Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Και πάλι για τον ανύπαρκτο ήρωα Κωνσταντίνο Κουκίδη

Posted by sarant στο 27 Οκτωβρίου, 2015


Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου, ξαναζωντανεύει η συζήτηση γύρω από τον ανύπαρκτο ήρωα Κωνσταντίνο Κουκίδη, τον φαντάρο, φρουρό της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη, που υποτίθεται ότι, όταν οι Γερμανοί κατακτητές, στις 27 Απριλίου 1941, τον διέταξαν να υποστείλει τη σημαία για να ανέβει η γερμανική στη θέση της, τυλίχτηκε με τη γαλανόλευκη κι έπεσε από τον Ιερό Βράχο βρίσκοντας ηρωικό θάνατο.

Αυτό είναι μύθος πέρα για πέρα. Ωστόσο, όσο περνάνε τα χρόνια οι κατασκευαστές μύθων όλο και προσθέτουν λεπτομέρειες στην αρχική αφήγηση, η οποία εχει πλέον αποκτήσει αυτοτέλεια. Πριν από τεσσεράμισι χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο, αλλά δεν είναι άσκοπο να το παρουσιάσω ξανά, επικαιροποιημένο -αφού τα χαλκεία δεν κουράζονται να παράγουν ψέματα, πρέπει να παρουσιαστεί και ο αντίλογος, κι ας κουράσει όσους τα ξέρουν και τα έχουν διαβάσει.

Ελεύθερο Βήμα, 28.4.1941

Ελεύθερο Βήμα, 28.4.1941

Θα προσπαθήσω να ανακεφαλαιώσω την ιστορία όπως την έχω κατανοήσει. Στις 27 Απριλίου, τη μέρα της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα, οι προφυλακές του στρατού ύψωσαν τη γερμανική σημαία στην Ακρόπολη, στις 8.45 το πρωί, όπως έσπευσαν να γνωστοποιήσουν με τηλεγράφημα στον Χίτλερ ο ίλαρχος Γιακόμπι και ο υπολοχαγός Έλσνιτς. Λίγο αργότερα υψώθηκε σε άλλον ιστό η ελληνική σημαία, πλάι στη γερμανική. Από τις πηγές της εποχής δεν φαίνεται σαφώς αν προηγήθηκε υποστολή της ελληνικής σημαίας ή αν δεν είχε γίνει έπαρσή της εκείνο το ταραγμένο πρωινό, πάντως το βέβαιο είναι ότι λίγη ώρα αργότερα και οι δυο σημαίες κυμάτιζαν η μία πλάι στην άλλη. Γερμανικές σημαίες υψώθηκαν επίσης στο δημαρχείο. Η επίσημη παράδοση της Αθήνας (και του Πειραιά) στον Γερμανό στρατιωτικό διοικητή έγινε στις 10.30 από τον δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά, τον στρατηγό Καβράκο, τον νομάρχη Αττικής και τον δήμαρχο Πειραιώς, στο καφενείο Παρθενών, γωνία Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

Όπως είναι φυσικό, σε τέτοιες στιγμές κυκλοφορούν ένα σωρό φήμες· έτσι, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο εύζωνος φρουρός της Ακρόπολης (ακόμα ανώνυμος), αντί να παραδώσει τη σημαία, την τύλιξε γύρω από το σώμα του και έπεσε στο κενό. Τη φήμη αυτή την κατέγραψε στο ημερολόγιό του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, αλλά και ο βρετανός πράκτορας (και μετέπειτα επιφανής ιστορικός) Νίκολας Χάμοντ. Κυκλοφόρησαν και άλλες φήμες τότε: για παράδειγμα, στο δικό του ημερολόγιο ο Ροζέ Μιλιέξ κατέγραψε πως άκουσε ότι Έλληνες στρατιώτες πυροβόλησαν τη σημαία με τη σβάστικα την ώρα της έπαρσής της και την έριξαν από τον ιστό της!

(Παρένθεση: η φωτογραφία που δημοσιεύω, παρμένη από το Ελεύθερο Βήμα της επόμενης ημέρας, θα αρκούσε για να αντικρουστεί ο μύθος του ηρωικού φρουρού που τυλίχτηκε τη σημαία και έπεσε από το βράχο -η ελληνική σημαία κυματίζει!)

Αρκετές μέρες αργότερα, στις 9 Ιουνίου 1941, σε ανταπόκριση από το Κάιρο, η αγγλική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, θέλοντας να υπογραμμίσει την εχθρότητα του ελληνικού λαού προς τους κατακτητές, αναφέρει το ίδιο επεισόδιο, μόνο που τώρα δίνει όνομα στον ηρωικό αυτόχειρα εύζωνο: τον ονομάζει Κωνσταντίνο Κουκίδη. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονται κι άλλες ειδήσεις που δίνουν την εντύπωση ότι η Αθήνα λίγο απέχει από την εξέγερση: «Μαθαίνω ότι γερμανικές περίπολοι στους δρόμους της Αθήνας έχουν διαταχθεί να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες για να διαλύουν λαϊκές συγκεντρώσεις. Ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο διοικητής της Χωροφυλακής διώχτηκαν επειδή απέτυχαν να διατηρήσουν την τάξη. Λέγεται ότι η Γκεστάπο δουλεύει σκληρά και ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί είναι ο κ. Λαμπράκης, ιδιοκτήτης δύο αθηναϊκών εφημερίδων». Φυσικά, πρόκειται για πολεμική προπαγάνδα που διογκώνει φήμες, επιλεκτικά παρουσιασμένες.

Όποιος έχει ξεφυλλίσει σελίδες εφημερίδων σε περίοδο πολέμου, ξέρει ότι δημοσιεύουν ένα σωρό ανύπαρκτα και ατεκμηρίωτα περιστατικά. Τέτοιο ήταν και το ρεπορτάζ της Ντέιλι Μέιλ και είναι χαρακτηριστικό ότι παρέλειπε να αναφέρει πιο πρόσφατα και εντελώς αληθινά γεγονότα που είχαν συμβεί στην κατακτημένη Αθήνα: τις εκδηλώσεις αγάπης και συμπάθειας προς τους Άγγλους αιχμαλώτους φαντάρους και βέβαια το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30 προς 31 Μαΐου 1941!

Καμιά άλλη πρωτογενής πηγή, ελληνική ή ξένη, δεν αναφέρει τίποτε για το επεισόδιο του ηρωικού αυτόχειρα ευζώνου. Ασφαλώς η φήμη εξακολουθεί την υπόγεια, προφορική διαδρομή της. Από τις πηγές αμέσως μετά την απελευθέρωση, ο μόνος που αναφέρει κάτι για τον Κουκίδη είναι ο Μενέλαος Λουντέμης, σε ένα του διήγημα. Όλες οι άλλες αναφορές είναι πολύ μεταγενέστερες, μετά το 1980.

Πώς απέκτησε το όνομά του ο ανύπαρκτος ήρωας; Τυχαία τον ονόμασε Κουκίδη το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας; Εδώ έχω μια υποψία, που την έχουν διατυπώσει και άλλοι. Υπήρχε τότε στην Αθήνα ένας δημοσιογράφος με το όνομα Κωνσταντίνος Κουκίδης (γράφεται και Κουκκίδης). Γεννημένος στην Ανατολική Θράκη το 1891, είχε δουλέψει σε μεγάλες εφημερίδες (Ελεύθερο Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Καθημερινή) και είχε κάνει χρόνια ανταποκριτής στο Παρίσι. Δεν αποκλείεται, μέσα στον χαμό, ο Κουκίδης να άργησε να πάει στην εφημερίδα του και κάποιοι να κυκλοφόρησαν τη φήμη ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από την Ακρόπολη, φήμη που εμπλουτίστηκε και τροποποιήθηκε στη συνέχεια.

Δεν είναι όμως ανάγκη να πάμε τόσο μακριά: εξίσου πιθανό είναι ο Άγγλος που έφτιαξε το άρθρο στο Κάιρο να έδωσε απλώς στον ανύπαρκτο ήρωά του το πρώτο ελληνικό υπαρκτό ονοματεπώνυμο που του ήρθε στο νου, ενός γνωστού δημοσιογράφου της εποχής· πάντως ο υπαρκτός Κουκίδης έζησε, το 1946 έβγαλε βιβλίο για τη δικαιοσύνη επί κατοχής και πέθανε γέρος πια το 1974.

Ο ανύπαρκτος Κουκίδης, αφού αξιώθηκε να δει τον Αβραμόπουλο να εγκαινιάζει αναθηματική στήλη στο όνομά του, με τις ευλογίες όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και του Μανώλη Γλέζου, πριν από μερικά χρόνια απέκτησε και φωτογραφία, τουλάχιστον σε έναν ακροδεξιό ιστότοπο ο οποίος πρόσθεσε μιαν άσχετη φωτογραφία ευζώνου σε ένα παραμυθένιο άρθρο του Γ. Μαλούχου.

Ωστόσο, η στρατιωτική ηγεσία έγκαιρα είχε ασχοληθεί με το θέμα και ύστερα από εξονυχιστική έρευνα κατέληξε στο γεγονός ότι Κουκίδης δεν υπήρξε, ούτε υπήρξε άλλος στρατιώτης που να επεσε από την Ακρόπολη.

Ας δούμε τι αναφέρει το 2001, σε επιστολή του στο περιοδικό «Πόλεμος και Ιστορία» ο Αντιστράτηγος Ιωάννης Κακουδάκης, ίσως ο πλέον αρμόδιος για την υπόθεση «Κουκίδη».

Περιοδικό “Πόλεμος και Ιστορία”, τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2001, σελ. 4)

Τον Εύζωνα Κουκίδη δεν τον είδε κανένας ποτέ. Δεν βρέθηκε ποτέ η Σημαία. Δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα. Ψάξαμε παντού, όπου υπάρχει περίπτωση να υπάρχει το όνομα Κωνσταντίνος Κουκίδης. Στα νεκροταφεία, στα νεκροτομεία, στα ληξιαρχεία και στις συγκεκριμένες ημέρες δεν υπάρχει καμία εγγραφή. Από τους καταλόγους του ΟΤΕ και από όλα τα Ληξιαρχεία της Αττικής ψάξαμε για επιζώντες με αυτό το όνομα και ερευνήσαμε σχετικά. Μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει καμία επίσημη τεκμηρίωση του συγκεκριμένου περιστατικού και αν το συγκεκριμένο πρόσωπο υπήρξε στην πραγματικότητα. Βέβαια καμία στρατιωτική υπηρεσία δεν μπορεί να χάσει κάποιο στρατιώτη της χωρίς να το ξέρει ή χωρίς να έχει γραφεί σε κάποια κατάσταση.

Στη ΔΙΣ ήλθε μέχρι και ο Ιατροδικαστής Αθηνών με το βιβλίο που είχε η υπηρεσία του τότε και κατέγραφαν όλες τις ιατροδικαστικές πράξεις -όλους τους νεκρούς- όπου δεν σημειωνόταν κανένας νεκρός στρατιώτης την περίοδο 27-30 Απριλίου 1941.

Να σημειώσω ότι η Προεδρική Φρουρά, τότε Ανακτορική Φρουρά, δεν έβαζε και δεν βάζει ποτέ φρουρούς στην Ακρόπολη. Ζει ακόμα στο Παγκράτι ο τότε Επιλοχίας της Ανακτορικής Φρουράς, τον όποιο και συνάντησα και ο όποιος με διαβεβαίωσε ότι τους ήξερε όλους τους στρατιώτες του “απέξω και ανακατωτά” και στρατιώτης με το όνομα Κώστας Κουκίδης δεν υπήρχε στην Ανακτορική Φρουρά. Όπως επίσης ότι δεν τοποθετούσαν φρουρούς στον Βράχο της Ακρόπολης. Βέβαια με την λέξη “Εύζωνας” υπάρχει το ενδεχόμενο να ήταν στρατιώτης των Ευζωνικών Ταγμάτων. Όμως τα συντάγματα αυτά δέν έδρευαν στην Αθήνα.

Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι τέτοιο πρόσωπο υπήρξε, άλλα από την άλλη είναι θετικό να πλανάται ένα τέτοιο γεγονός. Διότι πραγματικά πρόκειται για κάτι το συγκλονιστικό, εάν έγινε. Επομένως το ερώτημα αν το περιστατικό αυτό είναι αληθές η όχι δεν τεκμηριώνεται ιστορικά. Χωρίς να αποκλείεται. Και για τον λόγο αυτό έχουμε έναν ογκωδέστατο φάκελο με όλα τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, μετά από όλες αυτές τις έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα, από όπου δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη του προσώπου και του γεγονότος”.

Με αυτή την απάντηση το γεγονός θα έπρεπε να μπει στη σωστή του διάσταση: τη διάσταση του μύθου. Οι μυθοπλάστες όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Αρχικά, προσπάθησαν να παρακάμψουν τον σκόπελο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού επινοώντας μια παραλλαγή: ο Κουκίδης δεν ήταν στρατιώτης, ήταν 17χρονος εθελοντής, μέλος της ΕΟΝ, και γι’ αυτό δεν βρίσκεται το όνομά του στα στρατιωτικά αρχεία. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή γεννάει άλλα προβλήματα -και επιπλέον σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού η ΕΟΝ και το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου προκαλούν δικαίως απέχθεια- κι έτσι γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Τα τελευταία χρόνια, οι μυθοπλάστες άλλαξαν τακτική. Αντί να απαντούν σε όσους επισημαίνουν αδύνατα σημεία, τα προσπερνούν αγέρωχα, και ταυτόχρονα προσθέτουν ένα σωρό στοιχεία για το (ανύπαρκτο) πρόσωπο του Κουκίδη ώστε να του δώσουν σάρκα και οστά. Έτσι, βρέθηκαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ο Κουκίδης πολιτογραφήθηκε Πόντιος που οι γονείς του έφυγαν το 1919 πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στη Γαστούνη μαζί με τον δίχρονο γιο τους. Προφανώς, τώρα υπάρχει πολύς κόσμος (ποντιοκάπηλοι, απανταχού Γαστουναίοι κτλ.) που θέλουν να έχει υπάρξει Κουκίδης.

Συνάμα, γυρίστηκε ταινία μικρού μήκους από φοιτητές για το Όχι του ανύπαρκτου Κ. Κουκίδη, βρέθηκαν (μετά το έτος 2010!) αυτόπτες μάρτυρες,  και, το πιο εξωφρενικό, η κρατική ΕΡΤ3 το 2012 παρουσίασε δεκαεπτάλεπτο ντοκιμαντέρ για τον Κουκίδη, στη σειρά Αληθινά σενάρια, στο οποίο, με αντικειμενικότητα που θα τη ζήλευε και ο Γκέμπελς, παρουσιάζονται μόνο οπαδοί του μύθου και λείπει ο παραμικρός αντίλογος. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του στρατηγού ε.α. ο οποίος χαρακτηρίζει (στο 16.10 του βίντεο) ανθέλληνες όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του Κουκίδη, ενώ ο φιλόλογος-ερευνητής παραποιεί βάναυσα την αλήθεια και τις πηγές (ας πούμε εφευρίσκει μνεία του περιστατικού στην έκθεση του Γερμανού αξιωματικού).

Κι έτσι, όλα δείχνουν ότι ο Κουκίδης, ο ανύπαρκτος εύζωνος, θα αποκτήσει στον 21ο αιώνα υπόσταση, επειδή κάποιοι θέλουν να υπάρχει.

Κάποιοι άλλοι παραλληλίζουν την υπόθεση Κουκίδη με το κατέβασμα της σημαίας από τον Μανόλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα, θεωρώντας ότι πρόκειται για εξίσου αναπόδεικτα περιστατικά. Το βρίσκω κακόβουλη μικροψυχία: ότι η γερμανική σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη το ξέρουμε πέρα από κάθε αμφισβήτηση· όχι μόνο υπάρχουν αυτόπτες που δεν την είδαν να κυματίζει το πρωί της επόμενης μέρας, αλλά εκδόθηκε αμέσως ανακοίνωση από τη γερμανική στρατιωτική διοίκηση. Και οι όποιες αντιφάσεις υπάρχουν ανάμεσα στις διηγήσεις του Γλέζου και του Σάντα αποδεικνύουν ακριβώς ότι πρόκειται για αληθινές αναμνήσεις, με τα αναπόφευκτα κενά  τους, και ότι δεν είχαν από τα πριν συνεννοηθεί τι θα πουν.

Αν θέλουμε να βρούμε αντίστοιχο της υπόθεσης Κουκίδη, υπάρχει. Είναι ο μύθος της Ηλένιας Ασημακοπούλου, της όμορφης κοπέλας που το πορτρέτο της περιέφερε ο δήθεν αρραβωνιαστικός της τον Νοέμβριο του 1974, στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, τάχα ότι είχε σκοτωθεί μέσα στο Πολυτεχνείο –και που πολλοί το πίστεψαν μέχρι που κάποιοι πρόσεξαν ότι το σκίτσο ήταν αντιγραφή από τη διαφήμιση ενός ξένου καλλυντικού ή σαμπουάν και απεικόνιζε μια γνωστή στο εξωτερικό μοντέλα. Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στην υπόθεση Κουκίδη και στον μύθο της Ηλένιας σταματούν εδώ όμως, διότι κατά τα άλλα δεν υπάρχουν ομοιότητες. Πατώντας πάνω στο ότι η Ηλένια ήταν ανύπαρκτη, οι νοσταλγοί της χούντας επιχείρησαν να αρνηθούν εντελώς τους φόνους στο Πολυτεχνείο, ενώ όσοι επισημαίνουν ότι ο Κουκίδης είναι ανύπαρκτος καθόλου δεν αρνούνται ούτε τον τεράστιο φόρο αίματος του ελληνικού λαού ούτε τον ηρωισμό που έδειξε. Επίσης, ο μυθοπλάστης της Ηλένιας πέρασε από δίκη και πήγε φυλακή, ενώ οι κατασκευαστές του Κουκίδη βρίσκουν βήμα στη δημόσια τηλεόραση.

Ο Κουκίδης είναι ανύπαρκτος αλλά υπήρξαν τόσοι και τόσοι υπαρκτοί ήρωες –και όχι μόνο άνθρωποι που αυτοκτόνησαν σαν υπέρτατη διαμαρτυρία, όπως η Πηνελόπη Δέλτα, όχι μόνο όσοι κινδύνεψαν βοηθώντας κυνηγημένους, αλλά και τόσοι και τόσοι που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας τους ναζί στα βουνά και στις πόλεις.

Κι αν θέλουμε ένα όνομα, θα ξεχωρίσουμε τον κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, διερμηνέα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που διάβασε το όνομά του στον κατάλογο των διακοσίων εκτελεσμένων, κι όταν ο Γερμανός διοικητής τον διάταξε να βγει από τις γραμμές των μελλοθάνατων εκείνος αρνήθηκε αν επρόκειτο να μπει κάποιος άλλος στη θέση του. Και εκτελέστηκε.

Αλλά βέβαια, όταν οι απόντες, οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί δεν θα μπορούσαν να έχουν για ήρωα τον Σουκατζίδη –την ίδια ώρα που έστηναν στον τοίχο όσους συντρόφους του δεν πρόλαβαν να ξεκάνουν οι Γερμανοί. Οπότε, καλύτερα ο Κουκίδης που είναι και ανύπαρκτος.

162 Σχόλια to “Και πάλι για τον ανύπαρκτο ήρωα Κωνσταντίνο Κουκίδη”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    Ανύπαρκτος.

    Και δεν είναι ο μόνος:

    Αλέφαντος: Ανύπαρκτος ο Μπερμπάτοφ!

  2. spiral architect said

    Πάλι Κουκίδη έχει το μενού; 😮 Φτάνει! Δυο φορές κουκιά με λάδι.

  3. gpoint said

    #1

    Καλημέρα

    «ανύπαρκτος νεοφιλελευθερισμός», το αντίθετο του «υπαρκτός σοσιαλισμός»

    εγώ πάντως τον ποδοσφαιριστή αυτόν για την ώρα τον λέω Περπάτωφ γιατί δεν τρέχει

  4. Πάνος με πεζά said

    Μικρή κουκκίδα, ο Κουκίδης, για να μείνει στην ιστορία τελικά… Καλημέρα !

  5. Γς said

    [Ανύπαρκτε] Κουκίδη ζεις! Εσύ μας οδηγείς!

    Ανεξάρτητα όμως από τη δόλια κατασκευή ανύπαρκτων ηρώων υπάρχει και μια «άδολη» ανάγκη τέτοιων φαντασιώσεων. Μυθικά πρόσωπα, τοτέμ, επιτάφιοι.

    Δεν ήξερα ακόμα τι εστί γκόμενα κι όμως το ποιηματάκι μου στο δημοτικό το έγραψα. Για την ξαδελφούλα μου [την ανύπαρκτη] που έτσι και γιουβέτσι και που στο τέλος σκοτώθηκε [έπεσε από ποδήλατο!].
    Και να θλίψη και δάκρυα.

    Και έχω ακούσει τουλάχιστον δύο Κύπριες να μου λένε για τον άντρα της ζωής τους. Που ήταν λεβέντης, που έτσι και αλλιώς και που σκοτώθηκαν στα γεγονότα. Και που μένουν πιστές κλπ.

  6. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Νομίζω ότι χρειάζονται οι ήρωες για να δικαιολογηθούν πιστεύω και στάσεις.
    Ομοίως εξυπηρετούν οι άγιοι.
    Τα ανθρωπάκια, όταν δεν τους έχουν, τους εφευρίσκουν.

    Αναρωτιέμαι, επίσης, αν η αυτοκτονία αποτελεί πράξη υπέρτατης διαμαρτυρίας, όπως είπες.

  7. Γς said

    >η αυτοκτονία αποτελεί πράξη υπέρτατης διαμαρτυρίας

    αυτοκτονία κι αυτοκτονία όμως

  8. spiral architect said

    Σε καμιά τριανταριά χρόνια οι κάτοικοι αυτής εδώ της γεωγραφικής περιοχής, (που δεν θα λέγεται πια Ελλάδα) θα μνημονεύουν το ηρωικό γελαδερό παιδί, που μια μέρα έπεσε από το Μουσείο της Ακρόπολης τυλιγμένο με μια γαλανή σημαία με κίτρινα αστέρια. Ο λόγος ήταν ότι, μια χοντρή κυρία από τ’ Αμβούργο μαζί με ένα κρυόκωλο Κατωχωρίτη τυροκόμο απαίτησε από την οικογένεια του γελαδερού παιδιού 43% ΦΠΑ στα μουσεία κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ούτως ώστε να ξεπληρωθεί η χασούρα των κατωχωρίτικων οφσόρ του τυροκόμου.

  9. sarant said

    Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Το επαναλαμβάνουν οι απεναντι δέκα, επαναλαμβάνω κι εγώ μία.

    5-6: Συμφωνώ, χρειάζονται ήρωες και μύθοι και ισως γι’ αυτό και μερίδα της Αριστεράς δεν διαμαρτύρεται για την κατασκευή του Κουκίδη.

    6: Θα έλεγα ότι κάποιες φορές είναι πράξη υπερτατης διαμαρτυρίας.

  10. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μυθοπλασία για τον Κουκκίδη έχει μεγαλύτερη διαπαραταξική αποδοχή απ’ όση φανταζόμαστε.

    Το ΚΚΕ, στην σειρά τόμων «Επεσαν για την ζωή» με τα βιογραφικά αγωνιστών από τον Μεσοπόλεμο στον Εμφύλιο, στον 2ο τόμο για το 1941, σελίδα 111, έχει μια ολόκληρη παράγραφο (ενώ σε όλους τους προηγούμενους και στον επόμενο Αβραάμ ή Αλβέρο Κοέν έχει από μία γραμμή).

    Το ελληνικόν τραγελαφικόν συνεχίζεται με μια άλλη λεπτομέρεια:

    – Ο Ιός και ο Σαραντάκος αποδόμησαν τον μύθο.
    Τη χαριστική βολή, όμως, στον μύθο, νομίζω ότι την έδωσε ένας μάλλον φιλοακροδεξιός, ο Δημοσθένης Κούκουνας.
    Αυτός στον 1ο τόμο της «Ιστορίας της Κατοχής» έχει ένα κεφάλαιο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η φάρσα της αυτοκτονίας»,
    κι εκεί εξηγεί με λεπτομέρειες από αυτήκοες μάρτυρες το μπέρδεμα με τον δημοσιογράφο Κουκκίδη την πρώτη μέρα της Κατοχής.
    Προφανώς την ιστορία αυτή θα την λένε οι συνταξιούχου δημοσιογράφοι στο καφενείο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, κι έτσι μαθεύτηκε και ευρύτερα.

    Μικρή υποσημείωση: Οταν το περιοδικό Επίκαιρα έδινε σε τεύχη την «Ιστορία της Κατοχής» φρόντισε να λείπουν εντελώς οι 4 παράγραφοι για τον Κουκκίδη!!

  11. Corto Maltese said

    Ανάλογη περίπτωση με αυτήν του ηρωικού Ναπολέοντα Σουκατζίδη αποτελεί και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης (και άλλοι ήρωες οπωσδήποτε):

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9_%CE%9B%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

  12. spiral architect said

    Από πού κρατάει η σκούφια σου Κουκίδη;

  13. sarant said

    10: Πολύ σωστά λες για το ΚΚΕ, αλλά και για τον Κουκούνα, που είναι ιδιόμορφη περίπτωση. Θα κοιτάξω να βρω την Ιστορία της Κατοχής -ή, αν δεν βαριέσαι, σκανάρισε τις σελίδες να τις ανεβάσω εδώ.

  14. spiral architect said

    Πάντως ο Ρ. στις 31-11-1997 κάνει αναφορά στον Κουκίδη. Πιθανόν να στηρίχτηκε εκεί (βλ. και #10) στην αναφορά του ονόματός του απ’ το Λουντέμη.

  15. spiral architect said

    @14: … γράψτε λάθος στην ημερομηνία του άρθρου. 😳 😛

  16. physicist said

    #14. — Να σημειωθεί η διαφορά ότι ο Ρ. τον ονομάζει Κώστα Κουκίδη και όχι Κωνσταντίνο, όπως τα εθνικιστικά-πατριωτικά σάιτ. Να υποθέσω ότι στις κοσμικές στήλες θα ονομάζεται Ντίνος και θα είναι γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας από το Κολωνάκι, ενώ οι οπαδοί των Πρασίνων θα τον προτιμούν Κωστή και φυτοφάγο.

  17. spiral architect said

    @16: Μπορεί και Ντιντής! 😀

  18. a said

    αποδεχεσαι την λεξη μοντελα κ σαραντακο?

  19. physicist said

    #17. — Ντιντής και ν’ αυτοκτονήσει από πατριωτισμό μπροστά στον εχθρό; Δύσκολο. Οι Ντιντήδες είχαν ήδη γίνει λαγοί προτού πέσει ντουφεκιά …

  20. Κουνελόγατος said

    16. Δε νομίζω ότι θα ήταν φυτοφάγος -κοτζάμ πατριώτης- αλάτι Ιμαλαϊων όμως, θα χρησιμοποιούσε.

  21. sarant said

    16: 😉 Αν ήταν Κώτσος τι θα ήταν;

    14-15; Πρόσεξε πάντως πως το άρθρο είναι ενυπόγραφο. Δεν εκφράζει δηλ. 101% το κόμμα.

    18; Εννοείς το «η μοντέλα»; Ναι, λαϊκός όρος είναι, ελαφρά μειωτικός πάντως. Γιατί να μην τον αποδέχομαι.

  22. physicist said

    #21(α). — Λαϊκή Ενότητα, ολοφάνερο!

  23. physicist said

    (Γμτ, χορτοφάγος λέμε στα Ελληνικά, όχι φυτοφάγος και δεν μου το λέει κανείς παρά μ’ αφήνετε να γίνομαι ρεζίλι …)

  24. Avonidas said

    Μιας και λεμε για την Πηνελοπη Δέλτα: στο Παραμύθι Χωρίς Όνομα, ο Βασιλιας Αστοχαστος ψάχνει τον (ανύπαρκτο) στρατό του ρημαδοβασιλειου του. Έχει παρει, λοιπόν, το παμπάλαιο κατάστιχο του στρατού που βρήκε, και απαγγέλλει:

    -Κουκίδης, Κουκόπουλος, Κούκος…

    Πολύ είχα γελασει με κείνη τη σκηνή, όπου ανακαλύπτει στο τέλος ότι όλοι ειναι πεθαμένοι ή λιποτάκτες από καιρό, και πως ο,τι πολύτιμο υπήρχε στο στρατό του το χουν ξεπουλησει οι εμπιστοι του…

    Αλλά γιατί αυτά τα ονόματα, αναρωτιέμαι, γιατί να μην το πιασει το καταστιχο απ το αλφα; Νομίζω ότι ειναι λογοπαίγνιο με τα κουκιά, που εμφανίζονται άλλωστε και σε σκωπτικά «εγερτηρια» (σηκωθείτε ρε παιδιά, φάτε ρεβύθια, φάτε κουκιά, κλπ.)

  25. giorgos said

    Μεγάλη αγάπη στούς μύθους καί στούς ήρωες έχει ή Ελλάδα μας .Αλήθεια , βούλιαξαν πράγματι τήν «Ελλη» οί ιταλοί ? ή είναι κι΄αυτός άλλος ένας μύθος …

  26. LandS said

    23 Πες το βεντζετάρια, όπως λένε σε εκπομπές μαγειρικής στη τιβι, να μην έχεις πρόβλημα.

  27. physicist said

    #26. — Βεντζετάρια! Και κοσμοπολίτης, και ευαίσθητος στα ζώα και την κλιματική αλλαγή, και αμφισεξουαλικός, δηλαδή. Αν υπήρχει τότε το Ποτάμι, θα τον έβαζε στο Επικρατείας.

  28. 25

    Giorgos

    Όχι, δεν την βούλιαξαν οι Ιταλοί. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έστειλε καλύμνιους σφουγγαράδες να κλέψουν μιαν ιταλική τορπίλη και μετά -επειδή δεν χωρούσε στους τορπιλοσωλήνες των ελληνικών υποβρυχίων- την έδεσαν πάνω σε ένα δελφίνι με αυτοκτονικές τάσεις και του έβαλαν στόχο ένα λαβράκι δεμένο στα ίσαλα της Έλλης.

    :mrgreen:

  29. LandS said

    25 Δεν είναι Μύθος γιατί βούλιαξε και σκοτώθηκε κόσμος.
    Για το ερώτημα σου, εκτός από την λογική απάντηση στο «ποιος άλλος οι εγγλέζοι;», βρήκανε θραύσματα της τορπίλης με ιταλικά γράμματα.
    Για το «γιατί» κανείς δεν έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση.

  30. sarant said

    29 Έτσι είναι. Αλλά γιατί;

  31. LandS said

    27 Δεν έβαλες τα μπολντ σωστά. Στο ν μπαίνουν.

  32. giorgos said

    Καί γιατί νά μήν πιστέψουμε τούς Ιταλούς πού τά λένε διαφορετικά ?

    » Στην τέταρτη σελίδα του φύλλου της 17ης Αυγούστου 1940 της La Stampa περιγράφεται σύντομα το περιστατικό υπό τον τίτλο «L’ affondamento dell’ «Helli». Criminoso tentativo inglese per aggravare la tensione italo-greca», δηλαδή «Η βύθιση της «Έλλης»: Εγκληματική αγγλική απόπειρα για να ειδεινωθεί η ελληνοϊταλική ένταση». Ύστερα από μια σύντομη περιγραφή του συμβάντος, δημοσιεύεται σχόλιο σύμφωνα με το οποίο ο τορπιλισμός του σκάφους αποδίδεται σε αγγλική προβοκάτσια: «Ο θόρυβος που συνεχίζεται από τις αγγλικές εφημερίδες σχετικά με τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη»… είναι κάτι περισσότερο από ύποπτος».
    Με τα παραπάνω λόγια ξεκινάει ο σχολιασμός της εφημερίδας – ή μάλλον του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι δια αυτής. Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι πρόκειται για «μια άθλια απόπειρα του κυρίου Τσόρτσιλ να επιρρίψει στο ιταλικό Ναυτικό όλη την ευθύνη του συμβάντος». Σύμφωνα με το ιταλικό καθεστώς «το επικίνδυνο αγγλικό παιχνίδι αποκαλύφθηκε κυρίως από την ταχύτητα με την οποία διαδόθηκε η είδηση. Είναι αμφίβολο ότι η καταβύθιση της «Έλλης» ήταν εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης, όταν το ραδιόφωνο του Λονδίνου μετέδωσε την πρώτη ανακοίνωση,η οποία σύντομα ακολουθήθηκε από τις ανόητες κατηγορίες και τις ανέξοδες δηλώσεις». Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Από τους σοβαρούς Times μέχρι την εργατική Daily Herald, όλα τα αγγλικά φύλλα συντάσσονται με την άθλια προσπάθεια να καταδείξουν την Ιταλία ως εχθρό της Ελλάδας» εμφανίζοντας την καταβύθιση της «Έλλης» «ως το πρελούδιο εκτεταμένων στρατιωτικών ενεργειών».

  33. spiral architect said

    Άσχετο: Η WordPress ακολουθεί την ώρα Ερντογάν; 😆

  34. @13
    Δυστυχώς, Νικοκύρη, δεν έχω σκάνερ εδώ που βρίσκομαι.

    Εβαλα όμως τα δύο εξώφυλλα του βιβλίου του πραγματικού Κουκκίδη, για όποιον θέλει να δει, εδώ σε άρθρο για τις αθλιότητες κατά Γλέζου και Σάντα:

    Δημήτρης Ψαρράς – Ζήλεψε τη δόξα του Μανιαδάκη, Ο βουλευτής του ΛάΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος χέρι-χέρι με τον διαβόητο υπουργό του Μεταξά (άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» 2011-10-09)

    Ή έτσι:

    Κωνσταντίνος Κουκκίδης – Η Δικαιοσύνη τους [1946] – Cover – p19989

    Κωνσταντίνος Κουκκίδης – Η Δικαιοσύνη τους [1946] – Cover – hpqscan0051

  35. LandS said

    30 Δεν είναι παράξενο ένα τέτοιο επεισόδιο. Το σκαρί της Έλλης πολύ πιθανό να έμοιαζε με κάποιο εγγλέζικο και να νόμισε ο καπετάνιος του υποβρυχίου ότι ήταν καμουφλαρισμένο σε Ελληνικό και του την άναψε. Τα συνηθίζανε κάτι τέτοια τότε.

  36. LandS said

    32
    «το επικίνδυνο αγγλικό παιχνίδι αποκαλύφθηκε κυρίως από την ταχύτητα με την οποία διαδόθηκε η είδηση. Είναι αμφίβολο ότι η καταβύθιση της «Έλλης» ήταν εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης, όταν το ραδιόφωνο του Λονδίνου μετέδωσε την πρώτη ανακοίνωση,η οποία σύντομα ακολουθήθηκε από τις ανόητες κατηγορίες και τις ανέξοδες δηλώσεις»

    Τώρα σιγουρεύτηκα 100%. Η Ελληνική Κυβέρνηση και πράκτορες των Άγγλων, είτε άνθρωποι του Παλατιού είτε δημοσιογράφοι, ήταν αυτόπτες μάρτυρες.

  37. Neo Kid phone home said

    E kala. Ama to grapsane oi Italoi to 40 etsi tha einai… kai h Deutsche welle elege «thema hmerwn na pesei to Stalingrad» kai oi alloi,oi kokkinoi htan sto Berliner Ring… 🙂

  38. sarant said

    33 Δεν έχω αλλάξει την ώρα του ιστολογίου, επειδή θέλω να το κάνω νύχτα για να μη μπλέξουν τα σχόλια.

    34 Ευχαριστούμε Βασιλική!

  39. Giorgo, τι τρέλες είναι αυτές; Και πλήθος ιαταλικές προκλήσεις (αεροπορικές επιθέσεις κατά ελληνικών πλοίων) είχαν προηγηθεί, και κομμάτια ιταλικής τορπίλης βρέθηκαν επί τόπου, και κυρίως ο ίδιος ο κυβερνήτης του ιταλικού υποβρυχίου Delfino ομολόγησε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Tempo το 1960, την πράξη του. Ετσι τουλάχιστον λέει η Μηχανή του Χρόνου. Θα ήταν ενδιαφέρον να βρίσκαμε το πρωτότυπο άρθρο.
    Και το άλλο που λέει το άρθρο της ιταλικής πολεμικής προπαγάνδας, ότι δηλαδή ­»Είναι αμφίβολο ότι η καταβύθιση της «Έλλης» ήταν εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης, όταν το ραδιόφωνο του Λονδίνου μετέδωσε την πρώτη ανακοίνωση», είναι τελείως παράλογο. Η στιγμή του τορπιλισμού είναι απολύτως βέβαιη με ακρίβεια δευτερολέπτου, αφού έγινε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο. Αν το είχαν κάνει οι Αγγλοι, θα ήταν τόσο ηλίθιοι ώστε να το καταγγείλουν πριν γίνει;

  40. Κατά τ’ άλλα, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ήρωες αλλά άμα βρεθεί κάνας πραγματικός ήρωας, να τηνε σώσει, αμέσως να τον λοιδωρίσουνε και να τον φυλακίσουνε.
    Λευτεριά στον Αρτέμη Μάτσ…, ε, Σώρρα, ρε καργιόληδες!

    http://news247.gr/eidiseis/afieromata/to-profil-toy-swrra-kai-to-xroniko-ths-apaths-me-to-omologo-twn-600-dis.3740787.html

  41. spiral architect said

    @37: Tip: Δίπλα από το space έχει ένα πλήκτρο-γραναζάκι που ρυθμίζει τις γλώσσες εισαγωγής. 😉 Τι σόι τηλέφωνο σου’ δωσαν οι αραπάδες;
    @38α: Ώρα Σαραντάκου δηλαδή! 😀

  42. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    41. Γιουνάνηδες μου τό’δωσαν. 🙂 Βλακόμουρο (BlackBerry)

  43. spiral architect said

    @42: Α, ρε στελεχάρα Κίντο!
    (κυκλοφορούν ακόμα τα BlackBerry;)

  44. LandS said

    39 Τέλος. Υποτίθεται θα το είχαν κάνει για ξεκάρφωμα. Double double guess δηλαδή. Αστεία πράματα.
    Η είδηση της επίθεσης είχε κάνει το γύρο του κόσμου λίγη ώρα μετά το πρώτο τηλεγράφημα από τη Τήνο. Η προπαγάνδα δεν θέλει και πολύ από εκεί και πέρα. Το να σχεδιάσεις κάτι τέτοιο είναι περιττό. Και σιγά μη και διάβαζ Ντέιλι Μέιλ ο Λαός στην Ελλάδα. Πάλι αστεία πράγματα.

    Τέλος πάντων, η υπόθεση «Ιταλοί» έχει λιγότερα τραβήγματα από την υπόθεση «Άγγλοι»

  45. sarant said

    Άρθρο για τα μαύρα μούρα δεν έχουμε βάλει ,)

  46. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    43. Περιττόν το σκωπτικόν! 😉 (αλλά για να σε πλερώσω με το ίδιο νόμισμα, με ρώτησαν: «Τι θες; Τηλεφωνάρα που έχουν οι στελεχάρες; ή «στέλεχος» λογαριασμού worthy to phone home about ? …και διάλεξα το Β. 😆

  47. LandS said

    43

  48. BLOG_OTI_NANAI said

    – Αναφορά στον Κων/νο Κουκίδη έκανε στα 1997 ο γιατρός και ακαδημαϊκός Νικόλαος Ματσανιώτης, και μάλιστα, ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών στην πανηγυρική συνεδρία της 23ης ΟΚΤ 1997 (ΕΔΩ).

    – Επίσης, αναφορά στον Κων/νο Κουκίδη χωρίς διάψευση, έκανε και ο Γιώργος Μαργαρίτης, ως καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις σελίδες του ένθετου της «Καθημερινής«, «Επτά Ημέρες» (ΚΥΡ 7 ΑΠΡ 2002, σ. 24). Αυτό που σώζει κάπως την κατάσταση είναι το σχόλιο του Μαργαρίτη ότι το επεισόδιο στηρίζεται σε «ρευστές μέχρι σήμερα πληροφορίες» (ΕΔΩ).

    – Μια ακόμη αναφορά βρίσκω στο περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη» (εκδ. Πάπυρος, τχ. 352 (1997), σ. 23) από τον αντιστράτηγο ε.α. Δημήτρη Λιμνιάτη (ΕΔΩ).

  49. Avonidas said

    Κι έτσι, όλα δείχνουν ότι ο Κουκίδης, ο ανύπαρκτος εύζωνος, θα αποκτήσει στον 21ο αιώνα υπόσταση, επειδή κάποιοι θέλουν να υπάρχει.

    «Ο Σύντροφος Όγκιλβυ, που ποτέ δεν είχε υπάρξει στο παρόν, υπήρχε τώρα στο παρελθόν, και μόλις ξεχνιόταν η πλαστογράφηση, η ύπαρξή του θα είχε την ίδια αξιοπιστία και αληθοφάνεια όπως του Καρλομάγνου, ή του Ιουλίου Καίσαρα»
    –Τζώρτζ Όργουελ, «1984»

  50. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    49. Ποτέ δεν είναι αργά! Ίσως -ως νέοπας στο μπλογκ 🙂 – να μην ξέρεις τον περίφημο Ακούπατρο. Ο Ακούπατρος έζησε σαν υπαρκτό πρόσωπο μέσα στα χειρόγραφα και τα τυπωμένα χαρτιά από το 200πΧ μέχρι το 1883 μΧ, χάρις στο λάθος κάποιου ανώνυμου αντιγραφέα. 😉

    Ο Τζανμπατίστα Ροβιόλι δεν μένει πια εδώ

  51. 1) Sarant said: «…όταν οι απόντες, οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί…»

    Ποιοι είναι αυτοί;

    2) 10, Βασιλική Μετατρούλου said: «….Ο Ιός και ο Σαραντάκος αποδόμησαν τον μύθο….»

    Η χονδρή ΑΠΑΤΗ ενός …ΙΟγενούς συγγραφέα, όπως ανέφερα σε μια παλιά ανάρτηση (Γενοκτονίες και Ποινικοποίηση) καθόλου δεν με πείθει για του λόγου το αληθές. Όσο για τον Σαραντάκο (λιγότερο ίσως από άλλους) έχω να πω τα εξής:

    3) Φοβούμαι ότι περισσότεροι «ερευνητές» κάνουν σαν τους αρχαιολόγους: Πρώτα αποφασίζουν ότι ο τάφος (ας πούμε της Αμφίπολης) είναι (ή δεν είναι) του Αλεξάνδρου και μετά προσπαθούν να αποδείξουν τα ….αποφασισθέντα!

  52. @32 Δυστυχώς είναι οι Γερμανοί μαρτυριάρηδες αφού ο σύνδεσμος στη Ρώμη αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ιταλικό το υποβρύχιο αλλά δέχεται την εκδοχή των Ιταλών ότι έκαναν λάθος (μάλλον δεν τους είχαν ενημερώσει ότι θέλουν να επιτεθούν στην Ελλάδα).
    https://archive.org/stream/wardiarygermann121940germ#page/128/mode/2up

    Το ξέρουμε και από τα ιταλικά αρχείο ότι οι Ιτραλοί βύθισαν την Έλλη

  53. Alexis said

    Εξαιρετικό άρθρο!

    Μια παρατήρηση μόνο: Η φωτογραφία και μόνο των δύο σημαιών που κυματίζουν πλάι-πλάι, όχι, δεν καταρρίπτει αυτομάτως το μύθο του Κουκίδη. Θα μπορούσε να υπάρχει και δεύτερη ελληνική σημαία και να υψωθεί, μετά την υποτιθέμενη αυτοκτονία Κουκίδη. Δεν ξέρω αν είναι τραβηγμένο, αλλά δεν είναι απίθανο νομίζω.

    Κατά τ’ άλλα, στον ιστότοπο στον οποίο παραπέμπεις (που απορώ γιατί τον λές ακροδεξιό 😀 «μοι προξενεί κατάπληξιν», λέμε) ο Μαλούχος γράφει και κάτι άλλο: Ότι η «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Τσιτσάνη γράφτηκε για την Κυριακή 27/4/1941.
    Τι λέτε γι’ αυτό;

  54. Ριβαλντίνιο said

    Τη φήμη αυτή την κατέγραψε στο ημερολόγιό του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος,

    Αφού τα ξεψαχνίζουμε όλα να πούμε όμως ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν μιλάει για φήμη, αλλά για πληροφορία :

    Σηκώνομαι και μανθάνω ότι ο εχθρός ο Γερμανός φθάνει και ευρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Αμπελοκήπων. Θα τον υποδεχθή ο Δήμαρχος κ. Πλυτάς, ο Φρούραρχος Αθηνών κ. Καβράκος και ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας. Έστειλα αμέσως τον βοηθόν του υπαλλήλου μου Κ. Πολυζώνη, τον νεαρόν Λέανδρον, ίνα παρακολουθήση από μακρόθεν τα γινόμενα. Μετά μίαν περίπου ώραν επιστρέφει ασθμαίνων διά να μοι αναγγείλη ότι τους τρεις αντιπροσώπους της πόλεως συνήντησεν εις τους Αμπελοκήπους είς Γερμανός ανθυπολοχαγίσκος και ότι εισήλθον όλοι εις παρακείμενον καφενείον, ενώ οι Γερμανοί ποδηλατισταί εξηκολούθησαν την πορείαν των εντός της πόλεως, είς δε λοχίας ανέβη κατ’ ευθείαν εις την Ακρόπολιν διά να την μολύνη με την ανάρτησιν της σημαίας του αγκυλωτού σταυρού. Κατά τινα πληροφορίαν ο Έλλην φρουρός της ελληνικής σημαίας επί της Ακροπόλεως μη θελήσας να παραστή μάρτυς του θλιβερού θεάματος της αναρτήσεως της εχθρικής σημαίας ώρμησεν εκ της Ακροπόλεως και εκρημνίσθη φονευθείς. Εκάθησα εις το Γραφείον περίλυπος μέχρι θανάτου και δακρύων. Όλος ο κόσμος περιωρισμένος εις τας οικίας του και η σιωπή γίνεται ακόμη στυγνοτέρα. Εν τω μεταξύ αναγγέλλεται κάποιος, όστις θέλει να με ίδη κατ’ εντολήν του Δημάρχου κ. Πλυτά.

    http://orthodoxia-pontos.blogspot.gr/2015/04/27-1941.html

  55. Avonidas said

    ότι η γερμανική σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη το ξέρουμε πέρα από κάθε αμφισβήτηση· όχι μόνο υπάρχουν αυτόπτες που δεν την είδαν να κυματίζει το πρωί της επόμενης μέρας, αλλά εκδόθηκε αμέσως ανακοίνωση από τη γερμανική στρατιωτική διοίκηση.

    Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την ιστορία του Γλέζου, υπάρχει κάποια εξήγηση στο γιατί η γερμανική σημαία κυμάτιζε κατά τη νύχτα; Αναφέρεται πολύ συχνά ως επιχείρημα από τους αμφισβητίες, και είναι πράγματι ασυνήθιστο, αφού στον Ελληνικό Στρατό τουλάχιστον η σημαία κατεβαίνει με το σούρουπο και ανεβαίνει ξανά το πρωί.

    «Και οι όποιες αντιφάσεις υπάρχουν ανάμεσα στις διηγήσεις του Γλέζου και του Σάντα αποδεικνύουν ακριβώς ότι πρόκειται για αληθινές αναμνήσεις, με τα αναπόφευκτα κενά τους, και ότι δεν είχαν από τα πριν συνεννοηθεί τι θα πουν.»

    Συγγνώμη, αλλά οι αντιφάσεις από μόνες τους δεν αποδεικνύουν τίποτα. Ουσιαστική απόδειξη είναι κυρίως το ότι το παραδέχτηκε η γερμανική διοίκηση, αλλά κι αυτό για ευνόητους λόγους αποδεικνύει μόνο ότι ΚΑΠΟΙΟΣ κατέβασε την σημαία, όχι το ποιος το έκανε.

  56. giorgos said

    #39# Εδώ υπάρχει ΄φωτογραφημένη η σελίδα τής La Stamba

    http://ola-ta-kala.blogspot.gr/2012/08/blog-post_2066.html

  57. Ριβαλντίνιο said

    @ 55 Avonidas

    «Κατά την νύκτα της 30ής προς την 31η Μαΐου υπεξαιρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου» (Ελεύθερον Βήμα, 1.6.1941).

  58. Ριβαλντίνιο said

    (συμπλήρωση στο 57 )

    Ή οι Γερμανοί ήταν παρτάλια ή χαλάρωσαν λόγω της χαράς τους και ξέχασαν να την κατεβάσουν ή αυτό το «η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα» δεν εννοεί ότι η σημαία ήταν στον ιστό της αλλά ότι χρησιμοποιούταν γι’αυτόν τον σκοπό και την βούτηξαν.

  59. Corto Maltese said

    55: Σε στρατό εμπόλεμου έθνους (Γερμανοί) η σημαία δεν υποστέλλεται.

  60. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    48.2: Ναι, έτσι το σώζει κάπως.

    53: Όπως λες κι εσύ, είναι τραβηγμένο.
    Στιχουργός της Συννεφιασμένης Κυριακής, κατά την ΑΕΠΙ, είναι κάποιος Γκούβερης, Λαρισαίος. Ο Σχορέλης λέει ότι ο Γκούβερης έχει πει ότι τους στίχους τους έγραψε μεταπολεμικά, όταν έχασε η Λάρισα από τον Ολυμπιακό Βόλου.

    54 Καλά κάνεις και το ξεψαχνίζεις, αλλά το «κατά τινα πληροφορίαν» δεν βλέπω να διαφέρει απο τη φήμη. Όχι πολύ, τουλάχιστον.

    55: Αναφέρεται όμως ως επιχείρημα από τους ανταμφισβητίες, ότι σε *κατακτημένο* έδαφος η σημαία δεν υποστέλλεται ούτε τη νύχτα.

    Ως προς το άλλο που λες, ναι: αυτό που αποδεικνύει η γερμανική ανακοίνωση είναι ότι κάποιος την κατέβασε, Οι Γερμανοί δεν έμαθαν ποιος ήταν, αλλά οι παροικούντες την αντιστασιακή Ιερουσαλήμ ήξεραν, γιαυτό και κανείς άλλος δεν διεκδίκησε τη μέγιστη τιμή.

  61. @55
    Σύμφωνα με την εθιμοτυπία του πολέμου, η πολεμική σημαία του κράτους που έχει καταλάβει άλλο κράτος (όπως δηλαδή η πολεμική σημαία της Γερμανίας που κυμάτιζε στην Ακρόπολη) δεν υποστέλλεται ποτέ. Η εθνική σημαία του κράτους είναι αυτή που ανεβαίνει κάθε πρωί και κατεβαίνει κάθε δειλινό.

    (Η ίδια συζήτηση κάθε χρόνο, και δυο φορές μάλιστα, μία κάθε Οκτώβρη και μία κάθε Μάιο)

  62. Corto Maltese said

    60: Η Λάρισα δεν υπήρχε ως αθλητική ομάδα όταν γράφτηκε η Συννεφιασμένη Κυριακή.

  63. BLOG_OTI_NANAI said

    53: Απ’ ό,τι βρίσκω, η «Συννεφιασμένη Κυριακή» αναφέρεται από κάποιους ότι γράφτηκε συγκεκριμένα είτε το 1947 είτε το 1948, και από άλλους αναφέρεται ότι ανήκει γενικά στην ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο του συνθέτη 1945-1955. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, μετά το 1945.

  64. sarant said

    62 Δεν υπήρχε η ΑΕΛ. Υπήρχαν άλλες ομάδες (που συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την ΑΕΛ στη δεκ. του 1960)

  65. Ριβαλντίνιο said

    @ 61 Βασιλική Μετατρούλου
    @ 60δ sarant

    Θα μπορούσαμε να είχαμε και μια πηγή ή στρατιωτικό κανονισμό γι’αυτό για να την δείχνουμε στους αμφισβητίες ; Αν μάλιστα έχουμε και συγκεκριμένη αναφορά ότι αυτό ίσχυε για τον γερμανικό στρατό το 1941 ακόμα καλύτερα !

  66. Corto Maltese said

    64: Σύμφωνοι. Πάντως πολλά τραγούδια τα έγραψε ο συνθέτης μέσα στην Κατοχή, ασχέτως αν τα ηχογράφησε αργότερα, εν προκειμένω το 1948.
    Η μαρτυρία του ίδιου του Τσιτσάνη ότι το εμπνεύσθηκε από κάποιο αιματηρό μπλόκο στην Κατοχή, δεν είναι ολωσδιόλου παράδοξη.

  67. Avonidas said

    #57, #59

    Ευχαριστώ!

  68. BLOG_OTI_NANAI said

    Από το περιοδικό «Αρχαιολογία & Τέχνες» (τχ. 100, σ. 46) η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Συννεφιασμένη Κυριακή» και αναφορές σε ομοιότητες και επιρροές. Αναφέρεται και αυτό που έγραψε ο Νίκος στο #60 για το ποδόσφαιρο.
    Ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου και ο συγγραφέας ΕΔΩ.

  69. sarant said

    66 Την ξέρω αυτή τη μαρτυρία. Αλλά ο Γκούβερης εισπράττει (ή εισέπραττε μάλλον) ποσοστά από την ΑΕΠΙ-.

  70. Ριβαλντίνιο said

    @ 68 BLOG_OTI_NANAI
    Να ξέρεις ότι για κάποιον περίεργο λόγο πρώτα κοιτάζω τις κοπέλες από κάτω και μετά διαβάζω αυτά που έχεις βάλει !!! 🙂 🙂 🙂

  71. LandS said

    Ρε παιδιά αμάν πια.

    Τι είναι λιγότερο ακατόρθωτο. Να κατεβάσουν οι Γλέζος και Σάντας τη σημαία ή κάποιος να πλαστογραφήσει την ανακοίνωση των Γερμανών χωρίς να υπάρξει διάψευση;

    Λες και δεν έχετε πάει στρατό μερικοί. Γιατί ορέ φτιάναμε άγημα και πηγαίναμε και κάναμε παρουσιάστε στην έπαρση/υποστολή και έβαζε ο Σαλπιγκτής τη πλάκα με τη μουσική στα μεγάφωνα; Γιατί υπηρετήσαμε σε καιρό ειρήνης και έπρεπε να υπάρχει κάτι για να δίνουν διαταγές οι αξκοί. Επίσης η υποστολή περιόριζε τις δίωρες.
    Για φαντάσου ΒΠΠ με καμιά τριανταριά Γερμανούς άινσ-σβάι, άινσ-σβάι με βάδισμα χήνας και μετά Αααααχτουνγκ και παρουσιάστε και παιάνας δυο φορές τη μέρα. Οι Ουντέρζο και Κοσινί σε μεγάλα κέφια.

  72. gpoint said

    # 66

    Μερικές φορές τυχαίνει να γραφεί κάτι για το Α γεγονός και μετά να συμβεί ένα Β γεγονός που να ταιριάζει περισσότερο με το γραμμένο. Μετά από καιρό κι ο δημιουργός ξεχνάει το Α και ταυτίζει το γραμμένο με το Β

  73. gpoint said

    # 70

    Πάντως ποι ανύπαρκτος από τον ΠΑΟ στην Τούμπα αποκλείεται να ήταν ο Κουκίδης !

  74. Avonidas said

    Πάντως, νομίζω ότι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι Κουκίδης δεν υπήρξε είναι ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις φωτογραφίες, τους «αυτόπτες μάρτυρες» 70ετίας και τα λοιπά, συγγενείς του Κουκίδη δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένας νεαρός στρατιώτης ή εύζωνας αυτοκτόνησε με τέτοιο τρόπο και δεν τον αναζήτησε κανείς δικός του. Καλά, δεν λέω για την κατοχή, αλλά μετά, στα χρόνια που μεσολάβησαν, κανείς δεν βγήκε να πει ότι αυτό το παιδί ήταν γιος μου, αδελφός μου, ανιψιός μου; Όταν μάλιστα θα είχαν να περιμένουν τιμές και προβολή; Τόση μετριοφροσύνη πια; 😐

    Μάλιστα, δεν στέκει καν η δικαιολογία που θα μπορούσε να προβληθεί για έναν αριστερό αγωνιστή, ότι και μετά το τέλος του πολέμου οι συγγενείς του θα ήταν στη μπούκα και θα κρατούσαν χαμηλό προφίλ, λόγω εμφυλίου και δεξιάς παλινόρθωσης. Εδώ έχουμε κάποιον που είναι υποτίθεται το ίνδαλμα όλης της εθνικόφρονης (ακρο)δεξιάς, και δεν υπήρξε ένας συγγενής ή γνωστός του να εισπράξει τα εύσημα!

  75. Ριβαλντίνιο said

    Ρε παιδιά έψαξε κανείς πληροφορίες για τον αν σε κατεχόμενο έδαφος οι Γερμανοί δεν κατέβαζαν την σημαία τους στον Β.Π.Π. ;
    Εδώ δεν βρήκα κάτι με ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο https://en.wikipedia.org/wiki/Reichskriegsflagge
    Τώρα διαβάζω με την μετάφραση της γκουγκλ την γερμανική wiki. https://de.wikipedia.org/wiki/Reichskriegsflagge
    Νομίζω κάτι διάβασα ότι σε κάτι αμερικανικά οικήματα δεν κατεβάζουν την σημαία τους αλλά δεν μπορώ να το βρω τώρα.

    @ 73 gpoint
    Έχει ο καιρός γυρίσματα . 🙂

    @ 74 Avonidas
    Νομίζω έχουν βρεθεί κάτι «συγχωριανοί» του. 🙂 Για μένα αν θες την γνώμη μου και στις δύο περιπτώσεις (Κουκίδης-Γλέζος ) μας δουλεύουν αγρίως. Και ο Γλέζος ξέρει τα ψέματά του γι’αυτό και

    Ο ανύπαρκτος Κουκίδης, αφού αξιώθηκε να δει τον Αβραμόπουλο να εγκαινιάζει αναθηματική στήλη στο όνομά του, με τις ευλογίες όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και του Μανώλη Γλέζου.

  76. Παναγιώτης Κ. said

    Καλά θα ήταν ο πατριωτισμός να στηριζόταν στην καλή γνώση της Ιστορίας. Στο συγκεκριμένο όμως άθλημα δεν…τραβάει η ομάδα.
    Επειδή όμως είμαστε ως λαός ξύπνιοι και ωραίοι αγκιστρωνόμαστε από κάποια χτυπητά γεγονότα πραγματικά ή φανταστικά και τα περιφέρουμε για να στηρίξουν το συναίσθημά μας.

  77. Παναγιώτης Κ. said

    Όπου ομάδα διάβαζε, η πλειονότητα των Ελλήνων.

  78. Ριβαλντίνιο said

    Και οι όποιες αντιφάσεις υπάρχουν ανάμεσα στις διηγήσεις του Γλέζου και του Σάντα αποδεικνύουν ακριβώς ότι πρόκειται για αληθινές αναμνήσεις, με τα αναπόφευκτα κενά τους, και ότι δεν είχαν από τα πριν συνεννοηθεί τι θα πουν.

    Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί κάποιος και για τον Κουκίδη. Οι αχνές πληροφορίες που μας έχουν διασωθεί συνηγορούν στην αυθεντικότητα του γεγονότος. 🙂
    ————————————————————————-
    (Τα παρακάτω είναι από «δεξιά/εθνικιστική» πηγή ).

    Όπως όλοι γνωρίζουμε σήμερα, τη νύχτα μεταξύ 30 και 31 Μαΐου 1941, οι 19χρονοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας υπέστειλαν τη πολεμική σημαία του γερμανικού στρατού κατοχής από το βράχο της Ακρόπολης.
    Το γεγονός της κλοπής της γερμανικής σημαίας είναι αδιαμφισβήτητο, διότι την επομένη οι ίδιοι οι Γερμανοί εξέδωσαν ανακοίνωση όπου ανέφεραν το γεγονός και τις κυρώσεις για τους υπευθύνους, προέβησαν σε συλλήψεις υπαλλήλων του αρχαιολογικού χώρου και κάποιοι ανέφεραν ότι εκτέλεσαν μια ολόκληρη διμοιρία 🙂 που εκείνη τη νύχτα ήταν φρουρά στην Ακρόπολη (το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται).
    Φυσικά και μόνο το γεγονός ότι κατέβηκε από «αγνώστους» η σημαία των Ναζί, είναι σπουδαίο και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αντιστασιακή πράξη που συνέβη στην Ελλάδα κατά τη «Κατοχή». Όμως το θέμα είναι ότι τα άτομα τα οποία «χρεώθηκαν» την υποστολή, εάν δούμε ψύχραιμα και χωρίς εθνικιστική ή κομματική έξαρση τα γεγονότα, θα διαπιστώσουμε ότι έγιναν ήρωες κατά δήλωση τους και χωρίς καμία, μα απολύτως καμία απόδειξη.
    Οποιοδήποτε Αρχή (Αστυνομία, δικαστήρια κ.λπ.) εάν σήμερα είχαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τότε (τα μοναδικά στοιχεία ήταν οι συνεντεύξεις του μεν Γλέζου στον Ριζοσπάστη στις 25/03/45 (η εφημερίδα έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι και οι δυο μέλη του ΚΚΕ, παρ’ ότι την χρονική περίοδο που έλαβε χώρα το συμβάν, ο Γλέζος ήταν μέλος της ΕΟΝ του Μεταξά) και του δε Σάντα στην Ελευθερία την ίδια μέρα (τι διαβολική σύμπτωσις…)), απ’ ευθείας θα έβγαζαν πόρισμα, ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε δηλώσεις, αντί στοιχείων (το καλύτερο στοιχείο, θα ήταν φυσικά η ίδια η σημαία*).
    Στο διαδίκτυο αλλά και σε άπειρα βιβλία, έχουν δημοσιευθεί διάφορες συνεντεύξεις που έδωσαν οι πρωταγωνιστές και περιγράφουν τα γεγονότα.
    Υπάρχει όμως κατ’ αρχάς ένα δεδομένο, το οποίο δεν μπορεί να προσπεράσει έτσι εύκολα κάποιος. Οι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση υποστολής της γερμανικής σημαίας το βράδυ της 30ης Μαΐου 1941 (ξεκίνησαν για τον Βράχο στις 8:00 και η επιχείρηση ξεκίνησε στις 9:30) και την ολοκλήρωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου 1941, στις 12:15 (παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να αναφερθεί εδώ και η φήμη για την ύπαρξη μιας άγνωστης γυναίκας στην επιχείρηση, που προέκυψε αργότερα(1)).
    Το πρώτο τεράστιο ερωτηματικό που γεννάται εδώ, είναι το πως είναι δυνατόν εκείνη την ώρα να βρισκόταν στον ιστό η γερμανική σημαία (είχε ήδη σκοτεινιάσει όταν ανέβηκαν στην Ακρόπολη), αφού σύμφωνα με το στρατιωτικό τυπικό των περισσότερων στρατών του κόσμου, αν όχι όλων (και φυσικά και των τυπικότατων Γερμανών), με την δύση του ηλίου η σημαία θα έπρεπε ήδη να είχε υποσταλεί από τους ίδιους τους Γερμανούς;** Οι Γλέζος και Σάντας μπορεί όντως να έκλεψαν την γερμανική σημαία. Την έκλεψαν όμως από τον ιστό, ή απλώς την βρήκαν σε κάποιο άλλο σημείο όπου την είχαν αφήσει οι Γερμανοί μετά την υποστολή της; Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι στην ανακοίνωσή τους η Γερμανοί δεν μιλούν για υποστολή, αλλά για υπεξαίρεση, δηλαδή κλοπή. Εκτός αυτού, απ’ την πρώτη κιόλας συνέντευξη, υπήρξαν αντιφάσεις στα λεγόμενα των πρωταγωνιστών. Π.χ. ο Γλέζος είπε ότι η επιχείρηση έγινε την ίδια μέρα που τους μπήκε η ιδέα στο μυαλό, ενώ ο Σάντας υποστήριξε ότι τους πήρε 5-6 μέρες να το αποφασίσουν.
    Το δεύτερο ερωτηματικό που δημιουργείται (αν εξαιρέσει κανείς τον κινηματογραφικό τρόπο που ανέβηκαν στον Βράχο της Ακροπόλεως, εν είδει «Σπάιντερμαν»), είναι το πως δεν έγιναν αντιληπτοί από ολόκληρη διμοιρία Γερμανών (δηλαδή 20-30 άτομα περίπου) για τουλάχιστον 2-3 ώρες (αν και η κυρίως επιχείρηση διήρκεσε μία ώρα κι ένα τέταρτο, σύμφωνα με τον Σάντα), ακόμα κι αν αυτοί διασκέδαζαν σ’ ένα δωμάτιο με Ελληνίδες πόρνες, όπως ισχυρίζονται οι δυο πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης. Οι δυο πρωταγωνιστές μάλιστα, υποστήριξαν πως οι Γερμανοί δεν είχαν αντιληφθεί την υποστολή και κλοπή της σημαίας, μέχρι την άλλη μέρα το μεσημέρι.
    Τρίτο ερωτηματικό: Οι Γερμανοί, εξερευνώντας την υπόθεση, φρόντισαν και πήραν δακτυλικά αποτυπώματα κι από τον ιστό. Ο Γλέζος, κατά δήλωσή του, συνελήφθη αργότερα, για κάποιους άλλος λόγους, τρεις φορές από τους Ναζί. Αν υπήρχε ταυτοποίηση, δεν θα είχε κατηγορηθεί και εκτελεστεί ο Γλέζος για την υποστολή της γερμανικής σημαίας; Κατά δήλωση βέβαια του Σάντα, στην πρώτη του συνέντευξη, οι Γερμανοί τους συνέλαβαν και τους δυο έξι μήνες μετά το συμβάν, όταν προσπάθησαν να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Παρέλειψαν όμως, όπως υποστήριξε, να τους πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, παρ’ ότι τους καταδίκασαν σε δύο χρόνια φυλάκιση***.
    Πράγματι περίεργο για τους -όπως προαναφέρθηκε- τυπικότατους Γερμανούς και ειδικά για τρεις συνεχόμενες φορές. Εκτός κι αν τις άλλες δυο φορές, πήραν δακτυλικά αποτυπώματα κι πολύ απλά δεν ταυτοποιήθηκαν…Αργότερα, υπήρξε μια αντίφαση στα λεγόμενα των δυο πρωταγωνιστών (που για κάποιο χρονικό διάστημα δεν μιλούσαν μεταξύ τους), καθώς ο καθένας απ’ αυτούς υποστήριζε ότι ήταν αυτός που κατέβασε τη σημαία. Στο τέλος όμως επικράτησε η εκδοχή του Γλέζου (ελέω της εμπλοκής του στην πολιτική, όπως υποστηρίζουν πολλοί) κι ο Σάντας αναγκάστηκε να συμπλεύσει μ’ αυτή, αν και ερωτώμενος τηρούσε μια «ουδέτερη» θέση, λέγοντας ότι «δεν έχει σημασία ποιος απ’ τους δυο κατέβασε τη σημαία». Στην πρώτη τους συνέντευξη πάντως, υποστήριξαν και οι δύο, ότι η σημαία έπεσε μόνη της από το τράνταγμα του ιστού.

    * Υποστηρίζουν ότι είχαν κομμάτια της εν λόγω σημαίας, αλλά τα έκαψαν οι γονείς τους για να μην τα ανακαλύψουν οι Γερμανοί. Αυτή η ενέργεια βέβαια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ηρωική πράξη τους, όταν γνώριζαν πως αν τους ανακάλυπταν οι Γερμανοί την ώρα που υπέστειλαν τη σημαία, ενδεχομένως θα τους εκτελούσαν επιτόπου. Το λογικό είναι ότι ένα τέτοιο τρόπαιο, σ’ αυτή την περίπτωση ότι θα φρόντιζαν να το διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού. Ο Γλέζος υποστήριξε ότι η υπόλοιπη σημαία βρίσκονταν σε ένα πηγάδι όπου την είχαν πετάξει. Το παράδοξο είναι όμως, ότι μετά την Απελευθέρωση, ουδείς ενδιαφέρθηκε να την αναζητήσει (ο ίδιος ο Γλέζος, είπε ότι πήγε εκεί το 1944 για να την βρει, αλλά είχε καταρρεύσει το πηγάδι κι έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε).

    ** Σε σχέση και με αυτό το ερωτηματικό, θα πρέπει να αναφερθεί και μια άλλη παράμετρος που ο γράφων δεν την γνωρίζει για να την επιβεβαιώσει ή να την διαψεύσει. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ένας κατοχικός στρατός, δεν πραγματοποιεί ποτέ υποστολή της σημαίας του σε έδαφος που κατέχει κι ως εκ τούτου η σημαία των Γερμανών θα πρέπει να βρίσκονταν στον ιστό. Σύμφωνα με μια άλλη όμως, ειδικά σε περίοδο πολέμου, η υποστολή της σημαίας δηλώνει το τέλος της μάχιμης μέρας (αντίστοιχα, η έπαρση την έναρξη). Επιπλέον υποστέλλεται για να μην κλαπεί απ’ τον εχθρό, κάτι που θεωρείται ύψιστη προσβολή και ντροπή. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι ο ίδιος ο Γερμανός φρούραρχος φέρεται να επιβεβαιώνει -χρόνια αργότερα- σε Έλληνα στρατηγό που ερεύνησε το θέμα, πως η σημαία υπεστάλη σύμφωνα με το στρατιωτικό τυπικό και στην συνέχεια εκλάπη.

    *** Ο Γλέζος υποστήριξε ότι και τις τρεις φορές που συνελήφθη απ’ του Γερμανούς κατόρθωσε να δραπετεύσει. Σύμφωνα όμως με τον Σάντα, την πρώτη φορά που τους συνέλαβαν και τους καταδίκασαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα διαφυγής, οι Γερμανοί τους αποφυλάκισαν λόγω χάρης που δόθηκε στους ελαφροποινίτες, με αφορμή τα γενέθλια του Χίτλερ..

    1

    2

    http://www.istorikathemata.com/2011/04/1941.html

    Πηγή
    http://www.pare-dose.net/?p=2795

    (1) Αν θυμάμαι καλά την μούφα την έβγαλε αργότερα ο Μανιαδάκης.

    Τώρα πολλά από τα από πάνω δεν έχουν πηγή γι’αυτό να διαβαστούν με επιφύλαξη. Αν ξέρετε και κάποιο άρθρο ή γνωρίζετε κάτι που ανασκευάζει τα παραπάνω βάλτε το.

  79. sarant said

    78 Ό,τι και να λέει αυτός (τα έχω διαβάσει και παλιότερα) το δεδομένο είναι ότι η σημαία κατέβηκε και οι Γερμανοί εξαγριώθηκαν.

  80. gpoint said

    # 75 α

    η σωστή παροιμία θα ήταν «έκανε κι η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο » κάτι που θα γίνει αρκετά σύνομα ενω ο καιρός που περιμένεις είναι στα αζήτητα. Ομάδα χωρίς δικό της γήπεδο δεν υπάρχει, μια ζωή της προσκόλησης σε ισχυρούς θα είναι καιμετ’ ολίγον σας βλέπω να αλλάζετε ισχυρό, από Πειραιά προς Βορρά
    Ενώ στο μπάσκετ που έχετε το ΟΑΚΑ βλέπεις την διαφορά

  81. Ιάκωβος said

    Τώρα, διαβάζοντας το άρθρο, σκέφτηκα και το εξής επιχείρημα:

    Στην περίπτωση που ο Κουκίδης ανήκε στην ανακτορική φρουρά το 1941, σημαίνει, ότι πριν τον πόλεμο και στη διάρκεια του πολέμου θα είχε διοικητή τον Βασίλη Βενετσανόπουλο. Ο Βενετσανόπουλος ήταν ένας δημοκρατικός αξιωματικός του στρατού, αριστεύσας από την Σχολή Ευελπίδων, που το 1935 στάλθηκε στη Βέροια να χτυπήσει μια μεγάλη απεργία το 1935 με το λόχο του κι αυτός ενώθηκε με τους απεργούς.Την ίδια χρονιά μετετέθη, προφανώς δυσμενώς,στην Αθήνα σα διοικητής στον ανεξάρτητο Λόχο Ευζώνων Ανακτορικής Φρουράς, της οποίας καθήκον ήταν η έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη. Εκεί μένει σχεδόν ως το τέλος του πολέμου. Λίγο πριν το σπάσιμο του μετώπου τον αντικαθιστά κάποιος τραυματίας από το Αλβανικό και στέλνεται στο μέτωπο, αλλά δεν προλαβαίνει τις μάχες.

    Αυτός ο Βενετσανόπουλος, λοιπόν,όσο ήταν στην Αθήνα, στη Βασιλική φρουρά, και ήδη από το 1935 είχε οργανωθεί σε μια Αντιφασιστική Κομμουνιστική Κίνηση Κατώτερων Αξιωματικών, μετά στο ΚΚΕ, αργότερα μπήκε στο επιτελείο του ΕΛΑΣ και του ΔΣ και εξορίστηκε στις Ανατολικές χώρες.

    Λίγο πριν πεθάνει εξέδωσε ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του με τίτλο «Παρών». Αν είχε συμβεί κάτι τόσο συνταρακτικό με στρατιώτη του λόχου του, θα το είχε αναφέρει οπωσδήποτε. Δεν λέει όμως γι αυτό λέξη.

    Ένα κακόβουλο αντεπιχείρημα θα μπορούσε να ήταν ότι δεν αναφέρει τον Κουκίδη λόγω ιδεολογίας. Αυτό δε στέκει όμως, γιατί στο ίδιο βιβλίο, κάνει αναφορές στον Ψαρρό και ύμνους στον Δαβάκη, τον θεωρητικό του πολέμου των αρμάτων στην Ελλάδα, με τον οποίο υπήρξαν και φίλοι. Άσε, που πουθενά δε γράφει ότι ο ανύπαρκτος Κουκίδης ήταν …εθνικόφρων.

    Η μόνη βοήθεια που ο Κουκίδης πρόσφερε στη δεξιά τα τελευταία χρόνια, ήταν με τον ψεύτικο μύθο του, να προσπαθήσει να μειώσει την αξία των Γλέζου και Σάντα.

  82. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aυτός ο Πόντιος ο Κουκίδης πρέπει να είναι τόσο υπαρκτός όσο γεμάτη είναι η τροπαιοθήκη του άλλου Πόντιου του Σαβίδη… (μιλάνε και οι ανύπαρκτοι, το παραρτηματάκι των Απόγονων, για μύγες… ρε ,τι θράσσος!)

  83. Ιάκωβος said

    Ρητορικό. Εννοώ: Ποιος μας είπε ότι ο ανύπαρκτος Κουκίδης ήταν …εθνικόφρων;

    Το βιβλίο είναι αυτό:

    Φυσικά κινείται στη γραμμή του ΚΚΕ. Πχ. δεν πιστεύει ότι έγινε κάποια μοιρασιά στη Γιάλτα και παραθέτει την ιστορία του χαρτιού του Τσόρτσιλ, όπως την διηγείται ο μεταφραστής του Στάλιν, ότι δηλαδή ο Στάλιν το τσέκαρε όχι με τη λογική ότι το εγκρίνει, απλά ότι το είδε, και μάλιστα αδιάφορα. Ενδιαφέρον.
    Βέβαια μοιρασιά είχε γίνει ντε φάκτο, αυτό το σκοπό έχουν όλοι οι πόλεμοι.

    Για την ιστορία. Ο αδελφός του, ο Θωμάς Βενετσανόπουλος, Υποδιοικητής χωροφυλακής Σιάτιστας, έφυγε με όλη του την υποδιοίκηση, 27 άτομα, ενώθηκε με τον ΕΛΑΣ, και έλαβε μέρος στη μάχη του Φαρδύκαμπου.
    Τα μεταπολεμικά στρατοδικεία τον καταδίκασαν σε θάνατο, «για εγκατάλειψη θέσεως»(!!!) αν και η καταδίκη μετά έγινε ισόβια. Το 56 προσχώρησε στην «Αναγέννηση» , ΟΜΛΕ, ΚΚΕ(ΜΛ) κλπ. Πέθανε πριν τη χούντα.

  84. Avonidas said

    #78. Ε, καλά τώρα, αστειότητες και Σέρλοκ Χολμς του κώλου!

    Πολλά μπορεί να αμφισβητήσει κανείς στην ιστορία του Γλέζου και του Σάντα, κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε καμιά πραγματική απόδειξη πέρα από το λόγο τους, οπότε το θέμα κρίνεται στο πόσο βαραίνει ο λόγος τους. Στους αντιστασιακούς μάλλον βαραίνει πολύ, στους δεξιούς προφανώς όχι.

    Αλλά ότι έπρεπε να φυλάξουν τη σημαία; Ας σοβαρευτούμε! Δηλαδή, ο πραγματικός ήρωας είναι ο ηλίθιος που κάθεται να τον πιάσουν και να τον εκτελέσουν; Και ναι μεν αν μπορεί να κερδηθεί κάτι από αυτό, να σωθεί ας πούμε κάποιος στη θέση του ή να πετύχει μια νίκη με τη θυσία του, μπορεί να κάτσει να τον εκτελέσουν. Αλλά εδώ το ζητούμενο είχε ήδη επιτευχθεί – η σημαία κατέβηκε, η πρώτη συμβολική πράξη αντίστασης που έστελνε μήνυμα σε όλο το λαό της Αθήνας.

    *Ίσως* να είχε νόημα να θάψουν κάπου τη σημαία, ώστε να μπορούν να αποδείξουν ότι εκείνοι την κατέβασαν, αλλά πρώτον δεν άξιζε το ρίσκο και δεύτερον, τι άλλο θα αποδείκνυε εκτός από την ιδιοτέλειά τους και τη διάθεση ακριβώς να εξαργυρώσουν την πράξη τους; Και τέλος, από τις ίδιες τις διηγήσεις του Γλέζου προκύπτει ότι το κατέβασμα της σημαίας ήταν η παρορμητική πράξη δύο νέων, η απάντησή τους στην «πρόκληση» του ναζιστικού συμβόλου που κυμάτιζε στην Ακρόπολη. Ήταν εξίσου αντιστασιακή πράξη όσο και νεανική τρέλα (όπως έλεγε κι ο Κολοκοτρώνης, πρέπει να είσαι και λίγο τρελός για να κάνεις επανάσταση). Δεν είναι καθόλου παράδοξο το ότι οι δικοί τους πανικοβλήθηκαν κι έκαψαν τη σημαία μετά.

  85. Ιάκωβος said

    Αυτό:

  86. sarant said

    81-85 Το όνομα, καθό παράξενο, το θυμάμαι καλά, αλλά το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει.

  87. gpoint said

    # 82

    ΠΑΟ, ΠΑΟ, πάω για βρούβες !

  88. giorgos said

    «Αλίμονο στή χώρα πού έχει άνάγκη άπό ήρωες» διαβάζω σ’ ένα βιβλίο ότι είπε ό Μπρέχτ .
    Καί εδώ , στήν Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς ! Αλλά δυστυχώς τά κράτη δέν ζούν μέ ήρωες αλλά μέ μυαλό .

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    70: Έχεις δίκιο… Οι δωρεάν ιστότοποι το έχουν αυτό το κακό με τις διαφημίσεις. Προσωπικά χρησιμοποιώ εδώ και πάαααρα πολύ καιρό το υπέροχο και αξεπέραστο addon που λέγεται «AdBlock» και έχω γλυτώσει τόνους διαφημιστική σαβούρα και στον Chrome και στον Firefox. Πάντως τώρα που το είπες, μπήκα πριν λίγο στο postimg.org με την «ανώνυμη περιήγηση» του Chrome (και άρα απενεργοποιημένα όλα τα addons) και είδα ότι ευτυχώς, οι -πολύ όμορφες, πράγματι- κοπέλες είναι τουλάχιστον ντυμένες… 🙂 Δεν θα το άντεχα να διαπίστωνα ότι τόσο καιρό παραπέμπω σε σελίδα που δείχνει κάτι διαφορετικό από αυτό!

  90. Pedis said

    Ποια ανακοίνωση στις εφημερίδες της εποχής; Φωτοσοπιά του εαμ ήταν!

    Τη σημαία την έκλεψε ο γερμανός φρουρός, κομμουνιστής, φιλος του Γλέζου, με δύο σκοπούς: (α) για να ξεφτιλίσει τα κατοχικά στρατεύματα, (β) για να διακινήσει τη φήμη περί ελλήνων πατριωτών και κομμουνιστων ώστε να ανυψωθεί το ηθικό του ελληνικού λαού και να πάρουν τη δόξα οι κομμουνιστές (γ) για να τη στείλει στη μάνα του να κόψει ύφασμα για πουκάμισα.

    Άμα ένας σκάψει το λάκκο της μαλακίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που με χαρά θα πέσουν να βρουν τη φάβα.

  91. Pedis said

    -> 90 «με δύο σκοπούς», άντε τρεις ..

  92. Γς said

    89:

    >οι -πολύ όμορφες, πράγματι- κοπέλες είναι τουλάχιστον ντυμένες… 🙂 Δεν θα το άντεχα να διαπίστωνα ότι τόσο καιρό παραπέμπω σε σελίδα που δείχνει κάτι διαφορετικό από αυτό!

    Δεν πειράζει. Θα το αντεχαμε εμείς

  93. Νίκος Κ. said

    Σε σχέση με το ερώτημα για τον αν ήταν υψωμένη η γερμανική σημαία το βράδυ στην Ακρόπολη:

    Αν δεν ήταν υψωμένη το βράδυ (και είχε απλά κλαπεί), τότε οι Γερμανοί θα προτιμούσαν να βάλουν στα γρήγορα μια άλλη στη θέση της, παρά να βγάλουν ανακοίνωση «υπεξαίρεσης» της σημαίας, που τους έκανε διεθνώς ρεζίλι.

    Η απώλεια της σημαίας θα διαπιστώθηκε από τον κόσμο ακριβώς επειδή έλειπε από εκεί που αναμενόταν να είναι συνέχεια, και όχι γιατί … άργησαν οι Γερμανοί να βρουν μια δεύτερη και να την ανεβάσουν.

  94. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    93: Ακριβώς.

  95. nestanaios said

    Από τα πολύ παλιά τα χρόνια, η ιδιοτέλεια υπερτερούσε του πατριωτισμού σε αυτόν εδώ τον τόπο και σε πολλούς άλλους τόπους γύρω
    από αυτόν εδώ τον τόπο όπου κάποτε ο τότε λαός μιλούσε ελληνικά.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πλάτων προσπάθησε να τους πείσει ότι η πατρίδα έχει περισσότερη σημασία από το χρήμα.

    «χρήματος τε και αργύρου και των άλλων υλικών αγαθών απάντων, τιμιώτερον εστί η πατρίς και σεμνότερον και
    αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ανθρώποις τοις νουν έχουσιν.»

  96. Alexis said

    Σωστό το #93.

    Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι ο ισχυρισμός του Μαλούχου είναι μπαρούφα, αλλά δεν ήξερα τίποτα για Γκούβερη και τη σχετική ιστορία.
    Πάντα πίστευα ότι οι στίχοι της «Συννεφιασμένης Κυριακής» είναι γραμμένοι από τον Τσιτσάνη!

  97. Alexis said

    Το #96 για το #60…

  98. Ριβαλντίνιο said

    @ 78 sarant
    Σ’αυτό δεν διαφωνεί ούτε αυτός νομίζω.

    @ 80 gpoint
    «Πειραιά προς Βορρά»

    ΠΑΟΚ=gayροι του Βορρά. 🙂
    Το ΟΑΚΑ στο μπάσκετ δεν είναι δικό μας. Τα σκάμε χοντρά κάθε χρόνο.
    Πάρε λίγο Διαμαντίδη να γουστάρεις :

    @ 82 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
    Τρίτος ο ΠΑΟΚ στην Θεσ/νικη σε πανελλήνιους τίτλους ανδρών-γυναικών σε όλα τα αθλήματα 🙂 :

    Ηρακλής 58
    Άρης 56
    ΠΑΟΚ 49
    🙂 🙂 🙂

    @ 84 Avonidas
    Δηλαδή δεν μπορούσαν να την κρύψουν κάπου που δεν θα στοχοποιούνταν ; Σ’ένα έρημο και απόμερο μέρος ας πούμε. Εδώ άλλοι έκρυβαν όπλα. Αν την κρατούσαν και την εμφάνιζαν στο βουνό ή στην Μέση Ανατολή ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα για τους Γερμανούς και ανύψωση του ηθικού.
    Μήπως δεν έδειξαν ιδιοτέλεια και διάθεση να εξαργυρώσουν την πράξη τους όταν μετά την απελευθέρωση βγήκαν και το ανακοίνωσαν ;

    Ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας αγωνιστής όπως όλοι οι άλλοι. Απλά έφτιαξε καλή φατρία και προώθησε τον εαυτό του. Σε τίποτα δεν διέφερε π.χ. από ένα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και έναν Ηλία Μαυρομιχάλη που πήγαν και έδωσαν την ζωή τους στην Ήπειρο και την Εύβοια αντίστοιχα ή από έναν Καρατάσο που πολέμησε στην Μεσσηνία. Τα κακά του Κολοκοτρώνη θα τα μάθεις από τους αντιπάλους του.

    Την επαύριον υπήγον οί οπλαρχηγοί να διανείμουν τους 50 ίππους των βεζυράδων,να πάρη αναλόγως έκαστος τό ανήκον εις τό σώμα του μερίδιον. Έγώ έκρινα αναξιοπρεπές διά τον εαυτόν μου να παρευρεθώ εις τοιαύτην διανομήν και υπήγεν ο αδελφός μου Δημητράκης• έδιόρισαν λοιπόν άπαντες τον Κυριακούλην Μαυρομιχάλην ομοφώνως να κάμη την διανομήν και αυτός να δώση την άναλογίαν εκάστου και την έκαμεν , άλλ’ ό Κολοκοτρώνης άπήτει νά λάβη δλον τό μερίδιον της επαρχίας Καρυταίνης, νά τό άναλογίση αυτός ως αρχηγός. Ο Κυριακούλης τον άπήντησεν, δτι ημείς όλοι έγνωρίσαμε εξ αρχής του αγώνος και ακόμη γνωρίζομεν μόνους τους Δεληγιανναίους. Θυμωθέντες και οί δύο και λογοτριβούντες, θυμώσας ό Κυριακούλης, διότι τον έπρόσβαλε, του έδωσε μίαν κλωτσιάν :), ώστε ολίγον έλειψε νά τον κρημνίση κάτω άπό την σκάλαν νά συντριφθή, λέξας μετ’ οργής προς αυτόν: Σκατόβλαχε! 🙂 Θά σέ κάμω και σένα άρχηγόν και μεγάλον, παλιόκλεφτα; 🙂 Έπεσαν λοιπόν εις τό μέσον ό Αναγνωσταράς, ό Παπαφλέσιας, ό Δ. Δεληγιάννης, οί Γιατράκηδες, έφθασε και ό Γεωργάκης Μαυρομιχάλης και άνεχαίτισαν τον θυμόν του Κυριακούλη και ούτω διελύθη και αυτή ή σκηνή. Άφ’ όσα δε ενδύματα, χρυσόν, άργυρον, μαργαρίτας, πολυτίμους λίθους άλλα έπιπλα, τά όποια έφερον μεθ’ εαυτών τά χαρέμια και οι αυλικοί, δέν τους άφαιρέθη μικρόν τι έξ αυτών.

    (Από τα απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη )

    Το Συμβάν Του Κολοκοτρώνη Με Τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

    O Κολοκοτρώνης ήταν ένας κλέφτης. Και όταν δε ήταν κλέφτης ήταν μπράβος των προκρίτων.

    κατεπίεζον σκληρώς και απανθρώπως τους ομογενείς των και ουδέποτε εφαντάζονταν ούτοι απελευθέρωσιν της πατρίδος, καθώς οι κόλακες των θέλουν να τους εκθειάσουν και να τους πλέξουν πανηγυρικούς στεφάνους, καθότι τοιούτοι λησταί με την αυτήν διαγωγήν, με τα αυτά αισθήματα ήτον και οι εξής Οθωμανοί, οι διαβόητοι αρχιλησταί , ο Κονταχμέτης, ο Μούρτος Ζαρτόβας, ο Τσιαφέρ Φειδάς, ο Χάτσος Λαλιώτης, ο Κατζαλής, πατέρας της Χατζηχρίσταινας , ο Μαχμουτάκης Βαρδουνιώτης, ο Αλή Μολάς Φαναρίτης, ο Σιαμπάνης Λαλιώτης και άλλοι τοιούτοι, οίτινες εγίνοντο ενίοτε και σύντροφοι με τους άνω ειρημένους αρχιληστάς Χριστιανούς και συνελήστευον τους Χριστιανούς 😦 και έτρεχαν μαζί πότε με τους Κολοκοτρωναίους , πότε με τους Πετιμεζαίους, πότε με τον Γιαννιάν και πότε με άλλους και συνέπραττον τα μεγαλύτερα και τα τρομερώτερα κακουργήματα εις τους αόπλους Χριστιανούς. Άρα και οι Τούρκοι αυτοί έτρεχον να ετοιμάσουν την απελευθέρωσιν της πατρίδος ! Είναι μωρία να πιστεύη τις ότι οι τοιούτοι είχον ποτέ αίσθημα ελευθερίας ! Φαίνεται δε ότι και οι αναφέντες λησταί εις την Ελλάδα μετά την επανάστασιν και μετά την καταύπασιν του αιματηρού πολέμου, οίον οι Χοντρογιανναίοι , ο Κοντοβουνίσιος, ο Κατσιαβός, ο Καβουρίσιος, ο Αγριόγατος, ο Μπίπισης, ο Καλαμάτας, ο Ρουπακιάς, ο Γιαταγάνας, ο Δημαράς, ο Ξέπαπας και τόσοι άλλοι, όλοι αυτοί και οι έως σήμερον υπάρχοντες, φαίνεται ότι από το υπέρ πατρίδος αίσθημα εβασάνισαν πολλούς χριστιανούς, αιχμαλώτισαν, έκαυσαν τα στήθη των με λάδι και απέθαναν εις τα βασανιστήρια. Όλα αυτά τα έπραξαν καθώς και οι προ της επαναστάσεως αρχιλησταί δια να εξασφαλίσουν τας ελευθερίας του έθνους και την μέλλουσαν ευδαιμονίαν του ! 🙂 Είναι άξιοι οικτιρμών ! να γράφουν τόσον αναιδώς και ότι οι τοιούτοι ήτον άνθρωποι της Επαναστάσεως .
    (Από τα απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη )

    Και έλεγε ο Κ.Δεληγιάννης για τους τυχοδιώκτες(Φιλικούς, κλέφτες κ.α.) ότι συμμετείχαν στην επανάσταση από τυχοδιωκτισμό και μόνο γιατί δεν είχαν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο να κερδίσουν. Συγκεκριμένα

    Αυτοί δεν είχαν ούτε δέντρο δικό τους για να τους κρεμάσουν

    και αν τα πράγματα έρχονταν άσχημα

    τον δρόμο της Ζακύνθου τον ήξεραν καλά.

    @ 93 Νίκος Κ.
    Οι Γερμανοί ήταν τυπικότατοι και δεν έκαναν κουτοπονηριές. Ποιος Γερμανός αξιωματικός/αξιωματούχος ακριβώς θα το έκανε αυτό ; Ποιος θα το αποφάσιζε, με ποιον θα το συζητούσε, σε πόσο χρόνο και τι συνέπειες θα είχε αν μαθαινόταν η κομπίνα του; H μόνη περίπτωση που έχω βρει οι Γερμαναράδες να λένε «ψέματα» είναι στις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Έλεγαν π.χ. «σκοτώσαμε 213 εχθρούς». Και είχαν δίκιο, μόνο που οι «εχθροί» δεν ήταν ένοπλοι αντάρτες αλλά άοπλοι χωρικοί και γυναικόπαιδα !
    Αντίθετα οι Γερμανοί με το ανακοινωθέν τους ήθελαν να δείξουν πως δεν θα είναι ανεκτικοί σε τέτοιες ενέργειες. Πριν σφάξουν πάντα προειδοποιούσαν . 😦

  99. gpoint said

    # 75α, 82

    ούτε μάγος να ήμουνα στο που είναι προσκολημένος ο ΠΑΟ

    πριναλέκτωρ λαλήσει τρις…

    http://www.sdna.gr/podosfairo/dikastikes-apofaseis/article/129296/stelexos-toy-panathinaikoy-athoose-ton-marinaki

  100. Ριβαλντίνιο said

    @ 99 gpoint
    Μας δουλεύεις ; Μήπως ο Λυκουρέζος δεν είχε πάει το 2005 υπέρ του ΟΣΦΠ στο δικαστήριο για να μην του αφαιρεθούν οι 4 βαθμοί για τα επεισόδια με τον Πανιώνιο ; Μήπως ο Βίκτορας ο Μητρόπουλος δεν ήταν ΠΑΟκος ; Η μήπως εσύ δεν είσαι ένας παραδόπιστος εξωμότης ΠΑΟΚοτσολιάς ; 🙂 🙂 🙂
    Ξέρεις τι τους έκανε ο Μ.Αλέξανδρος τους περσοτσολιάδες της εποχή του ; 🙂

  101. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    98 δ. Στις ανωμαλες συνθηκες «δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα όρια ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι εγκληματίες και σ’ αυτούς που δεν είναι….σε όλα τα δυνατά επίπεδα η κοινωνία ή καλύτερα αυτό που εγώ έβλεπα, ήταν ζυμωμένη με το έγκλημα…” ,

    Αυτο ισχυσε στην εξεγερση-εμφυλιο πολεμο 1821-1828, στην εποχη τη Βαϊμαρης, στην κατοχη και στον εμφυλιο,….

    Alfred Döblin (συγγραφεύς και ψυχίατρος), Berlin Alexanderplatz, (1929), Πρόλογος “Το επάγγελμα του γιατρού μου έδωσε μια ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς κακοποιούς, από δω άντλησα ορισμένα ενδιαφέροντα -και άξια να ειπωθούν- πράγματα. Κι όταν συναντούσα αυτούς τους ανθρώπους και πολλούς όμοιούς τους έξω, έβλεπα …, την κοινωνία μας, από ένα πολύ ιδιόμορφο πρίσμα : ….πως δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα όρια ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι εγκληματίες και σ’ αυτούς που δεν είναι, πως σε όλα τα δυνατά επίπεδα η κοινωνία ή καλύτερα αυτό που εγώ έβλεπα, ήταν ζυμωμένη με το έγκλημα…”

  102. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Θα αλλάξω την ώρα του ιστολογίου, ελπίζω να μη διαταραχθεί ο ρους της Ιστορίας.

  103. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Για το ποδοσφαιρο. Η ναυτοσυνη των ελληνων συνδεεται με το εμποριο κια το λαθρεμποριο. Παλαιοτερα και με την πειρατεια.
    Σχετικα προσφατα, λαθρεμποροι εγιναν και εφοπλιστες.
    Λαθρεμποροι, εφοπλιστες, κλεπτοκρατες επιχειρηματιες έχουν ως βιτρινα και «ασπιδα» (λογω των οπαδων τους) ποδοσφαιρικές ομάδες
    Υπαρχει καποιος λογος να φανατιζομεθα γιατι καποιος πηρε (ή εχασε) το πρωταθλημα ή το κυπελλο ;
    Ειμαστε παγερα αδιαφοροι, οπως και με αλλα γεγονοτα δηλ. ποιοι θα παρουν (ή θα χασουν) μια ή περισσοτερες κρατικες δουλειες (εργα, προμηθειες,…) ή εσχατως τις νεες τηλεοπτικες αδειες. Εκτος κια αν εχουμε μετοχες των εμπλεκομενων εταιρειων και ενδιαφερομεθα 🙂

    και σας αφιερωνω ενα σχετικο σατιρικο ποιηματιδιο μου

    Δεν είναι η πατρίδα μας (2010, σατιρικό)

    Δεν είν’ οι βίλες στις κορυφογραμμές
    οι ιδιωτικές παραλίες στις μπαζωμένες ακτές
    τα αξεστα λαμόγια με τις βαμμένες ξανθιές
    τα ξέκωλα στην TV και στις φυλλάδες.

    Οι λαθρέμποροι που έχουνε ποδοσφαιρικές ομάδες
    οι πουλημένοι οι “ταγοί” και οι συνδικαλιστές
    ” διανοούμενοι” που υμνούν απολύσεις από μικροκαπιταλιστές
    ” μαικήνες” businessmen επί του ασφαλούς :
    αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.

    Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
    τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
    ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
    καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
    ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

    Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
    δεν δίνω δίκιο σε κανένα
    Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
    διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
    Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
    Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
    ………………………………………………………..

    Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

    Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
    οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
    τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
    οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

    Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
    θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
    κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
    μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.

    24.03.2010

    ΥΓ Συμβολη στην πατριδογνωσια (8η επαναληψη)

    Μικρή ανθολογία σατιρικών ποιημάτων

  104. gpoint said

    # 100

    περίμενε και θα αποδειχθεί πως το 2010 σας έδωσε ο γαύρος το πρωτάθλημα με τον Σπανάθα για να μην το έπαιρνε ο ΠΑΟΚ και γιγαντωνότανε με Σάντος και γεμάτο γήπεδο, όπως έκανε και στον τελικό κυπέλλου που παίξαμε με μισή ομάδα κι όπως μας έκλεψε τους βαθμούς στα πλαίοφφς για να παίξετε εσείς προκριματικά τσουλού και να γελάει κάθε πικραμένος με τους αποβιταμινωμένους παίκτες σας

  105. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    104. Προφανως ματαιοπονω. (βλ. 103 στην αρχη)

  106. Ριβαλντίνιο said

    @ 103 Αφώτιστος Φιλέλλην
    «Υπαρχει καποιος λογος να φανατιζομεθα γιατι καποιος πηρε (ή εχασε) το πρωταθλημα ή το κυπελλο ;»

    Είναι από τις πιο αγνές αγάπες (μετά τον Θεό, την οικογένεια , την πατρίδα, τις ιδέες και μερικά ακόμη). Δίνεις και δεν περιμένεις να πάρεις τίποτα πίσω.

    @ 104 gpoint
    Ξεπεράστε πρώτα τον Άρη και τον ΗΓΣ σε τίτλους και μετά να πιάνετε στο στόμα σας την Πανάθα (την αγνή και την ατρόμητη) που δεν έχει πάρει ποτέ κάλπικο τίτλο.

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    88 – «Αλλά δυστυχώς τά κράτη δέν ζούν μέ ήρωες αλλά μέ μυαλό.»
    Τα κράτη είναι τραπεζικά κατασκευάσματα, και τα πλούσια με την στρατιωτική τους ισχύ και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έχουν επιβάλει, ζούν ληστεύοντας τα φτωχά. Όποιος άνθρωπος είναι εθνικά υπερήφανος, είναι εθνικό ΚΟΡΟΪΔΟ.

    98 – «H μόνη περίπτωση που έχω βρει οι Γερμαναράδες να λένε «ψέματα» είναι στις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις κατά των ανταρτών» Mπα μη το λές, οι σημερινοί απόγονοί τους, έχουν αναγάγει το ψέμα, την δολοπλοκία, και την διαφθορά, σε μεγίστη επιστήμη.

  108. Ριβαλντίνιο said

    @ Αφώτιστος Φιλέλλην
    «καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
    ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή»

    Γνωρίζεις κάποιον Βάταλο ;
    Τεσπα, το ποίημα είναι πολύ καλό. 🙂 Άγγιξε την καρδιά μου. 🙂

    @ 107β ΛΑΜΠΡΟΣ
    Δεν θέλω κακίες. Πάντως από εμάς είναι καλύτεροι άνθρωποι.

  109. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    106 . Επιμενω

    Λαθρεμποροι, εφοπλιστες, κλεπτοκρατες επιχειρηματιες έχουν ως βιτρινα και «ασπιδα» (λογω των οπαδων τους) ποδοσφαιρικές ομάδες
    Υπαρχει καποιος λογος να φανατιζομεθα γιατι καποιος πηρε (ή εχασε) το πρωταθλημα ή το κυπελλο ;
    Ειμαστε παγερα αδιαφοροι, οπως και με αλλα γεγονοτα δηλ. ποιοι θα παρουν (ή θα χασουν) μια ή περισσοτερες κρατικες δουλειες (εργα, προμηθειες,…) ή εσχατως τις νεες τηλεοπτικες αδειες. Εκτος και αν εχουμε μετοχες των εμπλεκομενων εταιρειων και ενδιαφερομεθα 🙂

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    103 – To oπαδιλίκι γενικώς, είναι το πιο ισχυρό σεξουαλικό υποκατάστατο, γι΄αυτό ΟΠΑΔΟΣ-ΛΟΓΙΚΗ 100-0. Δεν υπάρχει πιο χρήσιμο και ανέξοδο κορόϊδο από τον οπαδό.

    105 – ΦΥΣΙΚΑ!!!

  111. sarant said

    106 Δεν το είχα ακούσει, καλό

  112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    108 – Δεν είναι κακίες, αλλά διαπίστωση από μιά απλή ανάγνωση των γεγονότων (γιατί αν εμβαθύνω, θα χαθώ στον βούρκο) το αν είναι ακλύτεροι άνθρωποι από σας (χαμόγελο) δεν το ξέρω, για να το λές εσύ σε πιστεύω.

  113. Ριβαλντίνιο said

    @ 111 sarant
    Aν είναι για το κομμάτι του 106 το έχω βάλει εδώ άλλες 2 φορές τουλάχιστον στο παρελθόν. 😦
    🙂 🙂 🙂

    @ 112 ΛΑΜΠΡΟΣ
    «το αν είναι καλύτεροι άνθρωποι από σας (χαμόγελο) δεν το ξέρω, για να το λές εσύ σε πιστεύω.»

    Εγώ είμαι και γαμώ τα παιδιά ! Για τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας λέω 🙂 Στη Κατοχή δε ξέρω πως θα βιοποριζόμουν :

  114. Pedis said

    Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια και … μπάλλα => χουντόνας

  115. Υαλτις said

    Αγαπητέ Κε Σαραντάκο
    Μετά από ερευνά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς δεν ήταν μαρμαρωμένος. Μια ενδελεχής όμως, δικιά σας συνεισφορά στην έρευνα, θα επισφράγιζε τις οποίες ανησυχίες για την εγκυρότητα της .
    Επίσης άλλες έρευνες μου, με έχουν φέρει σχεδόν κοντά ,στο να καταρρίψω τον μύθο , ότι η αδελφή του Αλέξανδρου είχε ουρά.
    Αυτό που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα, είναι που την πατέ την δουλειά.

    74 Avonidas
    ¨»Καλά, δεν λέω για την κατοχή, αλλά μετά, στα χρόνια που μεσολάβησαν, κανείς δεν βγήκε να πει ότι αυτό το παιδί ήταν γιος μου, αδελφός μου, ανιψιός μου; Όταν μάλιστα θα είχαν να περιμένουν τιμές και προβολή; Τόση μετριοφροσύνη πια; :-|»

    Είναι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα με αυτό, των αρνητών» της σφαγής» του πολυτεχνείου.

  116. sarant said

    115 Ποιος είπε ότι π.χ. ο Διομήδης Κομνηνός ή ο Μυρογιάννης δεν ειχαν συγγενείς ή φωτογραφία;

  117. Ριβαλντίνιο said

    @ 114 Pedis

    (7.00-7.30)
    -Έλληνας και χριστιανός ορθόδοξος.

    @ 115 Υαλτις
    «Μια ενδελεχής όμως, δικιά σας συνεισφορά στην έρευνα, θα επισφράγιζε τις οποίες ανησυχίες για την εγκυρότητα της .
    Επίσης άλλες έρευνες μου, με έχουν φέρει σχεδόν κοντά ,στο να καταρρίψω τον μύθο , ότι η αδελφή του Αλέξανδρου είχε ουρά.»

    Χιουμορίστας ! 🙂

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    113 – «Εγώ είμαι και γαμώ τα παιδιά ! Για τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας λέω» Μα κι εγώ για τους συμπατριώτες σας λέω, όχι για σένα (χαμόγελο). «Στη Κατοχή δε ξέρω πως θα βιοποριζόμουν» Δεν βαριέσαι βρε αδερφέ ρούφουλα, δουλίτσα να υπάρχει να βγαίνει η φασολάδα (χαμόγελο) άλλωστε καμία δουλειά δεν είναι υποτιμητική, η δουλειά δεν είναι ντροπή (βλακεία είναι, αλλά σσσσττ).

    115 -«Μετά από ερευνά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς δεν ήταν μαρμαρωμένος.» Μετά από ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα δεκαετιών, κατέληξα στο ίδιο συμπέρασμα με σάς, πως δεν ήταν μαρμαρωμένος, αλλά με πληροφόρησαν μόλις, ότι μαρμάρωσε πριν λίγο που διάβασε το σχόλιό σας.

  119. Υαλτις said

    116 Αναφέρομαι στο είδος του επιχειρήματος
    Για το ποιος ,ε καλά .γουγλ

    117 Με παρεξηγήσατε αγαπητέ
    Το χυμώδες μου ηταν, το μετά την ουρά

  120. Corto Maltese said

    69: Περί Συννεφιασμένης Κυριακής

    Αν και το θέμα της ανάρτησης είναι ο Κουκκίδης, συγχωρέστε μου που επανέρχομαι στο θέμα των στίχων της Συννεφιασμένης Κυριακής. Επειδή πρόκειται για ένα τραγούδι που κατέχει θέση εθνικού ύμνου -σχεδόν εφάμιλλης ακτινοβολίας με το «τη Υπερμάχω Στρατηγώ» και τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν»- καλό είναι να σημειωθούν κάποια πράγματα που παραλείφθηκαν (έστω κι αν τα περισσότερα είναι γνωστά):

    α) Ο Κώστας Χατζηδουλής στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε για τον Β. Τσιτσάνη το 2005 από την FM- Records πρωτοεμφάνισε το γνωστό και υπερσχολιασμένο ντοκουμέντο, την χειρόγραφη και ενυπόγραφη δήλωση:

    «Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Αλέκος Γκούβερης δηλώ ότι συνέβαλα στην αποπεράτωσιν των στίχων της “Συννεφιασμένης Κυριακής” του Βασίλη Τσιτσάνη, δια της προσθήκης ενός και μόνο κουπλέ. Δια την ως άνω δευτερεύουσαν βοηθητική προσφορά μου θέλω λάβη το 20% των επί των στίχων δικαιωμάτων του. Εν Αθήνας τη 17- 09 -1947, ο δηλών Αλέκος Γκούβερης”.

    Η αμφισβήτηση της γνησιότητας του παραπάνω ντοκουμέντου στηρίζεται στην εύλογη απορία προς τι μία τέτοια δήλωση, πριν καλά καλά ηχογραφηθεί το τραγούδι. Δεν αποκλείεται όμως να αποτελούσε ένα άτυπο ιδιωτικό συμφωνητικό που απαίτησε ο ένας από τον άλλον. Εξάλλου ο Τσιτσάνης θα είχε λόγους να είναι επιφυλακτικός, πολλώ δε μάλλον αφού θα γνώριζε την ιστορία του Παπαϊωάννου με τον αδερφό του ποιητή Γρυπάρη, ο οποίος διεκδίκησε στιχουργικά δικαιώματα του συνθέτη από την «Φαληριώτισσα».

    β) Η απόδοση όλων των δικαιωμάτων των στίχων στον Γκούβαρη κατά τις καρτέλες στην ΑΕΠΙ δεν αποτελούν το ισχυρότερο τεκμήριο, καθώς πολλές οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των συντελεστών του λαϊκού τραγουδιού κανονίζονταν με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την παραχώρηση δικαιωμάτων.

    γ) Τελικά στην απόδοση των στίχων στον έναν ή τον άλλον, όπως και στην σύνδεση του περιεχομένου με μία αφορμή τραγική (Κατοχή και Εμφύλιος) ή αφελή (ποδοσφαιρικό ματς), έπαιξε ρόλο η προκατάληψη των δύο αντικρουόμενων μελετητών, του Σχορέλη από την μία, του Χατζηδουλή από την άλλη.
    Την αντιπαραβολή των σχετικών απόψεων την συνοψίζει ο Χριστιανόπουλος:

    https://www.jumpingfish.gr/article/h-istoria-enos-tragoydioy-synnefiasmenh-kyriakh/5261

    δ) Ο Τσιτσάνης έγραψε δύo αντιστασιακά τραγούδια εκ των οποίων το ένα λέει:

    «Ζήτω το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ
    Χρόνια τώρα πάνω στα βουνά
    της Ελλάδος τα γερά παιδιά
    το ντουφέκι πάντα συντροφιά
    πολεμούν για την ελευθεριά,
    Ζήτω το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ,
    της ΕΠΟΝ ο κάθε ήρωας,
    Δόξα και τιμή στους τρεις εσάς»

    ε) Η αρχική μορφή του τραγουδιού γράφει «πλακώνεις την καρδιά μου». Η μετατροπή του στίχου σε «ματώνεις την καρδιά μου» οφείλεται στον Πρόδρομο Τσαουσάκη.

    στ) Ο Τσιτσάνης σε ηλικία 14 ετών έπαιζε ποδόσφαιρο με τον Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων. Με συμμετοχή του Τσιτσάνη η ομάδα νίκησε με σκορ 1 – 0 τον «Πελασγιώτη» Λαρίσης. Ο ίδιος ως ενήλικος είναι απίθανο να ταυτιζόταν με ομάδα της Λάρισας. Εάν ο Γκούβερης έγραψε κάποιους ή όλους τους στίχους με αφορμή ένα ματς λαρισαϊκής ομάδας, αυτό ο Τσιτσάνης το αγνοεί ή ή εν πάσει περιπτώσει δεν τον αφορά.

    Τελικά πιστεύω ότι ανεξαρτήτως της αφορμής ή και της πατρότητας των στίχων της Συννεφιασμένης Κυριακής, ο Τσιτσάνης με την μεγαλειώδη μουσική του μας χάρισε ένα τραγούδι εκφραστικό των μεγάλων τραγωδιών της σύγχρονης ιστορίας μας, κάτι καθολικό για τον ελληνικό λαό και τα πάθη του και όχι μία στενόκαρδη κλαψούρα για κάποιες προσωπικές μικροαποτυχίες.

  121. Υαλτις said

    118

  122. gryphon said

    Για την ιστορια με την σημαια παντως εαν υπαρχει καποιο καινουργιο στοιχειο για να ελεγξουμε την αξιοπιστια του Γλεζου κυριως ειναι οι δηλωσεις που εκανε προ καιρου οτι παρα λιγο θα ανατιναζε τον Τσωρτσιλ κλπ.
    Δηλαδη οταν ενας ανθρωπος λεει με τοση ελαφροτητα τετοια ψεμματα και προσπαθει να οικοιοποιηθει μια επιχειρηση στην οποια δεν θα ειχε ετσι κι αλλιως συμμετοχη αλλα και που ποτε δεν εγινε καν αλλα υπηρξε μονο σαν σκεψη στα χαρτια που λενε γιατι να τον πιστεψω και για την αλλα περιπτωση με την σημαια.

  123. sarant said

    120 Δεν ήξερα το κείμενο του Χριστιανόπουλου. Έχεις δίκιο για την προκατάληψη (τον Σχορέλη τον είχα γνωρίσει προσωπικά και επιβεβαιώνω) και για την αξία του τραγουδιού.

  124. Νίκος Κ. said

    122 Η επιχείρηση ανατίναξης της Μεγάλης Βρετανίας δεν ήταν «σκέψη στα χαρτιά» αλλά είχε προχωρήσει σχεδόν μέχρι το τελικό στάδιο. Π.χ. http://www.rizospastis.gr/story.do?id=621378

  125. 122

    Gryphon

    Ζούν ακόμη, γεροντια βέβαια, οι τελευταιοι ΕΛΑΣίτες που κουβάλησαν από το Μοναστηράκι τα εκρηκτικά κάτω από τη Μεγάλη Βρετάνια. Και υπάρχουν και τα καλώδια.

    Κι επιπλέον, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο αμβλύνεται η σχέση συνείδησης/μνήμης. Αλλά ο Σιάντας και ο Γλέζος τάπαν από νωρίς τα σχετικά με τη σημαία τωΝαζιάρηδων.

  126. sarant said

    124-125 Προφανώς, Και αναρωτιέμαι, σε στιλ what-if, τι θα είχε γίνει αν δεν σταματούσαν κι αν είχαν τινάξει το ξενοδοχείο με τον Τσόρτσιλ μέσα.

    Ωστόσο, η ένσταση του Γρύφωνα νομίζω ότι αφορά τη συμμετοχήτου Γλέζου στην επιχείρηση.

  127. Νατάσσα said

    120 γ): Ξέρετε βέβαια την ιστορία, αληθινή ή αστικό μύθο, του τραγουδιού Gloomy Sunday -ή αλλιώς το τραγούδι της αυτοκτονίας που αναφέρεται στο απόσπασμα του Χριστιανόπουλου…

  128. 48β: Η λεζάντα της φωτογραφίας, κι η ίδια η φωτογραφία, μπορεί να είναι τσόντα της εφημερίδας, και να μην υπήρχε στο άρθρο του Μ. Πιθανόν να μην το είχε πάρει είδηση καν ο ίδιος.

  129. Ριβαλντίνιο said

    @ 126 sarant
    Μα δεν θα ανατίναζαν και τον καήμενο τον Ποπόφ ; 😦
    Θα είχαν δηλαδή και την ΣΕ εναντίον τους μετά ;

  130. gryphon said

    124-125-126
    Ναι σορυ ειχα μεινει με την εντυπωση οτι η επιχειρηση δεν προχωρησε περα απο καποιο αρχικο σχεδιασμο αλλα φαινεται εκανα λαθος.
    Παντως 100 % δεν εχω πειστει οτι πραγματι ειχαν ετοιμα τα εκρηκτικα κλπ.Παντως αν ειχε γινει ηταν πραγματι παρατολμο και θα ηταν εντυπωσιακο χτυπημα που ομως θα ειχε απροβλεπτες συνεπειες.

  131. 129-126

    Ο Ποπόφ ήταν Off! Αναλώσιμος σε σχέση με τον Ουίνστων. Το πρόβλημα ήταν εκείνη η χαρτοπετσέτα, γραμμένη από τον Τσώρτσιλ και αδιάφορα τσεκαρισμένη από τον Ιωσήφ! Όχι πως ξέρανε την ύπαρξή της αλλά την διαισθάνονταν οι έρμοι… 😦

  132. Μαρία said

    128
    Εννοείται, καμιά σχέση με το Μαργαρίτη και λοιπούς αρθρογράφους. Το τεύχος το επιμελήθηκε ο Κωστής Λιόντης.
    http://www.chronosmag.eu/index.php/s-l-gf-794.html

  133. Ριβαλντίνιο said

    @ 131 Σκύλος

    Δηλαδή θα σκότωναν τον Τσώρτσιλ, τον αντιπρόσωπο της ΣΕ και τον αντίστοιχο Αμερικανό και όλα αυτά την ώρα που ο πόλεμος με τους Γερμανούς δεν είχε λήξει ; 😯
    Θα πλακώναν εδώ οι Αγγλοαμερικάνοι, θα κατέβαιναν και οι Ρώσοι από πάνω, θα διαλύαν το ΕΑΜ σε μια ημέρα και τους επιζήσαντες ΕΑΜίτες θα τους στέλναν στα γκούλαγκ παρέα με τους Γερμανούς ! 👿 😈 😡

    Αν το ΕΑΜ είχε παραδειγματιστεί από τους Ιταλούς και τους Γάλλους δεν θα είχαμε αυτά τα ντράβαλα. Και οι δοσίλογοι θα είχαν τιμωρηθεί και λιγότεροι ΕΑΜίτες θα είχαν κυνηγηθεί.

  134. cronopiusa said

    Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ερμηνεύει Βασίλη Τσιτσάνη (Συννεφιασμένη Κυριακή)

  135. Γς said

    120:

    >Συννεφιασμένης Κυριακής. Επειδή πρόκειται για ένα τραγούδι που κατέχει θέση εθνικού ύμνου -σχεδόν εφάμιλλης ακτινοβολίας με το «τη Υπερμάχω Στρατηγώ»

    Κάτι πάρα πάνω έχει λεχθεί γι αυτά τα δύο έργα.
    Και εδώ στο ιστολόγιό μας

  136. 133

    Δίκιο έχεις. Αλλά πόσα απ’ αυτά που ξέρουμε σήμερα για κείνη την εποχή, τα ήξεραν εκείνη τη στιγμή; Ραδιόφωνα υπήρχαν ελάχιστα κι αυτά «περιφρουρημένα». Αμφιβάλλω αν οι εφεδροΕΛΑΣίτες ήξεραν καν την ύπαρξη του Ποπώφ στα βουνά (πόσω μάλλον ότι είχε κατέβει στην Αθήνα). Κι εν πάσεπεριπτώσε, άμα σε πιέζουν πολύ τους λες «μάγκες, ψάξτε αποκάτω σας, έχει έναν τόνο δυναμίτη» μπας και σε ελαφρώσουν.
    Αμ, δεν σε ελάφρωσαν…

    Για τη δεύτερη παράγραφό σου, μην είσαι σίγουρος. Οι Σύμμαχοι έβαλαν τους Γάλλους αντάρτες να απελευθερώσουν ένα ολάκερο οροπέδιο στα νότια, κι όταν εκείνοι το κατάφεραν, τους άφησαν ξεκρέμαστους: στο μεταξύ είχε γίνει η απόβαση. Οι Ναζήδες έσφαξαν χιλιάδες αντιστασιακούς και πολίτες για να δικαιωθεί ο αντιπερισπασμός…

  137. Alexis said

    #133: Μα εδώ λέει ότι σταμάτησαν την τελευταία στιγμή, ακριβώς γιατί έμαθαν ότι θα ήταν και ο Τσώρτσιλ μέσα στο ξενοδοχείο.
    Προφανώς και οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες και απρόβλεπτες αν είχε δολοφονηθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός.

  138. BLOG_OTI_NANAI said

    128: Βεβαίως μπορεί να είναι κι έτσι. Ασφαλώς μπορεί να είναι προσθήκη του επιμελητή, αλλά μπορεί και να έγινε σε συνεργασία, ή μπορεί και να γνώριζε ο Μαργαρίτης τη δομή του τεύχους πριν εκδοθεί και να μην είχε αντίρρηση. Ασφαλώς μόνο ο ίδιος μπορεί να μας βεβαιώσει γι’ αυτό.

  139. Είμαστε σίγουροι ότι στόχος της επιχείρησης ήταν ο Τσόρτσιλ;
    Δεν νομίζω. Οπως λέει κι ο Σκύλος πιο πάνω, αποκλείεται να ήξεραν ότι στις 25 Δεκεμβρίου θα ερχόταν ο Τσόρτσιλ.
    Νομίζω στόχος ήταν η Μεγάλη Βρετανία διότι εκεί βρισκόταν το κέντρο αποφάσεων, όλοι οι Ελληνες παράγοντες και οι Αγγλοι ανθύπατοι, με τα ελληνικά και αγγλικά επιτελεία τους. Να πει κάποιος «είχαν στόχο τον Παπανδρεόυ και τον Σκόμπι», ναι. Οχι όμως τον Τσόρτσιλ, δεν νομίζω.

  140. Γς said

    139:

    Και μερικές μέρες τα πράγματα γίνανε πιο ζόρικα

  141. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  142. Νίκος Κ. said

    98: Ριβαλντίνιο ( «H μόνη περίπτωση που έχω βρει οι Γερμαναράδες να λένε «ψέματα» είναι στις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις κατά των ανταρτών…»)

    Μάλλον ξεχνάς και την περίπτωση του Γερμανού υπουργού προπαγάνδας Γκέμπελς.

    Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι οι Γερμανοί ήταν και είναι σε όλα τυπικοί είναι ένας μύθος. Και για τότε (π.χ. Η απάτη των Γερμανών με τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Κατοχή: http://www.mixanitouxronou.gr/i-apati-ton-germanon-me-ta-plasta-chartonomismata-stin-katochi-edinan-plasta-marka-ke-epernan-resta-se-alithines-drachmes-pos-eklevan-tin-elliniki-ikonomia-vinteo/http://www.mixanitouxronou.gr/i-apati-ton-germanon-me-ta-plasta-chartonomismata-stin-katochi-edinan-plasta-marka-ke-epernan-resta-se-alithines-drachmes-pos-eklevan-tin-elliniki-ikonomia-vinteo/ ) και για σήμερα (μίζες, πειραγμένες μετρήσεις καυσαερίων, τραπεζικό σύστημα)

  143. Νίκος Κ. said

    142: Δίνω σωστότερα τη διεύθυνση της ιστοσελίδας
    http://www.mixanitouxronou.gr/i-apati-ton-germanon-me-ta-plasta-chartonomismata-stin-katochi-edinan-plasta-marka-ke-epernan-resta-se-alithines-drachmes-pos-eklevan-tin-elliniki-ikonomia-vinteo/

  144. sarant said

    142 Τυπικοί ήταν και στην απάτη: κατέγραφαν τα πάρε δώσε 🙂

  145. Θα έβαζα τον τίτλο:
    «Κουκίδης: Ο μυθικός αυτουργός μιας ηρωικής πράξης».

  146. Go Find said

    Όταν ο Γλέζος, που είναι ζωντανός, αποδείξει ότι κατέβασε την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, τότε και ο Κουκίδης θα σηκωθεί από τον τάφο του και θα ξαναπέσει απ’ την Ακρόπολη…
    Η «ιστορία» του Γλέζου βλέπεις, πλασαρίστηκε ως η πρώτη αντιστασιακή πράξη των Ελλήνων και του επέτρεψε να γίνει σύμβολο και να κάνει και πολιτική καριέρα!!!
    Η «ιστορία» του Κουκίδη προηγείται έναν ολόκληρο χρόνο από αυτή του Γλέζου και τους χαλάει την αριστερή σούπα…

  147. sarant said

    145: 😉

    146: Εννοείτε ότι η σημαία κατέβηκε μόνη της από την Ακρόπολη;

  148. @146
    Μόνο «έναν ολόκληρο χρόνο προηγείται η ιστορία του Κουκκίδη από αυτή του Γλέζου»;;
    Συντηρητικό σε βλέπω, μορφωμένε μάστορα.
    Βάλε δεκαετία και πάνω, τι τσιγκουνεύεσαι;
    Να μη σου πω και μήνα δηλαδή.
    .

  149. sarant said

    27 Απριλίου ο ανύπαρκτος, 31 Μαϊου ο Γλέζος

  150. Έλεος, που θα κάνουμε και το Βασιλόπουλο και τη μηχανή του αξιόπιστη πηγή…

  151. sarant said

    Σωστό κι αυτό, ιδίως από τότε που έχει αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή του

  152. Μεζεδομηχανή είναι που μας χορταίνει κάθε Σάββατο.

  153. Ιάκωβος said

    86,
    Το όνομα, καθό παράξενο, το θυμάμαι καλά, αλλά το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει.

    Θα σου φαινότανε πιο παράξενο το μικρό όνομα του άλλου αδερφού του, που ήταν Βενετσάνης, τον φωνάζανε και Τσάνη Βενετσανόπουλο.

    Ο Βασίλης Βενετσανόπουλος ήταν μετά τη χούντα στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και μετά πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ.

  154. Λεωνίδας said

    Η φωτογραφία του δήθεν Κουκίδη φαίνεται να προέρχεται από το βιβλίο Lest We Forget that Noble and Immortal Nation, Greece, που εξέδωσε το 1943 η Ένωση για τη Βοήθεια στην Εμπόλεμη Ελλάδα (Greek War Relief Association), Αν και δεν έχω βρει το βιβλίο σε κάποιο χειροπιαστό αντίτυπο, φαίνεται να υπάρχουν φωτογραφίες από τα περιεχόμενα σε αυτή την ιστοσελίδα: http://ahistoryofgreece.com/press/lestweforget/index.htm όπου εμφανίζεται και η φωτογραφία του εύζωνα, που έμελε να βαπτιστεί Κουκίδης. Αν κάποιος έχει το βιβλίο, θα μπορούσε ίσως να το επιβεβαιώσει.

  155. Aladanos said

    Σήμερα στην ΕΡΤ 1 έδειξαν από τα αρχεία της συνέντευξης του Γλέζου και του Σαντα, από το Φρεντυ Γερμανό (εξαιρετική κατά τη γνώμη μου) κάπου στη δεκαετία του 80 υποθέτω. Εκεί μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι ο αστυνομικός που τους σταμάτησε στην Καπνικαρέα με το επώνυμο Βασιλόπουλος , καθώς επέστρεφαν μετά το κατέβασμα της σημαίας, ρώτησε τα ονόματά τους και τα στοιχεία τους. Υπέθεσαν λοιπόν ότι πρέπει να ήταν πατριώτης διότι δεν ανέφερε τίποτα την επομένη ημέρα που μαθεύτηκε το γεγονός και άρχισαν οι έρευνες. Ο Γερμανός είπε ότι όντως είναι έτσι διότι, αν και ο Βασιλόπουλος είχε πεθάνει, βρήκε τη γυναίκα του στη Σαλαμίνα στην οποία είχε εκμυστηρευτεί ότι κατάλαβε ποιοι ήταν οι δράστες τους οποίους και κατονόμασε σε αυτήν. Αρκετά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια νομίζω και δίνει ένα ακόμα πόντο στο δίδυμο σε σχέση με τον ιπτάμενο Πόντιο εύζωνα.

  156. sarant said

    154-155 Ευχαριστούμε πολύ!

  157. Ριβαλντίνιο said

    Μια άλλη λεπτομέρεια υπέρ τους είναι ότι έδειξαν έναν φίλο τους δημοσιογράφο που ήταν ενήμερος για το επιχείρημά τους αλλά δεν θέλησε να συμμετάσχει και αυτός. Όταν τελείωσαν την επιχείρηση του έδωσαν και αυτουνού κομμάτι από την σημαία, το οποίο κατόπιν προτροπής τους και αυτός το έκαψε, γιατί μετά τα ανακοινωθέντα των Γερμανών φοβήθηκαν πως αν τους έπιαναν θα τους σκότωναν. Αυτά τα είπε στη κάμερα, συνεπώς την επιχείρηση γνώριζαν 3 πρόσωπα και αν ήταν ψεύτικο θα ήταν περίεργο να μην σπάσει κάποιος όλα αυτά τα χρόνια και να φανερώσει την πλεκτάνη.

    Αλλά από την άλλη 3 πράγματα με παραξένεψαν.
    Από εκεί που δείχνει να σκαρφαλώνουν πρέπει να ήταν και πολύ κομάντο.
    Κατέβασαν την σημαία, αγκαλιάστηκαν και άρχισαν να χορεύουν !!!
    Άλλαζαν ρούχα για να μην λερώσει ο Σάντας τα λευκά του καθώς θα σκαρφαλώνει στο κοντάρι !!!!!!! 🙂 Μέχρι και η μούρη του Φρέντυ πήρε ένα ύφος απορίας ! 🙂

    Αλλά εντάξει, όσο περνάει ο καιρός ο άνθρωπος λέει και υπερβολές χωρίς αυτό να σημαίνει πως λέει ψέματα.

  158. Spiridione said

    155. Το είδα κι εγώ. Μια διόρθωση, Παναγιώτης Βουτόπουλος ο αστυνομικός
    http://kepparou.blogspot.gr/2011/05/blog-post_1603.html

    http://policeonline.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7/

  159. gazakas said

    Σήμερα στη σχολική γιορτή του γυμνασίου μου (η οποία ήταν αφιερωμένη κυρίως στη σημαία και όχι στο ’40) η ιστορία του Κουκίδη παρουσιάστηκε σαν απόλυτα πραγματικό γεγονός. Διανθίστηκε μάλιστα και με αποσπάσματα από τη σχετική ταινία μικρού μήκους.

  160. sarant said

    160 Τον έχουνε πλέον κατασκευάσει τον Κουκίδη. Βρήκαν και δήθεν συγγενείς του, έκαναν και την ταινία που λες…

  161. […] ανήκει στη χορεία των ανύπαρκτων ηρώων, αντάμα με τον εύζωνο Κωνσταντίνο Κουκίδη που δήθεν έπεσε από την Ακρόπολη τυλιγμένος την […]

Σχολιάστε