Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προγραμματικά μεζεδάκια πάλι

Posted by sarant στο 10 Οκτωβρίου, 2015


Ο τίτλος του σημερινού άρθρου οφείλεται στο ότι μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης -και δεν είναι η πρώτη φορά που βάζω τον τίτλο αυτόν, τον είχα χρησιμοποιήσει ξανά το 2012 αλλά και τον Φλεβάρη που μας πέρασε, γι’ αυτό και πρόσθεσα το «πάλι».

Πρέπει όμως να παραδεχτώ ότι από πλευράς μαργαριταριών η νέα Βουλή ξεκίνησε φτωχά. Παρόλο που παρακολούθησα αρκετές ομιλίες, δεν άκουσα κάτι το πολύ τρανταχτό -βέβαια, υπήρχε και η ομιλία του Κ. Ζουράρι με την καφετιέρα, στην οποία αφιέρωσα ξεχωριστό άρθρο.

Κι έτσι, το μόνο μεζεδάκι που πρόσεξα από τις προγραμματικές δεν το είπε κανείς βουλευτής αλλά δημιουργήθηκε από τη δημοσιογραφική κάλυψη των συνεδριάσεων. Συγκεκριμένα, το in.gr έγραψε ότι ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι το υπουργείο μελετάει την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, που «αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτες χαμηλές». Ωστόσο, ο κ. Μπαλτάς (τον άκουσα) είπε «απαράδεκτα χαμηλές», και έτσι είναι το σωστό αφού έχουμε επίρρημα που προσδιορίζει το επίθετο.

Εδώ και καιρό πάντως παρατηρώ ότι υπάρχει μια τάση τα επιρρήματα να υποκαθίστανται από επίθετα -θα μπορούσε κανεις να πει ότι συνέβαλε σ’ αυτό η διάδοση των επιρρημάτων σε -α, αφού σε φράσεις όπως «τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα» (δηλαδή: τα οχήματα που έχουν σταθμεύσει παράνομα) το επίρρημα συμπίπτει μορφολογικά με το επίθετο, αλλά η τάση είναι γενικότερη και εμφανίζεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι οι χρόνιοι πάσχοντες (χρονίως θα λέγαμε παλιότερα) ή το πανταχού παρόν «ανεξαρτήτου» αντί για το σωστό «ανεξαρτήτως» (π.χ. ηλικίας).

* Μια και είπαμε όμως για τη Βουλή, να σημειώσω ότι είχαμε μια πρωτιά, αφού ο νέος ΠτΒ, ο Νίκος Βούτσης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής που προέρχεται από την κομμουνιστική αριστερά (ήταν στέλεχος του ΚΚΕ εσωτ. και του ΚΚΕ εσ.-ΑΑ), ενώ πιθανότατα είναι και ο πρώτος που έχει σπουδές μηχανικού. Πράγματι, ο Νίκος Βούτσης διαδέχεται στον προεδρικό θώκο μια μακρά σειρά από δικηγόρους: ο προηγούμενος ΠτΒ που ΔΕΝ είχε σπουδάσει νομικά ήταν ο Ιωάννης Αλευράς το 1981, συνδικαλιστής τραπεζικός χωρίς πτυχίο ΑΕΙ. Δεν έψαξα τους Προέδρους της Βουλής πριν από τη μεταπολίτευση και οπωσδήποτε στα παλιά χρόνια υπάρχουν και μη δικηγόροι που είχαν το αξίωμα αυτό, αλλά αν έχει κάποιος υπομονή και ψάξει θα με ενδιέφερε να επαλήθευε αν ο Βούτσης είναι πράγματι ο πρώτος ΠτΒ με σπουδές μηχανικού. Στον συνονόματο και συνάδελφο (σε μια άλλη ζωή ήμουν κι εγώ μηχανικός) εύχομαι να κάνει τόσο καλά τη δουλειά του ώστε να μην ακούμε συχνά να γίνεται λόγος γι’ αυτόν -αλλά όταν γίνεται, να είναι έπαινος.

* Και τους νεολογισμούς παρακολουθούμε, κι ένας φίλος μου έστειλε τον νεολογισμό «ταχυεστίαση» που τον βρήκε σε άρθρο για τα πιλοτικά προγράμματα μιας αλυσίδας ταχυεστιατορίων (να μην πούμε ονόματα). Λογικός μου φαίνεται ο όρος, αν και προς το παρόν βγάζει λίγες γκουγκλιές. Για το φαστφούντ υπάρχει ο παλιότερος νεολογισμός «ταχυφαγείο», βέβαια στον γραπτό λόγο.

kaftan* Ένας φίλος μου στέλνει δυο φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη -στην πρώτη, ένας από τους ωραίους οδοδείκτες της πόλης γράφει λάθος το όνομα του ιστορικού σταδίου: ΚαυτανΖόγλειο, αντί για Καυταντζόγλειο. Ο οδοδείκτης βρίσκεται μπροστά στην ΕΡΤ3, στα 5 μέτρα από την οδό Λύσανδρου ΚαυτανΤΖόγλου (κάτω φωτογραφία), ο οποίος βέβαια έδωσε και το όνομά του στο στάδιο.

Δεν είναι φοβερό λάθος, αλλά ο φίλος μου είναι ιδιότροπος και δεν του αρέσει να αλλάζουν καθιερωμένα ονόματα.

* Υπάρχει λέξη «ασελγός»; Αυτό με ρώτησε ένας φίλος.

Αν κοιτάξετε τα λεξικά, δεν θα τη βρείτε ούτε στα σύγχρονα ούτε στα παλιότερα (πχ. στον Δημητράκο). Ούτε στα αρχαία υπάρχει. Έχουμε την ασέλγεια, έχουμε το ρήμα «ασελγώ», έχουμε το επίθετο «ασελγής» αλλά δεν έχουμε λέξη για αυτόν που διαπράττει ασελγείς πράξεις, για τον ένοχο ασέλγειας.

Φαίνεται όμως ότι χρειάζεται το ουσιαστικό, και όπως αυτός που απεργεί είναι απεργός και αυτός που αυτουργεί είναι αυτουργός, έτσι και αυτός που ασελγεί ονομάστηκε ασελγός, π.χ. «συνελήφθη 29χρονος και αναγνωρίστηκε ως ασελγός». Γκουγκλίζοντας βρίσκω κι έναν τίτλο άρθρου που θυμίζει Μποστ: Ο ασελγός αρχιμανδρίτης και η κατάντια ενός Νάρκισσου φαρισαίου». Εδώ, βέβαια, εξίσου καλά ταιριάζει το επίθετο, ο ασελγής αρχιμανδρίτης.

* Δυο ακόμα φωτογραφίες με γλωσσικό ενδιαφέρον:

mikrobiodenksero\

Αριστερά είναι πινακίδα που την είδα στο Φέισμπουκ, ή από την Κύπρο ή από την Κρήτη και είναι το απόλυτο ρεκόρ ανώφελης σύντμησης αφού η κάθετος / εξοικονομεί ένα ακριβώς γράμμα. (Είχα πετύχει και στο στρατό ένα ανάλογο που δεν το θυμάμαι -υπάρχει βέβαια και το Λχίας). Ωστόσο, αν προσέξουμε την πινακίδα θα δούμε ότι η σύντμηση λειτουργεί τελικά, αφού δεν θα χωρούσε Ο στη θέση της καθέτου, τουλάχιστον όχι στο ίδιο (τυποποιημένο) μέγεθος.

Τη φωτογραφία δεξιά την έκλεψα από τη Λεξιλογία και δεν ξέρω αν είναι αυθεντική (μάλλον είναι) ή πειραγμένη. Φαίνεται να είναι από κατάλογο ίσως κρητικού εστιατορίου, και η πανσέτα μεταφράζεται στα αγγλικά Den ksero, ένα εξωτικό όνομα που θα γοητεύσει τους χιλιάδες τουρίστες που θα απολαύσουν το πιάτο. Φοβάμαι πάντως ότι λίγοι θα παραγγείλουν Αρνί τσιγαριαστό διότι η λάμπα (Lamp) μπορεί να καίει τζάμπα αλλά δεν τρώγεται ακόμα κι αν έχει μαγειρευτεί παραδοσιακά -αλλά θα αναγνωρίσω στον μεταφρατζή ευστροφία στην απόδοση του «τσιγαριαστού».

* Οι ακλισιές της εβδομάδας είναι δύο. Καταρχάς, η Όλγα Τρέμη, στο προχτεσινό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, σχολιάζοντας μια φωτογραφία που έδειχνε μια ομάδα φάλαινες, ή μάλλον «μια ομάδα φαλαινών» διότι η γενική, όπως και να το κάνουμε, έχει άλλη αρχοντιά, είπε λοιπόν: «Μια ομάδα φαλαινών κολυμπούν υπό το φως του Βόρειου Σέλας».

Όμως, του Σέλαος. Και εντάξει, είναι δύσκολο και σπάνιο, αλλά όταν είσαι από τα κορυφαία (οΘντκ, αλλά τέλος πάντων) ονόματα της δημοσιογραφίας πρέπει να ξέρεις να κλίνεις το σέλας.

* Κι έπειτα, μια (εικάζω) αρχαιολόγος από τη Θεσσαλονίκη ανέβηκε στη στέγη της Ροτόντας και έβγαλε εκεί φωτογραφία -και ως εκεί όλα καλά, αλλά το ανακοίνωσε στα κοινωνικά μέσα γράφοντας «της Ροτόντα» και βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στο ντουβάρι της ακλισιάς που υψώνεται. Και είναι και ειδική για το θέμα, αφού δουλεύει στην εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων, αν κατάλαβα καλά.

* Στη Μηχανή του χρόνου δημοσιεύτηκε άρθρο για τον Φελίξ Νταντάεφ, τον σωσία του Στάλιν που λέγεται ότι εμφανιζόταν συχνά σε δημόσιες εκδηλώσεις αντί για τον Ιωσήφ. Και ενώ στο άρθρο χρησιμοποιείται ο όρος «σωσίας», σε κάποιο σημείο το αγγλικό body double αποδίδεται κατά λέξη, μεταφρατζήδικα, «διπλό σώμα» (Πρώην χορευτής και ζογκλέρ, διατάχθηκε από το Κρεμλίνο να εργαστεί ως το «διπλό σώμα» του Στάλιν….)!

* Το επόμενο μεταφραστικό είναι κάπως παλιό, προεκλογικό δηλαδή, αλλά τώρα το είδα. Σε σοβαρό άρθρο του Unfollow για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο ως εκπρόσωπο του ακραίου κέντρου, χρησιμοποιείται ως απόδοση του underdog η «κατά λέξη» μετάφραση του όρου, υπόσκυλα. Το κακό είναι ότι από το κείμενο δεν γίνεται σαφές αν η πρωτότυπη αλλά άγαρμπη απόδοση είναι εύρημα των αρθρογράφων, του Διαμαντούρου ή του μεταφραστή του βιβλίου του Διαμαντούρου (το οποίο είχε αρχικά γραφτεί στα αγγλικά).

* Ένα εντελώς απαράδεκτο, ακόμα και για τα μέτρα του Πρώταγων άρθρο, προσπαθεί να αποδομήσει τον Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζοντας ότι κάνει μάρκετινγκ και όχι επιστήμη και ότι ένας διάσημος Έλληνας επιστήμονας (σε Προσθήκη αποκαλύπτεται ποιος είναι) είχε δηλώσει ότι «δεν θα τον έπαιρνε ούτε ως βοηθό».

Φυσικά, ο Χόκινγκ οφείλει τη διασημότητά του και στην αναπηρία του, αλλά δεν κατείχε την έδρα του Νεύτωνα και του Μπάμπατζ στο Κέμπριτζ επειδή είναι ανάπηρος αλλά επειδή είναι κορυφαίος φυσικός (και μάλλον: παρά την αναπηρία του). Αλλά για θέματα φυσικής δεν λέω περισσότερα, έχουμε πιο ειδικούς στο ιστολόγιο. Προφανώς ο Χόκινγκ ενόχλησε και για τις ασεβείς απόψεις του, αφού όχι μόνο επαναλαμβάνει ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει Θεός αλλά επιπλέον τόλμησε να πει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλευση των ρομπότ, αλλά ότι αυτό γίνεται σε συνθήκες καπιταλισμού.

Να επισημάνω πάντως και δυο γλωσσικά στο άρθρο. Καταρχάς το «δεν θα τον έπαιρνε όύτε ως βοηθό» είναι ελληνικά του Μέγκα Τσάνελ. Στα κανονικά ελληνικά λέμε «δεν θα τον έπαιρνε ούτε για βοηθό». Κι έπειτα, το «Και τα media σπεύδουν και αναπαραγάγουν τη δήλωσή του» δεν στέκει. «Σπεύδουν και αναπαράγουν», λέμε. Ή, αν θες, «σπεύδουν να αναπαραγάγουν» (ή να αναπαράξουν, στους ομαλότερους αναλογικούς τύπους).

* Και τελειώνω με μια μνημειώδη συνέντευξη του Γιάννη Ζουγανέλη, που και τι δεν λέει: για πολυτονικό, για Γκάλη και Χατζιδάκι, για ελληνική γλώσσα μητέρα πολλών γλωσσών και δεν συμμαζεύεται, βοηθούμενος πάντως από πάσες ακριβείας του δημοσιογράφου που φαίνεται ότι συμμερίζεται τις απόψεις του και έχει κι αυτός έφεση στη σαχλαμάρα.

Δεν θα σταθώ αναλυτικά, αν και θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο άρθρο -αρκεί να ξεχωρίσω ένα απόσπασμα, αριστούργημα άδολης μπουρδολογίας: Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη εννοιολογική γλώσσα, η μόνη γλώσσα που εννοεί τα πάντα …

Υποψιάζομαι ότι ο Ζουγ έχει διαβάσει το Λερναίο, που υποστηρίζει πως η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη «νοηματική» και όλες οι άλλες οδοντόκρ… απλώς συμβατικές, και τα μπέρδεψε.

Γέλασα όμως όταν, σε κάποιον τοίχο του Φέισμπουκ, είδα τον εξής υποθετικό διάλογο.

— Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη εννοιολογική γλώσσα, η μόνη γλώσσα που εννοεί τα πάντα,

— Τι εννοείτε;

— Τα πάντα!

Καλό σαββατοκύριακο, κι άλλο κακό να μη μας βρει!

 

337 Σχόλια προς “Προγραμματικά μεζεδάκια πάλι”

 1. Κοίτα που ο Κιντ πρωί-πρωί πρόβλεψε και το σημερινό ποστ με τον Χόκινγκ! https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/09/foivos/#comment-314016

 2. Spiridione said

  Εδώ έχει κι άλλες φωτογραφίες
  http://www.tilestwra.com/30-apotichimenes-epigrafes-ke-tampeles-pou-mono-stin-ellada-tha-borousan-na-simvoun/
  Εγώ γέλασα πολύ με τους εργολάβους «contractors» από το ζαχαροπλαστείο Καλλιμάρμαρο

 3. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ο Κάλχας είμαι ! 😆
  1. Πολύ άκομψος ο κος Χριστοδούλου έναντι του Χώκιν.
  Κι εγώ δεν θα τον έπαιρνα για βοηθό μου (τον Χριστοδούλου) στο γραφείο, ούτε καν για να φτιάχνει λάσπη στο εργοτάξιο…αλλά αυτό δεν λέει κάτι για τις ικανότητές του, σωστά; 🙂

 4. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Ταχύδαιτα; Δαίω, μοιράζω μερίδες, ομοιάζει και με το δαίω – με αναδιπλασιασμό ‘διδάσκω’. Κάτι εγνώριζεν η γλώσσα μας.

 5. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Κλασικό άκλιτο στην Κύπρο το ‘του διευθύνων σύμβουλου’… Όσο για τα σιγμόληκτα, στιγμόληκτα πλέον της ελληνικής εδώ, γίνεται το σώσε…

 6. LandS said

  Εδώ ο Πειραιας έχει διχαστεί μεταξύ Τζάνειου και Ζάνειου, το ντζ με το τζ στον Καυταντζόγλου μας μάρανε;
  Πάντως είναι περίεργο γιατί πιο εύκολα μπαίνει ν πριν από τζ, στη μέση μιας λέξης, παρά να βγει από το ντζ. Ξέρω έναν με επίθετο κλάσης «τζ» που όλο διορθώνει όσους τον πρωτογνωρίζουνε.

 7. LandS said

  3 μέσα στα γραφεία έχετε εσείς τα εργοτάξια που φτιάχνουν λάσπη; Δεν λερώνει το πάτωμα;

 8. 4 εξού και γεωδαίτης.

  Μιλώντας για κακομεταφρασμένα μενού, για πολλοστή φορά θυμάμαι ένα απόσπασμα από το «Κάτω απ’ το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι: Τι προτιμάτε να φάτε; κουνουπίδι ή κουνουπάκι; […] Ή σιρόπι εξώσυκου. Αυνάκι ψητό με σκορδόσουπα κι αβγά […] Ή κοτόπουλο ξωτικό του σπιτιού; Πιστούνι. Κόκκινα φασόλια με τάρταρο τηγανητό, σας αρέσει; […] Μήπως θα θέλατε να πιείτε πρώτα ένα τζιν βιζ; (εδώ το πρωτότυπο)

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Στην περίπτωση του Καυταντζόγλου, η πινακίδα έχει Ζ, είναι δηλαδή ιδια με την περίπτωση Τζανείου/Ζανείου. (Τζ και Ντζ ουσιαστικά είναι ισοδύναμα)

  1-3: Μάντης ο Κιντ!

 10. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  ‘Ο γιός μου σπούδασεν ‘κόλιφλάουρ ακκάουτας’. Κωφές κυφές δηλώσεις, στην φαιά μας νήσο, των Φαιάκων.
  4. Διαχωρισμοί οικοπέδων; Μπιγκ μπίζνα εδώ, αλλά το γεωδαίτης παντού γράφεται γεωδεσία. Κόμπος..

 11. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  8, εννοούα, κι ευχαριστώ για το σχόλιο.

 12. LandS said

  9 Ναι, τώρα το πρόσεξα. Δεν έχω ποτέ ακούσει ΚαυταΖόγλειο και μου διορθώθηκε διαβάζοντας το. Ενώ με Ζάνειο γίνεται χαμός.

 13. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  7. Kαθόλου! Οι Σιχ είναι οι κορυφαίοι λασπαδόροι και χτίστες στον κόσμο! Δεν ρίχνουν τη λάσπη όπου νάναι (σαν τον Χριστοδούλου… 😉 )

 14. Gpoint said

  «παρατηρώ ότι υπάρχει μια τάση τα επιρρήματα να υποκαθίστανται από επίθετα»

  Σαν μόδα (νομίζω ότι) το ξεκίνησε γνωστή ποιήτρια, γειτόνισσά μου

 15. sarant said

  14 Λες; Να το κοιτάξουμε

  10 Η γεωδαισία έχει δυο φορές το δίλημμα ε/αι, αφού το έχω δει και γαιοδεσία/γαιοδαισία

 16. atheofobos said

  Οι συντμήσεις σε πινακίδες, όπως με το μικροβιολογικό, μου θύμισε την ταμπέλα σε ένα περίπτερο που είχε βάλει ο περιπτεράς για να βλέπει ο κόσμος ότι πουλάει λεμονάδες και πορτοκαλάδες.
  Μόνο που η ταμπέλα ήταν μικρή οπότε με τις συντμήσεις το αποτέλεσμα ήταν να γράφει:
  ΛΕΜ/ΔΕΣ
  ΠΟΡ/ΔΕΣ 🙂

 17. Υπάρχει στη μεσαιωνική Γερμανία και ο Κρεοδαίτης (Truchsess), αξιωματούχος με το προνόμιο να κόβει το κρέας στο αυτοκρατορικό τραπέζι. Διάσημος ο Κρεοδαίτης Γκέοργκ φον Βάλτμπουργκ, που τσάκισε την εξέγερση των χωρικών το 1525. Κρεοδαίτη (ή κρεωκόπτη) μεταφράζει τον τίτλο το Γερμανοελληνικό του Δαλέζιου, δεν ξέρω τι έχουν τα άλλα. Ο μακαρίτης Θανάσης Παπαρήγας τον αφήνει Τρούχζες μεταφράζοντας τον «Πόλεμο των χωρικών» του Ένγκελς.

 18. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  (Πάντως με τη Γεωδαισία δεν αντιμετώπισα ποτέ διπλή γραφή).

  Ελάτε τώρα, η κυπριακή σύντμηση είναι «Μικροβιολογοπυρηνακτινολογικό» ! Πως λέει η ραδιοφωνική διαφήμιση «Θεοδωροτριανταφυλλοπαπαδοπουλοπουλίδης» (ή κάπως έτσι…) 🙂

  Για το Τζάνειο, που ιδρύθηκε από τον Τζάννη ή Τζάννε (ή με τους τόνους στη λήγουσα), όπως αναφέρει η σελίδα του, το μόνο περίεργο είναι το γιατί δε γράφεται με δύο «Ν», τίποτα άλλο…

 19. Πάνος με πεζά said

  Παλιά υπήρχαν και οι «άκυρες ανακοπές», π.χ. «ΧΑΡΑΛΑ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ», που θυμάμαι σε μαγαζί…

 20. Πάνος με πεζά said

  Σήμερα, Ευλαμπίου και Ευλαμπίας… Πιο γνωστός Λάμπης σήμερα, ο Ταγματάρχης, ενώ παλιότερα, μια που πιάσαμε το Καυταντζόγλειο, μεσουράνησε στη Θεσσαλονίκη και ο ποδοσφαιριστής (του ΠΑΟΚ) Λάμπης Κουϊρουκίδης (γενν.1931), που είναι ακόμα εν ζωή και φυσικά, χρόνια του πολλά !

 21. physicist said

  Δεν ήξερα ούτε για το άρθρο (λέμε τώρα) σχετικά με τον Χώκινγκ ούτε για τη συνέντευξη (λέμε τώρα) του Ζουγανέλη. Είναι από τις λίγες φορές που μετανιώνω που διάβασα Σαραντάκο σαββατιάτικα κι ενημερώθηκα για τα μεζεδάκια της εβδομάδας που πέρασε. Ορισμένα πράγματα καλύτερα να μην τα ξέρει κανείς. 😉

  ΥΓ1: Δηλαδή η γεωδ*σια είναι η νέα ορθπ*δική;
  ΥΓ2: «Ο Χώκινγκ κατείχε την Καθηγεσία που κατείχαν επίσης ο Ισαάκ Νεύτων και ο Μάικλ Κέιτς». Έτσι θα γράφουν στο μέλλον οι αρθρογράφοι και οι ιστορικοί. 🙂

 22. sarant said

  17 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  Νέα τροπή στο θέμα για το Καυταντζόγλειο. Μου λένε στο FB ότι το σωστό είναι ΚαυτανΖόγλειο και ΚαυτανΖόγλου το όνομα της οικογένειας, παρόλο που τα πιο πολλά τουρκογενή είναι σε -τζόγλου

  http://www.kaftanzoglio.gr/stadium3.html

 23. Ναι καλά, αν έχει κότσια ο Χώκινγκ ας ελέγξει την απόδειξη του Μοτσιζούκι (βλ. προηγούμενο νήμα) 😉

 24. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  21. Kάτω τα χέρια από τη Γεωδαισία! Δεν είμαστε γιατροί εμείς ,να μην ξέρουμε τί μας γίνεται! Ντάξει; 🙂

 25. physicist said

  #23. — Δύτη, έκανες πάρα πολύ καλά κι ανέβασες το σχόλιο για την απόδειξη του Μοτσιζούκι μαζί με όλο το εκτενές άρθρο στο Nature αλλά φοβάμαι θα πάει χαμένο στα τελευταία σχόλια του χτεσινού. Είναι ωραιότατη περιγραφή σε ρήαλ τάιμ σαν να λέμε του πώς προχωράει η γνώση και πώς δουλεύει ο κόσμος (στα Μαθηματικά). Να υπήρχε ένας τρόπος να γίνει ευρύτερα γνωστό αυτό που ανέβασες, θα ήταν πολύ ωραία!

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Εκεί γύρω στο 1969 τα φροντιστήρια Μαντάς εξέδιδαν ένα μαθηματικό περιοδικό με τίτλο Μαθηματικά Χρονικά (διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη για το Χρονικά. Δεν έχω την δυνατότητα να το ελέγξω γιατί σιγά-σιγά μεταφέρω την βιβλιοθήκη μου στο πολιτιστικό κέντρο του σχολείου στην Ήπειρο). Εκεί λοιπόν συναντάς το όνομα Νίκος Βούτσης ως λύτη πολλών μαθηματικών ασκήσεων.Δεν αποκλείω να είναι ο νυν ΠτΒ καθότι οι… πολυτεχνίτες έχουν την καλύτερη δυνατή σχέση με τα Μαθηματικά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που έχουν δεχθεί δωδεκάχρονη τουλάχιστον μαθηματική εκπαίδευση και τους έμεινε είτε κάποια ανάμνηση ότι ήταν καλοί στα Μαθηματικά ( είχαν μάθει να λύνουν εξισώσεις πρώτου βαθμού με κλάσματα – ξέρετε απαλοιφή παρονομαστών και τα σχετικά, τίποτα περισσότερο) είτε η απέχθειά τους προς αυτά.

 27. physicist said

  Γεια σου Κίντο γεωμαίτρη (μαιτρ της γεωδαισίας και της γεωμαιτρίας)!

 28. Ωραία Φυσικέ, λοιπόν ορίστε: http://www.nature.com/news/the-biggest-mystery-in-mathematics-shinichi-mochizuki-and-the-impenetrable-proof-1.18509
  Εδώ μια, οθντ, εκλαΐκευση: https://en.wikipedia.org/wiki/Inter-universal_Teichm%C3%BCller_theory Μπορείτε να αρχίσετε με τη σειρά τα πιντιέφ στα λινκ από κάτω :mrgreen:

  Εγώ αυτό που κατάλαβα: ο τύπος έβγαλε μια επέκταση της στοιχειώδους άλγεβρας, στην οποία αυτό που ξέρουμε σαν πράξεις (πολλαπλασιασμός κλπ) είναι μόνο μια υποπερίπτωση. Κάπως όπως η Ευκλείδια γεωμετρία με τη μοναδική παράλληλο από δεδομένο σημείο είναι μόνο μια υποπερίπτωση μετά τις προσθήκες του Ρίμαν και του Λομπατσέφσκι. Καλά το λέω;

 29. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Mόνο πάνω σε Σουζούκι
  τρώγοντας καυτό σουτζούκι
  δει εννοείν το Μοσιτζούκι
  δε πα νάσαι ο Χώκιν-σαν!

  (ο τελευταίος στίχος δεν κάνει ρίμα εσκεμμένα. Ιαπωνικη ποιητική τεχνοτροπία :νεοχα(λ)ϊκού )

 30. Παναγιώτης Κ. said

  @19.(Πάνος).Πολύ με διασκεδάζει αυτή η διαφήμιση. Οι λεπτομέρειες στη εκφορά του λόγου είναι απίθανες! Δεν την βαριέμαι!
  Κάποιοι που έχουν ζήσει στο εξωτερικό έχουν να λένε για την ανωτερότητα πολλών από τις ελληνικές διαφημίσεις!
  Ξεχνάς για παράδειγμα την διαφήμιση με τον προπονητή επαρχιακής ομάδας; Εκείνον με τις υποδείξεις…ειδικού μεγάλης ποδοσφαιρικής κατάρτισης όπου γίνεται…κότα στο αστυνομικό που του κάνει παρατηρήσεις!

 31. physicist said

  #28. — Κάπως έτσι μου φάνηκε κι εμένα, διαβάζοντας αυτά περί της γενίκευσης της έννοιας του πολλαπλασιασμού αλλά ενώ οι προσθήκες των Ρήμαν και Λομπατσέφκσι ήταν ας το πούμε ώριμες για στην εποχή τους, η γενίκευση του Μοτσιζούκι μοιάζει να είναι ακατανόητη σχεδόν σε όλους τους Μαθηματικούς. Το καλό με τα Μαθηματικά, βέβαια, είναι ότι ο κόσμος δεν βιάζεται, έχουμε καιρό μέχρι να καταλάβουμε — εφόσον δεν ξεχαστεί η υπόθεση. 🙂

  Χαίρομαι που ανέβηκε ο σύνδεσμος κι εδώ, μπράβο!

 32. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Κάπως όπως η Ευκλείδια γεωμετρία με τη μοναδική παράλληλο από δεδομένο σημείο είναι μόνο μια υποπερίπτωση μετά τις προσθήκες του Ρίμαν και του Λομπατσέφσκι. Καλά το λέω;»
  Όχι! H κάθε Γεωμετρία από τις τρεις που λες, στέκεται μια χαρά «αυτόνομα»! Η καθεμιά με το δικό της «5ο αίτημα» που κανείς -ως σήμερα- δεν απέδειξε ότι είναι λάθος:
  1. Από σημείο εκτός ευθείας άγεται μία και μόνη παράλληλος
  2. Από σημείο εκτός ευθείας άγονται άπειρες παράλληλες.
  3. Από σημείο εκτός ευθείας δεν άγεται καμία παράλληλος.
  Kαι τα 3 σωστά!

 33. Ξέρεις ότι έχω υπόψη μου μια πιο σύντομη απόδειξη, αλλά και πάλι δεν με παίρνει ο χώρος να τη γράψω εδώ 🙂

 34. 32 Ναι αλλά δεν υποτίθεται ότι είναι και οι τρεις υποπεριπτώσεις του, ξερωγώ, συμπαντικού χωροχρόνου;

 35. Avonidas said

  Ο Χριστοδούλου είχε πει για τον Χώκινγκ ότι «δεν κάνει ούτε για μαθητής μου», σε μια συνέντευξη στο «Ε» της Ελευθεροτυπίας χρόνια πριν, αλλά δεν θυμάμαι πότε ακριβώς. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι και τότε με είχε ενοχλήσει πολύ ο τρόπος του. Πρέπει όμως να πούμε ότι ούτε ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι ο πρώτος τυχών, ότι είναι πράγματι κορυφή στη μαθηματική φυσική και την Γενική Σχετικότητα (άρα σε θέση να εκφέρει κρίση για το έργο του Χώκινγκ), κι ότι η αλαζονεία και η μικροπρέπεια έχει μακρά παράδοση στις ιδιοφυίες, του Νεύτωνα συμπεριλαμβανομένου.

  Το ότι ο Χώκινγκ δεν πιστεύει σε θεό ήταν ανέκαθεν ολοφάνερο, κι όσοι επικαλούνται για το αντίθετο την κατακλείδα του Χρονικού του Χρόνου, είτε το κάνουν κακόπιστα είτε δεν έχουν διαβάσει τίποτα άλλο δικό του (ή και τα δύο).

  Τώρα, σχετικά με την απαξίωση του Χώκινγκ που έχει γίνει της μόδας στους θρησκευόμενους μετά την έκδοση του The Grand Design (Το Μεγάλο Σχέδιο) των Hawking-Mlodinow: αφού διάβασα το βιβλίο, έχω να πω ότι οι απόψεις του Χώκινγκ καθόλου δεν έχουν αλλάξει· αυτό που άλλαξε, και πολύ με ενοχλεί, είναι ότι πλέον δεν διαχωρίζει σαφώς αυτές τις απόψεις και εικασίες από την καλά εδραιωμένη και κοινά αποδεκτή φυσική. Το Χρονικό του Χρόνου ήταν εκλαΐκευση λίγο-πολύ εδραιωμένων ιδεών της πλειοψηφίας των σύγχρονων φυσικών, ενώ το Μεγάλο Σχέδιο εκθέτει εξαιρετικά πρωτόλειες ιδέες, που θα έπρεπε να υποστούν τη βάσανο της επιστημονικής κοινότητας προτού παρουσιαστούν απλοϊκά σε ένα ευρύ κοινό. Αρκετοί συνάδελφοι του Χώκινγκ, μάλιστα, έχουν διαμαρτυρηθεί για το υπερβολικό των ισχυρισμών του σε αυτό το βιβλίο.

  Και μια συμβουλή προς επίδοξους εκλαϊκευτές: όταν γράφετε ένα βιβλίο που επιχειρηματολογεί ότι δεν χρειαζόμαστε τον Θεό για να εξηγήσουμε την προέλευση του σύμπαντος, μην βάζετε τις λέξεις σχέδιο ή σχεδιασμός στον τίτλο 😉

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Θα λείψω ως το βράδυ σε αθλητική συνάντηση 🙂

  35 Πολύ εύστοχο αυτό για την ανάγκη να δηλώνει ο εκλαϊκευτής ιδίως τι από όσα γράφει είναι κοινά αποδεκτό και τι είναι προσωπική άποψη!

 37. Spiridione said

  Για τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Στα βιβλία του του 19ου αιώνα γραφόταν «Καυτανζόγλου», αργότερα καθιερώθηκε, λέει, «Καυταντζόγλου».
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CF%8C%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85#.CE.A0.CE.B1.CF.81.CE.B1.CF.80.CE.BF.CE.BC.CF.80.CE.AD.CF.82
  Ο Λυσίμαχος σε ένα έγγραφό του έγραφε το επώνυμό του «Καυτατζόγλος».
  http://85.72.35.68/rec.asp?id=80386&nofoto=

 38. leonicos said

  Καλά τα παραδείγματα, αυτουργός κλπ αλλά εμένα το ασελγός δεν μου κάθεται. Είναι αναλογικό αλλά δεν είναι στη γλώσσα μου. Θα έγραφα ‘αποδείχτηκε ότι είναι ένοχος ασελγών πράξεων’ ή ‘επιβαρύνεται με ασελγείς πράξεις’.
  Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να ‘συλληφθεί ως ασελγής’ δηλαδή να λειτουργήσει το επίθετο ως ουσιαστικοποιημένο, όπως ‘συλλαμβάνεται ως αυτουργός’. Διότι ο αυτουργός ενός εγκλήματος παραμένει ες αεί (ε; sic but Greek) ενώ ο ένοχος ασελγών πράξεων μπορεί να συλληφθεί φορώντας κοσμιότατα κοστούμι και γραβάτα.

  Καλά, πέστε ό,τι θέλετε, εγώ ασελγός δεν γράφω, ούτε λέω, και τα παράπονά σας στον Γς

 39. leonicos said

  Στον Κορυδαλλό υπάρχει οδός Θουκιδίδου, στο σχιστό Κορυδαλλού

 40. Avonidas said

  Ένα ακόμη ενοχλητικό φαινόμενο είναι να παίρνεις όλες τις δηλώσεις ενός ανθρώπου που είναι ομολογουμένως αυθεντία σε έναν τομέα και να τις αντιμετωπίζεις σαν θέσφατα. Δεν λέω ότι ένας έξυπνος και μορφωμένος άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να εκφέρει κρίση και για γενικότερα ζητήματα, μπορεί μάλιστα να είναι και πολύ εύστοχος, αλλά πάντως δεν έχει το αλάθητο.

  Έτσι, όταν ο Χώκινγκ π.χ. δηλώνει ότι πρέπει να κρυβόμαστε από τους εξωγήινους γιατί μπορεί να θέλουν το κακό μας, εγώ έχω το δικαίωμα να θεωρώ ότι απλώς παραγέρασε 😉

  https://xkcd.com/799/

 41. Alexis said

  #32: Το νούμερο 3 δεν το ‘πιασα. Γιατί είναι σωστό;
  #37: Μήπως όμως το Καυτανζόγλου ήταν «εξευγενισμός» (υπερδιόρθωση να το πώ;)
  Κατά το Μπακάλης>Βακάλης δηλαδή.

 42. leonicos said

  Να πούμε και κάτι για τη γλώσσα

  Βέβαια άλλο να λες μπούρδες και άλλο να την αγαπάς ανυποχώρητα.

  Γράφω κάτι για τη Σουμερία. Συγκεκριμένα έχω σκοπό να βγάλω σε δίγλωσση (λατινική μεταγραφή εννοείται) το σουμεριακό κόρπους, τουλάχιστο αυτό που έχει λογοτεχνική ή ευρύτερη πολιτισμική αξία. Μην τρομάζετε, δεν είναι και τόσο απέραντο, και αν τα καταφέρω. Και πιθανώς δεν ενδιαφέρει και κανένα.

  Μέχρι το 1850 η Σουμερία ήταν μια άγνωστη έννοια. Λίγα χρόνια πριν είχαν οι αρχαιολόγοι βρεθεί μπροστά σ’ ένα τεράστιο αριθμό εγχάρακτων τούβλων με μια γραφή που ονομάστηκε σφηνοειδής, και υποτέθηκε, λόγω του χώρου που βρέθηκαν, ότι πρόκειται για ασσυριακές και βαβυλωνιακές βιβλιοθήκες παλατιών, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Ούτε εβραίοι, ούτε έλληνες ούτε άλλος κανείς ανέφερε τίποτε πέραν του Ακκάδ, των Αμωριτών, των ασσυρίων και της Βαβυλώνας. Ξαφνικά, κάποιος που ήξερε πέρσικα, αποκρυπτογραφεί την Επιγραφή του Δαρείου στο Behistun, που είναι τρίγλωσση, αρχαιοπερσικά, βαβυλωνιακά και ελαμιτικά, κάτι ανάλογο με τη στήλη της Ροζέτας για την αιγυπτιακή ιερογλυφική. Αυτό οδήγησε στη σταδιακή αποκρυπτογράφηση των γραπτών μνημείων, όταν κάποιος από την Ιερή Τριάδα της Σφηνοειδούς ανεγνώρισε ότι κάποια κείμενα πρέπει να είναι σε μη σημιτική γλώσσα. Τα κείμενα αυτά άρχισαν να βγαίνουν στο φως μαζικά από τις ανασκαφές του μέσου Ιράκ, στην αρχαιότητα Νοτίου, διότι το Ιράκι επεκτάθηκε γύρω στα 200 χιλιόμετρα σε βάρος του Περσικού Κόλπου έκτοτε. Η μόνη ένδειξη ήταν ο τίτλος του Σαργών του Ακκάδ (παλαιότερα τον λέγαμε Α΄ αλλά άλλαξε) ‘Βασιλεύς του Ακκάδ και του Σουμέρ’. Έτσι η γλώσσα ονομάστηκε (τελικώς) σουμεριακή. Κατόπιν αποκρυπτογραφήθηκε και τα λοιπά είναι γνωστά.

  Κάνω όμως μια ερώτηση. Τι θα ήταν το Σουμέρ αν δεν είχε αποκαλυφθεί η γλώσσα του; Μια λέξη με μηδενικό ιστορικό ορίζοντα, όπως είναι εκατοντάδες μέσα στη Γραφή ή τ’ αρχαία κείμενα γενικώς. Τι παραπάνω είναι οι πάρθοι, και ας ξέρουμε κάποια ιστορικά στοιχεία τους για τους Αρσακίδες και τον Μιθριδάτη. Τι είναι οι σκύθες; Το πολύ πολύ να έχουμε δει του σκυθικούς θησαυρούς σ’ εκείνη την καταπληκτική έκθεση χρυσού στο Εθν. Μουσείο προς ετών.

  Και αν ρωτήσω τι συνηστά ένα λαό; Βέβαια ένας λαός έχει λαό, ανθρώπους, έχει γη, πιθανώς έχει διοίκηση ή θρήσκευμα που τον διαφοροποιεί, αλλά αν δεν έχει γλώσσα, όλα τ’ άλλα δεν κάνουν τίποτα. Κανένας από τους λαούς που γνωρίζει η ιστορία δεν σφάχτηκαν μέχρις ενός. Όλοι χάθηκαν διότι έχασαν τη γλώσσα τους.

  Οι σουμέριοι ξαναβρέθηκαν διότι ανακτήσαμε τη γλώσσα τους: παροιμίες, καλαμπούρια, προστυχιές, ύμνοι, τραγούδια, παραμύθια, έπη… Λουγκαμπάντα, Γιλγαμές, ό,τι φανταστείς, ένας αστικοποιημένος λαός που δρα σαν ευρωπαιος του 15ου μέχρι και τον 19ο αιώνα χωρίς αυτοκίνητο, πυροβόλα όπλα και κινητό.

  Αυτό για να δικαιολογούμε λίγο και τους γλωσσαμύντορες. Και πάντα θυμίζω, εγώ έχω πιο πολύ δικαίωμα από όλους σας να υπερασπίζομαι την ελληνική, γιατί κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για ελληναρά ή εθνικιστή. Είμαι Εβραίος. Και ως εβραίος σ’ έλληνες μιλώ

 43. leonicos said

  @40 Είπε τέτοιο πράγμα ο Χόκινς; Όντως πρέπει ν’ αποσυρθεί και να του δικαιολογηθούν και μερικά άλλα.

  Δεν μας λέει πού; Κι αν έχουν υπερόραση και υπερακοή και υπερεισφρυση και βρίσκονται μέσα μας; Ω! Πόσα σενάρια πάνε χαμένα σ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο!

  Εγώ θα κρυφτώ πίσω από τον Γς. Αυτόν δεν τον παίρνουν με τίποτα. Τις θέλουν τις γυναίκες τους δικές τους οι άνθρωποι, οι εξωγήινοι τέλος πάντων!

 44. leonicos said

  @35 Αβονίδα, το γλέντησα το κείμενό σου.

  Βέβαια, αν το κοριτσάκι ρωτήσει τη γιαγιά του, ‘γιαγιά πώς γίνεται το κέντημα;’ και η γιαγιά απαντήσει ‘με μια βελόνα και χρωματιστές κλωστές’, η απάντηση είναι λειψή. Το κοριτσάκι κρατάει στα χέρια του έναν καμβά πάνω στον οποίο έγινε το κέντημα. Κι αν του κόψει και ρωτήσει ‘πού βρίσκουμε τον καμβά και τις κλωστές’ και πάρει την απάντηση ‘τ’ αγοράζουμε’ πάλι η απάντηση είναι λειψή, μέχρις ότου φτάσουμε στην υποστασιακή έννοια της ύπαρξης, του όντος, που εκεί πια μπαίνουμε στη μεταφυσική.

  Ο καθένας μπορεί να περιγράψει ένα σχέδιο και την εξέλιξή του, αφήνοντας πίσω το κυρίαρχο ερώτημα. Τι είναι αυτό το τι!

  Κι ένα ‘τι’ που δεν μπορούμε ούτε ν’ αμφισβητήσουμε θεωρητικά, διότι δεν θα υπήρχε ο αμφισβητίας.

  Επομένως ο Χοκχινς δεν μας έλυσε το ζήτημα. Ένας μεγαλοφυής κακομοίρης είναι κι αυτό είναι το δράμα του. Αυτό τον κάνει κακό

 45. Gpoint said

  # 43

  Λεώνικε το υπερείσφρυση εννοείς υπερείσφρηση ;

 46. Avonidas said

  #43. Εντάξει, δεν είπε ακριβώς αυτό, είπε ότι ένας εξωγήινος πολιτισμός πιθανότατα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα ή ενδοιασμό να μας αφανίσει. Αλλά θεωρώ ότι αυτός είναι αστείος λόγος να περιορίσουμε τις έρευνές μας για εξωγήινη ζωή, ή να «κρύψουμε» τα σήματα που εκπέμπουμε στο διάστημα.

  Επιπλέον, η σύγκριση των εξωγήινων με τους κονκισταδόρες δεν στέκει με κανέναν τρόπο. Στην κατάκτηση της Αμερικής είχαμε τη συνάντηση δύο ανθρώπινων πολιτισμών που τους χώριζαν λίγοι αιώνες πολιτιστικής απομόνωσης, που ζούσαν πάνω στην επιφάνεια ενός πλανήτη με περιορισμένους πόρους και παρόμοιες ανάγκες κι επιθυμίες. Στη βιολογία, είναι εδραιωμένη εμπειρική αρχή ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρότερος ανάμεσα σε είδη που ζουν με παραπλήσιο τρόπο.

  Στην (απίθανη) περίπτωση που έχουμε φυσική επαφή με εξωγήινους, δεν θα έχουμε τίποτα κοινό μαζί τους, στη βιολογική δομή, στην κοινωνία, στις ανάγκες και επιθυμίες. Ούτε εμείς ούτε εκείνοι θα έχουμε τίποτα που να θέλει ή να χρειάζεται ο άλλος, και που να μην μπορεί να το βρει αλλού σε αφθονία. Αν θέλουν ορυκτό πλούτο ή καύσιμα, οι άβιοι πλανήτες και αστέρες εκεί έξω τους τα προσφέρουν σε αφθονία. Υποψιάζομαι ότι εργατικό δυναμικό δεν χρειάζονται, ούτε και σκλάβους, αλλά κι αν ήθελαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το δικό τους πληθυσμό. Ούτε καν να μας φάνε δεν θα μπορούσαν, αφού κυριολεκτικά δεν θα μπορούσαν να μας χωνέψουν.

  Αν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε, είναι μόνο τεχνογνωσία. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο, αφού μάλλον ποτέ δεν θα έχουμε φυσική επαφή, αλλά μόνο επικοινωνία και μάλιστα με αιώνες διαφορά.

  Τέλος, απομένει το ενδεχόμενο να μας καταστρέψουν από αδιαφορία ως κάτι το ασήμαντο, με τον ίδιο τρόπο που εμείς δεν δίνουμε και μεγάλη προσοχή στις μυρμηγκοφωλιές στο διάβα μας όταν κατασκευάζουμε αυτοκινητοδρόμους. Αλλά το σύμπαν είναι αχανές, οπότε οι πιθανότητες να βρεθούμε στο δρόμο ενός επεκτεινόμενου πολιτισμού είναι λιγότερες από όσες να βρεθούμε στο δρόμο ενός αστεροειδούς. Δεν σκοπεύω να χάσω τον ύπνο μου.

 47. physicist said

  Υπερόσφρηση. Να τηγανήζεις κεφτεδάκια, αυτοί να τα μυρίζουν από το Άλφα του Κενταύρου και με μια δεξιοτεχνική υπερμανούβρα να στα παίρνουν μόλις τα βγάλεις απ’ το τηγάνι.

  Μάλλον δίκιο έχει ο Χώκινγκ που φοβάται.

 48. 😀 😀 😀

 49. Πέπε said

  @41:
  > > Μήπως όμως το Καυτανζόγλου ήταν «εξευγενισμός» (υπερδιόρθωση να το πώ;) Κατά το Μπακάλης>Βακάλης δηλαδή.

  Ε ναι, προφανώς.
  Τυπικά, το όνομα θα έπρεπε να είναι Καφταντζόγλου. Ο υιός του καφταντζή, του ράφτη που κάνει καφτάνια. Αλλά τα οικογενειακά ονόματα δεν ακολουθούν την ετυμολογική ορθογραφία αλλά τις επιλογές εκείνων που τα φέρουν (ή εκείνων που τους πρωτοκαταχώρησαν σε κάποιο επίσημο αρχείο), που μπορεί να είναι και εντελώς τυχαίες καμιά φορά.

 50. Πέπε said

  > > Εδώ και καιρό πάντως παρατηρώ ότι υπάρχει μια τάση τα επιρρήματα να υποκαθίστανται από επίθετα -θα μπορούσε κανεις να πει ότι συνέβαλε σ’ αυτό η διάδοση των επιρρημάτων σε -α

  Δε νομίζω ότι μπορούμε (ακόμη; ) να μιλάμε για μια νέα γλωσσική τάση. Μόνο σπερματικά ίσως. Από τα παραδείγματα, το «ανεξαρτήτου [ηλικίας]» είναι απλώς ένα λάθος από ανθρώπους που τους μπερδεύει, όχι άδικα, η εντελώς καθαρευουσιάνικη, συντακτικά και γραμματικά, έκφραση. Και στη μορφή που εμφανίζεται συχνά σήμερα, δε στοιχειωθετεί καμία τάση, μοναδικό είναι (σε κάθε άλλη περίπτωση η κλίση του επιθέτου είναι κατά τη δημοτική, τριγενής και χωρίς να ανεβοκατεβαίνει ο τόνος). Μην ξεχνάμε ότι ένας χώρος όπου η έκφραση ξεκίνησε να εμφανίζεται συχνά είναι οι αγγελίες γνωριμιών, όπου δεν επικρατεί καθόλου η λογιοσύνη στη διατύπωση, επικρατεί όμως η τυποποίηση και ο μιμητισμός.

  Οι χρόνιοι πάσχοντες, πάλι, ξεκινώντας κι αυτοί αρχικά ως λάθος, θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί ως το νέο σωστό, αφού δεν υπάρχει καμιά κατάφωρη παραβίαση του λογικού νοήματος (ένας ασθενής, που -αντίθετα από τον πάσχοντα- είναι πλέον ουσιαστικό, δε με ξενίζει να χαρακτηριστεί χρόνιος), αλλά είναι τόσο πολλές οι παρόμοιες περιπτώσεις ώστε να διαπιστώνουμε τάση;

 51. Γς said

  1:

  >Κοίτα που ο Κιντ πρωί-πρωί πρόβλεψε και το σημερινό ποστ με τον Χόκινγκ!

  9:

  >Μάντης ο Κιντ!

  Δεν είναι μάντης.

  Ο Μάντης είμαι εγώ που αναφέρθηκα στους Χώκινς και Ντώκινγκ σήμερα στις 3 το πρωί.

  Ηταν μπηχτή για το λίκνο της ανάρτησής μου [που μου την έπεσε] και που έλεγα:

  >και να ο Χώκινγκ και να κι η περί Θεού αυταπάτη του Ντώκινς.

  Αυτός δεν κάνει ούτε ως, ουπς, για βοηθός φακίρι,

  Και στο κάτω τους έχω φάει με το κουτάλι τους …Ρίτσαρντ Χώκινγκ και Στήβεν Ντώκινς!

 52. Κάτι σε σχέση με το “lamb” και το “lamp” που έχει γέλιο, καθώς έχει γραφτεί σε ελληνικό (μεταφρασμένο) βιβλίο για τον Jim Morrison. Διαβάζουμε:

  «Έφτασε πάνω στη σκηνή με μούσι και γυαλιά ηλίου (o Jim Morrison) βαστώντας μια μικρή άσπρη λάμπα σαν να ήταν κάποιος σκοτεινός προ-Ραφαηλικός μεσσίας».

  Όλοι (εκτός από τον μεταφραστή) έχουμε δει τη φωτογραφία του Morrison να τραγουδά κρατώντας στην αγκαλιά του ένα μικρό άσπρο αρνί. Προφανώς στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο γινόταν λόγος για lamb (αρνί) και όχι για… lamp (λάμπα).

 53. Γς said

  >διότι η λάμπα (Lamp) μπορεί να καίει τζάμπα αλλά δεν τρώγεται ακόμα κι αν έχει μαγειρευτεί παραδοσιακά

  Και το άλλο με τον Τοτό που πίστευε το αντίθετο έχοντας ακούσει ον πατέρα του να λέει στη μάνα του:

  -Σβήσε την λάμπα και κάτσε να την φας!

  Ηταν κι εκείνη η Dolores Lamp

 54. Παναΐτσαμ’!
  Το παραχέσανε στο Φώτοσοπ

  Εδώ http://www.defencenet.gr/defence/20151009/defencenet/%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD

  Η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν ήδη προϊόν φώτοσοπ και είχε δεχτεί άγριο κράξιμο. Το οποίο καθόλου δεν αποθάρρυνε τον δεύτερο φωτοσοπαριστή. Μάλλον, αν κρίνουμε από την ποιότητα της δουλειάς, επειδή ήταν 7-8 χρονώ…

  http://www.afsaran.ir/link/937307

  http://thelede.blogs.nytimes.com/2008/07/10/in-an-iranian-image-a-missile-too-many/?_r=0

 55. cronopiusa said

 56. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Mάλλον δεν είμαστε σοβαροί, έτσι; (σε σένα πάει κυρίως Λεώνικε!)
  Θα κράξουμε το Χώκιν επειδή είπω πώς ΝΟΜΙΖΕΙ ότι ΘΑ είναι οι εξηγήινοι; Όταν ο κάθε πικραμένος έχει μια άποψη για το θέμα ,δεν έχει δικαίωμα να έχει ο Χώκιν;; Δεν πάτε καλά …

  (κι Αβονίδα, just for the records, οι κονκισταδόροι δεν εξολόθρευσαν τους αμερικάνους τόσο διά του σιδήρου, όσο διά των μικροβίων και ασθενειών τους… )

 57. physicist said

  Κουΐζ: πόσα (τερατώδη) λάθη περιέχει αυτό το άρθρο και πώς είναι δυνατόν να γράφτηκαν τόσες πολλές κοτσάνες μαζεμένες σ’ ένα κείμενο;

  (Δεν ξέρω την ακριβή απάντηση επειδή σταμάτησα το μέτρημα από ένα σημείο και μετά).

 58. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  41. Aλέξη, αυτό είναι το αξίωμα που διαφοροποιεί τη Γεωμετρία του Ρήμαν (καλούμενη ως Σφαιρική ή Ελλειπτική (ακριβέστερα) Γεωμετρία) . Σκέψου μία σφαίρα (τη Γη ας πούμε). Πάνω στην επιφάνειά της δεν υπάρχουν παράλληλες ευθείες με την ευκλείδεια έννοια. Όλοι οι μέγιστοι κύκλοι τέμνονται.

 59. Δημητρης said

  Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός μπουρδολογία για την συνέντευξη του Ζουγανέλη είναι λίγο υπερβολικός. Στο κομμάτι σχετικά με την γλώσσα συμφωνώ, αλλά στα υπόλοιπα, ειδικά στην άποψή του για Χατζηδάκη και Γκάλη δεν νομίζω ότι λέει μπούρδες. Ίσως λίγο ρομαντικός και αιθεροβάμων, αλλά μέχρι εκεί. Άνθρωποι που κατάφεραν να γίνουν «κάτι» ενώ είχαν όλες τις προδιαγραφές να γίνουν προβληματικοί (παιδί κωφάλαλων γονιών απ’ ότι διάβασα), αξίζουν πιο ήπια κριτική από μας που δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες δυσκολίες στα τρυφερά παιδικά μας χρόνια. Εκτός αν υπάρχει κάτι που δεν ξέρω.

 60. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  57. Ρε συ παλικάρι, (δεν το διάβασα όλο, εντάξει.) για μας δεν είναι και τόσο προφανή τα τερατώδη. Δεν κάνεις κανα spotting? 🙂

 61. physicist said

  #60. — Κίντο, δεν είναι λάθη Φυσικής. Πιάσε π.χ. ένα απλό από τα (οΘντκ) βιογραφικά του Χιγκς και του Χώκινγκ που δίνει στο τέλος: και οι δύο αναφέρονται να έχουν ηλικία 60 ετών. Όμως ο Χιγκς είναι γεννημένος το 1929 ενώ ο Χώκινγκ το 1942.

 62. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  61. Α, τόσο καλά δηλαδή! 🙂

 63. physicist said

  Επίσης, μια ερώτηση σε όποιον έχει όρεξη ν’ απαντήσει: πότε νομίζετε ότι γράφτηκε το άρθρο στον σύνδεσμο του σχολίου 57 ή, μιας και τώρα είστε ψυλλιασμένοι αφού και ρωτάω, πότε θα νομίζατε ότι γράφτηκε αν το διαβάζατε χωρίς να είχα ρωτήσει;

 64. Pedis said

  – Συμφωνείς με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας;
  -Συμφωνώ με την κατάργηση του στρατού. Να καταργηθούν όλοι οι στρατοί.
  -Και μέχρι να γίνει αυτό;
  -Μέχρι να γίνει, είμαι υπέρ της ισόχρονης κοινωνικής θητείας. Αντί να πηγαίνεις στρατό, να μπορείς να προσφέρεις κοινωνικές υπηρεσίες.
  -Εσύ όταν πήγες στρατό, είχες βάλει βύσμα;
  -Ναι, είχα βάλει. Είχα έναν γνωστό, Πασόκο εκείνη την εποχή, τον οποίο τον πήρα τηλέφωνο για να κάνει κάτι και αυτός τα ‘κανε χειρότερα. Καλύτερα ήμουν πριν το βύσμα!
  -Κακοπέρασες;
  -Δεν μπορώ να πω ότι κακοπέρασα, αλλά εκείνη την εποχή αισθανόμουν ότι αν μ’ έπιανες από τη μύτη, θα έσκαγα. Στο τέλος, όμως, στάθηκα τυχερός. Είχα βρει έναν νόμο που είχε βγάλει τότε ο Τσοχατζόπουλος που έλεγε ότι αν είσαι στο στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά. Κατέβηκα, λοιπόν, στις εκλογές -ήμουν ο πρώτος οπλίτης στην ιστορία του ελληνικού στρατού που είχε γίνει υποψήφιος βουλευτής. Όταν επανήλθα στον στρατό, είχε μειωθεί η θητεία από 15μηνο σε 12μηνο. Κι έτσι εκεί που χρώσταγα έξι μήνες για ν’ απολυθώ, χρώσταγα ξαφνικά τρεις! Άσε που είχε πέσει τρελό σύρμα στη μονάδα ότι ήμουν υποψήφιος βουλευτής κι από κει που με στέλνανε για αγγαρείες, μόνο προσοχές δε μου βαράγανε!
  -Φοβερό!
  -Έτσι είναι στον στρατό μωρέ…

  http://www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=566&Itemid=28

  Δεν μπορεί να είναι αληθινή η συνέντευξη του Τσίπρα, επειδή … πάντα του ήταν στρατόκαυλος … 🙂

 65. Avonidas said

  Όταν ο κάθε πικραμένος έχει μια άποψη για το θέμα ,δεν έχει δικαίωμα να έχει ο Χώκιν;;

  Αυτό λέω κι εγώ, Kid, ότι για το συγκεκριμένο θέμα η άποψη του Χώκινγκ έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με του κάθε πικραμένου.

  Κι επιπλέον, αν δεις τι γράφω, ΜΠΟΡΕΙ κανείς να κάνει μια εκτίμηση για το πως ΔΕΝ θα είναι οι εξωγήινοι, αν απλώς χρησιμοποιήσει λίγη κοινή λογική. Δηλαδή, ποιες είναι οι πιθανότητες να είναι έστω κι ελάχιστα σαν εμάς;

 66. Avonidas said

  #63. Πριν το 2012, προφανώς.

 67. physicist said

  #66. — Αβονίδα, έδωσα στον γούγλη Higgs Hawking rivalry κι αυτό ήταν το πρώτο πράμα που εμφανίστηκε, με ημερομηνία στη λίστα του γούγλη 03.09.2002. Αυτό είναι λογικό, αφενός επειδή στο άρθρο γράφει ότι ο LEP δεν βρήκε το Χιγκς κι έκλεισε [*], και αφετέρου επειδή ο Χώκινγκ αναφέρεται να είναι 60 ετών (60 + 1942 = 2002).
  Ωστόσο, το ίδιο το άρθρο γράφει πάνω φαρδιά-πλατιά Saturday 11 January 2014 03:26 BST και δεν βρίσκω καμία άλλη δυνατότητα να προσδιορίσω την αρχική ημερομηνία δημοσίευσης μέσα στο άρθρο. Μου φαίνεται πολύ παραπλανητικό και δεν ρίχνω την ευθύνη αναγκαστικά στην εφημερίδα, ίσως είναι ζήτημα τεχνικό. Αλλά τίνος τεχνικού είναι το τεχνικό ζήτημα;

  [*] Πράγματι — αλλά έκλεισε για να προαχθεί στον LHC ο οποίος βρήκε το Χιγκς, ενώ ο προπέτης αρθρογράφος βιάστηκε να δηλώσει ότι το Χιγκς δεν υπάρχει.

 68. Avonidas said

  #67. Ναι, είναι πολύ περίεργο, ιδίως γιατί δεν θυμάμαι να είχε γίνει κάποιος ντόρος το 2002. Πού τα θυμήθηκαν λοιπόν όλα αυτά, και γιατί θεώρησαν ότι πρέπει να τα βγάλουν τώρα;

  (Όσο για τα στοιχήματα του Χώκινγκ, είναι από εκείνο το ωραίο είδος που τον συμφέρουν είτε κερδίσει είτε χάσει, οπότε σιγά μην έσκαγε που βρέθηκε το Higgs. Κι άλλωστε, αύριο μπορεί να βρουν άλλα 10, κι ακόμα κι έτσι το Standard Model πολύ απέχει από το να είναι το τέλος της φυσικής. Πάντα θα έχουμε δουλειά, δεν ξέρω βέβαια αν θα την πληρωνόμαστε, αλλά πάντως θα ‘χουμε 😉 )

 69. physicist said

  #68. — Μα δεν τα βγάλαν τώρα. Το άρθρο είναι από το 2002 απλώς δεν φαίνεται πουθενά!

 70. Avonidas said

  #69. Εννοείς ότι γράφτηκε τότε, και απλά το «ανέβασαν» το 2014;

 71. physicist said

  #70. — Δες τρία στοιχεία που συνηγορούν στο ότι γράφτηκε το 2002.

  α) Ο γούγλης που λέει: http://www.independent.co.uk/…/higgs-v-hawking-a-battl... 03.09.2002 – Yet Stephen Hawking, the Lucasian professor of mathematics at … The rivalry between particle physicists and cosmologists may seem odd, …

  β) Το κείμενο: … Professor Hawking, who is known for waging bets with colleagues, put money on particle physicists failing to discover the Higgs with the Large Electron Positron (LEP) particle accelerator at the Cern nuclear laboratory in Geneva. Much to the disappointment of particle physicists, the LEP finally closed down last year without finding the elusive boson.

  γ) Η ηλικία του Χώκινγκ.

 72. …του Σέλαος….

  Γιατί όχι «του σέλατος», να ταιριάζει και με άλλα κοινόχρηστα ουδέτερα σε -ας που έχουν γενική σε -ατος (πέρας, τέρας, άλας, γήρας…).
  Αποφεύγεται και η χασμωδία στο -αο-.

  Το ΛΚΝ δίνει και τα δύο σωστά (σέλαος και σέλατος).
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82&dq=

 73. …Πρώην χορευτής και ζογκλέρ, διατάχθηκε από το Κρεμλίνο να εργαστεί ως το «διπλό σώμα» του Στάλιν….

  Ο μεταφραστής ίσως φαντάστηκε ότι χρειάστηκε ένας πρώην χορευτής και ένας ζογκλέρ (πρώην, άραγε;) για το «διπλό σώμα» του Στάλιν.

  Παρεμπειπόντος, το «double body» θα μπορούσε να αποδωθεί και με το «ντουμπλάρω» (αν σώνει και καλά έπρεπε να μείνει όσο πιο κοντά στο double): Να ντουμπλάρει τον Στάλιν.
  («Να διπλαρώσει» τον Στάλιν μάλλον ακατάλληλο – για μετάφραση.)

 74. physicist said

  #73. — Παρεμπειπόντος …

  Αυτή είναι λέξη της μπασκετικής, και σημαίνει «παραλίγο να μπει ο πόντος». Στους παρεμπειπόντους να παίρνουμε το αμυντικό ρημπάουντ, λένε οι προπονητές στους παίχτες στα τάιμ-άουτ.

 75. Δεν είναι μονάδα μέτρησης; Χάσαμε 53-56, αλλά είχαμε και τρεις παρεμπειπόντους με το τρίποντο στο στεφάνι στο 40’…

 76. physicist said

  Α, εσύ λες για τις επιρροές από τη βιομηχανία της μόδας: Το φόρεμα θέλει δύο παρεμπιπόντους ακόμα για να γίνει αποκαλυπτικό.

 77. 17, …Υπάρχει στη μεσαιωνική Γερμανία και ο Κρεοδαίτης (Truchsess), αξιωματούχος με το προνόμιο να κόβει το κρέας στο αυτοκρατορικό τραπέζι….

  …στις διαταγές του Πανδαίτη, με σύνθημα «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω».
  Εξού και πανδαισία.
  ( 🙂 , μην μπερδευτούμε)

 78. Έλα η πούρα, γνήσια κι ανόθευτη επιστήμη!

  http://nonews-news.blogspot.gr/2015/10/blog-post_720.html

  Το φανταζόσασταν εσείς ποτέ πως η λιτότητα αυξάνει τις αυτοκτονίες;

 79. Να πούμε και κάτι για τον λαιμοδαίτη 😉

 80. Ιάκωβος said

  ταχυεστίαση,ταχυφαγείο
  Απόδειξη οτι και μετά το θάνατο της καθαρεύουσας, το φάντασμά της ζει. Πρέπει να μιλάμε αλλιώς και να γράφουμε περιδιαγραμμάτου. Γιατί όχι η ελληνική λέξη, που χρησιμοποιούμε όλοι, φαστφουντάδικο;

  Ωραία ιστορία με τον σωσία του Στάλιν.Είχε λοιπόν κι ο Σήφης έναν Καγκεμούσα.

  Είδα πολύ ωραία Κορεάτικη ταινία (οι Κορεάτες έχουν τρομερό σινεμά) ιστορική ,εποχής Τζοσεόν, με αντίστοιχη ιστορία: Άνθρωπος του υποκόσμου προσλαμβάνεται να κάνει τον σωσία του βασιλιά της Κορέας, ο οποίος όμως είναι ανήμπορος και μετά πεθαίνει. Σταδιακά αλλάζει κι ο χαρακτήρας του, παίζει το ρόλο του με αξιοπρέπεια και στο τέλος περιβάλλεται από την αίγλη ενός αυθεντικού και ευγενούς ηγέτη. Απο κάτω από την ιστορία, όπως και από την ταινία του Κουροσάβα,νομίζω οτι βρίσκεται η κομφουκιανή ηθική, ότι τελικά τα ράσα κάνουν τον παπά.

 81. cronopiusa said

  24 horas cargadas de ‘sorpresas’: El operativo antiterrorista ruso en Siria en 10 puntos

 82. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  73.>>Να ντουμπλάρει τον Στάλιν.
  χμ, κασκαντέρ !

 83. RaspK said

  Σχόλια αργότερα, αλλά για τους εργολάβες… δεν ξέρω, πέραν της απλής μεταγραφής της λέξης (φερειπείν: «ergolavi» μπας και το προφέρουν σωστά, αν και δε θα μου έκανε εντύπωση αν ακουστεί και κανένα… «εργκολαβάι»), η άλλη εναλλακτική θα ήταν η κυριολεκτική μετάφραση, και δεν εννοώ τους χαριτωμένους contractors, αλλά, μη χειρότερα, τους undertakers (το «εργολάβος» βγαίνει από το «εργολάβος κηδειών,» από το συνήθειο να μοιράζουν τα συγκεκριμένα αμυγδαλωτά, τα κατά παράδοση γεμιστά με κάτι σε κομφί βερίκοκο, στις κηδείες — άλλο που πλέον βάζουν κρέμα)…

 84. RaspK said

  Υ.Γ.: Φτου! Ήθελα να γράψω «εργολάβους» και έφτιαξα νέο σαρδάμ. Ο εργολάβας, οι εργολάβες!

 85. Γς said

  81:

  ура!

  Και μια πιο φίνα Там вдали за рекой

 86. Πάνος με πεζά said

  Παιδιά, από Χώκιν και αστροφυσικές, δεν το έχω και πολύ…
  Από μπαταρίες κουζίνας, ότι θέλετε ! 🙂

 87. Γς said

  82:
  >Να ντουμπλάρει τον Στάλιν.
  χμ, κασκαντέρ !

  Κι ο Μιχάλης ο κασκαντέρ

 88. Μαρία said

  Να μην εικάζεις 🙂
  Τσούκη Μαρία ΔΕ φύλαξης-πληροφόρησης http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=77

 89. Γς said

  86:

  >Από μπαταρίες κουζίνας, ότι θέλετε !

  Από μπαταριές;
  ή κάτι άλλο πιο αποτελεσματικό;

 90. Ιάκωβος said

  Υπήρχε και κινηματογραφικός σωσίας του Στάλιν, εδώ στο φινάλε της επικής ταινίας του 1950, η πτώση του Βερολίνου. Ο Στάλιν κατεβαίνει στο κατειλημμένο Ράιχσταγκ (πράγμα που δε συνέβη ποτέ). Το έχω ξαναφέρει εδώ, μου αρέσει η μεχρι ξερατού καλλιέργεια της προσωπολατρίας από τον Τσιαουρέλι και οι Έλληνες που στο τέλος επευφημούν τον σύντροφο Στάλιν, το «φίλο του Ελληνικού λαού» .

  Ο Μάο δεν είχε τέτοια προβλήματα. Για να τον δουν ακόμα κι οι στενοί του συνεργάτες, υποβαλλόντουσαν σε σωματικό έλεγχο στην πόρτα της Κεντρικής Επιτροπής, ο ίδιος εμφανιζόταν σπάνια στο πλήθος,κανα δυο φορές μόνο είχε βγεί στο μπαλκόνι στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και είχε μιλήσει δημόσια μία φορά μόνο, όταν ιδρύθηκε η ΛΔ της Κίνας (στο 2:00) και έκτοτε ποτέ άλλοτε.
  (Μάλλον δε θα είχε θα είχε πει ακριβώς αυτά που τον δείχνει να λέει το βίντεο)

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  64.τέλος. Εκτός από το στρατό που (ακόμη) δεν τον …μετάλλαξε,(λέμε τώρα) στα υπόλοιπα στάθηκε συνεπής. Εννοώ σ΄αυτά τα συγκεκριμένα που ερωταπαντήθηκαν στη συνέντευξη. Όχι;
  Διαβολικά δε, όταν προέκυψε να πρέπει να κατονομάσει ΝΔούδες που εκτιμά,δεν το έκανε μεν αλλά είπε : Αν σας πω, για παράδειγμα, ότι εκτιμώ τον Δήμα ή τον Παλαιοκρασσά, μπορεί κάπου μετά να δω τίτλο «Ο Τσίπρας εκτιμάει τον Παλαιοκρασσά». (γέλια).
  Βέβαια η Ιστορία διάλεξε το Δήμα στο δρόμο του.

 92. Και Τζάνειο, και Ζάννειο.
  Το Τζάνειο, νοσοκομείο στον Πειραιά.
  Το Ζάννειο, πρότυπο γυμνάσιο, επίσης στον Πειραιά.

  «Ανάμεσα Καλλίπολη και Τζάνειο» (ή και Ζάννειο, κοντά πέφτει):
  Κάπου στα βράχια της Πειραϊκής, εννοεί μάλλον, με το «φούμα-φούμα στα βοτσαλάκια».

 93. 80

  Ιάκωβε

  κατά Χόλιγουντ, Ντέιβ

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dave_%28film%29

 94. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ρε συ Φυσικέ, και σύ τέκνον Βρούτε; 🙂 Kαι σύ «Χώκινγκ» γράφεις; Αφού «Χώκιν» προφέρεται ,και έτσι είναι το σωστό να γράφεται. Δηλαδή τον Πένροουζ θα τον γράψεις Πενρόζε; 🙂

 95. …Όταν επανήλθα στον στρατό,…εκεί που χρώσταγα έξι μήνες για ν’ απολυθώ, χρώσταγα ξαφνικά τρεις!…

  Το λες και φανταρίστικο κούρεμα!

 96. 74-76,
  Σας ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις! 🙂

 97. Alexis said

  #78: Όχι, αλλά αφού το λέει η «πανεπιστημιακή έρευνα» και μάλιστα «για πρώτη φορά», έτσι θα ‘ναι! 🙂

 98. physicist said

  #94. — Δεν έχω απόλυτη συνέπεια σ’ αυτά, Κίντο μου. Άλλοτε το γράφω όπως ακούγεται, άλλοτε όπως γράφεται κι άλλοτε όπως φανεί στον Στεφανή (π.χ. εσύ τι γράφεις, Φώκλαντς ή Φάλκλαντς; Και μη μου πεις «Μαλβίνες»). Στον συγκεκριμένο, «Χώκιν» μου φαίνεται τσουρούτικο, άσε δηλαδή που είμαι βεβαιος ότι υπάρχει τουλάχιστον μία προφορά των Αγγλικών στην οποία ακούγεται απόξω-απόξω και μια ιδέα γκ στο τέλος.

 99. Φιλοσοφικό ερώτημα:
  Αν οι άνθρωποι στην Γή αφανιστούν από εξωγήινους, θα είναι το αποτέλεσμα τραγικό για τους ανθρώπους;

 100. 98, 94,
  Είναι σαν το Πάρκινγκ, ζάπινγκ, κλπ, αλλά υπάρχει και σμόκιν (το ένδυμα), σόκιν (τα ανέκδοτα), κα.

 101. physicist said

  Δηλαδή και Χώκιν να είναι στα Αγγλικά της Αυτής Μεγαλειότητος, όλο και κάποιοι μπουρτζόβλαχοι[*] συμπαθείς γιδοβοσκοί από το Γιορκσάιρ θα υπάρχουν να του τραβάνε ένα γκ ξεγυρισμένο στο τέλος.

  [*] Κάτσε γιατί ο άλλος έχει και τσουγκράνα …

 102. Spiridione said

  92. Ή το Ζάνειο Ορφανοτροφείο. Από τον ίδιο άνθρωπο που έκανε το κληροδότημα και για το νοσοκομείο (για την ακρίβεια τη γυναίκα του). Και το σχολείο απ’ το ορφανοτροφείο προέρχεται
  http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/2011/01/1874-1876.html

 103. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>από κατάλογο ίσως κρητικού εστιατορίου,
  Σωστά «ίσως» διότι,αντίθετα απ τους ΚαυταΖογλιστές,εμείς λέμε μπριτζόλα :).
  Αλλά, μαλάκα θα πούμε και θα γράψουμε:

 104. Spiridione said

  103. Ζάννειο μάλλον λέγεται το ορφανοτροφείο, αλλά το νοσοκομείο με ένα ν. Μπέρδεμα.

 105. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  99. Ωραίος προβληματισμός Μιχάλη! 🙂
  Mου θυμίζει το εξής πρόβλημα (κατάλληλο και για νομικούς! )
  Ο Ανδρέας ,ο Βλάσσης και ο Γιωρίκας είναι στην Αραπιά στην έρημο και έχει ο καθένας από ένα φλασκί με νερό.
  Ο A θέλει να δολοφονήσει τον B. Ο Γ θέλει κι αυτός να δολοφονήσει τον B. Το βράδυ που πέφτουν για ύπνο, ο A βάζει δηλητήριο στο νερό του B. Μετά από λίγο ο Γ ,χωρίς να ξέρει τι έχει κάνει ο A προηγουμένως, ανοίγει μια μικρή τρύπα στο παγούρι του B και το νερό διαρρέει σιγά-σιγά. Το πρωί, ο B βρίσκεται χωρίς νερό και σε λίγες ώρες πεθαίνει από αφυδάτωση. Ποιος από τους A και Γ σκότωσε τον B; 🙂

 106. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, πραγματικά περίεργο το ότι κόπηκε το ένα «Ν» ειδικά από το Τζάνειο, παρά το όνομα του ευεργέτη. Ίσως σκέφτηκαν ότι θα είχε κι ένα «Ν» στην αρχή, ως «Νοσοκομείο»… 🙂

 107. Πάνος με πεζά said

  Τζάνειο με ένα «Ν», στην οδό Ζαννή, με δύο «Ν»… Αυτά, μόνο στην Ελλάδα, κύριοι…

 108. Τι τσακώνεστε για το Ζάννειο;
  Σημασία έχει που το Ζάππειο γράφεται σωστά!

 109. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>ο πρώτος ΠτΒ με σπουδές μηχανικού
  Πρωθυπουργό Πολ.Μηχ είχαμε άλλον;

  Θα σας πω ένα νόστιμο που μου συνέβη προλίγου όταν διάβαζα την παλιά συνέντευξη του Τσίπρα(Pedis σχ.64) και ήμουν στο σημείο που τον ρωτάνε για κάποια φωτογραφία του με μια κοπέλα τότε κι ακόμη αν θεωρεί τον εαυτό του όμορφο,κάπως έτσι.Ε στο ράδιο άκουγα το συνεντευξιαζόμενο Θέμη Ανδρεάδη να τραγουδά ακριβώς εκείνη τη στιγμή:
  Είμαι πολύ ωραίος,
  βεβαίως,βεβαίως…
  Λέω στο Λογοθέτη
  ακόμα λίγα έτη
  μετά θα βρω μια Μπέτη
  για να την παντρευτώ 🙂

 110. Πάνος με πεζά said

  @ 109 : Παρα λίγο, για 2-3 ψήφους των συνέδρων, τον Τσοχατζόπουλο…Ο οποίος έκανε και άσχημη καριέρα μηχανικού, με βλάβες σε πολυκατοικίες του…(από μικρός φαινότανε).

 111. Πάνος με πεζά said

  @ 109 : Δεν άκουσες, που του είπα για το τραγούδι του «Μην κλαις»;

 112. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πιο πέρα από το Τζάνειο

 113. Alexis said

  #105: Νομικώς ο Γ αφού η λαμογιά του Α ουδέποτε θα αποδειχτεί.
  Επίσης ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο Β θα πέθαινε από το δηλητήριο του Α ή αν θα επιζούσε, ως άλλος …Ρασπούτιν! 🙂

 114. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ούτε Τζανής ,ούτε Ζαννής

  Click to access panigiriko.pdf

  Το «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς
  ιδρύθηκε με δωρεά του εμπόρου Νικήτα Τζάννε
  (Κύθηρα 1801-Πειραιάς 1864). Με τη διαθήκη του
  άφησε όλη την περιουσία του στην πόλη του
  Πειραιά για την ανέγερση του νοσοκομείου προς
  περίθαλψη των απόρων Πειραιωτών και Κυθηρίων.

 115. Sarant said: «…ο νέος ΠτΒ, ο Νίκος Βούτσης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ…»

  Υποθέτω πως και ο Βούτσης είναι εκ των εργολάβων του ΣΥΡΙΖΑ, πλάι στον Επικρατείας Φλαμπουράρη, τον επίσης επικρατείας Παππά (αν δεν κάνω λάθος) και σίγουρα πλάϊ στον ίδιο τον Πρωθυπουργό που είναι εργολάβος, υιός εργολάβου (του ΣΚΑΠΑΝΕΩΣ, κατά Λεβέντην, και όχι μόνο)!
  Βέβαια, οι εργολάβοι είναι ζωτικά στοιχεία της ελεύθερης οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της 7/χρονης δικτατορίας). Είναι όμως αξιοπρόσεχτος αυτός ο ….συνωστισμός εργολάβων στην κορυφή ενός αριστερού (;) κόμματος. Οϋτε η καταστροφή της Σμύρνης να ήταν, όπως θα έλεγε και η καθηγητριάρα (κάποτε και βουλευτριάρα) και συγγραφέας του πάλαι ποτε βιβλίου της ΣΤ Δημοτικού. Anyway το παλιό σύνθημα αλλάζει: ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

 116. 108, Σωστό κι αυτό! 🙂

 117. 114, …ιδρύθηκε με δωρεά του εμπόρου Νικήτα Τζάννε…

  «Τζάννε φίλο, να δεις καλό!»

 118. Alexis said

  #110: (από μικρός φαινότανε)

  Αφιερωμένο στον γίγαντα Άκη, λοιπόν:

  (Απορία: Έχει δουλέψει ως μηχανικός ο Άκης; Γιατί εγώ νομίζω ότι το μόνο επάγγελμα που έχει κάνει είναι αυτό του πολιτικού.)

 119. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Aλέξη, το θέμα είναι ένα από τα περίφημα insoluble («άλυτα» ή «παράδοξα») προβλήματα του Σμάλυαν (ή Σμούλυαν για το Φυσικό… 😆 ) (Reymond Smullyan). Ο Σμάλυαν λέει πως δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση για έναν ένοχο που να μην δημιουργεί κάποιου είδους εύλογο λογικό αντεπιχείρημα.
  Aς πούμε, στο επιχείρημά σου ,λέω -ως συνήγορος του Γ 🙂 – ότι η ενέργεια του Γ ουσιαστικά θα έσωζε τον Β ,αφού άδειασε το θανατηφόρο φαρμάκι, αν έβρισκε λίγο νεράκι το πρωί… 🙂
  O Σμάλυαν έχει πολλά τέτοια real case παράδοξα. Παράδοξα δηλαδή που μπορεί πραγματικά να υπάρξουν σε κανονικές καταστάσεις (κι όχι ας πούμε το unexpected hanging paradox ή τον κροκόδειλα και το παιδί ,και άλλα τέτοια εντελώς τεχνητά) . Αυτό ας πούμε θα μπορούσε να είναι μια πραγματική υπόθεση σε δικαστήριο.

  «Μπιφτέκι!» είπε αινιγματικά ο Τούρκος! 🙂 (αυτό θα το καταλάβουν μόνο όσοι διάβαζαν συστηματικά «Κάισσα» παλιά)

 120. 108, …Ο εν φώτω ειλικρινής κιθαρίστας κάνει ζάππιν ή ζάππινγκ;
  🙂

 121. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  109. Έφη, γουάου!! Aυτό που βίωσες λέγεται Synchronicity, και το έχει αναλύσει ως φαινόμενο ο Γιουνγκ! (χωρίς πλάκα!) 🙂

 122. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  111. 🙂 Εσύσουνα;

 123. 120

  Ήταν ερημίτης, δεν είχε τηλεόραση.

 124. spiral architect said

  Πάντως ο Χόκινγκ ήδη έχει παραιτηθεί από την έδρα του Νεύτωνα που κατείχε, λόγω του ορίου ηλικίας που την διέπει. Τον δε κύριο Χριστοδούλου δεν τον ξέρω, αλλά πιθανολογώ ότι ορέγεται αυτήν την περίοπτη έδρα.

 125. Ιάκωβος said

  95, Σκύλος
  Φχαριστώ, θα το κατεβάσω.Μου αρέσει η Σιγκούρνι. Και ο Κέβιν Κλάιν. Άριστος ηθοποιός. Τον πέτυχα στο ΥΤ να πρωταγωνιστεί σε μια πολύ ωραία παράσταση, στους κατα τα άλλα μάλλον σαχλούς Πειρατές του Πένζανς, των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν. Πολύ καλός.Τραγούδι, χορός κίνηση…

  105 Neokid
  Ποιος από τους A και Γ σκότωσε τον B;

  Κανείς. Η κακιά του μοίρα. Κατ’ αρχήν ποιος του είπε να πάει στην Αραπιά; 🙂
  Ή μπορεί και να μην είχε τουβλίσει την Γκαμήλα (που λέει το άλλο ανέκδοτο).
  Ή μπορεί αντί για γκαμήλα να πήρε στρουμφοκάμηλο, που λέει και επιγραφή παραπάνω:

 126. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  121.Synchronicity! Μεγάλες στιγμές δηλαδή. 🙂

 127. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  125. 😆 😆 Kάποιες «αμορφωσιές» ,είναι απόλαυση πανάθεμά τες!

 128. Μαρία said

  Η μελέτη αυτή πρωτοδημοσιεύθηκε στα αγγλικά το 1994. Η ωραία σε ρέουσα ελληνική γλώσσα μετάφρασή της οφείλεται στον λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Σωτηρόπουλο, όπως και η απόδοση στα ελληνικά του δυσμετάφραστου αγγλικού όρου «underdog culture» ως «παρωχημένη κουλτούρα». http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=13675

  Το Unfollow πήρε γραμμή απο το σλαγκ!! http://www.slang.gr/lemma/5959-yposkylo

 129. Γς said

  109:

  Συμπτώσεις.

  Και το Δεκέμβριο του 1968, μόλις είπε το [χουντικό] ράδιο ότι ο «από χωρίον εις χωρίον» Κωνσταντίνος έφυγε με μια Ντακότα από το αεροδρόμιο της καβάλας ακούστηκε η Βέμπο να τραγουδά το «Καλό σου Ταξίδι» και δεν ήταν βέβαια σύμπτωση.

  Σύμπτωση όμως ήταν εχτες στην Νέα Μάκρη, που περνώντας από ένα μαγαζί με «Ζωντανά δολώματα» λέω στον μαγαζάτορα και την παρέα του:

  -Δολώματα, μπέιτς.
  -Μπατς. Με διορθώνει κάποιος.
  -Νπατ, η νυχτερίδα. Και το μπέιζμπολ μπατ.

  Και σηκώνει κάποιος … ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ!

 130. physicist said

  #125. — Όχι, την έδρα την κατέχει ήδη ο λαμπρός Michael E. Cates, ο οποίος την 1η Ιουλίου του 2015 διαδέχτηκε τον Michael Green. Η έδρα δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, π.χ. Βαρύτητα ή Κοσμολογία, αλλά με κάποιον τομέα της Φυσικής (συνήθως) που χρειάζεται γερή μαθηματική θεμελίωση. Ένας από τους προηγούμενους κατόχους ήταν και ο περίφημος Geroge Gabriel Stokes της ρευστοδυναμικής (Navier-Stokes equations).

 131. physicist said

  Γς, το μπαστούνι πρέπει να το δείξεις σε φυσικό μέγεθος για να το καταλάβουμε καλά;

 132. Γς said

  Εκτίθεσαι!

 133. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  130. Υπάρχει τομέας της Φυσικής που ΔΕΝ χρειάζεται γερή μαθηματική θεμελίωση; 😉

 134. physicist said

  #133. — Ναι, η πειραματική. 🙂

 135. Avonidas said

  #134. Κακιάρες…

 136. physicist said

  😀

 137. gbaloglou said

  Οπότε το fast food restaurant και η fast focus camera είναι αμφότερα ταχυεστιακά 🙂

 138. spiral architect said

  @130: (Δ. Χριστοδούλου) Είναι τόσο διάσημος (ο Χόκινγκ) όχι για το έργο του όσο επειδή έχει αυτό το πρόβλημα της αναπηρίας.
  Κακίες και μικρότητες

 139. Ιάκωβος said

  Μιχάλης Νικολάου said
  Φιλοσοφικό ερώτημα:
  Αν οι άνθρωποι στην Γή αφανιστούν από εξωγήινους, θα είναι το αποτέλεσμα τραγικό για τους ανθρώπους;

  Αν μας ανακαλύψουν εκείνοι και μας φάνε, όχι, θα είναι απλά μια μεγάλη γκαντεμιά.

  Αν τους ψάξουμε και τους βρούμε εμείς και μας φάνε μετά, ούτε τότε θα είναι τραγικό, γιατί ναι μεν θα υπάρξει η ες εναντίον των πραττομένων μεταβολή, όμως, λίγο πριν την καταστροφή μας δε θα περάσουμε στη τραγική γνώση έτσι ώστε να λάμψουμε μέσα στο ναυαγισμό μας, όπως θα γινόταν σε μια τραγωδία. Άρα; 🙂

  Μάλλον όπως το λέει ο Νεοκιδ είναι, λοιπόν.

  Υπάρχει και η άλλη εκδοχή, ότι οι εξωγήινοι είναι ήδη εδώ, είναι μεταμορφωμένοι σε ανθρώπους, είναι σύμμαχοι των φυτών και των ζώων, έχουν έρθει να μας καταστρέψουν για να σωθεί ο πλανήτης και το κάνουν με συνέπεια.

  Εδώ δρόμος της Φουκουσίμα σήμερα:

  Kαι Τσέρνομπιλ:

 140. physicist said

  #138. — Σπειροειδή, κάτι αντίστοιχο (αλλά με κάπως περισσότερο βρεταννικό τακτ) φέρεται να είπε κάποτε και ο Πήτερ Χιγκς. Προφανώς και είναι μικρότητες αυτά αλλά όπως είπε κι ο Αβονίδας παραπάνω, πολύ σωστά, αφενός οι αντιζηλίες σ’ αυτούς τους κύκλους είναι πολύ συνηθισμένες, αφετέρου ο Δ. Χριστοδούλου είναι όνομα πολύ βαρύ. Αντιστρέφοντας, δηλαδή, το επιχείρημα: το γεγονός ότι ο Δ.Χ. (φέρεται να) εκφράστηκε απρεπώς δεν του αφαιρεί το επιστημονικό κύρος που έχει.

 141. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  137. Καλόο! 🙂
  Και speaking of fastness, ιδού και η περίφημη «Αρχή του αποκλειόμενου τρίτου» (που λέτε εσείς οι μαθεματίσιανς… 🙂 )

 142. spiral architect said

  @140: Προφανώς και δεν του αφαιρεί το επιστημονικό του κύρος αλλά οι μικρότητες μου τη δίνουν.

 143. physicist said

  #142. — Άμα σου τη δίνουν οι μικρότητες, μακριά από επιστήμονες. 😉

 144. Γς said

  Είχαμε τα χοτ σποτς των γυναικόνε.
  Τα χοτ σποτς της γεωλογίας, τα χοτ σποτ του DNA με τις αναστροφές τους και τα τέτοια τους.

  Αλλά ότι θα γέμιζαν τα νησιά του αιγαίου με χοτ σποτς για τους πρόσφυγες δεν το περιμέναμε.
  Τουλάχιστον ας βρούνε γρήγορα έναν ελληνικό όρο γι αυτά τα χοτ σποτς.

 145. gmich said

  Οχτώ παραπομπές σήμερα μου πήρε μια ώρα για να τελειώσω τα μεζεδάκια . Αλλά τα ευχαριστήθηκα. Από τον Δ. Χριστοδούλου που θεωρεί ότι η κυριαρχία του Χόκινγκς οφείλεται στο αναπηρικό καροτσάκι ( βρήκα μια συνένετυξη του στον Θ Λάλλα στο ΒΗΜΑ το 1999) ως τον σωσία του Στάλιν και τον γλωσσολόγο Ζουγανέλη. Καλό σαββατοκύριακο.

 146. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  120,108, ζαππατίστας (ή λίγο ζάππας με σου)

 147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  145,>>η κυριαρχία του Χόκινγκς οφείλεται στο αναπηρικό καροτσάκι
  μία στο μύριο να έχει δίκιο, χαθήκαμε αδέρφια,χα θη κα με! (οι καροτσάκηδες κυρίαρχοι; αμαναμάν)

 148. Γς said

  145:

  >η κυριαρχία του Χόκινγκς

  Του Ρίτσαρντ Χόκινγκς
  [ και Στήβεν Ντόκιν ]

 149. 128,

  Δεν ξέρω κατά πόσον είναι καθιερωμένος ο όρος «underdog culture» στα αγγλικά.

  To γκουγκλ δείχνει ελάχιστες περιπτώσεις και των δύο λέξεων στη σειρά (με εκατομμύρια περιπτώσεις, φυσικά, όπου culture και underdog υπάρχουν χώρια στην ίδία δημοσίευση) και το Web of Science δεν βγάζει σχεδόν τίποτα.

  Μάλιστα, οι περιπτώσεις που βγαίνουν στο γκουγκλ είναι από δημοσιεύσεις Ελλήνων στα αγγλικά, οπότε αναρωτιέμαι αν ο όρος «underdog culture» είναι αγγληνισμός.

  Η κλασική έκφραση που μού είναι οικεία, και ευρέως διαδεδομένη, είναι «rooting for (supporting, loving) the underdog», φαινόμενο που πράγματι φαίνεται να υπάρχει σε πολλές κουλτούρες (η υποστήριξη του αδύνατου ή αδυνατότερου, του κατώτερου, του υποδεέστερου, του αουτσάιντερ).

 150. Υπάρχει και τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων με τον Underdog

 151. 146, 😀

 152. Γς said

  Ρε συ έτοιμο το είχα

 153. 141, καλό!
  Μού θυμίζει φίλο μου (που είχες γνωρίσει!) που ισχυριζόταν
  «I write better than anyone who writes faster, and faster than anyone who writes better!»

 154. Γς said

  Σαν σήμερα
  Ελεύθερη Αθήνα
  [Ο Γς γίνεται 4 μηνών και οι γερμανοί όπου φύγει φύγει]

 155. Μαρία said

  149
  Την είχα συνατήσει παλιότερα πάλι στο Διαμαντούρο -είχα μάλιστα ρωτήσει το Νικοκύρη για τον όρο- και υποψιάζομαι οτι είναι δικιάς του επινόησης.
  π.χ σ. 64 https://books.google.gr/books?id=IT2VCWiYRCcC&pg=PA64&lpg=PA64&dq=Diamantouros+underdog&source=bl&ots=4TBGlre-Co&sig=on4Cd6TAVkIKy3mq7b8fcvYWikg&hl=en&sa=X&ved=0CC0Q6AEwAzgKahUKEwi6h4fRtbjIAhUGVxoKHVozAbw#v=onepage&q&f=false

 156. spiral architect said

 157. ΝεοKid και Δύτη, θα έλεγα ότι οι τρεις γεωμετρίες είναι υποπεριπτώσεις (ανάλογα με το πρόσημο της καμπυλότητας) της γεωμετρίας των ομοιογενών και ισότροπων μετρικών πολλαπλοτήτων.

  Έχω δει με τα μάτια μου δίγλωσση ταμπέλα φαρμακείου στην Αίγινα γύρω στο 1967 να γράφει:
  ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ — EMBELLISSANTS
  ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ –:ESPECES HYGIENE
  Όποιος δεν ξέρει γαλλικά δεν μπορεί να φανταστεί πόσο αστείο ακούγεται το τελευταίο, που ο γαλλόφωνος 99% θα το διαβάσει espèce d’hygiène…
  Είκοσι χρόνια αργότερα. είδα σε καλό εστιατόριο της Ζακύνθου την εξής δίγλωσση επιγραφή:
  ΚΡΕΑΣ — ΜΕΑΤ
  ΨΑΡΙ — FISH
  ΛΑΔΕΡΑ — OILY FOOD
  ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ — COOKED FOOD
  που επιβεβαιώνει τις χειρότερες προκαταλήψεις των τουριστών για την ελληνική κουζίνα…
  Πλάκα-πλακα, δεν είναι εύκολο πράμα ή απόδοση των δύο τελευταίων σειρών στα αγγλικά!
  Αλλά το πιο αμίμητο σ’αυτή την κατηγορία θα το βρείτε στο ιστολόγιό μου.

 158. Μαρία said

 159. spiral architect said

  Stephen Hawking: Να φοβάστε τον καπιταλισμό· όχι την τεχνολογία
  (με πολλά τρίβια για τον Στίβεν)

 160. (158 τέλος) Εννοώ εδώ. Δείτε το, αξίζει!

 161. Κάποιοι το έχουμε δει και εκτιμήσει 🙂

 162. physicist said

  #158. — Όλοι αυτοί που τιτιβίζουν κατά του άρθρου μπλέκοντας μέσα το Ποτάμι, τον Σ. Θεοδωράκη και τον Μπόμπολα, και υπερασπιζόμενοι τον Χώκινγκ, λες να το κάνουν επειδή έχουν εντρυφήσει στη Θεωρία των Μελανών Οπών και στη Γενική Σχετικότητα κι επομένως μπορούν να εκτιμήσουν το επιστημονικό κύρος του τελευταίου;

 163. Μαρία said

  159
  Άντε πάλι με τον καπιταλισμό! Για αναδιανομή του πλούτου μίλησε ο Χώκινγκ αλα Πικετί π.χ. Εκτός κι αν ο τελευταίος θεωρείται αντικαπιταλιστής!

  162
  Μπορούν να εκτιμήσουν κάνοντας βέβαια χαβαλέ τις μπούρδες που γράφονται κατα καιρούς σε παρόμοια σάιτ.
  Απο πρώτη Νοεμβρίου όμως θα βάλει τάξη ο Σερραίος http://zoornalistas.blogspot.gr/2015/10/protagon.html

 164. spiral architect said

  @162: Σίγουρα όχι, αλλά υποστηρίζουν τα λεγόμενά του περί καπιταλισμού. Άλλωστε δεν ήταν ο πρώτος από τους «δυσνόητους φυσικούς» που καταφέρθηκε εναντίον του, ο Αϊνστάιν τον πρόλαβε. 😉

 165. physicist said

  #163(β). — Η υποψία (πεποίθησή) μου είναι πως αν κάποιος είχε γράψει π.χ. ότι ο Ρίτσαρντ Ντώκινς δεν είναι ενεργός επιστήμονας αλλά εδώ και πολλά χρόνια «μάνατζερ», θα είχαν πέσει να τον φάνε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (γατάκι Γκάους, ρε συ αυτός έχει έδρα στην Οξφόρδη, άσχετες βλακειούλες περί Αμυρά, Ορφανού και Μπόμπολα) χωρίς να έχουν ιδέα ότι αυτός ο κάποιος θα είχε δίκιο. Έστω κι αν ο κάποιος ήταν στόκος, έστω αν ήταν ένας θρησκόληπτος που ήθελε να μειώσει τον Ντώκινς κλπ κλπ.

  Όχι ότι το άρθρο του Πρόταγκον δεν είναι χάλι μαύρο, καταλαβαίνεις τι λέω. Αλλά έχουμε πήξει στη διαρκή παπαρολογία και τις εξυπναδούλες απ’ όλες τις πάντες και δεν ξέρουμε πια τι μας γίνεται.

 166. physicist said

  Ρε πστ μου αυτόν τον Αϊνστάιν τον έχουν προσεταιριστεί οι πάντες. Ε, αφού τον απεχθανόταν τόσο τον Καπιταλισμό, τι πήγε στις ΗΠΑ να ζήσει και να κάνει καριέρα; Η ΕΣΣΔ δίπλα παραδίπλα ήτανε. Ε, είχε ένα ιδεολογικό θεματάκι το ΚΚΣΕ με τη Θεωρία της Σχετικότητας αλλά μην κολλάμε σε λεπτομέρειες.

 167. 160, Στο μεταξύ είχα διαβάσει και τις προηγούμενες (μεταγενέστερες) τρεις αναρτήσεις. 🙂

 168. Pedis said

  # 159 – όσο κι αν αρέσει … τη λεξούλα (καπιταλισμός) δεν φαίνεται να την χρησιμοποίησε ο Χώκινγκ. Δεν συνηθίζεται η χρήση (όχι μόνον) στο ακαδημαικό περιβάλλον (αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό) λέξεων όπως καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, νεοαποικιοκρατία, ταξικός πόλεμος, άρχουσα τάξη κλπ κλπ ενώ από τους πιο προχωρημένους, και κάποιας ηλικίας πλέον, άντε να παίξει λίγο Ραμονέ με αναφορά στο νεοφιλελευθερισμό και σήμερα γίνεται της μοδός ο Πικετισμός (ως άνευρος νάνο-κευνσιανισμός).

  Βέβαια και το ότι χρησιμοποιεί τις εκφράσεις «ever-increasing inequality», «most people can end up miserably poor if the machine-owners successfully lobby against wealth redistribution»
  θα πει καποιος δεν είναι μικρό πράμα αλλά, δεδομένης της παγκοσμιοποιημένης μαζικής υπερφτωχοποίησης και μιζέριας που πλέον δεν κρύβεται πίσω από τα βουνά από ψεύδη των λακέδων, δεν φτάνει … μέχρι κι από το στόμα ενός πάπα ακούς παρόμοια σχόλια …

 169. leonicos said

  Γέρο, ε, γέρο! Εγώ ήμουν 2 μηνώ μόνο!!!!

  Για τον Γς, που μας κένει και το τζόβενο

 170. Earion said

  Από τη συνέντευξη Ζουγανέλη:

  Εγώ πιστεύω στην αστική ευγένεια. Είμαι ανένταχτος αριστερός, χωρίς όμως να κουβαλώ πάνω μου τα στεγανά που κατατρέχουν τους αριστερούς στη χώρα μας. Αυτό μου επιτρέπει ν’ αναγνωρίζω ότι, καλώς ή κακώς, οι αστοί δημιούργησαν, σε όλες τις εποχές, ό,τι καλό συνέβη στην Ελλάδα… Μεγάλωσα, έχω αποβάλει τα γνωστά κόμπλεξ της Αριστεράς και μπορώ ν’ αναγνωρίζω παρόμοιες αλήθειες.

  Κι άλλο:

  Ο τόπος μας είναι το κέντρο της Γης για σαφείς ιστορικούς λόγους. Είμαστε ο μόνος τόπος που δεν έχει περάσει παγετώνες…

  Παγετώνες υπήρξαν στον Όλυμπο και στον Ταΰγετο.

  Και ζωντανός σήμερα στον Παρνασσό: http://www.pontos-news.gr/article/20975/gnorizete-oti-o-notioteros-pagetonas-tis-eyropis-vrisketai-stin-ellada

 171. Αυτή η αστική ευγένεια δεν έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία; Από τον Πάγκαλο που θρηνούσε για την απώλεια της γραβάτας μέχρι τον Μεϊμαράκη :mrgreen:
  Ρεμπέτικα δεν ακούει ο Ζουγανέλης;

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τι λέει ο Ζουγανέλης ρε παιδιά στην συνέντευξη, τις κάλτσες του έβγαλε το άτομο, αλλά όλα τα λεφτά είναι αυτό «Ποιος είναι ο… Γκάλης της πνευματικής ζωής;
  Ο Ράμφος! Εχει θέσεις, δεν είναι εμπαθής και σ’ ενισχύει όταν τον ακούς επειδή ο λόγος του ισορροπεί ανάμεσα στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και την ορθοδοξία… Ελληνας!» Αν υπήρχε θεός θα φώναζα ΕΛΕΟΣ, αλλά…ευτυχώς που δηλώνει αριστερός, φαντάζεστε να ήταν δεξιός;
  Εδώ και μια δεκαετία, βλέπω με κάποια οδύνη, αν και το περίμενα, τους συνομήλικους φίλους μου να αλλοτριώνονται, και από άγρια και επαναστατικά νιάτα που αμφισβητούσαν την εξουσία την θρησκεία και την οικογένεια, να γίνονται συντηρητικοί πατριάρχες, (κάποιοι αγάμητοι το γύρισαν και στην θρησκεία) κι οι γυναίκες μολόχες, και να την έχουν δεί αρχαιοχριστιανολεβεντομαλάκες. Πές πές πές, τελικά οι Πλεύρηδες και οι Λιακόπουλοι επηρέασαν πολύ «χοντρό» κόσμο.

  Υ.Γ – Ιδέα μου είναι, πως μόνο οι αριστερίζοντες νέοι (όχι όλοι εννοείται) γίνονται δεξιοφασίζοντες μετά τα 40, και ποτέ το αντίστροφο;

 173. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια! Επανήλθα, αν και όχι τροπαιούχος.

  37: Οπότε, δεν είναι καθόλου σαφές αν τζ ή ζ

  40τέλος: Νομίζω πως ο Χόκινγκ είπε πως αν οι εξωγήινοι είναι πιο εξελιγμένοι από εμάς το πιθανότερο είναι να μας εξολοθρεύσουν και δεν μου φαίνεται πολύ παράλογο.

  41β: Κάτι τέτοιο μοιάζει

  42 Λεώνικε, μπράβο για το κουράγιο σου με τους Σουμέρ, πολύ ωραίο σχόλιο!

  46 Αν και αυτά που λες δεν είναι παράλογα επίσης

 174. sarant said

  50: Μπορεί να μην υπάρχει τάση, αλλά πρόσεξέ το λίγο να δεις ότι είναι πάρα πολλές περιπτώσεις όπως «οι απαράδεκτες χαμηλές τιμές»

  52 Διότι, ως γνωστόν, ο Χριστός κρατουσε πάντα ένα πορτατίφ. Πολύ καλό!

  72 Δεν το είχα δει ότι το ΛΚΝ δίνει και τα δύο. Οκ, δεκτό. Πάντως άκλιτο δεν είναι.

  73 Ναι, να ντουμπλάρει λένε στις ταινίες.

 175. sarant said

  79 🙂 🙂

  86 Ναι, και με απόδειξη!

  88 Αρα δεν είναι

  90 Ο Μάο δεν είχε μιλήσει σχεδόν ποτέ δημόσια; Εντυπωσιάζομαι πολύ!

  100 Παλιά λέγανε και πάρκιν, όχι;

  103 Πολύ γέλασα με αυτο το «αρνί με μαλάκα στο φούρνο»

  109 Εδώ που τα λέμε, οι ΠολΜηχ μας έχουν κατακυριέψει 🙂

 176. Μαρία said

  170, 171
  Κι ο δημοσιογράφος με τα περι αφελληνισμού δεν πάει πίσω, βλέπω.

  > χωρίς όμως να κουβαλώ πάνω μου τα στεγανά που κατατρέχουν τους αριστερούς στη χώρα μας
  κατατρύχουν είναι το σωστό

 177. sarant said

  110 Δούλεψε ποτέ ΠολΜηχ ο Άκης; Εκπλήσσομαι.

  124 Κι αν την πάρει θα πρέπει να βγει κάποιος άλλος να πει ότι «ούτε για βοηθό δεν θα τον έπαιρνα τον Χριστοδούλου»

  128 Ωχ το μάτι μου! (για τα υποσκυλα) Αλλά και παρωχημένη;

  139 Στο Τσέρνομπιλ ευδοκιμεί και η πανίδα, όχι;

  145 Νάσαι καλά!

  153 Πολύ καλό αυτό!

 178. sarant said

  155 Με είχες ρωτήσει; Αχ, ο Αλοϊζιος θραύση κάνει!

  168 Δίκιο έχεις Πέντις, αλλά σκέφτηκα ό,τι κι εσύ.

  170 Ούτε για τον παγετώνα ήξερα!

 179. Στις αγγλικές λέξεις που τελειώνουν σε -ng ΔΕΝ υπάρχει ήχος γκ, ούτε καν στην προφορά των «μπουρτζόβλαχων από το Γιόρκσαϊρ». Ολόκληρο το σύμπλεγμα ng προφέρεται όπως το γ στις λέξεις ‘άγχος’, ‘εγχρωμος’, ‘ελεγκτής’. Επειδή τέτοιος ήχος στα ελληνικά δεν εμφανίζεται παρά μόνο πριν από υπερνικά σύμφωνα, και ποτέ πριν από φωνήεν ή στο τέλος των λέξεων, μοιραία στις δάνειες λέξεις τον μεταγράφουμε και τον προφέρουμε είτε (ν)γκ, είτε σκέτο ν (όπως στις λέξεις ‘σόκιν’ και ‘σμόκιν’ που αναφέρθηκαν παραπάνω και που όντως προφέρονται και με σκέτο ν και στα αγγλικά.
  Παρά τη διάδοση της αγγλομάθειας στη χώρα μας, λίγοι συνειδητοποιούν ότι το g στο τελικό ng δεν προφέρεται, κι ακόμα λιγότεροι μπορούν να χωνέψουν ότι και σε λέξεις όπως singer το ίδιο συμβαίνει.

 180. Pedis said

  # 179 – άσε δε που είναι Xώ(ου)κιν, Ανγγελε …

 181. Πέπε said

  @174α (@50)

  Οι «απαράδεκτες χαμηλές τιμές» πρέπει να είναι σαρδάμ. Αν κανείς το είπε θεωρώντας το έστω και προς στιγμήν ως αποδεκτά ελληνικά, σηκώνω τα χέρια.

 182. sarant said

  Το έγραψε το Βήμα. Ο Μπαλτάς το είπε σωστά, λέμε.

 183. sarant said

  179 Πάω στοίχημα ότι τα «υπερνικά» είναι υπερωικά 🙂

 184. Οι «απαράδεκτες χαμηλές τιμές» είναι τόσο χαμηλές που αδυνατούν να καταστήσουν τον πωλητή δέκτη παράδων – τον ξεπαραδιάζουν.

 185. 175, …109 Εδώ που τα λέμε, οι ΠολΜηχ μας έχουν κατακυριέψει 🙂 …

  Ευπρόσδεκτο, αν ενεργούν όμως μάλλον σαν μηχανικοί και όχι σαν πολιτικοί. 🙂

  (Ibid. 177,…110 Δούλεψε ποτέ ΠολΜηχ ο Άκης;…)

 186. 79, Τώρα τον πρόσεξα τον λαιμοδαίτη! 😀

 187. Μαρία said

  177
  Βέβαια δούλεψε. Στο Μόναχο.

 188. Γς said

  180:

  Μα σπάνια τα ξένα ονόματα αποδίδονται στα ελληνικά με βάση την προφορά τους.
  Αν εξαιρέσεις τα ελληνικοποιημένα (Νεύτων, Δαρβίνος), διάφορες άλλες πρακτικές έχουν υπάρξει. Λανθασμένες αποδώσεις προφοράς τους Γκιούλιβερ, αντί Γκάλιβερ π.χ. Αποδώσεις την εποχή της Βασινγτώνος. Αϊφελ, αντί Εφέλ π.χ. κ.ο.κ.

  Χώκινγκ αντί Χόκιν ή Χόουκιν, όπως θα έλεγες, είναι αποτέλεσμα της
  αρχής της αντιστρεψιμότητας: Η γραφή ενός ονόματος ξένου προσώπου ή τόπου πρέπει να είναι τέτοια που να μπορεί να μας οδηγήσει «αναστρεφόμενη» από την ελληνική απόδοση στην πραγματική μορφή του ξένου ονόματος. Χώκινγκ αι όχι Χόκιν για τον Hawking.

  Και βέβαια η αρχή της απλογράφησης όσο κι αν είναι επιβεβλημένη στην απόδοση ξένων λέξεων, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αρχή της αντιστρεψιμότητας στην περίπτωση ανθρωπωνυμίων και τοπωνυμίων.

  Μπαμπινιώτης στο ΒΗΜΑ και Nickel στην Λεξιλογία

  Μέχρι να έρθει η στιγμή να γράφουμε τα ονόματα στην γλώσσα τους μέσα στο ελληνικό κείμενο:

  Ο ηθοποιός Shia LaBeouf συνεκλήθη για ναρκωτικά στο Austin του Τέξας.

 189. Γς said

  φτου:
  >συνεκλήθη
  συνελήφθη, τον πιάσανε, τον κάνανε τσακωτό.
  Αρεστάτο!

 190. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Άγγελε είναι κρίμα να μην ποσταριστεί αύτανδρο! (selfmaned)

  Σπάω το κεφάλι μου με το τί είναι το «Cleaulles»…?

 191. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Για το Cleaulluess: Μήπως ήθελαν να πουν clueless ? (σε μια αναλαμπή αυτογνωσίας…)

 192. homeAlone said

  Για το «Καυτανζόγλου» :

  Αυτό που έχω στην μνήμη από τα φοιτητικά μου χρόνια, που έμενα στον διπλανό παράλληλο της οδού «Λυσ. Καυταντζόγλου», είναι πως το «Λυσ.» είναι για τον Λυσίμαχο και όχι για τον Λύσανδρο.

  Ο Λυσίμαχος, γιος του Λύσανδρου είναι ο κληροδότης «Με τη διαθήκη του στις 4 Νοεμβρίου 1931, [4] «κατέλιπεν άπασαν την περιουσίαν του διά την ανέγερσιν εν Θεσσαλονίκη «Πανελληνίου Ηρώου» των από της αλώσεως του Βυζαντινού Κράτους μέχρι τότε και εφεξής αγωνισθέντων και μαρτυρησάντων υπέρ της Ελληνικής Ελευθερίας, επιστήμης και φυλής, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Φιλικής Εταιρείας, μεταξύ των οποίων μέλος και χρηματοδότης υπήρξεν ο πάππος αυτού Ιωάννης Γούτα Καυτανζόγλου».», από εδώ.
  Από το κληροδότημα αυτό δημιουργήθηκε το ομώνυμο στάδιο.

  Στον παραπάνω σύνδεσμο φαίνεται πως «ο ίδιος υπέγραφε ως Καυτανζόγλος«.

 193. 190-191 cleanness, νομίζω.

 194. Παύλος said

  Και ο Γιάννης Χάρης για την μνημειώδη συνέντευξη του Γιάννη Ζουγανέλη:
  http://yannisharis.blogspot.gr/2015/10/blog-post_10.html

 195. cleanliness θέλω να πω.

 196. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  195. Σωστός! Ήθελε βαθιά κατάδυση, έμπειρε Δύτα! 🙂
  Εξυπηρέτηση, καθαριότητα και τιμές εκτός συναγωνισμού! Σερβίρομεν και ολόφρεσκα θαλασσινά!
  (We serve and wholefresh maritimes)

 197. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Η Κορυφαία αγγελία,έβερ!
  http://www.sportit.gr/site/wp-content/uploads/2015/09/zitountai_9_atoma.jpg?274d7c

 198. Γς said

  195:

  Πρέπει να ήταν αυτό εδώ

  Και το ξενοδοχείο Demon είναι πράγματι Damon, όπως λες στο ιστολόγιο του Αγγελου, καμιά 500ρια μέτρα πιο πέρα. Συγγρού 142

 199. Γς said

  198:

  Αυτό δίπλα

  https://www.google.gr/maps/place/%CE%A3%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82+4,+%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1+117+41/@37.9616221,23.7198037,3a,75y,210h,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1sxL5OuE8sS_UKcagRg-4kMQ!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DxL5OuE8sS_UKcagRg-4kMQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dsearch.TACTILE.gps%26thumb%3D2%26w%3D86%26h%3D86%26yaw%3D210.94348%26pitch%3D0!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0x14a1bd03c72dba1f:0x7b48c0a76b66801a!6m1!1e1

 200. 198 Μα Damon γράφει και το απόκομμα, εγώ έγραψα ότι κατά λάθος διάβασα Demon 😉

 201. Γς said

  Και εγώ από λάθος διάβασα Demon 😉

  κι ότι το διόρθωνες

  Και δεν είχα πιει και καφέ…

 202. Spiridione said

  192.Είναι λάθος του σάιτ. Στο έγγραφο που παραπέμπει, γράφει το όνομά του «Καυτατζόγλος».

 203. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

  192 – 202 Κι ενώ πήγαινα να πω ότι ο Λυσίμαχος το εξευγένισε, προκύπτει ότι όχι.

  194 Πολύ καλός ο Χάρης

 204. physicist said

  Άγγελε, ότι δεν παρακολούθησες τα προχτεσινά καλαμπούρια με τον Βουλαγξ δεν πειράζει αλλά τέτοιον σχολαστικισμό και δασκαλίκι για το -ing δεν τον περίμενα. Προφανώς και δεν ακούγεται καραμπινάτο -γκ, αυτό το ξέρουν και τα μικρά παιδιά! Όταν όμως γράφουμε τη λέξη με ελληνικούς χαρακτήρες, συχνά (όχι πάντα) δηλώνουμε κάπως ότι υπάρχει αυτό το γράμμα εκεί. Παρεκτός κι αν εσύ την Πολιτεία των ΗΠΑ με ελληνικούς χαρακτήρες τη γράφεις Γουαϊόμιν, το σπορ κέρλιν κ.ο.κ.
  Προτείνω, κατ’ αναλογίαν, την επόμενη φορά που κάποιος θα γράψει Κοννέκτικατ να δώσεις διάλεξη για την ελλιπή αγγλομάθεια των Ελλήνων που δεν ξέρουν ότι προφέρεται κάπως σαν Κοννέρικωτ.

 205. Γς said

  Κανέρικατ στα Αμερικάνικα της Αστόριας

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/11/koromilo-2/#comment-236208

 206. sxoliko said

  «Νέες σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυριούχων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων» Από πολλά σάιτ, με το ίδιο κείμενο π.χ. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113786064

  Και μετά γκρινιάζουν οι συνταξιούχοι και οι ΔΥ με τόσα εκατομμύρια στην τσέπη.

 207. Πέπε said

  206:

  🙂 🙂

  Συνήθως τα μεζεδάκια μ’ ενοχλούν: γιατί κάθεται ο [Χ] στούρνος και γράφει, λέω, αφού δεν το κατέχει; Αυτό ειδικά, το βρίσκω χαριτωμένο και πολύ ανθρώπινο, θα μπορούσαν να το κάνουν πολλοί όχι από άγνοια αλλά από φόρα, και πολύ περισσότεροι να το δουν και να μην το προσέξουν.

 208. Γς said

  206:
  Πέντε φορές το διάβασα για να το πιάσω.
  Και είμαι και [μη εκατομμυριούχος] συνταξιούχος

 209. Φυσικέ, δεν ξέρω τι αστειάκια κάνατε με τον Βουλαγξ, αλλά διαβάζοντας το 101 νόμισα πως πραγματικά πίστευες ότι σε κάποια αγγλικά ιδιώματα όντως προφέρεται το g στις λέξεις που λέγαμε, και — αφού «εδώ γλωσσολογούμε» — είπα να το διευκρινίσω. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι το ng προφέρεται σκέτο ν, ούτε πολύ λογότερο ότι έτσι πρέπει να μεταγράφεται στα ελληνικά. Αλλά πρέπει να ομολογήσω πως η γραφή νγκ, που έχει βεβαίως επικρατήσει, με ενοχλεί: θα το προτιμούσα γγ (Μάο Τσε Τουγγ, πάρκιγγ, και φυσικά Αγγελα Μέρκελ — όπως Σίγγερ (ραπτομηχανές) και Κάνιγγος…

 210. Νίκος Κ. said

  139: Εκτός από τα δύο μεγάλα πυρηνικά ατυχήματα, έχουμε εφεύρει κι άλλους τρόπους για να βοηθήσουμε στην επικράτηση των φυτών και των ζώων:
  The tragedy of Tampico, Mexico: a city of violence, abandoned to the trees http://www.theguardian.com/cities/2014/jun/02/the-tragedy-of-tampico-mexico-a-city-of-violence-abandoned-to-the-trees
  http://www.theguardian.com/cities/2014/jun/02/the-tragedy-of-tampico-mexico-a-city-of-violence-abandoned-to-the-trees#img-1

 211. physicist said

  #209. — Άγγελε, τα σχόλιά μου με τον Κίντο ήταν χαλαρά και σε καλαμπούρι, σε άλλο δηλαδή κλίμα απ΄αυτό που νόμισες αρχικά, και είχαν και μιαν αναφορά επίσης χαλαρή (σχεδόν ξεκάρφωτη) στο Γιορκσάιρ (αυθαίρετη επιλογή) για λόγους που σχετίζονται με μια κουβέντα προχτεσινή για διαλέκτους. Χαίρομαι που έγραψες το 209 και η παρεξήγηση λύθηκε.

 212. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Φτουυ! Έκανα αυτό το τεστ…και βγήκα ΠΑΟΚ,Παοκ,τρέμουν Τονομάσου… 😦
  http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/ti-omada-eisai-pragmatika.3709385.html
  (ηλίθιες ερωτήσεις μεν, κάντε το οι ποδοσφαιρόφιλοι δε, για πλάκα! )
  ps. Φυσικέ, αν το κάνεις, ναπεις αλήθεια τί βγήκες, ε!

 213. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  212. Για να ξεκινήσει το «τεστ», πατήστε το Let’s play κομβίον.

 214. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  212. Το ξανάκανα και βγήκα ΑΕΚ… α στα διάλα πιά!

 215. gbaloglou said

  Μαθαίνω λοιπόν σήμερα ότι το under dog (αλλά και το top dog) δεν προέρχεται από αγώνες ταχύτητας σκύλων* αλλά από αγώνες πάλης σκύλων (όπως αυτή εδώ)!

  Τώρα η απόδοση «παρωχημένη κουλτούρα» για το underdog culture δεν νομίζω ότι σωστή, κάτι γίνεται με το «υποχωρούσα κουλτούρα», πολύ καλύτερο το «μειονεκτούσα κουλτούρα», γενικά δεν είμαστε απαισιόδοξοι αρκετά ώστε να έχουμε βρει τα Ελληνικά ισοδύναμα των underdog και outsider (ή ακόμη και καλύτερους, ‘πρωτογενείς’ Αγγλικούς όρους).

  *but you got to know the dogs, George, you got to know the dogs — αλησμόνητη φράση ενός πανεπιστημιακού σεκιουριτά (απ αυτούς που έχουν σε κάποιες περίεργες χώρες) που περνούσε που και που από το γραφείο μου αργά το βράδυ για έλεγχο και πιάναμε κουβέντα: συνταξιούχος αστυνομικός, ισχυρίζονταν ότι κατά μέσο όρο κέρδιζε ένα μικρό σχετικά ποσό μηνιαίως στοιχηματίζοντας σε κούρσες σκυλιών, αλλά, βεβαίως βεβαίως, για να καταφέρεις κάτι τέτοιο … οφείλεις να γνωρίζεις τους σκύλους 🙂 [Μου έμεινε αυτή η φράση και την χρησιμοποιώ μεταφορικά για πολλές και διάφορες καταστάσεις!]

 216. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Άγγελε, τα σχόλιά μου με τον Κίντο ήταν χαλαρά και σε καλαμπούρι…»
  What a rarity, dear Physicist! What a rarity,indeed! 😆

  (μάλλον πρέπει να ξαναμιλήσουμε για ρεάλ πολιτίκ ή ακόμα χειρότερα για ΓΩΝΙΕΣ…να σφίξουν λίγο οι… 😆 )

 217. physicist said

  #212. — Καταρχάς, στις 5 πρώτες ερωτήσεις ήμανε σαν εξωγήινος, δεν κατάλαβα τίποτις και βάρεσα στο βρόντο. Κατά δεύτερον, στις υπόλοιπες σιχτιρίστηκα επειδή όλο κάτι Μπερναμπέου και Φιορεντίνες και φιοριτούρες είχε, και πουθενά την Εφ Τσε Μπάγερν Μύνχεν, σταδγιάλα. Επιπλέον, δεν κατάλαβα πού κολλάει η μακαρονάδα.

  Με όλους τους παραπάνω περιορισμούς στην αξιοπιστία της επιστημονικής μελέτης, εμένα μ’ έβγαλε Βάζελο. 😦

 218. physicist said

  #216. — Για πες ρε ψάραξ, σε τι μονάδες το μετράς το ηλεκτρικό φορτίο; 😉

 219. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  218. Σε Κεϊ-βι ρε μάστορα! Δεν έχω ιδέα τι μονάδα είναι, αλλά ξέρω αυτό που χρειάζεται να ξέρω! Αμα βλέπεις 66ΚV cable κόψε λάσπ ρε JCB*! 😆

  *προφέρεται :Τζισιμπί, η μπιμπισί

 220. physicist said

  #219. — Ευτυχώς που έχεις εμπεδώσει τη διαφορά ανάμεσα στην τάση και το φορτίο. 😀

 221. physicist said

  Joseph Cyril Bamford! Από μικρός ήξερα τη μάρκα, σήμερα αξιώθηκα να ξεστραβωθώ και στο τι σημαίνει. Μπράβο Κίντο.

 222. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Τι με νοιάζει το φορτίο ρε! Για τα φορτία υπάρχουν φορτωτές και φορτηγά και γερανοί.
  Η τάση σκοτώνει! (είμαι του Health & Safety first!)

 223. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 224. Ξυπνοπούλια, αν είναι να κάνετε τους έξυπνους μάθετε τα μαθηματικά του Γιαπωνέζου. Αυτά που ξέρετε τελειώσανε 😉

 225. physicist said

  Ο τύπος αριστερά παίζει ρόλο-κλειδί στην εργασιακή ασφάλεια.

 226. physicist said

  #224. — Το προχώρησα αλλά βρήκα ένα λάθος πρόσημο στη σελίδα 347 και με ξανάφερε πίσω.

 227. Α! Κάτι σε déjà vu μου κάνει αυτό, εσένα;

 228. physicist said

  Κάπου τάχουμε ξαναπεί αυτά αλλά όχι για τον Γιαπωνέζο. Μην ήτανε το δεκάτομο των Λαντάου-Λίφσιτς;

 229. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Eγώ το έχω βρει το λάθος του Μοσιτζούκι, αλλά δεν το μαρτυράω γιατί είμαι πονεσιάρης!
  (δεν τοχουν σε τίποτε αυτοί οι περίεργοι να πάρουν ένα μακρύ κουζινομάχαιρο και να ξεκοιλιαστούν από ευθιξία…)

 230. Α μπράβο! Μα τι αστέρια είμαστε ε;

 231. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έγραψα ένα Χαϊκού για το πέηπερ του Μοσιτζούκι… enjoy!

  Στη μαθηματική λίμνη
  πέφτει στριφογυρώντας ενα φύλλο χαρτί
  χωρίς να κάνει τον παραμικρό θόρυβο

  Του Χοτζ εικασία
  Φεγγάρι Υφαντό σε εικεσία
  άρωμα κερασιάς στα alien rings

  Πινωντας πρωινο τσαϊ
  ο Μοσιτζούκι είναι γαλήνιος
  κανείς δεν θα καταλάβει…
  και το χρυσάνθεμο ανθίζει…

 232. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Φυσικέ, just out of curiosity, δεν είναι Κουλόμπ δηλαδή η απάντηση στο 218.; Για πες… 🙂

 233. physicist said

  #233. — Στο αγαπημένο μου σύστημα μονάδων Γκάους, όχι, αφού το φορτίο δεν έχει αυτόνομες μονάδες. Εκεί, γράφεις F = q^2/r^2 για το μέτρο της ηλεκτροστατικής δύναμης ανάμεσα σε δύο φορτία q με απόσταση r, επομένως η μονάδα του φορτίου γίνεται 1 gr^(1/2) cm^(3/2) sec^(-1). Το λένε και statcoulomb σε ορισμένες πηγές.

 234. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  234. έχεις μπλέξει στη Δύνη (pun intended!) του Καρόλου Φρειδερίκου… 🙂

 235. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  234/ Kαι δε με λες τα Κιλοβάτ σε τί τα μετράτε εσείς οι Γκαουσιανοί; (αν μου πεις , μπορώ να υπολογίσω τις κιλοβατώρες … είμαι έξυπνος! 🙂 )

 236. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! κι όμως το ΛΚΝ έχει τη «δύνη»

  δύνη η [δíni] Ο30 : (φυσ.) μονάδα μέτρησης της δυνάμεως, ίση με τη δύναμη που, όταν επιδρά σε ένα σώμα που έχει μάζα ένα γραμμάριο, του δίνει επιτάχυνση ένα εκατοστό στο τετράγωνο του δευτερολέπτου· (πρβ. νιούτον).
  Το «(πρβ νιούτον)» δεν κατέω τι σημαίνει

 237. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  زليج (Αθουλέχος) Μαθημάτζικ από τον Νορμπέρτο 🙂

 238. 200, O Demon του τυπογραφείου!

 239. 190, Εκτός από τα μεταφραστικά μαργαριτάρια, το κείμενο μοιάζει να έχει βγει από διάβασμα (χειρόγραφου;) πρωτότυπου με πρωτόγονο OCR!
  (Πχ, Cleaulluess αντί για cleanliness)
  Επευκαιρία, peas και ants (intestines!) στο μενού (από την κοπή του peasants) αριστούργημα.

 240. Κι εδώ οι σύντροφοι Κιμ * * τιμούν τα εβδομηντάχρονα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας παρελαύνοντας με μπεκερέλια στα γυμνά τους χέρια!

  Από εδώ http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/mesa-sth-voreia-korea-h-megaleiwdhs-parelash-toy-kim-dhlwnei-etoimos-gia-polemo-me-tis-hpa.3712554.html

 241. 209, Και για πιο kinky, Πάρκινκ! 🙂

 242. physicist said

  #236. — Η ισχύς σε έργια ανά δευτερόλεπτο. Πρβ. Βαττ παρά τοις μηχανικοίς και άλλοις μαστορομπακάλοις. 😉

  (Πρβ θα πει παράβαλε, νομίζω).

 243. physicist said

  #241. — Σαν σκορποχώρι παρελαύνουνε, Σκύλε, ο ένας κοιτάει στη Μπαρμπαριά κι ο άλλος στο Τσιρίγο, τα δε μπεκερέλια δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Σίγουρος ότι δεν είναι αντικαθεστωτικοί που εκτίουν μ’ αυτόν τον τρόπο την ποινή τους;

 244. 244

  στην ένδοξη Κορέα δεν υπάρχουν αντικαθεστωτικοί!

  πλέον…

 245. Μαρία said

  Φυσικέ, έκλεισαν οι κάλπες; Άμα βγει ο οδοντοτεχνίτης, βοήθειά σας-μας.

 246. 244, …ο ένας κοιτάει στη Μπαρμπαριά κι ο άλλος στο Τσιρίγο…

  Αυτό μού θυμίζει για μάτια αλλήθωρου/ης «το ‘να κοιτάει στο γιαχνί και τ’ άλλο στο πιλάφι».

 247. physicist said

  #246. — Ακόμα μια φορά, τεράστια απόκλιση ανάμεσα στις σφυγμομετρήσεις-έξιτ πολλ και στα πραγματικά αποτελέσματα: περίπου 10% προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες απέναντι στα σιχάματα και συνέχιση του συναπσισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων!

 248. physicist said

  #247. — 😀

 249. 244. 247

  [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CQ9-cFbW8AEL8Ta.mp4" /]

 250. Μαρία said

  248
  Λίγα λεπτά αφότου σε ρώτησα ανανέωσε κι η Στάνταρντ το σάιτ της με τα πραγματικά αποτελέσματα.

 251. physicist said

  #251. — Εγώ είχα καρφωθεί να τα δω φρέσκα και ήρθα να γράψω βλέποντας ότι μ’ έχεις προλάβει με την ερώτησή σου — τηλεπάθεια λέμε!

  Ωραία μέρα η σημερινή, το αποτέλεσμα πολύ καλό κι ελπίζω να του κοπεί λίγο ο βήχας του αγύρτη.

 252. Αγύρτης; Οδοντοτεχνίτης;
  Μιλάτε με γρίφους, γερμανομαθείς!

 253. physicist said

  #253. — Δεν φέρνουμε σκουπίδια και ονόματα γελοίων υποκειμένων σε νικοκυρόσπιτα. 😉

 254. Σκύλε, τοπικές εκλογές Βιέννης! Υποθέτω οδοντοτεχνίτης κι αγύρτης θα είναι αυτός ο Στράχε.

 255. Α! Φστρία!

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/aystria-entypwsiakh-enisxysh-ths-akrodeksias-stis-perifereiakes-kai-dhmotikes-ekloges.3712741.html

 256. 255

  Νάσαι καλά Δύτη!

 257. physicist said

  Αν και ο χάρτης δεν είναι ακόμα πλήρης, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ότι τα εκλογικά τμήματα στα οποία πρώτευσε η ακροδεξιά (μπλε χρώμα) είναι κυρίως αυτά στ’ αριστερά του Δούναβη και στα νότια της πόλης: οι περιοχές δηλαδή με τα χαμηλότερα εισοδήματα και με τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταναστών.

  http://orf.at/wahl/wien15/#globus/sprengel-wahl-2015

 258. Γνωστό πάτερν πια αυτό… 😦

  (Με την ευκαιρία, το έχουμε ξανασυζητήσει; χρόνια ψάχνω κάποια λέξη που να αποδίδει πλήρως το pattern…)

 259. physicist said

  Το μοτίβο δεν σε καλύτει, Δύτη;

 260. Χμμ, το μοτίβο δεν είναι άσχημο. Αλλά θα λέγαμε π.χ. μοτίβα συμπεριφοράς ή ξερωγώ μοτίβα πολιτικής;

 261. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  259. Moτίβο;

 262. Μαρία said

  254
  Και είμαστε και διακριτικές.

 263. physicist said

  Ναι, έχεις δίκιο, το μοτίβο δεν φτάνει. Επιπροσθέτως σχήμα, πρότυπο … άλλες ιδέες κανείς;

 264. Το πρότυπο δεν αποδίδει ακριβώς την έννοια του επαναλαμβανόμενου σχεδίου.
  Μάλλον περιφραστικά πρέπει να αποδίδεται το πάτερν.

 265. Κι εγώ είχα καταλήξει στο πρότυπο και κυρίως στο σχήμα, αλλά που πάλι έχει ατέλειες. Τελικά βρήκα τη λύση: γράφω κυρίως στα αγγλικά :mrgreen:

 266. physicist said

  Εγώ νομίζω ότι μπορεί ν’ αποδοθεί μονολεκτικά αλλά όχι πάντοτε με την ίδια λέξη.

 267. Ιάκωβος said

  Δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη. Έχω την εντύπωση οτι ο Νικοκύρης γράφει «πατερνάκι».

 268. sarant said

  Καλησπέρα από εδώ.

  Πατερνάκι γράφω για πλάκα, αλλά το μοτίβο νομίζω ότι ταιριάζει σε αρκετές περιπτώσεις ταμάμ. Και στις άλλες, αν το πούμε θα το συνηθίσουμε 🙂
  (Τα σχήμα, πρότυπο κτλ. χρησιμοποιούνται για άλλες λέξεις)

  Φυσικέ, τι είναι το NEOS στη Βιέννη;

 269. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δύτη, γιατί όχι ο πατροπαράδοτος κι απλός…»τρόπος»; 🙂
  (καλύπτει το 90% των περιπτώσεων)

 270. Παύλος said

  Στην «απολογία ενός μαθηματικού» του Χάρντι η ελληνική έκδοση το patterns το λέει σχεδιάσματα.

 271. Μαρία said

  269
  Κι οι Γάλλοι το ίδιο κάνουν κατα περίπτωση όπως κάναμε κι εμείς πριν μάθουμε το πάτερν.

  https://en.wikipedia.org/wiki/NEOS_%E2%80%93_The_New_Austria

 272. Ιάκωβος said

  Τα σχέδιο, σχήμα, μοτίβο, κλπ αποδίδουν τη λέξη όταν πρόκειται για κάποιο υφαντό, ταπετσαρία, κάποιο συγκεκριμένο υλικό σχέδιο. Το πάτερν, όμως σαν επαναλαμβανόμενο ιδεατό σχήμα ή σχέση που πχ ξεχωρίζει το δεξί ημισφαίριο αλλά δεν βλέπει το αριστερό, δεν έχει αντίστοιχη λέξη στα Ελληνικά.

  Για την πρώτη σημασία υπάρχουν και τα μοτίφια,που δεν πρέπει να τα έχει το λεξικό και που τα λέγανε διάφορες βόρειες θείες που πλέκαν και κεντούσαν 🙂

 273. physicist said

  #269. — NEOS είναι οι Αυστριακοί Ciudadanos, Νίκο, δηλ. η κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερη κεντροδεξιά. Έκοψαν ψήφους κυρίως από το Λαϊκό Κόμμα, την αυστριακή ΝΔ.

 274. physicist said

  #273. — Όχι βέβαια! Εγώ ακόμα από τις αθλητικές όταν ήμουνα παιδί θυμάμαι να γράφουν «στο ίδιο μοτίβο με την περασμένη χρονιά, ο ΠΑΟΚ διέλυσε τον Ολυμπιακό» (λέω ένα τυχαίο παράδειγμα) και δεν εννοούσαν υφαντό ή ταπετσαρία.

 275. Ιάκωβος said

  Το ίδιο μοτίβο που λέγανε παλιά, ίσως ήταν μια μεταφορά από τη μουσική. Μοτίβο είναι και αυτό που σήμερα λέγεται μουσικό θέμα, ή ακόμα σκοπός, μελωδία.
  (Που φυσικά δε λέγεται έτσι, αλλά είναι ένα πάτερν).
  ____________

  Για Αυστρία δεν ξέρω πολλά, έχω διαβάσει κάπου ότι εκεί δεν έγινε καμιά σοβαρή κάθαρση μετά τον πόλεμο, και οι εθνικοσοσιαλιστές παρεισέφρυσαν μέσα στα δύο κόμματα και στο σδ που κυβερνούσε. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, οι πιο σχετικοί ας μας πουν.

  Οι εργατικές και φτωχές συνοικίες που ρέπουν προς τα ακροδεξιά, όντως είναι ένα ζήτημα από παλιά. Αυτό το φαινόμενο (σε συνδυασμό με άλλα) δεν θα έπρεπε όλους μας να μας βάλει τουλάχιστον σε σκέψεις για τον κατά τους Μαρξιστές ρόλο της εργατικής τάξης (της σημερινής) στην ιστορία; Λέω μήπως…

 276. Μαρία said

  276
  Και σήμερα το λέμε. Μοτίβο και μουσικό θέμα δεν είναι ταυτόσημα. Το θέμα αποτελείται απο πολλά μοτίβα.

  Σε καμιά χώρα δεν έγινε σοβαρή κάθαρση.

 277. Αν πιστέψεις τον Τόμας Μπέρνχαρντ, καμία κάθαρση δεν έγινε. Εντάξει, όμως, παίζει να υπερέβαλε και λίγο 🙂

 278. gbaloglou said

  To pattern το αποδίδω ως ειρμός, το μοτίβο (motif) είναι το βασικό σχέδιο του οποίου η επανάληψη μας δίνει το pattern (στην θεωρία των συμμετριών του επιπέδου τουλάχιστον).

 279. Μαρία said

  279
  Απ’ τη βυζαντινή μουσική τον έκλεψες;

 280. gbaloglou said

  279 NAI 🙂

 281. gbaloglou said

  Δείτε και εδώ — ακόμη και η Αγγλική έχει καταφύγει στον περίεργο όρο wallpaper pattern … για να περιγράψει αυτά που σε πιο μαθηματική γλώσσα ονομάζονται planar crystallographic groups (κρυσταλλογραφικές ομάδες του επιπέδου (17), ας μην συγχέονται με τις κρυσταλλογραφικές ομάδες του χώρου (230)).

 282. sarant said

  Σιγά μη συμφωνήσουμε σε απόδοση του pattern 🙂

 283. Πέπε said

  Μοτίβο συμπεριφοράς νομίζω ότι λέγεται άνετα. Εμένα πάντως δε με ξενίζει.

  Ένα πάτερν που δεν είναι μοτίβο θα ήταν, λ.χ., στη μουσική, να ακολουθείται μια σειρά μουσικών θεμάτων τύπου ΑΑΒΒΑΑΒΒΓΓ, χωρίς όμως να προσδιορίσουμε το μουσικό περιεχόμενο του Α, του Β και του Γ. Θα το λέγαμε κι αυτό μοτίβο, αν στη μουσική η λέξη μοτίβο δεν είχε ήδη καπαρωθεί με ειδική σημασία. Πέραν όμως αυτής και τυχόν άλλων ειδικών περιπτώσεων, νομίζω ότι η γενική έννοια πάτερν μπορεί συνήθως να αποδοθεί με το μοτίβο. Δε συμφωνώ δηλαδή με τον Ιάκωβο ότι πρέπει να είναι τόσο απτό όσο σ’ ένα κέντημα.

 284. Μαρία said

  281
  Ώρα είναι να μας πεις οτι ψέλνεις κιόλας 🙂

  284
  Με την έννοια του κινήτρου ακόμα πιο άνετα 🙂

 285. gbaloglou said

  285 Όχι, αλλά οι ψαλμωδίες είναι η μεγάλη μου παρηγοριά στην εκκλησία 🙂

 286. Spiridione said

  128. Ο Διαμαντ. σε ένα άλλο κείμενό του το 1997 το είχε ονομάσει «λαϊκιστική κουλτούρα».
  Το 2013 λέει ότι ο καλύτερος όρος είναι «κουλτούρα του μη προνομιούχου», αλλά δεν τον χρησιμοποίησε τότε γιατί ήταν φορτισμένος πολιτικά.
  http://www.rwf.gr/280885/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82/
  Ένας άλλος θεωρητικός του εκσυγχρονισμού το λέει «κουλτούρα των αποκάτω».
  http://metarithmisi.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B7/

 287. Spiridione said

  Αν θέλετε και άλλη μετάφραση, «κουλτούρα της ψωροκώσταινας».
  http://www.eliamep.gr/european-integration/ime-identities-and-modernities-in-europe/anna-triandafyllidou-is-greece-a-modern-country-an-explanation-to-greece%E2%80%99s-current-economic-crisis-blog-post/

 288. Μαρία said

  287
  Τους αποκάτω μαζί με το υπόσκυλο τους πρωτοσυνάντησα στο βιβλίο του Λάσκου-Τσακαλώτου http://www.kapsimi.gr/node/2870
  στην κριτική τους στον Δ.
  σ. 79 «Αυτή η κουλτούρα των αποκάτω, κουλτούρα της ψωροκώσταινας εν τέλει (underdog culture στην πρωτότυπη αγγλική έκδοση)….»

 289. Μαρία said

  288
  Το δικό μου είναι 2 σε ένα 🙂

 290. Spiridione said

  Ναι 🙂 Αυτοί το λένε κριτικά, ψιλοειρωνικά αν κατάλαβα. Οι άλλοι το λένε σοβαρά.

 291. Μαρία said

  291
  Όχι τους απο κάτω, μόνο την ψωροκώσταινα.

 292. Γς said

  283:

  Pattern, στη φύση, στην τέχνη, στην επιστήμη.
  Φρακταλς, τάιλιν του Πενρόζ π.χ., της Βιολογίας, μορφογένεση.
  Στη Γενετική, DNA πάτερνς, Μεθυλέισον και επιγενετική μνήμη.

  Πατερν, απ το παλιό γαλλικό πατρόν, το λατινικό πατρόνε, πάτερ.
  Το αφεντικό, ο προστάτης άγιος, αλλά και ο σκέτος,
  Η πατρόνα του πότε θα κάνει ξαστεριά.

  Αλλά και η άλλη πατρόνα:
  “Η πρώτη τα κάνει όλα, χωρίς προφυλακτικό. Η πιο κοντή τα καταπίνει, αν πληρώσει τα διπλά ο πελάτης. Αυτή, αριστερά, γαμιέται μόνο από τον κώλο. Μάλλον της αρέσει”.

  Και το πατρόν:
  Πηγαίναμε νηπιαγωγείο ακόμα όταν προσπαθούσα να τους φτιάξω πατρόν για τις κούκλες τους. Κρίμα όμως η γειτονιά δεν έμελλε να βγάλει και σχεδιαστή μόδας, μόνο ένα μεγάλο ηθοποιό

 293. spiral architect said

  Tα υπόσκυλα και οι εστέτ.
  (το τελευταίο κυκλοφορεί πολύ στο ελληνικό τουίτερ)

 294. spiral architect said

  @243: Έλα να πεις στο μάστορα για ηλεκτρική ισχύ σε κιλοέργια/sec, να σε κρεμάσει με πενηντάρι πολύκλωνο!

 295. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  295. 😆 Kάνει και για μαστίγιο για Φυσικές πλάτες, ε!

 296. spiral architect said

  @258: Σε κάνα ενάμισι μήνα που θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα βγάλουμε ακόμα μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για την ακροδεξιά στην Ελλάδα ύστερα από την τρίτη θέση της ΧΑ στη Βουλή.
  (έξυπνα παιδιά είστε, καταλαβαίνετε που πάει η σπόντα) 😉

 297. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  295. Σπάιραλ, και πού να δεις τί έπαθε ο Φυσικός όταν ζήτησε ένα αμάξι που να πιάνει 5555,5 cm/sec τελική…:-)

 298. spiral architect said

  @297: Ε μα πια, βασανιστήκαμε στα μικράτα μας με τα CGS, MKS και ΤΣ, τα kgr* και τον τρόμο μην μπερδέψουμε τις εκάστοτε μονάδες και έρχεται ο Φυσικός να μας πει για έργια και να μας ξυπνήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.
  Σαν τους μαστόρους ή και μηχανικούς μεγαλύτερούς μου, που μου μιλούν για ισχύ σε ίππους κι εγώ κάνω ρελάνς ρωτώντας «αγγλικούς ή γαλλικούς;»
  Πες βατ ρε άνθρωπε, να καταλαβαινόμαστε, δεν έχω ενσωματωμένο μετατροπέα μονάδων! 🙄

 299. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  299. Aυτά τα μουλάρια ισχύoς, δεν μπόρεσα ποτέ κι εγώ να τα θυμηθώ… 😦

 300. Σε καλό σου, Κιντ, παραλίγο να μου βγει ο καφές (100 ml) στο πληκτρολόγιο!

 301. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πάντως , η πιο εντυπωσιακή μονάδα γλωσσικά ,όπως και να το κάνεις, είναι το Νιούτον! Ακούει ο άλλος -ειδικά η μαστοράντζα- «Νιούτον» και παθαίνει μία κόμπλα. Εμπνέει έναν σεβασμό το Νιούτον ρε παιδί μου.
  «Μιλάμε για 10 Νιούτον ρε μάστορα!» και βλέπεις την έκπληξη και τη «γουάου» έκφραση στο πρόσωπό του. (κι ας είναι ένα ψωροκιλάκι… 🙂 )

 302. spiral architect said

  @302: Στα χρόνια μας περάσαμε ζόρια στη φυσική με τα συστήματα μονάδων. Τα παιδιά μου αντίθετα τα πέρασαν χαλαρά.
  Τι μου’ ρθε στο μυαλό μιλώντας για μονάδες:

 303. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  303. Oι πιο «ωραίες» μονάδες είναι στους πετρελαιάδες-πλοιοτέτοιους. Τα είχε ποστάρει κάποτε ο Μάικολ Νικολάου.
  Μιλάμε ότι για να κάνεις μια μετατροπή σε ανθρωπινές μονάδες… πρέπει νάσαι Μοσιτζούκι…

 304. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said


  (H Λιβερία νομίζω ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περάσει στο μετρικό σύστημα… 🙂 )

 305. Μπα, δεν δίνουν πια pint of beer στις εγγλέζικες παμπ;

 306. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  306. Φυσικά και δίνουν! Oι Εγγλέζοι είναι έτσι κι αλλιώς ολόκληροι ένα «Σύστημα» για την πάρτη τους. 🙂

 307. spiral architect said

  @306:Τι είναι ο κάβουρας τι το ζουμί του, για 25 ml θα τα χαλάσουμε; 🙂

 308. Γς said

  299:

  Το cgs και Κα Ελ Εμ που είπε κάποιος κάποτε από …καθέδρας

 309. Γς said

  301:

  Κι ένας εύσχημος τρόπος να πεις τον άλλο μαλάκα

 310. spiral architect said

  Μια γιατρός ονόματι Του Γιουγιού (μαζί με άλλους δύο) κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής.
  Ο κατάλληλος άνθρωπος για να τραγουδήσει το Happy Birthday σε πάρτι γενεθλίων. 😀

 311. Γς said

  311:
  Αν της ο είχαν δώσει στα νιάτα της θα έγραφαν οι κινέζικες εφημερίδες ότι πήρε το Νόμπελ καθοδηγούμενη από τη σκέψη Μάο Τσε Τουνγκ

  用毛澤東思想指導

 312. sarant said

  Ωστε η Μυανμάρ άλλαξε το όνομά της αλλά κράτησε το αγγλικό μετρικό σύστημα!

 313. physicist said

  Κίντο και Αρχιτέκτονα: 😀 😀 😀

 314. spiral architect said

  Ξαναζεσταμένα μεζεδάκια δια χειρός και στόματος Σταύρακος.

 315. Μαρία said

 316. vagelford said

  Αν και βλέπω ότι έχει ξεπεραστεί, θα επανέλθω στο θέμα με το άρθρο του protagon, γιατί νομίζω ότι κανένας δεν επισήμανε το πρόβλημα του άρθρου. Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι στο ότι αμφισβήτησε ο αρθρογράφος την αυθεντία του Χώκινγκ επί παντός επιστητού ή στο ότι υπάρχουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που δεν θεωρούν τον Χώκινγκ τον μεγαλύτερο φυσικό όλων των εποχών. Η ακαδημαϊκή κοινότητα ξέρει μια χαρά ποια είναι η αξία και η συνεισφορά του Χώκινγκ και ούτε την υποτιμά ούτε την υπερεκτιμά. Αυτό που λέει για παράδειγμα ο Χριστοδούλου στο Β (λ) ήμα είναι απόλυτα ακριβές. Ο Πενρόουζ έχει πολύ σημαντικότερη συνολική συνεισφορά στην φυσική. Από την άλλη τα διάφορα που έχει πει κατά καιρούς ο Χώκινγκ για τους εξωγήινους και τα σχετικά δεν είναι απαραίτητο να τα παίρνει κανείς και για ευαγγέλιο.

  Το πρόβλημα με το άρθρο λοιπόν είναι ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο αρθρογράφος είναι να αμφισβήτηση την απόλυτη επιστημονική αξία του Χώκινγκ χρησιμοποιώντας ως κριτήρια την δημόσια εικόνα του, τις θέσεις του σε γενικά θέματα, και κριτική ή σχόλια που έχουν γίνει για τον ίδιο εκτός του πλαισίου που έγιναν. Και όλα αυτά τελικά για να αποδομήσει τις θέσεις του για τη θρησκεία.

  Και αυτό παρουσιάζεται ως επιστημονικό θέμα.

 317. spiral architect said

  @317: Δίκιο έχεις.

 318. spiral architect said

  Θα μπορούσε να ήταν ανάρτηση από το Κουλούρι. Και όμως είναι ανάρτηση από το (οθντκ) σοβαρό και συστημικό in.gr.. Μή μείνετε μόνο στον τίτλο, διαβάστε και το κείμενο: 😀
  Προσέλκυση επενδύσεων με κωδική ονομασία… Σίρλεϊ Μπάσεϊ

 319. skol said

  «Η διαμάχη για την Αμφίπολη δεν ενδιαφέρει το μνημείο»

  Ποια είναι τα ενδιαφέροντα του μνημείου;

 320. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  320. Kαι είναι και καθηγήτρια αρχαιολογίας…

 321. skol said

  321: Ας αφήσουμε όμως τους αρχαιολόγους και ας πιάσουμε τους φυσικούς 🙂
  Ποιος είχε πει ότι:
  For those who want some proof that physicists are human, the proof is in the idiocy of all the different units which they use for measuring energy.

 322. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ωραίο πάντως ο φιλοσοφικός προβληματισμός τί μπορεί να ενδιαφέρει ένα μνημείο… Η Εντροπία του, ίσως. Όσο μεγαλύτερη ,τόσο χάλια είναι το μνημείο. 🙂

 323. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  322. Aμάαν! Αυτή ήταν μαχαιριά κορσικάνικη στον…ξέρεις ποιον! 😆

 324. vagelford said

  @322 Αυτός που το είχε πει πάντως γνωρίζει καλύτερα από τους περισσότερους ποια είναι η ανάγκη ύπαρξης όλων αυτών των διαφορετικών μονάδων για την ενέργεια. Κάθε οικογένεια φαινομένων έχει και την δικιά της χαρακτηριστική κλίμακα ενέργειας και όλες αυτές οι κλίμακες καλύπτουν ένα ενεργειακό φάσμα με αρκετά μεγάλο εύρος. Δεν είναι λοιπόν γενικά πρακτικό να περιγράφεις όλο αυτό το εύρος με μια κλίμακα.

  Τώρα, γιατί το είπε; Νομίζω ότι έψαχνε να βρει κάτι για να καταλογίσει στους φυσικούς (για να κρατήσει τις ισορροπίες) οπότε έφτιαξε ένα αληθοφανές ελάττωμα. 😉

 325. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  325. Δεν πιάνεστε από πουθενά τελικά εσείς οι Φυσικοί… 🙂

 326. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Αυτός που το είχε πει πάντως γνωρίζEI καλύτερα …»
  Kι αυτή η μανία σας ,να θεωρείτε αυτόν το Θέϋνμαν (που λέει κι ο Δύτης..) κάτι σαν τον Έλβις, δηλαδή ότι ΖΕΙ!… 😆

 327. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  325. Kαι για να σοβαρολογήσω (νο κόμεντς ,πλήζ!) και λίγο ,είναι πολύ ωραίο και καλογραμμένο το «Κάθε οικογένεια φαινομένων έχει και την δικιά της χαρακτηριστική κλίμακα ενέργειας και όλες αυτές οι κλίμακες καλύπτουν ένα ενεργειακό φάσμα με αρκετά μεγάλο εύρος. Δεν είναι λοιπόν γενικά πρακτικό να περιγράφεις όλο αυτό το εύρος με μια κλίμακα.» ,αλλά δεν είναι μόνο η ενέργεια, σωστά; Και το μήκος ,και ο χρόνος (τώρα θα πεταχτεί ο Φυσικός και θα πει την Ρελατιβιστική του εξυπνάδα. 😆 ) και άλλα.

 328. vagelford said

  @328 Σαφέστατα και δεν είναι μόνο η ενέργεια. Ειδικά σε ότι αφορά το μήκος είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει. Ξεκινά κανείς από το μήκος Πλάνκ που είναι η κλίμακα που εκδηλώνεται η κβαντική βαρύτητα (υποθέτουμε), περνά στις πυρηνικές κλίμακες όπου είναι της τάξης του Φέρμι, μετά έχουμε τις ατομικές και μοριακές κλίμακες που είναι της τάξης του Άνγκστρεμ, μετά έχουμε τις κλίμακες των ζωντανών οργανισμών που είναι από μερικά νανο-μέτρα μέχρι μερικά μέτρα. Στις γήινες κλίμακες έχουμε τα χιλιόμετρα και τα μίλια, τα ναυτικά μίλια μάλιστα είναι προσαρμοσμένα στις διαστάσεις της Γης. Σε πλανητικές κλίμακες έχουμε τις αστρονομικές μονάδες και τα λεπτά φωτός. Και τέλος σε γαλαξιακές κλίμακες έχουμε τα έτη φωτός και τα παρσέκ, τα οποία είναι και ειδικά κατασκευασμένα για τις ανάγκες της αστρονομίας. Οι διαγαλαξιακές αποστάσεις με τη σειρά τους μετρώνται σε μέγα-παρσέκ. Όλα αυτά λοιπόν έχουν τη λογική τους και τη σειρά τους.

  Εκεί που γίνεται αστείο το πράγμα είναι όταν μπλέκουν στο παιχνίδι τα πόδια και τα χέρια του κάθε μονάρχη, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη φυσική.

 329. physicist said

  Δεν είναι οι μονάδες το πρόβλημά μου με το SI, είναι οι σπάταλες και τελικώς μη φυσικές διαστάσεις που κουβαλάει. Το βρίσκω παλαβομάρα, τη στιγμή που η πεμπτουσία του Ηλεκτρομαγνητισμού είναι το γεγονός ότι το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο είναι απλώς το ίδιο «ρευστό» σε δύο διαφορετικά «δοχεία» (κι ανάλογα με τον παρατηρητή είναι το ένα δοχείο πιο γεμάτο απ’ το άλλο), να έχεις ένα σύστημα που να δίνει στο E και στο B διαφορετικές διαστάσεις.

 330. vagelford said

  Αφού είναι διαφορετικά τα υποθέματα, τι να κάνεις; Από την μία έχεις φορτία και από την άλλη έχεις ρεύματα που δέχονται δυνάμεις.

 331. physicist said

  #331. — Και πώς, τότε, τα καταφέρνει το Γκαουσιανό σύστημα να τους δώσει τις ίδιες διαστάσεις; Στο βάθος βρίσκεται η πολύ ωραία πραγματικότητα ότι το μαγνητικό πεδίο πάνω σε κινούμενο φορτίο είναι απλώς ένα ηλεκτρικό πεδίο στο σύστημα αναφοράς στο οποίο το φορτίο ηρεμεί. Η οποία ιδέα δουλεύει μόνο σχετικιστικά.

 332. vagelford said

  Φυσικό σύστημα μονάδων. Η ταχύτητα είναι αδιάστατη αφού ο χρόνος είναι το ίδιο με τον χώρο. Δεν είναι και απλή ιστορία να κάνεις μια τέτοια αλλαγή.

 333. physicist said

  #333. — Αυτή η αλλαγή είναι πράγματι ζόρικη και πιθανώς αντιπαιδαγωγική, συμφωνώ. Θέλει πολύ χρόνο για εξοικείωση και τριβή και δεν είναι η πιο κατάλληλη να την πεις σε φοιτητές. Η άλλη, όμως, με τα ρεύματα και τα φορτία και παιδαγωγική μου φαίνεται αλλά και βαθιά σε φυσικό περιεχόμενο.

 334. Ωρε! Κι άλλος φυσικός, και μάλιστα εντελώς τούρμπο! Γουστάρωωω…

 335. […] Ο τίτλος του σημερινού άρθρου οφείλεται στο ότι μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης -και δεν είναι η πρώτη φορά που βάζω τον τίτλο αυτόν, τον είχα χρησιμοποιήσει ξανά το 2012 αλλά και τον Φλεβάρη…  […]

 336. […] Greek translation & language Προγραμματικά μεζεδάκια πάλι […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: