Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χουλιγκάνοι

Posted by sarant στο 16 Αυγούστου, 2023


Χτες έπαιζαν ο Παναθηναϊκός στη Μασσαλία τη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ και η ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ με τη Ντιναμό (κανονικά προφέρεται Ντίναμο), αλλά όχι τη ρεβάνς, διότι,  όπως όλοι ξέρουν, το πρώτο παιχνίδι στη  Νέα Φιλαδέλφεια, που ήταν  να γίνει την  περασμένη Τρίτη, αναβλήθηκε, μάλλον αναμενόμενα, ύστερα από τον θάνατο, τη δολοφονία να πούμε, του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στα επεισόδια που ακολούθησαν την καταδρομική επίθεση Κροατών χουλιγκάνων του συνδέσμου φανατικών οπαδών Bad Blue Boys, που λέγεται ότι έχει σχέσεις με ακροδεξιούς, εθνικιστικούς, ίσως και νεοναζιστικούς κύκλους.

Παρά το ότι η Ουέφα είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση οργανωμένων  οπαδών και παρόλο που η κροατική ομάδα είχε ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές, η ελληνική αστυνομία έδειξε πρωτοφανή ανικανότητα, αφού έχασε τα ίχνη των («υπό διακριτική παρακολούθηση») επισκεπτών,  με αποτέλεσμα αυτοί ανενόχλητοι να συναντηθούν  με Έλληνες συνεργούς τους, συνδεσμίτες οπαδούς του Παναθηναϊκού, που τους εξόπλισαν με ρόπαλα και άλλα φονικά σύνεργα, και να κάνουν μαζί ντου στη  Νέα Φιλαδέλφεια. Θα έλεγε κανείς ότι μόνο για να πυροβολούν πισώπλατα κανένα κλεφτρόνι είναι οι αστυνομικοί μας.

Κάποιοι είπαν ότι η κροατική ομάδα έπρεπε να  αποβληθεί από τη διοργάνωση ή να τιμωρηθεί και ότι με τη σολομώντεια λύση της Ουέφα τιμωρείται η ελληνική ομάδα, αλλά δεν νομίζω πως υπήρχαν περιθώρια για κάτι άλλο, Τέλος πάντων, εγώ γράφω πριν από το παιχνίδι οπότε δεν ξέρω αν αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά, ούτε βέβαια το αποτέλεσμα. Υπάρχει άλλωστε και η ρεβάνς στην Αθήνα, το Σάββατο. [Τελικά πήγαν όλα καλά, ιδίως στα δύο δεύτερα ημίχρονα: η ΑΕΚ  νίκησε και ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε -αλλά αυτά τα ξέρετε ήδη].

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, όπως όλοι ξέρουν, οπότε σήμερα θα λεξιλογήσουμε για τη λέξη του τίτλου, χουλιγκάνος, ή χούλιγκαν για όσους, πολύ περισσότερους, προτιμούν το ασυμμόρφωτο δάνειο.

Δάνεια είναι βέβαια η λέξη, από  την πατρίδα του ποδοσφαίρου, αν και αρχικά δεν είχε σχέση  με το ποδόσφαιρο. Hooligan στα αγγλικά είναι «νεαρός βίαιος ταραξίας,  που κατά κανόνα ανήκει σε συμμορία». Όπως και με άλλους λαϊκούς όρους που ξεκίνησαν από τον «υπόκοσμο», δεν  υπάρχει ομοφωνία για την  προέλευση της λέξης και δεν είναι λίγες οι ευφάνταστες θεωρίες. Φαίνεται πάντως ότι πρόκειται για τυπικό ιρλανδικό επώνυμο, το Hoolihan και σε παραλλαγή Hooligan. Το επώνυμο αυτό ακουγόταν πολύ στα τραγούδια του μιούζικ χολ και στις λαϊκές εφημερίδες, για στερεοτυπική αναφορά σε Ιρλανδούς, ενώ Hooligan ονομαζόταν  και ο ήρωας κωμικών περιπετειών -που μάλιστα είχε αντίπαλο έναν στερεοτυπικό Γερμανό,  τον Schneider. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες θεωρίες -π.χ. ότι ο Πάτρικ Χούλιχαν ήταν ονομαστός μπράβος στο Λονδίνο.

Με τη σημασία του νεαρού ταραξία ο όρος hooligan εμφανίζεται στο αστυνομικό ρεπορτάζ από το 1898, πολλές δεκαετίες πριν συσχετιστεί με το ποδόσφαιρο -πράγματι, ο χουλιγκανισμός στο βρετανικό ποδόσφαιρο εμφανίζεται στη δεκαετία του 1960. Τα χουλιγκανικά επεισόδια έφτασαν στο απόγειό τους το 1985, με την καταστροφή του Χέιζελ, στις Βρυξέλλες, όταν  πριν από τον  αγώνα Λίβερπουλ-Γιουβέντους για τον  τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Άγγλοι φίλαθλοι επιτέθηκαν σε Ιταλούς,  ένας τοίχος κατέρρευσε και σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι. Τότε η  Ουέφα τιμώρησε τις αγγλικές  ομάδες με πενταετή αποκλεισμό από τις  ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η «αγγλική αρρώστια» δεν  θεραπεύτηκε αμέσως, αφού τα αιματηρά επεισόδια συνεχίστηκαν, αλλά τελικά στη  δεκαετία του 1990 η Αγγλία έπαψε να έχει την πρώτη θέση  στις βίαιες  οπαδικές συγκρούσεις.

Η αγγλική λέξη έγινε διεθνής, το ίδιο και το παράγωγο hooliganism. Αλλά πριν εξειδικευτεί στους ταραξίες του ποδοσφαίρου, η λέξη hooligan είχε περάσει ως δάνειο στη  Σοβιετική Ένωση,  όπου χρησιμοποιήθηκε για τα «αντικοινωνικά στοιχεία», χωρίς αναφορά στο ποδόσφαιρο -έτσι χρησιμοποιείται και σήμερα στη Ρωσία: για παράδειγμα, για χουλιγκανισμό καταδικάστηκαν τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot το 2012.

Ένα πρόχειρο ψάξιμο στο σώμα των ψηφιοποιημένων εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης  δίνει μερικές πρώιμες ανευρέσεις που όλες αναφέρονται σε «αλήτες» της  Σοβιετικής Ένωσης ή των άλλων σοσιαλιστικών χωρών: ένα χρονογράφημα του Σπύρου Μελά το 1958 συγκρίνει τους ανήλικους «χούλιγκαν» της Πολωνίας με διάφορες νεανικές συμμορίες της δυτικής Ευρώπης, ένα μεταφρασμένο  από  τα αγγλικά άρθρο του 1949 λέει για τις συμμορίες νεαρών χούλιγκαν που λυμαίνονται τα προάστια της Μόσχας, ενώ το πιο παλιό παράδειγμα που βρήκα είναι μια παρουσίαση του βιβλίου «Ο κομμουνισμός  εν  τη  πράξει» κάποιου Φεσσόπουλου, όπου διαβάζω ότι «είδομεν ποίον κίνδυνον διατρέχει η ατομική ελευθερία από τους Χουλιγκάν». Πιο κατατοπιστικό το άρθρο του Δ. Λιάσκοβα  (Κώστα Καραγιώργη) στον  Ριζοσπάστη στις 29 Μαρτίου 1936, με τίτλο «Υπάρχουν λωποδύτες στη Σοβιετική Ένωση;» Γράφει ο Καραγιώργης: Μικρολωποδύτες, που εδώ τους λένε «χουλιγκάν» υπάρχουν ακόμα και τώρα στη Σοβιετική Ένωση. Κλεφτοκοτάδες στα χωριά και πορτοφολατζήδες στις πόλεις». Το ερώτημα στο οποίο δεν έχω απάντηση διότι δεν το έψαξα είναι αν η λέξη είχε εισαχθεί από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας ή αν  εισήχθη επί ΕΣΣΔ. Υποθέτω το δεύτερο, αλλά είναι εικασία μου.

Στα νεότερα χρόνια βέβαια, αρχίζοντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο όρος επανεισάγεται εστιασμένος στο ποδόσφαιρο και συνήθως με αγγλότροπο πληθυντικό, «Οι χούλιγκανς».

Τον όρο τον εξελλήνισε, ή τέλος πάντων διέδωσε τον εξελληνισμένο τύπο, ο Διονύσης Σαββόπουλος, που το 1983 κυκλοφόρησε το τραγούδι Χουλιγκάνοι, στον  δίσκο Τραπεζάκια έξω. Έχω την αμυδρή εντύπωση πως ο ίδιος είχε νωρίτερα χρησιμοποιήσει σε κάποια συνέντευξή του το «Χουλιγκάνος». Μου αρέσει η λύση  αυτή διότι αποφεύγει τον  αγγλότροπο πληθυντικό.

Φυσικά, δεν  έχω αυταπάτες, είναι πολύ πιο διαδεδομένη η χρήση  του ασυμμόρφωτου δανείου.

Στην  Ελλάδα είχαμε την  καταστροφή της  θύρας 7,  που όμως οφειλόταν σε συνωστισμό και όχι χουλιγκανισμό, αλλά ο Μιχάλης Κατσουρής δεν ήταν το πρώτο θύμα οπαδικής βίας. Πέρσι κιόλας είχαμε τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη  Θεσσαλονίκη. Νόμιζα ότι ο πρώτος νεκρός ήταν ο Χαράλαμπος Μπλιώνας στη Λάρισα, που δέχτηκε φωτοβολίδα στην καρωτίδα μέσα στο γήπεδο, το 1986, αλλά εδώ, σε μια ανασκόπηση των θυμάτων οπαδικής βίας, βρίσκω ότι προηγήθηκε το 1982 ο Άρης  Δημητριάδης.

Θα είναι το τελευταίο θύμα; Μακάρι, αλλά τέτοια αισιοδοξία δεν ξέρω πού μπορεί  να στηριχτεί, όσο κι αν ο πρωθυπουργός μας, που κάμποσες μέρες κρυβόταν επιμελώς τοις επικοινωνιολόγων ρήμασι πειθόμενος, εξάγγειλε για σήμερα μια κοσμοϊστορικής σημασίας σύσκεψη με παρουσία του προέδρου της Ουέφα (που έτσι κι αλλιώς θα ερχόταν για τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ) ώστε να φτάσει το παροιμιώδες μαχαίρι στο κόκαλο, για μια ακόμα φορά…

180 Σχόλια to “Χουλιγκάνοι”

  1. chgeorgiades said

    Σχετικά με τις καταβολές του όρου είχα βρει αυτό το άρθρο κάποτε στο Bloomberg:
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2012-08-17/the-original-hooligans

  2. greggan193 said

    Μόλις χθες συζητούσα το θέμα της προέλευσής της, αν και είχα την εντύπωση πως η ρώσικη εκδοχή της ήταν συνηθέστερη, πριν τη χρήση της στο ποδόσφαιρο.

  3. Κουνελόγατος said

    Δυστυχώς υπήρχε νεκρός Παοκτζής από μαχαίρι και στον τελικό κυπέλλου του 1981 στη Νέα Φιλαδέλφεια (Ολυμπιακός-Πάοκ).

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Καλώς ήρθατε. Πολύ διαφωτιστικό άρθρο, έχει και τις γελοιογραφίες.

    3 Δεν το ήξερα.

  5. π2 said

    Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία σου για την επικράτηση του ασυμμόρφωτου δανείου, Νίκο. Στις οπαδικές συζητήσεις, διάφοροι πλήρως συμμορφωμένοι τύποι (χουλιγκάνοι, χουλιγκάνια, χουλιγκανάκια) είναι πολύ συχνοί, αν όχι κυρίαρχοι. Το μόνο που κρατάει τον ασυμμόρφωτο τύπο στον αφρό είναι ο καθωσπρεπισμός των δημοσιογράφων (των ίδιων που γράφουν μπαρούφες τύπου «ο πορτιέρε», που κάποτε το διαβάζαμε και γελούσαμε με τον σουσουδισμό και τώρα το βλέπω όλο και συχνότερα -ρε μάστορα, αν δεν σου αρέσει ο σιδηρόδρομος τερματοφύλακας κάντο πορτιέρης).

  6. miltos86 said

    Καλημέρα, ευχαριστώ το Νικοκύρη για την ανταπόκριση στην παραγγελιά για το άρθρο!

    Πολύ στενάχωρη η λήθη που επικρατεί και γύρω από το θάνατο του Τόσκο στη Θεσσαλονίκη (επειδή ήταν Βούλγαρος ίσως; ) και δε συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές λίστες.

    https://www.avgi.gr/athlitika/397966_enas-ohi-tyhaios-thanatos

  7. miltos86 said

    Χτες είδα για πρώτη φορά και τον όρο «αρχιχούλιγκαν» σε τίτλο άρθρου της Καθημερινής.

    https://www.kathimerini.gr/society/562564930/o-agnostos-fakelos-gia-toys-ellines-archi-choyligkan-prepei-na-chtypisoyme-emeis-protoi-mpam-mpam-k/

  8. miltos86 said

    Να πω κι ότι ενώ μ’αρεσει να παρακολουθώ διάφορα σπορ, κι όσες φορές πήγα στο γήπεδο πέρασα καλά, αυτόν τον παραλογισμό και την πώρωση που οδηγεί τον φίλαθλο στη βία, δεν τον κατανοώ καθόλου.
    Στο σημείο που έχουν γίνει εμπορικές επιχειρήσεις αυτό που είναι οι ομάδες σήμερα, δε βρίσκω διαφορά με το να σκοτώνουν οπαδοί της πεπσι καταναλωτές της κόκα κόλας…

  9. Πραγματικά περίεργη η εισαγωγή του όρου στα ρωσικά. Ίσως κανένας Ρογήρος (μιας και ο Ηλεφούφουτος περνάει ακόμα σπανιότερα) να έχει κάποιο ετυμολογικό/ιστορικό λεξικό υπόψη του.

    Ένα χρόνο πριν το Σαββόπουλο, η Σπυριδούλα είχαν βγάλει τους «Χούλιγκανς» («Νάιλον ντέφια και ψόφια κέφια» ο δίσκος, του ’82)

  10. sarant said

    5 Μπράβο, τα χουλιγκάνια λέγονται πολύ.
    Αλλά πορτιέρης είναι σε κλαμπ.

    6 Ναι, ήταν παραγγελιά σου. Και δεν ήμουν βέβαιος αν ο νεκρός που λες ήταν Βούλγαρος ή Σέρβος.

    9 Μπράβο, ήταν και η Σπυριδούλα.

  11. LandS said

    5
    Ο πορτιέρης έχει άλλη σημασία στα Ελληνικά. Τα κίπερ, κρόσμπαρ κλπ τα λένε και τα εγγόνια μου.
    Υπάρχει και η αντίθετη εξέλιξη π.χ. το «έμμεσο» που παλιά το λέγαμε φρίκικ. Κάτι που με ξένισε όταν πρωτοπαρακολούθησα εγγλέζικο. Αυτοί εκεί λένε «φάουλ» (foul=extremely unpleasant to the senses) το παράπτωμα και freekick (ελεύθερον λάκτισμα φυσικά) την ποινή.

  12. Στο Χέιζελ ήταν τελικός κυπέλλου πρωταθλητριών, του σημερινού τσουλού, δηλαδή.

  13. ΓΤ said

  14. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Μικρή διόρθωση. Ο αγώνας στο Χέιζελ ήταν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

  15. ΣΠ said

    Ελαφρώς εξεπλάγην με το «εισήχθη». Περίμενα να δω κανένα «εισάχθηκε».

  16. Λεύκιππος said

    Τελικά το κόκκαλο είναι μάλλον πολύ βαθιά. Το μαχαίρι δεν φτάνει με τίποτε.

  17. LandS said

    Μια και μιλάμε για ποδόσφαιρο, έχει δει κανείς Παγκόσμιο Κύπελο Γυναικών; Γίνονται ωραία ματσάκια.
    Εδώ, στο 1:02 του βίντεο, το νικητήριο γκόλ της Ισπανίας επί της Σουηδίας στο 87΄από την αρχηγό και καλύτερη παίκτρια Όλγα Καρμόνα
    Όχι η καλύτερη φάση του αγώνα αλλά η πιο σημαντική.

    Οι «Ματίλντας» πρώτη φορά στον τελικό και φαβορί.

  18. «τελικά στη δεκαετία του 1990 η Αγγλία έπαψε να έχει την πρώτη θέση στις βίαιες οπαδικές συγκρούσεις».

    Σωστά! Ελέω Θάτσερ.

  19. sarant said

    12-14 Σωστά, διορθώνω

  20. ΓΤ said

    Στη συνάντηση Πρωθυπουργού, Προέδρου UEFA, AEK, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, o Ιβάν Σαββίδης εκπροσωπείται από τον Αρτούρ Νταβιντιάν.

  21. rogerios said

    @9: Δεν έχω πρόχειρο ετυμολογικό λεξικό. Βλέπω όμως τι γράφει η ρωσική Βίκη στο λήμμα της για τον χουλιγκανισμό (Хулиганство). Κι ενώ και εγώ πίστευα ότι ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται επί σοβιετικού καθεστώτος, διαπιστώνω την ύπαρξη σημαντικής χρήσης κατά τα προεπαναστατικά χρόνια. Υπάρχει συχνή χρήση του όρου хулиганы στον Τύπο από το 1905, ενώ το 1909 καταγράφεται και σε λεξικό. Επίσης, γίνεται λόγος για απόφαση του δημάρχου Πετρούπολης, το 1892, με την οποία διατάσσεται η αστυνομία να λάβει τα αναγκαία μέτρα κατά των χούλιγκαν (πάντα με την έννοια των οργανωμένων σε συμμορίες παραβατικών στοιχείων). Φυσικά, ο όρος θα γνωρίσει δόξες στα χρόνια της ΕΣΣΔ, με την ευρεία και ελαστική σημασιολογική χρήση του, η οποία καταλαμβάνει κάθε άτομο, ιδίως νεαρής ηλικίας, που δεν συμμορφώνεται προς τα σοβιετικά στάνταρ κοινωνικής συμπεριφοράς.

  22. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα! Επίκαιρο το άρθρο, φυσικά.
    Η σημασιαλογική εδραίωση του Χουλιγκάνου ξεκινάει, λένε, περί τα 1890 από ένα επιθεωρησιακό άσμα που έλεγε ( https://www.worldwidewords.org/topicalwords/tw-hoo1.htm ) :
    «The O’Hooligan Boys»(πρβλ τα Bad Blue)
    Oh, The Hooligans! Oh, the Hooligans!
    Always on the riot,/ Cannot keep them quiet,
    Oh, The Hooligans! Oh, the Hooligans!
    They are the boys,/ To make a noise,
    In our backyard.
    (Α,οι Χουλιγκαναίοι! Οι Χουλιγκα-νέοι
    Πάντα φασαρία/ Ποτέ για ησυχία
    Α, οι Χουλιγκάνοι! Α, οι Χουλιγκάνοι
    Ειν΄το παιδομάνι/ σαματά που κάνει
    πίσω στην αυλή μας )
    Το επίθετο Hooligan ή Houlihan, ανάγεται με τη σειρά του στα Γαελικά Ó hUallacháin(ο άντρας/ Ní Uallacháin(η γυναίκα), με σημασία «(εθνικά) υπερήφανος,-η/πατριώτης,-ισσα», και αυτό στο ομόσημο uallach που ετυμολογείται είτε από το (προφανώς ηχοποίητο, εξ ου και ευδιάδοτο) uall=’ξεφωνίζω, ουρλιάζω’(οπότε χούλιγκαν =…αλυχταριό) είτε uall( αγνώστου ετύμου)=άμυαλος, παράφορος, αλαζόνας, επηρμένος, περήφανος (https://en.wiktionary.org/wiki/uallach).
    Αντίστοιχος όρος για σαματαζήδες-τσαμπουκάδες είναι ο -από τα 1870- iαυστραλέζικος «larrikin», αναφερόμενος κατά τα φαινόμενα και αυτός σε κάποιο στερεοτυπικό ιρλανδό φωνακλά κωδικευμένο ως Larry (<Λαυρέντιος) :https://theodora.com/encyclopedia/h2/hooligan.html

  23. sarant said

    21 Κι εγώ το ίδιο με σένα υπέθετα και δοκιμάζω έκπληξη που υπήρχε από τόσο παλιά!

  24. Μαρία said

    21
    Στα «Δοκίμια για τον κόσμο του εγκλήματος» (1959) του Σαλάμοφ, που διάβασα πρόσφατα, όπου αναφέρεται και «στο μονίμως εξελισσόμενο λεξιλόγιο του υποκόσμου» η λέξη απουσιάζει. Ίσως επειδή ασχολείται με τη βαριά εγκληματικότητα.

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    3. Δεν θυμάμαι τέτοιο πράγμα, ούτε κυκλοφορεί τέτοια είδηση στο διαδίκτυο.

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    18: Πρόκειται περί ευρέως μεν διαδεδομένου μύθου, αλλά μύθου. Δεν ήταν έργο Θάτσερ η πάταξη του χουλιγκανισμού στην Αγγλία. Ας είναι καλά ο δικαστής Τέιλορ.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/allaxe-i-margaret-thatser-to-podosfairo/%3Famp&ved=2ahUKEwjg1_Wr6-CAAxXnR_EDHRWwAhsQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw0he8YY5DtHbU6NKUGV-8Ag

  27. ΓΤ said

    Αντίστοιχα με τους χούλιγκαν (Βρετανία) και τους Ultras (χουλιγκάνια εκτός Βρετανίας), στη Λατινική Αμερική έχουμε τους Barra Bravas.

  28. Γιάννης Κουβάτσος said

    14: Όπου αν είχε προκριθεί ο Παναθηναϊκός («Βρυξέλλες, Βρυξέλλες, έρχονται οι βαζέλες»), οι 39 Ιταλοί δεν θα είχαν αυτόν τον τραγικό θάνατο.

  29. sarant said

    28 Ωχ ναι, καλά λες…

  30. Χαρούλα said

    #26 εκεί που διάβασα εγώ αυτή την άποψη για την Θάτσερ δάσκαλε, συμπληρωματικά έγραφε πως η βία πια μεταφέρθηκε στις χαμηλότερες κατηγορίες, και στις πάμπ που παρακολουθούν τηλεοπτικά τους αγώνες.

    Κινηματογράφος και χούλιγκαν. Δεν έχω δεί ούτε μία!!!
    https://repress.gr/12-tainies-hooligans/

  31. Μαρία said

    26
    και τα βίαια επεισόδια μεταφέρθηκαν στις κατώτερες κατηγορίες και στις παμπ.

  32. ΓΤ said

    Μητσοτάκης: «Κλείνουν όλες οι λέσχες των οργανωμένων. Κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο, με έδρα την ΠΑΕ».

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    32: Μια τρύπα στο νερό, ως συνήθως, ή «θεραπεία» του καρκίνου με ασπιρίνες.
    30,31: Προφανώς η βία μεταφέρθηκε αλλού, αφού δεν εξέλιπαν τα κοινωνικά αίτια που την παράγουν. Αλλά τα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ καθάρισαν, αφού το προϊόν είναι πανάκριβο και δεν μπορεί να επιτραπεί η αμαύρωσή του.
    Πριν από λίγα χρόνια, στην ευρύτερη γειτονιά μου, στο Πεδίον του Άρεως, είχαμε άλλο διεθνές «ραντεβού θανάτου» μεταξύ χουλιγκάνων, χωρίς νεκρό ευτυχώς :
    «… ο ένας ‘στρατός’ αποτελούνταν από οπαδούς της ΑΕΚ που είχαν την υποστήριξη Λευκορώσων της Παρτιζάν Μινσκ και ο άλλος από οπαδούς του Παναθηναϊκού, τους οποίους ενίσχυσε ένα δυναμικό κομμάτι των ταξιδιωτών οπαδών του Άγιαξ και της πολωνικής Κρακόβια.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.contra.gr/podosfairo/rantevoy-thanatoy-poy-pos-kai-giati.7422025.amp.html&ved=2ahUKEwjL7oms-OCAAxVJRvEDHaazBiU4ChAWegQIBxAB&usg=AOvVaw2MWvKe9JeaO0MsU1srj6Ho

  34. Jago said

    Ανακοίνωσε ο χαζοχαρούμενος τουρίστας ότι κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών. Τι χαζομάρα είναι αυτή, με ασπιρίνη πολεμάς τον καρκίνο; Προφανές ότι αντιγράφει την Θάτσερ, που δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ήταν συμφέρον της να συντρίψει την «πλέμπα» δηλαδή την λαϊκή εργατιά με την έντονη αμφισβήτηση και τους αγώνες της κάτι που ουσιαστικά δεν το κατάφερε. Κι εκτός αυτού πόσο νομότυπη είναι η κίνηση; Μήπως να κλείσουν και οι σκακιστικές λέσχες; Υπάρχει εμφανώς συνταγματικό θέμα.

  35. Μαρία said

    32
    Δηλαδή θα εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος 🙂

  36. sarant said

    35 Ακριβώς!

  37. xar said

    @9, 10
    Η Σπυριδούλα, ή οι Σπυριδούλα; Χμμ…

    Λέμε συνήθως τα Ημισκούμπρια και όχι οι Ημισκούμπρια, αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο για τους (και όχι τις) Φατμέ.

    Από όσα παραδείγματα μπορώ να σκεφτώ, η αναφορά στα συγκροτήματα με ουδέτερο όνομα (π.χ. Αρνάκια, Ημίζ, Τα Φώτα που Σβήνουν, Ζουζούνια) συνήθως γίνεται με το ουδέτερο άρθρο (εξαίρεση νομίζω οι Όναρ). Όταν το όνομα είναι θηλυκό, νομίζω ότι η αναφορά γίνεται σχεδόν πάντα με το θηλυκό άρθρο αν το όνομα περιλαμβάνει λέξη που μπορεί να ερμηνευθεί ως «ομάδα» (π.χ. Αθηναϊκή Κομπανία). Σε διαφορετική περίπτωση δεν μου είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Προσωπικά μάλλον θα χρησιμοποιούσα το αρσενικό άρθρο για περιπτώσεις όπως Γενιά του Χάους, Δυτικές Συνοικίες, Ενδελέχεια, Μικρές Περιπλανήσεις*, Ονειροπαγίδα, Σπυριδούλα, Φατμέ, Χαοτική Διάσταση.

    *Για το συγκεκριμένο δεν είμαι καθόλου σίγουρος (π.χ. θα πάω να τους/τις Μικρές Περιπλανήσεις).

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    34: Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό μέρος της υπόθεσης, ως συνήθως. Τα φιλικά της ΜΜΕ (δηλαδή σχεδόν όλα) θα φροντίσουν να πλασάρουν το «μέτρο» ως αποφασιστικό χτύπημα κατά του χουλιγκανισμού. Τα γνωστά…

  39. Costas Papathanasiou said

    «εξάγγειλε για σήμερα μια κοσμοϊστορικής σημασίας σύσκεψη με παρουσία του προέδρου της Ουέφα»
    Μια τέτοια κοσμοϊστορική σύσκεψη αξίζει να γίνει και με την εξής κατευναστική υπόκρουση :
    ..Μα εμένα μου ‘δωσε η ζωή λαχταριστές καμπύλες
    που για τους άντρες άνοιγαν των ουρανών τις πύλες
    και μου ‘λεγαν στενάζοντας καθώς με παίρναν πρέφα
    “Εσύ κερδίζεις μάνα μου και κύπελλο Ουέφα”
    https://www.youtube.com/watch?v=PdpBXUvwnvU Η Παναγία των Πατησίων (*) — Στίχοι: Νίκος Γκάτσος — Μουσική : Μάνος Χατζιδάκις — Ερμηνεία : Γιάννα Κατσαγιώργη
    (*)Αξιομνημόνευτη -έστω κι αν δε γιόρτασε χτες- και για μια ωραία ‘πύρινη’ παραδρομή:
    https://www.ethnos.gr/Politics/article/33360/panagiatonpathsiontolathospoyegineviralpic
    ΥΓ: Αξιομνημόνευτοι, ως αντώνυμο των Χουλιγκάνων, και οι “παναγίτσες” Ρολιγκάνοι (<δανέζικο roligan< rolig:“ήσυχα” +‎ hooligan, από Δαν. ro=“ηρεμία” +‎ -lig (επίθημα)<παλαιοΝορβ. “ró”:(“αναπαύομαι”, ;όθεν και Ισλ. ró :“ησυχία, ανάπαυση,γαλήνη”)<πρωτοΓερμ.*rōwō<ΠΙΕ *h₁roh₁-weh₂< *h₁reh₁- (“ήρεμος”).συγγενές με σανσκρ. रात्रि (rātri, “νύχτα”), απ’ όπου και το Ινδικό रात (rāt, “νύχτα”)-
    https://en.wiktionary.org/wiki/roligan , https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/r%C5%8Dw%C5%8D

  40. ΓΤ said

    Ήπιαν τη λεμονάδα τους και συζήτησαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Καλά, οι κατά τόπους σύνδεσμοι δεν θα έκλειναν μετά τη δολοφονία Καμπανού;

  41. BLOG_OTI_NANAI said

    Σε άρθρο του 1911 οι Ρώσοι γράφονται «Κούλιγκανς»:

  42. ΓΤ said

    Κούληγκανς: σημερινοί νταήδες της Δεξιάς

  43. BLOG_OTI_NANAI said

    Εκτέλεση Χούλιγκαν:

  44. Jago said

    38 & 40 Σκέφτομαι να μαζέψω τους οπαδούς σε μια λέσχη που θα ονομάζεται πχ Σύλλογος Υποσαχάριων Σκακιστών Νέας Σμύρνης (δεν αναφέρω τυχαία τη γειτονιά μετά τα γεγονότα του 2020) με τα σέα και τα μέα, καταστατικά, αναγνώριση πρωτοδικείου κλπ, ας τολμήσει ο χαζοχαρούμενος να το κλείσει. Έλεος με τις θατσερικές βλακείες.

  45. BLOG_OTI_NANAI said

    «Χουλιγκανίζω», Ιούνιος του 1967:

  46. Jago said

    Όπως σχολίασε ένας καλός φίλος μου δημοσιογράφος στο Φέησμπουκ.

    Περίμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την αθλητική βία. και κατέληξα να βλέπω επικίνδυνα «πυροτεχνήματα». με έμφαση στο «επικίνδυνα». Εάν φυσικά το έχω καταλάβει σωστά και δεν κάνω λάθος.
    Λοιπόν, ας τα πιάσουμε ένα ένα.
    Η περιβόητη απαγόρευση – κλείσιμο των συνδέσμων. Ας δούμε τι ΑΚΡΙΒΩΣ είπε ο πρωθυπουργός μας.
    «Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο.» «Όπως ορίζει ο νόμος»!
    Άρα ο νόμος ΥΠΑΡΧΕΙ. Ένα αυτό. Για την ακρίβεια, το νομικό πλαίσιο, επιτρέπει ΕΝΑΝ επισημο σύνδεσμο αλλά αφήνει και ΠΑΡΑΡΤΜΑΤΑ του. Αυτά που υπάρχουν σε γειτονιές είναι «παραρτήματα».
    Επομένως, τι έναν σύνδεσμο μας τσαμπουνά;
    Θα κλείσει τα παραρτήματα; ΠΩΣ; Εάν έχουν άδεια και λειτουργούν νομότυπα πώς στην ευχή θα τους κλείσει; Δεν γίνεται. Ή μάλλον γίνεται. Μα την αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου. Κοινώς φέξε μου και γλίστρησα!
    Είπε ακόμα ο μητσοτάκης:
    «Η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων οπαδών».
    Τι ναι αυτό πάλι;;; Τι εννοεί ο ποιητής; Δηλαδή, εάν το χω καλά, μόνο η αστυνομία θα ελέγχει τους οργανωμένους. Συγκλονιστικό!
    Θα ελέγχει η αστυνομία τον Τάκη τον σουγιά τον Βάγγο τον λοστό και τον Τάκη τον κατσαβίδα ας πούμε.
    Θα σκάνε μύτη 1000 οραγνωμένοι και θα τους ελέγχει. ΟΛΟΥΣ!
    Εντάξει ρε Στέλιο, γιατί επικίνδυνο όλο αυτό όμως;
    Διότι, όπως εγώ καταλαβαίνω, με το πλαίσιο αυτό ΒΓΑΙΝΕΙ από το κάδρο η κάθε ΠΑΕ!
    Αφενός ο οργανωμένος σύνδεσμος θα ναι ΟΚ και «σεμνός», όχι όμως οι ΚΡΥΦΟΙ. Αφετέρου δεν θα έχει καμία ΠΑΕ καν μερίδιο ελέγχου των οπαδών της!
    Το βλέπω ήδη:
    «Η ΕΛΑΣ έχει την ευθύνη για τον έλεγχό τους. Εμάς οι οργανωμένοι δεν προκάλεσαν». Το βλέπω να ρχεται.

  47. rogerios said

    @24: Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για αυτήν την απουσία. Η δεύτερη είναι η πιθανότερη, αλλά δεν αποκλείει και την πρώτη. 1. Ο Σαλάμοφ δεν είχε καμία επιθυμία να χρησιμοποιήσει έναν καθεστωτικό όρο, ειδικά σε ένα κείμενο που δεν παύει να είναι και λογοτεχνικό. 2. Πράγματι, δεν φαίνεται η κατηγορία του χουλιγκανισμού να ήταν κάποια από εκείνες που έστελναν ένα άτομα στα στρατόπεδα αναμορφωτικής εργασίας που διοικούσει η ΓκΟυΛαγκ. Από όσα θυμάμαι (είπαμε ότι είμαι εκτός έδρας και δεν έχω πρόσβαση στη βιβλιογραφία), ο πληθυσμός των στατοπέδων κατανεμόταν ως εξής: 10 % κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου, 20 % κατάδικοι για σαφώς πολιτικούς λόγους (αντιφρονούντες, εθνικιστές Ουκρανοί ή από τις Βαλτικές Χώρες κ.λπ.) και 70 % συνηθισμένοι άνθρωποι, συνήθως κατώτερου κοινωνικού/μορφωτικού επιπέδου, καταδικασμένοι για εγκλήματα χαρακτηριζόμενα ως αντισοβιετικού χαρακτήρα (κλοπή/υπεξαίρεση κρατικής περιουσίας, σχεδόν πάντοτε εντελώς ασήμαντης αξίας, απουσία από την εργασία, καθυστερημένη προσέλευση στον χώρο εργασίας κ.λπ.).

    @41: Το «Κούλιγκαν» μου μοιάζει κακή μεταγραφή που έγινε λόγω της χρήσης τρίτης γλώσσας (δηλ. η πηγή δεν ήταν απευθείας ρωσική). Ωστόσο, η μαρτυρία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς αποδεικνύει την προεπαναστατική χρήση του όρου στη Ρωσία.

  48. ξωμαχος said

    ώστε να φτάσει το παροιμιώδες μαχαίρι στο κόκαλο, για μια ακόμα φορά…
    …ωστε να φτασει το πηρουνι στο μεδουλι

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όπως ήταν αναμενόμενο, πιάσανε δουλειά τα ΜΜΑ: «Βόμβα Μητσοτάκη και σημαντικές εξελίξεις». Να γελάς και να κλαις, δηλαδή…
    https://www.sdna.gr/politiko-deltio/politiki/1111905_bomba-mitsotaki-kleinoyn-oles-oi-leshes-opadon-na-mi-ftasoyme-ston

  50. aerosol said

    Νομίζω η πιο αιματηρή στιγμή χουλιγκανισμού ήταν πολύ παλιά: η Στάση του Νίκα.

    #37
    Ημίζ, Αρνάκια κλπ: δεν είναι τόσο θέμα ουδέτερου, όσο πληθυντικού. Νοούνται τα μέλη ως το καθένα να είναι ημισκούμπριο (!), αρνάκι κλπ. Δεν λειτουργεί αυτό με το Όναρ.
    Είναι οι Φατμέ και όχι η Φατμέ: αυτό ισχύει στα θηλυκά ουσιαστικά που δεν περιγράφουν το είδος του συγκροτήματος. Μόνο αν το περιγράφουν (με λέξεις όπως μπάντα, κομπανία, εστουδιαντίνα κλπ) τότε κυριαρχεί η περιγραφική λέξη. Το γενικότερο «οι» δεν είναι αρσενικού γένους, περιγράφει και μεικτά ή γυναικεία γκρουπ.

    Εύσημα:
    #1, #21, #22 (καλή μετάφραση)

  51. π2 said

    46: Το να βγουν από το κάδρο οι ευθύνες των ΠΑΕ είναι παραδοσιακό τους αίτημα, που έχει δύο στοχεύσεις. Η μία, η πεζή, είναι να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις τιμωρίες. Η δεύτερη είναι ότι παραδοσιακά οι ΠΑΕ φροντίζουν να τα έχουν καλά τους αστυνομικούς διευθυντές των περιοχών που καλύπτουν το γήπεδό τους, ούτως ώστε να «ρυθμίζουν» την κάνουλα της βίας.

  52. ΣΠ said

    17
    Δείτε τα γκολ από τον σημερινό δεύτερο ημιτελικό. Το γκολ της Αυστραλίας είναι καταπληκτικό.
    https://www.fifa.com/fifaplus/en/watch/4qZP2HbgppzS6nGSZc1QDM?cid=(p_go-box)(c_fifaplus)(sc_wwc)(ssc_highlights)(l_)(ch_)(cc_2min)&pid=(p_go-box)

  53. xar said

    @50
    Μάλλον έχεις δίκιο ότι δεν είναι θέμα ουδέτερου, αλλά πληθυντικού. Σκέφτομαι ότι θα έλεγα και τις Δυτικές Συνοικίες / Μικρές Περιπλανήσεις πιο εύκολα από ότι τους Δυτ. Συνοικίες / Μ. Περιπλανήσεις.

    «Είναι οι Φατμέ και όχι η Φατμέ: αυτό ισχύει στα θηλυκά ουσιαστικά που δεν περιγράφουν το είδος του συγκροτήματος»
    Δεν διαφωνώ, αλλά προβληματίζομαι για την καθολική αποδοχή και ισχύ του κανόνα: Στο γενικότεροι «οι» συμπίπτουν το αρσενικό και θηλυκό γένος, με αποτέλεσμα να κρύβεται το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην αιτιατική. Π.χ. «θα πάω να δω τους Φατμέ» (δεν θα έλεγα τις Φατμέ, εκτός ίσως αν ήταν καθαρά γυναικείο συγκρότημα).
    Θα έλεγα επίσης «θα πάω να δω τους Ενδελέχεια / τους Σπυριδούλα». Βάσει αυτού, προτιμώ το «οι Σπυριδούλα / Ενδελέχεια» αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έτσι θα το έλεγαν οι περισσότεροι.

  54. Νίκο, σχετικά με την εισαγωγή σε πληροφορώ τα εξης : πρώτον ο μαχαιρωμένος αρνήθηκε να πάει στα επείγοντα πριν καταρρεύσει γνωρίζοντας πως έχει μαχαιρωθεί από έλληνα (λέγεται ακόμα από ΑΕΚτζή χούλιγκαν που μπερδεύτηκε).Εχοντας υπ’ όψιν πως η σύγκρουση έγινε μεταξύ 400 ΑΕΚτζήδων οπαδών και χούλιγκαν και 150 Κροατών (εκτίμηση αστυνομικού) συν κάποιους έλληνες χούλιγκαν και το γεγονός πως η αστυνομία συνέλαβε μονόπλευρα κροάτες και και παναθηναϊκούς ΕΠΡΕΠΕ να στηθεί παραμύθι για δικαιολογία. Ετσι στην αρχή μίλαγαν για κροάτες που επιτέθηκαν σε θαμώνες καφετέριας, δεν μίλαγαν για οπαδούς και χούλιγκαν της ΑΕΚ και κερασάκι αποπροσανοτολισμού …ο αποκλεισμός της Ντινάμο.!

    Βέβαια όποιος ασχολιότανε ελάχιστα καταλάβαινε πως δεν μπορεί να ήταν έτσι τα πράγματα και εκτός από τον νεκρό οι περισσότεροι τραυματίες-μαχαιρωμένοι μάλιστα- να ήταν κροάτες !!Τι σόι θαμώνες ήταν αυτοί που στα βίδδεο έτρεχαν φοβισμένοι και μετά μαχαίρωναν!!Σιγά- σιγά ήρθαν κι άλλα βίδδεο, ακούστηκε και η άλλη πλευρά κι ελπίζουμε να βρεθει άκρη παρά τις προσπάθειες απόκρυψης και παραπληροφόρησης. Το γιατί δεν συνελήφθηκαν χούλιγκανσ της ΑΕΚ το αφήνω στην εκτίμηση του καθενός που γνωρίζει τι εστί πρόεδρος ΠΑΕ του ΠΟΚ

  55. aerosol said

    #53
    Πράγματι, δεν είναι και νόμος όλα τούτα. Αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ «θα πάω να δω την Ενδελέχεια». Κάποιοι θα το λένε, όμως νομίζω η πλειοψηφία προτιμά τον πληθυντικό που περιγράφει το γκρουπ ως σύνολο μελών. Έχεις δίκιο για τις Μικρές Περιπλανήσεις κλπ. Η έλξη του θηλυκού να γίνεται εντονότερη καθώς ο πληθυντικός του θηλυκού κάνει αμήχανο/πιο δύσκολο το να «αρνηθείς» το γένος. Λες και αυθόρμητα το μυαλό λέει «Εντάξει, γίνεται δύσκολο να εστιαστώ στο ότι είναι ένα σχήμα που αποκαλείται Μικρές Περιπλανήσεις, ενώ είναι προφανές πως οι μικρές περιπλανήσεις είναι πολλές και… θηλυκές. Μου βάζεις δύσκολα!».

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    54: Το να καταφέρει η αστυνομία, μέσα στη νύχτα, τον κακό χαμό και με τα μαύρα ρούχα και τις κουκούλες όλων των συμμετασχόντων στα επεισόδια, να συλλάβει μόνο Κροάτες, ξεπερνάει τις δυνατότητες όχι μόνο της ΕΛ. ΑΣ. αλλά ακόμη και της καλύτερης αστυνομίας του κόσμου. Έπιασε όποιους βρήκε μπροστά της και αυτοί ήταν Κροάτες, γιατί αυτοί ήταν οι επιτιθέμενοι, αυτοί ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, για να κάνουν αυτό ακριβώς που έκαναν. Εκτός αν εννοείς ότι συνέλαβε και Έλληνες, αλλά τους άφησε ελεύθερους· ικανό σε έχω. Αν τα είχαν κάνει στην Τούμπα οι BBB ή αν είχαν ταξιδέψει Έλληνες οπαδοί (όχι του ΠΑΟΚ, βέβαια) στο Ζάγκρεμπ κι έκαναν τα ίδια, θα έβρισκες τις ίδιες δικαιολογίες, που δεν τις βρίσκουν ούτε οι συνήγοροι υπεράσπισής τους; Ρητορικά τα ερωτήματα, τις ξέρω τις απαντήσεις. Το οπαδιλίκι και οι θεωρίες συνωμοσίας άλλοτε έχουν πλάκα και άλλοτε καταντούν κουραστικά, ιδίως όταν προσβάλλουν την νοημοσύνη μας.

  57. Μαρία said

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο πρώτος τελικός των χούλιγκαν

    21 Ιουνίου του 1981 όταν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ακόνιζαν τα ξίφη τους για τον 39ο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.
    (…)Αξιοσημείωτο της εκτός ελέγχου κατάστασης, οι συλλήψεις από αστυνομικά όργανα δύο νεαρών που επέδειξαν «επικίνδυνη και αναιδή συμπεριφορά» κατά το δελτίο αναφοράς, παραβιάζοντας το νόμο 4000 του 1958 – γνωστότερο ως νόμο περί «τεντιμποϊσμού», δείγμα της παράνοιας που επικρατούσε.
    https://www.sdna.gr/podosfairo/kypello-elladas/article/596375/o-protos-telikos-ton-xoyligkan

  59. Jago said

    50. Εντελώς άσχετο το αντιιστορικό παράδειγμα της Στάσης του Νίκα. Διαβάστε και λίγο ιστορία και όχι τι σας διδάσκανε στο δημοτικό.

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Χουλιγκάνοι
    και χουλιγκάνες έχουμε.

    Είτε πραγματικές στα γήπεδα είτε στα παραμύθια πχ
    της Αγγελική Βαρελλά
    Δρακοπαραμύθι
    http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2003/Anthologio_E-ST-Dimotikou_html-e
    και από το
    «Δράκε- δράκε είσαι εδώ;»
    Χουλιγκάνα: Γεια σας ,
    Τ’όνομά μου είναι Άννα
    Χουλιγκάνα, Χουλιγκάνα
    μπαμ και μπουμ όλα τα σπάω
    και γελάω και γελάω!

  61. ΓΤ said

    Νέα Τριφυλλαδέλφεια

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    Στη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη εμφάνιση του όρου «Χούλιγκανς» είναι το 1982. Στατιστικά, συχνότατη χρήση του όρου γίνεται το 1986 στο πλαίσιο συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου:

  63. aerosol said

    #59
    Η φάση που ο καθένας ξεσπάει τα μαλακισμένα νευράκια του σε αγνώστους στο παρόν μπλογκ έχει μεν τη χάρη της αλλά έχει αρχίσει να γίνεται και ελαφρώς ενοχλητική.
    Κάνε μια βόλτα και ξαναμπές να δεις το ύφος σου.

  64. BLOG_OTI_NANAI said

    60: Σωστό. Ανθολόγιο Ε-ΣΤ Δημοτικού του 2015:

  65. Jago said

    63. Σε είπα επιεικώς άσχετο αλλά όχι μαλάκα όπως με αποκάλεσες. Διάβαζε ιστορία ήταν η προτροπή μου και με αποκάλεσες μαλακισμένο. Άντε γαμήσου κιόλας αγράμματε βλαμμένε.

  66. @ 63 Aerosol

    Εγώ θα έλεγα το ίδιο πράγμα, αν είχα κάποια αντίρρηση στο 50, που δεν έχω, έτσι, για πιο ουδέτερο ή ευγενικό: «Νομίζω πως, παρά την κάποια ομοιότητα των συνθηκών, το παράδειγμα της Στάσης του Νίκα δεν ταιριάζει. Υπάρχουν σχετικές αναλύσεις όπως [μια παραπομπή]. Τι γνώμη έχεις/έχετε;».
    Αλλιώς είναι ξέσπασμα νεύρων ή δεν ξερωγώ…

  67. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο Αγτζίδης έχει βρει τον «χουλιγκάνο» τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’30. Εδώ βλέπουμε και τον κλασικό αντικληρικαλικό χουλιγκανισμό :

  68. @ 65 Jago

    Γιατί δεν μας βάζετε μια ενδεικτική παραπομπή; Ή, έστω, κάποιον υπαινιγμό.

  69. Jago said

    68. Όλοι ξέρουν πλέον τη Στάση του Νίκα και ζητάς από μένα πηγές; Καθίστε εκεί στα μαθήματα δημοτικού.

  70. phrasaortes said

    5. Ναι το επιβεβαιώνω. Σε προφορικές συζητήσεις ο χουλιγκάνος κυριαρχεί άνετα. Αν και μόλις διαπίστωσα ότι ο αυτόματος διορθωτής τον θεωρεί λανθασμένο και προτείνει αντ’αυτού είτε χούλιγκαν είτε χούλιγκανς.

    Ο Φεσσόπουλος δεν είναι κανένας τυχαίος. Πρόκειται για τον πρώτο αρχηγό της ασφάλειας και υπηρέτησε ως γενικός διοικητής Θράκης μετά τον εμφύλιο. Αν θυμάμαι καλά, η επίσημη διαταγή για την χρήση του όρου τουρκικός αντί μουσουλμανικός έφερε την υπογραφή του.

  71. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο όρος «χουλιγκάνοι» σε δελτίο του Πατρ. Αλεξανδρείας το 1966, σε απόσπασμα είδησης που μιλάει για «ισραηλινούς χουλιγκάνους». Αν πρόκειται για μετάφραση, περίεργο που το εξελληνίζει και δεν το μεταφράζει «χούλιγκανς»:

  72. odinmac said

    «Πριν από πολλά χρόνια, όταν ακόμα ήμουν φοιτητής, ξεκίνησα εβδομαδιαία εθελοντική εργασία σε μια θεραπευτική κοινότητα. Το μυαλό μου ήταν γεμάτο από ψυχανάλυση και ήθελα να καταλάβω καλύτερα τα παράξενα φαινόμενα της ψύχωσης – τις παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις και γλωσσικές διαταραχές για τις οποίες είχα διαβά­σει, χωρίς ωστόσο να γνωρίζω κάτι από πρώτο χέρι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνώρισα ήταν μάλλον ήρεμοι, και λίγα σημάδια έδει­χναν πως είναι «τρελοί». Η χρόνια φαρμακευτική αγωγή τούς είχε καταβάλει, και είχαν βολευτεί στη δική τους ήσυχη ρουτίνα. Ένας άντρας, ωστόσο, ήταν πρόθυμος να μιλήσει, και περνούσαμε ώρες ολόκληρες κουβεντιάζοντας για φιλοσοφία, πολιτική και την επικαιρότητα. Ήταν σαφής, με διαύγεια και υπερβολικά έξυπνος, και η πληροφορία πως είχε περάσει τα τελευταία χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές με παραξένεψε. Κουβεντιάζοντας μαζί του, δεν μου φαινό­ταν περισσότερο ή λιγότερο διαταραγμένος απ’ ό,τι οι συμφοιτητές με τους οποίους συναντιόμουν μετά τη δουλειά στην κοινότητα.
    Καθώς εξελίσσονταν οι κουβέντες μας, ρώτησα ορισμένους από το προσωπικό γιατί ζούσε σε θεραπευτική κοινότητα και λάμβανε αγωγή. Τα λοξά βλέμματα που έλαβα προς απάντηση υπονοούσαν πως υπήρχε κάτι προφανές που μου διέφευγε, κάποιο πασιφανές γεγονός το οποίο δεν είχε καταγράψει το νεανικό μου ραντάρ. Και πράγματι, ήταν αλήθεια. Μερικούς μήνες αργότερα, στη διάρκεια μιας κουβέντας μας, αναφέρθηκε σε μια χώρα την οποία δεν είχα ξανακούσει. Αφού εξεπλάγη εκείνος με την άγνοιά μου, κατόπιν με
    διαφώτισε. Εξήγησε πως δεν ζει στην Αγγλία αλλά στην Ξαμάρα, ένα
    μέρος το οποίο κατοικείται από άγρια ζώα και μια λεγεώνα εξωτικών θεών. Περιέγραψε τη γεωγραφία, την ιστορία και τις υποδομές της. Κατονομάστηκαν και ταξινομήθηκαν τα πάντα, όπως ακριβώς επι­ νοήθηκαν τα βασίλεια της Άνγκρια και του Γκόνταλ από τις αδελφές Μπροντέ κατά την παιδική τους ηλικία.
    Για εκείνον δεν υπήρχε ασυμβατότητα μεταξύ του ρόλου του ως πρωταγωνιστή στο έπος της Ξαμάρα και της καθημερινής ζωής με τις δουλειές στην κοινότητα. Περιγράφοντας το βασίλειο, δεν υπήρ­χε ενθουσιασμός στη φωνή του, καμία στίξη που να υποδηλώνει συ­ ναίσθημα, καμία αλλαγή τόνου, σαν να επρόκειτο απλώς για ακόμα ένα γεγονός της ύπαρξής του. Ήταν αυτή η συνέχεια στη φωνή του που με εντυπώσιασε· δεν υπήρξε κάποιο σημάδι ή δείκτης που να υποδηλώνει πως εγκαταλείπουμε το πεδίο μιας κοινής πραγματικό­τητας για να εισέλθουμε σε κάποιον ιδιωτικό κόσμο. Ήταν σαν να μην άλλαζε τίποτα, και η επόμενη κουβέντα μας δεν έφερε τα ίχνη της προηγηθείσας μύησής μου σε ένα μυστικό ή της συμπερίληψής μου στην εμπιστοσύνη του. Η ζωή συνεχιζόταν όπως και πριν.
    … »

    Απόσπασμα/εισαγωγή από το πολύ ωραίο βιβλίο ενός ψυχολόγου, που μας βοηθάει να κατανοήσουμε, ως έναν βαθμό, τον ψυχικό κόσμο και τις φαντασιώσεις ορισμένων συνανθρώπων μας:
    https://www.politeianet.gr/books/9789600449365-leader-darian-kedros-ti-einai-i-trela-310828

  73. sarant said

    41 Ωραίο εύρημα!

    42 Χαχαχαχα!

    54 Αυτό με τον κατά λάθος φόνο το άκουσα κι εγώ

    63-65 Ρε παιδιά, ηρεμία, τέτοιοι καβγάδες με φέρνουν σε δύσκολη θέση, σας έχω γνωρίσει και σας αγαπάω αμφότερους

    70 Ευχαριστώ, και έχεις δίκιο για τον Φεσσόπουλο

    71 Φοβερό εύρημα!

  74. Είδα πιο πάνω (67) στoν BLOG τη γνωστή λέξη «αντικληριΚΑΛικό» που τη χρησιμοποιούμε πάντα με το λατινικό -ΚΑΛ-. Μπορώ να πω πως και τα αμερικΑΝικό, αφρικΑΝικό έχουν παρόμοιο σχηματισμό. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, παλιά δεν λέγαμε ποτέ «αρσενιΚΙκό οξύ» αλλά «αρσενικό οξύ». Υπάρχει πεδίο για κάποια κουβέντα;

  75. ΓΤ said

    Στάση του Μπανίκα: Σικελική Άμυνα όταν είναι μαύρος

  76. xar said

    @74
    Σύμφωνα με το ΛΚΝ, το αφρικανικός δεν προέρχεται από το Αφρική, αλλά από το Αφρικανός, ήδη από την ελληνιστική εποχή. Αντίστοιχα σχηματίστηκε το αμερικανικός από το Αμερικανός.

    Το αντικληρικαλικός νομίζω ότι είναι απευθείας από τα αγγλικά (ίσως <αντί + κληρικαλικός, που ίσως να χρησιμοποιείται αποφευχθεί πιθανή σύγχυση άλλες έννοιες του κληρικός). Δεν ξέρω πόσο δόκιμο είναι.

  77. sarant said

    75 Ελα ρε συ, πολύ ωραίο!

  78. xar said

    @76 αποταρζανοποίηση:
    που ίσως να χρησιμοποιείται για να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση με άλλες έννοιες του κληρικός

  79. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ο Κώστας Γαλανόπουλος δεν χάρισε απλώς τη νίκη στην ΑΕΚ, χάρισε μία στιγμή υπερηφάνειας σε όσους παλεύουν για τη δημοκρατία. Υψώνοντας τη δική του γροθιά, που είχε τυλίξει το μαύρο περιβραχιόνιο του πένθους, μπροστά από την κερκίδα των νεοναζί Bad Blue Boys τίμησε τη μνήμη όχι μόνο του αδικοχαμένου Μιχάλη, αλλά και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από ακροδεξιούς μισανθρώπους.»
    https://www.sdna.gr/podosfairo/1111884_tin-istoria-ti-grafoyme-emeis-kai-sto-telos-hanoyn-oi-nazi

  80. ΣΠ said

    Δείτε στο βίντεο το θύμα, τον Μιχάλη Κατσουρή, που φοράει κράνος μοτοσικλετιστή. Εντάξει, το φόρεσε για να προστατευτεί από τα χτυπήματα. Μετά όμως, που το έχει βγάλει και μπαίνει στο περίπτερο, φοράει full-face μάσκα. Δεν μοιάζει με πελάτη καφετέριας.

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε λίγο θα ζητήσουμε την προφυλάκιση των θυμάτων, ακόμα και των νεκρών.

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στάση του Νίκα
    Σαμαρ(ικελ)ική Άμυνα,
    έχει ανταλλάξει ένα περιφερειακό με ένα κεντρικό πιόνι
    https://www.iefimerida.gr/politiki/nikas-gia-ptoho-perifereia-peloponnisoy

    https://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/p-peloponnisoy-anavrasmos-sti-nd-gia-ton-kollito-toy-samara-foto/

  83. @ 76 Xar

    Ναι, ναι αλλά ενώ έχουμε αποκατάσταση του αρσενικικός, το αφρικικός δεν θα το δούμε ποτέ.

  84. Το αντικληρικαλικός πιο παλιό μου φαίνεται, από παλιότερες επιδράσεις.

  85. xar said

    @84
    ναι μάλλον από τo λατινικό clericalis

  86. aerosol said

    #66
    Θα το δεχόμουν και πιο έντονο, δεν αρπάζομαι εύκολα.
    Το αρχικό μου σχόλιο ήταν σχετικά ανάλαφρο (θα μπορούσα να προσθέσω «όλα από μας πΧιά;!»), πάντως ξεκίνησε με το που είδα τα δυο κατεξοχήν λήμματα της βίκυ που αντιστοιχούν στο θέμα μας να αναφέρουν την Στάση του Νίκα:

    Violence generally associated with team sporting events and their outcomes possesses a documented history, going at least as far back as the Nika riots during the Byzantine Empire

    The phenomenon, however, long preceded the modern term; for example, one of the earliest known instances of crowd violence at a sporting event took place in ancient Constantinople. Two chariot racing factions, the Blues and the Greens, were involved in the Nika riots which lasted around a week in 532 CE; nearly half the city was burned or destroyed, in addition to tens of thousands of deaths.[11]

    Η αναλογία είναι σχετική, υπερβολική ή ανιστόρητη, ανάλογα με την ερμηνεία που δίνει κανείς σε τέτοια φαινόμενα. Θα μπορούσε να προκύψει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα ίσως, αν δεν… τεσπα.

    #3
    Ζετέμ ωσσί, δεν έχω λόγο να συνεχίσω: Απάντησα όπως κρίνω πως αρμόζει σε τέτοιες συμπεριφορές (αυτό ήταν η χαλαρή μου εκδοχή, προς χάριν του μπλογκ)-και τέλος.

  87. odinmac said

    80 ΣΠ
    Υπάρχει ένα βίντεο που τον δείχνει να τρέχει μαζί με άλλους φιλάθλους προς το μέρος που έμαθαν πως υπάρχουν Κροάτες, χωρίς όμως να κρατάει οτιδήποτε , όπως και οι υπόλοιποι. Δύο λεπτά αργότερα, στην κυριολεξία δύο, γυρίζουν όλοι κυνηγημένοι από τους Κροάτες, μαζί βλέπουμε και τον Μιχάλη, πάλι άοπλοι, με γυμνά χέρια. Κάποιοι φορούσαν σαγιονάρες και δεν μπορούσαν να τρέξουν, το βλέπουμε στο βίντεο. Ούτε που ήξεραν τι θα συναντήσουν και τι τους περίμενε. Σίγουρα πήγαν για τσαμπουκά αλλά την πατήσανε γιατί οι άλλοι ήταν ετοιμοπόλεμοι και γι’ αυτό γυρίζουν τρέχοντας, όπου βλέπουμε και κάποιον να τον χτυπάει πισώπλατα. Σχεδόν σίγουρα με το «σημα» που είχε πέσει πριν λίγη ώρα θα πήγαν και κάποιοι «εξοπλισμένοι». Εξάλλου το μέρος είναι ΑΕΚοφωλιά.
    Δεν ήταν στην καφετέρια, οι περισσότεροι έπαιρναν τα συνδεσμιακά εισητήρια από τον ΟΠΑΠ του γηπέδου αλλά και τα πληρωμένα διαρκείας και ήταν εκεί γύρω. Την επόμενη μέρα εξάλλου είχε το ματς και πήγαν να τα προμηθευτούν. Αν δεν έχεις δει το βίντεο που φαίνονται αυτά θα το βάλω κάποια στιγμή που θα βρω χρόνο.

  88. ΣΠ said

    87
    Δεν αμφισβητώ τίποτα από όσα γράφεις. Αυτό που λέω είναι ότι δεν ήταν κάποιος ανυποψίαστος που καθόταν αμέριμνος στην καφετέρια, αλλά κάποιος που πήγε εν γνώσει του να εμπλακεί σε καβγά. Κατά πάσα πιθανότητα δεν περίμενε ότι θα βρει απέναντί του οργανωμένους και οπλισμένους ναζί, αλλά κάθε σύγκρουση με χούλιγκαν εμπεριέχει κινδύνους, όπως ξέρουμε από παλιότερες περιπτώσεις.

  89. sarant said

    88 Nαι, έτσι φαίνεται.

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πόσο καθοριστικό ήταν το Φλου τελικά για το ελληνικό ροκ
    (Η Σπυριδούλα, την Σπυριδούλα)
    Φώντας Τρούσας 12.3.2023
    https://www.lifo.gr/culture/music/poso-kathoristiko-itan-floy-gia-elliniko-tragoydi

    τους Σπυριδούλα
    μέλη των Σπυριδούλα
    https://www.avopolis.gr/articles/articles-greek/78909-bampis-o-flou-giati-o-diskos-tou-sidiropoulou-me-tous-spyridoyla-allakse-to-ellinofono-rok

  91. # 56

    Σε μεταμεσονύκτιες επιθέσεις σε συνδέσμους πράσινους ή κόκκινους αντιστοίχως η αστυνομία συνήθως πιάνει καμιά δεκαριά ένθεν και ένθεν (που φυσικά αθωόνονται στο δικαστήριο, είναι καταγεγραμένο στον τύπο.
    Το πωςε δεν σε παραξένεψε αυτό το πρωτοφανές 106-0 καισυνολική προφυλάκιση εξηγείται από τις πνευματικές σουικανότητες και την γνωστή σε όλους αμεροληψία και σωστή κρίση σου…

    Το μόνο που ξέρεις να γράφεις είναι η πρόβλεψή σου πως αν ήτανε στην Τούμπα κ.λ.π. θα τα έγραφα ανάποδα, τι να σου γράψω αφού ξέρεις τα μελλούμενα, Νοστράδαμε της συμφοράς.

    Στο έχω ξανγράψει πως δεν θα ασχολιόμουνα με τις εξ απαλών ονύχων σοφίες που γράφεις αναμασώντας κάθε ηλίθια προπαγάνδα αν δεν ήσουνα εκπαιδευτικός και δεν έγραφες με το ονοματεπώνυμό σου και να γίνεσαι ρεζίλι, όπως όταν ζήταγες επιτακτικά να αποκλεισθεί η Ντινάμο, πυροτέχνημα με το οποίο κανείς δεν ασχολείται δυο μέρες μετά, αλλά τα γραπτ’α μένουν

  92. Χαρούλα said

    Και για όποιον δεν κατάλαβε το σημερινό θέμα, οι δυό αγαπημένοι μας συνσχολιαστές έκαναν λεκτική επίδειξη Ευχαριστούμε σας. Το αντιληφθήκαμε και επιστρέφουμε στους κλασικούς μας σχολιασμούς.☺️🥰

  93. BLOG_OTI_NANAI said

    74: Χρησιμοποιώ διάφορους τύπους. Στο ουσιαστικό προτιμώ το «αντικληρικαλισμός» και όχι το «αντικληρισμός» ή το σπανιώτερο «αντικληρικισμός».

    Αναμφισβήτητα τα αντικληρικαλικός, -ή, -ό έχουν πολύ λιγότερη χρήση από τα αντικληρικός, -ή, -ό. Περίπου 1 προς 10. Πάντως υπάρχει ο τύπος αυτός και μάλιστα σε κάθε είδους έντυπα, θρησκευτικά, λογοτεχνικά, κοινωνικών επιστημών, ιστορικά κ.λπ.

    Η Ακαδημία Αθηνών στα σχετικά δελτία της προτείνει να αντικατασταθεί το «αντικληρικαλικός» από το «αντικληρικός»:

  94. # 87

    Τα επεισόδια όταν έγιναν ήταν λίγο πριν τις 11 και το γήπεδο ήταν κλειστό. Λογικό φαίνεται κάποιοι που είχαν έρθει να πάρουν εισιτήριο να κάνουνε βόλτα ή να κάτσουν σε καφετέρεια. Υπήρχε όμως συγκέντρωση μεγάλου αριθμού οπαδών και χούλιγκαν που περιμένανε στα σκοτεινα στους οποίους επιτέθηκαν οι κροάτες και τους αιφνιδίασαν. Μετά απ’ό,τι φαίνεται από τα πολλά βιδδεο που βγήκαν υπήρχαν οι γνωστές «μπούκες» ένθεν και ένθεν Το να ψάξει κάποιος βέβαια να βρεί ποιός χούλιγκαν πως και τι είναι αστείο, όλοι τους είναι μια φάρα, σάρα και μάρα. Εκτός από κάποιον σχολιαστή που θεωρεί θύματα τους έχοντες ένα νεκρό(άσχετο από ποιούς) και θύτες τους έχοντες μόνο μαχαιρωμένους στο νοσοκομείο, ονόματα δεν λέμε, προσώπατα δεν θίγουμε.

  95. evamaten said

    Να βάλουμε και τους αγαπημένους schooligans? (αν βγει)

    //s.imgur.com/min/embed.js

    //s.imgur.com/min/embed.js

  96. evamaten said

    96
    Δεν βγήκε (και είναι τόσο ωραία αυτά τα εξώφυλλα)
    Ας ειναι, θα βάλω το λινκ
    https://www.schooligans.gr/

  97. ΣΠ said

    96

  98. odinmac said

    88-89
    Πολλοί οπαδοί έχουν λυμένο το ζωνάρι τους για τέτοιες περιπτώσεις, αν ο Μιχάλης ήταν απ’ τους άγριους δεν ξέρω αλλά άκουσα πως ήρθε από Ελευσίνα με μηχανή, οπότε το κράνος δικαιολογείται. Φουλ φέις χρησιμοποιώ κι εγώ, έχω εντούρο μεγάλη, αλλά σπάνια το καλοκαίρι. Δεν ξέρω. Το θέμα όμως είναι αν είχαν ραντεβού, πράγμα που δεν φαίνεται από πουθενά. Τα βίντεο δείχνουν άοπλους κυνηγημένους φίλαθλους, γιατί αν υποθέσουμε πως πριν την πλατεία που τους βλέπουμε είχαν ραντεβού με αεκζήδες χούλιγκανς, η λογική λέει πως θα τους είχαν «καθαρίσει» και θα είχαμε και δεκάδες τραυματίες. Αλλοιώς πώς έφυγαν από την «μάχη» και κυνηγούσαν στην πλατεία τους απλούς φιλάθλους; (απ’ όσα βλέπουμε στα βίντεο).

  99. evamaten said

    98
    Ευχαριστώ, ΣΠ! Είχα βάλει και δύο, τρομάρα μου (το 2ο με τον Χατζιδάκι)

    72
    >Τα λοξά βλέμματα που έλαβα προς απάντηση υπονοούσαν πως υπήρχε κάτι προφανές που μου διέφευγε, κάποιο πασιφανές γεγονός το οποίο δεν είχε καταγράψει το νεανικό μου ραντάρ.
    Αυτην ακριβώς την εμπειρία είχα κι εγώ όταν δούλεψα για ένα διάστημα στις δομές ψυχικής υγείας της Τεργέστης (εκεί εφαρμόστηκε το πρώτο πρόγραμμα αποασυλοποίησης, αφότου τα ψυχιατρικά ιδρύματα έκλεισαν με νόμο, ως αποτέλεσμα του αγώνα που έδωσε ο Μπαζάλια). Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα δούλευαν στις δομές και, πραγματικά ήτανε σοκ οταν το ανακάλυπτα- σε μια περίπτωση ήταν ένας καταπληκτικός τύπος που ήταν και προϊστάμενος της στατιστικής υπηρεσίας. Λοιπόν, έτσι με κοίταξαν κι εμένα οι συνάδελφοι όταν απόρησα 🙂
    Αυτό το σοκ όμως ήταν και ευχάριστο από μια άποψη, αφού έβλεπες ότι αυτοί οι άνθρωποι αντί να βρίσκονται στο περιθώριο είχαν την ευκαιρία να ζουν μια φυσιολογική, ας πούμε, ζωη.

  100. ΣΠ said

    98
    Όχι, προκαθορισμένο ραντεβού είναι δύσκολο να είχαν. Μάλλον έμαθαν ότι έρχονται και πήγαν να τους βρουν.

  101. ΣΠ said

    99
    Ε, ας βάλω και το δεύτερο.

  102. ΓΤ said

    Συγκρούσεις στο γήπεδο της καθεμέρας.

    Κατεβαίνω με κενή γκλάβα, καλύπτω με μπαλακλάβα. Τάγματα Ελλογίμων, βρέχει βίντεο, βρέχει μνήμες, πάω με μυαλό μπιτ και με σπέσιαλ καραμπίτ. Παράλιοι βρυχώνται, ενάλιοι βενθοπάτες, ορεσίβιοι, και μετρημένου βήματος Κτησίβιοι, Πεδινοί, Βένετοι, Ορεινοί, μπέρτες, ρέκτες και σκαραμάγκια -ακούω ξύλα, ακούω πελέκια-, λελέκια βλέπω με αλύσους, σαν ένα φθέγμα κρυφού μίσους, οφείλω να ανασυνταχθώ, έλα μαζί μου, πιάσε ένα στειλιάρι βεβαιότητων κι εσύ, πού πάμε; όλο αριστερά, εκεί θα βρεις την κοινή μοίρα, πώς τη λένε; τη ζεις έντονα, Καταβόθρα Σαραντάκου, όχι άλλο κάρβουνο, αναχωνεύεται, μην ανησυχείς, τρομερό χωνευτήρι, πεύκο που καίγεται αύριο πάλι πεύκο -ακούω τρίξιμο δοντιών- είναι που κάποιοι ξέχασαν το προστατευτικό μασελάκι, βρέχει σενάρια, έχω πάνω μου όλα τα αμέτρητα κουτιά μπίρας που έχω πιει, η χαρά δεν μπορεί να είναι οικόπεδο για να κατρακυλάς μ’ αυτά, ποτίζομαι στο Ακελδαμά των Αδάμαστων, πόσες μαχαιριές πια, κρύψου, σε ψάχνουν με μικροσκόπιο οι τρυβλίαρχοι, ναύαρχοι βγήκαν στη στεριά και γίνανε Νέλσονες σε μπαλκόνια, και στρατηγικά ξέφτια απόταξης αναζητούν παρηγορία γλυκονερίτικη, έχασα τη στίξη μου, αφήνω φλώρους να τρέξουν για κοχύλια καθώς σαλπίζει η αμετάκλητη μπουρού κι οι μαυροκέλητες φρουμάζουν, πάω να μαζέψω άμμο, «bad boys running wild», να τη στουμπούσω στα κουτιά μπίρας να βρω κάνα κεφάλι, τουλάχιστον να πιάσουν τόπο τα ράμματα, αφήνω μόνο ένα τέτοιο κουτί πάνω μου, το φέρνω τούμπα, χοή θανατοκλέψυδρη, τα αλλοπρόσωπά μου γράμματα, της καθεμέρας δράματα, επελαύνουμε αττίλες εγωισμοί, κατάφρακτοι της ιδιότυπης γκιόστρας, και οι γυναίκες άφωνες πίσω από τζελουτζίες φυλακισμένες, ροχθούν της αμετάκλητης δίνης τα νερά, πώς θερίζουμε έτσι τα ήσυχα σπίτια, πόσο ήθελα να έχω της Χαρούλας την απλότητα.

  103. ΓΤ said

    @102

    βεβαιότητων —> βεβαιοτήτων

  104. BLOG_OTI_NANAI said

    Η Στάση του Νίκα στις πηγές αναφέρεται ουσιαστικά ως πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του Ιουστινιανού, με βασικό αίτιο μια σειρά από αδικίες. Οι Δήμοι είχαν πάψει πλέον να είναι απλώς αθλητικά σωματεία και στον 6ο αιώνα είχαν περισσότερες αρμοδιότητες. Στη «Στάση» παρουσιάστηκαν ενωμένοι και αναγόρευσαν αυτοκράτορα τον Υπάτιο.
    Οπότε δεν φαίνεται σαν χουλιγκανισμός, δηλ. ξέσπασμα τυφλής βίας με αυτοτελή σκοπό την καταστροφή.

  105. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Ο Μαγιακόφσκι ως χούλιγκαν! «Baryshnya i khuligan» (1918) https://www.imdb.com/title/tt0218831/

  106. Jago said

    Περιμένω ακόμα τη δημόσια συγνώμη από τον αεροζόλ που με αποκάλεσε μαλακισμένο. Και σταματήστε πια με τη Στάση του Νίκα, δεν έχει καμία σχέση με το θέμα.

  107. BLOG_OTI_NANAI said

    105: Ίσως από το Khuligan προέκυψε η λάθος μεταγραφή «Κούλιγκαν» (σχ. 41).
    Όμως παρά το αρχικό «Κ» βλέπω ότι προφέρεται Χούλιγκαν στα ρώσικα:
    https://www.wordhippo.com/what-is/the/russian-word-for-28f31e2952099b5dc6127a1449f43cdd08d31cb8.html

  108. odinmac said

    99β
    Ενδιαφέρον.
    Αν και το 72 το ποστάρησα για άλλον λόγο μου δίνεις την ευκαιρία να το συνδέσω με μια προηγούμενη, πρόσφατη, κουβέντα που είχαμε περί καλλιτεχνών και τρέλας.
    Δυστυχώς πολλοί σχολιαστές τότε συνέδεσαν την «τρέλα» των καλλιτεχνών με ό,τι μας λέει το (στρεβλό μέρος, και δεν είναι μικρό κομμάτι του), του υπερεγώ μας. Δηλαδή κάτι σαν κοινοί τρελοί οι οποίοι είναι για δέσιμο, με λίγα λόγια, και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Προβληματικοί οι οποίοι χρειάζονται οπωσδήποτε θεραπεία. Προσπάθησα να το συνδέσω με την βαριάντα που ξεκινά ο Πλάτωνας, με τους δαίμονες και την δημιουργική τρέλα και η οποία συνεχίζεται από εκεί που την άφησε, μέχρι και σήμερα, πάνω στην ίδια γραμμή από τους «ειδικούς» ως την εποχή μας, αλλά τζίφος. 🙂
    ( … έγραψα μεγάλο σεντόνι σ’ αυτό το σημείο και το έσβησα. Κρίμα ο χρόνος που σπατάλησα αλλα το θέμα είναί άλλο).
    Ας το αφήσω εδω.

  109. evamaten said

    103
    Αχ ρε Γουτού! Χοή θανατοκλέψυδρη (τι μας έκανες πάλι)

  110. # 98

    Δεν είχαν ραντεβού και υπήρχαν οπλισμένοι χούλιγκαν της ΑΕΚ ;; είχανε μαχαίρια μαζί τους νυχτιάτικα για τις κουκουβάγιες ή για να καθαρίζουν τα νύχια τους ;; Εκτός και πιστεύεις πως όπως στις ταινίες τα παληκάρια πήραν τα μαχαίρια από τους κροάτες και τους κτύπησαν. Μήπως θυμάσαι πόσοι κροάτες μαχαιρωμένοι πήγαν νοσοκομείο (και πόσοι δεν πήγαν φοβούμενοι την σύλληψη-κι ο Μιχάλης δεν ήθελε να πάειΜην ξεχνάς πως ΔΕΝ έχουν δοθεί όλα τα βίδδεο στην δημοσιότητα, στην αρχή δείχνανε μόνο στις καφετέριες να φιάξουνε κλίμα, μετά από 3-3 μέρες δείξανε κάποια αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν δει κι άλλα ΄ξ λένε ψέμματα-κομμάτι δύσκολο μου φαίνεται.

    Εσύ πως θέλεις τα πράγματα για να προκύψει το ραντεβού αφού αυτά τα γνωστά δεν σε καλύπτουν ;

  111. odinmac said

    103 Γεια σου ρε ΓαΤόνιμαν!

    59 και 69 είναι επιεικώς αγενέστατα, όπως και το 106.

  112. evamaten said

    109
    Δεν πάει χαμένος ο κόπος, νομίζω. Πάντως, θα σου άρεσε το σχόλιο που κάνει ο Γκουατταρι (ούτε θυμάμαι που, δυστυχώς) για τη δημιουργική τρελά που λες : μια σχισμή, μια ρωγμή στον τοίχο. Ενώ εμείς βλέπουμε τον τοίχο (συμπαγή, μπετόν αρμέ, αδιαπέραστο αδιαφανή) ο «τρελος» βλέπει μέσα από τη ρωγμή αυτή (πού φυσικά του έχει κοστίσει πολλά) – κρίμα που δεν το θυμάμαι καλύτερα, ήταν πολύ ωραία αναλογία

  113. evamaten said

    68, 86
    Πράγματι, υπάρχει μία ομοιότητα (η προφανής που φαίνεται και στο λινκ: βια στο πλαίσιο αθλητικού γεγονότος) και από κει και πέρα πολλές διαφορές. Οι Δήμοι δεν ήταν μόνο αθλητικά σωματεία (πού, πράγματι, συχνά λειτουργούσαν και ως «συμμορίες»), αλλά, κυρίως, ήταν ο μοναδικός τρόπος οργάνωσης του λαού (με κοσμικό /λαϊκό χαρακτήρα) και, επομένως, αναλάμβαναν πολλά από αυτά που σήμερα αποδίδουμε στα κόμματα και στην κοινωνία των πολιτών (πολιτικά αιτήματα, διαμαρτυρίες, οργάνωση της άμυνας σε καιρό κινδύνου κλπ). Ο Οστρογκορσκυ τα χαρακτηρίζει «κόμματα» (και «ατίθασα κόμματα»), και τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώθηκαν σε αυτή την εξέγερση ενάντια στην κεντρική εξουσία.
    (Ιστ. Βυζ. Κράτους, σελ 75)

    Click to access OSTROGORSKI_GeschichteDesByzantinischenStaates.pdf


    65
    Καλό είναι να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε αξιολογικές κρίσεις που αφορούν τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα του άλλου και σε απόψεις ή καταστάσεις. Πάντως η έκφραση «μαλακισμενα [fucking] νεύρα» παραπέμπει σε μια κατάσταση που μπορεί να βιώσει ο καθένας – δεν σε χαρακτηρίζει ως άτομο-ως γνωστόν, δεν χρειάζεται να είμαστε «μαλάκες» για να πούμε καμιά μαλακία… Κρίμα να δημιουργούμε θέματα από το πουθενά, ευχή, οπότε μπορούμε, ν’ ανοίγουμε δρόμους στο μυαλό μας.

  114. evamaten said

    113
    που= πού, τρελά =τρέλα

    102
    Ευχαριστώ και πάλι!

  115. sarant said

    113 Eίχε κρατηθεί

    97, 101 Αυτό το περιοδικό καθόλου δεν το παρακολούθησα τότε που έβγαινε. Μια φορά μόνο άκουσα πως είχε συνέντευξη τον Τσίπρα, τότε που ήταν ακόμα ανερχόμενος.

  116. odinmac said

    110 Α, καλά. Εσύ πήγαινε τώρα, αύριο, σε έναν μήνα με άλλους 20-50 στην πλατεία ως χούλιγκανς, με φανέλες ΠΑΟ ή ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακού και κάντε φασαρία με καδρόνια, και αν φάτε καμιά μαχαιριά ψάξτε να βρήτε γιατί σας μαχαίρωσαν ενώ δεν είχατε ραντεβού.

  117. Jago said

    111. Δεν κατάλαβα γιατί είμαι αγενής απέναντι σε κάποιον που με αποκάλεσε μαλακισμένο; Άντε γαμήσου κι εσύ αστοιχείωτε.

  118. BLOG_OTI_NANAI said

    108: Νομίζω ότι οι εκφυλιστικού ή άλλου τύπου εκπτώσεις των γνωστικών λειτουργιών που οδηγούν παραισθήσεις, παραδοξολογίες, ψευδαισθήσεις κ.λπ. απλά μοιάζουν με κάποιες μορφές τέχνης.
    Και σίγουρα όχι με όλες. Η κατασκευή του Παρθενώνα ή του Ερμή του Πραξιτέλη απαιτεί την μέγιστη απόδοση των γνωστικών λειτουργιών και όμως το αποτέλεσμα τους είναι τέχνη. Η ποίηση, η μουσική, η λογοτεχνία μπορεί να απαιτούν συναισθηματικές ή φαντασιακές λειτουργίες, όχι όμως με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Οι περισσότεροι ξέρουν τι απαιτεί η τέχνη τους σε χώρο, κόπο, ανάγκες, ξέρουν ότι χρειάζεται να επιβιώσουν, να την προωθήσουν εμπορικά, ότι πριν ή μετά την ενασχόληση τους θα κάνουν απαραίτητες εργασίες ή δραστηριότητες όπως να πληθούν, να φροντίσουν οικογένεια, ζώα, φυτά και να τους παράσχουν τα αναγκαία, να πληρώσουν φως νερό τηλέφωνο.

    Αν τώρα έχουμε την πιο σπάνια περίπτωση ιδρυματοποιημένου ατόμου, πλήρως δυσλειτουργικού που κάνει τέχνη, εκεί θα δεχτούμε ότι συνυπάρχει η καλλιτεχνική δημιουργικότητα με μια ιδιωτική κατανόηση του κόσμου όπως π.χ. σε κάποιους αυτιστικούς.
    Μια στατιστική θα έδειχνε σε ποιες περιπτώσεις άτομα που ζουν με απώλεια των γνωστικών λειτουργιών τους έχουν την ικανότητα και την ανάγκη να κάνουν τέχνη.

  119. Εδώ.

  120. # 107

    Genghis Khan, ο τζένκισ Χάν και όχι μόνο. ανεξρτητα από συμβάσεις σοφών το ελληνικό Χ μόνο με kh αποδίδεται σωστά και τούμπαλιν

  121. sarant said

    117 Ηρεμία είπαμε;

  122. BLOG_OTI_NANAI said

    Ξέρουμε όλοι ότι άλλο είναι να πεις «άντε διάβασε κανά βιβλίο» και άλλο να πεις «μαλάκα». Δεν θα παραλογιστούμε με τα αυτονόητα. Υπάρχει διαβάθμιση. Μου το έχουν κάνει κι εμένα. Τέλος πάντων όμως, αν και έχω έλθει σε αντιπαράθεση με κάποιους, δεν το γράφω για υποδείξω τι πρέπει να γίνει.
    Αλλά δεν θυμάμαι στα 10 χρόνια μετά από τέτοια συμβάντα να ζήτησε ποτέ κανείς συγγνώμη. Αυτό που γίνεται σχεδόν πάντα, είναι το λεκτικό να ξεφύγει, και μετά να ακολουθήσει μια σταδιακή μείωση της έντασης (fade out) και να εξακολουθήσει η συνύπαρξη χωρίς συγγνώμες.
    Με τους περισσότερους που είχε υπάρξει ένταση, με άλλες αφορμές μιλάμε πάλι, καμιά φορά βαριόμαστε να διαφωνήσουμε κιόλας.

    Κάποτε ένας χρήστης με το όνομα «Spatholuro» έφυγε όταν δεν έλαβε απολογία για μια κακή συμπεριφορά. Νομίζω μάλιστα ότι έχουν συμβεί και βαρύτερα αλλά έτσι έκρινε. Μάλιστα ασχολιόταν πολύ με τα θέματα του ιστολογίου και κακώς έφυγε.
    Εδώ που τα λέμε, ώρα να φύγεις είναι μόνο αν δεν σε θέλει ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου που όπως φαίνεται έχει την υπομονή του Ιώβ. Για οποιονδήποτε άλλον, γιατί να φύγει κάποιος άμα βρίσκει κάτι ευχάριστο εδώ;

  123. Costas Papathanasiou said

    Κατά τα γραφόμενα από τον Ρουμάνο συγγραφέα Νόρμαν Μανέα (https://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Manea) στο βιβλίο του “Η επιστροφή του Χούλιγκαν” (Manea, Norman. Întoarcerea huliganului, Polirom,2003, https://www.politeianet.gr/books/9789600350357-manea-norman-kastaniotis-i-epistrofi-tou-chouligkan-128880 ), η ιστορία του όρου “hooligan” αρκεί για να αναδείξει συμπεριφορικές, ιδεολογικές ακρότητες ανά την Ευρώπη, περιλαμβάνουσες τον φασισμό, τον αντισημιτισμό, τον στρατοκρατικό εθνικισμό, την αντιδραστικότητα και τη διαμαρτυρία, τον ξεριζωμό πολλών διανοούμενων, διωχθέντων από ολοκληρωτικά καθεστώτα, τον αντιδογματισμό, έως και την αποκάλυψη καταχρήσεων (“σνοουντενισμός”) και τη σημερινή εγκληματικότητα των κάθε λογής περιθωριακών, την οπαδική βία και τον μπαχαλακισμό.
    Στο εν λόγω βιβλίο του εμφανίζεται ως κομβική χρονιά, για την εννοιολογική εξέλιξη του όρου στη χώρα του, το 1935 όταν ο Mircea Eliade έγραψε το “Χουλιγκάνοι” (“Huliganii”:https://en.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade ), όπου ο Alexander, ένας ρουμάνος φαντάρος, τρελό νιάτο ων, εκφράζει έναν χουλιγκανισμό με ευρεία έννοια, από το να ‘σαι “ελεύθερος και αξιοπρεπής” έως το να χαίρεσαι έναν συλλογικό θάνατο μετ’ άλλων νέων (διότι“κανείς δεν θα νιώθει μόνος εκείνη τη στιγμή”), καταλήγοντας -με το πέρας του μυθιστορήματος- να ορίσει ως «νέο άνθρωπο» αυτόν που αρνείται να πεθάνει
    Και την ίδια χρονιά ο Μιχαήλ Σεμπαστιάν (Iosif Mendel Hechter, εβραϊκής καταγωγής: https://en.wikipedia.org/wiki/Mihail_Sebastian ), φίλος του Eliade (πριν αυτός εμφανίσει φασίζουσες τάσεις), έγραψε μία νηφάλια πραγματεία με τίτλο “Πώς έγινα ένας Χούλιγκαν”, ( Cum am devenit huligan, 1935, https://yivoencyclopedia.org/article.aspx/Sebastian_Mihail ), στην οποία απαντάει ωραία στον ορυμαγδό των επικρίσεων που δέχτηκε για το βιβλίο του “Για δύο χιλιάδες χρόνια” (De două mii de ani,1934- το οποίο αφορά έναν εβραίο θύμα αντισημητισμού μετά τον 1ο ΠΠ). Χαρακτηριστικές ατάκες: «θα ήθελα να μάθω ποιοι αντισημιτικοί νόμοι θα μπορούσαν να ακυρώσουν το αμετάκλητο γεγονός ότι γεννήθηκα στον Δούναβη και αγαπώ αυτή τη γη» […]“Δεν είμαι κομματικός. Πάντα ήμουν αντιφρονών.[…] Παραμένω χούλιγκαν και μπολσεβίκος”.
    Και εν κατακλείδι ο Νορμαν Μανέα, αναρωτιέται αν μπορεί να επιστρέψει κάποτε στη χώρα του όντας κι αυτός ένας αιώνιος Χούλιγκαν-Σεμπαστιάν.
    Μιά εκτενέστατη σχετική ανάλυση του βιβλίου, βρίσκεται εδώ: https://lareviewofbooks.org/article/exile-hooliganism-norman-maneas-hooligans-return/ , όπου, ως ‘επιστροφή’ του όρου στο κακό παρόν, επισημαίνεται επιπλέον ότι «Putin’s links to the Russian Orthodox Church fit one of the Romanian definitions of “hooliganism,” bringing the two readings of the term head to head. […]. Oleg Kashkin effectively summarized the problem in his 2012 article for The Guardian, “Putin’s message: If you’re pro Pussy Riot you’re against the Orthodox church.”» ( Στοιχεία για Ρώσους Χουλιγκάνους υπάρχουνε και εδώ: “Hooligans in Khrushchev’s Russia”, Brian LaPierre/ The University of Wisconsin Press. 2012 :
    https://dokumen.pub/qdownload/hooligans-in-khrushchevs-russia-defining-policing-and-producing-deviance-during-the-thaw-9780299287436-0299287432-9780299287443-0299287440.html )

  124. BLOG_OTI_NANAI said

    Οπαδός με σαγιονάρα είναι απόδειξη ότι δεν πήγε για φασαρία, ούτε ήξερα ότι θα γίνει φασαρία. Με γυμνό πόδι είσαι σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση για οτιδήποτε.

  125. Jago said

    121. Σε μένα λες ηρεμία; Εντάξει αντίο από το μαλακισμένο σας.

  126. Jago, ξέρεις ότι σε αγαπώ αλλά δεν έχεις δίκιο – κάποιος είχε πει παλιά ότι όταν είσαι στις κακές σου είσαι ικανός να τσακωθείς και με το ποντίκι σου 🙂 . Σπάσ’ τα και ξαναρίχτα!

  127. sarant said

    125 Αρχικά έκανα έκκληση σε αμφότερους, αλλά στη συνέχεια μόνο εσύ το συνεχίζεις.

  128. sarant said

    122 Ετσι

  129. # 116

    Καλή η προπαγάνδα της ΑΕΚ που μεταφέρεις αλλά οι χούλιγκαν της ΑΕΚ ήταν κρυμένοι(για ευνόητους λόγους-αστυνομία κ.λ.π.) και ενώ ΔΕΝ είχανε ραντεβού οι Κροάτες μύρισαν τα νύχια τους , βρήκαν που τους περίμεναν και τους επιτέθηκαν. .. Δεν μου απάντησες όμως οι κροάτες αυτομαχαιρώθηκαν ή είχαν μαχαίρια και οι χούλιγκαν της ΑΕΚ (ΟΠΑΔΟΣ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ, ΈΤΣΙ ; )

    Εντάξει, είσαι ΑΕΚ το καταλαβαίνω αλλά είναι ηλίου φαεινότερον πως όλη αυτή η προπαγάνδα στήθηκε για να μην ερωτηθεί αστυνομία γιατί δεν σταμάτησε πριν τους κροάτες και γιατί δεν συνέλαβε ούτε έναν-έστω οπαδό της ΑΕΚ (αν δεν το καταλαβες στημένη δουλειά ήταν που στράβωσε με παράπλευρη απώλεια τον Μιχάλη)

    Στα νυχτερινά που υπηρέτησα είχα πολλούς χουλιγκάνους μααθητές ππου μου λέγανε διάφορα από τις θ΄ρε. Τότε βασίλευε η Θ7 είχε τα κονέ και την ανοχή, εδώ και λίγα χρόνια αυτοί ησυχάσανε κάπως και νέα φυντάνια φάνηκαν, όπως άλλαξαν και οι εύνοιες στην διαιτησία.

  130. Μαρία said

    108
    Τι σχέση έχει το παράθεμα στο 72 με τους χουλιγκάνους; Υπαινίσσεσαι οτι είναι τρελοί;

  131. Jago said

    Συγνώμη αλλά δεν είδα πουθενά ανάκληση για τα «μαλακισμένα νεύρα» μου. Για ένα σχόλιο που είπα ότι η Στάση του Νίκα δεν έχει καμία σχέση με το θέμα για όποιον έχει στοιχειώδη σχέση με την ιστορία.

  132. odinmac said

    118 Είναι περίπλοκο, και, ενώ η γνωστική λειτουργία είναι απαραίτητη για ένα έργο, (αν δεν έχεις σπουδάσει την τέχνη σου πως θα δημιουργήσεις;), δεν είναι ικανή συνθήκη από μόνη της για την δημιουργία ενός Έργου Τέχνης. Για ένα τεχνικό έργο ναι, πχ, ο τελειόφοιτος άριστος μαθητής της σχολής Καλών τεχνών μπορεί να ζωγραφίσει στην εντέλεια ένα τοπίο ή τον κήπο σου αλλά αυτό δεν το κάνει Έργο Τέχνης. (Στην ουσία είναι θέμα ορισμού).
    Για να το πω και ανάποδα: ένα έργο του Κλωντέλ, του Βαν Γκονγκ, του Αρτώ, του Σούμαν, του Έλιοτ κτλπ, ακόμα και εκ των υστέρων, απ’ την στιγμή που μας έχουν παραδοθεί δηλαδή, δεν υπάρχει γνωστική λειτουργία η οποία να μπορεί να τα αποδώσει ισοδύναμα. Πάντα θα υπάρχει κάτι το οποίο θα διαφεύγει από την Λογική. Με λίγα λόγια η Λογική είναι υποσύνολο του έργου και όχι το αντίστροφο.

  133. Νέο Kid said

    Αν μου επιτρέπετε ,να δούμε και να σχολιάσουμε λίγο ΤΙ ακριβώς είναι αυτό που έκανε ο Κούλης!
    Είναι νόμιμο; Είναι συνταγματικό; Ας μας πουν οι έγκριτοι νομικοί μας εδώ.
    Μήπως να κλείσουν και οι σύνδεσμοι του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στην Κύπρο; Όχι ε; Είναι άλλο κράτος… Οι σύνδεσμοι της Μάντσεστερ , της Λίβερπουλ, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπόκα Τζούνιορς στην Ελλάδα; Θα κλείσουν κι αυτοί;
    Ρε τι πάθαμε! Τόση ανοησία πια!!

  134. odinmac said

    130 Όχι Μαρία, άστο.
    129 Δεν καταλαβαίνω τα νεύρα. Η αλήθεια είναι πως έχω δει σολωμό σε στόμα αρκούδας να είναι πιο ψύχραιμος. Τέλος πάντων.
    Δεν μ’ ενδιαφέρει τι κάνουν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, μόνο οι παίχτες και το επιτελείο με νοιάζει. Δεν ταυτίζομαι με ανθρώπους που δεν ξέρω. Σου απάντησα για τους μαχαιρωμένους, αν υπάρχουν. Δεν θέλεις να την δεις την απάντηση, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Αλήθεια δεν ξέρω πόσοι είναι; 2-3 4; ας πρόσεχαν! Προπαγάνδα δεν ξέρω που είδες. Δύο μέρες τώρα γράφω πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για ραντεβού ενώ τα βίντεο που βλέπω μου λένε άλλα. Εσύ λες για αποδείξεις, και μάλιστα φωνάζεις. Αποδείξεις ακόμα δεν έχεις δώσει. Δώσε να συμφωνήσω. Ο ειρμός σου δεν με πείθει. Είσαι ο μόνος εδώ μέσα που το πιστεύει ενώ δεν καταλαβαίνεις και τι γράφω. Δεν μπορώ να καταλάβω τι παίζει και γιατί παρεξηγιέσαι.
    Προχθές μου έγραψες πως αν θέλω να με παίρνεις σοβαρά πρέπει να συμφωνώ μαζί σου (στην ουσία). Σου είπα άστο. Και τέλος πάντων επειδή δεν με νοιάζει, περισσότερο από την υπόλοιπη κοινωνία, το θέμα, το αφήνω εδώ.

  135. sarant said

    131 Kι αυτό που έγραψες αιχμηρό ήταν. Καλό βράδυ, ας το λήξουμε (σικ, ρε)

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    134α) 🙂

  137. Jago said

    135. Αιχμηρότατο ήταν για κάποιους «προστατευμένους» που δεν ξέρουμε την ταυτότητά τους ενώ οι επώνυμοι, που ξεφύγαμε από την ανωνυμία καιρό, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι δημόσια. Το μαλακισμένο σας.

  138. Μαρία said

    134, 136
    Α χα! Σφάζουμε με το μπαμπάκι, άμα λάχει. Φάουλ.

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    138.😉

  140. odinmac said

    138 Όχι δεν είναι φάουλ. Μάλλον δεν έχεις δει τα μαχαίρια από την άλλη πλευρά. (Λογικό. Δεν έχεις σχέση με το αντικείμενο και σου διαφεύγουν).

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

    140: Έτσι. Ρεσιτάλ στρεψοδικίας και άκρατου υποκειμενισμού.

  142. BLOG_OTI_NANAI said

    132: Σίγουρα υπάρχει ένα μοναδικό για τον καθένα φίλτρο: ο τρόπος που αφομοιώθηκαν οι αμέτρητες εμπειρίες και βιώματα του από μικρό παιδί και οδήγησαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, του χαρακτήρα, των πιστεύω του. Αυτό φιλτράρει όσα είναι τα κοινά για όλους (υλικά, τεχνικές, πιθανά μαθήματα κ.λπ.) και τελικά οδηγεί τον κάθε άνθρωπο σε διαφορετικά έργα και αποτελέσματα ακόμα κι αν έχει μάθει τα ίδια με άλλους ή έχει χρησιμοποιήσει τα ίδια υλικά με άλλους.

    Αυτό το σύνολο των βιωμάτων είναι τεράστιο (γεωγραφία, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, οικογένεια και ανθρωπογενές περιβάλλον, ατομικός χαρακτήρας κ.ά.) και με τόση ποικιλία που κάνει κάθε άνθρωπο μοναδικό, άρα και τα έργα του.

    Η τέχνη δεν παράγεται με τις λογικές διεργασίες μόνο. Συμφωνούμε. Η λογική σκέψη ορίζει ένα πλαίσιο, αλλά την ώρα της δημιουργίας θα εμπλακούν όλα τα πολυσύνθετα βιώματα. Και σίγουρα η φαντασία μας δεν είναι άσχετη από τα βιώματα μας. Η φαντασία ενός προσώπου στην κεντρική Αφρική ή στη Μεσόγειο βαδίζει σε κάποια μονοπάτια. Σίγουρα αυτά τα μονοπάτια επεκτείνονται: παλαιότερα με τα βιβλία, αργότερα με το ραδιόφωνο, με την τηλεόραση, με το διαδίκτυο και βεβαίως με τα ταξίδια.

    Αλλά υπάρχουν τόσα ακόμα. Για παράδειγμα η αφιέρωση σε χώρο ή χρόνο. Αλλά γίνεται αφιέρωση χωρίς τα προς το ζην; Πώς γίνεται αφιέρωση με ώρες δουλειάς για επιβίωση; Άλλος μπορεί και αφιερώνεται σχεδόν πλήρως στο μυαλό του, ακόμα κι αν κάνει κάτι άλλο. Μετά η κλίση. Άλλος μαθαίνει βλέποντας κι ακούγοντας. Άλλος πρέπει να φοιτήσει. Άλλος δημιουργεί μόνο απελευθερωμένος. Άλλος μπορεί και δημιουργεί ακόμα και όταν δεσμεύεται από προθεσμία ή συμβόλαιο.

    Σίγουρα κάποιες αρχές θα μπορούσαμε να βρούμε ή να ομαδοποιήσουμε, αλλά η τέχνη και τα αποτελέσματα της δεν μπαίνουν σε καλούπια.

  143. odinmac said

    Να προσθέσω στο 132, συνεχίζοντας την σκέψη μου, κάτι που νομίζω πως το έχω ξαναγράψει εδώ με άλλη αφορμή:
    Ο Έλιοτ έχει γράψει κάπου πως ο ποιητής γίνεται στο τέλος και αυτός απλώς ένας αναγνώστης απέναντι στα ίδια του τα έργα.
    Αυτό το σημειώνω γιατί μπορεί να ειδωθεί ως να μην έχει το έργο απόλυτη σχέση με την γνώση και την συνείδηση. Στην πραγματικότητα ο ίδιος ο ποιητής, ο πιο κατάλληλος να μας ενημερώσει, αποστασιοποιείται από το ίδιο του το έργο.
    Η τέχνη είναι που εξουσιάζει τον καλλιτέχνη και όχι το αντίθετο. Στην πραγματικότητα είναι ένας ασυνείδητος εκφραστής των ψυχικών μυστικών.
    Ο Gadamer έλεγε πως η τέχνη είναι η παραδοχή της επιστημονικής συνείδησης για τα όριά της. Και να πούμε και αυτό που λέει ο, όχι και τόσο συμπαθής σε όλους, Καστοριάδης, στον 3ο τόμο της «ελληνικής ιδιαιτερότητας», πως: όσο πιο σπουδαίος είναι ο καλλιτέχνης τόσο λιγότερο είναι κύριος της δραστηριότητάς του (της νοητικής να συμπληρώσω εγώ, και μάλιστα δεν περίμενα από τον Καστοριάδη να το πει αυτό, αλλά μάλλον έχει γίνει βούκινο🙂).
    Το ίδιο συμβαίνει στο 2ο μέρος του Φάουστ, απ’ όσο θυμάμαι ο Γιούνγκ το αναφέρει, πως ο Γκαίτε ούτε που θυμόταν τι έγραψε.
    Και δεν αποκλείω το ίδιο να συμβαίνει και στις τελευταίες 200-300 σελίδες του Οδυσσέα του Τζόυς που, παρόλο που δεν το έχω διαβάσει, έχω ακούσει πως σ’ αυτές τις σελίδες δεν υπάρχουν καθόλου σημεία στίξης (κάνω έναν συνειρμό εδώ, ας μην επεκταθώ).

    Αυτά τα πρόσθεσα επειδή στο 118 ο μπλογκ γράφει: «Η κατασκευή του Παρθενώνα ή του Ερμή του Πραξιτέλη απαιτεί την μέγιστη απόδοση των γνωστικών λειτουργιών και όμως το αποτέλεσμα τους είναι τέχνη».
    Δεν θα συμφωνήσω με λίγα λόγια αλλά ήρεμα το λέω🙂

    (Τέλος πάντων, δεν ξέρω ποιον ενδιαφέρουν αυτές οι σκόρπιες σκέψεις μου αλλά αφού νύχτωσε ας τις στείλω. Ας μην τις διαγράψω κι αυτές).

  144. odinmac said

    142 Τώρα σε είδα μπλογκ, αφού έγραψα το 143.
    Ναι συμφωνούμε, ας μην το παρατραβήξουμε εδώ σε άσχετο θέμα, οι βαριάντες είναι άπειρες. Μπορεί να ξανατύχει σε κάποιο πιο σχετικό ποστ και, αν είμαστε καλά, το τραβάμε άλλο λίγο🙂

  145. sarant said

    Αντε, καλό ξημέρωμα!

  146. odinmac said

    145 Γειά χαρά ντάν (έτσι, με τόνους πάει αυτό🙂)

  147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ω ουρανέ που ΄σαι ψηλά
    κατέβα κάνε κρίση
    δέκα χρονώ αγαπητικιά
    γυρεύει να μ΄αφήσει

    μια άσχετη μαντινάδα για το όλον κλίμα.
    Ο πατέρας μου την άφηνε στο «Ω ουρανέ που΄σαι ψηλά» όταν η κατάσταση γινόταν βαβέλ.
    Η μάνα μου έλεγε αντίστοιχα «Θε μου μεγαλοδύναμε».

    «Βαγγελίστρα μου» θα λέγαμε εδώ.

  148. ΣΠ said

    147

  149. ΣΠ said

    95
    Σκούληγκανς θα έπρεπε να λέγονται οι χούλιγκανς του Άρη.🙂

  150. odinmac said

    Η Εφη Εφη όλη μέρα
    γυρνάει στα χαλάσματα,
    κ’ εισέρχεται στου Σαραντάκου το τσαρδί,
    μετά την δωδεκάτην,
    μαζί με τα φαντάσματα!

    112 Evamaten
    Βέβαια. Εδώ μιλάμε για «τρέλα» ως ανάδυση του πραγματικού.
    Υποφέρει λες, πρόσεξε λοιπόν τι γράφει ο Καγγελάρης, μαθητής του Λακάν και ήδη παλιός στο κουρμπέτι στα γαλλικά ιδρύματα, σε κάποιο σημείο στο «Το βλέμμα και το είναι»:

    «Κάθε εξουδετέρωση της αγωνίας θα προκαλούσε την κατάρρευσή του.Η αγωνία μέσα στην οποία εμφωλεύει αποτελεί ένα υπαρξιακό καταφύγιο. Θα λέγαμε ότi πρόκειται για μια καλοήθη αγωνία»

  151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    145, ξημέρωμα και ημέρωμα 🙂

    148, 🙂

    150α
    Τριζονάκια τρι και τρι μόνο, μέσα στη βουνίσια σιγαλιά. Απόψε δεν ακούγονται τσακάλια.
    Θα ΄ναι όμως μισή ώρα που έρχεται ανάλαφρο ένα γλυκοσιγομιλητό με γελάκια από τη σκεπή του σπιτιού. Πάνω στο πεζούλι που την ενώνει με το σοκάκι (είναι σε πλαγιά), δυο κορίτσια 13-15 χρονώ, κάθισαν και κουβεντιάζουν κάτω από τη λάμπα του δημόσιου φωτισμού. Ξεγλίστρησαν από τους πολλούς της πλατείας και ξεμοναχιάστηκαν να πουν τα μυστικά τους. Αν ανοίξω το παράθυρο της κουζίνας θα τις ακούσω ολοκάθαρα.
    Όχι, δεν κρυφακούμε τους αγγέλους.

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    92 υπό διακριτική παρακολούθηση 🙂
    Γεια σου Χαρούλα!
    Που και που, φαίνεται ότι, ασχέτως ασχετοσύνης 🙂 γίνεται ο συσχετισμός αυτός :).
    Με πρόχειρο γκούγκλιν, σε δυο άρθρα (δεν ξέρω αν συμπτωματικά από δεξιόστροφα μέσα) για τη Στάση του Νίκα, αναφέρεται:
    Ελ. Τύπος 12/01/2021
    «αντίστοιχο ρόλο με τους σημερινούς χούλιγκαν έχουν ομάδες του ιπποδρόμου (Βένετοι, Πράσινοι, Λευκοί και Ρούσσοι)».
    https://eleftherostypos.gr/istories/691388-h-stash-tou-nika-kata-tou-ioustinianou-sto-vyzantio-to-532mxt
    και
    και liberal10/11/2022
    «Τις ταραχές ξεκίνησαν οπαδοί ομάδων αρματοδρομιών, κάτι σαν τους σημερινούς χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. »
    https://www.liberal.gr/th-mayridis/i-stasi-toy-nika

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    102
    ΓΤ, από τα καλύτερά σου!
    «τρυβλίαρχοι»!
    τίνος παιδί είσαι συ; 🙂

  154. Prince said


    τού

  155. Prince said

    Τεράστιες βγήκαν οι εικόνες, αλλά πιάνετε τον πόντο.

  156. aerosol said

    #113 τέλος
    Ακριβώς. Αν ήθελα να γράψω κάτι άλλο, ήξερα πώς να το κάνω. Για λεξιλογικό ιστολόγιο μου κάνει λίγο απορία που πέρασε στο ντούκου. Σε λα βι.

  157. # 116

    Το ψυλλιαζόμουνα, τώρα σχεδόν βεβαιώθηκα, το σκεπτικό σου είναι ολόιδιο με κάποιου άλλου, μόνο το χρώμα διαφέρει αλλά όπως σίγουρα ξέρεις τα διαφορετικά χρώματα σε ασπρόμαυρες εκτυπώσεις μας κάνουν τις 50 αποχρώσεις του γκρίζου.
    Εγώ προσπαθώ να έχω την δική μου άποψη στηριγμένη σε λογική ανάλυση όσων μας σερβίρουν τα ΜΜΑ και δεν χρησιμοποιώ το τι είπε ο Α, Β, Γ διάσημος ή κάποιος πορωμένος αρδ, σαν επιχείρημα. Η πείρα μ’ εχει διδάξει πως η αστυνομία όταν θέλει βρίσκει ενόχους αμέσως κι όταν δεν θέλει καθυστερούν πάντα οι αναλύσεις, νεκροψίες και τα σχετικά μέχρι να «κρυώσει» το θέμα π.χ. κανείς δεν ασχολείται με τον μπαγκλαντεσιανό που δεν μπορεί τόσους μήνες να δέσει κατηγορία η αστυνομία ενώ έχει ειπωθεί πως την πήγε σε ραντεβού με «άγνωστο» ή με τον πιλότο που ενώ υπήρχανε τζάμια σπασμένου παραθύρου ΕΞΩ από το σπίτι ψάχνανε δήθεν ποιός μπήκε από κει στο σπίτι για κάνα δίμηνο μέχρι να «τακτοποιηθούν» οι υψηλοί πελάτες του ελικοπτέρου…

    Ας πούμε πως ραντεβού δεν υπήρξε ούτε πρόσκληση σε γεύμα τυπωμένη βρέθηκε, για να συμφωνήσουμε βλέποντας το θέμα εθνικά, όπως πολλοί, όλα ήταν «καλοί έλληνες κακοί κροάτες» και όχι κακοί χούλιγκαν γενικώς, εξ ου και η διάκριση που εφαρμόσθηκε στις συλλήψεις.
    Για μένα παραμένεις ο άγνωστος που ανέβαζε τόσο καιρό μόνο πίνακες, εμένα με ξέρουνε καμιά 30αριά από δω μέσα από τις συγκεντρώσεις που κάνουμε. Δεν θα ξαναασχοληθώ με όσα γράφεις, δεν υπάρχει λόγος, καλύτεροι είναι οι πίνακες.

  158. Fremder said

    97, 101
    Εξαιρετικό ένθετο της Ελευθεροτυπίας και μετά των Νέων, ανάγνωσμα του τότε έφηβου γιου μου. Υπάρχει ελεύθερο στο διαδίκτυο.

    Άρθρο του Νίκου Ρωμανού:
    https://www.schooligans.gr/articles/124

    Το περιοδικό έχει εδώ λοιδωρηθεί με αφορμή μία αναφορά στον αυνανισμό των έφηβων και βασική αιτία τη συμμετοχή στη συντακτική ομάδα του Νίκου Ρωμανού:

    Τα κεφάλια (του Γιώργου Ιωάννου)


    Σχόλια 263, 271, 273

  159. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα μας!
    «Σκοτώστε με έξω απ’ το προποτζίδικο/καθώς θα βγαίνω με το χέρι μου στη τσέπη/
    Πριν γίνω πλούσιος με πλούτο αεριτζίδικο/ Πριν κρεμαστώ στο Χ το ξύλινο ενός ντέρμπι[..]//
    Στο δρόμο για το φέγγον όρος/ εθελουσίως ασκητές/
    Έτσι γαμεί η Λεωφόρος/ Έτσι αγαπάνε οι ποιητές..»
    “μοιρολογεί” ο Ορφέας Περίδης στο τραγούδι του “Ντέρμπι/ Χούλιγκανς” (« Αχ ψυχή μου φαντασμένη»1993)
    Οπότε και ως εκ τούτου ας παρωδήσουμε και εμείς οι ψοφοδεείς επί το ηπιότερον και σύμφωνα με την -κατά Le Chatelier- «αρχή της φυγής πρό της βίας»:
    Πάρε με μαζί χουλιγκάνε
    για τα ξινά και τα ξίδια
    σαν κλαριά χλωρά με μασάνε
    κάθε μέρα τα γίδια, τα γίδια//
    Πάμε για καινούργιες αλητείες .. κλπ, κλπ
    (κατά το γνωστό: https://www.greeklyrics.gr/stixoi/pare-me-mazi-sou-tsiggane/)

  160. BLOG_OTI_NANAI said

    152: Είναι κείμενα μάλλον δημοσιογραφικά και όχι ιστορικά. Γι’ αυτό και οι αφελείς αντιφάσεις.
    Ο Μαυρίδης, που πιθανόν διάβασε το άρθρο του Ελ. Τύπου γράφει:

    «χούλιγκαν του ποδοσφαίρου» και ταυτόχρονα «Η μάχη για την εξουσία«.

    Παρομοίως ο Ελ. Τύπος γράφει για «αντίστοιχο ρόλο με τους σημερινούς χούλιγκαν»

    και όμως γράφει ταυτόχρονα για αιτήματα και διεκδίκηση της εξουσίας:

    «απαιτούν την απομάκρυνση του έπαρχου Ιωάννη του Καππαδόκη, που είναι υπεύθυνος για τη φορολογία»
    «του Τριβωνιανού, που έχει την ευθύνη αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα»
    «ονομάζοντας νέο αυτοκράτορα τον Υπάτιο, ανιψιό του αυτοκράτορα Αναστασίου του Α«.

    Δεν υπάρχει στα ιστορικά έργα η άποψη ότι η Στάση του Νίκα έγινε επειδή κάποιοι ήθελαν απλά να τα σπάσουν.

  161. BLOG_OTI_NANAI said

    158: Δεν λέγεται «λοιδωρία» όταν σε κατηγορούν ότι δίνεις βήμα σε κωλοφασίστες. Είτε γράφει αυτός ο κοπρίτης που με την πλάτη της Δημοκρατίας και της μαμάς του κυκλοφορεί με καλάσνικοφ, είτε γράφει ο Κασιδιάρης, δεν λέγεται λοιδωρία. Όταν αποφασίζεις να μετατρέψεις το περιοδικό σου σε ιδεολογικό βόθρο, έχεις και την ευθύνη της αηδίας που προκαλείς. Ότι όλοι οι βρωμοφασίστες έχουν μια δικαιολογία για να επιβάλουν τη χούντα τους με τα όπλα, το ξέρουμε.

  162. Fremder said

    Δεν εκπλήσσομαι, και τότε τα ίδια, εξαίρεση ο Κασιδιάρης, τότε εθεωρείτο ανερχόμενος και ελπιδοφόρος.

  163. π2 said

    133. Φωνή (έστω Παναθηναϊκού…) βοώντος εν τη ερήμω. Είναι εντυπωσιακό ότι η ουσία της πρωθυπουργικής εξαγγελίας δεν σχολιάστηκε. Σχολιάστηκε μόνο ότι είναι κούφια λόγια, που εξαγγέλλονται ξανά και ξανά, χωρίς αποτέλεσμα, οπότε η υποκείμενη κριτική είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβληθεί στους χουλιγκάνους. Ελάχιστοι επισήμαναν ότι η κατάργηση των συνδέσμων, ακόμη κι αν ήταν εφικτή, ή εφαρμοζόταν στην πράξη, θα ήταν μάλλον αντισυνταγματική. Σε κάθε περίπτωση, θα υπήρχαν άπειρα παραθυράκια για τους αποφασισμένους (π.χ. μια αστική εταιρεία).

    Η γνώμη μου για τους συνδέσμους είναι λίγο πιο πολύπλοκη από το «κλείστε τις ενώσεις των χουλιγκάνων», ή «οι σύνδεσμοι είναι φερέφωνα των ιδιοκτητών», αλλά θα μου έπαιρνε πολύ ώρα να την εξηγήσω, και μια που είμαι από τους λίγους που δουλεύουν αυτήν την εποχή, κωλύομαι.

  164. sarant said

    158 Ε, δυο-τρία σχόλια ήταν

  165. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Δεν υπάρχει στα ιστορικά έργα η άποψη ότι η Στάση του Νίκα έγινε επειδή κάποιοι ήθελαν απλά να τα σπάσουν.»
    Προφανώς. Ούτε διδάσκονται στο δημοτικό τέτοια πράγματα, όπως ισχυρίστηκε ο εκνευρισμένος φίλος σχολιαστής.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Ρωμανός είδε δίπλα του τον φίλο του τον Γρηγορόπουλο να βρίσκει παράλογο θάνατο από το όπλο φρουρού της τάξης και άλλαξε εντός του ο ρυθμός του κόσμου. Δεν εγκρίνω καθόλου την μετέπειτα αντίδρασή του, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ χειροτεροι ηθικά πολλοί από αυτούς που τον λοιδόρησαν μετά βδελυγμίας, πετσωμένα παπαγαλάκια και κύριοι με γραβάτα, κύρος και εξουσία. Και, προφανώς, καμιά σχέση δεν έχει, πάλι σε ηθικό επίπεδο, με ναζιστικά αποβράσματα· άστοχη η επαναλαμβανόμενη σύγκριση.

  167. BLOG_OTI_NANAI said

    166: Για να μην παρεξηγηθώ, το βρισίδι πάει στους φασίστες. Και γι’ αυτό, κανένας καριόλης που παίρνει όπλο και πάει να στείλει κόσμο στο μνήμα δεν δικαιώνεται. Ποτέ, κανένα δίκιο, ότι κι αν του έχει συμβεί, ότι κι αν είδε, ότι κι αν έζησε, ότι κι αν νόμισε, ότι κι αν πιστεύει για την «κακή δημοκρατία», το σύστημα, ή ότι άλλο κατεβάζει η κούτρα του. Είναι φασίστας και ισάξιος ναζί. Αυτό μας έλειπε, σκεπτόμενοι και σοβαροί άνθρωποι, με συνέπεια σκέψης και λόγων, να μετρούσαμε τις αιτιολογίες κάθε εγκληματία με βάση το ιστορικό του, για ποιον λόγο σκοτώνει ο πάσαρης, για ποιον λόγο σκοτώνει ο ρουπακιάς, για ποιον λόγο σκοτώνει ο κουφοντίνας ή ο κάθε ακροαριστερός, νεοναζί, ποινικός, οπαδός ομάδας, γυναικοκτόνος. Για τον εαυτό του αλλά ΚΑΙ για μια μερίδα οπαδών της σκέψης του, όλοι αυτοί καλά έκαναν, «επειδή…». Πάντα υπάρχει ένα «επειδή» που κάθε σέκτα ομοϊδεατών ή συμπαθούντων θα το προβάλλει. Για ΟΛΟΥΣ.
    Όμως, δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ καμία δικαίωση για τις ιδιωτικές λογικές των επίδοξων δολοφόνων στα πλαίσια μιας δημοκρατίας, η οποία, σημειωτέον, που δεν θα γίνει ΠΟΤΕ τέλεια, στον αιώνα τον άπαντα, ακριβώς διότι δομείται από ατελείς ανθρώπους. Δεν υπάρχει καμία δημοκρατία της τελειότητας, ούτε κανένα άλλο πολιτικό, κοινωνικό, διοικητικό σύστημα που να είναι ή να γίνει τέλειο. Αυτά τα περί «τελειότητας» και «επίγειου παραδείσου» μόνο άλλοθι σε φρενοβλαβείς δίνουν για να φτιάχνουν τις μικρές και μεγάλες τους χούντες. Εμείς οι δημοκράτες σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα είμαστε δικαιωμένοι όταν στέλνουμε όλους τους φασίστες, όλου του πολιτικού, κομματικού, ιδεολογικού φάσματος στον ιδεολογικό καιάδα που τους αξίζει χωρίς υποσημειώσεις.

  168. π2 said

    Κλέβουν ασύστολα στα ΜΜΕ, χωρίς καν αναφορά στην πηγή: https://www.reader.gr/viral/ti-simainei-i-lexi-hoyligkan-poioi-itan-oi-koyligkan/528076

  169. sarant said

    168 Πράγματι!

    «Με μια αναζήτηση στις ελληνικές εφημερίδες, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’20 και την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, βρίσκουμε….»

  170. Πέπε said

    Πριν καμιά 15ριά χρόνια ένας μαθητής μού είχε γράψει την εξής έκθεση:

    Το φαινόμενο της βίας στα χρόνια μας είναι πολύ μεγάλο, σε πάρα πολλούς τομείς: στα γήπεδα, στους δρόμους, στις πλατείες, στις παρέες. Εγώ έχω ακούσει πολλά πράγματα για τη βία, και έχω περάσει πολλά, στο γήπεδο που πηγαίνω. Έχω ακούσει στην τηλεόραση για ανθρώπους που σκοτώνονται μεταξύ τους για βλακείες, και πολλά άλλα, όπως που μπαίνουν στα σχολεία παρέες και δέρνουν μικρότερούς τους, ή άλλους στην ηλικία τους, επειδή θέλουν να δείξουν ότι είναι πιο δυνατοί από αυτούς.

    Εγώ τόσα χρόνια που πάω γήπεδο έχω περάσει πάρα πολλά σε σχέση με τη βία: έχω πάει σε εκτός έδρας αγώνες, έχουμε παίξει ξύλο με πολλούς, με πέτρες, ξύλα, μολότωφ, σέρβικες, φορούσαμε κράνη, αφού να φανταστείτε έχω πολλά ράμματα από πέτρες και μαχαίρια. Παίζαμε ξύλο με άλλες περιοχές, είκοσι άτομα εμείς, είκοσι αυτοί, αίματα παντού, παίζαμε ξύλο με τα ΜΑΤ, δακρυγόνα, φωτοβολίδες λάμψης και πολλά άλλα.

    Τα πιο πολλά σκηνικά έχουν γίνει Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Εγώ βέβαια είμαι με τους Ολυμπιακούς, αλλά παρ’ όλα αυτά η βία δεν κάνει καλό σε κανέναν και πουθενά.

    Καθώς ήταν -και παραμένει- η μοναδική μου προσωπική επαφή με αυτό το σύμπαν, το είχα βρει συγκλονιστικό, γι’ αυτό άλλωστε και το πληκτρολόγησα και το φύλαξα. Είχε βέβαια ένα σωρό ανορθογραφίες τις οποίες διόρθωσα, για να μη φαίνεται σαν να το χλευάζω.

    Ξέρει κανείς τι είναι οι σέρβικες; (Μπορεί να είναι και παρανάγνωσμά μου, αλλά βέβαια δεν έχω το χειρόγραφο.)

  171. ΓΤ said

    Θεσσαλονίκη, Πάρκο Κρήτης, οπαδικές «γύρες θανάτου»
    https://thesstoday.gr/%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1/

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    170 Πέπε, τώρα σ΄είδα. Έτσι για την ιστορία που λέμε, σε ποια περιοχή γράφτηκε η έκθεση, εκεί, στην Κρήτη;
    Βρήκα εδώ (άρθρο του 2012) για τις «σέρβικες» :
    Οι μολότοφ αυτού του τύπου (αρκετοί τις ονομάζουν γιουγκοσλάβικες ή σέρβικες) χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στις οδομαχίες κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα.
    https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/430448/nees-vomves-molotof-sta-heria-ton-adiexousiaston

  173. Πέπε said

    172
    Όχι, Αθήνα. Και ίσως κάπου κοντά στα γεγονότα της Κερατέας…

    Μα μολότοφ!! Δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Ήξερα ότι ο τυπάκος ήταν μπλεγμένος με τη βία, αλλά όχι κι έτσι!

  174. Γιάννης Κουβάτσος said

    171: «Οι δράστες, ήταν μαυροφορεμένοι ενώ οι μπλούζες τους είχαν διακριτικά ομάδας της πόλης»
    Ποιοι να ‘ναι, μωρέ, ποιοι να’ ναι… 🤔

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    173 >>Μα μολότοφ!! Δεν το είχα συνειδητοποιήσει.
    Χαχα, κοίτα να δεις! Εγώ, αντίθετα, του ασχέτου εντελώς (μόνο θωρώντα έχω, τα μπουκάλια στις παρυφές διαδηλώσεων) γκούγκλισα απευθείας μολότοφ + σέρβικες κι έμαθα κιόλας ότι κακώς «βόμβες». Κοκτέιλ μολότοφ το σωστό! 🙂

    174, φυτιλιές! 🙂

  176. Πέπε said

    Όχι μωρέ, χαζομάρρα έγραψα. Απλώς δε θυμόμουν τι είχα συνειδητοποιήσει τόσα χρόνια πριν. Αφού γράφει ξεκάθαρα «μολότοφ».

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    176, Α! Ήταν στην εκφώνηση! 🙂 . σκέψου κι εγώ δεν το μετακοίταξα, παρόλο που εντυπωσιάστηκα. Πολύ στρωτό, συγκροτημένο κείμενο (άσχετα με τα ορθογραφικά),άρτια ροή σκέψης/περιγραφής, με κοινές, καθημερινές λέξεις δίνει το σκηνικό που λέει κι αυτός, ανάγλυφο!
    Με πόσο τον βαθμολόγησες, θυμάσαι;
    Εγώ θα του έβαζα 15 τουλάχιστον, λέω τώρα, με επισήμανση στα ορθογραφικά (πχ κρίμα να σου αφαιρεί η ορθογραφία, που μαθαίνεται 🙂 .

  178. Πέπε said

    177
    Πού να θυμάμαι… Ούτε ξέρω αν ήταν μια τρέχουσα έκθεση μες στη χρονιά, ή εξετάσεις. Γενικά τα κείμενα που με εκπλήσσουν (για την αλήθεια τους, για κάποια απροσδόκητη λογοτεχνική αρετή, ή και απλά γιατί ο μαθητής βγάζει ένα κρυμμένο μέχρι τότε πρόσωπο) τα βαθμολογώ καλά, πράγμα που πολύ συχνά ανταποδίδει την έκπληξη (μα δεν έγραψα δα και τίποτα κύριε, απλώς έτσι είναι τα πράγματα!).

    Και τώρα είχα έναν στις εξετάσεις Β Γυμν. του Ιουνίου που πήρε άριστα στην έκθεση λόγω μιας τέτοιας έκπληξης, αλλά δεν το ξέρει, γιατί ο συνολικός βαθμός του γραπτού του ήταν μέτριος, και λογικά θα τον αποδίδει σε «ε, καναδυό μοναδούλες από δω, καναδυό αποκεί, σύνολο ό,τι περιμέναμε». Η κλασική περίπτωση παιδιού που δεν έχει συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές του. Ούτε εγώ τις είχα συνειδητοποιήσει! Δεν πρέπει να ξεχάσω να του το πω τώρα που θα ξαναρχίσουμε.

    (Αν θυμάμαι καλά η έκθεση είναι 10 από τις 20 μονάδες του γραπτού Γλώσσας. Πήρε και τις 10, και συνολικά ένα 11 ή 12… Αφού δε διάβασε, δεν έγραψε, αλλά στο χέρι του είναι να διαβάσει την άλλη φορά. Εκεί όμως που απλώς ήταν καλός, όχι από διάβασμα αλλά από δικού του, φάνηκε.)

  179. […] Χτες έπαιζαν ο Παναθηναϊκός στη Μασσαλία τη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ και η ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ με τη Ντιναμό (κανονικά προφέρεται Ντίναμο), αλλά όχι τη ρεβάνς, διότι,  όπως όλοι ξέρουν, το πρώτο παιχνίδι στη  Νέα Φιλαδέλφεια, που ήταν  να γίνει την  περασμένη Τρίτη, αναβλήθηκε, μάλλον αναμενόμενα, ύστερα από τον θάνατο, τη δολοφονία να πούμε, του… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/08/16/hooligans/ […]

  180. […] βάλαμε ένα ποδοσφαιρικό-λεξιλογικό  άρθρο, για τη λέξη «χουλιγκάνοι», εκείνο όμως είχε, προφανώς, διαφορετική εστίαση. Οι […]

Σχολιάστε