Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τον ακούσατε τον σεισμό;

Posted by sarant στο 7 Μαΐου, 2012


Μερικές φορές, και τα κλισέ αποτυπώνουν την αλήθεια’ ίσως υπάρχουν κι άλλες, καταλληλότερες, αλλά η λέξη «σεισμός» νομίζω ότι περιγράφει με ακρίβεια τα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών. Σήμερα ξυπνάμε σε άλλη χώρα, σε ένα πολιτικό τοπίο ριζικά διαφοροποιημένο. Τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα, ενώ μέχρι σήμερα συγκέντρωναν με άνεση το 80% του εκλογικού σώματος, έπεσαν κάτω και από το 33%. Τίποτε δεν είναι ίδιο με χτες και ίσως κάποιες από τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν να μην είναι αντιστρεπτές.

Η χτεσινή ψήφος ήταν σε μεγάλο βαθμό ψήφος τιμωρίας. Τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τόσο τις τελευταίες δεκαετίες, όσο και την τελευταία πενταετία της κρίσης, υπέστησαν δεινή ήττα. Ακόμα και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύτηκε από το χαμηλότατο ποσοστό του 19%, πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες των στελεχών της. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, η απώλεια της δεύτερης θέσης και η καταβαράθρωση από το 44% στο 13% (το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει το κόμμα στην παρθενική του εμφάνιση, το 1974) μιλούν τόσο εύγλωττα που προς το παρόν δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο. Ή μάλλον ένα σχόλιο επιβάλλεται: σε ολόκληρο τον νομό Αττικής, το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό μονοψήφιο!

Χωρίς διάθεση για θριαμβολογία, ο μεγάλος νικητής στις εκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο η εκτίναξη των ποσοστών από το 4,5% στο 16,5% ή ο πενταπλασιασμός των εδρών του κόμματος. Είναι επίσης η εξόχως συμβολική ανάδειξη του κόμματος στη δεύτερη θέση και μάλιστα με τόσο μικρή διαφορά από την πρώτη θέση. Οι φιλίστορες θα θυμούνται ότι και άλλη μια φορά είχε αναδειχτεί η Αριστερά σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 1958 όταν η ΕΔΑ πήρε τη δεύτερη θέση με 24,5%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από το χτεσινό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τότε το πρώτο κόμμα (η ΕΡΕ) είχε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και ποσοστό 41% -καμιά σχέση με τον σημερινό συσχετισμό.

Μεγάλο μερίδιο στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιστωθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, και στην ευφυέστατη έμπνευσή του να προβάλει τον στόχο της αριστερής κυβέρνησης, που έδωσε προοπτική και ελπίδα σε πλατιά στρώματα πολιτών. Το ορμητικό ρεύμα των τελευταίων ημερών από αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική τροφοδοτήθηκε και γιγαντώθηκε, παρά την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα από την άλλη αριστερά (ή ίσως εξαιτίας της απόρριψης αυτής), παρά τις τρικλοποδιές για την υποτιθέμενη «συνεργασία» με τον Π. Καμμένο.  Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα λαμπρό, νεανικό πρόσωπο που όχι τυχαία απέσπασε τη συμπάθεια και την ψήφο των νέων -διάβασα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στους ψηφοφόρους κάτω των 45 ετών.

Ακόμα, και αυτό είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την πρώτη θέση σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς, Αττική, Α’ Θεσσαλονίκης, Αχαΐα! Είναι φανερό ότι στις πόλεις έχουν γίνει περισσότερο αισθητές οι καταστροφικές επιπτώσεις της μνημονιακής λαίλαπας. Ταυτόχρονα, διαψεύστηκε το στερεότυπο που ήθελε την ανανεωτική αριστερά να ψηφίζεται κυρίως από τα εύπορα ή τα μεσοαστικά προάστια και όχι από τις λαϊκές γειτονιές. Με βάση τα στοιχεία που έχω (όχι πλήρη), ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του στη λαϊκή Β’ Πειραιώς, ενώ από τη Β’ Αθηνών την πρώτη θέση έχει η εργατική Πετρούπολη (ο μόνος δήμος της χώρας με δήμαρχο του ΚΚΕ).

Για το ΚΚΕ, θα μεταφέρω μόνο κάτι που μου εκμυστηρεύτηκε ένας παλιός, καλός μου φίλος που για πρώτη φορά δεν το ψήφισε: «Ψήφιζα ανελλιπώς το ΚΚΕ για να υπάρχει ένα εργατικό κόμμα σε μια ώρα ανάγκης. Η ώρα ανάγκης ήρθε και το ΚΚΕ δεν ήταν εκεί». Ελπίζω ότι η βάση του ΚΚΕ, που νιώθει τον ίδιο καημό για ενότητα, θα δείξει έμπρακτα την ενωτική της διάθεση κόντρα στον αντενωτισμό (σικ) της ηγετικής του ομάδας.

Η εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα έχει κι ένα άλλο αποτέλεσμα που δεν φαίνεται με πρώτη ματιά: τη σφαγή των υπουργών και των μεγάλων στελεχών. Στις περιφέρειες Αθήνας, Πειραιά και Α’ Θεσσαλονίκης το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει 46 βουλευτές. Από αυτούς χτες διασώθηκαν μόνο… εφτά! Όμως, η συνήθης πορεία των υπουργών ήταν να κάνουν πρώτα το αγροτικό τους στις περιφέρειες καταγωγής τους και μετά, αφού αναλάβουν μεγαλύτερο υπουργείο, να μετακομίζουν στην πρωτεύουσα: έτσι π.χ. έκανε η κ. Διαμαντοπούλου από την Κοζάνη στην Α’ Αθηνών ή ο κ. Ρέππας από την Αρκαδία στη Β’ Αθηνών. Τώρα όμως, με τη σφαγή των υπουργών, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι μόνο αριθμητικά μειωμένη, αλλά και αποδεκατισμένη από προβεβλημένα στελέχη. Θα κυριαρχείται από νέους βουλευτές της επαρχίας, που ίσως δεν είναι τόσο προβλέψιμοι, ούτε τόσο ευπειθείς στις εντολές της έτσι κι αλλιώς βαριά πληγωμένης ηγεσίας του κόμματος. Η εκλογική γεωγραφία μπορεί να δώσει και άλλα  συμπεράσματα, που ίσως δεν φαίνονται με πρώτη ματιά. Για παράδειγμα, η αριστερά για πρώτη φορά μετά το 1964 κερδίζει μονοεδρικές περιφέρειες χωρίς συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (τη Σάμο το ΚΚΕ και την Κεφαλονιά ο ΣΥΡΙΖΑ).

Όπως ξαναείπα, σήμερα ξυπνήσαμε σε μιαν άλλη χώρα. Ίσως και σε μιαν άλλη ήπειρο καθώς ταυτόχρονα ηττήθηκε στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί και ίσως έχει αρχίσει να τρίζει η καρέκλα της κυρίας Μέρκελ. Τα πάντα είναι δυνατά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν ή ότι είναι  πιθανά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ψήφους δανεικές, που δεν του ανήκουν ενλευκώ, ψήφους υπό δοκιμήν. Το 16% μπορεί εύκολα να γίνει 6%, όμως μπορεί και να διπλασιαστεί, τώρα που φάνηκε ότι δεν έλεγε υπερβολές ο ΣΥΡΙΖΑ όταν πρόβαλλε την προοπτική της αριστερής κυβέρνησης. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί το παλιό σκακιστικό αξίωμα ότι η απειλή είναι ισχυρότερη από την πραγματοποίησή της, δηλαδή αν περάσουν μερικές μέρες και η χώρα δεν καταστραφεί όπως έχουν προβλέψει οι μάντεις κακών με το αζημίωτο, ίσως ξεφοβηθεί και περισσότερος κόσμος, ιδίως από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αν βγαίνει ένα δίδαγμα από τις εκλογές αυτές είναι ότι επιβάλλεται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ένας νόμος Φρανκενστάιν που δίνει τερατώδη και παράλογα αποτελέσματα οδηγώντας σε πλήρη στρέβλωση της λαϊκής ψήφου. Δεν είναι μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία σχεδόν διπλασιάζει τη δύναμή της χάρη στο μπόνους (60 έδρες παίρνει με το σπαθί της και 50 από το καλπονοθευτικό μπόνους). Είναι ότι διαστρεβλώνεται πλήρως και ο συσχετισμός στις περιφέρειες. Να δώσω ένα-δυο παραδείγματα: Στο Ηράκλειο και στα Χανιά η ΝΔ παίρνει την πέμπτη θέση με μονοψήφια ποσοστά την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές -ωστόσο αποσπά τη μερίδα του λέοντος των βουλευτικών εδρών (3 στις 8 και 3 στις 4 αντίστοιχα). Ποια νομιμοποίηση έχει ο Χανιώτης βουλευτής της ΝΔ; Πώς γίνεται το 75% του πληθυσμού της περιφέρειας να μένει χωρίς εκπροσώπηση; Ή, στην Α’ Θεσσαλονίκης, η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 15%, κι όμως αποσπά 8 από τις 16 έδρες της περιφέρειας. Ή στην Καβάλα, με 24% η ΝΔ αποσπά και τις τέσσερις έδρες της περιφέρειας, αφήνοντας το 76% του πληθυσμού του νομού χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή. Ο νόμος αυτός θα είχε ενδεχομένως λόγο  ύπαρξης αν το πρώτο κόμμα έχει μεγάλο ποσοστό ή/και μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, αλλά σε εκλογικά τοπία όπως το χτεσινό οδηγεί σε τερατογενέσεις. Επιβάλλεται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος με κατάργηση του μπόνους (ή έστω να προβλέπεται μικρότερο μπόνους μόνο αν το πρώτο κόμμα έχει π.χ. πάνω από 36% και >4 μονάδες διαφορά από το δεύτερο). Ακόμα και μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με αποκλειστικό αντικείμενο να αλλάξει τον νόμο, θα είχε νόημα.

Παρόλο που δεν μ’ αρέσει να πολιτικολογώ, έγραψα πολλά, ίσως επειδή μ’ αρέσει να εκλογολογώ. Δεν θέλω να παινευτώ, αλλά θα το κάνω. Σε μια συζήτηση τις προάλλες σε αυτό εδώ το ιστολόγιο, είχα προ(σ)κληθεί να προβλέψω με ποιους συσχετισμούς θα μπορούσε να έρθει δεύτερος ο Σύριζα και τρίτο το ΠΑΣΟΚ, και είχα αναφέρει το εξής «ευκταίο μεν αλλά δύσκολο, αν και όχι απίθανο» σενάριο: ΝΔ 22% – ΠΑΣΟΚ 13% – ΣΥΡΙΖΑ 16%. Κρίμα που δεν το έπαιξα στο στοίχημα, αλλά δεν έπεσα και πολύ έξω. Τη μεγάλη χαρά μου χτες και σήμερα τη σκιάζουν δύο πράγματα -το ένα είναι ότι ο πατέρας μου, ο Δημήτρης Σαραντάκος, που θα χαιρόταν σαν μικρό παιδί με τ’ αποτελέσματα αυτά, δεν είναι πια δυστυχώς στη ζωή για να τ΄ ακούσει.

Το άλλο πράγμα που σκιάζει τη χαρά μου, η μεγάλη κουταλιά μαύρη πίσσα μέσα στο βάζο με το μέλι, είναι το ποσοστό που συγκέντρωσε η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, 7% που θα καταφέρει να εφοδιάσει με βουλευτική ασυλία 21 μέλη της. Όσο κι αν ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ επισκιάζει τη νίκη των ναζιστών, όσο κι αν η συντριβή του ΛΑΟΣ χρυσώνει το χάπι, δεν πρέπει να τη χάνουμε από τα μάτια μας. Η Χρυσή Αυγή πέτυχε να λεκιάσει τη δημοκρατία μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το 7% του εκλογικού σώματος έγιναν ξαφνικά θαυμαστές του Χίτλερ όπως τα πρωτοπαλλήκαρα της συμμορίας. Στις επόμενες μέρες πιθανόν να δούμε εντάσεις και προβοκάτσιες από πλευράς της συμμορίας -οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Όταν ο φύρερ Μιχαλολιάκος προσκαλείται σε τηλεοπτικές εκπομπές, ελπίζω ότι η στάση των αριστερών, και ακόμα καλύτερα όλων, θα είναι να σηκώνονται και να φεύγουν από το πάνελ: δεν συζητάμε συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους. Δεν έχω μελετήσει τα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής, αλλά η πρόβλεψη ότι θα πάρει υψηλά ποσοστά στις γειτονιές με πολλούς τριτοκοσμικούς μετανάστες επαληθεύτηκε ενμέρει μόνο: δεν έχει και πολλούς Ασιάτες μετανάστες η Λακωνία ή η Κορινθία (όπου η ΧΑ πήρε το καλύτερο πανελλαδικά ποσοστό της με 12%). Όσο για την άνοδό της, πέρα από τα στερεότυπα, ρόλο έπαιξαν επίσης και όσοι πρώτα υπέγραψαν στο Δουβλίνο και μετά έβαλαν στα σαλόνια της δημοκρατίας τους γενόσημους με τα φαιά, εκείνοι που για να συσπειρώσουν τις γραμμές τους τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες επιδόθηκαν σε τρομολαγνική εκστρατεία με τη διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και με τη φαρσοκωμωδία της Αμυγδαλέζας, εκείνοι τέλος οι αμερικανοφερμένοι καθηγητές που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία αθωώνοντας τα Τάγματα Ασφαλείας -με αποτέλεσμα να στέλνουν τα εγγόνια τους στη Βουλή.

412 Σχόλια to “Τον ακούσατε τον σεισμό;”

  1. Απόστολος Βρανάς said

    Ως σκεπτόμενος πολίτης και ψηφοφόρος, συμφωνώ με πολλά από τα συμπεράσματα αυτού του άρθρου και διαφωνώ και με κάποια άλλα. Αν είναι να κρατήσουμε ένα μόνο στοιχείο από τα σημερινά τελικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών (αποφεύγοντας τις αναλύσεις περί κομμάτων και απο-κομμάτων), για μένα είναι η γλυκειά γεύση της αλλαγής του τοπίου: το ότι το πρώτο κόμμα «έχασε» (σε σχέση με τα ποσοστά της ήττας του του 2009 – που θεωρούνταν και «απόλυτα μίνιμουμ») και ότι για μια φορά δεν είχαμε παρελάσεις νίκης με παραληρούντες οπαδούς …
    Κι αν ήταν να δούμε ένα αρνητικό στοιχείο, για μένα θα ήταν το υψηλό ποσοστό της αποχής … Πόσοι συμψηφοφόροι μας προτίμησαν να μην συμμετέχουν …
    Καλημέρα, Ελλάδα! 🙂

  2. Χαραλαμποβόλος said

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    Πράγματι σε μία διαφορετική Ελλάδα.
    Το ξενυχτήσαμε χτες και, για πρώτη φορά, κλείσαμε έναν δρόμο!!!
    Όμως, χάρη σ’ αυτόν τον άθλιο εκλογικό νόμο, με ποσοστό στρόγγυλο 18% δεν βγάλαμε έδρα – πήρε 1 η ΝΔ (είχε 1), 0 το ΠαΣοΚ (είχε 2), 1 το ΚΚΕ (είχε 1), 1 η ΔΗΜΑΡ, 1 οι Ανεξέλληνες και (το χειρότερο) 1 η ΧΑ…
    Καλή συνέχεια!!

  3. Τζουτζούκος said

    Καλημέρα. Η ήττα του δικομματισμού είναι όντως σεισμός, ενώ ο εκλογικός νόμος αποτελεί πράγματι ντροπή για την δημοκρατία μας. Θα ήθελα κι εγώ να χαρώ όσο εσείς, αλλά φοβάμαι να κοιτάξω τις εκλογικές αναλύσεις. Φοβάμαι μήπως διαπιστώσω ότι η κατακόρυφη αύξηση του Σύριζα δεν προέρχεται τόσο απ το όραμα της ενωμένης Αριστεράς, όσο κυρίως από παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 09. Ξέρετε αυτούς που ψήφισαν μαζικά πιστεύοντας το «λεφτά υπάρχουν». Αυτό δεν το λες ακριβώς ελπίδα πάντως. Εκτός των άλλων, η ρητορική για αριστερή συγκυβέρνηση ήταν μεγάλη φούσκα που την έλεγε εν γνώσει του ο κ. Τσίπρας. Το ΚΚΕ έλεγε «Όχι» εξαρχής, η ΔΗΜΑΡ το ίδιο. Ένα μήνα «όχι» λένε, πώς προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση το ενδεχόμενο αριστερής κυβέρνησης, αφού ήξεραν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν τα αριστερά κόμματα. Πόσω μάλλον που δεν πήγαν άσχημα και οι αλλοι δύο. Και το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του και η ΔΗΜΑΡ μπήκε άνετα στη Βουλή, προερχόμενη κιόλας απ τον ΣΥΡΙΖΑ (και το ΠΑΣΟΚ).

  4. Έχετε δίκιο, οι 21 βουλευτές των Χρυσών Αυγών αμαυρώνουν τη μέρα, αλλά δε σβήνουν το χαμόγελο όλων εμάς που είχαμε σχεδόν απελπιστεί ότι θα βλέπαμε ποτέ την αριστερά να ψηφίζεται από το 1/3 του λαού. Άρα, σήμερα είναι μια καλή μέρα, η πρώτη από πολλές, ας ελπίσουμε. Καλημέρα.

  5. Φίλε Νικοκύρ, να διασκεδάσω πως την λύπη σου για τον ιδεολογικά συνεπη πατέρα σου. Να κάνεις ότι έκαναν οι Καλύμνιοι στη ένωση του νησιού τους με την Ελλάδα, να πάς να του το πεις στον τάφο του…
    Τιμωρός η ψήφος, ναι, και ώφελεν τούτο, αλλά ακατέργαστο κι αδιευκρίνιστο πια το πολιτικό τοπίο… Πώς να βγει τώρα μια ευθεία προοπτική από τις τεθλασμένες της άνευ προηγούμενης πείρας πολιτικής συναίνεσης;

    Ήτο ναι, θυμωμένη η ψήφος, οργισμένη κι η ψηφίδα που εζωγράφισεν το πρόσωπο του κοινοβουλίου μας. Αποδόθηκαν ευθύνες, ναι, αλλά πώς να ζητηθεί τώρα από το ασυνάρτητον συνοθύλευμα γνώμης και φυσιογνωμιών, κάποια «μορφή της καλλονής», που θα έλεγε ο Καβάφης, κάτι που θα σιάξει, δηλαδή θα ισιώσει τα πράγματα, με την γραφίδα τώρα τόσον τεθλασμένη κι ασυνάρτητη;
    Ανοίξτε καλύτερα τον Εμπεδοκλή, και θυμηθείτε τα «βουγενή ανδρόπρωρα», για να αναδιφήσετε πώς ομοιάζει, και πώς μπορεί να επιβιώσει το ασυνάρτητον τώρα πρόσωπο της πολιτικής μας. Εσκευασμένο από τυχαία, ή και ατυχή (πώς πιο ήπια να ονομάσω την Χρυσή Αυγή που μας προέκυψεν), μέλη και χαρακτηριστικά, που ίπταντο πέρα δώθε, μια σουρεαλιστική ασυναρτησία θέσεων και κατευθύνσεων που προσπαθεί να αρθρώσει τώρα λόγον συνεπείας και ευθύνης. Και να πείσει τους έξω δανειστές και συνομιλητές ότι μπορεί να υπάρξει σύνεση, συνέπεια και συμφωνία. Ότι αυτή η ασυνάρτητη όψι μπορεί να δώσει υπεύθυνη προοπτική…
    Τρία «συν» από τα μεγάλα «πλην» που πελέκησε η οργισμένη έως και οργιαστική ψήφος του απηυδισμένου ελληνικού λαού… Θα είμεθα «έθνος ανάδελφον», που απεύχεται περίφροντις η φίλη στον τοίχο της; Και πώς να φροντίσουμε, σύννους φίλη, να μείνουμε έθνος Ανάδολφον;
    Γιατί ο φόβος δεν φυλάει, όχι, τα έρημα. Ψυχική, ετοιμάζει, κι ιδεολογική ερήμωση… Το έδαφος που καλλιεργούν, ποτίζοντας με την «χρυσή βροχή» τους, του Αυγείου οι Χρυσές Αυγές.

    Τίτος Πρωραίος Χριστοδούλου

  6. Και ένα πρωί,
    Το δέντρο το πρωί που ξύπνησα ήταν όλο πράσινο,
    Τόσο πολύ τα’ αγάπησα που ανέβηκε στον ουρανό.

    Κι εκεί ήρθανε τα πουλιά, της ευφροσύνης, του ήλιου,
    Γιόμισαν τον τόπο με φτερά και χρώματα, περλακαμοί
    Κι άλλα παράξενα, σειράδες, τσιλαμήθρες, σκόρτσοι
    Και νυφούλες και,
    Δώρα του Θεού, χαρούμενα πουλιά, σπαθίζοντας
    Συνέχεια το γλαυκό. («Νεκρόδειπνος», Συλλογή ΙΙ, σ. 76)

    Καλημέρα σε όλους. Ναι Νίκο. Ήταν σεισμός τεκτονικός τ’ αποτελέσματα. Τέλος εποχής. Το μήνυμα έχει πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι υποκρίνονται πως δεν το κατάλαβαν και ,,, «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Δεν πειράζει θα το λάβουν ακόμη πιο «καθαρό» σύντομα.

    Αυτό βέβαια που μας έχει μαυρίσει την καρδιά είναι το ποσοστό των ναζί. Αλλά ας σας πω ένα περιστατικό που συνέβη σ’ ένα χωριό της Εύβοιας. Μια ιδιοκτήτρια καφενείου σ’ όλη την προεκλογική περίοδο δήλωνε πως θα ψήφιζε Χ.Α. Την παραμονή των εκλογών εμφανίστηκαν στο καφενείο κάποια πρωτοπαλλήκαρα από τα «κεντρικά» της Χαλκίδας. Η εμφάνισή τους έκοψε τα ήπατα της κοπέλας. (Ξυρισμένα κεφάλια κλπ). – Εσύ είσαι η Κ; – Ναι τι θέλετε; – Είμαστε από τη Χ.Α. και περάσαμε να σε γνωρίσουμε γιατί μάθαμε ότι είσαι μαζί μας…
    Όταν έφυγαν, η κοπέλα ήπιε ένα ποτό να ηρεμήσει. Στη συνέχεια δήλωσε στους πελάτες της ότι … έκανε πλάκα όλο αυτό το διάστημα κι ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Ψήφισε «φανερά» ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, ήρθε πρώτος στο χωριό.

    Ακολουθεί μια δύσκολη περίοδος και πρέπει να βαδίσουμε με αισιοδοξία και μυαλό. Η ενότητα της Αριστεράς μπορεί να επιτευχθεί και να την επιβάλλει η βάση των κομμάτων εκεί όπου η ηγεσία την αρνείται.

  7. Vasilis said

    Καλημέρα. Επειδή στην πρώτη παράγραφο αναφέρετε ποσοστά επί «του εκλογικού σώματος», επιτρέψτε μου μια μικρή υπενθύμιση. Τα ποσοστά είναι επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στις χθεσινές εκλογές η αποχή ήταν στο 35%, τα λευκά/άκυρα 2,36% και τα κόμματα που μένουν τελικά εκτός βουλής στο 19%. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά βγαίνουν περίπου στο 40% του εκλογικού σώματος και για να έχουμε εικόνα σε «πραγματικά» μεγέθη (ή αν θέλετε στο σύνολο του εκλογικού σώματος) διαιρούμε χοντρικά τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα που μπαίνουν στη βουλή δια δύο. Ειλικρινά δεν ξέρω τι σημαίνει όλο αυτό και θα χαρώ να ακούσω τις σκέψεις σας, αλλά εμένα αυτό το «60% εκτός» (για οποιοδήποτε λόγο) μου φαίνεται μεγάλο.

  8. spiral architect said

    Τα πρόδρομα φαινόμενα του σεισμού φάνηκαν από χτες το πρωί.
    Ο εσμός των μπράβων που πλημμύρισε εν ριπή οφθαλμού χτες νωρίς το πρωί το σχολείο – εκλογικό τμήμα που ψήφισα, μπήκε στη βουλή.
    Μπήκε φανερά πλέον, γιατί στην κάλπη μπήκε ένας ηθμός και το λούμπεν προλεταριάτο που κάποτε ψήφιζε Λάος και ΝΔΣΟΚ καταμετρήθηκε.

    Τους ψήφισαν άνθρωποι που ποτέ δεν έχουν δει Αφρικανούς μετανάστες, και όσοι τους έχουν δει, τους σέρνουν πιω από τα «Ντάτσουν» γιατί ζήτησαν (ίσως) ένα καλύτερο μέρος διαμονής.

    – Οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι δανεικοί. Έχει αρχίσει να γέρνει επικίνδυνα προς τα δεξιά.
    – Το ΚΚΕ πλήρωσε τα λάθη τακτικής της ηγεσίας του. Έχει θέσεις αλλά προβάλλονται παραμορφωμένες.
    – Οι υπόλοιποι ψήφισαν όχι σύμφωνα με το ταξικό τους συμφέρον, αλλά σύμφωνα με αυτό που θα ήθελαν να είναι.
    Κλασσική μικροαστική αντίληψη και αντίδραση.
    Διαβάστε τα σχόλια σχολιαστών σε γνωστό μπλογκ «δημοσιογράφου» υποστηρικτή του Σαμαρά!
    Γράφουν: «Εμείς οι αστοί …» 😛 έχοντας μπλέξει το «urban» με το «bourgeois».

    Ζωή σε λόγου μας.

  9. physicist said

    #6. […] Αυτό βέβαια που μας έχει μαυρίσει την καρδιά είναι το ποσοστό των ναζί. Αλλά ας σας πω ένα περιστατικό που συνέβη σ’ ένα χωριό της Εύβοιας. Μια ιδιοκτήτρια καφενείου σ’ όλη την προεκλογική περίοδο δήλωνε πως θα ψήφιζε Χ.Α. Την παραμονή των εκλογών εμφανίστηκαν στο καφενείο κάποια πρωτοπαλλήκαρα από τα “κεντρικά” της Χαλκίδας. Η εμφάνισή τους έκοψε τα ήπατα της κοπέλας. (Ξυρισμένα κεφάλια κλπ). – Εσύ είσαι η Κ; – Ναι τι θέλετε; – Είμαστε από τη Χ.Α. και περάσαμε να σε γνωρίσουμε γιατί μάθαμε ότι είσαι μαζί μας…
    Όταν έφυγαν, η κοπέλα ήπιε ένα ποτό να ηρεμήσει. Στη συνέχεια δήλωσε στους πελάτες της ότι … έκανε πλάκα όλο αυτό το διάστημα κι ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Ψήφισε “φανερά” ΣΥΡΙΖΑ […]

    Αυτό τώρα πάλι δέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Δεν το διαβάζω κατανάγκη θετικά και μάλλον επιβεβαιώνει την άποψη του Νίκου ότι μέρος των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ είναι δανεικές. Αλλά να μη σας χαλάσω το πάρτι. Αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχα ρίξει ΣΥΡΙΖΑ αν είχα ψηφίσει, ειλικρινώς τα συγχαρητήριά μου σε όσους χαίρονται. Έχει πολλά αισιόδοξα μηνύματα το χτεσινό αποτέλεσμα, έχει πολλά θετικά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, και διαλέγω να δω αυτά, μιας και έτσι θέλησε ο λαός. Οι επόμενες μέρες και βδομάδες θα δείξουν.

    Καλημέρα!

    ΥΓ: Ο εκλογικός νόμος πράγματι εκτρωματικός, καλπονοθευτικός, εξοργιστικός.

  10. Ας μην γελιόμαστε, είναι πια στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να απαιτεί τις αλλαγές εκείνες που χρειάζεται ο τόπος, και είμαι σίγουρος πως ο Ελληνικός λαός θα τον εμπιστευθεί.
    Τώρα είναι η ώρα για δράση.
    Για παράδειγμα, πιστεύω πως πρέπει να απαιτούμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την ριζική αλλαγή τους Συντάγματος και την ενδυνάμωση δημοκρατικών θεσμών, την αλλαγή νόμων όπως τον περί ευθύνης υπουργών, τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, της αστυνομίας, την καταπολέμηση της κρατικής διαφθοράς αλλά και της συμμορίας που λυμαίνεται τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, κλπ κλπ η λίστα είναι ατελείωτη μετά από τόσες δεκαετίες στασιμότητας.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο συντηρητικό και από την ΝΔ οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό αργά ή γρήγορα να ενσωματωθεί στον φυσικό του χώρο, την συντηρητική παράταξη.
    Όσο για την ‘δεξιά πολυκατοικία’ πρέπει να αποφασίσει αν θα γυρίσει σελίδα και θα γίνει ευρωπαϊκό κόμμα ή θα παραμείνει στο τριτοκοσμικό ‘πατρίς θρησκεία οικογένεια’ και στους διορισμούς στο δημόσιο του κομματικού στρατού.
    Αν δεν το κάνει, και αυτούς αργά ή γρήγορα θα τους αντικαταστήσει ο Καμμένος ή κάποιος άλλος.

    Το ΚΚΕ είναι πολιτικό ανέκδοτο, και δυστυχώς για αυτούς η ταμπέλα ‘κομμουνιστικό’ δεν τους κάνει λιγότερο συντηρητικούς από την ΝΔ.
    Όσο για την φούσκα χρυσή αυγή, αυτοί που την ψήφισαν θα αρχίζουν να παθαίνουν εγκεφαλικά μόλις δουν τα πρώτα χάιλ-χίτλερ, αλλά από μία άποψη όσο πιο γελοία καρικατούρα είναι η ακροδεξιά τόσο το καλύτερο.
    Τουλάχιστον αυτοί δεν προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι.
    Να το ξαναγράψω και εδώ, πως σε χώρες όπου η δημοκρατία είναι ισχυρή, εγκληματικές συμμορίες όπως η χ.α. δεν έχουν θέση στο κοινοβούλιο.

    Επαναλαμβάνω λοιπόν πως τώρα είναι η ώρα, μετά από 38 χρόνια από την πτώση της χούντας, η αριστερά να μπορέσει επιτέλους να αναπτύξει τις πολιτικές της και να προσφέρει ξεκάθαρες λύσεις και τον δρόμο για το μέλλον του τόπου.

  11. Χαραλαμποβόλος said

    @6 σωστά!
    κι αυτό ήταν, θαρρώ, ένα λάθος, αθέλητο ή ηθελημένο, δεν μπορώ να πω, των τηλεοπτικών μέσων: έπρεπε να καλούν καθημερινά στα «πάνελς» κι έναν εκπρόσωπο της ΧΑ. Ώστε να δει κι ο τελευταίος «επί του καναπέως» Έλληνας το πραγματικό τους πρόσωπο…

  12. munich said

    Σημέρα είναι μια μελανή μέρα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα . Θα διαφωνήσω με τον οικοδεσπότη, πιστεύω ότι πράγματι πολλοί από τους έλληνες πολίτες έγιναν θαυμαστές του Χίτλερ και απότι χάζεψα λίγο χθες στο γουμπ τβ πολλοί εκπρόσωποι των παραδοσιακών αστικών κομμάτων «σέβονται» την επιλογή τους. Ναι έζησα να ακούσω και τα συγχαρητήρια στη ΧΑ από βουλευτή της ΝΔ! (στη γουεμπ ΝΕΤ).

    Εκπληξη ευχάριστη η νίκη του Σύριζα αν συμφωνώ με τον Vasilis (@ 10:35) πρέπει να δούμε πόσοι ψήφισαν και πώς βγαίνουν τα ποσοστά τελικά

  13. Mπετατζής said

    Περιμένω και ελπίζω από το ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να αλλάξει το φασιστικό δημόσιο λόγο που επικρατούσε πλήρως μέχρι σήμερα, και φυσικά εξακολουθεί να επικρατεί, αφού το ΠΑΣΟΚΝΔ έχει ενσωματώσει και εφαρμόσει πλήρως την ακροδεξιά ιδεολογία των αυγών. Να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές του από δω και μπρος την κύρια βάση των ανθρώπων που τον στήριξαν, τα κινήματα, τους εργάτες κάθε είδους και κλάδου, τους ανέργους, τους μετανάστες (ναι, και αυτούς που δεν ψηφίζουν), τους αγωνιστές αριστερούς που έχουν λιώσει τα πόδια τους στους δρόμους. Να μην ψαρεύει στα θολά νερά του «εθνικού». Θα είναι κρίμα. Όσοι τον ψήφισαν κριτικά, (είναι αρκετοί αυτοί, δεν προέρχεται η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο από απογοητευμένους πασόκους, όπως λέει ο 3), θα είναι εδώ να τον ελέγχουν. Και φυσικά το έργο όλων των αγωνιστών αριστερών γίνεται δυσκολότερο με 21 έδρες χα στη βουλή. Όλα συνεχίζονται και δε θα ναι εύκολα.

  14. spiral architect said

    Σε συνέχεια του @8 σχόλιου μου:

    Ο Μαρξ και ο Λένιν δεν είχαν αναλύσει το φασισμό, (και τη μετεξέλιξή του, το ναζισμό) γιατί απλά … δεν υπήρχαν στα χρόνια τους, δεν τους έζησαν.

    Ψάξτε να βρείτε βιβλίο του Βίλεμ Ράιχ: «Η μαζική ψυχολογία του φασισμού», διαβάστε το προσεκτικά και κρατείστε το στη βιβλιοθήκη σας.
    (υπάρχει και σε σκαναρισμένο pdf)

    Ίσως κάποιο όροι σας ξενίσουν (όπως «ο εξαστισμός της εργατικής τάξης» ή «οργόνη») έχετε το μυαλό όμως να επικεντρωθείτε στο ζουμί του βιβλίου ενός Γερμανού ψυχαναλυτή της εποχής του μεσοπολέμου που πρώτος ανέλυσε το καινωνικό φαινόμενο του φασισμού.

    Με τις υγείες μας. 😦

  15. Παντελής said

    Το θέμα είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα έρθει μεθαύριο η Τρόικα. Όλα τα άλλα τα κλισέ για αλλαγές πολιτικών σκηνικών και σεισμούς που ακούμε από χτές είναι να ‘χαμε να λέγαμε και κυρίως αναμενομένα.

  16. Ηρώ Διαμαντούρου said

    νίκο, καλημέρα, σεισμός, ναι, μια κάποια αισιοδοξία ας πούμε ναι, ο δρόμος βαρύς και δύσκολος ειδικά για τον σύριζα που θα παίξει μεγάλο ρόλο στις επόμενες εξελίξεις και του οποίου οι ψήφοι είναι, όπως λες μεταξύ, άλλων και δανεικές (ή, όπως λέω εγώ δια της εις άτοπον απαγωγής: τι να ψηφίψω, τι να ψηφίσω, όχι τον α, ούτε τον β, ούτε τον γ, ούτε τον εκτός, ας ψηφίσω σύριζα), αλλά να σου πω ένα μυστικό, ο μεγάλος νικητής δεν είναι ούτε ο σύριζα, ούτε «το πρώτο κόμμα» (το 19άρι των εκτός βουλής), είναι η ΧΑ…

    Θέλουν απόλυτη πολιτική σοφία οι επόμενες μέρες, αυτό μόνο. εγώ ακόμα περιμένω, είναι σα να μην έχουν τελειώσει οι εκλογές.

  17. Νέο Kid Στο Block said

    Βλέπω ψες τα μούτρα του Σαμαρά καθώς έκανε δηλώσεις. Τι ζόμπι και νοσφεράτου; λες και είχε αδειάσει η ζωή από μέσα του. Φαίνεται ότι στ’ αλήθεια πίστευε στην αυτοδυναμία ή έστω σε 30%. Μυρωδιά από την κοινωνία; ΤΟΣΟ πολύ; Μετά είναι γραφικός και «οραματιστής» ο Τσίπρας, σου λένε κάποια μουμουεδοκαλόπαιδα.
    Μιλάει η γυναίκα μου με τα πεθερικά μου(στην επαρχία). Ο πεθερός μου (παραδοσιακός μικροαστός μεροκαματιάρης δεξιός (απ’ αυτούς που τα 100 ευρώ που του κόψαν από τα 750 της σύνταξής του «σώζουν» τη χώρα) ψήφισε Καμμένο, η πεθερά μου(πιο μυαλωμένη, παραδοσιακά δεξιά επίσης) ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.
    Μαθαίνουμε για μια θεια και την κόρη της (ο πατέρας τους πέθανε πρόσφατα) μεγαλοαστούς (για τα δεδομένα της πόλης)παραδοσιακά Πασοκτζήδες που οι δουλειές τους (εστιατόρια) πάνε χάλια, ότι ψήφισαν Χρυσή Αυγή!! Βρίζω στο τηλέφωνο! ΓΙΑΤΙ, ρωτάω; Εκείνη την ώρα παίζουν οι δηλώσεις του Μιχολολιάκου. Τύφλα νάχουν οι γκαρίλες του Αδόλφου! Κατακεραυνώνει με βρισιές τα φασιστικά μήντια που τον πολέμησαν και τον απέκλεισαν λέει, και απειλεί θεούς και δαίμονες! (Αργότερα διαβάζω ότι απαίτησαν λέει από δημοσιογράφους να βαρέσουν και προσοχές! Αν τραγούδησαν και το «αουφ ντερ χάιντε λικτ άιν κλάινες μπλύμενλάιν..» δεν το έμαθα). Μαθαίνω ότι η θεία δεν είχε ιδέα λέει ποιος είναι ο αρχηγός των αυγών ,αλλά είναι λέει καλά(!)παιδιά που βοηθάνε τον κοσμάκη στην Αθήνα, θα διώξουν τους παλιογερμανούς (α ρε σοφέ Μπουκάν) και κυνήγησαν και κάτι παλιοαλβανούς εγληματίες όταν η αστυνομία κοιμόταν! Ο Αμυγδαλέζας μαθαίνω τώρα ότι «σάρωσε» (συγκριτικά με τα χάλια του ΠΑΣΟΚ γενικότερα βέβαια).
    Μπαίνω σε διεθνή σάιτ. Οι γάλλοι πανηγυρίζουν. Πάω στους Ισπανούς. Γκράν Βικτόρια λέει για την Ιθκέρδα Ραντικάλ και την ούλτρα ντερέτσα «Αμανεθέρ Ντοράδο».
    Ένας σχολιαστής επισημαίνει ότι είναι Νεοναζήδες.
    Ένας άλλος λέει ότι τα μεταδίδουν λάθος . Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν , βλέπω λέει ότι κάπου που οι Ραντικάλες έχουν 20% και οι «Κονσερβαδόρες» 13% οι έδρες είναι 1-4! Λάθος προφανώς!
    Κάποιος άλλος (ενημερωμένος) του εξηγεί τον εκλογικό «νόμο»
    Ο πρώτος γράφει: Σινφεργκουένσας! (= αδιάντραποι!/απατεώνες/λωποδύτες!)
    ΔΕΝ αντέχω άλλο ! Πέφτω για ύπνο.
    Το πρωί ξανακούω την ψεσινή δήλωση Βενιζέλου. Ο θεός να μας βοηθήσει λέει και υπομειδιά. Ήταν και η πιο σοβαρή δήλωση που έχει κάνει εδώ και καιρό.
    ΥΓ. Συγγνώμη για τα αυτοαναφορικά, αλλά νομίζω ότι ήταν ενδιαφέροντα.

  18. S_Pablo said

    Θεωρώ ότι ο νόμος Σκανδαλίδη, που αργότερα έγινε νόμος Παυλόπουλου, είναι ένας από τους χειρότερους εκλογικούς νόμους που είχαμε ποτέ. Είναι πραγματική ντροπή αυτό που συμβαίνει και, δυστυχώς, θα τον έχουμε για αρκετές εκλογές ακόμα…

    Όσο για τα άλλα εκλογικά συμπεράσματα σας, δυστυχώς, διαφωνώ. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ επειδή πίστεψε ότι έχει σχέδιο διακυβέρνησης. Απλώς οι κεντροαριστεροί μεταφέρθηκαν σε άλλο κόμμα, μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά έχω πολύ λίγη εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και δεν πιστεύω ότι έχει τις δυνατότητες να παράξει πολιτική από θέση ισχύος. Μακάρι να με διαψεύσει.

    Επίσης, θεωρώ ότι η άνοδος της Χ.Α. είναι αυτό ακριβώς που είναι. Ναι, έχουμε περίπου 7% ακροδεξιούς, οι οποίοι, κάτω από το πρόσχημα της αγανάκτησης, βρήκαν τη δύναμη να εκφραστούν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν άγνοια όταν έριχναν την ψήφο τους. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και ενημέρωση από τους πάντες. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε.

    Υ.Γ. Θλιβερή λεπτομέρεια. Η Χ.Α. πήρε περίπου 5% στο Δίστομο…

  19. ππαν said

    Μαύρη μέρα. Δεν αντέχονται αυτοί οι 21 σε μια χώρα που την μάτωσε ο ναζισμός.
    Στα ίδια έδρανα ο Γλέζος και τα θρασίμια με τα ζιγκ χάιλ…

  20. μήτσκος said

    Αυτό με τους «αμερικανοφερμένους καθηγητές» με ενόχλησε. Οι ιστορικοί οφείλουν να ξαναγράφουν την ιστορία, αυτή είναι η δουλειά τους. Η απάντηση πρέπει να δίνεται με επιστημονικούς και όχι με ιδεολογικούς όρους.
    Πολύ στρατευμένη η ανάρτηση σήμερα. Λόγω της ημέρας, ξέρω…

  21. Νέο Kid Στο Block said

    Νικοκύρη, μιας και ανέφερες το σκακιστικό ρητό (παρεμπ. ειναι γερμανικο «Die Drohung ist schlimmer als die Exekution») να πούμε ότι ο Βασίλης Κυριακάκης ενεργός σκακιστης στη Λαμία, βγήκε βουλευτης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Μπράβο Βασίλη! 🙂 🙂

  22. Marianna said

    Συμφωνώ τόσο πολύ με όσα γράφεις. Με εκφράζεις πάντα στον απόλυτο βαθμό, όσο και αείμνηστος πατέρας σου για τον οποίο κι εγώ ειλικρινά λυπάμαι που δεν είναι μαζί μας να το χαρεί, αν και είμαι σίγουρη πως το πνεύμα του κάπου ψηλά, χαμογελά. Να σημειώσω μόνο σχετικά με τη ΧΑ και όσα πολύ σωστά γράφεις, ότι και τα ποσοστά της επαρχίας ήταν αναμενόμενα. Έχω πολλούς φίλους που ζουν Μεσσηνία, Κορινθία και Λακωνία και ζουν πραγματικά μια τραγωδία κλοπών και πλιάτσικου. Δεν μπορούν να προστατεύσουν ακόμα και τα σακιά με τις ελιές στο ελαιομάζωμα, ακόμα και τα πιθάρια με το λάδι, τα ζώα, τις κότες… ότι κινείται και δεν κινείται. Δεν μιλώ για τα σπίτια τους αγροτικά ή της πόλης ,που τα γδύνουν και τα αποψιλώνουν μέχρι και από κάγκελα και μάρμαρα, συνεχώς και πολλές φορές. Αστυνομία ανύπαρκτη φυσικά. Δεν δικαιολογώ σαφώς την ψήφο τους. Την εξηγώ απλώς.

  23. Alexis said

    Επειδή ακούω να γίνεται πολύς θόρυβος για την αποχή, να θυμίσω ότι οι εκλογικοί κατάλογοι είναι «φουσκωμένοι» με περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό (πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν πεθάνει χωρίς ποτέ να έχουν ενημερωθεί τα Δημοτολόγια-Ληξιαρχεία).
    Όταν ίσχυε ακόμα το παλιό σύστημα με τα εκλογικά βιβλιάρια, οι εγγεγραμμένοι ήταν περί τα 7,5 με 8 εκατομμύρια, και τώρα έχουν φτάσει αισίως τα 9,9 εκατομμύρια! Άρα οποιαδήποτε πολιτική ανάλυση με βάση την επίσημη αποχή του 35% , πάσχει σοβαρά γιατί τα δεδομένα που λαμβάνει υπόψη είναι στην ουσία πλασματικά. Από την άλλη το επιχείρημα ότι η αποχή «πριμοδοτεί» κάποια κόμματα και βλάπτει κάποια άλλα, είναι ένα επιχείρημα-λάστιχο που το κάθε κόμμα το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, αφού κανείς-μα κανείς- δεν μπορεί να προεξοφλεί το πώς θα ψήφιζαν -αν ψήφιζαν- οι απέχοντες.
    Κατά τα άλλα, επί της ουσίας, συμφωνώ με την ανάλυση του Νικοκύρη αλλά και με το σχόλιο του Ντίνου (#10).

    – Το ΚΚΕ πλήρωσε τα λάθη τακτικής της ηγεσίας του. Έχει θέσεις αλλά προβάλλονται παραμορφωμένες. (#8): Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο σαφή τρόπο τις θέσεις του τον τελευταίο καιρό και δε νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να τις έχει εισπράξει «παραμορφωμένες». Το πρόβλημα είναι πως όταν χτίζεις τείχη για να μαντρώσεις το ποίμνιό σου, το διασώζεις μεν από τους λύκους αλλά συγχρόνως εμποδίζεις και τα πρόβατα που είναι απέξω να μπουν μέσα στο μαντρί.

  24. Χαραλαμποβόλος said

    @17 συμφωνείς με το @11;;
    εγώ πιστεύω ότι θα τις είχαμε γλιτώσει, την θεία και την κόρη …

  25. spiral architect said

    @23β: … κάπως έτσι! 😦

  26. bernardina said

    Λυπάμαι που θα σας χαλάσω το πανηγύρι. Ως αριστερή είχα να επιλέξω ανάμεσα σε τρία κόμματα που το ένα χαρακτηριζόταν σε ένα μεγάλο βαθμό από τυχοδιωκτισμό, ένα άλλο όπου τελικά επικράτησε το γνωστό καραγκιοζιλίκι του πτωχού πλην τίμιου που δεν λερώνει τα χέρια του με παρακατιανές συνεργασίες και ένα τρίτο που μοιάζει όλο και περισσότερο στο απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρόγραμμά του έχει να ανανεωθεί από το 1996…

    Όσο για την κυρία που απειλούσε ότι θα ψηφίσει ΧΑ («για να τους δείξει αυτή!») αλλά τρόμαξε και τελικά ψήφισε Σύριζα, είναι χαρακτηριστική περίπτωση του πολιτικού πρωτογονισμού που μαστίζει ένα τεράστιο ποσοστό του ελληνικού εκλογικού σώματος.

    Πράγματι, το να κάθεται ο Γλέζος πλάι πλάι με τα ανθρωπόμορφα τέρατα είναι ανατριχιαστικό. Αλλά έτσι γίνεται όταν αμβλύνεις τόσο πολύ τις λέξεις και τις έννοιες, κάνοντάς τες μαστίχα και χαρακτηρισμό δια πάσα νόσο και μαλακία, που τις αποφορτίζεις από τη φρίκη και την αληθινή ασκήμια τους.

    Παρεμπιπτόντως, ένας στους πέντε ψηφοφόρους δεν εκπροσωπείται από κανέναν έτσι όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα. Και το ογδόντα πέντε τοις εκατό όσων ψήφισαν, δεν ψήφισαν το κόμμα που επαίρεται ότι είναι ο μεγάλος νικητής.

    Εν αναμονή των επαναληπτικών εκλογών, να δούμε πού θα κάτσει τελικά η μπίλια…

  27. bernardina said

    ΥΓ. Φυσικά, από ανθρώπινης πλευράς, η πιο λυπηρή περίπτωση ήταν της Ντόρας. Μέσα σε μια μέρα έχασε τη μάνα, την έδρα στη βουλή και -ενδεχομένως- το κόμμα της.
    Φαίνεται πως της την έδωσε με την ψυχή του ο γρουσούζης την ευχή για καλή επιτυχία…

  28. Νέο Kid Στο Block said

    24. Χαράλαμπε, είχα συμφωνήσει πριν τις εκλογές

    Τι θα ψηφίσετε στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012;


    Δες και τα πιο κατω σχόλια. Η εκλεκτή φίλη του μπλόγκ Μαρία με είπε ιδιοτελή, με την έννοια οτι ήθελα να αδυνατισω (είμαι λίγο ευτραφής) με συνεχείς εμετούς! 🙂

    Εξακολουθω να πιστεύω οτι καλό θα έκανε ο εμετός προεκλογικα, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος, θα δείξει ο κυνοβουλευτισμός τους.

  29. @Physicist #9. Είναι αυτονόητο ότι όταν ένα κόμμα τετραπλασιάζει μέσα σε δυο περίπου χρόνια τις δυνάμεις του, θα υπάρχει κι ένα ποσοστό «ξεκάμπανων» ψήφων. (Για δανεικές ψήφους έγραψε και ο Νίκος, είπε κι ο Τσίπρας). Το βασικό όμως συμπέρασμα από το παράδειγμα που ανέφερα είναι ότι αυτοί οι πάνω από 400 χιλιάδες ψηφοφόροι που ψήφισαν αυτό το καρκίνωμα, όχι μόνο δεν είναι φιλοναζιστές αλλά άνθρωποι που θα φρικάρουν αν αντιληφθούν την πραγματική ιδεολογία των ηγετών του.
    Πρέπει μεθοδικά η Αριστερά (γιατί αν περιμένουμε από τους άλλους ή από τα μμε … σωθήκαμε) να τους ξεσκεπάσει. Δεν πήραν ψήφους μόνο από περιοχές που υπάρχουν μετανάστες, όπως από λαθεμένη εκτίμηση πίστευαν κάποιοι, αλλά κι από περιοχές που δεν υπάρχει ούτε μετανάστης, ούτε … τουρίστας.

    Ένα μικρό επιπλέον ποσοστό δυσαρεστημένων αν είχαν στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ οι εμπνευστές αυτού του απαράδεκτου εκλογικού νόμου θα είχαν πάθει εγκεφαλικό. (Ισχυρότερο από αυτό που είδη έπαθαν).
    Σημειώνω ότι τις έξι μονοεδρικές που πήρε η ΝΔ, τις πήρε με ποσοστά από 22 ως 26%.

  30. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  31. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Να με συμπαθάτε που δεν μπορώ να συμμετάσχω όσο θέλω, διότι ταξιδεύω σήμερα.

    Για την αποχή, το είχα κι εγώ σκεφτεί ότι ίσως οι εκλογικοί κατάλογοι να μην έχουν επικαιροποιηθεί. Επιπλέον, τα δυο τελευταία χρόνια έχουν φύγει από την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες (εκατοντάδες χιλιάδες; ) νεομετανάστες, που ζουν κυρίως σε χώρες της ΕΕ και από τους οποίους λίγοι είχαν τα χρήματα για να κατέβουν να ψηφίσουν.

    Θέλω να ακούσω κι άλλες απόψεις, πάντως χαίρομαι που μέχρι στιγμής οι Συριζαίοι που έχω ακούσει είναι πολύ συγκρατημένοι.

  32. spiral architect said

    @26, Bernardina:
    Τμήματα από την 1η και 3η σου παραγράφους αποτελούν σχήμα οξύμωρο:

    […]Ως αριστερή είχα να επιλέξω ανάμεσα σε τρία κόμματα που το ένα χαρακτηριζόταν σε ένα μεγάλο βαθμό από τυχοδιωκτισμό, ένα άλλο όπου τελικά επικράτησε το γνωστό καραγκιοζιλίκι του πτωχού πλην τίμιου που δεν λερώνει τα χέρια του με παρακατιανές συνεργασίες […]

    και […] Αλλά έτσι γίνεται όταν αμβλύνεις τόσο πολύ τις λέξεις και τις έννοιες, κάνοντάς τες μαστίχα και χαρακτηρισμό δια πάσα νόσο και μαλακία, που τις αποφορτίζεις από τη φρίκη και την αληθινή ασκήμια τους. […]

    Για ξανασκέψου το λιγουλάκι …:roll:

  33. Αφού θέλεις να ακούσεις κι άλλες απόψεις Νίκο, ορίστε και η δική μου 🙂 Να πω την αλήθεια, δεν περιμένω να συμφωνήσει κανείς εδώ, αλλά να:
    Για ποια αριστερή κυβέρνηση μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες ΕΕ-ευρώ θα εξελισσόταν σε μια απίστευτη φούσκα που σύντομα θα έφερνε πίσω και ό,τι έχει μείνει όρθιο στον τόπο και τέλος πάντων την αριστερή υπόθεση. Όχι πως δεν χάρηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στενοχωρήθηκα με το ΚΚΕ που θεωρώ πως αυτή τη φορά άξιζε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Πιθανότατα θα έχουμε πάλι κάποιο Παπαδημοειδές για μερικούς μήνες, και τότε θα φανεί αυτό που λέω. Ελέω του εκλογικού συστήματος, θα συνεχιστεί η πολιτική που σαφέστατα αποδοκιμάστηκε, με κάποια διαπραγμάτευση για τα μάτια του κόσμου. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, στην πραγματικότητα, αν σκεφτούμε μάλιστα ότι θα είναι πολύ αλλαγμένο το τοπίο και διεθνώς -και δεν εννοώ τον Ολάντ.
    Μια απαισιόδοξη πρόβλεψη που έκανα το Σάββατο είναι ότι υπάρχει πιθανότητα σχετικά σύντομα να έχουμε μια κυβέρνηση ουγγρικού στυλ -και μη χειρότερα.
    Τέλος πάντων, οι διάφορες χαρές μου δηλητηριαστήκανε από τη στιγμή που πίσω μου στο πλοίο ακούστηκε ένας μπάρμπας να χειροκροτά την Χρυσή Αυγή. Μέχρι τότε ήμουν πιο κεφάτος.

  34. [εδώ, σχόλιο άνευ περιεχομένου για τεχνικούς λόγους]

  35. Θα το πω για νιοστή φορά από χτες. Μια σειρά από προνόμια βουλευτικά είναι αυτόματα /ντιφόλτ και ακαταμάχητα. Η βουλευτική ασυλία όχι. Αν κάθονται σαν κότες οι υπόλοιποι βουλευτές σε αιτήματα άρσης, δεν θα φταίνε οι νεοναζιστές γι’ αυτό.

    Όσο για τη δημοσιότητα που θα δικαιούνται πλέον, κανείς δεν διευκρινίζει αν αυτή πρέπει να είναι θετική ή αρνητική 🙂 Με τη στάση, βέβαια των ΜΜΕ, χτες, που ΔΕΝ σηκώθηκαν να φύγουν ΟΛΟΙ, έδειξαν ότι κι αυτοί κότες και υποχείρια συμφερόντων παραμένουν.

    [offtopic]γλωσσικό: σεισμούς και μυρουδιές πρωτάκουσα στην Κρήτη. Ήξερα ότι αισθανόμαστε τους πρώτους, και μυρίζουμε τις δεύτερες[/offtopic]

  36. H χαρά μου για την επιτυχία του Σύριζα δεν μπορεί να επισκιάσει την αηδία μου για την επιτυχία της Χ.Α. Όχι τόσο επειδή θα μπούν νεοφασίστες στη βουλή και θα μολύνουν τα έδρανα όπου έκατσαν παιδιά δοσιλόγων κι εγγονοί δικτατόρων αλλά επειδή η κοινωνία επέλεξε το σκοτάδι. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις παντού στην Ευρώπη είχαμε άνοδο της ακροδεξιάς χωρίς κιόλας αντίστοιχη άνοδο της αριστεράς.
    Επιπλέον, με παρηγορεί κάπως το γεγονός πως σύντομα οι Χρυσαύγουλοι θα τσακωθούν για τα λεφτά, καθώς είναι γνωστό πως ο φύρερ τους θέλει να τα παντελονιάζει όλα και δεν ανέχεται δεύτερον. Ας το ελπίσουμε.
    Εξίσου δυσοίωνο είναι ότι ο εξωραϊσμός της Χ.Α. έστειλε τους μαχαιροβγάλτες της στο περιθώριο, δεν τους διέλυσε. Οι συμμορίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πιθανόν πιο ανεξέλεγκτες από ποτέ, καθώς λογικά θα απογοητευτούν από την στέρηση του πλιάτσικου και του κρατικού κορβανά.

  37. Σχολιαστής said

    Το ρήγμα π’ άνοιξε ο σεισμός, ευθύς εγέμισ’ άνθη…

    …τα άνθη του κακού!

  38. sarant said

    Πάντως, όσοι δίκαια θεωρούν πως η επιτυχία της ΧΑ σκιάζει το σημερινό αποτέλεσμα (κι εγώ μαζί τους), σκεφτείτε τα εκλογικά αποτελέσματα αφαιρώντας 8 μονάδες από τον Σύριζα, και προσθέτοντάς τις από 4 στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης βγάλτε 10.000 ψήφους από τον Καμμένο και δώστε τις στον Καρατζαφέρη,

  39. Vasilis said

    Δεν ξέρω κατά πόσο φουσκωμένη είναι η αποχή λόγω μη επικαιροποιημένων καταλόγων αλλά νομίζω πως μικρή σημασία έχει. Άντε και δεν είναι πραγματικά 35% και είναι 30% ή 20%. Πάλι είναι τεράστιο νούμερο και παραμένει πρώτο κόμμα.

    Δεν ξέρω που ανήκει αυτός ο κόσμος και για ποιους λόγους δεν ψήφισε, ούτε αν ενισχύει τον Α ή τον Β αλλά ούτε αυτό έχει σημασία. Το σημαντικό είναι ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους για κάποιο λόγο δεν είπε τι γνώμη του. Αν βάλεις άλλον ένα στους πέντε που ψήφισε αλλά δεν μπήκε στη βουλή το κόμμα που διάλεξε, τότε αν μη τι άλλο, θέλει προσοχή η ανάγνωση των αποτελεσμάτων ειδικά όταν οδηγούν σε συμπεράσματα τύπου «στροφή της κοινωνίας» κλπ. Για παράδειγμα, δεν είναι το 7% των Ελλήνων που ψηφίσανε ΧΑ αλλά ένα 3% (και κάτι ψιλά), ενώ αντίστοιχα πρώτος και δεύτερος επιλέχθηκαν ο καθένας από λιγότερο του 10% του συνόλου.

    Το παράδειγμα των (νεο)μεταναστών είναι χαρακτηριστικό αφού φαντάζομαι πως κάποια πράγματα τους ενοχλούσαν ή δεν τους πήγαν στην Ελλάδα (από δουλειά μέχρι κουλτούρα) και επέλεξαν να φύγουν, παρόλα αυτά οι θέσεις τους, οι ανάγκες τους, οι ελπίδες τους ακόμα και οι νέες εμπειρίες τους τελικά ίσως δεν εκφράζονται.

  40. Δημήτρης Μ. said

    Καλύτερα, ας μιλήσει ο Μπρεχτ.

    Δεν είμαι άδικος, μα ούτε και τολμηρός
    και να που σήμερα μου δείξανε τον κόσμο τους
    μόνο το ματωμένο δάκτυλό τους είδα μπρος
    και είπα ευθύς: “μ’ αρέσει ο νόμος τους”

    Τον κόσμο αντίκρυσα μέσ’απ’ τα ρόπαλά τους
    Στάθηκα κι είδα, ολημερίς με προσοχή.
    Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους.
    και σαν με ρώτησαν “σε διασκεδάζει;” είπα “πολύ”!

    Κι από την ώρα εκείνη, λέω “ναι” σε όλα,
    κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω.
    Για να μη με τυλίξουνε σε καμιά κόλλα,
    ό,τι κανένας δεν εγκρίνει το εγκρίνω.

    Φονιάδες είδα, κι είδα πλήθος θύματα,
    μου λείπει θάρρος, μα όχι και συμπόνια
    Και φώναξα, βλέποντας τόσα μνήματα:
    “καλά τους κάνουν -για του έθνους την ομόνοια!”

    Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές
    κι ήθελα να φωνάξω “σταματήστε!”
    Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές,
    μ’ άκουσα να φωνάζω: “Ζήτω!Προχωρήστε!”

    Δε μου αρέσει η φτήνια και η κακομοιριά
    Γι’ αυτό κι έχει στερέψει η έμπνευσή μου.
    Αλλά στου βρώμικού σας κόσμου
    τη βρωμιά ταιριάζει, βέβαια-το ξέρω-κι η έγκρισή μου

  41. Natasje said

    “Even if a government is formed, the presidential race of those who were elected sounded more like Harry Potter’s duel with the Ministry of Magic”.
    Αυτοί που βγήκαν στη βουλή προφανώς άλλα έλεγαν και άλλα θα κάνουν, και θα τα κάνουν χειρότερα. Ο Τσίπρας π.χ. λέει ότι θα βρεθεί λύση για οικονομικά της χώρας. Εγώ τον παρομοιάζω με τον Harry Potter, που κανονίζει με το Ministry of Magic
    (με τους μάγους) να τους ζητήσει να φτιαχτεί π.χ. ένα φίλτρο και, όπως στο παραμύθι, να λυθεί το πρόβλημα. Η επιτυχία του «μεγάλου νικητή στις εκλογές» οφείλεται στους ίδιους λόγους για τους οποίους «νίκησε» και ο Καμμένος και άλλοι: λαϊκισμός και ανορθολογισμός. Ο Τσίπρας δεν έχει διατυπώσει συγκροτημένη και εφαρμόσιμη πρόταση για έξοδο από την κρίση.

  42. gryphon said

    Και σε αυτές τίς εκλογες μια χαρα χειραγωγηθηκε το μεγαλυτερο μερος του κόσμου απο καναλια ραδιοφωνα αλλα και απο μπλογκς.
    Απλως αυτη την φορα λογω πραγματικων οικονομικων και άλλων προβληματων (εγκληματικοτητα κλπ) δεν ήταν ευκολο για το μεγκα τον αντ1 τον Σκαι τον Πρετεντερη τον Πασχο κλπ να οδηγησουν τον κοσμο εκει που ηθελαν.
    Υπερισχυσε κατα κρατος ο Τραγκας ο Χατζηνικολαου ο Κουρης ο Real το Κοντρα το «αποκαλυπτικο Δελτιο» κλπ.Ο κοσμος ψηφισε ακριβως οπως τον συμβουλευαν αυτοι (με πιθανη εξαιρεση τήν περιπτωση της χρυσης αυγης).
    Το πιο αξιοπεριεργο αυτων των εκλογών για μενα που δειχνει παραλληλα τήν ελαφροτητα και την απυθμενη βλακεια μεγαλου μερους του εκλογικου σωματος ειναι το ποσοστο που πηρε το κομμα σφραγιδα του Καμμενου.
    Χρειαζεται ειδικη αναλυση.Πώς ενα κομμα που φτιαχτηκε πριν ενα μηνα χωρις αρχη και τελος με δυο τρεις θεατρινισμους ενος μπουλη πηρε κατευθειαν 10%.Ειναι να γελαει η να κλαιει κανεις με τα κριτηρια επιλογης πολλων ανθρωπων.
    17
    Κατι παρομοιο σκεφτηκα κι εγω οταν ειδα τον Σαμαρα χθες.Ηταν τοσο χαρουμενος και ενθουσιασμενος οσο και ενας μελλοθανατος αντικρυζοντας τήν αγχονη.

  43. spiral architect said

    Kαι έρχεται και ο Ιούνιος και αρχίζουν τα μπάνια του λαού

  44. Συγχαρητήρια στοὺς μεγάλους νικητές: Σύριζα, Ἀνεξάρτητους Ἕλληνες καὶ Χρυσῆ Αὐγή. Κρῖμα γιὰ ΛΑΟΣ καὶ Οἰκολόγους ποὺ δὲν μπῆκαν γιὰ λίγο. 19% τῶν ψηφισάντων ἔμεινε ἀνεκπροσώπητο, ὅταν τέτοιο ποσοστὸ δὲν πῆρε οὔτε τὸ πρῶτο κόμμα!

  45. bernardina said

    Spiral Architect, το σχόλιό σου επιβεβαιώνει την άποψη που για σένα είναι οξύμωρο αλλά για μένα μια από τις αιτίες του προβλήματος: Ούτε λίγο ούτε πολύ, ταυτίζεις την κουλτούρα των πολιτικών συνεργασιών με το ναζισμό. Ή, τουλάχιστον της δίνεις την ίδια βαρύτητα. Ή μήπως δεν κατάλαβα καλά τι σημαίνουν τα δικά σου bold στις δικές μου φράσεις;

    Αρχή άνδρα δείκνυσι, φίλε. Σε απλά νεοελληνικά, δεν μπορείς να κουνάς με διδακτισμό το δάχτυλο και την ώρα της κρίσης να βγάζεις την ουρά σου απέξω. Μπες στο χορό, πέσε στα βαθιά και δώσει το δικό σου στίγμα στα πράγματα, αντί απλώς να καταγγέλλεις. Αυτό εννοεί η δική μου φράση.
    υγ. ρώτα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που δεν συμφωνούν με τη γραμμή της ηγεσίας τους να σου πουν… Αλλά τι να λέμε τώρα. Δε βαριέσαι. 😦

    Μια ωραία πραγματεία περί προτάσεων, λύσεων και εξουσίας:

  46. spiral architect said

    Ακριβώς αυτό λέω Bernardina: «Αρχή άνδρα δείκνυσι»!
    Το ΚΚΕ έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις που όταν τις νόθευσε (βλέπε στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, το ’89) έχασε.
    Συνεργασία με το «διάβολο» για την κάθαρση δεν έκανε τότε;
    Ο Ανδρουλάκης, η Δαμανάκη, ο Τσίμας, – το πουλαίν του Χαρίλαου! ο Δραβαλιάρης και ένα σωρό άλλοι από που προήλθαν;

    Αλλά το πρόβλημά μου δεν είναι η μη άνοδος του ΚΚΕ. Η φυσά απεχθάνεται τα κενά και βλέπω διεργασίες που θα το ξεκολλήσουν από την – εν πολλοίς – εκλογική απομόνωσή του.

    Το πρόβλημά μου τώρα είναι τα σκατά.
    (με το συμπάθιο κιόλας)

  47. spiral architect said

    … η φύση απεχθάνεται τα κενά 😳

  48. 17#
    Με το μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι για τον Βενιζέλο.
    Ο τρόπος που χασκογελούσε σαν κακομαθημένο μαθητούδι, λέγοντας ουσιαστικά
    «έτσι που τα έκανα, βρείτε τώρα διέξοδο, μαλάκες Έλληνες» ήταν τουλάχιστον εκνευριστικός.
    Η αριστερά δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα, ας τους αφήσει να ενσωματωθούν στην ΝΔ.

    Έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον που αρκετοί εκπλήσσονται με τα ποσοστά της χρυσής αυγής.
    Πιθανόν να είναι οι ίδιοι που πέφτανε από τα σύννεφα με τα ποσοστά και την δυναμική που παρουσίαζε πριν μόλις μερικά χρόνια το άλλο ακροδεξιό έκτρωμα, το ΛΑ.Ο.Σ.
    Μην επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια για το πόσο συντηρητική είναι η Ελληνική κοινωνία, μια βόλτα στην επαρχία θα πείσει για το πόσο έτοιμος είναι ο νεοέλληνας να συζητήσει για τα αυτονόητα όπως πχ την γυναικεία χειραφέτηση, τα δικαιώματα των γκέι, κλπ.
    Αν δυσκολευόμαστε να πείσουμε τους περισσότερους εδώ σχολιαστές πχ για την αναγκαιότητα του χωρισμού εκκλησίας-κράτους, ή την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, ας αναρωτηθείτε τι συμβαίνει πχ στα ορεινά χωριά της Ελληνικής επαρχίας…
    Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης του πολίτη από ένα σχεδόν ανύπαρκτο κράτος, που τον θυμόταν μόνο πριν τις εκλογές.

    Αυτό καλείται να κάνει σήμερα η αριστερά, να ξεμπροστιάσει την γύμνια των συντηρητικών παρατάξεων και θα θέτει πλέον στον Έλληνα πολίτη συγκεκριμένες πολιτικές.
    Όποιος θέλει να χαϊδεύει αφτιά ας πάει στην ΝΔ.
    Δεν θέλω να μιλώ γενικά και αόριστα, συγκεκριμένα θα αναφέρω ένα παράδειγμα που το γνωρίζω:
    αποποινικοποίηση της χρήσης, δωρεάν χορήγηση ηρωίνης ή των υποκατάστατών της, στους εξαρτημένους χρήστες από τα κρατικά νοσοκομεία.
    Το 80% των πολιτών θα έχει αντιρρήσεις στην αρχή, αλλά πολύ σύντομα με την μείωση των θανάτων, των κρουσμάτων AIDS, της εγκληματικότητας κλπ, θα εκτιμήσουν σιγά σιγά ότι έτσι ίσως είναι καλύτερα για την κοινωνία.
    Αν αποτύχει, τότε προσπαθούμε για κάτι άλλο.
    ΔΕΝ υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

    Δεν θα γίνουν οι Έλληνες συνειδητοποιημένοι πολίτες από την μία μέρα στην άλλη.
    Είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια και η κινητήριος δύναμη θα είναι η ανάγκη και τα αδιέξοδά μας.
    Αν δεν έχεις δουλεία και ζεις σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, και όταν πλέον ξεθωριάσουν τα «έξω οι ξένοι» και τα «βοήθα παναγιά μου», ή μεταναστεύεις ή ανοίγεις τα μάτια σου.

  49. τυφλόμυγα said

    Απογοήτευση.

    Σοκαριστικό το ποσοστό της ΧΑ.

    Σοκαριστικά τα αποτελέσματα ένος στρεβλού και άδικου εκλογικού νόμου.

    Σοκαριστική η αντίδραση των δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου του Μιχαλολιάκου. Περίμενα είτε να σηκωθούν να φύγουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, είτε να μείνουν καθιστοί στις θέσεις τους. Η φοβισμένη αντίδρασή τους κάνει περήφανα τα 20χρονα που (πιστεύω πως) ψήφισαν ΧΑ στην περιφέρεια.

    Σοκαριστικό το ποσοστό της ΧΑ, 1%, στην Βιάννο. 😦 😦 😦 Στο Ηρώο που βρίσκεται στα Αμιρά της Βιάννου είναι γραμμένα 467 ονόματα εκτελεσθέντων. Το ξαναλέω 467 ονόματα ε κ τ ε λ ε σ θ έ ν τ ω ν. Είχα συγγενείς που ήταν σε καταναγκαστικά έργα ως αιχμάλωτοι. Για όνομα του Θεού.

    Δεν μπορώ να συμμεριστώ τη χαρά κανενός. Θλίψη και σοκ κυριαρχούν μέσα μου σήμερα. 😦

  50. bernardina said

    Στα Καλάβρυτα η Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε από 635 πολίτες και παίρνει ποσοστό 6,44%. Στο Δίστομο, όπου το 1944 οι ναζί εκτέλεσαν 218 πολίτες και συγγενείς των θυμάτων διεκδικούν αποζημιώσεις από τη Γερμανία, η Χρυσή Αυγή πήρε 335 ψήφους (ποσοστό 5,96%).

    Any comments?

    #47 Προφανώς. Και η πολιτική, ομοίως.

  51. ππαν said

    Εμένα δεν με εξέπληξαν τα ποσοστά αλλά δεν σημαίνει ότιν δεν αηδίασα.
    Πληρώνουμε εκτός από όλα τα άλλα την εκπαιδευτική πολιτική δεκαετιών, που για προφανείςλόγους εξοβέλισε πρακτικά την πρόσφατη ιστορία από τα σχολεία (αλλά έμεινε ευτυχώς χρόνος να μάθουμε καλά τα αρχαία κι έτσι συνδεθηκαμε επιτυχώς με τη Αρχαία Αθήνα τρομάρα μας…).
    Η συνεχής αναφορά των νεοελλήνων στην αρχαία Ελλάδα -και τώρα πια λιγότερο στο Βυζάντιο- λες και φυτρώσαμε πάνοπλοι από το -μεγάλο- κεφάλι του Περικλή: αυτές οι αναφορές είναι τόσο εύπλαστες που δεν μας διδασκουν τίποτε, αν η ιστορία διδάσκει κάτι έτσι κι αλλιώς. Κι ο εγχώριος φύρερ τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη μας κοπανάει, όπως και η Διαμάντω. Το Βυζάντιο επικαλούνταν ο Μεταξάς κι ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Όλα αυτά τα δεκαεπτάχρονα που ψήφισαν ΧΑ ακούνε από παντού για τους Εβραίους και τους μασόνους που μας ψεκαζουν και το σχολείο που ΄θα έπρεπε να τους μαθαίνει τι σημαίνει ναζισμός και ποια ήταν η εποποιοία της αντίστασης, τους μαθαίνει κυρίως το Όχι του φασίστα Μεταξά και σχεδόν τίποτε για την συνέχεια: τους ταγνατασφαλίτες και τους χίτες, την ανωμαλία, το παρακράτος και την χούντα.

    Επισης: η απενοχοποίηση της ρατσιστικής ρητορικής, κι από τα κόμματα της αριστεράς κάποτε (θυμόμαστε την συναγωγή των χανιών) δεν βοηθάει τα παραδοσιακά κόμματα όπως πολιτικάντικα νομίζουν: ο ψηφοφόρος ψηφίζει χωρίς πια να ντρέπεται το ρηαλ θινγκ, τον Φύρερ.

  52. Μια αριθμητική και μία … ηθική παρατήρηση:
    1. Όλα τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, εκτός φυσικά από την σκανδαλωδώς πριμοδοτούμενη ΝΔ, πήραν ακριβώς τις έδρες που θα δικαιούνταν με ένα όσο το δυνατόν πιο αναλογικό σύστημα. Το πριμ της ΝΔ προήλθε ολόκληρο από τη μη εκπροσώπηση των κομμάτων που πήραν κάτω από 3% . Δεν ήταν αυτή η λογική του εκλογικού νόμου — το πριμ των 50 εδρών θα το έπαιρνε το πρώτο κόμμα ακόμα κι αν υπηρχαν μόνο δύο και βγαίνανε 51-49 — αλλά έτσι λειτούργησε αυτή τη φορά.
    2. Να ενισχύονται κάπως τα μεγαλύτερα κόμματα εις βάρος των μικρότερων ώστε να βγαίνουν πιο εύκολα αυτοδύναμες πλειοψηφίες δεν είναι παράλογο, και μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους πολιτικά ανεκτούς τρόπους. Ένας είναι ο αγγλικός, όπου όλες οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές· για να λειτουργεί στην Αγγλία επί τόσους αιώνες και να θεωρείται η χώρα πρότυπο κοινοβουλευτισμού, κάτι καλό θα έχει. Το απολύτως απαράδεκτο με το δικό μας σύστημα είναι ο τρόπος που μοιράζει τις έδρες στις επί μέρους ολιγοεδρικές περιφέρειες (που είναι και οι περισσότερες), με ακραίο παράδειγμα τα Χανιά, όπου η ΝΔ παίρνει 3 από τις 4 έδρες όντας … πέμπτη στη σειρά και με ποσοστό 8,44%!!!

  53. munich said

    Ας μην δραματοποιούμε τους νεομετανάστες (υιοθετώ κι εγώ τον όρο) . Οι περισσότεροι είναι νέοι σπουδασμένοι που αναζήτησαν κυρίως στη βόρεια Ευρώπη καλοπληρωμένη, εξειδικευμένη εργασία ανάλογη των προσόντων και των σπουδών . δε μιλάμε δηλαδή για καταστάσεις του ’50 και του ’60. Αν δεν κατέβηκαν να ψηφίσουν, όπως και πολλοί από τους παλαιομετανάστες, είναι είτε από αδιαφορία, είτε από πεποιηθηση (όπως και εμείς) , είτε γιατί δεν μπήκαν τα τσάμπα αεροπλάνα από τα δύο μεγάλα κόμματα που με χαρά και ενθουσιασμό έβαζαν μέσα την ΟΑ. Για το τελευταίο δεν είμαστε σίγουροι γιατί δεν έχουμε σχέσεις με τις τοπικές οργανώσεις και δεν ξρουμε τι έγινε…

  54. Christos said

    Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ένας άμοιρος δημοσιογράφος – παρουσιαστής τόλμησε να καλέσει έναν εκπρόσωπο της ΧΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταμορφωθεί σε γιαουρτάνθρωπο από μερικούς (ανώριμους κατά τη γνώμη μου) αριστερούς.
    Εκτός του ότι βασικό γνώρισμα της δημοκρατίας είναι η μάχη με επιχειρήματα και όχι με τη βία, τι θα είχε συμβεί αν ο συγκεκριμένος Χρυσαυγίτης, αλλά και όλοι οι όμοιοί του, είχαν την ευκαιρία να βγουν στα κανάλια; Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποκαλυπτόταν η γύμνια τόσο της οργάνωσης όσο και των στελεχών της και αρκετός κόσμος θα καταλάβαινε περί ποιου πράγματος πρόκειται. Αντίθετα, η απουσία της ΧΑ από τα κανάλια, σε συνδυασμό με την εικόνα διαπλοκής τύπου – πολιτικών που κυριαρχεί στο μυαλό του κόσμου, όπλισε τους ναζιστές με το μανδύα του αδιάφθορου και ανεξάρτητου σωτήρα, που θα καταφέρει ισχυρό χύπημα εναντίον του συστήματος. Αφήστε τους να μιλήσουν – θα κάνει καλό σε όλους μας…

  55. artemis said

    θα σάς χαλάσω τη διάθεση με την υποψία μου ότι μεγάλο μέρος της «νίκης» τού ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από απογοητευμένους δεξιούς που θα επιστρέψουν ευκολότατα στην παράταξή τους στις αμέσως επόμενες εκλογές ; οι οποίες φοβάμαι ότι θα συμβούν μέσα στον Ιούνιο; και όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αντί για πάρτυ θα κάνει μνημόσυνο; (ήμουν και εγώ στον δρόμο πανηγυρίζοντας… ομως δέν παύω να φοβάμαι τα παραπάνω κι’ ακόμη περισσότερα…)

  56. LandS said

    #33. Νικοκύρη και Δύτη, συμπαθάτε με που πετάγομαι σαν μη πω τι και απαντώ σε σχόλιό του Δύτη προς τον Νικοκύρη.
    Αλλά διατυπώσεις όπως «Αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες ΕΕ-ευρώ θα εξελισσόταν σε μια απίστευτη φούσκα που σύντομα θα έφερνε πίσω και ό,τι έχει μείνει όρθιο στον τόπο» ή τους Κουβέλειους αφορισμούς ότι «η 3ετής αναστολή πληρωμών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έξοδο από την Ευρωζώνη» μου χτυπάνε, αν όχι σαν ανάξιοι δογματισμοί, τότε ως απολίτικες προφάσεις. Θα μείνει κάτι όρθιο αν συνεχιστεί αυτή η λαίλαπα του μνημονίου; Και αν δεν σας αρέσει η λέξη μνημόνιο, θα μείνει κάτι περισσότερο όρθιο αν συνεχιστεί η λιτότητα, η απορύθμιση και υπονόμευση του Κοινωνικού Κράτους; Με άλλα λόγια η συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβερνητικό σχηματισμό δεν θα έχει καμιά θετική επίπτωση στις δυνατότητες αυτού του σχηματισμού;
    Και γιατί παρακαλώ θα άξιζε του ΚΚΕ καλύτερο αποτέλεσμα, αυτή τη φορά; Επειδή, αυτή τη φορά η Παπαρήγα αρνείται να παραδώσει την αντιπολίτευση στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ; Επειδή η Παπαρήγα (και παίχτηκε κατά κόρον με το διαφημιστικό σποτ του ΚΚΕ) αυτή τη φορά δήλωσε ότι τίποτα δεν θα μπορέσει να κάνει η όποια κυβέρνηση επειδή θα έχει απέναντί της το σκληρό πυρήνα των μονοπωλίων; έχει άλλη φορά το ΚΚΕ αυτοαναιρεθεί έτσι;
    Χαρακτηριστικότερο όλων είναι η στάση του Μαΐλη σε επίθεση Νεοδημοκράτη ότι το ΚΚΕ καταστρέφει τον Τουρισμό με τις απεργίες στο λιμάνι. Αντί να πει ότι ο τουρισμός αναπτύσσεται με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους που δουλεύουν κανονικά ωράρια σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, και για αυτά κάνουν απεργίες, (όπως έβγαινε αυθόρμητα από τους ΚΚΕδες άλλες φορές) άρχισε ένα παραλήρημα περί ΠΑΜΕ και αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έδωσε την εντύπωση ότι ό,τι γίνεται στο λιμάνι γίνεται για την δόξα του ΚΚΕ και μόνον.

  57. ππαν said

    Γιατί αντενωτισμός βρε Νικοκύρη, έστω και σικ; Αφού η λέξη υπάρχει και είναι και διαφανής νομίζω.

  58. Α, μα δεν είχε εσωτερικό χαρακτήρα το σχόλιό μου (γιαυτό και το έβαλα εδώ άλλωστε) 🙂
    Αυτό που κάπως ήθελα να τονίσω είναι ότι ένα δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο είναι παραπλανητικό. Το παράδειγμα της Ουγγαρίας που προανέφερα, και που θυμίζει πολύ την πολιτική που ενδεχομένως να εφάρμοζε ο Καμμένος π.χ., είναι χαρακτηριστικό. Δεν βλέπω πώς αυτή τη στιγμή, και με αυτούς τους συσχετισμούς, θα μπορούσε να πετύχει κάτι μια κυβέρνηση που δεν θα είχε άλλη επιλογή από το επαναδιαπραγματεύεται -εκτός αν ήταν έτοιμη για ριζικές λύσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος για ριζικές λύσεις. Ούτε ο ελληνικός λαός είναι, εδώ που τα λέμε, θέλω να πω μετά από τέτοια πλύση εγκεφάλου για συγκλίσεις των άκρων και για το πώς θα γίνουμε Αλβανία. Μακάρι να βγω ψεύτης -αλλά ψυχανεμίζομαι ότι προτού βγω θα έχουν τόσο πολύ αλλάξει οι συνθήκες, που όσα λέμε τώρα (εμού συμπεριλαμβανομένου) θα είναι εντελώς ξεπερασμένα. Ήδη δηλαδή είναι, γιατί όσα λέω είναι ό,τι σκεφτόμουν μέχρι χτες το βράδυ.

  59. Alexis said

    #33, Δύτη, εγώ αντίθετα πιστεύω ότι το ΚΚΕ ειδικά αυτή τη φορά πήρε ακριβώς αυτό που του άξιζε. Ποτέ άλλοτε δεν είχε εμφανιστεί πιο συντηρητικό και πιο περιχαρακωμένο απ’ ότι τώρα. Να σου θυμίσω το συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του γελοίου δικτάτορα της Β. Κορέας; Ή την άλλη απίστευτης γελοιότητας ανακοίνωσή του για το «κίνημα της πατάτας», με την οποία ακόμα γελάνε κι οι πέτρες;

    #42, Gryphon, επειδή γενικά είμαι αλλεργικός με τη συνωμοσιολογία, θα σου πω μόνο τούτο: όταν ο άλλος είναι άνεργος ή τον έχουν γονατίσει τα χρέη, δε χρειάζεται κανένα Κουρή και κανέναν Τράγκα για να θυμώσει. Κουρήδες και Τράγκες υπήρχαν και παλιότερα (θυμίσου τον «αυριανισμό» του ’80). Ποιά ήταν τότε η απήχησή τους;

  60. LandS said

    #58 Το ξέρω, αλλά είναι καλή τακτική να κάνεις εισαγωγικά τον ευγενή για να «την πεις» στον άλλον 🙂

    Το παράδειγμα της Ουγγαρίας είναι πολύ εύστοχο. Οι Ούγγροι «αντιμνημονιακοί» είναι οι δεξιοί. Οι αντίπαλοι των «Σοσιαλδημοκρατών» που κυβερνούσαν μέχρι πριν ένα χρόνο και εφάρμοζαν ένα διαβολικό πρόγραμμα σύγκλισης. Ο εκεί Καμμένος είχε βγει με πλατφόρμα αντιδιαφθοράς (έπεισε λόγω …εύφορου εδάφους) και αντισύγκλισης με την ΕΕ, και σάρωσε.
    Βέβαια, οι κακόμοιροι οι Μαγυάροι δεν έμειναν ατιμώρητοι, αλλά μιλάμε στην πραγματικότητα για χώρα-δορυφόρο της Γερμανίας.

    Όταν λέμε Μνημόνιο δεν εννοούμε μνημόνιο ή υπόμνημα, αλλά την πολιτική λιτότητας που διέπει το συγκεκριμένο. Προτιμώ, αντί για «λιτότητα», την …ελληνική λέξη austerity, γιατί μου δίνει την δυνατότητα να αποκαλώ τους οικονομολόγους της Αυστριακής Σχολής, Austerians.

  61. Thanassis said

    Για την αποχη:

    #23 Μπραβο Αλεξη , ειναι σημαντικο να το αναφερεις, γιατι συνεχεια ακουω αναλυσεις που πατανε σε πλανη των στοιχειων. Πραγματι, 1,5 με 2 εκατομμυρια Ελληνες με δικαιωμα ψηφου, ζουν στο εξωτερικο και αρα αδυνατουν να ψηφησουν. Αυτο σημαινει οτι ξεκιναμε με σχεδον 20% υποχρεωτικη αποχη! Οπως εχω πει και παλαιοτερα, ισως ειναι καλυτερα ετσι: γιατι ενας μεταναστης 40 χρονια αποκομενος απο την Ελλαδα να επηρεαζει το μελλον των Ελληνων (αλλα ελαχιστα το δικο του); Αυτα τα λεω εγω οντας μεταναστης (14 χρονια εκτος ελλαδος).

    Μιλωντας παντως για αυτες τις εκλογες τα ποσοστα εχουν πραγματι αυξηθει σε σχεση με προηγουμενες βουλευτικες εκλογες. Οχι μονο αυτο αλλα βλεπουμε μια συνεχη ανοδο. Ιδου τα επισημα ποσοστα αποχης στις 4 τελευταιες βουλευτικες εκλογες:
    2004 – 23%
    2007- 26%
    2009 – 29%
    2012 – 35%

    Ειναι ενδιαφερον να εξηγησουμε γιατι υπαρχει αυτη η ανοδος. Δεν νομιζω οτι απλα ειναι «αδιαφορια» οπως συνηθως ταμπελάρουμε την αποχη. Ισως εχει να κανει με το πως εξελισομαστε δημογραφικα, ισως ειναι αποτελεσμα νομων, ισως ισως…. δεν ξερω να απαντησω, απλα θελω να σας προτρεψω: μην καταπινετε/δεχεστε την προφανη/ευκολη «εξηγηση».
    Θα με ενδιεφερε να εξετασω αυτο που αναφερει ο Νικοκυρης: το ρευμα νεο-μεταναστων τα τελευταια 2 χρονια. Δεν νομιζω οτι ειναι μεγαλο, αλλα δεν ξερω, και δεν ειναι ευκολο να το βρεις. Αν καποιος εχει ιδεες πως να το προσεγγγισουμε ας γραψει εδω.

  62. ππαν said

    Δεν την καταλαβαίνω την λογική να μη ψηφίζουν οι ξενιτεμένοι επειδή είναι ξενιτεμένοι και τάχα μου το μέλλον της χώρας δεν είναι και δικό τους. Αν ήταν έτσι να μας έσβηναν από τους καταλόγους αλλά τουλάχιστον να έβαζαν αυτούς που μένουν στην Ελλάδα, δηλαδή τους μετανάστες.
    Καθαρά τεχνικό είναι το θέμα και το διαιώνιζαν ακριβώς για να κρατάνε τις πελατειακές σχέσεις με τα αεροπλάνα των τοπικών οργανώσεων.

  63. ΣοφίαΟικ said

    Οι περισσότερες χώρες δίνουν στους απόδημούς τους τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα απο το εξωτερικό, οπότε προς τι η συζήτηση; Μπορέι αυτή τη στιγμήπου ζω στο εξωτερικό να μη με επηρεάζει η πολιτική της Ελλάδας, αλλά δεν υπαρχει καμια βεβαιότητα ότι δεν θα επιστρέψω ποτέ στην Ελλάδα, επομενως γιατί να μην έχω το δικαίωμα να συμμετέχω στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μου; Επιπλέον, στην Ελλάδα έχω και τώρα περιουσία και φορολογικες συναλλαγές με το κράτος, οπότε θελω να έχω και άποψη για τα οικονομικά ζητήματα.
    Απ’όσο ξερω, ο νόμος υπαρχει, εφαρμογή δεν εχει γίνει ακόμα σε εθνικές εκλογές.

  64. παιδιὰ χαλαρῶστε. οὔτε ναζὶ εἶναι ὅσοι ψήφισαν ΧΑ οὔτε ἀριστεροὶ ὅσοι ψήφισαν Σύριζα. καλύτερα νὰ ἀφήσουμε κάπως τὸν κονιορτὸ νὰ καθήσῃ καὶ μετὰ βλέπουμε. τὸ τέρας τοῦ δικομματισμοῦ ψόφησε, προσοχὴ μὴ τὸ ἀναστήσουν ἀκρότητες καὶ βλακεῖες τῶν νέων δυνάμεων.

  65. Hellegennes Alexandrine said

    Σχεδόν ναζί είναι όσοι ψήφισαν ΧΑ, καλέ μου Κορνήλιε. Τα λέγαμε από καιρό ότι η χώρα ρέπει προς τον ναζισμό, αλλά όλοι έκλειναν τα αφτιά τους. Τα λουζόμαστε τώρα, δυστυχώς. Προσωπικά ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτού του κράτους, που έδωσε κυριολεκτικότατα το αίμα του, κατά του ναζισμού, για να παραδοθεί σήμερα στην χειρότερη, ανανεωτική μορφή του. Εκλέγουμε νομίμως 21 προδότες του έθνους. Τζάμπα το αίμα και η θυσία όσων πέθαναν. Αιωνία μας η μνήμη· η δική μας και της δημοκρατίας.

  66. #65 καλά, συνεχίστε στὸ ἴδιο μοτίβο γιὰ νὰ κάνετε τοὺς χρυσυαγῖτες ἀκόμη πιὸ μάγκες καὶ τὸν Καρατζαφέρη νὰ φαντάζῃ ἀκροαριστερός. ἐγὼ εἶπα καὶ ἐλάλησα καὶ ἁμαρτίαν οὐκ ἔχω. δηλαδὴ τί νόμιζαν κάποιοι; ὅτι τὰ ἄκρα θὰ ἀνέβαιαν μόνο ἀπὸ τὴν μία μεριά; δὲν ἔχω νὰ πῶ τίποτε ἄλλο ἐπὶ τοῦ παρόντος.

  67. Νέο Kid Στο Block said

    @Artemis (55.): Με συγχωρείς, αλλά αυτό που λες νομίζω ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες. Οι απογοητευμένοι δεξιοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (και υπήρξαν αρκετοί όντως) δεν ήταν ούτε πλουτοκράτες, ούτε προτίμησαν τα όμορφα μούτρα του Τσίπρα από τα ξινά του Αντωνάκη και ασφαλώς για να ξεπεράσουν τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις και να ψηφίσουν αριστερά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε και τους δίνει μια ελπίδα αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι κακόπιστοι(για μένα) λένε και φρούδες ελπίδες ανάκαμψης οικονομικής (ενώ οι περισπούδαστοι γραβατάκηδες του ΝΔΣΟΚ δίνουν ρεαλιστικές και «τεχνοκρατικές»..)
    Δεν ήταν φασίστες, δεν ήταν δοσίλογοι , δεν ήταν κουκουλοφόροι και μαυραγορίτες της κατοχής. Τι λόγο θα έχουν για να γυρίσουν στο «μαντρί» (και ποιο απ’όλα τα «μαντριά») τον Ιούνιο; Θα φαν με χρυσά κουτάλια από τον Αντωνάκη ή μήπως θα τους διορίσει;
    Μη τα ισοπεδώνουμε όλα . Και ούτε πάρτη, ούτε μνημόσυνα νομίζω ότι θα γίνουν.
    Και επιτέλους γιατί «νίκη» του Σύριζα; Δεν ήταν ΝΙΚΗ δηλαδή με τα όλα της;
    Μήπως τελικά δεν πανηγύρισες στο δρόμο; και το λες για να μας καλοπιάσεις;

  68. καὶ κἄτι ἀκόμη: ὅταν μπῇ ὁ Νικοκύρης νὰ ἐγερθῆτε παρακαλῶ!

  69. Εσύ γιατί δεν είσαι …εγέρθητος;;;

    Κάνω και κανα αστείο για να μην κάνω εμετό… Αρνήθηκα να δω το βίντεο με τις εγέρσεις δεν το αντέλχει το στομάχι μου…

  70. Vasilis said

    Και εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορούν να ψηφίζουν οι απόδημοι (και οι ετεροδημότες) πχ με επιστολές ή και με ηλεκτρονικά συστήματα. Αλλά δεν είναι τόσο αυτό που με προβληματίζει όσο το ότι τελικά τα κόμματα που μπήκαν στη βουλή επιλέχθηκαν από λιγότερους από τους μισούς ψηφοφόρους, ενώ αυτοί που θα πάρουν εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης λίγο πολύ έχουν επιλεχθεί από έναν στους δέκα. Δεν παίρνω θέση υπέρ ή κατά κάποιου, απλά με προβληματίζει το θέμα ως προς το μηχανισμό και τις λειτουργίες της αντιπροσώπευσης.

  71. gryphon said

    62
    Δέν νομίζω οτι είναι τεχνικό το θέμα .Εχω άλλη γνώμη καί θα τήν πω αν και δέν θα γίνει ευκολα αποδεκτη εδω σε μπλογκ δηλαδη με αριστερή κατα βαση κατευθυνση ιδεολογικα.Πιστευω πως αυτο το χρονιο αιτημα για να ψηφιζουν οι ελληνες του εξωτερικου δεν ικανοποιειται ακριβώς για να ευνοειται η Αριστερα.Φοβουνται κάποιοι οτι κατι τέτοιο θα οδηγουσε εως και στήν εξαφάνιση κομματα οπως το ΚΚΕ και δέν το θελουν γιατι ολα τα εχουν ρυθμισει και ολοι εχουν τόν ρόλο τους.Δέν ειμαι σιγουρος οτι ευσταθουν οι φοβοι τους σημερα που υπαρχουν και 2ης και 3ης κλπ γενιας ελληνόπουλα αλλα και ολοι οι ελληνες του εξωτερικου μπορουν και βλεπουν ελληνικα καναλια και παιρνουν και αυτοι τήν καθημερινη τους δοση προπαγανδας οπως κι εμεις και διαμορφωνονται ετσι με σχετικα παρομοιο τροπο.
    Και παλι ομως πολυ δυσκολα ας πουμε οι ελληνες τών ΗΠΑ π,χ θα ψηφιζαν ενα κομμα οπως τόν Συριζα που τα ξενα μμε τον κατατασουν σαν radikal left.Ας μην συζητησουμε καν για κομμα που αποκαλειται κομμουνιστικο.Αντιθετα απο τήν Ελλαδα στις ΗΠΑ θεωρειται περιπου κατηγορια να σε αποκαλεσουν ετσι.
    Ολο αυτο κατα τήν γνωμη μου βασιζεται στήν( ισως εσφαλμενη) αντιληψη διαφορων ντοπιων οικονομικοεκδοτικων κεντρων πώς επειδη οι περισσοτεροι ελληνες μεταναστες μετα τον εμφυλιο ηταν δεξιοι κλπ μιας και απαιτειτο πιστοποιητικο κοινωνικων φρονηματων για να πας νομιμα και ετσι φοβουνται πως και τα παιδια τους και τα εγγονια τους θα εχουν εχουν παρομοιες αντιληψεις στήν πλειοψηφία τους.
    Δέν εχω παει ποτε ουτε στις ΗΠΑ ουτε στήν Αυστραλια κλπ και ετσι δέν ξερω εαν ισχυει αυτο αλλα το λεω σαν λογικη υποθεση.

  72. ππαν said

    Μα βέβαια, όλες οι αποφάσεις στην Ελλάδα εκπορεύονται από την αριστερά καιτο ΚΚΕ, εξάλλου αυτοί κυβερνούσαν πάντα εδώ και δεκαετίες…Οπόταν ΠΟΛΥ λογικό αυτοί να έχουν αποκλείσει τους απόδημους.

  73. Immortalité said

    Είμαι και εγώ η μισή χαρούμενη σήμερα. Και είμαι χαρούμενη γιατί είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διαμαρτυρόμενοι αλλά πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να βάλει πλάτες. Και αυτό περιμένουμε. Να είναι συνεπής και να βάλει πλάτες. Να κρατήσει τον λόγο του. Αν το κάνει, ακόμα κι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό στις επόμενες να μην έχει ανάγκη κανένα.
    Ούτε το ΚΚΕ που ζει στον κόσμο του και ατομική βόμβα να πέσει δεν πρόκειται να ξυπνήσει… Κρίμα δηλαδή…

    Η άλλη μισή έχω μια πίκρα για τους αλήτες τους Χρυσαυγίτες. Το περίμενα ότι θα έμπαιναν αλλά το 7% δεν τους το ‘χα… Και έχει πάλι δίκιο ο Στάζυ η βουλευτική ασυλία δεν είναι αυτονόητη. Πρέπει να τους κάνουν πλάτες και οι άλλοι…

    Βέβαια, δεν έχει δίκιο για τους σεισμούς που μόνο ακούγονται και πράμα άλλο. Όπως και οι μυρωδιές. 😛

  74. Ελάτε τώρα, μην ασχολείστε με τους γνωστούς μπουρδολόγους που βλέπουν συνωμοσίες παντού ή που θεωρούν την χρυσή αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ, άκρα.
    Δεν τους βαρεθήκατε τόσα χρόνια εδώ, τα ίδια και τα ίδια;
    Ας διαφωνήσουμε και ας τσακωθούμε, αλλά μην πετάμε την μπάλα στην κερκίδα κάθε φορά που πάμε να κάνουμε μια κουβέντα.

  75. mer said

    σεισμός και στην γραμματική!

    «εγέρ θουτού» είπε ο χρυσαβγίτης!

    😆

  76. rogerios said

    Επί της ουσίας, λίγα έχω να πω, μια και συμφωνώ απολύτως με τον οικοδεσπότη, τόσο ως προς την ανάλυση, όσο και ως προς την ιεράρχηση των θεμάτων.
    Όσον αφορά, τώρα, την ψήφο των κατοίκων εξωτερικού. Βρίσκω απολύτως εύστοχο το σχόλιο αριθ. 62 της Ππαν. Όσο για το 71 του Γρύπα, λέω να μη συγχέουμε το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους (αυτοί δηλ. που θα ψήφιζαν σε προξενεία/ πρεσβείες αν η Ελλάδα έπραττε ό,τι κι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) με αυτό της ψήφου των ομογενών, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν ελληνικό διαβατήριο και προφανέστατα δεν είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς κατυαλόγους. Αν για παράδειγμα υπήρχε δυνατότητα ψήφου σε προξενεία/ πρεσβείες (ή δυνατότητα επιστολικής ψήφου), στη χώρα όπου ζω οιψήφοι θα πήγαιναν πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ (και δευτερευόντως στη ΔΡΑΣΗ/ ΦΙΣ)). Οπότε τα πράγματα δεν έχουν πάντα όπως υποθέτουμε.

    Όσο για τους νεοναζί, ας συλλογιστούμε και ποιοι τους πριμοδότησαν, εκτός των άλλων, μεταθέτοντας τη συζήτηση στο δικό τους προνομιακό πεδίο (ποιοι υποσχέθηκαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως λύση στα προβλήματα ασφάλειας κι… ανάπτυξης, ποιοι έβγαλαν σύνθημα την ανακατάληψη των πόλεών μας που «έχουν καταλάβει οι μετανάστες» κ.λπ.).

  77. ΣοφίαΟικ said

    Όποιος λέει ότι δεν έχει ακούγονται οι σεισμοί, δεν έχει βρεθεί κοντά σε επίκεντρο.

  78. 75
    αίγαι, ‘ρθήτε!!!
    Οι αιπόλοι της εξουσίας!!

  79. Νέο Kid Στο Block said

    Τελείως διευκρινιστικά (αν δεν ήταν ξεκάθαρο δηλαδή) σε σχέση με το 67. μου, που αναφέρεται στο 55.:-) ,θεωρώ ότι οι όποιες δεξιές ψήφοι στον ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ήταν ψήφοι διαμαρτυρίας (γι’ αυτούς υπήρχε κι ο Καμένος και οι αυγουλιέρες και η αποχή) αλλά ψήφος ΕΠΙΛΟΓΗΣ και ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ.

  80. silverkid said

    Όλοι στη Χρυσή Αυγή!

    ΥΓ: Ξενοδοχείο στον Πόρο.

  81. metanastis said

    Περί άκρας δεξιάς: τελικά μόνο η ΧΑ πειράζει; Δηλαδή ο Καρατζαφέρης ιδεολογικά ήταν πιο αριστερά; Ξεχάσαμε τις εικόνες του Βορίδη με το λοστό; Η μόνη διαφορά είναι στο λεξιλόγιο και στους τρόπους συμπεριφοράς. Η άκρα δεξιά ήταν παρούσα, δεν εμφανίστικε τώρα. Απλά με την αυξανόμενη αγανάκτηση του κόσμου δόθηκε προτίμιση στην πιο άγρια βερσιόν… Επίσης αν διαβάσει κανείς λίγο με προσοχή το πρόγραμμα (λέμε τώρα) και τις δηλώσεις του Καμμένου, ας μου εξηγησει ποια ιδεολογική διαφορά υπάρχει με την ΧΑ. Η άκρα δεξιά δεν είναι μόνο η ΧΑ κι ας προσπαθεί ο Καμμένος να το παίξει ολίγον Πολιτική Άνοιξη (που και αυτή αποδείχτηκε αρκετά δεξιότερα της τότε ΝΔ).

    Περί ΣΥΡΙΖΑ: όσο κι αν χάρηκα κι εγώ από την ανατροπή του σκηνικού δεν είμαι αισιόδοξος. Κανένα από τα «καινούργια» κόμματα δεν έχει δώσει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση για το πως θα προχωρήσουμε από δω κι εμπρός. Όταν διαβάζω δηλώσεις Κουβέλη όπου θέτει ως όρους για συνεργασία την έξοδο από το μνημόνιο και την ταυτόχρονή παράμονή σε ΕΕ και Ευρώ – θαρρείς και αποφασίζει μόνος του για κάτι τέτοιο – ανησυχώ. Και όσο δεν μας εξηγεί ο Α. Τσίπρας πως θα προχωρήσει η χώρα μετά (κι έξω) από το μνημόνιο, ανησυχώ. Ανησυχώ γιατί στον ένα μήνα που θα γίνονται διαβουλεύσεις φοβάμαι ότι θα ακουστούν πολλά εξωπραγματικά και ανεφάρμοστα πράγματα και όλοι αυτοί θα χάσουν την αξιοπιστία τους. Και όταν θα ξαναγίνουν εκλογές σε ένα μήνα θα γυρίσουν στα παλιά, μονοψήφια και ασήμαντα ποσοστά τους. Και θα γυρίσουμε στο παλιό ξοφλημένο σκηνικό.

    Περί ψήφους αποδήμων: δεν ξέρω ποιος φταίει ή ποιος μπλοκάρει, αλλά είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να ψηφίσουμε από το εξωτερικό. Οι Γάλλοι στις βουλευτικές θα ψηφίσουν από το διαδίκτυο. Και δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι δεν είμαι στην Ελλάδα, άρα δεν έχω δικαίωμα να αποφασίζω. Μπορεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα και μια αλλαγή σκηνικού να με κάνουν να γυρίσω πίσω, οπότε γιατί να μην μπορώ να το επηρέασω; Το καλύτερο θα ήταν βέβαια να υπάρχει ένας αριθμός βουλευτών που εκπροσωπεύει τους απόδημους και εκλέγεται από αυτούς, όπως γίνεται φέτος στη Γαλλία.

    Συγγνώμη για το σεντόνι.

  82. ΣοφίαΟικ said

    Μετανάστη, υπάρχουν σκυλιά που γαβγίζουν και δεν δαγκώνουν και σκυλιά που και γαβγίζουν και δαγκώνουν.

  83. gryphon said

    76
    OK. Δέν ηξερα τήν διαφορα ουτε τι ισχυει.Οπως σωστα καταλαβες η υποθεση μου αναφεροταν στην ψηφο των ομογενών.

  84. Όχι, Μετανάστη, δεν πειράζει μόνο η ΧΑ — αλλά μόνο αυτοί είναι ομολογημένα νοσταλγοί και θαυμαστές του Χίτλερ, που κι αυτός με εκλογές ανέλαβε την εξουσία. Αυτό είναι που μερικών μας φέρνει φρίκη, ενώ οι Καμένοι και Καρατζαφέρηδες μόνο κάποια δυσφορία.
    Με τα υπόλοιπα που λες, φοβούμαι ότι έχεις δίκιο. Θα το διαιστώσουμε άλλωστε σύντομα…

  85. προσωπικῶς μὲ ἐνοχλοῦν οἱ θαυμαστὲς τοῦ Χίτλερ ὅσο καὶ τοῦ Στάλιν. ἀλλὰ οἱ δεύτεροι ὄντως μόνο γαυγίζουν.

    γιὰ τὶς ψήφους τῶν ἀποδήμων τὄχω σκεφτῆ πολλὲς φορές, ἀλλὰ δὲν ἔχω κατασταλάξει.

  86. aerosol said

    Είναι γνωστό και μελετημένο πως όταν ένας απολιτικός πολτός βρεθεί υπό πίεση, σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας, ριζοσπαστικοποιείται προς την άκρα Δεξιά. Την ύπαρξη αυτού του πολτού σε υψηλά ποσοστά στην Ελλάδα μπορούσε να την παρατηρήσει κανείς εδώ και δεκαετίες. Περίμενα την ΧΑ στη Βουλή -αν και με εξέπληξε το ποσοστό.
    Τέτοια ψήφος έχει shock value. Δεν έγιναν ξαφνικά τόσοι οι νεοναζί (και μάλλον δεν θα παραμείνουν τόσοι). Όμως είναι ενδεικτικό του πώς η ενσωμάτωση του ακροδεξιού λόγου από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις (είδε κανείς το σποτ «Ασφάλεια» της ΝΔ;) κάνει κάποιο πλήθος να στραφεί ακόμα πιο ακραία για να σοκάρει.
    Όσο για το… ακραίο του Σύριζα (!): γενικά είναι καλό να έχουμε μια ελάχιστη γνώση των εννοιών που χρησιμοποιούμε και της πραγματικότητας γύρω μας, αλλιώς γινόμαστε σουρεαλιστικά άσχετοι. Και, καλά, ο Αϊβαλιώτης είχε ατζέντα να σκούζει ασυναρτησίες στο Μέγκα, όταν κατάλαβε πως αυτοί που έσκουζαν περισσότερο του πήραν την έδρα. Οι υπόλοιποι δεν έχουμε τέτοια συμφέροντα!

  87. OYTE ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣ!

    Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε πουθενά απόλυτη ψήφο, έδωσε ψήφο περισυλλογής, διαβούλευσης και συναίνεσης… Ούτε κόκκινα ούτε πράσινα φώτα… Κίτρινα έδωσε, σκεπτικής εκκίνησης και προσεκτικού φρεναρίσματος…

    Αυτοί που ήσαν επί 40 χρόνια κυβέρνηση, (μάλλον θα) είναι τώρα αντιπολίτευση, κι αυτοί που ήσαν πάντα στα πεζοδρόμια, (ίσως) θα είναι στην κυβέρνηση… Υπό αίρεση, στον συμπλέκτη, μέχρι να (μας) αλλάξουν τα φώτα!

    Κάτι καινούριο καλούνται να καταλάβουν όλοι. Ότι βουλή σημαίνει διαβούλευση, ότι τους αίνους πρέπει να διαδεχθεί η συναίνεση, κι ότι αν δεν τιμήσουν τα έδρανά τους, μια μέρα κάποιοι κεκαρμένοι, φαιοχίτωνες, ή μελανοχίτωνες ή, έστω, λευκοχίτωνες, θα τους γαυγίζουν, ή… αυγίζουν, «εγέρθητε»!
    Ήδη, ήχησε το εγερτήριο!

  88. ππαν said

    ΚΟρνήλιε, μας αρκούσαν τα συγχαρητήρια σου στους υπόδικους ναζήδες, μην επιμένεις, το πιάσαμε το υπονοούμενο. Αρκετά μας γύρισε το μάτι για σήμερα.

  89. #88 ἔδωσα 3 συχγαρητήρια σὲ 3 κόμματα ποὺ ἀντικειμενικὰ εἶναι νικητὲς τῶν ἐκλογῶν. δὲν ψήφισα κἀνένα ἀπὸ τὰ 3, ἀλλὰ αὐτὸ ἀποφάσισε τὸ ἐκλογικὸ σῶμα εἴτε μοῦ ἀρέσει εἴτε ὄχι. ἀντιθἐτως μὲ κάποιους ἄλλους ἔχω γερὸ στομάχι καὶ θὰ πιῶ τὸ ξιδάκι.

  90. Αν δεν ήτανε ο Μάνος θα μπορούσε να είναι κάποιος θαμώνας από δω μέσα που τούχετε κι ιδιαίτερη εκτίμηση. Τρολ κι οι δυο…

    Σε μερικούς δεν αρέσει η ΧΑ, σ’ άλλους δεν αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνοι… Τον περιποιήθηκε κατάλληλα το εκλογικό σώμα, άλλη μια φορά.

  91. #90 οὐδέποτε συμπαθοῦσα πολιτικὰ τὸν Μάνο, ἀλλὰ ἡ δήλωσί του αὐτὴ λέει τὰ αὐτονόητα. ἀ λὰ κὰρτ σεβασμὸς τῆς λαϊκῆς ἐτυμηγορίας δὲν ὑπάρχει.

  92. ππαν said

    90: Δεν θα τόλεγα τρολ, άλλο δεν είναι το τρολ; Ή ο ορισμός περιλάμβάνει και τους ματαιωμένους εγωκεντρικούς που ψάχνουν να τραβήξουν λίγη προσοχή λέγοντας προκλητικά πράγματα δηλαδή ό,τι φτάσουν; Αλήθεια δεν ξέρω

  93. π2 said

    1. Περί ΧΑ: Νομίζω πως το έχω ξαναπεί, αλλά θεωρώ λάθος τη σύγκριση της ΧΑ με το ΛΑΟΣ. Ο Καρατζαφέρης δεν ήταν ιδεολόγος νεοναζί, ένας καιροσκόπος ήταν, που χρησιμοποίησε την ακροδεξιά ως πλατφόρμα προσωπικής πολιτικής ανέλιξης. Υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και πλήρωσε τις πολλαπλές κωλοτούμπες. Επιμένω πως θα γυρίσει άμεσα στη δεξιά πολυκατοικία.

    Οι δημοσιογράφοι θυμήθηκαν τώρα να μας αποκαλύψουν ότι τους καλούσαν στα πάνελ τους και αυτοί δεν πήγαιναν γιατί καταλάβαιναν ότι είναι προτιμότερο να μην τους ακούει ο κόσμος τους ίδιους, αλλά να μαθαίνει μόνο στα καφενεία, στα ΚΑΠΗ και στα διαλείμματα των λυκείων για τους αστικούς μύθους περί ακτιβισμού, καθαρίσματος της πόλης και δεν συμμαζεύεται. Όσον καιρό τα δυο μεγάλα κόμματα νόμιζαν πως τους βολεύει η δημοσκοπική άνοδος της ΧΑ, επειδή ελπίζανε πως οι νοικοκυραίοι θα μεταστραφούν προς αυτά από φόβο, το κατεστημένο των ΜΜΕ ποιούσε την νήσσα. Τώρα θυμήθηκαν ότι είναι και εγκληματίες και καραγκιόζηδες οι χρυσαυγίτες. Αλλά τώρα είναι αργά.

    Μακροπρόθεσμα δεν ανησυχώ πάντως τόσο για την ίδια τη ΧΑ για πολλούς λόγους:

    α) Η αναγκαστική έκθεση θα εκπλήξει πολλούς ψηφοφόρους τους που τους ψήφισαν με αποκλειστικό κριτήριο να μπουρδελοποιήσουν τη βουλή (όχι Ελληγεννή, δεν έγιναν νεοναζί σε τρία χρόνια οι Έλληνες: από το 6,97% των ψήφων της, το 6,7% είναι άνοδος σε σχέση με το 0,2 των προηγούμενων εκλογών).

    β) Είναι βέβαιο πως θα φαγωθούν μεταξύ τους. Μπορεί να λειτουργούν για τους 18χρονους μπράβους τα εγέρθητω (sic ρε) και η νεοναζί πειθαρχία στον αρχηγό, αλλά είναι ποιοτικά διαφορετικό να ζητάει ο φυρερίσκος να παραιτηθούν από τη βουλευτική έδρα κάποιοι για να μπουν στη βουλή αυτοί που θέλει ο ίδιος και να παραιτηθούν όσοι επιλέξει από τη βουλευτική αποζημίωση υπέρ του.

    γ) Νομίζω πως έχουν επαρκώς τρομάξει πλέον όλοι και ελπίζω να καταλάβουν τι μπαρούφα έκαναν αφήνοντάς τους να φτάσουν εκεί που έφτασαν.

    Πολύ περισσότερο ανησυχώ για τη μετατόπιση του λόγου και της πρακτικής των δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα (πλάκα έχει ο τρικομματισμός) προς την ΧΑ.

    2. Κατά τα άλλα, χαίρομαι κι εγώ, όπως ο νικοκύρης, που δεν βλέπω πολλούς Συριζαίους να θριαμβολογούν. Ελπίζω να έχουν καταλάβει πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν δεν υπήρχε μια φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια, το γεγονός ότι η μικρή εξερευνήτρια, η πραγματική ρυθμίστρια των εκλογών, ήταν τόσο καρεκλομανής που δεν θέλησε να συνεργαστεί με τον Μάνο. Αν αυτό είχε γίνει, το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα θα είχε μπει στη βουλή και θα είχαμε σήμερα μια κανονικότατη μνημονιακή κυβέρνηση, έστω και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τώρα τουλάχιστον τα πράγματα είναι πιο ενδιαφέροντα.

    3. Διάβασα δηλώσεις του συνταγματολόγου Κασιμάτη ότι αν δεν καρποφορήσουν οι διερευνητικές εκλογές και ξαναγίνουν εκλογές δεν ισχύει το μπόνους των 50 εδρών. Ισχύει; Αυτό θα άλλαζε πολύ τα πράγματα.

  94. #92 δὲν ἔχω τὴν συνείδησι ὅτι εἶπα τίποτε τὸ προκλητικό. παρ’ὅλα αὐτὰ σταματῶ ἐδῶ τὴν συμμετοχή μου σὲ αὐτὸ τὸ νῆμα διότι ἀντιθέτως πρὸς ὅ,τι ῥητῶς ἢ ὑπορρήτως ὑποστηρίζει ἡ ΠΠὰν δὲν ἔχω κἀμμία κάψα νὰ τραβήξω τὴν προσοχὴ κἀνενός -καὶ τί τὴν κάνω τάχα;

  95. παρόραμα: καὶ τί νὰ τὴν κάνω τάχα;

    #93, 3. μπορεῖς νὰ δώσῃς λίκνο;

  96. 93#
    3
    Α, πολύ ενδιαφέρον αυτό, πως μπορούμε να μάθουμε αν ισχύει;

  97. π2 said

    95-96: http://www.lawnet.gr/news/suntagmatikes-probleceis-kai-sxolia-gia-to-sximatismo-kubernisis-26354.html

    Στον εκλογικό νόμο ομολογώ πως δεν βρίσκω κάτι τέτοιο.

  98. ἔχω χἀσει κἀμμία ἐξέλιξι; τὸ 54 παρ. 1 τοῦ Σ ἔχει ἀλλάξει; ἢ ὑποννοεῖ ὅ Κασιμάτης ὅτι ἡ νεοεκλεγεῖσα Βουλὴ θὰ ψηφίσῃ μὲ ἀυξημένη πλειοψηφία νέο ἐκλογικὸ νόμο; (συγγνώμη ποὺ ξαναγράφω στὸ νῆμα)

  99. Στις επόμενες εκλογές πρώτο κόμμα ο Σύριζα
    και η Χ.Αυγή με τα εγέρθητος γιαγέρνει εκτός βουλής.

    Η σταυροδοσία δεν άρεσε στον αρχεγέρτη
    και και τους αναγκάζει σε παραίτηση.
    Θα διορίσει βουλευτές σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια προσφοράς στο κόμμα.

    Το ιστολόγιο σήμερα θρηνεί την βουλευτική απώλεια ενός απρόβλεπτου διασκεδαστή και λεξιτροφέως ποικίλων αναρτήσεων. Ο αρχολίπαρος-σπουδαρχίδης πάσιν εφ’ ηρώεσσιν, θα εγκαταβιώσει πάραυτα σε αντισεισμικό κελί ευρείας αποδοχής. :-]

  100. ΣΑΘ said

    @ Βernardina [27]

    # ΥΓ. Φυσικά, από ανθρώπινης πλευράς, η πιο λυπηρή περίπτωση ήταν της Ντόρας. Μέσα σε μια μέρα έχασε τη μάνα, την έδρα στη βουλή και -ενδεχομένως- το κόμμα της.
    Φαίνεται πως της την έδωσε με την ψυχή του ο γρουσούζης την ευχή για καλή επιτυχία …# (!!)

    Η «αριστερή» [26] αλλά και η γυναικεία ευαισθησία και ανθρωπιά στις δόξες τους.

    Συγχαρητήρια!

  101. ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΕΛΛΑΔΑ
    Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012 | 16:10
    Ψήφοι και ποσοστά της Χρυσής Αυγής στους τόπους θηριωδίας των ναζί

    Η ψήφος οργής προς την άκρα δεξιά δεν ήταν λιγότερο «τυφλή» σε τόπους που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους ναζί στην Κατοχή και έχουν ακόμη κατοίκους με ζωντανές μνήμες από τις θηριωδίες τους.

    Ενδεικτικά, ψήφοι και ποσοστά της Χρυσής Αυγής σε μερικά από τα γνωστότερα σημεία όπου Ελληνες εκτελέστηκαν από τους κατακτητές.

    4.361 ψήφοι ή 8,68% στη Νίκαια και 2.702 ψήφοι ή 7,8% στον Κορυδαλλό, σε δύο από τις γειτονιές που έγινε το Μπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου 1944. Οι αναφορές κάνουν λόγο για υποχρεωτική συγκέντρωση πληθυσμού 25.000 στην πλατεία της Οσίας Ξένης, ενώ εκτελέστηκαν όσοι έμειναν σπίτια τους. Στη συνέχεια δωσίλογοι υπέδειξαν αντιστασιακούς που εκτελούντο. Συνολικά, τουλάχιστον 315 άτομα εκτελέστηκαν.

    635 ψήφοι ή 6,44% στα Καλάβρυτα της Αχαΐας, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 το Ολοκαύτωμα άφησε πίσω του τουλάχιστον 700 νεκρούς

    602 ψήφοι ή 6,09% στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, όπου στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, 949 παιδιά, γυναίκες και άντρες έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί.
    Ψήφοι και ποσοστά της Χρυσής Αυγής στους τόπους θηριωδίας των ναζί

    30 ψήφοι ή 5,73% στο Κομμένο της Αρτας, όπου στις 12 Αυγούστου 1943, τουλάχιστον 317 έπεσαν νεκροί από τις θηριωδίες των ναζί.

    2.021 ψήφοι ή 4,12% στα Ιωάννινα, λίγα χιλιόμετρα από τους Λιγκιάδες, όπου στις 3 Οκτωβρίου 1943, εκτελέστηκαν 82 παιδιά, γυναίκες και άντρες και καταστράφηκε το χωριό.
    Ψήφοι και ποσοστά της Χρυσής Αυγής στους τόπους θηριωδίας των ναζί

    79 ψήφοι ή 3,48% στο Δίστομο, στη Βοιωτία, όπου στις 10 Ιουνίου 1944, σφαγιάστηκαν 228 άτομα (117 γυναίκες, 111 άντρες, εκ των οποίων 53 παιδιά). Εκτιμήσεις για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.

    30 ψήφοι ή 2,95% στην Κάντανο, στα Χανιά, όπου τον Μάιο του 1941 μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών σκοτώθηκε κατά την αντίσταση των κατοίκων στην γερμανική εισβολή και την ισοπέδωση του χωριού για αντίποινα.
    49 ψήφοι ή 1,22% στην Βιάννο, στο Ηράκλειο, όπου το 1943 σε διάφορες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έγιναν τουλάχιστον 400 εκτελέσεις στα χωριά της περιοχής.

    ethnos.gr

  102. συγγνώμη ποὺ θὰ ξαναπατήσω τὴν ὑπόσχεσί μου, ἀλλὰ μὲ τρῶνε οἱ ὀνυχοφόροι φάλαγγες τῶν δακτύλων μου ὅταν διαβάζω ὅτι στὰ σοβαρὰ περιμένουν κάποιοι ἐκλογικὴ συμπεροφορὰ μὲ βάσι τὸ τί ἔγινε πρὶν 70 χρόνια. μήπως καὶ τὸ 12% τῆς ΧΑ στὴν Κορινθία ὀφείλεται στὶς σφαγὲς τοῦ Φενεοῦ;

    #99 φαντάζομαι μὲ κἄτι τέτοιες δικαιολογίες:
    : http://www.athina984.gr/node/4683

    πάντως ἀκόμη ἀναρωτιέμαι τί ἐννοοῦσε ὁ Κασιμάτης.

  103. Immortalité said

    @102 Κάποιοι το λένε και ιστορική μνήμη… Άστο Κορνήλιε, δεν μπορείς να έχεις το ίδιο μετράδι για όλα.

    Α, και ένα φανταστικό καταπληκτικό υπέροχο βιντεάκι για τη θητεία του Σαρκοζύ (μόνο για γαλλόφωνους όμως) που μου σφύριξε μια ψυχή 🙂

  104. aerosol said

    Τα συγχαρητήρια εκφράζουν τη συμμετοχή μας (έστω τη μικρή και τυπική) στη χαρά του άλλου με τον οποίο συν-χαιρόμαστε.
    Η εφηβεία είναι καλή ηλικία να μαθαίνει κανείς μερικές καθημερινές έννοιες. Βέβαια η σωστή κοινωνικοποίηση είναι κάπως αγχογόνος και κάνει τα στομάχια πιο ευαίσθητα, αλλά προφέρει κάποια εξελικτικά πλεονεκτήματα.

  105. @93.3 & 96 δεν λέει κάτι τέτοιο το Σύνταγμα. http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-39/

  106. ΣΑΘ said

    @ Ππαν [57]

    » Γιατί αντενωτισμός βρε Νικοκύρη, έστω και σικ; Αφού η λέξη υπάρχει και είναι και διαφανής νομίζω.»

    Πρώτα για σπάσιμο του σάπιου καταστημένου,
    δεύτερα γιατί θριάμπεψε το Κόμμα και όλα «καταλύονται» (εκκλ),
    και τρίτα γιατί «έτσι μας αρέσει» !!

  107. Immortalité said

    @104 Συμφωνώ και προσυπογράφω…

  108. papoylis said

    Κύριε ΣΑΘ

    διαπιστώνω ( με χαρά , ομολογώ ) ότι νοσταλγείτε αφόρητα την επαγγελματική σας δραστηριότητα και τη καθημερινή επαφή σας με τη μαθητιώσα νεολαία. 🙂

    Αλλά φευ : η ιδιότης του συνταξιούχου σας εστέρησε τη «βίτσα» και τη συν αυτή ηδονή που προσφέρει η επαναφορά εις την τάξιν των ατάκτων μαθητριών με τη ποδιά 🙂

    Να είστε καλά και κάποτε ελπίζω να απαντήσετε σε κάποιο ερώτημα που σας έθεσα 😉

    ΥΓ Νικοκύρη αντιλαμβάνομαι ότι με συγχωρείς για τη παρέμβαση ( εν τη σεμνή ευωχία σου ) 🙂

    ΥΓ Κορνήλιε μου λείπουν οι ρημάδες οι υπογεγραμμένες , εμένα , ενός καθ’ έξιν μαλλιαρού 🙂

  109. papoylis said

    Κορνήλιε

    … δυστυχώς ( για τη γνωστή ατζέντα ) η πρωτιά της ΧΑ σε ποσοστά στη Κορινθία ουδαμώς οφείλεται στα διαδραματισθέντα εκεί. Θα μου επιτρέψεις ελπίζω να έχω άποψη επ’ αυτού και μόνο και καλό θα ήταν να μην εμπλακούμε σε συζήτηση για τα τότε. Βλέπω εδώ και τον αγαπητότατο μου κο ΣΑΘ και «σκιάζομαι»… 😉

  110. Thanassis said

    Να ξεκαθαρισω οτι το κυριο θεμα μου στο #61 ηταν η φυση του ποσοστου αποχης και του παραπλανητικου τροπου που το χειριζομαστε.
    Οσοι ομως σχολιασαν πανω στο σχολιο μου, αναφερθηκαν στην «παρενθεση», την αποψη δλδ οτι *ισως* ειναι καλυτερα που δεν εχουν οι μεταναστες (οι εμιγκρε δλδ οι αποδημοι) την δυνατοτητα να ψηφισουν. Ας πω λοιπον 2 λογια παραπανω.

    Το αν ψηφιζουν ή οχι οι αποδημοι ειναι θεμα τεχνικο. Εγω ομως δεν αναφερθηκα σε αυτο, αλλα στο ηθικο/φιλοσοφικο κομματι (θα επρεπε να ψηφιζουν;) Δεν ξερω γιατι μπερδεψατε τα δυο (αν δλδ παραδεχτουμε την τεχνικη του πλευρα, παυει να εχει ηθικη πλευρα το θεμα;)

    Ο αντιλογος για την ηθικη θεση, ειναι λιγο-πολυ αυτα που ανεφερε η ΣοφιαΟικ: οι εμιγκρε(αποδημοι) μπορει να εχουν περιουσια οποτε η κυβερνηση τους επηρεαζει, και οτι μπορει καποτε να γυριζουν. Και τα 2 εχουν βαση αλλα εδω πρεπει να αναρωτηθουμε το ποσο βαραινουν. Το αλλο σημαντικο που δεν αναφερθηκε ειναι το επιχειρημα του αυτοαποκλεισμου: Ας δωσουμε σε ολους τους αποδημους την δυνατοτητα ψηφου απο το εξωτερικο, και οσοι δεν ενδιαφερονται (δεν αισθανονται την συνδεση) δεν θα ψηφισουν. Αυτο το επιχειρημα το βρισκω αρκετα ισχυρο.
    Επισης, το να υπαρχει βουλευτης για τους αποδημους το βρισκω μια ενδιαφερουσα προταση, και θα ηθελα να δω τι αποτελεσματα θα ειχε.

    Με ενοχλησε λιγο η (ελαφρως) απαξιωτικη σταση προς την αποψη μου, απο καποιους που σχολιασαν την ηθικη πλευρα. «Δεν καταλαβαινω τη λογικη», «δεν δεχομαι το επιχειρημα» κτλ. Νομιζα οτι δεν ειναι πολυ δυσκολο να καταλαβει καποιος την λογικη, αλλα μαλλον υπαρχει κατι που υπονοω στη προταση μου, οποτε ας το κανω πιο καθαρο. Απο τη μια ειναι οτι δεν επηρεαζεται (πολυ) ο αποδημος, απο την αλλη οτι ειναι αποκομμενος απο την κοινωνια στη τωρινη της μορφη και αρα εχει δεν ειναι σωστο να την επηρεαζει. Για μενα το δευτερο ειναι που ειχε το βαρος, και το πρωτο του εδινε «πατημα». Γιατι το λεω αυτο; Εχω δει τη διαφορα των αποδημων ελληνων με τους «ελλαδιτες» και στη Αμερικη που εζησα και στην Αυστραλια που ζω. Ειναι κατα κανονα πολυ πιο συντηρητικοι. Ειναι αλλος «λαος». Οπως ειπε και ο Gryphon στο #71 τα αποτελεσματα θα ηταν πολυ διαφορετικα… η Αριστερα ή αλλες προοδευτικες δυναμεις δεν θα ωφελουνταν. Δεν σχεδιασε βεβαια η Αριστερα τον αποκλεισμο τους, αλλα παντως κερδιζει απο αυτον. Και τι επιχειρημα ειναι αυτο, θα πει καποιος… και μεσα στη Ελλαδα υπαρχουν διαφορες: οι αγροτες δεν ειναι ιδιοι με τους αστους, οι νεοι δεν ειναι ιδιοι με τους γερους κτλ. Πολυ σωστα, και βεβαια δεν μπαινει θεμα αν δικαιουνται να ψηφιζουν. Το θεμα μπαινει εδω επειδη οι αποδημοι αντικειμενικα επηρεαζονται λιγοτερο (αλλα η δυσκολια ειναι να το ποσοτικοποιησεις, οποτε υπαρχει ηθικο διλλημα του στυλ ολα/τιποτε). Επιπλεον η διαφορερικοτητα τους αυτη προερχεται ακριβως επειδη ειναι αποκομμενοι. Οποτε καταληγοντας διαπιστωσα οτι η αρχικη μου σκεψη βασιζονταν στο φοβο της διαφορετικοτητας, που απο μονη της δεν μπορει να θετει ηθικο ζητημα, αλλα σε συνδιασμο με το επιχειρημα της επηροης επαινε σε μια ηθικη βαση. Επισης αναγνωριζα οτι αυτη η διαφορετικοτητα αρχιζει και ισχυει και για μενα και οτι ουτε εγω ειναι σωστο να επηρεαζω την ελλαδα. Δεν ειναι ευκολο να το δεχτεις αυτο.

    Σκεφτομενος παλι τωρα την ηθικη διασταση, καταληγω οτι η δυσκολια ειναι στην αδυναμια ποσοτικοοιησης της επηροης. Σε τετοιες περιπτωσεις παμε «ολα» ή «τιποτε» και συνηθως κερδιζει το «ολα» (δωστε ψηφο). Γιαυτο μαλλον με ελκυει το επιχειρημα του αυτοαποκλεισμου, γιατι φερνει αυτην την ποσοτικοποιηση με ενα οργανικο τροπο.

    Αφου φιλοσοφησαμε, θα μου απαντησει και καποιος στα πιο πρακτικα ερωτηματα που θετω στο #61 για τη φυση της αποχης; 🙂

  111. Socrates said

    Αυτό που λέει ο Νικοκύρης για την ψήφο στις λαϊκές και εργατικές γειτονιές ισχύει απόλυτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 25% στην Κοκκινιά, στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια, 24 στο Αιγάλεω, 26 στο Λαύριο κλπ. κλπ.
    Και ένα γλωσσικό από σημερινό σχόλιο του Παπαχελά: «Περιττόν να επισημάνει κάνεις την, με συγχωρείτε για τη βαριά φράση, «ξεφτίλα» του». Φαίνεται, εκτός από τη συγγνώμη χρειάζονταν και τα εισαγωγικά προκειμένου να ελαφρύνει επαρκώς η φράση.

  112. #104 τὰ συχαρητήρια στὸν νικητὴ ἐκφράζουν μία στοιχειώδη ἀστικὴ ἁβρότητα, κάποιοι τὸ λένε καὶ πρωτόκολλο. εὐχαριστῶ γιὰ τὰ μαθήματα κοινωνικοποιήσεως, ἀλλὰ ἕνα γερὸ στομάχι θὰ μοῦ φανῇ χρησιμώτερο, κι ἂς λένε ὅτι ἔρχονται μέρες πείνας.

    #109 ὑπέθετα πὼς ἡ κάπως είρωνική μου διάθεσι θὰ γινόταν ἄμεσα ἀντιληπτή.

  113. Διαβάζω εδώ (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/05/2012_441027) ότι
    Η Χρυσή Αυγή είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών της, συγκριτικά με το 2009, σε Κορινθία (11,77%), Λακωνία (9,94%), Αργολίδα (9,62%) και περιφέρεια Αττικής (9,27%)
    Παραδόξως εκεί που υπήρχε πρόβλημα υπεπληθυσμού μεταναστών δεν έγινε ιδιαίτερη αύξηση. Μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει (ακόμα) έντονη εκμετάλλευση πειθήνιων αλλοδαπών χεριών.

  114. Νέο Kid Στο Block said

    Κορνήλιε, ευτυχώς αποχώρησες! 🙂
    Φαντάσου να είχες μείνει τί θ’ακούγαμε.

  115. #114 Nεοκίδιε, βάλε μου κανόνα γιατί ὄντως ἁμάρτησα. Πάντως ἐγὼ ψήφισα στὴν περιφέρεια Χανίων ποὺ ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἔσκισε. Τὸ λέω πρὸς ὑπεράσπισί μου ἂν τυχὸν μὲ περάσετε ἀπὸ λαϊκὸ δικαστήριο!

  116. papoylis said

    112

    Η δική μου ειρωνεία προφανώς είναι ακόμα πιό αδιόρατη 🙂

  117. Πολύ βαθιά και ακριβής η ανάλυση και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις των σχολιαστών.

    Να αναφερθώ μόνο σε μία τουλάχιστον περίπτωση, της πόλης μου Πρέβεζας (ως νομού), που με τη διεδρική εκπροσώπηση έβγαλε έναν και έναν (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) και ξυπνήσαμε όπως κοιμηθήκαμε, στη Ελλάδα του 1985.

    Ελάτε στην Πρέβεζα να ξανανιώστε. Το λέει και ο Μαρκ Τουέιν για το Σινσινάτι:
    The Mark Twain Doctrine: «When the end of the world comes, I want to be in Cincinnati because it’s always twenty years behind the times.»

    Γιάννης

  118. Mindkaiser said

    Αφού έφτασα στο σημείο να συμφωνώ με κάτι που είπε ο Μπίστης, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανμαρκίας. Είπε “Γι αυτούς που ψήφισαν Χ.Α. για να αντιταχθούν στο δικομματισμό, έχουν μια ολόκληρη ζωή να ντρέπονται για την ψήφο τους”. Προσωπικά, δε μπορώ να δώσω καμία δικαιολογία «αγανάκτησης» σε ανθρώπους που συνειδητά ψήφισαν μια νεοναζιστική οργάνωση.

  119. Immortalité said

    @118 Μπα, για να ντραπείς πρέπει και να χεις τσίπα. Αν έχεις τσίπα δεν ψηφίζεις εξ αρχής.

    @112 Δηλαδή Κορνήλιε μας λες ότι ήσουν υποχρεωμένος από το «πρωτόκολλο» να δώσεις συγχαρίκια στη ΧΑ; Δηλαδή αν αύριο έβλεπα τον Φρέντυ στο δρόμο και δεν του έδινα συγχαρίκια για τις 8959 ψήφους που έχει γράψει μέχρι τώρα, επειδή τον θεωρώ αλήτη και επικίνδυνο θα με έλεγες αστικώς αγενή; Αδικείς το μυαλό σου πάντως. Κρίμα είναι.

  120. Νέο Kid Στο Block said

    http://www.nooz.gr/greece/to-kke-den-diapistonei-anatropi-politikis
    «Το ΚΚΕ δεν διαπιστώνει ανατροπή πολιτικής»

    Καλά κρασά Αλέκα ή μαλλον Σαλάμ Αλέκαμ!

  121. #119 δὲν ἔδωσα συχαρίκια ΜΟΝΟ στὴν ΧΑ. ἔδωσα σὲ 3 κόμματα ἐκ τῶν ὁποίων δὲν στηριζω ΚΑΝΕΝΑ. ἐσὺ κόλλησες μὲ τὴν ΧΑ. ἀρνεῖσαι ὅτι ἀνήκει στοὺς νικητὲς τῶν ἐκλογῶν;

    ὁ Μπίστης μὲ ποιό κόμμα κατέβηκε φέτος; νὰ μὴ λέῃ μεγάλα λόγια, μπορεῖ τοῦ χρόνου νὰ κατέβῃ μὲ τὴν ΧΑ.,

    Νεοκίδιε θὰ μοῦ βάλῃς κανόνα; ἀκόμη κι ἂν μοῦ πῇς νὰ μὴ ξαναγράψω στὸ ἱστολόγιο γιὰ 1 ἑβδομάδα θὰ τὸ τηρήσω!

  122. Νέο Kid Στο Block said

    Και τι είμαι εγω ρε Κορνήλιε να βάζω κανόνες και εγέρθητα;
    Βάφεν Ες-ες;

  123. Καλαχώρας Λεώνικος said

    The Mäntsälä rebellion can be considered the last major incident caused by the radical right-wing activism in Finland after the Civil War. In the coming years the economic situation in Finland would improve and the radical movements would lose support.

    Γκουγκλίστε να δείτε τι θα πει Χ.Α.

  124. #122 μοῦ ἄρεσε τὸ «ἐγέρθητα»!

  125. Immortalité said

    @121 Αυτό που κάνεις ότι μπερδεύεσαι πάντως… Ακόμα και αν ανήκει στους νικητές ποιος σε υποχρεώνει να της δώσεις συγχαρητήρια; Το αστικό πρωτόκολλο; Ελα βρε Κορνήλιε, την ίδια δουλειά κάνουμε…

  126. RaspK said

    @61: Καλά τα λες· άλλωστε, οι εγγεγραμμένοι του Υπουργείου Εσωτερικών καταγράφονται ως 9.949.401, όταν υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των μονίμων κατοίκων εσωτερικού είναι 10.787.690 μόλις! Δηλαδή, πώς το λένε, θα έπρεπε τα παιδάκια με ηλικία κάτων των 18 να είναι μόλις λίγο πάνω από 838 χιλιάδες μόνο, πράγμα που νομίζω πως είναι προφανές ότι δεν ισχύει.

    Αξίζει να γίνει μια μελέτη της πραγματικής αποχής έναντι της φαινομενικής. Από τα μεγέθη που έχουμε πρόχειρα, προκύπτει:
    Σύνολο ικανών ψηφοφόρων: 100% (εγγεγραμμένοι) – 20% (φαινομενικώς απέχοντες) = 80% των εγγεγραμένων.
    2004. Όντως απέχοντες 4,00% επί των εγγεγραμμένων, δηλαδή 5,0% εκ των ικανών ψηφοφόρων.
    2007. 6%, δηλαδή 7,50%.
    2009. 9%, δηλαδή 11,25%.
    2012. 15%, δηλαδή 18,75%.

    @7: Το ποσοστό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (ανεξαρτήτως πραγματικής ικανότητας) που αντιπροσωπεύει η μοιρασιά των 250 εδρών φτάνει μόλις το 51,47% μα όχι το 40%. Ο λόγος είναι ότι τα μεγέθη που δίνονται «καρφώνονται» το ένα πάνω στ’ άλλο, δεν κάνουμε αφαίρεσή τους από το κοινό αρχικό σύνολο. Δηλαδή:
    1. Το φαινομενικό ποσοστό συμμετοχής είναι 65,10% από το σύνολο των εγγεγραμμένων.
    2. Το ποσοστό των εγκύρων εξ αυτών είναι 97,64% (= 100% – 2,36%).
    3. Το ποσοστό των εγκύρων που προσμετρήθηκαν απ’ αυτές είναι το 80,97% εξ αυτών.
    4. Το ποσοστό των προσμετρηθέντων, δηλαδή, από το φαινομενικό σύνολο είναι το 65,10% × 97,64% × 80,97 ≈ 51,47%.

    Βάσει των ανωτέρω, οι τιμές αυτές διαμορφώνονται αντιστοίχως ως εξής: 81,25% × 97,64% × 80,97 ≈ 64,24%.

    Το σημαντικότερο κατ’ εμέ δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ακόμα κι έτσι μιλάμε για εκπροσώπηση υπό των δύο τρίτων!

  127. artemis said

    67. όχι, καλέ μου, δέν το λέω για να γίνω αρεστή. Ήμουν, παρ’ όλη την ηλικία μου, μέχρι τη 1μετά τα μεσάνυχτα στα Προπύλαια. Και μάλιστα κάποια στιγμή βγήκε από το βανάκι ένας τριαντάρης, μού έπιασε σφιχτά το μπράτσο στη φόρα μου, με τα μάτια τόσο γεμάτα χαρά που έκλαψα από συγκίνηση,και έφυγε για τη δουλειά του(κανόνιζε τους ήχους και τις μουσικές). Είχα χρόνια να νοιώσω τόση χαρά και ανακούφιση, ήμουν ξανά είκοσι χρονών στην κατάληψη της νομικής, γεμάτη έξαρση και περηφάνια. Όμως επειδή έζησα καταλήψεις και συλλήψεις, επειδή ειδα από χτες μέχρι σήμερα και χρυσαυγίτες, επειδή ήμουν παιδάκι στην αρχή της χούντας και γυναίκα ενήλικη όταν τελείωσε και είδα συμμαχίες και συνασπισμούς της αριστεράς να μήν διδάσκονται από τα λάθη τους, επειδή ζούσα στη Σόλωνος και από νήπιο είδα τα δακρυγόνα και τη δολοφονία του Πέτρουλα -μέ άφηναν να πηγαίνω στο φροντιστήριο των αγγλικών μόνη επειδή δέν ήταν σε θέση να διανοηθούν ότι ενιά χρονών θα έκανα κοπάνα να πάω στη διαδήλωση -επειδή είδα την αριστερά να συμμετέχει σε κυβέρνηση και τίποτα να μήν αλλάζει εκτός από τις συνειδήσεις μας, γι’ αυτό σού λέω: φοβάμαι και δέν έχω πλέον άλλο από το όραμα. Φοβάμαι εμάς τους αριστερούς και τις αριστερές με την συστολή μας σχεδόν περισσότερο από τους επονειδιστους χρυσαυγίτες και τις δαγκάνες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

  128. τυφλόμυγα said

    Προσωπικά, δε μπορώ να δώσω καμία δικαιολογία “αγανάκτησης” σε ανθρώπους που από βλακεία ψήφισαν μια νεοναζιστική οργάνωση. 😛

    #115, Τα Χανιά έδωσαν 3.872 ψήφους στη ΧΑ και 2.505 στο Λάος. Αυτό που έγραψες δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ σου. Και η Α’ Θεσσαλονίκης ανέδειξε πρώτο κόμμα τον Σύριζα αλλά, κι εκεί να ψήφιζες, ούτε αυτό θα αποτελούσε επιχείρημα υπέρ σου. 24.069 ψήφους έλαβε η ΧΑ στο δήμο που διοικεί ο Μπουτάρης. 😥

    #117, Στην Ήπειρο πηγαίνουμε για τα ωραία χωριά και τους υπέροχους ανθρώπους. Μπορεί η παραφρασμένη ρήση του Τουέιν να αποτελεί κομμάτι της γοητείας του τόπου. 😉

    Ο Νικοκύρης μέχρι πότε θα λείπει; 😦

  129. Ελπίζω, Νίκο μου, ο ιστορικός του μέλλοντος να μη χρειαστεί να συγκρίνει εκείνη την Κυριακή της 31ης Μαρτίου 1946, της «αποχής», με την απόρριψη, από μερικούς αριστερούς και κομμουνιστικούς χώρους, της ενωτικής πρότασης Τσίπρα. Ο μακαρίτης ο πατέρας σου, τόσο οξυδερκής στα πολιτικά, θα μπορούσε να κάνει μια κριτική πάνω σ΄ αυτό.

    Γιάννης

  130. Νέο Kid Στο Block said

    Κάπου δεν καταλαβαίνω την όλη σπουδή (γενικά μιλάω και όχι για συγκεκριμένους σχολιαστές, απλά παίρνω αφορμή από το παραπάνω σχόλιο 126) για τα «πραγματικά» ποσοστά.
    Το δικαίωμα και η υποχρέωση(ευφημισμός δυστυχώς) του πολίτη είναι ιερό και ατομικό στη Δημοκρατία (ακόμα και στη Παπαδημοκρατία)
    Αυτοί πήγαν να ψηφίσουν ,αυτοί έχουν και την ευθύνη, επί αυτών θα γίνει και η κριτική και ο καταμερισμός συσχετισμών.
    Αν υπάρχουν στους καταλόγους μακαρίτες ή ξενιτεμένοι είναι ένα θέμα, οι υπόλοιποι που απείχαν έχουν το δικαίωμα να είναι ιδιώτες (με την αρχαία έννοια που έχουν ωραία διασώσει στη γλώσσα τους κάποιοι ευρωπαίοι..). Δεν νομίζω ότι απομειώνεται η νομιμοποίηση από οποιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό επειδή λίγοι ή πολλοί θέλουν να πάνε για μπάνιο ή τους αρέσει να αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό τους. Ας πρόσεχαν!

  131. sarant said

    128: Γύρισε ο Νικοκύρης και διαβάζει τώρα τα εκατον τόσα σχόλια -και πού να απαντήσει σε όλα..

    130: Προσωπικά δεν λογαριάζω καθόλου την αποχή όταν αναφέρω ποσοστά γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε αλλιώς.

  132. sarant said

    Πάντως το θέμα με την ψήφο των αποδήμων έχει αρκετές περιπλοκές -δεν είναι τυχαίο που τόσον καιρό δεν έχει ρυθμιστεί.

  133. εδώ λέει πως απαγορεύτηκε στη Γερμανία το «εγερτήριο»
    βίντεο. Και αν υπήρχε Χρυσή Αυγή εκεί, μάλλον θα την έθεταν εκτός νόμου.

  134. Νέο Kid Στο Block said

    Μιχάλη, το έχουμε πει παλιότερα. Εκεί, που είναι και τα ορίτζιναλ ξυρισμένα μυαλά και κεφάλια, οι μπάτσοι τους ΔΕΡΝΟΥΝ!
    Και μιλάμε για ΞΥΛΟ!

  135. munich said

    @133
    Εμείς πάντως μόλις το ξαναείδαμε χωρίς κανένα πρόβλημα

  136. munich said

    …και είμαι στο Μόναχο
    και νεοκιντ ας μην υπερβάλουμε είναι πρόσφατα τα γεγονότα με τους νεοναζι που δολοφονούσαν αβέρτα

  137. Αρκεσινεύς said

    Μόλις άκουσα πως το 13% των νέων ψηφοφόρων, δηλ. των νέων, και το 9% των ανέργων ψήφισαν Χ.Α. !

    Στην Αμοργό ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 16,04% και στις Κυκλάδες για 150 ψήφους έχασε την πρωτιά από τη Ν.Δ. 17,14% έναντι 17,40%. Ο χάρτης μέχρι τις 2 ή ώρα ήταν συριζαίος, αλλά μετά βάφτηκε μπλε.

  138. sarant said

    99: Μιχάλη, το ιστολόγιο θρηνεί βέβαια την αποτυχία Καρατζαφέρη, αλλά νομίζω ότι θα συνεχίζει να μας εφοδιάζει με υλικό.

    97: Κι εγώ έχω μεγάλη απορία τι εννοεί ο Κασιμάτης -ίσως να τα έχει μπερδέψει.

  139. τυφλόμυγα said

    Πήγα και γύρισα κιόλας.

    133 – 136 Έχω ξαναβάλει το λινκ στο νήμα για τους Χρυσαυγίτες βουλευτές. Το ξαναβάζω κι εδώ. http://www.rwf.gr/240686/featured-on-red-carpet/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AF/ – Στο 29.30 δείχνει Γερμανούς νεοναζί να βγαίνουν με ρόπαλα από το αρχηγείο τους για να επιτεθούν σε διαδηλωτές. Οι Γερμανοί αστυνομικοί βγάζουν όπλα αμέσως. Οι νεοναζί όμως συνεχίζουν να τσαμπουκαλεύονται.

  140. sarant said

    57-106: ΣΑΘ, ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να απαντήσετε αλά-αφοί Λαμπρόπουλοι (δηλ. πριν από μένα για μένα) αλλά έχω άλλη γνώμη.

    Καταρχάς, και νομίζω ότι η Ππαν θα συμφωνεί, η δασυνση σήμερα δεν λειτουργεί, λέμε «πρωτ’ απ’ όλα» σε αντιδιαστολή με το παλιότερο «εφόλης της ύλης». Επίσης, λέμε πχ. αντιύλη (ανθύλη μόνο ο Ρένος έλεγε) και αντιενωτικός παράλληλα με το ανθενωτικός,

    Μάλιστα, έχει αρχίσει να αχνοχαράζει μια λεπτή διάκριση: ανθενωτικοί ήταν οι θεολόγοι και πολιτικοί της τελευταίας περιόδου του Βυζαντίου. Όταν ο όρος χρησιμοποιείται σήμερα για πολιτικές δυνάμεις κτλ. λέμε αντιενωτικοί.

    Ε, αντιενωτικός και αντενωτικός είναι παραλλαγές της ίδιας λέξης, όπως λέμε αποενοχοποίηση και απενοχοποίηση ή αντεξουσιαστές κτλ.

  141. Νέο Kid Στο Block said

    Φίλε Munich, μιλάω για τους φανερούς, όχι για την μυστική εταιρεία δολοφόνων. Και πάλι τους πιάσαν έτσι; (καθυστερημένα δυστυχώς μετά που φάγανε τόσους ανθρώπους).
    Εδώ, τους άφησαν επι χρόνια πολλά να δρουν ανενόχλητοι και εγκληματικά (και σαν υπόκοσμος/κοινοί ποινικοί εγκληματίες) και σαν εκκαθαριστές /τιμωροί/σύμμαχοι της αστυνομίας(!!) εναντίον των «τρομοκρατών/αναρχικών/περίεργων σκούρων».
    Μεγάλη διαφορά, δε νομίζεις; Ότι και στη Γερμανία έχουν υψηλές συμπάθειες και κάποια «μέσα» ουδείς λόγος! Αλλά τουλάχιστον κρατιούνται τα στοιχειώδη δημοκρατικά προσχήματα νομίζω.

  142. munich said

    @139
    δυστυχώς δεν βρίσκω τώρα το βίντεο όπου αστυνομικοί συνοδεύουν νόμιμη (δηλαδή δηλωμένη και αποδεκτή από το κράτος) πορεία νεοναζί σε πολίχνη της πρώην ανατολικής Γερμανίας όπου όταν η πορεία συναντά την (καθιερωμένη αλλά αδήλωτη) διαδήλωση της αντίφα, οι αστυνομικοί επιτίθενται και τους σπάνε στο ξύλο (φυσικά γιατι δεν έχουν άδεια )

  143. Νέο Kid Στο Block said

    Εντάξει, είναι κάμποσα χρόνια που δεν έχω πάει στο Ντόυτσλαντ και κρατώ μια επιφύλαξη ,μήπως έχουν αλλάξει τα πράγματα (για το ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ που έβλεπα να τρώνε), εσύ θα πεις για σίγουρα.

  144. munich said

    φίλε νεοκιντ, η αστυνομία επι χρόνια αρνούνταν να ακολουθήσει τα στοιχεία που έδειχναν προς τη ρατσιστική κατεύθυνση, αντιθέτως ενοχοποιύσε τα ίδια τα θύματα ότι άνηκαν σε κύκλους του υποκόσμου των μεταναστών, όνόμασαν δε τη σειρά των φόνων ντοενερ- μοερντερ. η ομάδα εξαρθρωθηκε συμπτωματικά όταν έκανε ληστεία τράπεζας και μέχρι να ανατινάξει η συνεργός το σπίτι-κρυσφήγετο κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι περί τίνος πρόκειται. Μην αρχίσουμε να λέμε για τα αλλα που βγηκαν στη φόρα ότι η υπηρεσία προστασία του συντάγματος επί χρόνιαχρηματοδοτούσε ακροδεξιούς που γίνονταν πληροφοριοδότες δήθεν αλλά τους δούλευαν ψιλό γαζί.
    ναι κάποια προσχήματα τηρούνται , είναι ι αυτό το έρμο το παρελθόν…

  145. Νέο Kid Στο Block said

    144. OK, έχω χάσει (σοβαρά) επεισόδια φαίνεται.

  146. τυφλόμυγα said

    #142, Munich,http://www.youtube.com/watch?v=5UVagyapmLI-αν το βρεις εδώ είμαστε. ως τότε καμάρωσε τα δικά μας

    Το σημερινό άρθρο του Πολ Κρούγκμαν κλείνει ως εξής:
    And yes, the echoes of the 1930s are very strong.

  147. ππαν said

    140: ναι, μπορεί να συνυπάρχουν. Διαφωνώ με το ότι το ανθενωτικός προσδιορίζει κάτι συγκεκριμένο ιστορικά. Να πω όμως ποτέ δεν συνάντησα το ανθενωτικός ούτε το αντιενωτικός να χρησιμοποιείται σε άλλη περίπτωση.

  148. munich said

    @146
    αυτό το βίντεο δεν είναι αβελιαμπολ ιν μάι κάντρυ σορρυ, αλλά φαντάζομαι περί τίνος πρόκειται. Εξάλλου ζούσα στην Ελλάδα και ξέρω, ακόμα παγώνει το αίμα μου στο άκουσμα περίανδρος

  149. μπασίστας said

    εγέρθητου (έτσι λέει ο πρώτος) είναι το ελληνικο facepalm ,διαδώστε το παντού. εγραψες βλακεία στο βλογκ σου ; εγερθητου. είπες μπούρδες για το τάδε θέμα ; εγέρθητου . πήγες ξυπόλητος στα αγγούρια ; εγέρθητου.

  150. aristeros fasistas said

    Σε κάποιο σχόλιο παραπάνω κάποιος είπε ότι το Σύριζα αρχίζει και γέρνει δεξιά.Βέβαια δεν είναι ακλόνητο όπως η Αλέκα,το αγύριστο κεφάλι,που της δίνεται ισίορική ευκαιρία να μπει και αυτή στην κυβέρνηση μετά απο τόσα χρόνια ‘ταξικών εχθρών’,’αστικού κράτους’,’μπουρζουαζίας’ και όλα αυτά που παίζει η κασέτα.Αλλά καλά το λένε ότι μόνο να φωνάζει απ’την απέξω θέλει και αυτό της αρκεί.Επίσης τις τελευταίες μέρες το ξέρασε,από δω το φερνε από εκεί το πήγαινε επί δεκαετίες αλλά τελικά το ξέρασε.’Χρυσή ήταν η εποχή επί Στάλιν’. Χρυσή είναι και η Αυγή.

  151. papoylis said

    Νικοκύρη

    …μόλις εμφανίστηκα ο καλός μας κύριος Γυμνασιάρχης εξαφανίστηκε. Σου υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να τον «παρακουμβήσω» στο μέλλον 🙂

    Κορνήλιε … μη τσιμπήσεις , δεν εννοώ εσένα 😉

  152. τυφλόμυγα said

    #148, Α! Αυτό το καλόπαιδο ήταν συμμαθητής του γαμπρού μου στο δημοτικό. Έχω δει φωτογραφίες. Πρώτη φορά είδα παιδί σε φωτογραφία κι αντί να χαρώ τρόμαξα. Τότε έμαθα ποιος είναι ο Περίανδρος. Σημ. ο μπαμπάς του γαμπρού μου συνελήφθη 20 χρονών και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης (δεν θυμάμαι ποιο) όπου πέρασε τέσσερα χρόνια.

  153. aristeros fasistas said

    και μήπως ήρθε η ώρα να πάει η Αλέκα σπίτι της;Πόσο χρονών είναι;Σε λίγο θα βγαίνει στην τηλεόραση με το ‘πι’.

  154. Είναι αδύνατον να προλαβαίνετε να δι αβάζετε τόσα πολλά σχόλια…

    . «Ο νεοναζισμός είμαστε εσείς κι εμείς – όπως στη γνωστή παράσταση του Πιραντέλο. Είμαστε εσείς, εμείς και τα παιδιά μας…… »
    Μάνος Χατζηδάκις

    Αναδημοσίευση από:
    http://parallhlografos.wordpress.com/2012/05/07/%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CF%82-%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%d66B6%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF/

  155. metanastis said

    Στό Μόναχο πάντως έζησα πέρυσι την εξής εξωπραγματική σκηνή. Διαδήλωση νεοναζί για κάποια επέτειο τους. 200 / 300 άτομα. Η καθιερωμένη αντι-διαδήλωση με πολλαπλάσιους μετέχοντες. Και ανάμεσά τους η αστυνομία με περισσότερο κόσμο από ότι και οι δυό μαζί. Σε μια στιγμή πήγε να γίνει τσαμπουκάς μεταξύ των δυό και η αστυνομία άρχισε να μοιράζει ξύλο γενικώς. Ο κόσμος διαλύθηκε και άρχισε να τρέχει στους γύρω δρόμους. Σε κάποια φάση καμιά δεκαριά αστυνομικοί έχουν στριμώξει 5-6 νεοναζί και τους….συνετίζουν. Από την απέναντι μεριά του δρόμου καμιά δεκαριά της αντιδιαδήλωσης, με στυλάκι αυτό που λέμε εναλλακτικό, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της αστυνομίας! » Deutsche Polizisten schiessen die Faschisten». Εξωπραγρματικό! Φανταστείτε αναρχο–τέτοιους τελοπάντων να ζητοκραυγάζουν τους ματατζήδες! Όνλι ιν τζέρμανι!

  156. munich said

    @155
    Ναι συμβαίνει κι αυτό, να πούμε ότι εδώ στην αστυνομία μπαίνουν και γερμανοί με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ήτοι π.χ. τούρκοι με γερμανικό διαβατήριο

  157. μπασίστας said

    αν «ειχαμε» προκαλέσει σαν έθνος τόσα εκατομμύρια θανάτους και εδώ θα υπήρχε το ίδιο κλίμα. Στη γερμανία τα τελευταία χρόνια κανει επανεμφάνιση της εθνικής ταυτότητας «γερμανός» στην πολιτική ζωή. προφανώς αυτοί που είδες μπορεί να ήταν από τους Anti-Deutsche που – ακόμη και για τους αναρχοτετοιους που λες περιπαιχτικά – θεωρούνται αντιφατικοί , αφού καταλήγουν να χρησιμοποιούν το «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» για να κάνουν αντιφασιστικό αγώνα. για παράδειγμα εχουν φθάσει να υπερασπίζονται το κράτος του Ισραήλ για να χτυπήσουν τον αντισημιτισμό…

  158. ΣΑΘ said

    @ Sarant [140]

    Ούτε ο «αντενωτισμός» σας [0] με βρίσκει σύμφωνον, ούτε η ‘δικαιολόγησή’ του [140] με ικανοποιεί.
    Δεν πειράζει, βεβαίως. Επιλογές και γούστα είναι αυτά.

    Τα λοιπά «πειραχτικά» τού [106], δεν ήταν παρά (ανεπιτυχής απ’ ότι φαίνεται) απόπειρα να χωρατέψω και ελόγου μου, επ’ ευκαιρία της ημέρας!

    ΥΓ
    Το «εφόλης της ύλης” [140], έτσι;
    Ευχαριστώ.

  159. galexstef said

    περιμενω με αγωνια το αρθρο σου για το εγερθητι!

  160. Νέο Kid Στο Block said

    Τι έγινε ρε παιδιά; Η επαναδιαπραγμάτευση (renegotiation for Greece seems a viable option after all, είπε μόλις ένας φακιδομούτσουνος εγγλεζάκος στο euronews) τελικά μπορεί και να…ε; «ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης βεβαίωνε πριν λίγες μέρες ο Μπένυ Χιλ (με το προσωπείο του Λόρενς Ολιβιέ).
    Οι Ισπανοί (τους έχω μια αδυναμία τελευταία) στα προοδευτικά σοβαρά ειδησεογρ. μπλογκ (σαν το publico.es) προβλέπουν νέες εκλογές και σαρωτική νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ!
    Εννοείται ότι ο Εγέρθουτου είναι πρώτη μούρη! Οποία μας τιμή!
    Οι Έλληνες δημοσιογράφοι(στη ΕΡΤ πριν λίγο) αντίθετα, προβλέπουν καταποντισμό ,πόσο δα θα «διαμαρτύρονται» αυτοί οι ιθαγενείς; Πέρασαν ήδη 24 ώρες! και ήδη κάλεσαν τον Τατσόπουλο να απολογηθεί που «ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΡΕ; Ε; ΓΙΑ ΠΕΣ!», ο εκλεκτός υπουργός Βορίδης με αργή, βραχνή σεβάσμια φωνή και στυλ Φον Μέτερνιχ και βάλε συμφωνούσε με μεγαθυμία, ο πιο εκλεκτός υπουργός Σκανδαλίδης όλο νάζι και γελάκι (διασώθηκε μονάχος στην Α Αθήνας) δεν είχε ούτε μία κουβέντα αυτοκριτικής, ο Σοφιανός του ΚΚΕ στην κοσμάρα του. Αφού δεν έφαγε και ξύλο ο Συριζαίος ,πάλι καλά!
    Περιέργως ,έχω μια μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον! 🙂

  161. μπασίστας said

    @159. δεν ηταν εγερθητι ήταν εγερθητοου ή εγερθηtwo

  162. Νέο Kid Στο Block said

    Επίσης να επισημάνω ότι παρότι πέρασε ήδη μια ολάκερη μέρα από τη doomsday, το ηλιακό μας σύστημα μοιάζει σταθερό, κανένα τσουνάμι δεν ακoλούθησε το σεισμό, τα σύνορα είναι ασφαλή και οι Ευρωκηδεμόνες μας δείχνουν ήρεμοι και προβληματισμένοι. «Η (προεκλογική)απειλή ισχυροτέρα της πραγματοποίησης» που λέει κι ο Νικοκύρης. Αλλά δε μασάμε στο σκάκι ρε!
    Ε, μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας, τα χρηματιστήρια έπαθαν ένα μικρό νταράκουλο αλλά αυτή είναι η δουλεία τους να πέφτουν και ν’ ανεβαίνουν, άσε που σφίγγουν και λίγο οι κ….
    Τι, μόνο ο δικός μας θα τσούζει;

  163. Νέο Kid Στο Block said

    Έχω και γλωσσική-φροϋδική εξήγηση για το «Εγέρθουτου!» (Αυτό είναι το ακριβές!)
    Αν αντέξετε και προσέξετε το βιντεάκιον, ο νεαρός υπερεθνικιστής Έλλην (διασταύρωση μπουλντόγκ και θαλάσσιας αμοιβάδας) απευθύνεται σε μια κοπελίτσα (με ροζ μπλούζα) που σηκώνεται αμέσως μετά (πιθανολογώ τρελά χαρούμενη, γι’αυτό και η άμεση ανταπόκριση).
    Του έβγαινε φυσιολογικά το «Σηκώσου!» όχι το «Σήκω!» αλλά κάπου(σε οπλασκήσεις ίσως) είχε πάρει τ’ αυτί του την προστακτική αορίστου «Εγέρθητι!» αλλά ένα μυαλό (και ξυρισμένο) χειμώνα-καλοκαίρι πουντιάζει κι αυτό! Υπερίσχυσε όμως ο σεβασμός στην επίσημη πρεμιέρα του ΕΠΕΝίτη Αφεντικού και ο συνδυασμός «Εγέρθητι!» και «Σηκώσου (μωρή)!» έφερε το θρυλικό πλέον «Εγέρθουτου!» Πρέπει να του αναγνωρίσουμε πάντως- ως προς τη γραμματική- ότι την παθητική φωνή την τήρησε!

  164. Mindkaiser said

    @163 Αυτό που φυσικά δε γνωρίζεις Νεοκίντιε, είναι ότι ο νεαρός υπερεθνικιστής Έλλην εκφράστηκε τοιουτοτρόπως «καλλιτεχνική αδεία». Πρόκειται για τον Kaiadas, μπασίστα του γνωστού ελληνικού black metal συγκροτήματος Naer Mataron. Απόλαυσε:

  165. Νέο Kid Στο Block said

    164. Τώρα σοβαρά μιλάς ή πλάκα κάνεις;

  166. Mindkaiser said

    @164

    Είμαι απόλυτα σοβαρός. Είναι ένας από τους λόγους που έχει κατηγορηθεί η Χ.Α. για εωσφόρισμό. Τους βρίσκεις κομματάκι μπερδεμένους; 🙂

  167. Νέο Kid Στο Block said

    164. Πω, πώ! Τώρα είδα τα σχόλια στο γιουτούμπ!
    Όλα τάχε η μαριορή , ο σατανισμός της έλειπε!

  168. Νέο Kid Στο Block said

    Κάποιος καλός δημοσιογράφος (απ’ αυτούς που τώρα κόπτονται για τους Ναζιάρηδες που προσβάλουν το λειτουργημα, μπλα,μπλα) δεν μπορουσε να τα δημοσιοποιησει αυτά; Τουλάχιστον θα χάνανε ένα 3-4% από τους καλούς Χριστιανούς που τους ψήφισαν.
    Α, σιχτίρ !

  169. Mindkaiser said

    @167

    Μεταξύ μας, ως παλιομεταλάκι, είναι ο τελευταίος -ισμός που θα με ενδιέφερε σε σχέση με τους συγκεκριμένους.

  170. Νέο Kid Στο Block said

    169. E, καλά εννοείται. Γι’αυτό είπα για τους «καλούς Χριστιανούς» που θα χάνανε!
    Κοιμάται και ο Κορνέιγ να δώσει κανα συχαρίκι αβρότητας…

  171. Μαρία said

    168 Για τον Καιάδα είχε την προηγούμενη εβδομάδα εκτενές ρεπορτάζ η …Ελεύθερη ώρα και καλούσε τους καλούς χριστιανούς να μην ψηφίσουν τη ΧΑ λόγω του σατανιστή. Βλέπεις όμως οτι ψηφίστηκε εννοείται μετά τον αρχηγό και την κυρία του.
    Νόμισα οτι όταν έγραφες για τον Εγέρθουτου το ήξερες.
    Και να σου πω όταν είδα τη μούρη του, σκέφτηκα μήπως είχες δίκιο αλλά ργτ σε μας τους γέρους τα αυγά δεν είχαν τελικά πολλή πέραση όπως στη νεολαία. Κι ούτε και στις γυναίκες γενικά. Έδειχνε κάτι στατιστικά ο Νικολακόπουλος όπου στους άνδρες πήραν 9,4 ενώ στις γυναίκες 4.5.

  172. Mindkaiser said

    Και αύριο μέρα είναι. Δε νομίζω να αντισταθεί στον πειρασμό να σχολιάσει. 🙂

  173. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Η προξενική (ούτε καν επιστολική) ψήφος των αποδήμων Νικοκύρη δεν προχώρησε επί Παυλόπουλου επειδή και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν την απέρριψαν πλήρως όλο αντιρρήσεις έφερναν – το δε ΚΚΕ έλεγε ξεκάθαρα όχι και απαιτόυνταν 200 ψήφοι. Μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες αλλά θα στεναχωρήσω την αριστερή ομήγυρη.

    Εγώ Ελλάδα βρέθηκα αλλά αφού δεν υπήρχε ψηφοδέλτιο της Τζούλιας απέιχα… 😉

  174. Mindkaiser said

    @171 Απλά ελπίζω Μαρία να οφείλεται στην εκτενή αναφορά που έγινε στα social media για τη θέση που οφείλει να έχει η γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία κατά τους φωστήρες της Χ.Α.. Ένα είδος πατριωτικής κουνέλας.

  175. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια!

    Χασάπη, κι εγώ έχω αντιρρήσεις: η προξενική ψήφος παραβιάζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, εκτός αν θεσπιστούν «βουλευτές αποδήμων». Διότι στα 500 άτομα που θα ψηφίζουν στο Λουξεμβούργο μόνο ένας ψηφίζει στο νομό Λευκάδας και μπορεί να μην του αρέσει που θα φανεί τι ψηφίζει.

  176. Μαρία said

    173 Των αποδήμων ή των ομογενών; Είσαι σίγουρος; Θυμάμαι μια συζήτηση σε επιτροπή της βουλής αλλά για ψήφο των ομογενών.

    Τελικά τ’ ακούμπησες τα δολάρια;

  177. Μαρία said

    174 Και σε συνδυασμό με την υπερβολική τεστοστερόνη.

    Και για τον αλβανοφοβικό Χασάπη: τόσο καλά ενσωματώθηκαν οι Αλβανοί που συμμετέχουν πια και σε συμμορίες των αυγών.

  178. Μαρία said

    175 Αυτό λύνεται αλα γαλλικά, με εξουσιοδότηση.
    http://vosdroits.service-public.fr/F1604.xhtml

  179. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (176) Ποιά δολλάρια; Ο πολιτογραφημένος ομογενής δε διαφέρει νομικά από τον απόδημο ( μετανάστη). Ο αδήλωτος δε μπορεί να ψηφίσει προφανώς.
    (175) Όποιος δε θέλει να ζυμώσει… Ο Παυλόπουλος το άλλαξε για να σου λύσει το πρόβλημα αλλά και πάλι ούμπαλα. Σε κάποια φάση αν θυμάμαι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως προϋπόθεση να δωθεί ψήφος στους (μη πολιτογραφημένους προφανώς) μετανάστες (παγκόσμια πρωτοτυπία για εθνικές εκλογές).

  180. Μαρία said

    179 Τι ποια δολάρια. Τις προάλλες δεν κλαιγόσουν οτι θα ήθελες να ψηφίσεις τους «χαρίζω σπίτια και γενικώς» αλλά στοιχίζει ακριβά το σπορ;

  181. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Μαρία όταν είναι στα τελευταία του ένας πάρα πολύ δικός σου άνθρωπος τότε τα σκάς για το τελευταίο αντίο (ακόμα κι αν είναι το παιδί σου άρρωστο και το αντίο τελικά σε ένα φρέσκο μνήμα γιατί ο Χάρος σε πρόλαβε). Σιγά μην τα έσκασα για να ψηφίσω – αρκετός μαζοχισμός είναι να παρακολουθώ χθες και σήμερα από κοντά το ρωμέικο να κρατά την αναπνόη του ομαδικά μπας και του περάσει το δικό του και να εκστασίαζεται με την αντιμνημονιακή ψήφο που θέλει την πίττα γεμάτη και το σκύλο χορτάρι.

    Της μάνας μου της πρότεινα τον χαρίζω οικόπεδα. αλλά προτίμησε να κρατήσει τη μύτη της και να ψηφίσει το μητροπαράδοτο ελπίζοντας για κυβέρνηση. Εμένα τον «απόδημο» με είχαν στο λάθος δημοτικό διαμέρισμα και δεν προλάβαινα να τρέχω στο Μεταξουργείο, είχα 3+3 ώρες οδήγησαν μπροστά μου.

    άσχετο: Νικοκύρη φταίει ο Καλύβας για την άνοδο της ΧΑ: ´Ελεος!

  182. Μαρία said

    181. Συλλυπητήρια, ρε συ. Σκέφτηκα οτι ήρθες για κάποια δουλειά αλλά δεν πήγε ο νους μου στο κακό.

  183. ΣοφίαΟικ said

    181: (συλληπητήρια Χασάπη, παρεμπιπτόντως), κι εσύ στο λάθος διαμέρισμα; Κι εγώ η απόδημη στο λάθος διαμέρισμα ανακάλυψα ότι ήμουν, λες να οφείλεται στην αποδημία και στο ότι δεν έχω ψηφίσει εν Ελλάδι εδώ και καμιά δεκαπενταετία;

    ΥΓ όχι και Μεταξουργέιο, Εμένα ο δήμος με έστειλε Κολωνάκι, απέναντι απο τον Αγιο Διονύσιο. Λέω να μείνω εκεί για να λέω ότι τάχαμου είμαι απο τζάκι- έχω κι αποδέιξεις, ψηφίζω στην περιοχή του πατρικού μου κλπ κλπ.

  184. ΣοφίαΟικ said

    130: Πέστα ρε άνθρωπε! Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται συζήτηση για τους απέχοντες. Σε κανένα σύστημα δε μετράει αυτός που απέχει, άμα ήθελε ας μην απείχε.
    Ομοίως, για το αν το πριμ των 50 βουλευτών ισχύει κλπ έχω να πω: οι συνήθεις βλακείες, απλώς και μόνο για να αρχισει τη γκρίνια το 80% των Ελλήνων (όσοι δεν ψήφισαν ΝΔ) ή τέλος παντων, το χαζό μέρος του 80%, που χάφτει κάθε ραδιοαρβύλα.

    Κατά τ’αλλα, τώρα που με πληροφορήσατε και για τα σατανιστικά, λεώ μπας κι αυτός ο Εγέρθητου είναι καμια θεότητα του κάτω κόσμου κι τον επικαλέστηκε ο νεαρός του βίντεο βλεποντας την κυρία με τα ροζ, κάτι σαν Άγιε μου Σώστη, σώσε με, την αγαπαω νιώσε με.

    Σκέφτομαι πάντως ότι έχουμε να διδαχτούμε από τη ΧΑ. Τέτοια πειθαρχία και υπακοή προς τον αρχηγό θα έπρεπε να δείχνουμε όλοι μας. Οπότε στο εξής απαιτώ απο το 40άκο να μου μεταβιβάζει τις συνδρομές του ιστολογίου, μπορέι να κρατάει ο ίδιος για τα έξοδά του το κατώτατο συν 10% (μην είναι τελείως της πείνας). Και όποτε εμφανίζομαι εδώ θα εγέρνεστε όλοι. Προυσχή, ιμπρός, μαρς.

  185. christos said

    Γειά χαρά. Μιας και μιλάμε και για πολιτικά ήθελα να πω οτι σε αυτές τις εκλογές το πρόβλημα δεν ήταν ο εκλογικός νόμος αλλά οι γέροι. Όσοι απο τους ηλικιωμένους θεώρησαν πως με ραγδαίες ανατροπές θα χάσουν τη σύνταξή τους, ψήφησαν τα κόμματα που τους υποσχέθηκαν την εξασφάλιση τους,έστω και «κουρεμμένες». Αυτό ήταν το πρόβλημα και μην ξεχνάμε πως δημογραφικά έχουμε γερασμένο πληθυσμό.

    Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οτι τα κόμματα ακούν μόνο τις θέσεις τους και όχι το λαό. Νομίζω πως το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παρουσιαστεί με σφιχτή πολιτική γραμμή και να χαιδέψει αριστερά αφτιά εντός και εκτός κόμματος, δεν άκουσε το αίτημα της κοινωνίας για περισσότερη ασφάλεια. Ο λαός δεν καταννοεί πως ο ιμπεριαλισμός στέλνει αυτούς τους δυστυχισμένους εδώ όταν κάποιοι -ελπίζω λίγοι -απο αυτούς του κλέβουν το σπίτι ή και τη ζωή.

    Άρα θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει σαφές στον κόσμο (και τους γέρους ειδικά) πώς θα εξασφαλίσει άμεσα την σιγουριά και την ασφάλεια στην κοινωνία.Νομίζω οτι με αυτό τον τρόπο θα είχε συμβάλει και ενάντια στην είσοδο της χρυσής αυγής στη βουλή που προτείνει τους κανιβαλισμούς.

  186. spiral architect said

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα θα αποφασίσει ο μπόσης για τους βουλευτές (οι εκλεγμένοι θα παραιτηθούν) όπως επίσης θα λαμβάνουν το μισθό συνταγματάρχη!
    (τη διαφορά ποιος θα την καρπωθεί; )

    Περάστε απ’ έξω!

  187. spiral architect said

    … και ένα Τζαρτζάνο περιποιημένο! :mrgreen:

  188. Κασσάνδρα said

    Μετά την άφατη χαρά ,ήρθε ο τρόμος.
    Τι θα γινει με την Εντολή;
    Μπορούν να τη χειριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιάξουν Κυβέρνηση;
    Τους το εύχομαι ολόψυχα….

  189. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα.

    Ρε συ Χασάπη, συλλυπητήρια -συμπάσχω και σαν συναπόδημος που ξέρω τι είναι να χτυπάει το τηλέφωνο σε ασυνήθιστες ώρες……..

  190. sarant said

    Και με καθυστέρηση λόγω πληθώρας σχολίων.

    127: Artemis, με συγκινήσατε, ήμουν άλλωστε κι εγώ εκεί (στα Προπύλαια εννοώ, όχι στον Πέτρουλα). Και πράγματι ένα κομμάτι των ψήφων είναι δανεικό, το ξέρουμε καλά.

  191. artemis said

    Και η εντολή δόθηκε. Να δούμε τώρα. Είμαστε και άπειροι στον χειρισμό τών θεμάτων της εξουσίας

  192. Immortalité said

    @178 Αυτό με την εξουσιοδότηση πάντα το έβρισκα πολύ προχώ. Υπάρχει δεν υπάρχει ένα άτομο στο οποίο θα έδινα εξουσιοδότηση.

    Xασάπη, καλή δύναμη κι από μένα…

  193. Καλημέρα. Χτες βλέποντας τον Κουβέλη στη ΝΕΤ αποτόλμησα την πρόβλεψη: κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με ΝΔΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ίσως και με Κουβ. πρωθυπουργό, όσο κρατήσει. Αλλά πάλι δεν ξέρω, έχω ιστορικό αποτυχιών σε πολιτικές προβλέψεις.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ, σκεφτόμουν, θα με πείσει στ’ αλήθεια αν δηλώσει ότι η όποια κυβέρνηση θα ακολουθήσει ΑΥΤΗ την οικονομική πολιτική μέχρι τέλους, δηλ. ακόμα και υπό την απειλή εξόδου από ΕΕ-ευρωζώνη. Ίσως πάλι ζητάω πολλά. Αν με ρωτήσετε τι προτιμάω, θα ευχόμουν μια σύντομη και αδύναμη κυβέρνηση (σαν αυτή που περιέγραψα παραπάνω), έστω και μόνο για να καμαρώσουμε λίγο αυτή τη Βουλή και να δουν οι ψηφοφόροι της ΧΑ τι ψηφίσανε. Η πλάκα είναι που στις επόμενες εκλογές πάλι όλοι θα λένε «οι κρισιμότερες μετά τη μεταπολίτευση» 🙂
    Όλο αυτό το κατεβατό, βασικά, για να πω κι εγώ συλλυπητήρια στον Χασάπη.

  194. ΣΑΘ said

    @ Ένας Χασάπης από τα παλιά [181]

    » Νικοκύρη φταίει ο Καλύβας για την άνοδο της ΧΑ: ´Ελεος! »

    Δεν φταίει (λέω ελόγου μου) μόνο ο «αμερικανοφερμένος» ο Καλύβας, αγαπητέ, για το κακό που μας βρήκε.
    Φταίει κι εκείνος ο δικός μας ο ερίφης, ο αδερφός του ο Μαραντζίδης, (γαλλοθρεμένος αυτός), που ακολουθεί τον Καλύβα σαν το κουτάβι, κι ο άλλος ο Δορδανάς κι άλλοι που ξεφυτρώνουν τελευταία σαν τα μανιτάρια!..

    Μα είναι πράγματα αυτά που γράφουν;

    Πού ακούστηκε να αναθεωρούνται τα ευαγγέλια!…

    Καλημέρα σας.

  195. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @193,
    μακάρι ν’ αποδειχθείς προφήτης, Δύτη.
    Όμως, δεν ξέρω… σαν ευσεβής πόθος μου μυρίζει η πρότασή σου.

  196. 195 Ελπίζω δεν εννοείς την πρόβλεψη της πρώτης παραγράφου. Με την έννοια ότι, σε μια τέτοια κυβέρνηση εγώ εννοείται θα ήμουν στην αντιπολίτευση 🙂

  197. τυφλόμυγα said

    Χασάπη, λυπάμαι.

  198. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @196,
    η αντιπολίτευση προσφέρει ευρύτερα πεδία δράσης -ποιος μπορεί να το αρνηθεί;

  199. Και τι να κάνουμε; Να υποστηρίξουμε κυβέρνηση πάση θυσία; Με Αμυγδαλέζες και μ’ όλα; Καλύτερα χαμένος.

  200. Immortalité said

    @199 Εννοείται καλύτερα χαμένος, έτσι κι αλλιώς ο χαμένος τα παίρνει όλα…

    Δεν πειράζει που δε σου ‘ρθε η ζαριά
    τζογάρισες στο όνειρο κι είσαι έτοιμος για όλα
    Το λέει κι ένα τραγούδι που μας μάθαιναν παλιά…
    ο χαμένος τα παίρνει όλα…

  201. Νέο Kid Στο Block said

    Διαβάζω ότι οι έγκριτοι συνταγματολόγοι / εκλογολόγοι πώς λέγονται (ζμπαθάτε με δεν είμαι και της Παντείου που έλεγε ένας μόρτης μπούκης:-) ) τέλος πάντων, αυτοί οι ειδικοί που αποφαίνονται επι τέτοιων θεμάτων , λένε ότι στις ΑΜΕΣΩΣ επόμενες εκλογές ΔΕΝ θα έχει πριμοδότηση 50 εδρών το πρώτο κόμμα!
    Ξέρει κάποιος φίλος ή φίλη κάτι σχετικό;
    (μη κατηγορηθώ για «τα καλά και συμφέροντα» ,η πριμοδότηση είναι αισχρή και πρέπει να καταργηθεί ή έστω να μειωθεί σημαντικά, αλλά ελπίζω να μην είναι αυτά τα πορίσματα (αν ευσταθούν) προϊόν των κουτοφράγκικων προβλέψεων που δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με διαφορά, στις εκλογές (αν γίνουν άμεσα τελικά, που είναι πολύ πιθανό)

  202. LandS said

    Το μόνο που γνωρίζουμε για τις ΑΜΕΣΩΣ επόμενες εκλογές (αυτές δηλαδή που διεξάγονται πριν περάσει δεκαοκτάμηνο) είναι ότι γίνονται με λίστες υποψηφίων που καταρτίζονται από τον αρχηγό του κάθε κόμματος.
    Το μπόνους υπάρχει για να βοηθήσει τη δημιουργία ισχυρών πλειοψηφιών ώστε να ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ, γαμώ το κέρατό μου, Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.

  203. Χασάπη συλλυπητήρια.
    Kid, δεν μπορώ να διασταυρώσω πουθενά την ερμηνεία του Κασιμάτη για το πριμ των 50 εδρών στις επαναληπτικές εκλογές.
    Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά φοβάμαι ότι κάνει λάθος.

    50#
    Αντιγράφω σχόλιο από Jungle Report κάτοικου Διστόμου που προσπαθεί να εξηγήσει τις 335 ψήφους της χ.α. :

    «Έχουμε και λέμε… το Δίστομο ανήκει στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας με το σχέδιο Καλλικράτης και η ΧΑ εκεί μάζεψε συνολικά 335 ψήφους. Ο Δήμος έχει τρια διαμερίσματα. Το διαμέρισμα Αράχοβας που η ΧΑ πήρε 148 ψήφους, το διαμέρισμα Αντίκυρας που επίσης πήρε 108 ψήφους και το διαμέρισμα Διστόμου που πήρε 79 ψήφους.

    Το Δίστομο έχει έξι εκλογικά τμήματα. Έχει το χωριό Στείρι που είναι τα δύο από τα έξι εκλογικά του τμήματα. Εκεί πήρε 34 ψήφους που πρέπει να αφαιρεθούν από τις 79 και μένουν 45. Επίσης το Δίστομο στα υπόλοιπα εκλογικά του κέντρα, έχει τους οικισμούς της Παραλίας Διστόμου, οπότε οι 79 ψήφοι μοιράζονται στα μέρη αυτά. Εδώ δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός, γιατί Δίστομο και Παραλία έχουν τα ίδια εκλογικά κέντρα. Οπότε οι αμίγως Διστομίτες, δεν ξεπέρασαν τις 20 ψήφους. Άλλο λοιπόν 20, άλλο 335 »

  204. Talos said

    [101] Από την άλλη στον νομό Ηρακλείου η Χρυσή Αυγή πήρε από τα μικρότερα ποσοστά πανελλαδικά. Άλλα κάποιοι πήγαν σε πολλά χωρία του νομού και μοίρασαν αντιφασιστικό υλικό , το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ http://bit.ly/JBhdWo και εδώ http://bit.ly/Kl1Hxp. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν οι αντιδράσεις του κόσμου στην Βιάνο και να μην τους ψηφίσει πολύς κόσμος που αλλιώς θα τους ψήφιζε.
    Δυστυχώς η Αριστερά ήταν απούσα σε αυτήν την προσπάθεια παρότι καλέστηκε να κατέβει στα χωρία μαζί μας. Άρα να μην ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στην φανερή και κρυφή προβολή των θέσεων της ΧΑ, αλλά και στην αδιαφορία, υποτίμηση και αδράνεια του μεγαλύτερου τμήματος της Αριστεράς.

  205. sarant said

    201-202: Πριμοδότηση, αν υπάρχει, πρέπει να εφαρμόζεται για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Μπόνους 50 έδρες για πρωτιά με 18% οδηγεί σε τέρατα.

  206. 204#
    Κοιτάξτε, αν καλέστηκε και δεν ήρθε, έκανε λάθος.
    Από εκεί και πέρα όμως τα μεγάλα ποσοστά που πήρε η χ.α. στα μαρτυρικά χωριά δεν τα εξηγεί η απουσία της αριστεράς αλλά η μαλακία που δέρνει τα μυαλά κάποιων.
    Η αριστερά δεν είναι το άγιο πνεύμα να είναι πανταχού παρών, ούτε μπορεί να παίρνει τον κάθε ένα ψηφοφόρο από το χεράκι και να του εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ψηφίζει νεοναζί.
    Τόσα χρόνια χεσμένη την είχανε την αριστερά, και υπάρχει και η ριμάδα η ατομική ευθύνη για τις επιλογές του καθενός, πόσο μάλλον όταν οι ναζί έχουν εκτελέσει τους προγονούς σου.

  207. Νέο Kid Στο Block said

    Συλλυπητήρια κι από μένα στο Χασάπη. Τώρα πρόσεξα τη θλιβερή αναφορά.

  208. Talos said

    206.
    Στην προφορική μας επικοινωνία με τους κατοίκους δεν τους είπαμε τι να ψηφίσουν και τι να μην ψηφίσουν. Απλά τους λέγαμε αυτοί είναι. Αν θέλετε ψηφίστε τους. Να προσθέσω τα διάφορα ευτράπελα, όπου γλυτώσαμε την κατσούνα την τελευταία στιγμή καθώς μας πέρναγαν για χρυσαυγίτες. Για το τι ψήφισαν τα μαρτυρικά χωρία αλλού έχουν μιλήσει άλλοι.
    Για την Βιάνο που μπορώ να πω πάντως πήρε ίσως το μικρότερο ποσοστό πανελλαδικά 49 ψήφους στο σύνολο του καποδιστριακού δήμου και μόλις 4 στην ίδια την Βιάνο, από τους οποίους οι μισοί έχουν συγκεκριμένη προέλευση.
    Δικαίωμα του κάθε αριστερού να μην “παίρνει τον κάθε ένα ψηφοφόρο από το χεράκι”, αν και κάποιος κακεντρεχής ίσως έλεγε ότι το κάνει συχνά για τα ψηφαλάκια, αλλά ναι υπάρχει και η ριμάδα η ατομική ευθύνη για τις επιλογές του καθενός, πόσο μάλλον όταν οι ναζί έχουν εκτελέσει τους προγονούς σου.

    ΥΓ Συλλυπητήρια κι από μένα στο Χασάπη

  209. papoylis said

    Να προσθέσω και τα δικά μου συλληπητήρια προς το Χασάπη από τα παλιά.

  210. bernardina said

    Οι σεισμοί συνήθως ακολουθούν και μετασεισμοί

    Μάλιστα. Χρησιμοποίηση των καταθέσεων με παράλληλη εγγύησή τους. Αυτό θα ήθελα να το δω να εφαρμόζεται… 🙄

  211. bernardina said

    Καταραμένα εισαγωγικά 👿
    Νίκο, σβήσε σε παρακαλώ το παραπάνω σχόλιο. Έτσι όπως μπήκε δεν έχει περιεχόμενο. Θα το διαμορφώσω και θα το ξαναστείλω
    Ευχαριστώ

  212. Βρε συ Μπέρνι, εμ μας μαύρισες πάλι, εμ άφησες τα λάθος εισαγωγικά.

  213. bernardina said

    Ω… (τώρα το είδα 😦 )
    Συλλυπητήρια, Χασάπη

  214. bernardina said

    Ρε συ Δύτη, εγώ τα έκλεισα τα μπολντ!!! 😳

  215. Πω πω, πλήρης καταστροφή και με την αρίθμηση. Μπήκες ως ταύρος σε υαλοπωλείο 🙂

  216. bernardina said

    Εγώ ένα λίκνο ήθελα να βάλω (και να σχολιαστεί το περιεχόμενό του). Ας όψεται ο βρωμο-Εγκέλαδος! 😆

  217. bernardina said

    Νικοκύρηηηη! Αργείειεις! 😆

  218. τυφλόμυγα said

    Βρωμοεγκέλαδος δεν λες τίποτα Μπέρνι. 3,5 Ρίχτερ μας κούνησαν πάλι σήμερα τα ξημερώματα. 😛 Την ακούσαμε πάλι.

    Πάντως, πρώτη φορά βλέπω να μαυρίζει και η αρίθμηση των σχολίων.

  219. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Χτύπησε πάλι ο Αγέλαδος.

  220. 208#
    Στο μόνο που διαφωνώ είναι για τις ευθύνες της αριστεράς για επιλογές κάποιων.
    Δεν μπορεί να αγνοείται η αριστερά συστηματικά και μετά να της ζητάμε και ευθύνες για τις δικές μας λανθασμένες επιλογές.
    Πολύ φοβάμαι πως αν δεν έχει κάποιος την αξιοπρέπεια να σεβαστεί τουλάχιστον την μνήμη των προγόνων του, καμιά αριστερά δεν θα μπορέσει να τον βοηθήσει.

    Θέλω να σας συγχαρώ πάντως που αφιερώσατε τον χρόνο σας και ενημερώσατε τους πολίτες της Βιάνου για το τι εστί αυτή η ναζιστική συμμορία.
    Μακάρι να σας είχαν μιμηθεί και άλλοι.

  221. culculζέλος said

    Αυτά που είπε ο Δ. Στρατούλης στην συνέντευξη, είναι από τα πιο γελοία που μπορεί κανείς να φανταστεί. Όταν μετά λέω, λογικός και αριστερός δεν γίνεται, λίγα λέω και μετά από αυτό το ανάγνωσμα, μένεις άφωνος. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η βλακεία και πια τα όρια της. Α ρε γλέντια και πανηγύρια… (Με κάνατε και αθέτησα το λόγο μου. Αλλά χαλάλι σας, τέτοιο γέλοιο δεν σου τυχαίνει κάθε μέρα)

  222. Immortalité said

    Τάλω μπράβο σας!

    Πάντως παιδιά να χαρείτε μη γράφετε τη Βιάννο με ένα ν, τρίζουν τα κόκκαλα του παππού μου.
    Μπέρνυ, γεννήθηκες για την καταστροφή κι εσύ 🙂

  223. 12#
    Ούπς, έχεις δίκιο.

    11#Culculμουρλοκομείο
    Πάλι δεν πήρες τα φάρμακά σου;
    Θα σε μαλώσω ρε συνέλληνα.

  224. bernardina said

    😆

  225. culculζέλος said

    Σε παλαιότερους χαρωπούς καιρούς, όταν περιόδευα ως εργαζόμενος στα χωριά της πεσινές, οι κάτοικοι είχαν άλλες αναμνήσεις για το φταίξιμο της τραγωδίας. Έλεγαν, αποκλειστικά και μόνο οι εαμίτες φταίνε και κάπως δικαιολογούσαν τους Γερμανούς. Καθότι πριν την τραγωδία, Γερμανό ούτε ακουστά δεν είχαν. Αυτά για να σας λυτρώσω από τα δεινά της απορίας σας, γιατί και πως. Όσο για τον πολυεπιστήμονα κ. Στρατούλη μ΄, κάντε τον υπουργό οικονομικών να δούμε μια άσπρη μέρα και να γελάνε τα χείλη μας διαρκώς και ακατάπαυστα. Δώρο προς την ανθρωπότητα, δείτε το έτσι. Μετά τους ένδοξους προγόνους μας, αυτός. Αυτά.

  226. Αναγνώστης ο αθηναίος said

    225, μήπως επειδή έχουν στα σχόλια έχουν μπει πολλές ιστορίες για το στρατό, αναφέρεσαι για τότε που πέρασες από περιοδεύον (για να δούνε σε ποιο όπλο θα σε κατατάξουν και πότε ..κληρώθηκες να πας) και όχι κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας;;

    Εκτός αν οι επαγγελματικές ενασχολήσεις είχαν να κάνουν με τα περί τα καλλιτεχνικά (ηθοποΐα), αλλά και πάλι περιοδεύων είναι όλος ο θίασος, όχι ο ηθοποιός (ή και ο σκηνοθέτης, σκηνογράφος και λοιπά).
    Διότι να είναι ο ηθοποιός από μόνος του , μάλλον δεν είναι καλό, οπότε δεν φαντάζομαι.

    Εν πάσει περιπτώσει, επειδή στο Δίστομο πηγαίνω εδώ και αρκετά χρόνια και έτυχε πολλές φορές να φιλοξενηθώ, άρα γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους, σε διαβεβαιώ ότι και τους ξέρανε τους Γερμανούς και ..θεματα είχαν, πριν καν ακόμη συγκροτηθεί ο ΕΛΑΣ.

  227. sarant said

    210: Μπερναρντίνα, έπρεπε να το ξέρεις, οι αγκύλες απαγορεύονται, τρελαίνεται η Πόρσε. Και από τη βιασύνη σου να εκθέσεις τον Στρατούλη εσολοίκισας, που λένε και στη Βαβυλωνία.

  228. bernardina said

    Νίκο, όσο εκτίθεται από μόνος του ο Στρατούλης μ’ αυτές τις ανοησίες (για να το πω επιεικώς και κοσμίως) δεν τον εκθέτουν δέκα Μπερναρντίνες με τις εκ παραδρομής αγκύλες τους. Λυπάμαι…
    (Δυο τρεις τέτοιες συνεντεύξεις ακόμα και καήκαμε…)

  229. Νέο Kid Στο Block said

    227. 228. Δέ δίνετε κανα λινκ ρε παιδιά να δούμε και μεις τι ανοσιούργημα διέπραξε αυτός ο έρμος ο Στρατούλης, γιατι διαβάζω επικρίσεις και σε άλλα (ας τα πούμε φίλια μπλογκ :-)) αλλά δεν εντόπισα το σώμα του εγκληματος.
    έκλεψε,σκότωσε, ληστεψε τιποτε συντάξεις, μίλησε ασχημα για την Αγγέλα; ΜΗΠΩΣ είπε τίποτε καλό ή κακό για την ΑΛΕΚΑ;;;

  230. Νέο Kid Στο Block said

    Α σόρυ ,τωρα πρόσεξα το 210. Πάω να μελετήσω..

  231. bernardina said

    Έδωσα λινκ, Κιντάκο. Αλλά ξαναπάρ’ το. http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=456622

    (Και πέρα από την πλάκα, αυτά τα πράγματα είναι καλό να μη λέγονται στα σοβαρά. Δείχνουν πολύ σοβαρές αδυναμίες κατανόησης της πραγματικότητας -αν μη τι άλλο)

  232. Νέο Kid Στο Block said

    Ναι, διάβασα. Όντως τράτζικ σε αρκετά σημεία να είμαστε ειλικρινείς.
    Πάντως ρε συ Μπερνα , για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή :-), μηπως οι πλείστες οικονoμικές αναλυσεις και προτάσεις(εν Ελλάδι και εκτός) εδώ και μια τετραετία σχεδόν, ήταν ρεαλιστικές ή δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος ;
    Εδώ αυτοί οι πριτς,φριτς, μουντς, σκρουντζ πώς τους λενε που αξιολογούν χώρες ολάκερες και την παραμονή που βαρεσε κανόνι η Γκόλντμαν Σαξ τής βάζαν άριστα με τόνο! Ή κάνω λάθος;

  233. bernardina said

    Κιντάκο, μην πετάς τη μπάλα στην εξέδρα. Εγώ δεν είπα τίποτα για πρις φριτς μουντζ σκρουντζ. Είπα πως αν ακούσει ο άλλος ότι θα πάρεις τις ψωροκαταθέσεις του (γιατί αυτές έχουν απομείνει στην Ελλάδα, οι παχιές είναι αλλού, μανάρι μου) για να πληρώσεις τους μισθούς των δυ και τις συντάξεις των μπαρμπάδων, -που για να γίνει θέλει και κάνα εξάμηνο μέχρι να εφαρμοστεί- δεν πα’ να σε ψήφισε με τα δύο χέρια και τα δύο πόδια; Θα λακίσει και θα πάρει μαζί και τα γιουρουδάκια του. Και, προφανώς, ΔΕΝ θα σε ξαναψηφίσει. (Αν, δηλαδή, θέμε να ΄χουμε επαφή με την πραγματικότητα και να μην είμαστε «να ‘χαμε να λέγαμε»).
    Γι’ αυτό σας λέω: μαζέψτε τον!

  234. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Σας ευχαριστώ όλους για τα συλλυπητήρια – ένα από τα χειρότερα της ξενιτιάς για μένα είναι αυτό, ούτε το τελευταίο αντίο να μην προλάβεις να πεις στους ανθρώπους της καρδιάς σου. Και δεν είχε προλάβει να δει από κοντά τη μικρή μου την κόρη. Γι’ αυτό και εύχομαι σε όσους σας είσαστε Ελλάδα να ορθοποδήσει τάχιστα η χώρα και να μη χρειαστεί να σκεφτείτε (πόσο μάλλον να πραγματοποιήσετε) την αποδημία στα ξένα για λόγους βιοπορισμού και σε όσους είστε έξω και θέλετε να επιστρέψετε να μπορέσετε να το κάνετε γρήγορα. Δυστυχώς οι εξελίξεις δε με γεμίζουν αισιοδοξία.

  235. physicist said

    #234. Κι από μένα συλληπητήρια, Χασάπη, αν και με καθυστέρηση.

  236. π2 said

    Συλληπητήρια κι από μένα, Χασάπη.

  237. ππαν said

    Συλληπητήρια, Χασάπη, κι από μένα

  238. ππαν said

    Ανορθόγραφοι όλοι μας, αλλά ειλικρινείς.

  239. π2 said

    Ωχ, τώρα είδα ότι το έκανα κι εγώ.

  240. Ηλεφούφουτος said

    Με καθυστέρηση να πω κι εγώ το δικό μου για τα μετεκλογικά αλλά πρώτα θέλω να συλλυπηθώ το Χασάπη.

    Έχω μερικούς φίλους που μέχρι το 2010 ήσαν ουσιαστικά απολίτικοι. Δεν παρακολουθούσαν τίποτε σχετικό, δεν ήξεραν πρόσωπα και πράγματα και όταν τους εγκαλούσα για την άγνοιά της απαντούσαν με ένα απο τα γνωστά κλισέ των απολίτικων. Το Μνημόνιο τούς έβγαλε απ τη νιρβάνα. Οι κινητοποιήσεις, οι διαδηλώσεις αλλά και οι πλατείες, που τόσο λοιδωρήθηκαν από μερικούς αφυψηλού, τούς έβγαλαν απ τη γενικότερη μιζέρια στην οποία σταδιακά κυλούσε η ζωή τους από μια ηλικία και μετά, ιδίως όσων δεν είχαν μόνιμη σχέση.
    Σε λίγο καιρό από απαθείς έγιναν εξαγριωμένοι , και πώς να μη γίνουν με τόσα χημικά που έφαγαν στο μεταξύ από τη μια αλλά και το πώς έβλεπαν μετά να παρουσιάζονται όλ αυτά στα κανάλια της διαπλοκής.
    Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πώς αντιπάλευε μέσα τους η ξαφνική συνειδητοποίηση με την κληρονομιά του παλιότερου απολιτίκ, π.χ. ένας απ αυτούς, αν και καλύτερα ενημερωμένος από μένα πλέον για το τι δήλωσε ο ένας και τι ο άλλος, μέχρι τελευταία στιγμή αμφιταλαντευόταν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένου. Είναι πολύ ευχάριστη η πολιτικοποίηση τόσων νέων σχετικά ανθρώπων, κι ας σχολιάζουν κάποιοι και πάλι αφυψηλού. Θα ήσαν οι αφυψηλού πιο ευχαριστημένοι αν οι εν λόγω εξακολουθούσαν να πολιτεύονται όπως πολιτεύονταν ώς τώρα; Ή θα προτιμούσαν να μην ψήφιζαν καθόλου οι εν λόγω, μην τυχόν και ανακατευτούν οι ψήφοι τους με τις δικές τους, τις πιο αφυψυλλιασμένες;

    Τώρα οι πρώην απολιτίκ και νυν αγριεμένοι φίλοι μου ζητούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο φίλος μάλιστα που τελικά (φιουυυ!) ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάτι εξωπραγματικούς υπολογισμούς, που δείχνουν ότι τα θεσμικά δεν τα έχει μάθει ακόμα. Τους λέω να ηρεμήσουν.
    Προσωπικά δεν ζητούσα, όταν πήγαινα να ψηφίσω, κάτι σπουδαιότερο από αυτό που έγινε. Το σεισμό. Η πορεία αυτού του καινούργιου κόσμου έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Θα ήταν πιστεύω καταστροφικό, αν με αυτό τον απροετοίμαστο ακόμα κόσμο για βάση της, γινόταν τώρα η Αριστερά κυβέρνηση. Η άλλη πλευρά έχει ακόμα πολλά όπλα στη φαρέτρα της, και πιστεύω ότι ένα εξ αυτών θα είναι και η προσπάθεια παραλληλισμού της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ με την άνοδο της Χρυσης Αυγής. Το έκαναν ήδη τα ΝΕΑ χτες με το πρωτοσέλιδό τους. Το κάνουν κατά σύστημα και οι δυτικές εφημερίδες (όχι τυχαία και η Μοντ προέβαλε δυσανάλογα αυτό το γεγονός).

  241. σήφης said

    Τον ακούσαμε το σεισμό. Ήταν τόσο δυνατός, που έσβησε σφυροδρέπανα από εξώφυλλα εφημερίδων: http://ashtonhar.blogspot.com/2012/05/2.html

  242. sarant said

    238: Όπως δυστυχώς μπόρεσα να διαπιστώσω πριν από μερικούς μήνες, πολύς κόσμος κάνει αυτό το ορθογραφικό λάθος.

    240: Είναι πολλοί αυτοί οι πρώην απολιτίκ κι αυτό κάνει πολύ ενδιαφέροντα τα πράγματα.

  243. sarant said

    241

  244. gryphon said

    231
    Δέν ξερω τι ακριβως είχε στο μυαλό του ο Στρατουλης ισως δέν το διατυπωσε σωστά αλλα ο αρθρογραφος λειτουργει προβοκατορικα οταν του λεει για τίς καταθεσεις «Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών».Η αυτό η είναι τελείως άσχετος και αγνοει πως λειτουργούν απο καταβολης κοσμου (η εστω τα τελευταια 100 χρονια) οι τραπεζεςστήν πιο βασικη τους μορφη.
    Γιατι αυτο ακριβως κανουν οι τραπεζες και οι τραπεζιτες.Δανειζουν οχι τα δικα τουςλεφτα αλλα τα λεφτά τών καταθετών.Οι νομοι τους επιτρεπουν να δανειζουν τουλαχιστον 10 φορες τα δικα τους κεφαλαια. Εάν π.χ εχουν 100 εκατομμυρια δικα τους κεφαλαια μπορουν να δινουν δανεια 1 δις.Δέν τά εχουν αυτά τάλεφτα.Παίρνουν λοιπον τα δικα σου και του Νεοκιντ που τα εχετε κατατεθημενα με επιτοκοι ξερω γω 0.5 % και τα δανειζουν σε μενα με 6,7, 10, 12, 15 ( οταν προκειταιγια καρτες).Ολο το κολπο βασιζεται στην απλη παρατήρηση που εχει γινει εδω και εκατονταδες χρονια πως ειναι απιθανο να εμφανιστουν ταυτοχρονα ολοι οι καταθετες και να απαιτήσουν τα λεφτα τους οποτε δέν θα εχουν να τα δώσουν.Πώς αλλιώς νομίζεις πως θησαυρίζουν οι γα…….νοι τραπεζιτες?.
    Και αν το ξερω εγω αυτο που είμαι γενικα ασχετος απο αυτά δέν πιστευω πώς δέν το ηξερε ο τυπος που παιρνει συνεντευξη.Μαλλον ηθελε να παγιδευσει τον Στρατουλη.Εκκρεμει και η περιβοητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με δικα μας λεφτά και παλι) και θελουν να δώσουν ενα πρωτο μηνυμα μεσω τών φυλλαδων.Περα απο ιδεολογιες κλπ σε αυτο θα φανει και και ο Συριζα και ο Τσιπρας.Αν θα μπορεσει να αναμετρηθει με τούς τραπεζίτες.

  245. Mindkaiser said

    Και τα δικά μου συλλυπητήρια Χασάπη για την απώλειά σου.

  246. Αναγνώστης ο αθηναίος said

    Χασάπη από τα παλιά, αν και καθυστερημένα (τώρα κατάλαβα από τα σχόλια) δεξου και τα δικά μου ειλικρινή συλλυπητήρια.
    Άλλωστε μπορεί να μην έχω σχολιάσει πολλές φορές, αλλά διαβάζω από καιρό το ιστολόγιο και νοιώθω ότι έχω γνωριστεί με τους τακτικούς σχολιαστές (ως αναγνώστης)

  247. culculζέλος said

    ((Επειδή εσείς είσαστε αριστεροί, και υπό αυτή την έννοια τελύος άσχετει, τόσο που είστε και ακαταλόγιστοι στα οικονικά, θα σας διαφωτίσω 🙂 )) Η πρόταση του Στρατούλη δεν είναι νέα και ούτε παγίδευσε κάποιος κάποιον. Πιο πιθανό, ο δημοσιογράφος γνώριζε ιστορίες για αγρίους που τον αποτρέλαναν. Αυτή η πρόταση έχει μακρά ιστορία που κλείνει πάνω κάτω δύο χρόνια. Το ισκρα την είχε αναρτήσει, αλλά τώρα δεν τη βρίσκω, ίσως και να σκυλοβαριέμαι να ψάξω καλύτερα ώστε να δώσω το σύνδεσμο. Με λίγα λόγια, η πρόταση του Λαφαζάνη που είναι πρόταση του βασικού μπουρδολόγου του Σύριζα, έχει ως εξής. Παράλληλα με (ή μετά από) τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών, το κράτος θα κατάσχει όλες τις καταθέσεις και όλα τα κυκλοφορούντα Ευρά του ελληνικού λαού, και θα τα ανταλλάξει με νέες δραχμές. Με αυτά τα Ευρά θα χρηματοδοτηθούν οι εισαγωγές, θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις, τα χρέη μας σοτυς ξένους, και θα έρθοι η πολυπόθητη ανάπτυξη. Δεν θα παίρνετε Ευρά, μη σας πάει το μυαλό εκεί, δραχμές θα έχετε στο χέρι, και μέχρι να τυπωθούν οι νέες δραχμές, θα σας δώσουν κουπόνια. (Παρόμοια πρόταση είχε πρόσφατα και ένα δεκάχρονο αγόρι της αλλοδαπής, αν την έχετε ακουστά. Τώρα ποιος αντέγραψε ποιον, αυτό είναι αδιάφορο.) Αυτό που μένει είναι, να δοθούν όλα τα Νόμπελ στους οικονομολόγους του σύριζα, ακόμα και τα νόμπελ της φυσικής, χημείας, βλακείας, μη τσιγκουνεύεστε. Η ιδέα είναι ευφυής, τόσο που σου σταματά ο νους.

  248. Μαρία said

    232
    http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/diastreblosi-ton-diloseon-toy-kataggellei-o-d-stratoylis

  249. culculζέλος said

    Το συνάλλαγμα που απαιτείται για την εισαγωγή αυτών των αγαθών μπορεί να βρίσκεται με μεγάλη άνεση, στην αρχή από τα ευρώ που θα ανταλλαχθούν με το νέο εθνικό νόμισμα ….
    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4906:i-eksodos-apo-to-euro-kai-i-adynati-paragogiki-vasi-tis-xoras&catid=55:an-oikonomia&Itemid=283
    Κάτι λίγα βρήκα, για να μη λέτε ότι λοιδορώ και λέω ασύστολα ψέματα.

  250. gryphon said

    247
    Δέν εχουν σχέση αυτά πού λές.Ο δημοσιογράφος (πιστευω εγω σκόπιμακαι υποκριτικά) εξανισταται δηθεν πως τα λεφτα ειναι των καταθετων και πως θα τα αγγιξετε ας πουμε ενω ξερει πως οι τραπεζες το κανουν αυτο απολυτως νομιμα εν αγνοια βεβαια του περισσοτερου απλου κοσμου.Χρησιμοποιουν τα χρήματα τών καταθετων τους για να κερδιζουν. Καλα δέν εχεις δει το money masters η to zeitgeist ?.
    Oι ντοπιοι μπατιροτραπεζιτες ριχνουν οι ιδιοι δυο μερες τώρα το Χρηματιστηριο και τίς μετοχές τών τραπεζων τους και εχουν ξαμολυσει τα τσιρακια τους στα κανάλια (κατι Βαρβιτσιωτηδες κλπ) να φοβησουν τον κοσμο γιατι για καποιους λογους εχουν ανησυχήσει για τα λεφτα που ειναι να παιρνουν καμμια 45αρια δις τα οποια βεβαια θα χρεωθουν σε μας.

  251. culculζέλος said

    Και ένα τελευταίο μαργαριτάρι, πριν σας εγκαταλείψω έως το επόμενο μεγάλο γέλιο που θα μου προσφέρετσε. Τα λόγια του Στρατούλη δεν είναι ουρανοκατέβατα. Ο αγαπητός Γλέζος μιλά για εσωτερικό δάνειο διπλής μορφής. Εθελοντικό για χαμηλές καταθέσεις (20 ή 30 χιλ ευρά), και υποχρεωτικό για τους μεγαλοκαρχαρίες. Κάποιος του λέει ότι αυτό είναι δήμευση, αλλά αυτός είναι άλλη πονεμένη ιστορία.

    Στο 11:50 αρχίζουν οι μπούρδες του Γλέζου. Συγνώμη για τον χαρακτηρισμό, αλλά ο Γλέζος μπορεί να είναι καλός σε καιρούς πολέμους και να κατεβάζει με άνεση εχθρικές σημαίες, αλλά για άλλα θέματα δεν προσφέρονται οι ασυναρτησίες του.

  252. culculζέλος said

    @zeitgeist
    ποτέ δεν βλέπω μαλακίες. Μετά μου πονάμε τα @@@ και έχω πρόβλημα μέγα

  253. voulagx said

    Χασαπη, κι απο μενα τα συλλυπητηρια μου.

  254. Νέο Kid Στο Block said

    Εγώ είμαι υπέρ της δήμευσης της περιουσίας ΟΛΩΝ των υπουργών Δημοσίων Έργων και των Γεν. Γραμματέων και των συγγενών τους πρώτου βαθμού, των τελευταίων 30 χρόνων.
    (ορέ χόρτασα γενικές λέω!)

    Μαρία, σε λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορηθεί και για το θάνατο του Διάκου!
    (αλλά ο Θανάσης ΖΕΙ και βγήκε και βουλευτής Αμανεθ(ερ) 🙂

    Aντε καληνύχτα!

  255. Μαρία said

    254 Δες και αυτό σε νεοφιλελεύθερο μπλογκ:
    http://www.blemilo.com/2012/05/blog-post_08.html

  256. papoylis said

    Παρατηρήσεις δύο :

    α) Έσπευσε η αγαπητή μου Μπέρνυ , που προφανώς δεν ανησυχεί για τις καταθέσεις της , αλλά για τη τύχη της ..αριστεράς , να μας σερβίρει το γιγανταιώρημα του Λαμπρακιστάν για τις καταθέσεις που θα «δημεύσει» ο Στρατούλης . Από κοντά και ο δίκωλος να μας θυμίσει , μεταξύ άλλων , ότι για το Δίστομο φταίει ο ΕΛΑΣ. Θυμάμαι που άκουγα νεαρός αυτή την ιστορία να εκπέμπεται από την ΥΕΝΕΔ επί χούντας και μάλιστα σε θεατροποιημένη εκδοχή. Ο ίδιος καλός σχολιαστής , δραττόμενος της πάσας ( μπανάνα ) της κας Μπέρνυ έσπευσε να μας κάνει και μαθήματα οικονομίας και χρηματοπιστωτικών.

    Ένα μόνο ερώτημα : Τι σημαίνει η σημερινή εγγύηση του ..Δημοσίου για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ;;;; Απλά ΤΙΠΟΤΑ. …. ! Μόλις βγεί στον αέρα και το πόρισμα του μαύρου βράχου θα καταλάβετε γιατί. Με απαιτήσεις ρευστών διαθεσίμων – μόχλευση 10/1 τα 165 δις των καταθέσεων που υποτίθεται ότι απέμειναν εν Ελλάδι απαιτούν τρέχον ρευστό της τάξης των 15 δις. Υπάρχει στα ταμεία των τραπεζών …. ;;;; 🙂
    Το τεράστιο ποσοστό αυτών των καταθετικών λογαριασμών είναι πολύ κάτω από τα 100 χιλιάρικα.Όποιος έχει σπουδάσει στοιχειώδη οικονομικά και μπορεί να κάνει απλές πράξεις της αριθμητικής γνωρίζει ότι με ρευστοποιημένο πλήρως το παρόν ενεργητικό των τραπεζών ( που θα γίνει σε τιμές …κόστους ) οι καταθέσεις αυτές δεν καλύπτονται ούτε κατά το 20% επιεικώς , Οπότε το Δημόσιο ( γιατί ακόμα θριαμβεύει ο Γιωργάπης και λεφτά ΥΠΑΡΧΟΥΝ ) θα πρέπει να βρεί ρευστότητα της τάξης των 120 δις όταν θα έρθει η ώρα του Bank run 😉
    Δεν υπάρχει κράτος στο κόσμο εκτός ίσως από τη Νορβηγία που θα μπορούσε να αντέξει κάτι τέτοιο. Το ρευστό που θα χρειαστεί το κράτος για την εγγύηση ΔΕΝ το έχει και προφανώς θα το …δανειστεί 🙂

    Συμπέρασμα πρώτο : η όλη ιστοριούλα είναι μπαμπούλας για τα παιδάκια ή μπουκιά για να τους επικοινωνιολόγους που πρέπει να δικαιολογούν τα διόλου ευκαταφρόνητα μισθά τους , ακόμα και αν στη συνέχεια έχουν διοριστεί αλλού , τσιράκια του Αρθούρου ( ο νοών νοείτω )

    Συμπέρασμα δεύτερο : η αγαπητή μου Μπέρνυ να μη τσιμπάει με τους πομφόλυγες του λαμπρακιστάν

    β) ο δίκωλος σχολιαστής μόλις πριν από λίγο έφευγε και εν τη συγχύσει του απάντησε σε άλλο σχολιαστή , άλλου μπλογκ , εδώ….! Θαυμάζω την ευχέρεια αυτών των πολυάσχολων γιάπηδων 🙂

  257. papoylis said

    Χασάπη μου από τα Παλιά

    …να είσαι καλά. Το σχόλιο σου συγκινητικό.

  258. sarant said

    256, τέλος.
    Έτσι εξηγείται το 252 🙂

  259. Χάχω τα δίκωλα με τον κουβά. Κάτσε ν’ ανοίξω να δω.

    Χασάπη, κι από μένα συλλυπητήρια.

  260. ΟΚ, φτάνει τόσο.

  261. rogerios said

    Ειλικρινή συλλυπητήρια στο Χασάπη κι από μένα.

  262. ΣοφίαΟικ said

    Πάντως, άσχετα από τα άλλα σχόλια, το κείμενο της συνέντευξης του Στρατούλη με εκανε να σκεφτόμαι ότι ή ήταν αγουροξυπνημένος και παραληρούσε ή κατί ειχε πάρει και δεν μας έδωσε, γιαίτ σε πολλά σημεία τον ρωτάει μια βλακεία ο δημοσιογράφος και αυτός συμφωνεί και πιο κατω τον ρωτάει μια αν΄τιθετη βλακεία και συμφωνεί πάλι. Συμφωνεί π.χ. ότι θα μηδενιστούν όλα τα χρέη προς τις τράπεζες (στεγαστικά, πιστωτικές κλπ). Και μετά καπάκι λέει ότι μόλις γίνουν αυτά (δηλαδή στερώντας απο τις τράπεζες το εισόδημά τους) θα δοθούν τραπεζικά δάνεια στις επιχειρήσεις (που θα τα βρουν οι τράπζες που θα έχουν ήδη υποστέι ισχυρό οικονομικό πλήγμα δε λεέι). Λέει επίσης ότι θα επιστραφούν οι έκτακτοι φόροι (δηλαδή μέιον τα έσοδα του κράτους) και θα αποκατασταθουν μισθοι και συνταξεις. Κι όλα αυτά εντός της ευρωζώνης, δηλαδή χωρις δυνατοτητα να τυπωσει το κράτος όσο πληθωριστικό χρήμα- κουρελόχαρτο τραβαέι η όρεξή του.
    Είμαι σίγουρη ότι υπαρχουν πολλοί Έλληνες (και πολλοί αναγνώστες του μπλογκ που θα μου επιτεθούν) που δεν βρίσκουν κανένα πρόβλημα και καμία αντίφαση σε αυτές τις δηλώσεις. Ίσως γιατί χαιδέυουν τ’αυτιά και ίσως γιατί ο Έλληνας του «δεν πληρώνω» και του «φταίνε οι άλλοι» και του «δεν υπαρχει κρίση, η κρίση είναι φτιαχτή» θέλει να ακούσει παλι το «λεφτά υπαρχουν».
    Εγώ πάντως από την άλλη που πιστευω ότι ούτε λεφτα υπάρχουν, ούτε μυαλά, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ κατά πόσο αυτές οι δηλωσεις εκφράζουν πραγματικά σοβαρές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και επαναλαμβάνω προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι αναφέρομαι όχι στις προγραμματικές δηλωσεις του κόμματος αλλά στο περιεχόμενο της συνέντευξης αυτής.
    Και για να το παω και σε μπλογκοπροσωπικό επίπεδο, ρε 40άκο και λοιποί οπαδοί, πιστέυετε ότι θα μηδενιστουν οι οφειλες προς τις τράπεζες και θα συνεχίζουν να υπάρχουν οι τράπεζες, κι όχι μόνο θα υπάρχουν αλλά και θα δανείζουν; Η μη-κομμουνιστική αριστερά πάντα περηφανευόταν ότι έχει διανοούμενους οπαδούς, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ: αυτή είναι η διανόηση της Ελλάδας; Δηλαδή πως είναι η βλακεία της Ελλάδας; (ΟΚ, και γι’αυτό υπάρχει απαντηση, είναι οι ψηφοφόροι της ΧΑ).

  263. Hellegennes Alexandrine said

    #250:
    Δεν λειτουργούν έτσι ακριβώς οι τράπεζες. Δεν αξιοποιούν στ’ αλήθεια τις καταθέσεις σου, παρά μόνο εικονικά. Στην ουσία δημιουργούν χρήμα απ’ το μηδέν. Και ναι, βασίζεται το σύστημα στο ότι οι καταθέτες δεν θα τραβήξουν το χρήμα τους ταυτόχρονα. Αντιθέτως, με τις δηλώσεις του Στρατούλη, αυτό ακριβώς θα κάνει το κράτος, αν εφαρμοστεί αυτή η βλακεία. Και ενώ η τράπεζα μπορεί να εγγυηθεί το χρήμα σου, το κράτος -και ειδικά το δικό μας- δεν μπορεί και το αποτέλεσμα θα είναι οι καταθέτες να τρέξουν να βγάλουν το χρήμα τους. Φυσικά, οι τράπεζες δεν έχουν ούτε το 1/10 των 160 δις, σε ρευστό, πράγμα που θα δημιουργήσει μηδενισμό της ρευστότητας και ολική κατάρρευση της αγοράς.

    Αυτά είναι πολύ απλές οικονομικές αρχές που γνωρίζει ακόμα και μαθητής λυκείου.

  264. culculζέλος said

    Ο δίκωλος σχολιαστής δεν απάντησε σε άλλο μπλογκ εδώ, αλλά σε ερώτηση προς εμετού του ιδίου από εδώ και η απάντηση δόθηκε εδώ. Αλλά, δεν θα το ξαναπώ, λογικός και αριστερός, δεν. Την σύγχυση ψάξε στον εαυτό σου.

  265. culculζέλος said

    Και τελευταίο, τα μαθήματα μάς τα κάνουν άλλοι, ενώ ανάγκη ταχύτατης εκπαίδευσης έχουν αυτοί. Άντε, βλάκες, ξυπνήστε με τις αρλούμπες που γράφετε βραδιάτικα.

  266. δίκωλος σχολιαστής said

    Άλλη μια απόδειξη ότι λογικός και αριστερός δεν.
    http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/diastreblosi-ton-diloseon-toy-kataggellei-o-d-stratoylis
    διαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια ως απόδειξη το αυτονόητου. Το αυτονόητο είναι, ότι οι ψηφοφόροι του Σύριζα είναι παντελώς βλάκες. Μάταια προσπαθεί κάποιο τρολλ να τους κάνεις μαθήματα. Αυτοί δεν χαμπαίρνουν από τέτοια και προς την δόξα τραβούν. Άντε γεια.

  267. 255#
    Ενδιαφέρον.
    Αυτό το είδες;
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=14893

  268. Γιώργος Πρίμπας said

    Όταν καταθέτει κάποιος τα χρήματά του στην τράπεζα ούτε τα βάζει σε πυροπροστατευμένη αεροστεγή θυρίδα ούτε τα θάβει σε σεντούκι δύο μέτρα κάτω από το χώμα. Η βάση του συστήματος είναι ότι τα δίνει σε ένα μαγαζί το οποίο με τη σειρά του τα δίνει σε αυτούς που του τα ζητάνε. Αυτοί που κυρίως τα ζητάνε σήμερα στην Ελλάδα είναι οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, οι δανειολήπτες για αγορά κατοικίας ή αυτοκινήτου και σε πολύ μικρό ποσοστό για επενδύσεις.
    Αυτό που κατάλαβα (αλλά ο Στρατούλης το είπε με το χειρότερο δυνατό τρόπο) είναι ότι αυτά τα χρήματα θα τα ρίξουν σε επενδύσεις τις οποίες θα στηρίξουν ως κράτος. Δεν ξέρω πόσο εφαρμόσιμο είναι αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι χωρίς έλεγχο του ανεξέλεγκτου των εισαγωγών τίποτα δε μπορεί να γίνει.
    Η άλλη επιλογή είναι αυτή του μνημονίου. Φτώχια και εξαθλίωση μέχρι να δουν οι θεσμικοί επενδυτές ότι είσαι καλός και φτηνός δούλος.

    Υγ. το μόνο που φοβάμαι είναι να συρθούμε ως λαός σε εκλογές με την ουρά κάτω από τα σκέλια

  269. papoylis said

    Δίκωλε

    Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα η ελευθεριάζουσα γλώσσα σου… Όσο ενδιαφέροντα και τα vos posterieurs 🙂

  270. bernardina said

    >Συμπέρασμα δεύτερο : η αγαπητή μου Μπέρνυ να μη τσιμπάει με τους πομφόλυγες του λαμπρακιστάν.

    Αγαπημένε μου παπούλη, το θέμα δεν είναι αν τσιμπάω εγώ, που στο κάτω κάτω δεν έχω ευρώπουλο ούτε για δείγμα στο λογαριασμό μου, αλλά τι αντιλαμβάνεται ο μέσος ψηφοφόρος του Σύριζα ακούγοντας αυτά που ακούει. Γιατί μπορεί ο Ηλεφού να κατηγόρησε για κριτική αφ’ υψηλού τις παλιές καραβάνες, και να υπερασπίστηκε αυτό που εγώ αποκαλώ πολιτικό πρωτογονισμό κι εκείνος αγνό δεν-ξέρω-τι, αλλά κι εσείς οι ίδιοι παραδεχτήκατε ότι οι περισσότερες ψήφοι του Σύριζα είναι δανεικοί, κυρίως από την παλιά πελατεία του Πασόκ που τσαντίστηκε γιατί της πήραν το ψωμί από το στόμα, και κατά δεύτερο λόγο από άλλους χώρους (ΝΔ), που γοητεύτηκαν από τις πατριωτικές κορώνες του Τσίπρα -σε αντίθεση με τον «δοσίλογο» Σαμαρά. Κι αυτοί οι ψηφοφόροι, καλέ μου, όταν ακούνε τέτοια τούς σηκώνεται η τρίχα και είναι στο τσακ να γυρίσουν στις αγκάλες των χώρων που ήξεραν και αγαπούσαν, ειδικά αν βρουν τρόπο να τους εκμαυλίσουν πάλι, την ίδια στιγμή που ο Στρατούλης απειλεί να πληρώσει τους ΔΥ με τα ευρουδάκια τους. Κατάλαβες; Αυτό το κακό έχει ο ανεπεξέργαστος ψευδοπολιτικός προσανατολισμός αφενός, και γι’ αυτό αποκάλεσα τυχωδιωκτικές κάποιες θέσεις του Σύριζα αφετέρου. Από κει και πέρα, δικό του το μαχαίρι, δικό του και το καρπούζι και δε μου πέφτει λόγος…

    Α, και καλά θα κάνει ο Στρατούλης να σταματήσει να μιλάει για παραχαράξεις και παραμορφώσεις, γιατί ΈΤΣΙ τα είπε στη συνέντευξη, ΈΤΣΙ γράφτηκαν. Αν κατάλαβε την πατάτα του και το πώς λειτουργεί ο κόσμος και η πιάτσα (γιατί αυτός τον εκλέγει, όχι ο Βαρουφάκης), έχει καλώς. Αλλά ας μην πάει να βγάλει τρελούς όσους τον άκουσαν. Έλεος!

  271. papoylis said

    Γιώργο Πρίμπα

    Το πρόβλημα με τις εισαγωγές είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί , όσο η παραγωγική βάση της χώρας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες. Η προσαρμογή σε μια νέα μορφή παραγωγής – κατανάλωσης με εγχώρια βάση και σχετική αυτάρκεια θα είναι αιματηρή στον ίδιο ή και χειρότερο βαθμό από ότι η προσαρμογή που μας ζητούν οι ευρωπέη και το ΔΝΤ. Οι αλήθειες πρέπει να λέγωνται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μια τέτοια προσαρμογή είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς

    α) ένα ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα
    β) επενδύσεις στη πραγματική οικονομία , που ουδείς καρχαρίας θα θέλει να πραγματοποιήσει
    γ) έλεγχο των τιμολογήσεων και των προμηθειών που ασκούν οι μεγάλοι λιανικοί «παίκτες»

  272. physicist said

    Α, μα εδώ ο διερευνητικός Πρωθυπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου θα καταγγείλει στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ τις συμφωνίες που επικύρωσε η προηγούμενη εκλεγμένη Βουλή της χώρας, προτού τις ακυρώσει η νέα, επίσης εκλεγμένη Βουλή. Και θα το κάνει με το σκεπτικό ότι η πλειοψηφία του λαού (στην οποία συμπεριλαμβάνονται, υποθέτω, και οι εγερθέντες ου ποιηθέντες, οι ομοούσιοι τω Αδόλφω) είναι αντιμνημονιακή. Ο Στρατούλης ένα απλό πταίσμα διέπραξε, συγκριτικά.

    (Ειλικρινώς, είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Ο άνθρωπος ένα μισοδανεικό 16% και μια διερευνητική εντολή πήρε μέχρι την Παρασκευή, και θέλει να στείλει επιστολές στην ΕΚΤ. Έχουμε σαλτάρει τελείως μου φαίνεται.)

  273. sarant said

    Καλημέρα και από μένα!

    268-270: Προφανώς το θέμα είναι ότι τα είπε άτσαλα ο Στρατούλης και όχι το τι ακριβώς είπε. Η προειδοποίηση της Μπερναρντίνας είναι χρήσιμη πάντως, όποιος βγαίνει στην τηλεόραση πρέπει να προσέχει τι λέει, το έδαφος είναι ναρκοθετημένο και εχθρικό.

  274. δίκωλος σχολιαστής said

    Οι ευφάνταστοι μπουρδολόγοι καλά θα κάνουν να μην απευθύνουν τον λόγο τους απευθήαν σε μένα. Μετά το “άντε γεια”, ουδέν σχόλιο στις αρλούμπες τους να αναμένουν. Εγώ βέβαια έχω ακόμα τα υστερικά γέλεια που παλεύω να κατευνάσω, και μπαίνω κάπου κάπου εδώ να δω τις νεότερες εξελίξεις αναμένοντας πρόσθετα κύματα άκρατου γέλειου, κάτι τελείως ανθρώπινο και επιθυμητό, καθότι οι αρλεκίνοι της πολιτικής με βοηθούν πάρα πολύ και οφείλο να τους ευχαριστήσω.

  275. papoylis said

    Μπέρνυ

    επιμένεις σε κάτι που δεν σου δίνει περιθώριο για ..σπέκουλα

    Αν το πρόβλημα σου είναι το «επικοινωνιακό» ολίσθημα του Στρατούλη θα συμφωνήσουμε ότι το ανθρωπάκι ΔΕΝ κάνει για τη τρέχουσα «δουλειά» , δηλαδή για τη «βρώμικη» μάχη που δίνεται πριν φτάσουμε στο πρόεδρο και το τέταρτο γύρο. 😉
    Αλλά ακόμα και οι αλαφούζειοι , ακούω σήμερα , δεν τσίμπησαν και άφησαν το «εύρημα’ του λαμπρακιστάν στα αζήτητα.

    Επί της ουσίας δεν νομίζω να έχεις καμμία αντίρρηση επ’ αυτών που εκθέτω λίγο πιό πάνω. Έχεις κοντά σου και σχετικούς ανθρώπους για να ρωτήσεις νομίζω , στους οποίους και να μεταφέρεις την αγάπη μου γιατί στα τηλέφωνα δεν σας βρίσκω…

    Όσο για τη «πιάτσα» που λες , αυτούς δηλαδή που ξέρουν πως κινείται το χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι και το ζουν κάθε μέρα , αυτή Μπέρνυ μου κάγχάζει ακόμα , όχι με το Σταρτούλη , αλλά με το Λαμπρακιστάν και μάλιστα για λόγους που κάποτε ψέλλισε ο φουκαράς ο γιωργάπης , ο διεθνής μας στοχαστής.

    Για όλα τα υπόλοιπα που λες δεν θέλω να απαντήσω και νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι γιατί 😉

    να μου φιλήσεις τις εκεί μαλλιαρές ψυχές ( και δεν εννοώ το … Ψυχάρη 🙂 )

  276. papoylis said

    Φυσικέ

    θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι επιστολές είχαν προηγουμένως στείλει άλλοι «θεσμικοί» . Καλώς ή κακώς σήμερα το τσιπρόπουλο είναι τουλάχιστον ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρα «θεσμικός» παράγων , όπως τότε ο Αντωνάκης. Το πρωτότυπο είναι ότι ο πρώτος έστειλε επιστολή χωρίς να του τη ζητήσουν , ενώ ο δεύτερος έστειλε επιστολή κατά παραγγελίαν. 😉

  277. Νέο Kid Στο Block said

    Όσοι επίδοξοι τοκογλύφοι (κυρίως ΝΥΝ Πασοκτζήδες) θεωρούν ότι «δάνεισαν» κάτι στον Σύριζα (και σπεύδουν να ζητήσουν ΑΜΕΣΩΣ τους τόκους) να ξέρουν ότι αυτού του είδους τα δανεικά είναι συνήθως αγύριστα.
    Τώρα, όσοι (μεγαλομουμουέδες, κουλκουλοειδή (έλα μπρε, αφού είσαι το αγαπημένο μας τρολάκι δαμαί, καλοοοό! Ώχουτο αυτό!) και άλλοι)προσπαθούν μαζί με τους ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ και ΑΓΥΡΤΕΣ πολιτικούς του ΝΔΣΟΚ να πείσουν ότι για τα δεινά της χώρας φταίει ο Τσίπρας (που τώρα διαβάζω ότι είναι υπεύθυνος λέει και για χιλιάδες ακυρώσεις στην Κρήτη το καλοκαίρι, λόγω της πολιτικής αστάθειας που δημιουργεί(!! ) να ξέρουν ότι το κουτόχορτο τελείωσε.
    ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ!

  278. physicist said

    #276. Όποιος και νάχε στείλει, εμένα μερικά πράματα μού φαίνονται μη σοβαρά. Ο Α.Τ. δεν είναι ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Τώρα, αν υπόδειγμα είναι τι είχε κάνει ο Αντωνάκης, άστα να πάνε στο διάολο, Παππούλη …

  279. papoylis said

    Φυσικέ

    τεχνικά ναι , αφού δεν υπάρχει κυβέρνηση …ακόμα 😉
    Αλλά ως αρχηγός του δευτέρου κόμματος είναι επί της ουσίας και σίγουρα έχει θεσμικό ρόλο.

    κατά τα λοιπά τα έχω αφήσει να πάνε στο διάολο εδώ και καιρό αγαπητέ 😉

  280. Παπούλη έγραψα και στα μέρη σου (και δεν απάντησες 😉 ) ότι βλέπω πιθανότατη εκδοχή ένα συνασπισμό ΝΔΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τον οποίο έχουν κάθε λόγο να σιγοντάρουν ΕΕ-ΔΝΤ (που ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι οι συνταγές των οικονομολόγων δεν είναι τόσο άκαμπτες όσο μας έλεγαν) αν δεν είναι εντελώς κοντόφθαλμοι και δεν ρισκάρουν να κάψουν απολύτως το πολιτικό προσωπικό τους εδώ. Εδώ θα είμαστε να το δούμε. Ακόμα και η απλή αναλογική θα είναι πλέον στο πρόγραμμα, για να προλάβουν την ισχυρή πιθανότητα στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει και πρώτο κόμμα έτσι που πάμε. Βέβαια αν η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως παραμένουν Στρατούληδες και Παπαδημούληδες, ίσως να έχουμε τελικά νέες εκλογές με την προσδοκία να έχει τρομάξει ο κόσμος (αν και ούτε γω κατάλαβα τι τόσο τρομαχτικό είπε ο Στρατούλης).

  281. sarant said

    Πάντως, όπως είπε και κάποιος κάπου αλλού, και μόνο το γεγονός ότι συζητάνε για βελτιώσεις στο μνημόνιο και για απλή αναλογική δείχνει πόσο τους ταρακούνησε η καλή ιδέα που είχαμε να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ.

  282. bernardina said

    (Όλους θα σ’ τους φιλήσω παπούλη 😀 )

    Επί της ουσίας, και χωρίς να ρωτήσω αυτούς που έχω κοντά μου, θαρρώ πως οι τράπεζες δανείζουν όχι μόνο από τις καταθέσεις των πελατών τους, αλλά πολλαπλάσια, κυρίως χάρη στη δυνατότητα που τους παρέχει ο διατραπεζικός δανεισμός. Δηλαδή τα δάνεια που δίνουν δεν είναι μόνο τα κατατεθειμένα χρήματα των πελατών τους, αλλά αυτά που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους και τα οποία προέρχονται από το δανεισμό τους μέσω της διεθνούς διατραπεζικής αγοράς, με επιτόκια που εξαρτώνται απόλυτα από την αξιοπιστία τους. Αν κάνω λάθος, ας με διαψεύσει κάποιος.
    Έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή ήδη δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά, φαντάσου τι θα υπάρχει όταν θα διακοπεί η χρηματοδότησή τους επειδή θα καταγγείλουμε το μνημόνιο, θα καταργήσουμε τις υπογραφές, θα σταματήσουν οι δόσεις κλπ κλπ (και αυτό εννοούσε ο δημοσιογράφος όταν είπε στον Στρατούλη ότι τα θησαυροφυλάκια θα είναι άδεια και εκείνος του απάντησε ό,τι του απάντησε. Αλλά τέλος πάντων, εγώ το κόβω εδώ γιατί δεν έχει νόημα. Για κανέναν…)

    Κιντάκο, ποιον ακριβώς απειλείς; 😯

  283. Νέο Kid Στο Block said

    282. Μπέρνα, από πότε το «ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ !» που έγραψα είναι ταυτόσημο απειλής και όχι του «ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΒΙΑΣΤΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΟΥΝ » (αυτοί που βάζω σε παρένθεση στο 277. Ο κουλκουλάκος εξαιρείται,απλά τον πείραζα και το ξέρει)
    Δεν σε αναγνωρίζω ομολογώ.

  284. bernardina said

    Κιντάκο, κι εγώ δεν αναγνωρίζω εσένα στο ύφος και το ήθος του 277. Να κατεβάσουμε λιγάκι τους τόνους; Πρίτι πλιζ; Γουίδ σούγκαρ ον τοπ; 🙂

  285. Γιώργος Πρίμπας said

    Όταν ένας λαός αποφασίσει να αλλάξει πολιτική γιατί με την κατεστημένη συνειδητοποιεί πως είναι τελειωμένος είναι προφανές ότι ο δρόμος είναι δύσκολος.
    Εκ των πραγμάτων επίσης το κλείσιμο των συνόρων είναι αυτοκτονία.
    Αλλά επί δεκαετίες ο κάθε βιομήχανος είχε συμφέρον να κλείνει το εργοστάσιο και να το πηγαίνει σε κάποια όμορη χώρα αφού θα του απέφερε, εισάγοντας πλέον, περισσότερα κέρδη. Η μόνη λύση είναι αυτή η ευκολία εισαγωγών (κυρίως στην ένδυση και υπόδηση) να σπάσει ακόμα και μέσα στην Ε.Ε. που δεν αρέσκεται στον «προστατευτισμό» . Το ότι υπάρχουν αποφάσεις της Ε.Ε. δε μου λέει κάτι. Αλλάζουν με νεότερες. Και πρόβλεψη για έξοδο από το ευρώ δεν υπάρχει, αλλά στην ευρώπη τη συζητάνε. Οκ να βγούμε αλλά επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη να συζητήσουμε τους όρους. Εξάλλου όταν πρόκειται να υπογραφεί μία νέα συμφωνία αν δεν βάλουν όλοι υπογραφή δεν ισχύει.
    Και στα αγροτικά. Επιτέλους να σταματήσουν οι μεγαλοεισαγωγείς και μεσάζοντες να κάνουν ό,τι θέλουν. Το κίνημα της πατάτας μόνο αποτυχημένο δεν αποδείχτηκε, οι παραγωγοί μάλιστα έκοβαν κανονικότατα παραστατικά, και αποτελεί καλό μπούσουλα.

    Περιθώρια διαπραγματεύσεων ακόμα και τώρα υπάρχουν.
    Οι συγκυρίες είναι καλές (βλέπε Γαλλία).
    Ποιος;
    Το ΠΑΝΔΟΚ τελείωσε. Συντηρείται το πτώμα του στη φορμόλη.
    Στο ΚΚΕ αξίζει ένα πόδι στη Χαλκιδική για να μελετάει τις γραφές και να μας θυμίζει που και που ότι στο τέλος δικαιώθηκαν οι θέσεις του.
    Κάτι ανεξάρτητοι έλληνες κλπ απλά εισέπραξαν δυσφορία αλλά δεν έχουν θέσεις.
    Ο Κουβέλης δεν είναι ΚΚΕ.
    Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνειδητοποιήσει σε βάθος ότι πλέον μιλάει εξ ονόματος (με περιλαμβάνω) κόσμου που θέλει αξιοπρεπείς βιώσιμες και εφαρμόσιμες πολιτικές και αδιαφορεί για μαντριά (ως μη ανήκων ΠΟΥΘΕΝΑ) κι ευαγγέλια. Το ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή στον ορίζοντα είναι κακό (το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ πριν 30 χρόνια προς αποφυγήν) αλλά και καλό (στο βαθμό που θα πάρει σοβαρά το ρόλο του).

  286. ΣοφίαΟικ said

    281: Αυτή η στροφή Νίκο δεν οφείλεται στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αλλά είναι τάση που εμφανίστηκε εδώ και μερικές εβδομάδες κυρίως λόγω του Ολάντ και της πολιτικής αστάθειας σε Ολλανδία και μερικές άλλες χώρες. Η Ελλάδα από μόνη της δεν συγκινεί, ο συνδιασμός καμια δεκαριά χωρών με πολιτική αστάθεια όμως συγκινεί.
    Αν θέλεις σου στέλνω και σχετική αρθρογραφία απο διεθνείς εφημερίδες που δεν αναφέρουν καν την Ελλάδα αλλά άξονα Ολάντ- Ιταλίας- Ισπανίας και μερικών άλλων για να κάνουν ενδο-ΕΕ πραξικόπημα κατά της Μέρκελ. Κι επειδή εσύ εκεί είσαι και τα ξερεις, θα ξέρεις ότι για να προλάβει τη φαγωμάρα ο Ρουμπόι (‘ή όπως τον λένε) είχε στείλει γράμμα στα μέλη προτείνοντας έκτακτη συνάντηση τον Ιούνιο στη σύνοδο για να τα βρούνε μεταξύ τους ειρηνικά κι όχι με κλωτσομπουνίδι.
    Γι’αυτό εγώ φωνάζω ότι χωρίς κυβέρνηση γερών διαπραγματευτών οι άλλοι θα κάνουν διαπραγματευσεις κι εμείς θα καθόμαστε και θα τους κοιτάμε περιμένοντας να μας πετάξουν κανένα κοκκαλάκι. Και παρεμπιπτόντως, γερός διαπραγματευτής δεν είναι αυτός που φωνάζει για εσωτερική κατανάλωση.
    Οπότε, όσο κι αν είσαι οπαδός, μην αποδίδεις στο εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που οφείλεται για μια ακόμα φορά (δυστυχώς) σε εξωτερικούς παράγοντες.

  287. Νέο Kid Στο Block said

    Ρε παιδιά, ρε παιδιά, ρε Σοφία: ο ΓΑΠ ,ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος κι ο Σαμαράς (καθότι προσυπέγραψε –έστω εκβιαζόμενος σκαιά- αλλά προσυπέγραψε) έκαναν διαπραγμάτευση; Ή είπαν ΝΑΙ σε όλα; Κάναν οικονομική “πολιτική”; Ή απλά αύξησαν ΦΠΑ και «ειδικά τέλη» κι όποιος ζήσει έζησε;
    Πώς και με βάση ποια λογική κρίνουμε εκ των προτέρων αρνητικά την διαπραγματευτική δύναμη του Τσίπρα με τους Ευρωπαίους; Δεν είναι «τεχνοκράτης» αρκετά; Ενώ ο Βενιζέλος ήταν (και είναι) άριστος γνώστης του χρηματοοικονομικού συστήματος,ε;
    Δε φοράει γραβάτα; Παίζει αυτό ρόλο για τους ευρωπαίους νομίζουμε;
    Δεν θα τον «αγαπήσουν», επειδή δεν είναι ούτε Χριστιανοδημοκράτης, ούτε «Σοσιαλιστής»;
    Τόσο το καλύτερο, γιατί θα ξέρουν ότι δεν είναι του μαντριού τους και θα τον σέβονται και θα τον μετράνε περισσότερο από τους «δεδομένους» «δικούς τους» Σαμαροβενιζέλους.
    Ας διαβάσουμε και κάνα ξένο σάιτ (όπου ο πλανήτης δεν καταστρέφεται αυτή τη στιγμή λόγω Τσίπρα όπως παρουσιάζουν τα πράγματα οι ντόπιοι)!
    Και στο φινάλε (όπως είπε ο Γ.Πρίμπας) ο άλλος δρόμος του ΝΑΙ σε όλα και του ΔΕΝ υπαρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης που έλεγε ο Βενιζέλος (λανθασμένα ή/και εσκεμμένα ψευδώς) δεν οδηγεί παρά σε ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή φτώχια και σε αυτοκτονίες.
    Δεν ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσουμε τον «άλλο δρόμο»;
    Δεν ξέρω, ίσως τελικά να παραλογίζομαι εγώ!

  288. δίκωλος σχολιαστής said

    287 τώρα μου λες, εσύ έχεις δικαίωμα ψήφου, ή βάλθηκες να επιβεβαιώσεις τα λεγόμενα μου

  289. Σωστά Kid, νομίζω πως και στο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να προβάλουν με κάθε ευκαιρία την κοροϊδία των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι οποίοι αφού ψήφισαν τον ‘μονόδρομο του μνημονίου’, τώρα που κατάρρευσαν τα ποσοστά τους ανακάλυψαν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν!
    Ας βρούνε τρόπο να εξηγήσουν τα ανεξήγητα στους ψηφοφόρους τους, αν τους μείνει κανείς μέχρι τις επόμενες εκλογές.

  290. skol said

    273, 275 Ναι νομίζω και εγώ ότι είναι λίγο άτσαλες οι δηλώσεις. Θα μπορούσε να πει κάτι για έκδοση ομολόγων που εθελοντικά θα συρρεύσουν οι μικροκαταθέτες να αποκτήσουν κλπ. Οι άλλοι ας πούμε λένε για μια περίοδο λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας την άνοδο του βοιωτικού επιπέδου κλπ Δεν λένε ότι θα μεταφερθεί πλούτος από τους υπάλληλους/συνταξιούχους στο κεφάλαιο για να συνεχίσει να δουλεύει το σύστημα.

    Κατά τ’άλλα έδωσα και εγώ τη δανεική μου ψήφο αλλά τα λεφτάκια μου τα θέλω

  291. 290#
    Και άτσαλες κάποιες δηλώσεις και λάθος μπορεί να έχουν σε κάποιες λεπτομέρειες, αλλά όπως λέει και ο Βαρουφάκης (στο 267) για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

    «Προφανώς γραμμένο όχι για να διαβάζεται αλλά με τρόπο που όλες οι φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιηθούν ότι πρόσφερε η κάθε μία την ανοησία της σε αυτό.
    Κι όμως, μέσα σε αυτό το αχούρι υπάρχουν διαμάντια.
    Αν και δεν έχει να μας πει τίποτα για σημαντικές μεταρρυθμίσεις (3), αν και τα περί φορολογίας είναι τετριμμένα (5), σε όλους τους άλλους τομείς έχει κάτι σημαντικό να προσφέρει.
    Πάνω από όλα, κατανοεί πως η κατάρρευση του ευρώ θα είναι πλήγμα για την ανθρωπότητα.
    Κατανοεί πως η λύση δεν θα έρθει μέσα από μια ηρωική έξοδο στην δραχμή.
    Αυτό έχει σημασία να το λέει και να το σπάζεται ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. »

  292. LandS said

    Αγαπητοί και σεβαστοί όλοι που την πέσατε στον Τάκη μου τον Στρατούλη, ιδιαίτερα όσοι και όσες το κάνατε από θέση βαθιάς γνώσης της λειτουργίας του Τραπεζικού Συστήματος και της Χρηματοοικονομίας, και τα καταφέρατε τόσο καλά με τη μία και μοναδική αναφορά στη μόχλευση και καμία μα καμία στον χρηματικό πολλαπλασιαστή, γιατί δεν παίρνετε χαρτί και μολύβι, φτιάξτε μερικά «ταφάκια» (διαγράμματα σχήματος Τ) κάντε μερικές, ιδεατές μεν ρεαλιστικές δε χρεωπιστώσεις, έτσι ώστε να περιγραφεί το όλο κύκλωμα και να διαπιστώσετε, ότι σε αντίθεση με τα προφανή δεν είναι ο Ήλιος που γυρίζει γύρω από τη Γη, αλλά το αντίθετο.

  293. sarant said

    292; LandS, αν-όταν έχεις καιρό, πες λίγα περισσότερα.

  294. nikos__alfa said

    Αγαπητέ Χασάπη συλλυπητήρια ! (ως …δεύτερος Αναγνώστης αθηναίος)

    Για το θέμα Στρατούλη και τις τράπεζες: Αντιγράφω, για ν αποφύγω το σεντόνι, από ένα σχόλιο του Techie Chan :
    «οι τράπεζες χρησιμοποιουν τις καταθέσεις ως balance και δίνουν δάνεια για την αναπτυξη της χώρας. επειδη ομως τα δανεια τα έπαιρναν κατι βουλγαρακηδες και κατι λαυρεντιάδηδες για την αναπτυξη του εαυτού τους, μαλλον κατι προβληματικο υπάρχει σε αυτό.

    αν δεν μπορεί να ξεμπλέξει κάποιος τη φωνή του δημοσιογράφου από τη φωνη του τύπου που κάνει τις δηλώσεις, δεν φταίει κανείς » !

    Αμνησίας …θεραπευτικά ! 😉
    Για τις πομφόλυγες του Βήματος και την κινδυνολογία:
    Τι έλεγε, τότε που μας δούλευε ο αντιεξουσιαστής πιστολέρο πως διαπραγματευόταν, για κρατικοποίηση των τραπεζών που το ψήφισαν στο μεσοπρόθεσμο και μετά το έκανε γαργάρα στο PSI!

    «Σε πλήρη σύμπνοια για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου του δημοσίου, εμφανίστηκαν πριν από λίγη ώρα οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος, στις διαδοχικές τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ.

    Το ζήτημα αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια για τους περισσότερους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ……………………………….αυτό είναι και ένα από τα καυτά σημεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι επιμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με – «πραγματικές κοινές μετοχές» και συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν τέτοιες θυσίες οι έλληνες πολίτες και να μην αναλάβουν το βάρος οι τραπεζίτες. »
    Ο…ήρωας!!! (τότε) 😀
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=441556

    Από το XOT DOC του Κ. Βαξεβάνη: (περίληψη)
    «Ψήνεται ομολογιακό δάνειο από κοινοπραξία τραπεζών ,βασικούς μετόχους 20 εκ. ευρώ για ανάσα ζωής στο ΔΟΛ.»
    Σε μια επιχείρηση με 100 εκ. περίπου χρέη όπου το μοναδικό ρευστό της επιχείρησης μοιράστηκε σε αμοιβές ΔΣ (πάνω από 2 εκ. ) ποια τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο θα συνέχιζε τη στήριξη;;;
    Έλεγχος του ΣΔΟΕ ( ακόμη σε εκκρεμότητα) για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από μέλη του ΔΣ γνωστής τράπεζας που αφού αγόραζαν ακίνητα εκεί όπου επρόκειτο να ιδρυθούν νέα με δάνεια από την ίδια, τα πωλούσαν στην …τράπεζα (τους) σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές!!!
    Το ίδιο παραπάνω ερώτημα!
    Μπάσταα ρε φίλε!

    Αγαπητέ Νικοκύρη, για να μη κάνω κατάχρηση του χώρου, στο θέμα που έχει προκύψει για το μπόνους των 50 ευρώ, η μόνη λογική εξήγηση που βλέπω για τις δηλώσεις Κασιμάτη, είναι πως ετοιμάζει ένσταση στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο (εκλογοδικείο) κατά το προηγούμενο της προσφυγής κατά του Μνημονίου στο Σ.Ε.! Αν γίνει τέτοια προσφυγή το μπόνους θα καταπέσει σύμφωνα με όλους τους συνταγματολόγους και επομένως δεν θα ισχύει πλέον!
    Γενικότερα τώρα, αυτό θα έπρεπε ήδη να το είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ,γιατί θα το βρει μπροστά του στις επόμενες εκλογές (αν..) ! Για να αποδείξει πως εννοεί αυτά που λέει και για να σφίξουν οι …κώλοι!
    Επίσης ο λαός μας λέει πως « όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα κλπ….».
    Επομένως έπρεπε να ήταν πιο ξεκάθαρη η θέση πως με αυτούς που συνελήφθησαν με τα χέρια στο βάζο με το μέλι ,επ αυτοφόρω και στα …πράσα ,χωριό δεν γίνεται και αυτό κολαούζο δεν θέλει! Συν το γεγονός προγραμματικών προτάσεων (που έγιναν) πχ ακύρωσης των αντεργατικών νόμων ιδίως για τη μετενέργεια ,η ακύρωση της οποίας οδηγεί σε πλήρη αναστάτωση στον εργασιακό τομέα και μισθούς Βουλγαρίας!
    Δεν απέφυγα το σεντόνι! 😦

  295. Immortalité said

    @272 θα καταγγείλει στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ τις συμφωνίες που επικύρωσε η προηγούμενη εκλεγμένη Βουλή της χώρας, προτού τις ακυρώσει η νέα, επίσης εκλεγμένη Βουλή.

    Να θυμηθούμε λίγο με ποια εντολή και ποια νομιμοποίηση επικύρωσε η προηγούμενη εκλεγμένη Βουλή της χώρας τις συμφωνίες.
    Να θυμηθούμε λίγο ότι δεν υπογράψαμε με το Θεό, που δεν υπάρχει και ότι οι συμφωνίες αλλάζουν ανάλογα με τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται κανείς.
    Αλλιώς οι δικηγόροι θα είχαν ψοφήσει της πείνας.
    Βέβαια μερικές συμβάσεις όντως δεν αλλάζουν.

  296. nikos__alfa said

    Παράλειψη 😳
    «που αφού αγόραζαν ακίνητα εκεί όπου επρόκειτο να ιδρυθούν νέα υποκαταστήματα , με δάνεια από την ίδια»

  297. sarant said

    294: ΄Φοβερά πράγματα λες εκεί! Όσο για την προσφυγή Κασιμάτη, θα αργήσει πολύ φαντάζομαι να εκδικαστεί…

    295: 🙂

  298. δίκωλος σχολιαστής said

    `Όσο για τις συμβάσεις του μνημονίου με την Ελλάδα, εσείς τι λέτε, οι λαοί της Ευρώπης είναι ευχαριστημένοι? Όχι βέβαια, αλλά για τελείως αντίθετους λόγους. Εμείς επειδή δεν θέλουμε να σφίξουμε το ζωνάρι αλλά τα λεφτά τους καλοδεχούμενα, και αυτοί επειδή δεν θέλουν να δώσουν τα λεφτά τους στους απείθαρχους Έλληνες (και ενδεχομένως να σφίξουν το ζωνάρι τους). Τότε τους εκβίαζαν οι δικοί τους πολιτικοί ότι αν δεν πληρώσουν τους Έλληνες θα χάσουν περισσότερο. Θυμάται κανείς την Τσεχία, όπου παραλίγο να μην περάσει η σύμβαση? Αυτό δεν ισχύει πλέον. Με μεγάλη χαρά θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα και θα μας αφήσουν να πνιγούμε στα χρέη.

    Και κάτι για να μη λέτε ότι τα κρατώ μόνο για πάρτη μου, έτσι ώστε να γελάσει και ο κάθε πικραμένος (όσοι δεν έχουν σαλέψει από το πολύ γέλιο). Ο Στρατούλης είναι επίσημα δόκτορ της οικονομικής επιστήμης, του αποδόθηκε ο τίτλος από την Πάντειο Σχολή. Με αυτές τις γνώσεις του κανονικά ούτε στην πρώτη γυμνασίου δεν δικαιούται να εισαχθεί, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ συχνά με τα γερά μυαλά. Και ο Άινσταιν ήταν σκράπας στα μαθηματικά (έτσι λένε). Καλυνύχτα σας.

  299. Μαρία said

    297 Ζήσε Μάη μου…
    Και πριν ψηφιστεί ο εκλ. νόμος οι συνταγματολόγοι θεωρούσαν το μπόνους και τη διάταξη για τους συνασπισμούς αντισυνταγματικά αλλά ψηφίστηκε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος της συνταγματικότητας και όσο τα 2 κόμματα ήταν μεγάλα, δεν είναι σίγουρο οτι θα κέρδιζε κανείς την ένσταση (πάντα εννοείται μετά τις εκλογές).

  300. Left G700 said

    Συχνά οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις στις οποίες διαπιστώνουν μια δυσαρμονία μεταξύ τής εδραιωμένης εντύπωσης που είχαν σχηματίσει για κάποιον και μιας πιο πρόσφατης εμπειρίας που αντικρούει αυτήν την παλαιότερη εντύπωση. Συνηθίζουν τότε οι άνθρωποι να λένε: «δεν σε αναγνωρίζω». Λίγοι όμως εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίζουν τώρα γιατί, στην πραγματικότητα, δεν γνώριζαν ποτέ, πράγμα που συμβαίνει σε συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

    Ω, μην γελάτε μαζί τους. Δείξτε κατανόηση. Έτσι είναι οι άνθρωποι, προσπαθούν να αυτοπροστατευθούν. Και, εννοείται, μην επιρρίψετε την παραμικρή ευθύνη σε εκείνους που αντιδρούν με αυτό τον ανώριμο τρόπο κυρίως λόγω της ηλικιακής ανωριμότητας ή επειδή είναι νεοφερμένοι και δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα (πόσω μάλλον, όταν κατέχουν τις παραπάνω δύο ιδιότητες συνδυαστικά… 😉 )

  301. Τζουτζούκος said

    Τσοβόλα δώστα όλα
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=456860

  302. papoylis said

    Καλά ορέ Νικοκύρη

    σου είχαν διαφύγει αυτά τα μεγαλειώδη γιγανταιωρήματα που αναφέρει ο Νικάλφας.

    Ψάξε λίγο την υπόθεση Πρώ(κ)τον Μπάνκ και λαυρεντιάδη και πως ο χοντρούλης έσπευσε να γλυτώσει τους κολλητούς με 700 εκ ρευστότητα – εγγυήσεις , αθωώνοντας με ειδική τροπολογία τον εαυτό του και τους προηγούμενους υπουργούς οικονομικών από πάσα ευθύνη ( μέχρι και το 1997…! )

    Κάποια μέρα θα κάτσω να σου γράψω ένα ποστ για το πως από την εποχή του Κινέζου μέχρι σχεδόν και σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι κυβερνώντες έστησαν κώλο στους τραπεζίτες και θα γελάμε παρέα για μέρες 😉

    Μπέρνυ

    εγώ επέμενα να ρωτήσεις αυτούς εκεί που ξέρουν 😉 Η ρευστότητα που έρχεται ή μάλλον ερχόταν από τις ξένες τράπεζες στις ελληνικές προερχόταν ακριβώς από την ίδια διαδικασία με τις καταθέσεις των αλλοδαπών φουκαράδων. Η οικονομική θεωρία και η χρηματοπιστωτική επιστήμη έχει από πολύ καιρό θέσει τον όρο «ποσοστό υποχρεωτικών διαθεσίμων» . από αυτό προέρχεται η λεγόμενη «δανειακή επέκταση» και επειδή μας την «είπαν» τα δίκωλα για τα μαθηματικά μας να σου πω ότι ο βαθμός μόχλευσης που υπονοεί παραπάνω και ο Lands είναι το αποτέλεσμα – άθροισμα απείρων όρων μιας γεωμετρικής προόδου φθίνουσας με λόγο < 1 . Αν όπως τώρα προβλέπει το Tier 1 ο ελάχιστος βαθμός άμεσης ρευστότητας είναι α = 8% η μόχλευση θα είναι (1 – α) / α = 11,5 φορές. Και αυτό ισχύει για κάθε τάχα μου ρευστότητα , είτε τη δανειζόμαστε από εδώ είτε από τους ξένους. ¨οσο οι προοπτικές είναι θετικές και οι κίνδυνοι ελαχιστοποιημένοι αυτό αρκεί για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Αλλά τώρα το πράγμα γύρισε αλλιώς.

    Τελείωσαν τα πανηγυράκια με τα εορτοδάνεια , το φαγοπότι με τα κρατικά ομόλογα που έβγαζαν για πλάκα ένα 3% επί δισεκατομμυρίων έχωντας βάλει από ίδια κεφάλαια μια ..πορδή. Στο είπα καλή μου να απευθυνθείς στους εκεί ειδικούς και να μη πετάς εδώ "αυτονόητα"

    Δίκωλε αυτό το κυλοτάκι σου πάει μούρλια 🙂 🙂

  303. papoylis said

    Δύτα

    απαντώ στο προηγούμενο ποστ στο μαγαζί μου , δεν σε αγνοώ 😉

  304. bernardina said

    Λέφτηδες, από ΕΔΏ δεν θα με διώξετε. Θα φύγετε.

  305. δίκωλος σχολιαστής said

    Οι παντελώς άσχετοι στρατούληδες καλά θα κάνουν να μην αναφέρουν το τιμητικό μου τίτλο και με τσιγκλίζουν να τους ανταπαντώ, και δέυτρον να περιοριστούν με τις μπουρδολογίες τους για να μην εκτεθούν με τις αρλούμπες τους. Αυτά που είπε ο αρχιμπουρδολόγος της χθεσινής ημέρας δεν έχει καμία σχέσει με το πως λειτουργούν οι καταθέσεις, αλλά όχι έχει παντελή άγνοια για τα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα. Ως μέλος της Ευρώπης δεν μπορείς για ουδένα λόγο να κάνεις κρατικοποιήσεις (εκτός αν κηρύξεις πόλεμο ή ισοδύναμο με πόλεμο). Για κοιτάξτε κατά λατινική Αμερικής πλευρά να δείτε τι συμβαίνει πέρα από το κοτέτσι της αυλής σας. Άντε άσχετοι, μετά μου θέλετε και να κυβερνήσετε και να σώσετε το λαό από την τρόικα.

  306. δίκωλος σχολιαστής said

    Και ένα σοφό λόγο που διάβασα προ ημερών. Στο προταγκόν που αλλού. “Οι μάχες κερδίζονται στο μέτωπο, ο πόλεμος όμως στα μετόπισθεν και κατά πόσο έχεις οργανωθεί κατάλληλα”. Έτσι και με το σύριζα. Κέρδισε την μάχη των εκλογών, έχασε τον πόλεμο διότι δεν είχε εφοδιασθεί με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ελπίζω αυτό να είναι το τελευταίο σχόλιο μου, και όταν συναντηθεί το παλικάρι με τον Ολαντ, να τον πείσει να πει κάνα καλό λόγο στον Βενιζέλος να μη του πάει ο χοντρούλης τόσο κόντρα. Τώρα εδώ που τα λέμε, ο Ολαντ τον έχει χεσμένο, αλλά λέμε τώρα. Η δε Μέρκελ διαβίβασε τις εντολές της στον Ολλαντ, μη κάνει καμιά βλακεία και συναντήσει τον Τσίπρα. όνειρα γλυκά.

  307. Hellegennes Alexandrine said

    Παππούλη, έχεις ιδέα από οικονομικά; Γιατί αυτό που λες δεν έχει σχέση με το πώς λειτουργεί ο δανεισμός.

  308. papoylis said

    Αλεξανδρινέ

    Τυχαίνει να έχω… και δεν μιλάω για το δανεισμό αλλά για τη δανειακή επέκταση , δηλαδή το πως η προσφορά χρήματος γίνεται απο Μ1 … Μ3

  309. Δεν βλέπω να το πόσταρε κανείς, και νομίζω είναι κρίμα να μην το διαβάσετε. Ένα πολύ ωραίο άρθρο του Βαξεβάνη για τον τρόμο που έχει πιάσει τους πάντες με τον Τσίπρα:
    Το φάντασμα του Τσίπρα

  310. Νέο Kid Στο Block said

    309. Α ρε Στέλιο, νάσαι καλά που το λίνκαρες αυτό!
    Μούδωσε λίγο θάρρος ότι δεν έχω πάθει παράκρουση (τουλάχιστον όχι μόνο εγώ)
    YΓ. Αυτός ο τσίφτης είναι αυτός που είχε τολμήσει να πει κάποιες αλήθειες στο Βενιζέλο σε μια συνέντευξη, που είχαν ψιλοτσούξει ή θυμάμαι λάθος; Είχαν πέσει και κάτι ψιλοαπειλές νομίζω, ε; (Πάντα στα πλαίσια της Δημοκρατίας βέβαια)

  311. Hellegennes Alexandrine said

    #309-310:
    Συγγνώμη, αλλά ο Βαξεβάνης γράφε μπούρδες. Αυτό το ότι οι τράπεζες δεν έχουν κεφάλαια και χρησιμοποιούν μόνο τις καταθέσεις είναι τρελή μπούρδα και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αρκετά εύκολα. Και στην τελική είναι πολύ διαφορετικό να αξιοποιείς Χ καταθέσεις για Χ/Υ δανεισμό, από το να δεσμεύεις όλο το Χ, για ανάπτυξη, όντας μάλιστα τελείως αφερέγγυος και χωρίς ορατές προοπτικές ανάπτυξης.

    Όταν πάω στην τράπεζα να κάνω ανάληψη, η τράπεζα δεν μου λέει «λυπάμαι κύριε, αλλά τα χρήματά σας θα είναι δεσμευμένα για τα επόμενα 5 χρόνια».

    #308:
    Η τράπεζα δανείζει δημιουργώντας χρήμα, όχι δεσμεύοντας καταθέσεις. Έτσι βρίσκονται τράπεζες να χρωστάνε λεφτά, γιατί δανείζονται με την σειρά τους. Αν έχει ένα πρόβλημα το σύστημα είναι ότι δημιουργεί εικονικό χρήμα. Όμως, αν βάλουμε στην άκρη τις καλές και κακές πτυχές, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει δυνατότητα ρευστότητας. Δεσμεύοντας το σύνολο καταθέσεων έστω καιι μιας οικονομικής ομάδας, δημιουργείς τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

  312. nikiplos said

    ενώ τώρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ρευστότητας!
    Οι τράπεζες δανείζουν άφθονα!!

  313. voulagx said

    Για Παππουλη, Μπερνι και λοιπους οικονομολογουντες: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=14130

  314. @310: Ναι Νιουκιντ αυτός είναι!! 🙂

    @311: Βρε Ελληγενή, κόλλησες με τις τράπεζες εσύ. Μόνο αυτό γράφει το άρθρο; Άντε, μη χαλάσουμε τις καρδιές μας, ας δεχτούμε ότι η διατύπωση του Στρατούλη ήταν κακή, αλλά μην ξεχνάς ότι ήταν υπό πίεση, απέναντι σε έναν ξεκάθαρα εχθρικό δημοσιογράφο.
    Αυτό που εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως εθνικοποίηση τραπεζών είναι αυτό ακριβώς που έκανε ο κεντροδεξιός Ραχόι της Ισπανίας με την υπό κατάρρευση Bankia την ίδια στιγμή που εδώ, ο ομόσταβλος του Ραχόι, Σαμαράς, προειδοποιούσε τον Τσίπρα ότι «αυτά δεν γίνονται ούτε στην Κίνα».

    Ε να που γίνονται στην Ισπανία όμως!

    Ούτε η συντέλεια του κόσμου θα’ρθει με την εθνικοποίηση κάποιων τραπεζών, ούτε θα γίνουμε Κορέα. Λίγη ηρεμία.

  315. sarant said

    314: Προχτές και χτες η εχθρική διάθεση των δημοσιογράφων απέναντι στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να χτύπησε ταβάνι, αν και είμαι βέβαιος ότι μπορούν να κάνουν και χειρότερο ρεκόρ.

  316. Νέο Kid Στο Block said

    315. «Δουλειά» πάντως δέν κάνανε! (με κάθε επιφύλαξη βέβαια).
    http://www.nooz.gr/greece/ekriktiki-dimoskopiki-anodos-gia-to-suriza

  317. δίκωλος σχολιαστής said

    Γελάσαμε πάλι. Αυτό που κάνει ο Ισπανός, είναι αυτό που ήδη γίνεται στην Ελλάδα, αλλά οι συριζίτες ούτε να ακούσουν δεν θέλουν. Πάρτε το χαμπάρι πριν σας έρθει η πραγματικότητα κατακούτελα. Άλλο ενίσχυση τραπεζών με μετοχοποίηση και άλλο εθνικοποίηση, κρατικοποίηση, κοινωνικοποίηση, κοινωνικός έλεγχος ή ότι άλλη ευφάνταστη λέξη της μόδας σας έρθει στο νου. Κρατικοποίηση μπορεί να γίνει μόνο με αγορά όλων των μετοχών στο αντίτιμο που θα ορισθεί από την τιμή της μετοχής που έχει στο χρηματιστήριο συν τα πάγια συν το κάτι τις να τη κάνεις ελκυστική την πώληση της μετοχής. Διαφορετικά να αναμένεις σωρεία μηνύσεων στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα καταριέσαι την μέρα που γεννήθηκες. Αλλά, πέρα από αυτά, στην παρούσα κατάσταση να κάνεις κρατικοποίηση των τραπεζών σημαίνει ότι θα κάνεις και κρατικοποίηση των ζημιών τους που ανέρχονται κάπου στα 30 δις ετησίως. Μερικές τράπεζες αυτό εύχονται, να γλυτώσουν από αυτό τον νταλκά και αυτό έγινε στην Ισπανία. Ξέχωρα που δεν γλιτώνεις την τροφοδότηση τους με ζεστό παρά στα ταμεία των τραπεζών, δηλαδή ότι γίνεται τώρα, αλλά δεν θα υπάρχει καμία διοίκηση καμιάς τράπεζας να σου ανταλλάσσει την βοήθεια με μετοχές. Άντε μετά να το εξηγήσεις αυτό στους ανέργους και φορολογούμενους. Ότι θα πρέπει να δανείζεσαι εσαεί λεφτά για να τα ρίχνεις σε ένα σουρωτήρι τα οποία σε χρόνο dt θα καταλήγουν πάλι στην Γερμανία (στην καλύτερη περίπτωση, αφού πρόκειται για Ευρωπαϊκή χώρα) ή στην Ιαπωνία και ΗΠΑ. Και όταν φεύγει το χρήμα από τέτοια οικονομία σαν της Ελλάδας τόσο γρήγορα, δεν θα αργήσει πολύ η μέρα που θα έχουμε καταλήξει σαν την βόρεια Κορέα. Μερικοί είσαστε και φυσικοί και καλό είναι να θυμηθείτε από τα μαθηματικά σας χρόνια, τι είναι dt. Εγρήγορση και γνώση χρειάζεται, ηρεμία μόνο στα νεκροταφεία. Και για να σας στραμπαλιάσω ακόμα περισσότερο το ηθικό,
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1495432
    http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/698366/Article.aspx
    Οι επιστολές του Τσίπρα που εστάλησαν (αλλά κατά άλλους δεν πρόκαμε), έπιασαν τόπο και μαλάκωσε τους εταίρους.

  318. LandS said

    #293.
    Τηλεγραφικά: Οι Τράπεζες δεν περιορίζουν τον δανεισμό τους στο ύψος των καταθέσεων και των ιδίων κεφαλαίων τους. Το παρακάτω, ίσο ή παραπάνω (που συνηθίζεται) το ορίζει ο συντελεστής μόχλευσης που μπορεί να είναι μεγαλύτερος, ίσος ή μικρότερος της μονάδας (όπως συνηθίζεται). (Από κακό συνήθειο το τελευταία χχχ χρόνια το μηδέν κόμμα κάτι το λέμε κάτι άλλο προς ένα- συγγνώμη) Όπως με όλα τα πράγματα που έχουν να κάνουν με οργανωμένες κοινωνίες, και εδώ έχουμε τον θεσμικά καθορισμένο συντελεστή και τον ενεργό συντελεστή, αυτόν που κάθε στιγμή, και για κάθε ίδρυμα ισχύει. Για να πλησιάζει ο ενεργός τον θεσμικό (που κάθε άλλο παρά σταθερός διαχρονικά είναι) κάθε ίδρυμα υποχρεούται να τηρεί αποθεματικά που τα αυξομειώνει μέσα σε όρια και με κόστος, ανάλογα με τις ανάγκες, στην κεντρική του τράπεζα. Επίσης στον καθορισμό του ενεργού συντελεστή παίζει μεγάλο ρόλο η σύνθεση των περιουσιακών στοιχείων, εν τέλει η σχέση του ύψους των καταθέσεων ως προς τα ίδια κεφάλαια. Χοντρικά οι καταθέσεις «παράγουν» περισσότερα δάνεια από τα ίδια κεφάλαια (που στην πραγματικότητα είναι τοποθετήσεις σε «χαρτιά» ) . Έτσι όταν μια τράπεζα επενδύει σε παράγωγα και άλλα εξωτικά, περισσότερο από όσο δικαιολογεί η σχέση ύψους καταθέσεων κλπ. είναι σαν να χρησιμοποιεί τις καταθέσεις του κοσμάκη για κερδοσκοπία. Αντίθετα, το δάνειο σε έμπορο (κοσμάκης) θα μεταφραστεί σε πληρωμή σε προμηθευτές του και υπάλληλους του (κοσμάκης και αυτοί). Δηλαδή, και στον σύγχρονο κόσμο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στην αύξηση των δικών τους καταθέσεων (του κοσμάκη) . Αν δεν το χρησιμοποιήσει όλο, θα αυξήσει τον δικό του λογαριασμό καταθέσεων, γιατί η παραμονή του ποσού στον άτοκο (και με έξοδα) Λογαριασμό Όψεως (όπου αρχικά «μπαίνουν τα λεφτά» του δανείου) είναι ασύμφορη. Ακόμη και ο κοσμάκης πρέπει να κοιτάει το συμφέρον του.

    Έτσι γυρίζει η Γη γύρω από τον Ήλιο: Μια αύξηση του τραπεζικού μου λογαριασμού με αύξηση των υποχρεώσεων της Τράπεζας στην ΤτΕ, δίνει σε εμένα την δυνατότητα να τον μειώνω αυξάνοντας ισόποσα τους λογαριασμούς άλλων. Αν εγώ, οι οι άλλοι χρησιμοποιήσουν το ποσό για μείωση δανεισμού , μειώνουμε τις υποχρεώσεις της Τράπεζας (του Τραπ. συστήματος) στην ΤτΕ.
    Αν κανείς πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να πάρει ο Στρατούλης τις καταθέσεις για να τις δώσει στην ανάπτυξη, τότε πιστεύει ότι γυρίζει ο Ήλιος γύρω από την Γη.

  319. papoylis said

    αλεξανδρινέ

    αρχίζω με τη σειρά μου να αμφιβάλλω αν εσύ γνωρίζεις στοιχειωδώς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ή όχι.

    Μοναδικές πηγές πραγματικής ρευστότητας για μια τράπεζα είναι το μετοχικό της κεφάλαιο , οι καταθέσεις και ο διατραπεζικός δανεισμός μαζί με τα κέρδη που δημιουργεί διαχρονικά στο μέτρο που αυτά πραγματοποιούνται και συγχρόνως δεν διανέμονται ως μέρισμα. Όλα αυτά είναι στοιχεία του παθητικού της και αντιστοιχίζονται σε ενεργητικό που περιλαμβάνει τα ταμειακά διαθέσιμα ( όπως αυτά καθορίζονται από τις εκάστοτε απαιτήσεις ρευστότητας και τις απαιτήσεις της απέναντι στους πελάτες της μαζί με το πάγιο ενεργητικό της όπως αυτό αποτιμάται 😉 .

    Η δυνατότητα των τραπεζών να διαθέτουν δάνεια σε πελάτες τους τηρώντας ένα μικρό ποσοστό των καταθέσεων ως ρευστό διαθέσιμο είναι περιορισμένη από τοις εκάστοτε ρυθμίσεις που από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα έχουν χαλαρώσει και έχουν γίνει πρακτικά ανεφάρμοστες στο μέτρο που οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακάλυψαν στη πορεία τρόπους και «προϊόντα» για να διαφεύγουν κάθε ρύθμιση και απαίτηση ρευστότητας. Δες το παράδειγμα της Λέτσμαν μπρός ( και πίσω ) . Οι εκκαθαριστές δουλεύουν ήδη επί τριετία και θα δουλεύουν ακόμα καιρό μέχρι να ξεκαθαριστεί το κουβάρι των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων του σεπτού ιδρύματος , ώστε να προκύψει τελικά η καθαρή θέση και η διανομή της απομένουσας «πίτσας».

    Voulagx

    το άρθρο αυτό το έχω διαβάσει εδώ και καιρό και δεν μου πρόσθεσε τίποτα σημαντικό στη μέχρι τούδε αντίληψη μου για τα πράγματα.

    Στέλιο

    από προχθές παρακολουθώ και εγώ το «παίγνιο» με τη Bankia , αλλά επειδή δεν είχε οριστικοποιηθεί ακόμα ο τρόπος διάσωσης δεν το έφερα στη συζήτηση. Η ενδεχόμενη κρατικοποίηση που προτείνει πάντως ο Rajoy δεν εξασφαλίζει τους δανειολήπτες από ότι καταλαβαίνω και η έκθεση της προσφάτως δημιουργημένης τράπεζας σε προβληματικά στεγαστικά δάνεια είναι τεράστια 🙂

  320. papoylis said

    … ο αλεξανδρινός μάλλον απεσύρθη στην οδό Ρεώμυρου 🙂

  321. Left G700 said

    Μπέρνυ,

    Κανείς δεν σε έδιωξε από πουθενά (ούτε καν απ’ το τσαρδί μας, στο οποίο είσαι πάντα ευπρόσδεκτη!) και συνεπώς κανείς δεν θέλει να σε διώξει από εδώ.[***] Πάψε να βλέπεις φαντάσματα. Οι διαφορές μας είναι πολιτικές και μόνο. Αν δεν θέλεις να τις συζητάς μ’ εμάς, κανένα πρόβλημα και δημοκρατίαν έχομεν. Όχι όμως να δίνεις φανταστικές προεκτάσεις σε μία κατάσταση, και μάλιστα όταν εσύ, με δική σου πρωτοβουλία, την έχεις διαμορφώσει, κόβοντας τις γέφυρες. Σκέψου τα λίγο αυτά. Μεγάλο κορίτσι είσαι! 😉

    Τα λέμε (έστω μονομερώς, απ’ τη μεριά μας δηλαδή και μόνο)

    [***] Εξ άλλου, εμείς σπανίως ερχόμαστε σ’ αυτά τα μέρη. Ξέρεις πολύ καλά ότι προτεραιότητά μας είναι η πολιτική. Το ιστολόγιο του Sarant είναι καθ’ όλα έγκριτο και έγκυρο, αλλά, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη δική μας «καψούρα». Το συγκεκριμένο ποστ ήταν μία εξαίρεση. Γι’ αυτό και μας είδες μπροστά σου. Ηρέμησε. Μάλλον δεν θα μας ξαναδείς. Η «καψούρα» τού Sarant είναι οι λέξεις. Εμάς πάλι, οι τάξεις. Τα δύο γράμματα που αλλάζουν κάνουν μία σημαντική διαφορά (Αν δεν με πιστεύεις, ρώτα και τον Sarant, που παίζει τις λέξεις στα δάχτυλα! 😉 )

  322. sarant said

    321: Εντάξει, έχουμε άλλο αντικείμενο, αλλά μπορεί και να σας ξαναδούμε, καλό είναι!

  323. Hellegennes Alexandrine said

    #321:
    Φανταστικές προεκτάσεις ή φαντασιακές προεκτάσεις; Ιδού η απορία. Εγώ προτιμώ το δεύτερο, γιατί το πρώτο χρησιμοποιείται πια περισσότερο ως συνώνυμο του «εκπληκτικός». Αν το «φαντασιακός» ακούγεται κάπως, υπάρχει και το «της φαντασίας».

  324. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ said

    ΓΙΑ ΤΗΝ »ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΕΔΟΝ 500.000 ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΟΥΓΚΑ ΟΛΟΙ. ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΩ ΠΟΛΕΜΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

  325. bernardina said

    Νίκο, θα ήταν χρήσιμο να μας πεις αν το (διαγράφονται τρεις λέξεις) που υπογράφει με διάφορα ψευδώνυμα και ξερνάει εδώ μέσα τον οχετό που το πέταξε έχει την ίδια ip σε όλα του τα «σχόλια»…

  326. sarant said

    Μπέρνι, εκτός από τον πιο πάνω από σένα, οι άλλοι ήταν όλοι ένα και το αυτό πρόσωπο (ή έστω ΙΡ) και τους σφουγγάρισα. Καλημέρα.

  327. bernardina said

    Καλημέρα, Νίκο. Καλημέρα σε όλους.
    (Χμμμ, καλά το φαντάστηκα 😉 )

  328. Hellegennes Alexandrine said

    #324:
    Η ιστοσελίδα της ΧΑ υπάρχει· το ιστολόγιό της κατέβηκε. Οι εκλογές δεν έχουν καμμία σχέση. Είναι απολύτως δημοκρατικό να τηρείς τους νόμους σου και το ιστολόγιο της ΧΑ κατέβηκε ακριβώς για λόγους νομιμότητας και όχι γιατί ήταν της ΧΑ. Η επιλογή 500,000 Ελλήνων δεν δίνει άφεση σε παρανομίες. Εξάλλου 500,000 Έλληνες μπορεί και να μην φοράνε ζώνη ασφαλείας, πράγμα εξίσου παράνομο και το μεγάλο πλήθος των παρανομούντων δεν νομιμοποιεί την πράξη.

  329. Left G700 said

    Φίλε Sarant,

    Προς Θεού, μη παρεξηγηθώ. Η διαφορά στην «καψούρα» τη δική μας με τη δική σου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως παθαίνουμε αλλεργία όταν ερχόμαστε εδώ, ή ότι θεωρούμε απολίτικο το μπλογκ σου ή εσένα προσωπικά. Άλλο «καψούρα», άλλο τυφλότητα! 😉

    Τα λέμε

  330. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Μια και είμαι πλέον πίσω να ευχαριστήσω και τους υπόλοιπους σας για τα συλλυπητήρια που μου έστειλαν κι ας μη με ξέρουν παρά από τις όσες (πολλές φορές άκομψες 🙂 γραμμές γράφω εδώ μέσα. Καλά να είστε όλοι σας.

  331. sarant said

    Καλά να είσαι κι εσύ!

  332. Νέο Kid Στο Block said

    O Γιούνγκερ λέει ότι είναι ανοησίες και προπαγάνδα το ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ε.Ε και να σταματήσουν αυτοί που εκβιάζουν τον ελληνικό λαό!!
    Οι δικοί μας πολιτικοί (κάτι πήρε και τ’αυτί μου και για τον Πρόεδρα) λένε ότι ο κίνδυνος είναι άντε πόρτας!!
    ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ;; ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΛΗΗΖ!

  333. bernardina said

    Κιντάκο, αυτό http://www.capital.gr/News.asp?id=1498188 σε ξεμπερδεύει καθόλου ή σε μπερδεύει χειρότερα; (Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλήξω ακόμα, αν αυτό σε παρηγορεί καθόλου.. . 😦 )

  334. Κτγμ, καλά τα λέει ο Αλαβάνος. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μείνει και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, για να μη διώξει τα περίφημα μεσαία στρώματα.

  335. Μαρία said

    332 Απο την ΕΕ ή απο την ευρωζώνη;
    Γιατί ο Αλαβάνος, που χτες το άρθρο του ο Πρετεντέρης το χαρακτήρισε εξαιρετικό, προτείνει έξοδο μόνο απ’ την ευρωζώνη.

  336. sarant said

    Το τάιμινγκ της παρέμβασης Αλαβάνου είναι αψυχολόγητο με αποχρώσεις ακαταλόγιστου (που έλεγε κι ένας φίλος μου). Επί της ουσίας, το άρθρο του αξίζει να προσεχτεί από την αριστερά, κάτι που ο ίδιος φρόντισε να το δυσκολέψει λόγω του καταστροφικού τάιμινγκ.

  337. Γιατί να μη μιλήσει ο Σύρ. με ειλικρίνεια για το εναλλακτικό σχέδιο; Αν μια αριστερή κυβέρνηση (αν λέω) επιμείνει στην κατάργηση των μνημονιακών νόμων και με τη γνωστή κοντοφθαλμία τους Γερμανοί και κομισιόν επιμείνουν στον εκβιασμό, πρέπει να υποχωρήσει ή να έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο; Προσέξτε ότι μιλάω με τη λάιτ εκδοχή μου, όχι αυτή που λέει έξοδο από την ΕΕ τώρα 🙂

  338. Μαρία said

    336 Ήταν καλεσμένος σήμερα στο σκάι αλλά δεν τον είδα.

    337 Θα το δανειστούμε απ’ το ΚΚΕ 🙂 που το επεξεργάζεται τόσα χρόνια.
    Εγώ προτιμώ τον συντονισμό όλων των γουρουνιών.

  339. Χμ… του Μόντι, του Ραχόι και του Σοάρες; Δεν ξέρω…
    Στο μεταξύ ό,τι και να πούμε είναι άσκηση επί χάρτου. Όλοι κοιτάζουν στη Γαλλία ενώ το πατατράκ μάλλον θα έρθει από Ισπανία μεριά.

  340. τυφλόμυγα said

    http://www.skai.gr/news/politics/article/203043/alavanos-ston-skai-den-sumfilionetai-to-euro-me-tin-exodo-apo-to-mnimonio-/

    Το βίντεο είναι κάτω από τη φωτογραφία.

    Ένα λινκ έβαλα -μη βρω πάλι τον μπελά μου. 😛

  341. Immortalité said

    Μόνο αν συντονιστούν και συνασπιστούν όλα τα γουρούνια μαζί υπάρχει ελπίδα. Αλλιώς ένα ένα θα μας πάνε για σφάξιμο…

  342. sarant said

    337: Ναι, πρέπει να γίνει αυτό, πρέπει να συζητηθεί το εναλλακτικό σχέδιο -όχι πάντως έτσι.

  343. Συμφωνώ απόλυτα με Ιμμόρ και Μαρία. Μόνο συντονισμένα τα γουρούνια μπορούμε να απαιτήσουμε αλλαγές.
    Αλλά οι χοιροτρόφοι μέχρι τώρα επιλέγουν να λένε στον καθένα από εμάς «Μην κοιτάς τα άλλα γουρούνια! Μόνο εσύ έχεις στραβά αυτιά και σγουρή ουρά. Πέρνα μια βόλτα από την κιμαδομηχανή, και θα δεις, θα γίνεις το καλύτερο γουρούνι απ’ όλα, και δεν θα σε σφάξουμε ποτέ!».

    Πάντως το να αφήσουμε τώρα το χοιροστάσιο, ενώ όλοι έξω περιμένουν πεινασμένοι με την καραμπίνα τους, μάλλον ισοδυναμεί με βέβαιο θάνατο.

  344. bernardina said

    Νίκο, για ποιο εναλλακτικό σχέδιο μιλάς; Υποτίθεται ότι ο Σ. κατέβηκε στις εκλογές (και ξανακατεβαίνει, όπως πάνε τα πράγματα) με έτοιμη πρόταση διακυβέρνησης. Και γι’ αυτό το σχέδιο ψηφίστηκε, σωστά; Τώρα θα εκπονηθεί άλλο; Γιατί; Τι άλλαξε εντός του Σ. από την παραμονή των εκλογών μέχρι σήμερα;
    Μάλλον δεν κατάλαβα τι εννοείς (;)

  345. Εναλλακτικό σχέδιο αν τεθεί το δίλημμα «ευρώ και μνημόνιο, ή ουστ».

  346. Immortalité said

    Δύτη δεν είναι τόσο απλό να πουν ουστ. Θεσμικά δηλαδή, όχι πολιτικά. Μιλάμε για διεθνείς συμβάσεις μεταξύ κυριάρχων κρατών (μη γελάτε σας ακούω). Κάποια προσχήματα πρέπει να τηρηθούν πρώτα.

  347. ppan said

    Τα γουρούνια επανάστησαν ζητάνε καλύτερες συνθήκες σφαγής, αυτό λέτε;

  348. bernardina said

    345 Βρε Δύτη μου, ΤΩΡΑ θα εκπονηθεί αυτό το εναλλακτικό σχέδιο; Το δίλημμα ευρώ και μνημόνιο ή ουστ, όπως το θέτεις, δεν ήταν από την πρώτη στιγμή το κυρίαρχο; Εκ των πραγμάτων, έστω και αν όχι πάντα ρητώς δηλούμενο; Σ’ αυτό δεν όφειλε να είχε απαντήσει πρωτίστως ο Σ. και βάσει αυτής της απάντησης να πορευτεί; Αυτό εννοεί ο Αλ. (με το περίεργο τάιμινγκ του, που λέει και ο Νίκος.) Ή εν πάση περιπτώσει αυτό έχω καταλάβει εγώ.

  349. Ε ναι -εγώ με τον Αλαβάνο συμφωνώ εν προκειμένω, όχι με τον Σύριζα. Ακούω τώρα και τη συνέντευξη στον Σκάι που λίνκαρε η Τυφλόμυγα.

  350. τυφλόμυγα said

    … και live streaming http://www.skai.gr/player/tvlive

  351. Μαρία said

    349 Γενικό μπλαμπλά είναι η συνέντευξη χώρια που μας κάνει να λυπηθούμε τον καημένο το Σαμαρά. Συγκροτημένη άποψη για επιστροφή στη δραχμή έχει διατυπωθεί απο Λαπαβίτσα και λοιπούς πριν απο δυο χρόνια απ’ τις στήλες της Αυγής, που είχε ανοίξει το θέμα.
    Ο Αλαβάνος νομίζω οτι την έχει δει Μητσοτάκ της αριστεράς.

    Στην ανάγκη να υπάρχει σχέδιο Β αναφέρθηκε χτες κι ο Δραγασάκης.

  352. Vasilis said

    Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί τα κόμματα (όλα, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχουν σχέδιο Β αλλά ούτε καν σχέδιο Α. Όχι γενικές ιδεολογικοπολιτικαντικοαρλουμπολογίες που μας αραδιάζουν για ‘προγράμματα’ και ‘δεσμεύσεις’ αλλά συγκεκριμένη ατζέντα με συγκεκριμένα βήματα, χρόνους, καταληκτικές ημερομηνίες, προϋπολογισμούς, ακόμα και ρόλους σε συγκεκριμένα πρόσωπα για να ‘τρέξουν’ όλα αυτά. Τα σχέδια αυτά (100 πρώτες ημέρες, 6μηνο, έτος, διετία, τετραετία) θα περίμενα μάλιστα να είναι δημοσιευμένα για να ξέρουμε τι επιλέγουμε και ψηφίζουμε αλλά και τι να περιμένουμε ώστε να μειώνεται το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

    Τώρα θα μου πείτε πως οι πολιτικοί μας (και οι αρχηγοί) πηγαίνουν σε συσκέψεις χωρίς να κρατάνε ούτε ένα χαρτί (δε μιλάμε για παρουσιάσεις και εκθέσεις), πως δεν έχουν μαζί τους ούτε σημειωματάριο -που λέει ο λόγος- να σημειώσουν δυο αράδες και εγώ περιμένω συγκεκριμένα σχέδια…

  353. sarant said

    344: Μπερναρντίνα, δεν μιλάω για εκπόνηση σχεδίου αλλά για συζήτηση του σχεδίου με τον κόσμο του Σύριζα. Ο Αλαβάνος κατηγορεί τον Σύριζα ότι δεν προετοιμάζει τον κόσμο της αριστεράς για τα δύσκολα που μπορεί να έρθουν, όπως λέει και ο Δύτης στο 345. Αυτά έχουν συζητηθεί βέβαια (βλ. 351) αλλά όχι κατανάγκη με τους πολίτες που τώρα ήρθαν στον Σύριζα.

  354. spiral architect said

    Και το κ(λ)αμίνι ξανακτύπησε!

    Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου και πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στον ελληνικό τουρισμό. 😛 😛

  355. Α, και στο κάτω-κάτω, αν επιμένετε στη διαπραγμάτευση, περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη δεν έχει μια κυβέρνηση (λέω εγώ τώρα) που θα πει ορθά-κοφτά «αυτές είναι οι απόψεις μου, κι αν δεν τις λάβετε υπόψη είμαστε έτοιμοι να τα βροντήξουμε κάτω και να φύγουμε»;

  356. Η άλλη άποψη είναι αυτή: http://www.thedailymash.co.uk/news/international/greeks-apologise-with-huge-horse-2012051527146 🙂

  357. Immortalité said

    @356 Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που μας λοιδορούν…

  358. Το reuters πάντως πλέκει το εγκώμιο του «σέξι Αλέξη»:
    http://in.reuters.com/article/2012/05/14/greece-alexis-tsipras-idINDEE84D0F120120514

  359. τυφλόμυγα said

    Εκλογές ξανά.

  360. Immortalité said

    Τώρα στη ΝΕΤ λέει ότι ο Μπένυ είπε στον Τσίπρα ότι ο μέντοράς του Αλαβάνος δεν συμφωνεί μαζί του και υπήρξε φραστικό επεισόδιο. Ο Αλαβάνος δίνει βέλη στη φαρέτρα του Μπένυ. Ωραία…

  361. π2 said

    Ασχέτως αν έχει δίκιο ή όχι ο Αλαβάνος, θα έπρεπε να καταλάβει μόνος του ότι δεν έγινε ξαφνικά media darling για τον πολιτικό του λόγο, αλλά ως όπλο εκφοβισμού.

    Κατά τα άλλα, εννοείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον τεράστιο βάρος ευθύνης να συγκεκριμενοποιήσει ένα κάποιο σχέδιο.

  362. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (335) Μαρία έξω από το Ευρώ σημαίνει αναγκαστικά έξω από την ΕΕ (για νομικούς λόγους – μπορείς να είσαι στην ΕΕ και όχι στο Ευρώ αλλά αν μπεις στο 2ο και θες να βγεις πρέπει να βγεις και από το 1ο). Παλαβό αλλά έτσι έχουν τα πράγματα, τα έχει πει η νομική επιτροπή της Κομισιόν από το 2009. Αλλαγή των συνθηκών για να επιτραπεί να μείνει η Ελλάδα εντός της ΕΕ αλλά εκτός του Ευρώ δε προλαβαίνει να γίνει σε περίπτωση αναγκαστικής χρεωκοπίας μέσα στους επόμενους μήνες. Για παρηγοριά μπορεί να μας αφήσουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη όπως είναι η Ελβετία πχ. Αλλά και να μπορούσαν να μας ξαναβάλουν στην ΕΕ μαλάκες είναι να το κάνουν οπότε και πάλι να μας σκάνε χρήμα μέσα από τα ταμεία στήριξης και ανάπτυξης; – το θέμα είναι πως if they call our bluff μας αφήνουν να βράσουμε στο ζουμί μας (συνεχόμενες υποτιμήσεις, υπερπληθωρισμός, ελλείψεις σε είδη και όλα όσα κανείς δε παραδέχεται πως θα έρθουν τα πρώτα χρόνια με δικό μας νόμισμα) για να αποτελούμε παράδειγμα προς αποφυγή για τα άλλα γουρούνια.

    Πάντως βλέπω πολλοί παίκτες του πόκερ μαζευτήκαμε και ως γνωστόν ένας κερδίζει μόνο. 😦

  363. sarant said

    362: Χασάπη, έχεις κάποιο λινκ γι’ αυτό που λες για τους νομικούς λόγους; (η Κομισιόν δεν έχει νομική επιτροπή, παρέμπ)

  364. Νέο Kid Στο Block said

    362. «..και ως γνωστόν ένας κερδίζει μόνο.»
    Στα τουρνουά ναί. Αλλά στο cash game επ’ουδενί! Αρκεί να υπάρχει ένας τουλάχιστον που χάνει!

  365. τυφλόμυγα said

    http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17650#toppage – οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρίας Φέχτερ, συμφωνούν με οσα είπε ο Χασάπης.

    Αν δεν παίζει το βίντεο, πείτε το. 🙂

  366. Vasilis said

    363. «[…] a Member State’s exit from EMU, without a parallel withdrawal from the EU, would be legally inconceivable […]»
    Withdrawal and expulsion from the EU and EMU – http://www.ecb.int/pub/pdf/scplps/ecblwp10.pdf

  367. sarant said

    365: Δεν βρήκα το σημείο όπου μιλάει

    366: Ευχαριστώ. Πάντως απ’ό,τι λέει δεν είναι καθόλου απλό, κι επειδή εδώ έχουμε αχαρτογράφητα νερά δεν ξέρω αν στέκει η ερμηνεία του.

  368. Vasilis said

    367: Όντως φαίνεται περίπλοκο και μπλεγμένο. Η wikipedia επιβεβαιώνει το ότι δεν είναι καθαρή η εικόνα http://en.wikipedia.org/wiki/Eurozone#Expulsion_and_secession

    Εγώ κρατάω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα και ότι δεν υπάρχει εύκολος ο δρόμος ούτε σίγουρες λύσεις. Επίσης, μου φαίνεται πως και αυτό το ενδεχόμενο (εκτός ευρώ = εκτός EE) είναι πιθανό.

    Από τα κόμματα θα περίμενα να μας πουν «πόσο» πιθανό είναι το κάθε ενδεχόμενο, το σχέδιο δράσης που έχουν για κάθε περίπτωση καθώς και τις αντίστοιχες επιπτώσεις και οφέλη. Μάλλον θα περιμένω πολύ όμως και (θα) πάμε για ακόμα μια φορά στα τυφλά..

  369. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (364) Στους μαραθώνιους πόκερ που έπαιζα πριν 20 χρόνια ως προπτυχιακός φοιτητής κάθε Σάββατο βράδυ πάντως ένας ήταν ο νικητής κάθε γύρου. Τι στο καλό έπαιζα; 🙂
    (363) Νίκο επανέλαβα ό,τι έχει δημοσιευτεί πολλάκις στον ελληνικό τύπο και μου έκανε εντύπωση που (α) οι υπόλοιποι εδώ μέσα μοιάζουν να την αγνοούν και (β) που μου γράφεις πως η Κομισιόν δεν έχει νομική επιτροπή.
    Ορίστε ένα πρόσφατο (Νοέμβριος 2011) – υπήρχαν και πρωθύστερα μια και η έκθεση είναι του 2009:
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63520998
    Τώρα που τη διαβάζω βλέπω τις συνηθισμένες ελληνικές χαζομάρες (απόρρητη; πως τη βρήκα; 😉 και βέβαια ο υπεύθυνος έκδοσης ήταν η ΕΚΤ:

    Click to access ecblwp10.pdf

    Ο συγγραφέας με ελληνικό όνομα (λες να τον κρεμάσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις στο νεό Γουδί;) οπότε αν το πάρουν είδηση στην Ελλάδα περιμένω τις συνηθισμένες ελληνικές συνωμοσιολογικές αστειότητες περί ταγματασφαλίτικων τσιρακιών των τραπεζιτών κλπ. κλπ.

    Πάντως Νίκο καλά να είναι η Κύπρος θα υπάρχει και μετά την Ελληνική έξοδο ανάγκη για μεταφραστές Ελληνικών στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Παρεκτός αν στα πλαίσια του Νεοκυπρισμού (και με την Ελλάδα να αποτελεί σημείο αρνητικής αναφοράς χώρας του πρώτου κόσμου που αυτοκτόνησε) οι Κύπριοι κάνουν τη διάλεκτο τους γλώσσα (είπαμε, η γλώσσα είναι διάλεκτος με στρατό – και ναυτικό αν έχει νόημα) για να πιάσουν δουλειά μόνο Τζύπριοι 🙂 στις μεταφραστικές θέσεις. 🙂

    Συγχωρέστε μου το πικρόχολο αλλά βλέπω στην παρτίδα του πόκερ να παίζεται όχι μόνο η σοδειά της χρονιάς (που την είχε χάσει ο πατέρας μου κάποτε) αλλά πολύ πολύ περισσότερα. Και οι κανόνες του παιχνιδιού θα αλλάξουν ίσως αφού έχουμε βγει από το τραπέζι (πχ. ευρωομόλογα σε 1-2 χρόνια, αμφιβάλλω πολύ για το σε 1-2 μήνες) όταν δε θα μπορούμε να ευνοηθούμε. Και βέβαια προετοιμασία για το πατατράκ (αποθέματα σε καύσιμα, τρόφιμα που δε χαλάνε, φάρμακα), σχέδια πολιτικής προστασίας για να μη γίνουμε Βαγδάτη 2001 δεν υπάρχουν στη χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας που βγαίνει ο κάθε δια βίου συνδικαλιστής του ΟΤΕ και ανακοινώνει οικονομική πολιτική όταν δε καταλαβαίνει καν πως δουλεύουν οι τράπεζες. Αλλά τουλάχιστον μετά θα έχουμε ανάπτυξη (μέσα από τα αποκαΐδια, εύκολο είναι). Μακάρι^νιοστή να αποδειχθεί πρωταθλητής στο poker ο ΣΥΡΙΖΑ και να βγει ψεύτης ο Αλαβάνος.

  370. τυφλόμυγα said

    367, Μα ένα μόνο βίντεο είχε το λινκ. 😦 Τέσπα. Γράφω γρήγορα και φεύγω.

    Μαρία Φέχτερ:Έχουμε μια σύμβαση. Υπάρχουν όροι που πρέπει να τηρηθούν… προκειμένου να ρεύσει το χρήμα. Αν δεν τηρηθούν οι όροι, δε θα ρεύσει άλλο χρήμα.

    Δημοσιογράφος: Αυτό όμως, σημαίνει αυτομάτως και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

    Μ.Φ. : Κανείς δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη. Μπορεί να βγει από την Ε.Ε. Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες στη Συνθήκη. Όταν βγει κανείς απ’ την Ε.Ε. είναι και εκτός της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα έπρεπε τότε να προσπαθήσει ξανά για την είσοδό της και θα διεξάγαμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις ελέγχοντας εάν η Ελλάδα θα ήταν ικανή για ένταξη. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες. Η κατάσταση είναι σοβαρή κι η μικροπολιτική, εν προκειμένω, είναι παντελώς ανάρμοστη.

    369, Χασάπη, μην τσουβαλιάζεις. 🙂 😳

  371. spiral architect said

    Κατά πως φαίνεται πάμε για πιο δυνατό μετασεισμό. 🙄

  372. bernardina said

    Χασάπη, δυστυχώς θα συμφωνήσω πέρα για πέρα μαζί σου.

  373. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Όση ώρα τα έγραφα με πρόλαβε ο Βασίλης. Σελίδα 28 για το ζουμί – εάν βρεθούμε στην ανάγκη να τυπώσουμε χρήμα γιατί η ΕΚΤ δε δίνει πια χρήμα και καταρρέει όλο το σύστημα στη χώρα αναγκαζόμαστε σε μη-διαπραγματευμένη αποχώρηση από την ΕΕ (γιατί αλλιώς πρέπει να περιμένουμε 1-2 χρόνια για να κυρώσουν οι άλλες χώρες κοινοβουλευτικά την αποχώρηση μας) που λόγω Λισσαβόνας πλέον επιτρέπεται – η αποχώρηση από το ίδιο το Ευρώ δε νοείται χωρίς αποχώρηση από την ΕΕ αλλά υπάρχει και μια ερμηνεία πως ακόμα και με αποχώρηση από την ΕΕ δεν προβλέπεται αποχώρηση από το Ευρώ! Χέσε μέσα. Πρακτικά επαναλαμβάνω η ΕΚΤ ΔΕΝ είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει να μας δίνει ρευστότητα και τότε αναγκαζόμαστε να τυπώσουμε χρήμα (δικό μας).

  374. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Παρακολουθείστε και την κουβέντα εδώ (πέρα από τα ασόβαρα σχόλια) περί του κόστους του να είσαι εκτός ΕΕ αλλά μέσα στην EEA ή την EFTA για εμπορικούς λόγους – κάτι που δεν ήξερα αλλά ακούγεται λογικότατο:
    http://www.thepropertypin.com/viewtopic.php?f=19&t=27124
    Κοινώς φαλιρισμένοι όντως και εκτός ΕΕ δε ξέρω αν θα έχουμε το ρευστό να είμαστε μέλη της EEA ή της EFTA τουλάχιστον. Ο σύνδεσμος περιέχει και την εκτίμηση της Merrill Lynch για τη μελέτη της ΕΚΤ (με κάθε επιφύλαξη καθώς δε βρίσκω την εν λόγω εκτίμηση κάπου αλλού).

    Επίσης ξέχασα το abstract της μελέτης της ΕΚΤ:

    Abstract
    This paper examines the issues of secession and expulsion from the European Union
    (EU) and Economic and Monetary Union (EMU). It concludes that negotiated
    withdrawal from the EU would not be legally impossible even prior to the ratification of
    the Lisbon Treaty, and that unilateral withdrawal would undoubtedly be legally
    controversial; that, while permissible, a recently enacted exit clause is, prima facie, not
    in harmony with the rationale of the European unification project and is otherwise
    problematic, mainly from a legal perspective; that a Member State’s exit from EMU,
    without a parallel withdrawal from the EU, would be legally inconceivable; and that,
    while perhaps feasible through indirect means, a Member State’s expulsion from the EU
    or EMU, would be legally next to impossible. This paper concludes with a reminder that
    while, institutionally, a Member State’s membership of the euro area would not survive
    the discontinuation of its membership of the EU, the same need not be true of the former
    Member State’s use of the euro.

  375. physicist said

    Η κυρία Φέκτερ (όχι Φέχτερ) μπορεί και να κάνει περισσότερο εσωτερική πολιτική για την Αυστρία παρά ευρωπαϊκή πολιτική, μπορεί όμως και όχι. Άλλωστε, τα δύο συνδέονται μεταξύ τους. Γεγονός είναι ότι οι αντιρρήσεις των Αυστριακών και των Γερμανών ψηφοφόρων στην ευρωπαϊκή πολιτική των Κυβερνήσεών τους είναι ακριβώς οι ανάποδες απ’ αυτές που νομίζουν ορισμένοι. Η πίεση από το εκλογικό σώμα (και μάλιστα από τις λαϊκές τάξεις) δεν είναι προς τη χαλάρωση της αυστηρής οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας ή της Αυστρίας αλλά προς την κατεύθυνση να σταματήσουν οι χώρες τους να χρηματοδοτούν ένα «βαρέλι δίχως πάτο». Αντίθετα, πολύ πιο φιλικά προς το καλό σενάριο για την Ελλάδα εκφράστηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Διάβασα, αντίστοιχα, και μερικές ελληνικές αναλύσεις με τους συντάκτες τους να επιχαίρουν για την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία επειδή «ηττήθηκε η Μέρκελ» και μ’ έπιασε μελαγχολία με την απύθμενη άγνοια και το wishful thinking κάποιων άσχετων. Καμία σχέση δεν έχει η ήττα εκεί με καταδίκη της Μέρκελ (η κυρία Κραφτ είναι δημοφιλέστατη ενώ ο κύριος Ρέτγκεν τα έκανε θάλασσα) και καμία μετρήσιμη επίδραση δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου τόσο η Μέρκελ όσο και το κόμμα της προηγούνται με πολλές ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ της Γερμανίας κέρδισε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ της Γερμανίας έμεινε έξω απ’ την πολιτειακή Βουλή και μαστίζεται από εσωκομματικές έριδες.

  376. sarant said

    369: Χασάπη, αυτό με τη νομική επιτροπή το έγραφα για να σε πειράξω αλλά παρέλειψα το γελάκι. Δεν έχει νομική επιτροπή, έχει Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο, θα μενδιέφερε αν η *Νομική Υπηρεσία* της Κομισιόν έχει κάνει κάποια μελέτη, γιατί διαβάζοντας το κείμενο της ΕΚΤ (που έχει μια ιδιόμορφη σχέση με τη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ) συμπεραίνω ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καθαρή. Το συμπέρασμα του abstract (που παραθέτεις στο σχ. 374) φαίνεται να είναι ξεκάθαρο, αλλά αν διαβάσεις το πλήρες κείμενο (σελ. 28 και μετά) βλέπεις ότι ο συντάκτης παρουσιάζει δύο εναλλακτικές θεωρήσεις (η μία είναι αυτή που πέρασε στο abstract) και τις βγάζει και τις δύο προβληματικές.

    Μ’ άλλα λόγια, έχουμε ένα σαφές κενό νόμου που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αποπομπή χώρας από την ΕΕ ή την Ευρωζώνη. Ξαναλέω, περιμένω να δω τι λέει η Κομισιόν, θα με εξέπληττε να είναι τόσο κατηγορηματική.

    Ο Φοίβος Αθανασίου πρέπει να είναι Κύπριος.

  377. spiral architect said

    Οδεύουμε πλέον σε αχαρτογράφητες περιοχές

    Στη φυσική, στα μαθηματικά και στις εκπορευόμενες απ’ αυτά εφαρμοσμένες επιστήμες, για να λύσεις ένα πρόβλημα, κάνεις μια (αυθαίρετη έστω) παραδοχή, αναπτύσσεις το συλλογισμό σου και φτάνεις στη λύση. Κάπου ενδιάμεσα υποχρεωτικά πρέπει να γυρίσεις στην αρχή και να αποδείξεις την αυθαίρετη παραδοχή σου, άλλως ο συλλογισμός σου καταρρέει.
    Ο Newton, o Leibniz, ο Einstein και οι συγχρονοι επιστήμονες και μηχανικοί αυτό δεν κάνουν;

    Αντίθετα στα σύγχρονα οικονομικά, τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά μαθηματικά οι αυθαίρετες παραδοχές πάνε σύννεφο, οι αρχικές παραδοχές δεν αποδεικνύονται ποτέ, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα και οι εφαρμογές τους να είναι ξεκρέμαστα. Πολλοί πήραν Νόμπελ Οικονομίας (μη χέσω!) και την επόμενη χρονιά η θεωρία τους καταρρίφθηκε!

    Τα παραπάνω στα λέω Χασάπη -@369γ – για να κατανοήσεις ότι το σύστημα που ζούμε είναι σάπιο εκ γενετής. Μανατζερίστικες λογικές, αυθαίρετες παραδοχές και συμπεράσματα περισσότερο κακό του κάνουν παρά καλό.

    Φρονείς ότι ο δια βίου συνδικαλιστής του ΟΤΕ ξέρει λιγότερα από τον σύγχρονο Dr Strangelove, Σόιμπλε; 🙄

  378. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (377) Ναι, το φρονώ 100%. Τουλάχιστον ο Σόϊμπλε ξέρει πως το σύνολο των καταθέσεων στις τράπεζες δεν υπάρχει ελεύθερο για δανεισμό. Απλά πράγματα. Μη μιλήσω για το αναγκαστικό/εθελοντικό «δάνειο» των 100 ευρώ το μήνα χωρίς συγκεκριμένο τόκο, διάρκεια και εξήγηση από το που θα βγει ο τόκος (σε αντίθεση με ένα κανονικό τραπεζικό δάνειο). Τα προβλήματα των οικονομικών σαν επιστήμη γενικότερα και των χρηματοπιστωτικών μαθηματικών τα ξέρω πολύ καλά (πολλοί μου φίλοι θετικοί επιστήμονες κατέληξαν traders και quants και για χρόνια μου έλεγαν να πάω κι εγώ στο χώρο) αλλά ορισμένα βασικά πράγματα δεν είναι τόσο αεριτζίδικα. Σε πληροφορώ πως γελούνε (πικρά) με αυτά που ακούνε από το ΣΥΡΙΖΑ και την αντιμνημονιακή ρητορική γενικότερα ασχέτως των προβλημάτων που καταλογίζουν στο ίδιο το μνημόνιο, την προβληματική εφαρμογή του και τη στάση της Γερμανίας.
    (376) Μα αυτές τις σελίδες δε σου είπα να διαβάσεις βρε Νίκο. Η μια θεωρία λέει πως πλέον επιτρέπεται έξοδος από την ΕΕ και έτσι έξοδος από το Ευρώ (αλλά θέλει unwinding – ελληνιστί; – της σχέσης με την ΕΚΤ που απαιτεί από μόνη της χρήμα και κόπο) και η άλλη που λέει πως ακόμα και με έξοδο από την ΕΕ ίσως να μη μπορεί κανείς να βγει από το Ευρώ. Και προφανώς αμφότερες προκύπτουν από την απουσία σχεδιασμού για τέτοιο ενδεχόμενο – η δυνατότητα μονομερούς εξόδου στη συνθήκη της Λισσαβόνας μπήκε για συμβολικούς σκοπούς (να μη δωθεί η εντύπωση πως η ΕΕ είναι φυλακή) και όχι για ουσιαστικούς. Και αντιστοίχως για το Ευρώ δεν μπήκε συγκεκριμένη ρήτρα και όλα πάνε σαν συνέπεια της εξόδου από την ΕΕ.

  379. π2 said

    Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε τα νομικά ενδεχόμενα για το πώς θα φύγουμε από την ΕΕ, την ευρωζώνη ή και τα δύο, από τη στιγμή που αυτό είναι απευκταίο ενδεχόμενο για το σύνολο σχεδόν των κομμάτων που έλαβαν μέρος στις τελευταίες εκλογές. Το κυριότερο είναι να διαπιστώσουμε ότι το μάντρα «θα σας διώξουμε, θα σας κάνουμε, θα σας ράνουμε» διαφόρων Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν ισχύει. Το μόνο απειλητικό μέσο που ισχύει θα ήταν να πάψει η ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα και να παράσχει έκτακτη βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες. Σοβαροί άνθρωποι το θεωρούν μάλλον απίθανο:

    Technically, the European Central Bank could decide not to accept Greek bonds as collateral. It could refuse to grant a request for emergency liquidity assistance. Greece would then have no choice but to leave “voluntarily”. But this would be an incredibly hostile act.

    .

    Αυτό που μπορεί κάλλιστα να γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης είναι να αποτύχουμε στο αναγκαίο «ίσα βάρκα ίσα πανιά» και να αναγκαστούμε να βγούμε από την ευρωζώνη (ίσως και την ΕΕ αναλόγως με το τι ισχύει νομικά, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο) γιατί δεν μπορούμε να βγούμε αλλιώς (pun intended).

    Να μην κολλάμε όμως στην ελάσσονα technicality καταπίνοντας αμάσητη την τεράστια πολιτική ανεντιμότητα του «θα σας διώξουμε, θα σας κάνουμε, θα σας ράνουμε» που δεν στέκει νομικά.

  380. Immortalité said

    Ας μου επιτραπεί μια υπογράμμιση μοναχά: «να μην κολλάμε όμως στην ελάσσονα technicality καταπίνοντας αμάσητη την τεράστια πολιτική ανεντιμότητα του «θα σας διώξουμε, θα σας κάνουμε, θα σας ράνουμε» που δεν στέκει νομικά.« Αυτό.

  381. bernardina said

    http://www.skai.gr/news/finance/article/203056/i-elliniki-exodos-aparhi-dialusis-enos-anaxiou-euro-lene-oi-vretanoi-fotos-/

    Ο επιτακτικός τρόπος με τον οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, εντός και εκτός ΟΝΕ, αποδεικνύεται από την εισαγωγή στα λογισμικά βρετανικών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων του Σίτι του συμβόλου της δραχμής, στην οποία αναφέρεται και ο Guardian. Επενδυτές του Σίτι μάλιστα εκτιμούν ότι μία «γκρίζα αγορά» με τις συναλλαγές να καταγράφονται και σε δραχμές θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί εντός ημερών. Εκτιμήσεις των ίδιων πηγών προσδιορίζουν την αξία της δραχμής σε 1500 για κάθε ευρώ.

  382. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Incredibly hostile act ναι αλλά και το καταγγέλω μονομερώς το χρέος (τώρα που η πλειονότητα του είναι στα χέρια των Ευρωπαίων φορολογούμενων που σε ορισμένες περιπτώσεις δανείζονται οι ίδιοι με υψηλότερο επιτόκιο από το δικό μας) τι είναι; Η ΕΚΤ εδώ και χρόνια παραβίασε τους ίδιους της τους κανόνες για να συνεχίσει να δέχεται εγγυήσεις από ελληνικές τράπεζες για ρευστότητα. Δεν έχει παρά να πει ως εδώ και μη παρέκει. ΕΤΣΙ θα μας διώξουν στην πράξη – με το να μας εξαναγκάσουν να επιλέξουμε ή να μείνουμε χωρίς τη δυνατότητα να κινηθεί χρήμα ή να φύγουμε και να τυπώσουμε. Και βέβαια το αναγκαίο Ίσα βάρκα ίσα πανιά δεν το πιάνουμε με πρωτογενές έλλειμα (ακόμα), πόσο μάλλον με 100χλδ. νέες προσλήψεις στο δημόσιο, επιστροφές των μισθών και των επιδομάτων στο 2009, κατάργηση των επιπλέον φόρων κλπ. Εκτός κι αν όλα τα παραπάνω φέρουν πια τόση ανάπτυξη που από ΦΠΑ (εδώ γελάμε) και φόρο εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών (εδώ γελάμε διπλά) μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρωτογενείς τρύπες που είχαμε προ της κρίσης. Ε τότε να δώσουμε στο Στρατούλη το Νόμπελ Οικονομικών που δικαιούται. 🙂

    Αρκετά από εμένα – μια και είμαι σίγουρος πως αυτά που γράφω γυρίζουν τα άντερα 99% των αναγνωστών – στο θέμα. Για το νομικό της υπόθεσης πάντως μπορούν να μας εξωθήσουν στο να βγούμε μόνοι μας από την ΕΕ και το ερώτημα είναι (α) το unwindind (ελληνιστί;) και (β) εάν αυτό αρκεί για να βγούμε από το Ευρώ.

  383. π2 said

    Χασάπη, το να κάνει η ΕΚΤ αυτό που λες θα σήμαινε να ρισκάρει σοβαρότατη επιμόλυνση και σε λοιπά τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης. Δεν είναι κάποιος μνησίκακος γεράκος με διάθεση τιμωρίας του κακού παιδιού η ΕΚΤ, εκφραστής των τραπεζικών συμφερόντων των χωρών μελών είναι. Όπως ήταν αστείο το επιχείρημα «χρεοκοπία σημαίνει ότι θα αποκοπούμε από τις αγορές» (γιατί οι αγορές ξανάρχονται στο κακό παιδί εντός ενός έτους, σύμφωνα με έκθεση του ίδιου του ΔΝΤ), έτσι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η ΕΚΤ θα κινηθεί βάσει του ηθικού κριτηρίου της τιμωρίας.

  384. Immortalité said

    @382 Χασάπη, αν αυτοκτονήσουμε όλοι όσοι έχουμε καταθέσεις κάτω από πεντοχίλιαρο τι λες; το πιάνουμε το πλεόνασμα το πρωτογενές; Γιατί και το χρέος της Ισλανδίας όλο στα χέρια των Ολλανδών ήταν αλλά εκεί διαπραγματεύτηκαν οι κουτόφραγκοι. Και μην ακούσω η Ισλανδία δεν είναι παράδειγμα γιατί η Ισλανδία δεν είναι, η Αργεντινή δεν είναι, ο Ισημερινός δεν είναι, τι είμαστε τελικά sui generis;

  385. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (383) Πολιτική θα είναι η απόφαση: Ρισκάρω επιμόλυνση ή επιβραβεύω το μπαταξή και μετά πέφτει το περίφημο μόραλ χάζαρντ στη μέση. Το 2008 όλοι νόμιζαν πως δε θα ρισκαρόταν η επιμόλυνση με τη Λήμαν. Ο υπουργός οικονομικών όμως πίστευε πως αυτό θα ήταν το λάθος μήνυμα (μόραλ χάζαρντ είπαμε). Και τα αποτελέσματα τα λουστήκαμε όλοι. Κάτι είπατε για μπλόφες;
    (384) Ποιοί διαπραγματεύτηκαν; Ακόμα δεν τα ζητάνε;
    http://en.wikipedia.org/wiki/Icesave_dispute#2011_agreement
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/iceland/8741152/Iceland-accuses-Europe-of-bullying-over-debt-repayments.html
    Και ναι, είμαστε sui generis σε σχέση με τους παραπάνω αφού η οικονομία μας και τα προβλήματα μας διαφέρουν κατά πολύ (άσε το ότι είχαν δικό τους νόμισμα).

    Τελευταίο από μένα για σήμερα και το εννοώ.

  386. ppan said

    Χασάπη μας μαύρισες την ψυχή. Είναι που είναι εδώ και χρόνια, ήρθε και απομαύρισε με τους ναζήδες, μας αποτελείωσες

  387. π2 said

    Ασφαλώς θα είναι πολιτική η απόφαση, Χασάπη. Μια άλλη πολιτική απόφαση θα ήταν μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική, με ΕΤΕπ, ομόλογα, το ‘να τ’ άλλο που θα έλεγε κι ο Αλέφαντος. Δεν είναι κακό πράγμα η πολιτική. Αρκεί να είναι σοβαρή. Κι εκεί έχουμε ένα θεματάκι, φοβάμαι…

  388. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (386) Σόρρυ Ppan – την ίδια μαυρίλα έχω κι εγώ σε διαβεβαιώ. Τέλος – δεν είναι δικό μου οπότε δεν αυτοδιαψεύδομαι πλήρως 🙂 για να δείτε μια άλλη άποψη – από την κουβέντα της Αλέκας με τον Κάρολο.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Δεν θα καταργήσει τις συνέπειες που τα μνημόνια είχαν για το λαό κ.λπ.. Αυτές δεν θα τις καταργήσει και αυτές τις αυταπάτες παίρνει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τις καταργεί. Το ότι θα αρχίζουμε –λέει- πάγωμα για ένα χρόνο και τέτοια, δηλαδή μια χαλάρωση ένα χρόνο μπροστά μας για να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, δεν θα αλλάξει τη ζωή του λαού. Το πολύ-πολύ για τους πολύ εξαθλιωμένους, άντε το επίδομα ανεργίας να το αυξήσουν 30 ευρώ το μήνα. Δεν πρόκειται δηλαδή συνολικά να αποτρέψουν τα χειρότερα. Θα υπάρξουν τροποποιήσεις. Αυτό το βλέπουμε και εμείς. Αλλά να περιμένει ο λαός ότι η ζωή του θα γυρίσει στο 2008 ή στο 2007 ή στο 2004 ή στο 2009, όχι.

    Ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει όταν το λέμε, γιατί ο λαός θέλει να έχει μια ελπίδα. Αλλά πώς να καλλιεργήσεις αυταπάτες; Αυτές τις μέρες δηλαδή έχω ακούσει σημεία και τέρατα. Δεν είναι ανάγκη να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι δεν γίνονται αυτά που λένε. Σημεία και τέρατα! «Θα πάρω λεφτά από εκεί θα τα δώσω εκεί.» Άλλος λέει «θα φορολογήσω –ξέρω εγώ- τις βίλες των εφοπλιστών». Μα και να τις φορολογήσεις, δεν μαζεύεις λεφτά να γυρίσουν οι μισθοί στο 2009.

    Να σας το πω καθαρά. Παίρνεις την πρωτιά, τη «δευτεριά», την «τριτιά» -ας το πω έτσι- και λες «διαφυλάσσω το ευρώ». Αφού το λες αυτό, δεν μπορείς και να διαφυλάττεις το ευρώ και να υπόσχεσαι στον κόσμο όλα αυτά. Τουλάχιστον εμείς λέμε «αποδέσμευση» και τελειώνουμε. Και όχι απλώς αποδέσμευση, εδώ θέλει ριζική αλλαγή. Αυτά που λέγονται είναι φοβερά και –μη νομίζετε- πιάνουν στον κόσμο, δυστυχώς. Ξέρετε τι θα γίνει όποιος μετά θα είναι κυβέρνηση; Ο καθένας θα ξεσηκώνεται και θα ζητά και θα έχει και δίκιο. Γι’ αυτό λέμε στον κόσμο ότι δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση έτσι. Ναι, δεν αρέσει στον κόσμο αυτό, αλλά τι; Να πάμε και εμείς να μπούμε σε αυτό το…;

    Ξέρετε τι έχω ακούσει τώρα; Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά –εν πάση περιπτώσει- παρακολουθώ. Δεν είναι ανάγκη να είσαι οικονομολόγος. «Θα φορολογήσω –λέει- αυτούς που έχουν εισόδημα ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω.» Πενήντα ή τριάντα –δεν ξέρω- είναι στην Ελλάδα που έχουν δηλώσει αυτό το εισόδημα. Αυτό που λένε «θα πάρω τα λεφτά του εξωτερικού», πώς θα τα πάρουν; Θέλεις εκατό χρόνια για να πάρεις τα λεφτά που είναι στο εξωτερικό! Μα, επιτρέπεται να λέγονται τέτοια πράγματα και να πιάνουν στον κόσμο;

    Εμείς τουλάχιστον λέμε ότι θα κοινωνικοποιήσουμε ό,τι υπάρχει μέσα. Τι μπορώ να πω; Στην Ελβετία πώς θα τα πάρεις; Από τις επενδύσεις που γίνονται στο εξωτερικό, που κάνει ο Μυτιληναίος, ο Κόκκαλης, ο ένας, ο άλλος, δεν μπορείς να τα πάρεις, εκτός αν γίνει επανάσταση σε αυτές τις χώρες και σου πουν «πάρτα». Μα, λέγονται τέτοια πράγματα; Πού να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση; Είναι αδύνατον, δεν γίνεται. Λένε τρελά πράγματα στον κόσμο. «Θα πάρουμε –λέει- τα λεφτά που είναι στην Ελβετία.» Άντε πάρτα. Οι μετοχές είναι ανώνυμες. Αφού δεν είναι ονομαστικοποιημένες, πού θα βρεις ποιος έχει μετοχές;

    Μετά βγαίνει και ο Γλέζος τώρα και λέει ότι για εισόδημα από 20.000 ευρώ και πάνω θα δίνει κάποιος 100 ευρώ το μήνα. Μα, είναι πράγματα αυτά; Όποιος έχει 20.000 ευρώ το χρόνο είναι πλούσιος; Υποχρεωτικό δάνειο θα κάνει ο λαός στο κράτος! Τι να σας πω τώρα;

    Αυτές τις μέρες το τι μαργαριτάρια έχω ακούσει, αφού γελάω μόνη μου! Ειλικρινά σας λέω, ευτυχώς που είμαι στο ΚΚΕ. Αν με έβαζε το Κόμμα να πω τέτοια πράγματα, θα αυτοκτονούσα. Τους λέω καμιά φορά ότι έτσι και αποφασίζαμε, τρελαινόμασταν –που ευτυχώς δεν έχουμε τρελαθεί- και λέγαμε τέτοια στον κόσμο, ότι θα έλθουμε εμείς, θα γίνουμε κυβέρνηση και θα του λύσουμε τα ζητήματα, θα προτιμούσα –λέω- να πάω σαν τον Χριστούλα, να πάω να αυτοκτονήσω στην Πλατεία Συντάγματος με ένα όπλο! Πώς να πεις αυτά τα πράγματα «θα γίνω κυβέρνηση και θα σου λύσω τα προβλήματα»;

    Ή θα γίνει ριζική αλλαγή ή αυτά δεν λύνονται. Ό,τι μπορεί ο λαός να συγκρατήσει, να το συγκρατήσει. Δεν το αμφισβητούμε. Άλλωστε, πολλές κατακτήσεις μέσα στον καπιταλισμό τις πήραμε. Όμως, είναι άλλη και η περίοδος. Δεν είναι η περίοδος της δεκαετίας του ’80 που το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα και πήρε ορισμένα μέτρα που βελτίωσαν την κατάσταση ούτε είναι η περίοδος του ’70 μετά τη δικτατορία. Άλλη περίοδος είναι τώρα. Και κάθονται και λένε τώρα ένα κάρο πράγματα προεκλογικά. Όποιος γίνει κυβέρνηση θα τα εισπράξει.

    Εμάς αυτό δεν μας αρέσει γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο. Από αυτό δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα και –να σας πω- ένα μεγάλο μέρος από τον κόσμο πιάνεται σαν τον πνιγμένο. Λένε ότι δεν θα διώξουν τους εκατόν πενήντα χιλιάδες δημοσίους, ότι θα διορίσουν και άλλους. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αυτά, με το λαό στο σπίτι του να περιμένει να τα φτιάξεις, δεν γίνονται. Τι να υποσχεθούμε εμείς;

    Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς στην αντιπολίτευση. Τι να κάνουμε; Δεν έχει προετοιμαστεί ο λαός για –το λέμε δημόσια- μία τέτοια σύγκρουση. Αφού δεν έχει προετοιμαστεί, το ΚΚΕ στην αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στο λαό τη δική μας θέση. Διά της βίας δεν γίνεται.

  389. Immortalité said

    @385 Το ότι υπάρχουν δημοσιεύματα σαν αυτό που παραθέτεις δεν σημαίνει ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση.
    Και αφού είμαστε sui generis γιατί βγάζουμε συμπεράσματα; βασισμένοι σε ποιο προηγούμενο; Αλλά τώρα είπες τη σωστή κουβέντα: Πολιτική θα είναι η απόφαση. Και άρα και η διαπραγμάτευση. Τα οικονομικά όπως και τα νομικά πάντα μα πάντα έπονται των πολιτικών αποφάσεων. Εδώ θα είμαστε να δούμε.

  390. Vasilis said

    Φουλ μαυρίλα…

  391. Γιαννης Κ said

    Βλεπω οτι εξακολουθει η κουβεντα οτι μπορει η Ελλαδα να βαρεσει κανονι χωρις να φυγει απο το ευρω.

    Οι κατηραμενοι Financial Times διαφωνουν, και εξηγουν, απο τον ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Νοεμβριο,

    http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/11/14/745851/some-euro-banknotes-are-more-equal-than-others/

    Το κυριο θεμα ειναι οτι οσο ειναι η Ελλαδα στο ευρω, μπορει να δανειζεται η Τραπεζα της Ελλαδας απο τις αλλες Ευρωπαϊκες Εθνικες Κεντρικες Τραπεζες ή και να τυπωνει ευρω. Οποτε αν γινει μονομερης χρεωκοπια, αυτο θα πρεπει να κοπει. Αντιγραφω:
    «The only way for the ECB to stop this indirect eurosystem lending to the Greek government would be by ordering other NCBs to refuse further credit to the BoG, shutting the BoG out of the TARGET2 system. But this would prevent clearance of cross-border payments out of Greece and amount to the expulsion of Greece from the euro. The free flow of credit between eurozone NCBs is an essential feature of monetary union. It is what keeps a euro in a Greek bank equal to a euro in banks elsewhere.

    As long as Greece remains in the euro, it cannot be excluded from eurosystem credit, so Germany and any other euro countries that still have sound finances will keep lending, whether or not the Greek government defaults. If this is not done via an official loan facility, it will go through the eurosystem (ECB), and it will increase if uncertainty about Greece remaining in the euro accelerates the flight of capital.»

    γιαννης

  392. spiral architect said

    Τι με νοιάζει αν έχω για νόμισμα, ευρώ, δραχμή, δολάριο, γρόσι, ή δολάριο μονόπολης.
    Αγοραστική αξία θα έχει;
    – Θα ζω με αξιοπρέπεια;
    – Θα ανακτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο;
    – Θα σταματήσουν οι αυτοκτονίες;
    – …
    – …

    Tο μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού είναι το δημόσιο χρέος τους. Το δημόσιο χρέος γίνεται το credo (πιστεύω) του κεφαλαίου. Και από τη στιγμή που εμφανίζεται η χρέωση του δημοσίου, τη θέση του αμαρτήματος ενάντια στο άγιο πνεύμα, για το οποίο δεν υπάρχει άφεση, την παίρνει η καταπάτηση της πίστης απέναντι στο δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν σε μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς νάναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεώγραφα που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα.
    (Karl Marx, Das Kapital, Vol. 1, Ch. 31)

    Εχουμε πλέον απολέσει την ανθρωπιά μας.
    Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι.
    Μην το ξεχνάτε.

    … δεν την παλεύω πλέον. 😦

  393. Γιαννης Κ said

    Τα αγγλοσαξωνικά οικονομικά μπλογκς έχουνε αρχίσει να αναλύουνε τα βήματα της διαδικασίας μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ. Απ’ όσο καταλαβαίνω το θέμα εξόδου τίθεται αν η Τράπεζα της Ελλάδας δεν ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το τύπωμα ευρώ. Το θέμα είναι γνωστό στα μπλογκς από τον Νοέμβριο τουλάχιστον (#391), τώρα εξετάζουνε τα διαδικαστικά.

    http://www.zerohedge.com/news/jpm-grexit-target2-and-ecb

    γιάννης

  394. sarant said

    393: Θα έλεγα όχι ακριβώς εξόδου, μάλλον εξώθησης ή αποβολής, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο άρθρο.

  395. Thanassis said

    Να δωσω ενα λινκο εδω για τη φυση της αποχης (ενα θεμα που εθιξα στο #61). Το αρθρο ειναι στα αγγλικα:
    http://news.radiobubble.gr/2012/06/abstention-in-greek-elections-do-greeks.html

    Απο τον επιλογο του αρθρου:
    So do Greek voters really not care?
    The answer is a resounding no. It is likely that the abstention rate among «real» voters, meaning registered voters who are alive and who have ties to Greece, is half the official reported abstention rate. Furthermore, substantial numbers of «real» voters who abstained did not do so out of choice, but because of the impossibility for one reason or another to reach their polling station. If the election results show anything, it is the fact that voter lists must be updated and that effective procedures must be put in place for citizens to either transfer their voting rights to their place of residence without having to confront weeks of bureaucracy or to be able to vote by proxy or post.

  396. sarant said

    395: Και η δική μου αίσθηση είναι παρόμοια, ευχαριστώ!

  397. RaspK said

    395: Το σχολίασαν άλλοι σε νεότερες συζητήσεις και είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Σε άλλες συζητήσεις (που δεν αφορούσαν την εκούσια και μόνο αποχή, την οποία κι έθιξα προηγουμένως) έχω επικεντρωθεί στα προβλήματα του εκλογικού συστήματος κι έχω καταλήξει σε μία πρόταση, που, δυστυχώς, φοβάμαι ότι δε θα έβρισκε απόκριση κι από τους Έλληνες: στοιχειοθέτηση βάσης δεδομένων που θα ενοποιεί τα υπάρχοντα στοιχεία (έχω να βγάλω πολλή χολή για το ΑΜΚΑ και πόσο πρόβληματικό είναι το σύστημα που σκαρφίστηκαν), ούτως ώστε να πηγαίνει κανείς στις εκλογές με την ταυτότητά του σε οιοδήποτε εκλογικό κέντρο και να μπορεί να ψηφίσει ανενόχλητος· επίσης, όπως λέει ορθότατα στο άρθρο, πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα να ψηφίσει κανείς δι’ αντιπροσώπου, ταχυδρομικώς ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο πέραν του αμειγώς: «Ήρθα!» Υπάρχουν κι εδώ ζητήματα, αλλά γενικά μια τέτοια βάση θα βοηθούσε πολύ.

    Ειδικά φέτος, η αποχή του Μαΐου και ειδικά η αποχή του Ιουνίου θα μπορούσε να εξηγηθεί βάσει εξόδων.

    Υ.Γ.: Αν λέω πως φοβάμαι ότι γενικά η αποδοχή θα ήταν μικρή, αυτό προκύπτει από τα γενικότερα φαινόμενα της απογραφής και το φαινόμενο του κυρίου Τσιμπούρη (εάν δεν το ξέρετε το περιστατικό, ιδού: http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=346c2c41-e505-4343-bc6a-d4fc5e140279 — έχει κι άλλα, μόνο που θέλουν ψάξιμο).

  398. LandS said

    #397 Μερικές χιλιάδες μπαίνουν καθημερινά στο taxisnet και καταρρέει. Δύο στις τρεις ο τραπεζικός σου λέει, περίμενε δεν έχω ονλάιν. Σκέφτομαι τι μπορεί να συμβεί όταν μέσα σε 12 ώρες 6εκ ψηφοφόροι ταυτοποιούνται από μία κεντρική βάση δεδομένων.

    Φυσικά σε ορισμένες προκαθορισμένες και ελεγχόμενες περιπτώσεις να υπάρξει η επιστολική ψήφος. Αλλά δι’ αντιπροσώπου; Τι διάλο, να εκλέγουμε αντιπρόσωπους με άλλους αντιπρόσωπους;

  399. ppan said

    Στη Γαλλία ωραιότατα ψηφίζουν δι΄αντιπροσώπου

  400. Vasilis said

    #398 Μια βόλτα από το Amazon μέχρι το Facebook και από τα στοιχηματζίδικα μέχρι τα site των αεροπορικών εταιρειών δείχνει πως τα site και οι βάσεις δεδομένων μπορούν να δεχτούν εκατομμύρια χρήστες χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για κυβερνητικά site από βάσεις ιατρικών δεδομένων μέχρι εφορίες και δημόσια διοίκηση. Και μπορεί να το ξεχνάμε στην Ελλάδα, με τα προβλήματα που αναφέρεις, αλλά ο κόσμος ζει στο 2012. Οπότε, αρκεί να υπάρχει καλός σχεδιασμός και σωστή υλοποίηση χωρίς ερασιτεχνισμούς, λαμογιές και άσχετους και οι τεχνικές λύσεις είναι εκεί για να φτιάξεις ότι θέλεις όμορφα και απλά. Αλλά πάλι, αυτά τα στραβά (ασχετοσύνη, ερασιτεχνισμοί και λαμογιές) είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα και ίσως το βασικό φταίξιμο για το σημερινό μας χάλι…

  401. Hellegennes Alexandrine said

    Η σύγκρισή σου δεν είναι σωστή, Βασίλη, γιατί εκεί μιλάμε για συστήματα που έχουν φτιαχτεί να εξυπηρετούν εκατομμύρια χρήστες. Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι ούτε απλή ούτε φθηνή και σαφέστατα συμφέρει μόνο αν σκοπεύεις να την εκμεταλλεύεσαι οικονομικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι για μια μέρα. Ωστόσο μπορεί να στηθεί ένα σύστημα όπου η εξυπηρέτηση δεν θα είναι άμεση σε κάθε request και η επαλήθευση θα ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα.

  402. Vasilis said

    #401 Ομολογώ πως δεν έχω ειδικές γνώσεις στο θέμα, οπότε μπορεί να πέφτω έξω. Αυτό που ήθελα να πω όμως είναι ότι πλέον υπάρχουν τεχνικές λύσεις για τα πάντα και όχι πάντα σε απαγορευτικό κόστος. Στην Ελλάδα δυστυχώς υποφέρουμε από δύσχρηστα, κακόγουστα site, κακές τεχνικές λύσεις που έρχονται σε αστρονομικό κόστος (δες πχ για το site της Βουλής ή του Δήμου Αθηναίων που κόστισαν περίπου από 1.000.000 ευρώ το καθένα). Φαντάζομαι ότι αν κάποια στιγμή χτιστεί μια καλή και λειτουργική βάση πολιτών, πχ του Υπ.Εσ. με τα στοιχεία όλων των πολιτών ως βάση «μαμά» για παράπλευρους χρήστες (πχ Δήμους, εφορίες, νοσοκομεία, ΙΚΑ κλπ) που ο καθέ χρήστης θα παίρνει από αυτή τη βάση τα βασικά στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, ημ γέννησης, ΑΔΤ, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) και από εκεί και πέρα θα βάζει τα δικά του στο δικό του σύστημα, τότε δε θα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ένα web πραγματάκι που να τσεκάρει αν ψήφισες ή όχι. Κάτι τέτοιο θα μας γλίτωνε και από τα old-school κιτάπια με τη διαγραφή του ονόματος με το στυλό και τον χάρακα που συναντάμε ακόμα και σήμερα στα εκλογικά κέντρα…

  403. Hellegennes Alexandrine said

    Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Ένα εθνικό δίκτυο βάσει του οποίου θα δούλευαν όλες μα όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου. Φυσικά αυτό θα ήταν κοστοβόρο και δύσκολο αλλά θα μείωνε δραστικά την γραφειοκρατία και θα γλύτωνε χιλιάδες εργατοώρες, λάθη και παραλείψεις. Φυσικά, στην κατάσταση που είμαστε, μην περιμένεις να ακούσεις από κανέναν ότι αυτό το θέμα θα μπει σε σειρά προτεραιότητας. Αν είχαμε ένα τέτοιο δίκτυο, η υπόθεση που αναφέρεις, για τις εκλογές, θα ήταν εξαιρετικά απλή, αφού καμμιά άλλη δημόσια υπηρεσία δεν θα χρησιμοποιούσε το σύστημα εκείνην την στιγμή.

  404. Vasilis said

    Κι όμως αυτό ακριβώς θα ήθελα να ακούσω ως προτεραιότητα, ως βασικό θέμα που πρέπει να λύσουμε. Αυτό περίμενα να ακούσω από όλους πριν τις εκλογές, μαζί με μερικά παρόμοια, όπως το κτηματολόγιο, ένα αντίστοιχο σύστημα για το σύστημα υγείας με το ιατρικό ιστορικό όλων μας σε ένα κοινό σύστημα κλπ. Όπως σωστά λες τέτοια συστήματα θα μείωναν τη γραφειοκρατία, θα έκαναν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο, θα έδιναν γρήγορες λύσεις στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά στους πολίτες, θα γλύτωναν χιλιάδες εργατοώρες όχι μόνο του δημοσίου αλλά και όλων όσων χρειάζονται κάτι από αυτό, και τελικά θα μείωναν και το κόστος του κράτους. Λίγο πολύ δηλαδή θα απαντούσε σε όλα τα ζητήματα για τα οποία γίνεται ο «καβγάς» τόσο μεταξύ μας (κακό δημόσιο, κακές υπηρεσίες) αλλά και με την τρόικα αφού σε πρώτο επίπεδο καλύπτει όσα ζητάει (εξορθολογισμό, μείωση κόστους, αποτελεσματικότητα κλπ). Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί κανένας δεν προτείνει και δεν προωθεί τέτοιες προτάσεις… Το μόνο που ακούμε είναι μεγαλοπρεπείς ιδεολογικοφιλοσοφίες ή ανεπαρκή και πρόχειρα μέτρα που δε φτάνουν στην καρδιά του προβλήματος και κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Και για να το κλείσω, θα περίμενα και πλήρη συμφωνία όλων των πολιτικών χώρων, κομμάτων και πολιτών σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις αφού δε βλέπω λόγο διαφωνίας για μια βάση δεδομένων είτε είσαι νεοφιλεύθερος είτε αναρχοαυτόνομος (εκτός αν διαφωνούν για το αν πρέπει να χτιστεί σε ανοιχτό ή κλειστού κώδικα οπότε πάσο :-)).

  405. @403: Κι όμως, από κάποιον είχε μπει σε σειρά προτεραιότητας:
    Από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στις θέσεις για τη Δημόσια Διοίκηση:
    «Πλήρης Μηχανοργάνωση και Διασύνδεση των Δημοσίων Υπηρεσιών σε ολόκληρη την Επικράτεια.»

    Βέβαια, ο λαός αποφάσισε αλλιώς, και έτσι θα έχουμε Υπ.Εσωτερικών τον ογκόλιθο του πνεύματος Ευριπίδη Στυλιανίδη, που φυσικά θα εξοπλίσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με τους ειδικούς υπερυπολογιστές που δουλεύουν με Αρχαία Ελληνικά.

  406. sarant said

    Ωχ, αυτός είναι υπουργός εσωτερικών -καήκαμε!

  407. RaspK said

    398–406: Όντως υπάρχει ζήτημα, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Όπως είπαν κι άλλοι, μιλάω για γενικότερη ενοποίηση των τμημάτων, υπηρεσιών και λοιπών σημείων. Αξίζει να σημειωθεί συνέντευξη (πρέπει να την ξαναβρώ, αλήθεια) όπου θίγεται το γεγονός ότι η επίτευξη διαφάνειας θα ήταν απλούστατη, εάν ήθελαν τα πολιτικά σώματα να συνεργαστούν. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι, γενικά, οι πολιτικοί παράγοντες είτε δεν ξέρουν και δεν ενδιαφέρονται, είτε παρεμποδίζουν τέτοιες κινήσεις.

    Προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα που υπάρχει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Κι όμως, εν αντιθέσει με ότι πιθανώς έχετε ακούσει, τα προβλήματα πάλι έγκεινται στους πολιτικούς (μεγάλη ιστορία).

    Όσο για το Στυλιανίδη… βοήθεια!

  408. RaspK said

    402: Ειδικά εδώ ήθελα να δώσω έμφαση και το προσπέρασα.
    “Φαντάζομαι ότι αν κάποια στιγμή χτιστεί μια καλή και λειτουργική βάση πολιτών, πχ του Υπ.Εσ. με τα στοιχεία όλων των πολιτών ως βάση “μαμά” για παράπλευρους χρήστες (πχ Δήμους, εφορίες, νοσοκομεία, ΙΚΑ κλπ) που ο καθέ χρήστης θα παίρνει από αυτή τη βάση τα βασικά στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, ημ γέννησης, ΑΔΤ, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) και από εκεί και πέρα θα βάζει τα δικά του στο δικό του σύστημα, τότε δε θα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ένα web πραγματάκι που να τσεκάρει αν ψήφισες ή όχι. Κάτι τέτοιο θα μας γλίτωνε και από τα old-school κιτάπια με τη διαγραφή του ονόματος με το στυλό και τον χάρακα που συναντάμε ακόμα και σήμερα στα εκλογικά κέντρα…”

    Ακριβώς αυτό!

    Σημειωτέον, όσον αφορά το ΑΜΚΑ: αν προσέξετε, έχει τα εξής τραγελαφικά: πρώτον, ο αριθμός γεννήσεων στην Ελλάδα έχει κριθεί ως υπογεννητικός, ενώ αντίστοιχα κυμαίνεται σε εξαψήφια αύξηση πληθυσμού ανά δεκαετία. Συγκεκριμένα, η αύξηση, όπως προέκυψε από την απογραφή του 1981, σε σχέση με το 1971, ήταν σχεδόν ένα εκατομμύριο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, αντίστοιχα, τα μίζερα πέντε (5) μόλις ψηφία που είναι μοναδικά ανά έτος στο ΑΜΚΑ είναι για γέλια, αφού επιδιώκει (και καλά) πάντα το ελληνικό δημόσιο να σημειώσει αύξηση ο ρυθμός γεννήσεων. Πάμε στο χειρότερο, όμως: την ημερομηνία…

    Αν προσέξετε, το ΑΜΚΑ ξεκινάει με την αρίθμηση της ημέρας, έπειτα του μήνα, και τελικά του έτους, όλα με δύο ψηφία μόνο! Φυσικό επακόλουθο, π.χ. κάποιος που γεννήθηκε το 1920, 1η Γενάρη, να καταγράφεται ως 010120[…]. Βλέπετε πρόβλημα;

    Αν ήθελαν να το κάνουν σωστά, θα έπρεπε να είναι αυτής της μορφής, ΕΕΕΕμμΗΗnumero.

  409. Hellegennes Alexandrine said

    #405:
    Κι ο Μάνος το είχε στο πρόγραμμά του και πήρε να μην πω τι. Εξάλλου ΚΑΙ η ΝΔ ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ, για χρόνια υπόσχονταν ότι θα τακτοποιήσουν αυτό το ζήτημα κι όλο κατέληγαν σε τραγελαφικές αποφάσεις και υλοποιήσεις.

  410. Μαρία said

    406 Μην ανησυχείς. Θα τον διορθώνει ο ογκόλιθος Τζαβάρας.

  411. Vasilis said

    #405, #409 Είναι αλήθεια ότι και ο Μάνος το είχε στο πρόγραμμά του και η ΔΗΜΑΡ είχε αντίστοιχες θέσεις (μιλώντας για πλήρη μηχανογράφηση του Δημοσίου), ενώ αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η κυβέρνηση ΓΑΠ ήταν η μόνη που έβαλε (κουτσά-στραβά) το ζήτημα της ηλεκτρονικής διοίκησης σε πρώτη γραμμή και σε πολλούς τομείς (βλ. Διαύγεια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γενική χρήση του Taxis, ηλεκτρονική υποβολή ερευνητικών προτάσεων για ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, ηλεκτρονικό σύστημα για συγγράμματα σε ΑΕΙ, για μεταγραφές κλπ). Γενικά, όμως νομίζω πως για κανένα κόμμα δεν είναι προτεραιότητα. Και αυτό γιατί εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες, δεν το θεωρούμε ζήτημα πρώτης γραμμής. Πιστεύω πως κατά βάθος αγαπάμε τη γραφειοκρατία και δε θέλουμε πολλές σχέσεις με τα ηλεκτρονικά εργαλεία. Η χρήση Internet στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, υπάρχει ακόμα κόσμος που δε χρησιμοποιεί ούτε την κάρτα για τα ATM, στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ακόμα ΦΑΞ (άκου ΦΑΞ!!!) και πάρα πολλοί Έλληνες αντιμετωπίζουν εχθρικά τέτοιες αλλαγές. Με λίγα λόγια μας θεωρώ (από αριστερά μέχρι δεξιά) συντηρητικούς και τεχνοφοβικούς… Μακάρι να κάνω λάθος και να δούμε αλλαγές σύντομα.. Θα είναι καλό για όλους.

  412. Hellegennes Alexandrine said

    #411:
    Έχεις απόλυτο δίκιο και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είμαστε πίσω, αντιμετωπίζουμε κρίση και τρώμε τόσο εκνευρισμό, άγχος και μιζέρια. Συμφωνώ επίσης ότι για κανέναν δεν είναι προτεραιότητα· αυτό προσπάθησα να πω στο #409. Επίσης ότι αυτά που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αναφέρεις, ήταν τραγελαφικές υλοποιήσεις με πολύ κακή αντιμετώπιση. Η σωστή σειρά είναι: α) φτιάχνω αποκλειστικό δίκτυο υποδομής, β) στήνω κόμβους, γ) φτιάχνω λογισμικό που θα επιτρέψει σε όλες τις υπηρεσίες να έχουν κοινή πρόσβαση στο σύστημα, μέσω κοινού Interface.

Σχολιάστε