Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια με τη θηλιά στο λαιμό

Posted by sarant στο 7 Μαρτίου, 2015


Παίρνω τον τίτλο του σημερινού άρθρου από την χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «η ΕΚΤ έχει ακόμη τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας», που αναφέρεται βέβαια στη σοβαρότατη έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, δεν θα σχολιάσω το θέμα αυτό ούτε λεξιλογικά, ούτε επί της ουσίας (ίσως το συζητήσουμε μιαν από τις επόμενες μέρες), αφού σήμερα είναι Σάββατο και επομένως το μενού προβλέπει μεζεδάκια. Ίσως να διάλεξα τον τίτλο αυτόν για αντίστιξη.

* Και ξεκινάμε με ένα μαργαριτάρι της περασμένης Κυριακής, από την επιφυλλίδα του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή: «Οι λέξεις είναι το ισχυρότερο ναρκωτικό που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος», είχε παρατηρήσει ο Ράιαν Κίπλινγκ. Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία έχει εθιστεί στην ανοησία και είναι δύσκολο να αποτοξινωθεί.

Για την ελληνική κοινωνία δεν ξέρω, αλλά ο Κίπλινγκ δεν λεγόταν Ράιαν -ή ο Ράιαν δεν λεγόταν Κίπλινγκ, μια και ένας φίλος αναρωτήθηκε μήπως εννοείται ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Όμως το ρητό υπάρχει, είναι πράγματι του Κίπλινγκ, ο οποίος βέβαια λεγόταν Ράντγιαρντ (Rudyard). Σίγουρα το Ράιαν είναι πιο εύηχο, αλλά δεν είναι και σωστό. Νομίζω ότι η Στρατιά των Ανύπαρκτων και η Στρατιά των Αγνώριστων διεκδικούν με ίσες πιθανότητες το νέο απόκτημα.

* Βραβείο ευφημισμού δεν έχει θεσπιστεί, αλλά αν υπήρχε θα το διεκδικούσε με αξιώσεις η ελληνική αστυνομία, η οποία τον βιασμό τον αποκάλεσε τις προάλλες «εξαναγκασμό σε εξώγαμη συνουσία» -μια διατύπωση που πάσχει και μάλλον όχι αθώα, αφού δημιουργεί τη βάση για την εξασθένιση της κατηγορίας για βιασμό. Χώρια που και μέσα στον γάμο υπάρχει βιασμός.

* Φίλος άκουσε χτες τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, τον κ. Γ. Στουρνάρα, να λέει ότι «Η ΤτΕ συνδράμει το κυβερνητικό έργο» και με ρωτάει αν στέκει η χρήση του ρήματος «συνδράμω» στον ενεστώτα.

Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που το αποφεύγουν, και το χρησιμοποιούν μόνο σε αόριστο ή σε υποτακτική (θέλει να συνδράμει), και κατά τα άλλα χρησιμοποιούν το «συντρέχω», αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε λαθεμένη την ενεστωτική χρήση του «συνδράμω», που άλλωστε τη δέχονται και τα λεξικά.

* Έγινε χτες και η δίκη του Κασιδιάρη για το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη, με απαλλαγή (και όχι αθώωση) του κατηγορούμενου για τυπικούς λόγους -αφού το κατηγορητήριο μετατράπηκε από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απλή, και για την απλή πρέπει να έχει γίνει έγκληση εντός τριών μηνών, κάτι που η Λ. Κανέλλη είχε επιλέξει να μην κάνει.

Διαβάζω στο in.gr ότι «Η δίκη διεκόπη για λίγη ώρα, καθώς συγκεντρωμένοι προς συμπαράσταση του κατηγορούμενου αποδοκίμασαν την κ. Κανέλλη τη στιγμή που αυτή απάντησε στη συνήγορο υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη όταν την αποκάλεσε «πρώιμη κομμουνίστρια».»

Ο τονισμός δικός μου. Δεν νομίζω ότι στέκει το «πρώιμη», μάλλον «όψιμη» θα ήθελε να πει η συνήγορος -εκτός αν εννοούσε «νεοφώτιστη», που και πάλι δεν στέκει.

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της βδομάδας, σε τίτλο άρθρου για τις συνέπειες της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης: «Φεύγουν» οι επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης

Τι νόημα έχουν τα εισαγωγικά; Δεν φεύγουν οι επενδυτές; Κάνουν ότι φεύγουν; Είναι φευγάτοι;  Ή απλώς έπρεπε να συμπληρωθεί η ποσόστωση των εισαγωγικών;

* Ένα… διδακτικό βιντεάκι κυκλοφορεί στη μπλογκόσφαιρα με τον τίτλο How to correctly pronounce popular Greek phrases, πώς να προφέρετε σωστά μερικές συχνά χρησιμοποιούμενες ελληνικές φράσεις -αλλά «σωστά για ποιον»; Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για τρολιά ή αν στα σοβαρά νομίζει κάποιος ότι το «τάι κανέτε» και τα άλλα είναι η σωστή προφορά.

Η προφορά μπορεί να έχει βγει από μηχανάκι και αυτή η εκδοχή ενισχύεται από ένα άλλο βιντεάκι (θα πρόκειται για σειρά) που μας μαθαίνει πώς να προφέρουμε σωστά τα ονόματα ελληνικών πόλεων -όπου μετά το Περαϊστεράι ακούγεται το… Γκουντβιού (Καλλιθέα!) ενώ λίγο πιο μετά ακούγεται και το Γκουντσμέλ (Εύοσμος).

Μάλλον για τρολιά πρόκειται, σκέφτομαι. Εσείς τι λέτε;

* afgbdaagΦίλος στέλνει την οθονιά που βλέπετε αριστερά και τη συνοδεύει από το εξής σχόλιο με το οποίο συμφωνώ απόλυτα και γι’ αυτό το παραθέτω χωρίς να προσθέσω κάτι άλλο:

Αν σχολιάζαμε βέβαια κάθε ορθογραφικό λάθος που βλέπουμε σε διαφημίσεις, δεν θα τελειώναμε ποτέ. Αυτό όμως (από το Facebook) μου φαίνεται ιδιαίτερα χαριτωμένο και είπα να σου το στείλω. Μου θύμισε και κάτι που αναφέρει κάπου νομίζω ο Δελμούζος, για τον επιθεωρητή που ρώτησε τα παιδιά τι σημαίνει «πύρινα (δάκρυα)», έκφραση που υπήρχε στο αναγνωστικό τους, και μέσα στη γενκή μουγγαμάρα σηκώθηκε ένα χέρι «Κύριε, κύριἑ! Πύρινα θα πει κουκούτσι από βερίκοκα!» — διότι σε άλλο κεφάλαιο είχε γίνει λόγος για «γλυκοπύρηνα βερίκοκα»...

Ταιριάζει κιόλας, γιατί τις προάλλες είχαμε συζήτηση για τον πυρήνα και το πυρ.

* Όπως διαβάσατε ίσως, ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ πετούσε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος και έκανε αναγκαστική προσγείωση σε ένα γήπεδο γκολφ. Στο σχετικό άρθρο διαβάζω: Ο Harrison πετούσε ένα Vintage αεροσκάφος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου που παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα κατά την απογείωση.»

Τα αεροσκάφη Vintage είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους αστέρες της Νομανσλάνδης, σχολιάζει ο φίλος που μου στέλνει το μεζεδάκι.

Με έναν καλό δικηγόρο, ο συντάκτης έχει κάποιες ελπίδες να απαλλαγεί. Θα πει ο δικηγόρος ότι εφόσον η λέξη vintage προηγείται, νοείται ως επίθετο, π.χ. σαν να έλεγε «με έναν κλασικό αεροσκάφος», ενώ αν ήταν μάρκα θα το έβαζε μετά («με ένα αεροσκάφος Τσέσνα») -αλλά επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι η λέξη γράφεται με κεφαλαία, σαν να είναι μάρκα. Οπότε, ας καταγράψει ο υπεύθυνος υλικού της Νομανσλάνδης το νέο απόκτημα.

* Μια και είπαμε για το vintage και την απόδοσή του, που θα άξιζε άρθρο ίσως, πολλοί διατηρούν πράγματι τον αγγλικό όρο -που εγώ, αν τον έγραφα, θα τον έβαζα στα ελληνικά: βίντατζ. Υπάρχουν και πολλές άλλες προτεινόμενες αποδόσεις, δείτε μια παλιά (αν και όχι βίντατζ) συζήτηση στη Λεξιλογία.

* Για να ξαναγυρίσω στο άρθρο για τον Χάρισον Φορντ, θα προσέξατε τον τίτλο «Συγκλονιστικό ηχητικό του Χάρισον Φορντ πριν συντριβεί το αεροσκάφος του».

Ωστόσο, αν ακούσετε το ηχητικό αμφιβάλλω αν θα το βρείτε συγκλονιστικό -αλλά έχει πια καθιερωθεί, οτιδήποτε μπαίνει σε ιστοσελίδες να συνοδεύεται από κάποιο βαρυσήμαντο επίθετο, όπως το «συγκλονιστικός», στο πνεύμα της κυρίαρχης δημοσιογραφικής νοοτροπίας του κυβερνοχώρου που θέλει τα πάντα να είναι απίστευτα, συγκλονιστικά κτλ. με αποτέλεσμα, βέβαια, να ισοπεδώνονται οι διακρίσεις. Διαβάζεις στον τίτλο ότι κάποιος σταρ «περνάει δύσκολες ώρες» και δεν ξέρεις αν πήρε δύο κιλά παραπάνω ή αν χαροπαλεύει.

* Και κάτι ακόμα από τον ίδιο ιστότοπο, που το πρόσεξα καθώς έγραφα το προηγούμενο. Στην αθλητική ειδησεογραφία, διαβάζουμε άρθρο με τίτλο «Κίνδυνος αναβολής στο Πανθρακικός – Ολυμπιακός», το οποίο αρχίζει ως εξής: Η Κομοτηνή δοκιμάζεται με δύσκολες καιρικές συνθήκες και δεν αποκλείεται αυτές να είναι η αιτία της αναβολής του αγώνα ανάμεσα στον Πανθρακικό και τον Ολυμπιακό για την 27η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

Έτσι όπως διαβάζω εγώ την παραπάνω πρόταση, και υποθέτοντας πως δεν έχω δει τον τίτλο, ένα νόημα μόνο μπορώ να βγάλω: ότι έχει ήδη αποφασιστεί αναβολή του αγώνα, αλλά ο συντάκτης δεν ξέρει ποια είναι ακριβώς η αιτία -υποθέτει όμως ότι φταίνε οι καιρικές συνθήκες. Ή μήπως παραείμαι αυστηρός;

* Και κλείνω με ένα ακόμα μαργαριτάρι από τον κ. Στέφανο Κασιμάτη, ο οποίος θέλησε να διανθίσει το χτεσινό του άρθρο με ένα γαλλικό απόφθεγμα και για μεγαλύτερο εφέ να το παραθέσει στο πρωτότυπο, κι έτσι έδειξε την ημιμάθειά του:

Ας κλείσω, λοιπόν, αυτό το σημείωμα με μια φράση από το Βατερλώ, που ταιριάζει θαυμάσια στον τρόπο με τον οποίο νομίζω ότι ο Γ. Βαρουφάκης εξετάζει μέσα του το φάσμα της αποτυχίας: La Guard meurt, elle ne se rend pas! Ελέχθη από τα υπολείμματα της Παλαιάς Φρουράς του Βοναπάρτη, όταν τους ζήτησαν να παραδοθούν: η Φρουρά πεθαίνει, δεν παραδίδεται. Του ταιριάζει, γιατί ο Γιάννης Βαρουφάκης κλείνει μέσα του τον Ναπολέοντα, τους στρατάρχες του και τη φρουρά του ολόκληρη...

Όμως στα γαλλικά δεν λένε Guard, αυτό είναι αγγλικό, λένε Garde!

(Όσοι έχουν έφεση στην ιστορία, θα ξέρουν ότι η φράση αυτή, που λέγεται ότι ειπώθηκε στο Βατερλώ, αποδίδεται στον στρατηγό Πιέρ Καμπρόν, στον οποίο επίσης αποδίδεται και μια άλλη πολύ πιο διάσημη φράση, μονολεκτική, που ταιριάζει ίσως στον κ. Κασιμάτη).

 

 

278 Σχόλια to “Μεζεδάκια με τη θηλιά στο λαιμό”

  1. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Κοινώς και περιεκτικώς… Scheisse!

  2. Tsopanakos said

    «Φεύγουν» οι επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης

    Χαχα, οι εισαγωγικολάγνοι συνήθως γράφουν «φεύγω» όταν το χρησιμοποιούν μεταφορικά για να πουν «πεθαίνω». Ζωή σε λόγου μας, παιδιά 😦

    Όσο για την (πρώτη) φράση του Καμπρόν, για την ακρίβεια είναι «la Garde meurt, MAIS (αλλά) ne se rend pas». Φαντάζομαι πως ο ΝΣ θα μιλήσει περισσότερο για αυτή όταν το αφιέρωμα στον Αστερίξ φτάσει στους Βέλγους («μα και βέβαια παραδίνεται! Τρελός είσαι;»).

  3. ΙΝ said

    Νίκο Καλημέρα! Βιαστικά και από κινητό μια μικρή διευκρίνιση: αυτό της Αστυνομίας δεν είναι και πολύ μεζεδάκι. Ο εξαναγκασμός σε συνουσία είναι στοιχείο του εγκλήματος του βιασμού, όπως ορίζεται στο άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα. Η αναφορά σε «εξώγαμη συνουσία» είναι κατάλοιπο της (όχι και τόσο) παλιάς διατύπωσης του νόμου, που μέχρι το 2006 απαιτούσε, για να στοιχειοθετείται βιασμός η συνουσία να είναι «εξώγαμη». Με άλλα λόγια, εντός γάμου, δεν υπήρχε βιασμός, έστω και αν ο ένας σύζυγος εξανάγκαζε τον άλλο σε συνουσία. Σε μία τέτοια περίπτωση στοιχειοθετούνταν μόνο το (ελαφρύτερο) αδίκημα της παράνομης βίας. Το πρόβλημα δεν ήταν καθαρά Ελληνικό: και σε άλλες χώρες ίσχυε τέτοια ρύθμιση που απηχούσε, βέβαια, παρωχημένες πατριωτικές αντιλήψεις. Μόλις το 2006 εδέησε να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα. Προφανώς η Αστυνομία από κεκτημένη ταχύτητα έχει μείνει ακόμη στις παλιές διατυπώσεις-παλιά σχέδια ανακοινώσεων.

  4. Καλημέρα
    Εξαιρετικά τα μεζεδάκια, ως συνήθως
    Προς τιμήν του τελευταίου μεζεδακίου, το άσμα της ημέρας

  5. Γς said

    -Συνουσιάστηκαν κύριε μάρτυς;
    -Ναι, αλλά μετά της έριξε κι έναν [μπιπ]

    «εξαναγκασμός σε εξώγαμη συνουσία»
    Κι όποιος κατάλαβε βιασμό, κατάλαβε.

    Όπως κι εκείνο που διάβαζα μικρός
    «Διευκόλυνση αλλότριας ακολασίας»
    Αρθρο κι αυτό του Ποινικού Κώδικα

    Και δεν ήξερα τι ήταν

  6. Τώρα όσον αφορά τον επιθετικό προσδιορισμό των μεζεδακίων νομίζω πως είναι…χορευτική φιγούρα !!

    (στο ρυθμό της πεντοζάλης που θα σφυρίζαμε στις αγορές όπως έλεγε κάποια ψυχή- τι θυμάμαι ο κακός ! )

  7. Γς said

    >αποδίδεται στον στρατηγό Πιέρ Καμπρόν, στον οποίο επίσης αποδίδεται και μια άλλη πολύ πιο διάσημη φράση, μονολεκτική,

    Μονολεκτική;
    Το «μέρντ αλόρ’;

  8. Μαρία said

    Περίεργο που άφησαν αμετάφραστη την Ηλιούπολη. Τη λέγαμε παλιά για πλάκα Σάνσιτι και τη Νεάπολη Νιούσιτι.

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7: Νομίζω πως δεν έχει alors. Δεν ταιριάζει κιόλας.

    3: Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση -πάντως ξενίζει η αναφορά στην εξώγαμη και πρέπει να την αλλάξουν.

    2: Αν πάμε με τη σειρά, βέβαια, οι Βέλγοι θα έρθουν τελευταίοι γιατί ήταν το 24ο άλμπουμ.

  10. ΓΙΩΤΗΣ said

    Καλημέρα κύριε Σαραντάκο.
    Σωστά λέτε ότι αν αρχίσουμε με τα μαργαριτάρια των διαφημίσεων δε θα τελειώσουμε ποτέ. Αλλά κάθε φορά που τυχαίνει ν’ ανοίξω την τηλεόραση τώρα τελευταία, ακούω ότι εδώ και κανα δυό μήνες οι τιμές στο Γερμανό πέφτουν σα βροχή. Δεν ξέρω αν είναι όντως μεζεδάκι, αλλά έτσι που το ακούω φαντάζομαι κάποιον πελάτη να μπαίνει στο μαγαζί και να τον περιλούζουν οι τιμές, ενώ μάλλον θα θέλει να πει ότι οι τιμές πέφτουν, μειώνονται.

  11. physicist said

    Όμως, Νίκο, η σύνταξη της μορφής vintage αεροσκάφος έχει (δυστυχώς) περάσει για τα καλά, σχεδόν πάντοτε το προσδιοριστικό είναι αυτούσιο ξένο, και δεν πρόκειται για Νομανσλάνδη αλλά για αγγλισμό της ξερογυψιάς και του φτυσμού.Πρωτοπόροι της αρλούμπας ο χώρος της διαφήμησης, της ελαφριάς δημοσιογραφίας α λά Χάψτον-Ποστ και της σοβαρής λάιφο-ντοτ-τζη-αρ.

  12. LandS said

    Τη περιγραφή της μάχης του Βατερλώ την διάβασα μικρός στους δίτομους Άθλιους του Ουγκω που οι γονείς μου είχαν «δέσει» από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ.
    Εκτός και αν ο μεταφραστής είχε αλλάξει και άλλα πέρα από τα ονόματα, μια λέξη υπάρχει: «Σκατά».
    Ήταν η πρώτη κακή λέξη που διάβασα τυπωμένη. Έτσι κατάλαβα τι ήθελαν να πουν οι μεγάλοι όταν κοιτούσαν το χέρι τους στο πινάκλ (ή μπιρίμπα της εποχης) «τι να σου πω, εδώ ταιριάζει η λέξη του Καμπρόν» και έμαθα τι λέγανε όταν εμείς παίζαμε στο άλλο δωμάτιο.

  13. physicist said

    Καμπρόν στα ισπανικά ο μαδαφάκα, Καμπρόν στα γαλλικά μια ζωή να σχετίζεται με τα «σκατά» που αναφώνησε … τι να σου πω, εγώ αν ήμουνα γόνος θα άλλαζα επίθετο. Θα το έκανα Βίξερ, ας πούμε. 🙂

  14. Alexis said

    …στο πνεύμα της κυρίαρχης δημοσιογραφικής νοοτροπίας του κυβερνοχώρου που θέλει τα πάντα να είναι απίστευτα, συγκλονιστικά κτλ….
    Είχα δει πρόσφατα σε κάποια ιστοσελίδα της π…… (εεμ, δεν θα το πω) την «είδηση»: «Απίστευτο! Δείτε πώς είναι σήμερα ο Χαριστέας!», όπου προχωρούσες λίγο παρακάτω κι έβλεπες μια φωτογραφία του Χαριστέα …όπως τον ξέρουμε!
    Και σχολίαζε ο άλλος από κάτω:
    -Βρε δεν πάτε στο διάολο με τα «απίστευτα»! Μια χαρά είναι ο άνθρωπος, όπως ήτανε!

    «Η Κομοτηνή δοκιμάζεται από δύσκολες καιρικές συνθήκες και δεν αποκλείεται αυτές να γίνουν αιτία να αναβληθεί ο αγώνας…»

    Ορθότερη διατύπωση, κατά τη γνώμη μου, και χωρίς παρανοήσεις.

  15. sarant said

    13: 🙂

    12: Σε μετάφραση Κοτζιούλα -όχι, δεν είχε την άλλη φράση ο Ουγκώ, αποδίδεται από αλλού στον Καμπρόν.

    11: Ναι, μπορεί να είναι αγγλισμός αλλά τότε προς τι το κεφαλαίο.

    10: Δεν το έχω ακούσει -αλλά κι εγώ αυτό θα σκεφτόμουν που σκεφτήκατε κι εσείς.

  16. physicist said

    #15(γ). — Το κεφαλαίο προσδίδει κύρος. Όπως ο Κύρος Γρανάζης.

  17. Γς said

    9 α:

    Ισως μπερδεύτικα από την φράση.
    Ετσι νόμιζα.
    Ναι δεν ταιριάζει [σαν απάντηση στον Κόνβιλ στο Βατερλώ, αλλά δεν ήμουν και μπροστά]

  18. sarant said

    14: Ε, ναι. Και στα δύο.

  19. LandS said

    @15β

    Οι Αμερικάνοι για τον δικό τους, τον Μακόλιφ της πολιορκίας της Βουλώνης, δεν ένιωσαν την ανάγκη να του φτιάξουν ρομαντικά ηρωική φράση και άφησαν τα @ρχίδι@ του στη θέση τους.

  20. physicist said

    Με την άδειά σας: αν ισχύει αυτό που διάβασα για το γκραφφίτι στο ΕΜΠ, κι αν η φωτογραφία είναι αληθινή, τότε ντροπή και αίσχος. Πού είναι η Αστυνομία, πού είναι οι Υπουργοί Παιδείας, Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού, πού κοιμάται η Πρυτανεία, πού διάολο έχουμε αφήσει τη χώρα να γίνει παιχνίδι στα χέρια κάθε εγκεφαλικώς διαταραγμένου;

  21. Μαρία said

    15
    La Garde meurt et ne se rend pas
    Γαι την πηγή και το σπασμένο τηλέφωνο: http://www.1789-1815.com/wat_mot_cambr.htm

  22. Γς said

    10:
    Πέφτουν σαν βροχή. Σαν το μήλο του Νεύτωνος.
    Σαν, σαν..Τι άλλο πίπτει;
    [Μην ακούω αηδίες!]

    Πτώση τιμών. Εκπτώσεις.

    Κι ήταν και μια γελοιογραφία, αρχές οβ 60ζ, που ένας Ερετζής το διάβαζε ΕΚ-ΠΤΩΣΕΙΣ, όταν η Ενωση Κέντρου [ΕΚ] ήταν στα πάνω της.

  23. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

    «θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη αν καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα»

    είναι δήλωση του υπουργού Εξωτερικών;

    Είμαστε τίγκα στους τζιχαντιστές ή είναι συνέχεια του άρθρου ΒΟΜΒΑ για… πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Κούλογλου;

  24. physicist said

    #23. — Κρόνη, δες τη χτεσινή συζήτηση, αργά το βράδυ. Δεν βρήκα τη δήλωση σε κανένα από τα σοβαρά ΜΜΕ της Γερμανίας, τίποτε απολύτως. Μόνο στο Στερν την ψάρεψα, που είναι λίγο της πλάκας, αλλά κι εκεί το πρωτότυπο έδινε άλλη εντύπωση. Ένα σωρό πράματα δεν πάνε καλά μ’ αυτήν την υποτιθέμενη δήλωση κι έτσι, λόγω χαρακτήρα, δεν το πιστέυω ότι έγινε. 😉

  25. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «στο Στερν την ψάρεψα, που είναι λίγο της πλάκας» ..παλιά όμως (δεν ξέρω για τώρα. Εχω χρόνια να το διαβάσω) είχε ωραίες δίμετρες με ωραία…ζάκια, you know… 😆

  26. physicist said

    #25. — 😀 😀 😀 Πες τα σήμερα αυτά που είναι παραμονή γιατί αύριο έτσι και σου ξεφύγει κανά τέτοιο σου κόβουν τη γραβάτα σύριζα.

  27. Λ said

    Ο Κίπλινγκ ο άστοργος πατέρας.

  28. Andreas Tsapis said

    Χθες στο άρθρο της Λώρης Κέζα στο Βήμα είδα το ρήμα «αποσβεννύεται» και ακόμη ψάχνομαι γιατί εγώ ήξερα το αρχαίο αποσβέννυμι. Μήπως μπορεί κανείς να με φωτίσει πως φτάνουμε στο «αποσβεννύεται» η μήπως είναι στη δημοτική το αποσβέννυται;

  29. cronopiusa said

    24

    Αλέκο με φωνάζουνε
    και δε με λογαριάζουνε
    συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας

  30. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Για τους νέους σχετικά θαμώνες, θυμίζω το αριστούργημα του ΡΑΪΑΝ ΚΙΠΛΙΝΓΚ :
    «If my name were Rudy…»

    If you can keep your head when all hell breaks loose;
    by the ferocious Canopyjars about you

    If you can trust on Graal when all Nomen doubt you,
    But make allowance for their doubting too;
    If you can wait for little Moulin and not be tired by waiting,
    Or, being lied about, don’t deal in lies,
    Or, being hated for your Revinstinct, don’t give way to hating,
    And yet don’t look too good, nor talk too wise;
    If you can dream of Nomansland – and not make dreams your master;
    If you can think of Ching – and not make thoughts your aim;
    If you can meet with Ten Bucks and Clean Shaven
    And treat those two imposters just the same;

    If you can bear to hear the truth St. Didache has spoken
    Twisted by knaves to make a trap for Chaldean fools,
    Or watch the things you gave your life to broken,
    And stoop and build ‘em up with Munting’s speech tools;
    If you can talk with King Sexcalibur and keep your virtue,
    Or walk with Lord Crown – nor lose the common touch;
    If neither foes nor loving friends can hurt you;
    If all nomen count with you, but none too much;
    If you can fill the unforgiving minute that Talat Bled lost his Queen ;
    With sixty seconds’ on his clock to run –
    Yours is Nomansland and everything that’s in it,
    And – which is more – you’ll be a worthy NoMan my son!

  31. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    28 Υπάρχει και μεταγενέστερο αποσβεννύω, και νεοελληνικό αποσβένω-αποσβένομαι (ΛΚΝ, αλλά και Μπαμπινιώτης)

    25 Θα δώσει και στην ARD συνέντευξη σήμερα ο Κοτζιάς, νομίζω

    20 Συμφωνώ περίπου με αυτά που είπε ο πρύτανης.

    Σε λίγο θα φύγω και θα γυρίσω αργά το βράδυ, δεν ξέρω αν θα είμαι καθόλου ονλάιν στο ενδιάμεσο.

  32. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  33. cronopiusa said

    L’errance d’Arabie

    Χαΐνηδες «Συνταγές μαγειρικής»

  34. physicist said

    #31(δ). — Ο Πρύτανης, όπως άλλωστε και σχεδόν κάθε άλλη Αρχή στην Ελλάδα, έχει αναπτύξει εδώ και πολλές δεκαετίες το θλιβερό ταλέντο να εκστομίζει φράσεις γραμματικώς σωστές, που όμως δεν έχουν περιεχόμενο. Τι να συμφωνήσεις και τι να διαφωνήσεις με το κενό;

  35. LandS said

    @23&24

    Η «είδηση» εμφανίστηκε στο «iefimerida.gr», που ειδικεύεται στις κατασκευές, και από κει την πήραν τα έγκυρα στο κοπιπάστωμα σα το newsit κλπ.

    Όσο για το σάιτ του Μπεκιάρη, δεν θα το κλίκαρε κανείς αν δεν έβαζε ΒΟΜΒΑ σε σχεδόν κάθε άρθρο, όπως άλλοι βάζουν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΣΟΚ, ΣΚΑΣΜΟΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο… , ΠΟΙΟΝ ΕΔΕΙΞΕ Ο…, κλπ.
    Τι τα διαβάζεις; Έτσι και αλλιώς κοπιπαστώματα είναι. Σπάνια γραφουν κάτι δικό τους και όταν το κάνουν, δεν αξίζει να διαβαστεί.

  36. Γς said

    24:
    >Κρόνη, δες τη χτεσινή συζήτηση, αργά το βράδυ

    Κι ακούγεται κάπως σαν το Late Night του David Letterman στο NBC τότε και Late Show τώρα στο NBC, ένα μήνα πριν σταματήσει.

    Και να εμφανιζόταν λέει ξαφνικά ο μέντορας του:
    O Τζώωωωωωννι Κάρσον!

  37. cronopiusa said

    LandS 35

    όντως το έγραψε Διυλίζοντας την συμφωνία, καταπίνοντας το πραξικόπημα. Του Σ. Κούλογλου

    και έχω νοσηρά και διεστραμένη φαντασία

  38. physicist said

    #35. — LandS, επίτρεψέ μου να ξαναβάλω σύνδεσμο στην πρωτότυπη «είδηση» κατά το Στερν (και μόνο κατά το Στερν), κι όποιος θέλει κρίνει τι ακριβώς φέρεται να ειπώθηκε και πώς πλασσαρίστηκε αυτό στα ελληνικά ΜΜΕ. Σαφές ψέμα είναι ότι η υπόθεση «έγινε πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ». Στο κεφάλι του συντάκτη μπορεί να έγινε πρώτη αρλούμπα, αλλά μέχρι εκεί.

  39. LandS said

    35 συνέχεια…
    Όμως ο Κοτζιάς κάτι είπε προς πατάτα μεριά.
    Σε μια καταγγελία για την «είδηση» όπως την έβαλε το iefimerida η πραγματική, υποτίθεται, δήλωση Κοτζιά πάνω κάτω το ίδια έλεγε. Αλλού ότι ήταν στα όρθια προς αξιωματούχος μπροστά σε δημοσιογράφους. Το λεφτ βάζει την είδηση όπως το ιεφιμεριδα αλλά προς το τέλος αποδίδει σε «κύκλους κοντά στον Υπουργό» κάτι για τρίγωνα και για δρεπάνια που δεν πρέπει να μπουν σε κίνηση, ανεβάζοντας το επίπεδο σε γεωπολιτικά ύψη που εγώ δεν φτάνω.

  40. sarant said

    34 Καλώς. Δεν το θεωρώ ευχάριστο, αλλά όχι και φοβερό -αν σκεφτείς ότι έτσι κι αλλιώς ήταν χάλια το κτίριο από τα πολλά μικρά γκράφιτι που είχε.

    Φεύγω.

  41. physicist said

    #40. — Στο καλό! Με το άλλο που έγραψες δεν συμφωνώ καθόλου αλλά τα λέμε πιο μετά.

  42. physicist said

    Δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση μιας Ελληνικής Τράπεζας για την Ανάπτυξη ζητά από τη Γερμανία ως αποζημιώσεις γνωστή πολιτική προσωπικότητα.

    Ήταν μια πρωτοβουλία που έλειπε, και που αλλάζει δραστικά τις συντεταγμένες του παιχνιδιού.

  43. Μαρία said

    38
    Το έχει κι η Βελτ με πηγή αυτή: http://de.reuters.com/article/worldNews/idDEKBN0M21PC20150306

  44. physicist said

    Κοπυπαστή είναι τα κείμενα του Στερν και της Βελτ από το Ρώυτερ, άρα δεν πρόκειται για διασταύρωση. Και λέω, Βελτ και Στερν είναι έντυπα μέτριου επιπέδου, τα καλά τα μαγαζιά δεν τη δημοσίευσαν, άρα κάτι παίζει με την αξιοπιστία της είδησης του Ρώυτερ.

  45. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    -Το «συνδράμω» στον ενεστώτα…Όλα γκρεμίζονται γύρω μας…Μόνο το «διαρρέω» μας απέμεινε…

    -Στο Vintage, ένα λάθος κεφαλαίο γράμμα και να πού οδηγεί…Πάντως, αν και δεν το αντικαθιστώ με ελληνική λέξη, προτιμώ το «ρετρό», ως φανατικός οπαδός και του «retromaniax.gr» ! Χωράει κάποια συζήτηση όμως. Επειδή «ρετρό αεροσκάφος» δεν καλοακούγεται, θα έστεκε ίσως το «αεροσκάφος-αντίκα». Εδώ όμως μπαίνουμε στις περίφημες παύλες, χώρια που συνήθως την αντίκα τη λέμε για αυτοκίνητα…

    -Το τετραπύρινο το είχα δει κι εγώ από καιρό, κάτι πρέπει να είχαμε συζητήσει.

    -Στον Πανθρακικό, παγιδεύει το «είναι» που δεν έχει Μέλλοντα. Με ένα «να αποτελέσουν» θα ήταν πιο ξεκάθαρο. Σίγουρα, πάντως, λάθος, είναι και το «Η Κομοτηνή δοκιμάζεται με δύσκολες… Φυσικά, από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

    – Τέλος, το «φεύγει» εντός εισαγωγικών, σε ενεστώτα, νομίζω ότι κανείς -και σωστά- δεν το χρησιμοποίησε για κάποιον ετοιμοθάνατο. Το λέμε πάντα στον αόριστο.

  46. physicist said

    Αντίθετα, πρώτο θέμα στις πολιτικές σελίδες έγιναν οι 7 προτάσεις του κ. Βαρουφάκη, και ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ρηξικέλευθες ιδέες του σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  47. physicist said

    #45. — Υπάρχει και το παλιοκαιρίσιο αεροπλανάκι, το μονοθέσιο αεροπλανάκι του παλιού καιρού, το ιστορικό αεροπλανάκι, η ιπτάμενη μπαγκατέλλα … όρεξη νάχεις και λύσεις βρίσκονται.

  48. Πάνος με πεζά said

    Αυτές οι ρηξικέλευθες προτάσεις…Με «αστυνομικούς του ΦΠΑ», αντί για online ταμιακές και τιμολόγιο νοικοκυριών…Πόσα χρόνα πια θα περάσουν για τα αυτονόητα…

  49. physicist said

    Άσε, ξέρει ο Γιάνης. Έχει γράψει κι ένα πέηπερ στη Θεωρία Παιγνίων που έχει τρεις αναφορές, και το έχει αναλύσει παιγνιοθεωρητικά το πράγμα, από κατασοπευτικής απόψεως. Είναι λήντινγκ σκόλαρ, είπαμε.

  50. Λ said

    Rudyard είναι ονομασία λίμνης και χωριού κοντά στη λίμνη. Οι γονείς του Κίμπλινγ τού έδωσαν το όνομα της λίμνης γιατί πρωσυναντήθηκαν εκεί. Εγώ περισσότερο τον αντιπαθώ σαν αποικιοκράτη και άστοργο πατέρα όσο σπουδαίος ποιητής και συγγραφέας και αν είναι. Πήρε και το Νομπέλ λογοτεχνίας.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Rudyard,_Staffordshire

  51. Πέπε said

    Ένα… διδακτικό βιντεάκι κυκλοφορεί στη μπλογκόσφαιρα με τον τίτλο How to correctly pronounce popular Greek phrases, πώς να προφέρετε σωστά μερικές συχνά χρησιμοποιούμενες ελληνικές φράσεις -αλλά «σωστά για ποιον»; Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για τρολιά ή αν στα σοβαρά νομίζει κάποιος ότι το «τάι κανέτε» και τα άλλα είναι η σωστή προφορά.

    Η προφορά μπορεί να έχει βγει από μηχανάκι και αυτή η εκδοχή ενισχύεται από ένα άλλο βιντεάκι (θα πρόκειται για σειρά) που μας μαθαίνει πώς να προφέρουμε σωστά τα ονόματα ελληνικών πόλεων -όπου μετά το Περαϊστεράι ακούγεται το… Γκουντβιού (Καλλιθέα!) ενώ λίγο πιο μετά ακούγεται και το Γκουντσμέλ (Εύοσμος).

    Μάλλον για τρολιά πρόκειται, σκέφτομαι. Εσείς τι λέτε;

    Καταφανέστατη τρολιά κτγμ. Πρώτον, Νίκο, δεν το άκουσες μέχρι το τέλος κι έχασες το καλύτερο. Δεύτερον, ακόμα και πριν το τέλος, ο τρόπος που εκφωνεί η φωνή τις λέξεις είναι σαφώς αυτοϋπονομευτική. Τα αυτόματα μηχανάκια δε μιλάνε έτσι, με κλιμακούμενο πάθος!

    Και πιο ντεντεκτιβίστικα αν το δούμε όμως, υπάρχουν μερικά λάθη που μηχανάκι δε θα τα έκανε, π.χ. yia sou – γεία σόι (δε γράφει yia soy ώστε να δικαιολογείται το όι), efharisto – εφκαράιστο (δε γράφει efcharisto ώστε να δικαιολογείται το κ), twaleta – ταϊολίτα, κ.ά.

    Το ‘χει φτιάξει ένας τύπος με χιούμορ, με έφεση στη μίμηση προφορών και με προσοχή στη λεπτομέρεια (απλώς του ‘χουν ξεφύγει και μερικά), και το απευθύνει σε όσους πιάσουν το χιούμορ του. Ο ίδιος πρέπει να είχε κάνει κι ένα με ονόματα ποδοσφαιριστών που είχα δει παλιότερα…

  52. @48 Άκουσα ότι κατι παρόμοιο γίνεται στην Βρετανία, δηλαδή πολίτες να προσλαμβάνονται για να εντοπίζουν παραβάσεις παριστάνοντας τους πελάτες. Είναι εδώ γύρω η Σοφία να μας το επιβεβαιώσει;

    Πάντως εγώ το βλέπω καλή κινηση αν γίνει. Η ονλάιν ταμιακή με την εφορία δεν θα βοηθήσει στη φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές. Εκτός αν είναι ονλάιν και με την εφορία της χώρας προέλευσης του τουρίστα και να δικαιολογέι τα έξοδα για ξαπλώστρα, καφέ, φαγητό, ποτό, ξενοδοχείο, ταξί, αγορά σουβενίρ κ.λπ. στις διακοπές το εκεί φορολογικό σύστημα.
    Είναι μια πολύ καλή ιδέα. Σήμερα το μονο που βλεπουμε είναι το σερβιτόρο να βγαίνει να βάλει αποδείξεις στα τραπέζια γιατί «πήραν τηλέφωνο ότι έρχεται η εφορία» (ποιοι; ). Την ανασφάλιστη σερβιτόρα να κάθεται στο τραπέζι και να κάνει την πελάτισσα επειδή «πήραν τηλέφωνο ότι έρχεται το ΙΚΑ». Έτσι εξηγείται πως παρόλο που είχαμε αύξηση του τουρισμού δεν είχαμε ανάλογη αύξηση στα έσοδα του κράτους

  53. 1: τόπε κι η Λέιντι Γγάγκα.

    Ευκαιρία, με τα εισαγωγικά, να προτείνω ένα άρθρο-οδηγό για το πώς δουλεύει η σύγχρονη δημοσιογραφία:
    My Year Ripping Off the Web With the Daily Mail Online
    Αναφέρει και το κόλπο με τα εισαγωγικά:
    But so it goes at the Mail, which has all but abandoned the word «allegedly» in favor of putting quotation marks around a paraphrased description of the deed in question. The phrase in quotation marks never even appeared in the story. The punctuation served merely as a distancing mechanism.

  54. Πέπε said

    @51: αυτοϋπονομευτικός

    @0: Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που το αποφεύγουν, και το χρησιμοποιούν μόνο σε αόριστο ή σε υποτακτική (θέλει να συνδράμει)

    Σε αόριστο ή σε υποτακτική αορίστου.
    Σε αόριστο οριστικής ή υποτακτικής.
    Ή, πληρέστερα:
    Μόνο στους στιγμιαίους και συντελεσμένους χρόνους (που περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω αλλά και το «θα συνδράμω», «έχω συνδράμει» κλπ.)

    [Βέβαια το «θα συνδράμω» εξίσου το λένε και όσοι δέχονται το «συνδράμω» και ως ενεστώτα, και θα πήγαινε μακριά να εξηγήσει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στο «θα συνδράμω» των μεν και των δε…]

  55. Λ said

    κοιτάζοντας τη θηλιά ανακάλυψα ότι δεν λέμε βρόγχος πια αλλά βρόχος. Πότε έγινε αυτή η μετάλλαξη;

  56. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    H θηλιά ήταν βρόχος εξαπανέκαθεν. Βρόγχος είναι κάτι στους πνεύμονες.

  57. spatholouro said

    συντρέχω/συνδράμω: να με συμπαθάει η Σχολή Θεσσαλονίκης (ΛΚΝ) και η νεωστί «σκάσασα» μύτη σχολή Χαραλαμπάκη (Χρηστικό), αλλά η τοποθέτησή μου επ’ αυτού είναι η εξής: έχω ενεστωτικό τύπο ρήματος, που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παραμένει ίδιος και δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα (συντρέχω) και θα πάω να κατασκευάσω άλλο τάχα μου ενεστωτικό τύπο (συνδράμω) μέσω της υποτακτικής του αορίστου β’ ; Αμ , δε!

    Γι’ αυτό και όπου το συναντάω στη διόρθωση/επιμέλεια, το παίζω ανέλεγκτη εξουσία και το αποκεφαλίζω αβλεπί σα τζιχαντιστής και πολύ το φχαριστιέμαι (γίνομαι δυσάρεστος σε πολλούς, το ξέρω, αλλά…)

  58. 55 εξαπανέκαθεν βρόχος=θηλειά, loop βρόγχος=διακλάδωση της τραχείας σε καθέναν από τους δύο πνεύμονες, bronchus (>βρογχίτιδα)

  59. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Εξού και βρογχίτιδα (προφέρεται «βρονχίτιδα») = ασθένεια των πνευμόνων ,και βροχίτιδα = looping = τα λαστιχάκια που πλέκει η κόρη μου και φτιάχνει βραχιόλια.

  60. Πέπε said

    @57:
    Αγαπητέ, κι εμένα μ’ ενοχλεί ο ενεστώτας «συνδράμω». Είμαι συντηρητικός άνθρωπος. Αλλά αυτός είναι ένας υποκειμενισμός που δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν.

    Αντικειμενικά, ένα σωρό ρήματα έχουν ενεστώτα άσχετο από τον αρχαίο, που να έχει σχηματιστεί από τον αόριστο είτε α’ είτε β’. Παράδειγμα:

    αποθνήσκω-απέθανον-πέθανα-πεθαίνω

    (αν το σκεφτείς λιγάκι δεν είναι καθόλου μοναδικό…)

  61. cronopiusa said

    25, 26

    Αχ ! Και Τι Δε(ν) Κάνει Ο Κομουνισμός,
    Σου (Έ)’ρχεται Σα(ν) Ζάλη Και Ξετρελαμός,
    Κόκκινα Σαν Παπαρούνες, Όπου Και Να (Ε)’πας,
    Χείλη Ζαχαρένια, Συναντάς,

    Όλες Με Μανία, Κόκκινο Ζητούν,
    Σε Ταυρομαχία, Λες Και Θα Ριχτούν
    Και Με Δυο Γλυκά Ναζάκια, Σαν Σκανδαλιστείς,
    Γίνεσαι Και Εσύ, Κομουνιστής,

    Οι Κουμουνίστριες – Βιδάλης Γιώργος / Ξηρέλλης Τίτος Ή Βαλέρης

    https://www.diagonalperiodico.net/sites/default/files/styles/pantalla_comp/public/foto/7376274578_3cf224abf2_z.jpg?itok=65tHVViz

  62. Μαρία said

    52
    http://en.wikipedia.org/wiki/Whistleblower

  63. cronopiusa said

    61
    καλά τα έκανα μούσκεμα με τα καλαμπουράκια μου, διορθώνω

  64. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξενούν Τα Νέα, στη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού θα μπορούν να απευθυνθούν: άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές ή ακόμα και τουρίστες. H απασχόληση δίμηνη χωρίς προοπτικές ανανέωσης της σύμβασης ή μονιμοποίησης στο Δημόσιο. Σε ένα δίμηνο θα προσληφθούν στη θέση τους άλλοι εκατό και μετά άλλοι εκατό στη δική τους θέση.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υποστηρικτικά στους «αόρατους» ελεγκτές θα εργάζονται ορισμένοι από τους 500 γερμανούς εφοριακούς, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα έπειτα από μια φιλική «χορηγία» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Μάλιστα, ο Σόιμπλε φέρεται να είχε θέσει στη διάθεση του Γιάνη Βαρουφάκη τους 500 γερμανούς εφοριακούς ήδη από την πρώτη συνάντησή του τον Φεβρουάριου στο Βερολίνο.

    Ο κ. Βαρουφάκης, αφού αποδέχθηκε την προσφορά, σχεδιάζει τώρα να τους αξιοποιήσει στα νησιά, καθώς ως τουρίστες οι Γερμανοί θα περνούν απαρατήρητοι και θα βοηθήσουν στο κυνήγι των αποδείξεων.

    Το σχέδιο «αράχνη» φαίνεται να πήρε την τελική του μορφή στο Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση «πότε θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή;» είχε απαντήσει: «Όταν ο καταστηματάρχης δεν θα ξέρει αν ο επόμενος πελάτης του είναι απλός πελάτης ή ελεγκτής της Εφορίας».

    Σα νωρίς δεν ήρθε η πρωταπριλιά φέτο;; Ακου γερμανοί εφοριακοί… σαν να λέμε σαουδάραβας κυνηγός πολικής αρκούδας…

  65. φτάνει ρε κιντ, πιάσε κόκκινο απ’ τις σημαίες από πάνω -να πιάνουν τόπο τα εικονογραφημένα της κρ. 🙂

  66. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    65. Να πιάσω σύντεκνε. γιατί να μην πιάσω; (κόκκινο του γαβρου και της μανχεστρίας να μην είναι μόνο… 😆 )

  67. ΣοφίαΟικ said

    52: Η εδώ Σοφία το επιβεβαιώνει, αλλα δεν ξέρει πόσο τακτικά το εφαρμόζει η εφορία αυτό (όσες φορές το έχω ακούσει είναι σε συνδιασμό με κάποιο εστιατόριο που πήγαν οι εφοριακοί δήθεν σαν πελάτες κλπ. και μου ακούγεται περισσότερο ευκαιρία να βγούνε με έξοδα της υπηρεσίας).
    Αλλά τέτοιες αρμοδιότητες ξερω ότι εχουν και στην Ελλάδα οι εφοριακοί.

  68. physicist said

    Καλή ιδέα είναι τώρα; Κι όταν ο τωρινός Υπουργός κ. Δρίτσας έτρεχε να υπερασπιστεί τους φοροφυγάδες εστιάτορες της Ύδρας που δεν είχαν εντοπιστεί από τους ΘουΒου του Yanis Baroufakis αλλά από κανονικούς εφοριακούς δεν ήταν καλή ιδέα;

    Είπαμε: δεν είμαστε κρετίνοι.

  69. spatholouro said

    60: με παρηγορεί τουλάχιστον η σκέψη ότι τον υποκειμενισμό μου συμμερίζεται κι ο Babis (άλλο κόκκινο πανί, αλλά…): «συνδράμω (προφορικός λόγος) αντί του ορθού συντρέχω»

  70. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Mε το μπαρδόν ,αλλά δεν χρειάζονται «κρυφοί» (πώς λέγεται ο χαφιές τη σήμερον ημέρα άραγε;…) και «τουρίστες» και γερμανοί τουριστογκαουλάιτερ, αλλά ΦΑΝΕΡΟΙ! Φανεροί που να τη στήνουν έξω από το ιατρείο του φτωχούλη γιατρού του κολωνακίου με τα 10 χιλιάρικα δηλωμένα έσοδα ,και να μετράνε κεφάλια, και να κόβουν ταρίφα, όπως ΑΜΕΡΙΚΗ! Death n Taxes! Λίγη σοβαρότητα πια!

  71. gmich said

    Δεν αντέχω θα την γράψω την διάσημη λέξη του Πιέρ Καμπρόν, που ταιριάζει ίσως στον κ. Κασιμάτη. (Επειδή δεν ξέρω γαλλικά θα την γράψω στα ελληνικά) . Σκατά

  72. Βασίλης Ορφανός said

    57
    Στην Κρήτη έχουμε λύσει το πρόβλημα: Από την υποτακτική αορίστου (να συνδράμω), φτιάξαμε τον ενεστώτα «συντρέμω» (Πιτυκάκης, Β 1045-6), παρατατ. εσύντρεμα, μέλλοντας διαρκείας θα συντρέμω, αόριστος εσύντραμα, στιγμαίος μέλλοντας θα συντράμω. Συντάσσεται με γενική: Σύντραμέ μου να σηκώσω το σακί. Και «συντρομή» η βοήθεια.

  73. Δημητρης said

    Μήπως βιαζόμαστε και είμαστε άδικοι με τους χειρισμούς Κοτζια στο ΥΠΕΞ; Ας θυμηθούμε ότι από κει πέρασε και ο Δρούτσας και άφησε έργο. Κι ο Αβραμόπουλος …Κι ο Γιώργος Για το ότι υποβόσκει ένας ρατσισμός εναντίον των Ελλήνων δεν πρέπει να έχει και πολύ άδικο (αν το είπε κι αυτό).

    ΥΓ Γαμότι μου δεν κολλάει η φωτογραφία του Δρούτσα με τον Νταβούτογλου

  74. physicist said

    … πώς λέγεται ο χαφιές τη σήμερον ημέρα άραγε;…

    βαρουφιάνος

  75. Μαρία said

    68
    Κι εμείς δεν είμαστε εκσυγχρονιστές http://sirizaydras.blogspot.gr/2012/08/blog-post_19.html

  76. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    74. Ιλαρόν! απλώς ιλαρόν… (δεν βάζω φατσούλα αξιολόγησης γιατί είσαι προβοκάτωρ αντιβαρουφιστής!)

  77. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    72.κι ετοιμαζόμουν να γράψω το συντραίμω και συντρομή ,σύντραιμέ μου φτωχέ να μη σου μοιάσω, λέει ο πλούσος
    Κουράστηκα να κουβαλιώ
    τς αγάπης το μιγόμι
    κι ένα ψιχάλι συντρομή
    δε μου δωκες ακόμη

    Συντρομάτορες ή συντροματόροι, οι βοηθούντες

  78. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    72,77. Α, συντρέμω, με έψιλον.
    Από τις παραπομπές των μεζεδακιώ έμαθα πώς να αναζητήσω τη βερικοκιά που θρηνώ χρόνια όταν κάηκε εκείνη του παππού, γλυκοπύρηνη. Γλυκοκούκουτση βέβαια τη λέγαμε μεις αλλά σάμπως δε γουγλίζεται.

    Σ.σ.γράφω λειψά και βασανισμένα από ταμπλετ.Συχωρέστε τα ποικιλλα κενά

  79. rogerios said

    @19: Άλλο Βουλώνη κι άλλο Βαστώνη, όμως, όπως ίσως θα έλεγε και μια ψυχή. 🙂

  80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    θηλιά στο λαιμό
    Υπάρχουν και μαγευτικές θηλιές,παγίδες,σαν του λαγού,λίγο παραπάνω
    Τα μάτια σου χουνε θελιές,
    ολόχρυσες κι ανοίγουν
    κι εκεί μπερδένε τα πουλιά
    και δε μπορού να φύγουν

  81. Μαρία said

    74
    Ο Γκίκας έβγαζε τα λεφτά του έξω! http://www.enikos.gr/media/302293,H-Realnews-ayths-ths-Kyriakhs.html

  82. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    http://www.allotropon.gr/index.php/read/article/166-afieroma-ta-oporofora-dendra-tis-ellados-verikokia-damaskinia-2
    Γλυκοπήρηνες, εκπύρηνες,συμπήρηνες .

  83. π2 said

    57: Κι εγώ θα απέφευγα τον ενεστώτα συνδράμω. Αλλά τον δέχομαι, όχι μόνο επειδή λεξικογραφείται πλέον ή για τον προφανή λόγο που εξηγεί ο Πέπε στο σχ. 60 (ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ενεστώτας από θέμα αορίστου), αλλά και για δύο ακόμη.

    Ο πρώτος είναι η χρήση του μέλλοντα. Όποιος νομίζει ότι είναι προφανές, μορφολογικά και εννοιολογικά, ότι έχουμε να κάνουμε με στιγμιαίο και όχι με εξακολουθητικό μέλλοντα στη φράση «Η ΤτΕ θα συνδράμει τις εμπορικές τράπεζες» να σηκώσει το χέρι. Κι αν στο μέλλοντα έχει χαθεί η διάκριση στιγμιαίου και εξακολουθητικού στο θέμα συνδραμ-, δεν βλέπω τον λόγο να μη χρησιμοποιηθεί και στον ενεστώτα.

    Ο δεύτερος και σοβαρότερος είναι η χρήση του ρήματος συντρέχω. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά από τις δύο έννοιες του ρήματος, εκείνην της συνδρομής και εκείνη που έχει στη στερεοτυπική φράση «συντρέχει λόγος», η δεύτερη είναι πλέον κατά πολύ συχνότερη και η πρώτη έχει περιοριστεί σε πιο «χαμηλό» register. Καταλαβαίνω τη φράση «δεν βρέθηκε κανείς να τον συντρέξει στη δύσκολή του ώρα», αλλά με ξενίζει κάπως η φράση «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συντρέχουν την Ελλάδα» (και δεν εννοώ το νόημα της φράσης…).

    Οπότε αναμένω στο εγγύς μέλλον να επικρατήσει πλήρως το συνδράμω σε όλους τους χρόνους, σε μια πορεία συχνότατη και φυσιολογικότατη στη γλώσσα, αρχαία και νέα.

  84. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    81.Α ο Χαρδού μπεης!
    Και τα λεφτά του,εκτός από τη γραμματέα του έστειλε έξω
    https://www.hol.gr/eidiseis-oikonomia/article/170637/real-roysfeti-hardoyveli-ypsoys-72000-eyro

  85. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    πυρηνες της… πυρκαγιάς στο 81 μου. Θα γράψω δέκα φορές στο ταμπλετ,ωχ, πωςάλλοτε θα ξανα ξαναδιαβάζω τί γράφω εδώ πριν τα αναρτήσω,μη βγάλω κανένα ηλεμάτι.

  86. cronopiusa said

    Ο «Παγκόσμιος μινώταυρος» του Γιάννη Βαρουφάκη – της Ελένης Πορτάλιου

  87. LandS said

    Λοιπόν: Προς άπαντες και άπασες ξερόλες που είδατε κάτι γραμμένο η το ακούσατε και νομίσατε ότι μάθατε ΤΗ μέθοδο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ειδικά του ΦΠΑ.

    Α. Η μέθοδος της επίσκεψης των υπαλλήλων της τοπικής ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ με τα λαπιτόπια και της εντολής «Φέρε τα βιβλία να δω αν είναι ενημερωμένα και μέχρι να το κάνεις μετράω σε πόσα τραπέζια έχεις αφήσει [έγκυρη] απόδειξη ή δελτίο παραγγελιας» δεν ισχύει για το πρώτο μέρος λόγω του νέου Κώδικα και ως προς το δεύτερο έχει αποδειχτεί ανεπαρκής στη πράξη. Ένας λόγος της ανεπάρκειας είναι ότι πηγαίνανε στα φανερά (μέχρι και με σκάφη του Λιμενικού κάνανε τους …αιφνιδιασμούς) και έπεφτε σύρμα. Άλλος λόγος είναι αυτός για τον οποίο θα γίνεται και οπτική καταγραφή πλέον.
    Β. Στο Αμέρικα η φοροδιαφυγή είναι Federal offence και επιλαμβάνεται το FBI το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δημιουργήθηκε ως υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
    Γ. Το θέμα είναι να εκδίδεται η απόδειξη. Αυτό είναι το αντικείμενο του ελέγχου, το ονλάιν δεν έχει καμία σημασία αν η απόδειξη δεν εκδίδεται.

    Εναλλακτικά να κόψουμε όλοι τις συναλλαγές μας

  88. Γς said

    70, 74:

    >πώς λέγεται ο χαφιές τη σήμερον

    Κι ο πρώτος μου [δυσλεκτικός] ρουφιάνος

  89. LandS said

    … με μετρητά και να τις κάνουμε με κάρτες.
    Νταξ;

  90. Ηλεφούφουτος said

    Κι εγώ διορθώνω το συνδράμω όταν χρησιμοποείται αντί του συντρέχω/βοηθώ κλπ. Το σχήμα συντρέχω-συνέδραμα είναι σαφές και διδάξιμο. Όποιος θέλει το μεταξωτο «συνδράμω» αντί άλλων συνωνύμων όπως βοηθώ, (συν)επικουρώ, στηρίζω κλπ. ας στρώσει τον (αδέξιο) κώλο του κάτω να μάθει πώς χρησιμοποιείται.
    Διαφορετική θεωρώ την περίπτωση του κατάσχω, αφού αφενός δεν μπορεί να λειτουργήσει σήμερα το σχήμα κατέχω-κατέσχον αφετέρου έχει δημιουργηθεί αναλογικός τύπος αορίστου κατέσχεσα, επομένως το «κατάσχω» ως εναρκτικός ενεστώτας λειτουργεί μια χαρά.

    Πολύ σωστή η στάση του πρύτανη απέναντι στη γνωστή δημοσιογραφική τάση των τελευταίων ετών «το καταδικάζεις, ρε; όχι, το καταδικάζεις;»

  91. Γς said

    64:
    >H απασχόληση δίμηνη χωρίς προοπτικές ανανέωσης της σύμβασης ή μονιμοποίησης στο Δημόσιο

    Δλδ ότι αρπάξουμε.
    Και χωρίς το φόβο της απόλυσης

  92. Pedis said

    [ … η οποία τον βιασμό τον αποκάλεσε τις προάλλες «εξαναγκασμό σε εξώγαμη συνουσία»]

    Αν ήταν αλλοδαποί τότε θα ήταν βιασμός!

    «Χώρια που και μέσα στον γάμο υπάρχει βιασμός.» Σωστά!

    αλλά … εξω-γαμη συνουσία, δηλ πώς; με τις μασχάλες;

  93. spatholouro said

    83: Δεν συζητούσα παραγωγή ενεστώτα από θέμα αορίστου και ομολογώ δεν με κάλυψε ο Πέπε με το παράδειγμά του (και όσα άλλα εκπορεύονται από την ίδια λογική που μετατοπίζει τη συζήτηση εκτός της υπόψη περίπτωσης). Μιλούσα για υποτακτική αορίστου β΄ («συνδράμω») που ολοσούμπιτη μεταλλάσσεται σε οριστική ενεστώτα («συνδράμω»), πετυχαίνοντας με το λέγε λέγε να υποκαταστήσει τον ανέκαθεν υπάρχοντα ενεστωτικό τύπο που έκανε μια χαρά τη δουλειά του και κανένα πρόβλημα δεν προκαλούσε.
    Εκτός κι αν σε ορισμένα αφτιά ηχεί πιο comme il faut το «συνδράμω», οπότε συντρέχει κομιλφοποίηση του αποπομπαίου «συντρέχω» μέσω του παραπάνω μηχανισμού.

    90: προσυπογράφω!

  94. Γς said

    76:
    >Ιλαρόν! απλώς ιλαρόν…

    Χάθηκε κι η Αλέκα.Τι κάνει αυτή η ψυχή;>/a>

  95. cronopiusa said

    Όμως, οφείλουμε να ξέρουμε ότι στην αθηναϊκή δημοκρατία τα πολλά λεφτά ήταν από το παραεμπόριο σύκων, το οποίο πάταξαν με συμβολή ατόμων που ονομάστηκαν «συκοφάντες». Αυτό δεν είναι συμβατό με τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς.

    Στο κάτω κάτω της γραφής, αν επιμένουν στην θηλιά στο λαιμό και να γίνουμε συκοφάντες, υπάρχει και η λαϊκή ετυμηγορία»

  96. Ηλεφούφουτος said

    95 Ζμπόινγκ;

  97. cronopiusa said

    Zach King’s Best Vines from 2014

  98. Μαρία said

    93
    Ολόιδια περίπτωση ο ενεστώτας απαγάγω αντί απάγω.

    96
    Μετά το ανδρός πεσούσης τι περιμένεις;

  99. Ηλεφούφουτος said

    98a Το «απαγάγω» αναγκαστικά νομίζω πως πρέπει να το δεχτούμε ως ρήμα με όμοιο ενεστώτα και υποτακτική αορίστου κατά το «κάνω-έκανα». Κάπου το είχε περιγράψει κι ο Πέπε αυτό.
    Το «συντρέχω» όμως είναι μια χαρά υπαρκτό.
    Το «απάγω» δεν λέγεται από κανέναν σε φυσικό λόγο. Ούτε και το «συνδράμω» όμως ως ενεστώτας λέγεται εκτός κλισεδιάρικου λόγου δημοσιογράφων/πολιτικών. Λέει κανενας κανονικός άνθρωπος «συνδράμω το γιο μου που σπουδάζει στο εξωτερικό»; Ή «ο Φίλιππας συνδράμεται από τη γιαγιά του»; Αντίθετα το «κατάσχεται» το θυμάμαι από μικρά παιδιά που το λέγαμε όταν αρπάζαμε ο ένας το κασκέτο του άλλου.

    β Χα χα χα χα χα! Δεν το ήξερα!

  100. Πέπε said

    @93:
    Πράγματι, έχεις δίκιο.
    Έχουμε και μερικά ρήματα της περίπτωσης που αναφέρεις, όπως το κατάσχω και κυρίως το παθητικό του, κατάσχομαι. Υποθέτω ότι, στην ίδια βάση, δεν τα δέχεσαι ούτε αυτά. Δεν μπορώ και ούτε υπάρχει λόγος να αποδείξω γιατί θα έπρεπε να τα δέχεσαι (δεν υπάρχει κανένας λόγος να πρέπει να τα δεχτεί κανείς, η γλώσσα επιτρέπει να κάνει διαφορετικές επιλογές ο κάθε ομιλητής).

    Εγώ προσωπικά δε θα διόρθωνα το «συνδράμω» του αλλουνού, απλώς δε θα το έλεγα ο ίδιος. Ή, μπορεί να του άνοιγα συζήτηση «ξέρεις, αυτό είναι υποτακτική αορ. β΄ κλπ.», και αν μεν μου έλεγε «τα έχω υπόψη μου όλα αυτά αλλά», θα δεχόμουν το δικό του, αν πάλι έλεγε «α ναι; δεν το ‘ξερα» θα το διόρθωνα.

    Δεν μπορώ όμως να πω «αυτό κατέχεται» εννοώντας κατάσχεται, και κυρίως, ακόμη κι αν το πω, στον αόριστο τι θα κάνω; Αναγκαστικά «κατασχέθηκε», το οποίο θα έβγαινε ομαλά από το «κατάσχω» αλλά ανώμαλα από το «κατέχω». Φυσικά, λέω -και αξιώνω από όλους να λένε- «μετέχω / θα μετάσχω», «απέχω / θα απόσχω» κλπ. σύμφωνα με τη γραμματική.

    Γενικά δηλαδή κρίνω κατά περίπτωση και αποφασίζω αν :
    α) θεωρώ σωστό αυτό που προκύπτει άμεσα από τα αρχαία
    β) θεωρώ απαρχαιωμένο αυτό που προκύπτει άμεσα από τα αρχαία και σωστό αυτό που προκύπτει από άγνοια των αρχαίων
    γ) θεωρώ πιο σωστό αυτό που προκύπτει από τα αρχαία, και αυτό χρησιμοποιώ, αλλά δέχομαι οι άλλοι να λένε και το άλλο.

  101. Έγινε χτες και η δίκη του Κασιδιάρη για το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη, με απαλλαγή (και όχι αθώωση) του κατηγορούμενου για τυπικούς λόγους…

    Με τη μη καταδίκη του φασίστα μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Αγανάκτησα.

    Νομίζω,πάντως,οτι δεν ήταν ακριβώς χαστούκια, μάλλον γροθιές έμοιαζαν Ο Παπαδάκης είπε οτι «Το χέρι ήταν ελαφρά κλεισμένο. Το χτύπημα ήταν πολύ ισχυρό»

    Τώρα, δεν ξέρω αν νομικά οι λόγοι που απαλλάχτηκε είναι τυπικοί, πάντως αν το δει κανείς πολιτικά,είναι ουσιαστικότατοι.Ο μόνος λόγος είναι οτι η Κανέλλη δεν υπέβαλλε τη μήνυση μέσα σε τρεις μήνες. Απαράδεκτο.Όφειλε να το κάνει αμέσως.

    Από πολιτική σκέψη το κκε, όσο πάει και χειροτερεύει. Και καλά ότι δεν είναι τα αστικά δικαστήρια που θα λύσουν το ζήτημα του ναζισμού, αλλά ο λαός κλπ κλπ. Πάντα η πλήρης αδυναμία μετάβασης από το γενικό στο ειδικό και τη δράση. Τα ξέρουμε ρε παιδιά αυτά, αλλά, αστικό ξεαστικό το δικαστήριο, χώστου τα εκεί πέρα του ναζίσταρου, να μην έχει να λέει ότι τον αθώωσαν. Τώρα σας κάηκε για τα αστικά δικαστήρια; Αφού, έτσι κι αλλιώς, βουλευτής του αστικού κοινοβουλίου δεν είναι είναι η παθούσα; Για να μη μιλήσουμε για Δημητρώφ και μαύρα κοράκια με νύχια κομψά.

    Και στην τελική, που είναι ο κόσμος να μαζευτεί χιλιάδες έξω από το δικαστήριο και να υπερασπίσει τη βουλευτίνα του λαού; Μόνο εναντίον της αριστερής κυβέρνησης ξέρει το κκε να μαζεύει κόσμο; Εναντίον του ναζισμού, όχι;

    Ε, και πως περιμένει το κκε να δοξαστεί; Κρυπτόμενο;

  102. Μαρία said

    99
    Υπαρκτό μπορεί να είναι αλλά ο ομόρριζος ομαλότατος αόριστος είναι συνέτρεξα. Γι’ αυτό κι ο πολύς κόσμος δεν συνδέει το συνέδραμα με το συντρέχω.

    Έχασες επεισόδια. Η συνέχεια: πας ανήρ ανδρεύεται. Χωρίς πλάκαhttps://www.youtube.com/watch?v=BjHNSS5s2F8
    Υπάρχει κι άλλη φάση σε ομιλία του στη βουλή με την εκπούστευση των ανδρών λόγω της κρίσης.

  103. Μαρία said

    101
    Δεν υπέβαλε καθόλου. Η δίωξη ήταν αυτεπάγγελτη, οπότε αναγκαστικά για βαριές βλάβες, εφόσον για ελαφριές χρειάζεται μήνυση.

  104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Εκδράμω προς τη μαρκέτα ,να συνδράμω αφού, δε συνάγω,από τα διαδραματιζόμενα. 🙂
    (κανείς πια δεν …επιδράμει στα ράφια,διαπιστώνω κάθε φορά τα Σαββαταπογέματα της λιτότητας)

  105. spatholouro said

    98: ναι, μπράβο. Πώς και δεν το έχουν περιλάβει τα ΛΚΝ και Χρηστικό στις «νομιμοποιημένες» χρήσεις, απορώ και σγούβομαι…

    99α: μπα, με τίποτα «απαγάγω» οριστική ενεστώτα. Μια χαρά είναι το «απάγω», όπως και τα «εισάγω», «ανάγω», «διάγω» κλπ κλπ

    100: Ναι, το «κατάσχω» το θεωρώ ιδιαίτερη περίπτωση, αν και δεν τρελαίνομαι για την εκδοχή αυτή (έχει προταθεί και το «κατασχέτω» και ακόμη και το «κατίσχω» παλαιότερα από τον Ζηκίδη). Με καλύπτει σχετικά το σχόλιο του Babi στο λήμμα του λεξικού του και γενικά το έχω κατά νου, νομίζω, ως άπαξ περίπτωση, όπου «δικαιολογείται» η συγκεκριμένη εξίσωση υποτακτική αορίστου/οριστική ενεστώτα για λόγους διάκρισης στατικού ρήματος («κατέχω») και δυναμικού ρήματος («κατάσχω»). Στις άλλες περιπτώσεις (συνδράμω/απαγάγω κλπ), ποιος ο λόγος ύπαρξης της όλης μεταλλαγής;
    Κατά τα άλλα, διαφωνούμε επίσης σε όλα…

  106. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    101.>> η δίκη του Κασιδιάρη για το χαστούκι
    Θα έπρεπε και η οξεία προσβολή της προσωπικότητας (λόγω ή έργω) που τελείται κάτω από περιστάσεις ιδιάζουσας εκθεσης και έκτασης,όπως στο προκείμενο (τηλεοπτική εκπομπή),να διώκονται επίσης αυτεπαγγελτα .Να μη χωρούν δικονομικές προθεσμίες ούτε ανάγκη έγκλησης. Σκοπούμενη βαρεία ηθική βλάβη δηλαδή

    Το Μαξίμου διαρρέει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων
    http://www.periodista.gr/greece/item/16650.htm

  107. Ηλεφούφουτος said

    100 Το δέχομαι, πώς δεν το δέχομαι το κατάσχω. Εδώ το δέχεται το Λεξικό Μπαμπινιώτη. Ίσα ίσα που αναφέρω την περίπτωσή του ως απόλυτα ενσωματωμένου στο λόγο και με συμμετρικό σύστημα ενεστώτα-αορίστου, για να το αντιδιαστείλω προς το συνδράμω.

  108. Ηλεφούφουτος said

    Α, τώρα κατάλαβα ότι το 100 δεν πήγαινε σε μένα.

  109. Μαρία said

    105
    Μα στα εισάγω κλπ τείνουν να εξαφανιστούν οι τύποι με -αγαγ. Αντίθετα του «απάγω» ακούγεται συνήθως ο αορ. απήγαγαν. Τα λάθη έχουν τη λογική τους.

  110. 106. Ε βέβαια.
    Απορώ, όχι τι θα γινόταν αν ο δράστης ήταν αναρχοαυτόνομος, που είναι γνωστό, αλλά τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση στη Γερμανία .Αν δηλαδή, ένας νεοναζί γρονθοκοπούσε βουλευτή στην τηλεόραση.

    Πιστεύω ότι αυτό το σκηνικό δεν ήταν καθόλου αυθόρμητο, οι ναζιστές είχαν στόχο να δείρουν κάποιον αριστερό βουλευτή στην ΤV και είμαι σίγουρος ότι το γεγονός αυτό τους έφερε ψήφους, από τα κατακάθια που κακοφόρμιζαν αθέατα τόσο καιρό στα υπόγεια της δεξιάς πολυκατοικίας.

    Και είμαι σίγουρος ότι για κάτι τέτοια τους ορμήνεψαν οι Ρώσοι ακροδεξιοί, Ζηρινόφσκι και λοιποί, που κάνουν τέτοια σώου.

    Απλά, ο ανώμαλος κασίδης μέσα στην στρατοκαυλίαση και καταπιεσμένη φιλανδρία του είχε και βαθύτερες, ανομολόγητες αιτίες να δείρει ειδικά την Κανέλλη βρίζοντας κου-μούνι, κι έτσι έπαιξε ρεαλιστικά.

    Ακόμα, επειδή οι ναζιστές, Μπουμπούκοι και τέτοιοι, αλλά και ο Χίτλερ ο ίδιος, έχουν έντονα προβολική ψυχοσύνθεση, φαίνονται οι προθέσεις τους από τις κατηγορίες που απευθύνουν στους άλλους. Ο κασίδης μετά,στα κανάλια, συνεχώς έλεγε ότι η φάση ήταν …στημένη από τις κομουνίστριες. Πρόβαλλε τις δικές του μπομπές στους άλλους. Βέβαια αυτή τη φορά όχι μόνο από ψυχολογική προβολή, αλλά συνειδητά. Κάτι σαν το «φασίστες αριστεροί».

    Αλλά το να κατηγορούν τους άλλους για πράματα που κάνουν οι ίδιοι είναι στη φύση τους και στην στρατηγική τους. Αρχή είχε κάνει ο Αδόλφος. Κι αυτός ούρλιαζε ότι οι Εβραίοι θέλανε τον πόλεμο, πράγμα εντελώς εκτός λογικής.

  111. Πάνος με πεζά said

    @ 58,55 : Το έχω γράψει πολλές φορές, αν θυμηθείς το τραγούδι «Το δίχτυ» (αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς), δεν το κάνεις ποτέ λάθος. Και, δε μπορεί, αυτό το στίχο τον ξέρουν όλοι.
    (Τώρα πάλι, αυτό δε λέι και τίποτα. Η μάνα μου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έλεγε στα παιδιά «octobre, όχι «octo-m-bre ! Δηλαδή στα ελληνικά θα λέγατε Οκτώμβριος;» – εμένα μου λες; τότε όχι, τώρα…)

    @98,99 : Ιλαρότατον να δεχτούμε και το «απαγάγω». Εμείς μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας λύτρα, αλλά ποτέ ένας φυσικός δε θα έλεγε «το παραγόμενο αέριο στη συνέχεια απαγάγεται»…Θα γελούσαν και οι δοκιμαστικοί σωλήνες ! Άσε που ο μεγάλος στο ταβάνι, θα έπρεπε να ονομαστεί «απαγαγωγός» ! 🙂

    Aν τα ψάξεις, υπάρχουν όλα. Π.χ., άλλο το «έκανỨ, άλλο το «έκαμα»…

  112. Pedis said

    # 101 – θέλησαν να τον απαλλάξουν και το έκαναν!

    (απλή σωματική βλάβη θα μπορούσε να είναι μία σπρωξιά, άντε ένα χαστούκι με την παλάμη, όχι τέσσερα διαδοχικά κροσσέ ενάντια σε μία εξηντάχρονη. Ντάξει τώρα, αν τα τρώγε όλα η Κανέλλη δεν θα παρίστατο στη δίκη.)

    # 106 «Θα έπρεπε και η οξεία προσβολή της προσωπικότητας (λόγω ή έργω) που τελείται κάτω από περιστάσεις ιδιάζουσας εκθεσης και έκτασης,όπως στο προκείμενο »

    ναι!

  113. Pedis said

    – >112 «Ντάξει τώρα, αν τα τρώγε όλα η Κανέλλη δεν θα παρίστατο στη δίκη.» … γιατί θα είχε μείνει παράλυτη …

  114. Pedis said

    # 101 – Και κάτι ακόμη: Η δικαστική απόφαση (σε ένα συμβάν με αδιαφιλονίκητο αποδεικτικό υλικό, πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από την πράξη) έδειξε ότι ακόμη και η Κανέλλη είχε κάνει μήνυση η απόφαση θα ήταν ουσιαστικά ισοδύναμη (από πολιτική άποχη): να πούμε ποινή 10 ημερών ;

    Πολύ καλά έκανε η Κανέλλη που δεν κατέθεσε μήνυση. Όποιος έχει μυαλό και διάθεση να καταλάβει, καταλαβαίνει. Σπουδαίο πολιτικό μάθημα.

  115. 27, 50 Κάτω τα χέρια, παρακαλώ, από τον Κίπλινγκ, αγαπημένο του Μπόρχες και του Δύτη! Λίγο παραπλανητικό το «άστοργος πατέρας». Έχω να πω και για το «αποικιοκράτης» (ναι, ήταν, αλλά…) μα με βασανίζει μια ημικρανία δυο μέρες τώρα.

  116. 27,50,115

    Κι εγώ, αν και μεγαλώσαμε με Κίπλιγκ, είχα κακή εντύπωση για τις πολιτικές θέσεις του ανθρώπου, ίσως έπαιξε ρόλο κι ο Βάρναλης, και δικαίως, αλλά, κι από κουβέντες που έγιναν εδώ, τόψαξα κάπως και όντως , μετά το θάνατο του γυιού του μετριάζει αρκετά τον βρετανοψεκασμό του.

    Είχα κατεβάσει και είδαμε μια ωραία ταινία σχετική, ο τίτλος My Boy Jack από το ποίημα, με τον Ράντκλιφ στο ρόλο του γυιού του Κίλπλιγκ.

  117. NM said

    Αυτό με τη «συκοφαντία» που γράφει η Χρονοποιούσα στο #95, ισχύει;

  118. ΑΚ (ο) said

    δε ξέρω αν το τραγούδι ενισχύει ή όχι την υπόθυεση πως ο λογαριασμός «How to pronounce in Greek» είναι τρολιάρης ή όχι:

  119. Μαρία said

    117

    Ο συκοφάντης και τα σύκα

  120. spiral architect said

    Ο Χάρισον Φορντ ήταν ο Han Solo στο εκπληκτικό Star Wars των νιάτων μας:

  121. παλιοσειρά said

    Δεν είναι το δυνατό μου σημείο το ποινικό, αλλά αν το ποινικό αδίκημα του ναζιστόμουτρου είναι «βαρεία σωματική βλάβη», τότε τι ήταν αυτό που έκανε ο Σπανός στον Μουστακλή (για όσους έχουν την ηλικία και θυμούνται);

    Πολύ φοβάμαι – από το λίγο που καταλαβαίνω από ποινικό – ότι πράγματι η αλλαγή της κατηγορίας ήταν αναπόφευκτη. Και επειδή, όπως λέει η νομική πιάτσα, τα πλημμελήματα έχουν στην πράξη οιονεί αποποινικοποιηθεί, τείνω να συμφωνήσω ότι σοφά η Κανέλλη απέφυγε την έγκληση. Μια ποινή χάδι (και θα ήταν αναπόφευκτα χάδι) μάλλον θα ήταν πολιτικά χειρότερη.

  122. Γς said

    7 Μαρτίου του 1965.
    Η πορεία στη Σέλμα της Αλαμπάμα.
    Πέρασαν 50 χρόνια

    Κι ο Ιάκωβος δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

  123. spiral architect said

    @121: Ετσι

  124. Μαρία said

    Άρθρο 308. Απλή σωματική βλάβη. 1. Όποιος με πρόθεση προξενεί σε άλλον σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών. Αν η κάκωση ή η βλάβη της υγείας που του προξένησε είναι εντελώς ελαφρά, τιμωρείται με φυλάκιση το πολύ έξι μηνών ή με χρηματική ποινή. Και αν είναι ασήμαντη, τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο. 2. Η σωματική βλάβη της παρ.1 δεν είναι άδικη, όταν επιχειρείται με τη συναίνεση του παθόντος και δεν προσκρούει στα χρηστά ήθη. 3. Ο υπαίτιος της πράξης της παρ.1 είναι δυνατό να απαλλαγεί από κάθε ποινή αν παρασύρθηκε στην πράξη από δικαιολογημένη αγανάκτηση εξαιτίας μιας αμέσως προηγούμενης πράξης που τέλεσε ο παθών εναντίον του ή ενώπιόν του και που ήταν ιδιαίτερα σκληρή ή βάναυση.

  125. spiral architect said

    Τα σχόλια στα σχόλια δικά σας! 😛

  126. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    124. Αυτα ειναι γνωστα απο το ποινικο δικαιο της αδελφης μου….

    Ποια η ποινικη μεταχειριση του Α που ριπτει υπο τις ιδιες συνθηκες ριψης (αποσταση, δυναμη εκτοξευσης,…) γιαουρτι με πλαστικο κεσε και του Β που ριπτει επισης γιαουρτι αλλα με πηλινο κεσε (και οι 2 πλήττουν εις την κεφαλην τον Γ και Δ αντιστοιχως) ΄;

    Απ. Ο Α διωκεται για εργω εξυβρισει, ενω ο Β για σωματικη βλαβη.

  127. 114,pedis said
    Πολύ καλά έκανε η Κανέλλη που δεν κατέθεσε μήνυση. Όποιος έχει μυαλό και διάθεση να καταλάβει, καταλαβαίνει. Σπουδαίο πολιτικό μάθημα.

    Είναι σπουδαίο πολιτικό μάθημα, από την ανάποδη:Τι να κάνει ένα κόμμα για να συρρικνωθεί εντελώς. Σηκώνει τη μύτη ψηλά με βδελυγμία, βάζει το μαντήλι στα ευαίσθητα ρουθούνια αλλά φεύγοντας μπουρδουκλώνεται στην κοινή λογική και σωριάζεται πάνω σ’ αυτά, που ήθελε να αποφύγει.

    Είναι σαν να βρίσκεσαι στη μάχη, να σε έχει στριμώξει ο αντίπαλος, να έχεις στη διάθεσή σου ορισμένα όπλα που όλα μπορούν να τον πλήξουν, αλλά να κάθεσαι και κοιτάς αν εγκρίνεις τη χώρα στην οποία κατασκευάστηκαν.

    Όσο για τα «αστικά δικαστήρια», αν τα θεωρείς χαράμ, μην κάνεις μετά τη μήνυση, μην πατήσεις καν στην Ευελπίδων. Ούτε με δικηγόρους , ούτε χωρίς. Αν ήταν έτσι όμως, λέει η κοινή λογική, γιατί συμμετέχεις στο κοινοβούλιο, κι αυτό δεν είναι αστικό;

    Και το τελευταίο το ξαναείπα.Μια που μιλάμε για κίνημα. Γατί άφησες μόνη τη βουλευτίνα σου και δεν έφερες στη δίκη αν όχι δέκα χιλιάδες, τουλάχιστον χίλιους συμπαραστάτες να φωνάζουν;

    Αυτοί, στην ηγεσία του κκε δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Η απαλλαγή, όπως και η αποφυλάκιση από τις «αστικές» φυλακές ήταν νίκη του ναζισμού. Μικρή για μας, αλλά πολύ μεγάλη γι αυτούς. Διότι οι θρασύδειλοι ψεύτες το μόνο που νογάνε και το μόνο που τους νοιάζει είναι το να τους χαλάς την εικόνα του δυνατού, που με αυτή συσπειρώνουν τον όποιο κόσμο. Κι αυτό γίνεται με μέσα τόσο «αστικά» όπως τα δικαστήρια,όσο και κινηματικά (αν και δεν είδαμε το ΚΚΕ να τους κυνηγάει στις γειτονιές) και φυσικά και με την, ας την πούμε, έμπρακτη προπαγάνδα.

  128. Pedis said

    # 127 – «όμως, λέει η κοινή λογική, γιατί συμμετέχεις στο κοινοβούλιο, κι αυτό δεν είναι αστικό;»
    Σε παρακαλώ, Ιάκωβε, αυτά είναι τετριμμένα θεματα και γνωρίζεις και τις απαντήσεις. Χάσιμο χρόνου.

    Πάντως, σχετικά με το ποιος παίρνει στο κατόπι τα ναζιστόμουτρα και ποιος κάνει τα γλυκά μάτια δεν τα ξέρω. Μάλλον στην κυβένηση της ανελιστεράς που πολλοί παίζουν μπάλα (μάλλον εδώ και καιρό) με τα δεξιά χαφ και εξτρέμ, θα είναι ενήμεροι.

  129. Pedis said

    # 127 – Για κάτι σαν αυτά δεν προβληματίζεσαι καθόλου;

    http://www.irafina.gr/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/1508-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%AE%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB

    http://www.iefimerida.gr/news/194842/rahil-makri-takis-mpaltakos-eidan-mazi-ton-agona-pao-mpartselona-halari-syzitisi-me-coca

    http://www.iefimerida.gr/news/126399/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%C2%AB%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B3

    Δεν θάπρεπε;

  130. Λ said

    115, 116
    Time that with this strange excuse
    Pardoned Kipling and his views,
    And will pardon Paul Claudel,
    Pardons him for writing well.

  131. gryphon said

    Για την πραξη Κασιδιαρη δεν επανερχομαι καθως θυμαμαι οτι ειχε συζητηθει πολυ καιτοτεπου εγινε .
    Γι’αυτους παντως που ισχυριζονται οτι το ειχε προσχεδιασει ο Κασιδιαρης υπενθυμιζω και παλι το σε ανυποπτο χρονο καρφωμα της Ντεπυς Γκολεμα (που μπορει ακομη να το βρει κανεις στο ιντερνετ) στην Κανελη οτι ηταν αυτη που ειχε συννενοηθει με τον περιπτερα να κανονισει να φερει στην εκπομπη του τον Κασιδιαρη και να ειναι και εκεινη ωστε να τον συντριψει υποτιθεται λεκυικα και να υον ξευτιλισει δημοσια
    Αλλα αυτο που θεωρω κωμικο σχεδον ειναι αυτο που λεει ο pedis για αστικα δικαστηρια και συντηρητικους δικαστες που ευνοουν δηθεν τους ακροδεξιους.Κυριοι δεν ζουμε στο 50.
    Οποιοσδηποτε ακροδεξιος εθνικιστης κλπ οδηγηθει σε δικαστηριο κατηγορουμενος απο αριστερο την εχει βαμμενη.Ουτε ψυλλος στον κορφο του.Παραδεχομαι βεβαια οτι ο Κασιδιαρης την γλυτωσε φτηνα επειδη ειναι προβεβλημενο στελεχος βουλευτης η σκηνη ηταν καταγεγραμμενη και ειχαμε εικονα κλπ.
    Εαν ηταν απλος καποιος ανωνυμος χρυσαυγιτης για το ιδιο ακριβως περιστατικο θα τον πηγαιναν οχι απλως για βαρια σωματικη βλαβγγ αλλα για αποπειρα ανθρωποκτονιας.
    Τπαρχουν τετοια περιστατικα.Μαθητης οπαδος της ΧΑ (ουτε καν μελος) που τσακωθηκε με αλλο ακροαριστερο μαθητη και υπηρξε βιαιοπραγια πραγματι με σπασμενο μπουκαλι (και οχι μαχαιρι οπως λεγοταν κατα κορο) ειχε αποτελεσμα τον ελαφροτατο τραυματισμο του αριστερου μαθητη που ειχε μια γρατζουνια στον λαιμο και στην μυτη.
    Με μια καταθεση καποιου γιατρου που ειπε οτι η αμυχη στον λαιμο ηταν κοντα στην καρωτιδα!!!!!! δικαστηκε με την κατηγορια της αποπειρας δολοφονιας εκ προθεσεως και εφαγε 10 χρονια φυλακη.
    Και πριν μερικους μηνες δυο χτυσαυγιτες μελη αυτη την φορα δικαστηκαν για μια επιθεση λεει ποτ εκαναν σε καποιο στεκι μεταναστων πριν 7 νομιζω χρονια.Και εγω λεω ας μην ημουν παρων οτι τα πραγματα εγιναν οπως υποστηριζουν οι αριστεροι μαρτυρες κατηφοριας οτι τους επιτεθηκαν δηλαδη.Ο μονος τραυμαυισμος ποτ αναφερθηκε ηταν ενα ελαφρυ τραυμα στο ποδι καποιου εκει.
    Και οι δυο παραπεμφθηκαν με την κατηγορια της αποπειρας δολοφονιας εκ προθεσεως κριθηκαν ενοχοι και εφαγαν 15 και 16 χρονια φυλακη αντιστοιχα.Τρομερα πραγματα.
    Και εβλεπα προχθες σκηνες απο την πορεια και διαδηλωση που εγινε προσφατα στα Εξαρχεια απο ακροαριστερους σκηνες που ειχαν τραβηξει και διανειμει οι ιδιοι!!!!!! με κινητα η gopro .
    Kαι ειναι μια σκηνη οπου στην Στουρναρη μαλλον στεκονται στην ακρη δυο τρεις και περιμενουν οπως κατεβαινει ενα μηχανακι με δυο της Διας η Δελτα και στην ψυχρα τους πετανε μολοτωφ πανω τους.Η μηχανη πεφτει οι φυο κυλιουνται στην ασφαλτο και τρεχουν μετα να γλυτωσουν απο τις φλογες να μην αρπαξουν φωτια.
    Αυτη η πραξη σε οποιοδηποτε στοιχειωδως ευνομουμενο κρατος στον κοσμο και μαλιστα εναντιον αστυνομικων συνιστα καραμπινατη αποπειρα σολοφονιας εκ προθεσεως και εφω στην Ελλαδα οι τυποι που το κανουν αυτο για χρονια και κατ εξακολουθηση ουτε καν συλλαμβανονται.

  132. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

  133. physicist said

    http://www.avgi.gr/article/4319399/protogenes-pleonasma-roufianon

  134. Pedis said

    #131 – Πολυ τυχερός ο ναζιδιάρης! Χτες τη σκαπούλαρε, για την υπόθεση της πανεπιστημιούπολης, κύριος, (άλλους τρέχουν), πλακώνει δημοσιογράφους και ανταποκτρτές, χαλάλι του, αγριεύεται με δοικητές της αστυνομίας, τίποτα! Θα ειναι πολυ φάρδος ο τύπος!

    Θα του στείλεις και ευχετήρια κάρτα; (Πολλές αδικίες βρε παιδί μου, αλλά έτσι για ηθική συμπαράσταση, όχι πολιτική, δεν είναι ακόμη οι σοβαροί ναζηδες που χρειάζεται ο τόπος, σκέφτονται κάποιοι άλλοι …)

  135. NM said

    Και πριν επιστρέψουν στις τρύπες τους, λέει, αμολάνε και τις τελευταίες τους μαγαρισιές…

  136. sarant said

    Μόλις γύρισα, ευχαριστώ για όοολα τα σχόλια!

    52 Καλή ιδέα μπορεί να είναι αλλά δεν είναι από αυτές που εξαγγέλλονται γιατί γίνεσαι λεία των ευθυμογράφων. Να το εφάρμοζε χωρίς να το εξαγγείλει.

    57 Δηλαδή δεν συντρέχει λόγος να πεις «εγώ συνδράμω»;

    68 Ο Δρίτσας κακώς υπερασπιζόταν τους καταστηματάρχες της Ύδρας εκτός αν είχαν δίκιο σε αυτό που είχαν προβάλει ως δικαιολογία.

    74: Ό,τι έλεγα στο 52

    72-77 Τι ωραίοι οι Κρητικοί!

    81 Ο υπουργός;!!!!

    82 Συμφωνω απόλυτα!

    93 Έναν ρούμπο για την κομιλφοποίηση!

    95 Δεν ξέρει ότι είναι μύθος αυτό;!

    111α: Χαχά!

    117 Αν εννοείς για την αρχαια Αθήνα, όχι -έχουμε γράψει.

    119 Αλλά βέβαια με πρόλαβε η Μαρία!

    125 Μπρρρρ

  137. NM said

    Μαρία, ευχαριστώ για το #119.
    (Πώς τα βρισκεις;)

  138. 130 Ο Ώντεν για τον Γέιτς, ε; Δεν τόξερα (κι ευχαριστώ!). Ε ναι, αυτό είναι:

    Time that is intolerant
    Of the brave and the innocent,
    And indifferent in a week
    To a beautiful physique,

    Worships language and forgives
    Everyone by whom it lives;
    Pardons cowardice, conceit,
    Lays its honours at their feet.

    Κι ο Κλωντέλ που τον εβρίζανε οι σουρεαλιστές μιας κι ήτανε καθολικός, η αλήθεια είναι ότι έγραψε τον Κλήρο του μεσημεριού που είναι από τα πιο ωραία θεατρικά που έχω διαβάσει.

  139. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Και οι δυο,Κανέλλη και Δούρου, έπρεπε να μηνύσουν αμέσως για βάναυση προσβολή της προσωπικότητας.Να συρθεί σε μερικές ακόμη συγγνώμες ο αντρούκλας ο σκαμπιλιάρης. «και άτυχη στιγμή κύριε πρόεδρε και καθένας μπορεί νε το πάθει» όπως απολογιότανε. Όταν τους τσακώνουν στο φως, τέτοια λένε, στα σκοτεινά όμως μαχαιρώνουν,όπως το Φύσσα.

  140. sarant said

    139 Καλά λες

  141. spiral architect said

    Για βάλτε ένα χεράκι μπας κι έχετε συγγενείς που να τον ήξεραν: Αναζητώντας τον πατέρα που δεν γνώρισε
    (έβγαλα τα εισαγωγικά)

  142. Ρε συ, Σπειροειδή, τι τρομερή φυσιογνωμία! Ανατρίχιασα!
    Με τον άλλο Πέτρουλα καμία σχέση;

  143. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    142. >>Με τον άλλο Πέτρουλα
    Ανηψιός γράφει παρακάτω. Σπαρακτική περίπτωση.Του Σταύρου του Κωστανταράκου την ιστορία μου θύμισε. Και μήπως είναι μια και δυο;

    φλασιά για συνδράμω,συντράμω
    ΄γαπώ σε,μα το σ΄αγαπώ ίντα μπορεί να κάμει
    που το παντέρμο ριζικό καθόλου δε συντράμει

  144. Πωπωωωω…

    ΕΦΗ², συγγνώμη, τα χάνω σιγά-σιγά!
    Κάποια στιγμή πρέπει ο Νικοκύρης να μας φκιάξει να συζητήσομε για το ατέντσιον ντέφιτσιτ –πώς το λέν’– που το ίντερνετς μας έχει προκαλέσει.

  145. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    144. Τώρα έχουμε γύρω από το άλλο το γενικό ντεφισιτ να κανονίσουμε 🙂
    Χαρδού-μπεης εν δράσει
    http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/797015/epiasan-hardouveli-kai-nd-me-ti-gida-stin-plati/

  146. Γς said

    143:

    Ναι, ανιψιός της.
    Από το Μοναστηρι της Μάνης ο πατέρας της, από το Οίτυλο ο Σωτήρης Πετρουλας. Καμιά δεκαριά χλμ πιο κάτω.
    Χωριό της μάνας μου.

    [Κι ακόμα περιμένουμε το Νικοκύρη να κατέβει να μας πληρώσει κάτι νοίκια του προπάππου του!]

  147. «Ο Harrison πετούσε ένα Vintage αεροσκάφος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.»

    θα το απέδιδα

    «Ο Harrison πετούσε ένα αυθεντικό αεροσκάφος της εποχής του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.»

    Δηλαδή «vintage κάτι» είναι «αυθεντικό κάτι εποχής» και όχι μεταγενέστερο (και/ή αντίγραφο).

    «Ρετρό», κατά την γνώμη μου, δεν σημαίνει vintage, γιατί αναφέρεται σε μεταγενέστερο αντίγραφο – πχ τα σύγχρονα Mini, Fiat 500, ή Beetle είναι ρετρό. Η ντίσκο Ρετρό στην Μιχαλακοπούλου (δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα) έπαιζε δίσκους ρετρό, αλλά δεν χρησιμοποιούσε vintage δίσκους.

  148. Pirros said

    Η λέξη βίντατζ εισήχθη σχετικά πρόσφατα. Προτιμώ τη λέξη ρετρό, γιατί η ίδια είναι… ρετρό, ενώ η λέξη βίντατζ είναι φρεσκαδούρα, ως εκ τούτου δεν ταιριάζει σε αναφορές ρετρό.

  149. Pedis said

    Κανέλλη στο Μπογιόπουλο:
    [audio src="http://www.real.gr/audiofiles/398271.mp3" /]
    > 4.17

    Η σύσταση του Γλέζου, κατά δήλωση της Κ., (της συνέστησε να μην εκμεταλλευτεί πολιτικά το επεισόδιο ?!) : 10.25.

    (για τη στάση της δούρου και του καλού και αξιέπαινου πρόεδρου μας δεν τίθεται κανένα ερώτημα, τα γεγονότα είναι γνωστά.)

    Πάνω που είχε στηθεί το αντιφασιστικό μέτωπο και κατέρρευσε που η Κ. δεν έκανε μήνυση. Πάρα τσακ!

  150. # 147

    …Ο Harrison πετούσε ένα αυθεντικό αεροσκάφος της εποχής του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.»

    το ερώτημα είναι που το πετούσε ;

    στο Γκραν Κάνυον ;
    σε καμιά χωματερή ;
    ή στον Καιάδα ;

  151. Τα μέτρα του Κοντονή, όπως η αναβολή των αγώνων και η μετέπειτα διεξαγωγή τους χωρίς φιλάθλους απέδωσαν καρπούς :
    http://www.sport24.gr/football/ellada/se-krisimh-katastash-enas-filathlos.3344850.html

  152. Δυο οπαδοί του Αρη (ο ένας υπηρετεί στα ΜΑΤ) πήγανε να βρίσουνε έξω από σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και βρέθηκαν στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η πολιική τους ταυτότητα δεν αναφέρεται.
    Περισσότερα θα μάθουμε από τους Σερραίους του ιστολογίου

  153. Basil Tatsis said

    #99
    Εγώ που θέλω να πιστεύω ότι είμαι «κανονικός άνθρωπος»δεν θα έλεγα «συνδράμω το γιο μου..κτλ»αλλά δεν θα είχα πρόβλημα να πω «συνδράμω μηνιαίως στο λογαριασμό του γιού μου που σπουδάζει στο εξωτερικό » και «η γιαγιά του Φίλιππου συνδράμει συχνά στην προσπάθεια του σχολείου του να εμπλουτίσει την βιβλιοθήκη »
    Έχω την εντύπωση ότι το συνδράμω υπονοεί κάπως μια υλική προσφορά σ’αυτές τις χρήση .

  154. sarant said

    149 Ας το επιβεβαιώσει πάντως κι ο Γλέζος, διότι η ΛΚ κι άλλες φορές έχει φωραθεί να παρερμηνεύει πράγματα

    147 Εμένα μαρέσει το αυθεντικό (ως μεταφραστική λύση εννοώ)

    145 Ο Χαρδούβελης «στο διάστημα 5 Μαΐου 2012 και 14 Ιουνίου 2012 πραγματοποίησε 56 μεταφορές κεφαλαίων, ποσών κάτω των 10.000 ευρώ για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος»

  155. http://tvxs.gr/news/ellada/ithiki-kai-nomimotita-stin-ypothesi-xardoybeli

    ……..
    Η «δυσαναλογία» καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων που αναφέρει ο κ. Νικολούδης σημαίνει πως, πολύ απλά, απεκρύβησαν φορολογητέα εισοδήματα. Εκτός εάν ο κ. Νικολούδης ψεύδεται.
    ……..

    …απεκρύβησαν καλά άραγε;

    Καλημέρες.

  156. 149#
    Η Κανέλλη θα έπρεπε να ντρέπεται για τις αθλιότητες που ξερνάει αριστερά και δεξιά, όπως πχ για τον “Τσίπρα που χαίρεται με την αθώωση Κασιδιάρη”, και άλλες μπούρδες ανάξιες αναπαραγωγής.
    Όμως έχει δίκιο σε ένα, εφόσον η πολιτεία αυτεπάγγελτα ‘άσκησε δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη., δεν μπορεί να αλλάζει το κατηγορητήριο με αστείες δικαιολογίες τύπου “ το χτύπημα δεν ήταν ίσιο” και άλλα τέτοια παλαβά.
    Το ότι ο Κασιδιάρης δεν την έριξε νοκ-άουτ οφείλεται καθαρά σε θέμα τύχης, και στην κακή τεχνική κατάρτιση του.
    Η πρόθεσή του ήταν να της προκαλέσει βαριές σωματικές βλάβες, χρησιμοποίησε όλη την δύναμή του με πλήρη ένταση, γνωρίζοντας τι μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση, αφού γνωρίζει υποτίθεται πολεμικές τέχνες

  157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    147 τέλος – Η Ρετρό έχει πολλά χρόνια που έχει κλείσει, νομίζω πρίν το 2000.

    150 – Τα αεροπλάνα είναι επικίνδυνα, να προτιμάτε τα αιωρόπτερα, είναι πολύ πιο ασφαλή κι όσο για την απόλαυση της πτήσης, είναι ασύγκριτη.

  158. LandS said

    Η όλη υπόθεση με τα συναισθήματα που μας προκάλεσε η απαλλαγή του υποδείγματος χρυσαβγουλισμού με οδηγεί στις εξής σκέψεις.
    Γιατί ντε και καλά να χρειαζόμαστε δικαστικές αποφάσεις για να νοιώσουμε δικαιωμένοι;
    Κάθε τι, από τη φασιστική συμπεριφορά μέχρι τη προστασία του Περιβάλλοντος, πρέπει να περάσει από κάποια αίθουσα δικαστηρίου. Και αν βγει θετική απόφαση, έχει (;) καλώς. Αν όμως, όπως συνήθως αργά ή γρήγορα γινεται, δεν γουστάρουμε την απόφαση, καταφεύγουμε στη συμπεριφορά της μικρής Ελένης, λέγοντας διάφορα για πρόκληση του δημόσιου αισθήματος λες και βρισκόμαστε σε χώρα Κοινού Δικαίου και ο κάθε δικαστής έχει περιθώρια να δημιουργεί νομολογία, αν το λέω καλά.
    Καθόμαστε τώρα και λέμε αν έκανε καλά η Κανέλλη και το ΚΚΕ ή οι άλλοι που δεν έκαναν μήνυση… και το ένα η το άλλο. Το κακό είναι ότι όλο αυτό δεν είναι πολιτικό αλλά σκέτη επικοινωνία. Τι μας φαίνεται και όχι τι θα πρέπει να κάνουμε και πως να δράσουμε.

  159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    156 – Mα η Κανέλη δέν είναι κομουνίστρια, το alter ego του Κασιδιάρη είναι, οπότε δέν έχει τέτοιους ηθικούς φραγμούς.
    Το βασικό θέμα στην υπόθεση για μένα, έχει να κάνει με την επιλεκτική λειτουργία της δικαιοσύνης. Η Δημοκρατία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ισονομία, υπάρχει στο πολίτευμά μας ή όχι; Αν δέν υπάρχει, τότε ανεξαρτήτως το πώς ονομάζεται, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Aν δέν πάψουν οι γονείς να χτυπάνε τα παιδιά τους για να τους επιβληθούν, να τα καταπιέζουν σεξουαλικά, και να έχουν προσδοκίες απ΄αυτά, δεν πρόκειται να στεριώσει αληθινή δημοκρατία, η οικογενειακή βία θα θριαμβεύει, κι ο φασισμός θα διαιωνίζεται. Οι εν δυνάμει Κασιδιάρηδες-σες, είναι πολλοί περισότεροι απ΄όσους μπορείς να φανταστείς. Η δημοφιλία του φασίστα, ανέβηκε κατακόρυφα μετά το επεισόδιο με την Κανέλη, δεξιά κι αριστερά (όχι πολιτικά) άκουγα την ίδια φράση απο άντρες και γυναίκες, ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΣ…(βάλε ό,τι θέλεις) απο τους άντρες, της παλιοβρώμας απο της γυναίκες. Ο φασισμός ζεί και αναπαράγεται στις οικογένειες, εκεί πρέπει να εστιάσουμε για την εξάλειψή του, όλοι όμως κοιτάζουν έξω απο το σπίτι τους, και στον καθρέφτη δεν ρίχνουν ούτε ματιά, γι΄αυτό έχουμε κοινοβουλευτική δικτατορία, και λέμε καλά είναι, ελάχιστοι θέλουν την Δημοκρατία.

  160. physicist said

    #76. — Ιλαρόν ξεϊλαρόν, ο άνθρωπος κάνει μπαμ ότι είναι φέηκ, και νομίζω ότι όλο και περισσότεροι το καταλαβαίνουν. Είναι δυαντόν να ξαμολάς κόσμο με σύμβαση διμηνίας στους δρόμους, να κυκλοφορεί με κάμερες και μαγνητόφωνα δεξιά κι αριστερά, που να καταγράφουν συνομιλίες και δεδομένα της προσωπικής ζωής μήπως τυχόν και πετύχεις και κανέναν φοροφυγά στο ξώφαλστο; Σε Κράτος Δικαίου και από Κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά λέγονται τέτοια πράγματα και περνάνε ασχολίαστα; Ποιος έβαλε αυτό το κακό ανέκδοτο εκεί που βρίσκεται και πώς θα γίνει ν’ απαλλαγεί η χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την παρουσία του σε δημόσιο αξίωμα;

  161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    160 – «Ποιος έβαλε αυτό το κακό ανέκδοτο εκεί που βρίσκεται και πώς θα γίνει ν’ απαλλαγεί η χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την παρουσία του σε δημόσιο αξίωμα;»
    Αυτός που έβαλε και τα δύο αντίστοιχα κακά ανέκδοτα στην Ουκρανία, που δέν είναι και Ουκρανοί, τουλάχιστον αυτός είναι Έλληνας. Για να απαλλαγεί η χώρα απο τέτοια κακά ανέκδοτα, πρέπει να γίνει ανεξάρτητη. Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω κυριακάτικα, αλλά μάλλον δεν το ζήσουμε αυτό.
    H πλάκα(;) είναι, οτι σε όλο τον κόσμο «κυνηγούν» την φοροδιαφυγή, κι αφήνουν ανέγκιχτη την νόμιμη ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ, που ευθύνεται για το παγκόσμιο οιονομικό χάος. Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε οι υπερπλούσιοι που νομοθετούν μέσω των χειραγωγημένων «πολιτικών»; Ας το πώ άλλη μιά φορά, έχει πολύ πλάκα το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δικτατορίας.
    Καλή σου μέρα.

  162. Λάμπρο, πολιτικά μου είναι παντελώς αδιάφορη η κ Κανέλλη.
    Τα λεγόμενά της για μένα έχουν την ίδια αξία με του Πάγκαλου.
    Ο τρόπος πχ που διαχειρίστηκε την αντίδραση Τσίπρα στον ξυλοδαρμό της, ήταν ελεεινός.
    Όμως για τον live άγριο ξυλοδαρμό της, ο Κασιδιάρης θα έπρεπε να τιμωρηθεί.
    Η πολιτεία πρέπει να στέλνει και κάνα μήνυμα στους πολίτες της.
    Είτε ήταν η Κανέλλη το θύμα είτε ήταν η Ζαρούλια, όποιος επιτίθεται με τέτοιο μένος εναντίον ενός ανθρώπου, θα πρέπει τουλάχιστον να στέλνεται για μαθήματα διαχείρισης θυμού, για να μην πω για ψυχοθεραπεία…

  163. physicist said

    ‘Οχι, Λάμπρο, δεν «τον έβαλαν οι Αμερικάνοι». Ο ελληνικός λαός τον ανέδειξε και ο Πρωθυπουργός τον διόρισε.

  164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    162 – «Η πολιτεία πρέπει να στέλνει και κάνα μήνυμα στους πολίτες της.» Μα αυτό γράφω, η πολιτεία έστειλε το μήνυμα που ήθελαν στην πλειονότητά τους οι πολίτες της, η πολιτεία άλλωστε απο τι αποτελείται!

  165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    163 – Απο πού προκύπτει αυτό, ψήφισε το 50+% του ελληνικού λαού αυτή την κυβέρνηση; μάλλον ζώ σε άλλη χώρα ή στον κόσμο μου.

  166. spiral architect said

    @159: «Mα η Κανέλη δέν είναι κομουνίστρια, το alter ego του Κασιδιάρη είναι, οπότε δέν έχει τέτοιους ηθικούς φραγμούς».

    Λάμπρο άστο, το απαύτωσες και ψόφησε! 😈 Μπορεί να μην σ’ αρέσει η εικόνα που βγάζει προς τα έξω η Κανέλλη, (φορές-φορές ούτε εμένα μ’ αρέσει) αλλά αυτό παραπάει …

  167. physicist said

    #163. — Η Κυβέρνηση πήρε την ψήφο του 41% όσων πήγαν να ψηφίσουν, ενώ το υπόλοιπο 59% που ψήφισε αλλά δεν την ψήφισε αποτελείται από καμια δεκαριά κόμματα με εντελώς ανομοιογενή σύσταση, άρα δεν τα μετράμε όλα μαζί.

    Όσο για την αποχή και τα λευκά, όποιος απέχει ή ρίχνει λευκό να έχει την εντιμότητα να δεχτεί ότι οι συνέπειες της επιλογής του τού ήταν γνωστές εξαρχής. Κι εγώ μπορεί να έριχνα λευκό αν είχα ψηφίσει αλλά δεν θα έλεγα μετά ότι η εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα.

  168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    166 – Σπιράλ, επειδή δέν μου αρέσει να κάνω τον έξυπνο, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ΄όσο είμαι, ας αφήσουμε το ανούσιο προσωπικό θέμα Κανέλη, κι ας μείνουμε στο ουσιώδες για μένα, που είναι ο φασιστικός χαρακτήρας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και η χωρίς καμία αντίδραση αποδοχή του απο τους πολίτες(;). Όπως έχω τονίσει κι άλες φορές, το μόνο αντί που είμαι στην ζωή μου χωρίς καμία διαπραγμάτευση, είναι ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ. Επειδή έχω ζήσει στο πετσί μου τις συνέπειες του φασισμού, ΑΠ΄ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ, (δυστυχώς) με πολύ μεγάλο τίμημα, το έχω σπουδάσει το άθλημα, και δέν κρίνω κάποιον ελαφρά τη καρδία ώς φασίστα, πόσο μάλλον απο την τηλεοπτική του εικόνα. Γνωρίζω πολλά περισσότερα για την κυρία, αλλά όπως είπα δέν είναι αυτή το ουσιώδες θέμα, κι ούτε να κάνω τον πονηρό και τον πολυξερίδη. Κάποια μέρα ίσως βρεθούμε και τα πούμε απο κοντά, με τα σχετικά βεβαίως, ξέρουν κάποιοι εδώ μέσα, άλλωστε στό χω ξαναπεί, οτι είσαι απο τους σχολιαστές εδώ που θάθελα να συναντήσω κάποια μέρα.

    Υ.Γ – Ένας άλλος που θάθελα να συναντήσω, (βλέπε Κίντ) απομακρύνθηκε ακόμα πιο πολύ, λές να πήγε στην αραπιά επειδή θέλει να με αποφύγει; (χαμόγελο).

  169. physicist said

    Να, βλέπεις; Τώρα και η Κυρία από το Μιλάνο διαστρέβλωσε ή παρεξήγησε τις δηλώσεις της Ιδιοφυίας στην δέκατη όγδοη συνέντευξή της σήμερα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να παρακολουθήσει την απαστράπτουσα διάνοια αυτού του ανθρώπου.

  170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    163 – » Κυβέρνηση πήρε την ψήφο του 41% όσων πήγαν να ψηφίσουν,» Έχω τόση ώρα που προσπαθώ με μαθηματικές πράξεις, να αποδείξω οτι το 41% είναι μεγαλύτερο απο το 50+% που ορίζεται ώς πλειοψηφία του 100, αλλά δεν μου βγαίνει με τίποτα. Επειδή το επίπεδό μου στα μαθηματικά, είναι παιδικής χαράς, μήπως μπορείς να με βοηθήσεις λίγο, να δώ πού κάνω λάθος; Επίσης, το 41% που ψήφισαν την κυβέρνηση, είχαν ενημερωθεί πρίν τις εκλογές, για την περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων; δέν θάπρεπε; θα ήταν ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα;
    δέν τους πέφτει κανένας λόγος; είναι δημοκρατικό αυτό; μήπως ρωτάω πολλά;

    «ενώ το υπόλοιπο 59% που ψήφισε αλλά δεν την ψήφισε αποτελείται από καμια δεκαριά κόμματα με εντελώς ανομοιογενή σύσταση,» ;;;; ΔΗΛΑΔΗ;

    «άρα δεν τα μετράμε όλα μαζί.» Ναί αλλά τον λαό τον μετράς ολόκληρο, «Ο ελληνικός λαός τον ανέδειξε» ΓΙΑΤΙ;

    «Όσο για την αποχή και τα λευκά, όποιος απέχει ή ρίχνει λευκό να έχει την εντιμότητα να δεχτεί ότι οι συνέπειες της επιλογής του τού ήταν γνωστές εξαρχής.» ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!

    «Κι εγώ μπορεί να έριχνα λευκό αν είχα ψηφίσει αλλά δεν θα έλεγα μετά ότι η εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα.»
    Εγώ όμως συμετείχα στις εκλογές, και έριξα συνειδητό άκυρο, γιατί δέν με εκπροσωπούσε κανένας, αποδεδειγμένα, όλοι ανεξαιρέτως έλεγαν ψέματα, κι δέν ήθελα να είμαι συνένοχος στο έγκλημα, πάντα ήμουν ειλικρινής με τον εαυτό μου και με τα παιδιά όλου του κόσμου. Δημοκρατική νομιμότητα δέν έχει εκ του αποτελέσματος (βλέπε αρχή σχολίου) εκτός αν μου αποδείξεις οτι το 41% είναι μεγαλύτερο απο το 50+%, ειδάλλως δέν εχω κατανοήσει την ένοια Δημοκρατική πλειοψηφία.

    Υ.Γ – Παρεμπιπτόντως, πού είδες να κατηγορώ την κυβέρνηση;

  171. physicist said

    #170. — Δηλαδή: το 41% τα βρήκε κι αποφάσισε να κυβερνήσει μαζί, έχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το υπόλοποιπο 59% είναι αριθμητικώς μεγαλύτερο αλλά πολιτικώς μικρότερο, επειδή δεν θα έφτανε σε συνεννόηση ούτε με την απειλή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Και σε κάθε περίπτωση, σε κάθε σενάριο, Κυβέρνηση με κορμό άλλο κόμμα από τον Σύριζα και με Πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο από τον Α. Τσίπρα θα ήταν, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ανέκδοτο.

  172. Μαρία said

    160
    Η τσόντα δηλαδή της κυρίας (και ο τίτλος) είναι δικαιολογημένη;
    «Chi viene a investire in Grecia se si parla continuamente di “Grexit”, della nostra uscita dall’euro? Parlare di “Grexit” è velenoso. Quando cesserà, e questa è una scelta politica, ci sarà un rimbalzo, molta esuberanza, persino il rischio che si creino bolle. Per questo voglio che la ripresa abbia basi solide. E queste vengono dall’accordo con l’Europa».
    Senza un accordo a Bruxelles potreste avere problemi ad Atene?
    «Credo che il governo sopravvivrebbe comunque. La nostra grande forza è il legame di fiducia con la gente: noi non mentiamo ai greci. Dopo cinque anni in cui l’establishment ha sostenuto di volere salvare la Grecia, e ha messo tutto sulle spalle dei poveri, la gente capisce. Mi ferma per strada e mi chiede solo di dire la verità e di ridare dignità al Paese».
    Se però Bruxelles non accetta il vostro piano…
    «Potrebbero esserci problemi. Ma, come mi ha detto il mio primo ministro, non siamo ancora incollati alle poltrone. Possiamo tornare alle elezioni. Convocare un referendum (sull’euro, ndr)».

  173. physicist said

    #172. — Φάουλ η Κυρία που το έγραψε στον τίτλο του άρθρου εντός εισαγωγικών ενώ στο κείμενο είναι nota della redazione εντός παρενθέσεως αλλά ας μας εξηγήσει κάποιος ποιο θα μπορούσε να είναι το θέμα του δημοψηφίσματος και τι εννοούσε ο παρεξηγημένος ποιητής.

  174. Μαρία said

    160 βλ. 169 (το 69 φταίει)

  175. physicist said

    Και το 160 δικό μου ήτανε, χαχαχα, τυχερή είσαι στα λάθη σου!

  176. physicist said

    Μαρία, αυτό εδώ το πρόσεξες;

    Ma, come mi ha detto il mio primo ministro, non siamo ancora incollati alle poltrone.

    Διαβάζεται ποικιλοτρόπως, έτσι δεν είναι; 😉

  177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    171 – «Το υπόλοποιπο 59% είναι αριθμητικώς μεγαλύτερο αλλά πολιτικώς μικρότερο,» (Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό για την δημοκρατία;)

    Βρε σύ δέν σε ρώτησα αν είναι πολιτικώς μικρότερο το 59% αλλά αν είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΣ μεγαλύτερο το 41%.
    Φίλε μου αδικείσαι, μπορεί η φυσική να κέρδισε έναν επιστήμονα, αλλά η πολιτική έχασε ένα λαμπρό πολιτικό (χαμόγελο). Πάω να φάω, η εορτάζουσα σήμερα, έχει μαγειρέψει καλύτερα κι απο τα πολιτικά μαγειρέματα της κυβέρνησης, άλλωστε ο έρωτας ξεκινάει απο το στομάχι, κι εμείς είμαστε ακόμα ερωτευμένοι, κάτι ξέρει η κυρά. Απο την μακρόχρονη αρμονική και τρελαμένη σχέση μας, έχω βγάλει το απόφθεγμα, ΑΝ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΕΧΕΙ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΡ@@ΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ.
    Καλή όρεξη σε όλους όσοι πάνε για φαγητό.

  178. Pedis said

    Πάντως, φυσικέ, μην ψάχνεις την ακρίβεια στις ιταλικές εφημερίδες. Ούτε στις διεθνείς ειδήσεις και θέματα. Κάτι είναι και γίνεται είδήση όταν εξυπηρετεί τις αναγκες της εσωτερικής πολιτικής ζωής της στιγμής.

    Τα εισαγωγικά, τις παρενθέσεις, τις αγκύλες τις χρησιμοποιούν αδιακρίτως για να μεταφέρουν το ζουμί (κατά τον συντάκτη) των λεγομένων του πασαένα. Είναι μεγάλες πuτάνες που μπροστά τους οι δικές μας είναι σαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο πεζοδρόμιο.

  179. physicist said

    Δεν έχεις άδικο, Pedis, οι ιταλίδες έχουν μια δημιουργική ασάφεια στην έκφρασή τους. 😉

  180. physicist said

    Άιντε, Λάμπρο, πήγαινε και καλά να περνάς!

  181. Πάνος με πεζά said

    @ 147 : Eγώ έχω κάτι και με το «πετούσε ένα ΧΧΧΧΧΧΧΧ αεροσκάφος», και όχι «πετούσε με ένα ΧΧΧΧΧΧΧΧ αεροσκάφος». Ιδίως αν κάτι είναι τόσο ΧΧΧΧΧΧΧΧ, γιατί να το πετάξεις; 🙂
    Επίσης, «αυθεντικό» δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να το πούμε, γνήσιο αντίγραφο ίσως. Είναι τόσο σίγουρο ότι έχει διασωθεί το αυθεντικό, και έχει συντηρηθεί αυθεντικά; Γιατι, αν έχει καμιά ^@&#πειραγμένη μηχανή, και στο ταμπλώ αυτοκόλλητο «Harisson, μην τρέχεις», τι σόι αυθεντικό; 🙂

  182. # 157

    Ρε συ Λάμπρο, δεν ήξερα πως ακούς και Γκανσ’ν’Ρόουζες !!

    Θα σε κρίνω με επιείκια στο εξής, αγάπη και κατανόηση…

    η (πεί τα μουσικά) εκτίμηση, τέλος.

  183. gryphon said

    182
    Τake me down to the paradise city where the grass is green and the girlsare pretty..
    Οταν το ειχα πρωτακουσει αυτο ελεγα :Οχι ρε που..η μου δεν το πιστευω οτι ενας τενεκες σαν τον Axel Rose ωρυεται οτι το χορταρι ειναι πρασινο και χιλιαδες ηλιθιοι παραλληρουν απο κατω.

  184. cronopiusa said

    Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα… Με αφορμή τις φωτογραφίες Κασιδιάρη και Κανέλλη καθώς έφταναν στο δικαστήριο σήμερα

    Συνέντευξη της Aναπληρώτριας Yπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη στην «Κοινωνία Ώρα Mega» (4.3.2015)

  185. Pedis,τα του Καίσαρος…

    Ο ναζιστής έπρεπε να καταδικαστεί.
    Η Κανέλλη έπρεπε να εγκαλέσει (για να υπάρξει κάποια, η όποια καταδίκη).
    Η Δούρου κι Παυλόπουλος έπρεπε να πάνε στη δίκη.
    Το κκε έπρεπε να έχει πολύ κόσμο στην Ευελπίδων για συμπαράσταση στη βουλευτίνα του.

    Η λογική «μπουρζουάδικα δικαστήρια» στα οποία απαξιούμε να εγκαλέσουμε,(όμως συμμετέχουμε τελικά στις διαδικασίες τους) είναι ψυχολογία γκρουπούσκουλου του 80. Κι αν έχεις φοβική ψυχολογία γκρουπούσκουλου, θα καταλήξεις γκρουπούσκουλο.

    Μη μου μιλάτε για μέτωπα αντιφασιστικά ή άλλα με το κκε. Δεν πρόκειται να συμπαραταχτεί πια με κανέναν. Έχει πέσει στη λούμπα Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου, ή «ΚΚΕ, εναντίον όλων».

    Είναι κι ο Στάλιν,που τον νεκρανάστησαν…Κρίμα.

  186. 184, cronopiusa
    Η εικόνα αυτή δεν μου αρέσει καθόλου. Ο ψυχάκιας έχει βέβαια το χαμόγελο του τρελού ή του κωλόπαιδου ή του και καλά πολύ άντρα που δέρνει γυναίκες (εμείς άλλα έχουμε ακούσει).

    Η Κανέλλη όμως δεν έπρεπε να είναι μόνη της και κακόμοιρη. Η εικόνα του δαρμένου αριστερού, αυτούς τους βρυκόλακες τους ναζιστές τους τρέφει. Που είναι το κόμμα και τα πλήθη του να της συμπαρασταθούν;

    Η ιδέα ότι ο λαός θα καταλάβει από μόνος του είναι λάθος. Είναι ψυχολογική προβολή που κάνουμε εμείς, και θεωρούμε οτι ο » λαός» τα βλέπει τα πράματα σαν κι εμάς. Δεν είναι όμως έτσι.
    Μισό εκατομύριο «λαός» επικροτεί την πράξη του ναζιστή. Αυτοί μπορούν να νικηθούν μόνο στο δικό τους γήπεδο. Με άλλα λόγια πρέπει με κάθε τρόπο, να τους σπάσει ο τσαμπουκάς και κάθε δύναμη πλαστή ή αληθινή. Πιστεύω οτι χάσανε ψήφους όχι επειδή τα μμε τους παρουσίασαν σαν κακούς και τσαμπουκάδες( σε περίοδο περιθωριοποίησης των φτωχών κάποιοι έλκονται από την προοπτική να αποκτήσουν κι αυτοί εξουσία) αλλά περισσότερο επειδή τους μπαγλαρώσανε και έχασαν το ίματζ του δυνατού.

  187. 181,
    Ναι, συμφωνώ με το «με» (που το επεσήμανε και ο G στο σχ. 150). Ήθελα απλώς να επικεντρωθώ στο vintage. Βέβαια, το «πετάω» χρησιμοποιείται πολύ και σαν μεταβατικό (χωρίς το «με») τελευταία – νομίζω είχε γίνει συζήτηση εδώ γι’ αυτό, αλλά δεν θυμάμαι καλά.

    Το μεταγενέστερο γνήσιο αντίγραφο σίγουρα δεν είναι βίντατζ, είναι ίσως ρετρό. Ότι μπορεί (για την ακρίβεια είναι σχεδόν σίγουρο πως) το αυθεντικό να μην έχει συντηρηθεί με αυθεντικά ανταλλακτικά (μεταγενέστερης κοπής), σαφώς. Αλλά «δις εις τον αυτόν ποταμόν…» – και το κρασί ακόμα που είναι βίντατζ παλιώνει! 🙂

  188. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Περί ρετρό και βιντατζ ως αντίγραφα παλιών μοντέλων να προσθέσω τα ρεπλίκ και αντίκ (το θυμήθηκα από μια σειρά μινιατούρες αυτοκίνητα-αντίκες που έχουμε στο πατάρι)

  189. Πάντως, το συγκεκριμένο αερόπλανο, που γρουσούζεψε τον Χάρρισον Φορντ ήταν παλιό. Σχεδιασμένο το 1941 και κατασκευασμένο εκείνη τη δεκαετία.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ryan_PT-22_Recruit

    Η ΕΛΠΑ έχει λύσει το σχετικό πρόβλημα με τα παλιά αυτοκίνητα, που είναι καλοσυντηρημένα και κυκλοφορούν, μοιράζοντας πινακίδες που αρχίζουν από «ΙΑ»: Ιστορικά Αυτοκίνητα. Ούτε ρετρό, ούτε βίντατζ, ούτε αντίκα.
    Βέβαια, δεν είναι τα συγκεκριμένα οχήματα ιστορικά επειδή τα καβαλούσε ο Καραμανλής ή ο Βασιλιάς τάδε, απλώς τα μοντέλα αυτά έχουν περάσει στην ιστορία.

  190. Σκύλε, αν δεν κάνω λάθος αυτοκίνητα με τέτοιες πινακίδες μπορούν να κυκλοφορούν μόνο σ/κ και αργίες, όμως. Πρόβλημα για όσους όπως εγώ παλιότερα είχαν μόνο ένα ρενώ κατρέλ για όλες τις δουλειές.

  191. Δεν το ξέρω αυτό, παshά μου. Η αλήθεια είναι πως αυτά τα οχήματα εξαιρούνται από Εφορία και ΚΤΕΟ, οπότε λογικό είναι να έχουν και κάποιους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

    Ούπς!

    μπορούν να κυκλοφορούν μόνο για τη συμμετοχή σε επίσημες εκδηλώσεις καθώς και για τις αναγκαίες για την συντήρηση και επισκευή δοκιμές, με ειδικές αριθμημένες πινακίδες κυκλοφορίας

    από εδώ

    http://www.philpa.gr/arthra/eidika-arthra/classical-plates-in-greece.html

  192. Ε, πάντως και το αερόπλανο του Φορντ δεν ήταν για να κάνει «μεταφοραί-εκδρομαί ο Χάρρισον», για δική του απόλαυση με δικό του ρίσκο ήταν. Και αυτά τα ιδιωτικά αεροπλανάκια στις ΗΠΑ, δεν προσγειώνονται/παρκάρουν/συντηρούνται όπου κι όπου αλλά μόνο σε ειδικά, περιφερειακά αεροδρόμια.

  193. LandS said

    Από πότε η ΕΛΠΑ σταμάτησε να λέει τα κλασικά αυτοκίνητα αντίκες; Παλιά διοργάνωνε και «Ράλι Αντίκα». Τώρα πως το λέει;
    Και το vintage για αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκε. Δεν είναι κακό να επεκτείνεται ένας χαρακτηρισμός για την ίδια ιδιότητα και σε άλλα πράγματα. Σιγά μη καταντήσουμε σα τους Εσκιμώους με το χιόνι. 🙂

  194. 192#
    Θεωρητικά τα μικρά αεροπλάνα προσγειώνονται παντού, στην πράξη όμως το αποφεύγουν γιατί υπάρχουν πολλές πρακτικές δυσκολίες και πολλοί κίνδυνοι σε μια τέτοια επιλογή. Απαιτείται βέβαια προσυνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του αεροδρομίου
    Στο βίντεο ένα τσέσνα 172 προσγειώνεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια, το Ο’Χάρα του Σικάγο.

  195. Ηλεφούφουτος said

    Για το vintage νομίζω πως σε πολλές περιπτώσεις θα απέδιδε το νόημά του ο χαρακτηρισμός «συλλεκτικό κομμάτι»

  196. 194.
    Τι βίντεο, Παναΐτσα μ΄, συγκυβερνήτρια!

  197. Y.G. said

    Habari!

    @160- «Είναι δυαντόν να ξαμολάς κόσμο με σύμβαση διμηνίας στους δρόμους, να κυκλοφορεί με κάμερες και μαγνητόφωνα δεξιά κι αριστερά, που να καταγράφουν συνομιλίες και δεδομένα της προσωπικής ζωής μήπως τυχόν και πετύχεις και κανέναν φοροφυγά στο ξώφαλστο; Σε Κράτος Δικαίου και από Κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά λέγονται τέτοια πράγματα και περνάνε ασχολίαστα;»

    Ειναι για να γελα ο καθε πικραμενος…

    « Ποιος έβαλε αυτό το κακό ανέκδοτο εκεί που βρίσκεται και πώς θα γίνει ν’ απαλλαγεί η χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την παρουσία του σε δημόσιο αξίωμα;»

    Ελα, ντε! Μπορει ο πρωθυπουργος να τον πεισει να σταματησει τη λογοδιαρροια; Αμφιβαλλω.

  198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    182 – Gee σου έχω πεί οτι ακούω απο βυζαντινή μουσική μέχρι Ξενάκη, αναλόγως τα κέφια. Την ζωή δεν την είδα ποτέ ασπρόμαυρη, μ΄αρέσει η πολυχρωμία, και η φύση μου έχει κάνει το χατήρι, και έχει γεμίσει το σύμπαν χρώματα, φυσικά και ηχητικά. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι όμορφη σύνθεση κι έχει ωραία ηχητικά χρώματα, έτσι το βλέπω και το ακούω εγώ, δεν θα απολογηθώ γι΄αυτό. Άλλωστε, ένα σωρό όπερες, έχουν λιμπρέτα για αρκούδες, αλλά μουσικά και εκτελεστικά είναι υπέροχες. Έχουμε μουσικές διαφορές τι να κάνουμε, εσύ τελείωσες με Βέρντι και Σούμπερτ, εγώ ακούω ότι θεωρώ καλό, και καλό για μένα, είναι ό,τι μου δημιουργεί εικόνες και χρώματα στο μυαλό μου.

  199. sarant said

    169-172: Η Κυρία είναι η Κοριέρε;

  200. physicist said

    #199. — Ναι, Νίκο, και τι Κοριέρε: της Εσπέρας! 😉

  201. …σχετικά με το #155 που δημοσίευσα το πρωί, τώρα βλέπω ότι υπάρχει το «απεκρύβησαν», δεν το ήξερα και βιάστηκα, αφού δε μπορώ να αποσύρω το σχόλιο, το σημειώνω τουλάχιστον.

  202. spiridione said

    Αυτή τη στιγμή τίτλος στη Νplus: Ομιλία του επικεφαλή του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη. Και είχε και ο Μπαμπ. εκπομπή πριν.

  203. sarant said

    201: Δεν πειράζει 🙂

  204. Βρε συνδαιτημόνες, έχω μιαν υποψία και μιαν απορία.

    Εάν δεν έχετε ήδη δει (εγώ το πρωτοείδα σε αμερικάνικο σάιτ, το απόγευμα) χτες στην Πανεπιστημίου έγινε αυτό:

    http://www.newsit.gr/ellada/edwse-papoutsia-se-astego-fotografies-0803/381395
    http://www.ipaideia.gr/apisteuto-oi-teseris-fotografies-me-ton-agnosto-pou-agorase-papoutsia-se-astego.htm
    http://www.lifo.gr/team/u51848/55933

    Και ήδη κάνει το γύρο του ίντερνετς.
    Επειδή ξέρω δέκα πράγματα για άστεγους και εξαρτημένους, το κούρεμα του αποδέκτη των παπουτσιών δεν σας φαίνεται πιο τρέντυ από το μέσον όρο; Επίσης η σακούλα του γνωστού υπερμάγαζου δεν είναι κάπως στρατηγικούτσικα τοποθετημένη; Και το παληκάρι που κάνει τη δωρεά, δε μοιάζει με το λιγότερο πιθανό άτομο για κάτι τέτοιο;
    Μήπως γέρασα κι έγινα ένας χοντρός, καχύποπτος σαν τον Πάγκαλο;
    Ή μήπως έχομε να κάνομε με διαφημιστικό χόακα;
    Γκούγκλισα το όνομα του φωτογράφου, ο οποίος μάλιστα εξηγεί προκαταβολικά και το πώς βρέθηκε με φωτογραφική μηχανή στο κέντρο της Αθήνας (δεν υπάρχουν πλέον σερβισάδικα στο κέντρο) και τείνω προς την κατεύθυνση του χόακος.

  205. physicist said

    Σκύλε, καταρχάς σε κάνω νομινέιτ για το Παράσημο της Τάξης του Αγίου Θωμά του Προστάτη όλων των Δύσπιστων και Πονηρεμένων — τα σέβη μου!

    Και κατά δεύτερον δεν σε βρίσκω λάθος … καθόλου λάθος μάλιστα. Ούτε κι εμένα μ’ αρέσει. Δύο ακόμα απιστοθωματιές από μένα:

    (α) Το πρώτο λινκ αναφέρει ότι ο νεαρός τον πλησίασε «κρατώντας σακούλα γνωστού πολυκαταστήματος». Μοιάζει σαν υπόδειξη στον αναγνώστη μην τυχόν και του ξεφύγει σημαντική πληροφορία.

    (β) Πώς ήξερε ο ευεργέτης ότι τα παπούτσια είναι το σωστό νούμερο;

  206. Μαρία said

    204,205
    Το είδα νωρίτερα στο τουίτερ κι εκτός απ’ την απορία β του φυσικού, μου γέννησε υποψίες η φωτογράφηση, καθότι έχω μείνει στο κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γυαλό 🙂 , αλλά δεν πήγε το μυαλό μου στη γκρίζα διαφήμιση.

  207. http://lolsnaps.com/funny/124724/sometimes-people-are-good-and-that-makes-me-feel-really-real

  208. Υπάρχει και προϊστορία στη δωρεά παπουτσιών (καλά, αυτό δεν είναι παράλογο, ερμίνες θα χαρίζανε;)

    http://www.huffingtonpost.com/2012/11/29/larry-deprimo-nypd-cop-gives-homeless-boots_n_2209178.html

  209. 204: Ακόμη πιο πολύπλοκο…

  210. Μαρία said

    Για να τιμήσει τη μέρα της γυναίκας μίλησε για το Μεγαλέξανδρο.

  211. Κάντε κλικ για τα σχόλια, γιατί το έβγαλε embedωμένο…

  212. κι άλλο θύμα
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/s720x720/11017183_10200282307416997_417914602688883363_n.jpg?oh=a8371364196156c25bc7ba5d8f816d21&oe=557C2B36&__gda__=1433825949_affc38a1c771222d08d1a61cb315f5b8

  213. Δηλαδή, Στάζιμπε, άλλο ζευγάρι παπούτσια την Τετάρτη, άλλο το Σάββατο; Ρε μπας και τον έχει βάλει ο παπουτσέμπορας για να κάνει σεφτέ;

  214. physicist said

    #210. — Μαρία, ποιος είναι ο κύριος;

    #209 – #211. — Στάζυμπε, τώρα έμπλεξα. Ο άλλος λέει πως ο (τάχαμου) άστεγος έχει στήσει απάτη να παίρνει παπούτσια, κατάλαβα σωστά;

  215. physicist said

    Ένας λόγος για τον οποίο έμπλεξα είναι η κρυστάλλινη διατύπωση από το ΦΒ στο σχόλιο 209:

    … θλίβομαι όμως γιατί η αλήθεια εν τέλει είναι πολύ δύσκολο να περάσει από την χαραμάδα και να βγει στο φως, εγκλωβίζοντάς μας σε ένα διαννοητικό κατασκεύασμα που βασίζεται στο συναίσθημα και όχι στα γεγονότα.

    Σαφές και καθόλου φκιασιδωμένο.

  216. Μάλλον εγώ σας παρέσυρα: προφανώς πρόκειται για -ζάκι, που πουλάει τα ολοκαίνουργια παπούτσια που του χαρίζουν, προκειμένου να εξασφαλίσει το καθημερινό του κούρεμα. Εντάξει, άλλοι κάνουν χειρότερα.
    Εγώ σκέφτηκα μην είναι γκρίζα διαφήμιση του φωτογράφου ή του υπερμαγαζιού.

  217. Φυσικέ,

    ο 40ος Καργάκος (νοτ ρηλέιτεντ του Νικοκύρης!)

    http://www.anexartitos.gr/magepse-o-sarantos-kargakos-me-tin-omilia-toy-gia-ton-alexandro-stin-ekdilosi-toy-lykeioy-ellinidon-serron-gia-tin-imera-tis-gynaikas-fotos/

  218. Μαρία said

    214
    Ο κύριος είναι φίρμα και κάποιοι μάλιστα τον μπερδεύουν με το Νικοκύρη, γιατί το όνομά του αρχίζει απο Σαραντ και το επώνυμό του τελειώνει σε άκος.

    216
    Εμ το κούρεμα σε παρέσυρε.

  219. Για τον παπουτσοσυλλέκτη μας, θα προσέξατε πως στην 3η φωτό, εκεί που κλαίει, με την άκρη του δεξιού του ματιού παίρνει πρέφα το φωτογράφο. Και συνεχίζει να κλαίει, ο αθεόφοβος! 😎

  220. Μαρία said

  221. # 183

    Λάμπρο στο έγραψε κι άλλος, στη μουσική μπερδεύεις τα σκ@τ@ με τη κολώνια
    δικαιωμά σου να ακούς ό,τι θέλεις αλλά προσβάλλεις τους άλλους ενήλικες όταν προτείνεις τέτοια ακούσματα

  222. physicist said

    Ααααα, ευχαριστώ για όλες τις διευκρινίσεις και εξηγήσεις για γνωστά πρόσωπα — προφανώς όχι σε μένα. 😦

  223. Και για Bonusάκι τσάκω έναν ιταλό ξυλογλύπτη: http://www.peterdemetz.it/index.html

  224. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    203 >>το κούρεμα του αποδέκτη των παπουτσιών δεν σας φαίνεται πιο τρέντυ από το μέσον όρο;
    Σκύλε,στο λόγο μου,μέρα που ΄ναι, τον τύπο αυτόν τον είδα κατα τις 5.30 σήμερα τ απόγεμα να διασχίζει την Αχαρνών στο ύψος της Θήρας.Διάολε! Με τ αυτοκίνητο ήμουνα στα φανάρια και πέρασε νωχελικά μπροστά μας.Φόραγε γυαλιά ηλιου αλλά τράβηξε το βλέμμα μου το αλλόκοτο κούρεμα.Αλλόκοτο μαζί με το υπόλοιπο σουλούπι,τόσο που έστριψα το κεφάλι και τον παρακολούθησα όσο έφτανε η ακτίνα ματιάς.Γενικά όχι μόνο δεν προσέχω,μα είμαι απελπιστικά αφηρημένη.Κάποιες φορές όμως μου κατεβαίνει(ιδίως όταν οδηγεί άλλος και χαζεύω) και παίζω μέσα μου με τις εικόνες των αγνωστων, των περαστικών, των ταξιδιωτών κλπ,φτιάχνοντας σενάρια για τη ζωή τους.Σήμερα τ΄απόγεμα συνέβη αυτό.Σα να δίνω πληροφορίες στη Νικολούλη κάνω 🙂 αλλά μπορεί να μένει κάποιος απ αυτούς που διαβάζουν το ιστολόγιο,οπότε ας το πω.
    Επιμύθιο: Να είναι κανένας ηθοποιός και να πειραματίζεται; κάποια διαφήμιση;

  225. physicist said

    #223. — Τι θησαυρός κρυμμένος ήταν αυτός, Σκύλε;

  226. 224 ΕΦΗ², το χειροτερεύεις καλή μου. Παπούτσια φόραγε, τουλάχιστον; 😉
    Εντάξει, τα -ζάκια, όσο χαμηλά κι αν έχουν πέσει, το ναρκισισσμό τους τον έχουν: είτε διάφορα τατού, είτε κολλάνε στους καθρέφτες των αυτοκινήτων και χτενίζονται με τις ώρες, είτε κουρεύονται εξαντρίκ…

    225, Φύζικερ, υπέροχος, ε; Να βλέπουμε λίγη ομορφιά, να γλυκαίνει το μάτι μας.

  227. physicist said

    #226(β). — Ομορφιά ατόφια. Νάσαι καλά που μας τον γνώρισες.

  228. spiral architect said

    Βάλε ένα μεζέ ακόμα:
    Ανύποπτη τραγωδία ….

  229. gryphon said

    221
    Eκ των υστερων ομως που το σκεφτηκα καλυτερα οτι εχω εν μερει λαθος .Ενταξει θεωρω τους GnR εντελως ασημαντους και θυμηθηκα και αυτους τους παιδαριωδεις στιχους αλλα μετα σκεφτηκα οτι και αλλα συγκροτηματα εχουν εξισου αστειους στιχους αλλα αυτο δεν με εμποδιζει να τα ακουω και να τα θεωρω σπουδαια μουσικα τουλαχιστον π,χ AC DC κλπ.

    Αμα δεν ειναι τα αγγλικα μητρικη γλωσσα ανετα μπορει καποιος να προσηλωθει μονο στην μουσικη το τραγουδι κλπ και να μην προσεχει τους στιχους νηπιαγωγειου που εχουν πολλα τραγουδια που μπορει γραφονται και για καποιο συγκεκριμενο κοινο .
    Οι συγκεκριμενοι βρισκω πασχουν απο ολες τις αποψεις βεβαια αλλα αυτη ειναι απλως η γνωμη μου και δεν μου πεφτει λογος ποτ αρεσουν στον Λαμπρο.

  230. Λ said

    vintage

    http://www.wordreference.com/engr/vintage

  231. Αρχιτέκτονα στο 228: εντελώς ανύποπτος ο τιτλατζής

    Φυσικέ στο 227: δες και το ρολόι φάνταζμα http://eyelevel.si.edu/2010/05/the-best-of-ask-joan-of-art-the-ghost-clock.html

  232. physicist said

    Απίστευτο, Σκύλε! Να το δούμε κι απ’ την πίσω μεριά:

  233. Τσάκω κι εφτούνο: από μάρμαρο αυτή τη φορά!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Veiled_Christ

    άμα γκουγκλίσεις cristo velato θα βρεις καλύτερες φωτογραφίες.

    Και βρίσκεται σε ιδιωτικό παρεκκλήσει στη Σικελία και δεν μπορείς να το δεις.
    Γμσέτα, φίλε!

  234. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    217.Μεζεδάκι με μουστάκια :μία κυρία Κωνσταντία τάδε, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής/ Διευθυντής Τομέα
    στη μάζωξη των γυναικών
    226. Τρόλιασα λιγάκι αλλά άμα βγει ότι είναι Κατωπατησιώτης,θα τόχω πει 🙂
    Έτερο και σημαντικότερο: Ο ξυλογλύπτης σου, ομόρφηνε το βράδυ.Φχαριστούμε

  235. Περικαλώ σας! 😆

  236. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    Άψογος ο ξυλογλύπτης!

    Προσέξτε ότι ο παρολίγον συνονόματος (Καργάκος, βλ. σχ. 217) δεν είπε τίποτα για τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που μοίραζε μέχρι πρότινος, ότι στην Αμφίπολη είναι ο Μεγαλέξαντρος. Η δε κ. Περιστέρη, που ήταν τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, φρονίμως ποιούσα απουσίασε.

  237. physicist said

    #233. — Στη Σικελία ετούτο το διαμάντι ή στη Νάπολη που λέει η Βίκη;

    (Στο Παλέρμο έχω έναν φίλο καλό, και την ξέρει την πόλη και τα μυστικά της σαν την τσέπη του σακκακιού του … καιρός να τον ξαναεπισκεφτώ σύντομα).

  238. Προφανώς στη Νάπολη. Ε, δεν μπορώ να τα θυμάμαι κι όλα, ρε φίλε! Το είχα πρωτοδεί σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ πριν κάτι χρόνια και είχα θυμηθεί την ανατριχίλα πούνιωσα όταν είδα από κοντά την Πιετά του Μικελάντζιολου στον Άη-Πέτρο.

  239. Νικοκύρη, δεν ξέρω αν είδες τις πρόσφατες αποκαλύψεις σε συνέδριο του επικεφαλής γεωλόγου της έρευνας στην Αμφίπολη, αλλά είμαι σίγουρος πως συνέβαλαν πολύ στη νόσο της κας Περιστέρη. Μην σου πώ πως ήταν σκέτη ντουφεκιά με ψιλά σκάγια, ικανά να προσγειώσουν κάθε υψιπετή…

  240. physicist said

    Δεν πειράζει που δεν τα θυμάσαι, άλλωστε Σικελία-Νάπολη ένα τσιγάρο δρόμος.

    Η Ιταλία δεν παίζεται, ρε φίλε. Δηλαδή δεν ξέρω τι έχει αυτός ο κόσμος εκεί, τι μαγεία έχει φτιάξει, και σε συγκεκριμένα αντικείμενα σαν την Πιετά ή σε πίνακες, και στις πόλεις του, στις πλατείες του αλλά και σε κάτι τοπία που βρισκεσαι και μένεις χαζός. Πουθενά αλλού δεν έχω νοιώσει έτσι.

  241. Στη Ρώμη και στη Φλωρεντία είχαμε νιώσει σα βλαχάκια απ’ τον Καρβασαρά. Πέντε φοιτητές της φιλοσοφικής κι ένας παρ’ολίγον μηχανολόγος (γκεςς χου!). Και δεν είναι πως δεν ξέραμε, υποψιασμένοι ήμασταν. Αλλά οι τύποι ζούν μέσα στα μνημεία τους, ανακατεμένοι με δαύτα. Όχι σαν κι εμάς, αποκομμένοι.

  242. physicist said

    Έτσι. Αξέχαστους έχω εγώ δύο άλλους τόπους: την πρωτοχριστιανική εκκλησία στην Ακουιλέια με το διάβα μέσα από τα δέντρα στο διπλανό παλιό παλιό ρωμαϊκό λιμάνι, και την πλατεία του Πάλιο στη Σιένα. Θα τα ξέρεις, είμαι βέβαιος.

  243. sarant said

    241 Έτσι!

  244. Φυζικέ, όχι δεν τα ξέρω, παρά μόνο από διηγήσεις.
    Το ίδιο είχα νιώσει και στο κέντρο του Βερολίνου, ιδιαίτερα στη ΓκεντάχνιςΚίρχε, πώς την λένε! Κάγκελο η τρίχα, λέμε! Πόσο που μετά έμαθα την ιστορία της και την αδελφοποίησή της με τον καθεδρικό του Κόβεντρι. Και είμαι και άθεος, κι από πάνω! 👿

  245. physicist said

    Άλλο το άθεος άλλο οι εκκλησίες. Πολιτιστικοί θησαυροί, πολλές απ’ αυτές.

    Ωραίες κουβέντες κι ωραίες εικόνες πριν πάμε για ύπνο. Καληνύχτα, ρε μάστορα, και τα λέμε.

  246. Καληνύχτες και καλή βδομάδα!

  247. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    240,241,242. >>οι τύποι ζούν μέσα στα μνημεία τους, ανακατεμένοι με δαύτα.
    Κύριοι, με παρασύρετε και πρέπει να πα θέσω! Μα πριν,αφού συμφωνήσω θα επαυξήσω για την ομορφάδα εκεινού του τόπου,των ανθρώπων και της ζωής τους.Ευτύχησα να γευματίσω σε παλάτσο στη Φλωρεντία,Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.Εκεί είδα προ τριάντα χρόνων ακόμη και το πιο μικρό, το πιο ασήμαντο στέκι να είναι τόσο προσεγμένο,στολισμένο και οπωσδήποτε με λουλούδια ενώ κατα τ άλλα ούνα φάτσα ούνα ράτσα. 😦
    καληνύχτα κι από δω

  248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    221 – «Λάμπρο στο έγραψε κι άλλος, στη μουσική μπερδεύεις τα σκ@τ@ με τη κολώνια δικαιωμά σου να ακούς ό,τι θέλεις αλλά προσβάλλεις τους άλλους ενήλικες όταν προτείνεις τέτοια ακούσματα» – Gee, παρ΄όλο που σου εξήγησα με παράδειγμα την όπερα που αρέσει υπερβολικά και στους δυό μας, επιμένεις να κρίνεις ένα μουσικό κομμάτι απο τους στίχους. Θεωρώ ατυχέστατο το σχόλιό σου, μάλλον θα τόγραψες υπο την επήρεια της νέας τεσσάρας. Δεν βλέπω πώς προσβάλλω τον οποιονδήποτε, απο τη στιγμή που δεν τον υποχρεώνω σε κάτι. Τα παίρνεις όλα πολύ στα σοβαρά, εγώ πάλι μόνο την υγεία και το σέξ που είναι και συγκοινωνούντα δοχεία.
    Τις επιλογές μου γενικώς στην ζωή, τις καθορίζουν οι αισθήσεις μου, κι όχι οι γνώμες των άλλων, που πλήν κάποιων επιλεγμένων απο μένα προσώπων, δεν λαμβάνω κάν υπόψιν, καλές ή κακές, δεν επιδίωξα ποτέ να είμαι αρεστός σε όλους. Η στάση ζωής που έχω, στηρίζεται στο, ό,τι κάνω είναι καλό για μένα, και δεν προκαλεί κακό σε άλλον, δεν πλασάρω τον τρόπο ζωής μου σαν ιδανικό, άλλωστε ξέρεις οτι δεν πιστεύω σε ιδανικά, αλλά στην συνεχή βελτίωση. Στις κόρες μου έχω πεί, για μιά ισορροπημένη, γεμάτη, και αισιόδοξη ζωή, ΜΕΤΡΟΝ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ.

    Ελπίζω να μη σε προσβάλλω μ΄αυτό που ακούω τώρα, δεν έχει στίχους και μ΄αρέσει πολύ, είχα φτιάξει μικρός ένα απο τα πρώτα μου βίντεο κλίπ πάνω του, αλλιώς συγγνώμη για την προσβολή.

  249. Λάμπρο, πάλι δεν το κατάλαβες, άλλος είπε για τα λόγια, σιγά μην ήξερα εγώ τι λένε τα ούφος. Οταν όμως ποστάρεις ένα κομμάτι σε εκπροσωπεί, είναι σαν να το προτείνεις σε άλλους, αλλιώς γιατί το ποστάρεις ;
    Είναι δικαίωμά σου να ακούς και στρουμφάκια αν θέλεις αλλά είναι μάλλον αταίριαστο με την ηλικία σου. Το ίδιο είναι και οι ακατανόμαστοι θορυβοποιοί.
    Οσο για την ποκιλία στην μουσική με κάνει να σκεφτώ με χαμόγελο το «σβηστής λυχνίας…» αλλά νομίζω πως εκεί διαφωνείς. Ε καιρός είναι να ξεχωρίζεις και στην μουσική τον Ηρα από τον Αρη
    Δεν θάθελα να ξανασυζητήσω για μουσική λόγω χαώδους διαφοράς στην πρόσληψη
    και θα σου αφιερώσω ένα τραγούδι γι αυτούς που όλα τα ακούνε, από τους έλληνες Γκανσ’ν’Ρόουζσς, συμβολικό και …(χαμόγελο)

  250. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    229 – Χοτέλ Καλιφόρνια, στιχουργική χαζομάρα, αλλά το σόλο της κιθάρας έγινε κλασικό. Πιστεύω πως όσοι αγοράσαμε τότε τον δίσκο, γι΄αυτό το σόλο το κάναμε, κι εδώ αλλά και στην Αμερική που καταλάβαιναν τους στίχους.

  251. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    249 – Τι με εκπροσωπεί ρε φίλε το όποιο τραγούδι που ποστάρω, και σε τί, πλάκα κάνεις; Η μουσική και τα τραγούδια, για μένα είναι απλώς στιγμιαία έκφραση συναισθημάτων, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω. Απο κεί και πέρα, αναλόγως την σεξουαλική συγκινησιακή φόρτιση και εκφόρτιση του καθενός, γίνεται και η συναισθηματική προσέγγιση και εξιδανίκευση των πραγμάτων. Ο οργασμικός άνθρωπος είναι φύση χαρούμενος, ο ανεμπόδιστος οργασμός, είναι η φυσική συναισθηματική πληρότητα, οτιδήποτε άλλο, είναι απλό υποκατάστατο, ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ, κι ούτε που μ΄ενδιαφέρει αν – να εκπροσωπεί κι άλλους.

    Υ.Γ – Εμένα μου αρέσει πολύ ο Μπετόβεν, (έχω ποστάρει κάποια κομμάτια του) και μερικά έργα του Βάγκνερ, το ίδιο όμως άρεσαν (αντίστροφα) στον Χίτλερ και στους ναζιστές, με εκπροσωπεί ο ναζισμός; ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Όντως έουμε χαώδη διαφορά στα περι μουσικής, ας μείνουμε στα πολιτικά και τα θαλασσινά που είμαστε πολύ κοντά.

  252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    249 – Κι ενα τελευταίο και σταματάω, μιά κι έκατσα και άκουσα το ΑΣΜΑ (πού το θυμήθηκες βρε θηρίο;). Αφαίρεσε τους στίχους, και βάλε κάποιους της αρεσκείας σου, ή σκέψου οτι είσαι ξένος και δεν τους καταλαβαίνεις, ή ακόμα καλύτερα, άκουσέ το χωρίς λόγια, θα το βρείς το ίδιο κακό; Εγώ πάντως όχι, γιατί το μπουζουκάκι του, δεν είναι καθόλου άσχημο, με κάνα κρασάκι, τσιπουράκι, χταποδάκι μαγειρεμένο αλα Gee, και με καλή παρέα, μιά χαρά θα ακουγόταν, και εν είδει χαβαλέ, ακόμα και αυτούσιο.
    Να χαμογελάς, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

    Υ.Γ – Το έλεγε κι ο πατήρ Σαραντάκος.

  253. Ενημέρωση προς Φυσικό, Μαρία, Στάζυμπο, σχετικά με το γνήσιο ή μη των φωτογραφιών, που λέγαμε παραπάνω:

    ο τυπάκος και σήμερα ξυπόλητος ήταν

    😦

  254. physicist said

    #253. — Πρόφτασε πάντως να γίνει φίρμα μέχρι και στη Μιλανέζα που την κουβεντιάζαμε χτες γι’ άλλους λόγους.

  255. Μαρία said

    253
    Και ξυπόλυτος και πολύ ντάουν πάλι.
    Απ’ την εμφάνιση ή μη του επόμενου φιλάνθρωπου θα καταλάβουμε πόσο κυκλοφόρησε η πληροφορία.

  256. physicist said

    Ας συνειδητοποιήσουμε πως η παλικαριά θέλει μυαλό, η φιλεσπλαχνία απαιτεί συναίσθηση και ο αλτρουισμός πρέπει να είναι στοχευμένος.

    Σκύλε, δεν με λες, όλοι στο ΦΒ εκφράζονται τόσο περίπλοκα ή μόνον όσοι ασχολούνται μ’ αυτό το τυπάκι; Τι διάολο, κολλητική είναι η παπαρολογία;

  257. physicist said

    Άκου, λέει, απαιτεί συναίσθηση και ο αποτέτοιος πρέπει να είναι στοχευμένος … άσε μας ρε άνθρωπε. Βλέπεις έναν που μοιάζει κακομοίρης, κι αποφασίζεις αυθόρμητα να τον βοηθήσεις ή όχι, έχοντας υπόψη ότι μπορεί και να σε δουλεύει ψιλό γαζί. Ή ότι μπορεί το δεκάρικο που θα του δώσεις για να φάει ένα σάντουιτς αυτός να πάει να το ξοδέψει σε αλκοόλ. Το κάνεις ή δεν το κάνεις και συνεχίζεις το δρόμο σου. Άσε μας με τα βαθυστόχαστα άνθρωπέ μου …

  258. Ακριβώς: κι αυτοί μια δουλειά κάνουνε.

  259. Μαρία said

    258
    Ποιοι αυτοί;

  260. Ε, όσοι ζητάνε λεφτά. Μέχρι και συντεχνία είχανε στα δικά μου (ξέρεις) τα χρόνια –για να μη θυμηθώ την αυλή των θαυμάτων (του Ουγκό, όχι του Καμπανέλλη).

  261. Φυσικέ, στο 256

    δεν ξέρω, δεν έχω αποτέτοιο, φατσομπούκι, πώς-το-λεν

    αλλά νομίζω πως μάλλον θέλουν να βγάλουν γκόμενα, γι’ αυτό μιλάνε περιδιαγραμμάτου πούλεγε η γιαγιά μου.

    Πλάκα-πλάκα, το να μιλάς απλά και κατανοητά, χωρίς την αμεσότητα της οπτικής επαφής, δεν είναι και το ευκολότερο πράμα στον κόζμο.

    Γι’ αυτό άλλωστε θαυμάζομε τον Φάινμαν, έτσι δεν είναι; Έχεις δει το πειραματάκι του, στα τελευταία του, όταν προέδρευε της επιτροπής του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ;

  262. Πέπε said

    Ας συνειδητοποιήσουμε πως η φιλεσπλαχνία θέλει ύψιλον.

  263. Σωστά. Και η ζητιανιά σκέτο ψιλόν.

  264. physicist said

    #261. — Όπως τα λες, φίλε, για τον Φάυνμαν. Αλλά δεν είναι μόνο ότι μιλούσε απλά, ο άνθρωπος ήξερε και τα κέρατά του. Ήξερε Φυσική όσο ελάχιστοι. Θέλει και τα δύο, αλλιώς πάλι πάει ο άλλος να το παίξει λαϊκός βάρδος της Επιστήμης και γίνεται Δαν… ρεζίλι.

  265. sarant said

    Πολύ ωραία σχόλια και έχετε πολύ κέφι. Τελικά, δηλαδή, καλύτερα να του δίναν τα λεφτά στο χέρι παρά που του πήρανε παπούτσια (κρίνοντας βέβαια εκ των υστέρων).

  266. giorgos said

    καλησπέρα , θά βάλω ένα μικρό απόσπασμα πού αναλύει τήν επαιτεία και τήν παραλληρίζει τήν απεργία .

    ..Είναι τόσο συνηθισμένοι άλλωστε οί νεοέλληνες στήν κατάσταση τής πολιτικής έπαιτείας («άπεργία»άπό βδομάδα σέ βδομάδα καί άπό μήνα σέ μήνα –«άπεργία» αύτό θά πή στήν Ελλάδα : άλλη έκφραση τής λέξης «έπαιτεία» …) , ώστε άνάλογα προβλήματα δέν ύπάρχει λόγος νά τεθούν . Τό βλέπομε έξ άλλου πολύ καθαρά : οί πολιτικοί πού μπορούν νά ίκανοποιούν (μέ μικροδόσεις ,μικροαπαλλαγές , τιμαριθμικές μικροαναπροσαρμογές κ.λ.π.) τό άκατανίκητο αίσθημα ροπής τών νεοελλήνων πρός τήν έπαιτεία , έρχονται πρώτοι σέ σταυρούς …Ανεξαρτήτως βέβαια τού πόσο καί τί μπορεί μιά τέτοια πολιτική νά κοστίση…
    Η έπαιτεία είναι ή καθ’ έαυτό διεκδίκηση , διότι καί ό άπλός έπαίτης αύτό άκριβώς μέ τούς τρόπους του έπιχειρεί: νά σέ καταπιέση ψυχολογικά . Συνεπώς ή έπαιτεία είναι μιά παράνομη πράξη , διότι σού παραβιάζει τήν προσωπικότητα σάν πολίτη καί σέ έξαναγκάζει νά δώσης . Είναι βέβαια ένα άλλο θέμα , ότι μέσα στίς νοήσεις μας τής «όρθοδόξου άγωγής» ή έπαιτεία άπό άντισυνταγματική πράξη έγινε «άρετή έλέους» .
    Τό θέμα τής έπαιτείας στήν κοινωνιολογική του σημασία είναι βαθύτατο καί δέν θά μάς άπασχολήση είδικώτερα έδώ . Η διαφορά μεταξύ «άπεργίας» καί «έπαιτείας» είναι ή έξής : ένώ ή άπεργία είναι μιά έκλογίκευση άπαιτήσεων μέσα σέ μιά κοινωνικώς καθωρισμένη τάξη πραγμάτων (π.χ. ό άπεργός όφείλει νά λάβη ύπ’ όψη τά συμφέροντα τού έργοδότη , διότι άλλως πώς ύπονομεύει τά δικά του ) , ή έπαιτεία δέν έχει λογικό έλεγχο άλλά σκοπεί μόνο στήν άμεση κάλυψη τής στιγμής (π.χ. τόν έπαίτη δέν τόν ένδιαφέρει , άν ό συναισθηματικά φερόμενος συνάνθρωπός του έχη μόνο μιά δραχμή , τήν όποίαν δίνει καί γίνεται έτσι φτωχότερος άπ΄τόν έπαίτη) . Συνεπώς ή έπαιτεία είναι μιά είδική καί πολύπλοκη μορφή κλοπής , τήν τεχνική τής όποίας έχει περιγράψει άρκούντος παρ’ ήμίν ό Καρκαβίτσας .
    Τό αύτό νόημα έπαιτείας έχουν καί οί έλληνικές άπεργίες , άφού δέν άποσκοπούν στήν έπίλυση λογικώς έπεξεργασθέντων αίτημάτων , άλλά άπλώς στήν κάλυψη άναγκών τής στιγμής (π.χ. «τιμαριθμητική άναπροσαρμογή» ) είς βάρος όλων τών άλλων .
    Τώρα βέβαια ύπάρχει τό έρώτημα : μά καί τί νά κάμη ό «άπεργός» ? Ακριβώς τίποτ’ άλλο δέν μπορεί νά κάμη , όπως τίποτ’ άλλο δέν κάνει καί ό έπαίτης άπ΄τό νά έπαιτή . (Αν ό έπαίτης μπορούσε νά φιλοσοφήση έπί τής φτώχειας του , τότε θά γινόνταν έπαναστάτης . Εξ ού καί ή μεγάλη άποικιοκρατική μέριμνα τού παρελθόντος γιά τόν χώρο τής ίδεολογίας τών ύπό κυριαρχία λαών…) .
    Ετσι καί ό σημερινός άπεργός στήν Ελλάδα δέν μπορεί νά βρή τί τού «φταίει» , διότι άν τό εύρισκε θά έβλεπε ότι φταίχτης είναι ό ίδιος καί θά έψαχνε γιά άλλες λύσεις . Καί δέν μπορεί νά τό βρή , ούτε καί ύπάρχει περίπτωση νά τό βρή όσο κι άν τού τό ύποδείξουν , διότι άπλούστατα δέν ύπάρχει ή έθνική συνοχή σάν φορέας τής «φιλοσοφίας» του.
    Στήν αύτήν κατάσταση έπαίτη βρίσκεται καί ό κλέβων μέσω «συνταγματικών κατοχυρώσεων» καί «νομοτύπως» . Τό νόημα τής έπαιτείας δέν άλλάζει , άλλάζει άπλώς ή μορφή μέσα στό «κρατικό όλον» .
    Ο κλέβων μέσω τού πόστου (καί έμπροθέτως αύτός είς βάρος τών άλλων , όπως καί ό άπλός άπεργός ) προυποθέτει άκριβώς τήν μή ύπαρξη «έθνικής ένότητος» — τό ξέρει δηλαδή αύτό– καί άντί νά άπλώση τό χέρι, βάζει άπλώς τό «Σύνταγμα» ή τό πόστο νά τού τά φέρη .
    Η έπαιτεία , τελικώς , άπό κοινωνικής φύσεως φαινόμενο , μέσα στήν σύγχρονη δομή τών διακρατικών σχέσεων έχει μεταβληθή σέ ίστορική κατηγορία μέ κύριο χαρακτηριστικό τήν «έθνική πυκνότητα» τών λαών (γι΄ αύτό , είπαμε , καί ή τόση προσοχή στόν τομέα τής ίδεολογίας καί τών λαικιστικών κινημάτων…) .
    Ο κλέβων «νομοτύπως» ένα μπορεί νά ίσχυρισθή , ότι «έξυπηρετεί» μιά γενικώτερη τάξη πραγμάτων . Από τήν άλλη όμως μεριά δυσκολεύει τά ίδια πράγματα , άκριβώς γιατί μέ τήν ύπαρξη του τά κρατεί στάσιμα . Είναι δηλ. σάν τήν σαβούρα τών καικιών : κρατάνε τήν «ίσορροπία» άλλά έμποδίζουν τήν ταχύτητα…Η βαθύτατη συνείδησή του πάντως είναι αύτή τού ίστορικού έπαίτη . Οσο καί άν «μετέχη» λ.χ. σέ μιά «διεθνή ένωση βιομηχάνων» τό αίσθημα τής έπαιτείας δέν μπορεί νά τόν έγκαταλείψη , άφού δέν είναι σέ θέση νά παράγη .
    Είδικά γιά τούς πολιτικούς , τό αίσθημα τούτο τό έξέφρασε παληότερα ό Π.Κανελλόπουλος λίγο πρίν πεθάνει : «Οί έλληνες πολιτικοί ύφίστανται στήν διεθνή πολιτική σκηνή αύτό πού κάνουν οί ίδιοι στόν λαό τους » . Γιατί άραγε θάπρεπε νά είναι διαφορετικά ?…

  267. Μαρία said

    40, 41
    Σεβαστάκης: Μια πράξη αυθάδειας που δεν εμπεριέχει ρίσκο, είναι συντηρητική http://www.stokokkino.gr/article/1000000000005753/D-Sebastakis-Mia-praksi-authadeias-pou-den-emperiexei-risko-einai-suntiritiki

  268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    261 – «αλλά νομίζω πως μάλλον θέλουν να βγάλουν γκόμενα, γι’ αυτό μιλάνε περιδιαγραμμάτου πούλεγε η γιαγιά μου.»
    Όλα για τις γκόμενες τα κάνουμε ρε γαμώτο, παίζει να είμαστε το χαζό είδος (το αντρικό ντέ) στο σύμπαν, άκου ισχυρό φύλο, ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

  269. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    264 – «Θέλει και τα δύο, αλλιώς πάλι πάει ο άλλος να το παίξει λαϊκός βάρδος της Επιστήμης και γίνεται Δαν… ρεζίλι.»
    Σε τρώει ο πισινός σου για χιλιάρι+ ε;

    Έχω πάρα πολλά χρόνια να το ακούσω αυτό.

  270. Α, μπα, όχι. Ρώτα και τον Γς. :mrgreen:

  271. physicist said

    #270. — Σουλατσάριζε η γάτα εδώ στο δωμάτιο, βγήκα να πιω νερό, πορπάτησε αυτή πάνω στο πληκτρολόγιο κι ούτε κατάλαβα τι έγραψε, η ρουφιάνα.

    Και μετά, με την ουρά, πάτησε και το ρητέρν.

  272. Αλήθεια λέει, ορίστε και η γάτα του Φυζικού!

  273. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    272 – Μα σε πιστεύω αγαπητέ μην ορκίζεσαι, ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ.

    273 – Ρε σκύλε, αυτή δεν είναι η γάτα του Σρέντιγκερ; τελικά είναι ζωντανή!!!

    Πάντα πίστευα οτι άμα πήγαινε μ΄αυτό το τραγούδι στην Γιουροβίζιον ο Ρακιντζής, θα
    το σήκωνε το γα@@μένο. Ωραία συνεργασία όμως, ταιριάζει πολύ στην Δήμου το κομμάτι.

  274. sarant said

    Ωραία τραγούδια Λάμπρο.

    268 ‘Αδικο έχει ο Σεβαστάκης;

  275. […] Παίρνω τον τίτλο του σημερινού άρθρου από την χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, ότι "η ΕΚΤ έχει ακόμη τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας", που αναφέρεται βέβαια στη σοβαρότατη έλλειψη ρευστότητας που αν…  […]

  276. […] Greek translation & language Μεζεδάκια με τη θηλιά στο λαιμό […]

  277. το κομούνι της Αυγής said

    ‘εξαναγκασμός σε εξώγαμη συνουσία’

    Δεν τον αποκάλεσε τυχαία έτσι .Ο προηγούμενος ποινικός κώδικας περιείχε στη φράση στο άρθρο 336 για το βιασμό

    Άρθρο 336. Βιασμός. 1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία εξώγαμη ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.

    Στο νέο κώδικα η λέξη εξώγαμη δεν υπάρχει πλέον.

    Είναι νομικός όρος δηλαδή και δεν βγηκε απ΄το (μικρό) μυαλό του αποφοίτου της μεγάλης των μπάτσων σχολής.

Σχολιάστε