Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια εξ αποστάσεως

Posted by sarant στο 4 Απριλίου, 2020


Θα μου πείτε, πάντοτε εξ αποστάσεως δεν είναι τα μεζεδάκια μας; Πώς μου ήρθε και διάλεξα ειδικά τώρα αυτόν τον τίτλο;

Βαφτίζω έτσι το σημερινό πολυσυλλεκτικό μας άρθρο επειδή ο τίτλος αυτός μας εισάγει, πολύ εύκολα, στο πρώτο μεζεδάκι της πιατέλας.

Ο όρος «εξ αποστάσεως» ακούγεται πάρα πολύ στους πανδημικούς καιρούς που ζούμε καθώς όλο και περισσότερες δραστηριότητες εκτελούνται από απόσταση -τα είχαμε πει και σε ένα άρθρο πριν από λίγο καιρό. Και βλέπει κανείς πότε-πότε, ακόμα και σε επίσημα κείμενα, να γράφεται το εξ με απόστροφο, «*εξ’ αποστάσεως», όπως για παράδειγμα εδώ, σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Νομίζω πως το έχω δει και σε κείμενο του Υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν παίρνω όρκο.

Λοιπόν, το εξ είναι δεύτερος τύπος της πρόθεσης «εκ» όταν ακολουθεί φωνήεν, τόσο σε ελεύθερη μορφή (εξ αδιαιρέτου) όσο και στη σύνθεση (εξυμνώ, εξαργυρώνω). Απόστροφος δεν δικαιολογείται, διότι δεν υπήρχε κάποιο φωνήεν που να έχει σιγηθεί (να έχει φύγει) όπως πχ στις φράσεις «απ’ όλα», «τ’ άλογο, τ’ άλογο» ή «σ’ όλους». Μπορεί να βάζουν μερικοί την απόστροφο, όπως ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης, πιστεύοντας ότι έτσι γίνεται πιο επίσημο το κείμενο, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

(Έχω ακούσει ότι τον παλιό καιρό κάποιος καθηγητής της Νομικής έκοβε χωρίς δεύτερη κουβέντα όποιον υποψήφιο έβαζε απόστροφο στο εξ -που τότε, λόγω της καθαρεύουσας, ήταν και πολύ πιο συχνό. Δεν είναι ανάγκη να φτάσουμε ως εκεί -αρκεί να αποφεύγουμε την απόστροφο. Ούτε χρειάζεται βέβαια απόστροφος στο «εκ» ή στο «εν» όπως έχω δει κάποιους λίγους να βάζουν).

* Και συνεχίζουμε με μεζεδάκια πανδημικά. Πολύ γέλασα με αυτό το εξώφυλλο, με αυτούς που «σώζουν την Ελλάδα». Και καλά ο πρωθυπουργός, ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς -βρίσκονται, ο πρώτος έτσι κι αλλιώς κι οι άλλοι δύο λόγω του ρόλου τους, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αλλά ο κ. Πατούλης, από πού κι ως πού μας σώζει κι αυτός;

— Είναι γιατρός, γι’ αυτό -είπε φίλος του ιστολογίου σαρκαστικά, όταν εξέφρασα την ίδια απορία στο Τουίτερ

Αλλά προφανώς ο εκδότης του εντύπου (το οποίο δεν έχει κάποια οργανική σχέση με την ΚΕΔΕ, απλώς έχει αυτοδιοικητική ύλη) προσβλέπει σε κάποια ενίσχυση από την Περιφέρεια Αττικής, στην εθνική προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες για την πανδημία και να ξεκοκαλίσουν οι ημέτεροι τα σχετικά κονδύλια.

* Να μείνουμε στα δύο από τα τέσσερα πρόσωπα του εξωφύλλου αυτού για τα επόμενα μεζεδάκια.

Χτεσινό από τον κ. Χαρδαλιά το μαργαριτάρι, όταν είπε «έγινε ιχνηλάτηση των επαφών της νοσούντος». Βλέπουμε γι’ άλλη μια φορά ότι οι μετοχές αυτές είναι ξένη γλώσσα στα νέα ελληνικά. Ή ότι ο κ. Χαρδαλιάς είναι αγράμματος, διαλέγετε και παίρνετε. Εγώ διαλέγω το πρώτο.

* Από την άλλη, πριν από 2-3 μέρες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι κάποιος παράγοντας, δεν θυμάμαι ποιος, είναι «κριτικής σημασίας». Μου φαίνεται σαφώς αγγλισμός από το critical importance. Το critical είναι ψευδόφιλο, δεν το μεταφράζουμε (συνηθως) «κριτικός» αλλά (συνήθως) «κρίσιμος».

Ωστόσο, κάποιοι γιατροί είπαν ότι συνηθίζεται στην ιατρική βιβλιογραφία το «κριτικός» με αυτή τη σημασία. Ε, εμείς που δεν είμαστε γιατροί ας το αποφεύγουμε.

* To τίμημα της ξαφνικής δημοσιότητας που απέκτησε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας είναι ότι πολλοί γράφουν λάθος το (ασυνήθιστο) επώνυμό του, Τσιόρδας αντί για Τσιόδρας.

Βέβαια, και πάλι δεν το μπερδεύουμε διότι δεν υπάρχει άλλος Τσιόρδας. Οπότε, η φράση εκείνου που είπε «Δεν με νοιάζει αν με βρίζουν, αρκεί να γράφουν σωστά το όνομά μου» έχει σχετική μόνο αξία.

* Γράφουν τα Νέα: Μπορεί τα τελευταία 24ωρα να καταγράφηκαν και θάνατοι νέων ανθρώπων στην Ελλάδα υπενθυμίζοντάς μας πως ουδείς δεν είναι άτρωτος στον ιό, ωστόσο….

Ωστόσο, το «ουδείς δεν» δεν είναι αποδεκτό διότι στα παλιά ελληνικά δεν ήταν αποδεκτή η διπλή άρνηση. Στα νέα ελληνικά, θα πούμε «κανείς δεν είναι άτρωτος» (έτσι το είπε τις προάλλες ο κ. Τσιόδρας) διότι στα νέα ελληνικά η διπλή άρνηση είναι υποχρεωτική. Στις λόγιες αντωνυμίες όμως κρατάμε τα σουσούμια της αρχαίας.

* Η παρέμβαση του κ.Μπαμπινιώτη για την ορθογραφία του κορονοϊού κατάφερε να περιπλέξει φοβερά τα πράγματα. Ωμέγα στην τρίτη συλλαβή δεν είχα ως τώρα δει -από την Αυγή το απόσπασμα.

* Κι ένα πολύ αστείο ορθογραφικό λάθος, σε άρθρο σχετικό με (τι άλλο;) τον κορονοϊό ή μάλλον σχετικό με την κ. Αθηναΐδα Νέγκα, που έχει τα συμπτώματα του ιού.

Έχω περάσει πολύ χειρότερες γρύπες στο πόδι, οι μαμάδες θα με καταλαβαίνουν όμως τώρα οφείλω να κάτσω κλεισμένη.

Άλλο οι γρύπες βέβαια, και άλλο οι γρίπες.

* Περίεργο λαθάκι σε ρεπορτάζ όπου αποδίδεται στον κ. Τσιόδρα η φράση «συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο έτη χωρίς καθυστέρηση».

Έγκαιρος, βέβαια -και απορώ πώς έγινε το λάθος, ίσως με αναγνώριση φωνής. Ή λέτε να εννοούσε πράγματι το «έγκυρος»;

* Πάντως, αν πιστέψουμε τον έγκυρο επιστημονικό τύπο, τα βάσανά μας τελειώνουν όπου να’ναι, αφού είναι θέμα ημερών (ίσως και ωρών, αλλά ας μην είμαστε υπεραισιόδοξοι) να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

* Κι ένα ποδοσφαιρικό μεζεδάκι αλλά κι αυτό στον αστερισμό του κορονοϊού.

Σε ρεπορτάζ για τη μείωση των αποδοχών των παικτών της Μπαρτσελόνα, διαβάζουμε ότι ο Λέο Μέσι είπε:

Γι’΄αυτό δεν μας εκπλήσσει ότι μέσα στο club, υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να μας βάλει πίεση για να κάνουμε κάτι που πάντα ήταν ξεκάθαρο ότι θα το κάναμε.

Περίεργο φαίνεται που οι παίχτες δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της ομάδας, έτσι;

Περίεργο φαίνεται διότι ο Μέσι είπε ακριβώς το αντίθετο! Αν δούμε το ισπανικό πρωτότυπο, που ευτυχώς δημοσιεύεται στη σελίδα, βλέπουμε ότι ο Μέσι έγραψε:

Por ello, no deja de sorprenderlos…..

δηλαδή «δεν παύει να μας εκπλήσσει», όχι «δεν μας εκπλήσσει»!

* Μαργαριταράκι από τον Άδωνη και μάλιστα με τον τίτλο μιας πασίγνωστης εκπομπής που προβάλλεται επί χρόνια.

Η στερεότυπη φράση, βέβαια, είναι «ενώπιος ενωπίω», ενώ το «ενώπιος ενωπίου» δεν βγάζει νόημα. Θα περίμενα από έναν απόφοιτο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, που μάλιστα κόπτεται για τη σημασία των αρχαίων ελληνικών, να μην κάνει τέτοια λάθη -αλλά, για να είμαι δίκαιος, στο Τουίτερ γράφουμε αφρόντιστα.

Βέβαια, το «Ενώπιος Ενωπίου» ταιριάζει πολύ καλά για εκείνη την κατηγορία μίνι ανεκδότων με ονοματεπώνυμα φανταστικών προσώπων. Ύστερα από τα Δάσος Χαϊδαρίου, Κύπριος δασολόγος και Ίων Αμυγδάλου, σοκολατοβιομήχανος, έχουμε και το Ενώπιος Ενωπίου, Κύπριος δημοσιογράφος -με ειδικότητα στις συνεντεύξεις!

* Ένας φίλος μου, που είναι γκρινιάρης (ήταν και πριν από την καραντίνα, θέλω να πω) διαμαρτύρεται διότι διαβάζει σε άρθρο της Καθημερινής ότι:

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν ορισμένα αντισώματα, τα οποία είναι «υπερβολικά αποτελεσματικά» στο να μπλοκάρουν τον νέο κορωνοϊό, ώστε να μη διεισδύει στα κύτταρα και να μολύνει τους ανθρώπους

Το αγγλικό του Reuters έχει extremely effective

Όμως, λέει ο φίλος μου, το επίρρημα «υπερβολικά» το χρησιμοποιούμε όταν κάτι γίνεται καθ’ υπερβολή, δηλαδή περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Δεν νομίζω ότι εχουμε εδώ μια τέτοια περίπτωση (too much of a good thing, που λένε και οι Αγγλοσάξονες). Ας πούμε ότι τα αντισώματα ήταν «εξαιρετικά αποτελεσματικά» ή ακόμα και «πολύ αποτελεσματικά».

* Κι ένα κορονέικο μιμίδιο στα αγγλικά -όλες οι μέρες ίδιες είναι, μας λέει.

Ε, δεν έχει και άδικο.

* Κωμικός ευπρεπισμός και γραφειοκρατική διατύπωση στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία απαγορεύεται το κολύμπι:

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, γνωρίζεται ότι δραστηριότητες όπως λήψη θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχια αλιεία, δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου-πρώτου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με αριθμό Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 (Β΄986) και ως εκ τούτου απαγορεύονται.

Αφού αναγκάζεται να επεξηγήσει το «λήψη θαλάσσιου λουτρού» με το «(κολύμπι)» ομολογεί πως κάτι δεν πάει καλά. Κι έπειτα, έστω ότι ήθελε να φορέσει τα φαρδομάνικα, και να μην βάλει το χυδαίο «κολύμπι» (που τελικά το έβαλε!), τι τον πείραζε να γράψει «δραστηριότητες όπως θαλάσσια λουτρά….»

* Κάτι πολύ περίεργο σε δημοσίευμα του in.gr, όπου Έλληνας γιατρός που βρίσκεται στις ΗΠΑ λέει σε συνέντευξή του » Η Νέα Υόρκη έχει χτυπηθεί περισσότερο από όλα τα κρατίδια των ΗΠΑ».

Πρώτη φορά βλέπω τις πολιτείες των ΗΠΑ να τις αποκαλούν «κρατίδια».

* Και πάλι από το in.gr, και πάλι σε άρθρο για τις ΗΠΑ και τον κορονοϊό, διαβάζουμε ότι:

Το μόνο που πέτυχε η ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ ήταν να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αγοράσουν λίγο χρόνο.

Εμένα το «αγοράζω χρόνο» ακόμα με ξενίζει. Εμείς στα ελληνικά για το buy some time έχουμε το αντίστοιχο «κερδίζω χρόνο». Όταν ακούω «αγοράζω χρόνο» σκέφτομαι παλιότερα που αγοράζαμε μονάδες για το κινητό μας τηλέφωνο.

Βέβαια, ο αγγλισμός είναι αρκετά συχνός -αλλά αν το είχα σε κείμενο που έκανα την επιμέλεια, θα το διόρθωνα. Το πολύ να δεχτώ το «αγοράζω χρόνο» όταν κάποιος κάνει μια οικονομική θυσία για να κερδίσει χρόνο (οπότε, με μιαν έννοια, τον αγοράζει). Αλλά εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εσείς τι λέτε;

* Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα μεζεδάκια της σημερινής πιατέλας ήταν κορονιασμένα, ήγουν σχετικά με την πανδημία.

Να πω κι ένα ευφυολόγημα που το είδα σε μιμίδιο, αλλά ξέχασα να το αποθηκεύσω. «Όποιος λέει ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, δεν έτυχε να φάει μισοψημένη νυχτερίδα».

Και θα κλείσω με ένα κοροναριστούργημα, ένα ποίημα-ανταπόκριση εκ Θεσσαλονίκης, από τον παλιό μας φίλο τον Κορνήλιο, που το ανάρτησε στη σελίδα του στο Φέισμπουκ ως ανοιχτή επιστολή-απάντηση στον ποιητή Κώστα Κουτσουρέλη. Διατηρώ τα πολυτονικά μπιχλιμπίδια που τόσο του αρέσουν και σας αποχαιρετώ με αυτό το θαυμάσιο ποίημα. Καλό σαββατοκύριακο (τρόπος του λέγειν) και να προσέχετε!

Προστάζεις, Κώστα, νὰ σοῦ πῶ τὰ νέα ἀπὸ τὴν πόλι
λὲς καὶ δὲν ἔχουμε παντοῦ τὰ ἴδια νέα ὅλοι,
ἢ μᾶλλον γιὰ νὰ θέσουμε τὸ ζήτημα ὡς ἔχει
νέον οὐδὲν καὶ πουθενά∙ ἐκτὸς τοῦ ὅτι βρέχει.
Ὁ χρόνος πλέον σκούριασε σὰν γέρικο γρανάζι
καὶ μόνον ἕνας ἀριθμὸς στὸν τοῖχο μου ἀλλάζει∙
χθὲς ἔδειξε πρωταπριλιά, γιὰ ὁλάκερο τὸν μῆνα,
καινούργιο, λέει, ἔθιμο, μᾶς ἦρθε ἀπὸ τὴν Κίνα:
δὲν ἔχει ἐπιτάφιο, δὲν ἔχει Πάσχα φέτος,
αἰώνια πρωταπριλιὰ γιὰ ὁλόκληρο τὸ ἔτος.
Παντοῦ τὰ πάντα πλάκωσε βαρὺς ὁ ἐνεστώτας,
σὰν φάρσα ζοῦμε ἔκτοτε τὴν μέρα τῆς μαρμότας,
ὁλοῦθε ἀκοῦς τὸ σύνθημα, τὸ «μένουμε στὸ σπίτι»,
μὰ πῶς νὰ μείνῃ τάχατες κανεὶς χωρὶς νὰ πλήττῃ;
Κι ἔπειτα ἄντε νὰ ἐξηγῶ στὸν κάθε ἐρωτῶντα
πὼς νιώθω γιὰ καθιστικό, ἂς ποῦμε, τὴν Ῥοτόντα.
Γιὰ μένα εἶναι σπιτικὸ ἡ πόλι ἐν συνόλῳ
κι ἀντὶ ταβάνι κλασσικὸ προτίμησα τὸν θόλο,
μεγάλη σάλα τοῦ χοροῦ ὅλη ἡ Ἀριστοτέλους
καὶ μοῦ ζητοῦν ταυτότητα στὸ σπίτι! Μὰ ἐπιτέλους!
Ἂχ ἄλλοτε παρέθετα χοροὺς ἀπείρου κλέους
καὶ τώρα ἀράχνες κρέμονται ἀπ’τοὺς πολυελαίους,
ἄδεια ἡ πλατεῖα κι ἔρημη, ψυχὴ δὲν βλέπεις ζῶσα,
ὁ Χάρος βγῆκε παγανιὰ θερίζοντας μὲ κόσα
κι ἀπὸ τὸ χὼλλ τῆς Τσιμισκῆ μονάχα κατσαρίδες
καὶ κανὰ δυὸ φιλόζῳοι περνοῦν μὲ προσωπίδες.
Ἂν πῇς γιὰ τὰ Λαδάδικα ποὺ τά ‘χα γιὰ κουζίνα
λοιμός τε ἅμα καὶ λιμός, κοινῶς μᾶς ζώνει πεῖνα∙
βαριὰ ἡ τσίκνα κάποτε σοῦ ἔσπαζε τὴν μύτη,
τώρα σκουριὰ ἁπλώνεται στὸν ἄδειο νεροχύτη.
Στὰ κάστρα, ποὖχα ἀπὸ μικρὸς γιὰ μυστικὴ σοφίτα,
καὶ μοναχός μου ἔπαιζα τὸν Διγενῆ Ἀκρίτα,
ἀκόμη εἶμαι τακτικός και -μη τὸ πῇς παρέκει-
τὸ χαίρομαι ποὺ ἐρήμωσε τ’ ὁλόδικό μου στέκι!
Γιὰ τὴν βεράντα τι νὰ πῶ, τὴν Λεωφόρο Νίκης,
τὸ πάνσεπτο ἀγλάισμα τὸ τῆς Θεσσαλονίκης:
ἔχεις ποτέ σου δεῖ ἀγωγούς, αὐτοὺς τοῦ πετρελαίου
ποὺ σκέπτονται νὰ ῥίξουνε στὸν πάτο τοῦ Αίγαίου;
Μὲ τέτοιους ἔρρεε ὁ καφὲς καὶ σὰν σὲ σιντριβάνι
χυνόταν τὸ εὐωδιαστὸ καὶ ἀφριστὸ χαρμάνι,
τι ἐσπρέσσο φρέντο, τί φραπές, τί νές, τί μοκατσίνο,
τώρα μονάχα τὸν καφὲ γιὰ τὸ συχώριο πίνω,
τώρα περνᾷς καὶ στὴν σειρὰ ῥολὰ κατεβασμένα,
τοπία τόσο γνώριμα καὶ ὅμως τόσο ξένα!
Ἀκόμη πάω στὸ WC χωρὶς χαρτὶ καὶ ἄδεια,
μὰ πόσο ἀκόμη θὰ μπορῶ;Βλέπω κακὰ σημάδια…
Οἶκος τῶν Ἄσερ γίναμε, ἂχ Κώστα, ἐλπίδα δός μου,
μοῦ ῥήμαξε τὸ σπιτικὸ ὁ ἄσωτος ἰός μου.

234 Σχόλια to “Μεζεδάκια εξ αποστάσεως”

  1. gmich said

    Πρωί -πρωί ο Πατούλης μας είπε πως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για να μην μεταλαμπαδεύσουμε τον κορονοϊό

  2. leonicos said

    Αργά δεν είναι;

  3. leonicos said

    Πώς με πρόλαβες ρε Μινχ; Από το Ανόι ήρθες;

  4. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

  5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Εγώ διαλέγω το δεύτερο 🙂 . (Χαρδαλιάς..)

  6. leonicos said

    Χτεσινό από τον κ. Χαρδαλιά το μαργαριτάρι, όταν είπε «έγινε ιχνηλάτηση των επαφών της νοσούντος». Βλέπουμε γι’ άλλη μια φορά ότι οι μετοχές αυτές είναι ξένη γλώσσα στα νέα ελληνικά. Ή ότι ο κ. Χαρδαλιάς είναι αγράμματος, διαλέγετε και παίρνετε. Εγώ διαλέγω το πρώτο.

    Εγώ δεν διαλέγω. Είτε είναι ξένη γλώσσα στα ελληνικά είτε δεν είναι, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ! παραμένει το αγράμματος. Εφόσον τη χρησιμοποιεί θα όφειλε και να την ξέρει

  7. ndmushroom said

    Στην ανακοίνωση του Ναυτιλίας, μόνο η γραφειοκρατική διατύπωση ξενίζει; Εμένα και το «συνίστανται» ως ενικός με ξενίζει, και το «γνωρίζεται» ως… ως τί, αλήθεια; Παθητική φωνή κάποιου μεταβατικού ρήματος «γνωρίζω», συνώνυμου του «γνωστοποιώ»;

  8. leonicos said

    * Από την άλλη, πριν από 2-3 μέρες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι κάποιος παράγοντας, δεν θυμάμαι ποιος, είναι «κριτικής σημασίας». Μου φαίνεται σαφώς αγγλισμός από το critical importance. Το critical είναι ψευδόφιλο, δεν το μεταφράζουμε (συνηθως) «κριτικός» αλλά (συνήθως) «κρίσιμος».

    επ’ αυτού, αντιθετως προς το προηγούμενο, συμφωνώ. Έχεις δίκιο. Δεν τον άκουσα, αλλά ε΄τσι που τα λες, εννοούσε κρίσιμος.

    όμως στην ιατρική jargon αλλά και πέραν αυτής, χρησιμοποιείται αλλά όχι χωρίς να προκαλεί περίεργη αίσθηση. Λένε συχνά (δεν λέμε) κριτική κατάσταση αντί για κρίσιμη κατάσταση. Πάντως ακούγεται λάθος

  9. leonicos said

    αχ Ndmushroom

    Δεν ξέρουν ελληνικά. πάρτε το χαμπάρι. Μεζεδ΄΄ακια και μεζεδάκια….

  10. leonicos said

    @@@@@@@@@@@@@
    Αμερικανούσιος ΗΠΑ-τικός

    Για να σας ξεστραβώω και σήμερα.

    πέταλο < pet hallo, οταν ανοίγεις την πόρτ και βλέπεις τη γάτα να θελει να μπει μέσα

    Ελπίζω να τ' αποθησαυρίζει τουλάχιστον ο Πέπε για να διδάξει στους υπόλοιπους

    Ο Κακοψυχος φυσικά τα γνοεί. Ατός γράμματα δνε μαθαίνει

    Μπορεί ο Τζι να φτιάξει έναν έμμετρο μνημοτεχνικό κανόνα καποτε

    μπας και μάθετε καμιά αλήθεια, κορόιδα

  11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Για το «κριτικός» έχεις απόλυτο δίκαιο. Στην Καρδιολογία λ.χ., όταν κάποιος αναφέρεται σε σημαντική στένωση στεφανιαίας αρτηρίας, χρησιμοποιεί ασυζητητί τον όρο «κριτική». Ανατριχιάζω όταν το ακούω, όχι μόνο επειδή έχω την ίδια (απορριπτική) άποψη για την συγκεκριμένη επιλογή αλλά, επιπλέον, έχω τον φόβο ότι όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί θα την υιοθετήσουν μελλοντικά -σαν τον Τσιόδρα- και για εξωιατρική/ γενική χρήση…

  12. LandS said

    7 👍

  13. Georgios Bartzoudis said

    «Προφανώς ο εκδότης … προσβλέπει σε κάποια ενίσχυση από την Περιφέρεια .., στην εθνική προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες για την πανδημία και να ξεκοκαλίσουν οι ημέτεροι τα σχετικά κονδύλια».
    # Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Όπου συγκεντρώνεται χρήμα, ελκύονται αετονύχηδες. Άλλωστε, η άρχουσα τάξη του Σύριζα γνωρίζει πολύ καλά αυτό το …φυσιολογικό φαινόμενο. Και θα λεει με καϊμό: Εκεί που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θάρθεις!

    # Τώρα, συμβουλεύω να αποφεύγετε αυτά τα εν, εις, εκ, εξ, κλπ, με ή χωρίς αποστρόφους. Έτσι, αντί να πεις εξεπίτηδες, λες μαξούς ή μάξους και …καθαρίζεις. Συμπέρασμα: Μιλάτε Μακεδονιστί!

  14. leonicos said

    Βρε Νοκοκύρη

    Τι θα γίνει μ’ αυτόν τον Αμερικανούσιο που με πλαστογραφεί;

    Πώς θα τον ξεπατρέψουμε;

    Τον βαρέθηκα.

    Και φαίνεται πως έχει και κάποιο δίκιο.

    Είδεςτο πέταλο; Το φανταζόσουν εσύ;

  15. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Αγράμματος ένας απόφοιτος ΑΕΙ;

    7 Το «γνωρίζεται ότι» είναι τυπικό γραφειοκρατικό σχήμα

    11 Ε ναι, σε μένα η κριτική στένωση ακούγεται αστείο, σαν αντίθετο του «άκριτη»

  16. nikiplos said

    Καλημέρα και καλό κουράγιο σε όλους. Ο Οἶκος τῶν Ἄσερ, αφορά ένα θριλερ του Πόε, όπου ο Άσερ έχει έγκλειστη την αδερφή του ζωντανή σε έναν τάφο, ενώ σύμφωνα με τον θρύλο, ένας παλιός Άσερ, είχε χτίσει ζωντανούς σε έναν χώρο στο κελάρι του, την νεαρή γυναίκα του και τον εραστή της. Όταν κατεδάφισαν το σπίτι, λέει βρήκαν δυό σώματα αγκαλιασμένα σε μια κοιλότητα στο υπόγειο του σπιτιού…

    Μου θύμισε τον από χρόνια μακαρίτη Ιορδάνη, που έχτισε πολυκατοικίες στα 50ς και 60ς στην κυρίως ειπείν παλιά Αθήνα, που διηγιόταν την ιστορία στην γιαγιά μου, ότι γκρεμίζοντας τα νεοκλασσικά του κέντρου, στα υπόγειά του, είχαν βρεί σε μερικά ανθρώπινους σκελετούς, δείγμα πως εκείνοι οι παλαιοί άρχοντές μας, είχαν πράγματι κυριοεκτικά σκελετούς στις ντολάπ τους…

  17. leonicos said

    11 Γιώργος Κατσέας,
    Για το «κριτικός» έχεις απόλυτο δίκαιο. Στην Καρδιολογία λ.χ., όταν κάποιος αναφέρεται σε σημαντική στένωση στεφανιαίας αρτηρίας, χρησιμοποιεί ασυζητητί τον όρο «κριτική». Ανατριχιάζω όταν το ακούω, όχι μόνο επειδή έχω την ίδια (απορριπτική) άποψη για την συγκεκριμένη επιλογή αλλά, επιπλέον, έχω τον φόβο ότι όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί θα την υιοθετήσουν μελλοντικά -σαν τον Τσιόδρα- και για εξωιατρική/ γενική χρήση…

    Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση

    άλλο κριτική στένωση και άλλο κρίσιμη κατάσταση

    κρίσιμη κατάσταση, στένωση δεν υπάρχει, σημαίνει ότι ο ασθενής θα πεθάνει αν δεν υποστηριχτεί

    κριτική στένωση σημαίνει στάνωση πέρα από την οποία θα δημιουργηθούν προβλήματα και θα υπάρξει παθολογία

    Αυτός που έχει κριτική στένωση δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μπορεί να μην είναι ποτέ ακόμα και αν η στενωση είναι πλήρης.

    π.χ. πολλοί κυκλοφορούν ανάμεσά μας με στένωση 85% σε διάφορες αρτηρίες χωρίς σύμπτωμα και χρίς να το ξέρουν. Το 85% θεωρειται κριτικό π.χ. γι την καρωτιδα.

    Εντούτοις, μια αθηρωματική πλάκα που προκαλέι στένωση 20% μπορεί να στέλνει συνεχώς μικροέμβολα στον εγκέφαλο, αομιπεταλιακούς θρόμβους που προκαλούν στιγμιαία συμπτώματα, και οι οποίοι συνήθως διαλύονται πριν προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Άλλοτε όμως προκαλούν και μπορούν να σε φέρουν σε κρίσιμη κατάσταση

  18. Dong-ho Spiros Merimanis said

    «ο κ. Τσιόδρας είπε ότι κάποιος παράγοντας, δεν θυμάμαι ποιος, είναι «κριτικής σημασίας».»
    η σημασία δε μπορεί να είναι ούτε κρίσιμη ούτε κριτική, ο παράγοντας είναι κρίσιμος
    η έκφραση «κριτικής σημασίας» είναι οξύμωρο ο κ Τσιόδρας είποε μια φράση με τρία τουλάχιστο λάθη που δεν έχει νόημα για κάποιον που ξέρει ελληνικά

  19. Giorgos Koftis said

    «Αλλά προφανώς ο εκδότης του εντύπου (το οποίο δεν έχει κάποια οργανική σχέση με την ΚΕΔΕ, απλώς έχει αυτοδιοικητική ύλη) προσβλέπει σε κάποια ενίσχυση από την Περιφέρεια Αττικής, στην εθνική προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες για την πανδημία και να ξεκοκαλίσουν οι ημέτεροι τα σχετικά κονδύλια.»
    Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται! 😀

  20. Λγς said

    ενώπιος ενωπίου: Μην ξεχνάτε και τον αυτόματο διορθωτή, που δεν σκαμπάζει και πολλά.

  21. Καλημέρα

    …όλες οι μέρες ίδιες είναι…

    Ε όχι κι όλες οι μέρες ίδιες !! Μετά τον χθεσινό Ντον Κάρλο και τον αυριανό Μάκβεθ και η προσεχής βδομάδα έχει Αΐντα και Φάλσταφ… και για να πειράξω λίγο τον Νικοκύρη για τις προτιμήσεις του μετά από 6 Βέρντι αντε στο τέλος της άλλης εβδομάδας, έτσι κάνουν όλες…

    Δηλαδή αν ταυτίσουμε την εβδομάδα Βάγκνερ με την επταετία της παράγκας, το Βέρντι- Μότσαρτ 6-1 αντιστοιχεί στα ΠΑΟΚ – ΠΑΟ της μετά την παράγκα εποχής 🙂 🙂

  22. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > το εξ είναι δεύτερος τύπος της πρόθεσης «εκ»

    Για την ακρίβεια, το σντίστροφο. Ο κανονικός τύπος είναι αυτός που λήξει σε ένα από τα σύμφωνα που προβλέπεται να είναι ληκτικά ελληνικών λέξεων, δηλαδή εξ. Προ συμφώνου χάνεται το σ» του ξ. (Οπότε, μπορούμε να γράφουμε «ως εκ’ τούτου»!) 🙂

    > > Βλέπουμε γι’ άλλη μια φορά ότι οι μετοχές αυτές είναι ξένη γλώσσα στα νέα ελληνικά.

    Άντε πάλι! Τη μάνα σού βρίσανε αυτές οι έρμες οι μετοχές Νίκο;
    Βέβαια με τη στενή κυριολεξία πράγματι δεν ανήκουν στην ΚΝΕ. Ενεστώτας: οριστική νοσώ, προστακτική (έλα ντε;), μετοχή ΔΕΝ ΕΧΕΙ. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα καθενός να ανατρέχει σε άλλες περιοχές της γλώσσας* για να συμπληρώσει το γλωσσικό του οπλοστάσιο, αρκεί να ξέρει πώς. Το να τις λέει χωρίς να τις ξέρει είναι 100% δική του ευθύνη. Δε χρειάζεται να φτάσουμε στο «αράμματος – πώς, ο Χαρδαλιάς αγράμματος;» κλπ. – δεν είναι τεκμήριο αγραμματοσύνης, είναι απόδειξη ανεπαρκούς τριβής με το συγκεκριμένο.
    _____________
    * Εδώ η περιοχή δεν είναι η αρχαία / καθαρεύουσα, είναι η ιατρική επαγγελματική διάλεκτος. Η οποία βέβαια, με τη σειρά της, αντλεί από την αρχαία / καθαρεύουσα. Οι γιατροί δε θα πεισθούν εύκολα να μη λένε «ο νοσών», αφού ο ασθενής» έχει άλλη χρήση. Οπότε δε βλέπω άλλη λύση παρά να μάθουν γραμματική όσοι θέλουν να τα λένε.

  23. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Δεν σε παρεξηγώ που έχεις μιά δυναμία στα στραβοπατήματα του Άδωνι 🙂 αλλά εδώ, είναι προφανές ότι πρόκειται για lapsus calami.

  24. Pedis said

    Δηλαδή ο Αδωνις δεν σώζει την Ελλάδα;

    Όσοι δεν έχουν στέρηση Εξόδου, στις 11:00 αναφορά στο εποπτείο!

    Ο επόπτης μοιράζει τα εξοδόχαρτα!

    Δίωρος πρωινή.

  25. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @17. Εννοείται, βέβαια, Λεώνικε ότι άλλο το «κριτική στένωση στεφανιαίας -είτε άλλης- αρτηρίας» και άλλο το «κρίσιμη κατάσταση». Το πρώτο σημαίνει «στένωση που -καταμετρημένα!- προκαλεί ελάττωση της αιματικής ροής», χωρίς αυτό να συνεπάγεται κρίσιμη κατάσταση του ασθενούς 🙂

  26. # 22

    Δηλαδή το ντεμέκ είναι … ντεμέκ ελληνικό ;

    και το εκμέκ ;;

    μη αναφέρω το παοκ και μου το πεις βουλγάρικο !!

    🙂 🙂 🙂

  27. Κιγκέρι said

    …της νοσούντος:

    Έχουμε δει πολλές φορές τη λανθασμένη χρήση του αρσενικού αντί του θηλυκού τύπου της μετοχής, όχι όμως το αντίστροφο. Ωστόσο, σε άρθρο για τις εξελίξεις στο Μάστερ σεφ το είδα κι αυτό:
    «Συγκίνηση στο πλατό από τους συμπαίκτες του αποχωρήσασα..»
    https://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/990620/masterchef-poios-den-katafere-na-adigrapsei-me-akriveia-to-piato-ton-kriton-kai-apohorise/

    Όμως Νικοκύρη, το «της νοσούντος» του Χαρδαλιά είναι καρύδια και βροντάει, του Καρανίκα οι κατακόμβες είναι σύκα και δεν ακούγονται;

  28. Pedis said

    Κρίτικαλ για την περίπτωση του Τσιόδρα είναι κάτι άλλο, φοβάμαι. Ότι πριν από τη μέρα που δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του όπου υποστήριζε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ότι η Κίνα είναι σέιφ, ο ΠΟΥ είχε ήδη οργανώσει τουρνέ στην Κίνα για να διαπιστώσει επι τόπου (προφανώς δεν θα πήγαιναν εκεί αν δεν πάρει φωτιά τα ιμέιλ, τα ριπορτς, τα ιντερναλ και ανοφίσιαλ κομουνικέσιονς και ρούμορς για όσους είναι γουέλ ινφορμντ) και να βγάλει ανακοίνωση ότι το πρόβλημα είναι ήδη χοντρό.

  29. spiridione said

    Για το θέμα των τεστ που συζητάμε, δείτε τη χτεσινή ανάρτηση του Πολάκη:

    ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΝΟ “BUSINESS AS USUAL”!!!!!!
    Δηλαδή δουλευόμαστε κανονικά μου φαίνεται …
    Βγάζουν εχθές Πέμπτη 2/4 «διαγωνισμό του ΕΚΕΑ (εθνικό κέντρο αιμοδοσίας) που λήγει τη Δευτέρα 6/4 στις 12 το μεσημέρι για προμήθεια αντιδραστηρίων για τεστ με μοριακό έλεγχο του κορωναϊού για 1000 εξετάσεις την ημέρα .!!(ενώ μέχρι τώρα σε ένα μήνα περίπου και κάτι έγιναν 18.000 περίπου εξετάσεις με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνονται )
    ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ :
    1. Κάνουν πρόσκληση για αντιδραστηρια που μπορούν να προμηθευθούν μόνο απο ΜΙΑ πολυεθνική εταιρία γιατι υπάρχει ήδη ο εξοπλισμός. Δηλαδή μεγάλο θράσος γιατι όσοι γνωρίζουν απο διαδικασίες προμηθειών , μόνο αντιδραστηρια απο την ίδια εταιρία μπορούν να προμηθευτούν.
    ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ :
    2. Εφόσον υπήρχε ο εξοπλισμός γιατι δεν προμηθευόταν τα αντιδραστηρια τόσο καιρο που ο κόσμος βοά για να γίνονται εξετάσεις ….αλλά «μένουμε μόνο σπίτι». Τώρα ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ η πολυεθνική εταιρία για να προμηθεύσει;
    3. Τελικα χρειάζονται ή όχι οι εξετάσεις στην κοινότητα;
    4. Γιατί σταμάτησε(δεν ξεκίνησε καν) η προμήθεια rapid test για αντιγόνο του ιού που έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα με μεγάλη αξιοπιστία;
    4. Γιατι αντικατέστησαν την διοίκηση του ΕΚΕΑ χωρίς να εχει λήξη η θητεία της όταν η πρόεδρος κ. Ματσούκα είπε ότι το ΕΚΕΑ μπορεί να κάνει 1000 εξετάσεις την ημέρα;
    5.Ποια είναι η προϋπολογιζόμενη δαπάνη της προμήθειας;
    6) Η πρόταση πανεπιστημίων και δημοσίων ερευνητικών εργαστηρίων που διαθέτουν μηχάνημα Μοριακού ελέγχου και που είπαν πως μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αυξημένης ζήτησης των τεστ με πολύ χαμηλό κόστος γιατί δεν Λήφθηκε καθόλου υπόψιν;;;;
    7) Τελικά θα κάνουμε τεστ στο προσωπικό των νοσοκομείων ,στις ευπαθείς ομάδες που παρουσιάζουν συμπτώματα ή στο γενικό πληθυσμό ;
    ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;;;;

  30. spiridione said

    Η συνέντευξη που είχε δώσει η κ. Ματσούκα πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΑ
    https://tvxs.gr/news/ellada/toylaxiston-1000-deigmata-imerisios-xoris-epixorigisi-mporei-na-analyei-ekea&dr=tvxsmrstvxs

  31. Pedis said

    Όλα για τα φράγκα και για όσους έχουν φράγκα …

    Θα συστήσουν , λέει, άμεσα κινητές ομάδες γιατρών και νοσοκόμων, τηλεσυμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ.

    Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.

    Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

    Μηνολόγιον Απριλίου έτους 2020

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ διαλέγω το δεύτερο. Αλίμονο αν φτωχαίναμε τη γλώσσα μας, για να διευκολύνουμε τους Χαρδαλιάδες. Όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Φυντανίδης, τα λεξικά δεν έχουν αγκάθια.

  33. Πέπε said

    > > «συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο έτη χωρίς καθυστέρηση»

    Εντάξει, έγκαιρος. Τα παιδιά έως δύο έτη είναι παιδιά έως δύο ετών; Και ο έγκαιρος χωρίς καθυστέρηση σε τι διαφέρει από τον καθυστερημένα έγκαιρο;

    > > για να είμαι δίκαιος, στο Τουίτερ γράφουμε αφρόντιστα.

    Μμμμ… Δηλαδή έχεις παρατηρήσει Νίκο να γράφουν με λάθη στο Τουΐτερ όσοι γράφουν σωστά παντού αλλού, και να γράφουν ανθρωπινά παντού αλλού όσοι γράφουν μουντζούρες στο Τουΐτερ; Γιατί εγώ νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είτε φροντίζουν είτε δε φροντίζουν. Και δε μιλάμε για την κυρά Μαρία από τη γωνία, έτσι;

    > > …υπερβολικά…

    Δεν γκρινιάζει ο φίλος σου. Αντικειμενικά, τι καλούμαστε να καταλάβουμε από τη σύνταξη «υπερβολικά αποτελεσματικά […] ώστε να μη διεισδύει [ο ιός] στα κύτταρα…»; Περίπου ό,τι και στο «υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό».

    > > θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι)

    Μα δεν είναι το ίδιο! Θαλάσσιο λουτρό είναι το μπάνιο. Μπορεί απλώς να πλατσουρίζεις, μπορεί να μην ξέρεις καν κολύμπι. Ας είμαστε σαφείς: επιτρέπεται να πλατσουρίζω αλλα΄απαγορεύεται το ελεύθερο και η πεταλούδα, ή απαγορεύονται όλα; (Καλά, προφανώς το γενικό πνεύμα των μέτρων είναοι ούτως ή άλλως «απαγορεύεται το καθετί», «απαγορεύεσθε όλοι».)

  34. ΚΩΣΤΑΣ said

    27 Κιγκέρι 🤪🤗😂

    https://www.protothema.gr/politics/article/991743/o-karanikas-fovatai-katakomves-logo-koronoiou/

  35. Θρασύμαχος said

    extremely effective = άκρως αποτελεσματικό

  36. Νέο Kid said

    Χθες σε κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι κάποιος τηλεθεατής είπε ότι στο λοιμό των Αθηνών επί Περικλέους πολέμησαν την επιδημία με φωτιές. Και πρότεινε να βάλουν στα νοσοκομεία φλόγιστρα (!!😀)
    Ερώτηση προς ιστορικούς του ιστολογίου: ισχύει αυτό για το λοιμο των Αθηνών;

    Και ένα κουιζακι:
    Για ποια επιδημία πρότεινε ένας μεγάλος σοφός της εποχής ως γιατρικό …τα μαθηματικά!

  37. Θρασύμαχος said

    Πώς θα απέδιδε ένας κρητικός το critical importance?

  38. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    27 Αν ήταν να αναφέρω όλα τα μαργαριτάρια που βλέπω (ή και σχολιάζω) στο Τουίτερ δεν θα τελειώναμε ποτέ. Κατά σύμπτωση, ακριβώς το ίδιο μαργαριτάρι για τις εκατόμβες/κατακόμβες το σχολίασα στο Τουίτερ μερικές μέρες πριν το κάνει ο Καρανίκας, που το είχα εντοπίσει σε έναν δεξιό -αλλά εδώ δεν το έβαλα.

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Γι’΄αυτό δεν μας εκπλήσσει ότι μέσα στο club, υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να μας βάλει πίεση για να κάνουμε κάτι που πάντα ήταν ξεκάθαρο ότι θα το κάναμε.»
    Να μας βάλει πίεση! Τι ωραία ελληνικά, ε, που μάλλον μας ανεβάζουν την πίεση. Το «να μας πιέσει» ή το «να μας ασκήσει πίεση», δεν του έκαναν του μεταφραστή; Είναι κι αυτά ξένα σώματα;

  40. Pedis said

    «Για μια χούφτα μάσκες»

    https://www.documentonews.gr/article/germanikh-orgh-oi-hpa-katesxesan-maskes-poy-proorizontan-gia-thn-astynomia-toy-berolinoy

    Αναβίωση της κρατικής πειρατείας (εποχής Ελισάβετ της Τούδορος)

  41. Θρασύμαχος said

    Εμάς εδώ προφανώς μας ξενίζουν τα «κρατίδια των ΗΠΑ», ωστόσο μιλάμε χωρίς δισταγμό για «κρατίδια της Γερμανίας» ή «κρατίδια της Αυστρίας», επειδή έτσι έτυχε ν’ αποδίδονται ελληνιστί τα Länder, τα οποία όμως οι αμερικάνοι αποκαλούν states ακριβώς όπως τα δικά τους.

  42. Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης said

    Εξαιρετικός ο κος Κορνήλιος!
    Ευχαριστούμε και καλό Σαββατοκύριακο, αγάντα!

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    http://www.badsadstories.blogspot.gr
    http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

  43. sarant said

    35 Ε ναι

  44. kpitsonis said

    21 Εγώ περιμένω το Δαχτυλιδι του Νίμπελουνγκ .Θα περάσουμε καμμιά δεκαπενταριά ώρες με όλη την τετραλογία .

  45. 15, 6. Μα και ο άλλος με τις 360 μοίρες (και όχι μόνο) ΑΕΙ δεν είχε τελειώσει;

  46. ΓΤ said

    27@

    Με πρόλαβες με τον Καρανίκα, αυτόν τον τέως Ειδικό Σύμβουλο στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού (γείραμε από το βάρος των παρασήμων, στήθος μπρεζνιεφικό), από 20.09.2019 αρχιστράτηγο στη ΝΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, που έλεγε στο βιογραφικό του «[…] γεννήθηκα το ’69, σχολείο πήγα, γράμματα έμαθα, […]».

  47. Alexis said

    Καλημέρα.

    Εξαιρετικό το ποίημα του Κορνήλιου, ε-ξαι-ρε-τι-κό!

    Αλλά βέβαια ο Κορνήλιος μας έχει συνηθίσει (μας έχει κακομάθει θα έλεγα) σε τέτοιου είδους κομψοτεχνήματα!

    Κρίμα που δεν σχολιάζει πλέον εδώ, έμμετρα ή πεζά…

  48. Theo said

    Καλημέρα 🙂

    @22:
    Ο κανονικός τύπος είναι αυτός που λήξει σε ένα από τα σύμφωνα που προβλέπεται να είναι ληκτικά ελληνικών λέξεων, δηλαδή εξ. Προ συμφώνου χάνεται το σ» του ξ. (Οπότε, μπορούμε να γράφουμε «ως εκ’ τούτου»!)

    Προ ετών ο Μαρσέλ Πιράρ, εκδότης της κριτικής έκδοσης των Ἀσκητικῶν Λόγων του Ισαάκ του Σύρου, μου έδειξε ένα προσχέδιο, όπου και στα ἐκ, ἐξ οὐκ και οὐχέβαζε απόστροφο. Του είπα πως δεν ήταν σωστό (το ίδιο του είπε κι ένας φίλος καθηγητής κλασικής φιλολογίας) και μου αντέτεινε πως έτσι το είχαν τα χειρόγραφα τα οποία χρησιμοποίησε για την έκδοση (χρονολογούμενα από τον 9ο ως τον 14ο αιώνα). Στο τέλος, όμως, αφαίρεσε όμως τις αποστρόφους!

    Μου φαίνεται λίγο παράξενο. Αν κι έχω δει εκατοντάδες βυζαντινά χειρόγραφα, δεν θυμάμαι αυτές τις λέξεις με αποστρόφους. (Τώρα μόλις διέτρεξα δυο χειρόγραφα της Κλίμακος -σε φωτογραφίες τους- ἕνα του 10ου κι ένα του 13ου αιώνα, και τις βλέπω χωρίς αποστρόφους.)

    Λες κάποιοι βυζαντινοί γραφείς να είχαν υπόψιν αυτό που γράφεις για τον κανονικό τύπο και να έβαζαν απόστροφο στα ἐκ και οὐχ;

  49. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω μερικές ώρες όσο μπορούμε ακόμα να βγαίνουμε.

  50. Theo said

    48, διόρθωση:
    Λες κάποιοι βυζαντινοί γραφείς να είχαν υπόψιν αυτό που γράφεις για τον κανονικό τύπο και να έβαζαν απόστροφο στα ἐκ και οὐκοὐχ;];

  51. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @48. Ποιοί έβαζαν αποστρόφους και ποιά εξήγηση υπάρχει;

  52. Παναγιώτης K. said

    Ξεχώρισα το «όλες οι μέρες είναι ίδιες» και το ποίημα του Κορνήλιου!
    Μέσα σε ένα ποίημα αποτυπώνεται αυτό που βιώνουμε!!!
    Όσο για το πρώτο, χρειάζεται κάποια προσπάθεια
    για να μη κάνουμε λάθος στις μέρες. 🙂

    Κάποιοι φίλοι της Ιατρικής , στα φοιτητικά μας χρόνια, μου έλεγαν για αυτό που τους συνέβαινε μετά από τις παραδόσεις μαθημάτων που αφορούσαν ασθένειες κ.λπ (οι γιατροί του ιστολογίου ας μας εξηγήσουν…). Ψάχνονταν μετά για να δουν μήπως εκείνα που είχαν ακούσει «κούμπωναν» πάνω τους. Αν θυμάμαι καλά αυτή την…ασθένεια την είχαν ονομάσει «φοιτητήτιδα». 🙂

    Διαβάζουμε τώρα εμείς διάφορα για τον κ@λοϊό και αρχίζουμε να… ψαχνόμαστε. ( Η μάνα μου έλεγε «αφουγκραζόμαστε»)

  53. LandS said

    22 Ενεστώτας: οριστική νοσώ, προστακτική (έλα ντε;), μετοχή ΔΕΝ ΕΧΕΙ

    Άμα δεν έχει να μη τη βάλει.

    Και βέβαια είναι δικαίωμά του να συμπληρώνει το γλωσσικό του οπλοστάσιο από όποια περιοχή γουστάρει. Όμως το να το κάνει σωστά δεν αρκεί. Πρέπει και να χρειάζεται.

    Θα μπορούσε να πει «έγινε ιχνηλάτηση των επαφών της» . Δεν μιλούσε γενικά όπως, για παράδειγμα, «απαραίτητη είναι η ιχνηλάτηση των νοσούντων»

  54. ΓΤ said

    38@

    Ως γνωστόν ο Καρανίκας, ο Υπέρμαχος Τετραϋδροκανναβινόλης (ονοματεπώνυμο είναι αυτό), είναι φανατικός του fb, και, αν αυτά που τουιτάρεις, τα έβαζες και στο fb σου (δεν ξέρω αν τα βάζεις), κάτι θα μάθαινε αυτός ο δόλιος από σένα, και δεν θα μίλαγε για «κατακόμβες», όπως ο προλαλήσας αυτού δεξιός, και γλωσσικά αδέξιος. Βέβαια, υπάρχει και κάτι χειρότερο: να σε παρακολουθεί, αλλά να μη μαθαίνει.

    Αλλά ας σοβαρευτούμε, και ας μην αδικούμε, επιτέλους, τον Καρανίκα, κάθε Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού αξίζει τον σεβασμό μας. Εξηγούμαι: Ο Καρανίκας, ως πνευματικός άνθρωπος, γνωρίζει ότι οι κατακόμβες, ως υπόγεια νεκροταφεία, είναι αυτονοήτως χώρος νεκρών. Και στο μυαλό του, ακριβώς όπως έχουμε «εκατόμβες νεκρών» (τη λέξη «εκατόμβη» τη θυμάται από το σχολείο, το διάβασμα το συνέχισε και μετά το απολυτήριο), έχουμε και «κατακόμβες νεκρών», δυνάμει μελλοντικές Κορονοκατακόμβες που μια σκαπάνη θα τις φέρει στο φως. Έκανε μια άκρως λογική αντιστοίχιση, σαν μια γλυκιά αμφιμονότιμη συνάρτηση, γιατί, ο Καρανίκας, ως ψυχοπονιάρης, δεν θέλει καμία εκατόμβη να καταλήξει σε κατακόμβη.

  55. Costas X said

    Καλημέρα.

    «το εξ είναι δεύτερος τύπος της πρόθεσης «εκ» όταν ακολουθεί φωνήεν, τόσο σε ελεύθερη μορφή (εξ αδιαιρέτου) όσο και στη σύνθεση (εξυμνώ, εξαργυρώνω)»

    Ο μακαρίτης ο μπάρμπα Δημήτρης, αγρότης, είχε λύσει το θέμα της αποστρόφου, της σύνθεσης και της κλίσης. Αναφερόταν σε ένα χωράφι, μέρος του οποίου του ανήκε εξ αδιαιρέτου με τα αδέλφια του, ως το «ξαδιαιρέτο», ουδέτερο ουσιαστικό όπως το «λαζαρέτο» !

  56. angelos said

    Αυτο «αγορασουμε χρονο» μου θυμισε οταν εδινα προφορικα για το Sorbonne, που αμα και προσεχες ΠΟΛΥ να μην πεταξεις κανα anglicisme….ε, θα περναγες μαλλον 😁

    Οσο για το «υπεβολικα αποτελεσματικο», ειναι παλια ιστορια. Θυμαμαι ενα πρωην αφεντικο μου που ελεγε «ειμαι υπερβολικα ικανοποιημενος» και παλευα να καταλαβω αν ερχοταν μπονους ή…μαλους 😛

    Καλημερα Νικοκυρη.

  57. Κορνήλιος!!! Νίκο, στείλτου χαιρετίσματα εκεί που μιλάτε στο φουμπού 🙂

  58. LandS said

    Πάντως εγώ θα ντρεπόμουν να πλειοδοτήσω σε προσβολές εναντίον ενός ανθρώπου που ήδη έχουν ξεσκίσει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το ΜΑΚΕΛΕΙΟ, όσο και εύκολος στόχος και να είναι.

  59. Theo said

    @51:
    Κάποιοι βυζαντινοί γραφείς χειρογράφων.
    Πιθανή εξήγηση, αυτό που γράφει ο Πέπε στην αρχή του σχ. 22.

  60. spiral architect 🇰🇵 said

    Το λιβανιστήρι στους Τσιοδραίους και ΣΙΑ συνεχίζεται. Ο τύπος έχει μπει για τα καλά στη γάστρα και ψήνεται για υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα Αθηνών.

  61. Πέπε said

    @48

    Λογικά θα το έκαναν επειδή οπτικά τους ενοχλούσε ένα σύμφωνο άλλο εκτός από ν-ρ-ς-ξ-ψ στο τέλος της λέξης.(Αντίθετα, τους Βυζαντινούς νομίζω ότι γενικά δεν τους ενοχλούσε καθόλου οπτικά το παραστόλισμα της γραφής. Θυμίζω ότι κάποτε -δεν ξέρω ακριβώς πότε- έγραφαν και κῤ με ψιλή, χῥ με δασεία, έβαζαν βαρείες σε όλες τις συλλαβές εκτός από τις οξυνόμενες ή περισπώμενες, κλπ..)

    Δεν εκτεινόταν όμως το σκεπτικό τους μέχρι του να δηλώσουν την παράλειψη του (σ), αφού:

    α) αυτό δε δικαιολογεί το οὐκ’ – οὐχ’ : εκεί δε λείπει τίποτε, αντιθέτως έχει προστεθεί ευφωνικό σύμφωνο
    β) δεν υπάρχει αναγνωρισμένο φαινόμενο παράλειψης συμφώνου που να σημειώνεται με απόστροφο (ενώ με φωνήεν υπάρχει, η έκθλιψη και η αφαίρεση).

  62. voulagx said

    «Στο πλαίσιο αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού…»

    Γιατί «συνίστανται»; Ένα δεν είναι το πλαίσιο;

  63. Theo said

    @61:
    Ευχαριστώ.

    Κι αυτό που λες για το «κῤ με ψιλή, χῥ με δασεία, έβαζαν βαρείες σε όλες τις συλλαβές εκτός από τις οξυνόμενες ή περισπώμενες, κλπ» δεν το έχω δει (τουλάχιστον σε χειρόγραφα από τον 10 αι. κε. με τα οποία ασχολούμαι). Ῥ στην αρχή της λέξης, ναι, ῤῥ σε σύνθετες λέξεις που η δεύτερη αρχίζει από ρ, ναι, τα υπόλοιμα όμως, όχι.

  64. Παναγιώτης Κ. said

    @27. Αν τα γράψει όλα ο Νικοκύρης τι θα μείνει για να το γράψουμε εμείς; 🙂

  65. # 44

    Πρέπει να είναι πολύ ισχυρό το γερμανικό λόμπυ στην ΝιουΓιορκ – ίσως και χορηγός-δωρητής-ευεργέτης της όπερας.Πάντως οιπερισσότερες παραστάσεις που βάζει είναι κα-τα-πλη-κτι-κές !! Είναι ένα καλόπου προέκυψε από την κλεισούρα και όχι το μόνο.

  66. ΣΠ said

    Καλημέρα.
    Πρόστιμο σε άστεγο επειδή δεν έμεινε μέσα!

  67. Πέπε said

    63
    Δεν έχω μελετήσει χειρόγραφα. Το έχω διαβάσει ως παρεμπίπτουσα πληροφορία δεύτερο χέρι. Γι’ αυτό και δεν ξέρω πότε, πόσο συχνά κλπ.. Αλλά όντως συνέβαινε κάποτε, το έχω διασταυρώσει κι εδώ! 🙂

    Και είχαν όλα τη λογική τους
    -Η μη οξυνόμενη / περισπώμενη συλλαβή όντως τονίζεται (τραγουδιέται) βαρύτερα από την οξυνόμενη και από το οξύ τμήμα της περισπώμενης, σύμφωνα με την αρχαία προσωδία.
    -Η δασεία στο χρ υπάρχει, και η πραγμάτωσή της δε διακρίνει αν προφέρεται στο χ (που είναι ένα κ που δασύνθηκε) ή στο ρ, αφού η δασεία δεν είναι ξεχωριστός φθόγγος (γι’ αυτό λίαν ενωρίς έπαψε να γράφεται με ξεχωριστό γράμμα) αλλά μια πνοή που συνοδεύει άλλους φθόγγους.
    -Όπου δεν υπάρχει δασεία ενώ θα μπορούσε, μπαίνει ψιλή.
    -κ.ο.κ..

    Απλώς κάποτε επικράτησε μια άλλη λογική: ότι καλύτερα να γράφουμε λίγο οικονομικά, παρά υπερβολικά επεξηγηματικά. Αν αυτό το σύστημα είχε εφαρμοστεί με συνέπεια, θα είχε καταργηθεί από πολλούς αιώνες και η ψιλή, αφού σημαίνει απλώς απουσία δασείας!

    Ας θυμηθούμε και τη μανία με τα περιττά διαλυτικά (ωϋ, ιϊ κλπ.), που σε κάποιο βαθμό επιζεί και σήμερα.

  68. Αγγελος said

    Υποπτεύομαι ότι στην ανακοίνωση του Υπουργείου λείπει η λέξη «μέτρων» ή «προσπαθειών» («Στο πλαίσιο προσπαθειών αντιμετώπισης… που συνίστανται…»), αλλά κι έτσι βέβαια, «αποβλέπουν» θα ήταν καλύτερο.
    Περισσότερο όμως μ´ ενοχλεί η ουσία. Αν μενω κοντά στη θάλασσα, γιατί να μην πάω για μπάνιο, ψαροντούφεκο ή βαρκάδα άμα μου καπνίσει; Σοβαρά πιστεύουν οι αρμόδιοι ότι, με τον καιρό μάλιστα που κάνει, αυτό θα δημιουργήσει επικίνδυνες συναθροίσεις;

  69. Θρασύμαχος said

    Κίνα, πριν 5 μήνες:
    – Μάστορα, ρίξε και 2 κιλά παϊδάκια αρνίσια στη σχάρα.
    – Αρνί τέλος, μόνο παγκολίνος έμεινε.
    – Ε βάλε παγκολίνο, δε θα χαθεί κι ο κόσμος!

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το ότι ξεσκίζουν τον Καρανίκα κάποιες κιτρινοφασιστοφυλλάδες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Ο λόγος του είναι δημόσιος, δεν στήσαμε αυτί ν’ ακούσουμε τι λέει στην παρέα του. Άρα οι κατακόμβες έχουν θέση στην σαββατιάτικη πιατέλα με τα μεζεδάκια.

  71. ΓΤ said

    66@
    το οποίο πρόστιμο σβήστηκε https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/237712_rethymno-sbistike-prostimo-ston-astego

  72. Alexis said

    Πέπε στο αυτί του μέσου Έλληνα, ακόμα και του Μπαμπινιωτικού «προσεκτικού ομιλητή», ηχεί αφύσικος και ξένος ο θηλυκός τύπος της συγκεκριμένης μετοχής και ειδικά στη γενική, όπου θα πρέπει να πει κανείς «της νοσούσης» (βαρύς καθαρευουσιανισμός). Υπάρχει το πολύ ωραίο εναλλακτικό «της ασθενούς» (επίσης αρχαϊκό αλλά οικείο).
    Αυτό εννοεί νομίζω ο Νικοκύρης και όχι ότι πρέπει όλες αυτές οι μετοχές να πεταχτούν στο πυρ το εξώτερον.
    Κάποιες από αυτές, λόγω χρήσης, μας είναι απολύτως οικείες.
    Ποιος από μας π.χ. δεν έχει ακούσει σε δικαστικά συμφραζόμενα τον τύπο «της παθούσας» ή της «ενάγουσας» (απόλυτα φυσιολογικοί και αναμενόμενοι τύποι).
    Και ασφαλώς όλοι λέμε «σπουδάζουσα νεολαία», «ιδιάζουσα περίπτωση» κ.ά.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με σταματάει πριν από λίγο ένας Πακιστανός, πατέρας παιδιού του σχολείου μας.
    -Τι γίνεται, φίλε, πότε θ’ ανοίξει το σχολείο; με ρωτάει σε σπαστά ελληνικά.
    -Η κυβέρνηση ξέρει, του απαντάω.
    -Ούτε δουλειά υπάρχει, τίποτα, τίποτα, μου λέει.
    Κουνάω το κεφάλι με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο.
    -Μου έβαλε και η αστυνομία πρόστιμο 150 ευρώ, ολοκλήρωσε τη συζήτηση, με χαιρέτησε και απομακρύνθηκε. Σε όλη τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου δεν σταμάτησε να χαμογελάει.

  74. atheofobos said

    Έχεις δίκιο για το κριτικής σημασίας, αλλά έχει ήδη πλέον επικρατήσει στην ιατρική αλλά επίσης και σε ποικίλα άρθρα από σχετικά με την οικονομία μέχρι τα ευρυζωνικά δίκτυα, όπως σου έχει επισημανθεί στο FB.
    Θυμάμαι αντίστοιχα τον διακεκριμένο παθολόγο Βύρωνα Σάμιο που εκνευριζόταν με την επικράτηση στην ιατρική βιβλιογραφία της μετάφρασης των high risk και low risk σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου, λέγοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος ή μικρός και όχι ψηλός ή κοντός!
    Ως στενός φίλος του Θεοδωράκη στις μεγάλες συναυλίες του της 10ετις του 70 καθόταν σε μια καρέκλα στην άκρη της σκηνής.
    Αξίζει να διαβάσετε ένα εξαιρετικό κείμενο ομιλίας του Σάμιου με τίτλο: Ο φίλος μου ο Μίκης, ο φίλος όλων των Ελλήνων
    http://www.mikis-crete.gr/component/content/article/47/254-mikistheodorakis

  75. Alexis said

    #69: Θεϊκό!!! 😆 😆 😆

  76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Κορνήλιος κυρίες και κύριοι.

    Κάποτε στα παλιά τα χρόνια του Κορνήλιου του Μπουκανιέρου του Χασάπη της Ιμόρ, της Ππαν της Μισιρλούς κλπ, πρίν μπείς στο ιστολόγιο, από σεβασμό σκούπιζες τα πόδια σου πρώτα, εδώ και κάμποσα χρόνια, μπαίνεις μές στην υπόγεια την ταβέρνα
    μες σε καπνούς και σε βρισιές, χωρίς λατέρνα αλλά με διάφορες ένθεν κακείθεν κομματικές κραυγές και πολλοί, έχουν τα πόδια τους πάνω στο τραπέζι.
    Ευτυχώς ο Alexis και μερικοί λίγοι άλλοι, είναι ακόμη εδώ.😎

    Είδα και τον Theo, πολλές οι συγκινήσεις σήμερα, μου φτιάξατε το υπόλοιπο της χρονιάς.
    Καλημέρα Theo, πολύ χαίρομαι που σε ξαναβλέπω και που είσαι καλά.

    «Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα μεζεδάκια της σημερινής πιατέλας ήταν κορονιασμένα, ήγουν σχετικά με την πανδημία.»

    Είπαμε, ο ιός του ιού, έφερε την επί Γής ειρήνη (no money no party κι ας λέει ο Gee) αυτήν που ήθελε να φέρει κι ο Υιός του ανθρώπου αλλά δεν. Βέβαια για αν μην τον αδικούμε, ήταν και πρωτόγονη η τεχνολογία τότε, δεν είχε business class για την γρήγορη διάδοση των ιδεολογικών «ιών».😂

  77. Μαρία said

    66
    Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, «ανάμεσα στους άστεγους κι ένα ζευγάρι στο οποίο η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο τέσσερις φορές». https://left.gr/news/thessaloniki-kataggelies-gia-prostima-gia-askopi-metakinisi-se-astegoys

  78. Μαρία said

    Για τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τον θάνατο του 52χρονου εργάτη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο οποίος εργαζόταν σε χημική βιομηχανία στη Σίνδο μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκη Χ. Κυπριανίδης στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» αναφέροντας τα κενά στην αντιμετώπιση του περιστατικού αλλά και το γεγονός ότι η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί. https://www.stokokkino.gr/article/2859/CH.-Kyprianidhs:-Sobara-erwthmata-gia-ton-thanato-toy-52chronoy-ergath.html

  79. Pedis said

    # 60 – Εξτρίμλι κσεφτάιλες εντ του ματς λαιβάνισμα φορ ε πουρ ψάλτακος.

    Χωρίς μέτρο ετ αντ νάουσεαμ.

  80. Μαρία said

    Δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Αγία Βαρβάρα… παρά τις απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό https://left.gr/news/dekades-epsallan-alla-i-astynomia-ekane-oti-den-vlepei

  81. Παναγιώτης Κ. said

    4. 🙂
    7. Έτσι!
    15 τέλος. Πράγματι ένας τρόπος για να ελέγχουμε την ορθότητα μιας πρότασης είναι να σχηματίσουμε την αντιθετοαντίστροφη της και να δούμε αν αυτή είναι ορθή. Αν είναι ορθή τότε ορθή είναι και η αρχική.
    (Πρόσεξα ότι και ο Όσκαρ Ουάιλντ κάνει αυτό το παιχνίδι με τη γλώσσα).
    Αν επίσης εξετάζουμε τα αντώνυμα μιας λέξης τότε ίσως μπορούμε να κάνουμε καλύτερη χρήση της λέξης ή έστω να βρούμε μια πιο κατάλληλη.

  82. Spiridione said

  83. Γ-Κ said

    Το «ψηλού / χαμηλού κινδύνου» είναι ανάλογο με το «ψηλής / χαμηλής αξίας» κλπ. Όλα δείγματα «υψηλόφρονου» (τάχαμου) λόγου.

    —————–

    Ο «κρίσιμος» δεν είναι ανάγκη να είναι επικίνδυνος. Π.χ. «Ο κρίσιμος χρόνος για την ενεργοποίηση της αερόβιας φάσης της αναπνοής (κατά τη διάρκεια της άσκησης) είναι τα 45 δευτερόλεπτα.»
    (Βέβαια, θα προτιμούσα διαφορετική διατύπωση.)

  84. Γ-Κ said

    83.
    «υψηλόφρονου» < το παραδημοτίκεψα….
    "υψηλόφρονος", φυσικά.

  85. LandS said

    70 Και βέβαια οι κατακόμβες έχουν θέση στη σαββατιάτικη πιατέλα. Και μάλιστα όταν η κοτσάνα προέρχεται από κάποιον που οφείλει τη φήμη του στις κοτσάνες που πετάει και μόνο. Πολύ σωστά λοιπόν επισημάνθηκε από το Κιγκέρι.

    Άλλο αυτό και άλλο, με την εισαγωγή «με πρόλαβες», να επεκτείνομαι σε χιλιοειπωμένες προσβλητικές εξυπνάδες για τις οποίες μου χρειάστηκαν δύο σχόλια.

  86. Παναγιώτης K. said

    @32.Απευθυνόμενος (νάτη η μετοχή ) 🙂 στην τάξη.
    -Λεξικό έχετε;
    Διάφορες φωνές…
    -Όσοι έχετε να το ανοίγετε κάθε φορά που κάποια λέξη δεν…σας κάθεται… καλά και, όσοι δεν έχετε, στα γενέθλιά ή στη γιορτή σας να ζητήσετε να σας κάνουν δώρο ένα.

    Υπάρχει και συνέχεια…
    Επίδοξος συγγραφέας (λογοτεχνία) πήγε τα πρωτόλεια πονήματά του για να τα δει ο Χριστιανόπουλος και να πει τη γνώμη του.
    Μετά από μερικές μέρες μου τον επισκέφθηκε και το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε ήταν αν έχει στη βιβλιοθήκη του εγκυκλοπαιδικό λεξικό.
    Ο φίλος δεν είχε από αυτό το πράγμα.
    Να μη τα πολυλογώ, η κρίση του Χριστιανόπουλου είχε το νόημα …»κάτσε στ΄αβγά σου».
    Αυτή βεβαίως ήταν και η δική μου αλλά εγώ δεν είμαι…λογοτέχνης για να του την πω…(τη γνώμη…).

  87. Spyros said

    Καλησπέρα σε όλους και καλή δύναμη!

    «Γνωρίζεται». Ηχεί λάθος, ίσως όμως να μην είναι. Δεν ξέρω. Κατά την αγαπημένη μου συνήθεια, να αναζητώ το ξένο «πρότυπο» κάθε ελληνικής λέξης, που ηχεί σοβαροφανής ή «λόγια», σκέφτομαι ποια λέξη μπορεί να κρύβεται από πίσω… σίγουρα το προτιμώ από το «κοινοποιείται» (communiquer). Το «γνωστοποιώ» μου μοιάζει επίσης σοβαροφανές, αλλά έχω την άποψη, πριν ρίξουμε στη φωτιά όλες αυτές τις λέξεις και φράσεις, που αποτελούν μετάφραση των αντίστοιχων ξένων, να έχουμε εξασφαλίσει μια αυθεντικότερη και απλούστερη εκδοχή τους, που να μην ξενίζει στη χρήση… ως τότε «γνωστοποιείται», καλό ακούγεται…
    Διευκρινίζω, για να μην παρεξηγηθούν όσα γράφω, ότι είναι απολύτως δεκτές οι τουρκικές, αραβικές, αρβανίτικες και άλλες λέξεις, που έχουν ενσωματωθεί στη γλώσσα μας. Η ενόχλησή μου αναφέρεται μόνο στις λόγιες λέξεις και φράσεις, που μας ήρθαν από τη Δύση μετά το 1821 και αποτελούν απευθείας μετάφραση αντίστοιχων γαλλικών, γερμανικών και αγγλικών.

    Εξ’ αποστάσεως… μου θυμίζει έναν σοβαροφανή σχολαστικό συμφοιτητή μου στη νομική Αθηνών, που έγραφε «δι’ ότι» και «εφ’ όσον». Δεν λείπει η σοβαροφάνεια και ο σχολαστικισμός από τους νομικούς, γνωστό αυτό από τους σοφιστές και από την Καινή Διαθήκη («νομικός τις…»).

    Εκτός από τον Ίωνα Αμυγδάλου υπάρχει και ο Μόχθος Παρκαδόρου. Τραβηγμένο κάπως αλλά αστείο, νομίζω… Και το παλιό ανέκδοτο: «-Τι είναι ο δολοφόνος δολοφόνου; – Κύπριος».

    Για τις μετοχές.. θυμάμαι τον φιλόλογό μου στη δέσμη, ο οποίος μας συνιστούσε να αποφεύγουμε γενικά τις μετοχές στις εκθέσεις. Και σίγουρα τις παθητικές (-θεις, -θείσα, -θεν).

    Ο Οίκος των Άσερ… πλήθος στη γραμματεία οι αναφορές σε θαμμένους ζωντανούς… ο ίδιος ο Πόε έχει γράψει ένα ποίημα με τίτλο «Buried Alive», αν θυμάμαι καλά από τη «θητεία» μου ως ακροατή χέβι μέταλ… και μια και κάποιος παραπάνω μίλησε για όπερα, στην Αΐντα θάβονται μαζί ο Ρανταμές και η ομώνυμη ηρωίδα. Και βέβαια μην ξεχνάμε το μονόπρακτο αριστούργημα του Μπέλα Μπάρτοκ «Ο Πύργος του Κυανοπώγωνα». Διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού του Περώ, διηγείται την ιστορία ενός ευγενή, που σκότωνε τις γυναίκες που παντρευόταν. Συγκλονιστικό το αποτέλεσμα, αν σκεφτεί κανείς, ότι το έργο παρουσιάστηκε στην Ουγγαρία το 1918, σε ένα κοινό με γνώση της ψυχαναλυτικής θεωρίας του «γείτονα» Αυστριακού Φρόυντ και με τραύματα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο…

  88. LandS said

    Νοικοκυραίοι, φυλάξτε τα κορίτσια σας. Κρύψτε τα μη πάθουν κακό
    https://stayros.files.wordpress.com/2020/04/eurgbwkucaexq0b.jpg?resize=438%2C438

  89. Κιγκέρι said

    Άσχετο, αλλά τώρα το πήρα είδηση και μπορεί να ενδιαφέρει κι άλλους. Το θέατρο Πορεία προσφέρει παραστάσεις από το αρχείο του για τις μέρες της καραντίνας.

    Το πρόγραμμα (θέλω να τα δω όλα!) :

    • Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006, Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Φρεναπάτη, ελεύθερη διασκευή του έργου L’ Illusion comique του Πιερ Κορνέιγ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2000, Κυριακή 5/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Παντρολογήματα του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2004, Δευτέρα 6/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Ο Αμερικάνικος Βούβαλος του Ντέιβιντ Μάμετ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2011, Τρίτη 7/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • The Man Who των Πίτερ Μπρουκ και Μαρί-Ελέν Ετιέν, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2005, Τετάρτη 8/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Το Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή από την Έρι Κύργια και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2018, Πέμπτη 9/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Ύψωμα 731 σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, 2019, Παρασκευή 10/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Η Αγριόπαπια του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2017, Σάββατο 11/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Τρεις Αδερφές του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016, Κυριακή 12/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Οι Τρειςευτυχισμένοι του Εζέν Λαμπίς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, Δευτέρα 13/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Μιράντα βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016, Τρίτη 14/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
    • Η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2015, Τετάρτη 15/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

    Και το λινκ:

    https://poreiatheatre.com/blog/article/355/ka8e-mera-8eatro-l-2os-kyklos-probolwn/

  90. 36 Κιντ, το μόνο που ξέρω είναι πως ο Τόμας Μαν είχε γράψει πως die Beschäftigung mit der Mathematik ist das beste Mittel gegen die Kupidität. Eμπίπτει? Κερδίζω τίποτα?

  91. Pedis said

    # 28 -> https://www.efsyn.gr/politiki/237882_ti-elegan-kai-ti-lene-gia-ton-io

    &

    Κορονομεζεδάκια

  92. LandS said

    89
    Σαν παραστάσεις η μία είναι καλύτερη από την άλλη. Τουλάχιστον αυτές που έχω πάει.
    Αυτές που ανεβάζουν όμως είναι μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις.
    Έκανα καστ την Αγριόπαπια στη τηλεόραση.
    Τι να πω; Δεν σου δίνει με τίποτα την αίσθηση που σου δίνει η θεατρική αίθουσα. Οι χρωματισμοί της φωνής χάνονται. Ο φωτισμός κατάλληλος για αίθουσα θεάτρου, στην οθόνη να σου προκαλεί γυαλάδες και είδωλα που να σε κάνουν να νομίζεις ότι θέλει ρύθμιση η τηλεόραση. Και βέβαια, σταθερή γωνία λήψης ούτε ζουμαρίσματα. Σχεδόν μονοπλάνο, μονοκάμερο σίγουρα.
    Μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση στη σκηνή δεν πρέπει να μεταφέρεται «φωτογραφικά» στην οθόνη. Θέλει και τη κινηματογραφική της σκηνοθεσία.

  93. π.Χ. said

    Το μόνο εξ που θέλει απόστροφο είναι το εξ’ από ‘δώ.😛

  94. Γιάννης Ιατρού said

    80: Κι η κατάσταση χειροτερεύει…
    a href=»http://proodeutiki.gr/?p=94305″>Δεκάδες πιστοί έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο μπροστά στον κλειστό Ι. Ν. του Προφήτη Ηλία
    Ε, κι έχουν πάρει φόρα διάφοροι ανθέλληνες στιχουργοί κλπ. 🙂 🙂
    Τῷ ὑπερμάχῷ υπουργῷ συλλυπητήρια, ὡς ανεχθήσας τῶν χαζών συλλαλητήρια… 😂

  95. Γιάννης Ιατρού said

    94: κάτι ξέφυγε, αλλά το βρίσκετε εύκολα….

  96. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    52 Αυτό ισχύει ευρύτερα. Ο Μαρκ Τουέιν θαρρώ λέει πως όταν έπεσε στα χέρια του μια ιατρική εγκυκλοπαίδεια και τη διάβασε, διαπίστωσε ότι πάσχει από όλες τις αρρώστιες εκτός από το «γόνατο της υπηρέτριας»

    54 Για να είμαστε ακριβείς, ο Καρανίκας δεν έγραψε «κατακόμβες νεκρών» αλλά σκέτες «κατακόμβες»

    58 Ισχύει

    66 Δεν είναι τρολιά;

    71 Α, εντάξει

    87 Το «Γνωρίζεται ότι…» δεν είναι λάθος, είναι γραφειοκρατική διατύπωση βέβαια

    92 Σωστά.

  97. 95 Άμα είναι σκάρτο το λυγξ δεν το βρίσκουμε καθόλου 😜

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Πρώτη φορά βλέπω τις πολιτείες των ΗΠΑ να τις αποκαλούν «κρατίδια».
    Υπάρχουν και χειρότερα
    United Snakes of America έγραφε η Νίνα Σιμόν στον αδελφό της (εκτός από τα φυλετικά ζητήματα έριχνε βολές και κατά της δισκογραφικής βιομηχανίας της εποχής).

    >> προφανώς ο εκδότης του εντύπου (το οποίο δεν έχει κάποια οργανική σχέση με την ΚΕΔΕ, απλώς έχει αυτοδιοικητική ύλη) προσβλέπει σε κάποια ενίσχυση από την Περιφέρεια Αττικής, στην εθνική προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες για την πανδημία και να ξεκοκαλίσουν οι ημέτεροι τα σχετικά κονδύλια.

    Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδας: δίνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την επικοινωνιακή πολιτική των περιφερειών και δεν δίνονται για την υγεία
    https://tvxs.gr/news/ellada/ypalliloi-perifereion-dinoyn-dekades-ekatommyria-gia-epikoinonia-kai-oxi-stin-ygeia

  99. Μαρία said

    32, 86
    Για το λάθος του Χαρ. το λεξικό είναι άχρηστο. Θα το άνοιγε, αν δεν ήξερε τι σημαίνει «του νοσούντος». Είναι ίδιο με το λάθος των βραχέων συλλαβών ή των πληγέντων περιοχών κατα τα σωστά των βραχέων φωνηέντων ή (ανακούφιση) των πληγέντων (ανθρώπων).
    Ας όψεται η κυριαρχία του αρσενικού.
    Όταν ένας φυσικός ομιλητής κάνει τέτοια λάθη, αυτό σημαίνει οτι το μορφολογικό σύστημα της γλώσσας παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες και παγίδες κυρίως λόγω των αναφομοίωτων δανείων απο παλιότερες μορφές της γλώσσας. Τα λάθη στην προκειμένη περίπτωση μας πληροφορούν πρώτα για τη γλώσσα και ύστερα για τον ομιλητή.

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    52 Παναγιώτης Κ. 52 >>Η μάνα μου έλεγε «αφουγκραζόμαστε»

    Αφουκρού να σου πω ή αφουκραστείτε να σασε πω,
    ήλεγε η λαλά μου

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102. Μαρία said

    95
    Υπάρχει στο 80.

  103. Μαρία said

    96
    Στο φουμπού γράφτηκαν οι περίφημες κατακόμβες;

  104. Κιγκέρι said

    92: Lands:

    εμένα δε με πειράζουν αυτά, ειδικά τα ζουμαρίσματα δε μου λείπουν καθόλου, στις δε παραστάσεις όπερας, που βλέπεις μέχρι και τον δεύτερο γομφίο των ερμηνευτών, με ενοχλούν κιόλας!

  105. Νέο Kid said

    90.uhmm… Not bad.not bad at all dear !
    Η επιδημία ήταν στην Ελλάδα, και ο σοφός ήτο ελλην επίσης.

  106. Γιάννης Ιατρού said

    102: Ωχ, ναι. Άνοιξα μόνο το τουί κι είδα άλλη περίπτωση! Γι αυτό έγραψα και «χειροτερεύει» 🙂

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

    Χάρηκα τό πόνημα τού Κορνηλίου. (76: Συμφωνώ Λάμπρο).

    Μια σημείωση για τήν «διπλή άρνηση». Νομίζω ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι υποχρεωτική στά νέα ελληνικά. Σίγουρα δεν είναι όπως είναι (ή ήταν) στά γαλλικά με τά ne, pas· η παρούσα αρνητική πρόταση δεν έχει διπλή άρνηση. Και δεν βλέπω πραγματικά αντίθεση με τήν αρχαία ή τήν καθαρεύουσα στό σημείο αυτό· αντιθέτως. Ο «ουδείς» εμπεριέχει τήν άρνηση «ου» («ου δε εις»), γι’ αυτό και δεν τήν επαναλαμβάνουμε. Ο «κανείς» όχι («και αν εις»), γι’ αυτό και μπαίνει στή συνέχεια («κανείς δεν»). Τό ότι χρειάζεται να ακολουθήσει άρνηση προκύπτει ακριβώς από τήν ιστορία τής λέξης, σε αρμονία με τό τί (βλέπω να) ισχύει γενικότερα στά ελληνικά.

    Μια ακόμη σημείωση με αφορμή τόν «κριτικό» και τόν «critical». Υπάρχει μια διαφορά, νομίζω, μεταξύ τού να αλλάζει η γλώσσα κατά τήν λίγο πολύ φυσική της πορεία, και τού να προκύπτουν νεολογισμοί από προχειρότητα στή μετάφραση. Τούς δεύτερους δεν πρέπει να βιαζόμαστε να τούς υιοθετούμε. Μού φαίνεται προφανές, ότι η θρυλούμενη διαφοροποίηση τής ιατρικής διαλέκτου ως προς τή χρήση τού «κριτικού», έχει προκύψει απλά από τήν σχετικώς όψιμη πρακτική τής χρήσεως στίς ιατρικές σχολές μεταφρασμένων εγχειριδίων από τά αγγλικά (αντί πρωτοτύπων κειμένων στά ελληνικά). Δεν νομίζω ότι ο φυσικός ομιλητής τής ελληνικής θα χρησιμοποιούσε τόν «κριτικό» με τόν τρόπο που χρησιμοποιεί τόν «critical» ο φυσικός ομιλητής τής αγγλικής. Critical είναι κυρίως ο κρίσιμος και ο επικριτικός. Στή μεταφραστική διαδικασία όμως είναι αυτόματη η τάση να μείνουμε στήν λεκτική αντιστοιχία μόνο, εφόσον υπάρχει, χωρίς να στοχαστούμε τή σημασία.

  109. Λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως τα 2 έτη της ηλικίας τους, χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας τετάνου κοκίτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις.

    Τον είχα ακούσει κι ο ίδιος.

  110. Εδώ https://eody.gov.gr/19572/

  111. Pedis said

    Για τον Εθνικό Καραγκιόζη: (ποιος απ’ όλους;)

    Αρχαιομαθή εξ απαλών ονύχων τα παιδιά. Οπως ο Σχολάρχης, άρχων και της παρετυμολογίας, που από το πλ-πλ των κυμάτων βγάζει το «πέλαγος»· που ερωτάται σε ραδιοφωνική εκπομπή να ταυτίσει διάφορες αρχαίες ρήσεις και ταυτίζει τη μία στις τρεις (ξέρει όμως να πετσοκόβει άλλες, για να τις φέρει στα μέτρα της ξενοφοβίας του: έχει γράψει εκτενώς ο Ν. Σαραντάκος)· που διαπρέπει και στα μειξονεοελληνικά: «προϊόντος της εξελίξεως του φαινομένου», αντί «προϊούσης…», «προασπίζομαι να αποδείξω», «εκ του έλασσον κρίνεται και το μείζον» και πόσα άλλα.

  112. Μαρία said

    109
    Ποιο είναι το πρόβλημα; Ο πλεονασμός «χωρίς καθυστέρηση»;

  113. 112: Λέει ο νικοκύρης στο άρθρο: Περίεργο λαθάκι σε ρεπορτάζ όπου αποδίδεται στον κ. Τσιόδρα η φράση «συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο έτη χωρίς καθυστέρηση». Έγκαιρος, βέβαια -και απορώ πώς έγινε το λάθος, ίσως με αναγνώριση φωνής. Ή λέτε να εννοούσε πράγματι το «έγκυρος»;

  114. Μαρία said

    113
    Κατάλαβα. Ούτε εμένα το έπιασε το αυτί μου.

  115. sarant said

    109 Μάλλον ο Τσιόδρας είπε «εγκαιρος» και τα σάιτ γράψανε «έγκυρος». Ίσως το ΑΠΕ να φταίει

  116. Triant said

    96α:Το απόσπασμα είναι από το καταπληκτικό «τρεις άντρες σε μια βάρκα (χώρια ο σκύλος)» του Jerom Jerom. Το είχα ανεφέρει και παλιότερα ως παράδειγμα καλής (αυτής που είχα διαβάσει) και κακής (αυτής που χάρισα) μετάφρασης.

  117. Alexis said

    #76: Λάμπρο σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    Έχω όμως να κάνω δύο παρατηρήσεις:

    1) Δεν θα συμφωνήσω ότι η κατάσταση στο ιστολόγιο σήμερα είναι αυτή που περιγράφεις («μες στην υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισιές»). Υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι σχολιαστές που κρατάνε ψηλά το επίπεδο.

    2) Κι εσύ ο ίδιος κάποιες φορές χάνεις την ψυχραιμία σου, όπως χτες βράδυ που απάντησες σε δύο απόλυτα νηφάλια σχόλια του Νίκιπλου και του Αιμ. (Αιμίλιου; ) εριστικά και με αδικαιολόγητο εκνευρισμό.
    Ο διάλογος εμπεριέχει λόγο και αντίλογο, κάποιες φορές συμφωνούμε, κάποιες όχι, αλλά δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας.

    Αν θέλεις μια συμβουλή από μένα*, εντελώς φιλικά:
    Μάθε να διαχειρίζεσαι με περισσότερη ψυχραιμία την αντίθετη άποψη και θα έχεις σαν κέρδος, εκτός από την ψυχική σου ηρεμία βέβαια, την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των θαμώνων αυτού του διαδικτυακού «καφενείου».

    *που πρόσφατα με αποκάλεσες «τοτέμ του ιστολογίου», Θεός φυλάξοι! 😆

  118. Triant said

    Άραγε ο Τσιόδρας είναι αγγλοσπουδαγμένος; Γιατί είδα ότι η γραβάτα του έχει τις ρίγες με την εγγλέζικη φορά (από πάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά) και όχι την αμερικάνικη.
    (Με πιο άκυρο σχόλιο πεθαίνεις) 🙂

  119. Μαρία said

    115
    Το απε ως συνήθως. Είναι απλό να το διαπιστώσουμε. Στο 4:25 https://www.youtube.com/watch?v=J9wWQuZDpyI

  120. Πέπε said

    @112:
    Βλ. #33

    @80:
    Νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων, παρατηρώ

  121. Μαρία said

    120
    Τοις βασιλεύσι. Παν με το παλιό, όπως το ψέλναμε πριν απ’ το δημοψήφισμα.

  122. sarant said

    116 Καλά λες!

    119 Ότι είναι ΑΠΕ φαίνεται από το ότι υπάρχει σε πολλά σάιτ το «έγκυρος»

  123. Δυτικά Προάστια said

    Η κυρία Σακελλαροπούλου κάνει Retweet μιά ανάρτηση του Γραφείου Τύπου της Βουλής που χρησιμοποιεί λάθος την Τρίτη Κλίση. Νομίζω ότι δικαιωνόμαστε όλοι εμείς οι «μαλλιαροί» που ζητάμε απαγορευση της χρήσης της Τρίτης Κλίσης από το Δημόσιο (τουλάχιστον…)

  124. Esther Solomon said

    Σαραντάκος έγραψε!

    Μεζεδάκια εξ αποστάσεως


    [https://sarantakos.files.wordpress.com/2020/04/tsiord.jpg]
    Μεζεδάκια εξ αποστάσεως « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία
    Θα μου πείτε, πάντοτε εξ αποστάσεως δεν είναι τα μεζεδάκια μας; Πώς μου ήρθε και διάλεξα ειδικά τώρα αυτόν τον τίτλο; Βαφτίζω έτσι το σημερινό πολυσυλλεκτικό μας άρθρο επειδή ο τίτλος αυτός μας εισ…
    sarantakos.wordpress.com

    ________________________________

  125. # 87

    Παρών

    Αΐντα, την Τρίτη από το πρωί στο Μετροπόλιταν Οπερα μέχρι το βράδυ η παράσταση το18 με την Αννούλα Νετρέμπκο (ελεύθερα)

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89 Κιγκέρι. Ναι, είναι δεύτερος γύρος των προβολών από την έναρξη της καραντίνας. Πολύ καλά όσα είδα. Η Αγριόπαπια, για μένα, κορυφαίο(δεν είδα τη Μ.Χίμαιρα).
    Το Εθνικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή και πολλά ιδιωτικά θέατρα έχουν ανοίξει τις παραστάσεις για το «Μένουμε σπίτι». Το ίδιο βέβαια και στο εξωτερικό (Όπερα του Παρισιού, Σαούμπινε κ.α. ,πολλά)
    Επίσης πολλές μουσικές(πχ Τα Μικροαστικά του Κηλαηδόνη ελεύθερα στο Υ/Τ) και πολλές ταινίες, μικρου & μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ π.χ του Φιλιππου Κουτσαφτή «Αρκαδία Χαίρε»

  127. Εχω ξαναγράψει πως ο Αρης, θεός του τσαμπουκά ήτανε καθότι ο πόλεμος θέλαι μυαλό και το δόρυ το βάσταγε η Αθηνά, η θεά της σοφίας. Εξ άλλου τι θεός του πολέμου είναι αυτός που τον πλακώνει στις φάπες ο κάθε Διομήδης, μέχρι και γυναίκες τιν νικάγανε και πήγαινε κλαμμένος στον μπαμπά του που ούτε να τον δει δεν ήθελε , τον ρεζίλη! νΤα έχει γράψειοΟμηρος στην Ιλιάδα κυρίως στην πέμπτη ραψωδία

    Αμα είσαι οπαδός του Αρη, κάτι από τα κουσούρια του θεού θα έχεις όπως φαίνεται από την παρακάτω δημοσίευση : 🙂 🙂

    Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν οπαδοί αποφάσισαν να… σπάσουν την καραντίνα αλλά εν τέλει τα έκαναν όλα λάθος και δεν γλίτωσαν και το πρόστιμο!
    Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, στην περιοχή της Πυλαίας, οπαδοί του Άρη επιτέθηκαν με πέτρες και φωτοβολίδες σε πολυκατοικία, έχοντας ως στόχο φίλο του ΠΑΟΚ, όμως, έκαναν λάθος διαμέρισμα και οι πέτρες κατέληξαν σε διαμέρισμα αστυνομικού…

    Αμέσως κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αυτόφωρη σύλληψη δυο νεαρών οπαδών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία, αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, παράβαση του νόμου Περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

    Και -φυσικά- εν μέσω πανδημίας δεν γλίτωσαν και το σχετικό χρηματικό πρόστιμο για… μετακίνηση χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

  128. Μαρία said

    φρουράααα

  129. προεδρικήηηη

  130. … το «αγοράζω χρόνο» ακόμα με ξενίζει. Εμείς στα ελληνικά για το buy some time έχουμε το αντίστοιχο «κερδίζω χρόνο». …

    Κλισέ με το buy ή άλλους όρους σχετικούς με χρήματα είναι χαρακτηριστικά στο αμερικάνικο λεξιλόγιο, διαφέροντας από το ελληνικό. Καναδυό ακόμα παραδείγματα στα πρόχειρα:

    Let me buy you a drink = Να σε κεράσω…
    He bought it = Το ‘χαψε
    You bet! = Σίγουρα!
    Money in the bank = Σίγουρα καλό
    Baby, you look like a million = «Απόψε κάνεις μπαμ!»

  131. Ο Κορνήλιος ήταν; Τώρα εξηγείται!

  132. Boban said

    https://t.co/yMwJWOz2Pp https://twitter.com/JimMongoose/status/1246334884047654913?s=20

  133. aerosol said

    #92
    Μεγάλωσα βλέποντας το Θέατρο της Δευτέρας, κι ακόμα μου λείπει. Είναι πολύ σημαντική η καλή τηλεσκηνοθεσία, απαιτεί μια έξτρα «στρώση» καλλιτεχνικής πράξης πάνω στην θεατρική παράσταση. Όμως μην αδικούμε το Πορεία. Δεν έκαναν μεταφορά στην οθόνη των παραστάσεών τους με σκοπό να προβληθούν ως αυτόνομα έργα για οθόνη, απλά τις κατέγραψαν ως είχαν και τώρα προσφέρουν την καταγραφή. Μπράβο τους, εξαιρετική κίνηση!

    Είχα δει την Μεγάλη Χίμαιρα και είχα μάλλον απογοητευτεί, παρά τους αξιόλογους συντελεστές -ιδιαίτερα την εξαιρετική Αϊδίνη. Νομίζω το ίδιο το κείμενο είχε αδυναμίες, δεν μου λειτούργησε ως σωστά ως θεατρικό.
    Το Ύψωμα 731 το είδα λίγο μέσω διαδυκτίου. Δεν είναι θέατρο, είναι ένα μουσικό δρώμενο, σαν συναυλία συγκροτήματος όπου αντί για τραγούδι υπάρχει απαγγελία και θεατρική αντιμετώπιση. Δεν ήταν του γούστου μου εκείνη την στιγμή και δεν το παρακολούθησα όλο. Άρεσε σε πολλούς -πάντως μην περιμένετε θεατρική παράσταση.

  134. Γς said

    96:

    > Για να είμαστε ακριβείς, ο Καρανίκας δεν έγραψε «κατακόμβες νεκρών» αλλά σκέτες «κατακόμβες»

    Α, τότε αλλάζουν τα πράγματα…

  135. ΚΩΣΤΑΣ said

    0–> Προστάζεις, Κώστα, νὰ σοῦ πῶ τὰ νέα ἀπὸ τὴν πόλι…

    Κορνήλιε, δεν βόλταρες και λίγο δυτικά,
    χώρα παραβαρδάρια, στη Μπάρα τη γλυκιά.
    Και λίγο από Επτάλοφο κι από τον Κουκλουτζά,
    Ο Ντίνος* που τα γύριζε, με οίστρο τραγουδά:

    Ταντάλου και Σαπφούς γωνία
    πέντε τσογλάνια (τα δυο με μηχανάκια)
    ξεμοναχιάζουν αδερφές
    και τις χτυπούν αλύπητα

    η τσατσά του μπορντέλου
    τους έταξε για κάθε ξυλοκόπημα
    ένα γαμήσι τζάμπα

    * Ντίνος Χριστιανόπουλος

    Θερμώς σε ευχαριστώ, Κορνήλιε, το απόλαυσα και το καταχάρηκε. Θερμές ευχαριστίες και στον Νικοκύρη για τη δημοσίευση. 🙂 🙂

  136. sarant said

    128-9 Θα φανεί

    132 Έπος είναι αυτό

    Έξω από ένα επαρχιακό φροντιστήριο, Ελλάδα 2200 μ.χ. Ο Τάκης και ο Σταύρος περιμένουν να περάσει το κενό τους.
    – Διάβασες;
    – Διάβασα αλλά μαλάκα τα μπερδεύω. Η οικονομική κρίση ήταν μετά τον κορονοϊό η πριν;
    – Και πριν και μετά. Είναι δύο κρίσεις κολλητά.
    – Ποια ήταν με τα πολλά γιούρογκρουπ;
    – Η πρώτη.
    – Αυτή με τον Μητσοτάκη τον Δεύτερο;
    – Όχι, με τον Παπανδρέου τον Τρίτο.
    – Όχι τον πρώτο;
    – Τον τρίτο.
    – Όχι ρε το θυμάμαι, με τον Γεώργιο Παπανδρέου ήταν.
    – Ναι, τον τρίτο όμως. Τον μπερδεύεις γιατί έχει ίδιο όνομα με τον πρώτο.
    – Μαλάκα τα γιουρογκρουπ δεν μπορώ να τα μάθω. Πόσα ήταν;
    – Δε θυμάμαι.
    – Α καλα για να μη θυμάσαι εσυ…
    – Τα διαγγέλματα να διαβάσεις, είναι sos φέτος, έχουν να πέσουν χρόνια.
    – Με τον ιό;
    – Ναι.
    – Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο;
    – Τον Δεύτερο.
    – Μαλάκα τι κάνανε τότε; Δυο ονόματα είχανε όλα και όλα; Ο Τσίπρας ο Πρώτος πότε ήταν;
    – Ενδιάμεσα σε Παπανδρέου τρίτο και Μητσοτάκη Δεύτερο.
    – Αυτός ήταν με την αλλαγή.
    – Με την αλλαγή ήταν ο Παπανδρέου ο Δεύτερος.
    – Ο Τσίπρας ήταν που ήταν αριστερός;
    – Οι πηγές διαφωνούν, η απάντηση με βάση το λυσσάρι είναι ότι «βγήκε με αριστερή πλατφόρμα αλλά εφήρμοσε πιο ρεαλιστική πολιτική», άμα το γράψεις αλλιώς κόβεται όλο το θέμα.
    – Με το δημοψήφισμα.
    – Ναι.
    – Που είπαν ναι.
    – Που είπαν όχι.
    – Με τους Γερμανούς;
    – Α μπράβο.
    – Με το Χίτλερ.
    – Όχι ρε μαλάκα άλλη περίοδο, με τους άλλους Γερμανούς, τους καλούς.
    – Ααααααα ναι, που το «όχι» το κάνανε μετά «ναι».
    – Ναι εκεί είναι τα δεύτερα Γιουρογκρουπ μην μπερδευτείς.
    – Ωχχχχ μαλάακα αυτά με τον Βαρουφάκη, καλά, ανάθεμα αν έχω καταλάβει τίποτα.
    – Τέλος πάντων εκεί με τον ιό είναι που απαγορεύανε την κυκλοφορία.
    – Α, ναι;
    – Ναι.
    – Που λέγανε ότι χρειάζονται μέτρα περιορισμού για να προστατευτεί η χώρα.
    – Α γεια σου.
    – Που έγινε το Πολυτεχνείο.
    – ΟΧΙ, άλλη περίοδος.
    – ΠΩΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ;;;; ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ.
    – ΑΛΛΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΑΛΛΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!
    – ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ;;;;;;;
    Σιωπή
    – Στο τέλος γιατροί θα καταλήξουμε.
    – Έλα ρε μη γρουσουζεύεις.

  137. Γς said

    103:

    Οχι. Στη Βίβια Περπέτουα

  138. ΓΤ said

    136@

    Όχι πάλι αυτό! 🙂
    Μου το έχουν στείλει έξι φορές στο Viber…

  139. Μανόλης Πράγα said

    Καλησπέρα σε όλους! Εκτός θέματος το σχόλιό μου αλλά θα εκτιμούσα τη βοήθειά σας: ο μεγάλος μου γιός μου είναι 5,5 χρονών και το αγαπημένο του χόμπι είναι τα lego. Μία από τις κατηγορίες lego που έχει λοιπόν είναι και οι δασοφύλακες. Φτιάχνει τα δικά του αυτοκίνητα για τους δασοφύλακές του και πάντα με ρωτάει «μπαμπά πώς βλέπεις το δασοφυλακίστικο αυτοκίνητο που έφτιαξα;»
    Η ερώτησή μου είναι: ποιό είναι το σωστό επίθετο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για το αυτοκίνητο της δασοφυλακής; Προφανώς το «δασοφυλακίστικο» του Αντώνη δεν είναι το σωστό, όμως κι εγώ όσο και να έψαξα δε βρήκα την κατάλληλη λέξη.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, χαιρετίσματα από την Πράγα!

  140. sarant said

    138 Κι εμένα από χτες ίσαμε δέκα φορές. Αλλά σε κάτι φίλους που μιλάμε με μαζική βιντεοκλήση το είπα και δεν το ήξεραν

    139 Κοιτάξτε, εφόσον λέμε «χωροφυλακίστικο» γιατί όχι και «δασοφυλακίστικο»;
    Καλώς ήρθατε.

  141. Γιάννης Ιατρού said

    139: «…το αυτοκίνητο δασοφύλαξης…» θα έλεγα αν είναι όχημα που προορίζεται για την δασοφύλαξη.
    Αν είναι όχημα για τους δασοφύλακες (σαν άτομα) θα έλεγα «..το αυτοκίνητο των δασοφυλάκων …».

  142. Νέο Kid said

    Δεν υπάρχει Ονοματολογική διάκριση. Και το χωροφυλσκίστικο και το δασοφυλακίστικο αυτοκίνητο λέγονται και τα δυο μπατσικά.

  143. Νέο Kid said

    Η μόνη διαφορά είναι ότι -λόγω δασικού περιβάλλοντος – η προσφώνηση αλλάζει σε:
    Μπάτσοι αγριογούρουνα δολοφόνοι!

  144. spyridos said

    139

    Μιά χαρά το λέει ο Αντώνης. Μιλάει γλώσσα μπαμπά του που λέει κι ο Νικοκύρης.

  145. Theo said

    @76:
    Καλησπέρα, Λάμπρο!
    Ξανασχολίασα εδώ πριν από μια βδομάδα (https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/27/test/#comment-641821) αλλά δεν το πρόσεξες 🙂

  146. Theo said

    Ένας φίλος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες μου είπε σήμερα πως ο γιατρός του (σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης) του μίλησε για αυτοκτονίες λόγω του εγκλεισμού.
    Έχει ακούσει κανείς κάτι σχετικό;

  147. Theo said

    @76:
    Και ενδιάμεσα έχω σχολιάσει.

  148. sarant said

    146 Ο υπουργός εκείνος της Έσσης στη Γερμανία αυτοκτόνησε. Και στη Γαλλία μια περίπτωση τουλάχιστον.

  149. Theo said

    @148:
    Εγώ κατάλαβα για Ελλάδα.

  150. Μαρία said

    148
    Ο Γερμανός δεν αυτοκτόνησε λόγω εγκλεισμού. Μην παραπληροφορείς 🙂

  151. voulagx said

    #136β: Ανακoινοποίηση του τέλους στο ορθόν: 🙂

    (Σιωπή)
    – Στο τέλος γιατροί θα καταλήξουμε.
    – Έλα ρε μη γρουσουζεύεις, αυτοί δεν είδανε στον ήλιο μοίρα ούτε τότε με τον ιό.

  152. mitsos said

    Καλησπέρα

    Πολύ πλούσια και δεικτική (;) η πιατέλα των μεζεδακίων (οψαρίων ίσως )
    αλλά την παράσταση έκλεψαν οι έμμετροι του Κορβηλίου στίχοι. ( Μπαράβο και ευχαριστούμε )

    Εκείνο το άλλο μήνυμα από τον Ιησού σας ήρθε :
    » Λόγω των έκτακτων περιστάσεων δεν θα κατέβω για Πάσχα. Αρκετοί όμως μαθαίνω πως θα ανεβείτε για Πάσχα εδώ …»

    Νομίζω το άλλο με την Ιστορία Μητσοτάκηδων και Παπανδρέου είναι καλύτερο.
    Μεσούσης της πανδημιάς της κοροναΐωσης δύσκολα το χιούμορ αποδεικνύεται καρποφόρο.

    Οπότε προτείνω κάτι πιο σοβαρό από το LifoQ
    https://www.lifo.gr/articles/opinions/276690/zoyme-to-telos-tis-pagkosmiopoiisis-dyo-diakekrimenoi-istorikoi-apantoyn

  153. ΓΤ said

    139@ Ρίχνοντας μια μικρή απόχη στο Δασαρχείο Πεντέλης και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων δεν προκύπτει κάποιο επίθετο που να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Σε αντίστοιχα κείμενά τους, αλλά και από εκθέσεις αυτοκινήτων SUV, επικρατεί το στεγνό «όχημα Δασοφυλακής». Αυτά για το τυπικό μέρος.

    Όμως τώρα ο Αντώνης, που πλάθει, και εύχομαι να πλάθει ακατάπαυστα, έχει δίκιο, και, ως νεαρότατος πλαστουργός που είναι, ασφαλώς θα αφήσει μακριά του το άνυδρο «όχημα»…

  154. dryhammer said

    Το καλοκαίρι στη Χίο κυκλοφορούν τα εξής (σε τζιπ και αγροτικά μόνο): Αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, δασική υπηρεσία, ομοσπονδιακή δασοφυλακή, FRONTEX, στρατονομία. Δημοτική αστυνομία και αγροφυλακή όχι ακόμα. Όλα μπατσικά είναι.

    [Και μη μου πει κανείς πως χάρη σ’ αυτούς κοιμάμαι μ’ ανοιχτή μπαλκονόπορτα, γιατί θα του ταΐσω ωμή νυχτερίδα.]

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  156. Αιμ said

    Ποιοί δασοφύλακες ρε παιδιά, δασικούς τους λένε :

  157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    26 Μαΐου το πάνε λέει το Πάσχα. Θα τρεντάρει η λαμπάδα με βατραχοπέδιλο φέτος
    τουιτερικόν

  158. Μανόλης Πράγα said

    139-143, 153-154 Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
    Για όσους τα λέτε «μπατσικά», καλά κάνετε αλλά… μιλάμε για έναν μικρό 5,5 χρονών που απλά λατρεύει να φτιάχνει αυτοκινητάκια lego και να τα βαφτίζει αναλόγως αστυνομικά, πυροσβεστικά, εκχιονιστικά και … «δασοφυλακίστικα»…
    Προσωπικά δε πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσω τη λέξη «μπατσικό» μπροστά στο παιδί μου. Τα ταξικά-εξουσιαστικά δε μας ενδιαφέρουν ουδόλως. Ζούμε πραγματική ζωή εδώ…
    Πάντως προκύπτει από τις απαντήσεις πως δεν υπάρχει κάποιο επίθετο για τα συγκεκριμένα οχήματα. Αυτό τουλάχιστον μου φαίνεται εμένα.
    Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για το χρόνο σας. Καλό βράδυ εύχομαι.

  159. sarant said

    153 Έτσι κάπως.

    156 Κι ένα κυπριακό, σε μοντέρνα εκτέλεση

  160. Νέο Kid said

    158. Χα! Καλά. Απ την αρχή σ έκοψα για μπάτσο! ( μόνο ποτέ θα πεθάνω δεν ξέρω ο φούστης!)

  161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://mobile.twitter.com/aeisixtir/status/1245055401176989697

  162. Μαρία said

    86β
    Στο ποίημα άλλα λέει 🙂 Πολύ Χριστιανόπουλος έπεσε σήμερα.

    ένας νεαρός μου έφερε
    να διαβάσω ποιήματά του

    έτσι όπως κάθεται απέναντί μου
    και περιμένει να του κάνω κριτική
    (δε θα του πω τι κακότεχνα γράφει)
    το στιλπνό τρίχωμα του ποδιού του
    ανάμεσα πανταλόνι και κάλτσα
    ξεσκεπάζει το πιο ωραίο του ποίημα

  163. Μανόλης Πράγα said

    160 Να μουν μπάτσος και να ξενιτευόμουν ρε φίλε λίγο παράλογο… Τέσπα, για το ερώτημά σου φαντάζομαι κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό. Με υπονομή κι επιμονή, κοντεύεις…

  164. Νέο Kid said

    «Πραγματική ζωή» στην Πράγα ζούνε μόνο οι μπάτσοι και οι πορνοστάρ.
    Για πορνοστάρ δε σε κόβω ,οπότε…

  165. Πέπε said

    @ 157 και @ μεζεδάκι με τις μέρες που είναι όλες ίδιες:

    Μ’ αρέσει η σαρακοστιανή νηστεία. Το εθιμικώς παραδεδομένο ιδιαίτερο διαιτολόγιο ορισμένων ημερών του χρόνου τις κάνει να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Όπως το ‘χω σε κακό να μην ακούσω ή πω κάλαντα τις δύο παραμονές, να μην ντυθώ τις απόκριες κλπ., έτσι και με τη σαρακοστιανή νηστεία, με το ψάρι την 25η Μαρτίου κλπ..

    Τη νηστεία δε νομίζω ότι έχω καταφέρει ποτέ να την τηρήσω άπταιστα για ολόκληρη τη Σαρακοστή, αλλά κάθε φορά με συγχωρώ γι’ αυτό και με ενθαρρύνω λέγοντας ότι του χρόνου θα τα πάω καλύτερα. Και πετυχαίνει: όντως κάθε χρόνο τα πάω και καλύτερα.

    Φέτος λοιπόν είχα αποφασίσει να μη νηστέψω τη Σαρακοστή. Έτσι, για την αλλαγή. Ως άνθρωπος έχω μια ροπή προς την αγκύλωση σε διάφορες συνήθειες, και γι’ αυτό, προληπτικά, φροντίζω να αλλάζω μερικές κάθε τόσο. Μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα (που φάγαμε ταραμάδες κλπ. αλλά αναπόφευκτα αρτύθηκα γιατί πάντα περισσεύει κάτι από τις προηγούμενες μέρες) ακόμη δεν είχα αποφασίσει πλήρως, έκλινα όμως προς το να μη νηστέψω, και την Τρίτη το πήρα απόφαση. Έκτοτε τρώω ό,τι έτρωγα όλο τον χρόνο.

    Δεν μπορούσα να προβλέψω όμως ότι θα τύχαινε αυτή η ιδιόρρυθμη συγκυρία. Πραγματικά χάνω την αίσθηση των ημερών. Εργάσιμες και ΣΚ δε διακρίνονται. Ότι έφτασε η 25η Μαρτίου το πήρα χαμπάρι την παραμονή το βράδυ. Τις προάλλες είδα σ’ άνα σάιτ τη συγκλονιστική είδηση «Μεγάλη Εβδομάδα: ο Αντένα φέρνει σπίτι μας τον Φράνκο Τζεφιρέλι» και είπα, ρε μπας κι έχου,με μεγάλη βδομάδα κιόλας; Γκούγκλαρα και είδα ότι όχι, έχουμε καιρό ακόμα, αλλά και πάλι δε συγκράτησα πόσον καιρό, και πόσος ακόμη πέρασε από τότε που το βρήκα, με αποτέλεσμα από χτες να περιμένω το Πάσχα σε λάθος βδομάδα. Με τη νηστεία ίσως κρατούσα κάποια παραπάνω επαφή με το καλαντάρι – αλλά από την άλλη θα ήταν κάπως γελοίο να διαχωρίζω διαιτολογικώς μέρες που κατά τα άλλα δε διακρίνονται κατά τίποτε απολύτως από τις υπόλοιπες.

    Οπότε τώρα το μόνο που μας έλειπε είναι να το μεταθέσουν κιόλας! (Όπως έλεγα χτες ή προχτές: το Πάσχα, μαζί με τις Απόκριες, θα πάνε 15αύγουστο ή -αν συνεχίζει η κατάσταση- Χριστούγεννα, οπότε θα πέσουν 25 Μαρτίου. Μες στις Πανελλήνιες.)

  166. Μαρία said

    165
    Γλώσσα είναι η νηστεία, για να τη μιλάς άπταιστα; 🙂
    Απαρέγκλιτα θες να πεις.

  167. Μαρία said

  168. Μανόλης Πράγα said

    @164 Μην είσαι απόλυτος.. οι μπάτσοι εδώ φαντάζομαι παίρνουν λιγότερα και από την Ελλάδα. Οι πορνοστάρ περνάνε μεγάλη κρίση τώρα με τον κορωναϊό… Καλή ζωή στην Πράγα ζουν και οι καλλιτέχνες. Δε τα ξέρεις και τόσο καλά τα πράματα.
    Πάντως επίθετο για τον συγκεκριμμένο όρο δε βλέπω να υπάρχει:) Θα αφήσω τον μικρό να το λέει «δασοφυλακίστικο». Τόσοι λεξικολόγοι εδώ μέσα και άκρη δε βρήκαμε.
    Καλώς ή κακώς ο όρος «μπατσικό» δε μ’αρέσει, πόσω μάλλον για ένα μικρό παιδάκι…
    Καληνύχτα φίλε μου!

  169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κεφαλονίτικες οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό

    Τόμου και κομπαρίστηκε εφκειός ο ιός από το Κορώνι , μας επόστιασε ούλους μες τσι κάζες.
    Που κακιά ανεμορπή να τον έβρει και να μπουνε χίλιοι διάουτσε μέσα του, θηλυκοί και γκαστρωμένοι.
    Ετούτος ο ιος τζόγιες μου, δεν είναι κάζο πενσάτο, παρί κάζο ατσιτέντε.
    Λένε πως είναι φλουέντσα και αναγκρίζει τον καταπιώνα.
    Δελέγκου ιδεάζετε πως σας αγκαζάρισε, να στιμάρετε το δοτόρο σας. Να σας δωσει την ρετσέτα σας και τότενες , τίρα βια στο μινούτο στον σπετσιέρη σας.
    Να νίβεστε καλά στο μαστέλο με βαρεκίνα, μη σας έβρει μόρα, κορακόβηχας και αναφανός.
    Να φοράτε την μπαούτα σας, να κάμετε την βατσίνα σας και να μην ρουφάτε την ρούγκλα σας. Να πίνετε τσιπουρίτη, ρομπόλα και νερό απ τη Σισσιώτισσα ή την βρύση στην πλατεία του Ληξουριού.
    Να μην βαρδαλωνίζετε , πριχού βγάλετε την φάουσα , σας ποστιάσουν στο οσπιτάλιο και τότενες , αντίο μαστέλλο και σας επάνε για χώμα Δραπάνου & φέρετρο Μπαμπάνου.
    Μα ακούτε και νια άλλη ορμήνεια…
    Να αριβάρετε εδεκεί στον Αφέντη στα Ομαλά, που είστε ούλοι θεόκουρλοι.
    Μην σπαβεντάρετε ωρές, μοναχά τ’ αμέντε σας.
    Πού θα πάει, θα αραπιστεί.

    Η άδεια κυκλοφορίας(το εξοδόχαρτο) στα κεφαλονίτικα

  170. loukretia50 said

    Φίλες και συσχολιάστριες – δε βάζω παυλίτσα, αντιληπτή η διάκριση νομίζω!
    Μοιράζομαι απόσταγμα πικράς πείρας, tips για μεγαλοκοπέλες μόνο – αν υπάρχουν .

    Προ ημερών με εγκατέλειψε άσπλαχνα το ίντερνετ – ακόμη κάνει κόλπα .
    Δεν ήμουν η μόνη, αλλά δε με παρηγορούσε η ιδέα – και όταν επανήλθε ήταν πρωί και κοιμόμουν.
    Οι μαγικές συσκευές φυσικά αγρυπνούσαν στο κομοδίνο.
    Αγαπημένα πρόσωπα είχαν ανησυχήσει και με κάλεσαν διαδοχικά σε βάιμπερ και σκάυπ από διαφορετικές ηπείρους, με εμβόλιμες πινελιές κουλέρ λοκάλ από συμπρωτεύουσα και διάφορα χαμουτζίδικα κορονογκέτο.
    Ομόφωνα αποφάσισαν -χωρίς τηλεδιάσκεψη- ότι οφείλω να δίνω ανελλιπώς παρουσία και εξέφρασαν κοινή απορία : πώς συνάδει το χάλι μου με τη δήλωση ότι είμαι υγιέστατη.
    Μια οθονιά, χίλιες λέξεις κι ένα σιχτίρισμα, τι να πω…
    Η νύχτα ήταν ζόρικη, χαράματα κοιμήθηκα και ονειρεύτηκα θρίλερ. Μπορεί μια ζωή να έχω τον ύπνο στο τσεπάκι μου, αλλά στην παρούσα φάση εκτοπίζεται από μεγαλύτερη ανησυχία.
    Με μάτια βαθουλωμένα, βλέφαρα βαρειά, χλωμή κι αχτένιστη, με πολλαπλές ρυτίδες στην προσπάθεια να δω καθαρά – δεν εύρισκα τα γυαλιά μου, και φόντο μαξιλάρι κοκορέτσι,
    σίγουρα Λαζαρόφερνα και τους κοψοχόλιασα.
    Ακούστηκα και λίγο Βαγγέλης – you know why… ήρθε κι έδεσε!
    Οπότε, τώρα ξέρω, ποτέ πριν τις 11 το πρωί. Τι θα πει από Αμέρικα? Κι αυτοί μπαγλαρωμένοι είναι, ας πάρουν αργότερα. Αν δε βάλουμε λίγη τάξη, ούτε ντουσάκι δεν προλαβαίνω, πώς να γίνω άνθρωπος?

    Γιαυτό λοιπόν κυρίες μου, πριν βγείτε στο γυαλί, καλό είναι να ακολουθήσετε κάποιες απλές και αποτελεσματικές πρακτικές.
    Ξεκινάμε από το σωστό concept :
    – Αντιμετωπίστε τη βιντεοκλήση- Skype, μεγάλος ρουφιάνος! – σα να ήταν σημαντικό ραντεβού. Θα πηγαίνατε ποτέ για οντισιόν ντιπ ασουλούπωτες? Στην εφορία μόνο και αν…

    So, αφού σιγουρευτείτε ότι ξυπνήσατε καλά, ανοίξατε μάτια και δε θυμίζετε ζόμπι, πιείτε καφέ και προχωρήστε σε διορθωτικές κινήσεις.
    Πρώτα όμως, δημιουργείστε ατμόσφαιρα.
    – Απαραίτητη μια έστω μικρή αισθητική παρέμβαση στο χώρο που πιάνει η οθόνη.
    Στην ανάγκη μετατοπίστε το λάπτοπ να έχετε φόντο τον τοίχο. Την έχω πατήσει επανειλημμένα, δεν είμαι και πολύ του συγυρίσματος, αλλά δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας – στους άλλους. Αυτό δεν ισχύει για την κόρη μου, την καθησυχάζει το φυσικό μου ανέμελο στυλ – ξέφυγα πάλι…
    Μην ξεχνάτε ότι η οθονιά από κάτω δεν κολακεύει ούτε μοντέλα. Το λάπτοπ ποτέ στα γόνατα!

    Kαι επανερχόμαστε στις σωτήριες διορθωτικές κινήσεις.
    Είναι η στιγμή που η ανήσυχη μάνα, η ταλαιπωρημένη σύζυγος, η κουρασμένη φίλη θα μεταμορφωθεί σε δυναμική, ψύχραιμη, αποφασιστική γυναίκα με επιμελώς ατημέλητο λουκ. Μεταφράζω :
    – Έξυπνο μακιγιάζ: έντονο ρουζ απαραίτητο, μέικ απ για μαύρους κύκλους και φυσικά ρουζ, ο,τιδήποτε εκτός από πεθαμενί και σάπιο μήλο. Όόόχι, δε θέλω αντιρρήσεις, ότι τάχα δε χρησιμοποιείτε ποτέ, αλλάξαν οι καιροί, οι αγαπημένοι σας ανησυχούν και θέλουν να σιγουρευτούν ότι δεν αρρωστήσατε. Καθότι εμείς οι «steel magnolias, απόμαχοι της ζωής, τριτηλικίτες» – θού Κύριε… θηλυκό δεν έχουν, αλλά τα θηλυκά τσαλακώνονται και δεν είναι must η πατίνα του χρόνου – είμαστε πλέον προστατευόμενο είδος.
    Κι είναι χαρά να υπάρχουν πρόσωπα που επιθυμούν να μας προστατεύσουν!
    ————————

    Ειδικά για τη νεαρή Jane, περαστικά και γρήγορα ! κατανοώ ,πέρασα φουλ πακέτο σε άλλη ήπειρο, έμειναν οι βίδες!
    Επιβεβαιώνεις δυστυχώς ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι μεγαλοκοπέλες.
    Υποθέτω ότι εσύ δε χρειάζεσαι τις παραπάνω συμβουλές, το συμβάν δημιουργεί ένα φωτοστέφανο μ΄ένα περίεργο τρόπο, αρκεί η οθονιά να μην πιάνει χαπάκια, παγάκια, ενεσάκια, επιδέσμους, Πι – αυτά θυμίζουν ΚΑΠΗ…

    Ισχύει το » Αν έρρωσο » Sir?

    168. Παλαίμαχη πλεϋμομπιλού, έχω χτίσει τα πάντα, η κόρη μου προτιμούσε τα πειρατικά, αλλά αν με ρώταγε σχετικά θα έλεγα απλά «δασικό».
    Ο δασοφύλακας θέλουμε να έχει γνώσεις και να φροντίζει, άρα το φύλακας εννοείται.

  171. Pedis said

    # 161 – Κι άλλες πολύ ρεαλιστικές και ευκόλως εφαρμόσιμες οδηγίες α λα Τσιόδρα:

    Σε περίπτωση που ασθενείς εμφανίσουν επιδείνωση, αλλά με καλό κορεσμό οξυγόνου (πάνω από 93%)

    [πάντα βρίσκεται ένα οξύμετρο στο σπίτι, τι διάολο]


    και αρνητική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, καθ’ υπόδειξη του οικογενειακού γιατρού

    [ψς … η αξονική είναι το εύκολο, αρκεί να βρεθεί οικογενειακός γιατρός να σε επισκεφτεί]

    και μέσω της ειδικής πλατφόρμας που ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, θα μπορεί να ξεκινήσει η λήψη φωσφορικής χλωροκίνης,

    [σαν νάναι αμοξυκιλλύνη ένα πραγμα]

    ενώ σε περίπτωση που ανιχνευτεί πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας

    [Α χά!]

    μπορεί να προστεθεί και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη

    [Α μάλιστα. Τέλεια!]

    και να συνεχιστεί η νοσηλεία κατ’ οίκον υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

    Αυστηρή και κατ’ οίκον!

    Σιδερένιοι!

  172. Πέπε said

    169:

    > > Η άδεια κυκλοφορίας(το εξοδόχαρτο) στα κεφαλονίτικα

    Κάπως έτσι ήταν και το κρητικό. Φοβερή απαξίωση οι ντοπιολαλιές. Κανενός δεν του περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να γράψει στο ιδίωμα του τόπου του οτιδήποτε άλλο εκτός από παρατραβηγμένη σάτιρα. Και στο προφορικό ακόμα, η ιδέα ότι μπορεί να σου κάνουν έλεγχο και να πεις ότι πας στο σπετσέρη να σου κάμει τη ρετσέτα παραπέμπει μόνο σε άξεστο ιθαγενή που δεν ξέρει να μιλήσει όπως απαιτεί το …ύψος της περίστασης.

    Περιμένω να εμφανιστεί κάποια παραλλαγή που να χρησιμοποιεί ιδίωμα χωρίς να το γελοιοποιεί. Και επίσης, χωρίς να το παραφορτώνει επίτηδες με ξένες λέξεις που, δε λέω, υπαρκτές θα είναι βέβαια, αλλά η τόση υπερσυγκέντρωσή τους δεν έχει άλλο σκοπό παρά το εφέ του εξωτισμού.

  173. loukretia50 said

    – το β΄ρουζ είναι κραγιόν!

  174. Pedis said

    Τσιόδρας: Μετά την άρση των μέτρων μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό

    Με έχει πιάσει ταράκουλο: μού πέρασε η σκέψη από το μυαλό ότι τα πιστεύει αυτά που λέει.

  175. loukretia50 said

    Pedis, χαλάρωσε λίγο! Στην αρχή είμαστε ακόμα. Αλλά που θα πάει, θα ξαναχορέψουμε!

    «Blue Tango» https://youtu.be/ecnov5ckUQI Leroy Anderson

    Βάλε ένα ποτάκι -δεν πιστεύω να είσαι της υγιεινής – και κάνε μια τσάρκα σε ιρλανδέζικες πάμπ https://youtu.be/L_OEU4CvCek – ή μήπως «πουμπ»?
    Εδώ βλέπεις παππούδες που τραγουδάνε ακόμα – καλά, όχι ειδικά σήμερα, αλλά πιάνεις το πόιντ!

  176. ΓΤ said

    174@

    Ώρα είναι, μετά την άρση, να συσταθούν τάγματα χαρδαλιογίλεκων νταηυφάκηδων που θα κραδαίνουν μπατονέτα για να μας πάρουν επίχρισμα…
    «Αχ κουνελάκι, κουνελάκι, ξύλο που θα το φας […]»

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    170 Γεια σου Λου!
    Ω γιες
    βάψου
    και βγες! 🙂

  178. ΕΦΗ 169 🙂

    Το «αντίο μαστέλο» τόχει κι ο Καββαδίας.
    Βρίσκω αυτό: https://mysifnos.gr/mastelo/

    Πέπε, σωστός.

  179. Pedis said

    # 175 – Λουκρέτσια, ετοιμαζόμουν να βγω νάρθω να σε πάρω από το σπιτι, αλλά με χάλασες. irish pub?

    εκεί που πίνουν ξεροσφύρι την αγγλική βρωμόμπυρα, μπαμ-μπουμ για μουσική και δέκα τηλεοράσεις να δείχνουν διαφορετικά σπορ;

    Θα τιμωρηθείς!

    προσευχήσου με τον Σαλβίνι και μια Ιταλίδα Στεφανίδου για την ψυχη των θυμάτων του κορονοιού!

  180. loukretia50 said

    ΕΦΗ- ΕΦΗ : Τώρα κατάλαβα επιτέλους τι σημαίνει «επιμελώς ατημέλητο»!
    Συνήθως λανσάριζα το ένα από τα δύο!

    Χχτήνος : ε , ρε μεγαλόπρεπη οθονιά που θα κάνεις!!

    Συμφωνώ κι εγώ με τον Πέπε.

    ΓΤ, πολλά θα λένε!
    «Σ΄έχω κλεισμένο σε γιουτιουμπάκι πομάδες να φοράς!»

  181. Pedis said

    Ο Λαικισμός για τους μπιτ ηλίθιους δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκείες, αιρέσεις …

    Salvini vuole chiese aperte a Pasqua: «La scienza da sola non basta: serve anche il buon Dio»

    Σαλβίνι: «Ανοιχτές Εκκλησίες το Πάσχα: η επιστήμη από μόνη της δεν αρκεί, χρειάζεται και ο καλός Θεός.»

  182. loukretia50 said

    Pedis
    Λίγη κατανόηση για τον καημό μου, ήταν να πάω το Μάη Ιρλανδία για πρώτη φορά – έχω σόϊ , από ανηψούλα – και όσους έχω γνωρίσει είναι φοβεροί τύποι!
    Μετά θα πήγαινα στην Πόλη για ένα γάμο!!

  183. Λου, σπάστα και ξαναρίχτα 🙂

  184. ΓΤ said

    180@ 🙂

  185. Αιμ said

    Λου, δεν παίρνεις κανά λαχείο καλύτερα 🙂

  186. Pedis said

    Mα έκρινα εγώ τους Ιρλανδούς από τις άιρις παμπς που έχουν ξεφυτρώσει σα μανιτάρια σε όλον ον κόσμο;

  187. ΓΤ said

    185@ Όλες οι πωλήσεις λαχείων έχουν σταματήσει, και η διάθεση στους πλανόδιους. Τα ΟΠΑΠάδικα επισήμως θα είναι κλειστά μέχρι 11.04 (δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο ούτε τον Μάιο). Επόμενη κλήρωση λαχείου, αυτή του Εθνικού, στις 24.06.2020. Έκτακτη κλήρωση Λαϊκού στις 14.04.2020 μόνο για τους αγοραστές του γύρου της 17.03.2020. Προτείνουμε στη Λου να περιμένει…

  188. loukretia50 said

    183. Λοιπόν, δεν είναι μόνο πίκρα η απόσταση του σκάϋπ.
    Χάρη σε σένα, χαμογέλασα στη σκέψη ότι κάποτε μπορεί να έχει απίστευτη πλάκα να τσαντίζεις κάποιον που βλέπεις στην οθόνη!
    Όσο και να βρυχάται, και δρακουλίνι να είναι που πετάει φλόγες, δε σ΄αγγίζει!
    Όπως εγώ φυσάω τον καπνό και μπορώ να λέω : ενοχλώ, δεν ενοχλώ!
    Αυτό https://youtu.be/dt9GBafFzjE Νομίζω θα σ΄ενδιαφέρει!

    —————————-
    Pedis, αλλάζω ήπειρο, κάτι άλλο που μ΄αρέσει , ελπίζω να κάνει!
    Atahualpa Yupanqui – https://youtu.be/w9g9jvZ4yJ0 Los ejes de mi carreta

  189. loukretia50 said

    187. Εννοείται πως θα περιμένω μέχρι να αποκτήσω εγγονάκια για να τα χαρτζηλικώνω … όπως μου έλεγε κάποιος – ονόματα δε λέμε, μαρμαγκωνόμαστε!

  190. https://lyricstranslate.com/el/canan-nan-gaidheal-language-gaels.html

  191. Αιμ said

    Κίντε, έχεις σκεφτεί τι καριέρα θάκανες στις δημόσιες σχέσεις ; Χάνεσαι αγόρι μου με τα μπετά και τα σίδερα

  192. loukretia50 said

    Χχτήνος, μερσί!
    Wake me up when it’s all over https://youtu.be/uJ24Wj2zZyM Selfish Murphy

  193. Pedis said

    Trump tells Americans to take unproven malaria drug to prevent Covid-19

    President’s own public health advisers have warned against taking hydroxychloroquine

    [Το φάρμακο που προτείνει ο Τραμπ είναι το ίδιο που προτείνει κι ο Τσιόδρας; ]

    The White House’s own projections show 100,000 Americans could be killed by the virus. On Saturday, Trump said: “There will be a lot of death”.

  194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αγαπητέ Κορνήλιε δια μέσου Σαραντάκου
    Εμάθαμε τα νέα σου και τα δικά μας άκου
    Οι μέρες μας ακίνητο καράβι που ΄ναι αρόδο
    Μάρτης χωρίς τον κρίνο του κι Απρίλης δίχως ρόδο
    Ο χρόνος πότε μια σταλιά και πότε αιωνιότη
    Η τελευταία του μηνός ολόιδια με την πρώτη.
    Και Κυριακές κι εργάσιμες, καθημερνές και σκόλες
    Κρεβάτι, μπάνιο, καναπέ, εντός οικίας, όλες.
    Λοιμός την πόλη νέμεται, τη χώρα, την υφήλιο
    Νέος ιός την κύκλωσε με φονικό δαχτύλιο.
    Γίνηκε η γη κινούμενη άμμος και μολυσμένη
    Που πάνω της παραπατεί όλη η οικουμένη.
    Μικροί και αναλώσιμοι, ω μοίρα του ανθρώπου
    Εκλειδαμπαρωθήκαμε ατάκα κι επί τόπου
    Με το δελτίο η έξοδος, με μέτρο οι κινήσεις
    (κάνε καρδιά μου υπομονή μα μην το συνηθίσεις)
    Διαδίκτυο πληκτρολόγιο ειν΄ η ζωή μας τώρα
    Η μόνη γραμμή άμυνας ως να περάσει η μπόρα.
    Εδώ αντριές δεν ωφελούν κι ούτε μαγκές φτουράνε
    και κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουροχάνε.
    🙂

  195. Πα να ξαποστάσω εξ’ αποστάσεως

  196. 194 Μπράβο Έφη!

  197. Κώστας said

    Το έρρεε είναι ενδιαφέρουσα λέξη γιατί έχει δύο συνεχόμενα δίπλα γράμματα. Υπάρχει άραγε άλλη αντίστοιχη;

  198. Ω, τι ν΄ακούσω ο αφελής και τι να πρωτοείπω
    τον κάλαμον καβάλησα αφού δεν έχω ίππο
    το έμμετρον επιάσανε όλοι το μετερίζι
    κι άμα σταράτα εκφρασθείς σου λένε βράσε ρύζι
    κι ένα μονάχα το καλό σ’ αυτές τις μαύρες μέρες
    με όπερα αμερικής περάσαμε τις βέρες
    Ροσσίνι είχε και Μπιζέ, Βέρντι και Ντονιτσέτι
    κι όλα όσα δεν είδαμε τα παρελθόντα έτη
    και συνεχίζει ακάθεκτη για άλλη μια βδομάδα
    να μας μεθά με μουσική σαν μια καλή μπεβάδα.
    Η ευφορία της ψυχής δρόμους καλούς ανοίγει
    και τα αποτελέσματα φανήκανε στο ζύγι
    απίστευτο μα αληθινό, κιλά τέσσερα μείον
    μου έδειξε η ζυγαριά που έχει το φαρμακείον !
    Δεν είναι πέραν λογικής και εύκολα συμβαίνει
    το άγχος κι ο έντονος ρυθμός το βάρος αβγαταίνει
    ποτέ δεν είχα ο δυστυχής άφθονο τόσο χρόνο
    να βλέπω μια-δυο όπερες και να κοιμάμαι μόνο
    να μην με νοιάζει ο καιρός και να μη βλέπω ειδήσεις
    αφού δεν επιτρέπεται έξω να ξεμυτίσεις
    μια βόλτα στην ταράτσα μου, τις γλάστρες να ποτίζω
    παιχνίδι με την γάτα μου, κροκέτες την ταΐζω
    μετά μαγείρεμα, φαΐ και λίγο σαραντάκο
    κι όταν χορταίνω όπερα, να παίρνω έναν υπνάκο
    καθόλου δεν πεθύμησα τον βίον όπως πρώτα
    αφού όπως θα είδατε περνώ ζωή και κότα !

  199. Ωραίο κι αυτό! Τι είναι η μπεβάδα;

  200. # 199

    από το ιταλικό μπέβο = πίνω, το πιώμα

    Την λέξη την θυμάμαι από τον καλό στρατιώτη Σβέικ στην παλιά μετάφραση

  201. Το καλό με την προσφορά της όπερας της Ν.Υ. είναι πως την έχεις στην διάθεσή σου για 20 ώρες και μπορείς να επιλέξεις πότε θα δείς (ή να ξαναδείς μια άρια που σου αρέσει) και πότε θα κάνεις το διάλειμά σου, κάτι που δεν συμβαίνει με τις όπερες στην τηλεόραση. Επίσης δεν έχουν πολλή σχέση με τις όπερες στο γιουτιούμπ από θέμα ποιότητας της παρουσίασης, οπτικά, ακουστικά και πληροφοριακά, είναι πλήρεις παρουσιάσεις με παραγωγή της ίδιας της όπερας.
    Οπως μου είπε κι ένας συνάδεφος χημικός, ερασιτέχνης λάτρης, παίκτης και συνθέτης του ρεμπέτικου που τον έπεισα να παρακολουθήσει μία και «κόλησε», είναι «εμπειρία ζωής, αυτές οι παραστάσεις»

  202. Και κάτι ακόμα

    στις όπερες υπάρχει η μετατροπή της φωνής σε μουσικό όργανο -για μένα το μελωδικότερο και δυσκολότερο που υπάρχει- και το ζουμάρισμα του φακού στο στόμα των πρωταγωνιστών δείχνει την τεχνική των τραγουδιστών με μικροκινήσεις των τοιχωμάτων της στοματικής κοιλότητα να βγάζουν τον επιθυμητό τόνο σε ένταση τόση ώστε να ακούγονται χωρίς μικρόφωνο σ’ ένα θέατρο 3 χιλιάδων και θέσεων…
    Τώρα αν κάποιοι βλέπουν τον…γομφίο μόνο, τι να κάνουμε, κι όταν δείχνεις το φεγγάρι πάντοτε κάποιοι θα βλέπουν το δάχτυλο…

  203. Α, βρήκα κάπου ότι είναι το νερωμένο κρασί.

  204. Γιάννης Ιατρού said

    194, 198: 👋👍🤗🤗 Πολύ καλά!

    Λού, καλημέρα. Ανταλλαγή ευχών αυτές τις μέρες: «Να σου καεί το βίντεο» => «να σου κοπεί το δίκτυο» 🙂 (π’αρε και κανένα περιστέρι, τι δηλαδή, μόνο ο Νώε…)

  205. Lucy Leeds said

    Έχω την εντύπωση πως το γαλλικό «gripper» (από το οποίο βγαίνει η «γρίππη») ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα «γριπέω» που σημαίνει «αρπάζω» και μεταφορικά «κάνω αρπαχτή, έχω κέρδος». Άρα σωστά γράφουμε τη «γρίπη» με ένα π, ενώ παλιά τη γράφανε με δύο π.

  206. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, ωραία κουβέντα έγινε τη νύχτα!

    178 Δεν με πείθει η εξήγηση του Σιφνιού

    181 Πέντι, ο Σαλβινι γενικά τι θέσεις παίρνει τώρα με το θανατικό; (που ξέσπασε στην περιοχή του, αν δεν κάνω λάθος)

    191 🙂

    194 Μπράβο Έφη!

    197 Μάλλον όχι. Πάντως στο εκκοκκιστήριο έχει δυο φορές το ίδιο διπλό γράμμα.
    Δες κι εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2016/02/17/doublevowels/

    198 Μπράβο Τζι!

    205 Όχι, δεν ισχύει

  207. # 197, 206ε

    Α-α-ρ-ρών από βραδύγλωσσο !! 🙂 🙂

  208. Georgios Bartzoudis said

    Κριτική και Κρίσιμη
    Με αφορμή τα λεχθέντα περί τούτων, θα πω μερικά επ’ αυτών, επιστημονικά μεν, μή ιατρικά δε:
    Λέμε, ότι ένα φυτό έχει την τάδε «κριτική περίοδο ανάπτυξης» (και κατ’ επέκταση «κριτική περίοδο άρδευσης»). Στο καλαμπόκι π.χ, κριτική περίοδος είναι η έκπτυξη της φούντας (αρσενική ταξιανθία). Αν στη διάρκεια της περιόδου αυτής (7-10 μέρες) τα φυτά δεν βρίσκουν όση εδαφική υγρασία επιθυμούν, τότε η παραγωγή καρπού μπορεί να πέσει μέχρι και 50%.
    Στην ίδια ή σε οποιαδήποτε περίοδο (στο καλαμπόκι ή σε οποιοδήποτε άλλο φυτό), αν η εδαφική υγρασία πέσει κάτω από ένα κρίσιμο επίπεδο, τότε το φυτό θα μαραθεί και θα ξεραθεί. Το επίπεδο αυτό μπορούμε να το πούμε «κρίσιμη υγρασία» (μολονότι επικράτησε να το λέμε «σημείο μαράνσεως»).
    Έχουμε όμως και την «κρίσιμη ταχύτητα ροής» σε ανοιχτούς αγωγούς: Όταν η ταχύτητα ξεπερνά την «κρίσιμη» (από «υποκρίσιμη» γίνεται «υπερκρίσιμη») τότε το νερό τρέχει σε μικρό βάθος «γλείφοντας» τον πυθμένα (οπότε ξεγελά μερικούς και …τους πνίγει!) ενώ εύκολα, με τη συμβολή και άλλων παραγόντων, μπορεί να δημιουργήσει «υδραυλικό άλμα» (δηλαδή ξεπετάγεται ψηλά).

  209. Pedis said

    # 206 – 181 Πέντι, ο Σαλβινι γενικά τι θέσεις παίρνει τώρα με το θανατικό; (που ξέσπασε στην περιοχή του, αν δεν κάνω λάθος)

    Να δοθεί βοήθεια στους επιχειρηματίες … μπράβο στους επιχειρηματίες που χάρη στο ταλέντο τους και το πρωτόβουλο πνεύμα βοηθούν τη χώρα να καλύψει τις ανάγκες της σε υγειονομικό υλικό κλπ., λαικίστικα για βοήθεια σε όλους (που αν ήταν επάνω θα τους είχε κλ@σμένους) κλπ.

    Είπε μπράβο και εις ανώτερα στον Ορμπαν.

    Αυτήν την εποχή, μου φαίνεται ότι δεν τον παίρνει να κάνει τη συνήθη πολιτική των καταιγιστικών σέλφι και των μηνυμάτων σε φέισμπουκ και τουίτερ, (αναμεταδιδόμενα ανελλιπώς από ΟΛΑ τα μμε) τα αχαχούχα, τις γαιδουροφωνές κα τα ξεκατινιάσματα στην τιβί.

    Ο Σαλβίνι και η Λέγκα δεν έχουν ως κυρια πολιτική γραμμή τον βορειο-Ιταλικό ρατσισμό, όπως επί εποχής Μπόσι, αλλά τον Ιταλικό εθνικισμό.

    Παρόλ’ αυτά ο θεός έβαλε το χέρι του και η επιδημία δεν ξεκίνησε από τη Σικελία να επεκταθεί έπειτα στην Λομβαρδία …

  210. Pedis said

    Η Λομβαρδία είναι στα χέρια του Μπερλουσκόνι και της Λέγκας σε συνδυασμό και αλληλοτροφοδότηση από το 1995, και πιο πριν την διοικούσαν οι ΧριστιανοΔημοκράτες.

    Μπερλουσκόνι και Λέγκα έβαλαν σε εφαρμογή πριν από δεκαετία το καθεστως αποεθνικοποίησης του κράτους ή της ομοσπονδοποίησης του, καταρχήν οικονομικής αλλά και της ευρύτερης αυτονομούμενης διοίκησης των περιφερειών (governance federale ναι! η αγγλική λέξη χρησιμοποιείται και στα δημόσια έγγραφα και στους σχετικούς νόμους!).

    Τον τωρινό Περιφερειάρχη της Λομβαρδίας (που είναι Λεγκίστας) το μόνο που τον νοιάζει, ουσιαστικά, από τότε που εκδηλώθηκε η επιδημία, ειναι να πείσει τα γίδια που τους ψηφιζουν (λεγκίστες και λοιπούς ακρο/δεξιούς) ότι το ξέσπασμα και η κακή διαχείριση της επιδημίας οφείλονται στην κυβέρνηση της Ρώμης, υπονοώντας ότι η οργάνωση της περιφέρειας είναι άμεμπτη (ειδικά εκείνη του Συστήματος Υγείας !!)

    Και να δεις ότι δεν θα είναι λίγοι εκεινοι που θα πιστέψουν ότι τις ελλείψεις στα νοσκομεία και τις τεράστιες περικοπές στην Υγεία τις θέλησε η κυβέρνηση της Ρώμης, οι τερούν που τρωνε τα λεφτά των παραγωγικών βόρειων.

  211. Pedis said

    Για το ερώτημα του #193;

    [Το φάρμακο που προτείνει ο Τραμπ είναι το ίδιο που προτείνει κι ο Τσιόδρας; ]

  212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    117 – «Έχω όμως να κάνω δύο παρατηρήσεις:

    1) Δεν θα συμφωνήσω ότι η κατάσταση στο ιστολόγιο σήμερα είναι αυτή που περιγράφεις («μες στην υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισιές»). Υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι σχολιαστές που κρατάνε ψηλά το επίπεδο.»

    Δεν είπα πως δεν υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σχολιαστές, οι συντριπτική πλειοψηφία είναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι το ίδιο και το επίπεδο, το ένα δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά το άλλο. Αυτό μπορεί να το δεί κανείς και σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ με πολύ αξιόλογους προσκαλεσμένους.
    Όπως και νάχει, επειδή είμαι πολλά χρόνια επισκέπτης εδώ (καμιά δεκαριά αν δεν κάνω λάθος) μπορώ να κρίνω κι αυτή είναι η υποκειμενική μου κρίση.

    «2) Κι εσύ ο ίδιος κάποιες φορές χάνεις την ψυχραιμία σου, όπως χτες βράδυ που απάντησες σε δύο απόλυτα νηφάλια σχόλια του Νίκιπλου και του Αιμ. (Αιμίλιου; ) εριστικά και με αδικαιολόγητο εκνευρισμό.»
    Την ψυχραιμία μου σε βεβαιώ πως δεν την χάνω ποτέ ακόμη και σε στιγμές ζωής και θανάτου, κι έχω αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες. Επίσης σπανίως εκνευρίζομαι γενικά πόσο μάλλον διαδικτυακά, δεν ξέρω τι φαίνεται στον καθένα γραπτά αλλά το έχω πεί πολλές φορές πως δεν, άλλωστε δεν υπάρχει κάποιος λόγος, ούτε επηρεάζει την ζωή μου κάποιος εδώ αλλά ούτε εγώ επηρεάζω τις ζωές σας, οπότε;😂

    Τώρα για το συμπέρασμα που έβγαλες σχετικά με τον Αιμίλιο και τον Nikiploς, δεν ξέρω πώς σου προέκυψε αλλά σε βεβαιώ πως έχεις ΜΕΓΑΛΟ λάθος, εκτός του ότι έκατσα και ξαναδιάβασα τι τους απάντησα και δεν βρήκα κάτι μεμπτό, και οι δύο είναι καλοί φίλοι και ακριβώς έτσι τους απάντησα, σαν σε δυό καλούς φίλους, ειδικά στον Αιμίλιο που τον ξέρω προσωπικά και μάλλον ταιριάζουν πολύ τα «χνώτα» μας.😂

    «Ο διάλογος εμπεριέχει λόγο και αντίλογο, κάποιες φορές συμφωνούμε, κάποιες όχι, αλλά δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας.»
    Αυτό το έχεις κλέψει από μένα😂. Ο διάλογος φυσικά και εμπεριέχει αντίλογο, όταν όμως ο αντίλογος δεν εστιάζει στο αντικείμενο αλλά στο υποκείμενο ή ακόμη χειρότερα, παρερμηνεύει κατά το δοκούν τα λόγια του υποκειμένου βγάζοντας εντελώς διαφορετικό νόημα που το αποδίδει στον συνομιλητή του, τότε δεν είναι διάλογος αλλά διπλός μονόλογος και σίγουρα δεν προκύπτει συνεννόηση.
    Εγώ π.χ λέω πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτα και το μόνο μέτρο, πλένουμε τα χέρια και μένουμε σπίτι, είναι καθαρά επικοινωνιακό, δεν έχει καμία επιστημονική βάση και ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, ενώ επιπλέον, διαδίδοντας σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις, παίρνει ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα άρα έχει δόλο και τα θεωρώ φασιστικά, κι ο συμπαθής κατά τ΄άλλα και σίγουρα από τους πολύ αξιόλογους σχολιαστές, Π2 αντί να πάρει θέση σ΄αυτό, μου λέει για στατιστικά και για το ξυράφι του Όκαμ εστιάζοντας σ΄εμένα. Ε δεν τον λές διάλογο αυτόν.😂

    «Αν θέλεις μια συμβουλή από μένα*, εντελώς φιλικά:
    Μάθε να διαχειρίζεσαι με περισσότερη ψυχραιμία την αντίθετη άποψη και θα έχεις σαν κέρδος, εκτός από την ψυχική σου ηρεμία βέβαια, την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των θαμώνων αυτού του διαδικτυακού «καφενείου».»

    Έχω βγάλει την μεγάλη σχολή των συνδικάτων σε μικρή ηλικία (κι έφυγα νωρίς πρίν διαβρωθώ ψυχικά😂) και πίστεψέ με Αλέξη, ξέρω πολύ καλά πώς να διαχειριστώ τις αντίθετες απόψεις.
    Το έχω πεί κι άλλες φορές, δεν μου αρέσουν οι οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις γιατί δεν υπάρχει στο τέλος ωφελημένος, πάντα επιδιώκω τον εποικοδομητικό διάλογο, από την στιγμή που δεν προκύπτει δεν έχει κάποιο νόημα για μένα η συνέχισή του κι αυτό λέω συνεχώς, αφού δεν συνεννοούμαστε ρε παιδιά, μην ασχολείστε μαζί μου, στο μέτρο που δεν προσβάλλω κανέναν, αφήστε με να λέω τις «παλαβομάρες μου» και συνεχίστε την ζωή σας, τι άλλο πρέπει να κάνω, κάνα ευχέλαιο μήπως;😂

    Η ψυχική μου ηρεμία όπως σου είπα, δεν υπάρχει περίπτωση να ταραχθεί με τίποτα, έχω άλλα στάνταρ πολύ μακριά από τα κοινά, όσο για την εκτίμηση και τον σεβασμό, θεωρώ πως και τα δύο εμπνέονται και δεν επιβάλλονται και σίγουρα δεν είναι ποτέ αυτός ο στόχος μου να κερδίσω σε μια συζήτηση, αν προκύψουν έχει καλώς αν όχι, δεν πειράζει, ζω για μένα κι όχι για τους άλλους κι από την στιγμή που δεν κάνω κακό σε κανέναν, δεν μ΄ενδιαφέρει η γνώμη τους για μένα, ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει.😎

    «*που πρόσφατα με αποκάλεσες «τοτέμ του ιστολογίου», Θεός φυλάξοι! 😆»
    Συγχώραμε μεγάλε Μανιτού.😂

    168 – Απλά, μπορεί να το λέει, περιπολικό του δάσους, είναι πολύ κοντά στην παιδική φαντασία και πολύ μακριά απ΄τον Κίντ. 😂

    Το φάρμακο βρέθηκε, ορμάτε να σωθείτε.😂

  213. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @206α, 178. Γιὰ τὸ ἀντίο μαστέλο, ὅπως τὸ ἐννοεῖ ὁ Καββαδίας στὸ ποίημα Fata Morgana, βρῆκα μιὰ πιὸ πειστικὴν ἐξήγηση:

    … το «αντίο μαστέλο» φαίνεται να συμπληρώνει το «γεια χαρά, στεριά» ως αποχαιρετισμός στις μικρές (στεριανές) πολυτέλειες και απολαύσεις…

    Τὴν ἔκφραση τὴν ἄκουσα παλιὰ ἀπὸ κάποιον βαπορίσιο ναυτικό. Ἀπὸ τὰ συμφραζόμενα κατάλαβα πὼς εἶχε τὸ νόημα χαιρέτα μου τὸν πλάτανο ἢ κάτι τέτοιο.

  214. sarant said

    209-210 Ευχαριστώ, κατατοπιστικός

    213 Το σάιτ αυτό είναι γενικά προσεκτικό -σημειώνω και τον επιφυλακτικό τόνο. Για τη σημασία, έχω την ίδια εντύπωση

  215. aerosol said

    #169
    Καλό! Μικρή… διόρθωση στον Κεφαλλονίτη συντάκτη. Κανονικά δεν είναι «τ’ αμέντε σας», είναι «τα μέντε», το νου σας -λογικά μακρινή καταγωγή από το λατινικό mens που πέρασε σε διάφορες μορφές στις λατινογενείς.

    #178
    Πάντως πλέον το σιφνιώτικο μαστέλο είναι ένα πεντανόστιμο πασχαλινό φαγητό με μυρωδάτο αρνί αργοψημένο σε πήλινο, κλειστό σκεύος.

    #193
    Οι public health advisers, πολλοί γιατροί, ακόμα και ο ΠΟΥ, σνομπάρουν τον Γάλλο που το πρότεινε -και ήδη το δοκίμασε.
    Δεν τους κάνει ένα φτηνό φάρμακο, δοκιμασμένο πάνω από 100 χρόνια για την χρήση του. Προτιμούν κάτι πανάκριβο, με πατέντες, και αδοκίμαστο (για να βγει και το ψωμάκι μας!), και πάνε να τον βγάλουν τρελό, αν και είναι από τους γνωστότερους ειδήμονες περί ιών παγκοσμίως.
    Ο δε ΠΟΥ με το ζόρι πιέστηκε να το βάλει κι αυτό «υπό δοκιμή» (=φέξε μου και γλίστρησα…), αλλά με τρόπο που πάει αντίθετα στο πρωτόκολλο που ο Γάλλος προτείνει. Τουτέστιν, σχεδόν προσπαθούν να το… αποτύχουν με το ζόρι. Προσωπική εκτίμηση: Διότι αν αντί για μάχιμος γιατρός είσαι «κοστούμι» που παίζεις μόνο με νούμερα, πρώτιστα φυλάς των πωπό σου ενώ ο κόσμος πεθαίνει.
    Κτγμ, αυτή η κίνηση Τσιόδρα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

  216. Μαρία said

    215
    Για τον Ραoύλ διάβασα οτι κατέληξε βιαστικά σε συμπεράσματα χωρίς να χρησιμοποιήσει ομάδα ελέγχου.
    Στη Γαλλία το αίμα θαλάσσιου σκουληκιού, που χρησιμοποιείται ήδη για μοσχεύματα στη μύτη και στο πρόσωπο, πήρε άδεια να δοκιμαστεί και στους αρρώστους απο κορονοϊό. Θα χορηγείται ενδοφλεβίως, οπότε οι άρρωστοι θα γλιτώνουν τη διασωλήνωση.
    https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/coronavirus-les-vers-marins-une-solution-de-traitement-pour-les-patients_3901307.html

  217. Pedis said

    Προσωπικά, επειδή είμαι εκτός του φιλντ (και είναι και υπερεξειδικευμένο το άτιμο), δεν έχω ιδέα ποιος είναι ποιος, ποια η επιστημονική του φήμη στην πιάτσα, αν εχει συνεργασίες κύρους, αν ξέρει τη δουλειά και τις εξελίξεις της ή αν είναι ή έχει γίνει ένας μάνατζερ, τι έχει επιτύχει στο παρελθόν ή διαδίδει ότι έχει επιτύχει, αν και από πού τα παίρνει κι από ποια φαρμακοβιομηχανία, αν είναι επιστημονικά έντιμος ή όχι, ποια είναι η γνώμη των συνεργατών του κλπ.

    Στην πράξη θα διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των θεραπειών και τι θα υιοθετήσει τελικά το συνάφι επειδή βλεπει ότι έχει αποτέλεσμα. Εύχομαι, μόνον, να μην αργήσει πολύ αυτή η στιγμή.

    Hertfordshire hospital forced to consider who should be refused oxygen

    Ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει …

    A senior clinician said: “They were [consulting] the hospital ethics committee every day and considering who they were not going to oxygenate and ventilate if they needed it, and making decisions about who would be triaged to not have oxygen and die.”

    Στο NHS δεν είναι καινούρια πράγματα αυτά:

    QALY – quality-adjusted life-year

    https://en.wikipedia.org/wiki/Quality-adjusted_life_year

  218. Χρήστος Π. said

    Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Λάζος, ο ιδρυτής των εκδόσεων Δωδώνη. Οι «παλιότεροι» σίγουρα καταλαβαίνουν την απώλεια. Οι εκδόσεις υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τη προσφορά του και των εκδόσεών του στη μόρφωση και διανόηση νέων Ελλήνων ειδικά του τέλους δεκαετίας 60, 70, 80, και 90. Σταματάω εκεί γιατί εκεί χάνεται και μια μεγάλη μορφή της ελληνικής φιλοσοφίας και των εκδόσεων, ο Χρήστος Μαλεβίτσης. Ο άνθρωπος που όχι μόνο γέμισε τη ζωή μας φιλοσοφικό προβληματισμό αλλά φρόντισε με πολύ καλές μεταφράσεις να φέρει τη καλύτερη ξένη διανόηση στην Ελλάδα. Τα έργα του και οι μεταφράσεις του κέντριζαν είτε μετέφραζε Γιάσπερς είτε Χάιντεγκερ και έφερνε σκέψεις και προβληματισμούς, ένα νέο κόσμο που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχει, σε παιδιά γυμνασίου, λυκείου και φοιτητές.

    Έμπαινες στη Δωδώνη νέος και βουτηγμένος στην άγνοια, και έμενες εμβρόντητος με όσα υπήρχαν και δεν ήξερες. Ένιωθες μικρός, αλλά δίψαγες να αποκτήσεις ανάστημα. Δίψαγες να πιείς ό,τι ποτήρι έβρισκες εκεί μέσα. Δεν ήταν σαν τις άλλες εκδόσεις για μένα στην «εποχή μου». Ήταν ναός. Χάρη στη Δωδώνη «κατέληξα» κάποτε, νεαρός, να διαβάζω τη Μεταφυσική του Σώματος του Γιανναρά, μελέτη για τον Ιωάννη της Κλίμακος, απλώς και μόνο γιατί με κέντρισε η απόρριψή της ως διδακτορικής διατριβής ξεκινώντας μια θεολογική αντιδικία με μπόλικο φιλοσοφικό περιεχόμενο. Ας έχει καλό παράδεισο ο Βαγγέλης Λάζος, δίπλα στους αγγέλους και τον Μπερντιάεφ που χάρη σε αυτόν τον γνωρίσαμε.

  219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    215α Aerosol για τις «Κεφαλονίτικες οδηγίες»
    Κι εμένα μ΄άρεσε απ΄όλα τα σχετικά με ντοπιολαλιές που κυκλοφόρησαν. Μου φάνηκε ότι ναι μεν ανακάλεσαν πολλές λέξεις που δεν ακούγονται από χρόνια ή κι από πάρα πολλά χρόνια, αλλά όμως ότι είναι υπαρκτές. Ενώ οι αντίστοιχες οδηγίες «α λα κρητικά» ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος στραβοφτιαγμένες -ανύπαρκτες λέξεις (π.χ. «Οδηγίες πορίσματος»- υπάρχει ρήμα πορίζω,βγαίνω και πόρος το άνοιγμα η είσοδος, αλλά πόρισμα -τος, είναι ανύπαρκτο και μπίτι σαχλαμαρέξ). Βέβαια για τα επτανησιακά/κεφαλονίτικα δεν κατέχω τα πράματα με σιγουριά, απλώς ξαναλέω ότι έτσι μου φάνηκε, γι΄αυτό και μπορεί να έχουν δίκιο όσοι, όπως ο Πέπε, τα βρήκαν μη αποδεκτά, δήθεν ιδιωματικά.

    Τώρα για το «ταμέντε», που το λέμε πολύ και στην Κρήτη, το έγραψα σαν με άρθρο(τ’ αμέντε) επειδή σε άλλο σχηματισμό, σ΄εμάς, διακρίνεται καθαρά «αμέντε» π.χ. Δεν το ‘βαλα αμέντε.
    Διασώζεται και μια στιχομυθία από δυο χαζούληδες της περιοχής (μια νεαρή κι ένα νεαρό) που ξεχαστήκανε και μπερδέψανε τα μπούτια τους παρότι είτανε δευτεροξάδερφα. Η ανεκδοτολογική απάντηση του νεαρού ήταν «ντα εβαλεμε ντο αμέντε;» !

  220. Γς said

    216:

    > Δίψαγες να πιείς ό,τι ποτήρι έβρισκες εκεί μέσα.

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_4398.html

  221. spiridione said

    215. 219.
    ΙΛΝΕ
    αμέντε
    Τυπολογία
    αμέντε επιρρ. Ζακ. Ναξ. (Άνω Ποταμ. Δαμαρ. Κινίδ. Τρίποδ. Φιλότ.) Παξ. αμέdε Θηρ. Ιθάκ. Κρητ. Ναξ (Απύρανθ.) Συρ. κ.α. αμέdες Κρητ. αμέντι Κερκ. (Αργυράδ.) αμέdι Κυθν. Ναξ. (Απύρανθ.) κ.α.
    Ετυμολογία
    Εκ της ιταλ. φρ. a mente. Πβ. Λ.Ζώη Λεξ. Ζακ. εν λ. Ο τυπ. αμέdες εκ του αμέdε σου ένεκα κακού χωρισμού παρεκταθείς κατ’ άλλα επιρρήματα. Πβ. Γ.Χατζιδ. εν Επιστ. Επετ. Πανεπ. 7 (1910/1)80 κεξ.
    Σημασιολογία
    Κατά νουν, συνήθως μετά των ρ. βάζω ή βάνω, έχω και παίρνω ένθ᾿ αν.: Βάνω αμέντε (ενθυμούμαι) Τρίποδ. Βάζω αμέdε Θηρ. Δε μου πήε αμέdε πως θα μου την κατάφερνε έτσι (δεν εννόησα κτλ.) Ιθάκ. Ήβαλ᾿ αμέdε (επρόσεξα) Κρητ. Πάρε τ᾿αμέντε σου (πάρε το κτλ., ήτοι πρόσεχε) Ζακ. Να᾿χης τ᾿ αμέντε σου (πάρε το κτλ., ήτοι πρόσεχε) Ζακ. Να᾿χης τ᾿ αμέdε σου (συνων. τω προηγουμένω) Θηρ. Κρητ. Βάνω τ᾿ αμέντε μου (εντείνω την προσοχήν μου) αυτόθ. Δεν το βάλαμε αμέdι τσαι το κλέψανε (δεν το επροσέξαμεν κτλ.) Κυθν. Έχε αμέντι μη σου πάρουνε τίποτες Αργυράδ. Το ᾿χω αμέdε μου Κρητ. Δε dό ᾿χω αμέdες βαρμένο αυτόθ. Συνων. προσαμέντε.

  222. ΓιώργοςΜ said

    146-148 Όπως και στις άλλες παθήσεις, έτσι και στις ψυχικές ο ίδιος ο ιός και το άγχος που προκαλεί η διάδοσή του, επιβαρύνει.

    https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6172630/gallia-koronoios-aytoktonise-o-giatros-tis-podosfairikis-omadas-rems-eiche-prosvlithei-apo-ton-io

    Για τους λιγότερο προβεβλημένους, δε νομίζω πως θα μάθουμε, εκτός αν υπάρχουν στατιστικές για αυτοκτονίες εκ των υστέρων. Καλύτερα ίσως, όσοι είναι στο χείλος της αυτοκαταστροφής ίσως σπρωχτούν ευκολότερα μιμούμενοι.

  223. Γς said

    210:

    Ανάλυση βαθιά.

    Ομως φταίει κι η Αυστροουγγαρία κι ο Ναπολέοντας, Να μη πω κι οι Γαλάτες Ίνσουβροι.

    Κι οι Ιταλοί που την πήραν μετά από πολέμους απ την Αυστρ0ουγγαρία το 1859.

    Και τραγουδούσαν το canto degli Italiani, τον inno [ναι ύμνο και ουχί οίνο] του Μάμαλι, [ντάξει Μαμέλι, Goffredo Mameli] το Fratelli d’Italia.

  224. Γς said

    223:

    Ωραίο το Fratelli d’Italia.

    Και μεττα :

    Στου Μανώλη την ταβέρνα, έπεσε μια τουφέκια
    Και ανοίξαν τα βαρέλια και χυθήκαν τα κρασιά

    που δεν είναι άλλο από το

    Giovinezza, giovinezza
    primavera di bellezza,
    nel fascismo è la salvezza
    della nostra libertà.

    τον Ιταλικό φασιστικό Εθνικό Ύμνο του Μοσσολίνι:

  225. Γς said

    224:

    >τον Ιταλικό φασιστικό Εθνικό Ύμνο του Μοσσολίνι

    ΜουσολίνΙ

    Και θυμήθηκα το Μαντωλίνι μου
    [που δεν τα λέω όλα γι αυτήν, εδώ]

  226. sarant said

    216 Άλλο πάλι και τούτο!

    219 Α μπράβο!

  227. Pedis said

    Νικοκύρη, αν θες κάνε έναν κόπο να καθαρίσεις τα σκατά που άφησε το κομπλεξικό νήπιο που δεν το παίζουν;

  228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα υγείας. Φέτος είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, τις μαίες και τους μαιευτές.
    Προ καιρού ψάχναμε το αρσενικό της μαίας.
    Μαιευτής λοιπόν.
    Αλλά η ΠτΔ άλλαξε την αφιέρωση. Έτσι θα έπρεπε, ή μήπως επ΄αφορμή της ημέρας να ευχαριστήσει;

  229. Γς said

    ERT1 τώρα:

    Δείχνει τον ρεπόρτερ στην γωνία Αμαλίας και Φιλελλήνων. Πίσω απ τον Αγιο Παυλο

    -Βρισκόμαστε στην Αίγλη Ζαππείου

  230. Γς said

    228:

    >Προ καιρού ψάχναμε το αρσενικό της μαίας.

    Μάμος;

    https://caktos.blogspot.com/2013/09/blog-post_7433.html

  231. Θρασύμαχος said

    Νέο αξίωμα: Υποκόμος! https://www.kathimerini.gr/1072943/article/epikairothta/politikh/oi-vretanoi-prw8ypoyrgoi-poy-as8enhsan-kata-th-diarkeia-ths-8hteias-toys Προφανώς από διασταύρωση υποκόμη και ιπποκόμου.

  232. William T. Riker said

    Παρόλο που στο νήμα η συζήτηση πήγε σε άλλα μονοπάτια, δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Από σημερινό άρθρο:

    «Πολλά χρόνια αργότερα μας ο Μ. Καραγάτσης μας παρουσιάζει την δική του Μαρίνα. Εξ’ Γαλλίας και εκείνη. Καταλήγει στην Σύρο με τον άνδρα της, ένα Έλληνα ναυτικό, τον Γιάννη …»

  233. sarant said

    232 !!!

  234. CitizenMitsos said

    Στην εφημερίδα «Καθημερινή» γράφει ο Χαρδαλιάς: «Φέτος το Πάσχα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα, καθώς όπως διδάσκει η πίστη μας, έτσι ακριβώς σηκώνουμε τον δικό μας Γολγοθά ώστε να φτάσουμε στη δική μας Ανάσταση…». Το σχόλια εδώ είναι: «Να προσέχετε όταν σηκώνετε τον Γολγοθά! Υπάρχουν πάνω συνάνθρωποι μας που τον ανεβαίνουν!»

Σχολιάστε