370. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κουραστικό έχει γίνει, όχι μόνο εδώ μέσα, Δύτη, αλλά στην καθημερινότητά μας. Μόλις βγήκαμε, τυπικά έστω, απ’ τα μνημόνια, με ανεργία και χαμηλά μεροκάματα, τώρα αυτό. Όσο για τα σύνορα της ΕΣΣΔ, ε, για να μην ξεχνιόμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι που τα ζήσαμε. Δυο μέτρα και δυο σταθμά και τότε και τώρα.

  371. BLOG_OTI_NANAI said

    Η βία υπάρχει ακόμα και αν κάποιος άνθρωπος θελήσει να μπει σε κτίριο ή ιδιοκτησία που απαγορεύεται. Απαγόρευση χωρίς αντίσταση δεν μπορεί να συμβεί διότι δεν θα γίνει κατανοητή ως απαγόρευση. Αν μετά από μια διαδήλωση πει απλώς κάποιος, «σας παρακαλώ δεν μπορείτε να μπείτε στο Υπουργείο», κανείς δεν καταλαβαίνει, όταν όμως υπάρξει φυσική αντίσταση, τότε όλοι το κατανοούν.

    Άλλωστε και μερίδα των μεταναστών επίσης καταφεύγει σε βία με πέτρες ή χημικά που βρήκαν από Τούρκους.

    Η ουσία είναι να μην δηλητηριάζεται η κοινωνία με αυτό το ψευδοαντιστασιακό κλίμα. Άλλο πράγμα η αντίσταση σε μια παραβίαση των συνόρων, άλλο πράγμα η αντιμετώπιση των μεταναστών σαν να είναι στρατός. Αυτή η ρητορική πρέπει να πάψει. Η αντίσταση δεν δικαιώνει τα έκτροπα, και ούτε τα έκτροπα δικαιώνουν τις ψευδοανθρωπιστικές ρητορείες περί ανοιχτών συνόρων. Εάν κάποιος σιχαμερός νεοναζί πάει στον Έβρο για να χτυπήσει μετανάστες, αυτό είναι παράνομο. Όμως, η παρανομία του νεοναζί, δεν θα δικαιώσει τους μπαχαλάκηδες των σόσιαλ μίντια. Η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών εκτός ότι θα προσκαλέσει αμέτρητους άλλους, θα δημιουργήσει παθογένειες άνευ προηγουμένου, αφού δεν θα μπορούν να φύγουν για άλλους προορισμούς.

    Τα κλειστά σύνορα είναι μονόδρομος, εφόσον όλη η Ευρώπη τα έχει κλειστά. Χωρίς όμως ιδεολογικό «δηλητήριο», ούτε και ιδεολογικά παραισθησιογόνα.

  372. spyridos said

    369 εως και 372
    Πολλοί έχουν μπλέκει πούτσες και βούρτσες.
    Φάσκουν αντιφάσκουν και προσπαθούν να ξεμπλέξουν από τις ίδιες τους τις αντιφάσεις καταρρίπτοντας τα ίδια τους τα επιχειρήματα.
    Μιλούν για ΕΣΣΔ και άλλα που έζησαν (πότε ??? είμαι 7 χρόνια μεγαλύτερός σου και δεν πρόλαβα καλά καλά να τα ζήσω),
    μιλούν για καταπάτηση ιδιοκτησίας και μιλούν επίσης για τα ίδια που έκαναν και άλλοι.
    (Να μην πούμε για τα χρυσαΒγουλίτικα με τα παιδιά και έμβρυα ασπίδες)

    Ολα αυτά πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με την συγκεκριμένη κατάσταση.

    Ή θα δεχτείτε ότι είμαστε μια «δυτική κοινωνία» (οθντκ σσμμ) ή ότι είμαστε μια φυλή αγρίων που την κυβερνούν παραστρατιωτικές οργανώσεις επιχειρηματιών.
    Για το συγκεκριμένο η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες και έχει και έννομα μέσα.
    Ας τα εφαρμόσει.
    Κάθε μετανάστης έχει δικαίωμα να μπει στην χώρα αν δηλώσει ότι διώκεται.
    Αυτό έχει υπογράψει η χώρα μας.
    ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ. Όποιος διώκεται δεν έχει χαρτιά.
    Μετά ένα οργανωμένο κράτος ελέγχει αν ο μετανάστης είναι νόμιμος ή παράνομος.
    Οι νόμιμοι μετανάστες διαμοιράζονται ισότιμα σε όλη την επικράτεια της ΕΕ και οι παράνομοι επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής με βοήθεια της ΕΕ.
    Αυτό είχε δηλώσει ο επίτροπος που έχει ονόματα τραγουδιστών.

    Οταν βγαίνετε και στηρίζετε παραστρατιωτικές οργανώσεις που κακοποιούν ανήμπορους είστε κι οι ίδιοι κατσαπλιάδες.

  373. Pedis said

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Μπράντλεϊ περιέγραψε πώς ένα κομβόι οκτώ αυτοκινήτων, με το οποίο ταξίδευε η ίδια και οι συνάδελφοί της,βρέθηκε περικυκλωμένο από ένα αγριεμένο όχλο καθώς έφευγαν από την προσφυγική δομή της Μόριας.

    «Όταν τελειώσαμε τη δουλειά μας δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τον κεντρικό δρόμο εξαιτίας των μπλόκων και έτσι περπατήσαμε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, απ’ όπου μας πήραν κάποια αυτοκίνητα. Όχι πολύ μετά, μας σταμάτησαν ίσως 50 άνδρες με ρόπαλα και μεγάλα μπαστούνια με καρφιά. Έσπασαν το παρμπρίζ και έπειτα ένας άνδρας, ένας ογκώδης άνδρας, κυριολεκτικά έσπρωξε το πόδι του μέσα από το παράθυρο μου (στο πίσω κάθισμα) και προσπάθησε να με κλωτσήσει στο κεφάλι», περιέγραψε η κ. Μπράντλεϊ καθώς ήταν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

    «Δεν ξέρω πώς αλλά κάπως καταφέραμε να οδηγήσουμε πίσω προς το camp και να αναζητήσουμε καταφύγιο εκεί. Πρόσφυγες ήταν τόσο ευγενικοί, μας έφεραν φαλάφελ και κουβέρτες. Περάσαμε τη νύχτα σε ένα κοντέινερ. Ήταν εντελώς παγωνιά. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω στις σκηνές», προσθέτει.

    Η κ. Μπράντλεϊ κανονικά θα περνούσε μια εβδομάδα στο νησί αλλά μετά το συμβάν της Κυριακής, οι γιατροί αποφάσισαν να αποχωρήσουν μαζικά την επόμενη ημέρα.
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/233700_giatros-perigrafei-ston-guardian-toys-akrodexioys-trampoykismoys-sti-lesbo

    Πρέπει να επίκειται προκήρυξη για πολλές κενές θέσεις εισαγγελέων.

    Δεν εξηγείται αλλιώς …

  374. Spiridione said

    Αυτό για τον Λάμπρο

  375. Μαρία said

    https://www.stokokkino.gr/page/arxeio.html

    Ακούστε στην εκπομπή Αλέγκρο να με τρόπο την ανταπόκριση του Νίκου Σερβετά απο Έβρο και σήμερα απο Μυτιλήνη.

  376. Μαρία said

    376
    Μετά το 18:51

  377. τα μυαλά said

    Αυτός ο γιατρός στο γκάρντιαν πρέπει να είναι πράκτορας του Μητσοτάκη.Δεν εξηγείτε αλλιώς. Αυτός είναι ο μυστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης. Να περάσει το μήνυμα σε όλα τα μήκη της γης και με όλη την σοβαρότητα (εξού και η σοβαρή γκάρντιαν), η Ελλάδα είναι κόλαση και μη επιχειρήσετε να πάτε κατα κει, είναι όλοι τους αγριάνθρωποι και θα καλοπεράσετε. Αυτός είναι ένας βασικός τρόπος αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος. Θα μας κακοφανεί στην αρχή για το κακό όνομα που θα μας βγεί, αλλά με μια μικρή καμπάνια στην ΝΥΤ θα στανιάρουμε ξανά.

  378. sarant said

    375-6 Α μπράβο!

  379. BLOG_OTI_NANAI said

    373: «βγαίνετε και στηρίζετε παραστρατιωτικές οργανώσεις»

    Είναι η δεύτερη φορά που καταφεύγεις σε φασιστικού τύπου ψεύδη και παραχαράξεις. Αν όσοι ουρλιάζουν είναι «ανθρωπιστές» τέτοιου τύπου, καταλάβαμε ήδη για την κατάντια της χώρας και καλά κάνει και σου θυμίζει τα φασιτόμουτρα της ΕΣΣΔ αφού είχατε πετσοκόψει ό,τι κινείται. Φαντάσου να σας δώσει κάποιος εξουσία, τι συναγωνισμό θα κάνετε με τους νεοναζί.

    Επίσης δεν καταλαβαίνεις ότι όσα λές είναι για χαβαλέ, αφού επικαλείσαι… «υπογεγραμμένα χαρτιά» και γράφεις «Οι νόμιμοι μετανάστες διαμοιράζονται ισότιμα σε όλη την επικράτεια της ΕΕ» και δεν βλέπεις ότι η ίδια η ΕΕ στηρίζει τα κλειστά σύνορα της Ελλάδας και η ίδια έχει επίσης κλειστά σύνορα;!!!

    Πόσο μάλλον όταν λες αρλούμπες για ανθρώπους που διώκονται όταν είναι οφθαλμοφανές ότι δεν διώκονται αλλά ήδη γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι έφτασαν εδώ απλώς ως θύματα παραπληροφόρησης όπως οι ίδιοι ομολογούν;!
    Όταν τα γράφεις αυτά, κάθεσαι να τα ξαναδιαβάσεις;

  380. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σπυράκο, το «στηρίζετε παραστρατιωτικές οργανώσεις» είναι πολύ ακόμα και για σένα. Όχι πώς μου κάνει εντύπωση. Είπαμε, είμαι παλιός, ξέρω όλα τα κόλπα.

  381. Μαρία said

    375
    Για τις αυθαίρετες καλύβες δείτε το λινκ στο 279.

  382. spyridos said

    Ναι βρε γιαννάκι κ μπλογκάκι

    Τα μωρά τα βάζουν οι πρόσφυγες και οι παλαιστίνιοι ασπίδα.

    Ελπίζω να μου επτρέψετε να κρατήσω το σχόλιό μου κύριε γαννάκι.

  383. Μαρία said

    https://twitter.com/tantetictac/status/1235245079503286273

  384. spyridos said

    380

    Δεν υπάρχει οφθαλμοφανές. Υπάρχουν σε κάθε χώρα επιτροπές νομικές που το αποφασίζουν.
    Ο Κούλης αποφάσισε ΤΩΡΑ ότι οι επιτροπές αυτές παύουν να λειτουργούν για ένα μήνα.

    Οποιος διαδίδει τέτοιες χρυσαΒγίτικες αλητείες δουλεύει για αυτούς.
    Στηρίζει τις παραστρατιωτικές ομάδες.
    Τέρμα και τελείωσε.

  385. spyridos said

    Και για να μήν ξεχνιόμαστε
    Αυτό το έγραψε ο γιαννάκις ο Κουβάτσος. Θα το παραθέτω πάντα για να ξέρουμε ποιός στηρίζει παραστρατιωτικές οργανώσεις και ακροδεξιές θεωρίες.

    «Γιατί, η Χαμάς δεν έβαζε μπροστά τα παιδιά , όταν βομβάρδιζαν οι Ισραηλινοί, σε αντίποινα των βομβαρδισμών που δέχονταν από τη Χαμάς, η οποία σε άντίποινα κλπ κλπ; Δεν υπήρξαν επίσημες καταγγελίες για το θέμα αυτό;»

  386. spyridos said

    Από εχθές κάνουν προπαγάνδα ο Σκάει και το σκατοκάναλο του Ναρκέμπορα ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν σαν ασπίδα τα παιδιά τους
    και παράλληλα προπαγανδίζουν τη στρατολόγηση παραστρατιωτικών.
    Μπαίνω εδώ μέσα κ από υποθετικά σοβαρούς ανθρώπους βλέπω να επαναλαμβάνεται η ίδια προπαγάνδα.
    Ενα μπορώ να πω, ότι ευγενικότερο, πραγματικά.
    Αει σιχτίρ.

  387. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βλέπω το είπε και ο Πρωθυπουργός: » έχουμε να κάνουμε με κατατρεγμένους ανθρώπους» , τώρα που φύγανε οι αυτόπτες ευρωπαίοι τί, όχι;

  388. Spiridione said

    Συμβαίνουν τόσα πολλά που τι να πρωτοσχολιάσει κανείς.
    Φοβερός Θανάσης Καμπαγιάννης

    Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή ·
    Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης,

    έχοντας ήδη τοποθετηθεί για το παράνομο της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου που αναστέλλει για έναν μήνα τη διαδικασία χορήγησης ασύλου για τους νεοεισερχόμενους αιτούντες (https://www.epda.gr/index.php?number=7&type=archive#607), προτείνουμε ως προσωρινό και καθόλα εξαιρετικό μέτρο το εξής:

    Επειδή κατ’ εθιμική πρακτική (71/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ) στις αίθουσες των δικαστηρίων της χώρας είναι αναρτημένες εικόνες του Ιησού Χριστού,

    Επειδή η ανάρτηση των εικόνων αυτών δεν έχει ομολογιακό χαρακτήρα, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξιθρησκία, παρά λειτουργεί προφανώς ως υπενθύμιση της υποχρέωσης ελέους που οφείλει να επιδεικνύει η δικαστική εξουσία κατά την απονομή δικαιοσύνης,

    Επειδή ο εικονιζόμενος Ιησούς Χριστός έχει προβεί κατά το Ιερό Ευαγγέλιο σε δηλώσεις που αντιφάσκουν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στο Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο: «Πηγαίνετε από μένα, οι καταραμένοι, στην αιώνια φωτιά, που είναι ετοιμασμένη για τον διάβολο και για τους αγγέλους του. Επειδή, πείνασα, και δεν μου δώσατε να φάω. δίψασα και δεν μου δώσατε να πιω. ξένος ήμουν, και δεν με φιλοξενήσατε. γυμνός, και δεν με ντύσατε. ασθενής και σε φυλακή, και δεν με επισκεφθήκατε. Τότε, θα του απαντήσουν κι αυτοί, λέγοντας: Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς ή να διψάς ή ξένον ή γυμνό ή ασθενή ή σε φυλακή, και δεν σε υπηρετήσαμε; Τότε, θα τους απαντήσει, λέγοντας: Σας διαβεβαιώνω, καθόσον δεν το κάνατε αυτό σε έναν από τούτους τούς ελάχιστους, δεν το κάνατε ούτε σε μένα.».

    Επειδή τα ως άνω είναι πλέον εξόχως παράνομα και αντεθνικά, απειλούν δε να κλονίσουν την έννομη τάξη και να προκαλέσουν σύγχυση στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,

    Επειδή η ΠΝΠ έχει διάρκεια ισχύος ενός μηνός,

    Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε – αντί της αποκαθήλωσης των ιερών εικόνων από τις δικαστικές αίθουσες, που ομολογουμένως θα σκανδάλιζε τους Έλληνες πολίτες την ώρα που πνίγονται μωρά στο Αιγαίο – την κάλυψη των οφθαλμών του Κυρίου με μαύρο μαντήλι για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αναστολή χορήγησης ασύλου. Προσκομίζεται ως σχετικό έγγραφο υπόδειγμα της ως άνω πρότασης.

    Αθήνα, 4/3/2020,

  389. Pedis said

    # 375, 384 – δηλ. διοργανώνεται σαφάρι πρόσφυγα ….

    Περιμένω μα αγωνία τον Κουβάτσο να μας σχολιάσει την ιστορική αναλογία με ιστορικά γεγονότα από την ΕΣΣΔ, την Κίνα και τον πλανήτη Άρη …

    (Στην ανάγκη, δεκτά και τσιτάτα του Γιουνγκ από τις κυνηγετκές του εμπειρίες.)

  390. spyridos said

    Αυτοανακυρήχθηκε φίρερ

  391. spyridos said

    Forensic Architecture

    Reports of a Syrian man being shot dead at the Evros / Meriç river border were denounced as fake news by the Greek government. Our newest study suggests otherwise.

    vimeo.com/395567226

  392. Οι πρόβες με τους βιτζιλάντηδες έχουν γίνει από παλιά. Από τα 90ς που γέμιζαν τα κανάλια μπαρμπάδες με καραμπίνες για τους Αλβανούς. Ίσως κι από παλιότερα. Το νήμα από τους αγανακτισμένους πολίτες των 60ς μέχρι εδώ είναι άθραυστο.

  393. Μαρία said

    Φυσικά, παράπλευρο θύμα ήταν και πάλι η ενημέρωση, καθώς η είδηση για τους «εθελοντές κομάντο από την Κρήτη που ανεβαίνουν για να βοηθήσουν τις δυνάμεις μας στον Εβρο» αναπαρήχθη με απύθμενη ευκολία από τα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης και όλης της χώρας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα με διθυραμβικούς τόνους. Χωρίς καμία διασταύρωση, χωρίς τις λογικές ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνει ο κάθε δημοσιογράφος πριν πατήσει το κουμπί της δημοσίευσης. Συνηθισμένα πράγματα δηλαδή.

  394. Pedis said

  395. Μαρία said

    368

  396. spyridos said

    Για να μας πει κάποιος που είναι παλιός και ξέρει όλα τα κόλπα πως λέγονται αυτοί.
    Δεν λέω για τους Μάυδες , για τους άλλους με τα μωρά ασπίδες ρωτάω.

    https://twitter.com/dromografos/status/1235455749675012096

  397. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Επαναφέροντας την συζήτηση στο θέμα του τίτλου του άρθρου, ένα σχόλιο:
    Είναι να σου σηκωθεί η τρίχα όταν διαβάζεις για την επιπολαιότητα και την προχειρότητα του (υποτίθεται) ευαισθητοποιημένου και ιατρικά εκπαιδευμένου προσωπικού, π.χ. στο ΕΚΑΒ, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά του κόσμου και των υπευθύνων στον τομέα υγείας. Εδώ ένα ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Off» το νοσοκομείο Ρίου μετά το ένατο κρούσμα… για το 9ο κρούσμα, εκείνο του ο 66χρονου από την Ηλεία, που διαγνώστηκε την Τετάρτη με νόσο Covid-19, και που είχε πάει πρόσφατα εκδρομή με γρουπ πιστών στο Σινά, στην Αίγυπτο.

    Στο μεταξύ ο παπά Γιώργης από την Αμαλιάδα, ο παπάς που διοργάνωσε την εκδρομή στο Σινά, δίνει με μισάνοιχτο παράθυρο συνέντευξη τύπου έξω από το Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Την μάσκα κλασικά στο χέρι. Λέει πως έχει δέκατα και βήχα. Οι δημοσιογράφοι με προτεταμένα τα μικρόφωνα μέσα από το παράθυρο…

    Το ίδιο μικρόφωνο που μετά θα φέρουν δίπλα στο στόμα τους οι δημοσιογράφοι για να σχολιάσουν και πιθανότατα, μετά, θα τείνουν μπροστά σε περαστικούς για να πουν κι αυτοί την γνώμη τους. Μόνο που δεν είδαμε και καμιά σκηνή, να φιλούν το χέρι του παπά!

  398. sarant said

    Kαλημέρα. Πολύ βιαστικά, ας μη συνεχιστούν προσωπικές αναφορές σε αλλους σχολιαστές, παρακαλώ.

  399. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα. Δέκα, τετρακόσια.

  400. Alexis said

    Αγαπητοί συσχολιαστές Avonidas, Spyridos, Pedis κλπ.
    Κατανοώ την αγανάκτησή σας με όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στον Έβρο και στα νησιά.
    Οι εικόνες μπαρμπάδων που περιπολούν με καραμπίνες, αγροτών με τρακτέρ που το παίζουν κομάντος, καθώς και τα ελεεινά ρεπορτάζ των τρισάθλιων καναλιών γελοιοποιούν και καταρρακώνουν την εικόνα της Ελλάδας ως κράτος δικαίου.
    Όμως λίγη αυτοσυγκράτηση σε χαρακτηρισμούς και σε συλλήβδην τσουβάλιασμα δεν βλάπτει.
    Οι γελοιότητες που συμβαίνουν στον Έβρο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι όλοι όσοι φωνάζουν και ζητούν να εξορθολογιστεί αυτό το απίστευτο μπάχαλο με τους μετανάστες είναι ακροδεξιοί, χρυσάβγουλα, παραστρατιωτικοί κλπ. κλπ.
    Οι κάτοικοι του Έβρου και των νησιών έχουν φωνή και η φωνή τους πρέπει να ακουστεί. Ψύχραιμα και νηφάλια και μακριά από χαρακτηρισμούς και ρετσινιές.

    ΥΓ: Σε μια ευνομούμενη πολιτεία σε καιρό ειρήνης μόνο οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας δικαιούνται να επιχειρούν για την φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την τήρηση της τάξης. Αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε. Όλοι οι υπόλοιποι, κουμπουροφόροι και μή, κινούνται στα όρια της παρανομίας.
    Εκτός αν έχουμε πόλεμο και επιστράτευση και δεν το πήρα χαμπάρι…

  401. Σωτήρς said

    Όπουναναι θα τα βρει ο Ερντογάν με τον Άσαντ και θα δεχτούμε όλοι πως νίκησαν οι χασάπηδες Άσαντ και Πούτιν στη Συρία. Ο Ερντογάν θέλει την ΕΕ στο πλευρό του ώστε να κρατήσει ζωντανό το οθωμανικό του όνειρο για το Χαλέπι και την αποδυνάμωση των Κούρδων στα σύνορα. Τότε θα μειωθούν οι ροές ανθρώπων προς δυσμάς. Ως τότε θα φτιάξουμε κι άλλες Μόριες και άλλες ΒΙΑΛ.

    Η τουρκική προπαγάνδα γράφει πως έχουν περάσει περισσότεροι από 130 χιλ. πρόσφυγες από τότε που άνοιξε τα σύνορα η Τουρκία. Έχει μια απόκλιση από τα δικά μας νούμερα.

    Νικοκύρη σβήσε όλα τα σχόλια και ξαναγράψτα με συννεφάκια να ξέρουμε ποιος απαντά σε που. Ή κράτα μόνο τα δικά μου που τα λέω καλά.
    Καλημέρα.

  402. Pedis said

    # 401 – Οι γελοιότητες που συμβαίνουν στον Έβρο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι όλοι όσοι φωνάζουν και ζητούν να εξορθολογιστεί αυτό το απίστευτο μπάχαλο με τους μετανάστες είναι ακροδεξιοί, χρυσάβγουλα, παραστρατιωτικοί κλπ. κλπ.

    Όχι όλοι. Αν συμπεριλαβω και τους πολιτικώς ηλίθιους, ότι είναι επαρχία με ισχυρή επίδραση εκκλησίας και στρατού, από αυτούς που φωνάζουν και αναστατώνονται, δήθεν, εννιά στους δέκα είναι ή θα γίνουν κατά τη βολή τους κι τις περιστάσεις ακροδεξιοί του κερατά.

    Δική μου εκτίμηση.

    Με σφάλμα προς τα πάνω.

  403. Avonidas said

    Αν γίνεται, ας συνεχίσουμε τη συζήτηση στο σημερινό νήμα, με απαντήσεις και παραπομπές στα εδώ σχόλια, όπου χρειαστεί.

  404. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Με λύπη μου βλέπω πως μετά από ενάμιση μήνα αποχής, δεν άλλαξε τίποτε προς το καλύτερο στο ιστολόγιο ως προς το επίπεδο των συζητήσεων, παραμένουν βαθιά δογματικές, κανείς δεν ακούει κανέναν και όλοι μένουν ακλόνητοι στις πεποιθήσεις τους ενώ η απλή λογική έχει πάει περίπατο.
    Είχα αποφασίσει, εκτός από δυό τρείς, να μη ξανανοίξω διάλογο με κανέναν άλλο για σοβαρά θέματα, δυστυχώς στην χθεσινή μου απόπειρα να συζητήσω με τον Avonida αλλά και τον Spiridione (που μπήκε στην συζήτηση) δύο από τους πιο αξιόλογους σχολιαστές του ιστολογίου, το σοβαρό θέμα των προσφύγων, συνάντησα ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΙΧΟ.

    Κι επειδή δεν θέλω να πάρω μέρος στην όποια συζήτηση (μαλλιοτράβηγμα καλύτερα) στο σημερινό μάλλον σχετικό νήμα που προανήγγειλε ο Νικοκύρης, θα απαντήσω σ΄αυτό στους δύο εκλεκτούς κατά τ΄άλλα φίλους.

    Απευθύνομαι και στους δύο, αφού προσπεράσω την διαστρέβλωση αρκετών από αυτά που είπα (συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια 🙂 ) στο πλαίσιο μιάς λογικής συζήτησης, σας ζήτησα να προτείνετε μια εφικτή εναλλακτική λύση από αυτή των κλειστών συνόρων της κυβέρνησης (ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ) που κατηγορείτε ως φασιστική και να ποιές είναι οι προτάσεις σας.

    Αvonidas 294 – «Η εναλλακτική λύση, αφού θέλετε να μιλήσουμε ωμά, είναι να είμαστε υλικά και ψυχολογικά έτοιμοι να σκοτώσουμε χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους. Αν είσαστε οκ μ’ αυτό, με γεια σας, εγώ δεν είμαι.»

    Spiridione 319. – Ναι, έχω εφικτή λύση. Να τους εκτελούμε. Είναι εισβολείς; Είναι. Είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι ή είναι όπλα του Ερντογάν; Είναι όπλα του Ερντογάν. Έχουμε δικαίωμα να πυροβολούμε εισβολείς και μάλιστα εισβολείς που δεν είναι άνθρωποι και είναι όργανα του Ερντογάν; Αυτονόητη η απάντηση.

    Συγγνώμη αλλά με τέτοιες απαντήσεις δεν μπορώ να σας πάρω στα σοβαρά, όπως είπα και στους δύο, με τέτοιες συνθήκες δεν μπορώ να συζητήσω μαζί σας, δόξα τον γιαραμπή, έχει αρκετούς σαλταρισμένους δογματικούς το ιστολόγιο (το πανηγύρι των τρελών γίνεται στο νήμα) να μαλλιοτραβηχθείτε, εγώ τόσο χαμηλά δεν πέφτω. Το είπα και στον Αvonida, μπορείτε να πείτε ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ και να συνεχίσετε να αγορεύετε κατά των φασιστικών πρακτικών της κυβέρνησης (ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΛΕΟΝ), απολύτως κατανοητό από μένα.

    327 – «Δεν την ξέρω τη Χαρούλα, κι έτσι δεν μπορώ να σου πω αν είναι υστερικιά ή ρατσίστρια. Από τα όσα μου μεταφέρεις, το βέβαιο είναι ότι η Χαρούλα δεν είναι και πολύ συνεπής.

    Οι πρόσφυγες, λοιπόν, είναι καλοί στα νησιά και πρέπει να τους βοηθήσουμε, ΑΛΛΑ είναι κακοί στον Έβρο και πρέπει να τους την ανάψουμε. Και πρέπει να ‘μαστε ενωμένοι όταν τους διώχνουμε, αλλά όταν μας γουστάρει να τους βοηθάμε μπορούμε κι ένας-ένας, ό,τι προαιρούμαστε. Όντως είναι πολύ κρίμα που δεν την έβρισαν.»

    Η Χαρούλα, είναι Κυρία και θά έπρεπε να ντρέπεσαι γι΄αυτά που γράφεις γιατί δεν αναφέρω τίποτα από αυτά που της προσάπτεις, όλα είναι της δογματικής σου φαντασίας. Ούτε είπε ποτέ πως είναι κακοί οι πρόσφυγες, ούτε πως πρέπει να τους την ανάψουμε, ζώντας στον Έβρο και αισθανόμενη πλέον στο πετσί της το πρόβλημα, κατανόησε τα μεγάλα προβλήματα των νησιωτών και αν και δηλωμένη κομμουνίστρια, είπε το αυτονόητο, σ΄αυτές τις κρίσιμες στιγμές, καλό είναι να είμαστε ενωμένοι (γι΄αυτό κι ενοχλήθηκαν οι ΚΑΘΑΡΟΙ κομμουνισταράδες του καναπέως.
    Ανεξαρτήτως αν διαφωνείς μ΄αυτή την προτροπή, το λιγότερο που έχεις να κάνεις, είναι να της ζητήσεις συγγνώμη.

    333 – » Λάμπρο, τη Χαρούλα (και οποιονδήποτε σχολιαστή εδώ μέσα) κακώς την ανέφερες, μπορεί να πει μόνη της τη γνώμη της και δεν χρειάζεται να τη μεταφέρεις εσύ. Και πάντως δεν θυμάμαι να την έβρισε κανείς.»

    Το έκανα για να σου δείξω πως δεν είναι φασίστες ή ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται στο άνοιγμα των συνόρων, και δεν είπα πως την έβρισε κάποιος αλλά «μόνο που δεν την έβρισαν» γραμμένο είναι δές το και μη διαστρεβλώνεις τα λόγια μου. Τώρα άμα σας χαλάει την ιδεολογική σας σούπα, είναι δικό σας πρόβλημα, η πραγματικότητα, είναι αυτή που περιγράφει η Χαρούλα κι όχι το κόμμα.

    «Εσύ ήσουν που έβαλες στη συζήτηση το κριτήριο του τόπου διαμονής. Δεν νομίζω ότι έχει διαφορετική βαρύτητα μία άποψη ανάλογα με τον τόπο διαμονής του, ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα που δεν είναι τοπικό αλλά πανελλήνιο και πανευρωπαικό.»

    Δεν έβαλα κανένα τοπικό κριτήριο, μια ερώτηση έκανα και δεν απαντήθηκε, από κεί και πέρα δεν μπορώ να κάνω κάτι.

    » Δηλαδή, αν ανοίξουν τα σύνορα, λέμε τώρα, οι πρόσφυγες θα μείνουν στον Έβρο;»

    Εσύ το υπογράφεις πως δεν θα μείνουν; και το θέμα αυτό είναι; αν δεν μείνουν στον Έβρο πού θα πάνε; τι θα κάνουν εκεί; πού θα μένουν τι θα τρώνε; και δεδομένου πως δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, (άρα δεν πρόκειται να ενσωματωθούν) και τα σύνορα των όμορων χωρών είναι κλειστά γι΄αυτούς, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

    «Για το άλλο που λες για τον κορονοιό, δεν έχω καμία άποψη και δεν μπορώ να πω τίποτα, ακολουθώντας τον Κλοπ, ούτε πριν που ήταν στην Κίνα ούτε τώρα που ήρθε στην Ελλάδα. Ακούω μόνο και διαβάζω τι λένε οι ειδικοί.»

    Μα δεν ζήτησα την άποψή σου για τον ιό, παράδειγμα διαφορετικής αντιμετώπισης ενός σοβαρού γεγονότος από μακριά κι από κοντά σου έφερα, αλλά μάλλον δεν είδες τι έγραψα αλλά αυτό που ήθελες να δείς.

    346 – » Και για τους πρόσφυγες στα νησιά έχει ακουστεί, πολλές φορές μάλιστα, ότι «δεν είναι όπως νομίζουμε» και πως πρόκειται για «εισβολή».
    Τόσο ο Λάμπρος όσο κι εσύ επαναλαμβάνετε ότι αυτοί οι άνθρωποι «κατευθύνονται παρά τη θέλησή τους» (το πώς ακριβώς εσείς το ξέρετε) κι ότι παίζεται παιχνίδι (και) στις πλάτες τους.»
    Ό,τι θέλεις βλέπεις κι ό,τι θέλεις λές. Κατ΄αρχάς δεν είπαμε ποτέ ούτε εγώ ούτε η Χαρούλα πως θεωρούμε τους πρόσφυγες εισβολείς.
    Το ότι κατευθύνονται είναι προφανέστατο (με ή παρά την θέλησή τους δεν ξέρω, αυτό είναι δική σου φαντασία) πώς λές να έφτασαν από τα βάθη της ανατολίας στον Έβρο, με το άστρο της Βηθλεέμ; και πώς διέσχισαν τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα στην Τουρκία χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση; Κι επαναλαμβάνω, γιατί στα σύνορα της Ελλάδος (ειδικά που τα βρήκαν κλειστά) κι όχι της Βουλγαρίας που είναι και πιο εύκολα;
    Απλή εξίσωση είναι, δεν είναι πυρηνική φυσική, αν και για σένα θα ήταν πιο εύκολη, τα δύσκολα είναι στα απλά. 🙂

    «κι ότι παίζεται παιχνίδι (και) στις πλάτες τους.» Δηλαδή δεν παίζεται; τι να πώ, παραδίνομαι άνευ όρων.

    «Αν τα δεχτούμε όλα αυτά χάριν συζήτησης, ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι η, μοιραία βίαιη, απώθησή τους θα βλάψει ΑΥΤΟΥΣ, κι όχι τον Ερντογάν, ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε την ΕΕ, ούτε τα ΜΜΕ. Και ναι μεν, αν μπούκαρε ο Τουρκικός στρατός, θα έλεγα ότι όσο κι αν ακολουθεί διαταγές αυτός απέναντί μου έρχεται μ’ ένα κουμπούρι και προφανέστατες διαθέσεις, κι αν πρέπει να πεθάνει για να σταματήσει να ‘ρχεται τόσο το χειρότερο. Όταν όμως αυτός που έρχεται έρχεται άοπλος και ζητάει άσυλο, ακόμα κι αν γνωρίζω ότι αυτός που τον έστειλε το κάνει για να μου δημιουργήσει πρόβλημα, τι κάνω, του την ανάβω χωρίς δεύτερη σκέψη;

    Δεν είναι θεωρητικό ούτε ακαδημαϊκό ερώτημα. Και όπως και να ‘χει, το θέμα δεν είναι να υπερασπιστείς την ανθρωπιά σου απέναντι σε μένα, το θέμα είναι αν μπορείς να την υπερασπιστείς στον εαυτό σου.»

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΒΩ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΒΩ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ. Η πρώτη λογική αντίδραση, είναι να κλείσω τα σύνορα γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ τόσες χιλιάδες (πόσες; κανείς δεν ξέρει) προσφύγων χωρίς να δημιουργηθούν τρομακτικά προβλήματα στην χώρα. Και ακριβώς αυτό ήθελα να συζητήσουμε ήρεμα κι απλά (αλλά δυστυχώς ΔΕΝ) τι άλλο εφικτό μπορούμε να κάνουμε; Να ανοίξουμε τα σύνορα; για πόσους όμως; γι΄αυτούς που είναι 20,000; και για τους επόμενους που θα έρθουν και μπορεί να είναι εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια τι κάνουμε;
    Δεν είναι θεωρητικό ούτε ακαδημαϊκό ερώτημα,και όπως και να ‘χει, το θέμα δεν είναι να υπερασπιστείς την ανθρωπιά σου απέναντι σε μένα, το θέμα είναι αν μπορείς να την υπερασπιστείς στον εαυτό σου, αλλά και στους Έλληνες που αντιμετωπίζουν ήδη τα τρομακτικά προβλήματα του προσφυγικού και τους βρίζεις ως φασίστες επειδή αντιδρούν στα ανοικτά σύνορα.

    375 – «Αυτό για τον Λάμπρο» Αν κι έχω την εντύπωση πως δεν είναι φετινό, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί για μένα; είπα εγώ πως δεν συμβαίνουν αυτά; Αντιθέτως, σου είπα αυτό – «Το κλίμα υστερίας για να δημιουργηθεί χρειάζεται αιτία, υπάρχει; σίγουρα και μάλιστα πολύ σοβαρή, αυτήν εκμεταλλεύονται η ακροδεξιά και η οικονομική ελίτ, η αριστερά τι κάνει; ποιά εφικτή εναλλακτική λύση προτείνει; ΚΑΜΙΑ, ακόμη κι ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα (του έμεινε συνήθειο 🙂 ) και υποστηρίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης (θα μου πείς πως δεν είναι αριστερός αλλά ακροδεξιός, εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου 🙂 ).
    Εσύ έχεις να προτείνεις κάποια;»
    Κι αφού δεν έχει να προτείνεις κάποια εφικτή λύση αλλά ούτε και η αριστερά, μάλλον για σένα είναι το λινκ και για τους ρεμπεσκέδες του Περισσού που στις επόμενες εκλογές, θα βλέπουν με κυάλια τα ποσοστά της Χ.Α και θα αναρωτιέστε όλοι μαζί, ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ!

    330 – «Αφού τους είπε ο άλλος ότι τα ελληνικά σύνορα ανοίξανε, γιατί να πάνε στα βουλγάρικα; (Έχει κι άλλους λόγους, είναι βουνό μετά, φοβούνται πιο εχθρική αντιμετώπιση, δεν έχει ποτάμι σε σύνορο και είναι πιο καλά φυλαγμένα…)»

    Σε μια από τις μεγαλύτερες πεδιάδες της Ευρώπης, έχει βουνό; πότε φύτρωσε γιατί εγώ που είχα πάει εκεί (στην Βουλγαρία) το 1985 με τον θείο μου για κυνήγι, δεν υπήρχε κανένα βουνό.
    Αλλά και οι άλλοι λόγοι κουφέτο είναι, μια χαρά σε βρίσκω.

    Δεν πρόκειται να επανέλθω, και δεν θα ανοίξω με κανέναν πλέον σοβαρή συζήτηση εδώ, λυπάμαι πολύ για το επίπεδο, κρίμα, πολύ κρίμα, γιατί τα χειρότερα έπονται και δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες.

  405. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα συμφωνήσω με τον Λάμπρο σε όλα όσα γράφει αλλά και στην κατακλέίδα: η συζήτηση δεν έχει νόημα, είναι παράλληλοι μονόλογοι και εσκεμμένη διαστέβλωση των αντίθετων απόψεων, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η αποδόμησή τους.

  406. Pedis said

    Τι, είναι η τελευατία φορά που θα φτύσει μωροσοφίες ο 405; Του γκουντ του μπι τρου!

    Ω γεροκάτωνα, ποιος και τι σού διαστρέβλωσε να τον βαρέσω;

    Τα «παιδιά-ασπίδες» ή οτι φασίστες, ζώα και πολιτικά καθυστερημένοι ισα κι όμοια με τον κόσμο που ακόμη βλέπει, καταλαβαίνει και διαμαρτύρεται;

  407. Γιάννης Ιατρού said

    Ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση, δεν μπορεί κανείς να εξαναγκάσει.
    Αλλά μπορεί να πει την δική του γνώμη και να το αφήσει εκεί. Θα την διαβάσουμε, ενδεχομένως και να απαντήσουμε.
    Αυτό μπορείτε να το κάνετε (κι ενίοτε το κάνετε έτσι) Γιάννη Κ. και Λάμπρο.
    Το αν θέλετε να συνεχίσετε να (την) γράφετε, το αποφασίζετε μόνοι σας.

    Για κάτι δηλώσεις του τύπου «δεν γράφω πλέον γιατί…«, ΑΝ σας κατάλαβα καλά (γιατί υπάρχει και η περίπτωση να εννοείτε: «εγώ δεν κάνω συζήτηση, αλλά συνεχίζω να γράφω την άποψή μου»), εγώ λέω: «κρίμα».

  408. Avonidas said

    #405. ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΒΩ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΒΩ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ. Η πρώτη λογική αντίδραση, είναι να κλείσω τα σύνορα γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ τόσες χιλιάδες (πόσες; κανείς δεν ξέρει) προσφύγων χωρίς να δημιουργηθούν τρομακτικά προβλήματα στην χώρα.

    Για να κλείσεις τα σύνορα, πρέπει τα σύνορα να είναι ανοιχτά. Και τα σύνορα δεν ήταν ΠΟΤΕ ανοιχτά. Αυτό έτσι για να το ‘χουμε υπόψιν, γιατί στα τόσα κατεβατά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το ανεφέρει.

    Το ζήτημα, επομένως, δεν είναι αν θ’ ανοίξουμε τα σύνορα, αλλά τι θα κάνουμε όταν ένα τεράστιο πλήθος άοπλων ανθρώπων έρχεται αποφασισμένο να παραβιάσει τα κλειστά σύνορα. Αυτό είναι το ερώτημα. Αυτό είναι το ΜΟΝΟ ερώτημα, τα υπόλοιπα είναι αντιπερισπασμοί.

    Προσπάθησε, λοιπόν, να καταλάβεις, ότι το να κλείσεις την (ήδη κλειστή) πόρτα δεν είναι μετριοπαθής λύση, δεν είναι ακραία λύση, πολύ απλά δεν είναι λύση, με την εντελώς κυριολεκτική έννοια ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

    πώς λές να έφτασαν από τα βάθη της ανατολίας στον Έβρο, με το άστρο της Βηθλεέμ; και πώς διέσχισαν τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα στην Τουρκία χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση;

    Και επιμένεις κιόλας. Απορώ και θαυμάζω. Δηλαδή ρωτάς, ενήλικος άνθρωπος ενήλικους ανθρώπους, πώς βρήκαν οι μετανάστες τον Έβρο. Και θέλεις σοβαρή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

    Τι να σου πω, ρε Λάμπρο, δεν ξέρω τι να σου πω. Μέγα μυστήριο!

    Όσο για το «χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση», κανείς δεν είπε ότι η Τουρκία τους εμπόδισε να φτάσουν στα σύνορα. Κανείς δεν αμφισβητεί ακόμα ότι η Τουρκία τους προωθεί στα σύνορα. Αυτό που αμφισβητούμε είναι ότι η Τουρκία τους ελέγχει βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου, κι ότι ενδιαφέρεται τι θα κάνουν αφού περάσουν τα σύνορα.

    Η Τουρκία πολύ απλά ξεφορτώνεται αυτούς τους ανθρώπους στις πλάτες άλλων – όπως θα θέλαμε να κάνουμε κι εμείς, μην ξεχνιόμαστε. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια των Κλουζώ.

  409. Avonidas said

    #405. στο πλαίσιο μιάς λογικής συζήτησης, σας ζήτησα να προτείνετε μια εφικτή εναλλακτική λύση από αυτή των κλειστών συνόρων της κυβέρνησης (ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ) που κατηγορείτε ως φασιστική και να ποιές είναι οι προτάσεις σας.[…]

    Το είπα και στον Αvonida, μπορείτε να πείτε ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ και να συνεχίσετε να αγορεύετε κατά των φασιστικών πρακτικών της κυβέρνησης (ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΛΕΟΝ), απολύτως κατανοητό από μένα.

    Σου απαρίθμησα όλες τις δυνατότητες· το κάνω για μια ακόμη φορά:

    -ή τους αφήνουμε να περάσουν

    -ή τους σταματάμε δια της βίας

    -ή ζητάμε από την ΕΕ να δώσει λύση

    Το πρώτο δεν το θέλεις, το δεύτερο το βρίσκεις αποτρόπαιο (κι εγώ το ίδιο, αν δεν το κατάλαβες δηλαδή), για το τρίτο λες πως δεν έχουμε ελπίδα. Πες μου λοιπόν ο ΛΟΓΙΚΟΣ άνθρωπος, σε μένα τον ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ, πώς περιμένεις να σου προτείνω κάτι διαφορετικό από ΟΛΕΣ τις πιθανές εναλλακτικές. Πώς περιμένεις να κάνω το αδύνατο;

    Από κει και πέρα, αυτό που προσπαθώ να σου εξηγήσω ο έρμος είναι ότι αν απορρίπτεις την πρώτη και την τρίτη εναλλακτική, εξ’ ορισμού – εκ των πραγμάτων – δια της εις άτοπον απαγωγής, αποδέχεσαι τη δεύτερη. Διστακτικά, απρόθυμα, απελπισμένα, απεγνωσμένα, μια φορά την αποδέχεσαι.

    Κραυγές, υστερίες, κακό! Μα, πώς τολμάει ο Avonidas να μας λέει δολοφόνους, να ζητήσει συγγνώμη

    Για τελευταία φορά, λοιπόν: αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βία, αλλά το αίτημά σας είναι η προάσπιση των κλειστών συνόρων κάποιος άλλος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει βία για λογαριασμό σας, και στο όνομά σας. Και απαντώ εδώ και στη Χαρούλα, που «λυπάται αν στεναχώρησε ή απογοήτευσε κάποιους», ότι κι εγώ λυπάμαι, αλλά αυτό που λέω δεν αλλάζει. Κι αν δεν είχε πάρει θέση για το τι πρέπει να γίνει, δεν θα είχα εκφράσει κι εγώ καμία κρίση. Αλλά το «θέλω να τους σταματήσουμε χωρίς να πάθει κανένας τους τίποτα» δεν είναι επιλογή, δεν είναι στο τραπέζι.

  410. Pedis said

    # 409 – Η Τουρκία πολύ απλά ξεφορτώνεται αυτούς τους ανθρώπους στις πλάτες άλλων – όπως θα θέλαμε να κάνουμε κι εμείς, μην ξεχνιόμαστε.

    !!

  411. Alexis said

    #409: Αβονίδα δεν θα μπω στην ουσία της συζήτησης, είπα την άποψή μου παραπάνω.

    Όμως ο Λάμπρος έχει δίκιο σ’ ένα πράμα (τουλάχιστον) :
    Το «Όντως είναι πολύ κρίμα που δεν την έβρισαν» που έγραψες για τη Χαρούλα ήταν απρέπεια πρώτου μεγέθους και επιβάλλεται να ζητήσεις συγγνώμη.
    Δεν είσαι ο Βάτμαν διάβολε, είσαι ένας άνθρωπος επιπέδου (θέλω να πιστεύω…)

  412. Γιάννης Ιατρού said

    409: η μόνη λύση θα ήταν, επαναλαμβάνω, θα ήταν, να γυρίσουν στις πατρίδες τους/τόπους τους όπου δεν απειλούνται άμεσα από συνέπειες, έστω κι αν εκεί τα πράγματα είναι άσχημα (κατεστραμμένες υποδομές κλπ.) και να τα φτιάξουν, με έξωθεν βοήθεια, σιγά-σιγά.

    Αλλά αυτό είναι ανέφικτο γιατί είναι θέμα συμφερόντων (πολιτικών, οικονομικών) μεγάλων δυνάμεων ή άλλων κρατών στις εν λόγω περιοχές. Επομένως μην περιμένουμε καμία λύση. Με τον καιρό, ή θα έρθουν μέχρι και εμάς και θα μείνουν, αφού απ΄εδώ δεν μπορούν να πάνε πουθενά (Ιόνιο, Β. Μακεδονία/Σερβία, Βουλγαρία με τελείως κλειστά σύνορα με τις ευλογίες της ΕΕ κλπ.), η θα παραμείνουν κάποιο καιρό στην Τουρκία και θα χρησιμοποιούνται για άντληση λύτρων ή επιδοτήσεων (με το αζημίωτο) και βεβαίως για πίεση από την Τουρκία στην Ελλάδα (συνεχής, μεταβαλλόμενη σε ένταση αιμορραγία).

  413. Avonidas said

    #412. Γι’ αυτό και μόνο το προσωπικό σχόλιο, κι όχι για την ουσία όσων έγραψα, ζητώ συγγνώμη.

  414. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είπα, εγώ τουλάχιστον, ότι δεν γράφω πλέον, συνονόματε. Είπα ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει νόημα περαιτέρω συζήτηση. Για άλλα θέματα ευχαρίστως θα εκθέτω την αποψάρα μου, δίπλα στις αποψάρες των υπολοίπων.

  415. Avonidas said

    #411. Εννοώ ότι σαν χώρα, συνολικά, θα προτιμούσαμε να δούμε τους μετανάστες και πρόσφυγες να φεύγουν για μετεγκατάσταση στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια έντιμη αξιολόγηση των διαθέσεων ακόμα και των πιο φιλάνθρωπων, κατά βάθος. Σίγουρα πάντως των κυβερνήσεών μας, αριστερών και δεξιών.

    Ίσως το «ξεφορτώνομαι» να είναι υπερβολικά σκληρή και άδικη έκφραση, για πολλούς από όσους ενεργά βοηθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

  416. Pedis said

    Και μέχρι να βρεθεί κάποια λύση:

    – η κυβέρνηση της χώρας που θελει να δείξει ότι σέβεται τον εαυτό της,

    [ ακόμα κι αν ΕΕ και Νατο την έχουν για τον πούτσο μαζί με τους πολίτες της χώρας και που και οι δυο το κάνουν γαργάρα *κατά πλειοψηφία* ενώ τα βάζουν με τους αδύνατους ]

    παίρνει όλα τα μέτρα να διαλυθούν οι παραστρατιωτικές και παρακρατικές ομάδες περιφρούρησης του σαφάρι του πρόσφυγα, στον Εβρο και στα νησιά.

    – αναζητείται και ευρίσκεται εισαγγελέας να ασκήσει αυταπάγγελτη δίωξη ή ο υπουργός δικαιοσύνης ζητά έρευνα σε δημόσια πρόσωπα, πολιτικούς και πολίτες που με δημόσιες δηλώσεις τους παροτρύνουν στην καταρράκωση των βασικών νομικών αρχών για την αποδοση της δικαιοσυνης (ισόβιες φυλακές σε προσφυγες, εγγυημένη κακοπέραση κλπ).

    – στους μετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα δεν ασκείται καμιά κατηγορία, αφήνονται ελεύθεροι, γίνονται δεκτές αιτήσεις ασύλου και αναμένονται τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με την ΕΕ.

    Δύσκολα πράγματα, τι λέτε;

  417. Γιάννης Ιατρού said

    415: Χαίρομαι. Αλλά γι αυτό κράτησα πισινή Γιάννη. Μπερδεύει η διατύπωση του Λάμπρου και γράφεις πως συμφωνείς κλπ., οπότε προφανώς σε πήρε η μπόρα :). Ξεκαθαρίστηκε, κατανοητό.

  418. τα μυαλά said

    Επειδή έγινε πολύ κουβέντα για τα παιδιά. Όταν οι παππούδες πήγαν στην Γερμανία, άφησαν τα παιδιά τους στη γιαγιά, στο θείο, ακόμα και στον πρόεδρο του χωριού. Φαίνεται ήσαν όλοι τους ακροδεξιά στοιχειά, ή ήσαν άπονοι και δεν σπάραζε η καρδιά τους. Το ζευγάρι όμως ξενιτεύτηκε με την ελπίδα μετά δυο-τρία χρόνια να γυρίσει πίσω και να πάρει και τα παιδιά μαζί τους. Εκείνη την εποχή και σε τέτοιες καταστάσεις τα παιδιά ήταν μόνο εμπόδιο. Άλλες εποχές. Γι αυτό ο Έλληνας δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει γιατί κουβαλάνε τα παιδιά μαζί τους. Τους είναι μόνο εμπόδιο. Αν ο δρόμος κανονικά είναι μιας εβδομάδας, μετά μωρά είναι πολλών μηνών και τριπλάσια τα έξοδα. Έτσι ο κοινός νους έχει την καχυποψία να βλέπει τους πρόσφυγες να μη τρομάζουν να κρατάνε τα μωρά τους ως σαν ασπίδα. Για το καλό των παιδιών, τα αφήνεις στις γιαγιάδες. Διαφορετικά τα θέτεις σε κίνδυνο ζωής. Ή δεν τολμάς το δρόμο της ξενιτιάς.

  419. Avonidas said

    #419. Οι μετανάστες στη Γερμανία άφηναν πίσω τους μια χώρα σε ομαλή κατάσταση. Με μεγάλη φτώχεια, αλλά ομαλή. Και όπως λες, λογάριαζαν να ξαναγυρίσουν.

    Νομίζω πως ο Έλληνας καταλαβαίνει θαυμάσια, όταν θέλει να καταλάβει.

  420. Γιάννης Ιατρού said

    Άβο εγνωσμένης αξίας αφού

    Δεν βλέπω να γίνεται κουβέντα για τον κοροναϊο. Όπου νά ΄ναι στις εκκλησίες θα αρχίσουν να ψέλνουν τους Αποχαιρετισμούς….

  421. Avonidas said

    #421. Ix-nay on the all-tray, ελήφθη 😉

  422. Μαρία said

    Το προειδοποιητικό προς Άβο 421 είναι δικό μου αλλά μαρμαγκώθηκε 🙂

  423. Pedis said

    # 421 – τι θες, τώρα; είμαστε καλυμμένοι …

    «Ὡς Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζομεν, ὃτι ἡ ζωή ὃλων μας εὑρίσκεται στά χέρια τοῦ Θεοῦ καί διακηρύττομε ὃτι, ἡ Ἐκκλησία, εἶναι τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ καί ὃπως πάντοτε ἒτσι καί στήν συγκεκριμένη περίπτωση ἡ ἲαση καί σωτηρία ἐπιτυγχάνεται διά τῆς ἐπενεργείας τῆς Θείας Χάριτος καί τῆς μετοχῆς μας στό Ποτήριο τῆς Ζωῆς, ὃπου δίδεται ὁ ἲδιος Κύριος εἰς βρῶσιν καί πόσιν τοῖς πιστοῖς καί εἰς ζωήν αἰώνιον»

    Το πήρε ο Μεγάλος επάνω του. Λήξις συναγερμού.

  424. Σωτήρς said

    419 Αν και θα κρατήσεις ό,τι θες εγώ θα τα ξαναγράψω. Ναι δεν είναι ο ίδιος πόλεμος, τίποτα δεν είναι ίδιο. Όμως αυτά που γράφεις στο 419 για Έλληνες και παιδιά-ασπίδες είναι χοντρές βλακείες.

    Μαρτυρίες από Σαμιώτες το 1940-41.

    Mε τους Άραβες γειτόνους μας περνούσαμε πολύ καλά. Έγραψε ένας νέος νησιώτης.
    Mε τον Άγιο Nικόλαο στο τιμόνι μας. Έγραψε μια κοπέλα νησιώτισσα.

    » Σαν πήραμε την απόφαση να φύγουμε, αφού η κατάσταση στο νησί είχε γίνει αβίωτη –θες απ’ τον αδιάκοπο φόβο των Iταλών, θες απ’ την πείνα– είχε φτάσει ο βαρύς χειμώνας. Δεκέμβρης μήνας ήτανε θυμάμαι, κρύο και τρομάρα .. H βάρκα, εγώ σαν την πρωτόειδα, μου φάνηκε σαν κάσα .. Διαλέξαμε όσους ήτανε χρήσιμοι: τέσσερις ψαράδες, έναν που ’ξερε τα τούρκικα και δυο τρεις άλλους που ’βαλαν τ’ αποδέλοιπα έξοδα. Όλοι τούτοι είχανε και τις φαμελιές τους. Eμάς τα παιδιά και τα δεματάκια μάς βάλανε μες στο κύτος για σαβούρα. Mας είπανε να μη βγάνουμε άχνα για να μη μας ακούσει κανένα φυλάκιο και να μην κουνιόμαστε μην τύχει και βουλιάξομε. Σκεφτόμουνα πως ολόκληρη η οικογένειά μου θα πνιγεί και πως κανένας δεν θα είναι πίσω για να μας κλάψει. Aυτό μου ’δινε μια ανακούφιση .. Aνάψαμε φωτιές δω και κει για να ζεσταθούμε και να στεγνώσει το χώμα. Όμως τα ξύλα που είχαμε ήτανε χλωρά, και γι’ αυτό γέμισε η καλύβα καπνό που, όπως είχε ανακατευτεί με τα σαπιόνερα, σ’ έπιανε στο λαιμό και δε σ’ άφηνε ν’ ανασάνεις. Bήχαμε όλοι και τα μάτια μας τρέχανε ακατάπαυτα. «

  425. Μαρία said

    420
    Επειδή κάτι έγραψες για το τάισμα του Μπάτμαν, να σε ενημερώσω οτι το Τα Μυαλά είναι το αρχαιότερο τρολ του μπλογκ και επίσης πολυώνυμο.

  426. Γιάννης Ιατρού said

    🤣😂😂 αυτή είναι πληροφόρηση. όχι οι μαλακίες του ξετσίπωτου «Νικόδημου» στο σημερινό νήμα

  427. τα μυαλά said

    425 Όπως θέλεις, αλλά αυτά που έγραψα δεν είναι βλακείες. Δεν διάβασα τι έγραφε το λινκ διότι είναι μεγάλο κείμενο και βαριέμαι, αλλά κάνε ένα γύρο στα χωριά της ηπείρου να βρεις πόσοι ξενιτεύτηκαν και πόσα χρόνια είχαν να δούνε τα παιδιά τους. Ακριβώς όπως τα έγραψα.

  428. τα μυαλά said

    Περιττό να πω πόσο με διασκεδάζουν τα κόμπλεξ.

  429. Γιάννης Ιατρού said

    426: πολυώνυμο, χμμ … Μάλλον πρόκειται για παραλλαγές του ίδιου θέματος😉, έχει όμως «σήμα κατατεθέν», αναλλοίωτο

  430. τα μυαλά said

    427 ίσως επειδή στη Γερμανία δούλευαν 16 ώρες ην ημέρα (ναί, 16 και όχι 12 ή 8) και με ακκόρντ όπως λέγανε και δεν είχαν καιρό να φροντίζουν τα παιδιά τους. Ίσως να ήσαν πραγματικά ανάλγητοι και να μη σπάραζε η καρδιά τους. Έτσι οι γιαγιάδες τους ήταν πολύ βολικές.

  431. τα μυαλά said

    431>428

  432. Μαρία said

    Αμάν, έγραψα μπαναρισμένο χρηστώνυμο και με μάγκωσε πάλι η μαρμάγκα.
    Νικοκύρη, ξεμαρμάγκωνε.

  433. Γιάννης Ιατρού said

    433: Τώρα τελευταία το κατάστημα κλείνει νωρίς 😂. Θα σας ειδοποιήσουμε😋

  434. Μαρία said

    430
    Έκανε το ντεμπούτο του σαν Qq, όπερ μεθερμηνευόμενον δίκωλος, πριν απο δέκα χρόνια.
    Αλλά πολύ γρήγορα … https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/07/plebimerang/#comment-87337 🙂

  435. sarant said

    433-434 Aκριβως κι έτσι το 435 έμεινε όλη νύχτα στο Μεταγωγών!

  436. τα μυαλά said

    431 Μιλώ για εποχές που δεν υπήρχαν οι σημερινές ευκολίες. Ούτε συγκοινωνίες, ούτε τηλέφωνο, και ο ταχυδρόμος μόνο μια φορά την βδομάδα. Άφηνες τα παιδιά στη μάνα σου και μόνο ο θεός ήξερε αν τα ξαναδείς. Πολύ δύσκολα το χωρά ο νους σου, πόσο απάνθρωπες ήταν οι συνθήκες τότε και πόσο ανάλγητος έπρεπε να ήσουν τότε ή πόσο πέτρα έπρεπε να κάνεις την καρδία σου για να επιβιώσεις σε αυτό περιβάλλον και υπό αυτές της συνθήκες. Ενώ σήμερα, όλοι έχουμε τα σμαρτφόουν σε σύνδεση ονλαινε να μιλάς όσο θέλεις.

  437. τα μυαλά said

    Giατί απέκτησα αυτή την κακοκαλή συνήθεια να αλλάζω το όνομα μου. Κάποτε έγραφα πιο συχνά και πιο ωραία αλλά ο αδμιν μου τα έκοβε τα σχόλια.
    (Είναι φορές που πιάνω το εαυτό μου να με θαυμάζω πόσο ωραία έγραφα και να μη πιστεύω ότι ήμουν εγώ αυτός.) Μετά από μέρες όμως κάποιοι άλλοι έγραφαν και χρησιμοποιούσαν ακριβώς το ίδιο λεξιλόγιο με μένα. Άτομα άγνωστα τελείως. Λέτε να ζήλεψαν την ευγλωττία μου, το αμφιβάλω. Είτε ήταν ο Ν.Σ. αυτοπροσώπως με άλλο χρηστόνυμο και αντέγραφε το σχόλιο με μικρές παραλλαγές να χαθούν τα ίχνη, ή με κουτσομπολεύατε πίσω από την πλάτη μου και προσπαθήσατε να με μιμηθείτε και να μου αρπάξετε την δόξα.

  438. Ή μας έπιασε σφίξη και χεστήκαμε.

  439. τα μυαλά said

    438 Τότε έμαθα και ότι δεν πρέπει ποτέ να κάνεις διάλογο με σάιμπερπέρσονες. Είναι όλοι τους πληρωμένοι και πάντα ανειλικρινείς. Συνιστώ να το έχετε αυτό πάντα υπόψιν σας.

  440. τα μυαλά said

    440 ζω ένα δράμα, τραύματα και θρύψαλα παντού 😀 😀

Σχολιάστε