Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η Ρεζέρβα με τον Δύτη

Posted by sarant στο 17 Μαΐου, 2023


Ταξίδευα χτες, οπότε σκέφτηκα να βάλω μιαν εκλεκτή αναδημοσίευση από άλλο ιστολόγιο. Ήδη, πριν από δύο μήνες είχα αναδημοσιεύσει εδώ το πρώτο άρθρο της θαυμάσιας Σαββοπουλιάδας, που έχει ξεκινήσει ο φίλος μας ο Δύτης των Νιπτήρων στο δικό του ιστολόγιο. 

Μια  και την Κυριακή έχουμε εκλογές, διάλεξα να αναδημοσιεύσω σήμερα την 7η συνέχεια της δυτικής Σαββοπουλιάδας, όπου παρουσιάζεται η Ρεζέρβα, ένας δίσκος που περιέχει τραγούδι αφιερωμένο σε Εκλογές (τις εκλογές του 1977, βέβαια) αλλά και κάμποσα άλλα τραγούδια με πολιτικές αναφορές. 

Όπως όλα τα άρθρα της Σαββοπουλιάδας,  έτσι και τούτο εδώ ο Δύτης (και εδώ είναι η πρωτοτυπία) το έγραψε πρώτα στο Τουίτερ. Θα έλεγε κανείς πως το μέσο αυτό, με τον εγγενή περιορισμό που έχει στην έκταση των αναρτήσεων (μόλις 280 χαρακτήρες για κάθε τουίτ) είναι το πλέον ακατάλληλο για εκτενή άρθρα. Όμως ο Δύτης παρουσίαζε τραγούδι προς τραγούδι τη Ρεζέρβα, αφιερώνοντας σε κάθε τραγούδι 4-5 ή και περισσότερα διαδοχικά τουίτ. Στο τέλος, αναδημοσίευσε το σύνολο στο ιστολόγιό του. 

Tη δημοσίευση, όπως είπα, την είχα προγραμματίσει εδώ και μέρες. Ξαφνικά, ο Σαββόπουλος έγινε κάπως επίκαιρος επειδή σε μια συνέντευξή του ανέφερε ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω γιατί αυτό προκαλεί έκπληξη, τη στιγμή που ήδη πριν από 35 χρόνια είχε γράψει τραγούδι στο οποίο ευθαρσώς δήλωνε το ίδιο («Το Μητσοτάκ»). 

Δεν θα γράψω όμως  άλλα, επειδή το άρθρο είναι  πολύ μεγάλο, αφού κι ο δίσκος είναι διπλός. O λόγος στον Δύτη. 

Σαββοπουλιάδα Ζ’ – Η Ρεζέρβα

1979 και έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τον τελευταίο κανονικό (όχι συλλογή, όχι παραγγελία) δίσκο! Παρότι όπως δείχνουν οι δύο δίδυμοι δίσκοι που προηγήθηκαν τα δυο προηγούμενα χρόνια, το Χάπι Ντέι και οι Αχαρνής, ο Σαββόπουλος δεν είχε μείνει άεργος και μάλιστα είχε προχωρήσει σε πολύ διαφορετικό στιλ, παραμένει το γεγονός ότι όσο και να μην είχε χρόνο έγραφε μεν τραγούδια, όχι όμως τόσα που να βγάλει δίσκο, ή που δεν ήθελε για κάποιο λόγο να τα βγάλει σε δίσκο. Το Πρωινό είναι μισογραμμένο το ’75, ο Πολιτευτής το ’74, η Κύπρος και τα Παιδιά που είναι στο Κόμμα το ’75 (!), η μελωδία από το Κανονάκι είναι από τους Αχαρνής και οι Εκλογές μαντινάδα είναι του ’77 (το ’77 αναφέρεται -στον δίσκο από τις συναυλίες στο Zoom- ότι γράφτηκε και η Πρωτομαγιά, έχει πει σε μια εκπομπή ότι δεν χωρούσε στο δίσκο). Για να μη γκρινιάζουμε, βέβαια, ο δίσκος είναι διπλός. Α – είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν κανονικότατα δεύτερες φωνές και μάλιστα γυναικείες (δεν μετράω τους Αχαρνής που είναι παράσταση, ας πούμε).

Είναι φανερό ότι σα να ένιωθε ότι, μετά τον ροκ οργασμό της περιόδου ’68-’72 κάτι δεν πήγαινε καλά, κάπου είχε χάσει την ορμή του, κάπου, δηλαδή, το Φορτηγό είχε μείνει από λάστιχο και χρειαζόταν, βέβαια, μια ρεζέρβα. Ο Σαββόπουλος είναι τριανταπέντε χρονών, too old to rock and roll, too young to die: το ροκ δεν τον καλύπτει πια, μπάζει, ψάχνει όπως είχε πει άλλο σπίτι. Υπάρχει ακόμα βέβαια το ροκ στοιχείο, σε κομμάτια όπως ο Πειρατής, ωστόσο κυριαρχεί ένα άλλο, νέο στιλ, εντελώς προσωπικό και ιδιόρρυθμο, δύσκολο να περιγραφεί: πνευστά (όπως και στους παλιότερους δίσκους, αλλά εδώ με πιο στοχαστική ας πούμε χρήση), παραδοσιακά όργανα, εναρμόνιση και ενορχήστρωση πάντα με έμφαση σε διαφωνίες και ιδιότυπα ακόρντα, μελωδικές γραμμές που μοιάζουν να έχουν γραφτεί με πολύ κόπο και που δύσκολα θα τραγουδηθούν από μια παρέα π.χ. Ήδη με την πρώτη εκδοχή του Πρωινού, του ’75, είχε φανεί αυτή η στροφή προς κάτι πιο προσωπικό και πιο λυρικό. Η Ρεζέρβα είναι αυτή η χρυσή ισορροπία, όπου δεν θέλει να μιλήσει στο όνομα κανενός, θέλει να μιλήσει σχεδόν πρώτη φορά (μετά το Περιβόλι, ίσως) για τον εαυτό του, όχι μόνο όμως, και για τον τόπο του και τους ανθρώπους του με λιγότερο θυμό και περισσότερη αγάπη (ισορροπία, η μαγική λέξη). Τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα είναι παρόντα όσο ποτέ, και φέρνουν τα μηνύματα από κόσμους χαοτικούς και διαλυμένους, σε έναν άνθρωπο που αρχίζει να νιώθει κατασταλαγμένος και κάπως σίγουρος – όχι πολύ: περισσότερο από τότε που δεν είχε ήχο και υλικό, λιγότερο από τότε που (στο κοντινό μέλλον) θα αποφάσιζε να ταυτιστεί με κάτι. Ένας δίσκος με επαγγελματίες μουσικούς και ωράριο εργασίας, αλλά όμως και με ψυχή, και με πάθος. Ισορροπία – νομίζω αυτή είναι η λέξη κλειδί για τη Ρεζέρβα.

Πρωινό

Ξαναδουλεμένο το κομμάτι που κλείνει τα Δέκα χρόνια κομμάτια: σκηνές από ένα γάμο, που διατηρεί την ορμή του παρά τις δυσκολίες, την πλήξη, την καθημερινή τριβή χάρη σε μια θέληση για ξαναρχίνισμα («θα ξαναβρούμε τους φίλους μας…»). Η ανδρική και η γυναικεία φωνή διαλέγονται, ενώ μια ηλεκτρική κιθάρα σα να σολάρει από πίσω δημιουργώντας ένα χάος φωνών μέσα από το οποίο ανυψώνεται η γαλήνια μελωδία του ρεφρέν. Προσωπικά προτιμώ την πρώτη εκδοχή, ωστόσο, σα να είναι κάπως μπαρόκ αυτή η πολυφωνία μου φαίνεται.

Για την Κύπρο

«Και γιατί δεν μας το λες», τραγουδούσαν λέει παλιά οι ζητιάνοι. Ξεκινά με μια από τις παράξενες μελωδίες που αφθονούν στο δίσκο, συνεχίζει με ροκ κορμό, παραδοσιακό ούτι στη γέφυρα· αυτό είναι το στιλ της Ρεζέρβας (όπως στο «Για το σοσιαλισμό» ή τη «Μικρή Ελλάδα») που προοιωνίζεται και τη συνέχεια. Δεν συνειδητοποιούμε εύκολα ότι μόλις πέντε χρόνια έχουν περάσει από τον Αττίλα (το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει σε σαρανταπεντάρι το ’75 στο μεταξύ), και ότι αυτή η γενιά (ή η αμέσως προηγούμενη) κατέβαινε στους δρόμους και έτρωγε ξύλο για την Κύπρο (σε ένα αντιιμπεριαλιστικό πλαίσιο παρά την «Ένωση» – «δεν είναι μούρλα εθνική που επιστρέφει»). Έχει ενδιαφέρον ο παραλληλισμός με τη ζητιανιά, ο Σαββόπουλος ξέρει ότι ασχολείται με κάτι που μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν στο κοινό του και έχει αυτή την περηφάνεια του ζητιάνου για την οποία, όπως και να το κάνουμε, μόνο εκείνος μπορεί να μιλήσει.

Ο πολιτευτής

Άλλο ένα τραγούδι της Μεταπολίτευσης: πρωτοκυκλοφόρησε το ’75, μαζί με τον Καθρέφτη του Μπαγιαντέρα, και στην πρώτη εκδοχή του ο σοσιαλισμός ήταν αριστεροχουντισμός (μια επινόηση του Καραμανλή, που μοιάζει με τωρινές θεωρίες των δύο άκρ

ων, και την οποία φαίνεται είχαν υιοθετήσει τα κόμματα της αριστεράς εναντίον των εξωκοινοβουλευτικών αριστεριστών – περισσότερα εδώ). Είναι η εποχή που ο Σαββόπουλος προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την αριστερά: την ίδια χρονιά έγραψε τα Παιδιά που είναι στο Κόμμα. Και στα δύο μοιάζει να συντάσσεται με τα παιδιά με τα μαλλιά της Μαύρης Θάλασσας, που γεμίζουν τα αμφιθέατρα και τους δρόμους στις πορείες, παρότι δεν λείπει και η αγάπη στη φτερούγα του ποντικού. Το κομμάτι είναι κοντά στον Καραγκιόζη μουσικά (αλλά, κατά βάθος, και στιχουργικά αν έχουμε υπόψη την πλήρη εκδοχή του), μαζί βγήκαν εξάλλου. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η εκδοχή του ’75 με το μπουζουκάκι της (λείπει και το μισό ρεφρέν εκτός από την τελευταία φορά) είναι πιο κοντά στις εκτελέσεις των συναυλιών του ’83 με την Οπισθοδρομική Κομπανία και την Αρβανιτάκη. Εδώ μια εκτέλεση πριν το δίσκο:

Γεννήθηκα στη Σαλονίκη

Νομίζω (με την εξαίρεση ενός κλίματος περισσότερο παρά συγκεκριμένων αναφορών στο Περιβόλι) εδώ είναι η πρώτη φορά που ο Σαββόπουλος αρχίζει να μιλά για τον εαυτό του. Θέλω να πω, υπάρχει πάντα το πρώτο πρόσωπο, εδώ όμως υπάρχει προσωπική ιστορία και βιώματα: όχι κάτι πολύ ιδιαίτερο, όχι ιστορίες απ’ τη ζωή του, αλλά το πώς κάνει έναν απολογισμό θεωρώντας πως ό,τι είναι ανάγεται στο πού μεγάλωσε. Δεν υπάρχουν εθνικές συνδηλώσεις εδώ: υπάρχει ο Τσιτσάνης μ’ ένα μικρό βιολί, υπάρχει ένα τραμ, τα Κάστρα, η μπάντα του Ορφανοτροφείου, ο πατέρας στο ράδιο… τα παιδικά χρόνια είναι η πατρίδα, ακόμα – με μια κρυφή εκ γενετής αιμοραγία. Κλασικά η συνοδεία πυκνώνει στο γνωστό στιλ από το Βρώμικο Ψωμί (μέχρι και χορωδία μπαίνει στο τέλος!), η μελωδία είναι από εκείνες τις μελωδίες της Ρεζέρβας που φωνάζουν από μακριά τον πατέρα τους, τα πνευστά και ιδίως δηλαδή η τούμπα του Ζουγανέλη δίνουν τον τόνο, αγνώριστη η φωνή της Πρωτοψάλτη παίζει το ρόλο ενός παντογνώστη αφηγητή.

Για τα παιδιά που ‘ναι στο Κόμμα

Κι αυτό του ’75, αλλά θα μπορούσε να είχε γραφτεί άνετα πέντε ή και δέκα χρόνια αργότερα. Ξέρουμε σε ποιους απευθύνεται (ένα είναι το Κόμμα!) και το κλίμα είναι παρόμοιο με τον Πολιτευτή, αλλά βέβαια έχει κάτι πιο ανάλαφρο: πιο αγαπησιάρικο προς το οργανωμένο κομμάτι της Αριστεράς, πιο επιπόλαιο στο ζητούμενο (το μπαρ που ξενυχτάει) – εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η μοναξιά, κατά το γνωστό σύνθημα του «εσωτερικού», το οποίο σε κάποια συνέντευξη ο Σαββόπουλος ευχαρίστησε για τη φιλοξενία (προσωρινή λέει, αν θυμάμαι καλά) του κοινού του. Βέβαια η τελευταία εικόνα με το δικαστήριο είναι πιο ζοφερή, και φέρνει στο νου το Τραγούδι από το «Βρώμικο Ψωμί» – που τελικά λέει κάτι παρόμοιο. Μουσικά φέρνει στα άλλα της εποχής, Για την Κύπρο ή Για τον σοσιαλισμό, αλλά έχει και κάτι από τον Πειρατή που είναι νομίζω μεταγενέστερο: πυκνή ενορχήστρωση, ρεφρέν που θες να το τραγουδήσεις δυνατά – και για κάποιο λόγο τελειώνει με μια απλή, μικρή, ταπεινή κιθαρίτσα σαν τη φλογέρα της Ωδής.

Για τον σοσιαλισμό

Οι τίτλοι αυτής της σειράς πολιτικών τραγουδιών (Για την Κύπρο, Για τα παιδιά…) θυμίζουν κάπως ειρωνικά διάφορες μπροσούρες και εκδόσεις της εποχής. Εδώ οι στίχοι είναι από τους πιο κρυπτικούς που έχει γράψει ο Σαββόπουλος, σε αντίθεση με τον τίτλο που σα να προσπαθεί να εξηγήσει με τον απλούστερο τρόπο. Λέει περίπου, θαρρώ, το εξής απλό: καλός ο σοσιαλισμός αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η κατάργηση της φτώχειας, είναι να βρούμε τι είναι εκείνο που κάνει τη φτώχεια να γεννά αριστουργήματα ώστε να μην το χάσουμε – κι αυτό είναι η αγάπη. Η αγάπη δουλεύει για τον σοσιαλισμό. Ξεκινά σαν παιδικό παιχνιδάκι, συνεχίζει με ένα συνδυασμό παράξενης, πολύπλοκης μελωδίας (έχει ακόμα και κάτι σαν φούγκα με τη γυναικεία φωνή), χορωδίας και πλούσιας ενορχήστρωσης. Δύσκολο και όμως χαρούμενο κι αισιόδοξο κομμάτι.

Μικρή Ελλάδα

Όπως και το Πρωινό, ένα κομμάτι που πρέπει να δει κανείς τους στίχους στο χαρτί για να συλλάβει το ποιητικό στοιχείο τους. Ομοιοκαταληξία δεν υπάρχει, οι δύο φωνές σε διάλογο παίζουν ουσιαστικά ένα μονόπρακτο, όπου η Ελλάδα (αυτός ο τόπος, θα έλεγε παλιότερα – ενδιαφέρον ότι η λέξη Ελλάδα υπάρχει σε τόσα κομμάτια αυτού του δίσκου, πρώτη φορά) είναι η νοσοκόμα, ταλαίπωρη και σιδεροκέφαλη. Ενδεικτικό της μετέωρης αυτής στιγμής του Σαββόπουλου, τη στιγμή που πιστεύει ότι από υπόγειες στοές και σκοτεινές διαδρομές κοντεύει επιτέλους -προσωπικά- να βγει σε τόπο φωτισμένο και γαλήνιο. Τώρα που το ξανακούω, είναι εντυπωσιακό πώς η περίπλοκη μουσική κάνει αυτούς τους στίχους να τραγουδιούνται!

Κανονάκι

Η θριαμβευτική αυτή μουσική προέρχεται από τους Αχαρνής (τα κουπλέ είναι μακεδονίτικος σκοπός), και πρέπει να πούμε ότι ο τρόπος που τραγουδάει ο Σαββόπουλος είναι μοναδικός (και) εδώ. Πιο κοντά στη στροφή του ’80 παρά στη σκοτεινιά του ’70, αυτή τη φορά προσπαθεί να μιλήσει (νομίζω) για την παράδοση, για αυτό το πράγμα που ψάχνει ο Σαββόπουλος από τη στιγμή που αποφασίζει ότι δεν είναι το ροκ το σπίτι του. Μεσ’ από το ρεύμα και το χρόνο, αλλά και μεσ’ απ’ τη συνήθεια και το νόμο πηγάζει αυτό το πράγμα, αυτή η χάρη που ξεχειλίζει και που με την κρυμμένη της αιτία προσφέρει τη ρεζέρβα, δίνει τη νέα ώθηση σε όποιον (λέει) καταλαβαίνει ότι πρέπει απλά να της παραδοθεί. Μαζί και η περίφημη ιστορία του κότσυφα του Σταύρου, που ποτέ δεν την κατάλαβα τελείως (πρόσφατα δε, έμαθα ότι είναι λαϊκό παραμυθάκι του Κιλκίς!) αλλά τώρα, σ’ αυτό το πλαίσιο, νομίζω την καταλαβαίνω: μια παραβολή για την ταπεινότητα που απαιτεί αυτό το δόσιμο για να δώσει καρπούς και να μην το πάρουν οι βροχές και το χαλάζι.

Τι έπαιξα στο Λαύριο

Αυτό το κομμάτι ίσως θα ταίριαζε περισσότερο στα «Τραπεζάκια έξω». Τρυφερή μπαλάντα που μοιάζει να έρχεται από παλιά αλλά, στην πραγματικότητα, δείχνει προς την κατεύθυνση όπου πήγαινε ο Σαββόπουλος. Λίγο φαίνεται η αμηχανία της Ρεζέρβας, αυτό το μετέωρο βήμα – προσέξτε όμως την διακριτική αλλά τόσο πλούσια ενορχήστρωση, σε ένα κομμάτι που συνήθως το ακούμε λάιβ μόνο με κιθάρα. Ο χρόνος ο αληθινός σαν μικρό παιδί είναι εξόριστος – δύσκολος στίχος που ίσως χτυπά ένα καμπανάκι σε όποιον είναι γονιός, και ξέρει ή ψυλλιάζεται ότι το παιδί είναι ο χρόνος. Τον άκουσα πρόσφατα να εξηγεί (σε μια εκδήλωση για τα γηρατειά!) ότι υπάρχει ο χρόνος που μετράμε με το ρολόι, που περνάει, και υπάρχει και ο χρόνος που νιώθουμε ας πούμε, που διαστέλλεται ή συστέλλεται κατά τα συναισθήματά μας, και αυτός είναι ο αληθινός χρόνος, με τον οποίο συνδεόμαστε σε κάποιες σπάνιες στιγμές.

Μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο

Το συμβάν είναι γνωστό, γνωστότατο, και άλλωστε το περιγράφει αναλυτικότατα ο Σαββόπουλος και η οπτική του είναι ασυνήθιστα καθαρή για την περίοδο αυτή. Τυπικά το κομμάτι γράφτηκε το ’78, ωστόσο στιχουργικά τουλάχιστον ανήκει περισσότερο στο ίδιο το συμβάν, το ’73 δηλαδή: οι «σκιές με λάμπες θυέλλης που γλιστρούν στου Άδη το πανί» παραπέμπουν στον Καραγκιόζη, που φωτίζεται από τις τρύπες του, και η ιδέα με την υπαρξιακή τρύπα επανέρχεται: «τσουλώντας της τρύπας του τη ρόδα»· ακόμα και «η αρρώστια που μας σώζει» είναι κοντά σε εκείνη την περίοδο. Μόνο που πια, βαρέθηκε να ξεγελά τη λογοκρισία και προτίμησε να την ξεμπροστιάσει βάζοντας την μπομπίνα στο γρήγορο («καθώς διηγόταν τη ζωή του σε κουφούς… το δικαστήριο λειτουργούσε μέσα κει, μα η δικαιοσύνη ήταν απέξω»):

Και πράγματι, η ιστορία του Κοεμτζή όπως τη διηγείται με επικό τρόπο ο Σαββόπουλος (αδιάφορο πόσο ήταν πράγματι έτσι) είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, μια θεότητα που λύει τον πανικό της στων μπουζουξήδικων το γκέτο – και είναι άξιο θαυμασμού ότι προσεγγίζει αυτό τον σκοτεινό κόσμο, το σκυλάδικο, σε μια εποχή που το κοινό του μάλλον τον εχθρεύεται. Η ποίηση εισχωρεί στα ρεφρέν (αγγίζω το στοιχειό σας, χωριό συσκοτισμένο, σόι αλλοπαρμένο…) και φέρνει ανατριχίλες στο τέλος (η ουρά που αυξαίνει φτύνοντάς τον ας λυσσάει…). Το είχα μάθει απ’ έξω, και θα το θυμάμαι πάντα.

Πειρατής

Ραδιοπειρατής δηλαδή, κάτι που έχουμε ξεχάσει πια (αλλά μέχρι και όλη τη δεκαετία του ’80 διάβαζες όλο ειδήσεις για ραδιογωνιόμετρα και συλλήψεις). Το διακύβευμα για τον Σαββόπουλο, εδώ όπως και σε όλη σχεδόν τη Ρεζέρβα, δεν είναι η ύπαρξη πια αλλά η έκφραση: και αυτό βλέπει στον πειρατή, το τραύλισμα εκείνου που δεν μπορεί να πει κάτι άμεσα αλλά θα μπορέσει αν οικειοποιηθεί το μέσο κάποιου άλλου, τις ραδιοσυχνότητες εν προκειμένω και τη συσκευή του ραδιοφώνου (αντί για την πρόσωπο με πρόσωπο εξομολόγηση, για την οποία κολλάει και τραυλίζει…) – θυμηθείτε τι έλεγε για το ροκ, την κραυγή αυτού που δεν έχει λόγο απτό να κραυγάσει γιαυτό δανείζεται την έκφραση εκείνου που έχει λόγο. Μουσικά, θυμίζει κάπως τους Χουλιγκάνους από αργότερα – διόλου τυχαία, τραυλίσματα κάποιου που ρόκαρε αλλά έχει αρχίσει να ξεχνάει το πώς (δεν το λέω για κακό).

Οι εκλογές μαντινάδα

Και τον «Σαν τον Καραγκιόζη» είναι γραμμένο για κάποιες εκλογές, αλλά εδώ πρώτη φορά το παράθυρο της επικαιρότητας είναι τόσο στενό. Κάτι που το ’90 δεν θα είχε τόσο καλά αποτελέσματα στην επανάληψη, αλλά εδώ παραδόξως λειτουργεί. Πάρα πολλές αναφορές σήμερα δύσκολα γίνονται κατανοητές, η Συμμαχία, ο Τσάτσος, ο Φλωράκης κι ο Κύρκος, ακόμα και η αναφορά στην Ευρώπη και την επικείμενη ένταξη στην ΕΟΚ («κι αν ταΐσεις του απαντώ κακάο τη γελάδα, δεν θάναι πάλι πιθανό ν’ αρμέξεις σοκολάδα» – μάλλον δεν θα συμφωνούσε τώρα!). Ωστόσο εκφράζει με κέφι τη γενική θέση του Σαββόπουλου εν έτει 1977 (υπάρχει μια συνέντευξη: «-Τελικά θα ψηφίσεις; -Όχι, αφού σου είπα δεν προλαβαίνω, εγώ ψηφίζω στη Σαλονίκη και έχω δουλειά τώρα, ετοιμάζω αυτό το τραγούδι»), όπως φαίνεται άλλωστε σε όλο το δίσκο, και προσφέρει μερικούς αξιομνημόνευτους στίχους με κορυφαίους τους δύο πρώτους: Τα όνειρά σου μην τα λες, γιατί μια μέρα κρύα / μπορεί και οι φροϋδιστές να ‘ρθούν στην εξουσία.

Άσπα

Μετά τη Σαλονίκη, ακόμα ένα πολύ προσωπικό τραγούδι (με την έννοια ότι το πρώτο πρόσωπο υψώνεται πολύ πάνω από συλλογικές ταυτότητες, κάτι σχετικά σπάνιο στον Σαββόπουλο), στο στιλ του Πρωινού – κάπως στο τέλος το εγώ διαλύεται σε ένα όραμα υπέροχων, παραμυθένιων βαλκανικών τόπων. Σχετικά απλή μελωδία αλλά με πολύπλοκη συνοδεία της κιθάρας και μετά της τούμπας, η ανεβαστική γέφυρα σα να έρχεται από τις ηχογραφήσεις των αρχών της δεκαετίας – ένα ωραίο τραγούδι που αδιαφορεί για το κοινό του και έτσι εντυπωσιάζει κατά λάθος.

Αουντουαντάρια

Η Ρεζέρβα είναι ο πρώτος δίσκος που χρησιμοποιεί επαγγελματίες μουσικούς («έβαλα ωράριο εργασίας…»), και συχνά-πυκνά εκείνη την εποχή ο Σαββόπουλος εκφράζει την έκπληξη και την ευγνωμοσύνη του για το πώς συνέβαλαν στο όραμά του. Έτσι τελειώνει το δίσκο με μια ονομαστική αναφορά, εν είδει κλεισίματος συναυλίας, που γυρίζει στο δεύτερο μισό σε μια προσπάθεια κλεισίματος του δίσκου που ανοίγει και το δρόμο στη μελλοντική ιδέα του Σαββόπουλου για το κοινό του: τη γενιά του, όσους κρατούν φιλίες από το ’65, την οποία σε λίγα χρόνια θα θεωρήσει σχεδόν την τελευταία αγνή, ιδεατή γενιά.

137 Σχόλια to “Η Ρεζέρβα με τον Δύτη”

  1. Χαρούλα said

    Καλημέρα!
    Στη σοφία του ιστολογίου ερώτημα
    Τι σημαίνει «Μαχαρλικιανή»; Το βρήκα ως: Μαχαρλικιανή ρεσεψιονίστ.

    Νιόνιος αργότερα σε χαλαρότερους ρυθμούς, να το χαρώ.
    Και όχι δεν με νοιάζει τι λέει στον ιδιωτικό του βίο. Σιγά στην ηλικία μου, μην με καθοδηγούν σελεμπριτιζζζζζ!😂

  2. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Σαββοπουλιάδα σήμερα, ευτυχώς έχω πατατάκια στο σπίτι, να διαβάσω το βράδυ τα σχόλια όπως πρέπει!
    Να μην ξεχάσω να βάλω κουβαδάκια στις γωνίες της οθόνης, είμαι σίγουρος πως τα κυτεί αίμα…

  3. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι η Μαγιόρκα αλλά και πάλι…

    2 Δεν νομίζω να χυθεί αίμα

  4. Pedis said

    Όχι άλλο Νιόνιο! Επειδή ο Δύτης αποφάσισε να κάνει χαμπιλιτατσιόν! 😝 Λυπηθείτε μας.

  5. ΣΠ said

    1
    https://en.wikipedia.org/wiki/Maharlika

  6. sarant said

    5 Μπράβο, όλα απαντιούνται. Μάλλον Φιλιππινέζα λοιπόν

  7. Ευχαριστώ το Νικοκύρη για την τιμή και την αναδημοσίευση και όλους σας για τα μέχρι τώρα και τα μελλοντικά σχόλια. Δεν ξέρω αν θα έχω χρόνο και ίσως διάθεση να παρέμβω, όντως η χαμπιλιτατσιόν που λέει και ο Πέδης επί τρεις μήνες, συν το απύλωτο στόμα και η επικαιρότητα, έχουν κουράσει λίγο. Άλλωστε ένας λόγος που ξεκίνησα ήταν ακριβώς για να μη χρειαστεί να μιλάω άλλο!
    Θα χαρώ αν σας αρέσει και αν ανατρέξει κανείς στους προηγουμενους δίσκους, που είναι κτγμ κτήμα ες αεί (οι δίσκοι όχι τα γραφτά μου προς Θεού).

  8. 4# Φρόνιμα μη σου βάλω το βιντεάκι με την Καλομοίρα και την τούρτα 😜

  9. 5 Πόσο φοβερά ενδιαφέρον αυτό!

  10. sarant said

    7 Ακριβώς, κτήμα ες αεί ανεξάρτητα από τον ίδιο.

  11. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με ζώσανε ένα εκατομμύριο διαόλοι.
    Μα σήμερα, με νωπές τις σαββ(ουρ)οπουλικές λαμακίες («Κούλης ο καλύτερος» και Σαββο ο μαλακότερος λέω γω), βρήκατε;
    ‘Η ομοιοπαθητική μάς κάνετε;

    Θα πεις (το άκουσα ως δικαιολογία) ε και ο Νικ Κέιβ πήγε στη στέψη.

  13. To 1976 ( 😉 κυκλοφόρησε ο Ντύλαν το Desire όπου υπήρχε το Hurricane που έκανε ντόρο και πέτυχε αναθεώρηση της δίκης (ανεπιτυχώς)για ένα πρωταθλητή πυγμαχίας στις ΗΠΑ που κατηγορήθηκε για φόνο αλλά κι ένα υπέροχο τραγούδι για τον Joye, ένα περθωριακό τύπο που πήγε φυλακή μ’έναν περίεργο τρόπο: -What time is it? said the judge to Joey when they met
    -Five to ten, said Joey, the judge says, «that’s exactly what you get:
    Φυσικά 10 έφαγε ο Τζόυ αλλά ο Σαββόπουλος πάντρεψε την περίπτωση Κοεμτζή αντίστοιχη του Hurricane με την ιστορία του Τζόυ, εμπορικά πετυχημένη συνταγή, αλλά όχι για μένα που όπως έχω ξαναγράψει είχα μια συνάντηση με τον Κοεμτζή στην υπόγεια ταβέρνα του Φυστικη στην Κερκύρας και όσα γράφει ο Σ. για τον Κοεμτζή μου προκαλούν χαμόγελα ειρωνικά.
    Στον ίδιο δίσκο του Σ, υπάρχει η (μοναδική) τραγουδάρα, το κύκνειο άσμα του Σ. οι εκλογές του 77 (οι μόνες κρίσιμες, παιζότανε η είσοδός μας στν τότε ΕΟΚ ) που δεν θα το σχολιάσω εδώ για να μην αναγκασθούν σε υπερβάσεις λογικής οι κομματοποιημένοι.
    Οποιος έχει την υπομονή (είναι…μακρύ το τραγούδι)ας ακούσει ένα από τα πολλά μεγάλα τργούδια του Ντύλαν. Η εκτέλεση αυτή υστερεί αλλά έχει τα λόγια.

  14. Pedis said

    # 8 – Ποια είναι αυτή η κακομοίρα; Δεν ξέρω τι μου λες. Εγώ πράζω τον Δύτη. Στα αστεία.

  15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    14, Μάθε να κάνεις τον ανήξερο

  16. ΓΤ said

    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/390030_oi-ekdoseis-kaktos-trolaroyn-mpakogianni-gia-tin-politeia-toy-platona

  17. ΣΠ said

    10
    Έτσι είναι. Και ο Θεοδωράκης είπε και έκανε διάφορα. Δεν θα ακυρώσουμε το έργο του.

  18. 14# Αφού δεν ξες σε αφήνω στην αθωότητά σου ξέροντας πως εκτιμάς τον βουτηχτή μας και πως τον πειράζεις στ’ αστεία.
    Εκτός και προτιμάς το άλλο βιντεάκι με τη στριπτιζού ή το άλλο άλλο με τον ΔΣ τυλιγμένο με τη σημαία. Όλα αυτά μαζί αισθητικώς αποτελούν μια θεματική ενότητα με τα πάρτυ των δαπιτώνε.

  19. atheofobos said

    Εξαιρετικός σχολιασμός ενός από τους σημαντικότερους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει.
    Βέβαια η δεύτερη ανάγνωση με την ακρόαση και των τραγουδιών είναι αναγκαία.
    Ο Σαββόπουλος έχει υποστεί από πολλά χρόνια πολλαπλές επιθέσεις από την δήθεν «προοδευτική» διανόηση που θεωρεί άπαξ και βαπτιστείς αριστερός πρέπει να πεθάνεις αριστερός!
    Τον κατηγορούν δε ότι μέσα στα 60 χρόνια που γράφει τραγούδια ενώ εκφράζει με αυτά του πως αντιλαμβάνεται ότι άλλαζε στις εκάστοτε πολιτικές καταστάσεις ,χωρίς σαν απολίθωμα να παραμένει στην εποχή του Φορτηγού.
    Χαρακτηριστικό δε του ευγενικού χαρακτήρα του, είναι ότι δηλώνοντας ευθαρσώς τι πιστεύει για τις εκλογές, όπως είχε αναφαίρετο δικαίωμα, δεν απαξίωσε τους άλλους λέγοντας ότι σέβεται όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τους ηγέτες τους, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα κόμματα, είναι δυνάμεις της πατρίδας και τους Έθνους.
    Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι επικριτές του με την χολή που αφήνουν για τους αντιπάλους τους!

  20. 10, 17# Έτσι πάει. Τον Αϊνστάιν ας πούμε δεν τον ξεπέρασε ως άνθρωπο το έργο του, σε αντίθεση με τον μεταπολιτευτικό ΜΘ και τον μετατραπεζάκιο ΔΣ.

  21. ΚΩΣΤΑΣ said

    Γενικώς ο Δύτης είναι ωραίος σε όλα του, έχει βέβαια και την πτέρνα του… 😜 

    Είμαι Σαββοπουλικός, στίχοι, μουσική, πολιτική.. 😂  τελικά, όμως, επιτρέπω στην ιστορία να τον κρίνει 🤗

    https://www.larissanet.gr/2023/05/17/ton-savvopoulo-tha-ton-krinei-i-istoria/

  22. Πολιτικοαθλητικό ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ σχόλιο (γραφεται εδώ για να διαβασθεί από τους φίλους του ΠΑΟ κυρίως )

    Ο (πονηρός σαν βλάχος) Κούλης φύλαξε για την τελευταία εβδομάδα τις υπογραφές για το ΟΑΚΑ στον Γιαννακόπουλο και τα λεφτά για τον Βοτανικό, μήπως και καλμάρει τους πράσινους για την εξοργιστική κλοπή του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ και τον ψηφίσουν ανταποδοτικά. Ελπίζω να μην τσιμπήσουν οι πράσινοι και να τον μαυρίσουν, οι ΑΕΚτζήδες πετάνε στα ουράνια, οι γάβροι εκλογικά ελέγχονται σχεδίον πλήρως από Μαρινάκη και οι ΠΑΟΚτσήδες παραμυθιάζονται μήπως τους δώσει το κύπελλο γιατί η γάτα, ο Ραζβάν, έχει δώσει ρεπό στους παίκτες ξέροντας πως ΑΛΛΟΥ θα παιχθεί το ματσάκι (το ίδιο έκανε και με ΟΣΦΠ), ο Σαβίδης ακόμα την άδεια για το γήπεδο περιμένει…
    (από πικρή πείρα σκέπτομαι μήπως κι αυτήν του την δώσει ο Σύριζα αν ποτε κυβερνήσει)

  23. sarant said

    12 Είπαμε, σύμπτωση είναι

    20-21 Όσοι λένε πάντως «είμαι σαββοπουλικός» δεν στέκονται στο μετά το 1988 έργο του.

  24. #19

    Ενας μεγάλος καλλιτέχνης δεν ανακατεύεται ενεργά στις προτιμήσεις (δεν είναι η πρώτη φορά μ’ αυτό το σόι) ποτέ Απλά ενισχύει απόψεις περί της αξίας του αφού συναγωνίζεται τον Ρόμπιν Γουίλιαμς της κάποτε γαλάζιας γενιάς σε προτροπές.
    Κι επειδή επί Πασόκ άλλα έλεγε κι έπαιρνε εκπομπες περισσότερο για ΟΦΑ μοιάζει, δεξιός είναι κι ο Ξαρχάκος και πολύ καλύτερος μουσικός του Σ. αλλά δεν ξεφτυλίσθηκε ποτέ να διαφημίζει και να προτρέπει κόσμο

  25. nikiplos said

    22@ πολύ παρασκήνιο ρε Τζη. Γιατί κλοπή όμως από την ΆΕΚ? Η ΆΕΚ έδωσε το τσαφ με τον ΟΦΗ και τον Ιωνικό? Το αν υπήρξε εύνοια, μόνο οι Γάβροι (νότου και βορρά) εξανίστανται, όταν ευνοούνται και άλλες ομάδες εκτός των δικών τους…

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Βασίλης Ραφαηλίδης (με αφορμή τη θέση που πήρε, υπέρ άποψης Δοξιάδη, τάχα κακοποίηση παιδιού στην ταινία της Φρίντας Λιάππα) τον χαρακτήρισε βαθιά πουριτανό, που αν ζούσε στον Μεσαίωνα, θα ήταν έξοχος ιεροεξεταστής, αλλά τον συγκρατεί το γεγονός ότι ζει στον εικοστό αιώνα. Αυτοί οι πούροι, όμως, που θέλουν να μας καθαρίσουν ηθικά, βγάζουν τους πιο βαθιούς ηθικούς λεκέδες, κι αυτό ισχύει για τον ίδιο τον Σαββόπουλο και όλους τους παπαδίζοντες.

    Ώστε ο Σαββό έχει πει ότι ο Θάνος Μικρούτσικος είναι η Ραφαέλα Καρά της Ελλάδας;

  27. 19>> σέβεται όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου>/i>

    …αλλά εδώ και χρόνια έχει επιλέξει το κόμμα που στεγάζει τους επιβεβαιωμένα εχθρούς της δημοκρατίας μπουμπούκους, πλεύρηδες, βορίδηδες (χώρια η ευρύτατα ακροδεξιά κομματική βάση), ενώ ταυτόχρονα συναγελάζεται με λαμόγια, τον τέως ζωντανό τέως, σαουδάραβες εμίρηδες κλπ σκυλολόι. Ο ΔΣ εγκαλείται όχι γι αυτούς που αποφάσισε να αφήσει αλλά γι αυτούς με τους οποίους αποφάσισε να πάει. Ποιο δημοκρατικό τόξο, κοροϊδευόμαστε? Άκου κει, αν έβλεπε όλους τους πολιτικούς μαζεμένους χωρίς τον ΠΘ, θα του έλειπε λέει από την εικόνα ο Μητσοτάκης. Θα του έλειπε αυτό το ον, αυτό το πράμα.
    Χώρια που, όπως ξανάλεγα πρόσφατα, τα τραγούδια του από τα Τραπεζάκια και μετά ξεχειλίζουν αφόρητο δασκαλίκι και ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥΝΤΑΙ ΠΗΓΑΙΑ, σε αντίθεση με τα παλιά του. Δλδ δεν κάνουν αυτό που οφείλει να κάνει το τραγούδι.

  28. # 25

    Ειλικρινά σου μιλάω εγώ αν ήμουνα ΑΕΚτζής θα άλλαζα ομάδα, τον ΠΑΟ τον παράτησα για πολύ λιγότερα ! Μιλάμε πως έχω Κοσμοτέ κι έχω δει φέτος περισσότερα παιχνίδια της ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ
    Δεν ήταν μόνο η διαιτητική εύνοια όσο οι παρεμβάσεις των Παπαδόπουλου-Μελισσανίδη που έκαναν τα πάντα για να διαιτητεύει την ΑΕΚ ο…Διαμαντόπουλος γιατι ο Σιδηρόπουλος «κάηκε» στο ματς του πρώτου γύρου με τον Ατρόμητο που σφύρηξε λήξη για να μη δώσει το πέναλτυ από το VAR, το ελεύθερο να κλωτσάνε και να τραμπουκίζουν μέσα στον «ναό», να ξέρουν οι παίκτες πως δεν υπάρχουν πέναλτυ και κόκκινες εις βάρος τους (άσε το ανέκδοτο της τελευταίας μερας με τον Αρη για ξεκάρφωμα(*). Είναι τα δωράκια του ΠΑΟΚ που φαίνεται δεν έφταναν στον τίγρη κι είχαμε και Κάργα σαν επίδειξη δύναμης ή νομίζεις τυχαία του κόψανε την μπάλλα , όσα δηλαδή έκανε τόσα χρόνια ο γάβρος. Ηταν τα δοκάρια το γήπεδο του Ατρόμητου όταν δεν ΗΘΕΛΕ να παίξει η ΑΕΚ γιατί ανεξάρτητα από τις μαλακίες που έγιναν, όταν στο ημίχρονο αλλάζεις εστίες ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΥΝΟΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ για να μην παίξεις, τα φιλικά με την «κορούλα» Λαμία(**) και με τον ΟΦΗ στην Κρήτη (να δεις που θα πάρει μεταγραφή από τον ΟΦΗ η ΑΕΚ, έτσι ξεπληρώνονται αυτά) και άλλα πολλά με κορυφαία την διαιτησία-σφάξιμο του ΠΑΟ από τον Νταμπάνοβιτς και το γελοίο με την μια μέρα αναβολή λόφω κόβοντ συν την απόκρυψη πως είχαν κόβιντ οι παίκτες της ΑΕΚ και κόλλησαν τους παίκτες του ΠΑΟ στο μεταξύ τους παιχνίδι!!

    (*)αν θυμάσαι κι ο Μοντεστο πήρε κοκκινη στο τελευταίο ματς της περιόδου (και της καριέρας του) μετά από 2χρόνια χωρίς κόκκινη και πέναλτυ σε βάρος του ΟΣΦΠ, η ΑΕΚ είναι ακόμα στο πρώτο…
    (**) είδες που σώθηκε με «θαύμα» η Λαμία κι έπεσαν ο Λεβαδειακός (ΠΑΟ) κι ο Ιωνικός (ΟΣΦΠ) και η Β Εθνική ελέγχεται με την φίλα προσκείμενη Κιφησσιά, κανονική ε.ο. έχει στηθεί

  29. Alexis said

    #22: Θα τον μαυρίσουμε βέβαια 🙂 αλλά όχι για τους λόγους που γράφεις εσύ, αφού δεν υπήρξε καμία απολύτως κλοπή πρωταθλήματος.
    Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη από τον Παναθηναϊκό (στις λεπτομέρειες ίσως, αλλά καλύτερη) και πήρε δίκαια το πρωτάθλημα.

    Ο ΠΑΟ αδικήθηκε μόνο στο ματς με τον Ολυμπιακό και την περίπτωση με τον κορονοϊό (η αναβολή της μιας μέρας είναι κοροϊδία), όμως η συνολική του εικόνα μες στο πρωτάθλημα έδειξε ότι δεν είχε τα φόντα να αντέξει μέχρι τέλους και να κόψει πρώτος το νήμα.
    Αυτή είναι η πικρή αλήθεια από έναν απογοητευμένο πλην αντικειμενικό βάζελο. 😌

    Ποιος του φταίει για την ισοπαλία με τον Βόλο και το χαμένο πέναλτι στο ενενήντα φεύγα;
    Ποιος του φταίει που δεν μπόρεσε να κερδίσει την ΑΕΚ στο μεταξύ τους παιχνίδι στη Λεωφόρο;
    Ποιος του φταίει για την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ (πάλι εντός)

    Η ομάδα αυτή έκανε απίθανα πράγματα, έφτασε στο όριο των δυνατοτήτων της, πήρε σπουδαία και ανέλπιστα αποτελέσματα, αλλά μέχρι εκεί.
    Θεωρώ ότι με το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει είναι τεράστια επιτυχία που τερμάτισε τελικά στη δεύτερη θέση.

  30. Alexis said

    Και επειδή τώρα διάβασα και το #28 σου:
    Ας υποθέσουμε ότι όλα είναι έτσι όπως τα λες.
    Αν ο ΠΑΟ είχε κερδίσει ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Βόλο εντός (στα πλέι οφ) θα τερμάτιζε με 84 και η ΑΕΚ με 82.
    Και τουλάχιστον σ’ αυτά τα τρία παιχνίδια δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι τον «πολέμησε» η διαιτησία.
    Ήταν καθαρά δικές του γκέλες…

  31. ΓΤ said

    Ο μόχθος του Δύτη θα πρέπει να γίνει σεβαστός…

  32. 26 Έφη είπα να μην παρέμβω αλλά όποτε ακούω για αυτή την περίφημη συζήτηση δεν κρατιέμαι. Έχει ενδιαφέρον γιατί Σαββόπουλος και Ράμφος έχουν γίνει σήμερα Ραφαηλίδηδες, ενώ ο Ραφαηλίδης μιλάει σαν σημερινός Σαββόπουλος λίγο πολύ. «Είμαστε Ευρώπη, δεν είμαστε ανατολή» και «ασχολείστε με το περιθώριο, με τους εγκληματίες», τι πουριτανισμοί είναι αυτοί; (Κατά τα άλλα η συζήτηση προκαλεί θλίψη κυρίως γιατί είναι αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με αντίστοιχες σημερινές εκπομπές. Μέχρι και ο Παναγιωτόπουλος φαίνεται τόσο διανοούμενος!)

  33. sarant said

    32τέλος Μάλλον πρέπει να ξαναδώ τις εκπομπές αυτές.

  34. Alexis said

    #31: Ναι, έχεις δίκιο, τα επόμενα σχόλιά μου θα αφορούν τον ΔΣ και το έργο του.

  35. Χαίρετε,
    Άσχετο με το άρθρο:
    Να ζητήσω απ’ τους συνήθεις υπόπτους να ελέγξουν τα ημέλια τους; Να το ζητήσω.

  36. Pedis said

    «Τον Σαββόπουλο θα τον κρίνει η Ιστορία».

    Τον έχει από πάντα χεσμένο η (πολιτική και κοινωνική) Ιστορία. Τραγουδάκια έπαιζε. Λίγο μέτρο.

  37. Αγγελος said

    Μη με λιθοβολήσετε, αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά από καταβολής ιστολογίου που… βαρέθηκα να διαβάσω προσεχτικά όλο το άρθρο και το διέτρεξα διαγώνια, και αυτό για τον ίδιο λόγο που δεν διαβάζω τα ποδοσφαιρικά σχόλια: τι να κάνω, τα περισσότερα τραγούδια του Σαββόπουλου, ιδίως τα μεταδικτατορικά, μου είναι άγνωστα!

  38. nikiplos said

    Περί ου ο λόγος. Αναμφισβήτητα ένας ποιητής του λόγου και δεινός (αυτοδίδακτος κυρίως) μουσικός, που δεν δίστασε να πειραματιστεί με ήχους κι επιρροές. Κατά τη γνώμη μου, ο κυρίαρχος της Ροκ Σκηνής στην Ελλάδα… Λαϊκός καλλιτέχνης (pop) αλλά με υψηλή στόφα και δυνατότητες τις οποίες ανέδειξε και απέδειξε σε πολλές φάσεις της μακράς καλλιτεχνικής του ιστορίας. Σαφώς σε μια εργογραφία δεν μας αρέσουν όλα. Ο Σ βρήκε μεγάλη απήχηση στην ανένταχτη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, με την οποία συντονίστηκε στα 60ς-70ς και στην οποία ακούμπησε κι ο ίδιος πολιτικά για πολλά χρόνια κι εξελίχθηκε (και διασπάστηκε) κι αυτός μαζί της. Πάντα όμως απευθυνόταν στο πανελλήνιο χωρίς αφορισμούς.

    Θα ήθελε και το δείχνει μέσω της τέχνης του, να ενωθούν οι Έλληνες σε ένα μεγάλο ξέφρενο πανηγύρι και να ξαναφτιάξουν κοινότητες πάνω σε κάποιες σταθερές, Πατρίδα, Ορθοδοξία, Κουλτούρα, Δημοτική Παράδοση, Ρεμπέτικο, Αγώνες. Αλλά αυτό φυσικά δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει ούτε στον ίδιον ούτε και σε κάναν άλλον.

    Όσον αφορά την πολιτική του παρουσία, μετά την Αριστερά και κυρίως την απογοήτευση που αναπόδραστα επήλθε στη γενιά του, με την πτώση (σαν τραπουλόχαρτα, χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα) του Ανατολικού μπλοκ, ο ΔΣ στέκεται για πολλά χρόνια στην κεντρώα περίπου πτέρυγα, με εκπληκτική συνέπεια θα έλεγα. Να πούμε πως οι εκπεφρασμένες προτιμήσεις του δεν υπήρξαν καιροσκοπικές όπως τον κατηγορούν, ας πούμε υποστήριξε τον ΓΑΠ το 2004 ενώ ήταν πρόδηλη η ήττα του, ή ακόμη και τώρα τον απερχόμενο τρόπον τινά Μητσοτάκη.

    + Παραλειπόμενα

    – Η Ρεζέρβα θεωρώ πως είναι ο πιο ώριμος δίσκος του. Η ακμή του.

    – Προσωπικά ακούγοντας το Μητσοτάκ, το 1989, δεν έμεινα με την εικόνα της υποστήριξης στον Μητσοτάκη. Ζιγκ-Ζαγκ με το Μητσοτάκ, όπως πήγε τότε σύμπασα η Αριστερά. Ωστόσο εκφράσεις τύπου «γύφτοι του ΠΑΣΟΚ» και «ΠΑΣΟΚάς» (πληθυντικός ΠΑΣΟΚάδες), ήταν έξω από το στυλ του, θέλω να πω πως μέχρι τότε δεν μας είχε συνηθίσει σε αφοριστικό λόγο. Ούτε στην συνέχεια είχε τέτοιον. Εικάζω πως κατι πολύ προσωπικό πρέπει να του συνέβη επί ΠΑΣΟΚ, και από κάποιο εμβληματικό στέλεχος του τοτινού κραταιού κόμματος. 🙂

    – Επιδοκιμασία σε μια κυβέρνηση σημαίνει αποδοχή και στα (οριακά ανεκτά σε μια δημοκρατική κοινωνία) φάλτσα της (Υποκλοπές, Τέμπη, Ινδιάνος, Ινδαρές, πρωτόγνωρή αλλά και ύποπτη φυγάδευση του οχήματος στο Τροχαίου στη Βουλή). Ας το έχουμε κι αυτό κατά νου…

  39. Jago said

    Α τον κλέφτη…

  40. sarant said

    37 Γι αυτό υπάρχουν τα γιουτουμπάκια, για να τα ακούσεις

    39 Πολύ καλό!

  41. # 30

    Αλέξη, συμφωνώ πως ο ΠΑΟ κτύπησε ταβάνι. Η ΑΕΚ όμως χωρίς αυτά που της καταλογίζω θα είχε 10-12 βαθμούς λιγότερους, μην ξεχνάς πως η ΑΕΚ είχε κάνει τις περισσότερες ήττες από όλους τους μπιγκφορ στα ματς της κανονικής περιόδου που έμεινε αβοήθητη, κάτι που δεν συνάδει με την «μπαλάρα» που έπαιξε κατά τους α(θ)λητικογράφους.
    Τέλος κι από μένα

  42. atheofobos said

    24
    ….σε προτροπές. … και να προτρέπει κόσμο

    Που είδες να προτρέπει να ψηφίσουν ΝΔ.
    Είναι προτροπή να δηλώνεις ευθαρσώς τι θα ψηφίσεις;
    Δηλαδή ο Νικοκύρης που δηλώνει Συριζαίος μας προτρέπει να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ;
    Οπότε εμείς που τριγυρνάμε εδώ μέσα είμαστε τόσο άβουλοι ώστε επειδή μας αρέσει ο ιστότοπος του θα πάμε σούμπιτοι να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ;

    27
    …αλλά εδώ και χρόνια έχει επιλέξει το κόμμα που στεγάζει τους επιβεβαιωμένα εχθρούς της δημοκρατίας μπουμπούκους, πλεύρηδες, βορίδηδες (χώρια η ευρύτατα ακροδεξιά κομματική βάση), ενώ ταυτόχρονα συναγελάζεται με λαμόγια, τον τέως ζωντανό τέως, σαουδάραβες εμίρηδες κλπ σκυλολόι.

    Γι΄αυτό και έγραψα: Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι επικριτές του με την χολή που αφήνουν για τους αντιπάλους τους!

  43. sarant said

    42 Σας προτρέπω, αλλά δεν θα σας κόψω την καλημέρα αν δεν.

  44. 42# Σκανάρω λέξη-λέξη το σχόλιό μου για ανακρίβειες και δε βρίσκω τίποτα. Αν λοιπόν είναι σωστά αυτά που γράφω για τους ακροδεξιούς εχθρούς της δημοκρατίας (Κοκός-Αδ-Πλ-Βορ) και τα λαμόγια (Κουτσολιούτσοι, Άκηδες κλπ) δεν καταλαβαίνω πώς ένα εχθρικό προς αυτούς σχόλιο θα μπορούσε να περιέχει χολή, εφόσον χολή και φαρμάκι είναι οι ίδιοι.

  45. 44+
    Μήπως είναι χολή και τα εχθρικά προς την κυβέρνηση σχόλια των συγγενών των θυμάτων του τραίνου?

  46. aerosol said

    Τις αποψάρες μου για τις σαββοπουλικές αναρτήσεις τις γράφω στο μπλογκ του Δύτη, δεν θα κοπυπαστώσω. Αλλά θα πω πως είναι εξαιρετικές αναρτήσεις και μου έδωσαν αφορμή να ακούσω τα άλμπουμ, πολλά από τα οποία δεν τα είχα ακούσει ποτέ ολόκληρα. Έχω καταλήξει πως συμφωνώ με τον Δύτη ότι τα τρία πρώτα του Σαββό ήταν τα πιο καθοριστικά, ολοκληρωμένα και πρωτοποριακά -όχι πως έλλειψαν δυνατά τραγούδια στην συνέχεια, αλλά κρίνοντάς τα ως σύνολο.

    Περιληπτικά, όσον αφορά τη μουσική και τις ενορχηστρώσεις, θα πω πως ο Σαββό υιοθέτησε πολύ προχωρημένες ροκ ιδέες -πηγαίνοντας κατευθείαν σε πειραματισμούς τύπου Φρανκ Ζάππα και μη μένοντας σε πιο στάνταρ ακούσματα. Όμως αυτό προέκυψε κατά μεγάλο ποσοστό και από τα ακούσματα και τις επιρροές των συνεργατών του, ο ήχος του εμφανώς δεν ήταν μόνο προσωπική υπόθεση. Θεωρώ πως δεν ήταν ποτέ ροκ καλλιτέχνης. Ενδύθηκε το ροκ, το δούλεψε καλά για κάποια χρόνια (αν και κάπως αμήχανα από κάποιες πλευρές) αλλά η ουσία του ροκ δεν τον άγγιξε και ίσως δεν την αντιλήφθηκε και σωστά -κρίνοντας και από δηλώσεις του. Εξ ου και πολύ σωστά δεν πέρασε στην ευρύτερη κοινωνία ως ροκ καλλιτέχνης, παρά την ποιότητα και τον ήχο των πρώτων άλμπουμ του.

    Εύγε στον Δύτη, πάντα τέτοια!

  47. atheofobos said

    43
    Ευτυχώς, γιατί μας έφυγε ένα βάρος από μέσα μας! (😊

    44
    Από το 1655 που ο Λουδοβίκος 14ος δήλωσε στο Κοινοβούλιο L’État, c’est moi, που σήμαινε πως η άποψη του υπερίσχυε των άλλων, έχουν περάσει ευτυχώς αρκετοί αιώνες.
    Έτσι μπορεί να σκανάρεις λέξη-λέξη το σχόλιό σου για ανακρίβειες και να μην βρίσκεις τίποτα μεμπτό και να θεωρείς σωστά αυτά που γράφεις για ακροδεξιούς εχθρούς της δημοκρατίας, έλα μου όμως που υπάρχουν και πολυάριθμοι άλλοι που έχουν την ακριβώς αντίθετη με σένα άποψη!
    Αυτό δηλαδή ακριβώς που έκανε σε αντίθεση με σένα ο Σαββόπουλος και δεν απαξίωσε κατηγορώντας κανένα!

  48. 47# Τότε μάλλον δεν είναι εχθροί της δημοκρατίας οι υμνητές του Παττακού και του Πλεύρη, οι συμπορευόμενοι με τη ΧΑ, αυτοί που ζητούν αίμα φουκαράδων στα σύνορα, οι διαδοχοι του Μιχαλολ στην ηγεσία της νεολαίας ΕΠΕΝ και οι βασιλιάδες. Στέκομαι διορθωμένος για να κάτσει να ξεκουραστεί η βαλίτσα μου που δε φταίει τίποτα η καημένη.

  49. sxoliastis2020 said

    Ευχαριστούμε άλλη μια φορά τον Δύτη για την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Είχα καιρό να ακούσω τη ρεζέρβα και το μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο είχε αφήσει εποχή. Επειδή όμως το θέμα έχει ξεφύγει και συζητάμε για τις γενικότερες θέσεις του Σαββόπουλου, θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια.
    Πρώτον για πολλά θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς το Σαββόπουλο, εκτός από ένα: την ειλικρίνειά του. Πάντοτε έλεγε ευθαρσώς ό,τι πίστευε, κι ας του κόστισε αυτό σε δημοφιλία.
    Δεύτερο, νομίζω πως ο Σαββόπουλος, ως γνήσιος καλλιτέχνης, δεν χωράει σε καλούπια, δεν πιάνεται, και ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι και η αντιφατικότητά του. Για παράδειγμα η σχέση του με τον Χατζιδάκη πέρασε από 40 κύματα. Θυμάστε το «Χατζιδάκια ‘μ, Θοδωράκια ‘μ, κ.λπ.». Εντυπωσιακή όμως ήταν η εξομολογητική δήλωσή του, κάποια χρόνια μετά το θάνατο του Χατζιδάκη:

    «Ισχύει ότι όταν γνωρίσατε τον Χατζιδάκι τού κάνατε επίθεση;», ρωτά ο δημοσιογράφος.

    «Ημουν αγενής. Εν ονόματι της ανεξαρτησίας του πνεύματος και της νεότητος, το ’παιξα αφ’ υψηλού και “εναλλακτικός”, ενώ τον θαύμαζα και είχα μεθύσει από τη χαρά που το όνειρό μου να τον συναντήσω γινόταν πραγματικότης. Αντί να του δείξω αυτό, εκστόμιζα διάφορες “απόψεις” ότι π.χ. η καινούργια ενορχήστρωσή του των “Ορνίθων” ήταν χολιγουντιανή ή ότι η “Μυθολογία” ήταν σαν τσιμπιδάκι στα μαλλιά. Εν τω μεταξύ, πρόσεξα ότι είχε λυθεί το κορδόνι του παπουτσιού του και ενώ ποθούσα να σκύψω και να του το δέσω, συνέχισα αγέρωχος με διάφορες “απόψεις”. Το κακό είναι ότι όσο ζούσε δεν τόλμησα να του εκφράσω τα αληθινά μου αισθήματα για αυτόν. Του μιλούσα πάντα σαν ισότιμος ντε και καλά, ενώ ένιωθα κατώτερός του. Ώσπου πέθανε και έχασα την ευκαιρία για πάντα. Ομως με άκουγε πάντα με χαμόγελο και συγκατάβαση. Ίσως είχε καταλάβει την “πόζα” μου, τον βαθύ σεβασμό μου για αυτόν. Αυτό ελπίζω», ήταν η απάντηση του Διονύση Σαββόπουλου….

    https://www.koutipandoras.gr/article/hatzidakis-gia-sabbopoylo-kalyptei-ti-moysiki-toy-apraxia-me-exypnadiki-hydaiotita/

  50. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Συγχαίρω τὸν Δύτη γιὰ τὸ ἄρθρο του μὲ τὴν πολὺ ἐμπεριστατωμένη ἀνάλυση τῶν τραγουδιῶν τοῦ Σαββόπουλου μουσικὰ καὶ στιχουργικά.

    Κατανοῶ τὴν πικρία ὁρισμένων σχολιαστῶν γιὰ τὶς πολιτικὲς ἐπιλογές του ΔΣ ἐδῶ καὶ κάμποσα χρόνια.

    Ὁ ΔΣ δὲν εἶναι πολιτικός, ἀλλὰ ἔχει τὸ δικαίωμα νὰ ἐκφράζει ἐλεύθερα τὶς ἀπόψεις του, ὅπως κάθε Ἕλληνας πολίτης.

    Ἄλλωστε καὶ ἡ ἡγεσία τῆς κοινοβουλευτικῆς Ἀριστερᾶς ἔκανε παρόμοιες ἐπιλογές τὸ καλοκαίρι τοῦ 89.

    Τὸ γεγονὸς ὅτι πολλοὶ ἔπαψαν νὰ ὑποστηρίζουν τὰ κόμματα τῆς Ἀριστερᾶς ὀφείλεται καὶ σὲ αὐτὰ τὰ ἴδια.

    Δὲν εἶναι ὁ γιαλὸς στραβός, μᾶλλον στραβὰ ἀρμενίζουμε.

  51. GeoKar said

    Αφού ευχαριστήσω κ συγχαρώ τον …υπαίτιο της σημερινής παρεκτροπής ΔτΝ & τον Ν(ο)ικοκυρη για την αναμετάδοση, επιτρέψτε μου να …παρεκτραπώ κι εγώ με τη σειρά μου, επισημαίνοντας άρθρο άσχετο μεν με τα σημερινά θέματα, αλλά δυνητικού ενδιαφέροντος (πιστεύω) για κάποιους/ες εδώ μέσα, με πρώτο τον οικοδεσπότη μας:

    https://www.kathimerini.gr/world/562423492/poios-skotonei-toys-metafrastes-tis-eyrovoylis/

  52. ΣΠ said

    https://www.oneman.gr/opinions/giati-de-me-peirazei-katholou-pou-o-dionisis-savvopoulos-tha-psifisei-nea-dimokratia/

  53. Οι εφηβικές κιθαρωδίες μου στην παραλία που ξεκινούσαν με το «Μία η άνοιξη» με τα χρόνια (και τις αποστάσεις) έδωσαν την θέση τους σε νοσταλγικές σπιτικές βραδιές που συχνά ξεκινούσαν «Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά»…

  54. atheofobos said

    48
    Όσοι έχουν εκλεγεί στην Βουλή, άσχετα αν μας αρέσουν ή όχι, σημαίνει ότι κάποιοι τους ψήφισαν.
    Και όπως είχε πει ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Βούτσης, ελπίζοντας η ΧΑ να ψηφίσει την απλή αναλογική, «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.»
    Ακόμα δε και για τους Βασιλιάδες μην ξεχνάς ότι όταν τους ξεφορτωθήκαμε, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες τους ήθελαν!
    Αυτοί όλοι λοιπόν θεωρούν, όπως εσύ αυτούς, εσένα εχθρό της Δημοκρατίας!
    Σε όποια πολιτική παράταξη να ανήκει κανείς μπορεί να καταμαρτυρήσει στους πολιτικούς του αντιπάλους τα μύρια όσα, ξεκινώντας από δοσίλογους και ταγματασφαλίτες και φτάνοντας σε πηγάδες και κονσερβοκούτια.
    Και γι αυτό και επαναλαμβάνω την αξία που έχει ότι ο Σαββόπουλος είπε την γνώμη του, αλλά ταυτόχρονα δεν απαξίωσε κατηγορώντας κανένα!

  55. phrasaortes said

    47. Μύθος είναι. Ο καημένος ο Λουδοβίκος ΙΔ’ μάλλον είπε το ακριβώς ανάποδο (αν και λιγότερο πιασάρικο):

    «Je m’en vais, mais l’État demeurera toujours.»

  56. Ο κάθε άνθρωπος (δικαιούται να) αλλάζει απόψεις κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι περισσότεροι δηλαδή αλλάζουν. Εξαιρούνται όσοι έχουν παγιωμένες θέσεις για κάποιο θέμα, αυτούς που εγώ λέω πιστούς. Ένας απ’ αυτούς τους τελευταίους με θέσεις τσιμενταρισμένες που όταν του πεις κάτι αντίθετο βγαίνει απ’ τα ρούχα του είν’ ο Τζη. Για το θέμα της ψήφου ας πούμε. Αλλά εκεί (λέει πως) τα ίδια πίστευε πάντα. Στο θέμα όμως της ποδοσφαιρικής προτίμησης που μην του θίξεις τον ΠΑΟΚ, έχει πει πως ήταν ΠΑΟ αλλά για κάποιους λόγους άλλαξε. Και τους λόγους αυτούς τους έχει εκθέσει κι εδώ λέγοντας πως εκείνη η επιλογή του ήταν λάθος.
    Αυτό είναι που εκτιμώ σε κάποιον. Αλλάζω και λέω ναι, αυτό που έλεγα παλιά ήταν λάθος (και δεν είναι απαραίτητο να το αιτιολογήσει) ή εντάξει ήταν για τότε αλλά άλλαξαν κάποια δεδομένα κι έτσι τώρα λέω αυτό. Εκείνο που μ’ ενοχλεί είναι όταν κάποιος παρουσιάζει ως θέσφατο την σημερινή άποψή του, αφήνοντας ασχολίαστη τη χτεσινή.
    Τέτοια περίπτωση είναι ο Σαββόπουλος. Υποστηρίζει (αρκετά χρόνια τώρα) τη ΝΔ χωρίς να λέει τίποτα για τα χρόνια που την περιγελούσε.
    Το ίδιο (και χειρότερα) ο Θεοδωράκης. Που πέρασε απ’ όλους, που άλλαξε τόσες θέσεις και στάσεις και στο τέλος ζήτησε να ταφεί ως κομμουνιστής!

    Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δώσει ένα συγκεκριμένο έργο. Μπορούμε να το δεχτούμε χωρίς τις πολιτικές τους τοποθετήσεις. Αν μας αρέσει το απολαμβάνουμε, αν όχι το αφήνουμε στην άκρη. Δεν είναι υποχρεωτικό να το πάρουμε όλο το πακέτο.

    Ίσως φταίει η προηγούμενη ένταξή μου στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ που κολλάω στην αυτοκριτική, αλλά πάντα περιμένω από κάποιον που λέει κάτι άλλο σήμερα, να μου πει τι άλλαξε από χτες.

    Ακριβώς επειδή ο καθένας μπορεί ν’ αλλάξει άποψη, εγώ στις εκλογές δεν βάζω σταυρό, μιας και δεν είμαι σίγουρος για κανέναν (θα μου πεις ψηφίζοντας κόμμα, δεν μπορεί ν’ αλλάξει θέση κι απ’ τη μια άκρη – π.χ. όχι – να βρεθεί στην άλλη – π.χ. ναι; Κι αυτό μπορεί να συμβεί αλλά πιο λίγο. Πάντως κι εκεί θέλω εξηγήσεις). Αλλά αυτά είναι προσωπικά μου γούστα.

  57. sarant said

    51 Σε ευχαριστώ, δεν το είχα δει αυτό το άρθρο! Ο Σπύρος Πηλός είναι φίλος εδώ.

  58. GeoKar said

    #57: Χαρά μου 🙂

  59. ppan said

    Λόγω της Άαπας, οι αγαπημένες μου φίλες Ελένη και Μαριλένη, που δεν άκουγαν καθολου τέτοια, μου μού το χάρισαν στα γενέθλία μου όταν πήγαινα β΄ή γ΄γυμνασίου.
    Αλλά τι εννοείτε, Νικοκύρη, «Η Ρεζέρβα είναι ο πρώτος δίσκος που χρησιμοποιεί επαγγελματίες μουσικούς «. Ο πρώτος όπου ο ΔΣ χρησιμοποιεί;

  60. Theo said

    Ευχαριστώ, Νικοκύρη.

    Αγαπώ τον Σαββόπουλο με τον δικό μου τρόπο, αλλ’ ο Δύτης, με τον δικό του, εξαίσια αισθαντικό τρόπο, τα βιώματα και τις γνώσεις του, μου δίνει κι άλλες, διαφορετικές ματιές στο έργο του μεγάλου Νιόνιου.

    Κατ’ εμέ, η «Ρεζέρβα» είναι το κορυφαίο έργο του (από εκεί και μετά αρχίζει ο κατήφορος, με μια μικρή αναλαμπή με τον «Χρονοποιό», όχι ότι δεν μου αρέσουν και «Τα τραπεζάκια έξω»), και από μουσικής απόψεως, κάτι που δεν έχω τα φόντα να το υποστηρίξω. Απλώς μου αρέσει περισσότερο από τους άλλους δίσκους, και μουσικά και στιχουργικά.

    Έχει περάσει η χούντα, οι δύσκολες εποχές που δεν μπορούσες να προδώσεις αυτούς με τους οποίους στοιχήθηκες στα καλύτερα χρόνια σου, που τα σκιαζαν και τα πλάκωναν η φοβέρα του φαιού κι η μουγκαμάρα της γκρίζας καθημερινότητας. Κυριαρχεί πια στη σκηνή η κυνηγημένη γενιά των «εκδρομέων» του ’60, αλλά και πολλή δηθενιά, έπαρση και κορδακισμοί από κάποιους απ’ αυτούς και πολλούς όψιμους υποστηρικτές της. Τα τελευταία δεν αρέσουν στον Διονύση που έχει ωριμάσει αρκετά πλέον. Κι έτσι, τώρα που οι ιδέες για τις οποίες πάλεψε κι η μουσική που αγάπησε φαίνεται να θριαμβεύουν, αρχίζει να ανακρίνει εαυτόν και να αλλάζει.
    Αυτή η αλλαγή αποτυπώνεται σ’ αυτόν τον δίσκο, όπου εκθέτει τις ανησυχίες του, τις εσωτερικές συγκρούσεις του, τους προβληματισμούς για τις σχέσεις με τον περίγυρο, τους πρώην και νυν συντρόφους του, την Ελλάδα και την παράδοσή της και με πράγματα κι ανθρώπους που περιφρόνησε στην περίοδο της ιδεολογικής στράτευσής του, την προσπάθειά του να δει τον κόσμο πέρα από οποιαδήποτε ιδεολογικά γυαλιά. Και νομίζω πως εδώ είναι αυθεντικός. Μας εκθέτει τη θέση του χωρίς να μας δασκαλεύει.

    Σ’ αυτές τις εσωτερικές διεργασίες του συνετέλεσε εν πολλοίς κι η επαφή του με την Ορθοδοξία, το Άγιο Όρος ιδιαίτερα. (Το επισκέφτηκε πρώτη φορά το 1975, μαζί με τον Ράμφο. Στους επόμενους δίσκους του ένιωσα την επιρροή του τελευταίου στις ιδέες και τη «νεορθόδοξη» «ορολογία» του Διονύση. Γύρω στα 1984-’85 ρώτησα σχετικά τον Ράμφο, κι αυτός αρνήθηκε ότι έβλεπε συχνά τον Σαββόπουλο ή ότι συζητούσαν τέτοια θέματα.)
    Αν και με κολάκευσε κάπως το ότι ο αγαπημένος καλλιτέχνης μου ενστερνίσθηκε την πίστη μου, ένιωθα πάντα ότι δεν πατούσε τόσο στέρεα σε αυτά που έλεγε (μετά το ’82-’83), ότι δεν τα είχε αφομοιώσει βιωματικά, αλλ’ ότι προσπαθούσε να τα καταλάβει εγκεφαλικά και να στοιχηθεί πίσω τους (όπως, ίσως, στοιχήθηκε πίσω από την Αριστερά του 114 και της χούντας). Κι άρχισε να μ’ ενοχλεί η τάση του να κάνει τον δάσκαλο, που αυξανόταν όλο και περισσότερο, και να νιώθω λίγο ξένος με τα λόγια των στίχων του.

    Τον αγάπησα περισσότερο με τη «Ρεζέρβα», λοιπόν. Κι εξακολουθώ να τον αγαπώ, με τις αντιφάσεις και τα ελαττώματά του (και ποιοι δεν έχουμε; ), όπως αγαπώ κι όλους τους δίσκους του, ως στίχους και μουσική, με την εξαίρεση του «Μην πετάξεις τίποτα» κι ίσως και του «Κουρέματος».

  61. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    Συγχαρητήρια στον Δύτη για την παρουσίαση ενός ακόμη άρτιου και οικοδομήσιμου σαββοπουλικού οικοπέδου.
    Κατά τα λοιπά, στον ακάλυπτο χώρο, το περιβόλι ενός τρελού, μπορεί να απαλλάσσεται από τη μονοκαλλιέργεια δεχόμενο και πάσα άλλη σπορά εκτός απ’ ανθισμένες κερασιές (π.χ. ακόμη και άπλυτα στη φόρα, κολοκύθια με τη ρίγανη, ζιζάνια και θύελλες αναλόγως στατικής επάρκειας εκάστου φέροντος οργανισμού).
    Σχετική και μια φωνή του σιναφιού του:
    “(…)Μεγαλώνοντας, ακούγαμε στον Μπάλο και στο Βρώμικο Ψωμί την πιο άρτια εκδοχή του ελληνικού ροκ, χωρίς την αφέλεια ή την οργισμένη ταραχή των υπολοίπων. Στην ενηλικίωσή μας βρήκαμε τον ιδανικό μας εκφραστή στη Ρεζέρβα. Οι στίχοι του αποτελούσαν θέσφατα, ενώ οι συνεντεύξεις του είχανε γίνει το προσφιλές μας ανάγνωσμα (…)
    Και παρ’ όλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι στίχοι του δεν μπορούν να σταθούν χωρίς τη μουσική, άλλοι τον κατατάσσουν στους σπουδαιότερους ποιητές της γενιάς του. Κι ενώ άλλοι αμφισβητούν τις μουσικές του γνώσεις, αυτός δεν έπαψε ποτέ να αιφνιδιάζει το κοινό και να είναι μονίμως ο εισηγητής των νέων μουσικών ρευμάτων.
    Ακολούθησαν τα χρόνια της… προδοσίας και της αμφισβήτησης. Τα Τραπεζάκια έξω τον απογείωσαν στο Ολυμπιακό Στάδιο ενώ το Κούρεμα τον προσγείωσε στην απαξίωση της συντηρητικής του στροφής.(…)
    Ο Σαββόπουλος είναι ο τελευταίος μεγάλος μιας εξαιρετικά δημιουργικής αλυσίδας στην ελληνική πνευματική ζωή. Και είναι κρίμα που -σαν τον Παπαδιαμάντη και τον Πεντζίκη- κι αυτός δεν μεταφράζεται…”
    [Θοδωρής Γκόνης, “Από ένα δανεικό πικάπ…”, εδώ : https://edromos.gr/%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD/ ]

  62. Λεύκιππος said

    Τον αγαπάμε τον Νιόνιο. Ό,τι και να κάνει του το συγχωρούμε. Τι να κάνουμε τώρα, να τον ξεαγαπήσουμε;

    (Την έκφραση αυτή την άκουσα το πρωί για κάποιον άλλο, αλλά με εκφράζει για τον Σαββόπουλο και την επαναλαμβάνω.)

  63. Faltsos said

    «Ξαφνικά, ο Σαββόπουλος έγινε κάπως επίκαιρος επειδή σε μια συνέντευξή του ανέφερε ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω γιατί αυτό προκαλεί έκπληξη, τη στιγμή που ήδη πριν από 35 χρόνια είχε γράψει τραγούδι στο οποίο ευθαρσώς δήλωνε το ίδιο («Το Μητσοτάκ»). »
    Δεν είδα καλύτερο σχόλιο για την πρόσφατη δήλωση του Σαββόπουλου. Το τραγούδι δεν το είχα προσέξει όλα αυτά τα χρόνια. Επιπόλαια νόμιζα ότι κορόιδευε τον Μητσοτάκη και μάλλον δεν είμαι ο μόνος, αφού η εκτέλεση που βρήκα στο γιουτουμπ εικονογραφείται με αστείες φωτογραφίες του Κούλη Μητσοτάκ. Διαβάζοντας το σχόλιο του Νικοκύρη, ξανακουσα το τραγούδι. Θα τολμήσω μια παρουσίαση του για όσους, σαν κι εμένα, δεν του είχαν δώσει σημασία.
    Ελπίζω να μην θυμώσει ο Δύτης που θα του πάρω για λίγο τη δουλειά. Το «κούρεμα» ίσως να είναι το επόμενο επεισόδιο της Σαββοπουλιαδας του. Κυκλοφόρησε το 1989
    1) Από την αρχή ως το τέλος του τραγουδιού ομολογεί: «ο δρόμος μου γραμμή, όλο ζικ – ζακ».
    2) Εκφράζει την απογοήτευση του από τον υδραυλικό (Ανδρέα Παπανδρέου). » Μας γέμισε νερά ένα ολόκληρο σπίτι, μάς γκρέμισε τον αγωγό» . Βλέπει μάλλον σαν προσωρινή λύση «τον ψηλό που μοιάζει με ροφό, τα χώματα και τα νερά να μαζέψει κι ως τότε κάτι θα σκεφτώ, κάποιο ζικ – ζακ»
    3) Είναι αμείλικτος με τους πασοκους «να οι επαναστάτες, γύφτοι ανεβασμένοι, σκαρφαλωμένοι, μέσ’ στο γιουβέτσι σου πεσμένοι»
    4) Είναι απογοητευμένος από τους αριστερούς «αυτοί που τους ανέχονται, βαρειά κουμουνισμένοι, κομπλεξικοί, δήθεν γελασμένοι, ξανά αποτυχημένοι.»
    5) Εξηγεί τελικά την αλλαγή πορείας του: «αφού τον ρεκτιφιέ που δε σου κάνει τη δουλειά σου, τον διώχνεις μάλλον και παίρνεις άλλον, τον όποιον άλλον, …άλλον μαραγκό, άλλον φαναρτζή, άλλον συνθέτη, τώρα και ηγέτη.» «διαλέγω ό,τι μπορώ που να `ναι και φθηνό και να `ναι κι αγαθό, προπάντων ικανό να βγάλει από τη μέση το κνώδαλο αυτό, τον παπατζή.»

    Σας παρακαλώ να μην θεωρηθεί ότι δικαιολογώ τον σημερινό Σαββόπουλο. Απλά διαπιστώνω πόσο λάθος κάνουν όλοι όσοι τον κατηγορούν σήμερα ότι άλλαξε. Εδώ έχουμε μια απολύτως συνειδητή επιλογή που έγινε τουλάχιστον από το 1989, και από τότε ο άνθρωπος είναι συνεπεστατος σ’αυτην την επιλογή. Αυτοί που τον κατηγορούν, μάλλον έχουν χάσει συνέχειες.
    Καιρός επιτέλους να το πάρουμε απόφαση. Άλλος ο «Νιόνιος» του φορτηγού κι άλλος ο σημερινός κύριος Διονύσης Σαββόπουλος.

  64. atheofobos said

    56
    Οι απόψεις για την πολιτική, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα στην ζωή μας αλλάζουν μέσα στα χρόνια και με την ηλικία.
    Το ίδιο και τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που πιστεύει σταθερά σε ένα δόγμα, όπως τα ιερατεία των θρησκειών.
    Έτσι και η ΝΔ της μεταπολίτευσης και με διαφορετικούς αρχηγούς δεν είναι ίδια με την προδικτατορική ΕΡΕ, ούτε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα το ίδιο με του Σημίτη, του ΓΑΠ ή του Ανδρουλάκη. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το κόμμα του 3%, ούτε ο ίδιος με τον ΣΥΡΙΖΑ προ του δημοψηφίσματος.
    Γι΄αυτό και ο Σαββόπουλος δεν έχει κανένα λόγο να απολογηθεί για τα χρόνια που περιγελούσε την δεξιά. Έλεγε πάντα άφοβα την γνώμη του και οι αλλαγές στην αντίληψη του για την εκάστοτε επικρατούσα πολιτική κατάσταση πέρναγε πολλές φορές μέσα στα τραγούδια του.
    Το θέμα λοιπόν σήμερα δεν είναι τι ψηφίζει τώρα ο Σαββόπουλος αλλά αν η μουσική του, που μικρό αλλά σημαντικό μέρος της αποτελεί η Ρεζέρβα που, με την τόσο αξιόλογη ανάλυση του, μας θύμισε σήμερα ο Δύτης αν παραμένει διαχρονική και σημαντική.
    Για μένα ναι, και όπως το έχω ξαναγράψει μακάρι να είχαμε και σήμερα νέους δημιουργούς όπως ο Χατζηδάκις, ο Θεοδωράκης και ο Σαββόπουλος και ας έλεγαν ότι θέλανε και ας ψήφιζαν ότι θέλανε!

  65. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Σ’ ευχαριστώ, ω Δύτα! 🙂
    Πέρα από πλάκα, αλήθεια με άγγιξε το σημερινό, η αναδίφηση και ο πλούσιος σχολιασμός, μια και θεωρώ τη Ρεζέρβα δίσκο-σταθμό για το ελληνικό τραγούδι, αλλά κυρίως για τον ΔΣ. Από ΄κει και πέρα –γούστα είναι αυτά…- ο Νιόνιος άρχισε λίγο-λίγο να «χάνει» γενικώς, έπαψε να με ενθουσιάζει αλλά και παράλληλα να με εκνευρίζει με τα διάφορα καμώματά του (έχουν σχολιασθεί κατά καιρούς –και σήμερα- εδώ στο ιστολόγιο, από πολλούς).
    [Τώρα βλέπω και την παρόμοια γνώμη του Theo – #60)

    Άλλαξε όμως, πραγματικά, ο ΔΣ στην πορεία του – ειδικά μετά το 1980;

    Έχω την εντύπωση πως όχι. Από ένα σημείο και πέρα (αλλά ίσως και από τα ξεκινήματά του) οι πράξεις και οι απόψεις του, μουσικές και άλλες, πήγαζαν από την εγωκεντρική αλλά και πληθωρική προσωπικότητά του, που γύρευε με πάθος και πόθο (σε βαθμό εμμονής, κτγμ) να προβληθεί, στηριζόμενος –βέβαια- και στο ταλέντο του.
    Και η αναμφισβήτητη συνεισφορά-ώθηση στο ελληνικό τραγούδι, προέκυψε ως ευτυχές αποτέλεσμα αυτής της στάσης: Να προβάλ(λ)ει «κάτι διαφορετικό», που να ταράξει τα νερά, να προκαλέσει, που θα τον ξεχωρίσει από τους άλλους, προξενώντας ντόρο γύρω από το όνομά του. Δηλαδή, οτιδήποτε θεωρούσε (καλώς ή κακώς…) πως έβγαινε έξω από την πεπατημένη, από το προβλέψιμο και το αναμενόμενο, οτιδήποτε «τρελό» και «κατά παρέκκλιση» (μουσικά, πολιτικά, γλωσσικά κλπ), το υιοθετούσε και το παρουσίαζε, με πρώτη ευκαιρία.
    Υπάρχουν, νομίζω, στην πορεία του διάφορα περιστατικά αλλά και μουσικές δημιουργίες του και απόψεις (ίσως και ανερμάτιστες…) που συνηγορούν σ’ αυτήν την «ψυχολογική» (οθντκ) προσέγγιση.

    Και μήπως «…τώρα κοκορεύεται επάνω στον εξώστη
    και μιλά στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη»;

    (Πάντως, την οποιαδήποτε σύγκριση με Θεοδωράκη, Χατζηδάκη κ.ά. τη θεωρώ τουλάχιστον ατυχή…)

  66. sarant said

    59 Καλώς την! Ο Δύτης το έγραψε και υποθέτω ότι εννοεί αυτό που κατάλαβες.

  67. 64 Μαζί σου. Δεν ζήτησα ν’ απολογηθεί, αλλά να αιτιολογήσει. Εγώ έχω και τέτοιες επιθυμίες!

  68. gpointofview said

    # 49

    ηθελα νάξερα αν μετά την απάντηση ο δημοσιογράφος σκέφτηκε «Αει σιχτίρι, καραγκιόζη» γιατί σίγουρα θα φοβότανε τις διασυνδέσεις του για να του το πει.
    Θέλει τεράστιο θράσος να ζητάς συγγνώμη από νεκρούς κι όχι από τον εαυτό σου, αλλά είχε δείξει κι άλλο δείγμα κάνοντας τον τρελλό για να αποφύγει την στράτευση και «ζητώντας συγγνώμη» όταν πια δεν ήταν σε ηλικία να τον καλέσουν !

    # 60

    για να μην παραμυθιάζεσαι κι επειδή ο Σ. αντέγραφε κυρίως τον Ντύλαν (όπως στο μακρύ ζεϊμπέκικο) ψάξε πότε ο Ντύλαν κυκλοφόρησε τα ελ-πι Infidel και Saved και θα βρεις με 2χρόνια περίπου καθυστέρηση της ανάλογες κινήσεις του Σ,
    Οταν αργότερα με τα σι-ντι και το γιουτιούμπ είχαν όλοι πρόσβαση στην διεθνή μουσική σκηνή , τελείωσαν και οι «εμπνεύσεις του Σ, μάλιστααν θυμάμαι καλά έβγαλε και δίσκο με ξένα τραγούδια στα ελληνικά-σίγουρα θυμάμαι το «καλέ μου φίλε σου γράφω» από το Caro amico ti scrivo του Lucio Dalla

    # 64

    Δεξιός είναι και ο Ξαρχάκος και μάλιστα κατέβηκε και υποψήφιος με την ΝΔ, χωρίς φασαρίες ώ να γράφει τραγούδια για τον Μητσοτάκη ή τον Καραμανλή, σεβόμενος την τέχνη του. Φυσικά τραγούδια σαν το βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι και το θα γυρίσω λυπημένη Παναγιά, δεν θα μπορούσε ούτε να ονειρευτεί ο Σ.

  69. atheofobos said

    68
    Το να συγκρίνεις τον Σαββόπουλο με τον Ξαρχάκο είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Και τα δύο μου αρέσουν αλλά έχουν τελείως άλλη γεύση! Ούτε ο Ξαρχάκος θα μπορούσε να γράψει τραγούδια σαν τον Πολιτευτή ή το Γεννήθηκα στην Σαλονίκη!

  70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    54# Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν ίσως οι χάβγουλοι και οι βασιλιάδες να θεωρούνται φίλοι της δημοκρατίας. Δε θα ήθελα να ζήσω σε αυτό το παράλληλο σύμπαν. Μπορεί να είχε τον Χίμλερ δημοκρατικά εκλεγμένο υπουργό υγείας ξερωγώ.

  71. 59 Ναι, χρησιμοποιεί session musicians αντί για γκρουπάκι με το οποίο (στους άλλους δίσκους) έπαιζε τα κομμάτια σε λάιβ.

  72. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    #63. Ούτε εγώ το ήξερα «Το Μητσοτάκ», και θα προτιμούσα να ‘χε παραμείνει έτσι· ώρε τι αμουσιούργημα ήταν τούτο! Ήθελα να ξεριζώσω τ’ αυτιά μου και να τα καταπιώ, o_O ρυθμός μηδέν, ρίμα μηδέν, έμπνευση μηδέν, ατάκες σεφερλίδικες. Αδιάφορο αν «υμνεί» ή προγκάει τον Μητσοτάκη, αυτό το πράμα είναι έγκλημα κατά του πενταγράμμου 😡

  73. sarant said

    72 Aμουσιούργημα 🙂

    63 Ναι, έτσι λέω κι εγώ.

  74. ΣΠ said

    68β έβγαλε και δίσκο με ξένα τραγούδια στα ελληνικά

    Ναι, το ξενοδοχείο.
    https://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Albums&act=details&album_id=1012

  75. #69

    Ναι αλλά του Ξαρχάκου θα τα θυμούνται σχεδόν όλοι ενώ τον πολιτευτή και το που γεννήθηκε εσύ και κάτι λίγοι
    Μεγάλα τραγούδια του Σ. είναι ο Μπάλλος και οι εκλογές του 77 αλλά είναι δύσκολα τραγούδια για τους πολλούς. Ολα τ’ άλλα είναι σουξεδάκια μιας κάποιας εποχής
    Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ μεγάλα τραγούδια (δλδ διαχρονικά, κλασσικά) των τελευταίων χρόνων είναι το Ροζ του Μηλιώκα κι ο Τούρκος γάτος του Μαχαιρίτσα
    Παράδειγμα μεγάλου τραγουδιού ο Τζόκερμαν του Ντύλαν, όχι από τα πιο γνωστά ή εμπορικά του. Απόλαυσέ το aν δεν το ξέρεις (freedom just around the corner for you, but…)

  76. Χαρούλα said

    Ευχαριστώ πάρα πολύ ΣΠ(#5) για την αμεση απάντηση, αν και καθυστέρησα εγώ πολύ.

    Δύτη μου συνΣαββοπουλικέ μου, το επανέλαβα το αναλγνωσμα και σήμερα, και σε ευχαριστώ, όπως και τον Νικοκύρη.
    #31 ΓΤ μαζί σου. Βεβηλώσαμε λίγο το άρθρο.

    Προσωπικά συμφωνώ με Νikiplos#38 & κΜαρτίνο#50.

    Ξαφνικά δεν εκτίμησα την Ραλλία Χρηστίδου ως καλλιτέχνη γιατι είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μείωσα ποτέ τα ακούσματα μου σε Χατζιδάκη. Ούτε καταχώνιασα δίσκους του Θεοδωράκη όταν ΕΓΙΝΕ υπουργός. Ούτε του ΚΚΕ Μικρούτσικου όραν ανελαβε ΠΑΣΟΚουπουργείο. Δεν πετάω τα βιβλία της Ακρίτα που ΒΟΛΕΥΤΗΚΕ στο επικρατείας. Ο Νιόνιος δεν θυμάμαι βέβαια τι εισέπραξε εκτός ίσως από μια εκπομπη στην ΕΡΤ και αλλαγή αιώνα κάτω από την Ακρόπολη.
    Αγαπώ τα τραγούδια του Νιόνιου. Ειναι η νιότη μου. Η ποικιλία τους, ποικιλία της ανθρώπινης ζωής. Δεν υπήρξα μπετοναρισμένη ποτέ. Νομίζω το έχετε αντιληφθεί. Πολύ περισσότερο δεν χρειάζομαι προσωπικότητες να μιμηθώ στην ψήφο. Η βιβλιοθήκες που μας μεγάλωσαν, μας έμαθαν βασικά να σκεπτόμαστε. Νομίζω πως παρά το έντονο φλερτάρισμα με τον Αλτσχάιμερ, είμαι ικανή, ακόμη, να σκέφτομαι ΜΟΝΗ ΜΟΥ!
    Με ενοχλούν μόνο όσοι κρίνουν χωρίς να έχουν κοιταχτεί σε καθρέφτη. Με εξαγριώνουν.

  77. ΣΠ said

    Δύτη, είμαι περίεργος να δω τι θα γράψεις για τους επόμενους δίσκους, «το κούρεμα» και «μη πετάξεις τίποτα».

  78. sarant said

    74 Καλή δουλειά αυτή, ίσως η πιο αξιόλογη της δεκαετίας του 90.

  79. Theo said

    @63:
    Στο «Μητσοτάκ» βλέπω μιαν αμφιθυμία. Αφενός, ο ΔΣ, σαστισμένος μπροστά στο άγος του σκανδάλου Κοσκωτά και των άλλων της πασοκοκρατίας, προτείνει τον Μητσοτάκη, προκειμένου να απαλλαγούμε προσωρινά απ’ αυτήν, και μετά βλέπουμε (Άσχετα που κι ο Κων. Μητσ. μιμήθηκε στη διαπλοκή τον προκάτοχό του, όπως φάνηκε εκ ων υστέρων). Αφετέρου, τον απαξιώνει.
    Τώρα είναι πιο ξεκάθαρος απέναντι στον γόνο του παλιού Μητσοτάκ.

  80. Theo said

    Διαβάστε κι αυτό:
    https://www.kathimerini.gr/society/562425535/otan-diafonoyme-i-symfonoyme-me-ton-savvopoylo/

  81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    76 >>Ο Νιόνιος δεν θυμάμαι βέβαια τι εισέπραξε εκτός ίσως από μια εκπομπη στην ΕΡΤ και αλλαγή αιώνα κάτω από την Ακρόπολη.
    Μπα, δεν τις λέει τζάμπα τις παπαρίες τύπου ο Κούλης είναι ο καλύτερος, οι αριστεροί είναι αμέριμνοι κλπ κλπ
    Στα πρόχειρα,
    επί Ντόρας, είχε επιχορηγηθεί για να γυρνάει σ’ όλα τα στρατόπεδα και να χορεύουν τσάμικα με τον Βαρβιτσιώτη, με ελληνικές σημαίες.

    …Από του μέλλοντος το ροκ
    ως το γαλάζιο του μπαρόκ
    ουράνιο σώμα που έχει χάσει την τροχιά του,
    https://www.roinews.gr/thanasis-gkaifyllias-dilosi-savvo/

  82. Γιάννης Κουβάτσος said

    64:»Γι΄αυτό και ο Σαββόπουλος δεν έχει κανένα λόγο να απολογηθεί για τα χρόνια που περιγελούσε την δεξιά. Έλεγε πάντα άφοβα την γνώμη του και οι αλλαγές στην αντίληψη του για την εκάστοτε επικρατούσα πολιτική κατάσταση πέρναγε πολλές φορές μέσα στα τραγούδια του.»
    Να απολογηθεί όχι, αλλά να κριθεί ναι, ως προβεβλημένο πρόσωπο με δημόσιο λόγο. Ιδίως όταν ο δημόσιος λόγος του συνάδει πάντα με τον επικρατούντα πολιτικό λόγο της κάθε εποχής : Αριστερός τότε που αυτή η ιδιότητα ήταν αναγκαία ακόμα και για να βγάλεις γκόμενα (δική του η ατάκα) και δεξιός όταν η γοητεία της αριστεράς ξέφτισε και η δεξιά ανέκτησε την ηγεμονία της. Πονηρό πολιτευτή μού θυμίζουν οι μεταμορφώσεις του Νιόνιου και όχι ελεύθερο στοχαστή που λέει άφοβα την άποψή του. Οι ελεύθεροι στοχαστές δεν είναι ΟΦΑ., είναι Γουέλφοι με τους Γιβελίνους και Γιβελίνοι με τους Γουέλφους.

  83. Νίκος Κ. said

    Το μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο Κοεμτζή, σαν τραγούδι μου άρεσε, σαν κόνσεπτ πάντα με έβρισκε απέναντι.
    Αναρωτιέμαι όμως ποιά να είναι η άποψη του σημερινού Σαββόπουλου, ψηφοφόρου της Νέας Δημοκρατίας, για όσα λέει το δικό του τραγούδι. Ή τι δηλώσεις θα έκανε αν ένας σημερινός στιχουργός έγραφε κάτι αντίστοιχο. (Βέβαια, όταν συμπλέεις με το κυρίαρχο σύστημα, αποκλείεται να σου τεθούν τέτοιες δυσάρεστες ερωτήσεις).

  84. Costas Papathanasiou said

    Σχετικά ποιηματάκια:
    “Όσο περνούσε η μπογιά σου/ αμάρτανες μέχρις εσχάτων./
    Ξοδευόσουν ανάσκελα/σε κάμαρες ηδονής.//
    Τώρα που γέρασες/ και σίτεψε το κορμί σου,/
    ρουφάς τζούρες μοναξιάς/και φυσαλίδες καθαρού οξυγόνου.//
    Ρε τι σου είναι η παλιοζωή./ Από αρτίστα σε κάνει ρεζέρβα./
    Και, από πρώτη φίρμα,/ σκιάχτρο για πετροβόλημα.”
    (“Το σκιάχτρο” Χρήστος Σκιαδαρέσης «Έρως Πανδαμάτωρ», εκδόσεις Βεργίνα, 2013)
    “Σκέφτομαι/ δεν θα περάσουν πλέον βράδια φιλικά/
    προσκείμενα στις εποχές που νοσταλγούμε/φεύγοντας κι ερχόμενοι/
    και πάλι απʼ την αρχή χωρίς τα ίχνη ματαιοδοξίας.//[…]
    Όσα πιστέψαμε/ έχουν την πλάτη κολλημένη στη σκιά/
    που σαν σκιά έχει τον ήλιο νικημένο/ που έχει το φως ρεζέρβα ίσως για ώρα ανάγκης/
    ανοίγοντας συρτάρια και διαλέγοντας μια λύση/ανάμεσα σε κάποιες άλλες λύσεις/
    κι αυτό δήθεν αρκεί.”
    ( “Δήθεν αρκεί”, Χρήστος Α. Μιχαήλ http://www.poiein.gr/2018/06/04/nthooio-a-ieathe-onssa-iaeaiiyia-dhiethiaoa/ )
    ΥΓ: Για δε “ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ” το αισχρότατο, θα πρέπει να σταθμίσει κανείς και τις αριστερές συμμαχίες με το διάβολο-Ροφό, το “παλλαϊκό” μέτωπο για κάθαρση του “Βρώμικου ‘89” και τελικά τον έξοχο μετεωρισμό του Ήλιου-Θεριστή που φέρνει του κάτω κόσμου το έγκαυμα στο χέρι, ένα “Καλοκαίρι” που ανατέλλει μες τα κόκκινα της δύσης του: https://www.youtube.com/watch?v=SG8J7PdbXqc

  85. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    83 Την ίδια σκέψη έκανα κι εγώ, τι θα έλεγε σήμερα ο Σαββ γι αυτό το τραγούδι

  86. Alexis said

    Ο Σαββόπουλος πάντοτε μου προκαλούσε ανάμικτα συναισθήματα.
    Θεωρώ ότι το δυνατό του σημείο ήταν πάντα οι στίχοι, τολμώ μάλιστα να πω ότι θα τον έβαζα πλάι στους πολύ μεγάλους στιχουργούς-ποιητές του ελληνικού τραγουδιού (Ελευθερίου, Ρασούλη, Παπαδόπουλο, Αλκαίο, Γκάτσο κλπ.)
    Μουσικά όμως συμβαίνει κάτι περίεργο.
    Κάποια, μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών, τραγούδια του τα θεωρώ εξαιρετικά και διαχρονικά.
    Το υπόλοιπο έργο του με αφήνει ψιλο-αδιάφορο και δεν με συγκινεί.

    Εάν έπρεπε να διαλέξω ένα μόνο τραγούδι του θα επέλεγα αυτό:

    που θεωρώ ότι είναι ευφυέστατο πάντρεμα μουσικής-στίχου.

  87. atheofobos said

    75
    Βεβαίως και το ξέρω!
    Τον Μπομπ Ντύλαν, άγνωστο τότε στους περισσότερους, τον αγάπησα πριν το Σαββόπουλο, όταν το 1965 σαν φοιτητής με τις ανταλλαγές ήμουνα στο Ντίσελντορφ και απέκτησα τον πρώτο του δίσκο Another Side of Bob Dylan , ο οποίος έγινε ανάρπαστος για δανεισμό από ψαγμένους φίλους μου, τότε γιατί δεν είχε εισαχθεί στην Ελλάδα.
    Από αυτούς πήρα και έγραψα στο μπομπινόφωνο μου το εξίσου εξαιρετικό Highway 61 Revisited .
    Ήταν ίσως ο πρώτος λευκός αμερικανός που απέκτησα δίσκο του, γιατί μέχρι τότε τα ακούσματα μου ήταν μόνο από μαύρους μουσικούς.

    82
    Οι ελεύθεροι στοχαστές δεν είναι ΟΦΑ., είναι Γουέλφοι με τους Γιβελίνους και Γιβελίνοι με τους Γουέλφους.

    Δηλαδή οι ελεύθεροι στοχαστές, είναι ένα ιδιόρρυθμο είδος ανθρώπων που πρέπει υποχρεωτικά να είναι πάντα αντίθετοι με την εξουσία γιατί αλλιώς είναι ΟΦΑ!
    Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει!

    Πριν να καληνυχτίσω θα ήθελα να πω πως οι εκπομπές του Σαββόπουλου στην ΕΡΤ ήταν από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες στην πρόσφατη ιστορία της.
    Μόνο το Μουσικό Κουτί μπορεί να σταθεί ισάξια με αυτές.

  88. Alexis said

    #82: Γειά σου Γιάννη, χαίρομαι διπλά που δεν… πέθανες 😆 και που επανήλθες στο ιστολόγιο!
    Κι ας μην πήρε το πρωτάθλημα η Πανάθα (η αγνή και ατρόμητη, που ‘λεγε και μια ψυχή) 🙂

  89. spyridos said

    Πολύ καλή δουλειά Δύτη.
    Στο παρελθόν υπήρξα σαββοπουλικότερος σου πιστεύω και πολλές πληροφορίες που μάζεψες στη Σαββοπουλιάδα σου τις γνώριζα και τις ξαναθυμήθηκα διαβάζοντάς την, τους τελευταίους μήνες.
    Πιστεύω ότι ο Σαββόπουλος σαν καλλιτέχνης φτάνει στην δημιουργική κορυφή του με τους Αχαρνής και τον Μπάλο. Η Ρεζέρβα παραμένει κοντά στο ίδιο επίπεδο και είναι απόρροια αυτών των δύο.
    Στα χρόνια που οδηγούν προς τον Μπάλο και τη Ρεζέρβα ο Σ. κατακρίθηκε και μισήθηκε από τους περισσότερους θαυμαστές του, όχι για λόγους αυστηρά πολιτικούς αλλά για λόγους καλλιτεχνικούς.
    Οι ακόλουθοι-θαυμαστές ήθελαν τον Σ. να συνεχίσει σαν ένας Έλληνας Ντίλαν ένας μοναχικός Δον Κιχώτης τροβαδούρος.
    Ο Σ. διαλέγει εκείνα τα χρόνια το δικό του δρόμο, επιλέγει τη συνεργασία που του έδωσε νέους μουσικούς και εκφραστικούς δρόμους. Οι μουσικοί με τους οποίους συνεργάστηκε του έδωσαν πράγματα που δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει μόνος του αλλά κι εκείνοι δεν θα πλησίαζαν καν τις συνεργατικές ιδέες και τις συνθέσεις που τους έβαλαν να κάνουν. Η μουσική πανδαισία του Μπάλου είναι η απόδειξη του πόσο μεγάλος συνθέτης παραγωγός υπήρξε.
    Από το 80 και μετά αρχίζει ο κατήφορος. Τα Τραπεζάκια έξω είναι η τελευταία μουσική δουλειά του. Από εκεί και πέρα μόνο πασαλείμματα και βουτιά στο δημιουργικό βούρκο.
    Γιατί τελείωσε έτσι απότομα η περίοδος δημιουργικότητάς του. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
    Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι δεν μπορούσε πια να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Δεν ήταν πλέον ειλικρινής και γιαυτό δεν μπορούσε να δημιουργήσει τέχνη επιπέδου.
    Και δεν σκέφτομαι αριστερά – δεξιά, πολιτική τοποθέτηση ή αλλαγή πολιτικών ιδεών. Αυτή δεν θα ήταν πρόβλημα αν ο Σ. άλλαζε επειδή πραγματικά το πίστευε.
    Αν η κινητήρια δύναμη αυτής της αλλαγής ήταν προσωπικά κίνητρα με στόχο την κερδοφορία όπως υποψιάζομαι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει σαν καλλιτέχνης αλλά μόνο σαν εμποράκος.
    Και τώρα παλεύει πλέον σαν πλασιέ – τηλεπωλητής που προσπαθεί να υποστηρίξει τα συμφέροντα των Κουτσολιούτσων και να αποφύγει και τη δική του οικονομική καταστροφή.
    Την ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στην κοινωνία σαν κινητήρια δύναμη και υποχρέωση του καλλιτέχνη (λογοτέχνη στην περίπτωσή του) την ορίζει πολύ καλά ο Χάρολντ Πίντερ στη διάλεξη παραλαβής του Νόμπελ. Κια εκεί μιλάει για πολλές αλήθειες (πολιτικές κοινωνικές τοποθετήσεις) χωρίς να ορίζει ότι μια από αυτές είναι Η σωστή. Αλλά ο καλλιτέχνης (ο καθένας μας λέει στο τέλος) πρέπει να βάζει σαν ηθικό του στόχο να ψάχνει συνεχώς την αλήθεια.

    Όταν ψάχνει μόνο τα φράγκα γίνεται Ρουβάς ή ακόμα χειρότερα Σαββόπουλος του 90 και μετά, γιατί από τον Ρουβά δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο.

  90. Χρήστος Π. said

    Εγώ φυσικά και ως γνωστόν δεν είμαι αριστεράντζα, αλλά όσοι έχετε πέσει τέλος πάντων τόσο χαμηλά, σώστε επιτέλους κάτι από την αξιοπρέπειά σας! Όσοι ψηφίζετε Θεσσαλονίκη και ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ, έχετε τώρα καλύτερες επιλογές από εγωμανείς, κομπλεξικούς, άσχετους και ηλίθιους που μεγαλουργούν στο χώρο σας. Θα ψηφίσετε ανθρώπους που έχουν ευφυία και σκέψη, άποψη, διαλλακτικότητα, ευρύτητα πνεύματος, ήθος, ενδιαφέροντα, και γνώση. Δηλαδή θα ψηφίσετε μεθαύριο τη Στέλλα Κωστοπούλου (συνιστώ και Μάρδα).

    Αν ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκη και όχι το καλό αυτό άνθρωπο τη Στέλλα Κωστοπούλου, είστε άξιοι του επιπέδου σας. (Θα έχετε τη κατάρα μου ρε και να προσέξετε γιατί πιάνει. Είδατε τι έπαθε ο Αλαφούζος και θα δείτε τι θα πάθει και ο Gpoint…).

  91. Alexis said

    #89: Ρε παιδιά με τόσα εγκωμιαστικά που γράφετε για το «Μπάλο» θα με κάνετε να τον ξανακούσω από την αρχή! 🙂

    #90: Βρε, βρε καλώς τον προφέσορα!
    Α.ΣΕ.ΔΗ. δαγκωτό δόκτορα, του φιλαράκου σου του Λάμπρου!

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    90:Για Α’Πειραιώς έχεις καμιά καλή πρόταση, Χρήστο; Έχω καταλήξει σε Μπελαβίλα και Μπακαδήμα, αλλά αν παίζει κάτι καλύτερο, σε ακούω. Μη συντελέσω από άγνοια να σταλούν στη βουλή και άλλοι εγωμανείς και ηλίθιοι και νιώσουν απειλή οι κοινοβουλευτικοί αστέρες των εν λόγω συνομοταξιών. 😉

  93. # 90

    O Τζι δεν παθαίνει τίποτε, ο Τζι ξέρει τι γίνεται όταν δίνει ρεπό παραμονές «κρίσιμου» αγώνα στους παίκτες ο γάτος Λουτσέσκου, όπως έκανε με τον ΟΣΦΠ και όπως κάνει τώρα με τον τελικό κυπέλλου. Ξέρει δηλαδή τι είναι προαποφασισμένο και δεν κοντράρει, βγαίνει και παίζει χαλαρά την μπαλίτσα του και…χάνει ! Μετά επαινεί τους παίκτες για την προσπάθειά τους. Τι κέρδισε εξ άλλου με τον περσινό τελικό που τον ήθελε σαν τρελλός; Πόσο μάλλον φέτος που η Νουδούλα φρόντισε να ικανοποιήσει τα χανουμάκια δια τίτλου και τα βαζελάκια με γήπεδα (μπάσκετ και ποδόσφαιρο «συμπτωματικά» 10 μέρες πριν τις εκλογές), Τι θα κάνει με τα ΠΑΟΚια πρέπει να ρωτήσω τους συμβούλους του Κούλη,ξέρουν όμως πως λόγω χάρτινου ΔΕΝ ψηφίζουν Σύριζα, άρα δεν ους υπολογίζει και πολύ εκτός αν έχουν σφίξει πολύ οι κώλοι στις δημοσκοπήσεις και θεωρήσει πς τουυς έχει ανάγκη.
    Τρία χρόνια μας γαμούσε η Νουδούλα με την γαβροκρατία, φέτος ήτανε να ξερνάς με τα προεκλογικά της που ήταν όλοι στο κόλπο.

  94. Alexis said

    Θέλω ν’ αγιάσω αλλά… 🙂

    #93: Στ’ αλήθεια τώρα, πόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα πιστεύεις ότι ψηφίζουν με οπαδικά κριτήρια, με βάση δηλαδή το αν η εκάστοτε κυβέρνηση έκανε καλό ή κακό στην ομάδα τους;
    Με άλλα λόγια, πόσοι πιστεύεις ότι είναι οι Τσουκαλάδες στην Ελλάδα;

  95. atheofobos said

    Έγραφα στο 19:
    Χαρακτηριστικό δε του ευγενικού χαρακτήρα του, είναι ότι δηλώνοντας ευθαρσώς τι πιστεύει για τις εκλογές, όπως είχε αναφαίρετο δικαίωμα, δεν απαξίωσε τους άλλους λέγοντας ότι σέβεται όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τους ηγέτες τους, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα κόμματα, είναι δυνάμεις της πατρίδας και τους Έθνους.
    Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι επικριτές του με την χολή που αφήνουν για τους αντιπάλους τους!

    Και η επιβεβαίωση από τον Πολάκη:
    «Άντε χάσου θεραπαινίδα του Μητσοτακεικου!!! ΤΟΛΜΑΣ και μιλάς ακόμα στο όνομα των τραγουδιών που κάποτε είπες… Είσαι λίγος ,διεφθαρμένος, επαρχιώτης, εγωπαθής και χαλασμένος !

  96. mitsos said

    Καλησπέρα

    Κύριε Δύτα ευχαριστούμε
    Σε καταδύσεις τόσο πίσω στον χρόνο πάντα να θυμάσει πως ο κίνδυνος της νόσου των δυτάν πάντα ελοχεύει 🙂

    Σίγορα δεν ήταν συμπιλήματα όπως κάποιοι υπονοούν. Ήταν συχνά δημιοργικός ερανιστής ο Νιόνιος και κατάφερε να εκφράσει τους νέους μιας γενιάς με στιχάκια , μελωδίες και συνθέσεις. Κάπου την ψώνισε και έγινε υβριστής της μοδός (Χατζιδάκια ‘μ …)Τα τραγούδια του τον αμφισβήτησαν τράβηξαν τον δικό τους δρόμο και, καθώς αυτός γερνούσε, τα παλιά τραγούδια δίχως να κοιτάζουν την δική του μελαγχολία έγιναν αναμνήσεις της γενιάς που τα τραγούδησε και τα έζησε. Η σχέση του σημερινού Σαββόπουλου με τα παλαιότερα απλά δεν υπάρχει. Το φυσικό πρόσωπο Δ.Σ. είναι απλά αυτός που έχει κληρονομήσει από τον δικό μας Νιόνιο τα δικαιώματα, Τίποτα άλλο.

    Μάλλον ούτε καν την ανάμνηση τους δεν θα μοιραζόμουν μαζί του.

  97. sarant said

    96 Γεια σου Μήτσο!

    92 Εγώ στην Α’ Πειραιώς θα ψηφιζα Μπελαβίλα και την Κατερίνα Λογοθέτη, κόρη του εξάδελφου Στέλιου.

  98. 95# Προσπαθώ ν’ αγιάσω μέσω της σκληρής εργασίας αλλά δε μ’ αφήνεις. Όχι πως έχει άδικο για τα περί θεραπαινίδας, αλλά το ακραίο, απύλωτο καφριλίκι του Πολάκη δεν είναι και το καλύτερο αντιπαράδειγμα. Ο πολιτικά ανόητος και επικίνδυνος Π. χάνει το δίκιο του με τον τρόπο που το εκφράζει.
    Α, ευγενικό χαρακτήρα έχει κι ο Μιχαλολιάκος. Θυμίζω το χειροφίλημα στη Ντόρα.
    (και μη μου πεις πως βάζω δίπλα-δίπλα τον ΔΣ με τον Μιχ γιατί δεν το κάνω).

  99. nikiplos said

    Όσοι κατηγορούν τον ΔΣ για την έπαρσή του (με τον ΜΧ αλλά και άλλους, όπως κι ο ίδιος λέει κάπου), ας θυμηθούν την δική τους έπαρση εκεί στα 30-40ς τους. Δεν θέλει και πολύ. Εδώ εμάς που η ζωή δεν μας προσέφερε κάνα σπουδαίο κύμα να «καβαλήσουμε» επιδείξαμε μια έπαρση, ήκιστη μεν αλλά υπάρχουσα. Πόσο μάλλον εκείνοι που τους έδωσε τσουνάμι να καβαλήσουν. Θέλει κόπο να μην γίνεις Κωστόπουλος του Κλικ, αν αφεθείς τρόπον τινά θα γίνεις.

    Η δεκαετία του 80 ήταν μια περίεργη δεκαετία. Ήταν η πρώτη ίσως που (αναγκαστικά αλλά πραγματολογικά κι όχι στα χαρτιά) η αριστερά κάθισε στο ίδιο τραπέζι και συζήτησε με τη δεξιά. Βλέπω καμιά φορά στη χάση και στη φέξη τα «καλύτερά μας χρόνια» και καταλαβαίνω αυτόν τον αναχρονισμό γιατί ως παιδί στα 70ς, θυμάμαι που μας απαγορευόταν και να παίξουμε ακόμη με παιδιά των αντιπάλων, ενώ ο ταλαίπωρος συμμαθητής μας ο Στράτης καίτοι από τότε θηριώδης σωματικά, πόσα δεν υπέφερε γιατί ήταν ο κομμουνιστής. Στα παιχνίδια μας έπαιζε (υποχρεωτικά) τον κακό. Στις εκλογές μας μάζευαν οι μανάδες μας και μας μάντρωναν. Δεν ήταν αυτό που βλέπουμε σήμερα στο σήριαλ λοιπόν. Το
    «-Δεν κάθομαι με προδότες εγώ!» στα καφενεία έδινε κι έπαιρνε. Τα χρόνια πίσω είχαν εμφύλιο, χούντα, εξορίες, κσύλου, δεν ήταν παίξε γέλασε.

    Επομένως λέω, πως, ας συγχωρήσουμε λίγη έπαρση και λίγη μεταστροφή σε πολλούς, κάποιοι ίσως την είχαν ανάγκη (όπως η Σώτη πχ).

    Εκεί που είμαι κάθετα και δεν το συζητώ είναι στην ασύμμετρη κρατική βία. Γι’ αυτό κι εξέφρασα αυτή την κατακλείδα στο 38@. Επειδή μνημόνευσαν πολλοί τον ΜΧ, να θυμίσω μια από τις τελευταίες παρεμβάσεις του. Ήταν μια επιστολή καθόλα σκαιή ενάντια στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη για έναν αναρχικό που έκανε απεργία πείνας, μια περίοδο που ήταν περίοδος ευωχίας και χαλαρότητας. Κανείς άλλος δεν είχε μιλήσει, όλοι οίκτιραν τους αναρχικούς. Μόνο ο ΜΧ μίλησε τότε…

    (η φωτό είναι άσχετη από παλαιότερη διαμαρτυρία για έναν άλλον αναρχικό)

  100. Περνάω απλά για να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Θέλω να πιστεύω ότι κάνω μια ψύχραιμη και κριτική αποτίμηση, οπωσδήποτε υπό το πρίσμα του παντοτινού θαυμασμού μου. Όσοι με βλέπετε στο τουίτερ θα έχετε δει ότι ήδη φτάνουμε και στο τέλος του Κουρέματος, που θα ανέβει στο μπλογκ λογικά στις αρχές της άλλης βδομάδας (δυστυχώς για την επικαιρότητα, η σειρά του Μητσοτάκ είναι το Σάββατο…). Όσοι πιστοί, μπορείτε να κοπιάσετε στο μπλογκ να δείτε και τις αποτιμήσεις των προηγούμενων μεγάλων δίσκων, τους οποίους φυσικά προτιμώ.

  101. Α ναι, ευκαιρίας δοθείσης από το #99 και πιο κοντά στην περίοδο της Ρεζέρβας:

  102. ΣΠ said

  103. sarant said

    Για λόγους… διαφάνειας, έγραψα το εξής στο ΦΒ προ ολίγου

    Για μένα, και για πολλούς της γενιάς μου, ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι εξαιρετικά σημαντικός και εξαιρετικά αγαπητός. Προσωπικά, τον κατατάσσω ένα σκαλοπάτι κάτω από τα Χατζηδάκιαμ και τα Θεοδωράκιαμ -στο ίδιο σκαλί με πολλούς ακόμα, πάντως.
    Ξαφνικά, ο Σαββόπουλος έγινε επίκαιρος επειδή σε μια συνέντευξή του ανέφερε ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω γιατί αυτό προκαλεί έκπληξη, τη στιγμή που ήδη πριν από 35 χρόνια είχε γράψει τραγούδι στο οποίο ευθαρσώς δήλωνε το ίδιο, έστω και -τότε- ως προσωρινή λύση («Το Μητσοτάκ»). Αυτό δεν αλλάζει τίποτε στην εκτίμηση για το έργο του, άλλωστε δεν ξέρω κανέναν που να έγινε σαββοπουλικός μετά το 1989.

  104. Alexis said

    #102: Ναι, αλλά αυτός ξεκίνησε πρώτος (να λέει κλπ.) 😂

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    104, το καλύτερο που ειπώθηκε, έβερ!
    Αυτός κλότσησε από χρόνια την καρδάρα, αυτός έφτυσε στον καθρέφτη του, αυτός , ο ω που ΄σαι νιότη που ΄λεγες πως θα γινόμουν άλλος ,μα τώρα «ο καλύτερος είναι ο Κούλης»! Επιδεινούμενη γλειφτίτιδα. Το είχε ανάγκη ακόμη, στην ηλικία του; Ή εξελίχθηκε μόνο σ΄έναν πονηρομοχθηρό γέροντα; Κι αυτά τα «σέβομαι όλα τα κόμματα κλπ» είναι μια περιττή σάλτσα να την καταπίνει η θεια μου.
    Δεν ξέρω αν γεμίζει πια πλατείες.

  106. ΚΩΣΤΑΣ said

    «Δεν με έπεισε ο Διονύσης Σαββόπουλος να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία, με έπεισαν όμως οι επικριτές του»

    https://www.ethnos.gr/author/181334/nikostzianidhs

  107. ΓιώργοςΜ said

    105 >κι όλα αυτά τα…
    Λένε πως μπορείς να μη διαβάσει οτιδήποτε προηγείται από το «αλλά» σε μια δήλωση. Ο ίδιος, γνωρίζοντάς το ίσως, είπε «απλώς» αντί για «αλλά», η ουσία όμως δεν αλλάζει.

  108. 100# Ώπα λίγο. Εγώ δεν είπα καλά λόγια. Να τα πω λοιπόν τώρα, για την εμπνευσμένη, διεισδυτική 🙂 και ποιητικά ψύχραιμη (αν υπάρχει τέτοιο πράμα) παρουσίαση της όλης Σαββοπουλιάδας. Περιμένουμε λοιπόν τη συνέχεια, κι άσε τον Πέδη να λέει 😜

  109. Triant said

    Θα επαναλάβω κάτι που έχω ξαναγράψει κανά-δυό φορές:

    Κάποτε θα μάθουμε ποιός του έγραφε τα πρώτα τραγούδια.

  110. spyridos said

    «Το είχε ανάγκη ακόμη, στην ηλικία του;»
    Ναι. Άμεση οικονομική ανάγκη. Αφού υπάρχουν χαϊβάνια που πσηφίζουν ΝΔ για να μην πληρώνουν οι μεγαλοοφειλέτες τα χρωστούμενα.

    Αυτό είναι δεκαετίες τώρα το πολιτικό κριτήριο του Σαββόπουλου.

  111. ppan said

    66, 71: Ναι, σας απευθύνθηκα στον πληθυντικό διότι είστε δυο, αυτός που το έγραψε και αυτός που το δημοσιεύει 🙂
    Το σέσιον μουσικοί το καταλαβαίνω αλλά και στους προηγούμενους δίσκους με επαγγελματίες δούλευε, με μπερδεύει πολύ η αρχική διατύπωση (και το που αντί το όπου, προσωπική αδυναμία). Αριστούργημα το Αουντουαντάρια και το άλμπουμ και πολύ ωραία η παρουσίαση, Δύτη!

  112. Pedis said

    # 109 – Υπάρχει ένα ίσως πιο εύκολο ζήτημα για τους ειδικούς του έργου του: ποια είναι τα τραγούδια του που μοιάζουν (και πόσο μοιάζουν;) με προηγούμενα άλλων δημιουργών είναι χωρίς acknow;

  113. ΓΤ said

    https://savvopoulos.net/

  114. Xρήστος Π. said

    Gpoint, ήταν όλα στημένα μέχρι τέλους να το πάρουν οι βάζελοι. Ο Μαρινάκης θα το έδινε το παιχνίδι στα σίγουρα στον Αλαφούζο γιατί το μίσος με το Τίγρη έχει ξεφύγει. Δεν είχε κρύψει τις προθέσεις του. Όταν οι βάζελοι έχασαν βαθμό με ισοπαλία στη Τούμπα κι εμείς φέραμε επίσης ισοπαλία με τους γαύρους χάνοντας την ευκαιρία να βγούμε μπροστά, θυμάσαι το έγραφε ο Μαρινάκης, δηλαδή το in.gr; Πανηγύριζε με την ισοπαλία της ομάδας του (!) γιατί δεν βγήκε πρώτη η ΑΕΚ και έμεινε στην ισοβαθμία με τους βάζελους!! Προτιμούσε Αλαφούζο χίλιες φορές, μην κοιτάς που έχει τσακωθεί με το Κούλη επειδή πήγε ο βλάκας να παρακολουθήσει και τους εφοπλιστές …

  115. Χρήστος Π. said

    Αυτό που έγινε και εμπόδισε το Μαρινάκη να δώσει το παιχνίδι ήταν όπως έμαθα από άνθρωπο του Ολυμπιακού η Θύρα 7! Όχι οι πληρωμένοι παράγοντες αλλά ο κόσμος που άρχισε να απειλεί τους παράγοντες και να λέει ότι πολλές ήττες και ισοπαλίες ανέχθηκε φέτος… Τελικά ο Μαρινάκης τα μάζεψε και την ημέρα του παιχνιδιού είδες πως τη κοπάνησε και πήγε Νότιγχαμ… Άλλωστε αν το έδινε και δίναμε εμείς το τελικό κυπέλλου στο ΠΑΟΚ θα έβγαινε με τη περιφέρεια στην Ευρώπη… Τώρα παίζεται ακόμα.

  116. Xρήστος Π. said

    91. 🙂 🙂 ναι ο Λάμπρος έχει το ψηφοδέλτιο για όλες τις κάλπες έτοιμο. Εγώ με μια αριστεροδεξιά συμμαχία κατά του ευρώ και της ΕΕ, είχα ψηφίσει ΕΠΑΜ (και παλιός συμφοιτητής ο Καζάκης) αλλά με την Ουκρανία ξέφυγαν και αντιλαμβάνομαι αλλιώς τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα και το πώς μπορούμε να βλάψουμε σοβαρά τη Τουρκία. Γύρισα στις γνήσιες αγκαλιές του αγαπημένου μου καπιταλισμού και ψηφίζω Φιλελεύθερη Συμμαχία με όλα τα κοινά και διαφορετικά μας….

    (το ξαναέγραψα με κομμένο όνομα κατά λάθος, και «περιμένει έγκριση», ίσως το δείτε πάλι)

  117. # 115

    Χρήστο το ΑΕΚ πήρε ένα χάρτινο για να κτίσει ένα γήπεδο ο (αχυράνθρωπος άλλου) τίγρης και τώρα ένα διορισμένο για να πλρώσει τα παλιά χρέη της ΑΕΚ με το δεδικασμένο τουΗρακλή, όπως είπε ο Κούγιας (λεπτομέρειες στο σχόλιό μου στα μεζεδάκια του προηγούμενου Σαββάτου)

    Ο ΠΑΟΚ με ΑΕΚ ήταν φιλικός ενω με τον ΠΑΟ σκίστηκε αλλά ο τίγρης ήθελε σιγουριά και φαίνεται πως κάτι έγινε με τον Κάργα, δεν κόβουνε την μπάλλασε κάποιον χωρίς αιτία !
    Γενικά το φετεινό ήταν το πιο βρώμικο πρωτάθλημα που έχω δει, ανεξάρτητα αν παίχτηκε καλύτερη μπάλλα από άλλες χρονιές και το παράλογο να μην προχωρίσει ούτε μια ελληνική ομάδα στην Ευρώπη (κατόπιν εντολής πιστεύω)

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    ΚΩΣΤΑ, σ’ ευχαριστώ καταρχάς για το ενδιαφέρον και που με… ανέστησες 🙂, αλλά αυτό το περί επικριτών και Σαββόπουλων μπορεί και να αντιστραφεί· το να δούμε, δηλαδή, ποιοι εκθειάζουν τον Σαββόπουλο : ο γνωστός θίασος των πετσωμένων ΜΜΕ, για να μην ξεχνιόμαστε.
    Προσωπικά, δεν επηρεάζεται από τις αέναες πολιτικές μεταμορφώσεις του Σαββόπουλου η άποψή μου γι’ αυτόν. Αγαπώ πάρα πολύ και ως μουσικό και ως πνευματικό άνθρωπο τον «δεξιό» Μάνο Χατζιδάκι και εκτιμώ πολύ τον δεξιό Ξαρχάκο. Ο Σαββόπουλος μού αρέσει στους πρώτους του δίσκους αλλά καθόλου στους υπόλοιπους.

  119. evamaten said

    Καλησπέρα!
    Μπράβο κι από μένα, Δύτη!
    Κι αυτή τη φορά η ανάλυση των τραγουδιών έχει αυτή τη θέρμη και την ευαισθησία που μου άρεσε και στην προηγούμενη. Έχει κάτι το πολύ ευγενικό (ευγενές) η αφοσίωσή σου και με συγκινεί.
    Αλλά -θα το πω με ειλικρίνεια – αυτή η ευγένεια γίνεται κάπως «δονκιχωτική», όταν αγκαλιάζει εκτός από το έργο και τον δημιουργό του. Ας πούμε, δεν μπορώ να καταλάβω πώς συγκρίνεται στο σχόλιό σου ο ραφαηλιδικός ευρωπαϊσμός (=Διαφωτισμός, Γαλλική επανάσταση κλπ) με τον νεορθόδοξο επαρχιωτικό «ευρωπαϊσμό» (=χρήμα, ευζωία κλπ) του Σ (για χατήρι του αγαπημένου του πολιτικού, μάλλον…)
    Προσυπογράφω όσα λέει παραπάνω ο Σπυρίδος – όλα.
    Αλλά περιμένω να «ακούσω» και την επόμενη παρουσίαση – εκπομπή (σαν ωραία ραδιοφωνική εκπομπή είναι) 🙂

  120. 119 Όταν είδα την περίφημη συζήτηση (που πραγματικά είναι φοβερή η ποιότητά της σε σχέση με τις σημερινές), μου χτύπησε πολύ άσχημα όταν άρχισε ο Ραφαηλίδης να επιτίθεται στον Σαββόπουλο λέγοντας ειρωνικά «Θαυμάστε τους λούμπεν, θαυμάστε τους εγκληματίες». Όταν είπε και «Γίναμε Ευρώπη» με αποτέλειωσε.
    Στο μπλογκ μου έχουν αναρτηθεί σχεδόν όλοι οι δίσκοι, και μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ολοκληρωθεί η Σαββοπουλιάδα μου.

  121. evamaten said

    119 συμπλήρωση
    Το σχόλιο του Σπυρίδου είναι το 89.
    —-
    Όσο για σένα Χτήνε, «εχθρέ της δημοκρατίας», που καμώνεσαι ότι δεν καταλαβαίνεις αυτό το πιραντελλικό έργο (που μας δίδαξε, άλλωστε, και ο μεγάλος προφέσορας, ο Καλύβας) πες μου σε ποιο σύμπαν θα πας, άμα χρειαστεί, θα φέρω και μπύρες 🙂)

    Και ένα της στιγμής : ο Νιονιος και ένας ξεδοντιασμενος άγγελος εξάγγελος στα λογια – στην προεκλογική ομιλία – του Μητσοτάκη. Αυτό κι αν είναι βεβήλωση, Χαρούλα…

  122. evamaten said

    120
    Έχω ανάμικτα συναισθήματα (αμφιθυμία και αβεβαιότητα) για την εκπομπή αυτή και με στεναχωρεί η εικόνα του Ρ. – κι ας ένιωσα κάποια ευχαρίστηση όταν το πρωτοείδα. Οπότε, θα συμφωνήσω μαζί σου…

  123. ΚΩΣΤΑΣ said

    118
    Γιάννη, σοκαρίστηκα με την «είδηση», ενήργησα ενστικτωδώς, προσδοκώντας ανάσταση 😂  και δικαιώθηκα, να είσαι πάντα καλά!

    Επί του θέματος, για τον ΔΣ, διάβασα τυχαία το άρθρο του Ν. Τζιανίδη, με εκφράζει σε γενικές γραμμές και το παρέθεσα.

    Προσωπικά, θεμιτή και δεκτή η κριτική, τις αήθεις  προσωπικές επιθέσεις εναντίον του ΔΣ δεν αποδέχομαι.

  124. Δεν είναι εκπληκτικό όμως που ο Παναγιωτόπουλος μιλά για Μακαβέγεφ; Αδύνατο να το φανταστείς όχι με οποιοδήποτε σημερινό άνκορμαν, ούτε καν με τον ίδιο στη σημερινή τηλεόραση!

  125. evamaten said

    Εννοείται! Ήταν και η εποχή όμως – η «κουλτούρα» δεν είχε ακόμα κατασυκοφαντηθεί όπως σήμερα (βέβαια, πρώτος διδάξας ο Νιονιος σε αυτή την εκπομπή λέει τη λέξη «θολοκουλτούρα» 🙂)
    Θυμάσαι ως άνκορμαν τον Σαββίδη στην Ερτ3 στην εκπομπή με τους υπέροχους καλεσμένους? Είχα συχνά την αίσθηση ότι διάβασε το μάθημά του – ονόματα, χρονολογιες- χωρίς να το έχει εμπεδώσει. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει και με τον Π.

  126. sarant said

    Αυτά εγώ ως ξενιτεμένος τα έχω χάσει…

  127. A.Γ. said

    Ένα τυπογραφικό (γλώσσα λανθάνουσα?).
    Σε ένα σημείο λέει:
    «πάντα με έμφαση σε διΑφωνίες και ιδιότυπα ακόρντα …»
    Φαντάζομαι εννοούσε «διφωνίες».

  128. nikiplos said

    127@ σωστά λέει διαφωνίες. Στην αρμονία υπάρχουν οι διαφωνίες που πρέπει να λυθούν. Αυτό είναι μέρος της εξέλιξης των συναισθημάτων. Μια αγωνία εκφράζεται με μια διαφωνία που κινητοποιεί το αντίστοιχο συναίσθημα.

  129. nikiplos said

    Μου άρεσε πολύ ο Ραφαηλίδης των βιβλίων, ελάχιστα ο Ραφαηλίδης της Τιβή. Όχι μόνο για την affirmatif περσόνα που παρουσίαζε, αλλά κυρίως γιατί ποτέ δεν με γοήτευσε η τέχνη της ατάκας.

  130. Μαρία said

    127
    Αφού μιλάει για ιδιότυπα ακόρντα, πρέπει να εννοεί τα διάφωνα διαστήματα.

  131. sarant said

    127-8 Δεν το ξέρω, ομολογώ. Μετέφερα κοπιπέιστ, ας πει ο Δύτης

  132. Με προλάβατε, σωστό είναι το διαφωνίες (μουσικά), δεν είναι; Οπωσδήποτε δεν εννοούσα διφωνίες.

  133. ΣΠ said

    124, 125
    Η εκπομπή σε 5 μέρη
    https://www.youtube.com/results?search_query=%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CF%82

  134. Theo said

    Τσίπρας:
    Μόνο θετικά έχω να σχολιάσω εγώ για τον Διονύση Σαββόπουλο. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει. Είναι δικαίωμά του να εκφέρει την άποψή του. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα και να αλλάζει. Με κάποιους καλλιτέχνες αισθάνεσαι προδομένος κάποια στιγμή, ο Σαββόπουλος δεν έχει αλλάξει πολύ, ήταν υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, να τον στηρίξει, είναι δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη. Μόνο αγάπη για τον κ. Σαββόπουλο.

  135. Μαρία said

    134

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    134: Μεγάθυμος ο Τσίπρας, αν σκεφτούμε πώς είχε παραφράσει το γνωστό του δίστιχο ο Σαββόπουλος επί κυβερνήσεως ΣΎΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ:
    «Τον χειμώνα τούτο άμα τον περάσουμε / τον απατεώνα αν τον ξεπεράσουμε».

  137. Τάσος Αράπης said

    Η Ρεζέρβα είναι δίσκος αναφοράς, όχι μόνο χάρη στη συνθετική ικανότητα του Νιόνιου, αλλά και στην τελειότητα της παραγωγής. Εκπληκτικοί μουσικοί, με πρώτο μεταξύ ίσων τον μέγιστο Ζουγανέλη, επιμελημένη ηχοληψία, έχουν ως με αποτέλεσμα ένα ακουστικό διαμάντι σε μορφή διπλού βινυλίου ιδίως αν συγκριθεί με τις κατά κανόνα μέτριες ακουστικά ελληνικές παραγωγές της εποχής-και όχι μόνο. Περιέχει ακόμα και φυλλάδιο με τους στίχους! Τώρα όσον αφορά τα (πολιτικά) de sous του Σαββόπουλου, εκτός του ότι είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, ενσωματώνονται εύκολα στο σύστημα ιδεών «μην μπερδεύεις τον καλλιτέχνη με το έργο του». Τα τραγούδια του τουλάχιστον μέχρι τα »Τραπεζάκια έξω», είναι άλλος βιότοπος-αριστερός, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει έστω και αν ανοίξει την επόμενη προεκλογική συγκέντρωση του Μητσοτάκη ή Αννα Μαρία Λογοθέτη αγκαλιά με τη Μόνικα, με συγκέντρωση της ΕΦΕΕ, και Τζήμερο να σολάρει απεγνωσμένα ενώ ο Λοβέρδος διακορεύει τα τύμπανα.

Σχολιάστε