Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Οκτωβρίου -και όχι μόνο

Posted by sarant στο 1 Οκτωβρίου, 2012


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων. Πλάκα-πλάκα, σήμερα το μηνολόγιο κλείνει δυο χρόνια παρουσίας στο ιστολόγιο.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.


Δε 1 Πρώτη κυκλοφορία του «Κεφαλαίου» υπό Καρόλου Μαρξ
Τρ 2 Θανή Αριστοτέλους του Σταγειρίτου και Μαχάτμα Γκάντη γενέσιον
Τε 3 Φραγκίσκου της Ασίζης
Πε 4 Διονυσίου μελωδού, του Θεσσαλονικέως
Πα 5 Εκτόξευσις του Σπούτνικ Ι, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης
Σα 6 Εφεύρεσις τηλεφωνίας υπό Αλεξάνδρου Γκράχαμ Μπελ και θάνατος του επανεφευρέτη της, Στιβ Τζομπς
Κυ 7 Έδγαρδου Άλαν Πόε
Δε 8 Πιττακού του Μυτιληναίου
Τρ 9 †  Ερνέστου Τσε Γκεβάρα τελευτή (και Κορνηλίου του πολυτονιστού στιχοπλόκου γενέσιον)
Τε 10 Γενέσιον Ιωσήφ Βέρντι
Πε 11 Κάθοδος Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις τον κρατήρα της Αίτνης
Πα 12 Ανακάλυψις της Αμερικής (αποφράς ημέρα)
Σα 13 Πρώτη έκδοσις του «Καλού στρατιώτου Σβέικ» υπό Γιάροσλαβ Χάσεκ
Κυ 14 † Λεονάρδου Μπερνστάιν
Δε 15 † Ευγενίου Ο΄Νηλ
Τρ 16 Γενέσιον Όσκαρ Ουάϊλντ
Τε 17 † Κοίμησις Φρειδερίκου Σοπέν
Πε 18 Επιμενίδου του Κρητός
Πα 19 Γενέσιον Αυγούστου Λυμιέρ
Σα 20 Γενέσιον Αρθούρου Ρεμπώ
Κυ 21 Νικολάου Εγγονοπούλου
Δε 22 Ξενοφάνους του Κολοφωνίου
Τρ 23 Γενέσιον  Εμμανουήλ Χατζηδάκη του μελωδού
Τε 24 † Ανδρέου Καρκαβίτσα
Πε 25 Γενέσιον Παύλου Πικάσσο
Πα 26 Δημητρίου του Μυροβλήτου, Πανός του μεγάλου.
Σα 27 Νικολάου Καζαντζάκη
Κυ 28 Επέτειος του ΟΧΙ
Δε 29 Αναχάρσιος του Σκύθου
Τρ 30 Γενέσιον Θεοδώρου Δοστογέφσκι αλλά και Κωνσταντίνου Καρυωτάκη· θάνατος Αναστασίου Λειβαδίτη
Τε 31 † Φρειδερίκου Φελλίνι· και Ναπολέοντος Λαπαθιώτη γενέσιον

Ο Οκτώβριος λοιπόν ή Οχτώβρης ή Οκτώβρης είναι ο δέκατος μήνας του ημερολογίου μας, όσο κι αν ολοφάνερα το όνομά του παραπέμπει στον αριθμό “οχτώ”. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο October ήταν ο όγδοος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Οκτώβριος είναι πια ο δέκατος μήνας.

Στον προφορικό λόγο, πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, λένε “ΟκτώΜβριος”. Κάποιοι το γράφουν κιόλας. Αυτό θεωρείται από τους λαθοθήρες (αλλά και από πολλούς καλοπροαίρετους) έσχατο δείγμα αμορφωσιάς, ενώ δεν είναι παρά ένας λαϊκός τύπος, μειωμένου ίσως κύρους, πάντως με πολύ παλιά ιστορία στη γλώσσα μας -όπως είχα γράψει παλιά, οχτακόσια χρόνια λάθος το λέμε!

Εγώ πάντως δεν λέω Οκτώμβρης, προτιμώ να λέω Οχτώβρης ή Οκτώβριος, αλλά και Σεπτέβρης, Νοέβρης, Δεκέβρης, το βρίσκω πιο εύκολο -αυτό το μβρ δεν είναι ό,τι το πιο ευκολοπρόφερτο.

Ο Οκτώβρης στο λαϊκό μηνολόγιο λέγεται (; ) Αγιοδημητριάτης, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 του μήνα. Δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες και χώρες τα λατινικά ονόματα των μηνών. Έτσι, στα τσέχικα, όπου τα ονόματα προέρχονται από το παλιό σλάβικο μηνολόγιο, ο Οκτώβρης είναι Říjen ενώ στα αλβανικά Tetori. Ο Οκτώβρης έδωσε το όνομά του στην Οκτωβριανή επανάσταση, η οποία όπως ξέρετε έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1917 με το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη Ρωσία, κι επειδή μια από τις πρώτες ενέργειες των μπολσεβίκων ήταν να αλλάξουν το ημερολόγιο υιοθετώντας το Γρηγοριανό, αμέσως η επέτειος μεταφέρθηκε στις  7 Νοεμβρίου, κι έτσι όλα τα χρόνια η Οκτωβριανή γιορταζόταν Νοέμβριο.

Τα δικά μας Οκτωβριανά είναι η εξέγερση στην Κύπρο τον Οκτώβρη του 1931 κατά των Άγγλων, αν όμως ανοίξετε το λεξικό Μπαμπινιώτη ή το ΛΚΝ θα δείτε ότι “Οκτωβριανά” λέγονται (δήθεν) οι συγκρούσεις που έγιναν μεταξύ Ελλήνων επιστράτων και Γάλλων στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1916. Πρόκειται για λεξικογραφική γκάφα πρώτου μεγέθους, οι συγκρούσεις αυτές έγιναν Νοέμβριο και είναι τα Νοεμβριανά -για αυτή την απίστευτη τσαπατσουλιά δείτε εδώ αναλυτικότερα (νομίζω πάντως ότι στην τελευταία του έκδοση (2012) το Λεξικό Μπαμπινιώτη έχει διορθώσει τη γκάφα).

Ο Οχτώβρης είναι ο πρώτος πραγματικά φθινοπωρινός μήνας -την τελευταία Κυριακή αλλάζει και η ώρα, νυχτώνει απότομα νωρίτερα και επισημοποιείται έτσι ο επικείμενος ερχομός του χειμώνα. Με τη φετινή συγκυρία και την καταιγίδα μέτρων που πρόκειται να μας χτυπήσει, ο φετινός Οκτώβριος δεν προβλέπεται να είναι μόνο μελαγχολικός. Παρ’ όλ’ αυτά, καλό μήνα!

 

69 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Οκτωβρίου -και όχι μόνο”

 1. cronopiusa said

  καλημέρα
  καλή βδομάδα
  καλό μήνα
  Modern Jazz Quartet Bags Groove

  Πάτρα ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη ο «Ξένιος Ζευς» (ΔΕΙΤΕ VIDEO ΚΑΙ ΦΩΤΟ)

 2. spiral architect said

  Kαλημέρα, καλή βδομάδα και καλό μήνα. 🙂

  Ενα ναυτικό τραγούδι για το κόκκινο Οκτώβρη … товарищ!

 3. spiral architect said

  […] Στον προφορικό λόγο, πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, λένε “ΟκτώΜβριος”. Κάποιοι το γράφουν κιόλας. Αυτό θεωρείται από τους λαθοθήρες (αλλά και από πολλούς καλοπροαίρετους) έσχατο δείγμα αμορφωσιάς, ενώ δεν είναι παρά ένας λαϊκός τύπος, μειωμένου ίσως κύρους, πάντως με πολύ παλιά ιστορία στη γλώσσα μας …[…]
  ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟC 😆

 4. Μαίρη said

  Εξαιρετικό το μηνολόγιο. Μου έδωσε μια χαρά… Σαν να κοιτάω φωτογραφίες αγαπημένων ανθρώπων. Καλό μας μήνα!

 5. silia said

  4 Οκτωβρίου : Η ημέρα των ζώων .
  Ας μην τα ξεχνάμε .

 6. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -και καλό μήνα!

  3: Δεν το είχα δει, καλό!

 7. Νέο Kid Στο Block said

  Καλημέρα, καλό μήνα και καλά κουράγια!
  Nίκο, είχα μια απορία από το προηγούμενο μηνολόγιο του Σεπτέμβρη που την φύλαγα για τις 29/9 αλλά με τις αλότριας ασχολίας την αστόησα. Η εγκυκλοπαίδεια γράφει ότι ο Θερβάντες γενηθηκε στις 29/9 . Στο μηνολόγιο ‘ομως ο αείμνηστος πατέρας σου έχει το γενέσιό του στις 9/9.
  Είπαμε ότι σήμερα 1/10 είναι η ημέρα ανακύρηξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  ΥΓ. Για να αποζημιώσω για το άσχετο με τον Θερβάντες και να κάνω τη σύνδεση με το παρόν μηνολόγιο, ορίστε κι ένα κουιζάκι!
  Ποια η λογοτεχνική σχέση(σύνδεση) του Θερβάντες με τον προστάτη των Κρητικών δικηγόρων (και δικηγορεσσών) τον Επιμενίδη; 🙂

 8. sarant said

  4: Καλώς ήρθατε, μου άρεσε αυτό με τις φωτογραφίες των αγαπημένων.

 9. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 10. sarant said

  7: Καλημέρα και στους κουμπάρους και λοιπούς παρεπιδημούντες στη Μεγαλόνησο.

  Όταν έχεις απορίες και ενστάσεις, ΄καλύτερα να τις λες τη μέρα που ανεβαίνει το μηνολόγιο για να γίνονται οι διορθώσεις. Ο πατέρας μου μάλλον θα έκανε λάθος με τον Θερβάντες, πρέπει να το ψάξω.

  Το κουίζ κάτι μου θυμίζει…. αλλά δεν νομίζω να το θυμηθώ (που έλεγε πρόσφατα και ο Δύτης)

 11. Νέο Kid Στο Block said

  10. Μα και γώ τυχαία το παρατήρησα πρόσφατα ρε συ Νίκο! Είπαμε, τρολάρω καμιά φορά αλλά όχι κι έτσι. Πάει,μού βγήκε τ’όνομα γμτ..:-)

 12. Καλαχώρας Λεώνικος said

  tëtë = οκτώ στα αλβανικά. tëtor = όγδοος

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Ο Aνάχαρσις λεγόταν και Αναχάρσιος ή είναι ορθογραφικό;

 14. sarant said

  13: Είναι (ιδιότροπη) γενική πτώση.

 15. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Το να λες τον Οκτώβρη, ΟκτώΜβρη, όσο παλιό και νά ‘ναι δεν είναι σωστό, και οι ετυμολογικοί λόγοι είναι γνωστοί. Για να σου δώσω ακόμα ένα επιχείρημα υπέρ του ΟκτωΜβρίου, kartulad (γεωργιανά) είναι ოქტომბერი (ო=ο, ქ=κ, ტ=τ, ო, მ=μ, ბ=b, ე=ε, რ=ρ, ი=ι) το τελευταίο γράμμα (ი=ι) οριστικοποιεί τη λέξη, δηλ. επέχει περίπου θέση οριστικού άρθρου.

  Το να λες το Σεπτέμβρη κ.λ.π. Σεπτέβρη συνιστά αυθαίρετη γλωσσική ιδιομορφία που δε στηρίζεται πουθενά και ΔΕΝ διακαιώνεται ως επιλογή. Με την ίδια λογική θα πω την παπαρούνα καλαμπόκι. Μου έρχεται πιο καλά από αυτό το παπα. Άπαπαπαπα που έλεγε και η πάπια στον πάπιο της έλεγε: πά-πα-πα-πα-πάαααα;

  @1, @2 συγχαρητήρια για τα Link.

  Μη στενοχωριέστε που τα ‘λέω’ στον Νοικοκύρη. Συμφωνημένο είναι!

 16. Καλαχώρας Λεώνικος said

  @14 Γιατί είναι ιδιότροπη; Μια χαρά κοπέλα (πτώση εννοώ) είναι

 17. sarant said

  15: Καταρχάς, δεν είμαι ο μόνος που το λέω, είναι πολλοί -ο Μίμης ο Ραβάνης είχε μάλιστα τολμήσει να το βάλει και στον τίτλο της συλλογής του (Ρεπορτάζ από ένα ζεστο Νοέβρη).

  Έπειτα, άστοχο το παράδειγμά σου με την παπαρούνα, δεν έχουμε αισθητικούς λόγους αλλά διευκόλυνση της προφοράς όταν μιλάς, ιδίως γρήγορα, όπως άλλοι λένε σΜπρώχνω ή σταθιμός. Αυτά είναι ανάλογες περιπτώσεις.

 18. Αρχή Διά Βίου said

  Ό Οκτώβριος είναι πιθανόν ένας από τους μήνες (μαζί με τον Σεπτέμβριο) με την μεγαλύτερη συχνότητα εκλογικών αναμετρήσεων.
  Οι δεύτερες εκλογές του Ελληνικού κράτους διήρκεσαν δύο μήνες, Οκτώβριο, Νοέμβριο 1843.
  20 Οκτωβρίου 1850 εξελέγη πρωθυπουργός ο Κριεζής.

  Υπάρχουν όμως δύο Οκτώβριοι που σημάδεψαν την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος και προτείνω την καθιέρωση επετείου θλίψεως ή πανηγυρισμών αναλόγως οπτικής γωνίας.

  Η 18η Οκτωβρίου 1981 είναι η ημέρα της «Αλλαγής» ή η ημέρα του Ανδρέου Γεωργίου Παπανδρέου του Αλλαγοφόρου.
  Η 4η Οκτωβρίου 2009 ημέρα ενθρονίσεως του Γεωργίου Β’ Ανδρέου Παπανδρέου ή Μνημονιοφόρου.
  Την 10η Οκτωβρίου 1993 ο Αλλαγοφόρος επανήλθε στην εξουσία για να ολοκληρώσει την αλλαγή,

  Ίσως να πρέπει να αλλάξει και η ονομασία του μηνός σε Παπανδρεόμηνας ή Σοσιαλμήνας προς τιμήν της οικογενείας Παπανδρέου που τόσα έχει προσφέρει στην χώρα. Μπορεί επίσης να ονομαστεί ο μήνας των αλλαγών ή μήνας δημοσίου χρέους, ανοιχτές όλες οι επιλογές.

 19. Και δυστυχώς:
  1η Οκτωβρίου, Ερρίκου Χοβσβάμιου τελευτή.

 20. Γς said

  5:
  >4 Οκτωβρίου : Η ημέρα των ζώων .

  Οι καλύτεροι φύλοι το ανθρώπου.
  Μετά τις γυναίκες…

 21. ππαν said

  Έχετε φίλους ανθρώπους;

 22. Γς said

  21:
  Μόνο το πνεύμα μου αέναο θα μείνει
  στους δρόμους να πορεύεται φρικιό
  σκυλί αδέσποτο μονάχο του να πίνει
  και να γρυλίζει τ’ όνομα σου το μικρό

 23. Γς said

  20:
  Τι «φύλοι»; Γμτ!
  Φίλε φύλατε από γ. φύλον εσετερά σιχτίρ

 24. Immortalité said

  Καλό μήνα και από δω χάμω.

  Δύτη φέτος ελπίζω να μην ξεχάσεις το αφιέρωμα που χρωστάς από τα πέρυσι, ε; 😉

 25. desperado said

  καλό μήνα σε όλους!
  Δυσάρεστη η προσθήκη του θανάτου του Τζομπς, μεγάλη απώλεια…

 26. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  19: Θα γράψω κάτι αύριο, μάλλον, αλλά όχι για τον ιστορικό.

 27. silverkid said

  Καλό μας μήνα!

 28. Ιμόρ, θύμισέ μου τι χρωστώ: για τον Φελίνι;

 29. Ο Οκτώβριος είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια μήνας του χρόνου στην Ευρώπη κι άλλες χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου, που εφαρμόζουν τη θερινή ώρα, κι επιστρέφουν στη χειμερινή μέσα σε αυτόν: 31 ημέρες και 1 ώρα.

 30. Immortalité said

  @28 Μια και θα πενθήσεις, δεν πρέπει να κάνεις και ένα μνημόσυνο στο άλλο σπίτι; 😉

 31. Δύο χρόνια μνήμη! μπράβο!

 32. Immortalité said

  Μπα, δεν είναι θέμα μνήμης, είναι αυτό που λέει η παροιμία, μην τάξεις σ’ άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι ή αφιέρωμα 😉

 33. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  29: Κοίτα να δεις… δεν το είχα σκεφτεί,αλλά έτσι είναι!

 34. Γς said

  Φέτος τα τρία μου αγοράκια ο Αλέξανδρος, ο Ιάσωνας και ο Μάριος πήγαν σχολείο. Ήμασταν όλοι εκεί την πρώτη μέρα που πήγαν στο σχολείο. Η μαμά τους, που έλαμπε και τα τρία άλλα μεγάλα αδελφάκια τους. Τα καμαρώναμε όλοι.
  Φέτος θα πήγαιναν στην πρώτη τάξη. Ο Αλέξανδρος, ο Ιάσωνας κι ο Μάριος.
  Εφυγαν τον 6ο μήνα.
  Πως το άντεξε η μανούλα τους; Ξαναπροσπάθησε. Αυτή τη φορά όμως η ορμονοθεραπεία της προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία. Πεσμένη κάτω με επιθανάτιο ρόγχο, κοιτάζω μια εικόνα της Παναγίας πάνω από το γραφείο μου και παρακαλάω να τη σώσει κι ας μείνει όπως είναι. Περασμένα μεσάνυχτα Ραφήνα-Λαϊκό-ΚΑΤ-Ιατρικό Κέντρο. Ένα μήνα δίπλα της μέρα νύχτα στη καρέκλα. Ένα μήνα σε ένα σφραγισμένο τάφο στο 11ο, πιο χαμηλό επίπεδο στις κατακόμβες του Αγίου Ευσταθίου στη Ρώμη. Ένα μήνα δεν ήθελα να σκέφτομαι, να υπάρχω. Σιγά σιγά έμαθε πάλι να μιλάει να περπατάει. Πήρε μήνες, κανα δυο χρόνια. Και να δεις που δεν υπήρχε εικόνα της Παναγίας πάνω από το γραφείο μου στο σπίτι. Ποτέ δεν υπήρχε.

  Στις 15 Οκτωβρίου είναι η Pregnancy and Infant Loss Remembrance Day σε Αμερική Καναδά Αυστραλία, Αγγλία.
  Δεν είναι δα και καμιά σπουδαία ημέρα.

 35. 5 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών

 36. ππαν said

  Νικοκύρη, ο Διιονύσιος ο Μελωδός ποιος είναι; Ο Σαββόπουλος γεννήθηκε Δεκέμβρη του 44 με μια μοτοσικλέτα τού ΕΛΑΣ. Ή γιορτάζεται ανεξάρτητα από το γενέσιο σε σχέση με τον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη που είναι στις 3;

 37. sarant said

  36; Κι εγώ απορία το έχω, και το πρόσεξα φέτος που δεν μπορώ πια να ρωτήσω -ενώ πέρσι θα μπορούσα. Μάλλον θα το αλλάξω του χρόνου -εξάλλου μην ξεχνάς ότι η 4η Οκτωβρίου (2009) ήταν εθνοσωτήρια μέρα.

 38. bernardina said

  Ο μόνος μελωδός που γιορτάζει σήμερα είναι ο Ρωμανός. 🙂

  Καλό μήνα.

 39. munich said

  Γεια σας, συγγνώμη για το άσχετο αλλά θέλω να το γράψω να μην το ξεχάσω
  χθεσ ειχε το τσε ντε εφ χόιτε ενα ρεπορταζ για τη δράση της χ.α. Κλασικά είχε και γνώμες κάποιων απλών πολιτών που στη συγκεκριμένη περίπτωση δικαιολογούσαν ως και επικροτούσαν το κυνήγι των μεταναστών. Κάθε φορά, πάγια τακτική του καναλιού, αναφέρονταν τα ονόματα των πολιτών αυτών. Ο 2ος τι όνομα είχε δηλώσει? Οδυσσέας Κανένας! οι γερμανοι δεν το ‘πιασαν το υπονοούμενο

  στο 02:19
  http://www.heute.de/ZDF/zdfportal/web/heute-Nachrichten/4672/24559398/41e3ec/Jagd-auf-Ausländer-in-Athen.html

 40. 9 Ὀκτωβρίου εἶναι καὶ ἡ βάπτισις τοῦ Θερβάντες!

 41. Γς said

  40:
  Ελα τώρα. Ξέρουμε:

  Στο Μηνολόγιο του Νικοκύρη για την 9η Οκτωβρίου:

  «και Κορνηλίου του πολυτονιστού στιχοπλόκου γενέσιον»

  Ντάξει;

 42. panavros said

  Σωστά Νίκο, την εισβολή των ξένων το 1916 την πέρασε ως Νοεμβριανά ο Μπαμπινιώτης στην τελευταία έκδοση (2012) διορθώνοντας το παλιό λάθος του λεξικού του.

  Τελικά μπορεί να μην αρέσουν οι τόσες επανεκδόσεις και να θεωρούνται-όχι άδικα- κερδοσκοπία, ωστόσο λίγο η ελληνική προχειρότητα, λίγο τα περιορισμένα μέσα και πόροι, λίγο η γλωσσική αστάθεια κάνουν αναγκαία τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης των λεξικών της νέας ελληνικής γλώσσας.

 43. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  42: Το αναγνωρίζω ευχαρίστως, το λεξικό Μπαμπινιώτη διορθώνεται!

 44. 7,
  Λύση του κουΐζιου για Θερβάντες/Επιμενίδη φαίνεται να είναι εδώ.

 45. Αρχή Διά Βίου said

  Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της απελευθερώσεως των περισσοτέρων περιοχών της Μακεδονίας και του διπλασιασμού της Ελλάδας ακριβώς πριν 100 χρόνια (1912) με πιο σημαντική την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912.
  (Δυστυχώς το Μοναστήρι δεν απελευθερώθηκε ακόμη.)

  Είπαμε ήδη ότι στις 4-10-2009 ενθρονίστηκε ο Γεώργιος Ανδρέου Παπανδρέου Β’ Εθνοσωτήρ και Μνημονιοφόρος.
  Αυτό που δεν είπαμε είναι ότι στις 4-10-1582 το Γρηγοριανό ημερολόγιο διαδέχθηκε το Ιουλιανό. Όπου εφαρμόστηκε χάθηκαν οι ημέρες 4 έως 15 Οκτωβρίου 1582.

  Αυτή η μαύρη τρύπα πολύ στεναχώρησε τον ΓΑΠ, ο οποίος δεν μπορούσε να καταλάβει αυτό το μυστηριώδες χρονικό κενό. Έτσι στις 4-10-2009 αποφάσισε να επιστρέψει τον κόσμο στο 1582 για να καλυφθούν οι κενές αυτές ημέρες. Ας μην ψάχνουμε να βρούμε συνωμοσίες και προδοσίες. Το θέμα ήταν καθαρά ημερολογιακό καθώς το είχε καημό ο ΓΑΠ να συμπληρώσει τα κενά τις ιστορίας.
  Το νέο ημερολόγιο μετά την 4η Οκτωβρίου 2004 θα λέγεται Γιωργακιακό και η επομένη της 4ης Οκτωβρίου 2009 ήταν η 5η Οκτωβρίου 1582.

 46. Νέο Kid Στο Block said

  44. Μιχάλη ναι, αλλά ποιο είναι το «επιμενίδειο» παράδοξο στον Δον Κιχώτη;

 47. cronopiusa said

  La paradoja del Quijote aparece en el capítulo LI del libro segundo del Quijote.

 48. Κατερίνα Περρωτή said

  Ένα φάντασμα -θέλω!- να πλανάται στο Νότο! Το φάντασμα της εξέγερσης!

  (ΟΚ! Δεν είναι στο κεφάλαιο!)

  47. Πολύ ωραίο (αν και τα ισπανικά μου είναι σκουριασμένα …)

  Καλό μήνα!

 49. Mindkaiser said

  Στις 10/10/1911 ξεκίνησε η κρίση των σιδηροδρόμων στην Κίνα, που οδήγησε στον ξεσηκωμό στο Γουτσάνγκ (Wuchang uprising) και στην επανάσταση του Σινχάι (Xinhai revolution). Τα γεγονότα οδήγησαν στο τέλος της δυναστείας των Τσίνγκ και στη δημιουργία της Δημοκρατίας της Κίνας (RoC) η οποία θα επιβιώσει έως το 1949. Φοβάμαι ότι ενδέχεται να έχω προβεί σε κάνα δυο μεταφραστικά ατοπήματα, με αποτέλεσμα να μυρίζει θάλασσα (χρυσή καραβίδα).

  Η συνύπαρξη Κορνήλιου και Τσε στο ίδιο κουτάκι, αρκεί για να χαρακτηριστεί ο Νικοκύρης agent provocateur.

 50. #48 http://www.youtube.com/watch?v=dKMTu1GDi_w&feature=related

 51. καὶ ποὺ εἶναι ἡ Ἰμμὸρ νὰ μᾶς μιλήσῃ γιὰ τὸν Pierre Menard, συγγραφέα τοῦ Δὸν Κιχώτη;

 52. 51 εδώ! εδώ είναι ο μπορχεσικός υπηρεσίας.

 53. cronopiusa said

  34
  La mia generazione ha perso (GR sub)

  48
  La Bella Che Guarda il Mare – Eugenio Lo Gullo.

 54. Κατερίνα Περρωτή said

  50. Να με συγχωρέσετε, αλλά εμβατηριακού τύπου άσματα μου δημιουργούν μιαν αποστροφή!

  Δεν ξέρω, αλλά μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά στο σχόλιό μου πριν!

  Νέισε…

 55. @17 Δοκίμασα να σου γράψω πιο πριν, κοντά στο 20, αλλά το δίκτυο έπεσε.

  Το έγραψα για πλάκα για να δω αν τσιμπάς. Γι’ αυτόειδοποίησα όλους τους άλλους να μην το λάβουν υπ’ όψη (ως συμφωνημένο)

  Όσοι και να λένε το ‘βρ’, δεν είναι σωστό διότι δεν έχει καθιερωθεί. δεν έχει εδραιωθεί. Είναι προσωπική ιδιοτυπία. Δεν είναι σεβαστή απλώς και μόνοεπειδή είναι κατανοητή, αλλιώς θ’ αποδεχόμαστε και το εγέρθητος. Αφού το καταλαβαίνει όποιος το ακούει; Μεταξύ τους μάλιστα είναι και σωστό.
  Αν επιμένεις να λες Σεπτέμπρης, όπως εμβόλιο > μπόλι, εμβάλωμα > μπάλωμα κ.ο.κ.

  Το παπαρούνα / καλαμπόκι είναι σχήμα καθ’ υπερβολή. Γι’ αυτό και το καλαμπούρι με την πάπια. θα μπορούσανα βάλω μπετούγια /συναγρίδα

  Κι έπειτα… δέξου το φίλο σου με τα ελαττώματά του. Είμαι συντηρητικός γλωσσικά γιατί νιώθω συνεχώς ως παλινοστών μετανάστης

 56. Κατερίνα Περρωτή said

  53. Πού τα ξέρεις όλα???

 57. cronopiusa said

  56


  Θυμωμένο μου ήρθες απόψε

  Ninna Nanna

 58. nestanaios said

  Τώρα μπορούμε το οκτώ να το γράφουμε οκτό• και τον Οκτώβριο Οκτόβριο• παλαιότερα δεν μας το επέτρεπε ο κανόνας. Ὀκτὼ, γράφεται διὰ τοῦ ω• ἐπειδὴ οὐδέποτε λέξις Ἑλληνικὴ ἁπλῆ ὀξύτονος εἰς ο λήγει, πλὴν τῆς ὑπὸ προθέσεως. Αργότερα, ίσως να επιτραπεί να το κλίνουμε για να έχουμε στην γενική πληθυντική οκτων. Οκτων + βριος = Οκτώμβριος . Μέσα στο TLG βλέπουμε να το έχει χρησιμοποιήσει και ο Γεννάδιος Σχολάριος. Οκτώμβριος. Τυπογραφικό λάθος η ασύλληπτη ετυμολογία; Οκτο + ον + βρι + ος = Οκτώμβριος.

 59. sarant said

  Καλημέρα, καλή δευτερομηνιά σε όλους!

 60. Νέο Kid Στο Block said

  Σωστή η Κρονοπιούσα (47.) !

  Να προσθέσω ότι το παράδοξο του ανθρώπου που είπε «Εδώ είναι το μέρος που θα κρεμαστώ!» ήταν ένα από τα υποτιθέμενα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε ο Σάντσο Πάντσα σαν μέλλων διοικήτής του νησιού της Μπαρατάρια.
  Τελικά ο Σάντσο θα ελευθέρωνε τον άνθρωπο γιατί (δεν θυμάμαι την ακριβή ρήση αλλά πάει καπως σαν..) «είναι πάντα προτιμότερο να κάνεις το καλό παρά το κακό!»

 61. Καλημέρα κι από μένα, και καλό μήνα σε όλους, έστω και λίγο καθυστερημένα! 🙂

 62. cronopiusa said

  60

  «Ladran Sancho, señal que avanzamos.»

  καλημέρα

  απολαυστικό πεσκέσι γεμάτο όμορφες προκλήσεις Sancho gobernador, El. No. 03 (3 enero 1837) Diario político, literario, industrial y mercantil

 63. Αρχή Διά Βίου said

  Τα ονόματα ίσως είναι λανθασμένα όλα. Ο Οκτώβριος λ.χ. μάλλον αφού πρώτα μετανάστευσε το «οκτώ» στην Ρώμη, μας επέστρεψε ως μήνας Οκτωβήρ (ή Οκτωβέρ) και θα έπρεπε να επανελληνιστεί ως Οκτωβέριος. Κάπου εκεί λογικά χάθηκε το [ε] και έγινε Οκτώβριος. Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για διπλή ελληνική κατάληξη, σαν να λέμε λαμπτήρ-ιος, ανήρ-ιος, πατήρ-ιος, μητήρ-ιος κλπ

  Εκεί νομίζω ότι βρίσκεται η απάντηση, αν δηλαδή οι ρωμαϊκές καταλήξεις -er είναι οι ελληνικές καταλήξεις -ηρ.
  Και εγώ είμαι υπέρ του Σεπτέβριος και καλύτερα Επτάριος ή ακόμη καλύτερα σκέτο Έβδομος αφού αυτή είναι και η πραγματική σημασία του Septem-ber.

  Για το Οκτωβριανό πραξικόπημα ή επανάσταση ή στάση (η διαφορά μεταξύ πραξικοπήματος και της επαναστάσεως είναι σχετική με το ποιος είναι ο «νονός», και η χούντα επανάσταση ήταν για κάποιους) ακόμη καλύτερη η Οκτωβριάτικη επανάσταση, αφού ο λαός μας δεν χρησιμοποιεί καταλήξη -ιανή αλλά μιλάει πολύ πιο απλά, δεν λέμε λ.χ. νυφιανή αλλά νυφιάτικη, αποκριανή αλλά αποκριάτικη, καλοκαιριάτικη, φθινοπωριάτικη κλπ.
  Οκτωβριάτικος ξεσηκωμός νομίζω ότι είναι το καλύτερο και πλησιέστερο στην γλώσσα του λαού.

 64. Immortalité said

 65. Μισιρλού... said

  Στις 4 Οκτωβρίου του 1883 κάνει το παρθενικό ταξίδι του το τρένο Οριάν Εξπρές.

 66. τυφλόμυγα said

  Γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1954. Σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο το 1990. Μέσα σε 35, 36 χρόνια κατάφερε να ξεδιπλώσει το απίστευτο ταλέντο του και να γίνει ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών (βρίσκεται στο νούμερο 7 της σχετικής λίστας του Ρόλινγκ Στόουν).

  http://www.youtube.com/watch?v=6s9M-52fRGU

  Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα (αν και λίγο καθυστερημένα) σε όλους.

 67. Γιώργος said

  Θαυμάζω πραγματικά την απλότητα που γράφετε και αποδίδετε τις σκέψεις σας.
  Στο άρθρο σας Μηνολόγιον Οκτωβρίου λέτε: <<<>> αλλά στον ιστότοπό σας στα αριστερά στο αρχείο μόνο τον μήνα Οκτώβρη γράφετε χωρίς «μβρ». Ο Σεπτέβρης, Νοέβρης, Δεκέβρης, είναι με μβρ.

 68. sarant said

  Γιώργο, σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

  Καταρχάς, μάθε πως στα ιστολόγια της wordpress, ό,τι βάζεις μέσα σε αγκύλες , εξαφανίζεται κι έτσι δεν φάνηκε τι έγραφες αν και το καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα.

  Τώρα, γι’ αυτό που λες, εγώ είπα ότι ΛΕΩ καμιά φορά Σεπτέβρης κτλ. Δεν είπα ότι το ΓΡΑΦΩ. Γράφω κανονικά, Σεπτέμβριος/Σεπτέμβρης. Το πώς μιλάμε διαφέρει ελαφρά από το πώς γράφουμε.

 69. τυφλόμυγα said

  Θα σας καληνυχτίσω μ’ ένα από τα ωραιότερα ντουντλ. Μπείτε να το δείτε. http://www.google.gr/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Winsor_McCay

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: