Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της παραμονής

Posted by sarant στο 24 Δεκεμβρίου, 2016


… της παραμονής των Χριστουγέννων, βέβαια, αφού σήμερα διαβάζετε, όσοι δεν έχετε φύγει από το Διαδίκτυο, το πολυσυλλεκτικό μας άρθρο.

* Και ξεκινάω με κάτι ανεπίκαιρο, αφού πρόκειται για σελίδα που υπάρχει από καιρό, ένα λινκ που μου έστειλε φίλος, μια σελίδα στο Φέισμπουκ με τίτλο Αλογοπαίγνια, και με τον υπότιτλο να επεξηγεί: Όχι άλλα λογοπαίγνια.

Το ιστολόγιο αγαπάει τα λογοπαίγνια, και δεν μπορούν να είναι όλα πετυχημένα ούτε να αρέσουν σε όλους. Στο δικό μας παλιότερο άρθρο είχα αποκαλέσει «αλογοπαίγνια» τα κρύα λογοπαίγνια, χαρακτηρισμός βέβαια που είναι κι αυτός υποκειμενικός. Το «μεταξύ Subaru και αστείου», ας πούμε, μου φαίνεται εκβιασμένο, αλλά το «steel-η άλατος» για τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Στιλ, που έμεινε ακίνητος και έφαγε το γκολ, δεν είναι κακό.

* Διαβάστε στην Ίσκρα την ανακοίνωση του Κ.Κ.Συρίας και πείτε μου πόσα κομμουνιστικά κόμματα εμφανίζονται. Γίνεται λόγος για ΚΚΣυρίας (Ενιαίο), ΚΚΣυρίας (United) και ΚΚΣυρίας (Bakdash). Προς στιγμήν σκέφτηκα ότι Bakdash είναι το «ενιαίο» στα αραβικά, αλλά τελικά αυτό είναι το όνομα κάποιου παλιού κομμουνιστή και υπάρχουν δύο ΚΚ στη Συρία, το Ενιαίο και το Bakdash, ενώ το United το έβαλε ο συντάκτης για να μας μπερδέψει ή για να δείξει ότι ξέρει αγγλικά.

Τρία ονόματα, δυο πολιτικές όπως λέει και ο φίλος που το έστειλε.

* Άρθρο της Μηχανής του Χρόνου έχει θέμα μια ιστορική συναυλία το 1969 στην οποία η Τζάνις Τζόπλιν και η Τίνα Τέρνερ τραγούδησαν μαζί. Σύμφωνα με το άρθρο, η συναυλία έγινε στον Κήπο της Madison Square. Νομίζω ότι κακώς (μισο)μεταφράστηκε το Madison Square Garden, διότι δεν έγινε σε κήπο η συναυλία, αλλά σε κλειστό γήπεδο που λέγεται Madison Square Garden. Θα μπορούσαν βέβαια να το μεταφράσουν ολόκληρο, στον Κήπο της Πλατείας Μάντισον ή ίσως Μάδησον!

* Στη γλώσσα του ιστολογίου, έχει καθιερωθεί να αποκαλούμε «καραβίδα» τη συσσώρευση πολλών πραγματολογικών λαθών σε μια σχετικά μικρή παράγραφο ή και πρόταση (δείτε το παλιό μας άρθρο για τη γέννηση του όρου)

Μια τοξική καραβίδα ψάρεψα σε άρθρο του γνωστού φιλελεύθερου κλόουν Θάνου Τζήμερου, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο liberal.gr:

«Στις πρώτες ενέργειές της, η ΒΚΟ έθεσε θέμα αυτονομίας της Μακεδονίας αναφερόμενη στις τρεις “Μακεδονίες”: του Βαρδάρη, του Πιρίν και του Αιγαίου. Ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Κώστας Γεωργιάδης διαφωνεί. Το πειθήνιο στα κελεύσματα της Μόσχας ΚΚΕ τον καθαιρεί και τον διαγράφει! »

Μετρήστε λάθη ή ψέματα:

  1. Ως το 1924 δεν υπήρχε ΚΚΕ αλλά ΣΕΚΕ -αυτό ας το προσπεράσουμε, ας πούμε ότι έγινε για την οικονομίαι της συζήτησης
  2. Το ΣΕΚΕ δεν είχε Γενικό Γραμματέα αλλά Γραμματέα της ΚΕ
  3. Ο Γεωργιαδης ήταν μεν ανώτατο στέλεχος του ΚΚΕ αλλά όχι Γραμματέας
  4. Ο Γεωργιάδης λεγόταν Γιώργος, όχι Κώστας.

Επιπλέον, αν και ο Γεωργιάδης είχε πράγματι διαφωνήσει για το μακεδονικό, είχε γενικότερες διαφωνίες με το κόμμα, όπως και άλλα από τα ιδρυτικά του στελεχη (π.χ. Αρ. Σίδερης) και γι’ αυτό αποχώρησαν ιδρύοντας τη Σοσιαλιστική Εργατική Ένωση ήδη από τις αρχές του 1924.

* Διαβάζω για το μακελειό στη Γερμανία, ότι υπήρξαν «Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί και 48 τραυματίες από πτώση φορτηγού σε πλήθος κόσμου σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο».

Το ουσιαστικό το βρίσκω άγαρμπο. Φυσικά λέμε «έπεσε φορτηγό πάνω σε κόσμο». Όμως, το «από πτώση φορτηγού» ακούγεται σαν το φορτηγό να ήταν στον πάνω δρόμο και να έπεσε στους από κάτω. Ούτε το «πέσιμο» ταιριάζει εδώ, μόνο η ρηματική πρόταση (όταν φορτηγό έπεσε/επέπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου). Εσείς τι λέτε;

* Μου έστειλε ένας φίλος ένα από εκείνα τα ψαρωτικά τεστ με τίτλο «Πόσο καλά γνωρίζετε την ελληνική γλώσσα«. Ας προσπεράσουμε τους υποχρεωτικούς, θα έλεγε κανείς, βλακώδεις ισχυρισμούς του προοιμίου, ότι δηλαδή τάχα «Η γλώσσα μας έχει μια πλούσια ποικιλία από λέξεις που καμία άλλη γλώσσα στον κόσμο δεν έχει. Η ελληνική γλώσσα έχει πάνω από 5 εκατομμύρια λέξεις πράγμα που εκτός από την αρχαιότερη γλώσσα στον κόσμο την κάνει και την πλουσιότερη» και ας προχωρήσουμε στις ερωτήσεις.

Το τεστ έχει κατά τη γνώμη μου το μειονέκτημα ότι ανακατεύει λέξεις που μπορεί να συναντήσουμε σε κείμενα, ακόμα και δημοσιογραφικά (βρίθω, αδόκητος) με σπανιότατες λέξεις αλιευμένες από λεξικό (αιθαλοκομπία, με τέσσερις μόνο εμφανίσεις στην αρχαία γραμματεία, οι οποίες ουσιαστικά αφορούν την ίδια ανεύρεση!) Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διαβεβαίωση του προοιμίου ότι πρόκειται για λέξεις «που χρησιμοποιούμε στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα».

kaqupoΣτα θετικά του τεστ ότι περιλαμβάνει και μια λαϊκή λέξη (αρβάλα), αν και είναι κι αυτή σπάνια, αλλά κατά τη γνώμη μου το ερώτημα αριθ. 3 για τη λέξη «καθυποβάλλω» δεν έπρεπε να υπάρχει, όχι μόνο επειδή η λέξη είναι δικαίως σπάνια, αλλά κυρίως επειδή η υποτιθέμενη σωστή απάντηση («κυριεύω κάποιον») δεν υπάρχει στα λεξικά (βλ. στην εικόνα το λήμμα του Δημητράκου).

* Ο Κ. Ζουράρις ξαναχτύπησε τις προάλλες, με ένα ακόμα λεκτικό πυροτέχνημα, αυτη τη φορά σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου διαβάζουμε για σεσηπότα ντουβάρια (από την υγρασία, προφανώς) και για άπεφθα στουρνάρια.

Το ενδιαφέρον είναι πως το άρθρο τυπώθηκε -προφανώς κατ’ απαίτηση του Κ. Ζουράρι- σε πολυτονικό. Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει για μιαν ακόμα φορά το μάταιο της επαναφοράς του πολυτονικού. Όχι μόνο τα σκουληκάκια δεν εμφανίζονται καλά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ή σε πολλές κινητές συσκευές, αλλά και το κείμενο είναι γεμάτο λάθη, κάτι που δείχνει τη ματαιότητα του αγώνα των πολυτονιατών.

Πέρα από το «εγω» με περισπωμένη που βγάζει μάτι, θα προσέξετε την περισπωμένη στο «ξενιτείας» που είναι βέβαια λάθος. Τα θηλυκά σε -εία παίρνανε περισπωμένη στην ονομαστική, αλλά οξεία στη γενική.

Θα είδατε επίσης ότι η λέξη «εξήντα» παίρνει τη μια φορά οξεία και την άλλη περισπωμένη. Να είναι τάχα το ζουραρικόν συναμφότερον;

Τέλος, το πιο ανησυχητικό λάθος, που προδίνει τη χρήση αυτόματου πολυτονιστή, είναι η ψιλή στη λέξη «ιστοσελίδα». Οι παλιοί θα θυμούνται ότι η λέξη «ιστός» έπαιρνε δασεία -άρα δασεία θα έπαιρνε και η ιστοσελίδα. Επειδή όμως είναι καινούργια λέξη, δεν την έχει το λεξικό του αυτόματου πολυτονιστή, και γι’ αυτό τη βάζει με ψιλή. Γούστο θα έχει ο Ζουράρις να χρησιμοποιεί πολυτονιστήρι για να βάζει σκουληκάκια στα κείμενά του!

kourades* Κυκλοφορεί στη μπλογκόσφαιρα η εικόνα αριστερά, αλλά δεν μου φαίνεται γνήσια.

Όχι επειδή θεωρώ απίθανο ο πουλητής να συντομέψει τους κουραμπιέδες σε κουράδες (ή έστω κουρα/δες), αλλά πού μπορεί κανείς να βρει κουραμπιέδες με 2 ευρώ το κιλό, έστω και χύμα;

* Φίλος μου στέλνει λινκ προς ένα άρθρο σχετικά με τη Συρία, όπου υπάρχει και η εξής φράση:

Η Bana και η μητέρα της Fatemah εκκενώθηκαν με ασφάλεια, μαζί με 25.000 άτομα από την περιοχή των ανταρτών στο Χαλέπι.

Παρατηρεί ο φίλος: μπορεί να εκκενωθούν κτίρια, δρόμοι, αεροδρόμια, δάση, πλοία, πόλεις, νησιά… Ποτέ άνθρωποι.

Έτσι είναι. Να παρατηρήσω όμως ότι δεν υπάρχει τρόπος να διατυπωθεί οικονομικά το αγγλικό were evacuated (το «εκκένωσαν» δεν ταιριάζει διότι δεν έφυγαν μόνοι τους, άλλοι τους έβγαλαν από την πόλη).

Στα αγγλικά μπορούμε να πούμε the building was evacuated και the residents were evacuated from the building. Υποθέτω ότι η χρήση θα νομιμοποιηθεί και στα ελληνικά.

* Και κλείνω με ένα μαργαριτάρι του Πάμπλικ, μια χοντρή ανορθογραφία στις ευχετήριες ή διαφημιστικές ηλεκάρτες του.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ούτε γιατί μουρμουράει, ξέρω όμως πως το «πρωτίνει» είναι χοντρό όσο και πρωτότυπο ορθογραφικό λάθος. Εκτός αν οι (οΘντκ) υπεύθυνοι της διαφήμισης ισχυριστούν ότι δεν πρόκειται για λάθος αλλά για λογοπαίγνιο με τα «πρωτινά φτερά σου τα μεγάλα».

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν, με αγάπη και υγεία!

public

 

 

 

283 Σχόλια to “Μεζεδάκια της παραμονής”

  1. gpoint said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά κι από εδώ

  2. gpoint said

    και το ποιηματάκι-συμβουλή της ημέρας :

    Αφού ακούστε κάλαντα
    και πριν να φύγει η μέρα
    παραμονή Χριστούγεννα
    κοιτάξτε πάρα πέρα
    το γιορτινό το νόημα
    νομίζω θα το βρείτε
    σε όποιου στην ανάγκη του,
    του συμπαρασταθείτε

    Δώστε του ότι σας ζητά
    ένα γλυκό, ένα χάδι
    να έχει μια παρηγοριά
    το άγιο τούτο βράδυ
    αλλιώς μελομακάρονα
    και δέντρο φωτισμένο
    και γαλοπούλα γεμιστή
    και σπίτι στολισμένο
    δεν θα ζεστάνουν την καρδιά
    κενά δεν θα γεμίσουν
    και πίσω απ τα χαμόγελα
    την πίκρα τους θ’ αφήσουν

  3. secondlight said

    χρόνια πολλά λοιπόν και καλά 🙂

  4. Δημήτρης said

    Ο Β. Κυριακίδης είναι ένας αρκετά γνωστός, θα έλεγα, ηθοποιός και το ‘μουρμουράει’ αναφέρεται μάλλον στη σειρά που πρωταγωνιστεί, η οποία έχει έναν σχετικό με τη μουρμούρα τίτλο. Περισσότερα δεν ξέρω.
    Μου φαίνεται κι εμένα χοντρούτσικη αβλεψία το ‘πρωτίνει’. Πώς λέγονται εκείνα τα λάθη που γίνονται όταν είμαστε αφηρημένοι και σκεφτόμαστε ταυτόχρονα κάτι άλλο; Τις προάλλες έγραφα ‘δεν προλαβαίνω’ και σκεφτόμουν την παραμονή των Χριστουγέννων κι είχα πατήσει τελικά ‘δεν παραμονή’. Ωστόσο εδώ -υποτίθεται- ότι πρόκειται για διαφήμιση μεγάλης αλυσίδας, που διπλοτριπλοτσεκάρεται. Μήπως ο Βλαδίμηρος μας ‘πρωτίνει’ πρώτος, πριν απ’ όλους τους άλλους;

  5. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

  6. […] via Μεζεδάκια της παραμονής — Οι λέξεις έχουν τη δική τους… […]

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τις ευχές!

    4 Ναι, αυτή ειναι η υπερασπιστική γραμμή -δεν είναι τάχαμ αβλεψία, είναι λογοπαίγνιο. Αλλά, αν κάνεις λογοπαίγνιο, το βάζεις με πλάγια, για να δείξεις ότι ξέρεις κτλ.

  8. Babis said

    «Η Bana και η μητέρα της Fatemah εκκενώθηκαν με ασφάλεια, μαζί με 25.000 άτομα από την περιοχή των ανταρτών στο Χαλέπι.»

    θα μπορούσε να γίνει:

    Η Bana και η μητέρα της Fatemah απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, μαζί με 25.000 άτομα από την περιοχή των ανταρτών στο Χαλέπι.

  9. sarant said

    8 Αυτή είναι η καλύτερη λύση -αν και δεν ξεκαθαρίζει ότι αυτό έγινε με βοήθεια κτλ.

  10. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά κι από δω.
    Το φορτηγό έπεσε πάνω στους ανθρώπους. Το επέπεσε πάνω μού φαίνεται πλεονασμός. Τους πήρε παραμάζωμα, στην καθομιλουμένη.
    Συγγνωστό το λάθος του συντάκτη της Ίσκρας. Πώς να πιστέψει ότι στη Συρία είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο δύο κομμουνιστικά κόμματα; Θα ήταν αντίθετο με τις καλύτερες παραδόσεις του κομμουνιστικού κινήματος, που εδώ στην Ελλάδα τις τιμούμε δεόντως έχοντας καμιά τριανταριά ΚΚ όλων των τάσεων και των αποκλίσεων.
    Ο λατρεμένος Τζήμερος έγραψε τουλάχιστον σωστά το όνομα της Μακεδονίας. Δεν είναι λίγο για τα κυβικά του.
    Η αιθαλοκομπία, πασίγνωστη. Κάθε μέρα τη χρησιμοποιώ στις συζητήσεις μου με τον Ζουράρι.
    Αρκετά έγραψα. Ώρα να εκκενωθώ από το σπίτι για καμιά βόλτα στην ωραία Κύμη.

  11. Πάνος με πεζά said

    Ή και «ευγενικά» μεζεδάκια, αφού σήμερα γιορτάζει η Ευγενία ! Διαβάζω, κι επανέρχομαι.

  12. Γιάννης Ιατρού said

    ..μια λαϊκή λέξη (αρβάλα), αν και είναι κι αυτή σπάνια…

    βρίσκω και την σημασία αρβάλι = αφτί καζανιού

  13. LandS said

    το απόλυτο λογοπαίγνιο το έχω βγάλει εγώ.

    Αντί για Sony-Ericsson λέω Φτάνει-Πέταξον

    Αμέ!

    Καλά Χριστούγεννα μάγκες!

  14. Δημήτρης said

    Τότε, λοιπόν, γιατί ‘πρωτίνει’ και όχι ‘πρωτείνει’ ή ‘πρωτήνει’;

  15. geobartz said

    Έχω τη γνώμη ότι το πολυτονικό είναι χρήσιμο να το μαθαίνουν οι σπουδάζοντες φιλολογία, και δη αρχαία ελληνική τοιαύτη. Δεν ξέρω αν πρέπει να διδάσκεται στα Λύκεια (ή και Γυμνάσια) στα πλαίσια του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών.

  16. ππαν said

    Χρόνια πολλά!

  17. ππαν said

    Για λογοπαίγνια με τον Στιλ: http://luben.tv/blogosphere/abaluben/41696 🙂

  18. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  19. nikiplos said

    Άλλωστε στην αγγλικήν still σημαίνει και τον ακίνητο… 🙂 για τον Steel φυσικά, τον ατσάλινο πύργο του Παναθηναϊκού, που εφαγώθη από ένα ταπεινό άλογο (κρύο σκακιστικό χιούμορ)…

    Χρόνια πολλά σε όλους και καλά Χριστούγεννα.
    για τους λάτρεις της πατρώας θρησκείας να ευχηθώ καλές καλάνδες… με κάππα ελληνικόν…
    – είμαι περίεργος βέβαια για το τυπικό και το δόγμα, αφού η πατρώα εκοιμήθη προ 1500 χρόνια και βάλε, αλλά περί ορέξεως…

    όπως και στο Παρίσι άλλωστε που Σενεγαλέζοι μουσουλμάνοι αποδέχονταν το αλκοόλ και έλεγαν ότι το κοράνι πουθενά δεν το απαγορεύει, αλλά μόνο οι μικροτσούτσουνοι σαουδάραβες – έτσι τους έλεγαν… 🙂

  20. atheofobos said

    Οι παλιοί θα θυμούνται ότι η λέξη «ιστός» έπαιρνε δασεία….

    Πράγματι το θυμούνται!
    Εξετάσεις Παθολογικής Ανατομικής στο 4ο έτος. Ο μακαρίτης καθηγητής Ελευθερίου πριν να σε εξετάσει προφορικά έδινες γραπτές εξετάσεις.
    Όταν λοιπόν έφτανες μπροστά του για εξέταση, είχε στα χέρια του το γραπτό σου και για κανένα 10λεπτο, με ευγενικό τρόπο και με πολύ χιούμορ που τον διέκρινε, ξετίναζε τα ορθογραφικά σου λάθη και μετά τα σχετικά με το μάθημα του.
    Η καταρράκωση μου ξεκίνησε με την πρώτη φράση του όταν χαμογελώντας μου είπε:
    Παιδί μου έφτασες στο 4ο έτος και δεν έμαθες ακόμα ότι ο ιστός παίρνει δασεία;

  21. gpoint said

    # 14

    Βάλε και διαλυτικά να γίνει πρωτεΐνη !!!

  22. ΓιώργοςΜ said

    Χρόνια πολλά κι από δω,
    καλαντομεζεδάκια (αν δεν είναι ιεροσυλία) από την τελευταία ομάδα:
    -οι ουρανοί αγάλλοντες
    -εν των σπηλαίων τίκτεται
    …από παιδιά 1ης Λυκείου.
    Χρονιάρες μέρες δε θα σχολιάσω περί της διδασκαλίας της γλώσσας και της ωφέλειας των Αρχαίων, ας μείνει όμως για μελλοντική αναφορά 🙂

    (Αντιστοιχία: «Αυτό το «πατ», ρε μάνα, το καταλαβαίνω, το «ερημών» είναι που με δυσκολεύει». Θα το έβαζα κουίζ αν θυμόμουν το κείμενο που το είχα διαβάσει, κάπου στο Γυμνάσιο…)

  23. Pedis said

    Πέρα από το «εγω» με περισπωμένη που βγάζει μάτι, θα προσέξετε την περισπωμένη στο «ξενιτείας» που είναι βέβαια λάθος. Τα θηλυκά σε -εία παίρνανε περισπωμένη στην ονομαστική, αλλά οξεία στη γενική.

    Τι αηδίες! Διδακτικές ώρες στο βρόντο, Για να ικανοποιούνται οι διαδοχικές φουρνιές κομπλεξικών σαδιστών του εθνικού κορμού!

    Ωρέ φιλόλογοι, όσων σας κόβει, κάντε ένα σύλλογο/συνδικάτο με στόχο το αίτημα για τη ριζική απλοποίηση της ορθογραφίας! Τουλάχιστον, τα δισέγγονά μας να το δουν.

  24. Pedis said

    (ξέχασα να κλείσω τα γυρτά. Οι πρώτες 3 γρ. είναι του Ν/κύρη, προφανώς.)

  25. Pedis, τι λες; Η μεταρρύθμιση που ζητάς για οξείες και περισπωμένες έχει γίνει εδώ και καιρό, τόσο που την έχουν δει και οι παππούδες ορισμένων από μας, όχι τα δισέγγονα 🙂

    Χαιρετώ και τον έτερο Κουμιώτη του ιστολογίου (#10), χαιρετισμούς και από μένα στην όμορφη Κύμη Γιάννη Κουβάτσο!

  26. Απομακρύνθηκαν τα μέλη του 9μελούς πληρώματος

    https://left.gr/news/fortigo-ploio-prosaraxe-stin-andro-apomakrynontai-ta-meli-toy-9meloys-pliromatos

  27. Pedis said

    # 25 – Δύτη, τι λες; Μόνο τα πνεύματα και οι ψιλές ήταν το πρόβλημα της ελληνικής γραφής;

  28. Λέω ότι εξανίστασαι για τους κανόνες περί οξείας και περισπωμένης, οι οποίοι καταργήθηκαν όταν εγώ ας πούμε πήγαινα Τετάρτη Δημοτικού.

  29. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    27 Με την έννοια ότι αυτά που επισήμανες (και πυο επισήμανα) δεν απασχολούν πια τους μαθητές.

    20 Α γεια σου γιατρέ μου!

    17 Γεια σου Ππαν!

    14 Είπαμε, είναι έλξη από τα «πρωτινά» 🙂

  30. Πάνος με πεζά said

    @ 22 : Όπως λέει η κόρη μου «εκκησιά με τ’ Άγιος θρόνος» 🙂 Άσε πια εκείνο το δικό μας ραμόνι, το «ζαχαροκάντιο» που το λέγαμε από «ζαχαροκάλιο» (όταν πρωτομάθαμε χημεία) μέχρι «ζαχαροκάμπο»…
    Yπάρχει και το «φυγαδεύτηκαν», ενώπιον κινδύνου. Για δε τη συγκεκριμένη περίπτωση με τους αντάρτες, ταιριάζει απόλυτα.
    Ελπίζω τουλάχιστον, εκεί που πήγε η Βάνα με τη μητέρα της, να κένωσαν με ασφάλεια, μετά απ’ όλα αυτά… 🙂

  31. κουτρούφι said

    #22. «Αυτό το «πατ», ρε μάνα, το καταλαβαίνω, το «ερημών» είναι που με δυσκολεύει

    Διδώ Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα
    http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL105/229/1685,5377/extras/texts/indexc_1_parallilo_keimeno1.html
    Και γω από το σχολείο το θυμάμαι.

  32. Πάνος με πεζά said

    Και στην μαστορικήν , Stihl θυμίζει τον διάτρητο…

  33. 😦 😦 ❤

  34. Pedis said

    # 28 καλά, δεν κατάλαβες. Και για αυτά που έγιναν με καθυστέρηση ενός αιώνα και γι αυτά που πρέπει να γίνουν, αν γίνουν σε διακόσα χρόνια με τα μυαλά που κουβαλάμε ,,, τα πήρα στο κεφάλι διαβάζοντας την παράγραφο του Νικοκύρη και βάζοντας με το μυαλό μου τι αηδίες μάθαιναν τα παιδάκια!

  35. Το κακό με το απομακρύνω είναι ότι είναι και μεταβατικό και αμετάβατο, οπότε πάλι υπάρχει αμφισημία.

    Αντίθετα, η ταμπέλα κουρα/δες δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι είναι συντόμευση (εντάξει, λανθασμένη ως προς τον κανόνα για τη θέση της καθέτου μετά από σύμφωνο μόνο) για τους κουραμπιέδες Πέρα από τις κουράδες (που δεν θέλουν συντόμευση), δεν θα βρούμε άλλο όνομα στην ονομαστική πληθυντικού της μορφής κουρα*δες. Το Μύαρης βλέπω είναι επώνυμο κανονικό, κι όχι αναγραμματισμός του Μαυρή.

    Βρίσκω το «Δεν ξέρω ποιος είναι ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ούτε γιατί μουρμουράει» λιγάκι απαξιωτικό. Υπάρχει ο γούγλης να ψάξεις. Εργαζόμενος άνθρωπος είναι, όπως πολλοί από μας· αύριο μπορεί να τον συναντήσεις σε κάποια θεατρική παράσταση και να σου αρέσει κιόλας.

  36. Avonidas said

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

    Μας ήρθαν αρκετοί σήμερα για κάλαντα. Μέτρια πράματα, όμως.

    …καλά, για τις δοτικές δεν επιμένω. Όταν όμως μου λένε «καλήν εσπέραν» μεσημεριάτικα, κόβω τον ΦΠΑ απ’ το ρεγάλο 😉

  37. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Χρόνια πολλὰ κι ἀπὸ μένα.

    #22. Γιῶργο, πάλι καλά ποὺ λένε «εν των σπηλαίων τίκτεται». Τό ‘χω ἀκούσει καὶ «τήκεται»! Κι ἔγινα λιῶμα.

  38. ΚΑΒ said

    >>Τα θηλυκά σε -εία παίρνανε περισπωμένη στην ονομαστική, αλλά οξεία στη γενική.

    Τα θηλυκά ουσιαστικά σε -εία έπαιρναν οξεία βέβαια στην ονομαστική:ανδρεία, στρατεία, βασιλεία,λεία, χρεία, ξενιτεία κ.λπ.

    Το θηλυκό των επιθέτων σε -ύς παίρνει περισπωμένη στην ονομαστική:βαθεῖα, πλατεῖα, εὐρεῖα κ.λπ.

  39. spatholouro said

    #23/25/27/28/34

    Πραγματικά δεν εννοείς να καταλάβεις αγαπητέ Δύτη…

    Την κατάργηση της ιστορικής ορθογραφίας και την υιοθέτηση της φωνητικής ζητάει ο άνθρωπος!

  40. Αφήνω εδώ ένα δωράκι για όσους φωτογραφίζουν και μαστορεύουν http://www.boredpanda.com/aperture-wrench-jordan-steranka/

  41. spatholouro said

    καθυποβάλλω

    Μήπως τη σημασία «κυριεύω» την είδαν εδώ;

    http://greek_greek.enacademic.com/68867/%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89

  42. spatholouro said

    Και στην Επιτομή του Κριαρά έτσι:

    http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89&loptall=true&dq=

  43. Alexis said

    Καλημέρα και από μένα και καλά Χριστούγεννα σε όλους!

    «Το κτίριο εκκενώθηκε και οι γυναίκες φυγαδεύτηκαν με ασφάλεια…» είναι νομίζω η πιο στρωτή λύση.
    Και το «απομακρύνθηκαν» το ίδιο σωστό. Δεν υπάρχει αμφισημία. Όταν λέμε ότι το κτίριο εκκενώθηκε εννοούμε ότι κάποιοι φρόντισαν να τις απομακρύνουν με ασφάλεια, δεν έφυγαν μόνες τους.

    #25: Νομίζω ότι ο Pedis με αφορμή τους κανόνες του πολυτονικού αναφέρεται γενικότερα στη μεταρρύθμιση της ορθογραφίας…

    [Καθίστε να ξυπνήσει ο Ριβαλντίνιο και θα δείτε όλοι εσείς που κοροϊδεύετε την τερματοφυλακάρα της Πανάθας (της αγνής και ατρόμητης)].

  44. Alexis said

    Χωρίς καμία διάθεση τρολαρίσματος, δεν το βρίσκω κακό να λέει ένα παιδί του Γυμνασίου «εν των σπηλαίων τήκεται».
    Για ποιο λόγο δηλαδή θα πρέπει να ξέρει τη δοτική «εν τω σπηλαίω» και το αρχαιοπρεπέστατο «τίκτεται»;

  45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ὅσο γιὰ τὸ ἐκκενώθηκαν ὑπάρχει καὶ τὸ μεταφέρθηκαν ποὺ ἀποδίδει τὸ νόημα χωρὶς τὴν ἀμφισημία τοῦ ἀπομακρύνω (#35). Ἕνας αὐτόπτης θὰ τὸ περιέγραφε κάπως ἔτσι:
    «Η Bana και η μητέρα της Fatemah μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, μαζί με 25.000 άτομα από την περιοχή των ανταρτών στο Χαλέπι.»
    Τὸ πρόβλημα εἶναι πὼς αὐτὲς οἱ εἰδήσεις γράφονται συνήθως ὑπὸ πίεση χρόνου, ἀπὸ κακοπληρωμένα παιδιὰ ποὺ ἁπλῶς μεταφράζουν κείμενα, χωρὶς νὰ δίνουν (κάποιες φορὲς κι ἀπὸ ἄγνοια) μεγάλη προσοχὴ σὲ τέτοιου εἴδους «λεπτομέρειες». Τελικὰ ὁ χαμένος εἶναι ἠ γλώσσα.

  46. spatholouro said

    Sarant: «Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει για μιαν ακόμα φορά το μάταιο της επαναφοράς του πολυτονικού […] αλλά και το κείμενο είναι γεμάτο λάθη, κάτι που δείχνει τη ματαιότητα του αγώνα των πολυτονιατών.»

    Μπα, καμμία σχετική ματαιότητα δεν διακρίνω από όσα αναφέρεις, με την αφορμή της ζουράριας πολυτονίσεως, διότι νομίζω παραβλέπεις ότι προ της επιβολής του μονοτονικού, επειδή ακριβώς δεν διόρθωναν αυτόματοι πολυτονιστές αλλά διορθωτές που γνώριζαν από πολυτονικό, δεν υπήρχαν τέτοια λάθη καθόλου σε εφημερίδες/περιοδικά/βιβλία, πλην εκείνων των «ημαρτημένων» γενικότερα.

    Για αυτό έχω επισημάνει και παλαιότερα, με άλλη αφορμή, ότι όταν θέλουμε να πολυτονίσουμε ένα μονοτονισμένο κείμενο κάνουμε μεν πρώτα ένα «χραπ» με τον αυτόματο πολυτονιστή, αλλά μετά πάμε λέξη λέξη και διορθώνουμε ό,τι δεν μπόρεσε αυτός να συλλάβει ή ό,τι αυτός χάλασε.

  47. ΣΠ said

    Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές στον Νικοκύρη και σε όλους τους σχολιαστές. Και το ιστολόγιο να προσφέρει πάντα γνώσεις, ενημέρωση και ψυχαγωγία.

  48. Λεύκιππος said

    Κάπου το διάβασα αλλά που; Βγήκε από την φυλακή ο Ασημάκης Κατσούλας αφού ΕΚΤΙΣΕ 23 χρόνια από την ποινή των δις ισόβια.

    Σωστό δεν λέω, αλλά έκτισε; (κανένα τοίχο;)

  49. Avonidas said

    #46. Μπα, καμμία σχετική ματαιότητα δεν διακρίνω από όσα αναφέρεις, με την αφορμή της ζουράριας πολυτονίσεως

    Κι όχι μόνον αυτό. Εγώ αδυνατώ να καταλάβω πώς απ’ το «αυτό το κάνουν συνέχεια λάθος» προκύπτει το «πρέπει να καταργηθεί». Μ’ αυτή τη λογική δεν θα ‘πρεπε κανείς να διδάσκεται μαθηματικά εδώ και αιώνες.

    (Και τα περισσότερα από τα μεζεδάκια που σερβίρονται εδώ είναι συνηθισμένα λάθη).

  50. ΚΑΒ said

    Όλα τα λεξικά έχουν αόριστο εξέτισα. Καλή η δημοτική, αλλά με όρια.

  51. Avonidas said

    #48. Έκτισε βιογραφικό 😉

    (Άσχετο, αλλά αναρωτιέμαι αν αυτοί που βρήκαν πρόωρη την αποφυλάκιση αντιλαμβάνονται τι πα να πει 23 χρόνια).

  52. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    44. Δὲν ψέγω τὰ παιδιὰ, Ἀλέξη. Ἴσα-ἴσα κάτι τέτοια ραμόνια εἶναι χαριτωμὲνα, ἰδιαίτερα ὅταν ἀνατρέπουν τὶς ἔννοιες. Θυμᾶμαι κάποια παιδιὰ, στὸ δημοτικὸ, ποὺ λέγανε τὸ «Πιστεύω» στὴν ἐκκλησία. Ἐκεῖ ποὺ ἔλεγε γιὰ τὸ «Πνεῦμα… τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενο» τὸ ἔκαναν «ἐμπορευόμενο».
    Πάντως, δὲν νομίζω πὼς βλάφτει νὰ ἐπισημαίνονται τέτοιου εἴδους λάθη. Αὐτὸ ἐξ ἄλλου εἶναι καὶ τὸ νόημα τῶν (σὶκ ρὲ) μεζεδακιῶν.

  53. spatholouro said

    #48
    Δεν ξέρω εάν το «χτίσιμο» το είδες εδώ, αλλά εγώ εδώ το είδα:
    Μαρία Κυριακίδου νομικός, με μεταπτυχιακό στην εγκληματολογία και υπ.διδάκτωρ στο Διεθνές Δίκαιο:
    « Ο Ασημάκης Κατσούλας φυλακίστηκε σε ηλικία 21 ετών. Έκτισε ποινή 23 ετών για τα εκλήματα που ομολόγησε Πηγή: http://www.lifo.gr»

    Τι να μολογήσει κανείς για τη νομικό, με μεταπτυχιακό, και υποψήφια δοκτορέσσα…

    Και όσο σκέφτομαι ότι στην επιστημονική της ζωή όλο με αυτό το ρήμα (εκτίνω) θα έχει να κάνει…

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για τα λογοπαίγνια δεν μπορούμε να μιλάμε αφοριστικά υπέρ ή κατά. Είναι κι αυτά ένα είδος γλωσσικής δημιουργίας και η επιτυχία τους εξαρτάται από τους εμπνευστές τους. Αν είναι μερακλήδες και ταλαντούχοι σαν τον φίλο μας τον Μιχάλη Νικολάου, τότε θα είναι απολαυστικά. Αν είναι σαχλαμαράκηδες, τότε θα αποσπάσουν μόνο τα αμήχανα βλέμματα της παρέας τους. Και πάλι καλά δηλαδή, γιατί στην παρέα της νιότης μου έπεφτε φατούρο. Απαραίτητο μέτρο λογοκρισίας, πολύ συχνά. 😊

  55. Στάζυμπε (35), στην αρχή απόρησα μ’αυτά που γράφεις (αμετάβατο το ‘απομακρύνω’;), ύστερα όμως κατάλαβα τι θέλεις να πεις: το παθητικό ‘απομακρύνομαι’ είναι και μέσης διαθέσεως (=απομακρύνω τον εαυτό μου) και παθητικής (=με απομακρύνουν άλλοι).

    Το ότι ακόμα κι ο Νικοκύρης μπερδεύτηκε με τον τονισμό των θηλυκών σε -εία και μόλις στο 38ο σχόλιο βρέθηκε κάποιος (ο ΚΑΒ) να τον διορθώσει δείχνει πόσο ανεπανόρθωτα νεκρά είναι πια, 34 χρόνια μετά την επίσημη κατάργησή τους, τα σκουληκάκια.

    Στην ηλικία που μαθαίνουμε τα κάλαντα, είναι απόλυτα φυσικό να μην καταλαβαίνουμε πολλά τους σημεία, από τον «ορισμό» του πρώτου στίχου και τους ουρανούς που «αγάλλονται» του τέταρτου, ως τον «ποιητή» των όλων και τον «άγιόν της τόκον» που κρατούσε η Θεοτόκος, για όσους δε τα ξέρουν ως το τέλος, το «ρηθέν» που θα «πληρωθεί προφήτου Ησαΐου». Καλό θα είναι βέβαια κάποτε στο σχολείο να διδάσκονται τι θα πει «αγάλλομαι/αγαλλίαση» ή «τίκτω/τοκετός/επίτοκος/(ζ)ωοτόκος» και ότι και ο «τόκος» των δανείων από την ίδια ρίζα είναι, αλλά αυτό είναι θέμα γλωσσικής διδασκαλίας — που βεβαίως μπορεί και πρέπει να παραπέμπει εν προκειμένω στα υποτίθεται γνωστά κάλαντα. Ας ομολογήσω ότι μερικές απορίες για σκοτεινά σημεία του κειμένου τους όπως μου παραδόθηκε 🙂 τις έχω ακόμα: τι θα πει «την σμύρναν μεν ως άνθρωπον, χρυσόν ως βασιλέα / τον λίβανον δε ως Θεόν, όλην την ατμοσφαίραν«;

  56. https://twitter.com/33_3_3/status/812279606015311872

  57. Τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη ως όνομα δεν τον ήξερα ούτε εγώ, παρόλο που τον έχουμε μελετήσει κι εδώ, τον Ηλία Χαραμή όμως της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», που ακόμα και στις Βρυξέλλες την παρακολουθώ ανελλιπώς, ναι. Στην ίδια σειρά άλλωστε σαφώς διαβάζουν Σαραντάκο. Και δεν πιστεύω πως υποκρύπτεται αλογοπαίγνιο πίσω από την ανορθογραφία…

  58. π2 said

    Παρατηρώ με ενδιαφέρον ότι ο Τζήμερος, που επαίρεται στην αρχή του πονήματος για το θάψιμο του αβερώφειου τσεκουριού του πολέμου από τη δεξιά, χρησιμοποιεί τον όρο συμμορίτες.

    Αλλά αφορμή ήθελα απλώς να πάρω από τον Τζήμερο, για να σημειώσω την παρουσίαση ενός βιβλίου που μου φαίνεται ενδιαφέρον: http://www.efsyn.gr/arthro/sfaximo-tis-gkaintas

    Μπορώ να επιβεβαιώσω από γνωστό μου μουσικολόγο το ενδιαφέρον φαινόμενο των μεταφρασμένων στα ελληνικά δημοτικών στην περιοχή (και την επιστροφή στην πρότερη εκδοχή όταν εκλείψει η αρχική επιφύλαξη για τον Αθηναίο μουσικολόγο).

    Η διαφορά ανάμεσα στην ανατολική και τη βορειοδυτική Μακεδονία ως προς την εξέλιξη της σλαβογλωσσίας είναι ενδιαφέρουσα. Να οφείλεται άραγε μόνο στη διασπορά της (λίγοι αμιγώς σλαβόφωνοι οικισμοί σε λιγότερο συμπαγείς περιοχές); Να οφείλεται στην ενοχή που σχετίζεται πλαγίως με τη βαριά βουλγαρική κατοχή (το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα πολύ παλιά, μιλώντας για τους βουλγαρογραμμένους);

    Σε κάθε περίπτωση, μου φαίνεται ενδιαφέρον ότι το αρχαίο σύνορο του Αξιού αναβιώνει σε τελείως διαφορετικά συμφραζόμενα.

  59. Babis said

    55 «την σμύρναν μεν ως άνθρωπον, χρυσόν ως βασιλέα / τον λίβανον δε ως Θεόν, όλην την ατμοσφαίραν«

    Αν και δεν είχα ξανακούσει αυτό τον στίχο, μου φαίνεται προφανές το νόημα.

    Σμύρνα για την ανθρώπινη φύση του χριστού, την χρησιμοποιούσαν κυρίως για να αρωματίσουν τους νεκρούς.
    Χρυσό για τον βασιλέα των ουρανών. Οι βασιλιάδες λατρεύουν το χρυσάφι, και εμείς επίσης αλλά κανεις δεν μας δίνει.
    Λιβάνι για την θεϊκή υπόσταση. Σε όλες τις θρησκείες χρησιμοποιούσαν λιβάνι για να κάνουν ατμόσφαιρα στους ναούς.
    «όλην την ατμόσφαιρα» κολλάει στο λιβάνι που θα μυρίσει όλη η ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι μπήκε για να βγει ο στίχος.

    Κάνω κάπου λάθος;

  60. Μεταφραστής said

    Καλά Χριστούγεννα Δημήτρη και όλη η παρέα!

  61. BLOG_OTI_NANAI said

    Το ορθογραφικό λάθος «πρωτίνει» δεν είναι πρωτότυπο, αλλά εμφανίζεται σε δικαστικό(!) έγγραφο του 1831 [ «Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου» 34 (1998) ] και μας υποψιάζει ότι ο συντάκτης της διαφήμισης λέγεται… Παπάζογλου, και είναι μακρινό εγγόνι του «λογιοτάτου» γραμματέα του Ειρηνοδικείου Σκύρου που μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις κι αυτά που ήξερες (αν και ο Ειρηνοδίκης, δεν πάει πίσω):

    ( http://repository.academyofathens.gr/gr/listItems/201787 )

  62. spatholouro said

    #53
    Α, και σχόλιο αναγνώστη στο LIFO:

    Από το «έκτισε ποινή» εγώ «έξαξα» το συμπέρασμα πως η κυρία Κυριακίδου έχει τις σωστές προοδευτικές απόψεις.

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    25. Δεν είμαι, δυστυχώς, Κουμιώτης, Δύτη, αλλά είναι σαν να είμαι, αφού δύο αδελφικοί μου φίλοι είναι από δω και έτσι νιώθω σαν στο σπίτι μου. 😊

  64. ΣΠ said

    Μεγάλο πρόβλημα τα τακτικά αριθμητικά όταν πρόκειται για μεγάλους αριθμούς:
    Το 100ό εκατομμυριοστό μοντέλο της Honda.
    Πώς να γράψεις όμως «εκατοντάκις εκατομμυριοστό»; Μια (όχι πολύ καλή) λύση είναι να γράψεις 100.000.000ο.

  65. BLOG_OTI_NANAI said

    55, 59: Αυτή είναι η ερμηνεία που παραδίδει ο Μ. Φώτιος στα «Αμφιλόχια»: http://postimg.org/image/7xxsft47z/

    Είχαμε αναφερθεί σχετικά πριν δυο χρόνια ( http://tinyurl.com/jlvc3yg )

    Χρόνια Πολλά σε όλους!

  66. Avonidas said

    #64. Το 10^8 μοντέλο 😉

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η φωνητική γραφή θα απαλλάξει τους μαθητές από τον βραχνά της ορθογραφίας και τους δασκάλους απ’ τα πολλά διορθώματα. Ας εφαρμοστεί, λοιπόν. Μετά τον θάνατό μου, όμως, γιατί πόσα ν’ αντέξει ένας άνθρωπος; Μονοτονιάτης είμαι, αλλά τον Παπαδιαμάντη μου τον θέλω πολυτονισμένο. Βίτσια είναι αυτά. 😊

  68. alexisphoto said

    @40:
    Τέλειο…. 🙂
    Καλές γιορτές

  69. Avonidas said

    #67. Διλαδί θα γράφουμε κάπος έτσι;

    Παναγιά βοΐθα! :-/

    kalitera greeklish 😛

  70. ΣΠ said

    Όχι ότι αλλάζει τίποτα αλλά στο άρθρο για το Κ.Κ. Συρίας γράφει Unified όχι United.

  71. Alexis said

    #52: Συμφωνώ. Να επισημαίνονται.
    Αλλά διαφωνώ με το να θεωρούνται μέγα δείγμα αμορφωσιάς και να γίνονται αντικείμενο ειρωνείας. Όχι από εσένα βεβαίως, γενικά μιλάω…

    #55: Άγγελε, μα τι λες τώρα; Εδώ εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα τι λέει ολόκληρη η πρώτη στροφή από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς! 😀

  72. Άμα έχεις ένστικτο δημοσιογραφικό αλλά δεν ξέρεις πρόσωπα και πράγματα

  73. Γιάννης Ιατρού said

    69: Avonidas
    πφφφφ! kalitera, ανορθόγραφε, kalytera 🙂 🙂 🙂

  74. Corto said

    58 (Π2):
    Να ένα τραγούδι αμετάφραστο (στο βίντεο έχει την μετάφραση):

    «Παύλε Παύλε καπετάνιε
    Πού θα αφήσεις τη νέα γυναίκα σου;

    Εγώ δεν έχω γυναίκα, τι τη θέλω τη γυναίκα;
    Η δική μου γυναίκα είναι το λεπτό μάλινχερ»

    (Τα μουσικά γούστα ποικίλλουν. Σε άλλους αρέσει ο Βοσκόπουλος. Σε άλλους ο Σιδηρόπουλος. Σε κάποιους άλλους ο Φλωρινιώτης)

  75. Corto said

    Οι στίχοι στο σχ.74 είναι από το επόμενο βίντεο της λίστας, με τίτλο «Παύλε Καπετάντσε», αναφερόμενο στον Παύλο Μελά.

  76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    51 – (Άσχετο αλλά αναρωτιέμαι, αν αυτοί που βρήκαν πρόωρη την αποφυλάκιση αντιλαμβάνονται τι πα να πεί 23 χρόνια).
    Μπορείς να ρωτήσεις τους συγγενείς των θυμάτων να σου πούν. Εγώ πάλι αναρωτιέμαι, αυτοί που βρήκαν σωστή την αποφυλάκιση, αντιλαμβάνονται τι πα να πεί, ΔΙΣ ΙΣΟΒΙΑ;

    ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΛΕΜΕ.

  77. 55α: Ναι, λάθος διατύπωση από τη μεριά μου.

  78. Τσούρης Βασίλειος said

    Χρόνια πολλά κι από μένα.
    Προσφέροντας κοκορόζουμο θα δεξιωθεί αύριο τους πιστούς ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας.

    Ζεματίρα για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ
    Ένα ποτήρι ζεματίρα (παραδοσιακό βραστό κρασί με μπαχαρικά και φρούτα) για καλή τύχη και καλύτερες μέρες θα προσφέρει αύριο η Φρόντζου Πολιτεία από 10.30-14-30

    Ηπειρωτικός Αγών (σημερινός)

    ΒΤ .Κακορίζικος τελικά ο κόκορας που γίνεται κοκορόζουμο κι ας λέει ο λαός ότι η παλιά κότα έχει το ζουμί.
    Πριν 35 χρόνια στο μαγαζί του παππού -έτσι τον λέγαμε- απολαμβάναμε καυτό κοκορόζουμο με αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Ηταν πριν το αεροδρόμιο δεξιά. Τον κόκορα τον τρώγαμε μετά!

  79. Σουμελα said

    Άσχετο με το θέμα αλλά ήθελα να το γράψω. Χθες που ήρθε η κόρη μου από την Θεσσαλονίκη μου έφερε δώρο τα Αττικά του Βάρναλη, κατόπιν παραγγελίας μου.
    Άρχισα να διαβάζω το βιβλίο σήμερα το πρωί. Τώρα είναι απόγευμα και συνεχίζω ακάθεκτη. Ευτυχώς που φιλοξενούμε τους γονείς μου και ασχολούνται αυτοί με την τροφή μας.
    Εύχομαι σε όλους σας Χαρούμενα και Ειρηνικά Χριστούγεννα

  80. καυτό κοκορόζουμο με αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    69. Όχι γκρίκλις. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ι φονιτικί γραφί. Και το μεθεπόμενο η κατάργηση του αλφαβήτου και του γραπτού λόγου. Να μη χαλούν τα παιδιά τα μάτια τους διαβάζοντας. Μια χαρά είναι και η προφορική παράδοση. Να μαζευόμαστε γύρω απ’ το τζάκι, να λέμε ιστορίες ψήνοντας κάστανα και πίνοντας κρασάκι. 😊

    Αλήθεια, αν είσαι ο πατέρας της δεκατετράχρονης Δώρας Συροπούλου, που μαρτύρησε στα χέρια του Κατσούλα και της συμμορίας του, και δεις τον δολοφόνο της ελεύθερο κι ωραίο μπροστά σου, τι κάνεις, πώς αντιδράς;

  82. spiral architect said

    Αγόρια και κορίτσια του ιστολογίου Χρόνια Πολλά!

  83. 82 Σπειροειδή

    Μεζεδάκια της παραμονής

  84. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    19. «όπως και στο Παρίσι άλλωστε που Σενεγαλέζοι μουσουλμάνοι αποδέχονταν το αλκοόλ και έλεγαν ότι το κοράνι πουθενά δεν το απαγορεύει, αλλά μόνο οι μικροτσούτσουνοι σαουδάραβες – έτσι τους έλεγαν…🙂»

    «μικροτσούτσουνοι » μωαμεθανοι

    Δραττομαι της ευκαιριας να σας ανακοινωσω οτι ο Nikiplos και ο ΑΦ , ανεξαρτητως εργαζομενοι, εχουν ανακαλυψει οτι οι μεσανατολιτες μωαμεθανοι ειναι «μικροτσούτσουνοι » .

    Περαιτερω ο ΑΦ, διερωτωμενος Ραϊχικως, για τον μουσουλαμνικον φανατισμον τους, κατεληξεν εις το προσωρινον συμπερασμα οτι μια εκ των αιτιων φαινεται να ειναι οτι …εφεραν το σχετικο συμπλεγμα μεγεθους 🙂

  85. Alexis said

    #82: Γεια σου Spiral με τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό σου! 🙂

    Μοι προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι ουδείς συνταξιούχος αναγνώστης συνεχάρη τον Gpoint για τα έξοχα «κάλαντα» του σχολίου 2, και τους καταγγέλλω άπαντες ως αντι-παοκτζήδες και εγκάθετους των Αλαφουζομαρινάκηδων.

  86. Avonidas said

    Μπορείς να ρωτήσεις τους συγγενείς των θυμάτων να σου πούν.

    Έχω βαρεθεί να τ’ ακούω κάτι τέτοια. Όπως και το αλλο περίφημο επιχείρημα: «Αν σου είχανε σκοτώσει τον πατέρα/τη μάνα/την αδερφή/τη γυναίκα, θα ήσουν υπέρ της θανατικής ποινής».

    Ναι, πολύ πιθανόν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν παραδίνουμε τους εγκληματίες στον όχλο ή στους συγγενείς των θυμάτων, αλλα (τουλάχιστον ιδανικά) σε αμεροληπτους δικαστες. (Μη μου αρχίσεις για την ελληνική δικαιοσύνη, τα ξερω. Και δεν λυνονται με επιπλεον παρανομιες).

    Πρέπει μήπως να εξηγώ και σ’ αυτο το ιστολόγιο οτι το να συμφωνω με την εννομη αποφυλάκιση καποιου που που εξετισε 2 δεκαετιες φυλακη ΔΕΝ σημαίνει οτι συμφωνω με το εγκλημα; Απο οτι φαινεται, χρειάζεται.

    Στα πόσα χρόνια φυλακή ξαναγυριζουν οι σκοτωμενοι; Πόσα απαιτούνται για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Αν η απάντησή σου είναι ότι θα πρεπε να μεινει μεσα ισόβια, νομίζω θα ήταν πιο τίμιο να υποστηρίξεις κατευθείαν τη θανατική ποινή. Ταιριάζει καλύτερα με τη λογικη της εκδίκησης, και με την πεποίθηση οτι ο σωφρονισμος ειναι αδυνατος.

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «από πτώση φορτηγού»
    Πρόσκρουση φορτηγού στον κόσμο στην αγορά, άκουσα στο ράδιο την πρώτη ώρα.Μπορεί από τη βιασύνη και την ένταση του άμεσου προφορικού λόγου αλλά χτύπαγε- ντόινκγ !

  88. spatholouro said

    Πώς το έλεγε να δεις ο γέρων Καραμανλής; (ριμάρει κιόλας)
    Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια…

    Το ότι μια αποφυλάκιση ενδέχεται να είναι «έννομη», δεν την βγάζει εκτός κριτικής βασάνου. Άλλωστε, εν γένει, πληθώρα βιοτικών, ας πούμε, περιστατικών, έως μία συγκεκριμένη ημέρα παρατηρούμε να βρίσκονται εντός έννομης τάξης και την επομένη να βγαίνουν εκτός….

    Ο καθένας μας λοιπόν ας σταθμίσει με τον κοινό ή μη νου του το γεγονός και ας το αξιολογήσει. Ας βάλει από τη μια μεριά τις διαπραχθείσες εγκληματικές πράξεις, από την άλλη την επιβληθείσα ποινή και από την άλλη την αποφυλάκιση στα 22 χρόνια..

    Προσωπικά, όχι μόνο δεν συμφωνώ -όπως κι ο Avonidas βέβαια- με τις εγκληματικές πράξεις, αλλά εξίσου δεν συμφωνώ με την εν λόγω αποφυλάκιση: δεν μου βγαίνουν τα «συναγόμενα» από τη στάθμιση που έλεγα παραπάνω…

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ο ιστός έπαιρνε δασεία
    Γι΄αυτό καθιστός! (γεια σου δάσκαλε Μ.Ν. 🙂 )

  91. ΓιώργοςΜ said

    86 Η ισόβια κάθειρξη δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα διόρθωσης δικαστικής πλάνης. Ταυτόχρονα είναι αρκούντως βαριά ποινή για να λειτουργήσει αποτρεπτικά, όπως υποτίθεται πως πρέπει να λειτουργεί η βαρύτητα της ποινής. Τέλος, δείχνει ακριβώς πως τιμωρία δεν είναι εκδίκηση.
    Όλα αυτά θεωρητικά πάντα.
    Περί σωφρονισμού και πώς αυτό επιτυγχάνεται στα εν Ελλάδι σχετικά ιδρύματα, φυσικά δε χρειάζεται να χαλάμε χρόνο και ηλεμελάνι. Για τόσο ειδεχθή εγκλήματα δε νομίζω πως υπάρχει πιθανότητα σωφρονισμού του εγκληματία, αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Μόνο ο σωφρονισμός των επίδοξων μιμητών του μπορεί ίσως να επιτευχθεί. Αλλιώς, το μήνυμα είναι «σκότωσε όποιον θες, η ταρίφα είναι 20 χρόνια». Σαραντάρης πια, αυτός που εγκλημάτισε στα είκοσι, μετά από παρατεταμένα μεταπτυχιακά, μπορεί πλέον να ξεκινήσει μια νέα, αποδοτική καριέρα.

  92. …«μεταξύ Subaru και αστείου»…

    Mεταξύ Subaru και Suburban
    παρά λίγο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο
    μεταξύ Βραζιλιάνας και Αργεντινέζου φίλων μου
    – καθώς διασκεδάζαμε συμπούρμπουλοι –
    όταν ο δεύτερος εθίγη
    που η πρώτη, λαθούσα, απεκάλεσε Σουμπαρού
    το νεοαποκτηθέν καύχημά του,
    ένα ολοκαίνουργιο Σουμπούρμπαν
    status symbol για SUV νότια απ’ τον Rio Grande.

    Εδώ στην πολυτελή παραλλαγή του ως
    Cadillac Escalade με narcos στο Breaking Bad.

  93. Καλησπέρα και χρόνια καλά, έχεi ένα άρθρο η Lifo, για το τελευταίο ποίημα του Βάρναλη:

    http://www.lifo.gr/articles/anagnoseis_articles/126678

    Υγεία και καλή Δύναμη.

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    http://www.badsadstories.blogspot.gr
    http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν μπορώ να συμμετάσχω στη συζήτηση για το αν πρέπει να αποφυλακίζονται ή όχι οι Κατσούλες και οι Παπαχρόνηδες. Έχω μονάκριβη κόρη και μαθητές κοντά στην ηλικία της έφηβης Δώρας. Συνεπώς, έννοιες όπως επιείκεια, αποστασιοποίηση, ψύχραιμη ματιά, αντικειμενική στάθμιση των υπέρ και των κατά, νομικός πολιτισμός και όλα αυτά τα ωραία δεν μου λένε τίποτα σ’ αυτή την περίπτωση.

  95. spatholouro said

    #93
    Ε, ρε μάνα μου «Τα μουνάκια»: ω της επιτομής του «Μεγάλου Ανατολικού»!
    (Γλυτώνουμε κι όλους αυτούς τους τόμους της αιώνιας επανάληψης του ίδιου -πού ‘σαι ρε Νίτσε πού ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!)

  96. Μαρία said

    58
    Το παράγγειλα ήδη. Οτι έσφαζαν τις γκάιντες δεν το ήξερα. Αυτό δε σημαίνει οτι έχουν εκλείψει κι οτι π.χ.οι Φράστανληδες (Ορεινή) δεν παίζουν γκάιντα.
    Κλασική περίπτωση τραγουδιού χωρίς λόγια παρόλο που κυκλοφορεί και μεταφρασμένο https://www.youtube.com/watch?v=gxKj6GnB9TY . Για να το βρεις με λόγια στη θεία χρειάζεται να το γράψεις στα μακεδόνικα http://pesna.org/song.php?id=1065

  97. […] Ημερ. Δημοσίευσης:24 December 2016 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

  98. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    35 Ασφαλώς υπάρχει και ο γούγλης, αλλά για να τον αναφέρουν χωρίς άλλο προσδορισμό στη διαφήμιση, σημαίνει πως θα έπρεπε να τον ξέρω χωρίς τη βοήθεια του γούγλη. Αν πάντως υπάρχει απαξιωτικός τόνος, είναι προς τα Πάμπλικ.

    38 Δικιο έχεις. Και η πλατεια όταν ήταν ουσιαστικό πάντως περισπωμενη θα έπαιρνε, έτσι;

    42 Μπορεί, αλλά και πάλι η ερώτηση πάσχει.

    46 Οπότε, σήμερα που έχουν εκλείψει αυτοί οι διορθωτές, είναι μάταιη η συζήτηση για επαναφορά του πολυτονικού 🙂

    57 Ε, ξεχνάω

    60 Νίκος, αν εύχεσαι σε μένα 🙂 Καλά Χριστούγεννα επίσης!

    61 Μικρό όνομα Σικούρης -καθολικό;

    79 Νάσαι καλά!

    86 Κάπως έτσι

    95 Είσαι κι εσύ από αυτούς που θεωρούν πληκτικότατο τον Ανατολικό;
    Όσο για το ποίημα του Βάρναλη, δείτε κι εδώ

    Το (προ)τελευταίο ποίημα του Κώστα Βάρναλη

  99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    86 – To «μπορείς να ρωτήσεις τους συγγενείς» δεν είναι επιχείρημα, αλλά απάντηση στο ερώτημά σου, εσύ βέβαια δεν απάντησες στο δικό μου.

    «Πρέπει μήπως να εξηγώ και σ’ αυτο το ιστολόγιο οτι το να συμφωνω με την εννομη αποφυλάκιση καποιου που που εξετισε 2 δεκαετιες φυλακη ΔΕΝ σημαίνει οτι συμφωνω με το εγκλημα; Απο οτι φαινεται, χρειάζεται.»
    Αυτό το σκεπτικό, θα πρέπει να το εξηγήσεις στον εαυτό σου, εγώ πάντως αυτό το «που εξετισε 2 δεκαετιες φυλακη» ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να το καταλάβω, γιατί το αποδεδειγμένα φτωχό μυαλό μου, κάνει τον απλό και φτωχό υπολογισμό-συλλογισμό.
    Αν κάποιος με δις ισόβια, αποφυλακίζεται σε 23 χρόνια, με μία φορά θα αποφυλακίζεται σε 11,5, (ο Παπαγεωργόπουλος βγήκε πολύ νωρίτερα) άρα, όποιος τρώει 10 χρόνια, θα πρέπει να του πληρώσουμε και 1,5 χρόνια αποζημίωση, τα ισόβια τότε για ποιό λόγο υπάρχουν, γιατί δεν τα καταργούν αφού δεν τηρούνται;

    «Στα πόσα χρόνια φυλακή ξαναγυριζουν οι σκοτωμενοι;» Ρώτα τα θύματα, ίσως σου πούν.

    » Πόσα απαιτούνται για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα;
    Αν η απάντησή σου είναι ότι θα πρεπε να μεινει μεσα ισόβια, νομίζω θα ήταν πιο τίμιο να υποστηρίξεις κατευθείαν τη θανατική ποινή.» Προσωπικά μου αρκούν για όσα καταδικάζεται κάποιος, αρκεί να έχει το δικαίωμα της εύκολης αναψηλάφησης και επανάληψης της δίκης. Δεν καταλαβαίνω (φτωχό μυαλό γαρ) πού κολλάει η τιμιότητά μου και η θανατική ποινή σ΄αυτό που είπα. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις όπως είναι ο βιασμός ανηλίκων γενικά, και ειδικά από τους γονείς τους, παίζω πολύ υπέρ, με την θανατική ποινή, ΟΧΙ δεν είμαι υπέρ, κι ας σου φαίνεται σαν ατιμία.

    «Ταιριάζει καλύτερα με τη λογικη της εκδίκησης, και με την πεποίθηση οτι ο σωφρονισμος ειναι αδυνατος.»
    Αυτά ταιριάζουν με την δική σου λογική και άποψη, όχι με την δική μου.
    Σε ρωτώ λοιπόν, τα δις ισόβια τι σημαίνουν; για ποιό λόγο υπάρχουν; Αφού για σένα και όσους το υποστηρίζουν, τα 23 χρόνια γι΄αυτά τα εγκλήματα είναι πολλά, γιατί δεν καταργούνται τα ισόβια, πόσο μάλλον τα δις; Θεωρείς ότι ο σωφρονισμός επέρχεται με την πάροδο των χρόνων, και στην προκειμένη περίπτωση των είκοσιτριών, κι όχι με συγκεκριμένες κοινωνικές και ψυχολογικές μεθόδους;
    Ο Παττακός π.χ που αποφυλακίστηκε μετά από 17 χρόνια (για λόγους υγείας, κι έζησε άλλα 26) ενώ είχε καταδικαστεί σε θάνατο και μετατράπηκε σε ισόβια (το δις ισόβια, είναι ουσιαστικά ποινή θανάτου) είχε σωφρονιστεί;
    Γνωρίζεις τα εγκλήματα που διέπραξε ο Κατσούλας; Γνωρίζεις το σκεπτικό της αποφυλακίσεώς του; Γνωρίζεις αν έχει εξεταστεί από ειδικούς ψυχολόγους που ενέκριναν την αποφυλάκισή του; Θεωρείς πως δεν χρειάζεται τέτοια διαδικασία, κι ότι τα 23 χρόνια είναι αρκετά για να σωφρονιστεί και να μην επαναλάβει τέτοια εγκλήματα;
    Γνωρίζεις αν έχει αναλάβει κάποιος την ευθύνη ότι δεν θα τα επαναλάβει;
    Εσύ που τον υποστηρίζεις, αναλαμβάνεις τέτοια ευθύνη;
    Αν σκοτώσει κάποιο κορίτσι ή γυναίκα, ή οποιονδήποτε, ποιός θα ευθύνεται;
    Βλέπεις σ΄αυτά που λέω κάποια λογική εκδίκησης, ή την πεποίθηση ότι ο σωφρονισμός είναι αδύνατος;
    Εκ του ασφαλούς, είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια, ή όπως συνηθίζω να λέω, ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

  100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Νικοκύρη στις πόσες λέξεις ένα σχόλιο λογίζεται σεντόνι; Για να μη ρίξω καμιά τρίμηνη μετάνοια και πιάσουμε Πάσχα. 🙂

  101. sarant said

    100 Εχεις δικαίωμα στα σεντόνια, όπως και όλοι, αλλά με μέτρο.

  102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    88 – Αν είχες γράψει πιο νωρίς, δεν θα χρειαζόταν να απαντήσω στον Αvonida, με κίνδυνο πολύμηνης μετάνοιας. 🙂

  103. Χρόνια πολλά Νίκο,
    Χρόνια πολλά σε όλους.
    ___________

    Υπήρξε μια απλοποίηση της Ελληνικής ποντιακής από το 30, στην ΕΣΣΔ. Δεν επιασε.Τα έχει γράψει ο Αγτζίδης αυτά. Και τα ‘εχουμε πει κι εδώ, νομίζω.

    Επιχειρήθηκε στην ΕΣΣΔ τότε και μια απλοποίηση της Ελληνικής μεσω της φωνητικής γραφής.

  104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    101 – Ναι, κι σε ευχαριστώ γι΄αυτό, αλλά ποιό είναι το μέτρο, ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΛΕΜΕ. 🙂

  105. π2 said

    96: H Αγριανή δε λογίζεται Νταρνακοχώρι, σωστά;

  106. Ριβαλντίνιο said

    Με αφορμή το σχόλιο 58 του Π2 να βάλω και εγώ ένα απόσπασμα απ’το διδακτορικό του Καλλιανιώτη που θυμήθηκα :

    Έχουν θεωρηθεί οι εκτοπισµοί των Σλαβοµακεδόνων άδικοι και προϊόν της επιµονής των να οµιλούν και να άδουν στη γλώσσα τους. Στην άποψη αυτή συνεισέφερε εν πολλοίς η παραδοχή από ευκολόπιστους ερευνητές προφορικών διηγήσεων ή φηµών, την αξιοπιστία των οποίων δεν φρόντισαν να διασταυρώσουν. Έτσι οι µουσικοί της περιοχής απέφευγαν να τραγουδούν «βουλγαρικά άσµατα» όχι λόγο του φόβου δίωξής των από τις ελληνικές αρχές, αλλά επειδή ανάµεσα στα χάλκινα πνευστά και τα νταούλια η ανθρώπινη φωνή ήταν ασύγκριτα αδύναµη. Τον Οκτώβριο του 1936 άρχισε να µην επιτρέπεται η χρησιµοποίηση άλλων γλωσσών -«είτε Τουρκική, είτε Σλαβική, είτε Αλαβανική, είτε Βλαχική»- εκτός της ελληνικής στο Στρατό κι έπειτα η απαγόρευση επεκτάθηκε στις συναλλαγές και την αγορά, για να αποτρέπονται δολιότητες. Είναι προφανές ότι η απαγόρευση δεν στρεφόταν κατ΄ αποκλειστικότητα εναντίον της σλαβικής, αλλά και κατά των άλλων γλωσσών (τουρκική, βλαχική, αλβανική, αθιγγανική), αφού και χωρικοί καταδικάζονταν στην Εορδαία το 1937 επειδή «οµίλουν την βουλγαρικήν», αλλά και απαγορεύονταν το παίξιµο δίσκων γραµµοφώνου µε «ανατολίτικη µουσική (αµανέδες κλπ)». Ένας µαθητής του Γυµνασίου Φλώρινας έβρισε «βουλγαριστί» τους γονείς µίας καθηγήτριας και αποβλήθηκε, αλλά αιτία ήταν η ανερµάτιστη πράξη κι όχι η γλώσσα. Ένας αρτοποιός από το Μοσχοχώρι Καστοριάς, αντάρτης του ∆ΣΕ, ανέφερε σε βιογραφικό του σηµείωµα ότι το 1938 είχε φυλακιστεί επειδή τραγουδούσε «σλαβοµακεδονικά», ίσως όµως η φυλάκισή του είχε σχέση µε βίαιες πράξεις κατά τη διάρκεια πανηγυριού ή άλλης εορτής, οπότε η απαγόρευση του τραγουδιού ήταν απλώς ένα κάλυµµα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η άποψη ότι οι χωροφύλακες στριφογυρίζοντας στον αέρα τους βούρδουλές τους φώναζαν «Ή γίνεσαι Έλληνας ή πεθαίνεις» ανήκει περισσότερο στην πολιτική επικοινωνία, παρά στην αλήθεια.

  107. 94 Τι είδους επιχείρημα είναι αυτό; Και άλλοι έχουν μονάκριβες κόρες. Είναι ίσως πιο ανθρώπινο το σύστημα της σαρία: στους συγγενείς του θύματος εναπόκειται να συγχωρήσουν, να ζητήσουν οφθαλμόν αντί οφθαλμού, ή τέλος πάντων να πάρουν μια αποζημίωση. Προσοχή όμως: στους συγγενείς, όχι στον δικαστή.
    Θέλετε να συζητήσουμε σ’ αυτή τη βάση;

  108. 106 Σοβαρά τώρα, πόσο σου φαίνονται πειστικές οι αντιρρήσεις αυτές βρε Ριβαλντίνιο;

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πώς διάολο μπορεί να σωφρονιστεί ένας άνθρωπος που εγκλημάτησε δις με τον απερίγραπτο, κυριολεκτικά, τρόπο που εγκλημάτησε ο Κατσούλας; Δεν είναι κλέφτης, διαρρήκτης, τσαντάκιας, δεν έκανε ό,τι έκανε εν βρασμώ ψυχής. Μήπως, λοιπόν, η υπέρμετρη κορεκτίλα έχει προκαλέσει στις δυτικές κοινωνίες τρικυμία εν κρανίω;
    Στη Νορβηγία ο ναζιστής δολοφόνος Μπρέιβικ καταδικάστηκε στο μάξιμουμ της ποινής. 21 χρόνια. Έχει στη διάθεσή του 3 κελιά. Ένα για τη διαβίωσή του, ένα για να μελετάει και ένα για να γυμνάζεται. Έχει, επίσης, τηλεόραση, η/υ και κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια. Παρ’ όλα αυτά, προσέφυγε κατά του νορβηγικού κράτους κατηγορώντας το για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Συνεπώς, νομίζω πως ο Λάμπρος έχει δίκιο: το ‘χουμε χάσει το ρημάδι το μέτρο.

  110. Ριβαλντίνιο said

    @ 106 Δύτης των νιπτήρων

    Όταν μιλάει ο Καλλιανιώτης είναι εγγύηση ! Αυτός κάνει έρευνα. Δεν γράφει από την κεφάλα του ότι προπαγανδιστικό του κατέβει.

  111. Γιάννης Ιατρού said

    100: ΛΑΜΠΡΟ
    Άμα σφίξουν τα πράγματα υπάρχει πάντα ένα Άγιο Όρος. Και μόνο που το ξέρεις, αρκεί. 🙂

  112. Μαρία said

    105
    Σωστά. Χωριό της Ζίχνης είναι, παλιό όνομα Κλεπούσνα μφρ. αγριανή 🙂

  113. Ριβαλντίνιο said

    @ Γιάννης Κουβάτσος

    Όσο είμαστε στην Ε.Ε. οι ποινές θα είναι ελαστικές. Πρέπει να ακολουθήσουμε κατά την γνώμη μου στο θέμα αυτό την τακτική του πιο προηγμένου κράτους στον κόσμο :

  114. spatholouro said

    98/95
    Εννοείται ότι έπληξα βαριά, ιδίως όταν υποχρεώθηκα -ως βιβλιοπώλης τότε- να διαβάσω τι πράμα είναι… Και δεν ήμουν και άγευστος πορνογραφικής φιλολογίας…

    Απείρως προτιμότερο ανάγνωσμα βρίσκω, ας πούμε, την τρίτομη «Εμμανουέλλα» στην εξαιρετική μετάφραση της Τασσώς Καββαδία από τις εκδόσεις ΠΛΕΙΑΣ τότε…

  115. Σοβαρά τώρα; Έχουμε χάσει κάθε μέτρο, λέμε!

  116. π2 said

    110: Α, δηλαδή ότι έπαψαν να τραγουδάνε τα τραγούδια τους οφείλεται στο ότι δεν ακουγόταν η φωνή τους είναι προϊόν έρευνας, ε;

    Συγγραφέας του μετά τη Ρεπούση βιβλίου ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζω.

  117. Ριβαλντίνιο said

    @ 116 π2

    Τα έχουμε ξαναπεί :

    Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ : Ψιλοδεξιό
    Βιβλίο Ιστορία Γ΄Γυμν. : Ψιλοαριστερό
    Βιβλίο Ιστορίας Γ΄ Λυκείου : Ψιλοδεξιό

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    111. Κρεμάλα όχι. Θα μπορούσαν, όμως, του Μπρέιβικ να του χορηγήσουν ασπρόμαυρη τηλεόραση. Ε, αν δεν σωφρονιζόταν ύστερα κι απ’ αυτό, τι να πω…

  119. Ευχαριστώ, Μπάμπη. Τον συμβολισμό της σμύρνας τον είχα μάθει στο σχολείο· του χρυσού και του λιβανιού είναι προφανείς. Το «όλην την ατμοσφαίραν» δεν καταλάβαινα.
    Αλέξη (71), για τα όντως ασυνάρτητα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα υπάρχει και η άποψη ότι το ουσιαστικό κείμενο αποτελείται από τον πρώτο, τρίτο κλπ. στίχο και οι ζυγοί στίχοι είναι παραγεμίσματα, κάτι σαν τα τσακίσματα των δημοτικών τραγουδιών. Πράγματι, οι μονοί στίχοι σχηματίζουν κανονικούς δεκαπεντασύλλαβους με ειρμό:
    Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά | κι αρχή καλός μας χρόνος
    Αρχή που βγήκεν ο Χριστός | στη γη να περπατήσει
    Αγιος Βασίλης έρχεται | από την Καισαρεία
    Βαστάει κόλλα και χαρτί | χαρτί και καλαμάρι
    Το καλαμάρι έγραφε | και το χαρτί ομίλει … [Πάρα κάτω δεν ξέρω]
    Κατά σύμπτωση, σήμερα ξαναδιάβασα αυτή την άποψη, διασκευασμένη σε μορφή διηγήματος εδώ.

  120. Faltsos said

    Φρέσκο και ζεστό μεζεδάκι:

    «ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελής όρους για τη χώρα»

    από την απάντηση του κόμματος της αριστείας στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ.

    http://www.kathimerini.gr/889344/article/epikairothta/politikh/nd-h-kyvernhsh-panhgyrizei-gia-ena-8ema-poy-8a-eprepe-na-exei-hdh-kleisei

    (και σε όλους σχεδόν τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους}

  121. π2 said

    120: Ψάχνοντας στα ειδησεογραφικά για το μεζεδάκι σου, βλέπω έναν σουρεαλιστικό τίτλο στο Πρώτο Θέμα:

    Σύσκεψη στα Γιαννιτσά για την καταπολέμηση της μαύρης υπό την Έφη Αχτσιόγλου

    Το «και αδήλωτης εργασίας» δεν άρεσε του τιτλατζή.

  122. Ευχαριστίες στους συνένοχους-λογοπλάστες-φωτομάγους με τα δώρα,
    Και του χρόνου μελωδικά στον καλαντούχο στιχουργό μας,
    Καλή συνέχεια στις Νικοκυρεμένες Λέξεις
    (…καταξίωσον ημάς, Νικοδέσποτα, μετά παρρησίας τολμάν…),
    Και κατεξιωμένες Texas-size* ευχές σε όλους για ό,τι καλύτερο στις
    Γιορτές και τον Καινούργιο Χρόνο!
    —————-
    * Ένα νούμερο πάνω από King-size, λόγω
    Republic of Texas

  123. Δεν ξέρω απολύτως τίποτε για την κατάσταση στη Δ. Μακεδονία ή για την ελληνική ή σλαβομακεδονική δημώδη μουσική, ούτε ξέρω ποιος είναι ο Καλλιανιώτης, αλλά a priori η φράση «οι µουσικοί της περιοχής απέφευγαν να τραγουδούν «βουλγαρικά άσµατα» όχι λόγο [sic] του φόβου δίωξής των από τις ελληνικές αρχές, αλλά επειδή ανάµεσα στα χάλκινα πνευστά και τα νταούλια η ανθρώπινη φωνή ήταν ασύγκριτα αδύναµη» μου φαίνεται, μετά συγχωρήσεως, του κώλου. Στη Βουλγαρία η ανθρώπινη φωνή ήταν διαφορετική ή δεν υπήρχαν νταούλια και χάλκινα; Ή μήπως δυνάμωνε η ανθρώπινη φωνή (λόγω οξυγόνωσης του εγκεφάλου) όταν τραγουδούσε ελληνικά;

  124. 122 Texas-size

    Εδώ βλέπουμε μια νεαρή Τεξανή με τον προσωπικό της ελέφαντα

  125. Ριβαλντίνιο said

    @ 123 Αγγελος

    Η φράση δεν είναι καθόλου της γλουτιαίας χώρας. Εννοεί μάλλον δημοσίως, δηλαδή σε πανηγύρια και γλέντια. Δεν είχε νόημα λοιπόν να τραγουδούν αφού δεν ακούγονταν. Έτσι το απέφευγαν. Στην Βουλγαρία να μας πουν αυτοί που έχουν κάνει έρευνα. Τίποτα Κωστόπουλοι…

  126. …το «πρωτίνει» είναι χοντρό όσο και πρωτότυπο ορθογραφικό λάθος…

    Πιθανόν να έγινε μπλέξιμο με την πρωτεΐνη:

    Mμπουρδουκλώθηκε το -ει- με το -εΐ-
    μεσολάβησε ίσως και η Μάτζικα ντε Σπελ-Τσέκερ*
    – κάνοντας πρωτεΐνη το προτείνει
    πριν παρέμβει ο διορθωτής
    – που μπορεί να θεώρησε καθαρευουσιάνικο
    το τελικό στο πρωτείνη
    και τελικά βγήκε κάτι πρωτότυπο.

    ___________
    * Δημοσιεύει κρατώντας και το πατρικό της, ως γνωστόν.

  127. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    123 και πριν: Εχει γράψει κι εδώ ο Καλλιανιώτης, κι έχει όντως κάνει έρευνα, αλλά εδώ είναι φανερό ότι οι δικαιολογίες του είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά.

  128. Faltsos said

    Παρατηρώ ότι οι πιο έμπειροι σχολιαστές όταν χρειάζεται μορφοποιούν το κείμενό τους (πλάγια, έντονα – δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει και το μέγεθος)
    στο 24 ο Pedis σημειώνει: (ξέχασα να κλείσω τα γυρτά…)

    Μπορούμε να έχουμε σχετικές οδηγίες παρακαλώ.
    Όχι βέβαια τέτοιες γιορτινές ώρες. Όταν σας είναι εύκολο…

    Θα πρότεινα μάλιστα στον Νικοκύρη κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα βοηθητικό άρθρο (Help) με κάθε είδους παρόμοιες οδηγίες: μορφοποίηση, ανέβασμα εικόνας ή βίντεο κ.ά. τέτοια χρήσιμα. Αυτά και άλλα πολλά έχουν απαντηθεί κατα καιρούς αλλα δεν είναι τα μόνα που μάθαμε και τα ξεχνάμε. Ένα άρθρο εύκολα προσβάσιμο στο αριστερό ή δεξί μενου οποιαδήποτε στιγμή θα ήταν πολύ χρήσιμο

  129. Αν είχε τουφεκιστεί ο σατανιστής δολοφόνος σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την καταδίκη του, δεν θα διαμαρτυρόμουν. Ναι, ξέρω τα επιχειρήματα κατά της θανατικής ποινής, με πείθουν γενικά, αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα είχα αντίρρηση.
    Αφού όμως δεν τουφεκίστηκε τότε, αφού ως κράτος και κοινωνία έχουμε αποφασίσει να μη θανατώνουμε ούτε τους ειδεχθέστερους κακούργους, δεν μου φαίνεται παράλογο να μπορούν να βγουν έξω έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον έχουν επιδείξει καλή διαγωγή στη φυλακή, έχουν σοβαρές προοπτικές επανένταξης στην κοινωνία και βεβαίως η εισήγηση των ψυχολόγων είναι θετική (διότι τολμώ να ελπίζω πως εξετάστηκε με όση σοβαρότητα μπορεί να έχει μια ψυχολογική εξέταση. Η τελευταία φράση υποκρύπτει και μία δόση σαρκασμού.) Και επιτέλους, αυτό προβλέπουν οι κείμενοι νόμοι· δεν απολύθηκε (ελπίζω) επειδή είχε κουμπάρο τον αρμόδιο δικαστή!

  130. Η κατάργηση της περισπωμένης
    επιτρέπει στους μαθητές
    να επιδοθούν στην μελέτη της γλώσσας
    απερίσπαστοι.

  131. Μαρία said

    Κλικ στο τουί για να δείτε και τα σχόλια.

  132. 128

    Faltsos

    για πλάγια γράφεις τηνπρότασηπουθέλειςναεπισημάνεις αλλά αντί για ι βάζεις i
    για σκούρα το ίδιο με b αντί για i

  133. Ριβαλντίνιο said

    @ 128 Faltsos

    Προσφορά του Στάζυμπου :

    https://translate.google.gr/?hl=el&tab=wT#en/el/%3Cstrike%3E%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%20%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%3C%2Fstrike%3E%3Cblockquote%3E%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%20%CF%83%CE%B5%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%3C%2Fblockquote%3E%3Cb%3E%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B7%20%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE%3C%2Fb%3E%20%3Ci%3E%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%3C%2Fi%3E%3Ca%20href%3D%22http%3A%2F%2Fwww.example.com%22%3E%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%3C%2Fa%3E

  134. 131 Άστα, Μαρία. Το επεσήμανα στο 115. Οι άνθρωποι έχουν πάθει κανονικό σύνδρομο Στοκχόλμης. Ή μάλλον Στόκου.

  135. Ριβαλντίνιο said

    Καλύτερα έτσι :

    https://translate.google.gr/?hl=el&tab=wT#en/el/%3Cstrike%3E%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%20%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%3C%2Fstrike%3E%3Cblockquote%3E%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%20%CF%83%CE%B5%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%3C%2Fblockquote%3E%3Cb%3E%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B7%20%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE%3C%2Fb%3E%20%3Ci%3E%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%3C%2Fi%3E%3Ca%20href%3D%22http%3A%2F%2Fwww.example.com%22%3E%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%3C%2Fa%3E

  136. Faltsos said

    Δοκιμή – Επανάληψη του 120

    Φρέσκο και ζεστό μεζεδάκι:

    «ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελής όρους για τη χώρα»

    από την απάντηση του κόμματος της αριστείας στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ.

  137. Ριβαλντίνιο said

    @ 128 Faltsos

    Λοιπόν ξέχασέ τα τα σχόλια με το γκούγλ τρανσλέιτ.

    Εδώ :

    [strike]διαγραμμένο κείμενο[/strike]
    [blockquote]κείμενο σε παράθεση[/blockquote]
    [b]έντονη γραφή[/b]
    [i]πλάγια γράμματα[/i]
    [a href=»http://www.example.com»]δεσμός[/a]

    Αντί για [ θα βάζεις όμως το μαθηματικό σύμβολο μικρότερο και αντί για ] το μαθηματικό σύμβολο μεγαλύτερο.

  138. Μαρία said

    134
    Ωχ! δεν είχα ανανεώσει τη σελίδα ο βλάκας.

  139. Faltsos said

    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σκύλε και ριβαλντίνιο.
    Μένει να δω τι θα θυμάμαι την επόμενη φορά.
    Δεν φθάσαμε στο έμενταλ, αλλά όσο νάναι κάτι άρχισε να ξεφεύγει…

    Χρόνια Πολλά σε όλους

  140. Faltsos said

    και όλες και όλες

  141. Corto said

    123:
    Αγγελε συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά κατά την γνώμη μου το επιχείρημα αυτό είναι πολύ ισχυρό. Αυτό που εννοεί ο συγγραφέας είναι προφανώς ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ορχηστρικών κομματιών, χωρίς στίχους στην Μακεδονία, και αυτό λανθασμένα έχει ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα λογοκρισίας των στίχων.
    Πράγματι όπου υπάρχει ενορχήστρωση με νταούλια και πίπιζες/ γκάιντες η ανθρώπινη φωνή πάει πιο πίσω. Στην Βουλγαρία εξάλλου υπάρχει πολυφωνική παράδοση. Σε εμάς η πολυφωνία είναι πολύ πιο περιορισμένη (μόνο στην Β. Ήπειρο έχει διάδοση).
    Η ένταση των μουσικών οργάνων έχει καθορίσει ολόκληρη την ενορχηστρωτική τεχνική, π.χ. τα αστικά τραγούδια (ρεμπέτικα) παίζονται κυρίως με έγχορδα για να ακούγονται σε κλειστό χώρο, ενώ τα δημοτικά της υπαίθρου παίζονται με κρουστά και πνευστά, γιατί ακούγονται στην ύπαιθρο κλπ.
    Επίσης να προσθέσουμε ότι τεράστιο ποσοστό της παραδοσιακής/ δημοτικής μουσικής σε όλον τον ελληνικό χώρο αποτελείται από ούτως ή άλλως οργανικά κομμάτια, χωρίς στίχους.

    Οργανική (χωρίς στίχους) παραδοσιακή μουσική συνεχώς ηχογραφούσαν οι παλιοί Μακεδόνες ρεμπέτες, π.χ. ο Αθανάσιος Μακεδόνας (στην Αμερική) και ο Δημήτρης ο Σέμσης. Η παράδοσή μας είναι αυτή. Δεν τους το επέβαλαν οι κακοί μπάτσοι.

  142. Φάλτσε, τα ΄χουμε πει χίλιες φορές. Δες π.χ. εδώ

    Η μπάρα, η παγάδα κι άλλα μεζεδάκια

  143. Pedis said

    # 43 #25: Νομίζω ότι ο Pedis με αφορμή τους κανόνες του πολυτονικού αναφέρεται γενικότερα στη μεταρρύθμιση της ορθογραφίας…

    Ακριβώς!

    Εγώ μπορεί να πετάω καρφιά και να λέω ό,τι μου κατέβει, έτσι; Καλά, λοιπόν ειδικός στο θέμα δεν είμαι, παθός ναι!

    Ωρες κι ώρες άχρηστης κι ανούσιας μελέτης.

    Αλλά θα ήθελα να μάθω από τους φιλόλογους σχολιαστές αν υπάρχουν ή υπήρχαν σοβαρές, συνεκτικές και ολοκληρωμένες προτάσεις/σχέδια με σκοπό την απλοποίηση της ορθογραφίας.

  144. Faltsos said

    143 : Ευχαριστώ ‘Αγγελε, αλλά προσπαθώ να εξηγήσω ότι μπορεί κάτι να γράφηκε κάποτε αλλά κάποιοι μπορεί να μη το διάβασαν και ακόμη περισσότεροι να μη θυμούνται.Άλλωστε συνεχώς έρχονται νέοι αναγνώστες και σχολιαστές. Γιαυτό προτείνω μόνιμο άρθρο εύκολα προσβάσιμο από το μενού

  145. Ευχαριστώ, Corto. Αν είναι έτσι, πάσο. Αλλά θα έπρεπε τότε να πει «οι µουσικοί της περιοχής απέφευγαν να τραγουδούν άσµαταμε στίχους…» Επίσης, πρέπει τότε να υπάρχουν και στα ελληνόφωνα μέρη εξίσου πολλά τραγούδια χωρίς λόγια — που βεβαίως δεν θα τα ξέρω, αφού η όποια επαφή με το δημοτικό τραγούδι περιορίζεται στις συλλογές στίχων 🙂

  146. Για να καταλάβω, μας λέει ότι υπήρχαν άσματα με σλαβομακεδόνικους ή έστω βουλγάρικους στίχους αλλά δεν τα τραγουδούσαν λόγω των χάλκινων; Και τι τα κάνανε τότε, τα τραγούδαγαν μόνον οι νοικοκυρές στην κουζίνα;

  147. 147

    Προφανώς δεν ήταν ο χαλκός που τους εμπόδιζε αλλά το μολύβι από τα περίστροφα των χωροφυλάκων.

  148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    109 – To λυπηρό για μένα στην όλη υπόθεση, είναι ότι στο όνομα ή την αίσθηση της όποιας προοδευτικότητας, ισοπεδώνονται αναμφισβήτητες δημοκρατικές αξίες και η απλή λογική. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αvonidas εξισώνει την ισόβια ποινή με την θανατική, (την δις ισόβια με τι άραγε;) και παρουσιάζει (κι όσοι υποστηρίζουν την αποφυλάκιση) τον θύτη σχεδόν θύμα «Στα πόσα χρόνια φυλακή ξαναγυριζουν οι σκοτωμενοι; Πόσα απαιτούνται για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.» χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το είδος του εγκλήματος, φαίνεται ο δικαστής είχε κέφια, κι είπε να ρίξει για πλάκα δις ισόβια, ή ήταν φασίστας τύπου αποφασίζομεν και διατάσσομεν.

    Όσο για την απλή λογική, αυτή λέει πως για έναν τέτοιο αποδεδειγμένο ειδεχθή εγκληματία, θα πρέπει να είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΙ, ότι έχει σωφρονιστεί και δεν είναι επικίνδυνος για τους πολίτες, αλλιώς δεν τον αφήνουμε ελεύθερο, άρα κάποιος θα πρέπει να αναλάβει και την ανάλογη ευθύνη, σε περίπτωση που εγκληματίσει να θεωρηθεί συνυπεύθυνος, αλλά αυτή έχει πάει περίπατο (γενικώς) μαζί με το μέτρο.

  149. Πάνος με πεζά said

    (περί του «φυγαδεύτηκαν») : όχι μόνο είναι το καλύτερο, αλλά δε χρειάζεται και τον πλεονασμό «με ασφάλεια». Αν φυγαδευτείς, τη γλύτωσες. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι και λάθος να λέμε «φυγαδεύτηκαν με ασφάλεια¨, είναι λίγο σαν τον «κάτωθι υπογεγραμμένο»…
    Μη γκρινιάζουμε όμως, παραμονές Χριστουγένων, και αν υπάρχει μια σταθερή αξία στα Χριστούγεννα, είναι η φωνή του μεγάλου Έλβις…Πάρτε μια υπερ-δόση, τιμής ένεκεν και ένεκα μειωμένων σχολίων, μπλουζιές, σουίνγκ, και καλό ρεβεγιόν !




  150. Ω, τι τούπε του Κούλη…! https://pbs.twimg.com/media/C0bowZUXAAASL31.jpg

  151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    129 – «δεν απολύθηκε (ελπίζω) επειδή είχε κουμπάρο τον αρμόδιο δικαστή!»
    Όχι, απολύθηκε με βάση της γενικές διατάξεις για την υφ’ όρων απόλυση που ισχύουν εδώ και χρόνια, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι όροι της αποφυλάκισής του.
    Το θέμα, είναι πως όσοι υποστηρίζουν την αποφυλάκισή του, δεν ενδιαφέρονται αν όντως έχει σωφρονιστεί, κι αν έχει ακολουθήσει κάποιο κοινωνικό και ψυχολογικό πρόγραμμα σωφρονισμού, τους αρκούν τα 23 χρόνια. Είμεθα προοδευτικοί πώς να το κάνουμε.

  152. Μαρία said

    142
    Κανείς δεν αμφισβητεί τα αμιγώς ορχηστρικά.
    Πήγαινε στο 43:40 για να δεις τι εννοούμε https://www.youtube.com/watch?v=FVAKkIXLch4 Αξίζει βέβαια όλη η εκπομπή.

  153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    150 – «Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι και λάθος να λέμε «φυγαδεύτηκαν με ασφάλεια¨,»
    Λόγο αγνοίας, αποφεύγω να λεξικολογώ 🙂 αλλά μου φαίνεται πως κάνεις λάθος, θα μπορούσαν να φυγαδευτούν με μεγάλη επισφάλεια, (ή ανασφάλεια;) π.χ τραυματισμός από συγκεντρωμένο και αγανακτισμένο πλήθος, όχι;

    Υ.Γ – Δεν ξέρω για ποιά περίπτωση μιλάς, απλώς διάβασα το σχόλιό σου.

  154. Ο Άη-Βασίλης είναι πράχτορας του ΝΑΤΟ http://www.noradsanta.org/

  155. ΣΠ said

  156. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    # 142 «Σε εμάς η πολυφωνία είναι πολύ πιο περιορισμένη (μόνο στην Β. Ήπειρο έχει διάδοση).»

    όχι μόνο στη Βόρεια Ήπειρο (Νότια Αλβανία) αλλά και στη Νότια Ήπειρο η πολυφωνία έχει διάδοση

    π.χ. Ντελή Παπάς

    Γιάννη μου το μαντήλι σου

    Βουργάρα

  157. odinmac said

    Σχετικά με το κείμενο του Ζουράρη, μόνο γεμάτο λάθη δεν θα λέγαμε ότι είναι, εάν πρόκειται μόνο για τις δύο περισπωμένες και την μία ψιλή, σε ένα κείμενο 450 περίπου λέξεων.
    Οι τόνοι και τα πνεύματα μια χαρά φαίνονται στον υπολογιστή μου.
    Όσο για την (μη) χρησιμοποίηση ορθογράφου, θα έπρεπε να είναι σαφές κατά την γνώμη μου, αφού το ένα «εξήντα» έχει περισπωμένη ενώ το άλλο οξεία.

    Για τον ίδιο τον Ζουράρη έχω ξαναπεί την γνώμη μου, ο λόγος του είναι μοναδικός, γλωσσοπλαστικός και με αστείρευτο χιούμορ.

  158. Ριβαλντίνιο said

    Τι βλέπουμε στο βίντεο του σχολίου 153 : «παρεξηγημένη» , «οι πιο μεγάλοι την γνωρίζουν» (βλέπε κάποιοι Τσάκωνες τα τσακώνικα, Πόντιοι τα ποντιακά), «οι πιο νέοι όχι», και «ο καθένας θα ζητήσει τον χορό του όπως γουστάρει» !

  159. Μαρία said

    157
    Ν. Ήπειρος το Πωγώνι;
    Η βουργάρα δεν είναι πολυφωνικό.

  160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    158 – » ο λόγος του είναι μοναδικός, γλωσσοπλαστικός και με αστείρευτο χιούμορ.»
    Ε άμα είναι έτσι, τότε να τον αποκαλούμε ΛΟΓΟΠΛΑΣΤΟΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΑ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟ.

  161. Dimi said

    Ριβαλντινιο ,εδώ στη βόρεια Ελλάδα είναι κοινό μυστικό ότι τα μακεδονικά η «ντόπικα» όπως τα λένε οι ίδιοι ,κατά διώχτηκαν μανιωδώς.Οταν έφευγαν οι επίσημοι από τα πανηγύρια τους τότε τραγουδούσαν τους σκοπούς τους .Το ανέφερε ο Λιανης δημοσιογράφος και μετά βουλευτής ,στην δημόσια τηλεόραση .Τους έβαζαν να ορκίζονται ότι θα ομιλούν μόνο την ελληνική .Το βιβλίο «Η απαγορευμένη γλώσσα » του Τάσου Κωτσόπουλου έχει άφθονο υλικό από τα κρατικά αρχεία και τον τύπο της εποχής.

  162. Ριβαλντίνιο said

    @ 162 Dimi

    Dimi, αυτό το κάνουν στο Οφτσέρανι και στο Εξί Σου. Εκεί που υπάρχουν προπύργια του «μακεδονισμού».

    Οι βουλγαρόφωνοι της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας, και κυρίως όσοι δεν την έκαναν για Βουλγαρία με την εθελοντική ανταλλαγή πληθυσμών, αγκάλιασαν πλήρως το ελληνικό έθνος. Απ’την Δυτική Μακεδονία ομοίως αρκετοί. Την σλαβοφωνία τους την θεώρησαν ότι και οι Μικρασιάτες την τουρκοφωνία τους και οι Αρβανίτες την αλβανοφωνία τους. Θέλαν και τα ξέχασαν .Δεν τους το επέβαλε κανείς με την βία να ξεχάσουν. Όλα αυτά έχουν παραφουσκωθεί από κάτι «Κωστόπουλους» να μην αναλύσω τώρα το γιατί.

    Για να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους βάση :

    Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα γλωσσικής αφομοίωσης, μέτρα τα οποία απευθύνονταν σε όλες τις γλωσσικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των Σλαβοφώνων, που υπήρχαν στον ελληνικό χώρο. Ο βίαιος γλωσσικός εξελληνισμός δεν αποτελούσε πρόθεση του Μεταξά, αλλά στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αύξηση της κομμουνιστικής επιρροής και ταυτόχρονα η βουλγαρική προπαγάνδα στους σλαβόφωνους θυλάκους της ελληνικής Μακεδονίας υιοθετήθηκαν πολλές φορές αψυχολόγητα μέτρα από τους εκπροσώπους του δικτατορικού καθεστώτος. Τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την επιτυχία του εγχειρήματος περιγράφονται από τον Γ. Παπαδόπουλο, δάσκαλο την εποχή εκείνη στο δημοτικό σχολείου της Έδεσσας, σε υπόμνημά του προς την Υπηρεσία Αμύνης του Κράτους: «Ως πρώτον μέλημα των εν τοις διαφόροις νομοίς του Κράτους αντιπροσώπων της Εθνικής Κυβερνήσεως, υπήρξεν η αυστηροτάτη απαγόρευσης της χρησιμοποιήσεως της Μακεδονικής(λέγε Βουλγαρικής) διαλέκτου εις τας οδούς, τα κέντρα, τα συναλλαγάς και εις πάσα εν γένει συναφή περίπτωσιν. Το μέτρον τούτο εφαρμόζεται μετά πολλής λεπτότητος, ίνα μη προκαλή αντιδράσεις και δυσαρέστους προστριβάς, έχει δε πλην της επιφανειακής του σημασίας (της από γλωσσικής απόψεως ενιαίας εμφανίσεώς μας) και βαθύτερον τοιαύτην ότι τα νέα παιδιά θ’ αντιληφθούν επί τέλους ότι ζουν εις την Ελλάδα και ότι το μάθημα των Ελληνικών δεν διδάσκεται εις τα σχολεία ως ξένον μάθημα.(υπογράμμιση στο πρωτότυπο). Αποτέλεσμα, εξαρτηθέν εκ της εφαρμογής του ως ανωτέρω μέτρου, υπήρξεν το να μη άδωνται πλέον εις τους δρόμους και τας οικίας των Δυτικομακεδονικών πόλεων- και δη εις την γενέτειραν του Αλεξάνδρου- βουλγαρικά άσματα. Δι’ ετέρου μέτρου υπεχρεώθησαν οι κάτοικοι να αναρτώσι, κατά τας επισήμους ημέρας και τας τοπικάς και Εθνικάς εορτάς, την Ελληνικήν σημαίαν εις τα καταστήματα και τας οικίας των, γεγονός το οποίον συντελεί, βεβαίως, ουχί ολίγον εις την δημιουργίαν της επιδιωκομένης εθνικιστικής ατμόσφαιρας και καλλιεργεί το πατριωτικόν αίσθημα εις τας ψυχάς των νέων, ιδία εφ΄ ων κυρίως βασίζει τας ελπίδας του του Νέον Ελληνικόν Κράτος. Παραλλήλως προς το μέτρο τούτο, εκρίθη σκόπιμος ο υδροχρωματισμός των οικιών δια των Εθνικών χρωμάτων, των μεν τοιχωμάτων υδροχρωματιζομένων δια λευκού χρώματος των δε ξύλινων πλαισίων και λοιπών εξαρτημάτων(παραθύρων,θυρών κτλ.)διά κυανού τοιούτου ». Η πολιτική που υιοθέτησε το μεταξικό καθεστώς έναντι των μειονοτήτων και κυρίως έναντι των Σλαβοφώνων, η οποία δεν έδειχνε καμία ανεκτικότητα στις ιδιαιτερότητες αυτών των ανθρώπων, δυσχέραινε σημαντικά τη θέση τους. Η εξασθένιση του Βαλκανικού Συμφώνου, η προσέγγιση Γιουγκοσλαβίας-Βουλγαρίας τον Ιανουάριο του 1937 σε ανθελληνική βάση και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που δημιούργησε στην Ευρώπη η άνοδος του φασισμού δικαιολογούν σε σημαντικό βαθμό τη λήψη μέτρων από ελληνικής πλευράς. Η παρακολούθηση της επιτυχίας του εγχειρήματος όμως ανατέθηκε σε τοπικά όργανα (χωροφυλακή, κοινοτικοί παράγοντες, δάσκαλοι), τα οποία επιδόθηκαν στη χρήση βίαιων μεθόδων για την εκπλήρωση του εγχειρήματος. Τα κατασταλτικά μέτρα των αρχών και ο υπερβάλλων ζήλος των οργάνων της τάξεως δημιουργούσαν την εντύπωση διωγμού, όχι μόνο των αντιφρονούντων κομμουνιστών Σλαβοφώνων, αλλά των Σλαβοφώνων γενικώς, παρόλο που το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, σε αντίθεση με άλλα δικτατορικά καθεστώτα, δεν έθεσε ποτέ σε εφαρμογή πολιτική εθνοκαθάρσεως στη χώρα. Τα λάθη που έγιναν στην προσπάθεια εξελληνισμού της γλωσσικής ομάδας των Σλαβοφώνων επέτειναν τη δυσαρέσκεια τους με αποτέλεσμα να οξυνθούν οι αντιθέσεις και οι προστριβές τους με τους υπόλοιπους Έλληνες. Οι Σλαβόφωνοι θεωρούσαν ότι οι πρόσφυγες απολάμβαναν την υποστήριξη του κράτους εις βάρος τους και γι’ αυτό μερικοί που ένιωθαν ιδιαίτερα αδικημένοι εκδήλωναν την επιθυμία τους για αυτονόμηση της Μακεδονίας παρά υπακοή στο ελληνικό κράτος. Την αίσθηση της περιθωριοποίησης επέτεινε και η έλλειψη ενός σωστού διοικητικού μηχανισμού με υπαλλήλους που δεν διέθεταν το κατάλληλο ιδεολογικό υπόβαθρο, έχοντας ως αποτέλεσμα αυθαίρετους χαρακτηρισμούς πολιτών ως «εθνικά υπόπτων» βασιζόμενοι, απλά και μόνο, σε γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Αθανάσιος Χρυσοχόου, κατοχικός Διευθυντής Μακεδονίας «εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι θεωρηθέντες ύποπτοι και εκτοπισθέντες ελήφθησαν εξ όλων των χωρίων, εις ά ωμιλείται το σλαυόφωνον ιδίωμα» και θεωρεί πως το μέτρο τελικά εξυπηρέτησε τη βουλγαρική προπαγάνδα. Η πολιτική αυτή προκάλεσε ευρύτατη δυσαρέσκεια στο τμήμα εκείνων των Σλαβοφώνων οι οποίοι ήδη προβληματικά αφομοιωμένοι, αποξενώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το ελληνικό κράτος. Τελικά, τα αυστηρά αυτά μέτρα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου όχι μόνο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά αναζωπύρωσαν και τα φιλοβουλγαρικά αισθήματα μερίδας των Σλαβόφωνων με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να πέσουν θύματα της προπαγάνδας της ΕΜΕΟ. Το γεγονός αυτό ευνόησε τη βουλγαρική πολιτική, η οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί τις αντιπαραθέσεις που προέκυψαν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και οι οποίες δεν είχαν διευθετηθεί στα ειρηνικά χρόνια του Μεσοπολέμου.

    Click to access GRI-2011-6784.pdf

  163. Corto said

    157 (Τηλυκράτης Λεξίμαχος):
    Δίκιο έχεις, υπάρχουν πολυφωνικά και στην Νότια Ήπειρο. Και βέβαια υπάρχει και επτανησιακή καντάδα με διφωνία (πρίμο – σιγόντο).

    146 (Αγγελος):
    Ναι έχεις απόλυτο δίκιο, θα έπρεπε να το εκφράσει με μεγαλύτερη σαφήνεια.

    «πρέπει τότε να υπάρχουν και στα ελληνόφωνα μέρη εξίσου πολλά τραγούδια χωρίς λόγια»

    Ναι, υπάρχουν πάρα πολλά μουσικά κομμάτια χωρίς στίχους σε όλες τις περιοχές του ελληνισμού. Το γεγονός ότι στα πανηγύρια, στην τηλεόραση, στην δισκογραφία κλπ ακούμε πολλά τραγούδια με στίχους που προέρχονται κυρίως από την Στερεά, την Πελοπόννησο και τα νησιά, οφείλεται στον απλούστατο λόγο ότι τα τραγούδια αυτά ΔΕΝ είναι δημοτικά. Είναι ψεύτικα:

    Ιτιά ιτιά (ψεύτικο)
    Μαρία Πενταγιώτισσα (ψεύτικο)
    Πουλάκι ξένο (ψεύτικο)
    Ο ήλιος βασιλεύει (ψεύτικο)
    Τρια παιδιά βολιώτικα (ψεύτικο)
    Κόρη καραβοκύρη (ψεύτικο)
    κλπ κλπ

    Μελωδίες χορευτικές, χωρίς στίχους αλλά με συγκεκριμένο όνομα είναι πάμπολλες σε όλες τις περιοχές. Στο σχ.142 έβαλα δύο παραδείγματα της μετάβασης από το μικρασιατικό δημοτικό στο αστικό τραγούδι, εκτελεσμένα από Μακεδόνες δεξιοτέχνες.
    Πού γεννήθηκε π.χ. το Σμυρναίικο μινόρε; Στην Μολδοβλαχία από τον Γιάγκο Βλάχο.
    Η μουσική αυτού του γένους δεν έχει στεγανά. Δεν υπάρχει μουσική των μεν και των δε. Οι ζυγιές ταξίδευαν οπουδήποτε και έτσι ο πολιτιστικός μας χώρος διαμόρφωσε μια αξιοθαύμαστη ενότητα.
    Τα τραγούδια των δίγλωσσων ο ίδιος ο λαός τα απέδιδε σε διάφορες γλώσσες ή ιδιώματα και δεν χρειαζόταν κανένας κακός μπάτσος με μολυβένιες σφαίρες για να γίνει μετάφραση. Ο Παπασιδέρης ηχογράφησε και στα ελληνικά και στα αρβανίτικα. Πολλά τραγούδια εμφανίζονται σε παραλλαγές σε διάφορες γλώσσες, και μερικά μάλιστα είναι δίγλωσσα (π.χ. ένας στίχος ελληνικός, ένας βλάχικος κλπ)

    Να εδώ η Σαμαρίνα. Δεν την επέβαλαν μεταφρασμένη οι κακοί Κρητικοί και Μανιάτες χωροφυλάκοι, αλλά μόνος του λαός μεταβαίνει από το ένα γλωσσικό ιδίωμα στο άλλο:

  164. Λ said

    «από πτώση φορτηγού»
    εμείς έχουμε την κατάλληλη λέξη: από φατσιά φορτηγού

  165. ΣΠ said

    «Από φορτηγό που έπεσε σε πλήθος κόσμου» αντί «από πτώση φορτηγού σε πλήθος κόσμου».

  166. Λ said

    165 Λειτούργησε το γουίφη και βρήκα κάποια σχετικά λινκ
    https://books.google.com.cy/books?id=0sYMAQAAMAAJ&q=%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CF%8E+%CF%86%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1&dq=%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CF%8E+%CF%86%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjgtKHU443RAhVKLsAKHSDpB_YQ6AEIHzAB

    https://books.google.com.cy/books?id=pYMZAAAAYAAJ&q=%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CF%8E+%CF%86%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1&dq=%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CF%8E+%CF%86%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjgtKHU443RAhVKLsAKHSDpB_YQ6AEIJTAC

  167. Πέπε said

    Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.

    Το λογοπαίγνιο «Αλογοπαίγνια» είναι παλιό, και ανήκει στον Ανανία, μία από τις περσόνες του Ξενόπουλου στη Διάπλαση.

  168. Corto said

    Και κάτι ακόμα προς επίρρωση των παραπάνω (σχ.164), ότι δηλαδή ο πολιτιστικός μας χώρος είναι ενιαίος. Στην παρακάτω αριστουργηματική ηχογράφηση ποια ακριβώς τοπική ταυτότητα αντιπροσωπεύεται;

    Του Κωνσταντινουπολίτη Αντώνη Νταλγκά;
    Του Σλαβόφωνου (από την Στρώμνιτσα) Σέμση;
    Των Αρβανιτών, καθότι τσάμικο;
    Των Πελοποννησίων, γιατί το τραγούδι ανάγεται στην Αρκαδία;

    Υπάρχει ενότητα. Αυτοί που ψάχνουν να βρουν διαφορές και ταμπουρώματα, κακώς ψάχνουν.

  169. Γιάννης Ιατρού said

    Α ρε Λιεβέντι
    κι αυτό μεζεδάκι είναι, πρόλαβα, προτού κλείσει το μαγαζί 🙂

  170. gpoint said

    # 150

    αφιερωμένο στον Πάνο

  171. Corto said

    153 (Μαρία):
    Τώρα είδα το σχόλιο, συγγνώμη, μου διέφυγε.

    Την εκπομπή την έχω δει και την γνωρίζω. Είναι πράγματι πολύ καλή. Αντίστοιχο θέμα έχει και η εκπομπή που έκανε ο Μελίκης στον
    Ξεροπόταμο Δράμας.

  172. Avonidas said

    Καλησπέρα, καλά Χριστούγεννα! Να με συμπαθάτε που δεν απάντησα τόσες ώρες, είχα βγει με φίλους.

    ΓιώργοςΜ, #91: Μόνο ο σωφρονισμός των επίδοξων μιμητών του μπορεί ίσως να επιτευχθεί. Αλλιώς, το μήνυμα είναι «σκότωσε όποιον θες, η ταρίφα είναι 20 χρόνια». Σαραντάρης πια, αυτός που εγκλημάτισε στα είκοσι, μετά από παρατεταμένα μεταπτυχιακά, μπορεί πλέον να ξεκινήσει μια νέα, αποδοτική καριέρα.

    Αλήθεια το πιστεύεις αυτό, πώς ύστερα από 20 χρόνια φυλακή ένας καταδικασμένος δολοφόνος που αποφυλακίζεται το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι πώς να ξαναπιάσει την «καριέρα» του και να ξανασκοτώσει;

    Δεν λέω πως αποκλείεται, απλά απορώ μ’ αυτή τη σιγουριά σου. Γιατί εγώ δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είχε απομείνει από τη ζωή μου αν έμπαινα φυλακή στα 20 κι έβγαινα στα σαραντα-τόσα μου. Νομίζω θα ήμουν απλά ένα πτώμα που αναπνέει. Ούτε νομίζω θα έκανε καμιά διαφορά στον αντίκτυπο που θα είχαν αυτές οι δεκαετίες εγκλεισμού το αν άξιζα ή όχι τη φυλάκιση.

    Πώς λοιπόν είσαι τόσο βέβαιος για ένα θέμα στο οποίο δεν έχεις καμιά εμπειρία — εκτός κι αν έχεις δουλέψει με φυλακισμένους, οπότε πάω πάσο;

    #Ριβαλντίνιο:

    Κάποια χρόνια πριν έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τους θανατοποινίτες στις ΗΠΑ. Σε κάποια φάση έδινε συνέντευξη μια γυναίκα που είχαν δολοφονήσει την αδελφή της, αν θυμάμαι καλά. Είπε λοιπόν ότι δεν θέλει να εκτελεστεί ο δολοφόνος, θέλει να περάσει μια ζωή στη φυλακή, περιτριγυρισμένος από άλλους εγκληματίες. Η γυναίκα αυτή ήταν κατά της θανατικής ποινής επειδή δεν την θεωρούσε αρκετά σκληρή τιμωρία. Και πάνω σ’ αυτό είχε δίκιο, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα κίνητρά της.

  173. sarant said

    Καλά Χριστούγεννα, παιδιά!

    173 Επ! Το «να με συμπαθάτε» το λέω εγώ! 🙂

    170 Ο πρόεδρας είναι τυπικά σωστός, έτσι το λέει ο Μπαμπινιώτης

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    119.>>Αγιος Βασίλης έρχεται | από την Καισαρεία
    Βαστάει κόλλα και χαρτί | χαρτί και καλαμάρι
    Μόλις διαπίστωσα δικό μου ραμόνι:
    Βαστά εικόνα και χαρτί.
    Θα τα πω σωστά φέτος μετά από μισόν και βάλε αιώνα 🙂

    101.>>δικαίωμα στα σεντόνια,αλλά με μέτρο.
    όχι με το τόπι… 🙂 🙂
    Γεια σου Λάμπρο λιομαζωχτή.
    Μαζωχτάδες/ραβδιστάδες λέγαμε τους εργάτες του λιομαζώματος.Μαζώχτρες τις γυναίκες.

  175. Spiridione said

    112.
    Α, δηλαδή ότι έπαψαν να τραγουδάνε τα τραγούδια τους οφείλεται στο ότι δεν ακουγόταν η φωνή τους είναι προϊόν έρευνας, ε;
    – Ε ναι, έχει παραπομπή στον Αθανάσιο Χρυσοχόου, Η κατοχή εν Μακεδονία – η δράσις της βουλγαρικής προπαγάνδας
    Να βάλουμε και κάτι από Κωστόπουλο, που αρέσει στον Ρίβα
    http://www.iospress.gr/ios2002/ios20021027b.htm

  176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χριστουγεννιάτικα Έθιμα: Από το «σφάξιμο της γιαγιάς» στο «τάισμα της βρύσης»
    http://www.aftodioikisi.gr/politistika/xristougenniatika-ethima-apo-to-sfaximo-tis-giagias-sto-taisma-tis-vrisis/

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

  177. Avonidas said

    #Λάμπρος

    Ας τα πάρουμε με τη σειρά, και πρώτα-πρώτα τα προσωπικά. Θα ήθελα να σκεφτείς καταρχήν πόσο μεγάλη προσβολή είναι να μου γράφεις, χωρίς ουσιαστικά να με γνωρίζεις και χωρίς να έχω δώσει τέτοιο δείγμα γραφής, ότι δεν νιώθω συμπόνια για τα θύματα του Κατσούλα (επειδή δεν έχω κόρες, μήπως;!) κι ότι αδιαφορώ για το ενδεχόμενο να ξανασκοτώσει (επειδή είμαι «προοδευτικός», ως φαίνεται). Απλά να το σκεφτείς, για δυο λεπτά, τίποτα άλλο.

    γιατί το αποδεδειγμένα φτωχό μυαλό μου, κάνει τον απλό και φτωχό υπολογισμό-συλλογισμό.
    Αν κάποιος με δις ισόβια, αποφυλακίζεται σε 23 χρόνια, με μία φορά θα αποφυλακίζεται σε 11,5, (ο Παπαγεωργόπουλος βγήκε πολύ νωρίτερα) άρα, όποιος τρώει 10 χρόνια, θα πρέπει να του πληρώσουμε και 1,5 χρόνια αποζημίωση, τα ισόβια τότε για ποιό λόγο υπάρχουν, γιατί δεν τα καταργούν αφού δεν τηρούνται;

    Και γιατί, ρε Λάμπρο, να μπορεί το αποδεδειγμένα φτωχό μυαλό σου να χειριστεί αυτά που δεν σκαμπάζεις, χωρίς να ρωτήσεις κάποιον ειδήμονα, στη συγκεκριμένη περίπτωση νομικό/εγκληματολόγο/δικηγόρο/δικαστικό; Επειδή είσαι ομορφόπαιδο;

    Γιατί αν τα ισόβια σήμαιναν 1 ζωή, όπως το θέλει η απλή λογική σου, τα δις ισόβια τι σημαίνουν, να ζήσει ο άλλος μια ζωή στη φυλακή, να τον αναστήσουν και να περάσει μέσα άλλη μία;

    Ενώ αν, αντί για την απλή λογική, συμβουλευόσουν κάποιον που γνωρίζει την ορολογία, θα σου έλεγε ότι δις ισόβια σημαίνει κι άλλη μια δικλείδα ασφαλείας πάνω από τα ισόβια. Δηλαδή, επιπλέον προϋποθέσεις για πρόωρη αποφυλάκιση, η οποία ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ σαν συνάρτηση της καλής διαγωγής, του αν έχει σωφρονιστεί ο κρατούμενος και πολλά, πολλά άλλα, που δεν θα τα κρίνει ο Λάμπρος κι ο Avonidas, ευτυχώς, αλλά άνθρωποι που έχουν κατάρτιση και εμπειρία δουλεύοντας με φυλακισμένους.

    Εκτός αν φαντάζεσαι ότι πετάνε τον κόσμο στη φυλακή, τον ξεχνάνε εκεί και μετά από 10,20,30 χρόνια χτυπάει το ξυπνητήρι και τον βγάζουν, χωρίς εξέταση, χωρίς γνωμάτευση, χωρίς να δουν το ιστορικό του.

    Θεωρείς ότι ο σωφρονισμός επέρχεται με την πάροδο των χρόνων, και στην προκειμένη περίπτωση των είκοσιτριών, κι όχι με συγκεκριμένες κοινωνικές και ψυχολογικές μεθόδους;

    Θεωρώ ότι ο σωφρονισμός ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ επέλθει, αν κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ακολουθούνται ένα σωρό προγράμματα που προβλέπονται από τον νόμο. Και προφανώς ο νόμος ορίζει ότι σε αυτό το διάστημα ο κρατούμενος παρακολουθείται από ειδικούς, ψυχολόγους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κλπ. κλπ. Και επίσης προφανώς, δεν βγαίνει κανείς απλώς επειδή «πέρασαν τα χρόνια», αν δεν συντρέχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις. ΑΝ τώρα, ΔΕΝ συντρέχουν, το λάθος είναι του σωφρονιστικού συστήματος, όχι του νόμου.

    Γνωρίζεις τα εγκλήματα που διέπραξε ο Κατσούλας; Γνωρίζεις το σκεπτικό της αποφυλακίσεώς του; Γνωρίζεις αν έχει εξεταστεί από ειδικούς ψυχολόγους που ενέκριναν την αποφυλάκισή του; Θεωρείς πως δεν χρειάζεται τέτοια διαδικασία, κι ότι τα 23 χρόνια είναι αρκετά για να σωφρονιστεί και να μην επαναλάβει τέτοια εγκλήματα;

    Ναι, τα γνωρίζω τα εγκλήματα. Όχι, δεν γνωρίζω αν έχει σωφρονιστεί. Δεν είναι δουλειά μου να το γνωρίζω, είναι δουλειά αυτών που τον αποφυλάκισαν, κι εννοείται ότι είναι υπεύθυνοι αν δεν την κάνουν σωστά. Αλλά — διόρθωσέ με αν κάνω λάθος — ούτε κι εσύ είσαι εγκληματολόγος, ψυχολόγος των φυλακών ή σωφρονιστικός υπάλληλος. Και πάλι διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά σ’ αυτά τα 23 χρόνια δεν έχεις δει τον Κατσούλα ούτε μία μέρα, για να ξέρεις τι και πώς άλλαξε στην ψυχολογία του, αν έχει μεταμεληθεί, αν έχει δώσει δείγματα ότι άλλαξε, αν πρέπει να θεωρείται ΣΗΜΕΡΑ επικίνδυνος.

    Αν, λοιπόν, δεν είσαι όλα αυτά, όπως ούτε εγώ είμαι, κι αν παρ’ όλα αυτά γνωματεύεις από την πολυθρόνα σου για το ότι ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν μπορεί να μεταμελήθηκε ή να σωφρονίστηκε, τότε πρέπει να υποθέσω ότι είσαι ο Φωτεινός Παντογνώστης που είσαι συνήθως εδώ μέσα. Αυτός που είναι μονίμως μετριόφρων για το «φτωχό μυαλό» του, αλλά παρ’ όλα αυτά γνωματεύει για τα πάντα πάντοτε, από την τρύπα του όζοντος μέχρι τις τάσεις των μετοχών.

  178. Avonidas said

    #174. Επ! Το «να με συμπαθάτε» το λέω εγώ!

    Καλά, μη με συμπαθάτε, μπορώ να ζήσω κι έτσι 😛

  179. Μαρία said

    172
    Αυτή την είχα ξεχάσει. Άλλη πονεμένη ιστορία κι ο Ξεροπόταμος.
    Η θέση σου οτι ο λαός μεταβαίνει αβίαστα απ’ το ένα ιδίωμα στο άλλο δεν ισχύει πάντως για τους σλαβόφωνους.

  180. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    #160 Νότια ‘Ηπειρος = Ελληνική ‘Ηπειρος. Από τα σύνορα μέχρι τον Αμβρακικό. Είναι σαφές.

    Μπλέχτηκα με τον όρο από την αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο. Προτιμώ το Νότια Αλβανία. Αλλά αφού λέμε Βόρεια Ήπειρος θα λέμε και Νότια Ήπειρος. Και το Πωγώνι κείτεται στο Βόρειο τμήμα της Νότιας Ηπείρου.

    Η Βουργάρα όντως δεν είναι πολυφωνικό. Σχετίζεται με το θέμα πάντως.

  181. Γιάννης Ιατρού said

    170, 174β Αααα, μάλιστα. Τα έχουμε πεί… Αλλά βλέπεις, αυτή η ακαταμάχητη έλξη (για αμαρτίες 🙂 )
    Θα ήταν περίεργο αν δεν τα είχαμε πεί … 🙂 , π.χ. εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/02/olousosous/

  182. Γιάννης Ιατρού said

    178: Ρε Avonida, γιατί το κάνεις τώρα αυτό; Θα έχουμε τίποτα αυτοεξορισμούς και περιόδους μετανοίας πάλι 🙂 🙂

  183. Avonidas said

    #183. Ανοησίες, άλλωστε θεμελιώσαμε ήδη ότι η μετάνοια είναι ανώφελη, ένα χάσιμο χρόνου 🙂

  184. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    1) Πολύ πτωχά τα σημερινά μεζεδάκια του κ. Σαραντάκου, όστις συστηματικώς διυλίζει τον κώνωπα (ασχολείται με παγκοσμίως άγνωστους) και καταπίνει την κάμηλον για να μή θίξει γνωστές προσωπικότητες που είναι «μαγκιά – κλανιά και κώλος φινιστρίνι». Για παράδειγμα θα περιμέναμε να θίξει την φοβερή αποκάλυψη της χθεσινής «Καθημερινής» για τον απατεώνα και σεξουαλικώς ανίκανο, Νίκο Καζαντζάκη, που έγλειφε τους πάντες για να χοντροκονομάει, ακόμη και τους φασίστες…

    2) Επίσης, θα περιμέναμε από τον κ. Σαραντάκο να μήν καλύπτει τον υπέργηρο (88 ετών, γεννήθηκε το 1929) Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο Γιαννουλάτο, ο οποίος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του που δημοσιεύθηκε στην χθεσινή παρασκευιάτικη «Καθημερινή», ασχολείται με την αλαζονεία (λές κι αυτό είναι το πρόβλημα του Ρωμέικου…) και θυμάται ξαφνικά την παρακάτω φράση του αγίου Κλήμεντος Πάπα Ρώμης, του συγγραφέως των Αποστολικών Κανόνων:

    «…Ο Χριστός «ουκ ήλθεν εν κόμπω αλαζονείας» (Α΄ Κλήμεντος), υπογραμμίζει ο αποστολικός πατήρ Κλήμης Ρώμης»

    Ο εσχατόγερος Τασούλης Γιαννουλάτος μάς αποκρύπτει ότι λίγο παρακάτω στο ίδιο κείμενο (1η επιστολή προς Κορινθίους) ο Κλήμης Ρώμης αποκαλύπτει ότι ο Ραββίνος Χριστός έγινε εν γνώσει του ΜΑΛΑΚΑΣ διά τις αμαρτίες μας!.. Αυτό ποτέ δεν θα μάς το πεί ο Τασούλης (που δεν λέει να ξεκολλήσει από τον Επισκοπικό Θρόνο στα 88 του, αλλ’ ουδείς διαμαρτύρεται γιατί η Αριστερά του Ρωμέικου τον έχει κάνει Ήρωά της, λόγω του ανθελληνικού του έργου στην Αλβανία), αγνοώντας ότι οι Εβραίοι της Google έχουν ανεβάσει στον Ουρανό του Διαδικτύου όλη την Πατερική Γραμματεία και μπορούμε να βλέπουμε με ένα κλίκ τι γράφουν οι Πατέρες που επικαλείται για να μάς αποβλακώσει ακόμη περισσότερο.

    ΙΔΟΥ το κείμενο του αγίου Κλήμεντος επισκόπου Ρώμης,όπου δηλώνει σαφώς ότι ο Χριστός έγινε μαλάκας για χάρι μας, πράγμα που αποκρύπτουν οι χριστιανούληδες ιερείς και θεολόγοι επί 200 χρόνια από τους Ρωμιούς χαχόλους.

    3) Περαίνοντες, και για να μή επανερχόμεθα στο χθεσινό νήμα περί προελεύσεως του λατινικού «calo» από το ελληνικό «καλώ», προκειμένου να ξεστραβωθούν οι αμφισβητίες αναγνώστες, προσφέρουμε από την προσωπική μας βιβλιοθήκη το μνημειώδες«Dictionnaire etymologique de la langue latine (4e ed.)» των Alfred Ernout και Alfred Meillet με πλήρη δυνατότητα search, διότι το αντίτυπο που προσέφερε προ 8 ωρών ο καυλοπυρέσσων αναγνώστης κ. Ιατρού είναι για τα μπάζα και σού σπάει τα νεύρα. Κατεβάστε εδώ και καλό ξεστράβωμα: Βάλτε στο search το λήμμα gr. για να δείτε πόσες χιλιάδες λέξεις των Λατινικών έχουν ελληνικότατη ετυμολογία

    Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν…

    ΥΓ: Θεωρούμε πολύ αυστηρή την κριτική που ασκεί ο κ. Σαραντάκος στον Θάνο Τζήμερο. Στην χθεσινή ανάρτησι, ο κ. Σαραντάκος μάς διεβεβαίωσε ότι δεν είναι λάθος να λέμε «με παρέπεμψε στις Καλένδες» αντί του ορθού «στις Ελληνικές Καλένδες», διότι σήμερα τόσο οι (Ρωμαϊκές) Καλένδες, όσο και οι Ελληνικές Καλένδες είναι ανύπαρκτες. Καμμία αντίρρησις…

    Αλλά γιατί ο κ. Σαραντάκος «βάζει χέρι» στον φουκαρά τον Τζήμερο που έγραψε πως το ΣΕΚΕ είχε Γενικό Γραμματέα του Κόμματος αντί του ορθού «Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής»; Τόσο σοβαρό είναι το λάθος του Τζήμερου, κ. Σαραντάκο, ώστε να σπαταλήσετε τον χρόνο σας για να τον κράξετε, ενώ αποσιωπάτε συστηματικώς τις αγραμματοσύνες των αγαπημένων της Αριστεράς;

    Ακόμη και ο ιστορικός του ΚΚΕ, Ελευθέριος Σταυρίδης, στο μνημειώδες έργο του «Τα Παρασκήνια του ΚΚΕ» (1953) αποκαλεί τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΕΚΕ… «Γραμματέα του Κόμματος». ΙΔΟΥ τα σχετικά αποσπάσματα, όπου ο Ελ. Σταυρίδης αποκαλύπτει πόσο μεγάλος μισέλληνας ήταν ο δικηγόρος Γιώργος Γεωργιάδης και ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τον λάτρεψε το ΣΕΚΕ – ΚΚΕ και τον έκανε θεωρητικό του το 1919.

    Είθε ο Ανίκητος Ήλιος (Ζεύς) που ανατέλλει σε λίγο στο Ρωμέικο να χαρίζει Δύναμι σε όλους μας, να πάμε υγιείς μέχρι τον Φεβρουάριο που (Θεών θελόντων…) θα αλλάξουν πολλά στο παρόν Ιστολόγιο

  185. π2 said

    164: Μπλέκεις δύο διαφορετικά πράγματα νομίζω. Το ένα οι διακοινοτικές αλληλεπιδράσεις, αυτονόητες στο χωνευτήρι των Βαλκανίων, και το άλλο είναι η μετάβαση από τη μια γλωσσική ταυτότητα σε μια άλλη. Το δεύτερο είναι μεθοδολογικό λάθος να θεωρήσουμε ότι γίνεται σώνει και καλά αβίαστα. Θα μπορούσε ίσως να γίνει και αβίαστα, ceteris paribus, αλλά στα Βαλκάνια του 20ου αιώνα μόνο paria δεν είναι τα ρημάδια τα πράγματα. Έχεις εξουσιαστικές δομές, εθνικές πολιτικές, κοινοτικές στρατηγικές απέναντι στις πολιτικές αυτές, ένα συνεχές αλισβερίσι ισχύος, που είναι πολύ διαφορετικό από, ξέρω γω, τα Βαλκάνια του 18ου αιώνα.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι αναζητούμε ταμπούρια, τώρα πια. Αλλά τα ταμπούρια υπήρξαν, και η αρχαιολογία του πρόσφατου παρελθόντος οφείλει να τα χαρτογραφήσει στον χώρο ώστε να μπορεί να κατανοήσει την ιστορία του τόπου.

    163: Αν κατηγορείς την πλευρά Κωστόπουλου για, ξέρω γω, καλλιέργεια ενοχικού συνδρόμου, τότε θα πρέπει να κατηγορήσεις και την πλευρά του αφηγήματος που παραθέτεις για καλλιέργεια αθωωτικής υπεραναπλήρωσης.

  186. Γς said

    185:

    >ο καυλοπυρέσσων αναγνώστης κ. Ιατρού

    >ο Ραββίνος Χριστός έγινε εν γνώσει του ΜΑΛΑΚΑΣ διά τις αμαρτίες μας!.

    Και ο μεν πρώτος καθεύδει αθτή την ώρα και ίσως σε πάρει στα σοβαρά αργότερα.

    Ο δε δεύτερος γεννιέται αυτή την ώρα.
    Λίγο ρισπεκτ.
    Οσο κι αν δεν πιστεύουμε, τουλάχιστον σεβόμαστε μερικά πράγματα.

    Καλά Χριστούγεννα ρε!

  187. spatholouro said

    #185
    Ψιτ, Βαταλία Αυθεντικέ: ξέχασες να βάλεις τα ερμηνεύματα από το Lampe (“Patristic Lexicon”) για τα «μαλακίαν»/ «μεμαλάκισται»/ «μαλακισθείς» κ.τ.ο.

    μαλακίζομαι: be softened, show weakness or cowardice, be made weak, bear infirmity

  188. gpoint said

    # !74, 179

    Από συμπάθεια καλά τα πάτε…από τσάι, τίποτις ; ;);

  189. gpoint said

    Καλημέρα και καλά…

  190. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άσε, ρε Βάταλε, με τα φοβερά και τρομερά που ανακαλύπτεις και αποκαλύπτεις και που μας τα κρύβει ο Νικοκύρης, για να μη σοκαριστούμε τα άπραγα και ανίδεα ζωντανά. Το κείμενο του Καζαντζάκη για τον Φράνκο υπάρχει στον τόμο «Ταξιδεύοντας :Ισπανία» των απάντων του Καζαντζάκη και υπάρχει σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία, μοιράζεται ακόμα κι απ’ τις εφημερίδες με το κυριακάτικο φύλλο τους. Ανάλογα κείμενα για τον Μουσολίνι υπάρχουν στο «Ταξιδεύοντας: Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά, Ιερουσαλήμ, Κύπρος, ο Μοριάς» και πλήθος φιλοσοβιετικά κείμενα υπάρχουν στο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία». Είναι γνωστές αυτές οι αντιφάσεις του Κρητικού σ’ όποιον έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με το έργο του. Και δεν χοντροκονόμαγε, μια ζωή φτωχός ήταν, μεροκάματο έβγαζε ως ανταποκριτής εφημερίδων. Χρόνια πολλά και σ’ εσένα.

  191. sarant said

    Καλημέρα από εδώ και χρόνια πολλά!

    191 Σιγά τις αποκαλύψεις, που συνήθως αφορούν θέματα που είτε τα αναφέρει και η ανάρτηση είτε δεν είχε λόγο να τα αναφέρει.

    188 Είχαμε και άρθρο για τη λέξη

    178 Να πω ότι συμφωνώ σχεδόν σε όλα

  192. Γιάννης Κουβάτσος said

    178. Αβονίδα, συμφωνώ κι εγώ σε γενικές γραμμές (εκτός από τους χαρακτηρισμούς για τον Λάμπρο). Ναι, έτσι πρέπει να λειτουργεί το σωφρονιστικό σύστημα στις κοινωνίες δυτικού τύπου. Και πρέπει να αφορά όλους τους κρατουμένους, εκτός από ειδεχθείς εγκληματίες σαν τον Κατσούλα, οι οποίοι είναι λίγοι μες στον πληθυσμό των φυλακών. Άλλωστε, είναι απορίας άξιο πώς εγκρίθηκε η αποφυλάκισή του, ενώ παρενοχλούσε τηλεφωνικώς εντεκάχρονα και δωδεκάχρονα και αποπειράθηκε να βιάσει μια Αλβανίδα στη διάρκεια άδειάς του το 2005. Αυτά είναι επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές. Όσο για σωφρονισμό, ένας έξυπνος και καλλιεργημένος άνθρωπος μια χαρά μπορεί να προσποιηθεί τη μετανοούσα Μαγδαληνή και να ξεγελάσει τους ψυχολόγους.

  193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    178 – Avonida, επειδή μεγάλωσα πιά και δεν έχω τις ίδιες ανοχές με πιο παλιά, αν θέλεις να συζητούμε μαζί σοβαρά θέματα, να μην διαστρεβλώνεις αυτά που λέω και πολύ περισσότερο, να μην μου βάζεις λόγια που δεν έχω πεί, δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας, μπορούμε να συζητούμε για διάφορα άλλα πράγματα ή και καθόλου αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
    Ας τα πάρουμε λοιπόν με την σειρά (παρακαλώ, το μετροσέντονο να μετρήσει μόνο τον δικό μου σχολιασμό, :)).

    «Θα ήθελα να σκεφτείς καταρχήν πόσο μεγάλη προσβολή είναι να μου γράφεις, χωρίς ουσιαστικά να με γνωρίζεις και χωρίς να έχω δώσει τέτοιο δείγμα γραφής, ότι δεν νιώθω συμπόνια για τα θύματα του Κατσούλα (επειδή δεν έχω κόρες, μήπως;!) κι ότι αδιαφορώ για το ενδεχόμενο να ξανασκοτώσει (επειδή είμαι «προοδευτικός», ως φαίνεται). Απλά να το σκεφτείς, για δυο λεπτά, τίποτα άλλο.»

    Εγώ θα σου δώσω απεριόριστο χρόνο να σκεφτείς, αλλά και να μου βρείς πού τα είδες γραμμένα αυτά, αν τα βρείς θα σου ζητήσω δημοσίως συγγνώμη, αν δεν τα βρείς (που δεν) δεν θέλω κάτι παρόμοιο από σένα, μόνο να κάτσεις και να σκεφτείς για ποιό λόγο το έγραψες.

    «Και γιατί, ρε Λάμπρο, να μπορεί το αποδεδειγμένα φτωχό μυαλό σου να χειριστεί αυτά που δεν σκαμπάζεις, χωρίς να ρωτήσεις κάποιον ειδήμονα, στη συγκεκριμένη περίπτωση νομικό/εγκληματολόγο/δικηγόρο/δικαστικό; Επειδή είσαι ομορφόπαιδο;»

    Ομορφόπαιδο είμαι, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος, αλλά επειδή το θέμα έμμεσα με είχε αγγίξει (γνώριζα συγγενή της Γιούργα) με ενδιέφερε ιδιαίτερα η αποφυλάκισή του, κι επειδή όντως δεν σκαμπάζω τίποτα από νομικά (εν αντιθέση με σένα που δείχνεις να είσαι αυθεντία) και προς δική σου διάψευση και ενδεχόμενης λύπης, ΡΩΤΗΣΑ τρείς ειδήμονες νομικούς, τον ξάδερφό μου Γιάννη Τ, και τους φίλους μου Νίκο Λ. και Γιώργο Π. (αν θέλεις τα επίθετά τους, πάρε το mail μου από τον Νικοκύρη) και ήταν ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ αντίθετοι με την αποφυλάκιση, κι όχι δεν είναι καθόλου συντηρητικοί, εσύ ρώτησες κάποιον ειδήμονα;

    «Γιατί αν τα ισόβια σήμαιναν 1 ζωή, όπως το θέλει η απλή λογική σου, τα δις ισόβια τι σημαίνουν, να ζήσει ο άλλος μια ζωή στη φυλακή, να τον αναστήσουν και να περάσει μέσα άλλη μία;»
    Όχι, το φτωχό μου μυαλό λέει πως τα δις ισόβια επιβάλλονται σε κάποιον που έχει κάνει κάτι τρομερά κακό, και δεν πρέπει να μείνει ελεύθερος, αλλιώς θα καταδικαζόταν σε μία φορά ισόβια, ή εικοσαετή, δεκαετή κλπ φυλάκιση, αν με δις ισόβια μπορεί κάποιος να βγεί σε 23 χρόνια, δεν βλέπω για ποιό λόγο επιβάλλονται, τότε το φτωχό μου το μυαλό πάλι, λέει πως το κάνουν για τα μάτια του κόσμου κι όχι για να απονεμηθεί δικαιοσύνη..

    «Ενώ αν, αντί για την απλή λογική, συμβουλευόσουν κάποιον που γνωρίζει την ορολογία, θα σου έλεγε ότι δις ισόβια σημαίνει κι άλλη μια δικλείδα ασφαλείας πάνω από τα ισόβια. Δηλαδή, επιπλέον προϋποθέσεις για πρόωρη αποφυλάκιση, η οποία ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ σαν συνάρτηση της καλής διαγωγής, του αν έχει σωφρονιστεί ο κρατούμενος και πολλά, πολλά άλλα, που δεν θα τα κρίνει ο Λάμπρος κι ο Avonidas, ευτυχώς, αλλά άνθρωποι που έχουν κατάρτιση και εμπειρία δουλεύοντας με φυλακισμένους.»
    Η εμπειρία της ζωής μου, με έχει διδάξει να εμπιστεύομαι την απλή λογική, κι όχι τις ορολογίες και τους ακατάρτιστους καταρτισμένους, ενός αναξιόπιστου και διάτρητου σωφρονιστικού συστήματος, κι επειδή μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί σωστή, δεν σκοπεύω να την αλλάξω, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

    «Εκτός αν φαντάζεσαι ότι πετάνε τον κόσμο στη φυλακή, τον ξεχνάνε εκεί και μετά από 10,20,30 χρόνια χτυπάει το ξυπνητήρι και τον βγάζουν, χωρίς εξέταση, χωρίς γνωμάτευση, χωρίς να δουν το ιστορικό του.»
    Δεν το φαντάζομαι καθόλου, γνωρίζω αρκετές τέτοιες περιπτώσεις του ποινικού δικαίου, και μάλιστα όσοι έχουν τα μέσα, βγαίνουν πολύ νωρίτερα λευκοί σαν περιστέρια, και συνεχίζουν το έγκλημα γελώντας με τους μαλάκες νομοταγείς πολίτες. Δεν έχω μεγαλώσει ξέρεις, με την νταντά μου, το πιάνο μου και τα γαλλικά μου, έχω αρκετές εμπειρίες από τον υπόκοσμο.

    «Θεωρώ ότι ο σωφρονισμός ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ επέλθει, αν κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ακολουθούνται ένα σωρό προγράμματα που προβλέπονται από τον νόμο. Και προφανώς ο νόμος ορίζει ότι σε αυτό το διάστημα ο κρατούμενος παρακολουθείται από ειδικούς, ψυχολόγους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κλπ. κλπ. Και επίσης προφανώς, δεν βγαίνει κανείς απλώς επειδή «πέρασαν τα χρόνια», αν δεν συντρέχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις. ΑΝ τώρα, ΔΕΝ συντρέχουν, το λάθος είναι του σωφρονιστικού συστήματος, όχι του νόμου.»
    Ναί μωρέ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΤΑ ΛΑΘΗ, ξαναδιάβασε τι έχεις γράψει.

    «Ναι, τα γνωρίζω τα εγκλήματα. Όχι, δεν γνωρίζω αν έχει σωφρονιστεί. Δεν είναι δουλειά μου να το γνωρίζω,» Και πώς παίρνεις θέση υπέρ της αποφυλακίσεως τότε;

    «είναι δουλειά αυτών που τον αποφυλάκισαν, κι εννοείται ότι είναι υπεύθυνοι αν δεν την κάνουν σωστά.»
    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ; Γιου κούφ μη δικέ μου (που λέγαμε στην παρέα μου μικροί) τι λές ρε Αvonida πού ζείς, από πού έχεις βγάλει αυτό το συμπέρασμα; Για βρές μου ΕΝΑΝ υπεύθυνο που να έχει πληρώσει για τις ευθύνες του; ΕΝΑΝ.

    » Αλλά — διόρθωσέ με αν κάνω λάθος — ούτε κι εσύ είσαι εγκληματολόγος, ψυχολόγος των φυλακών ή σωφρονιστικός υπάλληλος. Και πάλι διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά σ’ αυτά τα 23 χρόνια δεν έχεις δει τον Κατσούλα ούτε μία μέρα, για να ξέρεις τι και πώς άλλαξε στην ψυχολογία του, αν έχει μεταμεληθεί, αν έχει δώσει δείγματα ότι άλλαξε, αν πρέπει να θεωρείται ΣΗΜΕΡΑ επικίνδυνος.»
    Όχι δεν κάνεις λάθος, γι΄αυτό έχω την απαίτηση να δημοσιεύεται από πρίν η απόφαση του σκεπτικού, κι όχι να μη δημοσιεύται πουθενά, εσύ όμως από πού συμπεραίνεις πως έχει μεταμεληθεί;

    «Αν, λοιπόν, δεν είσαι όλα αυτά, όπως ούτε εγώ είμαι, κι αν παρ’ όλα αυτά γνωματεύεις από την πολυθρόνα σου για το ότι ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν μπορεί να μεταμελήθηκε ή να σωφρονίστηκε, τότε πρέπει να υποθέσω ότι είσαι ο Φωτεινός Παντογνώστης που είσαι συνήθως εδώ μέσα.» Όχι να μην το υποθέσεις για μένα αυτό, αλλά για σένα, άλλωστε ΕΣΥ γνωμάτευσες πως είναι αρκετά τα 23 χρόνια, εγώ δεν έκανα καμία γνωμάτευση, (εσύ που την είδες, μπορείς να μου την δείξεις;) απλά η απλή λογική του φτωχού μου μυαλού, ζητάει πριν την αποφυλάκισή του, τις αποδείξεις της μεταμέλειας και του σωφρονισμού του, και τις υπογραφές των «υπευθύνων». Απ΄ό,τι φαίνεται, για σένα αυτά είναι ψιλά γράμματα κι ασήμαντες λεπτομέριες, ε εμένα δεν φτάνει μέχρι εκεί το μυαλό μου.

    «Αυτός που είναι μονίμως μετριόφρων για το «φτωχό μυαλό» του, αλλά παρ’ όλα αυτά γνωματεύει για τα πάντα πάντοτε, από την τρύπα του όζοντος μέχρι τις τάσεις των μετοχών.»
    Το «φτωχό μου το μυαλό» δεν το λέω από μετριοφρωσύνη, αλλά από αυτογνωσία, (άγνωστη λέξη για τους περισσότερους) γι΄αυτό φροντίζω από μικρός, να συναναστρέφομαι με πιό έξυπνους από μένα, κι είναι ο κυριότερος λόγος που μπαίνω σ΄αυτό το ιστολόγιο.
    Εκτός από σεξουαλικά, πολιτικά, χρηματιστηριακά, και αθλητικά, και εν μέρη ψυχολογικά, που έχω εμπειρική γνώση κυρίως, δεν έχω γνωματεύσει ποτέ μου για κάτι άλλο, κι επειδή από τότε που άρχισες να σχολιάζεις στο ιστολόγιο μου είσαι πολύ συμπαθής (πολλές φορές, γράφεις αυτά που θέλω να πώ, καλύτερα και ΚΥΡΙΩΣ, με λιγότερα λόγια 🙂 ) θα περιμένω να μου δείξεις πότε γνωμάτευσα π.χ για το όζον, ή κάτι διαφορετικό απ΄αυτά που είπα, αλλιώς, δύσκολα θα σε πάρω στα σοβαρά για σοβαρά θέματα.
    Χρόνια πολλά και καλές γιορτές να έχεις.

  194. Pedis said

    Ωρέ, όρεξη που την έχει ο Λάμπρος χρονιάρα μέρα!

    Απάντηση δεν πήρα (# 144), μου φαίνεται:

    Αλλά θα ήθελα να μάθω από τους φιλόλογους σχολιαστές αν υπάρχουν ή υπήρχαν σοβαρές, συνεκτικές και ολοκληρωμένες προτάσεις/σχέδια με σκοπό την απλοποίηση της ορθογραφίας.

    Άιντε οι φιλόλογοι, συγκεντρωθείτε!

    Σίσονς γκρίτιινς σε όλους !

    (καταπληκτικά πολίτικαλ ορθέκτ!! 🙂 )

  195. gpoint said

    # 19

    » λέει πως το κάνουν για τα μάτια του κόσμου κι όχι για να απονεμηθεί δικαιοσύνη..»

    Λάμπρο κάτι σου διαφεύγει… ο δικαστής εφαρμόζει τους νόμους, ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  196. Corto said

    180 (Μαρία);

  197. gpoint said

    # 196 —> 194

    και τσόντα…

    «Εκτός από σεξουαλικά, πολιτικά, χρηματιστηριακά, και αθλητικά, και εν μέρη ψυχολογικά, που έχω εμπειρική γνώση κυρίως…»

    Να της μιλάς για χρήμα την ώρα του σεξ, ναι την φιάχνει, ειδικά όταν ανεβαίνει ο δείκτης (ο χρηματιστηριακός βεβαίως)… και για αθλητικές επιδόσεις μάλλον, γιατί μπορει να φαντάζεται καλύτερη επίδοση την επόμενη φορά, ο αθλητισμός είναι για να σπάμε τα ρεκόρ… ίσως και λίγη ψυχολογία στο σεξ να καλύπτει άλλα κενά …ΑΛΛΑ , ρε μπαγάσα, να της μιλάς στο σεξ για πολιτική μόνο ΠΟΛΥ ομορφόπαιδα το καταφέρνουν, είσαι άλλη κατηγορία από μόνος σου !

  198. Corto said

    180 (Μαρία):

    Γιατί; Στην εκκλησία το Ευαγγέλιο σε τι γλώσσα το έλεγαν;

  199. Αγαθία, γίνεσαι για πολλοστή φορά γελοίος. Δεν απευθύνεσαι σε παιδάκια που μόλις ανακάλυψαν ότι ο Χριστός έκλασε τον άρτον και κρυφογελούν· μιλάς σε ανθρώπους με κάποια παιδεία, που δεν χρειάζονται ειδικά λεξικά — ευχαριστώ πάντως για το Ernout-Meillet — για να μάθουν ότι η λατινική δανείστηκε πάμπολλες λέξεις από την ελληνική και που έχουν ακούσει — la culture est ce qui reste quand on a tout oublié — το «φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας» του Περικλή και το «θεραπεύων πάσαν νόσον και μαλακίαν» του Ευαγγελίου και ξέρουν ότι στα αρχαία ελληνικά η λέξη αυτή σήμαινε κυρίως έλλειψη ρώμης, σωματική αδυναμία, αναπηρία. By the way, τα χωρία που παραθέτει ο Κλήμης δεν είναι δικά του, είναι από τον Ησαΐα.

  200. Avonidas said

    #193. συμφωνώ κι εγώ σε γενικές γραμμές (εκτός από τους χαρακτηρισμούς για τον Λάμπρο).

    Τον «φωτεινό παντογνώστη» λες; Μη σκας, μόνος του φρόντισε να με δικαιώσει με το τελευταίο σεντόνι του. Δεν ασχολείται με «ακατάρτιστους καταρτισμένους», ξέρει αυτός, από την πείρα του.

    Κι ήταν που λες ένας θειός μου, θεός σχωρέστον κι αυτόν, φυσιοθεραπευτής το επάγγελμα. Άριστος φυσιοθεραπευτής. Ζούσε στο εξωτερικό και χαιρόμασταν τις σπάνιες φορές που ερχόταν να μας επισκεφτεί, αλλά η πετριά αδερφάκι μου, πετριά!

    Σε μια από αυτές τις επισκέψεις, λοιπόν, μας ξεφούρνισε ένα σκίτσο, μια εφεύρεσή του: ένα είδος κοχλία του Αρχιμήδη με τις βόλτες του, που αν τον γύριζες έτσι κι έτσι και τον έβαζες μπρος, λέει, δεν θα σταματούσε να γυρνάει. Μας το έδειχνε με τόση περηφάνεια εμένα και του πατέρα μου, φυσικοί και οι δύο. Κι όταν του είπαμε να το ξεχάσει κι ότι δεν θα δουλέψει, ήταν πολύ πικαρισμένος ο θείος, «μα πώς! αφού δεν το εξετάσατε καν, ρίξτε μια ματιά, αυτό έτσι κι αυτό αλλιώς και τότε» κλπ. κλπ.

    Αδυνατούσε να καταλάβει ο φουκαράς όχι μόνο ότι ήταν λάθος, αλλά και το γιατί δεν χρειαζόταν να εξετάσουμε τις βόλτες του κοχλία του για να γνωρίζουμε ότι ήταν λάθος. Και δεν είμαι κι από κείνους που τη βρίσκουν να στεναχωρούν κόσμο τζάμπα, αλλά τι να γίνει;

    (Ο τρόπος που συγχωρέθηκε ο θείος είναι κι αυτός ενδιαφέρων, αν και πολύ πολύ λυπηρός. Πήγε από εξαιρετικά επώδυνο μυέλωμα, όχι επειδή η ιατρική επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά διότι η θεια μου είναι επαγγελματίας ομοιοπαθητική, και ερασιτέχνις τσιγκούνα. Άστα βράστα)

  201. Ριβαλντίνιο, η εισαγωγική φράση του παραθέματ´ος σου «Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα γλωσσικής αφομοίωσης, μέτρα τα οποία απευθύνονταν σε όλες τις γλωσσικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των Σλαβοφώνων, που υπήρχαν στον ελληνικό χώρο. Ο βίαιος γλωσσικός εξελληνισμός δεν αποτελούσε πρόθεση του Μεταξά, αλλά…» μου φαίνεται καταφανώς αυτοαντιφατική. Πώς δηλαδή «σκληρά μέτρα γλωσσικής αφομοίωσης» δεν συνιστούν προσπάθεια «βίαιου γλωσσικού εξελληνισμού»; Όλα όσα ακολουθούν είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά μάλλον επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των Καρακασιδοκωστπολαίων 🙂

  202. Γς said

    Clemens Romanus,
    [Ο Κλήμης Α’ ή Κλήμης Ρώμης ή Άγιος Κλήμης]

    και

    Clemens
    [σκέτο]

    από το όνομα «Clemens» της γερμανικής εταιρείας που το κατασκεύασε και το πρωτοπαρουσίασε.

  203. Avonidas said

    #200. Και καλά, του Αγαθία είναι δουλειά του να ναι γελοίος, το γράφει και στο συμβόλαιο. Με τους σοβαρούς εδώ μέσα που κάθονται και του απαντάνε, τι ακριβώς τρέχει; Να του απαντάμε στην πλάκα το κατανοώ, το έχω κάνει κι εγώ (γούστο έχει 😉 ). Να του πατάμε τα κουμπιά να κατεβάσει βιβλία, επίσης μέσα. Όλα είναι θέμα χειρισμού.

    Αλλά άμα του πιάνεις κουβέντα, ε, κάνεις στην π***άνα π****νιές, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο…

  204. Babis said

    Στο θέμα της απλοποίησης της ορθογραφίας, αντιστέκομαι λόγω συντηρητισμού.
    Από την άλλη είμαι της άποψης «αν αξίζει να το κάνεις, αξίζει να το παρακάνεις». Αν πρόκειται να απλοποιήσουμε την ορθογραφία να την κάνουμε πλήρως φωνητική και να φτιάξουμε ένα αλφάβητο που να έχει μόνο τα γράμματα που αντιστοιχούν στους φθόγγους που χρησιμοποιούμε σήμερα. Επίσης αφού κάναμε την υπέρβαση να καταργήσουμε την ιστορική ορθογραφία και να φτιάξουμε ένα νέο αλφάβητο, δεν βλέπω τον λόγο το νέο αλφάβητο να περιέχει τα ειδικά Ελληνικά σύμβολα, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα από το Λατινικό αλφάβητο.

  205. Ριβαλντίνιο said

    @ 173 Avonidas

    Καλά Χριστούγεννα ! Ναι κι εγώ είμαι της γνώμης πως για ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα η θανατική ποινή μπορεί να θεωρηθεί επιεικής τιμωρία. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση δικαστικής πλάνης (που ο καθένας μας παρακαλά να μην του τύχει) και τότε δεν μπορείς να φέρεις το νεκρό πίσω για να τον αποζημιώσεις. Θαμου πεις για ποια αποζημίωση μιλάμε ; Μήπως αν κλείσεις τον άλλον 30 χρόνια φυλακή και μετά αποδειχθεί ότι έκανες λάθος, πώς θα τον αποζημιώσεις ; Με 300εκ. ευρώ ; Τους φορολογούμενους που πλήρωναν για τον επισιτισμό του, την διαμονή του και την ιατρική του περίθαλψη πώς θα τους αποζημιώσεις ; Θα τα πάρεις απ’τον «κακό» δικαστή (ο οποίος όμως μπορεί να μην φταίει και αυτός, απλά τα στοιχεία να ήταν τέτοια που να τον οδήγησαν στην λανθασμένη απόφαση); Κατά την γνώμη μου εδώ πρέπει να ακολουθούμε το παράδειγμα του Σωκράτη. Υποτασσόμαστε στην απόφαση έστω κι αν είναι (ή την θεωρούμε ) λάθος. Βάζουμε προς στιγμήν την ευτυχία του κοινωνικού συνόλου πάνω από την ευτυχία του μεμονωμένου ατόμου. Αυτή πρέπει να είναι μια συλλογική σύμβαση, ένα κοινωνικό συμβόλαιο των πολιτών μεταξύ τους, πως «ναι», αν τύχει καμιά κακιά στιγμή και αδικηθώ, ας είναι. Θα υπάρξουν άλλες 100 περιπτώσεις που ο νόμος θα εφαρμοσθεί σωστά (εν προκειμένω η θανατική καταδίκη) και το κοινωνικό σύνολο θα βγει κερδισμένο. Βέβαια δεν λέω να κάνουμε και σαν τον Δράκοντα («για τα μικρά αδικήματα ο θάνατος είναι που αρμόζει ως ποινή, για τα μεγαλύτερα δεν υπήρχε χειρότερη ποινή»). Απλά για περιπτώσεις π.χ. σαν κι αυτού στη Νορβηγία ή ενός ισλαμιστή τρομοκράτη ή ενός ανθρωποθυσιαστή, ίσως πρέπει να εξεταστεί αν θα θεσπιστεί σαν τιμωρία ο θάνατος (πφφφ τι λέω μέρες που είναι ! 🙂 ) . Ίσως αν εφαρμοστεί μια θανατική ποινή 2-3 φορές να το σκέφτονται περισσότερο οι δράστες .

    @ 176 Spiridione

    Καλά Χριστούγεννα ! Ο Χρυσοχόου είναι σημαντική πηγή. Το ότι κατέληξε να τον κατηγορεί τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά, και το ότι είχε αξίωμα επί Κατοχής αλλά ήταν σε επαφή και με τους Συμμάχους λέει πολλά για τις ικανότητές του. Όμως δεν ξέρω αν αναφέρεται ως παραπομπή ακριβώς για την φράση : «αλλά επειδή ανάµεσα στα χάλκινα πνευστά και τα νταούλια η ανθρώπινη φωνή ήταν ασύγκριτα αδύναµη.» Μάλλον είναι παραπομπή για το αμέσως προηγούμενο. Η σελίδα του Χρυσοχόου που αναφέρει ο Καλλιανιώτης πρέπει να είναι αυτή. Το έχει έτσι :

    Έχουν θεωρηθεί οι εκτοπισµοί των Σλαβοµακεδόνων άδικοι και προϊόν της επιµονής των να οµιλούν και να άδουν στη γλώσσα τους. Στην άποψη αυτή συνεισέφερε εν πολλοίς η παραδοχή από ευκολόπιστους ερευνητές προφορικών διηγήσεων ή φηµών, την αξιοπιστία των οποίων δεν φρόντισαν να διασταυρώσουν. Έτσι οι µουσικοί της περιοχής απέφευγαν να τραγουδούν «βουλγαρικά άσµατα» όχι λόγο του φόβου δίωξής των από τις ελληνικές αρχές, (166) αλλά επειδή ανάµεσα στα χάλκινα πνευστά και τα νταούλια η ανθρώπινη φωνή ήταν ασύγκριτα αδύναµη. Τον Οκτώβριο του 1936 άρχισε να µην επιτρέπεται η χρησιµοποίηση άλλων γλωσσών -«είτε Τουρκική, είτε Σλαβική, είτε Αλαβανική, είτε Βλαχική»-(167) εκτός της ελληνικής στο Στρατό κι έπειτα η απαγόρευση επεκτάθηκε στις συναλλαγές και την αγορά, για να αποτρέπονται δολιότητες.(168) Είναι προφανές ότι η απαγόρευση δεν στρεφόταν κατ΄ αποκλειστικότητα εναντίον της σλαβικής, αλλά και κατά των άλλων γλωσσών (τουρκική, βλαχική, αλβανική, αθιγγανική), αφού και χωρικοί καταδικάζονταν στην Εορδαία το 1937 επειδή «οµίλουν την βουλγαρικήν»,(169) αλλά και απαγορεύονταν το παίξιµο δίσκων γραµµοφώνου µε «ανατολίτικη µουσική (αµανέδες κλπ)».(170) Ένας µαθητής του Γυµνασίου Φλώρινας έβρισε «βουλγαριστί» τους γονείς µίας καθηγήτριας και αποβλήθηκε,(171) αλλά αιτία ήταν η ανερµάτιστη πράξη κι όχι η γλώσσα. Ένας αρτοποιός από το Μοσχοχώρι Καστοριάς, αντάρτης του ∆ΣΕ, ανέφερε σε βιογραφικό του σηµείωµα ότι το 1938 είχε φυλακιστεί επειδή τραγουδούσε «σλαβοµακεδονικά»,(172) ίσως όµως η φυλάκισή του είχε σχέση µε βίαιες πράξεις κατά τη διάρκεια πανηγυριού ή άλλης εορτής, οπότε η απαγόρευση του τραγουδιού ήταν απλώς ένα κάλυµµα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η άποψη ότι οι χωροφύλακες στριφογυρίζοντας στον αέρα τους βούρδουλές τους φώναζαν «Ή γίνεσαι Έλληνας ή πεθαίνεις» (173) ανήκει περισσότερο στην πολιτική επικοινωνία, παρά στην αλήθεια.

    166 Χρυσοχόου, Βουλγαρική προπαγάνδα, τ. Α΄, ό.π., σ. 215
    167 ∆ΒΚ, Λυτά Έγγραφα, ΙΧ µεραρχία, Γενική ∆ιαταγή, α.π.4165, Κοζάνη 10.10.36
    168 ΓΑΚ/ΑΝΚ, Φ. Υπό ταξινόµησιν, ∆.Χ. Κοζάνης προς ∆ήµο Κοζάνης, α.π.7/9/5, Κοζάνη 19.1.37
    169 Επαρχιακή Φωνή (18.4 37) 4
    170 Επαρχιακή Φωνή (10.4 38) 4
    171 ΓΑΚ/ΑΝΦ, ΑΒΧ, 23/63, Βιβλίον Πρακτικών Γυµνασίου 1932 -37, πράξις 16/2.12.32
    172 Ελευθεροτυπία (26.5.86) 22 όπου κείµενο Λάµπρου Κύρκου από Μοσχοχώρι Καστοριάς
    173 Τζοβάρας, Σπύρος «Κατίνα Ανδρεοπούλου (Τσβέτα)», Μορφές Ηρώων της νεολαίας της Ελλάδας, Νέα Ελλάδα, Τασκένδη; 1953, σ. 144 -9, σ. 145

    Για το Μεσόβουνο ο Καλλιανιώτης έχει ολόκληρο κεφάλαιο. Την υπέροχη διδακτορική διατριβή του την έχω διαβάσει δύο φορές ! Αλλά αρκετό καιρό πρίν. Αν θυμάμαι καλά στο Μεσόβουνο έφταιγαν κυρίως οι αντιστασιακοί/επαναστάτες, οι οποίοι φούσκωσαν τις «αντιστασιακές/επαναστατικές» επιτυχίες στην Ανατολική Μακεδονία και παρέσυραν τους Μεσοβουνιώτες. Όταν όμως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν τις κατοχικές αρχές την έκαναν με ελαφρά. Εντύπωση μου έκαναν οι χωροφύλακες που έκλαιγαν με την καταστροφή ή που προσπάθησαν να διασώσουν κατοίκους. Πάει καιρός όμως, δεν τα θυμάμαι καλά, και βαριέμαι να τα ξαναδιαβάζω. 🙂

    @ 177 ΕΦούλα – ΕΦούλα

    Καλά Χριστούγεννα !!!

    @ 185 Αγαθίας ο Σχολαστικός

    Καλά Χριστούγεννα Βάταλε ! Χριστός Ετέχθη !!!
    Μην χάσεις αύριο την Δευτέρα (26/12) στην ΕΡΤ1 , στις 17:40 , που δείχνει εσένα και μερικούς ομοφύλους σου , στο Δωδεκαήμερο του Χριστόφορου Σωτηράκου. Διαρκεί μόνο 15 λεπτά, αλλά θα το απολαύσεις ! 🙂

    http://program.ert.gr/details.asp?pid=3512350&chid=9

    @ 186 π2

    Καλά Χριστούγεννα ! Είδες τι ομαδάρα φτιάξαμε στο Μπάσκετ ; Τρέμετε τον Γενάρη … 🙂

    @ 202 Αγγελος
    Καλά Χριστούγεννα Άγγελε.

    αλλά μάλλον επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των Καρακασιδοκωστπολαίων.

    Γι’αυτό δεν τα μπόλνταρα ! 🙂 Μου την έσπασε 👿 που παρακάτω έλεγε άλλα από αυτά που ήθελα να λέει !!! 🙂 🙂 🙂

  206. sarant said

    193-201 Εννοείται ότι και η δική μου συμφωνία είναι στις απόψεις -και όχι στους χαρακτηρισμούς

    195 Ναι, έχουν υπάρξει κατα καιρούς προτάσεις για απλοποίηση της ορθογραφίας. Χρειάζεται, βεβαίως, ειδικό άρθρο.

  207. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά σε όλους ! G (@171) ευχαριστώ για την αφιέρωση !

  208. Πάνος με πεζά said

    Kι αφιερωμένο σε όλους (πάλι εμφανίζεται ο Έλβις μέσα στους στίχους !).

  209. π2 said

    206: Με εικονικά συμβόλαια φτιάχνω κι εγώ ομάδα. :p

    Χρόνια πολλά σε όλους.

  210. Pedis said

    # 208 – 195 Ναι, έχουν υπάρξει κατα καιρούς προτάσεις για απλοποίηση της ορθογραφίας. Χρειάζεται, βεβαίως, ειδικό άρθρο.

    Ωραία! (Δώσε(-τε) κάνα λινκ, επειδή δεν έχω ιδέα για το είδος των προτάσεων αυτών, τη φιλοσοφια τους και τις πρακτικές προσεγγίσεις.)

  211. Μαρία said

    212
    Πάρε μια ιδέα. https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/29/agramat/

  212. Pedis said

    # 213 – Μερσί. Έριξα μια πρώτη ματιά. Θα το διαβάσω πιο προσεκτικά οτδπσ. Από την εποχή του Γληνού μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την «επανάσταση του τετριμμένου» (-> κατάργηση των απολύτως άχρηστων σημείων τονισμού) δεν έχει υπάρξει σχετικό κίνημα στις φιλολογικές σχολές;

  213. skom said

    @203 ΓΣ

    Και επειδή εσείς εδώ λεξιλογείτε …
    Υπάρχει στη τεχνική αργκό η κλέμα. Εγώ την άκουσα πολύ πρόσφατα(χτες) από παλιό ηλεκτρονικό της Σιβιτανιδίου. Θεώρησα λοιπόν ότι προέρχεται από την γερμανική λέξη Klemme. Αυτή η λέξη έχει κάπως μεγαλύτερο εύρος ως έννοια και συμπεριλαμβάνει διαφορα εξαρτήματα -εργαλεία που συνδέουν με πίεση άλλα υλικά. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα την ετοιμολογία που αναφέρεις http://greekelectrician.blogspot.gr/2011/12/clemens.html
    Πρέπει να πω ότι δεν με πείθει. Στα γερμανικά υπάρχει το ρήμα klemmen. http://www.duden.de/rechtschreibung/klemmen (μαγγώνω, συνδέω μέσω πίεσης ) Ε, προφανώς η λέξη για το εργαλείο βγαίνει από το ρήμα. Το γνωστό λεξικό Duden λέει ότι ανιχνεύεται με τα την ίδια σημασία από την περίοδο της Γερμανικής που χαρακτηρίζεται Mittelhochdeutsch δηλαδή 1050 έως 1350.
    Φιλόλογος δεν είμαι, αλλά να άλλη μία λέξη για τις ελληνογερμανικές επιρροές.

  214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    175 – «Γεια σου Λάμπρο λιομαζωχτή» Γειά σου παλαβό κρι κρί 🙂 αλλά δεν πήγα για ελιές, (έκοψα μερικές βόλτες στα σύννεφα 🙂 ) φέτος στα περισσότερα μέρη στην Ηλεία, είχαν μια αρρώστια και το λάδι δεν τρώγεται, και δυστυχώς δεν βγάλαμε. Απ΄την άλλη, ευτυχώς που η περσινή χρονιά ήταν η καλή, κι έτσι δεν χάθηκε κάτι σοβαρό, κι έχουμε περσινό απόθεμα, αλλά μάλλον θα μας λείψει κάνας ντενεκές κι άμα έχεις μάθει στο κορωνέϊκο, του εμπορίου δεν τρώγεται με τίποτα, θα δούμε τον Απρίλη. 🙂

    Χρόνια πολλά

  215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    196 – «Λάμπρο κάτι σου διαφεύγει… ο δικαστής εφαρμόζει τους νόμους, ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»
    Ποιά η διαφορά στο αποτέλεσμα;

    198 – 🙂 🙂 🙂

    Ένα όμορφο κι αγαπημένο τραγούδι για τoν κοινό μεγάλο μας έρωτα, σε νεώτερη εκτέλεση από μιά πολύ καλή ερμηνεύτρια.
    Χρόνια πολλά Gee.

  216. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    215 Πρέπει να έχεις δίκιο, η γερμανική προέλευση δεν είναι παράλογη

    212 Πέρα από αυτό της Μαρίας, υπήρχε κι ένα μπλογκ πριν από κάμποσα χρόνια, π.χ
    http://anorthografies.blogspot.gr/2008/03/blog-post.html

  217. Μαρία said

    215
    Απ’ την ίδια ρίζα έχουμε δανειστεί και το κλάμερ για τα μαλλιά.

  218. Pedis said

    -> # 213,214 : Πολύ καλά και πετυχημένα τα λέει ο Γληνός!
    (http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/glhnos_agramat.htm)
    Επίκαιρος στα γενικά θέματα αλλά και σε αρκετά από τα ειδικά ζητήματα, υπόλοιπα του χρόνιου ελληνικού βλαμμένου συντηρητισμού!

  219. gpoint said

    # 218

    Πελώρια γιατί οι νόμοι είναι κοινοί για έξυπνους και χαζούς, πλούσιους και φτωχούς κι αυτό δεν είναι και τόσο δίκαιο. Μόνο οι νομικοί δικάζονται για μια κατηγορία παραπάνω από το αδίκημα που έχουν διαπράξει, ούτε αυτό είναι τελείως δίκαιο, πάντοτε εξαρτάται από ποιά σκοπιά το βλέπεις.
    Γι αυτό ο (παν)σοφός Ντύλαν λέει να μην κριτικάρεις αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις.
    Δικαιοσύνη θα βρεις απο τον Αγιο Πέτρο που θα σε στείλει στον Παράδεισο να ξεροσταλιάζεις ενώ όλα τα φιλαράκια σου θα είναι στην κόλαση και θα την κάνουνε…κόλαση !!!

  220. 220

    Μαρία, χωρίς να έχω μαλλιά:
    Το κλάμερ νομίζω πως προέρχεται από το clam, διότι κλείνει σα μύδι.
    Εξού και τα κινητά τηλέφωνα, που αναδιπλώνονται, λέγονται «μύδια», clam phones.
    Πχ https://i.ytimg.com/vi/HQYUKMBizVM/maxresdefault.jpg

  221. Μαρία said

    223
    Δες στα συνώνυμα την κλέμα http://www.duden.de/rechtschreibung/Klammer
    και
    https://www.google.gr/search?q=Klammer&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjP_feZg5DRAhVlKsAKHZzXC4QQ_AUICCgB&biw=1366&bih=611#tbm=isch&q=Haarklammer

    στα αγγλικά clamp

  222. Μαρία said

    Νικοκύρη, δες τη μαρμάγκα.

  223. sarant said

    225 Το 224 απελευθερώθηκε!

  224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    222 τέλος – Δεν ψάχνω να βρώ δικαιοσύνη Gee, έχω καταλάβει από πολύ μικρός πως δίκιο έχουν αυτοί που μπορούν να το βρούν, κι αυτοί που μπορούν να το επιβάλλουν, οι υπόλοιποι έχουν άδικο. 🙂

  225. 224, Ok

  226. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τελικά, διαβάζοντας τον πάντα επίκαιρο Γλυνό, παρατηρούμε ότι ακόμη και την εποχή που υπήρχαν πνεύματα, τόνοι και υπογεγραμμένες, αρχαία ελληνικά μέχρι κορεσμού στην εκπαίδευση και καθαρεύουσα, οι νέοι κατηγορούνταν από τους παλιότερους ότι είναι αγράμματοι και η εκπαίδευση ότι παράγει ντουβάρια. Ακόμα και στην εποχή του χαλκού να γυρίσουμε, θ’ ακούσουμε ηλικιωμένους να χλευάζουν την άγλωσση χάλκινη νεολαία και να αναπολούν τη γλωσσική αρμονία της εποχής του λίθου. Κουσούρι προαιώνιο ο γλωσσαμυντορισμός. 😊

  227. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γληνός, διορθώνω. Αν και δεν θα τον χάλαγε το Γλυνός. Ούτε, βεβαίως, το Γλινός. 😊

  228. gpoint said

    # 227

    εγώ το ξέρω αλλά εδω σου ξέφυγε γι αυτό και στόγραψα…

    # 194

    «δεν βλέπω για ποιό λόγο επιβάλλονται, τότε το φτωχό μου το μυαλό πάλι, λέει πως το κάνουν για τα μάτια του κόσμου κι όχι για να απονεμηθεί δικαιοσύνη..»

  229. Pedis said

    # 219 – Ωραία και πειστικά γράφει κι αυτός ο κύριος! (http://anorthografies.blogspot.gr/2008/03/blog-post.html)


    Καθώς λοιπόν η γλώσσα αλλάζει, χωρίς όμως να την ακολουθεί και ο τρόπος καταγραφής, οδηγούμαστε στην λεγόμενη «ιστορική» ορθογραφία, δηλαδή σε ένα τρόπο γραφής που δεν ανταποκρίνεται στην παρούσα κατάσταση, αλλά διασώζει τον τρόπο γραφής προγενέστερων μορφών της γλώσσας. Και φυσικά, η ιστορική ορθογραφία συνδέεται άμεσα με υποτιμητικές αντιλήψεις για την τρέχουσα μορφή της γλώσσας, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπήρχε κάποιος ουσιώδης λόγος διατήρησης της παλιάς γραφής, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες (ενιαίο έθνος και γλώσσα, επομένως και απαράλλακτος τρόπος γραφής, που έρχεται με τη σειρά του σε ένα κυκλικό σχήμα να αποδείξει αυτή την ενότητα, ενώ για χάρη αυτής διατηρείται). Όλα αυτά γίνονται εύκολα κατανοητά μέσα από το παράδειγμα της Ελληνικής, που είναι οικείο σε όλους μας.

    […]

    Και, κάτι εξίσου σημαντικό, μία ενδεχόμενη απλοποίηση της ορθογραφίας, στην κατεύθυνση της προσέγγισης στη φωνητική γραφή (και όχι φυσικά στην κατεύθυνση της εύρεσης της σωστής ιστορικής γραφής, που μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να καταλήξει), θα διευκόλυνε σημαντικά την εκμάθηση της ελληνικής, όχι μόνο για τους έλληνες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που θα ήθελαν να μάθουν ελληνικά. Το τελευταίο ζήτημα φαίνεται να αποσιωπάται από τους περισσότερους γλωσσαμύντορες, μια και το κέρδος από την ορθογραφική απλοποίηση σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ προφανές και δεν μπορεί να αντικρουστεί, επομένως αποσιωπάται ή, εναλλακτικά, υποβαθμίζεται η σημασία της εκμάθησης της ελληνικής!

    Ακόμα και πολλοί που αντιτίθενται στο γλωσσαμυντορικό εθνικισμό διστάζουν να προτείνουν απλοποίηση της ορθογραφίας, κυρίως λόγω του (συναισθηματικού) δεσίματος όλων των χρηστών της ελληνικής με τον συγκεκριμένο τρόπο γραφής. Ωστόσο, το συναισθηματικό δέσιμο δεν μπορεί να προτάσσεται εις βάρος των υπόλοιπων κοινωνιο-πολιτικών προτερημάτων της απλοποίησης. Καλύτερη η νοσταλγία, παρά ο εγκλωβισμός σε αυτό το μείγμα αυθαιρεσίας που είναι η σημερινή ορθογραφία.

  230. gpoint said

    # 232

    Εαν αφτοσ ο κιριοσ εγραφε όποσ πρπτινι, μάλον δεν θα το διαβαζεσ

    Μαθαίνουμε ακούγοντας και βλέποντας, έτσι καταλαβαίνουμε να ξεχωρίζουμε τις ομόηχες λέξεις από την διαφορετική εικόνα που έχουμε συνειρμικά, αν καταργηθεί η σημερινή ορθογραφία θα πρέπει να διαφοροποιηθούν οι ομόηχες λέξεις

  231. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το κλασικό βιβλίο του »Κάλβου» για τη φωνητική γραφή:
    e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?tab=01&code=05-00153

  232. Γιάννης Κουβάτσος said

    234. Δεν μου το μπλέδισε. Ξαναδοκιμάζω:
    http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?tab=01&code=05-00153

  233. Pedis said

    # 233 – Συνήθεια είναι … Τι σε νοιάζει; Το ζήτημα φαίνεται να είναι τόσο σοβαρό για όλους τους βλαμμένους που βγάζει παραδοσιακά η χωρα, ώστε θα χρειαστεί επανάσταση σε όλους τους τομείς για να περάσει κι αυτό. Και κατά πώς τους κόβω τους συντοπίτες, άστα χέστα!

  234. Dimi said

    Μερικές επισημάνσεις.Πολλοι μπερδεύουν η και ταυτίζουν την γλώσσα με την γραφή. Είναι δυο άσχετα μεταξυ τους πράγματα Η απλοποίηση της γραφής γίνεται με τις γλωσσικές μεταρρυθμίσεις δλδ με κρατικές πολιτικές και κάθε φορά ξεσπούσε ένας πόλεμος για την γλώσσα που κινδυνεύει.Καλως γίνεται η απλοποίηση δεν μπορεί όμως να γίνει ριζική και απότομα γιατί τότε η επόμενη γενιά δεν θα μπορεί να διαβάσει τα κείμενα της προηγούμενης γραφής.Εμεις εδώ στην Ελλάδα έχουμε και πολλά κείμενα αξιόλογα και σε μεγάλο βάθος χρόνου ,Αρα ένα δέσιμο με την εικόνα των λέξεων και αυτό σε πολλούς δημιουργεί ένα πρόβλημα.Αλλα οι δυσκολίες που δημιουργεί η προσπάθεια να μάθουν τα παιδιά να γράφουν αρκετά μακριά από την φωνητική απόδοση των λέξεων πρέπει νομίζω να οδηγούν στη σταδιακή απλοποίηση της γραφής της Ελληνικής γλώσσας.

  235. Pedis said

    -> 236 – Πάντως, μια μεταρρυθμιστική κίνηση να κοπούν τα διπλά, τα γκ/γγ, τα ευ, αυ και τα συναφή, μέχρι και μια (παραδοσιακά δηλ. όχι «αριστερή» ) δεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να το επιχειρήσει …

    … αν δεν ήταν αρχαιοπαπαδόπληκτη σε τέτοιο βαθμό όσο είναι αμόρφωτη και δουλοπρεπής στους «βαυαρούς» της βάρδιας.

  236. gpoint said

    # 236

    Κοίταξε εγώ όταν θεωρήσω κάτι σωστό το εφαρμόζω (είχα τραβήξει τον διάολό μου με το ατονικό σχολείο σε εποχή που όχι μόνο πολλυτονικό υπήρχε αλλά και η ορθογραφία έπαιζε ρόλο στην βαθμολόγηση. Αργότερα πείσθηκα να βάζω τελίτσα γιατί δεν μπορούσαν τα παιδιά να διαβάζουν τα γραπτά μου. Μετά από χρόνια καθιερώθηκε το μονοτονικό). Αν εσύ κι αυτός πιστεύετε πως έχετε δίκιο γιατί δεν το εφαρμόζετε ; Θα έχει και πλάκα με «τους βλαμμένους που βγάζει παραδοσιακά η χώρα»

  237. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κακά τα ψέματα. Τα πράγματα είναι εύκολα, συνήθως, στη θεωρία αλλά δύσκολα στην πράξη. Μιλάμε υποτιμητικά για το συναισθηματικό δέσιμό μας με την ιστορική ορθογραφία, ότι είναι ένα κόλλημα που πρέπει να το ξεπεράσουμε, αλλά όταν κάνουμε κάνα ορθογραφικό λαθάκι, σπεύδουμε αμέσως να το διορθώσουμε με νέο σχόλιο. Άρα, ας μην υποτιμούμε τη δύναμη της παράδοσης, ακόμα και αν θεωρητικά είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το αλφάβητο πρέπει να απλοποιηθεί και ότι πρέπει να υιοθετήσουμε το λατινικό αλφάβητο ή τη φωνητική γραφή. Εγώ πάντως δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος.

  238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    231 – Το μου ξέφυγε είναι σχετικό, κάπως πρέπει να επικοινωνήσω παραδεκτά με τους άλλους ανθρώπους, γιατί αν λέω ακριβώς αυτά που σκέφτομαι βασισμένα στην πραγματικότητα που βλέπω, ζώ, κι αντιλαμβάνομαι, εκτός από τα παιδιά μου την Παπέν και δυό τρείς « περίεργους» ☺ δεν θα μου μιλάει κανείς άλλος, εδώ το ένα χιλιοστό δείχνω, και μετά βίας γίνομαι ανεκτός. Οι άνθρωποι απεχθάνονται την αλήθεια, έχουν συνηθίσει στις ψευδαισθήσεις, κι από τις πολλές επαναλήψεις έχουν πιστέψει πως η εικονική πραγματικότητα που ζούν, είναι η αληθινή, κι όποιος τολμήσει να τους χαλάσει το όνειρο, γίνεται εχθρός τους, και συνήθως τον σκοτώνουν.
    Ο νούς δεν γνωρίζει όρια, εκτός κι αν τα θέσουμε εμείς οι ίδιοι, γιατί τα θέτουμε όμως, πώς γίνεται αυτό; με την αυθυποβολή, ποιόν συμφέρει; την οικονομική ελίτ, πώς το καταφέρνει; με τα ελεγχόμενα απ’ αυτήν ΜΜΑ και κόμματα, την θρησκεία, και την επίσης ελεγχόμενη υποχρεωτική εκπαίδευση. Για να καταλάβεις σε τι μέγεθος έχει φτάσει η βλακεία και η χειραγώγηση του λαού, οι αποδεδειγμένοι κλέφτες τραπεζίτες εδώ κι ενάμιση χρόνο κρατούν καταχρηστικά τα λεφτά τους, επιτρέπουν κατά το δοκούν ένα μικροποσόν αναλήψεως, κι όχι μόνο δεν αντιδράει κανείς και να κάνουν γυλιά καρφιά τις τράπεζες και να πλακώσουν τους κλέφτες τραπεζίτες, αλλά έχουν πειστεί πως αυτή η αδρανής συμπεριφορά, είναι δείγμα πολιτισμού.
    Η δικαιοσύνη που λέγαμε, στα καλύτερά της.☺
    Καληνύχτα.

  239. Μαρία said

    230, 240
    Δάσκαλε, άσε τα σάπια. Ο λόγος που σπεύδετε να διορθώσετε είναι λόγω της προκατάλειψής σας οτι ο ανορθόγραφος είναι και αμόρφωτος ή βλάκας.
    Υπήρχε περίπτωση να νομίσουμε οτι αναφέρεσαι σ’ αυτόν τον Γλυνό https://www.youtube.com/watch?v=PWLqc4H3VNk ;

  240. Σχολιαστής said

    Χρόνια Πολλά σε όλους!

    234-235: Θενκς!!!

  241. Pedis said

    # 239 – σου απαντά η Μαρία.

    Κοίτα, ο σκοπός της απλοποιημένης ορθογραφίας είναι, όχι για να την βγει ο ένας κι ο άλλος στους βλαμμένους (υπάρχουν άλλοι προσφορότεροι, χρησιμότεροι και διδακτικότεροι τρόποι), αλλά για να γλυτώσουν τα παιδιά κάποιες από τις ηλιθιότητες που οι βλαμμένοι έχουν αποφασίσει ότι συνιστούν «μόρφωση».

  242. Γιάννης Κουβάτσος said

    242. Όντως υπάρχει αυτή η προκατάληψη. Εδραιωμένη πολύ γερά στο μυαλό ορθογράφων και ανορθόγραφων.
    Αυτόν τον Γλυνό δεν τον ήξερα. 😊

  243. Μαρία said

    245
    Δε σου έτυχαν μαθητές που, ενώ γράφουν εξαιρετικά, είναι ανορθόγραφοι;

  244. Pedis said

    Με την ευκαιρία που ξαναμπαίνω,

    1) το ατονικό (# 239) δεν μου φαίνεται καλή επιλογή για την ελληνική γλώσσα στην οποία η κατανομή του τόνου σε προ-παρά-(και)- λήγουσα, έχω την εντύπωση, ότι είναι λίγο-πολύ παρόμοια (έχει γίνει σχετική μελέτη, άραγε;).

    2) ότι απαιτείται απλοποίηση, νομίζω, είναι αναμφισβήτητη ανάγκη. Και όπως επίσης ότι ειναι γελοίο να χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος και να γίνεται σπατάλη του αντίστοιχου κόπου από τους μαθητές του δημοτικού, αλλά κι από τόσο και τόσο κόσμο που δυσκολεύεται να γράψει καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, με αιτία ένα ζήτημα (κακοφτιαγμένης) σύμβασης.

    Τις προτάσεις με σκοπό την απλοποίηση (είτε μεταρρυθμιστικού είτε ριζικού τύπου) προφανώς δεν τις κάνουν οι μηχανικοί ούτε οι φυσικοί αλλά οι ειδικοί φιλόλογοι. Η συζήτηση και, αν είναι, η εφαρμογή τους απαιτεί πολιτική βούληση και κίνημα ενεργητικής και πεισμένης μαζικής/συλλογικής υποστήριξης (συνδικάτα, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, συγγραφείς κλπ).

  245. Μαρία said

    247
    Στα ΝΕ ο τόνος είναι απαραίτητος, γιατί έχει διακριτική λειτουργία. Υπάρχουν ένα σωρό ελάχιστα ζευγάρια π.χ. γέρος-γερός, ώστε, αν παραλείψουμε τον τόνο, καταστρέφουμε τη γραπτή επικοινωνία.

  246. Pedis said

    # 248 – Κι αυτό σωστό.

    Έχεις υπόψην σου, για έναν άνθρωπο μεχρι να τελειώσει το σχολείο στα 18, αν υπάρχει εκτίμηση για τo ποσοστό των λέξεων που μαθαίνει διαβάζοντας και αυτών που παίρνει με το αυτί;

  247. giorgos said

    Τελικώς , ώς πρός τά γενικώτερα έπιτάγματα , πρέπει νά τό πάρωμε άπόφαση μιά καί καλή: ό έλληνισμός άποκλείεται νά στερηθή τής γλώσσας του , όπως κι’ άν έρθουν τά πράγματα κι’ ότι κι’ άν συμβή.
    Η έλληνική γλώσσα έπέρασε φρικτούς μεσαιωνισμούς στήν ίστορία της άλλά ώστόσο διατηρήθηκε .
    Αρκεί νά προσέξη κανείς παλαιές άγιογραφικές είκόνες , όπου οί άγιογράφοι ούτε τά όνόματά τών άγίων δέν ήξεραν νά γράψουν σωστά . Ωστόσο ή γλώσσα διετηρήθη . Καί διά διατάγματος νά ήθελε κανείς νά τήν άπαγορεύση , πάλι αύτή θά ξαναέμπαινε μέ τήν σύγχρονη έπιστήμη καί τεχνολογία σ’ αύτούς πού τήν μιλάνε, γιατί άπλούστατα τά ελληνικά άποτελούν τήν θεμελιωδέστερη διάσταση τού σύνολου εύρωπαικού πολιτισμού . Καί νά ήθελαν λ.χ. οί σημερινοί Αγγλοι νά καταργήσουν διά διατάγματος τήν γλώσσα τους , δέν θά τό κατώρθωναν διότι τήν μιλάνε οί Αφρικανοί καί οί ασιατικοί λαοί .
    ….Γιατί άκριβώς , άν όχι στούς περί τήν γλώσσα παρ’ ήμίν τυρβάζοντες , είναι γενικώτερα γνωστό , ότι οί γλώσσες μόνο σέ έπηρεασμούς ίστορικών διαδικασιών ύπείκουν καί όχι στίς έπιδιώξεις “διαταγμάτων” .
    Αύτό πού λέμε “νέα έλληνικά” δέν είναι τίποτε άλλο παρά ή πλαστικότητα πού άπέκτησε ή αρχαία γλώσσα μέσω τής πολυεθνικής σύνθεσης καί τής πολιτικής ύπαρξης τού βυζαντινού κράτους . Η πολυεθνική σύνθεση τού Βυζαντίου έπέβαλε τόν ίδιωματισμό ώς κατ’ άνάγκην γλωσσικό καθεστώς , ένώ ή έπίσημη πολιτική τού κράτους , ύποχρεωμένη ούσα ν’ άντιμετωπίζη τούς γύρωθεν άλλόγλωσσους λαούς καί κράτη ,προυπέθετε καί έπέβαλε τήν καλλιέργεια καί γνώση άλλων γλωσσών στά άνώτερα έπίπεδα τής διοίκησης καί τής διανόησης . Οί διαδικασίες αύτές μέ τήν έλληνική γλώσσα κατέστησαν γεγονός άπό τήν έποχή άκόμα τού Μ.Αλεξάνδρου . Καί ή αρχαία μέν γλώσσα έτσι δέν μπορούσε νά διατηρηθή άναλλοίωτη , τά έλληνικά όμως σάν όμιλουμένη άπέκτησαν μιάν πλαστικότητα -αύτήν δηλαδή πού έχει ή σημερινή γλώσσα-πού , είναι ζήτημα άν άλλες γλώσσες διαθέτουν .
    Τό σπάσιμο τού άπαρέμφατου , τά ((πού)) καί ((πώς)) καί πολλά άλλα γραμματικά έκαμαν τήν φράση εύλίγιστη καί τής προσέδωσαν άπειρία έκφραστικών δυνατοτήτων .
    Τό γεγονός αύτό , θαυμάσιο μέν αλλ’ άσυνείδητο ώς ίστορική διαδικασία σέ πολλούς , ώθησε κατά τά νεώτερα στό σύνθημα τών λογοτεχνικών κυρίως κύκλων — γιά τούς όποίους ή εύμορφία τής εξωτερικής όψης άρκεί– τού νά “γράφωμε όπως μιλούμε” , δηλαδή στό σύνθημα τής γενικής άγραμματωσύνης .
    Τό σύνθημα αύτό , είπαν , έπραγματοποιήθηκε καί στήν Εύρώπη , μή όντες είς θέση έν προκειμένω ν’ άντιληφθούν , ότι έκεί έπρόκειτο περί ένός ίστορικού φαινομένου , άλλων αίτίων καί όχι γλωσσικών , πού έπεδίωκε νά καταργήση τά λατινικά ώς γλώσσα θρησκευτικής κυριαρχίας καί νά τά άντικαταστήση μέ τίς “όμιλούμενες” γλώσσες τών εύρωπαικών εθνών . Ούδείς όμως εύρωπαικός λαός “γράφει όπως μιλεί” , ούτε καί τό έκαμε ποτέ , διότι , άπλούστατα , όλες οί σύγχρονες εύρωπαικές γλώσσες είναι γλώσσες ίστορικές , μέ χιλιάδω χρόνων γραμματική ίστορία πού δέν μπορούν νά άγνοήσουν .
    Ιδιώματα καί πολυγλωσσίες ύπάρχουν……”
    Από τό βιβλίο «Νεοελληνισμός καί Ιστορικές Συσχετίσεις»

  248. Γιάννης Κουβάτσος said

    246. Στο δημοτικό η ανορθογραφία είναι ο κανόνας. 😊 Τα τελευταία 20 χρόνια το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών στις τάξεις μου είναι πάνω από 80%, οπότε καταλαβαίνεις τι βλέπουν τα μάτια μου. Όχι ότι οι Έλληνες είναι πιο ορθογράφοι. Τους δείχνω τη φωνητική γραφή με παραδείγματα, έτσι, για να δω τις αντιδράσεις τους και ενθουσιάζονται. «Από πόσα βάσανα θα γλίτώναμε, κύριε! » 😊

  249. sarant said

    Υπάρχει υλικό για άρθρο, το ξέρω.

  250. Spiridione said

    Χρόνια πολλά.
    206. Έχεις δίκιο για το πού πηγαίνει η παραπομπή, αλλά εδώ μου φαίνεται ότι κάνει φάουλ, αφού ο Χρυσοχόου στην παραπομπή αυτή αναφέρεται στην περίοδο της κατοχής:
    «την 7ην Ιουλίου εις τον χωρίον Εμπόριον, ενώ εγχώριοι μουσικοί έπαιζον εν τη πλατεία ελληνικά άσματα, διετάχθησαν υπό βουλγαροφρόνων να παίξωσιν άσματα βουλγαρικών χορών. Τούτο επροκάλεσεν την επέμβασιν της δυνάμεως του σταθμού χωροφυλακής εις ην όμως εξεδήλωσαν αντίστασιν οι βουλγαρόφρονες Κων. Τάσιος και Αναστάσιος Τζάφος. Θεωρήσαντες την ευκαιρίαν πρόσφορον, ίνα δημιουργήσωσι ζητήματα, οι βουλγαρόφρονες έσπευσαν να υποβάλλωσι παράπονα εις το Γερμανικόν Φρουραρχείον Πτολεμαίδος κατά της επεμβάσεως της Χωροφυλακής, το οποίον εξετάσαν την υπόθεσιν, συνέστησεν εις αυτούς να είναι νομοταγέστεροι. Μετά τρεις ημέρας οι βουλγαρόφρονες, οργανώσαντες ιδική των μουσικήν, περιεφέροντο εις την κωμόπολιν άδοντες βουλγαρικά άσματα».

    Και παρακάτω εκεί που λέει ο Καλλιαν .ότι «αφού και χωρικοί καταδικάζονταν στην Εορδαία το 1937 επειδή «οµίλουν την βουλγαρικήν»,(169) αλλά και απαγορεύονταν το παίξιµο δίσκων γραµµοφώνου µε «ανατολίτικη µουσική (αµανέδες κλπ)».(170)».. μπλέκει δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

  251. Pedis said

    # 252 – Παραγγελιά:

    όταν καθίσεις να το γράψεις, εκτός από την επαναστατική φωνητική γραφή για την οποία απαιτούνται επαναστατικά μυαλά και γόνιμα ούμπαλα, θα μπορούσες να μας παρουσιάσεις, αν υπάρχουν, συγκεκριμένες προτάσεις για μία απλή, μίνιμαλ αλλά ουσιαστική μεταρρύθμιση της ορθογραφίας;

  252. Ριβαλντίνιο said

    @ 253 Spiridione

    Τι επί Μεταξοκρατίας, τι επί Κατοχής (7/7/1940) , η χωροφυλακή αντέδρασε το ίδιο.

  253. Πέπε said

    Σχετικά με το σχόλιο για το «όλους όσοι» του Λεβέντη:

    Παιδιά για όνομα του θεού! Συζητείται (και δε γίνεται δεκτό από όλους) να πιάνουμε και το «όλους όσους» σαν σωστό, παρόλο που είναι ασύντακτο (το «όσους» είναι υποκείμενο και θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι σε ονομαστική), επειδή το θεωρούμε (όχι όλοι) δικαιολογημένο λόγω έλξης από τη διπλανή αιτιατική «όλους». Και οι υπόλοιποι, που δε θεωρούν επαρκή δικαιολογία την έλξη, έχουν κι αυτοί καποια επιχειρήματα υπέρ της άποψής τους.

    Από αυτό μέχρι να θεωρούμε μεζεδάκι το ολοφάνερα σωστό -χωρίς ανάγκη δικαιολόγησης- «όλους όσοι», υπάρχει κάποια απόσταση.

  254. sarant said

    255 Μήπως 7/7/41; Αλλιώς δεν ήταν Κατοχή

    256 Ναι, κάπως έτσι είναι.

  255. Ριβαλντίνιο said

    @ 257 α) sarant

    Ναι, ναι ! 🙂 (Τι μπούρδα έγραψα !)

  256. Γιάννης Ιατρού said

    256: Πέπε
    Τι θες να μας πεις δηλαδή τώρα; Ότι «καμιά έλξη προς τον Λεβέντη» κλπ. κλπ. 🙂 ;;;

  257. ΣΠ said

    Το κρύο λογοπαίγνιο το λέμε αλογοπαίγνιο. Και το κρύο καλαμπούρι το λέμε καλαμπούζι.

  258. Πέπε said

    259:
    🙂

  259. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    260 >>Το κρύο λογοπαίγνιο το λέμε αλογοπαίγνιο. Και το κρύο καλαμπούρι το λέμε καλαμπούζι.
    και το πικάντικο (αλμυρό) αστείο ή και το γλυκό τώρα που το σκέφτομαι,παστείο

  260. 260, 262

  261. sarant said

    260-262 Καλό!

  262. Πέπε said

    Έγραφα παραπάνω ότι τον όρο «Αλογοπαίγνια» τον ελάνσαρε ο Ανανίας (=Ξενόπουλος) της Διαπλάσεως. Τώρα έκατσα να δω τι γνωρίζει σχετικά ο θείος Γούγλης, και για πρώτη φορά (ή όχι;) έπεσα στο ιστολόγιο κάποιου Σαραντάκου. Ιδού λοιπόν εδώ σχετικό σχόλιο, ενώ με Ctrl+F+ Ανανίας ή αλογοπαίγνια βρίσκει κανείς και όλη τη συζήτηση – που φυσικά είναι σκορπισμένη ανάμεσα σε άλλες στα σχόλια.

    Για όσους βαριούνται να πάνε ως εκεί, μια περιληπτική επισκόπηση του θέματος είναι η εξής:

    Ο Ξενόπουλος έγραφε στη Διάπλαση πολλά διαφορετικά πράγματα με πολλά διαφορετικά ψευδώνυμα. Διαχειριζόταν την επικοινωνία του περιοδικού με τους συνδρομητές (διαγωνισμοί, εγκρίσεις ψευδωνύμων, κριτική των κειμένων που αποστέλλονταν προς δημοσίευση κλπ. – τα καθήκοντα του μπλόγκερ θα λέγαμε σήμερα) ως Κυρα-Διάπλαση, έγραφε τις περίφημες Αθηναϊκές Επιστολές ως Φαίδων, έγραφε ή διασκεύαζε κείμενα για τα πολύ μικρά παιδάκια ως Κυρα-Μάρθα, και είχε και κάποια κωμική, μάλλον εφηβική (νομίζω), στήλη ως Ανανίας. Ε, ο Ανανίας λοιπόν έκανε και αλογοπαίγνια.

  263. Η πλάκα με τα Αλογοπαίγνια είναι πως έχει κι ένα δικό μου.

  264. Μαρία said

  265. Μαρία said

    Tasmania Police
    πριν από 20 ώρες

    **Update** After a sealiously big morning, «Mr Lou-Seal» (as nicknamed by Tasmania Police) is now a sealebrity and has been collected from Penquite Road, Newstead, by Parks & Wildlife officers.

    After a medical check-up he will be released.

    Tasmania Police thank the public for staying at a safe distance.

  266. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  267. sarant said

    266 Καλό ήταν πάντως.

  268. Μαρία said

  269. Γιάννης Ιατρού said

  270. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    266. ! Kαλό ρε σκλι! Το μενού δεν είχε χατντογκς να υποθέσω… :mrgreen:

  271. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    274.


    😆

  272. Νίκος Μαστρακούλης said

    Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πιτσετάκια (που λέει και το άσμα) 🙂

  273. Γς said

    Στην ΕΡΤ1 τώρα:

    – Η παράδοση απαιτεί να φιλοξενησουμε τα παιδιά με κουραμπιέδες και

    [να φιλέψουμε;]

    Και μεά:

    -Στο μεξικό στην πόλη Λα Τζόγια.

    [Λα Χόγια;]

  274. 268, …Tasmania Police
    πριν από 20 ώρες

    **Update** After a sealiously big morning, «Mr Lou-Seal» (as nicknamed by Tasmania Police) is now a sealebrity and has been collected from Penquite Road, Newstead, by Parks & Wildlife officers.

    After a medical check-up he will be released….

    Case closed and
    file sealed!

  275. 266, 😀

  276. 277,
    Ναι, Λα Χόγια στο Μεξικό, και στην Καλιφόρνια –
    πανάκριβο προάστιο του Σαν Ντιέγκο σε ωραία τοποθεσία
    με θέα στον ωκεανό.

  277. Μαρία said

    58 κεξ
    Στη σημερινή εκπομπή Η ιστορία στο κόκκινο συζητούν η Λεβίδη, ο Εμπειρίκος κι ο Καρπόζηλος.
    Μπορείτε να την ακούσετε απο δω κλικάροντας στην εκπομπή. http://www.stokokkino.gr/archive.php

  278. ΓιώργοςΜ said

    278 Where’s the seal?

  279. π2 said

    Για τον Χρυσοχόου που μνημονεύτηκε στα σχόλια: https://www.documentonews.gr/article/o-xrysoxooy-5h-falagga-toy-xitler#.XIngjI-8pCU.twitter

Σχολιάστε