Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

  • Κλικάρετε εδώ για να γραφτείτε συνδρομητές και να έχετε ενημέρωση για νέα άρθρα με ηλεμηνύματα (ελληνιστί ημέιλ)

    Προστεθείτε στους 8.778 εγγεγραμμένους.
  • ΟΠΕΚΕΠΕ, η λέξη του 2025!

    Η λέξη της χρονιάς (2025)
  • ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ (2021)

  • ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ (2018)

  • ΤΟ ΠΡΟΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ

  • ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΒΙΒΛΙΟ

  • ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟ

  • ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2025;

Posted by sarant στο 9 Δεκεμβρίου, 2025


Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για δέκατη έκτη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2025.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή να ακούστηκε πολύ ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (το 2018 λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, Συμφωνία των Πρεσπών ενώ το 2017 ξενικός σύμπλοκος όρος, τα φέικ νιουζ) καθώς και ακρώνυμα (το 2014, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Φέτος ξεκινάμε τη συνηθισμένη ημερομηνία, 9 Δεκεμβρίου.

Θυμίζω ότι  πέρυσι είχαμε λέξη της χρονιάς το δίλεκτο γουόκ ατζέντα, με δεύτερη τη γενοκτονία και τρίτη την Ψίμυθο. Σε προηγούμενα ανάλογα άρθρα παρουσίαζα όλες τις τριάδες λέξεων που διακρίθηκαν, όμως ο κατάλογος παραμάκρυνε κι έτσι, με δική σας προτροπή, τον παρουσιάζω σήμερα σε πίνακα, που τον έφτιαξε πρόπερσι ο φίλος μας Γιάννης Μαλλιαρός -το λινκ σε κάθε χρονολογία σάς μεταφέρει στο άρθρο εκείνης της χρονιάς.

Λέξη της Χρονιάς 2η 3η
2024 γουόκ ατζέντα γενοκτονία Ψίμυθος
2023 σαρανταενατακατό πάμε κι όπου βγει Γάζα
2022 ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ επισύνδεση υποκλοπές
2021 γυναικοκτονία εμβόλιο αρνητής
2020 κορονοϊός λοκντάουν σκόιλ ελικικού
2019 κανονικότητα αριστεία γυναικοκτονία
2018 Συμφωνία των Πρεσπών τιναφτόρε Μακεδονικό
2017 φέικ νιουζ POS αντισπισιστής
2016 Μπρέξιτ πρόσφυγες χοτ σποτ
2015 κάπιταλ κοντρόλς πρώτη φορά αριστερά γκρέξιτ
2014 ΕΝΦΙΑ ιπτάμενοι αναρχικοί ένοικος του τάφου
2013 σαξές στόρι βιαποπουκιανπροέρχεται άκρα/θεωρία των άκρων
2012 επαναδιαπραγμάτευση εγέρθουτου αλληλεγγύη
2011 αγανακτισμένοι κούρεμα χαράτσι
2010 μνημόνιο ΔουΝουΤου τρόικα

Το 2025 από κάποιες απόψεις ήταν συνέχεια του 2024, με την έννοια ότι συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις και το φονικό στην Ουκρανία και στη Γάζα. Και αυτό βάζει κι ένα ζήτημα διαδικαστικό για την  ψηφοφορία μας. Ο κανόνας που έχουμε διαμορφώσει, είναι να μην μπαίνει στο ψηφοδέλτιο κάποια λέξη που έχει μπει στην τριάδα την προηγούμενη χρονιά ή που έχει πρωτεύσει οποιαδήποτε χρονιά. Έτσι, αν εφαρμοστεί ο κανόνας, δεν μπορεί να μπει στην ψηφοφορία η «γενοκτονία«, παρόλο που η λέξη αυτή απασχόλησε πάρα πολύ την επικαιρότητα, ιδίως τους  πρώτους οχτώ μήνες του 2025. Στα σχόλιά σας μπορείτε να αναφερθείτε και σ’ αυτό.

Το  2025 ήταν και η πρώτη χρονιά διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, κι αυτό σημάδεψε πολλά πράγματα  αν και περισσότερο  έχει επηρεάσει την αγγλική ορολογία. Στα καθ’ημάς, σημειώνω τον  όρο «τραμπισμός – τραμπικός«, τους δασμούς και την αναβίωση του όρου πλανητάρχης.

Από το μακελειό στη  Γάζα έχουμε  και τη συζήτηση  για τον αντισημιτισμό, όπως και το επεισόδιο με τη φλοτίλα, τον στολίσκο των αλληλέγγυων, ενώ η Ουκρανία έφερε όρους όπως ευρωπαϊκή άμυνα και πολεμική οικονομία – αλλά και αλλαγή κουλτούρας,  που ζήτησε ο κ. Δένδιας στην ΕΕ για να δεχόμαστε τα φέρετρα με την ευρωπαϊκή σημαία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ξαναήρθε πολύ έντονα στην επικαιρότητα, ιδίως  στο πρώτο μισό του χρόνου, το δυστύχημα/έγκλημα των Τεμπών (η επιλογή του όρου έχει σημασία), με την εμβληματική φράση Δεν έχω οξυγόνο όπως και, σε μικρότερο βαθμό, οι υποκλοπές με το Πρέντατορ.

Ωστόσο, έσκασε και φρέσκο σκάνδαλο, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα ανύπαρκτα  αιγοπρόβατα που έβοσκαν σε εξίσου ανύπαρκτα ή τέλος πάντων όχι μισθωμένα βοσκοτόπια με  αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να καταβροχθίζουν «απταίστως» επιδοτήσεις.  Για αρκετό διάστημα, ακούγαμε επίσης για την  Ευρωπαία εισαγγελέα (ή την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) που ερευνούσε το θέμα, ενώ μεγάλη θυμηδία προκάλεσαν, από διαρροές της δικογραφίας, τα παρατσούκλια Φραπές και Χασάπης κάποιων εμπλεκομένων.

Από κυβερνητικής πλευράς, έγινε προσπάθεια όλα αυτά να αποδοθούν στις διαχρονικές παθογένειες. Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιήθηκε αρκετά στην κυβερνητική ιδιόλεκτο ήταν η εργαλειοποίηση αλλά και η μιζέρια.

Στην αντιπολίτευση, ακούστηκε πολύ, ιδίως πρόσφατα, το ριμπράντινγκ του Αλέξη Τσίπρα και, συναφώς, και ακόμα περισσότερο, η Ιθάκη. Γενικά τα κύρια ονόματα και τοπωνύμια αποφεύγουμε να τα βάζουμε  στο ψηφοδέλτιο, αλλά γίνονται και εξαιρέσεις (πχ Γάζα) και εδώ πρόκειται περισσότερο για σύμβολο, εκτός από τίτλο βιβλίου, και λιγότερο για το νησί του  Ιονίου.

Είχαμε, όπως κάθε χρόνο, ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ έχει ενδιαφέρον η χρήση του όρου κακοκαιρία, που δηλώνει πλέον συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα, πχ η πρόσφατη «κακοκαιρία Byron». Στον καύσωνα του καλοκαιριού ακούστηκε αρκετά το θερμικό φορτίο. Γενικότερα, η κλιματική  προσαρμογή.

Είχαμε  και περιόδους με πολλούς μικρούς σεισμούς,  οπότε  ακούστηκε  ο όρος  σμηνοσειρά ή σεισμική σμηνοσειρά. Σε σχέση  με τη Σαντορίνη, ακούστηκαν τα πρανή της Καλντέρας. Και βεβαια ο υπερτουρισμός, όπως και  πέρυσι και πρόπερσι.

Το 2025 ίσως σημαδεύτηκε από έναν όρο που τον είχαμε δει και πέρυσι να εξαπλώνεται με τεράστια ταχύτητα και να επηρεάζει ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα -την τεχνητή νοημοσύνη, που περισσότερο να γράφεται με το αγγλικό της  ακρώνυμο, ΑΙ και προφέρεται αγγλοπρεπώς «το Έι Άι«. Επίσης: μεγάλα γλωσσικά μοντέλαπαραισθήσεις της ΑΙ, ντιπφέικ.

Να  σημειώσουμε και τον  προσωπικό αριθμό, που καθιερώθηκε από φέτος, ενώ πολλή συζήτηση έγινε για το 13ωρο της εργασίας.

Άλλος όρος που ακούγεται πολύ για την Ελλάδα και για την  Ευρώπη  είναι το δημογραφικό (έτσι, ουσιαστικοποιημένο, ή «δημογραφικό πρόβλημα»). Εγώ λέω ότι μια λύση  είναι η μετανάστευση, αλλά στη χώρα μας είχαμε, για ψηφοθηρικούς λόγους, την αναστολή αιτήσεων για άσυλο.

Ύστερα από πολλά χρόνια ξανακούστηκε, με  αφορμή τα φονικά στα Βορίζια, ο όρος βεντέτα, ενώ σε επίπεδο αστυνομικού δελτίου συχνά ακούμε για μαφιόζικη εκτέλεση.

Και μερικές ακόμα σκόρπιες λέξεις: ενσυναίσθηση, συμπερίληψη – συμπεριληπτικός, αγριογούρουνα, ρομποτάκι, τσιπάκι – τσιπαρισμένος.

Αλλά βέβαια, αυτά πρόσεξα εγώ. Πολλά θα μου ξέφυγαν, όμως με τα σχόλιά σας ο κατάλογος θα εμπλουτιστεί κι άλλο. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους ή από το άρθρο, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 του μηνός, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός αν η υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (λέγε με Στάζιμπο) αποφασίσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (πέρυσι είχαμε 42, άλλες φορές έχουμε ανέβει στις 50) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία φέτος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου  και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2025.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Το λεξικό Cambridge επέλεξε τον όρο parasocial, το Collins ανακήρυξε Λέξη της χρονιάς τον όρο vibe coding, το dictionary.com τον όρο 6-7 ενώ τo λεξικό OED της Οξφορδης διάλεξε τον όρο rage bait. Συγκεντρωτικά, μαζι με επιλογές  άλλων φορέων,  τα βλέπετε εδώ. Λείπει η επιλογή του Εκόνομιστ, που είναι slop.

Αλλά αυτά αφορούν την  αγγλική γλώσσα. Για τη δική μας ψηφοφορία περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2025;

148 Σχόλια to “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2025;”

  1. Jago's avatar

    Jago said

    Τραμπισμός, υπερτουρισμός και ΑΙ.

  2. Καλημέρα,
    Ξέρουμε ποια λέξη διαλέξαμε – διαλέχτηκε για το 2024: «γουόκ ατζέντα» (αχ αυτός ο κοπιπάστης).

  3. sarant's avatar

    sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Άλλη μια χρονιά που ξεκινάει η Λέξη της Χρονιάς!

    Και βέβαια χρόνια πολλά στην κόρη μου και σε όλες τις Άννες!

    2 Ποιο είναι το λάθος του κοπιπάστη και δεν το βρίσκω;

  4. sarant's avatar

    sarant said

    2-3 Α, το είδα!

  5. Χριστοδούκας's avatar

    Χριστοδούκας said

    Νομίζω ότι αν και ήρθε στο προσκήνιο μόλις χθες, η λέξη «κατσούνα» αξίζει να συμπεριληφθεί.

  6. Πέπε's avatar

    Πέπε said

    Οπεκεπέ – για προφανείς λόγους
    Έγκλημα των Τεμπών – ο λόγος: μην ξεχνιόμαστε απλώς επειδή έσκασε ένας Οπεκεπέ.
    Τεχνητή νοημοσύνη – γιατί ήταν η πρώτη χρονιά που ασχοούμαστε τόσο συχνά με την πάρτη της, μέχρι πέρσι την κοιτάγαμε με απορία και δισταγμό.

    Για τη Γάζα μίλησαν οι προηγούμενες χρινιές αλλά αυτό δε φτάνει.

    Ο τραμπισμός είναι υπαρκτό, άκρως επίκαιρο φαινόμενο, και όχι αποκλειστικά αμερικανικό. Έχουμε κι εδώ μπόλικον, έστω και σε μορφή κακέκτυπη, που θα μπορούσε να ονομαστεί υποτραμπισμός ή παρατραμπισμός.

    Για τα Βορίζα, που δεν έχουνε γιώτα στην κατάληξη, όχι τη λέξη βεντέτα. Μακριά από ρομαντικές εξωραϊστικές συνυποδηλώσεις. Κάτι με μαφία θα ταίριαζε καλύτερα, γιατί δεν έχεις απλώς μερικές (έστω οικογενειακές) συμμορίες ανεξέλεγκτων κουμπουροφόρων που έπεσαν με αλεξίπτωτο σ’ ένα νησί της άλλως ευνομούμενης χώρας, έχεις ένα τεράστιο και περίπλοκο δίκτυο ανομίας που τους συντηρεί, που συντηρεί απείρως περισσότερους απ’ όσοι είναι αυτοί που έχουν όντως εμπλακεί σε βίαια επεισόδια μέχρι στιγμής.

  7. Πέπε's avatar

    Πέπε said

    6

    θα μπορούσε να ονομαστεί υποτραμπισμός ή παρατραμπισμός

    Ή μικροτραμπισμός ή νανοτραμπισμός. Ή τραμπισμός με κάποια ορθογραφική διαφοροποίηση, όπως τα Abibas (τα μαϊμού Adidas).

  8. sarant's avatar

    sarant said

    5 Και, συναφώς, ο όρος «αγροτοκτηνοτρόφοι», ο οποίος, εκτός λάθους, είναι σχετικά νεοφανής -και θα τον συζητήσουμε ίσως την Παρασκευή.

  9. sarant's avatar

    sarant said

    6-7 Όπως και άλλα ιδεολογικά ρεύματα έχουν παραλλαγές σε κάθε τόπο, έτσι και ο τραμπισμός. Θέλω να πω, δεν είναι ανάγκη να του δώσεις άλλο όνομα, ίσως να πεις «ο εγχώριος…» ή κάτι τέτοιο.

  10. Alexis's avatar

    Alexis said

    Καλημέρα.

    Χρόνια πολλά στην κόρη σου Νίκο και σε όλες τις Άννες!

    Κρίμα ρε γαμώτο που δεν παίζουν κύρια ονόματα, γιατί είχα σκοπό να προτείνω «Σαββόπουλος«😅

  11. Alexis's avatar

    Alexis said

    Κι αφού λοιπόν δεν μπορώ να προτείνω «Σαββόπουλος» ας προτείνω «σαββοπουλιάδα«, γιατί ομολογουμένως ο θάνατος του Δ.Σ. ξεσήκωσε δυσανάλογα μεγάλο θόρυβο. Και «μπλόκα» βεβαίως.

    Κατά τ’ άλλα με καλύπτουν οι προτάσεις του Νικοκύρη.
    Ξεχωρίζω τα: Ιθάκη, οπεκεπέ, φραπές, δεν έχω οξυγόνο, γενοκτονία, τραμπισμός.

  12. Πέπε's avatar

    Πέπε said

    9

    Εγχώριος τραμπισμός θυμίζει μάλλον εγχώριο ρεύμα υποστήριξης προς τον Τραμπ (τον κανονικό, τον ορίτζιναλ). Εγώ εννοώ τον μιμητισμό του τραμπικού μοντέλου από εγχώριους μικροτραμπίσκους.

    (Εγχώριους μικροτραμπίσκους, ε; ωραίο ζευγάρι λέξεων, μα τον Ήφαιστο. Enchorius microtrumpiscus.)

  13. sarant's avatar

    sarant said

    12 🙂

  14. Παναγιώτης Κ.'s avatar

    Παναγιώτης Κ. said

    Για μένα φέτος είναι εύκολο! Τεχνητή Νοημοσύνη.
    Οι άλλες δύο είναι: Τραμπισμός και διαφθορά (ΟΠΕΚΕΠΕ).

  15. Πέπε's avatar

    Πέπε said

    14

    Ναι, η διαφθορά καλύπτει και τα Βορίζα (βλ. σκεπτικό στο #6: μην κοιτάμε μόνο το χέρι που κράταγε το όπλο), και φυσικά τα Τέμπη κλπ. Καλή λέξη, αλλά δεν ξεχωρίζει το 2025 από άλλες χρονιές.

  16. Avonidas's avatar

    Avonidas said

    Καλημέρα.

    Ο Άγνωστος Στρατιώτης πιάνεται για κύριο όνομα/ τοπωνύμιο;

  17. Πάνος με πεζά's avatar

    Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! Το θέμα είναι ότι μας έρχονται αρκετές λέξεις να προτείνουμε μέσα στη χρονιά ή, πολύ περισσότερο, στη χαλαρη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά μέχρι το Δεκέμβριο, άντε να τις θυμηθούμε… Κάτι τέτοιο τουλάχιστον μου συμβαίνει εμένα και σπάω το κεφάλι μου αυτή τη στιγμή…

    Πάντως το αποτέλεσμα μου φαίνεται κι εμένα φέτος, προδικασμένο…

  18. Alexis's avatar

    Alexis said

    #14: Σωστά, μου διέφυγε η Τεχνητή Νοημοσύνη.
    Τόσο ελληνοπρεπώς όσο και αγγλοπρεπώς, Έι Άι, πολύ δυνατή υποψηφιότητα!

    Όμως είναι σωστό να συμπεριληφθούν και τα δύο;

  19. ΓιώργοςΜ's avatar

    ΓιώργοςΜ said

    8 Ο οποίος αγροτοκτηνοτρόφος, σε αντίθεση με το αμνοερίφιο, μπορεί να ισχύσει και για πλήθος με ν=1 😛

  20. Theo's avatar

    Theo said

    Την Ιθάκη την ξεχάσαμε; Το rebranding;

    @11:

    Θα πρότεινα σαββοπουλοφοβία ή σαββοπουλοδυσανεξία.

  21. Theo's avatar

    Theo said

    Καλημέρα είπαμε;

  22. sarant's avatar

    sarant said

    16 Θα έλεγα ότι είναι δεκτός

    17 Πότε πότε σημειώνω καμιά λέξη στα μέσα της χρονιάς, αλλά για να γράψω το παρόν έκανα αναδρομή σε όλα τα άρθρα του 2025

    21 Καλημέρα!

  23. Avonidas's avatar

    Avonidas said

    Την Ιθάκη την ξεχάσαμε; Το rebranding;

    Προσωπικά, θα προτιμούσα να γίνω λωτοφάγος, γιατί μεγαλύτερο τσίρκο απ’ αυτό το «rebranding» δεν είδα φέτος – κι αυτό με τέτοια κυβέρνηση λέει κάτι.

    Οπεκεπέ – για προφανείς λόγουςΈγκλημα των Τεμπών – ο λόγος: μην ξεχνιόμαστε απλώς επειδή έσκασε ένας Οπεκεπέ.

    Η λέξη της χρονιάς, κτγμ, πρέπει να είναι μια λέξη που όντως μας απασχόλησε μέσα στη χρονιά που πέρασε, κι όχι μια λέξη που θα θέλαμε να μας έχει απασχολήσει, ή που θεωρούμε πως έπρεπε να μας έχει απασχολήσει.

    Τον κόσμο γενικά, όχι τον κόσμο του ιστολογίου. Γι’ αυτό δεν καλοβλέπω τα σαββοπουλομακρυνάρια του Τεό.

  24. Theo's avatar

    Theo said

    @20:

    Mea culpa 🙂 Διάβασα βιαστικά την ανάρτηση και μου διέφυγαν η Ιθάκη και το ρεμπράντινγκ. Συγγνώμη!

  25. Theo's avatar

    Theo said

    ριμπράντινγκ.

  26. Avonidas's avatar

    Avonidas said

    Το ρεμπράντινγκ είναι όταν είσαι Φασιανός και ποζάρεις για Ρέμπραντ; 😋

  27. Παναγιώτης Κ.'s avatar

    Παναγιώτης Κ. said

    0. Πρέπει να δεις την τελευταία πρόταση της ανάρτησης.

  28. Theo's avatar

    Theo said

    @23:

    Η συζήτηση για τον Σαββόπουλο δεν «έπαιζε» μόνο στο παρόν ιστολόγιο αλλά στο Διαδίκτυο γενικότερα για κανένα εικοσαήμερο.

  29. Jorge's avatar

    Jorge said

    Κάθε λογής αυτοματισμοί. Ειδικά ο κοινωνικός.

  30. Avonidas's avatar

    Avonidas said

    Η συζήτηση για τον Σαββόπουλο δεν «έπαιζε» μόνο στο παρόν ιστολόγιο αλλά στο Διαδίκτυο γενικότερα για κανένα εικοσαήμερο.

    Η συζήτηση, ναι. Τις λέξεις όμως τις έπλασες επί τόπου.

  31. 3-4 Εμ δεν τάδες όλα. Το τελευταίο τελευταίο ψηφίο στο άρθρο θέλει κι αυτό επικαιροποίηση!

  32. Alexis's avatar

    Alexis said

    #28: Σωστό, ήταν απίστευτο αυτό που έγινε με τον Σαββόπουλο. Ούτε για τον Μίκη δεν χύθηκε τόσο πολύ μελάνι, έντυπο και ηλεκτρονικό. Και για πρώτη φορά νομίζω έγινε θέμα όχι μόνο η ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη αλλά και η κηδεία του.

  33. Alexis's avatar

    Alexis said

    #30: Αν μείνουμε αυστηρά στις λέξεις, η ίδια η λέξη «Σαββόπουλος» ακούστηκε κατά κόρον. Επειδή όμως δεν παίζουν κύρια ονόματα εγώ πρότεινα μεταξύ σοβαρού κι αστείου την «σαββοπουλιάδα».

  34. Παναγιώτης's avatar

    Παναγιώτης said

    Ρώτησα το ΑΙ. Και μου απάντησε «Ακρίβεια». Και 2η επιλαχούσα, την λέξη «Αντικατάπτωση» που προσωπικά δεν ξέρω τι σημαίνει και πιθανόν να τη σύνθεσε αυτό

  35. 5 Πέπε «Κρητική μαφία» μας καλύπτει; Πιάνει και τα Βορίζα, πιάνει και το καλοθρεμένο κομμάτι του ΟΠΕΚΕΠΕ με Χασάπηδες, Φραπέδες και λοιπές δυνάμεις, πιάνει και κάτι παραεκκλησιαστικά που ακουστήκανε ενώ δεν αφήνει απέξω παραπονεμένον κανέναν (είτε από Ζωνιανά είτε κυβερνητικό). 😀

  36. sarant's avatar

    sarant said

    27-31 Ωχ ναι, τώρα το είδα κι αυτό!

    34 Κι εγώ που το ρώτησα, έπλασε ένα ανύπαρκτο

  37. Διόρθωση: καλοθρεμένο κρητικό κομμάτι του ΟΠΕΚΕΠΕ

  38. Spiridione's avatar

    Spiridione said

    Μπορεί να είναι χρήσιμες κάποιες από τις δημοφιλείς αναζητήσεις του 2025 στο google

    Τι σημαίνει

    1.Τι σημαίνει λάθε βιώσας
    2. Τι σημαίνει ίντερσεξ
    3. Τι σημαίνει σιμούν
    4. Τι σημαίνει Hong Kong
    5. Τι σημαίνει εξεργασία στην ιατρική

          6. Τι σημαίνει τζιβαέρι
          7. Τι σημαίνει πέλωρ
          8.Τι σημαίνει νεποτισμός
          9. Τι σημαίνει φλεξάρω
          10. Τι σημαίνει δράμω

        1. sarant's avatar

          sarant said

          38 Αυτό το «πέλωρ» το πρότεινε, μαζί με πολλές άλλες, για υποψήφια λέξη της χρονιάς το ChatGPT. Πώς έτσι, δεν ξέρω.

        2. Spiridione's avatar

          Spiridione said

          Και ένα άρθρο της Καθημερινής

          https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/563963821/nepotismos-flexaro-nosferatu-ti-epsaxan-oi-ellines-stin-google-to-2025/

        3. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          23

          Κατά την προσωπική μου αίσθηση είχαμε και φέτος αρκετά τέμπη. Αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαστε γιατί μας έχουν τραβήξει την προσοχή τα μπλόκα των αγροτών, πριν ήταν τα Βορίζα, πριν ήταν κάτι άλλο, αλλά η χρονιά είχε και αφιέρωμα στα Τέμπη αρκετόν καιρό.

          Ή μπερδεύω τις χρονιές; Δεν ήταν (και) φέτος που είχε και εξεταστικές, και πορείες, κλπ.;

        4. Jago's avatar

          Jago said

          Δύο που προτείνατε το νεποτισμό λόγω γκουγκλ μου φαίνεται λίγο ύποπτη αναζήτηση, γιατί μπορεί εμείς να ξέρουμε τι σημαίνει αλλά μου φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη παιδείας για τη νεότερη γενιά. Κάτι συμβαίνει εδώ και αναζητάνε τη λέξη. Δεν θα την έβαζα υποψήφια λέξη της χρονιάς.

        5. sarant's avatar

          sarant said

          41 Εγινε η τεράστια συγκέντρωση στις 28 Φεβρουαρίου.

        6. ΓιώργοςΜ's avatar

          ΓιώργοςΜ said

          41 Από τις μεγαλύτερες πορείες έγιναν φέτος

        7. ΓιώργοςΜ's avatar

          ΓιώργοςΜ said

          Διαδηλώσεις, μάλλον. Αλλά η μεγαλύτερη που θυμάμαι.

        8. xar's avatar

          xar said

          @41

          Και η απεργία πείνας του Ρούτσι, με αποτέλεσμα να δεχτεί η κυβέρνηση την εκταφή.

        9. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          43, 44, 45, 46

          Εντάξει, άρα δεν ξεκούτιανα τόσο.

          Και από τον Ρούτσι είχαμε και την ομορφιά με τον Άγνωστο Στρατιώτη, αυτό τον ανώνυμο μαχητή της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, που δεν πρέπει να αμαυρώνουμε τη μνήμη του με διαδηλώσεις και τέτοιες γυφτιές στα πέριξ του μνημείου του.

          Ποια λέξη της χρονιάς, λεξικό χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τη χρονιά!

        10. Jim's avatar

          Jim said

          @38

          Τα περισσότερα από αυτά έχουν πέσει σε ερωτήσεις του «Εκατομμυριούχου»εντός της χρονιάς οπότε φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο λόγος που αναζητήθηκαν.Το Hong Kong μάλιστα ήταν η τελική ερώτηση για τις 100.000 €,για τον μοναδικό παίκτη που κατάφερε να τα κερδίσει.

        11. Λάμπας's avatar

          Λάμπας said

          Και για μια ακόμη χρονιά, προτείνω τη λέξη φαμίλια. Απολύτως συμπεριληπτική ( καλύπτει ΟΠΕΚΕΠΕ, φραπέδες, χασάπηδες, Τέμπη και φυσικά Σαββόπουλο). «Όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως», που έλεγε κάποιος. Για όλα τα παραπάνω μπορεί να παίξει εναλλακτικά και η επιτομή του ελληνισμού.

        12. sarant's avatar

          sarant said

          48 Α, έτσι εξηγείται!

          49 Ποιος το έλεγε άραγε; 🙂

        13. xar's avatar

          xar said

          @34, 36β

          Ίσως η ΤΝ βλέπει ότι στις λέξεις της χρονιάς που βγαίνουν κάθε χρόνο από διάφορους φορείς υπάρχουν συχνά νεολογισμοί, οπότε φτιάχνει και δικούς της νεολογισμούς σε μίμηση; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η πιθανότητα να πετύχει μάλλον είναι μικρότερη και από την πιθανότητα να κερδίσει κανείς 8 φορές στο τζόκερ.

        14. spyridos's avatar

          spyridos said

          42

          Η έλλειψη παιδείας μάλλον στις παλιότερες γενιές παρατηρείται. Που ψήφισαν και ξαναψήφισαν τον νεποτισμό και φόρτωσαν στους νεώτερους τα σπασμένα.

          49

          καλύπτει και τον νεποτισμό.

        15. xar's avatar

          xar said

          Χρόνια πολλά στις Άννες! Να χαίρεσαι την κόρη, Νικοκύρη.

        16. ΓΤ's avatar

          ΓΤ said

          Cambridge αλλά Εκόνομιστ. Τι ζούμε…

        17. sarant's avatar

          sarant said

          Προτάσεις από ΦΒ:

          κατσούνα, ενσυναίσθηση, ριμπράντινγκ, οπεκεπέδες

          53 Ευχαριστώ!

        18. η συμμορία's avatar

          η συμμορία said

          λύκοι (η κορυφή της νόμιμης τροφικής αλυσίδας στην Πάρνηθα – παράνομοι οι κυνηγοί αγριογούρουνων) που ακυρώθηκε με επιχειρήματα η απομάκρυνσή τους από το βουνό αυτό και θα αναγκαστούν να κάνουν παρέα στα παιδιά των ορκισμένων οπαδών της βουνίσιας δασικής ζωής του Ιπποκράτη τρώγοντας αγριογούρουνα και ελαφάκια (κυρίως).

        19. Spiridione's avatar

          Spiridione said

          Χρόνια πολλά και για την Άννα του Νικοκύρη.

        20. sarant's avatar

          sarant said

          56 Τα ελαφια της Πάρνηθας έχουν επίσης υπερπολλαπλασιαστεί και αφανίζουν τα μικρά δεντράκια της αναδάσωσης .

        21. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          Της Άννας χρόνια πολλά!

          Στην ανασύνθεση του 2025, να θυμηθούμε, σ΄αυτά που το στιγμάτισαν, έτσι για την καταγραφή κι ας μην πιάνεται στις υποψηφιότητες, τη δυστυχία που πρόκυψε για ΠτΔ.
          Ε και (ως συναμφότερον) την τραμποπρέσβειρα, που θα της βρει άντρα… 😦

        22. Μια πρότασή μου: ΟΠΕΚΕΠΕ (μετά μανίας που λέει και ο πρώτος εισηγηθείς/εισηγητής). Επίσης δεν έχω οξυγόνο και Ιθάκη.

        23. Αλφα_Χι's avatar

          Αλφα_Χι said

          Ρούτσι (αυτό που πολλοί θα ήθελαν να κάνουν αλλά δεν μπορούν)

          οπεκεπέδες (αποθράσυνση αρπακτικών)

          112 (φάρμακο δια πάσαν νόσον)

          Τις επιλέγω γιατί είναι κατανοητές από το σύνολο του πληθυσμού

        24. GeoKar's avatar

          GeoKar said

          αρκετές κτγμ: τραμπισμος, ΤΝ, Τεμπη / διαδήλωση, ΟΠΕΚΕΠΕ, σειςμικη σμηνοσειρα, Γάζα, Σαντορίνη, Σαββοπουλιαδα – όχι μονον και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

          Θερμές ευχές στις Αννουλες του χιονιά, ιδιαιτέρως στη Ν(ο)ικοκυροπούλα!

        25. aerosol's avatar

          aerosol said

          «το δυστύχημα/έγκλημα των Τεμπών (η επιλογή του όρου έχει σημασία)»
          Καταλαβαίνω μεν αλλά το βρίσκω λίγο αυστηρό από γλωσσική πλευρά. Κάποιες φορές φορτίζουμε με υπερβολικό συγκείμενο τις λέξεις. Μπορεί να πω δυστύχημα, γνωρίζοντας καλά πως συνδέεται όχι με ένα αλλά μάλλον με κάμποσα εγκλήματα. Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα μεγάλα δυστυχήματα στον κόσμο κρύβουν εγκλήματα (ελλειπή ή ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, απόκρυψη στοιχείων, πολιτική κάλυψη, ψευδείς καταγραφές και καταθέσεις κλπ.).

        26. ΓΤ's avatar

          ΓΤ said

          5 Χριστοδούκας

          Την κατσούνα την είχαμε ακούσει στην άλυσο συνεντεύξεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά. Την είδαμε στην κηδεία Μητσοτάκη. Επίσης, για την κατσούνα του είχε μιλήσει ο Ευτύχης Μπιτσάκης.

        27. Χρόνια πολλά στις Άννες με τα υπέροχα τραγούδια τους!

          Και ιδιαίτερα ευχές στην οικογένεια του Νικοκύρη. Να την χαίρεστε γερή, ευτυχισμένη, να πετυχαίνει τα θέλω της.
          Μιχάλη ευχές πολλές και για την δική σου αξιαγάπητη Άννα.

        28. sarant's avatar

          sarant said

          Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις προτάσεις!

        29. DaPonte's avatar

          DaPonte said

          Να χαίρονται τ´ όνομα τους όλες οι Άννες, να χαίρεται κι ο Νικοκύρης την κόρη, να χαίρομαι κι εγώ την εγγονή!

          Δεν έχω να προτείνω κάτι πρωτότυπο για τη λέξη της χρονιάς. ΟΠΕΚΕΠΕ, Τέμπη, Γάζα, ακούστηκαν πολύ, αλλά υπάρχουν κι άλλες.

        30. Mitsi Vrasi's avatar

          Mitsi Vrasi said

          Διαφθορά (δεν είναι μόνο ο Οπεκεπέ, έχουμε συνεχές έγκλημα)

          Έγκλημα των Τεμπών

          Τ.Ν. ή Α.Ι. (ό,τι αγαπάτε)

          Ψευτο-ανακωχή ; Η Γάζα δεν έχει τελειώσει δυστυχώς. Βοήθεια απ’ το κοινό για κάτι ανάλογο;

          Τραμπισμός ή Τραμπ ο «ειρηνοποιός»

          Θα γίνει ξεσκαρτάρισμα την άλλη βδομάδα, τέλος πάντων.

          ΥΓ. Αυτός μάλλον ετοιμάζεται για εκλογές. Έχει ανοίξει το σακούλι και μοιράζει.

        31. Vagia's avatar

          Vagia said

          Χαχαχα, δεν ξέρω γιατί, το άρθρο της Λέξης της Χρονιάς μου φαίνεται αστείο, αν και τα θέματα ήταν προφανώς σοβαρά.

          Εγώ θα πρότεινα ΟΠΕΚΕΠΕ και τις παραφυάδες του, Φραπές, λαχείο, «αγρότισσα», διότι οι απαντήσεις στην εξεταστική οι οποίες περιείχαν αυτές τις ατάκες ήταν αμίμητες. Γενικά, τραγελαφική κατάσταση! Ερώτηση: η λέξη τραγελαφικός προέρχεται από το τράγος+έλαφος; Και πώς κατέληξε να σημαίνει το κωμικοτραγικό;

          Ο Τραμπισμός επίσης θέτει σοβαρή υποψηφιότητα, αν και νομίζω ότι πολλά αμίμητα τα είπε άλλες χρονιές. Εκτός κι αν το έχω χάσει και νομίζω ότι ο τύπος βρίσκεται πιο πολλά χρόνια στην εξουσία απ’ ότι είναι.

          Το θέμα Γάζα είναι διαχρονικό πρόβλημα, οπότε απορρίπτεται.

          Το δυστύχημα/έγκλημα στα Τέμπη, παρόλο που ξανάρθε στην επικαιρότητα, νομίζω ότι δυστυχώς το επεσκίασαν σύντομα άλλα πράγματα. Και ακόμη και δυστύχημα αν ήταν, δηλαδή χωρίς πρόθεση, εγκληματική αμέλεια πάντως υπήρξε.

          Το/Η ΑΙ/ΤΝ προφανώς είναι μια σημαντικότατη τεχνική ανακάλυψη, που θα επηρεάσει πολύπλευρα τον κόσμο, αλλά πάλι μου φαίνεται κάπως εξειδικευμένο, τεχνικό και οικονομικό, για να μπει ως Λέξη της χρονιάς.

        32. Κατά σύμπτωση, στο Connections χτες ήταν μια κατηγορία με τίτλο Goad, with «On»: EGG, PUSH, SPUR, URGE.
          Διάβασαν άραγε τίποτα για την κατσούνα?
          (Επ’ ευκαιρία, έτσι το κατάλαβα goads και κατσούνες τι σημαίνουν.)

        33. sarant's avatar

          sarant said

          68 Πράγματι, δεν έχω δει κάποιον όρο για την τωρινή κατάσταση στη Γάζα.

        34. Αλφα_Χι's avatar

          Αλφα_Χι said

          Σήμερα πήγα τράπεζα για τέλη κι εφορία,

          και στην ουρά παιζότανε μια φαρσοκωμωδία.

          «-Τι είναι να πληρώσετε;», «τη Δού»* εκείνος λέει,

          κι άλλος χαρτονομίσματα ίσιωνε με το χέρι.

          Έξω βγήκα γι’ ανάληψη και μέσα να πληρώσω,

          κι έφτασα στο μηχάνημα, με τα πολλά, ωστόσο.

          Ζητάω τη «βοήθεια», μα έχει κόψει πέρα,

          στο έξω το μηχάνημα να πάρει λίγο αέρα.

          «-Πάτα αυτό κι αυτό κι αυτό», μου λέει εν κινήσει,

          ο ζήλος της πολύ βαθιά με έχει συγκινήσει.

          Αρχίζω την προσπάθεια, στους ώμους μου όλ’ οι πίσω,

          να μάθουνε πώς γίνεται, να τους κατατοπίσω.

          Περνάω τέσσερα μενού στο «άντληση» να φτάσω,

          ν’ ανάψει τού μπαρ κοντ το φως, το άρεφ να περάσω.

          Τον αριθμό οχήματος γράφω με παρρησία,

          μ’ αν έχω και τροχόσπιτο** ζητά μ’ αδιακρισία.

          Το «όχι» πατάω σθεναρά, μα με πετάει έξω,

          τα κάνω πάλι απ’ την αρχή, τα έμαθα απέξω.

          Μα πάλι το τροχόσπιτο πετάγεται μπροστά μου,

          πλατφόρμες επί πλατφορμών, μου πήραν τα μυαλά μου.

          Μουτζώνω το μηχάνημα, σηκώνομαι και φεύγω,

          σ΄ άλλης τραπέζης ατιμί αμέσως καταφεύγω.

          Εκείνο με λυπήθηκε και με εκαλοδέχθη

          και μέσα σε δύο λεπτά τα πάντα απεδέχθη.

          (*Δού: όπως δουλειά)

          (** Τροχόσπιτο: Ναι-Όχι)

        35. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          69

          Ο τραγέλαφος, μισός τράγος μισό ελάφι, αν υπήρχε θα ήταν ένα αταίριαστο πράγμα. Τώρα δεν είναι μόνο αταίριαστο, είναι και ανύπαρκτο. Ένα ανύπαρκτο τέρας.

          Αυτή είναι κανονικά η έννοια: αταίριαστα τερατοειδή αποτελέσματα. Η τρέχουσα χρήση από απλή σύγχυση με το κωμικοτραγικό.

        36. Costas Papathanasiou's avatar

          Costas Papathanasiou said

          Καλησπέρα!
          Χρόνια πολλά και καλά στη νικοκυροπούλα και κάθε εορτάζουσα Αννούλα.
          Ως επίκαιρος-πρόσκαιρος νεολογισμός, ενδεικτικός για την τρέχουσα ψευδαριστερή ελληνικότητα ή το κακό μας χάλι γενικότερα, θα μπορούσε να φτιαχτεί και η λέξη «ηθακκισμός» (ήθος+ακκισμός : https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 ), σημαίνουσα τάση “ηγέτη” να αυτοπροβάλλεται ως ερωτεύσιμο (έμνοστο) ηθικό στοιχείο, σαν ένας Δυσ-σέας καλός, ικανός να σερβίρει, ως θεραπευτικό «Θειάκι», φιλελαιώδη σωτηρία έχουσα αλεξίκακο περιτύλιγμα δημοκρατίας, το γνωστό και ως :
          ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Εκδότης : LIBRO 1997,
          MARTIN WOLF “Η Κρίση του Δημοκρατικού Καπιταλισμού” Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος, Αλεξάνδρεια 2024,
          Μάρτιν Γουλφ : “«Η Κρίση του Δημοκρατικού Καπιταλισμού» – Οι ευθύνες των ελίτ” Αλέξανδρος Καψύλης 10.12.2024 https://www.tovima.gr/print/books-ideas/i-tyrannia-apeilei-na-katapieicrton-dimokratiko-kapitalismo/ ,
          Δημοκρατικός καπιταλισμός; Τι είναι τούτο;” Τάσος Παππάς 21.06.25 https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/476568_dimokratikos-kapitalismos-ti-einai-toyto ,
          “Τεχνητή νοημοσύνη vs Τσίπρας…σημειώσατε 1” –Κώστας Καλλωνιάτης, 27 Ιούν 2025 https://epohi.gr/articles/techniti-noimosyni-vs-tsipras-simeiosate-1/ ,
          “Η κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού” Ανδρέας Ανδριανόπουλος, 05/08/2025, ΤΑ ΝΕΑ https://www.tanea.gr/print/2025/08/05/greece/i-krisi-tou-dimokratikou-kapitalismou/ ,
          Αντιθέτως, παντός καιρού, παραμένοντα, τα επίκαιρα άσματα τα της Θεοπρομήτορος και μογοστόκου όνομα φέροντα:
          Το βράδυ η Άννα (δις) στο χωριό μπήκε (δις)/ Στο χωριό μπήκε (δις) σημαία έστησε (δις)
          Σημαία έστησε (δις) Τούρκο σκότωσε (δις)/ Τούρκο σκότωσε (δις) και τον έκρυψε (δις)
          Και τον έκρυψε (δις) εις τα σκοτεινά (δις)/ Εις τα σκοτεινά (δις) μαύρα σκοτάδια (δις)
          Τρεις φορές την Άννα (δις) τη δικάσανε (δις)/ Και τις τρεις φορές (δις) το ίδιο λέει: (δις)
          «Αυτός τι ζητούσε (δις) εις στο σπίτι μου (δις)/ Εις στο σπίτι μου (δις) στο παράθυρο (δις)
          Δεν είχα ούζο (δις) να τον κεράσω (δις)/ Ούτε και κρασί (δις) να τον ποτίσω» (δις
          )
          https://www.youtube.com/watch?v=KOZAnK2vlw4 Γιώργος Μαυρίδης, Βασίλης Κόκλας “Το βράδυ η Άννα” (Βώλακας Δράμας/ και πολυφωνικό: https://www.youtube.com/watch?v=PbeMJIwWK0M ΤΟ ΒΡΑΔΥ η ΑΝΝΑ Σκοποί Και Τραγούδια Της Δράμας)
          https://www.youtube.com/watch?v=pm4EMXQu9E4 Πέτρος Γαϊτάνος “ΑΝΝΑ ΜΟΥ ΑΝΝΟΥΛΑ” Μακεδονίτικα (“ΣΑΝ ΤΑ ΚΡΥΑ ΤΑ ΝΕΡΑ” 2000)
          Άννα στο δάσος περπατεί- χέι περπατεί(δις)/ Και με το δάσος μίλαγε- χέι μίλαγε(δις)
          Μ’ αχλαδιάς φύλλο σφύριζε- χέι σφύριζε(δις)/ Δάσος μου, δάσος πράσινο- χέι πράσινο(δις)
          Πες μας τι κρύβεις μέσα σου- χέι μέσα σου(δις)/ Άννα μου κόρη έμμορφη- χέι έμμορφη(δις)
          Χειμώνα έχω παγωνιές- χέι παγωνιές(δις)/ Καλοκαίρ’ έχω κλεφτουργιά- χέι κλεφτουργιά(δις)

          https://www.youtube.com/watch?v=W5O6H-c0UEw Άννα στο δάσος περπατεί (Ορεινή Σερρών/ Από : https://www.youtube.com/watch?v=LXgl7mj9R0A Γιώργος Μαυρίδης, Βασίλης Κόκλας-“Της Εξοχής Πουλάκια” 2022)/ Ομοίως: https://www.youtube.com/watch?v=pRFyxAS4Eqc “Janka prez gora vrveshe/ Άννα στο δάσος περπατεί”/ Τραγούδι, Γεωργία Μπουρβάνη/ Γκάιντα, Δημήτρης Μπουρβάνης/ Υλικό και καταγραφή, Πασχάλης Μπουρβάνης
          Δυό χρόνια χαμένος, στο δάσος της σιωπής/ Τα όνειρα αγγίζουν την αλήθεια – μα δεν είσαι εκεί/ Άννα… Άννα…
          Στο παράθυρο χλωμή/ τ’ αστέρια στάζουνε βροχή εσύ κοιτάς/ Στην καρδιά σου τον πόνο καλά κρατάς/φυλακή τα δάκρυά σου – εσύ γελάς/ Άννα… Άννα… / Άαααα…./ Άννα… (x4)
          Φοβάσαι την κάθε σου στιγμή/ Η ματιά μου σου σβήνει την ψυχή/ Στην αγωνία σου τα νύχια μού τρυπάν’ το κορμί / Μαζί μου να φύγεις θέλεις μα δεν μπορείς/ Άννα… Άννα…
          https://www.youtube.com/watch?v=teZyCW9XqjU «ΆΝΝΑ» – Φωνητικά: Στέλιος Καρπαθάκης, Μουσική-Στίχοι: Δημήτρης Κατής/ Δημήτρης Κατής Και Οι Εξόριστοι – ‘Ο Λυτρωτής’,1993

        37. Costas X's avatar

          Costas X said

          Καλησπέρα, για το 2025 δαγκωτή η «Έι Άι», ή «τεχνητή νοημοσύνη», παρότι την διαβάζω και την παρακολουθώ αρκετά χρόνια, ίσως και είκοσι, άσχετα αν δεν την χρησιμοποιώ.

        38. Οι Νικοκυροπούλες τι καλά παιδάκια που ήταν όταν έρχονταν στο γραφείο! Για την Άννα σας πολλές ευχές!

        39. ΚΑΒ's avatar

          ΚΑΒ said

          Χρόνια πολλά, Νικοκύρη, για την κόρη σου, και για τις άλλες Άννες.

        40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

          ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

          Να τη χαίρεστε Νικοκύρη, πολύχρονη και καλόχρονη, και να την καμαρώσετε όπως επιθυμεί.

        41. sarant's avatar

          sarant said

          72 Kαλό!

          74 Ωραίος!

        42. leonicos's avatar

          leonicos said

          όταν είσαι Φασιανός και ποζάρεις για Ρέμπραντ….

          Αν μιλάμε για τον Φασιανό, δεν πόζαρε ποτέ για Ρέμπραντ. Ήξερε πως είναι Φασιανός και όχι Ρέμπραντ. Αλλά το ότι είναι μεγάλος έλληνας ζωγράφος είναι αναμφισβήτητο.

          Οπότε κατανοητή μεν η σημασία του λογοπαίγνιου αλλά ατυχής επιλογή ονομάτων.

        43. ΓΤ's avatar

          ΓΤ said

          Καϊράτ Αλμάτι-ΟΣΦΠ 0-1

        44. leonicos's avatar

          leonicos said

          74 Costas Papathanasiou ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ

          Chapeaux bas που λέμε στη Γαλλία (όταν πάμε)

          ηθ-ακκισμός ο ευήθης ανήθικος ακκιζομενος ότι έχει ήθος και κουλτούρα και γι’ αυτό ‘έκανε το μεγάλο ταξίδι κι έφτασε στην Ιθάκη / Ηθάκκη’.

          Μια φορά κι ο Βέγγος βαρκάρης, έβαλε μπροστά τη μηχανή και και όρθιος στην πλώρη αγνάντευε το πέλαγος. Αλλά είχε ξεχάσει να λύσει το παλαμάρι.

        45. Vagia's avatar

          Vagia said

          73
          Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

        46. Για μένα(που συνήθως δεν κάνω πετυχημένες προβλέψεις), προηγείται η ΑΙ – τεχνητή νοημοσύνη. Γράφεται στα αγγλικά με τα αρχικά της, λέγεται στα ελληνικά ολοκληρωμένα ☺️.

          Θα έλεγα ακόμη την Ακρίβεια και την Ενέργεια, που φέτος έδωσαν ρεσιτάλ στις κουβέντες της καθημερινότητας μας.

        47. Παύλος Σ.'s avatar

          Παύλος Σ. said

          ​λέξεις για το 2025: 6-7, κάνω μάνιφεστ, κάνω aura farming, μπρέινροτ, σασμός, ίντερσεξ, μπρολιγαρχία, σιωνισμός

        48. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          83

          Παρακαλώ, αλλά καλό είναι να ελέγχετε τις πληροφορίες που σας πασάρει ο κάθε ανώνυμος στο ίντερνετ. Βλέπω τώρα ότι ο τραγέλαφος δεν είναι καθόλου ανύπαρκτος, αντιθέτως είναι γένος με 8 είδη, εκ των οποίων κανένα δεν είναι αταίριαστο και τερατώδες ενώ μερικά θα έλεγα ότι είναι κομψότατα κιόλας: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82

          Τραγελαφικό, έτσι; 🙂

        49. sarant's avatar

          sarant said

          85 Λέγεται και σε μάς το 6-7;

        50. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          85

          Δεν έχω ακούσει καμία εκτός από τον σασμό (που γιατί είναι επίκαιρος;) και τον σιωνισμό φυσικά. Και καταλαβαίνω, χωρίς να την έχω ξανακούσει, την μπρολιγαρχία, τις υπόλοιπες ούτε καν τόσο.

        51. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          64 ΓΤ >>Την κατσούνα την είχαμε ακούσει στην άλυσο συνεντεύξεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά. Την είδαμε στην κηδεία Μητσοτάκη.

          Ναι, αλλά οι κατσούνες ως εξάρτημα/εξάρτυση σε αγροτική διαμαρτυρία έκαναν ντεμπούτο, νομίζω, τον Μάρτη του 2017 όταν βλέπαμε τίτλους απόβαση των κρητικών με τις κατσούνες στο λιμάνι του Πειραιά.
          (προσωπικά αιφνιδιάστηκα από την αναφορά για …κατσουνοφορία και γι΄αυτό το θυμάμαι).

          Εδώ κατσουνομαχία του 2017.

        52. Για να απορριφθούν, αλλά ας τις θυμηθούμε: τζόκερ, Μελχισεδέκ, NLG.

        53. sarant's avatar

          sarant said

          88 Ο σασμός ακούστηκε και σε σχέση με τα Βορίζα

          90 Να σου πω, το NLG να το απορρίψουμε, αλλά το LNG/ΥΦΑ ακούγεται πολύ

        54. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          Επίσης να προσθέσω ότι στην ανατ. Κρήτη, δεν λέγαμε κατσούνες τα ραβδιά των βοσκών αλλά κάτι άλλα ραβδάκια, λιανά, επίσης μπαστουνοειδή (με μυτερή όμως την κορυφή τους) για να κατεβάζουμε τα κλωνάρια κατά το μάζεμα των ελιών. Τα ντεμπλιά και τα κατσούνια ήσαν τότε τα βασικά εργαλεία. Χαρακτηριστική έκφραση όταν κάποιος τέλειωνε το λιομάζωμα:
          Εκρέμασα το κατσούνι (κάτι ανάλογο δηλαδή με τα παπούτσια οι ποδοσφαιριστές) .
          Κατσούνα, το μεγάλο/μακρύ και χοντρύτερο κατσούνι που πάντα υπήρχε στο σπίτι, για τα ψηλά δέντρα, κυρίως τις καρυδιές.
          Βέργα του βοσκού ήταν αυτή η χοντρή, βαριά και χειροποίητη κατσούνα του αγροτοκτηνοτρόφου που λέμε σήμερα.

        55. Jorge's avatar

          Jorge said

          92. Ο κάτσουνας ο νυματερός.

          Έγχρωμα τιμολόγια από την ΔΕΗ, εξυπηρέτηση για νευροδιαφορετικά άτομα.

        56. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          72 Α-Χ ! Ωραίο.
          Οδύσσεια στην τράπεζα ενός φορολογούμενου
          μπορεί και του επόμενου, μα και του προηγούμενου…

          Τράπεζα όπως τράπου εις φυγήν πεζή ή τραπ κουλτούρα, σκέτο.

          90, και Λειψανεμπόριο/ο Μελχισεδέκ και ο Παρθένιος με την κοκαϊνη

          Κάποτε μπαίνουν και σύμπλοκα
          Εξεταστική για οπεκεπε

          Φεράρηδες, παρακάρλιες εκτάσεις, αροτραίες καλλιέργειες, ανασύρθηκαν όροι.

          Αν μπαίνανε τα κύρια ονόματα, αρκούσε Κοβέσι .

        57. sarant's avatar

          sarant said

          92 Εκρέμασα το κατσούνι, ωραίο.

        58. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          91

          Υποθέτω από όσους άκουσαν βεντέτα και είπαν «α, ξέρω, έχω δει τη σειρά». Περαιτέρω σχέση δε βλέπω.

          Ξέρετε, εδώ στην Κρήτη που ο σασμός είναι λέξη του ενεργού λεξιλογίου του κόσμου (και δεν αφορά μόνο τις βεντέτες αλλά τον διακανονισμό κάθε είδους διαφοράς, το ουσιαστικό του «να τα βρούμε»), είναι πλέον δύσκολο να πει κανείς τη λέξη και να είναι σίγουρος ότι κανείς δε νομίζει ότι κάνει κάποιον υπαινιγμό προς τη σειρά.

        59. ΓΤ's avatar

          ΓΤ said

          Όταν κρεμάσεις πια κατσούνι

          σου ‘χει κρεμάσει και το τσουτσούνι

        60. sarant's avatar

          sarant said

          97 Αν κατάλαβα καλά, το κατσούνι το κρεμάνε κάθε χρόνο

        61. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          Κατασκευή κατσούνας , από τον ηγούμενο (πέθανε πέρυσι) της Μονής Βροντισίου (Βορίζια) . Δείτε το. Το μέρος είναι πανέμορφο. Οι απλιές φωτό,εξαιρετικές.

          Η αρχή της κατσούνας με το τέλος της πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία. Όσες γάγλες κι αν έχει στη μέση, δεν πειράζει , λέει ο π.Χριστοφορος (έτσι τον ήξερα, η δημοσιογράφος λέει ο Χριστοφόρου).

          κι ένα ιδιότυπο μαζεδάκι για έναν ιδιότυπο σχηματισμό : μαζί με τον πατήρ Ιωακείμ, λέει η κυρία. Πάνω που αρχίσαμε να αποδεχόμαστε τον πάτερ 🙂

          93α 🙂 Ο κάτσουνας, δεν με παραξενεύει!

        62. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          97, 98 ,Ναι, κάθε τέλος λιομαζώματος. Το ακούω κλασικά από την αδελφή μου, στο φινάλε της διαδικασίας, όταν είνα να μας στείλουν το λάδι 🙂 .
          Συχνή περιγραφή για πολύ ηλικιωμένους: «Είδα τον/την (τάδε) και είναι ένα κατσούνι«. Κι ο αδερφός του/τση, ένα κατσούνι, είναι κι αυτός.
          Κοινώς, καμπουριάσανε.

        63. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          99 απλιές φωτό = παλιές φωτό

        64. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          100 Επίσης, «το ι το κατσουνάκι» και «το α, το κυκλάκι με το κατσουνάκι», απολύτως εν χρήσει και σήμερα.

        65. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          Προσέχω τώρα τον πίνακα με τις λέξεις των προηγούμενων ετών. Χάλκινο πέρσι η Ψίμυθος; Ντάξει, γελάσαμε πολύ μερικές μέρες (είναι κι από τις λίγες λέξεις όλου του πίνακα που συνδέονται με το γέλιο κι όχι με τον πόνο), αλλά ποιος τη θυμάται τώρα; Εμένα πάντως, αν με ρώταγες, θα έλεγα: α ναι, ήταν πριν 3-4 χρόνια, ένα αστείο που κράτησε καμιά βδομάδα στα γερά και άλλον ένα μήνα στα ξεψυχίσματα.

        66. Jorge's avatar

          Jorge said

          Κρίμας που ο Τζιριτόγιωργας είχε μόνο μπαστούνια.

        67. dryhammer's avatar

          dryhammer said

          102. Το κουλουράκι έγινε κυκλάκι; Καταραμένες δίαιτες κι υγιεινές διατροφές…

        68. ΓΤ's avatar

          ΓΤ said

          Η Αναστασία Γιούσεφ στα μπλόκα των αγροτών…

        69. Costas X's avatar

          Costas X said

          Πάντως για μένα, που όσο γερνάω μαθαίνω, η κορφιάτικη λέξη της χρονιάς είναι η «αλιπουτανισιά»! Δεν έχει σχέση μ’ αυτό που φαντάζεστε, σημαίνει απλά σπρώξιμο, σπρωξιά, ή «αμπωσιά» που λέμε στην Κέρκυρα. Παλιά και σπάνια λέξη, πρέπει να ήταν των βόρειων ορεινών χωριών, αν τη γκουγκλίσετε θα την βρήτε μόνο σ’ αυτή την αφήγηση του 1947:

          https://www.corfu-museum.gr/index.php/el/diavaste-perissotera-arthra-gia-istoria/208-2014-09-19-12-28-42

        70. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          105

          Είναι και που τα ΄χουν ψευτίσει πλέον τα κουλουράκια. Στον καιρό μας, τότε που υπήρχε σέβας, ένα κουλουράκι ήταν στρογγυλό. 2πr. Τώρα, άντε βγάλε άκρη:

        71. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          102, 105, Τί θυμήθηκα, τις ιστορίες μου…
          Μια γιαγιά που είχα σπιτονοικοκυρά ένα φεγγάρι, παλιά, γύρω στο ΄80, ΄81, τρομερή Σουσού, (ήξερε λίγα γράμματα, ο πατέρας της, έλεγε, ήταν δήμαρχος στα Βρέσθενα, π.Χ. ! 🙂 ) για να διασκεδάσει τη μοναξιά της, ήταν και καλαμπουρτζού είπαμε, έκανε πλάκες στο τηλέφωνο ότι ήρθε από την επαρχία και ζητούσε εργασία ως οικιακή βοηθός (έψαχνε τις σχετικές αγγελίες στις εφημερίδες) .
          κι έλεγε ξερω γω, – Γυρεύω δουλειά βοηθός οικιακά. -Να γράψω τη διεύθυνση, περίμενε (ενικός, εννοείται ως χωριατοπούλα και καλά) : Ψαρρών, ναι ψου, ψου και μετά α, α,α… κουλουρίτσα μαγκουρίτσα, αυτό δεν είναι το α;;
          Κατα τόπους λοιπόν άλλες εκφορές στο κουλουράκι- μπαστουνάκι/κατσουνάκι 🙂 .
          Και η Μαρία Κατσουνάκη, κριτικός σινεμά στην Καθημερινή.

        72. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          108 Πες τα βρε Πέπε!
          Το κουλούρι πια δεν είναι οπωσδήποτε στρογγυλό και με τρύπα στη μέση.
          Σε λίγο και τα τρίγωνα Θεσνίκης θα πάψουν να είναι τρίγωνα.

        73. sarant's avatar

          sarant said

          109 Στην Κύπρο υπάρχει επίθετο Κατσουνωτός

          103 Κι άλλες φορές έχει ψηφιστεί κάποια τέτοια διάττουσα λέξη (πχ ιπτάμενοι αναρχικοί)

        74. Jorge's avatar

          Jorge said

          108-110.

          Η απαρχή όλων των κουλουριών, ήταν μια τρύπα.

        75. Peter G's avatar

          Peter G said

          Εγώ πάντως για τους οπαδούς του Τραμπ και τους εξασκούντες Τραμπισμό θα πρότεινα το «Τραμπούκος».

        76. Παύλος Σ.'s avatar

          Παύλος Σ. said

          87-88

          Ειδικά το 6-7 είναι επιδημία (ειδικά για την gen A). Τα παιδιά έχουν πάθει εμμονή με αυτό και έχει γίνει παροιμιώδες μέχρι και μεταξύ των μιλένιαλς.

          Το μάνιφεστ, και aura farming είναι πιο gen Z αγγλισμοί, κι αυτές οι φράσεις όμως είναι πια αρκετά δημοφιλείς και φαίνεται να έχουν παγιωθεί.

        77. Jorge's avatar

          Jorge said

          Το 42 είναι η απάντηση της επιδημίας. 🙂

        78. ΜΙΚ_ΙΟΣ's avatar

          ΜΙΚ_ΙΟΣ said

          ΟΠΕΚΕΠΕς – ΤΝ – Γενοκτονία (1η προσέγγιση…
          ===+===
          Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες Αννούλες και ιδιαιτέρως στην Νοικοκυροπούλα!

          Αυτή την Άννα μετά του δερβισέως, την ακούσαμε σήμερα;

        79. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          Μεταξύ των νέων, 30 κάτω, τελευταία παρατήρησα, πολλή χρήση (ή ήταν τυχαίο; ) του φουλ. Φουλ ωραίο, μ΄αρέσει φουλ, το προτιμώ φουλ. «Φουλ»! σκέτο, ως επιδοκιμασία ενός ρούχου, ενός βίντεο κλπ

        80. xar's avatar

          xar said

          @103

          Κι όμως, η Ψίμυθος συνοψίζει σε μια λέξη έννοιες όπως βάιραλ, φεϊκιά, ΜΚΔ και δε συμμαζεύεται και μάλιστα με χαριτωμένο τρόπο. Και βέβαια ακριβώς το γεγονός ότι ήταν ένα μικρής διάρκειας αστείο, υπενθυμίζει το εφήμερο πολλών πραγμάτων που μπορεί να μας ενθουσιάσουν για κάποιο διάστημα.

        81. Μαρία's avatar

          Μαρία said

          87 Τί ισχύει απ’ όλες αυτές τις μαλακίες; https://www.mothersblog.gr/news/story/158757/ta-paidia-fonazoun-6-7-stin-taksi-na-ti-simainei

        82. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          119

          Τόσο μακρύ άρθρο που τόσο πολύ να μη λέει απολύτως τίποτα, μπορεί και να μην έχω ξαναδεί. Πόσο τους πήρε να το ετοιμάσουν; Έχει μέσα θεωρίες, κόντρα θεωρίες, γεγονότα, βιντεάκια, δενξερωτί, δουλειά τέλος πάντων, όλα αυτά περί του τίποτα. Να ‘χει άραγε κόσμο που το διάβασαν μέχρι το τέλος; Υπάρχει κανένας συνταξιομπολσεβίκος σχολιαστής που να έφτασε να βρει αν υπάρχει σημείο όπου τουλάχιστον να λέει αν στην Ελλάδα λένε σιξ-σέβεν ή έξι-εφτά, ή να το ξέρει από άλλες πηγές ενημέρωσης;

          Πάντως εγώ σε γυμνάσιο (και Λύκειο) δεν το έχω ακούσει.

        83. ΟΠΕΚΕΠΕ δαγκωτό

        84. Pedis's avatar

          Pedis said

          Θα ψηφίσουμε τη λέξη της χρονιάς για μας εδώ ή για κεί έξω;

        85. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          122 Θα ψηφίσουμε για μας εδώ, και ό,τι βγάλουμε -δηλαδή Σαββόπουλο, τι άλλο;- θα το επιβάλουμε σε όλους για όλη την επόμενη χρονιά.

        86. Alexis's avatar

          Alexis said

          #117: Κάτι σαν συνώνυμο του «πολύ». Π.χ. -Σ’ αρέσει ο Σαββόπουλος; -Φουλ!

          (Καλά, μάλλον δεν θα βρεθεί εικοσάχρονος να το πει, αλλά είπα να δώσω ένα παράδειγμα βρε αδερφέ… Τυχαίο πάντα… 😎)

          Και το «κομπλέ» παίζει πολύ στις νέες γενιές…

          Αλλά λέξεις της χρονιάς κτγμ πρέπει να είναι κάποιες που έχουν ξεφύγει από το ιδιόλεκτο κάποιας κοινωνικής ομάδας και χρησιμοποιούνται ευρύτερα.

        87. Alexis's avatar

          Alexis said

          123, 124: Μ’ αυτά και μ’ αυτά ακούγονται τριγμοί το τελευταίο 24ωρο σε κάποιο μνήμα στο Α΄ Νεκροταφείο!

          Μπα σε καλό μου, πρωί-πρωί…😊

        88. sarant's avatar

          sarant said

          114-119 Τα ελληνάκια όμως λένε «έξι-εφτά» ή «σιξ-σέβεν»;

          117 Για το «φουλ» έχουμε βάλει φετινό άρθρο.

        89. Pedis's avatar

          Pedis said

          # 123 – Έτσι! Να ‘χει κι ένα νόημα για τους απέξω.

          Λέξεις της χρονιάς κανονικά είναι δύο ειδών: από τη μια, λέξεις ή όροι γνωστοί που χρησιμοποιήθηκαν όμως πολύ ή έγιναν σλόγκαν, και νεολογισμοί -που βγήκαν από την αφάνεια- από την άλλη. Του χρόνου, καλά νάμαστε και Κυρίου θέλοντος, προτείνω να γίνουν δύο ψηφοφορίες.

          Όταν λέγανε «φουλ» παντρεύτηκε παππούς μου, ω ρέ!

        90. sarant's avatar

          sarant said

          127 Δύσκολο αυτό που προτείνεις. Αναγκαστικά θα πορευτούμε με την ατέλεια.

        91. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          127 τέλος

          Βασικά δίκιο έχει ρε παιδιά ο άνθρωπος.

        92. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          ΟΠΕΚΕΠΕΔΕΣ, η πρόταση.
          Πόσες εγγραφές να έχει άραγε μ΄αυτή τη μορφή, ώστα να πούμε ότι στέκει ως «κλιτό» μέρος του λόγου;

          126 >>Για το «φουλ» έχουμε βάλει φετινό άρθρο.

          Φουλ της αμνησίας…
          Ω Παναζία μου και πράμα δε θυμούμαι!
          Για οφέτος, είχα γάμο, δικαιολογούμαι! 🙂

          124, Ναι φουλ και κομπλέ, συνώνυμο του τζάμι/τζαμάτο/γαμάτο.

        93. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          72 >>Σήμερα πήγα τράπεζα για τέλη κι εφορία,

          και στην ουρά παιζότανε μια φαρσοκωμωδία.

          Φαρσοκωμωδία ή σκέτο δράμα, εδώ :

          Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εχθές μας έφτιαξε μας κλείδωσε τις τράπεζες Αλφα και Πειραιώς 2.30 το μεσημέρι, μας τις άνοιξε στις 9.00… απ το οποίο, στις 8 – 8.30 το απόγευμα, μας έβαλε κάποια χρήματα και στις 9 παρά, μας πήρε ο ΕΛΓΑ το 90% απ΄αυτά που μας έβαλε ο οπεκεπε !

        94. Alexis's avatar

          Alexis said

          #130:
          Στεφανοχάρτι απ’ τον παπά εδώ να προσκομίσεις
          αν θες τις απουσίες σου να δικαιολογήσεις

          Αλλιώς θα χάσεις τη χρονιά κι αναποδιά θα σε ‘βρει
          θα κάνεις ιδιαίτερα να δώσεις το… Σεπτέμβρη.

        95. Ως ευρωπαίος πολίτης θα πρότεινα τη λέξη επανεξοπλισμός, καθότι φρονώ ότι θα επηρεάσει τις ζωές μας τα επόμενα χρόνια, είτε ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού είτε χειρότερα.

          Να πω και τι γενικότερη γνώμη μου ότι λέξεις τύπου Ψίμυθος, σαρανταενατακατό κλπ, με χαλάνε ως λέξεις τις χρονιάς, γιατί αφορούν μόνο το διαδίκτυο και τα σόσιαλ. Όποιος δεν ασχολείται με αυτά τις αγνοεί (και δεν χάνει και κάτι θα πω εγώ). Στερούνται καθολικότητας δηλαδή, πού πρέπει να ναι χαρακτηριστικό μιας τέτοιας λέξης.

          126 σιξ σεβεν λενε

        96. Vagia's avatar

          Vagia said

          83

          Έτσι είναι (χαμόγελο)

          Ναι, αυτό το είδος αντιλόπης ονομάστηκε προφανώς έτσι από τον μυθικό τραγέλαφο. Σε πολλά ζώα αληθινά δόθηκαν ονόματα μυθικών ζώων. Τέτοια περίπτωση είναι και τα σειρηνοειδή, η τάξη στην οποία ανήκουν ο μανάτος και το ντιγκόνγκ, η οποία ονομάστηκε έτσι από τις μυθικές Σειρήνες.

        97. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          134

          Σωστά. Και φαίνεται ότι κάποια (ή όλα;) από αυτά τα σειρηνοειδή τραγουδάνε κιόλας. Βέβαια εγώ όταν τα πρωτοέμαθα, μικρός, δεν πολυήξερα τις σειρήνες του Οδυσσέα (αντίθετα από τα σημερινά παιδιά που μαθαίνουν πολλή μυθολογία ακόμη κι από βιβλία προσχολικής ηλικίας), ήξερα τη σειρήνα-γοργόνα. Και δεν έβλεπα μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στις καλλίγραμμες γυμνόστηθες μακρυμαλλούσες γοργόνες κι αυτό τον μπόγο με πτερύγια που λέγεται σειρήνα ή… θαλάσσια αγελάδα.

        98. Theo's avatar

          Theo said

          @117:

          https://www.youtube.com/watch?v=d3MXVafwKes

          «Φαΐ φουλ του φουλ» (στο 1:18 του βίδδεου). Και δεν είναι κάτω των 30!

        99. Πέπε's avatar

          Πέπε said

          135

          Εντωμεταξύ, όλο και μαθαίνει κανείς χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως για παράδειγμα την ιστορία του άτυχου μανάτου του ενυδρείου της Φλόριδας, που είχε εμπλακεί σε ερωτική σχέση με τον μεγαλύτερο αδελφό του και τελικά κατέληξε σε λουκουμοθάνατο από το πολύ σεξ. Στο σχετικό άρθρο η σύμπτωση φύλου μεταξύ των δύο εραστών, χωρίς να αποκρύπτεται τελείως, περνάει λίγο στο ντούκυ. Πρώτα αναφέρεται ο ένας με το όνομά του, που (στην ελληνική μετάφραση) παίρνει αρσενικό άρθρο. Μετά μαθαίνουμε ότι ο άλλος ήταν αρσενικός. Αλλά το ότι τελικά κι οι δύο ήταν αρσενικοί δεν αποκαλύπτεται ρητά παρά μόνο σε όσους φιλομαθείς αναγνώστες ρουφήξουν το άρθρο μέχρι και την τέταρτη παράγραφο. Κι εκεί όμως, η παρατήρηση αυτή μένει εντελώς ασχολίαστη. Θα περίμενε κανείς κάτι του τύπου «αυτό είναι σύνηθες στους μανάτους» ή «είναι σπάνιο» ή «συμβαίνει στην αιχμαλωσία» ή οτιδήποτε, αλλά προτιμήθηκε η λεπτότητα και ο σεβασμός στις επιλογές των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ – αιμομικτικής κοινότητας μανάτων.

          Γίνεται λόγος για «ερωτική επαφή», που νόμιζα ότι υπάρχει μόνο στους ανθρώπους έναντι του «ζευγαρώματος» που κάνουν τα ζώα, και που τελικά αναφέρεται κάπου παρακάτω. Τονίζεται ότι η σχέση ήταν συναινετική. Το προσωπικό του ενυδρείου παρακολουθούσε όλες τις εξελίξεις με ένα άγρυπνο μάτι, και με το άλλο -εξίσου άγρυπνο- προσηλωμένο στο πρωτόκολλο που ρυθμίζει πότε πρέπει να επεμβαίνουν. Εκεί διάβασαν ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ότι αν κάνουν το παραμικρό θα προκαλέσουν αδικαιολόγητο άγχος στους δύο εραστές. Όταν είδαν τον ένα να έχει «πολύ αλλαγμένη συμπεριφορά», κατάλαβαν ότι είναι η ώρα να μην κάνουν πάλι τίποτε. Μετά, είδαν τον αδελφό του να τον έχει στριμώξει πάλι στον πάτο της πισίνας αλλά μετά την ανάδυσή του ο άλλος να μην αναδύεται αλλά να μένει εκεί κάτω για πάντα, διαπίστωσαν ότι είχε πεθάνει, για λόγους που είχαν ήδη διαγνωστεί από εξετάσεις που έγιναν πριν την τελική απόφαση μη επέμβασης.

          Τέλος, αποκαλύπτεται ότι οι δύο αδελφοί -και μόνο αυτοί απ’ όλους τους μανάτους του κόσμου- συμμετείχαν εθελοντικά [sic] σε έρευνα μελέτης συμπεριφοράς.

          Πριν ελάχιστους αιώνες, τέτοιες ερωτικές τραγωδίες θα τυπώνονταν σε φυλλάδια με πεζό ή έμμετρο κείμενο και θα γίνονταν ανάρπαστες σε χωριά και πολιτείες, όπου όποιος ήξερε να διαβάζει θα τις απήγγελλε προς τέρψιν των υπολοίπων, που θα σπάραζαν στο κλάμα και στο τέλος θα ζητούσαν να το ξανακούσουν ολόκηρο.

        100. nikiplos's avatar

          nikiplos said

          Εγώ προτείνω: Σιωναζί, Γενοκτονία, AI

        101. sarant's avatar

          sarant said

          137 🙂

        102. Βιβη Ζούμπερη's avatar

          Βιβη Ζούμπερη said

          Καλημέρα. AI και υπερτουρισμός θα πρότεινα κι εγώ.

        103. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

          ΕΦΗ - ΕΦΗ said

          132, Επικαλούμαι το δικαίωμα σιωπής ! 🙂 🙂

          Παράσταση για ΟΠΕΚΕΠΕ
          τύφλα να ΄χει το Περοκέ

        104. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

          ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

          Για φωτογραφία της χρονιάς εδώ αφήνω?

          https://tsak-giorgis.blogspot.com/2025/12/blog-post.html

        105. Σχεδόν εκατό:

          6-7
          13ωρο
          AI
          LNG/ΥΦΑ
          Άγνωστος Στρατιώτης
          αγριογούρουνα
          αγρότισσα
          αγροτοκτηνοτρόφοι
          αιγοπρόβατα
          ακραία καιρικά φαινόμενα
          αλλαγή κουλτούρας
          αντισημιτισμός
          αροτραίες καλλιέργειες
          άσυλο
          βεντέτα
          βοσκοτόπια
          Γάζα
          γενοκτονία
          δασμοί
          δεν έχω οξυγόνο
          δημογραφικό
          διαφθορά
          διαχρονικές παθογένειες
          δικαίωμα σιωπής
          δυστύχημα των Τεμπών
          έγκλημα των Τεμπών
          εγχώριος τραμπισμός
          έι άι
          ειρηνοποιός
          ενσυναίσθηση
          ενσυναίσθηση
          επανεξοπλισμός
          επιδοτήσεις
          επιτομή του ελληνισμού
          εργαλειοποίηση
          Ευρωπαία εισαγγελέας/ευρωπαϊκή εισαγγελία
          ευρωπαϊκή άμυνα
          ηθακκισμός
          θερμικό φορτίο
          Ιθάκη
          ίντερσεξ
          κακοκαιρία
          κάνω aura farming
          κάνω μάνιφεστ
          κατσούνα
          κλιματική προσαρμογή
          Κοβέσι
          κοινωνικός αυτοματισμός
          λαχείο
          λύκοι
          μαφιόζικη εκτέλεση
          Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα
          Μελχισεδέκ
          μιζέρια
          μικροτραμπισμός
          μπλόκα
          μπρέινροτ
          μπρολιγαρχία
          νανοτραμπισμός
          νεποτισμός
          ντιπφέικ
          ΟΠΕΚΕΠΕ
          οπεκεπέδες
          παραισθήσεις της AI
          παρακάρλιες εκτάσεις
          παρατραμπισμός
          πλανητάρχης
          πολεμική οικονομία
          πρανή της Καλντέρας
          προσωπικός αριθμός
          ριμπράντινγκ
          ρομποτάκι
          Ρούτσι
          σαββοπουλιάδα
          Σαββόπουλος
          σασμός
          σιωναζί
          σιωνισμός
          σκάνδαλο
          σμηνοσειρά/σεισμική σμηνοσειρά
          συμπερίληψη/συμπεριληπτικός
          Τεχνητή Νοημοσύνη
          τζόκερ
          τραμπισμός/τραμπικός
          τσιπάκι/τσιπαρισμένος
          υπερτουρισμός
          υποκλοπές
          υποτραμπισμός
          Φαμίλια
          φεράρηδες
          Φλοτίλα
          φουλ
          φραπές
          χασάπης
          ψευτοανακωχή

        106. Theo's avatar

          Theo said

          @143:

          Την ενσυναίσθηση την έγραψες εις διπλούν 🙂

        107. Το ξέρω.

        108. Jorge's avatar

          Jorge said

          Είναι και το ελληνικό FBI.

        109. Pedis's avatar

          Pedis said

          Μπορεί λέξη της χρονιάς σε κάνα δυάρι χρόνια: workslop ~ πασαλειμοδουλειά (με ΤΝ)

        110. […] και να διαλέξουμε τη λέξη της χρονιάς, τη λέξη του 2025. Στο άρθρο εκείνο προτείνατε τις υποψήφιες λέξεις, τώρα λοιπόν θα […]

        Σχολιάστε

         
        Σχεδίασε έναν Ιστότοπο όπως αυτός με το WordPress.com
        Ξεκινήστε