Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μπάρμπι, μια φεμινιστική ταινία

Posted by sarant στο 9 Αυγούστου, 2023


Όταν ήταν μικρές, οι κόρες μου έπαιζαν με κούκλες Μπάρμπι -όχι πάρα πολύ, αλλά έπαιζαν. Με τον  καιρό, μαζεύτηκε ένα μικρό πλήθος από Μπάρμπες (το  παιδί, που ξέρει την ενδιάθετη γραμματική, κλίνει βέβαια τη λέξη, η  Μπάρμπη και οι Μπάρμπες), μια διμοιρία ας πούμε. Όταν οι κόρες μου μεγάλωσαν, οι Μπάρμπες, με εμφανή τα σημάδια και τα τραύματα από τη θητεία τους, άλλες ξεμαλλιασμένες, μια-δυο με βγαλμένα μέλη,  αποστρατεύτηκαν και μπήκαν, πετάχτηκαν να λέμε την αλήθεια, σε ένα μεγάλο κουτί,  που τέτοια θα υπάρχουν σε όλα τα σπίτια με παιδιά, που σε κάποιο πατάρι θα μαζεύει σκόνη.

Από τότε είχα να ασχοληθώ με τη Μπάρμπι -ή τις Μπάρμπες. Προχτές όμως πήγα και είδα την ταινία Μπάρμπι, που βασίζεται στον φανταστικό κουκλόκοσμο που έχει πλάσει η εταιρεία Mattel, που βγάζει αυτές τις κούκλες, για να προωθεί τις πωλήσεις της. Είχα ακούσει πολλά για την ταινία, από ύμνους έως πλήρη  απαξίωση,  οπότε μόλις είδα ότι παίζεται στο θερινό της παραλίας πήγα να τη  δω.

Είχε πολύ κόσμο, κυρίως νεαρό,  πολλές κοριτσοπαρέες. Περίμενα στην ουρά για να βγάλω εισιτήριο και σε τρίδιπλη ουρά για το ποπκόρν διότι τώρα έχει γίνει δύσκολο να ψωνίσεις από το  μπαρ του σινεμά, έχει τόσες επιλογές που σαστίζεις. Δεν με εξέπληξε που είχε πολύ κόσμο, γιατί διάβασα ότι, μέσα σε 15-20 μέρες που έχει κυκλοφορήσει η  ταινία (21 Ιουλίου η πρεμιέρα σε σινεμά στην  Αμερική) έχει ήδη κάνει τζίρο πάνω από 1 δισεκατομμύριο (αχ αυτά τα ποσά, σαν φιστίκια).

Η  πρωταγωνίστρια, η  στερεοτυπική Μπάρμπι,  ζει  στη Μπαρμποχώρα (Barbieland). Εκεί όλες  οι γυναίκες λέγονται Μπάρμπι, όλοι οι άντρες λέγονται Κεν,  όπως λέγεται το αγόρι της Μπάρμπι στην κουκλοσειρά (εκτός από τον Άλαν, που είναι γκέι). Στη Μπαρμποχώρα επικρατεί γυναικοκρατία, αφού οι γυναίκες κατέχουν όλα τα αξιώματα, από την Πρόεδρο και το Ανώτατο Δικαστήριο έως όλες τις θέσεις ευθύνης,  ενώ οι άντρες έχουν  διακοσμητικό ρόλο. Έτσι κι αλλιώς, όλη τη  μέρα όλες και όλοι την περνούν στην πλαζ, μέσα σε μια ροζ ανεμελιά -διότι όλα είναι ροζ, ακόμα και  η άμμος, εκτός αν είναι λαχανί. Για τις Μπάρμπες κάθε μέρα είναι η ομορφότερη της ζωής  τους, για τους Κεν μόνο όταν  τους χαμογελάσει η  Μπάρμπι τους. Έτσι κι αλλιώς, ο συγκεκριμένος Κεν είναι μάλλον αδέξιος και η δουλειά του είναι να στέκεται στην  παραλία και να  κάνει φιγούρα.

Όμως μια μέρα η πρωταγωνίστρια αρχίζει να έχει πεισιθάνατες σκέψεις, κάτι πρωτάκουστο -κι ύστερα παύει να είναι σωματικά τέλεια, αφού παρουσιάζει πλατυποδία. Πηγαίνει στην «Περίεργη Μπάρμπι», ένα είδος μάγισσας της φυλής που μένει ψηλά στο βουνό,  η οποία τής λέει ότι στον Πραγματικό Κόσμο κάποιο κοριτσάκι έχει ταυτιστεί πολύ με την κούκλα του, οπότε έχει ανοίξει μια τρύπα στη μεμβράνη που διαχωρίζει τους δυο κόσμους και η μόνη λύση είναι να πάει η Στερεοτυπική Μπάρμπι στον πραγματικό κόσμο, να βρει το κοριτσάκι που έχει τη συγκεκριμένη κούκλα ώστε να ξαναβρεί την τελειότητά της.

Με έναν παραμυθένιο τρόπο ξεκινάει για τον Πραγματικό Κόσμο, έχοντας απρόσκλητο συνοδοιπόρο τον  Κεν. Φτάνουν στο Λος Άντζελες όπου γίνονται διάφορες κωμικές παρεξηγήσεις, όπως όταν η Μπάρμπι πηγαίνει σε ένα  εργοτάξιο για  να  βρει «δυνατές γυναίκες» διότι στη δική της χώρα όλες τις δουλειές τις κάνουν οι γυναίκες -και βλέπει μονάχα  μαντράχαλους ή όπως όταν αγοράζουν  «ανθρώπινα» και όχι κουκλίστικα ρούχα αλλά φεύγουν από το μαγαζί χωρίς να  πληρώσουν -αφού στη  Μπαρμποχώρα δεν  υπάρχουν χρήματα. Ούτε να πίνουν νερό δεν  ξέρουν, τα ποτήρια στη  Μπαρμποχώρα είναι άδεια.

Η Μπάρμπι βρίσκει μιαν έφηβη, τη Σάσα, και η διαίσθησή της τής λέει ότι αυτό είναι το κορίτσι που αναζητεί -όμως η  Σάσα έχει σταματήσει να  παίζει με κούκλες από 5 χρονών και την καταρρακώνει με μια δριμύτατη  κριτική εξ αριστερών: λέει στη Μπάρμπι ότι δεν ενδυναμώνει τις γυναίκες, όπως νομίζει, αλλά προωθεί εξωπραγματικά πρότυπα ομορφιάς -και στο τέλος την αποκαλεί φασιστόμουτρο.

Η Mattel, η εταιρεία που φτιάχνει τις Μπάρμπες, έχει ειδοποιηθεί από το FBI για τη διείσδυση από την Μπαρμποχώρα στον  πραγματικό κόσμο. Βρίσκουν τη Μπάρμπι και προσπαθούν να τη δελεάσουν να «μπει στο κουτί» για να την στείλουν  πίσω στον κουκλόκοσμο. Εκείνη την τελευταία στιγμή το μυρίζεται και τους ξεφεύγει. Βγαίνει τρέχοντας από το κτίριο και μπαίνει για  να σωθεί στο αυτοκίνητο της  μητέρας της Σάσας, η οποία δουλεύει γραμματέας στην Ματέλ. Κι ενώ ξεφεύγουν από τους διώκτες τους, η Μπάρμπι συνειδητοποιεί ότι αυτή που έπαιζε με τις κούκλες δεν ήταν η Σάσα,  αλλά η μητέρα της, η Γκλόρια, που τον τελευταίο καιρό είχε αρχίσει να παίζει και να σχεδιάζει, ως αγχολυτικό, με τις παρατημένες κούκλες της κόρης της.

Όλο αυτό το διάστημα ο Κεν, που έχει μείνει μόνος του, βλέπει ότι στον πραγματικό κόσμο όλες τις θέσεις ευθύνης τις έχουν άντρες. Μαθαίνει τι είναι πατριαρχία, που επισήμως δεν υπάρχει πια («δηλαδή τώρα το κρύβουμε καλύτερα», του λένε) και βλέπει ότι με το σύστημα αυτό είναι αμέσως πιο αξιοσέβαστος -οπότε, βουτάει δυο τρία σχετικά βιβλία από μια σχολική βιβλιοθήκη και επιστρέφει στον κουκλόκοσμο, όπου αρχίζει να μυεί τους άλλους Κεν στις αρετές της  πατριαρχίας.

Κι έτσι, όταν η Μπάρμπι επιστρέφει στον κουκλόκοσμο μαζί με τις δυο γυναίκες του πραγματικού κόσμου, μάνα και κόρη,  βρίσκουν τα πάντα να έχουν αλλάξει: οι Κεν  έχουν πάρει την εξουσία, έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου στις γυναίκες, που έχουν όλες μετατραπεί σε πειθήνιες γλάστρες, καμαριέρες και σερβιτόρες, ακόμα κι αν ως τώρα η μια ήταν Πρόεδρος της χώρας, η άλλη δικάστρια και η τρίτη νομπελίστρια.

Μόνο η Περίεργη Μπάρμπι έχει μείνει ανεπηρέαστη, μαζί με μερικές ακόμα σκληροπυρηνικές (τα αποσυρμένα  μοντέλα κούκλας) στο βουνό. Εκεί καταφεύγουν  οι ηρωίδες μας, μαζί με τον  Άλαν, και αρχίζουν την προσπάθεια αντεπίθεσης. Παρά τις αρχικές απογοητεύσεις, που οδηγούν τη Μπάρμπι στα πρόθυρα της παραίτησης, καταφέρνουν τελικά να επαναπρογραμματίσουν τις άλλες Μπάρμπες, που ξυπνάνε από τον λήθαργο και θυμούνται πως ήταν Πρόεδρος η μια, δικάστρια η άλλη και νομπελίστρια η τρίτη και πάει λέγοντας.

Τελευταίο όπλο είναι να σπείρουν διχόνοια στους Κεν, κάνοντάς  τους να ζηλέψουν οι μεν τους δε. Κι έτσι, τη μέρα που έχει οριστεί δημοψήφισμα  για να αλλάξει το Σύνταγμα της Μπαρμποχώρας (και να μετονομαστεί και η χώρα σε Kendom, Βασίλειο του Κεν) οι Κεν αλληλογρονθοκοπούνται στην παραλία (κάπως όπως οι Γαλάτες του Αστερίξ) κι έτσι οι Μπάρμπες ψηφίζουν  να μην αλλάξει το σύστημα της χώρας. Οι Κεν μένουν σε υποδεέστερη  θέση λοιπόν, αν και οι Μπάρμπες αναγνωρίζουν  ότι δεν φέρθηκαν καλά με την απόλυτη μητριαρχία κι έτσι τους υπόσχονται ότι αν  προσπαθήσουν θα φτάσουν στη θέση που έχουν  οι γυναίκες στον πραγματικό κόσμο -και πάλι υποδεέστερη δηλαδή, αλλά όχι τόσο.

Όμως η πρωταγωνίστρια, η στερεοτυπική Μπάρμπι, έχει  εκτεθεί πολύ στην ανθρώπινη  συντροφιά και, με την ενθάρρυνση του φαντάσματος της Ρουθ Χάντλερ (1916-2002, η γυναίκα που εμπνεύστηκε τη Μπάρμπι, και διετέλεσε τσέα της Ματέλ)  αποφασίζει να γίνει γυναίκα και να ζήσει στον κόσμο μας. Το έργο τελειώνει με τις δυο φίλες της, μάνα και κόρη, να την πηγαίνουν να  κάνει την πρώτη της επίσκεψη σε γυναικολόγο.

Είπα πιο πριν ότι η ταινία έκοψε πολλά εισιτήρια, αλλά οι αντιδράσεις  που έχει προκαλέσει είναι ανάμικτες. Πολλοί τη λάτρεψαν, πολλοί τη μίσησαν. Στη  σελίδα κριτικής (κοινού) της Γκουγκλ, η βαθμολογία  είναι κατά μέσο όρο πολύ χαμηλή,  μόλις 2,9, διότι πάρα πολλοί έχουν βάλει τη χαμηλότερη βαθμολογία, 1 αστέρι.

Κι αυτό συμβαίνει ενώ τα σχόλια, αν  κάνετε τον κόπο να τα διαβάσετε, είναι κατά 80% εγκωμιαστικά. Πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί  ενοχλημένοι χρήστες έβαλαν κακό βαθμό στην ταινία χωρίς να την  έχουν δει, επειδή είχαν ακούσει ότι διαπνέεται από το φιλελέφτ και γουόκ πνεύμα που χαρακτηρίζει το Χόλιγουντ εσχάτως.

Θα ενοχλήθηκαν πολλοί από τη ματιά του σεναρίου, που θα το κατηγόρησαν για αντίστροφο σεξισμό, μια και τυποποιεί αρνητικά τους άντρες -τουλάχιστον μέχρι λίγο πριν το τέλος. Αλλά ύστερα από δεκαετίες με σεξιστικά στερεότυπα στον κινηματογράφο προς τη μια κατεύθυνση δεν βλάφτει να έχουμε κι ένα προς την άλλη έστω και για λόγους δικαιοσύνης και ισορροπίας.

Είδα  μάλιστα έναν φίλο, που πολιτικά διαφωνώ μαζί του αλλά σε πολλά θέματα γούστου συμφωνώ, που είναι και δεινός σινεφίλ, ο οποίος έγραψε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ ότι δεν άντεξε τη  Μπάρμπι και έφυγε στη μέση, κάτι που πολύ σπάνια του συμβαίνει. Πρόσθεσε  μάλιστα πως άντεξε να δει μονορούφι την ταινία Ζαν Ντιλμάν (κτλ.), μια πειραματική φεμινιστική βελγική ταινία του 1975, διαρκείας 201 λεπτών, την οποία πρόσφατα το Sight and  Sound ανακήρυξε σε καλύτερη ταινία όλων των  εποχών, αλλά όχι τη Μπάρμπι. Φοβάμαι πως κάποιος από τους δυο μας, ή και οι δυο μας, επηρεαστήκαμε στην αξιολόγηση της Μπάρμπι από την ιδεολογική μας τοποθέτηση, διότι εγώ καθόλου δεν  ήθελα να φύγω στη μέση, αλλά απεναντίας την ταινία τη χάρηκα.

Θεωρώ ότι είναι σαφώς μια φεμινιστική ταινία, υπονομευτική σε πολλά, αλλά βέβαια με τους αυτονόητους περιορισμούς που έχουν οι χολιγουντιανές ταινίες. Μια ανεκτίμητη σκηνή είναι όταν η Μπάρμπι βρίσκεται ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ματέλ, και θεωρεί αυτονόητο ότι επικεφαλής της εταιρείας θα είναι γυναίκα, αλλά προς κατάπληξή της μαθαίνει ότι ο τσέος είναι άντρας, ο CFO είναι άντρας, ο COO είναι άντρας,  όλοι οι τοπ μανατζαραίοι είναι άντρες, και μόνο κάποια στιγμή πριν από πολλά χρόνια είχαν γυναίκα τσέα.

Η Μάργκοτ Ρόμπι (που συμμετέχει και στην παραγωγή) και ο Ράιαν Γκόσλινγκ είναι εξαιρετικοί σε ρόλους που, παρά το επιφανειακά εύκολο, έχουν  δυσκολίες, ενώ το σενάριο, που το συνυπογράφει η σκηνοθέτρια (αυτός είναι κατ’ εμέ ο προτιμότερος θηλυκός τύπος της λέξης), η δαιμόνια κυρία Gerwig, όπως κι αν προφέρεται, είναι πολύ καλοδουλεμένο -και σε γλωσσικά ακόμα θέματα, όπως ότι η Μπάρμπι, φτάνοντας στον πραγματικό κόσμο, δυσκολεύεται να βρει λέξεις για τα καινούργια συναισθήματα που νιώθει. Επίσης, βρήκα πειστικό τον  φεμινιστικό μονόλογο της Γκλόριας προς το τέλος του έργου («κουράστηκα να γίνομαι χίλια κομμάτια για να αρέσω σε όλους»).

Μια αδυναμία, αναγκαστική, που έχει η πλοκή είναι ότι επειδή η Μπάρμπι είναι κούκλα, στον κόσμο της δεν υπάρχει σαρκικός έρωτας και δεν υπάρχουν και αντρόγυνα που να συμβιώνουν (όπως και στον κόσμο του Μίκι Μάους, που δεν υπάρχουν αντρόγυνα με παιδιά, αλλά οι Χιούι, Λιούι και Ντιούι είναι ανιψάκια του Ντόναλντ, αγνώστων γονέων). Αυτό εμποδίζει να δειχτούν αυτές οι διαστάσεις της πατριαρχίας.

Μια και μίλησα πιο πάνω για γλώσσα, να πω και για τη μετάφραση. Γενικά τη  βρήκα πετυχημένη και με αρκετά καλά ευρήματα. Ωστόσο, έχω μια διαφωνία για την απόδοση του Weird Barbie. Το «Περίεργη Μπάρμπι», που επιλέχτηκε, είναι αμφίσημο, αφού περίεργος είναι και ο παράξενος αλλά και ο φιλέρευνος. Εγώ θα προτιμούσα «Αλλόκοτη Μπάρμπι», που ταιριάζει και με τη φυσιογνωμία της. Και βέβαια στο τέλος, εκεί που η Ρουθ Χάντλερ (ή το πνεύμα της) λέει «I invented Barbie», κακώς ο υπότιτλος λέει «Εγώ ανακάλυψα τη Μπάρμπι». Την εφεύρα, την επινόησα, τη δημιούργησα,  τη σχεδίασα, την έφτιαξα, ναι. Όχι «την ανακάλυψα» γιατί προσδίδει στη φράση μια σημασία που δεν τη θέλησαν οι σεναριογράφοι.

Βρίσκω χρήσιμη  την ταινία και χαίρομαι για την απήχηση που φαίνεται ότι έχει. Τη στιγμή που η αστυνομικίνα στη Λάρισα βρίσκεται σακατεμένη στο νοσοκομείο από τα χτυπήματα του νταή συζύγου της, και μια νεαρή γυναίκα να συμπεράνει ότι η πατριαρχία είναι κακό πράγμα,  κέρδος θα είναι.

146 Σχόλια to “Μπάρμπι, μια φεμινιστική ταινία”

  1. Στην Πρέβεζα χαμός. Η νύφη μου πήγε για εισιτήριο, στην ουρά από τις 8 για την προβολή των 9.30 που ενδιαφέρονταν οι εγγονούλες, και έφυγε άπρακτη. Αυτά τη δεύτερη βραδιά…

  2. Καλημέρα

    δεν άντεξα να το διαβάσω όλο, δν είμαι σινεφίλ και δεν μ’ενθουσιάζουν τέτοιες αμερικανιές. Ισως η ταινία να βγει προφητική για την Αχτσιόγλου γιατί από την εποχή του Ντίσνεϋ οι αμερικάνικες ταινίες είναι προπαγανδιστικές !

    (οι καλές ταινίες πρέπειι να έχουν ινδιάνους ή έστω σερίφηδες )

  3. Πουλ-πουλ said

    Καλημέρα
    «Βρίσκω χρήσιμη την ταινία..»
    Μα πηγαίνουμε στο σινεμά για να δούμε χρήσιμες ταινίες με «μηνύματα»;
    Απ’ ό,τι διάβασα για την υπόθεση, τόσο σχηματοποιημένο σενάριο καλού και κακού μόνο στα γουέστερν-σπαγγέτι συναντάς.

  4. Alexandros said

    Η μητέρα των Χιούι, Λούι, Ντιούι, είναι η Ντέλλα, η αδερφή του Ντόναλντ. Μόνο ο πατέρας είναι άγνωστος.

  5. 3 Ποιο είναι το πρόβλημα με τα γουέστερν σπαγγέτι;;

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Είπα επίσης ότι μου άρεσε

    4 Ομολογώ πως δεν το ήξερα, αλλά δεν θυμάμαι να εμφανίζεται (συχνά) η Ντέλα στο κόμιξ.

  7. Costas X said

    Καλημέρα !

    Ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό να δω τέτοιου είδους ταινία, αλλά τώρα με βάλατε στον πειρασμό.
    Να θυμηθούμε και το ελληνικό ζευγάρι Bibi-bo και John-John της Εl Greco, το αντίπαλο δέος της Μπάρμπι την δεκαετία του ’80.

  8. atheofobos said

    Σε συγχαίρω που κατάφερες να δεις ολόκληρη αυτή την ταινία την οποία μόνο μέχρι την μέση άντεξα, μαζί με αρκετούς άλλους θεατές, και αυτό χάρις στην πανέμορφη Μαργκο Ρόμπι!

  9. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Από ό,τι διαβάζω, η ταινία ενόχλησε έως εξόργισε όλους αυτούς τους ακροδεξιούς τηλεκήρυκες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ. Και μόνο αυτό με προϊδεάζει θετικά για την ταινία. Όταν γυρίσω στην Αθήνα, θα πάω να την δω. Αν, βέβαια, η κόρη μου ήταν ακόμη μικρή, ήδη θα με είχε κατεβάσει στην Αθήνα, για να την πάω να δει την ταινία. Έχω πληρώσει Μπάρμπες εγώ… 🙂
    Και ένα μεζεδάκι στο λινκ του άριστου Σκάει :
    «Εκφράζει την απορία του για την έννοια της «πατριαρχίας», που «καπήλωσαν και διέφθειραν οι φεμιναζί».
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.skai.gr/news/life-style-wellness/barbie-mia-komodia-me-roz-apoxroseis-exei-kanei-eksallous-tous-andres/amp&ved=2ahUKEwiDu_znis-AAxVMX_EDHTu0BCIQvOMEKAB6BAhkEAE&usg=AOvVaw0ZbCDkU3dKbfmrYbPCYaap

  10. Πουλ-πουλ said

    5.
    Ότι όλα σ’ αυτόν τον κόσμο είναι τόσο απλά, ώστε αρκεί να διαλέξεις τη σωστή πλευρά και καθάρισες. Κατά τα άλλα, δεν λέω, έχουν την πλάκα τους, άσε που -όπως το σπαγγέτι- φτιάχνουν και το στομάχι.

  11. BLOG_OTI_NANAI said

    Γενικά εμπιστεύομαι το IMDB. Θα έλεγα ότι η βαθμολογία συνήθως συμβαδίζει με την άποψη μου για μια ταινία. Πιστεύω πως αν τη δω θα έχω αυτή την άποψη:

    Την είδε η κόρη μου, της άρεσε πολύ, μου μετέφερε αυτά ακριβώς τα μηνύματα. Όταν πήγα να την πάρω, η αναλογία των θεατών που έβγαιναν από την αίθουσα ήταν 90% κορίτσια, 10% αγόρια (εφόσον «ο θεατής» είναι συμπεριληπτικό, άρα συνειδητά τέρμα σε όλες τις «καθέτους» π.χ. θεατών/θεατριών όταν δεν υπάρχει βαρύνουσα σημασία).

    Πράγματι, αν υπάρχει αντίστροφος σεξισμός (όχι όμως στο πλαίσιο Woke με μήνυμα εκδικητικής βίας), μπορούμε να κάνουμε υπομονή καθώς η ζυγαριά γέρνει ήδη πάρα πολύ υπέρ των αντρών.
    Βεβαίως, θα επισημάνω ότι το να είσαι άντρας, δεν σημαίνει ότι εκπροσωπείς την Πατριαρχία. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι της πατριαρχίας, όπου πατριαρχία σημαίνει επιβολή εξουσίας, πρήζουν και τα δικά μας παπάρια, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εγκλημάτων βίας στον κόσμο είναι από άντρες σε άντρες (δολοφονίες, θανατηφόρα άσκηση βίας κ.λπ.).

    Αν όμως η ταινία είναι Woke, το πράγμα αλλάζει, καθώς το κίνημα Woke, είναι φασιστικό. Έχω μελετήσει τις εκδηλώσεις του και αν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ως Woke, είτε δεν ξέρει τι λέει, είτε είναι συνειδητός φασίστας του τύπου ναζί, «βούλωσε το, αλλιώς ξέρεις τις σε περιμένει…». Η λεκτική, φυσική, ψυχολογική τους επιθετικότητα και οι πεποιθήσεις ανελευθερίας, ανισότητας, ρατσισμού, έμφυλης βίας και καταπίεσης που πρεσβεύουν στο όνομα της αντίστροφης ανελευθερίας, ανισότητας, ρατσισμού κ.λπ., που έχω περιγράψει κατ΄επανάληψη, δεν αφήνουν αμφιβολίες: όπως δεν υπάρχει καλός, ή λίγο καλός, ή λιγουλάκι καλός νεοναζί, αυτό ισχύει και για τους Woke.
    Και μην ξεχνάμε, οι Woke αγγίζουν παιδάκια: τους αλλάζουν φύλο με σκληρές ορμονοθεραπείες και βαρύτατα χειρουργεία, τα φέρνουν σε επαφή με διεστραμμένους (βλ. παιδάκια μικρά τα οποία δεν σέβονται ολόγυμνοι που χοροπηδούν μπροστά τους ή σεξομανείς σε κάποια pride), τα βάζουν να φιλιούνται στο στόμα για να γυρίζουν γκέι παιδικές ταινίες με ανήλικους.

    Αν δω την ταινία και διακρίνω φασιστικά στοιχεία Woke, την στέλνω στον ιδεολογικό καιάδα όπου ανήκει. Αυτό και μόνο αξίζει στους φασίστες και σε όσους περνάνε φασιστικά μηνύματα σε νέα παιδιά. Η καταδίκη του Woke, ας είναι οι πάντες σίγουροι, ότι θα δικαιωθεί στη συνείδηση κάθε δημοκράτη. Πρόκειται για αρρώστια που σε φέρνει σε επαφή με την «γλύκα», με τον πειρασμό, της φασιστικής βίας και αν δεν περιοριστεί, όπως η Χρυσή Αυγή, μπορεί και θα γίνει ανεξέλεγκτη.

  12. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Για ενημέρωση.

  13. sarant said

    8 🙂

    9 Καπήλωσαν, ε;

    11 Ωστε 90% το ποσοστό των θεατριών; Όπως και σε μένα περίπου. Να τη δεις, δεν είναι γουόκ, κατηγορείται για γουόκ.

    12 Α μπράβο

  14. Α. Σέρτης said

    Να χαρώ εγώ μεζεδολεβεντοφίτσουλα:
    Τίτλος άρθρου Θεοδωροπούλου Τακίου: «Τα Βατράχια κροάζουν στον βάλτο τους»
    https://www.kathimerini.gr/opinion/562558177/ta-vatrachia-kroazoyn-ston-valto-toys/

  15. Αγγελος said

    Διαβάζοντας την υπόθεση, όπως μας τη διηγήθηκε ο Νικοκύρης, έχασα κάθε όρεξη να πάω να δω την ταινία. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι έχω χρόνια να πάω στον κινηματογράφο — και ότι έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν εύρισκαν ελκυστική την Μπάρμπι 🙂

  16. ΣΠ said

    Υπάρχει και το φαινόμενο Barbenheimer από συμφυρμό των των τίτλων των δύο ταινιών Barbie και Oppenheimer της Warner Bros., που κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα. Πρόκειται για μιμίδια και βίντεο που κυκλοφορούν στα ΜΚΔ.

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    14: Μάλλον οι βάτραχοι που έχει ακούσει ο κυρ Τάκης κάνουν κροάξ – κροάξ. Βρεκεκεκέξ κροάξ – κροάξ.

  18. Νέο Kid said

    Τελικά το woke τι στο διάλο ακριβώς είναι; Εγώ νόμιζα ότι είναι σχεδόν συνώνυμο του Afrocentrism , black washing (μαύρες Κλεοπάτρες, μαύροι Αχιλέες κι έτσι…).

  19. evamaten said

    14
    Νόμιζα ότι θα έκανε κανένα λογοπαίγνιο (για τους Κροάτες π. χ., αλλά ο κυρ Τάκης το εννοεί!
    13β
    Εδωσε κάποια αίγλη στο καπέλωσαν, συνδυάζοντάς το με το καπηλεύτηκαν;

  20. Alexis said

    #14, 17: Θα ‘ναι από την Κροατία.

  21. phrasaortes said

    Πλάκα φαίνεται να έχει, μ’αρέσουν οι ταινίες που αμφισβητούν το κυρίαρχο αφήγημα της δεξιάς πολιτικής ορθότητας, έστω και επιφανειακά.

  22. Alexis said

    #18: Την ίδια απορία έχω κι εγώ.
    Κάτι τηγάνια γουόκ ήξερα και πέραν τούτου ουδέν…

  23. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἐφηβειόθεν ἀρνοῦμαι πεισματικά νά ὑποκύψω σέ τέτοιες «ἀμερικανιές» πού εἰσβάλλουν στόν κόσμο μου μέ ἐνορχηστρωμένες, μεγάλης κλίμακας, προπαγανδιστικές ὁμοβροντίες [«ἀμερικανιές» ἀμερικάνικες, ἑλληνικές καί ἄλλες]. Νικοκύρη, οὔτε ἀπ’ ἔξω ἀπό τόν κινηματογράφο δέν θά περνοῦσα. Οὔτε κἄν ὑπό τήν ἀπειλή περιστρόφου! . 🙂 Κι ἄν θέλω κοινωνικά μηνύματα, ἔχω μερικές χιλιάδες τόμους βιβλίων καί καμμιά χιλιάδα παλιές, καταξιωμένες ταινίες σέ DVD, ὅπου μπορῶ νά καταφύγω..
    Καλημέρα σας!

  24. phrasaortes said

    18. Ξεκίνησε ως κίνημα με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις φυλετικές διακρίσεις και προκαταλήψεις. Συμπεριέλαβε σταδιακά τις ομοφοβικές και τις σεξιστικές διακρίσεις, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται επίσης με μειωτικό τρόπο από την δεξιά για να δαιμονοποιήσει την αριστερά, οπότε έχει συνδεθεί αυθαίρετα και με άσχετα ζητήματα, όπως του Αφροκεντρισμού και της παιδοφιλίας. Έχει καταστεί τόσο ασαφής και γενικός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πασπαρτού για οποιαδήποτε κατάσταση, κάτι σαν τους Εβραιομασόνους του περασμένου αιώνα.

  25. Πουλ-πουλ said

    Εξερχόμενος, με την άδεια σας, από το ροζ συννεφάκι της Μπάρμπι, μαθαίνω ότι μοτοσυκλετιστής σε πεζόδρομο σκότωσε κυριολεκτικά στο ξύλο διαβάτη γιατί του έκανε παρατήρηση. Αλλά το αποτρόπαιο νέο θάφτηκε κάτω από τα πιασάρικα ναζιστικά γεγονότα της Ν. Φιλαδέλφειας.
    Ο δημόσιος χώρος δεν είναι μόνο οι παραλίες, και η υπεράσπισή του έχει θύματα, που κανείς δεν θα θυμάται!

  26. sarant said

    14 Κρωζουν και κοάζουν, φαίνεται

    16 Λέει καποιος: Για να δεις το Οπενχάιμερ πρέπει να καταλαβαίνεις από γεωπολιτική, φυσική, αστρονομία και να έχεις 3 9 στο GPA. Για να δεις τη Μπαρμπι, αρκεί να έχεις κοριτσι για να πάτε μαζί. Άρα, πιο εύκολο είναι να πας να δεις τον Οπενχάιμερ.

  27. odinmac said

    Ας βάλω εδώ την κριτική από το φλιξ, που σε γενικές γραμμές εμπιστεύομαι (τα 3 αστέρια σ’ αυτό το σάιτ σημαίνει πως είναι καλή):
    https://flix.gr/cinema/barbie-review.html

  28. Stelios Kornes said

    Καλημερα δροσερη! Γραφουμε ομως κι ενα μεγαλο-μεγαλο «Spoiler Alert» στον τιτλο, οταν προκειται να περιγραψουμε ολη την υποθεση μιας ταινιας, χαχα. Μπορει καποιος να ηθελε να τη δει σημερα/αυριο, ονοματα-δε-λεμε. 😀
    Tετοιο σχημα ψηφων με πολλα 01 και πολλα 10αρια ειχε θυμαμα και η ταινια του Κωστα Γαβρα, «Ενήλικοι στην αίθουσα», 2019. Kαι το ειχα δει στο imdb μηνες ολοκληρους πριν την κυκλοφορια της ταινιας! Τωρα που ξαναμπηκα να δω απο περιεργεια, το σχημα διατηρηθηκε. Τι ειναι πιο θλιβερο; Η ακραια θεση για ενα θεμα που δε μπορει να γνωριζω ακομα ή πως δε θα αλλαξω γνωμη, ετσι κι αλλιως κι οταν το γνωρισω;

  29. Αντώνης said

    @18, 22
    Μην στενοχωριέστε· ακόμη και εκείνοι που τάσσονται κατά του γουόκ δυσκολεύονται να το ορίσουν: https://edition.cnn.com/videos/politics/2023/03/19/woke-debate-conservative-author-struggles-to-define-ip-sot-vpx.cnn

  30. evamaten said

    18 κε
    Η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται το 1962, όταν συμπεριλήφθηκε ένα γλωσσάρι του New York Times Magazine με τίτλο «λέξεις και φράσεις που μπορεί να ακούσετε σήμερα στο Χάρλεμ». Δέκα χρόνια αργότερα, το 1972, ένας χαρακτήρας του θεατρικού Garvey Lives!, λέει: «Κοιμάμαι όλη μου τη ζωή. Τώρα που ο κύριος Garvey με ξύπνησε, θα παραμείνω ξύπνιος (woke) και θα τον βοηθήσω να ξυπνήσει και άλλους μαύρους».
    Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη «woke» και γιατί τόσοι πολλοί τη χρησιμοποιούν λάθος – Μικροπράγματα https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/ti-pragmatika-simainei-i-leksi-woke/
    Επίσης, πολύ κατατοπιστική και Βικιπαίδεια για όλες τις χρήσεις και… καταχρήσεις του όρου
    Woke – Βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/Woke

  31. 14 Από την πολλή κλασική παιδεία το έπαθε ο Τάκης.

    26β Καλό!

    Μερικά μιμίδια για το Barbenheimer (όχι τα καλύτερα κτγμ): https://www.indy100.com/showbiz/barbenheimer-barbie-oppenheimer-memes-2662328493

  32. evamaten said

    30 συμπληρώνω
    Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που «ξύπνησαν» και είδαν το φως το αληθινό, πολλές φορές συμπεριφέρονται με το πάθος του νεοφώτιστου, που κάπως τυφλώνει και οδηγεί σε υπερβολές – οι οποίες, δυστυχώς, δίνουν λαβή στην αντίδραση που καραδοκεί

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    25: Σωστός. Στην γειτονιά μου στην Αθήνα έλα να δεις τι γίνεται. Κακώς λέγονται πεζοδρόμια. Πίστες για μηχανάκια, ποδήλατα και πατίνια έχουν καταντήσει. Κίνημα για την απελευθέρωση των πεζόδρομων και των πεζοδρομίων στις μη προνομιούχες περιοχές δύσκολα θα δημιουργηθεί. Οι κάτοικοι έχουν να παλέψουν με το βιοποριστικό θηρίο, πού μυαλό και καιρός για τέτοια…

  34. sarant said

    30 Υλικό για το μελλοντικό άρθρο, ευχαριστώ!

  35. evamaten said

    Κι ένα σχόλιο για το άρθρο
    Αυτό που μου άρεσε είναι ότι σε αυτό αντιμετωπίζεται η ταινία (και το σχετικό φαινόμενο) απροκατάληπτα, ανοιχτόμυαλα, χωρίς στεγανά. Ακόμα κι εγώ, που δεν κουράζομαι να λέω για τη σημασία της κουλτούρας στην αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων, στερεοτύπων και, τελικά, της βίας, θα το αντιμετώπιζα με μεγαλύτερο σκεπτικισμό και καχυποψία. Με ανησυχεί που ο woke καπιταλισμός, που λένε, οικειοποιείται, σφετερίζεται και τελικά «εξουδετερώνει» τη δυναμική των κινημάτων, μετατρέποντάς τα κάπως σε μόδα.
    Και με ανησυχεί και η αμερικανική νοοτροπία που προωθεί έναν απίστευτο διπολισμό στα έμφυλα ζητήματα. Έχουμε πια στρατόπεδα και, δυστυχώς, το βλέπουμε κι εδώ, συνέχεια. Ίσως ένα μέρος του φαινομένου (της μανίας με τη «μπαρμπι» να οφείλεται και σε αυτό)

  36. … να αλλάξει το Σύνταγμα της Μπαρμποχώρας (και να μετονομαστεί και η χώρα …

    … με νέο όνομα από το λεξικό
    Μπαρμπινιώτη

  37. evamaten said

    35 (όλο συμπληρώνω σήμερα, συγγνώμη)
    Και, τελικά, αυτό που μένει είναι ότι μέσα στη μαυρίλα του σεξισμου που βγαίνει από ένα μεγάλο μέρος της νεανικής κουλτούρας (της τραπ, ας πούμε) ό, τι μπορεί να αποτελέσει αντίρροπη δύναμη είναι ευπρόσδεκτο. Και ίσως δεν έχουν άδικο αυτοί που χαρακτήριζαν (από την πλευρά της αντίδρασης, βέβαια) «δούρειο ίππο». Να σου πω, αν μπορεί να φτάσει ακομα κι έτσι το μήνυμα (ακόμα κι η Μπαρμπι το κατάλαβε, διαολε, εσύ πότε θα ξυπνήσεις;), ε, καλό είναι!
    Ξέχασα να πω ότι μου άρεσε και η γλαφυρή αναφορά στις μπαρμπι εν αποστρατεία- υπέροχο! 🙂

  38. ΣΠ said

    26
    Για να γράφει για GPA 3.9 πρέπει να έχει κάνει σπουδές στις ΗΠΑ. Πάντως το μεγαλύτερο μέρος του 10% των θεατών που είναι άντρες μάλλον πήγαν με τις κόρες τους.

  39. Νίκος said

    Το χρειαζόμουν ένα τέτοιο άρθρο μετά από πολλές αρνητικές αναφορές από ανθρώπους εντελώς διαφορετικών ιδεολογιών (το οποίο θεωρώ επιτυχία για την Barbie, ως μια καλή προσπάθεια να δεί τα πράγματα με ισορροπίες). Πολλές ευχαριστίες!!!

  40. Πέπε said

    Αν η ταινία προκάλεσε τόσο αντίθετες κριτικές και αντιδράσεις, αυτό κινεί το ενδιαφέρον. Όμως η κανονική κούκλα Μπαρμπι είναι γνωστό ότι μόνο φεμινίστρια δεν είναι (απλώς προέβαλε ένα άλλο περιτύλιγμα στον περιορισμό και τον υποβιβασμό της γυναίκας), και η περιγραφή της ταινίας μού δίνει την εντύπωση μιας προσπάθειας, χρυσοφόρας κιόλας, ξεπλύματος της Ματέλ.

    Τα κορίτσια που χρειάζονται ξεκούνημα για να σκεφτούν ότι ίσως δεν είναι ωραίο ή φυσικό που ο άλλος έσπασε στο ξύλο τη γυναίκα του, μήπως έπαιζαν Μπάρμπι μικρές; Μήπως οι μανάδες που τις μεγάλωσαν έπαιζαν Μπάρμπι μικρες; Μήπως οι πατεράδες που τις μεγάλωσαν έβλεπαν μικροί τις αδερφές τους να παίζουν Μπάρμπι; Και τώρα στα γεροντάματα θυμήθηκε κι η Μπάρμπι τη θέση της γυναίκας;

    (Ποια ακριβώς είναι η εμπλοκή της Ματέλ στην παραγωγή της ταινίας;)

    4
    Αν δεν απατώμαι, η μητέρα των ανιψιών του Ντόναλντ -και όλο τους το οικογενειακό δέντρο, και η ιστορία του φτωχού Σκοτσέζου μετανάστη Σκρουτζ που έγινε χρυσοθήρας στο Κλοντάικ, κλπ κλπ- είναι υστερογενείς επεξηγηματικοί μύθοι του μεγάλου, παρά ταύτα, Καρλ Μπαρκς.

    10
    Μα τα σπαγγέτι είναι η κατεξοχήν περίπτωση έργων που δεν τα βλέπεις για να διδαχτείς.

  41. nikiplos said

    4@ 6@ Νομίζω μόνο 1-2 φορές αναφέρεται η Ντέλα, δεν την έχουν ποτέ δείξει σε κόμικ, εκτός κι αν η Ντίσνεϋ την έχει συμπεριλάβει σε κάποια ταινία της.

  42. nikiplos said

    Να βάλουμε και το τραγούδι:

    που επίσης το βρίσκω ωραίο

  43. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα! Αξιοπρόσεκτη η ταινία (βλ.και Barbenheimer phenomenon, https://en.wikipedia.org/wiki/Barbenheimer), ωραία παρουσιασμένη.
    –Στην οποία πέρα από την στερεοτυπική μάχη των φύλων (ή όποιων μνηστήρων Εξουσίας διεπόμενων από το θείον «κατακυριεύσατε»), προβάλλει αφηγητικά (:Rhea Perlman) και ο κατά Mattel- Ruth Handler μύθος του γυναικόκοσμου (οιονεί «μητριαρχικός»)- φαινόμενος, με την αρχή του σεναρίου των Greta Gerwig και Noah Baumbach, ως εξής :
    “Since the beginning of time, since the first little girl ever existed, there have been Dolls. But dolls were always and forever Baby dolls. The girls who played with them could only every play at being mother. Which can be fun, at least for a while anyway…Ask your mother.
    This continued until/ Yes, Barbie changed everything/ Then she changed it all again/ All of these women are Barbie/ and Barbie is all of these women/ She might have started out as just a lady in a bathing suit,/ but she became so much more/ She has her own money, her own house,/ her own car, her own career/ Because Barbie can be anything, women can be anything/ And this has been reflected back/ onto the little girls of today in the real world/ Girls can grow into women/ who can achieve everything and anything they set their mind to/ Thanks to Barbie[…]”.
    –Στον οποίο μύθο, μετά από περίπου 40 λεπτά αντεπιτίθεται μία στερεοτυπική φεμινίστρια, φτυστή Ρόζα του Αρκά, εξίσου αριστ-ερίζουσα αν κρίνουμε απ’ το ρούσικο μικρό της όνομα:
    «Sasha: Okay, Barbie Let’s do this. You’ve been making women feel bad about themselves since you were invented. You represent everything wrong with our culture unrealistic physical ideals[…] You set the feminism movement back 50 years. You destroy girls’ innate sense of worth and you are killing the planet with your glorification of rampant consumerism
    Barbie: No, I’m supposed to help you and make you happy and powerful.
    Sasha: Oh, I am powerful. And until you showed up here and declared yourself Barbie I hadn’t thought about you in years, you fascist»
    –Και με το πέρας της ταινίας (περί το 1h 45’), αφού η Μπάρμπι παλεύει και με τον κακό Φεμινισμό (ή Μητριαρχία) και με την κακή Πατριαρχία, καταλήγει , καταπώς λέει και η επινοήτριά της- αφηγήτρια, στα ίδια απατηλά: «So Barbie left behind the pastels and plastics of Barbie Land/ for the pastels and plastics of Los Angeles» και εντός αυτών, ως -δήθεν- ανεξάρτητη, αληθινή (;), ανθρώπινη(;) Barbara Handler(με μητρώνυμο, παρακαλώ), ανακαλύπτει γυναικολογικώς την μητρότητα, άρα επανεισάγει το προπατορικό ματελικό αφήγημα περί “κούκλας”.
    –Οπότε κατά πόσον όλα τούτα «τα εντός εκτός και επί τα αυτά» είναι φεμινιστικά ή αντι-στερεοτυπικά, δεν έχει τόσο σημασία, όσο η επαλήθευση ότι η κερδοσκοπία θα είναι το μόνο κίνητρο για το πέρασμα όποιου μύθου στη σκληρή πραγματικότητα, η μόνη ικανή να ανοίξει και μια πύλη, μια ρωγμή « a portal (…)a rift in the continuum that is the membrane between Barbie Land and the Real World» ώστε , καταρχήν, να ‘χουμε τις καλές εισπράξεις και όσο για κοινωνία καλύτερων ανθρώπων και επί γης ειρήνης, το έργο συνεχίζεται στο επόμενο ροζ συννεφάκι, ως να μας φάει η μαύρη θάλασσα .
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    Είμαστε, υπό μίαν έννοια,/ οι άνθρωποι, από δυο χωριά:
    Οι μισοί από την Κέν-υα/ κι οι άλλοι από την Μπαρμπ-αριά.

  44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πατριαρχία μου πόσο ροζ ξόδεψες για να μη σε βλέπουμε.
    (Παραλλάζοντας το στίχο με το γαλάζιο)
    Χωρίς να έχω δει την ταινία. Από ακούσματα, κοντινά με την ανάλυση του Νικοκύρη.

    Επειδή το σινεμά το αγαπώ και κάπως γνωρίζω τα βάσανα επιβίωσης του κύκλου παραγωγή-διανομή-προβολή, στη χώρα, τα πολλά εισιτήρια με χαροποιούν ! Να αναζωογονηθούν και τα …χειμαζόμενα θερινά σινεμά!

  45. evamaten said

    40β
    Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω στην παρένθεση του 37 μου «ακόμα κι η Μπαρμπι το κατάλαβε, διαολε, εσύ πότε θα ξυπνήσεις;» Ακριβώς εκεί, σε αυτό το «ξέπλυμα» που λες, ενυπάρχει η αναγνώριση του με τι παπαριές γαλουχησε τόσες γενιές. Μπορείς να το πεις αυτοσαρκασμο, αυτοκριτική, αναγνώριση του λάθους – το ξέπλυμα συνήθως αφορά το αμαρτωλό παρελθόν, ενώ εδώ προσπαθεί μάλλον να αναβαπτισθεί (για να παραμείνουμε στο υγρό στοιχείο 🙂) στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ακολουθήσει το πνεύμα της εποχής και να αποτιναξει από πάνω της το άγος, ας πούμε, του σεξισμού, νομίζω

  46. nikiplos said

    Λόγω ότι έχω 8χρονη κόρη, υπάρχει στο σπίτι πλήρης συλλογή μαζί με παραλλαγές από άλλες εταιρείες (πχ η Άννα και η Έλσα) κλπ. Η Μπάρμπι έχει τέλειες σωματικές αναλογίες, είναι ψηλή Καλιφορνέζα κλπ. Λόγω της μικρής βλέπω συχνά τις ταινίες κινούμενων σχεδίων που αφθονούν στο Youtube αλλά και στο Netflix. Είναι καλόκαρδη και προσπαθεί να γίνεται πάντα το καλύτερο. Η οικογένειά της βέβαια είναι τέλειοι σε όλα, ενώ έχουν και λουλούδες (που λέγαμε παλαιότερα) δλδ μικρά σκυλάκια. Λόγω κόρης ξέρω όλες τις αδερφές Σκήπερ, Στέϊσι και Τσέλσι.

    Φυσικά υπάρχουν και οι κακοί της ιστορίας όπως η φίλη της μια μελαχροινή όχι τόσο καλό κορίτσι και ο Τρέϊ ένας πλούσιος δανδής και φαντασμένος γείτων.

    Όταν ήμουν έφηβος η Μπάρμπι δεν πολυκυκλοφορούσε στην Ελλάδα. Υπήρχε η Sindy (της ανταγωνίστριας της Ματέλ εταιρείας Hasbro) αλλά ήταν πανάκριβη. Και φυσικά η προσιτή Bibi-bo της ελληνικής εταιρείας El-Greco. Η Bibi-bo είχε για σύντροφο τον John-John. Επειδή ήταν έτσι ένας όμορφος λεβέντης ο John-John, χρησιμοποιούσαμε τον όρο για να κράξουμε κάναν μπαστουνόρθιο συμμαθητή μας. Ήταν δύο ψηλοί κι όλας που τους φωνάζαμε John-John, ίσως κι από ένα αίσθημα ζήλιας καθώς είχαν πέραση στα κορίτσια.

  47. Πέπε said

    44
    > Πατριαρχία μου πόσο ροζ ξόδεψες για να μη σε βλέπουμε.

    Χτες-προχτές, αφού έκανα ένα συναφές σχόλιο, γκούγκλαρα να πάρω επιτέλους την πρώτη μου ιδέα περί της ταινίας. Στο λόγο μου παιδιά, ακόμα κι η σελίδα του Γκούγκλ βάφεται ροζ άμα ψάξεις «Μπάρμπι» (τσεκάρετέ το!).

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ νομίζω πως η ταινία «Μπάρμπι» είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πολιτικής ορθότητας, της εξύμνησης των ιδιαιτεροτήτων και της εμμονής στην πρόταξη ταυτοτήτων. Δεν κινδυνεύει ο καπιταλισμός ούτε από την μητριαρχία ούτε από την πατριαρχία ούτε από την ισότητα. Είναι ένα εκπληκτικά προσαρμοστικό σύστημα, μπορεί να αφομοιώνει τα πάντα και να βγάζει λεφτά από αυτά. Παλιότερα έβγαζε λεφτά από την Μπάρμπι τη νοικοκυρά με τα κουζινικά της, τώρα κονομάει από την Μπάρμπι την φεμινίστρια. Όλα καλά και η αγορά κινείται.

  49. ΓΤ said

    Θυμίζουμε τον κανόνα του Τριανταφυλλίδη ότι το -ν φυλάττεται πριν από μπ-, ντ-, γκ-…

  50. Πουλ-πουλ said

    40γ.
    Το point μου δεν είναι ο διδακτισμός, αλλά το αφελές-σχηματικό σενάριο.

  51. loukretia50 said

    Ώστε ακόμα κι η Μπάρμπι βαρέθηκε τη ροζ φούσκα?
    Μάλλον αναγκάστηκε να προσγειωθεί στον κόσμο τον αληθινό γιατί δεν πουλάει πια η συννεφένια τελειότητα.
    Καιρός ήταν, έστω γιαυτό ας μην τη ρίξουμε στην πυρά – Βarbecue!

    Αλλά δε θα δω την ταινία, δεν άντεξα ούτε το τρέηλερ, βρίσκω ανυπόφορη τη συγκεκριμένη αισθητική.
    Και ποτέ δε συμπάθησα τη Μπάρμπι και όλα όσα επέβαλε – κι αποδέχτηκαν γενιές και γενιές.

    Οι κούκλες που αγάπησα ήταν παιδιά! – παιδιά μου!
    Ανέκφραστα στρουμπουλά μωρά, κοριτσάκια με μπούκλες , ροζ μαγουλάκια και αστείες φουφούλες, μια αραπίνα με τζιβέ μαλλί και γλυκειά φατσούλα, ο Τοτός – μοναδικό αγόρι με πλαστικό τσουλούφι, ο μοναδικός γαμπρός της κοριτσοπαρέας, τον παντρεύαμε συχνά και μετά το γλέντι γύριζε στο σπίτι με τη μαμά του!
    Ακόμα κι οι μεγαλύτερες – υποτίθεται – κουκλίτσες φορούσαν σοσόνια ,καπελάκια, πλισέ φούστες ή παντελόνια, και ήταν κοριτσάκια, στην ηλικία μου, όχι γυναίκες.
    Μπορούσα άνετα να τις φανταστώ να συμμετέχουν σε κάθε κομμάτι της ζωής μου, ήταν φίλες, αγαπημένη συντροφιά.
    Διάλεγα τα ονόματά τους και καθεμιά αντιδρούσε διαφορετικά σε καταστάσεις που με ταλαιπωρούσαν. Μετά τις παρηγορούσα.
    Πήγαιναν σχολείο – δασκάλα εγώ! Τους έλεγα το μάθημα και τα παράπονά μου, αρρώσταιναν και δεν κατάπιναν το σιρόπι, τους μαγείρευα και χαιρόμουν που μισούσαν τις μπάμιες όπως εγώ. Αλλά μοιραζόμασταν τα μπισκότα.
    Διαβάζαμε παραμύθια, κοιμόταν μαζί μου, φοβόταν τους κεραυνούς και το σκοτάδι, και ήξεραν όλα τα μυστικά μου.
    Τι να καταδεχτεί η Μπάρμπι απ΄όλα αυτά? Το πολύ να με καλούσε σε Μπάρμπεκιου.

  52. sarant said

    38 Nαι, στα αγγλικά ήταν άλλωστε η ατάκα που αναφέρω

    46 Ώστε ελληνική ήταν η Bibi-bo!

  53. loukretia50 said

    Αν κατάφερα να το ανεβάσω

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    46: Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί η Μπάρμπι σε διάφορους σωματότυπους: ψηλή, κοντή, κανονική, καμπυλόγραμμη, για όλα τα γούστα. Μέχρι και Μπάρμπι με ισλαμική μαντίλα έχει κυκλοφορήσει.

  55. Dinos said

    Καλησπέρα,
    Την ταινία δεν την είδα (η καλή μου τη βρήκε συμπαθητική και σωστά τοποθετημένη φεμινιστικά). Διάβασα όμως το εξής, για το πώς η διάσημη Μπάρμπι δημιουργήθηκε με πρότυπο μια κούκλα που κυκλοφορούσε στη μεταπολεμική Γερμανία, εμπνευσμένη από ένα «πονηρό» κόμικ:
    https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2023/05/25/barbie-trailer-creator-pornographic-origin-doll/

  56. Costas X said

    @52. -> 46. Το ανέφερα το πρωί στο σχόλιο 7, αλλά σας διέφυγε.

  57. sxoliastis2020 said

    Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία παρουσίαση. Την ταινία την είδα και μου άρεσε. Εκτός από απολαυστική, δίδει και πολλές αφορμές για σκέψη, οπότε συμφωνώ με τις σχετικές κριτικές.

    >51 Και ποτέ δε συμπάθησα τη Μπάρμπι και όλα όσα επέβαλε …
    «If you hate Barbie, this movie is for you «. (Από το τρέιλερ της ταινίας.)

    Και μία (ακόμα) θετική παρουσίαση:
    https://www.kathimerini.gr/opinion/562544134/to-mathima-tis-barbie/

  58. sarant said

    56 Συγγνώμη 🙂

    55 Ενδιαφέρον!

  59. 51 Συμφωνώ και επαυξάνω Λου!
    Παίζοντας με κουκλιά παλιάς κοπής και με πιο αγαπημένο ένα μωρό που το έλεγα Μπουλούκο, γιατί ήταν τροφαντό και για το οποίο η μάνα μου και οι θειάδες μου έφτιαχναν ρούχα (πλεκτή φόρμα, μπλουζάκια) και άλλα αξεσουάρ (σεντονάκια, κουβερτούλες) ποτέ δεν συμπάθησα την Μπάρμπι και τις άλλες της συνομοταξίας της. Πολύ ψεύτικη, πολύ ξένη, πολύ διαφορετική… Ευτυχώς ούτε η κόρη μου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον (μάλλον επηρεάστηκε από αγόρια του περίγυρου και πιο πολύ με ζώα και πλεϊμομπίλ έπαιξε) και έτσι δεν έχουμε φυλαγμένα τέτοια απομεινάρια.

    Πριν κάποια χρόνια δουλεύοντας με την τάξη μου (μια τετάρτη νομίζω) ένα θέμα με τα παλιά παιχνίδια είπαμε να φέρουν ό, τι σχετικό είχαν στο σπίτι φυλαγμένο οι γονείς τους. Τα παιχνίδια των γονιών τους, δηλαδή. Ω! της αποτυχίας: γεμίσαμε παλιές Μπάρμπες. Εκεί άρχισα να συνειδητοποιώ ότι πολύ μεγάλωσα και πως έχω και με τις μαμάδες διαφορά ηλικίας τεράστια…

    Καλό που η ταινία προσπαθεί να φέρει μια νέα ματιά στα πράγματα, αλλά πάλι απίστευτα κέρδη θα ήταν ο αρχικός σκοπός και θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

  60. Χαρούλα said

    #47 😳😳🫨Πέπε δίκιο έχεις! Ροοοοοοζ! Πολύ ροζ!!!

    Μεγάλωσα πριν τις Μπάρμπι. Με Ναταλία και Νιόβη.
    Ως ενήλικη θεωρούσα πως είναι αμερικάνικος δάχτυλος, που μεγάλωνε τα κορίτσια με αρχές που σιχαινόμουν.
    Έμεινα έκπληκτη από την Νικοκυρεμένη περιγραφή του σημερινού άρθρου. Αλλά πείτε με προκατειλημμένη, νομίζω πως προσπαθεί να ξεπλύνει την Μπαρμποεικόνα, φτάνοντας σε ακραίο «φεμινισμό». Γιατί ισότητα δεν κατάλαβα να στηρίζει.
    Δεν έχω κορίτσι να με πάει. Αργότερα όταν καταλαγιάσει ο «κουρνιαχτός», έχω την περιέργεια να την δω. Αλλά η αισθητική της(από το τρέιλερ), νομίζω θα με εξουθενώσει..

  61. Χαρούλα said

    Ας θυμηθούμε και την λαμόγιο ελληνίδα barbie!
    https://www.lifo.gr/stiles/eleni-antoniadoy-i-barbie-poy-elege-psemata

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι κοριτσογονείς είχαν τις Μπάρμπες, τις Μπίμπες κλπ, κουκλίτσες πέριξ, αμ εγώ που είχα τον στρατό από τρανφόρμερς;
    Κάτι τερατόμορφες φιγούρες με «κλειδώσεις» που τις έστριβες και γινόταν πχ από ανθρωπόμορφο, πως να το πω, σε αυτοκίνητο, τανξ, πύραυλος κ δεν ξέρω τί άλλο, εξίσου τερατομούτσουνο. Πώς τ΄αγαπούσαν αυτά τα πράματα, εκπαίδευση στην ασχήμια και τη βία φοβόμουν, αλλά τελικά, μπα, όλα εγκαταλείφθηκαν στην ώρα τους.
    Και σ΄εμάς, κάπου σε κουτιά και πατάρια, διασώζονται ερείπια αυτής της παιχνιδοφάσης. Το μόνο καλό ήταν ότι πάντα τα συμμάζευε μόνο ο …χειριστής τους διότι σε όλο αυτό το εξώκοσμο πολυσυναρμολογούμενο υλικό, δεν ήξερα ποτέ ποιο κομμάτι ήταν με ποιο, οπότε (θα) έμπαινε σε άλλο παιχνιδόκουτο και (θα) είχαμε φωνή (κλαψοκαυγά) «μαμάααα πού είναι τα χέρια με τα πυροβόλα του Όπτιμους…» Κάμποσες όμως ήταν κι οι φορές που μας αγκύλωναν τις πατούσες ξεχασμένα στο χαλί κομματάκια αυτών των διαβολοτρανφόρμερς.

    Αλήθεια τί παίζουν τώρα τα 6,8,10χρονα; Φοβάμαι μόνο στο τάμπλετ και νωρίς νωρίς;

  63. ΣΠ said

    Από όσα έχω διαβάσει, χωρίς να έχω δει την ταινία, προβλέπω ότι του χρόνου θα είναι υποψήφια για καμιά δεκαριά Όσκαρ.

  64. Τρίβλαξ said

    Η αξιολόγηση της ταινίας, όπου σχεδόν οι μισοί την βαθμολογούν με 1 και οι σχεδόν άλλοι μισοί με 5, και ελάχιστοι 2,3, η 4, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να είναι 2.9, δηλαδή σχεδόν ακριβώς στην μέση, μου θύμισε άρθρο σε πανεπιστημιακό περιοδικό της Αμερικής πριν καμμιά σαρανταριά χρόνια, όταν είχε ξεκινήσει η υποχρεωτική αξιολόγηση καθηγητών από φοιτητές.

    Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Raw Oysters, Mashed Potatoes, and Student Evaluations». Η διαπίστωση του αρθρογράφου ήταν ότι ο μέσος όρος στην αξιολόγηση των ως άνω δυο εδεσμάτων είναι 3, προκύπτει όμως από τελείως διαφορετικά στοιχεία. Τον μεν πουρέ όλοι τον βαθμολογούν με 3, γιατί ουδένα εξάπτει, ενώ τα στρείδια οι μισοί τα λατρεύουν και οι άλλοι μισοί τα απεχθάνονται. Εάν κανείς βασιστεί μόνο στον μέσο όρο, δεν μπορεί να διακρίνει καθηγητές «στρείδια» από καθηγητές «πουρέδες».

    Όσο για την ταινία, δεν νομίζω να επιδιώξω να την δω.

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Πόσο αντισυμβατική μπορεί να είναι μια Barbie; »
    Ο Θοδωρής Δημητρόπουλος για την ταινία
    (Πόσο μου λείπει, σε κάτι τέτοιες ειδικά αμφιλεγόμενες ταινίες, ο Μισέλ Δημόπουλος με την αιρετική πρωτοπόρα άποψη … )
    https://www.pekk.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6137

  66. Theo said

    Καλημέρα,
    ‘Οσο φεμινιστική, αντιπατριαρχική, αντισεξιστική κι αν (προβάλλεται πως) είναι αυτή η ταινία, αυτή τη ροζ χολυγουντιανή αισθητική δεν την μπορώ. (Είδα το τρέιλερ κι αμφιβάλλω αν θα άντεχα πάνω από πέντε ή δέκα λεπτά αυτής της «αστραφτερής» παραγωγής.)
    Όσο για τον όρο μπάρμπι στο περιβάλλον μου, χρησιμοποιούταν για ό,τι πιο αφύσικο, τεχνητό, άψυχο, χωρίς αίσθημα ή πολύ μυαλό βρισκόταν σε γυναίκα.
    Μακριά από μας οι αμερικανιές!

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    60 Ναι, κι εγώ είχα αυτές! αλλά νομίζω ήταν Ναταλί και Νιόβη. Μετά βγήκαν και παραλλαγές τους αλλά δε θυμάμαι, μεγάλωσα 🙂 – Κούκλες Κεχαγιά έγραφε το κουτί-πλαίσιοφ, το έκανα και κούνια τους 🙂

    61, Μπράβο Χαρούλα για την υπενθύμιση ότι έγινε μοντέλο για «Μπάρμπι» και η απατεώνισσα Αντωνιάδου (για να τιμήσει η εταιρεία στα 60χρονά της γυναικεία πρότυπα!! τρελά γέλια στο Μπαρμπιστάν)

    https://www.ethnos.gr/greece/article/63385/elenhantoniadoyhmatteldenthabgaleisthnparagoghthnkoyklabarbievid

    Για το πόσο αστεία είναι η ταινία κι αν όντως φέρνει γέλια//χάχανα (κεφιού,όχι απαξίας), δεν μας είπατε όσοι την είδατε.

    Επίσης έχει υπερτονιστεί πόσο είναι επιτυχής εισαγωγή/ξεκίνημα της ταινίας με την Οδύσσεια του Διαστήματος (που επίσης δεν έχω δει 🙂 )

  68. […] Όταν ήταν μικρές, οι κόρες μου έπαιζαν με κούκλες Μπάρμπι -όχι πάρα πολύ, αλλά έπαιζαν. Με τον  καιρό, μαζεύτηκε ένα μικρό πλήθος από Μπάρμπες (το  παιδί, που ξέρει την ενδιάθετη γραμματική, κλίνει βέβαια τη λέξη, η  Μπάρμπη και οι Μπάρμπες), μια διμοιρία ας πούμε. Όταν οι κόρες μου μεγάλωσαν, οι Μπάρμπες, με εμφανή τα σημάδια… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/08/09/barbie/ […]

  69. Άγγελος said

    Μήπως η ταινία αποτελεί ένα άλλοθι, ένα φεμινιστικό προσωπείο, ώστε απενοχοποιημένη η εταιρεία να συνεχίζει να πουλάει τις κούκλες της;

  70. sarant said

    61-67 Α μπράβο!

    64 Αλήθεια, πώς λέγεται αυτή η κατανομή, εντελώς αντίθετη με την καμπάνα του Γκάους;

  71. evamaten said

    48
    >Εγώ νομίζω πως η ταινία «Μπάρμπι» είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πολιτικής ορθότητας, της εξύμνησης των ιδιαιτεροτήτων και της εμμονής στην πρόταξη ταυτοτήτων.
    Μα αυτό δεν χρειαζόταν η ταινία για να το κάνει! Το λες κι εσύ , Γιάννη, στο 54. Μάλιστα, η ταινία τονίζει το γεγονός ότι όλα αυτά – η δήθεν ισότητα και συμπερίληψη- είναι φούμαρα!
    Και, ως προς το άλλο που λες, φυσικά και υπάρχει οργανική σχέση ανάμεσα στην πατριαρχια και το καπιταλιστικό σύστημα (εκμετάλλευση, η λέξη-κλειδί!). Δεν μπορεί να ενσωματώσει την ισότητα ο καπιταλισμός (θα έλεγα contradictio in terminis).
    Αλλά ενσωματώνει πονηρα, όπως είπα και σε παραπανω σχόλιο, τα αιτήματα των αγώνων για ισότητα , απομυζωντας τον δυναμισμό και τον χειραφετητικό τους χαρακτήρα.
    Το εξηγεί ωραία, νομίζω, το παρακάτω άρθρο (αξίζει ολόκληρο, αλλά επιλέγω το πιο χαρακτηριστικό σημείο) :
    «Επειδή, όμως, οι καπιταλιστές/στριες μπορούν να μας πωλήσουν ακόμη και το σχοινί με το οποίο κατόπιν θα μας κρεμάσουν, η εμπορευματική κουλτούρα του συστήματος, μόλις οι πολλών δεκαετιών αγώνες των φεμινιστριών, των λοιδορούμενων δηλαδή γυναικών που-καίνε-τα-σουτιέν-τους, άρχισαν να αποδίδουν, τους οικειοποιήθηκε»
    Ο επικίνδυνος συστημικός «φεμινισμός» και το φεμινιστικό κίνημα | ARTI NEWS http://artinews.gr/%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%86%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1.html

  72. 16, … Barbenheimer …

    Με πρωταγωνίστρια
    εκρηκτική σεξοβόμβα

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    71: Η ανθεκτικότητα του καπιταλισμού έγκειται ότι μπορεί και αφομοιώνει πολλά και εμπορεύεται τα πάντα, Εύα, άρα και την ισότητα ανδρών και γυναικών, εφόσον δεν αμφισβητούν την κυριαρχία της αγοράς και των εμπορευματικών σχέσεων. Είτε άντρες είναι οι μέτοχοι, οι ιδιοκτήτες, τα μεγαλοστελέχη των εταιρειών είτε γυναίκες είναι, για το σύστημα είναι το ίδιο, αφού ενστερνίζονται τις αξίες του. Ένας καπιταλιστικός κόσμος με Θάτσερ, Μέρκελ, Λαγκάρντ και Ξαφά στις θέσεις ιδιοκτησίας και εξουσίας θα ήταν ένας άκρως αποδοτικός για το σύστημα κόσμος, έτσι δεν είναι ; Αυτό εννοώ όταν λέω ισότητα αντρών και γυναικών ή ακόμα και κυρίαρχη θέση των γυναικών. Η ισότητα σοσιαλιστικού και δημοκρατικού τύπου, εννοείται, είναι άλλο πράγμα και αυτήν δεν μπορεί να την αποδεχθεί ο καπιταλισμός.

  74. ΓΤ said

    70β Ντάκμαν

    Wald αν δεν λαθεύω

  75. 70 β,
    Bimodal distribution (Διτροπική(?) κατανομή)

  76. ΓΤ said

    Κώστας Μπαρμπής
    Ανρί Μπαρμπίς

  77. ΓΤ said

    @75 Λάου

    διμοδική
    ή δικόρυφος

  78. ΣΠ said

    75
    Τέτοια είναι η κατανομή των βαθμολογιών στις περισσότερες ταινίες στην imdb. Της Barbie: https://www.imdb.com/title/tt1517268/ratings/

  79. Costas Papathanasiou said

    Μερικές ακόμη άχρηστες πληροφορίες, ώστε το αγαπητό ιστολόγιο να διεκδικήσει τα νόμιμο ποσοστό από το σχετική ροζ κερδοφορία:
    —Η Rhea Jo Perlman που ενσαρκώνει το ματελικό αφήγημα, ως Ρουθ Χάντλερ, “μάνα” Βαρβάρας, έχει χωρίσει δύο φορές με τον Ντάνι Ντε Βίτο, με τον οποίο έκτοτε έχουν γίνει πολύ στενοί φίλοι.
    —Η πολύ καλή Έλεν Μίρεν, παιδί Ρώσου Αριστοκράτη και αντιμοναρχική, που είναι η Φωνή του μπαρμπ-αφηγήματος, πρωταγωνίστησε στα χρόνια της κοβίντιδας σε μουσικό βιντεάκι ως αξιέραστο, με ασφάλεια, εμβολιασμένο πουρό ( https://www.youtube.com/watch?v=qE9kZFHvWFk Checco Zalone – La Vacinada )
    —Σημειολογικό ενδιαφέρον έχει και η επιλογή της Issa Rae για το ρόλο της President Barbie, δοθέντος ότι “ενόψει του Black History Month” του 2021 “η εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Mattel ανακοίνωσε ότι η Dr. Μάγια Αγγέλου είναι η τελευταία προσθήκη στη σειρά με κούκλες Barbie «Γυναίκες που Εμπνέουν», που εδώ και λίγα χρόνια έχει εγκαινιαστεί «προς τιμήν ιστορικών και σημερινών παραδειγμάτων προς μίμηση που άνοιξαν τον δρόμο για να κάνουν τα κορίτσια πιο μεγάλα όνειρα από ό,τι προηγουμένως». Μεταξύ άλλων, στη σειρά περιλαμβάνονται οι Rosa Parks, Ella Fitzgerald, Florence Nightingale και Frida Kahlo.” ( https://www.catisart.gr/gynaikes-poy-empneoyn-koykla-barbie-i-magia-aggeloy-enopsei-toy-black-history-month/ )
    — Στην υπόκρουση του αφηγήματος (βλ.και σχ.42) σκάνε φουσκίτσες όπως KAROL G – WATATI (feat. Aldo Ranks)[ https://www.billboard.com/music/latin/karol-g-watati-lyrics-translated-english-barbie-soundtrack-aldo-ranks-1235369585/ ] και https://www.youtube.com/watch?v=YsodPYtJ288 Αva Μax -Choose your fighter : “You can be a lover or a fighter, whatever you desire/ Life is like a runway and you’re the designer/ Wings of a butterfly, eyes of a tiger/ Whatever you want, baby, choose your fighter κλπ” ( Επίσης ένα , ο θεός να το κάνει τραγούδι, που ραπάρει ξεδιάντροπα, λέγοντας μεταξύ άλλων, άκουσον Τζι,! “In that pink Ferrari, we peelin out/ I told Tae bring the Bob Dylan out/ That pussy so cold we just chillin’ out/ They be yellin’ yellin’ ye-yellin’ out/ It’s Barbie, bitch, if you still in doubt (Oh)”: Lene Nystrøm & Ice Spice- Barbie World )
    — Οπότε, σχεδόν υποχρεωτικά κατόπιν τούτων, μπορούμε να κλείσουμε με το εξής ωραίο ενός δικού μας: https://www.youtube.com/watch?v=SmVm7knsb-0 – Για πούλημα λοιπόν – Στίχοι/ Μουσική/ Ερμηνεία: Δήμος Μούτσης

  80. evamaten said

    73
    Η αληθινή ισότητα είναι ισότητα πάντα, σε κάθε σχέση νομιζω. Το έλεγε κάπου κι ο Ραφαηλιδης, ότι δεν αντέχει αυτούς που στον δημόσιο χώρο κόπτονται για την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη και όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού τους γίνονται οι ίδιοι δικτάτορες

  81. sarant said

    79 Mάλιστα!

    77 και πριν: Ωραία!

  82. Τογκολέζος said

    Όντως, τις τελευταίες δεκαετίες, χρησιμοποιείται εσφαλμένως το ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ και με την έννοια (ως συνώνυμο) με το ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ.

    Ο σκηνοθέτης τονίζεται στην παραλήγουσα.
    Γιατί, λοιπόν, σκηνοθέτρια και όχι σκηνοθέτις (σκηνοθέτισσα);

  83. Νέο Kid said

    72. Πού τα σκέφτεσαι ρε διάολε! 🤪 σεξοβόμβα!…

  84. Τρίβλαξ said

    70β.

    Δεν ξέρω πως λέγεται.

    Ίσως την αποκαλούσα «Κέρας του Μιλτιάδου», αλλά αυτό είναι από άλλο ανέκδοτο.☺️

  85. sarant said

    82 Ταξιθέτρια.

  86. ΓΤ said

    Ενώ η χώρα συγκλονίζεται, ο Πρωθυπουργός, δίχως να πει το παραμικρό, συνεχίζει τις διακοπές του.
    Θα προβεί σε δηλώσεις αφού δει την «Barbie» στα Χανιά.

  87. ΓΤ said

    Σε λιόκλαρα επιδότησης πήγα εγώ να σκάψω
    κι ηύρα αμφορέα άωτο να βάλω στην Προθήκη
    Γαίμα αθώο χύθηκεν είπασι στην Αθήνα
    μα εγώ είμαι πολύ μακριά και πίνω τη ρακή μου
    Επήγε ο Νότης διακοπές στο σπήλαιο στην Πάτμο
    και πήρα την απόφαση να φύγει απ’ το γκουβέρνο
    αδιαφορία δεν νταγιαντώ, από καρδιάς σάς λέω
    την ηρεμία μου θα βρω μόνο σαν δω την «Barbie»

  88. Fremder said

    Δυστυχώς η ταινία υπάρχει κλεψίτυπη με ελληνικούς υπότιτλους, κάτι που δεν είναι σωστό διότι αφαιρούνται πόροι από τους συντελεστές.
    https://tainio-mania.online/load/tainies-2023-online/barbie-2023/61-1-0-14232
    (όχι εκεί που ζητάει τηλέφωνο μη δώσετε τηλέφωνο, παρακάτω)

  89. aerosol said

    Ναι, η Ματέλ ακολουθεί τους καιρούς, θέλει να πουλήσει, υιοθετεί μοντέρνο προσωπείο. Αυτά δεν είναι προς ερώτηση, δεν ανακαλύπτουμε κάποια υπόγεια συνομωσία, αυτά είναι δεδομένα. Απ΄αυτά ξεκινάμε. Και έχει την επιχειρηματική ευελιξία να δώσει την δουλειά σε καλούς δημιουργούς, να της φτιάξουν προϊόν που λίγο την σατιρίζει (αλλά όχι πολύ), που λίγο την ανατρέπει (αλλά όχι πολύ), που αυτοσαρκάζεται (αλλά όχι πολύ), που τελικά την δικαιώνει (αλλά όχι τόσο πολύ που να θυμώσει ο μέσος πελάτης).
    Όποιος απολαύσει το προϊόν με γεια του με χαρά του -είναι φτιαγμένο με μαστοριά και κέφι προφανώς, μπορείς να το αναγνωρίσεις και το χαρείς. Όποιος θεωρεί πως δεν είναι γι αυτόν, ας προσπεράσει. Κανείς μας δεν μπορεί να αποφύγει πλήρως την κατανάλωση προϊόντων από μεγαλο-εταιρίες. Αλλά δεν θα μάθουμε σήμερα πως ο σκοπός μιας μεγάλης εταιρίας είναι το κέρδος της.

    #51
    «Αλλά μοιραζόμασταν τα μπισκότα.»
    Εεεεεπ! Είπαμε να μη λέμε ψεμματάκια!

    #57
    «If you hate Barbie, this movie is for you»
    Or it fucking isn’t. Δεν πιστεύουμε τον κάθε κράχτη μαγαζιού παραπάνω από τα γούστα μας.

  90. sarant said

    87 Ωραίος!

  91. evamaten said

    87
    Α, ώστε έτσι φτιάχτηκε η περίφημη συλλογή, Γουτού; 😂
    Πολύ ωραίο, σουρεάλ το πρώτο δίστιχο. Να σκάβει ο Κούλης τις ελιές 😂 και αμφορείς να βρίσκει! 😂

  92. Χαρούλα said

    Νομίζω ότι δεν αναφέραμε και τις διαμαρτυρίες για την γεωπολιτική …της μπάρμπι🤫🥸😊
    https://left.gr/news/warner-bros-apantise-stis-antidraseis-poy-prokalese-i-tainia-barbie-sto-vietnam-kai-tis

  93. ΓΤ said

    ΠΑΟ-Μαρσέιγ 1-0

  94. sarant said

    92 Το είχαμε αναφέρει σε ένα μεζεδοάρθρο, με αφορμή τη μετάφραση του nine-dash line

    93 Καλά παίξαμε, έχω να πω.

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    93,94: Πανάθα, λέμε. Πολύ πειστική νίκη. 👍☘️🏆

  96. Νέο Kid said

    Αν έβαζε τον Ιωαννίδη (κυρίως!) και τον Μπερνάρ νωρίτερα ο ύπνος ο Γιοβάνοβιτς … θάχαμε βάλει κι άλλο.

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    76 και Μπαρμπίκα
    θυμάμαι παλιά, ιδιωτικό σχολείο. Και γκουγκλίζω από περιέργεια αν καλά θυμάμαι και βρίσκω ότι επί (κακού) Σύριζα
    «Παραδόθηκε ένα σύγχρονο σχολείο για την επαγγελματική εκπαίδευση»
    https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/163830_paradothike-ena-syghrono-sholeio-gia-tin-epaggelmatiki-ekpaideysi

    87 ΓΤ σωραίος!
    Πάω περπάτημα στις αλεπούδες να σκεφτώ δύσκολες ρίμες (Μπάρμπι, Πάτμο κλπ, στο σύμπαν π΄ έφτιαξες 🙂 ).
    Χθες βράδυ, λίγα μέτρα μπροστά μου διέσχισε μια λυγερή με την ουρά φουντωμένη από το αεράκι, την άσφαλτο, από το πρώτο, στο απέναντι ρεματοδασάκι.

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    96: Εντάξει, σημαντικό ότι του ‘κοψε να αφήσει – επιτέλους – έξω Παλάσιος και Κώτσιρα. Καλά πάμε. Άντε να δούμε.

  99. Εξαιρετικός ο ΠΑΟ νίκησε δίκαια. Το ματς είχε δυο παράξενα : το ένα ο ΠΑΟείχε συντριπτική υπεροχή (και στο 11 εναντίον 11) έκανε πολλές φάσεις αλλά είχε μόνο ένα σουτ εντός εστίας, το γκολ !!!!, το δεύτερο τα 7 λεπτά καθυστέρηση σ’ ένα παιχνίδι που διακόπηκε για ελάχιστο χρόνο σ’ ένα τραυματισμό. Ηταν ένα δώρο που δεν εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟ, ο Γιοβάνοβιτς λύσσαξε γι αυτό.

  100. odinmac said

    Την ταινία δεν θα την δω αλλά θυμήθηκα τους σπιρτούληδες, και, παρ’ όλο που έχω αναμνήσεις απ’ όταν ήμουν ενάμισι/2 χρονών, που με έβαζαν οι γονείς μου σε ένα διχτυωτό «πάρκο» και νευρίαζα όταν ήθελα να βγω αλλά δεν μπορούσα να τους το πω γιατί δεν μιλούσα ακόμη και τους γκρίνιαζα, δεν μπορώ να θυμηθώ αν μου ανήκε κάποιος ή αν ήταν της αδερφής μου που ήταν, και παραμένει, 6 χρόνια μεγαλύτερη.

    https://vendora.gr/items?q=σπιρτουλης

  101. ΓΤ said

    @100 Odin

    Ο οποίος Σπιρτούλης είχε σκάσει στην αγορά ως κοντρανάγνωση στον Τυχερούλη της ElGreco 😜

  102. ΓΤ said

    @101 τέρμα Εύα

    Ήρθενες κι εσυμπλήρωσες αγριεμένο στίχο
    τζιαί το μαντίλι άπλωσες για να συροβαδίσω
    για του Πρωτομινίστρου μας τα έργα και τα πάθη
    τζιαί των γκουβερνοδιάβολων τα μύρια όσα λάθη
    «Να σκάβει ο Κούλης τις ελιές και αμφορείς να βρίσκει»,
    έριξε ωραία πινελιά η ζειδωρόγραφη Εύα,
    τζιαί κάθε βήμα της βιοτής να είναι όντως risky
    αφού σου πρέπει market pass για μια σουπίτσα ρέβα
    Πτύα και πτυοσκάπανα έβαλε στα χωράφια
    ρυτά, πυξιδαρύβαλλοι μπας κι έρθουνε στο φως
    τζιαί όπως μούνα φλέγεται να καυλοποθοσβήσει
    ομοίως λέγω φλέγονται ούλ’ οι τιμές στα ράφια
    Μα χώμα φρεσκοπότιστο τωράειναυτο στην μπάλα
    εχάσασιν λένε τας ορδάς στην Αττική Οδό
    τζιαί άμα το μυαλό έχετε μονάχα στην κουτάλα
    σκωθείτε να εφύγετε αμέσως από ‘δώ!

  103. evamaten said

    102
    Α ρε Γουτού, δε μπαίζεσαι!
    (εδώ το τελικό ν το πήρε ο διάολος 😀)

  104. odinmac said

    #101 Γ
    Τους τυχερούληδες δεν τους θυμάμαι, μόνο τ’ όνομα αλλά σίγουρα τους ξέρω, και μόλις θυμήθηκα πως είχα τους δικούς μου σπιρτούληδες, από τους άλλους όμως που ήταν μέσα στ’ αυγό που ξεβίδωνε.

  105. Πέπε said

    @61, 67 (Ελένη Αντωνιάδου η ελληνίδα Μπάρμπι):

    Πρόσφατα η εταιρεία Mattel επέλεξε την κ. Αντωνιάδου ανάμεσα στις «γυναίκες που εμπνέουν» και έφτιαξε μια κούκλα Μπάρμπι με τη μορφή της, ενώ πριν από λίγες ημέρες τιμήθηκε με το επιχειρηματικό βραβείο «Θαλής ο Μιλήσιος». Το βραβείο τής το επέδωσε η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως…

    2019, μαντέψτε από ποιο ιστολόγιο!

    #51: > βρίσκω ανυπόφορη τη συγκεκριμένη αισθητική. (Λου)
    #60: > Αλλά η αισθητική της(από το τρέιλερ), νομίζω θα με εξουθενώσει. (Χαρούλα)
    #66: > αυτή τη ροζ χολυγουντιανή αισθητική δεν την μπορώ. (Τεό)

    Φαντάζομαι ότι όντως είναι ένα θέμα. Όσοι την είδατε, δεν είναι κάπως βίαιο όλο αυτό το ροζ, το χαμογελαστό, το στρόγγυλο, το σοφτ;

  106. odinmac said

    #104->#101 ΓΤ 😍

  107. odinmac said

    #105 Βίαιο δεν ξέρω, εμένα με λίγωσε (λίγο που είδα το τρέιλερ).

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    102
    ΓΤ, άργησα έξω, Πλατεία-σα, κιόλας
    κι εσύ ξαναμεγαλούργησες!
    Εύγε σου

    Στο λιόφυτο που εσκάλιζα
    εβρήκα αμφορέα
    και στην προθήκη λόγιαζα
    πως θα πηγαίνει ωραία

    Στα πέριξ άναβαν φωτιές
    κι ο Νότης το χαβά του
    πήγε στην Πάτμο για βουτιές
    δεν έκατσε στ΄αυγά του

    Πάνω που το παλιόπαιδο
    απ΄ το γκουβέρνο εβγήκε
    σφάξαν αθώο στο γήπεδο,
    κι άλλος μπελάς με βρήκε

    Πριν φύγω τα κατάστρωσα
    τα επιτελεία του νόμου
    μα φαίνεται τα σάλτσωσα
    μ΄αυτόν τον Οικονόμου

    Πρώτα καμένα και φωτιές
    και τώρα και σφαγμένο
    με χούλιγκαν και ρατσιστές
    κουβάρι μπερδεμένο

    Μα δε μπορώ ουρανέ και γη
    το πράμα δεν τ΄αντέχω
    εξηντα δυο λογιώ υπουργοί,
    κι από μακριά να τρέχω

    Την ηρεμία μου θα βρω
    μόνο σαν δω την «Barbie»
    βάνω και μια αντί νερό
    ρακή σκέτο μπακάρντι

    Γέλιο ακούστη ξαφνικό
    Ισού Χριστέ κατέβα
    να κρίνεις τούτο που γρικώ
    ετσίριξε η Μαρέβα

    Μπάρμπι΄ς ταινία δεν θα δεις
    ούτε ν΄ακούσω θέλω
    αφού δεν είπαν οι αναιδείς
    Μαρέβα ένα μοντέλο

    Από φωτιές και πυρκαγιές
    και σκάνδαλα γλυτώνεις
    μα της Μαρέβας προσταγές
    αν παρακούς δε σώνεις

    Καληνύχτα Μπάρμπι

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    105, >>2019, μαντέψτε από ποιο ιστολόγιο!

    Ξεχνάμε γρήγορα γαμώτο. Και τα καλά, αυτό είναι το κακό! 🙂
    Να προχθές διάβαζα, αλλά το ξέχασα, αυτό που πόσταρε η Χαρούλα στο 92, ότι το Βιετνάμ απαγόρευσε την ταινία για γεωπολιτικούς λόγους, («Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν την Μπάρμπι» να ιεροσυλήσω) αλλά και μια επαρχία του Πακιστάν, λόγω «σοκαριστικού περιεχομένου» (αντίκειται στις πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες τους) και τώρα βλέπω ότι επίκειται και στο Λίβανο επειδή προωθεί λέει την ομοφυλοφιλία.
    Κάθε απαγόρευση πολλαπλασιάζει τα έσοδα βέβαια.

    107 Εδώ πλαντάξαμε με τα ροζ φλαμίγκα, θυμάστε; 🙂

  110. Alexis said

    #108: Μπράβο! Τέλειο! 👍👍👍

  111. nikiplos said

    Καλημέρα. Επιτρέψτε μου μιαν άσχετη ερώτηση αλλά προέκυψε από συζήτηση που είδα στο Χ.
    Την παρακάτω εικόνα πως θα την πούμε ως έργο?
    Γελοιογραφία? Κάποιοι έχουν ενστάσεις και στο ΛΚΝ είδα πως έχουν δίκιο ως προς τις ενστάσεις τους.
    Καρικατούρα? Είναι συνώνυμο της γελοιογραφίας.
    Σκίτσο? Επίσης δεν ταιριάζει.
    Σκιτσογράφημα? έχω κάποιες μικρές αντιρρήσεις.
    Εικόνα? Δεν έχω αντίρρηση εδώ αλλά δεν είναι φωτογραφία βέβαια.
    Εικονογραφία? Δεν ξέρω καν αν είναι δόκιμος όρος.
    Εικονογράφημα? Είναι συνώνυμο του κόμικ, δλδ διηγείται μια ιστορία και εδώ έχουμε μόνο μια εικόνα.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον μπει στον κόπο να δώσει μια γνώμη.

  112. evamaten said

    108
    Εφη! Τέλειο! (μπακαρντι, Ισού Χριστέ κατέβα, μπαρμπι-μαρεβα! Ζωγράφισες, σου λέω!)

    Συμπλήρωση για το ακροτελεύτιο: αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ 🙁

  113. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    108 Είχατε κέφια βλέπω τη νύχτα!

    111 Χμμμμ… Υποθέτω ότι μπερδεύει επειδή έχει μεν λόγια αλλά δεν έχει σκοπό το γέλιο. Είναι βέβαια, όπως λες, εικόνα.

  114. Pedis said

    Το όνομα Μπάρμπι κάθε φορά που το ακούω μαζί με την κούκλα, κατά τρόπο αυτόματο-διαδοχικό, μου φέρνει στο μυαλό τον εγκληματία ΕςΕς, τον χασάπη της Λυόν.

    Δηλαδή, Νικοκύρη, μας λες ότι είδες προοδευτικό κοινωνικό μεσσάζ σε χολλυγουντιανό φιλμ!? Πώς το είχε πει ο Χιουμ για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσεγγίζονται οι μαρτυρίες περί θαυμάτων … ;? 😀😂😎

    Καταπληκτική ιδέα, πάντως , για εκρηκτική διαφήμιση του εμπορευματος σε ένα τεράστιο κοινό σε όλον τον κόσμο …

  115. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα.
    111,113: Ανήκει όντως στη γενική κατηγορία της «απεικόνισης» (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7 ), οπότε θα μπορούσε να λέγεται και «απεικόνισμα» αφού η εικονογραφία, μπορεί να σημαίνει και την αγιογραφία.

  116. Πέπε said

    112
    Εικόνα είναι σίγουρα μεν, αλλά εικόνες είναι πολλά. Είναι ευρύτερη κατηγορία. Άσε που υπάρχει και η στενότερη υποκατηγορία, εικόνα=εκκλησιαστική.

    Αυτός που το έκανε, σκιτσογράφος δε λέγεται; Νομίζω ότι η λέξη σκίτσο επιτρέπει να σκεφτούμε και μπαλονάκι με λόγια, και τεχνικές πέρα από του παραδοσιακού πρόχειρου σχεδίου.

    Άλλη σκέψη: Είθισται, όταν συμβαίνουν τραγικά γεγονότα, να τους αφερώνουν «έργα» και οι επαγγελματίες γελοιογράφοι. Δεν πάνε να βγάλουν γέλιο, αλλά κατά τα άλλα ακολουθούν τις ίδιες τεχνικές και το ίδιο στιλ όπως και όταν γελοιογραφούν πιο κυριολεκτικά (όσοι έχουν κάποιους στάνταρ ήρωες, αστείους, συχνά θα τους βάλουν κι εκεί αλλά χωρίς αστεία διάθεση αυτή τη φορά). Και αυτά ανήκουν κανονικά στο έργο τους. Άρα, μήπως και πάλι «γελοιογραφία», συν κάποια διευκρίνιση έξω από την μονολεκτική ονομασία; Η μη αστεία «γελοιογραφία» δεν ξέρω αν υπάρχει ως αυτοτελές είδος -κάποιος που να κάνει όλο τέτοιες- ώστε να έχει και μονολεκτικό όνομα.

  117. Πέπε said

    Άλλωστε, και χωρίς ιδιαιτέρως τραγικά γεγονότα, συχνά βλέπουμε γελοιογραφίες πολιτικής κριτικής που δεν είναι για να γελάσεις. Αιχμηρές, καυστικές, ευθύβολες (ή τουλάχιστον προσπαθούν), με τα εκφραστικά μέσα της γελοιογραφίας, αλλά χωρίς χιουμοριστική διάθεση. Αυτές πάλι γελοιογραφίες δεν τις λέμε;

  118. sarant said

    117 Δεν έχει άδικο ο Πέπε

  119. ΣΠ said

    Σκίτσο ταιριάζει καλύτερα. Δείτε τον δεύτερο ορισμό «αυτόνομο καλλιτεχνικό έργο κυρίως στο χώρο της γελοιογραφίας και των κόμικς».
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CE%BA%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%BF&dq=

  120. nikiplos said

    Ευχαριστώ Νικοκύρη, Costas Papathanasiou και Πέπε.
    117@ Ο ορισμός εδώ
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1&dq=
    κρίνεται κάπως προβληματικός για τέτοιες εικόνες. Σαφώς το κάνουν οι γελοιογράφοι, αλλά όμως είναι όντως γελοιογραφίες?

    Μου αρέσει το απεικόνισμα του 115@ και η εικονογραφία που είδα κάπου από κάποιον, αλλά δεν γνωρίζω αν πρόκειται για δόκιμο όρο.

  121. nikiplos said

    120@ τέλος:
    Εδώ ο ορισμός που δίνεται για την εικονογραφία
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1&dq=
    αποτρέπει τελείως τη χρήση της στην περίπτωση αυτών που συζητάμε.

  122. nikiplos said

    Ευχαριστώ και τον ΣΠ 119@ για την δική του συνεισφορά.

  123. 89 Aerosol ευχαριστώ. Επιτέλους ένας σκεπτόμενος.

    Γιατί τα περί «αμερικανιών», που είδα από τους υπόλοιπους εδώ θαμώνες, δεν είναι σκέψη, στείρα αντίδραση είναι…

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89, Αερό >>Όποιος απολαύσει το προϊόν με γεια του με χαρά του -είναι φτιαγμένο με μαστοριά και κέφι προφανώς, μπορείς να το αναγνωρίσεις και το χαρείς.
    Ακριβώς! Πρόκειται για «προϊόν να το αναγνωρίσεις και το χαρείς», με όλα τα χαρακτηριστικά του πλασαρίσματος και κατανάλωσής του.
    Υποτίθεται μια βασική «διαφορά» του σινεμά του Χόλιγουντ έναντι των ανεξάρτητων δημιουργών και του ευρωπαϊκού κινφου, είναι (ήταν) η σειρά: πρώτα προϊόν κ ύστερα τέχνη ενώ για τους άλλους, πρώτα τέχνη κι ύστερα προϊόν.
    Οι κανόνες χτισίματος της ταινίας, είναι καθορισμένοι/συγκεκριμένοι* και αποσκοπούν σ΄αυτά που μόλις είπαμε: Κατανάλωση (χρήμα) και απόλαυση (πάλι χρήμα τελικά).
    Η συγκίνηση και ο προβληματισμός (ιδιότητες της τέχνης), ενυπάρχουν μόνο στο βαθμό που κι αυτά συμβάλλουν όμορφα στον τζίρο δίχως να πλήττουν ιδεολογικά σοβαρά το σύστημα.

    *το κλασικό μοντέλο ανάπτυξης σεναρίου που χρησιμοποιείται στο Χόλυγουντ, έχει αυτή τη δομή:

    Πράξη 1: Αρχή (1/4)
    Πράξη 2: Μέση (2/4)
    Πράξη 3: Τέλος (1/4)
    Δέση Σύγκρουση Λύση

    • Πράξη 1: Αρχή
    Στο πρώτο μέρος, γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και τα πάθη τους, γνωστοποιούμε την φύση του προβλήματος και το μέγεθος του.
    Τα ερωτήματα που θα πρέπει να έχουν απαντηθεί σε αυτό το μέρος, που υπολογίζεται περίπου στα 22 λεπτά της ταινίας ή αλλιώς στις πρώτες 22 σελίδες του σεναρίου, είναι τα εξής: Ποιος είναι ο κεντρικός ήρωας, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη του μύθου και ποια είναι η δραματική κατάσταση.
    • Πράξη 2: Μέση
    Στο δεύτερο μέρος, έχουμε κορύφωση των συγκρούσεων μεταξύ των ηρώων, το πρόβλημα εξελίσσεται και στα γρανάζια του εμπλέκονται οι ήρωες που το θεωρούν άλυτο. Εδώ περιέχεται και ο κύριος όγκος του μύθου, και αντιστοιχεί θεωρητικά στο 22ο με 67ο λεπτό της ταινίας. Στο σημείο αυτό υπάρχει η λεγόμενη σύγκρουση. Εδώ ο ήρωας της ταινίας ξεκαθαρίζει το τι ζητάει να βρει, ποιος είναι ο σκοπός του στην ταινία. Έτσι λοιπόν, λύνοντας αυτό το «μυστήριο», είναι έτοιμος να υπερπηδήσει τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο προς την εκπλήρωση του σκοπού του και αρχίζει η διαδικασία της σύγκρουσης. Όταν ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τα εμπόδια, στο τέλος της δεύτερης πράξης έχουμε την δεύτερη κρίσιμη σκηνή. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται στην ουσία και η λύση του προβλήματος.

    Αν ενδιαφέρει κάποιον, για να μη γίνεται διπλοσέντονο, η συνέχεια εδώ
    (ορισμένα λινκ δεν ξέρω να τα ποστάρω 😦 )

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
    https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAIQw7AJahcKEwjwrqH03NGAAxUAAAAAHQAAAAAQAg&url=https%3A%2F%2Feclass.aegean.gr%2Fmodules%2Fdocument%2Ffile.php%2F511226%2F3_AV_Design%2FAVdesign_Script.doc&psig=AOvVaw0iGIzWKCDwETK6J2TO2uF0&ust=1691741556929693&opi=89978449

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    112 Γεια σου Εύα!
    (καλά 112; χαχα) Ναι, ναι, ο κόσμος δεν θ΄αλλάξει ποτέ!
    Το μπακάρντι δεν είναι και η τέλεια ρίμα, αλλά γελούσα μόνη μου (γιατρέ μου ν΄ανησυχώ;) καθώς σκεφτόμουν και πιο ταιριαστή: bananas από Arbi (Άρβη η μπανανοπαραγωγός περιοχή μας), που θα το έδενα, έτσι, στα …κολαμπιανά 🙂

  126. xar said

    Καλημερά, επέστρεψα από διακοπές κατά τις οποίες διάβαζα τα άρθρα μεν, αλλά δεν σχολίαζα γιατί δεν με πολυβολεύει να γράφω στο κινητό.

    @111
    Χρειαζόμαστε μια λέξη για να περιγράψει κάτι που ακολουθεί το φορμά της γελοιγραφίας και του κόμικ, αλλά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο ακριβώς. Οι βασικές επιλογές που έχουμε, αν θέλουμε να αποφύγουμε την περίφραση, είναι οι εξής:
    1. Να δημιουργήσουμε έναν νέο όρο, ίσως τροποποιώντας μια υπάρχουσα λέξη
    2. Να χρησιμοποιήσουμε έναν υπάρχοντα, διευρύνοντας τη σημασία του είτε οριζόντια (π.χ. η λέξη γελοιογραφία να συμπεριλάβει και εικόνες που δεν έχουν σκοπό το γέλοιο ή τη σάτιρα) είτε κάθετα παίρνοντας μια λέξη που ήδη περιλαμβάνει τη ζητούμενη έννοια (π.χ. εικόνα).

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η γελοιογραφία έχει πολύ διάφανη την έννοια του γέλοιου/σάτιρας και το κόμικ δεν μου κάθεται καλά (αφενός επειδή δεν έχει ενταχθεί ομαλά στα ελληνικά και αφετέρου επειδή το έχουμε ταυτίσει στα ελληνικά με αφήγηση μιας μικρής ιστορίας, ίσως παιδικής, αλλά όχι απαραίτητα), θα προτιμούσα το «σκίτσο», που περιλαμβάνει την έννοια που ψάχνουμε σύμφωνα με τη 2η έννοια στο ΛΚΝ και μου φαίνεται ότι είναι αρκετά σαφές και δεν θα άφηνε μεγάλα περιθώρια σύγχησης.

    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CF%83%CE%BA%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%BF

  127. ΣΠ said

    124
    Δεν ισχύουν πια αυτά στις χολιγουντιανές ταινίες. Λίγες ταινίες έχουν αυστηρά καθορισμένα αρχή, μέση και τέλος.

  128. xar said

    Όσο για την ταινία, δεν την έχω δει και δεν θέλω να εκφέρω άποψη.
    Αλλά δεν με τραβάει να τη δώ και όλος ο διαφημιστικός ντόρος, μάλλον με απωθεί. Με απωθεί επίσης ότι ο όλος σάλος είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικοποιημένος χωρίς όμως να προκαλλεί κάποια ουσιαστική συζήτηση πάνω σε ένα σημαντικό (κατά τη γνώμη μου) θέματα, αντίθετα ο σχετικός δημόσιος διάλογος είναι επιπέδου τουίτερ κατά κύριο λόγο, ή γίνεται σε επίπεδο αισθητικής. Ίσως κάτι τέτοιο να είναι αναπόφευκτο όταν η πραγμάτευση ενός κοινωνικού θέματος ξεκινάει από ένα εμπορικό προϊόν με προδιαγραφές Χόλιγουντ.

  129. xar said

    @128
    «χωρίς όμως να προκαλλεί»: να προκαλλεί ή να προκαλεί ή και τα δύο;

    Με το τέστ του τρώω/φάω (που προτιμώ αντί για μια λέξη με παρεμφερή έννοια, όπως έχει προτείνει ο Νικοκύρης):
    – χωρίς όμως να τρώει τη συζήτηση
    – χωρίς όμως να φάει τη συζήτηση

    Δεν καταφέρνω να αποφασίσω.

  130. nikiplos said

    126@ Xar πολύ πειστική η απάντηση και με έχει κερδίσει κάπως.

  131. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    129# Δεν υπάρχει ρήμα καλλώ. Μέχρι να το φκιάξουμε, μόνο με ένα λ.

  132. ΓΤ said

    Καταδρομική οπαδών ΑΕΚ
    https://www.iefimerida.gr/ellada/epithesi-kafeteria-gipedo-panathinaikoy-epeisodia

  133. ΣΠ said

    129
    Ο διαρκής τύπος «να προκαλεί», ο στιγμιαίος «να προκαλέσει».

  134. xar said

    @131
    Σωστά, έπαθα μπλοκάρισμα από την υπερανάλυση του ορθρογραφικού μου λάθους. 🙂
    Αλλά η απορία παραμένει. Αν είχαμε λέξη με λλ/λ στη συγκεκριμένη πρόταση (π.χ. «χωρίς όμως να επιβάλ(λ)ει κάποια συζήτηση…»), πόσα λ θα βάζαμε;

    @130 🙂
    Νομίζω ότι απλώς ανάλυσα το σκεπτικό που υπονοείται και στην απάντηση του Πέπε στο 116.

  135. xar said

    @133
    Ναι σωστά (βλ. και προηγούμενο σχόλιό μου). Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα πάνε και τα δύο, σωστά;

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    128: Από τα συμφραζόμενα και αν βέβαια το ρήμα γραφόταν με δύο λάμδα (σχ. 131) στους χρόνους διαρκείας, θα ήταν σωστό το προκαλλεί. Για το προκαλώ, όμως, δεν υπάρχει δίλημμα, αν ήταν στιγμιαίο στην εν λογω περίπτωση, θα είχες γράψει προκαλέσει.

  137. 123 Βρε βρε, ο ΝικΝικ! Επέστρεψες στα πάτρια;

  138. Πέπε said

    134
    Την ώρα που το έγραφες όμως δεν είχες κανένα μπλοκάρισμα. Ανεξάρτητα από το τυχαίο λάθος πληκτρολόγησης, έγραψες «να προκαλεί» επειδή προφανώς εννοούσες «να προκαλεί». Άρα, ενεστώτας: να επιβάλλει κ.τ.ό. Αν εννοούσες «να προκαλέσει» θα έγραφες «να προκαλέσει», άρα αόριστος (να επιβάλει).

    (Μπλοκάρισμα: όταν φτάνουμε να νομίζουμε ότι στα ρήματα με δύσκολη γραμματική και ορθογραφία είναι δύσκολο και να διαλέξουμε τι εννοούμε. Δεν είναι: είναι εξίσου εύκολο ή δύσκολο όσο και με κάθε ρήμα. Το ότι μπορεί να δυσκολευόμαστε στην ορθογραφία είναι άλλο ζήτημα.)

  139. 137 Ναίσκε, εδώ κι ένα μήνα ακριβώς…

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    127, Για το κλασικό μοντέλο ανάπτυξης σεναρίου ο λόγος, αλλιώς ναι, ισχύει ο (παλιός) ορισμός του Γκοντάρ ότι ταινία είναι μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος, όχι κατ΄ανάγκην μ΄αυτή τη σειρά.
    Το πόσταρα, όχι για διδακτισμό και θέσφατο αλλά αν μας κάνει κέφι, στ΄αστεία μπορούμε να τσεκάρουμε μόνοι μας την εφαρμογή του μοντέλου στις ταινίες που βλέπουμε (το κάναμε παλιότερα κάτι φορές για πλάκα).

    Click to access OPTIKOAKOUSTIKH%20KEF.%201.pdf

    και οι φίλοι μου οι σινεματζήδες (σκηνοθέτες και παραγωγοί) λένε ότι φυσικά κι εξελίσσεται (τάχιστα κιόλας) το πράγμα, τώρα πχ με μεγαλύτερη συνδρομή ψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, για να «πιάνει» τον σύγχρονο ιντερνετάνθρωπο.

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα γινόταν η συγκέντρωση «για τον Μιχάλη» αν οι χουλιγκάνοι δεν τύχαινε να είναι ναζιστές; Γιατί άνετα θα μπορούσε να είναι απλώς χουλιγκάνοι. Δεν κάνω δίκη προθέσεων, αλλά η πείρα λέει πως η ευαισθησία είναι επιλεκτική.
    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/400430_se-sygkentrosi-sto-syntagma-ayrio-gia-ti-dolofonia-toy-mihali-kalei-i

  142. aerosol said

    #111
    Θα δεχόμουν γελοιογραφία, σκίτσο ή σκιτσογράφημα, καθώς στην καθημερινή χρήση συμπεριλαμβάνουμε με το μυαλό μας και τέτοιες περιπτώσεις, που δεν ανήκουν στον κατεξοχήν ορισμό -η καρικατούρα είναι πιο συγκεκριμένη υποδιαίρεση της γελοιογραφίας, δεν ταυτίζονται. Το εικονογράφημα μου αρέσει. Δεν χρειάζεσαι πολλές εικόνες για να διηγηθείς μια ιστορία, φτιάχνεις όσες είναι απαραίτητες.

    #124
    Κατανοώ μεν τους ορισμούς που εύλογα δίνεις, όμως στην πράξη έχω και ενστάσεις. Πρώτον, και ο ανεξάρτητος κινηματογράφος είναι προϊόν. Ιδανικά δεν δημιουργείται με πρώτιστο σκοπό το κέρδος αλλά σίγουρα το ελπίζει. Και το εμπορικό σινεμά δεν περιορίζεται μόνο σε αφελή και εύπεπτα προϊόντα. Περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα δημιουργών και πολλές ταινίες έχουν σαφώς και καλλιτεχνικές βλέψεις. Ενίοτε τις ολοκληρώνουν καλύτερα από ανεξάρτητες (οι καλές προθέσεις δεν κάνουν τον μεγάλο καλλιτέχνη). Δηλαδή αγαπάμε να το έχουμε στο μυαλό σαν άσπρο-μαύρο, όμως τα πράγματα συχνά είναι αλλιώς. Πρόσφατο παράδειγμα: η ταινία Τζόκερ (2019) είναι μέρος του απίστευτα εμπορικού franchise των υπερηρώων της DC Comics, μιας τεράστιας εταιρίας. Ταυτόχρονα κρίνω πως είναι ένα μαύρο, σχεδόν νιχιλιστικό, αριστούργημα που σίγουρα δεν χαϊδεύει το «σύστημα».
    Αλλά δεν βρίσκω πως η Τέχνη οφείλει ντε και καλά να «πλήττει το σύστημα» (μάλιστα συχνά η στρατευμένη Τέχνη αποτυγχάνει να είναι Τέχνη και της μένει μόνο το κήρυγμα). Επιπλέον, νομίζω πως η βιομηχανία του θεάματος δεν παθαίνει τίποτα ακόμα κι αν στραφεί εναντίον του «συστήματος». Παθαίνει μόνο αν δεν πουλήσει.

    #127
    Παρότι κάποιες θολώνουν τα όρια, εγώ βρίσκω πως στην πλειονότητά τους ακολουθούν ακριβώς αυτή την παραδοσιακή δομή. Όχι με ακρίβεια λεπτού (οι διάρκειες έχουν ξεχειλώσει τα τελευταία χρόνια) αλλά ο μηχανισμός είναι συνήθως εκεί.

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    142β Ναι συμφωνώ. Γι αυτό είπα
    «Υποτίθεται μια βασική «διαφορά» του σινεμά του Χόλιγουντ έναντι … »
    Δεν είναι αυτοσκοπός κάθε ταινία τέχνης να αντιστρατεύεται το σύστημα (αν και η τέχνη, αν είναι τέχνη, αυτό είναι , επανάσταση-το λέει ο Λόρκα «είμαι επαναστάτης γιατί είμαι ποιητής») . Όμως ούτε όλοι οι ανεξάρτητοι κάνουν τέχνη, ούτε όλοι οι εμπορικοί μη τέχνη, περισσότερο μια βασική αντίστιξη (θεωρητικά όλα ασφαλώς) ήθελα να πω.
    Οι ακόλουθοι της έννοιας του σινεμά ως τέχνης (της 7ης), στη θέση του προϊόντος, λένε πολιτιστικό αγαθό, γι΄αυτό και προστατευόμενο από το Σύνταγμα, με ενισχύσεις κλπ

  144. sxoliko said

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    « Barbie » : « Ce film montre la manière dont le capitalisme et les “cols blancs” engloutissent les revendications politiques et sociales »
    Tribune
    Audrey Millet
    Chercheuse à l’université d’Oslo

    Le film qui met en scène la célèbre poupée distribue un message féministe de seconde zone et présente un patriarcat édulcoré…
    https://www.lemonde.fr/idees/article/2023/08/26/barbie-ce-film-montre-la-maniere-dont-le-capitalisme-et-les-cols-blancs-engloutissent-les-revendications-politiques-et-sociales_6186605_3232.html

  146. https://sfyrodrepano.blogspot.com/2023/08/barbie.html

Σχολιάστε