Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σθλάβοι στα δεσμά τους και πάλι

Posted by sarant στο 3 Ιουλίου, 2020


Επειδή δεν προλάβαινα να γράψω φρέσκο άρθρο, είπα να αναδημοσιεύσω ένα παλιότερο. Πολύ παλιότερο μάλιστα, από τους πρώτους μήνες ζωής του ιστολογίου, οπότε υπάρχει ελπίδα να μην το έχετε διαβάσει ή να μην το θυμάστε. Από την πολύ καλή συζήτηση που είχε γίνει στην αρχική δημοσίευση μεταφέρω λίγα πράγματα, δεν βλάφτει όμως να ανατρέξετε και στα παλιά σχόλια, αν έχετε όρεξη -ο φίλος μας ο Πέπε, που το εκανε πρόπερσι είχε βρει συναρπαστική τη συζήτηση.

Σε προηγούμενο άρθρο (εδώ στην τελευταία εκδοχή του) είδαμε πώς η λέξη grec (Έλληνας) πήρε στα γαλλικά τη σημασία ‘απατεώνας, χαρτοκλέφτης’. Μας πρόσβαλε αυτό, αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Εδώ θα δούμε για μια άλλη ομάδα λαών και πώς το ελληνικό εθνωνύμιό της πήρε τη σημασία «δούλος» και πώς γέννησε, στα μεσαιωνικά ελληνικά, τη λέξη σκλάβος, που έδωσε δάνεια σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Στην αρχή έχουμε τους Σλάβους, που έρχονται στη Βαλκανική περί τον 5ο αιώνα· αυτοί αυτοαποκαλούνται slovĕne (όνομα που επιβιώνει στους σημερινούς Σλοβένους). Το αρχικό σλ- είναι δυσπρόφερτο στα ελληνικά και αναπτύσσεται ένα ενδιάμεσο σύμφωνο για να διευκολύνει την προφορά. (σ: φατνιακό τριβόμενο, λ: οδοντικό προσεγγιστικό, θ: οδοντικό τριβόμενο. Δηλαδή το θ είναι φθόγγος ενδιάμεσος μεταξύ του σ και του λ: προφέρεται με τη γλώσσα στον ίδιο τόπο άρθρωσης όπως το θ, αλλά με τον ίδιο τρόπο άρθρωσης όπως το σ). Kάτι ανάλογο συμβαίνει και με πολλά σλαβικά ονόματα που τα βρίσκουμε γραμμένα σε βυζαντινά κείμενα με -σθλ, π.χ. Ιερόσθλαβος, Ραδόσθλαβος, Ρασίσθλαβος, Στανίσθλαβος κτλ.

Έτσι το εθνωνύμιο περνάει στα ελληνικά της εποχής ως Σθλαβηνός, Σκλαβηνός ή Σθλάβος, Σκλάβος· η πρώτη μαρτυρία της λέξης υπάρχει σε κείμενο του 56ου αιώνα, στον Μαλάλα (Μηνὶ μαρτίῳ ἰνδικτιῶνος ζ’ ἐπανέστησαν οἱ Οὗννοι καὶ οἱ Σκλᾶβοι τῇ Θρᾴκῃ). Οι δυο μορφές, η συντομευμένη και η εκτενέστερη, συνυπάρχουν στα κείμενα. Από το βυζαντινό σκλάβος έχουμε και το λατινικό sclavus. (Δείτε όμως πιο κάτω μια επιφύλαξη).

Οι Σλάβοι είχαν ασθενή πολιτική οργάνωση, βασισμένη χαλαρά στις οικογένειες και στα γένη· ήταν αγροτικός και ποιμενικός λαός, και έτσι αποτελούσαν εύκολη λεία για συγκροτημένους εισβολείς που με το γυμνασμένο ιππικό τους έκαναν επιδρομές και αιχμαλώτιζαν πολλούς Σλάβους που στη συνέχεια τους πουλούσαν σκλάβους. Κάποια στιγμή, γύρω στον ένατο αιώνα, το εθνωνύμιο Σκλάβος / Sclavus άρχισε να σημαίνει όχι πια «Σλάβος» αλλά «Σλάβος δούλος» και στη συνέχεια απλώς «δούλος» όχι απαραίτητα Σλάβος πλέον. Δεν έχει εξακριβωθεί σε ποια εποχή και γλώσσα πρωτοέγινε αυτή η μετάβαση· οι εντελώς αναμφίσημες εμφανίσεις μη Σλάβων σκλάβων π.χ. sclava grecha ή σαρακηνός σκλάβος είναι μεταγενέστερες. Πάντως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι έγινε στις παρυφές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στη Βαλκανική χερσόνησο, εκεί που συναντιούνταν Βυζαντινοί, Άραβες και Γερμανοί.

Πράγματι, το λατινικό sclavus με την αναντίλεκτη σημασία «σκλάβος» εμφανίζεται σχετικά αργά στην Ιταλία (τέλος 11ου αιώνα) ή τη Γαλλία αλλά αρκετά νωρίτερα στη Γερμανία, από τον 10ο αιώνα. Στην αραβική Ισπανία οι Σλάβοι σκλάβοι καταφθάνουν από τον 10ο επίσης αιώνα ως λεία Σαρακηνών πειρατών ή πραμάτεια Εβραίων δουλεμπόρων. Αρχικά σακλάμπ (που είναι δάνειο από το σκλάβος, θυμηθείτε ότι οι άραβες δεν προφέρουν το σίγμα στην αρχή της λέξης μαζί με άλλο σύμφωνο) είναι το εθνωνύμιο που σημαίνει Σλάβος, στη συνέχεια σακαλίμπα είναι η λέξη που δηλώνει τους Σλάβους σκλάβους, και στη συνέχεια εφαρμόζεται σε οποιουσδήποτε ανοιχτόχρωμους σκλάβους, ανεξαρτήτως καταγωγής. Στην Κόρδοβα περί το 950 οι σακαλίμπα φτάνουν τις 13.000, και πολλοί απ’ αυτούς είναι ευνούχοι και εποπτεύουν τα χαρέμια, οπότε η λέξη φτάνει να σημαίνει και «ευνούχος», σημασία που επιβιώνει στο σημερινό ισπανικό ciclan «μόνορχις».

Η συνύπαρξη των σημασιών σθλάβος/σκλάβος = Σλάβος και σθλάβος/σκλάβος = σκλάβος βασανίζει τους μελετητές όχι λίγο. Λογουχάρη, όταν λέει ο Πορφυρογέννητος για την Πελοπόννησο «εσθλαβώθη δε πάσα η χώρα και γέγονε βάρβαρος», εννοεί άραγε «εκσλαβίστηκε» ή «σκλαβώθηκε»; Πιθανότερο το πρώτο, αλλά δεν μας πολυσυμφέρει.

Είναι αλήθεια ότι στο Βυζάντιο, οι πρώτες αναμφίσημες μαρτυρίες του σκλάβος με τη σημασία του δούλου είναι μεταγενέστερες και κυρίως σε δημώδη κείμενα. Για παράδειγμα στον Πτωχοπρόδρομο έχουμε την αγανακτισμένη κραυγή της γυναίκας: «ποίαν υβρίζεις πρόσεχε και ποίαν ατιμάζεις / ουκ είμαι σθλαβοπούλα σου, ουδέ μισθάρνισσά σου / πώς ήπλωσας επάνω μου;». Κατά τον Dölger, η ενωρίτερη απερίφραστη μαρτυρία δεν χρονολογείται παρά το 1136 («του σθλαβοπώλου», αν εννοεί βέβαια τον δουλέμπορο και όχι το σλαβόπουλο, λέω εγώ). Αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά: η αρχαία ελληνική ορολογία περί δούλων ήταν πλουσιότατη, οπότε είναι εύλογο ο νέος τύπος (σκλάβος) να μη χρησιμοποιήθηκε με τη σημασία αυτή σε λόγια κείμενα, παρά μόνο ως εθνωνύμιο. (Ένα άλλο κείμενο στο οποίο γίνεται άφθονη χρήση της λ. σκλάβα με σαφή σημασία ‘δούλη’ είναι το «Έλεγχος Αγαρηνού», του Βαρθολομαίου Εδέσσης, το οποίο σύμφωνα με τους Καχανέ είναι από τα μέσα του 12ου αιώνα· ωστόσο, το TLG τον τοποθετεί στον 8ο αιώνα. Αν αυτή η χρονολόγηση είναι σωστή –που δεν το πιστεύω- όλη η παραπάνω παράγραφος ανατρέπεται).

Να κάνουμε εδώ μια παρένθεση και να πούμε ότι στο γερμανικό ετυμολογικό λεξικό του Kluge δίνεται μια άλλη ετυμολογία για το λατινικό sclavus, από το ελληνικό «σκυλεύω» μέσω ενός αμάρτυρου *scylavus. Προσωπικά το θεωρώ απίθανο αυτό, να έγινε μετάβαση στα μεσαιωνικά λατινικά από τα αρχαία ελληνικά. Πάντως, τα άλλα γερμανικά ετυμολογικά λεξικά όπως το Duden δέχονται την καθιερωμένη εκδοχή που αναπτύσσω εδώ.

Το λατινικό sclavus, λοιπόν, είναι στην αφετηρία όλων των λέξεων των νεότερων ευρωπαϊκών (ρωμανικών και γερμανικών) γλωσσών που σημαίνουν σκλάβος π.χ. αγγλ. slave, γαλλ. esclave, ιταλικό schiavo, γερμανικό Sklave. Στις σλαβικές γλώσσες δεν έχει περάσει το δάνειο. Εντωμεταξύ, ένας μακρινός απόγονος του sclavus έχει επιστρέψει στα ελληνικά –αν και δεν είμαι βέβαιος πως θα το θεωρήσετε ελληνική λέξη.

Στα ιταλικά, ο σκλάβος, είπαμε, είναι schiavo. Αυτό το schiavo, οι αστοί που δεν είχαν καμιά πιθανότητα να το χρησιμοποιήσουν για τον εαυτό τους κυριολεκτικά, το χρησιμοποιούσαν σαν χαιρετισμό, Schiavo!, κάτι ανάλογο με το «δούλος σας». Από το schiavo > sciao  προέκυψε ο σημερινός χαιρετισμός ciao, τον οποίο οι Ιταλοί (αν δεν κάνω λάθος) χρησιμοποιούν τόσο όταν πρωτοβλέπουν κάποιον όσο και όταν τον αποχαιρετούν, αλλά εμείς κυρίως για αποχαιρετισμό το έχουμε.

Θα πείτε ίσως ότι το τσάο είναι σαφώς ξένη λέξη, όμως είναι πασίγνωστο (ήταν και στον τίτλο δημοφιλέστατης τηλεοπτικής εκπομπής), περιλαμβάνεται ως λήμμα στο λεξικό Μπαμπινιώτη, και μάλιστα στη νεανική αργκό έχει μετατραπεί σε τσάγια!, πράγμα που θαρρώ ότι του δίνει πιστοποιητικό ελληνικότητας.

Σαν υστερόγραφο: η ετυμολογική σύνδεση των Σλάβων με τους σκλάβους αξιοποιήθηκε από τους Ναζί για θεωρητικοποίηση της προσπάθειάς τους να εξανδραποδίσουν τους Σλάβους. Αυτό οδηγεί σήμερα ορισμένους καλοπροαίρετους στο Διαδίκτυο να αρνούνται κάθε γλωσσική σχέση μεταξύ Σλάβων και σκλάβων, κάτι που μπορεί να είναι πολιτικά ορθό, αλλά γλωσσικά είναι λάθος. Αφού όμως οι Σλάβοι έσπασαν τα μούτρα των ναζήδων στον πόλεμο, θαρρώ ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη γλωσσικά σωστή άποψη.

Δεύτερο υστερόγραφο, τώρα που το ξαναδιαβάζω. Οι Καχανέ που λέω, ο Χένρι και η Ρενέ (αγγλοκεφαλονίτισσα, θαρρώ) έχουν γράψει το άρθρο από το οποίο άντλησα πολύ υλικό για το σημείωμα αυτό: Kahane, Henry and Renée. «Notes on the linguistic history of sclavus,» Studî in onore di Ettore Lo Gatto e Giovanni Maver 345-360 (Firenze, 1963).

282 Σχόλια to “Σθλάβοι στα δεσμά τους και πάλι”

  1. Σακαλίμπα είναι ο πληθυντικός του σακλάμπ/σακλαμπί.

  2. Divolos said

    καλημέρα

  3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Και Σκλαβούνοι. Αφέντης της Σκλαβουνιάς στον Ερωτό.

  4. Γς said

    >αρνούνται κάθε γλωσσική σχέση μεταξύ Σλάβων και σκλάβων, κάτι που μπορεί να είναι πολιτικά ορθό, αλλά γλωσσικά είναι λάθος. Αφού όμως οι Σλάβοι έσπασαν τα μούτρα των ναζήδων στον πόλεμο, θαρρώ ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη γλωσσικά σωστή άποψη.

    !

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Είναι και το επώνυμο Σκλαβούνος.

  6. Πουλ-πουλ said

    Η λέξη Σέρβος ως επώνυμο ή Σέρβου ως τοπωνύμιο έχει ανάλογη ιστορία;

  7. Triant said

    Καλημέρα.

    Η διαφορά στην σωματοδομή και τα χαρακτηριστικά Ελλήνων και Σλάβων (ανδρών τε και γυναικών) μηδενίζει την πιθανότητα να έχουμε εκσλαβιστεί. Από την άλλη, η Τουρκική πινελιά είναι δυστυχώς εμφανής. Βέβαια μιλάω περισσότερο για τις γυναίκες που με ενδιέφεραν πάντοτε πιο πολύ αλλά νομίζω οτι και εμεις δεν πάμε πίσω. Ας μας πουν οι κυρίες.

  8. Γς said

    Αντε και λίγο Σκλαβενίτη:

    https://caktos.blogspot.com/2015/10/blog-post_88.html

    Αχ, ρε Πάνο, εκείνη η ομορφούλα χασάπισσα του Σκλαβενίτη, που θα σφαζόμασταν. Εφυγε μόνιμα για Αυστραλία

  9. Γς said

    Κι εκείνος ο σερβομηχανισμός πώς προέκυψε;
    [ήρεμα ρωτάω]

  10. Η Nadia- Maria El Cheikh στο έργο της «Byzantium Viewed by the Arabs» θεωρεί ότι στην εικόνα που έχουν οι Άραβες για τους Βυζαντινούς, οι Σλάβοι θεωρούνατι η δεύτερη σημαντική εθνότητα. Ο όρος που χρησιμοποιούν για τους Βυζαντινούς είναι al-Rum (δηλαδή Ρωμαίοι). Την Αυτοκρατορία την ονομάζουν Bilad al-Rum (Χώρα των Ρωμαίων). Κύρια έθνη είναι οι al-Rum και οι Saqaliba (γενικώς οι σλαβικοί πληθυσμοί). Αναφέρουν επίσης τους Αρμένιους, τους Ρως, τους Πατσινάκες, τους Βούλγαρους κ.ά.

  11. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    >Σακαλίμπα είναι (…)
    Τώρα εμένα γιατί πήγε το μυαλό μου στον Σκαρίμπα; Έχει άραγε ετυμολογική σχέση; Αν είναι κανείς Κινέζος δε βλέπει διαφορά… 🙂

  12. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    6 Xάλι μαύρο. Σκλάβοι κι αυτοί 🙂 (πλάκα κάνω)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Servus

  13. ΓιώργοςΜ said

    9 From French servo-moteur, from Latin servus (“slave”) + motor (“mover”).
    από το wiktionary

  14. Pedis said

    Στα ιταλικά, ο σκλάβος, είπαμε, είναι schiavo. Αυτό το schiavo, οι αστοί που δεν είχαν καμιά πιθανότητα να το χρησιμοποιήσουν για τον εαυτό τους κυριολεκτικά, το χρησιμοποιούσαν σαν χαιρετισμό, Schiavo!, κάτι ανάλογο με το «δούλος σας». Από το schiavo > sciao προέκυψε ο σημερινός χαιρετισμός ciao, τον οποίο οι Ιταλοί (αν δεν κάνω λάθος) χρησιμοποιούν τόσο όταν πρωτοβλέπουν κάποιον όσο και όταν τον αποχαιρετούν, αλλά εμείς κυρίως για αποχαιρετισμό το έχουμε.

    Σωστά, και αντίο, σε αντίθεση με τους Ισπανούς και μας, λένε σπάνια π.χ. στις κηδείες, όταν δεν πρόκειται να ξαναδούν κάποιον ή δεν θελουν.

    H καταγωγή του τσάο είναι ενετική.

  15. ΓΤ said

    Απορία για άλλη ώρα: ετοιμαζόμουν να πω για μεζέ, αφού σήμερα ο Βύρων Πολύδωρας (υπουργός Ζαρντινιέρας το 2006, αντιμέτωπος με τον Στρατηγό Άνεμο το 2007, «Ποιος θα δει την κομμένη γράνα» κ.λπ.), στο πρωτοσέλιδο της «Εστίας» (https://www.gazzetta.gr/protoselida/politikes-efimerides/estia) γράφει κομμάτι με τίτλο «Η γυναίκα της ΖάκυΝΘος». Τσιμπήθηκα, αφού ήξερα ότι «ΖάκυΘος» το ορθό (και έτσι σε όλες τις εκδόσεις που κυκλοφορούν). Όλες; Ξανατσιμπήθηκα, γιατί μόνο στον «Ίκαρο» (φροντίδι Λίνου Πολίτη) έχουμε «Η γυναίκα της ΖάκυΝΘος» (https://ikarosbooks.gr/506-i-gynaika-tis-zakynthos.html). Τα φώτα σας, ρε παιδιά…

    ΣΛούκας!

  16. Γς said

    13:

    Κοίτα να δεις, Πλάκα έκανα

    Υποτίθεται ότι ήθελα να πω σεβρομηχανισμό.

    Τον σερβομηχανισμό δεν τον ήξερα.

    Κι η κονΣέρβα;

  17. Κιγκέρι said

    Στο μεταξύ, μιάμιση ώρα τώρα προσπαθώ να καταλάβω γιατί το -σθλ θεωρήθηκε ότι προφέρεται πιο εύκολα από το -σλ. Εμένα πολύ με δυσκολεύει!

  18. Γς said

    `15:

    >σήμερα ο Βύρων Πολύδωρας […] γράφει κομμάτι με τίτλο «Η γυναίκα της ΖάκυΝΘος».

    Κι χτες στην TV ακούω:

    -Το 70% των Σουηδών της Ζακύνθου είναι Εγγλέζοι.

    Δεν το διόρθωσε. Ούτε κανείς από το πάνελ αντέδρασε.
    Μιλούσαν για τους Σουηδούς, Αγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους τουρίστες και μπερδεύτηκε.

  19. Γς said

    17:

    > Εμένα πολύ με δυσκολεύει!

    Να το προσέξεις!

  20. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Ιστορικο-λοαγραφικο-γλωσσολογικό το σημερινό. Είναι και «γενικότερα γείτονες» απ΄τα βόρεια.

    Μικρή συνεισφορά από το υπόγειο στο γλωσσολογικό μέρος οι δύο εξής δημοσιεύσεις, χρονικά πριν και μετά την δημοσίευση των αφων Καχανέ ,😉 (Χένρι και Ρενέ) του 1963 που αναφέρει ο Νίκος (για γαλλόφωνους και γερμανόφωνους αντίστοιχα):

    L’origine de sclavus-esclave
    (του Charles Verlinden, 1942, 32 σελίδες), εδώ
    Venedi, Antes, Sclaveni, Sclavi: Frühe Sammelbezeichnungen für slawische Stämme und ihr geschichtlicher Hintergrund
    (του Gottfried Schramm, 1995, 40 σελίδες), εδώ

    Σπόϊλερ
    Τι Βαλεντίνος και τέτοια, έχουμε ντόπιους, δικούς μας εμείς… Για τους ερωτευμένους 😍 του καλοκαιριού:
    Άμα σφίξουν τα πράγματα υπάρχει πάντα ένας Άγιος Υάκινθος (ο κουβικουλάριος, θαλαμηπόλος… δηλαδή 😉😋).
    Και μόνο που το ξέρεις, αρκεί 😂.

    Γιορτάζει σήμερα, κανονίστε…

  21. dryhammer said

    0> 2ο υστερόγραφο : Ettore Lo Gatto = Ο γάτης ο Έκτορας

    https://www.efsyn.gr/stiles/triti-matia/131580_o-ektoras-ki-o-kroymel

    [Από όλο το άρθρο αυτό σού ‘μεινε; Καλά στα λένε…]

  22. Γς said

    20:

    >Αμα σφίξουν τα πράγματα υπάρχει πάντα ένας Άγιος Υάκινθος

    που γιορτάζει σήμερα

    Ως Άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας έχει προβληθεί ο Άγιος Υάκινθος, που εορτάζει σήμερα, 3 Ιουλίου.

    «Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.

    Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες
    κλπ κλπ»

    https://www.dogma.gr/diafora/simera-eortazei-o-agios-yakinthos-giati-lene-oti-einai-o-orthodoksos-prostatis-ton-erotevmenon/103907/

  23. Αντίστοιχο με το ιταλικό schiavo-ciao είναι το βιεννέζικο Servus.

  24. Γς said

    20, 22:

    >Γιορτάζει σήμερα, κανονίστε…

    δεν το είχα δει.

    Α, να κι ένα σπουδαίο μνημείο σχετικό μνημείο:

    https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_25.html

  25. LandS said

    Όντως, στο άρθρο του εννιά, η συζήτηση ήταν τεφαρίκη.

    Να προσθέσω ότι το etymoline ετυμολογεί το serve, service, servant, μέσω Γαλλικών, από τα Λατινικά μάλλον Ετρουσκικής αρχής.

    Έχω ακούσει Βούλγαρους να λένε τσεχ το μηχανουργείο. Αυτοί ειναι με παχύ τσ, πήρα ως απάντηση σε χαζό παρετυμολογικό μου ερώτημα.

  26. sarant said

    20 A μπράβο!

    23 και πριν: Εχει ψωμί για άρθρο ο σερβομηχανισμός που δεν είναι σερβικός.

  27. LandS said

    Το *τεφαρίκη, καθόλου τεφαρίκι.

  28. sarant said

    25 Όπου για σένα το ένα τσεχ με το άλλο είναι ίδια.

  29. ΓΤ said

    0> Oι περισσότερες αναφορές για τον τόμο στον οποίο συμπεριελήφθη η εργασία των Kahane («Καχάνε» θαρρώ) δίνουν έτος έκδοσης το 1962.

  30. Pedis said

    -> 23, 14 – το τσάο είναι ινφόρμαλ: χρησιμοποιείται μεταξύ γνωστών που μιλάνε στον ενικό ή από τους Ρωμαίους για να δείξουν φιλικότητα (ας πούμε) και εγγύτητα (ή μαγκιο-καφρίλα). Δεν χρησιμοποιείται ποτέ μεταξύ αγνώστων ή από τον κατώτερο προς τον ανώτερο σε οποιαδήποτε ιεραρχία, και για λόγους υπογράμμισης της σχέσης αυτής από τον ανώτερο προς τον κατώτερο εκτός αν ο πρώτος θέλει να δηλώσει με αμεσο τρόπο την ιεραρχία (αλλά δεν είναι ένας τροπος ελεγκάντε να επιβληθεί η ιεραρχία του).

  31. Γς said

    23:

    > το βιεννέζικο Servus.

    Και βορειότερα της Βιεννός. In Bayern

  32. 30 To Servus, έχω την εντύπωση, δεν έχει σήμερα ιεραρχική έννοια.

  33. Αγγελος said

    Servare λατινικά θα πει σώζω. Από κει η κονσέρβα, τα preservatives που ανάλογα με τη γλώσσα και τα συμφραζόμενα μπορούν να είναι και συντηρητικά και… προφυλακτικά, κλπ. (Ο δούλος είναι servus. Δεν ξέρω αν έχει ετυμολογική σχέση, αν ήταν δηλαδή αρχικά ο αιχμάλωτος που… δεν τον έσφαξαν και σώθηκε!)
    Σέρβος αντιθέτως είναι παλιό σλαβικό εθνωνύμιο. Εκτός από τους γείτονές μας, υπάρχουν και οι Σέρβοι της Λουσατίας ή Σοραβοί, στην Α. Γερμανία. Δεν πρέπει να έχει σχέση με το servus.
    O Κορνήλιος ανέβασε κάποτε ένα απίστευτο βιβλίο όπου μεταξύ άλλων προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι σερβομηχανισμοί πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από Σέρβους μηχανικούς. Δείτε εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/07/elora2/#comment-16169

  34. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα!
    Δεν νομίζω ότι υπάρχει στη βιβλιογραφία αμφιβολία για το γεγονός ότι ο Πορφυρογέννητος αναφέρεται σε εκσλαβισμό της Πελοποννήσου, αλλά βεβαίως σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για καθαρά ρητορική προσέγγιση. Τα αρχαιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν όχι μόνο ότι στην ανατολική Πελ/νησο δεν πάτησε καν Σλάβος, όπως λέει και το Χρονικό της Μονεμβασίας, επιπλέον όμως, ούτε καν στη δυτική πλευρά τίθεται θέμα πλήρους κατάληψης των εδαφών. Οι Σλάβοι είχαν δημιουργήσει τις λεγόμενες Σλαβηνίες, δηλ. νησίδες εν μέσω των ελληνικών πληθυσμών, που όπως ξέρουμε τον 10ο αιώνα ονομάζονται «ελληνικά έθνη» και ο ίδιος ο Πορφυρογέννητος μας λέει ότι οι Σλάβοι παρενοχλούσαν τους ντόπιους Γραικούς, αναιρώντας και ο ίδιος το «εσθλαβώθη πάσα η χώρα». Και φυσικά οι Σλάβοι τελικά ελληνοποιήθηκαν και αφομοιώθηκαν πολιτισμικά πράγμα που και αυτό αποδεικνύει τον μικρό αριθμό τους σε σχέση με τους ντόπιους.

  35. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Ἡ ἑλληνοποίηση τοῦ τσάο ἀποδεικνύεται καὶ ἀπὸ τὴ δημιουργία παραγώγων, ὅπως τὸ τσαοῦσες.

    Ἔτσι ἀποκαλοῦσε ὁ Γιῶργος Μαρῖνος τὶς εὐειδεῖς νεαρές, οἱ ὁποῖες πλαισίωναν διακοσμητικῶς τὸ ὁμώνυμο τηλεοπτικὸ πρόγραμμα. 🙂

  36. nikiplos said

    Σκλάβοι τότε και τώρα…

    Ο ΚΜ, σε ένα θεωρητικά αντιπολιτευτικό μέσον περνάει σύντομα το μήνυμα που θέλει να ακούσει ο μέσος έλληνας: 1. Κλειστά σύνορα, κανείς μετανάστης δεν εισέρχεται χωρίς έλεγχο 2. Διευθετούνται διαδικασίες να φύγουν αυτοί που έφερε εδώ ο ΣΥΡΙΖΑς και 3. Καμία μεταφορά κανενός μετανάστη σε ελληνικό χωριό.
    Φυσικά ψεύδεται και στα 3 αλλά ποιός νοιάζεται, αφού οι συνομιλητές του ακαδημαΐζουν και ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα. Το μήνυμα περνάει εκεί που πρέπει. Φυσικά δηλώνει ότι βγαίνει από τα δεξιά, άλλο ένα μήνυμα που περνάει ανενόχλητο σε ένα φαινομενικά αντιπολιτευτικό μέσο.

    Καλό είναι οι αντίπαλοι αντί να βρίζουν να διδαχθούν από τον συγκεκριμένο δημοσιολόγο.

  37. Pedis said

    # 32 – Να το εξηγήσω καλύτερα. Η μη-χρήση του τσάο μεταξύ αγνώστων ή πολύ λίγο γνωστών αποτελεί ένδειξη ευγένειας (πλην Ρώμης). Μεταξύ ατόμων ενταγμένων σε μια καλά καθορισμένη ιεραρχία (φοιτητής προς καθηγητή, υπάλληλος προς διευθυντή) το τσάο είναι απαγορευμένο, εκτός αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα. Για να μη υποδηλωθεί διάθεση μείωσης του κατώτερου δεν χρησιμοποιείται ούτε προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλ. από τον ανώτερο προς τον κατώτερο.

    Στους ξένους, όμως, οι Ιταλοί απευθύνονται με το τσάο για δύο λόγους: πρωτον γιατί πιστεύουν ότι γίνονται πιο κατανοητοί (και για τον ίδιο λόγο απευθύνονται στον ενικό) και δεύτερον εξαιτίας κάποιας διάθεσης ανωτερότητας και ικανότητας που την έχουμε/νε όλοι μπροστά στον ξένο που δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα των Ιθαγενών (ιδιαίτερα για ιθαγενείς που δεν έχουν πάει κι αλλούν να δουν πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος τους).

    Η ειδική χρήση του τσάο είναι σε πλήρη αντίθεση με τη γενική χρήση του hola των Ισπανών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαιρετώντας και τον πρωθυπουργό της χωρας, λέμε τώρα.

    Το οποίο, όμως, δεν συμβαίνει στις παλιες Ισπανικές παρτίδες … στη Λατινική Αμερική, όπου η γλώσσα και οι τύποι παραμένουν πολύ πιο παραδοσιακοί μεταξύ, τουλάχιστον, των μικρο-μεσαίων στρωμάτων. Μέχρι και στα προνήπια συνηθίζουν να μιλάνε στον πληθυντικό για να τους μάθουν καλούς τρόπους.

  38. Γς said

    35:

    Μα αυτό είναι από τον Τούρκικο Λοχία [νομίζω]

    Να και μια δικιά μου «Τσαούσα». Τσαούση τη λένε αλλά στο στόρυ την άλλαξα σε Δαούση.

    https://caktos.blogspot.com/2010/12/1988-jfk.html

  39. ΓΤ said

    35@
    Στις πρόβες 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=W9oDT9RRB_Y
    «Λυσσάξτε, τσαούσες!»

  40. Πουλ-πουλ said

    12, 33
    Μήπως να παρακαλούσαμε τον Νικοκύρη να μας διαφωτίσει για το Σέρβος; Ως τοπωνύμιο Σέρβου βρίσκω ότι προέρχεται από το ερύω, και σημαίνει φρούριο! Και τα Σέρβια;

    Ας ομολογήσω ότι το ενδιαφέρον μου για το επίθετο είναι μεροληπτικό. Σέρβου ήταν το πατρικό της γιαγιάς μου, και επιχωριάζει στην Κέα.

  41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    37 και σχετ

    Κατ’ αναλογία το δικό μας «ρε», ευρύτατα χρησιμοποιούμενο μεταξύ γνωστών αλλά διά ροπάλου απαγορευμένο τόσο σε ιεραρχικές σχέσεις (από κάτω προς τα πάνω) όσο και μεταξύ αγνώστων αν δεν είναι επιθυμητή η πρόκληση έντασης.

  42. IWN said

    17: Έχεις απόλυτα δίκιο. Καμιά διευκόλυνση προφοράς δεν προσφέρει το ‘θ’ . Το ‘κ’ μάλιστα. Γιαυτό και επικράτησε, άλλωστε. Εκτός κι αν δεχτούμε ότι η φυσιολογία της στοματικής κοιλότητας των Ελλήνων 12 αιώνες πριν ήταν κάπως διαφορετική από τη δική μας σήμερα!

  43. Christos said

    17: Αν σκεφτούμε ότι μέχρι περίπου τον 5ο – 6ο αιώνα, το «θ» προφερόταν πιο κοντά στο (aspirated) /t/, το σύμπλεγμα γίνεται σαφώς πιο ευκολοπρόφερτο.

  44. Νέο Kid said

    Το εσθλόν είναι ελληνικά. Το εσλόν ουχί!

  45. Νέο Kid said

    Ο Κριαράς έχει και «μουσθλουμάνος», «μουσθλουμανίζω» στο λεξικό του.
    Δεδομένης της πολύ χαμηλής εκτίμησης που έχω στα ελληνικά λεξικά, και γενικότερα στα ελληνικά επιστημονικά κείμενα ,δεν αποκλείω να τα έβγαλε απ το μυαλό του… αλλά δίνω κι ένα 50% να μην τα έβγαλε απ το μυαλό του , καθότι υπήρξε εσθλός λεξικογράφος…

  46. leonicos said

    Глоря значит слово
    это вам знапомнится лего

    Δυστυχώς δεν θυμάμαι ολόκληρο στον στίχο από την Elsa Toillet (ανθολογία, όχι δικό της)

    Τι σημαίνει εβραίος;

    Έχει καμιά σχέση με το τούρκικο τσιφούτ;

    Το τι λέει ο ένας για τον άλλο…. Κι εγώ λέω ότι ο Νίκος είτε με μουστάκι είτε χωρίς μουστάκι δεν βλέπεται

    αλλά της Φωτεινής της αρέσει

    Να που αποκαλύπτω και οικογενειακά μου μυστικά τώρα

  47. Pedis said

    # 41 – ναι, κάτι τέτοιο και μάλλον πιο ισχυρό από το «ρε» το οποίο εξαρταται κι από τον τονισμό και την ένταση…

  48. καλησπέρα,
    Μόνο σε εμένα φαίνεται περίεργη αυτή η άποψη για τους σκλάβους;

    Στο 1,33 κ μετά.
    Ευχαριστώ

  49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    47 Έτσι. Το «ρε» μπορεί να ακουστεί εν τη ρύμη του λόγου ακόμα και από κοινοβουλευτικό βήμα χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.
    Και δεν αναφέρομαι στον (μ.χ.) εθνάρχη.

  50. Alexis said

    #49: Το μ.χ. σημαίνει μετά χριστόν να υποθέσω ή κάτι άλλο; 😆

  51. Alexis said

    Δυσκολεύονταν να προφέρουν το σλ και το έκαναν σθλ.
    Μυστήρια πράματα!

    Κάνει πολλή ζέστη εδώ, λέω να φύγω για διακοπές στην Ισθλανδία! 🙂

  52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    48 Μάστα. Η ύπαρξη πχ Ελλήνων δωσιλόγων σημαίνει πως οι κατακτημένοι από το 3ο Ράιχ Έλληνες (ως σύνολο) ε, δεν ήταν και τόσο αθώοι, καλά να πάθουνε στην τελική.
    Οι αποικιοκράτες άφησαν και καλά πράματα πίσω τους. Στο Κονγκό ας πούμε. Αν δεν κάνω λάθος στη Γαλλία συζητείται εδώ και κάποιο καιρό το αν η αποικιοκρατία ήταν τόσο κακή τελικά για τους ιθαγενείς.

  53. H. Mandragoras said

    17-42: Συμφωνώ απόλυτα. Το σλ μου φαίνεται μακράν πιο εύκολο από το σθλ ή το στλ.

    Η μέρα είναι δύσκολη για να το σκεφτώ συστηματικά (γιατί αν δεν τέλειώσω κάτι σήμερα, ένας σλάβος θα με μαστιγώσει σα σκλάβο και με το δίκιο του), οπότε λίγες σκόρπιες σκέψεις που ίσως είναι χρήσιμες στη συζήτηση.
    – Στα πολωνικά (που νομίζω θεωρούνται η γλώσσα που είναι πιο κοντά στα πρωτοσλαβικά, αλλα ας μην το πιάσουμε αυτό), και το sław (των ονομάτων) και το słowianie (σλάβοι) γράφονται με αυτό το παράξενο ł που δεν είναι λ, αλλά όπως συνηθίζω να λέω κάτι ανάμεσα σε «γ» και σαλονικιό «λ». Αυτό, αν υποθέσουμε ότι στα βυζαντινά χρόνια προφερόταν έτσι ή παρόμοια από όλους τους σλάβους, μπορεί να προκαλούσε δυσκολία στην προφορά από Έλληνα που το άκουγε. Και πάλι δυσκολεύομαι να δικαιολογήσω το θ και πολύ χειρότερα το τ, αλλά ίσως είναι ένα στοιχείο. Το να μπει ένα κ για να προσομοιώσει την προφορά μου φαίνεται λίιιιιγο πιο λογικό.
    – Το słowianie και το -sław, προέρχονται από διαφορετικές ρίζες (αν και σχετιζόμενες). Słowo είναι η λέξη και ο λόγος (Εν αρχη ην ο Λόγος=Na początku było Słowo). Słowianie είναι αυτοί που μιλούν σε αντίθεση με τους Niemcy (Γερμανούς) που δεν μιλούν. Sława όμως είναι η φήμη, η δόξα (ελληνικά ονόματα σε -κλης, σλαβικά σε -sław). Και τις δύο λέξεις (κατα την πολωνική βίκι) έχουν κοινή προινδοευρωπαϊκή ρίζα με την οποία σχετίζεται και το ελληνικό κλέος (Ωπ! Ένα κάπα!).
    – Η πολωνική βίκι δίνει και άλλες δυο-τρεις εκδοχές. Δεν τις διάβασα με λέπτομέρεια αλλά η μία φαίνεται να εννοεί ότι οι σλάβοι προέρχονται από τους σκλάβους (!). Άλλη μία σχετίζεται με τη λάσπη που και πάλι με κάποια ινδοευρωπαϊκή σύνδεση έχει ένα κ.

    Ίσως επανέλθω πιο αργά, πάντως τη συζήτηση (και σήμερα και την προηγούμενη) θα την διαβάσω κάποια στιγμή με πολύ ενδιαφέρον! . 🙂

  54. TheoD said

    Απορία: Οι σκλάβοι στις σλαβικές γλώσσες με ποιές λέξεις δηλώνονται;

  55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Δυσκολεύεστε πουλάκια μου, ε? Να σας πιάσω με τη στλεγγίδα να σας γδάρω, ανθέλληνες… 🙂

  56. Νέο Kid said

    54. Πέστα ρε Χτήνος τς ανελλήνιστ’ να ούμ! Και ποια στλεγγίδα; Με το στλιάρ να τς πλακόεις!

  57. H. Mandragoras said

    54 στα πολωνικά niewolnik. nie = μη, wolny = ελευθερος, ik = κατάληξη μερικών επαγγελμάτων… robotnik ο εργάτης, kierownik ο διευθυντής, rolnik ο αγρότης κλπ

  58. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    34 Πήγαν παραδίπλα, είχε πολύ άδειο τόπο

    40 Δεν ξέρω αν το επώνυμο Σέρβος είναι απο τους Σέρβους.

    17-42 Προφανώς προσφέρει κάποια διευκόλυνση, αλλιώς δεν θα φτιάχνονταν τόσα και τόσα Στανισθλάβος κτλ.

    54 Βρίσκω раб, από πρωτοσλαβική ρίζα ομόρριζη με τον ορφανό

  59. Νέο Kid said

    Να ρωτήσω κάτι αφελές; Οι Σλάβοι ως σκλάβοι , έχει ιστορική βάση;
    Υπήρξαν δηλαδή σλάβικοι λαοί υπόδουλοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα , ώστε να δικαιολογείται η τροπή της έννοιας από εθνονύμιο σε ιδιότητα;
    Εντάξει, ξέρω ας πούμε ότι ο Βασίλης ο μακεδών είχε άχτι τς Βουλγάρ και τς ξεμάτιασε κιόλας τς ανθρώπς ,αλλά αυτά ήταν απότοκα κανονικού πολέμου. Γενικά, ήταν σκλάβοι οι Σλάβοι; (Πχ περισσότερο απ ότι όλοι οι Βαλκάνιοι στους Οθωμανούς )Δεν ξέρω.

  60. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    56 Μωρ’ θα τς κάνου ιγώ να τς μαζευ’νε μι του χλιάρ, τς ανθέλληνοι 🙂

  61. Νέο Kid said

    Νικοκύρη , πόσταρα κάτι που μάλλον σπαμοπιαστηκε (κάποιο μπουρδούκλωμα θακανα πάλι)
    Freedom please!

  62. ΓΤ said

    στλιξ: γένος γλαυκόμορφων πτηνών που περιλαμβάνει τον χουχουριστή και τον ουραλοχούχουλα 🙂

  63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    59 Όπως τα λέει το άρθρο, από τον 5ο αιώνα που έσκασαν μύτη εδώ μέχρι τον 9ο που άρχισε να επικρατεί η σημασία σλάβος=σκλάβος, δε φαίνεται να καλοπέρασαν, οι ανοργάνωτοι.

  64. aerosol said

    Ευκολότερο το σθλ από το σλ; Βρε… λάθος γλώσσα έχω!
    Το τσάγια λογικά προήλθε από το τσάο μέσω του τσάο-γειά, το οποίο το έχω συναντήσει κάποιες φορές.

  65. Νέο Kid said

    63. Ωχ! Τα λέει στο άρθρο ο Νικοκυρης , ε; Κοκκινίζω από ντροπή, μου διέφυγε!
    (Και μιας και είπα άρθρο. Εδώ λέμε -ρθρ- ρε παιδιά!! Στο στλ ή στο σθλ θα κολλήσουμε;
    Όχι , βάλε βάρβαρο να πει ρθρ να πούμε!

  66. Γς said

    59:

    >ο Βασίλης ο μακεδών είχε άχτι τς Βουλγάρ και τς ξεμάτιασε κιόλας τς ανθρώπς

    https://caktos.blogspot.com/2013/12/blog-post_30.html

  67. Γιάννης Ιατρού said

    20: (συνέχεια)
    Παρέλειψα να βάλω και μια παραπομπή σε ένα συγκεντρωτικό περί του θέματος (προέλευση, ετυμολογία κλπ. της λέξης) αρχείο από πηγές/δημοσιεύσεις/βιβλία του 2001 και του 2005, με σχετικές παραπομ΄πε΄ς στη βιβλιογραφία κλπ., εδώ.

    40: Τοπωνύμιο «Σέρβος» στην Πελοπόννησο: Αυτός λέει πως προέρχεται από αυτούς (στο Σέρβος λέμε Ναι 🙂 )

    από το
    Die Slaven in Griechenland – Max Vasmer (1941)
    Kap. III. Verzeichnis der slavischen geographischen Namen nach Landschaften geordnet:
    19. Arkadien
    ….
    Σέρβον ON, Kr. Hēraia (Nuch., Stat. Ap., Lex.), Σέρβου R. Der Name erscheint als τὰ Σέρβια in der Chronik von Morea, Vers 4859, vgl. J. Schmitt, Index s. v., ferner auf einer griechischen Karte von 1852 als Σέρβοι nach Dragumis, Ἀθηνᾶ XXV 31. Er wird schon von Hilferding I 294 richtig zum Serbennamen gestellt, skr. sȑb. Vgl. in ON skr., mazed. Srbica, skr. Srbovo u. a. Σέρβον evtl. aus G. pl. Σέρβων (so Schwyzer).

  68. Νέο Kid said

    Εκείνο το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη ,ο Λάμπρος , ζει;
    Σαν πολύ δεν κράτησε η αποχή του;

  69. sarant said

    61 Kιντ, το μόνο που έχει η σπαμοπαγίδα είναι αυτό:

    Είμαι η Κάθριν Τζόνσον, από την Ολλανδία, Μια μητέρα 2 παιδιών, ο άντρας πέθανε, σε ηλικία 46 ετών, εγώ συμμετέχω στο Illuminati επειδή θέλω να δώσω στα παιδιά μου την καλύτερη ζωή, όταν ο Λόρδος Πάτρικ με εγγραφεί στο Illuminati μου δόθηκε ένα εκατομμύρια ευρώ μετά από αυτό που μου μεταφέρθηκαν δίνουν ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, το καλύτερο μέρος του Illuminati δεν υπάρχει ανθρώπινη θυσία, σας βοηθούν να καταλάβετε πώς να κάνετε τον πλούτο να έρθετε, επίσης μπορείτε να συμμετάσχετε στο Illuminati, και σας δίνουμε όλους επιθυμεί η καρδιά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Λόρδο Πάτρικ στον αριθμό WhatsApp +2….. για βοήθεια σχετικά με το πώς μπορείτε να γίνετε μέλος και να απολαύσετε τα πλήρη οφέλη της ζωής

  70. ΓιώργοςΜ said

    Πάμε για καινούριους, λόγιους γλωσσοδέτες:
    Στιλπνό στριμμένο στειλιάρι στρεβλής στλεγγίδας

  71. Pedis said

    # 52 – κλασικό «επιχείρημα» …

    Το υπόδειγμα του πρώτου μισού του «επιχειρήματος» αυτού χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους υπεύθυνους ες-ες των στρατοπέδων συγκέντρωσης στις απολογίες τους.

    Ειδικότερα, χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το ρόλο των σοντερκομμάντο στην επιτυχή και απρόσκοπτη λειτουργία των θαλάμων αερίων.

    Τι άλλο περίμενες από τέτοιου είδους ιστορικούς;

  72. Γς said

    66:

    καλά τους έκανε:

    «Ο Σαμουήλ υπήρξε ένας ηγεμόνας αιμοσταγής, χωρίς ηθικούς φραγμούς, ο οποίος δεν έδειχνε κανένα έλεος στους κατοίκους των Ελληνικών πόλεων που λεηλατούσε. Οι στρατιώτες του βίαζαν τις γυναίκες, τα κορίτσια τις μοναχές, ενώ συγχρόνως σκόρπιζαν παντού το θάνατο.»

    Και σήμερα τρέχουν στα δικαστήρια την σαλλονικιά που ένας Βούλγαρος, οπαδός του Αρη, έπεσε πεζός με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω στ αυτοκίνητό της…

  73. Νέο Kid said

    69. Όχι, δεν είναι αυτό το δικό μου. Ήταν το 59. Οκ.
    Αν ο λόρδος Πάτρικ δίνει ένα μύριο πάντως , εγώ ευχαρίστως θυσιάζω τον Γουσού στους Ιλουμινάτι! Και στον Βάαλ και στον Βελζεβούλ και στον Μεγάλο Κθούλου, άμα λάχει!

  74. BLOG_OTI_NANAI said

    Μια μελέτη για το Σλάβος-Σκλάβος από το περιοδικό «Ελληνικά»:

  75. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    71 Τι λέγανε οι εςες για τα σόντερ? (τα οποία βεβαίως κατέληγαν επίσης στους θαλάμους αερίων)

  76. Γιάννης Ιατρού said

    68: καλά είναι, τις προάλλες τον είδα. Γλεντά τα μύρια από το χρηματηστήριο (TUI, LuSthansa κλπ.) 🙂

  77. Γιάννης Ιατρού said

    χρηματιστήριο

  78. Dimitris said

    #69
    Μπορώ παρακαλώ να έχω και εγώ το τηλεφωνο?

  79. Νέο Kid said

    76. Α κονόμησε τελικά το λαμόγιο; Μπράβο!
    Λοιπόν ,πάω για μπάνιο. Στείλε μου το WhatsApp των Ιλουμινατι, Νίκο.
    Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μπορώ να δείξω καλή πίστη και δίνω μέχρι και προκαταβολή. Μπορώ να στείλω δηλαδή κομμένα κομμάτια απ το κορμί του Γου σου στο Λόρδο και μετά να μου στείλει το εκατομμύριο!

  80. BLOG_OTI_NANAI said

    48: Αν εννοεί ότι οι λευκοί έπιαναν σκλάβους με τη βοήθεια και των ισχυρότερων αφρικανικών φυλών, οι οποίοι είχαν συμφέροντα να πάρουν τη γη και την περιουσία αυτών που σκλάβωναν οι δουλέμποροι, δεν είναι και τόσο άγνωστο, το έχω διαβάσει δυο τρεις φορές σε βιβλία, και την πρώτη φορά που το διάβασα όντως με στενοχώρησε το πόσο γκρίζα είναι πολλές φορές η πραγματικότητα που νομίζουμε ως άσπρο-μαύρο.

    Οι λευκοί δεν επαρκούσαν να αλωνίζουν μόνοι τους την Αφρική, πλήρωναν και ντόπιους για να βοηθούν στη σύλληψη.

    Αν εννοεί κάτι άλλο, δεν ξέρω, διότι στις συνεντεύξεις λέει και διάφορα περίεργα η Αρβελέρ.

  81. Αντώνης said

    Οι σ(κ)λάβοι στην πληροφορική και η κατάργησή τους στο όνομα της πολιτικής ορθότητας: https://insights.dice.com/2020/06/16/developers-debate-deleting-master-slave-code-terminology/

  82. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Εμένα στείλε μου φωτογραφία αυτής της Κάθριν Τζόνσον να δω αν αξίζει τον κόπο. Των 2 παιδιών δε με νοιάζει, έτσι κι αλλιώς θα τα πουλήσω σκλάβους.

  83. Χαρούλα said

    Τόσο χαζή-κουρασμένη είμαι σήμερα;;;
    Γιατί χάθηκα με τα σχόλια;;; Καλά συχνά αλλάζουμε θέμα, σήμερα όμως δεν μπορώ να παρακολουθήσω….
    Για ένα είμαι σίγουρη(Κιγκέρι μαζί σου) αυτό το θ του ψευδού, εκεί ανάμεσα με ζορίζει😊!
    Τσάγια για λίγο, μήπως το εσωτερικό υλικό της κεφαλής μου αναγεννηθεί, και τα βάλω σε μια σειρά!🥰

  84. Νέο Kid said

    82. 😀😁😊😂🤪

  85. BLOG_OTI_NANAI said

    Ζητείστε εσείς το τηλέφωνο της «Κάθριν Τζόνσον» και όταν θα πάτε στη συνάντηση θα βγει ο Βατμαν να σας δείξει τι εστί βερίκοκο.

  86. Ποια Κάθριν Τζόνσον μου λέτε…

  87. Κιγκέρι said

    Ντιπ σέβας…

  88. aerosol said

    #69
    «το καλύτερο μέρος του Illuminati δεν υπάρχει ανθρώπινη θυσία»
    Θαυμάσια. Πάντα προτιμώ τις καταστάσεις που δεν περιλαμβάνουν ανθρώπινη θυσία!

    #86
    «Σας στέλνω αυτό το μήνυμα στο παρελθόν χωρίς να σας ακούσω»
    Ο Πάνος Κουτρουμπούσης Ζεί!

    Έκανα συλλογή με αυτές τις απάτες που έχω λάβει αλλά εκδοχή σαν του Νίκου δεν την έχω πετύχει. Τώρα είναι γνωστή ως Νιγηριανή Απάτη, είναι όμως πολύ παλιό κόλπο (τουλάχιστον 19ο αιώνα) και η παραδοσιακή ονομασία της είναι Ισπανική Απάτη.

  89. Ατακαμα said

    Έχει ενδιαφέρον να παρατηρησουμε ότι στην Αυστρία και τη βαυαρια σαν χαιρετισμός χρησιμοποιείται το servus. Δηλαδή το schiavo των Ιταλών.
    Το τσαο ξεκίνησε στη Βενετία και από εκεί διαδοθηκε στην υπόλοιπη ιταλική χερσόνησο.
    Ίσως να έπαιξε ρόλο η αυτοκρατορία της Αυστρίας μέλος της οποίας ήταν και η Βενετία ως το 1866 και η γενικότερη συμβίωση λατινοφωνων και γερμανοφωνων στη συγκεκριμένη γωνιά της Ευρώπης.

  90. William T. Riker said

    Πάντως η αίσθησή μου είναι ότι το servus έχει υποχωρήσει κάπως σε σχέση με άλλους χαιρετισμούς, όπως το grüß Gott, τουλάχιστον στη Βιέννη

  91. @52, 71, 80
    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις
    το γιατί τα ακούμε από τέτοιου διαμετρήματος ιστορικούς είανι το θέμα.
    Σαν να μην αντιλαμβάνονται τι γίνεται στην κοινωνία.
    Ευχαριστώ κ πάλι

  92. spiridione said

    88. Κοίτα να δεις τι μαθαίνουμε
    https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Prisoner

  93. spyros chamenos said

    37
    Αυτό το σχετικό με τους τρόπους στην Λατινική Αμερική είναι πολύ σχετικό, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν ισπανικά Λατινικής Αμερικής, αλλά πολλά και διαφορετικά ισπανικά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μπορεί να παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι ίδια, πολλές φορές ούτε καν στην ίδια την χώρα. Έτσι λοιπόν, έχω ακούσει (δεν ξέρω προσωπικά) ότι στην Κολομβία μιλάν σε usted, που είναι ο τύπος που έχουν αντί για τον ελληνικό πληθυντικό ευγενείας, ακόμα και σε μέλη της οικογένειας, αντιθέτως στο Μεξικό είναι νορμάλ να μιλάς σε tú (το αντίστοιχο «εσύ») ακόμη και στον καθηγητή σου στο πανεπιστήμιο. Στη δε Αργεντινή που μπλέκει και το vos, δεν έχω ιδεά τι μπορεί να συμβαίνει.

  94. Pedis said

    # 75 – Κοίτα για παράδειγμα το «Διοικητής στο Άουσβιτς» για τη μανία που επιδείκνυαν οι καπό ενάντια στους συγκρατούμενους τους παρά τις εντολές της Διοίκησης και την ευθύνη που είχαν οι κατα τόπους ες-ες οι οποίοι από κομφορμισμό ή από *αδυναμία* δεν επενέβαιναν. Επίσης για τον τρόπο που περιγράφει το ρόλο των σοντερκομμάντο οι οποίοι δεν κατάλαβε λέει για ποιο λόγο αλλά λειτουργούσαν με τέτοια αποτελεσματικότητα, απάθεια και πονηρία στο καθήκον τους, σαν να ήταν οι ίδιοι οι εκτελεστές των ομόφυλών τους.

    Το θέμα των καπό ή των συνεργατών των Γερμανών στα γκέτο (είτε κατόπιν διαταγής, είτε λόγω θεσης στην κοινότητα είτε εθελοντικά, ειδικά των εβραίων προεστών) έχει πολύ ενδιαφέρον (ρατσιστικό) όπως παρουσιάζεται στις διηγήσεις των θυτών.

  95. gbaloglou said

    7 Πριν έναν χρόνο έκανα τεστ DNA που έβγαλε ‘Βαλκανικό’ απλότυπο για τον πατέρα μου (από το Ικόνιο) και Τουρανικό απλότυπο για την μητέρα μου (Κερασούντα-Τραπεζούντα). Τούρκος που τα κυνηγάει πολύ αυτά μου έγραψε ότι είναι πολύ ασυνήθιστο να βγαίνει Τουρανικός απλότυπος για Μικρασιάτες, είτε Τούρκους είτε Έλληνες, και πως αμφότεροι είμαστε Anatolian Greek … και ότι αυτό που κάνει την διαφορά ανάμεσα σε Greek και Anatolian Greek είναι … οι Σλάβοι 🙂 🙂

  96. spyros chamenos said

    Εν τω μεταξύ, μου κάνει τρομερή εντύπωση που τόσοι πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν γιατί για τους Έλληνες του 5ου αιώνα μ.Χ. είναι πιο δύσκολο να προφερούν σλ- από το να προφέρουν σθλ-. Σαν να θεωρούν δεδομένο πως ό,τι μπορούμε να προφέρουμε οι Έλληνες τον 21ο αιώνα, θα έπρεπε να μπορούν να προφέρουν και οι Έλληνες του 5ου. Όλοι μας όμως, μπορούμε να προφέρουμε όλα τα φωνήματα που προφέρουν και οι άλλοι λαοί, αν όμως δεν τα έχουμε στη γλώσσα μας, μετά από κάποια ηλικία μας δυσκολεύει ιδιαίτερα (πράγμα που εξηγεί γιατί εγώ προσπαθώ να πω «πρόβατο» ή «πλοίο» και ο αγγλόφωνος καταλαβαίνει «γουλιά»). Ε, αν εκείνο τον καιρό τα ελληνικά δεν είχαν λέξεις που να ξεκινάν από σλ-, στους Έλληνες της εποχής θα ήταν δύσκολο να το προφέρουν.
    Πραγματικά μου κάνει εντύπωση που δεν το καταλαβαίνουμε και κάνουμε συζήτηση, εκτός αν γίνεται συζήτηση απλά για να γίνεται ή αν με τρολάρετε.

  97. Αγγελος said

    Λεώνικε, τολμώ να ελπίζω ότι την Ελσα του Αραγκόν την έκανε… τουαλέτα ο ορθογραφικός διορθωτής και όχι εσύ 🙂
    Εβραίος όλοι (υποθέτω) ξέρουμε τι σημαίνει ετυμολογικά. Αλλά πραγματικά, ο τσιφούτης από που βγαίνει; Είχαν έρθει σε επαφή με τις χαμένες φυλές του Ισραήλ 🙂 οι Τούρκοι στα βάθη της Ασίας;
    Και μια που είπα «Ισραήλ», πολλοί το προφέρουν «ισδραήλ». Και του Έσδρα το δ οι Εβδομήκοντα του το κολλήσανε. Οπότε και οι «Σθλάβοι» δεν είναι τόσο περίεργοι…

  98. spyros chamenos said

    Και μια και είπα να γίνεται συζήτηση ή να τρολάρουμε:

    Нетфликс

  99. aerosol said

    Νίκο, πες αλεύρι!

  100. Νέο Kid said

    Εγώ δεν ξέρω τι σημαίνει ετυμολογικά Εβραίος. Διαφωτίστε με!

  101. Πουλ-πουλ said

    67β.
    Αυτό πάλι πως σου φαίνεται για το χωριό Σέρβου της Αρκαδίας;

    https://www.servou.gr/2013-06-23-10-30-27/grafipatrioton/63-istoria/2911-diefkrinisi-gia-tin-proelefsi-tou-onomatos-servou

  102. Νέο Kid said

    Εγώ δεν βλέπω καμία ομοιότητα μεταξύ Ελληνίδων και Τουρκαλών. Οι Τουρκάλες δεν είναι τόσο χαμηλοκωλες και έχουν σχιστά μάτια . Όσες μοιάζουν με Ελληνίδες έχουν ελληνικό dna σε ποσοστό > 30%. Στο Ίντερνετ (γιουτουμπ) είναι ορδές Τούρκων που έκαναν τεστ dna και εκπλήσσονται που βγήκαν Greek-south Italian αντί για central Asian…
    Απορώ που δεν έχουν το νιονιό να σκεφτούν ότι πι Ρωμαίοι τουρκέψαν κι όχι το ανάποδο…

  103. BLOG_OTI_NANAI said

    Κάποια σχόλια για το όνομα «Σέρβος»:

  104. Και σερβιέττα, η μικρή Σέρβα

  105. Νέο Kid said

    104. Και Σερβάντα ,η Σέρβα που έχει καλοπατήσει τα -άντα …

  106. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    78 Αχ, το έσβησα! 🙂

    81 Ενδιαφέρον. Αμφισβητείται και το whitelist/blacklist

    92 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

    95-102 Φιρί φιρί το πάτε να με δελεάσετε να κάνω τεστ DNA;

  107. 37, … Η ειδική χρήση του τσάο είναι σε πλήρη αντίθεση με τη γενική χρήση του hola των Ισπανών …

    Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι στην αποδώ μεριά του Ατλαντικού οι ισπανόφωνοι χρησιμοποιούν ευρέως το chao, συνήθως για το αντίο.
    (Και chau, λέει η Βϊκη — δεν το έχω ακούσει.)

  108. Πουλ-πουλ said

    81
    Ωχ! Έχουμε και εμείς στη στατική master και slave κόμβους, π.χ. στη διαφραγματική λειτουργία των πλακών. Και πώς θα τους λέμε τώρα; Τι λέει ο Νέο Kid που σε όλα απαντά;

  109. 105, 😀

    Η βέρα Σερβάντα πρέπει να τα καλοπακτήσει!

  110. Θωμάς said

    Καλησπέρα σας. Το άρθρο περιέχει δύο βαρβάτα λάθη που βγάζουν μάτι. Το γεγονός ότι ουδείς τα εντόπισε μετά από 9 ώρες παρουσίας στον ουρανό του Διαδικτύου, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου.

    Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Έτσι το εθνωνύμιο περνάει στα ελληνικά της εποχής ως Σθλαβηνός, Σκλαβηνός ή Σθλάβος, Σκλάβος· η πρώτη μαρτυρία της λέξης υπάρχει σε κείμενο του 5ου αιώνα, στον Μαλάλα (Μηνὶ μαρτίῳ ἰνδικτιῶνος ζ’ ἐπανέστησαν οἱ Οὗννοι καὶ οἱ Σκλᾶβοι τῇ Θρᾴκῃ). Οι δυο μορφές, η συντομευμένη και η εκτενέστερη, συνυπάρχουν στα κείμενα. Από το βυζαντινό σκλάβος έχουμε και το λατινικό sclavus. (Δείτε όμως πιο κάτω μια επιφύλαξη)..»

    ΛΑΘΟΣ ΠΡΩΤΟ; Πώς γίνεται, κύριε Νίκο, το κείμενο του Μαλάλα (https://tinyurl.com/y73xrbtj) να είναι του 5ου αιώνος, όταν ο Ιωάννης Μαλάλας (491-578) ήταν μόλις 8 ετών όταν έληξε ο 5ος αιών (499); Στα οκτώ του είχε γράψει κιόλας την περίφημη «Χρονογραφία» του; Συνεπώς, η πρώτη καταγραφή του «Σκλάβος» είναι τον 6ο αιώνα και όχι τον 5ο. Διορθώστε το, γιατί γελάνε όλοι οι βυζαντινολόγοι.

    ΛΑΘΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Έτσι όπως έχει γράψει την ανωτέρω πρόταση ο κ. Σαραντάκος, εμφανίζεται το «Σθλαβηνός» ως προϋπάρξαν του «Σκλαβηνός». Αλλά, κύριε Νίκο, πότε πρωτοκαταγράφεται το «Σθλαβηνός»; Η πρώτη καταγραφή του «Σκλαβηνός» είναι στο «Υπέρ των Πολέμων Λόγοι» και στα «Ανέκδοτα» του Προκόπιου (500-565):

    «Ὑπὲρ τῶν πολέμων, VII, 40. 5-6: 476: μέγα γὰρ ὄνομα ἐς τούτους δὴ τοὺς βαρβάρους ὁ Γερμανὸς εἶχεν ἐξ αἰτίας τοιᾶσδε. ἡνίκα Ἰουστινιανὸς ὁ Γερμανοῦ θεῖος τὴν βασιλείαν εἶχεν, Ἄνται, οἳ Σκλαβηνῶν ἄγχιστα ᾤκηνται,»

    Προκόπιος, «Ἀνέκδοτα», ΧVIIΙ. 20-21: 114-115: «Ἰλλυριοὺς δὲ καὶ Θρᾴκην ὅλην, εἴη δ’ ἂν ἐκ κόλπου τοῦ Ἰονίου μέχρι ἐς τὰ Βυζαντίων προάστεια, ἐν τοῖς Ἑλλάς τε καὶ Χερρονησιωτῶν ἡ χώρα ἐστὶν, Οὖννοί τε καὶ Σκλαβηνοὶ καὶ Ἄνται σχεδόν τι ἀνὰ πᾶν καταθέοντες ἔτος, ἐξ οὗ Ἰουστινιανὸς παρέλαβε τὴν Ῥωμαίων ἀρχὴν, »

    Προκόπιος «Ἀνέκδοτα» (ΧΧΙΙΙ. 6: 141-142): ἔπειτα δὲ Μήδων μὲν καὶ Σαρακηνῶν τῆς Ἀσίας
    γῆν τὴν πολλὴν, τῶν δὲ δὴ Οὔννων καὶ Σκλαβηνῶν καὶ ξύμπασαν Εὐρώπην ληϊσαμένων, καὶ τῶν πόλεων τὰς μὲν καθελόντων ἐς ἔδαφος,»

    ΞΑΝΑΡΩΤΩ: Η πρώτη καταγραφή του «Σθλαβηνός» πότε μαρτυρείται, κύριε Σαραντάκο; Πολλούς αιώνες αργότερα, από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο και την Άννα την Κομνηνή, που τους φαινόταν βαρβαρικό το σύμπλεγμα «σκλαβ» και το άλλαξαν επί το ελληνικότερο σε «σθλαβ», επηρεασμένοι από την θαυμάσια ΟΜΗΡΙΚΗ λέξη «ΕΣΘΛΟΣ» που σημαίνει «γενναίος, πιστός».

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Γενεαλογία της λέξεως «σκλάβος» έχει ως εξής: «Σκλαβηνός» (Προκόπιος), «σκλάβος» (Μαλάλας) «Σθλαβηνός» και «Σθλάβος» (Πορφυρογέννητος και Άννα Κομνηνή).

    ΣΥΝΟΨΙΖΩ: Όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν πως ο Ιωάννης Μαλάλας έγραψε την «Χρονογραφία» του πολύ μετά το «Υπέρ των Πολέμων» του Προκοπίου, συνεπώς η πρώτη καταγραφή των Σλάβων (με την λέξη «Σκλαβηνοί») είναι στον Προκόπιο. Αυτό το ελληνοπρεπές «Σκλαβηνοί» του Προκοπίου το πήρε ο «δημοτικιστής» Μαλάλας (όλη η «Χρονογραφία» του είναι γραμμένη στην λαΪκή γλώσσα της εποχής») και το έκανε «Σκλάβοι». Ωστόσο, το «Σκλαβηνοί» του Προκοπίου και το «Σκλάβοι» του Μαλάλα φάνηκε πολύ βαρβαρικό στα αυτιά του Πορφυρογέννητου και της Άννας Κομνηνής, που το άλλαξαν σε «Σθλάβοι» και «Σθλαβηνοί». Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της λέξεως «Σκλάβος».

    ΥΓ: Η καταλυτική επιρροή που έχουν τα λάθη του κ. Σαραντάκου στους αδαείς αναγνώστες του φαίνεται από δύο ενθάδε σχόλια. Στο σχόλιο 96, ο κ. Σπύρος Χαμένος γράφει – μεταξύ άλλων – χάβοντας τα περί 5ου αιώνος και περί προϋπάρξαντος του τύπου «σθλαβ»:

    «Εν τω μεταξύ, μου κάνει τρομερή εντύπωση που τόσοι πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν γιατί για τους Έλληνες του 5ου αιώνα μ.Χ. είναι πιο δύσκολο να προφερούν σλ- από το να προφέρουν σθλ-. Σαν να θεωρούν δεδομένο πως ό,τι μπορούμε να προφέρουμε οι Έλληνες τον 21ο αιώνα, θα έπρεπε να μπορούν να προφέρουν και οι Έλληνες του 5ου.»

    Στο σχόλιο 65, ο επιπόλαιος και εμφανώς αστοιχείωτος Νεογίδιος γράφει, προσπαθώντας να κάνει χιούμορ: «(Και μιας και είπα άρθρο. Εδώ λέμε -ρθρ- ρε παιδιά!! Στο στλ ή στο σθλ θα κολλήσουμε; Όχι , βάλε βάρβαρο να πει ρθρ να πούμε!)»
    ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, έχαψε και αυτός ότι το «σθλαβ» προϋπήρξε του «σκλαβ» στην λέξη «Σκλαβηνός», επειδή το είπε ο κ. Σαραντάκος!..

  111. dryhammer said

    Στη Χίο υπάρχει το επώνυμο Σέρμπος που άλλοι λένε πως είναι από το Σέρβος κι άλλοι από το σέμπρος αλλά μήπως αρχικά σέρβος και σέμπρος σήμαιναν το ίδιο;

  112. 81,
    Μπράβο — να θυμηθούμε και το παντοδύναμο διαδικτυακό δίδυμο server-client.

  113. dryhammer said

    104.

  114. Γς said

    104

    και το Σέρβικο βίτσιο

  115. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κάποτε θα έφτανε και εδώ η φάουσα της (εξτρεμιστικής) «πολιτικής ορθότητας» στα social media. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι στο τουίτερ θα απαγορευτεί η λέξη σκλάβος.. (Κι αν σ’ αρέσει μπαρμπα Νίκο, ξανάνοιξε τέτοια συζήτηση του χρόνου! 🙂 )

  116. Γς said

    o Σερβιtoro

  117. Πουλ-πουλ said

    111.
    Έχω ακούσει και την ευφάνταστη (;) ερμηνεία ότι το Σέρβος είναι παραφθορά του Σερούϊος. Τρέχα, γύρευε…

  118. Χαρούλα said

    κ.Θωμά μου, αθώα! Εγώ το έγραψα ότι δεν κατάλαβα! Να είστε καλά που με το #110 ανάψατε τους πολυελαίους της κατανόησης!

    🤣🤓😋😂🤓😋🤣😊🤪🙃🙃🙃🙃🥱👨🏼‍✈️👨🏼‍✈️🧑‍✈️🚿🧼🧽🧴🚿🧼🧽🧴🧹

  119. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αφού ο σερ Τόμας αποκατέστησε την αλήθεια, 🤪 εγώ να περάσω στον δικό μου καημό. Νικοκύρη, @69, θέλω κι εγώ τον αριθμό τηλεφώνου δια τα περαιτέρω… 🤣

    Εντάξει, αν υπήρχαν εδώ μέσα και δυο-τρείς που κάπως με υπολήπτονταν, πλέον έχασαν πάσα ιδέα για μένα. Έλα μου όμως που το δέλεαρ είναι μεγάλο γι’ αυτό και το ρισκάρισα! 🤗

    Με την ευκαιρία θέλω από καιρό να ρωτήσω για το Λάμπρο. Έγινε κάτι και δεν το πήρα χαμπάρι; απέχει από τα σχόλια ο Λάμπρος; Μήπως έγινε μέλος καμιάς άλλης αδελφότητας κι ασχολείται με αλλότρια; όπως Γ’ ΠΠ; 😉

    https://gr.askmen.com/deutere-matia/1107149/article/proen-melos-ton-illuminati-apokaluptei-ta-skhedia-gia-ton-g-pagkosmio-polemo

    Λάμπρο περιμένω απάντηση 🤕

  120. Νέο Kid said

    Νικοκύρη, εσύ δεν χρειάζεται να κανείς τεστ dna!
    Η φάτσα σου γκαρίζει Ρωμαϊκή αυτοκρατορία (θα μπορούσες να είσαι και φάτσα σε αρχαίο νόμισμα ή άγαλμα).
    Είσαι σίγουρα 80-90 % Greek-Italian και 20-10% North African- Sephardic Jew μπορεί και λίγο Ashkenazim…
    Δεν πέφτω έξω σ αυτά!

  121. giorgos said

    Στό παρακάτω απόσπασμα πού είναι από τό βιβλίο «Τό Ανατολικό Ζήτημα Σήμερα » δίνεται μιά αλλη εκδοχή γιά τό όνομα Σλάβος , όπως επίσης καί εξηγείται κατα κάποιο τρόπο γιατί ή Αρβελέρ είναι καθηγήτρια σέ πανεπιστήμιο τής Γαλλίας .

    «Τό τυπικώτερο παράδειγμα «ιστορίας» ώς «κοινής γνώμης» είναι ή περίπτωση τών βυζαντινών σπουδών . Τό «Βυζάντιο» παύει νά είναι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , διότι οί ιδεολογικές ανάγκες επιβάλλουν αποκλειστικός κληρονόμος τής αρχαίας ρωμαϊκής ιστορίας νά είναι ή δυτική Ευρώπη καί κανείς άλλος . Παρ’ όλον , όπως είπαμε , ότι μέχρι τόν ενδέκατον αιώνα τό Ρωμαϊκό Δίκαιο ήταν άγνωστο ώς πραγματικότητα στόν χώρο τής δυτικής Ευρώπης (βλ. H.Berman ,μν. έ σελ. 144 κ.έ.) . Δέν θά εξετάσωμε τίς ιστορικές αναγκαιότητες πού επέβαλαν μιά τέτοια τάξη πραγμάτων (αναφερόμαστε μερικώς σ’ αυτές στίς σελίδες πού ακολουθούν).
    Οτι όμως διαχρονικά μέσα στίς διάφορες ιδεολογικές σκοπιμότητες χτίζονται ανυπέρβλητα τείχη στήν άσκηση τής πολιτικής καί , κατ’ επέκταση , ιστορικής πράξης , είναι περισσότερο από προφανές . Επικρατεί βέβαια ή αντίληψη , ότι διά τής «επιστημονικής ερεύνης» καθ’ όν τρόπο τά καταφέρει κανείς στήν τελειοποίηση τών μηχανών , κατά τόν ίδιον τά καταφέρνει καί στόν τομέα τής ιστορικής κατανοήσεως . Διά τής «αρχαιολογίας» καί τής μελέτης «ιστορικών ντοκουμέντων» μπορεί βέβαια κανείς νά καταλήξη σέ «επιστημονικές θεωρίες» πού νά τόν εξυπηρετούν . Καθ’ όλη τήν διάρκεια τής αποικιοκρατίας , ή «ιστορική έρευνα» κυριαρχήθηκε από αυτήν τήν τακτική . Καθόλου όμως σίγουρο δέν είναι ότι κανείς έτσι κατακτά νοητικά καί τήν τρέχουσα πραγματικότητα τών κοινωνιών . Ενα αντικειμενικό εμπόδιο γι’ αυτό είναι ό βαθμός πού μπορεί κανείς νά υπερβή τά ιδεολογικά δεδομένα ενός πολιτισμού καί νά μεταφερθή σέ εκείνα ενός άλλου . Αυτό δέν είναι γιά όλους δεδομένο καί δέν υπείκει στούς νόμους τού εργαστηριακού προγραμματισμού .
    Εξέχουσαν απόδειξη αποτελεί ή περί «Βυζαντίου» έρευνα . Κατά τούς νεώτερους αιώνες –καί εννοούμε κυρίως από τήν εποχή πού αναγνωρίζεται τό δίκαιο τών διομολογίσεων στήν Οθωμανική Αυτοκρατορία , δηλαδή από τά μέσα τού 18ου αι. πού αυτά αναγνωρίζονται γιά τήν Γαλλία — , ή «βυζαντινολογία» αποτελεί εξέχον πεδίον ασκήσεως τών δύο αποικιοκρατικών δυνάμεων τού καιρού , Αγγλίας καί Γαλλίας . Καί ακολουθεί ολόκληρη χωρεία εξεχόντων βυζαντινολόγων -ιστοριοδιφών έκτοτε μέχρι σήμερα , τήν περί Βυζαντίου όμως ουσία ώς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θά τήν πληροφορηθή ή δυτική ιστοριογραφία από τίς εργασίες τών σλάβων ιστορικών . Διότι οί Σλάβοι καί οί άλλοι χριστιανοί τής Ρωμαϊκής Ανατολής κατέχουν τήν Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ώς παρούσα κοινωνική εμπειρία καί όχι ώς ιστορικό παρελθόν .
    Από Σλάβους τής διασποράς θά θεμελιωθή ή βυζαντινή έρευνα στήν Αμερική καί υπό τήν πρωτοκαθεδρίαν Σλάβου (τού Οστρογκόρσκυ) θά διεξαχθή ή μεταπολεμική έρευνα περί Βυζαντίου διεθνώς . Ο «καισαροπαπισμός» λ.χ. είναι δυνατό νά μεταβληθή σέ ιδεολογικό σύνθημα καί νά καταντήση ταυτόσημος τού δεσποτισμού , είναι όμως δυνατόν νά κατανοηθή καί ώς ή διϊστορική εμπραγμάτωση μιάς αρχαιοελληνικής εμπειρίας — καθώς επιχειρείται νά δειχθή στό βιβλίο τούτο — , δηλαδή ώς τό σύστημα εκείνο πού επιβάλλει ή πολιτική εξουσία νά υποτάσσεται καί νά ενεργή σύμφωνα μέ τά επιτάγματα ολοκλήρου τής κοινωνίας καί όχι ωρισμένων τάξεων έξ αυτής . Υπάρχει ουσιωδέστατη διαφορά ώς πρός τίς αντίστοιχες «πολιτικές φιλοσοφίες» καί ώς πρός τήν παραγωγή .
    Ως σέ ποιά σημεία είναι δυνατόν νά συρθή ή «ιστοριογραφία» γιά τίς ανάγκες τής «κοινής γνώμης» καί τής ιδεολογίας , αποδεικνύει ή μεταπολεμική ταύτιση σταλινισμού καί χιτλερισμού (ταύτιση , βέβαια , τής οποίας τό άμεσο καί αυτονόητο συμπέρασμα ήταν ή αδιαμφισβήτητη υπεροχή τής φιλοσοφίας τής ελεύθερης αγοράς — αυτής , καθώς είπαμε , πού έπρεπε νά επικρατήση καί ώς πολεμικό σύνθημα γιά τήν επανασυγκέντρωση τού απολεσθέντος κεφαλαίου μέ τόν πόλεμο είς βάρος τού τρίτου κόσμου καί τής φύσεως ιδιαίτερα ) .
    Τό όνομα Σλάβος παρήχθη ετυμολογικώς έκ τού «σκλάβος» , τό οποίον πέραν παντός άλλου εδηλούσε κυρίως «σκλάβος τού κομμουνισμού» . Δέν υπήρξε όμως άγνωστο στήν ιστοριογραφία –τουλάχιστον σ’ αυτήν πού δέν έπρεπε νά είναι άγνωστο , ήγουν τήν μή δημοσιογραφική –ότι τό «Σλάβος» κατά τού βυζαντινούς συγγραφείς , πού εκληροδότησαν τό όνομα , δέν έχει νά κάμη μέ σκλάβους αλλά μέ τήν ελληνική λέξη «σύλλαβος» , «συλλαβή» , καί εδήλωνε τίς λαότητες εκείνες πού ήξεραν νά συλλαβίζουν ελληνικά , δηλαδή νά μπορούν νά συννενοηθούν μέ τούς βυζαντινούς (βλ. π.χ. R.L. Fahrenkrog , Europas Geschichte als Rassenchicksal , σελ. 233) .
    Η τέτοια εκδοχή όμως τής πραγματικότητας ανατρέπει πολλές «ιστοριογραφικές » θέσεις , τόσο ώς πρός τήν πολιτική ιστορία , όσο καί ώς πρός τήν εκκλησιαστική ιδιαίτερα . Διότι φανερώνει μιά πολιτιστική μετοχή τών Σλάβων στίς καταστάσεις τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τής Ανατολής πολύ πρίν κατηχηθούν στόν Χριστιανισμό . Καί τούτο σημαίνει ότι ή ανάληψη τού Χριστιανισμού απ’ αυτούς δέν υπήρξε θέμα φολκλορικής τελετουργικής αποδοχής , όπως συνήθως αναφέρεται , αλλά μιά πολιτιστική διεργασία αιώνων πρό τής επισήμου αναλήψεώς του . Αυτό σημαίνει ότι δέν ήταν δυνατόν νά δεχθούν οί Σλάβοι άλλως πως τόν Χριστιανισμό παρά μόνο από τήν Κωνσταντινούπολη . Κάτι τέτοιο όμως συνεπάγεται καί κάποιου άλλου είδους κατανοήσεις ώς πρός τό σύνολο τής μεσογειακής ιστορίας . «

  122. Ατακάμα said

    Θα μπορούσε να υποτεθει ότι με την γραφή σθλ οι βυζαντινοι επιχειρουσαν να καταγράφουν το παχύ σ των σλαβων; Δλδ να άκουγαν shλαβος και να το μετεγραψαν σθλ.

  123. sarant said

    117 Και ο Σερούιος; Ρωμαίος;

    120 Α, με δελεάζεις κι άλλο!

  124. Νέο Kid said

    Έχουμε δει κι έχουμε δει ετυμολογικές πίπες Magic εδώ μέσα… αλλά το Σλάβος εκ του «Σύλλαβος-συλλαβή» είναι μια κατηγορία μόνο του!
    Και το Γιώργος προέρχεται εκ του αφροαμερικανικού «Γιό (man!)” και του «εγώ»…

  125. Νέο Kid said

    123. Αν το κάνεις τελικά, θελουμε άρθρο με αναλυτικά αποτελέσματα, έτσι; 😊😉

  126. sarant said

    110 Η πρώτη καταγραφη του Σθλ- είναι στον Πισίδη, 7ος αιώνας.
    Σθλάβων τε πλήθη Βουλγάροις μεμιγμένα…

  127. ΓιώργοςΜ said

    120 και Τοξότης με ωροσκόπο Κριό, Σελήνη στον Υδροχόο και Δράκος στο κινέζικο. Φως φανάρι! 😛😛

  128. Πουλ-πουλ said

    123α. Ε, ναι.
    Με αυτά και αυτά, με τους Σλάβους και τους Σέρβους, κατέρριψα το ατομικό μου ρεκόρ σε ημερήσια σχόλια. Και ακόμη δεν νύχτωσε.

  129. Νέο Kid said

    «Οι Σλάβοι δέχτηκαν το Χριστιανισμό ΜΟΝΟ απ την Κωνσταντινούπολη»

    Μερικά εκατομμύρια πιστοί στην τοποθεσία «Ουκρανία» , «Πολωνία» , «Τσεχία» , «Κροατια» …(προσθέστε κατά βούληση) αισθάνονται λυπημένοι…

  130. Θωμάς said

    (126): Σύμφωνοι, κύριε Νίκο, αλλά αυτό επιβεβαιώνει πως το «Σκλαβ» προϋπήρξε του «Σθλαβ» κατά 100 τουλάχιστον χρόνια. Κι ότι ο βαρβαρικός τύπος (στα αυτιά των Βυζαντινών) ήταν το «Σκλαβ», ενώ το «Σθλαβ» υιοθετήθηκε για να φαντάζει ελληνικότερο.

    Αυτό, όμως, αλλάζει την ΟΥΣΙΑ του άρθρου σας: Εσείς υπονοείτε σε όλο το άρθρο σας ότι οι Βυζαντινοί δεν μπορούσαν να προφέρουν τον σλαβικό ήχο «Σθλαβ» και τον άλλαξαν σε «Σκλαβ». Ωστόσο, όπως μόλις τώρα κι εσείς ομολογήσατε, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ακριβώς ΑΝΤΙΘΕΤΟ

  131. Γς said

    Τη ντροπή!

    Ανώτεροι κι ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας…

    Μπουρλότο! Φωτιά και τσεκούρι! Μαχαίρι [ως το … κόκαλο]

    Ε, ρε και να επιτρεπόταν να παρανομήσουμε. Να αυτοδικήσουμε. Να μπουκάρουμε να τους βουτήξουμε και να τους δικάσουμε στα σκαλάκια της πλατ. Συντάγματος. Κάτω από τα δέντρα με τα ανθεκτικά κλαδιά.

    Προστασία ε; Ξυλοδαρμούς ε; Εκρήξεις ε;

    Για να δούμε. Θα απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία τους;

  132. Χαρούλα said

    Θα ήθελα να καταγγείλω το παρόν ιστολόγιο ως σεξιστικό!
    Άμα τη εμφανίσει της Ακατερίνης του Ιωάννη, πάντες οι άρρενες ελησμόνησαν εμάς τας γνωστάς και τιμίας κορασίδας του ιστολογίου, και έσπευσαν ικέτες στους πόδας της!

    ΕΦΗ, Μαρία, Λου, Jane, Agaphi, Μαγδαληνή, Μπούφε κ.α. γυναικείες δυνάμεις στα όπλα!(Κιγκέρι δεν σε ξεχασα, αλλά εδώ είσαι, και είδες τα …χάλια τους!)

    ……καλά σας! Θα δείτε! Θα πάρουμε το αίμα μας πίσω 👩🏻‍⚕️👩‍💻👩🏽‍⚖️👩🏻‍🔧👱🏼‍♀️! 😂🤣😜

  133. Γς said

    129:

    >«Οι Σλάβοι δέχτηκαν το Χριστιανισμό ΜΟΝΟ απ την Κωνσταντινούπολη»

    και θυμάμαι στο διαγώνισμα θρησκευτικών τότε. «Σε ποι8ες χώρες διέδωσε τον χριστιανισμό η Βυζαντινή αυτοκρατορία»

    Βοηθάω τον διπλανό μου:

    -Βουλγαρία, Τσεχία, Ρωσία

    Και πήρε μπρός: Ισπανία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Αργεντινή

    -Τι είναι αυτά ρε λακαμά;

    -Γιατί, δεν είναι σωστά;

    Ηταν τα μουντιάλ στα μικράτα μας,μπου μας έμαθαν γεωγραφία

  134. dryhammer said

    124. ΛΑΘΟΣ! Το Γιώργος είναι συμφυρμός του γιογιό και του γοργός και σημαίνει κάποιον γρήγορο στο γιογιό. Οι γνώμες των ειδικών διίστανται ως προς το ποιο γιογιό εννοούν το πάνω ή το κάτω.

  135. Γς said

    132:

    Ωχ, η Χαρούλα.

    Η Λυσιστράτη και άλλες δημοκρφατικές δυνάμεις Κλεονίκη, Μυρρίνη, Λαμπιτώ.

  136. Γιάννης Ιατρού said

    101: Πουλ-Πουλ

    Λοιπόν, μεγάλη η χάρη του Χ. Μαραγκού! Είναι βάσανος να διαβάσεις (για να προσπαθήσεις να καταλάβεις) αυτά που γράφει. Και μόνο από πλευράς εμφάνισης κειμένου είναι απαράδεκτος. Τέλος πάντων, τα σουλούπιασα κάπως και τα διάβασα.

    Εκ πρώτης όψεως μου δίνει την εντύπωση πατριώτη που παρεξηγήθηκε, προφανώς επειδή η ονομασία ίσως να προέρχεται από κάποιο χωριό που ίδρυσαν ή εποίκησαν οι Σλάβοι που τότε κατέβηκαν ως γνωστόν στην Πελοπόννησο. Και ως εκ τούτου σέρνει τα «10 αμάξια» (..ανατυπώνουμε τα λιβελλογραφήματα του…) στον (Ρωσο-γερμανό από το Петроград / Πετρούπολη 😉) γλωσσολόγο Max Vasmer ( Фа́смер) (που τον γράφει και λάθος Vasner 😎), γνωστό για το σχεδόν αξεπέραστο έργο του «Ετυμολογικό Λεξικό της Ρώσικης Γλώσσας».

    O Max Vasmer aναφέρεται στον συμπατριώτη του (κι επίσης γερμανικής προέλευσης😎) γλωσσολόγο Alexander Hilferding ο οποίος περιηγήθηκε στην Σερβία το 1857.
    Στο έργο του Sobranije sočinenij, Bd. I: Istorija bolgar i serbov, Petersburg 1868, σελ. 294.
    Στην 20σέλιδη πολύ ενδιαφέρουσα μονογραφία «Μηλιγγοί και Εζερίται Σλάβοι Εν Πελοποννήσω» του Περικλή Ζερλέντου (1922), τό ΄χει και η Ανέμη, γίνεται επίσης μνεία του εποικισμού των Σλάβων στην Πελοπόννησο (8o αι).

    Η εντύπωση που έχω αποκομίσει για τα ετυμολογικά του Χ.Μ. είναι παρόμοια με αυτή για την εικόνα της ανάρτησής του👎, που ανέφερα προηγουμένως. Πολύ τα «τραβάει από τα μαλλιά» για να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα…😲

    ΥΓ: Αυτό που γράφει ο Χ.Μ. «…που αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως του 1263 μ.Χ….» είναι (τουλάχιστον) ατυχής έκφραση, γιατί το Χρονικό του Μορέως γράφτηκε τον 14ο αι. και εξιστορεί δρώμενα του 11ου-13ου αι. Ο στίχος 4859 όπου αναφέρονται τα Σέρβια σχετίζεται με τη Μάχη της Πρινίτσας, το 1263 μ.Χ. (στα πλαίσια του πολέμου μεταξύ Πριγκιπάτου της Αχαΐας και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας).

  137. ΚΩΣΤΑΣ said

    132 Χαρούλα, μη μας δίνεις θάρρος, πήρα που πήρα τον κατήφορο, ποιος ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το κατρακύλισμά μου! 😂🤣😜

  138. BLOG_OTI_NANAI said

    Έριξα μια ματιά, αλλά δεν βρήκα συσχετισμό του Σέρβος είτε με το σέμπρος είτε με το Σερούιος.

  139. ΓιώργοςΜ said

    134 κλπ Αποσύρομαι διαμαρτυρόμενος, ορθοδόξως και καθολικώς

  140. aerosol said

    #132
    Μα… μα…! Βρε Χαρούλα, δεν χρειάζεται ΚΑΝ ανθρώπινη θυσία! Αυτό είναι μοναδική ευκαιρία, μήπως να πάρετε κι εσείς ένα τηλέφωνο;

  141. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  142. Χαρούλα said

    ….όλοι Γς γίνατε! Μπράβο Γς τα κατάφερες!😂

    Και το αστείο; Γκουγκλάρω το «σλάβα» και ούτε καν εκεί δεν πρωτοβγαίνει το θηλυκό! Γιορτή σέρβικη είναι! Δεν μας θέλει σήμερα!
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B1

  143. Πουλ-πουλ said

    136. Ιατρού

    Χαρά στο κουράγιο σου. Ευχαριστώ,

  144. ΣΠ said

    Έπαθε (σ)θλάση η γλώσσα μου καθώς επιχείρησα να πω Σθλάβοι.

  145. 127 Μα δεν χρειάζεται μαντεψιά για το ζώδιο του Νικοκύρη, αφού είναι γνωστή η ημερομηνία γέννησης (τελευταία φορά αναφέρθηκε στο https://sarantakos.wordpress.com/2019/11/01/november-9/ ). Για τα άλλα δεν παίρνω όρκο.

  146. ΣΠ said

    33
    Άγγελε, διασκέδασα πολύ με το βιβλίο στο οποίο παρέπεμψες. Κρίμα που ο Νικοκύρης δεν το έγραψε τελικά το άρθρο.

  147. Nestanaios said

    110.
    Εγώ είμαι απογοητευμένος αυτή τη φορά. Περιμένω τον φιλόλογο να μας ετυμολογήσει. Μέχρι τώρα η ετυμολογία είναι απούσα. Μόνον ιστορικές αναφορές του «παππού» και της «γιαγιάς».

  148. dryhammer said

    146,33
    Επειδή εκείνο το αρχαίο λίνκι δεν παίζει πλέον, τόχει κανείς σε κανένα κατώι να το ξανανεβάσει;

  149. Αγγελος said

    ΝεοKid, κατά μία εξήγηση που στηρίζεται στη Γένεση, Εβραίος θα πει περάτης, άνθρωπος που ήρθε από την άλλη μεριά του ποταμού, και δόθηκε αυτή η προσωνυμία στον Αβραάμ διότι ήρθε από την Υπεριορδανία στην Παλαιστίνη. Αυτό εννοούσα, και σαν να θυμάμαι ότι το μαθαίναμε στα σχολικά μας θρησκευτικά. Κάπου το λέει κι ο Ωριγένης (Εκλογαί εις την Γένεσιν): «Περάτης καλεῖται ὁ Ἀβραὰμ, ἐπειδὴ ἀπὸ τῆς Χαλδαίων χώρας διαπεράσας τὴν Μεσοποταμίαν ἦλθεν εἰς τὰ μέρη τῶν Χαναναίων. Ἑρμηνεύεται δὲ καὶ τοῖς περὶ Ἀκύλαν Ἑβραῖος.»

  150. Αγγελος said

    (148) Ο Κορνήλιος πρέπει να το ΄χει, που το είχε ανεβάσει την πρώτη φορά. Κι εγώ θα ‘πρεπε να το ‘χω, που το είχα κατεβάσει τότε, αλλά 11 χρόνια μετά, γύρευε πού να βρίσκεται…

  151. spyros chamenos said

    110
    Υποθέτω ότι καταλαβαίνετε ότι για την ουσία του σχολίου μου το 5ος ή 6ος ή ακόμη και 16ος αιώνας είναι ασήμαντο.
    130
    Βλέπω ότι ο κύριος Σαραντάκος δεν σας απάντησε. Ή εγώ δεν κατάλαβα καλά τι έχει γράψει σχετικά με το σθλ- ή εσείς. Εγώ κατάλαβα ότι οι Έλληνες δεν μπορούσαν να προφέρουν το σλ- και το έκαναν σθλ- (που προφανώς μπορούσαν να το προφέρουν). Θα ξαναδιαβάσω το άρθρο για να σιγουρευτώ. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να το ξαναδιαβάσετε κι εσείς.

  152. sarant said

    146-148-150 Δεν θυμάμαι κι εγώ αν και πού το έχω… Πρέπει να το ανεβάσει ξανα ο Κορνήλιος!

  153. Ρενέ said

    Το εσθλός έχει και μεταγενέσερο απλοποιημένο τύπο εσλός.

  154. spyros chamenos said

    130
    Το ξαναδιάβασα. Προτείνω ειλιικρινά να το διαβάσετε κι εσείς.
    110
    Και μια και πιάσαμε την κατανοήση κειμένου, ξαναδιάβασα και το δικό μου σχόλιο. Αναφέρεται στο αν οι Έλληνες του 5ου αιώνα μπορούσαν να προφέρουν (προφορικός λόγος) σθλ- ή σλ-. Δεν αναφέρονται καν οι λέξεις σθλάβος, σκλάβος ή σλάβος, με απασχολεί μόνο το θέμα του συνδυασμού φωνημάτων. Που δεν σημαίνει βέβαια ότι αν κάποιος με ρωτούσε ποια λέξη εμφανίστηκε πρώτη, το «σκλάβος» ή το «σθλάβος» δεν θα έλεγα την δεύτερη. Αλλά δεν αναφέρεται στο σχόλιο μου, σας το αποκαλύπτω εγώ επειδή δεν έχω και κανένα λόγο να κρύψω ότι ίσως να έκανα και λάθος σε περίπτωση που με ρωτούσαν κάτι τέτοιο.

  155. voulagx said

    146-148-150-152: Μη σκατε το κεφαλι σας, το εχω αποθηκευσει και μαλιστα θυμαμαι και το μερος, αλλά προσωρας ειμαι εκτος βάσεως, οταν επιστρεψω στη βαση μου κατι θα γινει – αν στο μεταξυ δεν σκασει μυτη ο κορνηλιος.

  156. Νέο Kid said

    Κύριε Χαμένε, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ο μπάρμπα -Θωμάς είναι ο οικόσιτος σκλάβος του ιστολογίου. Τον έχουμε εδώ από μικρό και τον αγαπάμε σαν κανονικό άνθρωπο …αλλά μέχρις εκεί!

  157. 149

    Κατάλαβες τώρα Κίντο? Περιπλανήθηκε ευρέως.

  158. sarant said

    155 A μπράβο!

  159. Μαρία said

    152
    Κι εγώ έχω χάσει όλα τα αρχεία του 2009 απο βαριά ίωση.
    Βλέπω όμως οτι στο σχ.166 ο Στάζυ το έχει ανεβάσει στο scribd https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/07/elora2/#comment-16218
    όπως επίσης κι οτι το βιβλίο είχε επιμεληθεί ο Άδωνις.

  160. Αγγελος said

    Επίσης, Λεώνικε, τους ρωσικούς στίχους που παρέθεσες τους έκανες … αγνώριστους. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο μας μθαίνει ότι είναι από ποίημα του Μπορίς Σλούτσκι με τίτλο «Άλογα στον Ωκεανό» αφιερωμένο στον Ηλία Έρεμπουργκ, και έχουν ως εξής:
    «Глория» – по-русски – значит «Слава»,
    Это вам запомнится легко.
    δηλαδή «Γκλόρια ρωσικά θα πεί Δόξα, εύκολο είναι να το θυμάστε.»

  161. Θωμάς said

    (151 + 154): Αγαπητέ μου, κύριε Χαμένε,

    όπερ έδει δείξαι: Διαβάζοντας τρίς το παρόν άρθρο του κ. Σαραντάκου, ευθαρσώς ομολογείτε κι εσείς ότι παροδηγηθήκατε να πιστέψετε πως αυτό που κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια ΔΕΝ είναι γάτα:

    1) Μείνατε με την εντύπωση πως ο Ιωάννης Μαλάλας πρωτοκατέγραψε το «Σκλάβος» τον 5ο αιώνα (αντί του ορθού τον 6ο),
    2) Πιστέψατε ότι ο τύπος «Σθλαβ» προϋπήρξε του «Σκλαβ» (ενώ είναι τουλάχιστον 100 χρόνια μεταγενέστερος)
    3) Καταλάβατε ότι οι Βυζαντινοί δεν μπορούσαν να προφέρουν τον σλαβικό ήχο «Σθλαβ» και γι’ αυτό τον αντικατέστησαν με τον «Σκλαβ» (ενώ το «Σθλαβ» εφευρέθηκε από τον Πισίδη τον 7ο αιώνα για να αντικαταστήσει το βαρβαρόφωνο «Σκλαβ» των Προκόπιου + Μαλάλα).

    Τί χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων για να παραδεχτούμε το Ηλίου φαεινότερον; Ότι, δηλαδή, το παρόν άρθρο περιέχει τρία καραμπινάτα λάθη που βγάζουν μάτι;

    ΚΙ ΟΜΩΣ: Ουδείς σχολιαστής τολμά να ζητήσει από τον κ. Σαραντάκο να σπεύσει να τα διορθώσει, ώστε να μή διασύρεται πανελληνίως το παρόν λαμπρό Ιστολόγιο, που με τόσους κόπους έχει στήσει ο ίδιος εδώ και 11 χρόνια!..

  162. Αγγελος said

    (159) Μόνο που το έχει κάνει private και δεν μπορούμε να το κατεβάσουμε…

  163. loukretia50 said

    162. Μα κατεβαίνει αμέσως! Δεν έχω συνδρομή

    Μήπως επειδή συμπαθώ το Stazy?

  164. spyros chamenos said

    161
    ΟΚ, αν και δεν ξέρω αν τρολάρετε ή όχι, θα παραβλέψω για τελευταία φορά την συμβουλή του Νέο Kid και θα σας εξηγήσω τι έγραψα και γιατί:
    Έγραψα ότι «μου κάνει τρομερή εντύπωση που τόσοι πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν γιατί για τους Έλληνες του 5ου αιώνα μ.Χ. είναι πιο δύσκολο να προφερούν σλ- από το να προφέρουν σθλ-. Σαν να θεωρούν δεδομένο πως ό,τι μπορούμε να προφέρουμε οι Έλληνες τον 21ο αιώνα, θα έπρεπε να μπορούν να προφέρουν και οι Έλληνες του 5ου», που σημαίνει ότι διαβάζοντας το κείμενο κατάλαβα ότι οι Έλληνες δεν μπορούσαν να προφέρουν το σλ- αλλά μπορούσαν να προφέρουν το σθλ-. Ο 5ος αιώνας αναφέρεται επειδή εκείνο τον αιώνα κατέβηκαν οι Σλάβοι στην περιοχή και εμφανίστηκε η ανάγκη να προφέρουν το σλ-.

  165. dryhammer said

    163 Αμ δέ!

  166. loukretia50 said

    Δηλαδή είναι για τα μάτια μου μόνο? Δε μπορεί!

  167. dryhammer said

    165. Άκυρο. Κατέβηκε.

  168. spyros chamenos said

    161
    Συνέχεια:
    Δεν με απασχόλησε καθόλου, αλλά ναι, αν με ρωτούσε κάποιος την πρώτη φορά που διάβασα το άρθρο αν ο Μαλάλας πρωτοκατέγραψε τον όρο «σκλάβος» τον 5ο αώνα, θα έλεγα πως ναι, θα έκανα δηλαδή λάθος.
    Αν κάποιος με ρωτούσε ποιος όρος ήταν πρώτος, «σκλάβος» ή «σθλάβος», μπορεί να έλεγα «σθλάβος». Όχι φυσικά για τον λόγο που φαντάζεστε, αφού για μένα είναι ξεκάθαρο ότι στο άρθρο δεν λέγεται ότι το «σκλάβος» αντικατέστησε το «σθλάβος» επειδή οι Έλληνες δεν μπορούσαν να προφέρουν «σθλ-«, αλλά ότι το «σθλ-» και το «σκλ-» εμφανίστηκαν επειδή οι Έλληνες δεν μπορούσαν να προφέρουν «σλ-«.
    Αυτά. Από δω και μπρος, θα μου επιτρέψετε να ακολουθήσω την συμβουλή του Νέο Kid και να βάλω στις απαντήσεις μου στα σχόλια σας ένα «μέχρις εκεί».

  169. dryhammer said

    167. Το χειρότερο! Όταν πήγα να το αποθηκέψω μου έβγαλε πως το έχω ήδη. Θα βάλω μια φωτό του Αλτσχάιμερ στον Η/Υ όπως οι μουσικοί βάζουν το μπούστο του Μπετόβεν…

  170. Κιγκέρι said

    Συνειρμός: Σλάβα Ροστροπόβιτς!

  171. 164 Τον γεροσκλάβο που λέει ο Κίντος, μπορείς να τον συναντήσεις με πολλά και διάφορα ονόματα ανάλογα τις υπηρεσίες που προσφέρει. Προτιμάει τα γυναικεία (και περίεργα) αλλά όχι πάντα. Εξαρτάται από την έμπνευση. Και, πολύ φοβάμαι, ό,τι και να λες δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη μαζί του. Το σαπούνι σου χαλάς, που λέγαμε και τις προάλλες.

  172. 142,
    Σαν να το βλέπω τώρα: 1971, ατύχημα με το Σογιούζ 11, οι ελληνικές εφημερίδες γράφουν «Βιέτσναγια σλάβα γκερόγιαμ» για τους τρεις αστροναύτες, ζητάω από τον παππού μου, γεννημένο στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας και που μόλις έχω μάθει ότι μιλάει και ρωσικά, να μού εξηγήσει: «Αιώνια δόξα στους ήρωες», μού λέει, οπότε σλάβα = δόξα μού ‘μεινε. Υποθέτω ίδια λέξη με την θρησκευτική γιορτή — μού έλεγε κι η μητέρα μου πως πού και πού άκουγε τον παππού να μουρμουρίζει κάτι που ξεκίναγε από σλάβα, δόξα τω Θεώ, ίσως.

  173. Θωμάς said

    Εκλεκτέ φίλε, κύριε Σπύρο (164 + 168),

    είναι προς τιμήν σας που ομολογείτε δημοσίως ότι ΠΑΡΟΔΗΓΗΘΗΚΑΤΕ να πιστέψετε άλλα αντί άλλων,εξαιτίας των τριών (τουλάχιστον) καραμπινάτων λαθών που έχει διαπράξει ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι: Γιατί – κατά την γνώμη σας – ο κ. Σαραντάκος δεν σπεύδει να διορθώσει τα τρία εξώφθαλμα λάθη του, ώστε να μή διασύρεται πανελληνίως το εξαίρετο Ιστολόγιό του; Και γιατί εσείς ο ίδιος ή κάποιος άλλος σχολιαστής δεν τολμάτε να του ζητήσετε να τα διορθώσει;

    Αύριο Σαββάτο στα μεζεδάκια του, ο κ. Σαραντάκος θα διορθώνει παγκοσμίως αγνώστους γραφιάδες για πολύ πιό ασήμαντα λάθη. ΚΙ ΟΜΩΣ: Τα δικά του τα λάθη που κατά καιρούς του επισημαίνουν κάποιοι θαρραλέοι αναγνώστες, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να τα διορθώσει!.. Δεν είναι εντελώς παράλογο αυτό, αγαπητέ μου κύριε Σπύρο;

  174. Γιάννης Ιατρού said

    Το ποθητό βιβλίο από το υπόγειο ‘καταφύγιο’ (το ανεβασμένο από τον Σταζι και περαιτέρω συμπυκνωθέν σε 18 ΜΒ), εδώ. 🙂

    Και για να ευθυμήσουμε (όσοι… 🙂 🙂 ), αυτό!

  175. Μαρία said

    166,167
    Μήπως έχετε λογαριασμό φουμπού;

  176. 174 Συμπεπυκνωμένον διότι λείπει η καλύτερη σελίδα. Εκεί που αναφέρεται ο εκδότης και ο επιμελητής. Αμέλεια ή δόλος;

  177. Γιάννης Ιατρού said

    176: Όχι, εκεί είναι, στο ΤΕΛΟΣ, όπου ανήκει !

  178. Μαρία said

    174
    Μερσί.

    176
    Εκεί είναι, ο Άδωνις.

    177
    Κρίμα που ο Κορνήλιος παρέλειψε τη βιβλιογραφία.

  179. Γιάννης Ιατρού said

    178γ: Υπάρχει τέτοια περίπτωση; 😲 Δηλ. δεν είναι ο μόνος που τα σκέφτηκε αυτά με τη γλώσσα ο συγγραφέας; ι

  180. ΓΤ said

    @163, 167

    Εδώ κάνω καινούργιο συκώτι, εχτές ο «Θουκυδίδης», σήμερα αυτό από το νταουνλόντι

    Από την πρώτη σελίδα (σελ. 5) μαθαίνουμε ότι 1 GB = 1 εκατομμύριο bytes 🙂 🙂
    εξαρτηματολογία
    σύμπακτος πλαστικός οπτοδίσκος
    σερβομηχανισμοί @ σελ. 7-8
    Σαφώς και ο Κολόμβος ήταν Έλληνας (σελ. 8)
    το Ελληνικόν Αλφάβητον είναι και αριθμολόγιον, και φωνολόγιον και μορφολόγιον και… άλλα τινά (σελ. 22) (οξυγονώθηκα στο φουλ)
    ψηφαριθμήσεις στη σελ. 24
    σελ.36> Ας αναφέρωμεν εδώ μόνον ότι η σημειωτική και κατ’ επέκτασιν η γραμματική τέχνη εκακοποιήθη τόσο υπό των Ρωμαίων στρατοκρατών (μιλιταριστών…) όσο και υπό των Νεολατίνων ¨»γραμματικών» της παπικής ιεράς εξετάσεως, που όταν έφθασε εις τον Νέον Κόσμον «μέσω των Βρεταννών και άλλων» ήτο πτώμα εις τοιαύτην κατάστασιν προκεχωρημένης αποσυνθέσεως, που δεν επεδέχετο αναγνώρισιν.
    σελ. 43> κινεζικόν εικονοστενογράφημα
    ο Νώε Τσόμσκυ παίζει μπάλα στη σελ. 44
    απολαυστική η σελ. 53
    Νεαντετάρλ
    σελ. 69> [Όταν το US Navy σχεδίαζε voice recognition] το φωνητικόν «χρυσωρυχείον» της Ελληνικής γλώσσης δεν διέφυγε της προσοχής των ερευνητών
    Ασήμωφ (Σαν τη θεια μου την Ασήμω)
    σελ. 76> Όταν ο Καραθεοδωρής εκλήθη από την Ελληνικήν κυβέρνησιν το 1920 διά να οργανώση το υπό σύστασιν τότε Πανεπιστήμιον Σμύρνης, επήλθεν η καταστροφή του εκεί Ελληνισμού δύο έτη αργότερον (τώρα κατάλαβα ότι για την καταστροφή της Σμύρνης έφταιγε ο γνωστός μαθηματικός…)
    σελ. 84> Ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός ήσαν αλληλένδετοι προ της εμφανίσεώς των επί της γης.

    Και να μη θες, γίνεσαι αλκοολικός. Πάω να πιω μέχρι να γαλαζέψει 🙂

  181. Θωμάς said

    Παρακαλείται ο γερμανομαθής σχολιαστής Ιατρού, αντί να ασχολείται με ανούσιες παρλαπίπες μπάς και βγάλει σκάρτο τον ελληνολάτρη υπουργό Άδωνι, να βγεί και να μάς πεί το εξής στοιχειώδες:

    Γιατί επί 13 ώρες αρνείται να αναρτήσει το λήμμα «Σκλάβος» από το κορυφαίο Γερμανικό Ετυμολογικό Λεξικό ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ (το μνημειώδες «Etymologisches Wörterbuch der deutschen Sprache» του Friedrich Kluge) που τολμά να βγάζει σκάρτο ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο; Γράφει επί λέξει ο κύριος Νίκος:

    «Να κάνουμε εδώ μια παρένθεση και να πούμε ότι στο γερμανικό ετυμολογικό λεξικό του Kluge δίνεται μια άλλη ετυμολογία για το λατινικό sclavus, από το ελληνικό «σκυλεύω» μέσω ενός αμάρτυρου *scylavus. Προσωπικά το θεωρώ απίθανο αυτό, να έγινε μετάβαση στα μεσαιωνικά λατινικά από τα αρχαία ελληνικά.»

    Σημειωτέον ότι ο Μέγας Kluge ετυμολογεί την λέξη «Σκλάβος» από το ελληνικότατο ρήμα «σκυλεύω»; (βλέπε εδώ https://tinyurl.com/yalk25oe) Κι αυτό επειδής οι βάρβαροι Σκλαβηνοί σκύλευαν τα θύματά τους, αφού τα σκότωναν.

    Αναρτώ το σχετικό λήμμα, για να δούμε αν θα φιλοτιμηθεί να τοποθετηθεί ο γερμανομαθής σχολιαστής Ιατρού κι αν θα τολμήσει να συμφωνήσει με τον κύριο Νίκο ότι κι ο Μέγας Friedrich Kluge (1856-1926 https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Kluge) είναι ένας ακόμη ελληνοβαρεμένος

  182. loukretia50 said

    Εδώ ο καλός γλωσσοδέτης! – Αν μπορείτε να το πείτε γρήγορα…
    «γαρασδοειδής όψις εσθλαβωμένη»

    Είναι η ενδιαφέρουσα συνέχεια στο κείμενο του Πορφυρογέννητου, το σκωπτικό ιαμβείον που ο Νικοκύρης και πάλι αποκρύπτει,

    https://tinyurl.com/y86tg9p3

    Υπάρχει και το σχετικό παρασκήνιο κάπου αλλού :
    «…Ένας ακόμα γερμανός ιστορικός, ο Gustav Friedrich Hertzberg, γράφει για εκείνους τους βυζαντινούς άρχοντες που «προυκάλουν ενίοτε το σκώμμα και αυτών των εν Κωνσταντινουπόλει επί τη αξιώσει αυτών ως καταγομένων υπό των αρχαίων Ελλήνων». Και στέκεται με τη σειρά του στην περίπτωση του Νικήτα.
    Ο νεαρός δεσπότης Χριστόφορος, γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού του Λεκαπηνού (του πεθερού και συμβασιλέα του αυτοκράτορα Πορφυρογέννητου), το 923 παντρεύτηκε τη Σοφία, την κόρη του πατρικίου Νικήτα του Πελοποννήσιου.
    Ο Νικήτας ήταν τόσο περήφανος για την «ψευδοελληνική καταγωγή» του ώστε έκανε το γραμματικό Ευφήμιο να τον χλευάσει τραγουδιστά, με το σκωπτικό στίχο για τη «σλάβική όψη».
    Το «verschmitztes Slavengesicht» του Hertzberg για το «γαρασδοειδής όψις εσθλαβωμένη» [βλ. Geschichte Griechenlands seit dem Absterben des antiken Lebens bis zur Gegenwart, πρώτος τόμος, 1876, σελ. 253], ο μεταφραστής Παύλος Καρολίδης το αποδίδει σωστά με το καθαρευουσιάνικο «η επίτριπτος αυτού Σλαυική όψις» [βλ. σελ. 341-342 του πρώτου τόμου της μετάφρασης της Ιστορίας της Ελλάδος του Χέρτσβεργ].
    Αυτό το αρχαιοελληνικό «επίτριπτος», ο Γιάνναρης το ερμηνεύει στο λεξικό του με το κατανοητό «τετραπέρατος, παμπόνηρος, κατεργάρης», μεταφορικά [σελ. 847 του Μικρού Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσης]…»

    Δε βάζω λινκ, μαλώνει η Μαρία!

    ΥΓ 1 Ο Πορφυρογέννητος στο » De Administrando Imperio- κεφ. 32 , σελ. 152 –
    «Περί Σέρβλων» μαντέψτε ποιούς εννοεί!
    Δεν είναι δαίμων του τυπογραφείου!

    ΥΓ 2 Και αφού έγινε ρετρό το νήμα, θυμίζω ότι ο Smerdaleos έχει ασχοληθεί πολύ με τους Σλάβους

  183. Θωμάς said

    Το ακόμα φοβερώτερο που απέκρυψαν επί 15 ώρες από τους μακαρίως κοιμώμενους αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου οι κ.κ. Ιατρού και Σαραντάκος είναι άλλο:

    Ότι ο Μέγας Kluge γράφει σαφώς στο λήμμα «Σέρβος» (βλέπε εδώ https://tinyurl.com/yas5kzye) πως οι Βυζαντινοί ονόμασαν τους Σέρβους «Σέρβους», επειδής ήσαν γεννημένοι για σερβιτόροι, δηλαδή για υπηρέτες, δηλαδή για σκλάβοι, εκ του λατινικού ρήματος servire…

    Μάλιστα, ο μέν κ. Σαραντάκος έκανε το κορόϊδο και απαντούσε «άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε», ο δε γερμανομαθής σχολιαστής Ιατρού προέβη στο παραπλανητικό σχόλιο 67 για να θολώσει τα νερά. Κι όλα αυτά, ενώ δεκάδες σχολιαστές στο παρόν νήμα διψούσαν για γνώση και απαιτούσαν να πληροφορηθούν αν «Σέρβος» σημαίνει «δούλος, σερβιτόρος, σκλάβος»

  184. Αγγελος said

    Λουκρητία50, ευχαριστώ! Πράγματι, κατέβηκε αμέσως. Μάλλον ήθελε το secretpassword και δεν το έβαζα.
    Το ξανακοίταξα έπειτα από χρόνια και δεν πίστευα στα μάτια μου. Είναι ΓΕΜΑΤΟ ανοησίες, δυο και τρεις σε κάθε παράγραφο! Θα πίστευε κανείς πως είναι σάτιρα, παρωδία, αλλά όχι, είναι αληθινό βιβλίο που κυκλοφόρησε στο εμπόριο!

  185. Αγγελος said

    Κύριε ελέησον, Θωμά (183)! Πού μιλούν για Σέρβους και Βυζαντινούς τα λήμματα που παρέθεσες;

  186. loukretia50 said

    Θέλω μια χάρη : υπάρχει κάπου ον λάιν ολόκληρο το πρωτότυπο Ελληνικό κείμενο του Πορφυρογέννητου De Administrando Imperio
    http://s155239215.onlinehome.us/turkic/10_History/DAIConst.Porphyr/PorphyrogennetosDAI_En.pdf που βρίσκω μόνο μεταφρασμένο?
    (Στη σελ 104 γράφει και για τους Σέρβους)

  187. Pedis said

    (τσιμπητή είδηση από το τουιτερ του Νικοκυρη)

    Βραβεία σε ιδιωτικά σχολεία για διαφήμιση και

    Χρυσό μετάλλιο/βραβείο, δεν κατάλαβα τι ακριβώς σκ@τά είναι, στην «Ελληνική Αγωγή» !

    Με πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής μία από τις χειρότερες και πιο αποτυχημένες Πολιτικούς της χώρας

    https://www.educationleadersawards.gr/

    Μπίζνες.

    Ακολουθεί βίντεο με τον βραβευμένο Δασκαλάκη ο οποίος με την ευκαιρία κακοδιαβάζει ένα κείμενο με βλακώδεις κενολογίες.

    Φρίκη.

  188. sarant said

    174 Α γεια σου! Θα βρούμε πολλά σε αυτό το βιβλίο!

    185 Μάλλον ο Θωμάς παρωδεί τις προηγούμενες ενσαρκώσεις του.

    186 Υπάρχει ονλάιν στο tlg.uci.edu αν έχεις συνδρομή. (Εγω έχω, αν μου πεις να σου βρω κάτι, ευχαρίστως)

  189. Pedis said

  190. Μαρία said

    186
    http://remacle.org/bloodwolf/historiens/constantin/administration1.htm

  191. Γιάννης Ιατρού said

    186: Λου εδώ 😏

  192. Μαρία said

    187

    Μεζεδάκια μετά το ηλιοστάσιο

  193. Αιμ said

    Το επώνυμο Σκλάβος υπάρχει τουλάχιστο στο Ληξούρι.

    Роб ο σκλάβος και робство η σκλαβιά στα βουλγάρικα.

  194. Pedis said

    # 192 – Δεν σας είδα μαντάμ.

    Ψάχνω να δω ποιοι άλλοι εκτός από την κ. Φωτοτυπία αποτελούν την Επιτροπή, αλλά δεν τα έχω καταφέρει.

    Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι επί πληρωμή, εκτός από κάποιες κατηγορίες βραβείων για τα δημόσια σχολεία και ιδρύματα των οπιοίων το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται από τους χορηγούς (με τι κριτήρια αν πρόκειται ας πούμε για χίλιες αιτήσεις;). Πρόσεξες τους χορηγούς; Χάι κάλτσουρ.

    Πόσες αιτήσεις να κατατέθηκαν;

  195. loukretia50 said

    Πολύ – πολύ ωραία! Υπόχρεη!
    (πειράζει αν πω ότι της Μαρίας η βερσιόν μ΄αρέσει περισσότερο?)

    Είναι αυτό που προτιμώ, να έχω δύο κείμενα , όπως πχ τα Πτωχοπροδρομικά σ΄αυτό
    (όλο και κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται)
    https://archive.org/details/collectiondemonu07theo/page/n7/mode/2up

    Δεν έχω κάτι να κεράσω,
    Μπορεί να βρείτε χρήσιμη αυτή τη μεγάλη λίστα κειμένων – να τα είχε και ολόκληρα!
    Byzantine Sources in Translation
    https://sourcebooks.fordham.edu/byzantium/alltexts.asp

    Και χάζευα λίγο αυτά – δεν ξέρω πώς αξιολογούνται, ενδιαφέρον έχουν :
    OBSERVATIONS ON THE HISTORY OF GREECE DURING THE EARLY MIDDLE AGES
    Peter Charonis https://ojs.lib.uom.gr/index.php/BalkanStudies/article/viewFile/828/836
    VII THE SLAVS IN GREECE

    ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
    ΟΙ ΤΣΑΚΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΤΣΑΚΩΝΙΑ
    ΣΕΛ 24 αναφέρει για Σκλαβηνίες

    Click to access tsakones.pdf

  196. Γιάννης Ιατρού said

    191: και σε delux έκδοση (ελλ/αγγλικά, αντικριστά) με εξηγήσεις και προοίμιο, Dumbarton Oaks Texts, R.J.H. Jenkins (trans.), G. Moravcsik (ed.) εδώ

  197. Pedis said

    Υπάρχουν και άριστοι που γυριζουν πίσω τα βραβεία

    Αποποιούμαι τη δωρεά-χρηματικό μπόνους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

  198. Γιάννης Ιατρού said

    195α: Μα ναι, όντως είναι πιο καλή από αυτή του 191, αλλά δεν είδα να «κατεβαίνει», γι αυτό και το 196 🙂 (μπορεί να την χρειαστείς και εκτός δικτύου…)

  199. Γιάννης Ιατρού said

    185, 188β Είναι πλέον εμφανές πως έχει εξαντληθεί τελείως μετά τις πολύ απαιτητικές εμφανίσεις του σε συνεντεύξεις στις αρχές του μήνα, κλπ. κλπ. 🤣😂🙄

  200. Θωμάς said

    Ο απατεών Ιατρού (191) και η παμπόνηρη Μαρία (190) πρόσφεραν στην απονήρευτη Λουκρητία ένα ατσούμπαλο αντίτυπο της «Βασιλείου Τάξεως» του Πορφυρογεννήτου, προκειμένου να μή μπορέσει να βρεί το επίμαχο απόσπασμα, όπου ο ελληνόψυχος Αυτοκράτωρ λέει σαφώς ότι οι Σέρβοι ονομάστηκαν Σέρβοι επειδής είναι γεννημένοι για δούλοι και σερβιτόροι.

    Αναρτώ το σχετικό απόσπασμα (ας κατεβάσει εδώ https://tinyurl.com/ycd56ny4 η αγαπητή Λουκρητία το searchable αντίτυπο του Πορφυρογεννήτου) για τον σοφό Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελο (185) και τους λοιπούς άπιστους Θωμάδες που τόλμησαν να αμφισβητήσουν το σχόλιο 183

  201. Αιμ said

    «γαρασδοειδής όψις εσθλαβωμένη» δηλ σημαίνει «παμπόνηρη σλαβόφατσα» !
    Ε λοιπόν δεν θα το βρισκα ποτέ

  202. loukretia50 said

    Με σκθλαβώθατε! χικ! (λόξυγξ αγνώστου αιτιολογίας!)

    196. αυτή είναι που είχα (186), χωρίς το αντικρυστό! Αλλά οκ!
    απέκτησε όψιμο φαν κλαμπ ο Πορφυρένιος!

    Και πάλι ευχαριστώ!

    Μήπως σας βρίσκεται κατά τύχη – τώρα που γυρίζει!
    Byzantium Viewed by the Arabs – Nadia Maria El-Cheikh
    ή το Women, Islam, and Abbasid Identity της ίδιας?
    Δε νομίζω να κυκλοφορούν ον λάιν.

  203. Μαρία said

    194
    https://www.educationleadersawards.gr/judges/

    Κι ο ταρτοφάγος Γρυσπολάκης https://www.youtube.com/watch?v=-OIFGmg2Mac

  204. 202,
    Καταβιβάσατε ενταύθα:
    https://b-ok.cc/book/2627705/c4aaf8

  205. 203β,
    Διαβίβασαν το
    γρυσπολάτι τους

  206. loukretia50 said

    202. μου βγάζει κόκκινο!

  207. 18, … -Το 70% των Σουηδών της Ζακύνθου είναι Εγγλέζοι. …

    Κυκλοφορούν με τζιπάκια Τογιότα

  208. 206,
    Εδώ, τότε:
    https://www.dropbox.com/s/g4z4vpx7757m9vy/Women%2C%20Islam%2C%20and%20Abbasid%20Identity%20by%20Nadia%20Maria%20El%20Cheikh%20%28z-lib.org%29.pdf?dl=0

  209. Γιάννης Ιατρού said

    208: Θσλάβουθ τηθ μαθ έχει κάνει 🙂 🙂

  210. 😀

  211. loukretia50 said

    Μερσί Μισέλ!!
    Όταν πίπτω σε ενημερώσεις και κολλάνε τα πάντα, νοιώθω μια θλάβα της τεχνολογίας, εξαρτημένη από το νόμο της κακίας των αψύχων πραγμάτων – που λέγαμε στα νιάτα μας.

    Και επειδή παρασύρομαι και γρυλλίζω άκομψα γαλλικά της πιάτσας, προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι είναι πολύ καλύτερα έστω έτσι , από τα ξενύχτια πριν τη Βυζαντινή Ιστορία στο καθαρευουσιάνικο τούβλο της Χριστοφιλοπούλου – η Μαρία μπορεί να το θυμάται! Αυτή η εμπειρία στέρησε τον κλάδο από μια φιλόδοξη ερευνήτρια!
    Χρειάστηκαν κάπου 20 χρόνια για να ξαναπιάσω κείμενο σχετικό με το Βυζάντιο!

  212. At your service!

  213. ΓΤ said

    Κριτική για οργασμούς
    «[…] και σκούζετε και χάλια»
    https://www.gazzetta.gr/plus/perierga/article/1491206/anakoinosi-xespasma-se-polykatoikia-eseis-poy-skoyzete-ston-3o-sas-ftiahnoyn-ta-kroysmata-pic

  214. Pedis said

    # 203 – Μπράβο ρε θηρίο!

    36 μέλη + 1 η Πρόεδρος (των Φωτοτυπιών) = 37 μέλη.

    Έχουμε και λέμε:

    16 = Εκπρόσωποι-ιδιοκτήτες-διευθυντές ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κόλλετζιζ και συναφείς πίπες.

    12 = καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί (κάποιοι με εξωτερικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες)

    5 = Εκπρόσωποι τραπεζών, επιχειρήσεων, χρηματιστηριακών εταιρειών

    2 = συγγραφείς-σκηνοθέτες

    2 = πολιτικοί (κατά βάση, μία η Πρόεδρος και μία της ΝΔ)

    Ειδικότερα: επιστημονικά αντικείμενα των πανεπιστημιακών με θέσεις σε δημόσια ΑΕΙ:

    1 = Πολυτεχνείο (ο γνωστός μας Γρυσπολάκης)
    2 = Οικονομικα
    1 = Στατιστική και Εκπαίδευση
    1 = Ιατρική
    1 = Διαφήμιση και Μεσα Επικοινωνίας
    1 = Δημόσια Διοίκηση

    Έτσι έχει η επιτροπή για τη βράβευση των αρίστων στην εκπαίδευση. Μάλιστα.

  215. Pedis said

    Από λάθος τα μαύρα στην κατηγορία «συγγραφείς-σκηνοθέτες».

    Ήθελα να ξέρω ποιος από όλους αυτούς της Επιτροπής έχει την εξειδίκευση ωστε να να κρίνει το έργο (τέλος πάντων, αυτό που πουλάει) της «Ελληνικής Αγωγής».

  216. loukretia50 said

    215, Μήπως τους σκλάβωσε μια εντυπωσιακή παρουσίαση του βιβλίου που αναφέρθηκε?

  217. Γς said

    213:

    >Κριτική για οργασμούς

    Σε γενική συνέλευση πολυκατοικίας:

    -Τι θα γίνει μ αυτόν στον τέταρτο;

    -Δεν λες μωρή που υπάρχει και κάποιος που πηδάει εδώ μέσα;

  218. BLOG_OTI_NANAI said

    Για το σκλ / σθλ από βυζαντινολόγο. Παραθέτει και εκτενή βιβλιογραφία που δεν την έβαλα στην εικόνα:

    Για τη χρονολογική σειρά εμφάνισης:

  219. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    214-5 Θα έχουμε θέμα και σήμερα για την επιτροπή αυτή.

  220. Παναγιώτης Κ. said

    Περιοχή βορειοδυτικής Πίνδου και όχι μόνο, πολλά τοπωνύμια λένε ότι είναι σλάβικης προέλευσης. Τα διάφορα χωριά είχαν ένα παλαιότερο όνομα το οποίο αντικαταστάθηκε με αυτό που φέρουν σήμερα. Γενική κυβερνητική πολιτική πριν από 70 χρόνια, με σκοπό τον εξελληνισμό αυτών το τοπωνυμίων. ( Κάποιες επιμέρους περιοχές διατηρούν το όνομα που είχαν μέχρι τώρα).
    Π.χ Παλαιό όνομα Στράτσιανη(= σκοπιά). Νυν Πύργος.
    (Στράτσιανη αναφέρεται και στην ιστορία της ΔΙΣ αλλά και στα κείμενα του ΔΣΕ ενώ Πύργος είναι το πιο ψηλό σημείο της περιοχής)
    Η απορία μου έχει ως εξής: Πως καθιερώθηκαν αυτά τα ονόματα;
    Δεν μένει παρά να δεχτούμε την κάθοδο Σλάβων στην περιοχή.
    Βρέθηκαν λοιπόν στα νυν Ελληνικά μέρη και αφομοιώθηκαν πολιτιστικά.
    Προφανώς κατέβηκαν ως κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους και, τι το πιο φυσικό, προσδιόριζαν τα βοσκοτόπια στη δική τους γλώσσα.
    Π.χ Κροπνίτσα (= κρυφό μέρος).

  221. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    220: και για φύλακες… τους έφεραν στην Πελοπόννησο οι Βυζαντικοί, βλ. και Πορφυρογέννητο κλπ. πιό πάνω. Και βέβαια και μετέπειτα, και γενικότερα, και με τα κοπάδια τους εκεί κοντά στα σύνορα που ήσαν. Σήμερα κατεβαίνουν με το ΙΧ 🙂 και δεν μένουν για πολύ… 🙂 🙂

  222. Παναγιώτης Κ. said

    Σθλάβοι, Σλάβοι, εσθλός.
    Πάντως, είναι και δική μου απορία πως είναι δυνατόν το Σθλάβοι να θεωρείται πιο ευκολοπρόφερτο από το Σλάβοι!
    Από την άλλη, υπάρχουν δυσκολίες στα ζητήματα της προφοράς ενός αλλόγλωσσου όταν αυτός θέλει να μιλήσει σε μιαν άλλη γλώσσα. Νομίζω ότι αν θελήσει κάποιος να τα ξεπεράσει, εκτός από την κύρια εκμάθηση πρέπει να πάρει μαθήματα ορθοφωνίας.
    Φίλος Ελληνοσουδανός 😦 (μιλούν αραβικά στο Σουδάν και ο συγκεριμένος, σύμφωνα με άλλους Αραβόφωνους, ήταν άψογος ομιλητής της Αραβικής) προσπαθούσε να μου μάθει τρία διαφορετικά ha τα οποία εγώ πρόφερα το ίδιο.
    Αν θυμάμαι καλά, το ένα ha ήταν ας πούμε…των δοντιών. το άλλο του…μέσου στόματος και για το τρίτο, έπρεπε να…γδάρεις το λάρυγγα για να το προφέρεις. 🙂

  223. Γιάννης Ιατρού said

    222: τι γιαHAμπίμπι σε πιό απ΄τα τρία ha πέφτει, να ξέρουμε δηλαδή 🙂 🙂

  224. Θωμάς said

    Ευχαριστώ θερμώς τον εκλεκτό χριστιανό λόγιο κ. Blogotinanai που επιβεβαίωσε (με τα αδιάψευστα ντοκουμέντα του σχολίου 218) όσα αγωνίζομαι να πώ με τα προηγηθέντα επτά σχόλιά μου. Ωστόσο, φοβισμένος όπως και οι λοιποί σχολιασταί, ο κ. Blogotinanai μάς ρίχνει κατακέφαλα τα ευρήματά του χωρίς να προχωράει σε συμπεράσματα, για να μή στεναχωρέσει τον κ. Νίκο (που μετά απο 13 ώρες φιλοτιμήθηκε να διορθώσει το ένα από τα 3 λάθη που του υποδείξαμε: Ο Μαλάλας έζησε τον 6ο αιώνα και όχι τον 5ο…)

    ΣΥΝΟΨΙΖΩ τα συμπεράσματα αυτού του πολύ σημαντικού άρθρου, για όσους μπαίνουν τώρα στο Ιστολόγιο:

    1) Πρώτος καταγραφέας των Σλάβων είναι ο ανοιχτά δωδεκαθεΪστής Ιστορικός Προκόπιος (500-565) στο «Υπέρ των Πολέμων» (γύρω στο 550) με την ελληνοπρεπέστατη ονομασία «Σκλαβηνοί»

    2) Ο σύγχρονός του, κρυφοδωδεκαθεΪστής ιστορικός Ιωάννης Μαλάλας (491-578), που ήταν «δημοτικιστής» (δηλαδή έγραφε την ομιλουμένη γλώσσα της εποχής του) μετέτρεψε αυτή την ονομασία «Σκλαβηνοί» σε «Σκλάβοι».

    3) Το σύμπλεγμα «Σκλαβ» φαινόταν βαρβαρικό στους αττικίζοντες βυζαντινούς λογίους και τον 7ο αιώνα ο Γεώργιος Πισίδης μετέτρεψε την λέξη σε «Σθλαβηνοί», «Σθλάβοι» κλπ, εμπνευσμένος από την Ομηρική λέξη «εσθλός». Ο Κ. Πορφυρογέννητος, η Άννα η Κομνηνή και άλλοι διάσημοι Βυζαντινοί λόγιοι υιοθέτησαν το σύμπλεγμα «Σθλ» γιατί τους φαινόταν ελληνοπρεπέστερο

    4) Ο κορυφαίος Γερμανός ετυμολόγος όλων των εποχών Friedrich Kluge (1856-1926) έχει οριστικά αποφανθεί (βλέπε σχόλιο 181) ότι το «Σκλάβος» ετυμολογείται από το ελληνικότατο ρήμα «σκυλεύω», διότι οι Σλάβοι συνήθιζαν να σκυλεύουν (= λεηλατούν) τα πτώματα των νεκρών εχθρών τους. Την άποψη του Kluge υιοθετεί απολύτως και η έγκυρη αγγλική Wikipedia στο λήμμα «slavery» (https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery) γράφοντας επί λέξει:

    «An older interpretation connected slave to the Greek verb skyleúo ‘to strip a slain enemy’. (Kluge, F. Etymologisches Wörterbuch der deutschen Sprache. 1891, s.v. «Sklave».)»

    ΚΙ ΟΜΩΣ: Ο αγαπητός μας κύριος Νίκος ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ διαρρήδην στο παρόν άρθρο την άποψη του Μεγάλου Kluge, προκειμένου να μή αισθανθούν εθνική υπερηφάνεια οι αναγνώστες του Ιστολογίου, μαθαίνοντας ότι η λέξις «Σκλάβος» είναι ελληνικότατης ετυμολογίας κι ότι οι αγαπημένοι του (λόγω Σοβιετικής Ένωσης) Σλάβοι ξεκίνησαν την καριέρα τους τον 6ο αιώνα σκυλεύοντας πτώματα!..
    Παρεμπιπτόντως: Υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις (θα τις αναρτήσω, αν προκληθώ) ότι η δίφθογγος «αυ» μπήκε από τους Βυζαντινούς λογίους στην λέξη Σλαύοι κάποια στιγμή τον 11ο αιώνα, ακριβώς για να τονίσουν την ετυμολογική της προέλευση από το σκυλεύω!.. Ωστόσο, κι αυτό κατάφερε να μάς αποκρύψει ο κ. Σαραντάκος, για να μήν ενισχυθεί η άποψις του Kluge και αισθανθούν εθνική υπερηφάνεια οι αναγνώστες του Ιστολογίου

    4) Στο θρυλικό Ετυμολογικό Λεξικό του, ο Μεγάλος Kluge αποφαίνεται (βασιζόμενος στον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο, βλέπε σχόλιο 200) ότι και οι Σέρβοι ονομάστηκαν «Σέρβοι» από τους Βυζαντινούς (από το λατινικό servire), επειδής ήσαν γεννημένοι για υπηρέτες, σερβιτόροι, δούλοι και σκλάβοι των Ρωμαίων (Ρωμιών). Και αυτό, φυσικά, μάς το απέκρυψε στο παρόν άρθρο ο αγαπητός μας κύριος Νίκος. Παρόλα αυτά, τον ευχαριστούμε από καρδιάς, για το λαμπρό άρθρο

  225. BLOG_OTI_NANAI said

    Κανείς δεν αμφισβητεί την εισβολή των Σλάβων. Αν δεις κάπου να αμφισβητείται, μην δαπανήσεις ούτε δευτερόλεπτο. Τα τοπωνύμια, εφόσον πράγματι είναι σλαβικά (διότι εδώ και δεκαετίες έχει αναθεωρηθεί η σλαβική προέλευση σε αρκετά από αυτά), δείχνουν παρουσία Σλάβων. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με την καθημερινότητα, τη φύση ή με την αγροτοκτηνοτροφική ζωή. Δηλαδή δεν παρουσιάζουν στοιχεία ανεπτυγμένου πολιτικού ή πολιτισμικού βίου.

    Το πρόβλημα όμως δεν ήταν ποτέ η παρουσία των Σλάβων που τη γνωρίζαμε από πολύ παλιά μέσα από τις πηγές, αλλά η έκταση της. Και ως προς αυτό, οι εγχώριοι λεγόμενοι «αντιεθνικιστές» που όμως βρέθηκαν σε πλήρη συμφωνία με τους εθνικιστές των τότε Σκοπίων, επικαλέστηκαν τον… Φαλμεράιερ, και μια αστεία θεωρία ηλικίας 160 χρόνων. Διότι όπως ξέρουμε ο Φαλμεράιερ ήθελε την ακεραιότητα της οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως φράγμα της σλαβικής καθόδου και μέσα στα τεχνάσματα που σκέφτηκε, ήταν να εξαλείψει και τον φιλελληνισμό (που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της οθωμανικής Αυτοκρατορίας) με την ομολογουμένως έξυπνη ιδέα να ισχυριστεί ότι αυτοί που ζουν πλέον στην Ελλάδα είναι Σλάβοι και όχι Έλληνες.

    Σήμερα η επίκληση του ονόματος Φαλμεράιερ είναι κάτι σαν ανέκδοτο. Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που τον επικαλούνται ακόμα και σήμερα, όπως ο γραφικός Λιθοξόου ( http://www.lithoksou.net/p/fallmerayer-falmeragier-antipalo-deos-toy-ellinikoy-ethnikismoy-2005 ) που υιοθετεί κατά γράμμα ναζιστικές γενετικές θεωρίες, μιλώντας για:

    «βιολογικό θάνατο του μεγαλύτερου τμήματος του αρχαίου πληθυσμού της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου«, που σημαίνει ότι «οι Ρωμιοί … δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων«!

    Λες και η ταυτότητα που δηλώνει εθνική σύνδεση σε μια ιστορικοπολιτισμική γενεαλογία είναι ζήτημα… DNA!

    Βεβαίως σήμερα γνωρίζουμε σε επίπεδο πηγών, σε επίπεδο αρχαιολογίας και σε επίπεδο γενετικό ακόμη ( https://www.huffingtonpost.gr/2017/03/10/eidhseis-culture-arxaiologia-katagwgh-istoria-falmereyer_n_15281006.html ) ότι «η σλαβική καταγωγή πελοποννησιακών πληθυσμιακών υποσυνόλων» είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή και επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα στα οποία -νομίζω- πρώτος όλων κατέληξε ο Διον. Ζακηθυνός εδώ και 80 χρόνια (από το 1940 περίπου) που μελετώντας τις πηγές, είδε ότι οι Σλάβοι δεν «εξαφάνισαν» φυσικά τους ντόπιους αλλά δημιούργησαν απλώς πληθυσμιακές νησίδες ανάμεσα στους ελληνικούς πληθυσμούς και γι’ αυτό τελικά αφομοιώθηκαν.

    Προσοχή: η γενετική μελέτη δεν επιβεβαιώνει ότι έχουμε το DNA του Περικλή! Επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ποτέ εξαφάνιση του ελληνικού πληθυσμού από τους Σλάβους.

    Έχουμε πει όμως ότι στο ζήτημα της ελληνικής ιστορίας έχουμε την πιο απρόσμενη ταύτιση αριστερών «αντιεθνικιστών» και νεοναζί: και οι δύο επικαλούνται κριτήρια… βιολογικού φονταμενταλισμού για να απορρίψουν τη συνέχεια του ελληνισμού! Οι νεοναζί επικαλούνται γενετική καταγωγή από τον Περικλή για να είναι Έλληνες (αστείο να επικαλείται οποιοσδήποτε γνώση του γενεαλογικού του δέντρου επί 2.500 χρόνια) ενώ οι αριστεροί αντιεθνικιστές όπως ο Λιθοξόου επικαλούνται και αυτοί τα γενετικά κριτήρια των νεοναζί για να «αποδείξουν» ότι δεν υπάρχει συνέχεια στον ελληνισμό της ρωμιοσύνης και τον νεώτερο ελληνισμό!

    Προσωπικά μου προκαλεί μαι εξαιρετικά εύθυμη διάθεση να βλέπω τις δύο πλευρές του ελληνικού φασιστικού ταλιμπανισμού να συναντιώνται και να αγκαλιάζονται με τόση αγάπη!

    Φυσικά, η συνέχεια του ελληνισμού υπάρχει πεντακάθαρη στις πηγές εδώ και 2.800 χρόνια χωρίς καμία διακοπή, και δεν εξαρτάται από γενετικό υλικό (διότι μας είναι ΕΝΤΕΛΩΣ άγνωστο), αλλά εξαρτάται από την επιθυμία των υποκειμένων να ταυτιστούν και να ενταχθούν σε έναν ιστορικοπολιτισμικό άξονα ταυτότητας που τους δημιουργεί τελικά την ατράνταχτη βεβαιότητα ότι οι πρόγονοι τους ήταν ακριβώς οι γενάρχες της ιστορικοπολιτισμικής ταυτότητας που επέλεξαν. Αυτό που ονομάζουμε «μύθο καταγωγής» και είναι επαρκέστατος δείκτης ταυτότητας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Αντετοκούμπο μπορεί να δηλώνει Έλληνας, και πολύ καλά κάνει.

    Να θυμίζω ότι σύμφωνα με νεοναζί και Λιθοξόου, όπως εμείς οι σημερινοί δεν είμαστε συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμιών διότι είμαστε απόγονοι Σλάβων, έτσι και ο Αντετοκούμπο δεν δικαιούνται να δηλώνει μέτοχος στην ιστορική συνέχεια του ελλληνισμού από τηνα ρχαιότητα έως σήμερα διότι δεν έχει το ίδιο… DNA με τον Περικλή!

  226. BLOG_OTI_NANAI said

    225: Δεν «έκλεισα» τη σήμανση και πολλά εμφανίζονται πλάγια (italic) κατά λάθος.

  227. Θωμάς said

    Αφελέστατε χριστιανέ λόγιε, κ. Blogotinanai (225)

    Ο κατηχητής σου στο Ανώτερο Κατηχητικό, Χρηστάκης Γιανναράς, και ο πνευματικός σου πατέρας, μακαριστός παπα-Γιώργης Μεταλληνός, έλεγαν και ξανάλεγαν ότι ΔΕΝ ασχολούνται με την φυλετική καταγωγή του Ελληνισμού, διότι κάνουν Ιστορία και όχι Ζωολογία. Ομολογώντας, βεβαίως, ότι έχουν κλέψει αυτή την ατάκα από τον μαρξιστή ιστορικό Νίκο Σβορώνο, την κεφάλα του οποίου τιμάμε κάθε χρόνο στο Ηρωϊκό Πολυτεχνείο.

    ΣΕ ΕΡΩΤΩ, αγαπητέ μου κ. Blogotinanai: Όταν βγαίνεις και λές δημοσίως ότι δεν πιστεύεις πως υπάρχει Φυλετική Συνέχεια του Ελληνισμού, δεν κάνεις κι εσύ Ζωολογία; Γιατί ασχολείσαι με τις φυλετικές καταγωγές, όταν ο δημιουργός της Πίστης σου, Ραββίνος Σαούλ, είχε ξεκαθαρίσει κάτω από την Ακρόπολι των Αθηνών ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΕΣ και ότι ο Γιαχβέ… «ἐποίησέ τε ΕΞ ΕΝΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ πᾶν ἔθνος ἀνθρώπων κατοικεῖν ἐπὶ πᾶν τὸ πρόσωπον τῆς γῆς»; (Πράξεις 17,26)

    Άσε τον Λιθοξόου και τα Ναζίδια να ασχολούνται με την Φυλετική Καταγωγή του Ελληνισμού και να κάνουν Ζωολογία. Εμείς οι Χριστιανοί κάνουμε Ιστορία και ξέρουμε καλά πως δεν έχουμε γήινη πατρίδα: Η πραγματική μας Πατρίδα είναι στον Ουρανό, η Ουράνιος Ιερουσαλήμ. Άσε τους ρατσιστές να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν: Μακεδόνες, Έλληνες, Ρωμιοί, Ρομά κλπ. Εμείς ξέρουμε πως όλοι είμαστε παιδιά του Γιαχβέ και μοναδικός σκοπός της ζωής μας είναι ένα τραπέζι πίστα στον Παράδεισο

  228. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @221. Κακώς! (..που δεν μένουν πολύ..). [Τί γυναίκες είναι τα σερβοθήλυκα που φέρνουν μαζί τους, μωρέ Γιάννη! Τί γυναίκες!]

  229. Αγγελος said

    Θωμά (200), πολύ ωραία, πείθομαι ότι ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος λέει στο Προς τον ίδιον υιόν Ρωμανόν (έτσι λέγεται ελληνικά το De administrando imperio — το Περί βασιλείου τάξεως, λατινικά De ceremoniis, είναι άλλο) πως το εθνωνύμιο Σέρβοι προέρχεται από το λατ. servus, δούλος. Ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος το λέει, που ως προς τα ετυμολογικά δεν είναι πιο αξιόπιστος από π.χ. το Μέγα Ετυμολογικόν, όχι ο Kluge, και πάντως όχι στο παράθεμα που έδωσες!

  230. π2 said

    Επειδή βλέπω ότι γίνεται επίκληση και των αρχαιολογικών δεδομένων, ιδίως για τους Σλάβους στην Πελοπόννησο:

    Η εξακρίβωση εθνικής σύστασης, πολλώ δε μάλλον εθνικής ταυτότητας, από τα υλικά κατάλοιπα είναι ένα ακανθώδες πρόβλημα, που πλέον οι αρχαιολόγοι αποφεύγουν να το προσεγγίζουν, γιατί τα μεθοδολογικά ζητήματα είναι πολλά και εν πολλοίς άλυτα. Ακόμη κι όταν έχουμε μια ριζική μεταβολή στον μαρτυρούμενο υλικό πολιτισμό, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για νεήλυδες και όχι, π.χ., για ριζικές κοινωνικές ανακατατάξεις εντός της ίδιας πληθυσμιακής ομάδας; Κι αντίστροφα, αρκεί, π.χ., η πολύ μικρή πράγματι παρουσία υλικών καταλοίπων που μπορούν με ασφάλεια να συνδεθούν με σλαβικούς πληθυσμούς στην Πελοπόννησο για να τεκμηριωθεί η περιορισμένη παρουσία των Σλάβων; Η ιεραρχία μεταξύ ενός (θεωρούμενου ως) ανώτερου και ενός (θεωρούμενου ως) κατώτερου πολιτισμού μήπως θα εξηγούσε την μικρή αυτή παρουσία ακόμη κι αν είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό εισβολέων;

    Δεν έχω απαντήσεις, κι ούτε ξέρω πολλά πράγματα για την εποχή και την περιοχή, λέω απλώς να προσέχουμε την ψευδή αίσθηση αντικειμενικότητας που νομίζουμε καμιά φορά πως προσδίδουν σε μια θεωρία τα υλικά τεκμήρια.

  231. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @225. Εξαιρετικός BLOG_OTI_NANAI ! Η προτελευταία σου παράγραφος είναι για κορνίζωμα! (Μιά μικρή διόρθωση στο «νεοναζί και Λιθοξόου». Ο Λιθοξόου -και κάποιοι άλλοι ομοϊδεάτες του που στεγάζονται πλέον στην ΛΑ.Ε.- ΕΙΝΑΙ απροσχημάτιστα φυλετιστής>> άρα «ο νεοναζί Λιθοξόου»)

  232. Θωμάς said

    Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελε (229),

    χαίρομαι που πειστήκατε για την ετυμολογία του «Σέρβος» (=σερβιτόρος) από τον Πορφυρογέννητο. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Θεωρείτε έγκυρο τον Πορφυρογέννητο όταν λέει για την Πελοπόννησο πως… «εσθλαβώθη δε πάσα η χώρα και γέγονε βάρβαρος». Γιατί τον θεωρείτε αναξιόπιστο όταν δίνει την ετυμολογία των «Σέρβων»; Δύο μέτρα και δύο σταθμά, κύριε Άγγελέ μου;

    Αυτή είναι η τακτική όλων των αποδομιστών: Ο Πλάτων είναι έγκυρος και μέγας όπου μάς συμφέρει: Στις ετυμολογίες που δίνει στον «Κρατύλο» και αλλαχού είναι εντελώς αναξιόπιστος γιατί δεν συμφέρει το Ιδεολόγημά μας και δίνει επιχειρήματα στους ρατσιστές. Το ίδιο και ο Μέγας Kluge, το ίδιο και ο Σάθας κλπ. Και στο κάτω – κάτω, κάτι παραπάνω ήξερε ο Πορφυρογέννητος για την ετυμολογία των Σέρβων από το λατινικό servire, μιάς και ήταν αυτόπτης μάρτυς όταν έσκασαν μύτη στο Βυζάντιο.

    Ας το πούμε ανοιχτά, κύριε Άγγελέ μου: Το σινάφι των εν Ελλάδι ιστορικών (Λιάκος, Ρεπούση, Χριστίνα Κουλούρη, Γ. Μαργαρίτης κλπ) και το σινάφι των εν Ελλάδι γλωσσολόγων έχει διαβρωθεί (επί Σημίτη) από κάθε λογής μπολσεβίκους για να αποδομήσουν την τρισχιλιετή μας Ιστορία και Γλώσσα. Ο μακαριστός Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης (1935-2020) έχει εξηγήσει λεπτομερώς πώς έγινε αυτή η διάβρωση.

    Για να κάνεις καριέρα σήμερα στην Ελλάδα ως ιστορικός ή γλωσσολόγος, πρέπει να είσαι δεδηλωμένος μπολσεβίκος. Σάς θυμίζω, αγαπητέ μου Νέστορα, κύριε Άγγελε, ότι [λογοκρισία]. Τι να λέμε τώρα; Μάθε μπαλίτσα, κύριε Άγγελέ μου…

  233. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί νεοναζί ο Λιθοξόου, Γιώργο; Ο ίδιος δηλώνει μετααριστερός, άεθνος και ευρωπαϊστής. Δεν εκτιμώ όσους καταδικάζουν, στο όνομα της «αντικειμενικότητας», μόνο τα εγκλήματα των Ελλήνων κατά άλλων εθνοτήτων και μειονοτήτων και «ξεχνούν» να αναφερθούν στα εγκλήματα αυτών των εθνοτήτων και μειονοτήτων κατά των Ελλήνων, αλλά νεοναζί γιατί;

  234. ΚΩΣΤΑΣ said

    @231 – 233
    Εγώ τον Λιθοξόου τον διάβαζα. Έχει κάνει πολλή δουλειά και μπορείς να βρεις αρκετά και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία. Έχει βέβαια και την δική του οπτική γωνία όταν κρίνει ή αξιολογεί γεγονότα, αλλά αυτό ο καθένας μπορεί επίσης να το κρίνει και να το αξιολογήσει στα δικά του συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση για μένα ο Λ. δεν είναι του πεταμού.

    @232 «Το σινάφι των εν Ελλάδι ιστορικών (Λιάκος, Ρεπούση, Χριστίνα Κουλούρη, Γ. Μαργαρίτης κλπ) και το σινάφι των εν Ελλάδι γλωσσολόγων έχει διαβρωθεί (επί Σημίτη) από κάθε λογής μπολσεβίκους για να αποδομήσουν την τρισχιλιετή μας Ιστορία και Γλώσσα. Ο μακαριστός Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης (1935-2020) έχει εξηγήσει λεπτομερώς πώς έγινε αυτή η διάβρωση.»

    Κυρ-Θωμά μου, αν για το παραπάνω δώσεις και αδιάσειστα τεκμήρια, λίνκια… κλπ, τότε ανεβαίνεις πολύ στην κλίμακα υπόληψης και αφέονταί σου αι αμαρτίαι, αρκεί να μην ξανα-αμαρτήσεις… 😉

  235. Nestanaios said

    Οι ιστορικές αναφορές βοηθούν πολύ λίγο, σχεδόν καθόλου, στην ετυμολογία ενός ονόματος ή ρήματος. Αν ο Σέρβος ονομάστηκε «Σέρβος» από το «servire», οφείλεται σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο «νονό», αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει κάτι για να αλλάξει το όνομα των Σέρβων. Οι Σέρβοι έχουν αλλάξει, αλλά το όνομά τους παραμένει ως είχε και αυτό οφείλεται στο ότι οι «μεγάλοι γλωσσολόγοι» δεν γνωρίζουν ετυμολογία. Όλοι θεωρούν ότι η ετυμολογία είναι ιστορία και αυτό είναι μεγάλο λάθος.
    Οι μελέτη της συμπεριφοράς των στοιχείων σε ομηρικές λέξεις ίσως μας αποκαλύψει τη μία και αδιαίρετο έννοια κάθε στοιχείου προς επίτευξιν σύνθετων εννοιών συντάξει πολλών στοιχείων ενός κάθε είδους. Ο Πλάτωνας μας έχει πει ότι στοιχείο είναι αυτό που συνάγει και διαλύει τα σύνθετα.
    Τα ονόματα κτίζονται τούβλο-τούβλο.

  236. sarant said

    232 Mπαν ηκούσθη στον αέρα.

  237. Γιάννης Τζαννέτος said

    Κοντά στην Ανδρίτσαινα υπάρχει ένα ωραίο χωριό τα Ρόβια. Μια από τις οικογένειες του χωριού είναι και αυτή με το επίθετο Σκλάβος. Πρέπει γύρω στα 1750 να το εγκαταλείπουν [η οικογένεια έπεσε στην δυσμένεια των αρχών, ο αγάς βίασε την Σκλαβοπούλα και τα αδέλφια της τον σκότωσαν]. Οι πιο πολλοί Σκλαβαίοι πήγαν στα Σκλαβαίικα της Τριφυλίας [σήμερα το λένε Φτέρη]. Ο προ, προ, προ πάππος μου Τζαννέτος Σκλάβος κατέβηκε στον Μυστρά, με την γυναίκα του Νικολέτα, μια κόρη και τέσσερις γιους. Πέθανε από επιδημία ευλογιάς, και η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο χωριό Βουτιάνοι Λακωνίας πριν το 1820. Εμείς κρατήσαμε το επίθετο Τζαννέτος και άλλοι το Ζαννέτος [ο δήμαρχος Λάρνακας και βουλευτής στην Κύπρο Φίλιος Ζαννέτος].

  238. Κώστας said

    224: «Ο κορυφαίος Γερμανός ετυμολόγος όλων των εποχών Friedrich Kluge (1856-1926) έχει οριστικά αποφανθεί (βλέπε σχόλιο 181) ότι το »Σκλάβος» ετυμολογείται από το ελληνικότατο ρήμα »σκυλεύω».»

    Μερικές επιγραμματικές επισημάνσεις:

    1) Όταν ο Korth πρότεινε για πρώτη φορά τη σύνδεση με το σκυλεύω, ήτοι το 1970, ο Κλούγκε έκλεινε ήδη 43 χρόνια μακριά από τον μάταιο τούτο κόσμο. Οπότε αυτός που πείστηκε από το άρθρο του Korth δεν ήταν «ο κορυφαίος Γερμανός ετυμολόγος όλων των εποχών» αλλά ο εκδότης του λεξικού από το 1989 και μετά.

    2) Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καμία οριστική απόφανση δεν υπάρχει. Όπως πάντως πολύ σωστά αναφέρει ο κύριος Σαραντάκος, η εκδοχή του Korth δεν θεωρείται η κρατούσα.

    3) Το επίμαχο λήμμα του Κλούγκε δεν ήταν κανένα κρατικό μυστικό. Το είχα σχολιάσει περιληπτικά στο αρχικό άρθρο και ο κύριος Σαραντάκος το επικόλλησε αυτολεξεί σε σχόλιο που ακολούθησε.

    4) Ανεξαρτήτως τούτου, όποιος έχει μελετήσει το επίμαχο άρθρο, θα γνωρίζει ότι η σύνδεση του λατινικού sclavus με το σκυλεύω σε καμία περίπτωση δεν εδράζει στο ότι «οι Σλάβοι συνήθιζαν να σκυλεύουν (= λεηλατούν) τα πτώματα των νεκρών εχθρών τους» αλλά σέ έναν αμάρτυρο μετοχικό τύπο που θα είχε τη σημασία «λαφηραγωγημένος». Σκλάβος, δηλαδή, κατά τον Korth, ήταν εκείνος ο οποίος είχε περιέλθει σε κατάσταση αιχμαλωσίας τρόπον τινα σαν λάφυρο πολέμου.

    5) Στο άρθρο της αγγλικής βίκι, το οποίο, υποτίθεται πως υιοθετεί απόλυτα την άποψη του Κλούγκε, μάλλον τα αντίθετα διαβάζουμε: Εκεί, λοιπόν, όχι μόνο γίνεται λόγος για «παλαιότερη ερμηνεία», αλλά όλα όσα αναφέρονται στις προηγούμενες γραμμές συμπλέουν με την έτερη −και κρατούσα− ετυμολογία.

  239. sarant said

    238 Έτσι ακριβώς!

    237 Ευχαριστούμε πολύ.

  240. voulagx said

    Ωστε νεοναζί ο Λιθοξόου; Μπούρδα νάναι κι ό,τι νάναι.

  241. Αγγελος said

    Το 227 με έβγαλε από τα ρούχα μου και ετοιμαζόμουν να απαντήσω … όχι πολύ ευγενικά, αλλά έλαβε τα μέτρα του ο Νικοκύρης.
    Παρόλ΄αυτά, θέλω να απαντήσω ευγενικά στο πρώτο εδάφιο του 232.
    Ναι, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν ο Πορφυρογέννητος μιλάει για την οργάνωση της Αυτοκρατορίας, για ιστορικά γεγονότα της εποχής του ή λίγο παλιότερα κλπ. φυσικά θα τον πάρουμε πολύ στα σοβαρά, έστω κι αν αφήνουμε περιθώρια για ρητορικές υπερβολές («εσθλαβώθη πάσα η χώρα» μπορεί να σημαίνει απλώς ότι η ύπαιθρος γέμισε σθλαβικούς οικισμούς) . Όταν εκφέρει ετυμολογικές εικασίες, δεν θα τον πάρουμε πιο στα σοβαρά απ΄ό,τι τον Ισίδωρο της Σεβίλης ή και τον μεγάλο Πλάτωνα, διότι πώς να το κάνουμε, η γλωσσολογία δεν έχει απλώς προοδεύσει από τότε — έχει γίνει επιστήμη, ενώ μέχρι πριν από 200, άντε 250 χρόνια δεν ήταν.

  242. 234β Μπορεί να το αναλάβει και ο Μπλογκ αυτό 🙂

  243. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γενικά μιλώντας, όταν ακούμε κλαυθμούς και οδυρμούς για μπολσεβικοποίηση και απεμπόληση των εθνικών ιδανικών και άλλων ηχηρών παρομοίων, συνήθως σημαίνει ότι κάποιοι χάσανε θεσούλες ή θεσάρες που θεωρούσαν δικαιωματικά δικές τους ισοβίως και ότι οι καθεστωτικώς επιβληθείσες απόψεις και ιδέες άρχισαν να αμφισβητούνται.

  244. BLOG_OTI_NANAI said

    231: Δεν μπορώ να τον πω νεοναζί διότι και το αρνείται, και η ιδεολογία του διαφέρει, παρά το γεγονός ότι πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι δύο ακραίοι με διαφορετική ιδεολογική αφορμή, μπορούν να μοιάσουν ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

    Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για μια αθέμιτη συνάντηση των δύο ακραίων στο συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι η τοποθέτηση γενετικής βάσης στο δικαίωμα του ανήκειν σε μια εθνική ταυτότητα. Οι νεοναζί αποκόπτουν από αυτή τους «μή έχοντες (αρχαιο)ελληνικό DNA» και απροσδόκητα, συναντιούνται με τους ακραίους της αριστερής πλευράς που ισχυρίζονται ότι δεν μπορείς να μιλάς για συνέχεια του ελληνισμού και συνέχεια του ονόματος έλληνας από την αρχαιότητα έως σήμερα, επειδή -δήθεν- σου έκοψε την πορεία η -δήθεν- ολοκληρωτική σλαβική λαίλαπα που εξαφάνισε κάθε ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ίχνος των Ελλήνων.

    Οπότε:
    – Ο Λιθοξόου ισχυρίζεται ότι ο αλλότριος βιολογικά (βλ. «βιολογικός θάνατος») δεν μπορεί να εντάσσεται στη συνέχεια του ελληνισμού.
    – Οι Νεοναζί ισχυρίζονται ότι ο αλλότριος βιολογικά (αλλοδαπός) δεν μπορεί να έχει δικαίωμα ένταξης στον ελληνισμό.

    Οι δύο ακραίοι της δεξιάς και της αριστερής πλευράς αγκαλιάζονται αγαπημένοι επάνω στο βάθρο του βιολογικού φονταμενταλισμού.

  245. BLOG_OTI_NANAI said

    227: Βατμαν, ξέρουμε τι κουμάσι είσαι. Παρά ταύτα θα σου μιλήσω, παρά το γεγονός ότι σου έχω πει να μην πουλάς εξυπνάδα.

    Καταρχάς, και εκτός θρησκευτικών κοσμοθεωριών να συζητήσουμε, πάλι η ρίζα του ανθρωπίνου γένους βρίσκεται σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τα σημερινά 6 δις. Επιπλέον, οι ιστορικοπολιτισμικές ταυτότητες και ομάδες έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα και τις τελευταίες χιλιετίες ακόμα, είναι αποτέλεσμα μεταγενέστερων διεργασιών, δεν ξεκίνησαν με την παρουσία του ανθρώπου επάνω στη γη.

    Οι νεοπαγανιστικές φανφάρες περί «ουράνιας» πατρίδας και άρα, δήθεν απάτριδων χριστιανών, ξέρουμε ότι είναι αερολογίες. Η φράση «μητέρα πατρίδα» του Γρηγορίου Θεολόγου προέρχεται από τον 4ο αιώνα και είναι ένας από τους μεγαλύτερους πατέρες της Εκκλησίας. Αν λοιπόν πιστεύεις ότι ο χριστιανισμός αποτελεί τύπου αμερικάνικη σέκτα του 19ου αιώνα, είσαι πολύ γελασμένος. Και γι’ αυτό μας βεβαιώνει και ο Παύλος, που τόσο υπερήφανα μιλάει για την εθνική και πολιτειακή του ταυτότητα, δηλώνοντας Ρωμαίος και Ισραηλίτης:

    Άρα, όλα τα ζητήματα αυτά ενδιαφέρουν τον Χριστιανό διότι ζει στη γη και όχι στη Κοίλη Γη όπως μερικοί άλλοι.

    Αυτά που γράφω για τον «μύθο καταγωγής», δεν μπορεί να μην ξέρεις ότι δεν έχουν σχέση με όσα γράφει ο Λιάκος. Ο Λιάκος έχει φτιάξει μια δική του ελληνική ιστορία σακατεύοντας την πραγματική. Εδώ όμως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Εδώ μιλάμε για ένα ανυπέρβλητο όριο: για παράδειγμα, ξεκινάς να μιλάς για τους «Έλληνες» και τη «γενετική τους συνέχεια», σου πέρνουν DNA και ξαφνικά μαθαίνεις ότι έχεις ρίζα τουρκική από επιγαμίες εξισλαμισμένων Ελλήνων πριν από 4-5 αιώνες.

    Οπότε, το ακροατήριο σε κοιτάει και γελάει και εσύ τελικά, τι είσαι; Σταματάς να είσαι Έλληνας;

    Προσωπικά ξέρω ότι είμαι Έλληνας μέχρι την προγιαγιά μου, άντε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Από εκεί και πίσω όμως δεν έχω ιδέα, και μου είναι αδύνατον να μάθω. Πόσο μάλλον να είμαι σίγουρος για γενετική συνέχεια 25-30 αιώνων.

    Δηλαδή, θέλω να πω, μου είναι αδύνατο να εμπλακώ σε τέτοιες ουτοπικές βλακείες. Ξέρω φυσικά πόσο ισχυρή έννοια είναι αυτή του γένους και για χιλιετίες οι άνθρωποι βασίστηκαν στην έννοια αυτή για όλα τους τα δικαιώματα επάνω στη γη, στην περιουσία κ.λπ. Αλλά στο θέμα της συνέχειας του ελληνισμού, δεν υπάρχει υλική βάση για να εμπλακεί κάποιος σε τέτοια συζήτηση. Απλώς φανταζόμαστε την γενετική συνέχεια, επειδή ζούμε στα ίδια μέρη, που ποτέ δεν διακόπηκε η ελληνική γλώσσα, ποτέ δεν εξαφανίστηκε εξολοκλήρου ο ντόπιος πληθυσμός, βλέπουμε γύρω μας τα ίδια μνημεία που έβλεπαν οι άνθρωποι πριν χιλιάδες χρόνια, ζούμε σε πόλεις που συχνά έχουν το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες.

    Θα έλεγε λοιπόν κάποιος ότι μπορούμε να υποθέσουμε πως ένα γενετικό τμήμα μπορεί να έχει επιβιώσει. Αλλά ποιος το ξέρει αυτό; Κι αν μιλήσω για τέτοιο πράγμα, εμένα ποιος με βεβαιώνει για τον πρόγονο μου πριν 200, 500, 1.000, 2.000 χρόνια; Το καταλαβαίνεις; Η συζήτηση οδηγείται σε αερολογία. Και προσωπικά σε αερολογίες δεν μπορώ να συμμετέχω. Σε αντίθεση με τον Λιάκο, που οι αερολογίες είναι το αγαπημένο του αντικείμενο…

  246. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @233. Γιάννη, αισθάνομαι άβολα όταν καταφεύγω σε οξείς χαρακτηρισμούς αλλά το εν λόγω πρόσωπο σε όλο του τον βίο (αν εξαιρέσουμε τα νιάτα του όπου ονειρεύονταν Κόκκινα Βιβλιαράκια και διχτατορία του προλεταριάτου με ομοιόμορφες εργατικές φόρμες) μία πνευματική στόχευση έχει. Να αποδείξει (συχνά με μανιασμένη ανθελληνική διαστρέβλωση ιστορικών, γλωσσολογικών κ.ά στοιχείων) ότι σ’ αυτόν τον τόπο μόνο ένας άξονας κίνησης της Ιστορίας υπάρχει: Αφανισμός κάθε στοιχείου ελληνικότητας και άγρια καταπίεση «μειονοτήτων». Βέβαια, ως καλός λενινιστής, δεν βάζει στους λογαριασμούς του γονίδια και DNA, αλλά είναι προφανές ότι αυτό είναι το όχημα της σκέψης του. [Όπως λέει παραπάνω ο BLOG, «οι δύο ακραίοι της δεξιάς και της αριστερής πλευράς αγκαλιάζονται αγαπημένοι επάνω στο βάθρο του βιολογικού φονταμενταλισμού»]. Δεν άφησε καμιά ράτσα (από αυτές που μας κάνουν καθημερινά υπερήφανους για την αγάπη τους προς την Ελλάδα) άθικτη, έγινε ηγετικό στέλεχος του Ουράνιου Τόξου και τρέμει στην ιδέα ότι θα μπορούσε κάποιος να διαταράξει την ανθελληνική μαχητικότητα των μουσουλμάνων της Θράκης.

    http://www.zagalisa.gr/content/lithoksooy-blepei-mono-toyrkoys-enas-yperaspistis-ton%E2%80%A6anthropinon-dikaiomaton

    Νεοναζί, όχι! Ανθέλληνας Ναζί. Σκέτο!

  247. spyros chamenos said

    225
    Με εξέπληξε θετικά ότι υπάρχουν Έλληνες που δεν συνδέουν το έθνος με την φυλή. Πολύ περισσότερο όταν δεν δείχνουν να είναι αριστεροί.

  248. Γιάννης Κουβάτσος said

    «δεν βάζει στους λογαριασμούς του γονίδια και DNA»…Αυτό και μόνο τον απαλλάσσει από κάθε κατηγορία για ναζισμό, παλαιό ή νέο. Τα υπόλοιπα που γράφεις, Γιώργο, τα έχω διαπιστώσει κι εγώ. Κατατάσσεται κι αυτός στη χορεία των ιστορικών, επαγγελματιών ή ερασιτεχνών, που ο δογματισμός τους και οι εμμονές τους δηλητηριάζουν το προϊόν του πνευματικού μόχθου τους. Κυρ Σάββες της επιστήμης ή «επιστήμης».

  249. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Προσωπικά ξέρω ότι είμαι Έλληνας μέχρι την προγιαγιά μου, άντε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.»
    Προσωπικά ξέρω ότι είμαι Έλληνας. Τελεία. Όπως κι ο Σντετοκούνμπο ξέρει ότι είναι Έλληνας. Τελεία. Αντιγράφω από το καλό βιβλίο του Βασίλη Καραποστόλη «Διχασμός και εξιλέωση. Περί πολιτικής ηθικής των Ελλήνων», σελίδες 22-23:
    «Ό,τι κι αν πουν οι εθνογράφοι κι οι ανθρωπολόγοι, η πραγματικότητα είναι ότι, αφού το πίστεψαν τότε οι μεταγενέστεροι ότι κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες, αυτό ίσχυε, δεδομένου ότι το να ζει ένας πληθυσμός σαν να είναι κληρονόμος ενός παρελθόντος, καταλήγει να ισοδυναμεί με το να είναι πράγματι αυτός ο κληρονόμος, ανεξάρτητα αν το αξίζει. Με τις ενέργειές του, που τις προετοιμάζει ένα είδος αυθυποβολής, καλύπτει όλα τα κενά που αφορούν τη φυλετική συνέχεια. Γίνεται ο συνεχιστής επειδή το θέλει. Δεν είναι λοιπόν το «αίμα» που μιλάει εδώ μέσα από τις φλέβες των ανθρώπων, είναι τα έργα των παλαιότερων που τελέστηκαν, μνημονεύτηκαν, αναπαράχθηκαν σε διηγήσεις και έφθασαν να καταχωρισθούν οριστικά σε κάποια γωνιά του συλλογικού υποσυνείδητου.»

  250. sarant said

    Πάντως τα δεδομένα που παραθέτει ο Λιθοξόου είναι χρήσιμα.

  251. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @249. Καλά τα λέει, Γιάννη, αλλά εμείς πάμε ακόμη παραπέρα. 🙂 Δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ «κενό φυλετικής συνέχειας» γιατί δεν τραβάμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΖΟΡΙ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ! Είμαστε Ελληνες επειδή μιλάμε Ελληνικά, συγκινούμαστε όταν βλέπουμε ελληνική σημαία σε κανένα ερημονήσι, έχουμε κοινούς αγαπημένους Αρχιστράτηγους («του Λεωνίδα το σπαθί, Κολοκοτρώνης το φορεί!»..), καμαρώνουμε για τους Ποιητές μας, σφαζόμαστε στα καφενεία γιατί πιστεύουμε ότι το δικό μας σχέδιο για την πρόοδο της Ελλάδας είναι καλύτερο από τα σχέδια των άλλων, αναφωνούμε «Παναγιά μου» όταν τρομάζουμε από ένα επερχόμενο κακό, περηφανευόμαστε όταν κάποιος ξένος μιλά με ενθουσιασμό για τους δημιουργούς του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, προσπαθούμε καμιά φορά να τους μοιάσουμε, δακρύζουμε όταν ακούμε μπουζούκι στην ξενιτιά, λαχταράμε να ξαναγυρίσουμε σ’ αυτά τα μέρη και μας είναι αδιάφορο αν μιλούσαν τούρκικα, αλβανικά, βλάχικα ή σλάβικα οι πρόγονοι των φίλων και των αγαπημένων μας..

  252. Γιάννης Κουβάτσος said

    250:Γι’ αυτό είπα ότι μόνοι τους δηλητηριάζουν το προϊόν του πνευματικού μόχθου τους: γιατί υπάρχει προϊόν και πολλές φορές συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική αυτογνωσία.
    251: Ακριβώς. Όλα αυτά συνιστούν την εθνική συνείδηση.

  253. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @250. Νίκο, και ο μπαλτάς της κουζίνας είναι χρήσιμος και ωφέλιμος, αν σκοπεύω να ετοιμάσω μπριζολίτσες- όχι όμως αν σκοπεύω να κόψω τα δάχτυλα του γείτονα. (Έχω διαβάσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ κείμενά του, τα οποία φαίνεται πως είναι θησαυρός για το Ουράνιο Τόξο, το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και κάποιους απίθανους κοπρίτες που ψάχνουν διαδικτυακά να βρούν καταπιεσμένες μειονότητες στους Αρβανίτες και τους Βλάχους..)

  254. voulagx said

    #253: «…και κάποιους απίθανους κοπρίτες που ψάχνουν διαδικτυακά να βρούν καταπιεσμένες μειονότητες στους Αρβανίτες και τους Βλάχους.»
    Οι Βλαχοι ειναι καταπιεσμενη μειονοτητα. Κοπριτης εισαι και φαινεσαι.

  255. BLOG_OTI_NANAI said

    251: Νομίζω ότι το έγραψες ωραία και επάνω στην ουσία του ζητήματος.

  256. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @254. 🙂 🙂 🙂 Μέ έκανες και γέλασα. Κουβέντες είναι αυτές από έναν άνθρωπο της ηλικίας σου; Πιπέρι στο στόμα!
    (Για οτιδήποτε άλλο, μην ελπίζεις… 🙂

  257. voulagx said

    #256: Εγω ομως δεν γελαω, Μιλας με εναν καραβλαχο που τον κυνηγουσαν οι δασκαλοι για να μην μιλαει την μητρικη του γλωσσα ακομα και στην αυλη του σπιτιου του. Μια καταπιεση την ενιωσα. Να με λες και κοπριτη απο πανω παει πολυ. Που σημαινει, γιατρε μου, οτι οσο δεν ανακαλεις το χαρακτηρισμο, κοπριτη θα σ΄ανεβαζω, κοπριτη θα σε κατεβαζω.

  258. Γιάννης Κουβάτσος said

    257: Όπως είπε και η …αξιόλογη:
    «Όσοι μιλούσαν σλαβικά, τους πάρε λάμβανε η χωροφυλακή κ μετά από ένα μπερταχι, δεν ξανά μιλούσαν σλαβικά. Ετσι γίναμε ένα έθνος ,μια γλώσσα, μια θρησκεία, κ αποφύγαμε τις περιπέτειες του μωσαϊκού των υπολοίπων Βαλκανίων .
    Καλώς η κακώς, ετσι έγινε..»

    — Νίκη Τζαβέλα (@tzavelaniki) May 31, 2018

  259. dryhammer said

    258 > …τους πάρε λάμβανε…

  260. Κώστας said

    245: Οπότε, το ακροατήριο σε κοιτάει και γελάει και εσύ τελικά, τι είσαι; Σταματάς να είσαι Έλληνας;

    Όχι. Απλώς αν ανήκω σ’ εκείνους που αδυνατούν να κάνουν τον διαχωρισμό μεταξύ εθνικής συνείδησης και φυλετικής συνέχειας, τρώω ένα ice bucket στο κεφάλι και ίσως αρχίσω να βλέπω τον κόσμο λίγο διαφορετικά. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση της Κρήτης, για την οποία πριν από κάποια χρόνια τεκμηριώθηκε αδιάλειπτη παρουσία κοινού μιτοχονδριακού DNA σε βάθος 9 000 ετών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα ο μινωικός πολιτισμός δημιουργήθηκε από τους απογόνους αυτοχθόνων πληθυσμών που κατοικούσαν στο νησί 5 000 χρόνια νωρίτερα – με τη διαφορά ότι οι πληθυσμοι αυτοί είχαν, λέει, μετακινηθεί από την… Ανατολία! Νομίζω, γίνεται κατανοητό τι εννοώ. Τόσες χιλιάδες χρόνια γενετική συνέχεια σε έναν πληθυσμό σίγουρα δεν το προσπερνάς έτσι απλά, αλλά εντέλει τι νόημα έχει η λέξη «αυτόχθων», όταν όλη ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία μετακινήσης;

  261. Triant said

    Νομίζω ότι (κακώς) δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε πόσο περιορισμένες και παραποιημένες ήταν οι πληροφορίες που είχε κάποιος ακόμα και πριν από 100 χρόνια, πόσο μάλλον πριν 500 και 1000 ακόμα και εάν ήταν Αυτοκράτορας.

  262. BLOG_OTI_NANAI said

    257: Κι εμένα όταν ήρθε ο Παππούς μου από την Προύσσα πέρασε τα πάνδεινα ως «τουρκόσπορος». Θα πω στο 2020 ότι η μάνα μου π.χ. ανήκει σε… μειονότητα; Αναδρομικά;

    Πώς υπάρχει στη χώρα μας Βλάχικη μειονότητα ως κοινωνική ομάδα διάφορη των Ελλήνων με ανάγκες λήψης μέτρων για την νομική της προστασία, όταν σε έναν από τους πιο δραστήριους συλλόγους Βλάχων, αναφέρεται σαφώς ότι ( https://www.vlahoi.gr/index.php/deltia/137-2018-12-04-20-35-25 ):

    «Η βλάχικη γλώσσα δεν καθιστά τους Βλάχους μειονότητα στην Ελλάδα, στον τόπο τους δηλαδή και στην πατρίδα τους«.

    258: Τα έχουμε ξαναπεί ότι αυτά γίνονταν σε εποχές που κόσμος έχανε κεφάλια από εδώ και από εκεί στις δύο πλευρές των συνόρων. Έχουμε κάνει εκτενή συζήτηση για παρόμοιες παπαρολογίες του Κωστόπουλου των «Ιών». Όταν αυτά περί «απαγορευμένων» γλωσσών λέγονται αποκομμένα από το περιβάλλον, είναι εκ του πονηρού. Έπεφταν τουφεκιές, έπεφταν κεφάλια, γίνονταν σφαγές και τα πράγματα είχαν πάρει φωτιά από προσπάθειες εξεύρεσης μειονοτήτων μέσω των ομιλούμενων γλωσσών για να αμφισβητηθούν τα σύνορα, γεγονός που θα οδηγούσε σε εκ νέου αιματοχυσίες. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι παρέμειναν στην Ελλάδα 20-25 χιλ. άνθρωποι που θα ήθελαν να φύγουν αλλά δεν τα κατάφεραν, διότι όλοι οι υπόλοιποι έφυγαν, δεν είχαν ελπίδα ότι θα τους αφήσει το ελληνικό κράτος να αποτελέσουν πηγή νέων αιματοχυσιών.

    Όταν ο άλλος πάει μονίμως να σε καβαλήσει, είτε θα τα καταφέρει, είτε κάποιος θα χάσει το πουλί του. Γλυκανάλατες περιγραφές από καλά μισθοδοτούμενους και επιδοτούμενους «αριστερούς» της μεταπολίτευσης, που πουλάνε προοδευτικότητα να μας λείπουν. Η ιστορία είναι σκληρή, ο παππούς μου και οι γονείς μου την έζησαν όπως και πολλοι άλλοι, αλλά η ζωή υπακούει σε αναγκαιότητες και όχι σε θεωρίες προοδευτικοφροσύνης.

  263. Γιάννης Κουβάτσος said

    «η ζωή υπακούει σε αναγκαιότητες»
    Σύμφωνοι, αλλά οι ιστορικοί πρέπει (να προσπαθούν) να γράφουν με νηφαλοότητα και αντικειμενικότητα. Επιστήμονες (πρέπει να) είναι, όχι οπαδοί και προπαγανδιστές. Η ζωή είναι σκληρή όταν τη ζεις και πρέπει να επιβιώσεις, αλλά οι ιστορικοί εργάζονται στην ασφάλεια του γραφείου τους και από μεγάλη χρονική απόσταση. Δεν δικαιολογούνται να μας προσφέρουν κείμενα μαινόμενα και αφρίζοντα, δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Και αυτό ισχύει για όλους τους ιστορικούς, σε όποιον ιδεολογικό βωμό και αν θυσιάζουν την αμεροληψία τους.

  264. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  265. 254, … στους Αρβανίτες και τους Βλάχους …

    Γιατί όχι και
    Αλβανίτες και Βράχους;

  266. BLOG_OTI_NANAI said

    265: Καλό (όπως τα περισσότερα λογοπαίγνια σου). Ο τύπος «Αλβανίτες» πάντως, υπάρχει.

  267. giorgos said

    124 . Εβαλα ένα κείμενο που παραθέτει μιά άλλη άποψη ,παραπέμποντας μάλιστα καί σέ σχετική βιβλιογραφία , κι’ σύ αντί γιά αποδείξεις πουλάς μούρη ,ειρωνεία καί εξυπνάδα .
    Κατά τ΄άλλα παριστάνεις καί τό μηχανικό ! Αμα είσαι μηχανικός ρέ ξύπνιε σκέψου πρώτα ,διερεύνησε , ανάλυσε καί μετά μίλα .

  268. π2 said

    244: Οι νοητικές ακροβασίες έχουν και τα όριά τους. Ο Λιθοξόου δεν τοποθετεί πουθενά σε γενετική βάση το δικαίωμα του ανήκειν σε μια εθνική ταυτότητα. Κι αυτό είναι η βάση της παλαβής σύγκρισής του με τους νεοναζί.

    Χίλια στραβά να του αναγνωρίσω, όπως και όλων των τόσο πεισματάρηδων ανθρώπων, αλλά μη λέμε ό,τι να ‘ναι, γιατί αλλιώς οι όροι χάνουν κάθε νόημα.

  269. Σωτήρς said

    Να ομορφύνω το νήμα με το Έπος των Σλάβων που ζωγράφισε ο Μούτσα (ή όπως τον λένε) το 1928.

    Επίσης, το «μουσθλουμάνος» μου ακούγεται κοντύτερα στο πως θα το έλεγε ένας αραβόφωνος παρά σκέτο «μουσουλ-«. Δηλαδή αντίστοιχα και το Σθλάβος σαν προσπάθεια να δείξεις πως είναι διαφορετικό από το σίγμα.

  270. Γιάννης Ιατρού said

    228: Γιώργο Κατσέα, Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της για τη Σερβία… Καταλαβαίνεις βέβαια πως υπήρξε δάκτυλος από κάτι ντόπιες, ε;… 😎

  271. Νέο Kid said

    267. Ο ψόγος σου είναι αβάσιμος. Φυσικά σκέφτηκα, διερεύνησα και ανάλυσα πριν κρίνω!
    Πόσταρες το κακλαμάνειο κείμενο στις 18.05, το διάβασα αμέσως και το σχόλιο μου 124. έγινε στις 18.26. 25 ολόκληρα λεπτά αργότερα, χρόνος υπεραρκετός για μένα για πλήρη κριτική αξιολόγηση και του κειμένου και της πηγής περί «συλλαβής» που είναι ένα ναζιστικό (έκδοση 1937) συνονθύλευμα γλωσσολογικών και φυλετικών φαντασιακών ασυναρτησιών του Ρολφ Φάρενκρογκ.

    Δεν ήθελα να το τονίσω , σεβόμενος τη συμπάθεια που έχεις στα κείμενα του Κακλαμάνη , αλλά με προκάλεσες…

  272. Νέο Kid said

    271. Παρντον. 21 λεπτά αργότερα ! ( έχω λύσει πολύ δυσκολότερα προβλήματα , σε μικρότερο χρόνο…)

  273. sarant said

    268 Ετσι

  274. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @270. Το διάβασα Γιάννη και συγκλονίστηκα! 🙂

  275. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @233, 244, 268, 273 κ.ά. Δεν μου είναι ευχάριστο να συνεχίσω μια συζήτηση που καθελκύστηκε πάνω σε οξείς χαρακτηρισμούς, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσφυγή σε αυτούς δεν προήλθε από διάθεση κατασυκοφάντησης ενός απαρεστού ιδεολογικού χώρου. Τα «ναζί», «νεοναζί», «φασίστας» κλπ έχουν πάψει προ πολλού να αναφέρονται σε ιδέες του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού και του μουσολινικού φασισμού και τα κολλάμε πλέον, σαν ρετσινιά, σε πράξεις και ιδέες που ανάγουν ζητήματα φυλετικά (με ή χωρίς αναφορές σε DNA και γονίδια) σε πρωτεύοντα στοιχεία πολιτικού προβληματισμού και δράσης. Και ο Λιθοξόου (έχοντας στο πορτοφόλι του πλαστά πιστοποιητικά κινεζοφιλικής προοδευτικότητας και αντιεθνικισμού) επιδίδεται χρόνια τώρα, σε μιά Υ-Π-Ο-Π-Τ-Α εμμονική και λυσσασμένη επίθεση ενάντια σε κάθε στοιχείο ελληνικότητας της χώρας μας. Και βέβαια δεν είναι «ακροβασία» η συσχέτισή του με τους (νεο)ναζί αφού οι ίδιες φυλετικές [ειδικότερα: ανθελληνικές] αναθυμιάσεις αναδίδονται και από τα κείμενά του (από τις στοχεύσεις και την ιδεολογική φόρτιση των κειμένων του) και από τις διακηρύξεις της Ρωμαϊκής Λεγεώνας, του Αξονομακεδονοβουλγαρικού Κομιτάτου, της Οχράνας, και του Τσάμικου Συμβουλίου (Ξίλια).

  276. π2 said

    275: Το να πολεμάει κάποιος (έστω εμμονικά και λυσσασμένα) αυτό που θεωρεί ελληνικό εθνικό μύθο, το να εχθρεύεται κάθε έννοια συνέχειας του έθνους -ασχέτως αν έχει δίκιο ή άδικο, ασχέτως αν οι απόψεις του αξιοποιούνται από άλλα εθνικά αφηγήματα- δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση ότι «ανάγει φυλετικά ζητήματα σε πρωτεύοντα στοιχεία πολιτικού προβληματισμού και δράσης». Κανένα γραπτό του από αυτά τουλάχιστον που έχω διαβάσει δεν έχει την παραμικρή σχέση με τέτοιου τύπου προσέγγιση. Η απέχθειά του για τα εθνικά αφηγήματα και η συστηματική αυτοπαρουσίασή του ως άεθνου βρίσκεται εξάλλου στον αντίποδα της ναζιστικής λογικής της υποστασιοποίησης της εθνικής ταυτότητας και της σχέσης της με το αίμα. Ακόμη και σε κείμενά του για τις περί DNA μελέτες, να καταδείξει ότι αυτές δεν αποδεικνύουν κατανάγκην ελληνική εθνική συνέχεια προσπαθεί, όχι, ξέρω γω, ότι υπάρχει σλαβική εθνική συνέχεια.

    Οπότε τα περί φυλετικών αναθυμιάσεων θα συνεχίσω να τα θεωρώ αναπόδεικτες πομφόλυγες.

  277. Εγώ παρατηρώ ότι κάποτε, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 κυρίως, ήταν οι αριστεροί που εκτόξευαν παντού και άκριτα τον χαρακτηρισμό του φασίστα, έγινε η ζημιά και τώρα το ίδιο πάθαν οι δεξιοί 🙂

  278. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οπότε, δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε με φειδώ και προσοχή τόσο αρνητικά φορτισμένους όρους, όπως φασίστας, ναζιστής, ρατσιστής κλπ. Το ότι στην κοινωνία κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα δίκην καραμέλας, δεν είναι επαρκής δικαιολογία για να κάνουμε κι εμείς το ίδιο λάθος.

  279. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @278. Σωστός, Γιάννη!

  280. BLOG_OTI_NANAI said

    268: Δυστυχώς είδα καθυστερημένα το ατυχέστατο σχόλιο σου. Διότι προφανώς δεν έχεις διαβάσει καν τι γράφει ο παπατζής αυτός:

    «Οι θέσεις του Φαλμεράυερ, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, υπήρξαν αντικειμενικά, ευθεία βολή στην ιδέα περί ιστορικής συνέχειας αρχαίων και «νέων» Ελλήνων, την ιδέα που θα αποτελέσει το σκληρό πυρήνα, την ψυχή, του ελληνικού εθνικού μύθου«.

    Βλέπεις ότι οι γενετικές θεωρίες και ο «βιολογικός θάνατος» κατά τοπν Λιθοξόου καταρρίπτουν τα… «περί ιστορικής συνέχειας αρχαίων και «νέων» Ελλήνων«;!

    Μιλάμε για αδιανόητα πράγματα όπου η αντίληψη της έννοιας πρόγονος / απόγονος σε μια εθνική ομάδα, βασίζεται δήθεν σε γενετικές θεωρίες! Μόνο τρελός ή φασίστας θα έλεγε ότι η ιστορική συνέχεια ενός λαού που θεμελιώνεται επάνω στην ιστορικοπολιτισμική του ταυτότητα, βασίζεται στην έννοια της φυλής ή στην αντικειμενική ανακάλυψη της συνέχειας του γενετικού του κώδικα!

    Οπότε, πριν μιλήσεις για «νοητικές ακροβασίες» να έχεις διαβάσει πρώτα…

  281. π2 said

    Εσύ δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει η φράση που παραθέτεις.

  282. Γς said

    31, 23:

    είναι και το tschüss

    Ο Ioannis [Γς_τζούνιορ] μιλάει φίνα τρεις γλώσσες + αρκετά αγγλικά.

    Και πέρυσι το καλοκαίρι στην πλατεία ακούει γερμανικά από κάτι τουρίστες που κατέβαιναν στο λιμάνι, σηκώνει το χέρι και τους φωνάζει:

    -Τschüss!

    Το αιγινήτικο, όπως είπαμε, είναι νοστιμότερο!

Σχολιάστε