Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προβαλεντινικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 12 Φεβρουαρίου, 2022


Τη Δευτέρα έχουμε του αγίου Βαλεντίνου, το σαββατοκύριακο που προηγείται ο άγιος θα τιμηθεί δεόντως, ας τον τιμήσουμε κι εμείς βάζοντας τον τίτλο στο σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, παρόλο που δεν θα έχουν θέμα ερωτικό τα μεζεδάκια μας.

Και ξεκινάμε με μια οθονιά από ιστότοπο αγοραπωλησιών.

Μου λέει ο φίλος που στέλνει την εικόνα:

Έχει πλάκα που τα ονόματα των ευγενών αερίων, είναι μεν ελληνικές λέξεις, αλλά όσον αφορά τη χρήση τους ως βιομηχανικά κυκλοφορούν στην ελληνική πιάτσα με εισαγόμενη προφορά.

Πιο γνωστή η συγκόλληση με «αργκόν». Κανείς δε λέει «αργόν» ή «αργό».

Βάζω στοίχημα πως και ο φωτισμός «νέον» δεν λέγεται έτσι λόγω καθαρεύουσας αλλά προέρχεται από τα αγγλικά. Αυτό όμως που βρήκα νομίζω ότι αξίζει να μπει στα μεζεδάκια: Φιάλη χελιού!

Δίκιο έχει ο φίλος. Ας πούμε, λέμε για «λάμπες νέον», με το νέον άκλιτο, ενώ αντίστοιχα λέμε «αλογόνου, φθορίου» κτλ. άρα θα έπρεπε να πούμε «λάμπες νέου». Ίσως παίζει ρόλο ότι το «νέο» και το «αργό» υπάρχουν ως επίθετα στη γλώσσα.

Αλλά πού θα πάει, κάποτε θα θυμηθώ ότι σε μιαν άλλη ζωή ήμουν χημικός και θα βάλουμε ένα άρθρο για τα ευγενή αέρια.

Όσο για τη «φιάλη χελιού» είναι πράγματι εντυπωσιακό μαργαριτάρι -θα καταλάβατε ότι πρόκειται για «φιάλη ηλίου» (helium). Ελπίζω να έγινε από μεταφραστήρι.

* Όταν η ζωή αντιγράφει την τέχνη.

Σχολιάστηκε πολύ στα σόσιαλ η φωτογραφία με τον Πούτιν και τον Μακρόν να κάθονται στις δυο άκρες ενός τεράστιου τραπεζιού, κάτι που δεν έγινε τυχαία, αφού ο Μακρόν, διαβάζω, αρνήθηκε να κάνει το ρωσικό τεστ PCR.

Αμέτρητα ήταν τα μιμίδια που κυκλοφόρησαν. Ένας φίλος μου θυμήθηκε μιαν ανάλογη σκηνή σε ταινία του Βέγγου, στο 5ο λεπτό του βίντεο:

* Τίτλος σε άρθρο: Κωστής Χατζηδάκης: Ο πατέρας μου παντρεύτηκε την πρώτη γυναίκα του ενώ ήξερε ότι έχει καρκίνο και θα πέθαινε σε 1 μήνα

Με ρωταει φίλος: υπάρχει αμφισημία; Καταρχάς ναι, διότι έτσι που είναι γραμμένο εννοεί ότι ο πατέρας ήξερε ότι θα πέθαινε σε ένα μήνα. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως όχι, εξαιτίας του «πρώτη γυναίκα», θα έλεγα.

Στα αγγλικά βέβαια (ή σε άλλες γλώσσες που δεν παραλείπουν τις αντωνυμίες) θα ήταν φανερό ποιος ήξερε και ποιος θα πέθαινε.

* Λαθάκι σε τίτλο που έδωσε λαβή για κάμποσα ευρηματικά σχόλια.

Χωρίς τοστ η είσοδος στη χώρα για τους εμβολιασμένους

Νηστικοί θα μπαίνουν, βρε παιδιά; Ούτε ένα ράπιντ τοστ, έτσι στα γρήγορα, στο χέρι;

Το πιο καλό, βέβαια, είναι το μοριακό τοστ, με αφρό γαλοπούλας και ζελέ τυριού σε χώμα σιταριού...

Καλό μα ακριβό.

* Φίλος του ιστολογίου που είναι και σκακιστής μου στέλνει ενοχλημένος ένα πρόσφατο δελτίο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Αυτό που τον ενοχλεί, και στην ουσία και από άποψη ορολογίας, είναι η απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας να καθιερώσει «τέλος ενεργότητας».

Όπως λέει, θεσπίζεται η υποχρέωση των σκακιστών να καταβάλλουν από φέτος (πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΣΟ) 10 ευρώ ετησίως για να έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον σκακιστικό χώρο (αφού πρόκειται απλά για χαράτσι καθώς η ΕΣΟ δεν παρέχει κάποια ουσιαστική υπηρεσία ή βοήθεια στους σκακιστές που αγωνίζονται στα διάφορα τουρνουά, όμως τυπικά όλοι οι επίσημοι αγώνες στην Ελλάδα διεξάγονται υπό την αιγίδα της).

Και συνεχίζει: ο λόγος που σας γράφω είναι η χρήση της λέξης “ενεργότητα”. Δεν την είχα ξανακούσει, μου φάνηκε περίεργη και τη θεώρησα “νεοελληνικούρα”. Ψάχνοντας στο google ανακάλυψα ότι ο όρος υπάρχει στα ελληνικά, όμως χρησιμοποιείται στη χημεία σε σχέση με τις συγκεντρώσεις διαλυμάτων. Ο συγγραφέας του κειμένου της ΕΣΟ προφανώς εμπνεύσθηκε από τον όρο “ενεργός σκακιστής” που περιγράφει τους σκακιστές που συμμετέχουν σε επίσημους αγώνες, όμως θεωρώ το “τέλος ενεργότητας” ατυχή όρο. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος όρος πιο κατάλληλος, προσωπικά θα χρησιμοποιούσα κάτι πιο περιφραστικό, όπως “τέλος αγωνιστικής δραστηριότητας” αν και, αν ήμουν στο ΔΣ της ΕΣΟ, θα καταψήφιζα έτσι κι αλλιώς τη διάταξη…

Επειδή εγώ, εκτός από πρώην σκακιστής είμαι και πρώην χημικός ήξερα την ενεργότητα ως όρο της χημείας. Άλλοι που ανήκουν σε άλλους κλάδους των θετικών επιστημών θα μας πουν ότι ξέρουν την ενεργότητα με κάπως διαφορετική σημασία. Όμως, αυτές οι σημασίες μένουν περιχαρακωμένες στα όρια της καθε μιας ειδικής ορολογίας.

Κι έτσι, ενώ η πρώτη μου παρόρμηση ήταν να συμφωνήσω με τον φίλο του ιστολογίου, τελικά σκέφτομαι ότι, έξω από τα ορια ειδικών ορολογιών, θα μπορούσαμε να δεχτούμε την ενεργότητα ως «την ιδιότητα του να είναι κανείς ενεργός». Τι λέτε εσείς;

Αλλά για το χαράτσι ασφαλώς έχει δίκιο να διαμαρτύρεται!

* Kατι το ωραίον τώρα.

Εγινε προχτές παρουσίαση του «Μουσείου της Αργούς» που, αν κατάλαβα καλά, πρόκειται να ανεγερθεί στον Βόλο.

Στην παρουσίαση λοιπόν του Μουσείου της Αργούς (ο Θεοτοκάς που έλεγε «Αργώς» ήταν πλεμπαίος), ο δήμαρχος της πόλης Αχιλλέας Μπέος άρχισε να διαβάζει το κείμενο που του έγραψαν. Σε κάποιο σημείο είδε «άυλη υπόσταση», που γράφεται πλέον χωρίς διαλυτικά, δεν ήξερε προφανώς τη λέξη, οπότε το πρόφερε «αύλη» [άβλη] και μάλιστα δυο φορές, η διαφορά, λέει «αφορά στην άβλη υπόστασή του» και «πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα φιλοξενήσει στοιχεία της άβλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τον μύθο της Αργούς».

Έχει πλάκα να συνδυάζεται ο μπαμπινιωτισμός του αφορά Στό και η… Αργού με την άβλη!

Ακούστε το, στο 29.10 περίπου!

* Και κάτι ακόμα για το ίδιο επεισόδιο, που δεν ξέρω αν με συμφέρει που το φανερώνω. Το μπεομαργαριτάρι μού το έστειλε ένας φίλος από τον Βόλο. Το ανέβασα λοιπόν στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ. Από εμένα προφανώς το πήραν κάμποσοι ακόμα, κι έτσι μπορείτε να το δείτε στο luben.tv και από εκεί στο in.gr.

Δεν παραπονιέμαι, ούτε διεκδικω κοπιράιτ. Καλύτερο μάλιστα είναι το βιντεάκι που έφτιαξαν οι Λούμπεν (αν και γενικά δεν μου αρέσουν τα πειραγμένα βιντεάκια) διότι έχουν στο τέλος ένα απόφθεγμα του Μπέου που δεν το πρόσεξα («εγώ μαλάκας ειμαι να μη βάλω το γκολ;»)

* Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη συναγωγή του Μανχάταν που ιδρύθηκε από Ρωμανιώτες από τα Γιάννενα κι έχει μητρική συναγωγή της τη συναγωγή των Γιαννίνων, διαβάζουμε:

H Kehila Kedosha Janina (Γιάννινα) στην καρδιά του Μανχάταν στη Broome Street, όπου χτυπά το επίκεντρο της οικονομικής και εμπορικής ζωής της Νέας Υόρκης, αποτελεί την τελευταία εναπομείνουσα Ρωμανιώτικη Συναγωγή στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Καταρχάς, το επίκεντρο δεν χτυπάει. Κατά δεύτερο, η συναγωγή μπορεί να είναι «εναπομένουσα» ή «εναπομείνασα» -το «εναπομείνουσα» είναι τραγελαφάκι.

* Τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε και τη Διεθνή ημέρα ελληνικής γλώσσας, για την οποία είπα κι εγώ μερικά πράγματα καλεσμένος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Μπορείτε να ακούσετε τι είπα χάρη στην ευγενική φροντίδα του καλόψυχου φίλου μας του Γιάννη.

* Αλλά είπαν κι άλλοι πολλά και διάφορα, μερικά από τα οποία πομφολυγοειδή. Ας πούμε, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης στο σχετικό μήνυμά του είπε ανάμεσα στ’ άλλα:

«Γιατί ακόμη και σήμερα, αποκαλούμε «συνάδελφο» κάποιον που εργάζεται στον ίδιο χώρο μαζί μας. Ωστόσο, ορισμένοι ακόμη δεν γνωρίζουμε ότι η καταγωγή του όρου ‘συνάδελφοι’, προέρχεται από τον χώρο της Ιατρικής. Συνάδελφος στην Ιατρική, ήδη πριν από 30 αιώνες, ήταν εκείνος που ασκούσε το λειτούργημα για πρώτη φορά με βάση τη γνώση. Kάθε γιατρός ακούει το κάλεσμα του Ιπποκράτη προς τους συναδέλφους του να ορκιστούν ότι θα χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία για να βοηθήσουν και ποτέ για να βλάψουν ή να αδικήσουν.»

Ισχυρίζεται λοιπόν ο κ. Κατσανιώτης ότι ο όρος «συνάδελφος» προέρχεται από τον χώρο της ιατρικής, και μάλιστα εδώ και 30 αιώνες.

Αυτό το τελευταίο είναι χονδροειδής υπερβολή, αλλ’ ας το προσπεράσουμε. Ωστόσο, και τα άλλα που λέει είναι εξίσου αβάσιμα. Αν άνοιγε το Λίντελ Σκοτ ο κ. υπουργός (αλλά ανοίγουν λεξικό οι υπουργοί;) θα έβλεπε ότι στην κλασική αρχαιότητα «συνάδελφος» ήταν αυτός που έχει αδέρφια, σε αντίθεση προς τον «ανάδελφο» (έτσι χρησιμοποιεί τη λέξη ο Ξενοφώντας).

Τη σημασία του «μέλους ενός σώματος» την πήρε η λέξη μόνο στην ύστερη αρχαιότητα, αλλά και πάλι δεν τη βρίσκω πουθενά σε κείμενα γιατρών, αλλά κυρίως σε εκκλησιαστικά κείμενα.

Οπότε, ούτε πριν από 30 αιώνες εμφανίζεται η λέξη «συνάδελφος», ούτε από την Ιατρική προέρχεται.

* Και τα εισαγωγικά της εβδομάδας. Μου γράφει φίλος για μια μετεωρολογική είδηση:
Στα «λευκά» έχουν ντυθεί Μαλακάσα, Διόνυσος και Ιπποκράτειος Πολιτεία,

Και σχολιάζει:

Τα λευκά δεν είναι ακριβώς λευκά, αλλά τα φόρεσε η Μαλακάσα να βγει βόλτα με το Διόνυσο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία….

Ναι, ξέρω, πουθενά δε θέλει εισαγωγικά, δε βάζουμε τη μεταφορά μέσα στα κάγκελα, αλλά αν ήταν να μπουν κάπου εισαγωγικά, θα έβαζα στο «ντυθεί».

Δίκιο έχει ο φίλος μου, νομίζω.

* Kαι, καπάκι, η ακλισιά της εβδομάδας, με την ευγενική χορηγία του ΔΟΜ, τέως ΔΟΛ.

Θρίλερ με «τους τρεις αγνοούμενοι», λοιπόν.

Σε κάποιες διαλέκτους αυτή η σύνταξη είναι κανονική, αλλά εδώ είναι απλώς τσαπατσουλιά.

* Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους χιμπατζήδες που φαίνονται να φροντίζουν ο ένας τον άλλο, όπως οι άνθρωποι, διαβάζουμε:

Η Αλεσάντρα Μασάρο είναι εξελικτική βιολόγος, που ασχολείται με τη συμπεριφορά και τη διατήρηση των πρωτευόντων θηλαστικών. Το Νοέμβριο του 2019 και ενώ έκανε τη δουλειά της … είδε έναν χιμπατζή, ονόματι Σούζι να επιθεωρεί μια πληγή που είχε στο πόδι του ο γιος της, Σιά.

Ξαφνικά, έπιασε ένα έντομο από ένα κοντινό φύλλο, το έβαλε στο στόμα της για λίγο και μετά το ακούμπησε στην πληγή του παιδιού της. Κατέγραψε την στιγμή σε βίντεο και την έστειλε σε δυο επιστήμονες: τον πρωτευματολόγο Τομπάιας Ντέσνερ και την γνωστική βιολόγο, Σιμόνε Πίκα.

Δύο παρατηρήσεις εδώ. Καταρχάς, ποιο είναι το υποκείμενο στη δεύτερη παράγραφο; Στην πρώτη πρόταση («έπιασε ένα έντομο») είναι η χιμπατζίνα (που καλό είναι να δηλωθεί πιο πάνω ως θηλυκιά). Στη δεύτερη πρόταση («κατέγραψε τη στιγμή») είναι η βιολόγος.

Κατά δεύτερο λόγο, τι είναι ο «πρωτευματολόγος»; Ο ειδικός στα πρωτεύοντα (κατά το αγγλικό primatologist);

Τότε «πρωτευοντολόγος», ίσως. Ή περιφραστικά.

Έχει κι άλλες ατσαλιές η μετάφραση πχ «η εφαρμογή» = «το να βάζουν» κτλ.

* Γέλασα πάρα πολύ με αυτή την αυτόματη μετάφραση, που την είδα σε μια ομάδα του Φέισμπουκ που ειδικεύεται σε μεταφραστικά λάθη.

Είναι λοιπόν ένας πίνακας του Joaquin Sorolla, που έχει τίτλο Idilio, Javéa. Kαι σε μια ομάδα του Φέισμπουκ, μια Ισπανίδα βάζει τον πίνακα μαζί με τον τίτλο του και ορισμένα άλλα στοιχεία, στα ισπανικά.

Και το Φεισμπουκ μεταφράζει τον τίτλο αυτόματα:

Ηλίθιε, Τζαβέα.

Ακούς βρε ηλίθιε Τζαβέα; Του Χοακίν είναι ο πίνακας!

Πώς από το Idilio, που είναι και ελληνικής αρχής να πάρει η ευχή, ειδύλλιο, φτάσαμε στο «Ηλίθιε», σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ξέρω μόνο ότι ο… ηλίθιος Τζαβέας είναι η Javéa, θέρετρο κοντά στο Αλικάντε.

Και όσο το βλέπω, ξαναρχίζω να γελάω.

Ηλίθιε Τζαβέα!

* Και κλείνω με ένα επιστημονικό.

Μου γράφει φίλος:

Γνωρίζουμε ίσως πως το «πλάσμα» αποτελεί την τέταρτη κατάσταση της ύλης (μετά τη στερεή, την υγρή και την αέρια). Ακούσαμε πρόσφατα για το ελπιδοφόρο πείραμα στο JET όπου με τη βοήθεια του «πλάσματος» πέτυχαν ρεκόρ παραγωγής θερμότητας από ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη. Τώρα μάθαμε και τον πληθυντικό του αριθμό:

Το JET, το οποίο έχει σχήμα δαχτυλιδιού, είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να περιέχει πλάσματα ή ηλεκτρικά φορτισμένα αέρια, που θερμαίνονται στους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία δέκα φορές υψηλότερη από εκείνη στο κέντρο του Ηλιου.

Πάλι καλά που δεν έγραψε «πλασματάκια»!

* Τελος, μια εκδήλωση. Απόψε, στις 7μμ ώρα Ελλάδος (ή 6μμ ώρα Δυτ. Ευρώπης) γίνεται διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Λουξεμβούργου με θέμα:

«Η πανδημία και η αντιμετώπισή της»
Εισηγητής ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην γγ υπουργείου Υγείας
Μπορείτε να πάρετε μέρος μέσω ZOOM:

 

Advertisement

269 Σχόλια προς “Προβαλεντινικά μεζεδάκια”

 1. Bonjour

 2. Psi said

  Φανταστικο το «Ηλιθιε Tζαβεα» (μου θυμισε και περασμενα μεγαλεια στη Βαλενσια), αλλα περιπου εξισου ή πιο πολυ γελασα και με το «ΣΥΡΙΖΑ Λουξεμβουργου» 😀 (καλη επιτυχια στην εκδηλωση, παντως!)

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Είχε γυρίσει στο χωριό του στο Ρέθυμνο, γιατί του άρεσε αυτό το στυλ ζωής» λέει για τον πατέρα του ο Χατζηδάκης. Τι κρίμα που δεν τον μιμείται…
  Η αύλη υπόσταση του διανοούμενου Μπέου και για άλλη μια φορά να συγχαρούμε τους Βολιώτες για τον δήμαρχο που εκλέγουν και ξαναεκλέγουν.

 4. Πέπε said

  Καλημέρα.

  @αύλη, άβλη, αυλή:

 5. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε κάποιον Βολιώτη για να μας εξηγήσει πως συμβαίνει και εκλέγουν και ξαναεκλέγουν τον Μπέο;

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ενεργότητα και η ραδιενέργεια (ως ποσότητα). Αγγλισμός ίσως, ως μετάφραση του activity, αλλά έχει επικρατήσει,
  Ίσως επειδή η ποσότητα μπερδεύεται με το φαινόμενο όταν χρησιμοποιείται η ίδια λέξη.

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Λάμπα φθορισμού λίγο-πολύ ξέρουμε τι είναι.
  Η «λάμπα νέον» λειτουργεί με βάση την αρχή του φθορισμού. (Σωστά;)
  Είναι ορθό να λέμε τη λάμπα φθορισμού, λάμπα φθορίου;

 8. Λεύκιππος said

  Όταν δεν αξίζει να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου (Χατζηδάκης) είσαι υπερήφανος για τον πατέρα σου, έστω και χωρίς αιτιολογία. Κρίμα το διάσημο επώνυμο.

 9. Λεύκιππος said

  5 Παναγιώτη, χωρίς να παίρνω το μέρος του Μπέου, αναρωτιέμαι πόσο καλύτεροι είναι οι άλλοι, όπως ευκαιριακά αυτός της Σπάρτης, με την εποποιία του, ή της Αθήνας με την ανοιξιάτικη ανθισμένη διαδρομή, πως την λένε τέλος πάντων..

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  9:Σωστό, από σαβουροδήμαρχους να φαν κι οι κότες. Αλλά εδώ μιλάμε για τον Μπέο, έτσι;Τον Μπέο! Όλα πρέπει να έχουν και κάποιο όριο, ακόμα και η μυστηριώδης σχέση των Ελλήνων με την ψήφο τους.

 11. ΓιώργοςΜ said

  7 Όταν ο φθορισμός προέρχεται από φθόριο, ναι 🙂

 12. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Το θεμα δεν ειναι πώς να την πούμε αλλιώς, αλλά γιατί δεν κλίνεται.

 13. ΓιώργοςΜ said

  5,9,10: Μην ξεχνάμε πως ο δήμαρχος κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο συχνά μαζεύει τα σκουπίδια και μπαλώνει τους δρόμους. Πολύς κόσμος είμαι σίγουρος πως δυσανασχετεί με το… μεγαλείο της εν λόγω προσωπικότητας, αλλά ίσως οι εναλλακτικές να υστερούσαν (ή να υστερούν ακόμη) πολύ. Δε νομίζω πως μπαίνουν πολλοί στον κόπο να ψάξουν πχ αν ξεπλένει λεφτά με κάποια έργα, εφόσον τα έργα γίνονται.

 14. sk said

  Τα πλάσματα όντως ακούγονται πολύ χαριτωμένα για να τα χώνουμε σε αντιδραστήρες σύντηξης, αλλά ίσως βιάστηκες λίγο να το χαρακτηρίσεις μεζεδάκι. Αν είχε διάφορα στοιχεία σε υγρή και αέρια κατάσταση, δεν θα ακούγονταν μια χαρά το «υγρά και αέρια»; Γιατί το πλάσμα να συμπεριφέρεται διαφορετικά; (Γλωσσικά τουλάχιστον).

  Μάλλον εδώ έχουμε ένα αποτυχημένο (ή τουλάχιστον δύκολο) αντιδάνειο, που έρχεται και κάθεται πάνω σε μία λέξη που έχουμε συνηθίσει να την ακούμε σε πολύ διαφορικά περικείμενα και με πολύ διαφορετική έννοια. Ή έννοιες μάλλον, αφού αν πάμε να φτιάξουμε επίθετο θα πέσουμε πάνω στο «πλασματικός» που κι αυτό σημαίνει κάτι άλλο, πολύ διαφορετικό από τα «πλάσματα».

  Όσο το πλάσμα ακούγονταν μόνο σε συνέδρια φυσικής και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, δεν δημιουργούσε ορατό εξόγκωμα στο χαλί. Αλλά καθώς οι αντιδραστήρες σύντηξης αρχίζουν να αφορούν το ευρύ κοινό, θα έχει ίσως ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως θα εξελιχθεί η χρήση της λέξης με την σημασία της κατάστασης της ύλης.

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  13: Ναι, αλλά την πρώτη φορά που τον εξέλεξαν, δεν ήξεραν τίποτα για τις φοβερές του ικανότητες στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Για άλλες του ικανότητες ήταν διάσημος. Οπότε το ερώτημα παραμένει : τι είναι αυτό που οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους να εμπιστευθούν την πόλη τους στον Μπέο;

 16. Νίκος Κ. said

  Εντελώς απαράδεκτη η απόφαση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας να θεσπίσει κεφαλικό σκακιστικό φόρο («τέλος ενεργότητας»), ούτε είναι στις δικαιοδοσίες της η φορολόγηση των πολιτών. Η συμμετοχή στις αθλητικές εκδηλώσεις είναι δικαίωμα των πολιτών και δεν μπορούν να θεσπίζουν χαράτσια χωρίς να παρέχουν έστω κάποια αντίστοιχη υπηρεσία.
  Ελπίζω να μην τους έρθει η ιδέα να επιβάλουν και κανένα «τέλος ανενεργότητας» γιατί θα πιάσει και εμένα.

  Η «ενεργότητα» (activity) υπάρχει και στη ραδιενέργεια (αριθμός διασπάσεων ανά δευτερόλεπτο)

 17. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  Πέντε αστέρια σήμερα στον «Ηλίθιο Τζαβέα»!!

  >>Το Νοέμβριο του 2019 και ενώ έκανε τη δουλειά της … είδε…
  Θέλουμε περισσότερες λεπτομέρειες: Ποια ακριβώς δουλειά της έκανε η βιολόγος; 🙂

  >>Θρίλερ με «τους τρεις αγνοούμενοι», λοιπόν.
  Σε κάποιες διαλέκτους αυτή η σύνταξη είναι κανονική, αλλά εδώ είναι απλώς τσαπατσουλιά.

  Κλασικό παράδειγμα (θα το ξέρετε οι περισσότεροι…), στο «Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα».

 18. Εγώ θα ψήφιζα Μπέο μόνο και μόνο επειδή πλάκωσε στις σφαλιάρες τον Γιωργάκη, βρωμίζοντας τα χέρια του αλλά υλοποιώντας απωθημένο χιλιάδων ελλήνων, όταν άλλοι τον υποδέχονται με τιμές και δόξες (βλ.κινάλ)

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Από τη μια μεριά νιώθεις ικανοποίηση όταν δεν πέφτεις έξω στις αρνητικές εκτιμήσεις που έχεις κάνει για τα διάφορα πολιτικά πρόσωπα.
  Η ικανοποίηση όμως είναι ατομική υπόθεση ενώ η ζημιά που κάνουν τα δημόσια πρόσωπα που ασκούν εξουσία πέφτει στις πλάτες των πολιτών που είναι στην… απέξω.

 20. Πέπε said

  12

  > Το θεμα δεν ειναι πώς να την πούμε αλλιώς, αλλά γιατί δεν κλίνεται.

  Γιατί το νέον δεν είναι χημικός όρος τόσο γνωστός όσω ξερωγώ το οξυγόνο. Ούτε έχει τη συνηθισμένη μορφή πολλών χημ. όρων που είναι προπαροξύτονοι σε -ιο και ψιλοαναγνωρίζονται ακόμη κι αν δεν τους ξέρεις. Άρα, δεν παραπέμπει σ’ αυτό που είναι, παραπέμπει μόνο στο επίθετο «νέο», που ο άλλος φαντάζεται ότι θα είναι λάθος και κοιτάει να τ’ αποφύγει.

 21. voulagx said

  Στο 33:59 του Μπεοβίντεο ο δήμαρχος μίλησε εκτός κειμένου προφανώς και είπε το εξής:
  «Πρόσφατα, αμέσως μετά, ξεκινάν σ’ ένα μήνα η ολική αποκατάσταση του οδοστρώματος σε Βόλο και Νέα Ιωνία, ξέρετε.»

 22. Νίκος Κ. said

  14: [Αν είχε διάφορα στοιχεία σε υγρή και αέρια κατάσταση, δεν θα ακούγονταν μια χαρά το «υγρά και αέρια»]

  Ούτε αυτό δεν νομίζω ότι ισχύει. Αν π.χ. ο αντιδραστήρας είχε μέσα νερό και υδρογόνο (λέμε τώρα) σε αέρια μορφή, δεν θα λέγαμε «περιέχει αέρια» αλλά «περιέχει αέριο» (αναφερόμενοι στη φυσική κατάσταση του περιεχομένου του). Όπως το νερό (στις συνήθεις συνθήκες) είναι υγρό (άρα δεν θα ακουγόταν καλά το «περιέχει αέρια») έτσι και το πλάσμα υδρογόνου (στις συνήθεις συνθήκες) είναι αέριο και όχι πλάσμα.

 23. «… παρόλο που δεν θα έχουν θέμα ερωτικό τα μεζεδάκια μας.»

  Τα Σαββατιάτικα μεζεδάκια πάντα περιγράφουν το καθημερινό γα@@@ της γλώσας, πιο ερωτικά δεν γίνεται. 😛

 24. Pedis said

  ;Άβλη, η (μη) λέξη της χρονιάς!! 🥳

  (Ρε να τόκανε επίτηδες? Μπα … Είναι πραγματικός Μπαζέος. Η Μπερλούσκα έκανε κάτι ασυνταξίες-ξεγραμματικούρες λίγο επίτηδες -λίγο ένεκα Μλααανέζος, για να τον αισθανθούν οι ψηφοφόροι πιο δικόνε τους. )

  ———–

 25. sarant said

  21 Δεν το άκουσα όλο…

  23 Καλώστον και χρόνια πολλά για προχτές

 26. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Χημικός είσαι, Νικοκύρη; Και νόμιζα ότι είσαι χημικός μηχανικός. 🙂

 27. άνω τελεία said

  Άντε μετά να πεις ότι είσαι Βολιώτης και να μη νιώσεις ντροπή.

  Όσον αφορά το «αφορά στο», ο Μπαμπινιώτης δε βαδίζει μόνος, πιασμένος χέρι χέρι οργώνει τα κείμενα με τον Μαρωνίτη, όσο κι αν με το ελεύθερο παίζουν μπουνιές.

  Καλημέρα

 28. Πήγα να γράψω για τα πλάσματα αλλά με πρόλαβε ο/η Sk στο #14. Νομίζω αξίζει μια συζήτηση (ήδη απάντηση στο #22).

  Ώστε δεν ήταν επινόηση του Σαρτζετάκη το ανάδελφον του έθνους μας!

 29. sarant said

  26 Xημικός μηχανικός είμαι, αλλά με την ευρύτερη έννοια είμαστε και χημικοί, ή εν πάση περιπτώσει σκαμπάζουμε από χημεία.

 30. ΣΠ said

  Ο Μπέος λέει και τρίτη φορά «άβλη», στο 30:06: «Ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο έργο. Το μεγαλύτερο ίσως που αφορά στην άβλη πολιτιστική κληρονομιά σε πανελλήνιο επίπεδο».

 31. dimopal said

  Μπέος ….
  Γιατί τον ψηφίζουμε;
  Ίσως «παίζουν» άβλοι Αξιακοί κώδικες

 32. ΓΤ said

  Στα σωματεία του μπριτζ υπάρχει, πολύ απλά, η «ετήσια συνδρομή». Ομοίως και στους συλλόγους στο αγωνιστικό τάβλι (backgammon).

  Δήμαρχος Σπάρτης: «Πάντως σήμερα νομίζω τους γαμή@@με!»
  Αντιδήμαρχος Σπάρτης: «Δήμαρχε, σας ακούμε τι λέτε».

  https://www.newsit.gr/politikh/petros-doukas-neo-vinteo-fotia-pantos-simera-nomizo-tous-gam-me/3466523/

 33. Παναγιώτης Κ. said

  Δήμαρχος ακόμη ο Μπουτάρης και βρεθήκαμε να παρακολουθούμε μια ταινία στο σινέ Ναταλί.
  Στο τέλος της παράστασης πήγα και του μίλησα έχοντας τον καλό λόγο.
  «Κάποιες υποδείξεις που έκανα στέλνοντας μέιλ, είχαν αποτέλεσμα» του είπα.
  Ικανοποιήθηκε και άρχισε να μου περιγράφει το πιο σημαντικό πρόβλημα της ΤΑ. Είναι η ραθυμία των υπαλλήλων. Αν τους ζορίσεις για να κάνουν τη δουλειά τους κατεβαίνουν σε απεργία μου είπε.
  Πρόλαβε επίσης να μου πει ότι η λύση στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι είναι οι δουλειές να ανατίθενται σε εργολάβους. Πιο λίγο θα κοστίζουν τότε διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι.

  Έγραψα τα παραπάνω για να θέσω το ερώτημα:
  Επιτυχημένος θεωρείται ο δήμαρχος που βρήκε τον τρόπο ώστε να δουλεύουν αποτελεσματικά οι υπάλληλοι του δήμου;

  Και κάτι ακόμη.
  Πριν μερικά χρόνια είχαμε διαβάσει στον τύπο ότι οι πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες είναι η Πολεοδομία, η Εφορία και η ΤΑ.
  Άλλαξε άραγε κάτι;

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  33:Και στους σκακιστικούς συλλόγους υπάρχει συνδρομή των μελών. Αλλά όχι να πληρώνουν και την ΕΣΟ οι σκακιστές, έλεος με το νταβατζιλίκι σ’ αυτή τη χώρα.

 35. Costas X said

  Καλημέρα !

  «…σκηνή σε ταινία του Βέγγου, στο 5ο λεπτό του βίντεο», «Ακούστε το, στο 29.10 περίπου»

  Για να βάλουμε ένα λινκ προς στο γιουτιούμπ και το βίντεο να ξεκινάει από το σημείο ενδιαφέροντος:
  Πάμε στο σημείο του βίντεο που θέλουμε, πατάμε pause, πατάμε κάτω δεξια το «SHARE», τσεκάρουμε το «Start at» και αντιγράφουμε το λινκ.
  Εναλλακτικά, προσθέτουμε στο λινκ το «?t=xxx», όπου xxx είναι ο χρόνος σε δευτερόλεπτα από την αρχή του βίντεο.

  Παράδειγμα :

 36. π2 said

  28: Νομίζω το έχουμε ξανασυζητήσει. Από τον Ορέστη του Ευριπίδη λογικά πήρε το ανάδελφος ο Σαρτζετάκης ( στ. 309-310, μιλάει η Ηλέκτρα: Πῶς μόνη σωθήσομαι, ἀνάδελφος, ἀπάτωρ, ἄφιλος; ).

 37. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, τι έγινε, εδώσες το δίπλωμα πίσω; …είμαι και πρώην χημικός ..😜

  5: Βολιώτισσα έχουμε, αλλά δεν γράφει (πλέον) τακτικά. Απ’ όσο θυμάμαι έχει σχολιάσει για τον Μπέο εδώ.😉

 38. ΓΤ said

  Στο οποίο Δελτίο Ενημέρωσης της ΕΣΟ διαβάζουμε ότι συνεδρίασαν στις 30.01.2021, επικυρώνοντας πρακτικά της 12.12.2021…

 39. Pedis said

  Τέτοια έλεγε ο Μπουτάρης για τους εργαζομενους και τους εργολάβους!?;

  Α ΠΡΟΠΟ, τι να μας πουν οι Βολιωτες, όταν υπάρχουν οι Θεσσαλονικιωτες με τις επιλογές που εχουν κάνει σε δημαρχαιους.!?

  Αμφιβάλλει κανείς ότι ανεξαρτήτου👍 καταγωγής και δήμου στο μέσο άκρο/δεξιό ο μΠεος φέρνει μεγάλη αυλα;

 40. Γιάννης Ιατρού said

  Σήμερα το πρωί είδαν (μόνο πολύ σκληροπυρηνικοί το αντέχουν….) τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον (γνωστό για τα σκληρά ερωτήματα που θέτει) Αυτιά, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε χτες, προαναγγέλθηκε προχθές κι οι ερωτήσεις δόθηκαν στον Πρωθυπουργό πριν από 1 (ένα, ολογράφως) μήνα…😜

  ΥΓ: Ο Τσίπρας στο στόμα του λύκου, live στους Αταίριαστους / ΣΚΑ(ε)Ι, την Δευτέρα… Για να έχουμε μιά σύγκριση😎

 41. sarant said

  30 Α, δεν το άκουσα ολόκληρο

  35 Ευχαριστώ!

  37 Κατά κάποιο τρόπο 🙂

  38 Προφήτες λέμε

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 42. Πάγιο δικαιώματος συμμετοχής

 43. Κουτρούφι said

  Οι ξένοι δώσανε ελληνικές ονομασίες σε χημικούς και άλλους επιστημονικούς όρους χωρίς να τους απασχολήσει ότι θα προκαλέσουν σύγχυση στους νεοέλληνες που χρησιμοποιούν τις λέξεις ακόμη με άλλη έννοια (ευγενή αέρια (νέο, κρυπτό, ξένο, αργό), πλάσμα). Επίτηδες θα το κάνανε. Το ήλιο οι νεοέλληνες μπορούν να το ξεχωρίσουν πάντως γιατί ο Ηλιος προφέρεται δισύλλαβος και είναι αρσενικό ενώ το στοιχείο προφέρεται τρισύλλαβο και είναι ουδέτερο. Οι καθαρευουσιάνοι θα έχουν θέμα βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις. Π.χ. όταν γράφουν και λένε «η θερμοκρασία του ηλίου».

  Πάντως, και στους αγγλόφωνους μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση με τον συμβολισμό του ηλίου He: https://twitter.com/laparisa/status/689199696963735552/photo/1
  (δεν είναι και πολύ ακριβές, π.χ. στη γη το ήλιο είναι σε πολύ μικρές ποσότητες αλλά πάνω κάτω περιγράφει τι παίζεται γενικά)

 44. Παναγιώτης K. said

  Είπε και άλλα ο Μπουτάρης.
  Για παράδειγμα, έχοντας την εμπειρία της επιχείρησης του, αναγνώρισε την προσφορά των εργαζομένων σε αυτή. Οι αριστεροί δεν μπορούσαν να διοριστούν στο δημόσιο. Έβρισκαν διέξοδο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 45. Triant said

  Καλημέρα.

  32: Εκτός από την συνδρομή στους συλλόγους (που, αν θες την πληρώνεις) υπάρχει και το αγωνιστικού δελτίου που το πληρώνεις (υποχρεωτικά) στην Ομοσπονδία αν παίρνεις μέρος στος αγώνες (και που νομίζω πως δεν είναι 10 αλλά 30 ευρώ).
  Στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας υπάρχει το πστοποιητικό για τα σκάφη που είναι πάνω από κατοστάρικο αλλά και το αγωνιστικό δελτίο (για όλους τους αθλητές) που είναι νομίζω 25. Αμφότερα ετήσια.

 46. Οι βάζελοι δεν χωνεύουν τον Μπέο γιατί είναι καλύτερος από τον Αλαφούζο και απορώ πως απορούν που ανέχονται οι Βολιώτες τον Μπέο και όχι ο ίδιοι τον Αλαφού !!
  Εγώ τους χαίρομαι που ψηφίσανε εξωκομματικούς μπας και γλυτώσουν τίποτε, όχι σαν τους Αθηναίους που πέρασαν εξαιρετικά καλά με τον Καμίνη αλλά μόλις η Νουδούλα πρότεινε τον Μπακογιάννη τρέξανε να τον ψηφίσουνε σαν πρόβατα για να κάνει Μεγάλους Περιπάτους και άλλα
  Ενοχλεί ο Μπέος τους πράσινους που δεν τους ενόχλησε τόσα χρόνια ο Κίτσιος…
  Μια φορά σηκώσανε κεφάλι στην Αγία Οικογένεια και τους καταδίκασε νάχουν Αλαφού ώσπου να γίνει (αν) η κομπίνα με το γήπεδο. Η ίδια ετοιμάζεται να μπει στην αγορά των σ/μ νεκρανασταίνοντας την Καρφουρ και φρόντισε γι αυτό η κυβέρνηση επιτρέποντας την γιγάντωση του κέρδους δια της ακρίβειας, αλλοιώς χωρίς το εξασφαλισμένο ποσοστό κέρδους δεν «επενδύει» η οικογένεια !

 47. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νομίζω ότι για τον Μπέο, αρχικά, είχαμε όλοι αρνητική άποψη, λόγω του βίου και της πολιτείας του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα.
  Όταν όμως οι Βολιώτες τον εκλέγουν και τον επανεκλέγουν, αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας βάλει και σε δεύτερες σκέψεις. Δεν γνωρίζω γενικώς τα τεκταινόμενα στο Βόλο, ωστόσο έχω μια τάση να σέβομαι την λαϊκή ετυμηγορία.

 48. Παναγιώτης Κ. said

  Αξιοπρόσεκτες τάσεις έχεις… 🙂

 49. Spiridione said

  Γύρω στο 3.40′ θα αυστηρίνουμε κι άλλο.
  Γύρω στο 4.30′ υπάρχει ένα πλαίσιο από το το 2019 το οποίο έχει αυστηρίνει.
  Αριστεία
  https://www.google.com/search?q=%CE%BF%CE%B9+%CF%80%CE%B1%CE%B5+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B5%CF%82+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%8E%CE%BD+youtube&oq=%CE%BF%CE%B9+%CF%80%CE%B1%CE%B5+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B5%CF%82+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%8E%CE%BD+youtube&aqs=chrome..69i57.25198j0j7&client=ms-android-tmobile-gr&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#

 50. ΚΩΣΤΑΣ said

  48
  Παναγιώτη, 😉 ευτυχώς ή δυστυχώς αυτό σημαίνει δημοκρατία. Να αποφασίζει η πλειοψηφία, με δικαίωμα και στην λάθος επιλογή. Αλλιώς πρέπει να αναζητήσουμε άλλα είδη πολιτευμάτων, αριστοκρατία, ολιγαρχία, δικτατορία… Στην τελευταία κατηγορία κατατάσσω και το κομμουνιστικό σύστημα.

 51. Triant said

  Ρε συ Τζή, τον Αλαφού δεν τον ψηφίσαμε. Μπλέκεις πράγματα. Όσον αφορά τον Καπετάνιο, μην ξεχνάς οτι αυτός έκλεισε την 13 (ίσως για να μην οπλοφορεί άλλος στην ομάδα 🙂 ).
  Άσε που οι Παναθηναϊκοί ποτέ δεν στήριξαν πρόεδρο λαμόγιο σαν τους Γαύρους και κάτι άλλους που δεν τους ξέρεις.

 52. ΓΤ said

  CV Μπέου
  https://dimosvolos.gr/el/biografiko-dimarxou-axillea-mpeou

 53. Spiridione said

  49. Στην απομαγνητοφώνηση έγινε αυστηροποιήσουμε, αυστηροποιηθεί.
  https://primeminister.gr/2022/02/12/28587

 54. Α. Σέρτης said

  «θα μπορούσαμε να δεχτούμε την ενεργότητα ως «την ιδιότητα του να είναι κανείς ενεργός». Τι λέτε εσείς;»

  Ήδη από τα 1820-1850 υπάρχει η λέξη (εξωχημικά πάντα…)

 55. Triant said

  Μιας που είναι μεζεδάκια, τι λέτε για το Ουκρανικό; Η γενική πεποίθηση είναι πως θα ξεκινήσουν κάτι οι αυτονομιστές, θα τους την πέσουν οι υπόλοιποι Ουκρανοί και θα μπεί η Ρωσία να τους σώσει.
  Εσείς, τι λέτε;

 56. ΣΠ said

  49
  Το έχει ξαναπεί.

 57. π2 said

  46: Έτσι, να ξεπλύνουμε και τον Μπέο με οπαδικά κριτήρια επειδή τώρα πουλάει ιβανοφροσύνη. Αν ήταν ακόμη άνθρωπος του Μαρινάκη για τις βρώμικες ποδοσφαιρικές δουλειές όπως ήταν την προηγούμενη δεκαετία, θα ήταν βέβαια ο εξαποδώ.

 58. Γιάννης Ιατρού said

  55: Δες στο χθεσινό, 110 και 115 🙄

 59. ΣΠ said

  56
  Το είχε σχολιάσει ο Παντελής Μπουκάλας:
  που λίγο πριν είχε πλάσει το ενδιαφέρον ρήμα «αυστηραίνω», «αυστηρύναμε τα μέτρα»

 60. Σήμερα παίζουμε έργο εξύβριση

 61. Χρήστος Π. said

  55 Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση στα παίγνια. Πιστεύω ότι ο Πούτιν μπλοφάρει αλλά πιστεύω ότι μπλοφάρει και το ΝΑΤΟ. Αν σκέπτονται έτσι ο ένας για τον άλλον, ο κίνδυνος είναι να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός ένας από τους δύο και να κάνει κίνηση. Το βλέπω χλωμό, πολύ μεγάλο το κόστος σε αίμα και χρήμα, εκτός αν ο κόσμος τρελλάθηκε πιο πολύ απ’ όσο φαίνεται οπότε ΟΚ θα δούμε κάποιο από τα παλιά έργα.

  Με την Κριμαία και το Ντονμπάς όμως υπό Ρωσικό έλεγχο, με τις Ρωσικές διαμαρτυρίες και απειλές κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, και με τους φίλους που έχει η Ρωσία στη Γερμανία, Τουρκία, Ουγγαρία, αλλά και αλλού που υπάρχει Γερμανική επιρροή, κάποιος θα ασκήσει βέτο, στην Ουκρανική ένταξη. Το «εμείς δεν πολεμάμε για τους Ουκρανούς» που είπε η Κροατία, είναι η αρχή, και έχει φυσικά το Βερολίνο από πίσω. Το πιστεύω αυτό. Κάποιος θα βάλει βέτο με παρότρυνση της Γερμανίας.

  Οι Ρώσοι δεν φοβούνται απλώς «περικύκλωση» από το ΝΑΤΟ. Φοβούνται ότι αν η Ουκρανία ενταχθεί χωρίς να αναγνωρίζεται η Ρωσική κυριαρχία στη Κριμαία ή στο Ντονμπάς, δεν αποκλείεται στο μέλλον μια «απελευθερωτική» κίνηση της Ουκρανίας με συμμετοχή του ΝΑΤΟ ή κάλυψη της Ουκρανίας. Εμάς πάλι, μπορεί να μας κάνει καλό η κρίση και η φαγωμάρα του ΝΑΤΟ με τους Ρώσους. Έχει αυξήσει την πολιτική επιρροή των ΗΠΑ και Βρετανίας στην Ουκρανία και έχει μειώσει της Γερμανίας η οποία δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Αυτό, παρά την επιδίωξη της Γερμανίας για ισχύ και επιρροή στην Ουκρανία, το οποίο φυσικά δεν είναι καλό για μας. Όσο μικρότερη επιρροή έχει η Γερμανία, ειδικά κοντά μας και κοντά στη Τουρκία, τόσο το καλύτερο και ασφαλέστερο για το δικό μας συμφέρον.

  Η Γερμανία που σίγουρα έχει πάλι τα γεωστρατηγικά της οράματα και βλέψεις, θέλει στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, βλέπει τη Ρωσία και τη Τουρκία σαν στρατηγικούς εταίρους. Μπροστά στην απειλή αυτή δεν έχουν ξυπνήσει όλοι στις ΗΠΑ ακόμα. Πάντα αργούν… Εμείς έχουμε κάθε λόγο όμως να είμαστε με τις ΗΠΑ. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μειώνει τη στρατηγική σημασία, τη δυνατότητα εκβιασμών, και απαιτήσεων της Τουρκίας. Αποδυνάμωση της Ρωσίας σημαίνει επίσης αποδυνάμωση της Τουρκικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, της τριμερούς της Αστάνα, και αυξάνει τη δυναμική της δημιουργίας Κουρδιστάν που ενισχύουν ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ. Διακυμάνσεις στις σχέσεις κρατών, προσεγγίσεις και απομακρύνσεις δεν καλύπτουν, δεν σβήνουν τις βασικές στρατηγικές επιδιώξεις.

  Αν η Γερμανία μέσα στην ΕΕ θέλει ή δεν θέλει κάτι, δείχνει επιφύλαξη ή ενθουσιασμό για κάτι, μάλλον εμείς πρέπει να θέλουμε το αντίθετο. Το τι θέλει η Γερμανία δεν είναι αυτό που με φανερή απροθυμία λέει υπό αμερικανική ή άλλη πίεση.

 62. spyridos said

  60
  δυο καράτε και μια τσόντα.
  Στο σινεμά αρχή της Πατησίων (το όνομα κανείς;) με την ταμία που το είχε κάνει εκτροφείο γατιών.

 63. ΚΩΣΤΑΣ said

  60
  Εμ, Δύτα μου, άμα δεν θέλουμε να ακούμε για καθαρεύουσα, Δοτική και υπογεγραμμένη, τι να σου κάνει και ο έρμος ο χωρ/λαξ που έβγαλε την ανακοίνωση! 😉

  Ευκαιρία για τον Νικοκύρη, τον Νομικαντώνη… η όποιον άλλο, να μετατρέψει στην δημοτική τον δικονομικό όρο «λόγω και έργω εξύβρισις.»

  Η δική μου πρόταση: Βρίσιμο ή προσβολή με λόγια και πράξεις.

 64. spyridos said

  63
  Προσβολή με λόγια και σωματική απειλή

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ο Αχιλλέας Μπέος είναι γνωστός και μη εξαιρετέος. Μια φορά να τον δεις και να τον ακούσεις θα καταλάβεις… Μια ματιά μάλιστα στο βιογραφικό του με τα στημένα παιχνίδια, τη φυλάκιση για κακουργήματα, την καθαίρεση από τη θέση του δημάρχου Βόλου λόγω εμπλοκής με τη Δικαιοσύνη, τα «γαλλικά» προς πάσα κατεύθυνση –η φραστική επίθεση στον Αλκίνοο ήταν πταίσμα σε σχέση με άλλες– βεβαιώνουν του λόγου (του) το ασφαλές. Ο Μπέος είναι ο επιχειρηματίας της νύχτας που έγινε παράγων του ποδοσφαίρου, αγόρασε και διοίκησε διάφορες ομάδες, έκανε τον Λευτέρη Πανταζή πρόεδρο του Πανιωνίου, έμπλεξε σε διάφορα σκοτεινά και άμα λάχει να πούμε «γαμεί και δέρνει». Το τελευταίο, το ξύλο, το δοκίμασε μέχρι κι ο Κούγιας, για να καταλάβετε.

  Αυτός είναι. Απολύτως κατανοητό. Μπέης! Τα δεκάδες χιλιάδες μπεεε από δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Βόλου είναι τα ακατανόητα. Αυτόν τον συγκεκριμένο Μπέο, με το συγκεκριμένο μητρώο, το συγκεκριμένο βιογραφικό, τη συγκεκριμένη γλώσσα και τις συγκεκριμένες πρακτικές τον έβγαλαν –πάλι!– πανηγυρικά δήμαρχο από τον πρώτο γύρο στις εκλογές του 2019. Με κάτι περισσότερο από 57%, που πάει να πει ότι έξι στους δέκα νοικοκυραίους της πόλης τον διάλεξαν για αφέντη, άρχοντα, παράδειγμα για τα παιδιά τους. »
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.documentonews.gr/article/o-mpehs-kai-ta-mpeee/amp/&ved=2ahUKEwjesJjYm_r1AhW7RfEDHSX4BfAQFnoECCUQAQ&usg=AOvVaw0Bz-9gphd2GlL8pizK248Y

 66. Χρήστος Π. said

  60 Η γλωσσική σας «μεταρρύθμιση». Πάλι καλά που κουτσά-στραβά κάπως επικοινωνούμε.

 67. freierdenker said

  Την Δευτέρα το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε την ανακήρυξη μνημείων άυλης κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων και 8 καφενεία. Ένα από αυτά, ο Κήπος των Χανίων, είναι στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής.

  Το ερώτημα είναι, γιατί το ΥΠΠΟ χαρακτηρίζει τα καφενεία άυλα και μας μπερδεύει γαι το νόημα της λέξης; Μήπως έχουμε το αντίστοιχο μιας άσχετης τροπολογίας σε νομοσχέδιο;

  Ο ιδιοκτήτης του Κήπου των Χανίων φαίνεται δραστήριο άτομο και έχει ιδρύσει τον «Συνδέσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης». Φαίνεται οτι κάνει καλή δουλιά, αλλά οτι το ΥΠΠΟ ανακήρυξε μνημεία τα 7 ακριβώς καφενεία που συμμετέχουν στο Σωματείο, και ένα Οθωμανικό καφενείο με ναργιλέδες στην Ρόδο, είναι περίεργο.

  Αυτά τα πράγματα είναι τοπικά, και δεν μπορώ να φανταστώ οτι ο Σύνδεσμος που ιδρύθηκε μόλις το 2014 έχει κάνει τόσο ενδελεχή έρευνα που ολόκληρο ΥΠΠΟ δεν μπορούσε να κάνει κάτι λιγάκι διαφορετικό.

  https://www.ehica.eu/

 68. Χρήστος Π. said

  65 Στα μάτια των ψηφοφόρων του Μπέου, δεν είναι λιγότερο απατεώνες και κυρίως αναποτελεσματικοί οι κύριοι/κυρίες που αποτελούν το πολιτικό μας προσωπικό. Ένας καπάτσος «μαφιόζος» προτιμήθηκε αντί απατεώνων, σπάταλων, και ανίκανων πολιτικών, με την ελπίδα να κάνει «κάτι». Οι ψηφοφόροι φταίνε, όσο φταίνε και άλλοι ψηφοφόροι για τις αριστεροδεξιές ελιτ ανίκανων και διεφθαρμένων πολιτικών που έχουν επιβληθεί. Δεν είναι ο Μπέος η νόσος που προσέβαλε τη δημοκρατία μας. Είναι σύμπτωμα.

 69. Αγγελος said

  Νίκο, χημικός ήσουν βέβαια σε άλλη ζωή, αλλά όχι και helion! Διόρθωσέ το!
  (Σχολαστική παρατήρηση: τo όνομα helium είναι ελαφρώς αντικανονικό. Τα άλλα στοιχεία που το αγγλικό όνομά τους τελειώνει σε -ium είναι όλα μέταλλα. Αλλά έχει επικρατήσει, από τότε που ανακαλύφθηκε…)

 70. Παναγιώτης said

  @37 Τι στιγμή που ακόμα (2022) φαίνεται Τακτικό Μέλος του ΤΕΕ .
  Δεν ΕΧΕΙ αλλάξει αυτό που είχαμε δει παλιότερα:
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/21/arithmoi/#comment-316235

 71. … «φιάλη χελιού» είναι … «φιάλη ηλίου» (helion). …

  Ηλίου φαεινότερον
  (Ουδέν κρυπτόν υπό το ήλιον — ή eel-ion?)

 72. sk said

  22:
  Νομίζω πως το «περιέχει αέρια» δεν σου ακούγεται καλά για άλλο λόγο. Φέρνω άλλο παράδειγμα: Το θεωρείς αδόκιμο να πω πως «αναμιγνύω δύο υγρά»; Εμένα μου ακούγεται μια φυσική και ξεκάθαρη διατύπωση και πολύ πιο οικονομική από κάτι του στυλ «αναμιγνύω δύο ουσίες σε υγρή κατάσταση». Οπότε γιατί να μην μπορώ να κάνω το ίδιο και με δύο πλάσματα; (Το αν είναι τεχνικά εφικτό ή όχι δεν θέλω να το βάλω στη κουβέντα, γλωσσικά πάντα μιλώντας.)

 73. π2 said

  Όπως αναμενόταν, μετά το bicentennial (της Επανάστασης), θα έχουμε το centennial (της μικρασιατικής καταστροφής), με τη Μενδώνη σε ρόλο Γιάννας. Στο εκτενές ρεπορτάζ του Σκάι (https://www.skai.gr/news/culture/mendoni-ypsilou-epipedou-ekdiloseis-gia-ta-100-xronia-apo-ti-mikrasiatiki-katastrofi), σημειώνω δύο χαριτωμένα τυπογραφικά λάθη: το ένα στην περιγραφή της δράσης που αφορά «συγκρότηση και ψηφιοποιήσεις φωτογραφικών αχρείων» (αναρωτιέμαι πώς συγκροτούνται οι φωτογραφικά αχρείοι) και το άλλο στην πρόταση του βουλευτή Χαρακόπουλου για την «ανάδειξη του τρεις χιλιετούς πολιτισμού και της Ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού».

 74. Αγγελος said

  (7) Κανονικά, το όνομα «λάμπες νέον» είναι λάθος. Και δεν εννοώ γραμματικά — το «νέον», άκλιτο με τελικό ν, έχει πλήρως επικρατήσει στην κοινή χρήση· εννοώ ότι «λάμπες νέον» θα έπρεπε να ονομάζονται αυτές:

  που είναι σωλήνες με πολύ αραιό νέον (το αέριο) μέσα, το οποίο όταν διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα βγάζει ροζ φως.
  Αυτά ίσια, άσπρα φώτα που συνήθως λέμε «νέον» είναι στην πραγματικότητα λάμπες φθορισμού: έχουν μέσα αραιούς ατμούς υδραργύρου, που όταν διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα βγάζουν υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες κάνουν να φθορίζει μια κατάλληλη εσωτερική επίστρωση του σωλήνα.
  Το «λάμπες φθορίου» είναι πέρα για πέρα λάθος: καμία λάμπα δεν περιέχει φθόριο! Η γλωσσική σχέση του φθορίου με τον φθορισμό είναι ότι και ο φθορισμός και το φθόριο ονομάστηκαν έτσι από το ορυκτό φθορίτης, το οποίο και φθόριο περιέχει και φθορίζει!

 75. ΓιώργοςΜ said

  69 Τα λατινικά μου είναι απόλυτο Αστερίξ, αλλά η κατάληξη -um είναι το αντίστοιχο -ον το δικό μας, δεν έχει να κάνει με χημικές ιδιότητες.

 76. ΓιώργοςΜ said

  75 *από τον* ρε κορέκτορα, τι απόλυτο…

 77. # 65

  Ασε μας ρε Κουβάτσο που «τον διάλεξαν για αφέντη, άρχοντα, παράδειγμα για τα παιδιά τους. » Κι όσοι ψηφίσανε τον Μόραλη ή τον Μπακογιάννη τον ψήφισαν για παράδειγμα στα παιδφιά τους ή από οπαδική ηλιθιότητα οι πρώτοι και από κομματική τύφλα οι δεύτεροι ;
  Τα θέλεις και τα γράφεις ή είσαι στη χώνεψη και πλαγιοδρομείς ;
  Απλά σιχάθηκαν τους κομματικούς δήμαρχους, μακάρι να το έκαναν κι αλλού, θα βγούνε Μπέοι αλλά θα βγούνε και καλοί, δήμαρχος που εξαρτάται από κόμμα δεν προωθεί τα συμφέροντα του δήμου του αλλά του κόμματος, ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ !!!
  Κι αν δεν το κάνεις- όπως ο Καμίνης που κληρονόμησε δημαρχιλίκι- μαύρο φίδι που σ’ έφαγε !

 78. … Ούτε ένα ράπιντ τοστ, έτσι στα γρήγορα, …

  Μόνο fast chewed
  (Not to be confused
  with fast food,
  dude)

 79. … θεωρώ το “τέλος ενεργότητας” ατυχή όρο. …

  Δίνει κάτι για να
  ενεργηθεί

 80. … παρουσίαση του «Μουσείου της Αργούς» … (… «Αργώς» ήταν πλεμπαίο…), …
  είδε «άυλη υπόσταση», … το πρόφερε «αύλη» [άβλη] …

  Με αργό και άβλη,
  θα λέγαμε πως,
  ως αβλικός,
  αφήνει εβγενή αέρια

 81. ΓΤ said

  Κούγιας για Ιβάν Σαββίδη, Γιώργο Σαββίδη κ.λπ.
  https://www.in.gr/2022/02/12/greece/arthro-xeimarros-tou-aleksi-kougia-sto/

 82. ΓΤ said

  Μπέος: Μελίρρυτος σταβλάρχης Βόλου με πλήθος αυλικών και αυλητρίδων. Σανόμπαλες δωρεάν. Βολιώτες, προσέλθετε.

 83. Μαρία said

  75
  Δες απάντηση 7. https://chemistry.stackexchange.com/questions/2832/why-do-the-names-of-most-chemical-elements-end-with-um-or-ium
  A number of names already given to metallic elements, e.g., uranium, chromium, barium, were of this form. He [Berzelius] used the Latin names ferrum, stannum and stibium for iron, tin and antimony, and gave zinc the «Latin» name zincum.

  The names sodium and potassium were changed to natrium and kalium. All metallic elements discovered after this date (1811)
  have been given names ending in -ium (occasionally -um). Examples are cadmium, lanthanum, lithium, thallium, radium.

  This is also why helium has the suffix.

  The name helium is anomalous. This element, which was first discovered in the sun, was assumed to be an alkali metal, but when it was discovered terrestrially it was found to be an inert gas.
  W. E. Flood. The Origins of Chemical Names. 1963, Oldbourne, London. (page xii)

 84. … Ισχυρίζεται … ότι … «συνάδελφος» προέρχεται από τον χώρο της ιατρικής, και μάλιστα εδώ και 30 αιώνες. … αλλά και πάλι
  δεν τη βρίσκω [την λέξη] πουθενά σε
  κείμενα γιατρών …

  Αυτό διότι, ως γνωστόν,
  κείμενα γιατρών
  ήταν ανέκαθεν γραμμένα με
  ιατρικό γραφικό χαρακτήρα

 85. sarant said

  Επανήλθα

  49 Δεν υπάρχει ρήμα «αυστηραίνω» σε δυο λεξικά που κοίταξα, αλλά αφού είναι κανονικά σχηματισμένο (σκληρός-σκληραίνω) γιατί να μην το δεχτούμε;

  Και θα γράψουμε «αυστηρύνει» κατά το «σκληρύνει»

  53 Α, έτσι; Αρα συμφωνούν μαζί σου και όχι μαζί μου

  59 Όλοι το είχαν προσέξει, εκτός απο μένα 😦

  60 Είναι ωραίο το έργο;

  67 Ενδιαφέρον!

  69 Ωχ, την πάτησα!

  70 Τα είχαμε πει τότε, αλλά εγώ επιμένω ότι έχω ξεγραφτεί -θυμαμαι όμως ακόμα τον αριθμό μητρώου μου.

 86. Pedis said

  «Κατάντια» … τα εισαγωγικά, γιατί;

 87. 5, … κάποιον Βολιώτη για να μας εξηγήσει πως συμβαίνει και εκλέγουν και ξαναεκλέγουν τον Μπέο; …

  Τους Βολεύει, μάλλον

 88. 26,
  🙂

  Το «μηχανικός», ως τελικό φωνήεν, παραμένει άφωνο.
  (Μού θυμίζει το όνομα της ExxonMobil μετά την συγχώνευση, για το οποίο φίλοι μου μού έλεγαν
  «Mobil is silent»)

 89. ΓΤ said

  88@

  Πλην της σιγής του ιχθύος υπάρχει και αυτή του «μηχανικού».

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  68:Ναι, ξέρω, Χρήστο, και επί Χίτλερ τα τρένα έφταναν στην ώρα τους. Το έχουμε ξανακούσει πολλές φορές αυτό το παραμύθι, έτσι εξελέγη και ο Τράμπ. Μόνο που η λύση στην ανικανότητα των πολιτικών δεν είναι να τα κάνουμε όλα φουστάνα ψηφίζοντας ναζιστές κσι λαμόγια που πλασάρονται ως αντισυστημικοί. Αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα αυτό, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.

 91. … για το χαράτσι ασφαλώς έχει δίκιο να διαμαρτύρεται! …

  Κακώς, σκάκιστα επιβλήθηκε

 92. … ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη συναγωγή του Μανχάταν …

  Εν τω μεταξύ, το άρθρο είναι στο EpirusGate,
  το οποίο — με την κατάληξη -Gate — παραπέμπει και σε συνωμοτικά σκάνδαλα (χωρίς Bill Gates).

 93. Κιγκέρι said

  Δεδομένου ότι υπάρχει και πλάσμα αίματος, φαντάζομαι ότι στις μονάδες αιμοδοσίας και στα εργαστήρια θα ακούγεται και ο πληθυντικός τα πλάσματα, πχ «βάλε τα πλάσματα στο ψυγείο».

 94. ΓΤ said

  Εκκωφαντική η σιωπή μέλους του ιστολογίου, που συνέπεσε με την ανάρτηση για τα «δάκρυα της Παναγίας».
  Ενδεχομένως αυτό οφείλεται σε αξιακό κώδικα.
  Αποκωδικοποιήσεις δεκταί.

 95. sarant said

  92 Έλα ντε. Και διεθνώς τώρα λέγεται το -gate

  94 Ε, δεν είναι ο καθένας υποχρεωμένος να σχολιάσει ένα θεμα (ή να γράψει άρθρο)

 96. ΓΤ said

  Μετρό Θεσσαλονίκης: παραδίδεται στο τέλος του 2023
  https://www.iefimerida.gr/politiki/karagiannis-metro-thessalonikis-telos-2023-paradosi

  Να δούμε εάν ο σταθμός κοντά στην Τούμπα ονομαστεί «Άλκης Καμπανός».

 97. Μαρία said

  40
  Τώρα μαθαίνω για τη μαγνητοσκόπηση.

 98. Πέπε said

  60

  Έργο εξύβριση (όπως 2 έργα σεξ και 1 καράτε) είναι π.χ. το Σπιρτόκουτο. Ένα έργο που δεν έχει ούτε πολύ σεξ ούτε πολύ καράτε, αλλά έχει όλη την ώρα εξυβρίσεις.

 99. ΣΠ said

  85α
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22-%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CF%89%22&dq=

  -αίνω [éno] : 1.επίθημα ρημάτων παράγωγων κυρίως από επίθετα· δηλώνει ότι το υποκείμενο του ρήματος αποκτά τις ιδιότητες που συνεπάγεται η πρωτότυπη λέξη ή, στην περίπτωση που το ρήμα είναι και μεταβατικό, ότι ενεργεί έτσι ώστε το αντικείμενο του ρήματος να έχει τις ιδιότητες που συνεπάγεται η πρωτότυπη λέξη: (ακριβός) ακριβαίνω, (κουφός) κουφαίνω, (βουβός) βουβαίνω, (ξανθός) ξανθαίνω, (φαρδύς) φαρδαίνω, (σκούρος) σκουραίνω, (φτηνός) φτηναίνω, (χοντρός) χοντραίνω. 2. επίθημα για το μεταπλασμό ρημάτων παλαιότερων περιόδων της ελληνικής γλώσσας στη νέα ελληνική. α. ο νέος τύπος έχει αντικαταστήσει τον παλιό: (βαθύνω) βαθαίνω, (μανθάνω) μαθαίνω. β. ο νέος τύπος υπάρχει παράλληλα με τον παλιό, έχουν όμως διαφορετική σημασία ή καλύπτουν διαφορετικό επίπεδο ύφους: (βαρύνω) βαραίνω, (λαμβάνω) λαβαίνω, (πάσχω) παθαίνω, (τυγχάνω) τυχαίνω.

  [ελνστ. επίθημα -αίνω από αρχ. ρ. σε -αίνω με συνοπτ. θ. σε -αν-: αρχ. σημ-αίνω – σημαν- (ἐσήμανα), θερμ-αίνω – θερμαν- (ἐθέρμανα) και με επέκτ. σε ρ. -ύνω: μσν. βαρ-αίνω (αρχ. βαρ-ύνω) για σαφέστερη διάκρ. συνοπτ. και μη συνοπτ. θέματος, και με επέκτ. σε άλλα ρηματ. θ.: ελνστ. παθ-αίνω (αρχ. πάσχω) και σε συσχετισμός με επίθ.: μσν. παχ-αίνω (αρχ. παχ-ύνω) – επίθ. παχύς]

 100. Α. Σέρτης said

  Ο μικρομέγας Ρένος έχει στην «Πυραμίδα» «σκληραίνουν κι αυστηραίνουν»

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόλις χώρισε με το γκαντεμόπουλο πήγε τελικό 😊 :
  https://www.efsyn.gr/athlitismos/alla-athlimata/331854_ston-teliko-tis-ag-petroypolis-i-sakkari-meta-thriler-me-tin

 102. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 103. Spiridione said

  85. Πώς μπορούμε να δεχτούμε κάτι που δεν είναι δόκιμο, που δεν λέγεται; μπορούμε να πούμε σόφυνε, αίσχρυνε, πονήρυνε, δυνάτυνε, κλείστυνε κοκ; όλα κανονικά σχηματισμένα είναι.

 104. Γαλάζιο Ξωτικό said

  62

  Π. Φάληρο, 1981, Γ’ Λυκείου, 1η ώρα, απογευματινή βάρδια, κάποιος μπαίνει στο μάθημα με καθυστέρηση

  -Συγγνώμη κε Καθηγητά, είχα μια δουλειά στην Αθήνα, στην Πατησίων και καθυστέρησα

  Πετιέται το πειραχτήρι της τάξης:

  -Η Αλάσκα τι παίζει;

  -Εεε, δεν είδα, δεν πρόλαβα

  Αποβολή και οι δύο

 105. ΓΤ said

  101@

  Το… TLS διαψεύδει τον χωρισμό.

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  105:Και πώς πήγε τελικό τότε; 😊

 107. sarant said

  101 Mόλις διαδόθηκε ότι χώρισε πήγε τελικό 🙂

  103 Είναι κανονικά σχηματισμένο -και ψιλολέγεται. Δικαίως ξενίζει, όπως ξένισε και τον Μπουκάλα, αλλά θα το δεχόμουν.

 108. # 81

  Επειδή νομικώς η σιωπή είναι συγκατάθεση συνάγεται πως κάποιος που λινκάρει κάτι συμφωνεί με τα γραφόμενα του…
  Μεγάλη κατάντια να ψάχνεις επιχειρήματα στα έντυπα του χοντρού τα οποία διαψεύδονται από κάθε λογικό άνθρωπο,ιδιότητα που τελευταία έχει ατονήσει σε σένα και δεν μπορεί να είναι μόνο από τα αποτελέσματα του ΠΑΟ και του συνδιεκδικητού Βόλου !
  Θα ξέρεις το ανέκδοτο, σε εποχή κρίσης δεν χρειάζεται να αγοράσεις, απλά πήγαινε για ψάρεμα…

 109. Πέπε said

  85, 99, 100 κ.ά.:

  Υπενθυμίζω ότι πριν μερικά χρόνια είχε τεθεί εδώ το ερώτημα: γκουγκλίζω ή γκουγκλάρω;

  Από την ύπαρξη αυτού του ερωτήματος τι συνάγεται;
  α) Ότι πολλά παραγωγικά επιθήματα μπορεί να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.
  β) Ότι αναμένεται οι απαντήσεις, τουλάχιστον αρκετές από αυτές, να είναι του τύπου «αυτό μού φαίνεται οκέι, το άλλο ανοίκειο». Δε θα ήταν βέβαια έκπληξη μερικοί να προτιμούν εξίσου και τα δύο, ωστόσο σίγουρα όχι η πλειοψηφία, αλλιώς δε θα είχε νόημα το ερώτημα.
  (γ: υπάρχει κι ένα τρίτο συμπέρασμα, ότι αναμένεται να μην υπάρχει ομοφωνία ή συντριπτική επικράτηση του ενός. Όμως αυτό το συμπέρασμα, αντίθετα από τα δύο πρώτα, δεν είναι προς γενίκευση, αφού αφορά την ειδική περίπτωση ενός αρκετά πρόσφατου, ξενόφερτου, ιντερνετικού νεολογισμού, κι όχι τη λέξη για μια έννοια που υπήρχε ανέκαθεν και που παράγεται από μια ρίζα που δίνει λέξεις παλαιόθεν κοινότατες, όπως εδώ το «αυστηρός».)

  Συνεπώς, μπορεί να λέμε κουφός-κουφαίνω και βαρύς-βαραίνω, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι κανονικό να κάνουμε το ίδιο με οποιδήποτε επίθετο.

  Εν πάση περιπτώσει εγώ θυμάμαι από αρκετά παλιά να λέμε, σε άτυπο βέβαια ύφος, αυστηρεύω: αυστηρέψανε τα πράγματα / πρέπει να αυστηρέψουμε…

 110. # 81

  Σκέπτομαι να σε καταγγείλω στον ΟΠΙ για συνιδιοκτησία με τον Κουβάτσο 🙂 🙂

 111. π2 said

  96: Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να παραδοθεί τέλος του 2023 το μετρό.

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το αυστηραίνω, πάντως, είναι πολύ βολικό και το χρησιμοποιώ, για να πω την αλήθεια.

 113. Παναγιώτης said

  @ 70 τέλος .Φαίνεται ότι για το ΤΕΕ ό,τι γράφει δεν ξεγράφει! 😉

  Αν και δεν έιναι μεζεδάκι αλλά ποιος έβαλε τη διερμηνέα στη συνάντηση με τον πρώθυπουργό της Κροάτίας;

 114. Πέπε said

  Να προσθέσω δε στο #109 ότι κάθε λάθος που μπορεί να κάνουμε οφείλεται σε κάποιο σωστό που μας παρασέρνει. Δεν μπορώ να φανταστώ φυσικό ομιλητή να ξεφουρνίζει έναν εντελώς ουρανοκατέβατο τύπο που δε μοιάζει με τίποτα. Άρα παντού μπορεί να υπάρχει είτε το «κανονικό» (εντός εισαγωγικών, εισαγωγικότατων μάλιστα αν μου επιτρέπεται να εκφραστώ έτσι) είτε ο «νόμος» της αναλογίας, και άρα λάθος δεν είναι τίποτε.

 115. Νίκος Κ. said

  72: Το «αναμιγνύονται δύο πλάσματα» το θεωρώ σωστό (όπως και το «αναμιγνύονται στο ποτήρι δύο υγρά»).
  Το «περιέχει πλάσματα», όχι. (Όπως και το «το ποτήρι περιέχει δύο υγρά»).

  Ένα είναι το πλάσμα 🙂

 116. Spiridione said

  Με τις σαχλαμάρες της Αφροδίτης έμαθα και την Αυτόνομη Κυβέρνηση Δυτικής Θράκης.

 117. Χρήστος Π said

  90 Πιστεύω Γιάννη ότι είναι άδικο για τα θύματα του Χίτλερ να ταυτίζουμε ή να συγκρίνουμε τη περίπτωση Μπέου μαζί του. Μια σύγκριση με Τραμπ ή κάποιον σαματατζή ηγέτη θα ήταν λογικότερη, αν και πάλι έχει διαφορές.Ο Χίτλερ είχε διαφορετική πορεία από τον Μπέο και τα προβλήματα που τους ευνόησαν τελείως διαφορετικά. Στη περίπτωση του Χίτλερ, εκτός από την ήττα στο πόλεμο, την τάση για εκδίκηση, την επιθυμία για επέκταση ή κυριαρχία που είχαν αρχίσει να αποκτούν από την εποχή της Πρωσσίας οι Γερμανοί μετά την ενοποίησή τους που ήταν βέβαια ο πρώτος στόχος, υπηρχαν και άλλα.

  Υπήρχαν πάντα μέσα στη Γερμανική κοινωνία, ακόμα και στα μορφωμένα της στρώματα, ακόμα και στους μεγάλους επιστήμονες και φιλόσοφους που αναδείκνυε η Γερμανία, ακόμα και στο σκληρό τότε και παραγωγικό εκπαιδευτικό της σύστημα, μέσα στην επιστημονική κυριαρχία που είχε στην Ευρώπη, αντιλήψεις και σκέψεις, νοοτροπίες και αποδεκτοί μύθοι, που καλλιέργησαν τη δημιουργία ενός Χίτλερ. Ένας κρυφο-μανιακός, ένας φανατικός αμόρφωτος, κομπλεξικός Χίτλερ, πούλησε ιδεολογία και επιβλήθηκε διότι καλλιέργησε ό,τι ήδη υπήρχε στη Γερμανική κοινωνία και σιγόβραζε. Ο πολιτισμένος κόσμος το είχε υποτιμήσει αλλά όσοι γυρίζουν πίσω και βλέπουν σήμερα τι έλεγαν και τι έγραφαν ποιοι στη Γερμανία, ανακαλύπτει καινούργιο σύμπαν! Ακόμα υπάρχει αυτό στη Γερμανική ψυχή και αν θέλεις το συζητάμε.

  Ο Μπέος δεν έχει τέτοιες ιδεολογικές καταβολές και υπόβαθρα, πέραν ενός αφηρημένου τσαμπουκά, και ενός ψηφοθηρικού πονταρίσματος στο καταπιεσμένο -από την εποχή της εισβολης στη Κύπρο και της χουντικής ξεφτίλας – πατριωτισμό των Ελλήνων, τη συνωμοσιολογία, την εθνική μιζέρια, και το κυρίοτερο όπως είπα, την ανικανότητα του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε το ρόλο τού «δεν είστε καλύτεροι από αυτόν και αυτόν επιλέγω».

 118. sarant said

  116 !!!!! Ούτε να διαβάζουν!

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  107: Δεν είπα ότι ο Μπέος ή ο Τράμπ είναι Χίτλερ. Αναφέρθηκα στην τάση πολλών ψηφοφόρων να δίνουν απόλυτη σημασία στην πραγματική ή θρυλούμενη αποτελεσματικότητσ κάποιων «αντισυστημικών» λαϊκιστών, παραβλέποντας το ποιόν τους και τι κρύβεται πίσω «από τα τρένα που έρχονται στην ώρα τους» και πίσω «από τα σκουπίδια που μαζεύονται εγκαίρως».

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 119 στο 117.

 121. Μαρία said

  113
  https://sarantakos.wordpress.com/2022/02/05/meze-518/#comment-793860

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζοντας το 116, καταλαβαίνει κανείς πώς εκλέγονται οι Μπέοι. Αλλά και αυτή η Μάνου, τόσο ψέκασμα πια…

 123. dryhammer said

  109. >γκουγκλίζω ή γκουγκλάρω;

  Ακόμα και γκουγκλέρνω έχω ακούσει (κατά τα παρκέρνω και μπαρκέρνω)

 124. Χαρούλα said

  Απορία. Εντάξει ελληνική λέξη το νεόν. Πως κλίνεται; Λάμπες νέου; Γιατί δεν
  μ´αρέσει στο αυτί; Μήπως γιαυτό και δεν το χρησιμοποιούμε;

 125. Νίκος Κ. said

  115 (συνέχεια)

  Επειδή, πέρα από το γλωσσικό κομάτι (ή παιχνίδι αν θέλετε) η επιστημονική είδηση (διπλασιασμός του ρεκόρ ενέργειας από ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη) είναι εξαιρετικά σημαντική και αισιόδοξη, ας βάλουμε και το σχετικό βίντεο (και μάλιστα με ήχο):

 126. Χρήστος Π said

  116 Κι αυτή δική μας είναι Κορίνθια, εξ΄όσων γνωρίζω. Είχε κάποιες άσχημες εμπειρίες από τη χούντα, έζησε την εθνική ξεφτίλα στη Κύπρο, ζει τη σημερινή τουρκική επιθετικότητα, ε, παρασυρμένη από αγάπη στη πατρίδα που εμείς οι Κορίνθιοι -ως εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού- έχουμε, είπε και κάτι παραπάνω. Στο κάτω κάτω, δεν χάθηκαν εθνικά εδάφη από υπερβολική προσοχή. Τι είπε δηλαδή η γυναίκα και πέσατε πάνω της; Να προσέχουμε είπε. 🙂

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτείνω στους Κορίνθιους να ψήσουν τη Μάνου να κατέβει στις επόμενες εκλογές για δήμαρχός τους. Κρίμα είναι τόση αγάπη για την πατρίδα να εξαντλείται στα σόσιαλ.

 128. Παναγιώτης said

  @121 Α! δεν το είχα δει

 129. Χαρούλα said

  Την πρώτη φορά ψήφοι στους μπέηδες, λεβέντηδες, καμμένους και άλλα άνθη, είναι χιουμοριστική διαμαρτυρία-τρολάρισμα στους πολιτικούς που απογοήτευσαν. Την πρώτη φορά. Όταν επαναλαμβάνεται την δεύτερη ή τρίτη θητεία, είναι προϊόν επικρότησης ή εξαγοράς…

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυστηραίνω – αυστηρύνω
  Το αυστηροποιώ δεν μας κάνει;

 131. dryhammer said

  Όταν βλέπω τα φιλέτα, χαίρομαι που είμαι κατιμάς του ελληνισμού

 132. Μαρία said

  124
  Το αντίστροφο συμβαίνει. Επικράτησε το νέον κι έτσι δεν σου ακούγεται καλά το «σωστό». Θα μπορούσαμε να πούμε και λάμπες ΜΕ νέον.

  130
  Βλ.53

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Βλέπω πως αυτό με τον Βαλεντίνο την Δευτέρα πολυαναφέρεται. Λοιπόν, μην παραμυθιάζεστε, όταν σας λένε για Βαλεντίνου και συναφή, εσεις ακλόνητοι θα απαντάτε:

 134. ΚΩΣΤΑΣ said

  132β
  Απρόσεκτος είμαι.

 135. ΚΩΣΤΑΣ said

  133
  Ποιος Βαλεντίνος, ρε Γιάννη; Αύριο, 13/2, Ακύλα και Πρισκύλλας γιορτάζουν οι ερωτευμένοι!!! 😜 🤣 🤪

 136. Χαρούλα said

  #132 ευχαριστώ Μαρία

 137. Γιάννης Ιατρού said

  135: Βλέπεις που παρασούρνεσαι από την πρεμούρα γνωστών εγκάθετων να συν-γιορτάσουν (σχεδόν) με τους αιρετικούς;
  Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου (3 Ιουλίου).

 138. Χαρούλα said

  #135 Ακύλας και Πρισκύλλα…!
  Άγιος Υάνκιθος 3/7. Τζάμπα οι εκδηλώσεις Λουδοβίκου-Νατάσσας στην Κρήτη;
  https://www.helppost.gr/giortes/agios-valedinos/giorti-eroteymenon-agios-yakinthos/

 139. Πέπε said

  124, 132:

  Εντάξει, επικράτησε το άκλιτο και γι’ αυτό δε μας καλοακούγεται το κλιτό, αλλά γιατί επικράτησε; Βλ. #20.

 140. Γιάννης Ιατρού said

  Κοίτα τώρα πως διαστρέφουν τις καλές προθέσεις του πολυχρονεμένου μας χαλίφη, αφού τότε δεν είχε πει ξεκάθαρα πως το μέτρο θα ήταν «διαπαντός», επομένως τότε προσωρινό ήταν ακόμα, για να έχει την ευχέρεια να το μονιμοποιήσει μελλοντικά όταν κι αν στριμωχνόταν από τον γνωστό για το σκληρό του ρόκ, τον Αυτιά τον κρυφομπολσεβίκο😎

 141. Γιάννης Ιατρού said

  138: Χαρούλα, βλέπω πως ο Κώστας τελευταία έχει σοβαρές αποκλίσεις από την επίσημη γραμμή, λες νά ΄ναι τίποτα 5η φάλαγγα;

 142. Μαρία said

  136
  Και το πλαγκτόν κάποιοι το αφήνουν ακόμα άκλιτο, του πλαγκτόν αντί του πλαγκτού.

 143. Μαρία said

  139
  Ναι. Γιατί έχει τελικό ν κι ακούγεται σαν ξένη λέξη.

 144. Πέπε said

  142

  Και το λίκνο έχω ακούσει άκλιτο!

  Λίκνο, στη βιομηχανία βρεφικών ειδών, λέγεται αυτό που σημαίνει κανονικά η λέξη, το κρεβατάκι-κούνια που λικνίζεται (ενώ κούνια λέγεται το κανονικό κρεβάτι, που δεν κουνιέται!). Στην κοινή γλώσσα βέβαια το λέμε σχεδόν αποκλειστικά μεταφορικά, λίκνο της Δημοκρατίας κλπ., οπότε κάποιος υπάλληλος που δεν του έκανε κανένα κλικ η μία χρήση με την άλλη υπέθεσε ότι «Licno» θα είναι κάποια βιομηχανική ονομασία, όπως λέμε ξερωγώ λάπτοπ ή σεντάν…

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  Του νέον, του πλαγκτόν, του τσίρκο, του παλτό, του Μεξικό, του Κοντολέων, του Ιάσων… Αυτός είναι ο κανόνας. Η κλίση τους είναι η εξαίρεση, η παραξενιά κάποιων σχολαστικών.

 146. dryhammer said

  144. > «Licno» θα είναι κάποια βιομηχανική ονομασία,

  όπως ο Νεσκαφές

 147. Μαρία said

  Ταμήλος. Μας λείπει.

 148. dryhammer said

  Από τα γνωστότερα και παλαιότερα άκλιτα είναι η οδός.

  -Πού μένεις;
  -Στην οδός Λίμνης

 149. ΓΤ said

  145@
  του/της Κοντολέων

  Μην ξεχνάς το γίδικο «της Κώστιας Κοντολέων» στο bookpress… 🙂

  Στον στίβο, δε, το τριπλούν, του τριπλούν…

 150. 144# Γιατί απορείς με την κούνια Πέπε? Το μποτιλιάρισμα το λέμε κίνηση.

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  33 – «Και κάτι ακόμη.
  Πριν μερικά χρόνια είχαμε διαβάσει στον τύπο ότι οι πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες είναι η Πολεοδομία, η Εφορία και η ΤΑ.
  Άλλαξε άραγε κάτι;»
  Nαί, η σειρά, Τ.Α, Πολεοδομία, Εφορία.😂

  47 – «Δεν γνωρίζω γενικώς τα τεκταινόμενα στο Βόλο, ωστόσο έχω μια τάση να σέβομαι την λαϊκή ετυμηγορία.»
  Το ίδιο και η οικονομική ελίτ, άλλωστε είναι αλάθητη! Ε, αν καμιά φορά παρεκτραπεί η λαϊκή ετυμηγορία, με μιά «συνταγματικήν επανάστασην», την επαναφέρει στην τάξη.😂

  50 τέλος – Υπάρχει πολύ καλύτερο και δοκιμασμένο στην πράξη σύστημα😎 από αυτά τα διαστροφικά που παραθέτεις!

  61 – Η Γερμανία (όπως και η Ιαπωνία) είναι κατεχόμενη, μπορεί να φαντάζεται ό,τι θέλει αλλά, δεν θα πετύχει ποτέ αυτό που φαντάζεται.
  Αν δεν δώσει πχ εντολή ο θείος Σάμ, δεν θα λειτουργήσει ποτέ ο nord stream 2, ακόμη κι αν ψοφήσουν στο κρύο οι Γερμανοί και κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, κι ας είναι ο πρώην καγκελάριος υπάλληλος της Gazprom.

 152. ΓΤ said

  81@
  O ΠΑΟΚ απαντά στον Κούγια
  https://www.to10.gr/podosfero/superleague/1955869/sta-dikastiria-theli-na-pai-ton-kougia-o-paok/

 153. Χαρούλα said

  #137,141 Ιατρέ μαζί γράφαμε! Στον ΚΩΣΤΑ, μάλλον το πέσιμο του έκανε την ζημιά!🤕😂 Για πεμπτοφαλαγγίτη δεν τον έχω. Δεν μπορεί ακόμη να συνηθίσει να πηφαίνει σε γραμμή!☺️

  Για την κλίση του νέον τελικά μπερδεύτηκα περισσότερο. Αν εξαιρέσω την πρακτική λύση της Μαρίας με ΜΕ, τελικά κλίνεται;;; Πως;;; Τι σχέση έχει με πλαγκτόν και Κοντολέων; Λίγο μεγαλύτερη σαφήνεια για την αργόστροφη, παρακαλώ…😢

 154. 130,
  Είναι της Αυστηριακής σχολής,
  σαν τους Austerians του Κρούγκμαν.

 155. Μαρία said

  153
  Το νέον επικράτησε καλώς ή κακώς να μη το κλίνουμε.
  Το πλαγκτόν, όταν μπήκε στα ελληνικά μέσω γερμανικών, δεν έγινε αμέσως αντιληπτό οτι πρόκειται για λέξη ελλην. προέλευσης, οπότε σαν ξένη κάποιοι την άφηναν και την αφήνουν ακόμα άκλιτη.
  Του Κοντολέων είναι βίτσιο του ίδιου του Κοντ. που δεν θέλει να τον κλίνουμε! Τα ίδια και η κυρία Παπαντολέων.
  Το κοινό όλων αυτών είναι οτι τελειώνουν σε -ν.

 156. Γιάννης Ιατρού said

  116: Και όχι μόνο στη Θράκη έχει τέτοια, αλλά και στο γνωστό Νότο… 😂😂 Στ΄αμπελοχώραφα του ΠΘ

 157. Πέπε said

  153

  Είναι μια ελληνική λέξη, με την αρχαία της κατάληξη αντί της κανονικής νεοελληνικής, που θα έπρεπε να κλίνεται κανονικά, αλλά επειδή φαντάζει ξένη την αφήνουμε άκλιτη. «Κανονικά-κανονικά» θα έπρεπε να λέμε «το νέο, λάμπες νέου», αλλά το πρώτο είναι μάλλον εντελώς ανύπαρκτο, το δε δεύτερο σπανιότατο.

  Το ίδιο ισχύει και για το πλαγκτόν. Ο Κοντολέων, πολύ παραπλήσια περίπτωση αλλά όχι ολόιδια: δε νομίζω να το παίρνει κανείς για ξένο, όμως προξενεί αμηχανία στο πώς κλίνεται, οπότε η αυθόρμητη αντίδραση πολλών είναι «άσ’ το όπως είναι», και επιπλέον υπάρχει και ο συγκεκριμένος Κοντολέων που ρητά θέλει να έχει άκλιτο επώνυμο.

  Δεν έχω γνωρίσει σημερινό νέο ή παιδί που να λέγεται Λέων, Τιμολέων, (Ανα)κρέων κλπ. να δω τι συνηθίζεται. Τα αρχαία αρσενικά σε -ων, -ωνος οι πιο πολλοί τα μεταφέρουν σε φυσική νεοελληνική μορφή: ο Σόλωνας, ο Φωκίωνας, ο Βύρωνας (δεν είναι αρχαίο αλλά μαζί πάει κι αυτό), ο Κλέωνας. Εξίσου φυσικό είναι και ο Μύρος (=Μύρωνας), συνηθισμένο εδώ στην Κρήτη. Η Ίρις όμως κι η Άρτεμις, κλάφ’ τα. Και μία που έχω γνωρίσει που το είχε «η Ίριδα» ήταν φυσικό, το έκλιναν όλοι χωρίς πρόβλημα, αλλά… η Ίριδα ρε παιδί μου; Δε μου πάει…

 158. Μαρία said

  Το επιχείρησαν ανεπιτυχώς και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  152: Από όσα λίγο – πολύ γνωστά γράφει ο Κούγιας, συγκρατώ ότι ο Σαββίδης αγόρασε τη… δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα. Αν εννοεί της Θεσσαλονίκης, θα συμφωνήσω. Αν εννοεί όμως της Ελλάδας, ε, έχει πολύ χιούμορ ο μπαγάσας και δεν του φαινότανε. 😂😂😂

 160. ΚΩΣΤΑΣ said

  141 – 153α

  Να αποκαταστήσω μόνο την φουκαριάρα την αγία, Πρίσκιλλα και όχι Πρισκύλλα, που έγραψα. Αυτό δεν το πιάσατε! …

  Κι ας με πειράζετε εσείς, εγώ σας πάω πάρα πολύ κι εσάς! 🙂 🙂

 161. sarant said

  127-133 🙂

  144 Στο ιστολόγιο, παλιά, ο λίκνος ήτανε το λινκ (από ένα σαρδάμ του ΓΑΠ). Οπότε, από μια άποψη, ξένη λέξη είναι 🙂

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Δεν έχω γνωρίσει σημερινό νέο ή παιδί που να λέγεται Λέων, Τιμολέων, (Ανα)κρέων κλπ. να δω τι συνηθίζεται.»
  Ο νικητής ενός παρελθόντος MasterChef λεγόταν Τιμολέων. Το είχαμε σχολιάσει και εδώ τότε, αφού η ακλισιά έδινε κι έπαιρνε. Παρομοίως και μιας άλλης παίκτριας που επέμενε να την αποκαλούν Άρτεμις κι όχι Άρτεμη. 😊

 163. ΓΤ said

  153@

  Κλίνουν το γόνυ στην ακλισία.

  Αλλά θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι σχετικά με τις πρόσφατες ευχές μου για τη Χαρούλα, την Ινφάντα Συνόρων.
  Η Χαρούλα πηγαίνει σε εκείνο το δωμάτιο, στο παλιό έπιπλο, όπου υπάρχει το κρυμμένο βάζο με το γλυκό. Σημειώνουμε ότι το έπιπλο δεν παύει να «μυρίζει γιαγιά», πραγματικό τίμιο ξύλο, όχι πεζοκεφαλαία απάτη. Αλλά η σκανταλιά αναβάλλεται, γιατί μέσα στο δωμάτιο υπάρχουν κάτι μεγάλοι, μιλάνε περίεργα, κι η Χαρούλα δειλοκοιτάζει.
  «Ούτε γλυκό έφαγα ούτε κατάλαβα τι έλεγαν. Άσε, θα τους ρωτήσω αύριο»… 🙂

 164. voulagx said

  Αφιερωμένο στον Δημόσιο Χώρο εξαιρετικά:

 165. Γιάννης Ιατρού said

  Και κάπως έτσι όπου νά ΄ναι μάλλον αποχαιρετούμε στα «παράθυρα» τους λοιμωξιολόγους κλπ. ειδήμονες για τον covid κι υποδεχόμαστε τους ειδικούς στη γεωπολιτική και τις τεχνικές πολέμου (Λάμπρο, άργησες ρε συ😎). Τέτοια προβοκάτσια δεν έχει ματαγίνει!

  153: Χαρούλα, δεν κατεβαίνεις λίγο προς τα ‘δώ; Πολύ κοντά στην Αλεξανδρούπολη είσαι…

 166. Pedis said

 167. Χαρούλα said

  #153 Φυλάμε Θερμοπύλες αφού😊!
  Το 1974 είμασταν οι μόνοι στην γειτονιά. Οι πολλοί ήταν μποτιλιαρισμένοι στον δρόμο για Θεσσαλονίκη!😄
  Ειλικρινά χαίρομαι όμως, που πολλοί χειροκροτητές, αρχίζουν να καταλαβαίνουν την αλήθεια της «αμερικάνικης ασφάλειας»!
  Εεεε, θα χρειάζεστε και ανταποκριτή! Που να πάω;

 168. Χαρούλα said

  ΓΤ τέλειο! Με άρεσε πολύ! Ευχαριστώ!

  Μαρία, Πέπε, ΓΤ, ναι, τώρα διακρίνω φως στο τούνελ. Να ειστε καλά!

 169. Χαρούλα said

  Φυσικά το #167 στο #165 και στον συσχολιαστή που με νοιάστηκε! (δεν την ψώνισα ακόμη τόσο, να απαντάω σε μένα!)

 170. AXAXAXAXA

 171. sarant said

  166 :)\

  170 Α τον καημένο!

 172. ΣΠ said

  149
  Για το τριπλούν: https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/13/triple/

 173. Alexis said

  #170: Σκατά έχουν μες στο κεφάλι τους;
  Αδυνατώ να πιστέψω ότι είναι τόσο μα τόσο στόκοι και ότι δεν τρολάρουν.

 174. ΣΠ said

  170
  Θα έχει γούστο να κάνει όντως κοινοβουλευτική ερώτηση.

 175. Μαρία said

  170
  Και στη συνέχεια λινκάρει δημοσιεύματα του Ιανουαρίου του 2019 που όλα αναπαράγουν δημοσίευμα των «τουρκικών νέων» π.χ. https://www.in.gr/2019/01/02/politics/simaia-tis-aneksartitis-dytikis-thrakis-se-ekdilosi-meionotikous-mathites-vinteo/ και που όλα εμφανίζονται, άμα γουγλίσει κανείς σημαία ανεξ. …

  174
  Αν την καταθέσει, θα το ανακοινώσει. Αυτό δεν σημαίνει και οτι θα του απαντήσει ο Δένδιας.

 176. 170# Άμα δε σ’ αγαπάει κανείς, δεν έχεις κάποιον να σε προσέχει να μην κάνεις μαλακίες.

 177. Γιάννης Ιατρού said

  χαχαχαχα

 178. Μαρία said

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  173: Το θέμα είναι τι έχουν στο κεφάλι τους οι ψηφοφόροι αυτών των τύπων. 19.316 ψήφους πήρε ο Μπογδάνος.

 180. Alexis said

  #174: Από την στιγμή που έχει γίνει ερώτηση για τους αεροψεκασμούς γιατί όχι και αυτό;

  Από τον Μπογδάνο δεν περιμένει κανείς τίποτα καλύτερο.

  Η Αφροδίτη Μάνου όμως;;; Κρίμα…

 181. sarant said

  180 Κι εμένα με στενοχωρεί πολύ η κατάντια της.

 182. π2 said

  170: H καλύτερη απάντηση:

 183. sarant said

  Όντως!

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, προβλέπεται να στριμωχτεί αγρίως ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη Δευτέρα στη βουλή. Να δούμε τι θα βρει να ψελλίσει στο σφυροκόπημα του Μπογδάνου.

 185. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμπρός της Γης οι ψεκασμένοι…
  https://www.efsyn.gr/kosmos/331844_psekasmenoi-kai-akrodexioi-oloy-toy-kosmoy-enotheite

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  «H ορολογία που χρησιμοποιούν τα στελέχη της Target θυμίζει άλλοτε προπαγανδιστικά φυλλάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τον εντοπισμό κατασκόπων και άλλοτε οδηγίες κατηχητικού σχολίου για το πώς να εντοπίζεις και να καταδίδεις μαθητές που έχουν τάσεις προς την ακολασία. Τα «σημάδια», τα οποία πρέπει να αναζητούν οι κυνηγοί των συνδικαλιστών, είναι οι «μικρές συναντήσεις εργαζομένων», οι «επαφές εργατών με πρόσφατα απολυμένους συναδέλφους τους» και κάθε είδους συζητήσεις που περιλαμβάνουν λέξεις όπως «μισθός», «επιδόματα», «ασφάλιση» κτλ. Η παρακολούθηση φυσικά των εργαζομένων δεν περιορίζεται στον χώρο εργασίας αλλά και σε διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Σε περίπτωση που εντοπιστεί ο «ιός του συνδικαλισμού», οι τοπικοί διευθυντές θέτουν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης που θυμίζουν την καραντίνα που επιβάλλεται σε περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος ή μιας πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Amazon είχε δημιουργήσει ένα είδος «θερμικού χάρτη» με όλα τα υποκαταστήματα θυγατρικών της, στον οποίο κατέγραφε με θερμότερα χρώματα τις πιθανότητες δημιουργίας συνδικάτου.»
  https://www.efsyn.gr/themata/infowar/331813_epaggelma-exolothreytis-syndikaton

 187. Καλημέρα. Κι η Σάμος, κι η Σάμος

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Flag_of_the_Principality_of_Samos_(1834%E2%80%931912).svg

 188. Δεν βγήκε η σημαία:

 189. 157 Ίριδα το παιδί φίλων του γιού μου
  Λέων συμφοιτητής. Βολιώτης.
  Κι αν το Κεραμεύς, Κεραμέως τάχουμε μάθει, άντε να δούμε με το Κυδωνιεύς που είχα μαθητή. Τον έλεγα κι εγώ Αϊβαλιώτη και καθάριζα 🙂

 190. Pedis said

 191. Pedis said

  -> 190 –

  «Βασισμένη σε μια πρωτότυπη αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας μας με θετικό και αισιόδοξο περιεχόμενο, το οδοιπορικό αυτό στο συλλογικό μας παρελθόν πέτυχε να συνταιριάξει τις έγκυρες παρεμβάσεις κορυφαίων επιστημόνων και δημοσιογράφων με τη σφιχτή και συναρπαστική αφήγηση και τον συναρπαστικό κινηματογραφικό ρυθμό με τη μοναδική αποτύπωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της χώρας μας. Ηταν μια τηλεοπτική σειρά που απέδειξε πως η νηφαλιότητα μπορεί να συνδυαστεί με την αιχμηρή και πρωτότυπη ματιά, η ευαισθησία με ένα καθαρό στίγμα που βρήκε ευρεία αποδοχή, η επιστημονική εγκυρότητα με έναν λόγο απλό και σαφή, και τέλος η αισθητική και η ποιότητα με την απήχηση στο ευρύ κοινό. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως έφερε μια νέα πνοή στο τηλεοπτικό τοπίο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι “Καταστροφές και Θρίαμβοι” υπήρξαν ένας σταθμός για την εθνική μας αυτογνωσία».

  Δοξάστε με!!

 192. Pedis said

  Τι παρακολουθεί στο σκατοκούτι κι ο μπαγάσας ο Έλλην όταν δεν ξεσπαθώνει?! 😫 😩

  http://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2022-02/skitso_zervos1.jpg

 193. Pedis said

  (ορθή επανάληψις λίνκεος)

 194. ΣΠ said

  Άμα τη σύστασή τους
  https://www.news247.gr/sunday-edition/i-neolaia-poy-karfose-evraiko-asteri-me-swing-sto-peto-tis-kai-emeine-sti-skia-tis-istorias.9524298.html

 195. Πέπε said

  187

  Αυτόνομες πολιτείες είχαν υπάρξει η Σάμος, η Ικαρία και η Κρήτη. Και η Δ. Θράκη, αλλά αυτό και για μένα ήταν καινούργιο, ειλικρινά δεν το ήξερα.

  Από την Πολιτεία της Ικαρίας, έχω δει νόμισμα που το είχε βρει μια φίλη Καριωτίνα πεσμένο κάπου στο νησί!

 196. π2 said

  Πανό στον ποδοσφαιρικό αγώνα των ομάδων Κ23 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη αυτήν την ώρα:

  ΠΑΟΚ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΛΩΝ.

  Εμπρός της γης οι εναντίοι.

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  186:Ανέκαθεν την έχουν αυτήν την πετριά πως ολόκληρο το σύμπαν νυχθημερόν συνωμοτεί κατά του ΜΠΑΟΚ. Όσο περιορίζονται σε πανό και συνθήματα, στοργή και προδέρμ.

 198. Γιάννης Κουβάτσος said

  186:Θες και ορθογραφία από τον Μάκη τον Γκοτζίλα; 😊

 199. sarant said

  184 🙂 🙂 🙂

  196 Το έχω ξαναδεί αυτό πάντως

 200. Γιάννης Κουβάτσος said

  197 και 198 στο 196.

  Όλα τα έχουμε ξαναδεί, Νικοκύρη. Ειδικά οι δάσκαλοι του δημοτικού, κυριολεκτικά όλα. 😊

 201. Nikolieri Maunieri said

  Κάναμε ενα σεμινάριο στη δουλειά και δώστου «άσβεστος» και «άσβεστος» (asbestos) αντί για αμίαντος

 202. 195 Κι η Νικαριά; Αυτή δεν την είχα ακούσει. Τώρα που το έψαξα βλέπω πως ήταν για κάτι μήνες. Το 1912

 203. Γιάννης Ιατρού said

  Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε αύριο, ε;

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Να ενσκήψουμε στο πρόβλημα» και η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενη στους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα.

 205. sarant said

  Απειλή είναι.

 206. Μαρία said

  Σημερινή ιστορία στο κόκκινο: Συζητούν η Φωτεινή Ασημακοπούλου και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης για το βιβλίο της Άθως και πανσλαβισμός https://www.politeianet.gr/books/9789604043811-asimakopoulou-foteini-akadimia-athinon-athos-kai-panslabismos-325635
  https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive

 207. Δεν ξέρω αν θέσαμε το «πλασματική κατάσταση» (!) όπως στερεή, υγρή και αέρια κατάσταση.

 208. @ 164 Voulagx

  Καλό… Ευχαριστούμε.

 209. Μαρία said

 210. ΓΤ said

  @196, 197

  Υπάρχει βάση. ΠΑΟΚ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΛΩΝ ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΠΑΟΚ ΑΦΟΥ

  Πεθαίνουμε στο γέλιο με αυτά τα τουμπαλίμπρικα γίδια

  Θυμίζουμε και τα υποδειγματικά αγγλικά στο γνωστό πανό: «MACEDONIA IS ONE AND ONLY»

 211. Μαρία said

  AND IT’S HERE

 212. ΓΤ said

  211@

  Έχεις δίκιο. Πόσο Τσόσερ να θυμάμαι πια! 🙂

 213. Πέπε said

  209

  Γιατί ανακοινώνει ότι τηρεί το πρωτόκολο και μένει σπίτι; Για να του πούμε μπράβο που βγαίνοντας θετικός δεν πήγε στη δουλειά και στην κοινωνία; Δηλαδή το ελάχιστο απολύτως στοιχειώδες; Εμετικός. Όπως και τα μασκοφόρα άβαταρ. Δεν τα ‘χα ξαναπροσέξει, όλοι έτσι τα ‘χουν;

 214. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  213 -> 209

  Νταξ τα σκάτωσε λίγο στο τέλος με τα σημεία στίξης αλλά με την τελευταία του λέξη το ομολογεί ο άνθρωψ. Ήπιε.

 215. Πέπε said

  214

  Εμβολιαζόμαστε για να νοσήσουμε: τον ήπια!

 216. Τέτοια λες, κτηνοτρόφε των λέξεων, κι έπεσε η στέγη στην Λεωφόρο !!!
  Κάνα δυο μήνες περιμένεις πότε θα χάσει κι έχεις πήξει από τεστοστερόνη, δες τον Γκουβάτσο πόσο ψύχραιμος έχει γίνει, δεν ονειρωξύνεται από μια νίκη με το Ζητούνι όπως εσύ !!

 217. π2 said

  219: Μήπως εννοούσε «πολλά περιστατικά»;

 218. […] Τη Δευτέρα έχουμε του αγίου Βαλεντίνου, το σαββατοκύριακο που προηγείται ο άγιος θα τιμηθεί δεόντως, ας τον τιμήσουμε κι εμείς βάζοντας τον τίτλο στο σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, παρόλο που δεν θα έχουν θέμα ερωτικό τα μεζεδάκια μας. Και ξεκινάμε με μια οθονιά από ιστότοπο αγοραπωλησιών. Μου λέει ο φίλος που στέλνει την εικόνα: Έχει… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/02/12/meze-519/ […]

 219. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τουμπαλίμπρικα γίδια· έγραψες, μαν. 😂 Ο Τσε Γκοτζίλας, ο Φιντέλ Σουγιάς, ο Σιμόν Πεταλούδας υπό την επαναστατική σημαία του μικροολιγάρχη και του μικροολιγαρχόπουλου.

 220. Μαρία said

 221. Γιάννης Ιατρού said

  Μας πήραν είδηση και στο Arte, και μας κρεμάσανε στα μανταλάκια: στα ρεπορτάζ Documentaires et reportages (στα Γαλλικά😉) εδώ => https://www.arte.tv/fr/videos/107925-000-A/grece-des-medias-sous-pression/
  και στις βραδινές ειδήσεις (14/02), στο 13:51 (στα γερμανικά ), εδώ => https://www.arte.tv/de/videos/106141-031-A/arte-journal/

 222. Αγγελος said

  (194) Το «άμα τη σύστασή τους» θα μπορούσε να το είχε διαπράξει και ο αυτόματος διορθωτής (αν και τότε δεν θα είχε τόνο έγκλισης 🙂 ) Αλλά για τον «Λατινικό Τομέα» πιο κάτω σαφώς ευθύνεται ο συντάκτης του άρθρου!

 223. Γιάννης Ιατρού said

  220: Μαρία, να τέτοια κάνουν τα δικαστήρια και μετά παρασύρονται και καθωσπρέπει εφημερίδες στον βούρκο (λες και δεν τα ξέρουμε). Αλλά τι να περιμένει κανείς, έχουν διαβρωθεί τα πάντα😥
  Greece’s January inflation hit a high last seen in 1997, jumping to 6.2% from 5.1% in December 2021, driven by skyrocketing housing, transportation and food prices, the country’s statistical authority reported on Tuesday

 224. Μαρία said

  https://eempvlachon.com/2022/02/15/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85-14-2-22/

 225. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολλοί σκοτώνουν το «άμα τη…», πάντως.

 226. sarant said

  225 Ενώ άμα δεν τη…

 227. ΣΠ said

  222
  Dan Quayle, αντιπρόεδρος ΗΠΑ 1989-1992: «I was recently on a tour of Latin America, and the only regret I have was that I didn’t study Latin harder in school so I could converse with those people».

 228. 189,
  Όπως έχει ξανασχολιαστεί

  Ποίος κάλαμος γραφίδος, ποίος μέγας συγγραφεύς
  ημπορεί να περιγράψει την ζωήν των Κυδωνιεύς
  (Βέγγος, 1962)

 229. 227,
  Το οποίο δεν το είπε (ήταν, λέει, αστείο της βουλεύτριας Κλωντίν Σνάιντερ), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να το έχει πει ο Νταν Κουέιλ, όπως και πολλά άλλα σπαρταριστά, που μπορεί και να τα είπε! 🙂

 230. Μαρία said

 231. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εμείς εδώ δεν είμαστε βάρβαροι αγγλοσάξονες, έχουμε μπολιτιζμό. Δροσερό νεράκι και μουσική, αντί αιχμηρών ήλων.

  https://www.huffingtonpost.gr/2015/07/24/diethnes-karfia-astegoi_n_7863428.html

  https://www.2020mag.gr/apopseis/4241-ianos-vregmenes-moketes-kai-seirines-gia-na-min-koimoyntai-astegoi-cancel-ianos-sto-twitter

 232. Μαρία said

  231
  Έχουμε και αγνά ήθη. Πες κι εσύ, Πέπε.

 233. Ναι, οι κοπελιές μας είναι σεμνές.
  https://www.in2life.gr/features/notes/article/235928/agrinio-kthnotrofos-ekane-sex-me-provato-kai-molynthhke.html

 234. Μαρία said

  233
  Αχ ο καημένος. Συνέχιζε την παράδοση των κτηνοτρόφων.

 235. Γιάννης Ιατρού said

  234: Το γνωστό ανέκδοτο: …Ευτύχω μ’, κάνε μ’ μπε… 🙂 🙂

 236. Μαρία said

  Πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα των μέσων ενημέρωσης Guardian (Bρετανία), Lighthouse Reports (Ολλανδία), Mediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία) αποκαλύπτει δολοφονικές ενέργειες του Ελληνικού Λιμενικού, που, στο πλαίσιο παράνομων και βίαιων επαναπροωθήσεων, δε διστάζει να ρίχνει πρόσφυγες στη θάλασσα, είτε γνωρίζουν κολύμπι είτε όχι, χωρίς να χρησιμοποιεί τις γνωστές φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft.
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/332505_diethnis-ereyna-apokalyptei-dolofonies-prosfygon-apo-limeniko

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 238. Triant said

  Οι Νεοδημοκράτες του ιστολογίου μπορούν να κάνουν μια σύγκριση με τον σημερινό αρχηγό τους:
  Τα ραδίκια πουλιούνται 17 δρχ.; Γιατί;

 239. Γιάννης Ιατρού said

  238¨αφου γράφει …«’Ηταν Κυριακή…». Ο σημερινός τα ΠΣΚ τα αφιερώνει αλλού, έχει κι οικογένεια, με παδιά κλπ. 🤔😜

 240. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ωχ αυτό δεν το είχα δει.

 241. Μαρία said

 242. Γιάννης Ιατρού said

  240: Ναι, ναι.
  Έχουμε και το Καρά Τεπέ κλπ., (δεν ξέρουν να τονίσουν σωστά, τστστσ…).
  Για τον Βασίλη Καρρά δεν το συζητώ.
  «Θα σε πάρω να φύγουμε … με το κάρο του Δήμου!»

 243. dryhammer said

  240,242 Άρα, όταν λέμε «καρατσεκαρισμένο» εννοούμε ότι «διενεργήθηκε διακριτικός έλεγχος»;

 244. Γιάννης Ιατρού said

  243: χαχαχα, αλλά πολύ διακριτικός, π.χ. σαν αυτούς που γίνονται π.χ. για ποσά στο πόθεν έσχες γνωστών προσώπατων😥🤔

 245. Γιάννης Ιατρού said

 246. Μαρία said

  245
  Παπαστεργίου http://www.trikalaenimerosi.gr/blog/trikala/papastergioy-idiotikes-etairies-reymatos-den-apodidoyn-ta-dimotika-teli-stoys-dimoys
  Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στην καθυστέρηση στην απόδοση των δημοτικών τελών από τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος. Εκεί πάει να γίνει μια τεράστια φούσκα σαν κι αυτή που ζήσαμε στο παρελθόν με την Energa και την Hellas Power, που ακόμα τρέχουμε στα δικαστήρια για να εισπράξουμε τα χρήματα μας ως Δήμοι. Εδώ φέρει ευθύνη το κράτος και πρέπει να ρυθμίσει την αγορά, έτσι ώστε όταν μια εταιρεία δεν μας αποδίδει μετά από δυο μήνες τα δημοτικά τέλη, να ανακαλείται η άδεια της.

  Οι μισές περίπου ιδιωτικές εταιρείες δεν έχουν αποδώσει για πάνω από εξάμηνο, είναι μια καραμπινάτη υπεξαίρεση. Θα ζητήσουμε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να νομοθετηθεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας μιας εταιρείας που δεν αποδίδει τα χρήματα αυτά για πάνω από δυο μήνες. Ενώ την ίδια στιγμή, αν οι Δήμοι δεν αποπληρώνουν μέσα σε δυο μήνες τους λογαριασμούς τους, μας παρακρατούνται τα ποσά από το κράτος. Δηλαδή, το ίδιο το κράτος θέλει τους Δήμους να είναι συνεπείς, αλλά αφήνει τους ιδιώτες παρόχους να παρακρατούνε για πάνω από εξάμηνο τα δημοτικά τέλη.

  Έχουμε κινηθεί νομικά, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνεται έτσι συνέχεια. Θα πρέπει να φτιάξουμε μια σοβαρή αγορά ενέργειας, όπου κάποια πράγματα θα είναι πλέον αυτονόητα. Όπως και σε εμάς παρακρατούνται τα χρήματα, έτσι θα ζητήσουμε πλέον να ανακαλείται η άδεια λειτουργίας από μια εταιρεία μέχρι να πληρώσει

 247. Μαρία said

  237
  Μάθαμε και γιατί διαγράφτηκε απ’ το ΚΚΕ. Έγραψε λέει ένα κείμενο στο οποίο επέκρινε τις σχέσεις της Σοβ. Ένωσης με τη χούντα του Βιντέλα.

 248. Μαρία said

 249. Γιάννης Ιατρού said

  247: Ο Μητσοτάκης τώρα που πήγε στις Βρυξέλλες τα άκουσε χοντρά για τις μαλακίες με τις επεμβάσεις στη δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους (ομιλία τους στη Βουλή που προδικάζει κλπ.) και με τις κατηγορίες για την Τουλουπάκη (novartis) κλπ. και του είπαν για την Ουγγαρία και γενικά για τις ενισχύσεις σε χρήμα που αναμένει να του δώσουν και σκιάχτηκε σφόδρα.
  Ε, και σου λέει, «ο Κύρτσος τους τα λέει αυτά» και τον σούταρε. Με λίγα λόγια, πανικός…

 250. Γιάννης Ιατρού said

  249: …ομιλία του…

 251. voulagx said

  #248: Το «Ασημένιο Βέλος» και άλλες ιστορίες για ιθαγενείς
  https://www.efsyn.gr/politiki/332185_asimenio-belos-kai-alles-istories-gia-ithageneis

 252. balkou said

  https://www.skai.gr/news/greece/fotia-se-ploio-stin-kerkyra-se-ksenodoxeia-metaferthikan-oi-diasothentes

  «Η επιβίβαση στις λέμβους «έγινε γρήγορα και με ασφάλεια», μας είπαν οι επιβαίνοντες, ενώ «για καλή τύχη», όπως αναφέρουν, πολύ κοντά στο τραγικό συμβάν έπλεε το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), καθώς είχε δέσει τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι της Κέρκυρας και σήμερα τα μεσάνυχτα ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ιταλία ακολουθώντας την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή του οχηματαγωγού πλοίο «Euroferry Olympiα».

  Με το «Gardia di Finanza» έφτασαν και οι περισσότεροι επιβάτες στο λιμάνι της Κέρκυρας,»

  Guardia (κι όχι Gardia) di Finanza, είναι φυσικά η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας κι όχι το όνομα του πλοίου. Θα πάει σε κανένα ιταλικό λιμάνι και θα απορεί ο συντάκτης, μα καλά «όλα με το ίδιο όνομα τα βαφτίσανε;»
  Είναι περίπου σαν να λέμε «οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα μάρκας Ambulance».
  Από το ΣΚΑΪ έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις… (λέμε τώρα

 253. sarant said

  252 Α, πολύ ωραίο και ενδιαφέρει λίγο και το Νηολόγιο Νομανσλάνδης. Το μεταφέρω στο αυριανό μεζεδοάρθρο.

 254. sarant said

  252 Το ρεπορτάζ έχει και τον «διευθύνων σύμβουλο Ζερβόπουλο Σπυρίδων» που λέει ότι στους διασωθέντες «παρήχθη περίθαλψη»

 255. voulagx said

  Η Δικαιοσύνη σε ρόλο δεύτερο με φωτογραφικές διατάξεις
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/332661_i-dikaiosyni-se-rolo-deytero-me-fotografikes-diataxeis

 256. voulagx said

  #254: «…παρήχθη περίθαλψη, διατροφή και υγειονομική κάλυψη, »

  Να τα λέμε όλα έτσι; Η παραγωγή ήταν ποικίλη.

 257. Spiridione said

  Ωχ, ωχ.
  Του ΑΠΕ θα είναι, και το τρώνε αμάσητο
  https://www.tanea.gr/2022/02/18/greece/me-koronaio-o-enas-apo-tous-traymaties-sto-nosokomeio/

 258. Μαρία said

  255
  «για μια ομάδα συνταξιούχων -ως επί το πλείστον- αλλά και εν ενεργεία εφοριακών, οι οποίοι σε συνεργασία με όλους τους επικεφαλής της Δ.Α.Κ.Ε. (συνδικαλιστικής παράταξης εφοριακών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας), είχαν τοποθετήσει “ημετέρους” σε διευθυντικές θέσεις του Υπουργείου και είχαν οργανώσει με τη σύμπραξη αυτών μία “βιομηχανία” προσφυγών προς την Ε.Δ.Ε.Φ.Δ. διά της οποίας, σε συνεννόηση με τα μέλη της και σε ευθεία παρέμβαση προς τους οικείους φορολογικούς ελέγχους, “καθάριζαν” τις υποθέσεις, επ’ ωφελεία των φορολογικώς υπόχρεων εισπράττοντας από τους ευεργετηθέντες φορολογούμενους, ως προμήθεια, περί το 25% των φόρων που διαγράφονταν»

 259. Spiridione said

  Ναι
  https://www.amna.gr/home/article/624828/Kerkura-Se-xenodocheia-metaferthikan-oi-diasothentes-epibainontes-tou-Euroferry-Olympia

 260. voulagx said

  #258: «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάρτης». ΤουΨουΡουΜου;

 261. Γιάννης Ιατρού said

  Πού ‘ναι ο ΛΑΜΠΡΟΣ να μας απαντήσει στο ερώτημα «πότε πιστεύει ότι θα σταματήσει η χρηματιστηριακή κατρακύλα που πλήττει όλο τον πλανήτη μετά την διαγραφή του Κύρτσου;». Όταν τον χρειαζόμαστε επειγόντως κάνει πως δεν διαβάζει…. 🙂

 262. 247

  …και μετά, αφού το ΚΚΕ είχε ξεφτιλιστεί λόγω των σχέσεών του με τον Βιντέλα, είπε κι αυτός να φύγει και να πάει στο κόμμα που ήταν πιό κοντά στον Βιντέλα. Λογικό.

 263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  261 – 😁😁😁
  Όταν το διάβασα, σκέφτηκα τον φίλο μας τον Κώστα που υποστηρίζει πως η ΝΔ, είναι φιλελεύθερο κόμμα κι είπα να γράψω κάτι για να τον πειράξω, αλλά μετά σκέφτηκα κι όλους εσάς που πιστεύετε πως τα κόμματα που υποστηρίζετε, είναι προοδευτικά και μου έφυγε η διάθεση για αστεία.😎

 264. Μαρία said

  Υπήρξαν προσπάθειες από την προηγούμενη κυβέρνηση να ελέγξει τα ιδιωτικά ΜΜΕ και να επηρεάσει τη δικαιοσύνη αλλά οι θεσμοί άντεξαν

 265. Γιάννης Ιατρού said

  263: καλάααα, αν δεν σε τσίγκλιζα να δεις το σχόλιο, θα περιμέναμε ακόμα να μας πεις κάτι. Και τώρα που το είδες δηλαδή, πάλι δεν μας φώτισες. Μοναχοφάης είσαι 🙂

  264: Εμ, που αλλού, στη βαυβαρέζική τοπική τηλεόραση BR24 μίλησε. CSU έχουνε εκεί (τον Φραντσ Γιόσεφ τον θυμόμαστε). Ας πήγαινε κι από ARD/ZDF καμιά βόλτα…
  ΠΘ σε πανικό είναι με τόσα που σκάνε καθημερινά, τώρα αρχίζει κι εδώ το πανηγύρι με τους παρόχους ενέργειας που ανέφερα πιό πάνω (#245), έχει μαλλί να ξάνει..

 266. Γιάννης Ιατρού said

  265β (συνέχεια) Ο Μητσοτάκης πήγε στο Μόναχο και μίλησε για το ΣΥΡΙΖΑ, όχι για άλλα θέματα!! Στο 98% της ομιλίας του.

 267. Μαρία said

  265
  Δεν διοργανώνεται απ’ τη τηλεόραση, ρε συ.

 268. Μαρία said

  245, 246
  Παπαστεργίου
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/408308_apaiteitai-rythmistiko-plaisio-gia-na-min-epanalifthei-skandalo-energka

 269. ΛΆΜΠΡΟΣ said

  265 – Μετά από αυτό το ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ συμβάν στα χρονικά, δεν μπορώ να ξέρω που θα σταματήσει η κατρακύλα. Το μέγεθος του ανδρός, είναι ΤΕΡΆΣΤΙΟ!😊
  Καλό είναι όμως να θυμόμαστε πως τα μυθικά κέρδη, βγαίνουν στην πτώση των χρηματιστηρίων, κι εδώ το «μέγεθος» είναι που μετράει περισσότερο, όσο πιο μεγάλη τόσο πιο καλά.😁. Μήπως ο Κύρτσος είχε ποντάρει στα παράγωγα στην πτώση τους; Μήπως ήταν ενήμερη η ηγεσία της ΝΔ και έπραξε τα δέοντα;

  ΠΟΙΟΙ ΚΡΎΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ; ΠΟΣΟΙ ΕΥΡΩΠΕΗ ΕΊΝΑΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ Σ’ ΑΥΤΌ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ;
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;😂

  Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε πως εννοούν τα κόμματα την δημοκρατία, ακριβώς όπως την εννοούν και οι ψηφοφόροι τους!😎

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: