Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια χωρίς πόθεν έσχες

Posted by sarant στο 12 Οκτωβρίου, 2019


Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου είναι επηρεασμένος από την είδηση που ακούστηκε αυτές τις μέρες, ότι με τροπολογία του Άδωνη Γεωργιάδη απαλλάσσονται από την υποχρέωση πόθεν έσχες οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

Δεδομένου ότι το ιστολόγιο μπορεί να εξομοιωθεί με μέσο ενημέρωσης, επομένως, τα μεζεδάκια μας είναι επίσης απαλλαγμένα από την υποχρέωση πόθεν έσχες, αν και εγώ προτιμώ να αναφέρω τις πηγές μου.

Το αστείο είναι οτι πόθεν έσχες υποχρεούνται να συμπληρώνουν αμέτρητοι δημόσιοι υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί που μετέχουν σε επιτροπές παραλαβής αναλωσίμων ή σε επιτροπές ενστάσεων, καθώς και άλλοι πολίτες πχ δημοσιογράφοι, όχι όμως, πλέον, οι καναλάρχες.

* Μια και ανέφερα τον Άδωνη, τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές αντιλήφθηκα στο Τουίτερ ένα περιστατικό που με εξόργισε και που εμπλέκει τον Άδωνη. Ενδιαφέρει και το ιστολόγιο, αφού πρόκειται ουσιαστικά για διασπορά φέικ ειδήσεων, έστω κι αν δεν έχει γλωσσική διάσταση.

Λοιπόν, ο (υπουργός πλέον) Άδωνης αναδημοσιεύει άρθρο του Πρώτου Θέματος με τον εντυπωσιοθηρικό τίτλο «Ελληνίδα κινδυνευσε από ομαδικό βιασμό στο Άργος», ομαδικό βιασμό από μετανάστες βέβαια.

Δεκάδες, αργότερα εκατοντάδες, χρήστες σπεύδουν να αναδημοσιεύσουν την είδηση, η οποία κυριαρχεί στην μικροεπικαιρότητα του Τουίτερ. Όμως η είδηση δεν είναι σημερινή, δεν είναι χτεσινή, είναι προπέρσινη!

Αρκετές ώρες αργότερα, όταν αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για παλιά είδηση, ο Άδωνης απλώς έσβησε το τουίτ του -που είχε στο μεταξύ αναδημοσιευτεί εκατοντάδες φορές.

Είναι αλήθεια ότι το Διαδίκτυο ισοπεδώνει τον χρόνο και συχνά τυχαίνει να δούμε μια είδηση και να μην προσέξουμε πως δεν είναι πρόσφατη. Όταν όμως κάποιος είναι δημόσιο πρόσωπο με θεσμική μάλιστα θέση και ακολουθείται από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, έχει τη στοιχειώδη ηθική και πολιτική υποχρέωση να ελέγχει στοιχειωδώς τις ειδήσεις που αναμεταδίδει.

(Είναι και πολιτικά παράδοξη η ενέργεια του Άδωνη, διότι αν η είδηση ήταν όντως σημερινή, θα τη χρεωνόταν κατά κύριο λόγο η σημερινη κυβέρνηση, η δική του. Φαίνεται πως επειδή μοίραζε αφειδώς αντιμεταναστευτικό δηλητήριο την προηγούμενη τετραετία, απο κεκτημένη ταχύτητα συνεχίζει να το μοιράζει και τώρα. Eκτός αν, ειδικά στο προσφυγικό, ο Άδωνης εξακολουθεί να κάνει αντιπολίτευση).

* Φίλος στέλνει άρθρο του in.gr σχετικά με το έτος γεννήσεως του Χριστού.

Στέκεται στο εξής απόσπασμα: Κατά τον Ιώσηπο, όμως, η ανοικοδόμηση του ναού άρχισε το 18ο έτος της βασιλείας του Ηρώδου του Μεγάλου 734-735 από κτήσεως Ρώμης (20-19 π.Χ.)

Όχι όμως. Άλλο είναι η κτήση, η απόκτηση, και άλλο η κτίση, το χτίσιμο. Αν δείτε όλο το άρθρο, αρκετές φορές η λέξη γράφεται σωστά, από κτίσεως, αλλά υπάρχουν και δυο «κτήσεως». Υποθέτω ότι αρχικά είχε γραφτεί παντού «κτήσεως» και μετά το διόρθωσαν αλλά τους ξέφυγαν και κανα-δυο.

* To οποίο μου θυμίζει και ένα άλλο πρόσφατο που δεν θυμάμαι να το συζητήσαμε εδώ. Πριν από καμιά δεκαριά μέρες, ο ΓΓ Αθλητισμού Γ. Μαυρωτάς έκανε την δημοσίευση που βλέπετε αριστερά, προαναγγέλλοντας ότι του χρόνου θα γιορταστούν επίσημα «τα 2500 χρόνια» από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Όμως, ο συνάδελφος (θυμίζω πως σε μιαν άλλη ζωή ήμουν χημικός μηχανικός) κάνει εδώ ένα λαθάκι στον υπολογισμό του.

Η ναυμαχία έγινε το 480 π.Χ. Του χρόνου θα έχουμε 2020. Αλλά από το 480πΧ ως το 2020 μΧ δεν είναι 2500 τα χρόνια, είναι 2499, επειδή δεν υπήρξε έτος 0.

Είναι λιγάκι αντιδιαισθητικό, αλλά έτσι είναι. Σκεφτείτε: από την 1η Ιανουαρίου του έτους 1 π.Χ. ως την 1η Ιανουαρίου του έτους 1 μ.Χ. δεν έχουμε 1+1=2 χρόνια διαφορά, έχουμε απλώς έναν χρόνο. (Το λέει και η Βικιπαίδεια: Historians have never included a year zero. This means that between, for example, 1 January 500 BC and 1 January AD 500, there are 999 years: 500 years BC, and 499 years AD preceding 500).

Το αστείο είναι ότι ο… ψεκασμένος Νότης Μαριάς ήξερε να μετράει και σε περσινή ερώτησή του προς την Επιτροπή ζητούσε να εορταστεί η επέτειος τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αλλά όπως όλα δείχνουν, όπως ανακριβώς γιορτάσαμε τη χιλιετία ένα χρόνο νωρίτερα, έτσι ανακριβώς θα γιορτάσουμε και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ένα χρόνο νωρίτερα. Χώρια που αν γιορταστεί το 2021 η Σαλαμίνα θα πέσει πάνω στα ταρατατζούμ για τα 200 χρόνια του 1821 και θα υπάρχει φόβος οι Σαλαμινομάχοι να βγουν με καριοφιλια και οι αρματολοί με ακόντια.

* Σχολιάστηκε αρκετά αυτό που είπε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει «ο φιλικός υποδοχέας των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου».

Σχολιάστηκε επί της ουσίας, σχολιάστηκε και γλωσσικά. Κάποιοι θεώρησαν ότι ο πρωθυπουργός (ή ο λογογράφος του) έσφαλε, αφού η λέξη «υποδοχέας» έχει άλλες σημασίες (κυρίως στη βιολογία), έστω και αν υπήρχε στα αρχαία ελληνικά η λέξη υποδοχεύς με τη σημασία «οικοδεσπότης».

Χωρίς διαθεση να υπερασπιστώ τον πρωθυπουργό, εφόσον η λέξη έχει νόμιμο και διαφανή σχηματισμό, θα ήταν υπερβολικό να επικριθεί επειδή τη χρησιμοποίησε. Πολύ πιο καίριο θα ήταν να του γίνει αυστηρή κριτική στο περιεχόμενο της ομιλίας του.

Eπιπλέον, τα νεότερα λεξικά (Χρηστικό και ΜΗΛΝΕΓ) καταγράφουν και τη σημασία «υποδοχέας = αυτός που υποδέχεται», οπότε περιττεύει κάθε αμφισβήτηση της δοκιμότητας του όρου.

Πάντως, το γκουγκλ ήταν προσανατολισμένο στην ιατρική-βιολογική σημασία του υποδοχέα, αφού πριν από μερικές μέρες που αναζήτησα τη φράση «φιλικός υποδοχέας» με ρώτησε αν εννοώ «φυλλικός υποδοχέας».

Φυλλικός, όπως το οξύ, αν και τώρα τελευταία επειδή στα αγγλικά είναι folic έχω δει να το λέμε και «φολικό».

* Μεταφραστικό λάθος σε επιστημονικό άρθρο που έχει αρκετό ενδιαφέρον. Αναζητώντας ζωή έξω από τον πλανήτη μας, λοιπόν:

Οι επιστήμονες, αναζητούν μεταλλικά στοιχεία, 300 τον αριθμό, τα οποία μπορούν να παραχθούν μόνο όπου υπάρχει ζωή. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε σημείο όπου εικάζεται πως υπήρχε ένας μεγάλος ωκεανός πριν από εκατομμύρια χρόνια, τότε που ο Άρης ήταν μπλε όπως και η γη.

Όλα κι όλα τα χημικά στοιχεία, μέταλλα και αμέταλλα, είναι λίγο περισσότερα από εκατό -και αρκετά έχουν μόνο εργαστηριακή υπόσταση. Επομενως, η αναφορά σε «300 τον αριθμό» μεταλλικά στοιχεία κάπου μπάζει.

Και πράγματι, το πρωτότυπο λέει κάτι διαφορετικό:

Crucially, scientists will be looking for the 300 minerals which can only be made by life.

Το minerals αναρωτιέμαι αν πρέπει να αποδοθεί «ορυκτά» ή «μεταλλικά άλατα» -πάντως όχι «μεταλλικά στοιχεία».

* Mαργαριτάρια συμβαίνουν και εις Παρισίους. Φίλος μού στέλνει την οθονιά αριστερά, από το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι France 24, στο οποίο βρίσκουμε τη μοναδική πόλη της Τουρκίας που έχει όνομα χριστιανικού αγίου, του Αγίου Λιούρφα.

Θα καταλάβατε οτι ο Άγιος Λιούρφα είναι ο προστάτης άγιος της Νομασλάνδης.

Στην πραγματικότητα, η τουρκική πολη λέγεται Sanlιurfa, και κοινώς Urfa (κατά λέξη: η ένδοξη Ούρφα). Σανλιούρφα λοιπόν και όχι Σαν Λιούρφα. Το ελληνικό της όνομα ήταν Έδεσσα και μετά Ιουστινούπολη. Ούρφα λεγόταν κι ένα κεμπαμπτζίδικο στη γειτονιά μου που νομίζω πως έχει κλείσει. Πρέπει να λέγεται έτσι και ένα πιάτο με κεμπάπ.

* Εξαιρετικά κακογραμμένο άρθρο για την τουρκική επίθεση στη Συρία.

Δείγμα γραφής:

Αυτό που απασχολεί τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι υπήκοοι των οποίων πολέμησαν στις τάξεις του ΙΚ πριν να πιαστούν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

* Περιττή ακλισιά σε άρθρο επαρχιακού ιστοτόπου:

Η αστυνομία είναι σε αναζήτηση ενός λευκού βανάκι

Κατανοώ ότι τα υποκοριστικα σε -άκι, όσα γίνονται κατανοητά ως υποκοριστικά τουλάχιστον, έχουν δύστροπη γενική στην κοινη νεοελληνική -διότι στην Κρήτη και στα νησιά γενικές όπως «του παιδακιού, του μηχανακιού» είναι αβίαστες.

Έχουμε γραψει και άρθρο για το θέμα.

Και ενώ θα ήταν πολύ κωμική, στα δικά μου τ’αυτιά τουλάχιστον, η μιξοκαθαρεύουσα που χρησιμοποιούν κάποιοι όταν έχουν να βάλουν σε γενική τέτοιες λέξεις (εδώ: του βανακίου, λες και είναι το βανάκιον), δεν μπορώ να δεχτώ την ακλισιά.

Δεν θέλεις να γράψεις «ενός λευκού βανακιού», αλλά ποιος σε υποχρεώνει να χρησιμοποιήσεις γενική;

Η αστυνομία αναζητεί ένα λευκό βανάκι -σφιχτή και κομψή διατύπωση χωρίς κανένα πρόβλημα.

* Συσκευασία προϊόντος, που θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο με το «παγωτό κεράσι;»

Εδώ είναι κερασοπιτάκι ή keraso pitaki, ή κεράσω πιτάκι;

Κεράσει, κεράσει.

Και με το κέρασμα αυτό, ως επιδόρπιο, κλείνουν και τα σημερινά μας μεζεδάκια, χωρίς πόθεν έσχες. Καλό σαββατοκύριακο!

 

 

 

 

262 Σχόλια to “Μεζεδάκια χωρίς πόθεν έσχες”

  1. Το κεμπάπ της Ούρφα είναι το ένα από τα δυο κλασικά πιάτα κεμπάπ στην Τουρκία (το άλλο είναι των Αδάνων). Δεν θυμάμαι τώρα ποιο είναι το πικάντικο. Κάποτε είχαμε ξανασυζητήσει για αυτές τις ονομασίες (Σανλίουρφα, Καραμανμαράς, Γκαζιαντέπ) που δόθηκαν μετά τον Α΄ΠΠ και το ’22 για να τιμήσουν μάχες κατά των Γάλλων αλλά και «μάχες» κατά των Αρμενίων.

  2. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.
    Έτος μηδέν μπορεί να μην υπάρχει, όμως, το μηδέν στην ευθεία των φυσικών αριθμών καταλαμβάνει περίοπτη θέση και συμπεριλαμβάνεται.

  3. Γς said

    Καλημέρα

    Η τροπολογία του Άδωνη Γεωργιάδη να απαλλάσσονται από την υποχρέωση πόθεν έσχες οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και ο φίλος μας ο Παντελής επ αυτού στο ΦΒ:

    Pantelis Bagos
    Χθες στις 12:48 π.μ.

    ·
    Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δεν έχουν πλέον την υποχρέωση για κατάθεση δήλωσης «πόθεν έσχες». Φαίνεται δεν είναι τόσο ύποπτοι για διαφθορά όσο λ.χ. οι καθηγητές πανεπιστημίου που έκριναν ένα ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα, έστω και μικρό, ή όσοι συμμετείχαν ακόμα και ως αναπληρωματικοί σε μια επιτροπή παραλαβής φωτοτυπικών μηχανημάτων ή αναλωσίμων κ.ο.κ. Λογικό, δε λέω…

  4. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
    Κάπως λιποβαρὴς ἡ σημερινὴ πιατέλα καὶ πενιχρότερο τοῦ συνήθους τὸ ἐκλεκτὸ περιεχόμενό της. Ἀλλὰ μὲ τόσα ποὺ συμβαίνουν στὴν εὐρύτερη περιοχή ποιός ἔχει ὄρεξη γιὰ μεζέδες καὶ τσιμπούσια;

  5. Αὐγουστῖνος said

    Εὐρύτερη περιοχή τοῦ Μαρινακιστάν, σπεύδω νὰ διευκρινίσω, μετὰ τὰ δωράκια τοῦ πόθεν ἔσχες καὶ τῶν 340 ψωροεκατομμυρίων ποὺ στοιχίζει ἡ διαγραφὴ τῶν χρεῶν τῆς Forthnet, ὥστε νὰ τὴν πάρει σὲ τιμὴ εὐκαιρίας, ὀκαζιὸν ποὺ γράφανε κάποτε καὶ οἱ βιτρίνες τῶν ἐκπτώσεων.

  6. Νέο Kid said

    2. To 0 είναι ακέραιος αριθμός, αλλά όχι φυσικός. Οι φυσικοί είναι το 1,2,3,…
    Γι’αυτ’ο και δεν υπάρχει «έτος 0». Δεν έχει φυσική έννοια.

  7. ap8938 said

    εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω ποιά είναι τα «minerals which can only be made by life»;.

  8. Γς said

    > «Ελληνίδα κινδυνευσε από ομαδικό βιασμό στο Άργος», ομαδικό βιασμό από μετανάστες βέβαια.
    […] Όμως η είδηση δεν είναι σημερινή, δεν είναι χτεσινή, είναι προπέρσινη!

    Αποκλείεται να της άρεσε και να ξαναγύρισε στον τόπο του εγχειρήματος;

  9. antonislaw said

    5 «Εὐρύτερη περιοχή τοῦ Μαρινακιστάν»
    «κλαίω», που γραφουν κι οι πιτσιρικαδες με το Μαρινακιστάν Αυγουστίνε!
    Νομιζω οτι η Ελλαδα νομοτελειακα θα περάσει και απο το σταδιο του μπερλουσκονισμού της… Αλήθεια ολοι αυτοι οι πολιτικαντηδες που αβαντάρισαν κ αβαντάρουν τετοιους δεν ξερουν την παροιμια για το τι κανει το φιδι που το τρεφεις το χειμωνα;

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Δεν θυμάμαι να το έχουμε συζητήσει εδώ, αλλά δεν το αποκλείω καθότι Έμμενταλ πλέον

    5 Προς τα εκεί οδεύουμε

    7 Ούτε εγώ το καταλαβαίνω

  11. Καλημέρα
    Αχ Νίκο, Νίκο! αφού το κατάλαβες. Θέλουμε να κάνουμε ένα ταρατατζούμ. Το στρογγυλό του αριθμού είναι μια επιπλέον αφορμή. Αλλιώς τι έγινε αν είναι 200 ή 199 χρόνια από την επανάσταση του 21. Αν είναι 2499 ή 2500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας κλπ. Εκτός κι αν έχεις τόσο μπολιαστεί με την ακρίβεια των γειτόνων σου των Γερμανών. Που βρίσκουν αφορμές για γιορτές και πανηγύρια αλλά με ακρίβεια: γιορτάστηκαν περίλαμπρα τα 852 χρόνια από την ίδρυση – κτίση του Μονάχου. Αλλά όχι τα 851 ή τα 853 κλπ γιατί τις άλλες χρονιές είχαν άλλες γιορτές να στήσουνε (π.χ. την πανχριστιανική συνδιάσκεψη). Αλλά τη χρονιά που δεν βρήκαν κάτι, έβαλαν για τα 852. Κι εγώ ο μαθημένος απ’ τα ελληνικά πράγματα έψαχνα γιατί δεν περίμεναν να στρογγυλέψει ο αριθμός. Μα, η επέτειος είναι μόνο μια αφορμή. Αυτό δεν τόχα πιάσει…

    6 Γερο Κιντ δείχνεις την ηλικία σου. Την σήμερον ημέραν βάλαν και το 0 στους φυσικούς. Για ομοιομορφία και γιατί βολεύει στις πράξεις. Σκέψου ότι τότε που μαθαίναμε εμείς πως οι φυσικοί αρχίζουν από το 1, το ουδέτερο στοιχείο της πρόσθεσης ήταν έξω από το σύνολο που δουλεύαμε. Είναι κάπως. Εξάλλου, το τι ονομάζουμε φυσικούς αριθμούς, εμείς το ορίζουμε. Αν θυμάσαι 🙂 κάποτε ούτε το 1 ήταν φυσικός. Εντάξει, για το 2 μάλλον δεν το πρόλαβες 🤣

  12. 10α Εντάξει, το «είχαμε συζητήσει» είναι κάπως σχετικό.
    https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/07/gaz/#comment-564864 (σχ. 306-8, 310)

  13. Γς said

    7:

    που δημιουργούνται κατά τον μεταβολισμό, φωσφορικά άλατα των οστών κλπ.

    Κι όσο θυμάμαι εκείνο το άκουα μινεράλε!

    https://caktos.blogspot.com/2015/08/15-2015-1728.html

  14. 1 Άδανα κεμπάπ. Καίει, καίει…

  15. Γς said

    10:

    >Δεν θυμάμαι να το έχουμε συζητήσει εδώ, αλλά δεν το αποκλείω καθότι Έμμενταλ πλέον

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_4839.html

    ————–
    και αυτό:

    https://caktos.blogspot.com/2015/07/blog-post_0.html

  16. Νίκος Κ. said

    Φαίνεται να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πώς χρησιμοποιείται η λέξη «ορυκτό» στον συνήθη λόγο και πώς στον επιστημονικό. Σύμφωνα πχ με τον Μπαμπινιώτη ορυκτό είναι αυτό που εξορύσσεται από τη γη, όμως το πετρέλαιο εξορύσσεται από τη γη αλλά δεν θεωρείται «ορυκτό» (mineral). Οι επιπλέον απαιτήσεις για το mineral-ορυκτό φαίνεται να είναι η ανόργανη φύση του και η κρυσταλλική δομή του. Το ηφαιστειακό γυαλί είναι ανόργανο, βγαίνει από τη γη αλλά δεν το λένε ορυκτό.
    Στην προκειμένη περίπτωση αναρωτιέμαι μήπως τα 300 minerals μπορόυσε να τα πει κανείς 300 ανόργανους κρυσταλλίτες.

  17. Παναγιώτης Κ. said

    Περί βανακίου κ.λπ
    Στο ζήτημα παραγωγής λόγου νομίζω ότι έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στα σχολεία,
    τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια.Φαίνεται όμως ζητήματα σαν αυτό του παραδείγματος δεν επισημαίνονται επαρκώς στη διδασκαλία. Θέλω να πω ότι δεν υποδεικνύεται στο μαθητή να επιλέγει άλλη σύνταξη κάθε φορά που συναντά αυτές τις …δύστροπες γενικές και γενικώς ό,τι δεν του κάθεται καλά στο αυτί.

  18. gpoint said

    #11 β

    N* το σύνολο των φυσικών χωρίς το μηδέν στην εποχή μου και Ν = 0,1,2,3,… Δεν πρέπει να είναι χρονιές διδασκαλίας, μάλλον Αντενάουερ, έμενταλ, αϊζενχάουερ, να δει πως το λένε το σύμπτωμα…

  19. Γς said

    16:

    >μήπως τα 300 minerals μπορόυσε να τα πει κανείς 300 ανόργανους κρυσταλλίτες.

    Ομως

    > for the 300 minerals which can only be made by life.

  20. Αὐγουστῖνος said

    14. Ἄχ, καὶ ἦταν τὸ ἀγαπημένο μου στὶς «Ἀνατολίτικες νοστιμιές», ἔνα μαγαζί ἐδῶ στὴ Ρόδο, στὴν παραλία τοῦ Ζέφυρου. Τὸ ἔχουν δύο ἀδέλφια (Τοῦρκοι) καὶ εἶναι ὄνομα καὶ πράμα νοστιμιές.
    Ἀλλά… ἂς ὄψεται ἡ πρόσφατη γαστρορραγία καὶ ἡ ἐξ αὐτῆς ἀπαγόρευση τῶν καυτερῶν. Ὁπότε πᾶνε καὶ τὰ ταμπάσκα, πᾶνε κι οἱ καυτερὲς πιπερίτσες (ποὺ κάποτε τὶς εἶχα σὲ πρώτη ζήτηση, εἴτε νωπὲς εἴτε ἀποξηραμένες), πάει καὶ τὸ Ἄδανα κεμπάπ.
    Περασμένα μεγαλεῖα!

  21. 18 Γιώργο τώρα ναι. Στα δικά μου όμως χρόνια (πριν το 80 δηλ., όταν ήμουνα μαθητής), ενώ Ζ* κλπ σήμαινε το σύνολο χωρίς το 0, το Ν από μόνο του δεν είχε μέσα 0 ενώ Ν* ήταν το Ν με το μηδέν. Μπέρδεμα. Συν το γεγονός που ανέφερα για τις πράξεις.

  22. Νέο Kid said

    11. Eξετάζω το θέμα σε σχέση με το «πρόβλημα» των ετών που ανέφερε ο Νίκος. Εντάξει, στο αξιωματικό σύστημα του Πεάνο και γενικά στη Θεωρία συνόλων κλπ, το 0 είναι ο πρώτος φυσικός αριθμός επειδή πρέπει να οριστεί ένα ουδέτερο στοιχείο της πρόσθεσης.
    Αλλά ,τους φυσικούς αριθμούς τους βλέπουμε με δύο τρόπους, ως «διάταξη» και ως «πλήθος».
    Υπάρχουν μάλιστα επιστημονικές απόψεις ότι τα «τακτικά» αριθμητικά (πρώτος, δεύτερος, τρίτος,…) προηγήθηκαν ΓΛΩΣΣΙΚΑ των απόλυτων (ένα, δύο, τρία…) για λόγους εθυμοτυπίας και σαφήνειας στην ιεραρχία (ποιος είναι ο «αρχηγός» ,ο πρώτος? ποιος τρώει πρώτος , δεύτερος κλπ…) αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα ,βέβαια.

    Έτσι λοιπόν, ενώ στα θέματα «πλήθους» δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη βάλουμε και το 0 (ή το «κανένα» /»τίποτα») » αν πάρεις αυτά τα 2 μήλα απ τη μηλιά, η μηλιά δεν θα έχει κανένα μήλο ή θα έχει 0 μήλα»
    στα θέματα «διάταξης» , στα τακτικά αριθμητικά δηλαδή, υπάρχει ένα θεματάκι. Γι’αυτό δεν μπορούμε να πούμε » η τάδε ομάδα ήρθε μηδενική στο πρωτάθλημα» ή το τάδε έτος ήταν το μηδενικό.

  23. Costas X said

    «…όπως ανακριβώς γιορτάσαμε τη χιλιετία ένα χρόνο νωρίτερα…»
    (εγώ την έλεγα «χιλιετηρίδα», για να κοντράρω το «millenium»)

    Το ανησυχητικό δεν είναι τόσο η επίσημη ανακοίνωση των λανθασμένων ημερομηνιών από τις αρχές, αλλά η σχεδόν ολοκληρωτική αποδοχή τους από τον κόσμο. Παραμονές του 2000, είδα κι έπαθα να πείσω κάποιους ότι όποτε και να γεννήθηκε ο Χριστός, αποκλείεται να γεννήθηκε το έτος μηδέν, γιατί μηδέν δεν υπήρξε. Ελάχιστοι το κατάλαβαν. Βέβαια αυτό είχε συμπέσει και με τον γενικό πανικό για τον ιό του 2000 (2Κ) που θα προκαλούσε την κατάρρευση του πολιτισμού!

  24. Παναγιώτης Κ. said

    Σε πολλά πανεπιστημιακά βιβλία δεν μιλούν για φυσικούς αριθμούς (1,2,3… ) αλλά για θετικούς ακεραίους. Φαντάζομαι ότι το κάνουν για να ξεπεράσουν αυτή τη διχογνωμία.
    Επίσης οι ποσοδείκτες είναι πια στα αζήτητα. Έχουν αντικατασταθεί από την φυσική έκφραση π.χ αντί να γράφουν το ανάποδο Α γράφουν «για κάθε».

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    17: Έχεις δίκιο, Παναγιώτη, δεν επισημαίνεται στα διδακτικά βιβλία, ούτε δίνεται κάποια σχετική οδηγία στους εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον στο δημοτικό. Αν ο δάσκαλος θελήσει να επεκταθεί στο θέμα και να υποδείξει τρόπους αποφυγής των κακόηχων και δύσχρηστων γενικών, έχει καλώς. Συνήθως προτρέπω τα παιδιά να κλίνουν το ουσιαστικό «η πισίνα», ώστε να αντιληφθούν με τρόπο χιουμοριστικό την ύπαρξη του προβλήματος και μετά συζητούμε για τις εναλλακτικές λύσεις.

  26. rizes said

    Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  27. Γς said

    22:

    he was diagnosed with Parkinson’s disease and in 1979 with terminal leukaemia.
    In 1983 he and his wife committed suicide at their home in London.

  28. B. said

    Ούρφα κεμπάπ – τι μου θύμισες… Φαληριώτης, ε; Κάπου προς Αγία Βαρβάρα το θυμάμαι.

  29. Γς said

    22:

    O σύντροφος Ρουμπάσοφ, μέλος της ιστορικής ηγεσίας του Κόμματος και πρώην λαϊκός επίτροπος, καταλήγει μια νύχτα στη φυλακή. Πολιτικός κρατούμενος με την κατηγορία της προδοσίας, πιθανότερη μοίρα του είναι η εκτέλεση ή, στη γλώσσα του Κόμματος, η «εκκαθάριση».

  30. gpoint said

    # 10 β

    Ναι μεν αλλά μεγάλη ευθύνη των προηγούμενων στην κυβέρνηση που δεν προώθησαν τις δίκες στις οποίες εμπλέκεται και ειδικά την περίπτωση Τζήλου που την τραβάνε σε μάκρος γιατί καίει με χειροπιαστά στοιχεία.

  31. Β., Φαληριώτης όχι, έχω μείνει αρκετά στην Πόλη που είναι περίπου το ίδιο 🙂

  32. Γς said

    22:

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Eκτός αν, ειδικά στο προσφυγικό, ο Άδωνης εξακολουθεί να κάνει αντιπολίτευση»
    Ε, και να κάνει αντιπολίτευση, ποιος θα το πάρει χαμπάρι; Θα φροντίσουν τα Μέσα Μαζικής Ομοφωνίας των εντιμότατων και απαλλαγμένων από κάθε λογοδοσία ιδιοκτητών τους να αποσιωπήσουν το θέμα. Για τις μέχρι τώρα π.χ. μεταναστευτικές ροές έφταιγε η πολιτική ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα που οι ροές έχουν γίνει κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες φταίει ο εκβιαστής Ερντογάν. Ε, να τους ζητάς και πόθεν έσχες ύστερα από τέτοια απόλυτη και διαρκή υποστήριξη, θα ήταν επικίνδυνη αχαριστία. 😉

  34. B. said

    Επίσης θα ήθελα για πολλοστή φορά να καταγγείλω ότι αναφέρονται στο σαραντάκειο ιστολόγιο ως δύστροπες οι γενικές των υποκοριστικών σε -άκι, πράγμα που μου είναι εντελώς ακατανόητο. Έχω και μια φίλη που τη μικρή κόρη της τη λένε Βάνα, και φυσικά πλειστάκις την ακούω να αναφέρεται στα θέματα «του Βανακιού».

    (Σ.Σ. Νησιώτης που ζει στην Κρήτη, για να τα λέμε όλα).

  35. Γς said

    22:

    … και το άπειρο

  36. sarant said

    11 Μωρέ μπράβο ακρίβεια -σε ένα Λούκι Λουκ υπήρχε κάτι ανάλογο 🙂

    12 Α, μάλιστα

    28 Ακριβώς, σε μια πλατεία

    34 Ε, χρειαζόταν και η διευκρίνιση στην παρένθεση 🙂

  37. B. said

    31: Στο Νικοδεσπότη αναφερόμουν που λέει για ένα κεμπαμπτζήδικο στη γειτονιά του (από όσο θυμάμαι το είχαν κάποιοι Τούρκοι ή Κούρδοι).

  38. π2 said

    – Η μεταμεσονύκτια απαλλαγή των μιντιαρχών από το πόθεν έσχες είναι τραγική κίνηση με σαφή στόχευση. Μου κάνει εντύπωση όμως που όσοι την καυτηριάζουν επικεντρώνονται μόνο στον Μαρινάκη. Ακόμη πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα της διάταξης σε σχέση με την διαπλοκή ΜΜΕ – πολιτικής από το ότι ο όποιος Μαρινάκης δεν θα υποβάλλει πόθεν έσχες θα είναι η διευκόλυνση της δημιουργίας νέων ΜΜΕ «ειδικού σκοπού» όπως αυτά που ξεφυτρώνουν κατά καιρούς, με ύποπτους χρηματοδότες, χωρίς αναγνώστες και με κύρια επιδίωξη είτε την πολιτική στράτευση είτε τα παράπλευρα οφέλη από τον στοχευμένο κιτρινισμό ή και τα δύο.

    – Ο Μαυρωτάς μπορεί να το σώσει επικαλούμενος την inclusive αρίθμηση των αρχαίων ( πώς το λέμε αυτό στα ελληνικά; ). Για παράδειγμα, οι μεγάλες εορτές που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια ονομάζονταν πεντετηρικές εορτές, γιατί θεωρούσαν ότι γίνονταν το πέμπτο έτος από αυτό στο οποίο τελέστηκε η προηγούμενη (1ο έτος: Ολυμπιάδα, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο έτος νέα Ολυμπιαδα). Ή, αντίστοιχα, o Ιησούς σταυρώνεται σούρουπο Παρασκευής και ανασταίνεται Κυριακή, την τρίτην ημέρα κατά τας γραφάς. Με την αρχαία λογική λοιπόν, το 2020 θα έχουν μεν περάσει 2499 έτη από τη ναυμαχία, αλλά θα είμαστε στο 2500ο έτος από αυτήν. Όπερ έδει Μαυρωτάν δείξαι. 🙂

    – Βλέπω μ’ ενδιαφέρον τη λέξη αντιδιαισθητικό. Το λέμε; Αν ναι, χαίρομαι, γιατί ποτέ δεν ήξερα αν λέμε στα ελληνικά το counterintuitive και μονίμως έψαχνα περίφραση.

    – Adana kebab rules.

  39. LandS said

    1 ποια δύο παραδοσιακά; Κοίτα δω https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_kebabs#Turkey

    Βασικά το Ούρφα είναι φλώρικη εκδοχή του Άντανα.

  40. Νέο Kid said

    38. Το «αντιδιαισθητικό» είναι πολύ συνηθισμένο επίθετο σε μαθηματικά κείμενα Π2ε. Το γεγονός ας πούμε ότι μεταξύ των σημερινών σχολιαστών (περίπου 20) στο άρθρο του Νίκου υπάρχει μια πιθανότητα σχεδόν 50% να υπάρχουν τουλάχιστον 2 που έχουν γενέθλια την ίδια μέρα , είναι εξόχως αντιδιαισθητικό !» 🙂

  41. 22 Συμφωνώ μ’ αυτά. Αλλά, μάστορα, στην αρχή μίλησες για φυσικούς που δεν έχουν 0, όχι για τακτικά αριθμητικά. Και μιας και το 0 μπήκε πρόσφατα στους φυσικούς, γι’ αυτό έγραψα ό,τι έγραψα (περί ηλικίας κλπ)

    😆

  42. Costas X said

    Έκτακτη επικαιρότητα! Ακλισιά πριν από λίγο στον Άλφα!

  43. sarant said

    38-40 Στα 23 άτομα δεν είναι το 50%;

  44. […] Διαβάστε τη σχετική αναφορά από το sarantakos.wordpress.com […]

  45. Αὐγουστῖνος said

    Πρέπει νὰ ἔχασα ἐπεισόδια, καθὼς δὲν βρῆκα πουθενὰ τὴν ἀφετηριακὴ ἀναφορὰ στὸν Καῖσλερ, παρὰ μόνο τὰ ὑπόλοιπα σχόλια ἐπὶ τοῦ γνωστοῦ βιβλίου του (Τὸ μεδὲν καὶ τὸ ἄπειρο). Εἰδικότερα δὲ στὸ 22 ποὺ παραπέμπουν τὰ ἐν λόγῳ σχόλια, ἡ μόνη ἔμμεση ἀναφορὰ στὸ βιβλίο εἶναι τὸ «ποιός τρώει ποιόν» 🙂

  46. Νίκος Κ. said

    19: Τα βιογενή «minerals» παράγονται μεν από ζωντανούς οργανισμούς αλλά είναι ανόργανα υλικά.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Biomineralization#List_of_minerals

  47. Νέο Kid said

    43. Κι από ποτέ το 23 δεν είναι «περίπου 20» ; 😊
    Μηχανικοί είμαστε . Δεν είμαστε φάρμακοτρίφτες !

  48. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  49. sarant said

    46 Μάλιστα…

    47 Δεν σε αμφισβητώ, απλώς δεν θυμόμουν ακριβώς.

  50. ΣΠ said

    43
    Ναι https://en.wikipedia.org/wiki/Birthday_problem

  51. LandS said

    Νομίζω ότι το όλο μπέρδεμα ξεκινά από το τρόπο που λέμε πότε ένα ιστορικό γεγονός έλαβε χώρα. Για εμάς τους Έλληνες, που μετράμε τα χρόνια που περνάνε, είμαι 69 χρονών (παίρνω παράδειγμα Ιστορικού γεγονότος το έτος γέννησής μου), για τους Αγγλοαμερικανούς φίλους μου, που κάνουν την αφαίρεση, είμαι 68 (νάναι καλά τα παιδιά).
    Έτσι η Ναυμαχία έγινε το έτος480 πΧ (στο σημείο -480) ή 480 χρόνια πΧ; Σε λίγους μήνες θα έχουμε το +2020 ή 2020 χρόνια από τότε που αρχίζουμε να μετράμε τα χρόνια;

    Πάντα ήμουν υπέρ του δεύτερου τρόπου. Για το 2020 και μόνο θα είμαι υπέρ του πρώτου. Άκου εβδομήντα ενώ θα είμαι μόνο 69.

  52. Κουτρούφι said

    «Το minerals αναρωτιέμαι αν πρέπει να αποδοθεί «ορυκτά» ή «μεταλλικά άλατα»».

    Νομίζω, «ορυκτά». Γιατί μια μεγάλη κατηγορία minerals, τα οξείδια, δεν συγκαταλέγονται στα άλατα.

  53. ΣΠ said

    51
    Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε το Σεπτέμβριο του 480 π.Χ. Τον Σεπτέμβριο του 2020, που θα κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις θα έχουν συμπληρωθεί 2499 χρόνια.

  54. ΣΠ said

    Οι αστρονόμοι, για να μπορούν να κάνουν απλούς αλγεβρικούς υπολογισμούς με τις χρονολογίες, χρησιμοποιούν το Αστρονομικό Σύστημα Χρονολόγησης [https://en.wikipedia.org/wiki/Astronomical_year_numbering], στο οποίο έχει προστεθεί έτος 0. Συγκεκριμένα το 1 π. Χ. ορίζεται ως έτος 0, το 2 π. Χ. ως έτος -1, κ.ο.κ.

  55. Νέο Kid said

    51. Ας πούμε οτι η ναυμαχία έγινε τον Αύγουστο του 480 πχ (οι ιστορικοί μη βαράτε! υποθεση εργασίας κάνουμε…)
    Ε, τον Αύγουστο του 2020 θα έχουν περάσει ακριβώς 2499 χρόνια , και τον Αύγουστο του 2021 2500 χρόνια.

  56. 54 Πλάκα κάνεις! Σίγουρα μπορούμε να σκεφτούμε και πιο μπερδευτικά συστήματα 🙂

  57. ΣΠ said

    Δεν είναι μόνο ο Μαυρωτάς:
    https://www.zougla.gr/greece/article/ekdilosi-gia-ta-2500-xronia-apo-ti-navmaxia-tis-salaminas
    https://www.zougla.gr/politismos/article/ta-prota-poster-ton-eortasmon-gia-ta-2500-xronia-apo-ti-navmaxia-tis-salaminas
    https://www.alphatv.gr/news/koinonia/article/28719/eortasmos-gia-ta-2500-hronia-apo-ti-naumahia-tis-salaminas/

    … ούτε μόνο ο Μαριάς:
    https://www.oanagnostis.gr/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1/
    https://crashonline.gr/politismos/412740/%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CF%8E%CF%81%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA/

  58. Νέο Kid said

    56. Γιατί ρε Δύτη? Απλό είναι , για να μην χρειάζεται για υπολογισμούς από πΧ σε μΧ να αφαιρούμε 1. Έτσι η ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε έγινε το έτος -479 🙂

  59. Αιμ said

    Καλημέρα
    Δράττομαι του 39 από τον Λαντς να επισημάνω την ασυνείδητη αλλά και συνειδητή συσχέτιση της αντοχής στα καφτερά φαγητά με τον ανδρισμό. Από παρατηρήσεις μου σε ολόκληρη την Βαλκανική και την Ιβηρική μάλλον και αλλού.
    Τό χει παρατηρήσει άλλος ; Έχετε καμιά καλή εξήγηση ;

    Νόστιμα αλλά ίσα να σ ανοίξει η όρεξη τα μεζεδακια σήμερα 🙂 Πάω να τσιμπήσω

  60. Ω ρε φίλε! Θέλετε μήπως να ξαναγράψουμε όλα τα βιβλία αρχαίας ιστορίας; Γίνεται.

  61. π2 said

    Ελπίζω πάντως οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 2499 με 2500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας να έχουν καλύτερη τύχη από την όπερα Μαραθών – Σαλαμίς του Παύλου Καρρέρ, που παραστάθηκε για πρώτη φορά πάνω από εκατό χρόνια μετά τη σύνθεσή της.

  62. voulagx said

    Υπολογισμός της διαφοράς μεταξύ δύο ημερομηνιών εδω:
    https://support.office.com/el-gr/article/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD-8235e7c9-b430-44ca-9425-46100a162f38

    Και τα αποτελεσματα εδω: https://imgur.com/a/G89Kr7F

  63. ΣΠ said

    60
    Το Αστρονομικό Σύστημα Χρονολόγησης δεν αφορά την ιστορική χρονολόγηση π.Χ./μ.Χ. Κάνει απλώς μια αντιστοίχιση της ιστορικής χρονολόγησης με ένα άλλο σύστημα που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι, που μάλιστα έχει και ISO.

  64. Αιμ said

    58, 60. Έτος πΧ -1 = αστρονομικό έτος . Για να κάνουμε υπολογισμούς, και τα βιβλία όπως είναι. Καλό μου φαίνεται εμένα

  65. Ναι, βρε παιδιά, το κατάλαβα, πλάκα κάνω. Ώωωω… 🙂

  66. ΣΠ said

    59
    Εγώ δεν τα μπορώ καθόλου τα καφτερά. Μάλλον είμαι φλώρος. 🙂

  67. Γς said

    21:

    Σαν τα φλορς τα αμερικάνικα που δεν υπάρχει ισόγειο αλλά he ground or street level is considered the «first floor,» so the «second floor» …

  68. Γς said

    αλλά the ground

  69. Νέο Kid said

    66. Μη φοβάσαι Σταύρο! Αν ήταν έτσι, οι Ινδοί θα είχαν πηδήξει την άλλη μισή Αθήνα… 😆

  70. ΣΠ said

    69
    😀 😀 😀

  71. voulagx said

    #58: Νιουκιντ, χοντρικα μπορουμε να πουμε οτι η περι ης ο λογος ναυμαχια ελαβε χωρα το ετος -479,25. Κατοπιν πολυπλοκων υπολογισμων συναγωμεν οτι: -479,25+2500=2020,75=2020+3/4
    δηλ. κλεισμενα τα 2020 και προσθετουμε 3/4 απο το 2021 🙂

  72. Αιμ said

    Να προσθέσω πως γνωρίζω πολλές γυναίκες που τρώνε πολύ καφτερά αλλά και ολόκληρους πολιτισμούς ανεξαρτητως φύλου όπως λέει και ο Νεοκίδιος

  73. Γς said

    Γουάρ ε πρέζιντεντ!

    [κώλος]

    President Donald Trump ripped into Democratic rival Joe Biden and his son Hunter at a rally here Thursday night, saying Biden was only a good vice president because he «understood how to kiss Barack Obama’s ass.»

    https://www.nbcnews.com/politics/white-house/trump-escape-washington-onslaught-minneapolis-rally-n1064756

  74. mitsos said

    Καλημέρα

    Καλά τα μεζεδάκια
    μερικά πολύ καφτερά

    Ακόμη και σε δημοσιεύσεις φυσικής που έχουν βραβευτεί με Νόμπελ θεωρείται ανεκτό σφάλμα το +/-0,2% . Δηλαδή για 2500 χρόνια μιλάμε για προσέγγιση +/- 5 χρόνια …

    @38 π2 Γράφεις :
    o Ιησούς σταυρώνεται σούρουπο Παρασκευής
    Εντάξει ρε π2, Χριστισνός δεν είμαι αλλά …Αλλά την Πέμπτη η στάυρωση και την Παρασκευή ο Επιτέφιος …αυτό κάνουν οι Χριστιανοί στα μέρη μου . Θα μου πείς Ναι αλλά και πρώτη Ανάσταση το πρωί του Σαββάτου … Αλλά έτσι και αλλιώς από την ταφή τρεις ήταν οι μέρες από την ταφή ενώ στην τελετή ( αναπαράσταση μια ) και νομίζω ότι αναμενόμενη είναι η συντόμευση.

  75. Αγγελος said

    Μια που ασχοληθήκαμε με το θέμα, ας τονιστεί ότι όταν χρησιμοποιείται η αστρονομική αρίθμηση των ετών, δεν λένε ποτέ π.Χ., ακριβώς για να μην υπάρξει σύγχυση. Το έτος 1 π.Χ. είναι στην αστρονομική αρίθμηση έτος 0, και το έτος 480 π.Χ. είναι στην αστρονομική αρίθμηση έτος -479.
    Ίσως είναι κρίμα που εγκαταλείψαμε την αρίθμηση από κτίσεως κόσμου. Αν την ακολουθούσαμε ακόμα, όλα τα ιστορικά γεγονότα (όχι τα προϊστορικά) θα είχαν θετικές χρονολογίες και δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Ή μάλλον θα υπήρχε, διότι αλλιώς χρονολογούσαν οι Βυζαντινοί, αλλιώς οι Δυτικοί κι αλλιώς οι Εβραίοι!
    Ας θυμηθούμε και το σύστημα των «ιουλιανών ημερών», που χρησιμοποιείται, νομίζω, επίσης στην αστρονομία. Σε 20 λεπτά θ΄αρχίσει η 2458769η ιουλιανή ημέρα!

  76. Καλημέρα!
    Νίκο δεν χρειάζεται να γράφεις το τουρκικό ı χωρίς τελίτσα με το ελληνικό ι, αρκεί να εγκαταστήσεις το εκτεταμένο λατινικό πληκτρολόγιο 😁
    Επίσης, έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι βέβαιος, ότι είναι με παχύ σ, şanlı, Şanlıurfa. 🤔

  77. π2 said

    74: Ξέρεις πόσο μελάνι έχει χυθεί γι’ αυτά. Το Κατά Μάρκον 15:22-42 τοποθετεί την σταύρωση και τον θάνατο Παρασκευή. Άλλοι προτιμούν Πέμπτη ή και Τετάρτη, λόγω του προβλήματος των τριών ημερών ή των γεγονότων που μεσολαβούν. Μ. Πέμπτη απλώς γιορτάζουμε τη σταύρωση.

  78. νεσσίμ said

    25.
    παλαιός καθηγητής δημόσιας υγείας συνιστούσε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές την παρακάτω κλίση για την «κακοτοπιά»
    του πληθυντικού για τις πισίνες:

    ον. οι πισίνες
    γεν. των κολυμβητικών δεξαμενών!
    Αιτ. τις πισίνες
    κλπ

  79. ΣΠ said

    Το άρθρο τoυ in.gr είναι τόσο κακογραμμένο, που το «κτήσεως» είναι παρωνυχίδα. Μπερδεύουν το π.Χ. με το μ.Χ., γράφουν 574 και εννοούν 754, ενώ σε κάποια σημεία δεν βγαίνει νόημα. Με τα πόδια το γράψανε.

  80. νεσσίμ said

    7, 10γ κλπ

    How life could have produced most minerals on Earth

  81. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

    Πράγματι τα κεμπαπτζήδικα ήταν λίγα και εξειδικευμένα πριν από 10-15 χρόνια, ενώ τώρα πια το κεμπάπ -τουλάχιστον σκέτο το κρέας του- το βρίσκεις παντού. Την Ούρφα πρέπει να την πρόλαβα κι εγώ, επίσης θυμάμαι και κάποιο στην οδό Σκρα, ένα στην Άνω Νέα Σμύρνη τέρμα Αιγαίου, και το τελευταίο ίσως που έκλεισε, τον περίφημο «Γιώργο», με γιογουρτλού, στη διχάλα Συγγρού με Καλιρρόης…

    Στα περι φυσικών αριθμών, θα θυμάστε ασφαλώς ότι το σύνολο Ν πράγματι δεν είχε το μηδέν, αλλά υπήρχε και το σύνολο Ν0 (το 0 εκθέτης ή δείκτης), που περιλάμβανε και το ζήρο…

    Η -πολύ καλή ομολογουμένως- αρτοβιομηχανία της Β.Ελλάδας «Φαίδων», έχει από το όνομά της, εγγενή μεζεδάκια στα διαφημιστικά σποτά κια της που ακούω στο ραδιόφωνο, που και που… «Νοστιμιές του Φαίδων» κλπ.

  82. Marinos Agelis said

    Αν βάλω το μολύβι μου στο υποδεκάμετρο, ακριβώς στην ένδειξη 20, είμαι σίγουρος ότι έχω στα αριστερά μου είκοσι εκατοστά. Δεξιά μου έχω 20 & κάτι, είμαι δηλαδή ήδη στο 21ο εκατοστό.
    Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 1999, ξημερώματα 1ης Ιανουαρίου 2000, πόσα χρόνια έχω πίσω μου, όχι βέβαια από το έτος μηδέν (!) αλλά απλά απ’ το μηδέν;

  83. Νέο Kid said

    82. 1999 χρόνια.

  84. Νέο Kid said

    83. Eίναι λίγο σαν τη μπάλα… Όταν η τιβί γράφει 89.35 ξέρω γω είμαστε στο 90ο λεπτό του αγώνα , αλλά τα 90 λεπτά συμπληρώνονται όταν το ρολόι δείξει 90.00

  85. ΣΠ said

    82
    Το μηδέν είναι η χρονική στιγμή που χωρίζει τα έτη 1 π.Χ. και 1 μ.Χ., δηλαδή τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου του 1 π.Χ.

  86. P said

    Όποτε και νάναι, το 20 το 21, η επέτειος δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα έχουμε όλα έτοιμα από την πρόβα τζενεράλε: βετεράνους σαλαμινομάχους, κόκκινο χαλί, στολές για παρανυμφάκια κοκ

  87. LandS said

    53 Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε 480 χρόνια προ Χριστού. 2020 που θα έχουν περάσει απο τη Γέννηση κάνει 2500 χρόνια από τότε. Μετριέται το έτος Γέννησης δυο φορές; Και λοιπόν; Σα να βάζει η τράπεζα ένα χρόνο βαλέρ.
    Όλες οι επέτειοι που θυμάμαι (Μάχη του Μαραθώνα, Δημοκρατία του Κλεισθένη, Μιλένιουμ) με αυτό το τρόπο υπολογίστηκαν, και ένα παιδί που γεννήθηκε την ημέρα της Ναυμαχίας, το Σεπτέμβρη του χρόνου θα κλείνει τα 2499 και θα μπαίνει στα 2500.

  88. Marinos Agelis said

    83
    Το 1999ο έτος ξεκίνησε βεβαίως την 1η Ιανουαρίου 1999 και το βράδυ της 31ης Δεκ. ολοκληρώθηκε. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά είμαστε ήδη στο 2000, δηλαδή στη 2η χιλιετία. Το υποδεκάμετρο δεν κάνει λάθος.
    84
    Ακριβώς! Στο 90 έχουμε ήδη παίξει μιάμιση ώρα αγώνα. Όχι 89΄ ακριβώς 90΄!

  89. Νέο Kid said

    88. Όταν λέμε «χιλιετία» ενοούμε 1000 χρόνια . Τα χίλια χρόνια από τη στιγμή 0 (που είναι αυτή που έγραψε από πάνω ο ΣΠ) συμπληρώνονται ΟΤΑΝ ΜΠΕΙ το έτος 1001 (ή τα 2000 χρόνια όταν μπήκε το 2001)
    Το υποδεκάμετρο «ξεκινάει» από τα 0 εκατοστά. Οι χρονιές όμως ξεκινάνε απο την 1η χρονιά. Τόσο δύσκολο είναι? Όταν μπήκε το έτος 3 μχ είχαν περάσει ΔΥΟ χρόνια.

  90. ΣΠ said

    88α
    Όχι, η δεύτερη χιλιετία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου του 2000.

  91. voulagx said

    #88: «Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά είμαστε ήδη στο 2000, δηλαδή στη 2η χιλιετία.»
    Οχι, στη 3η χιλιετια θα ειμαστε μολις πλοκληρωθει το ετος 2000.

  92. LandS said

    66 Εσένα δεν σου αρέσουν. Εμένα που δεν τα αντέχει ο οργανισμός μου και μου τα απαγόρευσαν οι Γιατροί;

  93. Pedis said

    # 85 – Φοβάμαι ότι το πρόβλημα παίρνει ιδιαίτερα σημαντικές και κρίσιμες θεολογικές διαστάσεις. Ο Χριστός κατα τη γέννηση του ήταν ενός έτους;

  94. Νέο Kid said

    https://www.nooz.gr/science/1557329/alexei-leonof–pethane-o-prwtos-anthrwpos-poy-ekane-peripato-sto-diastima
    Πέθανε ο κοσμοναύτης Λεόνωφ. Ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα, το 1965.

  95. ΣΠ said

    88
    Στην δεύτερη χιλιετία μπήκαμε όταν ολοκληρώθηκε το 1000 μ.Χ. και μπήκε το 1001 μ.Χ.

  96. ΣΠ said

    93
    Γιατί το λες αυτό; Ο Χριστός γεννήθηκε (λέμε τώρα) την χρονική στιγμή μηδέν. Δηλαδή όταν συμπληρώθηκε το έτος 1 μ.Χ. έγινε ενός έτους.

  97. Αγγελος said

    Μα αυτό λέμε, Marinos Agelis! Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά είμαστε ήδη στο 2000, δηλαδή ΑΚΟΜΗ στη 2η χιλιετία. Η νέα (τρίτη) χιλιετία θα αρχίσει από την Πρωτοχρονιά του 2001!
    Ψυχολογικά, φυσικά, η μεγάλη αλλαγή έγινε την Πρωτοχρονιά του 2000, όταν, αφού μια ζωή λέγαμε και γράφαμε «χίλια εννιακόσια τόσο», έπρεπε ν’αρχίσουμε να λέμε «δυο χιλιάδες τόσο». Οπότε λογικό ήταν να ξεσαλώσουμε εκείνη την Πρωτοχρονιά κι όχι την επόμενη. (Η άλλη μεγάλη αλλαγή έγινε τη μεθεπόμενη, και δεν είχε σχέση με το ημερολόγιο.)

  98. Marinos Agelis said

    Στις 12:00΄ το βράδυ στις 31 Δεκ του 2019, θα έχουν περάσει από το 2000 19 χρόνια. Μετά από 365 μέρες, το βράδυ της 31ης Δεκ του 2020, 20 χρόνια. Δεν μου λέτε δηλαδή, πως για να έχουν περάσει 20 χρόνια από το 2000, θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του 2020!

  99. LandS said

    Ντάξει ρε μάγκες το Σεπτέμβρη του 2020 θα γιορταστεί η έναρξη του 2500ου έτους από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

  100. ΣΠ said

    Για την ακρίβεια, στο τέλος του 2020 θα έχουν περάσει 20 χρόνια από το τέλος του 2000.

    Ακόμη, από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 είναι 366 μέρες (δίσεκτο).

  101. LandS said

    Θα ξεκινήσουν οι εορτασμοί για τα 2500 χρόνια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

  102. ΣΠ said

    99
    Έτσι, όχι η συμπλήρωση 2500 χρόνων.

  103. Γς said

    78:

    >ον. οι πισίνες
    γεν. των κολυμβητικών δεξαμενών!

    Κι ούτε που πήγε ο νους μου στις πισίνες όταν διάβασα στην Κύπρο μια πινακίδα

    ΧΗΜΙΚΑ ΠΙΣΙΝΩΝ

    https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_20.html

  104. ΣΠ said

    Όποιος έχει ακόμα αμφιβολίες ας δει εδώ. Η 194η Ολυμπιάδα είναι το 4 π.Χ. και η 195η, που ακολουθεί, είναι το 1 μ.Χ. και βέβαια απέχουν μεταξύ τους μια τετραετία και όχι 4 + 1 = 5 χρόνια. Φυσικά, όλες οι μ.Χ. Ολυμπιάδες έγιναν σε χρονιές που είναι περιττοί αριθμοί, ενώ οι π.Χ. Ολυμπιάδες σε χρονιές που είναι άρτιοι αριθμοί.

  105. LandS said

    103 Για άλλες περιπτώσεις το συζητάμε, αλλά «χημικά πισίνας» είναι μια ακριβής και σαφής ονομασία.

  106. Marinos Agelis said

    Α! Τι ωραία! Απ’ την αρχή του 2000 όμως; Απ’ το μηδέν δηλαδή;
    Το 1ο έτος της μ.Χ. ιστορίας είναι φυσικά αυτό που ορίζεται από το 0 & το 1 (31/12, και ναι δεν ξέρω αν ήταν δίσεκτο), τα 2000 χρόνια πως ορίζονται; Από το 0 – ………. (Να το πάλι το υποδεκάμετρο!)

  107. skom said

    Και για να ολοκληρώσουμε την ομορφιά η γέννηση του Ιησού έγινε το 4 π.Χ βέβαια.

  108. Γς said

    87:

    > Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε 480 χρόνια προ Χριστού

    Κι η Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.

    Οι Πέρσες ξανάρχονται όμως

    Σαν Αμερικανοί στο Βιετ Ναμ να ‘ούμε …

    https://caktos.blogspot.com/2015/10/blog-post_88.html

  109. ΓιώργοςΜ said

    98 Ακριβώς. Το 2000 τελειωσε στις 31.12.2000. Από τότε μέχρι τις 31.12.2020 ειναι 20 χρόνια.
    Στο χάρακα, από το 1 ως το 11 είναι 10 εκατοστά. Το πρώτο εκατοστό του χάρακα είναι από το σημείο 0 ως το σημείο 1. Κάποιος που γεννήθηκε στις 15.5.2000 γίνεται 20 χρόνων στις 15.5.20??

  110. Pedis said

    # 107 – όχι, σύμφωνα με το ισχύον μέτρημα είναι το 5 πΧ.

    Και με το που γεννήθηκε γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια.

  111. Marinos Agelis said

    109
    Όχι;

  112. ΣΠ said

    106
    Από την αρχή του 2000 μέχρι την αρχή του 2020 είναι 20 χρόνια. Μπορούμε να κάνουμε αφαίρεση (2020-2000=20) για να βρούμε τον αριθμό των ετών που μεσολαβεί αν θεωρήσουμε την ίδια χρονική στιγμή κάθε έτους (από αρχή έως αρχή, από τέλος έως τέλος, από Απρίλιο έως Απρίλιο).

    Οπότε, από το τέλος του 1 μ.Χ. μέχρι το τέλος του 2000 μ.Χ. είναι 2000-1=1999 χρόνια. Όμως, από την αρχή του 1 μ.Χ. μέχρι το τέλος του 2000 μ.Χ. είναι 2000 χρόνια.

  113. Μαρία said

  114. ΣΠ said

    107, 110
    Δηλαδή ξεκίνησε με μείον βαθμούς όπως πέρσι ο Παναθηναϊκός; 🙂

  115. Pedis said

    # 114 – Εγω λέω ότι κέρδισε βαθμούς στη συνέχεια όπως ο παοκ. Πώς αλλιώς θα δικαιώνονταν η προφητεία να πάρει πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια;!

  116. Μαρία said

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    «στην όγδοη δεκαετία της ζωής του εξελέγη βουλευτής, καθώς ηγήθηκε του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.»
    Μόνο που ο Βασίλης Βασιλικός διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του, αφού γεννήθηκε το 1934, άρα είναι 85 ετών. Σύνηθες το λάθος.
    https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/214463_o-prothypoyrgos-akoloythei-tin-palaias-kopis-methodo-ekdikisi-toy

  118. Αιμ.Παν. said

    Ας επιστρέψουμε στη χρονολόγηση Anno Mundi ή από Κτίσεως κι έτσι αποφεύγουμε όλα τα προβλήματα με το έτος 0 κλπ…
    https://el.wikipedia.org/wiki/Anno_Mundi ή
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anno_Mundi

    Τουλάχιστον για τους τελευταίους 90τόσους αιώνες… 🙂

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    78: Ο Μπαμπινιώτης προτείνει «των πισίνων»:

    Αυξημένα τεκμήρια για τους κατόχους μεγάλων πισινών

  120. atheofobos said

    1, 14,28,37
    Πράγματι το κεμπάπ της πανέμορφης Ούρφα είναι εξαιρετικό. Μόνο που είχαμε καθίσει σε μαγαζί που δεν σέρβιρε μπύρα και αναγκαστικά το φάγαμε στεγνό. Όταν φύγαμε διαπιστώσαμε πως το ακριβώς απέναντι σέρβιρε!

  121. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    112. Έχει διδαχθεί ν = β-α+1, για χρονικά διαστήματα και πλήθος σελίδων.

    Συνήθη λάθη : δεκαετία 1990-2000 (11-ετια), κ.ο.κ.

  122. Λεύκιππος said

    ….και όσο θυμάμαι πως κάποτε, για να δείξουμε ότι κάτι θ’ αργήσει να συμβεί, ή τέλος πάντων είναι απιθανο να συμβεί , λέγαμε ότι «αυτό δεν θα γίνει ούτε το 2.000….» Και τώρα συζητάμε εν έτει 2019…

  123. Marinos Agelis said

    112
    «Οπότε, από το τέλος του 1 μ.Χ. μέχρι το τέλος του 2000 μ.Χ. είναι 2000-1=1999 χρόνια. Όμως, από την αρχή του 1 μ.Χ. μέχρι το τέλος του 2000 μ.Χ. είναι 2000 χρόνια.»
    Άρα απ’ την αρχή του 1 μ.Χ. (0) μέχρι το τέλος (31/12) του 1999 έχουμε ακέραια 2000 χρόνια. Να θυμίσω πως η κουβέντα γίνεται για το αν σωστά γιορτάσαμε την έλευση της νέας χιλιετίας το βράδυ εκείνο! Οπότε;
    121.
    Ναι, αν θέλεις να συμπεριλαμβάνεται το έτος 2000, έχουμε 11 χρόνια. Αν θέλεις δηλαδή να συμπεριλαμβάνεται το έτος 2000 για τον εορτασμό της χιλιετίας, τότε έχουμε δυστυχώς 2001 χρόνια….

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άρα, μετά από τόσες αλληλοσυγκρουόμενες αναλύσεις, η ετυμηγορία είναι: αθώος ο Μαυρωτάς, είτε έκανε λάθος είτε όχι. Άλλωστε, δεν έχει σημασία: η σημαντική επέτειος του 2021 είναι τα 50 χρόνια από το Έπος του Γουέμπλεϊ. Τα υπόλοιπα θα βρεθούν στη σκιά του.

  125. Νέο Kid said

    Oh God… 🤯

  126. ΣΠ said

    123
    Άρα απ’ την αρχή του 1 μ.Χ. (0) μέχρι το τέλος (31/12) του 1999 έχουμε ακέραια 2000 χρόνια. Να θυμίσω πως η κουβέντα γίνεται για το αν σωστά γιορτάσαμε την έλευση της νέας χιλιετίας το βράδυ εκείνο! Οπότε;

    Όχι. Από την αρχή του 1 μ.Χ μέχρι την αρχή του 1999 έχουμε 1999-1=1998 χρόνια. Από την αρχή του 1 μ.Χ. μέχρι το τέλος του 1999 έχουμε 1999 χρόνια.

  127. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Βλέπω πως το θέμα του έτους 0 σάς απασχόλησε λιγάκι 🙂

    79 Ε, ναι

    120 Παντού έχει πάει αυτός ο Αθεόφοβος!

  128. Κιγκέρι said

    Άσχετο, αλλά μόλις είδα αυτή την εκδήλωση του Μεγάρου για τις 30/10 κι επειδή έχει και Κοτζιούλα, διαδίδω!
    http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4636

  129. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #38, Π2 κ.ά:
    Δεν ξέρω αν λέγεται και αλλού, αλλά σ’ εμάς εδώ είναι συνηθισμένη έκφραση το «σήμερο οχτώ», εννοώντας την ίδια μέρα της επόμενης εβδομάδας, π.χ. Σάββατο με Σάββατο. Το ίδιο μπορεί ν’ ακούσεις, αντίστοιχα, και «σήμερο δεκαπέντε».
    Αν σου πουν «αύριο οχτώ», εννοούν την επόμενη (της σημερινής) μέρα της άλλης εβδομάδος, π.χ. Σάββατο με Κυριακή.
    (Μια χαρά συνεννοούμαστε… 🙂 )

    78, 119. Βέβαια! Είναι λυμένο, νομίζω.
    η πισίνα,… των πισίνων
    ο πισινός,… των πισινών

    116, Μαρία: Καταπληκτικό !! (Αν και φοβάμαι ότι τέτοια ’’καταπληκτικά’’ θα τα συναντάμε όλο και συχνότερα…)

  130. ΣΠ said

    Παρακολουθώ μπάσκετ και πριν από λίγο ο εκφωνητής είπε: «η παρεξήγηση θεωρείται λήξαν».

  131. Αγγελος said

    Μια που αναφέραμε τον σεβάσμιο Βασίλη Βασιλικό, χτες διάβασα κατά σύμπτωση τη νουβέλα του «Σκανδιναβικό Σταυρόλεξο», που αφορά τον ανεξιχνίαστο θάνατο (επισήμως αυτοκτονία) ενός Ελληνα αντιχουντικού διπλωμάτη το 1968. Με κατάπληξη διάβασα στη σελ. 25 να λέει «Και τώρα που οι εδώδιμοι φασίστες τόλμησαν ν’ απλώσουν χέρι στο εξωτερικό…» Επειδή βέβαια δεν μπορεί να μην ήξερε τη σημασία της λέξης «εδώδιμος», φαντάστηκα πως έκανε χιούμορ. Πάρα κάτω όμως, είδα να λέει επανειλημμένως ότι η Σουηδία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Στη σελ. 33 μάλιστα βάζει έναν υπεύθυνο της σουηδικής Αστυνομίας Αλλοδαπών να λέει επί λέξει «Η χώρα μας, που ήταν έτοιμη να βγει απ’ το ΝΑΤΟ, επέστρεψε δρομαίως μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία.» Χιούμορ είναι κι αυτό;

  132. Marinos Agelis said

    126
    «Όχι. Από την αρχή του 1 μ.Χ μέχρι την αρχή του 1999 έχουμε 1999-1=1998 χρόνια. Από την αρχή του 1 μ.Χ. μέχρι το τέλος του 1999 έχουμε 1999 χρόνια».
    Όχι. Από την αρχή του έτους 1 μ.Χ (0 – Μηδέν) μέχρι το τέλος του 1999 (31/12) έχουμε 2000 χρόνια.

  133. ΣΠ said

    132
    Θα κάνω μια ακόμα απόπειρα.
    Από την αρχή του έτους 1 μέχρι το τέλος του έτους 1 έχουμε 1 χρόνο.
    Από την αρχή του έτους 1 μέχρι το τέλος του έτους 2 έχουμε 2 χρόνια.
    Από την αρχή του έτους 1 μέχρι το τέλος του έτους 3 έχουμε 3 χρόνια.
    Από την αρχή του έτους 1 μέχρι το τέλος του έτους 4 έχουμε 4 χρόνια.
    ……
    (βλέπεις το pattern;)
    Από την αρχή του έτους 1 μέχρι το τέλος του έτους A έχουμε A χρόνια.
    ……
    Από την αρχή του έτους 1 μέχρι το τέλος του έτους 1999 έχουμε 1999 χρόνια.

  134. Νέο Kid said

    Σταύρο, χαρά στο κουράγιο σου! 🤪

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πράγματι ο Βασιλικός δεν γνωρίζει τη σημασία του εδώδιμου, Άγγελε. Το «εδώδιμα και αποικιακά» έχει πάρει στον λαιμό του κόσμο και κοσμάκη. Γράφει στην κατακλείδα μιας βιβλιοπαρουσίασής του :
    «Η περιπέτεια της γραφής» του απόδημου Γιάννη Βασιλακάκου φωτίζει εκ των ένδον την «εδώδιμη» λογοτεχνική παραγωγή. Ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του.

  136. Λεύκιππος said

    Ασχετη αλλά χρήσιμη πληροφορία με δεδομένο τον μέσο ορο ηλικίας πολλών εδώ γύρω. Ως γνωστόν στα 65 το δίπλωμα παύει να ισχύει και πρέπει να ξαναβγάλεις καινούργιο. Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό είναι ότι η διαδικασία, από την στιγμή που θα υποβάλλεις τα χαρτιά σου διαρκεί 2 με 3 μήνες, δηλαδή 3 σίγουρα. Στο διαστημα αυτό, αν υπέβαλες τα χαρτιά λίγο πριν λήξεις το ισχύον, πράγμα σύνηθες, είσαι χωρίς δίπλωμα με ό,τι αυτό σημαίνει αν πάει κάτι στραβά. Και ο Νόμος του Μέφρι….

  137. Γιάννης Κουβάτσος said

    135: Και το σχετικό λινκ:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://neoskosmos.com/el/190423/vasilis-vasilikos-27-syngrafeis-eksomologountai-ena-monadiko-vivlio-sto-eidos-tou/&ved=2ahUKEwjO2YWjjpflAhUisaQKHWgTCV4QFjACegQICRAB&usg=AOvVaw3Zp24JKcceFRCKhxJOtt6k&cshid=1570897165969

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και στη σύνοψη του «8 1/2» γράφει ο Βασιλικός:
    «Όλα θα ξεχαστούν. Μια μέρα

    αγκαλιασμένοι θα βρεθούμε

    οι απόδημοι κ’ οι εδώδιμοι,

    οι αντιστασιασθέντες κ’ οι νεκρόφιλοι.»

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.vivliopoleiopataki.gr/product/578683/vivlia-logotexnia-ellhnikh-logotexnia/8-%25C2%25BD/&ved=2ahUKEwiCpeO9kJflAhXBy6QKHVPHBdkQFjADegQIBRAB&usg=AOvVaw0eWsOOEV62R0gz4Qtrbvkm&cshid=1570897429927

  139. Marinos Agelis said

    133
    «Από την αρχή του έτους 1 μέχρι το τέλος του έτους 1 έχουμε 1 χρόνο»
    Ποιος μπορεί να πει όχι….
    Κοίτα όμως για να κάνω και γω μια ακόμα προσπάθεια:
    Αν ο Μαθουσάλας γεννιόταν τα πρώτα λεπτά του 1ου έτους μ.Χ και πέθαινε στις 12:00 ακριβώς της 31ης Δεκεμβρίου 1999, πόσα χρόνια θα είχε ζήσει; Μη μου πεις (ακόμα μια φορά) 1999!

  140. Ε, να κάνω κι εγώ μια απόπειρα 🙂

    Το μέτρο έχει εκατό εκατοστά, όπως ο αιώνας εκατό χρόνια. Το πρώτο εκατοστό αρχίζει από το σημείο μηδέν και το μέτρο τελειώνει στο τέλος του 100ου εκατοστού. Στις 00:00:01 του 1901, δλδ στο πρώτο χιλιοστό του πρώτου εκατοστού, αρχίζουμε να μετράμε (με τα δαχτυλάκια για σιγουριά). Όπως το μέτρο τελειώνει μόλις τελειώσει το τελευταίο χιλιοστό του εκατοστού νούμερο 100, έτσι και ο αιώνας τελείωσε το τελευταίο δευτερόλεπτο του έτους 2000, που είναι το τελευταίο της εκατοντάδας. Το γεγονός ότι το τελευταίο έτος αρχίζει από 2 και όχι από 1 είναι που μπερδεύει ψυχολογικά (αυτούς που μπερδεύονται δλδ). Κατ’ αναλογία, το τελευταίο εκαστοστό του μέτρου παριστάνεται από τριψήφιο νούμερο αλλά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το αποδεχτούμε παρέα με τα υπόλοιπα 99 μονοψήφια ή διψήφια.

    Τα εξηγώ καλά ή να σκάσω?

  141. gpoint said

  142. ΣΠ said

    136
    Πράγματι, υπέβαλα τα χαρτιά μου στις 20 Ιουλίου και ακόμα δεν έχει εκδοθεί το δίπλωμα οδήγησης. Όμως μου έδωσαν ένα χαρτί με το οποίο, όπως μου είπαν, μπορώ να οδηγώ προσωρινά.

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι, καλά, ο Βασιλικός το κάνει κατά συρροήν και σε βάθος δεκαετιών αυτό το κωμικό λάθος, αλλά πώς και δεν βρέθηκε τόσα χρόνια κάποιος φίλος, επιμελητής, αναγνώστης, να του το υποδείξει; Τόσος σεβασμός στο κύρος του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα ή υπάρχει άλλη εξήγηση, άραγε;

  144. Να και η Ούρφα στις αρχές του 20ού αιώνα:

  145. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Μη μας τρελάνει το μεδέν…

    Γιάννης Μηλιώκας: (στο τέλος του βίδεου) Hello baby! https://youtu.be/U9ePbQfCPoA

    Και η Ελευθ. Αρβανιτάκη μηδενίζει…: Το μηδέν https://youtu.be/GFz_qDuFLk8?t=15

  146. ΣΠ said

    139
    Ε, ναι 1999.
    Δεν βλέπεις ότι ισχύει το παρακάτω;
    «Από την αρχή του έτους 1 μέχρι το τέλος του έτους A έχουμε A χρόνια.»
    Ε, βάλε Α=1999. Δεν μπορεί να ισχύει μόνο για Α=1, 2, 3, 4 και να μην ισχύει για Α=1999.

  147. Marinos Agelis said

    140
    «το τελευταίο χιλιοστό του εκατοστού νούμερο 100»
    99,9 – Το 100 είναι σημείο όπως άλλωστε και το μηδέν. Άρα 100 & κάτι είμαστε ήδη στο 2ο μέτρο, άρα η καινούργια μέρα του 2000 ήταν ήδη η νέα χιλιετία!

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    140 >>Τα εξηγώ καλά ή
    🙂
    …κι αυτό που κάνω ποιος σου το ΄πε αδυναμία
    Που λογαριάζω
    το μηδέν μου με το άπειρο
    και βρίσκω ανάπηρο
    τον κόσμο στα σημεία

  149. Νέο Kid said

    Το ανέκδοτο μ αυτόν που πήγαινε ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο το ξέρετε; …

  150. Νέο Kid said

    Δυστυχώς επτωχεύσαμεν ,αλλά τουλάχιστον κερδίσαμεν τον Ολυμπιακόν! 🤪😝😛
    (Χαρίλαος)

  151. Λεύκιππος said

    142 ΣΠ δεν νομίζω να το δέχεται η ασφάλειά σου….αν χρειαστεί (και θα είναι πολλά τα λεφτά…..)

  152. sarant said

    131-135 Ωχ, γκαφα.

    136 Χρήσιμο

    151 Οποτε τι να κάνουμε;

  153. gpoint said

    ΄# 136

    Λεύκιππε πέρσυ το έβγαλα σε 20 μέρες (στην Αμφισσα) και μου έδωσαν ένα χαρτί πως είχα καταθέσει τα δικαιολογητικά για έκδοση διπλώματος με το οποίο μπορούσα να οδηγώ

  154. Γιάννης Κουβάτσος said

    150: Δεν πειράζει, στην επόμενη αγωνιστική εναντίον της Λίμνης Κουμουνδούρου θα κερδίσει ο Θρύλος. 😜

  155. Νέο Kid said

    151. Φυσικά και το δέχεται η ασφάλεια. Το κράτος ( έστω αυτό το μπουρδελο ) το χορηγεί. Επίσημο προσωρινό δίπλωμα είναι.

  156. gpoint said

    # 146

    Ρε φίλε αμάν πιά. Δεν θέλει φιλοσοφία πως δεν μπορείς να μετράς το ένα έτος από την αρχή και το άλλο στο τέλος, ο Πάρταόλα είσαι ;
    Ελέος\Και από την τελευταία μέρα του 2011 μέχρι την πρώτη του 2012 μεσολαβει μια μέρα αλλά με την λογική σου μεσολαβεί ένα έτος !!!!
    Κατάλαβες τώρα τι κομπογιαννίτικα φιάχνεις ;

  157. … η λέξη γράφεται σωστά, από κτίσεως,
    αλλά υπάρχουν και δυο «κτήσεως». …

    Από κεκτημένη ταχύτητα.

  158. gpoint said

    # 151

    Οταν καταθέσεις τα δικαιολογητικά και γίνουν ΔΕΚΤΑ παναπεί πως είσαι ικανός να οδηγήσεις αφού αυτό εκριναν οι γιατροί κι ας μην έχει τυπωθεί το δίπλωμα και η ασφάλεια είναι υποχρεωμένη να το δεχθεί. Βέβαια οι ασφάλειες (οι περισσ’οτερες) κάνουνε κόνξες αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν νομικά

  159. ΣΠ said

    156
    Α, καλά! Είσαι και μαθηματικός.

  160. Νέο Kid said

    Για το 147. τα έγραψε ο Τζης, Σταύρο, όχι για σένα. Αλλά η ηλικία βλέπεις …😊

  161. Στης χιλιετίας την ποδιά σφάζονται παλικάρια

  162. Λεύκιππος said

    Το χαρτί που μου έδωσε το αρμοδιο γραφείο στη Θεσσαλονικη, γραφει ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΕΠΕΧΕΙ ΘΕΣΗΝ ΑΔΕΙΑΣ έτσι με κεφαλαία και προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει.

  163. Μαρία said

    142
    Όπως τα λέει ο Κιντ είναι. Άκου κι εμάς που το ανανεώνουμε για 2η φορά.

  164. loukretia50 said

    Περί χιλιετίας και αρίθμησης ενδιαφέροντα :
    Λοιπόν, σήμερα έμαθα ότι πολύ άνετα θα γιορτάσω πάλι το Νοέμβρη τα 60, τόσοι το κάνουν αυθαίρετα, γιατί όχι κι εγώ? ΄Αλλωστε τυπικά είναι αυτά, κι αργεί ο καιρός που θα χρειαστώ ανανέωση διπλώματος.
    Σκέφτομαι μάλιστα να μεγαλώνω με Ολυμπιάδες – αγώνας δεν είναι η ζωή?- και ενδιάμεσα αντί για γενέθλια, να γιορτάζω κάποιο σημαντικό προσωπικό γεγονός .
    Ας πούμε, τη μέρα που πήρα σύνταξη, πότε ανακάλυψα την Αμερική – άνοιξη ήτανε θαρρώ μα δε βαριέσαι, ξαναπήγα! – ή κάτι πιο spicy.
    Επίσης μπορεί να καθιερώσω έτος με όραμα και ιδιαίτερη σημασία, πχ ανασυγκρότησης, περισυλλογής, ανάπτυξης… μπα, όχι, καλά είμαι μέχρι εδώ, εναλλακτικών μορφών ενέργειας και δραστηριοτήτων δε μου φαίνεται κακό… κάτι θα βρω…

    Νέο Κιντ στο 69 : καταπληκτικό!
    Την άλλη μισή βέβαια την έκαψε γνωστός who liked it hot…

  165. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    123. Επανάληψις .Το πλήθος μεταξύ των ακεραίων α και β (α<β) είναι ν = β-α+1, στο κλειστό διάστημα από α μέχρι β [α, β].

    Χρησιμοποιεiται για να υπολογίσουμε ηλικίες, χρονικά διαστήματα και πλήθος σελίδων.

    Συνήθη λάθη : δεκαετία 1990-2000 (11-ετια), κ.ο.κ. το 2000 συμπεριλαμβανεται

    σελίδες από 1 έως 10 ν=10-1+1 =10

  166. Μαρία said

  167. Ημέρα κεμπάπ σήμερα, μετά την Ούρφα λοιπόν ήρθαν και τα Άδανα:

    (πλάκα-πλάκα, και τα δύο τουΐ εμφανίστηκαν σήμερα, ούτε παραγγελία!)

  168. voulagx said

    #152: Σαραντ, υποβάλλεις την αιτηση ενα με δυο μηνες πριν ληξει η αδεια οδηγησης και σε ενα μηνα το πολυ θα ειναι ετοιμη.

  169. 81, … αρτοβιομηχανία … «Φαίδων», … και … «Νοστιμιές του Φαίδων» …

    Νομίζω έλεγε
    «Νοστιμιές μπουφέδων»

  170. Μαρία said

    Χαχαχαααααααααααααααα!

  171. Σ’ αυτό με την γενική των υποκοριστικών εις -άκι έχει παραμεληθεί η περίπτωση να μείνει ο τόνος εκεί που είναι:
    Το γαλακτομπουρεκάκι – του γαλακτομπουρεκάκιου
    Το μπαγλαμαδάκι – του μπαγλαμαδάκιου

  172. ΣΠ said

    152
    Δεν δέχονται τα χαρτιά νωρίτερα από 2 μήνες πριν από την λήξη. Πάντως δεν θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα. Εγώ τα υπέβαλα στις 20 Ιουλίου (στην Πάτρα) και ακόμα δεν είναι έτοιμη.

  173. voulagx said

    #140 @ΣτοΔγιαλοΧτηνος: Σκασε ρε, που θες να σκασεις. Εσυ καλα τα εξηγαγες, ο αλλος ο Χαλιχρατης δεν τα καταλαβαινε κι εκανε του κεφαλιου του.
    Στο #62 αφησα ενα δωρακι για σενα και τους αλλους χιλιαστες, για να υπολογιζετε τις ηλικιες σας! 🙂

  174. Γς said

    168:

    Εγώ τι κάνω;

    75 χρονών και το δίπλωμα λήγει στις 9 Μαρτίου 2020

    ευχαριστώ

  175. sarant said

    168-172 Μάλιστα….

  176. Γς said

    164:

    >καλά είμαι μέχρι εδώ, εναλλακτικών μορφών ενέργειας

    ΚΑΠΕ και τέτοια [Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας]

    Κι εγώ ΚΑΠΗ γμτ

    Υπογλώσσια σφηνάκια Νο 2

  177. loukretia50 said

    173. Χιλίαρχε, χιλιόχρονος, μερσί για το ευγενικό πινακάκι (που αρνείται να μου δείξει την ηλικία μου), αλλά εκείνο το «συσσωρευμένα έτη» μ΄έστειλε!
    Βάρος δεν είν΄τα χρόνια μας για νάν΄συσσωρευμένα
    Και μόνο οι αδιάκριτοι τα θέλουν μετρημένα

    Θυμήθηκα μια ιστορία του Χόρχε Μπουκάι για ένα περίεργο μέρος όπου μετρούσαν τα χρόνια μόνο με τις χαρούμενες μέρες.

  178. Κουτρούφι said

    #165. Δια της μεθοδολογίας αυτής, και ιδιαίτερα θεωρώντας το κλειστό διάστημα, [α, β], και όχι το ανοιχτό, (α,β), ή μισάνοιχτο* {[α,β) ή (α, β]}, εξηγείται και το τελετουργικό της Μ. Εβδομάδας. Δηλ.:
    Μ. Παρασκευή. Σταύρωση, 1η ημέρα
    Μ. Σάββατο. Εις Άδου Κάθοδος, 2η μέρα
    Κυριακή του Πάσχα (Καὶ λίαν πρωῒ τῆς μιᾶς σαββάτων). Ανάσταση, 3η μέρα.
    Συνολικά, δηλ., τρεις είναι οι μέρες

    Το κλειστό διάστημα λαμβάνεται υπόψη και στον υπολογισμό των ημερών για τα 9μερα και τα Σαράντα στα μνημόσυνα.

    *ή όπως αλλιώς λέγεται.

  179. dryhammer said

    177. >Θυμήθηκα μια ιστορία του Χόρχε Μπουκάι για ένα περίεργο μέρος όπου μετρούσαν τα χρόνια μόνο με τις χαρούμενες μέρες.

    Νέος και στάσιμος.

  180. loukretia50 said

    179. Και μονιμάς δε θα πείραζε!

  181. Γς said

    Ενα ασυνήθιστα ποιοτικό επεισόδιο ¨Στην υγειά μας» τώρα στον ΣΚΑΙ τώρα

    Κάτι προλαβαίνετε

  182. dryhammer said

    180.>Και μονιμάς δε θα πείραζε!

    Δλδ χωρίς καθόλου χαρούμενες μέρες; Χίλιες φορές υπέργηρος!

  183. loukretia50 said

    182. Το αντίθετο! στάσιμη σε μόνιμα χαρούμενη κατάσταση!

  184. 120 Γιατί στεγνό; Αριάνι δεν είχε; 🙂

  185. Και προχτές στο σχολείο (γυμνάσιο) όλα τα παιδιά συμφώνησαν πως το 10 συμπληρώνει (και ανήκει) στην πρώτη δεκάδα ενώ το 11 ανοίγει τη δεύτερη και αντίστοιχα το 2000 (που δεν είχαν γεννηθεί κι ούτε είχαν ακούσει κάτι) κλείνει τη δεύτερη χιλιετία ενώ η τρίτη άρχισε το 2001.

  186. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  187. Μαρία said

    131
    Παλιά άρθρα για τον εδώδιμο αλλά και το … επίρρημα εδωδίμως.

    Εδώδιμα μεζεδάκια

    Αυτά τα εδώδιμα είναι από εδώ;

    Οι φαγώσιμοι δρόμοι του Π. Τατούλη

  188. loukretia50 said

    Για όλα φταιν’ οι εδώδιμοι
    Ανώνυμοι κι επώνυμοι
    Οι πρώην κι οι επόμενοι

  189. 147 Ακριβώς. Όταν περάσεις το 100 και μπεις στο 100 και κάτι (στο 101ο εκατοστό) είσαι στη δεύτερη εκατοντάδα..Κι όταν περάσεις το 2000 κι είσαι στο 2000 και κάτι (στον 2001ο χρόνο) στην τρίτη χιλιετία. Το 100ο εκατοστό αρχίζει μόλις περάσεις το 99ο. Έχει κι αυτό τη διάρκειά του. Το δεύτερο εκατοστό του μέτρου (ή ο δεύτερος χρόνος ή το δεύτερο χιλιοστό κι ό,τι άλλο δεύτερο θέλεις) αρχίζει όταν τελειώσει – ολοκληρωθεί το πρώτο. Όσο και μικρή να είναι η μονάδα μέτρησης έχει κάποια διάρκεια…

  190. Pedis said

    Μιας και γλυτώσαμε να λύσουμε το «παζλ» της παράκαμψης του μηδενός στη χριστιανική-μπέιζντ χρονολογία μετρώντας με ξυλάκια ή με αριθμητήριο,

    είναι ώρα να προταθεί ένα σχετικό και ενδιαφέρον βιβλίο του Stephen Jay Gould, ένα από τα δύο που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά (είναι μεγάλη αποτυχία των ελληνικών εκδόσεων που δεν εχουν κάνει γνωστό το μοναδικό έργο του Gould στο ελληνικό κοινό)

    Ανακρίνοντας τη χιλιετία
    Stephen Jay Gould

  191. Pedis said

    Columbus Day – 12.10.1492 : η αποφράς ημέρα

  192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Διαδηλωτές διασχίζουν τη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου τις ημέρες της Απελευθέρωσης, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

  193. sarant said

    187 Α μπράβο.

  194. ΣΠ said

    190
    Ενδιαφέρον και πολύ ευχάριστο βιβλίο με χιούμορ. Το έχω διαβάσει στα αγγλικά. Δείτε ένα άρθρο στο ίδιο πνεύμα:
    https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/books/97/11/09/home/23goul.html

  195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  196. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @193. Για τον Τατούλη και τον Παπαδόπουλο, υπάρχει εξήγηση. Ως πρώην αριστεροί, ίσως παραδιαβάζανε Βασιλικό! Για τον Καρατζαφέρη; 🙂

  197. Μαρία said

    192

    195
    Όχι ακριβώς. Τους τα παρακρατούσε η τράπεζα, ενώ είναι ακατάσχετα, κι αυτοί βολεύτηκαν.

  198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    197β /195 Τα κονδύλια, το προοριζόμενα για την έρευνα! (Είσπραττε και μη ερεύνα )

  199. Πάνος με πεζά said

    Και τώρα που τα λύσαμε όλα,τί συμβαίνει με αυτόν που γεννήθηκε 29 Φεβρουαρίου; Μετά τα τελευταία δευτερόλεπτα της 28ης,αντί να γράφει ένα χρόνο,πεφτει στη μαύρη τρύπα… 🙂
    Κι αν ο Μαθουσάλας έζησε 900 χρόνια, τουλάχιστον 225 από αυτά θα ήταν δίσεκτα.Άρα, βγάλε 225 μέρες, σχεδόν χρόνο με τη στρογγύλευση, άρα 899 έζησε, ο απατεώνας! 🙂

    Το βασικό πρόβλημα είναι άλλο, μια που παραπάνω είχε και φωτογραφία: τί τα έκανε ο Καμένος τα παλιά σακάκια του;Που έγιναν ράσα; Άσε που και το «μπούλης» πήγε περίπατο…

  200. ΣΠ said

    199
    Ο Μαθουσάλας έζησε 969 χρόνια και τότε ακόμα δεν είχαν επινοηθεί τα δίσεκτα.

  201. 173 Καλά ρε, σκάω. Στο επόμενο χρέπι που θα σας πέσει στο κεφάλι θα με ψάχνετε αλλά θα είναι αργά. Θα τα ξύνω στην Καραβαϊκή.

  202. Γς said

    199:

    Τι λες ρε Πάνο.

    901 έζησε, σύμφωνα με τον συλλογισμό σου για τα δίσεκτα έτη

  203. gpoint said

    Ποδοσφαιρικόν σχόλιον για την εθνική

    Δικαιωμένος αισθάνθηκα με την εμφανισή της μόλις απαλλάχτηκε από τα «βαρίδια» Μανωλά, Π»σταθόπουλο και Μήτρογλου. Ειδικά οι δυο πρώτοι είναι απαράδεκτο να παίζουν στην εθνική κάνοντας τους ηγέτες, δεν τόχουν. Ούτε Ζαγοράκηδες είναι, ούτε καν Καραγκούνηδες, μόλις δεν κλήθηκαν ξαναφάνηκε η υγεία στην εθνική, άμα βρούμε και καλύτερους παίκτες από τους Μπουχαλάκη, Κουρμπέλη και Μπακάκη- κι ας παίζουν σε μικρότερες ομάδες θα βελτιωθεί πολύ, αλλά αυτοί δεν χαλάνε την ομάδα, ό,τι μπορούν προσφέρουν.
    Γειά στο στόμα του Ιμανόλ για τις δηλώσεις του
    :Ο προπονητής της βασκικής ομάδας είπε: «Ο Μέσι δεν ταιριάζει με τις αρχές και τον τρόπο μας εδώ στην Ρεάλ Σοσιεδάδ. Έχουμε αρχές ταπεινότητας, κανονικότητας, αυτοί οι μεγάλοι παίκτες δεν τις έχουν αυτές.

  204. sarant said

    203 Oύτε που το είχα πάρει είδηση πως έπαιζε η Εθνική.

  205. Αγγελος said

    Αμάν, Μαρίνο, μάθε να μετράς! Από την αρχή του έτους 1 μ.Χ. μέχρι το τέλος του έτους 3 μ.Χ. πόσα χρόνια μεσολαβούν; ΤΡΙΑ: το 1, το 2 και το 3. Ε, παρομοίως και χωρίς να τα μετρήσουμε ένα-ένα, από την αρχή του έτους 1 μ.Χ. μέχρι το τέλος του έτους 1999 μεσολαβούν 1999 χρόνια. Αν ο Μαθουσάλας γεννιόταν τα πρώτα λεπτά του 1ου έτους μ.Χ και πέθαινε αργά το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 1999, θα είχε ζήσει στρογγυλά (παρά λίγα λεπτά) 1999 χρόνια! 1999, όχι 2000!

  206. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ δεν κατάλαβα βάσει ποιας ποδοσφαιρικής ή άλλης λογικής προτιμήθηκε στο τέρμα ο γκαφατζής και ντεφορμέ Πασχαλάκης από τον κλάσεις ανώτερο Βλαχοδήμο. Όσο για το ματς, μια νυσταγμένη Ιταλία διεκπεραίωσε χαλαρά την αγγαρεία της απέναντι σε μια ομαδούλα που πανηγυρίζει, επειδή δεν πνίγηκε κανένας παίκτης της. Ας μείνουμε με την ανεπανάληπτη ανάμνηση του 2004 κι ας αφήσουμε τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά να μαραζώνουν στις ομαδούλες τους και στα τριτοκλασάτα πρωταθληματάκια, όπου κατάντησαν να παίζουν.

  207. Spiridione said

    Για αυτοδημιούργητες βόμβες εσείς είχατε ξανακούσει; 🙂
    Ο Unabomber, όπως τον ονομάζει το FBI που έχει αναλάβει την υπόθεσή του, σκοτώνει ανυποψίαστα θύματα χρησιμοποιώντας αυτοδημιούργητες βόμβες.
    https://www.news247.gr/psixagogia/tileorasi/netflix-oi-5-seires-poy-prepei-na-deis-an-eisai-fan-tis-psychologias.7514147.html

  208. Νέο Kid said

    207. Έτσι!… άμα έχεις γεννηθεί μετά από την εποχή της 17Νοέμβρη, πού να ξέρεις την «αυτοσχέδια» ?… Αυτοδημιούργητοι «αρθρογράφοι», αυτοδημιούργητες βόμβες…

  209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αντί χιλιετία,όσοι μπερδεύεστε, κατεβείτε στη δεκάδα για να μετριούνται με τα δάχτυλα! 🙂
    Πάντως μια καλή μου φίλη που έχει γενέθλια την πρωτοχρονιά, λέει πάντα (από 10 χρονών) τώρα κλείνω τα… (9) και μπαίνω στα… (10).
    Στην καθομιλούμενη λέμε έκλεισε τα … και πάει/περπατάει/βαδίζει (έτσι έλεγε ο πατέρας μου) στα …(τάδε) χρόνια.
    Καλημέρα και πα να σκάσω μαζί με το ιχτήνος σε μαγικά νησιά: Να θαυμάσω τα κυκλάμινα και τα κολχικά στην υπέρλαμπρη Αττική!

  210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    204 – Κέρδος το είχες, 11 λεπτά άντεξα να δώ, χωρίς χάπια και ενέσεις δεν βλέπεται με τίποτα η εθνική.☺

    209 – «Αντί χιλετία , όσοι μπερδεύεστε, κατεβείτε στη δεκάδα για να μετριούνται με τα δάχτυλα!» Μας βάζετε δύσκολα εμάς τους εξαδάχτυλους κυρία.☺

    «στην υπέρλαμπρη Αττική.» Κι όπως γύρναγα χθές με τον Πέπε από τη. βόλτα του, με το μπαίνω στο δρομάκι μας, βλέπω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ χλωμό φεγγάρι να ανατέλει, κι έμεινα ίσα με πέντε λεπτά να το κοιτάζω μαγεμένος.
    Τα πιο όμορφα πράγμα, είναι δωρράν και δεν είναι πράγματα.☺

    Καλημέρα

  211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δεν είναι για να γράφω στο τάμπλετ γμτ.☺

  212. Νέο Kid said

    210. Δεν είναι πράγμα το φεγγάρι? Επειδή δεν μπορείς να το πιάσεις εσύ?
    Οι Αμερικάνοι, που είναι πραγματικά ρομαντικοί ανθρώποι, το έχουν πιάσει !

  213. Νίκος Μαστρακούλης said

    190: Εξαίρετο δείγμα μαργαριταριού σε τίτλο βιβλίου:

    «Ανακρίνοντας τη χιλιετία», πρωτότυπος τίτλος «Questioning the Millenium», παναπεί «Αμφισβητώντας τη χιλιετία».

  214. Costas Papathanasiou said

    «Crucially, scientists will be looking for the 300 minerals which can only be made by life.»
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
    Στο συγκεκριμένο περικείμενο, ο όρος «minerals»(καλύτερα:mineral species) μπορεί να αποδοθεί ως «κρυσταλλομορφές» ή «ορυκτοειδή»=το σύνολο όλων των διακριτών κρυσταλλικών(ή ορυκτολογικών) μορφών που μπορούν να προκύψουν βάσει διαφορετικού τρόπου σύνδεσης των δομικών μερών τους(άτομα,ιόντα,μόρια). Σχετικοί όροι: αλλοτροπία,πολυμορφισμός.
    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
    Το εν λόγω άρθρο φαίνεται ότι αναφέρεται σε εφαρμογή της θεωρίας της “Οικορυκτολογίας” (ή Ορυκτικής Οικολογίας-Mineral Ecology) που προτάθηκε από τον Ορυκτολόγο Γεωφυσικό Robert M. Hazen το 2015 (βλ. https://hazen.carnegiescience.edu/research/mineral-evolution), ενώ σε πρώιμη μορφή εμφανίστηκε το 2008 [βλ. “Mineral evolution”-Robert M. Hazen,Dominic Papineau,Wouter Bleeker,Robert T. Downs,John M. Ferry,Timothy J. McCoy,Dimitri A. Sverjensky,Hexiong Yang-American Mineralogist (2008) 93 (11-12): 1693-1720].
    Μία απόπειρα «εκλαΐκευσης» της σχετικής θεωρίας(που άπτεται «εξωτικών» για την Ελλάδα επιστημονικών κλάδων όπως Συγκριτική Πλανητολογία και Αστροβιολογία) είναι η κάτωθι:
    Οι διαφορετικές μορφές των κρυσταλλικών στοιχειακών δομών(αλλότροπα) που εντοπίζονται στα ορυκτά της Γης αντικατοπτρίζουν και τις διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, πίεσης και θερμοκρασίας κατά τη γένεση και την εξέλιξη του πλανήτη και της ενδεχόμενης ζωής σε αυτόν. Ειδικότερα, η εμφάνιση στο κρυσταλλικό τους πλέγμα στοιχείων οξειδοαναγωγής, όπως είναι το Θείο στον κιναβαρίτη (HgS) και το Οξυγόνο στον Ζιρκονίτη (ZrSiO4) μπορούν να συσχετιστούν, αντιστοίχως, με συνθήκες αναερόβιες (:παρουσία χημειαυτότροφων μικροοργανισμών) και ατμοσφαιρικές(:φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί) , δηλαδή την 1ης και 2η φάση εμφάνισης ζωής στον πλανήτη Γη.
    Εκτμάται ότι η πρώτη κρυσταλλομορφή που σχηματίστηκε στο σύμπαν ήταν αυτή του αδάμαντος που σχηματίστηκε στους υπερκαινοφανείς αστέρες(supernovas), η έκρηξη των οποίων εμπλούτισε με βαρύτερα στοιχεία την αρχική «σούπα» των αερίων Υδρογόνου και Ηλίου.
    Για τον σχηματισμό της Γης έπαιξαν ρόλο δέκα βασικά στοιχεία(τα αρχικά Η και He και, κατόπιν αυτών, Άνθρακας,Άζωτο, Οξυγόνο,Μαγνήσιο, Πυρίτιο,Βηρύλλιο,Τιτάνιο και Σίδηρος)
    Η ορυκτολογική εξέλιξη του πλανήτη μας χωρίζεται (κατά Χέϊζεν) σε 10 στάδια: Το πρώτο αντιστοιχεί στη δημιουργία Χονδριτών (4,56 δισεκατομμύρια Έτη πριν=εποχή ηλιακού νεφελώματος) και στην εμφάνιση 60 κρυσταλλομορφών. Το 9ο σηματοδοτεί την εμφάνιση ζωής(~4 δΕπ), εντάσσεται στη λεγόμενη Ανοξυγονική Βιόσφαιρα και συνδέεται μe παρουσία 1500 κρυσταλλομορφών. Το τελευταίο υπαγεται στην Παλαιοπρωτοζωική Οξείδωση(2,5-1,5 δΕπ) και επιδεικνύει αλματώδη αύξηση των ορυκτοειδών σε >5000.
    Ειδικά οι Ζιρκονίτες (Ζircons-ZrSiO4)λόγω της ανθεκτικής δομής τους και της ιδιότητάς τους να προσροφούν στοιχεία όπως γραφιτικό άνθρακα, φέρονται ως χρονοκάψουλες των περιβαλλοντικών αλλαγών. Για παράδειγμα,στη Δυτική Αυστραλία, εντοπίστηκε μαγματογενής κρυσταλλομορφή Ζιρκονίου ηλικίας 4,1 δΕπ και βρέθηκε ότι ο λόγος ραδιοϊσοτόπων άνθρακα στον εγκλωβισμένο σε αυτή γραφίτη είναι αντίστοιχος με αυτόν στις σημερινές ζωικές μορφές,οπότε, μάλλον, είναι και αυτός βιογενής και η εμφάνιση ζωής στον πλανήτη μας θα πρέπει να έγινε 300 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από την κρατούσα εκτίμηση(βλ. https://www.sciencemag.org/news/2015/10/scientists-may-have-found-earliest-evidence-life-earth, https://www.sciencealert.com/life-on-earth-originated-300-million-years-earlier-than-previously-thought-new-evidence-suggest, https://cosmosmagazine.com/geoscience/zircons-how-tiny-crystals-open-a-window-into-the-early-history-of-earth)
    Βάσει συγκριτικής στατιστικής αξιοποίησης της κατανομής των ορυκτοειδών που έχουν εντοπιστεί στο φλοιό της Γής, των αντίστοιχων στη Σελήνη και των παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου Κέπλερ, η ομάδα Χέϊζεν ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο με το οποίο μπορεί να προβλεφθεί και ο αριθμός των κρυσταλλομορφών που φαίνεται να αλληλεπιδρούν με βιολογικούς παράγοντες (:να καταλύουν την εμφάνιση εμβίων και να αλλάζουν από τον μεταβολισμό τους) και να μπορούν έτσι να χαρακτηρίσουν όμοιους-Γής πλανήτες (ή Εξωπλανήτες) που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συντηρήσουν ζωή. Ο αριθμός τέτοιων αναζητήσιμων κρυσταλλομορφών για «ξηρούς»πλανήτες (όπως ο Ερμής) και «υγρούς» (όπως ο Άρης) μπορεί να ανέρχεται στις 300 και 400 αντιστοίχως.
    Όλα αυτά, πάντα, πιθανολογούμενα σφόδρα, αφού η γένεση και εξέλιξη της Ζωής δεν είναι μαθηματικό αποτέλεσμα αιτιοκρατίας (deterministic) αλλά και τυχαιότητας(stochastic, εικοτολογικό), οπότε κάλλιστα αλλού , άλλες μορφές ζωής μπορεί να βρήκαν δρόμους εντελώς διαφορετικούς απ’ό,τι στη Γη για να εμφανιστούν.
    Κ.Π.

  215. Θανάσης60 said

    30 «Ναι μεν αλλά μεγάλη ευθύνη των προηγούμενων στην κυβέρνηση που δεν προώθησαν τις δίκες …» Η απουσία σχολιασμού τού εν λόγω ποστ με έφερε σε απορία: σας διέφυγε, συμφωνήσατε ή, απλώς, θεωρήσατε ανάξια απάντησης μια τέτοια αντιθεσμική χοντράδα; Έχει ένα κάποιο δίκιο, όμως, ο 30, αν δεν ξεχνάμε προς ποιο φάσμα τείνουν ευήκοα ώτα σε υποδείξεις οι απαρτίζοντες την δυσωδεστέρα των συντεχνιών.
    Όσο για τα χρονολογικά, η αφεντιά μου που είδε το φως στις 21/1/60 θα κλείσει τα 60 το 2021. Δεν είναι 2020-1960=60.
    .

  216. ΣΠ said

    215
    Δηλαδή στις 21/1/2020 πόσα κεριά θα έχει η τούρτα;

  217. sarant said

    213 Φοβερό!

    215 Δεν απαντάω σε όλα, και δεν μπορεί μια κυβέρνηση να προχωρήσει δίκες Αλλά για τα 60 χρόνια νομίζω οτι κλέβετε. Στις 21/1/2021 θα έχετε συμπληρώσει 61 χρόνια. Εγώ νωρίτερα.

  218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    212 – Τα συναισθήματα που σου προκαλεί η θέα του ανατέλλοντος φεγγαριού εννοώ βρε αναίσθητε Χαλίφη, αλλά τι συναισθήματα να έχετε τα βαζελόπουλα με τον Αλαφούζο πρόεδρο και τον Αηδώνη (που λέει κι ο Gee ☺) στον πάγκο, ευτυχώς έπεσε στην βου ο θρύλος και μάλλον θα χαρείτε λίγο εντός Ελλάδος με την σπυριάρα.☺

  219. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @218.ΛΑΜΠΡΟΣ said:

    » …ευτυχώς έπεσε στην βου ο θρύλος και μάλλον θα χαρείτε λίγο εντός Ελλάδος με την σπυριάρα.

    Γιατὶ ἐκτὸς Ἑλλάδος ἄσ᾿ τα νὰ πᾶν (κάνει καὶ ρίμα μὲ τὴ Βιλερμπάν). 🙂

  220. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    216 – Δύο, ένα 6 και ένα 0 = 60.☺ Πρίν δρεκαοχτω χρόνια η οικογένεια αποφάσισε να μου κάνει τα 40 κι έβαλαν τα αντίστοιχα κεράκια, φωνάξαμε την πυροσβεστική για να σβήσει την πυρκαϊά ☺ και να γλυτώσει η τούρτα το ολικό λιώσιμο.☺

  221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    219 – Αμάν αμάν η Βιλερμπάν.☺

  222. Μαρία said

    Με ένα ρατσιστικό κείμενο κατά των προσφύγων αντέδρασε η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης με φόντο την πληροφορία για μεταφορά αιτούντων άσυλο στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ https://www.in.gr/2019/10/13/politics/kommata/aparadekti-tis-onned-pentelis-gia-tous-prosfyges-kai-oi-antidraseis/
    Με υπογραφή Φαίης Νικητοπούλου. Τίποτα δεν έμαθε κοντά στον Κωστή. https://es-la.facebook.com/KostiHatzidaki/photos/%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%B7-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-/10156450000373464/

  223. 213, … «Ανακρίνοντας τη χιλιετία», πρωτότυπος τίτλος «Questioning the Millenium», παναπεί «Αμφισβητώντας τη χιλιετία». …

    Αμυδρή ελπίδα να το σώνανε μ’ ένα Ξ στην αρχή

  224. 215, … η αφεντιά μου που είδε το φως στις 21/1/60 θα κλείσει τα 60 το 2021. …

    Όπως κι εγώ, το 2020 έχετε την ευκαιρία να περάσετε στον κύκλο των sexagenarian!

  225. Γιάννης Κουβάτσος said

    203: Κι εγώ πρόσφατα απέρριψα την Ιρίνα Σάικ…Στεναχωρήθηκε το καημένο, αλλά δεν κολλάγαμε, βρε παιδί μου. Θα το ξεπεράσει, όπως θα ξεπεράσει κι ο Μέσι την απόρριψή του από τη …Ρεάλ Σοσιεδάδ. 😜

  226. gpoint said

    # 206

    Εχω ξαναγράψει πως δύσκολα βρίσκεις βάζελο να ξέρει από μπάλλα… για τον Βλαχοδήμο συμφωνώ αλλά δεν επηρεάζει αυτός την ποιότητα της εθνικής, για τους Μανωλά και Σωκράτη ή δεν έχεις δει τα ματς της εθνικής και γράφεις ότι διαβάζεις από πουλημένους αθλητικογράφους ή δεν κόβει το μάτι σου, και οι δυο, πρώην ποδοσφαιριστές είναι όταν παίζουν με την εθνική και αρρωσταίνουν τους υπόλοιπους με το ύφος των παικταράδων που έχουν και που ΔΕΝ βγαίνει από την απόδοσή τους με την εθνική όπως με Ζαγοράκη- Καραγκούνη, αλλά από τις ακριβές μεταγραφές που έκαναν. Ευτυχώς που τον Ρέτσο τον ξεχάσανε, ο δε ρέκορντμαν των μεταγραφών με το στυλ του Οσάμα μπιν λάντεν μας τελείωσε.
    Το ποιός από τους δυί μας έχει δίκιο θα φανεί φυσικά σε λίγες μέρες στο ματς με την Βοσνία αφού εσύ είδες «κοιμισμένη’ την Ιταλία που σκίστηκε να κερδίσει για χίλιους δυο ιστορικούς λόγους

  227. Νέο Kid said

    Κουβάτσε , τι παραμύθια είναι αυτά που λες; Γιατί παραπληροφορείς τους φιλάθλοι;
    Ποια Ρεάλ σοσιεδαθ ; Στη Λαμιάρα ήθελε να πάει ο Μέσι, αλλά τα χάλασε τελευταία στιγμή με τον Πανουργιά Πανουργιά στο οικονομικό. Ο Λέο ζήτησε και δυο κιλά ψητό αρνί πλάτη και μισό κοκορέτσι κάθε μέρα, κι ο Πανουργιάς έδινε ένα κιλό παΐδια ,και χωρίς κοκορέτσι…

  228. gpoint said

    # 225

    Γιάννη εδώ στην Φωκίδα κάνω παρέα μ’ ένα παιδικό φίλο , γάβρος αυτός που δεν έχει (κι αυτός) ιδέα από μπάλλα…
    Παικταράς ο βαλμπουενά μου έλεγε. Καλός αλλά δεν κάνει αυτός την διαφορά του απαντούσα
    – Ο Ποτένσε ;
    – Μη λες ανέκδοτα
    – Και ποιός την κάνει ; ο Φορτούνης που δεν παίζει ;
    – Οχι ρε άσχετε, ο Γκιγιέρμε !
    – Χαχαχα
    – Κάτσε να δεις το πρώτο ματς που δεν θα παίξει.

    Ο Γκιγιέρμε δεν έπαιξε στο Βελιγράδι κι ο φίλος μου παραδέχθηκε πως είχα δίκιο μια που ο γάβρος δεν βλεπότανε κι ας ήταν χάλια ο Ερ. Αστέρας.
    Ο Γκιγιέρμε έχει κάτι που μόνο ο Πάμπλο Γκαρσία το είχε από τα χαφ που έχουν παίξει στην Ελλάδα, βλέπει την επόμενη φάση πριν γίνει .

  229. Αγγελος said

    Θανάση60, αν η αφεντιά σου είδε το φως στις 21/1/60, θα κλείσει τα 60 στις 21/1/2020. Τι διάβολο, πόσοι πια δεν ξέρουν να μετρούν 🙂 εδώ μέσα;
    Εκλεισες (=ολοκλήρωσες) ένα χρόνο εξωμήτριας ζωής = χρόνισες = έγινες ενός χρόνου στις 21/1/1961. Εκλεισες (=ολοκλήρωσες) δύο
    χρόνια εξωμήτριας ζωής = έγινες δυο χρονών στις 21/1/1962. Εκλεισες (=ολοκλήρωσες) τρία χρόνια εξωμήτριας ζωής = έγινες τριών ετών στις 21/1/1963. Κ.ο.κ.!

  230. Μαρία said

    216
    Κι όχι τίποτα άλλο αλλά θα πάει να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησης το 2026 🙂

  231. sarant said

    230 🙂

    223 Καλό!

  232. 230,
    Άσε που μπορεί να χάσει έναν χρόνο σύνταξη χωρίς λόγο!

  233. Μαρία said

    222
    Μετά την παραίτηση https://www.facebook.com/faih.meli/posts/2502167546680834

    Ευχαριστώ και πάλι και παρακαλώ να ,ενσκύψετε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα Μελισσια.

  234. Γς said

    233:

    Κι έχει κι ωραίο όνομα γμτ.

    Αυτής που έμπαινε στο γραφείο έκλεινε την πόρτα γύριζε τα κλειδιά που ήταν από πίσω κι ερχόταν σίφουνας. Μόλις και προλάβαινα να βγάλω δυο ποτήρια κι ένα Μπαλαντάιν.

    Κι ήταν και λίγο ασχημομορφούλα. Φτυστή η Λέανδρος

  235. Μαρία said

    229
    Μα ούτε πρόσθεση!

  236. Μαρία said

    235

  237. Γς said

    174:

    Και τι ζήτησα ο τάλας;

    ——-

    Αλήθεια πιάνει το [25 χρονών] αμερικλάνικο ντράβερς λάισενσ ;

    Κάποτε που έκανα μια παράβαση και μου ζήτησαν δίπλωμα τους έβγαλα αυτό.

    -Διεύθυνση; -Γράφει επάνω. -Που είναι αυτό το Κέιπριττζ 3200; -Χιούστον, Τέχας

    -Βρε άι στο διάολο [από μέσα του] και μ άφησε

  238. Γς said

    236:

    Το λίμπιντο

    Και που’ σαι ακόμα πόσο θ ανέβει. Οταν όλοι θα θξέλουν να πηδήξουν.

    Τον Μητσοτάκη

  239. Pedis said

    # 233 – όχι μόνο να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα αλλά και να μπουν μέσα του. Εύγε, πολύ πικτουρέσκ ρήμα.

  240. Γς said

    στο πρόβλημα
    ευλογημένοι

  241. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χτες το πρωί, στην εκπομπή του Σκάει Καμπουράκη, δείξανε βίντεο από τη Συρία με ξυλοδαρμούς αιχμαλώτων, φορτηγά να πατάνε γριές και άλλες ομορφιές. Κραυγούλες φρίκης και «τσ, τσ, τσ» από τους παρουσιαστές και η ένδειξη καταλληλότητας πάνω δεξιά στην οθόνη «8». Αν δείχνανε καμιά διάσημη, που φάνηκε καταλάθος το στήθος της, θα το ανεβάζανε στο «16». Αναρωτιέμαι, οι σκηνές βίας είναι σοκαριστικές για τα παιδιά μόνο στις ταινίες;

  242. ΣΠ said

    229, 230
    Το να κάνει λάθος κάποιος στον υπολογισμό του αριθμού των ετών μεταξύ ενός έτους π.Χ. και ενός μ.Χ. το κατανοώ. Όπως έγραψε και ο Νικοκύρης είναι αντιδιαισθητικό. Το να υποστηρίζει κάποιος ότι η τρίτη χιλιετία μπήκε το 2000 άντε να πούμε ότι τον μπέρδεψε που το πρώτο ψηφίο άλλαξε από 1 σε 2. Αλλά να μη ξέρει κάποιος πόσων ετών γίνεται την μέρα των γενεθλίων του δεν μου έχει ξανατύχει.

  243. ΣΠ said

    Ευτυχώς ο Τσίπρας δεν πήρε το Νόμπελ

  244. Μαρία said

    Μνημείο κατά του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας θα αναγείρει ο δήμος Αθηναίων σε δημόσιο χώρο που θα επιλέξει.
    https://www.kathimerini.gr/1047059/article/epikairothta/ellada/mnhmeio-kata-toy-ratsismoy-kai-ths-misallodo3ias-8a-anageirei-o-dhmos-a8hnaiwn
    Η ανΑγερση είναι του ΑΠΕ.

  245. spiridione said

    Θεϊκό

  246. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    244
    Αναγέρνω, κρητικά, ανασηκώνω και ανασηκώνομαι 🙂
    Αναγέρνω στο παραθύρι και τη θωρώ να περνά

    «στο διαδίκτυο αναγέρνουν το ένα κτίριο μετά το άλλο »
    https://lexilogia.gr/forum/archive/index.php?t-10746.html

  247. Μαρία said

  248. Μαρία said

  249. Μαρία said

  250. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    244

    Αυτός και η Μαρία Ευθυμίου που άκουσα πώς είπε το ίδιο στον Ιανό (για ένοχους αριστερούς στη Μαρφίν) τί ξέρουν και μας το κρύβουν;
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1%CF%82_Marfin

  251. Μαρία said

    246
    Τώρα το είδα. Αλλά το αναγέρνω κανονικά έχει άλλη σημασία. http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BD%CF%89&dq=

    250
    Και φέρνει σαν παράδειγμα την τραγωδία της Marfin. Τους τρεις νεκρούς –μια γυναίκα από τους οποίους ήταν, μάλιστα, έγκυος– που κάηκαν στο κέντρο της Αθήνας από ομάδες «αγανακτισμένων αριστερών», οι οποίοι φώναζαν ηρωικά «να καείτε, να καείτε, να πάτε να γ…τε». Επειδή εργάζονταν, ενώ θα έπρεπε, κατά τη γνώμη των «αριστερών» διαδηλωτών, να απεργούν. Λες κι η απεργία είναι υποχρεωτική. Και γι’ αυτούς τους τρεις ανθρώπους δεν μιλάμε καθόλου επειδή κάηκαν από «αριστερούς». Δεν υπάρχει καμία μνεία. Πουθενά. Ούτε καν μία πλακέτα έξω από το κτίριο όπου κάηκαν ζωντανοί. Αντίθετα, τον τραγουδιστή Παύλο Φύσσα που μαχαιρώθηκε στον Πειραιά από κάποιες εγκληματικές φασιστικές ομάδες τον θυμόμαστε και τον τιμούμε – και σωστά πράττουμε. Τον θυμόμαστε, όμως, και τον τιμούμε επειδή οι δολοφόνοι ήσαν φασίστες και όχι αριστεροί. Αυτή, όμως, η ηθική δεν μπορεί, ως κοινωνία, να μας πάει πουθενά.
    https://www.kathimerini.gr/942102/article/proswpa/geyma-me-thn-k/maria-ey8ymioy-exoyme-e8istei-na-eimaste-mwra

    Δεν το ξέρει αλλά πρέπει κάπως να στριμώξει την πραγματικότητα, για να στηρίξει τη θέση οτι «Αν βάλεις ταμπέλα «αριστερού», ό,τι και να κάνεις γίνεται ανεκτό».

  252. Σωτήρς said

    Καλημέρα με λίγο Συριαλισμό.

  253. sarant said

    252 Και ο Πετρουλάκης βάζει τον Τραμπ να στηρίζει τους Τούρδους.

  254. Μαρία said

  255. Θρασύμαχος said

    Δικηγόρος οψίμως μπαμπινιωτίζων: https://www.constitutionalism.gr/2019-10_stamatopoulos-antisyntagmatikotita-ex-nunc/
    «Οι εν θέματι αποφάσεις εξαρτούν, κατά τρόπο συνταγματικώς απολύτως αίολο, τις έννομες συνέπειες της διαγνωσθείσης αντισυνταγματικότητας ορισμένων νομοθετικών διατάξεων από το χρόνο δημοσιεύσεως των εν λόγω αποφάσεων»
    και όλα τα λεφτά στην υποσημείωση 4
    «Και παρεμπιπτόντως μία απαραίτητη γλωσσολογική παρατήρηση προς άρσιν τυχόν παρανοήσεων: Η σωστή εν προκειμένω γραφή του εν θέματι επιθέτου (με την σημασία δηλ. του αστήρικτου και του επισφαλούς, π.χ. για επιχειρήματα) είναι αίολος και όχι φυσικά η σημασιολογικώς κατά πολύ διαφέρουσα και ως εκ τούτου όλως λανθασμένη ως προς την περίπτωση αυτή, γραφή που δυστυχώς έχει επικρατήσει στις μέρες μας έωλος (από το αρχαίο ουσιαστικό « ‘έως » = αυγή, πρωί) που κατά ταύτα σημαίνει, όχι φυσικά τον αστήρικτο, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό, τον χθεσινό και μεταφορικά τον μπαγιάτικο.»

  256. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το να λέμε ότι τους εργαζόμενους στη Μαρφίν τους δολοφόνησαν αριστεροί, είναι σαν να λέμε ότι τον Παύλο Φύσσα τον δολοφόνησαν δεξιοί. Έτσι, γενικά κι αόριστα και άκρως κουτοπόνηρα. Κι εγώ πιστεύω, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, ότι για το έγκλημα στη Μαρφίν ευθύνονται τα γνωστά παλιοτόμαρα που λημεριάζουν στα Εξάρχεια, αλλά αριστερούς δεν θα τους αποκαλούσα με τίποτα.

  257. sarant said

    255 Βρε τι πάθαμε….

  258. ΣΠ said

  259. ΣΠ said

  260. Θρασύμαχος said

    Αναστάτωση στον γκισέ https://www.iefimerida.gr/ellada/thessaloniki-anastatosi-sto-aerodromio-makedonia

  261. sarant said

    258 Αν είπε ότι έχουν κοινή πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι παράλογο

  262. Γιάννης Ιατρού said

    Μαρίνο Αγγελή https://sarantakos.wordpress.com/2019/10/19/meze-397/#comment-611372
    εδώ τι μας βγάζει το εξελάκι έγκριτου σχολιαστή

Σχολιάστε