Η παλινόρθωση της επιτελικής κανονικότητας
Posted by sarant στο 9 Σεπτεμβρίου, 2019
To άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, δεύτερη Κυριακή κατ’ εξαίρεση του μήνα, στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής, στη στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Το αναδημοσιεύω εδώ με κάμποσες προσθήκες, που βέβαια δεν χωρούσαν στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας.
Η παλινόρθωση της επιτελικής κανονικότητας
Πρώτο άρθρο της στήλης μετά τη θερινή ανάπαυλα, κατ’ εξαίρεση τη δεύτερη Κυριακή του μήνα, με τη διαφορά πως το καλοκαίρι που μας πέρασε κάθε άλλο παρά στερημένο από πολιτικές εξελίξεις ήταν, αφού είχαμε τις εκλογές και την αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, που κατοχυρώνει την κυριαρχία του ως ο δεύτερος πόλος του πολιτικού μας σκηνικού.
Κι έτσι, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας επανήλθαν στην κυβέρνηση και με τα πρώτα νομοθετήματα εξαγγέλθηκε η οικοδόμηση επιτελικού κράτους -ενώ τα μέσα ενημέρωσης, μονομερή όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, σαλπίζουν σε όλους τους τόνους την επιστροφή στην κανονικότητα.
Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενη η στήλη, θα λεξιλογήσει για την κανονικότητα.
Πρόκειται βέβαια για λέξη που πλάστηκε τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από τον κανόνα, που είναι αρχαίος, μάλιστα ομηρικός. Κανών, στα αρχαία, ήταν αρχικά όρος με διάφορες τεχνικές σημασίες: γενικά σήμαινε την ευθεία ράβδο, τη βέργα, οπότε δεν αποκλείεται να είναι παράγωγο της λέξης κάννα, καλάμι, πιθανό σημιτικό δάνειο.
Ο κανών πήρε ανάμεσα σε πολλές άλλες και τη σημασία της βαθμονομημένης ράβδου που χρησιμοποιούσαν οι ξυλουργοί και οι χτίστες για τις μετρήσεις, και αυτό άνοιξε τον δρόμο για τη συναρπαστική μεταφορική επέκταση των σημασιών της λέξης, που από την κλασική κιόλας εποχή άρχισε να σημαίνει “αρχή, διάταξη”, στη συνέχεια δε “πρότυπο”. Κανών ονομάστηκε από τους Αλεξανδρινούς φιλολόγους ο κατάλογος των συγγραφέων και των έργων της κλασικής εποχής που θεωρούνταν υποδειγματικά για τη γλώσσα τους, άρα κατάλληλα να διδάσκονται, και γι’ αυτό σώθηκαν τα συγκεκριμένα έργα των τριών τραγικών και του Αριστοφάνη και όχι άλλα έργα των ίδιων ή άλλων συγγραφέων.
Την ίδια εποχή έχουμε και τους κανόνες της γραμματικής, ενώ στη μουσική, κανών και κανόνιον ήταν ένα μονόχορδο μουσικό όργανο. Με τον ερχομό του χριστιανισμού εμφανίζεται ο κανόνας ως σύστημα τροπαρίων που αποτελείται από εννέα ωδές (π.χ. ο μεγάλος παρακλητικός κανόνας), ενώ πήρε και την ειδικότερη σημασία του επιτίμιου, της εκκλησιαστικής ποινής που επιβαλλόταν για σοβαρά αμαρτήματα· με αυτή την ειδική σημασία, συχνά λεγόταν στη λαϊκή γλώσσα και “κάνονας”.
Να πούμε ότι σε εκκλησιαστικά συμφραζόμενα ο κανών πέρασε και στα λατινικά και από εκεί στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπου το λατινικό canonicus σήμαινε τον ιερέα -από εκεί και το γαλλικό chanoine ή το μεσαιωνικό αντιδάνειο κανόνικος ή κανόνικας για τους Καθολικούς ιερείς.
(Όπως με τον κανόνα στα ελληνικά, στα αγγλικά canon είναι το σύνολο των εγκεκριμένων κειμένων μιας θρησκείας, ή των έργων ενός συγγραφέα κτλ. TLG canon είναι ο κατάλογος των συγγραφέων του TLG. Αλλά και canonization ειναι η επίσημη εκκλησιαστική αγιοποίηση ενός προσώπου, η ένταξή του στον κανόνα των αγίων. Η ιαπωνική εταιρεία Canon πήρε το όνομά της από μια μεγάλη μορφή του Βουδισμού).
Ενδιαφέρον είναι ότι παρόμοια σημασιακή επέκταση από τη βαθμονομημένη ράβδο στα πρότυπα και τις ρυθμιστικές αρχές είχαμε και στις μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπου το γαλλικό règle ή το αγγλικό rule σημαίνουν τόσο τον χάρακα, όσο και τους κανόνες της γραμματικής ή του δικαίου. Όλα αυτά ανάγονται στο λατινικό regula, απ’ όπου μέσω ιταλικών και η δικιά μας ρέγουλα.
Αλλά και στη σημερινή νεοελληνική γλώσσα ο κανόνας διατηρεί ακόμα την παλιά σημασία του χάρακα· “με τον κανόνα και τον διαβήτη” ήταν ο τυποποιημένος περιορισμός για την επίλυση γεωμετρικών προβλημάτων. Οι μηχανικοί προηγούμενων γενεών είχαν απαραίτητο βοήθημά τους τον λογαριθμικό κανόνα, ένα πολύπλοκο και πανέξυπνο εργαλείο με το οποίο κατάφερναν περίπλοκους υπολογισμούς -που αχρηστεύτηκε εντελώς όταν φάνηκαν τα πρώτα κομπιουτεράκια.
(Πρόσφατα είδα στο Φέισμπουκ σχόλιο ενός φίλου, μηχανικού επίσης, που είναι τρία χρόνια μεγαλύτερος από εμένα, σχετικά με τους λογαριθμικούς κανόνες. Εκείνος είχε μάθει στη σχολή πώς να χρησιμοποιεί, και τον είχε χρησιμοποιήσει για ένα μικρό διάστημα, ενώ εγώ, που ήξερα βέβαια το όργανο διότι είχε ο πατέρας μου, δεν είδα καθόλου λογαριθμικούς κανόνες στις σπουδές μου. Σε φόρουμ μηχανικών βρίσκω ότι κάποιοι παλιοί χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τους λογαριθμικούς τους κανόνες -σέβας!)
Όμως ο αρχαίος κανών, ως λέξη, δεν πέρασε μόνο στη Δύση αλλά και στην Ανατολή, στα αραβικά ως ως qanun και στα τούρκικα ως kanun, απ’ όπου kanun ονομάστηκε και το πολυσύνθετο εθιμικό δίκαιο των Αλβανών. Στα τούρκικα, πάλι, kanun είναι το μουσικό όργανο που εμείς ξέρουμε στα ελληνικά ως κανονάκι. Το κανονάκι δηλαδή δεν είναι μικρό κανόνι και άλλωστε το κανόνι (τηλεβόλο) δεν προέρχεται ετυμολογικά από τον κανόνα αλλά είναι αντιδάνειο που ανάγεται στην κάννα και μας μέσω ιταλικών (από την ίδια ρίζα το κανελόνι, η κανάτα, η κανέλα και η κάνουλα).
(Και βέβαια, ενώ ‘πιστολίζω’ σημαίνει ρίχνω σε κάποιον με το πιστόλι, ‘κανονίζω’ δεν σημαίνει ρίχνω με το κανόνι. Το άρθρο δεν ασχολήθηκε με τις πολλές σημασίες του ρήματος ‘κανονίζω’, μία από τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα τη θυμηθεί κάποιος σχολιαστής).
Η κανονικότητα ήταν υπόρρητη επιθυμία πολλών, που ήθελαν να αισθανθούν ότι τελειώνει η έκτακτη περίοδος της κρίσης -και την είχε επαγγελθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα γραφής δεν επιτρέπουν αισιοδοξία αφού η νέα κυβέρνηση στον μόνο τομέα που δείχνει επάρκεια είναι η άριστη επικοινωνία (βοηθάει εδώ και η μιντιακή ομοφωνία) και η οικειοποίηση έργων που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Του χρόνου, που θα λείψουν τα πιπέρια του ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε τις μαγεριές τους.
Από την άλλη, ο επιδεικτικός αυταρχισμός στα Εξάρχεια, η υπαγωγή της ΕΡΤ και της ΕΥΠ απευθείας στον πρωθυπουργό και η περιφρόνηση των θεσμών, που φάνηκε ολοκάθαρα με την υπόθεση του διοικητή της ΕΥΠ, όταν άλλαξε ο νόμος για να βολευτεί ο διορισμός του κ. Κοντολέοντα, δείχνουν ότι το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος μάλλον προς ετσιθελικό φέρνει. Ετσιθελική κανονικότητα λοιπόν.
Δύτης των νιπτήρων said
Και στα οθωμανικά kanun ο (κοσμικός) νόμος, kanunname ο νομοθετικός κώδικας, kanunî ο νομοθέτης (και προσωνύμιο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς). Κάνονα γράφει και ο Ρώτας στη μετάφραση του Άμλετ («ή να μην είχε βάλει κάνονα ο Αιώνιος/ να τιμωράει τον αυτοχτόνο»).
Δεν είδα το ενδιαφέρον ρήμα κανοναρχώ (απ’ την ψαλτική προέρχεται).
Και φυσικά:
Όσο για την κανονικότητα, εγώ δεν βλέπω καμία μη-κανονικότητα από το καλοκαίρι του ’15 μέχρι και σήμερα…
mitsos said
Καλημέρα
Αποφράς μέρα
Θανή Ραφαηλίδη Βασιλείου 2000
Θανή Μαχαιρίτσα Λαυρέντιου 2019
Περίμενα άρθρο για τον Αλέξανδρο Πάλλη και την δημοσίευση του Ευαγγελίου στην Καθημερινή ( αλλά ξέρω ότι απαγορεύεται και σήμερα από το Σύνταγμα )
“με τον κανόνα και τον διαβήτη” ήταν ο τυποποιημένος περιορισμός για την επίλυση γεωμετρικών προβλημάτων
Οινοπίδης ο Χίος (490-420 Π.Κ.Χ ) και από τον ίδιο η διάκριση αιτημάτων, θεωρημάτων, πορισμάτων
Αλήθεια ;
Κανέλα (όπως λέμε από την πόλη έρχομαι και στην κορφή καν’ έλα ) ;
ή Κανέλλα ( όπως λέμε κανέλλα και γαρύφαλλο );
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλημέρα. Αν θυμάμαι καλά ο Μακρυγιάννης κάπου μίλαγε για κανονισμό και ντουφεκίδι.
gpoint said
Στα γαλλικά το «κανόν» αλλού παραπέμπει…
Παναγιώτης Κ. said
Πολύ ωραίο το σημερινό άρθρο!
Δύτης των νιπτήρων said
Ναι, έλεγα τι ξέχασα: κανόνας και φούγκα
Γς said
Ενα κανονάκι μου στη Μαρμάγκα
Δημήτρης said
Ας επισημάνω ότι στην επίλυση προβλημάτων με «κανόνα και διαβήτη» δεν επιτρέπεται βαθμονόμηση του κανόνα – μπορούμε μόνο να χαράξουμε ευθείες (οποιουδήποτε μήκους) μεταξύ δεδομένων σημείων.
atheofobos said
Την εποχή που ήμουν φοιτητής οι δύο συνομήλικοι νυν κουμπάροι μου ήσαν φοιτητές στο Πολυτεχνείο. Βγαίνοντας έξω το βράδυ άλλος είχε πληρώσει στον κινηματογράφο, άλλος στην ταβέρνα και άλλος στο λεωφορείο. Πριν να αποχωριστούμε γινόταν ο λογαριασμός τι χρωστάει ο καθένας. Με μεγάλη υπερηφάνεια και οι δύο έβγαζαν από την κωλότσεπη τον κανόνα τους για να κάνουν τον υπολογισμό, μόνο που τελικά πιο γρήγορα, με μπακάλικο τρόπο, τους έλεγα το ποσό!
Theo said
Καλημέρα και καλή εβδομάδα 🙂
Κανών και κανονικά βιβλία λέγονται και τα εγκεκριμένα από την Εκκλησία βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης αντίστοιχα (εκτός Κανόνος είναι τα απόκρυφα).
Δευτεροκανονικά είναι τα δέκα από τα 49 βιβλία της Π.Δ. που τα περιέχει η μετάφραση των Εβδομήκοντα, όχι όμως κι η Εβραϊκή Βίβλος.
Γς said
Καλώς μου κράτησε το κανονάκι η Μαρμάγκα.
Το είχε αναφέρει το αφεντικό στο τέλος του άρθρου.
Μην το απελευθερώσεις Νίκο!
alexisphoto said
καλά να μην βάζουμε περιττά εισαγωγικά, αλλά εδώ;
…οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας…. 🙂
καλημέρα κ καλή εβδομάδα
Γς said
9:
>έβγαζαν από την κωλότσεπη τον κανόνα τους
Georgios Bartzoudis said
(α) «τα μέσα ενημέρωσης, μονομερή όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες»
# Γι’ αυτό εγώ προτείνω στους συντρόφους: Όταν ξαναπάρουμε την κυβέρνηση (αλλά και την εξουσία, όπως είπε η …Έλενα Τσαουσέσκου) να περιορίσουμε τα ΜΜΕ σε μια Ισβέστια και μια Πράβντα! Αμά πια! Το παράκαναν!
(β) «το γαλλικό règle ή το αγγλικό rule σημαίνουν τόσο τον χάρακα, όσο και τους κανόνες της γραμματικής ή του δικαίου. Όλα αυτά ανάγονται στο λατινικό regula, απ’ όπου μέσω ιταλικών και η δικιά μας ρέγουλα».
# Και το ρέγκουλαρ που σημαίνει …παράτυπος μετανάστης {και τους ξεγελάμε τους κουτόφραγκους!}. Και …καλά κάναμε που βγάλαμε και το παράτυπος και έμεινε μόνο το μετανάστης (μαζί με το αίσχος στη Μόρια και αλλαχού).
(γ) «‘κανονίζω’ δεν σημαίνει ρίχνω με το κανόνι».
# Κανονισμός βολής πυροβολικού είναι η διαδικασία για να κατευθυνθούν τα βλήματα στον στόχο.
(δ) «Η κανονικότητα ήταν υπόρρητη επιθυμία πολλών, που ήθελαν να αισθανθούν ότι τελειώνει η έκτακτη περίοδος της κρίσης -και την είχε επαγγελθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια».
# Ε! Κάτι κατάφερε και ο Σύριζα: Καθυστέρησε την έξοδο από τα μνημόνια κατά 4,5 χρόνια, επέκτεινε τις μνημονιακές υποχρεώσεις μέχρι το 2060 και υποθήκευσε την κρατική περιουσία για 100 χρόνια! {Εντάξει. Ο Βαρουφάκης φταίει αλλά …δεν το λέμε!}
Aghapi D said
Καλημέρα
Aghapi D said
Γς said
Καλημέρα
> στη μουσική, κανών και κανόνιον ήταν ένα μονόχορδο μουσικό όργανο
Και το κανονάκι;
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Δίκιο έχεις, το «κανοναρχώ» δεν χωρούσε στο έντυπο άρθρο και το ξέχασα μετά
2 Γιατί άρθρο για τον Πάλλη; Είναι στην επικαιρότητα; Δεν το πρόσεξα
2 Κανέλα στη σχολική ορθογραφία, καννέλα ο Μπαμπινιώτης
8 Σωστά.
9 Σοβαρά;
11-13 Ε, δεν πειράζει η επανάληψη
Γς said
Είναι κι ο χρυσός κανόνας της Ηθικής
Κάνε τους άλλους τόσο ευτυχισμένους, όσο ευτυχισμένο θα ήθελες και τον εαυτό σου, και ποτέ να μην τους φέρεσαι πιο άσχημα απ ό,τι θα φερόσουν στον εαυτό σου.
Μαρκήσιος Ντε Σαντ
Μαμά μου!
https://sciencearchives.wordpress.com/2018/03/05/%CE%B7-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B1/
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα, να σημειώσω (αν και προέρχεται από το κανόνι-όπλο) το κανονάκι ποτίσματος.

Γς said
Κι αυτά
leonicos said
κάποιοι παλιοί χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τους λογαριθμικούς τους κανόνες -σέβας!
Μου έχει ξεμείνει ένας από τον θείο μου που πήγε στο Ισραηλ το 1942 Τον έχω στολίδι στο πιάνο
leonicos said
Εννοώ αυτόν που έχει ο Γς στο 13
leonicos said
Δεν ξέρω αν αυτό που εικονίζεται στο 16 είναι κανονάκι
Ανάλογο σχήμα είχε το Ψαλτήριον του Δαυίδ
Γς said
24:
Μα έτσι λέγεται το κανονάκι ενίοτε Ψαλτήριον
leonicos said
Με τον ερχομό του χριστιανισμού εμφανίζεται ο κανόνας ως σύστημα τροπαρίων που αποτελείται από εννέα ωδές (π.χ. ο μεγάλος παρακλητικός κανόνας), ενώ πήρε και την ειδικότερη σημασία του επιτίμιου, της εκκλησιαστικής ποινής που επιβαλλόταν για σοβαρά αμαρτήματα· με αυτή την ειδική σημασία, συχνά λεγόταν στη λαϊκή γλώσσα και “κάνονας”.
Να πούμε ότι Κανών λέγεται και ο αριθμός των εγκεκριμένων βιβλίων της Αγίας Γραφής
Έτσι έχουμε τα (πρωτο)κανονικά, και τα δευτεροκανονικά (Βαρούχ, Τοβίτ και Τοβίας, Μακκαβαίοι, Ιουδείθ, Σοφία Σειράχ, Σοφία Σολομώντος
leonicos said
Δεν ξέρω όμως αυτή η σημασία του 26 πόσο παλιά είναι και αν καθιερωθηκε πριν την άλλη σημασία ή μετά
Παναγιώτης Κ. said
Έχω και εγώ σε κάποια άκρη δυο-τρεις λογαριθμικούς κανόνες από την εποχή των σπουδών. Δεν έχω την εμπειρία των πολλών πράξεων και ως μαθητής Γυμνασίου-Λυκείου στη δεκαετία του ΄60-μια περίοδος όπου η μαθηματική αυστηρότητα βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κτγμ-δεν με…ενθουσίαζε το περίπου που μας δίνουν οι πράξεις με τον λογαριθμικό κανόνα. Θυμάμαι όμως κάποιον πολιτικό υπομηχανικό που τον χρησιμοποιούσε συστηματικά στις διάφορες επιμετρήσεις που αναλάμβανε.
Όσο για τον κανόνα για τον οποίο γίνεται λόγος στις γεωμετρικές κατασκευές ( «με κανόνα και διαβήτη») ο κανόνας είναι αβαθμονόμητος (χάρακας χωρίς να έχει ενδείξεις).
leonicos said
Ο Λούθηρος, ο Εβραϊσμός και οι Μάρτυρες του ιεχωβά δεν περιλαμβάνουν τα δευτεροκανονικά στη διδασκαλία τους. Οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί τα δέχονται, αλλά ωε δυτεροκανονικά, ό,τι και αν σημαίνει αυτό
Γς said
Λογαριθμικός κιανόνας
και μετά;
Το πρώτο κυκλοφόρησε το 1970 και είχε κάνα 500σάρικο δολάρια.
Σε κάνα χρόνο ήρθε και στην Ελλάδα. Θυμάμαι ένα στη βιτρίνα του Χρυσικόπουλου, απέναντι από το Πολυτεχνείο.
Δεν θα είχε τουλάχιστον 500×30 = 15000 δραχμές; Να μην ήταν περίπου ένας μισθός καθηγητού Πανεπιστημίου; (100 δρχ το μεροκάματο τότε). Απλησίαστο.
Πολύ αργότερα έγινε κάπως προσιτό.
Και κάποτε απέκτησε κι ο Γς το δικό του.
-Μωράκι κοίταξε! Τις κάνει όλες τις πράξεις!
-Την άλλη την πράξη την κάνει;
-Ποια πράξη; Α, την τετραγωνική ρίζα; Ναι.
-Την άλλη, μωρέ!
-Ε, ποια άλλη;
Και μετά και μετά. Φτάσαμε στα Πισιά.
Και έπεσαν με τα μούτρα τα αγοράκια, τότε.
Και τα κοριτσάκια το έβλεπαν καχύποπτα.
Θυμάμαι δύο τέτοιες σαν τώρα:
-Αγαπητή μου, δεν έχεις ελπίδα πια. Εκτός αν του πάρεις αυτό [και βουτάει το πληκτρολόγιο] και το βάλεις εδώ [λίγο ποιο κάτω απ την κοιλίτσα της]. Ισως τότε του ξεφύγει κάνα δάχτυλο, όπως γράφει.
Αγγελος said
Κι εγώ έχω λογαριθμικό κανόνα, αν και βέβαια δεν τον χρησιμοποιώ. Και πίνακες λογαρίθμων (επταψήφιους!) έχω, και μαζεύουν σκόνη στη βιβλιοθήκη μου. Όμως, Αθεόφοβε (9), σοβαρά οι φίλοι σου χρησιμοποίησαν λογαριθμικό κανόνα για να διαιρέσουν διά 3; Διότι προσθαφαιρέσεις βέβαια δεν κάνει!
Γς said
Πολλαπλασίαζαν με το 0.333
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Καλημέρα!
Πολύ καλό άρθρο! Μου άρεσε (πολλώ λογιώ…) 🙂
Αλλά, έχω την ίδια απορία με τον Alexisphoto (σχ.12): Γιατί εκτός εισαγωγικών οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας»;; Τι συμβαίνει;
Με τα περί υπολογισμών με λογαρ. κανόνα κλπ, μου ήρθε αυτόματα στο νου μια συνηθισμένη εικόνα του πρώτου εργοδότη μου, παλιού (και καλού) μηχανικού, που πρέπει να είχε αποφοιτήσει λίγο μετά τον πόλεμο. Ενώ ήταν σε χρήση οι λογαρ. κανόνες, αλλά και τα πρώτα ηλεκτρονικά κομπιουτεράκια (γύρω στα 1977), εκείνος στο γραφείο του «παιδευόταν», χειριζόμενος με εκπληκτική ταχύτητα και δεξιοτεχνία (ναι!) μια παμπάλαια μηχανική αριθμομηχανή, όπως αυτή περίπου:

Το εισαγωγικά στο «παιδευόταν» τα έβαλα γιατί αντίθετα: φαινόταν να απολαμβάνει τη λειτουργία (και τους θορύβους, την ζωντανή κίνηση των ψηφίων;) αυτού του … θαύματος της τεχνολογίας. Το μηχάνημα έκανε σίγουρα έκανε τις 4 πράξεις, δεν ξέρω αν έβγαζε λογαρίθμους, ημίτονα κλπ.
Νέο Kid said
Kουίζ: Ποιά είναι η τετραγωνική ρίζα του 4 σύμφωνα με το λογαριθμικό κανόνα?
α. 2
β.-2
γ. 1,99
Γς said
Αυτήν ακριβώς τη μηχανή έχω!
Το καλύτερο κομμάρτι της συλλογής μου
Δουλεύει άψογα μετά από 100 χρόνια!
Γς said
35->33
Γς said
34:
Γς said
Και τι ζητάω, τι ζητάω;
Μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πάω…
Πήγε σίγουρα
Παναγιώτης Κ. said
@33. Είχε και ο θείος μου μια τέτοια και μετά από κάποιο διάστημα αγόρασε μια Olivetti ηλεκτρομηχανική, όπου την πράξη και τα αποτελέσματα τα εκτύπωνε σε ένα χάρτινο ρολό.
Τι έγινε εκείνη η μηχανή ούτε που ξέρω!Πολύ θα ήθελα να την έχω ως μουσειακό είδος.
Theo said
@26:
Λεώνικε, δες το σχ. 10 🙂
Τα δευτεροκανονικά, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι ισότιμα και ισόκυρα με τα πρωτοκανονικά βιβλία.
nikiplos said
Καλημέρα…
Υπάρχει και ο μουσικός κανόνας (δίφωνος, τρίφωνος κλπ), όπου καθορίζεται η χρονική απόσταση επανεκτέλεσης μιας μελωδίας, από άλλα όργανα, ταυτόχρονα με τη συνέχισή της από τα πρώτα όργανα, χρονική απόσταση που διατηρεί όμως την αρμονία και το αρμονικό σχήμα…
nikiplos said
Επί των πολιτικών σχολίων, το κράτος Λεβιάθαν που δημιουργήσαμε εδώ και χρόνια, μάλλον θα μας φάει όλους, αριστερούς και δεξιούς, ανεξαρτήτως αφηγήματος…
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
34. Νεοκίδη 🙂
Κι άλλες αναμνήσεις! Δεν ξέρω αν συνέβη πραγματικά ή ήταν «τραβηγμένο» ανέκδοτο για την αφηρημάδα, αλλά και τον εθισμό στη χρήση του λογαρ. κανόνα, γνωστού καθηγητή του Πολυτεχνείου (70ς).
Λύνει παράδειγμα στον πίνακα με πολύπλοκους υπολογισμούς, χρησιμοποιώντας λογαρ. κανόνα. Κάποια στιγμή φθάνει και σε κάποια «τετραγωνική ρίζα του 4». Και δουλεύοντας για λίγο τον κανόνα λέει το αμίμητο: «Τετρ. ρίζα του 4, …μμμ περίπου ίσον 2!».
35. Γς
Μωρέ μπράβο!
ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said
The Beginning
http://www.vintagecalculators.com/html/ti_cal-tech1.html
Αγγελος said
Στα αγγλικά (και σε άλλες γλώσσες) διακρίνεται το κανόνι του πυροβολικού, cannon με δύο n, από τον εκκλησιαστικό ή άλλο κανόνα, canon με ένα n — και είναι ετυμολογικά σωστό αυτό, αφού, όπως λέει και ο Νικοκύρης, το κανόνι προέρχεται από το ιταλικό cannone (με δύο n), μεγεθυντικό του canna (=καλάμι, σωλήνας), από το ελληνικό κάννα, απ’ όπου προφανώς και η κάννη του τουφεκιού. Παραδόξως, στα γαλλικά είναι canon με ένα n και τα δύο.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα κι απ΄εδώ,
να αναφέρω (σε συνδυασμό με τον Δύτη (#1) και τον Τέο (10)) και τους εθιμικούς «νόμους» Kanuni των (κυρίως ορεσίβιων 😉 Αλβανών, που κωδικοποιήθηκαν τον 15ο αι.
Είχαμε (ή έχουμε) κι εμείς παρόμοια θέματα, εκεί προς την Λεβεντογέννα ή κατά Μάνη μεριά… 🙂
Tίτος Χριστοδούλου said
Οι ηθικές μας αποτιμήσεις δεν ακολουθούν τον ‘Ερέτρειο κανόνα’, της ευθείας δόμησης, εξηγεί στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης.
Triant said
Καλημέρα.
Οι μηχανές όπως αυτή του σχ. 33 (έχω κι εγώ μία) δεν νομίζω να έκαναν διαίρεση. Γι αυτό όλοι οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται (ακόμη) στις τράπεζες είναι συντελεστές πολλαπλασιασμού. Δηλαδή εάν δύο νομίσματα έχουν σχέση 1 προς 3 η μετατροπή γίνεται με πολλαπλασιασμό Χ 0,333334.
sarant said
45 Οι Γάλλοι δεν τα μπερδεύουν, πάντως 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
40: Ακριβώς. Μερικοί συγχέουν την ορολογία και συνδέουν λανθασμένα τα Δευτεροκανονικά με τα «Απόκρυφα». Όμως, οι πατέρες της Εκκλησίας τα Απόκρυφα τα καταδικάζουν ευθέως, ενώ τα Δευτεροκανονικά τα χρησιμοποιούν στη διδασκαλία τους και μάλιστα σε αριθμό που ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες εδάφια. Μάλιστα, πολύ συχνά εισάγουν τα σχετικά χωρία με το ρήμα «γέγραπται», όπως ακριβώς κάνουν για τα «πρωτοκανονικά» βιβλία του Κανόνα της Αγίας Γραφής. Ο Μ. Αθανάσιος για παράδειγμα, που θεωρείται ένα μεγάλο κεφάλαιο της Εκκλησίας, χρησιμοποιεί, και μάλιστα εναντίων των Αρειανιστών, χωρία από Δευτεροκανονικά και έτσι μας βεβαιώνει πέρα από κάθε αμφιβολία για το ισόκυρο τους με τα λοιπά βιβλία της Γραφής. Θα ήταν εκτός πραγματικότητας να θεωρήσουμες τον Μ. Αθανάσιο ως έναν αφελή και αγράμματο, που θα έδινε την ευκαιρία στους αιρετικούς να γελοιοποιήσουν τα επιχειρήματα της Εκκλησίας χρησιμοποιώντας «ανυπόληπτα» και «εκτός Κανόνα» βιβλία για να τους πείσει ότι σφάλλουν! Εκείνος όμως αντιθέτως, εισάγει τα επιχειρήματα του όπου κάνει χρήση Δευτεροκανονικών με διατυπώσεις όπως, π.χ. «Εν δε τη Σοφία [Σολομώντος] γέγραπται…» ή «Εν δε τω Βαρούχ γέγραπται» κ.λπ.
Και φυσικά χρήση των Δευτεροκανονικών (και ποτέ Αποκρύφων) στη διδασκαλία τους κάνουν όχι μόνο ο Μ. Αθανάσιος αλλά όλοι οι μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας όπως ο Μ. Βασίλειος, ο Κύριλλος Ιεροσολύμων, ο Κύριλλος Αλεξανδρείας, ο Γρηγόριος Θεολόγος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Μάξιμος Ομολογητής, ο Ιωάννης Δαμασκηνός.
Γς said
CZE 77 GRE 84 γμτ
nikiplos said
να προστεθεί εδώ και το κανονιέρης, που στα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μόνο για το ποδόσφαιρο… 🙂
nikiplos said
Και φυσικά οι ΚΣ για τη θερμοδυναμική των αερίων, καθώς και η Κανονική Κατανομή που ισχύει μόνο για συγκεκριμένα φυσικά (και μη) μεγέθη… 🙂
Γς said
à propos
Να το ξαναδιαβάσετε:
https://caktos.blogspot.com/2013/04/skata.html
nikiplos said
(συγνωμη για το μπαράζ σχολίων): Κανονικοποίηση (πίνακα, μεγέθους, εκατοστημορίων κλπ)…
Εκτός από την κανονικότητα διαλύματος υπάρχει και η κανονικότητα ως ιδιότητα μιας ακολουθίας συμβόλων μιας συμβολοσειράς…
Γς said
Ωχ, ήταν για το διπλανό λήμμα
https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/06/wordblitz/
Γς said
56 -> 54
spyridos said
53
Ναι έτσι,
στη στατιστική όταν μιλάμε για «κανονική κατανομή» υποθέτουμε ότι η συμμετρικότητα είναι το φυσιολογικό
voulagx said
Με τοσα επιτελεια (μονομελη κατα κανονα) που κυκλοφορουν εδω μεσα μπορουμε να πουμε οτι η επιτελικη κανονικοτητα εισηχθη και στο παρον ιστολογιο. 🙂
antonislaw said
Καλημέρα σας!
Είναι βέβαια και ο νομοκάνονας (νομοκάνονας ο [nomokánonas] Ο5 : συλλογή βυζαντινών εκκλησιαστικών νόμων που περιείχε εκκλησιαστικούς κανόνες και αυτοκρατορικά διατάγματα σχετικά με την εκκλησία. )
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82&dq=
Ψάχνοντας στο γκουκλ έπεσα στο Νομοκάνονα του Αγίου Σάββα, «γνωστός στη Σερβία ως Ζακονοπράβιλο (σερβικά : Законоправило) ή Κρμτσίγια (Крмчија), ήταν το πρώτο σύνταγμα της Σερβίας και ο ανώτερος κώδικας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ολοκληρώθηκε το 1219».
Οι γνώστες των σερβικών λέτε η λέξη «ζακονοπράβιλο» να περιλαμβάνει τη λέξη κανών;
atheofobos said
31
Δεν έχω ιδέα τι προσπαθούσαν να υπολογίσουν, μιας και όπως είπα, τελικά με καθαρά μπακάλικο τρόπο έβγαζα εγώ πρώτος το αποτέλεσμα.
Ήσαν όμως πολύ περήφανοι που είχαν αποκτήσει ένα κανόνα σαν και αυτόν που έβαλε ο Γς στο 13, γιατί τότε αποτελούσε πρωτοποριακό εργαλείο που μόνο οι του Πολυτεχνείου είχαν!
Νέο Kid said
59. 😆 😆
Αγγελος said
Εξ αφορμής του canonical, ας αυτοεπαναληφθώ:
Το πρόβλημα της απόδοσης των ξένων όρων που εκφράζουν παρόμοιες αλλά διαφορετικές έννοιες με συνώνυμες ελληνικές και λατινικές ρίζες το πρωτοαντιλήφθηκα μαθητής, όταν προσπαθούσα να μάθω γραμμική άλγεβρα από τον τόμο Matrices της γνωστής σειράς Schaum. Κοιτάζοντας τα περιεχόμενα, πρόσεξα τους τίτλους των δύο τελεταίων κεφαλαίων «Smith normal form» και «Canonical forms under similarity». Χωρίς να έχω ιδέα τι είναι αυτά, θυμάμαι ότι σκέφτηκα «Τόμπολα! Πώς αποδίδονται στα ελληνικά ώστε να ξεχωρίζουν;» (Ούτε τώρα το ξέρω. Αν το ξέρει κανείς, ας μου το πει.)
Με τέτοιες ανησυχίες, δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι παράτησα τα μαθηματικά κι έγινα μεταφραστής…
Αγγελος said
Χωρίς γνώσεις σερβικής, ζακον σε όλες τις σλαβικές γλώσσες (και σε κάποια ελληνικά ιδιώματα, πρβ. «κάθε τόπος και ζακόνι») είναι ο νόμος και πράβο θα πεί ευθύς, σωστός, δεξιός (εξ ου και πράβδα η αλήθεια και πραβοσλάβιε η ορθοδοξία — το τελευταίο κατά λανθασμένη μετάφραση, αφού σλάβα (ομόρριζο με το ‘κλέος’) είναι η δόξα-φήμη, όχι η δόξα-γνώμη…). Εικάζω λοιπόν ότι πράβιλο θα πει κανόνας=χάρακας, και Ζακονοπράβιλο είναι κατά λέξη μετάφραση του ελλ. Νομοκάνων.
sarant said
59 Σωστός!
63 Είδες πλεονέκτημα όταν μια γλώσσα δανείζεται απο δυο μεγάλα ταμεία; Πρβλ. και ethnonational
64 Έτσι μπράβο!
mitsos said
@ 61
Έ όχι λογαριθμικό κανόνα μόνο οι μηχανικοί.
Φυσικό ( Σόλωνος ) και Χημικό Ναυαρίνου (ήταν ως το 78 περίπου απαραίτητο . ( Γίνονταν και διαλέξειςγια τις δυνατότητες και την χρήση τους
Πηγή βεβαίως των εργαλείων αυτών το τότε Πλαίσιο (ημιυπόγειο στην Μπουμπουλίνας )
Μετά βγήκαν τα πρώτα Texas In. fx 120 ;
loukretia50 said
Kανονική σφήνα
Ήθελα να δω πώς ήταν παλιά χειρόγραφα κανόνων και βρήκα αυτά :
Manuscripts, Greek Manuscripts 1400. Kanones [Canons].
– Saint Catherine (Monastery : Mount Sinai) – Illumination of Books and Manuscripts
https://www.loc.gov/resource/amedmonastery.00279382705-ms/?sp=5&r=0.103,0.165,0.793,0.329,0
Αν κανείς είναι εξίσου περίεργος – οι ειδικοί τα γνωρίζουν.
http://digital.lib.auth.gr/record/80119?ln=el
Αυτό νομίζω είναι Νομοκάνονο http://digital.lib.auth.gr/record/80119/files/1.pdf
Δεν έπαθα κρίση ευλαβείας. Απλώς ψάχνοντας για χειρόγραφα είδα τίτλο « Περί αδελφού πεσόντος εις την νύμφην του. Τα πλείστα των κεφαλαίων του χφ. βλ εις «Νομοκάνων Μανουήλ νοταρίου του Μαλαξού …»
gpoint said
# 61
Στην έδρα Φυσικής του Αλεξόπουλου αν δεν πέρναγες το τεστ με τον κανόνα δεν έπαιρνες δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις- πως λες ότι τον είχανε μόνο στο ΕΜΠ ;
gpoint said
# 61,65,68
Το τεστ ήταν μια σειρά από 5-6 πράξεις να εκτελεσθούν στον κανόνα και το εισιτήριο ήταν το αποτέλεσμα να μην διααφέρει πάνω-κάτω περισσότερο από το 12% του πραγματικού
Κιγκέρι said
Χωρίς άλλα λόγια.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>το γαλλικό règle ή το αγγλικό rule σημαίνουν τόσο τον χάρακα, όσο και τους κανόνες της γραμματικής ή του δικαίου.
Στα γαλλικά είναι και η περίοδος των γυναικών.
Το κανοναρχώ, ήταν σε συχνή χρήση κάτω.
«Πάρε ό,τι θες, μόνο μην κανοναρχάς απάνω στην κεφαλή μου» έλεγε ο παππούς μου όταν θέλαμε από το μαγαζί καμιά σοκολάτα έξτρα ή τίποτα γεμιστά μπισκότα και τον αρχίζαμε στα καλοπιάσματα, εκεί που ήταν αραχτός μισογλαρωμένος στην καρέκλα του.
Και στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντά μας υπάρχει ο στίχος:
…γράμματα αγιογραμμένα
δασκάλοι τ΄ανεγνώνουνε,
διάκοι κανοναρχούνε
και τα μικρά διακόπουλα
στέκουν και συντηρούνε
Αὐγουστῖνος said
->8: Μὲ κανόνα καὶ διαβήτη… πράγματι, ὁ κανόνας ἀβαθμολόγητος, ὥστε νὰ χαράζει εὐθεῖες, ἀλλὰ ὄχι καὶ νὰ μετράει ἀποστάσεις, ἀλλὰ καὶ ὁ διαβήτης εἶχε τὴν ἰδιομορφία του: ἂν τὸν σήκωνες ἀπὸ τὸ σχεδίασμα, ἔκλεινε. Ἀξίζει νὰ σημειωθεῖ ὅτι οἱ κατασκευὲς ποὺ μποροῦν νὰ γίνουν μὲ κανόνα καὶ διαβήτη, μποροῦν νὰ γίνουν καὶ μόνο μὲ διαβήτη (γιὰ τὸν καθορισμὸ μιᾶς εὐθείας ἀρκοῦσε ὁ καθορισμὸς δύο σημείων της), ἀλλὰ καὶ μόνο μὲ… σπιρτόξυλα (δηλαδὴ οὐσιαστικὰ μόνο μὲ κανόνα συγκεκριμένου μήκους, ἂν καὶ ἀβαθμολόγητο).
->41: Ὁ κανόνας ὡς μουσικὸ εἶδος εἶναι ἀντιστικτικὸ κομμάτι, προγενέστερο τῆς ἁρμονίας μὲ τὴν ἔννοια τῶν συγχορδιῶν, ἐξ οὗ καὶ δὲν χρησιμοποιεῖ τὰ κλασσικὰ ἁρμονικὰ διαστήματα τῆς καθαρῆς τέταρτης καὶ καθαρῆς πέμπτης. Ἐπὶ πλέον, μπορεῖ νὰ ἐπαναλαμβάνει τὴν μελωδικὴ γραμμὴ τῆς πρώτης (κατὰ σειρὰ εἰσόδου) φωνῆς σὲ εὐθεῖα κατάσταση, σὲ ἀντιστροφή, σὲ ἀναστροφὴ τῶν διαστημάτων, σὲ ἐπέκταση (π.χ. διπλασιασμὸ τῶν ἀξιῶν τῶν φθογγοσήμων) ἢ σὲ συμπύκνωση – ἀριστοτέχνης σὲ αὐτὰ ὁ μέγας Γιόχαν Σεμπάστιαν (ὁ Μπάχ, ντέ! Καμμία σχέση μὲ τὸν Σπυρόπουλο-Μπάχ, τὸν συμπράξαντα καὶ μὲ τὸν Λαυρέντη ποὺ χάσαμε).
loukretia50 said
Yπάρχουν και οι άγραφοι κανόνες καλής συμπεριφοράς τους οποίους συνήθως γράφουμε κανονικά.
Ομολογώ ότι μέχρι σήμερα αγνοούσα τη λέξη Netiquette για το διαδίκτυο. Φαντάζομαι είναι γνωστή σε όλους
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το Αλβανικό Κανούν σήμερα
https://www.news247.gr/mixani-tou-xronou/michani-toy-chronoy-to-aima-xeplenetai-me-aima-o-agrafos-kodikas-timis-tis-alvanias-poy-moiazei-me-tin-elliniki-venteta.6426840.html
Νέο Kid said
Να θυμίσω και έναν αρχαίο μαθηματικό όρο που δεν είναι και πολύ γνωστός νομίζω.
Οι κατασκεύες με σημασμένο κανόνα ονομαζόντουσαν «Νεύσεις» (Η Νεύσις)
Νέο Kid said
72. «Μόνο με κανόνα» ? Are you sure?…
Γς said
68, 69:
Ετσι ήταν Κι εγώ κάμποσα χρόνια στο εργαστήριο της Φυσικής (Ασκήσεις Μαρίνος και τέτοια)
>το εισιτήριο ήταν το αποτέλεσμα να μην διαφέρει πάνω-κάτω περισσότερο από το 12% του πραγματικού
Δεν θυμάμαι. Αλλά ένα 5% ήταν το κάτω όριο, που δύσκολα μπορούσες να το ξεπεράσεις με τον λογ.. Κανόνα
Νέο Kid said
76. 72. Πώς , ας πούμε, θα διχοτομήσεις γωνία μόνο με κανόνα?
Γς said
> Κι εγώ κάμποσα χρόνια
πριν τον Πσαρά
Γς said
78:
Βάζεις την ακμή του κανόνο στην κορφή τηυς γωνίας και τσαλακώνεις το χαρτί της γωνίας μέχρι να συμπέσουν οι πλευρές
😉
Γς said
>και τσαλακώνεις
διπλώνεις
Γιάννης Ιατρού said
34: Αυτό με το Χ,9999 έχει στοιχίσει τις σπουδές του σε (παραλίγο συνάδελφο), το 1970 ήταν νομίζω, στο πολυτεχνείο στη Στουττγάρδη. Εδώ στο μπλογκ η σχετική ιστορία,…
Νέο Kid said
76. 72. Αν θυμάμαι καλά ,ο Στάινερ έδειξε οτι αρκεί μόνο ο κανών ,ΔΟΘΕΝΤΟΣ κύκλου με δεδομένο κέντρο.
Δεν είναι το ίδιο.
Νέο Kid said
Και κάτι σχετικό που βρήκα στο διαδύχτι, κι έχει και Βοναπάρτη μέσα:
http://eisatopon.blogspot.com/2013/02/blog-post_8055.html
loukretia50 said
Ο Κ.Βάρναλης τι σημασία δίνει ακριβώς στη λέξη κανοναρχώ?
«…Για να βαστάξει, όσο μπορεί,
το μακελειό, να ’στε γεροί,
της Πένας αντρειωμένοι!
Κανοναρχάτε τ’ όνομά μας,
σύντας η Δόξα μελετά μας
τα σκελετά γερμένη….»
Ο τρελός- Κ.Βάρναλης
Ο Παλαμάς κανοναρχεί πιο απλά:
«.Ένα τροπάρι. Κι εγώ θα το ψέλνω, κι εσύ στο πλευρό μου
κανοναρχώντας, παιδί του χορού, θα κρατάς μου το ίσο, »
Ο Τάφος /πρώτος λόγος των Παραδείσων. Πασίχαρος
Κανοναρχάτε, μελιστές, κι εσείς, εικονογράφοι,
νά η εκκλησιά, πλουμίστε της τα πλάγια, απάνου ώς κάτου,
με αχνογελούσες Παναγιές, με Παναγιές θλιμμένες,
με Παναγιές αγέλαστες, με Παναγιές φουρτούνες.
Λόγος Δέκατος- Κ.Παλαμάς
Κι ένας κανόνας:
Νησιά του Αιγαίου στη θάλασσα την έχει την κοιτίδα
κι από τη θάλασσα θα πάει, Ελλάδα ή Ατλαντίδα
τη θεότη δίνει στη μορφή, στην ψυχή τον κανόνα,
κι αν από τη ζωή θα λείψει, θα ζει στον αιώνα
Οι στέρνες
Σαν κύκνο,Ευρώτα,μ’ έλουσες,και οι ροδοδάφνες σου άξια
κανοναρχούσαν, κι έψελνα. Και μ’ έβρεξε και ο Κύδνος
που ακόμα από τ’ αντίφεγγο της Κλεοπάτρας φέγγει.
Φλογέρα του βασιλιά
Αναφέρει τη λέξη «κανονάρχης»
Α! ζωγράφος του κόσμου δε μπορώ να χυθώ·
της αρρώστιας μου δούλος κανονάρχος, και ζω.
Τα γιασεμιά
Ομορφιά, ποίηση δεν υπάρχουν, μόνος υπάρχει
νά! ο ποιητής· όλα για το τραγούδι του κανονάρχοι,
στον ουρανό του φέρνουν κι εκείνου χαρά πολλή,
πιο πολλή ακόμα κι απ’ τους δικαίους οι αμαρτωλοί
Κύκλος τετράστιχων Κ.Παλαμάς
aerosol said
«στα αγγλικά canon είναι το σύνολο των εγκεκριμένων κειμένων μιας θρησκείας, ή των έργων ενός συγγραφέα κτλ. »
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνήθης όρος για να περιγράψει μυθοπλαστικά έργα (συνήθως ποικίλων δημιουργών) που συνθέτουν ένα ολόκληρο «σύμπαν» ή μπερδεμένες μυθολογίες. Υπάρχουν άπειρες συζητήσεις για το τι αποτελεί κανόνα στον κόσμο του Πολέμου των Άστρων, των διάφορων υπερηρώων της Marvel και της DC, του Χάρυ Πότερ κλπ.
Κι επειδή αυτά είναι συνήθως προϊόντα μεγάλων εταιριών που επιθυμούν να τα φρεσκάρουν κάθε τόσο για να τραβήξουν νεότερες γενιές, ο κανόνας αλλάζει άνωθεν -και μάλιστα αρκετά απότομα, προς εκνευρισμό των παλιών φίλων.
sarant said
86 Ισχύει.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@85. Αξιοθαύμαστη Λουκρητία!
nikiplos said
82@ μου θύμισε έντονα μια παρόμοια ιστορία στο ΕΜΠ, που όμως δεν είχε ως αποτέλεσμα την … απώλεια σπουδών, αλλά απλώς την απώλεια ενός ζωτικού εξαμήνου για τον μηχανικό, καθώς ήταν το τελευταίο του μάθημα και είχε ξεμπερδέψει και με τη διπλωματική…
Το μάθημα ήταν κεραίες ΙΙ, όπου κυρίως πραγματευόμασταν τη λήψη εκπεμπομένων σημάτων καθώς και τις συστοιχίες κεραιών-κατασκευές κατευθυντικής κεραίας.
Εγώ ήμαν από καιρού μεταπτυχιακός φοιτητής. Ο Καθηγητής είχε την τιμιότητα να βλέπει το γραπτό ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ μαρτύρων, ώστε να είναι αντικειμενική η διόρθωση-επανεξέταση. Μετείχα ως μάρτυρας λοιπόν.
Είχε λύσει σωστά τις εξισώσεις, αλλά κάποιο ζωτικό λάθος στις πράξεις, τον είχε οδηγήσει να δώσει (και να μπολντάρει κιόλας σε τετράγωνο) ως αποτέλεσμα, ρεύμα σήματος σε κεραία λήψης πάνω από 10Α!!!
Ο Καθηγητής του είχε πει: Μόνο για αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορώ να σε περάσω… Το 4 στο κάνω 2 (άριστα 10, βάση 5). Συνυπέγραψα το γραπτό… Έπρεπε να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω… έγραψα πως συμφωνούσα πως υπήρχε λάθος στις πράξεις και πως το αποτέλεσμα ήταν τελείως λάθος…
(ο φοιτητής με κοίταξε σαν να με λυπόταν… 🙂 )
Στο διάδρομο του είπα… 10Α ρεύμα σε κεραία λήψης βρε Χριστιανέ μου? 10Α δεν έχουν οι πρίζες της ΔΕΗ!!!
πάντως η απώλεια ήταν αμελητέα για το φοιτητή…
(νομίζω διέπρεψε στη συνέχεια και κατέλαβε διευθυντικές θέσεις σε οργανισμό τηλεπικοινωνιών…)
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@82. Εκπληκτική ιστορία, Γιάννη! Που, φυσικά, δεν θα μπορούσε να εκτυλιχθεί σε ελληνικό πανεπιστήμιο.. 🙂
loukretia50 said
Έχει ο αυτοσχεδιασμός κανόνες?
Θέμα για το οποίο θα έχουν άποψη οι φίλοι της τζαζ :
THE JAZZ CANON: HOW IMPORTANT IS IT?
https://trinitylaban.wordpress.com/2015/02/27/the-jazz-canon-how-important-is-it/
At Lincoln Center, Defining the Canon Draws Fire
Jazz at Lincoln Center is not just about making music. It is also, very consciously, about making choices, about defining the canon of an art form that is less than a century old.
https://wyntonmarsalis.org/news/entry/a-jazz-success-story-with-a-tinge-of-the-blues-at-lincoln-center
Δύτης των νιπτήρων said
90 Γιατί να μην μπορούσε; Πέρα από το #89 ξέρω κι εγώ μια τέτοια ιστορία, πάλι από ΕΜΠ («εσύ έκανες ένα απλό λάθος στις πράξεις, αν μου χτίσεις το σπίτι και γκρεμιστεί στο κεφάλι μου όμως;»)
Αὐγουστῖνος said
-> 76, 78: Ναί, μόνο μὲ σπιρτόξυλα. Ὑπάρχει σχετικὸ κεφάλαιο στὸ βιβλίο τοῦ Μάρτιν Γκάρντνερ «Τὸ τσίρκο τῶν μαθηματικῶν» (νομίζω), μὲ ἕνα ἀπὸ τὰ παραδείγματά του νὰ εἶναι ἀκριβῶς τὸ πρόβλημα τῆς διχοτόμησης γωνίας. Ἐπιφυλάσσομαι γιὰ ἀκριβέστερη καὶ ἀναλυτικότερη ἀπάντηση μόλις γυρίσω σπίτι καὶ συμβουλευτῶ τὴ βιβλιοθήκη μου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο κανόνας των τριών. Στη φωτογραφία και στην επιβίωση.
Γιάννης Ιατρού said
89/90: Η απώλεια ή μη των σπουδών έχει (είχε) να κάνει με τον κανονισμό σπουδών εκεί.
Αν δεν πέρναγες όλες τις εξετάσεις στο προδίπλωμα (συνήθως στο τέλος του 2ου χρόνου σπουδών), δεν μπορούσες να συνεχίσεις τις σπουδές σου στην κατεύθυνση αυτή (στο ίδιο πολυτεχνείο, αλλά και τ΄άλλα δεν σε δέχονταν, εκτός κι αν άρχιζες από την αρχή πάλι…). Είχες 2+1 μία ευκαιρίες να πας στις εξετάσεις εκάστου μαθήματος, το ..«+1» γιατί αν ήσουν λίγο κάτω από τη βάση στην 3η φορά, σε έπαιρνε σε προφορική επιπλέον εξέταση ο καθηγητής, μπας και βελτίωνες τον βαθμό των γραπτών…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
85 Λου
κανονάρχημα,κανονάρχης,κανόναρχος, κανονάρχος ,καλονάρχος, κανανάρχος, κανοναρχώ
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%9A%CE%AC%CE%BD%CE%BF&sin=all
Νίκος Κ. said
Άραγε το επώνυμο Κανόνης (Χαράλαμπος Κανόνης) συνδέεται με τον κανόνα και την κανονικότητα;
ΓιώργοςΜ said
Καθηγητής μου στην Τεχνική Μηχανική είχε πει την ιστορία ενός φοιτητή που υπολόγισε ισχύ κινητήρα για ασανσέρ σε 36.000 ίππους 😀
Αναμενόμενο να κάνει κάποιος λάθος σε μια πράξη, αλλά ένας μηχανικός πρέπει να έχει μια αίσθηση των μεγεθών.
Γιάννης Ιατρού said
98: Λάθη σε γιατρούς και μηχανικούς μπορεί να αποβούν μοιραία, σε άλλα επαγγέλματα, ε μπορεί π.χ. να τον χώσεις μέσα καμιά 15αριά χρόνια, μέχρι να καταλάβεις πως ήταν αθώος, αλλά ε, δεν πεθαίνει (βιολογικά…).
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@Βέβαια, Γιάννη, δεν θα ανοίξουμε συζήτηση για την βεντέτα (μανιάτικη και άλλλες, οι οποίες έχουν και την θετική τους αξία 🙂 ) αλλά αξίζει να υπενθυμίσουμε και ένα άλλο εκπληκτικό θέμα που περιλαμβάνεται στον αλβανικό kanun: Τις ορκισμένες παρθένες!
https://www.tovima.gr/2010/05/08/culture/oi-albanides-androgynaikes-twn-kataramenwn-boynwn/
Μιχάλης Νικολάου said
70,
…και οι αρκετές σύγχρονες διασκευές του Κανόνα!
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@99. Η ιδιαιτερότητα της Ιατρικής (η οποία εμπεριέχει πολλά επιμέρους στοιχεία προκύπτοντα από θετικές επιστήμες, αλλά τελικά είναι τ-έ-χ-ν-η π-ι-θ-α-ν-ο-τ-ή-τ-ω-ν, με πολλά συμπληρώματα α-ν-θ-ρ-ω-π-ι-σ-τ-ι-κ-ώ-ν επιστημών) που την αντιδιαστέλλει από τις δικές σας επιστήμες (τις οποίες εκτιμώ περισσότερο! 🙂 ) είναι η εξής: Φυσικά ακολουθούμε κανόνες, φυσικά και μπορούμε να κάνουμε λάθη (τα οποία, είναι ενίοτε μοιραία..) αλλά, ουκ ολίγες φορές βλέπουμε χονδροειδέστατα λάθη που δεν έχουν κρίσιμες συνέπειες για την ζωή του ασθενούς και ορθώτατες επιστημονικά επιλογές, που καταλήγουν στον θάνατο του ασθενούς.. (Μεγάλη περιπέτεια η άσκησή της, ιδίως στις πιό μάχιμες ειδικότητές της, και γι αυτό -από ένα σημείο και πέρα- ονειρευόμαστε μόνο την ημέρα της συνταξιοδότησης.. 🙂 )
nikiplos said
Επείγουσα έκκληση για βοήθεια: Πως θα λέγαμε με καθιερωμένους ελληνικούς όρους το «κρασάρισμα» μιας υπολογιστικής μηχανής ή ενός υπολογιστικού συστήματος? Το συντριβή δεν κολλάει. Το διακοπή είναι ελλιπής περιγραφή… Καμιά ιδέα?
Ευχαριστώ προκαταβολικώς τη συλλογική σοφία του ιστολογίου.
Μιχάλης Νικολάου said
The Vignelli Canon, του σπουδαίου – και αγαπημένου μου – σχεδιαστή Μάσιμο Βινιέλι. Μεταξύ άλλων, είχε σχεδιάσει και το λογότυπο και λοιπό επικοινωνιακό υλικό για το Μουσείο Καλών Τεχνών στο Χιούστον (σ. 58 του Κανόνα).
Βέβαια, ακόμα και οι μεγάλοι μπορεί να κάνουν λαθάκια, όπως στην σ. 36, όπου αναφέρεται «The international Standard paper sizes, called the A series, is based on a golden rectangle, the divine proportion.» το οποίο πιστεύω πως δεν είναι σωστό: Η χρυσή τομή έχει λόγο 1.6, η σειρά Α 1.4, και το αμερικάνικο letter size 1.3.
Διαμαρτύρεται μάλιστα λίγο παρακάτω ο Βινιέλι (και δικαίως, από πρακτικής πλευράς) ότι «The United States uses a basic letter size (8 1/2 x 11”) of ugly proportions, and results in complete chaos with an endless amount of paper sizes.» αλλά παραβλέπει ότι το Α4 (1.4) είναι πλησιέστερα στο letter size (1.3) απ’ ό,τι στην χρυσή τομή (1.6)!
Μιχάλης Νικολάου said
Να συμπληρώσω στο 104 ότι το letter size παραμένει
ο κανών των Αμερικανών.
Μιχάλης Νικολάου said
… Σε φόρουμ μηχανικών βρίσκω ότι
κάποιοι παλιοί
χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τους
λογαριθμικούς τους κανόνες -σέβας!) …
Οι τελευταίοι των
Μοϊ-κανών
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@103. Η «κατάρρευση» (που χρησιμοποιείται σε κείμενα..) δεν σου κάνει;
BLOG_OTI_NANAI said
103: «ξαφνική διακοπή λειτουργίας» ιδέα από το ΜΗΛΝΕΓ (Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας) του ΠΑΤΑΚΗ.
BLOG_OTI_NANAI said
108: Κάτι (η εφαρμογή, οι drivers, το πρόγραμμα, η κάρτα γραφικών) «προκαλεί την απότομη διακοπή λειτουργίας» του PC.
nikiplos said
107, 108 και 109 σας ευχαριστώ πολύ! καμιά φορά κολλάει το μυαλό στα ελλήνικος… 🙂
gpoint said
# 98, 99
Τα λάθη των γιατρών δεν φαίνονται, τα σκεπάζει το χώμα ( αραβική παροίμια )
BLOG_OTI_NANAI said
110: Ε, βέβαια, σε όλους συμβαίνει, μια και δυο;
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@111. Αυτό που λες, Τζή, ίσχυε παλιότερα. Σήμερα, όχι μόνο φαίνονται αλλά και μεγεθύνονται, και διαστρέφονται και κακοχρησιμοποιούνται, και πληρώνονται.. (λ.χ. υπάρχουν ΚΑΙ στην Ελλάδα δικηγορικά γραφεία που στέλνουν διαδικτυακά μηνύματα του τύπου: Μήπως σας έτυχε ιατρικό λάθος; Εδώ είμαστε εμείς!..)
Αὐγουστῖνος said
Σὲ συνέχεια τοῦ 93: Τωόντι (τς τς τς, ἑλληνικοῦρες!), πρόκειται γιὰ τὸ βιβλίο ποὺ προανέφερα. Τὸ συγκεκριμένο κεφάλαιο (17, σελ. 155-161) ἀναφέρεται στὶς κατασκευὲς Mascheroni (μόνο μὲ διαβήτη) καὶ στὸ συμπληρωματικὸ ἐδάφιο μὲ τὸ (ὄχι εὐρέως γνωστό, ὅπως ἐπισημαίνει ὁ Γκάρντνερ) θεώρημα ὅτι ὅλα τὰ σημεῖα τὰ κατασκευάσιμα μὲ κανόνα καὶ διαβήτη εἶναι δυνατὸ νὰ κατασκευαστοῦν καὶ μὲ χρήση μόνο μιᾶς ἀπεριόριστης ποσότητας ἴσων ὀδοντογλυφίδων. «Τὴ μέθοδο», γράφει ὁ Γκάρντνερ, «ἀνακάλυψε ὁ T.R. Dawson, ἐκδότης τοῦ Fairy Chess Review, ὁ ὁποῖος καὶ τὴν περιέγραψε σὲ μιὰ ἐργασία του μὲ τίτλο «Match-Stick Geometry» στὸ περιοδικὸ Mathematical Gazette (τόμος 23, Μάιος 1939, σελ. 161-168). Ὁ Dawson ἀποδεικνύει τὸ προηγούμενο γενικό θεώρημα καὶ ἐπίσης ὅτι οἱ ὀδοντογλυφίδες δὲν μποροῦν νὰ κατασκευάσουν σημεῖα τὰ ὁποῖα δὲν εἶναι ἐπίσης κατασκευάσιμα μὲ κανόνα καὶ διαβήτη».
Γιὰ τη διχοτόμηση τυχαίας γωνίας μικρότερης τῶν 120 μοιρῶν καὶ διάφορης τῶν 60 μοιρῶν δίνει μιὰ κατασκευὴ μὲ μόλις πέντε ὀδοντογλυφίδες. Οἱ δύο σχηματίζουν τὶς πλευρὲς τῆς γωνίας (ἔστω Γ ἡ κορυφὴ τῆς γωνίας, μὲ Α καὶ Β τὰ ἄλλα δύο ἄκρα τῶν ὀδοντογλυφίδων). Μία τρίτη συνδέει τὰ Α καὶ Β, ὥστε νὰ σχηματίζεται ισοσκελὲς τρίγωνο. Στὴ συνέχεια κατασκευὰζει ἰσόπλευρα τρίγωνα μὲ πλευρὰ μήκους μιᾶς ὀδοντογλυφίδας, τὰ ΓΔΒ καὶ ΓΑΕ, Τὸ σημεῖο τομῆς τῶν ΔΒ καὶ ΑΕ, ἔστω Ζ, ἀνήκει στὴ διχοτόμο, ὅπως ἀποδεικνύεται εὔκολα. Ὁπότε ἡ ὀδοντογλυφίδα ΓΖ εἶναι διχοτόμος (καὶ μεσοκάθετος καὶ ὕψος). Δυστυχῶς δὲν κατάφερα νὰ κάνω σχῆμα· ἐλπίζω νὰ εἶναι κατανοητὴ ἡ περιγραφή, κατὰ τὰ πρότυπα τῶν Στοιχείων τοῦ Εὐκλείδη! (smiling face).
nikiplos said
έκκληση Νο2: Πως θα λέγαμε σε στρωτά ελληνικά το «χακάρισμα»? πχ ένας διακομιστής είναι χακαρισμένος, πως αλλιώς θα μπορούσαμε να το εκφράσουμε, γράψουμε διατυπώσουμε?
Ευχαριστώ και πάλι τη συλλογική ευφυΐα του ιστολογίου…
Γιάννης Ιατρού said
102: Εδώ βλέπετε μία τέτοια, επιστημονικά ορθότατη 😉, επέμβαση από εξειδικευμένο ιατρό
Γιάννης Ιατρού said
115: Δεν στέλνεις όλο το θέμα να στο γράψουμε; 🙂 🙂 🙂 🙂
(στοχευμένη παραβίαση / κακόβουλη παρέμβαση κλπ. 🙄🙄)
BLOG_OTI_NANAI said
115: Με χρήση των παρακάτω λέξεων μπορείς να διαμορφώσεις μια πρόταση δική σου, διότι το πεδίο είναι πολύ μεγάλο:
παραβιάζω ή υποκλέπτω, καταστρέφω, αλλοιώνω, παρακάμπτω τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, τροποποιώ
Γιάννης Ιατρού said
BLOG_OTI_NANAI said
118: Το ΜΗΛΝΕΓ προσθέτει και τις περιπτώσεις ότι αυτό γίνεται με τρόπο «παράνομο», ή γίνεται «προς ίδιο όφελος».
«Ο διακομιστής έχει υποστεί παράνομη τροποποίηση των ρυθμίσεων του»(;)
sarant said
97 Καλή ερώτηση. Θα μπορούσε να είναι απο καθολικό ιερέα (κανόνικος) -αλλά πιθανότερο παρατσούκλι από το κανόνι πχ χρεοκοπημένος έμπορος.
ΣΠ said
114
Η εργασία του Dawson: http://sci-hub.tw/10.2307/3607531
ΣΠ said
114
Το σχήμα 2 στην εργασία στο 122.
Γς said
Το Πυροβολικό, το Πυροβολικό,
το Πυροβολικό πολύ το αγαπώ
θα πεθά- θα πεθάνω, θα πεθάνω
στο κανό – στο κανόνι μου επάνω
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Μιά καλή είδηση..
https://www.iefimerida.gr/politiki/prokopis-paylopoylos-parasimoforise-kathigiti
Γιάννης Κουβάτσος said
125: Μακάρι να είχαμε κι άλλες βιογραφίες σημαντικών Ελλήνων ποιητών σαν κι αυτή που έγραψε ο Μπίτον για τον Σεφέρη. Υποδειγματική.
Πέπε said
Καλησπέρα!
> > στη μουσική, κανών και κανόνιον ήταν ένα μονόχορδο μουσικό όργανο.
Αν δεν απατώμαι, δεν ήταν μουσικό όργανο. Ο κανών, εφεύρεση του Πυθαγόρα, ήταν ένα όργανο φυσικής ακουστικής, προορισμένο για την παρατήρηση των σχέσεων ανάμεσα σε (α) μήκος, πάχος, τάση χορδής και (β) ύψους της παραγόμενης νότας. Κάτι δηλαδή αρκετά κοντά στην έννοια «κανών = βαθμονομημένη ράβδος»!
Τώρα, αν επιπλέον ο όρος σήμαινε (στα ελληνικά) και κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο, δεν το ξέρω. Πάντως από εκεί προέρχεται το αραβικό qanun, που έγινε στα τούρκικα kanun και στα ελληνικά κανονάκι.
nikiplos said
118@ 120@ Αγαπητέ Blog σε ευχαριστώ και πάλι!
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@126. Αυτό είχα στο μυαλό, Γιάννη. Θησαυρός! Όποτε πάω να διαβάσω κάτι από Σεφέρη και αραδιάζω τριγύρω τα βοηθήματα, αυτό κουβαλάω πρώτα.. 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
129: Τελικά τη λογοτεχνία μας και την ιστορία μας τις μαθαίνουμε από τους ξένους. Πού είναι τέτοιας ποιότητας βιογραφίες για τον Σολωμό και τον Καβάφη, για να περιοριστώ στις κορυφές;
ΚΩΣΤΑΣ said
0 –> «Το άρθρο δεν ασχολήθηκε με τις πολλές σημασίες του ρήματος ‘κανονίζω’, μία από τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα τη θυμηθεί κάποιος σχολιαστής).»
Τα δύσκολα σε μένα τα αφήνετε, ε; 😜
κανονίζω: (χυδαία) τακτοποιώ σεξουαλικά μια γυναίκα!!!
BLOG_OTI_NANAI said
128: Να’ σαι καλά!
Jane said
Σαν σήμερα το 1984 πέθανε ο Κούρδος σκηνοθέτης , ποιητής και σεναριογράφος
Γιλμάζ Γκιουνέι.
Φυλακίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 24 ετών για ένα βιβλίο του, που χαρακτηρίστηκε ως κομμουνιστικό. Συνολικά φυλακίστηκε για 12 χρόνια με διάφορες κατηγορίες, κυρίως για «εγκλήματα εναντίον του κράτους». Αφού κατάφερε να δραπετεύσει πήρε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, όπου ολοκλήρωσε την ταινία του «ο δρόμος» για την οποία βραβεύτηκε το 1982 με τον χρυσό φοίνικα στις Κάννες.
Η τελευταία του ταινία ήταν «ο τοίχος» που δείχνει τη ζωή και τα βασανιστήρια των ανηλίκων φυλακισμένων.
Πέπε said
Ο μουσικός κανόνας μπορεί μαν να είναι αυτό που περιγράφει ο Αυγουστίνος στο #72, αλλά υπάρχει και μια πολύ απλούστερη εκδοχή του, που μπορεί να αποτελέσει ένα εντελώς μαγικό μουσικό παιχνίδι.
Παίρνουμε μια σύντομη μελωδία, με λόγια, π.χ. το Φρερ Ζακ. Χωριζόμαστε σε 2 ή 3 ή 4 ομάδες (αυτό το υποδυκνύει η δομή της μελωδίας), και τραγουδάμε όλοι ακριβώς το ίδιο αλλά όχι ταυτόχρονα:
Λένε οι πρώτοι: Φρέρε Ζάκε, Φρέρε Ζάκε. Όταν είναι η ώρα να μπούνε στο Ντορμεβού-ντορμεβού, τότε οι δεύτεροι ξεκινάνε το Φρέρε Ζάκε. Όταν οι πρώτοι φτάσουν στο Σόνε λε ματίνε και οι δεύτεροι στο ντορμεβού, τότε ξεκινάνε οι τρίτοι, κ.ο.κ.
Σε κάθε γλώσσα υπάρχουν διάφοροι τέτοιοι απλοί παραδοσιακοί κανόνες, υποτίθεται παιδικοί αλλά εξίσου γοητευτικοί και για μεγάλους.
Δεν απαιτεί την παραμικρή μουσική γνώση (εκτός από κάποιες στοιχειώδεις εκ μέρους εκείνου που το συντονίζει), παράγει μια υπέροχη πολυφωνία (που συνήθως είναι μια σταθερή συγχορδία που όλο αλλάζει αναστροφές), και δεν έχεις όρεξη να το σταματήσεις ποτέ.
_____________________________
@91:
> > Έχει ο αυτοσχεδιασμός κανόνες?
Σε όσες μουσικές έχω μελετήσει, έχει. Και όσο πιο αυστηροί είναι οι κανόνες, τόσο περισσότερο διευκολύνουν. Η απόλυτη ελευθερία, «παίξε ό,τι θες», δε σε βοηθάει. (Σκεφτείτε την περίπτωση «ξέρεις ρώσικα; πες μας κάτι!» – ε τι κάτι, ρώτα με μια λέξη να σου την πω!)
Ένα αυτοσχέδιο ταξίμι πρέπει να είναι ταξίμι, όχι τζαζ. Άρα θα ακολουθήσεις τους συγκεκριμένους κανόνες του ταξιμιού, αλλιώς μοιραία θα πέσεις εκτός ύφους.
Φυσικά, η εξέλιξη γίνεται με τη διεύρυνση των κανόνων, δηλαδή με το ν’ αρχίσει να γίνεται κάτι από αυτά που προηγουμένως δεν προβλέπονταν από τους κανόνες.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@130. Τις υποκαθιστούμε με το πολυάριθμο άθροισμα σχετικών βιβλίων που έχουμε για τους μεγάλους μας! (Απλώς, χρειάζεται να βουτάμε σε πολλά έντυπα για να κορφολογούμε ό,τι μας χρειάζεται 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@131. Ακόμη πιό ωραίο είναι, Κώστα, το να σε «απειλεί» (και να πραγματοποιεί την απειλή της!) έτσι μιά γυναίκα..
(Πάντως λέγεται και με μή σεξουαλική έννοια: Ας σε βάλω στα χέρια μου, ρε σκατόπαιδο, και θα σε κανονίσω εγώ..)
ΚΩΣΤΑΣ said
136 Εντάξει, το κανονίζω έχει πολλές σημασίες, Γιώργο. Εγώ, νομίζω ότι βρήκα τη σημασία που ο Νικοκύρης δεν ήθελε να γράψει, λόγω αιδούς 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Άμα βρεις το σωστό παραλιακό μπαράκι, αραζεις👍🍸 Κανόνας 😅😅
Θρακιώτης said
Τα λέω επιγραμματικά, γιατί έπεσε πολλή δουλειά σήμερα…
1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «… η στήλη, θα λεξιλογήσει για την κανονικότητα. Πρόκειται βέβαια για λέξη που πλάστηκε τον 19ο αιώνα…»
Αλλά, κύριε Νίκο μου, 19ος αιών είναι και το 1899, 19ος αιών είναι και το 1801. Γιατί δεν λέτε αυτό που γράφει ο Μπάμπι στα Λεξικά του, ότι η λέξις «κανονικότης» μαρτυρείται από το 1812; Γιατί πάτε «να κλέψετε» τουλάχιστον 40 χρόνια από την πρώτην εμφάνιση της λέξεως «κανονικότης»; Μήπως γιατί φοβάστε μή τυχόν το Επιτελείο μας την ανακαλύψει πρίν από το 1800;
2) Επανειλημμένως έχω αποδείξει σε αυτό το Ιστολόγιο ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι χριστιανούληδες είναι ψεύτες και απατεώνες κι ότι εφευρίσκουν λέξεις και κείμενα ανύπαρκτα, για να περάσουν τις Ιδεοληψίες τους (βλέπε την πρόσφατη γκάφα του γνωστού χριστιανού λογίου κ. Blogotinanai, που επί ημέρες επέμενε βλακωδώς ότι οι Αγωνισταί του 1821 γνώριζαν το «σικτίρ»)..
Ωστόσο, αυτό που διέπραξε χθές Κυριακή στην «Καθημερινή» το καμάρι των Ρωμηών χριστιανούληδων, ο 84χρονος αμπελοφιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς, δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως:
Απέδωσε στον Αριστοτέλη μιά εντελώς ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΦΡΑΣΗ, την οποία του την είχε «ξαναβάλει στο στόμα» τον Ιούνιο του 2003 (και πάλι σε άρθρο του στην «Κ»), αλλά και το 2007, στο διαβόητο βιβλίο του «Η Λογική αρχίζει με τον Έρωτα!..
ΚΑΛΩ τον κ. Σαραντάκο και τους διαθέτοντας TLG διακεκριμένους χριστιανούς λογίους Theo + Blogotinanai, να μάς πούν πού λέει ο Αριστοτέλης την φράση «ου φύσει αλλά νόμω κείνται» (τα νομίσματα) που του απέδωσε χθές (για 3η φορά!) στην «Κ» ο εντελώς ανυπόληπτος χριστιανός αμπελοφιλόσοφος Χρηστάκης Γιανναράς.
ΕΠΙΣΗΣ, ο κ. Νίκος να βγεί και να μάς πεί αν θα τολμήσει να «κράξει» τον Γιανναρά στα μεζεδάκια του Σαββάτου, γι’ αυτή την ανήκουστη «αλητεία» του.
…Ή, αν θα σιωπήσει και πάλι (δίκην παλαιάς Αρσακειάδος) για να μή θιγεί ο επικεφαλής των διορθωτών της «Καθημερινής», Παντελής Μπουκάλας, που τυχαίνει να είναι φιλαράκος του…
ΥΓ: Όσοι είδαν τον σημερινό αγώνα Ελλάς – Τσεχία 84-77, σίγουρα θα επείσθησαν πόσο δίκιο είχε το Επιτελείο μας που εδώ και 3 μέρες έχει αποκαλύψει ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα πολυδιαφημισμένο «παλτό», ενώ ο ελληνόψυχος αδελφός του, Θανάσης, σπουδαίος μπασκετμπωλίστας. Στο τέλος του τρίτου 10λέπτου, με ζογκλερικές ενέργειες, ο Θανάσης πήγε να πάρει μόνος του το αβαντάζ των 12 πόντων που έδινε την πρόκριση, αλλά ο μπολσεβίκος προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος τον σαμποτάρισε στο 4ο δεκάλεπτο, δίνοντας εντολή να κάνει παιχνίδι ο πολυδιαφημισμένος Γιάννης. Ο οποίος πήγε και έκανε το βλακώδες 5ο (επιθετικό) φάουλ, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το μάτς και να γελάει όλη η Υφήλιος μαζί του, για την επιπολαιότητά του…
Γιά την Ιστορία, και επειδής οι περισσότεροι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου έχουν μαύρα μεσάνυχτα από Καλαθόσφαιρα, αναφέρω τις ομάδες στις οποίες διετέλεσε προπονητής ο μπολσεβίκος Σκουρτόπουλος, ο ελέω του πασοκόσκυλου Γιώργου Βασιλακόπουλου προπονητής της Εθνικής Ρωμέικου:
Βοηθός προπονητής στην ΑΕΚ και πρώτος προπονητής σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Πανελλήνιο, Ίκαρο Καλλιθέας, Πανιώνιο, Ρέθυμνο και Κεραυνό Στροβόλου κάτω στην Τζύπρον… Και μ’ αυτόν τον άνθρωπο για προπονητή, οι Ρωμηοί φιλοδοξούσαν να μπούν στην 8άδα του Μουντομπάσκετ.
Πέπε said
Ωραίο παράδειγμα τέτοιου απλού κανόνα:
(Πρώτα όλο με μία φωνή, και μετά αρχίζει ο καθαυτού κανόνας)
gpoint said
# 139
Τι δουλειά ρε Θρακιώτη, έχεις ανάγγκη εσύ ; κονομάς από το στοίχημα !!!!
sarant said
137 Είπαμε, μας διαβάζει η μαμά μου
141 Χαχαχαχά!
Γς said
140:
Μια καλύτερη εφαρμογή [ατο μέσον του βίντεο] του κανόνα. Το ίδιο άσμα
atheofobos said
66,68
Καλά μην βαράτε! Οι στενοί μου φίλοι ήσαν μόνο στο Πολυτεχνείο.
Ο Καίσαρ ευτυχώς στους γιατρούς δεν ζητούσε να ξέρουν να χειρίζονται κανόνα.
111
Στην Αμερική υπάρχουν ειδικότητες που έχει ήδη εμφανιστεί μείωση προσέλευσης ειδικευομένων, όπως στην Μαιευτική, λόγω του πλήθους των αγωγών που γίνονται από δικηγόρους μετά από τοκετό με πολλές φορές ανύπαρκτες αιτίες.
Γιάννης Ιατρού said
Ποιον Λευτέρη ρε όρνια.?
BLOG_OTI_NANAI said
Ηθικά Νικομάχεια:

ΚΩΣΤΑΣ said
0 –> Κι έτσι, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας…
12 – 33
Ναι, χωρίς εισαγωγικά. Ο Νικοκύρης ανεβάζει λεβελ αλλά εσείς πού να τον πιάσετε! Πάλι εγώ ο έξυπνος 😜 θα δώσω τη λύση. Είναι ευφυές και ευρηματικό, προβληματίζει και τους μεν και τους δε. Και οσονούπω, με τον μετασχηματισμό της παράταξης και την προσχώρηση στην αστική ιδεολογία, θα είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες*. 😀
*προβληματίστηκα για το αν θα ανεβάσω αυτό το σχόλιο. Λέω όμως να μη γίνουμε εντελώς ξενέρωτοι. Ας αλληλοπειραζόμαστε και λίγο, χωρίς να υπερβαίνουμε τα εσκαμμένα.
Γς said
66:
>Μετά βγήκαν τα πρώτα Texas In[struments]
και μετα και με τά το Hewlett Packard 9825A
«Νόμιζα ότι άνοιγαν οι ουρανοί και μιλούσα με τους Αγγέλους !»Σχολιάζει το αδελφάκι μου
https://caktos.blogspot.com/2015/11/hewlett-packard-9825a.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κατά που μου ψάλλεις σου κανοναρχώ. Παροιμία.
Κι ύστερα κανόνισα
και δε σου τηλεφώνησα
98 >>ένας μηχανικός πρέπει να έχει μια αίσθηση των μεγεθών
(Δεν ήταν μηχανικός ο άνθρωπος της παρακάτω ιστοριούλας, αλλά όμως τόσο μη επαφή με την πραγματικότητα; )
Ήταν τη δεκαετία του ΄80 και δε θυμάμαι πώς και γιατί, έπρεπε να μετρηθούν τα καθίσματα που είχε το θέατρο Παλλάς. Έρχεται λοιπόν ο άνθρωπος που μπήκε να μετρήσει και λέει σοβαρά σοβαρά για μερικές χιλιάδες. Ίσως 5.500 ή 6.500, ο χώρος της Πλατείας μόνο! Όταν με συγκρατημένο γέλιο τον ρωτήσαμε αν είναι σίγουρος, είπε/μας έδειξε με περίσσια αυτοπεποίθηση στο πακέτο του και τη «μέθοδο» του: Πολλαπλασίασε λέει μήκος επί πλάτος τα καθίσματα κάθε σειράς (κέντρο,δεξιά και αριστερά) κι ύστερα τα πρόσθεσε!
Τα μισά της αρχαίας Επιδαύρου δηλαδή, σχολιάσαμε, για να ξυπνήσει το μυαλό του τί κεραμίδα έλεγε!
(Ένα πλεονάζον μηδενικό ήταν προφανώς η αιτία της κοτσάνας)
sarant said
147 Δεν είναι δικό μου εύρημα. Το λέει πολύ ένας συντοπίτης σου δημοσιογράφος, ο Σιχλετίδης.
Πέπε said
@143:
Είχα βάλει κι άκουσα τέσσερις πέντε εκτελέσεις (ούτε ήξερα πως είναι τόσο γνωστό το τραγούδι). Καθαρά μουσικά, σίγουρα η άλλη με τη χορωδία είναι καλύτερη. Διάλεξα αυτήν που έβαλα, γιατί εικονογραφεί πλήρως αυτό που έλεγα στο #134, ότι με περίπου μηδέν προϋποθέσεις δημιουργεί μαγικό αποτέλεσμα. Η χορωδία του #143 δεν ξεκινάει από μηδέν προϋποθέσεις!
ΚΩΣΤΑΣ said
150 Α! αυτός του Κόκκινου. Καλός είναι, κι εγώ το χωρίς εισαγωγικά το βρίσκω πιο σαρκαστικό.
mitsos said
Σε ένα άρθρο για την κανονικότητα …
και δεν βρέθηκε ένας χημικός να κάνει αναφορά
στην Normality ( gr-eq/L )
ή έστω στο κανονικό βουτάνιο που στο κάτω- κάτω ούτε iso- είναι… ούτε neo- … μόνο ένα σκέτο normal βουτάνιο … και πώς να το πω ;
straight :}
Γς said
Κανονίζω
που κάνει κούι κούι
κιαι κανείς δεν την ακούει
Μόνο εγώ την άκουσα
πήγα και την … κανόνισα
Μαγδαληνή said
134, 140 κ.λ.π.
Στη μουσική του Φρέρε Ζακ αξιοποιώ την πρώτη μέρα κάθε χρόνου τον «Ψύλλο» με τη μορφή του μουσικού κανόνα και το κρατώ σαν παιχνίδι όλη τη χρονιά τις στιγμές που χρειάζεται να επανέλθουμε στην ησυχία.Τα λόγια :
«Ησυχία μες στην τάξη,
Ένας ψύλλος θα πετάξει
Τώρα θα πετάξει (2)
Ησυχία μες στην τάξη»
Γς said
155:
Εμείς έτσι μάθαμε το μουσικό κανόνα με το Φρέρτε Ζάκε:
Αντε κι έτσι
Γς said
> Φρέρτε Ζάκε:
γμτ
mitsos said
«Το κανονάκι» με το ωόν του Πορφύριου, το αναφέραμε ;
Μεγάλη επιτυχία του Τσιφόρου
Είχε γίνει και ταινία
Εκεί όμως το κανονάκι ήταν μικρό κανόνι , μινιατούρα .
Γς said
Εννοείς το «Ατιμα ώα»
gpoint said
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΝ ΣΧΟΛΙΟΝ
Προς τους πράσινους φίλους που αρνούνται να δουν αυτό που τους φωνάζω χρόνια…
Υπάρχουν και ομάδες με περισσότερες ευαισθησίες από τον ΠΑΟ και τον Αρη (θυμίζω πως έχω γράψει να περιμένετε το πρώτο ματς εντός Νόβας για να γελάσει το χειλάκι σας όπως πέρσι με την συμμορία των 7 της ΕΡΤ ), το οτι ο ΟΦΗ περίμενε πρώτα να κερδίισει εκτός έδρας τον ΠΑΟ και μετά να πάει στην Νόβα λέει πολλά
(από οπαδό του ΟΑΡΗΣ δεν περιμένω τίποτε, έχει πετρώσει πια το γράσσο στα μάτια και δεν βλέπει)
https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/635759/vomva-feygei-i-aek-apo-tin-nova-tin-parei-o-marinakis
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@146. Εύγε BLOG! Αλλά ό,τι και να του τρίψεις στην μούρη, αυτός θα βρεί κάτι άλλο για να κουτσουλίσει τον Γιανναρά 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
161: Εννοείται, επαγγελματίας διαβολέας!
Ο Γιανναράς, αν και συχνά οι επιφυλλίδες του δεν είναι ό,τι καλύτερο, εν τούτοις στα βιβλία του και σε συνεντεύξεις του έχει διατυπώσει ωραίες φιλοσοφικές σκέψεις.
Γς said
162:
Διανόηση και χαρτί υγείας
https://caktos.blogspot.com/2015/04/blog-post_34.html
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@162. Οι επιφυλλίδες του δεν είναι το καλύτερο κομμάτι της πνευματικής του προσφοράς. Μας έχει δώσει, όμως, σπουδαίες σελίδες στα βιβλία του και του χρωστώ πολλά γιατί μου άνοιξε στα νιάτα μου ένα φωτεινό και πρωτοφανέρωτο παράθυρο για την Ορθοδοξία.. Καλή σας μέρα!
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@147. Κώστα, το σχολιάκι σου των 3 γραμμών περιέχει πολύ αλήθεια στα περί μετασχηματισμού. Θα μπορούσε να γίνει δοκίμιο, αν αναπτυχθεί.. 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Και ένα τελευταίο σχόλιο, πριν αρχίσει η δουλειά. Η «μιντιακή ομοφωνία» εμένα με ενοχλεί πολύ περισσότερο απ’ ότι τους Συριζαίους. Άλλα πράγματα περιμένουμε από τον Τύπο σε εποχές Δημοκρατίας: Πολλές, τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές γνώμες και έντονη αντίθεση εκεί που χρειάζεται, όπως λ.χ.στο θέμα του διοικητή της ΕΥΠ.. (Μένει να ερμηνευτεί το πώς το κατάφερε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ -στον βαθμό της ευθύνης που του αναλογεί- ο οποίος, απ’όσο θυμόμαστε από τις γάτες Ιμαλαΐων, ήξερε να παίζει αυτά τα παιχνίδια..)
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Για τη παράλειψη των εισαγωγικών από τον Νικοκύρη, εξέφρασα την απορία μου (και τη διαφωνία μου, προφανώς). Η χρήση τους (ή έστω τα … πριν τη φράση) θα πλησίαζε, κτγμ περισσότερο το γραπτό κείμενο στο πνεύμα και το ύφος του -χειμαρρώδους και έξυπνα ειρωνικού- λόγου του Σιχλετίδη (σχ. 150).
Εσένα, όμως, Κώστα, ενδομύχως και υποδορίως το υποσυνείδητό σου αποδέχθηκε ασμένως και ανέτως τη χωρίς εισαγωγικά φράση. 🙂 Στη συνέχεια και το συνειδητό σου… 🙂 😉
Για τα περί μετασχηματισμού ή «μετασχηματισμού», οψόμεθα…
Καλημέρα σε όλους!
nikiplos said
149@ Chere Έφη μου θύμισες ένα παλιό ανέκδοτο…
Λέει ο λοχαγός στον υπασπιστή του: Να κανονίσουμε τη μεταφορά του λόχου, πόσοι είναι?
-Άφωνος ο υπασπιστής… ποτέ δεν είχε σκεφθεί να … τους μετρήσει έναν, έναν… ξεφυλίζει τους καταλόγους
Μπαίνει ο επιλοχίας και μετά τις χαιρετούρες κάθεται…
-Τι συμβαίνει ρε παιδιά?
-Να ο κύριος Λοχαγός ζήτησε τον αριθμό των στρατιωτών που θα μετέχουν στην άσκηση…
Ο Επιλοχίας λέει περιχαρής…
-Μα είναι όλοι έξω μαζεμένοι και περιμένουν!
-Ναι αλλά πόσοι είναι (ρωτάει ο Λοχαγός)
-198 κύριε Λοχαγέ…
Ο Υπασπιστής και ο Λοχαγός κοιτούν έκπληκτοι τον επιλοχία…
-Πως το βρήκες τους μέτρησες?
-Φυσικά όχι… Δύο έστειλα για μαγειρεία… Ε’ δεν θά ‘ναι και καμιά διακοσαριά οι υπόλοιποι?
(Στερεοτυπικά στο στρατό, ως όχι ιδιαίτερα υψηλής ευφυΐας, περιγράφονταν οι μόνιμοι υπαξιωματικοί…)
sarant said
153 Πρώην χημικός εδώ, οπότε…
158 Νομίζω πως έλεγε «το ώον»
166 Μπράβο που αναγνωρίζεις τη μιντιακή ομοφωνία, πρώτη φορά τόσο μονολιθικη.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,

καμιά κληματαριά, κανένα αμπελάκι στο οικόπεδο, έστω παραδίπλα σας, έχετε;
Το μοσχοφίλερο στην εποχή του τώρα!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
κατάσταση κανονικότητας…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
170
Καλημέρα νόστιμη, ζουμερή μοσχομυρωδάτη λοιπόν!
Φιλέργια
τα γράφει ο τιμοκατάλογος του ΄42 που παραθέτει ο Νικοκύρης στο σημερινό νήμα 🙂
Γιάννης Ιατρού said
172: Γειά σου Εφη!
Ναι 650 δρχ. (η οκά => 1200 γρ., υποθέτω, οπότε ~ 500 δρχ., σημερινά (?) 1,3Χ € το κιλό, περίπου το διπλάσιο από τις σημερινές τιμές, αν δεχθούμε ισοτιμία της κατοχικής δραχμής με την του 2000)
gpoint said
# 170
Φίλε στα υπόγεια του επιτελείου μου σιγοβράζει κοκκινάρα κι αετονύχι μαύρο (το κάρντιναλ φέτος δεν). Φονικός συνδυασμός σου λέω (και πάνω απ’ τ’ αυλάκι, έ ; )
Η παλινόρθωση της επιτελικής κανονικότητας « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] To άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, δεύτερη Κυριακή κατ’ εξαίρεση του μήνα, στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής, στη στήλη μου “Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία”. Το αναδημοσιεύω εδώ με κάμποσες προσθήκες, που βέβαια δεν χωρούσαν στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας. Η παλινόρθωση της επιτελικής κανονικότητας Πρώτο άρθρο της στήλης μετά τη θερινή ανάπαυλα,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/09/09/canon/ […]
ΛΑΜΠΡΟΣ said
174 – Θα πρέπει να τιμηθεί δεόντως το άνοιγμα με (οινο) πνευματική κατάνυξη από τους γνωστούς πιστοποιημένους ιερείς μύστες. ☺
Γιάννης Ιατρού said
174: Από το μοσχοφίλερο βγαίνει κυρίως λευκό Γιώργο! Πως θα το μεταφέρεις το βαρελάκι ρε συ; Μήπως θα χρειαστείς κάποια υποστήριξη στα logostics (=>#175 🙂 🙂 ) ;;
gpoint said
Τσ,τσ,τσ,…βαρελάκι…τι πρωτόγονοι θεέ μου ! δεν έχουν ακουστά την ρώσσικη μέθοδο ωρίμανσης (και είναι και αριστεροί !! ) κατευθείαν στο μπουκάλι μετά το φιλτράρισμα και στο ψυγείο. Και γρηγορότερα ωριμάζει και καλύτερα ( υπάρχει και το -17 για τους ψαγμένους ) και το ίζημα απομακρύνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στις σαμπάνιες (μπουκάλι ανάποδα)
Θα μου πεις αν παρακολουθούσαν τις εξελίξεις της εποχής τους θα είχαν γίνει παοκτσήδες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα (φατσούλες γελαστές)
nikiplos said
178@ και πως φεύγουν τα αέρια/προϊόντα της ζύμωσης? Το μπουκάλι έχει κάποια τεχνική?
Γιάννης Ιατρού said
178: … δεν έχουν ακουστά την ρώσικη μέθοδο ωρίμανσης..
Καλά… στη Ρωσία που έχουν τους ατέλειωτους αμπελώνες 🙂 ξέρουν, εμείς εδώ που να τα ξέρουμε ρε Γιώργο;
Theo said
@178:
Αυτή τη μέθοδο ζύμωσης ακολουθεί ένας συγγενής μου, και το κρασί δεν πίνεται 😕
(Δεν ξέρω αν φταίνε τα σταφύλια της Έδεσσας που δεν φημίζονται ως ιδανικά για οινοποιΐα)
gpoint said
# 181
Σίγουρα. Εδώ ό,τι βάζεις παίρνεις, δεν παίρνει αρώματα από ξύλα κ,λ,π,, το γιαλί είναι άοσμο. τα κληματίσια σταφύλια κάνουν απίθανο κρασί αλλά δεν είναι για εμπορική παραγωγή, μόνο για σπιτική
#177
Ολα τα σταφύλια δίνουν λευκό έως πορτοκαλί κρασί κατευθείαν από μούστο για ζύμωση αν όμως όταν πατηθούν μείνουν 2-3 μέρες χωρίς να παίρνουν τον μούστο δίνοουν όλα κόκκινο
# 179
όσο βαστά η ζύμωση το μπουκάλι δεν είναι κλειστό. Μετά αφαιρείς την επιφανειακή πέτσα και το πολύ ίζημα, φιλτράρεις και το βάζεις ψυγείο 7-10 μέρες. Θα βγάλει λίγο ίζημα στον πάτο, δεν βγάζει πια αέρια, δεν βράζει. Γυρίζεις το μπουκάι ανάποδα και σε1-2 μέρες το ίζημα πάει στον φελλο. βαστώντας το πάντοτε ανάποδα βγάεις το πώμα και φύγει το ίζημα με ελάχιστο κρασί
# 180
το ακριβότερο κρασί στον κόσμο είναι (ήταν προ 20ετίας) ρώσσικο, το έπαιρναν από ένα τεράστιο χωνί με ρόγες από ειδική ράτσα που έσταζε σταγόνα-σταγόνα κατ’ ευθείαν μέσα στο μπουκάλι, απαγορευότανε κάθε πίεση στις ρόγες, μόνο το βάρος τους.
Μετά η γνωστή διαδικασία-τελετουργία
(τι στο καλό κάνει το επιτελείο σου ; κοιμάται ; )
Γιάννης Ιατρού said
182 (τέλος) ξενύχτισε χθες, του είχα δώσει έξοδο 🙂 🙂
Χαρούλα said
#182
Αν γνωρίζεις Τζι περισσότερα στοιχεία για το ρώσσικο κρασί, έςτω όνομα, ή ποικιλία, ή περιοχή, θα με ενδιέφεραν.
Μέχρι τώρα ήξερα ως ακριβό το Massandra της Κριμαίας(ενδυναμωμένο στον τύπο των sherry) μόνο.
http://www.worldoffinewine.com/news/massandras-evolution-6115328
Καλή παραγωγή και ακόμη καλύτερες κρασοκατανύξεις εύχομαι
Νέο Kid said
Ρώσικο κρασί! Όπως λέμε Γερμανικό μπρί, Αραβική πίτσα, κινεζικό κοκορέτσι…
loukretia50 said
Κανόνας για γιατρούς και όχι μόνο…

“The Canon of Medicine” in 1025 – Avicena / Ibn Sena
https://www.sciencephoto.com/media/590810/view
«Ibn Sina was born in 980 in Afsana, a village near Bukhara. …….. he developed a strong interest in medicine and philosophy. He was troubled by Aristotle’s Metaphysics; he read it many times and did not rest until he read the commentary by al Farabi.
George Sarton, author of The History of Science, described Ibn Sina as “one of the greatest thinkers and medical scholars in history.”
Ibn Sina wrote more than two hundred works, the two most famous of which are The Book of Healing and Canon of Medicine. He completed his five-volume masterpiece Canon of Medicine in 1025. In that book he synthesized and integrated Hippocratic, Aristotelian, Galenic, Chinese, Arab and Persian traditions. It was like an encyclopedia of medicine. The term canon had Latin and Ancient Greek origins that meant measuring rod and standard. It is one of the most respected books of medical history and remained a textbook in universities all over the word for nearly eight hundred years.
In the Canon of Medicine Ibn Sina stated that medicine was a science as well as an art. He wrote, “Medicine is the science by which we learn the various states of the body; in health, when not in health, the means by which health is likely to be lost, and, when lost, is likely to be restored. In other words, it is the art whereby health is concerned and the art by which it is restored after being lost.” Ibn Sina made significant contributions to Humoral Theory and added a psychological dimension to physical medicine. In his book he wrote a special chapter on Melancholia, now known as Depression…»
Κοπυπαστωθέν από λινκ που δε βάζω γιατί μάλλον θα με φάει η μαρμάγκα!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
185 – Ακριβώς έτσι.☺☺
Γιάννης Ιατρού said
186: Λου, μην στενοχωριέσαι, υπάρχει κι εδώ:
https://www.academia.edu/6527080/Canon_of_Medicine_of_Ibn_Sena_-_its_translators_and_commentators
187: Τι έτσι ρε Λάμπρο, αφού εσύ πίνεις μόνο χαμομήλι και τίλιο 🙂 🙂 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Γιατί, τρώει και τον Αβικένα τώρα η μαρμάγκα;
gpoint said
# 184
Χαρούλα όταν προ 25 ετίας περίπου ανακάλυψα πως τα τρία είδη κληματαριάς του κήπου ήταν ακριβώς τα ίδια με τα συστατικά του καλύτερου κρασιού που είχα πιει στην ζωή μου πριν 50 χρόνια στους Δελφούς έψαξα τα πάντα για μεθόδους, βαρέλια κ.λ.π. Την πρώτη φορά έφιαξα σε γιάλινη μικρή νταμιζάνα ένα πεντόκιλο που το ήπιαμε 4 άτομα σ’ ένα βράδυ ! Μετά δοκίμασα σε βαρελάκια 10, 25 αλλά το ξύλο μάλλον χάλαγε λίγο την γεύση. Υστερα η ζωή και τα προβλήματα-επειδή το είχα στο χωριό και δούλευα Αθήνα-μου ξύδιαζε πριν προλάβω νατο δοκιμάσω τα παράτησα και πάταγα μόνο σταφύλια για καλό ξύδι και πετιμέζι για να μου κάνει μουστοκούλουρα η τότε καλή μου. Φέτος τα (απεριποίητα, δεν κλαδεύω, δεν ραντίζω ) κλήματα τα βόηθησε ο καιρός και κάνανε καλή παραγωγ’η οπότε ξαναασχολήθηκα.
Ενα βασικό για την ποιότητα του μούστου είναι ο τρόπος σύνθλιψης, τα κουκούτσια όταν επιδράσουν πέφτει πολύ η ποιότητα και τα χωρίς κουκούτσια όπως η σταφίδα δεν κάνουν για οινοποίηση
Δυστυχώς δεν θυμάμαι περισσότερα από όσα έγραψα για τα ρώσσικα, πάνε πολλά χρόνια κι εγώ είχα εντυπωσιασθεί γιατί τους νόμιζα άσχετους. Θυμάμαι όμως έναν πάμπλουτο -επί υπαρκτού ακόμα – που μου έλεγε πως αν έχεις το χρήμα η καλυτερη ζωή είναι στη Μόσχα
# 185,7
Μήπως κι όπως λέμε ελληνικό χαβιάρι ; ( Γιάννινα )
Neo Kid said
190. Καλά τα λες, αλλά αυτοί που κάνουν τη μεγάλη ζωή στη Μόσχα (και στην Κύπρο ,κι άλλου) πίνουν σατώ λαφίτ, όχι σατώ μπαρμπούτσκαϊα …
loukretia50 said
189. Όχι βέβαια, αλλά το σχετικό άρθρο ήταν σε σάιτ μιας συγκεκριμένης ειρηνικής Αδελφότητας που καταδικάζει την τρομοκρατία, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για τη θρησκεία τους και … μέρα που είναι…
Χαρούλα said
#190
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν φτιάχνω κρασί. Αλλά επαγγελματικά έμμεσα με αφορά και το κρασί. Γιαυτό ζητησα κάποιο στοιχείο για το ρώςςικο, να γκουγκλάρω.
Η Μόσχα όμορφη, χλιδάτη, ξιππασμένη. Αν ψάχνεις αυτά και είςαι πλούςιος, είναι υπέροχη. Αν όμως έχεις και κάποιες άλλες ανησυχίες νομίζω δεν καλύπτεσαι.
loukretia50 said
Xαρούλα, μια ιδέα νομίζω θα πάρεις :
https://www.winerist.com/magazine/wine/a-beginners-guide-to-georgian-wine
Saperavi
https://www.winemag.com/varietals/saperavi/
https://theculturetrip.com/europe/georgia/articles/15-delicious-georgian-wines-to-try-in-tbilisi/
Όχι πως ήξερα ότι φημίζονται τα κρασιά από τη Γεωργία,
αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο να μάθω κάτι νέο!
gpoint said
# 193
Δεν θυμάμαι αν τα διάβασα σε περιοδικό ή σε εγκυκλοπεδικό λεξικό. Σε λίγες μέρες που θα πάω Αθήνα πιθανόν να ρίξω μια ματιά στα υπόγεια (το…επιτελείο μου είναι σε -μόνιμη- άδεια) και αν βρω κάτι θα στο πω.
Γιάννης Ιατρού said
190: …του καλύτερου κρασιού που είχα πιει στην ζωή μου πριν 50 χρόνια στους Δελφούς
loukretia50 said
194. μικρό συμπλήρωμα
ε, να μην έχει η Ρωσία και Chateau?
http://www.wineanorak.com/russian_vineyards_part2_chateaulegrandvostock.htm
εδώ, με καλωσόρισαν ως Greek wine lover!!
http://www.snooth.com/region/russia/
Χαρούλα said
#194
Λου, άλλο λέμε. Ρώσσικα. Άσε τα Γεωργιάνα να το παίζουν «ιστορικά» κλπ για marketing.
Θα βγάλουμε άκρη.
#195
Τζι καλά, μην σκας κιόλας! Άμα. Το κρασάκι σου φρόντιζε εσύ. Και το αμπέλι όμως. Είναι ότι και η βάρκα για το πσάρεμα.
Neo Kid said
Η Ρωσία βγάζει ένα μόνο καλό κρασί. Λευκό. Πολύ λευκό! Λέγεται βότκα
( ρωσικό κρασί …τι άλλο θ´ακουσουμε εδώ μέσα…)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
188 β΄ – Δεν είπα ποτέ πως είμαι πότης, το καλό κρασί όμως το έχω σπουδάσει και είμαι γνώστης και στο ρωσικό γεωγραφικό πλάτος δεν παίζει κορυφαίο κρασί. 🙂
Χαρούλα said
#200
Λάμπρο μην παρασύρεσαι. Ο Τζι έγραψε το ακριβότερο. Όχι το καλύτερο. Η μέθοδος είναι δαπανηρή όπως κατάλαβα, Αλλά όπως και στο χρηματιςτήριο αξιών, έτςι και στων κραςιών, κυκλοφορούν και φούσκες!😅
Το δικό μου ενδιαφέρον στην ιδιαίτερη οινοποίηση κεντράρει.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@186. Παρόλο που ο Αβικέννας θεωρείται κομβικός σταθμός στην Ιστορία της Παγκόσμιας Ιατρικής, από τους σημερινούς μελετητές και υμνητές του περιγράφεται ως «a titan of Greek medicine»..
Δύτης των νιπτήρων said
Ε εντάξει, αν θεωρήσουμε ελληνική την ιατρική των χυμών του Γαληνού, ελληνορωμαϊκή στ’ αλήθεια, σε αντιδιαστολή με τη χημική (μεταλλική) του Παράκελσου και των επιγόνων του… Θέλει πολύ τράβηγμα δηλαδή για να το υποστηρίξει κανείς αυτό.
Επιπλέον δεν ήταν μόνο γιατρός ο Αβικένας, ήταν και φιλόσοφος και πολιτικός στοχαστής και και.
loukretia50 said
203. Δύτη, με ποιόν διαφωνείς? Μάλλον με ποιά άποψη?
loukretia50 said
παρντόν, δεν έκαναν ριφρές!
Δύτης των νιπτήρων said
Αβικένας που σου χρειάζεται 🙂
mitsos said
Ο Αμπού Αλί αλ-Χουσεΐν ιμπν Αμπνταλλάχ μπορεί να ασκούσε ελληνική Ιατρική αλλά δεν έγινε Έλληνας.
Γιατί αλλιώς όλοι οι εργαζόμενοι στις πιτσαρίες της Αθήνας είναι Ιταλοί 🙂
loukretia50 said
206. Εγώ συνήθως λέω «ε, ρε ΄Ιγκυ που σας χρειάζεται!» Τον θυμάσαι στο «Dead man”?
Δύτης των νιπτήρων said
Χα χα, που τρώει τον άλλον τον φλύαρο λες;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
201 – Ούτε το ακριβότερο είναι, δεν υπάρχει κανένα ρωσικό κρασί ανάμεσα στα ακριβότερα που φυσικά, είναι και τα καλύτερα, δεν πληρώνουν 200 – 300 χιλιάδες για να αγοράσουν τον ξυδιά του Ζήκου. 🙂
Σε γενικές γραμμές, ισχύει αυτό που λέει ο Κίντ. 🙂
loukretia50 said
209. Εντυπωσιακό πέρασμα, δε μπορείς να πεις!
Και δεν αξιώθηκα ακόμα να δω την τελευταία του Τζάρμους που είναι – τι άλλο! – ζόμπι που του αρέσει ο καφές!
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@204. Δεν έχει καμιά σημασία, με ποιά άποψη διαφωνεί ο Δύτης. Το ζητούμενο είναι να διαφωνεί.. 🙂 Υπενθυμίζω πως απλώς αντέγραψα έναν χαρακτηρισμό του Αβικέννα από έναν σύγχρονο (μουσουλμάνο πανεπιστημιακό) εκδότη του, ο οποίος φαίνεται πως δεν έλαβε υπ’ όψιν του τις αντιρρήσεις του Δύτη. Επίσης, παίρνω πίσω και την ελληνοβαρεμένη δήλωση που έκανα, ότι δηλ. «ο Αβικέννας έγινε Έλληνας»..
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν θα έλεγα ότι είμαι καθ’ έξιν πνεύμα αντιλογίας, αλλά κάτι ξέρω από Αβικένα. Τη γκούγκλαρα τη φράση, είδα το βιβλίο, εξακολουθώ να διαφωνώ (με το βιβλίο).
loukretia50 said
Eίναι και η ταινία του Ken Loach (όχι από τις καλύτερες, απλά ενδιαφέρουσα), για ένα εξαιρετικά σπάνιο ουίσκυ
The Angels’ Share https://www.imdb.com/title/tt1924394/ Ken Loach
Δύτης των νιπτήρων said
Λου, δες εδώ διάφορες φωτό του Ίγκυ στα νιάτα του (και άλλων!): https://twitter.com/DannyDutch/status/1170437799067213825
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Ξεκίνησε και η νέα εκπαιδευτική χρονιά, καλό κουράγιο στα παιδιά.
Γιάννης Ιατρού said
Εγώ ‘μαι με τον Δύτη. Πιάστε τα μετερίζια σας και τα λέμε 🙂
Γιάννης Ιατρού said
216: Έτσι, μπράβο ρε Λάμπρο που τα σκέφτηκες. Και τα σχολικά έπιασαν δουλειά, κάνει και πολλούς ελέγχους η τροχαία 🙂
loukretia50 said
215. !!
Παιδί για σπίτι, που λένε!
Πάντως στην εμφάνιση με τους Stooges – πλήρη σύνθεση
στο Ελληνικό 200χ (?) ήταν σεμνός!
»Έκανε βέβαια μια βουτίτσα στο πλήθος και τελικά τον χτύπησε ένα μπουκάλι με νερό στο πρόσωπο.
Το greek spirit αθάνατο!
Δύτης των νιπτήρων said
Λου αφιερωμένο εξαιρετικά κι αυτό, από τα πιο αστεία πράγματα που έχω δει τελευταία:
loukretia50 said
220. Χαχαχα!!!
Όπως η πειρατίνα που πόσταρα χθες – υπάρχει σε gif!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Όσοι νορμάλ γονείς έχουν παιδιά που ξεκινούν την εκπαίδευση (πρωτάκια) καλό είναι να δούν το πρώτο βίντεο (αλλά και το δεύτερο δεν θα τους κάνει κακό 🙂 ) που εκτός από δύο τρία σημεία, συμφωνώ με τα λεγόμενα της κυρίας Τζωρτζακάκη.
Οι ψυχασθενείς γονείς που λένε, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΠΟΛΛΑ Η ΔΑΣΚΑΛΑ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ, δεν έχουν καμία ελπίδα σωτηρίας κι αλοίμονο στα παιδιά τους, μόνο κατά τύχη θα γλυτώσουν.
http://physics4u.gr/blog/2019/04/10/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd/
mitsos said
@212
α) Δεν έκανα κανένα χαρακτηρισμό της άποψης σου
β) Δεν πιστεύω πως είναι ελληνοβαρεμένη άποψη αυτή που μας μετέφερες. Έφραψα όμως ότι είναι λάθος γιατί ο Αβικέννας δεν ανήκει στους Έλληνες γιατρούς
γ) Μάλλον ο συγγραφέας θα ήταν καλύτερο να γράψει «τιτάνας της Ελληνικής Ιατρικής » αν θέλει να οριοθετηθεί η ιατρική του από τις πιο συγχρονες εκδοχές της ( ή και τις παλαιότερες )
voulagx said
#217: Κι εγω ρε κακοψυχε! Πες μου πιο καραουλι να πιασω. Χικ!
Δύτης των νιπτήρων said
Τι είπα, ρε παιδιά, και κάλεσα στ’ άρματα; (Voulagx, βλέπω διατηρείς τη μνήμη σου 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@223.
α) Δεν εξέφρασα καμία άποψη. Απλώς αντέγραψα έναν χαρακτηρισμό του Αβικέννα από σύγχρονο μουσουλμάνο πανεπιστημιακό εκδότη του!
β)Κανείς ποτέ δεν είπε ότι ο Αβικέννας ανήκει στους Έλληνες γιατρούς
γ)Αυτό που υποθέτεις ότι θα ήταν καλύτερα να γράψει ο εκδότης, είναι ακριβώς αυτό που έγραψε και είναι ακριβώς αυτό που μετέφερα -α titan of Greek medicine..
Δύτης των νιπτήρων said
Για αυτό το βιβλίο μιλάμε, και το τι εννοεί ο συγγραφέας ως Greek medicine το περιγράφει στη σελ. που ανοίγει στο λινκ (ελπίζω). Πάνω-κάτω ό,τι έγραψα. Δεν μου γεμίζει το μάτι, ομολογώ, και επιμένω στην ταπεινή μου άποψη.
voulagx said
#225 Δυτη, δεν εχει καμμια σημασια το τι λες, το θεμα ειναι να το λες! 🙂
Οσο για την μνημη μου, μπορει να μην ειναι μνημη ελεφαντα αλλα αντιστεκεται σθεναρα στον γερμαναρα.
Γιάννης Ιατρού said
224: Εκείνο στο Περιβόλι Γρεβενών … 🙂
loukretia50 said
Mπα, άκυρο κάλεσμα! ΄Ηταν κάπου απόξω!
The Clash – London Calling https://youtu.be/EfK-WX2pa8c The Clash
«…And you know what they said? Well, some of it was true!
London calling at the top of the dial
And after all this, won’t you give me a smile?»
Γιάννης Ιατρού said
222: Λάμπρο, σήμερα, ας σκεφτούμε και εκείνα τα παιδιά, που δεν (θα) πάνε στο σχολείο.
Και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.
Γιάννης Ιατρού said
227

Γιάννης Ιατρού said
228:

voulagx said
#229 ΟΚ, θα εχω και τον Σκυλο της βαλεα καλντα! 🙂
Γιάννης Ιατρού said
234: Ναι, ξέρω. Και την άλλη φορά μαζί είχατε πάει 🙂
gpoint said
Στους Δελφούς υπάρχει ένα Πνευματικό Κέντρο.Τα τοπογραφικά του τα έφιαξε ο πατέρας μου κάποιον Νοέμβρη (ή τέλη Οκτώβρη) πριν 50 περίπου χρόνια. Ο πατέρας μου είχε συνεταιρισθεί με τον αδελφό ενός υπουργού τη ΕΡΕ που είχε τα μέσα να παίρνει δουλειές και ο οποίος στο τέλος τον φέσωσε κανονικά Είχαμε εγκατασταθεί για μια βδομάδα εκεί- ήμουνα πιο αξιόπιστος βοηθός από τους εκάστοτε τοπικούς εργάτες- και τρώγαμε στο ίδιο ταβερνάκι πάντοτε. Μετά από 5-6 μέρες κάθισε ο κάπελας στο τραπέζι μας να γνωρισθούμε και μετά από λίγο είπε στη γυναίκα του να μας φέρει κρασί «από το δικό τους». Ηταν ένα νέκταρ που δεν είχα ξαναπιεί.
Κάπου 20 χρόνια μετά είχα νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Γαλαξίδι για να αποφύγω την συγκατοίκηση με την θεια μου και η σπιτονοικοκυρά μου έδωσε λίγο από το σπιτικό της κρασί σ’ ένα μπουκάλι από ούζο. Ητανε ίδιο μ’ αυτό που είχα πιει στους Δελφούς και σε ένα τέταρτο της κτύπησα την πόρτα και της επέστρεψα το άδειο μπουκάλι. Χαμογέλασε και μου το ξαναγέμισε λέγοντας μου πως είναι από τα κλήματά της στα Πενταόρια (από πέντε όρνεα και όχι όρη, κατά πολλούς ), βγάζανε καμμιά τριανταριά-σαράντα κιλά τον χρόνο. Την ρώτησα από τι ράτσες και μου είπε κοκκινάρα, αετονύχι μαύρο και κάρντιναλ, τρία σταφύλια κατ’ εξοχήν νόστιμα αλλά όχι εμπορικά. Οταν εγκαταστάθηκα στο σπίτι της θειάς μου διαπίστωσα πως αυτές οι τρεις ποικιλίες υπήρχαν στον κήπο και άρχισα τις οινολογικές μου σπουδές και προσπάθειες με βασικές αρχές να μην ραντίσω ποτέ και να μην το πάω ποτέ σε οινολόγο- άμα ήταν έτσι αγοράζω από άλλους που ξέρουν καλά την δουλειά-ένα δείγμα είχε δοκιμάσει κάποτε ο Ιατρού χωρίς ετικέττα.
Είχα καλές χρονιές και παταγώδεις αποτυχίες γιατί δεν έβαζα ούτε συντηρητικό στο κρασί και μετά που ανέλαβα τα παιδιά μου δεν υπήρχε χρόνος να ασχοληθώ, οι τομάτες και το ψάρεμα ήταν σε προτεραιότητα. Μου έχει κάνει εντύπωση πως όλα τα έντομα έρχονται και τρώνε σταφύλια στον δικό μου κήπο ενω στους δίπλα που υπάρχουν μοσχοφίλερο, κέρινο και άλλα (αράντιστα κι αυτά) δεν πάνε ! Φυλετική μνήμη ή γούστο ; Τα παρατημένα κλήματα χρησίμευαν μόνο για σκιά στον κήπο και για το ξύδι της χρονιάς. Φέτος για κάποιον λόγο ξαναζωντάνεψαν και μια που είχα αγρανάπαυση (5 τοματιές, 2 αγγουριές και 2 πεπονιές για το ζήτω, μόνο σε 300 + τ.μ. κήπο) ξαναασχολήθηκα να κουβαλάω την σκάλα για να κόψω τα σταφύλια κ.λ.π. κουραστικά πράγματα.
Στο ψάρεμα λέμε ό,τι θέλει η θάλασσα θα μας δώσει, εδώ δεν θα έλεγα ο Διόνυσος γιατί παίζει και ο θεός του ξυδιού…
Γς said
190:
> του καλύτερου κρασιού που είχα πιει στην ζωή μου πριν 50 χρόνια στους Δελφούς
Και με το χειρότερο εβερ κρασί της περιοχής βρεθήκαμε εγώ κι η μακαρίτισσα [η δεύτερη]]
Ευτυχώς που στο τραπέζι ήταν κι ο Πσαράς και πρόλαβε να μας βουτήξει και να μας πάει στα λιμέρια του για μια αξέχαστη οινογευσία
Γιάννης Ιατρού said
236: Ωραίος!
sarant said
236 Mας ανοίγει την όρεξη