Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μανώλης Γλέζος (1922-2020)

Posted by sarant στο 31 Μαρτίου, 2020


Χτες το απόγευμα πολλοί Έλληνες βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν, όχι επειδή τους κάλεσε κάποιος επώνυμος αλλά ύστερα από αυθόρμητο κάλεσμα από τα κοινωνικά μέσα, και οχι για να δηλώσουν τις ευχαριστίες τους ή τη συμπαράστασή τους σε όσους δίνουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά για να τιμήσουν έναν μεγάλο Έλληνα, έναν ακατάβλητο αγωνιστή της Αριστεράς και της πατρίδας, τον Μανώλη Γλέζο, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών χτες το πρωί.

Ήταν αυτός ο αποχαιρετισμός μια αυθόρμητη αντίδραση απέναντι στην τεράστια αδικία της αμείλικτης συγκυρίας -διότι η πανδημία στέρησε από δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν με τη φυσική τους παρουσία τον ήρωα, σε μια πάνδημη κηδεία -όπως ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα γινόταν αν το θλιβερότατο γεγονός του θανάτου του Μανώλη Γλέζου δεν είχε συμβεί μέσα σε καθεστώς απαγόρευσης συναθροίσεων.

Η ζωή, ως βιολογικός χρόνος, στάθηκε γενναιόδωρη με τον Μανώλη Γλέζο -να λογαριάσουμε όμως πως από τα σχεδόν 98 χρόνια της ύπαρξής του τα 16 τα πέρασε φυλακισμένος (11 χρόνια και 5 μήνες) ή εξόριστος (τεσσεράμισι χρόνια).

Kι αν η εμβληματική πράξη για την οποία και τα μικρά παιδιά ξέρουν τον Μανώλη Γλέζο ήρθε πολύ νωρίς στη ζωή του, όταν στα 19 του χρόνια μαζί με τον φίλο του Λάκη Σάντα κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, ο Γλέζος δεν έπαψε ως το τέλος να αγωνίζεται και να προσφέρει στην υπόθεση της απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Αλλά τα βιογραφικά του στοιχεία θα τα ξέρετε ήδη ή θα τα έχετε διαβάσει σε κάποιο από τα τόσα αφιερώματα που δικαίως κατέκλυσαν τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μόλις μαθεύτηκε το θλιβερότατο μαντάτο του θανάτου του, οπότε δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω εδώ. Σας παραπέμπω στην καλή νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στην Αυγή.

Πάντως, το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας ήταν μια αντιστασιακή πράξη που δίκαια πήρε διεθνείς διαστάσεις και χάρισε στον Γλέζο και στον Λάκη Σάντα το αιώνιο φωτοστέφανο του ήρωα. Χάρη σε αυτή την παράτολμη ενέργεια, ο Γλέζος έγινε παγκόσμια γνωστός σαν αντιστασιακός -ο ντε Γκολ τον χαρακτήρισε «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» και όταν το μεταπελευθερωτικό ελληνικό κράτος φιλοδώρησε τον Μανώλη Γλέζο με δυο καταδίκες σε θάνατο ξεσηκώθηκε παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης, που ματαίωσε την εκτέλεσή του.

Εξίσου ορμητικό ήταν το κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης προς τον Γλέζο όταν καταδικάστηκε το 1959 (ναι, επί «εθνάρχη» Καραμανλή!) για κατασκοπεία. Τότε κυκλοφόρησε και το σοβιετικό γραμματόσημο που βλέπετε, στο οποίο ζητείται «Λευτεριά στον ήρωα του ελληνικού λαού Μανώλη Γλέζο».

Και ακριβώς γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια που ο Γλέζος επανέκαμψε στην ενεργό πολιτική στην εθνική σκηνή, διότι από το 1987 και μετά είχε παραιτηθεί απο το βουλευτικό αξίωμα και είχε επιχειρήσει ένα πείραμα τοπικής αυτοδιοίκησης στ’Απεράθου, τα τελευταία λοιπόν χρόνια, απο το 2012 που ήταν βουλευτής Επικρατείας και μετά ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οι ακροδεξιοί επιχείρησαν να αποδομήσουν το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας είτε με φανερούς παραλογισμούς (όπως ότι δεν συνέβη ποτέ διότι τη νύχτα γινόταν υποστολή της σημαίας, ενώ υπάρχουν δεκάδες κείμενα εφημερίδων της εποχής που μνημονεύουν το γεγονός) είτε επισημαινοντας «αθώα» δευτερεύουσες ανακολουθίες στις διηγήσεις των δυο πρωταγωνιστών, χωρίς να σκέφτονται, οι αφελείς, ότι αυτές οι δευτερεύουσες αποκλίσεις αποδεικνύουν την ειλικρίνεια των αφηγήσεων -ενώ, αν είχαν κατασκευάσει την όλη αφήγηση θα είχαν επεξεργαστεί ένα στέρεο αφήγημα που δεν θα άφηνε κενά.

Αλλά αυτά θα τα διαβάσετε κι αλλού. Εγώ θα σας αφηγηθώ στη συνέχεια μια μικρή ιστορία για τον Μανώλη Γλέζο, που δεν θα την διαβάσετε αλλού. Συνηθίζεται, όταν κάποιος μεγάλος πεθαίνει, οι μικροί να θυμούνται προσωπικές εμπειρίες από τον εκλιπόντα, συναντήσεις που ίσως είχαν μαζί του. Κάτι τέτοιο θα κάνω κι εγώ και θα σας αφηγηθώ πώς καλέσαμε τον Μανώλη Γλέζο στο Λουξεμβούργο το 2014.

Θυμίζω ότι ο Γλέζος στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 είχε εκλεγεί πρώτος ευρωβουλευτής -από όλα τα κόμματα- με κάπου 440.000 σταυρούς. Είχε πει ότι θα έμενε στο Ευρωκοινοβούλιο έναν χρόνο μόνο, όσο για να θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Επειδή λόγω της μεγάλης ηλικίας του δεν μπορούσε να ταξιδέψει αεροπορικώς, οι μετακινησεις του γίνονταν με ΙΧ και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούσε να πηγαινοέρχεται Αθήνα-Βρυξέλλες-Στρασβούργο όπως οι άλλοι ευρωβουλευτές. Έτσι, έμενε στις Βρυξέλλες και πήγαινε για τις συνόδους στο Στρασβούργο.

Tον Νοέμβριο του 2014, λοιπόν, η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λουξεμβούργο είχε την πολύ καλή ιδέα να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Γλέζου στα μέρη μας και να τον καλέσει για μια πολιτική ομιλία στο Λουξεμβούργο. Δέχτηκε αμέσως την πρόσκληση, που ορίστηκε να γίνει Πέμπτη βράδυ, καθώς θα επέστρεφαν από το Στρασβούργο προς Βρυξέλλες μετά τη λήξη της συνόδου.

Κι άλλες φορές είχαν έρθει στο Λουξεμβούργο Έλληνες πολιτικοί, αλλά τούτη η εκδήλωση πήρε διεθνείς διαστάσεις, εξαιτίας του διαμετρήματος και της διεθνούς δημοτικότητας του Γλέζου. Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ιδιαίτερα πολυμελής, αλλά δεν χρειάστηκε να κάνουμε πολλά για να διαφημίσουμε την εκδήλωση -είπαμε, το όνομα του Γλέζου ήταν μαγνήτης. Εγώ ανέλαβα να τον πάρω από το ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει, στο κέντρο της πόλης, και να τον μεταφέρω στον χώρο της εκδήλωσης, τρία χιλιόμετρα πιο πέρα.

Μια-δυο μέρες πριν τη μέρα της εκδήλωσης, ενώ συνεννοούμασταν με τον βοηθό του Γλέζου, τον Άλκη Αντωνιάδη, για τις πρακτικές λεπτομέρειες, ο Άλκης μου λέει ότι δεν θα έρθουν κατευθείαν αλλά θα κάνουν «μια μικρή παράκαμψη» για να περάσουν από ένα μουσείο πετρωμάτων που υπάρχει σε μια γαλλική κωμόπολη. Όταν όμως είδα στον χάρτη πού βρισκόταν αυτή η κωμόπολη χλόμιασα, διότι ήταν η Sainte-Marie-aux-Mines, αρκετά πιο νότια, κάτω κι από το Κολμάρ. Η παράκαμψη πρόσθετε σχεδόν μιάμιση ώρα στη διάρκεια της διαδρομής (και κάπου 80 χιλιόμετρα παραπάνω).

– Δεν το αναβάλλετε για άλλη φορά; του είπα. Πότε θα ξεκουραστεί ο Μανώλης;
– Είναι ανένδοτος, μου είπε ο Άλκης, έχει πάθος με τα πετρώματα.

Κι έτσι, ήρθαν με το μικρό ΙΧ του Άλκη φορτωμένο, ο Γλέζος και η Τζώρτζια η γυναίκα του, ίσα που φρεσκαρίστηκαν λίγο και αμέσως ξεκινήσαμε για το χώρο της εκδήλωσης. Στο δρόμο, περάσαμε από ένα σημείο όπου φαίνονταν πολύ καλά οι χαρακτηριστικοί βράχοι του Λουξεμβούργου, αυτό που οι Γάλλοι το λένε grès. Τι πέτρωμα είναι αυτό; με ρώτησε. Ψαμμίτης, του λέω. Είδες που σου το έλεγα; λέει στον Άλκη.

Στην εκδήλωση ήταν φυσικά χειμαρρώδης. Είχε προσφερθεί ένας επαγγελματίας διερμηνέας, φίλος, να μας κάνει ταυτόχρονη διερμηνεία προς τα γαλλικά γιατί στο κοινό υπήρχαν πολλοί ξένοι, και μόλις τον προλάβαινε. Με τις πολλές ερωτήσεις που έγιναν, ξεπεράσαμε τις τρεις ώρες. Kαι, όπως βλέπετε, ο Γλέζος ήταν συνεχώς όρθιος και χειρονομούσε συχνά, ενώ γελάσαμε πολύ με κάποιες ιστορίες από την Απείραθο, σχετικά με το αμεσοδημοκρατικό πείραμα που είχε κάνει όταν ήταν κοινοτάρχης του χωριού, που τις αφηγηθηκε με την τραγουδιστή προφορά τους.

Και βέβαια μετά την εκδήλωση πήγαμε σε εστιατόριο, κάποιοι λίγοι από εμάς μαζί με τους Λουξεμβούργιους συντρόφους, όπου και πάλι ο Γλέζος μιλούσε συνεχώς και ήταν το κέντρο της προσοχής -θυμίζω πως ήμασταν λίγο πριν από τις εκλογές (που δεν είχαν ακόμα καθοριστεί, αλλά θα γίνονταν σίγουρα στους επόμενους μήνες), τότε που όλες οι ελπίδες επιτρέπονταν. Κάθισε ως το τέλος, συμπληρώνοντας έναν μαραθώνιο δέκα ωρών, που θα εξουθενωνε πολλούς πολύ νεότερους.

Την άλλη μέρα το μεσημέρι τον πήρα από το ξενοδοχείο και πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου, όπου τον είχαν προσκαλέσει οι Έλληνες καθηγητές να δώσει ομιλία στα παιδιά των ελληνικών τάξεων -και βεβαια δεν τους αρνήθηκε τη χάρη. Ύστερα έφυγαν για τις Βρυξέλλες.

Όπως φάνηκε από την ιστορία με το μουσείο πετρωμάτων, ο Γλέζος είχε πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα πέρα από την πολιτική. Έχει γράψει βιβλίο για το νερό, ας πούμε, ενώ -μια και είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο- στη δεκαετία του 1970 είχε γράψει και βιβλίο για τη γλώσσα.

Άλλωστε, η πρώτη φορά που τον είχα συναντήσει είχε αφορμή το ενδιαφέρον του για τη γλώσσα. Ήταν θυμάμαι περί το 2008, πάντως πριν ανοίξω το ιστολόγιο, και η κίνηση Ενεργοί Πολίτες είχε διοργανώσει μια ομιλία του Γλέζου στη Βούλα με θέμα τη γλώσσα, δεν θυμάμαι τον ακριβή τίτλο. Είχα πάει και πραγματικά τον χάρηκα διότι με πολύ απλό τρόπο εκλαΐκευσε στο κοινό τις βασικές αρχές της γλωσσολογίας, αποφεύγοντας τους δύσκολους όρους: για παράδειγμα, εξήγησε καθαρά την αρχή της αυθαιρεσίας του γλωσσικού σημείου του Σοσίρ, χωρίς να αναφέρει καμιά από τις λέξεις αυτές.

Και όταν μετά το τελος της ομιλίας του, στις ερωτήσεις, πήρε τον λόγο ο αναπόφευκτος ελληνοβαρεμένος και άρχισε να αναπτύσσει τις λερναίες αποψεις για την ελληνική γλώσσα που είναι νοηματική και όχι συμβατική όπως όλες οι άλλες, γι’ αυτό και οι προηγμένοι υπολογιστές δέχονται μόνο τα ελληνικά, ο Γλέζος τον διέκοψε αμέσως, λέγοντας ότι αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τη γλωσσολογία.

Μετά το καλοκαίρι του 2015 ο Γλέζος διαφώνησε σφοδρά με τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έκρυψε. Ωστόσο, και τότε η αντιπαράθεση γινόταν με τον πρεπούμενο σεβασμό -και δεν σταμάτησαν οι προσωπικές καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μείνουν επίσης αξέχαστες δυο από τις τελευταίες δημόσιες πολιτικές πράξεις του, το 2017 όταν έδωσε το στεφάνι στον Γερμανό πρεσβευτή στο Δίστομο και το 2018 όταν, ήδη καταβεβλημένος, πήγε και συμπαραστάθηκε στη Μάγδα Φύσσα στη δικη της Χρυσής Αυγής.

Ο Γλέζος είχε πολύ δυνατή την αίσθηση του χρέους προς τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν. Ο μικρότερος αδελφός του Νίκος Γλέζος εκτελέστηκε στην Καισαριανη τον Μάιο του 1944 (όχι με τους 200) και ο Μανώλης ποτέ δεν σταμάτησε να αναφέρεται στον αδελφό του -είχε ιδρύσει και μια «Βιβλιοθήκη Νίκου Γλέζου» στην Απείρανθο και διαρκώς φρόντιζε για τον εμπλουτισμό της με νέα βιβλία -το είπε και στο Λουξεμβούργο, όταν ήρθε.

Και σε μια παρουσίαση βιβλίου του, το 2017, είχε πει:

Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσύ δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν;

Και είχε τελειώσει λέγοντας: Θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ.

Έτσι είναι, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ!

 

 

192 Σχόλια προς “Μανώλης Γλέζος (1922-2020)”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Αυτό, για το καλό ταξίδι…

 2. Aghapi D said

  Στη γειτονιά μου στο μπαλκόνι κανείς
  Όχι ότι συμφωνώ και πολύ με τέτοιες παρουσίες και εκδηλώσεις, δέν μού φαίνονται να έχουν και πάρα πολύ νόημα
  Μάλλον εξαγοράζουμε τις τύψεις μας για τις χιλιάδες μας απουσίες.
  Μπορεί και να είμαι άδικη βέβαια Ιδίως τώρα που ο Γλέζος για μας σημαίνει τόσα
  Και με συλλαμβάνω να σκέφτομαι την αέναη δράση κάθε λίγο αναστενάζοντας Βρίσκεται συνεχώς στο πίσω μέρος τής κάθε σκέψης

 3. nikiplos said

  Αντικειμενικά, μεγάλη προσωπικότητα. Και γερό κόκκαλο. Και πολύ διδακτικός με την πράξη του στο Δίστομο…

 4. Γς said

  «Ο Γλέζος είναι ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης»
  Στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ

 5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα. Η φρουρά αποπάτων να είναι σε ετοιμότητα, στοίχημα πως κάποιο ζωντανό θα έρθει ν’ αφήσει την κουράδα του.

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.imerodromos.gr/manolis-glezos-kai-apostolos-santas-mazi-stin-ert-miloyn-gia-to-katevasma-tis-nazistikis-simaias-vinteo/

 7. Παναγιώτης K. said

  Να στοχαστούμε στην όλη πορεία του την οποία να αντιμετωπίσουμε με ευρύτητα πνεύματος κόντρα σε μια ενδεχόμενη στενοκαρδία…

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Σήμερα το άρθρο ανέβηκε με καθυστέρηση, επειδή έμπλεξα τη θερινή και τη χειμερινή ώρα.

 9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κάπου σην δεκαετία του ’80 τον νοσήλεψε ο Σπύρου στο Παπανικολάου. Οι νεότεροι (τότε) γιατροί τον περικυκλώναμε σε κάθε ευκαιρία, συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει κανείς πολλές ευκαιρίες στην ζωή του να αγγίξει και να ακούσει τις ιστορίες ενός Μύθου. Στην περίπτωσή του ισχύει απόλυτα η ευχή που συχνά την ξοδεύουμε άσκοπα με πολλούς άλλους συγκυριακά φημισμένους: Αιωνία του η Μνήμη! (Γι αυτόν, σίγουρα θα είναι αιώνια..)

 10. Πρέπει να είχε γερές γνώσεις γεωλογίας ο Γλέζος, γιαυτό και το ενδιαφέρον για τα ορυκτά. Το έγραψα και χτες ότι ως κοινοτάρχης Απεράθου είχε φτιάξει ένα σύστημα μικροφραγμάτων στα ρέματα του βουνού για να μαζεύεται το νερό.

 11. 10
  https://www.naxospress.gr/arthro/perivallon/kanto-opos-o-manolis-glezos-ta-fragmata-st-aperathoy
  https://orinosaxotis.blogspot.com/2016/11/blog-post_10.html

 12. Καλημέρα

  Πολύ καλό το άρθρο για τον αγωνιστή. αντέγραψα κάποια μέρη του

 13. Λευκιππος said

  Καλό του ταξίδι.

 14. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μανώλης Γλέζος, ο πρώτος αντιστασιακός της Ευρώπης…, έδωσε τον αγώνα του για το καλό της κοινωνίας μέσα από τη δική του σκοπιά ανιδιοτελώς και ανυστερόβουλα. Γενναιόψυχος, γενναιόδωρος και συμφιλιωτικός προς φίλους και «εχθρούς».

  … Εδωσε στον συγκινημένο Κυριάκο Μητσοτάκη ένα γράμμα, που εκκινούσε με ένα απόσπασμα από την Ιλιάδα του Ομήρου. «Αφρήτωρ, αθέμιστος, ανέστιος έστιν εκείνος, ος πολέμου έραται επιδημίου οκρυόεντος» (ακοινώνητος, άγριος και άπατρις είναι αυτός που τον εμφύλιο πόλεμο αγαπά). Εγραφε στη συνέχεια στο γράμμα ο σπουδαίος Μανώλης Γλέζος «Πιστός στο αξίωμα αυτό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξεν ο πρωτουργός να αποφευχθεί και να μην υπάρξει εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη, στη διάρκεια της κατοχής. Oποια αντίθεση και αν έχεις μαζί του, οφείλεις να του το αναγνωρίσεις. Γνωρίστηκα μαζί του το 1953 και υπήρξαν διαφορετικές οι απόψεις μας για το πολιτικό γίγνεσθαι. Η διαφορά, όμως, αυτή δεν υπήρξε να γίνουμε οχτροί. Η χούντα στις 21 Απριλίου 1967 μας ξαναντάμωσε στον ίδιο θάλαμο στο Γουδή και μετά στο Πικέρμι. Γνωστή η ιστορία που έχουμε από κοινού δημοσιοποιήσει». …

  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/manolis-glezos-kamy-fintel-kastro-mitsotakis

  Τιμάμε τη μνήμη του μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας όλοι μας. Αιωνία του η μνήμη.

 15. Σωτήρς said

  11 Ωραία αυτά δεν τα ήξερα. Είχα την εντύπωση πως ήταν απόφοιτος του Γεωλογικού αλλά τελικά είχε γνήσιο ενδιαφέρον και διάβασε μόνος του. Παιδί της Απεράθου, παιδί του σμιριγλιού.

  Μέχρι τα 96 έβγαινε με το καρότσι φορτωμένο βιβλία του και πήγαινε ο ίδιος και τα πωλούσε. Αν το πείσμα ήταν άνθρωπος τότε ήταν ο Γλέζος.

 16. atheofobos said

  Πριν 13 χρόνια είχα γράψει το ποστ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΕΣΕ ΠΟΤΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ http://atheofobos2.blogspot.com/2007/10/blog-post_24.html
  Σε αυτό αναφερόμουνα στην μεγάλη του ενασχόληση με την γλωσσολογία, για την οποία 4 Ελληνικά Πανεπιστήμια τον αναγόρευσαν επίτιμο διδάκτορα, αλλά και στην εξ ίσου μεγάλη του ενασχόληση με την γεωλογία και το ενδιαφέρον του για την προέλευση των πετρωμάτων και για τους τρόπους αντιμετώπισης της λειψυδρίας που αποτελεί μόνιμο πρόβλημα στις Κυκλάδες. Τις απόψεις του τις εφάρμοσε ως κοινοτάρχης Απεράνθου με αποτέλεσμα σε τρία χρόνια, οι πηγές του χωριού του να αναβλύζουν και πάλι άφθονο νερό.
  Για όλη αυτή την δραστηριότητα το 1996 αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών και στην συνέχεια την ίδια τιμή του κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που τον καλεί ,όπως μας έλεγε και για μια σειρά μαθημάτων κάθε χρόνο.
  Το 1986 η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, τον τιμά ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Μέλος της για τη συμβολή του στη διάδοση των γεωεπιστημών, την προσφορά του στις γεωεπιστήμες και το περιβάλλον και την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των γεωεπιστημόνων.
  Το 1995 ανακηρύσσεται Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης.
  Τέλος γράφοντας – όταν έδωσε το στεφάνι στον Γερμανό πρεσβευτή στο Δίστομο- αποσιωπάς ότι αυτό έγινε παρακάμπτοντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου που τον εμπόδιζε να το καταθέσει και η οποία για την πράξη του αυτή έγραψε: χωρίς να ντρέπεται: Ο Μανώλης Γλέζος προτίμησε να βάλει ο ίδιος με τα χέρια του τη σημαία του κατακτητή πάνω στο μνημείο των θυμάτων. Ο Γλέζος είναι ο ήρωας που πριν 76 χρόνια κατέβασε τη σημαία από την ακρόπολη. Ο Γλέζος είναι αυτός που χτες την έβαλε πίσω.https://www.efsyn.gr/politiki/113437_o-glezos-i-zoi-kai-o-germanos-presbis

 17. Ευάγγελος said

  Καλημέρα
  Το πάθος του Μανώλη Γλέζου για την γεωλογία και τα πετρώματα φαίνεται στο βιβλίο του
  Ενας ύμνος στα μικρονήσια των Κυκλάδων και στους ανθρώπους τους , όπου εκτός του λαογραφικού θησαυρού , βρίσκει κανείς και πάμπολλες πληροφορίες γεωλογικού ενδιαφέροντος.

 18. Ευάγγελος said

  Στο βιβλίο του..η συνείδηση της πετραίας γης..

 19. spiral architect 🇰🇵 said

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Εκεί, στο 2015 ως βουλευτής είχε την άποψη για πλαφόν στους μισθούς γενικώς και αν θυμάμαι καλά το όριο που πρότεινε ήταν 2400 €. Μέτρο καθαρά σοσιαλιστικό που δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει όποιος θεωρεί τον εαυτό του σοσιαλιστή.
  Όμως τίθεται το ερώτημα: Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία μπορεί να εφαρμοστεί σοσιαλισμός σε μια χώρα;
  Το ζήτημα ωστόσο της άμβλυνσης των διαφορών πάντοτε είναι επίκαιρο και κεντρικό στοιχείο των διαφόρων κοινωνικών αγώνων.

 21. spyridos said

  Ήταν ένας άνθρωπος που φώτιζε με την παρουσία τους πάντες γύρω του.
  Δεν θα ξεχάσω τη λάμψη στο πρόσωπο των Γερμανών της επιτροπής για το Δίστομο σε μια συνάντησή τους.
  Αυτή τη λάμψη δεν θα τη σβήσει κανείς και τον αγώνα του τον συνεχίζουν πολλοί.

  Μεγάλη ντροπή για το ΚΚΕ η σημερινή ανακοίνωση, με εντυπωσιάζει επίσης που ο Ριζοσπάστης βρήκε μια γωνίτσα να το αναφέρει.

  και κάτι άλλλο, κανείς δεν είχε ή έχει το αλάθητο. Ο Γλέζος ήταν λάθος πληροφορημένος για την Κρήτη
  και εμφύλιος έγινε
  και ο Εφιάλτης με τα τσιράκια του πρωτοστάτησε σε αυτόν.

 22. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τί νὰ γράψω γιὰ τὸ Γλέζο!

  Δυὸ πράγματα μόνο.

  Τὴ μοναδικὴ φορὰ ποὺ μιλήσαμε, συνταξιδιῶτες στὸ καράβι τῆς γραμμῆς τῶν Δυτικῶν Κυκλάδων, εἶχα τὴν εὐκαιρία νὰ διαπιστώσω πόσα ἤξερε γιὰ τὰ Θερμιά. Πιστεύω πὼς ἀνάλογες θὰ ἦταν οἱ γνώσεις του καὶ γιὰ τὰ ὑπόλοιπα Κυκλαδονήσια.

  Τὸ δεύτερο οἱ ἐντυπώσεις μου ἀπὸ τὸ Γεωλογικὸ Μουσεῖο στ᾿ Ἀπεράθου, μὲ πετρώματα ποὺ μάζεψε ὁ ἴδιος. Γιὰ τὰ φράγματα, ποὺ ἀναφέρει καὶ ὁ Δύτης (#10,11), ἔχω γράψει κατ᾿ ἐπανάληψη στὰ Θερμιώτικα Νέα, τὴν ἐφημερίδα τοῦ Συνδέσμου Δρυοπιδέων. Μάταια, ὅμως. Κανένας δήμαρχος τοῦ νησιοῦ δὲν ἔδειξε ἐνδιαφέρον.

  Δὲν εἶναι ἔργα «φανταχτερά», ἀπ᾿ αὐτὰ ποὺ φέρνουν ψήφους.

  Εἶναι ἔργα οὐσίας, ἄκρως οἰκολογικά, ἐπειδὴ ἐμπλουτίζουν τοὺς ὑπόγειους ταμιευτῆρες, ποὺ ἀπειλοῦνται ἀπὸ τὴν ὑπεράντληση. Στὰ νησιά, μὲ τὴν ἄμεση γειτνίαση τῆς θάλασσας, ὁ κίνδυνος εἰσβολῆς τῆς θάλασσας στὸν ὑδροφόρο ὁρίζοντα εἶναι ἄμεσος.

  Αἰωνία ἡ μνήμη του.

 23. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε, το έγραψα και χθες, το μεγάλο δίτομο έργο του για την Εθνική Αντίσταση.
  Κρατάω στη σκέψη μου ως ερμηνευτικό εργαλείο για τη σκληρή δεκαετία του΄40 με την Κατοχή και τον Εμφύλιο, ότι μεγάλοι υπαίτιοι για τον Εμφύλιο είναι οι Γερμανοί. Η πραγματικότητα αυτή υποβαθμίστηκε και όλο το ανάθεμα έπεσε στους Βρετανούς.
  Όλοι αυτοί βεβαίως ευθύνονται αλλά, όπως πάντα, οι περισσότερες ευθύνες βαραίνουν τους εγχώριους ώμους.

 24. Eli Ven said

  Τιμή μόνο, στο παλικάρι και στον άνθρωπο.

 25. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  21

  https://www.efsyn.gr/efkriti/politiki/106414_otan-o-kyriakos-exafanise-ton-emfylio-stin-kriti

 26. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, τις πολύ σημαντικές ψηφίδες που προσθέτουν πολλά από τα σχόλιά σας.

  16 Ωραίο αυτό με τις παντούφλες.

  21 Μικρόψυχο το μονόστηλο

  10-22 Μπράβο, αθόρυβες οικολογικές λύσεις.

  Όσοι τον γνώρισαν, ας καταθέσουν μαρτυρίες.

 27. Costas X said

  Στη μνήμη του…

  «Η πιο έντονη ανάμνηση της ζωής μου, είναι η μάνα μου.
  Με ρωτάνε διαρκώς για τη σημαία. Εγώ όμως, ακόμα κι από την ιστορία της σημαίας, θυμάμαι τη μάνα μου.
  Όταν γυρίζαμε εκείνη την ημέρα στα σπίτια μας, η ώρα ήταν περασμένη, μετά τα μεσάνυχτα.
  Πάω στο σπίτι και βλέπω τη μάνα μου ένα κουβάρι στα σκαλοπάτια απ’ έξω.

  Με περίμενε. Την πλησιάζω και της λέω, «Μάνα!»

  Σηκώνεται απότομα, με πιάνει από τον λαιμό, με πάει στην κουζίνα,
  για να μην ακούσουν οι άλλοι και ξυπνήσουν και μου λέει, «Πού ήσουν;»

  Τότε εγώ ανοίγω το σακάκι και της δείχνω το κομμάτι της σβάστικας που είχαμε κόψει.
  Με αγκαλιάζει, με φιλάει και μου λέει, «Πήγαινε κοιμήσου».

  Την άλλη μέρα το πρωί, ακούω τον εξής διάλογο: Ο πατριός μου τη ρωτάει,
  «Πού ήταν χθες το βράδυ ο μεγάλος σου γιος;».

  Του απαντάει,
  «Ανέβα στην ταράτσα και κοίταξε στην Ακρόπολη».

  Ποτέ μου δεν τη ρώτησα πώς το κατάλαβε. Θα το θεωρούσα προσβολή στη νοημοσύνη της.

  Αλλά για μένα αυτό ήταν το πιο συγκινητικό συμβάν στην ιστορία μου. Η μάνα μου.»

  ~ Μανώλης Γλέζος ~

 28. Παναγιώτης K. said

  Το λινκ στο #11 με συνέντευξη του Μανώλη, είναι μέρος αυτού που θα κάνουμε σήμερα ως συλλογική δράση.
  Προσωπικώς, την εμπειρία του έχω υπόψη και ανησυχώ λιγότερο για το φαινόμενο της λειψυδρίας που κατά καιρούς έρχεται στην επικαιρότητα.

  Αναφέρει σε ένα σημείο: Ο Γκράμσι είχε πει ότι οι ορεινοί πληθυσμοί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται υποχρεώνονται να βρουν τρόπους αντιμετώπισής τους.
  Εγώ, γεννημένος σε υψόμετρο 930, λέω ότι είναι έτσι!

 29. # 23

  αν ψάξεις που βρήκανε τα όπλα οι ομάδες αντίστασης θα βρεις και τους υπαίτιους του εμφύλιου.

 30. ΓΤ said

  #2 Στη γειτονιά μου, στο μπαλκόνι, μόνο ένας 😦

 31. ΓΤ said

  (Πλησιάζουμε σε σκλήρυνση μέτρων αναφορικά με την κυκλοφορία πολιτών, η οποία θα είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας. Στέλνοντας το sms, μετράει ο χρόνος αντίστροφα για ό,τι δουλειές έχεις. Οπότε έρχεται η κατάργηση της έγχαρτης μορφής, και το συνακόλουθο μάντρωμα της τρίτης ηλικίας, η οποία, παρεμπιπτόντως, συνωστιζόταν, εκουσίως, ουχί ρεπουσείως, χτες στα ΑΤΜ («να πάρου τα λιφτά μου», να πέφτει η κάρτα από το χέρι, να την πιάνει από κάτω «μεθαύριο», να αγριοκοιτάζουν την τρανς της γειτονιάς, έναν εξαιρετικό άνθρωπο, την Αντριάνα, η άλλη ζεβζέκω να προσπαθεί να ακουμπήσει στο ATM τυρόπιτα… κ.λπ. θλιβερά))
  https://www.kathimerini.gr/1071501/article/epikairothta/politikh/e3odos-me-xroniko-periorismo

 32. leonicos said

  Νοικοκύρη

  για άλλη μια φορά είσαι άφταστος

  Μπορει να σε ξεπεράσουν όμως οι σχολιαστές σου (δεν εννοώ εμένα)

  ΚΚΕ και ριζοσπάστης, σκέτη θλίψη.

 33. Παναγιώτης Κ. said

  @29.Εξήγησε τι ακριβώς εννοείς; Θέλεις να πεις ότι ο…πιο έξυπνος λαός του κόσμου έπεσε στην παγίδα που του έστησαν;
  Μα ο εκάστοτε ισχυρός καθοδηγούμενος από την αρχή του διαίρει και βασίλευε στήνει παγίδες. Ο αδύναμος γιατί πέφτει σε αυτές.
  Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο ούτε τρεις οι εμφύλιοι. Είναι τέσσερις στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.
  (Δες Γ.Β.Δερτιλή: Επτά πόλεμοι,τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2016)

 34. kpitsonis said

  Η απορία μου είναι πώς ένας αγνός αγωνιστής και οξυδερκής ερευνητής εξαπατήθηκε από τα ασύστολα ψέματα των συριζαίων !

 35. Νέο Kid said

  Click to access Omil_Glezou_Mikr_Fragmata.pdf

  Δεν είχα ιδέα μέχρι σήμερα για την πρωτοβουλία ,τις παρεμβασεις με σύνεση και οικολογική υπευθυνότητα , το υδρολογιγώς εκπληκτικά αποδοτικό αποτέλεσμα ,και τις τεχνικες γνωσεις του Γλέζου!
  Αξίζει να διαβαστεί το κειμενό του!

 36. Νέο Kid said

  Click to access Omil_Glezou_Mikr_Fragmata.pdf

 37. Pedis said

  Όμορφο το αποχαιρετιστήριο στον Γλέζο σημείωμά σου, Νικοκύρη.

  1. El Pais – Manolis Glezos, héroe de la resistencia griega

  2. Repubblica – Grecia: addio a Manolis Glézos, strappò via la bandiera nazista dall’Acropoli

  3. Il Manifesto – Addio al ribelle Manolis Glezos, primo partigiano d’Europa

  4. Guardian – Former anti-Nazi Greek resistance fighter and MEP Manolis Glezos dies aged 97

  5. La Vanguardia – Manolis Glezos, héroe de la resistencia griega y primer partisano europeo

  6. NYT – Greek WWII Resistance Hero Manolis Glezos Dies at 97

  7. Liberation – Mort de Manolis Glézos, statue grecque de la Résistance

  8. China.Org.cn – Greece bids farewell to WWII resistance icon Manolis Glezos

  To 1. από την El Pais πιο εκτεταμένο ακόμη κι από το 3. του Il Manifesto του Δεληολάνη.

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αιώνια τιμή και δόξα
  >>όταν καταδικάστηκε το 1959 (ναι, επί «εθνάρχη» Καραμανλή!) για κατασκοπεία.
  «…η πιο μεγάλη παραβίαση ήταν όταν εκτέλεσαν το Μπελογιάννη»

 39. ΓΤ said

  (Κλειστό το Σύνταγμα. Η ΕΥΔΑΠ βρήκε, Νίκης και Ερμού, οβίδα του Β’ ΠΠ!)

 40. sarant said

  32 Νάσαι καλά!

  35 Μπράβο!

  36 Ωραία λινκ!

  31 Ο χρονικός περιορισμός δεν σημαίνει κατάργηση του χαρτιού -αφού και το χαρτί χρονοσημαίνεται.

 41. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 42. ΓΤ said

  40@
  Καταργείται η έγχαρτη μορφή, θα κυκλοφορείς μόνο με sms.

 43. ΓΤ said

  40δ@
  Συν το άνω όριο στο πλήθος των μετακινήσεων που έρχεται (πληθάριθμος sms)

 44. Αιμ said

  Ο προτελευταίος των Μεγάλων και ο πιο συνεπής

  Αιώνια τιμή του πρέπει

 45. Triant said

  34: Η περίπτωση να κάνεις εσύ λάθος δεν παίζει, έ;

 46. Alexis said

  Εξαιρετικό το άρθρο-αφιέρωμα Νίκο, είσαι τυχερός συν τοις άλλοις που τον γνώρισες από κοντά!

  Μεγάλη προσωπικότητα, μεγάλος αγωνιστής, μεγάλος Έλληνας!

  Αυτό για το καλό κατευόδιο:

 47. ΓΤ said

  Όταν Πικάσο σκίτσαρε Γλέζο https://newpost.gr/ellada/5e82f2be6ac8a89b34e696d2/to-skitso-toy-pikaso-gia-ton-glezo-fotografia
  Γλέζος για Πικάσο στον Μαγκλίνη https://www.kathimerini.gr/297424/article/politismos/arxeio-politismoy/otan-o-pikaso-synanthse-ton-manwlh-glezo

 48. Χαρούλα said

  ……………………..
  Σεβασμός
  Υπόσχεση
  ……………….

 49. Georgios Bartzoudis said

  Παρακολούθησα ομιλία του Γλέζου για γεωλογικά και συναφή θέματα. Ήταν χειμαρρώδης στον λόγο του. Τον θεωρούσα, και τον θεωρώ, ειλικρινή και γενναίο αλλά ιδεολογικώς πεπλανημένο. Να πω επίσης ότι ο (βαλλόμενος) «εθνάρχης» καθιέρωσε να αποφυλακίζονται αμέσως όσοι φυλακισμένοι εκλέγονταν βουλευτές, πράγμα βεβαίως που εκμεταλλεύτηκε το ΚΚΕ (μέσω ΕΔΑ). Και, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ένας από τους ευνοηθέντες από το μέτρο αυτό ήταν και ο Γλέζος. Αιωνία η Μνήμη του Ήρωα Μανώλη Γλέζου!

 50. ΓιώργοςΜ said

  Ο τελευταίος ήρωας, πολύ μεγάλος για να πούμε πολλά λόγια εμείς οι μικροί.
  Έβαλε το σημάδι του τόσο ψηλά, που θα φαίνεται όσο υπάρχουν άνθρωποι με μάτια.
  Ευχαριστούμε.

 51. kpitsonis said

  45 Να κάνω λάθος για τις …αυταπάτες και τις κωλοτούμπες του Τσίπρα ;

 52. Πέπε said

  @31:

  > > η άλλη ζεβζέκω να προσπαθεί να ακουμπήσει στο ATM τυρόπιτα… κ.λπ. θλιβερά

  Είναι πράγματι θλιβερό. Το έχω προσπαθήσει πολλές φορές. Μόνο για δυνατούς λύτες. Όσο για καφέ, άλυτο.

  Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον εξωτερικό σχεδιασμό αυτών των μηχανημάτων.

 53. Costas Papathanasiou said

  ΑΡΔΕΥΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΣ
  Όπως κατ’ επανάληψη τονίζεται εδώ (:πολύ καλά κι από πολλούς καλούς), δεν έχουν τελευτή οι καλόμοιροι που απαθανατίστηκαν νωρίς ως άνθρωποι, δίνοντας –όχι άπαξ, αλλά συνεχώς– ένα σπουδαίο μάθημα ζωής το οποίο, εκ μέρους του κυρ Δάσκαλου Γλέζου, θα μπορούσε να λέγεται «Συντήρηση φωλιών Νερού μέσα στις Φλόγες» (φωλιές, βεβαίως, που βγάζουν κι αβγατίζουνε τ’αβγά που δεν χρειάζονται βαφή για αληθινή Ανάσταση- και ό,τι άλλο επ’αυτής ίπταται ορθώς και άδει ξεδιψασμένο)

 54. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Θρυλική ιστορία: Πώς ο Γλέζος βοήθησε σε μια από τις σπουδαιότερες μεταγραφές του Ολυμπιακού! (vid)
  Η κομβική συμβολή του «θρυλικού» Μανώλη Γλέζου στη μεταγραφή του τεράστιου Νίκου Γιούτσου στον Ολυμπιακό.
  to10.gr –
  30/03/2020 20:07

  https://www.to10.gr/podosfero/superleague/880663/thryliki-istoria-pos-o-glezos-voithise-se-mia-apo-tis-spoudeoteres-metagrafes-tou-olybiakou/

 55. Μαρία said

  Με αφορμή μια αναφορά στο άρθρο του Δεληολάνη πληκτρολόγησα σχετική μαρτυρία του Στέφανου Στεφάνου απ’ το βιβλίο του «Ένας απ’ τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς, 1941-1971».
  Τόπος: Παρθένι της Λέρου, χρόνος: 1968 μετά τη 12η Ολομέλεια και μετά τη εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία. Η «ομάδα» του χάους, χοντρικά όσοι, ενώ ήταν εναντίον της 12ης, δεν εντάχτηκαν στο κλιμάκιο Εσωτερικού, αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση στο σύνολο των εξόριστων, για να συζητήσουν τα προβλήματα του αριστερού κινήματος. Την οργάνωση της συζήτησης ανέλαβε μια επιτροπή, αποκλειστικά τεχνική, στην οποία συμμετείχε κι ο Στεφάνου.

  Κατά το βράδυ της ημέρας που ανακοινώθηκε η πρόταση παρατηρήθηκε έντονη κινητοποίηση των δύο κομουνιστικών πλευρών με κατά μόνας ή κατά μικρές ομάδες χαμηλόφωνες συζητήσεις, γεγονός που έδειχνε την ανησυχία, ή έστω την αμηχανία, που προκλήθηκε από την πρωτοβουλία μας. Έτσι καταλάβαμε ότι η «σοδειά» μας δε θα ήταν μεγάλη. Παραταύτα επιχειρήσαμε να λειτουργήσουν δυο τρεις ομάδες συζήτησης, στις οποίες συμμετείχαν κυρίως ανένταχτοι με μικρή εκπροσώπηση εξορίστων που ακολουθούσαν το Κλιμάκιο Εσωτερικού και με μονομελείς παρουσίες των ενταγμένων στο κολιγιαννικό ΚΚΕ, οι οποίοι είχαν έρθει μάλλον για να ακούσουν παρά για να εκφράσουν απόψεις.
  Ένα περιστατικό είναι χαρακτηριστικό των πιέσεων που ασκήθηκαν και το οποίο μας έφερε σε δύσκολη θέση. Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ως τότε (αλλά και μετέπειτα) δεν είχε ενταχθεί σε καμία από τις δύο κομουνιστικές τάσεις, δήλωσε συμμετοχή. Αυτό ήταν σύμφωνο με τη διακηρυγμένη από τη πρώτη μέρα μετά τη 12η Ολομέλεια άποψή του ότι η συζήτηση πάνω στα προβλήματα του κινήματος, που είχε πάρει οξύτερη μορφή με αφορμή τις αποφάσεις της 12ης, δεν έπρεπε να περιοριστεί στο κομματικό πλαίσιο του ΚΚΕ, όπως επίσης είχε δηλώσει ότι θα συμμετείχε σε κάθε ατομική ή ομαδική ανταλλαγή απόψεων ανεξάρτητα από τις αφετηρίες και το περιεχόμενό της. Μόλις έγινε γνωστή η θετική απάντησή του στην πρόσκλησή μας, σημειώθηκε αθρόα προσέλευση «συνομιλητών» και «συμβούλων» που τον προέτρεπαν να μην πραγματοποιήσει την απόφασή του, με βασικό επιχείρημα ότι δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε αγωνιστής αλλά από τη θέση που κατείχε και από την ιστορία του εκπροσωπούσε σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κινήματος. Η προσχώρησή του σε μια τέτοια «κίνηση» θα σήμαινε την τοποθέτησή του σε ένα ρεύμα «χωρίς αρχές» και άλλα τέτοια. Οι συνεξόριστοί μας που επιχείρησαν αυτή την ενέργεια ανήκαν κυρίως στο ρεύμα του Εσωτερικού. Φαίνεται πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν τόσο ποτισμένοι με τις λενινιστικές «αρχές» λειτουργίας του κινήματος, ώστε έφταναν στο συμπέρασμα ότι και η απλή συμμετοχή σε μια συζήτηση σήμαινε συγχρόνως και επιβράβευση κάποιων απόψεων που υπήρχε πιθανότητα να εκφραστούν σ’ αυτήν. Η πίεση που ασκήθηκε είχε δυστυχώς επιβαρυντικές επιπτώσεις στην προσωρινά κλονισμένη υγεία του Μανώλη. Του συστήσαμε να μη συμμετάσχει στη συζήτηση για να μη συντείνουμε κι εμείς στην παραπέρα επιδείνωση. Ο Μανώλης, όπως έκανε σχεδόν πάντα όταν τον συμβούλευαν να προσέχει την υγεία του – λ.χ. στις αμέτρητες ατομικές απεργίες πείνας τόσο στα παλιά χρόνια της φυλακής όσο και στην τελευταία εξορία μας -, δε μας άκουσε βέβαια. Έλαβε μέρος σε μια ομάδα και διατύπωσε κάποιες πρώτες σκέψεις για τα προβλήματα που μας απασχολούσαν. Ακολούθησε ορυμαγδός σχολίων και στις δύο τάσεις, όπου εκφράστηκαν σωρηδόν κατηγορίες εις βάρος του Μανώλη και της τεχνικής επιτροπής που του απηύθυνε την πρόσκληση, οι οποίες άρχιζαν από την παραβίαση των «αρχών του κινήματος» και έφταναν ως τις κατηγορίες περί αποστασίας και υπαινιγμούς για «προδοσία της ιστορίας του».
  Λόγω του γεγονότος αυτού αλλά και άλλων προσπαθειών που έγιναν από στελέχη των παρατάξεων για να εμποδίσουν τη συμμετοχή άλλων αγωνιστών και επειδή η πρόθεσή μας δεν ήταν να καταλήξουμε σε μια συζήτηση ομόγνωμων ατόμων, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την απόπειρα αυτή ή να την αναβάλουμε για εύθετο χρόνο. Ήταν και αυτό μία ακόμα ένδειξη ότι τα κομουνιστικά στελέχη ήθελαν να ξεπεράσουν με τον ίδιο γνωστό τρόπο τη μεγάλη κρίση, η οποία φαινόταν πως θα μάστιζε για χρόνια την ελληνική Αριστερά. Δηλαδή, με την προσπάθεια συσπείρωσης πειθαρχικών οπαδών και τις αλληλοκατηγορίες και όχι με μια, έστω για πρώτη φορά, προσπάθεια να σκύψουν και να βρουν τις βαθύτερες αιτίες, να αντιμετωπίσουν με ουσιαστικό τρόπο, και σε δημόσια ανταλλαγή απόψεων, τα μεγάλα προβλήματα που έθεταν σε δοκιμασία το κίνημα.

 56. ΓΤ said

  39@
  Λήξη συναγερμού. Η «οβίδα» που είπε η ΕΥΔΑΠ ήταν μεταλλικό αντικείμενο της ΔΕΗ…

 57. ΣΠ said

  Μεγάλη η συγκίνηση σήμερα.

  Εδώ η Μανώλης Γλέζος αφηγείται πώς προέκυψε το ενδιαφέρον του για την γεωλογία:

  Click to access ManolisGlezos_o_Geologos.pdf

 58. # 54

  καλό θα ήταν να μη δίνεις μεγάλη πίστη σε οπαδικά σάιτ της πλάκας όπως το 10 γιατί οι μεγάλης ηλικίας ίσως θυμούνται πως το Φως είχε κυκλοφορήσει με φωτογραφία με τον Τσάτσο στο χορτάρι και την λεζάντα «Σ’ αυτόν πιστεύουμε ! » Με αυτον και τον Σινάτκα που ήρθαν μαζί έπεσε πολύ γέλιο αλλά μαζί τους και παρακαλετός είχε έρθει χωρίς δελτιο και κάποιος νεαρός ονόματι Γιούτσος να ξεφύγει απόΟυγγαρία που τελικά βγήκε παικτάρα, όπως παικτάρα βγήκε και ο Περσίδης από την Αυστρία που ερχόταν τα καλοκαίρια διακοπές στην Αμάρυνθο και δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, μάλιστα βάλανε κι ένα μηδενικό παραπάνω στην επιταγή από το ποσόν για την ομάδα του τα καλόπαιδα του ΟΣΦΠ από του Φλόκα της Φ.Ν. που διεκπεραιώσανε την μεταγραφή. Βέβαια εκείνες τις εποχές όλους για παικτάρες τους φέρνανε γι αυτό και γελάγαμε με διάφορους όπως δυο αδέρφια που έφερε από το σιδηρούν παραπέτασμα ο ΠΑΟ και τελικά τους έβαλε να μπογιατίζουν την λεωφόρο. Προκειμένου να φύγουν από τις χώρες του υπαρκτού κάνανε τους ποδοσφαιριστές.
  Επίσης στον ΠΑΟ πήραν Βάντσικ και τους βγήκε παικτάρα ο Βαζέχα (ούτε το όνομά του δεν ξέρανε.)
  Τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν το παλτό της έριδας των μεγάλων Βλαχοδήμος από την Ξάνθη και βγήκε παικταράς το αδερφάκι του-συμπλήρωμα της μεταγραφής στον ΠΑΟ, ο Οδυσσέας !

 59. tryfev said

  Νίκο μου, έξοχη η σημερινή σου ανάρτηση.

  Είχα κι εγώ την τύχη να συνδεθώ προσωπικά με τον Μανώλη Γλέζο. Δεν θυμάμαι την πρώτη φορά. Προφανώς θα με παρουσίασε, πολύ νέο, στον μεγάλο αγωνιστή ο θείος μου, στέλεχος και βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ.

  Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι μετά την απελευθέρωσή του από την σχεδόν τετράχρονη εξορία της Χούντας, ο Μανώλης Γλέζος είχε ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο στην οδό Ιπποκράτους με το όνομα «Βέγας». Επειδή λοιπόν το γραφείο μου ήταν σχετικά κοντά, περνούσα συχνά από εκεί και τα λέγαμε. Θυμάμαι και μια συζήτηση που είχαμε, επειδή τόσο εκείνος όσο κι εγώ ασχολούμεθα με την επιμέλεια βιβλίων και τη διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων. Μου έλεγε λοιπόν, ως πολύ παλιότερος, ότι το συνηθισμένο λάθος των διορθωτών είναι ότι διαβάζουν γρήγορα τις λέξεις προσέχοντας κυρίως την αρχή και το τέλος κι έτσι τους ξεφεύγουν κάποια λάθη που υπάρχουν στο μέσον.

  Μια άλλη φορά συναντηθήκαμε τυχαία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ή αρχές της δεκαετίας του ’90 στην οδό Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, εκείνος μόνος κι εγώ με την κόρη μου που θα ήταν 12-13 ετών. Του την γνώρισα λοιπόν κι εκείνος μόλις της είπα ότι είναι ο Μανώλης Γλέζος, παρενέβη και δεν μου επέτρεψε να προσθέσω τίποτε άλλο.

  ΄Εκτοτε κατά καιρούς συναντιόμασταν με διάφορες ευκαιρίες.

  Και κάτι σπαρταριστό: Στις εκλογές του 1981 ήταν υποψήφιος Βουλευτής στην Α΄Περιφέρεια Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, ως συνεργαζόμενος. Είχε λοιπόν ανοίξει το εκλογικό του κέντρο (εδώ θυμίζω το κλασικό λάθος των δημοσιογράφων και άλλων, να βαφτίζουν εκλογικό κέντρο το εκλογικό τμήμα, τον χώρο δηλαδή όπου ψηφίζουν οι πολίτες) σε μια παλιά πολυώροφη οικοδομή στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Εμμανουήλ Μπενάκη δεξιά για τον ανερχόμενο από την Πλατεία Κάνιγγος. Πήγα λοιπόν κι εγώ να του ευχηθώ καλή επιτυχία και να τον διαβεβαιώσω για τη στήριξη τη δική μου και της οικογένειάς μου. Μετά από μένα ακολουθούσε μια νεαρή και όμορφη κοπέλα η οποία άρεσε και σε μένα αλλά προφανώς και σ’εκείνον. Γυρίζει λοιπόν και μου λέει: Σε ευχαριστώ, εσύ είσαι σίγουρος ψηφοφόρος, άσε με τώρα να πείσω και την κοπέλα να μας ψηφίσει.

  Στα επόμενα χρόνια συναντιόμασταν σε αραιά διαστήματα. Η τελευταία φορά ήταν στο Διεθνές Συνέδριο για τα 150 χρόνια από την κυκλοφορία του Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ, που έγινε από 14-15.1.2017 στο Ζάππειο Μέγαρο. Είχα πάει κι εγώ λοιπόν για να παρακολουθήσω την ομιλία το πρώτου εξαδέλφου μου από την πλευρά της μητέρας μου Γιάννη Μηλιού, Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας του ΕΜΠ με θέμα «Ο καπιταλισμός ως κοινωνικό σύστημα και η προέλευσή του». Στην εκδήλωσης παρευρισκόταν και ο Μανώλης Γλέζος που συνδεόταν με στενή φιλία με τον ομιλητή. Με την ευκαιρία, εγώ και ο αδελφός μου, μιλήσαμε αρκετή ώρα μαζί του και μάλιστα τον πήρα και φωτογραφίες με το προηγούμενο κινητό μου, τις οποίες φαίνεται, παρέλειψα να μεταφέρω στον υπολογιστή μου, με αποτέλεσμα να χαθούν όταν μου έκλεψαν το κινητό.

  Συμπερασματικά, πιστεύω ότι η Ελλάδα και ο Κόσμος έγιναν φτωχότεροι με την απώλεια του μεγάλου αυτού αγωνιστή που με τον θάνατό του ένωσε γύρω από την σορό του ολόκληρο σχεδόν τον Ελληνικό Λαό με αναμενόμενη εξαίρεση τους φασίστες. Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω κι εγώ την στάση του Κ.Κ.Ε. που ακόμη κι αυτήν τη στιγμή έδειξε πρωτοφανή μικροψυχία.

  Βαθιά συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια κλείνω την ανάρτησή μου, με την πεποίθηση ότι στο φέρετρο του Μανώλη Γλέζου θα ακουμπήσει η Ελλάδα και ο Λαός της, όπως σε εκείνο του Κωστή Παλαμά.

 60. ΓΤ said

  Ο πατέρας μου, δεξιός, πάντα μιλούσε με θαυμασμό για τον Γλέζο, τον είχε στην καρδιά του. Τον είχαμε πετύχει στον δρόμο, γύρω στο 1983, στη Σταδίου αν θυμάμαι καλά. «Πάντα ήθελα να του σφίξω το χέρι, και να που έγινε!»

 61. 39…Η ΕΥΔΑΠ βρήκε, Νίκης και Ερμού,
  οβίδα του Β’ ΠΠ! …

  Εϊναι η φονική ΟΒΙΔ-19(40/44)

 62. Πολύ καλό το θέμα και συγχαρητήρια.
  Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Μανώλη Γλέζο από κοντά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας τον Νοέμβριο του 2017. Ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή έναρξης. Μίλησαν γι’ αυτόν ο Τίτος Πατρίκιος, ο Γιώργος Βότσης και ο Λαοκράτης Βάσσης. Για την ημέρα ο Νίκος Καβουκίδης (άνθρωπος στυλοβάτης του φεστιβάλ) ετοίμασε ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γλέζου. Θυμάμαι (λόγω και μιας ιδιαίτερης φιλίας που μας συνδέει με τον Βότση) ότι ο Γιώργος μίλησε γι’ αυτό το έργο του στ’ Απεράθου με τα μικροφράγματα που έδωσε νερό στο χωριό και ότι διάλεξε αυτό το θέμα με παρότρυνση του ίδιου του Γλέζου για να αναδειχθεί μια άλλη του πλευρά. Τι να πως για το πώς μίλησε ο ίδιος! Πόση ώρα, από στήθους, με ένταση προς όλους (υπήρχαν πολλοί στην αίθουσα από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κανείς από το ΚΚΕ…, και άλλοι από το ΠΑΣΟΚ που ήξερε ο ίδιος κ.λ.π.), με χιούμορ… Και στη συνέχεια βρεθήκαμε, όπως και σεις Νικοκύρη, κάπου για φαγητό και εκεί δεν σταμάτησε να μιλάει, να συμβουλεύει… Απίστευτος! Τις επόμενες ημέρες χωρίς να είναι υποχρεωμένος παρέμεινε στην πόλη και παρακολούθησε πολλές ταινίες του φεστιβάλ, τοποθετούμενος συχνά στις συζητήσεις που ακολουθούσαν τις προβολές. Πόσες φορές σκέφτηκα κουρασμένη, αργά το βράδυ, μα πώς αντέχει;
  https://www.egnomi.gr/article/86978/festibal_ntokimanter_apothewthike_sti_xalkida_manwlis_glezos.html

 63. Tupamaros said

  Οι θλιμμένοι για το ΚΚΕ και το Ριζοσπάστη, που εν μέρει μπορεί και να έχουν δίκιο, ας πάρουν υπόψη τους και ορισμένα επιπλέον στοιχεία. Ο Γλέζος έλεγε «να με αγαπάτε θέλω, όχι να με σέβεστε» και όποιος αγαπάει δεν τυφλώνεται λέω εγώ. Στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος, κομμάτι του οποίου υπήρξε ο Γλέζος είτε ως μέλος και στέλεχος είτε συμπορευόμενος, απο παλιά αναπτύχθηκε η λογική της προβολής της προσωπικότητας. Και αυτό είναι πρόβλημα. Η ανάγκη μιας διεθνούς καμπάνιας για να σωθούν αγωνιστές από την εκτέλεση, η πολιτική προβολή προσωπικοτήτων για την ενίσχυση του γοήτρου της ΕΣΣΔ, η βαθειά παρανομία του ΚΚΕ και η ανάγκη του «πρότυπου» για να «κρατήσουν» οι παράνομοι και οι εξόριστοι, βοήθησαν στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης αντίληψης εντός και εκτός ΚΚΕ, αλλά και ευρύτερα στην Αριστερά που υπαγόρευε την άνευ όρων αποδοχή της προσωπικότητας. Άλλωστε το «ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης» που είναι σαφώς ανακριβές, προβλήθηκε και από την ίδια την ΕΣΣΔ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, του πρότεινε να γίνει γραμματέας του ΚΚΕ παρά τις ήδη υπαρκτές διαφωνίες του, προτού κάνει την ίδια πρόταση στον Ηλιού και στη συνέχεια στο Θεοδωράκη, για να κάτσει η μπίλια στο Φλωράκη. Αυτό ως μια ημιτελή σκέψη μόνο μπορεί να αποτελέσει έναν πρώτο προβληματισμό σε σχέση με την «χλυαρή» ίσως αντιμετώπιση του ΚΚΕ.
  Ο Γλέζος ήταν σύμβολο; Ήταν. Ήταν ανυπότακτος; Ήταν. Ήταν αεικίνητος,δραστήριος, ενεργός πολίτης; Ήταν. Ήταν απογοητευμένος; Δεν ήταν. Όλων αυτών και πολύ παραπάνω πραγμάτων υπήρξε σύμβολο. Και ίσως για αυτά να όφειλε το ΚΚΕ έναν πιο εγκάρδιο αποχαιρετισμό. Εκτός αυτών όμως ο Γλέζος είχε και μια συγκεκριμένη αντίληψη, και αυτή η αντίληψη δε μας έβρισκε ,παρά την αγάπη μας, όλους σύμφωνους. Στον καιρό της λειψυδρίας ο πρακτικός αγωνιστής Γλέζος προσέφερε μια δροσιά για πολλούς από εμάς. Αλλά δεν βλέπουμε όλοι ως πράξη σύμφωνη με ιδανικά τη στράτευση του στο ΠΑΣΟΚ, την εχθρότητα απέναντι στον ενιαίο Συνασπισμό, τη στράτευση του στο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα. Εν κατακλείδι όλοι κρινόμαστε. Και ευτυχώς.

 64. sarant said

  63 Το σχόλιό σας κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο σας. Νηφάλιο και χρήσιμο.

  59 Να προσθέσουμε στις δραστηριότητες του Γλέζου ότι το 1974, μετά τη μεταπολίτευση, είχε εκδώσει και ένα περιοδικό με τίτλο «Το ’74». Και όταν πέρασαν μερικοί μήνες και μπήκαμε στο 1975 το μετονόμασε σε «Το ’74 ’75»

 65. sarant said

  Επίσης κρατήθηκε ένα «ανώδυνο» σχολιο επειδή δεν είχε συμπληρώσει τη Βεβαίωση έκτακτου σχολιασμού:

  Καταπληκτικό το αφιέρωμα στο Μανώλη, υπέροχα και τα σχόλια, ένα μεγάλο μπράβο σε όλους. Είμαι κι εγώ αγαναχτισμένος με την αχαρακτήριστη στάση του ΚΚΕ

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μανώλης Γλέζος
  Ο ρόλος της εργασίας στη δημιουργία της γλώσσας
  http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=31676&code=3728&zoom=800

 67. Σχολιαστής said

  Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ Μανώλη Γλέζο!

  Θα σε θυμόμαστε πάντα…

 68. Ζάχος said

 69. sarant said

  66 Α μπράβο

 70. nwjsj said

  Βαθιά η συγκίνηση για τον ακούραστο αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο οποίος από χθες μπήκε στο Πάνθεον των ηρώων. Πόσο σθένος και πόση ευαισθησία φώλιαζαν μέσα του! Ο Μανώλης Γλέζος είναι σύμβολο, πρότυπο και ίνδαλμα διεθνούς εμβέλειας, ένας άνθρωπος που το παράδειγμά του σου δίνει δύναμη ν’ αντιπαλεύεις τις αντιξοότητες και έμπνευση να μην το βάζεις κάτω ποτέ. Θα μας λείψει η παρουσία του πολύ, όμως το πνεύμα του θα ζει μέσα μας και θα μας καθοδηγεί για πάντα!

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μανώλης Γλέζος: γλώσσα και πολιτική
  Ο λόγος του στις 23 Ιανουαρίου 2008 όταν αναγορεύθηκε επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  http://eyploia.epyna.eu/modules.php?name=News&file=article&sid=1599

 72. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καλό ταξίδι στον ήρωα αγωνιστή.

  Η φωτογραφία στο σχόλιο 67 ίσως εξηγεί τη στάση του ΚΚΕ. Ο Γλέζος σηκώνει το δεξί χέρι, όχι το αριστερό.😆

 73. sarant said

  68 Κρίμα που δεν έχει υπότιτλους (πλην ρωσικών)

 74. takis#13 said

  Το 2008 οι τρεις Καποδιστριακοί Δήμοι της Κω τον ανακήρυξαν Επίτιμο Δημότη της Κω . Βρήκα τότε την ευκαιρία να του ζητήσω την γνώμη του για τα μικροφράγματα που είχα στο μυαλό μου πως μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς . Δέχτηκε αμέσως και το απογευματάκι πήγαμε να τον πάρουμε από εκεί που έμενε . Πριν ξεκινήσουμε χτύπησε το τηλέφωνο του . Ανοιξε το καρνέ του και είδα ότι για τους επόμενους έξι μήνες είχε κλεισμένες όλες τις ημερομηνίες ! 86 χρονών και γύριζε όλη την Ελλάδα χωρίς σταματημό για να μιλάει για την Δημοκρατία και την Αμεσοδημοκρατία , την Ελευθερία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ..Πόση δύναμη ! Ξεκινήσαμε με παρέα για το βουνό .Δεν ήξερα ότι είχε τόσες γνώσεις γεωλογίας (τα έμαθα
  , αφού το έψαξα , μετά ) . Αρχισε να μας λέει για τα πετρώματα για τον υδροφόρο ορίζοντα για τα μικροφράγματα… Το βράδυ βγήκαμε για φαγητό με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάντλητος ! Και οι ιστορίες του .. η ιστόρια μας από τον πόλεμο και μετά ! Να κλείσω με μία από αυτές . Μανώλη του λέει κάποιος «και εσύ όμως με το Πασοκ πήγες τότε! » . Και μας λέει για όλες τις διεργασίες που έγιναν και πως εντέλει έγινε συνεργασία με προγραμματικές θέσεις σε πέντε άξονες . Και πως υλοποιήθηκαν οι τέσσερις , θυμάμαι εργατικό δίκαιο – εθνική αντίσταση , εκτός από μία , το να φύγουν οι βάσεις του Νατο. » Και βρίσκομαι με τον Ανδρέα το ’83 σε μία εκδήλωση και του λέω : Ανδρέα , με τις βάσεις τι θα γίνει; και μου λέει αγκαλιάζοντας με , Μανώλη μόνο εγώ και εσύ θέλουμε να φύγουν οι βάσεις !» . Νοιώθω περήφανος που τον γνώρισα .

 75. πόσο λείπουν τέτοιοι άνθρωποι σήμερα.
  καλό του ταξίδι.
  Ευχαριστούμε Νικοκύρη για το πολύ ωραίο ποστ.

 76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Θαυμάσια κίνηση! Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να αποχαιρετά η Ελλάδα τον Γλέζο..
  https://www.in.gr/2020/03/31/greece/manolis-glezos-mesistia-simaia-stin-akropoli-gia-ton-ystato-xairetismo/

 77. nikiplos said

  Το Ευαγές του Περισσού, ενίοτε έδειξε εμπάθεια σε στελέχη του, τα οποία αποχώρησαν γιατί βρίσκονταν εκτός γραμμής (που υπαγόρευε παλαιότερα η μαμά Ρωσία, ενώ τώρα τα συμφέροντα του ιδρύματος).

  Αρκεί να παρατηρήσει κανείς πως αρκετοί γενικοί γραμματείς του, διαγράφηκαν ως προδότες από το κόμμα, αμέσως μετά από την αλλαγή τους.

 78. Konstantinos said

  Τον είχα δει το 2011, ένα βράδυ σε ξαφνική συγκέντρωση για το χαράτσι, με λίγο κόσμο.
  Δεν είχα μιλήσει μαζί του, τον παρακολουθουσα από κοντά πως μιλάει, πως κινείται. Είχε την ενέργεια και το πεισμα πεντάχρονου παιδιού!

  Είναι εντυπωσιακό που όλοι εδω έχουμε μια προσωπική μαρτυρία.

  Νικοκυρη επειδή σε πολλά βρωμερά site κυκλοφορεί το παραμύθι ότι η σημαία από την Ακρόπολη δεν κατέβηκε ποτέ η ότι δεν το εκαναν ο Γλέζος Σάντας, θα ήταν ωραίο ένα άρθρο με αναφορά σε αρχικές πηγές (ξένες και ελληνικές εφημερίδες)

 79. ΣΠ said

  78
  Κάτι έχει εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/10/25/glezos/

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Έτσι είναι, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ!»
  Σε δέκα χρόνια, αν ζούμε, θα τον θυμόμαστε εμείς κι εμείς, ποιός θυμάται τον Λάκη Σάντα;

  Τώρα που οι αριστεροί έγιναν δεξιοί κι οι δεξιοί έχουν κρίση ταυτότητας γιατί δεν έχουν πού να πάνε, ποιοί θα αντισταθούν;

  Εις μνήμην.

  Ἀντισταθεῖτε
  σ᾿ αὐτὸν ποὺ χτίζει ἕνα μικρὸ σπιτάκι
  καὶ λέει: καλὰ εἶμαι ἐδῶ.

  Ἀντισταθεῖτε σ᾿ αὐτὸν ποὺ γύρισε πάλι στὸ σπίτι
  καὶ λέει: Δόξα σοι ὁ Θεός.

  Ἀντισταθεῖτε
  στὸν περσικὸ τάπητα τῶν πoλυκατοικιῶν
  στὸν κοντὸ ἄνθρωπο τοῦ γραφείου
  στὴν ἑταιρεία εἰσαγωγαὶ- ἐξαγωγαί
  στὴν κρατικὴ ἐκπαίδευση
  στὸ φόρο
  σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ.

  Ἀντισταθεῖτε
  σ᾿ αὐτὸν ποὺ χαιρετάει ἀπ᾿ τὴν ἐξέδρα ὦρες
  ἀτέλειωτες τὶς παρελάσεις
  σ᾿ αὐτὴ τὴν ἄγονη κυρία ποὺ μοιράζει
  ἔντυπα ἁγίων λίβανον καὶ σμύρναν
  σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ.

  Ἀντισταθεῖτε πάλι σ᾿ ὅλους αὐτοὺς ποὺ λέγονται
  μεγάλοι
  στὸν πρόεδρο τοῦ Ἐφετείου ἀντισταθεῖτε
  στὶς μουσικὲς τὰ τούμπανα καὶ τὶς παράτες
  σ᾿ ὅλα τ᾿ ἀνώτερα συνέδρια ποὺ φλυαροῦνε
  πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι

  σ᾿ ὅλους ποὺ γράφουν λόγους γιὰ τὴν ἐποχὴ
  δίπλα στὴ χειμωνιάτικη θερμάστρα

  στὶς κολακεῖες τὶς εὐχὲς τὶς τόσες ὑποκλίσεις
  ἀπὸ γραφιάδες καὶ δειλοὺς γιὰ τὸ σοφὸ
  ἀρχηγό τους.

  Ἀντισταθεῖτε στὶς ὑπηρεσίες τῶν ἀλλοδαπῶν
  καὶ διαβατηρίων
  στὶς φοβερὲς σημαῖες τῶν κρατῶν καὶ τὴ
  διπλωματία
  στὰ ἐργοστάσια πολεμικῶν ὑλῶν
  σ᾿ αὐτοὺς ποὺ λένε λυρισμὸ τὰ ὡραῖα λόγια
  στὰ θούρια
  στὰ γλυκερὰ τραγούδια μὲ τοὺς θρήνους
  στοὺς θεατὲς
  στὸν ἄνεμο
  σ᾿ ὅλους τοὺς ἀδιάφορους καὶ τοὺς σοφοὺς
  στοὺς ἄλλους ποὺ κάνουνε τὸ φίλο σας

  ὡς καὶ σὲ μένα, σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ
  ἀντισταθεῖτε.

  Τότε μπορεῖ βέβαιοι νὰ περάσουμε πρὸς τὴν
  Ἐλευθερία.

  Ἀντισταθεῖτε

 81. Alexis said

  Ρε παιδιά, με το συμπάθειο κιόλας 🙂 , αλλά ποια ακριβώς είναι η «αχαρακτήριστη», «μικρόψυχη», «εμπαθής» ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον Γλέζο;
  Εγώ από ένα πρόχειρο γκουγκλάρισμα βρήκα σε διάφορα σάιτ (π.χ. εδώ ) μία ανακοίνωση που την βρίσκω αξιοπρεπή.
  Δεν τον λες και ένθερμο αποχαιρετισμό αλλά εν πάση περιπτώσει κινείται στα όρια της ευπρέπειας και της αξιοπρέπειας.
  Αν υπάρχει και άλλη ανακοίνωση ή δήλωση που δεν την έχω υπόψιν μου παρακαλώ ας με ενημερώσει κάποιος.

 82. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  78 Με πρόλαβε ο Σταύρος -το λινκ στο 79

  81 Ίσως επειδή την έβαλε σε μια γωνίτσα κάτω-κάτω στην πρώτη σελίδα

 83. Πέπε said

  81:

  Την ίδια απορία είχα κι εγώ. Γκούγκλαρα την είδηση του Ριζοσπάστη, και φυσικά μού έβγαλε την ηλεκτρονική έκδοση, την οποία βρήκα όχι «στα όρια της ευπρέπειας και της αξιοπρέπειας» αλλά κανονικά αξιοπρεπέστατη. Τώρα, αν στον έντυπο Ριζοσπάστη ήταν στη γωνίτσα… ποιος ασχολείται με τον έντυπο;

 84. ΚΑΒ said

  Ε, Βέβαια αξιοπρεπέστατη η βιογραφία του Γλέζου!

 85. spiral architect 🇰🇵 said

  Πρωτοσέλιδο του εντύπου Ρ. όταν πέθανε ο Φιντέλ:

 86. spiridione said

 87. spiral architect 🇰🇵 said

  *έντυπου 😳

 88. Πέπε said

  @85
  Εντάξει, ενώ η Αυγή και των Συντακτών (μόνο αυτές, απ’ όσο είδα) τον είχαν ολο-πρωτοσέλιδο. Με το μέγεθος πάει; Ή με το πόσο δραματικά θα το διατυπώσεις; «Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος» vs «ο Τελευταίος Παρτιζάνος, Αντίο Ήρωα» κλπ.; Άμα είναι, να πάμε και στην κηδεία (αν γινόταν ανοιχτή, λέμε τώρα) να δούμε ποιος κλαίει πιο δυνατά για να κάνουμε κατάταξη;

  Εγώ τον θαυμάζω πιο πολύ.
  -Όχι, εγώ τον θαυμάζω πιο πολύ από σένα.

 89. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 90. Μου άρεσε το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών. «Η δική μας σημαία». Χωρίς πολλά λόγια και μεστό ουσίας.
  https://www.efsyn.gr/politiki/i-apopsi-tis-efsyn/237285_i-diki-mas-simaia

 91. Το Ντε Γκολ γιατί τον έχουμε φάτσα κάρτα τεράστιο σε αυτό το ποστ; Τόση βλακεία;

 92. Alexis said

  Επειδή τις τελευταίες μέρες ζούμε ένα βομβαρδισμό ειδήσεων για τον κορονοϊό, και επειδή και εδώ έχουν δημοσιευτεί πολλά κορονο-άρθρα, κάνω μία πρόταση προς τον Νικοκύρη να είναι περισσότερα και συχνότερα από δω και πέρα τα λογοτεχνικά-γλωσσικά άρθρα.
  Βομβαρδιζόμαστε από περισσότερη κορονο-γνώση από όση μπορούμε να αντέξουμε 🙂 , ας γίνει αυτό το ιστολόγιο μια όαση διαφορετικότητας και πραγματικής ανα-ψυχής.
  Γκώσαμε πια από τους κάθε είδους ξερόλες που το παίζουν ειδήμονες και αποφαίνονται επί παντός επιστητού!

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  80.>>Σε δέκα χρόνια, αν ζούμε, θα τον θυμόμαστε εμείς κι εμείς
  Λαμπρούκομ το τερμάτισες! Ακόμη κι εσένα θα θυμόμαστε σε 10 χρόνια 🙂 .
  Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε στην ιστορία κι όχι μόνο τη δική μας. πχ περιλαμβάνεται στα σχολικά βιβλία της Ρωσίας.
  Αντισταθείτε στη λήθη, ήταν η μόνιμη στάση του σημερινού ακριβού μας νεκρού/αθάνατου.
  υγ και μην πιάσεις τώρα κανένα σεντόνι αντιλογίας ναι; 🙂

  Καλό μήνα- Σκληρή η φετινή άνοιξη…

 94. georgeilio said

  Απρέπεια, μικροπρέπεια και γελοιότητα του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» η αναφορά στην εκδημία του με μικροσκοπικό γκριζόμαυρο τετραγωνάκι (ούτε καν μονόστηλο) στο κάτω αριστερό μέρος της πρώτης σελίδας. Και να φανταστεί κανείς ότι υπήρξε και διευθυντής της εφημερίδας…
  Δεν νομίζω ότι είναι περήφανοι γι’ αυτό τα απλά μέλη και οι φίλοι του Κόμματος.

 95. antonislaw said

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το εξαιρετικό άρθρο.Αθάνατος!
  Στο facebook κάποιος γνωστός μου, μου επεσήμανε κάποια αναφορά του Σολζενίτσιν στο Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ για το Γλέζο, μάλλον αρνητική. Ψάχνοντας βρήκα ένα άρθρο των Νέων του 2013 που παραθέτει τα παρακάτω (συγγνώμη για την παράθεση-σεντόνι)
  «Τι ζητούσε ο Μανώλης Γλέζος στη Μόσχα

  Μετά τον θάνατο του Στάλιν και ενώ οι διωγμοί του σταλινικού καθεστώτος δεν έχουν καταλαγιάσει, ο Μανώλης Γλέζος επισκέπτεται τη Μόσχα και έχει σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες του σοβιετικού καθεστώτος, ανάμεσά τους και με συγγραφείς. Το άγνωστο απόσπασμα από το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» που δημοσιεύουμε σήμερα (σε μτφ. Δημήτρη Τριανταφυλλίδη) αποκαλύπτει ότι ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν ιερός. Διεκδικούσε την υποστήριξη των Ενώσεων Συγγραφέων της ΕΣΣΔ στους έλληνες συναδέλφους τους που ακόμα βρίσκονταν στις φυλακές, καταδικασμένοι μετά τον Εμφύλιο από το εκδικητικό μετεμφυλιακό καθεστώς της Ελλάδας.
  Ο Σολζενίτσιν φέρεται να εκπλήσσεται από την αθωότητα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ζητούσε συμπαράσταση για φυλακισμένους στη χώρα μας από συγγραφείς που, στην καλύτερη περίπτωση, παρίσταναν τους ουδέτερους για τις εκτοπίσεις και τις εξορίες στα γκουλάγκ πλήθους συναδέλφων τους, που έκαναν το λάθος να εκφράσουν δημοσίως τη διαφωνία τους με το σοβιετικό καθεστώς.

  «Ο Μανώλης Γλέζος «στη φωτεινή και γεμάτη πάθος ομιλία του διηγήθηκε στους σοβιετικούς συγγραφείς για τους συντρόφους τους που σαπίζουν στις φυλακές της Ελλάδας.
  Αντιλαμβάνομαι ότι με την αφήγησή μου σφίχτηκαν οι καρδιές σας. Δεν το έκανα επίτηδες. Θέλω οι καρδιές σας να χτυπούν για εκείνους που σαπίζουν στη φυλακή… Υψώστε τη φωνή σας για την απελευθέρωση των Ελλήνων πατριωτών».
  Κι εκείνες οι τετραπέρατες φαλάκρες, φυσικά, τις ύψωσαν! Βλέπετε, στην Ελλάδα σάπιζαν δυο δεκάδες κατάδικοι! Ισως και ο ίδιος ο Μανώλης να μην καταλάβαινε την ξεδιαντροπιά του καλέσματός του, ίσως στην Ελλάδα να μην υπάρχει αυτή η παροιμία:
  «Τι στεναχωρεί τους ανθρώπους όταν στο σπίτι κλαίνε με λυγμούς;»
  Σε διάφορα σημεία της χώρας μας συναντάμε τέτοια έργα τέχνης: ένα γύψινο φύλακα με ένα σκυλί, που κοιτάζει μπροστά, σα να θέλει να πιάσει κάποιον. Στην Τασκένδη ένα τέτοιο άγαλμα βρίσκεται μπροστά στη σχολή του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ στο Ριαζάν είναι το σύμβολο της πόλης, το μοναδικό μνημείο που συναντά κανείς όταν έρχεται από την πλευρά του Μιχαήλοφ.
  Κι εμείς δεν αναριγούμε από αποστροφή, έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε ως κάτι το φυσιολογικό αυτές τις φιγούρες, που δηλητηριάζουν τα σκυλιά εναντίον των ανθρώπων.
  Εναντίον μας».»

  Γνωρίζουμε κάτι παραπάνω επί του θέματος; Ουσιαστικά τον μέμφεται για άγνοια ή αθωότητα, όχι πάντως για δόλο, επειδή κατά το συγγραφέα αγνοούσε την κατάσταση με τις διώξεις αντιφρονούντων προ αποσταλινοποίησης.

  https://www.tanea.gr/2013/03/08/lifearts/arxipelagos-gkoylagk-sta-stratopeda-toy-stalin/

 96. Αιμ said

  Μαρμαγκώθηκα και δεν ξέρω και γιατί

 97. Πέπε said

  @94

  Τέλος πάντων. Απόψεις. Εμένα δε μου φάνηκε έτσι, μου φάνηκε ότι απλώς κρατάει σοβαρούς τόνους, χωρίς συναισθηματισμό.

 98. Αιμ said

  Το 94 ήταν δικό μου και περίμενε έγκριση λέει

 99. aerosol said

  Δεν βρήκα θλιβερό το μαντάτο, δεν ξέρω πώς να εξηγηθώ…
  Μόνο χαρά νιώθω που έφυγε χωρίς ατέλειωτα βάσανα, πλήρης ημερών και πάντα ενεργός ένας τέτοιος άνθρωπος. Χωρίς να ξεφτιλίσει τίποτα, πολυσχιδής και ακούραστος, με τεράστια κατάφαση στη ζωή και συνεχή δοτικότητα.
  Καλότυχο τον λέω: αφήνει μόνο δώρα και φως το έργο και το παράδειγμά του, η προσωπικότητα και οι πράξεις του.
  Είναι από τις σπάνιες φορές που το «αιωνία του η μνήμη» ακούγεται ρεαλιστικό.
  Δεν βγήκα χθες, μου φάνηκε… λίγο; Πομπώδες, από εμένα που δεν έχω κάνει τίποτα να τον φτάσω στο δαχτυλάκι του; Ωραίο το ποστ με τις αναμνήσεις του Λουξεμβούργου, και τα σχόλια με τα παραλειπόμενα από την ζωή του. Δεν είχαν καν αντιληφθεί το εύρος των ενδιαφερόντων του.

 100. Χρήστος Π. said

  Η ελληνική αριστερά δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτο τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, η απώλεια του οποίου συνέβη και σε θλιβερή για τη πατρίδα μας εποχή. Ούτε η αριστερά ούτε ο Νίκος Σαραντάκος θα άφηνε να ευχηθούμε απλώς «καλό παράδεισο» στον άνθρωπο που συγκίνησε την Ελλάδα με το κατέβασμα της σημαίας του εχθρού από την Ακρόπολη. Μια ηρωϊκή πράξη που ας μην ξεχνάμε δεν έγινε την εποχή που ο Γλέζος ήταν στο ΕΑΜ ή στην αριστερά. Αυτά ακολούθησαν αργότερα. Ο Νίκος Σαραντάκος αλλά και οι αριστεροί μιλούν εύκολα για τις φυλακές, εξορίες και καταδίκες με την οποία το Ελληνικό κράτος «φιλοδώρησε» το Μανώλη Γλέζο. Το κάνουν με τέτοιο τρόπο μάλιστα σαν να εξορίστηκε ή καταδικάστηκε ο Γλέζος επειδή κατέβασε τη σβάστικα από τον Ιερό Βράχο!

  Ο Μανώλης Γλέζος διώχθηκε διότι ενεπλάκη σε εμφύλιο πόλεμο, διότι δεν ήταν υποχρεωμένη η Ελλάδα να συμφωνήσει με το πολιτικό του όραμα και το σταλινικό κόμμα στο οποίο εντάχθηκε και, διότι στη δυστυχή συγκυρία εμφυλίου πολέμου είναι προτιμότερο να εξοριστεί ο κάθε Μανώλης Γλέζος παρά να γίνει η Ελλάδα σταλινοφασιστική δικτατορία. Ο δρόμος για τη σταλινική κόλαση είναι γεμάτος καλές προθέσεις ιδεολόγων, διανοουμένων, την εποχή δε του Γλέζου και πατριωτών που το κίνητρο της εθνικής αντίστασης τους έφερε στις τάξεις του συγκροτήματος των Εαμικών οργανώσεων (από τους οποίους η πλειοψηφία αποχώρησε και πολιτικά και ιδεολογικά).

  Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που πολέμησαν τους ναζιστές εισβολείς της Ελλάδας σκοτώθηκαν, δολοφονήθηκαν, και βασανίστηκαν από το κόμμα και τους συντρόφους του Γλέζου. Την ίδια εποχή και μέσα από το Ριζοσπάστη που διεύθυνε για ένα διάστημα ο Γλέζος αν θυμάμαι καλά, οι απωλεσθέντες αυτοί Έλληνες, (πολλοί μάλιστα πρώην Εαμίτες, μπλεγμένοι εξ ανάγκης ακόμα και στα Δεκεμβριανά) βαφτίζονταν συλλογικά μοναρχοφασίστες, γερμανοτσολιάδες, λακέδες, κλπ.

  Κανένας Έλληνας που δεν ήθελε να γίνει η Ελλάδα περίπτωση Τσαουσέσκου και Χότζα δεν πρέπει να έχει ενοχές για τις εξορίες και τις φυλακίσεις των σταλινικών. Θλίψη για το κατάντημα της εμφύλιας σύγκρουσης και τις απώλειες ελληνικών ζωών ναι, αλλά ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε συλλογικές ενοχές γιατί αντισταθήκαμε στο σταλινισμό όπως μπορούσαμε, όπως κρίναμε ότι έπρεπε, ή όπως επέβαλε ο φανατισμός και τα μίση των εμφύλιων παθών που βασίλευαν και στη σταλινική αριστερά. Μια χαρά φερθήκαμε στο μακαρίτη Γλέζο, ας είμαστε ικανοποιημένοι όλοι οι αντικομμουνιστές από τη μεγαλοψυχία μας, (και αποτελεί ειρωνία πως έφυγε για το τελευταίο ταξίδι στο νοσοκομείο που ίδρυσε ο δωσίλογος -από πολιτική μυωπία και βλακεία- στρατηγόςΜπάκος, εκτελεσθείς υπό του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά)

  Προκαλεί εντύπωση η επιλεκτική αναφορά του ΝΣ στη καταδίκη του Γλέζου επί Καραμανλή που δεν είχε και ιδιαίτερη βαρύτητα τελικά. Γιατί όμως ήταν άδικη; Από πού και ως πού; Το ΚΚΕ καυχιόταν έστω και ψευδώς στα μέλη του ότι κάνει… σαμποτάζ στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα (παλιότερα και στον ιδιωτικό). Από την άλλη η Ελλάδα ανήκε στο ΝΑΤΟ, και το παράνομο ΚΚΕ στην Ελλάδα και οι άνθρωποί του έκαναν πράγματα υπέρ της ΕΣΣΔ πέρα από απλή πολιτική δραστηριότητα που αποτελούσαν ορισμό της κατασκοπευτικής δραστηριότητας.

  Καμμιά αδικία δεν έγινε σε κανένα Γλέζο όπως και σε κανένα Μπελογιάννη. Ας ζητήσουν αναψηλαφήσεις δικών οι αδικημένοι να δούμε με βάση τους ισχύοντες νόμους ποιος θυματοποιήθηκε! Από Εμφύλιο βγήκαμε. Η επιείκεια του Ελληνικού κράτους και η σημασία που αποδόθηκε στις πράξεις του ασφαλώς θα τον εσωζαν. Βλέπετε η ΕΡΕ και οι διακρίσεις κατά των ηττημένων ή υπόπτων, δεν περιλάμβαναν εκτελέσεις μετά τον εμφύλιο και οι εξόριστοι επί των τελευταίων ημερών του Παπάγου και Καραμανλή είχαν μειωθεί σε μικρά τριψήφια νούμερα. Δεν έβραζε ειλικρινά και απο εθνικοφροσύνη ο πολιτικός Καραμανλής. (Παρά τους πατριώτες εθνικόφρωνες που συγκέντρωσε η ΕΡΕ, έδωσε όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες συνθήκες, καταφύγιο σε δωσιλογάρες και παρακρατικούς που φρόντισε να εκθρέψει και η βλακεία της «επαναστατικής» αριστεράς). Ο ΝΣ μάλλον ξέχασε τη προηγούμενη θανατική καταδίκη Γλέζου επί δημοκρατικού κέντρου και αμνήστευση από τη κακή δεξιά.

  Ο Μανώλης Γλέζος συνέχισε ακάθεκτος τα κατορθώματά του όμως, και το 1964 επί κυβερνήσεως Παπανδρέου προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και ΕΣΣΔ μιλώντας σε επίσημη σοβιετική εκδήλωση για τα δικαιώματα της καταπιεσμένης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Κουταμάρα του γιατί με τις σχέσεις που είχαν οι σοβιετικοί δικτατορίσκοι με τον άλλο μεγάλο δημοκράτη Τίτο, μάλλον σε θολά νερά ψάρευε. Τότε ο Γλέζος δεν νοιαζόταν πολύ για τις αποζημιώσεις των κατοχικών εγκλημάτων. Βλέπετε οι Γερμανοί δολοφόνοι είναι το ίδιο σκατόψυχοι σε Δυτική και Ανατολική Γερμανία και αποζημιώσεις θα έπρεπε να μας δώσουν και οι Ανατολικοί. Διάδοχοι και αυτοί του Γ Ράϊχ έστω και ανανήψαντες λαοκράτες. Φρόντιζε το ΚΚΕ και οι μπαρουφολόγοι του να είναι φρόνιμοι.

  Αποζημιώσεις όμως θα έπρεπε να πληρώσουν για εγκλήματά τους και οι Βούλγαροι. Ο ίδιος στρατός που έκαψε το Δοξάτο και εν μια νυκτί βαφτίστηκε λαϊκός μετά τη σοβιετική επιβολή. Ούτε τα θύματα της Εαμικής αντίστασης δεν συγκίνησαν το ΚΚΕ για να ζητήσει αποζημιώσεις απο τη «λαϊκή δημοκρατία». Το γιατί δεν ζήταγαν και οι άλλοι πολιτικοί, είναι βέβαια μια άλλη βρωμερή ιστορία αλλά τι να κάνουμε, ο Γλέζος έφυγε τώρα. Αν είχε φύγει ο «εθνάρχης» Καραμανλής, φίλος του Μέρτεν και δωσιλόγων θα σας έγραφα γι αυτά.

  Προσωπικά χαιρέτησα με θλίψη έναν άνθρωπο που αντιστάθηκε στο κατακτητή, που βίωσε τη δολοφονία του αδελφού του από τους Ναζί και τελικώς λάτρεψε όλους τους αποτυχημένους κόκκινους δικτατορίσκους της εποχής του. Εκτιμώ ότι όσον αφορά τα παλιότερα εμφυλιοπολεμικά είχε γίνει πολύ μετριοπαθέστερος, όπως ο Κύρκος και ο Φαράκος. Η αλήθεια είναι πως όλοι με τα χρόνια γινόμαστε κάπως έτσι, μόνο που οι αποχαιρετισμοί της αριστεράς σηκώνουν (προκλητική;) απάντηση.

 101. Γς said

  100:

  Πα μαλ

  >έφυγε για το τελευταίο ταξίδι στο νοσοκομείο που ίδρυσε ο δωσίλογος -από πολιτική μυωπία και βλακεία- στρατηγός Μπάκος, εκτελεσθείς υπό του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά

  Ο Μπάκος, που μετά τη συνθηκολόγηση του 1941 έγινε υπουργός στην δοσιλογική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου, ήταν φανατικός γερμανόφιλος και πίστευε στην νίκη του Άξονα. Προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να δημιουργήσει την Κυανόλευκη μεραρχία στην οποία θα συμμετείχαν Έλληνες εθελοντές που θα πολεμούσαν στο ρωσικό μέτωπο μαζί με του Γερμανούς.

  >οι αποχαιρετισμοί της αριστεράς σηκώνουν (προκλητική;) απάντηση

  Εμένα προκλητική μου φαίνεται η ανάρτηση της προτομής του Αντιστράτηγου Μπάκου στο νοσοκομείο NIMTΣ

 102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @100. Τον Γλέζο δεν τον αποχαιρετά σήμερα η Αριστερά, αλλά το Ελληνικό Έθνος. Τον τιμά πρωτίστως για την ΜΟΝΑΔΙΚΗ του ΠΡΑΞΗ, η οποία τον ενέγραψε στις δέλτους της Παγκόσμιας Ιστορίας. Τον τιμά επίσης επειδή άλεσε και αλέστηκε στις μυλόπετρες της Ιστορίας της Πατρίδας μας με καθαρή καρδιά, ως άγρυπνος ενεργός πολίτης, πράγμα που μας υπενθυμίζει με τον πιό συγκινητικό τρόπο το ότι -τελικά- έχει μικρή σημασία η πλευρά από την οποία σπρώχνει το σαρκίο μας μας αυτές τις μυλόπετρες.
  (Στο κάτω κάτω, αν ο Γλέζος συνέχιζε να είναι περήφανος για τα πεπραγμένα του ΚΚΕ εκείνης της περιόδου, θα εξακολουθούσε να ανήκει σ’αυτό..)

 103. ΓιώργοςΜ said

  Θέλει η @@@@ να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει..

  Στον εμφύλιο συμμετείχαν δύο μέρη, και όπως σε κάθε πόλεμο, ουαί τοις ηττημένοις… Οι νικητές γράφουν την ιστορία, και τη γράφουν όπως τους βολεύει, τα γεγονότα όμως και το ποιόν τους δεν κατάφεραν να τα διαγράψουν.

  Στην εθνική συμφιλίωση, μερικοί δεν έχουν διάθεση να προχωρήσουν, το #100 είναι ένα μνημείο αυτής της μικρόψυχης στάσης.

  Οι δεκάδες χιλιάδες κόσμου που θα συμμετείχαν στην κηδεία του, θα τιμούσαν τον άνθρωπο για όλη του τη διαδρομή. Βολική η κατάσταση για τους κρατούντες, πέρασε χωρίς εκδηλώσεις κι αυτή η αφορμή για να θυμηθούμε πως πρέπει να αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος, για έναν αιώνα αν χρειαστεί, μέχρι οι προκλητικοί νοσταλγοί των πιο σκοτεινών χρόνων της πρόσφατης ιστορίας να πνίγονται στη χολή τους πριν τη φτύσουν στους νεκρούς.

 104. Konstantinos said

  Ποιος εμφύλιος; Συμμοριτοπόλεμος δεν ήταν;

  Batman alert?

 105. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 106. # 100, 104

 107. Νίκος Κ. said

  Σχετικά με το φεγγάρι εκείνη τη ηρωική νύχτα, στις 30 Μαΐου 1941:

  Στην εκπομπή του κορυφαίου Φρέντυ Γερμανού το 1982, όταν είχε καλέσει τον Γλέζο και τον Σάντα (https://archive.ert.gr/73796/) ακούμε τους πρωταγωνιστές να λένε:

  33:50 λεπτό:
  Σάντας «Όταν φτάσαμε κοντά πλέον στο βάθρο, εν τω μεταξύ υπήρχε κάποια ελαφρά φωτοσκίαση γιατί υπήρχε νομίζω 1/4 φεγγάρι, ε Μανώλη;»
  Γλέζος: «Κάτι πολύ ελαφρό»

  35:10 λεπτό:
  Σάντας: «Τη στιγμή που βγήκαμε επάνω με εκείνο το πολύ ελάχιστο φεγγάρι το οποίο εφώτιζε τα μνημεία των προγόνων μας νοιώσαμε μια μεγάλη συγκίνηση»

  Και ο ακριβής υπολογισμός (https://keisan.casio.com/exec/system/1224689365): Δίνει Σελήνη 4,2 ημερών, ένα πραγματικά ελάχιστο φεγγάρι. Με ανατολή 9:45 και δύση 23:54. Σύμφωνα με την εκπομπή, πρέπει να έφθασαν στην περιοχή της σημαίας γύρω στις 10:30 μ.μ. δηλαδή όταν το φεγγάρι πήγαινε προς τη δύση του.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα, να προσέχετε τον εαυτό σας και τους δικούς σας, και καλό μήνα, όσο γίνεται!

  Και προσοχή στα πρωταπριλιάτικα σήμερα…
  (λες και μεγάλο μέρος των καθημερινών ειδήσεων των ΜΜΑ δεν είναι πρωταπριλιάτικες…, από κάτι γλειψίματα στον ΠΘ κλπ. μέχρι κάτι δάφνες που μοιράζονται στους υπουργούς και παρατρεχάμενους, γενικά…)

 109. Αιμ said

  Εφη^2, ήθελα μέρες να το γράψω και μου το θύμισε η ευχή σου : στις 24 ήρθαν οι τσαλαπετεινοί και μάλλον στις 28 τα χελιδόνια. Σταχτάρες δεν έχω δει ακόμα. Δηλαδή η ζωή συνεχίζει με ή χωρίς εμάς
  Νάσαι καλά, καλό μήνα και καλή …λευτεριά σε όλους μας

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  93 – Τα δέκα χρόνια είναι πολλά ΕΦΗ ΕΦΗ, συμβολικά το είπα γιατί ήδη τον έχετε ξεχάσει, κανείς δεν αντιστέκεται στον φασισμό που εξαπλώνεται σαν παγκόσμιος καρκίνος.
  Η γραπτή ιστορία είναι νεκρή κι έχει γραμμένους χιλιάδες ξεχασμένους, η ζωή δεν είναι γραπτή ιστορία μα ζωντανή.
  Ο μεγάλος μας νεκρός, διάλεξε να ζήσει με αξιοπρέπεια κι όχι σαν τρομαγμένο κουνέλι και δεν έβαλε ποτέ την ζωή του πιο πάνω από την αξιοπρέπεια.

  ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΧΑΣΤΕΙ.

  Η Άνοιξη είναι έξω, ούτε σκληρή ούτε καλή, παρά μόνο ζωντανή.
  Την ζωή μπορείς να την ζεί κανείς με αισθήσεις ή με ψευδαισθήσεις.

  Καλό μήνα

 111. Jane said

  Γράφω με δυσκολία καθότι χειρουργημένη αλλά δε μου πήγαινε η καρδιά να μη γράψω δυο γραμμές.

  Στενοχωρήθηκα πολύ για την απώλεια του Μανόλη Γλέζου.
  Ήταν για μένα και για τους περισσότερους θαρρώ το πρώτο έμπρακτο παράδειγμα αντίστασης στους ναζί και τον φασισμό, που εμψύχωσε τους πατριώτες,
  Σπουδαίος αγωνιστής ως τα τελευταία του.

  …………………………………..

  Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη…ας το χαρακτηρίσω απλά ατυχές, για να μην πω τίποτα άλλο.

 112. nikiplos said

  100@ Σε όλα τα ιστορικά χρόνια ο εμφύλιος σε κάθε χώρα, έθνος, λαό είναι μεγάλη κατάρα, αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος 1943-1949, σαν συνέχεια του Εθνικού Διχασμού του Α’ παγκοσμίου πολέμου, ήταν πολύ χειρότερος από τον εμφύλιο του 1824, γιατί δεν είχε γεωγραφικό προσδιορισμό: Δεν ήταν πόλεμος Ρουμελιωτών εναντίον Πελοποννησίων, αλλά πόλεμος του αδελφού εναντίον του αδελφού, οι αντίπαλοι ήταν ομόσταυλοι. Ένας Εθνικός πόλεμος συντελείται και περαιώνεται με την κατάκτηση ή υποταγή και εκεί τελειώνουν τα πράγματα. Το κατακτημένο έθνος ή κράτος, μπαίνει την επομένη κιόλας ημέρα στην παραγωγική μηχανή του νικητή, πολλές φορές ισότιμα. Η συνύπαρξη και συνεργασία νικητή ηττημένου, είναι προϋπόθεση την επόμενη κιόλας ημέρα της συνθηκολόγησης. Αντίθετα ο εμφύλιος δεν τελειώνει παρά μόνο όταν ο νικητής εξοντώσει τον ηττημένο, ο ηττημένος πρέπει να πεθάνει ή να φύγει από το πατρώο έδαφος, ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν επιτρέπει τη συνύπαρξη νικητή και ηττημένου.

  Επίσης δεν έχει σημασία ποιός ήρξατο πρώτος των όπλων, μόλις αρχίσει το κανονίδι, δεν υπάρχει έλεος από καμία από τις δυό πλευρές που συγκρούονται και επειδή μιλάμε για πόλεμο-σύγκρουση δύο ομάδων, δεν έχει κανένα πεδίο ορισμού η επίκληση της όποιας ηθικής σε ατομικό επίπεδο. Ο αντίπαλος θα μεταχειριστεί όλα εκείνα τα μέσα που στρατηγικά θα του επιτρέψουν τη νίκη, ακόμη κι αν πρέπει να κάνει δολοφονίες, δολοπλοκίες κα. Τέλος ένας εμφύλιος σε μια χώρα ημιανεξάρτητη όπως η δική μας, έναν στόχο έχει: την κατάληψη της εξουσίας, την αναδιανομή του πλούτου από τη μία πλευρά και την προστασία του, από την άλλη. Η ιδεολογική δήθεν προσήλωση δεν αφορά και τόσο τον κόσμο που συντάσσεται οργανώνεται και αγωνίζεται: Ελάχιστοι ήταν οι Γερμανόφιλοι, ακόμη λιγότεροι οι Αγγλόφιλοι (Τέκνο Γαλλικης επιρροής ήμασταν πολιτισμικά τότε), το ίδιο και από την άλλη πλευρά: ελάχιστοι ήταν οι συνειδητοποιημένοι κομμουνιστες, οι περισσότεροι είχαν στρατολογηθεί στο ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ, στα πλαίσια της Εθνικής Αντίστασης, η οποία όμως ήθελε και παρουσία στο μεταπολεμικό γίγνεσθαι.

  Η γνώμη μου μετά από αρκετή μελέτη για την πονεμένη αυτή περίοδο του τόπου μας:
  α. Ήταν ευφυές εγχείρημα σε σύλληψη, σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση ΚΑΘΑΡΑ των Άγγλων, που για δικούς τους λόγους ήθελαν την περιόχα προσδεδεμένη στον Δυτικό μεταπολεμικό κόσμο (και ευτυχώς, ως έδειξε η ιστορία).
  β. Ήταν μια ευκαιρία ως μοχλός πίεσης των Ρώσων για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους αλλού, με «καύσιμο» τους έλληνες συντρόφους τους και τίποτε άλλο. Σε αυτό είχαν στη διάθεσή τους το σκληρό πυρήνα του ΚΚΕ και τον Ζαχαριάδη προσωπικά (γι’αυτό και τον επέβαλαν), ο οποίος δεν ορρωδούσε να θυσιάσει ολόκληρη την Ελλάδα για τη μαμά-Ρωσία. Ως Πατριδα του, με πρόσχημα τον Διεθνισμό ο Ζαχαριάδης και οι συνοδοιπόροι του, αναγνώριζαν μόνο την ΕΣΣΔ. Ήταν επομένως πρόθυμοι να θυσιαστούν για τα συμφέροντα των αλλοεθνών συντρόφων τους εις βάρος της χώρας τους και του λαού της.
  γ. Η άλλη πλευρά αναγκάστηκε (πάλι από τους Άγγλους, αλλά ίσως και να συνέδραμε και ο φόβος) να θέσει στην πρώτη γραμμή τους Δωσίλογους της Κατοχής, με τα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας, εξαγνίζοντάς τους. Οι ΧΙτες και οι ΜΑΥδες έτσι κι αλλιώς ήταν αντικομμουνιστές και ελάχιστη έως καθόλου συνεργασία είχαν με τον Κατακτητή.
  δ. Οι Αμερικανοί έχοντας μπει στη δίνη του ψυχρού πολέμου, μετά τα 50ς και έτσι όπως πορεύονταν τα στρατιωτικά τους σχέδια, έβαλαν τον ολετήρα του Μακαρθισμού μπροστά, ο οποίος ήταν και η κυρίως αιτία των 50ς στη χώρα μας.
  ε. (Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου) Και ο κύριος ειπείν όγκος του δεξιόστροφου κόσμου, αλλά και του αριστερόστροφού ήθελε μια ειρηνική μεταπολεμική μετάβαση με εκλογές ελεύθερες. Η διαχείριση των ηττημένων του εμφυλίου στη χώρα μας, θεωρώ ότι υπήρξε αρκετά ήπια, δοθεισών βεβαίως των περιστάσεων και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
  στ. Το τελευταίο επεισόδιο του εμφυλίου, ήταν η Χούντα, που αποκλειστικό σκοπό είχε την προδοσία της Κύπρου και δίδαξε και στην Δεξιά Παράταξη, τι νόημα έχουν αυτές οι λυκοσυμμαχίες με τον ισχυρό.

  Μετά από όλα αυτά, θα έπρεπε να διδαχθούμε σαν ελληνικός κόσμος, ώστε να έχουμε λιγότερες βεβαιότητες και να πορευόμαστε με το Ευρωπαϊκό και Δημοκρατικό πνεύμα, μακριά από «φίλους» και ενίοτε κοντά σε «εχθρούς». Επίσης να διδαχθούμε πως ο πολιτικός βολονταρισμός, δεξιός και αριστερός, είναι η σίγουρη συνταγή της αποτυχίας.

 113. sarant said

  95 Η μετάφραση του Τριανταφυλλίδη ειναι τραγική και αντιστρέφει το νόημα σε καναδυό σημεία.

 114. sarant said

  111 Σιδερένια!

 115. Γιάννης Ιατρού said

  111: Καλή και γρήγορη ανάρρωση!👍🤩🎈 Δίνε στιγμα που και πού…, να ξέρουμε 🙂

 116. spyridos said

  100

  Θαυμάσιο το κείμενό σας.
  Επιτέλους ένας δεξιός πραγματικός, όχι αυτοί οι ντεμέκ που κρύβονται.
  Ας μείνει εδώ ως ένα μνημείο κοπρολαγνείας.
  Μάλιστα ο Γλέζος ήταν ακροδεξιός όταν κατέβασε τη σημαία σας αλλά έγινε αριστερός όταν δεν σας άρεσε.

  Όσοι συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση διώχθηκαν από τους γερμανοτσολιάδες δεξιούς για να ξεπλύνουν τη βρώμα τους.
  Και γιατί τα αφεντικά κατσικοκλέφτες ήθελαν να στείλουν τα χρήματα του σχ Μάρσαλ στην Ελβετία.
  Τη συνέχεια τη βλέπουμε και σήμερα όπου οι συνεχιστές μαυραγορίτες πλουτίζουν εν μέσω κρίσης και ΄κάνουν χρυσές μπίζνες
  από τα χρήματα που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια με αίμα ο Ελληνικό Λαός.

 117. Παναγιώτης Κ. said

  @112. !!!

 118. sarant said

  Φίλος του ιστολογίου έστειλε την εξής εικόνα για το φεγγάρι στην Ακρόπολη τη νυχτα που ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν τη σημαία

 119. spyridos said

  Για να υπάρχει και εδώ.
  Ποιούς πολέμησε ο Γλέζος στον εμφύλιο.

  Αυτούς που έδωσαν τον παρακάτω όρκο και πόνεσαν που κατέβασε τη σημαία τους.

  Όρκος των ταγμάτων ασφαλέιας
  «Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων».

 120. ΓΤ said

  Μεσίστια η σημαία στον Βράχο σήμερα

 121. Γς said

  120:

  Ναι!

  Η σημαία στην Ακρόπολη θα κυματίζει μεσίστια την ώρα της κηδείας του,

  Τώρα

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έλεγα κι εγώ, δωσίλογος ο …Ντυνάν;
  https://www.dunant.gr/el/news/press-releases/press-releases-2020/manolis-glezos/

 123. Χρήστος Π. said

  Απαντώ σε διαφορετικά σχόλια για όσα έγραψα:

  ***Ναι, όταν είδα κι εγώ τη προτομή του Μπάκου στο ΝΙΜΙΤΣ για πρώτη φορά , μου φάνηκε από προκλητική έως παράξενη, δεδομένης της απειθαρχίας και συνθηκολόγησης στην οποία συμμετείχε στο μέτωπο,αλλά και της κατηγορίας ότι σκέφτηκε να στείλει εκστρατευτικό ελληνικό σώμα εθελοντών στο Ρωσικό μέτωπο (έργο που τελικά ανέλαβαν οργανώσεις όπως η ΕΣΠΟ και έστειλαν μερικούς, κάποιος δε ζούσε πρόσφατα στο Πειραιά. Η αλήθεια είναι ότι έδειξε ενδιαφέρον πάντως για τους τραυματίες του μετώπου. Τι να σου πω, άλλο, ούτε εγώ θα έστηνα τη προτομή αλλά μέσα στις τάξεις των «δημοκρατικών» αξιωματικών ήταν αρκετά συμπαθής (να τα λέμε και αυτά). Πολλοί κεντρώοι αξιωματικοί που πολέμησαν σκληρά το κατακτητή τον τίμησαν. Ο Τσακαλώτος που ήταν υπασπιστής του στην Αλβανία τον πένθησε δεόντως. Μάλλον από βλακεία ενήργησε, πιστεύοντας πως θα νικήσει ο άξονας. Κατά του Βασιλέως πάντως μιλούσε και έγραφε, (έπρεπε να δικαιολογήσει την απείθεια της συνθηκολόγησης) αλλά αυτό θα σου διέφυγε. Μήπως και ο Κατσιμήτρος ό ήρωας του Καλπακίου δεν συνεργάστηκε μαζί του και έγινε υπουργός του Τσολάκογλου, με κατοπινή καταδίκη από Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων;

  ***Ναι, το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη ήταν η καλύτερη στιγμή του και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να τον θυμάται κανείς έτσι ή να τον τιμά γι αυτό. Όπως βέβαια και στο δικαίωμά μου να κρίνω τις πολιτικές επιλογές του και όλα τα πεπραγμένα του και κυρίως τον καλωπισμό των σταλινικών ή φιλοσταλινικών που με κατακρίνουν, μπροστά στο καθρέφτη τους.

  ***Ναι δεν είχε ακόμα καμμιά σχέση ούτε με το ΚΚΕ ούτε με το ΕΑΜ όταν κατέβασε τη σημαία των ναζί. Για ακροδεξιός δεν ξέρω (ρώτα το ΚΚΕ, φακέλωνε τα μέλη του).

  ***Αυτό το «την ιστορία τη γράφουν οι νικητές» πολύ δακρύβρεκτο. Γνήσια αριστεράντζικο. Στο μπλογκ του ΝΣ μάλλον αριστεροί τη γράφουν (απλώς ο ΝΣ έχει φιλελεύθερη νοοτροπία, αξιοπρέπεια, και δεν λογοκρίνει, και είναι και λιγότερο αριστερός απ’ όσο νομίζει αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Μην ανησυχείς, οι ηττημένοι γράφουν την ιστορία στην Ελλάδα όπως δείχνει μια ματιά και στα περισσότερα βιβλία που κυκλοφόρησαν για κατοχή και εμφύλιο. Ειδικά μετά τις αρχές της δεκαετίας 60 και τη μεταπολίτευση ή τον επαναπατρισμό πολιτικών προσφύγων. Οι εκτός κομμουνιστικής αριστεράς άλλωστε είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ψήφους ακόμα και πρώην εμφυλιοπολεμικών σταλινικών, και για τις καριέρες τους. Είχε γράψει και ένας ιστορικός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μια σχετική ανάλυση για τη συμπάθεια που πάντα έλκει ο ηττημένος. Προφανώς δεν ανήκω σε αυτή τη κατηγορία αλλά η ιστοριογραφία είναι γεμάτη εξιστορήσεις, περιγραφές, απομνημονεύματα και αναλύσεις κομμουνιστών. Το τι έχουν επιλέξει να μοιράσουν δε κομμουνιστές καθηγητές στους φοιτητές τους, σε εμένα μεν προκαλεί γέλια αλλά δεν το λες και γράψιμο ιστορίας από το νικητή! Βέβαια υπάρχει και για όλες τις πλευρές μια περίεργη περίοδος: Αυτή της δεκαετίας του 50 και για κάποιους και 60.

  Η κομμουνιστική αριστερά (ΕΔΑ ως υποκατάστατο έστω και ατελές συχνά του ΚΚΕ) έκανε την επιλογή να μιλάει λίγο για εμφύλιο και κατοχή τη δεκαετία του 50 και τα εγκλήματά της, όπως και οι αντικομμουνιστές έθαβαν το θέμα του ταγματασφαλιτισμού παρά το γεγονός ότι η μεγάλη μάζα τους δεν είχε σχέση με το φαινόμενο που δεν το λες και ασήμαντο. Μιλούσε η Αυγή για επαναπατρισμό πολιτικών προσφύγων κλπ αλλά τα βιβλία όλων έθαβαν πολλά. Αρκεί να σου πω ότι στο βιβλίο (αναμνήσεις) του κομμουνιστή τότε Θέμου Κορνάρου για το Χαϊδάρι και την εκτέλεση των 200 δεν αναφέρει καν τη λέξη ΚΚΕ. Νομίζω μια φορά αναφέρεται η ΕΠΟΝ και οι καπνεργάτες κομμουνιστές, και από την άλλη πλευρά έχω παρόμοια παραδείγματα. Σε κάποιες εφημερίδες γράφονταν πολλά, άντε και σε κάποια απομνημονεύματα. Είναι θέμα μελέτης το είδος της ιστοριογραφίας της δεκαετίας του 50 στην Ελλάδα γιατί δεν ήταν ζητημα λογοκρισίας. Υπήρχε ίσως κόσμος που ήθελε να ηρεμήσει και να ξεχάσει ή να ενωθεί σε κάτι κοινό, πράγμα που πέτυχε το Κυπριακό τελικά.

  ***Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα ήταν καθαρά ανταρτοπόλεμος. Οι σταλινικοί του ΔΣΕ κατέλαβαν ελάχιστες επαρχιακές πόλεις και τις κράτησαν μόνο για λίγο. Ούτε στα βουνά κυριάρχησαν στην έκταση που παρουσιάζουν γιατί τότε θα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία και στις πόλεις. Απλώς κατέστησαν μεγάλες ορεινές περιοχές ανασφαλείς και αμφισβητούμενες. Δεν ήταν όπως στον Ισπανικό εμφύλιο με τους μεν να ελέγχουν ένα κομμάτι του χάρτη και τους άλλους ένα άλλο. Ο ανταρτοπόλεμος συνοδεύεται από καταδρομικές ληστρικές επιχειρήσεις που έφεραν το θέμα του «συμμοριτισμού» στην Ελλάδα στο και στον ΟΗΕ. Η πλειοψηφία χαρακτήρισε τους αντάρτες συμμορίτες (bandits) και φυσικά οι αντίπαλοι του ΚΚΕ (δηλαδή μετά το 46 ολόκληρη η υπόλοιπη Ελλάδα, δεξιά και αριστερά) το χρησιμοποίησε δεόντως. Δεν είχε σχέση με τις «συμμορίες» που ονόμαζαν γενικά οι Γερμανοί τους πάντες εκτός τακτικού στρατού ή μόνο με αυτό. Δηλαδή άμα σου αρέσει το συμμοριτοπόλεμος έχεις και τις ευλογίες της ΓΣ του ΟΗΕ.

  ***(Nikiplos) Αυτά που γράφεις χρήζουν εκτενέστερης απάντησης γι αυτό μάλλον στον επόμενο. Αρκούμαι να σου υπενθυμίσω πως η ίδια η Γ Διεθνής έλεγε πως «υποχρέωση των κομμουνιστών είναι να μετατρέψουν εξωτερικό πόλεμο σε εμφύλιο». Συνέχισε αν σε ευχαριστεί να πιστεύεις ότι όποτε τρώγονται οι Έλληνες φταίνει άλλοι, Άγγλοι, εξωγήινοι κλπ, επειδή απλώς είχαν πολιτικές επιδιώξεις.

  ***(116 νομίζω) Και το βραβείο άγνοιας και αφέλειας δίνεται εδώ. Όλοι οι κομμουνιστές αντιστασιακοί, όλοι οι άλλοι δωσίλογοι, έφαγαν τα λεφτά και κυνήγησαν την εθνική αντίσταση για να ξεπλύνουν τη βρώμα τους. Κάνε υπομονή, μπορεί κάποιος κορονοϊός να τελειώσει το έργο της ΟΠΛΑ.

  ***Αν είναι μικροψυχία το να κρίνω, να απαντώ, ακόμα και σε αποχαιρετισμούς θανόντων, που εκφράζουν όμως πολιτικές ή ιστορικές απόψεις, να σε διευκολύνω κι εγώ. Είμαι μικρόψυχος. Έχει χυθεί αίμα για το δικαίωμα στη μικροψυχία.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα πρώτα στιχάκια, παινεύουν τον Γλέζο για το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας:

  Ήκαμες σίδερο καρδιά και στήθια από γρανίτη
  απάνω στην Ακρόπολη, λεβενταπεραθίτη

  Άλλος κανείς δεν ήκαμε την πράξη τη δική σου
  κι ήμεστα -ν- υπερήφανοι όλοι οι οπαδοί σου

  Εσύ στσοι σκλάβοι -ν- ήδωκες της λευτεριάς τα φώτα
  τότες που προσκυνούσανε του Γερμανού τη μπότα

  Σ’ όλα ντα κράτη ήρωας η φήμη ντου έχει φτάσει
  γιατ’ έχει τη γερμανικιά σημαία κουρελιάσει

  Απάνω στην Ακρόπολη -ν- ανέβηκε με θάρρος
  κι εξέσκισε ό,τ’ εφύλαεν ο Γερμανός φαντάρος

  Να μπόρου να εκδηλωθώ και την εχτίμησή μου
  να δείξω σ’ έναν ήρωα πούβγαλε ντο νησί μου.

  Και για τις φυλακίσεις:

  Στην ιστορία θα γραφτεί του Νώλη η παιδεία
  τα βάσανα τση φυλακής και η ταλαιπωρία

  Άδικα μες στσι φυλακές απ’ το σαρανταένα
  τα νιάτα ντου συνέχεια του Γλέζου έχουν κλεισμένα

  Εκλείσανε στη φυλακή χωρίς καμιάν αιτία
  τον εθνικό μας ήρωα για μια πενταετία.

  Επρόσβαλες στη φυλακή μιαν αυτοκρατορία
  και θένε να σε σβήσουνε από την ιστορία.

  Πολλές βολές σε θάνατο τον έχουνε δικάσει
  γιατ’ έχει τη χιτλερική σημαία κουρελιάσει.

  Όλοι τονε δικάζουσι και τονε κυνηούσι
  γιατί απ’ τσι πολιτικοί μονάχ’ αυτόν δουλιούσι [= φοβούνται]

  Αγία μου Παρασκευή βοήθησε το Νώλη
  που είναι ο καλύτερος μες στην Ελλάδα όλη.

  Όλοι τονε δικάζουσι ντο φίλο μου το Νώλη
  που να τσι κρίνει ο Θεός, μικροί-μεγάλοι όλοι.

  Μερικά δίστιχα προς τον Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη (γιο του Πέτρου), τότε υπουργό:

  Τον ήρωα απ’ τη φυλακή να βγάλεις πούναι κρίμας
  πριν να πεθάνει κι είναι και ντροπή σου και ντροπή μας

  Είν’ Έλληνας πραγματικός κι ήρωας απ’ τσι πρώτοι
  κι είν’ κρίμα μες στη φυλακή να χάσει τη νεότη.

  Να βγάλεις απ’ τη φυλακή τον ήρωα τον Γλέζο
  και μην ακούς των Αμερικανώ και των Εγγλέζω.

  Και μερικά δίστιχα όταν κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές:

  Εμείς θε να ψηφίζομε τον ήρωα το Νώλη
  εκείνον που ξεφτίλισε τη Γερμανία όλη.

  Τσοι ψήφοι μας να δώσομε στο Νώλη που του πιάνει
  γιατί δεν υπολόγισε ποτές πως θα πεθάνει.

  Ψηφίσετε τον ήρωα με δίχως παρακάλια
  να σάσει την πατρίδα μας πόχει μεγάλα χάλια. [να σιάξει]

  Πολλές φορές δικάστηκε σε θάνατο για όλοι
  γι’ αυτό λοιπόν τσοι ψήφοι σας να δώσετε του Νώλη.

  Μιλώντας για τον Πρωτοπαπαδάκη:
  Χαλάλι ντου οι ψήφοι μας πούπαιρνε τόσοι χρόνοι
  μα ήρθε τώρα κι η σειρά ενούς Κολοκοτρώνη.

  Ιάντα και δε ψηφίζετε κι άλλο να κυβερνήσει
  τη φτώχεια και την εργαθιά να την αναγνωρίσει.

  Να σάσει τσοι εργατικοί και τσοι ασμυριγλάδες
  ιατί δε μας εσάζουσι καθόλου οι φαάδες. [οι φαγάδες]

  Εμείς θε να ψηφίζουμε το Νώλη που του πιάνει [που το αξίζει]
  και βάρτε σεις τον πρόεδρο τα φάκελα να κάνει
  [δηλ. να ετοιμάζει σταυρωμένα ψηφοδέλτια της ΕΡΕ]

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/12/26/glezos-2/

 125. spyridos said

  124

  Ετσι ΕΦΗ
  ο καθένας ότι έχει δωρίζει

 126. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Επί του θέματος.. Αξίζει!
  https://program.ert.gr/details.asp?pid=3675592&chid=49

 127. nikiplos said

  123@, Αγαπητέ Χρήστο Π.
  Δεν έριξα γενικά τις ευθύνες σε άλλους, ούτε σε εξωγήινους, ούτε στον κακό μας τον φταίχτη ούτε στην άτιμη κενωνία. Για τον Εμφύλιο όμως οι Άγγλοι κυρίως, έχουν σαφείς καταστατικές ευθύνες, κάτι που ποτέ δεν συζητήθηκε ούτε διερευνήθηκε διεξοδικά στην Ελλάδα.

  Συνοπτικά και χωρίς λετομέρειες αλλά αν θέλει κανείς μπορεί να ανατρέξει στη βιβλιογραφία.

  α. Είχαν σαφές οικονομικό όφελος και μάλιστα συγκεκριμένες εταιρίες τους, οι οποίες είχαν εμπλακεί σε διάφορα πράγματα στον μεσοπόλεμο. Γι’ αυτό και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μην ζητήσει αποζημιώσεις από τις Γερμανίες, γιατί τα σαπάκια που ειχαν φορτωθεί οι Γερμανοί πριν τον Β’ επρεπε να διαχεθούν στην αγορά, ώστε να προκύψουν πιστώσεις. Τα λέει καλύτερα ένα μπλογκ που το έχει ψάξει το πράγμα, ηλεκτρικές εταιρίες, δημόσια έργα (πχ πρότζεκτ της εταιρείας χάλυβος).

  Επομένως από τη σκοπιά τους οι Άγγλοι δεν ήθελαν απλά κυβέρνηση δυτική με αντικομμουνιστικά έστω χαρκτηριστικά. Ήθελαν σαφώς κυβέρνηση χωρίς Μπάτση, Ζολώτα και άλλους πεφωτισμένους κεντρώους τεχνοκράτες της εποχής. Ήθελαν σαφώς κυβέρνηση προτεκτοράτο.

  β. Μόλις μια πενταετία μετά, 1950, στην Κύπρο άρχισε να ωριμάζει το κίνημα της ανεξαρτησίας. Μπορεί οι συγκυρίες να ήθελαν αλλά οι Άγγλοι δεν παραιτούνται έτσι εύκολα. Έτσι από το 1955 και ένθεν αρχίζουν μια πολιτική διχασμού του κατά τα άλλα ενωμένου νησιού, καίτοι υπήρχε το ακανθώδες πρόβλημα του Κυπριακού Βολονταρισμού της ένωσης, που διακονούταν από τον δεξιόστροφο πληθυσμό της Κύπρου [].

  Σαφώς τη συμφορά την έφερε ο δικός μας βολονταρισμός και η επικινδυνη διγλωσσία του Μακάριου, και οι βλακώδεις του ενέργειες από το 1964 και μετά.

  Όμως τα Αγγλικά πεπραγμένα στην Κύπρο, από το 1955 μέχρι το 1964, είναι γνωστά, γιατί εκεί δεν υπήρξε εμφύλιος με την έννοια τη δική μας εδώ. Πέρα από αυτό οι ίδιοι οι Άγγλοι έχουν αποχαρακτηρίσει αρκετά μέχρι πρόσφατα απόρρητα έγγραφα. Από όλα αυτά διαφαίνεται καθαρά στοχευμένες ακόμη και σε επίπεδο ατόμων ενέργειες προκειμένου να διχάσουν τα χωριά. Δολοφονίες παιδιών Δημάρχων, στοχευμένες δολοφονίες συνδικαλιστών και λοιπά.

  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως απο όταν αποφάσισαν να δοθεί η μισή Κύπρος στους Τούρκους το 1963 (Οι Δυτικοί να εξηγούμαστε), κατέβασαν τον Γρίβα εκεί κάτω. Το τι έκανε ο Γρίβας εκεί είναι λίγο έως πολύ γνωστά επίσης και πως έδρασε. Περίπου ίδια όπως τα τάγματα ΧΙ εδώ. Στοχεύοντας περισσότερο αριστερούς πολιτικούς και εκτελώντας αρκετούς, αλλά και κεντρώους που ήθελαν τον Μακάριο, παρά κάνοντας αψιμαχίες με Τουρκοκύπριους αντιστοιχους. Αυτά είναι γνωστά και μπορεί κανείς να τα πληροφορηθεί από τον Κυπριακό Χρονογράφο (ποιοί εκτελέστηκαν πότε, από ποιούς και με ποιά τυπική πρόφαση).

  Λέω λοιπόν με το μικρό μου το μυαλουδάκι, πως μια χώρα που εφαρμόζει σε μια περιοχή ένα συγκεκριμένο σχέδιο (divide and conquer), μόλις το 1950, είναι ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ να το εφαρμόσει και σε μια γειτονική με όμοια χαρακτηριστικά μόλις μια πενταετία πριν?

  Το να βρει πρόθυμους σε περιοχές που ήταν ραγιάδες 500 χρόνια είναι ό,τι πιο εύκολο.

 128. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Φρουρά! Φρουρά!

 129. Γιάννης Ιατρού said

  100. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, 885 λέξεις στο σεντόνι (πλησιάζει σε μήκος τα σεντόνια του Λάμπρου) για να πείσει για τί πράγμα; Για να μας κάνει μάθημα ιστορίας, σαν αυτό που έκανε το Α2 παλιά στο στρατό ή για να μας πει πως ακούει ΕΛΑΣ, ΕΑΜ κλπ. και βγάζει σπυριά; Το ξέρουμε ρε Χρήστο!

 130. Μαρία said

  129
  ΕΗΔ

 131. Νέο Kid said

  128. Αυτό το ποστάρισμα τι χρειαζόταν;;
  Τι να πει κανείς …

 132. Aghapi D said

  Είδα την ταινία για τον Μανώλη Γλέζο.
  Τελείωσε με τούτο:
  Πώς θέλεις να σε θυμούνται;
  Απάντησε:
  Υπάρχουν άνθρωποι που με φιλούν στο πρόσωπο, μερικοί στο χέρι (που δέν το θέλω). Ένας με φίλησε στην καρδιά. Έτσι θέλω να με θυμούνται.

 133. Aghapi D said

  Λεξιλογώντας
  από το φέισμπουκ, τη σελίδα Υπογλώσσια
  Συνέγκλειστοι
  Συνοσηρότητα (ή μήπως συννοσηρότητα)
  Συνομαδίτες
  Συνυπογλώσσιοι
  Καραντινιάζομαι

 134. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @128. Ἔγινε πραγματικὰ δημοσίευση τῆς φωτογραφίας ἀπὸ τὸν Μπαλαούρα;

  Ρωτάω, ἐπειδὴ πολλὰ φέικ κυκλοφοροῦν.

 135. ΓιώργοςΜ said

  123 Το ότι την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, είναι παγκόσμιο και πανάρχαιο φαινόμενο. Δε χρειάζεται ιδιαίτερες αποδείξεις. Αυτά περί αριστεράντζας και λοιπά ad hominem είναι για να ‘χουμε να λέμε ελλείψει απάντησης.
  Το γεγονός ότι απέτυχε η λογοκρισία και η κρατική τρομοκρατία από το 50 μέχρι το 75 να κρύψει την αλήθεια (ή, έστω, την αλήθεια έτσι όπως την αντιλαμβάνεται και η άλλη πλευρά) σημαίνει πως υπήρχαν σημαντικά λαϊκά ερείσματα, και πως πολύς κόσμος θυμόταν τα πράγματα διαφορετικά από την κρατική εκδοχή.
  Αυτό που δεν πέτυχαν με τη λογοκρισία, τις φυλακίσεις, την εξορία, τις δολοφονίες και τη βία γενικά οι τότε κρατούντες, προσπαθούν τώρα να το πετύχουν κυρίως με τη λάσπη, αφού τα άλλα μέσα ξεφούσκωσαν. Η αναβίωση του αστυνομικού κράτους που ζούμε αυτές τις μέρες, ξαναζωντάνεψε φαίνεται τους νοσταλγούς…

 136. Γιάννης Ιατρού said

  134: Ναι, δεν είναι από τώρα αλλά από τις 25/12/2019, αλλά δεν παίζει ρόλο αυτό. Μεγάλη απρέπεια. Έχει φάει πολύ κράξιμο, δικαίως!

 137. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @134, 136. Δυστυχώς, αληθεύει. (Μπράβο, Γιάννη! Αυτό του πρέπει: Κράξιμο.. )

 138. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @136. Εὐχαριστῶ, Γιάννη.

  Καλὰ τοῦ κάνουν καὶ τὸν κράζουνε.

 139. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @138. Γιῶργο, γράφαμε ταυτόχρονα καὶ ταυτόσημα (συμφωνήσαμε στὸ κράξιμο). 🙂

 140. Γιάννης Ιατρού said

  130: Ναι, ακριβώς… 🙂

 141. spyridos said

  123

  Εγώ φταίω που κάθομαι και ασχολούμαι με τον Χρηστάρα τον Αμαλικήτη.
  Και δεν είμαι και ο Αστέρας Αμαλιάδας, ούτε είναι εδώ η Hellaslist για να αρχίσω να ασχολούμαι μαζί σου.
  Μια ζωή σκατά έτρωγες σκατα΄μολογείς,
  το έχεις πολάκις ομολογήσει ότι σε πόνεσε που ρίξανε τη σβάστικα.
  Αει σιχτιρ λοιπόν και μπάστα.

 142. Μαρία said

  136
  Κι αυτή που το αναπαράγει σήμερα, μετά απο τρεις μήνες, θέλει κράξιμο. Ίσως και μεγαλύτερο, γιατί εκμεταλλεύεται το γεγονός του θανάτου.

 143. Παναγιώτης K. said

  @120. «Οι νικητές γράφουν την ιστορία, και τη γράφουν όπως τους βολεύει» .
  Έχει διατυπωθεί η εξής παρατήρηση η οποία είναι αντίθετη με το παραπάνω. Έχουν πει:
  Ενώ συνήθως την Ιστορία την γράφουν οι νικητές, για τον Εμφύλιο στην Ελλάδα, την Ιστορία την έγραψαν οι ηττημένοι.
  Κατά την δική μου εκτίμηση, για τα ιστορικά ζητήματα αυτής της περιόδου χοντρικά η κατάσταση της ιστοριογραφίας αυτής της περιόδου έχει ως εξής:
  1950-1974. Οι συγγραφείς ως επί το πλείστον πρόσκεινται ιδεολογικά στους νικητές. Ονόμασαν αυτή την Ιστοριογραφία, παραδοσιακή.
  1974-1994. Υπερτερούν οι ιστορικοί οι οποίοι πρόσκεινται ιδεολογικά στους ηττημένους ή αν θέλουμε, πρόσκεινται στο ΕΑΜ. Η Ιστοριογραφία αυτή ονομάστηκε αναθεωρητική.

  Εν τω μεταξύ άνοιξαν τα αρχεία στις χώρες του πρώην υπαρκτού, οπότε προέκυψε ένα νέο ιστοριογραφικό κύμα του οποίου οι συγγραφείς είναι αποστασιοποιημένοι εν πολλοίς, τόσο από τους νικητές όσο και από τους ηττημένους. Η ιστοριογραφία αυτή αποκλήθηκε μετα-αναθεωρητική.
  Βεβαίως συνεχίζεται να βγαίνουν βιβλία «χρωματισμένα» αλλά είναι σχετικώς λίγα.

  Αν με ρωτούσε κάποιος νέος να του προτείνω ένα βιβλίο αρκούντως πλήρες , αυτό θα ήταν «Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους » της Εκδοτικής Αθηνών τ.36.
  (Στοιχίζει μόνο 4€!)

 144. Μπετατζής said

  142. Μα και ο Μπ. τώρα, με το γεγονός του θανάτου, δημοσίευσε ή επαναδημοσίευσε την φωτογραφία.

 145. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  142 Πράγματι, θέλει κράξιμο ο Μπαλαού, αλλά αυτή που το αναπαράγει σήμερα δίνει την εντύπωση ότι ο Μπαλαού το πόσταρε χτες. Διαφέρει εντελώς, παιδιά.

  141 Ωχ, κι άλλος ήταν στην Hellas!

 146. Νέο Kid said

  Μάλιστα!…
  Είμαι δηλαδή ο μόνος που θεωρεί ντροπή κι ασέβεια το ποστάρισμα αυτής της φωτογραφίας εδώ μέσα; Ε;

 147. Νέο Kid said

  Ποιος/Τι είναι ο Μπαλαούρας ;

 148. sarant said

  145 Τελικά χτες το πόσταρε ο Μπαλαούρας και την κατέβασε και ζήτησε συγγνώμη

 149. Μαρία said

  144
  Σίγουρα;

 150. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  128. Εκτος των αλλων ο Μπ. ειναι αλκοολας, ξυδιασμενος.

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Νikiplos, την ιστορία, είναι δεδομένο πως την γράφουν οι νικητές και μάλιστα επιβάλλουν και την διδαχή της, (κι ας λένε ό,τι θέλουν διάφορο κολλημένοι γραφικοί).
  Αν θέλεις όμως να βγάλεις άκρη για όλα αυτά τα γεγονότα του 20ου αιώνα (και όχι μόνο) ακολούθησε την οσμή του χρήματος και δη του χρηματιστηριακού, αλλιώς θα χαθείς στις διάφορες ιδεολογικές παραισθήσεις, άλλωστε οι ιδεολογίες, είναι ότι και οι θρησκείες, βασικός τους στόχος, είναι να αποσπούν τους πιστούς από την πραγματικότητα.
  Αν ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο, σε λίγο καιρό, είναι δεδομένο πως θα βγάλεις λαβράκια, αλλιώς θα μείνεις με την απορία ή την ψευδαίσθηση, πώς ένας ανισόρροπος υποδεκανίσκος κατάφερε μέσα σε 6 χρόνια να κάνει την ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ Γερμανία υπερδύναμη και να ξεκινήσει τον β΄π.π.😂

  Υ.Γ – Για την Κύπρο, λάβε υπόψιν σου πως οι αγγλοσάξονες γνώριζαν από πρίν τον β΄π.π πως η περιοχή, έχει μεγάλα αποθέματα Φ.Α και πετρελαίου, όπως έχει και η Ελλάδα. Τι μαθαίναμε εμείς στο σχολείο γι΄αυτό το θέμα και ποιά ήταν η άποψή μας μέχρι και το 90;😂

  Υ.Γ – Δεν έχει σημασία ποιοί πολεμούν και σκοτώνονται, αλλά ποιοί ωφελούνται στο τέλος και συνήθως δεν είναι προφανές, όπως στο σκάκι π.χ, δεν είναι ο νικητής βασιλιάς αυτός που κερδίζει.😊

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 – Όχι Κίντο, μόλις ετοιμαζόμουν να γράψω ακριβώς αυτό. Τι να πεί κανείς, γενικά έχει χαθεί τελείως το μέτρο στο ιστολόγιο, και εν πολλοίς, έχει γίνει τοξικό.

 153. Παναγιώτης Κ. said

  Προς το παρόν με εκφράζει η άποψη που αναφέρει:
  «Η ανοιχτή ένοπλη αναμέτρηση δεν ήταν προϊόν συνωμοσίας της Αριστεράς ή της Δεξιάς. Τον Ελληνικόν Εμφύλιο δεν τον προκάλεσαν ούτε οι ΗΠΑ , ούτε η Βρετανία ούτε η Σοβιετική Ένωση, αλλά η ανικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ισονομία και αδυναμία της ηγεσίας του ΚΚΕ να συνεργαστεί με τους πολιτικούς της αντιπάλους τους οποίους περιφρονούσε βαθύτατα.»

  Έγραψα προς το παρόν διότι «γηράσκω αεί αναθεωρών» 🙂

  Υπάρχουν διάφοροι σημαντικοί ιστορικοί οι οποίοι ασχολούνται επί πολλά χρόνια με το θέμα που τους απασχολεί. Εμείς οι αναγνώστες ίσως να αναρωτηθούμε: Τόσα χρόνια για το ίδιο θέμα;
  Και όμως αυτό συμβαίνει.
  Συμβαίνει διότι βγαίνουν νέα στοιχεία με το άνοιγμα αρχείων.
  Πάντοτε όμως θα προτείνονται διάφορες ερμηνείες των ίδιων των γεγονότων.

  Είναι γνωστή η λεγόμενη Λευκή Τρομοκρατία μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας εναντίον των ΕΑΜιτών. Υπάρχει η άποψη ότι ο Εμφύλιος ήταν το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.
  Διάβασα τελευταία το εξής: Αν υπήρχε ένας εμπνευσμένος ηγέτης από μεριάς ΚΚΕ ο οποίος θα μπορούσε να σταθμίσει τις απώλειες της Λευκής Τρομοκρατίας και τις απώλειες ενός Εμφυλίου, θα απέφευγε τον Εμφύλιο (Αυτό υπό την υπόθεση ότι ο Εμφύλιος ήταν μονόδρομος λόγω της Λευκής Τρομοκρατίας).

 154. Μαρία said

  146
  Το κράξιμο ισχύει για οποιονδήποτε την αναπαράγει.

  148
  Απαράδεκτος. Πού την πόσταρε; Στο φουμπού;

 155. Alexis said

  Απόντος του Buttman βρέθηκε έτερο ακροδεξιό ζαγάρι να κάνει τη δουλειά, σ’ ένα νήμα-αφιέρωμα στον Μανόλη Γλέζο! 😡

 156. Παναγιώτης Κ. said

  Το 143 στο 103 και 135,

 157. Παναγιώτης Κ. said

  @151. Πράγματι αυτή είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα ερμηνεία των γεγονότων και εξ΄όσων γνωρίζω δεν έχει γίνει.
  Να ακολουθήσουμε λοιπόν την «οσμή του χρήματος».
  Γενικώς έχουν μιλήσει. Με αποδεικτικό άρα πειστικό τρόπο όχι. Όταν όμως απουσιάζει ο αποδεικτικός λόγος για τα ζητήματα του χρήματος τότε κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στην συνωμοσιολογία.

 158. Χρήστος Π. said

  123 Τα καλά παιδάκια δεν λένε κακές κουβέντες, έστω και αν μιλάνε σε βάρβαρους Αμαληκίτες, Και κυρίως δεν λένε ψέμματα. Διότι έχω κάνει μεν απίστευτα τρολαρίσματα σε αριστερούς, πότε με το Μεταξά και το Μανιαδάκη, και πότε λέγοντας πως επί χούντας διασκέδαζα βλέποντας…. βασανιστήρια (ενώ πήγαινα δημοτικό), και εδώ που τα λέμε ναι, τα ευχαριστήθηκα τα σπυριά που βγάζατε, αλλά δεν δήλωσα ούτε γερμανόφιλος ούτε χιτλερικός αν και το τράβαγε η ομοιοστασία σας. Πότε λοιπόν έκλαψα για τη… σβάστικα;;;;

  Ενώ ο οργανισμός του σταλινοφασίστα τραβάει κάτι τέτοια, δεν θα το έκανα αυτό σε μπλογκ του ΝΣ. Ποτέ όμως μα ποτέ δεν εκφράστηκα θετικά υπέρ των Γερμανών ακόμα και τότε, και ποτέ δεν τρολάρισα ούτε με τη σβάστικα. Σας πούλησα μπόλικο ακροδεξιοτραμπουλίκι γιατί πιστεύατε τις πιο απίστευτες βλακείες που σας έλεγα, (ΟΚ μερικοί κάτι υποψιάστηκαν και το είπαν) αλλά ακόμα και τότε με κατακρίνατε γιατί…έλεγα τους Γερμανούς Ούννους.

  Οπότε η ταύτισή μου με τη σβάστικα είναι εγκεφαλικό σταλινικό σύμπτωμά σου, αλλά δεν πειράζει, εδώ είμαι και θα με συνηθίσεις.

 159. Χρήστος Π. said

  129 Ε, άμα τα ξέρεις και δεν πιστεύεις ρε Γιάννη όσα περιγράφω ως γεγονότα αγνόησέ τα, δεν θα σε φάω κι όλας

 160. Χρήστος Π. said

  Συγγνώμη στο κύριο του 141 πήγαινε η απάντησή μου παραπάνω στο 158, Να τον έχει ο Θεός καλά τον άνθρωπο…

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Στην συνωμοσιολογία οδηγούνται οι θολωμένοι ιδεολόγοι και οι βλαμμένοι, αν ψάχνεις την αλήθεια αποστασιοποιημένα και με ανοιχτό μυαλό, χρησιμοποιείς την καθαρή κριτική σου σκέψη για να συγκρίνεις τα όποια στοιχεία αλλά και ισχυρές ενδείξεις και να κρίνεις. Αν το μυαλό σου, είναι ποτισμένο από διάφορα θρησκευτικοπολιτικά ισμός, θα βγάζεις και τα ανάλογα συμπεράσματα. Η πίστη είναι πιο ισχυρή από την αλήθεια και την όποια απόδειξη.

  Στην προκειμένη περίπτωση, η απόδειξη είναι από δύσκολη έως αδύνατη για την δική μας τάξη, (μπορεί μόνο για μένα με τις ελλιπείς ειδικές γνώσεις μου) αλλά με πολύ κουπί και «ιδρώτα» θα φτάσεις σε πολύ ισχυρές ενδείξεις, τόσο ισχυρές, όσο των αστρονόμων για τον ωκεανό της Ευρώπης στον Δία.😊

  Σκέψου μόνο αυτό, το κοινό ΟΛΩΝ των χωρών του πλανήτη, είναι οι συναλλαγές με χρήματα, πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν πώς δημιουργούνται; μόνο αυτό, άσε τα υπόλοιπα😂. Τι διδασκόμαστε σχετικά στο σχολείο;

 162. Παναγιώτης Κ. said

  «Σκέψου μόνο αυτό, το κοινό ΟΛΩΝ των χωρών του πλανήτη, είναι οι συναλλαγές με χρήματα, πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν πώς δημιουργούνται;»

  Συμφωνούμε! Ναι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε.
  Εδώ υποχρεωτικά πρέπει να…συνωμοσιολογήσω. 🙂
  Δεν θέλουν να ξέρει ο κόσμος τι παίζεται με το χρήμα.

  (Τιμώρησε ο Δίας τον Προμηθέα διότι έδωσε το μυστικό της φωτιάς στους ανθρώπους).

  Λόγω ιού, βροχή ακούγονται τα δισεκατομμύρια!
  Το φυσιολογικό θα ήταν να αναρωτηθούμε: Τι ακριβώς συμβαίνει;
  Δεν θα βγει όμως κάποιος να μας πει.
  Έτσι χάριν της απομυθοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών.

 163. Χρήστος Π. said

  119 Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που αντιτάχθηκε στο ΚΚΕ και στο ΔΣΕ δεν είχαν σχέση με δωσιλογισμό, Ο Ελληνικός Στρατός ήταν γεμάτος αξιωματικούς και στρατιώτες που είχαν διακριθεί σε μάχες κατά του άξονα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι ένας σημαντικός αριθμός αξιωματικών και στρατιωτών ήταν πρώην ΕΛΑΣίτες. Αυτούς ειδικά τους εκτελούσε με ιδιαίτερη μανία ο ΔΣΕ αν τους αιχμαλώτιζε.

  Δωσίλογοι και συνεργάτες ασφαλώς βρήκαν καταφύγιο στο νικητή και χρησιμοποιήθηκαν από το Ελληνικό κράτος, Μήπως το κόμμα του Γλέζου δεν έβγαζε ανακοινώσεις και ζητούσε τη κατάταξη «μετανιωμένων» γερμανοτσολιάδων στον ΕΛΑΣ για να τους χρησιμοποιήσει; Μήπως δεν πρόλαβαν να βρούν καταφύγιο στο ΕΑΜ και τη ΠΕΕΑ «μετανιωμένοι» δωσίλογοι που πίστεψαν λάθος πως θα επικρατήσει το ΕΑΜ μεταπολεμικά και ζήτησαν καταφύγιο στο νικητή;;; Ο πατέρας Σημίτης πχ τι ήταν, ουρανοκατέβατος «εθνοσύμβουλος» από υπαρχηγός του ναζιστικού κόμματος του Μερκούρη;; Ή μήπως οι δημοκρατίες δεν συμμαχούν εξ ανάγκης με μια συμφορά για να πολεμήσουν μια άλλη συμφορά όταν δεν έχουν επιλογή; Ας σκότωνε λιγότερους αθώους το συγκρότημα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ ώστε να μην έβγαινε πρώτος βουλευτής Ευβοίας ο Μπουραντάς της κατοχής! Έτσι στρατολόγησαν οι ταγματασφαλίτες, με τον αυταρχισμό και τη βαναυσότητα του ΕΑΜ.

  Τι άλλο να σου πω ρε Spyridon, εδώ οι ίδιοι οι διοικητές συνταγμάτων του ΕΛΑΣ που δεν ανήκαν στο ΚΚΕ μας λένε ότι οι ταγματασφαλίτες δεν ήσαν προδότες, απλώς αντικομμουνιστές, «έπασχαν από κομμουνιστοφοβία» για τα μετά το πόλεμο και έτσι πολέμησαν ενώ ήταν ήδη γνωστό πως θα φύγουν οι Γερμανοί άλλωστε. Ρώτα και το συμπατριώτη μου τον Ιατρού που λέει τα ξέρει να σου πει αν θεωρούσε ο Βαζαίος (διοικητής του 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Κορινθίας) τους ταγματασφαλίτες προδότες και τι γράφει ο ίδιος. Οι σαχλαμάρες και οι χιτλερικοί όρκοι των Γερμανοτσολιάδων, δεν κρύβουν τους πραγματικούς σκοπούς της δημιουργίας τους. Δηλαδή τα μετά τη κατοχή, και γι αυτό δεν ήσαν οι Γερμανοί που επεδίωξαν αρχικά τη δημιουργία τους.

  Τα γραπτά του ΚΚΕ για το Στάλιν, ακόμα και όταν μοίραζε τη Πολωνία με το Χίτλερ (εδάφη που δεν επιστράφηκαν ποτέ στη Πολωνία) σου φαίνονται λιγότερο γελοία από τις φιλοχιτλερικές αρλούμπες στους όρκους των γερμανοτσολιάδων και στις επιστολές του Παπαδόγκωνα; Κρίμα, δεν έχεις γούστο… Ακόμα και ο δωσίλογος Ράλλης, όταν τον ρώτησαν οι Γερμανοί τι θα κάνουν οι ταγματασφαλίτες σε περίπτωση Βρετανικής απόβασης και αν θα βοηθούσε τη Βέρμαχτ, βρήκε το κουράγιο να πει όχι, θα μείνει ουδέτερος! Το ΚΚΕ σε τι θα έλεγε όχι στο Στάλιν;

 164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  162 – Μα γιατί να συνωμοσιολογήσεις και να μην δείς την απλή και ολοφάνερη πραγματικότητα αιώνων, πως η οικονομική ελίτ χρησιμοποιεί την γνώση κατά το δοκούν για την διατήρηση της εξουσίας της;
  Καθαρή κριτική σκέψη χρειάζεται Παναγιώτη για όλα τα τεκταινόμενα, αλλά τα ισμός θολώνουν το μυαλό και η υποχρεωτική εκπαίδευση έχει φροντίσει για την εκμηδένιση της κριτικής σκέψης, κι έτσι έχουμε το εκπληκτικό φαινόμενο, μορφωμένοι άνθρωποι να συμπεριφέρονται όπως κι οι πρωτόγονοι στις επιταγές της εξουσίας.😂

  «Λόγω ιού, βροχή ακούγονται τα δισεκατομμύρια!» ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ παρακαλώ!
  Τόσα χρόνια το ΔΝΤ έλεγε και οι κυβερνήσεις (όπως κι η τωρινή)παπαγάλιζαν για την ανάγκη περικοπών μισθών συντάξεων και δημοσίων δαπανών στην ύγεία και στην παιδεία για να εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια τον χρόνο, τώρα πού βρέθηκαν ξαφνικά τόσα τρίς;😂

  «Το φυσιολογικό θα ήταν να αναρωτηθούμε: Τι ακριβώς συμβαίνει;
  Δεν θα βγει όμως κάποιος να μας πει.»
  Και γιατί περιμένεις κάποιον «ειδικό» να σου πεί και δεν σκέφτεσαι μόνος σου;
  Και γνώσεις έχεις, και οι δυνατότητες για σχετική έγκυρη πληροφόρηση υπάρχουν, λοιπόν, τι περιμένεις;
  Αντί να ασχολείσαι με την ιστορία που δεν διδάσκει τίποτε, κάνε μια σχετική έρευνα και βγάλε ένα συμπέρασμα για το αν είναι σωστά τα μέτρα ή ηλίθια ή ακόμη χειρότερα, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  «Έτσι χάριν της απομυθοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών.»
  Δες ειδήσεις στα ΜΜΑ.😂

 165. gbaloglou said

  Σε κάποια από τις παλιές του συνεντεύξεις που προβλήθηκαν αυτές τις μέρες στην τηλεόραση … ακούστηκε η λέξη «βοσκοσύνη», μοναδική στην Απείρα(ν)θο!

 166. Παναγιώτης Κ. said

  160. Λάμπρο, έχω διάφορες ιδέες για τα πράγματα όπως έχεις και συ και σχεδόν κάθε άνθρωπος. Σημασία έχει οι ιδέες αυτές να αποκτήσουν κινητικότητα και γιαυτό λέω, να βγει κάποιος ειδικός να μιλήσει. Ακόμη καλύτερα, να βγει κάποιος ειδικός να δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος και να απομυθοποιηθούν κάποια πράγματα.
  Έχω παρατηρήσει όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικώς, ότι οι πιο ανιαρές σελίδες των εφημερίδων είναι οι πορτοκαλί. Δηλαδή οι οικονομικές σελίδες. Πίσω από αυτή την ανιαρότητα διακρίνω την άγνοια των περισσοτέρων συντακτών εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος όπως π.χ η απόκρυψη της πραγματικότητας.

 167. Παναγιώτης Κ. said

  Το 166 στο 164!

 168. # 166

  Εστω το εισόδημα κάποιου 100, 120 και 132 αντίστοιχα τα τρία τελευταία χρόνια

  Εχουμε και λέμε

  Α το εισόδημα παρουσιάσε φέτος αύξηση 10 % (ψιλοαδιάφορος) ΣΩΣΤΟ

  Β το εισόδημα παρουσίασε αύξηση 32% την τελευταία διετία (κυβερνητικός) ΣΩΣΤΟ

  Γ το εισόδημα παρουσίασε μείωση κατά 50 % στον ρυθμό ανόδου (αντιπολίτευση) ΣΩΣΤΟ (από 20% έπεσε στο μισό 10%, για όσους δυσκολεύονται )

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

  όπως όλες οι θρησκείες έχουν δίκιο έτσι κι όλοι οι οικονομοτέτοιοι έχουν δίκιο για τον απλούστατο λόγο πως δεν ορίζουν τι είναι οικονομία, όπως οι θεολόγοι δεν ορίζουν τι είναι θεός

  Λέει ο Λάμπρος » Ακολουθήστε την πορεία του χρήματος»

  Λέω εγώ » Δηλαδή φόλοου γιορ χαρτ, κάτι σαρκ ; τι λες ρε άσχετε, δεν πίνεται ! Τζέημσον ή το πολύ-πολύ Τζακντάνιελς !!»

 169. dryhammer said

  168. To Τζέημσον, μάλιστα! (προτιμώ το φορ ρόουζις -άλα τις- απο το Τζακ)

 170. # 169

  του ρόουζες βρε! σούχω πει απ’όσα ακούς να πιστεύεις τα μισά !

 171. dryhammer said

  170. Άνοιξη γαρ! βάλε δυο λουλούδια παραπάνω στο ποτήρι!

 172. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  169 Άμα προσθέσω δυο τριανταφυλλάκια θα βάλεις και για μένα ένα ποτήρι? Κι εγώ το γουστάρω τρελά αλλά δεν πολυκυκλοφορεί το γαμημένο.

 173. Μαρία said

  171
  Φορ είναι. Σωστά τα μέτρησες.

 174. dryhammer said

  170, 172, 173. Κοπιάστε!

  Κι απ’ το καλό…

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  166 – Παναγιώτη δεν κατηγόρησα το σκεπτικό σου, μια χαρά σωστό είναι αλλά αφού βλέπεις τόσα χρόνια πως δεν βγαίνει κανένας ειδικός, τι ακριβώς περιμένεις;😂
  Γιατί δεν κάνεις μόνος σου την έρευνα, τι έχεις να χάσεις. Το ότι δεν είσαι ειδικός, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να κάνεις έρευνα ή ακόμη και να γίνεις ειδικός.
  Ξέρω πως μετά τον β΄π.π κυρίως, τα πτυχία έγιναν συνώνυμα της επιστημονικής γνώσης και εν πολλοίς ισχύει αυτό αλλά ούτε απόλυτο είναι, ούτε αποτρεπτικό για να γίνει κανείς ειδικός χωρίς πτυχίο.

  Πρίν κάμποσα χρόνια, ο καλός φίλος ο Λεώνικος, είχε δημοσιεύσει εδώ ένα διήγημα του
  με τον Μπασιά που σε κάποιο σημείο λέει, «το πτυχίο κάνει τον πτυχιούχο» συμφωνώ μ΄αυτό αλλά όταν τον ρώτησα, το πτυχίο κάνει και τον επιστήμονα; δεν μου απάντησε, ούτε και κανείς άλλος εδώ αν και το έχω ρωτήσει κι άλλες φορές. Εσύ τι λές, το κάνει;😊
  Αυτό που θέλω να πώ, είναι πως δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να ερευνήσεις κάτι που σ΄ενδιαφέρει, πόσο μάλλον να περιμένεις κάποιον ειδικό να το κάνει.

  168 – «Λέει ο Λάμπρος » Ακολουθήστε την πορεία του χρήματος»»
  Αυτό το λές εσύ, ο Λάμπρος λέει άλλο τελείως διαφορετικό. Το έχεις χούι να διαβάζεις ό,τι θέλεις από αυτά που γράφω και να βγάζεις τελείως αντίθετο νόημα απ΄αυτό που δείχνω. Βέβαια, με τα ξύδια που πίνεις λογικό είναι να βλέπεις και να καταλαβαίνεις ό,τι θέλεις. 😂
  Σου συνιστώ να πίνεις Glenfidich 18 ετών ή Talisker 10 ετών, στην χειρότερη περίπτωση, θα βλέπεις ακριβώς τι γράφω, για την ερμηνεία τους, δεν παίρνω όρκο, αήττητος νταμπλούχος είσαι, ό,τι γουστάρεις καταλαβαίνεις.😂

 176. # 175

  Κοίταξε Λάμπρο, την δεκαετία του 70 είχα πρόσβαση στο πι-εξ το οποίον σήμαινε 2,40 $ τα κοινά ουίσκια και 2,80 – 3,20 $ τα 12άρια και τα μολτ. Γκλενφίντιχ 12άρι έπινα, πολύ σμουθ ήτανε και σε οδηγούσε στην υπερκατανάλωση, κατέληξα στο Καρντου. Στα τέλη της δεκαετίας πήγα Βηρυττό, είδα πράματα και θάματα με τα ακριβά ουίσκια κι είπα χίλιες φορές φτηνά να ξέρω τι πίνω μια που το πι-εξ μούχε τελειώσει. Εχοντας και πολύ καλή σχέση μ’ έναν νοικάρη μου που είχε ντισκοτέκ και δούλευε το μπαρ ο ίδιος, μου σέρβιρε πάντοτε Τζέημσον- ξέρω εγώ γιατί, μούλεγε- και στην επιμονή μου, είπε το μυστικό : είναι το πιο δύσκολο να το νοθεύσουνε, είναι και σχετικά φτηνό δεν το δουλεύουνε οι πονηροί.
  Εμπειρία είχα και από τον μακαρίτη τον κουμπάρο μου, έμπορα χρωμάτων και εσσάνς ποτοποιΐας. Μου είχε δώσει να δοκιμάσω στο σπίτι του το δικό του Σίβας, ολόιδιο στο χρώμα και στη γεύση με το του εμπορίου που δεν ήταν ούτε Σίβας, ούτε ουίσκι !
  Με τα δεύτερα άντα άρχισα να εκτιμώ τον Τζακ, φταίγανε και οι γυναίκες που ήταν ερωτευμένες μαζί του κι από σπόντα με μένα, είχα πάντοτε ένα μπουκάλι στο πορτμπαγκαζ του αυτοκινήτου.
  Τα 18άρια, 21άρια, 25άρια κ.λπ. είναι για να κάνεις φιγούρα στην γκόμενα, οι περισσότεροι τα πίνουν μαζί με κόκα κόλα, στην καλύτερη με Ντράμμπιουι, ήτανε της μοδός κάποτε. Βέβαια εσύ σαν προσεχώς εκατομμυριούχος δικαιολογημένα προπονείσαι στα ποτά της οικονομικής ελίτ …

 177. Aghapi D said

  Διάβασα πριν από λίγο ότι το ΚΚΕ κατέθεσε χρηματικό ποσό στη βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου στη μνήμ τού Μανώλη Γλέζου

  Επίσης πληροφορούμαι ότι και στην Πάτρα με πρωτοβουλία Πελετιδη εκτος απο ομοφωνο ψηφισμα και τον προγραμματισμο ειδικης εκδηλασης που θα γινει αργοτερα, αποφασίστηκε να μετονομαστει ένας δρομος σε Μ. Γλεζο, Λ. Σαντα
  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/kke-gia-mnimi-glezoy-hrimata-se-bibliothiki

 178. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κάποιοι τὸ κάνανε ἀμέρικαν μπὰρ τὸ νῆμα. 🙂

 179. dryhammer said

  178. Όχι μωρέ, ίσα-ίσα από ένα για να συχωρέσουμε…

 180. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @180. Τότε ᾿ντάξ᾿. Νὰ σερβίρουμε καφέ καὶ παξιμαδάκι. 🙂

 181. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @180. !@##$%^&*! 180=>179.

 182. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τώρα που το σκέφτομαι και του ρόουζες να το πεις, δεν πειράζει. Άμα κατεβάσουμε όλο το μπουκάλι θα βλέπουμε τον σωστό αριθμό τριανταφυλλακίων.

 183. # 178

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176 τέλος – Ακριβώς αυτό!😂 Εγώ είμαι αθλητής ειδικού «αθλήματος» από μικρό παιδί κι έχω μάθει να μην πίνω αλκοόλ παρά μόνο ελάχιστη ποσότητα εκλεκτού οίνου και μιά στο τόσο εκλεκτών αποσταγμάτων, μαζί σας έχω πάρει τον κακό τον δρόμο.😂

  Χωρίς πλάκα, επειδή το σπούδασα πολλά χρόνια το «άθλημα» (και ειδικά το κρασί) κατέληξα στο συμπέρασμα πως η διαφορά των ακριβών μάλτ όπως και των ακριβών κρασιών, είναι πως δεν είναι για κατανάλωση και για να κάνεις κεφάλι αλλά για απόλαυση, δηλαδή, ούκ εν τω πολλώ το εύ, αλλά εν τω εύ το πολύ.

  Φυσικά, γούστα είναι αυτά, κι όπως έχω πεί και στα κορίτσια, καλό και ωραίο, είναι αυτό που σου αρέσει και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, αρκεί να μην κάνει κακό στους άλλους.

 185. greggan193 said

  Reblogged στις THE BROOM και σχολίασε

  Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσύ δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν;

  Και είχε τελειώσει λέγοντας: Θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ.

  Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, σύντροφέ μας!

 186. Γς said

  184:

  Σημασία δεν έχει τι πίνεις…

  αλλά πως το πίνεις

 187. # 184

  Ρε συ Λάμπρο, πως σούρθε αυτό το » όπως έχω πεί και στα κορίτσια, καλό και ωραίο, είναι αυτό που σου αρέσει και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, αρκεί να μην κάνει κακό στους άλλους.» Τα θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν που είπε κι ο σαββόπουλος στους Αχαρνής . Δηλαδή το τσιγάρο και το άλλο «που αρέσει και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και δεν κάνει κακό στους άλλους» είναι καλό ε ;;
  Ρε συ Λάμπρο, άμα δεν συμφωνούσαμε σε γενικές γραμμές τι είναι καλό και τι όχι, βάσει μιας κάποιας κοινής λογικής δεν θα είχαμε κοινωνίες σήμερα, θάμαστε ακόμη τροφοσυλλέκτες στα δέντρα ή στα σπήλαια !!
  Τι χριστιανομπολσεβίκικη άποψη είναι αυτή ; Δηλαδή ίδια μυρουδιά έχουν τα σκατά με την κολόνια ; Ο Ράιχ την είπε και το πίστεψες ; Αυτά τα λένε πονηροί εμπόροι (σικ) για να πουλάνε εύκολα την σκαρταδούρα στους αφελείς ! Αλλο θέμα το ότι σκαρταδούρα θα υπάρχει πάντοτε και κάποιος πρέπει να την καταναλώσει, γι αυτό και έχουμε προϊόντα πρώτης, δεύτερης και τρίτης διαλογής και όχι μόνο τρεις διαλογές και όχι μόνο προϊόντα.
  Πρόσεξε υπάρχει το πικρός, το αλμυρός και το ξινός και μόνο ένα αντίθετό τους το γλυκός, ψάξε εσύ να βρεις το γιατί (να κάνω κι εγώ τον σπουδαίο που θέτει ερωτήματα ) 🙂
  Δες βρε καμιά όπερα, να δεις τι είναι καλό και τι όχι. Εχει σήμερα Ντον Κάρλο του Βέρντι στην metopera, αναφέρεται σε μια άποψη για την εξουσιαστική κόντρα μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας πριν έρθει ο χριστιανομπολσεβικισμός και τα κάνει όλα ίσωμα. Εδώ πρωτοακούστηκε σε όπερα κι ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της Κάρμεν, ένα δεύτερο τραγούδι από την Κάρμεν πρωτοακούστηκε στην Τραβιάτα, τοπικές μελωδίες και τα δύο

 188. ΓΤ said

  O Άδωνις Κύρου, σήμερα στην «Εστία», για τον Μανώλη Γλέζο https://www.gazzetta.gr/protoselida/politikes-efimerides/estia

 189. giorgos said

  Εντάξει , τίμιος άνθρωπος , αγωνιστής καί τεράστιο ηθικό ανάστημα ό Μ.Γλέζος . Αλλά σάν πολιτική υπόσταση ήταν μηδενικής τάξεως .
  Νά πούμε καί μπράβο στούς Δεξιούς πού γιά μιά ακόμα φορά απέδειξαν ότι είναι μαέστροι στό «καπέλωμα» τής Αριστεράς.

 190. ΣΠ said

  Μερικές φωτογραφίες από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
  Αναγόρευση του Μανώλη Γλέζου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωλογίας
  Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου με ομιλητές τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα

 191. Μανοῦσος said

  Ἐν τέλει μὲ μιὰ συντριβὴ καὶ μία συγγνώμη ὁ σύντροφος Μπαλαούρας ἔμεινε ἀτιμώρητος.
  Λαμπρὸ ἦθος στὸ κόμμα! Οὔτε ἐπίπληξη;
  Καὶ ποιὰ λεγόμενα ἤθελε νὰ πιστοποιήσει ὁ λεγάμενος; Ὁ Γλέζος εἶχε ἀνάγκη πιστοποίησης ἀπὸ τὸν Μπαλαούρα; Καὶ ποιὰ εὐθύνη ἀναλαμβάνει; Εὐθύνη χωρὶς συνέπειες;

  Πόση κατρακύλα ἀκόμη; Μήπως ἐκτὸς τοῦ Μητσοτάκη θὰ μᾶς φορτώσει ὁ ΣΥΡΙΖΑ καὶ τὸν Βελόπουλο μὲ αὐτὲς τὶς καφρῖλες;

 192. sarant said

  188 Μόνο που τον Μάιο του 1965 ο Χρουστσόφ είχε απομακρυνθεί από την ηγεσία της ΕΣΣΔ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: