Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ευχαριστούμε πολύ τον Γρηγόρη Λέων

Posted by sarant στο 24 Μαρτίου, 2022


Δεν παρακολουθώ γενικά τηλεόραση, και ειδικότερα δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου τη θλιβερή υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα. Ξέρω βέβαια μέσες-άκρες τι έχει συμβεί, αλλά δεν έχω παρακολουθήσει κανένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ, καμιά συζήτηση για την υπόθεση -πιο σωστά, έχω αποφύγει να παρακολουθήσω.

Ξέρω ωστόσο ότι κάποιον ρόλο διαδραματίζει, είτε στην υπόθεση είτε στη συζήτηση για την υπόθεση, ο ιατροδικαστής με το ασυνήθιστο όνομα Γρηγόρης Λέων -πιο σωστά το επώνυμο είναι ασυνήθιστο. (Από τη γνωστή εφαρμογή που κάνει αναζήτηση στους συνδρομητές τηλεφώνου, βρίσκω πως έχει ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα στη Στενή της Εύβοιας).

Το επώνυμο «Λέων» είναι ασυνήθιστο μορφολογικά -είναι λίγα αυτά τα αρχαιόκλιτα, θα τα λέγαμε, επώνυμα, που δεν έχουν κατάληξη σε -ος/-ας/-ης/-ες ή σε -ου/ογλου αλλά σε -ων ή σε -εύς.

Λοιπόν, σε μια εκπομπή σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, γνωστός δημοσιογράφος είπε τη φράση του τίτλου:

— Ευχαριστούμε πολύ τον Γρηγόρη Λέων!

αφού είχε προσκεκλημένο τον ιατροδικαστή στην εκπομπή του.

Στο Τουίτερ, κάποιος επέκρινε τον δημοσιογράφο για τα κακά ελληνικά του, αλλά άλλοι τού απάντησαν ότι ο ίδιος ο ιατροδικαστής υποστηρίζει ότι το επώνυμό του είναι άκλιτο και έχει ζητήσει να μην κλίνεται. Bλέπετε άλλωστε και άρθρο του σε εφημερίδα, με το επώνυμο άκλιτο. Καθώς τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το άτομό του, βρίσκω ότι πράγματι οι περισσότεροι δεν το κλίνουν -είτε επειδή συμμορφώνονται με την επιθυμία του είτε επειδή θεωρούν ότι δεν κλίνεται.

Ο λέων βέβαια, είτε το ζώδιο, είτε το λιοντάρι στην καθαρεύουσα, είτε το όνομα, κανονικά κλίνεται. Λέμε για τη μερίδα του λέοντος, αγοράζουμε έμπλαστρα Λέοντος, οι αστρολόγοι μας λένε για τα «πλεονεκτήματα του Λέοντα», υπάρχουν οι χρησμοί του αυτοκράτορα Λέοντος του Σοφού (αλλά και η οδός Λέοντος Σοφού στη Θεσσαλονίκη). Δεν ξέρω βέβαια αν οι σημερινοί πολίτες που έχουν το όνομα (και όχι επώνυμο) «Λέων» το κλίνουν. Εδώ που τα λέμε, δεν θυμάμαι να έχω γνωρίσει κάποιον Λέοντα, όλοι όσους φωνάζαμε «Λέων» ήταν Λεωνίδες συντετμημένοι. (Οπότε: Ήρθε ο Λέων, αλλά: το αυτοκίνητο του Λεωνίδα).

Ο Γρηγόρης Λέων δεν είναι ο μοναδικός που έχει διεκδικήσει το δικαίωμα στην ακλισία. Ο καλός συγγραφέας Μάνος Κοντολέων έχει επίσης επανειλημμένα ζητήσει να μην κλίνεται. Όσο για τις γυναίκες, αυτές έχουν το αμφίβολο προνόμιο να έχουν επώνυμα στη γενική κι έτσι δεν είναι ανάγκη να δηλώνουν αν κλίνουν ή όχι το επώνυμό τους, αφού αυτό φαίνεται αμέσως μόλις συστηθούν: η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων το αφήνει άκλιτο ενώ η συνθέτρια Λένα Πλάτωνος το κλίνει.

Στη μελέτη του για τα «οικογενειακά μας ονόματα», ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης σημειώνει ότι τα επώνυμα λόγιας προέλευσης μένουν συνηθως ασυμμόρφωτα, π.χ. Λέων, Κοντολέων, Προυσαεύς … Λάκων (και όχι Λάκωνας), Αργυρόπαις, Ποσειδών, Φιλαδελφεύς, Χαρτοφύλαξ, και συνεχίζει:

Το αποτέλεσμα είναι ωστόσο πως όχι μόνο στη λαϊκή γλώσσα αλλά και γενικά στ’ αθηναίικα, και ιδίως της νέας γενεάς, ακούγονται συχνά ονόματα αυτού του είδους άκλιτα, διαβάζονται μάλιστα και σε αγγελτήρια, ευχαριστήρια κτλ.

Έτσι λ.χ. διαβάζομε σε εφημερίδες και αλλού: «στον λατρευτόν μας πατέρα Ελευθέριον Α. Πλάτων», «του λατρευτού ημών υιού και αδελφού Γεωργίου Λέων», «την λατρευτήν μας Ευγενίαν Πανταλέων», «τον αγαπητόν μας … Γεώργιον Χαρτοφύλαξ» …. «έλαβον παρά του κ. Π. Προυσαεύς» (σε απόδειξη) κτλ.

Αυτά γράφονται στη δεκαετία του 1950, οπότε η τωρινή ακλισιά του Λέων και του Κοντολέων δεν είναι κάτι το καινοφανές, ούτε μπορεί ν’ αποδοθεί στο… μονοτονικό, τα γκρίκλις, τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο από τα δεινά των τελευταίων ετών. Το νέο στοιχείο ίσως είναι ότι τώρα κάποιοι που έχουν τέτοια επώνυμα, Λέων, Κοντολέων ή Παπαπαντολέων, δηλώνουν ότι επιθυμούν να μένουν άκλιτα -και θα είχε ενδιαφέρον αν μας έλεγαν για ποιο λόγο ή για ποιους λόγους το κάνουν. Ίσως για τυποποίηση, σκέφτομαι.

Να πούμε εδωπέρα ότι ο αείμνηστος Μανώλης Στάθης, στενός φίλος του πατέρα μου, που είχε επιμεληθεί το βιβλίο του Τριανταφυλλίδη (η έκδοση έγινε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του) σημειώνει σε υποσημείωση, ειδικά για το επώνυμο Κοντολέων, ότι «κάποτε τα οικογενειακά αυτά ονόματα έχουν δυο μορφές, μια ανεπίσημη, προφορική, και μια επίσημη, αποκλειστικά γραπτή: Κοντολέος – Κοντολέων» (Κύθηρα). Ο Στάθης είχε καταγωγή από τα Κύθηρα.

Αυτό μού θυμίζει ότι μια από τις μεγάλες οικογένειες της Κρήτης που έπαιξε ρόλο σε εξεγέρσεις κατά των Ενετών στα μεσαιωνικά χρόνια ήταν οι Καντανολέοι, με την τροπή: Καντανολέων – Καντανολέος.

Φαίνεται ότι η «ανεπίσημη προφορική» εκδοχή «Κοντολέος» για την οποία έγραφε ο Μ. Στάθης στη συνέχεια επισημοποιήθηκε από κάποιες οικογένειες. Βλέπω ότι στο Λεωνίδιο όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πανελλαδικά συχνότητα του επωνύμου Κοντολέων (τα Κύθηρα έρχονται δεύτερα) υπάρχει επίσης μεγάλη συχνότητα του τύπου «Κοντολέος».

Αυτή η εξομάλυνση του ασυμμόρφωτου ονόματος «Κοντολέων» σε «Κοντολέος» είναι λαϊκή. Φυσικά ο Κοντολέος κλίνεται κανονικά: του Κοντολέου, τον Κοντολέο.

Θεωρητικά μπορεί να υπάρξει και μια ακόμα εξομάλυνση, που θα την έλεγα «έντεχνη λαϊκή» χαριτολογώντας. Όπως ο λέων γίνεται λέοντας και ο παράγων γίνεται παράγοντας, έτσι και ο Κοντολέων θα γινόταν Κοντολέοντας. Δεν ξέρω αν υπάρχει όμως αυτό το επώνυμο. Μόλις κέρδισε τις εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη διόρισε αρχηγό της ΕΥΠ τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, και έγινε κάποιο σούσουρο για τα πτυχία του (ή για την ανεπάρκειά του, δεν θυμαμαι), και στη συζήτηση αυτή είδα κάμποσες φορές να τον λένε «ο Κοντολέοντας» αλλά νομίζω πως η κανονική μορφή του επωνύμου του είναι Κοντολέων. Κλιτός όμως, όχι σαν τον Μάνο.

Η ακλισιά των Λέων, Κοντολέων και Παπαπαντολέων, είτε γίνεται συνειδητά είτε όχι, μοιάζει πολύ με αντίστοιχες περιπτώσεις σε κοινά ονόματα, όχι κύρια, όπως όταν ακούμε να λένε «τον διευθύνων σύμβουλο» (κοινότατο) και άλλα πολλά ανάλογα.

Κι εδώ, το συμπέρασμα είναι πως οτιδήποτε δεν προσαρμόζεται στο τυπικό της νεοελληνικής κινδυνεύει να μείνει άκλιτο. Κανείς δεν αφήνει άκλιτα ουσιαστικά όπως «ο μέλλοντας», «ο παράγοντας» -αλλά πολλοί αφήνουν άκλιτο το «ο διευθύνων σύμβουλος». Θα μπορούσαμε να πούμε, «αφού δεν σας αρέσει «ο διευθύνοντας σύμβουλος», πάρτε τώρα τον «διευθύνων».

Αυτό ισχύει και για τα επώνυμα. Όσα έχουν εξομαλυνθεί κλίνονται μια χαρά, τα ασυμμόρφωτα συχνά μένουν άκλιτα. Ίσως μάλιστα τα επώνυμα περισσότερο από τα κοινά ουσιαστικά. Ο παλιός μου φίλος Ηλίας Σκευοφύλαξ, θυμάμαι, συστηνόταν Σκευοφύλακας, κι έτσι κλινόταν. Τον χαρτοφύλακα που κουβαλάνε πολλοί, τον κλίνουν. Τον Γεώργιο Χαρτοφύλαξ, όπως λέει ο Τριανταφυλλίδης, τον άφηναν άκλιτο.

Βέβαια, σε αυτή μου τη συλλογιστική, που τη θεωρώ γενικά σωστή, υπάρχει μια τρύπα. Η τρύπα είναι πως η ακλισιά δεν εμφανίζεται μόνο στους λόγιους τύπους Λέων, Παντολέων, Χαρτοφύλαξ, Κεραμεύς και Προυσαεύς αλλά και σε λαϊκά μεν, ασυνήθιστα δε μορφολογικώς επώνυμα.

Παράδειγμα είναι τα επώνυμα σε -ούς, που πρέπει να είναι μητρωνυμικά, όπως ο μακαρίτης μουσικός Μάνος Ξυδούς ή ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς (ή οι άλλοι συνεπώνυμοί του που ανήκουν σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια). Τον μουσικό θυμάμαι πως κάμποσοι τον άφηναν άκλιτο, τον βουλευτή λιγότεροι.

Ίσως στα σχόλιά σας βρείτε να προσθέσετε κι άλλα παραδείγματα επωνύμων που συχνά μένουν άκλιτα, είτε λόγια είτε λαϊκά (δεν εννοώ βέβαια τα ξενικά, όπως Έβερτ ή Ρακτιβάν, ούτε τα Πάνου, Γεωργίου, Καράογλου κτλ., που μένουν πάντοτε άκλιτα).

Κλείνω με μια άποψη που τη θεωρώ εκκεντρική αλλά ακούστηκε στη συζήτηση στο Τουίτερ -κάποιος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να κλίνεται ο Λέων, αλλά να μένει άκλιτος ο Κουφοντίνας (όχι μόνο ο γνωστός, όλοι οι συνεπώνυμοι).

Η αιτιολογία είναι ότι ο Κουφοντίνας, όπως και ο Ντίνας, ή ο Βασίλαινας και άλλα μητρωνυμικά έχουν προέλθει από γενική πτώση («ο γιος της Κουφοντίνας, ο γιος της Βασίλαινας») άρα η γενική πτώση πρέπει να διατηρηθεί, οπως διατηρείται στα επώνυμα τύπου Ιωάννου κτλ.

Το πρώτο ισχύει αλλά δεν νομίζω πως έπεται το δεύτερο. Ήδη με το να πλαστεί το όνομα ή παρατσούκλι «Ντίνας» από το «ο γιος της Ντίνας» δημιουργείται καινούργια ονομαστική, άρα κλίνεται.

Θα μου πείτε, μακάρι να ήταν αυτά τα προβλήματά μας στη ζωή. Ε, ναι.

 

Advertisement

243 Σχόλια προς “Ευχαριστούμε πολύ τον Γρηγόρη Λέων”

  1. Παπαπαντολέων θα μπορούσε να είναι γενική πληθυντικού, όπως άλλωστε και το Κοντολέων (=εκ των Κοντολέων, σύμφωνα με το παράδειγμα των Κυθήρων).

  2. Κουνελόγατος said

    Θα μου πείτε, μακάρι να ήταν αυτά τα προβλήματά μας στη ζωή. Ε, ναι.

    Αυτά την κάνουν πιο νόστιμη. Καλημέρα Νίκο.

  3. Κουνελόγατος said

    Και όχι μόνον αυτά, και άλλα ωραία. Σε όλους η καλημέρα.

  4. atheofobos said

    Τα έμπλαστρα πάντως κλίνονται!

  5. dryhammer said

    Στη Χίο υπάρχει το επώνυμο Κατωλέων που (προφορικά) κλίνεται ως εξής: Ο Κατωλέων (πολύ σπάνια ο Κατωλέος), του- τον Κατωλέω

  6. avno13 said

    Παπαπαντολέων! Πριν ή μετά το τραύλισμα? Υπάρχουν άλλα ουσιαστικά, ονόματα που ξεκινάνε με επανάληψη της ίδιας συλλαβής 3 φορές? (περισσότερες;).
    Η ιδιομορφία με τις «μάρκες» είναι ότι ενίοτε κλίνονται όταν θεωρούνται ουσιαστικά και παραμένουν άκλιτες ως τρέιντ-μαρξ, Πιχί «‘Εγινε της κόκα-κόλας», «Το λογότυπο της κόκα-κόλα είναι μια άσπρα γράμματα σε κόκκινο φόντο».
    Μία εναλλακτική κλίση για τον Κουφοντίνα είναι: ο Κουφοντίνα, του Κουφοντίνας (κατά το η Κουφοντίνα, της Κουφοντίνας). (Η Μήτσους, γένους αρσενικού, κατά Τραμπάκουλα (νομίζω)…..)
    Σε πολυκατοικία η προτροπή «Παρακαλώ κλίνετε την πόρτα» μάλλον δεν έχει σχέση με ακλισιά…..

  7. Λεύκιππος said

    Η σύζυγος όμως θα μπορούσε άνετα να αποκαλείται ….λέαινα.

  8. ΓΤ said

    Κώστια Κοντολέων
    (άκλιτο σε bookpress, diastixo κ.α.)

  9. Πέπε said

    6:

    Παπαπαναγιώτου. Μια γνωστή μου, γραπτώς και ανεπίσημα τη σημείωνα ως Πππ.
    Σε άλλες οικογένειες το έχουν απλολοημένο, Παπαναγιώτου. Από τον πρόγονό τους, τον παπά-Ναγιώτη. Ο παπάς πρόγονος των Παπαπαντολεόντων (ουάου!) πώς λεγόταν, Παντολέων; Είναι παραλλαγή του Παντελεήμονα-Παντελή ή αυθύπαρκτο όνομα (=alllion, δεν τη γλιτώνεις την τριπλέτα…);

    Σχετικά δε με το Κοντολέων > Κοντολέος, στην Κάσο υπάρχει το μικρό όνομα Λιος, παλιότερα από το Λέων, αν και σήμερα περισσότερο νομίζω από το Ηλίας. Και στην Κάλυμνο το βαφτιστικό Σκευοφύλαξ, που συνήθως γίνεται Σσεφύλακας ή Σσεφίλης. (Είτε βαφτιστικό είτε επώνυμο, εγώ το βρίσκω λίγο μακάβριο. Δε μου θυμίζει χαρτοφύλακα αλλά οστεοφυλάκιο.)

  10. Θα αιτήσω αλλαγή ονοματεπωνύμου, θα το κάνω Ονομας Επίθετος !!!

  11. ΓΤ said

    6@
    «Σε πολυκατοικία η προτροπή «Παρακαλώ κλίνετε την πόρτα» μάλλον δεν έχει σχέση με ακλισιά»

    Απαιτούνται πολύ μεγάλα κονδύλια για να αποθησαυριστεί όλο το corpus των ελληνικών των… λόγιων κοινοχρηστάδων.

  12. ΓΤ said

    9@

    Μη μου πεις τη θεάρα την Έμιλυ; 😉

  13. Alexis said

    #6: Παπαπαναγιώτου.

    Στο σίριαλ «Εκείνες κι εγώ» (το παλιό με Κωνσταντάρα, όχι το ριμέικ) ο σεναριογράφος (Πρετεντέρης;) είχε πλάσει και το «Παπαπαππάς». Αλλά αυτό είναι φτιαχτό δεν υπάρχει…

  14. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Εκτός από τον Παπαπαναγιώτου, που αναφέρθηκε, υπάρχει επίσης Παπαπαρασκευάς.

    9 Μπα, γίνεται Σσεφίλης; Όχι Σκεύος όπως ο Σκεύος Ζερβός;

  15. Πέπε said

    Όι, ποια είναι αυτή η θεότης;

  16. ΓΤ said

    Σκευοφύλαξ ο οδηγός του τανκς που μπήκε στο Πολυτεχνείο

  17. Πέπε said

    14

    Σωστά, κι αυτό. Και μάλιστα προφέρεται με φ, Σκέφος / Σσέφος.

  18. ΓΤ said

    15@

    Άγριο μωρό του ελληνικού Τύπου

  19. Alexis said

    Στην Ήπειρο είναι συχνή η προσφώνηση με το όνομα και το πατρώνυμο «κολλητά» σε μία λέξη, π.χ. Ντιναλέξης, Γεωργοκίτσος, Νασοθύμιος κλπ. Πολλά από αυτά έχουν γεννήσει κανονικά επώνυμα.

    Επίσης «Γιωργοβαγγέλος»
    Γιατί «Γιωργοβαγγέλος» και όχι «Γιωργοβαγγέλης» είχα ρωτήσει κάποτε. Γιατί είναι ο Γιώργος, ο γιός της Βαγγέλως και όχι του Βαγγέλη, μου είχαν απαντήσει.

  20. Παναγιώτης Κ. said

    Αν έκανε την…υπέρβαση και το έγραφε Λέον τότε θα εξασφάλιζε και την ακλισιά. 🙂

    Ο Σκευοφύλαξ δεν ήταν ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ;
    (Τι σου είναι οι παιδικές μνήμες!)

    «ούτε μπορεί ν’ αποδοθεί στο… μονοτονικό, τα γκρίκλις, τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο από τα δεινά των τελευταίων ετών» 🙂
    Για να γελάει και λίγο το πικραμένο μας χείλι.

  21. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Φαντάζομαι πώς θα νιώθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν τους ζητούν στο τηλέφωνο. Όπως π.χ. ο συχωρεμένος πλέον ηθοποιός Γιάννης Ευδαίμων.
    – Τον κύριο Ευδαίμων, παρακαλώ !

    Την ακλισιά άλλωστε ενισχύει ο ίδιος ο συνάδελφός του (και άγγελος παντός καλλιτεχνικού θανάτου) Σπύρος Μπιμπίλας…
    https://tempo24.news/eidisi/214882/pethane-o-ithopoios-giannis-eydaimon

  22. Alexis said

    Να πω ακόμα ότι η Ήπειρος πρέπει να είναι η περιοχή με τα περισσότερα επώνυμα που είναι πανομοιότυπα με βαφτιστικά.
    Πέρα από τα συνηθισμένα και μάλλον πανελλήνια, όπως Σταμάτης, Ζώης, έχω ακούσει και τα: Δήμος, Μιχάλης, Κώστας, Ηλίας, Αλέξης, Βαγγέλης, Ζήσης, Λάμπρος και άλλα ακόμα που δεν θυμάμαι τώρα…

  23. Haris Rigas said

    Να θυμηθούμε και την εφήμερη μόδα του τελικού -ς στα -ογλου, προκειμένου να μην μένουν άκλιτα: «ο Καφταντζόγλους, του Καφταντζόγλου»…

    Επίσης πάντα απορούσα γιατί το όνομα Λέων είναι κατά πολύ σπανιότερο από τον Λεωνίδα, δεδομένου ότι το δεύτερο είναι δωρικό πατρωνυμικό του πρώτου. Στο Βυζάντιο είχε πολλούς Λέοντες αλλά δε θυμάμαι κανένα Λεωνίδα. Από τους αυτοκράτορες και πάππες μάλλον έγινε τόσο δημοφιλές το Λέων σε Ανατολή και Δύση (συμπεριλαμβανομένων Εβραίων και Αρμεναίων για κάποιο λόγο). Η δικιά μας προτίμηση για το Λεωνίδα μάλλον οφείλεται στο Σπαρτιάτη βασιλιά και στη γνωστή μας αρχαιολαγνεία.

    Πάντως το Λέων είναι ιδιαίτερα δυσκολόκλιτο και λόγω του -ω- που γίνεται -ο- στις πλάγιες πτώσεις.

  24. miltos86 said

    Ενδιαφέρον θέμα και το σημερινό.

    Τα ονόματα και τα επίθετα όχι μόνο τα χρησιμοποιούμε στο λόγο, αλλά τα χρησιμοποιεί και το κράτος για δημόσια έγγραφα και δε μπορούμε να καταγράφουμε και με ποιο τρόπο προτιμά ο καθένας να κλίνεται το όνομα του πχ αν θα βάλουμε Λένα Πλάτων ή Λένα Πλάτωνος στο διαβατήριο. Δεν αποτελεί στοιχείο ταυτότητας του ατόμου, αλλά κανόνα της γλώσσας για να μπορούμε για πρακτικούς λόγους να λειτουργήσουμε.

    Ας διαλέξει κανείς οποίο όνομα θέλει, αλλα δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι αποδεκτό να ορίζει και τους κανόνες που διέπουν την κλίση του ονόματός του. Για πρακτικούς δηλαδή λόγους, επειδή αν αυτό συνέβαινε ευρέως θα έφερνε χάος.

  25. sarant said

    22 Mήπως είναι και αλβανική επιρροή; Γιατί και στα αρβανιτοχώρια βρίσκεις επώνυμα Μιχάλης, Γιάννης κτλ.

    23τέλος Ισως υπάρχει περιθώριο για άρθρο για τον ΙάσΟνα και τον ΠλάτΩνα.

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως ο μακαρίτης Στέλιος Σκευοφύλαξ, ο παλιός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, κλινόταν. Στις θρυλικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις των αγώνων καθε Κυριακή μεσημέρι Σκευοφύλακα τον ανέφεραν οι σπίκερ. Το ίδιο και οι θεατές στο γήπεδο. Και δεν καταλαβαίνω αυτή την απαίτηση των διαφόρων -λεόντων να μένει ακλιτο το επώνυμό τους. Μπορούμε να το απαιτήσουμε κι εμείς οι υπόλοιποι αυτό; Π.χ. να αναφέρεστε από δω κι εμπρός στον Κουβάτσος;
    0:»Θα μπορούσαμε να πούμε, «αφού δεν σας αρέσει «ο διευθύνοντας σύμβουλος», πάρτε τώρα τον «διευθύνων».»
    Εμάς σκασίλα μας, Νικοκύρη, αυτοί εκτίθενται. 😊

  27. ΓΤ said

    Αναμένουμε τη δούσειο γραμματική για να κλίνουμε το «το Τζέισον-Αντιγόνη».

  28. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ὁ μέν Κουφοντίνας καλά κάνει καί κλ(ε)ίνεται (ἰσοβίως, εἰ δυνατόν) ὡς εἰδεχθής ἐγκληματίας, ἀλλά γιά τό στομάχι μας, τήν αἰσθητική μας και τά ὑγιῆ δημοκρατικά μας ἤθη θά ἤτανε καλά νά κλ(ε)ίνεται ΚΑΙ αὐτή ἡ ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΑ πού ἀνεβασες σήμερα Νῖκο καί μᾶς χάλασες τήν διάθεσι. Δέν ξέρω ἄν εἶναι πτυχιοῦχος Ἰατρικῆς Σχολῆς πολιτισμένης χώρας, ἄν ὅμως εἶναι, θά ἔπρεπε νά τοῦ ἀφαιρεθῆ ἄμεσα ἡ ἄδεια ἀσκήσεως ἐπαγγέλματος. ΑΘΛΙΟΣΚΑΤΟΦΑΤΣΑ!

    Σημ. Ὑπάρχουν ἰατροδικαστές πού δέν εἶναι ἰατροί καί ὑπάρχουν ἰατροί πού σπούδασαν καί γαλουχήθηκαν σέ τριτοκοσμικές χῶρες. Αὐτοί δέν κρίνονται

  29. sarant said

    26 Ο Σκευοφύλαξ κλινόταν ως Σκευοφύλακας, βασικά

  30. ΓΤ said

    26@

    Είναι τα γίδια των γραμμάτων που θένε να το παίξουν λέοντες.

  31. Alexis said

    #25α: Ναι, μάλλον…

    Είναι κάπου διαθέσιμο σε χαρτί ή ηλεκτρονικά το σύγγραμμα του Τριανταφυλλίδη για τα επώνυμα;

  32. ΓΤ said

    28@

    Το CV του Λέοντος

    https://www.iatrodikastiki.gr/%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c/

  33. Ας κάνουμε και λίγο μάθημα ιστορίας σήμερα, αύριο είναι για άλλα πεδία…

    Σαν σήμερα πέθανε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της γενιάς μου, όχι μόνο σαν αξία αλλά και σαν θέαμα που προσέφερε (καρφί για τον Μέσι )

    Μόνο από την Τούμπα δεν μπόρεσε να φύγει νικητής, ισόπαλος με το Αγιαξ και ηττημένος με την Μπαρσελόνα.

  34. theopeppas said

    Καλημέρα…πάντως τον ποδοσφαιριστή του Εθνικού Χαρτοφύλακα τον έλεγαν οι σπήκερ και έτσι το έκλιναν οι εφημερίδες, «η απόδοση του Χαρτοφύλακα» αλλά στη σύνθεση μερικές πχ «..Νικηφοράκης, Ντάϊκος, Χαρτοφύλαξ, Κρητικόπουλος…» μερικές-όχι όλες, η Ομάδα πχ πιό …δημοτικίστρια είχε «Χαρτοφύλακας» και στην ονομαστική. Ομοίως ο Σκευοφύλαξ της ΑΕΚ

  35. Ο Σκευοφύλαξ παραπέμπει στο αστυφύλαξ και στον χωροφύλαξ. Όμως νομιζω, η πιο διάσημη ακλισιά είναι εκείνη της Χάρις Αλεξίου.

  36. 24
    Για την κρατική χρήση των επωνύμων, κάτι να προσθέσω.
    Η ανιψιά μου με επιλογή των γονιών της όταν πρωτοδηλώθηκε στα κιτάπια του δημοσίου, γράφτηκε με αρσενικό επίθετο σε -ος. Από άποψη. Λέει είναι δήλωση του ανήκειν το να γράφουμε τα επίθετα σε θηλυκό γένος. Πχ. Μαρία Παπαδόπουλος και όχι Παπαδοπούλου.
    Λοιπόν περίμενα ότι θα γίνεται συνεχώς το μπέρδεμα και ότι θα ταλαιπωρείται μια ζωή. Τελικά καλά πάει. Εντάξει πολλές φορές έχει χρειαστεί να το διορθώνει (είναι πια και γιατρός και όσο να’ ναι σε νοσοκομείο, την φωνάζουν με το επίθετο συχνά) ή να το επεξηγεί, όμως λάθη σε χαρτιά, τίτλους κλπ δεν έγιναν.

  37. ΓΤ said

    Στη διατριβή του Γρηγορίου Λέοντος (στο ΕΑΔΔ), βλέπουμε (2009) «Γρηγορίου Δ. Λέων / Ιατρού». (Σε όλο το κειμενικό σώμα υπάρχουν βιβλιογραφικές παραπομπές.)

  38. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @32. Ἐπιμένω. Εἶναι γιά φτύσιμο ὁ τῦπος!

  39. ΓΤ said

    38@

    Άλλο θέμα αυτό. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ο γιατρός της ιστολογικής καρδιάς μας πυργώνει την ωμογλωσσία του. 😉

  40. costasl said

    Πάντως ο Ευαγγελάτος (που μπορεί να έχουμε διάφορα να του προσάψουμε αλλά ελληνικά ξέρει) έκανε αναλυτικό σχόλιο μια μέρα, όταν τον αποκάλεσε «Λέων» στην αιτιατική και σταμάτησε να το εξηγήσει, είπε ότι «μου βγαίνει αφύσικα γιατί θέλω να τον πω Λέοντα αλλά ο ίδιος επικοινώνησε μαζί μας και ζήτησε να τον αναφέρουμε έτσι, οπότε θα ακολουθήσουμε την επιθυμία του». Πάντως, μεταξύ μας, ο Λέων δεν είναι και πολύ φανατικός της γλώσσας με κάτι ατάκες τύπου «βρέθηκε αιτιώδη συνάφεια» που πετάει κατά καιρούς…

  41. sk said

    Και ο ξάδερφος του παππού μου «Ναπολέων» βαπτίστηκε (φαντάζομαι), αλλά ως «ο παππούς ο Ναπολέος» αναφέρονταν πάντα. Περιοχή: Μεσσηνία.

  42. ΓΤ said

    40@

    Σχετικά με τον Λέοντα, στον Πρόλογο του διδακτορικού του, διαβάζουμε «είναι ο άνθρωπος που μου ανέθεσε το παρΩν θέμα». Μας λέει επίσης ότι στα πρώτα του βήματα τον στήριξε ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής…

  43. atheofobos said

    28
    Οι ιατροδικαστές στην Ελλάδα είναι όλοι ιατροί.
    ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: πέντε (5) έτη, ως ακολούθως: Βασική Εκπαίδευση Ένα (1) έτος Παθολογική Ανατομική (1ο χρόνο άσκησης στην ειδικότητα υποχρεωτικά) Ειδική Εκπαίδευση: τέσσερα (4) έτη Τέσσερις (4) μήνες Ψυχιατρική Τέσσερις (4) μήνες Παθολογία Τέσσερις (4) μήνες Γενική Χειρουργική ή Ορθοπεδική Τρία (3) έτη Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Α.Ε.Ι

    Click to access 1_FEK-4138B_20092018_thespisi_eidikotitas_Ergastiriakis_Genetikis.pdf

  44. Alexis said

    #36: Μπορεί να γίνει αυτό; Θέλω να πω δεν υπάρχουν κανόνες η κάποια τυποποίηση πάνω σ’ αυτό;
    Αν εγώ λέγομαι Παπαδόπουλος και αποκτήσω μια κόρη θα πάω στο Δημαρχείο να την δηλώσω με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης-βάφτισης ανά χείρας. Ο υπάλληλος του Δήμου θα πάρει τη ληξιαρχική πράξη, θα δει ότι λέγομαι Παπαδόπουλος και θα γράψει «Παπαδοπούλου» χωρίς να με ρωτήσει καν.
    Στην καλύτερη περίπτωση να κοιτάξει τον οικογενειακό μου φάκελο για να δει τη «δήλωση επωνύμου», να βεβαιωθεί δηλαδή ότι όντως έχουμε δηλώσει, εγώ και η σύζυγός μου, ότι τα παιδιά που θα προκύψουν από το γάμο μας θα πάρουν το επώνυμο του πατέρα*
    Αν εγώ πω στον/στην υπάλληλο «δεν θέλω να γράψεις Παπαδοπούλου αλλά Παπαδόπουλος» νομίζω ότι θα αντιδράσει, θα μου πει «δεν γίνεται αυτό» κλπ.
    Δεν συνάντησαν τέτοιου είδους αντιδράσεις οι γονείς; Και μάλιστα πριν από αρκετά χρόνια, αφού απ’ ότι καταλαβαίνω η κοπέλα είναι τώρα μεγάλη;

    *το γράφω έτσι γιατί αυτή είναι η συντριπτικά συνηθέστερη περίπτωση.

    #38: κ. Κατσέα τι ακριβώς πάθατε με τον συγκεκριμένο ιατροδικαστή; Γιατί είναι για φτύσιμο; Εξηγείστε και σε μας…

  45. Κιγκέρι said

    31: Αλέξη,

    εγώ το πήρα με την εφημερίδα Τα Νέα το 2013, αυτό και Τα Ελληνικά Επώνυμα Τουρκικής Προέλευσης, του Γιάννη Τζέμου.

    Βλέπω ότι το έχει στο Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, εδώ:

    http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=430:our-family-names&catid=52&lang=el&Itemid=127

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θυμάμαι πριν από 2-3 Μάστερ Σεφ (φέρτε πίσω τον Μπόμπαινα, ρε ξενέρωτοι!), μία παίκτρια είχε απαιτήσει να την προσφωνούν Άλκηστις. «Και τι θα κάνουμε με τις άλλες πτώσεις;» τη ρώτησε ο γλωσσικά ευαίσθητος κριτής Κοντιζάς. Τον κοίταξε με απλανές βλέμμα αυτή. «Εννοώ θα λέμε της Αλκήστιδος, την Άλκητιν;» επέμεινε αυτός. Η παίκτρια συνέχισε να τον κοιτάει απλανώς, αδυνατώντας να αντιληφθεί τι εννοεί. Ο Κοντιζάς δεν συνέχισε τη «συζήτηση». Εννοείται πως, μέχρι να φύγει απ’ το παιχνίδι η παίκτρια, το Άλκηστις σε όλες τις πτώσεις πήρε κι έδωσε.

  47. Κιγκέρι said

    46: Το οποίο Μάστερ Σεφ μάς είχε γνωρίσει επίσης τη Γωγού και τον Τιμολέων! 🙂

    https://sarantakos.wordpress.com/tag/%CE%B3%CF%89%CE%B3%CF%8E/

  48. ΓΤ said

    46@

    Για να μη μιλήσουμε για τον Ιωαννίδη, κόντρα γλωσσαμύντορα, που έλεγε τότε συνέχεια «τα ριζότι», διορθώνοντας τους παίκτες, που το συμμόρφωναν καρφί «τα ριζότα».

  49. nikiplos said

    Λέων Καραπαναγιώτης ο γνωστός αείμνηστος Δημοσιογράφος, υιός του Βύρωνος Καραπαναγιώτη. Ή να πούμε του «Βύρωνος ΚαραπαναγιώτΟΥ»? που μπαίνουν τελικά τα όρια? Ευτυχώς στα δημοσιογραφικά χρόνια των 80ς-90ς τον προσφωνούσαν ως Λέοντα Καραπαναγιώτη. Θυμάμαι και σε μια συνέλευση της σχολής, κάποιον να τον επικαλείται ως «έγραψε ο Λέοντας Καραπαναγιώτης κάπου, «!

    Θυμάμαι την τιμημένη οδό Λεωνίδου στο Μεταξουργείο. Μέχρι εκεί έφθανε η χάρη μας από τη Δημοσθένους/Κίμωνος της Ακαδ. Πλάτωνος τα καλοκαίρια των 70ς, όταν για λίγες μέρες φιλοξενούμασταν στη γιαγιά μου. Οι νέες ταμπέλες γράφουν Οδός Λεωνίδα. Κάποιος εδώ είχε κομίσει και μια οδός Βασιλεύς Λεωνίδου ή κάτι τέτοιο, αλλά δεν το θυμάμαι τώρα.

  50. nikiplos said

    49@ με χτύπησε ο Μέρφης… «είχε κομίσει και μια οδό Βασιλεύς Λεωνίδου» βέβαια! 🙂

  51. ΓΤ said

    49@
    «Οι νέες ταμπέλες γράφουν Οδός Λεωνίδα»

    Πω, ρε μαν, δηλαδή λες να κατηφορίσω Αθηνάς, να πάρω την ιερή στροφή για τα Καραμανλίδικα του Φάνη, και ν’ αντικρίσω, πάνω απ’ τα βόδια τυροβάρελα, «Οδός Ευριπίδη»;…
    Και το παλιό Χρηματιστήριο στην «Οδό Σοφοκλή»; Εκεί στο Μεταξουργείο έχουμε και «Οδός Μυλλέρου».

    Παρενθετικά, έγινε ωραία παρέμβαση εδώ στην Κυψέλη, γωνία Παξών και Σπετσών, διαβάζουμε στο επί της Παξών οδωνύμιο, με αυτοκόλλητο, «Οδός Δολοφονημένων Γυναικών».

  52. sarant said

    31 Εγώ το έχω σε βιβλίο, αλλά μπορεί και να υπάρχει ηλεκτρονικά -βέβαια είναι εκτός των Απάντων Τριανταφ.

    41 Ενδιαφέρον

    42 Λες να μην τον πάρουμε για μπούσουλα, ε;

    45 Α μπράβο, να μην το ψαχνω

    46 🙂

  53. Ματθαίος Ασλανίδης said

    Έχω την, ολίγον τι ομολογώ, ελιτίστικη άποψη, ότι αυτοί που ζητούν να μην κλίνεται το επώνυμό τους ( ο Λέων, του Λέοντος, τον Λέοντα ) δεν ξέρουν πώς πραγματικά κλίνεται ( μάλλον όχι ο ιατροδικαστής ). Πάντως, θυμάμαι σε περιγραφές αγώνων βόλεϊ του Παναθηναϊκού, όταν ακόμη έπαιζε ο πολύ καλός κεντρικός Σωτήρης Πανταλέων, τον σπορτκάστερ, νομίζω λέγεται Νίκος Λιώλης, να μεταδίδει: «το σερβίς του Πανταλέοντος», «εδώ βλέπετε τον Πανταλέοντα να καρφώνει» κλπ.

  54. Κιγκέρι said

    Έναν συμμαθητή μου στην πρώτη δημοτικού, που ονομαζόταν Τιμολέων, τον φωνάζαμε όλοι Τίμο – ήμασταν πολύ μικρά για να μάθουμε πώς κλίνεται!

    Αργότερα, το καλοκαίρι του 1982, ήταν μια κοπελίτσα στην κατασκήνωση που λεγόταν Φανή Υετίων. Εμένα, που στο μεταξύ είχα μάθει την κλίση, μου ακουγόταν λάθος.

    Σε χωριά, έτυχε να ακούσω τα «ο μπαρμπα-Κίμος» και «ο μπαρμπα-Τρύφος».

  55. ΓΤ said

    51@

    (Στα οποία Καραμανλίδικα του Φάνη θα έχω ραντεβού με τη Mitsi Vrasi για σαχανάκι με καραμανλίδικο παστιρμά…) 🙂

  56. ΓΤ said

    52β

    Τι μπούσουλα, ρε μαν; Σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν σπανίζουν τα «παπαδοπαίδια» που μπουσουλάνε στα γράμματα…

  57. ΣΠ said

    6, 14
    Ο τηλεφωνικός κατάλογος έχει επώνυμο με 4 ΠΑ στην αρχή, αλλά ίσως να είναι λάθος:
    https://www.11888.gr/white-pages/?query=%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%80

  58. ΓΤ said

    57@

    Ενώ βλέπουμε την Παπαπανάγου-Χρόνη στο http://lyk-peir-anavr.att.sch.gr/Activities/Groups/2013-2014/2014-Philosophy-closing-presentation.pdf

  59. ΣΠ said

    37
    Αυτές τις μέρες καλά θα έκανε να αφαιρέσει από το βιογραφικό του ότι έχει διδακτορικό από την Σχολή Ιατρικής του ΕΛΠΑ.

  60. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @43. Εἶχα ὑπ’ ὄψιν μου κάποιον πού τόν ἤξερα ὡς Χημικό καί ὕστερα τόν βρῆκα ὡς Ἰατροδικαστή -πανεπιστημιακό μάλιστα- καί ὑπέθεσα ὅτι μέ τόν τίτλο τοῦ Ἰατροδικαστῆ φέρονται καί οἱ άσχολούμενοι μέ τά τῆς Τοξικολογίας. Τό ἔψαξα μετά τό σχόλιό σου καί διαπίστωσα ὅτι ὁ ἐν λόγῳ, πῆρε κάποτε καί πτυχίο Ἰατρικῆς. Ἄρα, μᾶλλον ἔκανα λάθος..

  61. Georgios Bartzoudis said

    Έστι και όνομα Λεόν ή Λεό που δεν καταλαβαίνει από κλίσιμο.
    Το δε παρόνομα Ντίνας προέρχεται, εν Μακεδονία, πάντοτε «πατρόθεν» και ουδέποτε «μητρόθεν», ως υποκοριστικό του «Κωνσταντίνος», μαζί με τα Ντίνος, Ντίνκας, Κώτσιος, Κωσταντής, Κώτας, το «θρακόθεν» ελθόν Γκοντίνος, και πλείστα όσα (νομίζω ότι κάποιος βρήκε περί τα 200). Ντίνα είχα συμμαθητή στο Γυμνάσιο (όπως και συμμαθήτρια!). Το όνομα Ντίνκας πρόκοψε παρ’ ημίν ως επίθετο , εκχαμουτζισθέν εις Δίγκας. Υπήρχε και βουλευτής της Μακεδονίας Δίγκας, από την εποχή της Οθωμανικής Βουλής (του 1910, νομίζω), κατακτήσας πολλάκις και μετέπειτα το αξίωμα αυτό.

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην Κρήτη ο Μύρων γίνεται Μύρος.

  63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @39. Ὠμογλωσσία ἐπειδή σέ ὅλη μου τήν σταδιοδρομία θεωροῦσα ἔγκλημα καθοσιώσεως τήν ἀπό στόματα ἰατρῶν κοινοποίησι προσωπικῶν δεδομένων ἀνθρώπων πού ἀφέθηκαν κάποτε στά χέρια τους. Ἔστω καί ἄν αὐτά ἀφοροῦν νεκρούς καί Ἰατροδικαστές, ἀπείρως δέ περισσότερο ὅταν αὐτά συμβαίνουν ὑπό ὅρους πρόστυχου / σκανδαλοθηρικοῦ κουτσομπολιοῦ.. (Μοναδική ἐξαίρεσι: μαρτυρία ἐνώπιον δικαστηρίου)

  64. ΓΤ said

    51@

    Και αφού είπαμε για τυροβάρελα, πάμε στην παλιά Αθήνα να μεταφέρουμε ένα, μοιραία αποδομητικό, στιγμιότυπο.

    «Τον είδα με το καπέλο του. Τον ακολούθησα. Τον βλέπω να μπαίνει στο μπακάλικο. Και ρωτάει: «Φέτα έχετε;» Μπροστά του του έδειξαν μεγάλα βαρέλια ανοιχτά. Βούτηξε μέσα το δάχτυλό του, το έγλειψε, και είπε: «Εκατό δράμια!» Και τότε αυτή η προσωπικότητα κατέρρευσε μέσα μου».

    Λοιπόν, λύνουμε το κουίζ. Μετέφερα από μνήμης λόγια του Δημήτρη Χορν σε συνέντευξή του στα χρόνια της ασπρόμαυρης τηλεόρασης. Ο πατέρας του Χορν ήταν κολλητός με τον Κωστή Παλαμά. Μικρός τότε ο Χορν κ.λπ. Ο Παλαμάς βούτηξε το δάχτυλο στη φέτα, το ‘γλειψε, και ζήτησε εκατό δράμια…

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    (Την κουβέντα την ξεκίνησε ο Χορν στη συνέντευξη εκμυστηρευόμενος ότι «ποτέ μου δεν έχω φάει φέτα. Και ξέρετε γιατί;»)

  65. Avonidas said

    Καλημέρα.

    -Πες μου, Λουκά
    -Ναι, Σόλων…

    (Εντάξει, αυτή είναι κλητική 🙂 Αλλά και πάλι, «Σόλωνα» λέμε πια συνήθως)

  66. Αγγελος said

    Είχαμε νοικάρηδες Γιουδά και Βικτωρία Λεών, οξύτονο και άκλιτο. Φυσικά ήταν Εβραίοι. (Υπάρχει διήγημα του Βαλτινού για το πώς σώθηκε ο σύζυγος στην Κατοχή, κρυμμένος στη Σκόπελο.)
    Είχα και συμμαθητή Πουτού (ονομαστική Πουτούς). Πολλοί καθηγητές μας δίσταζαν αν πρέπει να τον κλίνουν ή όχι.

  67. Πάνος με πεζά said

    @ 33 : Δες «Τα χρόνια της αθωότητας» στο ERTflix, και ειδικά το επεισόδιο για τον ΠΑΟΚ 71-77 (αν και δεν περιμένω να το έχεις χάσει…) Καταπληκτική σειρά…Και φυσικά είναι ενεργή, κάθε Δευτέρα βράδι στην ΕΤ3.

  68. Michael S. said

    Στο «Φωνάζει ο κλέφτης» είχαμε και Τιμολέων….και Σόλων…..και Καραλέων !
    Όλα κλίνονταν φυσικά.

  69. Πάνος με πεζά said

    Κι αν δεν απατώμαι, ο μακαρίτης Λέων Αυδής του ΚΚΕ, ήταν Λεωνίδας, και κράτησε τελικά τη συντόμευση (Λεων.) με την οποία αναγραφόταν, ως «μικρό όνομα», όχι;

  70. ΓΤ said

    65@

    Λες να φτάσουμε να πούμε, αντίστοιχα, «Αγάμεμνον»; 🙂

  71. Πάνος με πεζά said

    Κι αν βαριέσαι να κλίνεις τον Λέοντα, φαντάσου να σου τύχει κανένας Σακελλίων… Δεν έκατσα να ακούσω το σπικάζ του Παύλου Τσίμα, φαντάζομαι θα το είπε σωστά…

  72. Κιγκέρι said

    Με τρία πα- υπάρχει και το επίθετο Παπαπαρίσης.

    Και με πέντε πα:

    – Πώς λέγεστε, κύριε;
    – Παπαπαπαπαδόπουλος.
    – Μα καλά, τι επίθετο είναι αυτό;
    – Ο πατέρας μου, κύριε, ήταν βραδύγλωσσος και ο ληξίαρχος ηλίθιος!

  73. 44
    το είχαν αποφασίσει νωρίτερα, το είχαν δηλώσει στη δήλωση επωνύμου και επέμεναν. Το’ χουν με την επιμονή…

  74. # 67

    Τι είναι το ERTflix ; ειλικρινά δεν έχω ιδέα !

  75. Κιγκέρι said

  76. Πάνος με πεζά said

    @ 74 : Το ERTflix είναι μια δωρεάν πλατφόρμα της ΕΡΤ, προσβάσιμη από κινητό, υπολογιστή ή smart tv, όπου παρέχονται δωρεάν επεισόδια από τις σειρές της, ταινίες κλπ. Πολύ καλό.

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>τα επώνυμα σε -ούς, …
    και ο καλός μουσικός Τάσος Γκρους
    «Τι να πάρω μαζί μου» Ο νέος δίσκος του Τάσου Γκρους/2021
    https://www.ogdoo.gr/epikairotita/mousika-nea/ti-na-paro-mazi-mou-o-neos-diskos-tou-tasou-grous-se-stixous-marias-lalioti

  78. ΓΤ said

    75@
    https://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/Leonis01.html

  79. Κιγκέρι said

    >>…Ίσως στα σχόλιά σας βρείτε να προσθέσετε κι άλλα παραδείγματα επωνύμων που συχνά μένουν άκλιτα..

    Το Μαζαράκης – Αινιάν πιάνεται;

  80. Πέπε said

    25

    > Ισως υπάρχει περιθώριο για άρθρο για τον ΙάσΟνα και τον ΠλάτΩνα.

    Στη σύγχρονη κρητική οδωνυμική διάλεκτο -στην οποία έχω ξανααναφερθεί με άλλες αφορμές και παραδείγματα- ο Ιάσων δεν αλλάζει το ωμέγα στη γενική.

    Μια φορά παραγγείλαμε πίτσες από την οδό Ιάσ*νος. Χτυπάει κάποια στιγμή το τηλέφωνο.
    -Ναι, εσείς παραγγείλατε πίτσες; Ψάχνω την πόρτα.
    -Είστε εδώ;
    -Κάπου εδώ γύρω είμαι, στην Ιασίονος.
    -Ιάσονος, αλλά εντάξει. Πού ακριβώς είστε τώρα;
    -Γωνία με … [οδό που δεν υπάρχει στη γειτονιά].

    Να μην τα πολυλογούμε, κάποιος είχε στραβογράψει την Ιάσονος «Ιασίονος», και ο ντελιβεράς βρήκε ότι υπάρχει στ’ αλήθεια τέτοιος δρόμος σε άσχετη γειτονιά του Ηρακλείου και πήγε εκεί να μας γυρέψει.

    Κρύες τις φάγαμε.

  81. EΦΗ - ΕΦΗ said

    64 με την απίστευτη Σεμίνα λέγονται αυτά.

  82. Κιγκέρι said

    78: Άνοιξα να διαβάσω τον Λεωνή, είδα εκεί που λέει για τον λόρδο Βύρωνα και θυμήθηκα τον Βύρων, τον μπακάλη μιας θείας μου, που τον άφηνε όλη η γειτονιά άκλιτο!

  83. # 76

    ευχαριστώ Πάνο !

  84. ΓΤ said

    76@

    Και η συνδρομητική πλατφόρμα για τους μπεκροκανάτες: OENOflyx

  85. ΓΤ said

    81@

    A, δεν τη θυμόμουν τη φάση. Μου είχε μείνει η γουρουνιά του Παλαμά.
    Ντάνκε πολλά 🙂

  86. Πέπε said

    44

    Μπορεί να γίνει, και γίνεται π.χ. με τις θυγατέρες όλων των Ίδηδων και των Άδηδων που πλέον συνήθως λέγονται Ίδη και Άδη και όχι Ίδου και Άδου όπως παλιότερα (αλλά προφανώς κάποιος κάθε φορά διευκρινίζει ποιο από τα δύο πρέπει να μπει στην πρώτη σχετική επίσημη πράξη).

  87. Πέπε said

    86

    …ενώ ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί γυναικεία επώνυμα τύπου Παπαδόπουλου, Καλόγηρου, Απόστολου. Τα 2 τελ. θα μπορούσαν να είναι και αντρικά, οπότε είναι ευλόγως πιο δυσκίνητα, αλλά τα Όπουλου θα μπορούσε να είναι το επόμενο αναμενόμενο βήμα.

  88. ΚΩΣΤΑΣ said

    Άκλιτα επώνυμα

    Εσκενάζυ; πιάνεται; Εβραϊκής προέλευσης αλλά το έφεραν Έλληνες πολίτες. Η διάσημη Ρόζα, ο Αλμπέρτος, ο Τζιάκος, μαθητής του Δημοτικού/ σχολείου Επταλόφου την 10/ετία του 1920 και άλλοι…

  89. Πέπε said

    88

    Πάντα με υ και άκλιτο; Γιατί όταν μιλάμε για την κοινότητα όλη μαζί, λέμε και «οι Α/Εσκενάζηδες».

    (Εντωμεταξύ η Ρόζα Εσκενάζυ δεν ήταν Ασκενάζισσα!)

  90. voulagx said

    #79: Ο Μαζαράκης – Αινιάν κλίνεται. Του Μαζαράκη – Αινιάνος.

  91. Αγγελος said

    (71) Ήξερα και μία Αριάδνη Σακελλίωνος. Πάντα έτσι το ‘λεγε. (Ήταν κόρη του Ιωάννη Σακελλίωνος, που το όνομά του κάτι θα λέει στον BLOG και ίσως και σε άλλους εδώ μέσα 🙂 )

  92. bg aerlon said

    Κάτι σχετικό: τι θα γίνει με τη Γενική στα θηλυκά σε -ώ. Μας έχουν πρήξει οι πρωϊνές ενημερωτικές εκπομπές με τα Μυρτούς, Αργυρούς κλπ. Κάποτε ο Οικοδεσπότης είχε αναλάβει εκστρατεία εναντίον του τύπου «Γωγούς», με αφορμή το γελαστό Γωγουλίνι της τιβί. Θα μου πεις ότι για ένα πουλ-μουρ ζούμε και το να λες Μαντούς και Σαπφούς, σε κάνει αυτομάτως παραμορφωμένο και ξεχωριστό από τη πλέμπα, αλλά δεν θα πρέπει κάποτε να ποινικοποιηθεί η χρήση της κατάληξης -ούς;

  93. Αγγελος said

    (88) Μα όλοι οι Εβραίοι της Ελλάδας Έλληνες πολίτες είναι, αλλά τα επώνυμά τους είναι κατά το πλείστον αναφομοίωτα (Μπενβενίστε, Νατάν, Ασέρ, Αλαλούφ, Γιουσουρούμ… για να περιοριστώ σε ανθρώπους που γνωρίζω προσωπικά.) Κλιτά είναι μόνο όσα τελειώνουν σε α και η κι έχουν προσθέσει τελικό ς (Μπουρλάς, Φαρατζής, Ναχμίας…)

  94. sarant said

    55 Νάρθω κι εγώ 🙂

    64 Πολύ ωραία ιστορία

    66 Ο Φιλίπ Πουτού είναι τροτσκιστής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας 🙂

    87 Κι όμως, προς το παρόν λέμε «Η γυναίκα του Παπαδόπουλου» αλλά «η κυρία Παπαδοπούλου»

    92 Τα είπατε όλα αγαπητέ!

    Εγώ πλάθω ονομαστική: η Γωγού, η Κλειού.

  95. Πάνος με πεζά said

    @ 83 : Τίποτα ! Κι εδώ, το σωστό link , πάτα και απόλαυσε !

  96. Κιγκέρι said

    Είναι και η Άλκη Κυριακίδου – Νέστορος.

  97. # 81

    Οχι ρε Εφη… μου απομυθοποίησες τον Γου Του ! κι εγώ που νόμιζα πως ήταν αν όχι αυτόπτης, τουλάχιστον αυτήκοος μάρτυς ! 🙂 🙂

  98. Παναγιώτης Κ. said

    @64. Το σούπερ μάρκετ (μπακάλικο) ως χώρος απομυθοποίησης των ειδώλων.
    Πως σου φαίνεται ως τίτλος σε μελλοντικό κατάλογο;
    Εντάξει δεν θα γράψουμε απευθείας τα ονόματα. Θα τα περιγράψουμε με νόημα…
    (Θυμήθηκες;)

  99. Κιγκέρι said

    Και η Τζόλη Γαρμπή στη Σωφερίνα έλεγε «Είμαι η κυρία του Λέων», κι ας ήτανε και χήρα γυμνασιάρχου!

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οδός Πέρδικα, έτσι μπράβο! 😉

  101. EΦΗ - ΕΦΗ said

    100 Μεγ. Αλεξάνδρου 28 & Πέρδικα 1, λέει.
    https://www.enikos.gr/society/mia-photografiki-volta-sto-metaxourgeio/252079/

  102. Πέπε said

    94 (87)

    Ακριβώς: του Παπαδόπουλου είναι όχι απλώς υπαρκτός γραμματικός τύπος αλλά, εδώ και γενιές ήδη, και μοναδική επιλογή, όπως και του Ηλιάδη (σε σχέση με του Ηλιάδου).

    Στις οδούς, που κι εκεί είναι γραμματικά δυσκίνητος χώρος, ο εκσυγχρονισμός έχει αρχίσει. Οδοί και πλατείες που ονομάζονται προς τιμήν σημερινών ανθρώπων μπαίνουν στην εν χρήσει γενική κι όχι στην αρχαΐζουσα. Και στα γυναικεία επώνυμα έχει αρχίσει, αλλά έχει καλύψει μόνο την πρώτη κλίση!

    Αλήθεια, θα υπάρχει σίγουρα οδός Μ. Μαυρογένους. Ολογράφως πώς είναι, Μαντώς ή Μαντούς;
    (Αλλά θα μου πεις, όσο δεν είναι Μ. Μαυρογένη, τι να το κάνεις… Είναι περίπλοκη η ζωή!)

  103. Κιγκέρι said

    Να υπερασπιστώ λίγο – δικεόρος απλήρωτος – τον Παλαμά και να πω ότι 100 δράμια είναι 320 γραμμάρια, νομίζω πως είναι λογική ποσότητα για εποχές που ο κόσμος δεν είχε ψυγεία.

  104. antonislaw said

    Γεια σας! Ωραίο και το σημερινό άρθρο, με πολλές μνήμες και συνειρμούς!

    «Ήδη με το να πλαστεί το όνομα ή παρατσούκλι «Ντίνας» από το «ο γιος της Ντίνας» δημιουργείται καινούργια ονομαστική, άρα κλίνεται.»
    Ακριβώς! Στη Ρόδο στα Αφάντου (στ’Αφάντου) υπάρχει το επώνυμο Ελενίτσας, που φυσικά κλίνεται κανονικά (γεια σου φίλτατε Γιάννη Ελενίτσα, υπέροχε άνθρωπε και καλλιτέχνη αν διαβάζεις το ιστολόγιο)

    69
    «Κι αν δεν απατώμαι, ο μακαρίτης Λέων Αυδής του ΚΚΕ, ήταν Λεωνίδας, και κράτησε τελικά τη συντόμευση (Λεων.) με την οποία αναγραφόταν, ως «μικρό όνομα», όχι;»

    Ναι, ισχύει, είχα τύχει μάλιστα σε ημερίδα για τον Λεων. (σικ ) Αυδή να μην το κλίνει καθόλου (καθηγητής νομικής αλλά δεν θυμάμαι ποιος ήταν) ο ομιλητής, δηλαδή «η πορεία του Λεων Αυδή ως δικηγόρου και αγωνιστή της αριστεράς». Μάλιστα ένας κύριος δίπλα μου ένιωσε προφανώς να θίγεται βάναυσα το γλωσσικό του αισθητήριο και κάποια στιγμή του είπε «Επιτέλους, του Λέοντος, του Λέοντος Αυδή!» και τότε ο ομιλητής χωρίς καθόλου να χάσει την ψυχραιμία του-μάλλον θα το είχε αντιμετωπίσει ξανά- του είπε ότι ήταν από το Λεωνίδας αλλά το είχε καθιερώσει στα γραπτά του Λέων. με τελεία αντί για Λεωνίδας και το καθιέρωσε και στον προφορικό λόγο. Επομένος του Λέων. Αυδή (στον γραπτό λόγο φαίνεται φυσικό λόγω της τελείας).

    Ο Κεραμέας πάντως, ο υπουργοπατήρ (κατά το ιατρομήτωρ) το έκλινε, και εμείς στη Νομίκα το κλίναμε, φέρε τον Κεραμέα, ή το βιβλίο του Κεραμέα να διαβάσω (όσοι είχαμε κλιμάκιο Μπέη στην Πολιτική Δικονομία). Και φυσικά ο Κεραμέας.

    22 «Να πω ακόμα ότι η Ήπειρος πρέπει να είναι η περιοχή με τα περισσότερα επώνυμα που είναι πανομοιότυπα με βαφτιστικά.
    Πέρα από τα συνηθισμένα και μάλλον πανελλήνια, όπως Σταμάτης, Ζώης, έχω ακούσει και τα: Δήμος, Μιχάλης, Κώστας, Ηλίας, Αλέξης, Βαγγέλης, Ζήσης, Λάμπρος και άλλα ακόμα που δεν θυμάμαι τώρα…»

    Και το Γιάννης είναι ηπειρώτικο επίθετο.

  105. Αγγελος said

    Μα δεν λέει κανείς ότι ο ποιητής αγόρασε τσιγγούνικη ποσότητα· μάλλον το ότι έβαλε το δάχτυλό του στο βαρέλι ενοχλεί κάποιους 🙂

  106. … κάποιοι που έχουν τέτοια επώνυμα, … δηλώνουν ότι επιθυμούν να μένουν άκλιτα …

    Διότι «πολλοί εισί κλιτοί«

  107. Κιγκέρι said

    Μα, αν κατάλαβα καλά, ο άνθρωπος δοκίμασε ένα κομματάκι τυρί πριν το αγοράσει, όπως κάνουμε όλοι, απλώς του Χορν, που τον έβλεπε λέει τον Παλαμά σαν Θεό, του κακοφάνηκε που ο Δίας ψώνισε τουλουμοτύρι κι όχι αμβροσία! 🙂

  108. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Να συγκροτηθεί πάραυτα μια αντ χοκ επιτροπή για να εξετάσει:
    1) Πού είχε ο ποιητής το δάχτυλο πριν το βάλει στο βαρέλι.
    2) Αν μετά το γλείψιμο το ξανάβαλε στο ίδιο ή σε άλλο βαρέλι.
    Το πόρισμα να κατατεθεί στην ολομέλεια.
    Να γίνει δωρεά των Απάντων του ποιητή στην Ένωση Τυροκόμων Ελλάδος.
    Να γίνει κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του ποιητή.
    Να γίνει κατάθεση 100 δραμιών φέτας στο μνήμα του ηθοποιού.

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι σου κάνει εντύπωση από τη γουρουνιά του Παλαμά, ρε μαν; Χωριατάκι ήτανε, δεν ήταν αστόπαιδο σαν τον Χορν, κάποιους κανόνες συμπεριφοράς αυτονόητους στα αστικά σπίτια μάλλον δεν τους είχε διδαχτεί ο ποιητής· ως γνωστόν, κάποια πράγματα, αν δεν σου γίνουν βίωμα σε μικρή ηλικία, δεν σου γίνονται ποτέ.

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    97 στη Σεμίνα τα ξεφουρνίζανε κάτι τέτοια. Είχε τρόπο συνεντευξιάζει/ξομολογά και τους πιο δύσκολους.
    Πχ, άκουσα αυτές τις μέρες ότι η Μαρίκα είχε πει για τον εγγονό/ νυν Δημαρχαρχούδη Αθηναίων ότι μέχρι 14 ετών τον προβίβαζαν επειδή ήταν εγγονός του Μητσοτ κλπ . Ε ήμουν σίγουρη ότι στη Σεμίνα θα τα είχε αμολύσει και πράγματι:

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν θυμάμαι σε ποιον απομυθοποιήθηκε ο Σικελιανός, όταν είδε τον ποιητή να τρώει με απίστευτη λαιμαργία λαχανοντολμάδες. Γγια τον Καβάφη, σε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα άκουσα μιαν Αλεξανδρινή που τον είχε προλάβει, να λέει ότι δεν ήταν και πολύ φανατικός με τη σωματική καθαριότητα. Όσο για τον Παπαδιαμάντη, ο Συγγρός τον πέρασε για ζητιάνο. Και είμαι σίγουρος ότι, αν γνωρίζαμε από κοντά τα λογοτεχνικά και λοιπά πνευματικά μας ινδάλματα, θα ξενερώναμε λόγω κάποιων απεχθών συνηθειών τους. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, τι φταίνε αν εμείς τους ανεβάζουμε σε βάθρα και τους προσκυνάμε σαν να είναι θεότητες; Ας αρκεστούμε στη γνωριμία και τη στενή επαφή με το έργο τους, αυτό έχουν να μας προσφέρουν. Λίγο είναι;

  112. Παναγιώτης Κ. said

    Μια αντιγραφή. Έτσι για τη συμφωνία.
    «Άνθρωποι είναι κι αυτοί, τι φταίνε αν εμείς τους ανεβάζουμε σε βάθρα και τους προσκυνάμε σαν να είναι θεότητες; Ας αρκεστούμε στη γνωριμία και τη στενή επαφή με το έργο τους, αυτό έχουν να μας προσφέρουν. Λίγο είναι;»

  113. ΓΤ said

    105@ Άγγελος

    Αν οι πολιτικοί βάζουν το δάχτυλο στο μέλι,
    οι ποιητές το χώνουν στης φέτας το βαρέλι

  114. ΓΤ said

    98@ Παναγιώτης Κ.

    Τι να θυμάμαι; Γιά χίνταρέ μου τίποτις…

  115. Επειδή πάντως η φέτα συντηρείται εντός άλμης, λογικά ο ποιητής εδοκίμασε την άλμη (η σωστή δοκιμή γίνεται με ένα αβγό, η πλευστότητα του οποίου φανερώνει την αλατότητα της άλμης) Για να δοκιμάσει κάποιος την φέτα πρέπει να εισβάλει και έτερον δάκτυλον ώστε να τσιμπήσει ένα τοσοδά της φέτας και να γνωμοδοτήσει.

    Ατυχώς ο δαιμόνιος εξερευνητής ιστορικών γεγονότων Γουτούς είναι κάργα απασχολημένος με τα σαχανάκια (σικ) του ραντεβού του (φαντασθείτε να μην έχει ο Φάνης απόθεμα από καραμαν-αλίδικο μπαστουρμά), με τι μούτρα θα αντικρύσει την συρραντεβουδίτισσά του και δεν προβλέπεται η αποσαφήνηση του χάπενινγκ λόγω φόρτου εργασίας.

  116. ΓΤ said

    94α@ Νικοκύρης

    Εννοείται. Γιατί, αν στη βράση κολλάει το σίδερο, στη Mitsi Vrasi «κολλάει» ο παστουρμάς. Δες το χτεσινό #50 της διατριψάσης στα καλλίγευστα.

  117. ΓΤ said

    115@

    Το #55 είχε χαμογελάκι. Οπότε κάνουμε πλάκα με την εδώ καλή παρέα.

  118. Παναγιώτης Κ. said

    Σε σούπερ μάρκετ στην Κυψέλη… με κάποια συγγραφέα…ίσως καθηγήτρια…
    Αν δεν θυμήθηκες δεν πειράζει. Γράψτο στο χιόνι.
    Μπορεί να έχω κάνει λάθος…
    Εξάλλου, ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε…

  119. GeoKar said

    α) δεν νομιζω πως υποφέρουν μονο τα ονόματα κ τα επίθετα απο ακλισία, αλλά γενικώς τα τρτοκλιτα που μάλλον …αποπνέουν τα ολοίσθια (sic)
    β) θέμα είχαμε ορισμένοι με τα επώνυμα των θυγατερων μας σε σχολείο του εξωτερικού, του τύπου «πώς μπορεί να λεγεται …ou, αφού εσείς λέγεστε …os».

  120. ΓΤ said

    118@

    Ναι, ρε μαν, Δεκέμβριος 2019! Με τα σφουγγαράκια κουζίνας!

  121. Πέπε said

    115

    > Για να δοκιμάσει κάποιος την φέτα πρέπει να εισβάλει και έτερον δάκτυλον ώστε να τσιμπήσει ένα τοσοδά της φέτας και να γνωμοδοτήσει.

    Κενά βλέπω στην τεχνική. Βλέπε να μαθαίνεις: Βουτάμε το ένα δάχτυλο. Το πηγαινοφέρνουμε μέχρι να προσκρούσει σε τουβλάκι φέτας. Ακινητοποιούμε με το δάχτυλο το τουβλάκι. Το στρουφίζουμε, σκάβοντας μια τρύπα στη φέτα. Όχι πάρα πολύ, γιατί θα διαλυθεί το τουβλάκι. Αλλά με το λίγο δε βιδώνει σταθερά, οπότε θέλει ένα επιδέξιο λύγισμα του δαχτύλου για να ψαρέψουμε τη φέτα. Δαγκώνουμε γωνίτσα, γνωμοδοτούμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο πάλι πίσω. Σκουπίζουμε το δάχτυλο στο παντελόνι, χαιρετούμε διά χειραψίας και επιστρέφουμε σπίτι. Καθόμαστε στο γραφείο μας και γράφουμε αθάνατους στίχους.

  122. sarant said

    102 Παλιά, επί καθαρευούσης, στα σχολικά βιβλία ήταν «της Μαντώς». Εικάζω και στους δρόμους. Τώρα με τον νεοπλουτισμό, μπορεί να έχει γίνει Μαντούς.

    Ως προς τα επώνυμα, πράγματι αρκετές τώρα προτιμούν το «Ηλιάδη, Συμεωνίδη». Η Άννα Συμεωνίδη-Αναστασιάδη ήταν πρωτοπόρος σε αυτό, πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια.

  123. ΓΤ said

    118@

    Να συμπληρώσω κάτι που το έζησα αρκετές φορές με το συγκεκριμένο άτομο. Όποτε δίνει την παραγγελία της στον εκάστοτε σερβιτόρο, ΠΟΤΕ δεν τον κοιτάζει, και περισσή απαξίωση στάζει.

  124. ΓΤ said

    121@ Πέπε

    Όλα είναι μια συνήθεια. Βουτάς το δάχτυλο στη φέτα ακριβώς επειδή έχεις συνηθίσει να βουτάς το χηνόφτερο στο μελανοδοχείο.

  125. Καραγκιόζης said

    Για τη σχέση Ελλήνων και ελληνικών, μάλλον μας ταιριάζει η παροιμία που λέει ότι τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους.

  126. ΓΤ said

    122@

    «Η Άννα Συμεωνίδη-Αναστασιάδη ήταν πρωτοπόρος σε αυτό, πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια».
    Βλέπουμε όμως μη σταθερή μορφή στις δημοσιεύσεις της.

    http://ikee.lib.auth.gr/search?ln=el&p=0000001000054523&action_search=Search&so=d&rg=10000&sc=1

  127. Παναγιώτης Κ. said

    123. Πάντως, αποτελεί κλασική περίπτωση όπου αρέσουν τα γραπτά της και αδιαφορούμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δημιουργού.
    Διάβασα τρία-τέσσερα βιβλία της.
    Υπάρχουν…άπειρα παραδείγματα στα οποία υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ έργου και δημιουργού.
    Στο έργο μπορεί να πάρει άριστα και στα υπόλοιπα…κάτω από τη βάση…
    Θυμήθηκα τον Γιώργη τον Μασσαβέτα που έγραφε στην Ελευθεροτυπία πριν χρόνια. Είχα γράψει λοιπόν σε ένα από εκείνα τα ευθύβολα σχόλια πως ενώ πολιτικά είναι με τον Ανδρέα, πιο εύκολο το βρίσκει να πιεί ένα κρασί με τον Μητσοτ.
    Εννοούσε ότι ο πρώτος ήταν απρόσιτος ενώ ο δεύτερος πιο κοινωνικός.

  128. Παναγιώτης Κ. said

    127. είχε γράψει…

  129. Ανατρίχιασα προχθές ακούγοντας στο μεγάφωνο του λεωφορείου προς Πειραιά την αναγγελία της στάσης «Γρηγορίου Λαμπράκη». Είναι βέβαια σύμφωνο με το όνομα της οδού και της πινακίδας της.
    Θυμόμαστε και το προεστώς > προεστός.

  130. loukretia50 said

    Σφήνα
    118. Για φαντάσου! πέρασαν χρόνια και το θυμάμαι κι εγώ!
    Ίσως γιατί εκτιμούσα την τύπισσα!

    ΥΓ Ο προσωπικός σκληρός καταγράφει φωτογραφικά απίθανα σχόλια, αλλά δεν προτίθεμαι να τα χρησιμοποιήσω σε βάρος κανενός!

    ==================

    Α, έλεος με τη φέτα!
    Μου αρέσει και δε θέλω να σκέφτομαι εποχές που την αγοράζαμε στο μπακάλη!
    Όπως τόσα άλλα – πχ τα «βρώμικα» και τα σουβλάκια που απολάμβανα στο κατάστρωμα του φέρυ μπωτ.
    (πατσάδες δε δοκίμασα καν, γιατί άραγε? )
    Φτάνει που σιχαίνομαι τις μπάμιες (pun intended!) και τα ζελέ μετά από αηδιαστική παρομοίωση που άκουσα στα άγουρα χρόνια!

  131. Μαρία said

    122
    Τη δεκαετία του ’70 Αναστασιάδου την ξέραμε. Να το άλλαξε άραγε και στην ταυτότητα;
    Πριν ’40 χρόνια είχα μαθήτρια Κοττανίδη όχι την Αγγελική. Κι η κόρη του Κοτανίδη η Εύα είναι επίσης Κοτανίδη. Επι ΠΑΣΟΚ πρέπει να άλλαξε η μόδα.

  132. Πέπε said

    130

    Εγώ αντίθετα περιμένω πώς και πώς την ώρα που ο κορωνοϊός, με όλη τη σχετική υστερία, θα μας έχει αφήσει τόσο πίσω του ώστε να ξαναρχίσουμε να τρώμε κουλούρι που το έχει πιάσει ο κουλουρτζής με το χέρι του για να μας το δώσει, σαλάτα όλοι από κοινό πιάτο, και όλα τα συναφή. Να χρησιμοποιούμε όσα σκεύη (πιάτα, ποτήρια…) και πλαστικά περιβλήματα (γάντια, ατομικές συσκευασίες…) πραγματικά χρειαζόμαστε, και να ξεκολλήσουμε από αυτή τη φοβία πως ό,τι έπιασε άνθρωπος θα είναι σίγουρα χολεριασμένο.

  133. ΓΤ said

    131@

    Αλλά και Εύα Κοταμανίδου

  134. ΚΩΣΤΑΣ said

    122β –> Η Άννα Συμεωνίδη-Αναστασιάδη ήταν πρωτοπόρος …

    Ιεεεεπ, Νικοκύρη. Άμα αγωνίζεσαι για την βουλεύτρια, μάλλον πρωτοπόρα θα ταίριαζε καλύτερα. Υποθέτω απλώς παρόραμα.

    Καλά, εμένα δεν με πειράζει, ας μείνει και πρωτοπόρος. 😉

  135. Πέπε said

    131 κλπ.

    Καθώς δεν είναι εύκολο να θυμάσαι ποια λέγεται φερειπείν Αναστασιάδου και ποια Αναστασιάδη, πολλές φορές στο σχολείο ρωτάω τα κορίτισα να μου θυμίσουν την ακριβή μορφή του επωνύμου τους. Κάποιες φορές, λίγες αλλά με αυξητικές τάσεις, η απάντηση «Αναστασιάδη» εκφράζεται με απορία, έκπληξη ή και θυμηδία: πώς μου πέρασε ότι θα μπορούσε να είναι Αναστασιάδου;

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για να ξεφύγουμε από τη φέτα, το μικρό «Ρόδο» και η μεγάλη «Φοινικιά» είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει ο Παλαμάς, κατ’ εμέ. Και τόσο επίκαιρο το «Ρόδο»…

    Ρόδου Mοσκοβόλημα Παλαμάς Kωστής

    Eφέτος άγρια μ’ έδειρεν η βαρυχειμωνιά
    που μ’ έπιασε χωρίς φωτιά και μ’ ηύρε χωρίς νιάτα,
    κι ώρα την ώρα πρόσμενα να σωριαστώ βαριά
    στη χιονισμένη στράτα.

    Mα χτες καθώς με θάρρεψε το γέλιο του Mαρτιού
    και τράβηξα να ξαναβρώ τ’ αρχαία τα μονοπάτια,
    στο πρώτο μοσκοβόλημα ενός ρόδου μακρινού
    μού δάκρισαν τα μάτια.

  137. Και με τη διμορφία στη γενική Λυών/Λυώνος υπάρχει πρόβλημα επειδή κάτι σαν «Σταθμός της Λυών» είναι δεκτό αφού στα γαλλικά έτσι λέγεται η πόλη. Το κακό είναι πως πολλοί πιστεύουν πως αυτός ο σταθμός (γνωστός από την απόπειρα κατά του Ελ. Βενιζέλου) βρίσκεται στην πόλη αυτή ενώ βρίσκεται στο Παρίσι (πρβλ. Σταθμός Λαρίσης).

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    137: Έγινε γνωστός στους Έλληνες από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Βενιζέλου.

  139. ΓΤ said

    137@

    Και ο Λαρισαϊκός Αγίου Παύλου ομάδα της Αθήνας

  140. Γιάννης Κουβάτσος said

    137,138:Διάβασε βιαστικά το σχόλιό σου και δεν είδα ότι το ανέφερες. 😊

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι είναι τέτοιο φρούτο το αμόρε της τενίστριας. Αστεράτη και η επόμενη γενιά επαγγελματιών πρωθυπουργών.

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/337144_kapoioys-enohlise-i-protoboylia-gia-ti-synaylia-eirinis

  142. Γιάννης Κουβάτσος said

    141: Αλλά του κατέβασε τους διακόπτες η τάπα του Αγγελάκα:

    Αγαπητέ Κωστάκη Μητσοτάκη, αν δεν σου αρέσουν τα ονόματα των καλλιτεχνών μας να τα αλλάξουμε, δεν κάνει να χαλάμε το χατίρι των μελλοντικών μας πρωθυπουργών. Εύχομαι, όταν με το καλό αναλάβεις τα ηνία αυτού του λαού που έμαθες από μικρός να ειρωνεύεσαι και να υποτιμάς, να σε διασκεδάζουν όσοι νέοι κλόουν και αυλικοί προκύψουν ως τότε. Μη ξεχάσεις να πεις στον μπαμπά να στείλει και άλλα όπλα για την ειρήνη.

  143. ΓΤ said

    141@

    του πνεύματος πένης
    ο χαύνος του τένις

  144. spyridos said

    136
    Δεν μου άρεσε. Βέβαια γούστα είναι αυτά, ίσως και να μην το αντιλαμβάνομαι.
    Αλλά σκέφτηκα όλους αυτούς που τρώνε το ρόδι με φέτα.

  145. Λεύκιππος said

    105 ¨Εβαλε το δάχτυλο στο βαρέλι, αλλά κυρίως, το έγλυψε.

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    144: Όντως, γούστα είναι αυτά…

  147. Πέπε said

    141, 142

    Στα ονόματα με τα οποία εκάγχασε ο νεαρός Κώστας Νητσοτάκης περιλαμβάνεται και αυτό του Δημήτρη Μητσοτάκη. Ο Δημήτρης Μητσοτάκης όμως έχει πει πρώτος διάφορα, και πολύ καλύτερα, για τη συνωνυμία τους αυτή. Κάποιο σάιτ είχε αφιέρωμα «Πώς είναι να ζεις με ένα άσχημο επώνυμο», αναφέροντας υποθέτω διάφορα κακόηχα ή κακέμφατα, και κυκλοφορεί οθονιά με σχόλιο του Δ. Μ. «τρώτε όλοι τη σκόνη μου»!

  148. Πέπε said

    147
    Νητσοτάκης -> Μητσοτάκης προφανώς, δεν είναι κάποια ατυχής προσπάθεια λογοπαιγνίου, απλώς τυπογραφικό.

  149. venios said

    Γεωργία Δεληγιάννη-Αναστασιάδη

  150. Μαρία said

    141
    Και χειρότερα https://twitter.com/NikosKM/status/1506968674334384134

  151. ΚΩΣΤΑΣ said

    Κατά τα ειωθότα, «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι,» υπάρχει μια διαφοροποίηση, θύτες και θύματα στο ίδιο τσουβάλι. «Επιχείρηση ειρήνης» ονόμασε και ο Πούτιν την εισβολή, για να σώσει το ομόφυλούς του από τους ναζί!

    «Συναυλία ειρήνης,» σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση χτυπάει λίγο παράταιρα στ΄αυτιά μας.

    *Με τρώει η γλώσσα μου σήμερα, φυρί-φυρί το πάω…

  152. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντάξει, δεν χρειάζεται να βρίζουν και να προσβάλλουν τους καλλιτέχνες της εν λόγω συναυλίας οι δεξιοί. Ας κάνουν μια αντισυναυλία (σαν τις αντισυγκεντρώσεις αλλοτινών καιρών) με τους δικούς τους καλλιτέχνες. Για πλουραλισμό δεν μιλάνε οι φιλελεύθεροι;

  153. ΚΩΣΤΑΣ said

    Καμιά βρισιά δεν εγκρίνω, σχολιάζω μόνο τον τίτλο της εκδήλωσης.

  154. Χαρούλα said

    Νομίζω πως ο Χορν απομυθοποίησε τον Παλαμά, απλά γιατί θα αγόραζε τυρί φέτα, που ο ίδιος μισούσε. Με αυτό ξεκινά την διήγηση του περιστατικού.

    Επώνυμα επίσης που δεν κλίνονται και που δεν αναγνωρίζεις φύλο είναι και τα προερχόμενα απο την εβραϊκή μεν, αλλά κοινά μέσω της Βίβλου. Γαβριήλ, Ιεζεκιήλ, Ραφαήλ, Μιχαήλ κ.α. Όπως και όταν προηγείται το Χατζη+.
    Στην Αλεξανδρούπολη έχουμε και οδοντίατρο Μήτσιου. Κουίζ το φύλο!☺️

  155. Παναγιώτης Κ. said

    @154. Δεν εκπλησσόμαστε αφού η ιστορία μας έχει προσφέρει το επώνυμο Μήτσου…
    (Μήτσου, Καμουτσής,… δολοφονία Λαμπράκη…)

  156. Παναγιώτης Κ. said

    Γενικώς τα επώνυμα που προέρχονται από βαφτιστικά ονόματα είναι στην γενική.
    Γεωργίου, Δημητρίου, Παύλου. Πέτρου, Παναγιώτου και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός… 🙂

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    150:Καλά, αυτός δεν μετράει… Το είχαν πει και οι ΑΗΠ: Έξεστιν Ψαριανοίς ασχημονείν.

  158. Παναγιώτης Κ. said

    @152. Γιάννη, επειδή βασίζομαι στην ευθυκρισία σου μπορείς να μας πεις τι ακριβώς συμβαίνει;
    Δεν έχω καταλάβει, ποιο είναι το επίδικο ζήτημα;

  159. Καλησπέρα,
    Τα επίθετα που είναι και μικρά ονόματα στη γενική είναι κανόνας στην Κύπρο. Στην Ήπειρο μόνο όσα είναι ολιγοσύλλαβα, ας πούμε δύσκολο να βρεις Χαραλάμπους. Και με το παράδειγμα αυτό μπαίνουμε σε άλλη κατηγορία: την κλίση αρχαιοπρεπώς ή που να μοιάζει. Γιατί Χαραλάμπους κι όχι Χαράλαμπου, γιατί Θεμιστοκλέους (βεβαίως, βεβαίως) κι όχι Θεμιστοκλή; Το φαινόμενο συνεχίζεται σε ονόματα οδών (και όχι δρόμων): μένω στη οδό Ξενοπούλου κι όχι Ξενόπουλου. Με αποκορύφωμα την οδό Κηφισίας!

    Όσο δε για την γενική σε -ους, τάκουσα χτες σε πρωινή εκπομπή κι ήθελα να το γράψω κι ήρθε η κουβέντα στην ώρα της. Της ηχούς. Όχι σε κείμενο εποχής αλλά σε σημερινό ρέοντα λόγο. Ενώ σε τίτλο τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ2 είναι «Η ιστορία της θεραπαινίδας» (όχι, δεν το έβαλαν της θεραπαινίδος, σιγά σιγά). Η νεοκαθαρεύουσα όλο και εδραιώνεται.

  160. Μαρία said

    158

  161. Nestanaios said

    151. Θα πρέπει να μάθουν οι λαοί να μη χαρίζουν τα κεκτημένα τους σε ιδιώτες.

  162. Πέπε said

    156

    Σε ονομαστική είναι πολλά επώνυμα προερχόμενα όχι από βαφτιστικά (βαφτιστικό εννοώ π.χ. Ιωάννης) αλά από υποκοριστικά και μάλιστα διάφορα περίεργα τοπικά που, άμα δεν είσαι από κει, δε φαντάζεσαι ότι είναι μικρά ονόματα: Νούσιας, Γκόγκας…

  163. Γιάννης Κουβάτσος said

    158: Στο ότι οι οργανωτές της συναυλίας δεν αναγράφουν φαρδιά-πλατιά «Συναυλία ενάντια στον φασίστα Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» αλλά απλώς «Συναυλία ειρήνης», οπότε οι κατήγοροι το θεωρούν ισαποστασάκηδες, ότι εξομοιώνουν δηλαδή τον θύτη με το θύμα.

  164. Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τώρα, υπήρχε στις ρωσόφωνες περιοχές μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και επαναστατών που κύρηξαν αυτονομία. Η αναγνώριση τους από την Ρωσία υπήρξε η αφορμή για την αντίδραση της Ουκρανίας που έφερε την εισβολή της Ρωσίας

    Δηλαδή με ποιητικά λόγια η αιτία υπήρχε πριν έρθουμε (2.20-2,30) …

  165. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    131 Το έχει πει και σε ομιλία της

    132 Στο ξενοδοχείο που πήγα το Σάββατο δεν είδα πολλά σημάδια της κοβιντοκατάστασης

    134 Τουσέ!

    156-162 Και λέω εγώ ότι τα επώνυμα που προέρχονται απο βαφτιστικά, όχι στη γενική και όχι από σπάνιους τύπους, αλλά από τρέχοντα βαφτιστικά όπως Δημήτρης, Μιχάλης (π.χ. κάποιος λέγεται Βαγγέλης Γιάννης, άλλος Θανάσης Μιχάλης) συχνά έρχονται από αρβανιτοχώρια.

  166. # 164

    κήρυξαν γμτ

  167. 165 τέλος Ααα. Τώρα τόπιασα. Ευχαριστώ.

  168. Και για να μην περιμένω μέχρι το Σάββατο και τα μεζεδάκια, τα πιο αχρείαστα εισαγωγικά: https://www.esos.gr/arthra/77430/triponto-kerameos-sto-mpasket-me-mathites-sti-larisa-vinteo Όταν είδα τον τίτλο Τρίποντο «Κεραμέως» προσπάθησα να καταλάβω τι έγινε. Διάβασα λοιπόν και το κείμενο και έλεγε πως η Κεραμέως στη Λάρισα που βρέθηκε έπαιξε μπάσκετ με μαθητές και πέτυχε τρίποντο (άλλη φορά έπαιξε και ποδόσφαιρο). Ωραία, τα εισαγωγικά; Από τους νόμους, προτάσεις, ιδέες και τέτοια «Κεραμέως» (που ούτε εκεί χρειάζονται, αλλά μπορώ να καταλάβω κάπως γιατί τα βάζει ο συντάκτης).

  169. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καντανολέος –ου, προτιμούσαν πολλοί λόγιοί μας (Κονδυλάκης, Ξανθουδίδης, Δετοράκης κ.ά.). Όπως και Αρκολέος, ένα από τα 12 αρχοντόπουλα (ας πούμε…) της Κρήτης.

    Αλλά στη ‘σύγχρονη κρητική οδωνυμική διάλεκτο’ (Πέπε έφα…) αυτοί δεν λογαριάζονται! Είναι πιο μεγαλοπρεπές-‘χάι’, ρε παιδάκι μου- το ‘Καντανολέοντος’! (τουλάχιστον σε Ηράκλειο-Ρέθυμνο).
    ===+===

    Γενική-Αιτιατική ονομάτων στην ΚΝΕ:
    Εντάξει με Σόλων-Σόλωνα, Λέων-Λέοντα, άντε και Ζήνων-Ζήνωνα κ.λπ. Αλλά τι γίνεται με τον Συμεών ;, τον Σώζων ; (Εμένα, πάντως δεν μου κολλάνε τα ‘Συμεώνα, Σώζωντα κ.τ.ό). Εκτός αν υιοθετηθούν οι λαϊκοί τύποι: του Συμιού, του Σώζου…

    151.
    Κώστα, με όλο το σεβασμό, νομίζω ότι έχει σημασία ποιος και γιατί μιλά για ειρήνη (διαχρονικά…:) )

  170. Πέπε said

    168

    Με ή χωρίς εισαγωγικά, τι καραγκιοζιλίκι είναι αυτό; Θυμίζει τα μακαριστά «σας πάω». Άκου έπαιξε η Υπουργός Παιδείας μπάσκετ με τους μαθητές για να νιώσει κοντά στον λαό…

  171. Μαρία said

    165 τέλος
    Γι΄αυτό το συχνά έκανες στατιστική; 🙂
    Ξέρω Ηλία, Μιχάλη και Μηνά που δεν είναι Αρβανίτες.

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και βόλεϊ με μαθήτριες σε λύκειο έχει παίξει η Κεραμέως. Αφήνω το πιγκ πογκ με τον Αυγενάκη. Πάντα ενώπιον καμερών η δεκαθλήτρια.

  173. sarant said

    171 Για τον Μιχάλη επιβεβαιώνεται θαρρώ

    https://apps.vrisko.gr/apo-pou-krataei-i-skoufia-sou/%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82

  174. Παναγιώτης Κ. said

    @163. Ψιλοκατάλαβα…

    Εννοούν λοιπόν να παίξουμε το παιχνίδι της πόλωσης.
    Πόλωση… για να διατηρούνται καθαρά τα πολιτικά μέτωπα και να είναι μαντρωμένοι οι ψηφοφόροι στα διάφορα κόμματα (κατά το μυαλό των επαγγελματιών της πολιτικής).
    Κάποιοι και κάποιες από μας που μετράμε αρκετά χρόνια στην πλάτη, το ξέρουμε το παιχνίδι της πόλωσης.
    Αυτό το παιχνίδι δεν μου αρέσει. Με προσβάλλει ως πολίτη. Επίσης δεν μου αρέσει που τα εξωτερικά ζητήματα σαν και αυτό της Ουκρανίας να μπαίνουν στην εσωτερική πολιτική κονίστρα.
    Για ποιο άλλο λόγο συμβαίνει αυτό εκτός από την πόλωση στην οποία αναφέρθηκα;

  175. Παναγιώτης Κ. said

    Για να μη ξεφεύγουμε και από το σημερινό μας θέμα, που αρχικώς ήταν η ακλισιά του…Λέων και μετά περάσαμε κυρίως σε κάποια ηπειρώτικα επώνυμα, να μας πει όποιος γνωρίζει, τι συμβαίνει με μια κατηγορία επωνύμων στην Κύπρο.
    Χωρίς να το γνωρίζω καλά, άκουσα ότι είχαν παρέμβει οι Βρετανοί τότε που η Κύπρος ήταν αποικία τους, στο καθορισμό των επωνύμων.
    Επώνυμο ήταν σε κάποιες περιπτώσεις το όνομα του πατέρα. Κάτι τέτοιο κατάλαβα.

  176. William T. Riker said

    Εντάξει, δεν είμαι κι ο Sheldon Cooper, δεν έχω εμμονή να διορθώνω τους άλλους διαρκώς, αλλά αυτό το «στην οδό(ς) Ναπολέων Ζέρβα» που ακοὐγεται συχνά στα Γιάννενα με σκοτώνει

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    174: Ακριβώς έτσι. Άλλη μια «ευκαιρία» για πόλωση. Ή με το ΝΑΤΟ ή με τον Πούτιν. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι «ύποπτη». Το να είσαι απλώς με τους Ουκρανούς, επειδή καταστρέφεται η χώρα τους, η ζωή τους και το μέλλον τους, το να είσαι κατά του πολέμου ως μεθόδου «επίλυσης» των διακρατικών διαφορών, σε καθιστά ισαποστασακια. Μου θυμίζει η όλη ιστορία ένα ανέκδοτο : Ρωτάνε στην Ιρλανδία έναν αν είναι προτεστάντης ή καθολικός. Τίποτα από τα δύο, λέει αυτός. Είμαι άθεος. Δεν πιστεύω στον Θεό. Εντάξει, αλλά δεν πιστεύεις στον Θεό των καθολικών ή των προτεσταντών;

  178. 177 Φοβερό το ανέκδοτο!

  179. Μαρία said

    174
    https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/411085_den-ginetai-na-mi-milame-gia-ta-egklimata-polemoy-tis-rosias-epeidi-nato

  180. 177 Ξέχασα πριν, και το σχόλιο εξαιρετικό!

  181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    169α.
    Ναι. Καντανολέος -ου
    Ζαμπέλιος ΣΠ. Οι κρητικοί γάμοι : ανέκδοτον επεισόδιον της κρητικής ιστορίας επί Βενετών (1570) ,
    «Ανέμη»
    file:///C:/Users/User/Downloads/downloaded%20(5).pdf

    114,
    Λ.Δ. είχες γράψει τα αρχικά. Προσωπικά την είχα στο χ μετά το σηκωμένο δάχτυλο στους «τζαμπατζήδες»

  182. Πέπε said

    169

    Συμιός, νομίζω, είναι μόνο ο άγιος. Οι θνητοί είναι Σίμοι. Αλλά το Συμεών κανονικά είναι άκλιτο. Έχω δει και του Συμεώνος, αλλά είναι εκ των υστέρων και δεν έπιασε ιδιαίτερα.

  183. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Να ξαναθυμηθούμε και το αισώπειο:
    “Λέαινα ὀνειδιζομένη ὑπὸ ἀλώπεκος ἐπὶ τῷ διὰ παντὸς ἕνα τίκτειν· «Ἕνα, ἔφη, ἀλλὰ λέοντα.»
    Ὅτι τὸ καλὸν οὐκ ἐν πλήθει δεῖ μετρεῖν, ἀλλὰ πρὸς ἀρετὴν ἀφορᾶν. “,
    επίσης, την βιδεοχαρή ταινία του (συνεπώνυμου του Μανώλη) Στάθη Ψάλτη “ Ένας αλλά… λέων”(1988) (βλ. http://www.hellenicfilms.gr/title/005f1437f7bbb367ae49c8 ), ομού με το επίκαιρο (βλέπε και ΄Λβιβ-Λεοντόπολη):
    “Έγινε της μόδας,/ ποιος θα σακατέψει ποιον,
    εποχή της ρόδας/ και των πυρηνικών,
    ε, κάθομαι τις τρώω, το λοιπόν;
    Ένας αλλά Λέων,/ κι όλοι εσείς τυριά
    Δε σηκώνω πλέον/ άλλη μαχαιριά
    Ρε, που την βρήκα τέτοια λεβεντιά!”
    …του άσματος “Καταρρέω”, σε στίχους.μουσική Νικόλα Άσιμου και ερμηνεία Βασίλη Ππακωνσταντίνου (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=35HvgJP6Kjw )

  184. … Κλείνω με μια άποψη που τη θεωρώ εκκεντρική … να μένει άκλιτος ο Κουφοντίνας
    Η αιτιολογία είναι ότι ο Κουφοντίνας, όπως και ο Ντίνας, ή ο Βασίλαινας και άλλα μητρωνυμικά έχουν προέλθει από γενική πτώση …

    Αν ο Κουφοντίνας/του Κουφοντίνα
    τότε
    ο επικεφαλής/του επικεφαλή
    εκτός αν
    ο επί κεφαλής/του επί κεφαλής
    όπου φαίνεται καθαρά η γενική

  185. Nestanaios said

    Αυτός ο πόλεμος απέδειξε, τουλάχιστον σε εμάς τους Έλληνες, ότι η Τουρκία έχει μεγάλο ηγέτη.

    Περί ετυμολογίας.
    Ο Λέων ως ονομαστική ενική προκύπτει δυο θεμάτων.
    Το ένα θέμα είναι «Λέον» και το άλλο θέμα είναι «λεοντ». Δύο θέματα και δύο διαφορετικές έννοιες. Τα στοιχεία κάνουν την διαφορά.

    182. Ο Συμεών του Συμεόνος. Στη γενική δεν υπάρχει λόγος να εκταθεί το «ο» σε «ω».

  186. Μαρία said

    Και για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα ισοφαρίσαμε με το Βέλγιο σε αριθμό νεκρών ανα εκατομμύριο. 2624 (Ιταλία 2627).

  187. Αγγελος said

    Σίμων και Συμεών είναι ετυμολογικά το ίδιο όνομα (εβρ. שמעון = ευήκοος, μ’αυτόν τον περίεργο βαθυλαρυγγικό σημιτικό ήχο μετά το μ). Το περίεργο είναι ότι το Σίμων κλίνεται, ενώ το Συμεών (συνήθως) όχι. Επίσης, το Συμεών από πού κι ως πού γράφεται με υ;

  188. sarant said

    180 Θεός!

    186 Ωχ….

  189. eran said

    177,178.
    Το ίδιο ακριβώς αφηγείται και ο Μπράνα στο Μπέλφαστ: Ή μαζί μας ή με τους καθολικούς, ξεκαθάρισαν στον πρωταγωνιστή. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

  190. Λεύκιππος said

    Το Σίμων μπορεί να έχει προέλθει από το προϋπάρχον Κίμων όταν αυτό στα Λατινικά γράφτηκε με C, οπότε καμία σχέση με το υ του Συμεών. Λέω εγώ….

  191. Μαρία said

    150

  192. Παναγιώτης Κ. said

    @179. Ναι ρε γμτ να μη χάσουμε την ψυχή μας.

  193. Costas Papathanasiou said

    .Αξιομνημόνευτες και οι λεοντόκαρδες παραλλαγές επωνύμων εξ όνυχος λέοντος ή Lion (king)/Leone (π.χ. Sergio) προερχόμενες, όπως Λεοντάρης, Λεονταράκης και Λιοντάκης, Λιόντος, Λιόντης, Λιόντας(τα τελευταία, μάλλον, «λεονταρίζοντα» παράγωγα από το βυζαντινό βαπτιστικό όνομα Λεόντιος ή το Λεωνής/Λεωνίδας) και κοντά σ’αυτά “ο Λιόντας ο ληστής. του Πήλιου της Αργαλαστής” (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=m7-lzBKFTMc ), η «Ιστορία της μεγάλης οικογένειας (Λιονταρή)Λιονταράκη», Παραμύθι (Νοέμβρης 1957)” της Έλλης Παππά, και ο Κωστής Α. Λιόντης (που “γεννήθηκε το 1954. Προσπάθησε να σπουδάσει Κινηµατογράφο και Ιστορία της Τέχνης. Από το 1981 δηµοσιογραφεί, συνεργαζόµενος µε την Αυγή, το Αντί, τις «Επτά Ηµέρες» της Καθηµερινής και άλλα γνωστά ή καθόλου γνωστά έντυπα. Η περιοδική ενασχόλησή του µε θέµατα φωτογραφίας υποδαυλίζεται από την ανάµνηση των ανολοκλήρωτων σπουδών.”)

  194. Αγγελος said

    Λεύκιππε (190), μάλλον απίθανο. Ο Σίμων ο Κυρηναίος και ο Σίμων ο Κανανίτης αναφέρονται στο Ευαγγέλιο. Και φυσικά ο Απόστολος Πέτρος λεγόταν Σίμων βαρ Ιωνά — το «Πέτρος» είναι παρατσούκλι.

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    179:«Αυτά δεν μπορούμε να μην τα λέμε διότι το ΝΑΤΟ είναι κακό. Είναι κακό το ΝΑΤΟ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιχειρεί το ΝΑΤΟ, άλλος επιχειρεί»
    Πολύ σωστά τα λέει ο κοσμήτορας. Και, για να τα λέμε όλα, η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία του 1999 ήταν ξεκάθαρα «ενάντια στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς», δεν ήταν απλώς «συναυλία ειρήνης». Αυτά τα μεσοβέζικα, αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, δίνουν το δικαίωμα στους ψαριανομητσοτάκηδες να χλευάζουν. Αν και η απορία μου παραμένει : γιατί δεν οργανώνουν κι αυτοί μια συναυλία «ενάντια στους ρωσικούς βομβαρδισμούς», αντί να αρκούνται στον εύκολο ρόλο του πολυθρονάτου χλευαστή;

  196. 179 >> αυτή τη στιγμή δεν επιχειρεί το ΝΑΤΟ, άλλος επιχειρεί

    Αυτή τη στιγμή…🤬

    Το ΝΑΤΟ επιχειρεί επίμονα και συστηματικά στην ευρύτερη περιοχή από το 1991. Με απολύτως συγκεκριμένο στόχο. Η κουρελιασμένη Ρωσία δεν επιχειρούσε στη Γιουγκοσλαβία.
    Το ΝΑΤΟ έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να προκαλέσει την εισβολή.
    (Έπρεπε να δηλώσω στην αρχή του σχολίου ότι ποτέ δε γούσταρα τον Πούτιν και ότι καταδικάζω την εισβολή ή μπορώ και τώρα?)

  197. Μαρία said

    196
    Η ερμηνεία δεν είναι δικαιολογία. Να μην τα ξαναλέμε.

  198. 197# Δεν δικαιολογώ. Υπενθυμίζω. Η δράση φέρνει αντίδραση. Όταν συστηματικά σπρώχνεις το ποτήρι στην άκρη του τραπεζιού φταίει ο Νεύτωνας?

  199. Μαρία said

    198
    198
    Και ο Χριστ. υπενθυμίζει, αν τον ακούσεις. Ειδικά μετά το 11:40.

  200. Nestanaios said

    187. Η συλλαβή «ΣΥΜ» εννοεί κάτι. Η δε συλλαβή «ΣΙΜ» δεν εννοεί τίποτα επειδή ενέχει δύο μόρια. Το στερητικό «ι» και το στερητικό και επιτατικό «Σ». Αν αφαιρέσουμε το «Ι» μένουμε με την «ΣΜ» και αυτά τα δύο αρκούν για να έχουμε στέρηση και επίταση συστολής (Μ) με ό,τι και αν αυτό εννοεί. Σημασία στη γλώσσα δεν έχει η προφορά αλλά η μεταφορά λόγου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    196. Ηγέτες σαν τον Πούτιν και τον Ερντογάν, εμείς οι Έλληνες, πρέπει να τους ζηλεύουμε.

  201. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @111. Ἄς μᾶς ἀξίωνε ἡ Μοῖρα νά τούς μιλούσαμε ζωντανά γιά λίγο, Γιάννη, καί εὐχαρίστως θά τρώγαμε παρεούλα τούς μισοδαγκωμένους λαχανοντολμάδες τοῦ Σικελιανοῦ καί τό ζουλιγμένο τυρί τοῦ Παλαμᾶ. Καί δίχως συζήτησι, θά ἀλλάζαμε μέ ἀγαλλίασι τά καθαρά μας ροῦχα μέ τά φθαρμένα τοῦ Παπαδιαμάντη καί τά λερωμένα τοῦ Καβάφη..

    Ζήτω τό Ἔθνος τῶν Ἑλλήνων. Χρόνια (μας) πολλά!

  202. Γιάννης Κουβάτσος said

    196:Δηλαδή σε πόσα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πρέπει να εκτείνεται η Ρωσία, ώστε να μη θεωρείται «κουρελιασμένη»; Πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της πρέπει να βρίσκεται μια χώρα, ώστε να μην κινδυνεύει να γίνει μπάλωμα στη ρωσική κουρελού; Πάντως, αυτά τα περί ζωτικού χώρου να δεις τι μου θυμίζουν, τι μου θυμίζουν, ποιον μου θυμίζουν, ποιον μου θυμίζουν… Μωρέ αυτός ο Πούτιν, αν είχε ένα κολοβό μουστάκι, θα ήταν ίδιος… Θα το βρω, κοντά είμαι…
    (Και ναι, αγαπητό Κτήνος, όταν τηρείς δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε δεν πείθεις… Μόνο τα θύματα δεν μπορούν να είναι αντικειμενικά, όπως ο τραυματίας δεν γινεται να κοιτάζει αποστασιοποιημένα την πληγή του. Ως σχολιαστής από απόσταση ασφαλείας, όμως, μπορείς να κάνεις μια προσπάθεια να δεις το πράγμα από όλες του τις πλευρές.)

  203. Γιάννης Κουβάτσος said

    201:Έτσι είναι, Γιώργο. Ας καθόμασταν απλώς σε ένα διπλανό τραπέζι στην ταβέρνα του Καχριμάνη και ας βλέπαμε τον κυρ Αλέξανδρο σκυφτό να μουντζουρώνει τα χαρτιά του, ξέροντας ότι εκεί μπροστά μας γράφεται το «Όνειρο στο κύμα»…
    Χρόνια πολλά!

  204. voulagx said

    Tετραμελή οικογένεια αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 7ο όροφο
    Η φυλή -της φυλής, η τετραμελή-της τετραμελής. Καλό ακούγεται.

  205. voulagx said

    #202: « Πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της πρέπει να βρίσκεται μια χώρα, ώστε να μην κινδυνεύει να γίνει μπάλωμα στη ρωσική κουρελού;»
    Οσο απεχουν αι ΗΠΑ απο την πρωην Γιουγκοσλαβια.
    Απο ποτε λέγοντας «συναυλια για την ειρηνη» εννοουμε «συναυλία υπερ των ρωσικων βομβαρδισμων»;

  206. Νέο Kid said

    Ε, Όχι και με τα λερωμένα του Καβάφη ρε παιδιά! Να μας φάει και τ απόκρυφα κανας αιγυπτιακός σκαραβαίος! Ας τα πλύνουμε πριν τουλάχιστον…

  207. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

  208. voulagx said

    #207: Καλημέρα! Οταν λες εδώ ποιο απ’ όλα εννοείς;

  209. Γιάννης Κουβάτσος said

    205: Όταν εισβάλλουν οι ΗΠΑνοί, κράζουμε τους ΗΠΑνούς. Οταν εισβάλλουν οι Ρώσοι, κράζουμε τους ΗΠΑνούς. Αυτό άραγε να είναι παγκόσμιο φαινόμενο ή άλλη μία ελληνική ιδιαιτερότητα; Τέλος πάντων, μια γνώμη λέμε εδώ, δεν θα λύσουμε τα παγκόσμια γεωπολιτικά προβλήματα από τον χώρο σχολίων του σαραντακέικου εκτός κι αν πάσχουμε από το σύνδρομο Κουροπάτκιν. Όσο για τις γνώμες, ισχύει πάντα η αθάνατη απόφανση του Κλιντ.

  210. voulagx said

    #209: Αυτη ειναι η δικη σου γνωμη, οχι η δικη μου.

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς και είναι μια δική μου ερμηνεία της γνώμης σου. Και όχι μόνο της δικής σου γνωμης αλλά όλων των γνωμών που από την ημέρα της εισβολής κινούνται στη λογική του συμψηφισμού. Πιθανότατα εντελώς λανθασμένη ερμηνεία.

  212. voulagx said

    #210: Ερμηνεύεις εντελώς λάθος τη γνώμη μου.

  213. spyridos said

    «Πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της πρέπει να βρίσκεται μια χώρα,»

    Όσο η Ουάσινγκτον Π.Κ. από την Κούβα. Πριν μια βδομάδα αναφέρθηκε η Κούβα και το δόγμα Μονρόε στο αμερ. Κογκρέσο.

    Εδώ ένα παλιό άρθρο. Γράφτηκε πριν ένα χρόνο. Το έξι να μετατραπεί σε επτά.
    Όταν αποκηρύξουν αυτό τον πόλεμο οι ισαποστάκηδες ρατσιστες τότε θα καταδικάσω κι εγώ τον Πούτιν.
    Πέταγαν στη θάλασσα τα γυναικόπαιδα από την Υεμένη και το πόπολο χειροκροτούσε. Τώρα παριστάνουν οι ίδιοι τους ανθρωπιστές.
    Και δεν είναι παρελθόν. Ετούτες τις μέρες εντάθηκαν οι βομβαρδισμοί.

    «Υεμένη: Έξι χρόνια πόλεμος -Η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως
    https://www.naftemporiki.gr/story/1707191/yemeni-eksi-xronia-polemos-i-xeiroteri-anthropistiki-katastrofi-pagkosmios

    Χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως

    Η σύγκρουση έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια εκτοπιστεί, έχουν ξεσπάσει επιδημικές κρίσεις, η επισιτιστική κρίση είναι ευρείας κλίμακας, ενώ έχει καταρρεύσει η οικονομία: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως.

    Με βάση τα τελευταία δεδομένα του ΟΗΕ περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Υεμενίτες θα είναι αντιμέτωποι με τον λιμό φέτος και σχεδόν 50.000 εξ αυτών ήδη ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν στον λιμό. Περίπου τα δύο τρίτα των 29 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης εξαρτώνται από κάποιο είδος ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιζήσουν.

    Οι δεσμεύσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας το 2021 θεωρείται ότι δεν αρκούν για να καλύψουν τη βοήθεια που χρειάζεται η Υεμένη, με τον ΟΗΕ να έχει συγκεντρώσει το 1,7 δισεκ. δολάρια από τα 3,85 δισεκ. που είχε ζητήσει.»

  214. spyridos said

    Ευτυχώς οι Ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν εχθές τη Μαριούπολη από τους ναζί.
    Οι Τσετσένοι στα Βόρεια του Κιέβου και οι Αμερικάνοι μισθοφόροι στα δυτικά έπαθαν πανωλεθρία εχθές.
    Το Κίεβο είναι πλέον πολύ κοντά.
    Οι Ρομά και ρωσόφονοι βασανίζοντα εκεί καθημερινά από τους Αζοφιανούς.
    Βιάζουν τις γυναίκες και τις κακοποιούν. Πολλές τυφλώθηκαν από το πράσινο χημικό στο πρόσωπο.

  215. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πες τα, ρε Παντελή…
    «Σαν ν’ ακούγεται παντού εκείνο το απειλητικό «τι ομάδα είσαι ρε;». Θαρρείς και είναι νομοτελειακό να ανήκουμε όλοι σε ομάδες, φατρίες ή κόμματα. Θαρρείς και είναι υποχρεωτικό να μην έχουμε δική μας φωνή, αλλά να δανειζόμαστε τη φωνή του όποιου κυρίου ή αρχηγού μας. Θαρρείς και απαγορεύεται να είσαι πολίτης αδέσποτος και αυτόνομος, χωρίς να υπάγεσαι σε κάποιον.»
    https://www.kathimerini.gr/opinion/561770542/i-alysida-ton-polemon-san-allothi/

  216. π2 said

    215. Εγώ πρότεινα και νεολογισμό: https://twitter.com/pidyo/status/1498289922834378755?s=20&t=Jl7WQBDxpfp8_u3ZCi0DWQ

    Κατά τα άλλα, ακούστε κάποιοι τη συνέντευξη στο 179, γιατί διαβάζω διάφορα απίθανα (και) εδώ μέσα.

  217. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία συμβαίνει ότι συμβαίνει πάντα : γενικεύουμε και απλοποιούμε απίστευτα περίπλοκες καταστάσεις με ποικίλες αιτίες, τις ξαπλώνουμε στο κρεβάτι του Προκρούστη και τις φέρνουμε στα ιδεολογικά μας μέτρα, τις προσαρμόζουμε βίαια στα έτοιμα νοητικά μας σχήματα. Όλοι μας λίγο-πολύ αυτό κάνουμε. Τουλάχιστον ας δείξουμε λίγο σεβασμό στη μόνη αδιαφιλονίκητη πραγματικότητα αυτού του πολέμου, στην καταστροφή μιας χώρας και στα βάσανα που υφίσταται στα καλά καθούμενα ένας ολόκληρος λαός.

  218. sarant said

    216 Μετηνισμός από το «Με την…»;

  219. π2 said

    218: Ναι, το λέω στην απάντηση.

  220. ΣΠ said

    216
    Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι τώρα χρειάστηκε να πλαστεί ο νεολογισμός. Πριν τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

  221. spyridos said

    Η ελευθερία της έκφρασης δεν ισχύει για εγκλήματα των ναζί

    _______________

    220
    Ακόμα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το σκηνικό στην Ουκρανία το είχε έτοιμο ο Μπάιντεν από το 2014.
    Ενα μικρό διάλειμμα με Τραμπ που δεν γούσταρε πόλεμο και πάμε ξανά.
    Μέχρι και το γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας διόρισε ο Μπάιντεν και το καυχιέται.

  222. spyridos said

    Κάθε τουι που δείχνει τη φάση των ναζί διαγράφεται, αυτόματα.
    Και συχνά και ο λογαριασμός. Ελευθερία.

  223. SteliosZ said

    Ακόμα ένας «ισαποστάκιας»….
    https://www.sanders.senate.gov/press-releases/prepared-remarks-sanders-senate-floor-speech-on-ukraine/

  224. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ξεκάθαρος ο γερο-Μπέρνι:

    M. President, we should be absolutely clear about who is most responsible for this looming crisis: Russian President Vladimir Putin. Having already seized parts of Ukraine in 2014, Putin now threatens to take over the entire country and destroy Ukrainian democracy. There should be no disagreement that this is unacceptable. In my view, we must unequivocally support the sovereignty of Ukraine and make clear that the international community will impose severe consequences on Putin and his fellow oligarchs if he does not change course.

  225. voulagx said

    Η… φοβερή «αποκάλυψη» του Νίκου Ρωμανού και η πληρωμένη απάντηση της Θεανώς Φωτίου Η… φοβερή «αποκάλυψη» του Νίκου Ρωμανού και η πληρωμένη απάντηση της Θεανώς Φωτίου

  226. Nestanaios said

    224.
    Mr. President,
    Before you were elected, we knew what would happen with you being the president. This is why we wanted President Trump to be reelected.
    Mr. President, I am sure you will be remembered as the worst President ever. If you want this not to happen you can resign now. But please do make sure before you resign to change the vice president with one who knows something about foreign policy and laughs less out there.

  227. voulagx said

    #223: Ξεκάθαρα ισαποστάκιας
    M. President, Vladimir Putin may be a liar and a demagogue, but it is hypocritical for the United States to insist that we do not accept the principle of “spheres of influence.” For the last 200 years our country has operated under the Monroe Doctrine, embracing the premise that as the dominant power in the Western Hemisphere, the United States has the right to intervene against any country that might threaten our alleged interests. Under this doctrine we have undermined and overthrown at least a dozen governments. In 1962 we came to the brink of nuclear war with the Soviet Union in response to the placement of Soviet missiles in Cuba, 90 miles from our shore, which the Kennedy Administration saw as an unacceptable threat to our national security.

  228. # 217

    Κοίταξε στον πόλεμο θα έχεις καταστροφές αν δεν υπάρχει παράδοση, αυτό είναι θεμιτό και αναμενόμενο. Τα εκατοντάδες βιδδεάκια που κυκλοφορούν με βασανισμούς Ρομά από Ουκρανούς ναζί εκεί που ΔΕΝ πολεμάνε δεν έχουν καμιά σχέση με μάχες είναι κατάπτυστα και καταδικαστέα, δεν είναι θέμα ποιά πλευρά γλυκοκοτάζεται.

  229. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή, στην επόμενη εισβολή του ΝΑΤΟ οπουδήποτε, κανείς δεν θα μπορεί να ασκήσει κριτική, αφού όλοι έχουν λερώσει τη φωλιά τους, είτε κατά συρροήν, είτε σε κάποια στιγμή του παρελθόντος τους. Ομολογώ πως δεν την καταλαβαίνω αυτήν τη λογική. Και νομίζω πως αυτή η λογική πηγάζει από την πολιτική στάση έναντι του εκάστοτε επιτιθέμενου ή έναντι του εκάστοτε αμυνόμενου. Ίσες αποστάσεις, συμψηφισμοί, ιστορικές αναδρομές, γεωστρατηγικά ψιλολογήματα και όλα αυτά τα μανιαμουνίστικα και προσχηματικά είναι εντελώς απαράδεκτα, όταν ξεθεμελιώνονται χώρες και εξοντώνονται λαοί. Ο εισβολέας πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα, τελεία και παύλα. Οι ανθρωπιστικές αξίες πρέπει να είναι πάνω από την κομματική πειθαρχία και τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις.

  230. Αγγελος said

    Ο Σάντερς έχει 100% δίκιο. Φυσικά είναι απαράδεκτη η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά καλό είναι να καταλάβουν και οι Αμερικάνοι ως πού τους παίρνει να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους!

  231. Nestanaios said

    Όταν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα η εισβολή πρέπει να επιβάλλεται.
    Όταν κινδυνεύει η δημόσια περιουσία από ιδιώτες τυχοδιώκτες, η εισβολή πρέπει να επιβάλλεται.

  232. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα αν οι Ουκρανοί θέλουν να ανήκουν στη σφαίρα επιρροής των Αμερικανών, θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιος έχει δικαίωμα να τους το απαγορεύσει; Ανεξάρτητο κράτος δεν έχουν; Και, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, έχουν δίκιο να θέλουν να ανήκουν εκεί, αφού μόνο έτσι μπορούν να γλιτώσουν από την αυτοκρατορική αδηφαγία της Ρωσίας. Αν και είναι μάλλον αργά πια για να γλιτώσουν.

  233. Φώτης said

    @ 213, 214, 221, 222

    Όταν η έννοια του «γραφικός» συνταντάει τη λέξη «graphic»

    Γενικά είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι αρκετοί σχολιαστές εδω μέσα, ενώ αυτοτοποθετούνται στην αριστερή πλευρά του ελληνικού πολιτικού φάσματος. τα σχόλιά τους ταυτίζονται πολύ περισσότερο με τις γενικότερες και ειδικότερες τάσεις της ευρωπαϊκής αλλά και της αμερικανικής ακροδεξιάς.

    Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αυτή αναντιστοιχία – έλλειψη σύμπλευσης της ελληνικής αριστεράς (στο μέτρο που αυτή εκφράζεται από τα σχόλια εδώ μέσα) με την ευρωπαϊκή.

  234. Γιάννης Κουβάτσος said

    233:Δεν μου κάνει πια εντύπωση αυτή η σύμπτωση απόψεων. Πριν από κάτι μήνες, συζητούσα με μια συνάδελφό μου, νυν και αεί οργανωμένη στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και μαχητική συνδικαλίστρια, σε ταβερνάκι των Εξαρχείων και, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, διαπίστωσα ότι, αν εξαιρέσουμε την καλλιέπειά της, ήταν σαν να συζητούσα με ψηφοφόρο του Τραμπ.

  235. Mitsi Vrasi said

    Πρός ΓΤ 55!
    Απουσίαζα κι έχασα τα Καραμανλίδικα, να πάρει η ευχή! Την άλλη φορά, και με σουτζούκι βεβαίως-βεβαίως.
    (χε-χε)

  236. Nestanaios said

    232. Υπάρχουν Ουκρανοί που δεν θέλουν να ανήκουν στην σφαίρα επιρροής των Αμερικανών. Υπάρχουν συνεργασίες και συμφωνίες στο παρελθόν που παραβιάζονται. Νομίζεις ότι υπάρχουν Ουκρανοί που πολεμούν τους Ρώσους; Μερικά ΕS ΕS υπάρχουν και πολλοί μισθοφόροι ξένοι. Φίλοι Αλβανοί μου έχουν εκμυστηρευτεί ότι πολλοί Αλβανοί έχουν πάει εκεί για 60.000 δολάρια τον μήνα. Γιατί νομίζεις ότι εσύ κι εγώ πληρώνουμε διπλάσια την ΔΕΗ και την βενζίνη; Πού νομίζεις ότι πηγαίνουν αυτά τα λεφτά;

    233. Ανδρέας Παπανδρέου: «Η Αριστερά είναι τσόντα της Δεξιάς».

  237. Mitsi Vrasi said

    Επειδή έλειπα, όπως έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου, και μετά απ’ όσα διάβασα,
    πιστεύω ότι έχει λησμονηθεί η φράση «αυτοδιάθεση των λαών». Ας θυμηθούμε το Κόσοβο. Οι κοσοβάροι έκαναν δημοψήφισμα. Μπορεί να μας αρέσει ή όχι, να διαφωνούμε πολιτικά ή όχι, αλλά έκαναν δημοψήφισμα.

  238. Nestanaios said

    237. Το δημοψήφισμα δεν είναι πανάκεια. Αρκεί ένα «εμβόλιο» πριν το δημοψήφισμα για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον εμβολιαστή. Πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι.

  239. Alexis said

    #233, 234: Έτσι είναι δυστυχώς.
    Ήθελα να γράψω κάτι πάνω σ’ αυτό, αλλά τώρα, μετά την είδηση του θανάτου του αγαπητού μας Γιάννη Ιατρού, δεν έχει πλέον καμία σημασία.
    Ίσως κάποια άλλη φορά… 😦

  240. Nestanaios said

    23. Ο «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» με το «ΛΕΩΝ» δεν έχουν σχέση. Η ετυμολογία διαφέρει. Το θέμα στη μια περίπτωση είναι «ΛΕΟΝΤ» και στην άλλη περίπτωση το θέμα είναι «ΛΕΟ-ΟΝ-ΙΔ». «ΛΕΟ» εκ της γενικής «λε-ος». Η γενική εκπίπτει του θέματος «ΛΕ» = τα περιφερόμενα έμψυχα. Άνθρωποι και ζώα. Η «ΟΝ» είναι το όφελος και η «ΙΔ» επιτεταμένως δίδει. Μη ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο έκανε στις Θερμοπύλες ο βασιλιάς της Σπάρτης.
    33. Αν θυμάμαι καλά, ο καλλίτερος παίκτης του ΠΑΟΚ σε κείνον τον αγώνα ήταν ο Στέφας.

  241. voulagx said

    Το περιστέρι και η σκιά του γαϊδάρου
    https://www.efsyn.gr/politiki/i-apopsi-tis-efsyn/337606_peristeri-kai-i-skia-toy-gaidaroy

  242. ΑΔ4 said

    Υπάρχουν επώνυμα και Πλάτων και Πλάτωνος, αμφότερα άκλιτα.

  243. Δημήτρης said

    Ταπεινή μου άποψη, όσοι δεν κλίνουν τα επώνυμα τους, είναι άτομα είτε ελλιπούς μόρφωσης, είτε θέλουν να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους, μιας και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αλλιώς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: