Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι ναζί στη μπουζού

Posted by sarant στο 30 Σεπτεμβρίου, 2013


mpouzou 1380161_10151689820950994_2011066678_n

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

Ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που είχαμε πολλοί, από όλους τους πολιτικούς χώρους, για πτυχές της σαββατιάτικης αστυνομικής επιχείρησης που οδήγησε στη σύλληψη του ηγετικού πυρήνα της ναζιστικής συμμορίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι αισθανθήκαμε ικανοποίηση βλέποντας τους αρχηγούς της συμμορίας να οδηγούνται με χειροπέδες στην Ευελπίδων -και κάποιοι χαιρέκακα θυμήθηκαν ότι η σύζυγος του κρατούμενου αρχηγού, η κυρία Ελένη Ζαρούλια, είχε ιταμά αναφερθεί, από το βήμα της Βουλής, σε συγγενικό πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη, διερωτώμενη κουτοπόνηρα αν βγήκε ή όχι «από τη μπουζού». Έχει ο καιρός γυρίσματα όμως, και τώρα βρέθηκαν άλλοι στη μπουζού -κι ελπίζουμε τα στοιχεία που έχει η δικαιοσύνη να είναι τέτοια που να τους κρατήσουν εκεί για αρκετόν καιρό.

Βέβαια,  η ομοιοκαταληξία θα ήθελε να τιτλοφορήσω το άρθρο μου «Η ναζού στη μπουζού», αλλά αφενός η κυρία Ζαρούλια είναι ακόμα έξω [αν και μπορεί να πηγαίνει επισκεπτήριο] και αφετέρου, καλώς ή κακώς, το επίθετο «ναζού» έχει ήδη κατοχυρωθεί σαν εναλλακτικός τύπος του «ναζιάρα» (ακούστε, ας πούμε, εδώ τη «Μαρίτσα τη ναζού» από την Ιωάννα Γεωργακοπούλου) -και βέβαια, οι ναζί δεν κάνουν νάζια, αλλά η διερεύνηση της ετυμολογίας των ναζί και των ναζιών θα μας πάει σε άλλα μονοπάτια, ενώ εγώ θέλω σήμερα να αναφερθώ στα λεξιλογικά της μπουζούς, που το έχω απωθημένο από τον Ιούλιο που ανάφερε τη λέξη η φυρερίνα, αλλά δεν ήθελα τότε να της κάνω ρεκλάμα. Τώρα, που γύρισε ο τροχός, είναι νομίζω κατάλληλη η περίσταση. Οπότε, αφήνουμε τους ναζί εκεί που βρίσκονται (άλλωστε θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πολλές φορές γι’ αυτούς, και τίποτα δεν εμποδίζει έτσι κι αλλιώς στα σχόλια να συζητηθούν όλες οι πτυχές της ιστορίας) και εξετάζουμε τη μπουζού.

Η μπουζού είναι όρος της αργκό για τη φυλακή. Τα μεγάλα γενικά λεξικά δεν την έχουν, θα πρέπει να ψάξουμε σε λεξικά της πιάτσας για να τη βρούμε ή σε παλιότερα λεξικά και γλωσσάρια, όπως τα Άτακτα του Κοραή, ο οποίος και καταγράφει τη σημασία «μπουζού = τσέπη».  Ο τύπος «πουζού» ή «μπουζού» με τη σημασία της τσέπης βρίσκεται επίσης σε λεξικά της χιώτικης διαλέκτου, αλλά και σε σημερινά κείμενα του μυκονιάτη πεζογράφου Παναγιώτη Κουσαθανά. Από την τσέπη εύκολα μπορεί η σημασία να διολισθήσει στη φυλακή. Μια άλλη σημασία της λέξης, που τη βρίσκουμε σε λεξικά της πιάτσας, είναι η κρυψώνα.

Τα λεξικά δεν έχουν τη μπουζού, έχουν όμως το ρήμα μπουζουριάζω, με τη σημασία «συλλαμβάνω και φυλακίζω» και σπανιότερα «τρώω» (ΛΚΝ) ή «κλείνω στη φυλακή» (ετυμολογικό Μπαμπινιώτη). Θα ήταν απίθανο το ρήμα «μπουζουριάζω» να είναι άσχετο με τη «μπουζού», και πράγματι όλα δείχνουν πως το «μπουζουριάζω» προέρχεται από τη «μπουζού» -κάτι που το έχει καταγράψει ο Κ. Καραποτόσογλου στο «Ετυμολογικό γλωσσάρι στο έργο του Παπαδιαμάντη», εξηγώντας ότι η λέξη μπουζού, που αρχικά σήμαινε την (μεγάλη) τσέπη, πήρε στη συνέχεια μεταφορικά τις σημασίες «κοιλιά» [που εξηγεί και τη σημασία «μπουζουριάζω = τρώω», που καταγράφεται στο ΛΚΝ και σε ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη] και στη συνέχεια «κρυψώνα» και «φυλακή», που είναι και η κοινότερη σήμερα. Ο Μπαμπινιώτης βέβαια ετυμολογεί το «μπουζουριάζω» (με επιφύλαξη) από το τουρκ. ρήμα burusmak = ζαρώνω, σουρώνω, αλλά δεν νομίζω ότι έχει δίκιο.

Ωραία λοιπόν, το μπουζουριάζω προέρχεται από τη μπουζού, αλλά η μπουζού από που βγήκε; Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μια άποψη, του Adam Maidhof, θέλει τη μπουζού να προέρχεται από το γενουάτικο borsu δηλαδή από το ιταλικό borsa, που σημαίνει μεταξύ άλλων πουγγί, δερμάτινο σακούλι, που ανάγεται στο λατινικό bursa, byrsa, δέρμα, το οποίο, θα το καταλάβατε, είναι δάνειο από το ελλ. βύρσα, δέρμα -λέξη που επιβιώνει στη βυρσοδεψία. Αν είναι έτσι, η μπουζού είναι αντιδάνειο κι έχει επιφανή ξαδέρφια, αφού από τη bursa προέρχεται και το γαλλ. bourse που δεν είναι μόνο το πουγγί (αυτή ήταν η αρχική του σημασία), αλλά και οι υποτροφίες, όπως θα ξέρουν όσοι έχουν σπουδάσει σε γαλλόφωνα μέρη, και για να πάμε και πιο μακριά, Bourse είναι το χρηματιστήριο, λέξη που φαίνεται να γεννήθηκε επειδή το πρώτο οίκημα που χρησιμοποιήθηκε σαν χρηματιστήριο, στη φλαμανδική Μπριζ, ανήκε σε μια πλούσια οικογένεια εμπόρων ονόματι van den Burse, που στο οικόσημό τους είχαν τρία πουγγιά. Η λέξη έχει περάσει και στα ελληνικά, ως μπόρσα, δυο φορές, μία με τη σημασία του πουγγιού, σε μεσαιωνικά κείμενα, και μία με τη σημασία του χρηματιστηρίου, που έτσι το βρίσκουμε πολλές φορές σε κείμενα των αρχών του 20ού αιώνα ή του τέλους του 19ου αιώνα, πχ. στον Βάρναλη ή στον Σουρή, και θα αντιγράψω εδώ ένα εξάστιχο από τον Ρωμηό του Σουρή, που απευθύνεται στον Τρικούπη και μιλάει για τα σκαμπανεβάσματα της Μπόρσας, που και τότε είχαν γδάρει πολύν κόσμο -και που τραγουδιέται στο σκοπό του ιταλικού τραγουδιού Σάντα Λουτσία:

Το φράγκο μία και ογδονταένα
και συ, σινιόρε, γλεντάς σιά ξένα,
μέσα στην Μπόρσα κακό και θρήνος
κλαίει και τούτος, κλαίει κι εκείνος
κι αργάζ’ η Μπόρσα πολλών πετσία
Σάντα Λουτσία, Σάντα Λουτσία.

Όλα φίνα και ωραία και βγήκε η ταπεινή μας μπουζού τρισχιλιετής και μέλος του διεθνούς τζετ σετ, αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχουν και μερικά ανεξήγητα σημεία, διότι πέρα από τον τύπο μπουζού υπάρχει και ο τ. μπουζουνάρα (μεγάλη τσέπη), ήδη μεσαιωνικός, που στα κρητικά λέγεται «μπουζουνιέρα», και που μπορεί να συγγενεύει με το ρουμάνικο buzunar, ίδιας σημασίας. Κάποιοι λένε ότι το μπουζουνάρα είναι δάνειο από το buzunar, κάποιοι το αντίστροφο, που είναι και πιθανότερο αφού ο ελληνικός τύπος μαρτυριέται νωρίτερα, ενώ για την ετυμολογία του τ. μπουζουνάρα έχει προταθεί το αμάρτυρο *υποζωνάριον -αλλά για να έχει γίνει αυτή η τροπή πρέπει να έχει μεσολαβήσει άλλη γλώσσα. Οπότε είναι λίγο μπλεγμένα τα πράγματα, γιατί δύσκολα η λέξη ‘μπουζουνάρα’ θα έχει άλλην ετυμολογία από τη λ. ‘μπουζού’, οπότε εγώ σταματάω εδώ την ετυμολογική διερεύνηση δηλώνοντας πως έχω βρει τοίχο, και επιστρέφω στους ναζί που εξακολουθούν κλεισμένοι μέσα στη μπουζού.

Και πέρα από την ικανοποίηση, και από τα εύσημα στη δικαιοσύνη που έκανε έστω και το αυτονόητο, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά όχι μόνο για το αν θα υπάρξει πραγματική κάθαρση στην αστυνομία που φαίνεται βαθιά διαβρωμένη από το ναζιστικό μίασμα, αλλά και για τις κινήσεις οριακής συνταγματικότητας, που συνεχίζονται και πάνε να παγιωθούν, ας πούμε την καινοφανή άποψη που εκφράστηκε από τον Ν. Αλιβιζάτο (αλλά και από τον Ευ. Βενιζέλο, όπως άκουσα), ότι σε περίπτωση παραίτησης βουλευτή και όλων των αναπληρωματικών του, η Βουλή μπορεί να νομοθετήσει ότι η έδρα θα μείνει κενή εφόσον η παραίτηση είναι καταχρηστική. Να θυμίσω ότι υπάρχει προηγούμενο, το 1991 ή 1992, όταν με την καταδίκη του Δ. Τσοβόλα χήρεψε η έδρα του, όλοι οι αναπληρωματικοί του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν, και έγιναν αναπληρωματικές εκλογές στη Β’ Αθηνών, όπου όλα τα άλλα κόμματα έκαναν αποχή και ξαναπήρε την έδρα το ΠΑΣΟΚ (κατέβηκαν όμως διάφοροι ανεξάρτητοι, όπως ο Λεβέντης που πήρε ένα αξιόλογο ποσοστό). Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και κάθε άλλη σκέψη οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.

Από την άλλη, η προοπτική της εξαφάνισης της Χρυσής Αβγής από το πολιτικό σκηνικό είναι κάτι το αναμφίβολα θετικό: χωρίς την τοξική παρουσία της η πολιτική αντιπαράθεση εξυγιαίνεται και γίνεται διαυγέστερη. Παύει να υπάρχει ο βραχνάς εκείνος που έσπρωχνε όλο το πολιτικό φάσμα προς τα δεξιότερα. Κι αν θεωρήσουμε ότι η ΧΑ είναι/ήταν το μακρύ χέρι του συστήματος, τώρα το σύστημα εξαναγκάστηκε να κόψει το μακρύ του χέρι. Όπως έγραψε κι ο Sraosha (όλο το άρθρο έχει αξία, διαβάστε το): Γιατί τα ντόπερμαν όταν τρελαίνονται και αρχίζουνε να δαγκώνουν την οικιακή βοηθό, τα τιμωρείς. Αλλά άμα αρπάξουνε το γείτονα από το πόδι, σφαίρα στο κεφάλι. Και άμα το πράξεις και μπροστά στο γείτονα ενώ ετοιμάζεσαι να του φας όλο το πίσω από το οικόπεδο, τόσο το καλύτερο. Οπότε, ναι μεν ετοιμάζονται να μας φάνε το οικόπεδο, αλλά δεν έχουν πια ντόμπερμαν.

(Πάντως, αν αναγκάστηκαν, με βαριά καρδιά, να θανατώσουν το αγαπημένο τους ντόμπερμαν, έπαιξε κι ένα ρόλο, καθοριστικό θα έλεγα, και πέρα από τις διεθνείς πιέσεις, το ρωμαλέο αντιφασιστικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί. Πολύ θα ήθελαν να τη βγάλουν και τώρα με μιαν απλή επίπληξη, σαν τις πατρικές νουθεσίες του Φαήλου στον Κασιδιάρη, δυο μέρες πριν τις συλλήψεις, να ‘χαμηλώσουν λίγο τους τόνους‘, του ίδιου Φαήλου που είχε μόλις αρνηθεί να χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση τη ΧΑ, του ίδιου που πέρσι τον Δεκέμβρη εκτιμούσε ότι: Η Χρυσή Αυγή, στη χειρότερη περίπτωση, κάνει αντιποίηση αρχής, ενίοτε πέφτει και καμιά ψιλή, ήτοι έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες. Οι εκατόμβες των μαχαιρωμένων αλλοδαπών υπάρχουν στην ευφάνταστη και βλακώδη προπαγάνδα της «προοδευτικιάς» δημοσιογραφίας και στις παρεμβάσεις της Κλάραμπελ και λοιπών φωταδιστών κοινοβουλευτικών του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ / «Βίλα Αμαλία» –αλλά δεν μπόρεσαν!)

Όμως προτρέχω κι αυτό δεν είναι καλό -ακόμα η συμμορία δεν έχει εξαφανιστεί και ασφαλώς πολλές εξελίξεις θα υπάρξουν και πολλές ευκαιρίες θα έχουμε να συζητήσουμε ξανά. Προς το παρόν, ας σκεφτούμε εκείνους που κοιμούνται λίγο πιο ήσυχα επειδή οι ναζί είναι στη μπουζού, κι ας χαμογελάσουμε.

349 Σχόλια to “Οι ναζί στη μπουζού”

  1. Hellegennes Alexandrine said

    Εγώ μια φορά έφαγα μέλι όταν το έμαθα. Από την άλλη, περιμένω να δω τις εξελίξεις. Επειδή χώσανε μέσα τους νεοναζί, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα ξαφνικά απαλλάχθηκε από την απειλή της ροπής στον φασισμό και την μισαλλοδοξία. Χρειάζονται και σωστές πολιτικές κινήσεις και οργανωμένες αλλαγές σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και κυρίως -το βασικότερο- χρόνο.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    >Σάντα Λουτσία, Σάντα Λουτσία

    Σιγά μην κάτσω να σκάσω, με την μπουζού.
    Εγώ Σάντα Λουτσία άκουσα και θυμήθηκα το χουνέρι που έπαθα στο τέλος του άσματος.
    Πολύ σπάσιμο!

  3. Stella said

    Το αντιφασιστικό κίνημα φυσικά και δεν πρέπει να «χαμηλώσει τους τόνους», πρέπει όμως να εξετάσει λίγο τη ρητορική του (πράγμα κατά τη γνώμη μου πολύ διαφορετικό). Πόσοι άνθρωποι άραγε που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις που έγιναν μετά τον φόνο του Παύλου Φύσσα, είτε δεν πήγαν καθόλου, είτε έφυγαν μόλις διαπίστωσαν ότι επικρατούσαν συνθήματα όπως «ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά», «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες»;

    ‘Η τους ταράζουμε στη νομιμότητα, ή αυτοκαταργουμεθα ως δημοκρατία. Λειψή – ξελειψή, την προτιμώ μακράν από τις κρεμάλες.

  4. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἡ λέξη borsa στὰ ἰταλικὰ ἐκτὸς ἀπὸ τσάντα ἔχει κι ἐκεῖ τὴν ἔννοια τῆς ὑποτροφίας (borsa di studio) καὶ τοῦ χρηματιστηρίου. Τὴ σακούλα σήμερα δὲν τὴν λένε borsa ἀλλὰ busta ποὺ σημαίνει καὶ φάκελλος. Ὅμως στὴ ναπολιτάνικη διάλεκτο καὶ σὲ ἄλλες νότιες διαλέκτους μπορεῖ νὰ ἀκούσεις νὰ λένε τὴ σακούλα borsa

  5. Durruti. said

    Στέλλα, στην συνθηματολογία η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Προφανώς το «φασίστες κουφάλες – έρχονται κρεμάλες» αν το αναλύσουμε είναι αν όχι ηλίθιο, τουλάχιστον εκτός εποχής, από την άλλη σε μία πορεία χρειάζεσαι σύνθημα που να δίνει παλμό και να βγάζει δυναμισμό, και ένα σύνθημα τύπου «Φασίστες είμαι η Κική και θα σας βάλω φυλακή» φοβάμαι πως δεν θα τα κατάφερνε. 🙂
    Εκτός αυτού, το political correct της υπόθεσης νομίζω πως πάει περίπατο όταν απευθύνεσαι σε επαγγελματίες μισάνθρωπους.
    Πάντως καλά κάνεις και το αναφέρεις, πρέπει να συζητηθούν αυτά κάποια στιγμή, δεν είναι όσο ασήμαντα μοιάζουν με μια πρώτη σκέψη.

    Καλημέρα.

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Τις κρεμάλες κι εγώ τις αντιπαθώ, εκτός αν πρόκειται για υπενθύμιση του τέλους του Μουσολίνι.

  7. Μπεγλής said

    ‘Ήρθε η αλεπού στο κοτέτσι του γείτονα ,αύριο να την περιμένεις και στο δικό σου,

    έλεγε και η γιαγιά μου

    http://tokokkino.blogspot.gr/2013/09/alepou-xa.html

  8. sarant said

    7: Δεν ξέρω αν αληθεύει αυτή η είδηση, πάντως έχετε ένα δίκιο και ασφαλώς οι χρυσαβγίτες έχουν κάθε δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Όσο για την μυστηριώδη εξαφάνιση του τεκμηρίου της αθωότητας που πολλαπλά προωθεί η κυβέρνηση, είναι κάτι που πρέπει σοβαρά να μας απασχολησει.

  9. Μπεγλής said

    Και μάλιστα την έλεγε στα βλάχικα http://goo.gl/5sVTmZ

  10. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
    @8: Τι βλακεία, τι οξύμωρο σχήμα είναι η έκφραση «δίκαιη δίκη»; 😛
    Υπάρχει περίπτωση μια δίκη να είναι άδικη, ή τότε απλά μιλάμε για κακοδικία;
    Γιατί προκαταβάλλουν οι κυβερνώντες (δια στόματος Υπ. Δικ.) με αυτό τον τρόπο;

  11. Μπεγλής said

    10 Το δίκαιη δίκη είναι προφανώς κατά το fair trial.

  12. sarant said

    11: Ναι, ο όρος έχει καθιερωθεί πια.

  13. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ναι, η τσέπη : μπουζούκα ή μπουζουνιέρα και μπουζουνιέρι ή μπουζουνιεράκι για τα παιδιά: » πάρε μια χούφτα σταφιδαμύγδαλα στο μουζουνιεράκι σου να τρως στο δρόμο» σα ν ακούω τη λαλά μου στις σχολικές εκδρομές του δημοτικού, ποδαράτες 3-4 χιλιόμετρα δρόμο
    (όλα ακούγονται προς εμάς με βαθύ γ + ζ)

  14. Gpoint said

    Απορώ πως δεν αναφέρθηκε η μπουζουριέρα που έχει την έννοια της παραπλανητικής παραλλαγής, ξεκαρφώματος Π.χ. κάποιος που ψαρεύει με δυναμίτη έχει για μπουζουριέρα στην βάρκα του κάποιες οργυιές δίκτυ δήθεν πως έπιασε τα ψάρια μ’ αυτό.

  15. spiral architect said

    Στη μπουζού αν θα κιοτέψεις
    πάλι ξύλο θε να φας

    το σαπούνι που θα πιάσεις
    πρόσεξε πως το κρατάς.

    Τα σίδερα της φυλακής
    είν’ για τους μπελαλήδες
    βάστα μονάχα μακρυά
    τους μαύρους μερακλήδες.
    (βάι, βάι μάνα μ’!)

  16. Μπεγλής said

    ‘Mπουζουριέρα’ με την έννοια της παραπλανητικής παραλλαγής έχουν το μπουφάν που τυλίγουν οι πορτοφολάδες στο χέρι τους για κάλυψη.Νομίζω.

  17. sarant said

    14: Πράγματι παράλειψη η μπουζουριέρα. Εικάζω πως είναι επέκταση από το «μπουζού = κρυψώνα»

  18. Νέο Κid said

    Εχει ένα δίκιο ο Σπάιραλ! Το να μιλάει Υπουργός για «δίκαιη δίκη» θυμίζει τον πρόεδρα ομαδάρας που -ενώ έχει προπουλήσει και τα σώβρακα-δηλώνει ότι η Πανξεφτυλιακάρα θα παίξει για την Ιστορία και την τιμή της(νάτο και το..πουνουούμηνου!) απέναντι στον αντίπαλο που καίγεται για βαθμούς. Αλλά οι δηλώσεις υπουργώνε ήτανε από τα πρώτα πράματα που κόψαν διπλωμ. Επαφές με την έννοια ‘σοβαρότητα’ στη Φαιδρολάνδη. Εδώ και πολλά τέρμηνα!

  19. spiral architect said

    @16: Περίπου

  20. Yannis said

    6: Το (ανάποδο) κρέμασμα του Μουσολίνι ήταν μετά την εκτέλεση. Ισως ακριβέστερο θα ήταν «η τελευταία του δημόσια εμφάνιση».

    Οσο για τη δίκη, θα είναι σίγουρα εντιμότερη από εκείνες που προήδρευε ο Φράισλερ.

  21. Γιώργος Πρίμπας said

    Η λέξη επιφυλάξεις, δεν (με) αφορά ούτε τις εικόνες που είδαμε – τις οποίες ομολογώ ότι δεν χόρταινα να τις βλέπω – ούτε πως η σύλληψή τους ήταν προϊόν πλάνης και θα αθωωθούν, αλλά ότι εάν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική τότε μπορεί ‘χρυσή αυγή’ να μην ξαναδούμε αλλά φασισμό, ρατσισμό και έντονα φαινόμενα βίας ακόμα και για κέρματα θα έχουμε άφθονα.
    Δημοκρατία με το 1/3 του πληθυσμού που θα μπορούσε να συμμετέχει στην παραγωγή άνεργο κι ένα ακόμα 1/3 με αμοιβές εξαθλίωσης δεν υπάρχει.
    Και όταν κατά την άνοιξη θα έχει πέσει ο αχός αυτών των γεγονότων ή αν θέλετε ο κάθε ένας βυθισμένος στο δικό του πρόβλημα επιβίωσης και κουρασμένος από το ακούει «τα ίδια και τα ίδια» και θα έχει δεν ξέρω πως βγάλει το χειμώνα, φοβάμαι ότι αυτό «το βράδυ θα φάτε μνημόνιο» του Παναγιώταρου θα έχει αποκτήσει άλλο βάρος.

  22. ndmushroom said

    Εγώ πάλι καθόλου δε χάρηκα με τα μαζικά και υπερπροβεβλημένα μπουζουριάσματα. Για κάποιο λόγο θυμήθηκα τις περσινές συλλήψεις για τα στημένα, τότε που είχαν συλληφθεί καμιά εικοσαριά επιφανείς νοματαίοι και όλοι προσπαθούσαν να μας πείσουν πως το ποδόσφαιρο καθάρισε. Τελικά οι περισσότεροι είναι έξω, τρίβουν το χαρτί της αθώωσης στη μούρη όσων τους αμφισβητούσαν και φυσικά το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να βρωμάει. Με τη διαφορά ότι έστω και ένας αθωωθήςς λόγω αμφιβολιών χρυσαβγίτης (που θα φέρει έκτοτε περήφανα την ταμπέλα του μάρτυρα και του πολιτικού αγωνιστή) θα είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση στην «αντισυστημική» ΧΑ (ως ελάχιστη ανταμειβή για τις υπηρεσίες που τόσο πρόθυμα προσφέρει όλον αυτόν τον καιρό, εντός και εκτός βουλής).
    Ελπίζω οι συλλήψεις να είναι αποτέλεσμα ικανότητας και όχι προχειρότητας στη σύνταξη του κατηγορητηρίου. Φοβάμαι το αντίθετο.

  23. spiral architect said

    Προσοχή μόνο, γιατί κυκλοφορούν κι άλλοι φασίστες ενδεδυμένοι με τη νομιμοποιητική προβιά του πρωθυπουργού, του υπουργού ή του βουλευτή.
    Θα τους αναγνωρίσετε όταν τους δείτε, να μιλούν απ’ ευθείας με το θεό, να πουλούν βερίκοκα στη λαϊκή, ή να ξεφυλλίζουν τον Αστικό Κώδικα σε τραπέζια ανατροπής.
    Έχουν πλούσια προϊστορία και ακόμα ζουν ανάμεσά μας! 😯

  24. 22 Κι εγώ αυτά φοβάμαι (όχι ότι δεν χάρηκα αλλά…)

  25. Μύγα said

    Για την ακρίβεια:
    Ένα μέρος της ΦΑΝΕΡΗΣ ηγεσίας της Χ.Α. βρίσκεται στην «μπουζού».

  26. ilperea said

    Από το bursa προέρχεται και το ισπανικό bolsa (1) που, μεταξύ άλλων, σημαίνει τσάντα. Τα buzo, buzón, bozunear και buzoneo που με λίγη φαντασία προσεγγίζουν την «μπουζού» και το «μπουζουριάζω», ετυμολογικά δεν σχετίζονται με όσα συζητάμε.

  27. Φανατικός said

    Εγκληματικές οργανώσεις με την κυριολεκτική σημασία της έννοιας και με αδιάσειστα στοιχεία εναντίον τους είναι τα ποδοσφαιρικά κλαμπς οπαδών. Αμέτρητα θύματα, αμέτρητες συμπλοκές, ναρκωτικά, όπλα, οργανωμένες συμμορίες και πολλά άλλα. Αλλά, μάλλον, η χρυσαβγή είναι λιγότερο οπιούχο από το ποδόσφαιρο…

  28. Panos4 said

    Δεν εχω αυταπάτες, ,το ίδιο το σύστημα τους χρειάζεται τους ναζί,όπως χρειάζεται και άλλους και όταν θα τους χρειαστεί ξανά θα τους «βγάλει» πάλι στην γύρα

  29. Akate said

    Επίσης, μπουζιάζω =δένω χειροπόδαρα, στη ντοπιολαλιά του Κισσάμου στη Κρήτη .
    http://hatzikos.blogspot.gr/2009/10/blog-post_9898.html
    http://www.slang.gr/lemma/show/mpouzazo___mpouziazo_13437

    Εντελώς τυχαία , ο πρώτος στίχος του ύμνου της 4ης Αυγούστου, που έγραψε ο λογοτέχνης Τίμος Μωραϊτίνης:
    ……Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει πατέρα;….

  30. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    22-25: Δεν διαφωνώ.

  31. Γς said

    Οι ναζί στη μπουζού.
    Ακου «μπουζού».
    Χάθηκαν οι λέξεις;
    Στη φυλακή, στη φυλάκα, στο δεσμωτήριο, σωφρονιστήριο, ειρκτή, φρέσκο, ψειρού, μπαλαούρο, στενή, μπουντρούμι.

    Ακου «μπουζού». Οι ναζί στη μπουζουτιέρα. Στη μπουζουτερί

  32. physicist said

    Οι κατηγορίες κατά της ηγετικής ομάδας της ΧΑ που διαβάζω μέχρι τώρα στα ΜΜΕ είναι ψιλομπαρούφες, πάντως. Με παρηγορεί το γεγονός ότι τα ΜΜΕ μας έχουν συνηθίσει στις σαπουνόφουσκες, άρα το γεγονός ότι κάνουν πολύ θόρυβο δεν είναι ασυνήθιστο και δεν αποκλείει να υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εναντίον των ακατονόμαστων. Επίσης φαντάζομαι ότι οι εισαγγελικές αρχές αφήνουν να διαρρεύσουν μόνο στοιχεία με επιφανειακό χαρακτήρα και κρατάνε τα γερά χαρτιά τους κρυμμένα (που πρέπει, πάντως, να τα ανοίξουν στους δικηγόρους της υπεράσπισης).

    Αν δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω και τα στοιχεία περιορίζονται στις βλακείες που αντάλλαξαν μεταξύ τους τηλεφωνικώς μέλη της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα ή στο γεγονός ότι ο Παναγιώταρος βάραγε μπαλωθιές στην κηδεία του Ντερτιλή, κλάφτα Χαράλαμπε.

  33. Voulagx said

    9: Μπεγλη, μάλλον έτσι το ‘λεγε η γιαγια σου: Viñi vulpea la vitsinlu, mâni searâ s’u așteptsâ ș’ l’ ata kâθistrâ

  34. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    29.Ναι! μπουγιάζω και μπουγιασμένο ωζό (δεμένο και στα τέσσερα ή εγκλωβισμένο σε παγίδα που του τσάκωσε τα άκρα).

    στο β λίκνο σας slag λέει ότι στην Ανατολική Κρήτη συνήθως προφέρεται μπουζάζω (κατά τη Γεράπετρο, καθαρό μπουγιάζω)και συνεχίζει:
    Η ετυμολογία ενδιαφέρουσα: σύμφωνα με το γλωσσάρι του Ξανθινάκη από το μπούζ(ι)ουνας, που ήταν στα χειρόδετα σακιά η δεσιά στις 4 άκρες τους (λέγεται και η φράση ακόμα «μπούζιαξε τα τσουβάλια»), το οποίο μπούζιουνας < μεσαιωνικό βύζουνας < αρχαίο ρήμα βύω = εξογκούμαι, απ΄ το οποίο και τα βυζιά.

    -Μπούζα στην ορεινή Κυνουρία (Κοσμάς) λένε τη γουρούνα (και κοροϊδευτικά την παχιά γυναίκα)

  35. spiral architect said

    Ψύχραιμη και λογική ματιά για τα τεκταινόμενα:
    […] Η εικόνα των γνωστών σε εμάς φυσιογνωμιών να εισβάλουν και στο ευρωκοινοβούλιο, τους έφερνε (στους Ευρωπαίους) τρόμο. Όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, κατάλαβαν αυτό που το Μαξίμου αρνούνταν να καταλάβει: ότι η κατάσταση είχε φτάσει στα (πραγματικά) άκρα και το ποτήρι ξεχείλιζε. Απαίτησαν να πάρουν μέτρα «εδώ και τώρα». Τους απείλησαν ακόμα και με την ταπείνωση να ακυρωθεί η ελληνική προεδρία, καθώς όπως έλεγαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν γίνεται η Ελλάδα να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία και στους δρόμους οι φασίστες να δολοφονούν ανενόχλητοι. […]

    Και φυσικά πίσω απ’ τον κουρνιαχτό έρχονται τα νέα μέτρα. 😉

  36. Voulagx said

    Διόρθωση στο 33: «…..s’ iu așteptsâ…..»

  37. Makis said

    Στον Ικαριώτικο χορό υπάρχει ο στίχος:

    Πάνω στον ψηλόν Αθέρα έχασα μια μπουζουνέρα
    ….
    Τούτη η γη με τα χορτάρια τρώει νιους και παλληκάρια
    ,,,
    Αθέρας είναι η κορυφή του βουνού Πράμνος
    Μπουζουνέρα είναι το σουτιέν της κατσίκας, το βάζαμε στη κατσίκα για να μην μπορούν τα κατσικάκια να πιουν το γάλα και το πίναμε εμείς…
    Υπάρχει επίσης και το μπουζοδένω, δένω τα πίσω πόδια της κατσίκας με ένα κοντό σκοινάκι να μη μπορεί να τρέξει, να φύγη κλπ

  38. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    Γεια σου Βουλάγξ!

  39. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο Βουζουνεράκης,(ο διεθνής του ΟΦΗ) θα ήτανε «εκκαθαρισμένο» μπουζουνεράκης

  40. Yannis said

    Διακρίνω μια γενική αχαριστία για το εθνικό, συναγωνιζόμενο τα αντίστοιχα τουρκικά, σήριαλ, το οποίο μας προσφέρει η κυβέρνηση στην έναρξη του τηλεοπτικού έτους ή κάνω λάθος; 🙂

    31 @ Γς.
    Ξεχάσατε τη λέξη κρατητήριο, η οποία αποδίδει ακριβέστερα την τωρινή θέση των ΧΑιτών. Ισως είναι λιγάκι νωρίς να μιλάμε για μπουζού.
    Αν προκύψει όμως φυλάκιση, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του… αυτοπροσδιορισμού και να μιλάμε για μπουζού.

  41. Voulagx said

    Γεια σου Σαραντ! Περδικι σε βλέπω! 🙂
    Για το θεμα τωρα, μακαρι να μην ειναι σαπουνοφουσκα, κι εγω εχω τις επιφυλαξεις μου. Πολυ πιθανο να εγινε ό,τι εγινε υπο την πιεση των ευρωπαιων, βλ. σχ. 35 του σπιραλ.

  42. sarant said

    37: Σουτιέν για κατσίκες, όλο και μαθαίνουμε πράγματα!

  43. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    40. Σύνθημα είναι το νήμα 🙂 (Το νήμα είναι το μήνυμα 🙂 ). Ευχή, προσευχή, κραυγή!
    – Ο θάνατος δεν ήταν «τυχαίος».Μιλούν για έλεγχο της Ναυπηγεπισκ/στικής Ζώνης
    :
    http://www.iefimerida.gr/news/124055/%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B6%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%C2%BB-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%B1

  44. Voulagx said

    Στη μπουζου λενε κι οι χιτλερικοι στο βιντεο

  45. Σμερδαλέος said

    @41,35

    +1

    Γεννά πολλά ερωτηματικά η ευκολία με την οποία σφάχτηκε ο δράκος το οποία δεν σου επιτρέπουν να χαρείς όσο θα ήθελες το τέλος των καρακιτσο-ναζί.

    Αυτό που μένει στο τέλος είναι η ανωριμότητα/ηλιθιότητα της ελληνικής κοινωνίας όταν 1 στους 7 Έλληνες σε δημοσκοπήσεις ψήφιζε Ναζισμό με «φετούλα και ελίτσες» και μέλη του κυβερνώντος κόμματος επιθυμούσαν συνεργασία με το «αδελφό κόμμα».

    Το «με φετούλα και ελίτσες» είναι φράση του Τζιμάκου Πανούση για την προώθηση ξενόφερτων ιδεών στην εγχώρια κοινωνία. Λ.χ. [03:28-3:48] εδώ:

  46. Και του Φυσικού τους φόβους συμμερίζομαι (#32) 😦

  47. Για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στο σόου των συλλήψεων μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις για την ώρα. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι οτι θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, το κλίμα που δημιουργήθηκε, τη χαρά του κόσμου και την οργή του στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ήδη στα κανάλια «έγκριτοι συνταγματολόγοι» προτείνουν στις εκλογές να παίρνουν μέρος μόνο κόμματα που θα υπογράφουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης. Το βούλευμα δε που παραπέμπει τους κατοίκους της Χαλκιδικής μιλάει και αυτό για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», υποκλαπείσες τηλεφωνικές επικοινωνίες και δημοσιεύσεις απόψεων σε μπλογκς. Πρέπει να επιμένουμε μέχρι τέλους στη νομιμότητα.

  48. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Πολύ χαριτωμένο, κύριε Σαραντάκο, το «πρότζεκτ» (με τα αμέρικαν δεν τα πάω καλά, αλλά νομίζω αυτή είναι η κατάλληλη λέξη) της δήθεν επιθυμίας να σχολιάζετε τα κακώς γραμματικά και συντακικά κείμενα και στην ουσία, από τάχαμου άλλη, «φιλολογική» σκοπιά, να παρουσιάζετε μια βίρτσουαλ πολιτική πραγματικότητα τάλε κουάλε όπως σερβίρεται στις διάφορες Αμέρικαν Voice, στις Γλύφο ή στα Πρώ_ταγκον.
    Εγώ, για να αυτοσυστηθώ, είμαι ένας συνταξιούχος, συντηρητικός και με αιμορροΐδες. Με εκφράζει, παραδοσιακά η Δεξιά. Έγκλημα είναι;; Βέβαια, ο πρωκτολόγος μου, μού κατέστησε τα προάλλας ΣΑΦΕΣ, ότι μια επανεκλογή του κυρίου Αντωνάκη θα αποβεί μοιραία για μένα, τη σύνταξή μου, το σπιτάκι μου (το οποίο το κυνηγάνε επί 70 χρόνια να μου το αρπάξουν οι κομμουνισταί) και προπαντός για τις επιβαρυμένες ζοχάδες μου.
    Σημειωτέον ότι ιδιαιτέρα επιβαρυμένες είναι οι ζοχάδες μου από εποχής «ανακεφαλαιοποίησης» αλλά εγώ, πάντα πατριωτικά κι εθνικόφρονα σκεπτόμενος, και καθότι τα έχω φάει τα ψωμιά μου κι ενδιαφέρομαι πρωτίστως για τις επερχόμεναι γεννεαί, βάζω πρώτα το συμφέρο της Πατρίδος και ψηφίζω σταθερά Αντωνάκη.
    Έτσι το λεπόν, όταν ο Ντόχτωρας επεχείρησε αντίπροχτες να με τρομοκρατήσει περί το τί θα κάνω στο προσεχές εκλογικό παραβάν και να μου εφιστήσει τη προσοχή να είμαι πολύ σώφρων διότι οι αιμορροΐδες είναι στο αμήν, εγώ τον αρώτνηξα «και τί να ψοφίσω δηλαδής, ντόχτωρ;».
    Ο δόλιος με πέρασε για κουτορνήθι και νόμιζε ότι θα μπορέσει να με κάμει να πάω προς Alexis, δηλαδή προς κομμουνισταί, μεριά. Δεν μού απεκρίθη επί της ουσίας. Πλαγίως μού απήντησε «εγώ είμαι επιστήμων, δεν θα σού υποδείξω τί θα εκλέξεις, απλά σε προειδοποιώ για την αγειολογικιά σου κατάστασις».
    Για να μην τα πολυλογώ, διότι η οικονομία είναι το παν και το κριτήριο στο λέγειν (και παλαιότερα έχω επικριθεί εδώ μέσα ότι την τέγνη του λέγε-λέγε δεν την κατέχω), εγώ που ήμουνα ούτως ή άλλως αποφασισμένος να επιλέξω και στα επόμενας εκλογάς, όποτε κι αυτές γίνουν (Μπενύτο θέλοντος) και πάλι τον Αντωνάκη, τώρα, μετά τας εξελίξεις, που ο κύριος Αντωνάκης μας πέρα από εθνοσωτήρ απεδείχθη και «αντιφασίστας», είμαι διπλά και τρίδιπλα αποφασισμένος. Οι παραμικρότεροι (και φευγαλέοι) πειρασμοί να αποσκιρτήσω προς τη Χ.Α. που στιγμιαία είχαν περάσει κατά καιρούς από το νιονιό μου, κι η ατομικιστική αντίληψη να κοιτάξω το καλό και το συμφέρο των αιμορροϊδων μου που επιδεινώνονται από τα μέτρα του σημιτικού κ. Στουρνάρα, ύστερις από το θρίαμβο του Δένδια και του κ. Αντωνάκη, πήγανε περίπατο.
    Και μάλιστα μπορώ να πώ και τούτο:
    Αν κι είμαι κάθετα αντίθετως με τους κουμμουνισταί σε αυτήνανε την περίστασις τους βγάζω το καπέλο. Την πρώτη φορά που το έκανα ήντουνα το 1989 όταν και έγλειφαν «οικουμενικά» και «συναινετικά» την κατουρημένη ποδιά του κυρίου Μητσοτάκη μας και μεταξύ άλλων ψήφισαν, χάριν «ανάγκης Πολυφωνίας», και το νομοσχέδιο για την Ιδιωτικιά Τελεόρασις και την παροχή συχνοτήτωνε στους ανθρώπους της νύχτας κι έτσι έχωμεν σήμερις τη δυνατότης να περνάμε την ώρα μας εμείς ο «φοβικός» λαουτζίκος με λίγη Αννίτα και Τατιάνα (κι οι πχιοτικότεροι με «αλτέρνατιβ» μεγκαλίσιους «ΠΡΩ_ΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» στό μέ-γκα-μου, είδες πολυφωνική φροντίδα και πρόνοια ο «προοδεΦτικός» κύριος Μίμης Ανδρουλάκης μας;; και μετά απορούμε φαρισαϊκά και «αποστασιωποιημένα» «τίνι τρόπω» η «κακούργα η κενωνία» «αποχτηνώθηκε» -«πλέμπα», μπρρρρ- και τυφλώθηκε κι έγινε έρμαιο του κάθε Μιχαλολιάκου, ή στην καλλίτερη και πχιοτικότερη περίπτωση -κι «αλτέρνατιβ»- του κάθε Καμίνη).
    Τους βγάζω το λεπόν το καπέλο τους κομμουνισταί, διότι είχον το πολιτικό θάρος και μεγαλοψυχία να συστρατευτούν ξανά με τη Δεξιά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ο «φασισμός» της (ΚΥΠατζίδικης λένε οι «συνωμοσιολογικές» γλώσσες) Χ_υσής Αυγής η οποία απειλούσε το «Ντημόκρασυ», το πολιτειακό μας αυτό διαμάντι.
    Πρέπει να πούμε ένα μπράβο στον κύριο Κουτσούμπα, τον Alexis και το Φωτάρα (λέτε να πρόκειται για «κομμουνισταί» του πρωχτού; -καληώρα όπως περίπου λέμε «πρώ_ταγκον»-) οι οποίοι, καίτοι «αντιμνημονιακοί» (και το ξαναλέω, «κομμουνισταί», αυτοί δεν αστειεύονται) έδωσαν συνέντευξις σΤΟ ΒΗΜΑ, την αγνή και άγια αυτήνανε εφημερίς, κάτω από τον τίτλο «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».
    Εγώ έχω καταλάβει πολύ καλά πού πάει η «αντιφασιστικιά» η δουλειά. Και πόσο απαραίτητος υπήρξε ο μπαμπούλας της ρετρό και ΚΥΠατζίδικης «Χ_υσής Αυγής».
    Εσείς κύριε Σαραντάκο, που είστε λακωνικός και δεν πολυλογείτε (ούτε αισχρολογείτε, όπως έχω καταγγελθεί από εδώ μέσα ότι κάνω εγώ ο συνταξιούχος με τις ζοχάδες) έχετε καταλάβει πού πάει η δουλειά κι πόσο μακρυά έχει σκοπό να πάει η βαλίτσα με τον «μη ναζιστή» αδίστακτο καλαματιανό;;
    Ή τελικά το χρήσιμο «σκιάχτρο» ήντουνα τω όντι η «απειλή» για το εκλεκτό μας Πολίτεβμα κι οι «επικίνδυνοι» είχανε ετοιμάσει μέχρι και «σχέδια ανατροπής» (ίσως έναν νέο «ΑΣΠΙΔΑ» από την αναπόδη, οι αθεόφοβοι) όπως σέρβιρε το Λαμπρακιστάν και ΤΟ ΒΗΜΑ;;;
    Η λοιπή, «αντιφαισστική» και «μή συνωμοσιολογικιά» ομύγηρις τί έχει να πεί;
    Και κυρίως: καλά θα κάνω που θα ξαναεπιλέξω τον εθνοσωτήρα και νεόκοπο «αντιφασίστα» κι «αντιρατσιστή» κύριο Αντωνάκη ή όχι;;;
    Στο κάτω-κάτω με τον τρόπο τους μού το υπαγορεύουν ο Φωτάρας, ο Alexis, o Κουτσούμπας, μέχρι κι η «αντιφασιστικιά» ΑΝΤΑΡCIA τολμώ να πώ.

  49. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Εγώ πάντως με κανένα Θεό δεν πιστεύω ότι η «Χ_υσή Αυγή» ήντουνα εντέλει μια καλά φυτεμένη, από τις αρχές του ’80, μΠΑΤΣΟΚοΕΥΠατζίδικη δουλειά κι έμπνευσις (κυρίως μΠΑΤΣΟΚ, αλλά όχι ότι κι η ΝουΔούλα δεν έβαλε κι αυτή το χεράκι της και την ανοχή της) και μια μόρτικα στημένη φάμπρικα για πάσα μελλοντικιά χρήση, τουτέστιν για ώρα ανάγκης, δηλαδή καληώρα.
    Εξάλλου, «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (άραγες του SSόιμπλε και των αυτοκτονιών και της θωρακισμένης BMW των 750.000 ευρώ του Μπενύτο;;) ΚΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ «ΝΑΖΙΣΤΗ» ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ, όπως σωστά επισημαίνει και ΤΟ ΒΗΜΑ. Πιστεύω κι εγώ, ακράδαντα, αυτά που εν ολίγοις υποστηρίζει ο κος Σαραντάκος, o κύριος Προκόπης Δούκας από την προ ολίγου στον αέρα εκπομπή του στο «Δημόσιο» Λαμπρακιστάν Ραδιόφωνο του ΜπραβίΣιμου και του Παντελή ΔΟΛ Καψή, η Athens American Voice, το Πρώ_ταγκον, ο 9.84 του κυρίου Καμίνη μας και του Τάκη Καμπύλη μας, και γενικά υιοθετώ κάθε «αντιφασιστικιά» εκδοχή του πολυφωνικού και πλουραλιστικού περιβάλλοντος που είναι ανεκτικό στο διαφορετικό κι άρα και τη διαφορετικιά την άποψις.
    Καλά δεν κάνω;;

  50. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Τα σχόλια 48-49 τα είχε κρατήσει για κάμποση ώρα η σπαμοπαγίδα.

    47: Κάπως έτσι.

  51. Σουτιέν για κατσίκες (μαρταρές αίγες),σ εμάς «σακούλα», (και καμιά φορά ρογοσάκουλο)
    εξ ου και «Σάκασμα» η αποκοπή των νεαρών εριφίων(αλλά και των νηπίων) από το θηλασμό.
    «Θα ‘πρεπε να μπορεί να κάθεται σπίτι μέχρι να σακάσει το μωρό της»

  52. 51. Καλέ ρωγοσάκουλο που μοιάζει κιόλας !

  53. Ηλεφούφουτος said

    Όχι ότι δεν αντιλαμβάνομαι το σκεπτικισμό που εκφράζεται και όχι ότι δεν πιστεύω κι εγώ ότι όλα έγιναν επειδή δόθηκε εντολή άνωθεν (και έξωθεν) τύπου «δεν ξέρω τι θα κάνεις αλλά φρόντισε να μην τους έχουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεθαύριο», εξού και η σπασμωδική αντίδραση όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, αλλά με το γράμμα του Νόμου μήπως και η δίκη της Νυρεμβέργης δεν μπάζει, όπως λένε, από εκατό μεριές;
    Σήμαινε μήπως αυτό ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν ήθελαν όντως να εξοντώσουν τους ναζιστές τότε;

  54. Πέπε said

    Κοίτα να δεις! Διαβάζω το άρθρο, βλέπω να λείπει η ικαριώτικη μπιουζουνιέρα, πάω να την προσθέσω, και μ’ έχει προλάβει ο Μάκης (#37) προ δύο ωρών! Κάτι που ασφαλώς δε γίνεται πρώτη φορά…

    Για την μπουζουριέρα έχει γράψει ο Πετρόπουλος διάφορα. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, ένα είδος όπλου, ένας αγκαθωτός σωλήνας που τυλίγεται στο μπράτσο, στον πήχυ. Δηλ. κάτι πολύ διαφορετικό από την έννοια της κρυψώνας.

    Από την βύρσα – byrsa – bursa – bourse δεν προέρχεται και το αγγλικό purse, η τσάντα;

    Κατά τα άλλα, βλέπω να ανακαλύπτονται μέσα σε λίγες μέρες όσα θα μπορούσαν να είναι γνωστά από δεκαετιών για τη ΧΑ, βλέπω να εξαρθρώνεται σαν αριοπλεγμένο μάλλινο η συμμορία που τόσο καιρό δεν την άγγιζε κανείς, και κάτι μου βρωμάει αφορήτως. Αν η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών ήταν ταινία, το σενάριο θα ήταν πολύ κακό. Έτσι και βγουν από την μπουζού ακηλίδωτοι, την άλλη μέρα πάνε για αυτοδυναμία. Αλλιώς, θα ξέρουμε το (εξίσου προφανές και προ πολλού αναμενόμενο) ότι η αποστολή τους ολοκληρώθηκε, έπαψαν να εξυπηρετούν, και τα αφεντικά τούς μάζεψαν, τη στιγμή ακριβώς που αποφασίστηκε το μάζεμά τους. Όπως ακριβώς η εξάρθρωση της 17Ν κατέστη αιφνιδίως δυνατή την ημέρα που έπεσε η σχετική διαταγή. Και μας μένει κέρδος και μισό μύριο ψηφοφόροι.

  55. Σμερδαλέος said

    @48: Οι παραμικρότεροι (και φευγαλέοι) πειρασμοί να αποσκιρτήσω προς τη Χ.Α. που στιγμιαία είχαν περάσει κατά καιρούς από το νιονιό μου,
    —-

    Ποιοι ψήφισαν ΧΑ;

    Ο Richard Lynn εκτίμησε το μέσο ελληνικό IQ 92. Για πολύ καιρό ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ μέχρι που έγινε μέλος η Κροατία με 90. Ο μέσος όρος τών κρατών της δυτικής ευρώπης είναι 100.

    Δείτε στήλη «book source» εδώ:

    http://www.isteve.com/iq_table.htm

    Οι πληθυσμιακές κατανομές IQ εμφανίζουν μια τυπική απόκλιση (Standard Deviation) γύρω στο σ=15:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence_quotient#Modern_tests

    «If one SD is 15 points, as is common in almost all modern tests,…»

    O «κλινικός» ορισμός του διανοητικά καθυστερημένου είναι IQ κάτω από 70. Αυτό όμως αφήνει ελεύθερο να ψηφίζει και να τρολάρει το λεγόμενο «υποκλινικό» κλάσμα, δηλαδή το κλάσμα της κοινωνίας με ΙQ μεταξύ 70 και 80 που εμφανίζει ήδη προβλήματα στην διαμόρφωση αυτόνομου κοινωνικού προσωπείου και, κατά συνέπεια, τροφοδοτεί «οχλάνθρωπους» στον εκάστοτε όχλο.

    Πόσο εκτιμάται ότι είναι το εν λόγω κλάσμα στην ελληνική κοινωνία με τα νούμερα μ=92 και σ=15;

    Την απάντηση μας την δίνουν οι πίνακες z-score για την μερική επιφάνεια κανονικοποιημένης γκαουσιανής.

    Ζητάμε την επιφάνεια κάτω από την κανονικοποιημένη Γκαουσιανή μεταξύ των τιμών z1=(80-92)/15 = -0,8 kai z2=(70-92)/15 = -1,4666

    Ανατρέχοντας σε έναν πίνακα z-score βρίσκουμε ότι το ζητούμενο είναι:

    Click to access standardnormaltable.pdf

    κλάσμα (70-80) = 0,21186 – 0,07215 = 0,13971 , δηλαδή γύρω στο 14% !!!

    Τόσο ήταν πάνω-κάτω το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε η ΧΑ, το οποίο σημαίνει ότι ο καρακιτσο-φασιστοναζισμός μασκαρεμένος με «φετούλα και ελίτσες» κατάφερε να ευθυγραμμίσει όλο το κλάσμα της κοινωνίας με IQ μεταξύ 70 και 80 !!!

    Για σύγκριση, το ίδιο κλάσμα (70-80) σε μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα με μ=100 και σ=15 βγαίνει 0,069 δηλαδή ~ 7%.

    To πρόβλημα δεν τελείωσε με το «μπουζούριασμα» των επιφανών χρυσαβγών.

    Εάν αύριο οι «νταβατζήδες» του συστήματος αποφασίσουν να προωθήσουν σαν όργανό τους λ.χ. το κόμμα «δνοφεροί αίλουροι», παρακλάδι των Black Panthers και μασκαρέψουν την ιδεολογία τους με «φετούλα και ελίτσες» … και αυτοί στα ντουζένια τους θα έχουν 14% σε αυτόν τον τόπο !!!

    Το θέμα είναι πως θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αύξηση του μέσου IQ τουλάχιστον στο εκτιμώμενο 97 της Ισπανίας κάτι που θα μειώσει το «υποκλινικό κλάσμα» στο … (z1 = -1,133 , z2 = -1,8) … 9,3% και πως θα επιτύχουμε να αποσπάσουμε το κλάσμα αυτό από τον καρακιτσοεθνικισμό και να διοχετεύσουμε διασπασμένα τα μέρη του σε άλλους χώρους προς τους οποίους ρέπουν (λ.χ. κόμμα Ελλήνων μποντυμπίλντερ, κόμμα Ελλήνων καγκούρων με φώτα νέον κλπ).

  56. Γς said

    40 β:

    Αρεστάτοι στο καρακόλι

  57. physicist said

    #55. — Έλεος πλέον με την ψευδοεπιστήμη.

  58. ππαν said

    44: Τα ομοφοβικά «αστεία» επιτρέπονται όταν είμαστε «αντιφασίστες»; Συγνώμη για τα εισαγωγικά, μου φάνηκαν αναγκαια

  59. ππαν said

    57: Τι ψάχνεις κι εσύ…

  60. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    58: Έχει ομοφοβικά αστεία το βιντεάκι; Δεν θυμάμαι (ειλικρινά)

    54γ: Ναι.

  61. ππαν said

    Αν είναι το ιδιο με αυτό που κυκλοφορεί και σε άλλα μέρη, ναι. «Αστεία» όμως, επιμένω. Τουλάχιστον εμένα αυτά για Πακιστανούς που θα γαμήσουν τους χρυσαυγίτες δεν με κάνουν να γελώ.

  62. Νέο Kid Στο Block said

    Απλώς αναπαράγει (προφανώς ειρωνικά) διά στόματος «Αδόλφου» τις ομοφοβικές αηδίες που ξεστόμιζε φωνασκώντας ο Παναγιώταρος στην ιστορία τότε με την θεατρική παράσταση (έχεις κατι σχετικό και σύ παλιότερα Νίκο). Ππαν, κόψε κάτι ρε κορίτσι! Δούλεμα ήταν, ίσως χοντροκομμένο, αλλά ειρωνικό δούλεμα.

  63. Πέπε said

    @54: Νίκο συγγνώμη, έγινε ένα λάθος. Το 54 το έγραψα εγώ αλλά δεν πρόσεξα ότι ο υπολογιστής ήταν ρυθμισμένος σε άλλο λογαριασμό. Μπορούμε να σβήσουμε το σχόλιο; Ουσιαστικά είναι γραμμένο από μένα, υπογραμμένο από άλλον, στον οποίο από λάθος μου το χρεώνω (το σχόλιο) χωρίς να τον ρωτήσω.

    Ευχαριστώ.

  64. Γς said

    55:
    Απολαυστικός ο Σμερδαλέος 😉

  65. ππαν said

    62: Έτσι κι αλλιώς το βίντεο δεν είναι αστείο. Αλλά το «γαμημένες ναζιστικές κωλοτρυπίδες» σου αρέσει; Αν είναι αλβανικές είναι φριχτό, αν είναι ναζιστικές είναι αστείο; Υπάρχει καλή και κακή βαρβατίλα;

  66. Νέο Kid Στο Block said

    Όλοι οι χαζοί ψηφίζουν Χρυσαυγή!
    (ωραίο σύνθημα κάνει! Και ανοίγει και νέους δρόμους στην επιστήμη του Απολογητισμού…(μετά την παράνοια ή τα..φάρμακα ,ένα ντουσάκι με ηλιθιότητα κάνει την ιδεολογία …ξέξασπρη!)

  67. Γς said

    55, 57:
    Μην τους ακούς. Πάμε και στα γονίδια της εξυπνάδας. Κάτι έχω στα κιτάπια μου. Πάω να ψάξω να γελάσουμε

  68. Πάνος με πεζά said

    Μπουζί λέγεται το μικρό γουρουνάκι, εξ’ ου και μπουζοπούλα = η μαμά του μικρού γουρουνιού, η «μικρομάνα» τρόπον τινά, αποτελούσα και πολύ νόστιμο έδεσμα εις περιοχήν Λακωνίας.

    Το «φρέσκο» άραγε από πού βγαίνει;

  69. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Το γεγονός ότι εγκρίνομαι δεν θέλω να το εκμεταλλευτώ και να αρχίζω να κοπρίζω ανενόχλητα εδώ πέρα με τις ξεφουρνισμένες «συνωμοσιολογίες» μου και να λερώνω και τα όμματα των οπαδών του Ορθού Λόγου αλλά μιας και ήδη ξέρασα τόση τερατολογία ας πώς και το πιο «ευφάνταστο» που θα «αδικήσει» τις καλές και διόλου αισχρές προθέσεις του εθνοσωτήρα (και «αντιφασίστα» λέμε) Πρωθυπουργού μας.
    Πιθανόν οι καταποντισμοί να είναι τέτοιου βαθμού και τα κουκιά τόσο σπάνιο είδος που να κάτσανε ούλοι μαζί, να τα βάλανε χάμου και να τα υπολογίσανε:
    Ότι δηλαδή, εννοώ, μόνο με συγκυβέρνηση Αντωνάκη-Alexis τους επόμενους μήνες να πρέπει να γίνονται τα χατήρια στο SSόιμπλε και τα υπερατλαντικά Εφεντικά του. Κι επειδή ο Alexis είναι νέο κι αγνό παιδί, δηλαδή καινούριο χαρτί που είναι κρίμα να καεί τόσο πρόωρα καληώρα όπως ο Φωτάρας (βρέ το γίγαντα της υποκριτικής τέχνης, τον κ. Γιάννη Μπέζο στη διαφήμιση της ΜΝΗΜΑΡ, τον θυμάται κανείς;; χο,χο) και καθώς με το γκλόμπαλ κράισις καλό είναι να γίνεται μια στοιχειώδης οικονομία, ακόμη και στα οσονούπω καμμένα χαρτιά, οι φωστήρες του «συνταγματικού» τόξου έκριναν ότι για μια συγκυβερνιακή κωλοτούμπα του μικρού κι αθώου Alexis (όχι ότι δεν έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές μικρότερες μέχρι τώρα, καίτοι στην «αντιπολίτευση») χρειάζεται ένας ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ λόγος, μια γερή και βαρβάτη αφορμή, ένας κάργα «κίνδυνος» για το «Ντημόκρασυ» φερειπείν βρε αδερφέ, μια και γαμώ τις «απειλές» για το εκλεκτό μας το Πολίτευμα το οποίο σέβεται το Σύνταγμα και προωθεί το «βρωμερό» λαουτζίκο στις αυτοκτονίες με τρόπο αβρό και «με το μπαμπάκι».
    Δε ρεστα ίζ χίστορυ. Φορ δε ρέστα ανέλαβε, «σαν έτοιμος από καιρό», ο από το ’80 προετοιμασμένος και «σταν-μπάι» «μπαμπούλας». Τον οποίο, παρεμπιπτόντως, φρόντισαν (μεταξύ ΠΟΛΛΩΝ άλλων) κι εξέθρεψαν κι οι «αντιρατσιστές» με το εκ του ασφαλούς (κι εκ της Εκάλης, ή έστω εκ του Παπάγου) «ανθρωπιστικό» και «πολυπολιτισμικό» χουβαρδαλίκι τους και τη σνομπαρία τους προς την κάθε «πλέμπα» του κάθε Αγίου Παντελεήμονα η οποία απεγνωσμένα προειδοποιούσε εδώ και χρόνια ότι δεν πάει άλλο, αν τους αγαπάτε πάρτε και μερικούς στην Εκάλη (ή έστω στου Παπάγου).
    Ψέμματα λέω;;
    Το ακόμη πιο «ακραία» «συνωμοσιολογικό» σενάριο, είναι ο καταποντισμός, ομού του Alexis και του Αντωνάρα να είναι διαστάσεων Ταϊτάνικ και Φαλκονέρας και -κρατηθείτε ορθολογιστές συνάνθρωποι- να ποντάρει όλο το «συνταγματικό» τόξο (ο Μπενύτο πρώτος-πρώτος) τα λεφτά του στο άλογο «Χ_υσή Αυγή» ώστε να το ανεβάσει αυτοδύναμο (με το μόνους των 50 βολεφτών από τον Προκόπη, για τέτοιο Ντημόκρασυ μιλάμε) ή τολάιστο μωρ’αδερφάκι μου ενισχυμένο και με μια σύμπραξη από τίποτις αποσχισθέντες της ΝουΔούλας (αλά Κατσίκης στάιλ), τίποτις Πολύδωρες και τα τοιαύτα, να προκύψει ο Νικολάρας ο Μιχαλολιάκος συνεχιστής στο μνημονιακό εθνοσωτηριακό έργο που άφησε μισό (λόγω πρόωρων εκλογώνε θα είναι η αιτία) ο Αντωνάκης.
    «Ακραίο» σενάριο. Άλλωστε ο Νικολάρας ο Μιχαλολιάκος «δεν κάνει» τέτοις κωλοτούμπες μωρέ, είναι σοβαρός «ακροδεξιός». Ναί, σύμφωνοι, νταξ, πάσο. Αλλά οι προοδευτικούληδες τα ίδια δεν έλεγαν και για τον Καρατζαχέρη και το Λάος;; «Καρατζαφύρερ» και «ακροδεξιά απειλή» δεν τον έλεγαν κι εκείνονε;; Πόσοι και πόσοι «αντιρατσισταί» δεν μας έπρηξαν τους αδένες με τον «φασιστικό» κίνδυνο του Λάος; Και στο τέλος τί προέκυψε ο Γιωργάρας ο Καρατζαχέρης; Ένας συγκυβερνιακός Φωτάρας από τα δεξιά.
    Περικαλώ να περαστεί στο «ορθολογιστικό» κι «αντισυνωμοσιολογικό» πρωτόκολο το ΑΚΡΑΙΑ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΟ (το παραδέχομαι) «συνωμοσιολογικό» σενάριο που υποβάλλω. Για να αποχτήσω πνευματικά δικαιώματα.
    Να συμπληρώσω απλά, αυτά που ανέφεραν δύο καθόλου επικίνδυνες προσωπικότητες για το Ντημόκρασύ μας, ο μαχητής και λειτουργός της αληθείας και Ρομπέν της φτωχής ενημέρωσης κύριος Μάκης (αυτός της «Ζούγκλα») καθώς κι ο (καλός ή κακός) ποινικολόγος κ. Κούγιας.
    Ο πρώτος, ασχέτως τί κουλτούρα ενημέρωσης έχει μέχρι τώρα προβάλλει, είπε το προφανές: ότι δηλαδή αν δεν είναι καλά τυλιγμένοι σε μια κόλλα χαρτί οι «επικίνδυνοι για το Ντημόκρασυ», το όλον επικενωνιακόν πράγμα θα αποβεί μπούμερανγκ και τσουνάμι. Νομίζω ότι κι οι πλέον πανηγυριστές των τελευταίων ημερών που ηδονικά γρύλιζαν για τους «αντιφασιστικούς» θριάμβους του Δένδια και το τηλε-σώου της «εξάρθρωσης» (πουτάνα Ιστορία, τί ειρωνικά παιχνίδια παίζεις, η συνταγή του Αμερικανοχοΐδη παιγμένη τώρα από τα «ακροδεξιά») θα συμφωνήσουν στην άκρη του νιονιού τους με το εύλογο που θέτει προς στοιχειώδη προβληματισμό ο κύριος Ρομπέν.
    Ο δε Κούγιας, είπε ότι για να συντρίψεις τόσο ανεπανόρθωτα έναν αντίπαλο (και στην ουσία να μην του κάνεις αβάντα κάτι που μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ, θα συμπληρώσω εγώ, ο «συνωμοσιολόγος») έχεις ανάγκη από αδιάσειστα στοιχεία. Ο Κούγιας ανέφερε ότι η δικογραφία είναι 9 σελίδες κι οι συλληφθέντες 30. Δηλαδή οχτώ γραμμές ενοχοποιητικών στοιχείων να αντιστοιχούν στον καθένα…

    Ρεζουμέ: Άγνωσται και εφιαλτικώς απρόβλεπται αι λίαν βραχυπρόθεσμαι βουλαί του Αντωνάκη, του Μπενύτο και των υπερατλαντικών (ποιός τον χέζει το SSόιμπλε) ΕΦΕΝΤΙΚΩΝ…

    Διαφωνεί κανείς;; Και δεν εννοώ γραμματικώς.

  70. Νέο Kid Στο Block said

    Η «ερμηνεία» πάντως της Στατιστικής (αυτή είναι «ψευδοεπιστήμη» με τα όλα της Φυσικέ, έτσι; Όχι η Στατιστική η καημένη καθαυτή. Απλώς το αναφέρω γιατί το άφησες λίγο φλου.) δείχνει ότι το 1933 ας πούμε, τα ηλιθιότερα έθνη της ευρώπης(Γερμανία και Ιταλία) είχαν μια αξιοσημείωτη παραγωγή μυθικών επιστημόνων , που μάλλον τους εκπαίδευσαν εξωγήινοι για να πάνε στο Αμέρικα να κονομήσουν…

  71. Dimitrios Raptakis said

    Νίκο, μπουζία στη Μάνη λένε τα γουρουνόπουλα και μπουζοπούλα είναι η γουρουνοπούλα. Αραγε υπάρχει σχέση;

    Εφη, μήπως το κρητικό σακάζω προέρχεται από το αρχαιοελληνικό σηκάζω; Δεν έχω πρόχειρο τον Ξανθινάκη.

  72. Brooklee said

    Ως εκκολαπτόμενος λουζόφωνος επιβεβαιώνω πως bolso είναι η τσέπη και bolsa η γυναικεία τσάντα, το χρηματιστήριο κ υποτροφία/επιχορήγηση.
    Κ λίγη εθνική σοφία σε μορφή παροιμίας:
    Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο στους φασίστες

  73. θεμος said

    «η φυρερου» ταιριαζει πιο πολυ.

  74. Γς said

    69 @ Εθνικόφρων […] Με Αιμορροΐδες

    Ρε φιλάρα δεν έχω κι ούτε έχω τίποτε με τις αιμορροΐδες σου, αλλά βγάλτε’ς βρε από τον τίτλο σου.
    Μην με κάνεις να ξεράσω!

    Ρε Νικοκύρη, κόψε του τις αιμορροίδες!
    Από τον τίτλο

  75. Voulagx said

    #58: Ππαν, ειχα δει το βιντεο μεχρι το σημειο που λεει «ο Κασιδιαρης στη μπουζου» και γι’ αυτο το εβαλα.

  76. LandS said

    Για τα «αστεία» επιτρέψτε μου να συμφωνήσω με την Ππαν.
    Δεν είναι απεχθείς μόνο οι πράξεις των ΧΑγιτών. Είναι και τα φρονήματα τους. Και η συμπεριφορά τους, και τα κέρατα τους τα τράγια.
    Μέχρι την απειλή φάλαγγα στον Κασιδιάρη με εφημερίδα (τον Ριζοσπάστη) . Μέχρι εκεί, για να γελάμε.

  77. Απέραντο Μπορντέλο said

    Ο δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα έβαλε τους Ναζί στην φυλακή και πήγε να δώσει αναφορά στα αφεντικά του για να μήν του κόψουν τη χρηματοδότηση

    http://www.protothema.gr/politics/article/315219/samaras-i-igesia-tis-hrusis-augis-tha-dikastei-gia-eglimatikes-energeies/

    Ο επί 10 χρόνια Αρχιραββίνος της Θεσσαλονίκης ευγνωμονεί τον Γιαχβέ που οι Ναζήδες μπήκαν στην μπουζού την Αγία Ημέρα του Σαββάτου

  78. ππαν said

    75:Μέχρι εκεί άντεξες, ε; Να διευκρινίσω πως τα σχόλιά μου δεν ήταν για σένα αλλά για τους ‘χιουμορίστες’ που το έφτιαξαν, θέλω να πω δεν θα σε έβαζα σε εισαγωγικά 🙂

  79. gmich said

    Μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το ξήλωμα της ναζιστικής συμμορίας που άρχισε προχθές θα ολοκληρωθεί και θα ξεριζωθεί από την ελληνική κοινωνία, όταν τη ρητορική του Παναγιώταρου την συνεχίζει ο Φ. Κρανιδιώτης; Όσοι ψήφισαν Χ.Α ή δήλωναν ότι θα την ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές, ο εθνικιστής Φαήλος καταβάλει προσπάθεια να τους οδηγήσει στην αγκαλιά της Ν.Δ χωρίς να απαρνηθούν τις χρυσαυγίτικες πρακτικές και να αντιληφθούν ότι έκαναν λάθος που στήριζαν τους νεοναζί.

  80. gryphon said

    55
    Kαπως ετσι προσεγγίζει το θεμα με τούς ψηφοφόρους τής ΧΑ και ενα ατομο εγνωσμενα υψηλου iQ η Βουλτεψη.
    Δεν μιλησε ακριβως για χαμηλό iQ οσων ψηφισαν χα αλλα ειπε πως υπαρχει θεμα με ενα χονδρικα 15-20% του εκλογικου σωματος που αρνειται να συμμορφωθει και πρεπει να υπαρξει μια περιοδος καταλληλης εκπαιδευσης του προκειμενου να εκδημοκρατοποιηθει η κατι τετοιο
    (περιγραφω το παραλληρημα της με δικα μου λογια γιατι δεν θυμαμαι σε ποια ακριβως εκπομπη τα ελεγε ωστε να βαλω λινκ αλλα περιπου αυτα ειπε).Δεν εδωσε περισσοτερες λεπτομερειες για το πως θα επρεπε να γινει αυτο (θα φτιαχτουν γκουλαγκ για εμας τους απροσαρμοστους 😉 αλλα συμπληρωσε οτι μεχρι να γινει ο εκδημοκρατισμος αυτου του κομματιου του εκλογικου σωματος δεν πρεπει να τους αφησουμε λεει να βρισκουν κομμα να ψηφιζουν.

  81. Σμερδαλέος said

    @67, Γς: 55, 57:
    Μην τους ακούς. Πάμε και στα γονίδια της εξυπνάδας. Κάτι έχω στα κιτάπια μου. Πάω να ψάξω να γελάσουμε

    Άλλο θέμα αυτό Γς. Όχι ότι δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη του IQ (θυμάμαι πολλά χρόνια πριν είχα διαβάσει μια έρευνα του Hans Eysenck όπου η συχνότητα των VEP (Visual Evoced Potentials) κατά την γέννηση έδειχνε σημαντική συσχέτιση με το ΙQ του ατόμου ως ενήλικα). Αλλά εμένα προσωπικά με ενδιαφέρουν τα κοινωνικά αίτια που μπορούν να διορθωθούν (παιδεία κλπ). Η γενετική ποικιλομορφία είναι πάνω κάτω ομοιογενώς κατανεμημένη.

  82. ΠΑΝΟΣ said

    Είναι η εποχή:κανείς δεν υπολογίζει τίποτα.

  83. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα:

    63: Για δες, τώρα είναι καλά;

    61: Δεν είδα να λέει τίποτα για Πακιστανούς που θα γαμήσουν τους έγκλειστους. Το «γαμημένες ναζιστικές κωλοτρυπίδες» (τι με βάζεις να γράφω….) είναι επιστροφή ρήσης του Παναγιώταρου, άρα το θεωρώ θεμιτό. Εκτός από αυτό δεν υπάρχει κάτι άλλο επιλήψιμο, υπάρχει;

    73: Γιατί; Δεν είναι το αρσενικό «ο φυρεράς».

    74: Γιατί να το κόψω, δεν είναι βρισιά. Ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι όσο καλαίσθητος θέλει.

  84. Σμερδαλέος said

    @70 New Kid: Η “ερμηνεία” πάντως της Στατιστικής (αυτή είναι “ψευδοεπιστήμη” με τα όλα της Φυσικέ, έτσι; Όχι η Στατιστική η καημένη καθαυτή. Απλώς το αναφέρω γιατί το άφησες λίγο φλου.) δείχνει ότι το 1933 ας πούμε, τα ηλιθιότερα έθνη της ευρώπης(Γερμανία και Ιταλία) είχαν μια αξιοσημείωτη παραγωγή μυθικών επιστημόνων , που μάλλον τους εκπαίδευσαν εξωγήινοι για να πάνε στο Αμέρικα να κονομήσουν…

    Όταν ο λαός της Ρωσίας δεν είχε να φάει, η χώρα συνέχιζε να είναι στις πρώτες θέσεις στον αριθμό εκατομμυριούχων (σε δολάρια).

    http://themoscownews.com/russia/20110602/188717482.html

    Από εκεί και μετά εάν δεν έχεις καταλάβει ότι οι χαζοί ψήφισαν χρυσαυγή σ΄αυτόν τον τόπο να σε βοηθήσω:

    Δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο άνθρωπος να έχει IQ πάνω από 80-85.

    Αυτό φυσικά δεν αναιρεί ότι η Ελλάδα έβγαλε και έναν Κριμιζή … ο οποίος συνιστά στους ομοίους του να εγκαταλείψουν την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα …

  85. Μπα! για μια φορά (αν δεν μπερδεύομαι) συμφωνώ με τον gryphon, κοίτα να δεις.
    Τι εξυπνάδες είναι αυτές με το IQ; Επιστημονικοφανής προσέγγιση του «για όλα φταίει η Παιδεία»; Κοινωνικοφανής προσέγγιση των «εκ προοιμίου λίγων κι εκλεκτών»; Συγγνώμη αλλά εμένα μου θυμίζει εκείνη την περίφημη συνέντευξη του Σταυρίδη στο νορβηγικό ραδιόφωνο: Αν οι Έλληνες είχαν έστω μέτρια νοημοσύνη, ο Πειραιάς θα ήταν μεγαλύτερο λιμάνι κι απ’το Αμβούργο, εδώ και 10 χρόνια.Μακάρι να ζούσα στην Νορβηγία. Ή μακάρι να είχα γύρω μου Νορβηγούς και να ζω στην Ελλάδα
    (ντάξει, κι από άλλες μεριές η τρολιά πάει σύννεφο σήμερα 😉 )

  86. ππαν said

    Νικόκύρη, συγνώμη που επιμένω αλλά όπως λες κι εσύ «Ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι όσο καλαίσθητος «, κι όσο επιλεκτικά ευαίσθητος .θέλει. Πρώτον, το «αστείο» βίντεο λέει «θα σας φυλάει τα κωλαράκια η αστυνομία να μην σας τα γαμήσουν οι Πακιστανοί». Δεύτερο, αν επιστρέψουμε έναν ομοφοβικό.ρατσιστικό κ.ο.κ. χαρακτηρισμό αθωωνόμαστε; Σε στυλ «μα κυρία, αυτός άρχισε»; Ενδιαφέρουσα άποψη.

  87. ππαν said

    85: Συμπάσχω με το «κοίτα να δεις». Τόσο απίθανα μου φαίνονται αυτά που ειλικρινά δεν έχω λόγια.

  88. Γς said

    83 τελος:

    Κατάλαβα. Φακελάκι θέλεις για μια τόσο απλή επέμβαση. Καλά θα του στείλω έναν Νιγηριανό να του τις αφαιρέσει αναιμάκτως

  89. Voulagx said

    #78 ναι, αλλα μην το ξανακανεις, με αναγκασες- fuck my curiosity- να το δω ολο! 🙂

  90. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Κύριε Σμερδαλέε, (55), τολάιστο το σίγουρο είναι ότι εκείνοι που ψήφισαν Χρυσή Αυγούλα δεν είναι αυτοί που «έχασαν τα Καγιέν τους». Αυτές τις αστειότητες (και μάλιστα εν είδει «ομολογίας πρώην χρυσαυγίτη», ά ρε Φώσκολε) τις διαχέει η Καθημερινή του «αντιφασίστα» κ. Αλαφούζου και τις αναπαράγει ο Προκόπης Δούκας στο μπλόγκ του, στην αμερικανοΆθενς Βόις και στην ραδιο-εκπομπή του στο «Δημόσιο» Ραδιόφωνο την οποία και αγνοούσα (χάνοντας επεισόδια είχα μείνει στο κλείσιμο της ΕΡΤ οπόταν κι ο κύριος Δούκας, η Οντίν Λιναρδάτου κι άλλοι ρέκτες του «Πολυπολιτισμού» θρηνούσαν, τώρα τους βλέπω ξανά πρώτο τραπέζι πίστα) και ξαφνικά την άκουσα σήμερις, 10 με 12 το μεσημέρι, παρανόμως παρκαρισμένος στην Αθηνάς περιμένοντας για μια διεκπεραίωση στη ΙΣΤ’ ΔΟΥ Αθηνώνε.
    Έκτοτε μού έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι, γύρεψα το τελέφωνο να πώ τη γνώμη μου σαν ακροατεύς (και σαν φορολογούμενος που «πλερώνει», για να «λαϊκίσω» λιγάκι, τον «Δημόσιο του Παντελή Καψή «πλουραλισμό», αν και του κ. Προκόπη Δούκα δεν του αρέσουν οι λαϊκισμοί, προτιμά περισσότερο να διαβάζει στο «Δημόσιο» Πρώτο Πρόγραμμα άρθρα από το Πρώ_ταγκον και κυρίως μεγκαλίσιους καμπουράκι) αλλά τελέφωνο η Δημόσια ραδιοτελεόρασις μάλλον δεν έχει ακόμη.
    Έτσι επεσκέφθην το μπλογκ του κ. Δούκα, κι από ένα λινκ οδηγήθην εδώ.
    Στο φιλόξενο ετούτο στέκι έχω σχολιάσει πολύ σποραδικά, τρείς τέσσαρες φορές όλες κι όλες, κι είπα αφού κατέληξα εδώθε να πώ το συνωμοσιολογικό πόνο μου.
    Για να μην τα πολυλογάω λεπόν, τα Καγιέν εκείνοι που τα είχαν, εξακολουθούν να τα έχουν. Μην λέμε τρέλες. Ποιοί έχουν συνήθως Καγιέν; Τα λαμόγια. Εσείς κύριε Σμερδαλέε, θέτε να μας πείτε ότι κυνηγάει ο Στουρνάρας τα λαμόγια; Δημόσια συζήτηση είναι εδώ, μας βλέπει ο κόσμος, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Κι αν εντέλει στις αγγελίες έχετε δεί ορισμένα «πωλείται Καγιέν», πιστεύετε ότι το λαμόγιο είναι τόσο στούρνος που θα πάει στη «Χ_υσή Αυγή» να περνάει τον πολύτιμο χρόνο του «μαχαιρώνοντας μετανάστες» ή θα κάτσει να αξιοποιήσει το λαμογιο-νιονιό του για να στήσει νέα κομπίνα;; Εκτός κι αν τα λαμόγια είναι τσακάλια τους ζυγούς μήνες και τους μονούς δεν είναι σε θέση να σακκουλευτούν ότι μια ζωή (και ντόλτσε βίτα την έχομεν) και θα πάνε σα χαζοί στη Χ.Α. αντί να αξιοποιήσουν τις κανούργιες «ευκαιρίες» («να κάνουμε την κρίση ευκαιρία», τα ξεχάσατε) που εκ νέου, ως νέος Σημίτης, τους δίνει πάλι ο Τζέφρη, ο Παπακωνσταντίνου, η φωτοβολταϊκιά Μπιρμπίλη, ο Κωστής μας ο Χατζηδάκης, ο Θανάσης Σκορδάς, ο Αντωνάκης κ.ο.κ.
    Η Καθημερινή, ή ο κύριος Προκόπης Δούκας, κύριε Σμερδαλέε, πιστεύουν κι ελπίζουν ότι απευθύνονται σε πρώην τηλεθεατές της Αννίτας (είπαμε ποιός την έκανε μάγκα, ο «πολυφωνικός» Ανδρουλάκης, το 1989, μην τα ξαναλέμε) που βαρέθηκαν τα κουφέτα κι αναζητούν πχιοτικιά και «ψύχραιμη» ενημέρωση. Μόνο οι πρώην τηλεθεαταί της Αννίτας και νυν αναγνώσται της ΑμερικανοΆθενς Βόις θα έχαφταν αμάσητη την παραμύθα ότι το κάθε λαμόγιο που έχασε το Καγιέν του παγαίνει σαν πανύβλακας στη Χ.Α. κι όχι με ακονισμένα τα νύχια και πάλι στην πιάτσα να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε.
    Και τέλος πάντων τα Καγιέν τα εισήγαγε ο εκπρόσωπος του Τζέρμανυ κύριος Σημίτης και τα εξωράισε πολιτιστικά (κι «εξευρωπαϊστικά») ο Θέμελης με τον Τσουκάτο και το Ματέλη (ο Πανταγιάς κανόνιζε τις ημερομηνίες στα «εκσυγχρονιστικά» σεμινάρια). Δεν θα τρελαθούμε κιόλας τώρα και θα αναποδογυρίσουμε με το ζόρι την πραγματικότητα.
    Μόνο μια δεξιοτέχνης επιπέδου Ρεπούση θα μπορούσε να κάνει το μαύρο άσπρο μέσα σε τόσο σύντομο ιστορικό διάστημα.
    Διαφωνείτε κύριε Σμερδαλέε;;

  91. ππαν said

    89: Καλά να πάθεις! 🙂

  92. Νέο Kid Στο Block said

    Η ίδια παιδεία ,Σμερδαλέε,παρήγαγε τα ευφυέστατα άτομα : Φέλιξ Χάουσντορφ, Ντάβιντ Χίλμπερτ , Άλμπερτ Σπέερ και Βέρνερ Φον Μπράουν. O πρώτος αυτοκτόνησε (συν γυναιξί και κουνιάδας) για να μην καταλήξει στο Άουσβιτς, ο δεύτερος τη γλύτωσε λόγω μεγάλου διεθνούς κύρους, ο τρίτος κρεμάστηκε για τα εγλήματά του κατά της ανθρωπότητας και ο τέταρτος -αν και αναμφισβήτητα Ναζιστής- έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Κανείς από τους τέσσερις δεν ήταν τρελός, κανείς δεν ήταν χαζός!
    Μη μπλέκουμε… λάδια με νερά. Δεν μπλέκονται!

  93. sarant said

    86: Αυτό με τους Πακιστανούς δεν το θυμόμουν, αλλά ασφαλώς όταν επιστρέφεις λόγια άλλου δεν το θεωρώ επιλήψιμο.

    88: Έλεος!

  94. spyroszer said

    Για το νομικό μέρος της υπόθεσης, με τα λίγα που ξέρω για το ποινικό δίκαιο: Όπως γράφει και το πόρισμα, το αδίκημα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι αφηρημένης διακινδύνευσης, δηλ. το έννομο που αγαθό που προσβάλλεται είναι η δημόσια τάξη. Ανήκει δηλαδή στα αδικήματα της επιβουλής της δημόσιας τάξης, όπως της διέγερσης κλπ., που έχουν προκαλέσει γενικά πολλές συζητήσεις. Δεν είναι απαραίτητο για την υπόσταση του εγκλήματος αυτού να αποδειχθεί, με τηλεφωνήματα πχ, ότι ο αρχηγός ή ο υπαρχηγός ή κάποιο άλλο μέλος έδωσε εντολή στον Ρουπακιά πχ. να πάει να σκοτώσει ή να τραυματίσει. Αυτό απαιτείται για την ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία από πρόθεση, που είναι άλλο αδίκημα, στο οποίο το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό είναι η ζωή, που συρρέει με το προηγούμενο αδίκημα. Απαιτείται, κυρίως, να αποδειχθεί ότι η Χ.Α. ήταν δομημένη οργάνωση που συγκροτήθηκε με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων (απ’ αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 187), να εξακριβωθεί ποιος ήταν ο ρόλος του κάθε μέλους και ότι υπήρχε κοινός σκοπός των μελών αυτών για την διάπραξη των κακουργηματικών πράξεων.
    Σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου: Για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος απαιτούνται: 1) Η εξ αρχής δημιουργία (για την εγκληματική μορφή της συγκρότησης) ή η προηγούμενη ύπαρξη (για την εγκληματική μορφή της ένταξης) ομάδας με διαρκή δράση, ήτοι ενός συνόλου προσώπων που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δραστηριότητας σε βάθος χρόνου και όχι με τρόπο ευκαιριακό ή παροδικό. 2) Η συμμετοχή κάποιου στην ίδρυση της ομάδας ή η εκ των υστέρων ένταξη του σ` αυτή, ως μέλους. 3) τα μέλη της ομάδας να είναι τουλάχιστον τρία. 4) Η ομάδα να έχει εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή, με την έννοια ότι τα νεότερα ή κατώτερα μέλη υποτάσσουν τη βούληση τους στα παλιότερα ή ανώτερα και όλοι μαζί, αδιάφορα αν αυτό επιτυγχάνεται ελεύθερα ή με την καλλιέργεια σχέσεων επιβολής-υποταγής, διαμορφώνουν μια νέα, ενιαία βούληση, αυτήν της οργάνωσης, που κατευθύνεται στην επίτευξη ενός κοινού σκοπού. 5) Ο κοινός σκοπός, που μπορεί να έχει οποιοδήποτε κίνητρο (οικονομικό, ιδεολογικό ή άλλο), να αναφέρεται στην τέλεση κάποιου ή κάποιων από τα κακουργήματα που απαριθμούνται περιοριστικά στην §1 του άρθρου 187 ΠΚ και 6) Τα κακουργήματα αυτά, που δεν χρειάζεται να είναι εκ των προτέρων καθορισμένα ως προς το είδος ή τις λεπτομέρειες και κυρίως ως προς το αντικείμενο κάθε πράξης, να προβλέπονται με τρόπο που η αφηρημένη επιδίωξη τους αφενός χαρακτηρίζει τη συγκρότηση ή τη λειτουργία της ομάδας και αφετέρου εμπίπτει στη γνώση και στη θέληση ενός εκάστου από αυτούς που τη συγκροτούν ή εντάσσονται σ` αυτή. Ακόμη από την ίδια διάταξη συνάγεται ερμηνευτικώς ότι για να γίνει ή να παραμείνει κάποιος μέλος της ομάδας απαιτείται και αρκεί η εκ μέρους του αποδοχή του σκοπού της, χωρίς να είναι αναγκαία και η προσωπική συμμετοχή του σε επί μέρους πράξεις, οι οποίες οδηγούν στην επίτευξη του. Ώστε λοιπόν από τη διατύπωση της παραπάνω διάταξης προκύπτει ότι τρία είναι τα αντικειμενικά στοιχεία (εννοιολογικά γνωρίσματα) που συνθέτουν την εικόνα της εγκληματικής οργάνωσης, ήτοι ένα ποιοτικό (δομημένη ομάδα), ένα αριθμητικό (τρία ή περισσότερα άτομα), ένα χρονικό (διάρκεια δράσης), ακόμη δε και ένα υποκειμενικό στοιχείο που είναι η επιδίωξη τέλεσης περισσοτέρων κακουργημάτων από αυτά που αναφέρονται στην παραπάνω διάταξη. Τα τρία αυτά εννοιολογικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούν συγχρόνως και τα στοιχεία διαφοροποίησης της, καθόσον αν δεν πρόκειται περί δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας από τρία ή περισσότερα άτομα δεν στοιχειοθετείται η αξιόποινη πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά πρόκειται περί απλής συμμορίας που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Ο ίδιος ο νόμος δίνει τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης: πρόκειται για ομάδα από τρία ή περισσότερα άτομα με δομή και διαρκή δράση. Αυτό σημαίνει πως η σύμπραξη των τριών τουλάχιστον ατόμων για την τέλεση εγκλημάτων, πέρα από μια απλή συμφωνία, απαιτείται να γίνεται σε σταθερή βάση, να υπάρχει δηλαδή ένα πραγματικό-αντικειμενικό υπόβαθρο, το οποίο αποδέχεται το κάθε μέλος της οργάνωσης. Η οργάνωση έχει κατά κανόνα ιεραρχική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους. Κάποιος είναι αρχηγός, άλλος ή άλλοι εκτελούν, άλλος ή άλλοι υποστηρίζουν. Τέλος η ομάδα-οργάνωση, ακριβώς επειδή πρόκειται να τελέσει περισσότερα εγκλήματα, θα πρέπει να έχει διάρκεια. Η διάρκεια αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της οργάνωσης. Δομημένη ομάδα είναι εκείνη που δεν σχηματίζεται περιστασιακά για τη διάπραξη ενός εγκλήματος αλλά συγκροτείται για να έχει διαρκή δράση. Η οργάνωση πρέπει να είναι εγκληματική. Σκοπός της πρέπει να είναι η διάπραξη διάφορων εγκλημάτων (ομοειδών ή ετεροειδών) με αυξημένη κοινωνική απαξία, που βάλλουν κατά της οργανωμένης κοινωνίας. Η παραπάνω διάταξη προβλέπει δύο αδικήματα: τη συγκρότηση εγκληματικής ομάδας που σημαίνει πρωτοβουλία και αρχικές κινήσεις για τη δημιουργία της ομάδας (στιγμιαίο έγκλημα) και την ένταξη σε ήδη δομημένη εγκληματική ομάδα που σημαίνει την ενεργητική συμμετοχή στην ομάδα (διαρκές έγκλημα). Η συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αποτελούν έγκλημα κατά της δημόσιας τάξης αλλά και κατά αόριστου αριθμού εννόμων αγαθών, τα οποία είναι υποψήφια προσβολής σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθούν οι στόχοι της ομάδας και υπαλλακτικά μεικτό (αφού η συγκρότηση ή η ένταξη μπορούν να εναλλαχθούν ως τρόποι τέλεσης χωρίς να δημιουργείται νέα εγκληματική μονάδα), που τελείται με «άμεσο δόλο α` βαθμού. Η συγκρότηση ή η ένταξη, ως αυτοτελές έγκλημα, συρρέει αληθινά πραγματικά με το κακούργημα που τελέστηκε από τον ίδιο δράστη (της συγκρότησης ή της ένταξης) στα πλαίσια των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης. Αν το συγκεκριμένο μέλος δεν έχει τελέσει αυτό, ούτε έχει συμμετάσχει στην τέλεση του κακουργήματος από άλλο μέλος της ομάδας, τότε η δική του ευθύνη περιορίζεται στη διάπραξη του εγκλήματος του άρθρου 187§1 ΠΚ μόνο και δεν δημιουργείται τεκμήριο ψυχικής συνδρομής (απλής συνέργειας), από μόνη την ιδιότητα του μέλους της ομάδας, στην τέλεση του κακουργήματος από τον άλλον.

  95. Πέπε said

    @83α: Ναι είναι εντάξει. Ευχαριστώ. Μα πώς διάβολο το ‘κανες αυτό;;!!

  96. Σμερδαλέος said

    @80, Γρύφωνα

    Ξεκινάς με «κάπως έτσι», αλλά αυτό που λες δεν έχει καμία μα καμία σχέση με αυτό που λέω.

    1) Η Βούλτεψη σύμφωνα με τα λεγάμενά σου δεν μίλησε για ευφυεία,αλλά για έλλειψη δημοκρατικότητας αν όπως λες μιλάει για «εκδημοκρατισμό».
    2) Η Βούλτεψη σύμφωνα με τα λεγάμενά σου μίλησε για απομόνωση και στέρηση δικαιωμάτων αυτού του 15%, χωρίς να το ορίζει αντικειμενικά. Με ποια κριτήρια η Βούλτεψη πιστεύει ότι ορίζεται αυτό το αντιδημοκρατικό 15%.

    Εγώ δεν μιλάω για απομόνωση του 15% και στέρηση δικαιωμάτων του, αλλά για βελτίωση της παιδείας, ώστε να μετατοπιστεί ολόκληρη η γκαουσιανή καμπάνα δεξιότερα προς υψηλότερα IQ.

    Με άλλα λόγια εάν αυτό που κατάλαβες ότι έγραψα σου φάνηκε «κάπως έτσι» με τα λόγια της Βούλτεψη, τότε επιβεβαιώνεις τα λόγια μου στο #55 μιας και σε είδα να ταυτίζεζαι με το 15%.

    Όταν θα μάθεις σε όλα τα παιδιά στην τάξη ότι είμαστε ένα συνονθύλευμα λαών όπως όλοι οι άλλοι και εξηγήσεις και το ιστορικό γιατί, αλλά και εξηγήσεις ότι δεν υπάρχουν βιολογικά ανώτεροι και κατώτεροι λαοί και ότι ο ρατσισμός ήταν ένα κακό πράγμα από το οποίο εμείς οι νεοέλληνες πληχθήκαμε ιδιαιτέρως όταν στην Αμερική κάποτε δεν μας θεωρούσαν Λευκούς και μέχρι σήμερα Άγγλοι και Αυστραλοί «wog» μας ανεβάζουν και «wog» μας κατεβάζουν … τότε σε πληροφορώ ότι έχεις κάνει σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσεις τον ρατσισμό.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Wog

    Την πτήση του Φοίνικα την παλιά ταινία εσείς δεν την ξέρετε τώρα είστε μικροί …

    Βάλε στο [03:35] και δες για λίγο … ο Έλληνας παίζει μπουζούκι και μοιράζει από το ούζο του στους άγγλους και ένας του λέει ότι η «wog» μουσική (04:08) του έφερε πονοκέφαλο … οι πορτογαλικοί υπότιτλοι άποδίδουν το «wog» σαν «αραβική».

    Η παραδοσιακή χρήση του όρου από τους αποικιοκράτες Άγγλους ήταν προς τους Ινδούς και τους Αιγυπτίους που δεν ήταν ούτε λευκοί ούτε μαύροι στα μάτια τους.

  97. Yannis said

    81, 55: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, μόνοι οι έχοντες χαμηλό IQ μπορούν (ή έχουν διάθεση) να ψηφίσουν ΧΑ.
    Ανθρωποι με υψηλό IQ, που έχουν συμφέρον από την κυριαρχία της ΧΑ, δε μπορούν να την ψηφίσουν;
    Μήπως μέχρι να διορθωθούν τα κοινωνικά αίτια θα έπρεπε να απαγορεύεται στους IQ<80 να ψηφίζουν;

  98. ΠΑΝΟΣ said

    Ο Σπέερ δεν κρεμάστηκε,Κι αυτός τη γλίτωσε.

  99. Σμερδαλέος said

    @92: Μη μπλέκουμε… λάδια με νερά. Δεν μπλέκονται!
    —-

    Ρε New Kid εσύ μπλέκεις τα πράγματα. Χρησιμοποιείς την Ευρώπη του 1ου μισού του 20ου αιώνα που προσπαθεί να ξεφύγει από τον ρατσισμό τον οποίο θεωρούσε φυσιολογικό από το 1850 και μετά για να δείξεις τι;

    Ζούμε στο 2013. Σήμερα θα βρεις παγκοσμίως αναγνωρισμένο επιστήμονα να είναι τρατσιστής ή ναζιστής;

    Τα παραδείγματα που ενέφερες απλώς δείχνουν ότι η γενική Δυτική κουλτούρα του 1ου μισού του 20ου αιώνα ήτνα διαφορετική από την αντίστοιχη σημερινή. Η Ευρώπη πάλεψε να κατανικήσει τα λάθη που κάποτε εφηύρε (γιατί ο ρατσισμός είναι καθαρά εφεύρεση της ΒΔ Ευρώπης του 2ου μισού του 19ου αιώνα).Το θέμα δεν είναι ότι υπήρχαν ρατσιστές και φασίστες διάσημοι επιστήμονες όταν ο ρατσισμός ήταν γενικό ΒΔευρωπαϊκο φαινόμενο. Το θέμα είναι σήμερα θα βρεις παγκοσμίου φήμης επιστήμονα σεβαστό από τους συναδέλφους του που να είναι ρατσιστής και φασίστας και να λέει ότι οι κατώτεροι λαοί πρέπει να γίνουν σαπούνια;

    Είναι ή δεν είναι ηλίθιος ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ που χαιρέτησε ναζιστικά και το πλήρωσε βαριά;

    Είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν νεοναζί, αλλά είμαι και σίγουρος ότι είναι ηλίθιος με IQ που αν δεν είναι εντός του υποκλινικού φάσματος είναι εκεί κοντά και εξαιτίας αυτής του της ηλιθιότητος δεν είχε την αναγκαία κριτική σκέψη να καταλάβει το μέγεθος της βλακείας που έκανε.

  100. Yannis said

    92. «Άλμπερτ Σπέερ… ο τρίτος κρεμάστηκε για τα εγλήματά του κατά της ανθρωπότητας»

    Ισα-ίσα… Τη γλύτωσε με 20 χρόνια φυλακή (απελευθερώθηκε σαν σήμερα το 1966 και πέθανε το 1981 στο Λονδίνο!).
    Πώς τη γλύτωσε, αν και υπουργός των Εξοπλισμών, για μεγάλο διάστημα;
    Παραδέχτηκε ότι ήταν βλάκας που δεν έβλεπε τα εγκλήματα του ναζισμού!

  101. Yannis said

    100. Ηταν αρκετά έξυπνος, δηλαδή, για να γλυτώσει τη ζωή του, να γράψει απομνημονεύματα, να συνεχίζει να ζει άνετα και να δίνει συνεντεύξεις.

  102. Σμερδαλέος said

    #97: Γιάννη

    Οι Έξυπνοι που από συμφέρον ψήφισαν ΧΑ είναι αμελητέοι μπροστά στους ηλίθιους που παρασύρθηκαν.

    Δεν χρειάζεται να απογορευτεί καμιά ψήφος. Απλά χρειάζεται ένας νέος Διαφωτισμός των Μαζών. Αλλά εάν τα ΜΜΕ (δηλαδή αυτοί που τα ελέγχουν) δεν αποφασίσουν να διατελέσουν αυτόν τον διαφωτισμό (γιατί μόνον μέσω των ΜΜΕ αυτός επιτυγχάνεται), τότε δεν κάνουμε τίποτε.

  103. Νέο Κid said

    Ναι, θυμόμουνα λάθος για τον Σπέερ. Παρντόν.

  104. spiral architect said

    @102:
    Σμερδαλέε,

    Απλά χρειάζεται ένας νέος Διαφωτισμός των Μαζών. Αλλά εάν τα ΜΜΕ (δηλαδή αυτοί που τα ελέγχουν) δεν αποφασίσουν να διατελέσουν αυτόν τον διαφωτισμό (γιατί μόνον μέσω των ΜΜΕ αυτός επιτυγχάνεται), τότε δεν κάνουμε τίποτε.

    Αν το παραπάνω το εννοείς κατα κυριολεξία και δεν τρολάρεις, σού πρέπει ένα μεγαλοπρεπές μπανάρισμα. 😯

  105. Yannis said

    102. Μέχρι να μου δείξετε μαθηματικό τύπο για το πόσοι με υψηλό IQ (επίτηδες δε χρησιμοποιώ το «έξυπνος» ή «Εξυπνος») ψήφισαν ΧΑ και την πιθανότητα του ποσοστού τους να πέφτει κάτω από 0.05 (σε σχέση με τη μάζα των ψηφοφόρων της ΧΑ,) το
    «είναι αμελητέοι μπροστά στους ηλίθιους που παρασύρθηκαν»
    είναι ατεκμηρίωτο, δε νομίζετε;

  106. spyroszer said

    Για το τεκμήριο της αθωότητας σωστά πρέπει να ανησυχούμε όλοι σε κάθε υπόθεση. Εδώ υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι κατηγορούμενοι είναι πολιτικά πρόσωπα της υψηλότερης βαθμίδας της δημοκρατικής λειτουργίας, δηλαδή αρχηγός πολιτικού κόμματος και βουλευτές, και η συγκεκριμένη υπόθεση έχει, πλέον των άλλων, και πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον και αφορά και την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας.
    Ο χαρακτηρισμός «συμμορία» από κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές ή τα ΜΜΕ, παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας, δεδομένου ότι αυτό ακριβώς ερευνάται αυτή τη στιγμή από τη δικαιοσύνη; Ή είναι μια γενική πολιτική αναφορά για το αντικείμενο της υποθέσεως; Σε ένα βαθμό σχετική με το θέμα είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ για τον πρύτανη Κώνστα.
    http://www.constitutionalism.gr/site/2083-parabiasi-toy-tekmirioy-atwotitas-apo-dilwseis-pol/
    Η αναστολή της χρηματοδότησης της ΧΑ παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας, δεδομένου ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ένα ανώτατο πολιτειακό όργανο προδικάζει την πορεία της δικαστικής διερεύνησης; Αλλά απ’ την άλλη, μπορεί η δημοκρατία να χρηματοδοτεί μία εγκληματική οργάνωση περιμένοντας μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση;
    Η κίνηση της ποινικής διαδικασίας είναι μεν αυτονόητη, αλλά ίσως δεν επιλύσει όλα τα σχετικά προβλήματα από τη δράση της Χ.Α.. Το κόμμα της Χρυσής Αυγής θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και είναι δυνατόν να προωθηθούν νέα στελέχη στη θέση αυτών που συνελήφθησαν, ως υποψήφιοι βουλευτές κλπ. Υπάρχει το ενδεχόμενο πολλοί άνθρωποι να θεωρήσουν ότι η ΧΑ είναι κυνηγημένη, ότι όλο το σύστημα συνωμοτεί εναντίον της και έτσι να διατηρήσει υψηλά ποσοστά, να εκλέξει ευρωβουλευτές, δημάρχους κλπ. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον, και μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, να τεθεί το δίλημμα της δημοκρατίας: απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ή όχι; Από καθαρά νομική σκοπιά, το Ευρ.Δικ.Ανθρ.Δικ., ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τις αποφάσεις του ή με κάποιες απ’ αυτές, τα τελευταία χρόνια έχει εκδώσει αρκετές αποφάσεις με τις οποίες δέχεται ότι απαγορεύσεις πολιτικών κομμάτων, όπως του κόμματος της Ευημερίας στην Τουρκία ή του Μπατασούνα στην Ισπανία, πολιτικού βραχίονα της ΕΤΑ, δεν παραβιάζουν την ΕΔΔΑ. Στη περίπτωση της Τουρκίας κρίσιμο στοιχείο θεωρήθηκε η αμεσότητα της διακινδύνευσης για τη δημοκρατία από την πιθανή νίκη του κόμματος αυτού στις βουλευτικές εκλογές, που θεωρήθηκε ότι θα έθετε σε κίνδυνο τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ο οποίος κοσμικός χαρακτήρας κρίθηκε ότι ανήκει στις θεμελιώδεις αρχές του τουρκικού πολιτεύματος. Στην περίπτωση της Ισπανίας, κατά το ΕΔΑΔ ένα πολιτικό κόμμα του οποίου οι ιθύνοντες παρακινούν σε χρήση βίας ή προτείνουν ένα πολιτικό πρόγραμμα που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες και στοχεύει στην καταστροφή τους ή δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, δεν μπορεί να απολαύσει της προστασίας της ΕΔΔΑ. Έτσι, το μέτρο της απαγόρευσης του κόμματος Μπατασούνα ανταποκρίνεται σε επιτακτική κοινωνική ανάγκη, η παρέμβαση εξυπηρετεί νόμιμο σκοπό για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης και την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων και είναι αναλογικό με το σκοπό τον οποίο επιδίωκε.
    http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-60936#%22itemid%22:%5B%22001-60936%22%5D
    http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=002-1491#%22itemid%22:%5B%22002-1491%22%5D

  107. Σμερδαλέος said

    @104: Φυσικά το εννοώ και γιατί σου φαίνεται τόσο παράξενο;

    Είδες ποτέ στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση εκπομπή λ.χ. για την Ιστορία, τον Πολιτισμό ή την Επιστήμη;

    Έμαθε ποτέ Ιστορία μέσα από το ΜΜΕ ο Νεοέλληνας όπως μαθαίνει ο μέσος Δυτικοευρωπαίος από τις δικές του τηλεοράσεις;

    Εκτός από τη σειρά ντοκυμαντέρ του Σκάι για το 1821 έτυχε ποτέ να ξαναδείς ακαδημαϊκούς ιστορικούς στην ελληνική τηλεόραση να εκλαϊκεύουν ορθά το αντικείμενό τους;

    Ή μήπως δεν είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Ανεβλαβής για «σκοπούμενη (εγκεφαλική) «βλάβη» » στο ελληνικό κοινό, σκοπούμενη από αυτούς που ελέγχουν τα ΜΜΕ ή ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μαλάκυνσης) όπως τα ονομάζει;

    Γιατί καμιά 50αριά ριάλιτι και Τατιάνες και Πακέτα και ούτε μία διδακτική εκπομπή όπου ακαδημαϊκοί εκλαϊκεύουν το αντικείμενό τους;

  108. Avonidas said

    Πωπώ, μα τι κακό
    γεμίσαμε σεμνότυφους ένα σωρό
    και βλέπουν γύρω τους ναζί
    σε κάθε λέξη ειρωνική!

    Κι ο Δημοκίδης, στη lifo έφαγε φλασιά
    που είπανε την Ουρανία παχιά·
    αυτά τα πράγματα δεν είναι κομιλφώ,
    κι ίσως αυτά και να γεννούν το φασισμό!

    Βαβαί! τι βία λεκτική,
    που τη φασίστω είπαμε χονδρή,
    και τώρα εξισωνόμαστε μ’ αυτή
    (που εκπαίδευε τους νέους για ναζί)

    Ίδιο είναι να μιλάς, ν’ απλώνεις μέλη
    (όπως ο Κασιδιάρης στην Κανέλλη;)
    Ίδια οι σφαλιάρες, τα μαχαίρια κι οι λοστοί,
    ίδια κι οι λόγοι, ιδίως όταν είναι δανεικοί!

    Ζητούμε ταπεινά συγγνώμη, Ουρανία,
    που δεν σου γράφουμε το πόσο είσαι Αρεία,
    και που πληγώνουμε το ευαίσθητο πετσί σου,
    που δεν βαστά τη θεωρία τη δική σου

    Εις το εξής θα είμεθα λεπτοί
    και εντελώς, μα εντελώς, πολιτικά ορθοί,
    μετράει το στόμα σου, που ‘ναι χαβούζα
    κι όχι το γεγονός πως είσαι βούζα.

    Άλλωστε, δεν τα φταις εσύ,
    είχες προδιάθεση μπηχαβιοριστική,
    διότι, σ’ αυτή τη χώρα, τη γελοία,
    όλα τα φταίει η «παιδική ηλικία».

  109. Γς said

    105:
    Σταματήστε μωρέ. Λίγο ακόμα και θα το ρίξουμε και στην ευγονική.
    Πώς να το κάνουμε; Είναι πρόστυχο να σκέφτεσαι τη χρήση ναζιστικών μεθόδων εναντίων τους.

  110. Yannis said

    109. Εγώ στην ευγονική! Το άλλο παιδάκι άρχισε, κύριε Καθηγητά 🙂

  111. physicist said

    #70. — Ασφαλώς και η Στατιστική είναι σοβαρή επιστήμη όταν την κάνουν σοβαροί άνθρωποι. Είναι όμως και μία από τις πιο ταλαιπωρημένες, όπως είμαι βέβαιος ότι ξέρεις ο ίδιος.

  112. Alexis said

    #55: Φοβερό εύρημα πράγματι!!

    Το 14% των Ελλήνων είναι ηλίθιοι.
    Η μέγιστη δημοτικότητα της ΧΑ έφτασε (δημοσκοπικά) στο 14%.
    Άρα όλοι οι ηλίθιοι ψηφίζουν ΧΑ!!!

    Πλήρης εφαρμογή του «αξιώματος» της Λογικής με τον αστυφύλακα και το μπουζούκι!
    Δεν υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, φτώχεια κλπ. που τρέφουν το φασισμό, υπάρχει μόνο χαμηλό IQ που κάνει τους βλάκες Έλληνες (από ποιούς και κυρίως πώς αξιολογήθηκαν άραγε;) να ψηφίζουν Νεοναζί.
    Συμπτωματικά δε το ποσοστό των βλακών είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο σε γειτονιές όπως η Κυψέλη και ο Άγιος Παντελεήμονας!!!

    Να σου θυμίσω μόνο ότι ιστορικά πάρα πολλά κόμματα φλέρταραν κατά καιρούς με το …επάρατο 14%. Έτσι, εφαρμόζοντας τη θεωρία σου εγώ μπορώ άνετα να χαρακτηρίσω ηλίθιους αυτούς που ψήφισαν Συνασπισμό το 1989 (13,1%) ή αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2012 (12,28%).

    Πρόσεξε, γιατί τα όρια του επιστημονικού με το γελοίο είναι μερικές φορές επικίνδυνα κοντά…

  113. spiral architect said

    @107: Αυτό εννοώ Σμερδαλέε:
    Ποτέ απ’ τα ΜΜΕ (πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων κι αυτές μόνο στην ΕΡΤ που τηρούσε κάποια προσχήματα) δεν θα δεις εκπομπές για την ιστορία, τον πολιτισμό ή την επιστήμη.
    Αλλά το πάω και πιο μακρυά. Εδώ διαλύουν την όποια παιδεία έχει απομείνει με σκοπό, είτε να κάνουν ανειδίκευτους εργάτες εύκολα χειραγωγήσιμους, είτε κρύοκωλους μανατζαρέους απόφοιτους ιδιωτικών Ντιρί εύκολα χειραγωγήσιμους επίσης. Σιγά λοιπόν μη διδάξουντα παιδιά μας τέτοιες «λεπτομέρειες».

    Καλά-καλά, δεν διδάχθηκε η σύγχρονη ιστορία ούτε καν στα χρόνια μου. Ποιος ξέρει π.χ. για το πραξικόπημα της μπυραρίας, την φυλακή που έκανε ο Αδόλφος και τη συγγραφή εντός της τελευταίας του «ο Αγών μου»; Ας είν’ καλά το ίντερνετ και κάποιοι ΣΩΣΤΟΙ λίκνοι που πιθανόν θα σε στείλουν στο σωστό λήμμα-ανάρτηση-άρθρο.
    Περιμένεις λοιπόν ότι, οι καναλάρχες θα βγάλουν με τα ίδια τους τα χέρια τα ματάκια τους, ανοίγοντάς σου τα εσένα, εμένα και της γιαγιάς μας τα μάτια με εκπομπές για την ιστορία, τον πολιτισμό ή την επιστήμη;

    Εδώ αν δεν έφτανε τ’ αυγό στον κώλο και το τράβηγμα τ’ αυτιού απ’την «Ευρώπη» με τη δολοφονία του παλληκαριού (δες εδώ) ακόμα θα μίλαγαν για φόνο με αιτία τη μπάλα και ο Ρουπακιάς θα ήταν απογοητευμένο πρώην μέλος του ΚΚΕ που πήγε στη ΧΑ για να φάει ψωμάκι.
    Ε;

  114. Γς said

    110:
    Τα λέω στο Γιάννις για να ακούει το Σμαραγδέο

  115. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Κύριε Σμερδαλέε, μού απευθύνατε το λόγο αλλά δεν μού απαντήσατε σε κάτι που θεωρώ κρίσιμο και το οποίο επαναφέρεται απ’ ό,τι βλέπω στα σχόλια ως θέμα:

    Την ιδιωτικιά τελεόρασις (εκτός φυσικά από το πχιοτικό ντοκυμανταίρ «1821» του Αλαφούζου, πάσο, δεν χαλάμε χατήρια) ποίος την αβαντάρισε;

    Έχετε υπ’όψιν σας τα πρακτικά της Βολής (το πολιτειακό αυτό διαμάντι που εμόλυναν οι χρυσαυγίτες) να δείτε πόσο εμετικά αγόρευσε εκείνο το βράδυ του 1989 ο Μίμης Ανδρουλάκης, εκπροσωπώντας τους «κομμουνισταί» Χαρίλαο και τον Κύρκο, από το βήμα της αιθούσης των συνεδριάσεων;;
    Η τσοντομαλάκυνση της τσοντοτηλεόρασης (διότι τα ίδια σκατά, με ολίγον «άλλοθι», είναι κι η υποτιθέμενη «κρατική») πιστεύετε ότι δεν έπαιξε ρόλο στο αποτελείωμα των λαϊκών στρωμάτων;;
    Γιατί εσείς όλοι οι Θατσεριστές, ασχέτως του πόσο πιο κοντά είστε στον Ανδρουλάκη ή τον Τζήμερο (η ταμπέλα μόνο αλλάζει), είστε υπέρ της τύφλωσης ώστε μετά να μέμφεστε τους τυφλούς;;
    Έτσι κάνω κι εγώ το μάγκα αλλά δεν είμαστε όλοι μονόφθαλμοι ξέρετε, κύριε Σμερδαλέε.

  116. Νέο Kid Στο Block said

    Σμερδαλέε(99.) Θέλεις δηλαδή να πεις πως στο 25% των Αυστριακών που ψηφίσανε (μόλις χθες;) το ακροδεξιό ρατσιστικό ξενοφοβικό κόμμα (με το ταιριαστό όνομα-αν δεν απατώμαι,γιατί σιχαίνομαι να γκουγλάρω-«Ελευθερία») δεν περιέχονται επιστήμονες κύρους; Είσαι σίγουρος;

  117. Νέο Kid Στο Block said

    116. Εντάξει, η μνήμη μου δεν λειτουργεί καλά σήμερα. Πήρα χαπάκι «γκουγκλέξ» και κόβω 3-4 μονάδες από τους αυστριακούς ακροδεξιούς. 🙂

  118. ππαν said

    108: Γενικά έχω παρατηρήσει πωςοι ακομπλεξάριστοι ρατσιστές κατηγορούν τους άλλους για «πολιτική ορθότητα» και έλλειψη χιούμορ. Δεν λέω πωςείστε από αυτούς αλλά το επιεχείρημα έχει φθαρεί

  119. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Ά, ναί, το θυμήθηκα. Εκτός από τον κύριο Μίμη Ανδρουλάκη, ήντουνα τότες στο Συνασπισμόνε κι ο κύριος Πέτρος Κουναλάκης. Ο πατήρ της κυρίας Ξένιας Κουναλάκη, παραγωγού της ΕΡΑ και του Τρίτου Προγράμματος (τη συχνότητα του οποίου είχα ξεχάσει στο ράδιο και καθότι ο κύριος Ψυχάρης, ο κύριος Καψής ήθελα να πώ, τη μεταβίβασε στο Α’ Πρόγραμμα του «Δημόσιου» Ραδιοφώνου, μοιραία κι έξαφνα -όπως και προείπα- έπεσα σήμερις πάνου στην «αντιφασιστικιά» εκπομπή του κ. Προκόπη Δούκα κι από κεί, μέσω του μπλογκ του -καθότι η ΔΤΡ δεν έχει εκόμη τελέφωνα ώστε να του τελεφωνήσω- κατέληξα ένεκα ένα λίνκ εδώ).
    Η κυρία Ξένια Κουναλάκη είναι αρθρογράφος της Καθημερινής. Της Καθημερινής του Αλαφούζου του ΣΚΑΪ με το πχιοτικό ντοκυμανταίρ «1821», και κατ’επέκταση με τον κ. Θ. Βερέμη, ο οποίος αρθρογραφεί στο Πρώ_ταγκον, το οποίο σήμερις διάβασε σχεδόν ολάκερο ο κος Προκόπης Δούκας από την εκπομπή του στο «δημόσιο» του Καψή Ραδιόφωνο, μεταξύ 10 και 12 το μεσημέρι.
    Τί μικρός που είναι ο κόσμος. Ιδίως ο «προοδευτικός» κι ο «αντιρατσιστικός»…
    Ο πατέρας λοιπόν της κυρίας Ξένιας Κουναλάκη (της αρθρογράφου της «Καθημερινής» η οποία Καθημερινή υποστηρίζει ότι «όσοι έχασαν τα Καγιέν τους παγαίνουν στη Χ_υσή Αυγή»), ο κύριος Πέτρος, στον οποίο (για να λαϊκίσω» και πάλι) πλήρωνα βουλευτική αποζημίωση για να εκπροσωπεί στη Βουλή τα ταξικά μου συμφέροντα ως «κομμουνιστής» ή τολάιστο ως ευρω»κομμουνιστής», κι αυτός (μαζί με τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη) υπέρ της Ιδιωτικιάς τελεόρασις ήντουνα το 1989…
    Δηλαδή ο «αντιρατσιστής» κύριος Κουναλάκης (μαζί με τον κ. Μίμη εννοείται και πιο πίσω ο καπετάν Γιώτης που τον «εξαπάτησε» ο Κύρκος) έβγαινε λάβρος υπέρ του Κυριακού, του Βαρδινογιάννη, του Τηλέτυπου (Λαμπράκης), του Μπόμπολα, του Κόκκαλη, του Αλαφούζου. Κοντολογίς, υπέρ μέχρι και του «Λεωνίδα» με τις ψησταριές και το περιθωριακό (κανάλι) «ΙΤΑ8» για όσους θυμούνται…
    Τρομερά πράματα, έ;;

  120. tamistas said

    Το μπούζι είν’ ένα φυτό εδαφοκάλυψης
    και το μπουζί το γουρουνόπουλο στη Μάνη.
    Βρε μη φοβού, δεν είναι μέρες αποκάλυψης
    αυτές που χώσαν στη μπουζού ναζιστομάνι.

    Ναζί κανείς ή να μη ζει δεν είναι δίλημμα·
    με βρεκεκέξ κουάξ κουάξ το λεν κι οι μπούζες.
    Τους μπουζουριάσαν αιφνιδίως σε μέρα δήλη. Μα
    βλέπω οι καιάδες να γλιτώνουνε τις μπούζες.

  121. Σμερδαλέος said

    @112: Δεν υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, φτώχεια κλπ. που τρέφουν το φασισμό

    Γιατί οι Πακιστανοί στο Πακιστάν δεν είναι Φασίστες; Δεν έχουν κοινωνικά προβλήματα, δεν έχουν φτώχεια και ανεργεία στον τόπο τους;

    Γιατί οι Αιγύπτιοι δεν είναι φασίστες;

    Το βρήκαμε τώρα. Κάναμε την κρίση πανάκεια και τελειώσε.

    Ο ρατσισμός και ο φασισμός προϋποθέτουν «Σύμπλεγμα Ανοήτου Μεγαλείου», αυτό εμφανίζεται εκεί όπου δεν υπάρχει κριτική σκέψη και επαφή με την πραγματικότητα.

    Είναι 15 χρόνια που οι Ελλαδέμποροι πουλάνε με το κιλό τις παπαριές τους όπου πουλάνε ψωροπερηφάνια σε έναν λαό υπνωτισμένο από τα ριάλιτι και την Τατιάνα και φταίει η κρίση για τον φασισμό;

    Η οικονομική κρίση έφερε αγανάκτηση. Ο χειρισμός αυτής της αγανάκτησης όμως είναι θέμα κρίσης και σοβαρότητος και αυτά έλειπαν όταν έσκασε η κρίση.

    Να στο πω διαφορετικά … η κρίση μας έδειξε που υστερούσαμε και αυτό ήταν σε παιδεία και κρίση. Γι΄αυτό η αγανάκτηση μετατράπηκε σε φασισμό και ρατσισμό. Άλλο να λες ότι ο λαθρομετανάστης είναι παράνομος και άλλο να λες ότι είναι υπάνθρωπος.

    Δεν το κατάλαβα αυτό … με τα δικά σου λεγάμενα όλος ο εξαθλιωμένος Τρίτος κόσμος έπρεπε να είναι φασιστές και ρατσιστές.

    Οι μήπως, στο Πακιστάν οι συνθήκες ήταν καλύτερες από την Ελληνική κρίση … γι΄αυτό δεν εμφανίστηκαν ο ρατσισμός και ο φασισμός εκεί;

  122. spiral architect said

    Τρομερά όντως! Εμείς τι φταίμε, μπορείς να μας πεις;
    Πες τα καλύτερα στο αντινιούζ, οπου και θα βρεις ευήκοα ώτα.

  123. spiral architect said

    (το 122 για το 119)

  124. Κόκκινος Πλανήτης said

    @108 Avonidas
    R-E-S-P-E-C-T!!!

  125. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Κύριε «Σπιράλ», του 122 δωματίου, είπα εγώ ότι φταίτε;
    Εκτός πια κι αν είστε ο κύριος Μίμης ή ο κύριος Πέτρος…

  126. Σμερδαλέος said

    115: Η τσοντομαλάκυνση της τσοντοτηλεόρασης (διότι τα ίδια σκατά, με ολίγον “άλλοθι”, είναι κι η υποτιθέμενη “κρατική”) πιστεύετε ότι δεν έπαιξε ρόλο στο αποτελείωμα των λαϊκών στρωμάτων;;
    —-

    Καλά τι γράφω τόσα σχόλια. Σαφώς αποδίδω πρωταρχικές ευθύνες σ΄αυτούς που ελέγχουν τα ΜΜΕ για την μαλάκυνση του λαού και την έλλειψη κρίσεως η οποία επέτρεψε την αγανάκτηση της εξαθλίωσης να μετασχηματιστεί σε ξεκάθαρο φασιστο-νεοναζισμό.

    Το πρόβλημα ξεκίνησε 15 χρόνια πριν (για να μην πάω πιο πίσω) … Τατιάνα και Ελλαδέμποροι, Big Brother και Ελλαδέμποροι, Dancing with the Stars και Ελλαδέμποροι όταν δεν υπάρχει ούτε μία εβδομαδιαία εκπομπή με σοβαρούς ακαδημαϊκούς να φιλοξενούνται στον αέρα και να ψυχαγωγούν, αλλά και να νουθετούν.

    Τι να σου κάνει και ο λαός … τον υπνώτιζαν με Τατιάνα και ελλαδέμπορους για να μην ξυπνήσει και δεν πάρει διακοποδάνειo απ΄την τράπεζα. Όταν τελικά έσκασε για τα καλά η κρίση έχουμε έναν λαό χωρίς κρίση (γιατί έτσι τον ήθελαν) ο οποίος ήταν τόσο αποβλακωμένος που μέχρι και νεοναζί φασίστες ακολούθησε.

    Εάν όμως το πνευματικό επίπεδο δεν ήταν «υπό το μηδέν» η αγανάκτηση από την εξαθλίωση δεν θα μετατρεπόταν αυτομάτως σε υποστήριξη φασιστοναζιστών και καρακιτσοεθνικιστών.

    Ψήφισε Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών ρε αδελφέ εάν είσαι αγανακτησμένος από το σύστημα … γιατίσώνει και καλά να ψηφίσεις νεοναζί φασίστες;

  127. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Ενουνού του κάνανε λιανά το πώς στήθηκε «προοδευτικά» κι «αντιρατσιστικά», επί δεκαετίες, ο δρόμος για τη «Χ_υσή Αυγή», δηλαδή τον απαραίτητο μπαμπούλα που κατετρόπωσε «στο τσακ» ο κ. Δένδιας (έτσι συμβαίνει άλλωστε και στο αμέρικαν Χόλυγουνδ), κι αυτόνας κοίταγε το δάχτυλο…
    Ή τολάιστο έτσι εμφανιζόντουνα, όλως «αφελώς», να κοιτάει…
    Αλλά παράλληλα ήντουνα κι «αντιφασιστικά» ευαισθητοποιημένος απέναντι στο απειλητικό για το Ντημόκρασυ φαινόμενο ονόματι «Χ.Α.» όμως.
    Τρομερά πράματα, έ;;

  128. sarant said

    108: Δικό σου; Ταλέντα βλέπω -ήρθε κι ο Ταμίστας στο 120.

    106: Μήπως και για τους «επίορκους» δεν έχει καταργηθεί το τεκμήριο της αθωότητας;

    Ο Κουναλάκης έχει αποσυρθεί εντελώς;

  129. Avonidas said

    @Ππαν:

    Το «δεν θα πω πως είσαι Χ, τώρα που το πα» να δεις πώς έχει φθαρεί.

    Άλλωστε, για να φθαρεί ένα επιχείρημα, δεν αρκεί να χεις βαρεθεί να το ακούς, πρέπει πρώτα να έχει απαντηθεί. Δεν θυμάμαι ποτέ να εξήγησε κάποιος ικανοποιητικά γιατί το χιούμορ που δεν είναι του γούστου του κάνει τον άλλο ρατσιστή.

    Ρατσιστής είναι όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν φύσει ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι. Κι όταν λέμε να το πιστεύει, εννοούμε να προκύπτει με κάποια συνέπεια από τα λόγια ή/και τις πράξεις του, κι όχι με τηλεπαθητική λαϊκή ψυχολογία του τύπου «νομίζω ότι είσαι υποσυνείδητα γκέι και γι’ αυτό σου βγαίνουν αυτές οι ομοφοβικές αντιδράσεις» (όχι, δεν υπερβάλλω καθόλου).

    Ή για να το πω διαφορετικά, αν νομίζεις ότι όσοι ειρωνεύονται την κόρη του Μιχαλολιάκου κυνηγάνε τα βράδια να σκοτώσουν υπέρβαρους, ή έστω κάνουν σχόλια για το βάρος των γυναικών που συναντούν στο δρόμο, απατάσαι οικτρά.

  130. Σμερδαλέος said

    @116 Νεοkid:

    Μπορείς σε παρακαλώ να μου δείξεις τις αρχές του Αυστριακού ξενοφοβικού κόμματος New Kid;

    Μιλάει για ανώτερους Αρίους και για «υπανθρώπους»;

    Χωρίζει την ανθρωπότητα σε βιολογικά ανώτερα και βιολογικά κατώτερα μέλη;

    Ρατσισμός και Ξενοφοβία δεν είναι το ίδιο πράγμα.

    Καθένας έχει το διακαίωμα να είναι «ξενοφοβικός» εάν με αυτό εννοεί ότι δεν θέλει άλλους ξένους στον τόπο του. Δικαίωμά του είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους θεωρεί και «βιολογικά κατώτερους».

    Ρατσισμός όμως θα πει να πιστεύεις ηλιθιωδώς ότι ο πληθυσμός που κατοικεί στον τάδε τόπο και σήμερα ανήκει στο τάδε νεοέθνος είναι … βιολογικά ανώτερος, ενώ ο άλλος είναι βιολογικά κατώτερος … ή «υπάνθρωποι» όπως τους αποκαλούσαν τα χρυσαβγά.

    Δεν πιστεύω ότι οι Ρατσιστές στην Αυστρία είναι πάνω από 5%. Οι Ξενοφοβικοί που θέλουν έλεγχο των εισροών στην χώρα μπορεί να γίνουν και 100% κάποια μέρα. Δικαίωμά τους είναι … το ότι δεν τους θέλουν στην χώρα τους επειδή πιστεύουν ότι αυτή έχει κορεστεί δεν σημαίνει ότι τους θεωρούν και υπανθρώπους.

  131. Avonidas said

    @ 128:
    Ε, ναι, δικό μου. Γιατί, ποιος άλλος γράφει τέτοιες αοιδίες; 😉

  132. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Ο κύριος Κουναλάκης μπορεί να αποσύρθηκε (αν και νομίζω πρέπει να πρόκειται για αγρανάπαυση) αλλά έχει αφήσει πίσω του μια τεράστια προοδεΦτικιά πρακαταθήκη.
    Μην είμαστε αχάριστοι. Δεν είναι όλα μαύρα και ζοφερά και χρυσαυγίτικα και με «χθαμαλό άι κιού» στην «εθνικιστική» αμερικανοαποικία μας.

  133. Γς said

    131:
    Avonidas ο αοιδός

    Πως γίνεται το αηδόνι και η αηδία να έχουν την ίδια ρίζα (τον γλυκό αήδη;)

  134. munich said

    πάντως όσα χρόνια έζησα στη δυτική ευρώπη, στα πιο εύπορα κράτη, ουδέποτε συνάντησα σκεπτόμενο πολίτη που έβλεπε τηλεόραση είτε έδειχνε εκπομπές «ποιοτικές» είτε βομβάρδιζε με ιστορικά ντοκυμαντερ (στη γερμανία μου έλεγε φίλος για πλάκα «τι Χίτλερ έχει σήμερα;»). Εγώ έβλεπα τηλεόραση, ως επί το πλέιστον αμερικάνικα σήριαλ, αλλά δεν ψηφίζω φασίστες.

    δεν θα ξεχάσω στην ολλαδνιά πριν 8-9 χρόνια παρέα ολλανδών πιέτζντι στιούντεντς στις θετικές επιστήμες, με πολύ υψηλό άικιου (ναι τα είχαν μετρήσει) να μου λένε «καλά τα λέει ο Βίλντερς, έξω από τα δόντια» και «τι π*******α είναι αυτή η χίρσι άλι». Ντάξει ο Βίλντερς δεν ήταν εντελώς φασίστας απλά λαϊκιστής…

  135. munich said

    Στην Αυστρία οι ρατσιστές είναι παραπάνω από το ποσοστό του εν λόγω κομματος. και δεν έχουν καμία ενοχή, απενοχοποιήθηκαν ικανοποιητικά από τους συμμάχους τότε. Ασε…

  136. Avonidas said

    Με την ευκαιρία, μικρή διευκρίνιση για το #108: η «προδιάθεση» που λέω στην τελευταία στροφή, καθόλου δεν αναφέρεται σε προδιάθεση για πάχος. Αναφέρεται στις σαχλαμάρες που διάβασα στα σχόλια της lifo, ότι η Ουρανία, με πατέρα τον Μιχαλολιάκο και ζώντας μέσα σ’ ένα φιλοναζιστικό περιβάλλον, «ήταν επόμενο» να γίνει αυτή που είναι. Αυτό είναι ικανοποιητικό σαν εξήγηση, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για κανέναν ενήλικο άνθρωπο.

    Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όταν τον συνέλαβαν πρώτη (ουπς, δεύτερη!) φορά για την ακροδεξιά δράση του, ήταν νεότερος από όσο είναι σήμερα η κόρη του. Συγχωροχάρτι κι αυτός;

  137. gryphon said

    126
    Κοιτα κατι ομως.Αν αφαιρέσουμε τούς ελλαδέμπορους που ετσι κι αλλιώς εμφανίζονται σε καναλια περιορισμενης ακροαματικότητας που δέν εχουν το κυρος (λεμε τωρα) του Μεγκα και του ΑΝΤ1 ολα τά αλλα που οπως σωστά αναφερεις συντελουν στήν μαλακυνση του λαου προερχονται απο αυτους που πρωτοστατουν σημερα στον «αντιφασιστικό» αγώνα.Ακομη και η βασιλισσα τών μικροαστων ελληνων και ελληνιδων παρουσιαστων -τριων (ο βασιλιας ειναι ο αντρας της) η Τατιανα δηλαδη που αναφερεις ειναι φανατικη αντιρατσιστρια και αντιφασιστρια.Και ο Μαλελης που χρονια τωρα αποκτηνωνει τους ελληνες με τα ρεπορταζ για το ποτε πηγε για κατουρημα η Μενεγακη στην Μυκονο δηλωσε απο το καινουργιο ποστο του στον σκαι πως ηταν μια μεγαλη μερα οταν οι χρυσαυγιτες οδηγηθηκαν στην φυλακη με χειροπεδες γιατι η δημοκρατια μας λεει νικησε τον ναζισμο .Και η Τσιμτσιλη εξεφρασε την ικανοποιηση της για την συλληψη των χρυσαυγιτων οτι επιτελους κατι κινειται στην Ελλαδα .
    Γενικα δηλαδη οπως καταλαβες ολος ο καλος ο κοσμος.Οποτε κατι δεν παει καλα παλι με το σκεπτικο σου.Η στραβος ειναι ο γιαλός η στραβα αρμενίζουμε που λεει και η παροιμία

  138. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 121)
    σε αυτές τις χώρες και σε μερικές ακόμα το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος είναι να μην είναι μουσουλμάνος το οποίο τείνει να μην γίνεται αποδεκτό…

  139. physicist said

    Σμερδαλέε, τις απόψεις που εκφράζεις τις κατατάσσω σ’ αυτό που λέμε scienticism. Είναι απλοϊκότατες, επιστημονικοφανείς και εσφαλμένες — plain wrong που λένε. Αφήνω στην άκρη τη διαστροφή της Στατιστικής και την αριθμολογία που διέπραξες στο #55 κι έρχομαι σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

    Ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει (στη Δύση) ένας συσχετισμός ανάμεσα στα εξής δύο χαρακτηριστικά:

    1. Κάποιος ανήκει στην (πνευματική, επιστημονική, οικονομική) ελίτ της κοινωνίας.
    2. Κάποιος είτε αποφεύγει να εκφράσει δημόσια είτε γνήσια δεν είναι φορέας ρατσιστικών απόψεων.

    Εσύ κάνεις τα εξής σφάλματα: πρώτον εξάγεις από το 1. το συμπέρασμα υψηλής νοημοσύνης. Δεύτερον προσπαθείς να τη μετρήσεις με τον περίφημο IQ. Τρίτο, και σπουδαιότερο, βλέπεις το 1 (και όσα εξάγεις απ’ αυτό) ως αιτία για το 2.

    Εγώ δεν αρνιέμαι ότι υπάρχει συσχετισμός αλλά είναι άλλης μορφής. Ως αποτέλεσμα της ιστορικής εμπειρίας (και άλλων, ίσως, παραγόντων), το Zeitgeist της εποχής μας δεν επιτρέπει το ρατσισμό στα σαλόνια. Κοινωνική άνοδος και συμμετοχή στις ελίτ είναι δυνατές μόνον εφόσον κάποιος δηλώνει αφοσίωση σ’ ένα κοσμοπολίτικο πνεύμα — στα λόγια και στην πράξη, όσο μπορεί και όσο μπορεί να πείσει τους άλλους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη αιτιατή σχέση ανάμεσα στην ευφυία (άλλη κουβέντα πώς ορίζεται) και στην απόρριψη του ρατσισμού (που τον ορίζεις, όπως και την ευφυία, με όρους απόλυτους), το δείχνουν μερικά παραδείγματα που μου έρχονται στο νου:

    1. Μερικοί από τους πιο φωτισμένους ηγέτες της όχι και τόσο απώτερης ιστορίας (Τζέφφερσον, Λίνκολν) είχαν απόψεις ολότελα ρατσιστικές, παρόλο που ήταν άνθρωποι έξυπνοι. Αυτό ήταν όμως το της εποχής τους και για κείνη την εποχή ήταν προοδευτικοί.

    2. Σπάνια θα έβρισκες μέχρι και τη δεκαετία του 1960 στη Δύση μέλος της ακαδημαϊκής ελίτ που να μην πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές για αναλυτική σκέψη από τους άντρες. Άλλαξε το Zeitgeist, άλλαξαν και οι συσχετισμοί. Οι πιο έξυπνοι από την παλιά φρουρά άλλαξαν μάλιστα και τις απόψεις τους, και μάλιστα με διαδικασίες συνοπτικές.

    3. Η ιαπωνική κοινωνία είναι μέχρι και σήμερα διαποτισμένη από την πεποίθηση ότι η ιαπωνικότητα είναι κάτι ανώτερο, κάτι ξεχωριστό. Λεπτός ρατσισμός, όχι τραμπούκοι που κυνηγάνε κόσμο με στιλέτα, σύμφωνοι. Αλλά ρατσισμός που να πάρει και να σηκώσει. Και έχουν και υψηλό IQ, φαντάζομαι.

    Οπότε προτείνω ήρεμα και με το μαλακό. Άλλο το ότι τους τραμπούκους και τα τάγματα εφόδου τους στρατολογούν συνήθως ανάμεσα στις λιγότερο εκπαιδευμένες τάξεις της κοινωνίας κι άλλο αυτή η μονοκόμματη αιτιότητα που προτείνεις ως ερμηνευτικό πλαίσιο.

  140. Γς said

    Τι σόι συσχέτιση είναι αυτή;

  141. physicist said

    #140. — Πήγαινε, π.χ. ως μέλος εκλεκτορικού σώματος στην Πρυτανεία σου, και πες ότι ο υποψήφιος τάδε απορρίπτεται εκ των προτέρων επειδή είναι από το Πακιστάν.

    Πήγαινε σε συνέντευξη για θέση ΔΕΠ και πες ότι δεν θα προσλάβεις διδακτορικούς φοιτητές από χώρα του Τρίτου Κόσμου επειδή είναι εκ προοιμίου υπάνθρωποι.

    Θα φύγεις αμέσως με τις κλωτσιές. Αν δεν συμπορεύεσαι με το Zeitgeist θα βρεις τις πόρτες της κοινωνικής ανόδου κλειστές.

  142. Γς said

    και την ώρα που ρώταγα για τον τον γλυκό αήδη
    (#133), η φίλη μας η Anna Silla έγραφε στο ΦΒ για

    «Ηδυπόθειο σύμπλεγμα»

  143. Γς said

    141:
    Κι όμως

  144. ilperea said

    #72 >>»Ως εκκολαπτόμενος λουζόφωνος επιβεβαιώνω πως bolso είναι η τσέπη και bolsa η γυναικεία τσάντα, το χρηματιστήριο κ υποτροφία/επιχορήγηση.[…]».
    Με το συμπάθιο, αλλά αν μιλάμε για Ισπανικά, η λέξη που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την γυναικεία τσάντα είναι το bolso (όχι bolsa). Έπειτα, το Bolsa (2) πράγματι σημαίνει και «χρηματιστήριο», πλην όμως δεν σχετίζεται ετυμολογικά με το bolsa (1) (που προέρχεται από το bursa) καθώς έλκει την προέλευσή του από το όνομα της οικογένειας Van der Bourse του Μπριζ (όπως ειπώθηκε πιο πάνω).
    Τέλος, για την υποτροφία/επιχορήγηση οι Ισπανοί χρησιμοποιούν την λέξη beca, αγνώστου ετύμου εξ όσων γνωρίζω..
    Δηλαδή, με την «μπουζού» και το «μπουζούριασμα» μόνον το bolsa (1) φαίνεται πως σχετίζεται.

  145. Nestanaios said

    Η ετυμολογία ποτέ δεν βρίσκει «τοίχο».

    Εκ πρώτης όψεως, βλέπουμε ότι η λέξη μπουζού ενέχει βαρβαρισμό. Το γράμμα Μ προ του Π, εν μία συλλαβή, είναι βαρβαρισμός.

    Η γνωστή χρήση δεν δικαιολογεί τίποτα.

  146. Γς said

    145:
    >είναι βαρβαρισμός

    ωραίος βαρβαρισμός ενίοτε:
    Μπουμπού
    😉

  147. Alexis said

    #121: «Γιατί οι Πακιστανοί στο Πακιστάν δεν είναι Φασίστες; Δεν έχουν κοινωνικά προβλήματα, δεν έχουν φτώχεια και ανεργεία στον τόπο τους;

    Γιατί οι Αιγύπτιοι δεν είναι φασίστες;»

    Γιατί ρωτάς εμένα; Σύμφωνα με τη θεωρία σου περί IQ θα έπρεπε να είναι αφού ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι στον πάτο!!!
    Τώρα πώς γίνεται λαοί που έχουν τελείως διαφορετική κουλτούρα και κοσμοθεωρία από τη Δύση, να βαθμολογούνται με ένα τεστ ευφυίας που έχει σχεδιαστεί από τους Δυτικούς με βάση τη δική τους αντίληψη περί IQ, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο…

    Και βέβαια είναι πολύ απλοϊκή η προσέγγισή σου ότι οι Πακιστανοί είναι εξαθλιωμένοι αλλά δεν έγιναν φασίστες, γιατί η δική μου λογική λέει ότι η εξαθλίωση και η φτώχεια δε γεννούν μόνο το φασισμό και τον ρατσισμό αλλά και πάμπολλους άλλους -ισμούς (δες τα ισλαμικά φονταμενταλιστικά κινήματα και την πλήρη απαξίωση που καλλιεργούν για την ανθρώπινη ζωή και θα καταλάβεις τι εννοώ).

    Τώρα για το αν ο φασισμός προϋποθέτει «Σύμπλεγμα Ανοήτου Μεγαλείου», ναι η ιδεολογική του βάση αυτή είναι. Αυτά όμως είναι για τους θεωρητικούς του χώρου που προσπαθούν να «ντύσουν» ιδεολογικά την κοσμοθεωρία τους.
    Οι συνταξιούχοι του Αγίου Παντελεήμονα που ψήφισαν ΧΑ και ο Ρουπακιάς που μαχαίρωσε τον Φύσσα δε νομίζω να φαντάζεσαι ότι διακατέχονται από κανένα τέτοιο σύμπλεγμα, ούτε και τους καίγεται καρφί άλλωστε…

  148. Ανδρέας said

    μπουζού άραγε σχέση με μπουζούκι;

  149. 130.>>Καθένας έχει το διακαίωμα να είναι «ξενοφοβικός» εάν με αυτό εννοεί ότι δεν θέλει άλλους ξένους στον τόπο του. Δικαίωμά του είναι.

    Α ναι; ‘ετσι απλά κι ωραία; Δ ι κ α ί ω μα ; Ποιο άρθρο ας πούμε στα ανθρώπινα δικαιώματα το λέει αυτό; Σα ν αποκουζουλαθήκαμε

  150. sarant said

    144: Λουσόφωνος είναι αυτός που μιλάει πορτογαλικά.

    148: Όχι, δεν έχει.

  151. Ανδρέας said

    150. Τό ‘χουμε ψάξει δηλαδή;

  152. Τόσα σχόλια, και κανένας δεν είπε κάτι για εκείνο το «προκαταβάλλουν» που έγραψε ο Spiral στο 10;
    Υποθέτω «να προκαταλάβουν» ήθελε να πει, αλλά καθώς έχουμε τρελλαθεί στις προκαταβολές, δικαιολογώ το ολίσθημα…

  153. Θεέ μου σώσε με από τους έξυπνους, από τους χαζούς φυλάγομαι και μόνος μου –αυτό μου έρχεται να πω μετά τα σημερινά σχόλια. Κρίμα τόση γνώση.

  154. »Borsa» είναι και το χρηματιστήριο στα ιταλικά επίσης , όπως και το »Borsa di studio» η υποτροφία.’Οσο για τη μπουζού, μακάρι να τους χωρέσει όλους τους…

  155. sarant said

    151: Ναι, γιατί το μπουζούκι είναι τούρκικης ετυμολογίας -και καμιά σχέση με την τσέπη.

  156. Ανδρέας said

    The name of the instrument may come from Turkish bozuk (broken or disorderly), it refers to Bozuk düzen bağlama, a type of Turkish baglama. Another theory on the origin of the name is that it comes from the Persian expression tanbur e bozorg, meaning a large tanbur style lute.

    Μάλλον δεν είναι ξεκαθαρισμένη 100% η ετυμολογία της λέξης κε Σαραντάκο. Εννοώ τουρκικής η περσικής προέλευσης της ονομασίας.

  157. ilperea said

    150: Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Προφανώς δεν το γνώριζα και ο γκούγκλης με «πρόδωσε» (καθότι το έψαχνα στο google.es και όχι στο google.gr με αποτέλεσμα… μηδέν (!) υποδείξεις για την εν λόγω λέξη… ).

  158. Το έχουμε ξανακουβεντιάσει αυτό με το μπουζούκι: https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/30/karasevda/#comment-135813 και μετά

  159. Nικοκύρη, σκει* χασέδες το νήμα σήμερο.Μερικοί είναι σε τόπια,μπουζάτα όμως!
    *Σκίζω,σκεις,σκει,σκίζομε σκείτε,σκίζουνε

  160. Ανδρέας said

    158. ευχαριστώ για το link και όντως για περσική καταγωγή λέει κι εκεί κι όχι τουρκική.

  161. sarant said

    156: Εμείς από τα τούρκικα το πήραμε (η απώτερη αρχή δεν ενδιαφερει, αν είναι το περσικό bozorg ή το τούρκικο bozuk), ενώ της μπουζούς το δάνειο είναι δυτικό. Αρκεί για να καταλάβεις ότι δεν έχει σχέση.

  162. sarant said

    159: Α, δεν είναι σκω-σκεις-σκει; 🙂

  163. Γς said

    159:

    >σκει* χασέδες το νήμα σήμερο

    Δηλαδής τις άλλες μέρες τι έσκιζε;
    Βρεγμένες εφημερίδες;

  164. 71.Dimitrios Raptakis >>μήπως το κρητικό σακάζω προέρχεται από το αρχαιοελληνικό σηκάζω;
    Mάλλον αυτό.Σηκάζω,περιφράσσω. Σηκός η μάντρα.Και για χοχλιούς το λέμε: σακασμένοι , αυτοί που απομονώθηκαν και με τάισμα αλευριού -μακαρόνια βάνουν οι δικοί μου τώρα!- αποβάλλουν τα περιττώματα και καθαρίζουν από τα φρεσκοφαγωμένα χορταρικά που τους κάνουν να πικρίζουν ή και (σπανίως) να δηλητηριάζουν.Το αντίθετο, ασάκαστοι.
    Έχω τις εικόνες από τις αίγες με τις σακούλες δεμένες φιόγκο στα καπούλια και τα έρμα τα ρίφια να γονατίζουν και να γλύφουν με μανία το σκληρό ύφασμα.(Και σε μωρό όντε τ αποκόβουνε συμβαίνει. Σουτ, μην τ ακούσει η Σώτη και ανταριαστεί με το ακαλαίσθητο) 🙂

  165. Απέραντο Μπορντέλο said

    Στο απέραντο μπουρδέλο «Η Ωραία Ελλάς» οι αποκαλύψεις είναι ατελείωτες: Ο Γιάννης Πρετεντεράκος (όπως τον έλεγε η αείμνηστη Εβραία Μαλβίνα Κάραλη) έβγαλε πρώτος στην Ελληνική Τηλεόραση τον Χρήστο Παππά και τον Νίκο Μιχαλολιάκο πρίν 16 χρόνια (1997)

    http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=30392:xpappas-kai-mixaloliakos-epitithentai-ston-pagkalo-se-ekpompi-toy-g-pretenteri-to-1997-binteo&catid=3:society&Itemid=41

    Αξίζει να δείτε αυτό το βίντεο: Ο Παππάς και ο Μιχαλολιάκος αναγκάζουν τον Πάγκαλο να αποχωρήσει έξαλλος από την εκπομπή του Πρετεντέρη

  166. Ανδρέας said

    161. Ναι, σωστή η παρατήρηση περί δυτικής προέλευσης.

  167. Γς said

    165:
    Ο Γιάννης Πρετεντεράκος,αρχίζει τώρα την εκπομπή του στο MEGA
    Καμίνης, Βορίδης, Ψαριανός, Πουλουκάκος κλπ

  168. 162. Μη σκας, σκίζεις ! 🙂
    Κει κάτω στο Σχιστό τους ξεσκίσανε,οι ξεσκισμένοι.(Εκτός από το ή τα φονικά και τις συμπλοκές,πουλάγανε προστασία στους πάγκους του παζαριού λέει)
    162.’Οχι. Όρη και βουνά, ακρογιαλιές και κάμπους
    164. Ε,γλείφουν τα ρίφια.Δεν κάνουν γλυπτά.

  169. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Καλά, μιλάμε, ένας άγουρος και νεαρούλης Νικολάρας Μιχαλολιάκος (φρέσκος-φρέσκος στα εντεταλμένα πράματα και με νεανικό ενθουσιασμό, που λέει κι ο τραγουδοποιός), τρολλάρισε σε σημείο αηδίας την πχιοτικιά εκπομπή του Πρετεντέρη. Τού την έκανε τόσο μπουρδέλο ώστε ο πραγματικός ακροδεξιάτζας σηκώθηκε κι έφυγε. Αυτό είναι τρολλάρισμα. Έτη φωτός μπροστά. Τον παραδέχομαι.

  170. 134.Munich >>Εγώ έβλεπα τηλεόραση, ως επί το πλέιστον αμερικάνικα σήριαλ, αλλά δεν ψηφίζω φασίστες.
    Συμπτωματικά ,διάβαζα αυτό.Μολονότι δε βλέπω σχεδόν καθόλου πια τηλεόραση.
    Séries télé : des alliées psychiques
    http://www.imca.fr/actualites/series-tele-des-alliees-psychiques/

  171. leonicos said

    Θέλετε το 171ο σχόλιο; Αποκλείεται!

  172. Σμερδαλέος said

    @ 139, Φυσικό:

    Φυσικέ, όταν διαβάζω αυτά που εσύ λες ότι γράφω αναρωτιέμαι εάν έχεις διαβάσει τα σχόλιά μου. Πάμε να τα πάρουμε ένα ένα:

    1)«Σμερδαλέε, τις απόψεις που εκφράζεις τις κατατάσσω σ’ αυτό που λέμε scienticism. Είναι απλοϊκότατες, επιστημονικοφανείς και εσφαλμένες — plain wrong που λένε. Αφήνω στην άκρη τη διαστροφή της Στατιστικής και την αριθμολογία που διέπραξες στο #55 κι έρχομαι σε κάτι πιο συγκεκριμένο.»

    Μάλιστα δηλαδή σου φάνηκε «στατιστική διαστροφή» το συμπέρασμα ότι η χρυσή αυγή άντλησε την πλειοψηφία των ψήφων της από το κλάσμα υποκλινικής υπόνοιας;

    Ή δεν δέχεσαι ότι το υποκλινικό κλάσμα στην ελλάδα δεν είναι πάνω κάτω 14%;

    2)«Ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει (στη Δύση) ένας συσχετισμός ανάμεσα στα εξής δύο χαρακτηριστικά:

    1. Κάποιος ανήκει στην (πνευματική, επιστημονική, οικονομική) ελίτ της κοινωνίας.
    2. Κάποιος είτε αποφεύγει να εκφράσει δημόσια είτε γνήσια δεν είναι φορέας ρατσιστικών απόψεων.»

    Που ισχυρίστηκα τέτοια πράγματα; Εγώ απλά είπα όσο χαμηλότερο το IQ τόσο μικρότερη είναι η κριτική ικανότητα, όσο μικρότερη η κριτική ικανότητα τόσο πιο εύκολα παρασύρεται κάποιος από ψευτο-ιδεολογίες χωρίς να κάτσει να σκεφτεί εάν στέκουν ή όχι.

    3)«Εσύ κάνεις τα εξής σφάλματα: πρώτον εξάγεις από το 1. το συμπέρασμα υψηλής νοημοσύνης. Δεύτερον προσπαθείς να τη μετρήσεις με τον περίφημο IQ. Τρίτο, και σπουδαιότερο, βλέπεις το 1 (και όσα εξάγεις απ’ αυτό) ως αιτία για το 2.»

    Ναι δεν είμαι εγώ ο Richard Lynn ούτε έκανα εγώ τις μετρήσεις που χρησιμοποίησε σαν δεδομένα.

    4)«Εγώ δεν αρνιέμαι ότι υπάρχει συσχετισμός αλλά είναι άλλης μορφής. Ως αποτέλεσμα της ιστορικής εμπειρίας (και άλλων, ίσως, παραγόντων), το Zeitgeist της εποχής μας δεν επιτρέπει το ρατσισμό στα σαλόνια.»

    Ακόμα και όταν ο ρατσισμός ήταν στα σαλόνια αυτοί που γνώριζαν το αντικείμενό τους ήξεραν πολύ καλά ότι ήταν λάθος. Ο Rudolph Virchow ήταν μόνος του σε ανθρωπολογικό γερμανικό συνέδριο όταν έλεγε ότι τα κρανιομετρικά δεδομένα που τότε ήταν «πολύ της μόδας στα σαλόνια» δείχνουν ότι οι γερμανοί ήταν εξίσου ανακατεμένοι σαν λαός όπως και οι λοιποί Ευρωπαίοι. Είχε αρκετή κριτική σκέψη να δαμάσει τις εθνικιστικές υστερίες και διάβασε τα δεδομένα όπως έπρεπε να να διαβαστούν (όλοι οι κρανιότυποι απαντούν σε όλους τους λαούς της Ευρώπης). Τώρα γιατί η πλειοψηφία του συνεδρίου δεν μπορούσε να διαβάσει τα ίδια δεδομένα με τον ίδιο τρόπο; Μήπως γιατί δεν είχαν ακόμη κρίση ικανή να δαμάσει τις εθνικιστικές τους υστερίες;

    5)«3. Η ιαπωνική κοινωνία είναι μέχρι και σήμερα διαποτισμένη από την πεποίθηση ότι η ιαπωνικότητα είναι κάτι ανώτερο, κάτι ξεχωριστό. Λεπτός ρατσισμός, όχι τραμπούκοι που κυνηγάνε κόσμο με στιλέτα, σύμφωνοι. Αλλά ρατσισμός που να πάρει και να σηκώσει. Και έχουν και υψηλό IQ, φαντάζομαι.»

    Με αυτά που γράφεις δεν ξέρεις κάν τι θα πει ρατσισμός. Αυτά που περιγράφεις κάνουν τους Ιάπωνες σοβινιστές όχι ρατσιστές. Θα ήταν ρατσιστές εάν νόμιζαν ότι η Ιαπωνική «ράτσα» ήταν βιολογικά ανώτερη. Από εκεί και μετά οι Ιάπωνες έχουν κάθε δικαίωμα να είναι υπερήφανοι για τον πολιτισμό τους, άρα κάθε άλλο παρά «σύμπλεγμα ανοήτου μεγαλείου» έχουν.

    Ρατσιστής είναι όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν αγεφύρωτες βιολογικές διαφορές ανάμεσα σε δυο ομάδες ανθρώπων και, κατά συνέπεια, η μία από αυτές είναι φύσει «ανώτερη» και η άλλη φύσει «κατώτερη».

    Αυτό δεν ισχύει για τους Ιάπωνες βάσει αυτών που γράφεις. Εσύ λες ότι είναι υπερήφανοι για το επίπεδο του πολιτισμού τους (έγραψες «Ιαπωνικότητα»). Άλλο σοβινιστής άλλο ρατσιστής.

    Για να ξεκαθαρίσω περισσότερο τους όρους, ο Μουσολίνι ήταν φασίστας, ήταν σοβινιστής αλλά ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να μην είναι ρατσιστής. Θεωρούσε τον «ρατσισμό» «barbarità transalpina» (μεταλπική βαρβαρότητα). Για τους αρχαίους Ρωμαίους, το επίθετο transalpinus (μετά τις Άλπεις) ήταν συνώνυμο με το «βάρβαρος»/«απολίτιστος» και το αντίθετο του cisalpinus ήταν συνώνυμο του «πολιτισμένου».

    Έχει πει ο Benito:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini#Rome-Berlin_relations

    He declared that the ideas of eugenics and the racially charged concept of an Aryan nation were not possible.[92]

    When discussing the Nazi decree that the German people must carry a passport with either Aryan or Jewish racial affiliation marked on it, in 1934, Mussolini wondered how they would designate membership in the «Germanic race»:

    But which race? Does there exist a German race? Has it ever existed? Will it ever exist? Reality, myth, or hoax of the theorists?
    Ah well, we respond, a Germanic race does not exist
    . Various movements. Curiosity. Stupor. We repeat. Does not exist. We don’t say so. Scientists say so. Hitler says so.

    —Benito Mussolini, 1934.[93]

    When German-Jewish journalist Emil Ludwig asked about his views on race, Mussolini exclaimed:

    Race! It is a feeling, not a reality: ninety-five percent, at least, is a feeling. Nothing will ever make me believe that biologically pure races can be shown to exist today. Amusingly enough, not one of those who have proclaimed the «nobility» of the Teutonic race was himself a Teuton. Gobineau was a Frenchman, (Houston Stewart) Chamberlain, an Englishman; Woltmann, a Jew; Lapouge, another Frenchman. ”

    —Benito Mussolini, 1933.[94]

    In a speech given in Bari, he reiterated his attitude toward German racism:

    “ Thirty centuries of history allow us to look with supreme pity on certain doctrines which are preached beyond the Alps by the descendants of those who were illiterate when Rome had Caesar, Virgil and Augustus.

    —Benito Mussolini, 1934.[95][96]

    Φυσικά, ο πιο νεός Μουσολίνι είχε μερικές φορές υποπέσει στο σφάλμα του αποικιοκρατικού ευρωπαϊκού ρατσισμού. Όπως παρακάτω:

    Mussolini’s rejection of both racialism and the importance of race in 1934 during the height of his antagonism towards Hitler contradicted his own earlier statements about race, such as in 1928, when he emphasized the importance of race:

    “ [When the] city dies, the nation—deprived of the young life-blood of new generations—is now made up of people who are old and degenerate and cannot defend itself against a younger people which launches an attack on the now unguarded frontiers […] This will happen, and not just to cities and nations, but on an infinitely greater scale: the whole White race, the Western race can be submerged by other coloured races which are multiplying at a rate unknown in our race. ”

    —Benito Mussolini, 1928.

    Αλλά το ερώτημα παραμένει, γιατί ο Φασίστας Μουσολίνι εν τέλει απομακρύνθηκε από τον ρατσισμό (παραμένοντας πάντα σοβινιστής φασίστας, αν είδες θεωρούσε «αρχαιοπλήκτως» ότι ήταν πολιτισμικά ανώτερος των τρανσαλπίνων Γερμανών), ενώ ο εξίσου φασίστας Χίτλερ τον έκανε κεντιρκή ιδεολογία;

    Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ό Μουσολίνι ήταν ηγέτης μεσογειακού λαού και είχε αρκετή κρίση και επαφή με την πραγματικότητα να παρατηρήσει ότι οι μεσογειακοί λαοί χαρακτηρίζονται περισσότερο από βιολογική ποικιλότητα παρά από βιολογική ομοιογένεια.

    Ενώ αναμφίβολα ήταν φασίστας και σοβινιστής πιστεύω ότι συμφωνείς μαζί μου ότι δεν ήταν ρατσιστής/φυλετιστής.

    Να τελειώσω λοιπόν με μια περίληψη. Σου αρέσει δεν σου αρέσει το IQ με τα όσα στραβά του (που φυσικά υπάρχουν) έχει χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση της ανθρώπινης ευφυίας. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η ευφυία εν γένει ούτε οι όποιες γενετικές της συνιστώσες (οι οποίες σαφώς και υπάρχουν, αλλά είναι άλλο καπέλο αυτό). Εμένα από το πακέτο που ονομάζουμε ευφυία με ενδιαφέρει η κριτική σκέψη και η επαφή με την πραγματικότητα και τα επίκτητα αίτια της ευφυίας, δηλαδή αυτά που μπορούμε να φροντίσουμε να υπάρχουν με την παιδεία, με την γνώση και την γενική κουλτούρα που προωθούμε. Πουθενά δεν έγραψα για μονοκόμματη σχέση υπόνοιας-ρατσισμού όπως ισχυρίζεσαι, ίσα ίσα έγραψα για «επιτρεπτική» (permissive) ικανότητα της υπόνοιας. Παίρνει την αγανάκτηση που προκαλείται από άλλα πράγματα (όπως η οικονομική εξαθλίωση) και την επιτρέπει να γίνει ρατσισμός όταν συνυπάρχουν και «ιδέες ανοήτου μεγαλείου». Δεν έγραψα πουθενά ότι οι λιγότερο ευφυείς σώνει και καλά θα εξελιχθούν σε ρατσιστές. Ούτε πιστεύω ότι οι παππούδες ψήφισαν ΧΑ επειδή είναι ρατσιστές, αλλά πιστεύω ότι ψήφισαν ΧΑ εξαιτίας της γεροντικής τους άνοιας η οποία δεν τους επέτρεψε να δουν ότι όταν τα χρυσαβγά τους βοηθούσαν να περάσουν τον δρόμο το έκαναν για καθαρή ψηφοθηρία.

    Όσο πιο νοήμων είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο εύκολα καταλαβαίνει ότι είναι -ιδίως στον βιολογικό τομέα- απλά ένας εκ των πολλών ομοίων και όχι ο «εκλεκτός».

  173. sarant said

    Τελικά η μπουζού έστρωσε ωραίες συζητήσεις 🙂

  174. Yannis said

    172. Αφού επιμένετε στους αριθμούς, μήπως μπορείτε να μου λύσετε και την άσκηση του 105;

  175. Yannis said

    174 κι έβγαλε και στίχους 🙂
    Αραγε θα γράψει κάποιος μουσική γι’ αυτους τους στίχους;
    Ισως γεννηθεί το σαραντακορεμπέτικο της μπουζούς 🙂

  176. Yannis said

    175 Για το 173

  177. munich said

    @165
    Αυτήν τηνεκπομπή είχα τότε τη διαστροφή να την παρακολουθήσω λάιβ. Πράγματι πρώτος ο ΓΠ έδωσε πανελλήνιο βήμα στους εγκληματίες και τους κατέστησε ισότιμους συνομιλητές. Στην αρχή της μετά την παρουσίαση των «προσκεκλημένων» ο πάγκαλος (ένα πρόσωπο που και τότε δεν συγκέντρωνε και πολλές συμπάθεις, καλή ώρα όπως και η κανέλη) δηλώνει αμέσως και ρητώς ότι δεν θα κάνει διάλογο με τους χρυσαυγίτες. το κοινό έιναι πολυ΄προσεκτικά επιλεγμένο (ίσως α΄πο τον ίδιο τον ΓΠ) είναι όλοι ακροδεξιοί. κι όσοι είχαν αμφιβολία κατάλαβαν πια το ποιόν του πρετεντέρη

    Από τότε φαινόταν που πάνε τα πράματα, αλλά σε όποιον τολμούσε να κάνει έστω μια νύξη τον χαρακτήριζαν γραφικό

  178. Σμερδαλέος said

    @172:

    Γιάννη μου διάβασε αυτό:

    http://www.livescience.com/18132-intelligence-social-conservatism-racism.html

  179. Περισσότερη μπουζουαζία, ες αύριον 🙂

  180. ios said

    Η σύνδεση της διανοητικής ικανότητας με το συντηρητισμό είναι σαφώς τεκμηριωμένη. Οι αντιρρήσεις με παραπομπές σε ατομικές περιπτώσεις δεν ευσταθούν γιατί οι ψυχολογικές έρευνες με ποσοτικές μεθόδους τείνουν να κάνουν λάθη σε ατομικό επίπεδο, Ωστόσο, είναι δυνατόν να εντοπίζουν τάσεις συμπεριφοράς σε μεγάλες ομάδες γιατί τα ακραία σφάλματα στα ερωτηματολόγια τείνουν να αλληλουεξουδετερώνονται όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων.
    Επιπλέον, η έρευνα που αναφέρεται στο άρθρο είναι διαχρονική και αυτό που αποδεικνύει είναι το αντίθετο απ’ ότι συζητάμε εδώ. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από παλαιότερες έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο χαμηλή ήταν η νοημοσύνη κατά την παιδική ηλικία τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσουν τα άτομα αυτά ρατσιστικές αντιλήψεις κατά την ενήλικη ζωή τους (αυτό στη Μ.Βρετανία). Μια δευτερεύσα ανάλυση σε στοιχεία από παρόμοιες έρευνες στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μειωμένες ικανότητες αφαιρετικής σκέψης είναι δυνατό να προβλέψουν αντίστοιχα υψηλό βαθμό προκαταλήψεων έναντι των ομοφυλόφιλων ατόμων.
    Αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι ότι η έρευνα αυτή δεν υποστηρίζει το αντίθετο, δηλαδή ότι η ύπαρξη συντηρητικής στάσης ή ιδεολογίας διασφαλίζει ότι ένα άτομο έχει χαμηλή νοητική ικανότητα. Με άλλα λόγια, μία από τις αιτίες που μπορούν να εξηγήσουν την τάση προς προκατάληψη και συντηρητισμό είναι η χαμηλή νοητική ικανότητα. Αλλά αυτή καθεαυτή η τάση προς την προκατάληψη και το συντηρητισμό δε σημαίνει ότι κάποιος έχει χαμηλότερη νοημοσύνη.
    Όσον αφορά την συγκεκριμένη οργάνωση, θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο ανησυχητικό ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει αυτό που συνηθίζεται να λέγεται «υφέρπων» φασισμός. Λίγο-πολύ όλοι έχουμε ακούσει διάφορες απόψεις από ανθρώπους του καθημερινού μας περίγυρου που μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν φασιστικές. Έτσι, για χάρη της κουβέντας δείτε το ερωτηματολόγιο της κλίμακας F http://www.anesi.com/fscale.htm (όπως αναπτύχθηκε από τον Adorno και άλλους).

  181. spiral architect said

    Όσοι δεν έχετε διαβάσει, διαβάστε το «Το πρόβλημα Σπινόζα» του Γιάλομ που περιγράφει παράλληλα τις ζωές και τις σκέψεις του Ολλανδοεβραίου φιλόσοφου Μπαρούχ Σπινόζα και του «ιδεολόγου» των Ναζί Εσθονού γερμανικής καταγωγής Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ κι έπειτα τα ξαναλέμε.
    Το σίγουρο είναι ότι, όπως έχει αποδειχθεί την άμετρη εθνική υπερηφάνεια και το ρατσισμό τα χωρίζει μια πόρτα.
    (καλά παιδιά σ’ αυτόν τον τομέα είναι και οι Ιάπωνες) 😛

  182. spiral architect said

    @152: Ουπς, μου ξέφυγε! 😳
    Δικαιολογούμαι όμως, δεν είμαι δημοσιογράφος. 😀

  183. spiral architect said

    Φτου σας, παλιολινάτσες!
    (άκου, παλιολινάτσες) 😮

  184. Γς said

    183:
    Και θυμάμαι μια κυρούλα στην Πάρο που

    -Φτού, να μην τη βασκάνω!

    και τη Γαλλίδα μάνα της μικρής να τη βουτάει κι όπου φύγει, φύγει

  185. Γς said

    183:
    Λινάτσα, από το slang.gr:

    το γνωστό χοντρό ύφασμα από λινάρι ή καναβάτσο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσουβαλιών. Είναι αντιδάνειο από το Ιταλικό linazza, το οποίο με την σειρά του ετυμολογείται εκ του λινάριον.

    Υπάρχει και
    λινατσοβρωμοκαριολομπαστουνομυτζιθροτυρόβλαχος

  186. sarant said

    To «λινάτσα» το θυμάμαι για βρισιά των φυλακών (όχι, δεν έχω πάει, έχω διαβάσει) -ο ξεφτελισμένος άνθρωπος, της πιο χαμηλής στάθμης.

  187. Νέο Kid Στο Block said

    Σμερδαλέε, με όλο το σέβας στους «επιστήμονες» του λινκ του 178. αλλά αυτά τα πορίσματα είναι απλά και ξεκάθαρα σκουπίδια! «Family life suffers if mum is working full-time?» ή «Schools should teach children to obey authority?» είναι λέει ας πουμε οι ερωτήσεις των οποίων οι «απαντήσεις» καθορίζουν τον κοινωνικό συντηριτισμό και τη συνδεσή τους με το «παιδικό I.Q» . Μα σοβαρά μιλάμε τώρα;; Τι καραγκιοζίλικια είναι αυτά; Έτσι καθορίζονται τα πολιτικά και κοινωνικά στάτους; Πόσο κάτω στην κλίμακα της ημιμάθειας (ή της εσκεμμένης αλλοίωσης,αλλά συνήθως είναι ημιμάθεια) θα πέσει ακόμα η «Ερμηνεία» της Στατιστικής; Για να μη γεμίζω σεντόνια με ήδη διατυπωμένες απόψεις μου, δες σε παρακαλώ αν θέλεις κι εδώ:
    http://eisatopon.blogspot.com/2013/07/blog-post_8442.html (το κείμενο είναι δικό μου, και δες αν θέλεις ιδιαίτερα τα σχόλια που αφορούν τον ΤΡΟΠΟ διατύπωσης ερωτήσεων κ.λ.π, και τους «μέσους όρους»)
    Η Περιγραφική Στατιστική κάνει αυτό που λέει ο ορισμός της. Περιγράφει! Δεν ερμηνεύει!
    Ούτε ,άντε μάθαμε μια «κανονική κατανομή» και τη χωνουμε πασπαρτού παντού. Δεν είναι η συμπεριφορά όλων των μεταβλητών -ασχέτως αν ακολουθούν την κανονική κατανομή ή όχι- ερμηνεύσιμες με τον ΙΔΙΟ τρόπο.
    Π.χ το ύψος των ανθρώπων είναι αδιαπραγμάτευτο σαν μεταβλητη και παράγει -εκφραζόμενο μεσω της κατανομης ΝτεΜουάβρ-Γκάους που ασφαλώς ακολουθεί, μια «αντικειμενική εκτιμήτρια» (όπως λέγεται στη γλώσσα της Στατιστικής).
    Το Ι.Q ή νοημοσύνη ή εξυπνάδα ή χαζαμάρα ή όπως θέλει να το πει κανείς, ΟΧΙ! ΔΕΝ υπάρχει στατιστική συσχέτιση (correlation) μεταξύ ενός τυχαίου στατιστικού μέσου όρου (I.Q) και «Αντιλήψεων». Αν υπήρχε (εφιαλτικό σενάριο!) τρόπος να συγκρίνω ΠΟΛΛΑ παιδιά από ιδιο μπακγκραουντ, οικογενειακη,οικονομικη κατάσταση, παρεχόμενη παιδέια, περίπου ίδια κατανομή «τυχαιότητας» στη ζωή τους κ.λ.π. θα μπορούσα ίσως (με κάποιο στοιχειωδώς σοβαρό) διαστημα εμπιστοσύνης να οδηγηθώ σε κάποιες γενικέυσεις. Αλλά αυτό είναι πρακτικά αδύνατο! Eπίσης, για να κλείνω σιγά-σιγά, το στατιστικό ΔΕΙΓΜΑ για τα I.Q δεν είναι σε καμιά περίπτωση ομοιογενές! Δεν παίζει κανένα ρόλο το μέγεθος του δείγματος ,αλλά η ομοιογένειά του παίζει. (κοίτα π.χ τους πίνακές σου και θα δεις China(Σανγκάη!)) . Πόσοι γνωστοί σου έχουν υποβληθεί σε κάποιο επίσημο τεστ;
    Μ’άλλα λόγια δεν προκειται να χαρίσω κανέναν «χαζό» ή «έξυπνο» σε καμία Ιδεολογία ή στάση Ζωής!

    (μπάι δε γουέη ,η αρχική σου εκτίμηση για το I.Q (με το 14% κ.λ.π) είναι εξίσου εκτρωματική. Αν δεχτούμε (σαν υπόθεση εργασίας και μόνο! την αντικειμενικότητα της καμπύλης) μην έχοντας άλλο μαθηματικό εργαλειο διαθέσιμο, δεν μπορεί κανείς παρά να εφαρμόσει την κανονικότητα και στην κατανομή των «φασιστών» κι όχι να αποδώσει όλους τους φασίστες στους «χαζούς».

  188. Alexis said

    Καλημέρα.
    Νομίζω ότι ο Ios στο 180 βάζει τα πράγματα στην σωστή βάση: Άνθρωποι με χαμηλότερο διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο είναι περισσότερο επιρρεπείς στατιστικά σε κάθε είδους είδους συντηρητισμό. Οι κάθε είδους συντηρητικές και σκοταδιστικές ιδεολογίες, ιστορικά, έχουν βρει έδαφος για να αναπτυχθούν στις πλέον φτωχές και αμόρφωτες μάζες του πληθυσμού (η σύνδεση φτώχειας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου είναι νομίζω αυτονόητη και παραδεκτή από τους πάντες).
    Αυτή όμως, όπως λέει και το #180, είναι μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στον φασισμό και σε κάθε μορφής σκοταδιστικό -ισμό. Και φυσικά η σχέση δεν είναι αμφίδρομη, δεν προεξοφλεί δηλαδή σε καμία περίπτωση ότι μόνο αυτά τα άτομα θα αναπτύξουν τέτοιου είδους απόψεις και συμπεριφορές.
    Από κει και πέρα, οι γενικεύσεις που επιχειρεί το σχ. 55, με την επίκληση μάλιστα επιστημονικοφανών μεθόδων (γκαουσσιανές καμπύλες κλπ.) είναι τελείως αυθαίρετες, ο δε λίκνος που παραπέμπει, με τους πίνακες μέτρησης του IQ του πληθυσμού των διαφόρων χωρών (!), είναι κατά τη γνώμη μου και επιστημονικά απαράδεκτος αλλά και βαθύτατα ρατσιστικός.
    Είναι αδιανόητο να κατατάσσονται ολόκληροι λαοί στους …διανοητικά καθυστερημένους, με βάση ένα τεστ IQ που έχουν σχεδιάσει δυτικοί επιστήμονες και στηρίζεται αποκλειστικά στη δική τους αντίληψη περί ευφυίας.
    Με την ίδια λογική ένας κάτοικος του Αμαζονίου μπορεί να θεωρήσει όλους εμάς ως …ανάπηρους επειδή αδυνατούμε π.χ. να πιάσουμε ένα ψάρι με τα χέρια ή να χτυπήσουμε ένα ζώο με το τόξο, όπως κάνει αυτός.

  189. Ε, μα πια…

  190. Νέο Kid Στο Block said

    Συγγνώμη, θυμόμουν αποσπασματικά. Για τη σημασία του τρόπου διατύπωσης ερωτήσεων που λέω στο 187. :¨http://eisatopon.blogspot.com/2013/08/blog-post_25.html?showComment=1377595926826#c7508190190921606768

  191. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα
    χτες έχασα το πρωινό μου στην Εφορία, όχι για να αποποιηθώ την ιδιοκτησία μου, για να να γλιτώσω από τα νύχια της, αλλά για να διορθώσω τα λάθη στο εκκαθαριστικό (για να κάνω οικονομία το έπαιξα φοροτεχνικός…). Σήμερα, μέρα βροχερή κι ο πρωινός καφές με Decoding Obamacare: A Guide to New Healthcare Marketplaces Designed to Help 48 Million Uninsured

    Με καθυστέρηση διάβασα την χθεσινή σας ανάρτηση, συμφωνώ απόλυτα με την ππαν σε ότι αφορά «τα ομοφοβικά “αστεία” της παρωδίας του Μπούνκερ και μπαίνοντας στο lifo να δω γιατί η κόρη του Μιχαλολιάκου είναι για λύπηση – και όχι για κοροϊδίες, πέτυχα την παλιά φωτογραφία του Σαμαρά με τον Μιχαλολιάκο

    όπα!!!

    Να δείτε που η ΧΑβγή μετά τις καρπαζιές θα αλλάζει όνομα και από night club Golden Dawn θα γίνει ημερήσιος Λαϊκός Σύνδεσμος, κάτι σαν τον «ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝΑ Έλληνα και ουχί Ρωμιό καρπαζοεισπράκτωρα Μέγα Ευεργέτη του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κλπ.)» που έγινε πρώτα ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ μετά εθνικόφρων με πεζά, ζοχαδιάστηκε, δεν φοβήθηκε να τον χώσουν στη μπουζού ξαναβαφτίστηκε «εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και «αντιφασίστας») συνταξιούχος με αιμορροΐδες». Ξεπούλησε ή έχασε στο τζόγο την Βιβλιοθήκη Loeb;

    συνομιλίες ανάμεσα στη σύζυγο την αδερφή και τον Γιώργο Ρουπακιά

  192. Cronopiusa, δύο διευκρινίσεις όμως: πρώτον ο Μιχαλολιάκος στη φωτό με το Σαμαρά είναι ο άλλος Μιχαλολιάκος, ο δήμαρχος Πειραιά, δεύτερον άλλος ο Εθνικόφρων με τη βιβλιοθήκη Loeb και άλλος αυτός με τις αιμορροΐδες (είχε ξανάρθει με άλλο όνομα και με την ίδια σπαστική γλώσσα του δήθεν Τσιφόρου).

  193. cronopiusa said

    192
    gracias y perdón

  194. sarant said

    192: Μπράβο, με προλαβαίνεις 🙂

  195. Avantgarde said

    Nacht der langen Messer, αλά ελληνικά
    sort link: http://wp.me/pryYN-1oj
    Πηγή:http://avantgarde2009.wordpress.com/

  196. physicist said

    #172. — Σμερδαλέε, είμαι λίγο πνιγμένος και θα μου συγχωρέσεις τη συντομία αλλά θέλω να σου πω τις αντιρρήσεις μου.

    1. Η σύμπτωση του 14% της Γκαουσσιανής με το θρυλούμενο 14% της ΧΑ είναι τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά. Το να βγάζεις και συμπέρασμα απ’ αυτήν είναι τερατώδες.

    2. Με ρωτάς αν συμφωνώ ότι ξερωγώ 14% ή 7% ή 23,64% των ανθρώπων είναι ηλίθιοι. Δεν έχω ιδέα και ως εκ τούτου όχι, δεν συμφωνώ. Δεν ξέρω κανέναν τρόπο να μετρήσω την εξυπνάδα ή τη βλακεία. Τον IQ τον βλέπω σαν διασκεδαστική σπαζοκεφαλιά.

    3. Εσύ ρώτησες σε κάποιο σημείο να αναφέρουμε κάποιον σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο που να είναι ρατσιστής ή τροστκιστής. (Ξέρω από έναν και για τα δύο αλλά δεν παίζει ρόλο). Αντίστοιχα, σου απάντησα ότι αυτά εδώ δεν είναι πλέον σαλονάτα αλλά όταν ήταν, τότε ήταν και η πνευματική ηγεσία ρατσιστική — με αποδείξεις και επιστημονικά επιχειρήματα, ασφαλώς, όχι ότι κοπανάγανε κόσμο με τα λοστάρια. Άρα ο ρατσισμός δεν έχει να κάνει με την ευφυία ως αφηρημένη, απόλυτη και διαχρονική έννοια αλλά με το να είναι κανείς ευφυής στο περιβάλλον και στην κοινωνία που ζει.

    4. Στο τέλος κάνεις ένα διανοητικό σάλτο μορτάλε με το να βάλεις ξαφνικά μια ψευτοδιάκριση ανάμεσα στον «πολιτιστικό ρατσισμό», που μπορεί να τον έχουν και άνθρωποι έξυπνοι, και στον «βιολογικό ρατσισμό» που είναι για τους κρετίνους. Η διάκριση είναι ολότελα τεχνητή.

    5. Γενικότερα, είμαι πάρα πάρα πολύ προσεκτικός να στηρίζω μιαν ηθική αρχή («δεν επιτρέπονται διακρίσεις λόγω του χρώματος») στη Βιολογία, τη Χημεία ή τη Φυσική των Ηλεκτρασθενών Αλληλεπιδράσεων. Μπορεί κάλλιστα να σου κάνει μια τούμπα και να βρεθείς από κάτω. Είναι ηθική αρχή της εποχής μας και των πολιτικών συγκυριών που έχουμε τώρα. Η ίδια Βιολογία, η ίδια Χημεία μπορεί να δώσει ολότελα διαφορετικά συμπεράσματα μέσα σε διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον.

    Συγγνώμη αλλά κλείνω για την ώρα και δεν μπαίνω στον κόπο να αποδείξω ειδικά το 4, επειδή μου φαίνεται ότι δεν θέλει και πολύ σκέψη για να δεις ότι η διάκριση είναι κενή περιεχομένου. Αλλά ευχαρίστως διαβάζω αντιρρήσεις αργότερα.

  197. spiral architect said

    Nazis’ New headquarters

  198. Σμερδαλέος said

    @188, Αλέξη: Είναι αδιανόητο να κατατάσσονται ολόκληροι λαοί στους …διανοητικά καθυστερημένους, με βάση ένα τεστ IQ που έχουν σχεδιάσει δυτικοί επιστήμονες και στηρίζεται αποκλειστικά στη δική τους αντίληψη περί ευφυίας.
    —-

    Λοιπόν, παιδιά όσοι νομίζετε ότι το IQ έτσι όπως εκτιμάται από τους ειδικούς είναι κάτι το υποκειμενικό δείτε την παρακάτω εικόνα στην σελίδα 214:

    http://books.google.it/books?id=6gFEAEE8LGEC&printsec=frontcover&dq=repel+hans+eysenck&hl=it&sa=X&ei=X4BKUsWCMovU4wT3voG4BA&redir_esc=y#v=onepage&q=evoked%20potentials%20waveforms&f=false

    Για τον συγγραφέα:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Eysenck

    Αυτά είναι τα δυναμικά αντίδρασης του εγκεφάλου σε ερέθισμα (evoked potentials, στην συγκεκριμένη περίπτωση σε ακουστικό ερέθισμα) σε 12 παιδιά με διαφορετικά IQ.

    Έχουμε το IQ του παιδιού εκτιμώμενο με τις μεθόδους που τόσο αμφιβάλλετε και θεωρείτε υποκειμενικές και την αντικειμενική κυματομορφή του AEP (Auditory Evoked Potential).

    Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι υψηλότερα IQ αντιστοιχούν σε πιο υψίσυχνες κυματομορφές τι να πω πια;

    Το παιδί με IQ 154 έχει 20 τοπικά μέγιστα/ελάχιστα.
    Το παιδί με IQ 140 έχει 16 τοπικά μέγιστα/ελάχιστα.
    Το παιδί με IQ 96 έχει 11 τοπικά μέγιστα/ελάχιστα.
    Το παιδί με IQ 77 έχει 8 τοπικά μέγιστα/ελάχιστα.

    Δεν κάθομαι να τα μετρήσω όλα για να μην χάνω τον χρόνο μου.

    Αν πάρω τα 4 ζεύγη αριθμών που παρέθεσα και υπολογίσω τον συντελεστή γραμμικής συσχέτισης αυτός βγαίνει:

    r = 0,9878 (R^2 =0,9759)

    Αν καθήσετε και τον υπολογίσετε και για τα 12 ζεύγη σας εγγυόμαι ότι θα θα είναι πάντα μεγαλύτερος του 0,95.

    Για να καταλάβετε τη σημασία της συσχέτισης για όσους δεν έχετε κάνει συσχετίσεις δεδομένων σε εφηρμοσμένη επιστήμη αναφέρω ότι απόλυτες τιμές συντελεστών γραμμικής συσχέτισης πάνω από 0,7 θεωρούνται πολύ καλοί και πάνω από 0,8 θεωρούνται άριστοι.

    Έτσι για παράδειγμα παραθέτω τα R^2 μεταξύ συνολικού αριθμού καπνισμένων τσιγάρων και θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμωνα σε διάφορα ηλικιακά διαστήματα.

    http://ije.oxfordjournals.org/content/29/6/963/F2.expansion.html

    Όπου τα R^2 στις μεγάλες ηλικίες βλέπετε ότι είναι μεγαλύτερα από 0,96.

    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει καπνίσει ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή του δεν πρόκειται να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα ή ότι εάν κάποιος 70άρης που καπνίζει 50 χρόνια 12 πακέτα την ημέρα θα πεθάνει σώνει και καλά από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά αυτό που δείχνει είναι ότι υπάρχει ισχυρή στατιστική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των καπνισμένων τσιγάρων και την πιθανότητα να πεθάνεις από καρκίνο του πνεύμονα.

    Από εκεί και μετά εάν ο Newkid θεωρεί όπως λέει «εκτρωματικό» τον τρόπο με τον οποίο βγαίνει το ποσοστό 14% του κλάσματος (70-80) σε μια γκαουσιανή κατανομή με μέση τιμή 92 και τυπική απόκλιση 15 τότε να πάει να ανοίξει κανένα βιβλίο στατιστικής.

    Αν πάλι αμφισβητεί τα νούμερα 92 και 15 και φυσικά έχει το δικαίωμα να το κάνει (ούτε εγώ τα θεωρώ τελικά και αναμφίβολλα, αλλά τουλάχιστον είναι κάτι) τότε δεν έχει παρά να μου δείξει μια έρευνα πληθυσμιακής μέτρησης του IQ στην Ελλάδα που να δείχνει διαφορετικά αποτελέσματα και φυσικά θα τα δεκτώ. Αλλά εάν δεν μπορεί να βρει τότε ας αφήσει τα μαντέματα για τις χαρτορίχτρες.

    Από εκεί και μετά επειδή δεν πιστεύει ότι το IQ συσχετίζεται με συμπεριφορές τότε παραθέτω ένα άλλο δεδομένο. Σταθερά το IQ και το μορφωτικό επίπεδο συσχετίζονται αρνητικά με την παχυσαρκία.

    1) IQ και παχυσαρκία:

    http://www.examiner.com/article/obesity-linked-to-low-i-q-new-study-suggests

    2) μορφωτικό επίπεδο και παχυσαρκία:

    Click to access relationship%20education%20and%20obesity.pdf

    Τι μας λένε αυτές οι μελέτες; Ότι μόνο οι αμόρφωτοι και οι λιγότερο έξυπνοι θα γίνουν σώνει και καλά παχύσαρκοι; Φυσικά όχι !!! Αυτό που μας λένε όμως είναι ότι άτομα με χαμηλότερο IQ/μόρφωση έχουν στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να καταλάβουν ότι η παχυσαρκία είναι πρόβλημα υγιείας και έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταλάβουν τα αίτια που την προκαλούν (υπερφαγία, καθιστική ζωή κλπ) και να τα αντιμετωπίσουν. Ζούμε σε μια εποχή που το δυτικό lifestyle δυστυχώς οδηγεί στην παχυσαρκία. Όποιος ακολουθήσει τον «όχλο» έχει μεγάλες πιθανότητες να καταλήξει παχύσαρκος.

    Ακριβώς το ίδιο πράγμα γίνεται και με τον ρατσισμό/φυλετισμό.

    Δηλαδή ποιοι νομίζετε ότι ψήφισαν ΧΑ; Τι IQ πρέπει να έχει κάποιος για να συγκινηθεί από τον Παναγιώταρο, τον Γερμενή και τον Μπαρμπαρούση ή να νομίζει ότι αυτοί που δεν μπορούν να τελειώσουν πρόταση είναι δυνατόν να μας έβγαζαν από την κρίση;

  199. Νέο Kid Στο Block said

    Σμερδαλέε, ΕΣΥ να ανοίξεις κανα βιβλίο Στατιστικής! Xαρακτήρισα έκτρωμα το να αποδίδεις το 14% (ή το όποιο μαθηματικό κάτω ή άνω όριο-εμβαδό) στους Χρυσαυγίτες(ή στο όποιο πολιτικό-ιδεολογικό σύνολο . Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, έχεις πρόβλημα νοημοσύνης αναμφισβήτητα! Καλή (και αρκούντως διασκεδαστική) η προσπάθεια σου να βάλεις τους κοινωνικούς προβληματισμούς σε καλούπια ευγονικής και φυσικής προδιάθεσης ,αλλά πέστα σε κανένα παιδάκι (με χαμηλό Ι.Q)
    Ένας «εκτός στατιστικών προδιαγραφών» χοντρός και καπνιστής και πότης είμαι.

  200. Δεν σου έχουν πει όμως ότι στις κοινωνικές επιστήμες ένα r^2 κοντά στη μονάδα δείχνει ότι κάτι πάει λάθος; Π.χ. πλασματικά δεδομένα σε απογραφές, οι ίδιοι οι ορισμοί του IQ εδώ.
    Όσο για τον Hans Eysenck… τι να πω, το λήμμα της βίκι που μας έστειλες είναι από μόνο του αρκετά διαφωτιστικό. Στοιχηματίζω ότι αν ο Μιχαλολιάκος διάβαζε επιστημονικά βιβλία, θα ήταν ο αγαπημένος του. Six very bright and six very dull children (στο απόσπασμα που λινκάρεις)… νταξ, τι να πει κανείς.

  201. Χαμηλό IQ και οι Νορβηγοί βλέπω, στο μεταξύ.

  202. Σμερδαλέος said

    @ Φυσικό:

    4. Στο τέλος κάνεις ένα διανοητικό σάλτο μορτάλε με το να βάλεις ξαφνικά μια ψευτοδιάκριση ανάμεσα στον «πολιτιστικό ρατσισμό», που μπορεί να τον έχουν και άνθρωποι έξυπνοι, και στον «βιολογικό ρατσισμό» που είναι για τους κρετίνους. Η διάκριση είναι ολότελα τεχνητή.

    Φυσικέ πάλι χρησιμοποιείς όρους που δεν χρησιμοποίησα. Εγώ διέκρινα μεταξύ σοβινισμού και ρατσισμού. Δεν υπάρχει «πολιτιστικός ρατσισμός». Ο ρατσισμός είναι εξ ορισμού «βιολογικός». Άλλο προκαταληπτική διάκριση άλλο ρατσισμός. Ρατσισμός θα πει προκαληπτική φυλετική διάκριση μόνο. Τι διάολο θα πει «πολιτιστικός ρατσισμός»; Δεν τον καταλαβαίνω αυτόν τον όρο που χρησιμοποιείς.Υποθέτω ότι έχεις κατά νου την «πολιτισμική διάκριση».

    Παραθέτω ορισμένους ορισμούς λεξικών του λήμματος «ρατσισμός»:

    1) Wiki:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Racism

    Racism, also sometimes called racialism, is generally defined as actions, practices, or beliefs that consider the human species to be divided into races with shared traits, abilities, or qualities, such as personality, intellect, morality, or other cultural behavioral characteristics, and especially the belief that races can be ranked as inherently superior or inferior to others, or that members of different races should be treated differently.

    2) Oxford Dictionaries:

    http://oxforddictionaries.com/definition/english/racism

    the belief that all members of each race possess characteristics, abilities, or qualities specific to that race, especially so as to distinguish it as inferior or superior to another race or races: theories of racism


    prejudice, discrimination, or antagonism directed against someone of a different race based on the belief that one’s own race is superior:a programme to combat racism

    Από εκεί και μετά για τη σχέση των 2 14ριων που λες ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε θα ήταν να ξέραμε την κατανομή IQ των ανθρώπων που ψήφισαν ΧΑ. Αυτήν δυστυχώς δεν την έχουμε. Έχουν γίνει κάποιες δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι χαμηλά μορφωτικά επίπεδα και νεαρές ηλικίες είναι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τους ψηφοφόρους ΧΑ. Εγώ δεν πιστεύω ότι τα δύο 14αρια είναι ακριβώς ολόιδια. Αλλά αυτό που πιστεύω είναι ότι ο βασικός πυρήνας (λ.χ. τα 2/3 ή τα 3/4 βρε παιδί μου) του 14ου που ψήφισε ΧΑ στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο εκτιμώμενο 14άρι του κλάσματος με IQ 70-80.

    Τώρα όπως είπα και στον Newkid to 14άρι του κλάσματος 70-80 προέκυψε από τη μέση εκτιμώμενη τιμή 92 που βρήκα στον Richard Lynn και στην τυπική απόκλίση 15 που το βικι λέει ότι συνήθως υπάρχει στην πληθυσμιακή κατανομή του IQ. Εάν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα νούμερα είναι λάθος βεβαίως θα τα δεκτώ. Αλλά μέχρι στιγμής αντί για στατιστικά στοιχεία βλέπω σεντόνια προσωπικών ανεπιβεβαίωτων υποθέσεων.

    Επαναλαμβάνω, εάν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι τα νούμερα 92,15 (μέση τιμή, τυπική απόκλιση) δεν ευσταθούν βεβαίως θα τα δεκτώ.

  203. physicist said

    #202. — Σμερδαλέε, είτε τον πεις σοβινισμό είτε τον πεις πολιτιστικό ρατσισμό: μια κοινωνία που θεωρεί τον πολιτισμό της ανώτερο από τους άλλους (μέχρι εδώ καλά) και συγχρόνως αποκλείει πρόσωπα με διαφορετική καταγωγή ή φυλετικά χαρακτηριστικά από το να συμμετέχουν σ’ αυτόν έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Η αφορμή δόθηκε από την αναφορά μου στην ιαπωνική κοινωνία, που είναι το δίχως άλλο πολιτιστικά πολύ αναπτυγμένη και φαντάζομαι ότι θάχει και υψηλό IQ. Από τη στιγμή που ορίζει την ανωτερότητα του πολιτισμού της όχι με βάση αρχές αλλά με βάση τη φυλετική καταγωγή, η στάση της γίνεται ρατσιστική, και δεν έχει καμία σημασία αν τη στηρίζει στη Μοριακή Βιολογία ή στη βαθιά παράδοση των Σαμουράι.

  204. Ηλεφούφουτος said

    177 Έτσι ακριβώς για την εκπομπή του Πρετεντέρη. Εγώ είχα την επιπλέον διαστροφή να τη γράψω και στο βίντεο.
    Την έκανε στην επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού. Ήταν η πρώτη απόδοση θεσμικού τηλερόλου στα ζόμπι. Μέχρι τότε μόνο Πλεύρη σε σκουπιδοκάναλα βλέπαμε.

  205. Σμερδαλέος said

    @200: Δεν σου έχουν πει όμως ότι στις κοινωνικές επιστήμες ένα r^2 κοντά στη μονάδα δείχνει ότι κάτι πάει λάθος;

    H νευροηλεκτροφυσιολογία έγινε τώρα κοινωνική επιστήμη; Δηλαδή όταν χρησιμοποιούμε τα ίδια δυναμικά στο οπτικό νεύρο για την διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας για να αποδείξουμε μειωμένη ταχύτητα μετάδοσης ώσεως σε ασθενή με κεντρικό σκότωμα σαν σύμπτωμα … κάνουμε κοινωνική επιστήμη;

    Αλλά άντε ας το παρακάμψουμε αυτό. Για δώσε μου guidelines κοινωνικών επιστημών όπου να αναφέρει το απόφθεγμά σου; Ότι δηλαδή εάν σε στατιστική ανάλυση κοινωνικών επιστημών βρούμε συστελεστές γραμμικής συσχέτισης κοντά στη μονάδα κάτι κάναμε λάθος.

    Έτσι για να γελάσω και άλλο για δώσε μου 3 παραδείγματα κοινωνικών επιστημών να δου τι λενε για τους συντελεστές γραμμικής συσχέτισης.

  206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    84 – Οι χαζοί ψηφίζουν Χ.Α…Οι έξυπνοι τι ψηφίζουν; γιατι απ΄οσο γνωρίζω, δεν ευθύνεται η Χ.Α για το χάλι της Ελλάδας. Τι IQ χρειάζεται κάποιος, για να μη ψηφίζει κάποιον που τον κοροϊδεύει κατ΄εξακολούθηση;
    Το μεσο IQ της Νορβηγίας ποιό είναι; Έχει απο τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο, ενα απο τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, με ποιά κριτική σκέψη ψήφισαν την τοπική Χ,Α. και την έβαλαν στο κοινοβούλιο, δυο μολις χρόνια μετα το μακελειό, με δράστη τον ακροδεξιό Μπρέϊβικ;
    Οι αμερικανοί που ψήφισαν τον Μπούς τι ΙQ είχαν;
    Όσο για τους Πακιστανούς, τιμώρισαν (δολοφόνησαν) μια γυναίκα με λιθοβολισμό, γιατι είχε κινητό, η ιδέα της ανωτερότητας του άνδρα απο την γυναίκα, εκτός του οτι είναι εσφαλμένη (βιολογικά η γυναίκα είναι ανώτερη) δεν είναι φασισμός;

    http://www.lifo.gr/now/world/34383

    Το ΙQ έχει αποδειχθεί οτι είναι πατάτα, μπορει να είναι καλή μέτρηση, για μια κλίση σε κάποια ειδικότητα, αλλα για το σύνολο του ατόμου, είναι σκέτη μπούρδα. Ο άνθρωπος, οσο κι αν υπακούει σε μηχανιστικούς νόμους, δεν είναι μηχανή, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, γι΄αυτό και ενίοτε τους παραβαίνει, π.χ αυτοκτονεί, κάτι που καμία μηχανή δεν μπορεί να κάνει συνειδητά. Γνωρίζεις πόσοι ευφυείς έχουν αυτοκτονήσει;
    Τα αίτια του φασισμού, είναι πολύ βαθύτερα, και δεν έχουν να κάνουν με το iq, αλλα με την συγκινησιακή κατάρευση του ατόμου, κυρίως λόγο της σεξουαλικής καταπιέσεως απο την παιδική ηλικία. Άλλωστε ολα τα δόγματα, κατα βάσην είναι σεξουαλικά καταπιεστικά.

  207. »Σταθερά το IQ και το μορφωτικό επίπεδο συσχετίζονται αρνητικά με την παχυσαρκία.»

    ‘Ολα θα τ΄ακούσουμε εδώ μέσα… Κι ο Πάγκαλος; Κι ο Τσόρτσιλ; κι εγώ; 🙂 🙂 🙂

    Για να σοβαρολογούμε όμως: είχα την εντύπωση ότι το IQ φιλοδοξούσε να προσδιορίσει ποσοτικά την έμφυτη ευφυΐα — και έτσι εκλαμβανόμενο
    υπηρέτησε το ρατσισμό και άλλες καταπιεστικές νοοτροπίες. Αν δεχτούμε ότι σ’αυτό που μετράει υπεισέρχεται – και μάλιστα σημαντικά – και το μορφωτικό επίπεδο, τότε απόλυτα φυσικό είναι να εμφανίζει πραγματικές και στατιστικά σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, από τάξη σε τάξη, ή και από φυλή/εθνότητα σε φυλή/εθνότητα!

    Συμμερίζομαι την αγανάκτηση του Δύτη και άλλων για ορισμένα απ’όσα ακούστηκαν εδώ, όχι όμως και για το 102. Δεν θα ήταν ευχής έργον αν συντελούσαν ουσιαστικότερα τα ΜΜΕ στο φωτισμό του κοινού; Δεν αρκεί βεβαίως η παιδεία (τρανταχτό αντιπαράδειγμα η μεσοπολεμική Γερμανία), αλλά έχουμε μήπως κι άλλον τρόπο;

  208. Νέο Kid Στο Block said

    Σμερδαλέε, κάνω ένα τελευταίο σχόλιο ,προσπαθώντας να σε βγάλω από την πλάνη σου και την μαθηματική σου άγνοια-ημιμάθεια. Το γεγονός ότι παρατηρείται μια στενή σχέση(συντελεστής r κοντά στη μονάδα) ανάμεσα σε δύο μεταβλητές,δεν σημαίνει οτι υπάρχει απαραίτητα και σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ τους! Για παράδειγμα αν κατασκευάσουμε ένα γράφημα το οποίο να συσχετίζει τις ζημιές που προκαλεί μια πυρκαγιά και τον αριθμό των πυροσβεστών που επιστρατευονται για να τη σβήσουν, σίγουρα θα παρατηρήσουμε στενή σχέση. Όσο περισσότερες οι ζημιές ,τόσο περισσότεροι οι πυροσβέστες, αυτό όμως (ελπίζω αυτό να το καταλαβαίνεις..) δεν σημαίνει ότι οι πυροσβέστες προκαλούν τις ζημιές!
    Αλλο παράδειγμα («κοινωνικό» που λες και του Δύτη..) Οι μαθητές που έχουν μεγάλα πόδια κάνουν λιγότερα ορθογραφικά λάθη από εκείνους που έχουν μικρά/κοντά! Δεν το πιστεύεις; Κι όμως τα παιδιά με ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ηλικία έχουν μεγαλύτερα πόδια και κάνουν λιγότερα ορθογραφικά λάθη (όχι λόγω των ποδιών, αλλά λόγω του ότι είναι μεγαλύτερα και πιο πολύ εκπαιδευμένα).
    Γκέκε; Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει μία ΤΡΙΤΗ μεταβλητή που συνδέει ,μέσω μιας σχέσης ΑΙΤΙΑΣ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ, τις 2 που αναλύονται. Όπως υπάρχουν (όχι ΤΡΙΤΗ, αλλά «ΤΡΙΤΕΣ») μεταβλητές στα θέματα που επιχειρέις να προσεγγίσεις! Aν ,πάρω ένα στατιστικό δείγμα θανάτων θα βρώ μια ωραιότατη (ΑΠΟΛΥΤΗ μονάδα=1) συσχέτιση μεταξύ θανάτου και ζωής. Στους 1000 θανάτους ,και οι 1000 πριν πεθάνουν ζούσαν! Άρα ,η βασική αιτία του θανάτου είναι η Ζωή!
    Αυτό μας λες εν ολίγοις!
    Τέλος από μένα! ‘Ό,τι κατάλαβες ,κατάλαβες!

  209. Avonidas said

    (Συνάδελφε) Φυσικέ, απορώ με την υπομονή σου! Εγώ θα είχα εγκαταλείψει τη συζήτηση πολύ νωρίτερα. Ίσως είναι θέμα ηλικίας (υπάρχει μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και επιπέδου ανοχής στις μπαρούφες· εικάζω ότι δεν έχεις καβατζάρει τα 30, μπορεί να κανω και λαθος 😉 )

    Αν έχεις επιβλέψει εργαστήρια, θα καταλάβεις την εμπειρία μου: πρόθυμοι κι εργατικοί φοιτητές που ακολουθούν τις οδηγίες του πειράματος κατά γράμμα, αλλά έχουν κακής ποιότητας μετρήσεις, ή πιάνουν τα νούμερα από τη λάθος μεριά (του στυλ, έχω το t=0 στην «ουρά» της καμπύλης, αλλά η μέθοδος έλεγε να ξεκινήσω από την κορυφή), ή κλώτσησαν την πειραματική διάταξη, ή ακόμη έτυχε αυτός που έγραψε τις οδηγίες να είναι κρετίνος που αγνοεί τα δώρα της κοινής λογικής.

    Κάθονται, λοιπόν, και κάνουν έναν υποδειγματικό υπολογισμό και βγάζουν τέρατα (μια τιμή με 100πλασιο σφάλμα) και συνεχίζουν κανονικά από κει, τσεκάροντας ένα-ένα τα σημεία της λίστας. Κι όταν τους πεις ότι αυτά που γράφουν δεν έχουν κανένα νόημα, ρωτάνε να μάθουν «πού έκαναν το λάθος». Μερικές φορές μπορείς να βρεις το σημείο όπου άρχισε να στραβώνει το πράγμα, και να τους πεις πώς μπορεί να διορθωθεί. Άλλοτε πάλι, εύχεσαι απλώς να σου γραφαν «δεν έχει νόημα να συνεχίσω την ανάλυση, γιατί τα δεδομένα μου είναι σκουπίδια». Εγώ θα το εκτιμούσα.

    Γι’ αυτό σου λέω, άστο. Τι να πεις σ’ έναν άνθρωπο που συγχέει την ευφυία με την πληροφόρηση, που πιστεύει ότι μπορεί να βγάλει συμπεράσματα απ’ ευθείας από τις συσχετίσεις, που δεν καταλαβαίνει ότι περίπλοκες κοινωνικές δομές απλά δεν γίνεται να συγχωνευθούν σε ένα νούμερο, που πιστεύει ότι υπάρχει ένα «ποσοστό των ηλιθίων» κι ότι θα το υπολογίσει από την «τυπική απόκλιση» των τεστ IQ, τη στιγμή που για το ίδιο άτομο σε διαφορετικές στιγμές και διαφορετικά τεστ οι αποκλίσεις είναι συγκρίσιμες με την «τυπική απόκλιση» του «πληθυσμού»!

    Ο μόνος τρόπος να μετρήσεις την εξυπνάδα με τεστ IQ είναι να εκτιμήσεις το ποσοστό των ανθρώπων που το παίρνουν τοις μετρητοίς.

  210. Γιατί, Σμερδαλέε, από πότε η εκλογική συμπεριφορά έγινε κλάδος της νευροφυσιολογίας; Από πότε το μορφωτικό επίπεδο; Εγώ που κατά σύμβαση το μορφωτικό μου επίπεδο είναι υψηλό (τα τυπικά προσόντα που λέμε) τι IQ έχω, και πώς συνδέεται μ’ αυτά που λέω (που ή είναι βλακείες ή δεν είναι); Τι μας λέει το παράδειγμά σου πέρα από το ότι το IQ μετρά κάτι που συνδέεται με τα δυναμικά αντίδρασης σε ερέθισμα; Από πού κι ως πού μας λέει κάτι για την ευφυία, για την πολιτική κρίση (εννοώ judgment) ή για την ικανότητα λύσης πραγματικών προβλημάτων, ξερωγώ; Έτσι για να γελάσεις πάντως θα σου δώσω και παραπομπή για το αυτονόητο, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να περιμένεις μέχρι το απόγευμα. Για να γελάσω εγώ, στο μεταξύ, δώσε μου όχι τρία, ένα παράδειγμα με συντελεστή γραμμικής συσχέτισης στην ιστορική επιστήμη, ας πούμε.

  211. physicist said

    #209. — Συνάδελφε (χαίρομαι!), στην εκτίμηση της ηλικίας μου πέφτεις έξω κατά 50 με 60%. Με ποιο πρόσημο, το αφήνω στην ευφυία σου. 🙂

  212. Avonidas said

    Φυσικέ, ε, τι φταίω εγώ αν έπεσες στην ουρά της κατανομής, συμβαίνουν αυτά 😛

  213. physicist said

    #212. — Είναι Levy η άτιμη, έχει παχιές ουρές. 😛

  214. munich said

    Αν μπορώ να συμβάλω κι εγώ με τις λαζοτσεχικές μου απόψεις. δεν είναι όλοι οι ηλίθιοι φασίστες, αλλά όμως όλοι οι φασίστες είναι ηλίθιοι ανεξάρτητα το μορφωτικό τους επίπεδο, την καταγωγή, την κοινωνική τάξη, το φύλο, το χρώμα και την ηλικία τους. και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο
    και μπορεί σύμφωνα με το δημώδες να είναι οι ηλίθιοι χρήσιμοι αλλά επιτρέψτε μου όχι όλοι οι ηλίθιοι, ούτε όλοι οι έξυπνοι άλλωστε

  215. physicist said

    #214. — Μόναχε, υπάρχει μια επικίνδυνη αυταρέσκεια σ’ αυτήν την άποψη. Υποψιάζομαι ότι έχει μάλλον ψυχολογική βάση για να νοιώσουμε υπέρτεροι των φασιστών που πρέπει σώνει και καλά να είναι ηλίθιοι. Ένα πολιτιστικό bias που λέει ότι εφόσον η ευφυία είναι αρετή κι εφόσον ο φασισμός είναι αποδιοπομπαίος, θα πρέπει, διάολε, να είναι ασύμβατες έννοιες, για να μας προφυλάξει από την αμηχανία όταν βρεθούμε απέναντι σε κανέναν φασίστα που να μας ρίχνει διανοητικά. Σαν να λέμε ότι μας είναι αβάσταχτη η ιδέα ότι έστω κι ένας από αυτούς υπερτερεί από μας διανοητικά και τι θα κάνουμε τώρα αν χρειαστεί να τον κοντράρουμε αφού όλη η βαρύτητα του πολιτισμού μας εστιάζει στις νοητικές ικανότητες.

    Αν πάλι δεν είναι ψυχολογική ψευδαίσθηση ή αυτοπροστασία, τότε μπορεί και να καταντάει ταυτολογία-κενολογία. Σε κάθε περίπτωση, ενώ δεν θα δίσταζα να συναινέσω στο ότι υπάρχει μια διαδεδομένη μορφή ηλίθιου-ουγκ-φασισμού, την εξίσωση ότι όλοι οι φασίστες είναι ηλίθιοι δεν τη δέχομαι. Too easy, too cheap, too dangerous.

  216. Alexis said

    Σμερδαλέε, εξακολουθείς να κινείσαι σε άλλο μήκος κύματος και να να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, προσπαθώντας να υποστηρίξεις ντε και καλά την …ανάλυση του σχ. 55, όταν 10 νοματαίοι εδώ μέσα σου λένε ότι δεν στέκει με τίποτα…

    Έχει καμία σχέση με τη νευροφυσιολογία η μέτρηση του IQ;
    Μετράει με τρόπο ποσοτικό και απόλυτο κάποια μετρήσιμα βιολογικά χαρακτηριστικά του ατόμου;

    Και εντέλει δεν καταλαβαίνεις ότι η προσέγγισή σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε για να αποδείξει το οτιδήποτε;
    Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εσύ «απέδειξες» ότι οι «χαζοί» ψηφίζουν ΧΑ μπορεί κάποιος να «αποδείξει» ότι οι ψηφοφόροι της ΧΑ έχουν …πεταχτά αυτιά ή ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν …στραβά δόντια !

    Αστεία πράγματα…
    Σοβαρέψου και μην εκτίθεσαι άλλο…
    Η γελοιότητα όταν ντύνεται με το φράκο της επιστημοσύνης γίνεται καρικατούρα…

  217. Σμερδαλέος said

    @207:
    να προσδιορίσει ποσοτικά την έμφυτη ευφυΐα

    Όχι Άγγελέ μου, το IQ δεν σχεδιάστηκε νγια να προσδιορίσει ποσοτικά την έμφυτη ευφυΐα, αλλά την ευφυΐα εν γένει. Όπως όλα τα πράγματα που έχουν σχέση με τη βιολογία μέρος της ευφυΐας καθορίζεται γενετικά και ένα άλλο μέρος καθορίζεται επίκτητα (μόρφωση κλπ).

    Λοιπόν θα αφήσω την ευφυΐα που τόσο πολύ σας προβλημάτισε και θα κάνω ένα άλλο παράδειγμα. Η μέγιστη αεροβική ισχύς, δηλαδή η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που ένας άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει ή Vo2max είναι ο βασικός δείκτης του καρδιαγγειακού fitness και σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για την χρονική απόδοση σε τρέξιμο μέχρι τα 10 χλμ. Για μεγαλύτερες αποστάσεις το αναεροβικό/γαλακτικό κατόφλι (Lactate Threshold, δηλαδή η ταχύτητα στην οποία το γαλακτικό οξύ γίνεται 4mM στο αίμα) παίρνει τα πρωτία.

    http://en.wikipedia.org/wiki/VO2_max

    Είναι μια προπονήσιμη παράμετρος, δηλ. βελτιώνεται εν γένει με την προπόνηση (επίκτητο αίτιο), αλλά ο βαθμός βελτιώσης και η «αρχική» τιμή της κατά την καθιστική ζωή έχουν ισχυρά γενετικά αίτια. Αυτό το απέδειξε ξεκάθαρα η μελέτη Heritage του Claude Buchard.

    http://www.pbrc.edu/heritage/

    Πήρανε 429 άτομα, μετρήσανε το καθιστικό τους «αρχικό» Vo2max, τους εκθέσανε στο ίδιο προπονητικό φορτίο για 5 μήνες και μετρήσανε το βελτιωμένο vo2max μετά την προπόνηση. Υπήρχε σημαντική ποικιλομορφία στην αποκριτικότητα. Η μέση αποκριτικότητα ήταν 17%, υπήρχαν άτομα που βελτιώθηκαν μέχρι και 50% (high responders), υπήρχαν άτομα που δεν βελτιώθηκαν καθόλου (non responders) και υπήρχαν και πολύ λίγα άτομα που έπαθαν υπερκόπωση, δηλαδή το αεροβικό τους fitness μειώθηκε επειδή για τα δικά τους δεδομένα η προπόνηση.

    Ορίστε τα αποτελέσματα της μελέτης:

    http://trainingscience.net/?page_id=274

    Η έρευνα απέδειξε ότι υπάρχει μικρότερη ενδοοικογενειακή ποικιλία τόσο στην αρχική τιμή όσο και στην αποκριτικότητα απ΄ότι υπάρχει δια-οικογενειακή ποικιλία, πράγμα που δηλώνει ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο. Από εκεί και μετά ξεκίνησαν γενετικές μελέτες για να βρούμε ποια αλληλόμορφα και σε ποιες θέσεις εμπλέκονται.

    Μία πρώτη μελέτη βρήκε 11 γονίδια τα οποία μπορούσαν να ξεχωρίσουν τους πληθυσμούς των υπερ-, μεσαιο-, υπο-αποκριτικών και των μη αποκριτικών.

    Έναν χρόνο αργότερα μετά την πρώτη αυτή μελέτη, ο ίδιος ερευνητής (Jimmi Timmons) συνεχίζοντας την έρευνα έφτασε τον αριθμό των εντοπισμένων γενετικών θέσεων σε 27 και ακόμα συνεχίζεται. Είναι αυτός εδώ:

    Βάλτε στο [04:41] όπου λέει λ.χ. ότι το 60% της αιτιότητας σε αρχική τιμή και αποκριτικότητα είναι γενετικά καθορισμένο και 40% το επίκτητο (το εάν θα προπονηθείς, πως θα προπονηθείς κλπ). Στο [0:47:32] λέει για τα 27 γονίδια τα οποία εξηγούν γενοτυπικά την φαινοτυπική ποικιλία (αρχική τιμή και αποκριτικότητα). Λέει στο [0:48:17] ότι αυτή την στιγμή από μια απλή γενετική ανάλυση σε δείγμα αίματος μπορούν να προβλέψουν εάν θα είσαι αποκριτικός ή όχι.

    Τώρα το να είσαι γενετικά προδιατεθημένος για υπερ-αποκριτικότητα δεν σημαίνει ότι θα έχεις μεγάλο vo2max εάν δεν προπονηθείς και δεν προπονηθείς κατάλληλα. Είπαμε, 60% γενετική, 40% προπόνηση.

    Ό,τι ισχύει για το Vo2max παραπάνω ισχύει και την ευφυΐα. Υπάρχει σημαντική γενετική προδιάθεση, αλλά υπάρχουν και επίκτητα αίτια, δηλαδή βελτιώνεται με την σωστή «προπόνηση» (στην συγκεκριμένη περίπτωση τρόπος παιδείας, είδος μόρφωσης, κλπ).

    Εμείς όταν μετράμε το IQ μετράμε το συνολικό αποτέλεσμα δηλαδή την συνεπίδραση και της «έμφυτης» προδιάθεσης και της «επίκτητης» βελτιώσης που προέκυψε από την εξάσκηση.

    Η «επίκτητη» βελτίωση είναι σημαντική γιατί μπορούμε να την διαχειριστούμε μέσα από την παιδεία που παρέχουμε στα παιδιά μας, όσο σημαντική είναι η προπόνηση (είδος, ένταση, συχνότητα, διάρκεια κλπ) στο να βγάλει έναν πρωταθλητή με σημαντικά υψηλό Vo2max. Δεν αρκεί η όποια γενετική προδιάθεση μόνητης εάν ο άλλος δεν δουλέψει.

  218. Σμερδαλέος said

    @216: όταν 10 νοματαίοι εδώ μέσα σου λένε ότι δεν στέκει με τίποτα…

    Ξέχασες να γράψεις 10 νοματαίοι που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο … περιττό να σου πώ ότι ο Πλάτων δια στόματος Σωκράτους λεέι «μην ακούς τους πολλούς αλλά τους ειδικούς».
    ΄
    Υπάρχουν και νοματαίοι εδώ πέρα που ισχυρίζονται ότι η ελληνική δεν είναι ΙΕ γλώσσα … πρέπει να τους λάβω και αυτούς υπόψη;

    Άντε ώρα σας καλή.

  219. Avonidas said

    @214, 215
    Ακόμη χειρότερα, υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στην «κλινική» έννοια της ηλιθιότητας, και στην έννοια που της δίνουμε στην καθομιλουμένη.

    Στην καθομιλουμένη, όταν λέμε σε κάποιον «είσαι ηλίθιος», μπορεί να εννοούμε ότι μας έχει εκνευρίσει, ότι είναι ισχυρογνώμων, ότι μας είναι αντιπαθής, ότι τον θεωρούμε αστοιχείωτο ή ότι του λείπει κοινός νους. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις εννοούμε κυριολεκτικά ότι είναι νοητικά καθυστερημένος.

    Όσο για τους φασίστες, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να είναι ευφυέστατα άτομα που έχουν καταπιεί μια ψευδεπιστήμη αμάσητη (διαβάστε για τους κρανιομέτρες του 19ου και του 20ου αιώνα, ή τις «φιλοφρονήσεις» των Γάλλων ανθρωπολόγων στους Γερμανούς και τούμπαλιν, για να πειστείτε ότι ένας ευφυής άνθρωπος μπορεί κάλλιστα να γράφει σαχλαμάρες), προσπερνάμε και το απολύτως προφανές: οι φασίστες λένε ψέματα!

    Πραγματικά, αν καταπίνουμε αμάσητες τις δηλώσεις των φασιστών για το τι πιστεύουν, μάλλον εμείς είμαστε οι αφελείς και βλάκες. Το να είσαι αρχι-φασίστας είναι εξουσία, είναι δύναμη και μπορεί να σε προωθήσει σε κάποιους χώρους. Ακόμη, μπορεί να μην πιστεύεις τα περί αίματος και φυλής, αλλά να βρίσκεις τους αντίπαλους πολιτικούς χώρους απεχθείς, ή απλά να μην ταιριάζουν με τα συμφέροντά σου (αυτό δεν ισχύει μόνο για την ακροδεξιά· ένας κεφαλαιοκράτης έχει πολλά να κερδίσει με το να γίνει εργατοπατέρας, αν το παίξει σωστά). Υπάρχουν ένα σωρό ερμηνείες πέραν του απλοϊκού «είναι κρετίνοι».

  220. Alexis said

    Στο καλό και καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις …νευροφυσιολογίας, γενετικής, στατιστικής, γλωσσολογίας, συγκριτικής ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας και ό,τι άλλο σου καπνίσει! 🙂

  221. 218 Ξέχασες να γράψεις 10 νοματαίοι που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο … περιττό να σου πώ ότι ο Πλάτων δια στόματος Σωκράτους λεέι «μην ακούς τους πολλούς αλλά τους ειδικούς»
    —————————————–
    Εσύ δηλαδή για να έχουμε καλό ρώτημα με ποιο αντικείμενο έχεις σχέση; Με τη γλωσσολογία; Με τη νευροφυσιολογία; Με τη στατιστική; Κάπου θα είσαι ειδικός, δεν μπορεί.

  222. munich said

    Εντάξει παιδιά το 214 ήταν μια ακόμα επιτυχημένη προσπάθειά μου να κάνω αποτυχημένο χιούμορ γιατί όλος αυτός ο διανοητικός ελιτισμός μου την έδωσε. όταν λέω ότι όλοι οι φασίστες είναι ηλίθιοι έιναι φυσικά για να τους βρίσω και όχι γιατί είναι ντε και καλά διανοητικά καθυστερημένοι. Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι διανοητικά καθυστερημένοι (που φυσικά δεν είναι φασίστες, τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω ούτε έναν) είναι συμπατριώτες μου που τιυς ΄σεβομαι και τους αγαπώ

  223. munich said

    Αλλά έπεσε στην παγίδα που μου στήσατε! Δεν ξέρω κανέναν διανοητικά καθυστερημένο! η ευφυία είναι κάτι σχετικό
    (οι φασίστες είναι ηλίθιοι)

  224. Yannis said

    218. «Ξέχασες να γράψεις 10 νοματαίοι που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο … »

    Εχουμε όμως καλύτερη σχέση ο καθένας μας με ένα, τουλάχιστον, από τα 10 αντικείμενα με τα οποία ασχολείσαι εσύ.
    Και, τέλος πάντων, δώσε μου ένα αριθμητικό αποτέλεσμα στην άσκηση 105. Ολα τα άλλα είναι λόγια…

  225. Γς said

    212, 213:
    >τι φταίω εγώ αν έπεσες στην ουρά της κατανομής

    One- and two-tailed tests

    Και ήταν κι η εποχή το 1970 που πολύ το είχαμε ρίξει στον έλεγχο διάφορων υποθέσεων στην έκφραση γονιδίων. Συνήθως αυτό γινόταν με κατανομές χ τετράγωνο, βαθμούς ελευθερίας και τέτοια. Όμως συνήθως τα πειραματικά δεδομένα ήταν φτωχά, οπότε καταφεύγαμε στο Fisher’s Exact test για μικρά δείγματα.

    Εδώ κάθε σημείο της κατανομής ήταν η πιθανότητα εμφάνισης ενός contingency table (a,b,c,d) από την υπεργεωμετρική κατανομή p(a,b,c,d)=(a+b)!(c+d)!(a+c)!(b+d)!/a!b!c!d!(a+b+c+d)!
    Οσο κι αν φαίνεται παράξενο και για μικρούς ακόμα αριθμούς ο υπολογισμός των παραγοντικών ήταν αδύνατος εκείνη την εποχή και γινόταν από πίνακες των λογαρίθμων τους.

    Εχοντας πάρει μαζί μου τα δεδομένα ενός πειράματος για να τα ελέγξω στο σπίτι, μου λέει ο μεγάλος το πρωί:.
    -Χίλια συγγνώμη, ξέχασα να σου δώσω το πίνακα των λογαρίθμων των παραγοντικών.
    -Δεν χρειάστηκε. Τα υπολόγισα χωρίς λογαρίθμους.
    -Τι με το κομπουτεράκι; [της τσέπης των 4 πράξεων της εποχής]
    -Όχι με το χέρι.

    Με το χέρι; Τρελάθηκαν οι παλιές καραβάνες που είχαν μάθει στα Παρίσια και τα Λονδίνα το τεστ του Φίσερ με λογαρίθμους.
    Κουνούσαν το κεφάλι τους με τη μούρλια μου.

    Τι είχα κάνει.
    Εχοντας παρατηρήσει ότι ο λόγος p(a)/p(a+1)=(b+d)/(a+c+1), υπολόγιζα τα π(amin),..,π(amax) και μετά τα p(x)=π(x)/Σπ(i).

    Και δεδομένου ότι για μικρά δείγματα Τα σημεία μεταξύ amin και amax είναι λίγα, το τεστ μπορεί α γίνει ακόμη και με το χέρι!
    Στην ανάγκη βέβαια, της εποχής εκείνης

  226. ππαν said

    Xαρά στην υπομονή σας. Ξέρετε ποιοι.

  227. Γς said

    Ακουστε κυρία μου. Μιλάμε για μεθόδους ελέγχου υποθέσεων και τέτοια και θυμήθηκα κάτι απάνω σ αυτά. Εχει κάποια ιστορική αξία. Τι τραβούσαμε τότε χωρις υπολογιστές και τέτοια. Τώρα άν έχει και κάποια άλλη αξία δεν νομίζω ότι μπορείτε να το κρίνετς!
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.
    Δεν σας ενόχλησα.

    ΑΜΑΝ πια!
    Αρχίσαμε τα ίδια;;;;

  228. Χαρά στην υπομονή μας όντως –αλλά μια και υποσχέθηκα την παραπομπή μου για το αυτονόητο (#210) και μ’ αρέσει να κρατώ τις υποσχέσεις μου, ορίστε : Roderick Floud, An Introduction to Quantitative Methods for Historians, Λονδίνο 1973, 151-52: «Well-fitting regression lines, and hence high R^2s, can appear for totally fortuitous r easons , and no credence should be attached to them unless the relationship they purport to describe can be understood and explained in a way entirely divorced from the statistical method» (η υπογράμμιση δική μου).

  229. Γς, μυγιάστηκες που λέμε 😉 -περί Σμερδ. ο λόγος, αν δεν κάνω λάθος.

  230. Avonidas said

    Άσε πια την άλλη την πατάτα, ότι το τάδε χαρακτηριστικό είναι «A% γενετική και Β% περιβαλλοντική» επίδραση. Χιιι-γιααα!

    Για να βγάλεις ποσοστά συνεισφοράς σε μια ποσότητα, πρέπει οι συνεισφορές να είναι (α) ομοειδείς και (β) γραμμικές (αναλογικές). Ας πούμε, μπορώ να πω ότι το αλάτι που καταναλώνω προέρχεται κατά 40% από τις τροφές που τρώω και κατά 60% από την αλατιέρα μου (τα νούμερα τα βγαλα τελείως από το κεφάλι μου, ιδέα δεν έχω). Αλλά δεν μπορώ να πω ότι το ύψος μου οφείλεται, ας πούμε, σε 60% γενετική και 40% διατροφή. Το 100% του ύψους μου είναι διατροφή, ενώ αν ξέρετε αρκετά για τα γονίδιά μου μπορείτε να πείτε πόσο ψηλός είναι πιθανόν να γίνω.

    Μπορείτε, όμως, να πάρετε ένα δείγμα πληθυσμού, να μετρήσετε τις διαφορές στο ύψος τους, να επινοήσετε ένα μέτρο των «διαφορών» στα γονίδια που θεωρούνται σχετικά, και να πείτε το εξής: αν αλλάξουμε κατά X% τα γονίδια, το ποσοστό των ατόμων με ύψος από 1.80 ως 1.85 θα μεταβληθεί κατά Y%. Το αποτέλεσμα που θα πάρετε σας λέει κάτι για την επίδραση της γενετικής σε ΑΥΤΟ τον πληθυσμό, σε ΑΥΤΟ το περιβάλλον.

    Αν όμως πάτε να βγάλετε συμπεράσματα (ή να βάλετε στοιχήματα) για ένα συγκεκριμένο άτομο, με βάση αυτά τα ποσοστά, να δείτε τι κουταμάρες θα βγάλετε…

  231. Yannis said

    228. Κι όχι μόνο για τις κοινωνικές επιστήμες. Οι spurious correlations υπάρχουν παντού, αλλά δεν τις έπιασε το γκουγκλάρισμα 🙂

  232. sarant said

    Νομίζω κι εγώ ότι το 226 δεν αφορούσε το 225.

  233. physicist said

    #228. — Δύτη, στις θετικές η υπογραμμισμένη πρότασή σου ισχύει επίσης, σχεδόν αυτολεξεί. Στα δικά μας θα διαβάσεις, αντίστοιχα, τη φράση: provided there exists an underlying theoretical framework that offers an explanation to the measured correlation effects.

  234. Yannis said

    233. Και το «θεωρητικό πλαίσιο» υπάρχει στη συσχέτιση των τηλεφωνημάτων των ΧΑιτών με τις πράξεις βίας.
    (Για να μην ξεχνούμε από πού ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση. 🙂 )

  235. physicist said

    #234. — Καλά, αυτό άστο, έχω ψιλοκαραφλιάσει. Κι έχουνε ρε παιδί μου κι ένα πομπώδες ύφος τα ΜΜΕ, και σε βομβαρδίζουν με τα συνταρακτικά και τα συντριπτικά στοιχεία λες και είσαι του Νηπιαγωγείου.

    Σε καλό να μας βγει, Γιάννη.

  236. Yannis said

    235. Επίκαιρη όσο ποτέ η ευχή σου, Φυσικέ.

  237. spyroszer said

    Δηλώνω και εγώ άσχετος με το θέμα του iq, αλλά μου έκανε εντύπωση η σιγουριά με την οποία διατυπώνει την άποψή του ο Σμερδαλέος. Εντελώς απόλυτος, καμία επιφύλαξη μήπως κάνει λάθος, μήπως υπάρχουν και άλλες επιστημονικές απόψεις.
    Βλέπω για παράδειγμα μία εργασία του 1996, πάνω στο θέμα της διαμάχης για την μέτρηση της νοημοσύνης, από ομάδα 11 ψυχολόγων της American Psychological Association, της μεγαλύτερης ένωσης ψυχολόγων στην Αμερική νομίζω: «Intelligence: Knowns and Unknowns». Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ο αντίλογος, ότι έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε, αλλά έχει την αξία της και δεν νομίζω ότι έχουν απαντηθεί σήμερα όλα τα ερωτήματα που τίθενται.

    Click to access Intelligence.pdf

    http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence:_Knowns_and_Unknowns

    It is customary to conclude surveys like this one with a summary of what has been established. Indeed, much is now known about intelligence. A near-century of research, most of it based on psychometric methods, has produced an impressive body of findings. Although we have tried to do justice to those findings in this report, it seems appropriate to conclude on a different note. In this contentious arena, our most useful role may be to remind our readers that many of the critical questions about intelligence are still unanswered. Here are a few of those questions:
    1. Differences in genetic endowment contribute substantially to individual differences in (psychometric) intelligence, but the pathway by which genes produce their effects is still unknown. The impact of genetic differences appears to increase with age, but we do not know why.
    2. Environmental factors also contribute substantially to the development of intelligence, but we do not clearly understand what those factors are or how they work. Attendance at school is certainly important, for example, but we do not know what aspects of schooling are critical.
    3. The role of nutrition in intelligence remains obscure. Severe childhood malnutrition has clear negative effects, but the hypothesis that particular “micronutrients” may affect intelligence in otherwise adequately-fed populations has not yet been convincingly demonstrated.
    4. There are significant correlations between measures of information-processing speed and psychometric intelligence, but the overall pattern of these findings yields no easy theoretical interpretation.
    5. Mean scores on intelligence tests are rising steadily. They have gone up a full standard deviation in the last 50 years or so, and the rate of gain may be increasing. No one is sure why these gains are happening or what they mean.
    6. The differential between the mean intelligence test scores of Blacks and Whites (about one standard deviation, although it may be diminishing) does not result from any obvious biases in test construction and administration, nor does it simply reflect differences in socioeconomic status. Explanations based on factors of caste and culture may be appropriate, but so far have little direct empirical support. There is certainly no such support for a genetic interpretation. At present, no one knows what causes this differential.
    7. It is widely agreed that standardized tests do not sample all forms of intelligence. Obvious examples include creativity, wisdom, practical sense, and social sensitivity; there are surely others. Despite the importance of these abilities we know very little about them: how they develop, what factors influence that development, how they are related to more traditional measures.
    In a field where so many issues are unresolved and so many questions unanswered, the confident tone that has characterized most of the debate on these topics is clearly out of place. The study of intelligence does not need politicized assertions and recriminations; it needs self-restraint, reflection, and a great deal more research. The questions that remain are socially as well as scientifically important. There is no reason to think them unanswerable, but finding the answers will require a shared and sustained effort as well as the commitment of substantial scientific resources. Just such a commitment is what we strongly recommend.

  238. Παλιοσειρά said

    Εγώ πάλι, απορώ που κάθεστε και ασχολείσθε με κάποιον που σας εξφενδονίζει τόμους του Eysenk – λες και τον παίρνει κανείς στα σοβαρά σήμερα – και νομίζει ότι σας ρούμπωσε. Ε, να εξφενδονίσουμε και εμείς με την σειρά μας το Mismeasure of Man του Stephen Jay Gould, λες και το ζητούμενο είναι να βάλουμε στη ζυγαριά τις βιβλιογραφικές παραπομπές, όπως έβαζε ο Διόνυσος τα στιχάκια στους Βατράχους…

  239. physicist said

    #238. — Α, Παλιοσειρά, εδώ περιμένω τον αντισχιζολεκτικό Νικοκύρη να χαμογελάσει πονηρά με το εξφενδονίζω, που δείχνει ότι έχεις κάνει κτήμα σου τις διδαχές του. 😛

    (Φεύγω ούτως ή άλλως, ό,τι κράξιμο ρίξετε στράφι θα πάει).

  240. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    229. «έχει τη μέλισσα στο κουκούλι» 🙂 Πολύ Σμερδαλιάρροια έπεσε είν η αλήθεια.
    239.Κράκσιμο λες; Κσαφανίσου καλουκακού. 🙂

  241. Παλιοσειρά said

    Από τα νεύρα μου μου ξέφυγε και απολογούμαι ταπεινά… Δυστυχώς ανήκω στο άλλο άκρο, εκείνο που με το ζόρι κρατιέται να μην γράψει «όπως δη ποτε» – όχι από εκζήτηση, παρά από αντίδραση στους νεοκαθαρολόγους που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και με ταλαιπωρούν πως να γράψω μία κύρια με δώδεκα δευτερεύουσες στην δημοτική (κάτι που στα νομικά είναι μερικές φορές απαραίτητο).

  242. «Ε, να εξφενδονίσουμε και εμείς με την σειρά μας το Mismeasure of Man του Stephen Jay Gould…»

    Μα το εκσφενδονίσαμε πριν από λίγες μόλις μέρες και επίσης παλιότερα κι ακόμα παλιότερα. Και όποιος δεν το έχει υπόψη του, να το διαβάσει σε πρώτη ευκαιρία!

  243. gryphon said

    217
    Mήν νομίζεις πως εχω καμμια εμμονη με σενα αλλα διαβαζοντας τα σημαρινα σχολια επεσα πανω σε αυτο
    » Η μέγιστη αεροβική ισχύς, δηλαδή η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που ένας άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει ή Vo2max είναι ο βασικός δείκτης του καρδιαγγειακού fitness και σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για την χρονική απόδοση σε τρέξιμο μέχρι τα 10 χλμ. Για μεγαλύτερες αποστάσεις το αναεροβικό/γαλακτικό κατόφλι (Lactate Threshold, δηλαδή η ταχύτητα στην οποία το γαλακτικό οξύ γίνεται 4mM στο αίμα) παίρνει τα πρωτία»
    Δεν ξερω εισαι αθλητής η εχεις ασχοληθει καθολου γενικα με τον αθλητισμο.Εγω σαν πολυτεχνιτης και ερημοσπιτης εχω ασχοληθει και με αυτο λιγο και λεω οτι μαλλον εχεις κανει καποιο λαθος στην αντιγραφη.Ισχυει το αντιθετο απο αυτο που γραφεις.Η μεγιστη αεροβικη ισχυς ειναι δεικτης για τις μεγαλες αποστασεις πανω απο 10 χιλ μαραθωνιους κλπ και το αναεροβικο γαλακτικο κατωφλι για τις δεικτης για το αν μπορεις να γινει καλος στα1500 η στα 800 η στα 400 εμποδια η για το αν μπορεις να κοψεις ενα χοντρο ξυλο με ενα χειροκινητο πριονι πριν σου μουδιασει και παραλυσει εντελως τελικα το χερι ενω δεν εχεις λαχανιασει κατα τα αλλα.
    Σιγουρα υπαρχουν γενετικες διαφορες σε αυτες τις ικανοτητες μεταξυ ατομων.Περισσοτερα δεν ξερω αλλα ετσι κι αλλιως το παραδειγμα μου φαινεται ασχετο με αυτο που συζητουσατε και το θεωρω απλως προσπαθεια εντυπωσιασμου ενω δεν γνωριζεις πραγματικα για ποιο πραγμα μιλας (το κανω κι εγω ενιοτε)

  244. Μαρία said

    204

  245. Γς said

    242:
    Τι ωραίο βιβλίο. Εξ αιτίας σου το ξαναέπιασα.
    Γκούλντ ήταν της μοδός τότε, όπως κι ο Ντόκινς.
    Περνάω δίπλα από τα ράφια με τα βιβλία τους. Με ποιον να συζητήσω πια;

    225:
    Βλακείες! Ψέματα!
    1970 και κομπιουτεράκι;

    Το πρώτο κυκλοφόρησε το 1970 και είχε κάνα 500σάρικο δολάρια.
    Σε κάνα χρόνο ήρθε και στην Ελλάδα. Θυμάμαι ένα στη βιτρίνα του Χρυσικόπουλου, απέναντι από το Πολυτεχνείο.
    Δεν θα είχε τουλάχιστον 500×30 = 15000 δραχμές; Να μην ήταν περίπου ένας μισθός καθηγητού Πανεπιστημίου; (100 δρχ το μεροκάματο τότε). Απλησίαστο.

    Πολύ αργότερα έγινε κάπως προσιτό.
    Και κάποτε απέκτησε κι ο Γς το δικό του.
    -Μωράκι κοίταξε! Τις κάνει όλες τις πράξεις!
    -Την άλλη την πράξη την κάνει;
    -Ποιά πράξη; Α, την τετραγωνική ρίζα; Ναι.
    -Την άλλη, μωρέ!
    -Ε, ποια άλλη;

    Και μετά και μετά. Φτάσαμε στα Πισιά.
    Και έπεσαν με τα μούτρα τα αγοράκια, τότε.
    Και τα κοριτσάκια το έβλεπαν καχύποπτα.

    Θυμάμαι δύο τέτοιες σαν τώρα:
    Αγαπητή μου, δεν έχεις ελπίδα πια. Εκτός αν του πάρεις αυτό [και βουτάει το πληκτρολόγιο] και το βάλεις εδώ [λίγο ποιο κάτω απ την κοιλίτσα της]. Ισως τότε του ξεφύγει κάνα δάχτυλο, όπως γράφει.

  246. Γς said

    244:
    Τι ωραίος!

  247. Ίδρωσε τ’ αυτί τους όμως γμτ;

  248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Tελικά απ΄οτι φαίνεται, μόνο ο Σμερδαλέος έχει βγάλει πανεπιστήμιο εδω μέσα, είναι ο μόνος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ειδικά στο 217 με τα στιβικά αθλήματα, (ευτυχώς με προφύλαξε, να μη τρέξω στον Μαραθώνιο στις 10 Νοεμβρίου) χάθηκε το τόπι.
    Κάποτε οταν ήμουν στα 18, παρακολουθούσα μια πολιτική συζήτηση με αρκετά μεγαλύτερους απο μένα, ήταν κάποιος που ήταν αυθεντία σε όλα, (όπως κάποιος εδώ καλή ώρα). Οταν τελείωσε η συζήτηση, εντυπωσιασμένος είπα σε ενα μπάρμπα δίπλα μου, έχει πολλές γνώσεις, είναι αυθεντία, παιδί μου μου είπε, οι αυθεντίες είναι τα μεγαλύτερα κορόϊδα, γιατί το λές αυτό, ρώτησα, πάντα δουλεύουν για κάποιον πιο χαζό απο αυτούς, και τον κάνουν πλούσιο. Στα 34 χρόνια απο τότε, έχω δεί αμέτρητες φορές να συμβαίνει αυτό (ο Nέο kid θα το έχει συναντήσει στις οικοδομές με κάτι ταγάρια κατασκευαστές). Εκεί τι ρόλο να παίζει το υψηλό iq άραγε;

  249. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Ο «ακροδεξιός» Κουκούτσης επισημαίνει στην «Αριστερά» (του πισινού) το προφανές:

    «Μόλις τελειώσουν με εμάς θα αρχίσουν με εσάς».

    Βέβαια, τον ίδιο τον Κουκούτση δεν τον συμφέρει να αποκαλύψει ότι η αυτοαποκαλούμενη «Αριστερά», στην οποία απευθύνεται, είναι «αριστερά» της έδρας κι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι γαλήνια κι εφησυχασμένη με το κυνήγι μαγισσών το οποίο ξέρει ότι δεν την αφορά, ως κάργα συστημικό δεκανίκι που αυτή είναι.
    Και δεν τον συμφέρει τον κ. Κουκούτση διότι πολύ απλά και ο ίδιος την είχε τόσο καιρό ανάγκη, με τον υποτιθέμενο «αριστερό» της ρόλο, ώστε το κόμμα του να παρασταίνει το «ακροδεξιό» (διότι γι’ αυτό το ρόλο το χρειάζονταν οι μετέπειτα «διώκτες» του) και για να φανατίζουν αντικομμουνιστικά τους τυφλωμένους οπαδούς τους.
    Ο Τσιφόρος, παρότι βαρβάτα γραμματιζούμενος, όταν είδε ότι το πραγματικό σχολείο είναι η πιάτσα τα σιχτίρισε όλα και πήγε από κοντά να μελετήσει στο εφ’όρου ζωής μέγα Πανεπιστήμιο του πεζοδρομίου.
    Όποιος δεν ξέρει πώς παίζεται ο παπάς κι ότι δίχως αβανταδόρους ακόμη κι ο καλλίτερος παπατζής δεν καταφέρνει τίποτα παρά πελεκάει τα πόδια του, δεν καταλαβαίνει το πολιτικό παιχνίδι που παίζει ο μνημονιακός καλαματιανός αλλά και το Καθεστώς γενικά, από το κομβικό 1989 και δώθε.
    Νά λοιπόν γιατί ο Τσιφόρος τα παράτησε όλα και σακκουλεύτηκε ότι το οξυμένο κριτήριο (ακόμη και το πολιτικοκενωνικό) μόνο στην Τρούμπα αποχτάται.
    Σήμερα όμως η Τρούμπα δυστυχώς δεν υπάρχει…
    Και νά γιατί το «άι κιού» (ακόμη και των γραμματιζούμενων και λοιπών «ορθολογιστών» και «προοδεΦτικών», θα τολμήσω να συμπεριλάβω, εγώ ο αλητήριος) είναι εκεί που είναι…

  250. Lavrentij said

    @ 249

    «Στην αρχή ήρθαν και πήραν τους νεοναζί δολοφόνους, αλλά εγώ δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν νεοναζί δολοφόνος» κλπ. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Niemöller!

  251. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    @ μονόκλινο αρ. 250

    Δηλαδή αν οι «νεοναζί» είναι έτσι, τότε εκείνοι που έχουν δολοφονήσει 4000 κόσμο μέσα σε τρία χρόνια κι έχουν στείλει 1,5 εκατομμύριο στον καιάδα της ανεργίας τί είναι;
    Βέβαια είναι ρητορικό το ερώτημα και δεν χρειάζεται απάντηση, όπως άλλωστε και το σόφισμά σου, διότι μη νομίζεις κι ότι σε θεωρώ για κανένα σοβαρό αντιφασίστα της προκοπής που να παίρνει στα σοβαρά το φαινόμενο του φασισμού.
    «Αντιφασιστική» μούρη πουλάς, επειδή προφανώς είναι της μοδός, και το πόσο στα σοβαρά αντιμετωπίζεις το φασισμό, κύριε δήθεν ευαισθητοποιημένε, φαίνεται από το πόσο επιδερμικά τον αναλύεις.
    Και γιατί άραγες αποκόπηκες από την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα «ιq» με τους υπόλοιπους ευαισθητοποιημένους «αντιφασίστες» της ομηγύρεως;; Δεν γουστάρεις τον ελιτισμό τους και πλακίτσα πολυτελείας τους;;
    Άααα, χάνεις!! Μιλάμε για πολλή αντιφασιστικιά εβεσθητοποίηση.

  252. Lavrentij said

    O καημένος ο Φύσσας ή ο άλλος ο πακιστανός με το ποδήλατο τα έκαναν όλα αυτα; Μήπως σε χρειάζονται στην ευελπίδων για συμπαράσταση; Μη χάνεις το χρόνο σου εδώ μέσα.

  253. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Ποιά «όλα αυτά» κύριε Σαΐνη; Δεν ξέρεις ποιός τα έκανε «όλα αυτά»; Τί παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις;
    Στην Ευελπίδων μάλλον έχουν ανάγκη εσένα, το «αντιφασιστικό» τους έτερο ήμισυ, βάσει του κανόνα του αβανταδόρου, στο παιχνίδι που λέγεται «παπατζής» και προαναφέραμε.

    Η δική σου αντίληψη έκανε μάγκες τη «Χ_υσή Αυγή» και την επισημοποίησε και την έμπασε με τα τσαρούχια στο Βολευτήριο, του Φραντς Τσαγγάρη και του Βορίδη, μην το ξεχνάμε, τον αδάμαντα αυτόν της Δημοκρατίας μας και «τον οποίο μόλυναν»…

    Καπίς, «αντιφασίστα» φαρισαίε;;

  254. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Μαχαιροβγάλτες, εκβιαστές,»προστάτες», τυφλά μισάνθρωποι,πληρωμένοι εκτελεστές, οργανωμένοι μαφιόζοι,στυγνοί εγκληματίες.Γι αυτά συντάχθηκε κατηγορητήριο, για συγκεκριμένα ‘ατομα και συγκεκριμένες πράξεις.
    Φασισμός, ναζισμός,περιττεύει να χρησιμοποιούνται επί του προκειμένου. Γίνεται πονηρή λοξοδρόμηση ότι «δε διώκονται τα πιστεύω» κλπ,είναι πολιτική η δίωξη και τα ρέστα.
    Συμψηφισμοί και εκτροπή της συζήτησης στο ότι κι άλλοι είναι εγκληματίες ή «εγκληματίες», είναι άλλης συζήτησης περιεχόμενο. Γι αυτούς που στέλνουν στην ανεργία, την ανέχεια και τη δυστυχία τον κόσμο, ας αντιδράσει εναντίον τους αυτός ο κόσμος.Με την ψήφο του και τις μαζικές διαμαρτυρίες. Τί σχέση έχει αυτό με τους κοινούς εγκληματίες και τον υπόκοσμο που αναπτύχθηκε υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος ;

  255. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Δηλαδή δεν είναι ΚΟΙΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ εκείνος που φερειπείν ψεκάζει τους διαδηλωτές με χημικά απαγορευμένα ακόμη και σε καιρό πολέμου. Ούτε εκείνος που στερεί χημειοθεραπεία από καρκινοπαθείς.
    Σε αυτά τα εγκλήματα είναι η αντίδραση με την «ψήφο», λέει.
    Κι άραγες ποιά «δημοκρατική» ψήφο απ’ όλες;; Εκείνη με την ενισχυμένη αναλογική ή την άλληνα με το μπόνους των +50 βολεφτώνε;;
    Καλά, εγώ με φαρισαίους και λοιπούς «ευαισθητοποιημένους» «αντιφασίστες» που ζούνε προκλητικά στο κόσμο της Εκάλης τους κι άλλους εξίσου προκλητικά που παίζουν με τις λέξεις δεν βγάζω άκρη.
    Παραιτούμαι.

  256. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Οι ναζί και οι «άλλοι»
    Καρτερός Θανάσης 01.10.2013

    http://www.avgi.gr/article/1048669/oi-nazi-kai-oi-alloi-

  257. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    255.Μην τα μπλέκουμε.Είναι και παραείναι εγκληματικά όσα λέτε αλλά δεν υπάρχουν μέθοδοι άμυνας του απλού κόσμου σ αυτά .Και το νερό που πίνουμε και είναι δηλητηριασμένο ενίοτε και τα φυτοφάρμακα που είναι ποτισμένα τα τρόφιμα και ,και, είναι εγκληματικές παραλήψεις ή ενέργειες .Αλλά μην τα μπερδεύουμε.Είναι εις βάρους της καθαρής σκέψης.
    Είπα και για διαμαρτυρία, αλλά το αγνοήσατε.Υπάρχουν τρόποι αλλά θέλει ομοψυχία και σοφία καλέ μου άνθρωπε.Ένα μικρό, σχεδόν παιδικό τέχνασμα:Αν κάθε απόγεμα ας πούμε στις 6,να μην είναι και κοινή ησυχία, 🙂 βγαίναμε όλοι έξω από τις πόρτες μας, όλοι, και χτυπάγαμε κατσαρόλια για μισή ώρα, λες δε θα φέρναμε αποτέλεσμα π.χ.να μειωθούν οι τιμές στα βασικά;Κάθε απόγεμα ΟΛΟΙ για μισή ώρα.Κάθε μέρα. Και κατά διαστήματα θα παύαμε να αγοράζουμε π.χ κρέας για 15 μέρες,τί θα γινόταν; Απλοϊκό; κυρίως ανέφικτο γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να ομονοήσουμε, ούτε οι πιο στριμωγμένοι από το σύστημα και περιμένουμε ‘ετοιμους σωτήρες.

  258. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Ά, μάλιστα, χμμμμμμ.
    Ώστε είναι τελικά κοινοί εγκληματίες, μου κάνει επιτέλους τη χάρη η κυρία ΕΦΗ ΕΦΗ, χμμμμμ, αλλά λέει «δεν υπάρχουν μέθοδες άμυνας του απλού κοσμάκη» (Αυτιάς; κυρία ΕΦΗ ΕΦΗ;) σε «αυτά τα εγκληματικά».
    Και ποιά είναι η μέθοδος λύσης που προτείνει η κυρία ΕΦΗ ΕΦΗ;;
    Η ψήφος ντε! Αλλά είπε και για διαμαρτυρία ρε γαμώτη αλλά «το αγνόησα» εγώ το κάθαρμα. Και τί διαμαρτυρία εννοούμε;
    Της κατσαρόλας. Δηλαδή της πλάκας.
    Ή εν ανάγκη να πάμε να κάτσουμε σαν τρόμπες και πρόβατα επί σφαγή να μας ψεκάσει ο άλλος ο ξύπνιος του («συνταγματικού» τόκSSου) με τα καρκινοχημικά του. Και μετά, το πολύ-πολύ, υπάρχει κι η αλτέρνατιβ διέξοδος να πάμε στους Οικολόγους Πράσινους του Τρεμόπουλου να κάνουμε καταγγελία ότι μας καρκίνιασαν κι αυτός ο οικολόγος να την διαβιβάσει στο ευρωκυνοβούλιο κι εκείνο θα επιληφθεί.
    Λαμπρά.
    Εγώ άλλωστε γι’ αυτό τρουπώνω σε διάφορες χάι τεκ και χάι ελίτ συζητήξεις, απανταχού του προοδεΦτικού ιντερδικτύου, για να μανθάνω, καθότι ημιμαθής…

  259. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    259.Πολλή χολή κι αντάρα. Σ όλες τις πόρτες θα ρίξει χημικά ο άλλος ; θα του τελειώσουν γρήγορα! 🙂 Τόχω απωθημένο με την επανάσταση της κατσαρόλας 🙂
    Να γίνεις πανπλούσιος να μην έχεις κανέναν ανάγκη. Τί άλλο;

    Σταματώ.Ου συ με λοιδωρείς, αλλ ο τόπος 🙂

  260. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Πού είσαι ρε ανίδεε Λένιν, που δεν σού έκοψε να κάνεις επανάσταση με κατσαρόλες, όπως φαεινώς προτείνει η κυρία ΕΦΗ ΕΦΗ, που διαβάζει Καρτερό και «αριστερή» Αυγούλα..

    Ώστε έτσι λοιπόν εξηγείται κι ο περιρρέων σοβαρός «αντιφασισμός». Χμμμμμμμ…
    Και ξανά: χμμμμμμμ…

  261. Gpoint said

    Θα μπορούσε να μπει και στο μηνολόγιο Οκτωβρίου μιας και στις 26 συμπληρώνονται 50 χρόνια :

    Θα μπορούσε να έχι γραφτεί χθες

  262. Ανδρομάχη said

    @ Σμερδαλέος

    Μερικές σοφές ρήσεις….και ο νοών νοείτω

    Είναι πολύ ευκολότερο να είσαι πολυδιαβασμένος από το να είσαι έξυπνος Σαίξπηρ
    Ο ηλίθιος επιμένει. Ο πονηρός δικαιολογείται. Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του
    Έξυπνοι είναι μόνον όσοι δεν προσπαθούν να κάνουν τον έξυπνον
    Η ευφυολογία είναι βάρος όταν μιλά πάρα πολύ Ντράιντεν
    Η πολυγνωσία δεν φέρνει την εξυπνάδα Ηράκλειτος
    Η πρώτη ένδειξη υψηλής νοημοσύνης είναι η επιείκεια Τσέστερφιλντ
    Καλύτερα να αποκαλύψεις την εξυπνάδα σου σιωπηλά, παρά μιλώντας Σοπενάουερ Α.
    Καλύτερα να κλαις με τους έξυπνους, παρά να γελάς με τους βλάκες Ισπανική παροιμία
    Μια από της ιδιότητες του έξυπνου ανθρώπου: υπομονετικά να υποφέρει τις αδυναμίες των ανθρώπων που τον περιβάλλουν. – Λέων Τολστόι
    Μπορεί να διαθέτεις μεγάλο μυαλό, αλλά να μην είσαι έξυπνος, όπως μπορείς να έχεις μεγάλη μύτη και να μην έχεις όσφρηση. Κλιουτσέφσκι Β.
    Ο ανόητος ψάχνει τα λάθη των άλλων, ο έξυπνος, του εαυτού του, αλλά ο σοφός όλους συγχωρεί Μπεντνόβα Β.
    Ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη, ο ανόητος ποτέ Στερν
    Ο έξυπνος δε λέει και τα μισά που ξέρει, αλλά ο ανόητος δε γνωρίζει ούτε τα μισά απ’ αυτά που λέει Απσερονί Α.
    Ο κυνισμός είναι το υποκατάστατο της εξυπνάδας του διανοητικά ανάπηρου Λάινς Τζ.
    Πολλές φορές η δραστηριότητα πέτυχε εκεί όπου η εξυπνάδα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα Φραγκλίνος
    Τίποτε δεν κάνει μεγαλύτερο κακό σ’ ένα κράτος από το ότι οι πονηροί περνούν για έξυπνοι Μπέικον Φ.
    Το γεγονός ότι οι άλλοι είναι εξυπνότεροι από μας, σπάνια μας ευχαριστεί, η σιγουριά, όμως, πως είναι πιο χαζοί, μας χαροποιεί σχεδόν πάντα Μπους Βίλχελμ
    Το μέτρο εξυπνάδας του ανθρώπου είναι η ικανότητά του να αμφιβάλλει Γκονκούρ Ε. και Ζ.
    Το τραγικό είναι πως οι βλάκες είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και οι ευφυείς γεμάτοι αμφιβολία Ράσελ Μπέρτραντ

  263. Γς said

    259:

    Η δὲ ΕΦΗ ΕΦΗ ἔφη: Ὦ οὗτος, οὐ σύ με λοιδορεῖς, ἀλλ᾿ ὁ τόπος.

    Ἔριφος ο Πατριωτικός και Λούπα η Καπιτολίνα

  264. Γς said

    Ἔριφος ο Πατριωτικός
    Κρι κρι;
    Capra aegagrus creticus
    ή
    Κρι κρι;

    Μονάχους μονάχους η φώκια
    Καρέτα καρέτα η χελώνα
    Κρι κρι τ αγρίμι της Κρήτης
    Και η Εφη Εφη αυτής

    Φώκια, χελώνα, αγρίμι;
    Κανα κοπέλι τάχατες;
    Που ήρθε για να μείνει;

  265. Dominique said

    Και για να ….επανέλθουμε στο ….κυρίως θέμα »περί μπουζούς», θυμήθηκα και την λέξη »μπούζι» , που σημαίνει κρύο, παγωμένο όπως …θα πρέπει να ήσαν παλαιότερα οι φυλακές και τα μπουντρούμια, λέξη τουρκικής προέλευσης (buz, κρύο).
    Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!!!!

  266. sarant said

    261: Πέρασαν πενήντα χρόνια, ε;

  267. Νέο Kid Στο Block said

    Ελεύθεροι Κασιδιάρης,Παναγιώταρος,Μίχος (με περιοριστικούς όρους)
    Προφυλακιστέος ο Λαγός.

  268. Yannis said

    267. Προμηνύεται δικαστικό success story?

  269. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Ότι θα γελάσουμε με το φιάσκο της «εξάρθρωσης» (αλά «17Ν» στάιλ, στα χολυγουντιανά πρότυπα του Αμερικανοχοΐδη) ήταν κάτι που εμείς οι αγράμματοι το λέγαμε εξαρχής.
    Το ζήτημα είναι γιατί ο καλαματιανός ακροδεξιάτζας έκρινε ότι έπρεπε να ποντάρει όλα τα ρέστα του στην πάση θυσία ηρωοποίηση της «Χ_υσής Αυγής» καθώς και στους ανεγκέφαλους ηδονικούς γρυλισμούς των «αντιφασιστούληδων» που ικανοποιούνταν με το τελετουργικό τρομο-σώου των Cherokee της ΓΑΔΑ.
    Ο σάπιος μέχρι το μεδούλι καιρός θα δείξει.

    Ναί, θα δείξει. Εκτός κι αν διαφωνεί κάποιος. Μήπως διαφωνεί κανείς σπουδαγμένος από κείνους που τα λένε πιο κομψά και πιο κολλεγιακά;;

  270. Νέο Kid Στο Block said

    258. Ξέρω και γω ρε Γιάννη; Θα δούμε…τι να πώ;
    (πάντως, αν δεν κάνω πολύ λάθος, ας πει κανας φίλος νομικός αν θέλει, το ότι αφέθηκαν ,δεν σημαίνει βέβαια ότι θα αθωωθούν , αλλά μάλλον δεν είναι και πολύ βαρβάτα τα στοιχεία εναντίον τους, ε;)

  271. Νέο Kid Στο Block said

    Στο 268. (Γιάννη) ,απευθυνόταν το 270.

  272. Yannis said

    270. Ν(α)Δ(ούμε)…

  273. Νέο Kid Στο Block said

    272. 🙂

  274. physicist said

    #270, #272. — Ο καιρός αναμένεται αίθριος με πιθανότητες βροχής έως και καταιγίδας, ενώ δεν αποκλείονται χιονοπτώσεις και παγετός.

    (Εθνικόφρονα Πατριώτη, σε κάλυψε η κομψότης;)

  275. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Δεν ακούω πλέον αρκετούς ανεγκέφαλους ηδονικούς γρυλισμούς πρόωρης επικρότησης των επικενωνιακών παιχνιδιών του ακροδεξιάτζα καλαματιανού, κι αρχινάω να ανησυχώ.
    Τί έγινε ρε γαμώτη;
    Περάσαμε τώρα στη φάση του «αντιφασιστικού» σκεπτικισμού;
    Πώς τα λέω ο _________(!!), ε;;;

  276. sarant said

    270: Η μη προφυλάκιση δεν σημαίνει αθώωση, αλλά αν το κατηγορητήριο είναι αυτό που διέρρευσε, φοβάμαι μήπς δεν έχουν δέσει τίποτα -πέρα από την υπόθεση Φύσσα-Ρουπακιά-Πατέλη-Λαγού.

  277. Lavrentij said

    @ 253

    Για πες μας δηλαδή ρε φωστήρα, που είσαι και της πιάτσας και μεσα στο λαό ναουμ, μας λες ότι επειδή οι άλλοι βαρύνονται για 4000 αυτοκτονίες εμείς πρέπει να ανεχθούμε το κάθε κοπρόσκυλο που κυκλοφορεί ένοπλος και αποφασίζει ποιός θα γυρίσει σώος στο σπίτι του και ποιός όχι;

    ΥΓ: αυτό το μείγμα απέχθειας για την αριστερά «που έφτιαξε την Χ.Α.» μαζί με υπεράσπιση κάποιας γνήσιας λενινιστικής παράδοσης (που δεν μας εμποδίζει βέβαια να χρησιμοποιούμε όλα τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών για να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα) εμένα κάτι μου θυμίζει..

  278. Νέο Kid Στο Block said

    Νίκο (276.), έχεις κανα λίκνο εύκαιρο σχετικά με το κατηγορητήριο ; Για να μη ψάχνουμε.. 🙂

  279. Καλά, δεν θα ασχολούμαστε τώρα και με τον ντεμέκ Τσιφόρο (οθντκ).

  280. Γς said

    275:
    >Πώς τα λέω ο _________(!!), ε;;;

    με πόσα γράμματα;

  281. 278 Εδώ για τον Κασιδιάρη: να σημειώσω μόνο ότι όλο αυτό το κατεβατό στην αρχή δεν σημαίνει ότι κατηγορείται για «εμπορία δούλων», «δηλητηριάσεις πηγών και τροφίμων», «παραχαράξεις νομισμάτων», «προκλήσεις ναυαγίου» και «εμπρησμούς σε δάση» (για να μην πιάσω τις παιδεραστίες και τις πορνογραφίες ανηλίκων) –είναι νομική διατύπωση, για να στοιχειοθετηθεί η ύπαρξη συμμορίας πρέπει να υπάρχει κατηγορία για δύο τουλάχιστον από αυτά τα κακουργήματα, π.χ. ανθρωποκτονία και βαριές σωματικές βλάβες.

  282. Βέβαια, στο λίκνο δεν φαίνεται τίποτα ουσιαστικό: ούτε οι μαρτυρίες, ούτε τα τηλεφωνήματα, ούτε τα ευρήματα. Παρεμπιπτόντως, ότι κατά λάθος (;) έγινε γνωστή η ταυτότητα ενός μάρτυρα το είδατε;

  283. physicist said

    #281. — Μπράβο, Δύτη.

    —-

    Παράπλευρη ερώτηση: η ελαφρώς τραγελαφική γλώσσα (καθομιλούμενη αλλά με καθαρευουσιάνικα όπως «η εξουσία […] είναι απόλυτος, απεριόριστος και αδιαμφισβήτητος» είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε νομικά κείμενα, και αν ναι για ποιο λόγο; Τι θα έχανε το κείμενο από συγκρότηση ή σαφήνεια αν τα επίθετα ήταν «απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη»;

  284. sarant said

    278.281. Ναι, αυτό είχα υπόψη μου κι εγώ.

    282: Ναι, το διέρρευσαν (επιβάλλεται η διατύπωση!)

  285. sarant said

    283: Έλα ντε! (για τη γλώσσα)

    Ακούστε και τη γνώμη του Χρυσόγονου:
    http://www.enikos.gr/politics/178867,Xrysogonos:_Kinh8hkan_me_kakotexno_tropo.html

  286. spiral architect said

    @277: Lavrentij, γιατί ασχολείσαι με ένα ζοχάδα παππού, που την κατάλληλη στιγμή δεν τον κλείδωσε ο εγγονός του μέσα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να πάει να ψηφίσει, για να μην του πάρουν οι γκουμουνιστές τα ευρώ του απ’ τον μπεζαχτά, αλλά να ανακαλύψει και στο διπλανό δωμάτιο το πισί, τον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, τον Σαραντάκο και τον χαμένο κλειδάριθμό του;
    Άσε, γιατί θα μπλέξουμε με πάνες ακράτειας και θα’ χουμε και τρεχάματα.
    Ας απευθυνθεί αρμοδίως στο αντινιούζ κλπ διαδικτυακους τόπους αναλόγου περιεχομένου.

    Ουρτ ρε! 👿

  287. spyroszer said

    283. η εξουσία […] είναι απόλυτος, απεριόριστος και αδιαμφισβήτητος
    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αυτή η φράση είναι αντιγραφή από το καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Έτσι καταλαβαίνω πα’ τη διατύπωση.
    Είδα ότι δημιουργήθηκε κάποιο θέμα με το καταστατικό αυτό.

  288. physicist said

    #287. — Σπύρο, έχει και κάμποσα άλλα βαρύγδουπα-καθαρευουσιάνικα, όμως, που δεν μπήκα στον κόπο ν’ αντιγράψω και που μου φαίνονται να είναι τυποποιημένες δικαστικές εκφράσεις ή κάνω λάθος;

  289. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    @ 277.

    Τί λε ρε εύθικτε!! και δηλαδής για να «μην ανεχόμεθα» το κάθε κοπρόσκυλο πρέπει να έχουμε το κατάντημα να γίνουμε κλακαδόροι του κάθε αρχι-ακροδεξιάτζα καλαματιανού και τηλεθεατές του τρομο-σώου του;
    Και να καθόμαστε να ____κιζόμαστε με αισχρές «αντιφασιστικές» χυδαιότητες μέσα από το αμέρικαν τουήτερ και το αμέρικαν φέισμπουκ («αντιφασιστικιά» δράσις) και να γρυλίζουμε «φασιστάκια οι αλβανικές κωλοτρυπίδες θα σας κάνουν τώρα τη σούφρα γαρούφαλο»;;(sic)

    Όντως λοιπόν δεν χαμπαριάζεις τί σου λέμε με το «αντιφαισστικό» το IQ σου (σημειωτέον, ωραίος «διανοουμενίστικος» περισπασμός το ζήτημα περί το «iq» όταν δεν έχουμε πρόχειρη άλλη «αντιφασιστική» εξυπνάδα για να τιρβάσουμε περί άλλα, βλέπε παραπάνω) ή εντέλει παριστάνεις τον «συνταγματικά ανήσυχο κι εύθικτο» κουτεντέ που σε έφαγε η πρεμούρα για τα υπαλληλάκια (τη Χ.Α.) και καταπανίνεις την καλαματιανή κάμηλο;

    Άμα τον παριστάνεις ή προς παντός άμας είσαι, πες το μας επιτέλους ώστε να μην παιδευόμαστε να αδειάσουμε το μυαλό μας μπας και γεμίσουμε το δικό σου.

  290. spyroszer said

    288 Ναι Φυσικέ έχεις δίκιο σ’ αυτό. Και εγώ όταν πάω να γράψω νομικό κείμενο μου βγαίνουν πολλά τέτοια. Κάτι μεταφυσικό γίνεται 🙂

  291. physicist said

    #290. — Άμα είναι μεταφυσικό, να το γιατρέψεις ομοιοπαθητικά: όσο λιγότερα τέτοια χρησιμοποιείς τόσο λιγότερο σούρχεται να τα ξαναγράψεις 🙂

  292. Lavrentij said

    @ 289

    δεν νομίζω ότι το πρόβλημά του είναι η «καλαματιανή ακροδεξιάτζα», γιατί αυτό είναι και δικό μου πρόβλημα αλλά δεν έτρεξα ούτε να υποστηρίξω ότι η Χ.Α. δεν είναι νεοναζί ούτε να τους ξεπλύνω από τα όσα έχουν κάνει αρχίζοντας τα τσάμικα για τις 4000 αυτοκτονίες. Παρόμοια διλήμματα έχουμε πολλοί, αν όμως η πρώτη αντίδρασή σου βλέποντας το κατακάθι της γης με χειροπέδες ήταν να τρέξεις να πεις ότι η δίωξη είναι πολιτική, τότε κάτι δεν παέι καλά και σου συστήνω να το ψάξεις. Επίσης κόψε το στυλάκι, έχουμε γεμίσει μπούληδες Φαήλους που το παίζουν και του λιμανιού και του σαλονιού, σώνει.

  293. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    @ μονόκλινο αρ. 274.

    Το πλήρες όνομά μου είναι «εθνικόφρων και πατριώτης», όχι σκέτο, αλλά και «αντιφασίστας» με πολλά εισαγωγικά, δηλαδή αντιφασίστας του πισινού, όπως ο συρμός (μην πας μακρυά) εξού κι οι αιμορροΐδες. Και μην κοροϊδεύετε την παράταξή μου και τον Αντωνάκη μου, διότι εσείς, το τελευταίο τετραήμερο, του γλείφατε τα …ακροδάχτυλα του αρχηγού της ΝουΔούλας (μήπως τελικά είναι και δική σας; ώ «ορθολογιστές» γραμματείς;) για να κάνει «ό,τι μπορεί ώστε να γλιτώσουμε από την ακροδεξιά απειλή».

    Άραγες ποιά «ακροδεξιά απειλή»;

    Προφανώς εκείνη τη ΡΕΤΡΟ του ’60 που νεκραναστήθηκε με τα χίλια ζόρια για να παίξει το ρόλο του χρήσιμου σκιάχτρου. Λες και δεν διακρίνετε την γιγαντιαίων διαστάσεων ΣΥΓΧΡΟΝΗ καρα-ναζιστική απειλή, φαρισαίοι υποκριτές.

  294. spyroszer said

    291. Θα το δοκιμάσω και αυτό 🙂
    281. Αρκεί και ένα κακούργημα απ’ αυτά που αναφέρονται στο άρθρο. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην συγκροτήθηκε η οργάνωση για μια συγκεκριμένη εγκληματική πράξη (ευκαιριακά) αλλά για περισσότερες, έστω και ομοειδείς.

  295. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    @ θάλαμος υπνωτηρίου αρ. 292

    Το ότι «η δίωξη είναι πολιτική» εγώ δεν το έγραψα πουθενά, κύριε Πινόκιο. Μάλλον μπερδεύτηκες διότι το λένε εκείνοι που ΕΣΥ και πολλοί άλλοι, για τους δικούς σας λόγους, κάνατε μάγκες. Το γιατί τους δώσατε υπόσταση, εσείς το ξέρετε.Αν και κάνει νιάου-νιάου πλέον.
    Εγώ, εκτός κι αν το ψέμα το έχεις για κομπολόι, (πάρε τα μάτια σου και διάβασε πιο πάνω, κύριε Σαΐνη) είπα από το ΠΡΩΤΟ μου κιόλας σχόλιο τί ΚΟΙΝΟ παιχνίδι παίζουν Αντωνάκης και «Χ_υσή Αυγή» παρέα με την «Αριστερά» των πολλών εισαγωγικών.
    Ο κος Τάκης Φωτόπουλος τη λέει «εκφυλισμένη». Το θεωρώ λάθος. Εγώ θα την έλεγα σάπια, γιατί για να είναι σήμερα εκφυλισμένο κάτι, πρέπει εχθές ή έστω αντίπροχτες, να ήταν υγιές. Η «αριστερά» όμως είναι εκφυλισμένη από το 1945, για να μην πούμε από τη στιγμή που έφυγε ο Χαΐτάς για τη Μόσχα και δεν ξαναγύρισε. Άρα δεν τίθεται καν θέμα για στάδιο «εκφυλισμού». Μιλάμε πλέον για σαπίλα της σαπίλας.

    Τα σχόλιά μου παραμένουν ακόμη, τράβα δες τα.
    Γιατί λοιπόν είσαι ψεύτης; ή μήπως θες να μας πείς ότι δεν ξέρεις να διαβάζεις;

  296. Lavrentij said

    @ 295

    ρε μάγκα μου, δύο εκδοχές υπάρχουν, που η μια αποκλείει την άλλη: είτε η δίωξη ευσταθεί, οπότε μπορούμε να συζητάμε μεταξύ τυριού και αχλαδιού τι θέλει να βγάλει η «ακροδεξιάτζα» από αυτήν την υπόθεση, αλλά πάντως αυτό δεν αλλάζει ότι ο μπάμπης ο σουγιάς και ο μήτσος ο πεταλούδας φτιάξανε μια εγκληματική οργάνωση και πρέπει να καταδικαστούν για αυτό. Είτε δεν υπάρχουν στοιχεία και το όλο πράγμα είναι μόνο μια επικοινωνιακή φούσκα, άρα και η διωξη είναι πολιτική, γιατί εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες της «ακροδεξιάτζας». Διαβάζοντας ένα μόνο σχόλιό σου που όταν σου θύμισα τα θύματα της Χ.Α. άρχισες κάτι τσάμικα για τις 4000 αυτοκτονίες κατάλαβα ότι συγκλίνεις μάλλον στη δεύτερη εκδοχή, ή τέλος πάντων για κάποιον δικό σου λόγο θες να μην καταδικαστεί κάποιος για τις δολοφονίες που τον βαραίνουν. Οπότε μην κάνεις τον χαζό, αν δεν είσαι χαζός.

  297. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Αλλά επειδή αντιλαμβάνομαι ότι έχω να κάνω με κουτοπονηριές κοινού ψεύτη, να σού κάνω και τη χάρη να σού πώ ότι εντέλει ήταν πολιτική δίωξη, αν κι εγώ θα το έλεγα πολιτικό σώου. Αποδεικνύεται σήμερα πανηγυρικά. Ήταν πολιτική «δίωξη» με πρόθεση μόνο και μόνο να εμφανιστεί ο Μιχαλολιάκος με χειροπέδες και μετά από λίγο να είναι έξω, θριαμβευτής.
    Αυτό το σώου δεν το χειροκρότησα εγώ. Εσύ (και άλλοι, ξέρεις) το χειροκρότησες. Άρα δικό σου πρόβλημα είναι, εσύ πρέπει να εξηγήσεις γιατί ηρωοποίησες και μάλιστα θριαμβευτικά το Μιχαλολιάκο. Πλάκα δεν έχει;

    Άρα καταλαβαίνεις -υποθέτω- για τί χονδρή αβάντα στο «κάθε κατακάθι της γης» μιλάμε, κύριε «αγανακτισμένε» «αντιφασίστα». Ή δεν πήρες χαμπάρι ακόμη;;

  298. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Τελικά είσαι τελείως ξεδιάντροπος και με αστείες επιδόσεις να παραστήσεις τον «αφελή». Δηλαδή θέλεις να μας πείς ότι η Χ.Α. έχει δολοφονήσει 4000 κόσμο;
    Τόσο φαρισαίος;
    Καταλαβαίνεις επιτέλους τί λέμε ή χρονικά βρίσκεσαι σε μία μεταβατική φάση ανάμεσα σε ΚΝΕ προς Παύλο Τσίμα και Χρύσανθο Λαζαρίδη;;

    Σου λένε, κύριε Πινόκιο, ότι η «αγανάκτησή» σου είναι αναντίστοιχη κι επιλεκτική.
    Κι αυτό το προσπερνάς ξετσίπωτα.
    Σού λένε δηλαδή για ανοιχτή αβάντα στον ακροδεξιάτζα (αλλά βλέπουμε πώς τον υπερασπίζεσαι, αφαιρείς τα εισαγωγικά) και συνεπώς ΚΑΙ τους ΚΥΠατζήδες υπαλλήλους του, τους οποίους αποκαλείς ηλιθιωδώς «ναζί».
    Καταλαβαρδούγκος ναί ή ού;

  299. LandS said

    Κάποιο πάντως, τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
    http://www.iefimerida.gr/news/124400/%CF%80%CE%AC%CE%B3%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1

  300. Lavrentij said

    H διαφορά μας είναι στο ότι εγώ πιστεύω ότι ο Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του είναι πράγματι ένοχοι και θα μπορούσαν με λίγη προσπάθεια να καταδικαστούν. Οπότε αν η δίωξη καταρρεύσει μπορώ να αποδίδω τόσο στην ακροδεξιάτζα όσο και στους δικαστές τις ευθύνες που τους αναλογούν για αυτό. Εσύ για κάποιον λόγο επιμένεις να βλέπεις μόνο τις επικοινωνιακές επιδιώξεις της ακροδεξιάτζας (λες και κάποιος είπε ότι το έκανε για τη ψυχή της μάνας του), αλλά ξεπλένεις τις πραγματικές ευθύνες του Μιχαλολιάκου και των παρατρεχάμενών του. Και αν μεν θεωρείς ότι είναι αθώοι σηκώνω τα χέρια ψηλά, αν όμως πιστεύεις ότι παρόλες τις ευθύνες τους θα έπρεπε να κυκλοφορούν ελεύθεροι επειδή έχουμε 4000 αυτοκτονίες ή επειδή η ακροδεξιάτζα θα πάει να το παίξει Κωνσταντίνος Καραμανλής, συγγνώμη που στο λέω, εσύ με την ανοχή σου και τα τσάμικά σου είναι που τους ξεπλένεις και τους κάνεις μάγκες. Αυτά τα ολίγα, έχουμε και δουλειές.

  301. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Άσε μας ρε αγορίνα που δήθεν ενδιαφέρεσαι εσύ για τα «έκτροπα της Χ_υσής Αυγής».
    Καταλάβαμε καλά πόσο «αντιφασίστας» είσαι.
    Εδώ αποκαλείς τις 4000 επίσημα ανακοινωμένες αυτοκτονίες, άρα οι πραγματικές θα είναι πενταπλάσιες, «τσάμικο».
    Ούτε το πιο τιγκαρισμένο στο λίπος παχύδερμο δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο.

    Όσο όμως και να σακκουλευτήκαμε το είδος του επιλεκτικού «αντιφασισμού» σου (μπα; τώρα αρχίσαμε να αφαιρούμε τα εισαγωγικά στο «ακροδεξιάτζα»;; χμμμμμμ, λίγο αργά δεν είναι; μας πήρανε χαμπάρι αγορίνα!) εκείνο που δεν καταλάβαμε είναι αν σχολιάζεις από τη Συγγρού ή από το παλιό πόστο της Ρηγίλλης.
    Ή μήπως από την Ιπποκράτους;

  302. Από το πολύ που κυκλοφορεί στην πιάτσα ο ψευτοτσιφόρος μας, νομίζει ότι τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα στην Ιπποκράτους 😀

  303. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Εσύ προφανώς ξέρεις πολύ καλλίτερα που είναι…

  304. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Ώχ! τί είπα τώρα! «πολύ καλλίτερα», σε «φιλολογικό» σάιτ…

    Αλλά της πιάτσας άνθρωπος, συγχωρούμαι, πιστεύω. Οι άνθρωποι των σαλονιών είναι πολυέλαιοι.

  305. Lavrentij said

    Έχασες, από την Αγίου Κωνσταντίνου σου γράφω. Παχύδερμο είναι αυτός που επικαλείται τις 4000 αυτοκτονίες εν μέσω κρίσης σαν νούμερο, μόνο και μόνο για να ξεπλύνει τον υπόκοσμο που μαχαιρώνει και δολοφονεί. Αν σου είναι πολύ σύνθετο να αποδίδεις ευθύνες ταυτόχρονα και για τα δύο εκεί που αναλογούν χωρίς να συμψηφίζεις πράγματα άσχετα μεταξύ τους άσε το πολιτικό σχόλιο και πιάσε το ψάρεμα που είναι πιο απλό. Εφόσον ο Σαμαράς είναι «ακροδεξιάτζα» (να πάρε παλι εισαγωγικά, δεν μου κοστίζει τίποτα), ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του τι είναι; «Αυθεντικό κίνημα» που έλεγε κάποιος; Ποιό σκεπτικό επιβάλλει ότι για να αντιμετωπίσεις την ακροδεξιάτζα πρέπει να αφήσεις στο απυρόβλητο τον υπόκοσμο; Το σκεπτικό που λέει ότι πάνω στην αναμπουμπούλα και την σύγχυση είναι ευκαιρία να ξεπλύνουμε τη Χ.Α. φτύνοντας στους τάφους των νεκρών; Στο λέω γιατί το ίδιο τσάμικο χόρευαν όλη την βδομάδα και τα στελέχη της Χ.Α. προσπαθώντας να μας πείσουν ότι δεν έγινε και τίποτα ή σε κάθε περίπτωση ότι διεκδικούν το προνόμιο να τους πιάνουν με το ματωμένο μαχαίρι στο χέρι και να μην έχουν συνέπειες επειδή και ο Αντώνης έχει λερωμένη τη φωλιά του.

  306. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Πολύ διαφωτιστικό το λινκ που παραθέτεις κύριε Δύτη της αποχέτευσης.
    Τώρα το είδα. Μιλάς γι’αυτό:
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1848104
    Ώστε τα λήμματα μεταστεγάστηκαν. Εγώ με τα κιούγκια και τις σωληνώσεις και τους υπονόμους ξέρεις μπερδεύομαι. Εσύ είσαι εξπέρ.

    Και το έρημο το γυμναστήριο, διαβάζουμε στο λινκ, χάρη στο οποίο το σκουληκίσιο προϊόν της Μαργαρίτας καταπολεμούσε το λίπος του κι επιδιδόνταν στη αεροβική και το βόδυ βίλντιγκ τη στιγμή που αυτοκτονούσαν οι άλλοι (αλλά εδώ «λαϊκίζω» κι αρχίζω τα «τσάμικα» θα βγεί να καταγγείλει ο γνωστός ξετσίπωτος) χαρίστηκε σε Εθνικό Ίδρυμα, για καλό σκοπό.
    Είδες το καλό μας το μΠΑΤΣΟΚ; Που το καημένο μας δεν είναι «ναζιστικό»;; Όπως δεν είναι κι ο Αντωνάκης μιας και «ναζί» είναι μόνο ο Μιχαλολιάκος;;

    Πώς το είπαμε;; «Αντιφασισμός» του πισινού;

  307. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Προς κύριο Στόκοβιτς του υπ’αριθμ. 305 θαλάμου.

    Σας λέμε κύριε σούπερμαν του ΙQ ότι είναι αδύνατον ένας ναζί να διώκει έναν ναζί.
    Δεν θέλετε να το καταλάβετε. Τουναντίον επιθυμείτε να συνεχίσετε αυτιστικά την επίδειξη της πρωτοφανούς «ευφυΐας» σας.
    Συνεχίστε, εγώ νόμιζα ότι «έχετε και δουλειές να κάνετε»…

  308. Lavrentij said

    Στις πόσες δολοφονίες παίρνει κάποιος τον τίτλο του «ναζί»; Ή μήπως δεν μπορεί ποτέ κάποιος να χαρακτηριστεί ναζί εφόσον πετάει έναν δεκάρικο και χύνει και δύο δάκρυα για το μνημόνιο και τις 4000 αυτοκτονίες; Οι νεκροί και οι μαχαιρωμένοι από την Χ.Α. προστίθενται στους 4000 ή μπαίνουν σε άλλο βιβλίο; Πες μου για να είμαι και λογιστικώς εντάξει.

  309. Γς said

    308:

    Μετά απο πόσες κολονοσκοπήσεις γιατρέ μου γίνεσαι @ούστης

  310. Yannis said

    Συγγνώμη για την παρέμβαση. Το 4000 αυτοκτονίες (λόγω κρίσης) από πού τεκμηριώνεται; Μήπως είναι ένας νέος Λερναίος αριθμός;

  311. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    280 – Με 8 ένεκα αρχαιολάτρης, που θα΄λεγε κι οΤσιφόρος.

  312. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Γιατι δεν χαίρεται και δεν χαμογελάει ο κόσμος πατέρα;
    Οι ψευδαισθήσεις που λέγαμε.

    310 – Γιατι αν είναι αληθινός αριθμός, θα αντιδράσεις; Εσύ πόσες αυτοκτονίες θεωρείς ανεκτές λόγο κρίσεως;

  313. Yannis said

    312. Δε θεωρώ ανεκτή καμιά αυτοκτονία είτε λόγω κρίσης είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Και δε χρειάζεται να δω νεκρούς για να αντιδράσω σε πολιτικές πρακτικές που δε θεωρώ σωστές.

    Αλλά το να αναφέρονται (τρομακτικοί) αριθμοί (περίπου 2 αυτοκτονίες την ημέρα επι 5 χρόνια, λόγω κρίσης) χωρίς τεκμηρίωση με πειράζει.

  314. sarant said

    313 και πριν: Είναι ένας αριθμός που ακούγεται συχνά. Η μόνη τεκμηρίωση που μπορεί να υπάρξει είναι να πάρουμε τον ετήσιο αριθμό των αυτοκτονιών προ Κρίσης και μετά Κρίση και να συγκρίνουμε. Αν υπάρχει αύξηση, αισθητή εννοώ, αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί γενικά στην Κρίση. Δεν το έχω ψάξει περισσότερο.

  315. Yannis said

    314. Καμιά αντίρρηση ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις (τουλάχιστον) για την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω κρίσης. Ακούγονται διάφορα σε συνέδρια, δεν ξέρω αν έχει δημοσιευτεί κάτι σε έγκυρο περιοδικό.
    Εχω την εντύπωση ότι ο αριθμός αυτός είναι προβολή (θα έχουμε τόσες αυτοκτονίες αν η κρίση συνεχιστεί ή επιδεινωθεί έως…).

    Αλλά όπως έγραψα στο 313, ας μην περιμένουμε νεκρούς για να αντιδρούμε.

  316. Deus ex Machina said

    Συγγνώμη που θα παρέμβω έτσι στην κουβέντα.

    Πιστεύω όπως προηγούμενα αναφέρθηκε πως δεν μπορείς από μια στατιστική έρευνα να αποδείξεις οτι το Α προκαλεί το Β ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα, αλλιώς καταλήγεις με κάτι γελοίο (βλ. http://xkcd.com/925/ ).

    Μπορεί να φαίνεται λογικό το οτι λόγω κρίσης θα περίμενε κάποιος μια αύξηση στις αυτοκτονίες. Νομίζω όμως είναι τόσες πολλές οι μεταβλητές που μια συσχέτιση το μόνο που αποδεικνύει είναι απλά μια θετική ή αρνητική συσχέτιση.

    Δυστυχώς η πρακτική με την αναφορά αυτοκτονιών χρησιμοποιείται ως ότι το Α (οικονομική κρίση) προκαλεί το Β (αυτοκτονίες).

    Εδώ υπάρχει η σχετική δημοσίευση :

    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60422-X/fulltext

    που τονίζεται πως :

    «So far there are no data to support a causal link between the economic crisis and suicide, and reports in the mass media and journals are premature overinterpretations. There will be no conclusive data for perhaps another 5 years, and an impressive increase in figures might be necessary, in view of the fluctuations seen over past decades»

    καθώς και ο περαιτέρω σχολιασμός, από τους ίδιους

    http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2740/rr/652500

  317. sarant said

    316: Ασφαλώς οι αυτοκτονίες είναι κάτι πολυπαραγοντικό, αλλά αν υπάρχει «εντυπωσιακή αύξηση» των αριθμών ασφαλώς έχουμε μια ένδειξη.

    Έκοψα ένα σχόλιο για Κον Μπεντίτ και Νταχάου, δεν μας χρειάζονται εδώ κασιδιάρικες κραυγές.

  318. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Να υποθέσω ότι τα σχόλια που κόπηκαν, τον Κον Μπετίτ τον ονόμαζαν Κοέν Μπετίτ;;

    Εγώ πάντως περιμένω να τελειώσει η σοβαρή συζήτηση με τα «iq», η οποία είναι τόσο ενδιαφέρουσα, για να μπορέσω να εμπλέξω το American Jewish Committee (άλλος αβανταδόρος της Χ.Α. από κεί) και το άρθρο του Τάκη Φωτόπουλου.

  319. sarant said

    Όχι.

  320. εθνικόφρων και πατριωτικός (εσχάτως και "αντιφασίστας") συνταξιούχος με αιμορροΐδες said

    Το κοφτό «όχι» που αναφέρεται;
    Είναι επιθυμία να μην εμπλέξω στη συζήτηση το AJC;;
    Καλά, υποχωρώ, ούτως ή άλλως παρείσακτος εισβολέας είμαι.
    Δεν θα αναφερθώ στην απροκάλυπτη αβάντα που έκαναν τα αμερικανοτζιούις λόμπυζ στη Χ.Α., εδώ και μήνες, αρχής γινομένης με το «αντιρατσιστικό».

  321. Αρκεσινεύς said

    Ο Πάγκαλος είχε δημοσιέψει στο Βήμα, φέτος ή πέρυσι δε θυμάμαι, ένα άρθρο για τις αυτοκτονίες με μια στατιστική όπου φαινόταν ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το είχα κρατήσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το βρίσκω μέσα σε ένα πλήθος σημειώσεων, αποκομμάτων και λοιπών χαρτίων όπως έλεγε και κάποιος. Αν κάποιος το έχει, ας το αναρτήσει.

  322. sarant said

    320: Tο κοφτό όχι αναφέρεται στο ότι το κομμένο σχόλιο δεν αποκαλούσε έτσι που είπες τον Κον Μπεντίτ.

  323. Νέο Kid Στο Block said

    Η ΕΛΣΤΑΤ όμως δεν συμφωνεί με τον Πάγκαλο. Έτσι λένε οι Ισπανοί της publico τουλάχιστον.
    http://www.publico.es/internacional/467023/los-suicidios-en-grecia-se-disparan-un-43-con-la-crisis

  324. sarant said

    Πάντως οι 3000 αυτοκτονίες δεν βγαίνουν.

  325. Νέο Kid Στο Block said

    324. Ούτε καν οι 2.000 δε βγαίνουν. Αλλά 40% (ακόμα και για μικρούς απόλυτους αριθμούς, όπως στην Ελλάδα) είναι αύξηση «στατιστικώς σημαντική»

  326. Μαρία said

    Το 2007 είχαμε 328 αυτοκτονίες, το 2008 ήταν 373, το 2009 έγιναν 391, το 2010 έφτασαν στις 377 και το 2011, 477 άνθρωποι αυτοκτόνησαν. Αύξηση 43%. Από το 2008 που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης μέχρι και το 2011 έχουμε 1.618 αυτοκτονίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας που σημειώθηκαν μεταξύ 1.1.2009 και 23.8.2012 ανέρχονται σε 3.124. «Η αυτοκτονία είναι πολυπαραγοντική. Κανένας δεν θέλει να πεθάνει για να πεθάνει. Θέλει να σκοτώσει τον πόνο που νιώθει. Γι’ αυτό έχουμε δει ανθρώπους να αυτοκτονούν π.χ. με μαχαίρι ή με απαγχονισμό και παράλληλα να φωνάζουν βοήθεια», τονίζει ο Α. Βιόλατζης.
    http://www.efsyn.gr/?p=109923

  327. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Μαρία, με προλάβατε.
    Ίσως επειδή έχω επαφή με την «επαρχία» ,την Κρήτη συγκεκριμένα, ‘οπου καταγράφεται πιο έντονα το φαινόμενο στις «τοπικές ειδήσεις»,ήξερα από καιρό ότι μια κωμόπολη των 4.000 περίπου έχει αφανιστεί τα τρία τελευταία χρόνια από αυτοχειρία.

  328. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    «Τσιμπημένο» λίγο ως απόλυτος αριθμός (ίσως και οι απόπειρες μέσα) αλλά πάντως υψηλό συγκριτικά ποσοστό.

  329. Γς said

    Είχα διαβάσει κάπου ότι μόνο το 1/3 ή 1/4 των αυτοκτονιών δημοσιοποιούνται (ως αυτοκτονίες), όπως επίσης ότι σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν μερικές δεκάδες απόπειρες.

    Ενδιαφέρον θα είχε η σύγκριση της όποιας αύξησης των αυτοκτονιών στα τριάμισι χρόνια των μνημονίων με εκείνη των τριάμισι χρόνων της κατοχής.
    Νομίζω ότι παρά την πείνα και τα άλλα δεινά υπήρχε φως και ελπίδα καραμπινάτη σε αντίθεση με το σημερινό μαύρο σκοτάδι και ψυχοπλάκωμα.

    Ο Γς θυμάται το Λουμινάλ και τι πιένες που είχε μετά τον πόλεμο. Ιδίως στα κοριτσάκια. Αληθινή επιδημία.
    Όχι όλες. Η Ρούλα απέναντί μας, η ανιψιά της κυρά Σοφίας είχε το θάρρος να πάει να πέσει απ το γκρεμό των λατομείου δίπλα.
    Ηταν η εποχή του Θα σε πάρω να φύγουμε κι ο δικός της τη γέλασε. Δεν ήρθε.

  330. spiral architect said

    ΓουΣού, αν σκεφτείς ότι όσοι ζούσαν τότε στην επαρχία -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- επιβίωσαν, σε αντίθεση με τους γκάγκαρους που αντιμετώπισαν λιμό, σε αντίθεση με το σήμερα όπου σκοπεύουν να μην αφήσουν πέτρα στην πέτρα:

    Δεν έχετε λεφτά να πληρώσετε τους φόρους σας; Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία η Εφορία θα δέχεται ακίνητα προκειμένου ο οφειλέτης να ξεπληρώσει τα χρέη του.

    καταλαβαίνεις τι μέλλει γενέσθαι. 😦
    (το τζέρτζελο με τη ΧΑ δυστυχώς ήταν το προπέτασμα) 😉

  331. sarant said

    326: Μπράβο Μαρία. Στοιχεία για το 2012 άραγε;

    329: Παλιότερα ήταν μια νοσηρή μόδα να πέφτουν από την Ακρόπολη. Και όπως λες, οι περισσοτερες αυτοκτονίες δεν καταγράφονται ως τέτοιες.

  332. physicist said

    #331(β). — Υπάρχει κι ένα τραγούδι που το λέει ο Μπιθικώτσης, είναι ειρωνικό-σατιρικό για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν πλούσιοι και τυχεροί. Και λέει στο ρεφραίν:

    Τι νας μας πεις, τι να μας πεις, τι να μας πεις,
    κι απ’ την Ακρόπολη να πέσεις θα σωθείς.

  333. Dominique said

    Και μάλιστα, εάν ο οφειλέτης μεταβιβάσει στο κράτος ένα ακίνητό του που η αξία του υπερβαίνει το ποσό οφειλής του, τότε η διαφορά δεν ….επιστρέφεται. Η φωνή απόγνωσης του γνωστού Λάκη Γαβαλά μέσα από τα σίδερα της φυλακής, που ζητούσε συμψηφισμό των οφειλών του με κάποιο ακίνητό του στην Κάντζα μεγαλύτερης αξίας και το ποσό που απομένει το »χάριζε» στο δημόσιο, εισακούστηκε …ευλαβικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Ηταν να μην γίνει η αρχή, αλλά ας είμαστε περισσότερο γενναίοι και προσεκτικοί στο μέλλον και προπαντός να μή τους διευκολύνουμε με…… ιδέες!!!!

  334. physicist said

    #287. — Α, Σπύρο, αν τύχει και διαβάσεις: με αφορμή το κατηγορητήριο, θυμήθηκα κι ένα άλλο που μ’ ενοχλεί πολύ, όχι ειδικά στο συγκεκριμένο αλλά γενικώς: γιατί απευθύνεται η δικαστική αρχή στον κατηγορούμενο στον ενικό; Αυτό δημιουργεί εξαρχής μια σχέση σκληρής ανισότητας: οι δικαστές από πάνω και το κακόμοιρο μαθητούδι από κάτω, που η μοίρα του εξαρτάται απ’ αυτούς — το ύφος που έχει εκείνο το «τι απολογείσαι;» στο τέλος δεν μ’ αρέσει καθόλου. Ο κατηγορούμενος δείχνει ταπεινότητα και σεβασμό απευθυνόμενος σ’ αυτούς στον πληθυντικό, ασφαλώς. Και θυμάμαι ότι αυτό το πράγμα μ’ ενοχλούσε από τότε που έβλεπα μικρός σκηνές δικαστηρίων στις ελληνικές ταινίες [*]. Υποθέτω ότι αντιπροσώπευαν την πραγματικότητα, σε δικαστήριο δεν έχω βρεθεί ποτέ.

    [*] Εκεί ο ενικός χρησιμοποιούνταν και για τους μάρτυρες, ανάλογα όμως με το κοινωνικό τους στρώμα. Πού ν’ ακούσει πληθυντικό ο φουκαράς ο Γύλος …

  335. 334 Εμένα πάλι πάντα μου έκανε εντύπωση στις καταθέσεις το κλείσιμο: «και γράμματα γνωρίζω». Το είχα προσέξει μικρός στις καταθέσεις της υπόθεσης Ντάνου Κρυστάλλη -αν τον θυμάστε.

  336. sarant said

    Ακόμα το λένε; Δεν το είχα προσέξει!

  337. Α, ούτε γω ξέρω αν το λένε ακόμα! Η υπόθεση Κρυστάλλη ήταν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όχι;

  338. Το ’85 για την ακρίβεια. Έχει και μπλογκ: μα κι αυτός την Ιωνίδειο έβγαλε!!

  339. physicist said

    #335. — Αυτό δεν το ήξερα, ούτε και την υπόθεση του Ντάνου Κρυστάλλη θυμάμαι. Είναι απομεινάρι από τις εποχές του εκτεταμένου αναλφαβητισμού; Θέλει να πει δηλαδή, κοιτάξτε, όταν λέω ότι κάτι το διάβασα, πιστέψτε με ότι ξέρω να διαβάζω, ότι δεν μου το σφύριξε κάποιος άλλος;

  340. Ναι, ότι διάβασες αυτό που υπογράφεις ως κατάθεσή σου.

  341. spyroszer said

    334. Αυτό συμβαίνει στα κατηγορητήρια της ανάκρισης. Φαντάζομαι και εγώ θα το σκέφτηκαν κάπως σαν ψυχολογική πίεση προς τον κατηγορούμενο. Πάντως στα δικαστήρια σήμερα, τις περισσότερες φορές, οι δικαστές μιλούν στον πληθυντικό στους μάρτυρες και τους κατηγορούμενους.
    Υπάρχει ακόμα στα έντυπα των ενόρκων καταθέσεων, στο τέλος, η τυποποιημένη φράση «άλλο δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω». Επειδή την ένορκη κατάθεση τη γράφει ο αστυνομικός ή ο πταισματοδίκης, έχει την έννοια ότι την διάβασε ο μάρτυρας και επιβεβαιώνει ότι γράφτηκαν σωστά αυτά που κατέθεσε.

    Γιορτάζει σήμερα η δικαιοσύνη.

  342. Έτσι από περιέργεια, αν ο μάρτυρας είναι όντως αναλφάβητος τι γράφει;

  343. physicist said

    #341. — Ευχαριστώ, Σπύρο — χαίρομαι που ακούω ότι στα δικαστήρια επιβάλλεται, έστω σταδιακά, ο πληθυντικός. Ο ενικός της ψυχολογικής πίεσης εξακολουθεί να μη μ’ αρέσει αλλά ας είναι.

  344. spyroszer said

    342. Δεν μου έχει τύχει, πραγματικά δεν ξέρω τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Προβλέπεται μόνο για τους κουφούς και άλαλους που δεν ξέρουν να διαβάζουν ή να γράφουν ο διορισμός διερμηνέα.

  345. Αρκεσινεύς said

    321,326
    .
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=504095

    http://www.triklopodia.gr/2013/05/blog-post_500.html

  346. sarant said

    345:Ευχαριστούμε!

  347. Στέλιος said

    Στα κυπριακά πούζα είναι η κήλη, πουζιασμένος ο ασθενής με κήλη, ενώ υπάρχει και το ρήμα πουζιάζω (παθαίνω κήλη)

  348. spiral architect said

    Λοιπόν έχουμε σκάρσο ένα 24ωρο περίπου για προβλέψεις:
    Οι ποινές μάλλον θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη …
    Πόσα χρονάκια θα φάει ο Ακης
    (προηγούνται οι νομομαθείς θαμώνες του ιστολογίου)
    Ποντάρετε! 😀

  349. #307 Κυριε Συνταξιούχε, για προσέχετε λιγάκι τα λόγια σας γιατί δεν είμαστε όλοι ούτε γεροξούρες ούτε μπολσεβίκοι!!! Τα χρυσάβγουλα είναι _και_ ναζί _και_ καθάρματα _και_ φριχτοί υποκριτές για τους εξής λόγους:

    1) Γιατί πιστεύουν ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος ηγέτης και πολιτικός όλων των εποχών.
    2) Γιατί μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν τη σβάστικα ως σύμβολο της Χρυσής Αβγής (με όλα τα νοήματα που της είχαν περάσει οι Ναζί και όχι ώς αρχαίο σύμβολο)
    3) Γιατί θεωρούν τους Εβραίους (ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως, νέους, γέρους, παιδιά!!) ως «βδελυρά μιάσματα»
    4) Γιατί πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι η εκλεκτή φυλή του σύμπαντος και όλοι οι υπόλοιποι είναι υπάνθρωποι
    5) Γιατί, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν βαρεμένοι αρχαιολάγνοι και δωδεκαθεϊστές, τώρα μας το παίζουν καλοί Χριστιανοί και «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» ενώ πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι ανάσκελα να γεννάει παιδιά για τον Αγώνα
    6) Γιατί πάνω από είκοσι χρόνια τώρα βγαίνουν στους δρόμους με μαχαίρια και χαρακώνουν όποιον δεν τους αρέσει η φάτσα του.

    _Αυτοί_ είναι οι «άνθρωποι» (τρόπος του λέγειν) που πρέπει να μπουν στη φυλακή! Το αν ο Σαμαράς και οι πολιτικάντες του είναι καθήκια ή όχι είναι άλλη συζήτηση.

Σχολιάστε