Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2011;

Posted by sarant στο 12 Δεκεμβρίου, 2011


Πέρσι τέτοιον καιρό σας είχα καλέσει να διαλέξουμε τη «λέξη της χρονιάς» του 2010 -και μια και ήρθε και πάλι το πλήρωμα του χρόνου, λέω να επαναλάβουμε το εγχείρημα και φέτος, όσο κι αν φοβάμαι ότι θα χαλάσουμε μαυρίσουμε τις καρδιές μας. Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία μέσα στη χρονιά που μας πέρασε.

Για την ιστορία, τα αποτελέσματα της περυσινής ψηφοφορίας βρίσκονται εδώ. Πέρυσι, στην ψηφοφορία για τη λέξη του 2010, πρώτη είχε έρθει η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα. Σκέφτομαι ότι οι 20 λέξεις που περιλαμβάνονται στον περυσινό πίνακα αποκλείονται αυτομάτως από τον φετινό διαγωνισμό, αν όμως με πείσετε για το αντίθετο θα αλλάξω γνώμη (θα μπορούσε π.χ. να αποδειχτεί ότι χωρίς τις 20 περυσινές λέξεις η επιλογή για φέτος στενεύει αρκετά).

Υπάρχουν βεβαίως και λέξεις φετινές. Το κούρεμα, ας πούμε, είναι μια προφανής επιλογή, ενώ κάποιοι θα σκεφτούν και το αγγλικό του ισοδύναμο, το ΠιΕςΆι (PSI). Έχουμε την εφεδρεία, λέξη αρχαία βεβαίως αλλά που ανασημασιοδοτήθηκε. Οι Αγανακτισμένοι κυριάρχησαν το καλοκαίρι, ενώ το μεσοπρόθεσμο ξεπεράστηκε εκ των πραγμάτων, γι’ αυτό και δεν περιμένω να βρεθεί στις πρώτες θέσεις. Αντίθετα, περιμένω αρκετά ψηλά το ειδικό τέλος  ή αλλιώς χαράτσι ή ΕΕΤΗΔΕ (αυτό είναι το ακρώνυμο του όρου σε όλην του τη γραφειοκρατική μεγαλοπρέπεια). Τώρα προς το τέλος της χρονιάς ακούστηκε ο χρυσός κανόνας, που από μια διαστροφή των εννοιών δεν είναι το «ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις» αλλά το γερμανικό νούμερο στον προϋπολογισμό.

Όμως δεν θέλω να πω περισσότερα για να μη σας επηρεάσω. Περιμένω τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση. Το στάδιο των προτάσεων θα κλείσει μεθαύριο, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το βραδάκι, και η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις (σοβαρές) προτάσεις και θα τις θέσει σε ψηφοφορία που θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2011.

Να πούμε κλείνοντας ότι από τον ιστότοπο Dictionary.com επιλέχτηκε ως λέξη της χρονιάς για το 2011, φυσικά για την αγγλική γλώσσα, η λέξη tergiversate, που σημαίνει περίπου «υπεκφεύγω» ή «αποφεύγω να πάρω θέση». Οι κριτές που τη διάλεξαν έκριναν ότι χαρακτήρισε τη στάση πολλών μέσα στη χρονιά. Όπως λέει η ατάκα, «Η απάντησή μου είναι ‘ίσως’ -και είναι οριστική!»

111 Σχόλια to “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2011;”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν θα πω για λέξη της χρονιάς. Επαφίεμαι στη συλλογική αξιολόγηση των υπολοίπων, άσε που δεν μου έρχεται κάτι ταιριαστότερο από τις δικές σου προτάσεις.
    Θα προτείνω όμως το «ανέκδοτο της χρονιάς» : Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας
    Καλημέρα!

  2. physicist said

    Λέξη και ανέκδοτο της χρονιάς συγχρόνως: «Οι Αγανακτισμένοι». Συνώνυμα η «κρεμάλα» και το «Γουδί».

  3. spiral architect said

    Εγκαινιάζω:

    1. Κούρεμα
    2. Εφεδρεία
    και ένα σύνθετο επώνυμο που (αρχίζει να) κάνει θραύση στο νετ:
    3. Μερκοζύ
    😡

  4. spiral architect said

    Με λατινικούς χαρακτήρες το σύνθετο «Μερκοζύ» «σπάει κοντέρ και στροφόμετρα» στον γούγλη

  5. physicist said

    #3.3 Βλέπω ότι το ύφος και η αισθητική της Bild-Zeitung έχουν πέραση στη γενιά του λάιφστάιλ, που εκφράζεται πολιτικά με το να κάνει λάικ διάφορες παπαριές στο φέησμπουκ.

  6. LandS said

    Μερκοζύ και πάσης υφηλίου άμα λάχει ναούμ!

  7. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    Ναι, το Μερκοζύ (ή Μερκοζί ή Merkozy) θα παίξει πολύ!

  8. Νέο Kid Στο Block said

    Να μη ξεχνούμε πάντως τα κοπυράιτ…:-)

    Δημοψήφισμα, μια αυτεπίστροφη ρουκέτα


    (προληπτική διεκδίκηση βραβείου λέγεται αυτό παλικάρια, όχι ψώνιο!)

  9. Και το δημοψήφισμα έπαιξε (για πολύ λίγο…).

  10. munich said

    Αραβική άνοιξη
    Φουκοσίμα

  11. Τσάκας
    Πρίγκιπας

  12. Νέο Kid Στο Block said

    11. Σωστός ο Κώτσος!!

  13. spiral architect said

    @ 5:

    Μπα, μη το λες αυτό. Γλωσσοπλάστες και λεξιλάγνοι υπάρχουν παντού και ας μην έχουν φατσοβιβλίο. Παρε παράδειγμα τους εγκαταβιούντες εδώ μέσα! 🙂
    (εγώ δεν έχω για λόγους αρχής)

    Ο γουγλης πάντως δεν μου χτυπάει links προς το fb

  14. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια!

    Α, με την ευκαιρία, spiral χρόνια πολλά! (Είναι του αγίου Σπειρίδωνος σήμερα)

  15. Νέο Kid Στο Block said

    Σπειρίδωνος; Άρα γιορτάζει κι ο Μιλκυγουέης μας! (σπειροειδής γαρ…) 🙂

    YΓ. Νίκο, ξέρεις αν αυτο το tergiversate το είπε ή χαρακτήρισε κάποιον »μεγάλο άνδρα» ή »μεγάλη γυναίκα» της χρονιάς ή απηχεί ας πούμε ένα γενικό mood;

  16. spiral architect said

    @ 14:
    Ευχαριστώ αλλά δεν με λένε Σπύρο!
    (αχ αυτά τα παρανόμια, aka nicknames)

  17. sarant said

    16: Εσένα ίσως όχι, αλλά το παρανόμι σου 😉

    15: Καλά που το είπες γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν είχα βάλει λίκνο προς την αγγλική λέξη της χρονιάς. Και δεν είχα βάλει επειδή δεν είχα βρει την πρωτότυπη είδηση, μόνο αναδημοσιεύσεις, όπως εδώ:
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2068354/Tergiversate-word-year—means-like-change-mind-lot.html

    Δεν φαίνεται να το είπε κάποιος επιφανής.

    Λέει μάλιστα ότι σκέφτηκαν να βγάλουν λέξη της χρονιάς το zugzwang, προφανώς κατόπιν χορηγίας του Ιλιουμζίνοφ. Όμως το τσεκ από την Καλμουχία αποδείχτηκε ακάλυπτο 😉

  18. physicist said

    #13. Εγώ που το γούγλισμα με βγάζει φάτσα-κάρτα στο εξώφυλλο της βρωμοφυλλάδας του οίκου Axel Springer παίρνω ανάποδες. Γούστα είναι αυτά.

  19. Nicolas said

    Grèce
    Greece
    Griechenland…
    Αυτό δεν ακούγαμε όλη τη χρονιά;

  20. Nicolas said

    Στον ΔΟΛιο τύπο: «Δώστε μας πίσω τις εκλογές μας». Σας κλέψαν τα ρήματα πάλι, ε;

  21. εμβληματικός

  22. Νίκος Δ. said

    Ταπεινά προτείνω τη λέξη που κόντεψε να με στείλει στον άλλο κόσμο με εγκεφαλικό: δημοψήφισμα. Νομίζω ότι υπήρξε ο καταλύτης για τον χαρακτηρισμό όλης την χρονιά και όλων των παραγόντων της πολιτικής τουλάχιστον ελληνικής σκηνής

  23. spiral architect said

    @ 22:
    Χμ, σε λίγο καιρό λέξεις – όπως «εκλογές», ή «δημοψήφισμα» – πιθανόν να είναι απαγορευμένες! 😦

  24. Νέο Kid Στο Block said

    Εμένα πάντως, σαν λαιφστυλάτος που είμαι, μου αρέσει η Bild Zeitung και το παλιό περιοδικό Autonomie.
    Ό,τι καλύτερο στον έντυπο τύπο της Γερμανίας.
    Όσοι γουστάρουν το SPD μπορούν να συνεχίσουν να διαβάζουν τα φληναφήματα της Zeit και του Spiegel και τα αφιερώματα στον αδικημένο μεγάλο ηγέτη της σοσιαλιστικής διεθνούς…

  25. Σχολιαστής said

    Κwλοτούμπα ίσως;

  26. bg said

    Θα μου επιτρέψετε να συμβάλλω κι εγώ για πρώτη φορά στο αξιολογότατο αυτό ιστολόγιο, προτείνοντας ως λέξη της χρονιάς τη «συναίνεση».
    Δεν ακούστηκε πρώτη φορά το 2011, ήταν, ωστόσο, αυτή η οποία βρισκόταν στα στόματα όλων των εκάστοτε κυβερνώντων (εγχώριων και εισαγόμενων) πριν από κάθε «κρίσιμη» ψηφοφορία. Είναι μια λέξη που εμένα μου φαίνεται πως έχει νόημα υποχώρησης (σε αντίθεση με τις πολυδιαφημιζόμενες κόκκινες γραμμές) και καλής θέλησης, αλλά διαστρεβλώθηκε πολλές φορές, αποκτώντας το εκβιαστικό νόημα «πείτε ναι σε αυτό που λέω, αλλιώς…». Πέρα από αυτό, απορρόφησε και ορισμένα εκχυλίσματα δειλίας και ευθυνοφοβίας.
    Πιστεύω πως, αν δεν είναι η λέξη για το 2011, θα είναι η λέξη που θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα. Σίγουρα την κουβαλάμε μαζί μας εδώ και δεκαετίες πάντως.

  27. methoni-7 said

    Αγανακτισμένοι
    Κουρεμα
    Ευρωομόλογο
    Συγκυβέρνηση
    Υπογραφή(σαμαρα)

  28. spiral architect said

    Ορμώμενος από τον #26 δειλά προσθέτω και μια που κατάντησε να βρίσκεται στην … twilight zone:
    4. Αντιπολίτευση
    (παρακαλώ να μην θεωρηθεί … τρολλιά)

  29. physicist said

    #24. Νεοκίδιε, αν πράγματι σού αρέσει τόσο πολύ η παρδαλή, φαντάζομαι ότι θα είσαι και θερμός υποστηρικτής του πουλέν της, του βαρόνου Μυνχάουζεν φον Γκούτενμπεργκ. Όσο για την Zeit, πράγματι, κοινότοπα τα φληναφήματα του Χέλμουτ Σμιτ και επιφανειακές οι αναλύσεις του μπροστά στο μεστό λόγο ενός Βαρουφάκη.

  30. τζουτζουκος said

    Δόση. Όλες οι δόσεις. Κυρίως αυτές του ΔουΝουΤου. Τρεις πήραμε φέτος και κάναμε σαν τρελοί μη και δεν τις πάρουμε;

  31. tamistas said

    Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, βλέποντας το σχόλιο του/της bg (26) θυμήθηκα ότι το πρώτο μου σχόλιο εδώ έγινε για την περσινή λέξη της χρονιάς. Να προτείνω λοιπόν, όπως και τότε, όχι τη «συναίνεση» αλλά την «υποταγή» (μας);
    Επειδή, και παρότι ταιριάζει πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα από πέρσι, φοβάμαι ότι θα είμαι και πάλι μονήρης στην επιλογή μου, θα σκεφτώ κάτι άλλο.
    Πάντως, φαντάζομαι με αφορμή την κυκλοφορία του ανθολογίου του Μεγάλου Ανατολικού, ο Εμπειρίκος θα έλεγε ότι σήμερα γιορτάζει ο Σπειρήδονος.

  32. Νέο Kid Στο Block said

    29. Άντε βρε που το πήρες κατάκαρδα. Νόμιζα ότι και σένα σου αρέσουν οι ασκήσεις ύφους μεταξύ μας που και που… αλλά το Μερκοζί σε την έδωσε κατακούτελα, ε;:-)

    ΥΓ. Ποιος ειν τούτος ο Βαρουφάκης ρε παιδί; Δεν κατέχω πράμα.

  33. physicist said

    #32(α). Τι να σε πω βρε κουμπάρε, είναι πεντέξι πράματα που με κάνουνε βαπόρι και δεν πιάνω τις πλάκες. Δεν είναι το Μερκοζί καθαυτό αλλά το ποιός το λανσάρησε και γιατί. Κοίτα, ο λαϊκισμός της Μπιλντ δεν έχει όρια. Η ίδια πατσαβούρα που παίζει και καλά αντίσταση στους Μερκοζί βγάζει την ίδια στιγμή έναν αντιβρεταννικό ρατσισμό του κώλου όταν ο Κάμερον λέει όχι στους Μερκοζί. Κάνει ψάρεμα στα θολά νερά και αβάντα σε κάτι τενεκέδες ντεμέκ απολιτίκ όπως ο βαρόνος — δηλαδή στο στιλ πάλιωσε η πολιτική κάστα και μαζί της η Δημοκρατία και πλέον έχουμε ανάγκη από στιβαρούς αρχηγούς όπως ο Μυνχάουζεν. Αυτό είναι το παιχνίδι της παρδαλής, αυτή είναι η βρωμιά του οίκου Άξελ Σπρίνγκερ (και άλλων, δεν πάει πίσω κι ο Μπέρτελσμανν) την παρούσα στγμή.

    Έλα ρε που δεν ξέρεις τον Βαρουφάκη, ο τύπος έχει πάρει εργολαβία το χάρσιμα του ελληνικού χρέους και τη λύση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επιτρέπεται να μην το ξέρεις;

  34. Νέο Kid Στο Block said

    32. Τον γκούκλισα και κάτι βρήκα. Δε τα λέει κι άσχημα…σε σχέση με τον μπαρμπα-Χέλμουτ δηλαδή…

  35. Νέο Kid Στο Block said

    σε σύγκριση με τον μπάρμπα… ήθελα να πω στο 34. βεβαίως-βεβαίως.

  36. Alexis said

    Δόση
    Κούρεμα
    Συναίνεση

  37. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια!

    Φυσικέ, εκτός που είναι παιδικός γνωστός μου, ο Βαρουφάκης πράγματι φαίνεται να τα λέει καλά.

  38. HAL9000 said

    Κυβίστηση
    Δόση
    Συναίνεση

  39. Μπουκα Λιτσα said

    «Πρωθυπουργός.» Πρώην, νυν, επόμενος(-οι)…

  40. ΣοφίαΟικ said

    Δε θα έλεγα ότι φέτος κάπια λέξη μου φαίνεται για επικρατέστερη, οπότε χωρίς να πρωτοτυπήσω θα επαναλάβω τους προλαλήσαντες:
    Φουκουσίμα (Φουκουσίμα να γίνει!)
    Μερκοζί
    Συναίνεση

  41. φυσικά…
    ΠΑΟΚ !!!

  42. Όλη τη χρονιά σκεφτόμουν ακούγοντας τις λέξεις της επικαιρότητας αυτά που θα πρότεινα εδώ μέσα όταν ερχόταν η ώρα….. Είμαι έτοιμος:
    1. Αγανακτισμένοι
    2. Πλατεία
    3. Δόση
    4. Μεσοπρόθεσμο
    5. Αποσοβιετοποίηση
    6. ΧΥΤΑ
    7. Άμεση δημοκρατία
    8. ΠΑΣΟΚ (plus)
    9. PSI
    10. δημοψήφισμα

  43. Ωραία πρωτοβουλία Νίκο! Οι λέψεις που σκέφτηκα έχουν ήδη ειπωθεί, οπότε περιμένω την ψηφοφορία!! 🙂

    @29,33: Συνάδελφε νομίζω παραείσαι σκληρός με τον Βαρουφάκη. Έχει όντως μεστό λόγο κατά τη γνώμη μου, και ο,τι έχει πει μέχρι τώρα, εδώ και 3 χρόνια, έχει επαληθευτεί μέχρι κεραίας! Ειδικά το τελευταίο του άρθρο που γράφτηκε μια μέρα ΠΡΙΝ την ευρωσύσκεψη, είναι σχεδόν προφητικό! Μία προς μία οι προτάσεις που κατέθεσαν οι Μερκοζί ήταν τα όσα έγραφε ο Βαρουφάκης!
    Δεν καταλαβαίνω γενικότερα γιατί τόση κακία προς το πρόσωπό του, πραγματικά…

  44. Εδώ νομίζω είναι η πηγή για το dictionary.com

  45. Λάθος λίκνος απ’ το clipboard. Αυτός ήταν ο σωστός:
    http://hotword.dictionary.com/tergiversate/

  46. LandS said

    #29 και 33
    Φυσικέ, πλάκα-πλάκα η μοναδική πρόταση (εκτός των πολιτικών) που συζητείται με σοβαρότητα, είναι αυτή http://www.levyinstitute.org/publications/?docid=1380 και, όπως πιθανότατα είσαι σε θέση να διαπιστώσεις, δεν περιλαμβάνει κανένα χάρισμα κανενός χρέους.

  47. Το «Μαζί τα φάγαμε» και κείνο το «Cons» τα ξεχάσαμε;

  48. Καλημέρα! Δικές μου προτάσεις:
    Άμεση Δημοκρατία
    Αγανακτισμένοι
    Απλή αναλογική
    Κερατέα
    Αραβική άνοιξη
    ΧΑΟΣ

  49. tzeremes said

    Παιδιά μη μπερδεύεστε, δυο πράγματα ακούστηκαν περισσότερο το 2011. Το πρώτο είναι το «#@μησέ τα» και το δεύτερο το «σκ@τ@». Υποχρεούμαι να επιχειρηματολογήσω…Συναντάς τυχαία ένα φίλο στο δρόμο:
    – Καλημέρα, τι γίνεται; (άντε πες μου εσύ, τι θα σου απαντήσει;)
    – Πως παν οι δουλειές; (πες μου ξανά, τι θα απαντήσει;)

  50. Και το άλλο:
    -Τι κάνεις;
    «Μαύρες σκέψεις!»

  51. Σπουργίτης said

    Γιατί πρέπει σώνει και καλά να είναι μια μόνο λέξη κι όχι δύο (με προσδιορισμό της μιας; πχ. δομημένα ομόλογα) πάντως δεν επιμένω κιόλας αφού έχει ήδη έχετε θέσει τον κανόνα.

    Χαράτσια (πληθυντικός!)
    Φουκουσίμα (δείχνοντας και το διεθνιστικό αλτρουϊσμό μας)
    Αγανακτισμένοι
    Λαϊκή συναίνεση (που ευτυχώς αποσοβήθηκε)
    Ελεγχόμενη / ανεξέλεγκτη χρεοκοπία (η πρώτη δεν αποσοβήθηκε και καταπώς πάμε ούτε η δεύτερη θα…)
    Βλάσης Τσάκας – Πρίγκηπας

    Αν έπρεπε να πω μόνο τρεις, τότε υποβίβασε τις τρεις τελευταίες….

  52. Nicolas said

    @47 Ήταν τρεις λέξεις γι΄ αυτό δεν το βαλα. Αλλά ας πούμε ότι θα είναι η φράση της χρονιάς.

  53. Νέο Kid Στο Block said

    Είναι μεγάλο φαβορί μια λεξούλα φανταιζί
    Και είναι τόσο φυσική σαν του λε πα του Πανταζή
    άσμα που νύχτα ακροβατεί στης εθνικής το μαγαζί
    Σα να’ναι κώλος και βρακί, παντού παγαίνουνε μαζί
    τους λένε «Αγγέλα, Νικολή, μα είστε χάρμα Μερκοζί!
    Ξανθομαλλούσα μυταρού , μα τι γκροτέσκα ποεζί! (μη πει κανείς νεοναζί…)
    Κι είναι πρέπον , τις να πει: Nα ζει κανείς ή να μη ζει;

  54. Berdes said

    λέξη της χρονιάς: Ψαριανός

  55. αγανακτισμένοι, δόση, κούρεμα

    Στη λογική του dictionary.com, Μερκοζί (ή το ελληνικό αντίστοιχο, Παπάρας), κούρεμα, συναντιπολίτευση

  56. Ευρωζώνη
    (Όπως στο ρητό «#έσε μέσα Πολυχρόνη, πού ΄μαστε στην ευρωζώνη»)

  57. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια, πολύ καλές προτάσεις βλέπω.

    56: Πού να «πέσει μέσα» ο Πολυχρόνης;

  58. NM said

    Λέξεις: Χαράτσι, Αντισυμπολίτευση, Αγανακτισμένοι, Κούρεμα, Μερκοζύ, Σύνταγμα (πλατεία)
    Εκφράσεις: «Μαζί τα φάγαμε», «Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας», «Αμεση Δημοκρατία».
    Και αν ψηφίζαμε για το πιο σύντομο ανέκδοτο: «Ευρωπαϊκή Ενωση».
    …αντε καλά να’μαστε και του χρόνου με υγεία !

  59. Θα προσθέσω και τις δικές μου λέξεις που είναι
    • Ευρωομόλογο
    • Γιαούρτωμα
    • Χρεολαγνεία
    • Ευρωζώνη
    • Περικοπές
    • Κατάθλιψη
    Δεν ξέρω αν οι κανόνες επιτρέπουν και τα κύρια ονόματα. Αν ναι, τότε προτείνω και
    • Φωτόπουλος
    • Καντάφι
    • Παπαδήμος

  60. sarant said

    Μια και αναφέρθηκαν κύρια ονόματα, να πω και μια λέξη που γεννήθηκε πρόσφατα: παπαδημοκρατία.

  61. Να και η δική μου συνεισφορά:
    -Ευρωλιγούρης
    -Δραχμολάγνος
    -Συναντιπολίτευση (ή αντισυμπολίτευση) !! 🙂

  62. metanastis said

    Αξιολόγηση (οίκος αξιολόγησης – Φιτζ / Μουντυς)
    υποβιβασμός
    Μηχανισμός στήριξης

    Δανειακή σύμβαση

  63. Καμαριέρα

  64. munich said

    περαίωση
    δε θυμάμαι όμως είναι φετινή ή περσυνή?

  65. Immortalité said

    Μα είναι δυνατόν να μην είπε κανείς την εκταμίευση; Γι αυτή δεν ζούμε και αναπνέουμε; :

    Νίκο, δεν κατάλαβα όμως από που προκύπτει ότι θα χαλάσουμε τις καρδιές μας;

  66. Immortalité said

    (η Πόρσε μου έφαγε μια απόστροφο και ένα χαμογελάκι 🙂 )

  67. Ginger said

    Χωρίς να έχω την υπομονή θα διαβάσω όλα τα σχόλια θα συμβάλω με την δική μου γνώμη

    1. Χρεωκοπία και
    2. Αγαπούλα-πούλα

    Μαζί με τη συμμετοχή μου καταθέτω και τις πιό αισιόδοξες ευχές μου γιά την επόμενη χρονιά.

    Το blog σου αγαπητέ Νίκο το αγαπώ πολύ γι’αυτό και υπάρχει σταθερό λίνκ στο δικό μου γιά πετάγομαι εύκολα ως εδώ. Την καλημέρα μου!

  68. Culcul said

    Tραπεζοκρατία, ή, αν τσινάμε στις λεξοπλαστικές, Τράπεζες.
    Τύπωμα (χρήματος). (μπορεί να μην κυριάρχησε η ίδια σαν λέξη, μιας που κυριάρχησαν διάφοροι ευφημισμοί όπως ποσοτική χαλάρωση, επανακεφαλαιοποίηση, αναχρηματοδότηση ελλειμάτων, παροχή ρευστότητας, κλπ, αλλά σίγουρα ήταν η κυριάρχη εικόνα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ )
    Φούσκα.
    Νεοφιλελευθερισμός.
    Καπιταλισμός.
    Κρίση.
    Κίνα ή Κινεζοποίηση.
    Αντιπροσώπευση.

    Μακάρι οι λέξεις που θα προταθούν το 2012 να είναι Δημοκρατία και Αποανάπτυξη. (λέμε και καμιά μαλακία να περνά η ώρα)

  69. Κινεζοποίηση είναι η ποίηση που είναι εντελώς ακατάληπτη; 🙂

  70. StellaP said

    Aν δεν κάνω λάθος εκτός από το Μερκοζί η Bild είχε προτείνει και το Παπασκόνι (Παπα-νδρέου και Μπερλου-σκόνι)
    για τους πρωθυπουργούς που έφυγαν ή μάλλον «τους φύγανε».

    Πάντως αν δεν παίρναμε την 6η δόση η λέξη της χρονιάς θα ήτανε η δραχμή.
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι της επόμενης.

  71. voulagx said

    #57 Sarant, μη τα μπερδευεις, στο “#έσε μέσα Πολυχρόνη, πού ΄μαστε στην ευρωζώνη” του Μιχ. Νικ. το πρωτο γραμμα ειναι χίεσις.

  72. Ψωροφωτοτυπάκιας ο λεξολάγνος said

    Απόλυση (ή εφεδρεία),
    ανεργία,
    λουκέτο,
    φτώχεια,
    τσεκούρωμα (μισθών και συντάξεων),
    χαράτσια,
    φόροι,
    μέτρα, μέτρα, μέτρα (λέξη-εφιάλτης).
    Λέξεις που τις συνηθίσαμε,τις ακούμε, τις βιώνουμε
    και δεν μας κάνουν πια καμία εντύπωση. Κουραστήκαμε.

    Γιατί μας διακρίνει
    απαισιοδοξία,
    αδιαφορία,
    μηδενισμός,
    παθητικότητα,
    αναισθησία,
    αποχαύνωση,
    μοιρολατρία,
    υποταγή…

    Φτάσαμε να έχουμε ζωώδη ένστικτα.
    Αγριέψαμε.
    Τα μόνα συναισθήματα που μας ταρακουνάνε:
    μίσος,
    βία,
    ξενοφοβία.
    Και πάλι μίσος.

    Και γενικώς ελλείμματα και ελλείψεις.
    Έλλειψη ανοχής, έλλειψη υπομονής, έλλειψη ψυχραιμίας, έλλειψη σκέψης.
    Όλες αυτές είναι λέξεις της χρονιάς.
    Κι όχι μόνο για την Ελλάδα.

  73. Κοσμάς Θέμελης said

    #29 Βαλε και τα φληναφηματα του Habermas. Τι να μας πουν εμας αυτα…

  74. Κοσμάς Θέμελης said

    Παιζει και η δημοσιονομικη πειθαρχια;

    Αυτο που μου εξεπληξε αρκετα με τον Βαρουφακη ηταν που πριν λιγους μηνες ειχε παει στην Ιρλανδια. Σε καποια στιγμη που φαινοταν η Ιρλανδια να συνερχεται, λογω των «μετρων». Ανελυσε τοτε αρκετα πειστικα οτι προκειται για επιφανειακο και περαστικο φαινομενο και ειχε δικιο τελικα. Επισης εχει το χαρισμα να εξηγει με κατανοητο τροπο δυσκολα θεματα.

  75. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια και να με συμπαθάτε που έλειπα για κάμποσες ώρες!

    65: Εννοούσα να μας μαυρίσει η καρδιά…

    67: Καλώς ήρθες, αγαπητή!

  76. sarant said

    74: Και φαίνεται να τον εκτιμούν και οι συνάδελφοί του.

  77. Culcul said

    Μιχάλης Νικολάου είπε
    12 Δεκεμβρίου, 2011 στις 20:53

    Κινεζοποίηση είναι η ποίηση που είναι εντελώς ακατάληπτη; 🙂

    Wouldn’t know. That’s all greek to me.

  78. Κύριος Ἰωάννης Βλακέντιος, ὁ Δούξ said

    Ανθελληνικός (εκ των έσω και εκ των έξω)

  79. Νομίζω ότι το Μερκοζί θα κερδίσει. Πήγα να βάλω την Καμαριέρα και είδα ότι με πρόλαβε ο Κορνήλιος. Πάλι.

  80. Να προσθέσω μία λέξη

    Occupy (*.*)

    Θα έλεγα και τσεκούρι, τσεκουροφόρος, αλλά δεν θέλω να του δώσω αξία του εθνικοφιλελεύθερου υπουργού μας (πάντως, σαν λέξεις ακούστηκαν πολύ)

  81. Κούρεμα
    Χαράτσι
    Αγανακτισμένοι
    Ψαριανός (#54 μπράβο βρε Μπερντέ!)
    ΠΑΜΕ
    Μερκοζί

  82. Πλατεία
    Δόση (σε ευρώ!)
    (επιστροφή στη) Δραχμή

  83. eran said

    Δεν ξέρω ποια είναι η λέξη αυτής της χρονιάς, πάντως της επόμενης θα είναι σίγουρα μία: «δραχμή»!

  84. eran said

    82: Με προλάβατε…

  85. sarant said

    Πολύ ωραίες προτάσεις, γιά να δούμε ποια θα επικρατήσει 🙂

  86. agapanthos said

    «λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία μέσα στη χρονιά που μας πέρασε», είναι σίγουρα το Σύνταγμα

  87. μήτσκος said

    Καλτσοδέτα

  88. Να βάλουμε και το «εθνική κυριαρχία»; ή μήπως και το «καμαριέρα»;

  89. LandS said

    Προτείνω και τις

    Αρχολίπαρος
    Σπουδαρχίδης

    Εκτός συναγωνισμού φυσικά!

  90. StellaP said

    # 82 και 83 (και 84): Μάλλον δεν προσέξατε ότι τη Δραχμή την είχα ήδη προτείνει στο 70.

  91. sarant said

    Ευχαριστώ και για τις επόμενες προτάσεις!

  92. Κοσμάς Θέμελης said

    #86 Εννοεις την πλατεια; Και αυτη απεκτησε νεο περιεχομενο, αλλα και το Συνταγμα ως Καταστατικος Χαρτης/Θεμελιωδης Νόμος απεκτησε «νεο» περιεχομενο…
    Παρεμπιπτοντως βλεπω πολλοι να ζητουν γενικα «τροποποιηση» του Συνταγματος αορίστως. Νομιζουν, φαινεται, οτι το Συνταγμα φταιει…(Δεν εννοω οτι δεν χρειαζεται ενδεχομενως καποιες τροποποιησεις).

  93. #90 Στο κείμενο της ανάρτησης λέει «έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση».

  94. ΤΑΚ said

    Για το 2011:
    Κούρεμα
    Αγανακτισμένοι
    Δόση

    Για το 2012:
    Χρεοκοπία…

  95. Για το 2011:

    χαράτσια
    (έκτη) δόση
    πρωτογενές πλεόνασμα
    κούρεμα
    εφεδρεία

  96. Γιάννης; Κτενίδης said

    Χαίρομαι που η περυσινή πρωτοβουλία σας έχει και συνέχεια!Εξελίσσεται σε θεσμό!
    Η δικές μου προτάσεις/επιλογές είναι:
    -selective default (;ή επιλεκτική χρεωκοπία)
    -χαράτσι
    -αγανακτισμένοι
    -6η δόση…

    Καλές γιορτές! Αντε και του χρόνου!

  97. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Εμένα μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση η -εσχάτως και συνάμα παραδόξως- ευρεία χρήση της ονομασίας «Σοβιετία» ακόμα και εδώ μέσα. Υποθέτω ότι ξαναγυρίσαμε γλωσσικά (σαν τη μόδα) στη δεκαετία του ’50. Επομένως προτείνω εκτός συναγωνισμού:

    – Σοβιετία

    και προβλέπω για του χρόνου όμως, τη χρήση των ρετρό λέξεων «Γιουγκοσλαυία» ή «Νοτιοσλαυία» όπως γράφανε παλιά οι χάρτες στα σχολεία.

  98. #89 Lands

    Αρχολίπαρος
    Σπουδαρχίδης

    Εξαιρετικές προτάσεις, συνυπογράφω.

  99. nikiplos said

    καλησπέρα… αν και καθυστερημένα κάπως:

    Αγανακτισμένοι
    Επαναδιαπραγμάτευση
    Κούρεμα
    Ευρωομόλογο
    Ταχρίρ,
    Ουτόγια (το νησί του Μπρέϊβικ)
    και φυσικά ο δικός μας
    DSK (Στρος-Καν)

  100. sarant said

    Καθυστερημένος δεν είσαι, έχουμε χρόνο ίσαμε αύριο, 20.00 ώρα Ελλάδας.

  101. Ακινδυνη Μαχαιρα said

    Οι δικες μου προτασεις:
    1)χρεωκοπια
    2)ezel(σαλος με τα τουρκικα φετος)

  102. sarant said

    Μια φίλη που παρακολουθεί τη συζήτηση προσθέτει το:
    κεφαλικός φόρος

  103. άνω τελεία said

    απογοήτευση
    απελπισία
    κατάθλιψη

  104. λέξη της χρονιάς; ο κοπρόσκυλος, λέμε τώρα, Λουκάνικος… ο συνεπής Μιάς και η λέξη συνέπεια δέν υπάρχει στις φετεινές λέξεις

  105. Μα πότε θα ξεκινήσει η ψηφοφορία;

  106. Μαρία said

    PSI λόγω της αμφισημίας και εις μνήμην νυχτερινής συζήτησης με γιατρό και Μπουκάν.

  107. sarant said

    Η ψηφοφορία θα αρχίσει από αύριο. Τώρα έκλεισαν οι προτάσεις.

  108. 107 …κι οργανώνεται η εφορευτική.

  109. Immortalité said

    @108 Άμα θέλει βοήθεια, εδώ ήμαστε 🙂

  110. zeng26 said

    Moυ κάνει εντύπωση στο δημοσιογραφικό λόγο εσχάτως πόσο συχνά χρησιμοποιείται η λέξη αχαρτογράφητος-η-ο, με την έννοια : άγνωστος-η-ο.
    Νομίζω, είναι μετάφραση από τα αγγλικά: Uncharted Waters λένε στο Δίκαιο της θαλάσσης τα «αχαρτογρἀφητα ύδατα», που είνα ανασφαλή και επικίνδυνα. Ωραία λέξη, αλλά γιατί έγινε της μόδας άραγε;

  111. sarant said

    Το uncharted waters υπάρχει και ως μεταφορική έκφραση, οπότε…

Σχολιάστε