Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ουκρανικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 19 Φεβρουαρίου, 2022


Όχι όμως μπορστ ή κοτόπουλο Κιέβου ή λαχανοντολμάδες αλλά το καθιερωμένο σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, που παίρνει σήμερα τον τίτλο του από τη διεθνή επικαιρότητα και από τις συγκεχυμένες ειδήσεις που έρχονται από την Ουκρανία, ειδικότερα από το Ντονμπάς.

Όμως δεν θα έχουμε πολλά μεζεδάκια σχετικά με το ουκρανικό, ένα μονάχα -απλώς η συγκυρία έδωσε τον τίτλο. Θα μπορούσα να τα αποκαλέσω και ευνίκεια μεζεδάκια, μια και Ευνίκη, ή πιο σωστά Eunice, λέγεται η καταιγίδα που χτυπάει τη Δυτική Ευρώπη και την Αγγλία, και που, έστω ξεθυμασμένη, έχει φτάσει και μέχρι το Μεγάλο Δουκάτο. Ήταν γραφτό το σημερινό άρθρο να έχει τίτλο διεθνή, φαινεται.

* Σχετική με την καταιγίδα, την Ευνίκη, είναι η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, που την έκλεψα από τον τοίχο του Θεμιστοκλή Πανταζάκου στο Φέισμπουκ.

Είναι τραβηγμένη χτες από την Ουαλλία. Πέντε πρόβατα μπήκαν στο στέγαστρο της στάσης του λεωφορείου για να προφυλαχτούν από τις ανεμορριπές.

* Και ξεκινάμε τα καθαυτό μεζεδάκια μας με μια γκάφα της έγκριτης (λέμε τώρα) Καθημερινής. Σε μια είδηση για μια φονική έκρηξη που έγινε στη Γαλλία, διαβάζουμε:

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη στη Νοτιοδυτική Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών κ. Τζέραλντ Ντραμανίν στο Twitter.

Aλλά βέβαια, αν ο κ. υπουργός είναι Γάλλος, πολύ δύσκολα μπορεί να είναι Τζέραλντ, ν’ες-πα;

Αλλά ούτε και «Ντραμανίν» είναι ο καημένος, δεν χρειάστηκε να πάρει δραμαμίνη. Κι όμως το γράφουν δυο φορές έτσι.

Το ονοματεπώνυμο του Γάλλου υπουργού, που άλλωστε φαίνεται σε τουίτ του στην ίδια σελίδα, είναι Gerald Darmanin, το οποίο προφέρεται Ζεράλντ Νταρμανέν. Εντάξει, το ένρινο στο τέλος του επωνύμου προσεγγιστικά το μεταγράφουμε έτσι.

* Τίτλος σε άρθρο για την Ελβετία:

Ελβετία: Δημοφήφισμα για το αν θα χορηγηθούν μέσα ενημέρωσης που δυσκολεύονται να επιβιώσουν

Σε ποιον θα χορηγηθούν;

Προφανώς, «αν θα επιχορηγηθούν». Και πράγματι διαβάζοντας το άρθρο βλέπουμε ότι υπάρχει πρόταση να δοθεί έκτακτη κρατική ενίσχυση στα μέσα ενημέρωσης, που δοκιμάζονται στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί.

Σε μια γλωσσική ομάδα του Φέισμπουκ όπου συζητήθηκε αυτός ο (λαθεμένος, λέω εγώ) τίτλος κάποιο μέλος υποστήριξε ότι στο λεξικό του Σταματάκου της αρχαίας ελληνικής υπάρχει και η παθητική χρήση, π.χ. «χορηγείται ο δήμος» ( = λαμβάνει χορηγία ο δήμος), άρα είναι σωστό το «θα χορηγηθούν μέσα ενημέρωσης».

Κατά την ταπεινή μου βέβαια γνώμη, είναι τραγικό λάθος να μεταφέρουμε ανεξέταστα δομές μιας γλωσσικής ποικιλίας σε μιαν άλλη. Στα νέα ελληνικά, τα φάρμακα χορηγούνται στον ασθενή και οι οικονομικά αδύνατοι επιχορηγούνται ώστε να μπορούν να αγοράσουν φάρμακα.

* Μια συμπαθητική συστάδα ορθογραφικών λαθών από αφίσα ποδοσφαιρικού συλλόγου, σε φωτογραφία που μου στέλνει φίλος -που την τράβηξε ο ίδιος ή κάποιος γνωστός του, άρα πιθανώς είναι… αποκλειστικότητα του ιστολογίου.

Έφυγε βλέπετε ο Κούγιας από τον Άρη Πετρούπολης και όλο ορθογραφικά λάθη κάνουν 🙂

* Για κάποιο λόγο, δεν αντέχω να παρακολουθήσω την εκπομπή της Βίκης Φλέσσα και του Γ. Μπαμπινιώτη, κι έτσι ελάχιστα λεπτά της έχω δει.

Οπότε, το παρακάτω το μεταφέρω με κάποια επιφύλαξη, αφού δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου, αλλά το είπε φίλος:

Ακούω στην εκπομπή «σε προσκυνώ, γλώσσα» (συμπαραγωγή Βουλή Τηλεόραση και ΡΙΚ) ότι αν η αρχαία ποιήτρια Σαπφώ και η Σαπφώ Νοταρά άκουγαν «της Σαπφώς» κι όχι «της Σαπφούς» θα έτριζαν τα κόκαλά τους

Θα κηρύξει, λέει η παρουσιάστρια, ανένδοτο για την επιστροφή του πολυτονικού και της τρίτης κλίσεως «για να μιλάμε ορθά ελληνικά»… …

Δεν ξέρω αν όντως το είπε έτσι η κ. Φλέσσα. Πάντως, εγώ ξέρω ότι η Σαπφώ Νοταρά σαφώς ήθελε να τη λένε «της Σαπφώς». Υποψιάζομαι μάλιστα πως αν άκουγε να λένε, γι’ αυτήν, «το καπέλο της Σαπφούς» θα έβαζε μπουρλότο.

* Μια παλιά οδηγία, τον καιρό που είχε μόλις καθιερωθεί η δημοτική στη δημόσια διοίκηση, δηλαδή το 1976, ήταν στα κείμενα της διοίκησης το αρνητικό μόριο «δεν» να φυλάει πάντοτε το τελικό ν, και να μη γράφεται ποτέ «δε», για να μην υπάρχει περιθώριο σύγχυσης με τον σύνδεσμο «δε».

Αυτή την οδηγία εγώ την ακολουθώ, εκτός όταν έχω λογοτεχνία και διάλογο. Τις προάλλες, φίλος μού έστειλε το εξής απόσπασμα από την είδηση της πτώσης ενός ιαπωνικού F-15:

Το επιτελείο δε δημοσιοποίησε τα ονόματα των δύο χειριστών του μαχητικού.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας δε διέταξε να ανασταλούν οι πτήσεις των F-15 μετά το δυστύχημα, τα αίτια του οποίου δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά.

Με ρώτησε ο αλληλογράφος μου: Τι είναι αυτά; Δε ή δεν;

Το δεύτερο πράγματι θα μπορούσε να είναι ο σύνδεσμος «δε», αν και συνηθέστερο είναι να προηγείται: Το δε ιαπωνικό υπουργείο…. Επίσης είναι λογικό μετά το δυστύχημα να ανασταλούν οι πτήσεις των αεροσκαφών του τύπου αυτού.

Τελικά, κοιτάζοντας και αγγλικές ειδήσεις, συμπέρανα ότι και το δεύτερο «δε» είναι ‘δεν».

Οπότε, θα εξακολουθήσω να γράφω «δεν».

* Κωμικά λάθη του Σκάει στο ρεπορτάζ για την πυρκαγιά στο φέρι μποτ στην Κέρκυρα.

Η επιβίβαση στις λέμβους «έγινε γρήγορα και με ασφάλεια», μας είπαν οι επιβαίνοντες, ενώ «για καλή τύχη», όπως αναφέρουν, πολύ κοντά στο τραγικό συμβάν έπλεε το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), καθώς είχε δέσει τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι της Κέρκυρας και σήμερα τα μεσάνυχτα ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ιταλία ακολουθώντας την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή του οχηματαγωγού πλοίο «Euroferry Olympiα».

Με το «Gardia di Finanza» έφτασαν και οι περισσότεροι επιβάτες στο λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ μάχη με τον χρόνο δίνουν αυτή την ώρα οι ελληνικές Αρχές, παραπλέοντα πλοία και σκάφη για την ανεύρεση των φερόμενων αγνοουμένων.

Όμως, όπως σχολιάζει ο φίλος που το ψάρεψε: Guardia (κι όχι Gardia) di Finanza, είναι φυσικά η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας κι όχι το όνομα του πλοίου. Θα πάει σε κανένα ιταλικό λιμάνι και θα απορεί ο συντάκτης, μα καλά «όλα με το ίδιο όνομα τα βαφτίσανε;»
Είναι περίπου σαν να λέμε «οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα μάρκας Ambulance».

Παρακαλείται λοιπόν ο λιμενάρχης Νομανσλάνδης να εγγράψει το Gardia di Finanza στο νηολόγιο Νομανσλάνδης!

* Στο ίδιο άρθρο, αμέσως πιο κάτω:

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Ζερβόπουλο Σπυρίδων, «στους διασωθέντες επιβάτες που μεταφέρθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΟΛΚΕ, παρήχθη περίθαλψη, διατροφή και υγειονομική κάλυψη…

Πέρα από τις ακλισιές στον διευθύνων Σπυρίδων, προσέξτε ότι στους επιβάτες «παρήχθη περίθαλψη». Τον μπέρδευε το «παρασχέθηκε», «προσφέρθηκε» απαγορεύεται να γράψει διότι δεν ακούγεται πολύ αρχαίο, οπότε παρήχθη ελληνικούρα!

* Γράφει το BBC (και με παρομοιες διατυπώσεις το είδα και σε ελληνικούς ιστότοπους) για την ξηρασία που μαστίζει τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες:

The American West is experiencing its worst drought since 800AD – around the time Charlemagne ruled – according to a newly released study.

Δεν το βρίσκετε παραπλανητικό; Η αναφορά στον Καρλομάγνο υποβάλλει την ιδέα ότι πρόκειται για εδάφη που τα διοικούσε ο Καρλομάγνος, τουλάχιστον σε μένα.

* Mου γράφει φίλος: Μόλις συνάντησα τρεις τίτλους στη σειρά με διαφορετικό τονισμό στη λέξη ‘καραμπιτ’ (επισυνάπτω οθονιά). Αναρωτιέμαι από ποια γλώσσα προέρχεται και μπερδεύει τόσο πολύ.

Αν έληγε το έτος σύντομα πάντως, καραμπιτ ή/και δρεπάνι θα ήταν καλές υποψηφιότητες για λέξεις της χρονιάς πιστεύω, μπήκαν ορμητικά στο λεξιλόγιο μας φέτος…

Kαράμπιτ στον πρώτο τίτλο, κάραμπιτ στον δεύτερο, καραμπίτ στον τρίτο. Πολυφωνία!

Πώς προφέρεται; Δεν ξέρω. Ξέρω ότι στα αγγλικά γράφεται karambit ή kerambit, και είναι λέξη ινδονησιακής προέλευσης (στα ινδονησιακά είναι kerambit). Παρακαλούμε όσους ξέρουν καλά τη Bahasa Indonesia να μας πουν περισσότερα.

* Μάνος Παπαγιάννης για τη δικαστική υπόθεση με Σοφία Παυλίδου: Μην παρασύρεστε από αίωλες κρίσεις. (από εδώ)

Δεν ξέρω ποιος είναι ο Μ. Παπαγιάννης και τι δικαστική υπόθεση έχει, αλλά προσέχω τη γραφή «αίωλες».

Ο πολύς κόσμος και όλα τα λεξικά πλην Μπαμπινιώτη γράφουν «έωλες». Ο Μπαμπινιώτης και τα λεξικά του, «αίολες». Εδώ έχουμε υβρίδιο, αίωλες. Δεν ξέρω σε ποιον να το χρεώσω, στον Παπαγιάννη ή (αν η δήλωση έγινε προφορικά) στον συντάκτη. Μάλλον όμως γραπτή είναι η δήλωση.

* Κι ένα μεταφραστικό σε ρεπορτάζ από την Ουκρανία, που το είδα τώρα και που ταιριάζει έτσι με τον τίτλο μας. Σε άρθρο για τα γεγονότα στην Ουκρανία, διαβάζουμε:

Δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν πλήγμα στην περιοχή Πετρόφσκι του Ντονέτσκ, δήλωσε το τοπικό κέντρο παρακολούθησης στο Πρακτορείο Ειδήσεων του Ντονέτσκ την Πέμπτη. «Δύο σπίτια στην οδό Melitopolskaya 67 και 86A υπέστησαν ζημιές σε απεργία», είπε ο αξιωματικός υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι προκλήθηκαν ζημιές σε παράθυρα και στέγες.

Μπορεί σε μια απεργία, αν είναι πολύ μαχητική, να έχουμε ζημιές σε σπίτια, αλλά εδώ ολοφάνερα πρόκειται για strike, δηλαδή για χτύπημα, πλήγμα, όχι για απεργία!

* Φίλος στέλνει την εξής οθονιά από σελίδα του ιστότοπου υποστήριξης χρηστών της Microsoft

 

 

Βλέποντας το New να έχει γίνει Nwe, ο φίλος λέει: Άντε μετά να εμπιστευτείς τον Σπελ Τσέκερ της Microsoft!

* Άλλος φίλος παραπονιέται διότι, σε άρθρο για τον διαξιφισμό ανάμεσα στον Ν. Δένδια και τον Τούρκο υπουργό, διάβασε το εξής:

…τη λεγόμενη συμφωνία που υπογράφηκε εν είδη μνημονίου…

Όπως λέμε «είδη προικός»; λέει ο φίλος.

Φυσικά, το λάθος χρεώνεται στον συντάκτη, όχι στον Δένδια. Αλλά ας μην είμαστε πλεονέκτες, θα μπορούσε να γράψει και «εν ήδη μνημονίου», οπότε είδει κάτι είναι κι αυτό.

* Και κλείνω με ένα σχετικό με την ακρίβεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της Δ.Ε.Η. και της ενίσχυσης της κυβέρνησης έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27

Ο φίλος που το στέλνει λέει:

Είχα την εντύπωση ότι το «εξαιτίας» έχει αρνητική σημασία, εκτός βέβαια αν ο κ. Οικονόμου ψέγει την πολιτική της ΔΕΗ για το ότι δεν είμαστε στην 1η θέση…

Μάλλον δίκιο έχει ο φίλος, τι λέτε; Πολύ καλύτερο θα ήταν το «χάρη στην πολιτική…».

Βέβαια, τα νοικοκυριά που παίρνουν εξακοσάρια και οχτακοσάρια στον λογαριασμό του ρεύματος δεν ξέρω αν θα πετάξουν από τη χαρά τους μαθαίνοντας ότι είμαστε έβδομοι στην Ευρώπη (ή ότι τα αγγούρια μειώθηκαν κατά 39% σε ένα μανάβικο της Αιανής Κοζάνης, όπως λέει η εφαρμογή e-katanalotis).

Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε άλλη φορά, καλό σαββατοκύριακο!

 

 

 

Advertisement

183 Σχόλια προς “Ουκρανικά μεζεδάκια”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νῖκο, μᾶλλον δέν χρειάζεται νά προσδιορίσης ἐπακριβῶς τόν λόγο πού δέν ἀντέχεις νά παρακολουθήσης τήν ἐκπομπή τῆς Φλέσσα. Ἀπό τήν προαναγγελία της ἀκόμη, αὐτός ὁ τίτλος «Σε προσκυνώ, γλώσσα» μέ ἀπώθησε (..γιά νά μήν πῶ κάτι βαρύτερο..). Ὕστερα ἦρθαν καί τά ὑπόλοιπα..
  Καλημέρα σας.

 2. # 1

  Πλην όμως οπτικώς ταιριάζει η Φλέσσα με τον σεβάσμιο Μπάμπι… όπωςλέμε » ο γέρος και η θάλασσα», η θάλασσα, επιλογή από την γνωστή τριάδα, ομού με πυρ και γυνή !!

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1-2 Όμως, επειδή η εκπομπή έχει θέμα γλωσσικό, θα έπρεπε να σφίξω τα δόντια και να την παρακολουθώ. Ίσως το κάνω κάποτε.

 4. Σα να τον ξέρουμε αυτόν τον διευθύνων σύμβουλο 😀 😀 😀

 5. Pedis said

  Κωμικά λάθη του Σκάει στο ρεπορτάζ για την πυρκαγιά στο φέρι μποτ στην Κέρκυρα.

  Δεν λες που έχει την είδηση …!

  Χτες η Ρεπούμπλικα έπαιζε για κάποιες ώρες τον τίτλο «Πλοίο καίγεται, Ελληνική τηλεόραση: υπάρχουν αγνοούμενοι.»

  Ποιας εταιρείας, συμφερόντων και σημαίας, ο τίτλος απέφευγε να μας πει …

  Από χτες το απόγευμα και μετά η είδηση έχει εξαφανιστεί.

  Τα ίδια και χειρότερα:

  Κορριέρε ντε λα σέρα: μετά από κάνα χιλιόμετρο γρήγορο σκρόλιν πέφτεις στην είδηση. «Φωτιά σε πλοίο για Μπρίντιζι: 11 αγνοούμενοι» Δημοσιεύουν φωτό με το πλοίο όπου, τουλάχιστον, φαίνεται το όνομα της εταιρείας.

  Λα Στάμπα: δεν υπάρχει η είδηση (ή τουλάχιστον δεν την βλέπω εγώ). Αν είχε κινδυνεύσει να καεί ή να πνιγεί κάνα σκυλάκι με καταγωγή από το Τορίνο, μπορεί και νάπαιζε με τη φωτό του τετράποδου, φυσικά.

  Δεν έχω ιδέα τι και πώς μετέδωσαν σχετικά τα τελετζιορνάλια της τιβού, αλλά κάτι μου λέει ότι τα Ιταλικά μμε θελουν να προστατεύσουν με παραπληροφόρηση και παρασιώπηση πραγματικά αφοπλιστική την εφοπλιστική εταιρεία.

 6. Costas X said

  Καλημέρα !

  Το επώνυμο Darmanin, αν και ακούγεται βενετσιάνικο, είναι μαλτέζικο. Έχουμε οικογένειες στην Κέρκυρα με αυτό το επώνυμο, συνήθως εξελληνισμένο ως Δαρμανίν. Οι πρόγονοι τους είχαν έρθει από τη Μάλτα επί Αγγλοκρατίας ως εξειδικευμένοι τεχνίτες της τουφόπετρας.

 7. Να ρωτήσω κάτι, κάπου είδα ότι το πλοίο που φλέγεται μετέφερε πολυτελή αυτοκίνητα ή μπερδεύτηκα; Θα σας πω γιατί ρωτάω. Αν ναι υπάρχει κάτι σαν επιδημία: https://www.bostonglobe.com/2022/02/18/metro/heres-latest-ri-bound-cargo-ship-that-caught-fire-sea-with-thousands-new-cars-aboard/

 8. LandS said

  Με το «Gardia di Finanza» έφτασαν και οι περισσότεροι επιβάτες στο λιμάνι της Κέρκυρας
  Είναι περίπου σαν να λέμε «οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα μάρκας Ambulance»

  Και είναι ακριβώς σαν να λέμε: με το πλοίο «Λιμενικό Σώμα» έφτασαν και οι περισσότεροι επιβάτες στο λιμάνι της Κέρκυρας

 9. Aghapi D said

  6 Τί είναι η τουφόπετρα;

 10. sarant said

  5 Oμερτά 🙂

  6 Κοίτα να δεις!

 11. rogerios said

  @6: Πολύ σωστά. Ο παππούς του υπουργού είχε γεννηθεί στην Τυνησία, αλλά καταγόταν από τη Μάλτα.

 12. Costas X said

  @9.
  Η «τουφόπετρα» είναι μαλακό ασβεστολιθικό πέτρωμα (limestone) συνήθως στο χρώμα της ώχρας, που χρησιμοποιήθηκε για να χτιστούν στην Κέρκυρα τα «Παλαιά Ανάκτορα», η «Στέρνα του Μαίτλαντ» στη Σπιανάδα, και άλλα. Η ονομασία προέρχεται από το «τόφφος». https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%8C%CF%86%CF%86%CE%BF%CF%82

 13. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αὐτός ὁ «φίλος που στέλνει το «εξαιτίας»» ὑποψιάζομαι ὅτι ἐπηρεάζεται ἀρκετούτσικα στά γλωσσικά του ἀπό τά ἀντικυβερνητικά του αἰσθήματα. 🙂 Οὔτε ἡ λέξι (-εις) ὅπως τήν διαβάζουμε «έχει αρνητική σημασία», οὔτε τά λεξικά ἐπιβάλλουν (..σημαίνει κυρίως/συνήθως κλπ..) τέτοια ἑρμηνεία…

 14. dryhammer said

  Other τόνα, other τάλλο.

  Τάλλο:

  https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1833738/flegetai-ston-atlantiko-fortigo-skafos-me-4000-oximata-volkswagen

  https://www.in.gr/2022/02/18/world/azores-fotia-se-fortigo-ploio-pou-metefere-pano-apo-1-000-porsche/

  Ανάλογα ποιος θέλεις να συγκινηθεί, διαλέγεις και τη μάρκα που θα βάλεις στον τίτλο, άλλωστε όλα τα μπραντς (brands όχι branch) είναι του ίδιου ομίλου

 15. Κιγκέρι said

  3: Χωρίς αναισθητικό! 🙂

 16. sarant said

  12 Που τετοια πέτρα αφθονεί στη Μάλτα, κι έτσι όλη η Βαλέτα έχει κτίρια στο χρώμα της ώχρας.

  13 Είναι έτσι; Ο Μπαμπι λέει στο εξαιτίας: δηλώνει την αιτία δυσάρεστης εξέλιξης. Το ταξίδι αναβλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

  Θα λείψω για αρκετές ώρες.

 17. 14 Α, οπότε αυτό είχα διαβάσει και θα μπερδεύτηκα!

 18. digitalzoot said

  Οι παρανοήσεις στον γραπτό λόγο σχετικά με το «δε» και το «δεν» (που πολλοί το γράφουν ίδια: «δε») είναι πάρα πολλές, ώστε να δικαιολογείται, και να συνεχίζει να επιβάλλεται από την σχολική ορθογραφία, η μανία εναντίον του τελικού «ν».

 19. Costas X said

  @ 16. ->12. Πράγματι, τις πέτρες τις είχαν φέρει από τη Μάλτα.

 20. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @16β. Τό ὑποψιαζόμουν Νικοκύρη ὅτι πίσω ἀπό τό κριτικό σου πρόσωπο κρύβεται ἕνας ἀμείλικτος Μπαμπινιωτιστής 🙂 ἀλλά νομίζω ὅτι δέν εἶναι αὐτή ἡ λεξικογραφική εἰκόνα τοῦ ὑπό συζήτησιν θέματος. Θά ἐπανέλθω!

 21. dryhammer said

  12. Παρόμοια στη Χίο και η Θυμιανούσικη πέτρα [από το χωριό Θυμιανά] που είναι πωρόλιθος (tufa) κι όχι ηφαιστειακός τόφφος (tuff)

  Δες και https://www.lexilogia.gr/threads/%CF%80%CF%89%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%BF%CF%82-tufa.3744/

  Εδώ στις διάφορες αποχρώσεις της (όχι το άσπρο, αυτό όπου δεν είναι μάρμαρο, είναι από άλλο χωριό)

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSD7CbyT2faUBVVTAXh11fasV2Km3tID3-4vA&usqp=CAU

 22. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!

  Μου αρέσει πολύ η εκπομπή του Μπαμπινιώτη. Η ροή του λόγου του είναι εξαιρετικά γοητευτική.

  Η Φλέσσα πετάει κατά καιρούς διάφορα, αλλά τον έχω δει πολλές φορές να την διορθώνει ευγενικά. Προφανώς όταν η συμπαρουσιάστρια έχει αυτή την τάση, είναι δύσκολο να την διορθώνεις διαρκώς. Αλλά όταν η Φλέσσα λέει κάτι με το οποίο δεν πολυσυμφωνεί ο Μπαμπινιώτης, το βλέπεις και στο πρόσωπο του.

  Σαπφώ-Σαπφούς
  Το δεύτερο κείμενο του Μπουκάλα έχει και κάποια ωραία ειρωνικά σχόλια για τους γλωσσικούς μύθους:

 23. ΓΤ said

  ΟυαΛΛία —> ΟυαΛία

 24. Costas X said

  @ 21.
  Ώστε «τούφα», πωρόλιθος. Έχετε δίκιο, το έχω δει σπασμένο και είναι πολύ ομοιογενές και μαλακό για να είναι ηφαιστειακό. Δεν ξέρω και πολλά από πετρώματα.

 25. Στο Μυλοπόταμο πωρόλιθος βγαίνει στην Αλφά. Να ένα δείγμα:

 26. (ο μιναρές, που ξαναχτίστηκε το 1890 από χριστιανό μηχανικό)

 27. BLOG_OTI_NANAI said

 28. dryhammer said

  24. Για την Θυμιανούσικη λέγανε οι παλιοί πως άμα την άφηνες μερικές μέρες μέσα στο αυλάκι του ποτιστή να μουλιάσει, την έκοβες με πριόνι. [Και με τα χρόνια παθαίνει αυτό το «μάδημα» που παθαίνουν κι οι πήλινες γλάστρες ή όπως λέμε εδώ,»λιθριάζει»]

 29. Spiridione said

  Είπαμε, η γκάφα και λοιπά μεζεδάκια είναι του ΑΠΕ, που τα κατάπιαν αμάσητα Νέα, Καθημερινή, Σκάι κτλ.
  https://www.amna.gr/home/article/624828/Kerkura-Se-xenodocheia-metaferthikan-oi-diasothentes-epibainontes-tou-Euroferry-Olympia

 30. voulagx said

  Ευχαριστούμε θερμά τον Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. και ιδιαίτερα τον Διευθύνων Σύμβουλο του κ. ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟ Σπυρίδων, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο σχετικό αίτημα μας, τον Υπολιμενάρχη Κέρκυρας και μέλος της

  Παλι ακλιτος ο διευθυνων συμβουλος, απο γραμματικη ό,τι νάναι.

 31. ΣΠ said

  Το kerambit στα ινδονησιακά φαίνεται να τονίζεται στην παραλήγουσα.
  https://translate.google.rs/?hl=el&tab=wT&sl=id&tl=en&text=kerambit&op=translate

 32. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @16β. Ἄς ἀρχίσουμε ἀπό τά λεξικά τῆς κοινῆς (σημερινῆς) Ἑλληνικῆς

  -Μπαμπινιώτης: εξαιτίας: γιά τόν λόγο ότι, ΣΥΝΗΘ. γιά τη δήλωση αιτίας δυσαρέστων πραγμάτων
  -ΛΚΝ: εξαιτίας: ..δηλώνει αιτία, ΙΔΙΩΣ γιά κτ κακό ή ουδέτερο
  -Χρηστικό: εξαιτίας:.. γιά να δηλωθεί η αιτία, ΣΥΝΗΘ αρνητικής ή δυσάρεστης κατάστασης

  Νά πᾶμε καί στά προγενέστερα, ὅπου -ἀναμενόμενο- δέν ὑπάρχει λῆμμα «ἐξαιτίας», ἀλλά «αἰτία»

  -Δημητράκου: αἰτία, κ. νεώτ. ΣΥΝΗΘ. ἐπί κακῷ, κατηγορία// [..] κ. νεώτ. κ. δημοτ. τό οὗ ἕνεκα, ὁ
  λόγος δι’ὅν συμβαίνει τι
  -ΛΕΓ (Πάπυρος):..(φρ)ἐξ αἰτίας:[..] ἕνεκα, γιά τόν λόγο ὅτι
  -Σταματάκος: αἰτία: Ὁ λόγος διά τόν ὁποῖον συμβαίνει τί

  Φαίνεται λοιπόν ὅτι μᾶλλον κανείς δέν θά μποροῦσε (βασιζόμενος σέ αὐτά τά λεξικά) νά εἰρωνευτῆ τόν κυβερνητικό ἐκπρόσωπο γιά τήν συγκεκριμένη χρῆσι τοῦ ἐξαιτίας.

 33. ΓΤ said

  0@ «Ο Μπαμπινιώτης και τα λεξικά του, «αίολες»».
  Ας ξεκινήσει από αλλού ο Μέγας Λιχανοσείστης Κοκκιναρά. Πηγαίνοντας στο CV του, διαβάζουμε «Thesaurus Linguae GraeCE»…
  https://www.babiniotis.gr/biography

  0@ karambit> Στην ταγκαλόγκ εκδοχή του forvo ακούμε: καραμπί

 34. ΣΠ said

  32
  Μπορεί να έχει αρνητική ή ουδέτερη σημασία. Πάντως όχι θετική με την οποία χρησιμοποιήθηκε.

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Στα νέα ελληνικά, τα φάρμακα χορηγούνται στον ασθενή και οι οικονομικά αδύνατοι επιχορηγούνται ώστε να μπορούν να αγοράσουν φάρμακα.
  και τα υπουργεία (όπως της Τσιμεντώνης) δέχονται (ή ακυρώνουν) χορηγίες από ιδρύματα αλλά κάνουν επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς , κατά προτίμηση σε ισχυρούς- και στα ιδρύματα!

 36. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @22. BLOG_ τόν Μπαμπινιώτη τόν ἀκούω πάντα μέ ἐνδιαφέρον. Τήν Φλέσσα δέν ἀντέχω (τόν τίτλο τῆς ἐκπομπῆς της τόν βρίσκω ἀπωθητικό) καί πολλά σχόλιά της. Δυστυχῶς, ἡ ἐκπομπή εἶναι δική της..

 37. ΣΠ said

  Δεν ξέρω σε ποιον να το χρεώσω, στον Παπαγιάννη ή (αν η δήλωση έγινε προφορικά) στον συντάκτη.

  Μάλλον στον δικηγόρο του Παπαγιάννη. Το κείμενο είναι σαφώς γραμμένο σε δικηγορική γλώσσα.

 38. Triant said

  Καλημέρα.

  Αυτά δεν είναι μεζεδάκια, είναι λουκούλλειο γεύμα 🙂

  Έφερα κι εγώ λίγο τσίπουρο. Από την ΕφΣυν (η οποα πρέπει να προσλάβει και κανέναν διορθωτή ή συντάκτη με απολυτήριο Λυκείου):
  Δύο άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, μάλλον στο γκαράζ του πλοίου, και γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρος
  Κι επειδή ελπίζω να το διορθώσουν (αν και φοβάμαι πως δέν):

 39. Triant said

  38 συνέχεια.
  Αφού το γράφουν όπως το λένε, ας το γράφουν τουλάχιστον με ι: Ασφαλί όπως λαχανί, βυσσινί κλπ.

 40. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @34. Ἡ λέξι αἰτία, ξέρουμε ΟΛΟΙ τό τί σημαίνει. Ἄρα, μποροῦμε ΟΛΟΙ νά καταλάβουμε ποιές ἐννοιολογικές ἀποχρώσεις θά μποροῦσε νά πάρη τό «ἐξ αἰτίας».
  Παρ’ ὅλα αὐτά, Σταῦρε, περιμένω μέ ἐνδιαφέρον τήν (λεξικογραφική κατά προτίμησιν) πηγή αὐτοῦ τοῦ κατηγορηματικοῦ σου «Μπορεί να έχει αρνητική ή ουδέτερη σημασία. Πάντως όχι θετική»

 41. dryhammer said

  39. π.χ. Κοιτούσε γύρω του με βλέμμα ασφαλί…

 42. dryhammer said

  41 (συνέχεια) ώσπου εντόπισε κάποιον με βλέμμα απλανί και τον πήρε καταπόδι…

 43. Spiridione said

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>γκάφα της έγκριτης (λέμε τώρα) Καθημερινής
  (λέμε τώρα) :
  …Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με Απόκριες χωρίς παρελάσεις. Μάλιστα το 2020 οι περιορισμοί των δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας ξεκίνησαν από την απαγόρευση διεξαγωγής της καρναβαλικής παρέλασης στην Πάτρα.
  Τί λέτε, τί θελετε να πείτε ρε «Αξίζει να σημειωθεί» … » Μάλιστα…» ,
  ρε φτηνοπροπαγανδιστές!
  Το καρναβάλι της Πάτρας έπεφτε ακριβώς στην έναρξη του φοβερού κύματος(1η Μάρτη 2020). Κι αποδείχτηκε σοφότατη η απόφαση! Ασιχτίρ. Όλο και πιο πολύ φυλλάδα.
  https://www.kathimerini.gr/society/561722644/nea-desmi-chalarosis-ton-metron/

  Αυτό το «Αίρεται η απαγόρευση ορθίων» (στον κλάδο της διασκέδασης), μόνο εμένα μου φέρνει γέλιο;

 45. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>Οπότε, θα εξακολουθήσω να γράφω «δεν».
  Ομοίως! Άσε που βελτιώνομε την οξυγόνωση του εγκεφάλου μας… 🙂

  – Παρήχθη περίθαλψη! Έ, ρε καρπαζιά που πρέπει να παρησχηθεί! 🙂

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  3. δραμαμίνη να πάρεις 🙂

 47. Triant said

  41-41: Γήνεσε ήρων και αυτό το θεορώ αγενί.

 48. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  αυτό με την 7η φτηνότερη τιμή ρεύματος κλπ. στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται πιθανότατα σε ένα τουί του γνωστού παραθυράκια (και από το 2019 πλέον και βουλευτού κι ενός από τους άτυπους εκπροσώπους τύπου της ΝΔ😜), του Μπάμπη Παπαδημητρίου, εδώ:

  Τα στοιχεία αυτά που εκδίδει σε μηνιαία βάση η συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT και αποτελούν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μοναδικό σημείο αναφοράς, όσον αφορά τις τιμές λιανικής στον ευρωπαϊκό χώρο.

  Ο κος Μπάμπης διαλέγει ό,τι τον συμφέρει βέβαια καραδοκώντας την ευκαιριακή συγκυρία με την θέση της ΝΔ κι αγνοώντας όλους τους άλλους προηγούμενους μήνες και παραβλέποντας την κοινή αίσθηση για την αύξηση των τιμών και την δυσκολία του κόσμου να ανταπεξέλθει στην επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, κυρίως μάλιστα με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα.

  Έτσι, π.χ. για τον Δεκ. 2021 η εικόνα είναι διαφορετική (Ελλάδα 32% περισσότερο από τον μέσο όρο ΕΕ, σε απόλυτες τιμές):

  Ο κος Μπάμπης δεν έκανε βέβαια τον κόπο να παραθέσει τα στοιχεία από την ίδια πηγή, που υπολογίζει τις τιμές λιανικής και με τη στάθμιση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κάθε χώρας, ώστε να βγαίνει και ένα συμπέρασμα για το πόσο βαριά χτυπούν τα εισοδήματα των καταναλωτών οι τιμές του ρεύματος.

  Σ΄ αυτή τη σύγκριση η Ελλάδα έρχεται δεύτερη και 44% ακριβότερη από την μέσο όρο της ΕΕ. (και πληρώνουμε 3Χ περισσότερο από την πιό φτηνή, την Τσεχία…).

  Επομένως, πάλι μαγειρέματα, ως γνωστόν. Τα ανωτέρω τα έβαλα γιατί μας διαβάζει και κόσμος που δεν έχει καιρό να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα και πιθανόν να απορεί και να αναρωτιέται τι συμβαίνει. Γιατί απ΄ την μιά στενάζει με την ακρίβεια κι απ΄ την άλλη έχει την καθημερινή πλύση εγκεφάλου που προσπαθούν να του κάνουν με τα (σχεδόν ιδιόκτητα και πετσομένα) ΜΜΑ (Α=>Αποβλάκωσης).

  Αν προκληθώ θα επανέλθω 🙂 🙂

 49. freierdenker said

  Είναι τραβηγμένη χτες από την Ουαλλία.

  Λίγο πιο στρωτό νομίζω θα ήταν «στην Ουαλία», αντί «από την Ουαλία» για να μην νομίζει κανείς οτι η Ουαλία είναι η φωτογράφος. Αν και υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι να διορθωθεί η σύνταξη και να παραμείνει το από.

 50. dryhammer said

  47. Ε όχι κι αγενί. Εκτρέφω γένι ταλιμπανί.

 51. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @48. Περιττό νά σοῦ πῶ, Γιάννη, ὅτι αὐτά πού ἔγραψα σέ σχέσι μέ τήν ἀνακοίνωσι τοῦ Οἰκονόμου δέν ἔχουν ΚΑΜΜΙΑ σχέσι μέ τήν πολιτική πλευρά τοῦ ζητήματος. Εἶχαν νά κάνουν ΜΟΝΟ μέ μιά συγκεκριμένη λέξι (ἐξαιτίας), ἐντελῶς ἄσχετα ἀπό τά τῶν λογαριασμῶν τῆς ΔΕΗ.. Νά ἐπανέλθης, χωρίς νά προκληθῆς! 🙂

 52. ΣΠ said

  48
  Φθηνότερη η Ελβετία. Η Τσεχία τρίτη ακριβότερη, αμέσως μετά την Ελλάδα.

 53. π2 said

  Για τις γενικές των γυναικείων ονομάτων σε -ώ ήδη στην αρχαιότητα τα έχουμε ξαναπεί: https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/08/masterchef/#comment-490010

 54. π2 said

  48: Νομίζω είναι χειρότερο, γιατί δεν υπολογίζονται και οι περίφημες ρήτρες αναπροσαρμογής. Στο ημερήσιο δελτίο της ΡΑΕ που κοίταξα χτες είμαστε οι ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη, περνώντας ακόμη και την Ιταλία. *Χωρίς* να υπολογίζουμε διαφορές σε αγοραστική δύναμη.

 55. Pedis said

  Μεγάλη αταξία, χάος, στο γραφείο του Μαέστρου.
  .

  Άντε έτσι να είναι παραγωγικός και ικανός ο άλλος! Να τον εμπιστευτείς μετά κι αυτόν και τη δουλειά του … 😜 🤪

 56. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καταιγίδα Ευνίκη καί Χαρούλα!
  Νά τί ἐννοοῦσα τίς προάλλες, ὅταν σοῦ ἔγραψα «Χρόνια πολλά. Ἄν γιορτάζης..». Ξέρεις πόσες φορές ἐκτέθηκα μέ αὐτά τά πολυσήμαντα ὀνόματα;
  -Χρόνια πολλά, Νίκη.
  -Δέν γιορτάζω. Εἷμαι βαφτισμένη Κλεονίκη!
  (..Ἀνδρονίκη…Ἐλπινίκη…Θεονίκη κλπ καί τώρα Εὐνίκη!! Κάτι ἀνάλογο ¨ὑποθέτω πώς συμβαίνει καί μέ τίς Χαρές, Χάρες καί Χαρούλες..)

 57. ΓΤ said

  @34, 40

  Αυτό που λέει ο Σταύρος το δίδασκε παλιά και το ΜΙΕΤ, στο «Εργαστήρι Επιμελητών».

  «Χώρισα εξαιτίας μιας καριόλας, ρε φίλε!» Ποτέ δεν θα χώριζε «λόγω μιας καριόλας»…
  «Εξαιτίας του αλήτη μού διαλύθηκε το σπίτι».

 58. Στο ερημητήριό μου υπάρχουν πέτρες 80x20x20, χρώματος ώχρα στις εξωτερικές γωνιές των τοίχων και στην μάντρα. Κόβονται με πριόνι χωρίς μούλιασμα. Υπάρχει και λίγο περίσσευμα.Εικάζω πως είναι προέλευσης Μάλτας ή Μασσίλλιας (η ηλικία του σπιτιού χάνεται στα βάθη των αιώνων )

  Το πλοίο που κάηκε είναι συμφερόντων Γιάννη (του Σήφη) Βαρδινογιάννη, θεωρητικά εκτός αγίας οικογένειας.

 59. nikiplos said

  Καλύτερο το Γιούνις από το Ευνίκη πάντως… Εντάξει τα άλλα Ελπινίκη, Ανδρονίκη, Κλεονίκη, Αγλαονίκη κλπ, αλλά το Ευνίκη σε … ευνούχο παραπέμπει ακουστικά…

 60. ΣΠ said

  40
  Γιώργο, τα λεξικά, ενώ αναφέρουν την αρνητική σημασία, κανένα δεν αναφέρει θετική. Το ΛΚΝ γράφει «κακό ή ουδέτερο» αλλά δες και τα παραδείγματα που παραθέτει. Το Βικιλεξικό γράφει μόνο «δηλώνει αιτία αρνητικής εξέλιξης». Αλλά και στο google αν βάλεις «εξαιτίας», θα δεις ότι η χρήση είναι σχεδόν αποκλειστικά με αρνητική σημασία. Ακόμα και η ουδέτερη χρήση είναι σπάνια.

 61. nikiplos said

  40@ πιστεύω πως συχνότερα αναζητούμε αιτία, για αρνητικές εξελίξεις. Όπως και οι λέξεις συνέπειες/αντίκτυπος είναι κι αυτές αρνητικής σημασίας και στην Αγγλική: consequences / repercussion.

 62. Αντώνης said

  @44
  Αυτό το «Αίρεται η απαγόρευση ορθίων» μου θύμισε την πινακίδα που είδα τις προάλλες στις τουαλέτες της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο:

 63. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εξαιτίας ή εξ αιτίας, @40… κλπ

  Γιώργη μου, τι κάθεσαι και παιδεύεσαι; Γράψε γλώσσα μπαμπά σου, ένεκα ή ένεκεν και τέλος! 😂

 64. Spiridione said

  53. Στο δελτίο της ΡΑΕ νομίζω ότι αναφέρονται μόνο οι τιμές χονδρικής, που το παραδέχονται και οι δικοί μας ότι είμαστε απ’ τους ακριβότερους. Το θέμα είναι , όπως λες, αν έχει γίνει σύγκριση στην τελική λιανική τιμή, μαζί με ρήτρες, και όχι μόνο την τιμή της κιλοβατώρας. Συν βέβαια η διαφορά αγοραστικής δύναμης.

 65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὅλα αὐτά τά «ΙΔΙΩΣ» καί «ΣΥΝΗΘ.» τῶν λεξικῶν πού άντέγραψα (ἄρα ἀποδέχομαι) στό 32, Α-Υ-Τ-Ο Α-Κ-Ρ-Ι-Β-Ω-Σ σημαίνουν Σταῦρε: Ὅτι δηλ. μπορεῖ ἡ συνήθης Χ-Ρ-Η-Σ-Η του νά ὑποσημαίνη αἴτιο ἑνός δυσμενοῦς, δυσάρεστου, ἀτυχοῦς κλπ κλπ αἰτιατοῦ, ἀλλά ΓΛΩΣΣΙΚΑ, ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ νά τό χρησιμοποιήσης μέ ΘΕΤΙΚΗ συνδήλωσι.

  (..ἀνέβηκε γρήγορα τά σκαλιά τῆς κομματικῆς ἱεραρχίας, ἐξαιτίας τῆς ἀταλάντευτης ἀντιφασιστικῆς του δράσης- τό εἶδα χθές-προχθές! 🙂 )

 66. Στο σχόλιο # 20 της Πέμπτης, ο διορθώνων τα λάμδα κάθε λέξης και τα αριθμητικά δεδομένα κάθε αναφοράς, έγραψε για μένα μπαίνοντας σε ξένα χωράφια

  «Το #20 είναι ένα χαρακτηριστικό κλείσιμο ματιού. Εξηγούμε: «Χάρηκα που ο Γκαμπριέλ Γκαρσία […]». Απουσιάζει το «Μάρκες». Ακριβώς επειδή ο σχολιαστής, λέγοντάς μας «Γκαμπριέλ Γκαρσία», βαθιά μες στην ψυχή του «συνομιλεί» με τον Πάμπλο Γκαρσία του ΠΑΟΚ.

  Να μιλάς για τον Θερβάντες και να λες «ο Μιγκέλ»…»

  Εχουμε και λέμε :

  Αρχικά δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος τόσο γνωστός Γκαμπριέλ Γκαρσία εκτός του Μαρκές για να γράψω και το επίθετο, ενώ υπάρχουν αρκετοί Μιγκέλ πλην του Θερβάντες.
  Δεύτερον όλοι οι παοκτσήδες λένε ο Πάμπλο ή ο Πάμπλο Γκαρσία και ποτέ ο Γκαρσία, μια που μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα πέρασαν ή εξακολουθούν να παίζουν αρκετοί με το όνομα Γκαρσία
  Τρίτον , ας κάνει τον κόπο να διαβάσει αυτό : «Γκαρσία: Ανυπομονούμε για τον ΠΑΟΚ, πρέπει να μπούμε στα πλέι οφ» για να δει ποιός αναφέρεται σαν Γκαρσία
  Ας περιορισθεί λοιπόν στις διορθώσεις που είναι η μανία του κι ας αφήσει τα κλεισίματα ματιού για άλλους γιατί ο ίδιος θυμίζει τον Αυλωνίτη στοδικαστήριο σ’ εκείνη την απίθανη ταινία !

 67. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @63. Κώστα, μπαμπά μου σ’ αὐτά τά ζητήματα, τόν ἐπιλέγουμε ΕΜΕΙΣ! (Ὅταν ἐπιστρέψω ἀπό μιά εὐποιητική μου 🙂 δραστηριότητα, θά τά ξαναποῦμε)

 68. Είδα αρκετά βιντεάκια με δένδρα να ξεριζώνονται στο Άμστερνταμ https://twitter.com/AT5, Νικοκύρη, τη γλιτώσατε εσείς…

  #4: Δεν μας τάχε πει αυτά. 😁😁😁

 69. # 66

  και το σχετικό βίδδεο

 70. freierdenker said

  Σύμφωνα με την VaasaETT, τον Ιανουάριο οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα (Αθήνα) έπεσαν 17,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, στο δελτίο πληθωρισμού του Ιανουαρίου, η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά 8,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, επειδή (υποθέτω) δεν υπολογίζει τις επιδοτήσεις.

  Συνολικά δηλαδή παίρνουμε μια καλή εικόνα για τον αντίκτυπο των επιδοτήσεων.

  Ολόκληρη η έκθεση της VaasaETT.

  https://www.energypriceindex.com/price-data

 71. ΣΠ said

  66
  Πάντως υπάρχουν κι άλλοι Γκαμπριέλ Γκαρσία
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa

 72. Γιάννης Ιατρού said

  48: διόρθωση => «…και πληρώνουμε 3Χ περισσότερο από την πιό φτηνή, την Τσεχία Ελβετία (CH)……», όπως παρατήρησε σωστά ο ΣΠ (#52) 😉

  51: Γιώργο μου, πάντως καλού-κακού κάνε τα κουμάντα σου… Δεν τρώγονται όλα ωμά, όσο φρέσκα κι αν είναι απ΄ το μποστάνι😏

 73. ΣΠ said

  65
  Μα, Γιώργο, τα λεξικά την χρήση την καταγράφουν, δεν την επιβάλλουν. Συμβαίνει συχνά η σημασία στην χρήση μιας λέξης ή έκφρασης να μη ταυτίζεται με την σημασία που υποδηλώνει η ετυμολογία της. Εν πάση περιπτώσει, δεν επιμένω. Προσωπικά πάντως προσπαθώ να ακριβολογώ και χρησιμοποιώ το «χάρη» για θετική σημασία, το «λόγω» για ουδέτερη και το «εξ αιτίας» για αρνητική.

 74. Χαρούλα said

  #56 γιατρέ ναι, δίκιο έχεις. Τα υποκοριστικά μπορεί να προέρχονται από ποικίλα ονόματα. Στον επαγγελματικό μου χώρο είμαστε ανά την Ελλάδα, τρεις Χαρούλες. Από άλλο βαφτιστικό κάθε μιά. Ζαχαρένια, Χαραλαμπία και Χαρίκλεια η αφεντιά μου.

  Εκείνη την μέρα όμως με παραξένεψε που αναρωτήθηκες, ενώ ήδη είχα εισπράξει ευχές, είχα ευχαριστήσει και …είχα κεράσει😅!

  Καλό σαββατοκύριακο!

 75. Χαρούλα said

  Υπάρχει κάποιος που δεν προφέρει το ν στο δεν;;; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Έχω ακούσει το δε με ν στο τέλος(και το …εν😊 από τους Ροδίτες!).

  Εσείς μιλάτε για πετρώματα που πρωτοακούω…
  Εγώ η γλυκατζού όμως θυμήθηκα

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  Γενικά, να πούμε, δεν υπάρχει άνθρωπος αλάθητος και έτσι δεν υπάρχει και επιστήμονας αλάθητος. Το να κάνουμε κάποια αστεία κ.λπ., επειδή κάποιος δεν μας ταιριάζει ιδεολογικά, μια χαρά. Όμως πέρα από την πλάκα, η παρουσία του Μπαμπινιώτη στη βιβλιογραφία πλήθους γνωστικών αντικειμένων πέρα από τη λεξικογραφία ή τη γλωσσολογία, είναι απλά τρομακτική… Το λέω για να μην μπερδεύουμε τα αστεία με τα σοβαρά.

 77. Μαρία said

  40, 60 κλπ
  Έχω συναντήσει το εξαιτίας με θετική σημασία στα αυτοβιογραφικά κείμενα του Χριστιανόπουλου. Γι’ αυτό και το θυμάμαι πολύ καλά. Πιθανότατα ο Χρ. απόφευγε το χάρις/χάρη ως λόγιο.

 78. 75: Δε θάρθεις το απόγευμα για μπάσκετ;

  76: α) εξαρτάται τι σημαίνει επιστημονική αρθρογραφία, πόσο και από ποιους ομότιμους έχει κριθεί, ανώνυμα ή όχι. Και β) Αν απαιτείς το όνομά σου νμα είναι σε ότι παράγει η έδρα σου/ εργαστήριό σου/ επιχείρησή σου, να σου δείξω κάτι βιβλιογραφίες εγώ…

 79. Πάνος με πεζά said

  Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, πολύ ωραία τα μεζεδάκια!
  Εκείνο το «δε», νομίζω ότι μπορεί να αποκτήσει και στο πρώτο παράδειγμα το άλλο νόημα, του αντιθετικού σύνδεσμου. Για να συμβεί αυτό όμως, δεν πρέπει να διαχωριστεί, και στη μία και στην άλλη φράση με κόμμα; «Το υπουργείο δε, μπλα μπλα μπλα …»

 80. Πουλ-πουλ said

  26. Δύτης
  Και ο μιναρές στο Βαλιδέ τζαμί της Μυτιλήνης, με τα περίτεχνα κυμάτια, από Μυτιληνιούς μαστόρους χτίστηκε, περί τα 1780. Και μάλιστα με σαρμουσάκια, τον περίφημο ροζέ ιγνιμβρίτη από το Αϊβαλί.
  https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fimages%2F2020%2F07%2Fvalide_tzami.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fellada%2Fkoinonia%2F252099_ethnikistika-paihnidia-me-balide-tzami&tbnid=O3lhWv7J5BNB-M&vet=12ahUKEwjumYD684v2AhUJSBQKHR-UDAMQMygDegUIARClAQ..i&docid=eTsblEHPLsUMpM&w=369&h=500&q=%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CE%B5%20%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%B9%20%CE%BC%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B7&ved=2ahUKEwjumYD684v2AhUJSBQKHR-UDAMQMygDegUIARClAQ

 81. Μαρία said

  68
  Μας τα είχε πει με αφορμή τον αμφιλεγόμενο οβελίσκο 🙂

 82. Χαρούλα said

  Ποιος έκανε τι σε ποιόν;;;;🤨🤓

  Ελεύθερο το ανδρόγυνο που είχε καταγγείλει 24χρονη για βιασμό, αρπαγή και σωματική βλάβη

  https://www.in.gr/2022/02/19/greece/thessaloniki-eleythero-androgyno-pou-eixe-kataggeilei-24xroni-gia-viasmo-arpagi-kai-somatiki-vlavi/

 83. Μαρία said

  75
  Όλοι οι φυσικοί ομιλητές της ελληνικής, άρα κι εσύ. Το διατηρούμε στις περιπτώσεις που διατηρούμε και το ν του άρθρου τον/την.

 84. Χαρούλα said

  #75 Stazy τι έχω χάσει, ξεχάσει;;; Γιατί οι φόρμες είναι στο πλυντήριο!🤣

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  78: Με βάση το εύρος της παρουσίας του σε χιλιάδες βιβλία και άρθρα, είναι τέτοιο που αυτό που γράφεις δείχνει προκατάληψη. Ας αφήσουμε τις συνωμοσιολογίες για τους ψεκασμένους. Ας μην κατεβάζουμε τον πήχη ότι σε αμέτρητα λεξικογραφικά, γλωσσολογικά, φιλολογικά, βυζαντινολογικά, αρχαιολογικά, κοινωνιολογικά κ.λπ. κ.λπ.άρθρα, οι συγγραφείς είναι τσιράκια του Μπαμπινιώτη…

  Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βιβλιογράφηση έχει μεγαλύτερη δύναμη ως προς τον τόνο αξιοπιστίας και από τα τυπικά προσόντα του βιβλιογραφούμενου. Φυσικά ο Μπαμπινιώτης έχει και τα δύο.

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  Και για να μένει η συζήτηση σε σοβαρά πλαίσια, γνωρίζοντας φυσικά τα γνωστά ιδεολογικά χαρακώματα Μπαμπινιώτη-Κριαρά, επειδή ο τελευταίος δήλωνε αριστερός…
  Και παρά την μεγάλη κόντρα που είχαν, ο Κριαράς παραδέχεται φυσικά το αυτονόητο (όπως και ο Μπαμπινιώτης για τον Κριαρά, παρά το γεγονός ότι μεταξύ τους είχαν ειπωθεί χοντράδες):

 87. 0> Τα δύο σπίτια στην Ουκρανία τα χτύπησε ο στρατηγός Στράικ?

  62> Δηλαδή πόσα πλυσίματα χεριών πρέπει να κουβαλάμε μαζί μας, και πόσα μεγέθη, για να είμαστε σίγουροι πως κάποιο απ’ όλα θα εφαρμόσει στον νιπτήρα?

 88. Mitsi Vrasi said

  «Δεν» στο γραπτό, εκτός αν είναι διάλογοι. «Τον/την», ανάλογα με τη ροή. «Εξαιτίας» για κάτι αρνητικό, αλλιώς «λόγω» ή «χάρη». Πάντως, νομίζω ότι τείνει να ουδετεροποιηθεί, το έχω βρει σε άρθρα. Το λένε επίσης πολλοί.

 89. BLOG_OTI_NANAI said

 90. Mitsi Vrasi said

  87
  Ο στρατηγός Στράικ που τύγχανε να είναι και απεργός!

 91. Μαρία said

  Π. Παναγιωτόπουλος: Πολιτικές αποφάσεις φόρεσαν επιστημονικό μανδύα
  «Η Επιτροπή δεν έχει λόγο στην ατζέντα, αυτή έρχεται από την πολιτική ηγεσία και τα ερωτήματα που θέτουν τα υπουργεία. Η κυβέρνηση εισηγείται και η Επιτροπή λέει “ναι” ή “όχι”. Πολλές φορές έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση ότι η επιτροπή εισηγήθηκε ενώ γίνεται το αντίθετο. Θα έπρεπε να είναι γνωστό στην κοινωνία ποιο είναι το στρατηγικό κέντρο λήψης αποφάσεων το οποίο δεν ξέρω αν υπάρχει»
  ηχητικό https://www.athina984.gr/2022/02/18/p-panagiotopoylos-politikes-apofaseis-foresan-epistimoniko-mandya/

 92. Εκείνο το
  ο Δίας
  του Δία
  το(ν) Δία
  πως έγινε έτσι αντί για, λέμε τώρα,
  ο Ζέας
  του Ζέα
  το(ν) Ζέα;

 93. … Ήταν γραφτό το σημερινό άρθρο …

  Έτσι είναι τα άρθρα, συνήθως.

 94. … Πέντε πρόβατα μπήκαν στο στέγαστρο της στάσης του λεωφορείου …

  Upon
  bus arrival,
  they exclaimed in unison:
  Bah, bah…

 95. 84: Δε θάρθεις, ή δεν θάρθεις; 😉

 96. Χαρούλα said

  #95 😂🤣😂τρόμαξα με το μπάσκετ η αγύμναστη,
  πως να παρατηρήσω το ν ⁉️ Δεν Στάζυ! Δεν! 🤓

 97. 3, … η εκπομπή έχει θέμα γλωσσικό, θα έπρεπε να σφίξω τα δόντια …

  Θα το λέγαμε και
  έρκος οδόντων

 98. ΓΤ said

  97@

  Δύσκολο να ξέρει το έρκος
  εάν κάποιος είναι «σβέρκος»

 99. 61, … συχνότερα αναζητούμε αιτία, για αρνητικές εξελίξεις. …

  To λέει και το τραγούδι:
  «να μην βρούνε καμμιάν αιτία,
  και μάς πάνε όλους φυλακή
  »

  Αν και ο ΛεΠα αφήνει ενδοιασμούς για το εξαιτίας.

 100. dryhammer said

  99. Κι από το 1978 «Εξαιτίας κάτι νομάτοι με πήρανε πρέφα πάνω στο μάτι»

 101. Alexis said

  #0: Θα πάει σε κανένα ιταλικό λιμάνι και θα απορεί ο συντάκτης, μα καλά «όλα με το ίδιο όνομα τα βαφτίσανε;»

  Ως γνωστόν τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες καταστημάτων τις έχουν οι κυρίες Ανθή Φύτα και Δώρα Μπίζου.

 102. Πέπε said

  @34, 40 και όλη τη σχετική συζήτηση για το εξαιτίας:

  Έχω κι εγώ την ίδια αίσθηση με τον ΣΠ, ότι το λέμε για κακό και για ουδέτερο αλλά όχι για καλό. Θα πούμε «σ’ ευχαριστώ, χάρη σ’ εσένα τα κατάφερα», αλλά όχι «σ’ ευχαριστώ, εξ αιτίας σου τα κατάφερα».

  Ουδέτερο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα, που προκλήθηκε από μια αιτία, απλώς το διαπιστώνουμε χωρίς να μας καίγεται καρφάκι, όπως π.χ. όταν περιγράφουμε ένα φυσικό φαινόμενο: «…και η θερμοκρασία πέφτει εξαιτίας της εξάτμισης».

  Το ότι βάσει ετυμολογίας (επεδή δηλαδή ξέρουμε τι σημαίνει αιτία) θα αναμενόταν να το χρησιμοποιούμε σε κάθε περίσταση, ανεξαρτήτως προσήμου, δεν επηρεάζει το τι γίνεται στην πράξη. Σύμφωνα με ένα προσφιλές μου παράδειγμα, το καζανάκι ακόμα το «τραβάμε», παρόλο που 99% πατάμε ένα κουμπί.

  Πολύ πιο κοντά στην ετυμολογική έννοια είμαστε όταν αντί για «εξαιτίας» πούμε «η αιτία είναι/ήταν»: σ’ ευχαριστώ, τα κατάφερα κι ήσουν εσύ η αιτία (νομίζω στρωτό ακούγεται, τι λέτε κι εσείς;).

  Και με το ρήμα οφείλω έχουμε κάτι παρόμοιο: ενεργητικό, είναι μόνο θετικό: σ’ εσένα οφείλω την επιτυχία μου. Παθητικό παίρνει ουδέτερο πρόσημο: οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ευχάριστο, δυσάρεστο ή αδιάφορο, οφείλεται σε κάποιαν αιτία.

  Εδώ στην Κρήτη ακούω αρκετά συχνά μια παράξενη χρήση του ρήματος «φταίω». Το «χάρη σ’ εσένα τα κατάφερα» θα μπορούσε να ειπωθεί «τα κατάφερα και φταις εσύ» ή «φταις εσύ που τα κατάφερα», χωρίς ίχνος αρνητικής απόχρωσης ή γενικά διαφοράς από τη στάνταρ διατύπωση.

 103. Georgios Bartzoudis said

  Μια και Ουκρανικά τα σημερινά μεζεδάκια, θα πω ότι δεν εμπιστεύομαι στις ανακοινώσεις κανενός εκ των «δύο» …φωνασκούντων. Είθισται γαρ να ψεύδονται όσοι και οσάκις κραυγάζουσι.
  Να πω επίσης ότι στον Β’ΠΠ, οι πλείστοι των Ουκρανών είχαν ταχθεί με τον φασίστα Χίτλερ, όταν αυτός τα έβαλε με τον …αρχιφασίστα Στάλιν. Πριν από πολλά-πολλά χρόνια είχα γνωρίσει δύο φασίζοντες Ουκρανούς που είχαν δραπετεύσει και ζούσαν στη Σαμοθράκη.
  Τελικά νομίζω ότι πέρασε «του Χίτλερ»! Οι …απόγονοί του (οι ενωμένοι Γερμανοί, για!) χαίρονται σήμερα τις συμπάθειες που είχε ο πρόγονός τους στην Ουγγαρία, Κροατία, Ουκρανία κλπ. Εγκολπώθηκαν μέχρι και την ΒουλγαροΣκοπία!

 104. sarant said

  Γυρισα, είχα πάει στα μέρη της Ζαν Νταρκ, της γιαγιάς της Μιρέιγ Νταρκ.

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  22 Καλά κάνεις και προειδοποιείς ότι το κείμενο του Μπουκάλα είναι ειρωνικό

  27 Μηπως είναι άλλο πράγμα αυτό το καραμπίτ;

  34 Ε, ναι

  48 Μπράβο, και αναρωτιόμουν πού προέκυψε η 7η θέση

  55 Ζηλεύω

  57 Κυρίως ποτέ δεν θα χώριζε «ελέω» μιας καριόλας 🙂

  68 Κι εδώ ξεριζώθηκαν δέντρα αλλά λιγότερα απο το αναμενόμενο
  http://www.lessentiel.lu/fr/luxembourg/story/retour-d-un-temps-plus-calme-apres-la-tempete-10922242

 105. sarant said

  Και συνεχίζω

  73 Αυτός είναι καλός μπούσουλας

  87 Α γεια σου, ένδοξος στρατηγός

  97-98 🙂

  101 Η Δώρα μου είχε ξεφύγει

  102 Πρβλ «ευθύνομαι». Μπορείς να ευθύνεσαι για κάτι θετικό; (είχαμε παλιά ένα τέτοιο άρθρο)

 106. Corto said

  105:
  Νίκο καλησπέρα! Ένα μέηλ που σου έχω στείλει μήπως παρέπεσε; Να στο ξαναστείλω;

 107. Μαρία said

 108. 98,

  Θέμα
  οξυδέρκειας;

 109. sarant said

  106 Aπάντησα, με μέιλ

 110. William T. Riker said

  38. Ωραίο αυτό με το τσίπουρο! Κατά σύμπτωση μου θύμισε ένα μαργαριτάρι από την πρόσφατη εξεταστική. Ένας φίλος, λοιπόν, μου μετέφερε ότι σε γραπτό γινόταν λόγος για τον Ιουλιανό τον Αποστάκτη!

 111. ΚΩΣΤΑΣ said

  Παρότι οι διπλωματικές μας σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, με ανησυχεί ή απουσία τακτικού σχολιαστή.

  Άλλο αποφεύγω να συνομιλώ για χ, ψ,… λόγους κι άλλο η έννοια και η αγάπη για όλους.

 112. Corto said

  109:
  Νίκο δεν έχω λάβει τίποτα. Απεργούν τα ταχυδρομεία…

 113. Corto said

  Μάλλον τεχνικό πρόβλημα. Δεν έλαβα τίποτα.

 114. sarant said

  112-3 Ξανααπάντησα, για δες

  Ετσι κι αλλιώς, ελήφθη και θα μπει 🙂

 115. ΓΤ said

  108@
  αντιστρόφως ανάλογη της ευρυσβέρκειας

 116. spyridos said

  110
  γιαυτό βγήκε το τρισέγγονό του Μέθυσος

 117. Μαρία said

 118. Πέπε said

  Παρήχθη περίθαλψη:

  Ωραιότατο είναι. Ευρηματικό, και σύμφωνο τόσο με τους γενικούς κανόνες της γλώσσας (όσο κι αν παραβλέπει κάποιους επιμέρους 😉 ) όσο και με τους νόμους της αναλογίας και της παγκόσμιας έλξης.

  Και εξηγούμαι:

  1. Ανέχομαι > ανέχτηκα. Προσέχω > πρόσεξα, προσέχτηκα.
  Άρα και παρέχω > πάρεξα, παρέχτηκα. Μέχρι εδώ, τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική. Γνήσιος και κανονικός νεοελληνικός λόγος. Τους πάρεξαν περίθαλψη, άρα τους παρέχτηκε περίθαλψη.

  Οι φανατικοί μαλλιαροί μπορούν να σταματήσουν εδώ την ανάγνωση. Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους.

  2. Πάμε τώρα να βουτήξουμε και στα νάματα της τρισχιλιετούς μας παράδοσης: Αυτό το -ε- στο παρέχτηκε δε θέλει μια εσωτερική χρονική αύξηση; Αυτό το -χτ- δε θα μπορούσε να γίνει πιο κομψό; Αυτό το κάπως χυδαίο -κ- το έχουμε πραγματικά ανάγκη;

  Τους παρήχθη λοιπόν περίθαλψη. Τι ωραιότερο; Τι σωστότερο;

  Αρκετά σε ανήχθην!
  Μια λεπτομέρεια που δεν προσήχθη αρκετά.
  Η χώρα κατήχθη από τον εχθρό για Χ διάστημα.
  Θα απέξω από τις διαδικασίες (θα τις παρακολουθώ απ’ έξω).

 119. sarant said

  117 Καλά λέει. Διαγράφει τον Κύρτσο επειδή τάχα δυσφημεί τη χώρα και μετά πάει στο Μόναχο και…. δυσφημεί τη χώρα

 120. Pedis said

  «Είστε η καταστροφή της χώρας, ό,τι πάει να γίνει καλό πάτε και το μπλοκάρετε, μια ζωή γκρινιάρηδες», συμπλήρωσε με πολιτική νηφαλιότητα ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να καταλήξει: «Αν δεν υπήρχε καθόλου Αριστερά στην Ελλάδα θα είχαμε φθηνό ρεύμα, θα είχαμε κάνει όλα τα έργα, εσείς δεν μας αφήνετε».

 121. ΣΠ said

  Στην σημερινή εκπομπή του ο Γ. Μπαμπινιώτης είπε ότι οι ομιλητές της αγγλικής είναι 332 εκ. Μου φαίνεται μικρός αυτός ο αριθμός. Τόσος είναι μόνο ο πληθυσμός των ΗΠΑ. Υπάρχουν ακόμη η Βρετανία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ν. Αφρική κλπ.

 122. ΓΤ said

  121@

  Ρε μαν, είσαι σοβαρός άνθρωπος. Ακόμη ασχολείσαι με τον τύπο που θέλει να προσκυνάμε τη ρυτίδα του ως τεκμήριο αυθεντίας; Πρόκειται για άλυσο σφαλμάτων που τολμά να ξεμυτάει από την παντόφλα της. Θα με ρωτήσεις γιατί ασχολούμαι εγώ. Ακριβώς επειδή εγώ δεν είμαι σοβαρός άνθρωπος.

 123. sarant said

  121 Δεν είμαστε καλά!

 124. Μαρία said

  121
  Κι αν ακόμα αφαιρέσουμε τους κατοίκους αυτών των χωρών που δεν έχουν τα αγγλικά μητρική γλώσσα, πάλι δεν βγαίνουν τόσοι οι φυσικοί ομιλητές.
  369,9 οι φυσικοί ομιλητές εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_total_number_of_speakers

 125. Γιάννης Ιατρού said

  117: Εμ, τα είπα εγώ πως είναι αγχωμένος…

 126. Spiridione said

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_English-speaking_population

 127. Pedis said

  # 121, 124 – Λίγο παραπάνω από 10% απόκλιση στην εκτίμηση δεν είναι πρόβλημα, νομίζω, ώστε να του πάρουμε το σκαλπ.

  Το ερώτημα είναι αν όντως από τα περίπου 470 εκ. πολίτες των κατα βάση αγγλόφωνων κρατών, 100 εκ. ορθά δεν θεωρούνται ως έστω ημιφυσικοί ομιλητές της αγγλικής.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  125: Ξέχασα να συμπληρώσω, αν δεν το είπατε ήδη, πως η ευρωπαϊκή επιτροπή διαφάνειας κάλεσε την Τουλουπακη στις 31 Μαρτίου… Προβλέπω ο ΚΜ, εμτά το τράβηγμα του αυτιού από την Καμάλα για το θέμα της Β. Μακεδονίας κλπ., να απογειωθεί!

 129. ΓΤ said

  128@

  Στ’ άλογο ήμουν καβάλα
  μέχρι που μ’ ηύρε η Καμάλα
  και θα προσπαθώ τα μάλα
  για να μη χαθεί η μπάλα

  Ξέρω ότι τήνε έχω χάσει
  πριν του φεγγαριού τη χάση
  Τι κι αν είμαι εγώ στη δύση;
  Είθε η Δεξιά να σας ***ήσει

  Γιατί είμαι εγώ ο Κυριάκος
  τη ζωή σας κάνω ράκος
  αλλά μεριμνώ από τώρα
  για να συνεχίσει η Ντόρα

 130. ΓΤ said

  127@

  Μα δεν είπε «φυσικοί ομιλητές», απ’ ό,τι λέει ο Σταύρος, είπε «ομιλητές».

 131. Γιάννης Ιατρού said

  129: Πρόσεξε ΓΤ, μετά την Καμάλα έρχεται κρεμάλα 🙂

 132. spyridos said

  127
  Ορθότατα. Αφού έχουν άλλη κύρια γλώσσα.
  Παράδειγμα η Φλόριδα όπου τα Ισπανικά είναι πρώτη γλώσσα. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν και θα πεθάνουν στην πολιτεία γνωρίζοντας ελάχιστα ή καθόλου Αγγλικά. Υπάρχει μάρκετινγκ προϊόντων αποκλειστικά στα Ισπανικά αλλά και δημόσιες καμπάνιες.
  Οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν σε λίγα χρόνια την Ισπανία σε αριθμό φυσικών ομιλητών της Ισπανικής.

 133. Pedis said

  # 130 – Α, δεν ξερω. Μα δεν πιστεύω ότι, ακόμη κι αν δεν το διατύπωσε ρητά, δεν θα εννοούσε φυσικούς ομιλητές.

  # 132 – Σύμφωνοι για τη διείσδυση των Ισπανικών ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε κάποιες πολιτείες (αν και δεν κατάλαβα την τελευταία φράση). Αλλά 100 εκ. συνολική διαφορά, αν πιστέψουμε, το νουμεράκι της βίκης του 124 και το άθροισμα των πληθυσμών των γνωστών αγγλόφωνων κρατών που έκανα στα γρήγορα (470 εκ.), παρά είναι μεγάλη.

 134. Pedis said

  132 β -> (διόρθ.) … *στις* ΗΠΑ …

 135. Pedis said

  Διορθ.-μπις (για να το κάνω, μάλλον, χειρότερο 😁): εννοώ 133 β στο 134.

 136. Nestanaios said

  22.

  «Η Φλέσσα πετάει κατά καιρούς διάφορα».
  Και η Φλέσσα έχει πάντοτε δίκιο. Ο Μπαμπινιώτης το ξέρει αλλά τώρα πιά είναι αργά και αυτό τον στεναχωρεί.

  Και κάτι περί Πλάτονος.
  Η γλώσσα δεν αποκαλείται «αρχαία» επειδή είναι παλαιά αλλά επειδή έχει αρχές. Και σε μια γλώσσα με αρχές δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
  Η αποκάλυψη του θέματος είναι ο πρώτος σκοπός της ετυμολογίας όπως την ήξεραν οι παλαιοί. Το όνομα «ΠΛΑΤΩΝ» έχει θέμα και το «Ω» δεν έχει θέση σε κανένα θέμα επειδή δεν καταγράφει κανένα στοιχείο.

  «ΠΛΑΤ-ΟΝ» είναι το θέμα και κλίνεται.

  Πλατον-ς (εδώ φεύγει το «ς» και εκτείνεται το «ο» σε «ω» για να έχουμε «Πλάτων»
  Πλατον-ος (το «ο» στο θέμα παραμένει).
  Πλατον-ι (το «ο» στο θέμα παραμένει).
  Πλατον-α (το «ο» στο θέμα παραμένει).
  Πλατον- (το «ο» στο θέμα παραμένει).

  Στη νέα ελληνική έκδοση δεν συντρέχει κανένας λόγος το «ο» του θέματος να εκταθεί σε «ω» και ο Πλάτονας να γράφεται με «ο».

 137. Aghapi D said

  12 Ευχαριστώ

 138. Nestanaios said

  102

  Μιλάς για την ετυμολογία και λες «Το ότι βάσει ετυμολογίας (επειδή δηλαδή ξέρουμε τι σημαίνει αιτία)». Και εγώ ντρέπομαι για αυτά που λες επειδή ξέρω ότι είσαι φιλόλογος.
  Πες μου, ποιος έχει ετυμολογήσει αυτή την λέξη; Ο πολυδιαβασμένος σχολιαστής στο σχ. 32 μας αναφέρει μερικά λεξικά αλλά κανένα δεν έχει τολμήσει να δει την λέξη «αιτία» με το μάτι της ετυμολογίας. Έχουν οργώσει τα χωράφια της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας αλλά δεν βρήκαν καμμία ρίζα για παυσίπονο. Η απάντηση είναι ότι κανένας δεν την έχει ετυμολογήσει και για τον λόγο αυτό είμαστε στα «χαμένα».
  Η ετυμολογία δεν αποδίδει συνεκδοχικές σημασίες που αποδίδονται κατά καιρούς και τόπους σε διάφορα θέματα. Η ετυμολογία αποδίδει τα θέματα. Και κάθε όνομα έχει ένα και μόνον ένα θέμα. Ανοησίες είναι τα πάντα περί διαθεματικών.

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  48 τέλος – Οι συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν ψηφίζει με βάση την λογική του συλλογικού συμφέροντος, αλλά είτε με το ατομικό μικροσυμφέρον, π.χ διορισμό σε κάποια (οποιαδήποτε) δουλειά, είτε συγκινησιακά «μ΄αυτό ψηφίζουμε».
  Σε κάθε περίπτωση η κριτική σκέψη απουσιάζει, ενώ ΠΑΝΤΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα το κρίνει ένα 10% του εκλογικού σώματος που είναι το πλέον ΗΛΙΘΙΟ!

  Παρ΄όλα αυτά, καλημέρα.😊

 140. Νέο Kid said

  Το μείζον βέβαια,δεν είναι πόσοι είναι παγκοσμίως οι φυσικοί ή οι second language ομιλητές της Αγγλικής, αλλά πόσοι παγκοσμίως χρησιμοποιούν την Αγγλική ως first language για την επικοινωνία και τη συνεννόησή τους με άλλους. Κι αυτοί είναι αρκετά δισεκατομμύρια!
  ( Θα εκτιμούσα τουλάχιστον 4 δις. Υπάρχει σχετική αναφορά;)

 141. sarant said

  140 Κι εμένα θα με ενδιέφερε αυτό.

 142. Pedis said

  Από 7.5 δις πληθυσμό έξω 2.5 δις Κινέζοι + Ινδοί που ο καθένας στη χώρα του έχει τον δικό του κώδικα έξω 1 δις αναλφάβητοι στον κόσμο (στους οποίους η Ινδία συνεισφέρει μόνον κατά 5%, οπότε δεν πειράζει) – Υ εκ.από τους υπόλοιπους που δεν μιλάνε γρι αγγλικά + Χ εκ Κινέζοι+Ινδοί που τα μιλάνε ~= 4 -Υ + Χ δις πάνω-κάτω.

  Άρα, παίζει το 4 δις (-> #140). 😁

  (περισσότεροι από 100 εκ. Ινδοί μιλάνε Αγγλικά)

 143. Nestanaios said

  Περί ρεύματος.
  Στην Ελλάδα αν έχεις λογαριασμό ρεύματος στο όνομά σου πληρώνεις 40 λεπτά την KWH. Αν δεν έχεις λογαριασμό στο όνομά σου πληρώνεις 0.40 χ 0 = 0. Αυτή είναι η τιμή του ρεύματος και ας γράφουν κάτι άλλο οι λογαριασμοί.

 144. Θράκας said

  140# η επισήμανση του Νεο Kid.
  Που σημαίνει,ποιά γλώσσα ηγεμονεύει επι παντός επιστητού.
  Όπως παλιά ηγεμόνευε η κοινή νεοελληνική στη μεσόγειο.
  Αυτού του είδους οι ηγεμονίες διαρκούν κάποιους αιώνες,λέει η εμπειρία.

 145. spyridos said

  140
  Αυτό ακριβώς. Το αναφέρουν στις στατιστικές σαν LF (Lingua Franca).
  Και έχει μεγάλη σημασία για την πραγματική χρήση μιας γλώσσας.

  π.χ
  στις ΗΠΑ 70 εκ. έχουν άλλη πρώτη γλώσσα από τα Αγγλικά. Αλλά πάνω από τους μισούς χρησιμοποιούν τα Αγγλικά σαν LF. Από την άλλη η ύπαρξη εκατομμυρίων στις ΗΠΑ που δεν γνωρίζουν καν Αγγλικά είναι εντυπωσιακή.

  ή στο Μαρόκο, η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει μητρική κάποια από τις Βερβερίνικες διαλέκτους και αυτή μιλούν στο σπίτι τους ή στο χωριό τους. Αλλά σαν LF χρησιμοποιούν την Αραβική του Μαρόκου ή Γαλλικά , Ισπανικά.

 146. Γιάννης Ιατρού said

  139: Σημερινό αυτό…

 147. Γιάννης Ιατρού said

  146 (συνέχεια): Όχι πως τον πολυεμπιστευόμαστε…, εμείς μόνο εσένα ακούμε Λάμπρο 🙂

 148. Είδατε το φοβερό τύπο που έβγαλε φωτογραφία με λεζάντα για τους Έλληνες θύματα του Στάλιν μπροστά σε τάφο με θανόντες του 2014;
  Το έσβησε αλλά βέβαια τίποτα δε χάνεται:

  Από τα τρολαρίσματα, το καλύτερο αυτό με τον Τάφο του Ινδού:

 149. sarant said

  148 Κι αυτός είναι κάτι υπεύθυνος για τη διασπορά, να φανταστείς.

 150. Μαρία said

  148
  Ε ναι, και μετά δικαιολογήθηκε οτι ο σωστός ο τάφος είναι πίσω απ’ αυτόν. Ο τύπος, υπεύθυνος διασποράς ΝΔ, είναι γνωστό νούμερο.
  Ώρες ώρες έχω την εντύπωση οτι ζούμε σε παραλλαγή ΕΡΕ μετά το ’58.

 151. Μαρία said

  Στο μεταξύ ο Κύρτσος έχει ξεσαλώσει.

 152. Μαρία said

  148
  Αυτό είναι καλύτερο.

 153. sarant said

  151 Είναι όλα δικά του; Ή είναι και φέικ;

 154. Γιάννης Ιατρού said

  Παρουσίαση βιβλίου για το δημοτικό τραγούδι, του γνωστού μας εδω στο μπλογκ Παντελή Μπουκάλα, στις 25/02

 155. Μαρία said

  151
  Καταδικά του. Το πάροντι ακάου στο 107

 156. Pedis said

  Σε τι τον έριξαν, άραγε, τον Κύρτσο και τη βγαίνει έτσι σκάρτα στη φαμίλια;

  —-

 157. Συμβαίνουν φοβερά πράματα και δεν παίρνουμε χαμπάρι τίποτα.

 158. Φτου, μόνο για το σκίτσο πήγαινα αλλά ήρθε πακέτο με το βιντεάκι.

 159. Μαρία said

  Κάποιος ανέσυρε αυτό.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  159: μιάς και τό ΄βαλες αυτό με τις αυξήσεις κλπ. της ΔΕΗ και τον Χατζηδάκι, να το δούμε γενικότερα, από το 2009 ως το 2021 το θέμα των αυξήσεων, γιατί μερικοί ξεχνούν εύκολα και μπερδεύονται μάλιστα, πιθανώς επειδή οι εγκάθετοι, τα γνωστά παπαγαλάκια των πρωϊνάδικων, και γενικότερα τα πετσομένα ΜΜΑ (Α=>Αποβλάκωσης) τους έχουν ψιλογανώσει το κεφάλι και γι όλα φταίει ο Σύριζα (η αριστερά είπε ο Μπουμπούκος):

 161. Pedis said

  http://www.kathimerini.gr/opinion/geyma-me-thn-k/561727213/eykleidis-tsakalotos-aristera-dexia-den-peithoyn-toys-neoys/

  – Ποιο καλό στοιχείο αναγνωρίζετε στον κ. Μητσοτάκη;

  – Οτι ξέρει να διαλέγει συμβούλους. Δεν είναι λίγο.

  – Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν, κατά τη γνώμη σας, του Αλέξη Τσίπρα;

  – Δύο. Εχει μια λαϊκότητα, που είναι χαρισματική. … Και το δεύτερο, ο «τακτικισμός», που του επιτρέπει να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες πλευρές, περισσότερες γωνίες.

  [Από πότε ο ορισμός του τακτικισμού, έστω και σε εισαγωγικά, είναι αυτός, κι από πότε έγινε πολιτικό προτέρημα που να περηφανεύεται κανείς;]

  – Και ελάττωμα;

  – Δύο. Εχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος.

  [ Πάντως, και οι δύο από την ίδια αγορά φαίνεται ότι ψωνίζουν συμβούλους …

  https://www.topontiki.gr/2022/01/27/edioxe-ton-epikinoniologo-gianni-louli-o-tsipras-to-scholio-pou-ton-ethese-ektos-siriza/

  ]

  – Η «αίγλη της εξουσίας» σάς επηρέασε, την περίοδο που ήσαστε υπουργός;

  – Λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queens College Oxford), που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Eχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν.

  [Ισχύει αυτό, γενικά. Αλλά υπάρχει ένα προβληματάκι, αν το λέει ο ίδιος για το εαυτό του … Νομίζω.]

  Ενα από τα χειρότερα πράγματα στον νεοφιλελευθερισμό δεν είναι οι ανισότητες. Είναι ότι έχει μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα. Η πιθανότητα ένα παιδί της εργατικής τάξης να ανελιχθεί κοινωνικά είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’60. Εκτός αν είναι very bright, παίρνει υποτροφίες, ξεχωρίζει για το μυαλό του κ.ο.κ. Αλλιώς οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

  [Αλλά δεν είναι οι ανισότητες το χειρότερο πράγμα στον νεοφιλελευθερισμό … ]

 162. Alexis said

  #149: Υπεύθυνος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων 🙂

 163. Pedis said

  -> 161 – Η απάντηση του Τσακαλώτου στον Τσακαλώτο …

  4. Είπα 🤔 ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. 🤥

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/333078_apantisi-tsakalotoy-se-aspondoys-filoys-kai-ehthroys

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  5 ημέρες

 165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φον -Κουλί τι θα καμνες αλήθεια
  τα παιδιά αν δεν τρώγανε σκουπίδια
  και τα ΜΑΤ αν δεν εβρέχαν δηλητήρια
  ο καιρός θα ΄ταν όμορφος στο Κέντρο

  Γιε γιε γιε
  «…τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν άγνωστο κοκτέιλ χημικών που προκάλεσε σοκ στον οργανισμό πολλών συγκεντρωμένων ● Συνδικαλιστές κατέληξαν με πρησμένα μάτια και πρόσωπα και με κίνδυνο να φραγούν οι αεραγωγοί και να εμποδίζεται η αναπνοή. …»
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/333161_kindyneyse-i-zoi-toys-apo-ta-himika-ton-mat

 166. Μαρία said

 167. […] Όχι όμως μπορστ ή κοτόπουλο Κιέβου ή λαχανοντολμάδες αλλά το καθιερωμένο σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, που παίρνει σήμερα τον τίτλο του από τη διεθνή επικαιρότητα και από τις συγκεχυμένες ειδήσεις που έρχονται από την Ουκρανία, ειδικότερα από το Ντονμπάς. Όμως δεν θα έχουμε πολλά μεζεδάκια σχετικά με το ουκρανικό, ένα μονάχα -απλώς η συγκυρία έδωσε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/02/19/meze-520/ […]

 168. Μαρία said

 169. sarant said

  168 Aφού έχει γεννηθεί στο Λουξεμβούργο, από Άγγλο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, ξεκίνησε με 4 γλώσσες από τα αποδυτήρια.

 170. Μαρία said

  169
  Τις καλλιέργησε όμως. Είναι και ικανότητα.
  Με τρεις απ’ τα αποδυτήρια ξέρω κι εγώ στη Γαλλία.

 171. rogerios said

  @168: Ο τύπος είναι προφανέστατα γεννημένος στο Λουξεμβούργο (πατέρας Βρετανός, μητέρα Γερμανίδα) και πήγε σχολείο (γυμνάσιο-λύκειο) στη γειτονιά του Νικοκύρη. 🙂

 172. rogerios said

  [καλά να πάθω που δεν κάνω ριφρές] 🙂

 173. Pedis said

  -> 163, 161 :

  http://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/333148_faoyl-enos-paoktzi

  Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος του έβαλε στο στόμα την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή συμβούλων ή ότι το πρόβλημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «ανασφάλεια» ή ακόμα ότι η δική του ασφάλεια βασίζεται στην «αστική του αυτοπεποίθηση»

  Οσο για την «ανασφάλεια» του κ. Τσίπρα, είναι απολύτως άστοχη η εκτίμηση αυτή για έναν τέως πρωθυπουργό που έφερε σε πέρας κάτι που δεν επιχείρησε κανένας άλλος επί τρεις δεκαετίες: έδωσε τέλος στη διαμάχη με το γειτονικό βαλκανικό κράτος με τρόπο που είχαν ελπίσει έξι προκάτοχοί του, αλλά κανείς τους δεν το τόλμησε. Ασφαλώς θυμάται ο κ. Τσακαλώτος ότι μαζί με τον κ. Τσίπρα πήραν το καλοκαίρι του 2015 μια άλλη τολμηρή απόφαση και την έθεσαν σε λαϊκή δοκιμασία χωρίς καμιά «ασφάλεια».

  Και οι δύο «θρίαμβοι» κατ’ επιταγήν και εκ του ασφαλούς … Δεν ξεχνιούνται αυτά!

  Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι του επιπέδου του Ψαρρά να κάνει παραπολιτικό γλειφτοκώλι στον Συρισόκ και ειδικά στον Τσίπρα. Τέλος πάντων, ενώ σέβομαι τις δουλειές του, απογοητεύει. Κρίμα.

 174. sarant said

  173 Πράγματι…

 175. Pedis said

  # 168 – Εντυπωσιακός!

  (Μεγαλώνοντας στο Λουξεμβούργο έχει άφθονα τα πορτογαλικά ακούσματα … )

 176. 175 Σπούδασε ισπανική και πορτογαλική φιλολογία στην Αγγλία.

 177. Pedis said

  # 176 – Ακόμη καλύτερα και μπράβο του.

  Ήθελα να πω ότι με τόσους Πορτογάλους μετανάστες στο Λουξεμβούργο σε μία κοτσιλιά γη, μία γκόμενα, που λέμε, να βγάλεις από την παροικία, τσίμπησες και τα πορτογαλικά (αν, βεβαια, παίρνεις τις γλώσσες ή έχεις αρχικές συνθήκες που σε βοηθάνε να γίνεις πολύγκλοττα που λένε και οι Ιταλοί). Π.χ. φίλος που μεγάλωσε στο Λουξεμβούργο, με γονείς Πολωνούς, πρώτο πτυχίο στο Λονδίνο, δεύτερο στη Γερμανία, και με δύο από τις κατά καιρούς μόνιμες κοπελιές του, η μία Πορτογαλίδα, η άλλη Ιταλίδα, ξέρεις πόσες γλώσσες κάνουν όλες μαζί; Και τις έχει ο μπαγάσας! 😆

 178. Μαρία said

  Μετά του Κύρτσου και πάροντι ακάου Τσακαλώτου πάλι με Ο στη θέση του ο αλλά τσίμπησε η κυρία 🙂

 179. sarant said

  177 Ισχύει. Στο Λουξεμβούργο όλοι ξεκινανε με 3-4 γλώσσες από τα γεννοφάσκια τους που λέμε. Και τα παιδιά στο ευρωπαϊκό σχολείο τα ακούς να συζητάνε και να αλλάζουν γλώσσα στο φτερό.

 180. Μαρία said

  178

 181. Μαρία said

  Κλαίει όλο το τουίτερ με τη γκάφα της κι αυτή συνεχίζει ακάθεκτη.

 182. Σε δυο ‘ώρες κληρώνει για την μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη. Εχει 7 στις 8 πιθανότητες να μη βρεθεί ante portas όπως ο Αννίβας (ή ο Αμίλκας 😉 και να έχει κάποιες ελπίδες να συνεχίσει.

 183. Η κυρία ευρωβουλευτής και δικηγόρος καλλιέργησε τα ελληνικά της στου φλόκα Ιωαν.Δροσοπούλου και Φωκίωνος Νέγρη γωνία, ομού μετά του γνωστού δικηγόρου και προέδρου ΠΑΕ …

  Εν τω μεταξύ όλοι οι ενεργοί δικηγόροι έχουν πρόβλημα με τα ελληνικά, μιλούν την δικηγορική διάλεκτο !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: