Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Άλλος για το Νόμπελ;

Posted by sarant στο 7 Ιουλίου, 2013


Η είδηση κυκλοφορεί εδώ και καμιά δεκαριά μέρες στο ελληνικό Διαδίκτυο: ένας Έλληνας, ο Λαρισαίος γιατρός και ποιητής Δημήτρης Π. Κρανιώτης, είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ. Όχι το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, ούτε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Και όχι μόνος του, αλλά ως ένας από τους 76 συγγραφείς από 26 χώρες, μέλη του Οργανισμού Global Harmony Association, που έγραψαν το βιβλίο για την παγκόσμια ειρήνη «The ABC of Harmony». Ο πολυβραβευμένος ποιητής, που ζει και εργάζεται στη Λάρισα ως ειδικός παθολόγος γιατρός, συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο με τρία ποιήματα του, λέει ένα δελτίο τύπου.

Κι έτσι όμως, η τιμή δεν παύει να είναι μεγάλη, σκέφτηκαν διάφορα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και διαδικτυακά, που έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν την «είδηση», ανάμεσά τους και κάποια που μπορούμε, έστω και με επιείκεια, να τα χαρακτηρίσουμε «σχετικά σοβαρά ή γνωστά», όπως Το Ποντίκι, το Πρώτο Θέμα ή το iefimerida.gr, ενώ στο protagon.gr η κ. Στέλλα Αλαφούζου έφτασε στο σημείο να πάρει συνέντευξη από τον «πολυβραβευμένο ποιητή».

Τελικά, ο Άρης Δημοκίδης στη Lifo ήταν ο πρώτος (απ’ όσο πρόσεξα) που είχε την κοινή λογική να ερευνήσει το θέμα αντί να αποδεχτεί άκριτα τα δελτία τύπου. Όπως εξηγεί, οι υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως και για όλα τα βραβεία Νόμπελ, δεν ανακοινώνονται, ούτε πριν από την απονομή ούτε μετά, παρά μόνο ύστερα από 50 χρόνια, οπότε δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε ότι όντως ο οργανισμός Global Harmony Association προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης. Επίσης, είναι αμφιλεγόμενο αν προτάθηκε ο οργανισμός GHA ή ειδικότερα οι 76 συγγραφείς (μέλη του οργανισμού) που συνέγραψαν το βιβλίο, ανάμεσά τους και ο κ. Κρανιώτης. Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα υπάρχει αντιπαράθεση (στο λινκ που δίνω) μεταξύ Δημοκίδη και Κρανιώτη -μάλλον έχει δίκιο ο Δημοκίδης.

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο προτείνονται πάνω από 200 υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης, επόμενο είναι περίπου το 80% των υποψηφιοτήτων αυτών να είναι όχι και τόσο σοβαρές, έως καθόλου σοβαρές. Η επιτροπή Νόμπελ δεν φαίνεται να κάνει κάποιο αρχικό ξεσκαρτάρισμα και να αποκλείει τις εντελώς ασόβαρες υποψηφιότητες, όμως καταρτίζει μια ‘μικρή λίστα’ υποψηφίων (αγγλιστί short list, αν θέλετε να την πούμε ‘βραχεία’ δεν θα σας κάνω τη χάρη) που οι υποψηφιότητές τους αναλύονται πολύ διεξοδικά,  με τη βοήθεια συμβούλων, από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο κάθε χρόνου, και τελικά καταλήγει στην επιλογή της που ανακοινώνεται τον Οκτώβριο.

Τώρα, αν κοιτάξετε τον ιστότοπο του Οργανισμού Global Harmony Association, στο συμβούλιο του οποίου συμμετέχει ο κ. Κρανιώτης, μπορείτε να σχηματίσετε μιαν ιδέα και για τις δραστηριότητες του οργανισμού και για τη σοβαρότητά του. Για να συμπληρωθεί η εικόνα, δείτε και την ιστοσελίδα του κ. Κρανιώτη, και θαυμάστε τα βραβεία που έχει πάρει και τις ακαδημίες στις οποίες είναι μέλος. Και επειδή σήμερα είναι Κυριακή και βάζουμε λογοτεχνική ύλη, παραθέτω ένα ποίημά του, το «Γραβάτα δημοσίας αιδούς»

Άρχισα να ξηλώνω
τα ρούχα μου,
ώσπου έμεινα γυμνός
στη μέση του πουθενά
φωνάζοντας
σε μια γλώσσα άγνωστη
(έτσι κι αλλιώς
ποιος θα με καταλάβαινε;)
μα δεν με συνέλαβαν
για προσβολή δημοσίας αιδούς.

Για να σταματήσω τις φωνές
με κέρασαν αψέντι
και μ” έντυσαν στην τρίχα,
όμως τα κορδόνια μου
δεν ταίριαζαν
με την γραβάτα τους.
Δεν άφησα ρέστα
για πουρμπουάρ.
Δεν σκόνταψα διαγωνίως.

Εδώ τελειώνει. Προσωπικά δεν το βρίσκω καλό ποίημα, αλλά αυτά είναι υποκειμενικά. Τέλος πάντων, ξέρω ότι τέτοιοι οργανισμοί και τέτοιες ακαδημίες υπάρχουν πάρα πολλές στον κόσμο, που αν πληρώσεις ένα όχι μεγάλο ποσόν σε κάνουν μέλος τους (εδώ είναι, ας πούμε, η αίτηση εγγραφής στην Accademia Tiberina, τα μέλη της οποίας, στην τάξη των λογοτεχνών είναι τόσο πολλά, που δεν μπορεί να δημοσιευτεί πλήρης κατάλογός τους!)

Όλα αυτά είναι ανώδυνα και μάλλον συμπαθητικά. Ταξιδεύεις στη Ρώμη, που έτσι κι αλλιώς είναι ωραίος τουριστικός προορισμός, και πληρώνοντας ένα μικρό ποσό (πες, βρε αδερφέ, ότι πήγες για δείπνο σε ένα ακριβό εστιατόριο) αποκτάς κι ένα ωραίο δίπλωμα που σε παρουσιάζει για Ακαδημαϊκό ή Επίτιμο διδάκτορα ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν επίσης και χρυσόδετες ανθολογίες, στις οποίες μπορείς να δημοσιέψεις ποιήματά σου, υπό τον όρο να αγοράσεις προκαταβολικά δύο ή πέντε ή δέκα τόμους -έτσι συντηρούνται οι εκδότες τους, διότι κανείς άλλος δεν αγοράζει τα βιβλία αυτά, μόνο οι ανθολογούμενοι.

Οπότε, πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να πανηγυρίσουμε, ως χώρα εννοώ, το τρίτο Νόμπελ μας, μετά τον Σεφέρη και τον Ελύτη -βέβαια, αν το έπαιρνε ο κ. Κρανιώτης δεν θα ήταν ολόκληρο βραβείο αλλά το 1/76 του βραβείου, οπότε δεν θα είχαμε 3 Νόμπελ αλλά 2,01316, αλλά ας το παραβλέψουμε. Κρίμα λοιπόν, πολύ περισσότερο που έτσι θα έπαιρνε και η ποίηση ένα βραβείο από την πολιτική (μας το χρωστάνε από τότε που πήρε βραβείο Λογοτεχνίας ο Τσόρτσιλ) και, επιτέλους, αν κρίνω από τη συνέντευξή του ο κ. Κρανιώτης έχει μια χαρά απόψεις για την ειρήνη, την ξενοφοβία και την παγκόσμια συνεννόηση.

Όσο για τα βραβεία Νόμπελ, χάρη στη βάση δεδομένων με τις υποψηφιότητες, που είναι διαθέσιμη μέχρι το 1956 για τα Νόμπελ Ειρήνης και μέχρι το 1950 για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, βλέπουμε ότι όντως είχε προταθεί το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ για Νόμπελ Ειρήνης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (που γράφεται BKVeniselos, προφανώς το Β από παρανάγνωση του χειρόγραφου Ε, ενώ Κ είναι το πατρώνυμο -Κυριάκος).

Όσο για τους προταθέντες για Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι πολλοί (ως το 1950, θυμίζω) και αξίζει να τους δούμε. Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί ο καθένας να προτείνει υποψηφίους, πρέπει να είναι πανεπιστημιακός, εκπρόσωπος πνευματικού ή λογοτεχνικού συλλόγου κτλ. Βέβαια είναι αρκετά πλατιά τα κριτήρια, όπως θα δείτε.

1904 – Δημήτριος Βερναρδάκης. Τον πρότεινε ο (αδελφός του) Αθανάσιος Βερναρδάκης, αντεπιστέλλον μέλος κάποιας Ακαδημίας.

1905 – Βερναρδάκης πάλι, πάλι με πρόταση του αδελφού του.

1907 – Γεώργιος Σουρής, με τρεις προτάσεις: από 9 μέλη ενός καλλιτεχνικού συλλόγου, από τον γλωσσολόγο Γ. Χατζιδάκι και από τον πολιτικό Ν. Λεβίδη.

1908 – Σουρής, προτάθηκε από έναν επόπτη εκπαιδεύσεως στα Χανιά Κρήτης με δυσανάγνωστο όνομα.

1909 – Σουρής, με τρεις προτάσεις από: μέλη του Παρνασσού’ τον ιστορικό Π. Καρολίδη’ τον καθηγητή Πατσόπουλο.

1911 – Σουρής, με πρόταση από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα μιας φιλολογικής εταιρείας.

1912 – Σουρής, με πρόταση από τον Χατζιδάκι.

1926 – Κωστής Παλαμάς, προτάθηκε από τον καθηγητή Σίμο Μενάρδο

1927 – Παλαμάς από Μενάρδο και πάλι

1928 – Παλαμάς από τον Σουηδό ακαδημαϊκό [=μέλος της Ακαδημίας], συγγραφέα και νομπελίστα (1916) Verner von Heidenstam.

1929 – Παλαμάς από τον Δανό ακαδημαϊκό Frederik Poulsen

1930 – Παλαμάς από τον Μενάρδο και τον Heidenstam

1931 – Παλαμάς από τον Μενάρδο και χωριστά από 10 μέλη της Ακαδημίας Αθηνών

1932 – Παλαμάς από τον Μενάρδο

1933 – Παλαμάς από τον Μενάρδο

1934 – Παλαμάς από τον Poulsen και τον Νορβηγό Harry Fett.

1935 – Παλαμάς από τρεις καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών

1936 – Παλαμάς από τη Σοφία Αντωνιάδου, καθηγήτρια στο Leiden, και τον Fett

1937 – Παλαμάς από τον Νίκο Βέη, καθηγητή στο Αθήνησι

1938 – Παλαμάς από τρεις καθηγητές

1940 – Παλαμάς από τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Ιω. Καλιτσουνάκη

1945 – Γιώργος Θεοτοκάς από τον Sigfrid Siwertz

1946 – Άγγελος Σικελιανός από τον Σουηδό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Anders Österling

1947 – Σικελιανός και Καζαντζάκης μαζί, ως κοινή πρόταση, από τον Νίκο Βέη

1947 – Γ. Δροσίνης και Γρ. Ξενόπουλος μαζί, από τον Ιω Καλιτσουνάκη

1947 – Γ. Δροσίνης από τον Φ. Κουκουλέ και σε άλλη πρόταση από τον ακαδημαϊκό Γ. Οικονόμο

1948 – Γ. Δροσίνης από τον Γ. Οικονόμο

1948 – Σικελιανός από τον Σουηδό ακαδημαϊκό Axel W Persson και από την Σουηδή ακαδημαϊκό Elin Wägner

1949 – Σικελιανός από τον Sigfrid Siwertz

1950 – Σικελιανός και Καζαντζάκης μαζί από τον Σουηδό ακαδημαϊκό Hjalmar Gullberg

1950 – Σικελιανός από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Για μετά το 1950 δεν έχουμε επίσημα στοιχεία. Ξέρουμε ότι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 είχε προταθεί με αξιώσεις ο Καζαντζάκης, ενώ το 1961 είχε προταθεί ο Βάρναλης από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Η ΕΕΛ συνεχίζει να προτείνει υποψηφίους και στις μέρες μας, πριν από μερικά χρόνια είχε προτείνει τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Η υποψηφιότητα του Παλαμά το 1928 είχε θεωρηθεί φαβορί, μάλιστα οι εφημερίδες έγραψαν, τον Οκτώβριο του 1928, ότι ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος της Ουψάλης (σικ) στην εισήγησή του ετόνισε ότι θεωρεί «καθήκον ανωτέρας αντιλήψεως ν’ απονεμηθεί την φοράν αυτήν το βραβείον εις την Ελλάδα». Τελικά το βραβείο το πήρε η Δανέζα Sigrid Undset, όχι και πολύ γνωστή, τουλάχιστον σήμερα.

Λένε ότι αυτό που σαμποτάρισε τον Παλαμά ήταν οι βλέψεις άλλων Ελλήνων (έχουν αναφερθεί ο Ψυχάρης, ο οποίος πράγματι είχε εκδηλώσει την επιθυμία να τιμηθεί με Νόμπελ η Ελλάδα στο πρόσωπό του, όπως το είχε πει, και συγκρούστηκε βίαια με τον Παλαμά, κάποτε θα γράψω γι΄ αυτό, καθώς και ο Σωτήρης Σκίπης, που δυστυχώς έχασα τη σημείωσή μου για ένα διασκεδαστικό άρθρο του που αναφερόταν στο θέμα). Τελικά δεν υποβλήθηκε άλλη ελληνική υποψηφιότητα, αλλά θεωρείται ότι ο θόρυβος έκανε κακό στις τύχες του Παλαμά.

nobelΤο σαμποτάζ ήταν έκδηλο και βεβαιωμένο στα χρόνια από το 1946 και μετά, όταν η επίσημη ελληνική πολιτεία έστειλε στην Ευρώπη τον Σπύρο Μελά με την αποστολή να επηρεάσει τους Σουηδούς ακαδημαϊκούς ώστε να μη δοθεί το Νόμπελ στον Σικελιανό και στον Καζαντζάκη.

Άλλωστε και οι υποψηφιότητες του Δροσίνη και του Ξενόπουλου, που υποβλήθηκαν από γνωστούς στυλοβάτες του καθεστώτος, δεν είχαν άλλον σκοπό παρά να αποπροσανατολίσουν και να λειτουργήσουν ανασχετικά ως προς τις υποψηφιότητες Καζαντζάκη και Σικελιανού. Βέβαια, και οι δυο τους έχουν πολύ μεγάλη προσφορά στα ελληνικά γράμματα -απλώς δεν έκαναν για Νόμπελ. Έχει γραφτεί ότι αργότερα προβλήθηκε, από το επίσημο ελληνικό κράτος, μια πολύ πιο φαιδρή υποψηφιότητα, του κ. Γιώργου Βουγιουκλάκη, αλλά επειδή η βάση δεδομένων φτάνει ως το 1950 δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

Τα όσα ακολουθούν είναι αναδημοσίευση, αλλά δεν πειράζει.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα του σαμποτάζ κατά των Καζαντζάκη – Σικελιανού είναι το παρακάτω δημοσίευμα της Εστίας, που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 1946. Να σημειωθεί ότι το 1946 η Εστία δεν βρισκόταν στο άκρο δεξιό του φάσματος, όπως σήμερα, ή γενικά όπως τη γνωρίσαμε μετά τη μεταπολίτευση. Ήταν βέβαια μια από τις ναυαρχίδες της εθνικοφροσύνης, αλλά είχε πολύ πιο ακραίες εφημερίδες στα δεξιότερά της. Ιδού το κατάπτυστο σχόλιο (και αριστερά το πρωτότυπο).  Έχω διατηρήσει ορθογραφία και στίξη, εξόν από τα σκουληκάκια:

Μια διεθνής απάτη

Οι δυο ποιηταί του Εάμ –αφού εισέπρατταν επί έτη τα γερμανικά επιδόματα των προδοτικών κυβερνήσεων Τσολάκογλου και Ράλλη– εσκέφθησαν ότι καλόν θα ήτο να εκμεταλλευθούν και την εν τω εξωτερικώ δόξαν της εθνικόφρονος Ελλάδος από τα δύο ιστορικά της «Όχι». Υπέβαλαν, λοιπόν, υποψηφιότητα εις την Στοκχόλμην διά… το βραβείον Νομπέλ!

Και ο μεν κ. Σικελιανός –τον οποίον ο Ελληνικός λαός –εξαιρέσει μικρού κύκλου ιδιωτικών φίλων– αγνοεί ως ποιητήν ή συγγραφέα και γνωρίζει μόνον ως ακατανόητον… μυστηριογράφον, εφρόντισε να περισυλλέξη τας υπογραφάς των Γάλλων λογοτεχνών, τους οποίους είχε φιλοξενήσει, δαπάναις της δόλιας Ελλάδος, όταν παρίστανε τον Απόλλωνα εις τους Δελφούς. Ο δε κ. Νικολάι Καζάν επήρε τας υπογραφάς μερικών εαμικών καθηγητών του Πανεπιστημίου και εξεκίνησε και αυτός διά το βραβείον.

Αλλ’ είναι επιτετραμμένον να αφίνεται ακατατόπιστος η Σουηδική Ακαδημία έναντι τοιαύτης προσπαθείας, η οποία ολίγον διαφέρει της απάτης; Και δεν θα έπρεπεν οι άνθρωποι να ειδοποιηθούν επισήμως ότι και οι δύο αυτοί υποψήφιοι των σφαγέων του Δεκεμβρίου είναι τελείως ξένοι προς την Ελλάδα την οποίαν θα ήθελεν ίσως να τιμήση η Επιτροπή του Νομπέλ;

Θα προσέξατε ότι ο ελληνομέτρης ρουφιάνος θυμάται το εκρωσισμένο ψευδώνυμο του Καζαντζάκη με το οποίο είχε κυκλοφορήσει η γαλλική έκδοση του Τόντα Ράμπα. Θα μπορούσα να σχολιάσω κι άλλο το ελεεινό αυτό κείμενο αλλά προτιμώ να συγκρατηθώ.

Πάντως, ο Καζαντζάκης δεν ήταν επίσημα υποψήφιος το 1946. Μπορεί να διαφωνήσετε μαζί μου, αλλά είναι ακράδαντη πεποίθησή μου, παρόλο που δεν είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, ότι η μη βράβευση του Καζαντζάκη είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην ιστορία του θεσμού. Το τεράστιο πλάτος του έργου του, η απήχησή του τόσο στους ειδικούς όσο και στο πλατύ κοινό διεθνώς, τα θέματα που πραγματεύτηκε, όλα τον φέρνουν στην πρώτη γραμμή. Ο άλλος Έλληνας που θα μπορούσε ή θα έπρεπε να έχει πάρει Νόμπελ (αλλά που ποτέ δεν προτάθηκε) είναι βέβαια ο Καβάφης, αλλά στην περίπτωσή του η παράλειψη είναι περισσότερο κατανοητή.

Έχουμε βέβαια τα Νόμπελ του Σεφέρη και του Ελύτη, οπότε η ισορροπία αποκαθίσταται, κατά κάποιο τρόπο, όσο κι αν η πρόβλεψή μου είναι πως σε 20-30 χρόνια (εδώ θα είμαστε και θα δούμε) ο Καζαντζάκης θα εξακολουθεί να έχει απήχηση ενώ οι δυο νομπελίστες μας θα έχουν κάπως ξεθωριάσει.

Και εκτός αυτού, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να τιμηθεί και ο κ. Κρανιώτης με τους άλλους 75.

 

137 Σχόλια προς “Άλλος για το Νόμπελ;”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    Νόμπελ Ειρήνης;
    Χα χα!
    Ποιας Ειρήνης;
    Της αδελφής του Φούφουτου;

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Τελικά ο οργανισμός GHA είναι μέσα στη short list της επιτροπής Νόμπελ;
    Αν ναι, έχουμε ελπίδες, (έστω και για το 1/76) ή θα μας φάει το βραβείο κάνας ουρανοκατέβατος κάπτεν;
    Η κυρία Ταχιάου εξέφρασε γνώμην;
    Ο πρόεδρας Ομπάμα και η ΕΕ σαν προηγούμενοι κάτοχοι του Νόμπελ εξέφρασαν γνώμην επίσης;

  3. spiral architect said

    Μας παίρνει να προτείνουμε ως ιστολόγιο τον Κορνήλιο;
    (δείγμα)
    ή όποιον άλλο ποιητή, ειρηνιστή, αντιρατσιστή συνιστολόγο μας;

  4. MK said

    Αυτός ο κ. Κρανιώτης λοιπόν μου έστειλε αίτημα «φιλίας» εδώ και κάτι χρόνια, αμέσως μόλις άνοιξα λογαριασμό στο φου-μπου. Τον διέγραψα λίγους μήνες αργότερα γιατί τον έβρισκα ενοχλητικά βαρετό. Περισσότερο όμως με συγκινεί το νέο για τον Καζαντζάκη και το Σικελιανό, δεν το ήξερα ότι τους υπονόμευαν την υποψηφιότητα – και πού να το ξέρω δηλαδή, στα μαύρα χρόνια της χούντας ξεκίνησα το γυμνάσιο και στον απόηχό της τελείωσα το Πανεπιστήμιο. Έχω όμως και την υποψία ότι ούτε οι φοιτητές μου σήμερα το ξέρουν, θα το ελέγξω και θα επανέλθω.

  5. spiral architect said

    @4: … δεν το ήξερα ότι τους υπονόμευαν την υποψηφιότητα …

    Αυτά τα μάθαμε πολύ μετά την πτώση της χούντας και μέσα στη μεταπολίτευση, αλλά είναι γνωστά τουλάχιστον σ’ όσους διάβαζαν Καζαντζάκη.
    (όχι σε ευρύ κύκλο, αλλά είναι εν πάσει περιπτώσει γνωστά)

  6. Γιώργος Θαλάσσης said

    η πρόβλεψή μου είναι πως σε 20-30 χρόνια (εδώ θα είμαστε και θα δούμε) ο Καζαντζάκης θα εξακολουθεί να έχει απήχηση ενώ οι δυο νομπελίστες μας θα έχουν κάπως ξεθωριάσει.

    Είσαι λίγο άδικος με τον Σεφέρη. Για τον Ελύτη συμφωνώ. Αφού αγαπάς τον Καζαντζάκη δες μια προσφορά με 70 πρώτες εκδόσεις του στο Σπανό: http://www.spanosrarebooks.gr/auctions/product_info.php?products_id=269

  7. Gpoint said

    Ως προς την πρόβλεψή σου πιθανόν στο εξωτερικό να δικαιωείς αλλά στην Ελλάδα αποκλείεται. Θα επιπλεύσουν όσοι έχουν μελοποιηθεί, είναι το πλεονέκτημα των ποιητών απένντι στους συγγραφείς.
    Το ίδιο ισχύει και για τον άτυπο «αγώνα» Καβάφη – Σεφέρη
    Κανένας δεν ξέρει ποιός μετάφρασε από τον Ριγκολέττο το «φτερό στον άνεμο» όμως τα στιχάκια δεν θα ξεχαστούν ποτέ γιατί έντυσαν μια θεία μελωδία

    (αλήθεια,τον ξέρει κανείς 😉

    Γιατί

    στίχοι που δεν σηκώθηκαν
    να γίνουνε τραγούδι
    καποτε θε να σκεπαστούν
    της λησμονιάς το χνούδι

  8. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Μα, δεν ήταν ανέκαθεν μελική η ποίησή μας;

  9. Γς said

    Με τούτα και με τα άλλα ξεχάσαμε και τα Ig Nobel Prize που πολύ γέλιο είχαμε ρίξει στο παρελθόν. Π.χ. Με τον γενετιστή κύπριο Παναγιώτη Ζαβό, που ισχυριζόταν ότι έχει κλωνοποιήσει ανθρώπους κλπ. Τον είχανε πιάσει στο ψιλό για τα καλά (δεν ξέρω αν του δώσανε και κανένα από τα νόμπελ τους).

    Και θυμήθηκα τον άλλο δικό μας γενετιστή, που δεν τον προτείναμε τουλάχιστον για Ig Nobel βραβείο.

  10. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Στην μη βράβευσή του από την Επιτροπή του Νόμπελ, ο Καβάφης, ως γνωστόν, αφιέρωσε το ποίημά του: ‘Κέχωδα’…

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Ναι μπράβο, στον Κορνήλιο!

  12. spiral architect said

    @8: Μελική ποίηση δεν είναι η ποίηση που συνοδεύεται από κάποιο όργανο;
    (ύμνος, διθύραμβος, εγκώμιο ..)
    Έχουμε τέτοια σύγχρονη ποίηση; 🙄

  13. Ορεινός said

    Διεκδικητής με αξιώσεις ήταν βέβαια ο Σικελιανός, τον οποίο υποστήριζαν γίγαντες της λογοτεχνίας (Ζιντ, Αραγκόν, Ελυάρ, Μωριάκ κ.ά.). Η συμπεριφορά του Μελά αχαρακτήριστη μεν, κατανοητή δε μέσα στα εμφυλιοπολεμικά συμφραζόμενα της εποχής, δεδομένου ότι όλοι λίγο-πολύ οι συγγραφείς πήραν τότε θέση. Άλλωστε, ο Σικελιανός ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών όταν οι φιλοεαμικές του δηλώσεις οδήγησαν ορισμένα απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα (Βενέζη, Μυριβήλη, Τσάτσο, Αθανασιάδη, Δικταίο, Δημαρά, Θεοτοκά, Καραγάτση, Παναγιωτόπουλο, Τερζάκη κ.ά,) να αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (1946).
    Για την υποψηφιότητα Σεφέρη είναι γνωστή η υποστήριξη του Έλιοτ, δεν είναι τόσο γνωστή όμως η ισχυρή στήριξη του Κ. Τσάτσου (ως προέδρου της Δημοκρατίας) στην υποψηφιότητα του Ελύτη, με ομιλίες σε πολλές χώρες. Άλλωστε, η Ιωάννα Τσάτσου όταν πήρε το Νόμπελ ο αδελφός της Γ. Σεφέρης είπε στον Ελύτη (τα γράφει η ίδια) ότι «εσύ έπρεπε να το είχες πάρει».
    Λέγεται, επίσης, ότι κάποιοι αργότερα μετέφεραν στον Ν. Καρούζο ότι κλιμάκιο συμβούλων από τη Σουηδική Ακαδημία βρίσκεται στην Ελλάδα για να μελετήσει υποψηφιότητες κι ότι αυτός μειονεκτεί επειδή δεν έχει συνθετικό έργο. Κι ότι έτσι έγραψε τη Νεολιθική νυχτωδία στην Κροστάνδη, αυτό όμως μπορεί και να μην είναι αληθινό (είτε κορόιδευαν τον ψωνισμένο Καρούζο είτε όλη η ιστορία είναι παραμύθι). Κυκλοφορεί πάντως.

  14. Luc said

    καλημέρα!

    Η πρακτική της Accademia Tiberina, με τις αυτοχρηματοδοτούμενες ανθολογίες, τα δείπνα και τα άγνωστα βραβεία θυμίζει εξαιρετικά τον εκδοτικό οίκο Manuzio από το Εκκρεμές του Φουκώ.

  15. Μιζέρια.

  16. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    13: Δεν το ήξερα το ανέκδοτο με τον Καρούζο!

  17. Ορεινός said

    Υπάρχει και η Ακαδημία της Lutece, στέλνεις το βιβλίο σου και σου στέλνουν το βραβείο σπίτι. Σπεύσατε! (Παλιότερα πολλοί συγγραφείς το ανέφεραν στα βιογραφικά τους, σιγά-σιγά κατάλαβαν τι γίνεται κι άρχισαν να το κρύβουν…)

  18. Γιώργος Πρίμπας said

    Οι Καβάφης, Παλαμάς, Σικελιανός, Βρεττάκος, Καρούζος, Ρίτσος, Γκάτσος, (όχι ό,τι θα τις «το έδιναν» ποτέ αλλά λέμε…) Γώγου, Λειβαδίτης, Καζαντζάκης, Μ.Καραγάτσι, Παπαδιαμάντης δεν πήραν νόμπελ . Πέρα από (προσωπικές έτσι κι αλλιώς) συγκρίσεις με τους έλληνες που τους απονεμήθηκε, η μη βράβευση αυτών ή κάποιων από αυτούς δείχνει κάτι για σκοπιμότητες, δημόσιες σχέσεις κλπ.
    Όπως και για τη μη απονομή μεταξύ πολλών και στους: Πεσόα, Κάφκα, Κούντερα, Μπόρχες

  19. Νέο Kid Στο Block said

    Για κάποιους από τους υπόλοιπους κάτι είχε πάρει το αυτί μου, αλλά ότι ήταν τόσες φορές υποψηφ. ο Σουρής ,δεν το ήξερα!
    «Βραβείο μέγα και τρανό,βραβείο -Δυναμίτη!
    θα δώσει άναξ Σουηδός και στο Ρωμηό κοπρίτη» 🙂

    Ωραίος ο Νικοκύρης!
    ΥΓ. Ρε συ Νίκο, αφραγκίας ένεκα…,δε φκιάνουμε και μείς μια Ακάντεμυ οφ Σαραντάκιαν Στάντης (ή κάπως έτσι..) και να πουλάμε με το κιλά Χα τσε δοκτοράτα; Θα βάλουμε στο κόλπο και κανα κανονικό Δόκτωρα (Μάικοοολ ; 🙂 ) και θάμαστε ταμάμ και σένιοι! 🙂

  20. georgeilio said

    Καλημέρα

    Ωραίο το κείμενο. Μια παρατήρηση και μια ερώτηση:
    α. δεν με πειράζει, αντίθετα θα το προτιμούσα, αν μαθαίναμε να τονίζουμε σωστά το «Νομπέλ»,
    β. για υποψηφιότητες Ρίτσου και Βάρναλη δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή είναι βέβαιο ότι δεν υπήρξαν;

  21. Vagelford said

    Να μην ξεχνάμε και το «Νόμπελ Ειρήνης» του Χ. Ζερεφού.

  22. Κουγιαγια said

    Υπάρχει και άλλος ένας έλληνας που έχει βραβευθεί, σαν μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), το 2007 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
    Ο ακαδημαικός Χρήστος Ζερεφός
    (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%96%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%86%CF%8C%CF%82).
    Η IPCC μοιράστηκε το 2007 το βραβείο με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

  23. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    19: Να σου πω, καλή ιδέα!

    20: α) Στα ελληνικά, ο καθιερωμένος, άρα ο σωστός τονισμός, είναι «Νόμπελ». Σε άλλες γλώσσες ίσως είναι Νομπέλ. β) Γράφω ότι το 1961 είχε προταθεί ο Βάρναλης. Για τον Ρίτσο είχε γραφτεί ότι ήταν υποψήφιος και μάλιστα στη μικρή λίστα, αλλά πρέπει να περιμένουμε ως το 2030 για να βεβαιωθούμε.

  24. sarant said

    22: Συνήθως όταν έχουμε πολυπρόσωπους φορείς είναι κάπως προβληματικό να θεωρούμε ότι βραβεύονται τα στελέχη τους. Στην IPCC αν δεν κάνω λάθος συμμετέχουν χιλιάδες επιστήμονες, το Προεδρείο της έχει 15-20 μέλη και άλλα τόσα ή και περισσότερα η Εκτελεστική Επιτροπή της. Είναι πολύ τραβηγμένο να θεωρήσουμε βραβευμένο τον κ. Ζερεφό. Αλλιώς, και οι υπάλληλοι της ΕΕ είναι όλοι βραβευμένοι αφού πήρε βραβείο η ΕΕ, το ίδιο και όλοι οι υπάλληλοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Νόμπελ 1999) κτλ.

  25. Νέο Kid Στο Block said

    Νίκο, για τα short και longlists που είναι καθιερωμένος όρος στα εγγλέζικα. Βλέπε ας πούμε και short-listed και long-listed problems στις μαθηματ. Ολυμπιάδες, νομίζω ότι τα «μεγάλη/μικρή λίστα» δεν είναι και τόσο διάφανα νοηματικά στα Ελληνικά.
    Τι λες για «αρχική/τελική λίστα» ή «αρχικά προτεινόμενη/ τελικά προτεινόμενη» ή «επικρατούσα» ;

  26. Κωνσταντίνος said

    Χωρίς να θέλω να κοντράρω σε καμιά περίπτωση όποια γνώμη για τον Καζατζάκη (υποκειμενικό το θέμα εξάλλου) και λέγοντας ότι σίγουρα έπρεπε ο Καζατζάκης να έχει πάρει νόμπελ (για να μην παρεξηγηθώ), θέλω να πώ ότι δεν καταλαβαίνω την τελική σας πρόβλεψη για Καζατζάκη και Σεφέρη-Ελύτη. Ο Καζατζάκης σήμερα δεν έχει απήχηση στην νέα γενιά για ένα κυρίως λόγο, την κατασκευασμένη και δύστροπη γλώσσα του (πρβλ. την πολύ κακή μετάφραση της Θείας Κωμωδίας και την (όχι τόσο κακή αλλά κακή) μετάφραση της Ιλιάδας). Οι δε Σεφέρης και Ελύτης, που είναι και πιο προβεβλημένοι και μέσα στα σχολικά βιβλία αλλά και σε τόσες εκδηλώσεις λόγω των πολύ καλών μελοποιήσεων, είναι πολύ γνωστοί στους νεότερους.
    Όσο για το πώς καταπιάνεται με τα θέματά του, προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ ναϊβ γιατί κινείται σε δίπολα καλός-κακός, πνευματικός-υλιστής κτλ. Στην εποχή των τόσων πηροφοριών, ειδικά σε έργα μυθοπλασίας, είναι νομίζω πρόδηλο γιατί ένα παιδι διαβάζει Καζατζάκη (αν διαβάσει ποτέ του) το πολύ μέχρι το γυμνάσιο (αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει ή όχι ο καθένας μας και από ένα γκάλοπ σε σημερινούς μαθητές και φοιτητές που γνωρίζει).
    Αναφέρομαι πάντα στα μυθιστορήματα του Καζατζάκη, γιατί αν πιάσουμε τα φιλισοφικά του… Γενικά δεν θέλω να κρίνω «φιλοσοφικές» απόψεις των Καζατζάκη-Σικελιανού, ο μεσοπόλεμος ήταν γενικά κακή εποχή. (και αυτά τα πίστεύω δεν είναι (και τόσο) ενδεικτικά του λογοτεχνικού έργου, εξάλλου και Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δήλωνε σπιριτουαλιστής)

  27. MelidonisM said

    12 μελική = τραγουδιστική

    άγνωστοι έλληνες ποιητές,
    στην οικουμένη αναγνωρισμένοι,
    μα θαμμένοι από το εγχώριο αριστερό κατεστημένο,

    http://www.upli-wcp.org/poetryingreek/fathertheoklitosbrouzis.html
    http://www.upli-wcp.org/poetryingreek/panagiotazalonigr.html
    http://www.upli-wcp.org/2011greece.html

    …πιο πολλές οι τιμητικές θέσεις, και τα βραβεία τους, απο τα ίδια τα βιβλία τους, αλλά τουλάχιστον προσφέρουν στον τουρισμό χορογραφώντας Ελύτη

    και μια μαντινάδα αντίστασης στους χαλεπούς
    καιρούς της μιζέριας, και της εσωστρέφειας

    Σμιλεύω όνειρα πλατιά να γίνουν αστροναύτες.
    Σμιλεύω ελπίδες φωτεινές να γίνουν επαναστάτες
    http://dkraniotis.blogspot.gr/2006/12/3.html

  28. spiral architect said

    Short list –> σορτάρω (σ)το εξελόφυλλο ή (σ)τη βάση δεδομένων: Κάνω αύξουσα ή φθίνουσα ταξινόμηση, φτιάχνω μια νέα λίστα με κριτήρια που ορίζω εγώ.

    @15: Μιζέρια, έλεγαν μια άλλη ψυχή.
    (και απ’ ότι ξέρω δεν ήταν και ποιητής)
    Εσείς μακρυά κι αλάργα. 😉

  29. Κωνσταντίνος said

    23 Όσο για την «σωστή προφορά» (που γενικά είναι πονεμένη ιστορία), του Νόμπελ έχω να πω ότι τα νορβηγικά πρώτα απ’ όλα έχουν δύο «τονικότητες»-tonelag που δεν μπορούν να «μεταφραστούν» μονοσήμαντα σε ελληνικό τόνο. (γνκ τα νορβηγικά είναι τραγουδιστή γλώσσα με μακρά και βραχέα, σίγουρα δεν μπορούμε να αποδώσουμε την προφορά), και το δεύτερο και βασικότερο είναι ότι το ο δεν είναι καθαρό, έπρεπε να το γράφουμε «Νουμπέλ». Προσωπικά το «Νομπέλ» δεν μου αρέσει γιατί μεταφέρει τα βραβεία από την Σκανδιναβία στην… γαλλική ριβιέρα

  30. Γς said

    Να μην ξεχνάμε και τον Παύλο Πισσάνο, εδώ και 10 χρόνια μονίμως υποψήφιο για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
    Τον είχα αφήσει εδώ:

    > Με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του «Ελληνικού Κέντρου Φιλοσοφικών Μελετών» στο οποίο προεδρεύει ο ακαδημαϊκός κ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο Παύλος Πισσάνος, προτάθηκε ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011 με το τελευταίο του βιβλίο «Οι νόμοι του σύμπαντος στην επίγεια και την επουράνια ζωή».

  31. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    30: Πράγματι, οι ακαδημαϊκοί [Μέλη της Ακαδημίας] όπως και οι καθηγητές Πανεπιστημίου είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που μπορούν να προτείνουν υποψηφίους για το Νόμπελ. Και η απαγόρευση δημοσιοποίησης για 50 χρόνια τούς εξασφαλίζει διπλά.

    α) Αν προτείνουν κάποιο ψώνιο, δεν μαθαίνεται ευρέως ότι το πρότειναν κι έτσι δεν ρεζιλεύονται.
    β) Αν υποσχεθούν σε κάποιο ψώνιο ότι θα το προτείνουν και δεν τηρήσουν την υπόσχεση, το ψώνιο δεν το μαθαίνει.

  32. Νέο Kid Στο Block said

    31….γ) με την μη-ανακοίνωση, δεν γίνεται ευρέως γνωστό πόσοι και ποιοι από τους ίδιους τους Ακαδημαϊκούς είναι ψώνια.
    (οι ευκαιρίες βέβαια υπάρχουν…και συχνά αξιοποιούνται! ) 😆

  33. 21 Κι εγώ το ίδιο πήγα να γράψω, και θα το ξαναγράψω, γιατί ξεχνάμε εύκολα…

    http://greekuniversityreform.wordpress.com/2008/06/04/nobelistes/

  34. spiral architect said

    @30: Πισσάνος; Αμυδρά θυμάμαι κάποιες παλιές ραδιοφωνικές διαφημίσεις, που αναφερόντουσαν σ’ αυτό το όνομα.
    Αυτός είναι; Σχετίζεται μ’ αυτόν που θυμάμαι;

  35. Vagelford said

    Υπάρχει και ο μόνιμος διεκδικητής, τον οποίο είπα να μην αναφέρω, αλλά αφού έπεσε ο Πισσάνος στη συζήτηση.

  36. #28a short και sort καμία σχέση…

  37. #35 πωρωμένε εγκάθετε! 🙂 Μένει να βάλεις και τον έντερο υπουργό με κάποια αφορμή.

  38. Άρτεμη said

    Στη Νομανσλάνδη δέν θυμάμαι αν απονέμονται λογοτεχνικά βραβεία. Βοηθείστε τη μνήμη μου 🙂

  39. axillefs said

    Α, μπράβο!

    Κι έλεγα κι εγώ ποιος είναι αυτός ο νεοσμυρνιώτης υποψήφιος για… Νόμπελ Ειρήνης(!)

    τώρα κατάλαβα…

  40. Vagelford said

    @34: Αυτός ακριβώς είναι.

  41. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    33: Στάζιμπε, δεν την ήξερα αυτή τη συζήτηση -πωπω ρεζιλίκια!

  42. Β. said

    Συμφωνω για τον Κρανιώτη, διαφωνώ κάθετα για τον Ελύτη.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη (ΙΜΗΟ) και μόνο για τα παρακάτω, αν δεν υπήρχε το Νόμπελ θα πρεπε να το ᾽χαν εφεύρει:

    ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΦΥΡΩΣΑΝ

    και

    ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΝΤΑΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

  43. Β. said

    *ΑΝΑΓΑΛΙΑΖΕΙ φυσικά, η αντάρα βρίσκεται αλλού 😀

  44. Vagelford said

    @37: Τι θέλεις να πεις; Ότι δεν το αξίζει; Εγώ πάντως του έχω απονείμει βραβείο.

  45. Νέο Kid Στο Block said

    Κάπου υπάρχει (βαριέμαι να ψάξω,συγγνώμη) στη Γουικιπήντια μια λίστα «μεγάλων» λογοτεχνών που ΔΕΝ τιμήθηκαν με Νόμπελ. Δεν θυμάμαι αν είναι μέσα κάποιος πατριώτης (λογικά, ο Καζαντζάκης τουλάχιστον πρέπει να είναι) , θυμάμαι μόνο ότ ανάμεσα στον Μπόρχες και τον Κάφκα υπήρχε το όνομα κάποιου Κουέλιου … και έκοψα λάσπη! 🙂

    To Nόμπελ «ειρήνης» ,είναι εκ φύσεως ένα γκροτέσκο Νόμπελ. Σκεφτείτε μόνο το παγκόσμιο σύμβολό της. Το περιστέρι! (ένα από τα πιο αιμοβόρα και άγρια ζώα της πλάσης)

  46. Νεοκίδιε, μάλλον αυτό λες:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Prize_controversies

  47. sarant said

    45: Αυτό ήταν ερώτηση σε κάτι διαγωνισμούς γενικών γνώσεων, ποιος από τους παρακάτω δεν πήρε Νόμπελ. Είχε δυο απίθανους (που όμως είχαν πάρει), τον Τζόις, κι έναν σχετικά γνωστό, που επίσης είχε πάρει αλλά όχι πρόσφατα, δεν θυμάμαι ποιον.Ο Τζόις ήταν η σωστή απάντηση.

  48. Πάντως για τον Ρίτσο διαβάζω στην αγγλόφωνη Βίκι:
    He was unsuccessfully proposed nine times for the Nobel Prize for Literature.
    Και στην ελληνόφωνη:
    Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νομπέλ το οποίο δεν πήρε διότι θεωρήθηκε στρατευμένος ποιητής (δηλαδή ήταν μέλος του ΚΚΕ).

    Δεν ξέρω από που αντλούν αυτές τις βεβαιότητες αλλά οι διατυπώσεις είναι ενδεικτικές για το πόσο ανάλαφρα παίρνουν πολλοί το θέμα των Νόμπελ.

  49. Ορεινός said

    Γενικά η Ακαδημία Αθηνών προτείνει για νόμπελ τα μέλη της. Επί Σημίτη της «ισχυρής Ελλάδας» έγινε προσπάθεια να πιεστεί από το Μαξίμου η Ακαδημία για να προταθεί η Δημουλά που δεν ήταν ακόμη τότε μέλος ώστε να γίνουμε και «λογοτεχνικά ισχυρή Ελλάδα». Όμως η Ακαδημία αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι έχουν ήδη προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης τον Αναστάσιο Αλβανίας και θα αδυνάτιζε η υποψηφιότητα εκείνου (μου το μετέφερε ακαδημαϊκός, είναι εξακριβωμένο).

  50. Gpoint said

    Για Global Harmony Association δεν ξέρω τίποτε αλλά έχω ακούσει πως κάποιοι πανεπιστημιακοί κύκλοι της Πάτρας φροντίζουν να δώσεις διάλεξη με όποιο θέμα θέλεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αν πληρώσεις την συνδρομή σου σε κάποιο αντίστοιχο οργανισμό

  51. Γς said

    Μην τα ξαναλέμε.

    Οποιος θέλει Νόμπελ Ειρήνης ας περάσει απ το σπίτι να το συζητήσουμε. 😉

    A casa di Irene si canta, si ride
    C’e gente che viene, c’e gente che

  52. Γς said

    va

  53. Κουγιαγια said

    41 & 33
    Συγνώμη για την άστοχη παρέμβασή μου. Δεν το ήξερα αυτό το ρεζιλίκι. Προκύπτει πράγματι θέμα ηθικής τάξης για τους κυρίους Ζερεφό και Μπάη αν δεν ανασκεύασαν την εικόνα που είχε ματαδοθεί τότε από τα ελληνικά ΜΜΕ.

  54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    42. Λέγεται (ως ανέκδοτο) ότι ο Μπιθικώτσης είχε ένα θέμα με το τετράφυλλο αλλά και το πέλαγο ς ν ανανταριάζει; 🙂 🙂

  55. physicist said

    #53. — Προσοχή, όχι όλους στο ίδιο τσουβάλι! Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος σε διαρκείς ανασκευές των δηλώσεων των δημοσιογράφων σχετικά με το πρόσωπό του. Την ευθύνη του τη φέρνει ο καθένας για κείνα που δηλώνει ο ίδιος (για τον εαυτό του). Κάτω απ’ αυτήν την προοπτική, αξίζει να συγκρίνει κανείς τα βιογραφικά των κκ. Χρήστου Ζερεφού και Αλκιβιάδη Μπάη, παρμένα από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους.

    Χ. Ζ.: http://www.zerefos.gr/en/

    Α. Μπ.: http://users.auth.gr/abais/

  56. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    27.Τρελάθηκα με το βίντεο.Τσιμπιέμαι.Για όνομα !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πού ζω;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Ζω;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Γιατί εμαγάρισες τη σελίδα αναπαράγοντας το κάτω-κάτω ανοσιούργημα ;
    -Μωρέ το μπίνη-κερατά! (τοπική βρισιά για τους απατεώνες). Το καταθέτω χάριν λεξιλογίας 🙂

  57. Δεν είμαι σίγουρη για τον Σικελιανό (αν και τον λατρεύω), επειδή γράφω κι εγώ με μέτρο και ομοιοκαταληξία, εγώ πιστεύω ότι η ποίηση είναι «αυτό που χάνεται στη μετάφραση» κατά τη γνωστή ρήση του Φροστ. Οπότε, δεν καταλαβαίνω καν πως γίνεται η ανώτερη τιμή στην ποίηση να θεωρείται το Νόμπελ – τα Νόμπελ της καρδιάς μου, της γλώσσας μου αν θέλετε είναι ο Καρυωτάκης, ο Καββαδίας, και εν γένει κυρίως το κλίμα του μεσοπολέμου. Μεταφράζεται ο Παλαμάς; και τι καταλαβαίνουν οι ξένοι από τον αστραφτερό του στίχο και τα ελληνικά του βιώματα; Είναι ένα θέμα αυτό, αν και σε εξαιρετικές μεταφράσεις αγαπώ επίσης Πόε, Μπωντλαίρ και λοιπούς, που πολύ αμφιβάλλω όμως αν μεταφράστηκαν πιστά ή σωστά ή αν εν τέλει βγήκε άλλο αποτέλεσμα στη γλώσσα μας. Γενικά θα έλεγα ότι νομίζω πως στο έμμετρο τουλάχιστον στίχο δεν μπορεί να θεωρείται ύψιστη τιμή το Νομπελ. Στον ελεύθερο στίχο είναι αλλιώς και πολύ περισσότερο στο μυθιστόρημα. Θα έλεγα, ναι στον Καζαντζάκη, ερωτηματικό στον Σικελιανό… Πως θα μεταφράσεις «γιατί βαθιά μου δόξασα και πίστεψα τη γη και στη φυγή δεν άνοιξα τα μυστικά φτερά μου; » και γιατί να πρέπει να τα συγκρίνεις με την αγγλόφωνη, ας πούμε ποίηση;

  58. # 3 : Κάτω τα χέρια από τον Κορνήλιο (λείπει αυτές τις μέρες πρέπει να πω), το Νομπελ το δικαιούται και θα του το παραδώσω αυτοπροσώπως. Αρκεί να βρούμε καλό Σουηδό μεταφραστή να τα αποδώσει σωστά. 😉

  59. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Η Ιστορία (θεά ήταν; – θά ΄πρεπε ) έχει κέφια : Στο συνέδριο της Ν.Δ ψηφίστηκε δια βοής λέει, ο Α ν δ ρ έ α ς Π α π α μ ι μ ί κ ο ς.

  60. MelidonisM said

    56 έρχονται και άλλα

    αναδημοσίευση στο ποιείν με πολλά λάικ

    Κραυγή λήξης ο αποσυντονισμός του χρόνου, με τους δείχτες λιωμένους στη φονική στιγμή της αποσύνθεσης και της κενής ενατένισης της φθοράς.
    Οι λέξεις σου συνδιασμένες με την τραγική αφαιρετικότητα της εικόνας είναι πραγματική αναπαράσταση φόνου !!! Καλημέρα !!!
    ….Η Ποίησή σου καλύπτει τα κενά Δημήτρη, Ευχαριστώωωωωωωω !!!

    http://www.poiein.gr/archives/20084
    …..
    Τσέχοι ποδηλάτες διαβάζουν στη γλώσσα τους
    το παρακάτω, και δροσίζονται από την ελληνική
    σοφία που το χρόνο νικά

    Μπράβο σου.
    Νίκησες!
    Δεν πρέπει να λυπάσαι.
    Τ’ ανέκδοτά σου ποιήματα
    πάντοτε να θυμάσαι
    δεν θάφτηκαν,
    δεν λύγισαν
    στο πέρασμα του χρόνου.
    Σαν το χρυσάφι μες στη γη,
    μένουν!
    Ποτέ δεν λιώνουν.
    Θ’ αργήσουν,
    όμως θα δοθούν
    κάποτε στο λαό τους,
    να του προσφέρουν
    το γλυκό, μεθυστικό καρπό τους.

    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10318557365-evropa-jedna-basen/311295350190013-evropa-jedna-basen-dimitris-p-kraniotis/
    πρότυπό του ο Όμηρος

    (Στον Κορνήλιο)
    ….
    Κύματα περισπωμένης,
    φουρτούνες επιρρημάτων,
    ανεμόμυλοι ρημάτων,
    κοχύλια αποσιωπητικών,
    στο νησί των ποιημάτων
    της ψυχής,
    του νου,
    της σκέψης,
    μονολεκτικών ενδυμάτων
    που φοράς
    για να αντέξεις!

  61. Γς said

    Και λοιπόν;
    Τι έγινε;
    Τι είναι αυτός;
    Πες κάτι παραπάνω να καταλάβω κι εγώ ο άσχετος.

  62. Γς said

    61 για 59

  63. Μαρία said

    59
    Κάτι ήξερε ο Στάζυ κι ανάφερε τον έντερο υπουργό 🙂

  64. Γς said

    63:
    Καλέ κυρία, πες κατι πάρα πάνω να καταλάβω κι εγώ που μ έχει φάει η περιέργεια

  65. tasos said

    Το βιβλίο «ΑΒC of Harmony» βρίσκεται online στον παρακάτω σύνδεσμο :

    Click to access ABC_of_Harmony_eng.pdf

    Η συνεισφορά του «δικού μας» κου Κρανιώτη είναι στη σελίδα 270 του pdf. Στο βιβλίο αυτό φιλοξενούνται άλλοι δύο Έλληνες, ο κος Panayotis (Takis) Ioannides και ο κος Apostolos J. Paschos, Doctor of the Medical University of Athens and of the
    Medical University of Ioannina. Writer, historical (sic) , poet, and researcher.

    Ένα σύντομο ξεφύλλισμα με έπεισε ότι οι ελπίδες να πάρει η Ελλάδα 3/76 ενός Νόμπελ ειρήνης είναι δραματικά μικρές.

  66. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    64. Φορ σίζον χοτελ

  67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    61. Με τέτοιο όνομα δε σου φαίνεται τέλειος ‘ο,τι κι αν είναι;

  68. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    65: Μπράβο Τάσο! Ώστε τρεις είναι οι υποψήφιοι για Νόμπελ; Και οι δυο άλλοι γιατί δεν το λένε; Πάντως το 3/76 είναι σχεδόν 4% του βραβείου, δεν είναι και αμελητέο.

    59: Ναι, φοβερό όνομα το Αντρέας Παπαμιμίκος, να πω την αλήθεια τον ήξερα, αλλά δεν είχα προσέξει το μικρό του.

    60: Ε, τα λάικ δεν είναι από το Ποιείν.

  69. tasos said

    Εκτός του pdf υπάρχει και html έκδοση για όσους δεν έχουν αρκετό χώρο στο δίσκο τους για υποψήφια για νόμπελ αριστουργήματα
    http://www.peacefromharmony.org/?cat=en_c&key=484

  70. Γς said

    66:
    Ντεν καταλαβαίνει!
    Μέχρι το Βιβάλντι έψαξα.
    Είμαι στούρνος. Πάει και τελείωσε

    IQ RaDQ Q(

  71. Γς said

    IQ ραδικιού 😦

  72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    60.
    – Τί ιστός αράχνης!Το πρόσωπο του τέρατος μάς επιβάλλει να το συνηθίσουμε, αμέτι-μουχαμέτι.

    Μια μαντιναδούλα .δίχως την τέλεια ρίμα μα με τέλειο νόημα:
    Να τονε πάρι ο διάολος απού φθιαχνε τσι ρόμπες
    κι ύστερα έκαμε κομπιά κι εκομπωθήκαν όλες

  73. Μαρία said

    68
    Ε πώς δεν το λένε! Γιά δες το λίκνο στο 39.
    Ο Ιωαννίδης του είχε πάρει αυτού του Λεό και συνέντευξη για τα Επίκαιρα. Όλα τα λινκ υπάρχουν στο σάιτ της Αρμονίας.

  74. #55 Άστο, αν δεν γνωρίζεις. Ο ίδιος ο Ζερεφός παρίστανε τον νομπελίστα, ο ίδιος έδινε συνεντεύξεις, ο ίδιος αρνούνταν για καιρό να ανασκευάσει ευθέως. Τα σιβί γράφονται και πανωγράφονται -όπως και τα άρθρα της βίκι.

  75. physicist said

    #74. — Στάζυμπε, γνωρίζω, και στο #55 λέω ακριβώς το ίδιο αλλά πιο συγκεκαλυμμένα.

  76. Γς said

    Ακόμα δεν έχω καταλάβει τα φορ σίζονς τα περί Αντρέα κλπ γύρω από αυτόν τον τύπο, τον Παπαμιμίκο. Αν υπάρχει κάτι ας μου το σφυρίξει κάποιος εδώ (έστω και ανώνυμα)

  77. #75 OK, είδα τώρα και του συνβραβευθέντα. 😉

  78. sarant said

    76: Για να μην παραπονιέσαι. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος με το αστείο όνομα είναι κομματικό πουλέν του Ευριπίδη Στυλιανίδη, του υπουργού που ρέει εντός του εντέρου.

  79. physicist said

    #77. — Α μπράβο. Γιατί απ’ όσο ξέρω ο Μπ. δεν έχει κοκορευτεί πουθενά, παρεκτός και μου ξέφυγε. Κι εδώ που τα λέμε, ούτε ο ίδιος ο Rajendra Pachauri δεν διέδωσε ποτέ δεξιά κι αριστερά ότι είναι νομπελίστας.

  80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    76. Χαλβατζής, η τελευταία μετεγγραφή κι όλα στο έντερο τυλιγμένα

  81. 80 παλιός κι αυτός

  82. spiral architect said

    Ανδρέας Παπαμιμίκος: Ο Ανδρέας, ο παπάς, η Μιμή, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και τα απλικέισο, όλα μαζί και ταυτοχρόνως δια βοής σε ένα πρόσωπο.
    Ενα νέο σαξές στόρι … 😛

  83. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ιστορική διασταύρωση , όπως καβουρογαμόσαυρος. (Γς μην πάρεις φωτιά). Το σπάνιο είδος ανακάλυψε ένας αρθρογράφος της (παλιάς) «Ε» .Μάλλον ο Α.Ρουμελιώτης

  84. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    81. Μπα. Πρωτοετάκι. Μετεγγραφείς στην Κομοτινή (εννοείται) εξ Ισπανίας για τις ανάγκες του υπουργικού γραφείου στο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το «καλημέρα σας». Βούηξε η Νομική Θράκης

  85. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Νομική Κομοτηνής

  86. munich said

    μπήκα κάπως αργά και να με συγχωρνάτε για την αφέλεια αλλά γιατί είναι κατανοητό ότι ο Καβάφης δεν προτάθηκε ποτέ για νόμπελ; αν έχει απαντηθεί ήδη σε κάποιο σχόλιo απλά παραπέμψτε με

  87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    24 – Συνήθως όταν έχουμε πολυπρόσωπους φορείς είναι κάπως προβληματικό να θεωρούμε οτι βραβεύονται τα στελέχη τους.
    Μου έκοψες τα πόδια τώρα, δηλαδή εγώ που δήλωνα τόσους μήνες νομπελίστας (Ε.Ε ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2012) τι πρέπει να κάνω, να αρνηθώ τον τίτλο μου;

    Για την πρόβλεψή σου για τον Καζαντζάκη, και τους Ελύτη Σεφέρη, θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο (26) κρίνοντας απο τις κόρες μου και αρκετούς συμαθητές τους, προς αυτούς γέρνει η ζυγαριά του χρόνου, όπως λές όμως, εδώ θα είμαστε και θα δούμε. Αν και κατα την ταπεινή μου άποψη, μετά απο 30 χρόνια ο Καβάφης θα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση και απο τους τρείς, κρίνοντας απο μένα που είμαι ο μέσος Έλληνας, διάβασα τον Καβάφη στην εφηβεία και τον προσπέρασα, τον ξαναδιάβασα πριν εννέα χρόνια στα 43, κι απο τότε έχω χάσει το μυαλό μου μαζί του. Θέλει τον χρόνο του αυτός ο μέγιστος ποιητής, παρα ήταν μπροστά απο την εποχή του.

    35 – Μη γίνεσαι κακός, άστον στον πόνο του, (και βάλε κανένα θέμα, πολύ τεμπελιάζεις). Σε μια εκπομπή (στις ανιχνεύσεις νομίζω) πριν δύο χρόνια, είχε δηλώσει οτι δεν θα βρεθεί κανένα σωματίδιο Χίγκς στο Σέρν, συγκεκριμένα όσο και να ψάξουν δεν θα βρούν τίποτα, κάνω λάθος; Φυσικά εγώ δεν μπορώ να τον κρίνω, αλλα νομίζω οτι είναι καλός επιστήμονας και σίγουρα παράγει αρκετά αξιόλογο έργο, απ΄οτι λένε κάποιο φίλοι φυσικοί. Η συνεργασία με τον Μπαμπινιώτη εμένα δεν μου έκατσε καλά, αλλα ούτε σ΄αυτό μπορώ να τον κρίνω, εδω υπάρχουν αρκετοί αρμόδιοι που μπορούν. Νικοκύρη τι γνώμη έχεις γι αυτή την συνεργασία;

  88. sarant said

    86: Δεν έγραψα ακριβώς αυτό. Έγραψα ότι είναι πιο κατανοητό ότι δεν πήρε Νόμπελ ο Καβάφης απ’ ό,τι το ότι δεν το πήρε ο Καζαντζάκης. Και είναι πιο κατανοητό επειδή άργησε να αναγνωριστεί και στην ουσία αναγνωρίστηκε μετά θάνατο (το Νόμπελ το παίρνουν μόνο ζωντανοί). Ακόμα και το 1925, στην Αθήνα οι πιο πολλοί λόγιοι τον θεωρούσαν περίπου μη ποιητή,

  89. «[…Ο] Καβάφης, αλλά στην περίπτωσή του η παράλειψη είναι περισσότερο κατανοητή». Γιατί; Λόγω ιδιάζουσας φυλογένειας; Προσανατολισμού;

  90. munich said

    88 α τώρα κατανόησε και ο λάζος!
    σας ευχαριστώ

  91. sarant said

    89: Κοίτα από πάνω σου, Γιάννη, στο 88 🙂

  92. Σωστά. Τα 88 βγήκε μόλις προετοίμαζα το δικό μου και δεν το είδα.

  93. Νέο Kid Στο Block said

    Έπεσα τυχαία πάνω σ’αυτό:
    http://longevity.about.com/od/lifelongrelationships/a/nobel_longevity.htm
    Παμπάλαιο είναι (2008) αλλά αξίζει να σχολιαστεί μιας και λέει για Νομπελίστες και μιας και είναι άλλο ένα φαιδρό επεισόδιο της γνωστής σειράς «Ηλίθια συμπεράσματα από σωστές Στατιστικές, των μαθηματικώς ημιμαθών και ηλιθίων»
    Λέει λοιπόν ο συντάκτης Mark Stibich Ph.D ο οποίος είναι: «..behavior change expert with experience helping individuals make lasting lifestyle changes» (φσσσςς!!) :
    «When 524 nominees for the Nobel Prize were examined and compared to the actual winners from 1901 to 1950, the winners lived longer by 1.4 years. Why? It seems just having won and knowing you are on top gives you a boost of 1.8% to your life expectancy.»
    Tι λε ρε γίγαντα;!! Μα σε κάθε είδους βραβεία με πολλαπλές υποψηφιότητες(π.χ Ακαδημίες, κ.λ.π) στα οποία οι βραβευμένοι είναι μιας κάποιας ηλικίας συνήθως και οι προτεινόμενοι μπορεί να είναι υποψήφιοi πολλές φορές, είναι ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ο μέσος όρος ηλικίας των βραβευμένων να είναι μεγαλύτερος, γιατί όσοι πέθαναν νέοι ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ να βραβευτούν.
    Δηλαδή ο Πη τσι Ντι Στίβιχ μας λέει ας πούμε ότι η κύρια αιτία θανάτου των γέρων είναι η…συνταξιοδότηση ή ότι το προσδόκιμο ηλικίας σε ένα γηροκομείο είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε ένα βρεφοκομείο. 😆

    Ρε τι κάθομαι και γράφω στου Σαράντ και δεν βγαίνω να αρθογραφήσω και να ιεστώ (τρισύλλαβο!) στο τάλαρον!

  94. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Προ ετών,στην έξοδο της αίθουσας όπου γίνονταν οι εξετάσεις για εισαγωγή σε καλλιτεχνικές σχολές ρωτούν οι απέξω αυτόν που μόλις είχε τελειώσει, τί ερωτήσεις έπεσαν στη λογοτεχνία :» Ε, να, ποια ήταν τα δυο Όσκαρ που έχει πάρει η Ελλάδα», απαντάει ο υποψήφιος και επί πολλή ώρα κυκλοφορούσε έται από στόμα σε στόμα: Τα δύο Όσκαρ! Πραγματικό περιστατικό και το λάθος φαινόταν ότι δεν ήταν στιγμιαίο μπέρδεμα, ήταν της άγνοιας. Αποκαρδίωση.

  95. sarant said

    Η βασική αιτία θανάτου, Νεοκίντ, είναι η ζωή. Σε ένα δείγμα 1746 θανόντων που εξετάστηκε, όλοι προηγουμένως ζούσαν.

  96. Γεροξεκούτης said

    Μόλις διάβασα ένα άρθρο σε θρησκευτική ιστοσελίδα http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/07/blog-post_1119.html και έχω πάθει σόκ. Δεν ήξερα πως ο Σαραντάρης είχε κάνει τέτοια σκληρή κριτική στον Καβάφη.
    Βέβαια οι χριστιανοί που έχουν ανεβάσει αυτό το άρθρο θέλουν να χτυπήσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Αρχοντώνη γιατί λατρεύει τον «κίναιδο» Καβάφη. Ωστόσο το σόκ για μένα παραμένει. Σείς κ. Σαραντάκε, ξέρατε ότι ο Σαραντάρης είχε αυτή την γνώμη για τον Καβάφη;

  97. physicist said

    #87, στο τέλος. — Αν και δεν ρώτησες εμένα, έχω γράψει εδώ και καιρό, σε άλλο νήμα, τη γνώμη γι’ αυτή τη συνεργασία σε τούτο το ιστολόγιο, και θα την επαναλάβω. Δεν πρόκειται για συνεργασία αλλά για κοινές εμφανίσεις με σκοπό τις δημόσιες σχέσεις. Επιστημιονική συνεγρασία ανάμεσα στη Γλωσσολογία και τη Φυσική δεν ξέρω άλλη από την εφαρμογή ορισμένων μεθόδων της Στατιστικής Φυσικής στην ανάλυση κάποιων patterns στη γλώσσα· και δεν θα την έλεγα ούτε καν συνεργασία, μιας και στις εργασίες που έχω δει, όλοι οι συγγραφείς είναι Φυσικοί. Ακόμη κι αν υπάρχουν τέτοιες ή άλλες μορφές, ας πούμε cross-fertilization ανάμεσα στους δύο τομείς, ο Ν. και ο Μπ. δεν προώθησαν κάτι τέτοιο γιατί αυτό το βήμα δεν το κάνεις με περιοδείες και διαλέξεις στο ευρύ κοινό αλλά με ερευνητική δουλειά και με κοινές δημοσιεύσεις. Οι διαλέξεις για το κοινό έρχονται αργότερα. Πολύ αργότερα.

    Νομίζω, επομένως, γίνεται σαφές τι νομίζω εγώ γι’ αυτές τις κοινές εμφανίσεις από την πλευρά ενός Φυσικού.

  98. sarant said

    96: Δεν την ήξερα, αλλά δεν με παραξενεύει πολύ, πολλοί της εποχής είχαν κακή γνώμη για τον Καβάφη. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το θέμα αυτό, αλλά εγώ δεν το κατέχω πολύ καλά.

  99. 97 Για την ακρίβεια, ένα «βιβλίο» τους διαφήμιζαν ανά την Ελλάδα. Θαρρώ και με γενναία επιδότηση – χορηγία, με κατάληξη το Μέγαρο Μουσικής.

  100. physicist said

    #99. — Α, μάλιστα, υπάρχει και βιβλίο, τώρα το μαθαίνω. Πήγα λίγο πηδώντας στη συζήτηση στο γιουτυμπάκι, δεν αντέχεται να την ακούσεις ολόκληρη. Αυτά.

  101. spiral architect said

    Ανδρέας Παπαμιμίκος: A new age lamogio 😉

  102. Μαρία said

    100
    Και με το «νομπελίστα» έχει συνυπάρξει ο Μπ. σε επιτροπή βραβείων (και τι βραβείων 🙂
    http://www.sfm.gr/ipotrofies5_Prok.htm

  103. physicist said

    #102. — Τραβηχτικά τα νόμπελ, όσο και να πεις. Κι ας είναι γιαλαντζή ή προσδοκώμενα.

  104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    102 .μια λεπτομέρεια: >>θα προΐστανται της Επιτροπής Κρίσης. (δε βόλευε το κανονικό για επιτροπές: θα προεδρεύουν ; -Μάλλον όχι, επειδή ο ένας υποχρεωτικά θα ονομαζόταν αντιπρόεδρος, πώς αλλιώς; 🙂
    Μαρία,ποιοί βραβεύτηκαν; Μήπως η νομπελική ομάδα του βιβλίου ως πρόταση (πράσινης) ειρήνης; έγινε και τελετή;

    Του Νόμπελ το κιγκλίδωμα.

    -Φτεερά! πάει έφυγα γω. Αποκουζουλάθηκα

  105. Αυτήν την ανάρτηση για το νέο νομπελίστα μας την προλάβατε; Τώρα βέβαια την έχει σβήσει αλλά κάποια καλά παιδιά πρόλαβαν και πήραν σκρίνσοτ 😉

    Απίστευτα και όσα αναφέρθηκαν για τους άλλους… άξιους νομπελίστες μας!!!

    Ω Ελλάς, ηρώων χώρα,
    τι νομπελίστες βγάζεις τώρα!! 🙂

    Καληνύχτα σε όλη την παρέα!

  106. Μαρία said

    104
    Δυο επιτροπές ήταν, μια για κάθε τομέα.
    Δες εδώ:
    http://www.sfm.gr/ipotrofies5_Submit.htm
    http://www.sfm.gr/Ipotrofies5.aspx

  107. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    104.Το βρήκα.
    Λίγο καιρό αργότερα:
    >>Η πιλοτική εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Από την τάξη στη σκηνή» για θέματα πολιτιστικής Παιδείας, από την ομάδα μελετητών του Αρσάκειου: Πρεβενιού Κ. Καλλιτεχνικών, Τασσοπούλου Μ., Μουσικής, Ιωαννίδου Ελ. (Θεατρολογίας), είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και απέσπασε το βραβείο «Σταμάτη Ρέστη».
    Βράβευσαν την ομάδα του Αρσακείου. Οϊ παίζομε!

  108. ΕΦΗ said

    106.Ευχαριστώ. Εγραφα ταυτόχρονα.
    Ασιχτίρ με δαύτονε. Δε μου πέφτει λόγος για τα γλωσσικά του αλλά στα υπόλοιπα, σιχαμερά διαπλεκόμενος. Μα δε βαστώ μπλιο

  109. Γς said

    Αναμφίβολα επανάσταση του ανασυνδυασμένου DNA οφείλει πολλά στην ανακάλυψη των περιοριστικών ενζύμων, τις περιοριστικές ενδονουκλεάσες.
    Για την ανακάλυψη αυτή ο Werner Arber πήρε (μοιράστηκε) το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής Φυσιολογίας το 1978.

    Ηταν σε ένα συνέδριο. Μόλις είχαμε μαζευτεί και βλέπω τον φίλο μου τον Paul Sharp να μιλάει με τον Werner Arber που μου φάνηκε πιτσιρικάς έτσι κοντούλης που ήταν και με γυρισμένη την πλάτη του.

    -Paul άσε το φοιτητή σου κι έλα να σου πω νέα.
    -Φοιτητή μου; Ένα βραβείο Νόμπελ;
    Γελάσαμε όλοι και ιδιαίτερα ο ενδονουκλεασετζής.
    Πιάσαμε κουβέντα για τα ένζυμα αυτά που προέκυψαν από την έρευνα του στα βακτήρια και τους βακτηριοφάγους.
    Κι απάνω που μου έλεγε ότι ξέρει και την ελληνική λέξη «βακτηρία» τον ρώτησα γιατί δεν συνέχισε και στα φροντ-ίρια μετά τα μπακ-τίρια.
    Κι άλλα τέτοια κουφά.

  110. rogerios said

    Εδραιωμένη προφορά στα ελληνικά, δεν σημαίνει και «ορθή» (νοείται, άραγε, τέτοιο πράγμα προκειμένου περί μεταγραφής ξένων ονομάτων;). Κι ο «Σην Κόννερυ» εδραιωμένος ήταν κι άλλαξε. 😉 Ας αφήσουμε στην άκρη και το ότι η εδραίωση του παροξύτονου «Νόμπελ» είναι μάλλον σχετικά πρόσφατη κι αποτελεί προφανώς επίδραση από την αγγλική (το κατάπτυστο δημοσίευμα που παραθέτει ο οικοδεσπότης «Νομπέλ» δεν γράφει; Αλλά τότε εντονότερη επίδραση ασκούσαν ακόμη τα γαλλικά). Και, τέλος πάντων, τι θα ισχυριστούμε; Ότι π.χ. «Αϊζενστάιν» και «Ποτέμκιν» είναι οι «ορθές προφορές στα ελληνικά»;

    Έπειτα, δεν κατάλαβα ποια σημασία έχει η προφορά του ονόματος στα νορβηγικά. Επειδή το «Ειρήνης» το απονέμει η νορβηγική ακαδημία; Σε τέτοια περίπτωση στο «Ειρήνης» θα προφέρουμε νορβηγικά και σ’ όλα τα υπόλοιπα σουηδικά. 🙂 Τέσπα, Σουηδός ήταν ο λεβέντης και στα σουηδικά το όνομα είναι οξύτονο (ή υπάρχει και για αυτό αμφιβολία;). Από κει και πέρα, ας κάνει ο καθένας ό,τι προτιμά (και Νομπέλ και Νόμπελ), αλλά οι κανονιστικές διαθέσεις δεν μου πολυαρέσουν. 😉

    Για το short list, τα έχουμε συζητήσει και παλιότερα. Ειδικά η «βραχεία λίστα» είναι έκτρωμα, χλαμύδα και σεμπάγκο μαζί. Γενικά μου κάνει εντύπωση που όλες οι προσπάθειες λησμονούν να αντικαταστήσουν τη λίστα με τον κατάλογο ή να την αποφύγουν. Έ, τα βραβεία έχουν και μια επισημότητα, τους ταιριάζει μια γλώσσα κομμάτι πιο σοβαροφανής. Το καταλαβαίνω να πεις «ο φορ Α, που στα νειάτα του τον παρομοίαζαν με τον Φαν Μπάστεν, αλλά μετά είχε τρεις ρήξεις χιαστών και την περασμένη σεζόν έπαιξε δύο ματς στη Γ΄ Βελγίου, είναι στη μεταγραφική λίστα του Παναθηναϊκού», αλλά οι λίστες στα βραβεία; Τελικός κατάλογος, τελική επιλογή υποψηφίων δεν είναι πιο στρωτά ελληνικά (και πιο κατανοητά στον αναγνώστη);

  111. Γς said

    110:
    >“βραχεία λίστα” είναι έκτρωμα, χλαμύδα και σεμπάγκο μαζί

    χλαμύδα και σεμπάγκο ; αρμάνια και σεμπάγκο (παπούτσια), ίσως;
    Αλλά δεν πάει με το έκτρωμα,

    Χλαμύδα: Χλαμύδια μάλλον (Chlamydia trachomatis)
    σεμπάγκο : τι;

  112. #110 Και το σκι, άλλωστε, οι Νορβηγοί δημιουργοί της λέξης λάθος το ακούνε να το λέει όλη η υφήλιος.

  113. Alexis said

    #110: Ρογήρε ποιό κατάπτυστο δημοσίευμα;
    Και τα 5 λίνκια που δίνει ο Νικοκύρης στο άρθρο (4 εγκωμιαστικά για τον «Έλληνα νομπελίστα» και 1 του Δημοκίδη που είναι πιο κριτικό) «βραβεία Νόμπελ» γράφουν.
    Και από πού συμπεραίνεις ότι η εδραίωση του τύπου «Νόμπελ» είναι «μάλλον σχετικά πρόσφατη»; Εγώ από τότε που ήμουν παιδάκι, δηλαδή εδώ και σαράντα χρόνια, «Νόμπελ» το ακούω.
    To «Σην Κόννερυ» δε νομίζω να ήταν ποτέ εδραιωμένο. Απλώς λεγόταν παλιότερα από κάποιους που, μη γνωρίζοντας τη σωστή προφορά, πρόφεραν το σύμπλεγμα «ea» ως «η» όπως συνηθέστατα προφέρεται στα Αγγλικά, βλέπε leaf, steam, leak, beam κλπ.

  114. sarant said

    110-113: Εδώ που τα λέμε, το Σην ήταν εδραιωμένο και άλλαξε, όμως αυτό έγινε επειδή ακούμε το «σωστό» κάθε μέρα. Το σωστό του Νόμπελ δεν το ακούμε, και από το 1963 που το πήρε ο Σεφέρης, αλλά και παλιότερα, Νόμπελ το έγραφαν οι εφημερίδες, τουλάχιστον τώρα που κοίταξα αυτό είδα.

    Και φυσικά λέμε Αϊζενστάιν και Ποτέμκιν ενώ οι ντόπιοι τα λένε αλλιώς.

  115. ΠΑΝΟΣ said

    Ξέρω και νούμερα που αυτοπροτάθηκαν.Έβαλαν δηλ. κάποιον δικό τους να τούς προτείνει.Κι εγώ αυτοπροτείνουμε για…πρωθυπουργός (μακριά από μένα!) .Το διαφήμιζαν μάλιστα και στην τηλεόραση.Θα μιλήσουμε για τον υποψήφιο Νόμπελ κ.λπ.Τρέλα!

  116. spyroszer said

    113. Το άρθρο της Εστίας του ’46 εννοεί ο Ρογήρος.
    Να θυμίσω και την πολύπαθη Kim Basinger, που στην αρχή τη λέγαμε Κιμ Μπάσιντζερ, (εγώ έτσι τη λέω ακόμα), μετά Κιμ Μπάσινγκερ, και τώρα Κιμ Μπέισινγκερ τη γράφει και η βίκι.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BC_%CE%9C%CF%80%CE%AD%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%81

  117. Πέπε said

    Το δίλημμα Νόμπελ ή Νομπέλ, το τρίλημμα Μπάσιντζερ/Μπέισιντζερ/Μπέισινγκερ κλπ., τίθενται όταν Έλληνες απευθύνονται σε Έλληνες, ή έστω ελληνόφωνοι σε ελληνοφώνους. Άρα δεν είναι παράλογο να βρούμε το «σωστό» μεταξύ μας, ανεξάρτητα από το διεθνώς σωστό ή από το σωστό στη χώρα καταγωγής του κάθε προσώπου.

    Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε μια χώρα, π.χ. ΗΠΑ (αγγλόφωνη χώρα), αλλά το όνομά τους προέρχεται από μια άλλη γλώσσα επειδή είναι απόγονοι μεταναστών. Το τι αλλαγές μπορεί να έχει υποστεί αυτό το όνομα στην προφορά δεν είναι προβλέψιμο. Δεν έχει κανείς τρόπο να μαντέψει ότι το γερμανικό όνομα Αϊζενστάιν οι Ρώσοι το πρόφεραν Εϊζενστέιν, εκτός αν ξέρει τη συγκεκριμένη πληροφορία (ή αν ξέρει ρώσικα, και μάλιστα τόσο καλα ώστε να έχει φτάσει και σ’ αυτό το σημείο, του πώς μεταγράφονται και προφέρονται τα ξένα ονόματα – εδώ εμείς για τη δικιά μας γλώσσα και δεν έχουμε καταλήξει πώς γίνεται αυτό, θα το ξέραμε για τα ρώσικα; ) .

    Ξέροντας ότι τα περισσότερα γνωστά ιρλανδικά ονόματα είναι ό,τι άκουσε το αγγλόφωνο αφτί του υπαλλήλου στο Έλις Άιλαντ από τα δυσπρόφερτα και δύσγραφα ονόματα των ιρλανδόφωνων Ιρλανδών μεταναστών (γι’ αυτό και διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ Ιρλανδίας και ΗΠΑ: «Παπαθανασακο…πώς; Καλά, εγώ γράφω Poulos»), μπορώ να υποθέσω ότι σίγουρα και στην Αμερική θα υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι το Seάn προφέρεται Σιν. Ε, τώρα, κάποιος Έλληνας, ακούγοντας ότι μερικοί το προφέρουν αλλιώς, είχε την περιέργεια κάποτε κι έκανε μια αναδίφηση σε εγχειρίδια περί της ιρλανδικής γλώσσας, και ανακάλυψε ότι προφέρεται shawn. Μπράβο του που μας ξεστράβωσε, αλλά δεν μπορούμε να κατηγορούμε όποιον δεν μπήκε σ’ αυτή τη διαδικασία.

  118. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Η ποίηση είναι από αυτά τα λίγα που όλοι κατά καιρούς έχουμε καταπιαστεί και (κατά την προσωπική γνώμη του καθενός) τα καταφέρνουμε. Όλοι κατά καιρούς έχουμε γράψει ποιήματα στην εφηβεία μας. Ειδικά τώρα με την Δημουλά που δεν χρειάζεται να ψάχνεις για ρυθμό και ομοιοκαταληξίες γίνετε πανεύκολο. Διαβάζεις ένα και λες, εγώ έχω γράψει καλύτερα. Οπότε, γιατί αυτή έχει φήμη και εγώ ασήμαντος. Έχει δικτυωθεί, έχει την κλίκα. Το επόμενο βήμα είναι επιβεβλημένο. Φτιάχνεις την κλίκα μόνος μου και έχεις ένα Νόμπελ για δώρο. Ειδικά τώρα στην εποχή του Ιντερνέτ είναι πανεύκολο να βρεθούν καμιά εκατοστή χιλιάδες άτομα με ακριβώς τις ίδιες απόψεις και επιδιώξεις. Το ίδιο συνέβαινε και παλιότερα με τα λογοτεχνικά καφενεία και σαλόνια, όπου ο ένας ποιητής ευλογούσα τα γένια του άλλου και τούμπαλιν, αλλά σε πιο περιορισμένο.

  119. Αποριούλης said

    «…οι υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως και για όλα τα βραβεία Νόμπελ, δεν ανακοινώνονται, ούτε πριν από την απονομή ούτε μετά…»
    Τότε πώς πριν μερικά χρόνια ξέραμε για την υποψηφιότητα του καθηγητή Νανόπουλου;

    Από την άλλη στην επίσημη ιστοσελίδα (http://www.nobelprize.org/nomination/physics/) λέει:
    Are the nominations made public?
    The statutes of the Nobel Foundation restrict disclosure of information about the nominations, whether publicly or privately, for 50 years. The restriction concerns the nominees and nominators, as well as investigations and opinions related to the award of a prize.

  120. sarant said

    119: Μπορεί να μάθεις ότι ο τάδε προτάθηκε αν το ανακοινώσει π.χ. ο οργανισμός που τον πρότεινε. Βέβαια, ποτέ δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα παρά μόνο αν δούμε τα αρχεία.

  121. physicist said

    #120. — Ναι, αλλά να πούμε και το εξής: ποτέ, κανείς Οργανισμός και κανένα πρόσωπο που εννοεί την πρόταση σοβαρά και που θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά και στο μέλλον δεν ανακοινώνει ότι έκανε τέτοια πρόταση. Ούτε πριν την κρίση ούτε μετά, ούτε αν η πρόταση είχε επιτυχία ούτε όχι. Αυτά τα γράφω απ’ όσα ξέρω για τα Νόμπελ της Φυσικής.

  122. sarant said

    H Eταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών το έχει ανακοινώσει, αν και συμφωνώ με όσα λες.

  123. physicist said

    #122. — Να προσθέσω ότι το να ανακοινώνει την υποψηφιότητα ο ίδιος ο υποψήφιος ή άτομα του περιβάλλοντός του είναι η ξεφτίλα της ξεφτίλας και ότι ισοδυναμεί με ακύρωση οποιασδήποτε, πραγματικής ή φανταστικής, πιθανότητας είχε να βραβευτεί ή μήπως είναι πλεονασμός;

  124. Pan said

    Η Κική Δημουλά συνέχεια λέει σε συνεντεύξεις της ότι ήταν υποψήφια για Νόμπελ αλλά κανείς δεν αντέδρασε να ρωτήσει ποιοί την πρότειναν και πώς το λέει αυτό; Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών πρότεινε στο παρελθόν το μέλος της Άγγελο Σικελιανό και μέλη της Ακαδημίας Αθηνών προτείνουν το μέλος της Ακαδημίας Κική Δημουλά. Ωραία!!!!

  125. sarant said

    124: Είναι λογικό να προτείνει μέλη της η ΕΕΛ, ιδίως τότε, το 1946, που υπήρχε μόνο ένα σοβαρό λογοτεχνικό σωματείο.

  126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    97 – Φυσικέ ευχαριστώ για την απάντηση, δεν ξέρω αν είναι κακό, αλλα χάρηκα που είχα την ίδια γνώμη με σένα, όντας αναρμόδιος να τους κρίνω και τους δύο. Απο το βιβλίο έχω διαβάσει κάποια αποσπάσματα στο διαδύκτιο και μου έδωσε την εντύπωση της αρπαχτής, γι αυτό και δεν το πήρα. Μου αρέσουν τα εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία, αλλα είναι μερικοί αδερφέ μου, δραχμοκίλερ σκέτοι.

  127. physicist said

    #124. — Pan, από άποψη αρχής δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό όταν τα μέλη ενός Οργανισμού αποφασίζουν να προτείνουν και να στηρίξουν ένα άλλο μέλος του ίδιου Οργανισμού για κάποιο βραβείο: στο τέλος-τέλος, δεν είμαστε αφελείς, και ξέρουμε ότι αν δεν έχεις πίσω σου ένα γερό λόμπυ να σε στηρίξει, οι πιθανότητές σου για το βραβείο είναι ελάχιστες. Αυτό ισχύει εξίσου και για τα σκληρά Νόμπελ αλλά εκεί είναι αδύνατο να γίνουν φαιδρότητες επιπέδου Ομπάμα, για να καταλαβαινόμαστε. Εκεί το πρόβλημα δεν είναι ότι δίνεται το βραβείο σε τίποτα ανάξιους αλλά ότι πολλοί άξιοι το έχουν στερηθεί.

    Το ότι τα μέλη ενός Οργανισμού που προτείνουν ένα μέλος του ίδιου Οργανισμού σκέφτονται πως εφόσον πετύχουν, τότε ο Οργανισμός θα ωφεληθεί (χρηματοδότηση) και ότι ίσως λάμψουν περισσότερο και οι ίδοι (ετεροφωτισμός), είναι αυτονόητο και ανθρώπινο. Τι να κάνουμε, έτσι είναι το γαϊτανάκι με τα βραβεία, παρεκτός και είσαι ΜΙΤ/Χάρβαρντ/Καίμπριτζ/Πρίνστον/Καλτέκ και έχεις ντουζίνες από δαύτα, οπότε δεν είναι το θέμα να ετεροφωτιστείς αλλά να υπερασπιστείς την παγκόσμια ηγετική σου θέση.

    Όλα αυτά είναι, κατεμένα, μέσα στα θεμιτά πλαίσια: άντε το πολύ να το παρατραβήξει κάποιος με το λόμπυ, ακόμα χειρότερα να ρίξει άδικα λάσπη σε άλλον υποψήφιο. Η αυτοδιαφήμηση, όμως, αυτό το είμαι και καλά ο πρώτος γιατί εμένα με προτείνανε είναι πράξη επιεικώς αχαρακτήριστη.

  128. physicist said

    #126. — Φυσικέ, […] δεν ξέρω αν είναι κακό, αλλα χάρηκα που είχα την ίδια γνώμη με σένα …

    Έλα ρε Λάμπρο, μη με καταρρακώνεις ρε καρντάση.

    🙂

  129. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    -Στο τέλος θα πάρουμε το Όσκαρ των πιο πολλών υποψηφιοτήτων Νόμπελ». 🙂
    -Στα βραβεία λογοτεχνίας (του Υπουργείου, Διαβάζω κλπ) βρίσκουμε «βραχεία λίστα»* και «μικρή λίστα». Λίστα πάντως.Μα δεν πήρε πια ελληνική ιθαγένεια η λέξη; Μόνο τα ταλέντα στο μπάσκετ θα παίρνουνε τσακ-μπαμ; 🙂
    Φλασιά:Να τη λέμε πινάκιο τη μικρή λίστα!

    *γουρνοτσάρουχα με φουρό (θα πουν οι ρέκτες)

  130. Θεόφιλος Βαμβάκος said

    #25: προκριματική λίστα μήπως; (το short list)

  131. sarant said

    Έφη, κάτι έχεις κάνει και σε πιάνει η σπαμοπαγίδα, δεν ξέρω τι,.

    Για τη λίστα, εγώ προτιμώ το «μικρή λίστα», όπως είπα, που το βρίσκω και ακριβές και διαφανές. Το «προκριματική» εκτός του ότι είναι πολυσύλλαβο είναι και παραπλανητικό, αφού πρόκειται όχι για προκριματική αλλά για τελική λίστα -προκριματική θα ήταν η long list. Και «μικρός κατάλογος», πάντως, ή «τελικός κατάλογος» καλά είναι, αλλά η πολλαπλότητα των αποδόσεων δεν είναι καλό πράγμα.

  132. Θεόφιλος Βαμβάκος said

    Αν υπάρχει εν προκειμένω στην διαδικασία καί long list, τότε δεν μπορώ να επιμένω. Η πρότασή μου πάντως έγινε με την προϋπόθεση μιας και μοναδικής λίστας προκρινομένων. Όσο για το «πολυσύλλαβο» προσωπικά δεν με ενοχλεί.

  133. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    131. Αθέλητη στραβοτιμονιά. Λέω πως μπήκα τώρα στον ίσιο δρόμο 🙂
    – Η λίστα είναι ελληνίδα πια και έχει και προ πολλού παιδάκι : Το Λιστόν της Κέρκυρας (Αν είναι αληθές ότι υπήρχε λίστα με τα ονόματα των ευγενών που μπορούσαν να διαβαίνουν αυτό το δρόμο γιατί λέγεται κι ότι είναι από το ιταλικό lista=φαρδύς δρόμος)

  134. Έναν Πισσάνο θυμάμαι, γείτονά μου μάλιστα, που ασχολιόταν με τον πνευματισμό, αλλά δεν πιστεύω να ζει ακόμα. Να είναι άραγε συγγενής του ο άλλος παπαρολόγος;

  135. Κωνσταντίνος said

    Γενικά το να λέμε ότι κάποιο ξένο όνομα προφέρεται-γράφεται λάθος από τους περισσότερους και εμείς γνωρίζουμε την σωστή προφορά μου κάνει επίδειξη χωρίς λόγο που δεν έχει να προσφέρει και τίποτα. Δηλαδή τον Imre Nagy θα έπρεπε να τον γράφουμε Νάντζζ στα ελληνικά για να δείξουμε στους υπολοίπους την τρομερή ουγγρομάθειά μας; Και να και μια σάτιρα από Παπαδοπούλου στο 4.00 http://www.youtube.com/watch?v=TrdXOQBOI9w 😛

  136. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    95
    Post hoc propter hoc? διαφωνώ.

  137. ΣΠ said

    Έχουν περάσει τρία χρόνια και έχει μικρή σημασία πια, αλλά σήμερα είδα ότι ανάμεσα στους 76 συγγραφείς του βιβλίου «The ABC of Harmony» είναι και άλλοι δύο Έλληνες, οι Παναγιώτης Ιωαννίδης και Απόστολος Πάσχος. Πώς ξέφυγε αυτό από τα ΜΜΕ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: